بانک مرکزي براي رويارويي با تحريمهاي نفتي آمريکا برنامهريزي کند
شتاب فعالیتهای پارس جنوبی در 3 ماه آینده
سرخستامین کننده 10 درصد گاز کشور
احتمال کشف ذخاير جديد نفت و گاز با اقدامهاي پژوهشي
تفاهمنامههاي اجرايي آموزش عملي پيمانکاران صنعت گاز کليد خورد
IDP نقشه راه آموزش نيروي انساني
ورزش باستاني با قدمت 25 ساله در نفت
معاون اول رئيس جمهوري:
بانک مرکزي براي رويارويي با تحريم هاي نفتي آمريکا برنامه ريزي کند
معاون اول رئيس جمهوري گفت: يکي از برنامه هاي آمريکا براي کاهش درآمدهاي ارزي ايران، اعمال محدوديت در فروش نفت، صنايع پتروشيمي و فلزي است که در اين شرايط بانک مرکزي بايد در سياست هاي خود بازنگري کند.
اسحاق جهانگيري در مراسم توديع و معارفه رؤساي کل جديد و سابق بانک مرکزي، روند شاخص هاي اقتصادي کشور در پنج سال اخير را مثبت ارزيابي کرد و گفت: در زمينه مهار تورم، اشتغال زايي، افزايش سرمايه گذاري، افزايش صادرات غيرنفتي و برطرف کردن نيازها و مشکلات بخش خصوصي، تيم اقتصادي دولت تدبير و اميد دستاوردهاي خوبي داشته است.
وي با بيان اين که کشور در شرايط خطير و حساسي قرار دارد، افزود: در اين شرايط محدوديت ها و دشواري هاي زيادي وجود دارد، اما اين محدوديت ها به معناي بن بست نيست، بلکه فرصت هايي نيز ايجاد شده است که بايد از آنها به خوبي براي توسعه کشور استفاده کنيم. معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر لزوم درک و شناخت اين دوران از سوي مسئولان اقتصادي کشور به منظور گرفتن تصميم هاي مناسب، سياست هاي آمريکا براي اعمال محدوديت عليه ملت ايران را تشريح کرد و گفت: يکي از مهم ترين موضوع هاي مورد توجه آنها جلوگيري از نقل و انتقال هاي مالي ايران است و ما بايد براي خنثي شدن طراحي هاي انجام شده، تدابير هوشمندانه اي به کار گيريم تا ملت ايران و اقتصاد کشور دچار کمترين آسيب ها شود. جهانگيري از رئيس کل جديد بانک مرکزي خواست با همه نخبگان و صاحب نظران اقتصادي مشورت کند و ابراز اميدواري کرد که همه صاحب نظران در اين جنگ اقتصادي ناخواسته به دولت کمک کنند تا بتوانيم سربلند از شرايط پيش رو عبور کنيم.
رئيس جمهوري:
ايران از حق خود در صادرات نفت نمي گذرد
رئيس جمهوري گفت: جمهوري اسلامي ايران هرگز به دنبال تنش در منطقه نبوده است و نمي خواهد مشکلي در آبراه هاي جهاني ايجاد شود، اما هيچگاه از حق خود در صادرات نفت نيز به راحتي نمي گذرد.
دکتر حسن روحاني هنگام دريافت استوارنامه رابرت مک اير، سفير جديد انگليس در تهران، ملاقات ها و مذاکرات مسئولان دو کشور در مسائل دوجانبه و بين المللي را سازنده توصيف کرد و گفت: امروز در مقطع تاريخي بسيار مهمي در رابطه با برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) قرار داريم و بيان شفاف موضع اروپا نسبت به اقدام هايي که بايد براي جبران خروج غيرقانوني آمريکا از برجام انجام دهد، براي ملت ايران بسيار حائز اهميت است. رئيس جمهوري با انتقاد از اجرا نشدن کامل برجام در بخش هاي تجاري و اقتصادي و روابط بانکي از سوي برخي اعضا تصريح کرد: جمهوري اسلامي ايران همواره براي توسعه مناسبات و حسن رابطه با کشورهاي اروپايي آماده است و اکنون پس از خروج غيرقانوني آمريکا از برجام، در فرصت محدود باقيمانده توپ در زمين اروپا قرار دارد.
رابرت مک اير، سفير جديد انگليس نيز در اين ديدار ضمن تقديم استوارنامه خود به رئيس جمهوري با اشاره به اين که دولت بريتانيا از اجرا و تداوم برجام حمايت مي کند، گفت: امروز تلاش گسترده اي ميان کشورهاي اروپايي براي حفظ برجام به ويژه در زمينه اقتصادي برقرار است که بي سابقه ارزيابي مي شود.
ايران منبعي پايدار براي تامين انرژي کره جنوبي است
رئيس جمهوري همچنين هنگام دريافت استوارنامه يو جانگ هيان، سفير جديد کره جنوبي در تهران، با بيان اين که همواره روابط خوب و دوستانه اي ميان ايران و کره جنوبي برقرار بوده و در سال هاي اخير نيز شاهد گسترش مناسبات بوده ايم، گفت: ارتباط و گفت وگوهاي مسئولان دو کشور در بخش هاي مختلف همواره دستاوردهاي مثبتي به همراه داشته است.
روحاني در اين ديدار با اشاره به اين که امروز شرکت ها و بخش هاي خصوصي دو کشور همکاري هاي خوبي در زمينه هاي گوناگون به ويژه در بخش انرژي با هم داشته و نسبت به هم اعتماد دارند، عنوان کرد: ايران همواره مي تواند منبع پايدار و مطمئني براي تامين انرژي کره جنوبي باشد. سفير جديد کره جنوبي در تهران نيز با بيان اين که روابط تهران، سئول در پنج سال اخير بسيار گسترده تر شده است، گفت: از هيچ تلاشي براي توسعه و تقويت هرچه بيشتر روابط و همکاري هاي دو کشور در بخش هاي مختلف دريغ نخواهم کرد.
با ابلاغ وزير نفت
عمر مديريت در نفت 4 ساله شد
وزير نفت، به منظور بهره گيري بهتر از ظرفيت هاي مديريتي در سطوح مختلف، محدوديت چهارساله براي عهده داري يک سمت را ابلاغ کرد.
در متن ابلاغيه وزير نفت آمده است: به استناد جزء (1) بند «الف» و بند «ب» { به ويژه جزء (6) آن} و بند «ث» ماده 1 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 1391، به منظور بهره گيري بهتر از ظرفيت هاي مديريتي در سطوح مختلف، توانمندسازي مديران با عهده داري سمت هاي مديريتي مکمل يکديگر و فراهم کردن فرصت هاي رشد و پويايي براي همه کارکنان مستعد، بدين وسيله موارد زير جهت اجرا از تاريخ يکم آبان ماه 1397 ابلاغ مي شود:
1- منظور از شرکت تابعه در اين ابلاغيه، چهار شرکت اصلي و همه شرکت هاي دولتي فرعي و تابعه صنعت/وزارت نفت و شرکت هاي متعلق به صندوق هاي بازنشستگي و رفاه کارکنان صنعت نفت مي باشد.
2-مدت عهده داري هر يک از سمت هاي موضوع اين ابلاغيه توسط يک فرد نبايد از 4 سال فراتر رود.
3- افراد مشمول اين ابلاغيه، مديرعامل و اعضاي هيئت مديره شرکت هاي تابعه، معاونان و مديران ارشد اين شرکتها مي باشند. (منظور همه سمت هايي است که خط گزارش دهي آنها طبق نمودار سازماني مستقيم به مديرعامل شرکت است.) ديگر سمت هاي مشمول، طبق پيوستي که متعاقبا ابلاغ خواهد شد، مشخص مي شود.
تبصره: فهرست پيوست اين ابلاغيه بايد توسط شوراي اداري صنعت نفت تا تاريخ اول مهرماه 1397تهيه و ارائه شود.
4- مديران عامل شرکت هاي تابعه بايد به ترتيبي برنامه ريزي و مديريت نمايند که افراد شاغل در سمت هاي ياد شده در بند 3 که تاريخ انتصاب شان تا يکم آبان ماه 1393 بوده تا تاريخ يکم آبان ماه 1397 به سمت هاي متناسب ديگري منصوب و جايگزينان ايشان حسب مورد، تا آن تاريخ تعيين و مشغول به کار شوند و پس از آن نيز نظارت نمايند که مدت تصدي يک سمت توسط يک فرد از 4 سال فراتر نرود.
5- ارتقا و جا به جايي افراد عهده دار سمتهايي که مشمول اين ابلاغيه نمي باشند، کماکان طبق مقررات جاري صنعت نفت، تابع مصالح و تصميم هاي مديريتي خواهد بود. نظارت بر اجراي اين ابلاغيه برعهده معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني خواهد بود.
نماينده ايران در هيئت عامل اوپک:
ايران بزرگ ترين فرصت بازار جهاني نفت است
نماينده ايران در هيئت عامل اوپک اعلام کرد که انتظار آمريکا از عربستان براي جبران افت توليد نفت ايران، نادرست است. به گزارش خبرگزاري رويترز از لندن، حسين کاظم پور اردبيلي، نماينده ايران در هيئت عامل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، روز سه شنبه (نهم مردادماه) اعلام کرد: دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، با توقع از عربستان و ديگر توليدکنندگان نفت براي جبران افت توليد ناشي از تحريم هاي ضدايراني، دچار اشتباه شده است.
وي گفت: به نظر مي رسد ترامپ قرباني عربستان و چند توليدکننده ديگر نفت شده است که ادعا کردند مي توانند صادرات روزانه 2 ميليون و 500 هزار بشکه نفت ايران را جايگزين کنند و او را تشويق کردند که ضد ايران اقدام کند.
نماينده ايران در هيئت عامل اوپک افزود: اکنون آنها و عربستان، نفت بيشتري را با قيمت بالاتر مي فروشند که حتي توليد اصلي آنها نيست و ذخيره سازي آن ها ست. به گفته وي، با وجود تلاش ترامپ براي قانع کردن اوپک به افزايش توليد با هدف کاهش قيمت نفت، اگر آمريکا به خريداران نفت ايران معافيت ندهد، دوباره قيمت ها بالا مي رود.
کاظم پور گفت: آنها همچنين خواهان استفاده از ذخيره سازي هاي راهبردي نفت آمريکا هستند؛ اين نيز به معناي قيمت هاي بالاتر خواهد بود.
وي افزود: اگر آمريکا معافيتي به خريداران نفت ايران بدهد، ناشي از شکست لاف زنان (عربستان و ديگر توليدکنندگان نفت) است و اگر معافيت ندهد، دوباره قيمت ها بالا مي رود. نماينده ايران در هيئت عامل اوپک گفت: آنها ترامپ را فريب دادند و اکنون خواهان يک اوپک بزرگ تر هستند؛ تبريک به ترامپ، روسيه و عربستان. کاظم پور گفت: آقاي رئيس جمهور، راه بلندمدت تر حمايت و تسهيل ايجاد ظرفيت در همه کشورها متناسب با ذخاير نفت و گاز آنها ست و ما همچنان بزرگ ترين فرصت (رشد) باقي مي مانيم.
در 4 ماه نخست امسال محقق شد
گذر ايران از ميانگين صادرات نفت سال 96
ميانگين صادرات نفت ايران در چهار ماه نخست امسال از ميانگين صادرات نفت ايران در سال 96 بالاتر است.
ايران در چهار ماه نخست امسال، به طور ميانگين روزانه حدود 2 ميليون و 300 هزار بشکه نفت خام به مقصد کشورهاي آسيايي و اروپايي صادر کرده است. ميانگين صادرات نفت خام ايران در سال 96، به طور ميانگين 2 ميليون و 115 هزار بشکه در روز بوده است.
چين و هند، از بزرگ ترين مشتريان نفت خام ايران هستند که پس از خروج آمريکا از برجام در 18 ارديبهشت ماه تحت فشارهاي اين کشور قرار نگرفته و مصمم به ادامه واردات نفت خود از ايران هستند.
همين ديروز اسپوتنيک به نقل از دارمندرا پرادان، وزير نفت و گاز هند خبر داد که واردات نفت اين کشور از ايران در ماه ژوئن (خرداد - تير) نسبت به دوره مشابه پارسال نزديک به 50 درصد افزايش داشته است.
کره جنوبي و ژاپن نيز به عنوان ديگر مشتريان نفت و ميعانات گازي ايران پس از محدوديت هاي ترامپ در پي دريافت مجوز از اين کشور براي واردات نفت از ايران هستند.
به نظر مي رسد بازار نفت توان حذف نفت ايران را ندارد، زيرا بسياري از پالايشگران بزرگ آسيايي پالايشگاه هاي خود را بر پايه نفت ايران بنا نهادند.
ترکیه به خرید گاز از ایران ادامه می دهد
رئيس جمهوري ترکيه اعلام کرد اين کشور در برابر فشارها و تهديدهاي آمريکا عقب نشيني نمي کند و به واردات گاز از ايران ادامه مي دهد. به گزارش روزنامه حريت، رجب طيب اردوغان، در واکنش به احتمال تحريم فروش هواپيماهاي جنگي آمريکايي به اين کشور گفت: آنها ضد ايران تحريم وضع کردند، چه اتفاقي افتاد؟ آيا ايران سقوط کرد؟ وي افزود: هنگامي که باراک اوباما (رئيس جمهوري پيشين آمريکا) در آن زمان با ما صحبت کرد، به او گفتم «متأسفم، اما ما از ايران گاز طبيعي مي خريم.» رئيس جمهوري ترکيه گفت: اگر نتوانم از ايران خريد کنم، از چه جاي ديگري بايد گاز طبيعي بخرم؟ پيش از اين، مولود چاوش اوغلو، وزير امور خارجه ترکيه، اعلام کرد اين کشور به مسئولان آمريکايي گفته با تحريم هاي ضد ايراني مخالف است و موظف نيست آنها را اجرا کند. وي در يک نشست خبري در جمهوري آذربايجان گفت: ما موظف نيستيم از تحريم هاي يک کشور ضد کشور ديگر پيروي کنيم، ما همچنين اين تحريم ها را درست نمي دانيم.
شبکه گازرسانی
با سرعت در حال افزایش است
سخنگوي کميسيون انرژي گفت: استفاده از گاز هم اکنون به عنوان امري ضروري از سوي مردم تلقي مي شود. به گزارش خبرگزاري خانه ملت، اسد الله قره خاني با بيان اين که توسعه شبکه گازرساني در سطح کشور در حال افزايش است، گفت:افزون بر صنايع، وسايل گرمايشي و پخت و پز منازل نيز به طور کامل به گاز وابسته شده و نياز مردم رو به روز به اين سوخت پاک در حال افزايش است. نماينده مردم علي آباد کتول در مجلس شوراي اسلامي، با تاکيد بر اين که در ادامه برنامه ها براي توسعه شبکه گازرساني، خوشبختانه شهرها و روستاهاي دور افتاده حتي در استان هاي مرزي نيز از اين سوخت پاک بهره مند شده اند، بيان کرد: در مقطعي از سال هاي 86 و 95، با توجه به عدم توسعه زيرساخت هاي گازرساني در شمال کشور و کاهش شديد دماي هوا در اين مناطق، ترکمنستان تلاش کرد از نياز مردم سوء استفاده کند. وي ادامه داد: درسال 86 به ناچار در مواجهه با خواسته هاي کشور ترکمنستان تمکين و اين موضوع باعث شد قيمت گاز افزايش يابد و اين در حالي است که در سال 95 تسليم فشار و تهديد اين کشور نشديم. قره خاني تاکيد کرد: در اين مسير، افزايش پايداري انتقال گاز شمال کشور و تقويت شبکه اين مناطق در دستور کار قرار گرفت تا از واردات گاز ترکمنستان بي نياز شويم.
وي گفت: خوشبختانه با همت وزارت نفت اين مهم اتفاق افتاد و خط لوله 42 اينچ قوشه- دامغان- کياسر- ساري- نکا با وجود هزينه بالا از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اجرا شد.سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي اعلام کرد: شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران که از شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي گاز ايران به شمار مي آيد، در توسعه صنعت گاز نقشي بي بديل داشته است.نماينده مردم علي آباد کتول در مجلس شوراي اسلامي گفت: در طول سال هاي گذشته، علاوه بر خط لوله انتقال گاز دامغان- نکا که در پايداري انتقال گاز استان هاي شمال کشور و بي نيازي از واردات گاز تاثير بسزايي داشته، پروژه هاي مهمي از جمله خط لوله انتقال گاز ايرانشهر- زاهدان، بهره برداري همزمان از چند تاسيسات تقويت فشار گاز، افتتاح خط لوله انتقال گاز بافق-بهاباد و گازرساني به آخرين شهر فاقد گاز استان يزد، پروژه خط لوله انتقال گاز الموت استان قزوين، بهره برداري از خط ششم سراسري و صادرات گاز به عراق، احداث بخشي از خط نهم سراسري و... از سوي اين شرکت اجرا شده است.وي تصريح کرد: استقبال مردم و حضور در مراسم افتتاح پروژه هاي گازرساني نشان مي دهد که اين سوخت و خدمات رساني براي مردم بسيار اثربخش و مهم است و آنها نيز قدردان زحمات مسئولان هستند.قره خاني گفت: اتصال روستاهاي دوردست و کم جمعيت با هزينه بالا به شبکه گاز اين تفکر را ميان مردم ايجاد مي کند که اهالي اين مناطق نيز همچون مناطق شهري براي مسئولان مهم هستند و اين را مي توان عدالت اجتماعي برشمرد که در اين نظام رخ مي دهد و معتقدم انصافا مردم قدردان هستند.
تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت
شتاب فعالیت های پارس جنوبی در 3 ماه آینده
مديرعامل شرکت نفت و گازپارس گفت: فعاليت جبهه هاي کاري مختلف در پروژه هاي پارس جنوبي در سه ماه آينده شتاب بيشتري مي گيرد. محمد مشکين فام با بيان اين که پيشرفت طرح هاي در دست احداث پارس جنوبي درهر دو بخش خشکي و دريا مطلوب است، افزود: تا پايان امسال طبق وعده ازپيش اعلام شده، درمجموع برداشت روزانه سه ميليارد فوت مکعب گاز ازفازهاي 13، 14، 24-22 محقق مي شود. وي با يادآوري اين که دو رديف شيرين سازي گاز فاز 13 و يک رديف شيرين سازي فاز24-22پارس جنوبي درحال توليداست، تصريح کرد: پيش بيني مي شود تا نيمه دوم مردادماه امسال دومين رديف شيرين سازي گاز ترش فازهاي 22-24 نيز بهره برداري شود. فازهاي 13، 22 تا 24 و بخش از فاز14 پارس جنوبي طبق پيش بيني تا پايان امسال تکميل مي شود.
بهره برداری از کریدور ویژه
صادرات پتروشیمی
مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر گفت: روند صادرات محصولات پتروشيمي کشور با راه اندازي کريدور صادراتي در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي تسهيل مي شود.
اميد شهيدي نيا به مزيت کريدور صادراتي محصولات پتروشيمي اشاره کرد و گفت: از ابتداي سال، براي دريافت مجوز لازم کريدور ويژه صادرات محصولات پتروشيمي با گمرک و اداره بنادر جمهوري اسلامي مذاکراتي انجام شد که در صورت فراهم شدن همه شرايط، در چند ماه آينده اين کريدور به بهره برداري مي رسد.مزيت اصلي اين کريدور صادراتي، کاهش بوروکراسي صادرات محموله ها و همچنين کاهش زمان توقف محصولات صادراتي در درگاه ارسال است و به روند صادرات نيز کمک خواهد کرد. اين کريدور در حجم صادرات تاثيري ندارد، اما زيرساختي براي طرح هاي آينده خواهد بود. به عبارت ديگر، زمان عبور محموله صادراتي از اين کريدور چهار برابر کاهش مي يابد که سبب بهينه سازي زمان صادرات مي شود.
مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر تصريح کرد: با شرکت راه آهن نيز مذاکراتي انجام شده و قصد داريم از ظرفيت ريلي کشور براي صادرات محصولات پتروشيمي به کشورهاي مستقل همسود (CIS)، ترکيه و عراق استفاده کنيم. زمينه و زيرساخت هاي لازم براي انجام کار فراهم است و با توجه به امکان تحريم کشتيراني مي توانيم گزينه مبادي زميني و ريلي را جايگزين کنيم. شهيدي نيا به موضوع مسئوليت هاي اجتماعي در صنعت پتروشيمي اشاره و عنوان کرد: در گذشته اينگونه اقدام ها انسجام خاصي نداشت، اما پس از تشکيل شوراي راهبردي، هزينه کرد شرکت هاي پتروشيمي در امر مسئوليت اجتماعي هدفمند شده و هم اکنون سالانه بودجه اي در اين باره تصويب مي شود و در اختيار فرماندار قرار مي گيرد و در پروژه هاي سرمايه اي استان مطابق با پيشنهاد فرماندار هزينه مي شود، البته هدف ما اجراي فعاليتي ماندگار براي مردم شهرستان است.
تولید نفت آزادگان جنوبی
70 هزار بشکه افزایش مییابد
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي، توليد کنوني نفت از اين ميدان مشترک را يکصدهزار بشکه در روز اعلام کرد و گفت: در تلاش هستيم با بهره برداري از چاه هاي حفاري شده تا پايان سال، روزانه 70 هزار بشکه به توليد اين ميدان بيفزاييم.
محمدعلي اژدري با اشاره به حفاري هاي جديد در ميدان مشترک آزادگان جنوبي گفت: هم اکنون 13 دستگاه حفاري که همه متعلق به پيمانکاران ايراني است، در منطقه فعال است.
وي از برگزاري مناقصه حفاري 10 حلقه چاه جديد در ميدان مشترک آزادگان جنوبي خبر داد و گفت: ظرف هفته آينده اين مناقصه ها تعيين تکليف مي شود؛ با اين اقدام شمار دکل هاي حفاري فعال در منطقه از 13 دستگاه به 17 دستگاه افزايش مي يابد.
به گفته سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي، بر اساس برنامه، پيش بيني مي شود ظرف 9 ماه آينده، عمليات حفاري در اين ميدان به اتمام برسد.
اژدري با اشاره به اهميت و ضرورت ترميم فرسايش هاي به وجود آمده در مسيرهاي ارتباطي چاه ها به دليل بالا آمدن آب هور العظيم گفت: هم اکنون بسته هاي کاري متعددي با هدف ترميم فرسايش هاي ايجاد شده تعريف شده و ترميم و محکم سازي محور هاي آسيب ديده در حال انجام است.
به گفته وي، پيش بيني مي شود به حجم فرسايش مسيرهاي ارتباطي چاه ها ظرف يک ماه آينده افزوده شود؛ از اين رو مقدمات قانوني برگزاري مناقصه و شرح کار در حال تدوين نهايي است.
اژدري تصريح کرد: به منظور شتاب بخشي به اتمام اين پروژه (ترميم فرسايش راه هاي ارتباطي چاه ها) قصد داريم از توان پيمانکاران عمليات خاکي استفاده کنيم، ضمن آنکه هم اکنون به دليل ورود حجم کم آب و سرعت بالاي تبخير، فرصت خوبي براي عمليات ترميم فراهم شده است.
هدف از توسعه ميدان آزادگان جنوبي توليد روزانه 320 هزار بشکه نفت خام ( با احتساب توليد زودهنگام) در فاز نخست و افزايش توليد روزانه 280 هزار بشکه نفت خام ( در مجموع 600 هزار بشکه نفت خام در روز) در فاز دوم است.
افزایش۲۲ درصدی صادرات کالا
از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
صادرات کالا از منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در چهار ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، 22 درصد افزايش يافت که ميعانات گازي در صدر آن قرار دارد.
احمد پورحيدر، مديرکل گمرک منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با اشاره به صادرات 5 ميليون و 984 هزار تن کالاي غيرنفتي شامل محصولات توليدي منطقه به ارزش افزون بر 3 ميليارد و 26 ميليون دلار به خارج از کشور گفت: اين مقدار صادرات در مقايسه با مدت مشابه پارسال از نظر وزن 10 درصد و از نظر ارزش 29 درصد افزايش داشته است.
وي افزود: 3 ميليون و 926 هزار تن ميعانات گازي به ارزش 2 ميليارد و 582 ميليون دلار نيز از اين منطقه به خارج از کشور صادر شده که در مقايسه با مدت مشابه پارسال از نظر ارزش 14 درصد افزايش يافته است.مديرکل گمرک منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس ادامه داد: در مجموع، در چهار ماه نخست امسال بيش از 9 ميليون و 911 تن کالا نظير ميعانات گازي، متانول، پروپان، پلي اتيلن، گوگرد، اوره، استايرن، آمونياک و نفت خام به ارزش 5 ميليارد و 609 ميليون دلار از منطقه ويژه اقتصادي پارس به خارج از کشور صادر شده که در مقايسه با مدت مشابه پارسال از نظر ارزش 22 درصد افزايش داشته است.پورحيدر تصريح کرد: اين صادرات بيشتر به کشورهاي چين، ژاپن، کره جنوبي، هند، هنگ کنگ، اندونزي، ترکيه، مصر، امارات متحده عربي و کويت بوده است.
وي اعلام کرد: در دوره مورد بررسي بيش از 86 هزار تن کالا به ارزش 576 ميليون و 804 هزار دلار وارد اين منطقه شده که شامل تجهيزات پالايشگاهي و مواد شيميايي مورد استفاده مجتمع هاي پتروشيمي و فازهاي ميدان گازي پارس جنوبي است و از نظر ارزش در مقايسه با مدت مشابه پارسال 45 درصد افزايش يافته است.
حفر ۶۹ هزار متر چاه
نفت و گاز در ۴ ماه نخست امسال
معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در عمليات حفاري از انجام 69 هزار و 377 متر حفاري چاه هاي نفت و گاز در چهار ماه نخست امسال در مناطق نفت خيز خشکي و دريايي کشور خبر داد.
حميدرضا خوشآيند گفت: در چهار ماه نخست امسال، عمليات حفاري و تکميل 53 حلقه چاه تمام شد و براي بهرهبرداري در اختيار شرکتهاي متقاضي قرار گرفت.
وي افزود: از اين تعداد چاه، 25 حلقه توسعهاي، 3 حلقه توصيفي و 25 حلقه تعميري است که 31 حلقه در حوزه عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، پنج حلقه در موقعيت فعاليت شرکت نفت فلات قاره ايران، 10حلقه در طرحهاي توسعهاي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و هشت حلقه در قالب پروژهاي، حفر و تکميل شده است.
معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: متخصصان و کارکنان شرکت ملي حفاري ايران، موفق شدند با همکاري متخصصان بخشهاي مرتبط در شرکتهاي متقاضي، حفاري و تکميل هشت حلقه چاه را 61 روز زودتر از موعد مقرر تمام کنند.
خوشآيند با بيان اين که اين شرکت 73 دستگاه حفاري را در تملک خود دارد، افزود: در چارچوب قرارداد حفاري هشت حلقه چاه اکتشافي با مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، دستگاه حفاري 33 فتح در استان فارس مستقر شده و در مدار عمليات قرار گرفته است.
دولت برنامه ای برای تغییر قیمت و سهمیه بندی بنزین ندارد
روابط عمومي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران در اطلاعيه اي تاکيد کرد: بنزين مورد نياز استان هاي شمالي کشور تامين شده است و هيچ مشکلي در عرضه سوخت وجود ندارد.
در اين اطلاعيه آمده است: شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران همه تلاش خود را براي رفاه هموطنان در سفرهاي تابستاني به کار گرفته است. ضمنا دولت هيچ برنامه اي براي تغيير قيمت و سهميه بندي بنزين ندارد.
در اين اطلاعيه تاکيد شده است: کارکنان اين شرکت به منظور تأمين سوخت مورد نياز هموطنان در سفرهاي تابستاني، تلاش مي کنند در حوزه توليد، انتقال و توزيع فرآورده هاي نفتي خدمات مطلوبي ارائه دهند.
شايعه سازي ها در فضاي مجازي و برخي رسانه ها در روزهاي گذشته مبني بر نبود بنزين کافي در جايگاه هاي سطح شهر تهران و شهرهاي مسافرپذير از جمله شهرهاي مناطق شمالي کشور، امکان تغيير قيمت و سهميه بندي بنزين، موجب هجوم مردم به جايگاه ها و افزايش تردد و صف هاي طولاني شده بود و همين موضوع افزون بر افزايش بيش از پيش مصرف سوخت، سوخت رساني به جايگاه ها را در مقاطعي با مشکل روبه رو کرد.
تولید روزانه 30 میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه «ستاره خلیج فارس»
مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس با بيان اين که توليد کنوني بنزين درپالايشگاه ستاره خليج فارس به 26 ميليون ليتر در روز رسيده است، از رسيدن اين ظرفيت به روزانه 30 ميليون ليتر در آينده نزديک خبر داد. محمدعلي دادور افزود: پيش ازاين باراه اندازي فاز دوم اين پالايشگاه، بنزين توليدي درآن به روزانه 24ميليون ليتر رسيد که با استفاده از بخشي ازظرفيت واحد تقطير فازسوم وظرفيت هاي مازاد فازهاي نخست و دوم، اين مقداربا دوميليون ليترافزايش به26ميليون ليتر در روز رسيده است. وي همچنين با اشاره به اين که هم اکنون آخرين تجهيز واحد تصفيه هيدروژني نفتاي فازسوم پالايشگاه درحال نصب است، افزود: بنابر پيش بيني، با راه اندازي اين واحدتايک ماه آينده، ظرفيت توليد بنزين پالايشگاه ستاره خليج فارس به روزانه 30 ميليون ليتر مي رسد. دادور تاکيد کرد: هم اکنون به طورميانگين روزانه هفت ميليون ليتر نفت گاز در پالايشگاه ستاره خليج فارس توليد مي شود که در آينده نزديک و با راه اندازي فازسوم به 10 تا 12 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد. به گفته مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس، با بهره برداري کامل از اين طرح عظيم ملي، امکان توليد روزانه 36 تا 40 ميليون ليتر بنزين در اين پالايشگاه محقق خواهد شد وظرفيت توليد بنزين سوپر اين پالايشگاه نيز از10 ميليون ليتر کنوني به روزانه 27ميليون ليتر خواهد رسيد.
بهره بردار ی کامل خط ششم در سال 97
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گازايران از بهره برداري کامل خط ششم سراسري درسال جاري خبر داد. حسن منتظر تربتي با بيان اين که بخش عمده اين خط انتقال گاز درسال گذشته اجرا شده است، افزود: بهره برداري کامل اين خط لوله ازجمله برنامه هاي امسال شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران است. به گفته وي، با کامل شدن خط ششم سراسري، کريدورغرب تا مياندوآب کامل خواهد شد. تربتي با بيان اين که موجوديت هرشرکت در اجراي هرچه بهتر و پروژه هاي آن است، تصريح کرد:سال گذشته يک هزارکيلومترخط لوله اجرا شده است وپيش بيني مي شود امسال نيز نزديک به يک هزار کيلومترخط لوله انتقال گاز وتعدادي ايستگاه تقويت فشار به بهره برداري برسد. وي درباره توسعه گازرساني دراستان سيستان و بلوچستان نيزگفت: با توجه به اهميت توسعه گازرساني در اين استان، تلاش مي شود منابع مالي مورد نيازآن بااستفاده ازسرمايه بخش خصوصي و يا بند «ق» تامين شود. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران با تاکيد اين که در اجراي طرح هاي گازرساني شتاب خوبي وجود داشته است، تامين منابع مالي را از مهم ترين ارکان ادامه کار عنوان کرد.
سرخستامین کننده 10 درصد گاز کشور
مشعل - اکرم برنجي - سَرَخْسْ، شهري مرزي در استان خراسان رضوي، شمال شرقي ترين شهر ايران در نزديکي مرز ترکمنستان واقع در پايين ترين دشت خراسان و ارتفاع 300 متري از سطح دريا، نقطه اي پرجنب و جوش در مسير جاده ابريشم که 8 تا 10 درصد گاز کشور را تامين و تنها تاسيسات گازي نيمي از پهنه جغرافيايي کشور در آن خودنمايي مي کند. از مشهد راهي سرخس مي شويم. مسير با مناطق ديگر نفتي کشور متفاوت است و همراهان سفر از سرماي منفي10 درجه زمستان و گرماي حدود 50 درجه تابستان مي گويند و اين که شرايط اقليمي، کارشان را در فصول مختلف تحت تاثير قرار داده و سختي کارشان بايد ديده شود
به تاسيسات گازي خانگيران نزديک مي شويم؛ بدون معطلي سراغ احمد رجبي، سرپرست شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق مي رويم. با وجود حجم کاري بسيار، از منطقه عملياتي و شرايط کار برايمان مي گويد: اولين فعاليت اکتشافي در180 کيلومتري شمال شرق شهر مقدس مشهد در سال 1331 در منطقه خانگيران «دهستان سرخس» به وقوع مي پيوندد و اولين چاه در سال 1341 به مخزن گاز شيرين شوريجه مي رسد و نويد طرح و اجراي تاسيسات گاز در اين منطقه محروم معنا پيدا مي کند و در نهايت سال 1352 گاز مصرفي با يک خط لوله 16 اينچ به بخش محدودي از شهر مشهد مي رسد.
مخازن گازي منطقه خانگيران سرخس شامل 3 مخزن گاز شيرين با استعداد باقيمانده توليد حدود 20 ميليارد مترمکعب و يک مخزن گاز ترش عظيم با استعداد باقيمانده توليد 320 ميليارد مترمکعب است. بهره برداري از منابع گاز شيرين خانگيران در سال 1352 با 3 حلقه چاه و در سال 1362 بهره برداري از مخزن گاز ترش مزدوران همزمان با راه اندازي پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد با 6 حلقه چاه آغاز شد.
مخزن گاز ترش مزدوران حاوي 5/3 درصد گاز بسيار سمي و خطرناک هيدروژن سولفوره (H2S) و 5/5 درصد گاز دي اکسيد کربن (CO2) است و مشابه اين مخزن تعداد محدودي در حجم بالاي توليد درسطح جهاني فعال است که از آن جمله به کشور کانادا مي توان اشاره کرد؛ توليد موفق و بي خطر در 27 سال گذشته از نظر نبود حوادث منجر به آسيب هاي انساني و حفاظت تاسيسات در شرايط خورندگي گسترده، از افتخارهاي کارشناسان و کارکنان پرتلاش اين شرکت است.
آيا در نوع عملکرد شرکت تغييراتي ايجاد شده است؟
بحث جديد که بايد در برنامه ريزي ها و سياست گذاري مديران شرکت ملي نفت ايران و مناطق مرکزي مدنظر قرار گيرد، افزايش مسئوليت ذخيره سازي و برداشت گاز به مسئوليت هاي قبلي شرکت شرق است که از چهار سال گذشته بدون تغيير در ساختار شرکت و تعداد سمت هاي نيروهاي عملياتي به اين شرکت سپرده شده است. ذخيره سازي تابستاني و برداشت زمستاني گاز، فعاليتي است که ساز و کارهاي خود را مي طلبد و بايد در تعامل و نزديکي کامل با شرکت ملي گاز برنامه ريزي و انجام شود، زيرا تامين کننده خوراک در ذخيره سازي شرکت گاز است.
در واقع دو سيکل در پروژه ذخيره سازي و برداشت گاز داريم؛ يک سيکل هشت ماهه که بايد گاز را از شبکه گرفته و تزريق انجام دهيم و يک سيکل چهارماهه که گاز را بايد توليد کنيم و تحويل پالايشگاه دهيم، بنابراين در اين چرخه حلقه واسط هستيم که گاز را در فصل گرما مي گيريم و تزريق مي کنيم و در فصل سرما توليد مي کنيم و تحويل شرکت گاز مي دهيم. اصطلاح بين المللي اين کار
peak shaving است يعني در زمان پيک مصرف، براي جبران کمبود از مخازن ذخيره گاز استفاده مي کنيم.
گاز توليدي شرکت به پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد و پس از پالايش، به شبکه سراسري گاز تحويل مي شود و استان هاي شمال و شمال شرق را تغذيه مي کند.
وضع تاسيسات در منطقه چگونه است؟
تاسيسات منطقه نظير ساير مناطق نفتي با توجه به قدمتي که دارد، قديمي و فرسوده هستند و بحث بازسازي آن مطرح است که بخشي از آن در تعميرات اساسي ديده شده و انجام مي شود، اما نکته اين است که به دليل نداشتن تاسيسات گسترده پالايشي، بحث جايگزيني تاسيسات فعلا مطرح نيست و تعمير و نگهداري تاسيسات در دستور کار قرار گرفته است.
پروژه هاي در حال اجرا و جديد تعريف شده در شرکت نفت و گاز شرق چيست؟
بخشي از پروژه هاي تعريف شده در شرکت نفت و گاز شرق از سوي مديريت مهندسي و ساختمان ستاد نفت مناطق مرکزي و بخشي از سوي واحد مهندسي و ساختمان نفت و گاز شرق در دست اجراست که عمده ترين آن پروژه فاز يک ذخيره سازي گاز شوريجه است.
- پروژه هاي عمده ذيل در دست برنامه ريزي براي اجراست:
الف- پروژه توسعه ميدان گازي توس که اخيرا به دستور وزير نفت براي اجرا از سوي شرکت هاي سرمايه گذار در دستور کار قرار گرفت.
ب- احداث واحد جديد و مستقل نمزدايي گاز در محل تاسيسات ميدان گنبدلي براي ارسال گاز به شبکه مصرف شهرستان سرخس و توابع
ج- اجراي فاز دو ذخيره سازي گاز شوريجه که با اجراي آن ظرفيت ذخيره سازي و برداشت گاز دو برابر فعلي مي شود.
تا چه اندازه از شرکت هاي داخلي توانمند بهره برده ايد؟
توانمند کردن شرکت هاي داخلي در دستور کار شرکت نفت و گاز شرق قرار دارد؛ به طوري که ادارات مختلف به منظور تامين تاسيسات سرچاهي و درون چاهي با شرکت هاي توانمند داخلي در ارتباط هستند و نمونه هاي خارجي موجود را براي بومي سازي تحويل شرکت هاي منطقه اي يا داخلي مي دهند و آنها کالاها را مي سازند و پس از آزمايشات عملکردي موفقيت آميز فيلد تست «آزمايش ميداني» مي کنند. مرحله ديگر که شرکت بر آن متمرکز شده، طراحي و ساخت قطعات مشابه نمونه خارجي براي نصب و تست روي تاسيسات است که تجربه موفقي در اين زمينه تاکنون داشته ايم و براي ساخت برخي قطعات مورد نياز اقدام به تحويل نمونه و انعقاد قرارداد ساخت کرده ايم.
آغاز تحريم هاي جديد چه تاثيري بر روند کار شرکت خواهد داشت؟
در تامين کالا و قطعات تا حدودي دچار مشکل هستيم که در اين زمينه با تدبير انديشيده شده، بخش عمده اي از کالاهاي موجود را از انبارهاي تدارکات منطقه يا ستاد و انبارهاي شرکت هاي ديگر يا چاه هاي خارج از سرويس تامين مي کنيم. همچنين در خصوص ساخت قطعات و کالا در داخل کشور با شرکت هاي داخل و خارج از استان تعاملات بسيار خوبي داريم که اميد است در مسير اقتصاد مقاومتي به شکوفايي کامل برسد.
ارتقاي سطح کيفي زندگي در سرخس ضروري است
در ادامه بازديد از منطقه، هادي شريعتي، جانشين مدير عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق از نيروهاي عملياتي و حساسيت کار در منطقه مي گويد: منطقه خانگيران در 25 کيلومتري شهرستان سرخس قرار دارد و شامل دو ميدان خانگيران و گنبدلي است. استخراج و بهره برداري از گاز اين منطقه به سال 1347 برمي گردد. در اين سال، اکتشاف تکميل شد و بهره برداري از چاه هاي گازي از سال 1352 آغاز شد. در واقع تجربه گازي و نفتي منطقه خانگيران به 50 سال قبل باز مي گردد که براي نظارت مستمر و بهتر اين منطقه مهم و راهبردي، شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق به عنوان يکي از شرکت هاي تابعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در سال 1377 تاسيس و عهده دار مسئوليت توليد و بهره برداري از منابع گازي و نفتي در شمال شرق کشور شد.
شرکت نفت و گاز شرق داراي دو ميدان فعال گازي است. ميدان گازي خانگيران که داراي سه مخزن، شوريجه B، شوريجه D و مزدوران و ميدان گنبدلي مشترک با ترکمنستان است که حداکثر برداشت از ميدان جزء برنامه هاي شرکت است. گاز منطقه خانگيران ( مزدوران ) عمدتا ترش است و با شرايط سميت بالاي 36 هزار پي پي ام، گاز h2s و 65 هزار پي پي ام گاز دي اکسيدکربن باعث شده که اين گاز از سميت و خوردگي بالايي برخوردار باشد و آن را منحصربه فرد کرده است. گاز مخازن شوريجه B و D و گنبدلي از نوع شيرين است.
مهم ترين بخش هايي که در منطقه عملياتي خانگيران بر آن متمرکز شده ايد، کدامند؟
براي بهبود توليد زمستاني در منطقه خانگيران، پروژه ذخيره سازي گاز در مخزن شوريجه D در دست اجراست که با راه اندازي مرکز جمع آوري و تفکيک پروژه تکميل مي شود. اين گروه در حال حاضر به صورت اضطراري و موقت راه اندازي شده و با ظرفيت تزريق و برداشت حدود 13 تا 14 ميليون متر مکعب گاز در روز در سرويس عملياتي است. طرح ديگر ساخت مخزن، ذخيره مايعات سوم است که با اضافه شدن اين مخزن، تعميرات اساسي بدون توقف توليد انجام خواهد شد و توقف توليد ساليانه که براي بررسي خطوط و صحت عملکرد تجهيزات گاهي اتفاق مي افتد، به طور کامل رفع مي شود و توليد به صورت مستمر ادامه خواهد داشت. پروژه بعدي، تعويض و جايگزيني مخازن موجود است.
توسعه فاز دو ذخيره سازي گاز نيز، از پروژه هاي حياتي منطقه است که با انجام آن ظرفيت ذخيره سازي و برداشت گاز دو برابر ظرفيت حاضر خواهد شد.
وضعيت نيروي انساني در منطقه عملياتي خانگيران چگونه است؟
خانگيران به دليل قدمت و عمر طولاني در کنار نيروي انساني مستعد، توانمند، متعهد و بومي از کمبود نيرو رنج مي برد. يکي از دلايل کمبود نيرو عدم جذابيت، کمبود امکانات، پايين بودن سطح زندگي، امور درماني و آموزشي است که خانواده ها کمتر رغبت مي کنند کنار همسرانشان در منطقه حضور داشته باشند.
منطقه خانگيران روي نيروهاي بومي سرمايه گذاري زيادي کرده و عمده پروژه ها و کارهاي بازسازي و عمراني از سوي شرکت هاي بومي انجام مي شود که صرفه جويي زيادي در پي داشته است. در مجموع نيروها با تعهد و دلسوزي ضمن رسيدگي به تاسيسات، آن را سالم و در حد استاندارد حفظ کرده اند.
اولويت هاي منطقه عملياتي خانگيران چيست؟
مهم ترين اقدام هايي که وظيفه انجام آن را داريم، صيانت از مخازن براي استمرار توليد در شمال شرق کشور است. ميدان خانگيران، يک ميدان مستقل است که ميادين مستقل قابل توجهي در اطراف آن شناسايي نشده و براي مسئولان اين دغدغه و نگراني را ايجاد کرده است که در صورت کاهش توليد، ظرفيت جايگزين براي استمرار کار پالايشگاه بايد ايجاد شود. با شرايط موجود، اقدام به بررسي ميدان هاي کوچک مثل ميدان توس کرديم که مي تواند براي چندسالي استمرار توليد را تضمين کند؛ از اين رو صيانت از مخزن براي استمرار توليد در شمال شرق، يکي از اولويت دارترين اقدام هايي است که مديران به آن پايبند هستند.
عمر بالاي تاسيسات پايش، رسيدگي و بازسازي را مي طلبد که ما در تعميرات اساسي هر سال به آن توجه مي کنيم و با توجه به عمر بالاي تاسيسات، اين رسيدگي و بازسازي ها باعث شده که همچنان تاسيسات سرپا باشد و شرايط از استاندارد خارج نشود؛ به طوري که وضعيت عمر تاسيسات بسيار کمتر از عمر واقعي آنها ست و به ادامه کار با اين تاسيسات همچنان اميدواريم، اما به نوسازي بايد توجه داشتيم. نوسازي تاسيسات فرسوده، همواره يکي از اهداف ما بوده است و با اختصاص بودجه هاي بيشتر و توجه، امکان ارتقاي وضعيت تجهيزات را مي توانيم فراهم کنيم.
در کنار وضعيت عملياتي منطقه به وضعيت معيشت کارکنان نيز توجه داريم و پروژه هايي را براي نوسازي و بازسازي منازل کارکنان و زير ساخت هاي زندگي در منطقه تعريف کرديم که در دست پيگيري است.
دغدغه ديگر در اين منطقه، کمبود نيروي کار عملياتي است که عدم توجه به اين موضوع، موجب وقفه در توليد و استهلاک نيروي انساني به دليل حضور مداوم در محل کار و عدم امکان حضور بيشتر در دوره هاي آموزشي شده است؛ بنابراين مديريت شرکت براي رفع اين معضل، پيگير استخدام نيروي جديد طبق ضوابط شرکت ملي نفت ايران و جذب نيروي ارکان ثالث براي برخي ادارات است که در صورت پاسخ مثبت پيگيري خواهد شد.
يکي ديگر از مشکلات منطقه، وضعيت نامطلوب و نامناسب زندگي، معيشت، آموزش و درمان در سطح شهر سرخس و شهرک هاي نفت است که اگر توجه جدي به آن صورت گيرد، قطعا در اسکان و ماندگاري خانواده ها در کنار همسرانشان تاثير زيادي خواهد داشت.
مهم ترين دغدغه شرکت، تعيين تکليف سيستم کارکرد آتي منطقه عملياتي خانگيران و جذب کارکنان مورد نياز عمليات منطقه است که مديران با جديت دنبال مي کنند.
منطقه خانگيران با وجود محروميت هاي فراوان، وظيفه سنگين و خطير توليد حدود 8 تا 10 درصد گاز مصرفي کشور را به دوش مي کشد. درخواست ما اين است که مسئولان ضمن کمک به جذب نيروهاي عملياتي، نسبت به رفع کمبودها، محروميت ها و وضعيت معيشتي/ درماني و ارتقاي سطح کيفي زندگي در شهر سرخس و شهرک هاي نفت منطقه خانگيران اهتمام کنند.
سياست شرکت براي حمايت از توليد داخل و عمل به شعار امسال چيست؟
شرکت براي جلوگيري از وقفه در توليد و جلوگيري از تاثير تحريم ها از سال هاي گذشته اقدام به شناسايي و بومي سازي قطعات از طريق سازندگان بومي کرده است؛ به طوري که در منطقه خانگيران به دليل بعد مسافتي که با مراکز صنعتي و نفتي داشته با هدف اجراي اقتصاد مقاومتي سعي کرديم تجهيزات را از طريق کارگاه هاي منطقه اي تعمير و احيا کنيم و براي بومي سازي، شرکت هايي را شناسايي و در انجام مهندسي معکوس و آزمايش و به کارگيري تجهيزات ساخت داخل کمک کرديم.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در گفت و گو با «مشعل» اعلام کرد:
احتمال کشف ذخاير جديد نفت و گاز با اقدام هاي پژوهشي
با توجه به جايگاه پژوهشگاه صنعت نفت و نقش کليدي پژوهش در توسعه اين صنعت، در بخش دوم گفت وگوي «مشعل» جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، به تشريح پروژه هاي اجرا شده و در دست اقدام اين مرکز پرداخت.
1- پروژه ازدياد برداشت از ميدان اهواز
بحث ازدياد برداشت از ميدان اهواز به عنوان يکي از ميدان هاي مهم کشور، در پژوهشگاه صنعت نفت در دست بررسي است، ضمن آنکه روش هاي مختلف ازدياد برداشت را براساس تفاهم نامه مشترک با شرکت دلف هلند در دست اجرا داريم که کمک مي کند در مطالعات و مخازن مختلف اين ميدان، روش هاي مناسبي را بر اساس سياست ها و اولويت هاي وزارت نفت شناسايي کنيم.
2- پروژه مرکاپتان زدايي از كاندنسيت ها
پروژه مرکاپتان زدايي از كاندنسيت ها پروژه موفقي است که با همکاري يک شرکت روسي به پايان رسيده است.
کيفيت محصولات نفتي به درصد ترکيبات گوگردي آنها بستگي دارد. يکي از اين ترکيبات گوگردي، مرکاپتان است که جدا کردنشان بسيار دشوار است، اما پژوهشگاه توانسته است دانش فني آن را توسعه دهد و در فازهاي 2 و 3 پارس جنوبي پياده سازي کند که هم اکنون مراحل پاياني خود را طي مي کند و دانش فني توليد شده در مرحله نصب زيرنظر پژوهشگاه است، همچنين در حال مذاکره براي پياده سازي و اجراي اين طرح پس از پايان دوره تست در تمام فازهاي پارس جنوبي هستيم.
3- طراحي و توسعه دانش فني ميني ال ان جي «مايع سازي گاز طبيعي»
طراحي و توسعه دانش فني ميني ال ان جي «مايع سازي گاز طبيعي» با توجه به اهميت فناوري ال ان جي در دنيا و پيچيدگي هايي که انتقال گاز طبيعي از نظر هزينه براي انتقال به مناطق دور دست دارد، فناوري ال ان جي در دنيا بحث مهمي است که فناوري بسيار پيچيده اي هم دارد و ما با حمايت و طبق قراردادي که با شرکت ملي گاز و يک شرکت کره اي منعقد کرده ايم، در حال توسعه دانش فني يک واحد ال ان جي هستيم.البته در اين ميان با شرايط بين المللي پيش آمده در خصوص توافق برجام، منتظر پيامدها و شرايط روز هستيم، اما در هر حال و در هر شرايطي که ممکن است براي حضور شرکت کره اي در پروژه پيش بيايد، با کمي دشواري قطعا کار را ادامه مي دهيم و پروژه را به پايان مي رسانيم.
4- توليد ماده بودار کننده گاز طبيعي
پروژه ديگر، توليد ماده بودارکننده گاز طبيعي با عنوان ادورانت (odorant) است که در اين زمينه کاملا به خارج وابسته بوديم و مواد را از خارج وارد مي کرديم، اما با اجراي اين پروژه، اين توانمندي در داخل ايجاد شد.
گاز طبيعي از نظر ايمني براي مصرف حتما بايد بودار شود که هم اکنون پژوهشگاه، دانش فني آن را توسعه داده و به دست آورده است.
5- مطالعه جامع ميدان گازي هما
«پروژه مطالعه جامع ميدان گازي هما» مربوط به شرکت نفت مناطق مرکزي است، در حال حاضر ويژگي ها، مشخصات مخزن، مسائل مرتبط با برداشت و مهندسي آن مخزن مورد مطالعه قرار گرفته است.
6- ارائه دانش فني 8 واحد پالايشگاهي
پروژه ارائه دانش فني 8 واحد پالايشگاهي براي شرکت پالايش نفت الفروقلس سوريه به اتمام رسيده و پژوهشگاه صنعت نفت، تمامي مدارک فني شامل ليسانس، مهندسي پايه را انجام و تحويل کارفرما داده است.
7- رفع آلاينده هاي زيست محيطي
پروژه رفع آلاينده هاي زيست محيطي به ويژه از خاک که بسياري از مناطق نفت خيز متاسفانه درگير معضل خاک هاي آلوده به مواد نفتي هستند، در پژوهشگاه به خوبي در حال انجام است.
يکي از اين پروژه ها را که سازمان حفاظت از محيط زيست با آژانس همکاري هاي بين المللي ژاپن در دست اجرا دارد و پژوهشگاه به درخواست طرف ژاپني، بخشي از اين پروژه يعني «پايش آلاينده هاي آب و رسوبات در نواحي سواحلي بندرعباس» را در قالب يک قرارداد فرعي در دست اجرا دارد.
8- پروژه مرواريد خليج فارس
پروژه مرواريد خليج فارس، پروژه بسيار موفقي است که با عنوان «مدل سازي حوزه و سيستم هاي هيدروکربني خليج فارس و درياي عمان» با گستره حدود 180 هزار کيلومتر مربع به منظور کشف منابع جديد نفت و گاز در منطقه انجام شد.
اين طرح با احتمال 70 و 80 درصد، به شناسايي ذخاير جديد نفت و گاز که آمار ارائه شده تا حدود 15 ميليارد بشکه ذخيره نفت، افزون بر ذخاير کشف شده و حدود 200 تريليون فوت مکعب گاز درجا به جز ذخاير گازي تاکنون کشف شده را تاييد کرده است؛ البته اين مطالعات احتمالي است و با استفاده از اطلاعات زمين شناسي، لرزه نگاري و رسوبي، شبيه سازي شده است که اين موضوع، مديريت اکتشاف که پروژه هاي اکتشافي خود را با درصد موفقيت بيشتري مطالعه و اجرايي مي کند، کمک خواهد کرد تا از مرحله «احتمال» فراتر رود و به «قطعيت» دست يابد.
با توجه به موفقيت بزرگ اين پروژه بناست که طرح مرواريد 2 را در حوزه رسوبي لرستان هم انجام دهيم که همين پروژه در اين منطقه هم اجرايي خواهد شد و اميد مي رود که افزون بر ذخاير نفت و گاز شناخته شده، داراي ذخاير نفت و گاز جديد باشد؛ البته در اين پروژه با دو شركت نفتي بين المللي و دانشگاه لهستان همکاري کرديم. مدت زمان اجراي پروژه به دليل وسعت زياد و حجم داده ها حدود 5 سال طول کشيده است.
9- طرح کيميا
طرح ملي کيميا با هدف بومي سازي افزايه هاي پرمصرف و مورد نياز صنعت حفاري اجرا شد و در فاز اول به توليد چند قلم از افزايه هاي گل و سيمان حفاري انجاميد. در صنعت حفاري، يکي از بخش هاي پرهزينه، سيالات حفاري است. افزايه هاي با کيفيت بالا از هدر رفت گل حفاري جلوگيري مي کند و بر سرعت حفاري و کاهش هزينه ها تاثير مي گذارد.در طرح کيميا، پژوهشگاه موفق شد افزايه هاي جديدي را به صنعت حفاري معرفي کند که افزون برکارآيي بالا، دوستدار محيط زيست نيز باشند. خوشبختانه محصولات اين طرح، آزمايش ميداني را با موفقيت پشت سر گذاشته و مورد تاييد کارفرما قرار گرفته و در نمايشگاه بيست وسوم نفت رونمايي شده است.
استفاده از اين افزايه ها و سيالات طراحي شده با توجه به افزايش سرعت و کاهش هزينه هاي حفاري، موجب صرفه جويي چند ميليارددلاري در حفر هر حلقه چاه شده و با در نظر گرفتن تعداد چاه هاي قابل حفر در هر سال، قطعا رقم قابل توجهي خواهد بود و بازده اقتصادي فراواني براي صنعت نفت به همراه خواهد داشت.
10-طراحي و ساخت حسگرهاي قابل حمل براي اندازه گيري آلاينده هاي زيست محيطي
با توجه به حساسيت وزارت نفت در خصوص مقادير ناچيز و خطرناک آلاينده ها «ترکيبات گوگردي، نيتروژن دار و هيدرو کربن ها» که براي سلامت آب و خاک مضرند، پژوهشگاه صنعت نفت به سفارش شرکت ملي نفت ايران اقدام به ساخت چند حسگر براي شناسايي و تشخيص ترکيبات گوگردي، مونوکسيد کربن و هيدرو کربن ها و آروماتيک ها کرد که حسگرها تحويل کارفرما و با موفقيت آزمايش شد. کاربرد اين حسگرها در صنعت نفت بسيار وسيع است. در صنعت نفت بيش از 70 نوع حسگر داريم که به طور عمده از شرکت هاي خارجي تامين شده است.
11- طرح پاکسازي زيستي خاک هاي آلوده به ترکيبات نفتي
اين طرح با کارفرمايي شرکت ملي نفت ايران براي پاکسازي زيستي خاک هاي آلوده به ترکيبات نفتي به عنوان يک فناوري روز و با استفاده از تکنيک هاي بايو فناوري يا بايوزيستي براي تصفيه آب، خاک و هوا رونمايي شد.
به طور مثال پژوهشگاه در جزيره سيري 2 هزار تن خاک آلوده به لجن هاي نفتي را با باکتري هايي که ساخته و شناسايي کرده، توانسته رفع آلودگي کند و با گياه هاي مناسب کشت شده به فضاي سبز تبديل کرده است.
همچنين پاکسازي زيستي استخرهاي هرزآب حفاري در منطقه خانگيران انجام شده که خاک آلوده بيش از 10 هزار تن با روش هاي بيوزيستي انجام شده است. در کنار اين پروژه پاکسازي 300 تن خاک آلوده ناشي از شکستگي خط لوله در مجاورت روستاي گاو زرد انجام شده است.
قرارداد جديد براي پاکسازي زيستي 50 هزار تن خاک آلوده، يکي از بزرگ ترين پروژه هاي زيستي در جزيره خارک است که براي پاکسازي خاک هاي آلوده به هيدروکربن هاي نفتي، مناقصه برگزار، پژوهشگاه برنده و قرارداد امضا شده است. فناوري پژوهشگاه در اين زمينه کاملا قابل رقابت با فناوري خارجي و روز دنيا و شرکت هاي بين المللي است.
12- پروژه تدوين نظام بومي مديريت خوردگي و پياده سازي در شرکت ملي گاز ايران
پروژه بسيار کليدي پژوهشگاه که قرارداد آن منعقد شده، «مديريت خوردگي در شرکت ملي گاز ايران» است. خوردگي تجهيزات نفتي، يکي از مهم ترين معضل هاي صنعت نفت در خشکي و درياست و از نظر ايمني و اقتصادي بسيار لطمه مي زند و سال هاست که ده ها ميليارد تومان بهاي خوردگي را در صنعت نفت و گاز پرداخت مي کنيم. پژوهشگاه قراردادي با شرکت ملي گاز با عنوان «مديريت يکپارچه مطالعات خوردگي در صنعت گاز» امضا کرد تا راه هاي مقابله و منشا خوردگي «هوا، آب و خاک» را بررسي کنيم که مديريت اين مطالعات در شرکت ملي گاز را به عهده داريم. بر اساس اين ماموريت، مطالعه، رصد و پايش صنعت گاز را در دست اجرا داريم و قرار است راهکار ارائه دهيم که چگونه مي شود با خوردگي در صنعت گاز مقابله کرد.
13- طرح توسعه فناوري هاي نوين براي کاهش آلاينده هاي زيست محيطي
طرحي با مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت که کارفرماي آن شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران است، با عنوان طرح «توسعه فناوري هاي نوين براي کاهش آلاينده هاي زيست محيطي» در 5 فاز قرار است انجام شود که بيشتر بر استفاده از فناوري نانو تاکيد دارد.
فناوري نانو در کاهش آلاينده هاي زيست محيطي که بحث 4 آلاينده کليدي مونوکسيد کربن، دي اکسيد گوگرد، سولفويد هيدروژن و ترکيبات آلي فرار درآنجا مطرح است و کاهش آلاينده هاي آب با ترکيبات مختلف جزء اهداف اين پروژه است.
14-انستيتو فرآورش گاز
اخيرا با کارفرمايي شرکت ملي گاز انستيتو فرآورش گاز در پژوهشگاه تاسيس و 3 مسئوليت بسيار مهم به آن واگذار شده است؛ يکي در حوزه شيرين سازي گاز و فناوري و حلال هاي مختلف براي شيرين سازي گاز پژوهشگاه، يک حلال بومي با عنوان «پارسي سول» توليد کرده که تست هاي ميداني آن انجام شده و مورد استفاده قرار گرفته و برتري آن نسبت به حلال هاي موجود اثبات شده است.
يکي از مشکلات حلال ها در صنعت، ميزان خوردگي و آلايندگي است که حلال در پژوهشگاه تست و سنتز شده و نشان داده است که خوردگي آن کمتر و کارآيي آن در شيرين سازي بهتر است. ادامه اين پروژه، يکي از اهداف انستيتو فرآورش گاز است.
پروژه بعدي، مديريت گازهاي ارسالي به فلر است که به دليل هدر رفت اقتصادي و آلايندگي بسيار بالا هميشه به عنوان يک معضل در صنعت نفت و گاز مطرح بوده است بنابراين در انستيتو فرآورش گاز به دنبال اين هستيم که چگونه مي شود گازهاي ارسالي به فلر را کاهش داد يا براي برق استفاده کرد.
مسئله ديگر، گوگرد است. ايران به دليل سنگين بودن نفت، توليد گوگرد بسيار بالايي دارد که در انستيتو قرار است در مورد بازيافت گوگرد مطالعه شود و اين که از گوگرد چه استفاده اي مي شود، البته قبل از تاسيس اين انستيتو پروژه خوبي انجام شده که يک مورد آن توليد گوگرد کشاورزي است.
15-توسعه واحد پنتان پالايشگاه کرمانشاه
کار اخير پژوهشگاه که در نمايشگاه بين المللي نفت، گاز پالايش و پتروشيمي به عقد قرارداد با پالايشگاه کرمانشاه منجر شد، توسعه واحد پنتان بود که پژوهشگاه، اين واحد را در سال هاي قبل طراحي کرده و در حال کار با دانش فني پژوهشگاه است. پالايشگاه کرمانشاه به خاطر صرفه اقتصادي خوبي که اين واحد برايشان داشته، به فکر توسعه است که قراردادش بسته شده و توسعه دانش فني را پژوهشگاه به عهده دارد. قرارداد دوم، توليد هگزان پليمر گريد است که کاملا از خارج وارد مي شود. در اين قرارداد، پژوهشگاه دانش فني آن را توسعه خواهد داد و واحد در پالايشگاه نصب خواهد شد.
عزم شركت نفت و گاز آغاجاري در اجراي مسئوليت هاي اجتماعي
تحقق رؤياي آب درسرزمين سوزان
ايوب درويشي وقتي صحبت از گرماي بالاي 50 درجه به ميان مي آيد، بي گمان نفس آدم تنگ مي شود؛ زيرا تصور حضور در اين گرما بسيار سخت و طاقت فرساست، بخصوص وقتي در اين شرايط با آهن، واحدها و تاسيسات عملياتي سروکار داري و كار و تلاش با جديت ادامه دارد. صحبت از خوزستان است؛ جايي كه بحران كم آبي آن، اين روزها نقل هر مجلسي شده و هر كس در ذهن خود براي نجات آن به دنبال راه چاره اي است.
اميديه، شهري در استان خوزستان كه هميشه ركورددار گرم ترين شهر جنوب يا شايد بهتر بتوان گفت، كشور است. سرزميني كه گنج بزرگ نفت و گاز آغاجاري را در دل خود جاي داده و به عنوان گذرگاه حياتي نفت جنوب ايران شناخته شده و گرماي سوزان آن، مجال انجام هر کاري را از انسان مي گيرد؛ چون از ساعت 10 صبح به بعد، ديگر نمي توان براحتي وسادگي قدم برداشت و آب در اين گرما، در سريع ترين زمان ممكن تبخير مي شود! به اطراف شهر كه نظر بيندازي، خشكسالي و كم آبي بوضوح به چشم مي آيد و اين وضعيت بحراني و گرما، وقتي بيشتر نمود پيدا مي کند كه بداني سال بسيار كم باراني بوده و بحران آب به عنوان يك مشكل جدي، مطرح است.
رفع کمبود آب يک آرزو بود
تصور اينكه در اين خشكسالي، بحران آب حل شود، درنگاه اول يك رؤياي دست نيافتني است؛ اما وقتي فعل «خواستن» صرف مي شود، متوجه مي شوي كه مردان بزرگي، سكاندار اين شركت هستند كه مي توان به آنها اعتماد كرد و به آرزوهاي بزرگ مثل تحقق رؤياي آب درسرزمين سوزان دست يافت. سال ها با شروع فصل بهار و احساس گرما، كم كم آثار خشكسالي و زرد شدن سبزه ها و درختان نمايان شده و با فرا رسيدن فصل تابستان و گرماي شديد، كمبود آب براي خانواده هاي كاركنان و همشهريان به دغدغه اي بزرگ تبديل مي شود. از ابتداي فروردين ماه، آب مصرفي منازل سهميه بندي مي شود و زمان آب دهي، صبح ها بين 3-2 ساعت و بعدازظهرها هم به همين ميزان و شايد كمتر است. با همه اين مشكلات، كاركنان شركت نفت و گاز آغاجاري با تعهدي مثال زدني در ادارات، تأسيسات و كارخانجات همچنان به فعاليت ادامه مي دهند و يك لحظه در انجام كار کوتاهي نمي کنند. تا همين سال گذشته، رفع كمبود آب يك آرزو بود؛ اما وقتي مي شنوي که قرار است با همت مديران تلاشگر نفت وگاز آغاجاري، آب مصرفي خانواده ها تأمين شود، روحيه اي دوچندان مي گيري. اوايل سال 96 بود كه پروژه تأمين آب اميديه و منازل كاركنان، با تأكيد مديرعامل شركت نفت و گاز آغاجاري كليد خورد. احداث خط لوله انتقال آب به اميديه و منازل و مناطق شركتي در دستور كار قرار گرفت و با حمايت و پيگيري هاي مستمر مسئولان شرکت تمامي امكانات و تجهيزات براي اجرايي شدن اين پروژه عام المنفعه بسيج شدند و با كار و فعاليت شبانه روزي در كمتر از 8 ماه، 23 كيلومتر خط لوله انتقال آب از جايزان به شهرستان اميديه احداث شد.
احياي دوباره چاه ها
خط لوله قديمي تأمين آب كه فرسوده بود و كارايي نداشت، جمع آوري شد و چاه هاي توليد آب مصرفي نيز كه فاقد آب دهي بودند، مورد بررسي قرارگرفتند. اولين اقدام در اين زمينه، احياي دوباره چاه هاي آب و راه اندازي و در سرويس قراردادن تلمبه هاي انتقال آب بود كه با پيگيري هاي مستمر مجموعه مديريت عمليات و كارشناسان نگهداري و تعميرات، كار راه اندازي و در سرويس قرارگرفتن دوباره تلمبه خانه و چاه هاي آب در كمتر از 6 ماه انجام شد.
خط لوله انتقال آب از جايزان به اميديه درمسير خود با مشكل جدي معارض روبه رو بود كه با حضور بموقع نيروهاي حراست و بدون كمترين توقف درحين عمليات، رفع معارض انجام شد و احداث خط با سرعت بيشتري ادامه يافت.
براي تأمين پيمانكار خط نيز با اقدام بموقع امور حقوقي و قراردادها، در سريع ترين زمان ممكن قرارداد دستور كاري انجام و به پيمانكار مربوط دستور شروع كار داده شد و همزمان، تأمين اعتبار لازم انجام و با پيگيري هاي مستمر مديريت امور فني پروژه، بدون كمترين توقف اجرايي شد.
با توجه به مسير كوهستاني و پرپيچ وخم جايزان به اميديه و سخت گذر بودن مسير، كار به شکل گسترده اي صورت گرفت و تمامي مراحل احداث جاده به منظور فراهم آوردن شرايط مطلوب براي احداث خط لوله انتقال آب وهمچنين جوشكاري و اتصال خطوط از سوي كارشناسان و كاركنان امور مهندسي و ساختمان و با همكاري خطوط لوله و ترابري با استفاده از امكانات داخلي شركت انجام شد و روزهاي آخر خرداد امسال بود که خط به طوركامل احداث وبه مخازن ذخيره آب در بالاترين نقطه شهراميديه متصل و آرزوي ديرينه محقق شد. 12تيرماه 97، روز باشكوهي بود و باحضور همه مديران و مسئولان دلسوز شركت و شهرستان، آب به منازل كاركنان شركت و همشهريان اميديه منتقل شد و افتخار ديگري در كارنامه شركت آغاجاري ثبت شد. ابراهيم پيرامون، مديرعامل شركت نفت و گاز آغاجاري از نخستين روزهاي مديريت در منطقه سوزان آغاجاري و مشاهده وضعيت بد آب مصرفي منازل و مناطق شركت و بخش بزرگي از شهرستان اميديه، عزم را جزم کرد تا با كار مستمر نيروهاي توانمند شركت، كمبود آب آشاميدني اين منطقه را جبران کند.
توصيه به صرفه جويي
او در اين خصوص مي گويد: «باتوجه به خشكسالي هاي اخير و كمبود آب در مناطق و منازل شركتي و همچنين بخشي از شهرستان اميديه، مشكلاتي براي كاركنان وخانواده آنان و همشهريان اميديه از لحاظ تامين آب آشاميدني ايجادشده بود كه طرح تأمين آب از منبعي مطمئن از اوايل سال 96 در دستور كار قرارگرفت و با پيگيري هاي مستمر مجموعه مديريت و ادارات شركت آغاجاري، طرح انتقال آب از جايزان به اميديه با احداث 23 كيلومتر خط لوله شروع و با مشاركت بخش هاي مختلف همانند مديريت فني، عمليات، امورمالي، مهندسي و ساختمان، خط لوله، ترابري، حراست و امورحقوقي و با بهره گيري از امكانات داخلي شركت در كمتر از يك سال و با هزينه اي معادل 150ميليارد ريال اجرا و بهره برداري از آن در تيرماه 97 باحضور مديران شركت و مسئولان محلي آغاز شد که اين مهم، حاصل تلاش همه همكاران خدوم شركت نفت و گاز آغاجاري و همراهي تمامي مسئولان شهرستان بوده است.» پيرامون مي گويد: «نكته حائز اهميت، صرفه جويي دراجراي اين پروژه ارزشمند است كه با تأمين لوله هاي 16 اينچ انتقال آب، انجام عمليات احداث جاده و ساير اقدام هاي مورد نياز ازمنابع داخلي شركت، ضمن تسريع در انجام پروژه، سود وصرفه قابل توجهي از نظر كاهش هزينه هاي مستقيم عايد شركت شد.» مديرعامل شركت نفت و گاز آغاجاري ادامه مي دهد: «با بهره برداري از اين پروژه، كمبود آب تا حدقابل توجهي جبران و زمان آب دهي به منازل نيز بيشتر شده است؛ ولي توصيه اكيد اين است که همه خانواده ها و عموم همشهريان، در مصرف اين نعمت خدادادي، صرفه جويي کنند تا بتوانيم به اميد خدا از فصل تابستان و گرماي طاقت فرساي آن به سلامت عبور کنيم.»
حرکت به سوي تکميل زنجيره ارزش
مشعل- «تکميل زنجيره ارزش»، «جلوگيري از خام فروشي» و «تنوع سبد توليدات» کليدواژه هايي هستند که طي سال هاي اخير، در صنعت پتروشيمي ايران از سوي دست درکاران اين عرصه به عنوان يک ضرورت بر آنها تاکيد شده است.
تکميل زنجيره ارزش (Value Chain) در تعريف عاميانه، مجموع عملياتي است که در يک صنعت به شکل زنجيرگونه انجام مي شود تا به خلق ارزش منجر شود و در تعريفي واضح تر، زنجيره اي است که همه فعاليت هاي مرتبط با جريان کالا و تبديل مواد، از مرحله تهيه ماده اوليه تا مرحله تحويل کالاي نهايي به مصرف کننده را در بر مي گيرد. حال اگر همين تعريف را در صنعتي مهم و راهبردي به نام پتروشيمي، با حجم و تنوع محصولات آن در نظر بگيريم، اهميت اجرايي شدن آن بيشتر ملموس مي شود.
از آنجا که بسياري از محصولات پتروشيمي، ازجمله پليمرها، مواد اوليه صنايع پايين دستي بوده و در طول زنجيره ارزش استفاده خواهند شد، مي توان گفت که محصولات پتروشيمي يک کالاي «نيمه خام» و يا يک کالاي واسطه اي در طول زنجيره توليد هستند که هر چه به انتهاي زنجيره پيش برويم، ارزش افزوده بيشتري ايجاد خواهد شد.
با اين تعريف مي توان دريافت که تکميل زنجيره ارزش در پتروشيمي، به معناي توليد محصولات مياني و پايين دست پتروشيمي و تامين خوراک صنايع پتروشيمي است که به عنوان يکي از اولويت هاي دولت از آن ياد شده است. بايد نفت خام،گازهاي همراه نفت و فراورده هايي مانند بوتان، پروپان و اتان را به محصول نهايي تبديل کنيم تا هدف گذاري هاي انجام شده در مسير کاهش خام فروشي محقق شود. صنايع پتروشيمي، بخشي از صنايع شيميايي است که محصولاتش را از نفت خام يا گاز طبيعي توليد مي کند. از ويژگي هاي اين صنعت، تنوع محصولات آن و تأمين مواد اوليه هزاران کارگاه و کارخانه صنايع پايين دستي است که از نظر اشتغال زايي، کسب درآمدهاي ارزي و قطع وابستگي نقش بسيار مؤثري در اقتصاد کشور دارد.
با اين حال، براي توسعه صنعت پتروشيمي نيازمند طرح هايي هستيم که زنجيره توليد را تکميل و محصولات با ارزش افزوده بالاتر را براي تامين خوراک صنايع پايين دست پتروشيمي توليد کند، از اين رو تکميل زنجيره توليد، ايجاد تنوع بيشتر در محصولات و ارتقاي ارزش سبد محصولات پتروشيمي با هدف ارتقاي نقش صنايع پتروشيمي در شاخص هاي کلان اقتصاد کشور در دستور کار اين صنعت قرار گرفته است. در اين زمينه برنامه ريزي هاي انجام شده در صنعت پتروشيمي، داراي يک رويکرد مشخص است که همانا «پرهيز از خام فروشي و تکميل زنجيره ارزش و تبديل محصولات پايه و مياني به محصولات با ارزش افزوده بالا» است.
بايد بدانيم که منابع عظيم نفت و گاز، به عنوان خوراک در دسترس و ارزان، زمينه توسعه صنعت پتروشيمي را در ايران فراهم کرده و با توجه به مزيت خوراک، به سوي کاهش خام فروشي و توليد محصولات نهايي حرکت مي کنيم.
در سال هاي اخير، شاهد طرح هاي مختلفي همسو با اين هدف گذاري مهم بوده و از سويي برنامه ششم توسعه هم فرصت مناسبي براي توسعه متوازن صنعت پتروشيمي و تکميل زنجيره ارزش فراهم آورده و انواع طرح هاي پليمري، GTPP و ... به منظور ورود به طرح هاي پايين دست در اين برنامه در نظر گرفته شده است. بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي در کشور تا سال 1404 به 180 ميليون تن خواهد رسيد و حدود 30 طرح پتروشيمي در برنامه ششم توسعه به منظور تحقق اين امر در نظر گرفته شده است.در ادامه بخشي از مزاياي تکميل زنجيره ارزش را مرور مي کنيم:
افتتاح فازهاي پارس جنوبي و تکميل زنجيره
صنعت پتروشيمي، پرچمدار ايجاد ارزش افزوده است و با افتتاح فازهاي پارس جنوبي، اولويت صنعت پتروشيمي، استفاده حداکثري از خوراک گاز ايجاد شده است و طرح هاي جديد با رويکرد تکميل زنجيره ارزش، برنامه ريزي مي شوند.
تکميل زنجيره ارزش و ارزش افزوده در توليد
تکميل زنجيره ارزش در صنعت پتروشيمي به عنوان يک راهبرد مهم مورد توجه ويژه قرار گرفته و در اين مسير، توليدي شدن طرح هاي جديد و نيزساخت واحد هاي پايين دستي درکنارآنها مي تواند به توليد محصولات نهايي و در نتيجه با لارفتن ارزش افزوده در توليد منجر شود. در واقع صنعت پتروشيمي ايران با هدف کاهش خام فروشي، بايد برنامه ريزي هاي انجام شده در مسير تکميل زنجيره ارزش را شتاب بخشد.
تکميل زنجيره ارزش و اشتغال زايي
بُعد مهم ديگر تکميل زنجيره ارزش، اشتغال زايي است که با اجرايي شدن طرح هاي مختلف در حوزه پايين دست، فرصت هاي زيادي براي ايجاد اشتغال فراهم خواهد شد و با نگاه سازندگي مي توانيم زمينه هاي توسعه بيشتر را فراهم کنيم.
تکميل زنجيره ارزش و آب
نياز کمتر صنايع پايين دستي پتروشيمي به آب، سرمايه گذاري کمتر و توزيع و گسترش اشتغال، ناشي از تکميل طرح هاي پايين دستي در تمامي استان ها، از مزيت هايي است که مي تواند اولويت صنايع تکميلي و پايين دستي پتروشيمي باشد.
تکميل زنجيره ارزش و بازارهاي همسايه
با توجه به وجود بازارهاي مصرف در کشورهاي همسايه، صنايع پايين دستي مي تواند بخش بزرگي از اين بازارها را در اختيار بگيرد و در همين مسير، بخش پايين دستي پتروشيمي اين امکان را دارد که درگستره بيشتري از سرزمين ايران توسعه يابد.
صنايع پايين دستي؛ سرمايه گذاري کمتر
توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي به منظور محروميت زدايي، ايجاد اشتغال و ارزش افزوده بيشتر و نيز تکميل زنجيره ارزش براي کشور، حائز اهميت فراواني است. اين صنايع نسبت به صنايع بالادستي و مياني به حجم سرمايه گذاري کمتري نياز دارند و زمان بازگشت سرمايه آنها سريع تر است.
مزایای توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي
جلوگيري از خام فروشي، افزايش صادرات غير نفتي و تحقق اقتصاد مقاومتي
قابليت ايجاد در پهنه کشور و عامل گريز از تمرکز جمعيتي و صنعتي
ايجاد ارزش افزوده بالا
کمک به توزيع عادلانه ثروت در کشور
کمک به افزايش ضريب امنيت ملي بخصوص در مناطق مرزي
موتور محرکه اقتصاد کشور
نياز به منابع مالي کم براي سرمايه گذاري در مقايسه با صنايع بالادستي و مياني
نرخ بالاي بازگشت سرمايه نسبت به صنايع پايه و مياني پتروشيمي
وجود بازار بسيار مناسب منطقه اي
تنوع محصولات حوزه پايين دستي شامل پلاستيک، لاستيک، رنگ و رزين، چسب، کامپوزيت، شوينده ها و ...
وجود مزيت نسبي در دسترسي به برخي مواد اوليه مورد نياز در کشور
آلايندگي بسيار کمتر اين صنايع نسبت به ساير صنايع توليدي
به دنبال تکميل زنجيره ارزش هستيم
جعفر ربيعي، مديرعامل جديد هلدينگ خليج فارس: ما در صنعت پتروشيمي، به دنبال تکميل زنجيره ارزش هستيم و به عنوان يک موضوع جدي سرمايه گذاري، با سودآوري آن را دنبال کرده و آن را مورد توجه قرار مي دهيم. يکي از برنامه هاي ما اين است که براي سهامداران مان ارزش افزوده و سود ايجاد کنيم. با وزرات نفت و هلدينگ ها اين بحث را داريم که هم در صنايع تامين خوراک همکاري داشته باشيم و هم به زيرمجموعه هاي مان اجازه دهيم که وارد تکميل زنجيره ارزش شوند. در اين زمينه پروژه هايي را تعريف مي کنيم و با سرمايه گذاران خارجي اعم از چيني و اروپايي هم مذاکره کرديم تا سرمايه و تکنولوژي بياورند و به اين ترتيب اين زنجيره را گسترش دهيم تا توليد و صادرات محصولات با ارزش تر را شاهد باشيم.
ظرفيت هاي موجود کفاف تکميل زنجيره را مي دهد
رضا محتشمي پور، رئيس دفتر صنايع پايين دستي شرکت ملي صنايع پتروشيمي: صنايع پايين دستي پتروشيمي کشور ظرفيت بسيار زيادي دارد. تقريبا با پايين ترين برآوردها حدود 3 تا 4 برابر آنچه توليد مي کنيم، در حال حاضر ظرفيت نصب شده است. اولويت توسعه اي در صنايع پايين دستي، ظرفيت جديد نيست؛ بلکه استفاده از همين ظرفيت هاي موجود است.
حمايت دولت از تکميل زنجيره ارزش
علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي: تکميل زنجيره ارزش، در کنار مزاياي فراواني که براي کشور دارد، به سرمايه گذاري کمتر و اشتغال زايي بيشتر منجر خواهد شد و بايد سعي کنيم در اين زمينه به شکل جدي تري متمرکز شويم. به همين منظور و بر اساس سياست هايي که دولت در نظرگرفته، مجوز موافقت اصولي خوراک را به شرکت هايي خواهند داد که در اين مسير حرکت کنند و خوشبختانه در قانون مجلس و آيين نامه تهيه شده از سوي دولت، هر شرکتي که در زنجيره سرمايه گذاري کند تا 10 درصد مي تواند تخفيف خوراک بگيرد و اگر اين سرمايه گذاري در منطقه محروم باشد، 10 درصد به اين تخفيف اضافه مي شود. مجموعه اين اقدام ها نشان مي دهد که دولت سعي کرده زمينه حرکت به سمت تکميل زنجيره ارزش را ايجاد کند تا شرکت هاي خصوصي که مي خواهند سرمايه گذاري کنند، در زنجيره توليد متمرکز شوند. در واقع اهداف و برنامه ها به شکلي است که ما بتوانيم هر چه بيشتر، زنجيره توليد را افزايش دهيم.
نقش آفريني بيشتر با تکميل زنجيره ارزش
رضا نوروززاده، معاون وزير نفت درامور پتروشيمي: صنعت پتروشيمي ايران درصورت تکميل زنجيره ارزش و توسعه صنايع پايين دستي مي تواند در رشد اقتصادي کشور بيش از پيش نقش آفريني کند. پتروشيمي هرچه بيشتر بتواند به وظيفه ذاتي خود عمل کند، يعني تکنولوژي را توسعه داده و آن را به صنايع باارزش و و در عمق حرکت دهد، ارزش افزوده بيشتري توليد خواهد کرد. آن وقت مي توانيم در قالب اقتصاد مقاومتي، اشتغال پايدار و درآمد ارزي بيشتري ايجاد کنيم.
بودارکننده گاز ايراني شد
پايان انـحصـار
صفر تا صد پروژه هـاي پالايشـگاهي گـاز در ايـران اجرا مي شود
مزيت سرزميني كشورمان در برخورداري از ذخاير غني گازي و اهميت روزافزون توسعه و توليد حداكثري از ميادين گازي، در تسريع پيشرفت همه جانبه كشور، ضرورت ارتقاي توان فرآورش و پالايش گاز كشور را بيش از پيش نمايان كرده است.توسعه پالايشگاه هاي گاز پس از انقلاب در سال 1364 با راه اندازي طرح سرخس- نکا آغاز شد و اين طرح، از ابتدا متصدي راه اندازي فاز نخست پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد و در ادامه متصدي اجراي طرح هاي پالايشگاهي شركت ملي گاز ايران بوده است.نظارت بر راه اندازي فاز نخست پالايشگاه گاز خانگيران، طراحي و اجراي پروژه هاي فاز دوم پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، مراكز تفكيك گاز گنبدلي، پلنت بنزين سازي پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، تاسيسات دانه بندي گوگرد پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، پالايشگاه آغار و دالان و طراحي و اجراي پالايشگاه پارسيان، از جمله فعاليت هاي اوليه اين طرح به شمار مي آيد.در ادامه توسعه صنعت پالايش گاز کشور، احداث نيروگاه يكصد مگاواتي پالايشگاه پارسيان، تاسيسات فرايندي و ذخيره سازي LPG پالايشگاه فجرجم، پروژه پاليشينگ مايعات پالايشگاه فجرجم، توسعه بويلرهاي پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد؛ همچنين انجام مقدمات و بخشي از طراحي پايه پروژه هاي بزرگ استحصال اتان از گاز خروجي پالايشگاه پارسيان و فاز دوم پالايشگاه بيدبلند در اين طرح انجام شده است. با توسعه صنعت گاز، توليد و تامين محصولات پرکاربرد اين صنعت در دستور کار قرار گرفت و در اين مسير، ماده بودارکننده گاز که از جمله محصولات اساسي و مورد نياز صنعت گاز به شمار مي آيد نيز، به زودي به صورت کامل از بازار داخل تامين مي شود و از واردات آن بي نياز مي شويم. در ادامه، گفت وگوي «مشعل» را با مجيدرضا جانسريان، مجري طرح توسعه پالايشگاه ها مي خوانيم.
پروژه احداث واحد توليد ماده بودارکننده، از جمله فعاليت هاي اين طرح به شمار مي آيد. لطفا در اين خصوص توضيحاتي ارائه کنيد.
ماده بودارکننده گاز مصرفي کشور در همه سال هايي که از عمر صنعت گاز ايران مي گذرد، با واردات از دو کشور تامين مي شد و با احداث واحد صنعتي، ايران به عنوان سومين کشور توليد کننده ماده بودارکننده در دنيا شناخته مي شود.
طراحي پايه اين پروژه از سوي پژوهشگاه صنعت نفت که صاحب ليسانس اين فناوري در کشور است، انجام شده، سپس طراحي تفصيلي آن در واحد مهندسي طرح به سرانجام رسيد و به مرحله اجرا درآمد.
ظرفيت توليد اين واحد چه ميزان در سال است و هم اکنون در چه مرحله اي قرار دارد؟
اين پروژه با پايان پيشرفت فيزيکي، آماده ورود به مرحله راه اندازي است که با راه اندازي آن، افزون بر تامين همه نيازهاي داخل کشور به ماده بودارکننده، مي توان بخشي از اين فرآورده را به خارج از کشور نيز صادر کرد.
ايران پس از فرانسه و روسيه که توليدکنندگان عمده اين محصول راهبردي در دنيا به شمار مي آيند، سومين کشوري است که با توليد سالانه 800 تن از اين محصول، به باشگاه جهاني توليدکنندگان مرکاپتان مي پيوندد.
دستيابي به فناوري توليد ماده بودارکننده، افزون بر شکستن انحصار جهاني توليد اين ماده، امکان صادرات و ارزآوري قابل توجهي نيز براي کشور فراهم مي کند. ازآنجا که مرکاپتان توليدي از کيفيت بسيار بالايي برخوردار است، ظرفيت خوبي براي فروش در بازارهاي منطقه دارد، به نحوي که مي توان مازاد مصرف داخلي را به آساني و با قيمت مناسب به کشورهاي اطراف صادر کرد.
موارد مصرف اين ماده چيست؟
گاز طبيعي در صورت نشت مي تواند خسارت هاي بسياري را ايجاد کند؛ از اين رو نياز داريم گاز را به نحوي بودارکرده تا از بروز انفجار و حريق پيشگيري کنيم. مرکاپتان (ماده بودارکننده گاز طبيعي)، از پايه هاي اساسي ايمني در صنعت گاز است که با تزريق آن مي توان از نشتي گاز مطلع و مانع از خسارت هاي مالي و جاني ناشي از نشت گاز شد.
چه پروژه هاي ديگري از سوي طرح شما در جريان است؟
پروژه احداث مخزن 70 هزار مترمکعبي پالايشگاه پارسيان، پروژه پست پشتيبان فازهاي 1 تا 3 عسلويه، پروژه نصب ايستگاه هاي اندازه گيري پالايشگاه هاي اول تا سوم و پنجم پارس جنوبي و... هم اکنون از سوي اين طرح در دست طراحي است.
در زمينه تامين پايدار برق پالايشگاه هاي پارس جنوبي چه پروژه هايي اجرا شده است؟
با راه اندازي پست پشتيبان فازهاي 1 تا 3 پارس جنوبي واقع در فاز يک عسلويه، برق مطمئن با ولتاژ و فرکانس پايدار براي توليد گاز در اختيار پالايشگاه هاي اول و دوم قرار گرفته که اين موضوع در پايداري سازي سيستم توليد گاز موثر خواهد بود.تاکنون براي تامين برق مورد نياز پالايشگاه هاي پارس جنوبي از نيروگاه هاي محلي استفاده مي شد که مشکلات فراوان اين نيروگاه ها، شرکت نفت و گاز پارس را بر آن داشت تا با احداث نيروگاهي متمرکز، به گونه اي مطمئن تر، اقتصادي تر و آسان تر، توان الکتريکي مورد نياز پالايشگاه ها را تامين کند.
خروجي اين نيروگاه، برق با ولتاژ 132 کيلوولت است که در پست برق پشتيبان فازهاي 1-3، به سطح ولتاژ 33 و 6 کيلوولت کاهش مي يابد تا براي تامين نيازهاي پالايشگاه هاي اول و دوم مورد استفاده قرار گيرد.
يکي از مشکلات اجراي پروژه، هماهنگي با سازمان هاي مختلف است. در حين اجراي پروژه، افزون بر تعامل با شرکت نفت و گاز پارس که تامين توان الکتريکي ورودي پست برق را به عهده داشت، با پالايشگاه هاي مختلف مجتمع گاز پارس جنوبي به عنوان بهره بردار در ارتباط بوديم که ايجاد هماهنگي ميان اين مجموعه ها با توجه به تفاوت رويه هاي اداري، بسيار دشوار و زمان بر بود.
اين پروژه پس از طي همه مراحل اجرا، هم اکنون آماده راه اندازي و تحويل موقت به بهره بردار است و با راه اندازي پست پشتيبان، مي توان بخشي از توربين هاي قديمي فازهاي 1 تا 3 را که هزينه هاي نگهداري و مشکلات زيادي را به سيستم تحميل مي کنند، از مدار خارج کرده و توان الکتريکي مطمئن و قابل اطميناني را جهت افزايش پايداري توليد گاز طبيعي در اختيار پالايشگاه هاي اول و دوم قرار داد.
طرح توسعه پالايشگاه ايلام، يكي از بزرگ ترين پروژه هاي جاري طرح شما محسوب مي شود. اجراي اين پروژه تا چه اندازه بر ظرفيت توليد اين مجموعه مي افزايد؟
با اجراي طرح توسعه پالايشگاه ايلام (فاز 2 پالايشگاه ايلام)، ظرفيت توليد پالايشگاه ايلام به ميزان 50 درصد افزايش مي يابد. به منظور اجرايي كردن اين پروژه، اكنون فاز طراحي پايه واحدهاي تصفيه گاز، توليد گوگرد، كمپرسور فشار گاز، و گاززدايي از گوگرد به پايان رسيده و آماده برگزاري مناقصه است.
ساخت مخزن ميعانات گازي پالايشگاه پارسيان در چه مرحله اي قرار دارد؟
با اجراي پروژه ساخت مخزن ذخيره ميعانات گازي به ظرفيت 70 هزار مترمكعب در پالايشگاه پارسيان، گامي بلند در تداوم توليد اين مجتمع برداشته مي شود.
اگر امكان حمل محصولات پالايشگاه وجود نداشته باشد، بايد توليدات در مكاني ذخيره و جمع آوري شوند تا در موعد مقرر در خصوص صادرات مصرف داخلي شان اقدام شود؛ بنابراين با اجرايي شدن اين پروژه، از اين پس هرمقدار محصول كه پالايشگاه توليد مي كند، مستقيما وارد مخازن شده و ذخيره مي شود تا بهره برداري دچار وقفه نشود.
احداث مخازن ذخيره سازي پالايشگاه گاز پارسيان هم اکنون با استفاده از ورق هاي پيش ساخته شده در حال اجراست. به منظور جلوگيري از جمع شدن گازهاي قابل اشتعال در بالاي سطح مايع، سقف اين مخازن نيز به صورت متحرك طراحي شده است.
اين سقف ها برحسب مايع ذخيره شده قابليت تغيير و جابه جايي دارند، ضمن آنكه جوشکاري و آزمايش اين تجهيزات هم اكنون پايان يافته و عمليات رنگ و سندبلاست آن در حال انجام است كه با برطرف شدن موانع پيش رو، مي توان پروژه را با شتاب بيشتري پيش برد.
در پروژه راه اندازي مركز آتش نشاني پالايشگاه گاز پارسيان چه اهدافي دنبال مي شود؟
با توجه به گذشت چندين سال از بهره برداري پالايشگاه گاز پارسيان، اين مجموعه، فاقد سيستم اعلام و اطفاي حريق به صورت مجتمع است. هم اکنون طراحي پايه و تفصيلي «پروژه سيستم اعلام و اطفاي حريق و آتش نشاني» به پايان رسيده است و پس از طي مراحل حقوقي و پيمان، مناقصه براي اجراي اين پروژه در آينده نزديك برگزار خواهد شد.
در زمينه استفاده از توان داخل چه اقدام هايي در دستور کار داريد؟
طرح توسعه پالايشگاه، تنها سازمان مجري پالايشگاه ها و تاسيسات فراورش گاز و تاسيسات جانبي آن شامل نيروگاه ها، پست ها، ايستگاه هاي افزايش و تقليل فشار و اندازه گيري واحدهاي توليد بخار و هوا و آب (Utility) مرتبط با پالايشگاهست كه از مجموعه غني و توانمند نيروي انساني و متخصصين توانا
و پرسابقه در اين زمينه برخوردار است. اين طرح، پس از انقلاب، طراحي و اجراي پروژه هاي پالايشگاهي را با تكيه بر متخصصين خود و با استفاده از مشاوران و پيمانكاران داخلي آغاز كرده است. مديران و كارشناسان طرح توسعه پالايشگاه ها اين افتخار را دارند كه همه پروژه هاي يادشده را تنها با تكيه بر دانش و مجاهدت خود و استفاده از شركت هاي مشاور و پيمانكار داخلي به انجام رسانده اند و همواره جديدترين و پيشرفته ترين فناوري هاي مرتبط را با دقت و كيفيت مطلوب به كار گرفته اند.
با توجه به اهميت پالايشگاه گاز خانگيران، چه اقدام هايي براي تقويت توان پالايشي اين شرکت انجام شده است؟
توان توليدي پالايشگاه خانگيران هنگام از دست دادن يكي از واحدهاي بويلر به علت كمبود بخار، تحت تاثير قرار مي گرفت. با هدف رفع اين مشكل، پروژه اي تعريف شد و باوجود نوسان هاي شديد نرخ ارز، پروژه طبق مفاد پيمان به پايان رسيد و پس از راه اندازي آزمايشي، به صورت موقت تحويل بهره بردار شده است.
اجراي پروژهpolishing (شست وشو) در پالايشگاه فجرجم، چه تاثيرهايي بر كيفيت محصولات اين شرکت خواهد داشت؟
با اجراي پروژه نصب سيستم polishing فجرجم، محصولاتي كه در واحد LPG اين مركز توليد مي شوند، در اين واحد شست وشو داده شده و با كيفيت بالاتري به بازار عرضه مي شوند.
اين پروژه هم اکنون راه اندازي و در مدار بهره برداري قرار گرفته و مراحل رفع پانچ آن در حال انجام است. با اجراي اين پروژه، از اين پس محصولات اين پالايشگاه با ارزش افزوده بيشتري روانه بازار مي شوند كه اين موضوع، درآمد بيشتر براي شركت گاز را در پي دارد.
چه برنامه هايي در مسير کاهش گازهاي محاسبه نشده در پالايشگاه ها داشته ايد؟
وسعت فعاليت ها در پروژه ميترينگ، آن را به بزرگ ترين پروژه از نوع خود در خاورميانه بدل كرده است، به نحوي كه هم اكنون خروجي 7 فاز عسلويه به صورت همزمان و در وسعتي بزرگ در حال پياده سازي سيستم هاي اندازه گيري اند.
ايستگاه اندازه گيري كمي و كيفي پايانه صادراتي بازرگان نيز در حال مطالعه براي جايگزيني با تجهيزات جديد است و طراحي ايستگاه هاي اندازه گيري كمي و كيفي تيپ كه در خروجي همه پالايشگاه ها و در پايانه هاي صادراتي و در ورودي نيروگاه ها نصب خواهد شد، در دستور کار قرار گرفته است.
هدف از اجراي اين پروژه، اندازه گيري ميزان كمي و كيفي گاز خروجي از پالايشگاه هاي پارس جنوبي در فازهاي 1،2،3،4،5 و 9 و 10 است؛ به اين منظور، پروژه طراحي، خريد و اجراي تجهيزات اندازه گيري جريان گاز (ميترآلتراسونيك) و تجهيزات اندازه گيري كيفي گاز (آنالايزرها) به همراه همه سيستم ها و فعاليت هاي جانبي تعريف شد.
در پروژه ميترينگ، علاوه بر سنجش كمي مقدار گاز، كيفيت گاز از نظر محتويات مجاز گازهاي اسيدي، مركاپتان ها، مايعات گازي و رطوبت نيز با استفاده از آنالايزرها به صورت دقيق سنجيده مي شود تا به مديران براي برنامه ريزي، تصميم گيري و يافتن نقاطي از مسير كه نيازمند اقدامات اصلاحي است، ديدي جامع بدهد.
پروژه ميترينگ، از جمله پروژه هاي اقتصاد مقاومتي محسوب مي شود و به لحاظ مهندسي از پيشرفت 90 درصدي برخوردار است.
با هدف پيشرفت و توسعه اين پروژه چه سياست هايي در دستور کار قرار گرفته است؟
در اجراي اين پروژه، افزون بر طرح توسعه پالايشگاه ها، سازمان هاي متعددي نظير اداره نظارت بر صادرات مواد نفتي، مديريت ديسپچينگ، شركت انتقال گاز ايران، مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد گاز طبيعي و مجتمع گاز پارس جنوبي همكاري دارند، از اين رو براي دريافت نظرات همه ذي نفعان و ارتقاي سطح هماهنگي ها، «كميته ميترينگ» با مشاركت نمايندگان همه نهادهاي دست دركار در شركت مهندسي و توسعه گاز ايران تشكيل شد. خروجي اين كميته تاكنون تاييد طراحي هاي انجام شده و تجهيزات مورد نياز با خرد جمعي و توافق همه اعضاي كميته بوده است.
با استفاده از نظرات نهادهاي تاثير گذار در پروژه، كيفيت كار در امور مهندسي، خريد، آزمايش هاي مورد نياز و تحويل تجهيزات به شدت افزايش يافته و با وجود جديد بودن ماهيت پروژه، همه جوانب آن ديده شده است؛ ضمن آنكه تحويل پروژه به بهره بردار با توجه به اينكه از طريق كميته ميترينگ در جريان تصميم گيري هاي اساسي مرتبط با طراحي و خريد تجهيزات بوده اند، به بهترين شكل ممكن انجام مي شود.
در پايان اگر صحبتي داريد، بيان بفرماييد.
طرح توسعه پالايشگاه هاي گاز در شركت مهندسي و توسعه گاز ايران با تجربه راه اندازي و ساخت ده ها پروژه و طرح پالايش گاز در گوشه و كنار كشور، هم اكنون وظيفه رفع نيازهاي توسعه اي پالايشگاه هاي گاز و احداث پالايشگاه هاي جديد در كشور را به عهده دارد. اين طرح با برخورداري از منابع انساني متخصص در زمينه هاي برق، فرآيند، ابزار دقيق، مكانيك و ساختمان و سال ها تجربه طراحي و پياده سازي واحد هاي گوناگون صنايع پالايش گاز، در صدد است با اجراي پروژه هاي متعدد، در تحقق اهداف صنعت گاز براي تامين رفاه و آسايش مردم و توسعه كشور نقش آفرين باشد.
با توجه به تخصصي بودن علوم و فناوري هاي احداث و توسعه پالايشگاه هاي گاز، لزوم مجهز شدن نيروي انساني به دانش روز دنيا از طريق آموزش هاي تخصصي احساس مي شود كه اين کار، با همكاري واحدهاي آموزش و منابع انساني در حال انجام است.
بخشي از همكاران نيز با توجه به سابقه بايد از نظر سمت سازماني ارتقاي پيدا كنند كه اميدواريم با توجه ويژه مسئولان و ارتقاي سمت، همكاران هوشمند و پرتلاش، با توان و انرژي بالاتري در خدمت به صنعت گاز و كشور كوشا باشند.
تفاهمنامه هاي اجرايي آموزش عملي پيمانکاران صنعت گاز کليد خورد
توسعه سرمايه هاي انساني شرکت ملي گاز ايران و ارائه آموزش هاي کاربردي به پيمانکاران، از جمله برنامه هاي کيفي شرکت ملي گاز ايران پس از عبور از نيم قرن نخست فعاليت اين شرکت به شمار مي آيد.
برپايه اين گزارش، چندي پيش «تفاهم نامه مشترک همکاري ميان شرکت ملي گاز ايران و سازمان فني حرفه اي کشور» با هدف ايجاد نظام جامع آموزشي تخصصي نيروهاي شاغل شرکت هاي پيمانکاري طرف قرارداد با اين شرکت با حضور معاون وزير نفت در امور گاز و معاون وزير رفاه و تامين اجتماعي امضا شد.
با گذشت يکماه از امضاي اين تفاهمنامه، روز سه شنبه (نهم مردادماه) مراسم «افتتاح مرکز آموزشي مربي و آموزش عملي نيروهاي پيمانکاري» با مشارکت شرکت گاز استان البرز و اداره کل فني و حرفه اي اين استان با حضور استاندار البرز و معاون وزير نفت در امور گاز برگزار شد.
معاون وزير نفت در اين مراسم گفت: کاري که امروز به همت شرکت ملي گاز ايران و سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور شکل گرفت، عملکرد يک ايده، پياده کردن يک تفکر و شتاب بخشيدن به آن بود.
حميدرضا عراقي افزود: موفقيت آن است که براي برنامه در نظر گرفته شده، هدف گذاري و سپس از تمام ظرفيت وجودي يک فرد يا سازمان و يا جامعه در جهت رسيدن به آن هدف، استفاده شود.
وي با بيان اين که خوشحالم که امروز يکي از شعارهايي که در چند سال اخير در شرکت ملي گاز ايران داشتيم و آن، توانمندسازي کارکنان اين شرکت، اعم از رسمي و پيمانکاري بود، به منصه ظهور رسيد، گفت: توانمندسازي يکي از وظايف مسئولان کشور و رهبران سازمان ها ست.
وي در ادامه با بيان اين که امضاي اين تفاهم نامه و افتتاح اين مرکز آموزشي براي گام نخست در استان البرز، شامل همه نيروهاي پيمانکاري در صنعت گاز مي شود، اظهار کرد: بحث برون سپاري و پيمان سپاري فعاليت ها به بخش خصوصي، هم يک خبر خوب و هم يک دغدغه است؛ خبر خوب از آن جهت که دولت ديگر نمي تواند گسترش يافته و بزرگ شود و اين همان هدفي است که در برنامه توسعه پنجم و ششم آورده شده و از طرف ديگر، دغدغه ما اين است، به دليل اين که شرکت ملي گاز ايران، شرکتي با استانداردهاي معمولي نيست، نمي توان بدون در نظر گرفتن نگراني هايي که در ارتباط با سرويس دهي به مردم هست، قدم در اين راه گذاشت.
نياز کارکنان به يادگيري مهارت هاي خاص
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: با توجه به اين که فعاليت هاي عملياتي و فني شرکت ملي گاز ايران اعم از کار در پالايشگاه ها، خطوط انتقال و تاسيسات مختلف نياز به مهارت هاي خاص با توانمندي بالا دارد و استانداردهاي آن از حد استانداردهاي معمول بالاتر است و غيرقابل اغماض، از اين رو، بر آن شديم تا از طريق سازمان آموزش فني و حرفه اي، هم توان فني و حرفه اي کارکنان و پيمانکاران را بالا برده و هم اخلاق حرفه اي را به آنان بياموزيم.
معاون وزير نفت در امور گاز با اشاره به اين که يکي از ارکان برند شدن شرکت ملي گاز ايران، داشتن کارکنان و تکنيسين هاي توانمند و با اخلاق حرفه اي است، گفت: با استفاده از همين فاکتورهاي مهم موفق شديم که شرکت گاز را به يکي از مؤثرترين شرکت ها در ايران که هم به لحاظ اقتصادي به ارزآوري کمک و هم بهترين خدمات را به مردم ارايه مي کند، تبديل کنيم.
به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، بحث مسئوليت اجتماعي در وزارت نفت، بحث توانمندسازي است که در مورد شرکت ملي گاز ايران به اين گونه خود را نشان مي دهد که علاوه بر تامين و پايداري انرژي پاک و حفظ و نگهداري شبکه و پايداري گاز، توانمندسازي نيروي انساني نيز از اولويت هاي اصلي اين شرکت محسوب مي شود.
آموزش آنلاين 7 هزار نفر
وي ضمن تشکر از کارکنان شرکت ملي گاز ايران، گفت: در اين شرکت، سايتي را راه اندازي کرده ايم که 27 هزار نفر به طور همزمان مي توانند از آن استفاده فني ببرند و 7 هزار نفر هم در لحظه، آموزش ببينند که در نوع خود، بي نظير است.
وي در پايان اظهار کرد: در دو سال گذشته، با وجود مشکلات فراوان، توانستيم گاز را به زاهدان برسانيم و اين امر موجب افتخار مسئولان کشوري شد؛ ولي افتخار بالاتر از آن، اين بود که توانستيم يکهزار نفر را با کمک جهاد دانشگاهي و سازمان فني و حرفه اي در اين حوزه آموزش دهيم و در مراحل بعدي، اين دوره ها همه مشاغل حوزه هاي گازرساني، انتقال و پالايش گاز را در برخواهد گرفت که جامعه آماري آن حدود 50 هزار نفر را شامل خواهد شد.
ثبت رويدادي ماندگار در استان البرز
در ادامه استاندار البرز،گفت: امروز شاهد يک رويداد خوب و ماندگار در استان البرز، استاني با قدمت 9 هزار ساله و به تعبيري «ايران کوچک» هستيم؛ حرکتي خوب در بخش مهارت و توانمندسازي کارکنان که با همت شرکت ملي گاز ايران و سازمان فني و حرفه اي کشور شکل گرفته است.
محمدعلي نجفي افزود: يکي از اقدام هاي مهمي که شرکت ملي گاز ايران در کشور انجام داده، توانمندسازي و آموزش هزاران نفر از نيروهاي رسمي و پيمانکاري است که امروز به همت دستگاه هاي مربوطه، اين مهم به انجام رسيده است.
وي با بيان اين که امروز، البرز به عنوان استان پايلوت در نظر گرفته شده و اين باعث خرسندي ماست، اظهار کرد: اين مسئله همانند امانتي بر دوش ماست تا بتوانيم با تعامل بيشتر، شرايط رفاه را براي مردم عزيزمان فراهم کرده و مهارت هاي آنان را پرورش دهيم.
احداث خط انتقال گاز غرب استان البرز
وي در ادامه تصريح کرد: رويداد مهم ديگري که طي سال هاي اخير، در استان البرز در حال شکل گيري است، احداث خط انتقال 36 اينچ غرب استان البرز به طول 65 کيلومتر از بويين زهرا تا چهارباغ با اعتبار بيش از دو هزار ميليارد ريال است که موجب تقويت فشار گاز در سطح استان مي شود؛ در واقع، اين خط لوله به نوعي، تضمين کننده مصارف 20 سال آينده گاز استان خواهد بود.
به گفته نجفي، همچنين اين کار موجب مي شود ظرفيت و توسعه سرمايه گذاري در بخش صنعت در غرب اين استان گسترش پيدا کند.
وي اظهار کرد: انديشه هاي عالي که در سال هاي گذشته در شرکت ملي گاز ايران شکل گرفته و البته با رشد بسيار خوبي نيز در اين سال ها همراه بوده است، توسعه و گازرساني در سطح کشور است که اميدواريم اين روند همچنان ادامه داشته باشد.
استاندار البرز در پايان تصريح کرد: با انجام گازرساني به روستاهاي باقيمانده استان با اعتبار بيش از 600 ميليارد ريال و به طور خاص، شهرستان طالقان، ظرفيت بهره مندي جمعيت روستايي اين استان تا پايان سال آينده به 90 درصد خواهد رسيد.
آموزش حرفه اي 12 هزار نيروي پيمانکاري
در ادامه اين مراسم، مديرعامل شرکت گاز استان البرز گفت: اکنون و با ورود به نيم قرن دوم حيات شرکت ملي گاز ايران، اين صنعت به عنوان يکي از راهبردي ترين صنايع کشور آماده است تا نقش خود را به عنوان محور توسعه پايدار کشور بيش از پيش تبيين کرده و با توسعه پيمان سپاري و برون سپاري حجم گسترده اي از فعاليت هاي شرکت به متخصصان بخش خصوصي، زمينه هرچه بيشتر مشارکت هاي مردمي در مسير اهداف ملي اين شرکت را فراهم سازد.
برون سپاري 85 درصد از فعاليت ها
حسين تقي نژاد افزود: شرکت گاز استان البرز به منظور بهره مندي از سيستم هاي نوين مديريتي و حرکت در مسير سرآمدي و بهبود مستمر، نقشه راه تعالي استان را تا افق 1400 تدوين کرده است.
وي با اشاره به ارزش پروژه که حدود دو ميليارد تومان است، اظهار کرد: به همين منظور و در مسير مسئوليت اجتماعي اين شرکت، تفاهم نامه اي مشترک با سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور امضا شد که شرکت گاز استان البرز به عنوان پايلوت اين طرح آموزشي با همکاري و همت مداوم خبرگان و متخصصان هر دو سازمان، طي دو ماه اين تفاهم نامه را به مرحله اجرا رساند.
تقي نژاد با استناد به اظهارات معاون وزير نفت در خصوص حرکت از کميت به کيفيت اظهار کرد: بيش از 85 درصد فعاليت ها برون سپاري شده و در بخش مهم منابع انساني، 120 نفر از نيروهاي پيمانکاري با گذراندن دوره هاي پيمانکاري، در آستانه گذراندن دوره هاي عملي خود در اين زمينه هستند.
به گفته وي، افزون بر اجراي طرح در استان البرز، به طور همزمان، برنامه ريزي و ارائه آموزش هاي حرفه اي در سطح کشور براي بيش از 12 هزار نيروي پيمانکاري اين شرکت که هم اکنون مشغول ارائه خدمات در حوزه بهره برداري گاز به مردم شريف ايران هستند نيز، به انجام رسيده است.
IDP نقشه راه آموزش نيروي انساني
مشعل سعيد محمدبيگي «سرآمدي وتعالي سازماني»؛ واژگاني که درهمايش ها، سمينارها و کنگره ها بارها از آنها سخن به ميان آمده است. درکناراين واژگان، «نيروي انساني ونقش آن درسرآمدي سازمان» از کليد واژه هايي است که آنها نيز به دفعات تکرارشده است. اما نکته اي دراين تکرارها، نهفته ، آموزش نيروي انساني واستفاده بهينه از توانمندي هاي آنان است. نيروي انساني درهرسازمان به عنوان عامل پيش برنده اهداف تدوين شده از سوي مديريت کلان آن سازمان، زماني کارآمد است که دوره هاي آموزشي کاربردي را فرا بگيرند و ازآن به عنوان «مهارت» براي پيشبرد اهداف سازمان بهره گيرند. درميان انواع آموزش ها که سازمان ها در تقويم آموزشي خود براي کارکنان در نظر مي گيرند، آموزش توسعه فردي ( IDP ) يکي از راهکارهاي بهره گيري بهينه ازنيروي انساني است. اين نوع آموزش به صورت طرحي پايلوت در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران عملياتي شده است و عليرضا آل ابراهيم، رئيس آموزش و تجهيز نيروي انساني در گفت وگو با «مشعل» شرح بيشتر اين موضوع را داشته است که مي خوانيد.
به عنوان نخستين پرسش و آغاز بحث چه تعريفي از آموزش داريد؟
تعريف آموزش بنابرماهيت کار درهرحوزه، مي تواند باهم تفاوت داشته باشد، اما بنابر تعاريف علمي اهل فن، مجموعه فعاليت هايي است که به منظور ايجاديادگيري درياد گيرنده، طرح ريزي مي شود. به طورحتم، مفهوم کلي آموزش در شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيز برپايه چنين تعاريفي استواراست، اما ممکن است درروش هاي اجرا، آن هم به لحاظ فضاي عملياتي وفني موجود در اين حوزه (خطوط لوله و مخابرات نفت) تفاوت هايي وجود داشته باشد.
فضاي آموزشي امروز شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت با گذشته چقدر تفاوت کرده است؟
بدون ترديد، فضاي امروزسازمان ها درهمه بخش هاي آن ازجمله آموزش خيلي با گذشته تفاوت دارد؛ دليل آن هم تخصصي شدن فعاليت ها و روزآمد شدن فناوري هاست، اما همين تخصصي شدن و فناوري هاي نوين موجب شده است تا نگاه و ورود به اين موضوع نيزتخصصي شود.
آموزش را در پيشبرد اهداف سازمان چقدر مهم مي دانيد وچه سهمي براي آن قائل هستيد؟
نقش آموزش نيروي انساني درسرآمدي و تعالي يک سازمان بر هيچ کس پوشيده نيست؛ هر چقدر اين آموزش ها کاربردي ترباشد، سازمان از نيروي انساني زبده تر و ماهرتري بهره مي برد و اهداف پيش بيني شده در سازمان نيز، زودتر محقق مي شوند؛ دراين صورت هم سازمان سود مي برد وهم افراد شاغل درآن؛ بنابراين سهم زيادي رامي توان براي آموزش درنظر گرفت. البته اين را هم بگويم که آموزش، ابزارهايي دارد وشناخت اين که ازچه ابزاري براي چه نوع آموزشي بهره گرفته شود، هم خيلي اهميت دارد. امروزه به مدد وسايل ارتباطي جديد، نرم افزارهاي پيشرفته، فضاهاي مجازي و مواردي از اين دست، آموزش به گونه اي فراگيرودرکوتاه مدت امکان پذيرشده است که يک مزيت مهم به شمار مي آيد.
باتوجه به تغييردرهمه حوزه ها ازجمله آموزش، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران چه رويکردي در اين بخش داشته است؟
بهتراست به جاي واژه تغيير، بگوييم سيرتکاملي. تکاملي که هم اکنون نيز ادامه دارد و ادامه خواهد داشت.
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت هم مانند ديگر سازمان ها، وارد اين جاده تکاملي شده و در حوزه آموزش نيروي انساني، مطابق با نيازهاي روز دراين بخش، گام برداشته است. برنامه توسعه فردي(آي دي پي) نيز با همين رويکرد در اين شرکت عملياتي شده است.
«آي دي پي» به چه معناست؟
آي دي پي يا همان برنامه توسعه فردي، در واقع روشي علمي و يک نقشه راه براي تک تک افراد سازمان است. به عبارتي مشخص کننده فعاليت هاي آموزشي است که افراد سازمان بايد دربازه زماني معمولاچهار ساله، آنها را انجام دهند و مهارت هاي کاربردي را فرا گيرند.
چرا اين بازه زماني چهار ساله است؟
معمولا افراد به طورمتوسط چهارسال در سمت سازماني خود باقي مي مانند و به دلايل مختلف مانند تغييرجغرافياي محل کار، تغييرسمت يا تغييرات مديريتي، جا به جا مي شوند، به همين منظور در پياده سازي اين برنامه جامع (توسعه فردي) بازه زماني چهارساله در نظرگرفته شده است. البته اين بازه زماني مي تواند طولاني تر هم باشد اما درآن صورت به اصلاحات بيشتري نسبت به يک دوره چهارساله نياز خواهد داشت.
کليد شروع اين برنامه (توسعه فردي) از چه زماني زده شده است؟
کليد آشنايي سازمان (شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت) با برنامه توسعه فردي در اسفند 95 زده وپيرو آن نشست هاي متعددي درحدود 110 جلسه برگزار شد.
دراين نشست هامحتواي برنامه توسعه فردي در همه سطوح سازمان (مديران، کارشناسان) اطلاع رساني و برنامه هر فرد به عنوان نقشه راهي چهار ساله ارائه شد.
تشريح اين برنامه و جا انداختن آن خيلي زمان بر و وقت گير بود، اما با کمک کارشناسان آموزش مناطق وستاد، اين برنامه براي بيش از 95 درصد افراد سازمان عملياتي شده است.
اين برنامه چه مزيت هايي براي فرد و سازمان دارد؟
هر يک از سمت هاي سازماني دريک سازمان استانداردي دارند. افراد مختلفي روي پست هاي سازماني قرارمي گيرند، اما اين استاندارد نمي تواند جوابگو باشد. براي مثال اگر همه افراد تکنيسين مکانيک باشند، از جنبه هاي مختلف مانند مدرک تحصيلي، سابقه کار، ضريب هوشي و ... باهم تفاوت دارند؛ ويژگي مهم برنامه توسعه فردي هم همين است که چنين مواردي را به دقت رصد مي کند وبه آنها توجه دارد؛ به بيان ساده تر اين برنامه چيزي بيش از استاندارد ودقيق تر از آن است. طبيعي است برنامه اي با چنين شاخصه و ويژگي مهمي، براي سازمان هم خيلي مهم خواهد بود و اهدافي را که به دنبال آن است، محقق مي سازد. حسن ديگربرنامه توسعه فردي اين است که شوراهاي آموزش، برنامه بلندمدتي در اختيار دارند و با راهبردي مشخص وهدفمند دراين حوزه فعاليت مي کنند. اين برنامه (توسعه فردي) تقويم هاي آموزشي ستاد و مناطق را به تقويمي هدفمند تبديل کرده است. سنجش اثربخشي آموزش، موضوع ديگري است که دربرنامه توسعه فردي بااين هدف که مشخص شود فعاليت هاي آموزشي تاچه حد روي فراگيران اثر گذاشته و تا چه اندازه روي سازمان وکارکرد افراد آن تاثيرگذار بوده است.
اين طرح درسرنوشت کاري افراد، واحد و مديريت سازمان اهميت زيادي دارد تا آنجا که اين اهميت موجب شده است خود آنها براي اجراي بهترآن پيشنهاد دهنده باشند.
ويژگي مهم ديگري که مي توان مطرح کرد اين است که با استفاده از برنامه توسعه فردي مي توان فراواني دوره هاي آموزشي را استخراج و بر اساس آن تقويم آموزشي پيشنهاد کرد.
اگر فرد يا افرادي هم دراين فراواني قرار نگرفته باشند، براساس برنامه توسعه فردي، اين دوره حتي براي يک نفر هم برگزارخواهد شد (چه با استفاده از امکانات داخل صنعت نفت چه بيرون از آن).
برنامه توسعه فردي در چه مرحله اي است؟
همان طور که پيش تر اشاره شد، آموزش فردي براي 95 درصد افراد سازمان برنامه ريزي شده است و افراد مي توانند پلان يا نقشه راه چهار سال آينده خود را درحوزه آموزش ببينند. ويژگي ديگراين برنامه اين است که هر يک از افراد سازمان مي توانند آموزش را مطالبه کنند.
ساز کار استفاده از اين برنامه براي افراد سازمان چگونه است؟
براي اين که برنامه توسعه فردي درسطحي فراگير انجام شود، از فضاي الکترونيکي اينترانت به جاي اينترنت بهره گرفته شده است. اينترانت داخلي اين امکان را ايجاد کرده است که با نصب نرم افزار «آدوو» که به اينترنت نياز ندارد، بتوان از کلاس آموزشي بهره گرفت؛ به طوري که افراد با ورود آي پي خود به سامانه تعريف شده، وارد کلاس مجازي شوند و از مطالبي که مدرس ارائه مي دهد؛ بهره مند شوند.
دربرنامه جامع توسعه فردي همه جوانب در نظرگرفته مي شود ودر صورت برخورد به هر مشکلي بايد راهکار ارائه شود، براي مثال اگر فردي نيازمند گذران دوره خاصي است، اين نياز با اعزام و معرفي او به موسسه ها داخل صنعت نفت يا خارج بايد پاسخ داده شود.
برنامه توسعه فردي با چه اولويت هاي آموزشي اجرا مي شود؟
برنامه توسعه آموزشي را مي توان ابزار مهمي دانست که در تدوين دوره هاي آموزشي به سازمان کمک مي کند. کمک آن هم اين طوراست که اگر در ارائه دوره آموزشي فقدان يا کاستي وجود دارد، برطرف و به تقويم آموزشي سازمان اضافه شود. دوره هاي آموزشي متعددي وجود دارد که براساس فراواني، مخاطب آنها بيشتر است مثل ايمني خطوط انتقال درصنعت نفت، مديريت واکنش در شرايط اضطراري و اصول کمک هاي اوليه مقدماتي.
برنامه توسعه فردي که هم اکنون در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت اجرا مي شود، مختص اين شرکت است يا در ديگر بخش هاي صنعت نفت نيز قابل تعميم است؟
اين برنامه صرفا دراين بخش از صنعت نفت اجرايي شده است اما مي تواند به ديگربخش هاي صنعت نيز قابل تعميم باشد و بهره وري سازمان و افراد آن را بالا برد.
روش هاي علمي نويني براي رشد تعالي سازمان و نيروي انساني آن وجود دارد که بايد در مسير روزآمدي آن گام برداشت. بدون ترديد آموزش، کليد مهم رشد جوامع است و نبايد از آن غافل شد. بايد با خارج شدن از پوسته و قالب قديمي، پاي در حوز ه هاي جديد آموزش گذاشت و از روش هاي نوين همچون برنامه توسعه فردي بهره گرفت. توصيه من اين است که برنامه توسعه فردي به عنوان روشي نوين در صنعت نفت فراگير شود.
نگاهي گذرا به مديريت بــــحران، سلامت کار و اچ اس اي
از طـب کـار تا بهـداشـت محيط
مديريت سلامت در حوادث و بلايا، دانش بين رشته اي از علوم سلامت است که به تبيين مراحل چهارگانه کاهش آسيب، آمادگي، پاسخ و بازيابي در بلايا و فوريت ها (طبيعي، انسان ساخت و بيولوژيک)، با هدف حفظ و ارتقاي سلامت جسمي، رواني و اجتماعي و مديريت آن در سطوح مختلف مي پردازد.
فرآيند نجات و امداد پزشکي، بخش عمده مرحله پاسخ به بحران هاست که جست وجو، نجات، فوريت هاي پزشکي، ترياژ و اولويت بندي انتقال مصدومان به نزديک ترين و اولين مرکز پزشکي همچنين شناسايي و تخليه افراد درمعرض خطر است. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بنا بر رسالت ذاتي خود، افزون بر آمادگي براي مديريت بحران ها در تمام مناطق خود (تاب آوري بيمارستان ها و مراکز درماني و بهداشتي در شرايط اضطراري) در سطح کشور، تکيه گاهي بسيار مهم با قدمتي بيش از 100 سال براي صنعت عظيم نفت خواهد بود که در بحران هاي صنعت نفت به عنوان تخصصي ترين گروه پاسخ بخش سلامت در شرايط اضطراري حوزه صنايع نفت، گاز و پتروشيمي در سطح کشور، براي ارائه خدمات مراقبتي به مصدومان حوادث آمادگي کامل دارد.
برخي وظايف که ستاد مديريت بحران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، براي خود در نظر گرفته است، عبارتند از: برنامه ريزي براي پيشگيري و کاهش آسيب و ايجاد آمادگي براي مقابله با حادثه، جلب مشارکت ذي نفعان کليدي براي افزايش آمادگي، سازماندهي و ايجاد ساختار سازماني ويژه مديريت بحران، به کارگيري تمامي نيروهاي سازمان در برنامه هاي آمادگي، رهبري اقدام هاي پيشگيرانه، کاهش اثرات، آمادگي، پاسخ و بازسازي و نظارت و کنترل بر فعاليت هاي مديريت بحران.
ماموريت مديريت اچ اس اي در درمان
در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، توجه به مسائل سلامت، ايمني و محيط زيست يک ارزش و هدف آن ايجاد محيط کاري ايمن، صيانت از سلامت کارکنان، بيماران، خدمت گيرندگان و پيشگيري از حوادث، آسيب به اموال و محيط زيست با توجه به استانداردهاي جهاني است؛ از اين رو استقرار، توسعه و بهبود مستمر نظام مديريت سلامت، ايمني و محيط زيست، بخش جدايي ناپذير از مديريت کل سازمان است که به افزايش کيفيت خدمات، بهره وري و در نهايت رضايت مندي کارکنان و مراجعان منجر خواهد شد.
بهداشت و درمان صنعت نفت، آرمان هايي همچون استقرار، راهبري، توسعه و مميزي نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست، حرکت به سوي ايجاد امنيت و صنعتي بدون حادثه، نظارت بر ايجاد محيط کاري سالم، ايمن و به دور از هر گونه حادثه، آسيب و خسارت به محيط زيست، صيانت از نيروي انساني، حفاظت از محيط زيست و پاسداري از سرمايه ها و اعتبار سازمان و حرکت در مسير توسعه پايدار، افزايش بهره وري و رشد و بالندگي نيروي انساني را براي خود در نظر گرفته است.
طب کار و اهميت آن در صنعت نفت
طب کار، شاخه اي از طب پيشگيري (Preventive medicine) است که به بررسي روابط موجود بين سلامت شاغل، توانايي انجام کار و عوامل زيان آور محيط کار شامل عوامل فيزيکي، شيميايي و ارگونوميک محيط کار مي پردازد و با در نظر داشتن محيط شغلي افراد و گروه ها نيازهاي مربوط به سلامت شاغلان را بررسي مي کند که شامل فعاليت هايي از جمله شناسايي، ارزيابي، درمان، کنترل و پيگيري درمان و پيشـگيري از بيماري ها و آسيب هاي مـرتبط با کار است.
تيم سلامت کار شامل پزشک دوره ديده طب کار به عنوان پزشک معاينه کننده، دکتراي علوم آزمايشگاهي براي انجام آزمايش هاي خون و ادرار، کارشناس بهداشت حرفه اي براي اندازه گيري يا برآورد عوامل زيان آور در محيط کار شاغلان، کارشناس شنوايي براي بررسي تاثير سر و صداي محيط کار بر شنوايي (اديومتري) شاغلان، اپراتور براي انجام تست تنفس (اسپيرومتري) زير نظرمستقيم مسئول فني تيم است. اين تيم پس از ارزيابي و تعيين عوامل زيان آور در محيط کار شروع به طراحي معاينات مي کند، يعني بر اساس نيازمندي هاي جسمي و روحي - رواني شغل مورد نظر، اقدام هاي کلينيکي و پاراکلينيکي براي هر شغل را طراحي و طي برنامه ريزي قبلي و فراخوان کارکنان، شروع به معاينات دوره اي کارکنان مي کند. در مديريت بحران، سلامت کار و اچ اس اي براي طب کار پروژه هايي در نظر گرفته شده که از آن جمله مي توان به تعيين شيوع و بروز بيماري هاي شغلي، تعيين شيوع و بروز بيماري هاي غيرشغلي (بيماري هاي مزمن غير واگير)، مقايسه بيماري هاي شغلي و غير شغلي بين شرکت هاي نفتي، مقايسه بيماري هاي شغلي و غير شغلي با شاخص هاي کشوري، اقدام هاي کنترلي براي کاهش عوامل زيان آور محيط کار و کنترل بيماري هاي شغلي و غيرشغلي اشاره کرد.
اورژانس پيش بيمارستاني
گروهي سابقه تشکيل اورژانس بيمارستاني را به حادثه فرود گاه مهر آباد تهران مرتبط مي دانند که در سال 1352 به دليل ارتعاشات ناشي از سرو صداي موتورهاي غول پيکر هواپيماهاي جت، سقف سالن انتظار فرو ريخت و در آن حادثه درد ناک 16 نفر کشته و 11 نفر مجروح شدند و دو سال بعد در سال 1354 از سوي کارشناسان کشورهاي خارجي سيستم اورژانس پيش بيمارستاني Emergency Medical Services طراحي شد که بتواند در چنين موقعيت هايي براي کمک به مصدومان و مجروحان در شرايط بحراني فعال شود. اورژانس پيش بيمارستاني به مجموعه خدمات فوريت هاي پزشکي اطلاق مي شود که درمان هاي اضطراري يا انتقال مصدوم در خارج از محيط بيمارستان صورت گيرد. اين سيستم در کشورمان به نام مرکز فوريت هاي پزشکي و در صنعت نفت به اورژانس صنعتي (در مراکز پزشکياري، آتش نشاني و طب صنعتي )شناخته مي شود که قدمتي بيش از 100 سال دارد و در حال حاضر تحت نظر واحد هاي سلامت کار و اچ اس اي در سطح سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است. با توجه به بالا بودن ريسک خطر حوادث در سايت هاي عملياتي صنعت نفت، اين سيستم درقالب اورژانس پيش بيمارستاني(Emergency Medical Services) زير مجموعه مراکز سلامت کار و متولي مديريت سلامت در حوادث در مناطق عملياتي صنعت نفت است. کار اورژانس پيش بيمارستاني صنعت نفت از صحنه حادثه در سايت هاي عملياتي تا مرکز درماني تعريف شده است و بعد از رسيدن به نخستين مرکز درماني، بيمار يا مصدوم خود را به آنها تحويل مي دهد، فعاليت هاي اين اورژانس در 6 مرحله انجام مي شود که عبارتند از: اطلاع به مرکز پزشکياري يا طب صنعتي، اخذ اطلاعات وضعيت بيمار و نوع حادثه، اعزام آمبولانس از مرکز طب صنعتي و يا پزشکياري به همراه تيم مربوطه، انجام اقدام هاي فوري و ترياژ بيماران، انتقال مصدوم به داخل آمبولانس و اعزام بيمار تحويل بيمار به نزديک ترين مرکز درماني.
پرستاران صنعتي
پرستاران صنعتي، پرستاراني کار آزموده هستند که در خط مقدم حوادث و اورژانس ها خدمت مي کنند، پرستاران صنعتي پس از معاينه بيماران و مصدومان به انجام کمک هاي اوليه پزشکي مي پردازند و همزمان وضعيت بيمار را به اطلاع پزشک مي رسانند.
کنترل علائم حياتي، آتل بندي، مراقبت از زخم ها و اندام هاي آسيب ديده، گرفتن نوار قلب، مانيتورينگ قلبي، تزريقات داخل وريدي ( با هماهنگي پزشک معالج )و اقدام هاي ضروري ديگر، از وظايف اوليه و بسيار مهم پرستاران صنعتي است.همچنين مشارکت در عمليات احياي قلبي- ريوي در خصوص بيماران بدحال، برقراري ارتباط با مراکز اصلي اورژانس و حضور مداوم و موثر بر بالين در محل حادثه، اورژانس درمانگاه و در کابين آمبولانس و تحويل بيمار به مراکز درماني مجهز، از وظايف اختصاصي پرستاران است.
زماني که واحد امدادي به محل مي رسد، اقدام به گرفتن شرح حال بيمار و معاينه فوري مي کند. پس از معاينه در صورت نياز به ارائه خدمات فوري شامل: باز کردن راه تنفس بيمار و اکسيژن رساني، کنترل خونريزي، ثابت سازي اندام ها، احياي قلبي - ريوي، رگ گيري و شروع مايع درماني اقدام مي کند. پس از اقدام هاي فوري، شرح حال بيمار از طريق تلفن يا بي سيم به اطلاع پزشک مي رسد و پزشک درخصوص نوع مراقبت و داروهاي مصرفي کارکنان را راهنمايي مي کند.
بهداشت محيط
واحد بهداشت عمومي و محيط زير مجموعه طب صنعتي و بهداشت ( معاونت سلامت کار و اچ اس اي ) در مناطق 14 گانه سازمان بهداشت و درمان است. چارت سازماني و سمت هاي اين واحد در هر منطقه براساس گستردگي شامل رئيس واحد بهداشت / کارشناس ارشد بهداشت / کارشناس بهداشت است. وظيفه کلي اين واحد ها نظارت بر اجراي استانداردهاي بهداشتي در تمامي مراکز تحت پوشش براي حفظ و ارتقاي سلامت کارکنان و خانواده هاي آنان و انجام مداخلات مرتبط به منظور رفع نواقص و مشکلات بهداشتي است. هدف نهايي اين واحد، تامين حفظ و ارتقاي سطح سلامت از طريق درگير کردن آگاهانه و فعالانه کارکنان در برنامه هاي بهداشت محيط و جلب همکاري برون بخشي و درون بخشي از طريق کنترل عوامل محيطي است. حفظ بهداشت عمومي و محيط در مواردي مانند تامين آب آشاميدني سالم، برقراري سيستم مديريت پسماند، تصفيه فاضلاب، استفاده صحيح از گندزداها و کنترل عوامل بهداشت محيطي در اماکن، کنترل بيماري ها و مبارزه با حشرات و جوندگان، از مهم ترين اهداف اين واحد است.
عرق ريزان اراده
اينجا دکل «301 تدبير» در ميدان «ياران شمالي» است؛ دکلي که در اين روزهاي گرم سال، ديگر يک دکل نيست بلکه نمادي است ازعزم ملي. اينجا عرق ريزان اراده است و ايستگاه پايمرداني که پاي توسعه صنعت اين آب و خاک ايستاده اند. در نگاه حفارمردان، غيرتي موج مي زند که تيغ آفتاب را شرمسار مي کند. هر از گاهي يکي از حفارمردان به گوشه اي مي رود و سر و صورت خود را با آب، خنک مي کند. از هر طرف که نگاه مي کني، کارکنان مشغول کارند و از هر سويي که مي نگري، زندگي را جاري مي بيني. اينجا براي حفارمردان، زندگي، کار است و کار، زندگي. کمي خاک بلند شده و باد گرمي مي وزد، اين باد اگرچه عرق صورتت را خشک مي کند، اما دوباره با هرم گرمايش، خيس عرق مي شوي. خاک تفتيده جنوب، خاطرات زيادي از مردان نفت دارد؛ مرداني از جنس حفاري که اينجا در دکل« 301 تدبير» هر روز خاطره اي مي سازند اميدبخش براي پيشرفت سرزميني به نام
« ايران» .
روايت «مشعل» از فعاليت اچ اس اي در زمان تعميرات اساسي پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي
شرايط ايمن با کلاه زردها
مشعل - سميه راهپيما- قبل از ورود به فضاي سايت پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي، مجهز به تجهيزات ايمني شامل کفش و کلاه مي شوم. با به پا کردن کفش ها سنگيني اش را احساس مي کنم، با همين تجهيزات، وارد فضاي سايت پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي مي شوم که فازهاي 15 و 16 را در دل خود جاي داده است. زمان ورود، کلاه هايي با رنگ هاي زرد، قرمز و سفيد نظرم را به خود جلب مي کند. هر کدام از آنها نشان از فعاليتي خاص دارد؛ زرد علامت اچ اس اي، قرمز نشانه آتش نشاني و سفيد علامت کارگران و کارکنان است. اين کارگران، در دماي بيش از 55 درجه به تعميرات اساسي يا همان اورهال مشغول هستند، به همين دليل براي رفع گرمازدگي، مخازني حاوي آب در قسمت هاي مختلف پالايشگاه گذاشته شده و کارکنان، هر چند دقيقه يکبار براي رفع عطش به سمت آن مي روند. همچنين اوج کار بين ساعت 7 تا 13 است و ادامه فعاليت به بعد از ظهر و زماني که گرماي هوا فروکش مي کند، موکول مي شود. بايد گفت که اچ اس اي در تعميرات اساسي نقشي مهم دارد و تمهيدات لازم براي آن در نظر گرفته مي شود تا در مدت زمان تعيين شده، اين تعميرات بدون حادثه به پايان برسد. به دليل اهميت اچ اس اي در تعميرات اساسي، هفته نامه «مشعل» به پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي رفته و گزارشي از فعاليت هاي اچ اس اي در تعميرات اساسي آن تهيه کرده است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
پالايشگاه يک سال کار مي کند که در طول آن، مشکلاتي براي برخي تجهيزات پيش مي آيد و برخي از آنها هنگام توليد تعمير مي شوند؛ اما لازمه انجام برخي تعميرات، خروج پالايشگاه از مدار توليد است که به اصطلاح به آن «تعميرات اساسي» گفته مي شود.
با توجه به شرايط اقليمي کشورمان و براي تضمين پايداري توليد گاز در فصل زمستان، پالايشگاه نيازمند برنامه اي از پيش تعيين شده است تا در يک زمان فشرده، تعميرات اساسي انجام شود و با شروع فصل سرما مشکلي در گازرساني پيش نيايد. به همين دليل براي تعميرات اساسي در پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي همانند اورهال هاي ديگر، بايد دو برابر تعداد کارکنان خود، نيروي کمکي وارد پالايشگاه شود، از اين رو احتمال بروز هر حادثه اي وجود دارد که نقش اچ اس اي در اين زمان بسيار پررنگ مي شود براي جلوگيري از بروز هرگونه مشکلي، بايد سلامت بهداشت، توانايي کارکنان و ... مورد ارزيابي قرار گيرد، همچنين آموزش هايي مانند آشنايي با H2S يا همان سولفيد هيدروژن و واکنش در شرايط اضطراري داده شود و ازسلامت کارکنان نيز بايد اطمينان حاصل شود تا در کاري که به آنها سپرده مي شود، مشکلي پيش نيايد. بعد از حصول اطمينان، براي تمامي کساني که مي خواهند وارد پالايشگاه شوند، کارتي صادر و کارشان در قسمت هاي مختلف مانند ماشين آلات دوار، ماشين آلات ثابت، کار در ارتفاع، کار در سطح زمين و حفاري (بر اساس نياز پالايشگاه) و ... تعيين مي شود.
کنترل رفت و آمدها
پالايشگاه هاي گازي و اغلب صنايع و تاسيسات صنعتي، از ديدگاه اچ اس اي معمولا داراي دو منطقه صنعتي و غيرصنعتي هستند. به دليل وجود مخاطرات متعدد و شرايط خاص منطقه صنعتي، كنترل تردد در اين ناحيه، از اهميت ويژه اي برخوردار است. به همين دليل در اين پالايشگاه از سيستم مبتني بر باركد استفاده شده كه با اختصاص يك باركد به هر نفر، تمامي اطلاعات فردي، آموزشي و ايمني او تحت آن كد ذخيره و تمامي ترددها با به كارگيري نرم افزاري كه براي اين سيستم برنامه نويسي شده، كنترل مي شود. يعني هرروز لوازم استحفاظ فردي کارکنان چک مي شود تا حتما مجهز به آن باشند، همچنين بايد مطمئن شد که کارکنان با خود موبايل، سيگار، فندک و ... حمل نمي کنند. براي انجام كارهاي برنامه ريزي شده در مدت زمان 10 روزه تعميرات اساسي پالايشگاه ششم، تعداد چهار هزار و 639 پروانه كار صادر شده است.
کنترل ايمني کارکنان در تاسيسات مهم است، از اين رو گروه هاي ايمني به صورت چهره به چهره خطرهاي کارهاي مختلف را به کارکنان قسمت هاي مختلف مي گويند و بدون تاييد واحد ايمني، هيچ کاري شروع نمي شود.
فضاهاي سربسته ممکن است حاوي گازهاي خطرناک باشد، بنابراين گروه هاي آتش نشاني در زمان تعميرات اساسي آماده باش هستند و به گروه هاي نجات نيز آموزش هاي خاص داده شده و کنار آنها حضور دارند تا اگر اتفاقي مانند گرما زدگي يا ضعف جسماني و سرگيجه افتاد، خدمات رساني کنند.
کلينيک پالايشگاه، زير نظر بهداشت و درمان صنعت نفت با پرستار و پزشکي که در زمان تعميرات اساسي به آنها اضافه مي شود، همواره آماده به کار هستند تا با يک تلفن، در مدت زمان 2 تا 3 دقيقه در زمان بروز حادثه، در محل حادثه حضور داشته باشند و مصدوم ها و کساني را که آسيب ديده اند، درمان کنند.
سلامت کارکنان نيز از سوي کارشناسان بهداشت حرفه اي مورد پايش قرار مي گيرد؛ زيرا در گرماي زياد، بدن آب زيادي از دست مي دهد و در اين شرايط، کارشناسان مراقبت هاي خودشان را دارند و قبل از بروز حادثه اي، آنها را شناسايي و خدمات رساني مي کنند.
نقش محيط زيست در تعميرات اساسي
محيط زيست نقش مهمي در زمان تعميرات اساسي دارد؛ زيرا گاهي اوقات که تخليه ها قبل از تعميرات انجام مي شود، بايد برخي مواد نفتي و سمي دفن شوند. به همين دليل محيط زيست وارد عمل شده و دستور عمل هاي خود را صادر مي کند تا مواد زائد پساب ها و پسماندها جمع آوري و به روش هاي تعيين شده، از پالايشگاه خارج و دفن شوند.
با توجه به مواردي که اشاره شد، مي توان گفت منطقه پارس جنوبي از چند نظر با مناطق مختلف کشور متفاوت است که مهمترين شاخص، گرماي آن است. کمتر پالايشگاهي در کشور وجود دارد که دماي بيش از 45 درجه را تجربه کند. به همين دليل مشکلاتي براي کارکنان به وجود مي آيد. در اين زمينه محمد علي غلامي، رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي که کارش را از سال 62 آغاز کرده است، مي گويد: « بيشتر کارکنان اين قسمت، دچار گرمازدگي مي شوند، در اين شرايط ممکن است کسي در ارتفاع کار کند و به دليل گرمازدگي و ضعف جسماني از ارتفاع سقوط کند و ...، براي پيشگيري از اين اتفاق ها، توزيع آب مناسب داراي الکتروليت، محلول هيدراته کننده خوراکي (ors) و مواد قندي را تهيه مي کنيم.»
خط مقدم عمليات
هواي بسيار گرمي در فضاي سايت حاکم است و کارکنان براي رفع گرمازدگي و کاهش دماي بدن شان اطراف منبع هاي آبي که از سوي واحد اچ اس اي در نظر گرفته شده، جمع مي شوند و بعد از خوردن آب، دوباره به سمت کارشان بر مي گردند. قطره هاي عرق و خستگي در صورتشان ديده مي شود. يکي از آنها داريوش بابايي است که در فازهاي 15 و 16 مجتمع گاز پارس جنوبي فعاليت مي کند. او مي گويد: «ما به خاطر حفظ سلامت خودمان، نکات ايمني را رعايت مي کنيم و تا زماني که مجوز کار از سوي واحد اچ اس اي به ما داده نشود، کارمان را شروع نمي کنيم، همچنين اگر کلاه و کفش ايمني نداشته باشيم، اجازه ورود به سايت را نداريم.»
نصراله پناهي دوست، يکي ديگر ازکارکنان سايت پالايشگاه ششم است که از استان فارس براي کار آمده است. مي گويد: «براي حفظ سلامت خودم، تمام نکات ايمني را رعايت مي کنم. آموزش هايي در زمينه خطرات رشته کاري ام که حفاري است، به ما داده شده تا بدانيم در شرايط بحراني بايد چه کارهايي انجام دهيم.» مجيد حيدري، سوپروايزر ايمني در پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي نيز مي گويد: «زمان تعميرات اساسي، شرايط کلي کار را در هر قسمت بررسي مي کنيم و برنامه ها و تمهيدات ايمني و ابزارآلات مورد نياز را در نظر مي گيريم، ضمن اينکه شرايط ايمني تعميرات را بر اساس مجوزهاي کاري بررسي کرده و در صورت رعايت نکات ايمني، به آنها مجوز کار مي دهيم. در حين کار هم اگر نکات ايمني رعايت نشده باشد، کار را متوقف مي کنيم تا شرايط نرمال شود. ما خط مقدم عمليات هستيم و قبل از شروع کار مي خواهيم که ايمني انجام شود. حجم کار زياد است و بايد کارها را به صورت فشرده و البته با رعايت نکات ايمني انجام دهيم.»روح اله قرباني، جوشکار لوله هاي صنعتي مي گويد: «قبل از ورود به پالايشگاه و کار در زمان تعميرات اساسي، آموزش ايمني و اچ اس اي و کار با ابزار به ما داده مي شود و براي حفظ سلامت خود از ماسک، دستکش و کفش ايمني استفاده مي کنيم.»
ضيايي يکي از کارکنان ايمني مي گويد: «بايد در تعميرات اساسي، نکات ايمني رعايت شود؛ زيرا سلامت کسي که وارد سايت مي شود، براي مان بسيار مهم است. تمام کساني که اينجا هستند، مي خواهند لقمه ناني سر سفره خانواده شان ببرند، از اين رو بهتر است هر کاري که صورت مي گيرد، با ديدگاه سختگيرانه باشد تا مشکل و حادثه اي براي کسي پيش نيايد.»عبداله محمودي، سوپروايزر واحد 103 ميعانات گازي به ميان صحبت مي آيد و مي گويد:« اينجا حساس ترين نقطه پالايشگاه است؛ زيرا گاز در اينجا ذخيره و به پالايشگاه هاي ديگر فرستاده مي شود، به همين دليل خطر H2S در آنجا بالاست. پس بايد نکات ايمني رعايت شود.»
نداشتن حادثه ناتوان کننده
شبكه آب آتش نشاني، از جمله بخش هاي تأثيرگذار بر روند توليد پالايشگاه است؛ از اين رو اقدام هاي مهمي براي نشت يابي و ممانعت از هدر روي مقدار متنابهي آب در زمان تعميرات اساسي انجام مي شود. براي فائق آمدن بر مشکلات، برنامه هايي از سوي پالايشگاه ششم پيش بيني شده است. به گفته غلامي، رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي، «يكي از موانع بزرگ بهبود وضعيت شبكه آب آتش نشاني، نداشتن كارايي ايستگاه پمپاژ آب آتش نشاني (متشكل از دو ايستگاه مجزا براي دو رينگ فوقاني و تحتاني) بود. به منظور بهبود و حصول اطمينان از عملكرد صحيح و مطلوب اين ايستگاه در حوادث و آتش سوزي هاي بزرگ، با توافق هاي انجام شده توانستيم تعويض 4 دستگاه پمپ جوكي، 4 دستگاه پمپ ديزلي، 2 دستگاه پمپ برقي ساخت كشور هلند، 6 دستگاه الكتروموتور ساخت كشور آلمان و 4 دستگاه موتور ديزلي ساخت كشور آمريكا داشته باشيم. همچنين با تحويل 5 دستگاه خودروي سنگين آتش نشاني متشكل از يک دستگاه خودروي چند منظوره، 2 دستگاه خودروي دو منظوره، يک دستگاه خودروي امداد و نجات و يک دستگاه خودروي پودر به همراه 2 دستگاه تريلر پمپ ديزلي آب، يک دستگاه تريلر روشنايي و يک دستگاه تريلر كف، اكنون آتش نشاني اين پالايشگاه آمادگي مقابله با حوادث و شرايط اضطراري را دارد.»
به گفته او، با گذشت بيش از يك سال و نيم از تحويل و تحول پالايشگاه ششم و انجام دو دوره تعميرات اساسي، خوشبختانه نه تنها در طول اين مدت هيچ حادثه ناتوان كننده اي در اين پالايشگاه رخ نداده؛ بلكه نمودار شاخص هاي كليدي حوادث، حکايت از بهبود روند وضعيت ايمني پالايشگاه از زمان تحويل دارد.
کاهش 36 درصدي فلرينگ
با توجه به ماهيت فعاليت هاي پالايشگاهي، فعاليت هاي محيط زيست در زمينه هاي مديريت آلاينده هاي آب، آلاينده هاي هوا و پسماند در واحد اچ اس اي پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي پيگيري شده است. در اين زمينه واحد محيط زيست با در نظر داشتن فرا واحدي بودن موضوعات زيست محيطي، اقدام به سازماندهي گروه هاي موثر و افراد ذي نفع در قالب چهار کارگروه مديريت پساب، مديريت انتشار گازهاي اسيدي، مديريت کاهش فلرينگ و گازهاي گلخانه اي و مديريت پسماند کرده و از خدمات کارشناسان مختلف در واحدهاي عملياتي و غيرعملياتي براي تدوين نقشه راه محيط زيستي پالايشگاه استفاده کرده است. در اين زمينه رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل پالايشگاه ششم مي گويد: «در فرايند هدف گذاري محيط زيستي سال 97 در سطح کارشناسي، بيش از 25 کارشناس با زمينه هاي تحصيلي و تخصصي متفاوت، به صورت مستقيم مشارکت داده شده اند و اين امر با احتساب بهره گيري از نمايندگان اچ اس اي پيمانکاران، نشان دهنده گسترش فرهنگ زيست محيطي در سازمان و نوعي بلوغ در فرايندهاي تصميم گيري است.»
در زمينه مديريت آلاينده هاي آب، واحد محيط زيست پالايشگاه ششم با صرف 200 نفر- ساعت کار، اقدام به شناسايي منابع اصلي توليد پساب صنعتي کرده و پس از تهيه نقشه اوليه و اولويت بندي منابع توليد، پايش دوره اي کيفيت پساب توليدي با کمک آزمايشگاه شروع شده است.
با اقدام هاي کنترل عملياتي اجرا شده طي سال گذشته و تکميل برخي قسمت هاي تصفيه خانه، ميانگين شاخص اکسيژن خواهي شيميايي جريان خروجي(فلرينگ) بيش از 36 درصد کاهش يافته است. همچنين با توجه به نبود سيستم جداسازي مناسب روي جريان ورودي از واحد عريان ساز آب ترش، فعاليت طراحي، تهيه و نصب چربي گير روي خروجي آب ترش از سوي نيرو هاي بومي انجام شده که تاکنون بيش از 70 درصد پيشرفت داشته است. به گفته غلامي «با توجه به عدم تحويل واحد بازيافت مونو اتيلن گلايکول، با وجود شروع فعاليت هاي پالايشي در اواخر سال 94 و نقش بيش از 35 درصدي اين واحد در شاخص اکسيژن خواهي شيميايي کل پساب خروجي، پيگيري هاي لازم از سوي پالايشگاه ششم براي راه اندازي و تکميل اين واحد با جديت در دستور کار قرار گرفته و به صورت آزمايشي قبل از تير ماه 97 تست هاي عملکردي را با موفقيت گذرانده است.پالايشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبي، پس از راه اندازي واحدهاي عملياتي و نرمال کردن فعاليت هاي توليد که با کوشش بي وقفه و برنامه ريزي هاي قابل تحسين به نتيجه رسيد، ميزان شاخص
مشعل سوزي (Flaring Index) را از عدد 8/95 در سال 95 به عدد 6/26 در سال 96 رسانده که نزديک به مقدار 72 درصد کاهش داده است.»
با بررسي هاي واحد محيط زيست مشخص شد که در حال حاضر بيش از 60 درصد کل گازهاي گلخانه اي منتشر شده از پالايشگاه ششم، از منابع مصرف سوخت و 40 درصد باقيمانده مربوط به جريان مشعل است که با اجراي برنامه هاي کاهش فلرينگ و مصرف سوخت به وسيله بهينه سازي راندمان بويلرها و کوره ها و همچنين کاهش هدررفت بخار در تله هاي بخار و سيستم بهسوزي مشعل در سال جاري، بهبودهاي قابل توجهي داشته است.با توجه به اهميت و اولويت مسائل زيست محيطي، مديريت انتشار گازهاي اسيدي در مجتمع گاز پارس جنوبي، در طراحي واحد توليد گوگرد و انتخاب TGTU از فرايندهايي با راندمان قابل قياس مطابق استانداردهاي جهاني استفاده شده است، به طوري که طبق اين طراحي، بازده توليد گوگرد حداقل 5/99 خواهد بود. در حال حاضر پالايشگاه ششم به علت راه اندازي نشدن واحدهاي TGTU هنوز موفق به تحقق اهداف خود در زمينه استانداردهاي خروجي استک هاي زباله سوز واحد گوگرد نشده است، به همين دليل پيگيري براي راه اندازي اين واحد به عنوان هدف اصلي برنامه در حال پيگيري است.با اين وجود و با توجه به نقش 60 درصدي جريان ارسالي به فلر از واحد هاي بالادستي واحد توليد گوگرد در انتشار اکسيدهاي گوگرد، پالايشگاه طبق برنامه ريزي در نظر دارد با اعمال برنامه هاي عملياتي و تعمير و نگهداري تجهيزات، به ميزان قابل توجهي سهم اين منابع در انتشار دي اکسيد گوگرد را در سال 97 کم کند.
مديريت پسماند
با يک نگاه کلي مي توان گفت که مديريت پسماند در منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي، به علت نداشتن landfill (دفن زباله)، زباله سوز و شرکت هاي داراي صلاحيت، قابل قياس با استانداردهاي مشخص شده در قوانين ملي و جهاني نيست و امحاي نهايي پسماندهاي صنعتي و ويژه، با وجود تفکيک، جمع آوري و رعايت الزام هاي مرتبط با نگهداري، با مشکلات فراواني روبه روست، از اين رو با مطالعات صورت گرفته از سوي واحد محيط زيست و مد نظر قراردادن توانمندي هاي منطقه، زيرساخت ها و فرايندهاي اجرايي مديريت پسماند آماده و تکميل شده و در قالب برنامه اي مجزا در حال پياده سازي است. در اين زمينه، رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل پالايشگاه ششم مي گويد: «هم اکنون مديريت پسماندهاي عادي و پزشکي با استفاده از قراردادهاي مربوط به صورت 100 درصد در حال اجراست و پسماندهاي صنعتي و ويژه نيز با استفاده از خدمات پيمانکاري، تا حدود 80 درصد ساماندهي شده و استعلام هاي اوليه براي واگذاري پسماندهاي صنعتي و ويژه انجام شده است.»
گام آخر
مدت يک ساعتي که براي تهيه گزارش در فضاي سايت بودم، از شدت گرما بي حال شده بودم و خود را جاي کساني مي گذاشتم که در اين دما کار مي کنند و خدمات رساني و سرافرازي کشورشان را سرلوحه کارشان قرار داده اند و گرما را به جان خريده اند، از اين رو مي توان آنها را جان بر کفاني دانست که تا پاي جان از حيثيت و چرخه توليد کشورشان دفاع مي کنند. در اين ميان نبايد از نقش اچ اس اي غافل ماند؛ زيرا همواره در تمام مراحل، از ساخت تا بهره برداري و زمان تعميرات اساسي، حضوري پررنگ دارند.
بهینه سازی پالایشگاه اصفهان ضروری است
مديرعامل پالايشگاه اصفهان گفت: اجراي طرح بهينه سازي و بهبود فرايند توليد پالايشگاه اصفهان ضروري و حياتي است. لطفعلي چاووشي، اهداف کلي اجراي طرح بهينه سازي و بهبود فرايند توليد پالايشگاه اصفهان را ارتقاي کيفيت محصولات پالايشگاه مطابق با استاندارد يورو5 براي پاسخگويي به نيازکشور، کاهش آلاينده هاي زيست محيطي، کاهش خوراک نفت خام پالايشگاه و تثبيت ظرفيت آن از 375 هزار بشکه در روز به 360هزاربشکه در روز، همچنين افزايش توليد محصولات سبک به ويژه بنزين وکاهش توليد محصولات سنگين (نفت کوره)و توليد محصولات جديد شامل پروپيلن و بنزين سوپر برشمرد. وي با تاکيد براين که قراردادهاي اجراي طرح بهينه سازي و بهبود فرايند توليد پالايشگاه اصفهان از سال 86 امضا شده، اما اجراي آن متوقف مانده است، گفت: اجراي طرح تبديل نفت کوره به محصولات باارزش و سبک همچون بنزين و گازوييل به حدود دو ميليارد دلار نياز دارد و اين موضوع، علت اصلي اجرايي نشدن آن است. چاووشي تاکيد کرد: هزينه اجراي اين طرح با درآمدهاي شرکت پالايش نفت اصفهان تامين نخواهد شد و انتظار داريم که بخشي از آن از طريق سهامداران تامين شود. چاووشي با اشاره به اين که نفت کوره بخش عمده اي ازمحصولات اين پالايشگاه را تشکيل مي دهد، گفت: بخشي از اين محصول توليدي در طول سال ها در کوره هاي پالايشگاه اصفهان و بخش ديگرنيز در نيروگاه هاي توليدبرق کشور استفاده مي شد، زيرا هيچ دغدغه زيست محيطي و ممنوعيتي براي استفاده از آن وجود نداشت، اما به تدريج به دليل مسائل زيست محيطي و رعايت الزام هاي آن، استفاده از نفت کوره محدود و ممنوع شد، به نحوي که به منظور رعايت الزام هاي زيست محيطي مشعل هاي گازسوز جايگزين مشعل هاي سوخت مايع شده است. وي دليل احداث نيروگاه شهيد محمد منتظري درکنار پالايشگاه اصفهان را استفاده از نفت کوره توليدي پالايشگاه دانست و افزود: نيروگاه شهيد محمد منتظري اصفهان در طول 30سال ازنفت کوره پالايشگاه براي توليد برق استفاده مي کرد، اما به دليل ممنوعيت ها و رعايت الزام هاي زيست محيطي، تمام مشعل هاي سوخت نفت کوره اين نيروگاه در سال 92 پلمپ و گاز جايگزين نفت کوره شد.
استفاده از ابزارهای روزآمد در توزیع فرآورده های نفتی
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به منظور توسعه خدمات الکترونيک، بهره گيري از ابزارهاي پيشرفته در چرخه توزيع سوخت کشور را در دستور کار قرار داده است. اين شرکت به منظور چابک سازي در ماموريت ها و به منظور توسعه خدمات دولت الکترونيک و تسهيل در ارائه خدمات مکانيزه به مشتريان و ذي نفعان، از ابزارهاي پيشرفته بهره گيري خواهد کرد.
توزيع فرآورده با آپ هاي موبايلي
يکي از اين اقدام ها، افزون بر راه اندازي و توسعه اپليکيشن جايگاه ياب اين شرکت، بهره برداري از اپليکيشن هاي موبايل براي ثبت اطلاع رساني تخصيص فرآورده است که به اين منظور طراحي و پياده سازي امکان مشاهده درخواست هاي ثبت شده درسامانه تجارت آسان ازطريق اپليکيشن موبايلي آغاز شده است.
با طراحي و به کارگيري اين اپليکيشن و با بهره گيري از توان علمي و ظرفيت هاي فني شرکت هاي داخلي، مشاهده ميزان سوخت تاييدشده در خواست هاي متقاضيان ازطريق حساب کاربري، ثبت نام متقاضيان سوخت پس از احراز هويت سيستمي، اطلاع رساني و دريافت دستورعمل ها، امکان ثبت درخواست سوخت و ثبت کاربردهاي زيرمجموعه ها ممکن خواهد شد.
پياده سازي نقشه مسيرهاي حمل فرآورده هاي نفتي
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران همچنين باتوجه به گستردگي نقشه حمل ونقل فرآورده هاي نفتي درسراسر کشور و به منظور تسهيل اين مهم، طراحي مسيرهاي حمل فرآورده هاي نفتي و اجراي طرح توپوگرافي مسيرهاي حمل را در دست اقدام دارد که اجراي آن با استفاده از امکانات سازمان جغرافيايي نيروهاي مسلح، سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي به منظور دسترسي به اطلاعات GIS در پروژه مسيريابي صورت مي گيرد و قرارداد آن به زودي نهايي خواهد شد.
30 میلیون لیترصرفه جویی در مصرف بنزین
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه لرستان گفت: با جايگزيني سي ان جي، درمصرف بيش از30ميليون ليتربنزين صرفه جويي شده است.
پيمان بهرامي با بيان اين که مصرف گازطبيعي فشرده (سي ان جي) منطقه لرستان در سه ماه نخست امسال به 35 ميليون و 485 هزارمترمکعب رسيده است، افزود: در بازه زماني ياد شده، تقريبا در مصرف معادل همين مقدار بنزين صرفه جويي شده است.
وي گفت:مصرف گازطبيعي فشرده منطقه لرستان درسه ماه نخست امسال با 2 درصد افزايش نسبت به مدت مشابه پارسال، به صرفه جويي بيش از 30 ميليون ليتري در مصرف بنزين منجر شده است. به گفته مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه لرستان، روزانه 381هزارمترمکعب سي ان جي از طريق 50 جايگاه فعال عرضه اين سوخت در منطقه لرستان توزيع مي شود.
همکاری آموزشی با پلیس راهور
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد گفت: اين شرکت در آموزش همگاني «هميار پليس» مي شود. عبدالرضا انتظار درنشست با رئيس پليس راهنمايي و رانندگي استان يزد افزود: بنابر پيشنهاد پليس راهور، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به همراه جايگاه داران استان يزد، آماده است که درارتقاي فرهنگ ترافيک با پليس راهور همکاري کند و «هميار» اين نهاد انتظامي شود. وي با بيان اين که جايگاه هاي عرضه سوخت، يکي از مکان هاي مناسب براي آگاهي بخشي و ياد آوري نکات کليدي و آموزشي است، اظهار کرد: با توجه به تعامل خوب شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد و مديران مراکزعرضه سوخت استان، اين شرايط وجود دارد که با نصب تابلو درمحل هاي مناسب براي نصب بنرهاي آموزشي، گامي موثر در اين زمينه (آموزش همگاني) برداشته شود.
عمل به مسئولیت اجتماعی در روستاهاي دورافتاده
رئيس خدمات ترابري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال گفت: دريک ماه گذشته چند فعاليت مختلف همسو با مسئوليت اجتماعي در روستاهاي اين حوزه عملياتي انجام شده است. شهريارجعفري با بيان اين که عمل به مسئوليت اجتماعي به ويژه در مناطق محروم، از مواردي است که اين شرکت درکنار ديگر فعاليت هاي خود به آن توجه دارد، افزود: در يک ماه گذشته فعاليت هاي مختلفي در اين زمينه از جمله ساخت راه دسترسي به برخي مناطق حاشيه روستاها، تسطيح هشت کيلومتر از مسير دسترسي به روستاي قارن سرا و ايجاد آب رو براي هدايت آب هاي سطحي و پيشگيري از تخريب جاده انجام شده است. وي گفت: ساخت ديواره حايل خاکي به طول 30 مترو ارتقاع 120 سانتي متر با هدف پيشگيري از سقوط خودروها، همچنين تسطيح مسير خط لوله انتقال فرآورده لاجيم - مرگاو به منظور ايجاد زمين فوتبال در مناطق دوره افتاده لاجيم و قارن سرا(در ارتفاعات شهرستان سوادکوه) از ديگر فعاليت هاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال درحوزه مسئوليت اجتماعي است. وي درباره تسطيح زمين فوتبال گفت: اين پروژه درپي درخواست اهالي شوراي اسلامي و دهياري روستاي لاجيم و پيگيري رئيس مرکز انتقال نفت لاجيم درشرايطي اجرا شد که به دليل کوهستاني بودن منطقه هيچ زمين مسطحي در اين روستا وجود نداشت و پلکاني وشيب دار بودن اراضي منطقه براي بازي و ورزش مردم مناسب نبود. به گفته رئيس خدمات ترابري منطقه شمال، اين زمين فوتبال در مدت يک هفته تسطيح و به ساکنان روستايي منطقه اهدا شده است.
صرفه جویی یک میلیارد تومانی در طرح تعویض پوشش
رئيس واحد مهندسي حفاظت ازخوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق گفت: در اجراي پروژه تعويض پوشش خط 14 اينچ فرآورده رفسنجان - کرمان، يک ميليارد تومان صرفه جويي شده است. اصغر طالبي زاده با بيان اين که اين عمليات در محدوده روستاي ناصريه رفسنجان انجام شده است، افزود:فرسودگي پوشش خط انتقال مزبور و رشد نقاط خوردگي درآن موجب شد تا تعويض پوشش اين خط لوله در دستور کار قرار گيرد. وي تصريح کرد: عمليات تعويض پوشش خط لوله 14 اينچ رفسنجان کرمان در گستره اي به طول 20 کيلومتر ودرمدت زمان 6 ماه انجام شده است.
طالبي زاده باتاكيد برصرفه جويي نزديک به يک ميليارد توماني اين پروژه، کنترل کيفي قوي، همچنين نظارت ورصد مراحل کار از سوي کارشناسان فني را ازنکات بارز اجراي طرح تعويض خط لوله رفسنجان - کرمان برشمرد.
صرفه جویی 15 درصدی در مصرف برق
دبير کميته بهينه سازي مصرف انرژي منطقه شمال شرق گفت: اهتمام همکاران ما براي صرفه جويي مصرف انرژي در سال 96 موجب کاهش 15درصدي مصرف برق و هشت درصدي مصرف گاز طبيعي نسبت به سال قبل از آن گرديد. به گزارش روابط عمومي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق؛ سيروس طالبي افزود: «زوم بندي سيستم هاي روشنايي»، «نورسنجي و کاهش روشنايي مطابق با استاندارد اماکن منطقه» و «هوشمندسازي سيستم هاي گرمايش و سرمايش» را به عنوان بخشي از دلايل اين کاهش مصرف نام برد. وي با تاکيد بر ادامه اين روند تا زمان دسترسي به شرايط پايدار اظهار داشت: اين کاهش 15درصدي مصرف برق منطقه شمال شرق در صورتي تحقق يافته که به گفته مديرعامل برق منطقه اي استان سمنان، مشکل کنوني تامين انرژي برق در ساعات اوج مصرف با صرفه جويي 10درصدي مشترکان مي تواند کشور را از شرايط سخت کمبود برق فعلي عبور دهد. دبير کميته بهينه سازي مصرف انرژي با اشاره به اين که «فرهنگ سازي بهترين راهکار مديريت مصرف انرژي است» ادامه داد: «نصب سنسورهاي تشخيص حرکت در مدار فرمان سيستم روشنايي»، «استفاده از لامپ هاي کم مصرف با بازدهي بالا»، «استقرار ايزو 50001 در کليه مراکز انتقال و تاسيسات تابعه»، «جايگزيني سيستم هاي سرمايش و گرمايش با انواع راندمان بالاي آن» و «رعايت مباحث انرژي در بازسازي ساختمان ها» از ديگر عوامل موثر در کسب اين موفقيت است.
افتتاح نخستین مرکزتربیت مربی و آموزش نیروی انسانی
برنامه ريزي و ارائه آموزش هاي حرفه اي براي بيش از 12 هزار نيروي پيمانکاري صنعت گازباافتتاح نخستين مرکز تربيت مربي و آموزش نيروي انساني در استان البرز آغاز شد. حسين تقي نژاد،مديرعامل شرکت گازاستان البرز، درآيين افتتاح اين مرکز بااشاره به ارزش دوميليارد توماني اين پروژه گفت: اين شرکت پيرو امضاي تفاهم نامه باسازمان آموزش فني و حرفه اي کشوردر ارديبهشت ماه امسال، به عنوان پايلوت اجراي اين طرح آموزشي، تفاهم نامه ياد شده را با همکاري متخصصان هردوسازمان در مدت زمان دوماه اجرايي کرده است. وي افزايش انگيزه و امنيت شغلي نيروهاي پيمانکاري به منظور بالا بردن اعتبار اجتماعي درصنعت گاز را از دستاوردهاي اين تفاهم نامه برشمرد. تقي نژاد درباره رويکرد شرکت ملي گاز مبني برحرکت از کميت به کيفيت نيز گفت: تاکنون بيش از85درصد فعاليت هاي شرکت گازاستان البرز برون سپاري شده است و برهمين اساس، دربخش مهم منابع انساني 120 نفر از نيروهاي پيمانکاري باگذراندن دوره هاي پيمانکاري درآستانه گذران دوره هاي عملي در اين زمينه هستند. مرکزتربيت مربي وآموزش عملي نيروهاي پيمانکاري گاز با حضور حميدرضا عراقي، مديرعامل شرکت ملي گاز، محمدعلي نجفي استاندار البرز، همچنين سليمان پاک سرشت معاون وزير تعاون،کار ورفاه اجتماعي و رئيس سازمان آموزش فني وحرفه اي کشور افتتاح شد.
آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به 24 روستا
کلنگ عمليات اجرايي براي گازرساني به 24 روستاي استان کرمانشاه در روستاي قشلاق (از توابع بخش بيلوار)به زمين زده شد. دراين مراسم که باحضور نماينده مردم استان کرمانشاه و ديگر مسئولان محلي برگزار شد، سيروس شهبازي، مديرعامل شرکت گازاستان کرمانشاه گفت: براي گازرساني به اين روستاها 100ميليارد ريال اعتبار پيش بيني شده است. وي با بيان اين که با تکميل اين طرح، يک هزار و100خانوار روستايي استان کرمانشاه، زيرپوشش گازطبيعي قرار خواهند گرفت، مدت اجراي طرح گازرساني به 24 روستاي ياد شده را يک سال اعلام کرد. شهبازي گفت: هم اکنون61 درصد جمعيت روستايي استان کرمانشاه در قالب يک هزار و50 روستا ازگازطبيعي بهره مند هستند وگازرساني به روستاهاي باقي مانده نيزبه سرعت دردست اجراست. مديرعامل شرکت گازاستان کرمانشاه با اشاره به اجراي عمليات گازرساني دربيش از500 روستاي اين استان اظهارکرد: گازرساني به همه روستاهاي بالاي 20 خانواراستان در دو سال آينده، از برنامه هاي اين شرکت است. به گفته وي، با تحقق اين مهم ضريب نفوذ گازرساني در بخش روستايي به بيش از 90 درصد خواهد رسيد.
پیگ رانی گستره نخست خط لوله هفتم
مديرمنطقه 6 عمليات انتقال گاز ايران، از پيگ راني گستره نخست خط لوله هفتم سراسري خبر داد. کرم گودرزي گفت: اين عمليات با توجه به بازديد کميته هاي پيگ راني از ايستگاه هاي 239، 343 و 440 خط هفتم سراسري و تشخيص آنها با رعايت کامل دستور عمل واستاندارد در شرايطي بسيار ايمن انجام شده است. وي افزود: 440 کيلومتر از خط لوله هفتم با همکاري منطقه 10عمليات انتقال گازتميز کاري و231 کيلومتر آن که درمحدوده منطقه 6 قرار دارد، پيگ راني شد. به گفته گودرزي، پيگ راني گستره نخست خط هفتم سراسري تيرماه امسال و در مدت سه روز انجام شده است. مديرمنطقه 6عمليات انتقال گازايران پيگ راني با بيان اين که پيگ راني موجب افزايش ضريب اطمينان انتقال پايدار گاز و تحويل سوخت پاک به مصرف کننده ها مي شود، از همکاري مرکز بهره برداري خطوط لوله سرخون، واحدهاي عمليات خطوط لوله، ديسپچينگ، همچنين بازرسي فني، اچ اس اي، خدمات رفاهي و واحدهاي ستادي منطقه در اجراي اين عمليات قدرداني کرد.
ضرورت افزایش ایمنی در پالایشگاه های جدید پارس جنوبی
مديرهماهنگي ونظارت برتوليد شرکت ملي گازايران گفت: سطح ايمني در پالايشگاه هاي جديد پارس جنوبي بايد افزايش يابد وبه جايگاهي ويژه برسد.
غلامرضا بهمن نيا درنشست هم انديشي اچ اس اي با تاکيد برموضوع ايمني وافزايش سطح آن درپالايشگاه هاي مجتمع گازپارس جنوبي، افزود: اين مجموعه عظيم، يکي از پديده هاي بزرگ صنعتي دنيا با اهدافي بسيار بزرگ و روشن است.
وي با تاکيد برنقش مديريت يکپارچه اچ اس اي در مجتمع گازپارس جنوبي اظهارکرد: اين يکپارچگي درسازمان بايد بيش از پيش حاکم و روابط سازماني در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نيز بايد براساس آن (اچ اس اي) پيگيري و انجام شود.
بهمن نيا با اشاره به ابلاغ موضوع برون سپاري درپالايشگاه هاي مجتمع گازپارس جنوبي افزود: باتوجه به اين رويکرد، وارد مرحله جديدي از مديريت پالايشگاه ها خواهيم شد ونيازاست درحوزه اچ اس اي، نقشه راه و دستورعمل هاي جديدي به اين مجموعه اعلام شود.
وي همچنين پدافند غيرعامل وسايبري را از موضوع هاي مهم برشمرد و افزود: مجتمع پالايشگاهي پارس جنوبي روي اين موضوع متمرکز شده و براساس آن فعاليت هاي مشاوره اي جامعي انجام داده که خروجي خوبي هم داشته است. مديرهماهنگي ونظارت برتوليد شرکت ملي گازايران افزود: برنامه هاي بهبود درحوزه پدافند غيرعامل آماده و نيازمند اولويت بندي و مديريت خاص است.
قابل توجه کارمندان قرارداد مدت موقت
اعلام نظر درباره بیمه عمر
معاونت توسعه مديريت وسرمايه انساني با صدوراطلاعيه اي از کارمندان قرارداد مدت موقت خواست تا درباره استفاده از پوشش بيمه عمر اعلام نظر کنند. متن اطلاعيه به اين شرح است:
درجهت اجرايي کردن بسته رفاهي و بهبود معيشت کارمندان قرارداد مدت موقت، موضوع ابلاغيه شماره 188-2/20 مورخ 22/3/97 وزير محترم نفت به منظور انجام فرآيند پوشش بيمه عمر، ضروري است کليه کارمندان قرارداد مدت موقت حداکثرتا تاريخ 12/5/97 جهت اعلام نظر به آدرس
http://portal.nioc.ir مراجعه و تمايل/عدم تمايل خود به استفاده از پوشش بيمه عمر را درسامانه ثبت و اعلام نمايند.
بخشنامه صرفه جویی،خدمات درمانی را شامل نمی شود
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تاکيد کرد: بخشنامه صرفه جويي و کاهش هزينه هاي بي تاثير درکارايي وزارت نفت، به هيچ وجه شامل ارائه خدمات درماني به بيماران نمي شود. حبيب الله سميع با اشاره به اين که سياست هاي دولت براي صرفه جويي و کاهش هزينه ها در دستگاه هاي دولتي محدوديتي را براي تامين ارز مورد نياز به منظور خريد دارو و تجهيزات پزشکي ايجاد نمي کند، تصريح کرد: باتوجه به شرايط ويژه کشور، هدف ازاجراي اين سياست ها، تنها صرفه جويي در هزينه هايي است که در عمل تاثيري در کارايي دستگاه ها ندارد. وي افزود:براساس بخشنامه دوم مردادماه وزيرنفت، هزينه هاي غير ضروري در شرکت هاي اصلي و فرعي تابع وزارت نفت به هيچ وجه شامل ارائه خدمات درماني به بيماران نمي شود و در ستاد و مناطق عملياتي، هيچ محدوديت و مشکلي در اين باره وجود نخواهد داشت. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به اين که عمده فعاليت هاي عملياتي صنعت نفت در دو استان خوزستان و بوشهر متمرکز است،افزود: تلاش ها براي ارائه خدمات مطلوب بهداشتي و درماني و افزودن بر کيفيت آنها ادامه خواهد داشت. وي تصريح کرد: روساي واحدها در مناطق مختلف، در تهيه و نگهداري از تجهيزات و لوازم پزشکي مورد نياز، اهتمام لازم را داشته باشند و صرفه جويي در دارو و تجهيزات مصرفي تا جايي که در کيفيت خدمات موثر نباشد، مدنظر است. سميع با بيان اين که يکي از شکايت هاي گيرندگان خدمات، تاييد نشدن هزينه داروهاي خارجي است،تاکيد کرد: داروهاي خارجي که مشابه آن در داخل توليد مي شود و مورد تاييد انجمن تخصصي هستند، در اولويت قرار دارند.
ابلاغ راهنمای الزام های ایمنی در عملیات هوازدایی و تزریق گاز
راهنماي الزام هاي ايمني در عمليات هوازدايي و تزريق گاز در مراحل راه اندازي واحدهاي عملياتي و فرايند هاي تعميراتي از سوي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران به شرکت هاي فرعي و تابع ابلاغ شد.در متن ابلاغيه علي کاردر آمده است: «نظر به ظرفيت بالاي حوادث در عمليات هوازدايي و تزريق گاز در مراحل راه اندازي واحدهاي عملياتي و فرايند هاي تعميراتي، سند حاضر با عنوان «راهنماي الزامات ايمني در عمليات هوازدايي و تزريق گاز» از سوي مديريت، بهداشت، ايمني و محيط زيست تدوين شده است.الزام هاي مندرج در اين سند به کاهش خطرها در عمليات هوازدايي يا تزريق گاز پرداخته است و بايد مبنايي براي تدوين دستورعمل هاي ويژه هر عمليات هوازدايي يا تزريق گاز به صورت خاص باشد. انتظار مي رود در همه شرکتهاي تابع و فرعي از مسير تهيه و تدوين روش اجرايي/دستورعملهاي مورد نياز، الزام هاي اين راهنما به دقت رعايت شود.مديران عامل شرکتهاي فرعي و تابع با تامين و تخصيص منابع مالي، کارکنان مجرب و امکانات مورد نياز متناسب با مخاطرات ايمني موجود در عمليات، مسئوليت حصول اطمينان از پياده سازي و اجراي الزامات راهنماي ياد شده را در قالب روش هاي اجرايي استاندارد به عهده دارند و مديريت اچ اس اي نيز از مسير مميزي و بازرسي دورهاي، مسئوليت نظارت بر نحوه پياده سازي و حسن اجراي اين راهنما و به روزرساني مستند را عهدهدار هستند.»
عملیاتی شدن سامانه VMS مخازن ذخیرهسازی خارک
سامانه VMS مخازن ذخيره سازي نفت خارک با تلاش متخصصان ابزار دقيق پايانه نفتي خارک عملياتي شد. عملياتي شدن اين سامانه نرم افزاري در مسير تداوم چرخه عمليات ذخيره ساز ي و صادرات نفت خام انجام شده است. دراين پروژه،اقدام هاي سخت افزاري و نرم افزاري انجام شده در سامانه هاي وي ام اس، کنترل و رصد مخازن 19،22، 23 و24، ذخيره ساز ي نفت همچنين راه اندازي عملگرهاي مخازن وقراردادن آن ها درلوپ کنترلي، کمک شاياني به تداوم چرخه ذخيره ساز ي نفت خام کشورمي کند.
راه اندازی دوباره سیستم پمپاژ نفت نمكي «پارسی دره نی»
سيستم پمپاژ نفت نمكي واحد بهره برداري «پارسي دره ني» شركت آغاجاري بازسازي و باز راه اندازي شد. مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري از بازسازي و راه اندازي دوباره سيستم پمپاژ نفت نمكي واحد بهره برداري «پارسي دره ني» خبر داد. ابراهيم پيرامون افزود: اين واحد بهره برداري به دليل آسيب ديدگي سال گذشته آسيب كلي ديده بود که با تلاش و همکاري بخش هاي تعميرات، عمليات، مهندسي توليد، بازرسي فني، ايمني، همچنين ترابري و خطوط لوله وخدمات عمليات شركت آغاجاري در كمتراز پنج ماه، بازسازي و بهره برداري دوباره از آن آغاز شد. وي با بيان اين که اين واحد، تفكيك گاز از نفت و جداسازي نفت نمكي از نفت شيرين، همچنين انتقال آن به واحدنمكزدايي كرنج (براي شيرين سازي) را به عهده دارد، افزود: واحد مزبور روزانه 13هزارو500 بشكه نفت توليد مي كند كه نيمي از آن نمكي است و از نظرعملياتي اهميت دارد.
مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گازآغاجاري با اشاره به اين که بهره برداري از فاز نخست اين سيستم با استفاده ازبازسازي يک دستگاه پمپ نتيجه مطلوب داشته است، افزود: اين شرکت، آماده سازي دورديف ديگر از پمپ ها را نيز در دستور كار قرار داده است.
ایمن سازی خطوط لوله درحوزه عملیاتی گچساران
مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گازگچساران ازاجراي پروژه ايمن سازي خطوط لوله انتقال نفت اين حوزه عملياتي خبر داد و گفت: باتلاش همکاران عملياتي اداره تعميرات خطوط لوله شركت نفت گچساران، پروژه ايمن سازي خطوط لوله و تأسيسات انجام شد.
هوشنگ صيدالي گفت: اين عمليات شامل حذف انشعابات خط لوله 26اينچ نفت کمکي گچساران 1 و2 به گچساران 3 و غلاف گذاري خطوط لوله 26 و30 اينچ نفت گچساران 1 و2 به گوره در سه نقطه و تعمير خط لوله 12اينچ نفت خروجي مجموعه 20 در دو نقطه است.
وي اهميت خطوط لوله به عنوان شريان حياتي درچرخه توليد وانتقال نفت وگاز، گستره عملياتي شركت نفت وگازگچساران در چهاراستان کشور و صيانت ازخطوط را از اهداف اجراي پروژه هاي ايمن سازي در اين حوزه عملياتي برشمرد. صيدالي بابيان اين که ايمن سازي خطوط لوله در اين منطقه ازسال گذشته آغازشده بود، تصريح کرد: پروژه ايمن سازي وحذف انشعابات خط لوله 26 اينچ نفت کمکي گچساران1و2 به گچساران 3،همچنين ايمن سازي و غلاف گذاري خطوط لوله 26 اينچ و 30 اينچ اينچ نفت گچساران 1و 2 به گوره در سه نقطه پس از 75 روز انجام شده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازگچساران مبلغ هزينه شده در اين پروژه را دوميليارد و 59 ميليون ريال اعلام کرد.
آزمایش موفق «فوم دوزینگ» ایرانی روی مخزن شماره 8 منطقه خارک
با آزمايش موفق دستگاه «فوم دوزينگ» ايراني روي مخزن شماره 8 منطقه عملياتي خارک، بار ديگر مهر تاييدي بر توانمندي صنعت گران و توليدکنندگان داخلي زده شد. سيستم فوم دوزينگ ( Foam Dosing System ) با نصب در مسير شبکه آب آتش نشاني و با فشار جريان آب اين شبکه کار مي کند. اين سيستم درشرايط اضطراري و در صورت قطع جريان برق که به تزريق نشدن فوم به وسيله پمپ هاي برقي و اختلال در عمليات مهار آتش منجر مي شود، مي تواند بسيار موثر و نجات بخش باشد. اساس کاراين سيستم برپايه تزريق يک سيال ( مايع فوم)به سيال ديگر (آب) است و به طور کلي از جفت شدن مستقيم ياغير مستقيم يک هيدروموتور ويک پمپ جابه جايي مثبت، تشکيل شده است. انرژي مورد نيازبراي عملکرد سيستم فوم دوزينگ از جريان آب درون آن تامين مي شود وبه منبع ديگر نياز ندارد. دراين فناوري، فشار آب يا تغييرات جريان آب، تاثير چنداني در نسبت اختلاط ندارد و اين نسبت به کلي ثابت است. هم اکنون دوشرکت آلماني وسوئدي در زمينه ساخت سيستم «فوم دوزينگ» فعاليت مي کنند و محصول ايراني از نظر کيفيت در ساخت با نمونه هاي خارجي قابل رقابت است و با يک بيستم قيمت مشابه خارجي ارائه مي شود.
راه اندازی مرکز کنترل ایمنی و شرایط اضطراری در پارس جنوبی
مديرکل اچ اس اي و پدافند غير عامل وزارت نفت گفت: در آينده بسيار نزديک، مرکز کنترل ايمني و شرايط اضطراري در منطقه شيرينو پارس جنوبي راه اندازي مي شود.سيدباقر مرتضوي در نشست هم انديشي اچ اس اي در مجتمع گاز پارس جنوبي اظهار کرد: اکنون متخصصان و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبي با تامين و فرآورش بخش عظيمي از انرژي کشور، نقش بسيار مهمي در اقتصاد و خدمات رساني به مردم ايفا مي کنند.وي افزود: نگاه اچ اس اي وزارت نفت به تاسيسات، به ويژه پالايشگاه هاي مجتمع گاز پارس جنوبي، نگاهي بسيار عميق و دقيق است.مديرکل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت اظهار کرد: به زودي طرحي را ابلاغ خواهيم کرد که در شرايط اضطراري چه اقدام هايي بايد انجام دهيم. اکنون در وزارت نفت شرايط بحران نداريم و شرايط اضطراري را به سه قسمت يک، دو و سه اولويت بندي کرده ايم، همچنين به زودي در مجتمع گاز پارس جنوبي، آموزش هاي شرايط اضطراري را کليد خواهيم زد و تمرينات مهم را به سمت همگرايي سوق خواهيم داد. مرتضوي با اشاره به راه اندازي مرکز کنترل ايمني و شرايط اضطراري در شيرينو افزود: به زودي مرکز کنترل ايمني و شرايط اضطراري در شيرينو ايجاد خواهد شد و همه نگاه ها و همه سيگنال ها به اين سمت خواهد رفت.وي به ابلاغ بيش از 114 برنامه با امضاي وزير نفت براي منطقه پارس جنوبي اشاره کرد و افزود: 114 برنامه را با امضاي وزير نفت براي منطقه پارس جنوبي در حوزه اچ اس اي به گونه اي ابلاغ کرده ايم که همه نگراني ها و چالش ها در اين برنامه ديده شده است.
نگاهي به عملکرد« واحد اشيا» مديريت موزه و مرکز اسناد صنعت نفت (بخش نخست)
گردآوري 9500 قلم شي
-1«واحد اشيا» يكي از بخش هاي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت است كه فعاليت خود را اندکي پس از راه اندازي دفتر موزه هاي نفت از سال 1393آغاز كرد. اين واحد در برگيرنده بخشي از آثار تاريخي صنعت نفت از هنگام شكل گيري بوده و در بردارنده يافته هايي حاصل كاوش كارشناسان بخش اشيا با همكاري و همراهي كاركنان صنعت نفت است. اين واحد از 3 گنجينه، يك نمايشگاه و يك كارگاه مرمت تشكيل شده است. بخش عمده اي از اشياي شناسايي شده در كشور به اين مجموعه منتقل و پس از طي فرآيند هاي تعريف شده، بنا به نياز موزه هاي صنعت نفت و بر پايه رويكرد نمايشي آنها به مكان مورد نظر منتقل مي شوند. وظايف اصلي اين واحد را مي توان در قالب عناوين شناسايي، گردآوري، انتقال، ثبت، مستندنگاري، مرمت و نمايش، دسته بندي کرد. هدف از تهيه و ارائه اين گزارش، آشنايي كاركنان به ويژه مسئولان صنعت نفت با فرآيند كار، وظايف و دستاوردهاي اين مركز نوپا، اطلاع رساني و بازتاب عملكرد آن در 4 سال اخير، تاكيد بر اعتماد دو سويه و هموار کردن زمينه هاي همكاري هرچه بيشتر ميان مجموعه هاي مختلف صنعت نفت كشور با اين مركز به منظور حفظ، گردآوري، احيا و جلوگيري از نابودي، تخريب و امحاي غيركارشناسي هرگونه مستندات است. اين گزارش به كوشش كارشناسان اشيا بر پايه مستندات آماري در قالب بانك اطلاعاتي جامع اموال منقول فرهنگي و تاريخي واحد اشياي موزه ها تهيه شده است.
ساماندهي اموال در قالب بانك اطلاعات جامع
ساماندهي اموال و ايجاد بانک اطلاعاتي، از مهم ترين وظايف يك مجموعه موزه اي است كه نتيجه آن به انجام رسيدن طرح عظيم و ملي «ساماندهي اموال منقول صنعت نفت» است. ايجاد اين بانک از سال 1393 در واحد اشياي موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت آغاز شد تا معضل بلاتکليفي اين اموال را پايان بخشد. با ايجاد اين بانك در نهايت مي توان به آمار و اطلاعات درست و طبقه بندي شده اي دست يافت كه شالوده آن مسئولان را در تصميم گيري، تدوين و بازنگري دستورعمل ها، تعيين اولويت ها، تعيين جايگاه ارزش تاريخي آثار و نقاط ضعف و قوت مجموعه كمك خواهد كرد. رسيدن به بانک اطلاعاتي جامع، ثمره تلاش و فعاليت هاي بسيار در زمينه تفکيک، طبقه بندي و ثبت اموال است. از جمله مراحل رسيدن به اين بانک، تکميل شناسنامه هاي عمومي اموال فرهنگي- تاريخي است که در آن همه مشخصات اثر شامل شماره اموال، نام، جنس، قدمت، ابعاد، ميزان سلامت يا آسيب ديدگي، جايگاه يا مجموعه مورد تعلق اثر، تفکيک و فن ساخت، سازنده، محل کشف، مالکيت اثر، چگونگي دستيابي، محل نگهداري، تاريخ تحويل و امين اموال درج شده است. طبق آمار استخراج شده از بانك اطلاعات جامع اموال منقول صنعت نفت از آغاز راه اندازي مركز اشيا تاكنون 9500 قلم شي شناسايي كه 7834 قلم آن ثبت و مستندنگاري شده اند. در ادامه مناطق مورد مراجعه، تعداد و نوع اشيا به تفكيك آمده است.
استان خوزستان
در شهر مسجدسليمان در مجموع 1043 قلم شي شناسايي و ثبت شده اند كه به تفكيك 38 قلم در كارگاه تراشكاري نظير پمپ گريز از مركز، پمپ رفت و برگشتي بخار، كمپرسور هوا، 402 قلم شي در كارخانه هاي گوگردسازي و تقطير بي بيان شامل انواع اتصالات، پمپ، ژنراتور، توربين، انواع كليد برق، 314 قلم شي در بيمارستان نفت همچون ترازوي چاپي دارو، كاسه سفالي، فيلتر آزمايشگاهي، تجهيزات اتاق عمل و 8 قلم شي در موزه چاه شماره يك نظير ديگ بخار، دكل حفاري، محرك رفت و برگشتي كه كليه اشيا به منظور نمايش در موزه هاي نفت اين شهر در محل تحويل و تحول نگهداري شده اند. 6 موقعيت تاريخي اين شهر شامل چاه شماره يك، چشمه هاي نفتي سي برنج، كارخانه هاي گوگردسازي و تقطير بي بيان، بيمارستان مسجدسليمان، نيروگاه برق تمبي موزه خواهند شد، اگرچه هويت و جايگاه تاريخي اين شهر در توسعه صنعت نفت كشور و مكان هاي بي شمار تاريخي وابسته، مسئولان را بر آن داشت تا از اين ميراث فرهنگي، شهر موزه اي بسازند، اما بنا به شرايط و امكانات موجود در فاز نخست، 6 موقعيت برتر در دستور كار قرار گرفته است.
2 -در شهر آبادان 2958 قلم شي شناسايي، ثبت، تحويل و تحول شده اند كه از اين تعداد به تفكيك 2640 قلم شي به موزه كارآموزان و 318 قلم شي به موزه بنزين خانه آبادان اختصاص دارد. از جمله اشياي موجود در موزه بنزين خانه كه متناسب با رويكرد آن يعني توزيع و پخش فرآورده هاي نفتي تهيه يا خريداري شده اند، مي توان به انواع تلمبه، نازل، بشكه، پيمانه، كيل، خودروهاي سوخت رساني، چراغ هاي روشنايي، چراغ هاي خوراك پزي و... اشاره كرد و در موزه كارآموزان با توجه به ماهيت ساختاري مجموعه يعني آموزش و تربيت نيروي متخصص صنعت نفت، انواع ماكت هاي آموزشي، ابزارهاي اندازه گيري، ابزار دقيق، قالب هاي ريخته گري، ماشين آلات تراشكاري، آچار و... مشاهده مي شود. پروژه تبديل اسكله به پارك موزه به همراه جرثقيل تاريخي اكوان و گوگردي، از برنامه هاي تدوين شده مديريت موزه ها و مركز اسناد باهدف دسترسي عموم به ساحل اروند به عنوان يك مكان گردشگري و فراهم آوردن امكانات رفاهي لازم در قالب توسعه فضاي سبز شهري با بهره مندي از عناصر و المان هاي نفتي است كه به همين منظور آثار مورد نياز متناسب با فضاي كاربردي اسكله كه تعداد آنها به 2000 قلم شي مي رسد، از مناطق لاوان، خارک، كريت كمپ اهواز، بهرگان، تهران و انبارهاي مازاد پالايشگاه آبادان از جمله انبار شماره 18، سي برنج، دميارد و بوآرده به اين منطقه منتقل شده اند. از مهم ترين اين اشيا مي توان به وينچ، بويه، كپسول و قايق نجات، مخازن پرچي، اتوبوس قديمي، خودروي شهيد تندگويان، هواپيماي فوكر قديمي، ماشين سه چرخه حمل نامه، دستگاه پمپ بخار و... اشاره كرد. مهم آنكه جرثقيل تاريخي اكوان مستقر در اسكله براي انجام تعميرات اساسي به يارد تاسيسات دريايي خرمشهر منتقل شده است كه بي شك پس از پايان مرمت و بازگشت به اسكله از عناصر پربازديد اين پروژه به شمارخواهد رفت. اهميت شهر آبادان نيز همچون شهر مسجدسليمان از نظر موقعيت اجتماعي، سياسي، اقتصادي، صنعتي و فرهنگي، تحولات و وقايع صورت گرفته در ايام شكوفايي صنعت نفت در آن منطقه، توجه مسئولان را به شهر موزه معطوف ساخت كه در فاز اول موقعيت هاي برتر همچون نيروگاه شماره يك، كارخانه ريخته گري، مخازن پرچي، واحدهاي عملياتي قديمي در پالايشگاه آبادان، بنزين خانه، آموزشگاه حرفه اي، اسكله و جرثقيل اكوان و گوگردي، خانه هاي تشريفاتي و تلمبه خانه شماره 3 در دستور كار براي حفظ، احيا و موزه شدن قرار گرفت.
3 - در شهر اهواز 220 قلم شي شناسايي، ثبت و مستندنگاري شده اند كه 180 قلم آن در مجتمع آموزش و فنون تحويل و تحول و در محل نگهداري مي شود و 34 قلم آن نيز در پارك نفت اهواز در شرايط ايده آل و مناسب در فضاي باز در معرض نمايش گذاشته شده اند. تعدادي ابزار و دستگاه هاي قديمي موجود در چاپخانه، سازمان نقشه برداري و ساختمان شماره 7 روابط عمومي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب شناسايي شده اند كه بخشي از آنها به مسجد سليمان منتقل شده و مابقي در محل نگهداري مي شوند.
68 قلم شي شامل انواع دستگاه تراشكاري، ماكت هاي آموزشي، ابزار دقيق و... در مجتمع آموزشي اميديه شناسايي و ثبت شده اند كه به منظور نمايش در موزه كارآموزان اميديه در محل نگهداري مي شوند.
-5 در انبارهاي مازاد شركت بهره برداري نفت و گاز منطقه گچساران 109 قلم شي نظير ابزار دقيق، ابزارهاي مخابراتي، پمپ گريز از مركز، كنترل ولو، اهم متر، سانتريفيوژ، چراغ هاي ضد آب و انفجار، ظرف روغن گيري سفالي، دوچرخه قديمي شناسايي و ثبت شده اند كه تعدادي به مسجدسليمان و تعدادي به تهران منتقل شده اند. بيش از 50 قلم شي ديگر به زودي به تهران منتقل خواهند شد. شركت بهره برداري نفت و گاز گچساران از جمله همياران پيشرو در شناسايي و انتقال مستندات تاريخي نفت به شمار مي رود كه به كارشناسان مديريت موزه ها و مركز اسناد در ابتداي راه کمک فراواني کرد.
فرودگاه مسجد سليمان، نخستين فرودگاه خاورميانه
فوران چاه نفت در خرداد ماه 1287 (1908 ميلادي) در مسجد سليمان، نياز به تسهيلات بيشتر براي بهره برداري از اين ماده حياتي را شدت بخشيد و چندي نگذشت كه نخستين پرواز يك هواپيما به خاورميانه، در زميني مسطح در مسجد سليمان به زمين نشست. اين هواپيما از نوع رايپر 46 و مبدا حركت آن لندن بود. مسافران اين پرواز را کارشناسان زمين شناسي و تجهيزات آن را اقلام و لوازم كاري آنها، ميکروسکوپ و مقداري دارو تشكيل مي داد. زميني كه هواپيما روي آن فرود آمده بود، بناي احداث اولين فرودگاه ايران قرار گرفت كه در منطقه نفتي «يمهه» واقع در مسجد سليمان، براي جابه جايي مديران و اقلام و مراسلات نفتي ساخته شد. خيلي ها پروازي را كه به خلباني کوزمينسکي روسي با هواپيماي بلوبر 11 در سال 1292 خورشيدي در تهران انجام شد، نخستين پرواز يك هواپيما بر فراز آسمان ايران ناميده اند، اما واقعيت اين است كه پرواز هواپيماهاي صنعت نفت در ايران پيش از اين تاريخ انجام گرفته است. البته نخستين فرودگاه رسمي ايران نيز، فرودگاه قلعه مرغي بود که در تاريخ هشتم مرداد 1301 مورد بهره برداري قرار گرفت، اما شهرهاي نفتي ايران، از جمله مسجد سليمان، پيش از اين تاريخ صاحب فرودگاه شدند. نخستين فرودگاه مسجد سليمان، بي رقيب نماند و با افزايش تردد انگليسي ها به اين منطقه، فرودگاهي ديگر در محلي معروف به «گلگير» احداث شد. در آن روزگار شرکت هايي چون شرکت کي ال ام هلندي و بريتيش ايرويز انگليسي رفت و آمد زيادي به آنجا داشتند. نخستين هواپيماهاي نفت از نوع «رايپر» بود كه بعدها هواپيماي «داوو» (Dove) با ظرفيت 12 نفر نيز خريداري شدند و با كادر خلباني انگليسي به پرواز درمي آمدند. همزمان با آغاز توليد نفت در جنوب كشور، فرودگاه هاي يمهه مسجد سليمان، فرودگاه اهواز (كوت عبدا..)، هفتكل، گچساران و فرودگاه آبادان، مورد بهره برداري قرار گرفتند و هواپيماهاي حمل و نقل هوايي نفت در آنها شروع به كار كرد. در سال هاي بعد نيز با عملياتي شدن مخازن و ذخاير جزاير خارک، لاوان و سيري پرواز هواپيماها به اين جزاير نيز انجام شد. با كاهش فعاليت هاي نفتي در اين مناطق، بسياري از اين فرودگاه ها نيز بدون استفاده ماند. هر چند فرودگاه مسجد سليمان كه هم اينک به نام فرودگاه شهيد آسيايي شناخته مي شود، بعد از ملي شدن صنعت نفت با خريد چند فروند هواپيما ازسوي وزارت نفت، شاهد پروازهاي بسياري بود. در آبان 1387 به مناسبت صد سالگي فرودگاه مسجد سليمان و به عنوان نخستين فرودگاه در خاورميانه، حدود پنج ميليارد تومان براي مرمت و بازگشايي اين فرودگاه از سوي وزارت نفت اختصاص يافت. شرکت هواپيمايي نفت که يکي از قديمي ترين شرکت هاي هواپيمايي در کشور است، يکي از 4 فروند فوکر 100 خود را به نام مسجد سليمان نام گذاري کرده است.
استان فارس را در فهرست سفرهاي تابستاني بگذاريد
پيشنهاد آب بازي و خنک شدن
مشعل تابستان است و سايه و خنکي مي چسبد و اگر جايي براي شيرجه وسط آبي زلال باشد، بيشتر حالمان را خوب مي کند. در روزهايي که آفتاب از 40 درجه پايين نمي آيد و گرما کلافه کننده شده، بهتر است به فکر خستگي در کردن از همين جنس براي آخر هفته باشيم. روي اين گزارش بيشتر با شماست که در استان فارس و حوالي آن قرار داريد و مي توانيد با يک يا دو روز رفتن به آبشارها و رودخانه ها و درياچه هاي جذاب استان فارس، روي اين تابستان داغ را کم کنيد. در مناطق جنوبي و غربي نمونه هاي زيادي از جاذبه هاي آبي آن هم براي فصل گرم داريم، اما اين بار سراغ استان فارس رفته ايم. همين ابتدا بگوييم که بسياري از فضاهاي گردشگري آبي در استان فارس همانند بسياري از استان هاي کشور دچار کم آبي و خشکسالي موقت و دائمي شده اند؛ به همين دليل لازم است قبل از سفر به هر کدام از اين جاذبه ها براي آب بازي، حال و احوال وضعيت آب در آن منطقه و آن جاذبه گردشگري را بگيريد. مثلا درشهرستان کازرون استان فارس درياچه پريشان سال ها مقصدي براي مردم محلي و مسافران و البته انواع گونه هاي جانوري بود، اما حالا چند سالي است که اين درياچه کاملا خشک شده و به جز آبگيري محدود در فصل بارش، ديگر خبري از اين درياچه نيست.
«تنگ براق» ميخکوبتان مي کند
تنگ براق هم فرصت شيرجه زدن و آب نوردي دارد، هم ساعتي با خانواده نشستن و خنک شدن. آب شفاف و خنک اين تنگه که زمان زيادي در آفتاب نيست، پاهاي شما را به تجربه اي هيجان انگيز دعوت مي کند. همان طور که از اسمش پيداست، تنگ براق دره اي زيبا و سبز در 20 کيلومتري شهر سده، در نزديکي شهرستان اقليد فارس است و نزديک روستايي به همين نام قرار دارد. در کنار اين جاذبه و همراه آن يک غار آهکي هم وجود دارد که به محض ورود با قطره هاي آبي که روي سرتان مي ريزد، حسابي خيس مي شويد. گفتيم تنگ براق جاي شيرجه زدن هم هست، چون در بخشي از مسير آبي رودخانه تنگ براق ، حوضچه اي آبي و زلال درست شده و اغلب گردشگران در همين نقطه تجمع مي کنند.
از آنجا که اين فضا را براي حضور در کنار آب و آب بازي انتخاب مي کنيد، پس فاصله ارديبهشت تا شهريور بهترين زمان براي خيس شدن زير آفتاب داغ است. براي رفتن به تنگ براق مي توانيد از جاده سپيدان - کمهر و کاکان و چوبخله که مسير مناسبي است به اين جاذبه گردشگري برسيد و هم از راه ارتباطي سرحد چهاردانگه سفر کنيد که به شهرستان هاي اقليد، آباده و در نهايت به جاده اصلي
شيراز - اصفهان مي رسد.
شيرجه در تنگ تيزآب
تنگ تيزاب حدود 30 کيلومتر با اردکان فارس فاصله دارد و براي ماندن و کمپ کردن در کنار اين تنگ فضاهايي وجود دارد. در تنگ تيزآب هم فضا براي شيرجه زدن وجود دارد، اما قبلش بدانيد عمق چقدر است تا حادثه اي در حين شيرجه زدن نداشته باشيد. با اين حساب در تنگ براق، شرايط بيشتري براي آب نوردي و کمي خيس شدن کم فراهم است و کودکان مي توانند همراه شما باشند. اين تنگه هم همانند اسمش فضايي در ميان ديواره هاي سنگي كوهستان ممسني ـ سپيدان است. محيطي که از ابتداي بهار تا اواخر تابستان مقصد گردشگري مسافران است. در نزديکي تنگ تيزآب، جاذبه ديگري به نام «چله گاه» هم وجود دارد که آن هم بيشتر به درد فضاهاي خانوادگي و اندکي آرامش کنار آب مي خورد. تنگ تيزآب در مجاورت جاده آسفالته سپيدان- ياسوج است و فاصله شيراز تا آن حدود 90 کيلومتر است.
کنار «هفت برم» بمانيد
يکي از درياچه هاي استان فارس که در حدود 50 کيلومتري غرب شهر شيراز قرار گرفته و هنوز زنده است و آب دارد، درياچه «هفت برم» است. هفت برم که نزديکي محدوده حفاظت شده ارژن و پريشان قرار گرفته ، مجموعه اي از چندين درياچه است و مقصد بسياري از گونه هاي پرندگان بوده و هست. شرايط نسبتا آرام آب در اين درياچه، محيطي مساعد را براي آنهايي که علاقه به ماهيگيري دارند ، فراهم کرده است. نزديکي اين جاذبه طبيعي به شهر شيراز باعث شده که از ساليان دور مقصد گردشگران تعطيلات کوتاه مدت و بلند مدت باشد و به همين دليل امکانات رفاهي نسبتا مناسبي در آن تعبيه شده است. خانواده ها مي توانند تا نزديکي درياچه با خودرو و لوازم مورد نظرشان بروند و در صورت داشتن لوازم مناسب و کافي در اين منطقه شب ماني داشته باشند. اين را هم بدانيد که در نزديکي هفت برم غار رسوبي - آهکي و البته زنده «بلعزار» به عنوان پيشنهادي خوب، معرفي مي شود. البته ورود به اين غار کمي سخت است و شايد با خانواده رفتن اندکي سخت تر باشد.
شور و شيرين آبشار فدامي را ببينيد
آبشار فدامي از چند مورد قبلي دور است و در داراب قرار دارد، اما آنقدر زيبايي و جذابيت دارد که يک نوبت تعطيلات را براي آن کنار بگذاريد. ويژگي متمايز فدامي به جريان آب شور، شيرين، سرد و گرم همزمان آن است. حالتي که آب شيرين و خنک را در تابستان و آب شور و گرم را در زمستان براي گردشگران دارد.
آب اين آبشار از چشمه هاي بستان و مُرز کوه رستاق سرچشمه مي گيرد و از آبشاري به طول حدود15 متر درون حوضچه اي به عمق 20 متر فرومي ريزد. اطراف آبشار و محوطه سبز اطراف آن تعدادي غار با عمق هاي مختلف رسوبي و نمکي وجود دارد. اين جاذبه متفاوت براي آب بازي، شرايط پيک نيک و آب بازي سبک همراه با خانواده را دارد و البته مي توانيد از اقامتگاه هاي محلي، خانه هاي محلي هم استفاده کنيد يا خيلي جذابتر اينکه چادر به پا کنيد. براي رسيدن به آبشار فدامي هم بايد 130 کيلومتر به سمت جنوب شرق داراب در استان فارس و در مسير داراب به حاجي آباد برويد و وارد منطقه فورگ و روستاي فدا مي شويد.
هيجان در دهگردو
در گرماي نفس گير نورآباد ممسني مي توانيد به يک گوشه آرام و خنک و هيجان انگيز خودتان را دعوت کنيد. دهگردو روستايي است با رودخانه اي که از وسط آن رد شده. اطراف رودخانه، تخته سنگهاي بزرگي روي هم سوار شده اند که با وجود پوشش درختان گردو و ساير انواع محوطه اي فرح بخش را به شما تقديم مي کند. اگر به بخش هيجان انگيز آن يعني غار آبي و چند تکه آبنوردي داخل غار تمايل داشته باشيد، آنوقت هيچ گاه اين روستا را فراموش نمي کنيد. آب شفاف و فضاي دلنشين اين غار و آب نوردي در آن ذخيره انرژي خوبي براي روزهاي کاري و سخت است. براي رسيدن به دهگردو بايد از بزرگراه شيراز به سپيدان بگذريد و به روستاي سَنگَر برسيد و بعد جاده تنگ بوان (جاده نورآباد) را حدود 40 کيلومتر برويد تا به روستاي دهگردو برسيد. چون مسيرها کمي در اين منطقه محلي است، بهتر است از محلي ها آدرس را دوباره بپرسيد و از نقشه استفاده کنيد.
يک بار تنگ رغز کم است
شايد تنگ رغز رفته باشيد و شايد نه؛ اما مي شود همين قدر گفت که فرقي نمي کند چون هر چقدر هم رفته باشيد، کم است. شما با مجموعه اي زيبا و هيجان آور رو به رو هستيد که نمي توانيد درگير و خيس نشويد. تنگ رغز آبشارهايي چند محله و پله اي دارد که از يک جايي به بعد اگر واردش شويد، راه برگشت نداريد. آبشارهاي رغز از 4 متر شروع مي شود و به 65 متر هم مي رسد؛ به همين دليل بدون تجهيزات و همراهي افرادي که به مسير و چگونگي عبور وارد هستند، نمي توانيد از اين آبشارها لذت ببريد. براي رفتن به رغز هم مي توانيد از شهر خودتان يا خود شيراز با تورها همراه شويد يا در همان محل با محلي هايي که تجهيزات دارند، همراه شويد. براي لذت بردن از رغز هم مي توانيد خيلي مختصر از پايين آبشار وارد شويد و تا اولين آبشار 46 متري که «وداع» نام دارد، برسيد و همانجا هم بمانيد، چون جلوتر نمي توانيد برويد. راه ديگر اين است که با همراهي افراد وارد و استفاده از تجهيزات از حدود 13 آبشار و حوضچه پله پله فرود بياييد. براي رسيدن به تنگ رغز بايد وارد جاده داراب – شيراز شويد و به گردنه اي به نام دراکويه برسيد و بعد از مسيري خاکي با خودرو و پياده که شايد خسته کننده باشد، به چشمه يدک مي رسيد و بعد از کمي سنگ نوردي و گذر از سنگ هاي بزرگ، به چشمه تنگ رغز مي رسيد.دراستان فارس و نزديکي فضاهاي گردشگري که معرفي کرديم ، جاذبه هاي ديگري همچون آبشار «آکواريوم» و «تنگ گمبيل» که خودشان داستان و جذابيتهاي متفاوتي دارند و مي توانيد اگر رفتيد، روايتتان را براي ما بفرستيد.
يادتان بماند
اگر قصد رفتن به هر کدام از جاذبه هايي که معرفي کرديم را داشتيد، ابتدا مسيرهاي محلي را روي نقشه پيدا کنيد و يا از مردم محلي کمک بگيريد و براي آبنوردي و راه رفتن در آب حتما از صندل استفاده کنيد؛ دمپايي را آب مي برد، کفش خراب مي شود و بدون هر يک از اينها پايتان آسيب مي بيند. مهمتر اينکه جز رد پايتان در طبيعت، چيزي را در طبيعت جا نگذاريد و حواستان به توليد نشدن و نماندن زباله در طبيعت باشد.
عطر ماندگار
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
از حکمت های علی بن الحسين (ع):
ما من شىءٍ أحبّ إلى اللّه بعد معرفته من عفّة بطن وفرج، وما من شىءٍ أحبّ إلى اللّه من
أن يسأل.
تحف العقول ص 282
علت اينكه حضرت، محبوب ترين امور نزد پروردگار را بعد از معرفت خدا، عفت بطن و فرج، دانسته و ساير واجبات و عبادات مثل نماز را ذكر نفرموده، اين است كه: عفت، جلوگير عامل مزاحم است و هميشه، تأثير عامل مزاحم، بيشتر از عامل مُعِدّ است، مثل اين است كه كسى غذاهاى مفيد و مقوى مصرف كند، اما از آن طرف به طور منظم يك سم يا ميكروبى را وارد بدن نمايد، بديهى است اثرى نخواهد كرد. در مسائل معنوى، نيز اگر انسان عبادات زيادى انجام دهد اما مرتباً ميكروب گناه را در كالبد روح خود وارد كند، اثر عباداتش خنثى مى شود. ولى اگر آئينه قلب خود را با گناه تيره نكند، فطرت الهيش او را به رشد و كمال هدايت مى نمايد. پس ترك گناه اهم از فعل عبادت است و لذا شيطان بيشتر انسان را به گناه وسوسه مى كند تا ترك عبادت، چون وقتى گناه بر آدمى سيطره پيدا كرد، عبادات او موجب تقرّب وى نخواهد شد. پس محبوب ترين كارها، ترك دو گناه است يكى گناه بطن كه ارتباط پيدا مى كند با دنياطلبى، مال اندوزى و طمع ها و ديگرى شهوات جنسى است.
خير الکلام قَلّ ودَلَ
اگر تو به کارهاي خود قضاوت کني، احتياج به قضاوت ديگران نخواهي داشت.
«اسحاق نيوتون»
معرفي کتاب و نرم افزار
فضایل پنج تن (علیهم السلام) در صحاح شش گانه
کتاب «ولايت تکويني و ولايت تشريعي» از سلسله مباحث امامت و مهدويت، اثر حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگاني حفظه الله که با هدف بسط عقيده توحيد و امامت و نيز گسترش وحدت در ميان امت اسلامي به رشته تحرير در آمد، از سوي موسسه تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي به صورت نرم افزار اندرويدي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
نماز و شکوفه هاي زندگي
شناخت ويژگىهاى كودكان
شناخت، مشعل فروزانى است كه گرماى آن اهلش را به وجد مي آورد و مشتاق سرچشمه كمال و سعادت مىکند. در وجود انسان پيچيدگىها و رمز و رازهايى است كه بدون شناخت درست آنها، تربيت الهى ميسر نمى شود.
اگر مشتاقيم كه كودكان به تربيت الهى آراسته شوند و نماز را مايه هدايت، آرامش و نجات خود بدانند، ضرورى است كه صفات و ويژگىهاى آنان را بهدرستى بشناسيم. اگر مىخواهيم ضلالت و گمراهى، بىدينى و بىاعتنايى به نماز از جامعه رخت بربندد، ضرورت دارد كه كودك را نه با ذهنيت و دانش اندك خود، بلكه با مطالعه عميق و دقيق بشناسيم تا به هدف الهى دست يابيم. كودكان در سنين مختلف داراى ويژگىهاى مختلفى هستند كه بدون آگاهى از آنها، نمىتوان به تربيت درستى دست يافت.
همچنين بايد توجه داشت كه هر كودكى علاوه بر دارا بودن خصوصيات مشترك با كودكان ديگر، ويژگىهايى مربوط به خود نيز دارد. غفلت از اين مطلب، مشكلاتى را به بار مىآورد كه به تربيت دينى خاصه نماز آسيب مىرساند و والدين نيز دچار مشكل خواهند شد.
خصوصيات كودكان در سنين مختلف
اثر پذيرى اطفال در دوران كودكى: از خصوصيات بارز و مهم كودكان، اثرپذيرى است بهگونهاى كه اين دوران را «دوران پذيرش كودك» ذكر كردهاند، زيرا آنها از هر چيز و هر كس تأثير مىپذيرند و روحيهشان طورى است كه بدون تحليل و دركِ درستى يا نادرستى مطلبى آن را به راحتى مي پذيرند و به كار مىبندند. اگر والدين اعمال و رفتار و محيط خانه را از هرگونه آلودگى و گناه حفظ و فضايى سرشار از صفا، پاكى و عشق به خداوند را ايجاد کنند، قطعاً كودك اثر مىپذيرد و رابطه با خدا نزد او ارزشمند و مهم جلوه مىكند. در اين صورت او در آينده زندگىاش به نماز مشتاق و پايبند مى شود.
همانندسازى و تقليد: كودك در آغاز زندگى خود سعى مىكند از كارها، گفتهها و رفتار اطرافيانش تقليد كند و اين عمل بسيار دقيق و جدى انجام مىشود؛ بهطورى كه مىتوان گفت كودك همچون آيينهاى رفتار اطرافيانش را در خود منعكس مىكند. حس تقليد از همان ماه هاى اول تولد در كودكان تجلى پيدا مىكند.
اگر در اتاقى چند كودك باشند و يكى از آنها گريه كند، بقيه هم گريه مىكنند. چون تقليد، رفتاري طبيعى براى كودك است و عامل نيرومندى كه با ضمير ناخودآگاه او سر و كار دارد و او را خواهى نخواهى به دنبالهروى از رفتار و اعمال بزرگترها مىكشاند. بنابراين اگر عبادت، راز و نياز و نماز براى والدين داراى اهميت باشد و سعى كنند نماز را با عشق و علاقه و با آداب صحيح اقامه كنند، قطعاً كودكان از آنها تقليد مىكنند و مىكوشند همچون بزرگترها نماز بخوانند و اين عمل آنها، در روحيه و شخصيتشان اثر پايدار و عميقى خواهد گذاشت. ادامه دارد...
نياز كودك به محبت: عطرافشانى دلانگيز محبت از هر كسى باشد، به يقين بر ديگران اثر مي گذارد و نوعى علاقه، دوستى و رابطه صميمانه را ايجاد مىكند؛ از اين رو هر چه روح و روان فرد پاكتر و مهياتر باشد، از عطر وجود محبت ديگران بهرهمندتر خواهد شد.
كودكان با قلبهاى پاكشان شيفته محبت هستند و از هر كس محبت بيشترى ببينند، به او اطمينان و علاقه بيشترى پيدا مىكنند.
آنان به خاطر روح لطيف، ظرفيت اندك و احساسى بودن، بيش از بزرگترها به محبت كردن نياز دارند و در هر شرايطى كه زندگى كنند، مفهوم محبت را به درستى درك مىكنند. اگر مورد محبت ديگران واقع شدند در پرتو آن، احساسات و عواطف آنها به خوبى رشد مىكند و گرنه شادابى خود را از دست داده و عقده حقارت و كمبود محبت، آنان را بهسوى هر خلاف و آلودگى سوق مىدهد. بنابراين اگر كودكى به طور واقعى و صحيح مورد محبت قرار گيرد، قطعاً سفارش والدين را درباره نماز با جان و دل مىپذيرد و سعى مىكند هميشه آن را انجام دهد، زيرا والدين را سرچشمه هر خير و محبتى ديده و سفارش آنها را در بندگى و راز و نياز به خداوند اجابت مىكند، اما اگر مورد بىمهرى قرار گيرد و در عين حال به نماز سفارش شود، از سر عقده و لجبازى و مخالفت با والدين هم كه شده، نمازنمىخواند و به سخنانشان گوش نمىدهد. نكته مهم درباره محبت اين است كه محبت كردن بايد بهصورت منطقى و به دور از افراط و تفريط و به تدريج و هميشگى باشد و گرنه محبت بيش از حد، يا كمتر از نياز و يا هميشگى نبودن، نتايج نامطلوب و خطرناكى را بهدنبال دارد . ادامه دارد...
مفاهيم ديني
لزوم
نهى از فساد
«فَلَوْلا كانَ مِنَ الْقُرُونِ مِنْ قَبْلِكُمْ اولُوا بَقِيَّةٍ يَنْهَوْنَ عَنِ الْفَسادِ فِى الْارْضِ الَّا قَليلًا مِمَّنْ انْجَيْنا مِنْهُمْ وَاتَّبَعَ الَّذينَ ظَلَمُوا ما اتْرِفُوا فيهِ وَ كانُوا مُجْرِمينَ» سوره هود - 116
چرا از نسل هاى پيش از شما دانشمندان صاحب قدرتى نبودند كه از فساد در زمين جلوگيرى كنند، مگر اندكى از آنها كه نجاتشان داديم و آنها كه ستم مىكردند، مطيع لذت ها شدند و گناهكار بودند (و نابود شدند).
«اولوا بقيّه» چه كسانى هستند؟
«اولوا» بهمعناى صاحبان و «بقيه» بهمعناى باقيمانده است و به طور معمول، اين تعبير در لغت عرب بهمعناى «اولواالفضل» صاحبان فضيلت و شخصيت است.
تبيين يك اصل اساسى
اين آيه به يك اصل اساسى در جوامع انسانى اشاره دارد و آن وجود گروهى انديشمند و متعهد در ميان جوامع است كه در برابر مفاسد ايستاده و مردم را از فساد در زمين نهى مىكنند و جامعه را در طريق اصلاح، هدايت و راهنمايى مىكنند. قرآن، دانشمندانى را كه در جامعه سمت رهبرى و هدايت مردم را دارند، بيشتر مورد خطاب قرار داده و مؤاخذه مىكند كه چرا به تكليف خود كه هدايت
عامه مردم و جلوگيرى از ارتكاب گناهان است، عمل نمىكنند. درباره علماى اديان گذشته مىفرمايد:
چرا دانشمندان نصارا و علماى يهود، آنان را از سخنان گناهآميز و خوردن مال حرام نهى نكردند؟! چه زشت است عملى كه انجام مىدادند.
انديشمندان همانند گلبول هاى سفيد
وجود دانشمندان مسئول در جامعه، شبيه به گلبول هاى سفيد در بدن است. وظيفه اين گلبول ها مبارزه با انواع ميكروب ها و بديهى است كه اگر روزى اين گلبول ها بنا به عللى از بين بروند، بدن انسان چنان مورد تاخت و تاز ميكروب هاى كشنده قرار مىگيرد كه بسرعت، انواع بيماري ها به او حملهور شده، او را از پاى درمىآورند.
جامعه انسانى نيز چنين است، اگر جامعهاى خالى از انديشمندان متعهد باشد و يا به اوامر و نواهى آنها وقعى گذاشته نشود و انسانها مطيع لذت هاى محض دنيايى شوند، ميكروب هاى فساد و انحراف با هجوم بىوقفه خود به پيكر اجتماع، آن را نابود خواهند كرد. نهى كنندگان از منكر در امان از عذاب فراگير
قرآن به اين حقيقت اشاره دارد كه اگر عدهاى مرتكب گناه شدند و عدهاى ديگر بىتفاوت نشستند، آنان نيز شريك جرم محسوب مىشوند و هنگام نزول عذاب، خشك و تر آنها با هم خواهند سوخت، اما اگر عدهاى نهى از منكر كنند، در موقع نزول بلا و عذاب، نجات خواهند يافت. در آيه مورد بحث فرموده است: آن عده اندک را كه نهى از منكر مىكردند، نجات داديم و بقيه را كه مجرم بودند، به سزايشان رسانديم.
صفحه اي براي گسترش و ترويج فرهنگ، آد اب و اند يشه د يني
تهيه و تنظيم: ستاد اقامه نماز وزارت نفت
يک شبهه ويک پاسخ
پرسش: آيا قرآن كلام خدا يا برداشت شخصي پيامبر (ص) است؟
پاسخ: براي ثابت شدن اين مسئله، اعتقاد به سه نكته ضروري است:
نكته اول ؛شناخت اين موضوع كه قرآن مشتمل بر معارف بلندي است كه در قالب فصيح ترين و بليغ ترين الفاظ بيان شده است.
نكته دوم؛ شناخت پيامبر(ص) و اينكه ايشان طبق گواهي اخبار متواتر تاريخي، شخص درس نخوانده اي بوده است كه قرآن نيز به اين موضوع اشاره دارد. نكته سوم اينكه هيچ امري در عالم اتفاقي صورت نمي گيرد و هر معلولي داراي علت خاص است. بين علت و معلول سنخيت وجود دارد. با كنار هم قرار دادن اين سه مقدمه، بايد بگوييم كتابي كه مشتمل بر معارفي عميق و الفاظي دقيق است، محال است كه مؤلف آن درس نخوانده باشد، در حالي كه پيامبر(ص) به گواهي تاريخ و معاصران(اعم از مسلمانان و مشركان) درس نخوانده بوده، ممكن نيست چنين كتابي و چنين الفاظي اثر چنين شخصي باشد. از سوي ديگر انسان هاي ديگر نيز، از انجام چنين كاري عاجز هستند. اگر كسي هم مدعي شود كه سحر و جادو است، بايد بتواند كتابي مانند قرآن بياورد. قرآن نيز اين مسئله را مطرح و فرموده كه اگر در آسماني بودن و حقانيت قرآن شك داريد، مثل آن يا مثل ده سوره آن و بلكه حتي يك سوره بياوريد. هيچ انساني حتي کساني كه بهره وافر از سواد دارند يا تبحر در سحر و جادو دارند، نتوانسته اند سوره اي مانند سوره هاي قرآن بياورند و اين نشان دهنده اعجاز قرآن و آسماني بودن اين كتاب است.
اخبار ستاد اقامه نماز
برگزاری جشنواره بچه های محراب
در اين جشنواره که در جهت آماده سازي کودکان و نوجوانان براي مکبري و اذان گويي مسجد با کمک مسئول فرهنگي شهرک پرديس و همت حجت الاسلام شيخي امام جماعت و استاد قرآني مسجد امام علي (ع) برگزار شده، آموزش تخصصي تکبيرگويي نماز و اذان با توجه به توانايي و ظرفيت نونهالان به مدت دو هفته انجام وسپس به شرکت کنندگان گواهينامه حضور در جشنواره اهدا مي شود.
يازدهمين دوره مسابقات قرآن کريم، نهج البلاغه و اذان ويژه کارکنان و همسران شرکت گاز استان کرمانشاه مرحله مقدماتي يازدهمين دوره مسابقات قرآن کريم، نهج البلاغه و اذان (بهار در بهار )ويژه کارکنان و همسران کارکنان شرکت گاز استان کرمانشاه برگزار شد. در اين دوره از مسابقات 67نفر از کارکنان و همسران کارکنان در رشته هاي مختلف به رقابت پرداختند که نفرات اول هر رشته به مسابقات سراسري شرکت ملي گاز اعزام خواهند شد.
انتصاب در ستاد
اقامه نماز وزارت نفت
در حکمي از سوي دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت، رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه 9 صنعت نفت منصوب شد.
دکتر مجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت و حجه الاسلام والمسلمين کاظم غلام حضرت حجت به عنوان «رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه 9 صنعت نفت» منصوب شد.
شناسايي و به کارگيري روحانيون توانمند، تلاش براي ارتقاي سطح دانش و توانايي روحانيون، ارائه مشاوره به مديران شرکت هاي مستقر در منطقه در امور ديني و معنوي، پيگيري ابلاغيه ها ودستورعمل هاي ستاد اقامه نماز وزارت نفت، همکاري با دفتر ارتباطات حوزوي در امور روحانيون، همکاري با واحدهاي روابط عمومي و ستاد هاي اقامه نماز و ارتباط و تعامل با ائمه جمعه استان هاي تحت پوشش، از اهم وظايف رابط فرهنگي وامورروحانيون منطقه 9 است. منطقه 9 شامل استان هاي گيلان، گلستان و مازندران است.
همراه با شهيد ان
جاوید الاثر هوشنگ بابایی پور
جاويد الاثر هوشنگ بابايي پور از جمله همراهان شهيد تندگويان (وزير سابق نفت) بود كه همراه او و جمعي ديگر در جاده آبادان ـ ماهشهر اسير شدند. خانواده اش در تمام اين 23 سال هيچ خبري از او نداشته اند؛ نه نامه اي، نه نامي، نه نشاني، اما دوستان و فاميل، تصويرش را حين اسارت از تلويزيون عراق ديده اند و صدايش را از راديو شنيده اند كه به خانواده اش پيام مي داد، اما...
يكي از هم بندي هاي او مي گويد: «هرگز تن به خواسته عراقي ها نداد، اگر چه اسيرشان بود، اما گوشش بدهكار حرفهاي آنها نبود. اگر بي احترامي به رهبر انقلاب مي كردند، برمي خاست و اعتراض مي كرد. يك بار در اثر همين اعتراض ها با لگد، دندانهايش را شكستند و خون به راه افتاد.»
با فرزانگان
آيت الله بهجت از استادشان مرحوم آقاي قاضي (ره) نقل مي کردند که ايشان مي فرمود:
اگر کسي نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقام هاي عاليه نرسد، مرا لعن کند!
و يا فرمودند: به صورت من تف بيندازد.
اول وقت سرّعظيمي است «حافظوا علي الصلوات: در انجام نمازها کوشا باشيد.»
خود يک نکته اي است غير از « أقيموا الصلوة: و نماز را بپا داريد. »
و همچنين که نمازگزار اهتمام داشته باشد و مقيد باشد که نماز را اول وقت بخواند في حدّ نفسه آثار زيادي دارد، هر چند حضور قلب هم نباشد.
زلال احکام
پرسش: کسي که حدود ده سال پيش براي حج ثبت نام کرده و امسال نوبت او فرا رسيده، اما براي خريد جهيزيه دخترش نيازمند آن مبلغ هست و امرش دائر بين يکي از اين دو خرج است (براي هرکدام خرج کند، ديگري را نمي تواند تأمين کند) وظيفه اش چيست؟ مي تواند جهيزيه دخترش را تأمين کند و حج را به سال هاي آتي در صورت استطاعت موکول کند؟
پاسخ: اگر مخارج ازدواج فرزندتان جزء مخارج عرفي فعلي شما باشد و پول ياد شده براي انجام حج و ازدواج کفايت نکند، وقبلاً حج بر شما مستقر نشده باشد، حج واجب نيست.
نفت آبادان از اولين هاي تاريخ اسکواش
شيراني: نفتي ها در اسکواش ظرفيت بالايي دارند
اسکواش پالايش نفت آبادان موفق شد با قهرماني در ليگ دسته يک اسکواش باشگاه هاي ايران به ليگ برتر راه پيدا کند.
داريوش شيراني، سرمربي اين تيم که نزديک به 15 سال در اسکواش آبادان فعاليت مي کند، با هدايت خوب خود توانست نفتي ها را ليگ برتري کند. او عقيده دارد با توجه به ظرفيت اسکواش آبادان و نيز سرمايه گذاري و بومي شدن، همچنين با حضور فرزندان و کارکنان شرکتي مي توانند در کشور جزء مدعيان قرار بگيرند و براي خود اسم و رسمي پيدا کنند.
سرمربي اسکواش پالايش نفت آبادان، مهمان «مشعل» بود که توجه شما را به گپ و گفت با اين مربي بومي و نفتي که از قضا قبلا فوتباليست بوده و در ليگ آزادگان براي نفت آبادان بازي مي کرده است، جلب مي کنيم.
از اسکواش در آبادان و قدمت آن بگوييد.
قدمت اسکواش در آبادان به زمان حضور انگليسي ها برمي گردد. به جرات مي توان گفت نفت آبادان در تاريخ اسکواش جزء اولين هاست. انگليسي ها براي تفريح خود و خانواده هايشان اين ورزش را ابداع کرده بودند که به دليل حضور در ايران و در خوزستان از جمله آبادان، آن را ترويج دادند که اين ورزش مورد استقبال آباداني ها و تمام خوزستاني ها هم قرار گرفت. از آنجا که آباداني ها به اين رشته علاقه نشان دادند و نيز استعداد خوبي در فراگيري آن داشتند، خيلي سريع اين ورزش ميان کارکنان، کارگران نفت و نيز خانواده هاي آنان رايج شد.سپس فرزامي از جمله نفراتي بود که پايه گذار اين رشته شد. سپس بعد از انقلاب و جنگ، آقاي لزومي که از اساتيد اين رشته بودند، اسکواش را در آبادان و پالايشگاه به صورت حرفه اي استارت زدند که من هم به دنبال ايشان به اين رشته علاقه مند شدم و به قول امروزي ها وارد گود شدم و تا الان که در خدمت شما هستم، در خدمت اسکواش نفت هستم.
آيا پالايشگاه و امور ورزش پالايش نفت آبادان، امکانات لازم را براي انجام ورزش اسکواش دارد؟
همان طور که گفتم، انگليسي ها پايه گذار اين رشته ورزشي در آبادان بودند و از همان موقع با توجه به اين که علاقه زيادي به اين رشته داشتند، امکانات اوليه براي انجام اين رشته ورزشي فراهم شده بود و در طول اين سال ها با نگهداري و توسعه آن روز به روز بهتر شده که در حال حاضر 4 کورت مسابقه و تمرين و نيز تمام لوازم اسکواش از قبيل راکت، توپ و تمام وسايل موردنياز را در اختيار داريم تا به بهترين نحو هم تمرين کنيم و هم آماده مسابقات شويم.
در بخش آموزش هم فعال هستيد؟
بله. يکي از کارهاي اصلي ما در مسير رشد و توسعه اسکواش، آموزش است.
در حال حاضر فرزندان کارکنان که به اين رشته علاقه داشته باشند، به صورت رايگان آموزش مي بينند. اگر توجه کرده باشيد، 85 درصد ازتيم ما را فرزندان شرکتي تشکيل مي دهند.
در سطوح پايه هم فعال هستيد؟
بله، در سطوح پايه هم فعال هستيم و در رده نونهالان، نوجوانان، جوانان و اميدها کار مي کنيم، اما مسابقات سراسري استاني نيست، زيرا اسکواش باز کم است، اما بهترين ها رفته رفته به تيم بزرگسالان اضافه مي شوند ؛ البته در مسابقات کشوري در سطوح پايه ها شرکت مي کنيم.
آيا کورت هاي شما استاندارد هستند؟
بله، کورت هاي ما استاندارد هستند و قدمتي 80 ساله دارند، اما براي حضور در ليگ برتر بايد ترميم شوند، زيرا براي ليگ برتر خوب نيستند و بايد تحت استاندارد جهاني قرار بگيرند.
آيا بانوان هم در اسکواش فعال هستند؟
متاسفانه هنوز در بخش بانوان، مثل آقايان فعال نيستيم و به قولي تيم داري نمي کنيم، اما در سطح کارکنان فعال هستيم.
نحوه جذب بازيکن به چه صورت است؟
اولويت با فرزندان و کارکنان است و طبق دستورعمل ما بايد از آن ها استفاده کنيم، اما در راستاي مسئوليت اجتماعي و شرايط شهر آبادان در صورت امکان از استعدادهاي بومي شهر آبادان هم استفاده مي کنيم؛ باز هم تاکيد مي کنم، اولويت با شرکت هاست.
همان طور که گفتم، در تيم بزرگسالان که قهرمان شد، 85 درصد تيم را شرکتي ها تشکيل مي دهند و ما فقط 2 بازيکن غيرشرکتي داشتيم.
آموزش در سطوح پايه چگونه است؟
در تيم هاي پايه هر 5 شاگرد، يک مربي دارند که بين يک تا 5/1 ساعت با آنها کار مي شود. از رده سني 8 تا 9 سال شروع به کار مي کنيم که راکت آنها با راکت هاي بزرگسالان فرق مي کند و اصولا دسته راکت هاي نونهالان کوچک تر است تا راحت ورزش کنند.
دوره آموزش 3 ماهه است. بعضي از بازيکنان بزرگسال را به کلاس هاي مربيگري مي فرستيم تا با نحوه مربيگري و آموزش هم آشنا شوند و بتوانند به سايرين هم آموزش دهند.
استقبال جوانان آباداني و نفتي از اسکواش چطور است؟
استقبال خوب بوده است. خيلي از نفتي ها که بازنشسته شده اند و رفته اند، فرزندانشان همچنان به اسکواش مي پردازند يا کارکنان جديدي که استخدام مي شوند، در ميان آن ها هم علاقه مند زياد است. از سوي ديگر با توجه به گرماي آبادان، ورزشکاران اصولا دوست دارند در سالن و جايي که آفتاب سوزان نباشد، ورزش کنند؛ براي همين خيلي ها اسکواش را براي ورزش کردن انتخاب مي کنند.
به غير از پالايش نفت آبادان آيا تيم هاي نفتي ديگري هم در ليگ و سطوح حرفه اي حضور دارند؟
تا آنجا که من خبر دارم، قبلا تيم اسکواش مناطق نفت خيز جنوب در ليگ يک و گويا ليگ برتر حضور داشتند، اما الان که نيستند و نمي دانم هنوز فعاليت حرفه اي دارند يا نه.
شما از چه زماني اسکواش را به طور رسمي شروع کرديد؟
از سال 82 که وارد اين رشته شدم، اما از سال 85 رفته رفته از سطوح پايه و جوانان به صورت حرفه اي و جدي کار را شروع کرديم تا به الان که در سطح بزرگسالان فعاليت مي کنم.ابتدا در ليگ استاني شرکت داشتيم، سپس با تشويق دوستان و ديگر کارکنان و ورزش دوستان و کسب مقام در ليگ استاني به ليگ کشوري ورود کرديم. در اولين دوره ليگ استاني دوم شديم، سپس در ليگ يک و بعد ليگ برتر حضور پيدا کرديم که دوباره به ليگ يک آمديم و الان هم که با قهرماني دوباره در ليگ يک به ليگ برتر صعود کرديم.
کمي هم از خودتان بگوييد از اول اسکواش کار بوديد و اين که چه زماني نفتي شديد؟
سال 70 در پالايشگاه آبادان استخدام شدم وتا به الان هم که در خدمت شما هستم، يک نفتي به شمار مي روم، اما از ابتدا اسکواش کار نبودم بلکه من فوتباليست بودم و حتي سابقه حضور در ليگ آزادگان با تيم فوتبال نفت آبادان را دارم.من تا سال 73 به صورت حرفه اي فوتبال بازي مي کردم، اما سال 85 به درخواست آقاي مختاري، رئيس ورزش پالايش نفت بدون هيچ اطلاعي در خصوص اسکواش وارد اين رشته شدم و ابتدا به عنوان دبير باشگاه مشغول به کار شدم، سپس کلاس دوره مربيگري رفتم و رفته رفته ضمن علاقه به اين رشته جذاب و کسب تجربه، توانستم يک اسکواش باز لقب بگيرم.
فوتبال سخت ترو جذاب تر است يا اسکواش؟
مطمئنا فوتبال سخت تر و جذاب تر است. اسکواش هم جذابيت و سختي هاي خودش را دارد. کار کردن با بچه ها لذت خاص خودش را دارد. شما بايد در اين رشته حوصله به خرج دهيد و آرامش و صبوري خاصي داشته باشيد.شما در اين رشته هم با بچه هاي 8 ساله سروکار داريد ، هم آدم بزرگ 20 تا 25 ساله؛ بنابراين بايد بدانيد چگونه کار کنيد و هم اين که حوصله داشته باشيد.
اسکواش مثل سايررشته ها شرايط سني خاص دارد؟
از 8 سالگي شما اين رشته را شروع مي کنيد. تا زير 17 سال. در تمرين و مسابقات بايد عينک بزنيد، اما از 17 سال به بعد نياز به عينک نداريد، ولي اين که تا چه سني ادامه دهيد، بستگي به جثه و بنيه شما دارد، اما طبيعتا جوانان نه تنها در اين رشته بلکه در تمام رشته ها موفق تر از سن و سال دارها هستند.
براي حضور در ليگ برتر تيم را تقويت خواهيد کرد؟
قرار است جلسه اي با مديريت باشگاه داشته باشيم تا براي حضوري هرچه قوي تر و آبرومندانه تر تيم را تقويت کنيم؛ اين طبيعي است که شما از ليگ يک به ليگ برتر مي آييد تا تيم را تقويت کنيد.
يعني با تيم شرکتي نمي توانيد حضور پيدا کنيد؟
مسلما براي کسب مقام اول تا سوم و اين که جزء مدعيان باشيد، نمي شود فقط به حضور بازيکنان شرکتي اکتفا کرد، بايد تيم را با نيروي غيرشرکتي تقويت کنيم.
مسابقات برون مرزي هم داشتيد؟
تا به حال مسابقات برون مرزي نداشته ايم، اما به دليل هم مرز بودن با عراق مي توانيم ديدارهاي دوستانه با عراقي ها داشته باشيم، يا اين که با بازيکنان عراقي بازي کنيم.تيم هاي عراقي خيلي خوب هستند و در اسکواش آسيا براي خود اسم و رسمي دارند.
بازيکن خارجي هم جذب مي کنيد؟
اگر بودجه اجازه دهد، دوست داريم بازيکن خوب خارجي جذب کنيم.
در آسيا و جهان چه تيم هايي خوب هستند؟
در 2سال گذشته ايران دررشته پايه خيلي خوب رشد پيدا کرده و داراي رنکينگ دوم است. حتي چند بازيکن ايران در مسابقات برون مرزي به عنوان پديده شناخته شدند، اما در سطح جهاني تيم هاي مصر و فرانسه در سطح آسيا پاکستان و هند از تيم هاي خوبي هستند؛ البته الان در آسيا عراق، مالزي، ايران در دو رده خانم ها و آقايان حرف هاي زيادي براي گفتن دارند.
شما ملي پوش هم داريد؟
در رده هاي پايه داشتيم و چند بار بچه هاي ما دعوت شده اند، اما در حال حاضر بازيکن ملي پوش نداريم. البته 2 بازيکن خيلي خوب داريم که مي توانند به تيم ملي دعوت شوند و به قولي جزء تاپ هاي اسکواش هستند.
براي حضور قوي در ليگ برتر ملي پوش جذب مي کنيد؟
ما دوست داريم بازيکن ملي پوش جذب کنيم، بايد ببينيم بودجه اجازه مي دهد يا نه، ضمن آنکه بازيکنان ما ظرفيت خوبي دارند. من به شاگردانم اعتماد دارم، فکر مي کنم اگر بشود يک ملي پوش جذب کنيم، بد نباشد. البته اشکان اتحادي و مجتبي کفيلي از بهترين هاي ليگ هستند که رنک بالايي در ميان بازيکنان دارند و به قولي تاپ هستند. آنها در طول ليگ هيچ باختي نداشتند و همه حريفان را بردند؛ بنابراين مي توانيم با آنها رتبه خوبي در ليگ کسب کنيم.
در ليگ برتر مي توانيد قهرمان شويد؟
دوست داريم قهرمان شويم، اما خيلي سخت است. ليگ اواسط آبان شروع مي شود، که سطح آن خيلي بالاست و من فکر مي کنم حضور در جمع 3 تيم خوب باشد.
با قهرماني در ليگ دسته يک
اسکواش پالايش نفت آبادان ليگ برتري شد
تيم اسکواش پالايش نفت آبادان بعد از پشت سر گذاشتن يک فصل موفق در ليگ دسته يک اسکواش باشگاه هاي ايران موفق شد قهرمان شود و به ليگ برتر ايران صعود کند.
مسابقات ليگ دسته يک اسکواش باشگاه هاي ايران با حضور 7 تيم در سه مرحله برگزار شد. مرحله اول بهمن 96 در تهران، مرحله دوم ارديبهشت 97 در رشت و مرحله سوم و پاياني تيرماه 97 در يزد برگزار شد که تيم اسکواش پالايش نفت آبادان در مجموع 3 مرحله موفق شد با اقتدار و انجام 12 بازي و کسب 34 امتياز به قهرماني دست پيدا کند. تيم هاي قهرمان سانچي تهران و بيمه آسيا زنجان، مقام هاي دوم و سوم را کسب کردند.اين مسابقات به صورت دوره اي و متمرکز انجام شد و تيم اسکواش پالايش نفت آبادان از 12 بازي که انجام داد، 11 پيروزي و يک شکست کسب کرد.تيم اسکواش پالايش نفت آبادان در حالي در اين رقابت ها قهرمان شد که 85 درصد تيم را فرزندان شرکت تشکيل مي دادند.
ورزش باستاني با قدمت 25 ساله در نفت
مشعل ورزش باستاني، ريشه در تاريخ ايران دارد و از دير باز در فرهنگ ايراني ها جا افتاده است. اين ورزش که نماد پهلواني است ، در صنعت نفت هم طرفداران و هواداران خاص خود را دارد و از قدمت بالايي برخوردار است. «باشگاه شهداي اسلام» وابسته به شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران از جمله باشگاه هايي است که در زمينه ورزش باستاني فعاليت مي کند.اين باشگاه در سال 1372 تاسيس شد و همچنان به فعاليت خود ادامه مي دهد.
باشگاه ورزشي شهداي اسلام وابسته به شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در سال 72 به پيشنهاد مديرعمليات وقت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به مديرعامل وقت اين شرکت در مکاني که انبار لوازم اسقاطي به مساحت 300 مترمربع بود، تاسيس شد.
بعد از تاييد تاسيس باشگاه شهداي اسلام قرار شد از دو جنبه مورد استفاده قرار بگيرد. يک قسمت باشگاه به ورزش باستاني و در خانه اختصاص دادند و يک بخش ديگر باشگاه به سالن کشتي اختصاص داده شد تا ورزشکاران نفتي از آن بهترين استفاده را ببرند.
مرحوم باقري، رئيس وقت خدمات اداري و اجتماعي شرکت ملي پخش تاسيس واداره اين باشگاه را به عهده گرفت.
باشگاه شهداي اسلام در مکان تاسيسات انبار نفت نازي آباد سر پل جواديه واقع شده است و از سال 1373 در سالروز ميلاد امام رضا(ع) رسما شروع به کار کرد.
اين باشگاه با توجه به مجوزي که از سوي اداره کل تربيت بدني استان تهران دريافت کرده بود، افزون بر آموزش و نيز برگزاري مسابقات داخلي نفت در مسابقات مختلف استان تهران هم شرکت وعناويني را براي نفت کسب کرده است.
البته فعاليت هاي اين باشگاه تنها به تهران ختم نمي شد، چرا که ورزشکاران نفتي به شهرستان ها اعزام مي شدند و مسابقات دوستانه اي را با تيم هاي ديگر در شهرهايي چون قزوين، کاشان، اصفهان و... برگزار مي کردند.
روال کار در اين باشگاه از آغاز تاسيس تاکنون همين گونه بوده است و در اين سال ها پذيراي بزرگان رشته هاي کشتي و باستاني بوده است.
احمد ناطق نوري، محمدرضا طالقاني، پهلوان توپچي، پهلوان زندي و... همواره در اين باشگاه حضور پيدا کرده و به رشد و توسعه آن کمک کردند.
در سال هاي گذشته يدالله زماني که از پيشکسوتان اين رشته است و نيز از کارکنان شرکت ملي پخش به شمار مي رود، مديريت باشگاه را به عهده داشته و دارد.
زماني در اين سال ها به دنبال رشد و توسعه باشگاه بوده و فعاليت هايي هم انجام داده است تا باشگاه کشتي و ورزش باستاني شرکت پخش زنده بماند و به فعاليتش ادامه دهد.
زماني در خصوص اينکه هم اکنون باشگاه به چه صورت اداره مي شود و اينکه چقدر فعال است، به «مشعل» گفت: در حال حاضر کارکنان و خانواده هاي محترم نفت از باشگاه در رشته ورزش باستاني استفاده مي کنند و ما هم بهترين شرايط ورزش کردن را براي آنها فراهم کرده ايم.
البته قرار است ورزش کشتي هم دوباره فعال شود. در سال هاي دور کشتي در اين باشگاه انجام مي شد، اما يک وقفه طولاني در برگزاري اين رشته به وجود آمد که در حال حاضر به دنبال اين هستيم که اين رشته هم راه اندازي مجدد شود.
زماني در خصوص اينکه آيا نفتي ها استقبال خوبي از ورزش باستاني دارند يا نه، گفت: استقبال خوبي از رشته ورزش باستاني مي شود. ما قبلا تيم هم داشتيم و به شهرستان هاي مختلف مي رفتيم و مسابقه برگزار مي کرديم، اما يک وقفه در کار باشگاه ايجاد شد، البته دوباره راه اندازي کرديم و در حال حاضر باشگاه با جديت به فعاليت خود ادامه مي دهد.
يدالله زماني که از نفتي هاي پرسابقه است و 38سال سابقه حضور در شرکت پخش را دارد و در حال حاضر هم به عنوان مدير کشيک منطقه ستاد تهران مشغول به فعاليت است، مي گويد: با توجه به مسئوليت اجتماعي که مقام عالي وزارت به آن در ورزش اشاره داشته است، در منطقه محروم نازي آباد مي خواهيم شرايطي را فراهم کنيم تا جوانان و مردم عادي منطقه از اين امکانات استفاده کنند تا به رشد و توسعه ورزش کشور کمک شده باشد.
البته قصد داريم به غير از ورزش باستاني کشتي را هم راه اندازي کنيم، چون منطقه نازي آباد و نيز خود کارکنان نفت از ظرفيت بالايي در اين رشته برخوردار هستند وبا توجه به اين ظرفيت، اين باشگاه مي تواند کشتي گيران خوبي را به جامعه تحويل دهد.
يدالله زماني اشاره اي هم به ورزش همگاني دارد و مي گويد: همواره در نفت به ورزش همگاني اهميت ويژه اي داده شده و کارکنان را به ورزش کردن تشويق مي کنند. ما هم در عمل به مسئوليت خود، کارکنان را تشويق مي کنيم تا رشته باستاني را انتخاب کنند چرا که اين رشته در تاريخ کهن ايران ريشه دارد و به عبارتي ورزش ملي به حساب مي آيد و کارکنان مي توانند با انجام دادن اين ورزش به سلامت خود بيش از پيش کمک کنند. ورزش همگاني با عث رشد و پيشرفت درکار مي شود، بنابراين اين رشته ورزشي هم مي تواند در بهره وري کارکنان صنعت نفت موثر باشد.
نفتي ها در جمع بهترين هاي فوتبال ايران
فوتبالي ها و فوتسالي هاي نفتي در فصلي که گذشت، بازهم موفق شدند در جمع بهترين هاي ايران قرار بگيرند و به قولي پرچم نفت را در اين رشته پرطرفدار و جذاب برافراشته نگه دارند. نفتي ها در فوتبال آقايان، فوتسال بانوان و آقايان و فوتبال ساحلي در جمع بهترين ها قرار گرفتند و براي نفت افتخار آفريني کردند. بهترين هاي نفت به اين ترتيب معرفي شدند که با هم آنها را مرور مي کنيم
دبل پارس جنوبي در بهترين هاي فوتبال ايران
مديرعامل باشگاه پارس جنوبي براي دومين سال پياپي در مراسم بهترين ها جايزه گرفت. در مراسم انتخاب بهترين هاي فوتبال ايران، بهرام رضاييان مديرعامل باشگاه پارس جنوبي، عنوان بهترين تيم فوتبال ساحلي را از آن خود و با رفتن روي سن جايزه اين باشگاه را دريافت کرد. اين اتفاق در شرايطي رخ داد که رضاييان سال گذشته نيز، بابت قهرماني تيم فوتبال اين باشگاه در ليگ دسته اول جايزه گرفت و برترين باشگاه ليگ يکي شد.فصل گذشته نيز، موفقيت هاي باشگاه پارس جنوبي در فوتبال ساحلي ادامه پيدا کرد و افزون بر قهرماني در ليگ ساحلي، دو بازيکن فوتبال ساحلي پارس جنوبي نيز جوايز بهترين ها را به خود اختصاص دادند. حميد بهزادپور، بهترين دروازه بان و محمد مرادي، آقاي گل مسابقات اين رشته را از آن خود کردند. تکرار اين موفقيت ها باعث شد تا مديرعامل باشگاه پارس جنوبي براي دومين سال پياپي روي سن مراسم بهترين هاي فوتبال برود و جايزه را دريافت کند.
افتخار آفريني دوباره مسجد سليماني ها بعد از 4 سال
تيم فوتبال نفت مسجد سليمان که موفق شد بعد از 4 سال دوباره به ليگ برتر فوتبال ايران برگردد، جايزه و بهترين عنوان بهترين تيم فوتبال در ليگ دسته اول ايران را به خود اختصاص داد. البته اين پايان کار نبود چرا که در بخش بهترين مربي در ليگ دسته اول فوتبال ايران محمود فکري، مربي سابق اين تيم نيز، بهترين عنوان را به خود اختصاص داد.
«هت تريک» بانوان پالايش نفتي در فوتسال
بانوان نفتي هم در جمع بهترين ها موفق شدند براي نفت افتخارآفريني کنند و بيشترين سهم را در ميان نفتي ها در عناوين برتر داشته باشند.تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان که فصل گذشته قهرمان ليگ برتر فوتسال بانوان ايران شده بود، موفق شد عنوان بهترين تيم را به خود اختصاص دهد.اين پايان کار نبود چرا که نسترن مقيمي و فرزانه توسلي نيز، عناوين بهترين بازيکن و بهترين دروازه بان ليگ را به خود اختصاص دادند تا بانوان پالايش نفت در کسب بهترين عناوين «هت تريک» کرده باشند.
با برپايي جشنواره گل در بازي آخر
ساحلي بازان پارس جنوبي قهرمان نيم فصل شدند
قهرمان فصل گذشته ليگ برتر فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران، نيم فصل جديد ليگ برتر را با قهرماني پشت سر گذاشت تا دوباره مدعي اصلي قهرماني اين فصل باشد. تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي در هفته پاياني نيم فصل ليگ برتر فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران در خانه ميزبان تيم شهرداري سمنان بود که موفق شد با يک بازي برتر و يک طرفه جشنواره گل به راه بيندازد و تيم شهرداري سمنان را با نتيجه 8 بر 1 شکست دهد تا در خانه، قهرماني نيم فصل را جشن بگيرد. گلهاي تيم فوتبال پارس جنوبي را در اين ديدار كياني (3 گل )، مرادي، احمد زاده، معصومي زاده ، اسكافي و مسيگر به ثمر رساندند. شاگردان علي نادري با اين پيروزي تعداد بردهاي خود را به عدد 10 رساندند تا با کسب 30 امتياز در صدر جدول قرار بگيرند و با اختلاف قهرمان نيم فصل نخست ليگ برتر فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران شوند.
نادري: فقط به قهرماني فکرمي کنيم
سرمربي تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي بعد از پيروزي مقابل شهرداري سمنان و قهرماني در نيم فصل نخست گفت: پيروزي خوبي را در خانه کسب کرديم، اما اين از خوب بودن تيم حريف کم نمي کند، شهرداري سمنان از تيم هاي خوب ليگ است. ما براي قهرماني در نيم فصل بايد برنده مي شديم و اين را قبل از بازي به شاگردانم گوشزد کرده بودم و خدا را شکر با گوش دادن و انجام دادن برنامه هايي که برايشان در نظر گرفته بودم، موفق شدند با پيروزي پر گل زمين را ترک کنند. نادري در ادامه با اشاره به اينکه سخت ترين رقيب آنها در راه قهرماني چه تيمي است و آيا قول قهرماني مي دهد، گفت: همان طور که مي دانيد 12 تيم در ليگ حضوردارند. ما ليگ را خوب شروع نکرديم، اما رفته رفته به خودمان آمديم. ما در راه قهرماني نيم فصل در دو ديدار سخت خارج از خانه مقابل شهرداري چا بهار و شهرداري بندر عباس 2 پيروزي خوب و 6 امتياز مهم را کسب کرديم که در قهرماني ما تاثير بسزايي داشت. تيم هاي گلساپوش يزد و ايفا اردکان و شهرداري بندرعباس، رقيبان اصلي ما درراه قهرماني هستند؛ اميدوارم با ادامه اين روند در نيم فصل دوم بتوانيم بازي هاي خوبي را به نمايش بگذاريم و با کسب امتيازهاي لازم در نهايت و در پايان فصل بازهم مثل فصول گذشته قهرمان ايران شويم.
آنجا که سخن از گفتن باز مي ماند، ايموجي آغاز مي شود
امواج ايموجي ها
اگر گوشي هوشمند داريد و در فضاي مجازي با حداقل هاي ابزارهاي گفت وگو آشنا هستيد، انواع ايموجي ها يا به قول خودمان شکلک ها را مي شناسيد. وقتي اين گزارش را بخوانيد، متوجه حساسيت استفاده بسياري از ايموجي ها در حين مکالماتتان مي شويد و شايد به ياد برخي اشتباهات خنده دارتان هم بيفتيد. از تولد ايموجي ها (خط تصويري - (e+moji )در ميان مکالمات روزمره ما در فضاي مجازي، نزديک به دو دهه مي گذرد. استفاده از اين ايموجي ها که قبل از سال 2000 در کيبوردها قابل دسترس بود، به مرور براي انواع کاربران و مشتريان نرم افزارها مثل ios فراهم شد و شرکت هايي مثل «اپل» هر چند وقت يک بار متناسب با تغييرات امکانات برنامه ها و امکانات گوشي ها، اين ايموجي ها را به روز رساني مي کنند.
با ايموجي حرف مي زنيم
بسياري از ما بدون آنکه خودمان بدانيم، به ايموجي ها وابسته شده ايم و در بسياري از موارد از سر بي حوصلگي، بي اهميتي يا ناتواني در انتقال احساس با کلمات يا حتي نداشتن زمان کافي، با اين ايموجي ها کارمان را راه مي اندازيم و اتفاقا فرد مقابل آن طرف خط هم در شرايطي مشابه، درک مي کند. در بسياري از موارد يک ايموجي مي تواند پاسخ يا واکنش به رويدادهاي بسياري باشد و شما با فرستادن آن آتشي به راه مي اندازيد که ديگر با چند جلسه حرف زدن حضوري هم شايد حل نشود. در بسياري از موارد هم تصادفي يا از روي عدم شناخت، ايموجي اشتباهي مي فرستيم و گاهي هم ايموجي را به فردي اشتباه مي فرستيم و طرف مقابل آنسوي خط از روي معناي ايموجي، برداشتي اشتباه مي کند. محققان مي گويند بيشتر افراد از ايموجي ها استفاده مي کنند تا شخصيت مطلوب و رضايت بخش تري از خود نشان دهند و اين همان روحيه اي است که فضاي مجازي براي کاربران فراهم مي کند. واقعيت اين است که در سراسر دنيا و البته در ايران از ابتدا تاکنون تعداد کمي از ايموجي ها شناخته و کاربردي شده اند، تعداد زيادي از آنها کاربردي اشتباه دارند و بسياري ديگر هم کم مصرف و ناشناخته هستند. در طبقه بندي اوليه ايموجي ها مواردي مثل بيان حالت، پرچم ها، جشن ها، سرگرمي، ورزشي، آب و هوا، حيوانات، غذا، ملت ها، شغل ها، سياره ها، صورت هاي فلکي،گل ها، حيوانات و... بود. در سال 2000 بيش از هزار مدل ايموجي در دسترس کاربران تلفن هاي همراه قرار گرفت.
ايموجي ها يک روز جهاني هم دارند؛ 17 جولاي هر سال براي مرور اين ابزار تعامل نام گذاري شده است. درسال 2016 توييتر گزارشي منتشر کرد و در آن به تفکيک ، به بررسي ايموجي هاي پرکاربرد در کشورهاي مختلف پرداخت و بر اين اساس پرکاربردترين ايموجي در ميان نمونه هاي موجود، حالت صورت خنده با اشک در چشمان (اشک شوق) بود. در ميان ايموجي هاي پرکاربرد بايد به ايموجي قلب اشاره کرد که البته قلب قرمز به معناي عشق و علاقه است و رنگ هاي ديگرش براي دوستان نزديک و همکاران و...است.
ايموجي که لغت سال شد
در شرايطي که ايموجي ها جايگزين بسياري از تعاملات و بيان حرف ها و حالات شده اند، شنيدن اينکه يک ايموجي به لغتي با بيشترين کاربرد در سال تبديل مي شود، عجيب نيست. در راستاي همان گزارش مستند توييتر، دانشگاه آکسفورد شکلکي که نشان دهنده «اشک ريختن از شدت شادي»
(Face with Tears of Joy) است را به عنوان لغت سال انتخاب کرد. در طول يک سال به طور ميانگين بيش از 6 ميليارد ايموجي ارسال مي شود و نمي توان از اثرگذاري آنها غافل ماند؛ از اين رو محققان به اين نتيجه رسيده اند که ايموجي ها چگونگي تعامل انسان ها را با يکديگر ارتقا داده اند.
دنياي بزرگ و متنوع ايموجي ها
حتما ديده ايد که بسياري از ايموجي ها با چند رنگ يا تنوع در مدل مو، سبيل،عينک و... هستند. ايموجي هايي نظير انواع حرکت هاي دست براي بيان منظور و وضعيت يا شکلک هايي براي پرهيز دادن و امر کردن و هشدار دادن و اين تنوع، از دامنه افراد مصرف کننده ايموجي و در عين حال احترام شرکت تهيه کننده به مخاطبان خود حکايت دارد. اينکه ايموجي صورت يک مرد يا زن از رنگ سفيد به سياه امکان انتخاب دارد، حاکي از احترام به رنگين پوستان است. حتما برايتان پيش آمده که بخشي از پيامي که برايتان ارسال شده، مربع تو خالي يا حروفي بي معناست و يا پيام شما براي فرد آن سوي خط اينگونه ارسال مي شود، اين نقص در عين اينکه اشکال در سيستم و برنامه را نشان مي دهد، به شما نوعي نااميدي را منتقل مي کند و شايد هم متناسب با نوع ارتباطتان، درگير اين سوال شويد که منظور فرستنده چه بوده؟ يا چه ايموجي را فرستاده بود؟ با اين وصف مي توانيد يک بار ديگر ايموجي هاي تلفن همراه يا تبلت خود را مرور کنيد و به معاني و ميزان اثرگذاري و جايگاهي که در دنياي ما دارند، فکر کنيد و اگر تا به حال معناي ايموجي را نمي دانستيد، يا اشتباه مي دانستيد، اطلاعاتتان را اصلاح کنيد.
ريا کاري
مردي براي عبادت به مسجد رفت. نيتش آن بود كه شب را به راز و نياز با پروردگار بگذراند. شب هنگام كه به نماز مشغول بود، صدايي به گوشش رسيد.تصور كرد شخصي به مسجد وارد شده است. با خود گفت: لابد شخصي كه در اين موقع شب به مسجد آمده، زاهدي است و مرا همچون خود زاهد تمام عيار به شمار خواهد آورد. بايد احتياط كنم و شرط عبادت و خضوع را بجا آورم:
همه شب تا به روزش بود طاعت نياسود از عبادت هيچ ساعت
دعـا و زاري بســـيار كــــرد او گهي توبه گه استغفار كرد او
به جــاي آورد آداب و سنــن را نكو بنمود الحق خويشتن را
وقتي صبح شد، مرد چشمش به سگي افتاد كه درگوشه مسجد خوابيده بود. از خجالت سر به زير انداخت و با خود گفت:
همه شب بهر سگي در كار بودي شبي به حق را چنين بيدار بودي
ز بي شـرمي شـدي غرق ريـا تو نداري شـــرم آخـــر از خـدا تو
بسي سـگ از تو بـهتر اي مـُرائي ببين تا سگ كجــا و تو كجايي؟
چـو پـرده برفتـد از پيـش آخـر چه گويي با خداي خويش آخر؟
الهي نامه عطار نيشابوري
کنسرت خياباني همايون شجريان
برگزاري کنسرت خياباني آن هم از سوي «همايون شجريان» خواننده شناخته شده موسيقي ايراني، واقعا شگفتي آور است. «همايون شجريان» با انتشار متني در صفحه شخصي خود اعلام کرده است که در صورت اخذ مجوز، آمادگي براي برگزاري کنسرت را خواهد داشت. در متن منتشر شده از سوي همايون شجريان آمده است: «عزيزان در اين ايام که چون سياوش در گذر آتش هستيم، نمي دانم چه کنيم تا حالمان کمي به شود. چنانچه مشکل مجوز نباشد سراپا در خدمتم تا بدون هيچ انتفاعي کنسرت خياباني گسترده براي شما عزيزان اجرا کنم. شايد دلمان در کنار يکديگر آرام بگيرد»
از درد تا دارکوب
دارکوب، يکي ديگر از آن دسته فيلم هايي است که برخي ناهنجاري هاي جامعه را بيان مي کند. داستان اين فيلم، داستان دردي آشناست به نام اعتياد؛ با اين تفاوت که اين بار، اين بيماري يک زن را نشانه گرفته است. مشکلات و مصائب به قدري گسترده است که پرداختن به آن، با ساخت فيلم و سريال يا انتشار کتاب مي تواند کمک شاياني، هم به افراد گرفتار به آن و هم به خانواده هاي آنها کند. در اين فيلم، شاهد هنرنمايي مهناز افشار، سارا بهرامي، جمشيد هاشم پور، امين حيايي و... هستيم. ديدن اين فيلم را براي اين هفته پيشنهاد مي کنيم.
به جاي حرف زدن، تکاني به خودتان بدهيد
سومو، يک کتاب با موضوع خودسازي است و مي توان به نحوي آن را کتابي در زمينه موفقيت تلقي کرد. کتاب به شکلي ساده و با تاکيد بر ويژگي تصويرسازي ذهني نوشته شده است. مطالب اضافي در اين کتاب بسيار کم است و هرآنچه در کتاب «سومو» آمده، کاربردي و مفهومي است؛ اگرچه شايد بعضي مطالب در نگاه اول اين طور نباشد. طرز تفکر شما عامل اصلي در تعيين سرنوشت شماست. «سومو» نشان مي دهد که چگونه با وجود پذيرش مسئوليت مي توانيد استعدادهاي خود را شکوفا کنيد، از فرصت ها بهره بگيريد، از روابط تان لذت ببريد، در حرفه تان موفق شويد و در موقعيت هاي ناگوار با نگرشي مثبت پاسخ دهيد. اين کتاب شما را تشويق مي کند تا صادقانه خودتان و نگرشتان را بررسي کنيد، پيراهن يک قرباني بودن را از تن بيرون آوريد و ايده «هر چه باداباد» را بر باد دهيد؛ چرا که هر وقت ماهي را از آب بگيريد، تازه است و هيچ وقت براي تغيير و لذت از يک زندگي موفق دير نيست.
بريده اي از کتاب
اين خود واقعه نيست که پاسخ شما را تعيين مي کند، بلکه مفهومي است که شما به آن واقعه مي دهيد.
****
هفته پيش چه چيزهايي خوانده ايد؟ روزنامه؟ مجله؟ کدام برنامه تلويزيوني را تماشا کرده ايد يا به کدام برنامه راديويي گوش داده ايد؟ شايد ما فقط براي سرگرمي برنامه اي را ببينيم يا مجله اي بخوانيم؛ ولي تداوم آنها بر نگرش ما به زندگي اثر مي گذارند.
«چَوار» از بمباران تا ديوار بورس
وقتي واحد گوگرد سازي پالايشگاه گازي ايلام راه اندازي شد، مسئولان آن به ياد و خاطره بازيکنان تيم فوتبال بخش «چوار» که بهمن ماه 65 زير بمباران هواپيماهاي دولت بعث عراق شهيد شدند، نام يکي از محصولات مرغوب و صادراتي خود را «چوار» گذاشتند. حالا سال هاست که هر روز نام اين منطقه در ايلام محروم با اين محصول روي ديوار قرمز بورس مي رود و انتخاب مي شود و به نقاط مختلف ايران و جهان مي رود.
گاز ميدان تنگه بيجار ترکيبات گوگردي دارد که در واحد گوگرد سازي پالايشگاه ايلام تبديل به گوگرد «چوار» مي شود. اما اين تنها وجه فني ماجراست و بايد به زمينه هاي فرهنگي و اجتماعي اين انتخاب و اثري که در روحيه و ذهن مردم اين منطقه مي گذارد، بيشتر دقت کرد. وقتي که شايد در کشور خودمان کسي نام منطقه چوار در استان ايلام را نشنيده باشد، اما در مواجه شدن با اين محصول، براي بسياري اين نام سوال برانگيز خواهد شد و در ادامه متوجه داستان پشت سر آن مي شوند. اجراي فاز اول پالايشگاه گاز ايلام از سال 81 براي تامين گاز مصرفي استان ايلام و ساير استان هاي غربي و تامين خوراک پتروشيمي ايلام در 25 کيلومتري شمال غرب ايلام و 12 کيلومتري غرب بخش چوار آغاز و در سال 86 راه اندازي شده است. ظرفيت ورودي گاز ترش اين پالايشگاه 8/6 ميليون متر مکعب در روز است که در فاز دوم به 2/10 ميليون متر مکعب در روز مي رسد. اين مجموعه در سال 92 موفق به راه اندازي پايدار واحد گوگردسازي شد. در حال حاضر هم گوگرد پاستيلي دانه بندي شده اين مجموعه با ظرفيت حداقل 230 تن در روز براي بازارهاي داخلي و خارجي آماده مي شود و در اين ميان گوگرد «چوار» با خلوص 9/99 درصد از مرغوب ترين نمونه هاي گوگرد شناخته شده است. عابدين زرگوشي، معاون عمليات پالايشگاه ايلام به مشعل مي گويد: چوار به عنوان محصولي مرغوب و راهبردي براي پالايشگاه و خريداران جا افتاده و مدتي است فروش آن از طريق بورس است. او افزود: مشتري گوگرد با اين خلوص کارخانه هاي اسيد سولفوريک و صنايع پايين دستي آنها هستند و يکي از مشتريان اصلي اين محصول هم کشور چين است. از اين گوگرد کود بنتونيتي را که مصارف کشاورزي هم دارد، توليد مي کنند و پالايشگاه ايلام به دنبال توليد اين محصول در آينده است. پيش تر، امير طالبيان، مشاور اجتماعي وزير نفت از داستان نام گذاري «چوار» به عنوان يکي از اقدامات درست مديريتي و همسو با مسئوليت هاي اجتماعي نفت ياد کرد. او گفته بود چنين اقدام هايي افزون بر تقويت عزت مردم، تعامل و ارتباط نفت با جوامع محلي را تقويت مي کند و بايد نمونه هايي از اين دست بيشتر شوند.
خواص باورنکردني گوجه فرنگي
محافظت در برابر اشعه ماوراي بنفش
کلاژن، همان سيستم حمايت کننده و جوان سازي پوست متکي به ويتامين C است؛ همان ويتاميني که به وفور در گوجه فرنگي يافت مي شود. محققان انگليسي دريافته اند که افزودن پنج قاشق غذاخوري رب گوجه فرنگي به رژيم غذايي روزانه 10داوطلب، توانسته با محافظت از پوست آنها در برابر آثار اشعه ماوراء بنفش، مانع از آسيب پوستي شود. اين اشعه مي تواند موجب پيري زودرس و حتي سرطان پوست شود. دانشمندان در اين تحقيق روزانه به 10داوطلب حدود 55گرم رب گوجه فرنگي استاندارد (حاوي مقادير زيادي گوجه فرنگي پخته شده) و به 10 شرکت کننده ديگر فقط 10گرم روغن زيتون دادند. پس از سه ماه، نمونه پوست گروهي که گوجه فرنگي مصرف کرده بودند، نشان داد که پوستشان 33درصد بيشتر در برابر آفتاب سوختگي مقاومت کرده است. اين ميزان، معادل مصرف بسيار پايين کرم هاي ضد آفتاب است. همچنين در پوست اين افراد، ميزان بسيار بيشتري پروکلاژن مولکول ساختاردهنده و نرم کننده پوست وجود داشت.
درمان واريس
خواص شفابخش گوجه فرنگي از دانه هاي آن نشأت مي گيرد. اين راه درماني، بسيار ساده است و مي تواند طي دو هفته، اثر واريس سياهرگ را به کلي از بين ببرد. واريس سياهرگ، يکي از شايع ترين مشکلاتي است که افراد زيادي درگير آن بوده و از آن رنج مي برند. ممکن است شما راه هاي درماني زيادي را براي اين مشکل شنيده باشيد؛ اما گوجه فرنگي در درمان اين درد بسيار تاثيرگذار است.
محافظت از چشم ها
يکي ديگر از خواص گوجه فرنگي، تاثير مثبت آن روي چشم هاست. با توجه به مطالعات متعدد انجام شده، مصرف گوجه فرنگي مي تواند از بروز بيماري هاي چشم جلوگيري کند؛ زيرا سرشار از ويتامين A، تيامين، فولات، نياسين، فلاونوييدها، ب کمپلکس و... است و مي تواند در حفظ سلامت چشم و حتي درمان بيماري هاي چشم بسيار مفيد باشد.
جلوگيري از افزايش وزن
يکي ديگر از خواص گوجه فرنگي، تاثير آن بر زيبايي و سلامت بدن است و مي تواند مانع از بالا رفتن وزن شود. برخي مطالعات نشان داده است که اگر هر روز صبح گوجه فرنگي مصرف کنيد، چربي هاي ناخواسته درون بدن را از دست مي دهيد. راه ديگر براي حفظ وزن مناسب بدن يا حتي کاهش وزن، نوشيدن آب گوجه فرنگي است؛ زيرا گوجه فرنگي مي تواند با متوقف کردن تخمير در روده ها، اشتها را کاهش مي دهد.
مبارزه با پيري
با توجه به مطالعات متعدد انجام شده، گوجه فرنگي مي تواند به پوست کمک کند تا اکسيژن را راحت تر جذب کند، بنابراين از پوست در برابر علائم پيري محافظت مي کند. مواد مغذي موجود در آن نيز مي تواند درماني شگفت انگيزي براي مراقبت از پوست و زيبايي باشد، ضمن اينکه مصرف آب گوجه فرنگي، پوست را سالم نگه مي دارد و سبب مي شود جوان تر به نظر برسيد.
13 خوراکي و 13راه حل
اگر عصباني هستيد، موز بخوريد
اگر مي خواهيد كليه تان سنگ نسازد، زردآلو بخوريد
اگر فشار خون تان بالاست، كشمش بخوريد
اگر از سروصداي معده رنج مي بريد، ماست بخوريد
اگر بيش از حد سرفه مي كنيد، عسل بخوريد
اگر هميشه احساس خستگي مي كنيد، فلفل دلمه اي قرمز بخوريد
اگر مي ترسيد سرطان معده بگيريد، كلم بخوريد
اگر مشكل يبوست داريد، انجير بخوريد
اگر مشكلات شكمي داريد، ريحان بخوريد
اگر دچار كم خوابي هستيد، گوشت بوقلمون بخوريد
اگر مي خواهيد از كسالت رها شويد، تن ماهي بخوريد
اگر هميشه حالت تهوع داريد، چاي زنجبيلي بخوريد
اگر دچار سوزش معده هستيد، چاي بابونه بخوريد
کله جوش سمناني
مواد اوليه
بامجان قلمي: 5 عدد
کشک: نيم کيلو
پياز: يک عدد
رب گوجه فرنگي: يک قاشق
نعناي خشک: يک قاشق
آب: نصف ليوان
روغن جامد: به ميزان لازم
نان خشک تافتون يا سنگک: به ميزان لازم
نمک: نصف قاشق چايخوري
زردچوبه: نصف قاشق چايخوري
دستور پخت
بادمجان را با پوست به صورت نگيني کنيد، سپس به آن نمک و روغن اضافه کرده و بگذاريد تا به آرامي بپزد. در ظرف ديگر پياز سرخ کرده و نعنا، رب گوجه فرنگي و زردچوبه را به آن اضافه کنيد و در آخر کشک و آب را اضافه کرده و وقتي جوش آمد، زير آن را خاموش کنيد. داخل کاسه، نان خشک خرد کرده، مواد کشک و بامجان را روي آن بريزيد و با سبزي خوردن نوش جان کنيد.
6قضاوتي که ديگران در نگاه اول درباره ما دارند
شايد در برخورد اول با افراد، خيلي نتوانيم از راز و رمز هاي شخصيت آنها با خبر شويم. همين موضوع باعث مي شود در اين برخوردهاي اوليه، دستپاچه شويم و سعي کنيم خودمان را با بهترين ويژگي هاي فردي معرفي کنيم؛ از طرز سلام کردن گرفته تا آداب دست دادن، نگاه کردن و.... همه ما سعي داريم در اولين ديدار، رفتارمان در ذهن مخاطب به عنوان رفتار کاملا اصولي و صميمانه حک شود. همه اين فرايندها در طرف مقابل ما هم اتفاق مي افتد و او هم در ذهن خود، به قضاوت هاي اوليه مي پردازد؛ اما موضوع هيجان انگيز، اين است که ما در اين مطلب راهکارها و ترفند هايي را با شما در مي گذاريم تا در اين برخوردها، رفتار افراد را درست قضاوت کنيد و رفتار تاثيرگذارتري داشته باشيد.
آيا قابل اعتماد هستيد؟
تنها يک دهم ثانيه زمان لازم است تا ذهن ما در مورد اعتماد به يک غريبه تصميم گيري کند. دانشمندان دانشگاه پرينسون آمريکا، طي يک آزمايش به نکات جالبي پي بردند. آنها به گروه اول تحقيق، به مدت يک دهم ثانيه تصاويري از غريبه ها نشان دادند؛ اما گروه دوم فرصت نامحدودي براي تماشاي عکس ها داشتند. اعضاي هر دو گروه، نظر خود را در مورد قابل اعتماد بودن يا نبودن افراد داخل تصاوير بيان کردند. جالب آنکه نظرات هر دو گروه يکسان بود.
چقدر اعتماد به نفس داريد؟
شکل دست دادن هم از مواردي است که باعث مي شود ديگران، قضاوت مناسبي درباره شما داشته باشند. روان شناسان معتقدند، دست دادني مناسب محسوب مي شود که کاملا قدرتمند، نه خيلي طولاني يا سريع و با نگاه به چشمان طرف مقابل خود انجام شود.وقتي قدرتمند و در حالي که کف دست شخص مقابل را محکم گرفته ايد، دست مي دهيد، اين حالت نشانه اقتدار و ميل به تسلط يافتن قلمداد مي شود و به اين نکته اشاره دارد که رقيب خطرناکي هستيد. وقتي خيلي سست دست مي دهيد، اين پيام را منتقل مي کنيد که علاقه اي به برقراري ارتباط نداريد و شخص کم اراده اي هستيد. وقتي خيلي سريع دست مي دهيد، يعني مي خواهيد که هر چه زودتر به اين کار پايان دهيد و اين مسئله حاکي از ناآرامي و احساس ترديد شما نسبت به خودتان است. اگر مي خواهيد نگرش منحصر به فرد خود را نشان دهيد و اعتماد ديگران را جلب کنيد، با هر دو دست خود با طرف مقابل دست دهيد. با اين کار به عنوان شخصي خوش مشرب و صادق در ياد ديگران خواهيد ماند.
چقدر ماجراجو هستيد؟
ديگران نه تنها شما را از روي ظاهرتان، بلکه از روي نحوه حرکت کردن تان هم ارزيابي مي کنند. در آزمايش محققان دانشگاه دورهام بريتانيا، دانشجويان شرکت کننده در تحقيق، فيلم هايي از نحوه راه رفتن افراد مختلف تماشا کردند و از آنها خواسته شد نظر خود را درباره ويژگي هاي شخصيتي آن افراد بيان کنند. طبق اظهار نظر شرکت کنندگان پژوهش، وقتي نحوه راه رفتن پرانرژي و قاطعانه باشد، نشان دهنده برونگرايي، ميل به ماجراجويي و ثابت قدم بودن شخص است. چنين افرادي، هميشه چيزي را که به دنبال آن هستند، به دست مي آورند؛ اما گاهي سرد و ارتباط ناپذير به نظر مي رسند. بنابراين اگر معمولا به سرعت راه مي رويد، بهتر است که سرعت خود را کمتر کرده و خود را با سرعت همراه تان هماهنگ کنيد. کساني که آرام تر راه مي روند و سرشان هميشه رو به پايين است، از نظر ديگران افرادي کم حرف، منفعل و خجالتي هستند. افرادي که شکل راه رفتن شان نامنظم است، اشخاص ناآرامي به نظر مي رسند. بنابراين اگر مي خواهيد ديگران را تحت تأثير قرار دهيد، شانه هايتان را عقب دهيد و صاف و بااعتماد به نفس راه برويد.
چقدر وظيفه شناس هستيد؟
تناسب و وضعيت کفش ها در شغل و زندگي شخصي شما تأثيرگذار است. وقتي کفش هايتان کثيف و کهنه است، شخص مقابل با خود فکر مي کند کسي که به کفش هايش اهميت نمي دهد، حتما به او هم اهميت نخواهد داد. به علاوه در موقعيت هاي کاري، کفش هاي شما در تصميم گيري ديگران براي همکاري با شما تأثيرگذار هستند. کفش ها مي توانند اطلاعات زيادي درباره سن، موقعيت اجتماعي، ميزان درآمد و حتي ثبات عاطفي ما بيان کنند. اين نکته طي يک آزمايش علمي در دانشگاه کانزاس آمريکا کشف شد. روان شناسان تصاوير زيادي از کفش هاي افرادي را به دانشجويان نشان دادند و از آنها خواستند درباره ويژگي هاي صاحبان کفش ها قضاوت کنند. دانشجويان، کفش هاي کلاسيک و تميز (حتي اگر نو نبودند) را متعلق به افرادي وظيفه شناس و با مسئوليت مي دانستند. از نظر آنها، کفش هاي شيک و گران قيمت نشان دهنده مقام و استواري بود. دانشجويان معتقد بودند، صاحبان کفش هاي براق و غيرمتعارف، افراد برونگرايي هستند. از نظر آنها کفش هاي نو، مطابق آخرين مد روز و خيلي بزرگ، متعلق به کساني بود که مضطرب بودند، ميل زيادي به تحت تأثير قرار دادن ديگران داشته و نسبت به ظاهر خود وسواس داشتند.
چقدر موفق هستيد؟
اگر مي خواهيد اين برداشت را از خود به وجود آوريد که مرد موفقي هستيد، لباسي بپوشيد که کاملا اندازه بدن تان است. بهترين گزينه، لباسي است که براي شخص شما دوخته شده است. ديگران به جزيياتي مانند دوخت زيبا و دقيق لباس تان و اينکه چقدر در آن راحت به نظر مي رسيد، توجه مي کنند. آنها با توجه به اين نکته در مورد موفق بودن شما قضاوت مي کنند. دانشمنداني از بريتانيا و ترکيه به اين نکته پي بردند و اين مسئله را ناشي از آن مي دانند که مردم، از گذشته محافظه کارانه بودن زبان بدن را با قدرت مرتبط دانسته اند. درواقع نمايندگان حکمفرما بر جامعه، هميشه لباس هاي موقر و سنگين به تن کرده اند.
چقدر مستعد رهبري هستيد؟
خبرهاي خوبي براي مردان طاس داريم! مردان طاس از نظر ديگران، شخصيت بااراده اي دارند و از مهارت هاي مديريتي و توانايي رهبري ديگران و محيط پيرامون خود برخوردارند. دانشمندان دانشگاه پنسيلوانياي آمريکا طي آزمايشي به گروهي از داوطلبان شرکت کننده در تحقيق، تصاويري از مردان طاس و مودار نشان دادند. از نظر شرکت کنندگان در اين آزمايش، مردان طاس جسورتر، مقتدرتر، بلندقدتر و قوي تر بودند. با اين حال، شرکت کنندگان، سن آنها را 4 سال بيشتر از سن واقعي شان تشخيص داده بودند. اين مسئله در مورد مرداني صدق مي کند که به طور کامل طاس هستند. مرداني که بخشي از موهايشان ريخته، شامل اين گروه نمي شوند. بنابراين اگر مردي که بخش هايي از موهايش را از دست داده، بخواهد مقتدرتر به نظر برسد، بايد تمام موهايش را بزند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات