رئيس جمهوري: سخن گفتن از توقف صادرات نفت ايران نشانه نداشتن درک سياسي است
تحولات صنعت نفت در هفته اي که گذشت
بخشنامه صرفهجويي و کاهش هزينههاي بيتاثير در کارايي وزارت نفت ابلاغ شد
عملکرد مالي شرکت نفت مناطق مرکزي نمره قبولي گرفت
دستيابي به دانش فرمولاسيون افزايههاي حفاري
آزمونهاي کاربردي در انتظار بهره برداران صنعت گاز
خلاقيت و ابتکار مرحله نخست توسعه صنعت گاز
گام صنعت پتروشيمي در انتقال دانش و تجربه
نگاهي به خدمات اجتماعي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس
گفتوگوي «مشعل» با مدير اچ اس اي شرکت پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران
بهبود معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت
تضمين سلامت کار با روانشناسي و طب صنعتي
نخستين تاسيسات پتروشيمي ايران موزه ميشود
ايثار و فداکاري متخــصصان صنعت نفت
در مسابقات قهرماني کشور وزنه بردار نفتی افتخار آفرینی کرد
دووميداني کاران نفت تهران نقره اي شدند
«مشعل» الکترونيکي مي شود
نشريه کارکنان صنعت نفت، قدمتي به بلنداي تاريخ اين صنعت دارد. از «خبرهاي روز» و «اخبار هفته» در سال هاي پيش از ملي شدن تا «نفت بين خودمان»، «آيينه»، «يادداشت روز» و «نامه صنعت نفت» که پس از پيروزي انقلاب اسلامي انتشار آن با نام هاي «پيک نفت» و «مشعل» تداوم يافت، خانواده بزرگ نفت از طريق اين رسانه ديرپا، افزون بر آگاهي از آخرين سياست ها، رويدادها، موفقيت ها و دستاوردهاي صنعت، با سياست گذاران و مديران نيز در ارتباط بودند.
در همه اين سال ها، نشريه کارکنان صنعت نفت، به عنوان رسانه پيشرو در حوزه نشريات درون سازماني، ضمن بهره گيري از دانش و فناوري هاي نوين همواره کوشيده است باهدف اثرگذاري مطلوب تر، نحوه ارائه محتوا و حتي قالب و شکل خود را با شرايط اجتماعي، اقتصادي و نيازهاي روز مخاطب هماهنگ سازد.
اما اين روزها که کشور شرايطي ويژه را تجربه مي کند و توجه به صرفه جويي و کاهش هزينه ها به عنوان يک اولويت راهبردي در اجراي سياست اقتصاد مقاومتي، ضرورتي ملي تلقي مي شود، «مشعل» نيز انتشار الکترونيک را در دستور کار قرار داده است.
با توجه به فراهم بودن زيرساخت هاي فني انتشار الکترونيک «مشعل» و دسترسي آسان تر و سريع تر مخاطبان به اين نشريه، اين تغيير شکل انتشار، افزون بر صرفه جويي در هزينه هاي کاغذ و حل مشکل هميشگي توزيع، تقويت ارتباط دوسويه با مخاطب را در پي خواهد داشت.
يقين داريم چون هميشه، با حمايت و همراهي کارکنان صنعت نفت، نشريه «مشعل» به صورت الکترونيک در کنار تقويت نقش آن به عنوان پل ارتباطي بين خانواده بزرگ صنعت نفت، از طريق شتاب بخشيدن به روند اطلاع رساني و فراهم آوردن تعامل بيشتر و امکان همکاري نزديک تر، باکيفيت مطلوب تر و کارآمدتر در خدمت خانواده صنعت نفت خواهد بود.
اميدواريم مخاطبان صاحب نظر و مسئوليت شناس، با ارائه پيشنهادها و انتقادهاي سازنده خود، مثل هميشه پشتيبان ما در انجام رسالت خطير اطلاع رساني و بازتاب بي کم وکاست زحمات بي دريغ و تلاش هاي ثمربخش تک تک کارکنان صنعت نفت در جاي جاي ايران اسلامي باشند.
به همه تلاشگران بي ادعاي نفت، خدا قوت مي گوييم و دست همکاري و حمايت شما را به گرمي مي فشاريم.
رئيس جمهوري:
سخن گفتن از توقف صادرات نفت ايران نشانه نداشتن درک سياسي است
رئيس جمهوري با بيان اينکه کسي که اندکي سياست بفهمد، نمي گويد جلوي صادرات نفت ايران را مي گيريم، گفت: «آقاي ترامپ! ما مرد شرف و ضامن امنيت آبراه منطقه و امنيت مسير کشتيراني در طول تاريخ هستيم. با دم شير بازي نکن، پشيمان کننده است.»
دکتر حسن روحاني در همايش رؤساي نمايندگي هاي جمهوري اسلامي ايران در خارج از کشور گفت: «پس از يک دوره فراز و نشيب که يک ابرقدرت سعي داشت فضايي تک قطبي در جهان ايجاد کند، امروز کسي در آمريکا سرکار آمده که نه تنها مي خواهد با دولت پيش از خود مرتب بجنگد؛ بلکه با منافع همه دنيا و البته به تعبيري با منافع خودش در ستيز دائمي است. اين مسئله نه تنها براي ايران، بلکه براي همه جهان يک خطر است که البته در دل آن، فرصت هاي بزرگي نيز وجود دارد.
وي با بيان اينکه دشمنان اعلام مي کنند که مي خواهيم در برابر نفوذ ايران ايستاده و از نفوذ ايران در منطقه و جهان جلوگيري کنيم، تصريح کرد: «ايران همواره بزرگ، باعظمت و پرنفوذ بوده و اين منحصر به اين سال ها نمي شود. امروز عمق راهبردي ايران از شرق تا شبه قاره هند، از غرب تا مديترانه، در جنوب تا اقيانوس هند و درياي سرخ و در شمال تا آسياي مرکزي و قفقاز است.»
رئيس جمهوري گفت: «امروز درست است که آمريکا بر شرکت هاي اروپايي و آمريکايي فشار وارد مي کند تا با ايران همکاري نکنند که اولا تمام سخنان آنان بي اساس است و شک ندارم که نمي فهمند چه چيزي را عنوان مي کنند. مثلا مي گويند نمي گذاريم نفت ايران صادر شود و خيال مي کنند وقتي ما مي گوييم هنگامي که نفت ايران صادر نشود، هيچکس نمي تواند نفت صادر کند، به دنبال بستن تنگه هرمز هستيم، در صورتي که راه هاي فراواني وجود دارد و بستن تنگه هرمز روش ساده آن است، اما بسياري تنگه هاي ديگر براي اين کار در اختيار داريم.»
روحاني خطاب به آمريکايي ها و در پاسخ به اينکه آنها گفته اند نمي گذاريم نفت ايران صادر شود، عنوان کرد: «آقاي ترامپ! ما مرد شرف و ضامن امنيت آبراه منطقه و امنيت مسير کشتيراني در طول تاريخ هستيم، با دم شير بازي نکن، پشيمان کننده است. شما فکر مي کنيد ايران اين قدر ضعيف است که اجازه دهد شما به خواسته و اهداف تان برسيد؟»
رئيس جمهوري ادامه داد: «با دم شير بازي نکنيد، زيرا پشيماني ابدي براي شما به همراه خواهد داشت و اين از توان شما ساخته نيست. شما نمي توانيد ملت ايران را عليه منافع ايران بسيج کنيد، زيرا ملت ايران منافع خود را مي فهمد و براي آن فداکاري مي کند. شما نمي توانيد ملت را عليه امنيت و منافع ايران بسيج کنيد. شما ضديت خود را با ملت ايران به وضوح نشان داده ايد و وقتي مي گوييد نمي گذاريم نفت ايران صادر شود، معني آن، اين است که اجازه ورود دارو و کالاهاي اساسي را نمي دهيد و يعني مردم را در محاصره شديد و مشقت زندگي قرار داديد و بعد عنوان مي کنيد که حامي ملت ايرانيد! چه کسي باور مي کند!»
وي گفت : اگر اعلام مي کرديد، فلان قطعه يا فولاد را تحريم مي کنيد، شايد برخي ذهن هاي ساده باور مي کرد، اما هنگامي که مي گوييد بانک ها با ايران کار نکنند و تبادل مالي نباشد و نفت صادر نشود، يعني اعلان جنگ با ملت ايران داريد، آن وقت تصور مي کنيد ملت از شما مي ترسد؟ شما که در همه جاي منطقه پهن شده ايد و لااقل به يک جاي دور هم نرفته ايد، خيلي حرف هاي خطرناک مي زنيد و بايد سخنان خود را درک کرده و معني لغت را بفهميد و آثار و تبعات آن را بدانيد.
معاون اول رئيس جمهوري:
روستا هاي سراسر ايران از نعمت گاز برخوردار مي شوند
معاون اول رئيس جمهوري گفت: خوشبختانه در پايان دولت يازدهم 14 هزار خانوار روستايي از نعمت گاز برخوردار شدند و با تخصيص اعتبار لازم از محل هدفمندي يارانه ها و صرفه جويي در مصرف سوخت تلاش خواهيم کرد تا همه روستاهاي کشور از مزاياي گاز برخوردار شوند.
اسحاق جهانگيري در دومين جلسه شوراي اقتصاد در سال 97، با اشاره به آثار مثبت اجراي طرح هاي عمراني در مناطق کمتر توسعه يافته کشور گفت: دستگاه هاي دولتي، شرکت ها و پيمانکارهاي مجري طرح هاي اقتصادي و صنعتي، بويژه در مناطق محروم بايد همه تلاش خود را به کار گيرند تا ساکنان اين مناطق، از مزاياي احداث صنايع و طرح هاي عمراني بهره مند شوند.
معاون اول رئيس جمهوري به گزارش ارائه شده در اين جلسه به منظور گازرساني به يک هزار و 200 خانوار روستايي اشاره کرد و افزود: خوشبختانه در پايان دولت يازدهم 14 هزار خانوار روستايي از نعمت گاز برخوردار شده اند و با تخصيص اعتبار لازم از محل هدفمندي يارانه ها و صرفه جويي در مصرف سوخت تلاش خواهيم کرد که همه روستاهاي کشور از مزاياي گاز برخوردار شوند.
در اين جلسه که وزيران اقتصاد و دارايي، نيرو، کار، تعاون و رفاه اجتماعي، رئيس سازمان برنامه و بودجه و معاون علمي فناوري رئيس جمهوري حضور داشتند، پيشنهادهاي برخي دستگاه ها مطرح شد.
اعضا با درخواست وزارت نفت براي بهبود بازيافت، افزايش توليد و بهره برداري از ميدان هاي مشترک نفتي آبان و پايدار غرب، اصلاح مجوز سرمايه گذاري از محل منابع داخلي شرکت ملي نفت ايران براي طرح حفظ ظرفيت و تداوم عمليات پالايشگاه امام خميني (ره) شازند، اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره موضوع طرح يکپارچه ميدان هاي مشترک نفتي غرب کارون، طرح توسعه و بهره برداري از ميدان هاي نفتي سپهر و جفير، اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره طرح توسعه جامع و يکپارچه و تکميل فازهاي 11 تا 24 ميدان گازي مشترک با الحاق طرح توسعه اوليه بخش شرقي اين ميدان (ميدان گازي بلال) و اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره طرح گازرساني به باقيمانده شهرها و روستاها با گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) و از طريق خط لوله و ديگر روش ها موافقت کردند. همچنين اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره احداث نيروگاه هاي سيکل ترکيبي با راندمان بالا (کلاس F ) در اصفهان، تهران، بويين زهرا، انديمشک، تبريز، بندرعباس و رامين اهواز نيز مورد موافقت اعضا قرار گرفت.
در کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي صورت گرفت:
بررسي فعاليت هاي وزارت نفت در توليد و صادرات
سخنگوي کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در تشريح جلسه کميسيون متبوع خود، از بررسي وضع فعاليت وزارت نفت با توجه به مسئله تحريم ها خبر داد.
علي نجفي خوشرودي با اشاره به جلسه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت برگزار شد، گفت: در اين نشست، آخرين وضع فعاليت هاي وزارت نفت در بخش صادرات و ديپلماسي نفتي ايران با توجه به موضوع تحريم ها مورد بررسي و تبادل نظر قرار گرفت.
وي افزود: با توجه به اينکه مهم ترين هدف تحريم ها، کاهش صادرات نفت و اختلال در صنعت نفت ايران ارزيابي مي شود، در اين جلسه اعضاي کميسيون بر ضرورت استفاده از همه ظرفيت ها و تدابير ارزي براي مقابله با چنين شرايطي تاکيد کردند.
سخنگوي کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: اهتمام ويژه به توسعه ميدان هاي مشترک نفتي، ضرورت حفظ سهميه ايران در سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، روند تکميل پروژه هاي پارس جنوبي و ضرورت ارائه پيشنهادها و راهکارهاي عملي در بسته پيشنهادي اروپا از ديگر موضوع هاي مورد بحث در جلسه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي با حضور وزير نفت بود.
پاسخ زنگنه به پرسش هاي نماينده اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
وزارت نفت در اين شرايط سخت به حمايت نمايندگان مجلس نياز دارد
وزير نفت در صحن علني مجلس شوراي اسلامي گفت: وزارت نفت در اين شرايط سخت، به حمايت نمايندگان مجلس نياز دارد و انتظار اين است که از وزارت نفت به عنوان يک توليدگر، براي خدمات رساني و توليد بهتر حمايت شود. انشاء الله کماکان از اين حمايت برخوردار خواهيم بود.
بيژن زنگنه صبح روز (سه شنبه 2 مردادماه) در پاسخ به پرسش نادر قاضي پور، نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي درباره واردات بي رويه لوله هاي درزدار با يادآوري اينکه واردات لوله هاي درزدار از زمان دولت هاي گذشته انجام مي شده و غيرقابل انکار است، اظهار کرد: لوله هاي فولادي درزدار ازسوي چهار شرکت داخلي ساخته مي شود.وي با بيان اينکه در چهار سال گذشته، لوله هاي درزدار مورد نياز وزارت نفت از اين شرکت ها تامين شده است، تصريح کرد: آقاي قاضي پور اعلام کند ما کدام لوله درزدار را مي توانستيم از داخل بخريم، اما از خارج وارد کرديم؟
وزير نفت گفت: صنعت نفت همچنين به لوله هاي بدون درز (CRA) نياز دارد. قرارداد 550 ميليون يورويي ساخت لوله هاي CRA که پارسال، با کنسرسيوم ايراني و شرکت معتبر خارجي امضا شد، از افتخارات وزارت نفت به شمار مي رود و آورده شرکت ايراني در اين قرارداد 100 ميليون يورو خواهد بود.
زنگنه تصريح کرد: بخش ديگري از لوله هاي بدون درز از سوي تنها کارخانه کشور، يعني فولاد اسفراين توليد مي شود که با وجود فراز و نشيب هاي فراوان، اما خريدمان را از اين شرکت انجام مي دهيم.
خريد نکردن از داخل به معناي واردات از خارج نيست
وزير نفت در واکنش به برخي ابهام ها مبني بر خريد تجهيزات مورد نياز وزارت نفت از شرکت هاي خارجي گفت: سربسته مي گويم برخي دوستان تصور مي کنند که اگر از شرکت هاي داخلي خريد نمي کنيم، لابد از خارج وارد مي کنيم، در حالي که اين گونه نيست.
وي با اشاره به اينکه شرکت ملي نفت ايران، 3 هزار ميليارد تومان بدهي قطعي به پيمانکاران دارد که بايد فکري براي آن کرد، افزود: به دليل کمبود منابع، به کارخانه هاي داخلي سفارش نمي دهيم، نه به دليل اينکه از خارج خريد مي کنيم. زنگنه به تاکيدهاي قاضي پور بر لزوم اجراي اقتصاد مقاومتي هم اشاره کرد و افزود: اقتصاد مقاومتي، بسته اي به هم پيوسته است و فقط به معناي ارجاع کار به پيمانکاران داخلي نيست؛ بلکه بر لزوم افزايش صادرات، توسعه ميدان هاي مشترک، تامين سوخت مورد نياز داخل و ... نيز تاکيد دارد. وي درباره عملکرد شرکت هاي پتروشيمي غدير و شيراز هم که جزو موارد مطرح شده از سوي قاضي پور بود، اظهار کرد: وزارت نفت مسئول نظارت بر عملکرد اين شرکت ها نيست و آنها خود مسئول دارند.
وزير نفت درباره دليل واردات بي رويه پمپ هاي صنعتي بي کيفيت از چين و حمايت نکردن از شرکت هاي توليدکننده داخلي که داراي توان و محصول باکيفيت تر هستند، هم توضيح داد: پمپ و کمپرسور در صنعت نفت همانند قلب در بدن انسان عمل مي کنند. پمپ در فرايند نفت، گاز و پتروشيمي، قطعه اي حياتي است و کيفيت آن براي صنعت بسيار اهميت دارد.وي ادامه داد: بنده طبق مصوبه هيئت وزيران، بخشنامه خريد پمپ از شرکت هاي داخلي را صادر کرده ام.
زنگنه با انتقاد از ادعاي نماينده اروميه درباره واردات تجهيزات در فازهاي پارس جنوبي و پالايشگاه ستاره خليج فارس اظهار کرد: مسئول توسعه فاز 13 و فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي و پالايشگاه ستاره خليج فارس، قرارگاه خاتم الانبيا (ص) است، حال اين که بگوييم آنها که همه تلاش شان استفاده از تجهيزات داخلي است، اقدام به واردات مي کنند، بي انصافي است.
وزير نفت بر ضرورت توجه به کيفيت، زمان و هزينه ازسوي سازندگان کالاهاي داخلي تاکيد کرد و گفت: اسمي از شرکت هاي داخلي که توليدات شان کيفيت خوبي ندارد، نمي برم. برخي از اين شرکت ها که قرارداد 300 ميليون دلاري پمپ هاي انتقال پروپان و بوتان را دارند، به دليل طولاني شدن زمان ساخت و بي کيفيت بودن توليداتشان به شرکت ملي گاز ايران زيان رسانده اند. چه کسي پاسخ هدر رفتن 500 ميليون دلار کالاهاي نفتي براي انجام 10 ميليون دلار قرارداد از سوي شرکت هاي داخلي را مي دهد؟
وزارت نفت توليدکننده قير نيست
وي همچنين به پرسش قاضي پور درباره نظارت نداشتن وزارت نفت بر پالايشگاه ها براي تامين مواد اوليه موردنياز توليدکنندگان قير هم پاسخ داد: وزارت نفت، توليدکننده قير نيست و اين به عهده شرکت هاي بخش خصوصي است که پس از توليد، قير را در ازاي دريافت پول به وزارت نفت مي فروشند و تا وزارت نفت پول به حساب آنها واريز نکند، قيري هم دريافت نمي کند.
وزير نفت افزود: برخي از اين شرکت ها به بخش خصوصي واگذار شده اند و از وزارت نفت دستور نمي گيرند، زيرا قانوني در اين زمينه وجود ندارد.
تهمت نزنيد
زنگنه در واکنش به ادعاي مافياي باشگاه نفت و نيرو هم اظهار کرد: چرا مادام مي گوييد مافياي باشگاه نفت و نيرو؟! افراد محترم و متخصصي در اين باشگاه در حال کار کردن براي اين کشور هستند. چرا به آنان اتهام و تهمت مي زنيد؟ اين کار شما قابل پيگيري است، ضمن اين که اگر دليلي بر مافيايي بودن آن داريد، به قوه قضاييه ارائه دهيد. وي تصريح کرد: در اين شرايط سخت، وزارت نفت به حمايت نمايندگان مجلس نياز دارد و انتظار اين است که از وزارت نفت، به عنوان يک توليدگر براي خدمات رساني و توليد بهتر حمايت شود. انشاءالله کماکان از اين حمايت برخوردار خواهيم بود.
براي گسترش همکاري ها در بخش انرژي
زنگنه با وزير انرژي روسيه در مسکو مذاکره کرد
وزير نفت براي گسترش همکاري در بخش انرژي با الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه در اين کشور مذاکره کرد.بيژن زنگنه، وزير نفت روز (دوشنبه، يکم مردادماه) در راس هيئتي براي گسترش همکاري ايران و روسيه در بخش انرژي وارد اين کشور شد. سفر وزير نفت به اين کشور يک روزه است.ايران و روسيه بعد از برجام بيشترين تفاهم نامه همکاري را براي توسعه ميدان هاي نفتي امضا کردند. قرارداد توسعه ميدان هاي آبان و پايدار غرب، با شرکت زاروبژنفت در روزهاي پاياني سال گذشته امضا شد.
2 نرخي شدن قيمت بنزين در دولت تصويب نشده است
وزيرنفت، مطرح شدن بحث دو نرخي شدن قيمت بنزين را شايعه دانست و گفت: فعلا درباره اين موضوع، چيزي در دولت تصويب نشده است. بيژن زنگنه همچنين درباره نشست 174 سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) اظهار کرد: توافق خوبي در اوپک به دست آمد، اما برخي کشورها مي خواهند تخلف کنند که اين از نظر حقوقي خلاف است. وي افزود: تخلف کشورها به توافق اوپک سبب مي شود که اين سازمان از نظر حيثيتي، خيلي آسيب ببيند.
تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت
تغییر یک ماده در شیوهنامه وزارتی
وزير نفت اعلام کرد: موضوع «فروش فرآوردههاي نفتي به شرکتهاي بانکرينگ داخلي به صورت ريالي به نرخ مورد عمل در بازار ثانوي ارز» در جلسه بررسي مسائل اقتصادي به رياست معاون اول رئيس جمهوري مطرح و با آن موافقت شده است.
بيژن زنگنه در نامهاي خطاب به علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با اعلام اين موضوع، تصريح کرده است: به اين ترتيب ماده 8 و تبصره آن در شيوه نامه وزارتي ابلاغي شماره 143712-2. 20 مورخ 31. 3. 95 حذف و ماده 8 جديد، جايگزين آن ميشود.
متن ماده 8 جديد به شرح زير است:
ماده 8- «شرکت ملي نفت ايران ميتواند بهاي محمولهها را به صورت ارزي/ريالي (با احتساب نرخ تسعير ارز در بازار ثانوي) از خريدار دريافت نمايد. نرخ تسعير ارز در بازار ثانوي عبارت است از ميانگين نرخ ارز در بازار ثانوي، اعلامي در سامانه ذيربط بانک مرکزي دو روز کاري قبل از تاريخ پرداخت طبق قرارداد مربوطه.»
ارزش صادرات پتروشیمی در بهار امسال از مرز ۳ میلیارد دلار گذشت
توليد مجتمع هاي پتروشيمي تا پايان خردادماه 97 در مجموع به بيش از 26/13 ميليون تن و ارزش صادرات به بيش از 3 ميليارد و 158 ميليون دلار رسيد.عملکرد 20 مجتمع پتروشيمي مستقر در منطقه ماهشهر تا پايان خرداد ماه امسال به 4 ميليون و 599 هزار تن رسيد، همچنين عملکرد 16 مجتمع پتروشيمي مستقر در منطقه عسلويه نشان مي دهد توليد واقعي اين منطقه در مدت زمان يادشده بيش از 5 ميليون و 868 هزار تن بوده است.بر پايه اين گزارش، توليد واقعي 20 مجتمع پتروشيمي مستقر در مناطق داخلي کشور در مدت زمان يادشده بيش از 2 ميليون و 795 هزار تن بوده است.مجموع کل توليد صنعت پتروشيمي در خرداد ماه امسال بيش از 55/4 ميليون تن بوده است. ميزان فروش داخلي صنعت پتروشيمي تا پايان خرداد ماه نيز 21/089/4 هزار تن به ارزش 42/630/120 ميليارد ريال بوده است.فروش بين مجتمعي شرکت ها نيز 66/319/2 هزار تن به ارزش 55/600/59 ميليارد ريال رسيد.بالاترين عملکرد توليد در خردادماه امسال را مجتمع هاي پتروشيمي خوزستان، اهتمام جم، خراسان، کربن ايران، شيمي بافت، خارک، کرمانشاه، نوري، مرواريد و شيراز به خود اختصاص دادند.در همين حال صادرات محصولات پتروشيمي تا پايان خرداد ماه به رقم 5 ميليون و 356 هزار تن به ارزش 3 ميليارد و 158 ميليون دلار رسيد و مجتمع هاي پتروشيمي در سومين ماه سال 1397 بيش از يک ميليون و 737 هزار تن محصول به ارزش بيش از حدود 962 ميليون دلار صادر کردند.در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تا پايان فصل بهار بيش از 2 ميليون و 759 هزارتن محصول به ارزش يک ميليارد و 636 ميليون دلار صادر و در منطقه ماهشهر نيز بيش از يک ميليون و 546 هزار تن محصول به ارزش بيش از 886 ميليون دلار روانه بازارهاي بين المللي شد.همچنين تا پايان خردادماه، در ديگر مناطق، بيش از يک ميليون تن محصول به ارزش 636 ميليون دلار صادر شد.
ايران وارد باشگاه جهاني توليدكنندگان ماده بوداركننده گاز شد
ماده بودارکننده گاز مصرفي كشور در تمام سال هايي كه از عمر صنعت گاز ايران مي گذرد، از طريق واردات از 2 کشور تامين مي شد و اين در حالي است که اكنون با احداث واحد صنعتي توليد اين ماده، ايران به عنوان سومين كشور توليد كننده ماده بودارکننده در دنيا شناخته مي شود.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران درباره اين پروژه گفت: طراحي پايه اين پروژه توسط پژوهشگاه صنعت نفت که صاحب دانش فني اين فناوري در کشور است، انجام شده سپس طراحي تفصيلي آن در واحد مهندسي طرح به سرانجام رسيد و به مرحله اجرا درآمد.
حسن منتظر تربتي افزود: اين پروژه با پايان پيشرفت فيزيكي آماده ورود به مرحله راه اندازي است كه با راه اندازي آن، افزون بر تامين تمام نيازهاي داخل كشور به ماده بودارکننده، مي توان بخشي از اين فرآورده را به خارج از كشور نيز صادر كرد.
وي با تشريح اهميت مركاپتان ها در صنعت گاز اظهار کرد: گاز طبيعي در صورت نشت مي تواند خسارت هاي بسياري را ايجاد كند؛ از اين رو نياز داريم گاز را به نحوي بوداركرده تا از بروز انفجار و حريق پيشگيري كنيم.
اين مقام مسئول، مركاپتان (ماده بوداركننده گاز طبيعي) را از پايه هاي اساسي ايمني در صنعت گاز برشمرد و تاکيد کرد: با تزريق ماده بودار كننده مي توان از نشتي گاز مطلع و مانع از خسارت هاي مالي و جاني ناشي از نشت گاز شد.
وي اعلام کرد: ايران پس از فرانسه و روسيه كه توليدكنندگان عمده اين محصول راهبردي در دنيا شناخته مي شوند، سومين كشوري است كه با توليد سالانه 800 تن از اين محصول، به باشگاه جهاني توليدكنندگان مركاپتان مي پيوندد.
تربتي با بيان اينكه دستيابي به فناوري توليد ماده بوداركننده، علاوه بر شكستن انحصار جهاني توليد اين ماده، امكان صادرات و ارزآوري قابل توجهي نيز براي كشور فراهم مي كند، گفت: ازآنجايي كه مركاپتان توليدي از كيفيت بسيار بالايي برخوردار است، ظرفيت خوبي براي فروش در بازارهاي منطقه دارد؛ به نحوي كه مي توان مازاد مصرف داخلي را به آساني و با قيمت مناسب به كشورهاي اطراف صادر كرد
لزوم تامین خوراک فکری واحدهای عملیاتی از سوی موسسه مطالعات بین المللی انرژی
مدير نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران خواستار تامين خوراک فکري واحدهاي عملياتي ازسوي موسسه مطالعات بين المللي انرژي شد. فرخ عليخاني در بازديد از موسسه مطالعات بين المللي انرژي، توليد ايمن و پايدار را مهم ترين بحث در توليد نفت و گاز عنوان کرد و افزود: اين هدف از سه نگاه اقتصادي، فني و مهندسي مورد توجه قرار مي گيرد.وي جايگاه مديريت نظارت بر توليد را يک جايگاه کاملا فني و عملياتي عنوان کرد و يادآور شد: با توجه به اين که موسسه مطالعات بين المللي انرژي، وظيفه مطالعاتي و تحقيقاتي به عهده دارد، بايد خوراک فکري واحدهاي عملياتي را تامين کند.
عليخاني بر ضرورت همکاري مديريت نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران و موسسه مطالعات بين المللي انرژي تاکيد کرد و افزود: با همکاري اين 2 بخش، مي توان نقشه راه بخش مهمي از صنعت نفت و گاز کشور را براي رسيدن به نتيجه مطلوب در کنار هم قرار داد.
علي مبيني دهکردي، رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي نيز در اين بازديد اظهار کرد: مطالعه انتخاب راه درست سرمايه گذاري، انتقال فناوري، سازماندهي بازار نفت، استفاده از مخازن و الگوي بهره برداري از ميدان ها، برخي وظايف موسسه مطالعات بين المللي انرژي است.
وي با بيان اين که موسسه مطالعات انرژي در حال گسترده شدن در داخل و خارج از ک بين المللي شور به لحاظ عمليات کاري و کوچک سازي به لحاظ سازماني و ساختاري است، تصريح کرد: همکاري، مزيت آفريني و استانداردسازي، سه هدف اصلي در جهت مسئوليت پذيري و تحرک کاري اين موسسه است.
دهکردي افزود: بايد با دانش موجود در موسسه مطالعات بين المللي انرژي طوري برنامه ريزي شود که آثار آن در ميدان هاي نفتي مشهود باشد.
گازرسانی به مناطق زلزله زده بی وقفه ادامه دارد
سخنگوي شرکت ملي گاز با وجود وقوع زلزله در غرب کشور گفت: تاسيسات گاز آسيب نديده اند و گازرساني به اين مناطق بي وقفه ادامه دارد.
مجيد بوجارزاده، از آماده باش شرکت ملي گاز براي رفع مشکلات احتمالي زلزله در کرمانشاه خبر داد و گفت: با توجه به وقوع زلزله اخير در کرمانشاه، به ويژه در منطقه ثلاث باباجاني، همه عوامل و کارکنان شرکت ملي گاز در اين استان و استان هاي معين کرمانشاه در حال آماده باش هستند.
وي افزود: خوشبختانه به تاسيسات مرتبط با گاز آسيب خاصي وارد نشده و تنها در چند مورد نشتي گاز رخ داده که بلافاصله اصلاح شده است.
به گفته رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز، عمليات نشت يابي در منطقه زلزله زده و نواحي اطراف آن نيز بلافاصله صورت گرفته است که بر اساس نتايج اين عمليات، مشکل خاصي در شبکه وجود نداشته و هم اکنون گاز در شبکه گازرساني مناطق زلزله زده جريان دارد.
بر اساس اين گزارش، زلزله اخير کرمانشاه شامگاه يکشنبه (31 تيرماه) براي دوبار و با قدرت 2/4 و 9/5 ريشتر در حوالي تازه آباد شهرستان ثلاث باباجاني رخ داد که با حدود 40 پس زلزله، تاکنون 287 مصدوم بر جاي گذاشته است.
ارزیابی ایمنی و آتشنشانی طرح توسعه میدان کیش
در جريان بازديد نمايندگان مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران از طرح توسعه ميدان گازي کيش، بر اهميت و لزوم مميزي و ارزيابي عملکرد اچ اس اي طرح هاي توسعه اي با هدف صيانت از نيروي انساني و پيشگيري از حوادث و ضرورت اجراي کامل راهنماها، دستورعمل ها و بخشنامه هاي ابلاغي تاکيد شد.نمايندگان مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست ( اچ اس اي) اين شرکت در سفر به منطقه گرزه، ضمن بازديد از طرح توسعه ميدان گازي کيش، وضعيت ايمني و آتش نشاني اين طرح را بررسي کردند.
در ابتداي بازديد از طرح توسعه ميدان گازي کيش، نمايندگان مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران ضمن بيان اهداف مميزي، به تشريح اين اهداف شامل بررسي برنامه نظارتي کارفرما بر عملکرد اچ اس اي پيمانکاران، مميزي و ارزيابي عملکرد ايمني و آتش نشاني پيمانکاران، حصول اطمينان از انطباق فعاليت ها و فرآيندهاي جاري با استانداردها، قوانين، مقررات، تمامي روش هاي اجرايي و ابلاغيه هاي وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران در حوزه ايمني و آتش نشاني پرداختند.
پس از بازديد ميداني از عمليات احداث خط لوله زميني 56 اينچ انتقال گاز پالايشگاه آفتاب به خط لوله هفتم سراسري گاز، در جلسه اي با حضور نمايندگان مديريت اچ اس اي، نمايندگان اچ اس اي شرکت مهندسي و توسعه نفت، دستگاه نظارت و پيمانکار طرح، درخصوص مسائل مختلف بحث و بررسي شد.بررسي مستندات
ابلاغي و روند پياده سازي آنها، اطمينان از وجود رويهها و دستورعملها به منظور انجام فعاليت ها به صورت ايمن، اطمينان از اجراي صحيح روش هاي اجرايي، اطمينان از وجود و اجراي اثربخش فرايند مديريت ريسک، بررسي عملکرد پيمانکار به منظور حصول اطمينان از وجود سيستم مديريت آموزش و اثربخش بودن فرآيند آن و بررسي عملکرد پيمانکار به منظور اطمينان از استفاده ايمن از همه تجهيزات موجود در سايت، از جمله مسائلي بود که پيگيري شدند.
پیگیری مراحل اجرایی طرح یکپارچه توسعه در میدان های مشترک غرب کارون
مديريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: با تکيه بر توان اجرايي و مالي داخلي، مراحل اجرايي طرح يکپارچه توسعه ميدان هاي مشترک نفتي غرب کارون در چارچوب سياستهاي اقتصاد مقاومتي در دست اقدام است.
طرح يکپارچه توسعه ميدان هاي مشترک نفتي غرب کارون شامل توسعه ميدان هاي فاز نخست آزادگان جنوبي، ياران جنوبي و فاز دوم توسعه ميدان هاي يادآوران و آزادگان شمالي، طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي و طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پايانه جاسک با سقف سرمايه گذاري تقريبي معادل 15 ميليارد دلار، بر اساس تامين اعتبار از محل تسهيلات صندوق توسعه ملي، اختصاص 50 درصد از درآمد ناشي از افزايش توليد نفت ميدان هاي مربوطه، آورده پيمانکار و ساير منابع در دسترس و تعهد بازپرداخت هزينه ها ازسوي دولت از محل 50 درصد سهم افزايش توليد نفت ميدان هاي مربوطه در نظر گرفته شده است.معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصادي و مالي طرح هاي برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: مراحل تخصيص اعتبار پروژه هاي فعال اين طرح شامل توسعه فاز اول ميدان آزادگان جنوبي، توسعه ياران جنوبي، تلمبه خانه غرب کارون و طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پايانه جاسک، بررسي و تطبيق شرح کار و هزينه ها با مصوبه شوراي اقتصاد و تاييد صورت وضعيت پيمانکاران، از سوي واحد نماينده کارفرما در طرح هاي توسعه اي بند (ق) و معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصادي و مالي طرح ها انجام مي شود. همچنين در سال جاري اخذ اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره فهرست زير پروژه هاي طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي و تامين اعتبار تحصيل اراضي طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک و پايانه جاسک از محل اعتبارات طرح هاي بند (ق) از سازمان برنامه و بودجه کشور با ارسال نامه اي به امضاي وزير نفت از سوي اين معاونت درخواست شده که با پيگيري هاي انجام شده، گزارش آن از دفتر امور انرژي سازمان به دبيرخانه شوراي اقتصاد به منظور طرح در کميسيون تخصصي شورا ارسال شده است.
از سوي وزير نفت
بخشنامه صرفه جويي و کاهش هزينه هاي بي تاثير در کارايي وزارت نفت ابلاغ شد
در اجراي سياست هاي دولت براي صرفه جويي و کاهش هزينه هايي که عملا هيچ تاثيري در کارايي دستگاه ها ندارد و با توجه به سخنان رياست محترم جمهوري در تاريخ ششم تير ماه 1397 در جمع مديران دولت مبني بر ضرورت شروع صرفه جويي از خود دولت و در ادامه سياست ها و روش هايي که تاکنون براي کاهش هزينه ها اتخاذ شده و با توجه به شرايط ويژه کشور، پس از بحث، مذاکره و همفکري در شوراي معاونان وزارتخانه، به استناد جزء 6 بند «ب» ماده 3 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 19/2/1391، موارد زير با هدف مديريت و کاهش هزينه ها در شرکت هاي تابعه صنعت نفت، جهت رعايت دقيق ابلاغ مي شود:
1)هزينه هاي اداري
1-1-ضمن رعايت بخشنامه هاي دولت، در هر حال مجموع مصارف و هزينه هاي برق، آب، تلفن و گاز واحدهاي اداري، ستادي و پشتيباني در هريک از شرکت هاي تابعه در سال 1397 نبايد از ارقام عملکرد آنها در سال 1396 بالاتر باشد.
1-2-هزينه کرد براي خريد اقلامي براي پذيرايي در جلسات و دفترهاي اداري و ستادي (مانند ميوه، آجيل، انواع شيريني، شکلات، آب ميوه و نظاير آن از محل منابع شرکت ها) به هر عنوان ممنوع مي باشد و پذيرايي از منابع شرکت صرفا مي بايست در حد چاي /نسکافه و بيسکويت از توليدات داخلي باشد.
1-3-هر گونه پرداخت ازمنابع شرکت براي خريد گل و تهيه بسته هاي هديه، ممنوع مي باشد.
1-4-خريد تجهيزات و ملزومات اداري مانند انواع رايانه، نمابر، تلفن، چاپگر (پرينتر)، وسايل صوتي و تصويري، ميز و صندلي و کمد و مبلمان ممنوع مي باشد.
1-5-هر گونه پرداخت از محل منابع شرکت ها، براي چاپ آگهي تبريک و تسليت و موارد مشابه ممنوع مي باشد.
1-6-خريد و يا اجاره ساختمان جديد براي فعاليت هاي اداري، پشتيباني و ستادي ممنوع است. در موارد استثنايي، اجاره ساختمان با تصويب هيات مديره شرکت اصلي بلامانع است.
1-7-انجام هرگونه هزينه براي بازسازي / بهسازي /نوسازي / تغيير دکوراسيون اماکن در واحدهاي اداري، ستادي و پشتيباني جز مواردي که بنا به نظر واحد HSE شرکت الزامي است، ممنوع مي باشد.
1-8-استفاده از صندلي هاي پروازهاي FIRSTCLASS و BUSINESSCLASS در ماموريت هاي داخلي و خارجي ممنوع است. مگر در موارد استثنا به ترتيبي که ابلاغ خواهد شد.
1-9-هر گونه پرداخت براي استفاده از خدمات تشريفاتي مانند پاويون فرودگاه ها (داخلي و خارجي) ممنوع مي باشد. هر گونه قرارداد جاري در اين خصوص نيز مشمول اين ممنوعيت مي باشد.
2)ماموريت هاي خارجي و داخلي کارکنان
2-1-سفرهاي خارجي کارکنان بايد کاملا محدود شود و تعداد نفر – روز سفرهاي خارجي هر شرکت اصلي (شامل ماموريت هاي کوتاه مدت و بلندمدت) در سال 1397 بايد حداکثر نصف عملکرد سال 1396 باشد. (اين محدوديت شامل کارکنان امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران، شرکت نيکو و امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران نمي شود.)
2-2-نفر – روز ماموريت هاي داخلي در هر شرکت اصلي و تابعه در سال 1397 نبايد از 60 درصد عملکرد سال 1396 آن شرکت فراتر رود.
2-3-محدود کردن ماموريت ها به خارج از حوزه عمليات هر شرکت و پرهيز حداکثري از انجام سفر براي برگزاري جلسات اداري با توجه به فراهم شدن امکان برقراري ارتباط از طريق ويدئو کنفرانس و يا تله کنفرانس.
در مواردي که انجام ماموريت ها ضروري است، حداقل ممکن افراد بايد به عنوان همراه حضور داشته باشند.
2-4-اخذ بليت هاي متعدد براي ماموريت اداري يک نفر مامور در يک محدوده زماني، ممنوع مي باشد.
3)همايش ها، سمينارها، کنفرانس ها و نمايشگاه ها، جوايز تعالي و عناوين مشابه
هر نوع هزينه کرد براي همايش ها، سمينارها، کنفرانس ها، نمايشگاه ها، جوايز تعالي و عناوين مشابه ممنوع است. برگزاري نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز و پتروشيمي و ايران پلاست حسب مورد بايد با کسب مجوز از هيات مديره شرکت هاي اصلي ذيربط و بدون بار مالي براي شرکت صورت گيرد.
4)خريد و چاپ نشريات
4-1-با توجه به فراهم بودن زيرساخت هاي الکترونيکي، انتشار هر گونه نشريه شامل نشريه مشعل، نشريات مناطق نفت خيز جنوب و ديگر موارد با هر عنوان (هفته نامه، ماهنامه و ...) و موضوع به صورت چاپي و کاغذي ممنوع مي باشد. اين موارد در صورت لزوم به صورت الکترونيکي قابل انتشار است.
4-2-واحدهاي روابط عمومي شرکت ها مکلفند ترتيبي اتخاذ کنند که براي مديراني که علاقه مند به مطالعه روزنامه در ساعات غيرکاري هستند، با پرداخت وجه توسط افراد علاقه مند روزنامه در محل کار تامين شده و در اختيار ايشان قرار گيرد. لذا از اين پس خريد نشريات براي مطالعه مديران با وجوه دولتي مجاز نمي باشد. خريد نشريات خارجي مربوط به حوزه بين الملل شرکت هاي اصلي مشمول اين ممنوعيت نمي گردد.
4-3-واحدهاي روابط عمومي شرکت هاي اصلي مي توانند روزانه، بولتن بريده روزنامه ها را در تارنماي شرکت ها قرار دهند. واحدهاي روابط عمومي شرکت هاي استاني / منطقه اي هم مي توانند بولتن بريده روزنامه هاي محلي را در پايگاه اينترنتي شرکت قرار دهند.
5)خريد و اجاره خودرو
5-1-خريد هر نوع خودروسواري (از جمله وانت و خودروهاي دوکابين) به جز در موارد استثنايي با مجوز هيات مديره شرکت اصلي ممنوع مي باشد.
5-2-تعداد خودروهاي در اجاره هر يک از شرکت هاي تابعه در سال 1397 نبايد بيشتر از تعداد خودروهاي در اجاره آنها در سال 1396 باشد.
5-3-اجاره خودروهاي خارجي، خودروهاي دو ديفرانسيل و خودروهاي با ظرفيت موتور بالاتر از 2000 سي سي ممنوع است. مگر در موارد استثنا با تصويب هيات مديره شرکت اصلي.
5-4-درمعاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارتخانه کار گروهي با حضور مديران ذيربط چهارشرکت اصلي و ستاد تشکيل مي شود که در دستورالعمل نحوه خودروهاي در اختيار کارکنان تجديدنظر نمايد. اين کار گروه بايد گزارش خود را تا 15/6/97 به شوراي معاونان وزارتخانه ارائه نمايد.
6)هزينه هاي فرهنگي، آموزشي و ورزشي
6-1-برگزاري دوره هاي آموزشي در خارج از فضاهاي متعلق به شرکت ها و پرداخت هاي غيرمتعارف براي برگزاري چنين دوره هايي ممنوع است. برگزاري دوره هاي مربوط به ايمني، دوره هاي کار در دريا و جلوگيري از فوران دکل حفاري، در محيط هاي ديگر شرکت هاي تابعه نفت بلامانع است.
6-2-کل هزينه هاي فرهنگي هر شرکت تابعه درسال 1397 نبايد از 50 درصد عملکرد مجموع هزينه هاي فرهنگي آن شرکت در سال 1396 بيشتر باشد.
6-3-هزينه هاي ورزش قهرماني هرشرکت درسال 1397 نبايد بيش از 40 درصد عملکرد هزينه هاي آن شرکت در سال 1396 باشد. همچنين براي سفرهاي تيم هاي ورزشي متعاقبا مقرراتي ابلاغ خواهد شد. اين مقررات بايد تا 15/7/1397 توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني پيشنهاد شود.
6-4-برگزاري جشنواره ها و المپيادهاي فرهنگي / ورزشي، مسابقات و عناوين مشابه ممنوع مي باشد.
6-5-برگزاري تورهاي زيارتي و سياحتي با هزينه شرکت ممنوع مي باشد.
6-6-عقد قرارداد و هر گونه دريافت کارکنان صنعت نفت از تيم ها / باشگاه هاي ورزشي مرتبط با صنعت نفت و تيم هايي که از صنعت نفت به هر عنوان کمک مالي و يا وجوهي دريافت مي کنند به هر عنوان به کلي ممنوع بوده و با متخلف برخورد انضباطي خواهد شد. مقررات اداري و استخدامي در اين خصوص تا 15/7/1397 توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني بازنگري و اصلاح خواهد گرديد.
7)ممنوعيت به کارگيري نيروهاي انساني جديد
تاکيد بر موارد ذکر شده در ابلاغيه شماره 127432-2/20 مورخ 19/3/94 وزير در خصوص ممنوعيت به کارگيري نيروي انساني جديد.
8)فروش خانه هاي سازماني
تاکيد بر اجراي ابلاغيه شمار 590-2/20 مورخ 1/9/96 توسط وزير در خصوص فروش خانه هاي (منازل) سازماني.
9)عقد قرارداد با مشاوران حقيقي
هر گونه عقد قرارداد با مشاوران حقيقي به صورت تمام وقت يا پاره وقت ممنوع است مگر با اخذ مجوز موردي از هيات مديره شرکت اصلي.
10)مهمانسراها و مامورسراها
مهمانسراها، مامورسراها و ديگر اماکن با هر عنوان ولي با عملکرد مشابه در شرکت ملي گاز و شرکت هاي تابعه آن و شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي در تمامي استان ها و شهرستان ها، بايد از اول شهريورماه 1397 تعطيل شوند و هر گونه هزينه کرد درارتباط با آنها غيرمجاز خواهد بود. ماموران اين شرکت ها الزاما بايد در موارد لازم از هتل استفاده نمايند.
در اجراي اين بخشنامه توجه به نکات زير الزامي است:
الف-شرکت هاي اصلي تابعه مکلفند مواردي (آيتم هايي) را که در اين بخشنامه بر آنها تاکيد شده (مانند 1-هزينه هاي برق، آب، تلفن و گاز مصرفي 2-هزينه خريد انواع تجهيزات و ملزومات اداري 3-هزينه ماموريت هاي داخلي (شامل بليت هواپيما، حق ماموريت، هتل و ديگر موارد مرتبط) 4-هزينه ماموريت هاي خارجي (شامل بليت هواپيما و حق ماموريت، هتل و ديگر موارد مرتبط) 5-هزينه برگزاري مسابقات، همايش ها، سمينارها، کنفرانس ها و نمايشگاه ها 6-هزينه خريد، چاپ و توليد نشريات 7-هزينه هاي خريد و اجاره خودرو 8-هزينه هاي برگزاري دوره هاي آموزشي 9-هزينه هاي فرهنگي 10-هزينه هاي ورزشي 11-هزينه هاي خانه هاي سازماني، در بودجه سال جاري شرکت ها به تفکيک مشخص کرده و در ابتداي دي ماه، گزارش عملکرد سال جاري هزينه هاي شرکت ها را در اين موارد، همراه با مقايسه اين هزينه ها در سال 1396 براي معاونت برنامه ريزي وزارتخانه ارسال کنند.
ب-اين بخشنامه بايد در هيات مديره همه شرکت هاي تابعه با حضور مسئولان مالي، اداري و پشتيباني شرکت ها قرائت شده و توسط مديرعامل هر شرکت براي اجرا به همه واحدهاي آن شرکت ابلاغ شود. مسئولان مالي، اداري و پشتيباني شرکت ها علاوه بر هيات مديره و مديرعامل هر شرکت حسب مورد و متناسبا در نظارت بر حسن اجراي اين بخشنامه مسئوليت دارند.
ج-تامين خودرو، تامين نيرو و ساختمان و ديگر امکانات به هر شکل، کارت هديه، بسته هاي فرهنگي، هدايا و هزينه سفرها و ماموريت ها يا ديگر مواردي که در اين بخشنامه انجام آنها براي شرکت هاي تابعه ممنوع اعلام شد، از طريق پيمانکاران طرف قرارداد و معامله با شرکت ها و يا شرکت هاي خصوصي سازي شده از جمله واحدهاي پتروشيمي و پالايشگاه ها و يا شرکت هاي وابسته به صندوق هاي بازنشستگي نفت ممنوع بوده و در صورت اثبات چنين تخلفي مديرعامل شرکت متخلف و ديگر مسئولان مرتبط با تخلف بلافاصله عزل، از خدمت معلق و به هيات تخلفات اداري معرفي خواهند شد.
حتي در صورتي که در قراردادهاي منعقد فعلي با پيمانکاران و شرکت هاي طرف قرارداد، مقرر و پيش بيني شده باشد که چنين امکاناتي از سوي طرف قرارداد، در اختيار کارفرما (شرکت تابعه نفت) قرار داده شود، اين گونه قراردادها بايد با رعايت اين بخشنامه اصلاح شود و در هر حال رعايت اين بند الزامي است.
ميان شرکت مناطق نفت خيزجنوب و پتروگوهر فراساحل کيش امضاشد
نخستين قرارداد محرمانگي EPC/D
نخستين قرارداد محرمانگي EPC/D بين شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب و شرکت پتروگوهر فراساحل کيش امضا شد.
بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در آيين انعقاد اين قرارداد که روز دوشنبه (يکم مردادماه) برگزار شد، اظهار کرد: اين قرارداد نخستين قرارداد از طرح توسعه 28 مخزن و محدوده جغرافيايي آن در واحدهاي بهره برداري اهواز 5 ،3،2 است. به منظور اجراي اين طرح که از شهريورماه امسال آغاز مي شود و 2 سال به طول مي انجامد، 300 ميليون دلار هزينه مي شود.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيزجنوب افزود: تامين و نصب پمپ هاي درون چاهي و سرچاهي، حفاري و تعمير 6 حلقه چاه، خطوط لوله، تعميرات ضروري واحدهاي بهره برداري و نمک زدايي، خريد، نصب و تعمير توربين ها بخشي از مفاد اين قرارداد محسوب مي شود.
وي افزود: هم اکنون روزانه 320 هزار بشکه نفت از واحدهاي بهره برداري اهواز 5،3 ،2 توليد مي شود که با تکميل اين پروژه، ميزان توليد نفت در واحدهاي ياد شده 42 هزار بشکه افزايش مي يابد و از افت توليد 35 هزار بشکه نفت جلوگيري مي شود.
عالي پور همچنين يادآورشد: با اجراي طرح توسعه 28 مخزن، در زمينه اشتغال زايي در سطح استان نيز تحولي چشمگير ايجاد مي شود.
همچنين در اين آيين، ساداتي پور، مديرعامل شرکت پتروفراساحل کيش، ضمن قدرداني از اعتماد وزارت نفت و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به اين شرکت گفت: اميدواريم با اجراي دقيق و به موقع اين طرح در جهت توسعه و آباداني ايران اسلامي و استان خوزستان گام هاي مهمي برداريم.
بهینهسازی مصرف سوخت با حمایت بخش صنعت
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با اشاره به سهم قابل توجه صنايع استان اصفهان در مصرف سوخت، بر اهميت تمرکز طرحهاي بهينه سازي مصرف انرژي در بخش صنعت اين استان تاکيد کرد.
محسن دلاويز روز سه شنبه (دوم مردادماه) در نشست مشترک با استاندار اصفهان که با هماهنگي شرکت گاز اين استان برگزار شد، بر ضرورت تقويت همکاريهاي فيمابين دو مجموعه تاکيد کرد.
در اين نشست، زمينههاي همکاري درباره اصلاح الگوي مصرف سوخت و همچنين موانع موجود براي اجراي اين طرحها بحث و بررسي و تصميم هايي گرفته شد.دلاويز در اين باره به خبرنگار شانا گفت: بحث جايگزيني موتورسيکلتهاي برقي از جمله مواردي بود که در اين نشست بررسي شد و استاندار اصفهان با توجه به تردد افزون بر يک ميليون دستگاه موتورسيکلت که 70 درصد آن در شهر اصفهان تردد دارند، بر آن تاکيد داشت.
وي افزود: اين طرح در سال 93 به پيشنهاد شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به نمايندگي از وزارت نفت به شوراي اقتصاد پيشنهاد شد، اما هنوز مصوب نشده است که با مذاکرات انجام شده، مقرر شد استانداري نيز از ظرفيتهاي خود براي پيگيري اين طرح استفاده کند و ما نيز براي همکاري در صورت تصويب طرح قول مساعد داديم.دلاويز به طرح ارتقاي موتورخانه هاي ساختمانها و مراکز دولتي استان اصفهان نيز اشاره کرد و افزود: موانع اجراي اين طرح نيز بررسي شد و اميدواريم با برطرف شدن اين موانع، طرح در دستور اجرا قرار گيرد.مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت گفت: در اين نشست پيشنهادي مبني بر ضرورت تمرکز مباحث بهينه سازي مصرف سوخت بر بخش صنعت استان اصفهان ارائه داديم، زيرا نيروگاهها و صنايع فولاد و آهن استان، سهم بسزايي در مصرف سوخت دارند و بهينه سازي مصرف در بخش صنعت، تاثير قابل توجهي بر اصلاح مصرف سوخت اين استان خواهد داشت.
وي ادامه داد: در اين زمينه از مسئولان استاني خواستيم طرحهاي مدنظر خود را براي بهينه سازي مصرف سوخت در صنايع استان به ما ارائه دهند تا شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با بهره گيري از ظرفيت هاي خود به ويژه با استفاده از ظرفيتهاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير در اين زمينه اقدام هاي مقتضي را انجام دهد.
دلاويز همچنين از برگزاري جلسه اي با رئيس نظام مهندسي کشور، همچنين رئيس نظام مهندسي استان اصفهان خبر داد و گفت: در اين نشست، شرکت بهينه سازي مصرف سوخت پيشنهادي مبني بر طراحي برچسب صرفه جويي انرژي در ساخت ساختمان ها را ارائه داد که مورد توجه و بررسي قرار گرفت.
مشاور وزير نفت در نشست با مسئولان شرکت گاز استان اصفهان، به دغدغه برخي همکاران درباره اجراي مصوبات بهبود معيشت کارکنان قراردادي نفت پاسخ داد و عنوان کرد: اين مصوبه از تاريخ اول ارديبهشت ماه امسال عملياتي به شمار مي رود و جاي هيچ نگراني وجود ندارد.وي در اين نشست، سرمايه انساني را بزرگ ترين سرمايه و عامل اصلي رشد و بهره وري سازماني عنوان کرد.
عملکرد مالي شرکت نفت مناطق مرکزي نمره قبولي گرفت
مجمع سالانه رسيدگي صاحبان سهام و صورت هاي مالي شرکت نفت مناطق مرکزي، نشان از اين دارد که شرکت هاي تابعه، سالي پر از موفقيت را در زمينه توليد و اجراي طرح ها و برنامه هاي تکليفي پشت سر گذاشته اند و کارنامه مالي قابل قبولي را به ثبت رسانده اند.
توليد 15 ميليارد مترمکعب گاز در شرکت نفت و گاز شرق
سرپرست شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق گفت: اين شرکت طي سال 1396 در مجموع 15 ميليارد و 280 ميليون و917 هزار متر مکعب گاز و 594 هزار بشکه ميعانات گازي توليد کرده است.
احمد رجبي، در جلسه مجمع سالانه رسيدگي صاحبان سهام و صورت هاي مالي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق افزود: اين شرکت توان توليد روزانه بيش از 62 ميليون مترمکعب گاز از 64 حلقه چاه توليدي را دارد، همچنين روزانه سه هزار و 504 بشکه ميعانات گازي استحصال مي شود.
وي ادامه داد: شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، يکي از شرکت هاي تابعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است که مسئوليت توليد و بهره برداري از چاه هاي گاز ترش مخزن مزدوران و گاز شيرين مخازن شوريجه B، شوريجه D و گنبدلي در حومه منطقه سرخس را به عهده دارد و تامين گاز مورد نياز مصارف خانگي، صنعتي و نيروگاه هاي پنج استان شمال و شمال شرق کشور را انجام مي دهد.
رجبي درباره برخي پروژه هاي سرمايه اي مهم اجرا شده در سال گذشته و در دست اقدام اين شرکت گفت: اين پروژه ها شامل انجام تعميرات اساسي و پيشگيرانه تاسيسات استحصالي گاز ترش و شيرين، تثبيت دسترسي به خطوط هوايي برقي و خطوط لوله در مراکز جمع آوري، بهسازي و تجهيز اتاق کنترل چاه ها و مراکز جمع آوري خانگيران، اعمال پوشش سطوح داخلي دو مخزن ذخيره، تعويض سيستم راديويي منطقه خانگيران، ساخت و نصب دو مخزن جديد مايعات در CMF خانگيران، خريد نوار DENSO به منظور تعويض پوشش هاي صدمه ديده 30 کيلومتر از خطوط لوله جرياني فاز 2 و تامين کالاهاي حياتي مرتبط با تداوم توليد تاسيسات گاز ترش و شيرين مناطق عملياتي خانگيران مي شود.
وي درباره فعاليت هاي شاخص مديريت امور فني اين شرکت افزود: مهم ترين فعاليت هاي اين مديريت، شامل راه اندازي سه حلقه چاه، نصب و راه اندازي تفکيک گرهاي دو حلقه چاه، انجام مشبک کاري، مسدودسازي و آزمايش ها و نمودارگيري هاي لازم، تهيه گزارش اطلاعات و عملکرد مخازن ميدان هاي خانگيران و گنبدلي، گزارش عملکرد تزريق و توليد شوريجه D و نظارت بر حفاري يک حلقه چاه و تعمير يک چاه ديگر در نزديکي دکل است.
سرپرست شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، فعاليت هاي شاخص انجام شده از سوي اداره اچ اس اي شرکت را در مجموع 28 هزار و 692 مورد شامل انجام فعاليت هايي مانند بازرسي ايمني، آتش نشاني، مجوز کار و نظارت بر کارهاي تعميراتي دانست و تصريح کرد: در بخش ايمني براي نيروهاي پيمانکاري و شرکتي در مجموع 12 هزار و 862 نفر ساعت و در بخش بهداشت 658 نفر ساعت کلاس هاي آموزشي برگزار شد.
رجبي با اشاره به شاخص اداره بازرسي فني اظهارداشت: فعاليت هاي شاخص اداره بازرسي فني شامل مواردي همچون ضخامت سنجي دوره اي و موردي، نظارت و انجام آزمايش آلتراسونيک، بازرسي عملياتي و کارگاهي و تفسير فيلم جوش مي شود که تعداد آن 18 هزار و 80 است. در بخش اداره حفاظت از خوردگي نيز مواردي مثل اندازه گيري پتانسيل حفاظت کاتدي نقاط ابتدايي و انتهايي لوله و تست يونيت هاي بين راهي، انجام تست عايق الکتريکي روي اتصالات عايق خطوط لوله، بازرسي دوره اي طول خطوط و رفع اشکال از سامانه هاي حفاظت کاتدي به ميزان هفت هزار و 310 مورد است.
به گفته وي، اداره خدمات فني چاه ها نيز اقدام هايي همچون خدمات فني سرچاهي و عمليات تعميرات داخلي چاه ها به تعداد دو هزار و 472 مورد را انجام داده است. فعاليت هاي شاخص اداره تعميرات در اين مدت در واحدهاي مکانيک، برق، ابزار دقيق، تهويه، کارگاه مرکزي و خطوط لوله در مجموع 21 هزار و 127 مورد بوده و فعاليت هاي آموزشي شامل دوره هاي آموزشي شغلي، مديريتي، عمومي، کامپيوتر و اچ اس اي در مجموع 52 هزار و 14 نفر ساعت بوده است.
توليد بيش از 200 هزار بشکه نفت در شرکت نفت و گاز غرب
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب اعلام کرد: توليد روزانه نفت اين شرکت، ، با احتساب نفت ميدان آذر به بيش از 200 هزار بشکه افزايش يافت که اين ميزان توليد، نسبت به آغاز تاسيس شرکت پنج برابر شده است.
سعيد ناصري پور افزود: هم اکنون روزانه بيش از 7 ميليون متر مکعب گاز و 7 هزار و500 بشکه ميعانات گازي از ميدان تنگ بيجار توليد مي شود.
به گفته وي، سال گذشته اين شرکت موفق شد 97 درصد توليد تکليفي در بخش نفت و 118 درصد در بخش توليد گاز دست يابد، همچنين در سال جاري با رفع محدوديت هاي توليد نفت نمکي در بعضي واحدهاي عملياتي، به 100 درصد توليد تکليفي نفت خام مي رسد.
ناصري پور درجلسه مجمع سالانه رسيدگي صاحبان سهام و صورت هاي مالي اين شرکت در سال مالي منتهي به اسفند 1396 گفت: در سال مالي گذشته، عملکرد شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب از نظر مالي، عملياتي و رفاهي مثبت بوده است، به طوري که طبق گزارش حسابرسي، تراز مالي شرکت مثبت اعلام شد. وي درباره برخي فعاليت هاي انجام شده در اين شرکت طي سال گذشته گفت: با تعمير تمامي توربوپمپ هاي واحدهاي عملياتي، فرايند انتقال پايدار نفت خام از مناطق عملياتي تسهيل شده است، همچنين تعميرات عمليات TCF و ISF با استفاده از نيروهاي اين شرکت به طور کامل انجام شد که 25 ميليارد ريال صرفه جويي به همراه داشت.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب افزود: تعميرات خط انتقال نفت از مرکز بهره برداري سرکان به تلمبه خانه برداسپي به پايان رسيد که تداوم توليد را به دنبال دارد. همچنين توپک راني هوشمند تمامي خطوط اصلي انتقال نفت و گاز اين شرکت به پايان رسيده است. وي از همکاري با شرکت هاي ايراني به منظور حمايت از ساخت داخل خبرداد و اظهار داشت: «با توجه به اينکه بيش از 30 نوع پمپ در تاسيسات اين شرکت کاربرد دارد و بيشتر آنها خارجي هستند، با همکاري شرکت هاي ايراني و انجام مهندسي معکوس تمام مکانيکال سيل ( نشت بند ) مورد نياز پمپ ها بومي سازي شد و به مرز خودکفايي رسيديم. ناصري پور با اشاره به اينکه در سال گذشته، بيش از 70 درصد مشکلات رفاهي کارکنان اين شرکت مرتفع شده است، گفت: روند اجرايي اين خدمات رفاهي از دو سال پيش آغاز شده و مراحل نهايي خود را سپري مي کند، به طوري که در حال حاضر استخرها و سالن هاي ورزشي شرکت و مناطق عملياتي آن تعمير شده و با تکميل مجموعه ورزشي شهيد برجواني چشمه خوش، طي دو ماه آينده، مجتمع هاي ورزشي در مراکز بهره برداري نفت شهر، سرکان، دهلران و چشمه خوش مورد استفاده کارکنان قرار مي گيرد. همچنين تا پايان امسال تعميرات و تجهيز کمپ هاي عملياتي به مرحله نهايي مي رسد.
به گفته وي، برنامه هاي توسعه اي و در دست اقدام شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب شامل پروژه هاي توسعه اي ميدان هاي چشمه خوش، دهلران، دانان پايدار، پايدار غرب، سركان، ماله كوه، شاخه، آبان و تنگه بيجار و طرح توسعه ميدان نفت شهر است. اين پروژه ها در قالب طرح هاي توسعه اي ميدان هاي نفتي و گازي شركت نفت مناطق مركزي ايران، با هدف افزايش توليد در مرحله اجراست.
تحقق 100 درصدي توليد در شرکت زاگرس جنوبي
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: سال 96 بيش از 58 ميليارد مترمکعب گاز و 20 ميليون و 500 هزار بشکه ميعانات گازي و نفت در اين شرکت توليد شده که ارزش انرژي آنها معادل 385 ميليون بشکه نفت است. غلامحسين منتظري، در جلسه مجمع ساليانه رسيدگي صاحبان سهام و صورت هاي مالي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي که با حضور اعضاي هيات مديره شرکت نفت مناطق مرکزي ايران برگزار شد، از تحقق 101 درصدي توليد گاز و 103 درصدي توليد نفت طي سال گذشته خبر داد. وي افزود: سال 1396 اهداف امور مالي شرکت در زمينه اصلاح الگوي مصرف و استفاده بهينه از منابع مالي، تجهيزات و ماشين آلات به منظور ارتقاي سطح بهره وري محقق شده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، درباره اقدام هاي تعميراتي اين شرکت اظهارداشت: سال گذشته در مجموع بيش از 245 هزار نفر ساعت کار تعميرات اساسي روي تاسيسات توليدي، فرآورشي و خطوط لوله صورت گرفت و عمليات توپک راني هوشمند روي بيش از 150 کيلومتر خطوط لوله با موفقيت انجام شد. وي افزود: با انجام اقدام هاي مهندسي نفت و اسيدکاري موثر روي هفت حلقه چاه، ميزان دو ميليون و 500 هزار متر مکعب گاز به توليد اين شرکت افزوده شد.
به گفته منتظري، شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، يکي از سه شرکت زيرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است که بيش از 30 درصد گاز مصرفي کشور را تامين مي کند و در حال حاضر داراي پنج منطقه عملياتي نار و کنگان، آغار و دالان، پارسيان، سرخون و گشوي جنوبي و سروستان و سعادت آباد است که شامل 9 ميدان گازي آغار، دالان، نار، کنگان، سرخون، تابناک، هما، وراوي، شانول و دو ميدان نفتي سعادت آباد و سروستان است. وي ادامه داد: گستره عملياتي اين شرکت در استان هاي فارس، بوشهر و هرمزگان است و در آينده با بهره برداري از ميادين اکتشافي جديد، به استان هاي کهگيلويه و بويراحمد و چهارمحال و بختياري نيز توسعه مي يابد، همچنين علاوه بر 11 ميدان فعال، 37 ميدان اکتشافي جديد در حوزه عملياتي اين شرکت است که توسعه و راه اندازي تعدادي از آنها در برنامه سال هاي آتي شرکت قرار دارد.
در پژوهشگاه صنعت نفت محقق شد:
دستيابي به دانش فرمولاسيون افزايه هاي حفاري
مشعل سرعت توسعه در صنايع نفت و گاز بيش از آنچه تصور مي شود، به حفاري وابسته است؛ به طوري که آن را شاه کليد فتح مخازن هيدروکربوري ناميده اند، صنعتي جهاني که در تمامي زمينه ها همچون ساير رشته هاي فني و مهندسي پيشرفتي چشمگير داشته و کشور ما بنا به دلايل متعدد نتوانسته است، خود را همگام با اين کشورها در اين زمينه توسعه دهد تا جايي که ضعف عملکرد مواد افزودني، بالا بود ميزان مصرف آنها براي جبران عملکرد پايين و مشکلات تامين افزايه ها به دليل تحريم هاي همه جانبه صنعت موجب شد تا پژوهشگاه صنعت نفت به ميدان بيايد و برخلاف باورهاي موجود، کارنامه اي درخشان از حضور خود در اين صنعت با دستيابي به فرمولاسيون افزايه هاي حفاري برجاي بگذارد. کار با تعريف و اجراي طرح ملي خودکفايي افزايه هاي شيميايي پرمصرف و راهبردي در صنعت حفاري، تکميل و انگيزش چاه به درخواست مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران از سوي پژوهشگاه با هدف توليد دانش فني و ساخت افزايه هاي مورد مصرف در صنعت حفاري به منظور قطع وابستگي و برنامه ريزي براي توسعه صادرات آغاز شد. در همين رابطه با توجه به اتمام موفق پروژه و ساخت مواد شيميايي و افزايه هاي مربوط به گل حفاري و تست آنها در مقياس صنعتي و ميداني، گفت وگويي با ابراهيم طالقاني، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران انجام داده ايم که در ادامه مي خوانيد.
چه ضرورت هايي سبب شد که شرکت ملي نفت ايران ترغيب شود در حوزه افزايه هاي حفاري و دانش فني مرتبط فعاليت هايي داشته باشد؟
از چند سال قبل راهبرد پژوهش و فناوري را به سمت انجام پژوهش ها و مطالعات کاربردي تغيير داده ايم، اين در حالي است كه نخست ضرورت داشت در يک بازه زماني دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي با مباحث ونيازهاي نفتي آشنا شوند. با وجود سابقه 100ساله نفت در حوزه توليد، برخوردار نبودن از پشتوانه علمي و بلوغ تحقيقاتي در دانشگاه هاي کشور به تاخير افتاد. يكي از پارامترها براي هدف گذاري در تحقيقات كاربردي، رفع نيازهاي صنعت نفت، بخصوص مواردي بود كه هزينه هاي زيادي را تحميل مي كرد. از جمله اين موارد، تجيهيزات مکانيکي و مواد شيميايي است که در حال حاضر در صنعت نفت هزينه است. مواد شيميايي عمدتاً مصرفي است و در حجم زيادي در چاه ها مصرف مي شود.
هدف ما، ايجاد دانش مديريت مصرف مواد شيميايي و بومي سازي توليد آنهاست. شرکت هاي سرويس کار خارجي به دليل داشتن دانش موجود و مواد با كيفيت، به سرعت از اين لايه ها عبور مي كنند، اما ما خسارت هايي را متحمل شده ايم. در كنار هزينه هاي بسيار گزاف اين افزايه ها، كيفيت پايين اغلب آنها، يكي از عمده ترين دلايل ضرورت اجراي اين طرح بوده است.
يعني افزون بر مزاياي علمي، پژوهشي و فناوري، اين طرح مزيت اقتصادي هم، همراه داشته است؟
بله. اگر از جنبه اقتصادي نگاه کنيم حدود ميليارد ها تومان براي واردات و خروج ارز از كشور صرفه جويي در بر داشته است، نتايج اين طرح، زمينه جلوگيري از خروج ارز و اشتغال زايي را در کشور ايجاد کرده است. نکته ديگر مسائل محيط زيستي است. اين ضايعات وقتي خارج مي شود، اثرات محيط زيستي به همراه داشته كه بايد مديريت شوند.
جنبه بعدي، جنبه مديريت مخزن است. موادي که در زمان حفاري براي كنترل چاه استفاده مي کنيم، مثلاً براي اينکه از خروج گِل به ديواره هاي چاه جلوگيري کنيم، اين مواد نفوذ کرده و زماني که چاه به بهره وري و توليد مي رسد، همان مواد عامل باز دارنده ورود نفت هستند.
به عبارتي ما يک خسارتي به لايه هاي زمين شناسي وارد مي کنيم. همين عامل باعث توليد کمتر مي شود و در نتيجه باز بايد از اسيد استفاده کنيم که محيط زيست آلوده مي شود و توليد مختل شده و هزينه زيادي صرف مي شود. اين مشكل براي تمام چاه ها وجود داشت. وقتي اين مواردکنار هم قرار گرفت، بنا شد با پژوهشگاه صنعت نفت که يک مرکز حرفه اي با سابقه طولاني در اين موضوع است، اين طرح را تعريف کرده و مگاپروژه خودکفايي افزايه هاي شيميايي پُر مصرف و راهبردي در صنعت حفاري کليد زده شد. اين طرح در 3 بخش اسيد و سيال، سيمان و گِل حفاري تقسيم شده است.
در انتخاب پژوهشگاه چه ظرفيت ها و توانمندي هايي را در نظر گرفتيد؟
اين پروژه يك كار چند وجهي است. دانشگاه ها معمولا يک وجهي هستند. ممکن است يک دانشگاه در بخش تحقيقات سيمان بسيار خوب عمل کند و دانشگاهي در بخش گِل حفاري عملكرد مناسبي داشته باشد، ولي ويژگي منحصر به فرد پژوهشگاه صنعت نفت، داشتن بخش هاي تحقيقاتي متعدد در پرديس بالا دستي است كه باعث مي شود مثل يک درمانگاه تخصصي يا يک بيمارستان جامع واجد متخصصان حرفه اي براي ارائه مشاوره به صنعت باشد.
در ارتباط با اين پروژه، علت اينکه پژوهشگاه صنعت نفت در بخش سيمان در نظر گرفته شد اين بود که پژوهشگاه در بخش سيمان و افزايه هاي آن، يک آزمايشگاه مرجع به حساب مي آيد. اين توانايي پژوهشگاه، همچنين تجربه پروژه هاي تحقيقاتي گذشته پژوهشگاه و پروژه هاي راهبردي که مديريت پژوهش فناوري در طول برنامه چهارم تعريف کرده بود، اين باور را به وجود آورد كه پژوهشگاه صنعت نفت، آمادگي زيادي در بخش دانش و علوم پايه دارد. در کنار اينها پژوهشگاه در اين پروژه، از توان دانشگاه ها و قطب هاي علمي کشور و شرکت هايي که در اين زمينه در داخل کشور فعال بودند نيز، استفاده کرد.
چطور سال هاي گذشته موفق به ساخت چنين موادي نشده ايم؟ آيا ضرورتي براي ساخت نبوده است؟
عمر امور پژوهش در صنعت نفت 12 سال بيشتر نيست. زماني که اين پروژه آغاز شد، پژوهش 11 ساله بود و قطعا ضرورت براي ساخت وجود داشت اما پشتوانه علمي و پژوهش آن موجود نبود، اما اين افزايه ها ساخت تنها يک ماده شيميايي نيست، بلكه ترکيبي از مواد مختلف است که هرکدام در يک بخش کارآيي دارند. اين مواد روي هم فعل و انفعال دارند و بر هم تاثيراتي مي گذارند که بايد با هم و به صورت يك مجموعه، در محيط چاه يعني محيط سيال از نظر حرارت وفشار ترکيبات خاک ديده شوند. اگر در اين پروسه هم پوشاني شکل نگيرد، اثر متضاد رخ مي دهد. ماده A و B هرکدام به تنهايي تاثيرگذار هستند، اما ممكن است در کنار هم نتيجه اي نداشته باشند. بايد چند ماده درکنار هم باشند، در اين زمان است که دانش معنا پيدا مي کند و گرنه ساختن يک ماده و تزريق آن در چاه مي توانست به راحتي در يک آزمايشگاه شيمي هم انجام شود. ترکيب متناسب مواد باهم در هر چاه متفاوت، علم را معنا مي کند و ما اين علم را در اين طرح به دست آورده ايم. ارائه يك نسخه واحد از تركيب مواد در تمام چاه ها جواب نمي دهد. درحال حاضر کارشناسان ما اين تبحر را دارند که براي هر چاه خاص با ويژگي هاي متفاوت، تركيب خاصي از مواد را در نظر بگيرند.
اين دستاورد مي تواند براي تمام چاه ها قابل استفاده باشد؟
مي توان گفت كه «طراحي فرمولاسيون افزايه ها» در اين پروژه اتفاق افتاد. در حال حاضر طراحي فرمولاسيون موجود است، اما در مورد چاه هايي که ويژگي هاي مختلفي دارند، ترکيب هاي مختلفي از اين افزايه ها استفاده مي شود و همين نحوه استفاده، دانش خاص خود را مي طلبد. در سال 92 تعريف پروژه ها از صِرفا تحقيقاتي، به سمت پروژه هاي كاربردي سوق داده شد که از ايده تا محصول را در برمي گيرد. اين پروژه از طرح هاي شاخص و مگا پروژه هاي همان زمان بود كه نتايج آن در حال حاضر مشاهده ميشود. در مورد اين محصولات و افزايه ها، از مرحله آزمايشگاه ، نيمه صنعتي تا صنعتي حتي انجام آزمايش ميداني هم عبور كرده و تاييديه نهايي دريافت شده است. در مثلث همكاري اين پروژه، پژوهشگاه صنعت نفت و واحد هاي تحقيقاتي به عنوان يک ضلع مثلث، مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت به عنوان کارفرما و طرف قرارداد اين پروژه ها به عنوان ضلع دوم و يک شرکت عملياتي (مديريت اكتشاف، شرکت نفت مناطق مرکزي) ضلع سوم را تشكيل مي داد كه با اعتماد چاه را در اختيار اين پروژه قراردادند تا افزايه ها در آن آزمايش شود.
در اين حوزه چند چاه مورد بررسي و بهره برداري قرار گرفته است؟
در طرح پيش بيني شده بود كه تست ميداني براي افزايه هاي بدست آمده طي 3 مرحله انجام شود كه بدين منظور چاه شماره 22 ميدان نفتي چشمه خوش از شركت نفت مناطق مركزي ايران در نظر گرفته شده بود. در اين چاه ميدان نفتي چشمه خوش در طي 2 نوبت تست ميداني در دو عمق و با سايز مختلف مته و لوله جداري مختلف با موفقيت كامل انجام شد.
يکي از ويژگي هاي موفقيت اين پروژه، ايجاد «تيم پروژه» به جاي روش سنتي کارفرما- پيمانکار بود. در اين تيم پروژه همکاري پژوهشگاه، شرکت نفت و پايلوت را داشتيم که در مجموع همکار ناميده ميشوند. البته در روابط حقوقي پيمانكار پژوهشي و کارفرما وجود دارد، اما «تيم پروژه» بود که پروژه را موفق کرد و در نتيجه اين نوع مديريت باعث موفقيت طرح شد. در برخي موارد، زماني كه در داخل يك چاه به نتيجه نمي رسيديم، لازم بود برگرديم و ترکيب ها را دوباره بررسي کرده، مجدداً وارد چاه شويم. ولي چاه از آن مرحله عبور کرده بود و بايد چاه جديد پيدا کرده يا صبر مي کرديم که همان چاه مجدد به شرايط قبل بازگردد. خوشبختانه ما هيچ وقت در پروژه با اين مانع که چاهي تحويل داده نخواهدشد، مواجه نشديم. همه ضلع هاي لازم در کنار هم قرار گرفت و باور به انجام کار باعث شد که اين پروژه به موفقيت برسد.
اعتقاد من بر اين است اين پروژه تنها 20 درصد از مسير خود را طي کرده و 80 درصد آن به کارگيري چيزي است که امروز خلق شده است؛ ما «نداشته اي» را به «داشته» تبديل کرده ايم . درحال حاضر دانشي که به صورت پراکنده وجود داشته به يک دانش منسجم و حرفه اي تبديل شده است و زماني اين دانش مفيد واقع مي شود که مرتب به کار گرفته شود و با نمونه هايي که وجود دارد، بانک دانشي ما تقويت شود و شاهد آثار اقتصادي ناشي از به كارگيري دستاوردهاي طرح باشيم.
چه برنامه مشخصي براي تقويت پروژه در اين مرحله داريد؟
ما بايد وارد تجارت فناورانه شويم. کار تجارت و استفاده از اين نتايج فناورانه، مکانيزم مخصوص به خود را دارد. اگر زماني محققان صرفا با مواد كار مي كردند، در مقياس صنعتي اين پروسه متفاوت مي شود. و مفاهيم شرکتي و حقوقي مطرح مي شود. بايد سرويس هاي فناورانه حفاري از الان به بعد ارائه شود.
پژوهشگاه صاحب لايسنس و دانش طرح است ولي آيا پيمانکار نيز خواهد بود و آيا اين کار در شأن پژوهشگاه است يا خير. مثل يک نفر که نويسنده کتاب است و کتاب را ناشر چاپ مي کند. علم را نويسنده توليد کرده و در حال حاضر همکاران پژوهشگاه چنين اقدامي براي توليد علم انجام مي دهند. بايد در يک محيطي به عبارتي يک شرکت به تجارت و سرويس دهي به قراردادهاي عملياتي، در چاه هاي توليدي و چاه هاي اکتشافي، تبديل شود.
هيچگاه صادرات دانش انجام نمي شود. اين کار مانند يک IP مي ماند که در ارزش افزوده واحد ها عمل مي کند. IP هر شركتي، مختص به خود است. خروجي هاي IP در مديريت بهينه محصول مشاهده مي شود. خروجي هاي اين کار سرويس هاي فناورانه است. انجام اين کار در داخل يا خارج از کشور بايد با فرآيند و سازوکار خاصي ايجاد شود. اين يکي از مباحث مهم پيش روي ماست و اين ظرفيت در پژوهشگاه وجود دارد که فرايندهاي حقوقي تجارت فناورانه صورت گيرد.
آيا شرکت دانش بنياني در اين زمينه فعال شده است؟
البته اين يک کار حقوقي است که اگر شما بخواهيد وارد فن بازار شويد، مکانيزم خاص خود را دارد، اگر پژوهشگاه درصدد تشکيل يک شرکت يا سازماني باشد، آن هم نيازمند طرح مخصوص به خود است. در نهايت به مشاوراني که بهترين راه استفاده از اين دانش فني را به ما نشان دهند، نياز داريم. پژوهش و فناوري شركت ملي نفت به عنوان مالک اين فرآيند آمادگي اين را دارد كه اگر پژوهشگاه در زماني به اين نقطه نرسد، اين دانش را به وسيله مصوبه ها وارد شرکت ها و به عنوان نشر دانش توزيع كند، اما خواسته ما اين است كه چنين کاري در ابتدا توسط پژوهشگاه نشر پيدا کند و به صنعت نفت سرويس دهي هاي لازم انجام شود.
لطفا در مورد عوايد اقتصادي اين طرح در خصوص صرفه جويي هايي ارزي توضيح دهيد.
عوايد اقتصادي را نمي توان صرفا با پول دادن يا ندادن مقايسه كرد. به عنوان مثال فرض كنيد ما50 عدد دکل داريم که اگر با افزايش بهره وري و ايجاد سرعت در زمان حفاري به اندازه 60 دکل کار کند، در سال10 دکل سود داشته ايم. براي اين 10 دکل پولي رد و بدل نشده، بلکه هزينه هاي پنهان است که بايد در نظر گرفته شود.
تعداد چاه هايي را که الان گرفتار اين مشکل هستند، ضرب در هزينه خريدهايي که انجام مي شود و ضرب در اجاره دستگاه ها كنيد. صرفه جويي هايي که در اين زمينه انجام شود، معادل چند دکل در سال به نفع ما است. يکي از معيار هاي اندازه گيري در صنعت حفاري، تعداد روزهاي حفاري است.
براي مثال اگر به جاي 80 روز، در75 روز حفاري تمام شود، اين کاهش روزها بسيار مهم است. شرکت هاي بين المللي در 30 تا 35 روز يک چاه را تمام مي کنند؛ بنابراين 10 چاه در سال احداث مي كنند و ما 3يا 4 چاه. اگر نمي توانيم 5 چاه را بزنيم، مانند اين است كه 2 دکل نداريم و اگر با برنامه هاي حفاري در نظر گرفته شده به تعداد چاه هايي که در برنامه هستند و بايد زده شود، بنگريم، تعداد دکل هاي موجود، نشان دهنده آن است که در حال حاضر چند سال عقب افتاده ايم. يکي از راه هاي جبران اين فاصله، بالا بردن تعداد دکل ها و راه ديگر بالابردن بهره وري دکل هاي موجود است و براي اين كار بايد سرعت حفاري را بالا برد.
آيا در اين حوزه مي توان گفت به صورت مشخص به خود کفايي رسيده ايم؟
به مقدار بسيار زيادي بله. ما تقريبا اکثر مواد را در داخل داشتيم، اما نمي توانستيم از آن استفاده کنيم، چون دانش فني مربوطه را نداشتيم. در حال حاضر ممکن است بخش اندکي از مواد مصرفي وارداتي باشد، اما مي دانيم چه ماده اي بايد تهيه شود که با اين نگاه بومي سازي شده و سهم مواد وارداتي بسيار اندک شده است، همچنين ترکيب مواد به صورت کامل آناليز شده و دانش فني ترکيب آنها و ميزان استفاده از آنها به دست آمده است.
آزمون هاي کاربردي در انتظار بهره برداران صنعت گاز
نيـروي انسـاني گـاز محک می خورد
شرکت انتقال گاز ايران بار ديگر با همت مثال زدني نيروي انساني خود توانست در سال 96 نيز با ثبت رکوردهاي جديد در همه بخش ها، مسئوليت سازماني خود را که همان انتقال پايدار، ايمن و بهره ور گاز است، به بهترين شکل محقق کند. سال گذشته که دماي منفي صفر درجه به صورت گسترده در 25 استان کشور ثبت شد، واحدهاي يدک 20 ايستگاه نيز به مدار آمدند تا با راهبري نيروي انساني، شاهد انتقال پايدار گاز در همه مناطق کشور باشيم.سال گذشته به طور ميانگين روزانه 7/730 ميليون مترمکعب گاز از سوي مجموعه شرکت انتقال گاز ايران منتقل و به مبادي هدف ارسال شده است. مجموع حجم انتقال گاز در دو ماه امسال نيز در حالي به 37 ميليارد و 347 ميليون مترمکعب رسيده که اين ميزان در مقايسه با مدت مشابه پارسال (34 ميليارد و 170 ميليون مترمکعب) بيش از 9 درصد افزايش داشته است.در ادامه، گفت وگوي سعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران را در خصوص فعاليت هاي سال 96 و برنامه هاي سال 97 اين شرکت مي خوانيم.
شرکت انتقال گاز ايران، با توجه به دراختيار داشتن 70 درصد از دارايي هاي فيزيکي صنعت گاز، براي دستيابي به جايگاه و اقعي خود بايد چه فعاليت هايي در دستور کار قرار دهد؟
پيش از اين، مديران سازمان براساس مدل مديريت مسائل عمومي (PIN) معتقد بودند که اگر در درون سازمان، سبک مديريتي، افزايش بهره وري، سود، شاخص هاي مالي، عملکردي و نيروي انساني بهبود يابد، سازماني موفق خواهيم داشت. پس از آن، به اين نتيجه رسيدند که اين ارتباط به سازمان، نوعي نگرش تک بعدي و تونلي است.
طبيعتا سازمان بايد با محيط پيرامون نيز ارتباط داشته باشد، اما اين ارتباط بايد کاملا هدفمند و متناسب با شرايط و نيازهايش باشد. سازمان هاي اثربخش، بايد ابعادي همچون محيط زيست، مسائل اقتصادي، حفظ حريم ايمني، فرهنگي، اجتماعي، سياسي و... را نيز تعريف و تبيين کنند.
اين ارتباط براي شرکت بسيار موثر است و به عنوان مديريت مسائل عمومي شکل مي گيرد و در قالب مسئوليت اجتماعي مطرح مي شود و به نظرم مهم ترين آن بحث حريم است. هيچ زمان، با هيچ زيرساختي و نيروي انساني نمي توانيم اين اطمينان را به سيستم بدهيم که 36 هزار کيلومتر خط لوله مي تواند ايمن باشد، جز اينکه ارتباط معنادار با محيط پيراموني داشته باشد.
نمي توانيم بپذيريم که سازماني پيشرو هستيم، اما ارتباط و تعامل اثربخش با استانداري، مديريت بحران استان و ديگر سازمان ها نداريم. اتفاقا بايد نقش خود را ايفا کنيم و اين نقش بايد تعريف و مشخص باشد.
شرکت انتقال گاز ايران، از ديد درون سازماني نيز با وجود کاربرد عملياتي، نيروي انساني دانش محور، ذهن افزار و... دارد که در حوزه دانش فني صاحب سبک است.
در همايش علمي - کاربردي که نخستين بار در شرکت انتقال گاز ايران برگزار شد، 409 مقاله به دبيرخانه اين همايش ارسال شد. در حاشيه اين همايش، 330 قطعه خودکفايي که فرآيند ساخت آن به صورت کامل از سوي همکاران انجام شد و داراي شناسنامه فني بود، نيز به نمايش گذاشته شد.
اين موضوع مويد آن است که در کنار فعاليت هاي عملياتي، دانش فني و مهارت و نگرش نيز موجود است که همه اين موارد کمک مي کند تا سيستم را به روز کنيم.
مسئله بعدي، جايگاه ساختاري بود. از جمله ساختارهاي حاکميتي هستيم که در بدنه شرکت ملي گاز ايران باقي مي مانيم. ساختار حاکميتي به افراد با عملکرد کيفي بالا نياز دارد؛ از اين رو به دنبال افزايش نيروي انساني نيستيم بلکه به دنبال اين هستيم که نيروي انساني متناسب، اثرگذار و از نظر جسمي و رواني سالم داشته باشيم.
مسئله ديگر اين است که در شوراي مديران و جلسات هيئت مديره شرکت ملي گاز ايران، حضوري فعال و اثرگذار داريم.
شرکت انتقال گاز ايران با توجه به حجم تاسيساتي و پراکندگي که دارد، مي تواند در سطح ملي مطرح باشد و به چشم انداز افق 1404 که سرآمدي در تراز جهاني دست يابد. زماني که بحث سرآمدي مطرح مي شود، يعني بايد به تمام ابعاد توسعه فکر کنيم و همه ذي نفعان را در نظر بگيريم.
بايد توسعه متوازن داشته باشيم، به همين دليل به سيستم ها و استانداردهاي به روز بين المللي رجوع کرده ايم. اطلاعات همه تاسيسات و تجهيزاتمان را در IPCMMS تزريق و با IGS يکپارچگي ايجاد کرده ايم و ادعا مي کنيم که شرکت انتقال گاز ايران در ارتباط با بحث IPCMMS و دارايي فيزيکي، حرفي براي گفتن دارد و نهايت آرزويم اين است که اين شرکت در آينده، سيستم يکپارچه مديريتي به نام IGTC-MS مخصوص خود داشته باشد.
تک تک مناطق و افرادي که در سازمان هستند، متناسب با ماموريت پاک، ايمن بهره ور و پايدار گاز طبيعي خودشان را کاليبره مي کنند، به همين دليل پارسال، 21 آيتم موضوع هاي راهبردي را با 23 ماده اساسنامه شرکت مطابقت داده ايم تا ارتباط ميان اساسنامه، چشم انداز، سند راهبردي شرکت، ماموريت و اهداف عملياتي هدفمند شود.
بزرگ ترين چالش شرکت انتقال گاز ايران چيست؟
متاسفانه متناسب، به موقع و در زمان مناسب رشد نکرده ايم. از سال 86 تا سال 96 رشدي انفجاري داشته ايم. بايد موضوع هاي راهبردي شرکت را اولويت بندي کنيم؛ در چند بعد از سطح اوليه کار عقب هستيم. نخست بحث ساختار ماست. ساختار سازماني شرکت انتقال گاز ايران از لحاظ کيفي ساختاري چابک نيست. از 86 تا 96، حجم تاسيسات افزايش داشته، اما اين افزايش متناسب با کيفي کردن نيروي انساني نبوده است. در بحث منابع انساني، مالي، کالايي و... حتي در ارتباط با منابع محيطي، اين اتفاق رخ داده است.
مهم ترين اقدام شرکت انتقال گاز ايران در سال 96 چه بوده است؟
فعاليت هاي بي نظيري از سوي همکاران در سال 96 انجام شده است.
بهره برداري از تاسيسات تقويت فشار گاز فراشبند 10 از جمله مهم ترين اقدام هاي سال 96 به شمار مي آيد.
همچنين براي نخستين بار در کشور، به فرمول ترکيبي و نحوه اعمال و مکانيزم اعمال کامپوزيت دست يافته ايم که در کاهش تخليه گاز بسيار اثربخش است.
از سوي ديگر، بازديد هايي از 20 تاسيسات راهبردي شرکت با هدف بررسي ابعاد مختلف آن انجام شد. ايستگاه هايي وجود دارند که در زمستان اثرگذار هستند. اين ايستگاه ها سال هاي گذشته پايداري کمتري داشتند. گروهي از ستاد با ترکيب مختلف شامل فني، منابع انساني، ايمني با چک ليست هاي راهنما به عنوان گروه معين به اين ايستگاه ها اعزام شده و پس از تهيه گزارش هاي کامل، در قالب جلسه اختتاميه موارد اصلاحي را به مدير منطقه اعلام کرده اند.
برگزاري نخستين همايش علمي - کاربردي انتقال گاز ايران، از ديگر اقدام هاي مهم سال 96 بود.
موضوع بعد اينکه، همکارانمان را به تخليه گاز حساس کرده ايم. اين حساس سازي از بالا تا کف سازمان و برعکس انجام شده و اين ارتباط دو طرفه است. هر دو بايد به يکديگر تذکر دهند و مکانيزم ها تعريف شود.
امسال چه برنامه هاي ابتکاري براي افزايش توانمندي و نشاط نيروي انساني انجام مي شود؟
يکي از برنامه هاي مهم امسال، المپياد بهره برداران است. معتقدم بهره برداران، خلبانان توربين هستند و بايد از نظر جسمي، روحي، دانش، نگرش و... ديده شوند.
رويکرد ما اين است که بهره بردار، تنها مراقب دستگاه نيست بلکه بايد با تک تک سيستم هاي اندازه گيري ارتباط برقرار کند. يکي از مکانيزم ها اين است که اين صلاحيت علمي را به آزمون بگذاريم. اين فرآيند را در قالب المپياد بهره برداران پيگيري مي کنيم. در مرحله نخست، پرسش هايي تهيه شده و در اين بانک پرسش هايي در اختيار همکاران قرار مي گيرد و وضعيت آنها را مي سنجيم. اين مسابقات به صورت دوره اي برگزار مي شود و دوساله است. اين المپياد، در قالب 14 تيم بهره برداري طي قرعه کشي با حضور مناطق آغاز مي شود.
14 تيم به ايستگاه مي روند و هر تيم بهره برداري به همراه يک سرپرست، علاوه بر مباحث تئوري، مسائل عملياتي در قالب سناريوهاي خاص بررسي مي کند. اين فرآيند امتيازدهي مي شود، سپس سه گروه به مرحله پاياني مي رسند و برگزيده انتخاب مي شود.بخش زيادي از بدنه اصلي سازمان ما شامل بهره برداران و نيروهاي تعميراتي مي شود.
مهم ترين رمز موفقيت يک نيروي عملياتي چيست؟
کار خود را در آغوش گيرد و به آن عشق بورزد. نکته مهم اين است که آدم ها به جايگاه شخصيت مي دهند و قدرت و توانايي، هميشه همراه افراد است. مهمترين عامل اين است که نيروي انساني، به خود عشق بورزد و با اين کار حالش خوب مي شود، اعتماد به نفسش بالا مي رود، نسبت به وقت و زمانش در آينده از خود ارزيابي خوبي مي کند و به جاي اينکه سيستم براي آن راهبرد تعريف کند، او مي تواند راهبرد مند باشد. بزرگ ترين افتي که در عمليات کمتر ديده مي شود توهم است. نيروي انساني اگر دچار توهم شود و از واقعيت فاصله گيرد، سقوط مي کند. توهم پيدا کنيم که اين قدرت من از جانب خودم است و اين در حالي است که اين قدرت با يک خودکار آمده است.
به عملکرد مناطق در سال 96 چه امتيازي مي دهيد؟
امتياز خوب مي دهم، اما تا عالي شدن بايد در مسير ماموريت و اهداف سازمان به صورت همسو حرکت کنيم.
تاميـن پايـدار گـاز استـان هاي شمـال شـرق کشـور در تمـام فصـول سال
خلاقيت و ابتکار
مرحله نخست توسعه صنعت گاز
مشعل تامين پايدار گاز شمال شرق کشور در سال هاي گذشته با توجه به بدعهدي ترکمنستان، يکي از دغدغه هاي مديران صنعت گاز بوده؛ از اين رو، انتقال مستمر گاز به مراکز توزيع و بخش هاي مختلف مصرف در اين مناطق از اهميت بالايي برخوردار است.از سوي ديگر، انتقال گاز توليدي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد به منطقه 9 و استان هاي مازندران و گلستان، تامين گاز شهر مشهد به عنوان يکي از شهرهاي زيارتي کشور و... باعث شده، منطقه چهار عمليات انتقال گاز به يکي از راهبردي ترين مناطق عملياتي کشور بدل شود. منابع ورودي منطقه چهار عمليات انتقال گاز، شامل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد، واردات گاز از ترکمنستان و ذخيره سازي شوريجه مي شود. اين سه منبع باعث شده که توان اين منطقه افزايش يابد و در هرکدام اختلالي به وجود آيد، از ديگر منبع بتوانيم استفاده کنيم. در طول هشت ماه نخست سال، گاز به مخزن شوريجه تزريق مي شود و چهار ماه سرد سال از اين گاز براي افزايش پايداري انتقال گاز بهره مي گيريم.
تنوع اقليم، يکي از ويژگي هاي انحصاري استان هاي تحت پوشش منطقه چهار عمليات انتقال گاز است؛ از طرفي، مناطق کوهستاني و فوق العاده سخت گذر را پوشش مي دهد.منطقه چهار عمليات انتقال گاز، منطقه معين منطقه 9 عمليات انتقال گاز محسوب مي شود و موظف است گاز را به اين منطقه ارسال کند.مدير منطقه چهار عمليات انتقال گاز، درباره چالش هاي اين منطقه مي گويد: کمبود نقدينگي، يکي از چالش هايي است که اجراي همه پروژه ها را تحت الشعاع قرار مي دهد. به هر حال براي آغاز و اجراي هر پروژه به نقدينگي نيازمنديم.به گفته ناصر علوي شهري، گسترش منطقه، يکي ديگر از چالش هاي ما به شمار مي آيد. اين منطقه، سال 85 از منطقه 9 جدا و به صورت مستقل، فعاليت خود را آغاز کرد. آن زمان چهار هزار و 500 کيلومتر خط لوله تحت پوشش داشتيم که دو هزار کيلومتر خط لوله و سه ايستگاه تقويت فشار گاز به منطقه 9 واگذار شد. هم اکنون پنج هزار و 200 کيلومتر خط لوله در منطقه وجود دارد و نيروهايمان نيز افزايش نيافته است. با وجود کمبود نيروي انساني، همه فعاليت ها در حال انجام است و با وجود وسعت منطقه، امکان جذب نيرو نداريم. سازمان ما در بخش نيروي انساني کاهش پيدا کرده تا کارها برون سپاري شود، اما به دليل عدم تامين نقدينگي، برون سپاري انجام نشده و نيروي انساني جديدي نيز جذب نشده است.وي تاکيد مي کند: گمنامي انتقال گاز سبب شده است بسياري اين شرکت را نشناسند و در زمان استعلام گرفتن با ما مکاتبه نکنند. در اين زمينه تاکنون جلسه هايي با سازمان و نهادهاي مختلف داشته ايم و پس از برگزاري اين نشست ها، اين سازمان ها مجاب شدند که ما را نيز در فهرست دريافت استعلام قرار دهند.
با هدف تکريم ارباب رجوع، براي دريافت استعلام، لينکي را در سايت قرار داده ايم تا در کمترين زمان، پاسخ استعلام را بدهيم و براي پاسخ استعلام، هزينه اي دريافت نمي شود.
علوي شهري با بيان اينکه شرکت انتقال گاز ايران براي رسيدن جايگاه واقعي خود در مرحله نخست بايد تعاملاتش را گسترش دهد، مي گويد: چهار سال گذشته شاهد کاهش فشار گاز بخش هايي از شهرهاي کاشمر و بدرسکن بوديم و براي رفع اين مشکل، از استانداري، گاز استان و ... به سراغ ما آمدند. در شرايط بحراني سراغ ما آمدند و با ورود منطقه، اين چالش برطرف شد و ديگر مشکلي در اين مناطق نداريم.براي نمايش فعاليت هاي منطقه، سعي کرده ايم در شوراي اداري و جلسات سوخت که در استانداري برگزار مي شود، حضور يافته و اين برنامه ها را اطلاع رساني کنيم.اين جلسات، اواخر پاييز و اوايل زمستان به صورت مستمر برگزار مي شود و به صورت فعال در اين جلسه ها حضور داريم.
به گفته مدير منطقه چهار عمليات انتقال گاز، اين منطقه در مسير ساخت قطعات و تجهيزات، با شرکت هاي دانش بنيان و مراکز دانشگاهي ارتباط و همکاري دارد و تاکنون با دانشگاه فردوسي، شهرک صنعتي و پارک علم و فناوري مشهد همکاري و تعامل دو طرفه داشته است. ايده هاي همکاران خلاق ما با همکاري اين شرکت ها و بخش دانشگاهي، تبديل به قطعات و تجهيزات مي شود. از سوي ديگر، مشکلات خود را با اين بخش مطرح مي کنيم و دانشجوها براساس نياز منطقه، پايان نامه خود را تعريف مي کنند و از پايان نامه ها حمايت مي کنيم.
به گفته علوي شهري، استفاده کاربردي از ابزار کامپيوتر، يکي از نکاتي است که منطقه را پيشتاز و شاخص کرده است. نرم افزارهاي خوبي را در منطقه؛ نهادينه کرده و همکارانمان حداکثر استفاده را از اين ابزار مي برند.
پژوهش در خدمت عمليات
در ادامه، معاونت مهندسي و خدمات فني منطقه چهار درباره فعاليت هاي پژوهشي اين منطقه مي گويد: هم اکنون سه پروژه فعال در حوزه پژوهش در دست اجراست.
عباس سمرقنديان با بيان اينکه تاکنون فعاليت هاي قابل توجهي در اين حوزه انجام شده است، ادامه مي دهد: در قالب اين پروژه هاي پژوهشي، سيستم هوشمند پايش خط لوله از نظر فشار با قابليت برآورد و بررسي تاثير تغيير فشار در ديگر نقاط خط لوله در دست ساخت است.
خوشبختانه در زمينه تامين تجهيزات و اقلام مورد نياز منطقه چهار، به کشورهاي خارجي وابستگي نداريم و بخش قابل توجهي از اين تجهيزات از داخل کشور تامين مي شود.
به گفته وي، با تلاش کارکنان منطقه، دستگاه مغناطيس زدا ساخته ايم. در زمان بريدن خط، لوله دچار مغناطيس مي شود و با بهره گيري از اين دستگاه، پيش از اينکه تعميرات انجام دهيم، کاملا مغناطيس آن را برطرف کرده و پس از بازگشتن به حالت عادي آن را جوش مي دهيم.
خوشبختانه نيروهاي بسيار مستعد، فعال و خلاقي داريم که ايده هاي خوبي دارند. ساخت 260 قطعه پرمصرف تنها بخشي از فعاليت هاي نيروهاي توانمند اين منطقه در حوزه اقتصاد مقاومتي بوده است. از جمله نخستين مناطقي بوديم که در اين مسير گام برداشتيم و به صورت بسيار سيستماتيک و از طريق مهندسي معکوس، نقشه اين قطعه را تهيه کرديم. پس از تهيه شناسنامه فني، اين نقشه ها براي ساخت به شرکت هاي توانمند داخلي ارائه شده است. افزون بر قطعه، اقدام به ساخت تجهيزات کرده ايم. به عنوان مثال، براي نخستين بار، دستگاه کلد کتر، گريس پمپ هيدروليکي، دستگاه مغناطيس زدا، ولدين ترک، لاين برک هوشمند را ساخته ايم. آخرين نمونه اين تجهيزات از سوي مديريت عمليات مورد پايش قرار گرفته است.
وي در پايان درباره منطقه چهار عمليات انتقال گاز مي گويد: اين منطقه را دارا بودن پنج هزار و 200 کيلومتر خط انتقال گاز سه استان خراسان رضوي، شمالي و جنوبي و بخش هايي از استان سمنان را تحت پوشش دارد.افزون بر اين خطوط، سه ايستگاه تقويت فشار گاز و پنج مرکز بهره برداري، شرايط انتقال روزانه 100 ميليون مترمکعب گاز را فراهم مي کند.
ايستگاه دشت؛ تامين کننده پايدار
در ادامه، معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز و جانشين مدير منطقه چهار مي گويد: هم اکنون ايستگاه تقويت فشار گاز رضوي با آرايش 1+3، فاروج با آرايش 1+2 و دشت با آرايش 1+1 وظيفه انتقال پايدار گاز را در اين منطقه به عهده دارند. رضا بازقندي مي افزايد: ايستگاه دشت، در ابتداي تحويل به منطقه، بيش از 300 نقص داشت که تاکنون بيش از 80 درصد اين نواقص برطرف شده است. در اهميت اين ايستگاه همين بس که در زمستان سال 95، بدون اغراق، نجات دهنده استان گلستان بود و 50 درصد گاز استان مازندران را نيز تامين کرد.
به گفته معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز، با تجربياتي که به دست آورديم، سال گذشته نيز بخش ديگري از نواقص ايستگاه برطرف شد. بازقندي ادامه مي دهد: ايستگاه دشت، ايستگاهي چند طرفه بوده و اين قابليت را دارد که از چند نقطه گاز دريافت کند. اين ايستگاه، گاز را از سمت شمال دريافت و به سمت خراسان ارسال و از سمت شاهرود دريافت و به سمت خراسان ارسال مي کند. طراحي ايستگاه هاي دوطرفه پيش از اين نيز انجام شده بود و اجراي ايستگاه سه طرفه، نخستين بار است که در قالب پروژه اي ابتکاري از سوي منطقه انجام مي شود.وي با اشاره به فعاليت هاي خودکفايي اين منطقه مي گويد: ايستگاه هاي رضوي و فاروج ساخت مجموعه آمريکايي - کانادايي است و از سال 77 ، تامين لوازم يدکي اين ايستگاه ها در دستور کار قرار دارد. براين اساس، با همکاري يکي از شرکت هاي داخلي، سيستم هاي کنترل اين ايستگاه ها را با يک پنجاهم قيمت خارجي، به صورت کامل بومي سازي کرده ايم.
عرضه نمونه جديد سيستم آزمايش
در ادامه، معاون عمليات خطوط منطقه چهار مي گويد: اين معاونت مسئوليت تعمير و نگهداشت بيش از پنج هزار و 200 کيلومتر خط لوله از قطر دو تا 48 اينچ را در قالب پنج مرکز بهره برداري اصلي و يک مرکز بهره برداري فرعي در استان هاي خراسان رضوي، جنوبي و شمالي و بخش از استان سمنان را به عهده دارد.
محمدحسن لرکي مي افزايد: با توجه به شرايط دمايي و اقليمي استان هاي تحت پوشش اين منطقه، حساسيت تامين گاز بخش خانگي، صنايع و نيروگاه ها و ديگر مصرف کنندگان، از اهميت ويژه اي برخوردار است. از طرفي با توجه به غناي نيروي انساني و ظرفيت بسيار بالاي همکاران جوان، در جهت اجرايي شدن پروژه هاي خط لوله کوشا خواهيم بود.
وي با اشاره به بخشي از فعاليت هاي اين معاونت در سال 96 ادامه مي دهد: براساس برنامه، 377 کيلومتر از خطوط لوله پيگراني شده است. 9 مورد هات تپ در شهرهاي اسفراين، نيشابور، طبس، رشتخوار و شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد نيز عملياتي شده است. از جمله فعاليت هاي شاخص منطقه مي توان به نوسازي و خودکفايي سيستم لاين برک ولو روي خط لوله سرخس - دشت شاد اشاره کرد.
معاون عمليات خطوط منطقه چهار تاکيد مي کند: در گذشته نه چندان دور، همه مناطق انتقال گاز از روش هاي سنتي و تجربي بهره مي گرفتند که با پيگيري هاي انجام شده سيستم آزمايش در اين منطقه کليد خورده است. پس از اظهار نظر مناطق، اين سيستم از سوي ستاد شرکت انتقال گاز ايران براي همه مناطق خريداري شده و نمونه جديدي نيز در دست آزمايش و بررسي قرار دارد که در آينده عرضه خواهد شد. همچنين، پروژه کنترل مانيتورينگ ايستگاه کاتديک به صورت پايلوت انجام شده و در حال بهره برداري است.
روابط عمومي، پل ارتباط فضاي مجازي و واقعي
در ادامه، رئيس روابط عمومي منطقه چهار عمليات انتقال گاز مي گويد: روابط عمومي بايد پل ارتباطات کارکنان، مدير، سازمان و بيرون سازمان باشد و در دنياي کنوني به نقش و جايگاه قابل توجهي دست يافته که پل ارتباطي ميان دنياي واقعي و مجازي است.
به گفته سيد محمود حسيني، اگر ارتباطات را صحيح، آنلاين و به موقع برقرار کنيم، به نتايج خوبي دست خواهيم يافت که روابط عمومي منطقه چهار عمليات انتقال گاز، از چند سال پيش به اين سمت گام برداشته و در عرصه ارتباطات قوي تر شده است.
وي درباره پيگيري چالش کنترل حريم از سوي روابط عمومي مي گويد: در اين زمينه، از سوي روابط عمومي، طرحي با همکاري شوراي تامين استان که حاضران در آن عموما از دادستاني، فرمانداري، وزارت اطلاعات و... بودند، با اعزام به شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد و گاز استان، با صنعت گاز آشنا کرديم. در ادامه، اين افراد را براي بازديد به تاسيسات گاز منطقه پارس جنوبي و مرکز ديسپچينگ تهران برديم و از نزديک در جريان فرآيند توليد و انتقال گاز قرار گرفتند. با برگزاري اين برنامه که هماهنگي آن بسيار دشوار بود، مشکلات بخش حريم منطقه کاهش چشمگيري يافته است. در مرحله دوم، از تريبون هاي ائمه جماعات استفاده کرديم و تلاش شد در قالب مسائل اعتقادي و ديني بتوانيم حساسيت کنترل حريم را مطرح کنيم. بر اين اساس، با شناسايي روحانيون و مذاکره با حوزه علميه و سازمان تبليغات اسلامي، 33 نفر از آنان را شناسايي و فرآيندي را که براي شوراي تامين طي کرده بوديم، براي اين افراد نيز اجرا کرديم. پيش از برگزاري اين برنامه، برداشت و اطلاعات آنان را از صنعت گاز تصويربرداري کرديم و پس از برگزاري اين برنامه، بار ديگر نظرات آنها را جويا و به تصوير کشيديم و مشخص شد که تاثير گذار بوده است. براين اساس، نگرش آنها تغيير کرد و در حوزه کنترل حريم اثرگذار بود. در ادامه، تعامل با فرمانداري ها، بخشداري ها و دهياري نيز انجام شد. رئيس روابط عمومي منطقه چهار عمليات انتقال گاز با اشاره به فعاليت هاي اين واحد در حوزه شبکه هاي اجتماعي تاکيد مي کند: با جهش الکترونيک و فضاي مجازي، اين ظرفيت در خدمت فضاي واقعي قرار گرفت و سعي شده از اين فضا نهايت استفاده را ببريم. براين اساس، اقدام به راه اندازي وبلاگ ها در حوزه هاي مختلف کرديم. در ادامه، به حوزه سايت ورود کرديم و پرتال هاي داخلي سازمان را توسعه داديم که به يکي از پيشتازترين سايت هاي مناطق عملياتي بدل شد. جهش بعدي نيز انجام شد و امکانات ارتباطي موبايل شکل گرفت که در اين زمينه، کانال ويژه اي شکل گرفته و در حال به روزرساني است. در مجموع تلاش کرده ايم از فضاي مجازي استفاده کرده و براي برقراري ارتباط پل بسازيم.
شوراي راهبردي پتروشيمي ها همسو با مسئوليت هاي اجتماعي
مشعل شصت وچهارمين نشست شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي در ماهشهر، هفته گذشته با حضور رضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي همراه بود که طي آن افزون بر مشخص شدن رئيس اين شورا، مصوباتي را پشت سر گذاشت. آنچه در اين نشست مورد تاکيد قرار گرفت، حرکت پررنگ تر در مسير اجراي مسئوليت اجتماعي بود که همگي بر آن اجماع داشتند.
رضا نوروز زاده هم که در سفري يک روزه به همراه برخي معاونان خود عازم ماهشهر شده بود، پس از ديدار با فرماندار اين شهرستان، در نشست شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي حضور يافت و در سخنان خود، اهميت موضوع مسئوليت اجتماعي را مورد تاکيد قرار داد. او کارکرد شوراي راهبردي پتروشيمي ها را به نوعي همان تداوم روند شرکت ملي صنايع پتروشيمي، همسو با مسئوليت اجتماعي دانست و گفت: رسالت شوراي راهبردي در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، آگاه سازي مردم، برقراري ارتباط و تامين نياز آنهاست.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي از همان آغاز سرمايه گذاري و ساخت واحدهاي پتروشيمي در منطقه عسلويه، به طور جامع به همه مسائل نگاه کرده است. وي افزود: شرکت ملي صنايع پتروشيمي برخلاف بسياري از بخش ها که ايجاد کارخانه را در همان فنس محدود کردند، مسئوليت اجتماعي را در دستور کار خود داشته و با نگاهي جامع در اين مسير، جاده هاي بين کارخانه، کمربندي، پارک، هتل، امکانات رفاهي، درماني و ... را اجرايي کرده است.
نوروززاده تصريح کرد: وقتي براي ايجاد واحدهاي صنعتي به يک منطقه مي آييم، 30 هزار نفر به جمعيت اضافه مي کنيم، بنابراين بايد هزينه آن را نيز بپردازيم.
وي کارکرد شوراي راهبردي را به نوعي همان تداوم روند شرکت ملي صنايع پتروشيمي همسو با مسئوليت اجتماعي دانست و گفت: رسالت شوراي راهبردي در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي آگاه سازي مردم، برقراري ارتباط و تامين نياز آنهاست. وقتي اين شرکت ها را اداره مي کنيم، بايد بدانيم حاصل زحمات ما براي مردم است. وظيفه ما اين است که با مردم گفت وگو کنيم و حاصل زحمات ما را ببينند.
نوروززاده تاکيد کرد: وظيفه شوراي راهبردي اين است که با مردم ارتباط برقرار کند. مردم بايد در جريان سازندگي قرار بگيرند، اميدوارم همسو با مسئوليت اجتماعي که بر دوش ما قرار دارد، متعهد باشيم و مردم هم بدانند چه کرديم.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه در شرايط حساسي قرار داريم، خطاب به کارکنان منطقه ويژه ماهشهر عنوان کرد: با توان اقتصادي که شما ايجاد کرديد، دولت با قدرت مي گويد مي توانيم مايحتاج مردم را تامين کنيم.
در اين جلسه، عبدالرضا غلامي، دبير شوراي راهبردي شرکت هاي پتروشيمي با تشريح اقدام هاي سال گذشته اين شورا گفت: حدود 70 ميليارد تومان مصوبه براي توسعه ماهشهر ازسوي شورا در نظر گرفته شد که از اين ميزان 5/58 ميليارد تومان براي ايجاد زيرساخت مولد، که توليدکننده ثروت است، مانند شبکه راه آهن تخصيص يافت. از اين ميزان سه ميليارد و 500 ميليون تومان صرف ساخت ميني بيمارستان بندر امام خميني(ره) شد که در چند ماه آينده به بهره برداري مي رسد. در ادامه، محسن بيرانوند، فرماندار شهرستان بندر ماهشهر نيز در اين جلسه، سياست دولت را حمايت از بخش هاي اقتصادي و توسعه شهرستان عنوان کرد و گفت: در گذشته به دليل فقدان برنامه مدون براي توسعه با وجود تخصيص اعتبار راهبردي، رشد شهرستان مشهود نبود. بر همين اساس برنامه اي 4 ساله با عنوان برنامه توسعه متوازن امور عمراني شهرستان بندر ماهشهر در 23 فصل، 54 برنامه و 295 پروژه تهيه شده است. در اين برنامه که بر اساس شاخص هاي توسعه يافتگي و نيافتگي و همچنين سند برنامه ششم توسعه تدوين شده است انتظار مي رود که بعد از 4 سال به يک نقطه مطلوب و متعادل در کشور دست يابيم.
هلدينگ خليج فارس آماده تقويت مسئوليت هاي اجتماعي
جعفر ربيعي ، مديرعامل شرکت هلدينگ خليج فارس، مسئوليت اجتماعي را بخشي از وظايف شرکت هاي پتروشيمي اعلام کرد و گفت: هرگز نبايد هزينه هاي تصويب شده براي مسئوليت اجتماعي را هزينه اي تحميلي بدانيم؛ بلکه بايد آن را به عنوان وظيفه قبول کنيم. وي افزود: مسئوليت اجتماعي، اقدامي منطقي است که اگر به شکل صحيح آن را پياده کنيم، در بخش توليد نيز موفق تر خواهيم بود.
به اعتقاد وي، بخشي از مشکلات اين حوزه با اجراي وظايف در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي، ايجاد نخواهد شد. ربيعي در ادامه اظهار کرد: مصوبات شوراي راهبردي از وظايف اصلي ماست و بايد با رضايت کامل آنها را انجام دهيم.
وي تأکيد کرد: ترجيح ما اين است که اجراي پروژه ازسوي نهادهاي دولتي باشد و تنها تأمين اعتبار را ما تقبل کنيم.
تاکيد بر تامين اعتبار براي تجهيز واحدهاي اچ اس اي
همچنين در اين جلسه سعيد باغباني، مدير اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: تامين اعتبار براي تجهيز واحدهاي اچ اس اي مجتمع هاي پتروشيمي واقع در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي بايد در اولويت قرارگيرند.
او گفت: پيگيري اچ اس اي يک اقدام ضروري در صنعت است و جدا از بهداشت و پدافند غيرعامل ، ايمني از شاخصه هاي مهم آن بوده و تامين حداقل تجهيزات براي اطفاي حريق، بايد براي واحد هاي منطقه در نظر گرفته شود.
نوروززاده در جمع بندي اين جلسه از واحد هاي پتروشيمي منطقه خواست تا تعهدات خود در راستاي مسئوليت اجتماعي را انجام دهند و گفت: کارگروهي متشکل از پتروشيمي هاي بندر امام خميني، رازي، تندگويان، مارون، اميرکبير ، فناوران و فجر با محوريت منطقه ويژه تشکيل شود تا فرمول تسهيم هزينه براساس حجم توليد و سود و جمعيت شاغل را اصلاح کند و رضايت شرکت ها جلب شود. وي در مورد تامين اعتبار براي ايمني نيز گفت: کارگروه تشکيل شده در زمينه نحوه خريد و تامين اعتبار و مالکيت تجهيزات تصميم گيري کند. مي تواند يک اچ اس اي متمرکز نيز وجود داشته باشد.
نوروززاده ضمن بيان نبود بنادر خشک در کشور گفت: راه آهن کشور تنها براي جابجايي مسافر ساخته شده است و امکانات حمل ونقل بار را در نظر نگرفته است و توسعه راه آهن مي تواند يکي از موارد زير ساختي در منطقه باشد که بايد توجه شود.
در اين جلسه همچنين اميد شهيدي نيا، مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي به عنوان رئيس شوراي راهبردي مديران شرکت هاي پتروشيمي منطقه ماهشهر تعيين شد.
ضمن اينکه تعهدات انجام مسئوليت اجتماعي در بازه زماني چهار سال با پيشنهاد فرماندار ماهشهر بررسي شد و چارچوب کلي آن به تاييد حاضران رسيد و مقرر شد، کارگروهي متشکل از شرکت هاي پتروشيمي منطقه، آن را بررسي کنند.
گام صنعت پتروشيمي در انتقال دانش و تجربه
مشعل مراسم جشن پايان تحصيل دوره هاي آموزشي MBA و DBA کارکنان صنعت پتروشيمي، هفته گذشته با حضور رضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي برگزار شد.
رضا نوروززاده، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در سفر به ماهشهر، با حضور در جشن فارغ التحصيلي اولين دوره DBA و MBA کارکنان شرکت هاي پتروشيمي منطقه بندر ماهشهر با ابراز خرسندي از حضور در جمع فرهيختگان منطقه، بر انتقال دانش و تجربه و حرکت به سمت جانشين پروري در صنعت پتروشيمي کشور تاکيد کرد.
وي گفت: هدف از آموختن علم مديريت، پيدا کردن راهي براي حل مسئله است. مدير کسي است که بتواند راه حل پيدا کند و اين دوره هايي که شما پشت سر مي گذاريد، مي تواند در اين مسير باشد.
وي افزود: برگزاري دوره هاي آموزشي در اين سطح در محيط هاي صنعتي، براي اين است که فرهنگ جانشين پروري تحقق يابد و به جاي مديران هم نسل ما (که از صنعت نفت خارج مي شويم) مديراني جوان تر و کارآزموده تر جايگزين شوند.
نوروززاده اين نکته را يادآوري کرد، همه به اين نتيجه رسيدند که سرمايه اصلي، ماشين نيست؛ انسان است. ما در گذشته فکر مي کرديم که بايد ماشين را حفظ کرد؛ اما واقعيت حفظ انسان هاست.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: خوشبختانه در زمينه آموزش نيروي انساني در کشور، کار بسيار بزرگي صورت گرفته است. معاون وزير نفت خاطرنشان کرد: گستردگي آموزش علم در کشور و تربيت انسان ها، موجب افزايش سطح کيفيت زندگي و تعاملات مردم مي شود. اميدواريم با کمک اين نيروي انساني فرهيخته و کارآمد، صنعت به سمت تعالي هدايت شود.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي اظهار اميدواري کرد که به کمک نيروي انساني فرهيخته، پاسخگوي زحمات استادان دانشگاه ها باشيم و بتوانيم در پيدا کردن راه حل مشکلاتي که داريم و برايمان ايجاد مي کنند، موفق باشيم و کشور را آنطور که شايسته اين مردم است، اداره کنيم.
عبدالرضا غلامي، مدير شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي در اين مراسم با برشمردن اهداف اين دوره هاي آموزشي، به راهبري موثر مجموعه هاي صنعت، طراحي و هدايت و رهبري تحول در سازمان ها بعد از خصوصي سازي، توانايي درک روندها و برنامه ريزي براي مديريت آينده، آشنايي با محيط کسب و کار جهاني، آشنايي با چالش هاي پيش روي صنعت پتروشيمي، توانايي ديدگاه استراتژيک و بهبود سيستم، بهبود مهارت اجتماعي و ارتباطي و رويکرد نوين رهبري اشاره کرد.
او گفت: اين دوره براي اولين بار در ماهشهر و با همکاري ما در امور اداري و پشتيباني و دانشگاه براي محتواي درسي و دعوت از استادان برگزار شد و 28 نفر در مقاطع کارشناسي ارشد و دکترا فارغ التحصيل شدند. در پايان اين مراسم، از نفرات برگزيده اول تا سوم دوره MBA و DBA و همچنين عليرضا علوي تبار، از استادان مطرح دانشگاه تقدير شد.
با حضور معاون وزير نفت در امور پتروشيمي
طرح آزمایشی نیروگاه خورشیدی ۲۰ کیلوواتی در ماهشهر افتتاح شد
طرح آزمايشي نيروگاه خورشيدي 20 کيلو واتي سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر، با حضور سيدرضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي افتتاح شد.
اميد شهيدي نيا، مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر، روز (سه شنبه، دوم مردادماه) در مراسم بهره برداري از طرح آزمايشي نيروگاه خورشيدي 20 کيلوواتي اين منطقه گفت: طرح آزمايشي نيروگاه خورشيدي 20 کيلوواتي مي تواند جايگزيني مطمئن در مناطقي همانند جنوب کشور باشد، از اين رو توسعه آنها مي تواند در دستور کار قرار گيرد.
وي افزود: با توجه به استعداد جغرافيايي منطقه که در تمام فصول از نور خورشيد بهره مند است، استفاده از آن به عنوان عوامل توليد انرژي مطرح است، از اين رو نخستين پروژه 20 کيلو واتي را ايجاد کرديم.
مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر عنوان کرد: در همين حال طرح 100 کيلو واتي را براي مصارف اداري اجرا کرديم که بزودي کليد مي خورد، ضمن اينکه مطالعات نيروگاه بادي نيز در دستور کار قرار دارد. اميدواريم اين اقدام، الگويي براي مصارف خانگي و صنعتي باشد.
ماهشهر من را به آینده امیدوار کرد
عليرضا علوي تبار، از استادان مطرح دانشگاهي، طي سخناني در مراسم جشن پايان تحصيل دوره هاي آموزشي MBA و DBA کارکنان صنعت پتروشيمي، با استثنايي خواندن اين دوره دانشگاهي اظهار کرد: اين دوره هاي آموزشي، اگر چه با هدف کاربردي طراحي شده بود؛ اما به لحاظ تئوريک هم سعي شد همه مباحث پوشش داده شود و در واقع مي توان با کمال اطمينان اعلام کرد که هيچ بحث تئوري در سطح دکترا و کارشناسي ارشد نبوده که در اين دوره مطرح نشود.
وي افزود:فرض ما اين بود که دوستان قرار است مسئله حل کنند و اگر کسي بخواهد مسئله حل کند، بداند که بايد خوب بپرسد، کجا به دنبال پاسخ ها بگردد، چگونه نگاه کوتاه مدت و جاري را به نگاه بلندمدت و ساختاري تبديل کند، حساسيت ها را با جهان متحول امروز همسو کرده و در يک کلام بتواند جهاني فکر و محلي عمل کند که براي اينکار هم لازم است تئوري را بداند و کاربرد آنها را ياد بگيرد.
علوي تبار گفت: از ديگر ويژگي هاي اين دوره (اگر من را استثنا کنيد)، حضور استادان و چهره هاي برجسته ملي بود که تجربه هاي مديريتي موفقي دارند و بيشتر از مروج يک تئوري، خودشان در اين زمينه ها صاحب سبک هستند.
او در بخش ديگري از سخنان خود اعلام کرد: از زماني که به ماهشهر آمدم، فهميدم که ايران صنعت دارد. قبل از آن با شک و ترديد نگاه مي کردم که مي توانيم جزء کشورهاي صنعتي يا در حال صنعتي شدن باشيم؛ اما به ماهشهر که آمدم، فهميدم ما بحمدلله صنعت داريم.
علوي تبار در اين زمينه گفت: در اينجا يک صنعت جدي و پر قدرت با نيروهاي پرتوان وجود دارد و اين موضوع از نااميدي هاي تاريخي من کم مي کند. وقتي به ماهشهر فکر مي کنم، به آينده اميدوار مي شوم و انشاءالله اين اميدواري تداوم داشته باشد. در مجموع تصور من اين است که دوره آموزشي استثنايي داشتيم و اميدوارم ادامه يابد تا ما افرادي را در صنعت مان داشته باشيم که بتوانند مسئله حل کنند، افق هاي بلند و دغدغه هاي ملي و نسبت به آينده نگراني داشته باشند و در جهان پررقابت امروز منافع ملي ايران را تامين کنند. اين استاد مطرح دانشگاه گفت: ماهشهر، براي من يک اميد است. آدم هايي اينجا هستند که مي توانند دنيا را تغيير دهند، ايران را تغيير دهند و همين من را اميدوار مي کند وبراي من باعث افتخار است که در اين دوره حضور داشتم.
نگاهي به خدمات اجتماعي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس
تلمبـه خانـه اي که زندگي آورد
مشعل معصومه اصغري غوره ها هنوز انگور و ليموها هنوز آبدار نشده اند. دماي هوا در ميانه روز به پايين 40 درجه نمي آيد و سايه ها پناهي کوتاه براي فرار از آفتاب، اما مرداني هستند که زير همين آفتاب و در همين گرما از چندي قبل و همين حالا مشغول کندن ديواره هاي جاده اي در مسير شيراز هستند، جاده اي که با شيب هاي خطرناک، جان مردم را به خطر مي اندازد. کسي فکر نمي کرد تلمبه خانه اي در مسير خط لوله 230 کيلومتري گچساران به شيراز که چهار دهه قبل احداث شده است، بتواند اين گونه بر زندگي مردم منطقه اثرگذاري داشته باشد. تلمبه خانه اي که ديگر مجموعه اي از سازه هاي فلزي و سيماني و لوله هاي انتقال نيست و فعاليت شبانه روزي آن پشتوانه و آرامش خاطر براي ساکنان منطقه فارس دارد. تلمبه خانه شهيد صفري نژاد، فارغ از تعهدهاي فني و اجرايي و رديف هاي اعتباري در چند دهه گذشته توانسته است در بزنگاه هاي مهم نقشي بي بديل در زندگي مردم نورآباد ممسني استان فارس داشته باشد. اقدام هايي که وقتي از دور به آنها نگاه مي کنيد، کوچک به نظر مي آيند، اما براي تعاملات مشترک مردم و نفت در اين منطقه بزرگ بوده است.
جاده دسترسي تلمبه خانه شهيد صفري نژاد به شيراز، متعلق به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس که در مسير خط انتقال نفت از گچساران به شيراز قرار گرفته، از دهه 50 تا امروز به نقطه مرکزي زندگي در نورآباد تبديل شده است و در زندگي مردم اين منطقه تاثير فراوان دارد. اين جاده و مسيرهاي دسترسي که براي خطوط انتقال نفت در اين سال ها ايجاد شده، هر سال بازسازي مي شوند و به مسيرهاي دسترسي روستاهاي قديم و جديد و شهرهاي تازه ظهور تبديل شده است؛ مسيرهايي که اگر برف بيايد و سيلي جاده را خراب کند، باز هم اين شرکت خطوط لوله و مخابرات است که در کنار اداره راه، پاي کار است و راه را باز مي کند.
وقتي تلمبه خانه شهيد صفري نژاد در منطقه نورآباد ممسني فارس ايجاد شد، روستايي آن اطراف نبود، اما روستاهاي زيادي مثل همين روستاي «دولت آباد حسني» که در جوار تلمبه خانه ايجاد شده، از فواصلي دور به اين روستا مي آيند تا از آب و نان گرفته تا پزشک شيفت، در دسترس شان باشند. محلي ها مي گويند نام دولت آباد به خاطر همين خدمات نفت در اين منطقه بوده و به مرور اين همکاري مشترک ميان محلي ها و کارکنان خطوط لوله و مخابرات نفت شکل مي گيرد؛ رابطه اي که بيشتر به خاطر مي ماند از حضوري که ثابت کرده پشت مردم را خالي نمي کند. تلمبه خانه ابتدا کارکنان اقماري داشته و کارکنان و خانواده هايشان در اين مجموعه اقامتي حضور داشته اند و خدمات نه تنها شامل کارکنان بلکه شامل مردم محلي اطراف هم مي شده، اما حالا که سال هاست کارکنان اقماري و خانواده ها در اين مرکز نيستند، امکانات قبلي براي مردم محلي باقي مانده است.
دبيرستان پسرانه شهيد اکرم مرادي از سال 1360 براي کارکنان و مردم محلي خدمات داشته و مرکز پزشکي تلمبه خانه تا قبل از ايجاد خانه بهداشت، مرجع اصلي براي درمان مردم محلي تا چند روستا اطرافش بوده است. حالا هم وقتي خانه بهداشت بسته است و پزشک ندارد، مردم محلي به پزشک شيفت تلمبه خانه که 24 ساعته حضور دارد، مراجعه مي کنند.
خدماتي براي حسن همجواري
آنچه در گذشته و امروز در قالب انواع خدمات اجتماعي بين شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس واقع در شهرستان نورآباد ممسني و مردم اين منطقه در جريان بوده و هست، اعتبارات جداگانه ندارد و تنها يکي دو سال است که رديفي محدود براي برخي خدمات اجتماعي در نظر گرفته اند. عمده اين خدمات به واسطه نياز اعلام شده از سوي ادارات دولتي و اعلام مردم و از محل هزينه هاي جاري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس انجام مي شود. بسياري از اين خدمات از جمله به کارگيري ماشين آلات سنگين دراجراي پروژه هاي زيرساختي، بدون داشتن رديف اعتباري و دريافت هزينه و تنها همسو با تامين نيازهاي همجواران نفت انجام مي شود.
مديران خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس و مسئولان اجرايي اين منطقه مي گويند: «نگاه بوميان به خدمات نفت منفي نيست؛ در بسياري از موارد حتي مردم متوجه اينکه چه کساني اين خدمات را انجام مي دهند، نمي شوند و ما هم تبليغاتي کار نمي کنيم. بالاخره به خاطر محروميت ها انتظاراتي دارند، اما اين را هم مي دانند که ما دريغ نمي کنيم، مسئله مهم، حسن همجواري است که ميان ما وجود دارد.»
تعداد زيادي از مردم روستاهاي اطراف تلمبه خانه که حالا تعداد و جمعيتشان با وجود مهاجرت کاهش يافته است، در شرکت هاي زيرمجموعه و پيمانکاري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت مشغول هستند و به نوعي اين مجموعه توانسته است نيروهاي بومي قابل توجهي را شاغل کند.
نورآباد هم جزء شهرستان هايي است که بي آبي و خشکسالي گريبانگير زمين هايش شده و رنگ از رخسار ديم کاري ها و بلوط هاي سبزش برده است، حتي حالا هم که آب نيست، مردم محلي به کاشت گندم و جو ديم اصرار دارند؛ به همين دليل حجم زيادي از فضاي خالي درخت هاي دامنه جنگل هاي بلوط را براي کشت آماده و يا به باغ انگور تبديل کرده اند. اين اقدام مردم محلي و کشاورزان به مرور درختان بلوط را از بين برده و خالي شدن دامنه کوه ها و پيشروي مزارع ديمي که محصول مناسب و پرباري هم ندارند، گوياي حال نامساعد اين منطقه است؛ جنگل هايي که جزء منابع طبيعي است و کشاورزان بعد از تغيير کاربري ادعاي مالکيت هم مي کنند.
حذف پيچ هاي خطرناک
علي رضايي، از سال 90 رئيس خدمات ترابري خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس که مشغول سرويس دهي به واحدهاي عملياتي و فني و مراکز انتقال نفت است، در جريان بسياري از جزئيات تعامل با همجواراني که گاه نفت از زمين هايشان رد شده قرار دارد. او مسئول پروژه تسطيح و خاکريزي جاده هاي دسترسي محلي و مسير خطوط لوله است. افزون بر اينها درباره جزئيات انجام خاکبرداري و تسطيح زمين يک حسينيه، محل احداث پايگاه هلال احمر شهرستان نورآباد، خاک برداري و حفاري ميدان تير نيروي انتظامي هم صحبت مي کند و مي گويد: اين اقدام ها معمولا اعتبار خاصي ندارند و با تعامل مجموعه و البته دستور هيئت مديره از ماشين آلاتمان براي کمک به اين پروژه ها استفاده مي کنيم. پيش تر براي اين اقدام ها بايد مجوز مي گرفتيم اما از دو سال گذشته مجوزي براي اين اقدام ها داده شده و ما بر همان اساس اقدام مي کنيم.
رضايي مي گويد: در پروژه برداشتن «پيچ هاي خطرناک جاده تلمبه خانه شهيد صفري نژاد به شيراز» که براي کارکنان شرکت و البته براي مردم اين منطقه بسيار مهم و حياتي است، از ماشين آلاتمان استفاده مي کنيم. اين مسير حداقل 13 نقطه حادثه خيز داشت که بارها خسارت هاي جاني و مالي داشته و از سوي اداره راه اعلام نياز شد.
حسينيه اي براي مردم
حسينيه اي که رضايي درباره آن صحبت مي کند، محل اجتماع و سالني براي عزا و عروسي و مراسم هاي محرم و تعزيه و ... مردم روستاي «مال محمود» از توابع شهرستان نورآباد است. حسينيه اي که در تابستان، کلاس هاي آموزشي هم خواهد داشت و فعلا بچه ها جلوي مسجدي کوچک روستا جمع شده اند و زير آفتاب داغ، دوچرخه سواري مي کنند.
کلنگ حسينيه با 20 ميليون تومان کمک نقدي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت اين منطقه بر زمين خورده و در ادامه براي مخروط کاري و شن ريزي و تسطيح کردن زمين به مردم کمک کرده اند. شوراي روستا مي گويد «مسئولان و نماينده هاي مجلس قول هاي زيادي مي دهند، اما پاي کار مشکلات ما همين شرکت خطوط لوله است».
خطوط لوله و مخابرات نفت اين منطقه همچنين پاي کار ايجاد يک پايگاه هلال احمر براي منطقه و جاده هاي شلوغ و بين المللي بوده است. زمين پايگاه هلال احمر را يک خير خريداري کرده و خيري ديگر قرار است آن را بسازد. سيد ايمان موسوي، رئيس هلال احمر شهرستان نورآباد، مي گويد: خانواده اي که فرزند خود را در جاده محور نورآباد به قائميه از دست داده اند، از محل ديه خود اين زمين را خريداري کرد و تسطيح اين زمين را هم خطوط لوله و مخابرات طي شش روز عمليات سنگين برايمان انجام داد.
او مي گويد: اين پايگاه تا اوايل سال 98 تکميل مي شود و تاکنون حدود 45 نفر از کارکنان اين شرکت را آموزش داده ايم و در آينده نيز دوره هاي تکميلي را برگزار مي کنيم.
خاطرات بخشدار از نانوايي نفت
چه اتفاقي بهتر از اين که بخشدار يک شهر به عنوان يکي از بوميان از خدمات شرکت هاي فعال منطقه بهره برده باشد و حالا درباره اش سخن بگويد.
رضا محمدي، بخشدار بخش دشمن زياري شهرستان نورآباد ممسني است و در دبيرستان شهيد اکرم مرادي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت درس خوانده است. او درباره روزهاي برفي مي گويد: «ماشين هاي راهداري در برخي جاده ها گير افتاده بودند و ماشين آلات خطوط لوله آنها را نجات دادند، همچنين نيروهاي اين شرکت بارها در آتش سوزي روستاها و مسيرها با هماهنگي فوري به کمک آمده و امکانات آورده اند. زماني که برف مي آيد، يا به هر دليلي جاده بسته مي شود، اداره راه و شهرسازي، محدوديت امکانات دارد و اين شرکت گريدر و لودر مي آورد و جاده را باز مي کند.»
محمدي به کاهش تصادفات در گردنه هاي حدفاصل دولت آباد دشمن زياري تا روستاي پاقلعه که در مسير تلمبه خانه حسني به مرکز استان و شيراز است، اشاره مي کند که با کمک شرکت خطوط لوله و اداره راه و ترابري حذف شده است. او مي گويد: «اين پروژه اعتبار 500 ميليون توماني دارد، اما حضور و همراهي مجموعه هايي مانند لوله و مخابرات نفت در کاهش هزينه ها و پيشبرد کار تاثير زيادي دارد، ضمن اينکه اين شرکت در جريان مسيريابي و تسطيح مسير براي پروژه هاي خود مسيرهاي دسترسي براي روستاهايي مثل آب بيد، گوه رگ، کل گر، حرار، هجرت، تلنجي، بلميني، ککندان و ... را هم فراهم کرده است.»
بخشدار بخش دشمن زياري نورآباد از روزهايي مي گويد که بعد از مدرسه از نانوايي تلمبه خانه براي خانه نان مي گرفته و ياد مي کند و مي گويد: مرکز بهداشت داريم، اما تا کنون هيچ بيماري از مرکز بهداشت تلمبه خانه نارضايتي نداشته است.
خط لوله نفت خام گچساران به شيراز که 230 کيلومتر طول و سه تلمبه خانه دارد، خط ميعانات گازي ميدان آغاز و دالان که از شهرستان فراشبند مي آيد و خط لوله نفت از ميدان سعادت شهر سروستان با طول حدود 100 کيلومتر به سمت شيراز، سه خطي است که در حوزه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس و وظيفه تامين خوراک پالايشگاه شيراز را به عهده دارد. در مسير اين سه خط لوله منطقه حفاظت شده «بمو» و روستاهاي همجوار قرار دارند که گاه در 1000 متر خط لوله قرار دارند. «تنگه آب» بجز يک، خانواده چند سالي است که خالي از سکنه شده اما مردم محلي به خاطر «شاهزاده اسماعيل» همچنان به آنجا سر مي زنند. کشاورزي تنگه آب مانند بلوط هاي منطقه به خشکي رسيده و مردم به دنبال آب به نورآباد رفته اند. حالا فقط علي مراد ايزدي (شيخ کبوتر) تنها همجوار و مراقب خط لوله و ساکن تنگه آب است. تنها همسايه و مراقب بلوط ها و خطوط لوله که مي داند وقتي عمر او هم تمام شود، بچه هايش ديگر آنجا نمي مانند.
گفت وگوي «مشعل» با مدير اچ اس اي شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران
آخرين عنصر سيستم مديريت اچ اس اي
مشعل سيستم مديريت ايمني و بهداشت (HSE-MS) ويژگي هاي خاصي دارد که از آن جمله مي توان به ارتباط با عوامل انساني، مادي، فيزيکي و زيست محيطي اشاره کرد؛ سيستمي که داراي حيطه زماني است و از نخستين مرحله کار يعني انجام بررسي هاي لازم براي اطمينان از منطقي بودن اجراي پروژه شروع مي شود و تا آخرين مرحله برچيدن تاسيسات و بهره برداري ادامه دارد و در تمامي زير مراحل شامل برنامه ريزي، طراحي، آماده سازي، اجرا، پيش راه اندازي، راه اندازي، توليد، تعمير و نگهداري همراه با کار است و در تمامي شرايط غير عادي، نقش اول را در رفع بحران به عهده دارد. اچ اس اي، داراي پيچيدگي هاي فراوان است، از اين رو توجه خاصي را در تمامي مراحل برنامه ريزي، اجرا، مميزي و اصلاحات مي طلبد. بر اساس اهميت اين موضوع، گفت وگويي با ايرج کلهري، مدير بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي داشته ايم که در ادامه مي خوانيد:
برنامه مميزي دوره اي نظام مديريت اچ اس اي از شركت هاي پالايشي، همانند روال هرساله در تابستان سال جاري طرح ريزي شده و در حال انجام است. در اين زمينه ايرج کلهري مي گويد: پس از موافقت مقام عالي وزارت نفت با استقرار نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست (HSE-MS) در صنعت نفت در سال 1380، موضوعِ بررسي منابع علمي موجود در اين زمينه و انتخاب مدل و تهيه راهنما براي استقرار نظام مديريت اچ اس اي در دستور كار شوراي مركزي نظارت بر ايمني و آتش نشاني قرار گرفت.
نتيجه فعاليت هاي كميته كارشناسي مربوط، با توجه به خط مشي اچ اس اي در وزارت نفت، منجر به انتخاب مدل انجمن بين المللي توليدكنندگان نفت و گاز (OGP) و تصويب نهايي آن در سي و هفتمين جلسه اين شورا شد و اين موضوع در اواخر سال 1381 از سوي مقام عالي وزارت براي اجرا به صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش ابلاغ شد. پس از آن، موضوع استقرار نظام مديريت اچ اس اي در مجموعه هاي عملياتي، همسو با ديگر شركت هاي اصلي، در دستور كار شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران و شركت هاي تابعه قرار گرفت.
به گفته وي، ستاد مديريت اچ اس اي شركت ملي پالايش و پخش به منظور انجام تكاليف محول شده و همچنين ارزيابي اقدام هاي صورت گرفته و شناسايي وضعيت نظام مديريت اچ اس اي در شركت هاي تابعه، بويژه با توجه به فعاليت ها و عمليات شركت هاي پالايشي، از سال 1390، برنامه هاي دوره اي مميزي HSE-MS از شركت هاي پالايشي را به صورت منسجم در برنامه كاري خود قرار داده است.
کلهري به مميزي و بازنگري اشاره مي کند و مي گويد: «مميزي و بازنگري، آخرين عنصر از عناصر هفتگانه سيستم مديريت اچ اس اي است كه با هدف ارزيابي دوره اي از کارايي اجراي سيستم، اثربخشي و کفايت آن به عنوان يك ابزار مديريتي اجرا مي شود و نقش مهم و انکارناپذيري در پايش و تصديق ميزان استقرار اثربخش عناصر هفتگانه نظام مديريت اچ اس اي، تعيين انطباق و نداشتن انطباق عناصر نظام مديريت اچ اس اي استقرار يافته با الزام هاي راهنماي اچ اس اي و اطمينان از ادامه فعاليت ها در مسير اهداف مشخص و همچنين برنامه ريزي بهتر و مفيدتر براي آينده کاري سازمان در قالبي نظام مند و ساختاريافته در مجموعه هاي عملياتي ايفا مي کند.»
تعيين ميزان بهبود وضعيت نظام مديريت اچ اس اي
مدير اچ اس اي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران ادامه مي دهد: «بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده و همانند روال گذشته، در تابستان سال جاري نيز برنامه منسجم مميزيHSE-MS از شركت هاي تابعه در بازه زماني دوماهه و در قالب سه تيم متشكل از كارشناسان خبره ستاد مديريت اچ اس اي پالايش و پخش و شركت هاي تابعه درحال انجام است. تيم هاي مميزي، با حضور كارشناسان حوزه هاي بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافند غيرعامل و آموزش اچ اس اي و با راهبري رؤساي واحدهاي بهداشت، ايمني و محيط زيست به عنوان سرمميز، در مدت سه روز كاري، ضمن بررسي مستندات، مصاحبه هاي تخصصي و بازديد ميداني از واحدهاي عملياتي، ميزان اصلاح و رفع موارد عدم انطباق فرصت هاي بهبود مطرح شده در مميزي هاي سال هاي گذشته را در حوزه هاي تخصصي مربوط بررسي کرده و ميزان بهبود وضعيت نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست را در شركت هاي پالايشي تعيين کردند.»
کلهري مي گويد: «يافته ها و نتايج برنامه هاي مميزي، علاوه بر اينكه شركت ها را قادر مي سازد تا مغايرت فعاليت هاي خود را با اصول و استانداردهاي عناصر سيستم مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست شناخته و با برنامه ريزي صحيح به انطباق با اين استانداردها مبادرت ورزند، به صورت كمي نيز در فرايند انتخاب شركت هاي برتر در حوزه اچ اس اي از سوي ستاد مديريت اچ اس اي پالايش و پخش مورد استفاده قرار گيرند و از مجموع 100 امتياز، 35 امتياز را به خود اختصاص مي دهند. فرايند كمي سازي نتايج مميزي، از طريق امتيازدهي چك ليست مميزي با بيش از 280 سئوال مطابق با بندها و زيربندهاي راهنماي نظام مديريت اچ اس اي و الزام هاي ملي و شركتي در حوزه هاي بهداشت، ايمني، محيط زيست، آموزش و پدافند غيرعامل و با استفاده از روش كِرامِر انجام مي شود و در نهايت، امكان مقايسه كمي عملكرد شركت هاي پالايشي را در استقرار و بهبود عناصر كليدي سيستم مديريت اچ اس اي فراهم مي آورد.
بازديد و مميزي شركت پالايش نفت آبادان
بر اساس برنامه ريزي هاي صورت گرفته و به منظور بررسي ميزان انطباق با الزام هاي سيستم مديريت اچ اس اي در شركت پالايش نفت آبادان و در ادامه مميزي هاي سيستم
HSE-MS در سال هاي قبل، تيم كارشناسي مديريت اچ اس اي از تاريخ 9 تير 1397 تا 11 تير 1397 به منظور انجام مميزي در آن شركت حضور يافتند. به دليل همكاري و مشاركت موثر در انجام فرايند مميزي از سوي مديران، رؤسا و ساير کارکنان شرکت پالايش نفت آبادان و با وجود شرايط بد آب و هوايي و مشكلات مربوط به كيفيت آب مصرفي، بيشتر واحدهاي عملياتي و ستادي شركت پالايش نفت آبادان، شامل واحدهاي عملياتي مناطق يك، 2 و 3، واحدهاي عملياتي آب، برق، بخار، واحدهاي طرح و برنامه ريزي تعميرات، واحدهاي عملياتي مخازن، اداره تداركات كالا و انبارها و واحدهاي ستادي شامل اداره اچ اس اي، بازرسي فني، شهرداري صنعتي، امور اداري، آموزش مركزي، حمل و نقل و كنترل ترافيك، آزمايشگاه، مركز سلامت كار، ICT، انبار پشتيباني پدافند و فرماندهي و مديريت بحران طي سه روز مميزي شدند و بر اساس آخرين ويرايش چك ليست مميزي (HSE-MS) مصوب تيرماه 95 مورد مميزي قرار گرفتند.
از جمله اقدام هاي بارز انجام شده در سطح شركت پالايش نفت آبادان مي توان به موارد زير اشاره کرد:
-کسب گواهينامه 2018- ISO45001 به عنوان اولين شرکت ايراني در سطح کشور از شرکت DQS آلمان
-استقرار داشبورد مديريتي با نرم افزار بومي در سطح سازمان و تعيين وزن ادارات
-اجراي مديريت فرايندي APQC بر اساس الگو برداري از شرکت Shell و تعيين بيش از 750 شاخص فرايندي براي تمامي اداره ها در قالب شاخص هاي کارايي و اثربخشي
-ارزيابي ريسک واحدهاي مختلف اچ اس اي به صورت يکپارچه
-کنترل و بهينه سازي شرايط احتراق کوره ها و انجام اقدام هاي کنترلي در خصوص تعويض مشعل کوره هاي اوليه و ثانويه در واحد تقطير 80 و محاسبه ميزان صرفه جويي به ميزان بيش از يک ميليارد ريال در ماه از سوي مهندسي پالايش
-طراحي و ساخت سه دستگاه مانيتور سيار براي اطفاي حريق مخازن و کولينگ مخازن
-نظارت مناسب و مؤثر بر عملکرد اچ اس اي پيمانکاران از مرحله شناسايي و عقد قرارداد تا اتمام کار پيمانکاران
-انجام پروژه بازيابي گازهاي ارسالي به فلر
-اجراي طرح توسعه واحد تصفيه خانه پساب صنعتي (منطقه يک پالايشگاه)
-اجراي فاز اول پروژه نصب سيستم پايش آنلاين روي خروجي دودکش ها
-خريد تجهيزات مديريت بحران و اجراي پروژه هاي مقاوم سازي
-آموزش کارورزي دانشجويان دانشگاه ها به تعداد 1400 نفر از 150 دانشگاه کشور
-کسب رتبه نخست در بخش محيط زيست از بين 9 شرکت پالايشي طي سال هاي 91 تا 1395
-وجود خط Hot Line و دستگاه ضبط مکالمات صدا در اورژانس
-سنجش پارامترهاي بيولوژيکي کارکنان در معرضِ گاز بنزن
سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت تشريح کرد:
بهبود معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت
سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، دستورعمل اجرايي ابلاغيه بهبود معيشت نيروهاي قرارداد مدت موقت را که وزير نفت در پايان خردادماه امسال ابلاغ کرده بود، تشريح کرد. کامران دهقاني در گفت وگو با خبرنگار شانا از ارسال دستورعمل اجرايي ابلاغيه بهبود معيشت نيروهاي قرارداد مدت موقت صنعت نفت در روز دوشنبه (يکم مردادماه) به همه زيرمجموعه هاي صنعت نفت خبر داد و افزود: اين دستورعمل مربوط به بخش هايي از ابلاغيه است که مقرر شده بود تا پايان تيرماه اجرايي شود و تمامي شرکت هاي زيرمجموعه صنعت نفت ملزم به اجراي آن هستند. وي در تشريح دستورعمل اجرايي بند نخست اين ابلاغيه گفت: طبق اين بند متمم کمک رفاهي که کارکنان قرارداد مدت موقت در پايان سال هاي 95 و 96 دريافت مي کردند، در کل ماه هاي سال توزيع و در 10 درصد ضرب مي شود. بنابراين براي نمونه براي فردي که پارسال به طور ميانگين 3 ميليون تومان پرداختي داشته است، اين رقم به صورت ماهانه 250 هزار تومان خواهد شد که با افزايش 10 درصدي در نظر گرفته شده براي سال 97، اين رقم ماهانه 275 هزار تومان مي شود.دهقاني با تاکيد بر اين که مبناي محاسبه اين آيتم از ارديبهشت ماه است و کارکنان قراردادي مدت موقت صنعت نفت همزمان با حقوق مردادماه خود، حقوق عقب افتاده (بک پي) مربوط به اين آيتم را نيز دريافت خواهند کرد، گفت: اگرچه اين رقم در دو سال گذشته به کارکنان پرداخت مي شد، اما استمرار نداشت و با درج آن در فيش حقوقي کارکنان پس از اين استمرار يافته و هر سال نيز افزايش مي يابد.وي افزود: اين پرداختي در پايان سال تسويه خواهد شد و محاسبات ما نشان مي دهد که اين رقم براي اغلب کارکنان در تسويه حساب پايان سال افزوده خواهد شد.
وي در تشريح افزايش سالانه اين کمک رفاهي در مقايسه با پارسال (96) گفت: با توجه به افزايش حقوق عمومي، تورم و ديگر عوامل، حداقل کمک رفاهي کارکنان قرارداد مدت موقت براي سال 97/2 ميليون و 645 هزار تومان و حداکثر آن 5 ميليون و 290 هزار تومان تعيين شده است که اين ميزان از کف و سقف اعلام شده نسبت به پارسال 15 درصد افزايش يافته است.
متمم 251 هزار توماني کمک رفاهي و اياب و ذهاب سرپرست
معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت در تشريح بند دوم اين ابلاغيه که مربوط به پرداخت کمک رفاهي و اياب و ذهاب کارکنان قرارداد مدت موقت صنعت نفت است، گفت: اين عدد براي امسال 251 هزار و 740 تومان محاسبه شده است که 105 هزار تومان آن مربوط به کمک هزينه اياب و ذهاب و 146 هزار و 740 تومان آن نيز مربوط به کمک رفاهي است که در قالب يک آيتم در حقوق مردادماه کارکنان تغذيه شده و همراه با بک پي (حقوق عقب افتاده) آن از ارديبهشت ماه پرداخت خواهد شد.
کف حقوق کارکنان قراردادي 2 ميليون و 300 هزار تومان مي شود
کامران دهقاني درباره بند سوم ابلاغيه بهبود معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت صنعت نفت مبني بر تعيين حداقل ميزان پرداختي به کارکنان مدت موقت گفت: اين رقم براي سال جاري 2 ميليون و 300 هزار تومان تعيين شده است و اگر همکاري کمتر از اين دريافتي داشته باشد، در قالب يک آيتم مابه التفاوت ترميمي ماهانه عددي پرداخت خواهد شد که دريافتي نهايي حقوق به اين رقم برسد.
وي همچنين در تشريح دستورعمل بند 4 و 5 ابلاغيه درباره بيمه درمان تکميلي و عمر کارکنان گفت: اجراي اين بند نياز به فرآيندهايي از جمله شناسايي شرکت بيمه مناسب و انجام مناقصات دارد که زمان بر است و بنابراين از زمان پايان تيرماه تا پايان اجراي اين فرآيند هزينه بيمه تکميلي (55 هزار تومان براي هر کارمند به اضافه 55 هزار تومان براي هر يک از افراد تحت تکفل) و هزينه بيمه عمر (50 هزار تومان براي هر کارمند) به اين کارکنان پرداخت خواهد شد که اين رقم براي مثال براي بيمه تکميلي يک خانواده 4 نفره 220 هزار تومان محاسبه خواهد شد.
دهقاني افزود: به محض تکميل شدن اين فرآيند، بيمه تکميلي براي همه کارکنان قراردادي و خانواده تحت تکفل آنها الزامي و بيمه عمر به صورت اختياري خواهد بود.
وي افزود: اگر مبالغ محاسبه شده در اين پنج بند را جمع و تفريق کنيم، با احتساب بيمه تکميلي براي يک خانواده 4 نفره (220 هزار تومان) و ميانگين پرداختي 3 ميليون تومان براي پارسال، به عددي حدود 790 هزار تومان خواهيم رسيد که به نظر مي رسد رقم مناسبي خواهد بود.
وي درباره بندهاي 6 و 7 ابلاغيه وزير نفت گفت: طبق ابلاغيه وزير نفت مبني بر استفاده کارکنان قراردادمدت موقت صنعت نفت از خدمات آموزشي، امکانات رفاهي نظير باشگاه ها و...، امکانات ورزشي و خدمات درماني، همه شرکت هاي زيرمجموعه صنعت نفت بايد سازوکارهاي اجرايي مربوط به اين بند را آماده و نسبت به خدمات رساني به اين دسته از کارکنان اقدام کنند.
دهقاني همچنين درباره دستورعمل اجراي بند هشت اين ابلاغيه مبني بر بهره مندي نيروهاي مدت موقت از دو ماه عليالحساب حقوق گفت: همه کارکنان مدت موقت مي توانند با ضمانت يک کارمند رسمي يا قراردادي مدت معين يا موقت از اين وام بهره مند شوند.
قرارداد جديد تابع نظام اداري و استخدامي صنعت نفت
سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت همچنين گفت: قرارداد جديدي براي اين دسته از کارکنان تنظيم و نهايي شده است که مهم ترين ويژگي آن اين است که تابع آيين نامه نظام هاي اداري و استخدامي صنعت نفت است.
کامران دهقاني تاکيد کرد: بخش هايي از قرارداد پيشين تابع قانون کار بود، اما با توجه به تغييرات اعمال شده قرارداد جديد به لحاظ حقوقي بسيار ارزشمند و تحولي ريشه اي محسوب مي شود و به نظر مي رسد مهم ترين اتفاقي است که براي کارکنان قراردادي مدت موقت صنعت نفت رخ داده است.
دستورعمل ابلاغیه بهبود معیشت نیروهای قرارداد مدت موقت صنعت نفت
1-به کارمندان قراردادي مدت موقت که در انتهاي سال هاي 1395 و 1396 کمک رفاهي پرداخت شده، همچون سال هاي گذشته کمک رفاهي معادل 10% حقوق و مزاياي دريافتي سالانه تعلق مي گيرد. از سال جاري، اين کمک به صورت علي الحساب، ماهانه و مستمر پرداخت و در پايان سال تسويه حساب مي شود. علي الحساب کمک رفاهي ماهانه سال 1397 به ميزان يک دوازدهم کمک رفاهي سال گذشته با افزايش 10% پرداخت مي شود و در پايان سال (اسفند ماه) با توجه به افزايش حقوق واقعي اعمال شده متناسب با کف و سقف مصوب، محاسبه و تسويه مي گردد. ميزان افزايش براي کف و سقف کمک رفاهي براي سال جاري 15% نسبت به سال قبل بوده و بر همين اساس مبلغ کف و سقف مورد ملاک در سال 1397 به ترتيب به ميزان 000/450/26 و 000/900/52 ريال مي باشد
2-به تمامي کارمندان قراردادي مدت موقت به استثناي موارد مشمول سقف پرداخت بند 10 ابلاغيه مذکور، متمم کمک رفاهي و اياب و ذهاب، متناسب با کارمندان رسمي به ميزان 400/517/2 ريال علاوه بر کمک رفاهي بند (1) تعلق گرفته و از ابتداي ارديبهشت ماه 1397 پرداخت خواهد شد.
3-. براي تمامي کارمندان قراردادي مدت موقت، حداقل ميزان پرداختي با توجه به مصوبات قانوني مرتبط و شرايط بازار کار به صورت سالانه توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني به شوراي اداري پيشنهاد و تصويب مي شود. اين ميزان براي سال 1397 در هر ماه 000/000/23 ريال (حقوق و مزاياي ناخالص) مي باشد. در محاسبه حداقل ميزان پرداختي، سهم ماهانه پاداش بهره وري و اضافات بند (2) اين ابلاغيه محاسبه شده و کمک رفاهي مذکور در بند (1) اين ابلاغيه محاسبه نمي شود. چنانچه بعد از اعمال موارد فوق، ميزان دريافتي هر يک از کارمندان مزبور از حداقل مذکور کمتر باشد به ميزان مابه التفاوت تا حداقل مورد اشاره از تعديل تفاوت ترميم برخوردار مي شوند.
4-در اجراي بسته رفاهي و بهبود معيشت کارمندان قراردادي مدت موقت، شرکت ها در صورت تاخير در عملياتي کردن بندهاي 4 و 5 مصوبه شوراي اداري و استخدامي شماره 136 مورخ 21/3/1397 مکلف هستند، به ازاي هر ماه تاخير از پايان تير ماه براي بيمه تکميلي درمان، مطابق فرمول زير مبلغ A ريال و براي بيمه عمر 000/500 ريال به هر کارمند قراردادي مدت موقت پرداخت نمايند. 000/550 ريال (1+ تعداد افراد تحت تکفل کارمند قراردادي مدت موقت)=A
5-کليه کارمندان قراردادي مدت موقت با داشتن يک ضامن کارمند رسمي /مدت موقت / مدت معين مي توانند از دو ماه علي الحساب حقوق برخوردار گردند.
تضمين سلامت کار با روانشناسي و طب صنعتي
مشعل سميه راهپيما يکي از شاخه هاي جديد علم و معرفت که مسئله نيروي انساني وديگر جنبه هاي مربوط به دنياي کار را در کانون توجه خود دارد، روانشناسي صنعتي و طب صنعتي است، از اين رو مي توان گفت که بهبود رضايت کارکنان، پيشگيري از فرسودگي منابع انساني، کمک به توسعه منابع انساني، معنادار کردن سازمان غيررسمي، فراهم کردن بستر لازم براي اتخاذ تصميم هاي راهبردي، بالابردن انگيزه کارکنان، تقويت فرهنگ استفاده از خدمات مشاوره اي و جلوگيري از پيري زودرس سازمان از جمله خدماتي است که صرف نظر از صرفه جويي در سرمايه گذاري جديد براي نيروي انساني، موجب تحقق رسالت توجه به کرامت انساني در سازمان ها مي شود و بهره وري، سلامت و شادابي را در کارکنان و سازمان تا حدود زيادي تضمين مي کند. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» گفت وگوهايي با فريده افشين پور، کارشناس ارشد مشاوره مرکز روانشناسي صنعتي بهداشت و درمان گچساران و تراب احمدي، مسئول طب صنعتي بيمارستان نفت گچساران داشته است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
فريده افشين پور، کارشناس ارشد مشاوره مرکز روانشناسي صنعتي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران از بوميان اين منطقه است که از سال 92 فعاليت خود را در اين مرکز شروع کرده است. او به پيشينه مرکز روانشناسي صنعتي اين منطقه اشاره مي کند و مي گويد: «اين مرکز با همکاري بهداشت و درمان و شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، سال 82 با بهره مندي از کارکنان جوان و با انگيزه آغاز به کار کرده و يک تيم درماني شامل روانشناس باليني و عمومي، مشاور، گفتار درماني، کار درماني، مشاوره تحصيلي و روانپزشک دارد. به دليل متمرکز بودن فعاليت هاي مختلف اين مرکز، مي توان نقطه بارز آن را جلوگيري از سردرگمي مراجعه کنندگان دانست، به همين دليل نياز به بيرون از مرکز خيلي کم اتفاق مي افتد.» افشين پور نقطه عطف اين مرکز را مراجعه مديراني مي داند که براي حل برخي مشکلات خود و خانواده شان مي آيند و اين رويکرد باعث اطمينان ديگر کارکنان به مرکز روانشناسي صنعتي مي شود. اگر يک نفر در حيطه کاري خود دچار مشکلات روحي و رواني باشد، تاثير مستقيمي روي بهره وري سازمان مي گذارد، از اين رو آموزش را سرلوحه کار خود قرار داده ايم؛ زيرا آموزش جنبه پيشگيري دارد و از بروز مشکلات پيچيده تر جلوگيري مي کند. او به ديگر فعاليت هاي مرکز روانشناسي صنعتي مي پردازد و مي افزايد: «جلسه هاي مستمري در زمينه هاي کنترل خشم، کنترل استرس، ارتباط موفق با مدير و کارمند، جلسه تمدد اعصاب و... با حضور کارکنان و روساي آنها در شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران و بيمارستان نفت داريم. از اين رو به دليل واکاوي مشکلات در اين جلسه ها، برگزاري آنها رضايتمندي زيادي به همراه داشته و درخواست هايي مبني بر ادامه آن داريم.»
فرهنگ سازي
در پذيرش روانشناسي صنعتي
افشين پور در ادامه به برخي سختي هاي اين حرفه مي پردازد و مي گويد: «اوايل آغاز به کار اين مرکز، کساني به اينجا مراجعه مي کردند که نمي خواستند وقتي به اينجا مي آيند، کسي آنها را ببيند و برچسبي به آنها بزند، از اين رو سعي کرديم تا هيچ مراجعه کننده اي در صف انتظار نباشد و به محض ورود وارد اتاق شود. با فرهنگ سازي هايي که انجام داده ايم، بيشتر مراجعه کنندگان با اشتياق به اين مرکز مي آيند.» به گفته او، «نيروهاي پيمانکاري و قراردادي، علاقه مند به استفاده از خدمات اين مرکز هستند؛ اما با توجه به قراردادي که دارند، تنها مي توانيم يک يا دو جلسه با آنها همکاري داشته باشيم و از ارائه خدمات کامل به آنها معذور هستيم.»
اختلالات اضطراب و افسردگي
استرس، اضطراب و افسردگي از جمله احساساتي هستند که در برخي شرايط، در فرد ايجاد مي شوند. اين که گاهي اين احساس به شما دست بدهد، امري بسيار طبيعي است؛ اما برخي افراد از نوعي بيماري به نام اختلالات اضطرابي رنج مي برند. در اين زمينه افشين پور مي گويد: «بيشتر مراجعه کنندگان مبتلا به اختلالات اضطراب، افسردگي و استرس هستند، گاهي اوقات مشکلات جامع است و نمي توانيم در آن دخيل باشيم؛ اما توصيه مي کنم که ميان بد و بدتر يکي را انتخاب کنند.» به اعتقاد او، «روانشناسي، شغلي است که فرسودگي به همراه دارد و با حس خوب مراجعه کنندگان، انرژي و اميد مي گيريم. مي توان گفت که ما به ابزار خاصي نياز نداريم؛ زيرا روانشناسي يک هنر است و با کلام خود کار مي کنيم.»
پايش سلامت آب
طب صنعتي نيز همانند روانشناسي صنعتي با سلامت انسان سر و کار دارد، به گونه اي که روانشناس با روح و روان و طب صنعتي علاوه بر آن با سلامت جسمي شاغلان در ارتباط است. از اين رو معاينات دوره اي کارکنان با هدف غربالگري، تشخيص زود هنگام بيماري هاي شغلي و غيرشغلي و تلاش براي درمان و کنترل آنها انجام مي شود.
همچنين صلاحيت هر فرد شاغل براي ادامه شغل مورد نظر بايد سالانه از سوي پزشک احراز شود و در صورت نياز متناسب با وضعيت سلامت شاغل، محدوديت ها و تغييرات لازم به شرکت ها اعلام شود. در اين زمينه تراب احمدي، مسئول طب صنعتي بيمارستان نفت گچساران مي گويد: «اطلاعات مربوط به سلامت کارکنان را از واحد اچ اس اي دريافت مي کنيم و متناسب با شغل فرد، محيط کار و عوامل زيان آور کار آنها را مورد بررسي قرار مي دهيم. علاوه بر طب صنعتي، وظيفه بهداشت محيط مانند نظارت بر اماکن عمومي، استراحتگاه ها، اماکن تفريحي، استخرها، مهمانسراها، سم پاشي، سلامت آب، مديريت بحران و حوادث را نيز به عهده داريم.»
او ادامه مي دهد: «سلامت آب، محور اصلي کارمان است، از اين رو روزانه سلامت آب آشاميدني را بررسي مي کنيم و به بسياري از روستاهايي که نزديک ما هستند، آب رساني مي کنيم. همچنين به درمانگاه واحدهاي عملياتي سياهمکان، پازنان 2، دشتگز، گوره، بي بي حکيمه 1، بي بي حکيمه 2، نرگسي، رگ سفيد، سه قلاطون و دشت بلوط خدمات سلامت کار ارائه مي دهيم که در کل مي توان گفت، ذينفع اصلي ما نيز شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، شرکت گاز استان، شرکت ملي حفاري و... هستند.»
همکاري با اورژانس 115
او به برخي حوادثي که از سوي طب صنعتي بيمارستان نفت گچساران خدمات رساني شده است، مي پردازد و مي گويد: «اوج خدمات رساني حوادث مربوط به چاه 147 رگ سفيد است که با تجهيزات کامل در آنجا حضور داشتيم، همچنين با اورژانس 115 همکاري هايي داريم و به حوادث جاده اي نيز خدمات رساني مي کنيم.» احمدي در پايان مي گويد: «با توجه به پيشگيري هايي که انجام مي دهيم، شاهد کاهش هزينه ها هستيم، از آن ميان مي توانيم به شناسايي برخي بيماري ها قبل از پيشرفت اشاره کنيم که با ارائه خدمات به موقع، جان سرپرست خانواده را نجات مي دهيم. »
غربالگري بيماري هاي شايع شغلي
منور ميرشجاعان از نخستين روزهاي فعاليت صنعت نفت در ايران، کارکنان اين صنعت در معرض تهديد بيماري ها و خطرات ناشي از آلاينده هاي نفت و گاز قرار گرفتند. اين مسئله مهم منجر به تاسيس نخستين مرکز طب صنعتي در مسجد سليمان در سال 1337 شمسي شد. با گسترده شدن صنعت نفت، مراکز طب صنعتي نيز افزايش يافت. به صراحت مي توان گفت که طب صنعتي در صنعت نفت، با قدمتي 60ساله از پيشروترين مراکز طب صنعتي در کشور و حتي خاورميانه به حساب مي آيد؛ فعاليتي که با جديت تمام در بيش از نيم قرن با عناويني همچون طب صنعتي، اچ اس اي و سلامت کار حافظ سلامت کارکنان صنعت نفت بوده است. بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق نيز با حساسيت و دقت نظر ويژه اي در واحد سلامت کار، سلامت شاغلان 23 شرکت تحت پوشش خود را دنبال مي کند. در اين زمينه گفت وگويي با هرمز حسن زاده، متخصص طب کار و رئيس واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور داشته ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
واحد سلامت کار وظيفه انجام معاينات دوره اي کارکنان صنعت نفت را به عهده دارد. اين معاينات با چه هدفي انجام مي شود و براي چه کساني ضروري است؟
هدف اصلي از انجام معاينات دوره اي، غربالگري و شناسايي بيماري هاي مزمن و شايع شغلي و غيرشغلي است تا بتوان با تشخيص زود هنگام، اين بيماري ها را کنترل کرد و عوارض آنها را کاهش داد. هر فرد شاغل با توجه به شرايط محيط کارش در معرض عوامل بيماري زاي شغلي و غير شغلي قرار مي گيرد که معاينات دوره اي، در حفظ سلامت شاغلان نقش بسزايي دارد. همچنين بايد سالانه صلاحيت همه شاغلان از لحاظ جنبه هاي مختلف پزشکي و بهداشتي مورد تاييد قرار گيرد و در صورت لزوم، تغيير و مداخله در نحوه ادامه کار شاغل صورت پذيرد. انجام معاينات دوره اي ضروري است. البته اين موضوع براي شاغلان زحمتکش صنعت نفت، اهميتي دوچندان پيدا مي کند. به عبارت ساده تر مي توان گفت که انجام معاينات دوره اي، حق همه و براي همه لازم است.
در معاينات دوره اي علاوه بر بررسي وضعيت سلامت جسم، سلامت روان نيز مورد ارزيابي قرار مي گيرد؟
در چند سال اخير، علاوه بر ارزيابي هاي مختلف سلامت جسمي، غربالگري سلامت روان نيز در معاينات دوره اي همواره وجود داشته است با توجه به شعار سازمان جهاني سلامت (WHO) در سال گذشته، مبني بر توجه خاص به بيماري افسردگي، واحد سلامت کار شمال شرق، غربالگري افسردگي را با استفاده از آزمون « بک» در دستور کار قرار داد و افراد با نتيجه تست غيرطبيعي به روانپزشک معرفي شدند. شناسايي 27 مورد افسردگي جديد و 18 مورد افسردگي قديمي (بدون کنترل مناسب بيماري) نتيجه غربالگري سلامت روان در سال 96 بود که اين طرح در سال جاري نيز با جديت بيشتر دنبال مي شود.
شما بتازگي گزارش نتايج معاينات دوره اي کارکنان شرکت هاي تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق را در قالب يک کتاب جامع چاپ و منتشر کرده ايد. گزارش هاي اين کتاب، حاوي چه نکاتي است و چه کاربردهايي دارد؟
تهيه و ارائه گزارش و بررسي آماري نتايج به دست آمده، جزءلاينفک فعاليت هاي بهداشتي است. بررسي نتايج معاينات دوره اي از يک سو بيانگر ميزان تاثير فعاليت هاي سطح پيشگري اول مانند بهداشت محيط، تغذيه سالم، فعاليت بدني و سبک زندگي است و از سوي ديگر، دورنمايي از شرايط بيماري هاي مختلف و نيازهاي درماني آن را نشان مي دهد. گزارش اخير که در قالب يک کتاب 202 صفحه اي تهيه شده، آخرين وضعيت سلامت 5هزار و 848 نفر از کارکنان 23 شرکت منطقه شمال شرق واقع در 6 استان خراسان رضوي، شمالي، جنوبي، سمنان، کرمان و سيستان و بلوچستان را مورد ارزيابي قرار داده است . در اين گزارش، ميزان بروز و شيوع بيماري هاي مختلف به تفکيک نيروهاي رسمي و قراردادي و همچنين به تفکيک 4 گروه شغلي اصلي ارائه شده و نتايج به دست آمده به صورت مقايسه اي، در قالب جدول و نمودار بيان شده است. 90/15 درصد شاغلان، تحت پوشش معاينات دوره اي قرار گرفتند که 10 شرکت به پوشش بالاي 95 درصد(هدف گذاري سال 1396) دست يافتند و تنها 2 شرکت پوشش زير 80 درصد داشتند. کشف 57 مورد جديد ديابت و 145 مورد جديد پرفشاري خون، از ديگر نکات قابل توجه در اين معاينات بوده است، ضمن آنکه وضعيت اختلالات شنوايي، بينايي، تنفسي، عضلاني اسکلتي و بيماري هاي شغلي هم به صورت آماري بررسي شده است.
از سال گذشته طرح « اولويت بندي و تعيين شدت ريسک بيماري قلبي - عروقي» در واحد سلامت کار شمال شرق به اجرا درآمده است، اين طرح با چه هدفي دنبال مي شود؟
با توجه به اهميت و شيوع قابل توجه ابتلا به ريسک فاکتورهاي قلبي - عروقي (در حال حاضر 70 درصد شاغلان حداقل به يکي از اين عوامل مبتلا هستند) و نيز با در نظر گرفتن امکانات و نيروي انساني سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و خطرات بالقوه اين بيماري ها، طرح «اولويت بندي و تعيين شدت ريسک بيماري قلبي - عروقي» از سال گذشته در واحد سلامت کار شمال شرق شروع شده است. در اين طرح، افراد مبتلا بر حسب شدت بيماري و نياز به مداخلات «سلامت محور» به سه گروه ريسک کم، متوسط و شديد تقسيم مي شوند. افراد با ريسک شديد، نيازمند درمان دارويي طولاني مدت، ارجاع به کلينيک هاي تخصصي و فوق تخصصي، رعايت رژيم غذايي سالم به صورت خاص و افزايش متناسب فعاليت بدني همراه با افزايش آگاهي و بينش در مورد بيماري خويش هستند و ارزيابي هاي بعدي آنها بايد در فواصل کوتاه تر از يک سال انجام شود. اجراي اين طرح صرفا از سوي سازمان بهداشت و درمان امکانپذير نيست و حتما تعامل و همکاري برون سازماني واحدهاي داخل هر شرکت از مديريت عامل تا واحدهايي همچون امور اچ اس اي، امور اداري، آموزش، ورزش، روابط عمومي، خدمات و رستوران را مي طلبد. اين طرح مداخله اي از نيمه دوم سال 1396 به صورت پايلوت در پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد سرخس آغاز شده که بررسي هاي اوليه نشان دهنده کاهش ريسک قابل توجه در افراد مبتلا بود. واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق، آمادگي دارد اين طرح را در ساير شرکت هاي نفتي منطقه اجرا کند.
رئیس سازمان حراست صنعت نفت منصوب شد
بيژن زنگنه وزيرنفت، در حکمي حسين حاج حسيني را به عنوان رئيس سازمان حراست صنعت نفت منصوب کرد. درحکم وزير نفت آمده است: با عنايت به تعهد، شايستگي و تجارب ارزشمند جنابعالي به موجب اين حکم به عنوان رئيس سازمان حراست صنعت نفت منصوب مي شويد. توفيقات روزافزون جنابعالي را ازخداوند قادرمتعال مسئلت مي کند.
سهولت درانتقال پایدار نفت خام
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گازغرب گفت:با تعميرهمه توربو پمپهاي واحدهاي عملياتي اين شرکت درسال گذشته، فرآيند انتقال پايدار نفت خام در مناطق عملياتي نفت و گاز غرب تسهيل شده است. سعيدناصري پور در جلسه مجمع سالانه رسيدگي صاحبان سهام و صورتهاي مالي شرکت بهره برداري نفت و گازغرب درسال مالي منتهي به اسفند 1396 که با حضور اعضاي هيئت مديره اين شرکت و شرکت نفت مناطق مرکزي ايران برگزار شد، افزود: تعميرات خط انتقال نفت از مرکز بهره برداري سرکان به تلمبه خانه برداسپي که تداوم توليد را در پي دارد، پايان يافته است. وي همچنين ازانجام توپک راني هوشمند همه خطوط اصلي انتقال نفت و گاز اين شرکت خبر داد.
ناصريپور با اشاره به همکاري شرکت نفت و گاز غرب با شرکت هاي ايراني به منظور حمايت ازساخت داخل تصريح کرد: با توجه به کاربرد بيش از30 نوع پمپ درتاسيسات اين شرکت که بيشتر آنها خارجي است، شرکت نفت و گازغرب با همکاري شرکت هاي ايراني وانجام مهندسي معکوس، مکانيکال سيل (نشت بند) مورد نياز پمپ ها را بومي سازي کرده و به مرز خودکفايي رسيده است.
وي گفت: هم اکنون روزانه بيش از 7 ميليون مترمکعب گاز و 7 هزار و 500 بشکه ميعانات گازي در ميدان تنگ بيجار توليد مي شود. ناصري پور يادآور شد:سال گذشته اين شرکت موفق شد 97 درصد توليد تکليفي نفت و 118 درصد توليد تکليفي گاز را محقق کند. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب، توليد روزانه نفت اين شرکت را با احتساب نفت ميدان آذر، بيش از 200 هزاربشکه اعلام کرد وافزود: امسال با رفع محدوديت هاي توليد نفت نمکي دربعضي واحدهاي عملياتي، برنامه توليد تکليفي نفت 100 درصد خواهد شد. ناصري در بخشي ديگر با اشاره به رفع 70 درصدي مشکلات رفاهي کارکنان نفت و گازغرب در سال گذشته تصريح کرد: هم اکنون استخرها و سالن هاي ورزشي اين شرکت ومناطق عملياتي آن تعميرشده است و با تکميل مجموعه ورزشي شهيد برجواني چشمه خوش در دو ماه آينده، مجتمع هاي ورزشي در مراکز بهره برداري نفت شهر، سرکان، دهلران و چشمه خوش مورد استفاده کارکنان قرار مي گيرند. به گفته وي، تا پايان امسال تعميرات و تجهيز کمپ هاي عملياتي نيز به مرحله نهايي مي رسد. ناصريپور اين را هم اضافه کرد که درسال مالي گذشته، عملکرد شرکت بهره برداري نفت و گازغرب از نظر مالي، عملياتي و رفاهي مثبت بوده است.
لایروبی اطراف اسكله شناور تاسيسات آبرساني
عمليات لايروبي اطراف اسکله شناور تاسيسات آبرساني شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در رودخانه کارون انجام شد. مدير عامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون گفت: با توجه به كاهش سطح آب رودخانه کارون (به دليل كمبود بارش و خشك سالي هاي اخير) و تجمع رسوب دراطراف اسكله شناور تاسيسات آبرساني اين شرکت، همچنين تشكيل جزيره و نيزار به مساحت تقريبي 400 مترمربع درضلع جنوبي اين اسكله شناور، اسکله مزبور به وسيله يک دستگاه لايروب 25 تني لايروبي شد. محسن دهانزاده با بيان اين که عمليات برداشت و تخليه جزيره اطراف اسكله به عمق سه متر خردادماه امسال انجام شده است، تصريح کرد: با توجه به پايين آمدن سطح آب وكم شدن دبي رودخانه كارون درفصل تابستان، عمليات لايروبي، برداشت آب از رودخانه و انتقال آن به تاسيسات آبرساني را امكان پذير کرده است. وي با اشاره به ميانگين 45 هزارمتر مکعبي توليد انواع آب درشرکت بهره برداري نفت وگاز کارون افزود:اين شرکت با در اختيار داشتن يک واحد تصفيه آب (واش واتر)، افزون بر نفت و گاز، به توليد آب آشاميدني، صنعتي و خام نيز اقدام مي کند. دهانزاده تصريح کرد: مسئوليت تامين آب تاسيسات و واحدهاي فرآورشي شرکت کارون و مارون، همچنين آب آشاميدني و فضاي سبز مناطق مسکوني شهرک نفت، نيوسايد و خرم کوشک و ادارات مستقر دبه عهده اين شرکت است. شركت بهره برداري نفت و گاز كارون با تامين 25 درصد نفت خام کل کشور، بزرگ ترين شرکت بهره بردار تابع مناطق نفت خيزجنوب است که راهبري و توليد صيانتي نفت، گاز و مايعات گازي را با بيش از يک ميليون و 30 هزار بشکه نفت خام به عهده دارد.
ساخت یک دستگاه دوستدارمحیط زیست
مدير خدمات فني-حفاري شرکت ملي حفاري ايران از طراحي و ساخت دستگاه لند برنر (Land Burner ) در اين شرکت خبر داد. جهانگيرشجاعي بابيان اين که اين تجهيز پيش از اين ازخارج کشور تامين مي شد، افزود: دستگاه مزبورهمسو باعمل به مسئوليت هاي اجتماعي و حفاظت ازمحيط زيست در واحد حفاري با هواي اين مديريت (خدمات فني حفاري) طراحي و ساخته شده است. وي با اشاره به اين که با کاربست اين تجهيز، از انتقال نفت هنگام آزمايش چاه ها به گودال سوخت جلوگيري مي شود، افزود:اين دستگاه با استفاده از هواي فشرده، نفت خام را به ذرات بسيار ريز (ATOMIZED) تبديل مي کند و با کمک سيستم احتراق اوليه، امکان سوزاندن کامل و بدون دود اين ماده را فراهم مي آورد.
شجاعي گفت: تاکنون سه مجموعه کامل لندبرنر ساخته شده است که با استفاده از آنها، افزون بر جلوگيري ازخروج ارز، 6عمليات موفق درموقعيت ميدان نفتي آزادگان جنوبي و سروستان انجام و در عمل اثبات شد که اين تجهيز، قابليت رقابت با توليدات شرکت هاي خارجي در زمينه بهسوزي نفت خام را دارد. مدير خدمات فني حفاري شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اين که اين دستگاه در دو مدل طراحي و ساخته شده است، تصريح کرد: کيفيت کار تجهيز ياد شده در ميدان نفتي آزادگان به تاييد شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و در سروستان نيزبه تاييد شرکت نفت مناطق مرکزي به عنوان کارفرما رسيده است. شجاعي، بهسوزي نفت خام، قابل اطمينان بودن بسيار بالاي سيستم جرقه و احتراق اوليه، نياز نداشتن به استفاده از آب به عنوان سيال خنک کننده، همچنين کاربا فشارپايين به صورت بهينه وامکان عبور ذرات جامد تا قطر نيم اينچ را از مزيت هاي استفاده از اين تجهيز برشمرد.
تحویل 40 هزار کارت ورزش به بازنشستگان نفت
رئيس پشتيبان نرم افزار واحد فناوري اطلاعات صندوق ها ازتحويل 39 هزار و 238 قطعه هزار کارت رفاهي – ورزشي در ميان بازنشستگان صنعت نفت خبر داد. رضا فيروز بابيان اين که ازاجراي طرح توزيع کارت ورزش، زمان کمي گذشته است، افزود: تاکنوننيمي ازجامعه80 هزار نفري بازنشستگان نفت، اين کارت را دريافت کرده اند.
وي گفت:سال گذشته به وسيله حدود 20هزارقطعه ازاين کارت ها نزديک به 900 هزارتراکنش درمراکزطرف قرارداد با صندوق ها ثبت شده که بيانگر استقبال بازنشستگان از اين طرح است.
صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت با انعقاد قرارداد با مراکز ورزشي-گردشگري سراسر کشور تلاش مي کند تا ورزش هاي سلامت محور را درميان بازنشستگان و افراد تحت تکفل آنان گسترش دهد.
بنا براعلام امورفرهنگي، ورزش و گردشگري صندوق ها،روند پوشش مراکز ورزشي طرف قرارداد با صندوق ها در حال گسترش است.
پیام تسلیت
مديرکل روابط عمومي وزارت نفت،درپيامي درگذشت رئيس روابط عمومي پالايشگاه شيراز را تسليت گفت. کسري نوري، مديرکل روابط عمومي وزارت نفت درپيامي، درگذشت محمد کاووسي فر،رئيس روابط عمومي پالايشگاه شيراز را تسليت گفت. متن اين پيام بدين شرح است: “درگذشت همکار گرامي،مرحوم مغفورجناب آقاي محمد کاووسي فر، رئيس محترم روابط عمومي شرکت پالايش نفت شيراز را تسليت عرض نموده، براي آن مرحوم ازدرگاه خداوند متعال مغفرت و براي بازماندگان صبر و شکيبايي مسئلت مي نمايم”.
قرارداد زیست محیطی با یک شرکت آلمانی
مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريز از امضاي قرارداد همکاري ميان اين شرکت با کنسرسيومي متشکل از يک شرکت آلماني و شرکت ايراني کيميا پتروگاز ايليا خبر داد. غلامرضا باقري ديزج افزود: اين قرارداد همکاري براي بازيافت گازهاي انتهايي گوگردسازي شرکت پالايش نفت تبريزامضا شده است؛ ضمن آنکه اين پروژه همکاري به مدت 24 ماه با اعتبار 12 ميليون دلار در جهت اهداف زيست محيطي شرکت اجرا مي شود. باقري ظرفيت واحد بازيافت گازهاي انتهايي را متناسب با ظرفيت واحد گوگردسازي (110 تن در روز) اعلام و اظهار کرد: اين پروژه با هدف افزايش راندمان بازيافت گوگرد و افزايش توان استحصال گوگرد اجرا مي شود. وي تاکيد کرد: شرکت پالايش نفت تبريز همگام با توليد، به مسائل زيست محيطي و توليد فرآورده هاي با استاندارد روز جهاني توجه ويژه دارد. مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريز افزود: امروزه توجه به مسئوليت هاي اجتماعي، يکي از مقوله هاي مهمي است که همه صنايع توليدي و حتي خدماتي بايد به آن اهميت بدهند. باقري با اشاره به اينکه 90 درصد فرآورده هاي پالايشگاه تبريز خدماتي است، گفت: شرکت پالايش نفت تبريز در انجام طرح ها و پروژه هاي مختلف خود نسبت به موضوع هاي زيست محيطي توجه ويژه دارد. وي گفت: بر اساس توافق نامه امضا شده با شهرداري کلانشهر تبريز، اين شرکت همگام و همزمان با اجراي طرح هاي زيست محيطي پالايشگاه، براي ارتقاي کيفي فرآورده هاي توليدي، توسعه فضاي سبز در 10 هکتار از زمين هاي شرکت و اطراف آن را به صورت درختکاري در دست انجام دارد.
بهره برداري از سامانه پايش گازهاي خروجي
رئيس اچ اس اي پالايشگاه نفت بندرعباس نيز از بهره برداري سامانه آنلاين پايش گازهاي خروجي دودكش ها در اين پالايشگاه خبر داد. خاورسنگري گفت: اين سامانه آنلاين روي 5دودكش پالايشگاه بندرعباس نصب و راه اندازي شده است که با توجه به دسترسي اداره کل محيط زيست استان هرمزگان، گازهاي خروجي دودکش هاي متصل به آن به صورت مستمر پايش مي شوند. وي هدف ازراه اندازي اين سامانه را پايش مستمر، كنترل و كاهش آلاينده هاي زيست محيطي، همچنين حفظ آن درمحدوده مجاز برشمرد.
بومی سازی دانش ساخت پمپ های دنده ای در پتروشیمی جم
معاون نگهداري و تعميرات مجتمع پتروشيمي از ساخت پمپ دنده اي با فشارعملياتي 4 بار و دبي 3.8 مترمکعب برساعت، همچنين گيربکس کاهنده با نسبت دور 7 به 1 در اين مجتمع خبر داد. محمدمهدي قيامي افزود: شرکت پتروشيمي جم درسال اقتصاد مقاومتي و حمايت ازتوليد ملي به منظور بي اثر کردن تحريم ها موفق شد دانش ساخت پمپ هاي دنده اي را در کارگاه مرکزي اين مجموعه بومي سازي کند. وي گفت: با ساخت اين پمپ دنده اي با فشار عملياتي 4 بار و دبي 3.8 مترمکعب بر ساعت، همچنين ساخت گيربکس کاهنده با نسبت دور 7به 1 دور الکتروموتور از RPM 1460 به RPM205 کاهش مي يابد.
سوخت گیری آسان با اپلیکیشن پمپ بنزین یاب
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: اپليکيشن پمپ بنزين ياب شرکت ملي پخش با امکانات ويژه و مدرن، سوخت گيري آسان درجايگاه ها را براي مردم فراهم مي کند. فاطمه کاهي افزود: نسخه روزآمد شده اين اپليکيشن که از چهارسال گذشته با همکاري يک شرکت داخلي طراحي شده بود، درگوشي ها و دستگاه هاي تبلتي که به نسخه اندرويد قديمي و جديد متصل هستند، قابل بهره برداري است. وي تصريح کرد: نسخه ios اين اپليکيشن نيز به محض دريافت تاييديه بارگذاري در اپ استور، وارد بازارخواهد شد. کاهي تاکيد کرد: با توجه به سياست هاي دولت مبني بر توزيع بنزين و نفت گاز يورو 4 درکلانشهرها، هم اکنون اطلاعات 561 جايگاه عرضه بنزين و605 جايگاه عرضه گازوئيل که سوخت يورو 4 را درهشت کلانشهر تهران، اراک، اصفهان، شيراز، اهواز، تبريز، کرج و مشهد توزيع مي کنند، در اين اپليکيشن تغذيه شده است. به گفته کاهي، بررسي موقعيت و ترافيک جايگاه پيش از سوخت گيري، رديابي کارت هاي سوخت مفقودي و تسهيل در عبور و مرور و کاهش مصرف سوخت، ديگر مزيت هاي اين اپليکيشن پمپ بنزين ياب است. رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تصريح کرد: اپليکيشن پمپ بنزين ياب از طريق آدرس الکترونيک http://www.gasstationfinder.com و کافه بازار براي عموم مردم قابل دسترس است.
عملکرد مثبت پایانه های نفتی در 6 سال پیاپی
مجمع عمومي سالانه شرکت پايانه هاي نفتي ايران براي سال مالي 1396 برگزار و عملکرد اين شرکت در بخشهاي مالي، فني، عملياتي و منابع انساني براي ششمين سال پياپي بدون شرط تاييد و مطلوب اعلام شد. دراين نشست ابتدا نماينده سازمان حسابرسي کشور با ارزيابي مطلوب عملکرد مالي شرکت پايانه هاي نفتي ايران گزارش خود را ارائه کرد و گفت:صورت هاي مالي و وضع مالي شرکت پايانه هاي نفتي ايران (سهامي خاص) در تاريخ 30 اسفند 1396 و عملکرد مالي و جريان هاي نقدي آن، از همه جنبهها طبق استانداردهاي حسابداري و مطلوب است. اعضاي هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران دراين نشست، عملکرد مطلوب شرکت پايانههاي نفتي ايران را نشان دهنده سلامت کارهاي انجام شده عنوان و از سيد پيروز موسوي، مديرعامل اين شرکت و کارکنان اين مجموعه به دليل تلاش هاي انجام شده براي نوسازي، بهسازي و روزآمدکردن تاسيسات و توسعه زيرساخت هاي صادرات نفت خام و ميعانات گازي کشور و ثبت رکورد صادرات نفت خام قدرداني کردند.
درادامه اين نشست، بندهاي گزارش سازمان حسابرسي قرائت شد، سپس موسوي، خلاصه اي از اقدام هاي انجام شده، فعاليتها و دستاوردهاي سال گذشته شرکت پايانه هاي نفتي را تشريح کرد. مجمع عمومي سالانه شرکت پايانه هاي نفتي ايران با حضور مديرعامل و اعضاي هيئت مديره شرکت هاي ملي نفت ايران و پايانه هاي نفتي، همچنين نمايندگان حسابرس و بازرس، ديروز در ساختمان مرکزي شرکت ملي نفت ايران برگزار شد.
بهره برداری از واحد گرانول سازی گوگرد
مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس از بهره برداري واحد گرانول سازي گوگرد اين پالايشگاه با ظرفيت 250 تن در روز خبر داد.
هاشم نامور گفت: واحد گرانول سازي گوگرد که ازطرح هاي جانبي پروژه ملي طرح افزايش ظرفيت و بهبود کيفيت بنزين و گازوئيل شرکت پالايش نفت بندرعباس به شمار مي رود، با تلاش متخصصان پالايشگاه بندرعباس به طور کامل به بهره برداري رسيده است.
نامور افزود: واحد گرانول سازي با هدف حذف آثارمخرب زيست محيطي ذرات گوگرد در هوا وکاهش آلاينده هاي زيست محيطي، راه اندازي شده است.
وي با اشاره به اين که دراين واحد، گرانول گوگرد با قطر دوتا 6 ميلي متر و امکان بارگيري به شکل فله و بسته بندي توليد مي شود، افزود: پيش از اين، گوگرد توليدي پالايشگاه به صورت کلوخه به بازارعرضه مي شد که علاوه بر آلودگي زيست محيطي، بازار عرضه آن نيزمحدود بود.
مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس تصريح کرد: باتوجه به نياز مشتريان، امکان بسته بندي گوگرد گرانول دربسته هاي 50 کيلوگرمي و يک تني وجود دارد.
درفرآيند گرانوله کردن، گوگرد مذاب به دانه هاي گرانول با دانه بندي مشخص تبديل مي شود.
حرکت درمسیر دریافت گواهینامه EFQM
درمسيردريافت گواهينامه تعالي وسرآمدي سازمان(EFQM)دوره آموزشي با همين مضمون درشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زنجان برگزار شد. دراين دوره آموزشي دو روزه، سرفصل هايي همچون آشنايي با منطق رادار، فرآيند خود ارزيابي و بهبود مستمر دراين مدل سازماني (EFQM) و روش تدوين اظهارنامه جايزه سرآمدي ارائه شد. ارائه معيارهاي 9 گانه مدل تعالي سازماني و زيرشاخه هاي آن در قالب 860 نفر ساعت به شرکت کنندگان، ازجمله مطالبي است که در اين دوره آموزشي ارائه شده است. فرايند منطق رادارشامل رويکرد، جاري سازي و ارزيابي و پالايش در بخش توانمند سازها و عملکرد، بخش هايي ازاين دوره آموزشي است که به صورت کارگاهي برگزار شده است. توصيف اظهارنامه به عنوان شناسنامه و سند رسمي سازمان، همچنين کارکردهاي آن ديگر موارد مطرح شده دراين دوره آموزشي(تعالي و سرآمدي سازمان) است.
بومی سازی یک کالای وارداتی
رئيس ابزار دقيق و کنترل خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از ساخت نخستين سوئيچ مجاورتي ايراني براي نصب روي دستگاه پيکسيگنالر تاسيسات نفتي با يک دهم قيمت نمونه خارجي در اين منطقه خبر داد. رضا نيکخواه با اشاره به نيازکشور به بوميسازي قطعات مورد نياز صنايع گفت: اين دستگاه تا پيش از اين از انگليس، آلمان و چين وارد ميشد، اما با تلاش و تحقيق کارشناسان ابزار دقيق منطقه شمال، نمونه ايراني آن با کمتر از يک دهم قيمت نمونه خارجي طراحي و ساخته شد. وي يکي ازکاربردهاي اين قطعه را نصب روي دستگاههاي پيک سيگنالر براي شناسايي زمان دقيق عبور پيکها عنوان کرد و افزود: سوئيچ مجاورتي همزمان با عمليات ارسال پيک به خطوط لوله نفت يا دريافت آن، با ارسال سيگنال الکتريکي به سيستم مانيتورينگ اتاق کنترل، اپراتور را از عبور پيک آگاه مي کند. به گفته نيکخواه، قيمت نمونه چيني اين قطعه الکترونيکي 20 ميليون ريال است که نمونه داخلي آن با قيمت کمتر از يک ميليون و 500 هزار ريال در مدت يک ماه طراحي، توليد و پس از تست فني در يکي از مراکز تابع منطقه شمال نصب شد. وي يکي از مهم ترين ويژگيهاي طراحي ايراني را برخلاف نمونه هاي وارداتي، ضدانفجار بودن و درجه حفاظتي IP 65 دانست و توليد آن را همسو با اهداف اقتصاد مقاومتي و تقويت توليد کالاي ايراني توصيف کرد. نيک خواه با اشاره به کاربردهاي فراوان اين دستگاه در صنايع نفت و گاز و اتوماسيون صنعتي، از آمادگي لازم براي توليد انبوه آن در داخل کشور خبر داد
هم اندیشی با مدیران شرکت های حمل و نقل فرآورده های نفتی
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مياندوآب گفت: با توجه به تمهيدات در نظرگرفته شده، بخش هاي ستادي وعملياتي اين شرکت آماده خدمت رساني مطلوب به مسافران به ويژه در فصل تابستان است. داود فعال پور در نشست هم انديشي حمل ونقل فرآورده هاي نفتي افزود: درباره ذخيره سازي انواع فرآورده نفتي به ويژه درفصل تابستان که شماري ازهموطنان به اين منطقه (مياندوآب) سفر مي کنند، اقدام هاي لازم انجام شده است. وي درباره نفت سفيد خانوارهاي روستايي منطقه مياندوآب نيز گفت: با توجه به ذخيره سازي مناسب دراين بخش، تامين وتوزيع نفت سفيد خانوارهاي روستايي نيز، روند مطلوبي دارد. فعال پور در بخشي ديگر برحمل ايمن فرآورده هاي نفتي به وسيله نفتکش هاي جاده پيما تاکيد کرد و افزود: توجيه رانندگان نفتکش ازسوي مديران شرکت هاي حمل ونقل درحوزه اچ اس اي، موضوع مهمي است که بايد به آن توجه ويژه تري شود تا از بروز احتمالي حوادث جاده اي پيشگيري شود. جهانبخش اسماعيل پور، رئيس تامين وتوزيع شرکت ملي پخش فرآورده اي نفتي منطقه مياندوآب نيزبا ارائه گزارش عملکرد امسال اين منطقه، بر آمادگي کامل تامين سوخت مورد نيازجنوب استان آذربايجان غربي تاکيد کرد. درادامه اين نشست هم انديشي، مديران شرکت هاي حمل ونقل فرآورده هاي نفتي ورانندگان نفتکش نيز، مشکلات حوزه کاري خود رامطرح کردند. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مياندوآب با136دستگاه نفتکش سوخت رسان، توزيع روزانه نزديک به سه ميليون ليتر انواع فرآورده هاي نفتي در جنوب استان آذربايجان غربي را به عهده دارد.
ساخت یک قطعه با مهندسی معکوس
اکچويتورکنترل ولو 101مخزن کندانس مرکز انتقال نفت شهيدان رهنما (شماره 8 اصفهان) به روش مهندسي معکوس ساخته شد. غلامحسين ابوالفتحي، تکنيسين ارشد واحد ابزار دقيق وکنترل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان گفت:اين اکچويتورساخت کشورانگليس، به دليل نشت روغن هيدروليکاين، تعميراضطراري و اساسي شده است. ابوالفتحي با بيان اين که براي طراحي و ساخت اکچويتور کنترل ولو از روش مهندسي معکوس شده است، آناليز نوع جنس را يکي از مراحل مهندسي معکوس خواند. وي با اشاره به شرايط تحريم ونبود برخي قطعات يدکي درانبارتصريح کرد:قطعه ياد شده با تلاش کارکنان واحد ابزاردقيق طراحي وساخت قطعه آن نيز با همکاري بخش خصوصي انجام شده است.
ابولفتحي مدت زمان تعمير، نصب و راه اندازي اکچويتورکنترل ولو 101 را پانزده روز و 100 نفر ساعت اعلام کرد. وي گفت: اين اکچويتورهم اکنون روي دستگاه نصب و عملکرد آن نيز «مطلوب» ارزيابي شده است.
تزریق 39 میلیارد مترمکعب گازشیرین به شبکه سراسری
مديرعامل شرکت مجتمع گازپارس جنوبي ازتزريق وتحويل 39 ميليارد مترمکعب گازشيرين به شبکه سراسري گازدرسه ماه نخست امسال خبر داد. هادي هاشم زاده فرهنگ افزود:اين ميزن گازتحويلي درمقايسه با مدت مشابه سال قبل 16درصد افزايش داشته است. وي همچنين درباره تحويل خوراک به پتروشيمي پارس دربازه زماني ياد شده گفت:دراين مدت 549 ميليون مترمکعب گازبه عنوان خوراک تحويل اين واحد پترو شيمي شده است. فرهنگ به تزريق گازترش به خط سراسري پنجم درسه ماه نخست امسال اشاره وتصريح کرد:دراين مدت چهارميليارد مترمکعب گاز ترش تحويل خط سراسري پنجم شده است. مديرعامل شرکت مجتمع گازپارس جنوبي گفت:دربازه زماني ياد شده، 55 ميليون و17 هزار و408 بشکه ميعانات گازي، 202 هزار و527 تن گوگرد دانه بندي شده و 792هزار و 356 تن اتان دراين مجتمع توليد شده است. به گفته فرهنگ، توليد پروپان مجتمع گاز پارس جنوبي درسه ماه نخست امسال 519 هزارو 467 تن و بوتان نيز 256 تن بوده است. وي با تاکيد بر اين که مجتمع گاز پارس جنوبي هم اکنون به يک مجموعه بسيار راهبردي درصنعت نفت وگاز تبديل شده است، تصريح کرد:اين مجتمع گازي سال گذشته 70درصد ازسهم توليد گازکشور را به عهده داشته است.
رشد صادرات میعانات گازی با توسعه پایانه سیراف
مديرعامل شرکت پالايش گازفجرجم گفت: نوسازي وتوسعه اسکله پايانه صادراتي شرکت پالايش گازفجرجم دربندرسيراف باهدف رفع تنگناي صادرات ميعانات گازي ازاين پايانه صادراتي، ازمهم ترين طرح هاي اين پالايشگاه گازاست. عبدالصمد نجفي با بيان اين که طراحي پايه اين پروژه در حال انجام است، افزود: پروژه نوسازي وتوسعه اسکله پايانه صادراتي سيراف هم اکنون در مرحله نهايي سازي طرح تفصيلي است. وي بندرسيراف را نزديک ترين بندرحاشيه خليج فارس به شرکت پالايش گازفجرجم اعلام واظهارکرد:ميعانات گازي اين پالايشگاه ازطريق اين پايانه به نقاط مختلف بارگيري و صادرمي شود. نجفي گفت:دريک سال گذشته، صادرات ميعانات گازي پالايشگاه گاز فجر جم ازبندر سيراف، رشد قابل توجهي داشته است. مديرعامل شرکت پالايش گازفجرجم درباره برخي فعاليت هاي مرتبط با حوزه مسئوليت هاي اجتماعي دراين شرکت نيزگفت:اين شرکت در اجراي طرح احداث سد باغان با سازمان هاي نيرو و آب منطقه اي استان بوشهر مشارت دارد. وي سقف ريالي مشارکت درساخت سد باغان هزار و100ميلياردريال اعلام و اظهارکرد: اين طرح باهدف حفاظت از آب هاي زير زميني انجام مي شود و تاکنون 80ميلياردريال آن پرداخت وسد اوليه(فرازبند)، همچنين سيستم انحراف آن احداث شده است. نجفي هدف از اجراي اين پروژه راتأمين سالانه 21 ميليون مترمکعب آب به منظورمصارف خانگي، کشاورزي، صنعت، همچنين محيط زيست منطقه عنوان کرد.
مديرعامل شرکت پالايش گازفجرجم طراحي واجراي فازاول پروژه راهسازي به طول 4/4 کيلومتر، دوميدان درنقطه صفر وفاز نخست جاده جديد جم به پالايشگاه را از ديگرطرح هاي حوزه مسئوليت اجتماعي عنوان کرد. نجفي گفت: نيروگاه گازي جديد با هدف توليد بيش از 82 مگاوات ساعت برق درشرکت پالايش گازفجرجم نيز و نصب سيستم پي ام اس درآن يکي ديگر از طرح هاي مهم پالايشگاه فجر جم است. به گفته وي، نيروگاه مزبورموجب پايداري بيش ازپيش برق دراين پالايشگاه شده است.
تامین 60 درصدی تجهیزات با تکیه برتوان داخلی
مديرعامل شرکت پالايش گازايلام گفت: باتوجه به نام گذاري امسال به حمايت ازکالاي ايراني»اقلام مورد نيازاين پالايشگاه با تکيه بر توان داخلي تامين مي شود وخريد خارجي که مشابه آن در داخل کشوراست، انجام نمي شود. شهريارداري پورافزود:هم اکنون بيش از60 درصد کالاهاي مورد نيازاين پالايشگاه در داخل تامين و خريداري شده است. وي باتاکيد بر داخلي سازي قطعات مورد نياز در پالايشگاه ايلام، ساخت «سيت» مربوط به «کي وي ولوها»، کورگايد بين «کي وي»ها وقطعات يدکي دلوج ولوها را از اولويت هاي مهم سال گذشته اين شرکت برشمرد. داري پور فروش 25 هزارو807 تن ال پي جي و صادرات بخشي از آن را نيز از جمله دستاوردهاي مهم شرکت پالايش گاز ايلام در سال گذشته عنوان کرد. وي همچنين بااشاره به برنامه هاي امسال شرکت پالايش گازايلام، پيش بيني برنامه توليدجايگزين وتوليد باظرفيت محدود (درصورت آسيب ديدگي تجهيزات حياتي) بدون يدکي و پيش بيني يدکي براي آنها را از برنامه هاي امسال خواند. به گفته مديرعامل شرکت پالايش گازايلام، تغيير فناوري هاي انحصاري به فناوري هاي بومي دربخش توليد گاز مانند استفاده از مبدل هاي پوسته به جاي مبدل هاي باهه، انجام به موقع وبهينه تعميرات اساسي، همچنين نگهداري بهتر تجهيزات ودستگاه هاي پالايشگاه به کمک نرم افزار بومي جديد، بخشي ازبرنامه ها واقدام هاي اين شرکت پالايشي در حمايت از توليد کالاي ايراني است. وي نظارت دقيق برپيمانکاران وتأکيد بر استفاده از نيروهاي جوان متخصص وتوانمندداخلي، همچنين استفاده ازکارشناسان وپيمانکاران داخلي درتعميرات اساسي پيش رو، همچنين نصب و راه اندازي نرم افزار داخلي مکانيزه نگهداري و تعميرات با قابليت ها و امکانات بيشتر نسبت به نسخه خارجي آن را از ديگربرنامه هاي پالايشگاه گازايلام براي تحقق اهداف سال «حمايت از کالاي ايراني» برشمرد
100 میلیون دلار صرفه جویی با گازرسانی به نیروگاه زاهدان
مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان گفت: با گازرساني به 6 واحد نيروگاه برق زاهدان، 100 ميليون دلار صرفه جويي شده است. محمد حسن طهراني با بيان اين که استفاده از گازطبيعي درواحدهاي توليد برق نيروگاه مزبور موجب صرفه جويي قابل توجه 100ميليون درسال گذشته شده است، افزود: اين مهم در همسويي با بيانات مقام معظم رهبري و عينيت بخشي به اهداف اقتصاد مقاومتي انجام شده است. وي با تاکيد بر اين که استفاده ازگاز، سهم بسزايي درکاهش آلودگي هوا و رفع مشکلات زيست محيطي دارد، افزود: هم اکنون 6واحد ازهشت واحد نيروگاه زاهدان زيرپوشش گاز قرار گرفته اند. طهراني مصرف روزانه گاز دراين 6 واحد را 950 هزار مترمکعب اعلام و اظهارکرد: خوشبختانه مشکلي درتامين گازاين واحدها وجود ندارد وباتوليد برق به مردم خدمت رساني مي شود. مديرعامل شرکت گاز استان سيستان وبلوچستان تصريح کرد: دو واحد باقي مانده اين نيروگاه نيزتا پايان تابستان امسال زيرپوشش گازطبيعي قرار خواهند گرفت.
گازرسانی به یک شهر و 200 روستا
مديرعامل شرکت گازخراسان جنوبي گفت:عمليات اجرايي گازرساني به شهرشوسف، آخرين شهرفاقد گازاين استان و200 روستاي آن امسال آغاز مي شود. سيدمحمود هاشمي در حاشيه بازديد از طرح هاي گازرساني استان خراسان جنوبي افزود: براي گازرساني به اين شهر و 200 روستاي ياد شده بيش از 105ميليارد تومان از محل اعتبارات داخلي شرکت ملي گاز ايران هزينه مي شود. وي گفت: گازرساني به شهرديهوک به روش سي ان جي، گازرساني به شهرهاي نهبندان، درح، خط انتقال سربيشه- نهبندان، خط انتقال سربيشه – درح و 120 روستاي استان امسال به بهره برداري مي رسند. به گفته هاشمي، براي اجراي اين طرح ها 175ميليارد تومان از محل اعتبارات داخلي شرکت ملي گاز ايران هزينه شده است. مديرعامل شرکت گاز خراسان جنوبي افزود: به منظور افزايش سطح رضايتمندي و اطلاع از نظر ارباب رجوع، طرح پژوهشي نظر سنجي رضايتمندي مشترکان از خدمات شرکت گاز با همکاري جهاد دانشگاهي استان انجام شده است . هاشمي ادامه داد: آغاز عمليات گازرساني به 2 شهر درح و ديهوک و تعداد 133 روستا با برآورد هزينه 85 ميليارد تومان و همچنين بهره برداري از پروژه گازرساني به 4 شهر طبس مسينا، گزيک، زهان، آبيز و نيز گازرساني به 90 روستا، افتتاح پروژه گازرساني به کارخانه سيمان باقران و بهره برداري از پروژه خط انتقال گزيک - طبس مسينا با اعتبار افزون بر 78 ميليارد تومان، از مهمترين برنامه هاي سال گذشته بوده است.
اجرای 1100 کیلومتر شبکه شهری و روستایی
مديرعامل شرکت گازاستان خوزستان گفت: اجراي 175کيلومترشبکه شهري و925 کيلومتر شبکه روستايي، ازبرنامه هاي امسال اين شرکت است. عبدالله ابول پور افزود: نصب12هزارانشعاب شهري وهشت هزارانشعاب روستايي از ديگربرنامه هاي شرکت گاز استان خوزستان درسال جاري است. ضمن آنکه امسال 31 هزارمشترک جديد نيزپذيرش خواهند شد. ابول پوردرباره برخي فعاليت هاي سال گذشته شرکت گاز استان خوزستان نيز گفت: اجراي 206 کيلومترشبکه گازشهري و691 کيلومتر شبکه گاز روستايي، همچنين 20 هزارو824 انشعاب، از اقدام هاي شرکت گازاستان خوزستان درسال گذشته بوده است. وي با بيان اين که سال گذشته 45 هزار و 165 مشترک زيرپوشش خدمات شرکت گاز استان خوزستان قرار گرفته اند، از اجراي طرح هاي گازرساني به شهرهاي آبژدان و قلعه خواجه خبر داد.
نخستين تاسيسات پتروشيمي ايران موزه مي شود
فاز اول مجتمع پتروشيمي شيراز كه در حال حاضر از مدار توليد خارج شده است، به عنوان نخستين تاسيسات پتروشيمي ايران و خاورميانه، به موزه صنعت پتروشيمي كشور تبديل مي شود.
به گزارش روابط عمومي موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، اكبر نعمت الهي و هيئت همراه از نخستين تاسيسات پتروشيمي ايران بازديد كردند و در نشستي با حضور عبدالرحيم قنبريان، مديرعامل مجتمع پتروشيمي شيراز؛ رضا خلج، رئيس كل روابط عمومي شركت ملي صنايع پتروشيمي و مديران و پيشكسوتان اين مجتمع قديمي، در مورد راه اندازي موزه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
به گفته مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، نخستين قدم در راه اندازي اين موزه، ثبت آن به عنوان ميراث فرهنگي كشور است. وي همچنين از هماهنگي هاي انجام شده با مديرعامل مجتمع پتروشيمي شيراز، براي واگذاري تاسيسات فاز يك اين مجتمع به مديريت موزه هاي نفت و تكميل و بازگرداند تجهيزاتي كه از اين مجتمع به مكان هاي ديگر انتقال يافته، خبر داد تا در گام بعدي، بررسي و مطالعات اوليه براي راه اندازي موزه در اين مكان انجام شود. نعمت الهي اظهار اميدواري كرد که اقدام هاي عملي براي ايجاد موزه پتروشيمي، با كمك و همكاري كاركنان اين صنعت آغاز شود تا در آينده نزديك شاهد بازگشايي اين موزه و آمادگي آن براي پذيرايي از علاقه مندان و گردشگران صنعتي و غيرصنعتي باشيم.
لازم به يادآوري است، تاريخچه پتروشيمي شيراز به اواخر دهه 30 خورشيدي بازمي گردد. كلنگ زني اين مجتمع در سال 38 آغاز شده و در سال 41 با نام كارخانه كود شيميايي شيراز به بهره برداري رسيده است.
پتروشيمي شيراز بيانگر تاريخچه صنعت پتروشيمي ايران است
مجتمع پتروشيمي شيراز، بيانگر تاريخچه صنعت پتروشيمي در ايران است و نشان مي دهد كه چگونه توليدات اين مجتمع از 130 تا 150 تن در روز، اكنون به سه هزار تن رسيده است.
ابوالقاسم گلدان، رئيس پيشين واحدهاي گاز آمونياك مجتمع پتروشيمي شيراز با بيان اين مطلب افزود:اين تاسيسات، ابتدا با نام كارخانه كود شيميايي شيراز در سال 41 و زير نظر وزارت صنايع و معادن آن زمان راه اندازي شد و در سال 44 به زيرمجموعه شركت ملي نفت ايران انتقال يافت.
وي كه از سال 42 در پتروشيمي شيراز مشغول به كار شده است، مي افزايد: كارخانه كود شيميايي شيراز، از همان بدو تاسيس نيز از نيروي انساني و امكانات پالايشگاه آبادان كمك مي گرفت و پس از واگذاري به شركت نفت و راه اندازي فازهاي 2 و 3 اين كارخانه، به مجتمع پتروشيمي شيراز تغيير نام يافت.
گلدان كه پس از 40 سال كار در صنعت پتروشيمي در سال 82 بازنشسته شده است، يادآور مي شود: برخي واحدهاي مجتمع پتروشيمي شيراز تا سال 95 فعال بود و با راه اندازي تاسيسات جديد در فازهاي 2 و 3 اين مجتمع، فاز يك از خط توليد خارج شد.
اين پيشكسوت قديمي، با تاكيد بر اينكه در بسياري از كشورها نظير روماني، نخستين واحدهاي پتروشيمي به عنوان ميراث و تاريخچه اين صنعت حفظ و نگهداري شده است، مي افزايد: مجتمع پتروشيمي شيراز، آغاز صنعت پتروشيمي در ايران است كه اكنون بسيار گسترده شده و نقش مهمي در صنايع كشور دارد.
لازم به يادآوري است، در افتتاح اين كارخانه كه پيمانكار اصلي آن يك شركت فرانسوي به نام «انسا» بود، ژنرال دوگل، رئيس جمهور وقت فرانسه حضور داشت و دستگاه ها و تجهيزات موجود در اين مجتمع كه بسياري از آنها تا اين اواخر هم كار مي كرده، ساخت كشورهايي چون آمريكا، فرانسه، سوييس و ايتالياست.
از سوي سازمان ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي
پروانه تاسيس سه موزه نفت صادر شد
پروانه تاسيس موزه هاي صنعت نفت سبزوار و كرمان و موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران، از سوي سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي و صادر شد.
با صدور اين مجوزها، صنعت نفت مي تواند در اين مكان نسبت به انجام فعاليت ها و برنامه هاي موزه اي اقدام کند.
موزه صنعت نفت سبزوار از سال هاي مياني دهه 80 در اين شهرستان با همت کارکنان شرکت پخش فرآورده هاي نفتي اين منطقه راه اندازي شده و اكنون قرار است در چارچوب استانداردهاي موزه اي، مورد بازسازي و تجهيز مجدد قرار گيرد.
اين موزه صنعت نفت که جايگاه پخش بنزين و فرآورده هاي نفتي بود، ابتدا با عنوان ساختمان شرکت ملي نفت انگليس و ايران شناخته مي شد که پس از ملي شدن صنعت نفت در سال 29 به ساختمان شرکت ملي نفت ايران تغيير نام داد.
مرکزيت سبزوار در امر ذخيره سازي و پخش فرآورده هاي نفتي در بخش هاي وسيعي از شمال شرق کشور از جمله دلايل شکل گيري اين موزه بوده است. در موزه نفت سبزوار، بيش از 200 قلم شي شناسايي، ثبت و کدگذاري شده است که از جمله آنها مي توان به لوازم ابزار دقيق، لوازم آزمايشگاهي، آتش نشاني، پالايشگاهي، پمپ هاي روغن و بنزين، ولو، موتورهاي ديزلي و انواع پيمانه اشاره کرد.موزه صنعت نفت كرمان نيز در محل عمارت کنسولگري قديم انگليس در کرمان برپا مي شود و در حال حاضر، آخرين مراحل آماده سازي آن براي افتتاح در دست انجام است. بناي اين موزه، پس از خروج انگليسي ها از منطقه به شركت نفت واگذار شده و در ميان مجموعه خانه هاي سازماني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي قرار گرفته بود. اين بنا مدت ها به صورت متروكه رها شده و در معرض تخريب قرار داشت كه هم اكنون براي تبديل به موزه صنعت نفت كرمان، آخرين مراحل مرمت و بازسازي را پشت سر مي گذارد.
موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران نيز در محل جايگاه شماره 6 تهران احداث مي شود كه در دهه اول سال1300 خورشيدي، ازسوي كمپاني نفت انگليس و ايران ساخته شده و بناي آن هنوز پابرجاست.از جمله مواردي كه قرار است در موزه پمپ بنزين دروازه دولت به نمايش درآيد، عبارتند از: تلمبه اي كه مسير چرخش بنزين را در داخل پمپ نشان مي دهد، نمايش شاسي يك خودرو كه جريان بنزين را از باك تا كاربراتور و كلا مسير حركت بنزين را در خودرو نشان مي دهد، اسناد مربوط به صنعت پخش از جمله آمار فروش بنزين، گازوييل و ساير فرآورده هاي نفتي در اين جايگاه در دهه هاي 40 و 50، اعلان هاي نفتي مربوط به دهه اول سال 1300 در روزنامه اطلاعات، نمايش مخازن و تانكر سوخت و دو خودروي قديمي در حال سوختگيري و...
موزه پمپ بنزين دروازه دولت نيز در حال حاضر، آخرين مراحل آماده سازي خود را پشت سر مي گذارد و تا پاپان سال جاري به بهره برداري خواهد رسيد.
خطـــــوط يکصـدساله نفت
برنامه ريزي براي رساندن نفت توليدي از مسجدسليمان به سواحل جنوبي براي پالايش و صدور، در حقيقت توليد شبکه عظيم و در هم تنيده اي به نام خطوط لوله بود که در مدت کمي سراسر مناطق نفت خيز را به تصرف خود درآورد.
رينولدز و همکارانش در گام نخست به کسي نياز داشتند که بتواند اين پروژه عظيم را به انجام برساند. آنها پس از جست وجوي سوابق افراد «چارلز ريچي» اعجوبه احداث خطوط لوله در برمه را براي اجراي اين پروژه انتخاب و دعوت به کار کردند. «ريچي» متولد اسکاتلند بود و پس از فارغ التحصيلي در رشته مهندسي معدن به استخدام موسسه معتبر صنعتي «جي اندژه وير گلاسکو» درآمده و پس از اعزام به برمه، استعداد و نبوغ خود را در زمينه احداث خطوط لوله به نمايش گذاشته بود.
قدرت او در تشخيص بهترين مسير براي احداث خط لوله و نقشه برداري دقيقي که انجام مي داد، همگان را به شگفتي وا مي داشت. «ريچي» ارزش مادي تخصص خود را مي دانست و هنگامي که در زمينه حقوق و مزايا با شرکت نفت انگليس و ايران به توافق رسيد، خود را به مسجد سليمان رساند و قبل از هر کاري، سوار بر اسب، فاصله مسجدسليمان تا آبادان را پيمود تا ضمن محاسبه فاصله، جغرافياي محل را نيز شناسايي کند. در ميان بهت و حيرت همراهان که عموم آنها از عشاير منطقه بودند، هراز گاهي از اسب پياده مي شد و با سنگ چين کردن زمين، نشانه گذاري و در دفترچه جيبي خود مطالبي يادداشت مي کرد و باز به راهش ادامه مي داد!
ريچي گزارش خود را پس از رسيدن به نخلستان هاي آبادان به مسئولان شرکت ارائه داد. 146 مايل لوله در دو قطر هشت و شش اينچ و دو تلمبه رفت و برگشتي مارک «وير» مورد نياز بود.
در آن هنگام کشور ايالات متحده در زمينه ساخت لوله هاي چدني مخصوص انتقال نفت که به صورت پيچي به يکديگر وصل مي شد، حرف اول را مي زد و شرکت نيز سفارش کار خود را به صنايع لوله سازي آن کشور ارائه کرد. کوره هاي ريخته گري لوله هاي چدني آمريکا در سال 1909 ميلادي (1288 خورشيدي) براي ساخت 98 مايل لوله با قطر هشت اينچ و 48 مايل لوله با قطر شش اينچ به کار افتادند و شرکت نفت انگليس و ايران با پرداخت کل مبلغ تهيه لوله ها، قبل از تحويل، عجله خود را در آماده شدن سفارش کارش نشان داد.
«چارلز ريچي» مي دانست که بدون نيروي متخصص براي احداث خط لوله ،کاري سخت را پيش رو خواهد داشت. به همين دليل يک گروه 50 نفري از بين عشاير محلي که به دنبال کار به ميدان نفتون مسجدسليمان سرازير شده بودند، انتخاب کرد و کار با انبرهاي بزرگ مخصوص پيچاندن لوله ها به يکديگر را به آنان آموخت. او از زبان فارسي تنها يک کلمه را ياد گرفت: «يالا» به معناي زودتر و سريع تر. او خود را از آموختن کلمات بيشتر بي نياز مي دانست!
نتيجه اين بود که وقتي کشتي آناتونگا، با دو هزار و 300 قطعه لوله و قطعات پمپ هاي پيستوني رفت و برگشتي، «وير» را به سواحل آبادان رساند، ريچي و کارگرانش آماده کار بودند. سختي کار بسيار زياد بود؛ هر چند «ريچي» خود را براي شرايطي به مراتب سخت تر از برمه آماده کرده بود.
تنها تخليه بار در ساحل آبادان که 10 روز به طول انجاميد، کافي بود تا سختي کار از همان آغاز خود را به نمايش بگذارد؛ اما يک اميدواري بسيار بزرگ نيز وجود داشت. رودخانه کارون که از کوه هاي بختياري سرچشمه مي گرفت و آب چشمه هاي آن کوه ها را به خليج فارس هديه مي داد، معبري بود که ريچي مي توانست عکس مسير آن حرکت کند و محموله خود را از سواحل خليج، به نزديکي کو ه هاي بختياري برساند.
رينولدز که پيش از آن، براي حمل ديگر بخار و دکل حفاري اش اين مسير را طي کرده بود، تجربيات خود را در اختيار همکار جديدش قرار داد. وسايل و لوله ها ابتدا با استفاده از لنج هاي کوچک محلي تا «آب گنجي» در نزديکي اسکله ماهيگيري «درخزينه» بين شوشتر و مسجدسليمان حمل شد، از آنجا به بعد خط لوله بايد از طريق مسير کوهپايه اي ادامه مي يافت. برنامه اي که «چارلز ريچي» تدارک ديده بود، حداکثر استفاده از جغرافياي محلي براي تسهيل در انتقال نفت بود. مخازني که براي ذخيره نفت در مسجدسليمان ساخته شده بود، حدود 800 پا از سطح دريا ارتفاع داشت. ريچي محاسبه کرد که نفت از اين مخازن تا دو مايل به سمت جنوب حرکت مي کند و آنجا بود که او تلمبه خانه تقويت فشار خود را احداث کرد.
اين تلمبه خانه در منطقه اي موسوم به «تمبي» در جنوب مسجدسليمان احداث شد. پمپ هاي پيستوني رفت و برگشتي که با نيروي بخار به حرکت درمي آمدند، آنقدر قدرت داشتند که نفت را يکسره به سمت آبادان پمپاژ کنند. نفت پس از پمپاژ در تمبي، از خط لوله يک هزار و 400 پايي موسوم به پاگچ امام رضا(ع) که آن سوي رودخانه تمبي بود، به راحتي بالا مي رفت.
سرازير شدن خط لوله در دشت «لهبري» سرعتي مضاعف به جريان نفت مي داد تا آنجا که حتي مي توانست از ارتفاعات بعدي مسير، موسوم به «تل خياط» نيز بالا رفته و سپس صحراي جنوبي خوزستان و از آنجا تا آبادان طي طريق کند. مشقتي که گروه 50 نفره احداث کننده خط لوله مي بردند، فقط براي کساني قابل تصور است که پستي بلندي هاي مالرو منطقه خوزستان را مي شناسند.
اعجاز صنعت نفت پيروزي بر اين سختي ها بود و سرانجام اواسط 1911 ميلادي، چارلز ريچي، آزمايش هاي اوليه را روي خط لوله به پايان رساند و اعلام کرد خط لوله مسجدسليمان به آبادان با ظرفيت ارسال 400 هزار تن نفت خام در سال، آماده بهره برداري است.البته پمپ ها تنها توان ارسال سالانه 250 هزار تن نفت خام را داشتند و علاوه بر آن، گاز همراه نفت خام نيز مانع بزرگي براي ارسال نفت بود. مسدود شدن خط به وسيله گاز در بلندي ها باعث مي شد علاوه بر ماموران محلي حفاظت از خط لوله، گروهي نيز مسئول سرکشي و تخليه اين گاز در نقاط مشخص شده باشند تا خط را اصطلاحا از «گس لاک» شدن خارج کنند.
با توسعه فعاليت ها نياز به خطوط لوله جديد نيز مشهود بود. سال 1914 ميلادي (1293 خورشيدي) خط لوله جديدي به قطر 10 اينچ و اين بار از جنس فولاد سفارش داده شد، اما جنگ اول جهاني احداث آن را تا سال 1915 ميلادي (1294 خورشيدي) به تعويق انداخت.
خط قديمي و پوسيده تعويض شد، ضمن اين که استفاده از آلياژهاي جديد محکم تر در ساخت لوله ها باعث شده بود نفت با فشار بيشتري پمپ شود که خط قديمي تحمل چنين فشاري را نداشت.
درسال 1948 ميلادي (1327 خورشيدي) بيش از 1600 مايل خط لوله به قطرهاي 12 و 16 اينچ در مناطق نفت خيز احداث شده بود. تلمبه خانه هاي جديد او پي ال اي در ملاثاني، کوت عبدالله، دارخوين، بندر معشور (ماهشهر) و نقاط ديگر احداث شد.
در طول يکصدسال گذشته با توسعه تاسيسات نفتي در ايران و افزوده شدن تاسيسات جانبي، شبکه کهنسال خط لوله در ايران نيز گسترشي قابل توجه يافته است، به طوري که امروزه شبکه اي عظيم با بيش از 13 هزارکيلومتر خط لوله از قطر 6 تا 36 اينچ در سراسر کشور گسترده شده است.شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران که به عنوان يکي از شرکت هاي تابعه شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي فعاليت مي کند، با بهره گيري از خدمات حدود 4 هزار و 500 نفر کادر متخصص، اين تاسيسات گسترده را اداره کرده و سالانه 6/47 ميليارد تن کيلومتر، نفت خام خوراک پالايشگاه ها را تامين و فرآورده هاي توليدي را به انبارهاي مربوط منتقل مي کند.«چارلز ريچي» مدت کوتاهي پس از جريان يافتن نفت در اولين خط لوله ايران بر اثر ابتلا به سرخک درگذشت و آنقدر زنده نماند تا شکل گيري شبکه عظيمي را که پس از آن تک خط لوله به وجود آمد، شاهد باشد.
بلاي جنگ مدتي بعد دامنگير جهان شد و در فاصله دو نوبت جنگ هاي جهاني، اتفاقات ديگري بر صنعت نفت ايران گذشت.
برگرفته از کتاب جستارهاي کوتاه بر تاريخ بلند نفت در ايران نوشته فرشيد خداداديان
جايگزين هاي چـــــــــاي
نوشيدني هايي که مـعـرفي مي شوند،جايگزين هايي مناسب، خوش طعم و مفيد براي چاي هستند. هر کس مي تواند بر اساس سليقه و ذائقه خود و نيز با توجه به بيماري ها يا نيازهاي بدني خويش(و حتي بر اساس فصول مختلف سال) از اين نوشيدني ها بنوشد. تمام نوشيدني هاي معرفي شده، به اين صورت آماده مي شوند که ترکيبات آنها را به همراه دو ليوان آب سرد در يک قوري- که بهتر است چيني باشد- ريخته، روي حرارت کم قرار مي دهيم تا به نقطه جوش برسد، سپس قوري را روي حرارت غيرمستقيم(کتري ياسماور) مي گذاريم تا درمدت 30 دقيقه به آرامي دم بکشد. پس ازآن، چاي راصاف کرده و مصرف مي کنيم. اين نوشيدني هاي گوارا تا چند روز قابل مصرف هستند. بديهي است که بر خلاف چاي سياه، هـرقـدر زمان دم کشيدن اين نوشيدني بيشتر باشد، کيفيت آنها، مطلوب تر خواهد بود. در صورت تمايل مي توانيد از همان ابتدا از آب جوش استفاده کنيد و نوشيدني را مشابه چاي معمولي دم کرده يا بگذاريد به مدت 15 تا 20 دقيقه روي شعله کم بجوشد. اين نوشيدني ها را با عسل، خرما يا توت و صورت تمايل با چند قطره آب ليموترش تازه ميل کنيد.
1- چاي گـل گـاو زبـان- سنبل طيب
ترکيبات: گل گاوزبان: 2 قاشق غذاخوري، سنبل طيب: يک قاشق مرباخوري و ليموعماني: يک عدد
خواص: گل گاو زبان، طبيعتي گرم و تر و ضدسودا و صفرا دارد و آرام بخش اعصاب، خواب آور و مسکن سردردهاي عصبي و دردهاي کليوي و کاهش دهنده فشار خون است. سنبل طيب هم با طبيعت گرمي که دارد، ضد قولنج و اسپاسم هاي عضلاني و مفيد در درمان تشنج و صرع بوده و قوه باه(ميل جنسي) را نيز تقويت مي کند.
2- چاي به ليمو- زيرفون
ترکيبات: به ليمو: يک قاشق مرباخوري و زيرفون: يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت اين چاي گرم بوده، در درمان سرماخوردگي، تشنج، نقرس، دردهاي سياتيکي، غلظت خون، روماتيسم، بي خوابي هاي شبانه، ميگرن، اضطراب، تپش قلب، سردرد، آسم، فشارخون و اسهال موثراست، همچنين اين چاي تقويت کننده حافظه، شست وشودهنده کليه و مقوي معده است. مصرف اين چاي به علت دارا بودن زيرفون، براي خانم هاي باردار ممنوع است
3- چاي بادرنجبويه- زيرفون
ترکيبات: بادرنجبويه: يک قاشق مرباخوري و زيرفون: يک قاشق غذاخوري
خواص: اين چاي طبيعت بسيارگرمي دارد، مقوي قلب و اعصاب، خون ساز، تـقـويـت کننده سلول هاي مغزي، فوق العاده آرام بخش و در بعضي مزاج ها بالابرنده قوي فشارخون است. بادرنجبويه خود به تنهايي مقوي مغز، ضد صداي گوش، ضد بيماري هاي کليه، ضد خواب هاي وحشتناک، ضد بوي بد دهان، خواب آور و نشاط آور است. همچنين به دليل دارا بودن زيرفون براي خانم هاي باردار منع مصرف دارد.
4- چاي بابونه
ترکيبات: بابونه: يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت آن، معتدل و در بابونه هاي صحرايي به سمت گرم و خشک است. ضد بلغم و صفرا و آرام بخش اعصاب، بويژه اعصاب معده و روده و مقوي آنها و شست وشودهنده بسيارقوي کليه ها و تقويت کننده کلي سيستم عصبي است، علاوه برآن، ضد تب، ضد انگل، ضد يبوست و اشتهاآور است.
5- چاي به ليمو
ترکيبات: به ليمو: يک قاشق غذاخوري
خواص: اين چاي آرام بخش، طبيعتي گرم دارد و براي درمان بي خوابي هاي شبانه، ميگرن، سردرد، تپش قلب وآسم مناسب است. همچنين باعث تقويت حافظه و معده شده و آثار ضدنفخ دارد.
6- چاي دارچين
ترکيبات: دارچين: چندقلم آسياب نشده
خواص: طبيعت گرم و خشک دارچين، از آن يک محرک عالي براي اعصاب ساخته است که ضمن دارا بودن خواص نشاط آوري و رفع دلهره، شست وشودهنده کليه، دفع کننده اخلاط رطوبتي، تقويت کننده قوه باه و موثر در درمان پادردهاي رطوبتي است. دارچين علاوه بر تقويت کبد و معده، اشتهاآور نيز بوده و بوي بد دهان را برطرف مي کند. جالب است بدانيد که طبق نظر اطباي قديم، اثر مثبت دارچين براعصاب، تا 15سال در بدن ماندگار است. زنان باردار بهتر است در مصرف دارچين کمي احتياط کنند.
7- چاي زنجبيل
ترکيبات: زنجبيل: 2 قلم متوسط (نکوبيده)
خواص: زنجبيل، طبيعتي گرم و خشک دارد و ضد بلغم و صفرا، بالابرنده قوي فشارخون، مقوي اعصاب، تقويت کننده حافظه، تنظيم کننده جريان ادرار، ضدرطوبت مزاج، خون ساز، ضد درد مفاصل، تقويت کننده قوه باه، مقوي دستگاه گوارش، حل کننده سـنـگ هاي صـفراوي، ضد مسموميت هاي غذايي، درمان کننده بسيار خوبِ تب مالت و ضد سرطان است. نکته مهم در مصرف زنجبيل آن است که زياده روي در مصرف آن مي تواند باعث افزايش فشار خون و ضعف نيروي جنسي شود.
8- چاي ميوه گل نسترن
ترکيبات: ميوه گل نسترن: 15عدد
خواص: اين چاي با طبيعتي معتدل و تا حدي خشک، سرشار از ويتامين ث بوده و در پيشگيري و درمان سرماخوردگي موثراست. ميوه گل نسترن، فشارخون را کم کرده، ورم و درد کليه را التيام مي بخشد و آن را شست وشو مي دهد، معده را تقويت مي کند و اثر ضد اسهال دارد.
9- چاي اسطوخودوس
ترکيبات: اسطوخودوس: يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت اين گياه مفيد دارويي، گرم وخشک است و در درمان طيف وسيعي از بيماري ها ازجمله ميگرن، زکام، آسم و برونشيت، انواع روماتيسم و اگزما کاربرد دارد. اين گياه، مُسکن، آرام بخش اعصاب، تقويت کننده سلول هاي مغز و شست وشودهنده کليه هاست.
10- چاي زيرفون
ترکيبات: زيرفون: يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت زيرفون، گرم است و مصرف زياد آن مي تواند فشارخون را کاهش دهد. اين چاي در درمان ناراحتي هاي عصبي و تشنج ها، مـيـگـرن هاي مزمن، بي خوابي، سردرد، بيماري هاي ريوي و زکام، غلظت خون، استفراغ، روماتيسم، آرتروز، نقرس و دردهاي سياتيکي کاربرد دارد. باز هم تذکر مي دهيم که مصرف زيرفون، براي خانم هاي باردار ممنوع است.
11- چاي آويشن
ترکيبات: آويشن: يک قاشق غذاخوري
خواص: آويشن با طبيعتي معتدل، ضد صفرا، بالابرنده فشارخون، مقوي اعصاب و افزاينده قدرت بينايي است و در رفع التهاب هاي مزمن روده بزرگ، دفع انگل هاي گوارشي و افزايش اشتها مفيد است.آويشن، کليه را شست وشو مي دهد، رطوبت بدن را دفع مي کند، غلظت خون را کاهش مي دهد و در درمان زکام، سرفه و آسم موثر است.
12- چاي اکليل کوهي(رُزماري)
ترکيبات: اکليل کوهي: يک قاشق غذاخوري
خواص: اکليل کوهي که برخي آن را«گياه معجزه گر» مي نامند، طبيعتي معتدل تا گرم و ضد صفرا دارد، تقويت کننده کلي بدن و بويژه اعصاب، شست وشودهنده کليه، ضد دلهره و اضـطراب، بـرطـرف کننده زکـام، آسـم و سياه سرفه، مقوي معده، ضد دردهاي روماتيسمي، استخواني وکمري و حل کننده سنگ هاي صفراوي است.
نيم نگاهي به ديدني هاي تاريخي در قلب استان کردستان
ديدار با عروس کـردستان
بازارچه مرزي
يکي از شلوغ ترين و جالب ترين مکان هاي شهرستان مريوان، «بازارچه مرزي» اين شهرستان در فاصله 15 کيلومتري از آن است که مي توان آن را يکي از عظيم ترين و در عين حال ارزشمندترين بازارهاي موجود در غرب ايران ناميد. در کنار کالاهاي وارداتي از کشورهاي مختلف، مي توان انواع محصولات داخلي مانند صنايع دستي، پوشاک، زيورآلات و محصولات متنوع ديگري را در اين بازارچه يافت که گردشگران و مسافران را ساعت ها در اين محل، متوقف خواهد ساخت.
مجتمع پارک ساحلي زريوار
«مجتمع پارک ساحلي زريوار»، يکي از جاذبه هاي گردشگري ارزشمند در شهرستان مريوان است که به اعتقاد مسئولان اين شهرستان، مي توان آن را تنها مجموعه گردشگري در زريوار معرفي کرد.مسئولان اين شهرستان، اين پارک ساحلي و تپه مشرف به آن را در سه مجموعه سازماندهي شده و ارزشمند به نام هاي «پارک شهري و مراکز فرهنگي و خدماتي»، «پارک ساحلي يا بلوار ساحلي» و «مجموعه خدماتي پذيرايي و اقامتي روي تپه» به عنوان جاذبه گردشگري براي مسافران و علاقه مندان به طبيعت گردي معرفي کرده است.
روستاي کاني سانان
اين روستا در فاصله حدود 7 کيلومتري از غرب شهرستان مريوان، در دامنه کوه و در فاصله اي نزديک و مقابل درياچه زريوان قرار دارد. خانه هاي روستا با معماري جالبي به صورت رديفي، درست پشت سر يکديگر و بدون اينکه هيچ يک از آنها مقابل ديد خانه ديگري را بگيرد، ساخته شده است. در واقع چينش خانه ها به دليل قرارگيري روي سرازيري، به گونه اي است که با حضور در هر خانه، منظره اي جالب و دوست داشتني را شاهد خواهيد بود و مناظري چشم نواز از درياچه، کوه، جنگل هاي متعدد و نيزارها مشاهده مي شود.
درياچه زيباي زريوار (زريبار)
يکي از زيباترين جاذبه هاي طبيعي در شهرستان مريوان، درياچه اي است با آب شيرين در 3 کيلومتري غرب شهرستان که در ارتفاعي نزديک به 2 هزار متري از سطح دريا قرار گرفته است. «زريوار» يا «زريبار»، نام اين جاذبه زيباي طبيعي است که لقب بزرگ ترين و البته زيباترين درياچه آب شيرين غرب کشور را به خود اختصاص داده است.جالب است بدانيد که آب اين درياچه شگفت انگيز، از آب چشمه هاي پيرامونش تامين شده، به همين دليل ابتدا به «زيراوبار» که در زبان کردي به معناي آب کف کنار است، شهرت داشته و سپس به «زريوار» تغيير نام مي دهد. انواع آبزيان، پرندگان، گياهان و برخي پستانداران در مجاورت اين درياچه ارزشمند زندگي مي کنند.
منطقه تفريحي قمچيان
در حد فاصل جاده مريوان- سقز، يکي از زيباترين مناطق گردشگري در استان کردستان قرار دارد که به منطقه « تفريحي قمچيان» شهرت يافته است. اين منطقه محبوب، به دليل وجود مناظر ديدني طبيعي، چشم اندازهاي سرسبز، کوه هاي سربه فلک کشيده و درختان گوناگون، همواره مورد توجه گردشگران و مسافران بوده است. تفريحگاهي که با حضور در آن شيفته و مجذوب آن مي شويد و آرامشي شگرف را تجربه خواهيد کرد. از ويژگي هاي مطلوب در اين منطقه، مي توان به وجود گياهان خوراکي متعدد، پرندگان مختلف و کوه هايي همچون چاوک و قله امام اشاره کرد که گزينه اي عالي براي کوهنوردي و طبيعت گردي است.
قلعه مريوان (قلعه ايمام)
يکي از جاذبه هاي تاريخي در شهرستان مريوان، بنايي است کهن و متعلق به اواسط قرن 10 هجري که در فاصله 3 کيلومتري از جنوب شرقي شهر قرار دارد. «قلعه مريوان» نام اين ميراث تاريخي کشور است که به نظر مي رسد در دوران حکومت «سرخاب بيگ اردلان»، بر فراز کوهي احداث شده است. «هلوخان» و «قلعه ايمام»، نام هاي ديگر اين اثر تاريخي بوده که در بين مردم رواج يافته است. گفته مي شود، در دوران سرخاب بيگ، از اين قلعه به عنوان پايگاه حکومت کردستان استفاده مي شده است. سرانجام در زمان هلوخان، حتي با وجود افزايش قدرت دفاعي قلعه و اضافه کردن ساختمان هاي ديگر به آن، مانند مسجد، مرکز فرمانروايي از اين قلعه به «قلعه پالنگان» تغيير يافته است.
به مناسبت دهه کرامت، مزار شهداي گمنام وزارت نفت منور به پرچم حرم مطهر امام رضا(ع) شد
زيـر سايـه خورشيـد
مشعل اي که بي تو ياري ندارم، با کسي کاري ندارم، گر مرا از در براني، جاي ديگر من ندارم، به دلم کن يک نگاهي، تا نماند يک گناهي، جان به قربان نگاهت، دل فداي روح ماهت، سينه بگشا تا بيايم، اي رضا جان در پناهت.
وقتي کارکنان وزارت نفت، به مناسبت دهه کرامت در مقبره الشهداي وزارت نفت به صورت دايره وار حلقه زدند، هر کدام شان از صميم قلب مي خواستند که در حرم امام رضا (ع) باشند، از اين رو دل خود را با زمزمه اين اشعار به گوشه ضريح آن امام بزرگوار گره زدند و دقايقي با خود خلوت کردند و زير لب گويان مي گفتند که : اي امام هشتمينم، نور رب العالمينم ، نظري کن تا که روزي، روي ماهت را ببينم، دلم سرمست توست، فقط پابست توست، کليد مشکلم، فقط در دست توست.
ذکر «يا علي ابن موسي الرضا (ع)» در نمازخانه وزارت نفت طنين انداز شده و خادمان و دلباختگان اين امام بزرگوار، با شاخه هاي گل در دست، يک به يک از پله ها پايين مي آيند و به سمت مقبره الشهدا حرکت مي کنند. هر کسي که از پله ها پايين مي رفت، حاجتي در دل داشت و يکي مي گفت اميدوارم سال ديگر از سوي آقا دعوت شوم و ديگري حاجتي در دل داشت و آهسته قطره هاي اشک از گونه اش سر مي خورد و ديگري با سينه زني، به آستان مقدس حضرت دوست عرض ارادت مي کرد.
شايد آرزوي هر کدام از کساني که در مراسم غبارروبي مزار پاک شهداي گمنام وزارت نفت، به همراه کاروان خادمان و پرچم حرم مطهر امام رضا(ع) (به مناسبت دهه کرامت) حضور داشتند، اين باشد که روزي در حرم اين امام بزرگوار خدمت کنند، بنابراين اين نويد را مي دهد که از سوي آستان قدس رضوي شرايطي فراهم شده تا هر که آرزوي خدمت دارد، با ثبت نام در طرح خادمياران اين بارگاه ملکوتي، در شهر محل سکونت خود خدمتي به اين امام همام کند.
در اين زمينه عليرضا جامع، مسئول دفتر آستان قدس رضوي در منطقه 6 تهران مي گويد: «با توجه به سياستگذاري مقام معظم رهبري در توليت آستان قدس، موضوع توسعه خدمت مد نظر قرار گرفته و شرايطي فراهم شده که عموم علاقه مندان و آرزومندان واجد شرايط خدمت به بارگاه منور رضوي بتوانند توفيق خدمت به آن حضرت را از مسير خدمت به محرومان و مستمندان شهر و ديار خود و يا ارائه خدمت و همکاري تخصصي با مجموعه ها و موسسات آستان قدس رضوي داشته باشند، از اين رو علاقه مندان مي توانند با مراجعه به سايت آستان قدس رضوي در طرح خادمياران ثبت نام کنند.»
خادمان، خود را نه تنها خادم امام هشتم(ع)؛ بلکه خادم زائران آن حضرت مي دانند و براي زائران و دل خستگاني که با هزاران اميد به حرم مطهر مي آيند، همدل و ياور هستند. يکي از اين خادمان، سيامک سرکاني است که وقتي مي خواهد از احساسش درباره خدمت به آقا امام رضا(ع) بگويد، بغض گلويش را مي گيرد و با حلقه اشکي در چشمانش مي گويد: «هر ماه، سه روز در حرم مطهر هستم و اعتقاد دارم که همه دعوت هستيم و کافي است که دلمان بخواهد.»
محمدعلي فلاح مهرجردي، فرمانده مرکز مقاومت بسيج وزارت نفت نيز در حاشيه اين مراسم مي گويد: «طبق روال سال هاي گذشته در دهه کرامت، خادمان حرم مطهر امام رضا (ع)، با هدف ارتقاي روحيه معنوي کارکنان، در وزارت نفت حضور مي يابند و فضاي اداره ها را با نام حضرت ثامن الحجج عطر آگين مي کنند.»
در اين مراسم نيز از سه تن از ايثارگران وزارت نفت قدرداني شد.
بعد از پايان مراسم گراميداشت دهه کرامت، دلم هواي حرم مطهر امام رضا(ع) را کرد و اين دو بيت شعر بر زبانم جاري شد:
خوشا به حال هر آنکس که مبتلاي رضاست تمام دار و ندار من از دعاي رضاست
صفاي صحن و حيـاط و رواق را عشق اسـت کنار پنجره فولاد، کربلاي رضاست
کجــا بــه غيــر سرايـش ادب کنـم وقتـي که پادشاه جهان سائل و گداي رضاست
عطر ماندگار
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
از حكمت هاى امام صادق (ع)
إذا رأيتم العبد يتفقد الذنوب من الناس ناسياً لذنبه فاعلموا أنه قد مكربه.
(تحف العقول، صفحه 364)
اگر كسى همواره به دنبال كشف عيوب مردم بوده و گناهان آنان را تفحص نمايد، اما گناهان و خطاهاى خود رافراموش كند، چنين انسانى دچار مكر و فريب شده و به وادى خطرناكى دچار شده است، زيرا بزرگترين خطر براى انسان آن است كه از گناهان خود غافل شود، چون اين موضوع سبب ميگردد كه در صدد اصلاح خود برنيايد و چنين فردى فريب خورده است.
خير الکلام قَلّ ودَلَ
براي مردم آن را بخواه که براي خود مي خواهي و با ديگران طوري رفتار کن که مايلي درباره ات آنچنان کنند.
امام علي (ع)
معرفي کتاب و نرم افزار
کتاب «پاسخ جوان شيعى به پرسش هاى وهابيان» تاليف محمد طبري در سال 1428ق حاوى 178 پرسش و پاسخ درباره پرسش هاي وهابيان است. اين کتاب به صورت نرم افزار اندرويدي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
زلال احکام
پرسش: برپايي نماز جماعت در ادارات چه حکمي دارد؟
پاسخ: با توجه به اهميت خاص نمازهاي يوميه و تأکيد زيادي که بر اقامه نماز در اول وقت شده است و با توجه به فضيلت بسيار زياد نماز جماعت، مناسب است کارمندان، روشي را اتخاذ کنند که بتوانند در خلال ساعات کار اداري، نماز واجب را به صورت جماعت در اول وقت و در کمترين زمان بخوانند، اما بايد به گونه اي مقدمات اين کار را فراهم کنند که نماز جماعت در اول وقت بهانه و وسيله براي تأخير انداختن کارهاي مراجعه کنندگان نشود.
ايثار و فداکاري متخــصصان صنعت نفت
احمد مجيدي، مشاور فرهنگي وزير، نفت با هيئت همراه به منظور بررسي مباحث فرهنگي و موضوع نماز از شركت گاز استان كردستان بازديد کرد. مجيدي پنجشنبه (14 تيرماه) در راس هيئتي متشکل از حجت الاسلام كافي رئيس شوراي فقه صنعت نفت، حجت الاسلام اسماعيلي، رئيس قرارگاه فرهنگي جنوب، حجت الاسلام درويشي رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه 7 صنعت نفت و حجت الاسلام محمدپور، رئيس رسانه و تبليغ شوراي اقامه نماز وزارت نفت براي بازديدي يك روزه از بخش هاي ستادي و عملياتي شركت گاز استان كردستان و ادارات تابعه، همچنين ديدار با علماي اهل سنت استان كردستان وارد شهر سنندج شد. مجيدي و همراهان در بدو ورود به سنندج در جلسه مشترك از نزديک در جريان کار اين مجموعه صنعتي قرار گرفت.
مشاور فرهنگي وزير نفت در اين جلسه گفت: زير ساخت هاي بسيار مناسبي براي خدمت به مردم شريف استان فراهم و با گسترش شبكه هاي گازرساني شرايط مساعد براي تامين انرژي صنايع در استان كردستان هموار شده است.
مجيدي افزود: جاي افتخار دارد به استاني آمده ايم كه برادران اهل تسنن و اهل تشيع در صفوف به هم پيوسته در مراسم نماز جماعت حضور داشته و در آيين هاي ملي و مذهبي دوشادوش هم در حمايت از انقلاب اسلامي وظيفه ملي و مذهبي خود را ادا مي کنند.
اين مقام مسئول در ادامه سخنانش گفت: در شوراي فرهنگي وزارت نفت، سه رويكرد اساسي مورد توجه قرار گرفته است؛ نخستين رويکرد، ساماندهي دفتر ارتباطات حوزي وزارت نفت است. وي ادامه داد: دومين رويكرد، توجه ويژه به مباحث قرآني است و سومين رويكرد تاسيس دفتر ارتباطات وزارت نفت با هنرمندان است كه پيگير مسائل فرهنگي صنعت است.
مجيدي درباره برنامه هاي فرهنگي و اجتماعي صنعت نفت و راهکارهاي تقويت همکاري هاي فرهنگي با افراد حاضر در جلسه بحث و تبادل نظر کرد.
مشاور فرهنگي وزير نفت در اين ديدار با اشاره به لزوم فرهنگ سازي مناسب و متاثر از فرهنگ غني اسلامي در صنعت نفت گفت: بهره مندي از آموزه هاي اسلامي و روحيه جهادي در صنعت نفت بسيار حائز اهميت است، زيرا اين صنعت عظيم با شرايط ويژه و وجود تحريم هايي که نه تنها کاهش نيافته و بلکه افزايش يافته اداره مي شود و اين نشان از ايثار و فداکاري مديران و متخصصان اين صنعت است.
مجيدي از امامان جماعت صنعت نفت به عنوان سربازان فرهنگي وزارت نفت نام برد و گفت: با نظر مساعد وزير نفت نسبت به تشکيل دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت در قم با مسئوليت حجت الاسلام کافي اقدام کرديم که اين کار، مورد تقدير رئيس جمهوري نيز قرار گرفت.
در ادامه جلسه، سيد احسن حسيني، امام جمعه موقت سنندج گفت: هر كس رفتار و كردارش مطابق با آموزه هاي هاي قرآن كريم، سنت نبي مكرم اسلام (ص) و رفتار و منش ائمه اطهار باشد، در دنيا و آخرت سعادتمند است.
وي چهار خصلت را سبب سعادتمندي در دو جهان برشمرد و افزود: اگر مسئولان از اين چهار خصلت برخوردار باشند، زمينه ساز رستگاري در دنيا و آخرت است؛ نخست اينکه زباني صادق داشته باشد، دوم اداي امانت کند و مسئوليت امانت سنگيني كه به او واگذار شده را به عهده گيرد، سومين خصيصه نيز اين است که بهترين اخلاق را داشته باشد و آخرين خصلت، مردم داري و دلسوزي است. ماموستا سيد احسن حسيني امام جمعه موقت سنندج در مورد خدمات شركت گاز استان كردستان گفت: كاركنان متعهد اين شركت علاوه بر پايبندي به شريعت مقدس اسلام در زمينه ارائه خدمات به مردم شريف استان بسيار خوب عمل كرده است.
توجه ويژه به آباداني کردستان
احمد فعله گري، مديرعامل شرکت گاز استان کردستان در جريان بازديد احمد مجيدي، مشاور فرهنگي وزير نفت، اقدام هاي شوراي فرهنگي شركت گاز استان كردستان را ارزنده توصيف كرد. وي در جلسه مشتركي كه با حضور روحانيون منطقه 7 صنعت نفت صورت گرفت، گفت: گازرساني به مناطق روستايي و مرزي کشور با آغاز به کار دولت يازدهم، با شتاب و اولويت بيشتري از سوي وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران پيگيري شد. در دولت دوازدهم نيز، شاهد روشن شدن مشعل هاي آبي گاز در تعداد بيشتري از مناطق کشور و افزايش رفاه عمومي مردم خواهيم بود. مدير عامل شركت گاز استان كردستان در زمينه اجراي پروژه هاي گازرساني روستايي، افزود: استان کردستان يکي از استان هاي برتر کشور در زمينه گازرساني به روستاهاست که باتوجه به کوهستاني و سخت گذر بودن روستاهاي استان کردستان اين عملکرد بسيار مطلوب است. وي شركت گاز استان را يكي از دستگاه هاي موفق در زمينه خدمت رساني به مردم دانست و گفت: اين شركت در زمينه توسعه گازرساني روستايي جزء شركت هاي برتر كشور است. وي از مجموعه مديران و کارکنان شركت گاز كردستان قدرداني كرد و افزود: اجراي اين همه پروژه در استاني که از لحاظ توپوگرافي و جفرافيايي داراي شرايط ويژه و با ساير استان ها، تفاوت اساسي دارد، بدون تلاش شبانه روزي کارکنان امکان پذير نبوده است. فعله گري گفت: به كوري چشم دشمنان گاز طبيعي در روستاهاي صفر مرزي برقرار و اين نشان دهنده توجه ويژه نظام جمهوري اسلامي به توسعه و آباداني كردستان است. مديرعامل شرکت گاز استان کردستان، با اشاره به تعهدات شركت گاز كردستان در گاز رساني به يک هزار و 500 روستا از محل مصوبات بند «ق» گفت: خوشبختانه با تلاش مجموعه شركت گاز كردستان تا پايان امسال بيش از100 روستا از نعمت گاز طبيعي برخوردار مي شوند. وي با اشاره به اينکه اکنون يک هزار و 131 روستا و 29شهر استان از نعمت گاز طبيعي برخوردار است، گفت: با اتمام پروژه هاي گازرساني در دست اجرا آمار روستاهاي گازدار استان کردستان در پايان سال 97 به يک هزار و 230روستا افزايش مي يابد. به گفته وي، استان كردستان از نظر برنامه ريزي گازرساني به روستاها جلوتر از برنامه هاي مصوب است. وي در بخش اقدام هاي فرهنگي و ديني، فعاليت هايي چون توجه به ترويج و توسعه اقامه نماز، همچنين كلاس هاي قرآن براي همه رده هاي سني، برگزاري اردوي فرهنگي براي فرزندان كاركنان، برگزاري مراسم اهداي جوايز مرحله مقدماتي مسابقات قرآني، برگزاري مسابقات قرآني در ماه هاي مبارك رمضان و محرم، برگزاري كلاس هاي تابستاني براي فرزندان همكاران، برگزاري آيين ديدار عمومي مديرعامل با كاركنان و پيمانكاران، برگزاري جشن انقلاب براي كليه كاركنان، برگزاري مسابقات كتابخواني، سمينارهاي متعدد براي همكاران از جمله سمينار ارتقاي سلامت زنان و روان شناسي خانواده، برنامه هاي فضاسازي در جهت امور فرهنگي، برنامه ديدار با خانواده شهدا، جانبازان و آزادگان، حضور چشمگير در برنامه هاي فرهنگ سازي صداوسيماي مركز كردستان و شبكه هاي سراسري نام برد. فعله گري ادامه كاشت نهال، كمك به تجهيز مدارس، آموزش و ترويج نكات ايمني در مدارس، برگزاري بازي هاي محلي در روستاهاي گازدار شده و اهداي جوايز، پخش فيلم با كمك موسسه روژيار براي كودكان بي سرپرست، شركت كاركنان شركت گاز استان كردستان در پاكسازي حاشيه سد وحدت سنندج و كوه آبيدر را از فعاليت هاي صنعت نفت در مسير عمل به مسئوليت هاي اجتماعي برشمرد.
فعال ترين استان در حوزه فرهنگي
در ادامه اين نشست حجت الاسلام والمسلمين درويشي رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 7 صنعت نفت ضمن تشكر از مدير عامل و همكاران شركت گاز استان كردستان، اين شركت را به لحاظ فعاليت هاي فرهنگي و اقامه نماز در سطح مجموعه هاي صنعت نفت در منطقه 7 سرآمد توصيف كرد و شركت گاز استان كردستان را پيشرو و موفق دانست. حجت الاسلام و المسلمين درويشي شركت گاز استان كردستان را در زمينه اجراي ابلاغيه هاي ارسالي بسيار منظم دانست و افزود: اين شرکت در اجراي تمامي دستورالعمل هاي ابلاغي از ستاد اقامه نماز وزارت نفت از جمله طرح هجرت از فعاليت ترين شركت هاست. وي در پايان سخنانش در مورد كمك هاي شركت گاز استان كردستان در جريان زلزله كرمانشاه گفت: كمك هاي شايسته شركت گاز استان كردستان به هموطنان زلزله زده استان كرمانشاه، يكي از پرافتخارترين كارهاي كاركنان اين شركت در سال 96 بوده و هرگز از اذهان مردم پاك نخواهد شد. در پايان جلسه روحانيون شاغل در شركت گاز استان كردستان و شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان كه در جلسه حضور داشتند، ديدگاه هاي خود را در زمينه گسترش فعاليت هاي فرهنگي، ترويج و توسعه اقامه نماز و نحوه برگزاري مسابقات قرآني بيان کردند.
همراه با شهيد ان
شهید کریم دویزاویان
شهيد درسال 1358 وارد شرکت ملي نفت شد و در حالي که دانشجوي دانشگاه صنعت نفت آبادان بود، براي حضور در جبهه هاي جنگ حق عليه باطل بيقرار بود و براي چندين بار در مناطق عملياتي جنوب حضور يافت و سرانجام سيزدهم خرداد سال 60 به خيل شهيدان صنعت نفت پيوست ونام ويادش جاودانه شد. برادر شهيد درباره وي مي گويد:
«همه فعاليت هاي شهيد قبل از انقلاب و در جريان آن اعم از توزيع شب نامه ها، نوشتن شعار روي ديوار، شركت در مساجد و... مخفيانه بود و ما بعد از انقلاب متوجه همه اين جريانات شديم. وي بسيار منضبط و دورانديش بود، هيچ گاه فراموش نمي كرد كه علاوه بر وظايف ديگر، دانش آموز مدرسه نيز هست، براي همين هميشه در رده شاگردان ممتاز مدرسه بود. شهيد كريم دويزاويان در بجا آوردن واجبات ديني و كمك به فقرا پيشقدم بود و به افرادي كه در زمينه هاي اخلاقي، علمي، ديني به او چيزي مي آموختند، عشق مي ورزيد.»
با فرزانگان
خاطره ای از میرزا جواد آقا تهرانی
هنگامي كه ايشان به عنوان نماينده مجلس خبرگان قانون اساسي انتخاب شدند، در تهران كه بودند سعي مي کردند از بيت المال استفاده نكنند و احتياط زياد مي کردند؛ حتي از غذاي آنجا نمي خوردند. بعدها براي فرزندشان نقل کردند که «وقتي در مجلس خبرگان اول براي تدوين و تنظيم قانون اساسي شركت داشتم، شب ها در منزل فرزندم در تهران مقيم بودم و روزها ايشان مرا با وسيله شخصي خود به مجلس مي برد و ظهر براي ناهار برمي گرداند و مجددا عصر مي برد و چون مسافت راه از مجلس تا خانه طولاني بود، به ايشان گفتم لزومي ندارد براي ناهار به منزل بيايم؛ همانجا ناهاري مي خورم. بنا شد ظهرها در مجلس بمانم، اما چون نمي خواستم از غذاي بيت المال استفاده كنم، صبح كه از منزل بيرون مي رفتم، چند عدد ميوه ( سيب يا پرتقال يا غيره) با خود مي بردم. ظهر براي اداي فريضه نماز پايين مي آمديم. پس از پايان نماز، مراقب بودم كه رفقا براي صرف ناهار بروند و كسي متوجه من نباشد. آن وقت مي رفتم و ميوه هايي را كه با خود آورده بودم، از جيب درمي آوردم و مي خوردم، اين ناهار من بود، بدون اين كه كسي متوجه شود؛ حتي برادرت هم نمي دانست.
بختیاری زاده: افزايش بهره وري با توسعه ورزش همگاني
حسين شيخ آزادي سياوش بختياري زاده در مهر سال 1341 در شهر نفتي هفتکل در استان خوزستان متولد شد. وي در سال 1362 به استخدام وزارت نفت درآمد و هم اکنون با 37 سال سابقه، در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي استان خوزستان مشغول به انجام فعاليت است.بختياري زاده در دوران ورزشي خود به عنوان يک فوتباليست در پست مدافع و در تيم هاي شهباز، شاهين، جنوب اهواز و فولاد خوزستان بازي کرده، در سال 1368 با تيم فوتبال شاهين اهواز قهرمان ايران شده و سابقه سرمربيگري در ليگ برتر فوتبال ايران با تيم استقلال اهواز و همچنين عضويت در تيم ملي فوتبال ايران را نيز تجربه کرده است. با اين پيشکسوت ورزش نفت گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
از خودتان بگوييد و اينکه چطور فوتباليست شديد؟
4 ساله بودم که به خاطر شغل پدرم، به شهرستان مسجدسليمان رفتيم و در محله نفتون ساکن شديم. از سال 59- 58 نيز باز هم به خاطر انتقال کار پدرم به شهرستان اهواز آمديم.
در سنين کودکي مثل همه بچه هاي شهرمان، با عشق و علاقه عجيبي که به فوتبال داشتيم، به همراه برادر بزرگترم داريوش در زمين هاي خاکي لين هاي شرکت نفت کوت عبدالله به دنبال توپ گرد دويديم تا اينکه اولين فنون فوتبال را زير نظر استاد علي فاتحي در زمين هاي خاکي کوت عبدالله فرا گرفتم.
با حمايت مجيد باقري نيا که کاپيتان تيم بزرگسالان شهباز اهواز بود، به تيم نوجوانان اين باشگاه رفتم و از سال 1354 نيز وارد فوتبال حرفه اي شدم.
پس از پيروزي انقلاب در حالي که کانديداي عضويت در تيم ملي فوتبال نوجوانان شدم و خود را براي مسابقات بين المللي کان فرانسه آماده مي کردم، جنگ تحميلي آغاز شد و من نيز مانند ساير جوانان وطن، به جبهه رفتم و به عنوان خدمه پدافند موشک هوايي در جبهه هاي دب حردان و غرب کشور، افتخار خدمت به ميهن اسلامي را داشتم.
چه سالي در وزارت نفت استخدام شديد؟
سال 1362 به استخدام وزارت نفت درآمدم و از همان ابتدا تاکنون در شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران مشغول فعاليت هستم.
مهم ترين افتخارات ورزشي شما چيست؟
قهرماني با تيم فوتبال شاهين اهواز در جام حذفي باشگاه هاي ايران در سال 1368، کاپيتان منتخب خوزستان در ليگ قدس، کاپيتان شاهين اهواز در جام حذفي کشور و مسابقات منطقه چهار آسيا، کاپيتان جنوب اهواز در جام باشگاه هاي آسيا و اولين کاپيتان تيم فوتبال فولاد خوزستان.
به تيم ملي فوتبال ايران نيز دعوت شديد؟
بله، اين افتخار را دارم که از سال 64 تا 71 زير نظر مربياني چون فريدون عسگرزاده، پرويز دهداري، علي پروين و آري هان هلندي در تيم ملي فعاليت داشتم و طي اين سال ها، بيش از 12 بازي ملي انجام دادم که عمده اين بازي ها، دوستانه و تدارکاتي بود. از جمله بازي مقابل تيم هاي اميد غنا، اميد سوريه و بازي مقابل تيم دينامو در سدن آلمان.
در بازي مقابل تيم ملي اميد غنا، عابدي پله (مرد سال فوتبال آفريقا) يار مستقيم من بود و در بازي با تيم دينامو در سدن آلمان، ماتياس سامر که دو سال بعد مرد سال فوتبال اروپاشد، يار مستقيم من بود.
شيرين ترين و تلخ ترين خاطره ورزشي؟
قهرماني با شاهين اهواز در جام حذفي باشگاه هاي ايران، شيرين ترين خاطره ورزشي ام بود، همچنين هنگام وقوع زلزله منجيل و رودبار به همراه تيم جنوب اهواز در شمال بوديم که اين حادثه دردناک رخ داد و موجب کشته شدن تعداد زيادي از هموطنان مان شد که اين حادثه، تلخ ترين خاطره از دوران حضورم در ورزش محسوب مي شود.
افرادي مثل سياوش بختياري زاده در ورزش پالايش و پخش چه جايگاهي دارند و از تجارب آنها چگونه استفاده مي شود؟
طي سال هاي حضورم در شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، متاسفانه هيچ وقت از ما با تجربه ها و پيشکسوتان ورزش که به دليل حرفه و تخصص مان جذب وزارت نفت شديم، استفاده نشده است. يک دوره به عنوان سرمربي در المپياد فرزندان شرکت کردم و با تيم فرزندان پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، قهرمان مسابقات وزارت نفت شديم؛ اما ديگر در مسابقات بعدي از من استفاده نشد.
به استفاده نشدن از تجارب قهرمانان پيشکسوت در ورزش وزارت نفت و پالايش و پخش اشاره کرديد. در اين خصوص بيشتر توضيح مي دهيد؟
بزرگاني همچون يعقوب نجفي جويباري، زنده ياد سيروس قايقران، مقصود بايرامي، مجيد ترکان و ... افرادي بودند که در مسابقات قهرماني المپيک و بازي هاي آسيايي براي کشورمان افتخار آفريدند؛ اما هرگز از دانش و تخصص اين افراد در ورزش وزارت نفت استفاده نشد که اين امر به دليل نداشتن شناخت کافي مديريت وقت در ورزش وزارت نفت بود.
در ورزش کشورمان و همچنين در ورزش وزارت نفت، کمتر از پيشکسوتان تحصيلکرده ورزشي استفاده مي شود، ولي در عين حال بايد بگويم، دراين چند سال بهتر شده است. اميدوارم روزي برسد که امور ورزش وزارت نفت به دست افراد کاردان، باتجربه و متخصص ورزش سپرده شود.
چه پيشنهادي براي بهتر شدن اين موضوع و ورزش نفت داريد؟
پيشنهاد مي کنم که مسئولان ورزش وزارت نفت، براي يک بار هم که شده، يک دور همي با حضور پيشکسوتان ورزش اين وزارتخانه در تهران يا محمود آباد حداقل به صرف يک چاي برگزار کنند. نفت سرشار از ظرفيت است و تيم هاي نفتي در رشته هاي مختلف با حضور در ليگ هاي برتر و دسته هاي پايين تر افتخار آفرين بوده اند. پس بايد بيشتر به آنها توجه شود و مورد حمايت بيشتري قرار گيرند. در ورزش همگاني هم از ظرفيت خوبي برخورداريم و کارکنان زحمتکش نفت نشان داده اند که در کنار کار، به ورزش هم اهميت مي دهند و برگزاري المپياد ها، نشانه همين موضوع است. ورزش، باعث سلامت و نشاط و نيز بالارفتن بازدهي کار مي شود، از اين رو بايد به اين موضوع بيشتر اهميت داده شده و شرايطي فراهم شود که کارکنان، اشتياق بيشتري به انجام فعاليت هاي ورزشي داشته باشند.
صعود مشترک نفتی ها و پخشی ها به ارتفاعات قطری شاهرود
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران به صورت مشترک، با کارکنان پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شاهرود به ارتفاعات قطري شاهرود صعود کردند.
42 نفراز كوهنوردان شركت ملي نفت ايران و كاركنان و مدير شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شاهرود، سبحان رجب پور؛ علي زنگانه، رئيس حسابداري ناحيه مركزي و سيد محمد حسيني، رئيس ناحيه مركزي به صورت مشترک طي 6 ساعت کوهپيمايي موفق شدند به ارتفاعات قطري صعود کنند. ارتفاعات قطري در شاهرود و در حاشيه جنوبي رشته کوه البرز و درکنار روستاي زيباي ابر قرار دارد که ارتفاع منطقه قطري 2 هزار و 986 متراست. در پايان اين صعود، از سوي هيات کوهنوردي شاهرود، به کوهنوردان حکم صعود داده شد.
کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از:
سبحان رجب پور، سيد محمد حسيني، علي زنگانه، وحيدمحمدي، محمد جواد ميرزايي، محسن عزيززاده صداقت، عبدالله شاهرخ، فريدون ابو قداره، مصطفي باقري، سپهر باقري، اميررضا شيوياري، سعيد شيوياري، رضا قاسمي، بهنام حسين پور، امير پور شريف، اكبر قدردان، محمد رضا شهابي فر، علي قرباني، سيدهادي جمشيدي، منصور رحيم زادگان، مصطفي حسيني عدل، محمد دانشور، سهيل دانشور، سيد نادر رضوان، محمود مير آبادي، محمدعلي عبادي، قادر شادي وند، حسينعلي محمد حسيني، سيد صادق دهخوار قاني، سيد مصطفي احمدي نسب، نادر مروتي، رضا حسين زاده، سعيد قادري، محسن صداقت، منصور رشيدي، مسعود محمد اصغري، رضا نوشادي، امير حسين گرامي راد، اعتماد باقري، محمود رضا مرادي، كيوان رضايي، پرويز لطيفي، سيد بهرام صفوي، فرامرزفرجي، حميد غفاري، رحمت اله رزاقي( مربي ) و حسين باقرزاده ( سرپرست گروه).
14 صعود کوهنوردان مهرگان گاز چهارمحال و بختياري
گروه کوهنوردي مهرگان شركت گاز استان چهارمحال و بختياري با هدف ايفاي مسئوليت هاي اجتماعي، توسعه ورزش، ارتقاي سلامت، بهبود روحيه و افزايش بهره وري کارکنان، 14برنامه ترکيبي شامل برنامه هاي تفريحي، خانوادگي سبک، کوهپيمايي وکوهنوردي سنگين را اجرا کرده است.
غلامعلي كريميان، رئيس كميته ورزش شركت گاز اين استان از صعود به قلل دماوند، سبلان، زردكوه، حوض دال و... تنها به عنوان گوشه هايي از فعاليت هاي انجام شده از سوي اين گروه اشاره كرد و گفت: اين گروه به منظور ايفاي مسئوليت اجتماعي وحفظ محيط زيست، در برنامه هاي هر فصل خود يک برنامه زيست محيطي به شکل پاکسازي طبيعت در مناطق گردشگري استان اجرا مي کند و ميزبان گروه هاي دوستدار طبيعت است.
وي شرکت در فعاليت هاي خيرخواهانه جمعي، عيادت از دانش آموزان مناطق محروم وخانواده هاي گرانقدر شهدا و...را از برنامه هاي فرعي و اجتماعي اين گروه برشمرد و از همكاراني كه به صورت مستمر فعاليت هاي گروه را پوشش مي دهند، قدرداني کرد.
باقري، رئيس گروه کوهنوردي شركت گاز استان نيز ضمن تشكر از همکاري مسئولان شركت گاز، بخصوص سيامك حيدري، مدير عامل؛ غلامعلي كريميان، رئيس امور مالي وپشتيباني ورئيس كميته ورزش و اعضاي شوراي فرهنگي – ورزشي براي اجراي برنامه ها گفت: با توجه به محدوديت هاي مالي، تعدادي از برنامه هاي پيش بيني شده، محقق نشد كه از مسئولان درخواست مي کنيم. براي تقويت و تداوم فعاليت هاي گروه، منابع مالي مورد نظر تامين شود. وي ضمن تقدير از همکاران همنورد، فعاليت در کنار اعضاي گروه کوهنوردي مهرگان شرکت را باعث دلگرمي، فخر و مباهات خود برشمرد و خواستار حمايت هاي بيشتر در برقراري بيمه حوادث، برگزاري کلاس هاي آموزشي و تخصيص منابع به منظور حمايت از گروه براي صعودهاي بزرگتر شد.
در مسابقات قهرماني کشور
وزنه بردار نفتی افتخار آفرینی کرد
وزنه بردار تيم نفت و گاز مسجدسليمان، مدال نقره مسابقات کشوري را کسب کرد.
مسابقات قهرماني کشوري رده سني زير 15 سال يادواره شهيد محسن کشاورز با حضور تيم هايي از 27 استان کشور برگزار شد.
در اين مسابقات که رده سني نوجوانان و اميدهاي المپيک 2024 در شهر کرج و به مدت 4 روز برگزار شد، 114 وزنه بردار از سراسر کشور در رده هاي سني مختلف به رقابت پرداختند.
در اين رقابت ها کيان سهرابي، وزنه بردار دسته 77 کيلوگرم تيم نفت مسجدسليمان موفق شد با مهار وزنه 96 کيوگرم در حرکت يک ضرب، 119 کيلوگرم در دسته دو ضرب و در مجموع با مهار پولاد سرد به وزن 215 کيلوگرم مدال نقره اين مسابقات را از آن خود کرد.
در اين مسابقات تيم هاي مازندران، فارس و خوزستان به ترتيب عناوين اول تا سوم را کسب کردند.
با درخشش در جام بين المللي کازانف
دووميداني کاران نفت تهران نقره اي شدند
تيم دووميداني نفت تهران، قهرمان ليگ برتردووميداني کشور، به نمايندگي از جمهوري اسلامي ايران در مسابقات بين المللي جام كازانف قزاقستان شرکت کرد و با کسب مدال هاي رنگارنگ، به مقام نايب قهرماني دست يافت. دووميداني کاران نفت تهران با كسب 10 مدال رنگانگ، موفق به كسب مقام دوم رقابت هاي دووميداني جام كازانف شدند.
تيم دووميداني نفت تهران، نايب قهرمان ليگ برتر باشگاه هاي ايران، به نمايندگي از كشورمان در بيست و هشتمين دوره مسابقات بين المللي جام كازانف كشور قزاقستان شركت كرد. اين رقابت ها كه در تقويم جهاني گنجانده شده و ركوردهاي ورزشكاران برتر در آن به عنوان ركورد ورودي مسابقات المپيك، جهاني و آسيايي محسوب مي شود، با حضور 12 كشور قزاقستان، قرقيزستان، تاجيكستان، تركمنستان، بحرين، هندوستان، كنيا، سوريه، ازبكستان، مالزي، اكراين و ايران در شهر آلماتي(قزاقستان) برگزار شد و دووميداني كاران در 17 ماده با يکديگر به رقابت پرداختند.
تيم نفت تهران كه تنها در بخش آقايان اين مسابقات شركت كرده بود، در مجموع با كسب 4 مدال طلا، 5 مدال نقره و يك مدال برنز، بعد از تيم قزاقستان ميزبان و بالاتر از تيم قدرتمند ازبكستان در جايگاه دوم قرار گرفت. اين عنوان ارزشمند در حالي به دست آمد كه تمامي كشورها با نفرات ملي پوش خود در دو بخش آقايان و بانوان حاضر شدند و تيم نفت تهران (تنها تيم باشگاهي) به عنوان نماينده شايسته جمهوري اسلامي ايران با تركيب فقط 11 ورزشكار، در اين رقابت ها حضور پيدا كرده بود.
در اين مسابقات، امير مرادي در مواد 800 و 1500 متر، رضا قاسمي در ماده100 متر و تيم 4×400 متر امدادي (متشكل از آقايان امير مرادي، مسلم نيا دوست، رضا ملك پور و منصور عفري ) مدال طلا برگردن آويختند و رضا قاسمي در 200 متر، مسلم نيا دوست در 1500 متر، كيوان قنبرزاده در پرش ارتفاع، يونس يوسف وند در پرتاب نيزه و رضا ملك پور در ماده 400 متر با مانع صاحب مدال نقره شدند. در ماده 110 متر با مانع نيز ميلاد سيار، مدال برنز را بر گردن آويخت و از اين تعداد چهار نفر جواز حضور در بازي هاي آسيايي جاكارتا را كه مرداد امسال در كشور اندونزي برگزار خواهد شد، كسب کردند.
در اين رقابت ها اسماعيل كبوتران (سرپرست)، ايرج ايري (سرمربي)، عبدالغفار سقرواحمد زارعكار (مربي)، رضا قورچيان به عنوان سرپرست كاروان و علي اصغر امين، نماينده حراست شركت ملي نفت، تيم دووميداني نفت تهران را همراهي کردند.
ايرج ايري، سرمربي تيم نفت تهران ضمن ابراز رضايت از عملكرد اعضاي تيم، سطح كيفي مسابقات را از اين لحاظ که تيم ها در حال آماده سازي براي حضور قدرتمند در مسابقات بازي هاي آسيايي قرار داشتند و با تمام توان پا به اين تورنمنت گذاشته بودند، خوب ارزيابي کرد و از مساعدت وزير نفت، مديرعامل شركت ملي نفت ايران، معاون مديرعامل در امورعمليات غير صنعتي و مشاور ايشان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني و همچنين ديگر مديراني كه شرايط حضور قدرتمند تيم نفت تهران را در اين مسابقات فراهم آوردند، تشكر و قدرداني کرد.
همچنين قورچيان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني و مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي نفت تهران ضمن تشكر از رئيس و دبير فدراسيون دووميداني و ساير مسئولان ورزش كشور ميزبان، اعضاي تيم اعزامي بويژه كادر فني ارزنده آن (قهرمانان ملي جذب شده در امور ورزش) و ايرج ايري، رئيس ورزش قهرماني، مراتب قدرداني و سپاس ويژه خود را از مساعدت هاي مهندس زنگنه، مقام عالي وزارت؛ آقاي کاردر، مدير عامل شركت ملي نفت؛ آقايان خليلي، معاون مدير عامل در امور عمليات غير صنعتي؛ دهقاني، سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني؛ مولايي، مدير توسعه منابع انساني شركت ملي نفت؛ اميري فرد، مشاورمعاون مديرعامل در امور عمليات غير صنعتي و شاه كرمي، مديركل امور سلامت، تربيت بدني و مسئوليت اجتماعي اعلام کرد.
قهرماني ايران در مسابقات جوانان جهان
با درخشش وزنهبرداران ملي حفاري
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي شرکت ملي حفاري ايران از درخشش سه نفر از وزنه برداران عضو اين باشگاه در مسابقات وزنه برداري جوانان جهان در سال 2018 خبر داد.
ايرج کريمي، مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي شرکت ملي حفاري ايران درباره درخشش وزنه برداران ملي حفاري گفت: اين مسابقات از تاريخ 16 تا 23 تير سال جاري با حضور 136 وزنه بردار از کشورهاي مختلف جهان، به ميزباني کشور ازبکستان در شهر تاشکند برگزار شد. در اين رقابت ها سه نفر از وزنه برداران عضو باشگاه و حميد رشيدي از کارکنان شرکت به عنوان سرمربي، تيم ملي کشورمان را همراهي کردند. وي در ادامه افزود: در مسابقات وزنه برداري جوانان جهان، علي داودي در دسته 105+ کيلوگرم در مجموع، مدال طلا را به خود اختصاص داد و پيروزي تيم ملي کشورمان در اين عرصه را براي سومين سال متوالي رقم زد.
همچنين حسين سلطاني در دسته 77 کيلوگرم در مجموع مدال نقره و امير عزيزي در دسته 105 کيلوگرم مدال برنز را کسب کردند.
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي شرکت ملي حفاري ايران گفت: در اين مسابقات تيم ايران با 512 امتياز اول و تيم هاي ازبکستان با 436 امتياز و ترکيه با 411 امتياز به ترتيب دوم و سوم شدند.
تيم ملي وزنه برداري جوانان کشور با ترکيبي از وزنه برداران باشگاه فرهنگي - ورزشي ملي حفاري، پيش از اين در رقابت هاي جهاني سال 2017 در ژاپن و 2016 در گرجستان، مقام قهرماني را کسب کرده بود. کريمي درباره وزنه برداري در شرکت ملي حفاري گفت: تيم وزنه برداري اين باشگاه از تيم هاي مطرح کشور است و در زمان حاضر در مسابقات ليگ برتر جوانان و بزرگسالان کشور حضور دارد و همچنين شش دوره مقام قهرماني و يک دوره نايب قهرماني باشگاه هاي آسيا را در کارنامه خود ثبت کرده است.
بانوان شركت ملي نفت بر بام ايران
20 نفر از اعضاي گروه كوهنوردي بانوان شركت ملي نفت، با هماهنگي هيأت كوهنوردي شرکت ملي نفت ايران، به بام ايران قله دماوند صعود کردند. بانوان کوهنورد شرکت ملي نفت ايران، طبق تقويم سالانه با حضور در منطقه و از سمت روستاي رينه و جاده خاكي و جبهه جنوبي، صعود خود را به قله دماوند شروع کردند.
دراين صعود، بعضي اعضاي گروه که امكان صعود به ارتفاعات بالاي 5 هزار متر را نداشتند و نتوانستند بيش از ارتفاع 3100 متر صعود کنند، در همان منطقه باقي ماندند، اما ساير اعضاي گروه به مسير خود ادامه دادند تا به بارگاه سوم رسيدند.
شايان ذکر است، کوهنوردان از ساعت 7 صبح کوهپيمايي را شروع کردند و بعد از 8 ساعت موفق شدند به بارگاه سوم برسند. اسامي کوهنورداني که در صعود به دماوند حضور داشتند، عبارت است از: فيروزه رهبر(بازنشسته)، سعيده ردايي (بازنشسته)، مريم زرينه، زينب
احمدي، ليلا فرخ نژاد، الهه صفري، فرزانه جعفر طياري، الهه الهياري، مهين يامولازواره (بازنشسته)، توران اسامه (بازنشسته)، مريم گلشني، زهرا مهرخواه (بازنشسته)، زهره زارع، آزيتا اخترخاوري، معصومه حبيب الله (بازنشسته)، الهه محمد عليزاده، ناديا اسمي خاني(مربي)، خديجه علي پناهي (سرپرست) و محمد گلپريان (نماينده امور ورزش وتربيت بدني)
صعود جانباز خطوط لوله به قله ولینجا
کوهنورد جانباز شرکت ملي پالايش و پخش به قله 3 هزار و 380 پايي ولينجا در استان مرکزي صعود کرد. محمود اسدي، جانباز شيميايي شاغل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران ـ منطقه اصفهان، موفق شد به قله ولينجا صعود کند. او حدود 7 سال است که عضو هيات کوهنوردي جانبازان شرکت پالايش و پخش است و هر ساله در برنامه هاي صعود اين هيات به قله هاي مختلف کشور شرکت مي کند.
اسدي درباره آخرين صعود خود به همراه تيم کوهنوردي گفت: «صعود ما حدود 3 ساعت طول کشيد؛ صعودي افتخار آفرين همراه با همکاران قطع عضو پا که اين تلاش آنها باعث افتخار همه ما ايرانيان است. در برنامه صعود به قله ولينجا، از آثار باستاني دليجان، آبشار نياسر و امامزاده سلطان علي ابن محمد در مشهد اردهال نيز از سوي هيات کوهنوردي جانبازان پالايش و پخش بازديد شد.
صعود به قله هايي همچون سبلان در شهر اردبيل، سلطان ارشد در تبريز، رنج در حومه شهر شيراز و گنو در بندرعباس در کارنامه کوهنوردي اسدي به چشم مي خورد.
نگاهي به زندگي و احوال محمد نقي زاده، استاد معماري
به دنبال شهر آرماني
محقق و نويسنده اي که تمامي موضوعات نوشتاري و تحقيقاتي خود را در خدمت هنر معماري قرار داد و حاصل سال ها مطالعات خويش را در اين عرصه در قالب ده ها مقاله علمي، پژوهشي و 14 جلد کتاب به ثمر نشاند. دريافت بيش از 35 تقديرنامه از همايش هاي ملي و بين المللي از نشان هاي پرافتخار اوست. محمد نقي زاده در شهريور 1331 در شهرستان نطنز تولد يافت. يک ساله بود که خانواده به تهران نقل مکان کرد و ابتدا در محله محموديه شميران و سپس به خيابان سلسبيل سکني گزيد و در همين محله بود که در سال 1338 در دبستان داريوش تحصيل خود را آغاز کرد.
پس از پايان تحصيلات دوره ابتدايي در دبيرستان هاي جلوه، خرداد و اديب به ادامه تحصيل پرداخت. در خرداد 1350 موفق به اخذ ديپلم رياضي از دبيرستان اديب شد« در آن زمان فکر کردم که درس خواندن کافي است و بهتر است به دنبال کار و زندگي رفت. از اين رو بود که براي جذب در بازار کار به ناگزير در آبان ماه همان سال به خدمت نظام وظيفه رفت و بعد از دو سال خدمت سربازي در آبان ماه 1352 کارت پايان خدمت گرفت. در دي ماه 1352 در بانک ايران و هلند استخام شد. در همان سال تصميم به ادامه تحصيل گرفت و با شرکت در کنکور سراسري، همزمان در چندين رشته دانشگاهي، مهندس معماري در دانشگاه علم و صنعت، مدرسه عالي حسابداري نفت، رشته هاي شبانه فيزيک دانشگاه تهران و مهندسي توليد دانشگاه علم و صنعت پذيرفته شد؛ «موقع تصميم گيري بود يا کار به اضافه درس در رشته شبانه اي که خيلي مورد علاقه نبود و طولاني نيز بود و البته جاذبه آنها نيز از مهندسي معماري کمتر بود؛ با ترک اشتغال و تحصيل در رشته مورد علاقه. مرحوم ابوي به کمکم آمد که نگران نباش خدا بزرگ است! همين! و علي رغم فوت پدر در آذر 1354 خداوند نشان داد که بزرگ است! آن هم بزرگي اي که به وصف نمي آيد. در همان سال آموزش رايگان شد و علاوه بر آن کمک هزينه تحصيل و مسکن نيز پرداخت مي شد که تا حد زيادي تکافوي مخارج تحصيل در رشته گراني چون معماري را مي کرد.» بدين سان نقي زاده تحصيل در رشته مهندسي را اختيار کرد تا اينکه سرانجام در شهريور 1357 در همين رشته فارغ التحصيل شد. اما اکتفا به دانش نامه ليسانس عطش روحي وي را به هيچ وجه سيراب نمي کرد. از اين رو پس از يک سال وقفه، در سال 1358 در کنکور کارشناسي ارشد دانشگاه تهران شرکت کرد و در رشته طراحي شهري دانشکده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران پذيرفته شد. تا اينکه در سال 1367 موفق به اخذ دانش نامه کارشناسي ارشد شد. آنگاه در ارديبهشت 1370، براي ادامه تحصيل در مقطع دکتري به سيدني استراليا رفت و پس از طي يک دوره قريب 5 ساله در همان رشته نيوساوث ولز به اخذ دانش نامه دکتري نايل آمد.
اما سرنوشت محمد نقي زاده، با صنعت نفت در 11 ارديبهشت سال 1363 در اداره مهندسي و ساختمان طرح گاز طبيعي کنگان پيوند مي خورد. تا سال 1370 در اين اداره برابر سمت سازماني مهندسي ارشد سيويل، هم چنان به فعاليت پرداخته و در عمل مامور به رتق و فتق اموري همچون؛ پروژه خانه سازي شهرک توحيد، ترمينال فرودگاه توحيد، پروژه و پل هاي جاده پالايشگاه به دوراهک که تلفيقي از مباحث معماري و ساختمان و سيويل بود و همچنين پروژه هاي کوچکي همچون ساختمان هاي ايستگاه زلزله نگاري و مدارس براي روستاهاي منطقه و ... مي شود.
آغاز تاليفات اصلي در هنر معماري
وي پس از بازگشت به ايران در سال 1375 برابر سمت کارشناس ستاد مديريت مهندسي و ساختمان به صورت مامور در واحد طراحي مرکزي سوم شروع به کار مي کند که اين وضعيت تا دي ماه 1383 يعني زمان بازنشستگي وي ادامه مي يابد.
نقي زاده همچنين سابقه تدريس و کارهاي پژوهشي را در کارنامه شغلي خود دارد؛ وي پس از بازنشستگي در دانشکده هنر و معماري واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد به تدريس و پژوهش اشتغال يافت که همچنان ادامه دارد. در اين دانشگاه موفق به راه اندازي دوره هاي دکتري معماري اسلامي و شهرسازي اسلامي شد که تاکنون چهار دوره دانشجويي را پشت سر گذاشته است. تدريس در دانشگاه هاي آزاد مشهد، شوشتر، امام خميني قزوين و هنر اسلامي تبريز و نيز راهنمايي يا مشاوره 24 رساله دکتري و 55 پايان نامه کارشناسي ارشد، از جمله خدمات دانشگاهي وي محسوب مي شود.عضويت در هيئت تحريريه پاره اي نشريات از جمله: مجله علمي پژوهشي هويت شهر، مجله کتاب ماه هنر، مجله علمي پژوهشي مديريت شهري از ديگر فعاليت هاي فرهنگي نقي زاده به شمار مي آيد.
آثار قلمي نقي زاده غالبا در دهه هشتاد شکل مي گيرد. وي با چاپ و انتشار 14 اثر مکتوب در رشته معماري، نگارش و انتشار بيش از صد مقاله در مجلات و نشريات علمي، پژوهشي وتخصصي، نگارش و انتشار 49 مقاله در قالب کتب (مجموعه مقالات) و مجموعه مقالات همايش هاي ملي و بين المللي و نيز نگارش و ارائه بالغ بر 80 مقاله در همايش هاي ملي و بين المللي، در سال 1387 به عنوان پژوهشگر برگزيده نهمين دوره معرفي پژوهش فرهنگي و رتبه چهارم پرتاليف ترين محققان ايران در رشته هنر معماري، شناخته مي شود.وي نظر به رشته تخصصي خود تمامي آثار قلمي خود را معطوف دانش معماري داشته و مسايلي چون: معماري و شهرسازي اسلامي، جايگاه طبيعت و محيط زيست در فرهنگ و شهرهاي ايراني، ادارک زيبايي و هويت شهر در پرتو تفکر اسلامي، مباني هنر ديني در فرهنگ اسلامي و نيز شهر آرماني اسلام يا فضاي حيات طيبه، از جمله موضوعات نوشتاري وي را تشکيل مي دهد.نويسنده در کتاب شهر آرماني اسلامي يا فضاي طيبه، بر پايه باور به امکان وجود شهر اسلامي و ضرورت توجه و فعاليت در شکل گيري آن، بايسته هاي تحقق شهر اسلامي را بر مبناي نصوص ديني در هفت فصل برمي شمرد. به زعم نويسنده ظهور شهر اصيل اسلامي بدون ارکان سه گانه غيرممکن است. اين ارکان در عالي ترين صورت خود عبارتند از: (انسان کامل که در مراحل پايين تر، مومن و مسلمان است)، ارتباطات (مشتمل بر قوانين و اخلاق و رفتارهاي) متکي بر تعاليم اسلام و «کالبد» که بر پايه اصول اسلامي شکل گرفته اند.
تقدير از هنرمند پيشکسوت
نقي زاده همچنين درحاشيه پژوهش هاي اصلي خود، تاملي نيز در معناي مناسک حج داشته که حاصل آن را در کتابي مستقل تحت همين عنوان به چاپ رسانده است. تاملي در معناي مناسک حج خلاصه اي است از آنچه که طي سفر حج به ذهن مولف رسيده است. اين کتاب در 232 صفحه به معرفي اجمالي مناسک حج، مواضع و اماکن مقدسه مي پردازد.گفتني است، دريافت بيش از 35 تقديرنامه از همايش هاي ملي و بين المللي، اخذ رتبه دوم رشته مقالات تخصصي در جشنواره مطبوعات در حوزه شهري در ارديبهشت 1383، اخذ عنوان برگزيده در شانزدهمين دوره هفته کتاب استان اصفهان و کسب لوح سپاس هيئت داوران در همايش تجليل از خادمان فرهنگ مکتوب اصفهان در سال 1387، کسب عنوان هيئت علمي برتر در دانشکده هنر و معماري واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي در سال هاي 1385 و 1386، در کارنامه علمي، پژوهشي اين محقق و پژوهشگر برجسته به ثبت رسيده است.محمد نقي زاده در نقش عضوي از خانواده نفت، در سال 1387 به عنوان بازنشسته نمونه از سوي سازمان بازنشستگي صنعت نفت انتخاب شد.
تاثيرات هنر و فرهنگ بر يکديگر
نقي زاده در يکي از آثارش آورده است : فرهنگ، که اجمالا به معناي روح و معناي زندگي است، معتقدان و پيروان خويش را به حفظ، اشاعه، تصفيه، کمال بخشيدن و پويايي ارزش هايشان هدايت و رهبري مي کند. هنر نيز، که به طور خلاصه عبارت از تجلي کالبدي و عيني معنا و هويت مورد باور انسان در ساخته هايش مي باشد، جلوه اي از معرفت انسان و پاسخي به نيازهاي معنوي است. بنابراين، دخالت ارزش هاي فرهنگ هنرمندان نيز که بخشي از صاحبان فرهنگ هستند، در خلق آثار آنان امري طبيعي و محرز است. حال اگر ارزش هاي فرهنگي، ارزش هايي معنوي و پايدار باشند و هنرمند نيز در جهت نمايش آنها به خلق اثر بپردازد، هنري متعالي ظهور خواهد نمود که به عنوان مقوم فرهنگ ايفاي نقش خواهد کرد. گسترش هنر موصوف نيز که بستگي به اقبال عمومي دارد، در صورت تمايل جامعه به ارزش هاي موردنظر هنرمند، پديدار خواهد شد.
عدم اقبال عمومي مي تواند ناشي از چند مورد باشد: ممکن است هنرمند نتوانسته باشد با مخاطب ارتباط برقرار نموده و ارزش موردنظر را به وي القا نمايد. اين امکان نيز وجود دارد که ارزش هاي موردنظر هنرمند و مخاطب از دو ساحت يا قلمرو متفاوت باشند. ممکن است درعين حالي که ارزش هاي طرفين همسوست، رجحان هاي طرفين متفاوت باشد و بسياري امکان هاي ديگر. فرهنگ و هنر تاثيرات متقابل و کاملا مستحکم و غيرقابل انکاري بر يگديگر دارند که بدون دخول در بيان رابطه مراتب آنها با يکديگر، به برخي از اين تاثيرات و ارتباطات اشاره مي شود.
برگرفته از کتاب نفت و قلم نوشته
احمد راسخی لنگرودی
نظم
چه اميد است اينجا؟
صـبـح پـيـري اثـر قـطـع اميد است اينجا تار و پود کفنت موي سفيد است اينجــا
سـاز هـستي قفس نغمه خودداري نيـست رم بـرق نـفـسي چند نشيد است اينجـا
جـلـوه بـيـرنـگـي و نـظـاره تماشايي رنگ چمن آراست قديمي که جديد است اينجـا
نـقـشـي از پـرده درد ا ست گشاد دو جهان هر شکستي که بود، فتح نويد است اينجـا
غـنـچـه وا شـده مـشـکل که دلي نگشايد بستگي چون رود ازقفل ، کليد است اينجا
مـرگ تـسـکـين نـدهد مـنتظر وصل تو را پاي تا سر زکفن چشم سفيد است اينجـا
تـخـم گـل ريـشـه طـراز رگ سنـبل نشود هم درآنجاست سعيدآنکه سعيداست اينجا
مـگـذر از رنـگ کـه آيـينه اقـبال صفا است دود برچهره آتش شب عيد است اينجــا
جـهد تعـطيل صفت نقص کمال ذات است يا بگو يا بشنو گفت و شنيد است اينجــا
در جنون حسرت عيش دگر از بيخبري ست موي ژوليده همان سايه بيد است اينجــا
زين چمن هر رگ گل دامن خون آلودي است حيرتم کشت، ندانم که شهيد است اينجـا
بـوي يـاس از چـمـن جـلوه امکان پيداست دگر اي بيدل غافل چه اميد است اينجــا
بيدل دهلوي
چه بشنویم؟
ساز و آواز ناب
نمي دانم شما که مخاطب نشريه «مشعل» هستيد، آثار کانون چاووش را به ياد داريد يا نه؟ اما يکي از بهترين آثار و آلبوم هاي موسيقي، در چاووش و حدود سال هاي 55 تا 62 توليد شد. نوازندگان اسطوره اي موسيقي ايراني، آهنگسازان و خوانندگان بزرگي چون شجريان، مشکاتيان، لطفي و ناظري، نوا و آواي خود را در پنج دهه اخير حيات موسيقي ايراني، جاودانه کردند. اين هفته به شما پيشنهاد مي کنيم «لاله بهار» به آهنگسازي مشکاتيان و خوانندگي شهرام ناظري را بشنويد. کاري در شور و دشتي که آوازهاي نابي دارد و تصنيف «مرا عاشق اش» از بهترين تصنيف هاي تاريخ تصنيف سازي موسيقي ايران است.
چه ببینیم؟
«ليلا»ي فراموش ناشدني
واقعا خيلي وقت ها لازم نيست به روز بود. مي توان چرخشي به عقب داشت و گشتي در آثار سينمايي تاريخ ايران زد. سال هاي نخستين دهه 70، يعني همان دوراني که سينماي ايران در اوج شکوفايي خلاقانه خود به سر مي برد، يک فيلم از داريوش مهرجويي، جريان سينمايي کشور را عوض کرد. «ليلا» ي مهرجويي با معرفي دو چهره جوان و فضاي نوستالژيکي اش، هنوز هم يکي از بهترين فيلم هاي اين کارگردان و تاريخ سينماي ايران محسوب مي شود. «ليلا»، زني با شخصيتي درون گرا، زندگي خوبي را با همسرش سپري مي کند، تا اينکه متوجه مي شود... بگذاريد باقي اش را نگوييم. ممکن است بگوييد فيلم را ديده ايد، اما ما اين هفته پيشنهاد مي کنيم يک بار ديگر آن را ببينيد، اگر هم نديده ايد، حتما به تماشاي اين فيلم بنشينيد.
داستـانک
به دنبال خشنودي
پيرمردي با همسرش در فقر زياد زندگي مي کردند. هنگام خواب، همسر پيرمرد از او خواست شانه اي برايش بخرد تا موهايش را سرو ساماني دهد. پيرمرد نگاهي حزن آميز به همسرش کرد و گفت که نمي توانم بخرم، حتي بند ساعتم پاره شده و در توانم نيست تا بند جديدي برايش بگيرم. پيرزن لبخندي زد و سکوت کرد.
فرداي آن روز پيرمرد بعد از تمام شدن کارش به بازار رفت و ساعت خود را فروخت و شانه اي براي همسرش خريد. وقتي به خانه بازگشت، شانه در دست با تعجب ديد که همسرش موهايش را کوتاه کرده است و بند ساعت نو براي او گرفته است. مات و مبهوت اشک ريزان همديگر را نگاه مي کردند. اشک هاي شان براي آن نبود که کارشان هدر رفته است، بلکه به آن دليل بود که همديگر را به يک اندازه دوست داشتند و هرکدام به دنبال خشنودي ديگري بودند.
به ياد داشته باشيد اگر کسي را دوست داريد يا شخصي شما را دوست داشته باشد، بايد براي خشنود کردن او سعي و تلاش زيادي انجام دهيد.
چه بخوانیم ؟
راز سايه
اگر در زندگي شرايط سختي را تجربه کرده ايد و يا در حال حاضر شرايط سختي داريد، خواندن اين کتاب قطعا به شما کمک مي کند. در واقع اين کتاب براي افرادي نوشته شده که در اثر اين سختي ها داستاني را براي خود تعريف مي کنند و تحت تاثير آن هستند. «راز سايه» با اشاره به زندگي افراد مختلف و بررسي داستان آنها نوشته شده و به طور کلي به خواننده کمک مي کند تا به حال خوب برسد و پس از پايان هر فصل، تمرين هايي با عنوان گام هاي شفابخش ارائه مي کند. «راز سايه» به ما ياد مي دهد که نقاط ضعف حاصل از داستان خود را به نقاط قوت تبديل و سعي کنيم با داستان زندگي خود کنار بياييم و داستان بهتري خلق کنيم. اين کتاب در مورد داستان زندگي شماست؛ داستاني که خودتان براي خويشتن تعريف مي کنيد و تحت تاثير آن هستيد. دبي فورد، در اين کتاب به شما نشان مي دهد که چگونه از داستان زندگي خود استفاده کنيد و از تمامي ناراحتي ها و کاستي هايتان بهره ببريد تا خود نهفته در زخم هايتان را دريابيد. همچنين اين کتاب به شما ياد مي دهد که چگونه از شر تفکرات مايوس کننده و از ناکامي هايي که در زندگي داشته ايد، خلاص شويد و داستان زندگي خود را از نو بنويسيد. «راز سايه» شامل نکته هايي در خصوص خودشناسي است و دبي فورد در اين کتاب تلاش مي کند تا از زاويه هاي مختلف، داستان هاي زندگي افراد را بررسي کند.
بريده اي از کتاب
من بيشتر عمرم را کوشيده ام که کسي باشم. مبارزه کردم تا هدفي بيابم و زندگي ام معنا داشته باشد. با اين حال، سال ها جست وجوي معنوي به من آموخته بود براي اينکه بتوانم آزاد باشم تا به فردي خاص تبديل شوم، زني منحصر به فرد شوم که هستم، بايد هم عظمت و شکوه الهي را بپذيرم و هم ناچيز بودنم را در مقام انسان.
****
پذيرش مسئوليت بابت آنچه هستيم، بزرگ ترين محبتي است که مي توانيم در حق خودمان بکنيم، زيرا به اين صورت مي توانيم خود را به کمال برسانيم، به نيرويي عظيم دست يابيم و اين پذيرش از ما حمايت مي کند تا جلو برويم و توانايي هايمان را بروز دهيم.
****
روزي دختربچه اي از پيرزني خردمند پرسيد: «چطوري آدم به پروانه تبديل مي شود؟» پيرزن با لبخندي بر لب و برقي در چشمانش پاسخ داد: «بايد آن قدر مشتاق پرواز باشي که ديگر دلت نخواهد کرم ابريشم باقي بماني.»
چیزهایی که جلوی پولدار شدن شما را می گیرد
فقر و بي پولي، فقط به معناي محدوديت در امور مالي نيست؛ بلکه برنامه اي است که بدون فکر کردن براي زندگي مان در نظر مي گيريم. آدم هاي فقير زيادي هستند که بدون ارث و ميراث و بدون کمک ديگران ثروتمند شده اند. گاهي اوقات انسان، اراده و توانايي بالايي براي پول درآوردن دارد؛ اما حس ناامني به او اجازه قدم برداشتن نمي دهد.
قبل از اين که بخواهيد در امور مالي پيشرفت کنيد، بايد يکسري عادت ها را براي هميشه کنار بگذاريد. ما در زير اين عادت ها را براي شما مي گوييم:
نداشتن پس انداز
بايد ببينيد تا چه مدت مي توانيد فقط به پس اندازتان تکيه کنيد؟ يک فرد ثروتمند مي تواند يک سال دوام بياورد؛ اما اگر اين پس انداز بيشتر از 3 ماه طول نکشيد، جاي نگراني وجود دارد. مطمئن شويد که پولي براي روز مبادا کنار گذاشته ايد. بنابراين بايد هر ماه مقداري پول پس انداز کنيد و مهم تر از آن يک منبع درآمد منفعل مثل ملک يا سهام براي خودتان بسازيد.
خريدهاي بي هدف
دائم به دنبال حراجي ها هستيد تا بتوانيد چيزي را به رايگان يا قيمت پايين بخريد و يا نيروي رايگان با هزينه پايين پيدا کنيد. ثروتمندها بهاي واقعي هر چيزي را مي پردازند و زحمات کارمندان شان را جبران مي کنند؛ چون ارزش واقعي يک کالا يا حقوق مناسب را مي دانند و اين همان چيزي است که از ديگران انتظار دارند.
صرف زمان زياد براي رفتن به محل کار
چند بار اين جمله را شنيده ايد؟ «وقت طلاست»، پول را هميشه مي توانيم به دست بياوريم، اما زمان را هيچ وقت نمي توانيم بخريم. اگر رفتن به محل کارتان زمان زيادي مي برد، محاسبه کنيد که مسير رفت و برگشت از محل کار در ماه چند ساعت مي شود. زماني را که براي رفت و برگشت صرف مي کنيد، مي توانيد به کارهاي مهم تري اختصاص دهيد. بنابراين بهتر است مسير کوتاه تري را انتخاب کنيد. اگر اين کار مقدور نيست، در راه کار مفيدي انجام دهيد، به عنوان مثال کتاب بخوانيد يا يک زبان خارجي تمرين کنيد.
خريدهاي قسطي
ماشين قسطي، موبايل قسطي، مبلمان قسطي و ... قانوني است که مي گويد مخارج بايد 40 درصد کمتر از درآمد باشد. در صورت رعايت نکردن اين قانون، بايد زندگي آرام را براي هميشه فراموش کنيد. هيچوقت چيزي که استطاعت مالي اش را نداريد، نخريد. به جاي اين که يک باره چيزي بخريد که باقي عمرتان را مجبور به پرداخت قسط آن باشيد، مطابق درآمدتان پول خرج کنيد.
تمرکز روي مقدار درآمد
بعضي ها وقتي دنبال شغلي هستند، به مقدار درآمد کار توجه مي کنند؛ اما بعضي ديگر به يادگيري ها، رشد و دانشي که در آينده به دست خواهند آورد. به جاي تمرکز بر مقدار درآمد هفتگي، روي پيشرفتي که در کارتان خواهيد داشت، تمرکز کنيد.
زندگي جدا از خانواده
تصور خيلي ها اين است که اگر تنها زندگي کنند، به موفقيت هاي بيشتري مي رسند، اما واقعيت اين است که بدون حمايت خانواده، نمي توان به موفقيت دست يافت. خيلي ها به خاطر حمايت هاي خانواده، موفق شده اند و خيلي ها هم با ترک خانواده شکست خورده اند. لحظاتي که هيچ اميدي به زندگي نداريد، تنها عشق مي تواند به شما براي پيشرفت و ادامه زندگي کمک کند.
داشتن يک زندگي خوب، تصميمي است که بايد خودمان بگيريم. قوانين بازي، ممکن است تغيير کند، اما موفقيت شما نبايد به چيزي بجز خودتان وابسته باشد. ذهنيت شما مي تواند مانع از موفقيت و پيشرفت تان شود.
اشترودل
مواد اوليه
گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله): 500 گرم
قارچ: 500 گرم
پنير موتزارلا: 250 گرم
کره يا مارگارين: 60 گرم
آرد گندم: 450 گرم
روغن مايع: 100گرم
شير: 125 ميلي ليتر
پياز: دو عدد متوسط
تخم مرغ: يک تا دو عدد
رب گوجه فرنگي: يک قاشق سوپخوري
شکر: دو قاشق سوپخوري
نمک براي خمير: يک قاشق چايخوري
مايه خمير: دو قاشق چايخوري
بهبوددهنده: يک قاشق چايخوري
نمک و فلفل سياه: به ميزان لازم
دستور پخت
ابتدا مايه خمير را با مقداري شير ولرم و يک قاشق سوپخوري شکر مخلوط کنيد و بگذاريد عمل بيايد. روغن مايع و تخم مرغ را با هم ترکيب کرده، بهبود دهنده را بيفزاييد. آرد را کم کم اضافه کرده تا خميردرست شود. خمير را مقداري ورز دهيد، روي آن را به روغن مايع آغشته کنيد و درظرف قرار دهيد. درظرف را با دستمال حوله اي بپوشانيد تا حجم خمير دو برابر شود. روي ميز را آرد بپاشيد. خمير را با وردنه، به قطر نيم سانتي متر باز کنيد و به صورت مستطيل 10 در20 درآوريد. مواد گوشتي را آماده کنيد. پيازرنده شده را به مدت 4 دقيقه تفت داده، گوشت چرخ کرده را به آن بيفزاييد و بعد از آن که رنگ گوشت کاملاً تغيير کرد، قارچ، نمک و فلفل سياه را اضافه کنيد. سپس رب گوجه فرنگي را به آن بيفزاييد و به مدت 5 دقيقه روي حرارت قرار دهيد تا مواد پخته شوند. اين مواد را روي خمير پهن کنيد و سطح آن را با پنير موتزارلاي رنده شده بپوشانيد. روي مواد را با يک لايه ديگر خمير بپوشانيد. روي خمير دوم را با کارد چند شکاف موازي دهيد و روي آن را با روغن مايع يا کره چرب کنيد و در آخر به مدت 20 دقيقه در طبقه وسط فر با حرارت 180 تا 200 درجه سانتي گراد يا 400 درجه فارنهايت قرار دهيد.
مي توانيد به جاي گوشت چرخ کرده از ماهي، ژامبون، مرغ و ميگو نيز استفاده کنيد.
کودک خجالتی
بسياري از والدين وقتي متوجه مي شوند کودکشان در مهماني ها سکوت مي کند يا از بازي با بچه ها خودداري مي کند يا از سلام کردن اجتناب مي کند، به او متذکر مي شوند و او را مجبور مي کنند تا رفتار صحيح را انجام دهد. در اين شرايط والدين معمولا از زبان کودک صحبت و او را به ديگران معرفي مي کنند؛ هرچند والدين از آسيب هاي رفتار غلط خود آگاه نيستند؛ اما ممکن است اين روند تربيت، کودکان را منزوي تر کند. اگر کودکاني با اين خلق و خو داريد، خواندن موارد زير مي تواند براي راهنمايي در تربيت صحيح آنها مفيد باشد:
- از واژه هاي تمسخرآميز مانند ترسو، خجالتي، دست و پاچلفتي و بي عرضه استفاده نکنيد.
-از سرزنش کودک به دليل بازي نکردن با همسالان بپرهيزيد.
-او را با ديگران مقايسه نکنيد و اجتماعي بودن اطرافيانش را به رخ او نکشيد.
-در کودک، احساس امنيت ايجاد کنيد و او را از ديگران نترسانيد.
-به کودک برچسب خجالتي بودن نزنيد.
-به کودک مسئوليت هاي کوچک بدهيد و اعتماد به نفس او را تقويت کنيد.
- رفتار مثبت و واقعي را در کودک پيدا و آنها را برجسته کرده و کودک خود را به انجام آن تشويقش کنيد.
-دو بار در هفته، کودک را به محل بازي کودکان ببريد.
-فرزندتان را همان طور که هست، بپذيريد و توقع و انتظار بي مورد و بيش از حد از او نداشته باشيد.
-درباره تجربيات خوب فرزندتان با همبازي هايش صحبت کنيد.
12عادت اشتباه که زندگي شما را نابود مي کند
زندگي هر يک از ما سرشار از عادت هايي است که خواه ناخواه آنها را انجام مي دهيم؛ عادت هايي اشتباه که بخاطر داشتن برنامه غلط در زندگي رخ مي دهند. اين عادت ها گاه تمام زندگي ما را تحت الشعاع قرار مي دهند و ما از آن بي خبريم. در اين مطلب به نکاتي اشاره مي کنيم که بتوانيم با رعايت آنها تا حدودي زندگي خود را مديريت کنيم.
1-وقتي نمي بخشيد
نبايد زندگي را خيلي جدي بگيريد. خيلي وقت ها ديگران ناراحتتان مي کنند و خيلي وقت ها هم شما ديگران را ناراحت مي کنيد. کينه به دل گرفتن و عصباني بودن، کورتان مي کند و نمي گذارد چيزهايي را که واقعاً در زندگي مهم هستند، ببينيد.
2- وقتي از خودتان مراقبت نمي کنيد
جسم سالم به شما کمک مي کند به موفقيت برسيد. پس مهرباني کردن با بدنتان، خوب غذا خوردن و داشتن سبک زندگي سالم، نه تنها سلامت شما را در آينده تضمين مي کند؛ بلکه اعتمادبه نفستان را هم بالاتر مي برد.
3-وقتي شريک نادرستي براي زندگي تان انتخاب مي کنيد
هيچ چيز مخرب تر از زندگي کردن با کسي که تحسينتان نمي کند و موجب خوشحالي تان نمي شود، نخواهد بود.
4-وقتي خودتان را با ديگران مقايسه مي کنيد
همه ما آدم هاي خاصي هستيم؛ چرا بايد خودمان را با کساني مقايسه کنيم که جاي ما نيستند؟
5-وقتي فکر مي کنيد پول برايتان خوشبختي مي آورد
پول برايتان آزادي مي آورد؛ اما چيزهاي ساده اي در زندگي هستند که شادتان مي کنند و به هيچ پولي هم نياز ندارند. اينکه همه توجه زندگي تان را صرف اندوختن پول و ثروت کنيد، خسته تان مي کند.
6-وقتي در روابط اشتباه مي مانيد
داشتن دوست بد، واقعاً بد است؛ اما ادامه رابطه با دوستاني که ارزش فردي شما را پايين مي آورند، نابودتان خواهد کرد
7-وقتي به کاري که دوست نداريد، ادامه مي دهيد
گاهي اوقات به اين دليل کاري را ادامه مي دهيد که مي خواهيد آخر هر ماه درآمدي داشته باشيد؛ اما چرا بايد خوشبختي تان را به خطر بيندازيد و به جاي اينکه نگران الان باشيد، به آينده فکر مي کنيد؟
8-وقتي وقت تان را تلف مي کنيد
سعي نکنيد منتظر بنشينيد تا همه چيز در شرايط عالي قرار بگيرد، سپس وارد عمل شويد. بلند شويد و هر کاري که براي عالي کردن زندگي تان لازم است، انجام دهيد.
9-وقتي تفکر ديگران برايتان مهم است
شما هيچ گاه نمي توانيد همه آدم ها را راضي نگه داريد؛ چون آنها هميشه نااميدتان مي کنند.
10- وقتي از همه چيز شکايت مي کنيد
زندگي کردن با شکايت، شما را به هيچ کجا نمي رساند، فقط نااميد، خسته و عصباني تان مي کند.
11-وقتي با احساس پشيماني و افسوس زندگي مي کنيد
گذشته قابل تغيير نيست. از آن درس بگيريد و بعد بگذريد. زندگي کردن با احساس افسوس و پشيماني، فقط انرژي مثبت شما را مي گيرد و باعث مي شود امکانات ديگري را که پيش رويتان قرار گرفته، نبينيد.
12- وقتي شکرگزار و قدرشناس نيستيد
شکرگزاري يعني قدر چيزهايي را که داريد، بدانيد. اگر براي داشته هايتان شکرگزار باشيد، به آرامش دروني خواهيد رسيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات