اعزام هيئتهايي به کشورهاي منطقه و صادرکننده نفت
توليد بنزين ايران 50 درصد افزايش يافت
چالشها و پیامدهای حذف نفت ایران
انتقال گاز به پايتخت بدون يک لحظه توقف
خطوط لوله با رنگ مسئوليت اجتماعي
بيمارستان نفت چشم و چراغ شهر اولينها
ایجاد ارزش افزوده با تکنولوژیهای نوظهور
پيام تسليت درگذشت پيشکسوت روابطعمومي
فروش 3 ميليون ليتر فرآورده نفتي درجايگاه مرزي بيله سوار
نفت ایران و تجربه دو جنگ جهانی
گنجينه هايي که تاريخ نفت را روايت مي کنند
هم بچه شوید، هم بچهها را مسافرت ببرید
مي خواهم با نفت شگفتي ساز ليگ شوم
به کاغذ باطلهها فــکـــر کـنـیــد
كارهايي كه باعث لوس شدن كودك مي شود
با دستور رئيس جمهور انجام مي شود
اعزام هيئت هايي به کشورهاي منطقه و صادرکننده نفت
رئيس جمهوري گفت: به زودي هيئت هايي را به همه کشورها و صادرکنندگان نفت در منطقه و خارج از منطقه اعزام مي کنم، زيرا مبناي ما صحبت کردن و با هم حرف زدن از طريق منطق و گفت وگوست و انشاء الله اين روند را ادامه مي دهيم.
دکتر حسن روحاني در گفت وگويي تلويزيوني در پاسخ به اين پرسش که آيا واقعا در ادامه برجام، چين و روسيه به اندازه اروپايي ها به تعهدهايشان عمل مي کنند يا نه و اين که آيا براساس مصالح و منافع ملي با اينها کار مي کنيم، اظهارکرد: براي ما در روابط خارجي، منافع ملي مهم است. رابطه اي که با روسيه يا با چين داريم، با اروپا قابل مقايسه نيست. با چين رابطه بيشتر و بهتري داريم. يعني امروز چين است که در زمينه هسته اي راکتور اراک را بر مبناي تعهد برجامي خودش دنبال و به عنوان بزرگ ترين شريک تجاري با ما معامله مي کند.
وي افزود: در مذاکراتي که در حاشيه سازمان شانگهاي با مقام هاي چيني داشتم، آنها متعهد بودند به اين که به روابط خودشان با ايران ادامه دهند و روابط را حفظ کنند. ممکن است تفاوت هايي از نظر اجراي تعهدها باشد، اما در عين حال هم چين و هم روسيه به صراحت مي گويند که ايستادگي کرده و به تعهدهايشان عمل و قراردادها را اجرا مي کنند و شما ديديد در قرارداد توتال، وقتي توتال اعلام کرد که خارج مي شود، شرکت چيني اعلام کرد که ادامه مي دهم.
مردم خيال شان درباره آب و برق و حمل ونقل راحت باشد
رئيس جمهوري در پاسخ به پرسشي درباره راه هاي جلوگيري از ايجاد فضاي رانت در بحث ارز پاسخ داد: ممکن است عده اي نگراني داشته باشند. پيش تر براي کالاي اساسي اوج ارز آزاد در بازار 4هزار تومان کمتر يا بيشتر بود. همين ارز را براي کالاي اساسي البته يک مقدار بازتر 3800 مي داديم و کنترل مي کرديم و با همان قيمت به دست مردم مي رسيد. بنابراين تجربه اين کار را در کالاي اساسي داريم و هميشه در شرايط سخت ممکن است ديدگاه هاي ديگري هم باشد. براي نمونه مي گويند که چرا سوخت ارزان به مردم مي دهيد، اين را گران کنيد بعد پولش را به مردم بدهيد، چرا برق و آب ارزان مي دهيد. مي خواهم به مردم بگويم که به غير از اين کالاهاي اساسي تا آخر سال بايد حتي راجع به آب و برق و حمل ونقل هم مطمئن باشند.
مي توانيم آمريکا را پشيمان کنيم
روحاني با تاکيد بر اين که معتقدم اگر متحد باشيم، تحريم هر چه زودتر شکسته مي شود، افزود: تحريمي که آمريکا از امروز آغاز کرده و از پيش اجرايي و عملياتي شده، با همان شعارهايي که دي ماه پارسال دادند اين تحريم از امروز(15 مرداد) به طور رسمي آغاز شده است. به نظر من اگر متحد باشيم و با هم کار کنيم خيلي زود آمريکا را پشيمان مي کنيم، اگر با دنيا خوب کار و تلاش کنيم، آمريکايي ها مي فهمند که اين تحريم شان بي اثر است و نمي تواند تأثيرگذار باشد وزودتر برمي گردند.
وي افزود: ترامپ از آن لحن تندي که عليه ملت ايران و حکومت داشت، يک قدم برگشته است. البته باز هم در اين فرمان اجرايي اش حرف هاي تندي زده، اما در عين حال يک قدم برگشته است. ترامپ بايد چند قدم برگردد، يعني بايد حداقل به قبل از دوران خودش برگردد تا شرايط مناسبي براي تضمين بهتر منافع ايران، آمريکا و جهان ايجاد شود.
رئيس جمهوري با تاکيد بر اين که هر چه متحدتر کار کنيم، آمريکا را زودتر پشيمان مي کنيم و ما مي توانيم تحريم را از بين ببريم، تصريح کرد: اين دست خود ماست. اگر بپرسيد اين تحريم چند ماه طول مي کشد، من مي گويم زمانش دست ما يعني همه قواست. اگر دولت، قواي ديگر، نيروهاي مسلح و مردم کنار هم قرار بگيرند، اين تحريم را خيلي سريع تر خاتمه مي دهيم. اگر از هم فاصله بگيريم، سبب اختلاف مي شود. بي تحملي نشان دهيم به طور حتم اين تحريم طولاني مي شود. زمان تحريم دست ماست. به حول و قوه الهي مردم و دولت دست به دست هم مي دهند و آن را کوتاه تر مي کنند.
از وضع مردم مطلعم؛ آن ها صبورند
رئيس جمهوري در ادامه اين گفت وگوي زنده تلويزيوني، درباره اين که چقدر در جريان مطالبات و خواسته هاي مردم قرار داريد، پاسخ داد: اولا اين که مردم به طور مداوم با تلفن و نامه با رياست جمهوري در تماس هستند. وزيران هم مرتب به شهرهاي مختلف و استان هاي مختلف مي روند و دائما استاندارها و وزرا را مي بينم. در فضاي مجازي هم مقداري وقت مي گذارم و ديدگاه هاي مردم را مي بينم، بنابراين به طور حتم از وضع مردم مطلع هستم.
وي افزود: مردم ما امسال با فشار شديد روبه رو بودند. يعني از يک طرف به دليل خشکسالي مشکل آب داشتيم، در کنار آب مشکل برق پيش آمد، زيرا نيروگاه هاي برق آبي دچار مشکل شد، در کنار آن مشکل محيط زيست داشتيم، در کنار آن مشکلات ارزي به وجود آمد و در بازار و زندگي مردم تأثير گذاشت؛ اما در عين حال مردم ما، بسيار نجيب و صبور هستند؛ مردمي هستند که واقعا مشکلات را با دست خودشان حل مي کنند.
روحاني اظهار کرد: دنيا اين همه فشار رواني مي آورد و تبليغ مي کند، همه رسانه ها جمع مي شوند، در فضاي مجازي و حقيقي مردم به اغتشاش و اعتراض فرا خوانده مي شوند و يک روزي را اعلام مي کنند که مردم به خيابآن ها بيايند، اما مردم ما نمي آيند. يک تعداد معدود و ناچيزي به خيابان مي آيند. اين نشان دهنده صبر و تحمل و بيداري و هوشياري و توجه مردم است.
يارانه فساد مي آورد
رئيس جمهوري در ادامه اظهار کرد: در هر چيز يارانه اي در کشور مانند سوخت، نان، آرد، که شما يارانه اي به مردم بدهيد، درست است کمک به مردم است، اما در کنارش هم فساد و هم خروج است. يعني کالاي ما در مرزها قاچاق مي شود. الان بنزين از کشور ما قاچاق مي شود، براي اين که بنزين در اينجا هزار تومان و در ترکيه 10 هزار تومان است. اينجا گازوييل 350 تومان و در عربستان سعودي 3 هزار تومان است. در دارو نيز به همين شکل.
روحاني ادامه داد: هر چيزي که به صورت يارانه اي شد و اختلاف قيمت بين ما و کشورهاي منطقه نظير عراق و افغانستان و ديگر کشورها زياد شد، محل رانت و فساد است. اصل اقتصادي ها اين است که در هيچ موردي يارانه ندهيم و کالاها به قيمت باشد که از لحاظ اصول درست مي گويند، اما در يک شرايط خاص، آن هم در شرايطي که دشمن به ما فشار مي آورد و مردم در فشار هستند، معتقدم اين يارانه را بايد بدهيم و اين کالاها را در اختيار مردم بگذاريم و حتي الامکان از مرزها مراقبت کنيم.
وي افزود: براي اين که مردم ما مستحضر باشند، در جنوب، مسئوليت مبارزه با قاچاق را به نيروي دريايي سپاه داديم. بنابراين امروز مرز شرق و غرب دست سپاه و بعضي جاها دست نيروي انتظامي و نيروهاي اطلاعات است. همه ما، مسئولان و گمرکات، بايد دست به دست هم دهيم و مراقبت کنيم اين فساد را به حداقل برسانيم و با افراد فاسد بجنگيم و مبارزه کنيم.
روحاني تاکيد کرد: دولت هيچ خط قرمزي در اين زمينه ندارد و هر مقام و هر کسي اگر تخلف کرده، بايد با او برخورد شود. دادگاه ها بايد طبق قانون با او برخورد کنند و ما هم حامي خواهيم بود. حامي قوه قضاييه و مبارزه با فساد هستيم و در اين زمينه انشاء الله تلاشمان را مضاعف خواهيم کرد.
پيام وزير نفت به مناسبت روز خبرنگار
تلاش خبرنگاران سبب ساز تقويت روحيه اميدواري در جامعه مي شود
وزير نفت در پيامي ضمن تبريک روز خبرنگار گفت: باور دارم تلاش خبرنگاران براي آگاهي عمومي و روشن شدن مسير توسعه کشور، سبب ساز تقويت روحيه اميدواري در جامعه و احياي اعتماد اجتماعي به عنوان پيش نيازهاي پيشرفت و توسعه مي شود. در متن پيام بيژن زنگنه، وزير نفت که با «ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ» آغاز شده، آمده است: زندگي امروز انسان چنان با دنياي رسانه و خبر ممزوج گشته است که ديگر نمي توان آينده را بدون وجود رسانه تصوير کرد. تلاش صادقانه، شرافتمندانه و حرفه اي خبرنگاران به عنوان چشمان تيزبين و امين مردم براي انعکاس صحيح و صريح اخبار زمينه ساز گاهي، شفافيت و اصلاح امور و در نهايت اميد، نشاط، رشد و بالندگي هر جامعه اي خواهد شد. باور دارم اين تلاش خبرنگاران براي آگاهي عمومي و روشن شدن مسير توسعه کشور، سبب ساز تقويت روحيه اميدواري در جامعه و احياي اعتماد اجتماعي به عنوان پيش نيازهاي پيشرفت و توسعه شده و امروز کشور بيش از هر زمان ديگري نيازمند اين امر است. صنعت نفت به عنوان پيشران رشد و توسعه کشور در سال هاي اخير تلاش دوچنداني براي تحقق اهداف و ماموريت هاي خود به کار گرفته است که اين موضوع مورد توجه رسانه ها و خبرنگاران قرار گرفته و هم از اين رو شاهد انعکاس اين تلاش ها و دستاوردها براي ملت شريف ايران بوده ايم. اينجانب ضمن پاسداشت اين تلاش حرفه اي، روز خبرنگار را به شما تبريک مي گويم و از درگاه خداوند متعال، سلامت، سعادت و توفيق خدمت در راه حقيقت و تعالي ايران عزيز را مسئلت دارم.
آمريکا معافيت مشتريان
نفت ايران از تحريم ها را بررسي مي کند
يکي از مسئولان دولت آمريکا اعلام کرد: با وجود پافشاري بر تحريم نفتي ايران، مذاکره درباره معافيت محدود براي واردکنندگان نفت خام اين کشور ادامه دارد. يکي از مسئولان ارشد آمريکايي اعلام کرد: دولت آمريکا همچنان قصد دارد با آغاز تحريم ها در ماه نوامبر امسال، صادرات نفت ايران را کاهش دهد، اما ديپلمات ها همچنان به مذاکره درباره معافيت هاي محدود براي واردکنندگان نفت از ايران ادامه مي دهند. وي با تأکيد بر اين که هدف آمريکا توقف کامل صادرات نفت ايران است، گفت: ما در پي اعطاي معافيت يا استثنا نيستيم، اما مشتاقيم که درباره درخواست ها بحث و آن ها را به صورت موردي بررسي کنيم. وي از پاسخ درباره اين که تا کنون معافيت محدودي اعطا شده است يا نه، خودداري کرد و گفت: ما همفکري هاي خصوصي با ديگر دولت ها درباره اين مسائل را آشکار نمي کنيم. مسئولان ژاپني به تازگي براي تأکيد بر دريافت معافيت از تحريم هاي ضد ايراني به آمريکا سفر کرده بودند. وزارت امور خارجه آمريکا از اظهار نظر درباره نتيجه اين مذاکرات خودداري کرد. پيش بيني مي شود، مشتريان عمده نفت ايران، از جمله چين و هند، راهي براي ادامه واردات نفت از ايران بيابند و ترکيه نيز اعلام کرده است به خريد نفت از ايران ادامه مي دهد. از سوي ديگر، ديگر امضاکنندگان برجام بر پايبندي خود به اين توافق تأکيد کرده اند. وزيران امور خارجه اتحاديه اروپا، فرانسه، آلمان و انگليس نيز روز دوشنبه 15 مرداد ماه در بيانيه اي مشترک، بر تعهد خود بر حفظ صادرات نفت و گاز ايران تأکيد کردند قرار است اجرايي شود.اروپا با واردات روزانه 700 هزار بشکه نفت از ايران، حدود يک چهارم از خريد جهاني نفت ايران را به خود اختصاص داده و برخي شرکت هاي اروپايي، توافق هايي براي کمک به توسعه ميدان هاي نفت و گاز ايران امضا کرده اند. قانون انسداد به شرکت هاي اروپايي امکان مي دهد که خسارت هاي ناشي از تحريم هاي آمريکا را مطالبه کنند و از اجراي احکام دادگاه هاي خارجي در اتحاديه اروپا که مبتني بر تحريم ها باشد، جلوگيري مي کند. يک منبع در اتحاديه اروپا گفت: تلاش مي کنيم بهترين راه را براي حفظ صادرات نفت ايران پيدا کنيم. اتحاديه اروپا پيش از اين، کارگروهي تشکيل داد تا مسائل مربوط به تحريم از جمله انتقال درآمدها، ذخيره سازي، کشتيراني، دسترسي نفتکش ها به پايانه ها، بيمه پالايشگاه ها و بيمه حمل ونقل محموله ها و تجهيزات و مسائل ديگر را بررسي کند.
تحريم هاي آمريکا تأثير چنداني بر روابط ايران و سوئيس نمي گذارد
دولت سوئيس اعلام کرد که اين کشور انتظار دارد تأثير تحريم هاي آمريکا بر روابط تجاري سوئيس و ايران محدود باشد. دبيرخانه کشوري امور اقتصادي سوئيس اعلام کرد: بعيد است که بازگشت تحريم هاي اقتصادي آمريکا عليه ايران، تأثير شديدي بر روند فعاليت شرکت هاي سوئيسي داشته باشد. اين نهاد اعلام کرد، وضع حقوقي تغييري نکرده است و تنها به شرکت هاي سوئيسي فعال در ايران توصيه کرد که شرايط را زير نظر داشته باشند. دبيرخانه کشوري امور اقتصادي سوئيس اعلام کرد، دولت اين کشور براي پيشگيري از پيامدهاي منفي بر فعاليت شرکت هاي سوئيسي تلاش خواهد کرد، اما گزينه ها براي تأثيرگذاري بر سياست هاي تحريمي آمريکا بسيار محدود است. اتحاديه شرکت هاي مهندسي الکترونيکي و مکانيکي سوئيس نيز اعلام کرد، انتظار ندارد که فعاليت هاي آن ها تأثير عمده اي از اين تحريم ها متحمل شود. سوئيس در سال 2017 ميلادي، کالا و خدماتي به ارزش معادل 534 ميليون دلار به ايران صادر کرده است.
وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن:
تحريم هاي ضدايراني آمريکا نبايد عرضه انرژي ژاپن را مختل کند
وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن اعلام کرد که تحريم هاي آمريکا ضد ايران نبايد بر عرضه انرژي ژاپن تأثير بگذارد. هيروشيگو سکو، وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن روز سه شنبه 16 مرداد ماه در يک نشست خبري درباره مذاکرات اين کشور و ايالات متحده آمريکا اعلام کرد: عرضه انرژي ژاپن نبايد تحت تأثير تحريم هاي آمريکا عليه ايران قرار گيرد. وي گفت: در دوره دوم مذاکرات در آمريکا، طرف ژاپني بر اين اصل اوليه تأکيد کرد که تحريم هاي آمريکا نبايد بر عرضه انرژي ژاپن تأثير بگذارد يا فعاليت هاي شرکت هاي ژاپني را مختل کند.
پيش از اين، مسئولان اين وزارتخانه اعلام کرده بودند که اخذ معافيت زودهنگام از تحريم هاي ضد ايراني آمريکا، يکي از مهم ترين اولويت ها براي امنيت انرژي ژاپن است.
تاکيد دولت آلمان
بر حمايت از تجارت با ايران
آلمان با وجود فشارهاي آمريکا، ضمانت صادرات و سرمايه گذاري براي تجارت با ايران را حفظ مي کند.
وزارت اقتصاد آلمان روز دوشنبه 15 مردادماه اعلام کرد که اين کشور به ارائه ضمانت صادرات و سرمايه گذاري براي شرکت هايي که با ايران همکاري تجاري دارند، ادامه مي دهد.
اين نهاد همچنين اعلام کرد: آلمان براي معاف کردن شرکت هاي آلماني از تحريم هاي آمريکا ضد ايران، به گفت وگو با دولت آمريکا ادامه مي دهد.
وزارت اقتصاد آلمان اعلام کرد: ضمانت هاي صادرات و سرمايه گذاري از سوي وزارت اقتصاد دولت فدرال آلمان همچنان براي شرکت ها در دسترس است.
توليد بنزين ايران 50 درصد افزايش يافت
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران از رشد 50 درصدي توليد بنزين کشور از ابتداي سال 97 تاکنون نسبت به نيمه نخست سال 96 خبر داد.
عليرضا صادق آبادي در حاشيه بازديد از پروژه ملي پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس گفت: از ابتداي سال تاکنون به طور ميانگين روزانه 93 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد شده است که در مقايسه با مدت مشابه سال 96، حدود 50 درصد رشد نشان مي دهد. وي افزود: ميانگين توليد روزانه بنزين کشور در 6 ماه نخست سال 96، 63 ميليون ليتر در روز بود که در سه ماه پاياني همان سال با افتتاح فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس به روزانه 78 ميليون ليتر افزايش يافت. صادق آبادي تاکيد کرد: خوشبختانه در توليد بنزين موردنياز کشور به خودکفايي رسيده ايم. هم اکنون به طور ميانگين روزانه 5/27 ميليون ليتر بنزين در پالايشگاه ستاره خليج فارس توليد مي شود که با بهره برداري از فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس تا پايان امسال و توليد روزانه 30 ميليون ليتر بنزين در اين پالايشگاه، بنزين توليدي در کشور به روزانه 107 ميليون ليتر مي رسد.
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي گفت: با بهره برداري از فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس توليد بنزين در اين پالايشگاه به محدوده 40 ميليون ليتر در روز مي رسد.
صادق آبادي افزود: توليد بنزين کشور در مرداد ماه به طور ميانگين 93 ميليون ليتر در روز بود که تقريبا از مصرف بالاتر است، اما تفاوت توليد و مصرف آنقدر نيست که فعلا در بحث صادرات به کار گرفته شود و بنزين مازاد توليدي به ذخاير راهبردي کشور افزوده مي شود.
تعيين چشم انداز سبب موفقيت سازمان مي شود
مديرعامل شرکت ملي گاز، برنامه ريزي صحيح را از عوامل موفقيت هر سازماني خواند و گفت: تعيين چشم انداز سبب رشد و توسعه سازمان و کسب موفقيت مي شود. حميدرضا عراقي با بيان اين که تعيين چشم انداز، داشتن اميد و برنامه ريزي براي رشد و توسعه، ويژگي هاي يک جامعه موفق است، گفت: سازمان ها و کشورهايي موفق و پايدار هستند که براي رشد و توسعه خود اميد، برنامه ريزي و هدف داشته باشند. وي يکي از دلايل مهم عدم موفقيت و رشد کشورها، سازمان ها و افراد را نداشتن چشم انداز برشمرد و اظهار کرد: وقتي فردي به روزمرگي بيفتد و هيچ هدفي نداشته باشد، ناموفق خواهد بود و از بين مي رود، بنابراين سازمان هايي که فقط کارهاي جاري و روزمره را انجام مي دهند و هيچ هدف، برنامه و چشم اندازي براي رشد و پويايي خود ندارند، ناموفق خواهند بود. معاون وزير نفت در امور گاز درباره ويژگي هاي يک سازمان موفق تصريح کرد: يک سازمان موفق پس از تعيين چشم انداز و هدف، بايد براي رسيدن به آن، همه ظرفيت هاي وجودي خود را به کار گيرد، تلاش کند و سختي هاي مسير را تحمل کند تا موفق شود، ضمن آن که در اين مسير، حتي اگر به همه اهداف خود نرسد، باز هم نتايج بسيار خوبي کسب مي کند که اين موضوع سبب خوشحالي سازمان يا فرد مي شود. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: از خودگذشتگي، جوانمردي، بخشش و احترام به ديگران، انجام درست کارها و وفاي به عهد و پيمان، سبب حل بسياري از مشکلات در يک سازمان موفق خواهد بود.
توسعه ميدان هاي پارسي و پرنج به مپنا سپرده شد
توافقنامه رئوس قراردادي توسعه ميدان هاي پارسي و پرنج بين شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و گروه مپنا امضا شد.
اين توافقنامه، روز دوشنبه (15 مردادماه) بين بيژن عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و مجتبي غروي، مديرعامل بخش نفت و گاز گروه مپنا امضا شد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در آيين امضاي اين توافقنامه گفت: اين شرکت با هدف توسعه ميدان هاي پارسي، کرنج، رگ سفيد و شادگان، 18 تفاهمنامه با هشت شرکت معتبر داخلي و خارجي امضا کرد که در نتيجه آن، تفاهمنامه توسعه ميدان کرنج ارديبهشت ماه امسال با کنسرسيوم پرگس امضا شد و براي توسعه ميدان هاي پارسي و پرنج با گروه مپنا به تفاهم رسيديم. عاليپور افزود: ميدان هاي پارسي و پرنج از ميدان هايي است که گاز به آنها تزريق مي شود و براساس مطالعات انجام شده، انتظار داريم با اجراي طرح توسعه، افزون بر جبران افت طبيعي، توليد آن ها 30 تا 40 هزار بشکه در روز افزايش يابد.
وي افزايش توليد نفت، گاز و مايعات گازي، ايجاد فرصتهاي جديد شغلي، رونق کسب وکار و استفاده از ظرفيتهاي داخلي را از دستاوردهاي طرحهاي توسعه ميدان ها برشمرد.
مديرعامل بخش نفت و گاز گروه مپنا نيز، ضمن معرفي توانمنديهاي گروه مپنا گفت: اين گروه با وجود 5/3 ميليارد دلار قرارداد جاري با وزارت نفت، از نظر امکانات و تجهيزات، توانايي لازم را براي حفاري پنج حلقه چاه جديد دارد. مديرعامل بخش نفت و گاز گروه مپنا با اعلام آمادگي اين شرکت براي همکاري با مناطق نفتخيز جنوب در زمينه تامين برق و بهينهسازي تاسيسات و تجهيزات افزود: امضاي اين تفاهمنامه، فصل جديد همکاري با شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب خواهد بود.
پروژه احداث مخازن راهبردي گوره امسال پايان مييابد
مديرعامل شرکت متن در جريان بازديد از طرح احداث مخازن راهبردي نفت خام گوره، ابراز اميدواري کرد اين پروژه تا پايان امسال به سرانجام برسد. تورج دهقاني با اشاره به زمان بر شدن اجراي اين طرح توسعهاي اظهار کرد: با وجود پيشرفت قابل توجه طرح، فعاليتهاي باقيمانده بسيار زمان بر و با فراز و نشيبهاي زيادي همراه شد، اما اميدواريم تا پايان امسال شاهد اجرايي شدن کامل طرح باشيم. وي مشکلات فني و اجرايي، همچنين مسائل مربوط به امور حقوقي و قراردادي سال هاي گذشته را از موانع توسعه اين طرح برشمرد و گفت: اين مشکلات بايد هر چه سريع تر حل و فصل و روند اجرا تسريع شود. بر اساس اين گزارش، ساخت مخازن راهبردي نفت خام با هدف افزايش و تثبيت پايداري توليد نفت خام و جلوگيري از نوسانهاي روزمره ناشي از مشکلات عملياتي مرتبط با توليد نفت خام در دستور کار قرار گرفت که به اين منظور در بخش احداث مخازن گوره، براي احداث دو مخزن يک ميليون بشکه اي و چهار مخزن 500 هزار بشکه اي برنامهريزي شد. دهقاني درباره پروژه ميترينگ بهرگان نيز اظهار کرد: هم اکنون براي انتقال نفت خام از مناطق نفتي غرب کارون به پايانه بهرگان خط انتقالي وجود دارد که از قبل در قالب پروژه تلمبه خانه غرب کارون و تأسيسات جانبي مورد استفاده بوده و هم اکنون براي انتقال نفت از اين مناطق هيچگونه مشکلي وجود ندارد. به گفته وي، با توجه به افزايش ظرفيتي که در طرح احداث تملبه خانه غرب کارون و سيستم هاي انتقال نفت در آينده نزديک ايجاد ميشود، شرکت متن در پايانه بهرگان نيز، فعاليت هايي خواهد داشت که هماهنگيهاي لازم به اين منظور، با همکاري شرکت نفت فلات قاره در دست اقدام است.
هدفگذاري براي کاهش شدت انرژي در پنج استان پرمصرف
مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت گفت: شدت مصرف انرژي کشور بر اساس شاخص استانداردهاي مصرف در هر استان بررسي و با هدفگذاري پنج استان پرمصرف، راهکارهاي کاهش مصرف تدوين مي شود. محسن دلاويز در نشست شوراي مديران اين شرکت افزود: براساس بررسيها، استانهاي هرمزگان، آذربايجان غربي، خراسان شمالي، اصفهان و کردستان داراي بيشترين شدت مصرف انرژي هستند که لازم است راهکارهاي بهينهسازي مصرف انرژي بر اساس شرايط و اقليم هر استان با همکاري استانداريها و مسئولان ذي ربط تدوين و پيگيري شود. وي همچنين بر تشکيل اتاق خلاقيت در شرکت بهينهسازي مصرف سوخت تاکيد کرد و گفت: با تشکيل اتاق خلاقيت، افرادي که ايدههاي نو در زمينه بهينهسازي مصرف انرژي دارند، مي توانند با اين شرکت همکاري کنند.
15 هزار متر حفاري افقي و جهتدار در مناطق نفتخيز
سرپرست مديريت عمليات ويژه شرکت ملي حفاري ايران از انجام 15 هزار و 833 متر حفاري افقي و جهتدار با تلاش متخصصان مجرب در چهار ماه نخست امسال در مناطق نفتخيز کشور خبر داد. مهران عاليپور گفت: اين متراژ حفاري روي 34 حفره چاههاي نفتي مناطق نفتخيز انجام شد. وي از موارد شاخص در حفاري افقي و جهتدار چاهها در اين مدت به حفر يک حلقه چاه در ميدان نفتي آزادگان جنوبي در غرب کارون اشاره کرد. عاليپور افزود: اين عمليات با کاربست دستگاه حفاري 28 فتح در چاه شماره 154 از چاههاي مربوط به پروژه کليد، تحقق يافت. سرپرست مديريت عمليات ويژه شرکت ملي حفاري ايران گفت: در اين عمليات، متخصصان با استفاده از دانش فني، تجارب و آموزههاي ميداني توانستند شاخص قابل قبولي در حفر چاههاي نفتي ثبت کنند. وي با اشاره به اين که حفاري افقي و جهتدار از شيوههاي روز آمد در صنعت حفاري جهان به شمار ميآيد، افزود: اين روش داراي تخصص ويژه و موارد کاربردي خاص از نظر موقعيتهاي عملياتي و شرايط محيطي است.
ارزيابي مستندات متقاضيان جايزه مديريت انرژي در صنعت نفت
کميته علمي جايزه مديريت انرژي صنعت نفت ارزيابي مستندات ارسالي متقاضيان اين جايزه را در محل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت آغاز کرد.
جايزه مديريت انرژي در صنعت نفت با همکاري شرکت بهينهسازي مصرف سوخت و سازمان توسعه صنعتي ملل متحد (يونيدو) با هدف استقرار کيفي استاندارد مديريت انرژي در صنعت نفت برگزار ميشود. احمد فضلي، دبير جايزه مديريت انرژي در صنعت نفت، با اشاره به روند ارزيابي مدارک ارسالي و خوداظهاري متقاضيان گفت: حدود 50 متقاضي جايزه مديريت انرژي در صنعت نفت، مدارک خود را به دبيرخانه جايزه ارسال کرده اند و کميته علمي و فني در حال بررسي، ارزيابي و نمرهدهي به مستندات ارسالي است.
بنا بر اعلام شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، در اين مرحله مطابق دستورعمل جايزه، ابتدا نمره ماتريس انرژي متقاضيان نهايي ميشود و در مرحله بعد، ارزيابي فني و بازديد حضوري از واحدهاي ستادي و عملياتي واجد شرايط، ازسوي ارزيابان فني و حرفه اي انجام و نمرات فني نيز نهايي خواهد شد. فرايند ارزيابي مستندات جايزه ازسوي کميته علمي تا پايان شهريورماه ادامه خواهد داشت. جايزه برگزيدگان نخستين جايزه مديريت انرژي از سوي سازمان توسعه صنعتي ملل متحد (يونيدو) اهدا خواهد شد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب از نوسازي 3 تلمبهخانه در مناطق عملياتي اين شرکت خبرداد.بيژن عاليپور از نوسازي سه تلمبهخانه در مناطق نفتخيز جنوب خبر داد و گفت: خوشبختانه با تلاش شبانهروزي همکاران در واحد تعميرات اساسي شرکتهاي بهرهبرداري نفت و گاز کارون، آغاجاري و گچساران و همچنين مديريت توربين، هماکنون تلمبهخانههاي انتقال نفت خام به پالايشگاهها و مبادي صادراتي وضع مطلوبي دارد. وي افزود: متاسفانه در چند سال گذشته به دليل فرسودگي تاسيسات، تلمبهخانههاي آماده بهکار در دسترس نبود و اين موضوع ميتوانست خوراک پالايشگاهها و صادرات را با مشکل روبه رو کند که خوشبختانه تلمبهخانه 750 هزار بشکه اي در اهواز نوسازي و راهاندازي شد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ادامه داد: راهاندازي تلمبهخانه 750 هزار بشکهاي در اهواز، سه تلمبهخانه 100 هزار بشکهاي و يک تلمبهخانه 450 هزار بشکهاي را به صورت آماده بهکار در اختيارمان قرار داده، در اميديه هم وضعيت تلمبهخانهها مطلوب است. عاليپور با اشاره به خسارت وارد شده به تلمبهخانه گوره در زمان جنگ تحميلي گفت: هماکنون تلمبهخانه گوره C، به صورت کامل نوسازي شده و در مدار عمليات قرار دارد، تلمبهخانه گوره B نيز در وضعيت آماده بهکار است و هيچ نگراني از بابت تامين خوراک پالايشگاهها و صادرات وجود ندارد.
کارکنان نفت از تثبيت توليد در شرايط تحريم مي گويند
پرچم نفت را بالا نگه مي داريم
ميانگين صادرات نفت ايران، در چهار ماه نخست امسال، از ميانگين صادرات نفت ايران در سال 96 بالاتر است. در چهار ماه نخست امسال، به طور ميانگين روزانه حدود 2 ميليون و 300 هزار بشکه نفت خام به مقصد کشورهاي آسيايي و اروپايي صادر شده است. اين صادرات، حاصل تلاش شبانه روزي کارکنان صنعت نفت کشور از خشکي تا سکوهاي نفتي در دل خليج فارس است که در توليد و نگهداشت تا صادرات نقش آفرين هستند. زنجيره ناگسستني که وقتي پاي صحبت شان مي نشينيم، در حرف هاي شان اراده و انگيزه و اميد موج مي زند.
کارکنان صنعت نفت در جاي جايِ کشور، در تلاش براي توليد پايدار هستند و وقتي در اين زمينه، صحبت آنان از مناطق عملياتي در خشکي تا سکوهاي نفتي در دل خليج فارس را مي شنويم، هديه شان به مردم ايران « اميد » است و بس. اين که يک نيرويي از سرزمين مسجد سليمان که تاريخ نخستين برداشت نفت کشور را دارد، مي گويد نمي گذاريم مردم نا اميد شوند، مي شود مخلص تمام پيام کارکنان نفت به کشور.
عبدالامير کاظمي از واحدهفتکل مسجد سليمان مي گويد: «توليد نفت، يک پروسه است که با تلاش همه همکاران پس از انقلاب قطع نشده و ما هم انشالله اين روند را ادامه مي دهيم که اميدِ ملت ،از ما نااميد نشود.
تداوم توليد با قدرت
در فاصله اي دورتر از خشکي در دل خليج فارس، نقطه اي که مرز ايران و قطر است، علي اکبر بحراني، در قامت رئيس سکوي بلال مي گويد: در دوره قبل هم که تحريم شديم، همين افراد سکو، به معناي واقعي با چنگ و دندان نگذاشتند که شريان نفت قطع شود و در اين دوره هم با قدرت روند توليد را ادامه مي دهند.
با همه سختي اميدواريم
عبدالزهرا حميد، از ديگر مردان نفتي کشور در سکوي بلال بر اين مسئله تاکيد مي کند که ما کارکنان نفت، با همه سختي ها، ناملايمات و مشکلات، توليد نفت را با قاطعيت ادامه مي دهيم و اجازه قطع توليد نفت به واسطه تهديد و تحريم را نمي دهيم و اکنون هم آمار توليد، بيانگر همين مسئله است.
ما آسيب پذير نيستيم
اين تنها روايت سکوي بلال نيست و حرف هاي کارکنان نفت کشور، روي سکوي رشادت هم از همين جنس است. فريبرز ادراکي رئيس سکوي رشادت اشاره مي کند که اين حرف ها و موارد، مطلقا خللي در کار ما ايجاد نمي کند. او اشاره مي کند: کار در دريا، گروهي است و نفرات زيادي در خشکي، پشتيباني کار ما را انجام مي دهند و مثل رشته هاي زنجير به هم پيوسته هستيم. شرايط را به شکلي فراهم کرديم که از تهديد و تحريم دور باشيم و حتي در زمينه قطعات يدکي و ماشين آلات هم تمهيدات لازم را انديشيده ايم. اينها مستقيم ما را متاثر نمي کند.
از هيچ تلاشي دريغ نمي کنيم
در مناطق عملياتي خشکي اهواز، از قطب هاي اصلي توليد اين صنعت هم روايت مردان نفتي کشورمان از همين جنس است.
قادر مويلات، از کارکنان فعال در کارخانه نفت و گاز ان جي ال است. 40 سال سن دارد و اهل جنوب است. وقتي او را درباره تحريم نفت مورد سئوال قرار مي دهم، بعد از مکثي کوتاه مي گويد: به هر حال ما تمام تلاشمان را مي کنيم تا اتفاق و خللي در کار پيش نيايد. مي گويد ما از تلاشمان کم نمي کنيم و ادامه مي دهد: سعي مي کنيم چرخه نفت مملکت بچرخد و از هيچ تلاشي دريغ نمي کنيم.
در صنعت نفت از اين داستان ها زياد شنيده ايم
پيمان مقدم، سرپرست کارخانه ان جي ال 300 هم در اين باره مي گويد: شرايط تغيير کرده، بازارها تغيير کرده، اينطور نيست که يک نفر بيايد در داستان نفت ما يکه تازي کند. او در خلال حرف هايش اشاره به ضعف کهنه و ديرينه اقتصاد کشور هم دارد که يکي از مشکلات اقتصاد تک محصولي همين است که با آن در حال دست و پنجه نرم کردن هستيم. او اميدوار است که اگر تحريمي ايجاد شد، به خوبي پشت سر گذاشته شود و اين مسئله را مورد تاکيد قرار مي دهد که در تحريم هاي گذشته، فشار روي صنعت نفت خيلي زياد بود. اگر يک چاه را ببنديم، راه انداختن آن کار سختي است؛ اما در روند توليدي ما هيچ تاثيري ندارد و ما با قدرت کارمان را دنبال مي کنيم؛ 20 سال است که در اين صنعت هستيم و از اين داستان ها فراوان شنيده ايم و ما را ناتوان نمي کند. ما کارمان را دنبال مي کنيم.
وجداني پاي کار هستيم
محمد حيدري، از ديگر کارکنان صنعت نفت است که تجربه فعاليت در دوران جنگ را هم در کارنامه خود دارد. سابقه کار در اين صنعت را مي شود در چهره، دستان و سپيدي موهاي او ديد.
درباره تحريم نفت ايران و صادرات که او را مورد سئوال قرار مي دهيم، مي گويد: غيرت ايراني بسيار مورد تحسين است. من دارم مي بينم که اهتمام بيشتري مي شود. کارهاي زيادي براي پيشرفت در حال انجام است. گاهي نارسايي هست که نمي شود منکر آن شد و طبيعي هم هست. ممکن است فناوري روز دنيا را نداشته باشيم، اما عقب نمي مانيم و مشابه آن را مي سازيم.
او تاکيد مي کند که تحريم ها تاثيري بر کار ما ندارد و مي گويد: وجداني پاي کار هستيم. به هر حال تحريم ها حجم کار ما را افزايش مي دهد و طبيعي است که تاثير خواهد داشت؛ اما با چنگ و دندان آن قطعه را مي سازيم تا کار تعطيل نشود.
اميررضا آل محمد، سرپرست تعميرات مکانيک کارخانه گاز مايع ان جي ال 600 است. جوان 32 ساله اي که مي گويد: ما تمام تلاشمان را مي کنيم تا خللي در کار پيش نيايد و چرخه نفت مملکت بچرخد، ما با تمام توان کار مي کنيم.
هميشه از اين حرف ها بوده است
امين خاکي، از کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران است که در اين باره اشاره مي کند: درباره تحريم هاي نفت، سال هاي قبل هم همين حرف ها را زدند؛ اما عموما کارساز نبود. گفتند که نفت نمي خريم و مشکل درست مي کنيم و.. اما ما کارمان را بدون خلل ادامه داديم. من آن زمان در بخش خط لوله صادراتي بودم، هيچ وقت توليد نفت از کار نيفتاد و در بخشي از جنوب که مشغول به کار بودم، شير نفت براي صادرات به سمت خارک در جريان بود. اين تهديدها و حرف ها هميشه براي نفت بوده است.
مگر شرايط سخت تر از دماي بالاي 60 درجه هم وجود دارد؟
يکي ديگر از آنان هم مي گويد: «ما در شرايط سخت مشغول فعاليت هستيم. سختي بدتر از شرايط بالاي 60 درجه هم مگر وجود دارد؟ اين حرف ها نفت را متاثر نمي کند. ما سخت و محکم پاي کار هستيم. انگيزه ما بيشتر مي شود که کمتر نمي شود.
پرچم نفت را بالا نگه مي داريم
وقتي از محمد قنبري، سرپرست نمکزدايي متمرکز در اين باره سئوال مي کنم، ابتدا مي گويد که من و همکارانم آدم هاي سياسي نيستيم که وارد اين موارد شويم. هدف ما «توليد» است؛ چون واقعا با توجه به اين که اقتصاد ما را نفت مي چرخاند و به نوعي هر اهمال و سستي دراين زمينه با درآمد ملي ما در رابطه است. من و همه همکارانم تلاشمان اين است که توليد را نگه داريم تا وقفه اي در آن رخ ندهد. با تلاش و توان مضاعف ، چرخ آن را در گردش و پرچم آن را بالا نگه مي داريم. اين بخش مربوط به ماست که به نحو احسن انجام مي دهيم و باقي آن با مسئولان و سياستمداران است. اين از عهده ما برمي آيد و از آن دريغ نمي کنيم. تا حالا هم همينطور بوده است.
ما نقش آفرين هستيم
علي ايماني، اهل خوزستان که زندگي شان با نفت عجين است و اشاره مي کند که در يک خانواده نفتي به دنيا آمده است. درباره قطع صادرات نفت ايران و تهديدهاي خارجي که از او سئوال مي کنم، توضيح مي دهد: بحث صادرات به مسئولان وزارت نفت برمي گردد. ما در اينجا تلاش مي کنيم تا هيچ وقت توليد متوقف نشود. رضايت و خوشحالي در آدم به وجود مي آيد. در توليد محصولي نقش داريم که در اقتصاد کشور نقش دارد. حس متفاوتي دارد.
به صفر رساندن صادرات محال است
نقطه اي مهم تر که شريان صادرات کشور در جزيره لاوان در حال انجام است، هم همين حکايت را دارد. حجت اله نسودي، معاون عمليات دريايي منطقه عميلات نفتي لاوان در اين زمينه اعلام مي کند که به صفر رساندن صادرات کشور محال است. او ادامه مي دهد که صادرات، عمليات پهلودهي و بارگيري تجهيزات را انجام مي دهيم و سعي مي کنيم تحريم تاثيري نداشته باشد. او مي گويد: نمي توان تاثير تحريم ها و تهديدها را منکر شد؛ اما قطع کامل صادرات هم محال است. کشورهاي زيادي براي توقف واردات از ايران تحت فشار هستند؛ اما در اين وضعيت جهاني، کشورهايي هستند که جدا از سياست کار مي کنند و منافع ملي شان را در نظر مي گيرند.
چالش ها و پیامدهای حذف نفت ایران
شعیب بهمن- دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که به صورت یکجانبه از توافق هسته ای با ایران خارج شده، اعلام کرده است که تمام توان خود را برای جلوگیری از فروش نفت ایران به کار خواهد بست. هدف اصلی دولت ترامپ این است که صادرات نفت ایران را از ماه نوامبر 2018 به صفر برساند تا از این طریق بتواند سیاست های خود را تحمیل کند. تحریم های جدید آمریکا در شرایطی اعمال خواهند شد که در دور قبلی تحریم ها در سال ۲۰۱۲، مشتریان نفتی ایران هر شش ماه یک بار با کاهش ۲۰ درصدی خرید نفت ایران، از تحریم ها معاف می شدند، اما در حال حاضر دولت دونالد ترامپ تصمیم به قطع صدور نفت ایران به صورت کامل گرفته است. چنین موضوعی که از افزایش رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکا در سطح نظام بین الملل حکایت دارد، با چالش ها و پیامدهای قابل توجهی روبه رو است که عملا طرح حذف نفت ایران از بازارهای جهانی را می تواند به شکست بکشاند.
طرح شکست خورده
اگر چه دولت امریکا تلاش گسترده دیپلماتیک به راه انداخته تا بتواند از طریق قطع صدور نفت ایران، فشارهای بی سابقه به تهران وارد کند، اما قواعد حاکم بر بازارهای جهانی به هیچ وجه از سیاست های واشنگتن تبعیت نمی کنند. بر این اساس، خط مشی دولت آمریکا در مورد اعمال تحریم نفتی ایران به چند دلیل مشخص با چالش های اساسی روبه رو خواهد شد:
افزایش قیمت نفت: عدم صدور یا کاهش صدور نفت ایران به معنای کاهش عرضه در بازارهای جهانی است و این نتیجه ای جز وارد شدن شوک به بازارها و افزایش قیمت انرژی نخواهد داشت. در واقع حذف یا کاهش نفت صادراتی ایران ممکن است بازارهای جهانی را در تنگنای شدید قرار دهد که از زمان بحران نفتی 1973/74 و 1979/80 تا امروز سابقه نداشته است؛ بحرانی که نتیجه آن فشار زیاد بر قیمت هاست و مطمئنا مخالفت کشورهای بزرگ به خصوص مصرف کنندگانی همچون چین و کشورهای اروپایی را به دنبال خواهد داشت.
نبود جایگزین مناسب: در حال حاضر صادرات نفت ایران حدود دو و نیم میلیون بشکه در روز است. اگر چه آمریکا اعلام کرده که تلاش می کند تا مشکل در بازارهای جهانی را به حداقل برساند و برای جبران شکاف ناشی از آن به عربستان و برخی کشورهای عربی تکیه کرده است، اما واقعیت آن است که هیچ کشوری از جمله عربستان سعودی نمی تواند در کوتاه مدت، جای خالی نفت ایران را در بازارهای جهانی پر کند، زیرا در مورد ادعای عربستان مبنی بر برخورداری از ظرفیت افزایش دو میلیون بشکه نفت در روز تردیدهای جدی وجود دارد و حتی اگر چنین ظرفیتی نیز وجود داشته باشد، باز هم سعودی ها ناگزیر به کسب همراهی سایر کشورهای عضو اوپک هستند و بدون جلب نظر اعضای این سازمان نمی توانند یکباره تولید نفت خود را در چنین حجمی افزایش دهند. از سوی دیگر بازارهای جهانی به دلیل شرایط جنگی حاکم بر لیبی و اوضاع سیاسی آشفته ونزوئلا نیز با کمبود نفت روبه رو هستند و اگر کاهش تولید نفت کشورهایی همچون آنگولا و نیجریه نیز در نظر گرفته شود، عدم صدور نفت ایران به خلائی در بازار منتهی می شود که نمی توان به سادگی جای آن را پر کرد. حتی اگر این خلأ در گذر زمان پر شود، باز هم در کوتاه مدت و میان مدت، شوک بزرگی در قیمت ها به وجود خواهد آورد.
پیروی نکردن مصرف کنندگان: هنگامی که طرح آمریکا برای حذف نفت ایران از بازارهای جهانی اعلام شد، این خبر با مخالفت کشورهای بسیاری از جمله هند، چین، ژاپن و کره جنوبی رو به رو شد که جزء مصرف کنندگان سنتی نفت ایران هستند. واقعیت آن است که در دور پیشین تحریم ها نیز این کشورها نشان دادند در هر شرایطی از ایران نفت خواهند خرید. آنچه در شرایط فعلی، موضع خریداران سنتی نفت ایران را تقویت می کند، عدم پیروی اروپا از تحریم های آمریکاست. اگر بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا به طرف ایرانی، مسائلی همچون خرید نفت و حمل و نقل را در بر گیرد، آنگاه نه تنها مشتریان آسیایی، بلکه مشتریان اروپایی نیز همچنان به خرید نفت از ایران ادامه خواهند داد.
مخالفت تولیدکنندگان: افزون بر مصرف کنندگان که ازحذف یا کاهش نفت صادراتی ایران نگران هستند، بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت نیز در این خصوص نگرانی دارند و با چنین رویدادی مخالف هستند. به عنوان مثال، «میخاییل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان های بین المللی در وین از جمله اوپک با اعلام مخالفت کشورش با اعمال تحریم های یکجانبه ایران، خواستار استمرار صادرات نفت این کشور شده و به صراحت اعلام کرده است که نفت ایران به بازار جهانی ثبات می بخشد.
دور از واقعیت!
در حالی که آمریکا در آغاز اعلام کرده بود که قصد ندارد هیچ معافیت یا مجوز خاصی در زمینه صادرات نفت ایران در نظر بگیرد و چنین امری را برای اعمال فشار به منظور دستیابی به اهداف و منافع ملی آمریکا بسیار حیاتی توصیف کرده بود، با گذر زمان و مقاومت مصرف کنندگان ناگزیر به عقب نشینی از طرح اولیه خود شد؛ به نحوی که در آینده ناگزیر خواهد بود معافیت هایی را برای کشورهای مصرف کننده نفت ایران همچون هند، ژاپن، کره جنوبی و چین در نظر گیرد. در واقع اگر آمریکا دست به چنین اقدامی نزند، با مقاومت این کشورها روبه رو خواهد شد که نتیجه چنین امری عیان شدن ناهمسویی آنها با واشنگتن و زیر سوال رفتن سیاست دولت ترامپ در خصوص اعمال فشار بر ایران خواهد بود. نباید از یاد برد که در حال حاضر اقدام های یکجانبه ایالات متحده علیه ایران با هیچ اجماعی در جهان مواجه نیست و حتی متحدان اروپایی امریکا نیز حاضر به پذیرش این تحریم ها نیستند. افزون بر این، باید توجه داشت که کشورهای واردکننده نفت ایران تنها در صورتی شرایط یکجانبه آمریکا برای قطع واردات نفت خود از ایران را خواهند پذیرفت که تضمین لازم را برای تامین نیازهای انرژی خود داشته باشند حال آنکه در شرایط فعلی چنین تضمینی عملا وجود ندارد.
از سوی دیگر در داخل آمریکا نیز، افزایش قیمت نفت می تواند به افزایش بیش از حد حامل های انرژی از جمله بنزین منجر شود که نقش مستقیم در زندگی روزمره مردم دارد. با توجه به در پیش بودن انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا در ۶ نوامبر 2018، اگر دولت ترامپ دست به اقدامی بزند که قیمت نفت افزایش پیدا کند، با خطر حتمی شکست جمهوری خواهان در انتخابات مواجه می شود. چنین موضوعی برای ترامپ که تلاش دارد خود را رئیس جمهوری موفق نشان دهد، به یک معضل عمده تبدیل شده است، زیرا عدم فشار نفتی به ایران، سیاست خارجی او را با چالش روبه رو می کند و اعمال فشار نیز می تواند در نهایت به شکست حزب متبوع او در انتخابات منتهی شود. با این اوصاف به نظر می رسد دولت ترامپ با وجود حفظ نمایش اعمال سفت و سخت تحریم های نفتی تهران، قادر نخواهد بود فشار چندانی به کشورهای خریدار نفت ایران وارد کند.
روايتي از تلاش هاي منطقه 3 عمليات انتقال گاز
انتقال گاز به پايتخت بدون يک لحظه توقف
توسعه شبکه توليد و گازرساني و افزايش روزافزون اين سوخت در سبد انرژي کشور به عنوان سوختي مهم، اهميت پايداري شبکه و انتقال مطمئن اين انرژي پاک را بيش از پيش نمايان کرده است. شرکت انتقال گاز ايران، وظيفه انتقال پايدار گاز از مبادي توليد تا مصرف را به عهده دارد و در ميان مناطق 10 گانه اين مجموعه، منطقه سه به دليل موقعيت راهبردي در گازرساني به پايتخت و استان البرز حساسيتي ويژه دارد و کوچک ترين اختلال در اين منطقه مي تواند پيامدهايي بزرگي براي شهر تهران داشته باشد. از طرفي تحت هر شرايطي بايد جريان انتقال گاز استمرار داشته باشد؛ بنابراين هيچ کمبودي نمي تواند عزم کارکنان منطقه سه عمليات انتقال گاز در خدمت رساني به هموطنان را تحت الشعاع قرار دهد. کارکنان اين منطقه باوجود کمبود شديد نيروي انساني، همه توان خود را به کار گرفته اند تا با اجراي بهينه پروژه ها در کمترين زمان ممکن، نقصاني در جريان گاز مصرف کنندگان رخ ندهد.
مدير منطقه سه عمليات انتقال گاز، درباره ويژگي هاي اين منطقه می گوید: منطقه سه عمليات انتقال گاز، يکي از مناطق مهم و راهبردی در میان مناطق ده گانه انتقال گاز کشور به شمار می آید. تنها منطقه اي هستیم که تاسيسات ذخيره سازي گاز را در اختيار داریم؛ تاسيساتي بسيار مهم که بهره برداري و تعميرات آن بايد در طول سال همزمان جريان داشته باشد، زيرا سايت سراجه به دليل ماهيت فعاليت در دو فاز تزريق و برداشت در همه فصول فعال است.
به گفته حيدرعلي صادق پور، ديگر ويژگي راهبردی منطقه سه، تامين گاز پايتخت کشور است و افزون برکلانشهر تهران، استان هاي قم، البرز، قزوين، زنجان، سمنان و مرکزي نيز تحت پوشش اين منطقه قرار دارند. اين منطقه، 12 ايستگاه تقويت فشار و يک تاسيسات ذخيره سازي دارد و با برخورداري از 14 درصد تاسيسات شرکت انتقال گاز ایران، حدود سه هزار و 614 کيلومتر خط لوله از دو تا 56 اينچ را در اختيار دارد که حجمي معادل 10 درصد خطوط شرکت انتقال گاز ایران محسوب مي شود.
انتقال 33 میلیارد متر مکعب گاز
وی با اعلام اينکه سه مرکز بهره برداري، مسئوليت نگهداري از سه هزار و 614 کيلومتر خط را به عهده دارند، درباره حجم گاز منتقل شده در منطقه مي گويد: حجم گاز متناسب با مصرف متغير است، اما از ابتداي سال تا پایان تیرماه33 ميليارد و 432 میلیون مترمکعب گاز از طريق منطقه سه عمليات انتقال گاز منتقل شده است، ضمن آنکه در همين مقطع زماني حدود168 کيلومتر پيگراني تميزکننده در منطقه داشتيم که قسمت عمده آن در خطوط فرعي بوده است. در زمينه تعميرات اساسي نيز، فعالیت های گسترده ای با هدف آماده سازی تجهیزات برای انتقال گاز در فصل سرما انجام شده است.
مدير منطقه سه عمليات انتقال گاز با بيان اينکه6 مورد هات تپ از ابتداي سال تاکنون انجام شده است، اعلام مي کند:11 مورد ايمن سازي بزرگ براي خطوط لوله و 28مورد نيز، تعميرات توربوکمپرسور در سطوح مختلف انجام شد. تعميرات کلي سراجه نیز، اقدامي بزرگ بود که از سوی نيروهاي توانمند مجموعه به انجام رسيد. در همين حال با حمايت وزارت نفت که هميشه در خط مقدم پشتيباني از سازندگان داخلي قرار داشته، امروزه دستگاه هاي حساس اين صنعت داخلي سازي شده و ايران جزء معدود کشورهايي است که به دانش فني ساخت توربين در هر نوع سايز و توان دست يافته و وابستگي به خارج در تعميرات خطوط لوله و ايستگاه ها را به صفر رسانده است.
کمبود نیروی انسانی بزرگترین چالش منطقه 3
صادق پور، مسئله نيروي انساني را چالش عمده منطقه سه عمليات انتقال گاز عنوان مي کند و يادآور مي شود: در همه سازمان ها و از جمله مناطق دهگانه، آمد و رفت نيروهاي انساني روندی طبيعي است، اما اين مسير در منطقه سه به صورت جاده يک طرفه درآمده است و در ازاي بازنشستگي يا جدايي کارکنان، نيروي جديدي وارد سازمانمان نمي شود. از يک سو با ممنوعيت انتقال نيرو به کلانشهر تهران روبه رو هستیم و از سوي ديگر، منطقه ما به دليل دوري از شهر جذابيتي براي همکاران مستقر در تهران ندارد. محدوديت هاي منابع انساني با توجه به حجم فعاليت ها بسيار آزاردهنده است و بزرگ ترين چالش فراروي منطقه محسوب مي شود.
وی مسئله حريم را با توجه به حاشيه نشيني و ارزش بالاي زمين در شهر تهران بسيار مهم توصيف و تاکيد مي کند: اگرچه حفظ حريم تا حد زيادي نيازمند همکاري سازمان هاي بيروني است، اما منطقه توانسته با گشت زني مرتب در خطوط، مخصوصا خطوطي که احتمال تجاوز در آن ها بيشتر است، حرايم را حفظ کند. از طرفي با تهيه و توزيع کتابچه ها و حضور در مدارس و روستاهاي اطراف خطوط، سعي کرديم افزون بر رعايت حريم ايمني، خطرات گاز را هم گوشزد کنيم.
صادق پور با بيان اينکه 70 درصد تجهيزات شرکت ملی گاز ایران در اختيار شرکت انتقال گاز ایران قرار دارد، تصريح مي کند: شرکت انتقال، رابط میان توليد، توزيع و مصرف به شمار مي آيد و با برخورداري از شبکه اي عظيم و انعطاف پذير، نقشي پررنگ در پايداري جريان گاز ايفا مي کند؛ بنابراين بايد با الگو برداري از مجموعه هاي موفق در دنيا به عنوان بنگاهي اقتصادي عمل کرده و با استقلال بيشتر، موفقيت هاي چشمگیرتری را کسب کند.
ذخیره سازی 471 میلیون متر مکعب گاز در «سراجه»
مدير منطقه سه عمليات انتقال گاز، استفاده از توان سازندگان داخلي، شرکت هاي دانش بنيان و مراکز دانشگاهي، پژوهشي را از ديگر دستاوردهاي مجموعه تحت مسئوليتش عنوان مي کند و مي گويد: افزون بر ارتباط با بخش خصوصي براي به روزآوري و نوآوري در ساخت و ارتقاي تجهيزات و تاسيسات، سعي شده با مشارکت مراکزي همچون پارک هاي علمي و فناوري و شهرک هاي تحقيقاتي از توانايي اين مجموعه ها در ساخت قطعات باکيفيت استفاده کنيم.
وی با اشاره به ظرفيت مخزن سراجه براي ذخيره سازي گاز تا حدود يک ميليارد مترمکعب گفت: امسال حدود471 ميليون مترمکعب گاز در اين مخزن ذخيره شده که به موازنه گاز در داخل کشور کمک مي کند.
ارائه خدمات فني در کوتاه ترين زمان ممکن
در ادامه، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 3 مي گويد: رویکردهای اصلی معاونت مهندسی، ارائه راه حل های فنی و عملیاتی و تهیه اسناد فنی پروژه های سرمایه ای در حداقل زمان، مدیریت برنامه های تدوین شده سالانه و نیز نگهداشت سیستم های مدیریتی، انرژی و GIS است که خوشبختانه تاکنون حجم بالایی از اهداف مورد نظر شامل برنامه های تعمیراتی و رفع مشکلات عملیاتی سال 97 محقق شده است.
به گفته مقدم بيگلريان، پروژه های متعددی نیز تحت مسئولیت این معاونت اجرا می شوند که مهم ترین آنها در سال گذشته، شامل ساخت مهمانسرا در مجموعه تاسیسات تقویت فشار گاز ساوه، ساخت مجموعه مسکونی برای همکاران در مرکز بهره برداری کوه نمک و تاسیسات ذخیره سازی سراجه قم، راه اندازی سیستم اعلام حریق در تاسیسات ذخیره ساز ی سراجه، احداث ایستگاه مخابراتی کمرکوه قم و ممیزی فنی انرژی در تاسیسات می شود که با وجود مشکلات نقدینگی گاه تا پایان سال گذشته به بهره برداری رسیدند و مابقی نیز از پیشرفت مناسبی برخوردارند.
وی درباره تمرکز بر کنترل اقدام های تعمیراتی می گوید: با توجه به بهره برداری از نرم افزار CMMS برنامه های تعمیراتی در حوزه تاسیسات تقویت فشار و ذخیره سازی به دقت کنترل می شود و تعامل بسیار خوبی با حوزه های مرتبط به ویژه واحد تعمیرات اساسی منطقه وجود دارد که با استقرار نرم افزار IPCMMS، این مهم در بخش خطوط لوله نیز به صورت سیستماتیک محقق خواهد شد. با توجه به تاکید مدیریت شرکت انتقال گاز ایران در بهینه سازی سیستم ها PM OPTIMIZATION به منظور بهینه سازی نگهداری و تعمیرات نیز در دستور کار قرار دارد و به عنوان پایلوت برای توربوکمپرسور MAN قم2 در حال انجام است، همچنین فعال بودن و توجه خاص به CM، به عنوان یکی از فاکتورهای مهم کاهش هزینه های تعمیراتی به شمار می آید.
بیگلریان، بهره گیری از نرم افزارهای سیستمی را در سایر بخش های تحت مسئولیت از جمله مدیریت انرژی، GIS و EDMS یادآور می شود و می گوید: پروژه مدیریت دانش در این منطقه اجرا و نرم افزار آن استقرار یافته و امید است با اجرای پروژه یکپارچه سازی از سوی مدیریت منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران، این مهم نیز مورد استفاده قرار گیرد.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه سه، یکی از فعالیت های مهم این معاونت را اقدام های مربوط به تاسیسات ذخیره سازی سراجه در بخش های تزریق و پالایش عنوان می کند و می افزاید: سراجه، نخستین مجموعه ذخیره سازی کشور تلقی می شود و به دلیل نبود تجربیات قبلی، طراحی و اجرای آن از پیچیدگی های خاصی برخوردار است؛ از این رو با اشتراک مساعی همکاران معاونت و نیز واحدهای مهندسی و بازرسی و اچ اس ای، تاسیسات ذخیره سازی سعی در رفع مشکلات شده، اما لازم است با تدوین شرح خدمات گسترده، از خدمات مشاور برای رفع مشکلات، بهینه سازی و امکان افزایش ظرفیت سایت پالایش استفاده شود که این پروژه هم اکنون در مرحله انتخاب مشاور قرار دارد.
تأمین تجهیزات صنعت گاز از سازندگان داخلی
وی با اشاره به این که پیشتر تامین قطعات در جریان تعمیرات اساسی با صرف هزینه های گزاف میسر می شد، می گوید: تحریم ها و دیگر محدودیت ها سبب بروز مشکلات فراوان در پروسه تامین کالا می شد، اما همکاران ما توانستند با همکاری شرکت های توانمند داخلی بسیاری از قطعات اساسی را بومی سازی کنند و خوشبختانه با توجه به نظام مند شدن کمیته خودکفایی کالا در شرکت ملی گاز ایران و تشکیل و فعالیت این کمیته در منطقه، شناسنامه دار کردن قطعات و تجهیزات ساخته شده قبلی و ساخت داخل کالا نیز، از فعالیت های مهم کمیته یادشده خواهد بود.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه سه با اشاره به دشواری های کار در این مجموعه می گوید: از آنجا که شرکت انتقال، سازمانی وظیفه ای و بهره بردار است و جریان انتقال گاز باید مستمر و پایدار برقرار باشد؛ از این رو فعالیت های عملیاتی و نیازهای فنی آن ها نیز نمی تواند زمان زیادی داشته باشد و بالطبع ما نیز با وجود محدودیت هایی که وجود دارد، ناچاریم همیشه همه توان خود را به کار گرفته و خدمات مورد نیاز همکاران را در کوتاه ترین زمان ممکن ارائه دهیم که این موضوع با همکاری مجموعه همکاران پرتلاش این معاونت و استفاده از ظرفیت بالای تخصصی همکاران حوزه های عملیاتی و گاه خدمات بیرونی محقق می شود.
صرفه جويي در هزينه ها با داخلي سازي تجهيزات
در ادامه، معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه سه، با اشاره به اينکه فعاليت هاي تعمير و نگهداري از ابتداي سال آغاز مي شود، مي گويد: براي اينکه تاسيسات در پاييز و زمستان در بهترين شرايط عملياتي قرار داشته باشند، بايد اقدام های اورهال و نگهداري همه تاسيسات از مدت ها قبل به انجام برسد، ازاين رو، تعميرات اساسي 15 فروردين هر سال آغاز و 100 درصد اهداف پيش بيني شده در بازه زماني هفت ماه محقق می شود.
رضا امامي درباره حجم بالاي فعاليت ها در بخش ذخيره سازي در معاونت عمليات ايستگاه ها تاکید می کند: در فصول گرم، گاز از طريق خطوط اصلي در مخزن ذخيره شده و در زمستان از طريق سايت ذخيره سازي سراجه 9 تا 10 ميليون مترمکعب گاز به خطوط اصلي تزريق مي شود. فرآيندهاي تزريق و برداشت در مخازن ذخيره سازي از پيچيدگي و حساسيت بالايي برخوردار بوده و نيازمند رعايت اصول ايمني و اجرا، از سوی کارشناسان کارآزموده و دقيق است.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه سه، درباره ويژگي هاي عمليات ايستگاه ها، نگهداري و اورهال تاسيسات مي گويد: حضور مهندسان باسابقه و خبره، از نقاط قوت مجموعه ماست که در تلفيق با نوآوري هاي همکاران جديد، ترکيبي کارآمد و پيشرو را در نيروي انساني معاونت پديد آورده، به طوري که این منطقه، کمترين مشکل را در انتقال مستمر گاز داشته است؛ باوجود اين به دليل گوناگوني برندهاي توربين در بخش تاسيسات، نياز به آموزش هاي حرفه اي براي به روز نگه داشتن اطلاعات و دانش فني اين عرصه تخصصي احساس مي شود.
امامي درباره موفقيت هاي معاونت عمليات ايستگاه ها در زمينه داخلي سازي تجهيزات مي گويد: محدوديت هاي تحريم سبب شد همکاران مجموعه در هم افزايي با شرکت هاي داخلي، ساخت قطعات و تاسيسات پيچيده و مهم را آغاز کنند؛ به گونه اي که امروزه سازندگان داخلي در سايه حمايت هاي وزارت نفت به درجه اي از پيشرفت رسيده اند که توانايي عرض اندام در منطقه را دارند. انواع مختلف فيلتر، اسکرابر، توربين ، کمپرسور و دراير هم اکنون در کارخانه هاي داخلي ساخته مي شود که خلق اين توانمندي هاي ارزشمند، مرهون تعامل دانشي همکاران ما و شرکت هاي خصوصي است. هم اکنون توانسته ايم با استفاده از توان متخصصان داخلي نوعي کارت که در سيستم هاي کنترل توربين بسيار کاربرد دارد، بسازيم. بومي سازي اين تجهيزات افزون بر صرفه جويي چشمگير در هزينه ها، اشتغال جوانان مستعد و هوشمند کشور و قطع وابستگي به کشورهاي غربي را در پي خواهد داشت.
صرفه جويي چشمگير با تعميرات در سرويس
در ادامه، مسئول هماهنگی عملیات خطوط لوله منطقه سه با بيان اينکه هنگام پيک مصرف در فصل زمستان بیش از 120 ميليون مترمکعب تنها در استان هاي تهران و البرز مصرف مي شود، مي گويد: اين موضوع ايجاب مي کند که همکاران خطوط لوله با پايش دائمي خطوط، تدابيري اتخاذ کنند که مشکلي در تامين گاز پايتخت و ساير شهرهاي تحت پوشش ايجاد نشود. افزون بر اين، عبور خطوط انتقال صادرات و همچنين خطوط انتقال گاز به شمال، شرق و غرب کشور از این منطقه، نشان از حساسيت عمليات در اين منطقه دارد.
به گفته بهمن رهروان، تاسيسات موجود در منطقه سه، در بخش خطوط لوله شامل سه هزار و 614 کيلومتر خط انتقال، 230 دستگاه شير قطع خودکار، 123 ايستگاه حفاظت کاتديک، 78 دستگاه لانچر و ريسيور، سه ايستگاه کنترل فشار است که در گستره هفت استان کشور قرار داشته که امور نگهداري و تعميرات اين تجهيزات زير نظر سه مرکز بهره برداري تهران، قزوين، ساوه و يک مرکز تعميرات در کوه نمک قم انجام مي شود.
مسئول هماهنگی عملیات خطوط لوله منطقه سه، با تشريح اقدام های پيشگيرانه اين مجموعه که در مسیر برنامه هاي پايداري جريان گاز در حال اجراست، مي گويد: اجراي پيگراني هوشمند يکي از اقدام هاي خوب مجموعه در سال هاي گذشته بوده است. در سال هاي گذشته براساس نتايج و گزارش هاي خروجي پيگراني هوشمند، تعميراتي فشرده را به انجام رسانديم؛ به طوري که سال گذشته، 709 شاخه لوله را پس از حفاري، بررسي کرديم که به تعمير و تعويض حدود 250 نقطه منجر شد. در بخش هاي سيويل نیز، پس از انجام بازديدهاي ادواري، نقاط بحراني شناسايي شده و حدود 43 مورد تعميرات در مورد اين نقاط به اجرا درآمد.
رهروان با برشمردن اقدام هاي شاخص تعميراتي منطقه سه در سال گذشته مي گويد: تعويض بخشي از خط لوله 56 اينچ ساوه از برنامه هاي مهم سال گذشته بود که کلاس خط لوله را از A به D رساند. با توجه به احداث ايستگاه جديد ساوه، نياز به ارتقای کلاس احساس مي شد که با اجراي سه ماه پروژه فشرده موفق به تعويض 470 متر از خط شديم. نصب لانچر ريسيور نيروگاه شهيد رجايي نيز، از ديگر برنامه هاي تعميراتي سال گذشته بوده است.
وی در تشريح برنامه هاي اجرا شده براي کاهش موانع پايداري شبکه مي گويد: با توجه به قديمي بودن و وجود انشعاب هاي فراوان در خط اول سراسري، 99 درصد انشعاب هاي اين خط را با رابط هاي جديد اجرا کرديم تا پايداري شبکه بيشتر شود. از سوي ديگر، با توجه به نتايج خروجي بازديدهاي ادواري از شيرهاي قطع خودکار، 22 مورد تعمير را نيز در بخش شير به اجرا رسانديم. در بحث پايداري شبکه نيز با توجه به قديمي بودن خط 40 اينچ اول سراسري، حدود 30 کيلومتر از پوشش هاي معيوب خط تعويض شد و اين درحالي است که در خط 30 اينچ اول تهران نيز، 10 کيلومتر از پوشش خط تعويض شد. افزون بر همه اين موارد، ارزيابي پوشش و برطرف کردن معايب خطوطي که قابليت پيگراني ندارند و پيگراني تميز کننده خطوط فرعي به ميزان 623 کيلومتر از ساير اقدام ها در سال 96 بوده است.
مسئول هماهنگی عملیات خطوط لوله منطقه سه در پايان با بيان اينکه نگاه به مقوله تعميرات با آنچه در گذشته انجام مي شد، تفاوت اساسي پيدا کرده است، مي گويد: سابقا تنها نگاه فني غالب بود؛ درحالي که امروزه ارزيابي زيست محيطي، اقتصادي و اجتماعي نيز، اهميت فراواني دارد. انجام تعميرات در سرويس نيز از جمله برنامه هاي معاونت است به طوري که بدون قطع گاز، قطعه معيوب تعويض شود. اين گام مهم که صرفه جويي قابل توجهي در بر دارد، با تجهيز به دانش فني روز در دستور کار قرار گرفته و هم اکنون در خط سوم آذربايجان (خروجي ساوه) عملياتي شده است.
هرکارمند، يک خبرنگار
در ادامه، رئیس روابط عمومي منطقه سه عمليات انتقال گاز با بيان اينکه روابط عمومي هاي شرکت انتقال بايد راهبرد خود را متناسب با شرايط اقليمي و آداب و سنن منطقه تحت ماموريت، تدوين کنند، مي گويد: افکار عمومي بايد با نقش آفريني مردم شکل بگيرد و اشاعه پيدا کند. اينکه ما محتوايي را پشت درهاي بسته و بدون مشارکت مخاطبان توليد کنيم و به مردم برسانيم، قطعا بازخورد خوبي نخواهد داشت؛ از اين رو سياست ما اطلاع رساني و فرهنگ سازي با مشارکت مردم است که در اين راستا شعار «هرکارمند، يک خبرنگار» را در گستره استان هاي تحت پوشش عملياتي کرده ايم.
به گفته مهدي ستايشگر، کارمندان ما مي توانند رويدادهاي عملياتي، ورزشي و فرهنگي محل کارشان را از طريق روابط عمومی به همکاران اطلاع رساني کنند. اين موضوع افزون بر پوشش لحظه اي اخبار سازمان، بازخوردهاي خوبي نظير ارتقای عوامل انگيزشي را رقم زده است.
وی درباره فرهنگ سازي حريم خط لوله می گوید: سابقا فرهنگ سازي در مدارس روستاهاي مجاور خطوط انجام مي شد که با توجه به صرف وقت و هزينه هاي بالا، دشواري رفت وآمد و نياز به تعداد بالاي نيروي انساني قابل توجيه و مقرون به صرفه نبود. اما از سال 94 تصميم گرفتيم در میان دانش آموزان مدارس نمونه شهر تهران فرهنگ سازي کنيم، زيرا اين آينده سازان در سال هاي آتي مي توانند در قواي سه گانه و مسئوليت هاي کليدي مملکت تاثيرگذار باشند. پس از اخذ مجوز از آموزش و پرورش، فرهنگ سازي در اين مدارس آغاز شده و معتقديم برنامه هاي درازمدت که براي سنين پايه طراحي شده اند؛ به گونه اي موثرتر و کارآمدتر به بار مي نشينند. در عين حال بنابر مذاکرات با دهياري ها مقرر شد فرهنگ سازي حريم در مدارس روستايي نيز با مشارکت دهياران انجام شود.
ستايشگر با اشاره به فاصله زياد استان هاي منطقه سه از يکديگر تاکيد مي کند: اخيرا ياردهاي عملياتي موظف شده اند فردي را براي پاسخگويي به استعلام هاي حريم به کار بگمارند، درحالي که سابقا افراد مجبور بودند براي اخذ استعلام هاي حريم از شهرهاي دور و نزديک به تهران بيايند. اکنون ياردهاي عملياتي که در هر شهر مستقر هستند، مي توانند خود راسا کار استعلام ها را انجام دهند و خدمتگزاري کنند.
رئیس روابط عمومي منطقه سه عمليات انتقال گاز، درباره اقدام های مجموعه تحت مسئوليتش در زمينه مسئوليت اجتماعي مي گويد: در بحث هاي طرح تکريم و نظام سرآمدي نيز ورود کرده و دستاوردهاي خوبي نظير کسب تنديس برنز در جشنواره طرح تکريم سال 94 را رقم زده ايم. پیش از ورود به فصل سرما وظيفه خود مي دانيم که اصول مصرف بهينه را به مردم گوشزد کنيم و سهمي هرچند کوچک در فرهنگ سازي داشته باشيم، ازاين رو، در مکاتبه با ائمه جمعه شهرهاي تحت پوشش، از آنها درخواست کرده ایم در خطبه ها موضوعات فرهنگي را منعکس کنند تا اين انرژي پاک و سبز براي نسل هاي آينده باقي بماند.
وی در پايان به روند شتابان توسعه روابط عمومي الکترونيک اشاره مي کند و مي گويد: براي همگام شدن با تحولات اخير در عرصه روابط عمومي سعي کرديم با برگزاري کلاس هاي آموزشي در زمينه هاي عکاسي، فيلمبرداري، فيلمنامه نويسي، کارگرداني و تدوين پاسخي مناسب به نيازهاي مخاطبان امروزي بدهيم. به داشتن نيروهاي متخصص و دلسوز در مجموعه خود افتخار و گاهي جاي خود را با آنان عوض مي کنم تا هم قدرت تصميم گيري و تصميم سازي ام بيشتر شود و هم توانايي تصميم گيري در همکارانم را تقويت کنم.
خودکفایی کالا در شرکت ملی گاز ایران و تشکیل و فعالیت این کمیته در منطقه، شناسنامه دار کردن قطعات و تجهیزات ساخته شده قبلی و ساخت داخل کالا نیز، از فعالیت های مهم کمیته یادشده خواهد بود.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه سه با اشاره به دشواری های کار در این مجموعه می گوید: از آنجا که شرکت انتقال، سازمانی وظیفه ای و بهره بردار است و جریان انتقال گاز باید مستمر و پایدار برقرار باشد؛ از این رو فعالیت های عملیاتی و نیازهای فنی آن ها نیز نمی تواند زمان زیادی داشته باشد و بالطبع ما نیز با وجود محدودیت هایی که وجود دارد، ناچاریم همیشه همه توان خود را به کار گرفته و خدمات مورد نیاز همکاران را در کوتاه ترین زمان ممکن ارائه دهیم که این موضوع با همکاری مجموعه همکاران پرتلاش این معاونت و استفاده از ظرفیت بالای تخصصی همکاران حوزه های عملیاتی و گاه خدمات بیرونی محقق می شود.
صرفه جويي در هزينه ها با داخلي سازي تجهيزات
در ادامه، معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه سه، با اشاره به اينکه فعاليت هاي تعمير و نگهداري از ابتداي سال آغاز مي شود، مي گويد: براي اينکه تاسيسات در پاييز و زمستان در بهترين شرايط عملياتي قرار داشته باشند، بايد اقدام های اورهال و نگهداري همه تاسيسات از مدت ها قبل به انجام برسد، ازاين رو، تعميرات اساسي 15 فروردين هر سال آغاز و 100 درصد اهداف پيش بيني شده در بازه زماني هفت ماه محقق می شود.
رضا امامي درباره حجم بالاي فعاليت ها در بخش ذخيره سازي در معاونت عمليات ايستگاه ها تاکید می کند: در فصول گرم، گاز از طريق خطوط اصلي در مخزن ذخيره شده و در زمستان از طريق سايت ذخيره سازي سراجه 9 تا 10 ميليون مترمکعب گاز به خطوط اصلي تزريق مي شود. فرآيندهاي تزريق و برداشت در مخازن ذخيره سازي از پيچيدگي و حساسيت بالايي برخوردار بوده و نيازمند رعايت اصول ايمني و اجرا، از سوی کارشناسان کارآزموده و دقيق است.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه سه، درباره ويژگي هاي عمليات ايستگاه ها، نگهداري و اورهال تاسيسات مي گويد: حضور مهندسان باسابقه و خبره، از نقاط قوت مجموعه ماست که در تلفيق با نوآوري هاي همکاران جديد، ترکيبي کارآمد و پيشرو را در نيروي انساني معاونت پديد آورده، به طوري که این منطقه، کمترين مشکل را در انتقال مستمر گاز داشته است؛ باوجود اين به دليل گوناگوني برندهاي توربين در بخش تاسيسات، نياز به آموزش هاي حرفه اي براي به روز نگه داشتن اطلاعات و دانش فني اين عرصه تخصصي احساس مي شود.
امامي درباره موفقيت هاي معاونت عمليات ايستگاه ها در زمينه داخلي سازي تجهيزات مي گويد: محدوديت هاي تحريم سبب شد همکاران مجموعه در هم افزايي با شرکت هاي داخلي، ساخت قطعات و تاسيسات پيچيده و مهم را آغاز کنند؛ به گونه اي که امروزه سازندگان داخلي در سايه حمايت هاي وزارت نفت به درجه اي از پيشرفت رسيده اند که توانايي عرض اندام در منطقه را دارند. انواع مختلف فيلتر، اسکرابر، توربين ، کمپرسور و دراير هم اکنون در کارخانه هاي داخلي ساخته مي شود که خلق اين توانمندي هاي ارزشمند، مرهون تعامل دانشي همکاران ما و شرکت هاي خصوصي است. هم اکنون توانسته ايم با استفاده از توان متخصصان داخلي نوعي کارت که در سيستم هاي کنترل توربين بسيار کاربرد دارد، بسازيم. بومي سازي اين تجهيزات افزون بر صرفه جويي چشمگير در هزينه ها، اشتغال جوانان مستعد و هوشمند کشور و قطع وابستگي به کشورهاي غربي را در پي خواهد داشت.
صرفه جويي چشمگير با تعميرات در سرويس
در ادامه، مسئول هماهنگی عملیات خطوط لوله منطقه سه با بيان اينکه هنگام پيک مصرف در فصل زمستان بیش از 120 ميليون مترمکعب تنها در استان هاي تهران و البرز مصرف مي شود، مي گويد: اين موضوع ايجاب مي کند که همکاران خطوط لوله با پايش دائمي خطوط، تدابيري اتخاذ کنند که مشکلي در تامين گاز پايتخت و ساير شهرهاي تحت پوشش ايجاد نشود. افزون بر اين، عبور خطوط انتقال صادرات و همچنين خطوط انتقال گاز به شمال، شرق و غرب کشور از این منطقه، نشان از حساسيت عمليات در اين منطقه دارد.
به گفته بهمن رهروان، تاسيسات موجود در منطقه سه، در بخش خطوط لوله شامل سه هزار و 614 کيلومتر خط انتقال، 230 دستگاه شير قطع خودکار، 123 ايستگاه حفاظت کاتديک، 78 دستگاه لانچر و ريسيور، سه ايستگاه کنترل فشار است که در گستره هفت استان کشور قرار داشته که امور نگهداري و تعميرات اين تجهيزات زير نظر سه مرکز بهره برداري تهران، قزوين، ساوه و يک مرکز تعميرات در کوه نمک قم انجام مي شود.
مسئول هماهنگی عملیات خطوط لوله منطقه سه، با تشريح اقدام های پيشگيرانه اين مجموعه که در مسیر برنامه هاي پايداري جريان گاز در حال اجراست، مي گويد: اجراي پيگراني هوشمند يکي از اقدام هاي خوب مجموعه در سال هاي گذشته بوده است. در سال هاي گذشته براساس نتايج و گزارش هاي خروجي پيگراني هوشمند، تعميراتي فشرده را به انجام رسانديم؛ به طوري که سال گذشته، 709 شاخه لوله را پس از حفاري، بررسي کرديم که به تعمير و تعويض حدود 250 نقطه منجر شد. در بخش هاي سيويل نیز، پس از انجام بازديدهاي ادواري، نقاط بحراني شناسايي شده و حدود 43 مورد تعميرات در مورد اين نقاط به اجرا درآمد.
رهروان با برشمردن اقدام هاي شاخص تعميراتي منطقه سه در سال گذشته مي گويد: تعويض بخشي از خط لوله 56 اينچ ساوه از برنامه هاي مهم سال گذشته بود که کلاس خط لوله را از A به D رساند. با توجه به احداث ايستگاه جديد ساوه، نياز به ارتقای کلاس احساس مي شد که با اجراي سه ماه پروژه فشرده موفق به تعويض 470 متر از خط شديم. نصب لانچر ريسيور نيروگاه شهيد رجايي نيز، از ديگر برنامه هاي تعميراتي سال گذشته بوده است.
وی در تشريح برنامه هاي اجرا شده براي کاهش موانع پايداري شبکه مي گويد: با توجه به قديمي بودن و وجود انشعاب هاي فراوان در خط اول سراسري، 99 درصد انشعاب هاي اين خط را با رابط هاي جديد اجرا کرديم تا پايداري شبکه بيشتر شود. از سوي ديگر، با توجه به نتايج خروجي بازديدهاي ادواري از شيرهاي قطع خودکار، 22 مورد تعمير را نيز در بخش شير به اجرا رسانديم. در بحث پايداري شبکه نيز با توجه به قديمي بودن خط 40 اينچ اول سراسري، حدود 30 کيلومتر از پوشش هاي معيوب خط تعويض شد و اين درحالي است که در خط 30 اينچ اول تهران نيز، 10 کيلومتر از پوشش خط تعويض شد. افزون بر همه اين موارد، ارزيابي پوشش و برطرف کردن معايب خطوطي که قابليت پيگراني ندارند و پيگراني تميز کننده خطوط فرعي به ميزان 623 کيلومتر از ساير اقدام ها در سال 96 بوده است.
مسئول هماهنگی عملیات خطوط لوله منطقه سه در پايان با بيان اينکه نگاه به مقوله تعميرات با آنچه در گذشته انجام مي شد، تفاوت اساسي پيدا کرده است، مي گويد: سابقا تنها نگاه فني غالب بود؛ درحالي که امروزه ارزيابي زيست محيطي، اقتصادي و اجتماعي نيز، اهميت فراواني دارد. انجام تعميرات در سرويس نيز از جمله برنامه هاي معاونت است به طوري که بدون قطع گاز، قطعه معيوب تعويض شود. اين گام مهم که صرفه جويي قابل توجهي در بر دارد، با تجهيز به دانش فني روز در دستور کار قرار گرفته و هم اکنون در خط سوم آذربايجان (خروجي ساوه) عملياتي شده است.
هرکارمند، يک خبرنگار
در ادامه، رئیس روابط عمومي منطقه سه عمليات انتقال گاز با بيان اينکه روابط عمومي هاي شرکت انتقال بايد راهبرد خود را متناسب با شرايط اقليمي و آداب و سنن منطقه تحت ماموريت، تدوين کنند، مي گويد: افکار عمومي بايد با نقش آفريني مردم شکل بگيرد و اشاعه پيدا کند. اينکه ما محتوايي را پشت درهاي بسته و بدون مشارکت مخاطبان توليد کنيم و به مردم برسانيم، قطعا بازخورد خوبي نخواهد داشت؛ از اين رو سياست ما اطلاع رساني و فرهنگ سازي با مشارکت مردم است که در اين راستا شعار «هرکارمند، يک خبرنگار» را در گستره استان هاي تحت پوشش عملياتي کرده ايم.
به گفته مهدي ستايشگر، کارمندان ما مي توانند رويدادهاي عملياتي، ورزشي و فرهنگي محل کارشان را از طريق روابط عمومی به همکاران اطلاع رساني کنند. اين موضوع افزون بر پوشش لحظه اي اخبار سازمان، بازخوردهاي خوبي نظير ارتقای عوامل انگيزشي را رقم زده است.
وی درباره فرهنگ سازي حريم خط لوله می گوید: سابقا فرهنگ سازي در مدارس روستاهاي مجاور خطوط انجام مي شد که با توجه به صرف وقت و هزينه هاي بالا، دشواري رفت وآمد و نياز به تعداد بالاي نيروي انساني قابل توجيه و مقرون به صرفه نبود. اما از سال 94 تصميم گرفتيم در میان دانش آموزان مدارس نمونه شهر تهران فرهنگ سازي کنيم، زيرا اين آينده سازان در سال هاي آتي مي توانند در قواي سه گانه و مسئوليت هاي کليدي مملکت تاثيرگذار باشند. پس از اخذ مجوز از آموزش و پرورش، فرهنگ سازي در اين مدارس آغاز شده و معتقديم برنامه هاي درازمدت که براي سنين پايه طراحي شده اند؛ به گونه اي موثرتر و کارآمدتر به بار مي نشينند. در عين حال بنابر مذاکرات با دهياري ها مقرر شد فرهنگ سازي حريم در مدارس روستايي نيز با مشارکت دهياران انجام شود.
ستايشگر با اشاره به فاصله زياد استان هاي منطقه سه از يکديگر تاکيد مي کند: اخيرا ياردهاي عملياتي موظف شده اند فردي را براي پاسخگويي به استعلام هاي حريم به کار بگمارند، درحالي که سابقا افراد مجبور بودند براي اخذ استعلام هاي حريم از شهرهاي دور و نزديک به تهران بيايند. اکنون ياردهاي عملياتي که در هر شهر مستقر هستند، مي توانند خود راسا کار استعلام ها را انجام دهند و خدمتگزاري کنند.
رئیس روابط عمومي منطقه سه عمليات انتقال گاز، درباره اقدام های مجموعه تحت مسئوليتش در زمينه مسئوليت اجتماعي مي گويد: در بحث هاي طرح تکريم و نظام سرآمدي نيز ورود کرده و دستاوردهاي خوبي نظير کسب تنديس برنز در جشنواره طرح تکريم سال 94 را رقم زده ايم. پیش از ورود به فصل سرما وظيفه خود مي دانيم که اصول مصرف بهينه را به مردم گوشزد کنيم و سهمي هرچند کوچک در فرهنگ سازي داشته باشيم، ازاين رو، در مکاتبه با ائمه جمعه شهرهاي تحت پوشش، از آنها درخواست کرده ایم در خطبه ها موضوعات فرهنگي را منعکس کنند تا اين انرژي پاک و سبز براي نسل هاي آينده باقي بماند.
وی در پايان به روند شتابان توسعه روابط عمومي الکترونيک اشاره مي کند و مي گويد: براي همگام شدن با تحولات اخير در عرصه روابط عمومي سعي کرديم با برگزاري کلاس هاي آموزشي در زمينه هاي عکاسي، فيلمبرداري، فيلمنامه نويسي، کارگرداني و تدوين پاسخي مناسب به نيازهاي مخاطبان امروزي بدهيم. به داشتن نيروهاي متخصص و دلسوز در مجموعه خود افتخار و گاهي جاي خود را با آنان عوض مي کنم تا هم قدرت تصميم گيري و تصميم سازي ام بيشتر شود و هم توانايي تصميم گيري در همکارانم را تقويت کنم.
تشريح توانمندي هاي داخلي در گفت و گوي «مشعل» با مدير بازرگاني شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي
خودکفايي با طعم کاتاليست
آرزو عطايي ساخت داخل موضوعي است که ازچندين سال پيش به عنوان يک هدف راهبردي از سوي مقام معظم رهبري پيش روي اقتصاد کشور قرار گرفته است و صنعت نفت نيز اين موضوع را در جهت تحقق اقتصاد مقاومتي سرلوحه کار قرار داده است. مدير بازرگاني شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران درباره سياست هاي اين صنعت در کشور در بحث ساخت داخل مي گويد: مسير عبور از اقتصاد مقاومتي از حمايت از ساخت داخل و کالاي ايراني مي گذرد و در اين راه توجه به توانمندي هاي خودمان و به کارگيري همه ظرفيت هاي داخلي در جهت حمايت از توليدات ساخت داخل ضروري است. علي زيار در گفت وگو با «مشعل» ضمن اشاره به دستيابي 100 درصدي به دانش فني تمامي کاتاليست هاي مورد نياز صنعت پالايش و دستيابي به خودکفايي بيش از 80 درصدي در زمينه توليد تجاري کاتاليست هاي مورد نياز اين صنعت، از سياست هاي صنعت پالايش کشور به منظور تقويت شرکت هاي داخلي و ساز و کار شکل گيري اين تفکر مي گويد که مشروح آن را مي خوانيد.
آقاي زيار، تفکر اقتصاد مقاومتي در صنعت نفت از چه زمان مورد توجه قرار گرفت؟
به دليل حياتي بودن نيازهاي صنعت نفت در بخش تجهيزات و قطعات، توجه به ساخت داخل و حمايت از توانمندي شرکت هاي داخلي سال هاست که مدنظر قرار گرفته و تفکر اقتصاد مقاومتي نيز، در ذهن مديران و کارکنان آن نهادينه شده است. خوشبختانه امروزه بسياري از مديران و مجريان صنعت نفت سعي دارند در پروژه ها و در بحث پايداري ظرفيت تاسيسات از حداکثر توان ساخت داخل و کالاي ايراني استفاده کنند، به تبع اين تفکر در صنعت پالايش نيز رايج شده است. معاونت پشتيباني از ساخت داخل در مديريت بازرگاني شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران هم اکنون به شکلي مستمر، بحث استفاده از حداکثر توان ساخت داخل را پيگيري و راهبري مي کند.
مهم ترين برنامه هاي اين معاونت در زمينه حمايت از ساخت داخل چه بوده است؟
پشتيباني از پروژه هاي طراحي و ساخت تجهيزات و ماشين آلات، پشتيباني از پروژه هاي ساخت و توليد کاتاليست ها و مواد شيميايي در مقياس پايلوت و صنعتي، پيگيري و به کارگيري کالاها و تجهيزاتي که براي اولين بار در داخل کشور توليد شده، تعامل با سازندگان و توليدکنندگان به منظور بهبود مستمر توليدات داخلي، نشست هاي کارشناسي با انجمن هاي سازندگان و توليدکنندگان به منظور ايجاد کنسرسيوم هاي تخصصي، راهبري ساخت داخل (تجهيزات راهبردي صنعت نفت)، مشارکت فعال در تهيه فهرست ممنوعيت واردات کالاهاي داراي توليد مشابه داخلي، از اقدام هاي معاونت پشتيباني از ساخت داخل در مديريت بازرگاني بوده است. اين معاونت پس از بررسي و شناسايي نيازها و خدمات فني مهندسي و عملياتي مورد نياز واحدهاي تابعه و ارزيابي فني- بازرگاني و توانمندي سازندگان داخلي از طريق برگزاري جلسات کارشناسي و بازديدهاي ميداني از کارخانه ها و کارگاه هاي توليدي آنها، در صورت داشتن شرايط لازم، توليدکنندگان و تامين کنندگاني را که در سامانه تامين الکترونيک کالاي صنعت نفت ثبت نام کرده اند، به واحدهاي عملياتي مربوطه معرفي مي کند.
اقدامات اجرايي در اين زمينه چه بوده است؟
همراهي و مساعدت با کميته فني بازرگاني دستگاه مرکزي وزارت نفت، تشکيل کميته فني بازرگاني دستگاه مرکزي در شرکت ملي پالايش و پخش با محوريت مديريت بازرگاني و به تبع آن اقدام به بازديد، ارزيابي صلاحيت و رتبه بندي تعداد 778 منبع به منظور تشکيل و انتشار فهرست بلند دستگاه مرکزي وزارت نفت، عقد قراردادهاي ساخت براي اولين بار ساخت توربين هاي بخار 60 و 1200 اسب بخار و قرارداد ساخت و خريد انبوه کاتاليست هاي steam reforming، zno، merox و اکتيوآلومينا بر اساس نياز 5 ساله شرکت ها به منظور حمايت از توليد و اشتغال زايي و عدم خروج ارز از کشور، هدايت و حمايت شرکت هاي توانمند به ساخت ساير کاتاليست هاي مورد نياز صنايع پالايش و ساخت کاتاليست هاي هايدروتريتينگ و تبديل کاتاليستي و ايزومريزاسيون در داخل کشور و قطع وابستگي، تشکيل بانک اطلاعات افزون بر 14 هزار قلم کالاي ساخت مرتبه نخست در سطح شرکت هاي تابعه، استحصال فلزات گرانبها کاتاليست هاي مستعمل تبديل کاتاليستي از جمله پلاتين از سوي شرکت هاي داخلي و عدم ارسال اين کاتاليست هاي مستعمل به خارج براي استحصال و استقرار سامانه تامين الکترونيک کالا در شرکت هاي تابعه شرکت ملي پالايش و پخش در جهت شفافيت معاملات و حمايت از ساخت داخل، از مهم ترين فعاليت هاي مديريت بازرگاني بوده است.
تاکنون چه کالاهايي با حمايت مديريت بازرگاني شرکت به مرحله توليد رسيده است؟
ساخت کاتاليست ها شامل ريفورمينگ بخار، اکسيد روي، مرکاپتان زدا، بازيابي گوگرد، ايزومريزاسيون، نفتا ريفورمينگ، هايدروتريتينگ ديزل و نفت سفيد، همچنين ساخت انواع رنگ ها و پوشش هاي صنعتي، تعليق شکن، بايوسايد، ضدرسوب و ضدخوردگي، امولسيفاير، مولکولارسيوهاي صنعتي و ساخت مخازن و لوله هاي کامپوزيت grv، grp، frp، انواع مکانيکال سيل، انواع شيرآلات و اتصالات، انواع روغن توربين، پره هاي توربين، توربين هاي بخار، کنترل ولو، ميترهاي اندازه گيري جريان سيال و ساخت بعضي کمپرسورها و پمپ ها از مهم ترين کالاهاي توليدي بوده است.
در بحث توليد کاتاليست ها به چه ميزان از خودکفايي دست پيدا کرده ايم؟
در بخش توليد کاتاليست ها زنجيره اي از سازندگان داخلي، مجموعه هاي پالايشگاهي، مجموعه هاي پژوهشي و مجموعه هاي آزمايشگاهي فعاليت کرده و خوشبختانه دانش فني تمام کاتاليست هاي موردنياز صنعت پالايش به صورت کامل کسب شده است و همه نمونه هاي موردنياز در صنعت پالايش در مقياس آزمايشگاهي توليدشده و در مقياس پايلوت تست هاي لازم با موفقيت انجام شده و خوشبختانه مورد تاييد مراکز زيربط قرار گرفته است. در زمينه توليد کاتاليست هاي موردنياز صنعت پالايش در مقياس صنعتي و تجاري سازي به 80 درصد خودکفايي رسيده ايم و 20 درصد باقيمانده نيز به زودي با توليدکننده هاي داخلي محقق خواهد شد. هم اکنون در حال همکاري با توليدکنندگان داخلي هستيم و توليدکننده ها نيز در حال تجهيز خطوط توليد خود هستند تا مابقي نيازهاي ما در اين بخش به توليد صنعتي برسد و تامين شود. در اين زمينه به 100 درصد خودکفايي داخلي دست پيدا خواهيم کرد که اميدواريم بخش زيادي از اين اقدام با همکاري سازندگان داخلي و تجهيز خطوط توليد در سال جاري به نتيجه برسد.
آيا مديريت بازرگاني از کالاهايي که براي بار اول توليد مي شوند، حمايت مي کند؟
بله، يکي از فعاليت هاي ما حمايت از ساخت کالاها و تجهيزاتي است که براي اولين بار ساخته مي شود. تلاش مي کنيم اين کالاها را در مجموعه ها به صورت ميداني به کارگرفته و فرهنگ استفاده از کالا و تجهيز داخلي را ايجاد کنيم. بارگذاري کالا براي اولين بار و در مدار سرويس قرار دادن آن، نظارت، پايش و استخراج نتايج و تحليل آن به صورت دائم، بهبود بخشي و به کارگيري مجدد در سطح شرکت ها با اعتماد کامل، از جمله اقدام هاي ما در اين بخش است که مربوط به شرايطي مي شود که تاييد اوليه کالا، تست آن در بخش آزمايشگاهي و پايلوت انجام شده و کالا به توليد صنعتي رسيده، اما براي بار اول است که در محيط عملياتي به کارگرفته مي شود و اينجاست که به عملکرد نهايي دست مي يابيم.
الزام هاي قانوني که براي حمايت از ساخت داخل به کار مي گيريد، شامل چه مواردي است؟
بخشي از گله مندي هايي که توليدکنندگان دارند، اين است که کالاهاي خارجي مشابه ساخت داخل در برخي قسمت هاي صنعت در حال استفاده است که مديريت بازرگاني با همکاري سازندگان داخلي اين موارد را شناسايي کرده است و قانون استفاده از حداکثر توان ساخت داخل را پيگيري مي کند، همچنين از طريق همکاران در وزارتخانه و ساير بخش هاي صنعت نفت، موارد ممنوعيت واردات کالاي خارجي مشابه ساخت داخل را پيگيري و فهرستي از کالاهايي را که واردات آنها ممنوع است تهيه مي کنيم. تا از طريق وزارتخانه هاي مربوطه اين کالاها ثبت سفارش نشود. براي اين منظور بانک هاي اطلاعاتي تهيه شده است که تعامل بيشتري بين مديريت بازرگاني و مصرف کنندگان ايجاد مي کند و کالاهايي که ساخت داخل آن به لحاظ کيفي و کمي به خودکفايي 100 درصدي رسيده است، در کانال ممنوعيت واردات قرار مي گيرد. در اين حوزه حدود 300 گروه کالايي شناسايي شده اند که در بحث نظام تعرفه گذاري مورد حمايت قرار گرفته و کالاهاي مشابه آنها در فهرست ممنوعيت خريد خارجي قرار بگيرند. اين سياست ها همچنين از طريق نظام تعرفه گذاري اعمال مي شود تا زماني که کالاي داخلي جايگزين شود، از اين طريق کالاهايي را که در آنها به توانمندي دست پيدا کرده و به توليد رسيده ايم از طريق نظام تعرفه گذاري حمايت مي کنيم تا سازنده داخلي ما قدرت رقابت با محصول خارجي را داشته باشد و طوري نباشد که واردات کالاي خارجي بي کيفيت ارزان تر از توليدات داخلي ما باشد و سازنده داخلي آسيب ببيند.
اقدام هاي شما پس از شناسايي شرکت هاي توانمند داخلي چيست؟
پس از شناسايي و بررسي نيازمندي ها و خدمات فني- مهندسي مورد نياز خود با همکاري شرکت هاي تابعه، منابع را مورد ارزيابي قرار داده و با شناسايي شرکت هاي توانمند داخلي به سازندگان و توليدکنندگان کمک مي کنيم در فهرست سازندگان وزارت نفت قرار بگيرند؛ به همين منظور با همکاري وزارت نفت سامانه اي در صنعت نفت تحت عنوان سامانه تامين الکترونيک کالا طراحي شده است که در اين سامانه منابع صاحب صلاحيت که داراي توانمندي ساخت هستند، شناسايي، ارزيابي شده، امتيازدهي و رتبه دهي شده و در اين سامانه قرار مي گيرند. اين کار از سوي کميته فني– بازرگاني دستگاه مرکزي انجام مي شود که در چهار شرکت اصلي فعال است و با محوريت مديريت بازرگاني اين کميته در شرکت ملي پالايش و پخش نيز فعال است. منابع از طريق فراخوان در سامانه خوداظهاري مي کنند، سپس مدارک و مستندات آنها بررسي و بازديد از مجموعه هايشان انجام مي شود و پس از آن بر اساس شيوه نامه موجود ارزيابي آنها انجام مي شود و پس از امتيازدهي و رتبه دهي به معاونت مهندسي وزارت نفت معرفي مي شوند و پس از تاييد نهايي در فهرست بلند سازندگان داخلي قرار مي گيرند و همه مصرف کنندگان صنعت نفت، مي توانند فهرست اين سازندگان را به صورت الکترونيک ملاحظه و براي رفع نيازهاي خودشان به آنها رجوع و نيازهاي خودشان را برطرف کنند. سامانه تامين الکترونيک کالا يک سامانه يکپارچه در کل صنعت نفت است و همه زير مجموعه هاي صنعت نفت مکلف هستند معاملات خود را در مسير شفاف سازي از طريق اين سامانه انجام دهند. استقرار سامانه تامين الکترونيک کالا اتفاق خوبي بوده است که در صنعت افتاده و باعث تسريع و شفافيت در معاملات، ايجاد فرصت برابر براي همه شرکت هاي سازنده و در نهايت استفاده حداکثري از توان ساخت داخل شده است.
تاکنون چند سازنده از سوي کميته فني بازرگاني دستگاه مرکزي در شرکت ملي پالايش و پخش ارزيابي شده اند؟
تاکنون 778 منبع از طريق کميته فني بازرگاني دستگاه مرکزي در شرکت ملي پالايش و پخش بازديد و ارزيابي و امتياز دهي و رتبه دهي شده اند و در فهرست بلند دستگاه مرکزي قرار گرفته اند.
عمده نيازمندي هاي صنعت پالايش در چه بخش هايي است؟
مهم ترين نيازمندي هاي صنعت پالايش هم اکنون در برخي تجهيزات برقي ضد انفجار و سيستم هاي ابزاردقيق و کنترل و برخي تجهيزات ماشين آلات دوار است که در اين زمينه ها ظرفيت هاي خوبي براي تحقيقات و سرمايه گذاري در شرکت هاي داخلي وجود دارد. بيش از 80 درصد از نيازمندي هاي صنعت پالايش انتقال و توزيع در بخش حفظ ظرفيت و پايداري عمليات از طريق سازندگان داخلي تامين مي شود، اما در پروژه هاي توسعه اي اين ميزان کمتر است.
خطوط لوله با رنگ مسئوليت اجتماعي
شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، يکي از زيرمجموعه هاي صنعت نفت است که با بهره گيري از14هزاركيلومتر خط لوله، 186 مركز انتقال نفت و 296 ايستگاه مخابراتي، روزانه حجم بالايي ازنفت خام و انواع فرآورده نفتي را در كشور انتقال مي دهد و سهمي بسزا درپايداري انرژي دارد. اين شرکت افزون برانتقال روزانه ميليون ها ليترانواع فرآورده نفتي و حرکت دادن آن در طول هزاران کيلومترخط لوله، به مسئوليت اجتماعي نيز توجه ويژه دارد واين مهم را در قالب بسيج سازماني انجام مي دهد. حسين حيدري، فرمانده حوزه مقاومت بسيج شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، مناسب ترين گزينه براي تشريح فعاليت هاي بسيج اين شرکت درحوزه مسئوليت هاي اجتماعي است. آنچه مي خوانيد، ماحصل گفت وگو با او دراين حوزه است.
حيدري که31سال ازعمرخود را در بخش هاي مختلف خطوط لوله و مخابرات نفت گذرانده است، درباره مسئوليت اجتماعي از منظربسيج اين شرکت مي گويد: بسيج شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت به موازات مسئوليت خطير و بدون وقفه انتقال فرآورده هاي نفتي به نقاط مختلف کشور، عمل به مسئوليت اجتماعي را سرلوحه کارخود قرارداده و دراين مسيرگام هاي بلندي برداشته که کمک رساني به مردم آسيب ديده استان کرمانشاه در زلزله سال گذشته، نمونه اي ازآنهاست. او زلزله را نه خود جنگ، اما شبيه به شرايط جنگي توصيف مي کند و مي افزايد: دراين شرايط که عده اي، عزيزان خود را ازدست مي دهند و خانه و کاشانه مردم به تلي ازخاک بدل مي شود، حضورافراد آموزش ديده و کمک رساني به آنان، نقش بسيارمهمي دارد.
ارسال 860 كانكس به غرب كشور
درپي زلزله کرمانشاه وخسارت هاي جاني ومالي آن، به دستورمقام معظم رهبري امدادرساني به مردم آسيب ديده، ابعاد گسترده تري مي گيرد و نيروهاي امدادرسان به مناطق مختلف ازجمله سرپل ذهاب گسيل مي شوند.
درکناراعزام نيروهاي عملياتي امدادرسان و ارسال کمک هاي مردمي به مناطق زلزله زده، بسيج شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت نيز به عنوان عضوي کوچک ازصنعت نفت و جامعه بزرگ ايران، باهدف عمل به مسئوليت اجتماعي، درمنطقه سرپل ذهاب حضور مي يابد و امدادرساني به زلزله زدگان ازهمان ساعات ابتدايي وقوع اين حادثه تلخ در دستور کار قرار مي گيرد.
حيدري در اين باره نيز مي گويد: جمع آوري و دپوي اقلام در مرکزانتقال نفت پايطاق، تهيه، جمع آوري وارسال 860 کانکس به منطقه سرپل ذهاب براي اسکان مردم آسيب ديده، همچنين ساخت 76باب سرويس بهداشتي و حمام درنقاط مختلف سرپل ذهاب، بخشي ديگر از فعاليت هاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت در حوزه مسئوليت اجتماعي است.
وي درباره ديگرظرفيت هاي نيروهاي اعزامي به مناطق زلزله زده تصريح مي کند: ضرورت هاي مناطق زلزله زده ايجاب مي کرد تا افزون برموارد ياد شده، به بخش هاي ديگر مانند سيم کشي برق منازل و احداث سايت بلوک زني با ارسال دو دستگاه بلوک زن از منطقه اصفهان نيز توجه شود.
ارسال بيش ازيک کاميون شامل دهها دستگاه آبگرمکن، همچنين جمع آوري و ارسال بيش از10 تريلي سيمان و پنج کاميون کاشي سراميک به مناطق زلزله زده، ديگر اقدام هايي است که حيدري از آنها به عنوان بخش ديگري از فعاليت هاي خطوط لوله ومخابرات نفت درحوزه مسئوليت اجتماعي ياد مي کند.
آب رساني به مناطق جنوبي کشور
حيدري اصالتا اصفهاني است و زاينده رود پرآب گذشته را که اين روزها حال خوشي ندارد، به ياد دارد و خوب مي داند آب به خصوص از نوع آشاميدني آن که مردم خوزستان تا مدتي پيش با آن به دليل مواردي مانند شوري و گل آلود بودن مشکل داشتند، چه موهبتي است.
وي مي گويد: بحران كم آبي استان خوزستان و مشكلاتي مانند شوري آب، گل آلود بودن آن، همچنين در دسترس نبودن آب سالم و آشاميدني موجب اختلال درزندگي مردم اين استان شده بود؛ به همين دليل گروه جهادي حوزه مقاومت بسيج شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران بانگاه سازنده درقالب مسئوليت اجتماعي، همزمان بااعلام بحران آب درجنوب كشورازسوي رسانه ها، با اعزام به مناطق جنوبي کشور، فعاليت در زمينه آب رساني را در دستور کارقرارداد؛ به طوري که تاکنون كمك هاي خوبي ازسوي هيئت مديره ستاد، همچنين، مديران و پايگاه هاي بسيج مناطق، به ويژه خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، ناحيه فني آبادان و كاركنان جهادگر انجام شده است.
حيدري برگه هاي يادداشت خود رانگاه مي کند تاچيزي ازقلم نيفتد؛ تمايل دارد بيشتر از تلاش همکارانش بگويد و ادامه مي دهد: اعزام روزانه دو تانكرآب رساني 30 هزار و19هزار ليتري به روستاهاي صيداوي، چويبده، سادات، تنگه 1، 2، 3 و... در سه نوبت، اعزام 5 تريلر آب معدني دو ليتري و توزيع آن بين اهالي روستاهاي حومه منطقه چوبيده وذوالفقاري آبادان، همچنين اعزام يك دستگاه تريلرحاوي 5تانكر پنج هزار ليتري آب به منظور استقرار دائم در روستاها، بخش هايي از فعاليت هاي حوزه آب رساني به مناطق جنوبي کشور است.
وي همچنين اعزام تيم جهادي بسيج براي آبرساني درمنطقه آبادان و خرمشهر، جمع آوري كمك هاي نقدي همكاران به منظورخريد ظروف 20 ليتري آب و توزيع ميان مردم روستاهاي خرمشهر و آبادان و...را از ديگر اقدام هاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت درحوزه مسئوليت اجتماعي برمي شمارد و در ادامه مي افزايد: اعزام تيم جهادي بسيج براي آب رساني درمنطقه آبادان وخرمشهر، جمع آوري كمك هاي نقدي همكاران به منظورخريد ظروف 20 ليتري آب و توزيع ميان مردم روستاهاي خرمشهر و آبادان و... از ديگر اقدام هاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت درحوزه مسئوليت اجتماعي است.
حرف هاي زيادي هست که گوياي فعاليت هايي غيراز انتقال فرآورده هاي نفتي با خط لوله است؛ حرف هايي که بخشي از آن رنگ و بوي سازماني دارد و بخشي ديگر به رنگ مسئوليت اجتماعي است، اما به اين بسنده مي شود که «بسيج» به عنوان يک نيروي مردمي سازمان يافته در دل سازمان ها توانسته است در هر دو جبهه موفق عمل کند.
روايت «مشعل» از ارائه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سليمان
بيمارستان نفت چشم و چراغ شهر اولين ها
مشعل - سميه راهپيما- بعد از کشف و استخراج نفت، کم کم نيروهاي متخصص از کشورهاي اروپايي به مسجد سليمان مي آيند و با افزايش تعداد کارکنان ساکن در اين منطقه به منظور ايجاد شرايط رفاهي بيشتر، اقدام به ساختمان سازي، ايجاد فروشگاه، باشگاه ورزشي و احداث بيمارستان مي کنند. اين در حالي است که چند سال در کمپ و چادر زندگي مي کردند. خدمات درماني اين منطقه، ابتدا در يک چادر ارائه مي شد؛ اما با گسترش فعاليت ها نياز به تاسيس يک بيمارستان احساس شد، از اين رو يک اتاق بستري و اورژانس به آن افزوده شد تا اين که در سال 1303 نخستين بيمارستان صنعت نفت با مجهزترين امکانات ساخته شد و عنوان نخستين بيمارستان خاورميانه را از آن خود کرد. به دليل وجود تجهيزات کامل در اين بيمارستان و پزشکان متخصصي که در آن بودند، هرکسي که بيماري نادري داشت، براي درمان به اين منطقه مي آمد. اين بيمارستان تا سال 1357 يکي از بهترين مراکز درماني کشور به شمار مي رفت؛ اما از آن زمان به دليل تغيير فناوري در استخراج نفت، اين منطقه با کاهش برداشت روبه رو شد و در مقابل، برداشت نفت در شهرهاي گچساران، اهواز و آغاجاري افزايش يافت. با کاهش برداشت نفت، نيروهاي متخصص از اين منطقه بيرون رفتند و بيمارستان کوچک تر شد؛ اما دوباره با آغاز جنگ تحميلي، اين بيمارستان به دليل دور بودن از حملات هوايي، اهميت پشت جبهه اي پيدا کرد. سال 68 بعد از جنگ تحميلي تمام بخش ها فعال بود و پزشکان هندي در آنجا فعاليت مي کردند؛ اما از سال 76 به بعد، چون وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي در هر منطقه اي شروع به ساخت بيمارستان کرده بود و هر روستايي مرکز بهداشت داشت، براي کاهش هزينه درمان صنعت نفت، شرايطي ايجاد شد تا کارکنان آن بتوانند علاوه بر استفاده از خدمات درماني که شرکت در اختيارشان مي گذاشت، از خدمات درماني مراکز ديگر نيز استفاده کنند. با اين ديدگاه، بيمارستان نفت مسجد سليمان رو به افول رفت. با توجه به اين که عمر زيادي از بيمارستان نفت مسجد سليمان گذشته است و ساختمان هاي آن ديگر استحکام روزهاي اول را ندارد، به ساخت بيمارستان جديد روي آوردند. نزديک به 20 سال است که اسکلت بندي آن انجام شده؛ اما نيمه کاره رها شده است. براي آشنايي بيشتر با ارائه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سليمان، هفته نامه«مشعل» به اين منطقه رفته و گزارشي ميداني تهيه کرده است که در ادامه مي خوانيد:
برای رفتن به مسجد سلیمان، به اهواز می روم و از طریق زمینی به مسیر خود ادامه می دهم و از گردنه هایی رد می شوم که هر کدامشان زیبایی و نماد خاص خود را دارند، کوه نماد استواری و استقامت است و خبر از مردمانی سخت کوش با زندگی سخت را می دهد.
بعد از گذشت 2 ساعت و نیم به این شهر که روزگاری به شهر اولین ها معروف بوده و عنوان دارنده نخستین بیمارستان، فرودگاه، راه آهن و.... را از آن خود کرده، وارد می شوم؛ اما دیگر خبری از فرودگاه و راه آهن در این منطقه نیست و به دلیل فرسودگی زیاد، غیر قابل استفاده شده است.
در شهری هستم که روزگاری رونق چشم گیری داشته و اکنون در سکوت به سر می برد. به سمت بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می روم. وقتی وارد محوطه آن می شوم، بافت قدیمی اش به چشم می خورد و با وجود بازسازی که بتازگی انجام شده، ترک های روی دیوار نشان از قدمت طولانی آن دارد.
«مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری زیادی در بیمارستان نفت مسجد سلیمان وجود دارد که با نگاهی گذرا به بیمارستان می توان به برخی از آنها پی برد، از آن جمله می توان به فرسودگی و قدیمی بودن ساختمان های اداری اشاره کرد. برای حل این مشکل قرار شده بود که بیمارستان جدیدی در بیرون از شهر ساخته شود که اسکلت بندی آن انجام شده؛ اما بنا به دلایلی، کاری انجام نشده است.» این بخشی از صحبت های روح الله مدیح، رئیس سلامت کار و طب صنعتی نفت مسجد سلیمان در زمینه مشکلات پیش روی بهداشت و درمان صنعت نفت این منطقه است.
طاقت فرسا بودن کار در هوای گرم، از دیگر مشکلات فعالیت در این منطقه است، از این رو بسیاری از کارکنان به دنبال انتقالی هستند تا به شهرهای دیگر بروند. گرمای زیاد، یکی از دلایلی است که باعث شده پوشش معاینات طب صنعتی نسبت به شهرهای مجاور پایین تر باشد. همچنین نبود امکانات رفاهی و ورزشی، انگیزه کار را از کارکنان این منطقه می گیرد.
وقتی صحبت از تعطیلی جایی به میان می آید، حتی اگر زمزمه هایی از آن باشد، انگیزه کارکردن را از کارکنان می گیرد. اکنون بیمارستان نفت چشم و چراغ این شهر است و کارکنان مناطق عملیاتی و خانواده های آن ها می گویند که اگر حادثه ای در مناطق عملیاتی پیش آمد، این بیمارستان خدمات رسانی می کند.
بیمارستان 22 بهمن این منطقه، شهری ها را پوشش می دهد و بیمارستان شفا برای تامین اجتماعی است و امید خانواده های نفتی نیز به بیمارستان نفت است و اگر تعطیل شود، بهداشت و درمان این منطقه رو به نابودی می رود. بیشترین استرس کارکنان این است که مبادا اتفاقی که برای کارکنان ماهشهر افتاد و از خانواده صنعت نفت جدا شدند، برایشان پیش بیاید.
بهداشت محیط نیز زیر مجموعه سلامت کار و طب صنعتی است، اما در این زمینه نیز مشکلاتی وجود دارد. این قسمت سه کارشناس داشت که دو نفر از آن ها بازنشسته شدند و یکی دیگر نیز در آستانه بازنشستگی قرار دارد و اکنون در مرخصی پایان دوره است. با این اوصاف، دیگر کسی نیست که به مسائل بهداشتی رسیدگی کند.
بازنشسته شدن نیروهای قدیمی و نداشتن جایگزین برای آن ها ، از دیگر مشکلات کارمندانی است که باقی مانده اند؛ زیرا علاوه بر حوزه کاری شان، وظایف دیگری نیز از آن ها خواسته می شود که در دراز مدت، فرسودگی و کاهش انگیزه را به همراه دارد و نتیجه آن کم حوصلگی و کشمکش در کار می شود.
تقسیم وظایف در بین نوبت های کاری
کمبود نیرو در همه بخش های بیمارستانی وجود دارد؛ اما برخی قسمت ها توانسته اند با یک رویکرد جدید، این مشکل را حل کنند، در این زمینه نگین احمدی، مسئول آزمایشگاه بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجد سلیمان می گوید: «در گذشته کمبود نیرو داشتیم که با یک راه حل ساده توانستیم آن را حل کنیم. سختی کار روی یک نوبت کار بود؛ اما شرایطی فراهم کردیم تا کار در بین شیفت ها تقسیم شود و سنگینی کار بر دوش یک شیفت نباشد.»
این آزمایشگاه اکنون با موضوع برون سپاری روبه روست؛ زیرا تعداد مراجعان کم است و هزینه ای که برای نگهداری آزمایشگاه می شود، بیشتر است.
ارجاع برخی گرافی های رنگی به بیرون
دستگاه رادیولوژی این بیمارستان، تنها گرافی های ساده را انجام می دهد و گرافی های مربوط به دهان و دندان، OPG، رادیوگرافی سینه و.... بر اساس سیاست بهداشت و درمان صنعت نفت، به بیرون ارجاع داده می شود؛ زیرا این سازمان خدمات را بر اساس تعداد خانوارهای تحت پوشش در هر منطقه تعیین می کند. در این زمینه شیدا حسینی، مسئول رادیولوژی می گوید: «آمار مراجعه کنندگان این بخش در ماه به 150 نفر می رسد، به همین دلیل برای این که هزینه های زیادی به بیمارستان تحمیل نشود، برخی گرافی ها را به مراکز درمانی دیگر ارجاع می دهیم.»
این بخش با توجه به ماهیت کارش با اشعه در ارتباط است، از این رو مسئله حفاظت محیطی و فردی مورد توجه است و هر 6 ماه برای رفتن به مسجد سلیمان، به اهواز می روم و از طریق زمینی به مسیر خود ادامه می دهم و از گردنه هایی رد می شوم که هر کدامشان زیبایی و نماد خاص خود را دارند، کوه نماد استواری و استقامت است و خبر از مردمانی سخت کوش با زندگی سخت را می دهد.
بعد از گذشت 2 ساعت و نیم به این شهر که روزگاری به شهر اولین ها معروف بوده و عنوان دارنده نخستین بیمارستان، فرودگاه، راه آهن و.... را از آن خود کرده، وارد می شوم؛ اما دیگر خبری از فرودگاه و راه آهن در این منطقه نیست و به دلیل فرسودگی زیاد، غیر قابل استفاده شده است.
در شهری هستم که روزگاری رونق چشم گیری داشته و اکنون در سکوت به سر می برد. به سمت بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می روم. وقتی وارد محوطه آن می شوم، بافت قدیمی اش به چشم می خورد و با وجود بازسازی که بتازگی انجام شده، ترک های روی دیوار نشان از قدمت طولانی آن دارد.
«مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری زیادی در بیمارستان نفت مسجد سلیمان وجود دارد که با نگاهی گذرا به بیمارستان می توان به برخی از آنها پی برد، از آن جمله می توان به فرسودگی و قدیمی بودن ساختمان های اداری اشاره کرد. برای حل این مشکل قرار شده بود که بیمارستان جدیدی در بیرون از شهر ساخته شود که اسکلت بندی آن انجام شده؛ اما بنا به دلایلی، کاری انجام نشده است.» این بخشی از صحبت های روح الله مدیح، رئیس سلامت کار و طب صنعتی نفت مسجد سلیمان در زمینه مشکلات پیش روی بهداشت و درمان صنعت نفت این منطقه است.
طاقت فرسا بودن کار در هوای گرم، از دیگر مشکلات فعالیت در این منطقه است، از این رو بسیاری از کارکنان به دنبال انتقالی هستند تا به شهرهای دیگر بروند. گرمای زیاد، یکی از دلایلی است که باعث شده پوشش معاینات طب صنعتی نسبت به شهرهای مجاور پایین تر باشد. همچنین نبود امکانات رفاهی و ورزشی، انگیزه کار را از کارکنان این منطقه می گیرد.
وقتی صحبت از تعطیلی جایی به میان می آید، حتی اگر زمزمه هایی از آن باشد، انگیزه کارکردن را از کارکنان می گیرد. اکنون بیمارستان نفت چشم و چراغ این شهر است و کارکنان مناطق عملیاتی و خانواده های آن ها می گویند که اگر حادثه ای در مناطق عملیاتی پیش آمد، این بیمارستان خدمات رسانی می کند.
بیمارستان 22 بهمن این منطقه، شهری ها را پوشش می دهد و بیمارستان شفا برای تامین اجتماعی است و امید خانواده های نفتی نیز به بیمارستان نفت است و اگر تعطیل شود، بهداشت و درمان این منطقه رو به نابودی می رود. بیشترین استرس کارکنان این است که مبادا اتفاقی که برای کارکنان ماهشهر افتاد و از خانواده صنعت نفت جدا شدند، برایشان پیش بیاید.
بهداشت محیط نیز زیر مجموعه سلامت کار و طب صنعتی است، اما در این زمینه نیز مشکلاتی وجود دارد. این قسمت سه کارشناس داشت که دو نفر از آن ها بازنشسته شدند و یکی دیگر نیز در آستانه بازنشستگی قرار دارد و اکنون در مرخصی پایان دوره است. با این اوصاف، دیگر کسی نیست که به مسائل بهداشتی رسیدگی کند.
بازنشسته شدن نیروهای قدیمی و نداشتن جایگزین برای آن ها ، از دیگر مشکلات کارمندانی است که باقی مانده اند؛ زیرا علاوه بر حوزه کاری شان، وظایف دیگری نیز از آن ها خواسته می شود که در دراز مدت، فرسودگی و کاهش انگیزه را به همراه دارد و نتیجه آن کم حوصلگی و کشمکش در کار می شود.
تقسیم وظایف در بین نوبت های کاری
کمبود نیرو در همه بخش های بیمارستانی وجود دارد؛ اما برخی قسمت ها توانسته اند با یک رویکرد جدید، این مشکل را حل کنند، در این زمینه نگین احمدی، مسئول آزمایشگاه بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجد سلیمان می گوید: «در گذشته کمبود نیرو داشتیم که با یک راه حل ساده توانستیم آن را حل کنیم. سختی کار روی یک نوبت کار بود؛ اما شرایطی فراهم کردیم تا کار در بین شیفت ها تقسیم شود و سنگینی کار بر دوش یک شیفت نباشد.»
این آزمایشگاه اکنون با موضوع برون سپاری روبه روست؛ زیرا تعداد مراجعان کم است و هزینه ای که برای نگهداری آزمایشگاه می شود، بیشتر است.
ارجاع برخی گرافی های رنگی به بیرون
دستگاه رادیولوژی این بیمارستان، تنها گرافی های ساده را انجام می دهد و گرافی های مربوط به دهان و دندان، OPG، رادیوگرافی سینه و.... بر اساس سیاست بهداشت و درمان صنعت نفت، به بیرون ارجاع داده می شود؛ زیرا این سازمان خدمات را بر اساس تعداد خانوارهای تحت پوشش در هر منطقه تعیین می کند. در این زمینه شیدا حسینی، مسئول رادیولوژی می گوید: «آمار مراجعه کنندگان این بخش در ماه به 150 نفر می رسد، به همین دلیل برای این که هزینه های زیادی به بیمارستان تحمیل نشود، برخی گرافی ها را به مراکز درمانی دیگر ارجاع می دهیم.»
این بخش با توجه به ماهیت کارش با اشعه در ارتباط است، از این رو مسئله حفاظت محیطی و فردی مورد توجه است و هر 6 ماه یک بار حفاظت محیط از سوی بازرسان معاونت درمان بررسی می شود و حفاظت فردی را نیز خود تکنسین ها در زمان کار رعایت می کنند.
گلوگاه قانون
در اتاق امور بیمه دو پنجره وجود دارد که کارکنان این قسمت از این طریق، به ارباب رجوع ها پاسخ داده و کارهایشان را انجام می دهند. برخی کسانی که به این قسمت مراجعه می کنند، سن شان زیاد است و ممکن است کارکنان این قسمت چند بار یک موضوع را تکرار کنند تا او متوجه شود.
این بیمارستان علاوه بر ارائه خدمات درمانی به کارکنان صنعت نفت، با بیمه تامین اجتماعی نیز طرف قرار داد است و به بومیان منطقه نیز خدمات رسانی می کند.
در این زمینه سهیلا چانکی، مسئول امور بیمه گری، اعزام و بایگانی اسناد بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان که یکی از قدیمی های این بیمارستان به شمار می رود و از سال 68 کار خود را شروع کرده است، می گوید: «این قسمت مانند یک گلوگاه است که با دستورعمل و قانون سر و کار دارد و نمی توانیم خلاف آن عمل کنیم. برخی شرکت ها بر خلاف قانون به کارمندانی که خواهر بالای 20 سال سن دارند، خدمات درمانی ارائه می دهند که این خلاف قانون است و وقتی ما آن را اجرا می کنیم، با شکایت روبه رو می شویم.
همچنین بر اساس دستورعمل، به برخی درمان ها خدمات بیمه تعلق نمی گیرد، مانند لیرز، پوست و مو که جنبه زیبایی دارند یا این که هزینه کمی به خدمات دندانپزشکی تعلق می گیرد. به عنوان مثال هزینه کار دندانپزشکی 500 هزار تا یک میلیون تومان می شود، اما بیمه فقط 380 هزار تومان آن را پرداخت می کند و مابقی بر عهده خود بیمار است. همچنین این قسمت پذیرش تمامی درمانگاه ها را زیر نظر دارد و علاوه بر نیروهای شرکتی، به بومیانی که بیمه تامین اجتماعی هستند نیز خدمات رسانی می کند، اعزام به شهرهای دیگر هم داریم ، به طوری که بیماران چشم و پیوند کبد به شیراز و مابقی به تهران اعزام می شوند.»
کمبود پزشک متخصص
بخش اورژانس، یکی از مهم ترین قسمت های یک بیمارستان به شمار می رود که باید مراقبت های ویژه ای در آن صورت گیرد. به همین دلیل باید اتاق پرستار وسط و تخت های بستری نیز دورتا دور چیده شود؛ اما اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان چنین ویژگی ندارد و به دلیل بافت قدیمی آن، بخش های بستری، بخصوص مراقبت های ویژه از اتاق پرستار جداست و پرستار باید برای در جریان قرار گرفتن شرایط حال بیمار دائما در تردد باشد، همچنین این بیمارستان با کمبود پزشک متخصص رو به روست و بیمار باید برای مراحل بعدی درمان اعزام شود.
در این زمینه مینا فرش فروش، مسئول اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید: «سال هاست که به ما قول بیمارستان جدید را داده اند؛ اما هنوز اتفاقی در این زمینه نیفتاده و ما با وسایل و امکانات قدیمی کار می کنیم.»
کسب رتبه دو
پروانه امین پور، مدیر خدمات پرستاری می گوید: «هر سال تیم های ارزیابی به بیمارستان می آیند و قسمت های مختلف را درجه بندی می کنند، به همین دلیل یک واحد تریاژ در اورژانس راه اندازی کردیم تا وقتی کسی به این قسمت مراجعه می کند، یکسری فرم ها را پر کرده تا بر اساس آن خدمات بعدی داده شود. در بخش سی سی یو نیز بالاترین امتیاز را گرفته ایم. مسئول فنی آزمایشگاه و رادیولوژی نداشتیم که دو سه سالی است جذب کرده ایم و امتیاز آن را نیز گرفته ایم. بازسازی و استاندارد سازی های زیادی انجام داده ایم و توانسته ایم رتبه 2 را کسب کنیم.»
بیمارستانی پویا با جذب پزشک متخصص
قدمت بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجد سلیمان به بیش از 100 سال می رسد و نخستین شهر نفتی کشور به شمار می رود؛ اما در این زمینه با ناملایمت هایی روبه روست، یکی از آن ها اجرای طرح سلامت است که دیگر پزشکان طرحی نمی توانند به این بیمارستان بیایند. به همین دلیل، این بیمارستان با کمبود پزشک متخصص روبه روست. مثلا قسمت های اروتوپد، گوش و حلق و بینی و.... پزشک ندارد و بیماران برای تکمیل درمان، اعزام می شوند. در این زمینه افسانه راهداری، سرپرستار بخش داخلی جراحی بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید: «به دلیل کمبود پزشک، ممکن است یک متخصص تمام بیمارستان های شهر را پوشش دهد، از این رو بهتر است شرایطی فراهم شود تا پزشکان جدید استخدام شوند و بتوانیم بیمارستانی پویا داشته باشیم.با وجود کمبودهایی که داریم، درصد رضایتمندی بالاست و به بیماران غیر شرکتی نیز خدمات داده می شود. ماه گذشته 77 بیمار داشتیم که از این تعداد 72 نفر غیر شرکتی بودند.»
پذیرش بیمه سلامت
وحید خلفیان، از ساکنان شهر مسجد سلیمان است که بیمه سلامت دارد و از خدمات درمانی این بیمارستان استفاده می کند. او می گوید: «این بیمارستان، یکی از بیمارستان های قدیمی شهرمان است که به دلیل خدماتی که می دهد، هرگاه مشکلی برای خود یا خانواده ام ایجاد شود، به اینجا مراجعه می کنم.»
یکی دیگر از بیماران امیدوار صیفی پور، از بومیان روستای اندیکا توابع شهر مسجد سلیمان است که تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارد و در بخش داخلی جراحی بستری است، می گوید: «برخی بیمارستان ها دفترچه سلامت را قبول نمی کنند؛ اما این بیمارستان پذیرفته و من را پذیرش کرده است.»
توجه به روانشناس
روانشناسی نیاز به فرهنگ سازی دارد تا کسانی که ناراحتی روحی دارند، بتوانند به راحتی به یک روانشناس مراجعه کنند. در این زمینه فرانک احمد پور، روانشناس بالینی بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید: «بیشتر مشکلات شهر مسجد سلیمان به افسردگی باز می گردد که استرس و اضطراب شدید را به همراه دارد و ممکن است با عواقب جبران ناپذیری روبه رو باشیم. من به همراه چند نفر از همکارانم، توانستیم موضوع روانشناسی را در این منطقه جا بیندازیم؛ اما باز هم خیلی راه مانده تا این فرهنگ نهادینه شده و با دید مثبت تری به این قضیه نگاه شود. بیشترکسانی که به ما مراجعه می کنند، نیازمند توجه بیشتر هستند و وقتی برخورد خوبی با آنها می شود، دیگر نیازی به دارو ندارند. از همه مسئولان می خواهم که به کلینیک های مشاوره بیشتر توجه کنند.»
خارج کردن توده سه کیلویی
فریبا احمدی، سرپرستار اتاق عمل 27 سال سابقه کار دارد که 16 سال آن را در اتاق عمل کار کرده است. می گوید: «در این قسمت تخت سه شکن یا CPR، تخت احیای نوزاد، فن های فیلتر دار و... وجود ندارد که برخی از آن ها تا حدودی برطرف شده است. باید گفت که با وجود امکانات کم، کارهای بزرگی در این بیمارستان انجام می شود. مانند خارج کردن توده سه کیلویی از شکم یک خانم که خوشبختانه با موفقیت انجام شد.»
بیش از 80 درصد بیماران بومی هستند
مانیتوری روی میز مسئول قسمت سی سی یو قرار دارد که در آن شرح حال بیماران تخت های بستری مانند ضربان قلب، تنفس و.... دائما رصد می شود و به این طریق اگر بیمار یکی از تخت ها شرایط اضطراری داشته باشد، فوری متوجه شده و خدمات رسانی صورت می گیرد. این بخش با توجه به وظیفه سنگینی که بر عهده دارد، با کمبودهایی روبه روست. در این زمینه الهه حسینی، مسئول سی سی یو بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید:«با نبود پزشک متخصص و مقیم روبه رو هستیم و80 تا 90 درصد خدمات ما به بیماران غیرشرکتی است. با توجه به ساختار فرسوده بیمارستان برای به روز رسانی و کالیبراسیون کردن تجهزاتمان نمی توانیم بیشتر از این در ساختمان مانور دهیم.» حسین شیرازیان، یکی از کارکنان شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان است که به دلیل احساس درد در قفسه سینه در بخش سی سی یو بستری شده است. می گوید:« خدمات کارکنان خوب است، اما ساختمانش بسیار قدیمی و فرسوده است. ما یک بیمارستان بیشتر نداریم و به دلیل نداشتن پزشک متخصص برای برخی کارها باید به اهواز برویم .»
کمبود دندانپزشک
آلاله عوض پور، تکنسین دندانپزشک می گوید: «پر کردن تا دندان 5 در این کلینیک انجام می شود؛ اما پرکردن دندان های 6، 7 و 8 را به اهواز ارجاع می دهیم؛ زیرا هزینه بر و تخصصی است. به همین دلیل بسیاری از بیماران ناراضی هستند و فکر می کنند که پزشک نمی خواهد کارشان را انجام دهد. »
کمبود متخصص پوست
وقتی وارد پلی کلینیک های تخصصی می شویم، دیگر خبری از قدیمی بودن ساختمان نیست؛ زیرا بازسازی آن با ظرافت خاصی انجام شده و رنگ های شادی در آن به کار رفته است که این موضوع در روحیه کسانی که به این قسمت مراجعه می کنند، بسیار تاثیرگذار است.
مهناز عزیزی دوست 28 سال سابقه کار دارد و مسئول پلی کلینیک های تخصصی بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان است. می گوید: «کلینیک های تخصصی مانند مغز و اعصاب، اورولوژی، ارتوپد، زنان، اطفال، داخلی، چشم، قلب و عروق داریم که متخصصان چشم، ارولوژی، داخلی و مغز و اعصاب 4 روز در هفته حضور دارند؛ اما در زمینه متخصص پوست کمبود پزشک داریم.»
کار با دستگاه اکوی قدیمی
کلینیک قلب و عروق بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان، یک دستگاه اکوی قدیمی دارد که باید دستگاه جدیدی خریداری شود. در این زمینه خدا مراد ممبینی، متخصص قلب و عروق این بیمارستان می گوید:« عمده ترین مشکلی که این بخش با آن روبه روست، به دستگاه اکو باز می گردد که بسیار قدیمی است. چون بخش قلب، حساس است و بیماران آن به کمک ناگهانی نیاز دارند، بهتر است که بخش آی سی یو مجهز تر شود. اکنون 60 تا 70 درصد بیمارانی که به ما مراجعه می کنند، دچار نارسایی قلبی هستند، 20 درصد تشخیصی بوده و مابقی آنژیو دارند که به دلیل نداشتن دستگاه آن، به اهواز اعزام می شوند.»
استفاده نکردن از سامانه سیب
فریبا وطنی تبار، مسئول کلینیک پزشک خانواده بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان نیز می گوید: «در این قسمت با کمبود متخصص زنان و اقدام های پاراکلینیک مانند گرافی و سونوگرافی روبه رو هستیم. همچنین بر اساس دستور عمل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، نمی توانیم از سامانه سیب که برای وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور است، استفاده کنیم و اطلاعات به صورت محرمانه برای سازمان بهداشت و درمان ارسال می شود.»
موزه بیمارستان نفت
در پایان راه به انباری وارد می شوم که غبار روی وسایل آن نشسته است و نشان از قدمت بالای تجهیزات آن دارد. صحبت از انبار موزه بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان است؛ جایی که در آن تمامی لوازم پزشکی 100 سال پیش جمع آوری شده است تا بعد از تحویل، در مکانی مناسب در معرض بازدید عموم و علاقه مندان قرار گیرد. در این زمینه طوبی بهرامی، مسئول بخش موزه این بیمارستان می گوید: «منتظر هستیم که مکانی به ما داده شود تا بتوانیم وسایلی را که در این انبار جمع آوری شده در معرض بازدید علاقه مندان قرار دهیم که در این زمینه مدیر موزه ها و اسناد صنعت نفت قول مساعد داده است.
از این رو قرار شده تا تمامی لوازم از بخش های مختلف جمع آوری و به موزه آورده شود تا به آیندگان بگوییم که برای خودمان فرهنگ داشته ایم و پیشرفته بوده ایم.»
ایجاد ارزش افزوده با تکنولوژی های نوظهور
مشعل پرديس پژوهش و توسعه صنايع بالادستي نفت ، شامل سه پژوهشکده علوم زمين، مهندسي نفت ، مطالعات مخازن و توسعه ميادين و دو مرکز توسعه نرمافزارهاي بالادستي نفت و فناوري اطلاعات بالادستي نفت است.
اين پرديس با تکيه بر منابع انساني دانشي، باتجربه و کارآمد و همچنين تجهيزات دستگاهي مدرن و پيشرفته، با رويکرد کار گروهي سعي دارد تا با انجام پژوهشهاي بنيادي و کاربردي، مطالعات جامع، انجام خدمات علمي و آزمايشگاهي و مشاورههاي علمي و مديريتي، نيازهاي فناورانه صنعت نفت را در حوزه بالادستي برآورده کرده و معضلات عملياتي اين حوزه را در کشور برطرف کند.
عزت اله كاظم زاده که به تازگي مديريت پرديس پژوهش و توسعه صنايع بالادستي پژوهشگاه صنعت نفت را به عهده گرفته است، در گفت وگو با «مشعل»، برخي فعاليت ها و سياست هاي جديد اين پرديس را تشريح کرد و گفت: «اولويت اصلي اين پرديس، به كارگيري تكنولوژي هاي نوظهور و جديدي است كه براي صنعت، ايجاد مزيت رقابتي کرده و ارزش افزوده داشته باشد که در اين زمينه تشکيل و تقويت قطب هاي تخصصي بين رشته اي و چندرشته اي نظير ژئومکانيک نفت، با به کارگيري تمامي تخصص هاي مرتبط در برنامه کاري پرديس است.»
وي افزود: «ماموريت اصلي اين پرديس، رفع مشکلات و معضلات بخش هاي اکتشاف، ارزيابي، توسعه، توليد و حفاري است، بنابراين همه تخصص هاي مرتبط با حوزه فعاليت هاي بالادستي در اين پرديس تجميع شده كه از مزيت هاي آن به شمار مي رود. نيروي انساني با تجربه و متخصص با برخورداري از تمامي تخصص هاي مرتبط با زنجيره ارزش بالادستي و تجارب موفق گذشته، پشتوانه هاي مهم در فعاليت هاي اين مجموعه محسوب مي شود كه مي تواند با همكاري با ساير پرديس هاي پژوهشگاه، طرح هاي اثربخشي را براي صنعت نفت به انجام رساند.»
کاظم زاده ادامه داد: «حضور مستمر و تعامل با صنعت با هدف رفع تنگناها، مشكلات و چالش هاي موجود با انجام پروژه هاي كاربردي، مطالعاتي و فناورانه، با توجه به الزام هاي آتي و ايجاد شبکه فناوري با هدف تجاري سازي فناوري ها از مهم ترين فعاليت هايي است كه در دستور كار اين پرديس قرار دارد.»
رئيس پرديس بالادستي پژوهشگاه با اشاره به موفقيت هاي کسب شده در حوزه ازدياد برداشت در اين پرديس گفت: «ازدياد برداشت برخلاف ديگر فرايند ها، فرايندي زمان بر است و پژوهشگاه صنعت نفت توانسته در اين مسير، با ارائه چشم انداز طرح توسعه، غربال گري روش هاي ازدياد برداشت، مطالعات آزمايشگاهي و اجراي پايلوت، با انجام پروژه هاي متعدد، تجربيات ارزنده اي کسب کند.»
وي با بيان اين که اکنون مطالعات جامع بيش از 20 ميدان نفتي و گازي در کارنامه اين پرديس قرار دارد ، تاکيد کرد: «در اين زمينه توانمندي ها و قدمت ارائه سرويس ها، خدمات فناورانه و تحقيقات آزمايشگاهي مورد نياز براي ازدياد برداشت در حوزه زمين شناسي، مغزه، سيال، رسوب واکس، آسفالتين سيال، سيمان حفاري و انگيزش چاه با سيستم هاي پيشرفته آزمايشگاهي، مي تواند کمک زيادي به اين مهم کند و با توجه به هزينه بر بودن فرايندهاي ازدياد برداشت در مقياس ميداني، پس از غربالگري روش ها و انتخاب بهترين سناريوها، ناحيه اي به عنوان پايلوت از کل ميدان انتخاب شده و روش هاي ازدياد برداشت قبل از به کارگيري ميداني مورد استفاده قرار مي گيرد.»
کاظم زاده تصريح کرد: «مديريت پورتفوليوي کسب و کار در صنايع بالادستي، باعث شده تمامي فعاليت هاي اين حوزه، به صورتي ماهرانه و با كيفيت در پرديس بالادستي شکل گيرد.»
وي چابك سازي سازمان با هدف ايجاد سهولت در انجام پروژه هاي تحقيقاتي، کاربردي و همچنين توسعه فناوري هاي جديد را از ديگر برنامه هاي اين مجموعه برشمرد و گفت: «از آنجا كه شرکت هاي دانش بنيان در تمامي سازمان هاي معتبر دنيا حائز اهميت هستند، شكل گيري آن ها و استفاده از ظرفيت بخش خصوصي با هدف تجاري سازي فناوري هاي پژوهشگاه نيز يكي از موضوعاتي است كه هم اكنون در دستور كار قرار گرفته است. به اين منظور، مطالعه و بازنگري در فرايندهاي کاري، آموزش هاي تخصصي و ميان رشته اي ضمن خدمت به كاركنان و نيز بازار محور بودن كارها در اولويت هاي کاري اين پرديس خواهدبود.»
بهبود مستمر فرايند ارتباط با مشتريان
و ذي نفعان
رئيس پرديس بالادستي پژوهشگاه، وجود گروه مديريت ارتباط با مشتري (CRM) را از بخش هاي مورد توجه ويژه در پژوهشگاه اعلام کرد و گفت: «از طريق اين گروه، تمامي پارامتر هاي موجود در يك پروژه، از نگاه مشتريان مورد ارزيابي قرار مي گيرد و سه مولفه مثلث فضاي رقابتي يعني سرعت، کيفيت و هزينه را مي توان مورد قضاوت مشتري قرار داد، به طوري که نقاط ضعف و آسيب هاي موجود، شناسايي و بررسي شده و براي بهبود مستمر آن ها اقدام هاي لازم انجام مي شود.
وي قانع بودن به شرايط موجود و تمايل بر حفظ اين شرايط را تهديدي بزرگ براي مجموعه دانست و گفت: «مشتريان با انتظارات بالا، زمينه ساز ارتقاي سطح کيفي خدمات آزمايشگاهي و پروژه ها هستند و در مديريت ارتباط با مشتري، توجه خاص به درخواست هاي آنان در اولويت قرار دارد.»
کاظم زاده حرکت در مسير خط مشي مديريت پژوهشگاه مبني بر به کارگيري مولفه هاي اصلي رقابت در پژوهش هاي فناورانه حوزه بالا دستي را مورد تاکيد قرار داد و افزود: «علاوه بر سه عنصر کليدي سرعت، کيفيت و هزينه انجام پروژه ها، شناسايي فضاي كسب و كار، بسيار حايز اهميت است؛ چرا كه ارائه خدمات بايد بر اساس نياز صنعت و رسالت پژوهشگاه صورت گيرد.»
وي يكي از روش هاي كارآمد در سازمان ها را استفاده از شبكه هاي فناوري دانست و گفت: قطعا سازمان ها به تنهايي قادر به انجام تمامي فعاليت ها نيستند و اين امر را به خوبي مي توان در طرح «مدل سازي حوضه و سيستم هاي هيدروکربني خليج فارس و درياي عمان» شاهد بود كه شبكه اي از شركت هاي داخلي و خارجي و متخصصان مختلف بسياري از شركت ها با يكديگر همكاري کردند و حجم وسيعي از فعاليت ها، با رضايت کامل کارفرما و اثربخشي زياد انجام شد.»
رئيس پرديس بالادستي پژوهشگاه به برگزاري سمينار هاي يك روزه در سطح شركت ملي نفت ايران، با هدف مديريت دانش کسب شده و انتقال آن به صنعت از طريق اجراي کارگاه هاي آموزشي اشاره كرد و گفت: «يكي از برنامه هاي آتي پرديس بالادستي، برنامه ريزي براي حضور كارشناسان شركت هاي مختلف در پژوهشگاه است، از اين رو انتظار مي رود پژوهشگاه در حوزه فناوري هاي نوين پيشگام بوده و علاوه بر شناسايي آنها در سطح جهاني، در خلق و بومي سازي فناوري و ارائه خدمات به صنعت نيز پيشتاز باشد.»
وي تاکيد کرد: «اين پرديس با توجه به استفاده از خرد جمعي و مشارکت همه کارکنان در تصميم سازي، برنامه ريزي مناسب و استفاده حداکثري از ظرفيت ها و سرمايه نيروي انساني در توسعه فناوري مورد نياز صنعت نفت، ايجاد شبکه فناوري با همکاري و مساعدت ساير پرديس هاي پژوهشگاه در مرحله نخست و در ادامه همکاري با دانشگاه و همچنين تجربيات موفق گذشته، مي تواند چراغ راه مناسبي براي اجراي موثر طرح ها در صنعت نفت آينده باشد که در اين زمينه آشـنـايي مـسـتـمر کارکنان پژوهشگران با فناوري هاي جديد، مفيد و موثر خواهد بود.»
کاظم زاده همچنين با تاکيد بر نقش پژوهشگران به عنوان بازيگران اصلي، بر ضرورت ايجاد شبکه فناوري از طريق توسعه ارتباط با مرکز پژوهش صنعت نفت، دانشگاه ها و مراکز پژوهش و فناوري داخلي و خارجي و توسعه فضاي کسب و کار و تغيير ميدان بازي با توجه به ريسک هاي پيش رو تاکيد کرد و گفت: «به جرات مي توان گفت كه معضلات و مشکلات صنعت با راهکارها و فناوري هاي ديروز حل شدني نبوده، بلکه بايد همواره به صورت مستمر نگاهي به فناوري هاي جديد و به روز شده صنعت داشت و در اين مسير، بايد به بازارهاي تحقيق و توسعه کشورهاي همسايه كه به دنبال کليد رفع مشکلات صنعتي بوده اند، بيشتر توجه كرد.» رئيس پرديس بالادستي پژوهشگاه در پايان اظهار کرد: «شرکت ملي نفت ايران، پژوهشگاه را به عنوان مرکز پژوهش و توسعه خود مي داند تا خدمات خود را به صورت انحصاري به اين مرکز واگذار کند، ضمن اين که در تلاش است تا براي بقاي خود، نگاهي رقابتي به ساير رقبا نيز داشته باشد؛ زيرا بدون توجه به انتظارات مشتري، نمي توان نتيجه اي جز شکست در آينده را تصور کرد.»
ابتکار آزمايشگاه بهرگان در کنترل کيفيت نفت
خداحافظي با واردات مواد شيميايي پرمصرف و راهبردي
مشعل کيفيت نفت خام، يکي از فاکتورهاي اصلي ارزش گذاري اين کالاي استراتژيک است و ارتقاي کيفي نفت خام توليدي طبق استانداردهاي تعريف شده و متداول با بهينه سازي فرايند توليد در تاسيسات از نظر ميزان آب، نمک و هيدروژن سولفوره و کنترل آن در آزمايشگاه هاي پيشرفته نفت، آب و گاز صورت مي گيرد. با هدف آشنايي بيشتر با اين بخش مهم و حساس صنعت نفت، با علي ولي پور طيبي، معاون آزمايشگاه كنترل كيفيت نفت منطقه بهرگان گفت وگويي انجام شده که در ادامه مي آيد:
مهم ترين وظايف آزمايشگاه كنترل كيفيت نفت منطقه بهرگان چيست؟
آزمايشگاه منطقه بهرگان، آزمايش هاي كنترل كيفيت نفت را در چهار بخش توليد، واردات، ذخيره سازي و صادرات انجام مي دهد و اين عملكرد هم زمان در چهار حوزه ياد شده در سطح شركت ملي نفت ايران منحصربه فرد است.
سنجش ميزان كلر آلي در نفت خام صادراتي نيز از توانمندي هاي اين آزمايشگاه است كه در چندسال گذشته با پايش مستمر آن در سطح منطقه، از ساير شركت هاي زيرمجموعه وزارت نفت، به ويژه پژوهشگاه صنعت نفت و شركت هاي بازرسي بين المللي (به عنوان نماينده خريدار) نمونه هاي متعدد براي سنجش كلر آلي به اين آزمايشگاه فرستاده شده است. همچنين كنترل كيفيت گاز، آب مصرفي، پساب و مواد شيميايي تزريقي به طور منظم و برنامه ريزي شده در اين مركز انجام مي شود.
نحوه تطبيق نمونه گيري انواع نفت هاي سنگين و تناسب آن با نيازهاي مشتريان چگونه است؟
در منطقه بهرگان سه برند نفت بهرگانسر، نفت سروش و نوروز و نفت پارس (غرب كارون) وجود دارد. هر يک از اين نفت ها براي صادرات بر اساس مقاصد صادراتي، تاييديه هاي ويژه خود منطبق با استانداردهاي بين المللي را دارند.
مواد شيميايي آزمايشگاه منطقه بهرگان چگونه تامين مي شود؟
بيشتر مواد شيميايي مصرفي آزمايشگاه ها در بطري هاي 1 ليتري، 5/2 ليتري و يا 4 ليتري از گذشته هاي بسيار دور از كشورهاي اروپايي و يا شرق آسيا وارد مي شد که در اين سال ها، اين روند ادامه داشته است.
در صورتي كه در دو دهه اخير، با پيشرفت و توسعه صنعت پتروشيمي كشور، بسياري از مواد شيميايي به صورت صنعتي داخل كشور توليد مي شود؛ اما متاسفانه مواد توليد داخل در حجم با قيمتي نازل به کشورهاي ديگر فروخته مي شود و دوباره همان مواد، تنها با بسته بندي هاي بسيار شكيل، پس از دست به دست شدن چند واسطه، با قيمت بالاتر به آزمايشگاه هاي صنعتي فروخته مي شود. اين موضوع هم به لحاظ اقتصادي و هم حيثيتي، جاي بسي تامل و بررسي دارد و ضروري است که امكان سنجي استفاده بهتر از توانمندي هاي داخلي صورت گيرد.
فرايند جايگزيني مواد شيميايي داخلي به جاي مواد وارداتي در آزمايشگاه منطقه بهرگان چگونه است؟
از 18 ماه پيش، روند امكان سنجي در آزمايشگاه منطقه بهرگان را آغاز كرديم و ابتدا سراغ ماده پرمصرف زايلين رفتيم. در آزمايشگاه هاي منطقه بهرگان، به طور ميانگين ماهانه 18 بطري 4 ليتري از اين ماده مصرف داشتيم. هر بطري وارداتي در آن تاريخ، حدود 170 هزار تومان قيمت داشت. براي توقف اين روند، به سراغ توليدکننده هاي داخلي رفتيم و هر بشكه 220 ليتري زايلين را از پتروشيمي بندر امام به قيمت 800 هزار تومان خريداري کرديم که اگر معادل اين 220 ليتر را بطري 4 ليتري وارداتي مي خريديم، علاوه بر خروج ارز از كشور، بايد بيش از 9 ميليون تومان (بيش از 11 برابر) پرداخت مي كرديم.
زايلين در اين آزمايشگاه ها براي اندازه گيري ميزان BS & W نفت هاي فوق سنگين سروش طبق 4007-ASTM و همچنين در اندازه گيري ميزان نمك نفت طبق استاندارد IP77 و اندازه گيري ميزان آب همراه نفت هاي صادراتي طبق 4006-ASTM مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين تست ها ميزان ناخالصي آب همراه با زايلين اهميت دارد، بنابراين آب همراه هر دو زايلين اندازه گيري شد كه نمونه صنعتي داخلي به مراتب داراي درصد آب كمتري بود. در هر صورت طبق استاندارد، ميزان آب همراه به وسيله تقطير حذف و يا ميزان آن از نتيجه نهايي كسر مي شود.
به همين ترتيب، ما سراغ ساير مواد شيميايي مصرفي وارداتي رفتيم و در حال حاضر نيز در حال بررسي و امكان سنجي استفاده از توليدات داخلي به جاي مواد وارداتي هستيم و در چند مورد، اين جايگزيني انجام شده است. حدود يك سال با شناسايي ظرفيت هاي داخلي و مطالعات انجام شده، پيش رفتيم و پس از پايان امكان سنجي ها و ارزيابي ها بايد اعلام كنيم که در آزمايشگاه هاي منطقه بهرگان، هيچ ماده شيميايي پرمصرف استراتژيك وارداتي نداريم.
پيام تسليت درگذشت پيشکسوت روابط عمومي
کسري نوري، مديرکل روابط عمومي وزارت نفت در پيامي درگذشت ميرزابابا مطهري نژاد، رئيس فقيد انجمن روابط عمومي ايران را تسليت گفت. متن پيام به اين شرح است:
«ضايعه درگذشت پير و پيشکسوت عرصه ارتباطات و روابط عمومي، مرحوم ميرزابابا مطهري نژاد، رئيس فقيد انجمن روابط عمومي ايران را به خانواده محترم آن مرحوم، همکاران و جامعه روابط عمومي ايران تسليت و تعزيت عرض مي نمايم. حضور موثر وحرفه اي مرحوم مطهري نژاد درعرصه هاي گوناگون سياسي واجتماعي و روش و منش اخلاق گرايانه او در تمامي شئون کار و زندگي از او شخصيتي خوشنام، شريف و ممتازساخته بود که به حق مي تواند الگوي همه به ويژه فعالان عرصه روابط عمومي قرار گيرد. ازخداوند قادر متعال براي آن عزيز سفر کرده، آمرزش و رحمت واسعه الهي و براي بازماندگان صبر جميل و اجر جزيل مسئلت دارم.»
صرفه جويي 500 هزار ليتر سوخت مايع باگازرساني به نيروگاههاي کيش
با اجراي پروژه گازرساني به نيروگاه هاي جزيره کيش، روزانه در مصرف بيش از 500 هزار ليترسوخت مايع، صرفه جويي مي شود. بنابراعلام مديريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، درطرح گازرساني به نيروگاه هاي جزيره کيش، احداث 120کيلومترخط لوله انتقال گازبا قطرهاي 56، 32 و16اينچ، حد فاصل خط لوله هفتم سراسري انتقال گاز تا نيروگاه هاي جزيره کيش واحداث يک ايستگاه کاهش فشار گاز در نظر گرفته شده است. برپايه اين گزارش، مراحل اجرايي بخشي ازخط لوله 56اينچ وبخشي از مسيرخط لوله انتقال گاز درجزيره کيش ازمحل منابع داخلي شرکت ملي نفت ايران انجام شده است. باتوجه به محدوديت منابع مالي داخلي وبه استناد مصوبه جديد هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران، تامين منابع اعتباري باقي مانده شرح کار اين پروژه شامل تکميل احداث حدود 90 کيلومترخط لوله 56 اينچ حد فاصل خط لوله هفتم سراسري انتقال گازتا بندرگرزه، احداث حدود 20 کيلومتر خط لوله 32 اينچ انتقال گازدريايي ازبندرگرزه تا ساحل شمالي کيش و 10 کيلومترخط لوله16اينچ درجزيره کيش، ازطريق فاينانس و بازپرداخت هزينه هاي مربوط، ازمحل درآمد حاصل ازجايگزيني گازبا فرآورده هاي نفتي پيش بيني شده است. ظرفيت عملياتي نيروگاه هاي جزيره کيش شامل دو نيروگاه 170 مگاواتي شرکت آب و برق کيش درشمال جزيره ونيروگاه 60مگاواتي شرکت ماهتاب گستر درجنوب جزيره است که بخشي ازسوخت آنها از سال 1386 از گازهاي همراه نفت جزيره سيري تامين مي شود.
افزايش دسترسي به خدمات درماني بيمارستان نفت اهواز
رئيس بيمارستان بزرگ نفت اهواز از توسعه بخش هاي مختلف اين مرکز درماني و افزايش دسترسي به خدمات اين بيمارستان خبرداد. مهران کاوش بابيان اين که بازسازي واحدهاي قديمي و روزآمد کردن تجهيزات بيمارستان بزرگ نفت اهوازباهدف ارائه خدمات درماني متناسب باشأن کارکنان و خانواده هاي صنعت نفت انجام شده است، افزود: اين بيمارستان درسال 79راه اندازي شده است و هم اکنون با 263 تخت فعال شامل بخش هاي تخصصي و فوق تخصصي، انواع خدمات بهداشتي و درماني را به مراجعان ارائه مي کند. وي شمارمراجعان به بيمارستان بزرگ نفت اهواز در بخش هاي مختلف آن ازجمله اورژانس را 17هزار نفر درماه و تعداد اين مراجعان به کلينيک هاي تخصصي بيمارستان را نيز 21 هزار نفر در ماه اعلام کرد. به گفته وي هر ماه به طورميانگين 35 هزارنفر به 11 درمانگاه خانواده و 6 هزار نفر نيز به بخش دندانپزشکي اين بيمارستان مراجعه مي کنند. رئيس بيمارستان بزرگ نفت اهواز، بخش مداخله تهاجمي در بيمارستان بزرگ نفت اهواز را منحصر به فرد خواند و گفت: در اين بخش متخصصان با دو دستگاه آنژيوگرافي، خدمات درماني مورد نياز را ارائه مي دهند.
کاوش ادامه داد: بيمارستان نفت اهواز براي سال 97 برنامه هاي مختلفي درنظر گرفته که افزايش ضريب اشغال تخت ها، از مهم ترين آنها ست.
وي با اشاره به توسعه بخش هاي مختلف بيمارستان بزرگ نفت اهوازگفت: توسعه بخش آنژيوگرافي، مداخله تهاجمي اينترونشنال و بخش فوق تخصصي، از برنامه هاي امسال است که در دستور کار قراردارد.
رئيس بيمارستان بزرگ نفت اهواز از افزايش ظرفيت تخت دربخش آي سي يواين بيمارستان خبر داد وافزود: اين بخش هم اکنون با هشت تخت فعاليت مي کند ودرپي آن هستيم که اين تعداد به 13 تخت افزايش يابد.
وي همچنين ازتوسعه بخش دياليز بيمارستان بزرگ نفت اهواز خبر داد. کاوش با بيان اين که از ارجاع هرگونه آزمايش هورموني به خارج از اين مرکز بي نياز هستيم، تصريح کرد: شلوغ ترين آزمايشگاه درشهراهواز مربوط به بيمارستان نفت است که ماهانه نزديک به 15هزار مراجعه کننده دارد. رئيس بيمارستان بزرگ نفت اهواز درباره مراجعه بيماران از مراکز اطراف اهواز نيز گفت: اين بيمارستان پذيراي بيماران تحت پوشش از مراکز درماني شهرهاي آبادان، اميديه، ماهشهر و مسجد سليمان است.
ورود 6 هزار تن کالا به جزيره خارک
مديرامور بازرگاني شرکت پايانههاي نفتي ايران ازحمل و ورود 6 هزار و 575 تن کالا وتجهيزات مورد نياز صنعت نفت و مواد و مصالح ساختماني از مسير بوشهر به جزيره خارک در تيرماه امسال خبر داد. وليمحمد دهقانپور گفت: از اين مقدار بيش از 520 تن کالاي مورد نياز شرکتهاي نفتي مستقر درجزيره خارک و پنج هزار و 200 تن مواد و مصالح موردنياز شرکتهاي پيمانکاري طرف قرارداد با شرکتهاي نفتي مستقر در خارک وارد اين جزيره شده است. وي ادامه داد: دربازه زماني ياد شده با وجود مواج بودن خليجفارس و نامساعد بودن شرايط جوي به مدت 12روز، حدود 4500 تن مصالح به خارک حمل شده و اين درحالي است که تعداد حمل خودروهاي سبک، 55 دستگاه و خودروهاي سنگين 32 دستگاه بوده است. مدير امور بازرگاني شرکت پايانههاي نفتي ايران يادآورشد: بيش از80 تن کالاي ورودي به جزيره خارک، محموله مورد نياز اهالي بومي و شهروندان ساکن دراين جزيره بوده که شامل آرد، دارو، ماشين آلات، اثاثيه منزل و مواد غذايي است.
حمايت از اجراي طرحهاي توسعهاي مناطق نفتخيز
استاندارکهگيلويه وبويراحمد باحمايت از اجراي طرحهاي توسعه و سرمايه گذاري مناطق نفتخيز دراين استان، بر ضرورت حمايت همه جانبه مسئولان و دستگاه هاي اجرايي استان کهگيلويه وبويراحمد درجهت اجراي طرح هاي اين شرکت تاکيد کرد. عليمحمد احمدي درنشست بررسي طرح افزايش توليد نفت مناطق نفتخيزجنوب با اشاره به اين که اجراي طرحهاي توسعه وسرمايهگذاري مناطق نفتخيز جنوب موجب افزايش توليد نفت خام و اشتغالزايي مي شود، تصريح کرد: با توجه به اين موضوع لازم است مسئولان اجرايي نيز، همه توان خود را براي حمايت از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به کار گيرند. هوشنگ صيدالي، مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گازگچساران نيز دراين نشست با اشاره به وجود چهاربسته سرمايهگذاري ازطرح 28 مخزن مناطق نفتخيزجنوب درمحدوده استان کهگيلويه وبويراحمد، بر ضرورت همکاري سازمان ها و دستگاه هاي اجرايي اين استان تاکيد کرد. محمدخانچي، مشاورمديرعامل درامور پيگيري واجرايي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب نيز دراين جلسه درتشريح برنامههاي اين شرکت، گفت: درصورت انجام موفق پروژهها، علاوه برافزايش توليد درشرکت بهرهبرداري نفت و گازگچساران، باجمعآوري بخش قابل ملاحظهاي از گازهاي همراه، گام بلندي درحفظ محيط زيست برداشته خواهد شد.
يکپارچگي مديريت بحران با نرمافزار سامان
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره از رونمايي سامانه نرم افزارمديريت بحران با عنوان «سامان» در اين شرکت خبر داد.
حميد بورد درنشست کارگروه مديريت بحران شرکت نفت فلات قاره با بيان اين که طراحي سامانه مزبوربا همکاري يکي از دانشگاه هاي داخلي انجام شده است، هدف از راه اندازي آن را يکپارچگي مديريت بحران در اين شرکت عنوان کرد.
وي با اشاره به شرايط خاص جغرافيايي، پراکندگي وفرسودگي تاسيسات اين شرکت افزود: با توجه به اين موارد بروز بحران اجتنابناپذير است، از اين رو کارگروه مديريت بحران درشرکت نفت فلات قاره بايد انسجام و يکپارچگي داشته باشد.
بورد گفت: سرعت عمل و تعيين وظايف هريک از ادارات و افراد در زمان وقوع بحران مي تواند ابعاد حادثه را کاهش دهد، بنابراين برگزاري مانور و مشخص شدن وظايف هر يک از افراد ضروري است.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران با تاکيد برهماهنگي بيشتر و برقراري ارتباط با سازمان ها ونهادهاي بيرون ازصنعت نفت ازجمله سازمان بنادر ودريانوردي، نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، مراکز درماني و حتي وزارت امورخارجه، افزود: اين موضوع با توجه به شرايط ويژه تاسيسات فلات قاره در آب هاي خليج فارس اهميت بسزايي دارد. وي همچنين بر بومي سازي آيين نامه مديريت بحران با توجه به وضع شرکت نفت فلات قاره تاکيد کرد و گفت: اين اقدام مي تواند در مواقع وقوع بحران به کاهش خسارت ها کمک کند.
رئيس اچ اس اي ومديريت بحران و پدافند غيرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران نيزبا ارائه گزارشي ازاقدام هاي کارگروه مديريت بحران اين شرکت افزود: با توجه به شرايط کاري موجود در شرکت نفت فلات قاره ايران و بالا بودن ضريب ريسک حوادث درشرکتهاي فراساحلي، استفاده از تجهيزات روزآمد براي پيشگيري از حوادث يک الزام است و همه کارکنان در پيشگيري از وقوع بحران بايد حساسيت بيشتري داشته باشند.
قدرداني جهاد دانشگاهي از مدير نفتي
در آيين سي و هشتمين سالروز تاسيس جهاد دانشگاهي، از حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران به عنوان مديري نمونه و حامي جهاد دانشگاهي قدرداني شد.
دراين آيين که با حضورمنصورغلامي وزير علوم، تحقيقات و فناوري، غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان و مديران ارشد جهاد دانشگاهي در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد، حميدرضا طيبي، رئيس جهاد دانشگاهي ازخدمات و حمايت هاي مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در پيشبرد فعاليت هاي علمي اين نهاد در طول سال هاي گذشته قدرداني کرد.
وزيرعلوم، تحقيقات وفناوري با اشاره به فعاليت هاي جهاد دانشگاهي تصريح کرد: اين مرکز علمي – تحقيقي درسال هاي گذشته موفقيت هاي خوبي کسب کرده وتوانسته است فعاليت هاي علمي شاخصي نيزانجام دهد.
آغاجاري الگوي پياده سازي IMS
نماينده مديرعامل درسيستم مديريت يكپارچه(آي ام اس) شرکت بهره بردار ي نفت و گاز آغاجاري ازبرگزاري نخستين دوره مميزي مراقبتي گواهينامه هاي سيستم مديريت يكپارچه(اي ام اس) در اين شرکت و تجديد گواهينامه هاي استاندارد آن ازسوي شرکت DOKS آلمان خبر داد.
بهمن بهبهانيان بابيان اين که مميزي مراقبتي گواهينامه هاي مديريت يکپارچه به وسيله شرکت اف کيو اس(مميز خارجي و نماينده انحصاري شرکت DOKS آلمان) انجام شده است، افزود: شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري اولين شركت در مجموعه وزارت نفت است که در سال 1395 گواهينامه هاي سيستم مديريت يكپارچه با ويرايش 2015 را از شركت SGS دريافت کرده است. وي تصريح کرد: با توجه به اتمام قرارداد شركت ياد شده(SGS) وتغيير در شركت مميزي كننده خارجي، شركت نفت و گاز آغاجاري دوباره از سوي شركت FQC مميزي شد كه نتيجه آن كسب دوباره گواهينامه هاي سيستم مديريت يكپارچه (IMS ) است. شركت بهره برداري نفت و گازآغاجاري، يكي از پنج شركت بهره برداري تابع شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب است كه راهبري عمليات توليد، فراورش و انتقال نفت و گاز را با رعايت اصول صيانت ازمخازن با فعاليت مستمردر45واحد عملياتي ازهشت ميدان نفتي كرنج، پرنج، پارسي ، رامشير، پازنان، رگ سفيد 1، مارون و آغاجاري به عهده دارد.
برگزاري آموزش مديريت صحنه در شرايط اضطرار
مدير اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي از برگزاري دوره آموزش مديريت صحنه در شرايط اضطرار از سوي وزارت نفت با همکاري يک شرکت فرانسوي خبر داد.
سعيد باغباني با بيان اين که توانمندسازي افراد براي مديريت صحنه درشرايط اضطراري، يکي از فعاليت هاي اصلي ايمني در مناطق پتروشيمي است، افزود: با توجه به اين موضوع، وزارت نفت با همراهي يک شرکت فرانسوي، گروهي از شرکت هاي نفتي و تابع را براي فرماندهي صحنه آموزش خواهد داد.
به گفته وي، در دور دوم اين آموزش، پنج نفر ازمنطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي حضور دارند وآموزش هاي لازم را فراخواهند گرفت. باغباني تصريح کرد: اين آموزش ها به بخش خصوصي نيز انتقال داده خواهد شد و مديران عامل شرکت ها براي فرماندهي صحنه آموزش خواهند ديد.
مدير اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي همچنين با اشاره به نيازهاي ايمني، بهداشت ومحيط زيست منطقه ماهشهرگفت: با وجود اقدام هاي اصلاحي آلاينده ها که درسال 91 در منطقه ماهشهر انجام شد، اين منطقه هنوز نيازمند مميزي جديد و ارزيابي آلودگي هواست.
وي پايش وضع آلايندگي ماهشهر را يکي از برنامه هاي اصلي شوراي راهبردي امسال برشمرد.
باغباني با بيان اين که با وجود نظارت سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي برعملکردمحيط زيستي شرکت هاي پتروشيمي، هنوزدربرخي مناطق، استاندارد هاي مناسب و درحد مطلوب نيست، افزود: قرارشده است سازمان حفاظت محيط زيست سرفصل هاي تجميعي را در اختيار ما قرار دهد تا براساس آن اقدام هاي سالم سازي انجام شود.
ثبت 1100 نفر- ساعت آموزش عمومي و تخصصي ايمني
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار از برگزاري بيش از يک هزارو100نفر- ساعت آموزش عمومي وتخصصي ايمني دراين منطقه عملياتي خبر داد.
مصطفي نخعي افزود: با توجه به اهميت جايگاه آموزش نيروي انساني در تاسيسات ومجاري عرضه، اين شرکت بهار امسال، بيش از 1100 نفر- ساعت آموزش عمومي درحوزه ايمني برگزارکرده است. به گفته وي، اين آموزش ها درقالب کارگاه آموزشي برگزار شده است و مخاطبان آن خانواده ها، پيمانکاران و ديگر ذي نفعان بوده اند. نخعي برگزاري 844 نفر-ساعت آموزش تخصصي- فني براي رانندگان نفتکش را بخش ديگري از فعاليت هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار برشمرد.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهارافزود: آموزش آشنايي باآتش و شيوه هاي خاموش کردن آن، رانندگي تدافعي، شرح وظايف هنگام بارگيري در تاسيسات وتخليه درمجاري عرضه، از جمله مطالب آموزشي ارائه شده به رانندگان در اين دوره هاي آموزشي است.
وي ادامه داد: علاوه بر موارد ياد شده، درسه ماه ابتدايي امسال 140 نفر- ساعت آموزش براي کارکنان مجاري عرضه و 120 نفر - ساعت آموزش نيز براي کارکنان شاغل در تاسيسات و ستاد برگزار شده است. نخعي با تاکيد برضرورت برگزاري دوره هاي آموزشي و برنامه ريزي مدون درچارچوب قوانين و مقرارت براي همه کارکنان وذينفعان تصريح کرد: منافع مادي ومعنوي اين آموزش ها موجب خواهد شد سازمان در جهت پيشبرد برنامه ها و اهداف خود گام هاي موثرتري بردارد.
فروش 3 ميليون ليتر فرآورده نفتي درجايگاه مرزي بيله سوار
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل گفت: درچهارماه نخست امسال فروش بنزين ونفت گازدرجايگاه مرزي بيله سوار، سه ميليون و 352 هزار ليتر بوده است.
سيدحجت مدني با بيان اين که اين ميزان به صورت فروش درباک و فروش از تلمبه بوده است، ميانگين فروش اين فرآورده ها را درمدت زمان ياد شده 29 هزار و 500 ليتر عنوان کرد. وي تعداد سوخت گيري خودرو(سبک وسنگين) درجايگاه مرزي بيله سوار را درچهار ماه نخست امسال 13هزاردستگاه اعلام و اظهارکرد: ازاين تعداد6 هزارو470 دستگاه خودرو ايراني و6هزار و530 دستگاه خودرو خارجي بوده است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل درباره بروزبرخي شايعات درباره افزايش قيمت بنزين و سهميه بندي آن نيزبا بيان اين که مشکلي در تامين و توزيع بنزين وجود ندارد، تاکيد کرد: مردم فهيم استان اردبيل به اين شايعات توجه نکنند.
تامين سوخت شناورهاي صيادي
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهرگفت: سوخت مورد نيازشناورهاي صيادي استان بوشهر تامين شده است. نيک تاج افزود: با توجه به آغازصيد ميگو درآب هاي استان بوشهر، سوخت شناورها بر اساس قدرت موتور ومدت تلاش صيادي تعيين شده است. وي گفت: همزمان با آزادسازي صيد ميگو، ازسوم مرداد امسال سوخت مورد نياز دوهزار و 46 فروند شناورصيادي استان بوشهرتامين و توزيع شده است. نيک تاج با اشاره به فعاليت يک هزار و 458 فروند قايق بنزيني و 567 موتورلنج با سوخت گازوئيل دراستان بوشهر ادامه داد: تامين حداقل سوخت اين شناورها براساس قدرت موتور، نوع صيدومدت تلاش صيادي تعيين شده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهر گفت: توزيع سوخت شناورها به قيمت مصوب دراسکله هاي صيادي استان بوشهر انجام مي شود. وي مصرف سوخت سه ماه نخست امسال استان بوشهر را با توجه به افزايش پنج درصدي آن نسبت به مدت مشابه سال قبل، 171 ميليون و 104هزار ليتر اعلام و اظهار کرد: اين ميزان سوخت در بخش هاي کشاورزي، حمل و نقل، صيد و صيادي و صنايع مصرف شده است. وي با بيان اين که مصرف بنزين سه ماه نخست سال گذشته 142 ميليون و 444 هزار ليتربوده است، افزود: اين شاخص درمدت مشابه امسال با هشت درصد افزايش به 153 ميليون و 564 هزار ليتر رسيد. نيک تاج يادآورشد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهر در سه نوبت کاري با بهره گيري از300 دستگاه نفتکش جاده پيما، سوخت مورد نياز بخش هاي مختلف را تامين و توزيع مي کند.
صرفه جويي در مصرف 76 مييلون ليتر بنزين با سي ان جي
مديرشرکت ملي پخش فرآورد ه هاي نفتي منطقه اروميه از صرفه جويي در مصرف 76 ميليون ليتر بنزين با جايگزيني
سي ان جي خبر داد. احمد مجرد با بيان اين که بهارامسال بيش از76 ميليون مترمکعب سي ان جي مصرف شده است، تصريح کرد: در بازه زماني ياد شده، به همين ميزان در مصرف بنزين صرفه جويي شده است.
وي تصريح کرد: اين ميزان صرفه جويي به مرکز و شهرهاي شمال استان آذربايجان غربي مربوط مي شود.
مجرد سهم سي ان جي تعيين شده درسبد سوخت حمل ونقل اين حوزه عملياتي را 25 درصد اعلام و اظهار کرد: اين ميزان هم اکنون به 36 درصد رسيده است. وي توسعه و تجهيزجايگاه هاي سي ان جي در آذربايجان غربي را مطلوب خواند و افزود: آذربايجان غربي به لحاظ مصرف سي ان جي، پس از استان هاي تهران خراسان رضوي، آذربايجان شرقي، اصفهان و فارس، رتبه ششم را در اختيار دارد.
مجرد با بيان اين که درجهت تکريم ارباب رجوع، فعاليت هاي خوبي انجام شده است، افزود: به واسطه اين فعاليت ها زمان سوخت گيري در جايگاه هاي عرضه سي ان جي به کمتر از 5 دقيقه رسيده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه با اعلام در دست ساخت بودن سه جايگاه عرضه سي ان جي در شهرستان هاي اشنويه، اروميه، خوي و ماکو اظهار کرد: با بهره برداري از اين جايگاه ها ظرفيت تجهيزات سي ان جي منطقه عملياتي آذربايجان غربي به هفت هزار متر مکعب درساعت افزايش خواهد يافت.
تسطيح مسير خط لوله با هدف دسترسي آسان
رئيس واحد نگهداري وتعميرات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق ازتسطيح مسيرخطوط انتقال فرآورده نفتي حدفاصل مرکز انتقال نفت يزد تا لوپ ميبد خبر داد.
سيد امين آل طه گفت: اين عمليات با هدف ايمن سازي و تسهيل دسترسي گروه هاي تعميراتي درمسيري به طول 50 کيلومتربا انجام شده است.
وي ايمن سازي وتسهيل دسترسي گروه هاي تعميراتي وعملياتي به مسير خطوط لوله درمواقع انجام تعميرات و شرايط اضطراري را مهم خواند و افزود: عمليات آزاد سازي وتسطيح مسيرخط لوله مزبوربا توجه به نشست زمين و وجود درختچه ها به عنوان موانع دسترسي آسان به اين خط لوله (يزد– ميبد) انجام شده است.
به گفته وي، عمليات تسطيح مسيرخط لوله يزد- ميبد حد فاصل مرکز انتقال نفت يزد تا لوپ ميبد، از کيلومتر 226 تا کيلومتر 276 انجام شده است.
تست پره هاي محور توربين به روش غير مخرب
سرپرست واحد بازرسي فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از انجام تست پره هاي محورتوربين سولزرمرکز انتقال نفت شهيد مرزبان ايذه به روش غيرمخرب جريان گردابي خبر داد.
سيد کاظم بحريني با اشاره به اهميت پره هاي محور توربين ها گفت: به دليل شرايط حساس دما، فشار، سرعت بالا و برخورد ذرات، اين پره ها درمعرض ترک وشکستگي حتي در مقياس بسيار ريزکه با چشم غيرمسلح قابل شناسايي نيست، قرار مي گيرند.
وي با بيان اين که درصورت بروزهرگونه مشکل درپره ها به دليل سرعت بالا درمحورها (6 هزار دوردردقيقه) آسيب هاي جبران ناپذيري به آنها وارد مي سازد، تصريح کرد: طبق استاندارد ودستورعمل درطول تعميرات، لازم است بازرسي به روش تست غيرمخرب (NDT ) انجام شود.
بحريني گفت: پيش از اين روش، از روش تست مايعات نافذ (PT) استفاده مي شد اما ازسال گذشته به دليل مزايايي مانند دقت وسرعت بالاتر، روش تست جريان گردابي (Eddy Curren )جايگزين روش قبلي شده است.
سرپرست واحد بازرسي فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با بيان اينکه استفاده ازجريان گردابي براي تست پره هاي توربين نخستين بار است که دراين منطقه و درسطح شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران انجام مي شود، تصريح کرد: تاکنون سه محور به اين روش تست شده اند.
به گفته بحريني دراين روش تست، وجود لايه هاي نازک، روغن و رنگ روي سطح قطعه در عملکرد آن تأثير ندارد.
وي تصريح کرد: بازرسي بهينه جهت آلياژهاي مغناطيسي وغيرمغناطيسي، اندازه گيري عمق اثر و عيب، نمايش آني نتيجه روي صفحه، همچنين حساسيت قابل تنظيم، قابليت ذخيره سازي اطلاعات و صرفه جويي در زمان و هزينه، ازمزاياي استفاده ازتست به روش غيرمخرب جريان گردابي است.
فرآورش بيش از10ميليون بشکه ميعانات گازي در پارس جنوبي
درچهارماه نخست امسال 10ميليون و461 هزار و833 بشکه ميعانات گازي در پالايشگاه هاي اول وسوم مجتمع گاز پارس جنوبي فرآورش شده است. مديرپالايشگاه سوم مجتمع گاز پارس جنوبي گفت: در بازه زماني ياد شده 6 ميليون و811 هزاربشکه ميعانات گازي دراين پالايشگاه(فازهاي 4 و 5) فرآورش شده است. محمد شفيع موذني افزود: دربازه زماني ياد شده بيش از پنج هزار و 682 ميليون استاندارد مترمکعب گاز فرآورش شده است.
وي گفت: در همين بازه زماني، گاز دريافتي از پالايشگاه چهارم مجتمع گازپارس جنوبي، بيش از298 ميليون استاندارد مترمکعب بوده است.
موذني همچنين مقدار گازتزريقي به خطوط سراسري را ازابتداي امسال تاپايان تيرماه، پنج هزارو135ميليون استاندارد مترمکعب گاز اعلام کرد.
مديرپالايشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبي نيز گفت: درچهار ماه نخست امسال سه ميليون و 650 هزار و 833 بشکه ميعانات گازي دراين از پالايشگاه اول فرآورش شده است.
مهرداد عبدي افزود: درهمين بازه زماني، بيش ازسه هزارو717ميليون استاندارد مترمکعب گاز دريافت شده است.
وي همچنين گفت: ميزان گازشيرين تزريق شده به شبکه سراسري خط گاز درچهار ماه نخست امسال، سه هزار و 260 ميليون استاندارد متر مکعب بوده است.
کاهش حداکثري آلاينده هاي زيست محيطي پالايشگاه خانگيران
مديرعامل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد(خانگيران) از اجراي پروژه عظيم زيست محيطي با هدف کاهش آلايند هاي زيست محيطي در اين مجتمع گازي خبر داد.
سيد مجيد منبتي درحاشيه مراسم تجليل ازمحيط بانان برگزيده کشور که با حضوراستاندارخراسان رضوي برگزارشد، با اشاره به پيگيري پروژه هاي کلان زيست محيطي دراين پالايشگاه افزود: بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل، حذف حداکثري پساب هاي خروجي، همچنين کاهش پسماندهاي توليدي وجلوگيري از هدر رفت انرژي ازجمله طرح هايي است که با هدف کاهش آلاينده هاي زيست محيطي اجرا مي شوند. وي مديريت وبازچرخاني آب وپساب ها، همچنين پايش لحظه اي آناليز پساب در تصفيه خانه پالايشگاه را از محورهاي ويژه و حساس در روند فعاليت پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد برشمرد.
عليرضا رشيديان، استاندار خراسان رضوي نيزگفت: امروزه دنيا با چالش هاي زيست محيطي ازجمله گازهاي گلخانه اي، افت آب خو ان ها، نشست دشت ها، همچنين توليد پسماندهاي خطرناک، کانون هاي فرسايش بادي داخلي و خارجي و فرسايش خاک رو به رو است.
وي افزود: خراسان رضوي با جمعيت 6 ميليون و 400 هزار نفر وسهم 11 درصدي درصنعت، همچنين سهم 6 درصدي از ارزش افزوده کشور و 13 درصدي درتوليدات کشاورزي مشکلات متعددي در حوزه محيط زيست دارد که بايد در جهت کاهش آنها گام هاي زيادي برداشته شود.
بهره مند ي 1250 واحد صنعتي از گاز
مديرعامل شرکت گازاستان لرستان گفت: هم اکنون 1250 واحد صنعتي دراين استان ازگاز به عنوان سوخت اصلي استفاده مي کنند که161واحد آنها صنعتي عمده وبقيه صنعتي جزء هستند.
غلامرضا لطفعليان با اشاره به بهره مندي6 نيروگاه و48 جايگاه عرضه سي ان جيدر استان لرستان افزود: امسال نيزبراي گازرساني به150 واحد صنعتي برنامه ريزي شده است.
وي بابيان اين که توسعه گازرساني به صنايع موجب کاهش مصرف سوخت هاي آلاينده اي مانند گازوييل و مازوت شده است، افزود: اين مهم بر بهبود کيفيت هوا ومحيط زيست تاثير بسزايي داشته است.
لطفعليان مصرف گازصنايع استان لرستان را درسال گذشته 33 درصد اعلام واظهارکرد: اميدواريم اين ميزان، در سال جاري وسال آينده افزايش يابد.
مديرعامل شرکت گازاستان لرستان دربخشي ديگربا اشاره به بدهي 140ميليارد توماني مشترکان به اين شرکت افزود: 54 درصد بدهي اين بدهي مربوط به مشترکان صنعتي است.
وي باتاکيد برتعامل حداکثري شرکت گازاستان لرستان بامشترکان صنعتي تاکيد کرد: توسعه گازرساني مرهون پرداخت بدهي هاست و مشترکان بخش هاي مختلف با پرداخت به موقع گازبهاي مصرفي خود مي توانند اين شرکت را در اجراي طرح هاي گازرساني ياري کنند.
بهره برداري از 240 طرح گازرساني تا پايان امسال
مديرعامل شرکت گاز استان کردستان با بيان اين که بيش از340 طرح گازرساني دراين استان هدف گذاري شده است، از بهره برداري240 طرح آن در سال جاري خبر داد.
احمد فعله گري گفت: اين طرح ها شامل گازرساني به شهرها، روستاها، صنايع و فعاليت هاي عمراني و جاري است.
وي بااشاره به اين که استان کردستان 30 شهر و1690روستا دارد، افزود: تاکنون 29 شهر و 1131 روستاي اين استان گازرساني شده اند.
به گفته فعله گري هم اکنون نيزعمليات گازرساني به 125روستا در دست اجراست که 10مورد آن درمرحله مناقصه و و اگذاري به پيمانکار قرار دارد. وي تصريح کرد: گازرساني به 80 روستا نيز دردست طراحي است و 15 روستاي ديگر نيز در دست بررسي قرار دارد. فعله گري گفت: باتوجه به اهداف راهبردي گازرساني روستايي، پيش بيني مي شود تا پايان سال آينده همه روستاهاي بالاي 20 خانوار زيرپوشش گاز قرار گيرند.
مديرعامل شرکت گاز استان کردستان همچنين اظهارکرد: پيش بيني مي شود تا پايان امسال بيش از120روستاي اين استان ازگازطبيعي بهره مند شوند وبا نصب 14هزار و500 انشعاب جديد، بيش از16هزارخانوار روستايي در قالب بند «ق» زيرپوشش گازطبيعي قرار گيرند.
فعله گري با اشاره به هدف گذاري جذب 22 هزارمشترک درسال گذشته گفت: دراين بخش فراتر از برنامه عمل وبيش از 33 هزارمشترک جديد جذب شد که 10 هزار 761 مورد آن روستايي بود.
مديرعامل شرکت گازاستان کردستان، شمارکنوني مشترکان بخش هاي خانگي، تجاري و صنعتي اين استان را 497 هزار و 504 مورد اعلام کرد.
اتصال مسير نفت خام جنوب به خط تبريز - ري
رئيس نگهداري و تعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران گفت: خط انتقال نفت خام جنوب به ورودي پمپ هاي خط 14 اينچ ري – تبريز به هم متصل شد. عليرضا بيات افزود: اين عمليات با انجام جوشکاري 13سرلوله 12 اينچ و با همکاري بخش هاي مختلف ستادي و عملياتي از جمله روابط عمومي، ترابري، اچ اس اي و امور اداري در مدت زمان دوشبانه روز انجام شده است. به گفته وي، تخليه و شست و شوي خط، تأمين تجهيزات و اقلام مورد نياز در تلمبه خانه نفت اصلي، مجموعه فعاليت هاي انجام شده در اتصال مسير نفت خام ارسالي از جنوب به ورودي پمپ هاي خط 14 اينچ ري - تبريز است. بيات تصريح کرد: با اجراي اين عمليات، امکان انتقال نفت خام منطقه تهران که پيش ازاين فقط با خط لوله 16 اينچ انجام مي شد، به وسيله خط لوله 14 اينچ تبريز امکان پذير شده است.
توليد تجاري پتروشيمي مرجان به زودي آغاز مي شود
پتروشيمي مرجان (متانول هفتم) گام هاي نهايي خود را براي توليد تجاري متانول بر مي دارد. با تلاش شبانه روزي کارگران و مديران پتروشيمي مرجان، (واحدASU توليد اکسيژن) پتروشيمي مرجان براي توليد متانول در مدار قرار گرفت. پيش از اين قرار بود يوتيليتي واحدهاي پتروشيمي فاز دوم عسلويه مانند فاز يک، به صورت متمرکز تامين شود، اما با توجه به روند پيشرفت پتروشيمي مرجان و زمان بر شدن روند خصوصي سازي پتروشيمي دماوند، پتروشيمي مرجان با تغيير راهبرد و براي جلوگيري از تاخير در توليد، اقدام به ساخت واحد ASU کرده است. پتروشيمي مرجان از جمله طرح هاي برنامه پنجم شرکت ملي صنايع پتروشيمي است که با ظرفيت روزانه 5 هزارتن(سالانه يک ميليون 650 هزار تن) در فاز 2 منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي عسلويه در استان بوشهر آخرين مراحل راه اندازي خود را پشت سر مي گذارد.
نفت ایران و تجربه دو جنگ جهانی
سال 1914 ميلادي، هنوز بيش از دو سال از احداث پالايشگاه نفت در آبادان نگذشته بود که جنگ جهاني اول آغاز شد. بعدها اسنادي منتشر شد که نشان مي داد يکي از اهداف مهم اين جدال خونين، دستيابي به منابع نفت و گاز در سطح جهان بود.
از همان لحظات آغاز جنگ در پيمان «ن تن ته» يا پيمان اتفاق مثلث بين بريتانيا، فرانسه و روسيه در مورد چگونگي تقسيم مخازن نفت جهان پس از پايان جنگ توافق شد.
کلمانسو، رجل سياسي مشهور فرانسه گفت: «ارزش يک قطره نفت، مساوي ارزش يک قطره خون است و لرد کرزن، سياستمدار انگليسي نيز پيش بيني کرد متفقين روي امواج خروشان نفت به سوي پيروزي حرکت خواهند کرد.
ورود ترکيه عثماني به جنگ جهاني تهديد جديدي براي فعاليت شرکت نفت انگليس و ايران بود. وقتي در پنجم نوامبر 1914 جنگ بين انگليس و ترکيه عثماني اعلام شد مناطق و تاسيسات نفتي ايران از اهداف قابل دسترس ترک ها محسوب مي شد.ماموريت شناسايي منطقه سال ها قبل توسط واسموس که به عنوان کنسول آلمان در بوشهر حضور داشت، انجام گرفته بود. او نقشه تقريبي خط لوله مسجد سليمان به آبادان را مي دانست و يک بار نيز با رئيس منطقه مسجدسليمان ملاقات کرده بود.همين آشنايي کافي بود تا بعدازظهر روز ششم فوريه سال 1915 ميلادي، واسموس بتواند با تحريک برخي اقوام محلي خط لوله نفت را در منطقه اي نزديک به کوت عبدالله منفجر کند. انبارهاي شرکت غارت و پايه هاي سيم تلفن نيز قطع شد.اين مهم ترين و البته تنها حادثه جنگ جهاني اول در ايران بود که به جرم داشتن نفت مي بايست در جنگ بزرگان هزينه بپردازد. اين اتفاق باعث شد انگلستان نيز براي تقويت امنيت در تاسيسات نفتي دست به اقداماتي بزند. در آغاز جنگ، هر ماه حدود بيست و پنج هزار تن نفت و فرآورده هاي نفتي از آبادان صادر مي شد و اين مقدار نفت براي نيروي دريايي انگليس و مقاصدآن دولت آن قدر مهم بود که دولت انگلستان ملزم شود دست به اقدامات اساسي بزند.
نيروهاي نظامي آن کشور در بصره مستقرو سربازان هندي نيز به خوزستان اعزام شدند. حضور هندي ها در خوزستان علاوه بر بعد نظامي پيامدهاي فرهنگي و اجتماعي نيز داشت. در جاي جاي خوزستان پادگان ها و کمپ هاي اختصاصي در اختيار سربازان هندي قرار گرفت.الفاظ «صاحب» و «مم صاحب» که به معناي بانوي صاحب است و از سوي ايشان به انگليسي ها و همسرانشان اطلاق مي شد، بعدها نيز در مناطق رايج گرديد. علاوه بر آن در مناطق مختلف خوزستان از جمله مسجدسليمان خانه هايي به هندي ها اختصاص داده شد که به لين هندي ها معروف بود.نياز متفقين به نفت و اهميت تاسيسات نفتي براي آنان باعث شد بين سال هاي 1915 تا 1919 عمليات شرکت در ايران توسعه يابد، در اين فاصله راه شوسه اي بين مسجدسليمان و در خزينه ساخته و وسايل حمل و نقل جديد از قبيل اتومبيل هاي سواري و باري به کار گرفته شد. کارخانه برق مسجدسليمان نيز توسعه يافت و با احداث خط لوله جديد ظرفيت پالايشگاه آبادان نيز به تبع آن افزايشي قابل توجه يافت.
استخراج و صدور نفت از 274 هزارتن در سال 1914 به حدود يک ميليون و سيصدوهشتادوپنج هزار تن در سال 1920 رسيد. امواج خروشان نفت ايران به پل پيروزي تبديل شده بود و انگلستان و هم پيمانانش براي حفاظت از اين منبع ارزشمند از هيچ تلاشي دريغ نکردند.
پايان جنگ، ادامه توسعه صنعت نفت در ايران را به همراه داشت. پيشرفت کار شرکت و توسعه آن به حدي بود که هيات مديره توانستند تقريبا 3 ميليون اوراق سهام شرکت را به فروش برسانند. پايان جنگ البته آغاز اختلافات بين ايران و شرکت نيز بود، اختلافاتي که به بازنگري در قرارداد دارسي و همچنين عقد قرارداد 1919 منجر شد.طي سال هاي پس از جنگ ، توسعه فعاليت ها همچنان ادامه داشت، اواخر سال 1922 پالايشگاه آبادان قادر بود به توان تصفيه سالانه 3 ميليون تن در سال برسد. در سال 1924 خط آهن کوچکي بين درخزينه و مسجدسليمان احداث شد تا کوهپايه هاي منطقه با صداي ماشين دودي مرحله ديگري از توسعه صنعتي را پشت سر بگذارد، ضمن اينکه کاوش هاي جديد نيز ادامه داشت. در سال 1928 در هفتکل نقطه اي کشف شد که دريايي از نفت را در خود نهفته داشت و تنها در سال 1930 حدود يک ميليون تن نفت از آن استخراج گرديد. در همين سال، ظرفيت پالايشگاه آبادان به پنج ميليون تن رسيد. حد فاصل جنگ هاي اول و دوم اتفاقات مهمي نيز در عرصه سياسي ايران به وقوع پيوست؛ انتقال سلطنت از قاجاريه به پهلوي و تلاش شاه جديد در تقويت دولت مرکزي، متوليان شرکت را مجبور کرد براي حفاظت از تاسيسات خود به نيروهاي دولتي متوسل شوند.لغو قرارداد دارسي و قرارداد 1933 نيز از اتفاقات مهمي بود که در حد فاصل بين دو جنگ جهاني روي داد. جهان آبستن حوادث جديدي بود که دامن ايران را نيز مي گرفت. هنگامي که جنگ جهاني دوم آغاز شد نفت ايران يک بار ديگر ارزش و تاثيرگذاري خود را در مناسبات جهاني به نمايش گذاشت.باز هم انگلستان يک سوي دعوا و ايران نيز ناگزير منتظر عواقب آن بود. فاصله بين آغاز جنگ و هجوم نظامي انگليس و هم پيمانانش در شهريور 1320 به ايران، حالتي نابسامان بر کشور حاکم کرد.
ترديدي نيست که هجوم متفقين به ايران در درجه اول براي رساندن مهمات جنگي به روسيه بود، ولي نمي توان انکار کرد که حفظ صنعت نفت ايران نيز براي متفقين، يک هدف عمده محسوب مي شد. هنگامي که ژاپن وارد جنگ شد، وضع نفت ايران شکل ديگري پيدا کرد زيرا ژاپني ها در مدت کوتاهي توانستند جزاير اندونزي و کشور برمه را که هر دو از منابع مهم تحصيل متفقين بود از جنگ آنان خارج کنند تا ايران يگانه منبع تامين مايحتاج ايشان در شرق باشد. اندکي قبل از شروع جنگ دوم جهاني، واحدي که براي تهيه بنزين هواپيما سفارش داده شده بود، به آبادان وارد شد.
کارخانه مزبور در سال 1940 به کار افتاد، اما در سال 1942 معلوم شد دستگاه ياد شده به اندازه کافي قادر به توليد بنزين براي مصارف جنگي متفقين نيست، به همين دليل در ايام جنگ بخش هايي به تاسيسات قبلي اضافه شد و تا جايي توسعه پيدا کرد که در سال 1944 پالايشگاه آبادان توانايي توليد سالانه يک ميليون تن بنزين هواپيما را داشت که يک رکورد جهاني محسوب مي شد.
از سال دوم جنگ که معلوم شد ايران بايد مقادير زيادي فرآورده هاي نفتي براي متفقين تهيه کند، توسعه عمليات شرکت دوباره آغاز شد و دولت هاي انگليس و آمريکا تصميم گرفتند لوازم کار را به ايران ارسال کنند.از اين مقطع شاهد حضور آرام ايالات متحده در صحنه سياست و اقتصاد جهان نيز هستيم که در ادامه شرايط نويني را براي جهان به دنبال داشت. استخراج از مخازن جديد از جمله آغاجاري، نفت سفيد و چند حوزه ديگر توليد نفت بيشتر براي متفقين را به همراه داشت.در جريان کنفرانس نوامبر 1943 در تهران بين استالين، روزولت و چرچيل علاوه بر مذاکرات سياسي که براي جهان پس از جنگ دوم انجام شد، استالين نيز پيشنهاد کرد قضيه استخراج و توزيع نفت خاورميانه پس از جنگ مورد بحث قرار گيرد. روزولت و چرچيل متذکر شدند که طرح اين مطلب در آن موقع موضوعيت ندارد و بحث در مورد آن بايد به موقع ديگري موکل شود.البته بايد توجه داشت که اين درخواست در حقيقت درخواست شوروي براي استفاده از منابع نفت خاورميانه و خصوصا ايران بود که بعد از جنگ نيز در نيل بدان بسيار کوشيد چنان که آمريکايي ها نيز چنين نظري داشتند و مدتي پس از کنفرانس، نمايندگان شرکت هاي «سينکلر» و «استاندارد واکوم» براي گرفتن امتياز به ايران آمدند و تلاش کردند از خوان گسترده نفت ايران بهره مند شوند.
سرنگوني رضاشاه و انتقال قدرت به فرزندش، اتفاق سياسي مهم اين مقطع از تاريخ ايران بود که خود اتفاقات ديگري را در تعامل بين ايران و شرکت نفت انگليس به دنبال داشت. در ايران پس از جنگ، توسعه نفت ادامه يافت. استخراج نفت که در سال 1946 به نوزده ميليون و يکصد و نودهزارتن رسيده بود.
در سال 1950 به سي و يک ميليون وهفتصدو پنجاه هزارتن افزايش يافت که اين امر ناشي از بهره برداري هاي جديد در مناطق گچساران، آغاجاري، اميديه، لالي، هفتکل، اهواز و ساير مناطق نفت خيز بود. جهان پس از جنگ جهاني دوم، جهاني متفاوت بود و تغيير ديپلماسي جهاني در ايران نيز اثر خود را مي گذاشت. نفت ايران در دو جنگ عالمگير اول و دوم، يکي از عوامل پيروزي متفقين بود و توسعه صنعت نفت نيز براي استفاده بيشتر همچنان ادامه يافت. از سوي ديگر در سال هاي پس از جنگ، موجي از ناسيوناليسم و ملي گرايي نيز سطح جهان را فرا گرفت، حضور قدرت جديدي به نام ايالات متحده آمريکا نيز مناسبات سنتي سياسي و اقتصادي جهان را دچار تحولاتي کرده بود. زمزمه هاي ملي شدن نفت متاثر از قراردادهاي جديد نفت بين شرکت هاي آمريکايي و ديگر کشورهاي صاحب نفت، همچنين بالا رفتن سطح خواسته هاي ايرانيان بود که طلاي سياه را براي خود مي خواستند.
منبع:
جستارهايي کوتاه بر تاريخ بلند نفت در ايران- فرشيد خداداديان
شکـــل گیــــری
آبـــادان مـــدرن
پس از کشف چاه های نفت در مسجدسلیمان، شرکت نفت تصمیم به تاسیس پالایشگاه در منطقه آبادان گرفت. از این رو در سال 1289 ش و دربحبوحه تاسیس پالایشگاه شرکت نفت برای مهندسان و کارکنان عالی رتبه ای که قرار بود در آبادان مشغول به کار باشند، شروع به ساخت ساختمان هایی ویلایی با نام بنگله و کمپ ها و چادرهایی برای کارگران هندی و ایرانی کرد و با افزایش تعداد مستخدمین و پیشرفت تولید و پالایش نفت و احداث خط لوله انتقال نفت از مسجدسلیمان به آبادان جمعیت این منطقه نیز رو به افزایش گذاشت.
هنوز دو سال از کشف نفت نگذشته بود که عده ای برای استخدام درشرکت و تعدادی برای سودگرایی و فروش لوازم و اجناسشان به مهاجرین در این منطقه ساکن شدند. در ابتدا شرکت نفت که نگاهش به توسعه صنعت نفت و افزایش فعالیت موفقیت آمیزش بود، چندان در قید و بند مهندسی شهری و شکل و فضای شهرهایی که با سرعت شکل می گرفتند، نبود. بنابراین با استناد به عریضه یکی از اهالی آبادان «با گرفتن وجهی، اجازه بنای منزل داده است و اجاره مکان های چوبی که فعلا مرسوم به قماره و وعده نمود که در موقع لزوم اجازه بنای مکان های آجری خواهم داد.»
به این ترتیب نخستین شالوده شهر آبادان گذاشته شد، آن هم به صورت ملغمه ای از بناهای مدرن معماری خاص به نام بنگله، کمپ هایی به عنوان خوابگاه چادرها و خیمه ها و کپرهای کارگری، تعدادی بنای خشتی و گلی با چند دکان چوبی به نام قماره. این محله های کارگری برخلاف بنگله ها و محله های مخصوص کارگران هندی و خارجی، فاقد آب آشامیدنی، راه فاضلاب و دیگر امکانات بهداشتی بود. هر چه تعداد مهاجرین افزایش می یافت بر تعداد کپرها و چادرها و خانه های خشتی افزوده می شد و هر چه تعداد کارگران و کارکنان خارجی و هندی افزوده می شد، تعداد خانه های سازمانی و بنگله ها و بناهای ساخت مهندسان شرکت افزایش می یافت. با استخدام گسترده نیروی انسانی در آبادان، مهاجرانی که به امید یافتن کاری مناسب به این منطقه آمده بودند، در پی سرپناهی برای خود و احیانا خانواده شان بودند. محله هایی از چادرها و آلونک های حصیری و خشتی در اطراف تاسیسات نفتی پدید آمده بود، اما شرکت نفت در مقابل آنها هیچ تعهدی را نمی پذیرفت. از همین زمان بود که شهر به دو بخش تقسیم شد، بخش شرکتی که متعلق به ساختمان های اداری و مسکونی و کارگاه های نفتی بود و بخش دوم که توسط مردم و بدون مهندسی متخصصان، تنها بر اساس نیاز و مطابق الگوها و امکانات موجود، با ابزار و مصالح ممکن ساخته شده بود، نقشه این محله های کارگری و خودجوش، نقشه خیالی ذهن های صاحبان آلونک ها و خانه های خشتی بود که هیچ ترتیبی و آدابی بر آن مترتب نبود. اگر چه برای کارگرانی که به تازگی از روستاها یا زندگی دامداری عشایری به مناطق نفتی مهاجرت کرده بودند، زندگی در کپر و چادر خیلی سخت نبود، اما تفاوت بسیار میان زندگی کارکنان خارجی و کارگران ایرانی در نوع مسکن، مواد غذایی، پوشاک و میزان حقوق دریافتی، فاصله میان این دو را بیشتر به نمایش می گذاشت. تفاوتی که در سال های جنگ جهانی اول با رشد جمعیت شرکت - شهرها بیشتر نیز شد.
منبع:
کتاب نفت و زندگی- ربابه معتقدی
نگاهي به عملکرد« واحد اشيا» مديريت موزه هاو مرکز اسناد صنعت نفت (بخش دوم)
گنجينه هايي که تاريخ نفت را روايت مي کنند
در شماره پيش «مشعل» به معرفي واحد اشياي مديريت موزه ها و مركز اسناد و بخشي از اقدام ها و فعاليت هاي صورت گرفته اين واحد از ابتداي راه اندازي تا كنون، بر اساس اطلاعات استخراج شده از بانك اطلاعات جامع پرداختيم. آمار ارائه شده در بخش نخست، به استان خوزستان اختصاص داشت و در اين شماره، به ديگر موقعيت هاي نفتي پرداخته شده كه در ادامه از نظر خوانندگان مي گذرد:
در انبارهاي مازاد شركت نفت فلات قاره منطقه بهرگان 350 قلم شي به ثبت رسيده كه از اين تعداد 100 قلم در منطقه نگهداري مي شود و مابقي به شهرهاي تهران و آبادان منتقل شده است. از جمله اين اشيا مي توان به پمپ شناور دريايي، جرثقيل سرچاهي، قايق نجات، انواع مته حفاري، دستگاه گريز از مركز، دستگاه تست گاز، نازل هاي آب، پمپ و عمق سنج اشاره كرد.
شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري، طي حركتي خودجوش نمايشگاه دائمي را متشكل از 55 قلم شي موزه اي مرتبط با توزيع و پخش فرآورده هاي نفتي در محل برگزار کرده است كه تمامي اشيا، ثبت و تحويل و تحول شده اند. انواع تلمبه، كپسول آتش نشاني، فلش پوينت، نازل، ترازو، كيل و پيمانه از مهم ترين اين اشيا هستند. علاوه بر آن 20 قلم شي موزه اي از سوي اين شركت براي نمايش در موزه بنزين خانه آبادان، به اين مكان انتقال داده شده است.
در كارخانه حلب سازي و حلب پركني كرمانشاه با قدمت 100 سال، هزار و 10 قلم شي شناسايي و ثبت شده كه عمده آن ها به منظور نمايش در موزه كارخانه حلب سازي كرمانشاه در محل نگهداري و تعداد 9 عدد شابلون به آبادان منتقل شده است. دستگاه لحيم دستي، ماشين پرچ، ترازو، شابلون، چرخ دنده، كلاه ايمني و قيچي آهني از اشياي ثبت شده هستند.
92 قلم شي موزه اي در انبارهاي مازاد شركت نفت فلات قاره منطقه لاوان نظير كپسول آتش نشاني، دستگاه تزريق گاز غواصي، فانوس دريايي، شناور دريايي، موتور چاه پيمايي، انواع تلفن و دستگاه آپارات شناسايي و تمامي آن ها به تهران و آبادان منتقل شده اند.
در انبار مازاد مجتمع آموزشي فرهنگي محمودآباد 52 قلم شي ثبت شده كه هم اکنون در نمايشگاهي دائمي، در معرض ديد بازديدكنندگان قرار دارد. از ميان اين اشيا مي توان به ميز نقشه كشي مهندسي، آمپلي فاير، تفنگ هيلتي و دستگاه پرچ زني فلزي
اشاره كرد.
در انبار مازاد شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي 67 قلم شي موزه اي ثبت شده كه تا زمان برپايي موزه در مشهد، اين اشيا در محل نگهداري مي شوند. انواع نازل، پمپ بنزين، قيچي دو بازويي، شماره زن دستي، انواع پيمانه، باسكول، پريموس و شيشه هاي قديمي نمونه گيري از آثار موزه اي هستند كه در اين انبار شناسايي شده اند.
در منطقه عملياتي خارک، به ترتيب در انبارهاي مازاد شركت نفت فلات قاره 250 قلم و پايانه هاي نفتي 40 قلم شي شناسايي و تحويل و تحول شده اند كه از جمله آن ها مي توان به فيدوس، مته هاي حفاري، بلوور هوا، لوازم حفاري، اهم متر، تست سنج، تابوت آمريكايي، وسايل حفاظت فني، فانوس دريايي، انواع بي سيم، كپسول نجات، بوي و لنگر اشاره کرد كه بخشي از آن ها به تهران و بخشي به آبادان منتقل شده يا در مرحله انتقال قرار دارد. در بررسي انبارهاي مازاد شركت پتروشيمي در اين منطقه، شي موزه اي شناسايي نشده است.
در موزه صنعت نفت سبزوار كه پيشگام و پرچم دار موزه هاي نفت كشور قلمداد مي شود، 210 قلم شي همچون لوازم آزمايشگاهي، آتش نشاني، پالايشگاهي، پمپ هاي روغن و بنزين، ولو، موتورهاي ديزلي، انواع پيمانه و ابزار دقيق، ثبت و در محل نگهداري و به نمايش گذاشته شده اند.
به موزه صنعت نفت كرمان با توجه به ساختار و ماهيت آن، يعني توزيع و پخش فرآورده هاي نفتي 184 قلم شي ارسال شده كه از ميان آن ها مي توان به انواع نازل، پمپ، پيمانه، دستگيره حلبي، قيف حلبي، موتورگازي، ظروف امشي، ظروف روغن، كپسول آتش نشاني، ماشين تايپ، سوخت رسان سيار هواپيما و جرثقيل سقفي اشاره كرد.
در بازديد كارشناسان از پالايشگاه پتروشيمي شيراز 20 قلم شناسايي شده که در مرحله ثبت و تحويل و تحول قرار دارند.
در بازديد كارشناسان از شركت هاي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان 80 قلم شي شناسايي و به تهران، كرمان، آبادان و كرمانشاه منتقل شده كه از ميان آن ها مي توان از كپسول هاي آتش نشاني، كاميون هاي اينترنشنال، تانكر سوخت گيري و شيشه هاي فرآورده نام برد. در انبارهاي مازاد شركت گاز استان، 200 قلم شي نظير كنترل توربيني آمريكايي، لوله ياب انگليسي، چراغ قوه ضد انفجار و دستگاه تست برق شناسايي شده كه به تهران منتقل شده اند. در انبارهاي مازاد شركت انتقال گاز منطقه 2 نيز 250 قلم شي همچون دستگاه خنك كننده گاز، اره انگليسي، ولو، زنگ خطر، تلفن ضد زلزله و ضد انفجار و ماسك ضد گاز ثبت و به تهران منتقل شده اند. در انبارهاي خطوط لوله و مخابرات استان نيز 50 قلم شي شناسايي شده كه به طور نمونه مي توان از ديزل ژنراتور، الكتروموتور و دستگاه ليلاند نام برد. در پالايشگاه اصفهان نيز 100 قلم شي شناسايي شده كه به تهران منتقل شده اند.
در انبارهاي مازاد شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد نيز 50 قلم شي موزه اي شناسايي و به تهران منتقل شده است. باسكول قديمي، دستگاه حمل حلب، تلمبه نفت، ماسك تنفسي پدالي و زنگ اعلام خبر از جمله اين اشيا به شمار مي روند. در انبارهاي مازاد شركت گاز منطقه هيچ گونه شي موزه اي گزارش نشده است.
در انبارهاي مازاد شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چهارمحال و بختياري 30 قلم شي شناسايي و به تهران منتقل شده اند. انواع شيشه و سبد نگه دارنده فرآورده، فيدوس و لباس نسوز متعلق به سال 1997 از شاخص ترين اين اشيا به شمار مي روند.
در انبارهاي مازاد شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گرگان 30 قلم شي نظير تلمبه دو شيشه اي ساتام، انواع كيل و پيمانه به موزه هاي تهران و آبادان منتقل شده اند.
300 قلم شي كه بخش عمده آن به شيشه هاي قديمي يك ليتري اختصاص دارد، در انبارهاي مازاد شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زنجان شناسايي و به تهران منتقل شده اند.
از انبارهاي شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان ناحيه رشت نيز 6 قلم شي مربوط به واحد اچ اس اي شناسايي و به تهران منتقل شده است.
در انبارهاي مازاد شركت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه سمنان، شاهرود و دامغان 105 قلم شي شناسايي كه بخش عمده آن ها به تهران منتقل شده است. از ميان اين اشيا مي توان به انواع تلمبه، توپ هاي شناور نروژي، كلاه ايمني انگليسي، ماسك تنفسي پدالي، پيمانه و دستگاه تنفس بلومن اشاره کرد.
6 عدد تلمبه و يك عددگيت ولوم از انبار مازاد شركت ملي و مهندسي منطقه اراك شناسايي و به تهران منتقل شده است.
در مخازن يا همان گنجينه اشياي تهران مستقر در پژوهشگاه قديم تهران 2300 قلم شي گردآوري شده كه بخش عمده اين آثار، از طريق بازديدهاي انجام شده از انبارها، كارگاه ها و تاسيسات شركت هاي وابسته به صنعت نفت در سطح كشور شناسايي و به تهران منتقل و مابقي آن ها از سوي اشخاص حقيقي يا حقوقي اهدا و يا از مجموعه داران خريداري شده اند. لازم به ذكر است، اشياي منتقل شده به تهران قبل از ورود به گنجينه ها، نظافت، مرمت و بسته بندي شده، سپس در قفسه هاي مخصوص با ذكر عنوان و كاركرد دسته بندي و جانمايي مي شوند. اين فرايند نه تنها در گنجينه تهران؛ بلكه در ديگر گنجينه هاي در نظر گرفته شده در شهرها بويژه شهرهايي كه قرار است در آن ها موزه ايجاد شود و يا به دلايلي امكان انتقال اشياي آنها به تهران وجود ندارد، اجرا مي شود؛ تمامي اشيا پس از طي اين مراحل به امين اموال به عنوان نماينده موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت تحويل داده مي شود. گنجينه اشياي مناطق، هرسال از سوي كارشناسان به منظور به روزرساني بانك اطلاعات جامع انبارگرداني مي شوند. گفتني است، اشياي موجود در گنجينه اشياي تهران، براي نمايش درموزه هاي نفت يا نمايشگاه هاي دائمي و موقت مورد استفاده قرار مي گيرند. اين مجموعه توانسته از بدو راه اندازي تا كنون 10 نمايشگاه موقت را برگزار کند كه از مهم ترين آن ها مي توان به شركت در نمايشگاه بين المللي نفت و انرژي كيش و نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در تهران اشاره كرد. ايجاد يك نمايشگاه دائمي كوچك در پژوهشگاه قديمي ري و در محل گنجينه اشيا از ديگر اقدام هاي صورت گرفته از سوي كاركنان اين امور است. بي شك آثار گردآوري شده و به نمايش در آمده در موزه هاي صنعت نفت، نتيجه تلاش ارزشمند و بي دريغ كارشناسان اين امور است كه با تحمل شرايط سخت و دشوار، رنج كار را در مناطق دور افتاده و پرخطر با وجود شرايط جوي و محيطي نامناسب و آلوده به جان خريده و همچنان دست از كوشش بر نمي دارند. در همين جا ضروري است از مسئولان، دست دركاران و كاركنان صنعت نفت، بويژه شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي و شركت هاي تابعه در سطح كشور همچون اصفهان، يزد، چهار محال و بختياري، شركت بهره برداري نفت و گاز گچساران و شركت نفت فلات قاره تشكر ويژه شود.گفتني است، طي بازديد هاي انجام شده از انبارهاي مازاد، تاسيسات و كارگاه هاي شركت خطوط لوله و مخابرات و همچنين بهداشت و درمان در سطح كشور، اشياي گرانبها و ارزشمندي شناسايي شده كه متاسفانه به دلايلي نامعلوم، به اين واحد منتقل نشده اند؛ اگرچه اين دو مجموعه در مرحله مقدماتي، همكاري لازم و كافي را براي اعزام كارشناسان و بازديد از مناطق داشته؛ اما دسترنج زحمات كاركنان زحمتكش آن نهادها و همكاران اين مديريت، تا كنون بدون نتيجه مانده است. اميدواريم با حل مشكلات و مسائل پيش رو از سوي مسئولان ذيربط و براي حفظ و ماندگاري اين ميراث و همچنين جلوگيري از هرگونه آسيب ديدگي، اقدام هاي موثر و سازنده انجام شود.
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
حکمت هايي از علي بن الحسين (ع):
كم من مفتونٍ بحسن القول فيه، وكم من مغرورٍ بحسن الستر عليه، وكم من مستدرجٍ بالإحسان عليه
(تحف العقول صفحه 281)
چه بسا افرادى كه فريب تعريف ها و تحسين هايى كه مردم از آنان مى کنند، مى خورند. انسان نبايد فريفته قضاوت هاى مردم درباره خودش شده و بخاطر تساويل نفسانى از قضاوت صحيح در مورد خودش غفلت ورزد و توجه به اين مسئله به خصوص براى مسئولان حائز اهميت است.
همچنين انسان نبايد از اينكه خداوند عيوب او را پوشانده مغرور شود و خيال كند كه هميشه بدي هاى او مستور مى ماند. چه بسا خداوند در همين دنيا آنها را فاش كند و اگر در اين دنيا هم با لطف و احسان خود فاش نكرد در قيامت (روزى كه باطن افراد ظاهر مى شود) آشكار كند. لذا ائمه (عليهم السلام) همان طور كه در دعاى شعبانيه نقل شده از خدا مى خواستند كه: «الهى لا تفضحنى يوم القيامة على رؤس الاشهاد.»
و چه بسا افرادى كه در اثر نعم الهى گرفتار استدراج مى شوند «وسنستدرجهم من حيث لا يعلمون».
پس نبايد بخاطر تمجيدهاى مردم و ستر الهى و اعطاى نعم او از قضاوت صحيح در مورد خود غفلت نماييم.
سخن نيک
آدمي ساخته افكار خويش است، فردا همان خواهد شد كه امروز مي انديشيده است.
«موريس مترلينگ»
معرفي کتاب و نرم افزار
متن کامل کتاب برگزيده تفسير نمونه تاليف حضرت آيت الله العظمي مکارم شيرازي از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي به صورت نرم افزار اندرويدي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
نماز و شکوفه هاي زندگي
احساس مذهبى كودكان
دينخواهى در انسان فطرى است و در دوران كودكى به تدريج و به اشكال مختلف ظهور مىيابد. پرسش از خالق اشيا، آسمان، زمين و مانند آن، همگى نمودهاى احساس مذهبى آنان و تشنگىشان در كسب آگاهىهاى دينى است.
براساس بررسىها و يافتههاى روان شناسان، احساس مذهبى در سنين شش و هفت سالگى در كودكان علنى و ميل به تظاهرات مذهبى و علايق به آن در آنها زنده مى شود.
كودكان در اين سنين نسبت به خداوند اظهار علاقه مىكنند و دوست دارند با خدا سخن بگويند، خدا را ببينند و تصور مىكنند كه خدا قدرى بزرگتر و قوىتر از پدر و مادر است و به تدريج كه قدرت درك و فهم بيشترى بهدست آوردند، به تصورات بهتر و واقعىترىمىرسند.
ضرورى است والدين احساس خداخواهى و گرايش به دين را در كودكان شناخته و تعاليم الهى خاصه معارف نماز را به آنها بياموزند تا آنان در قبال امراض گمراه كننده و انحرافى واكسينه شوند. در اين امر، سخن نورانى امام صادق (ع) را شاهد مىگيريم كه فرمودند:
فرزندانتان را با مسائل دين آشنا كنيد قبل از آنكه گمراهكنندگان بر شما سبقت بگيرند.
احساس مذهبى در كودكان بهتدريج قوىتر مىشود. آنان ابتدا از خدا تصور رحمانى مثل لطف و قدرت و مانند آن را در ذهن دارند كه به مرور زمان يك نوع بيم و ترس از كيفر و عذاب خدا را نيز درك مىكنند؛ در واقع شناخت صحيحترى از خدا پيدا مىكنند تاحدى كه بهصورت يك جهش معنوى ظهور مىيابد و در مواردى با خدا سخن مىگويند، دعا مىكنند و بهشت را مىخواهند و دنياى با صفايى را براى خود تصور مىكنند و قادر مىشوند كه برخى مفاهيم دينى را بهتر از گذشته درك كنند.
در چنين وضعيت مناسبى والدين مىتوانند آداب و مفاهيم نماز را به او بياموزند و وى را به خواندن نماز عادت دهند.
امام باقر (ع) درباره تعاليم نماز در مراحل مختلف سنى كودكان چنين فرمودند:
در سه سالگى كلمه توحيد (لا اله الا الله) را به طفل بياموزند و درچهار سالگى (محمد رسولالله) را به او ياد بدهند. در پنج سالگى رويش را به قبله متوجه كنند و به او بگويند كه سر به سجده بگذارد.در شش سالگى ركوع و سجده صحيح را به او بياموزند و در هفت سالگى به طفل بگويند دست و صورتت را بشوى و نماز بگزار.
همچنين امام صادق (ع) فرمودند:
از سنين شش تا هفتسالگى كودك را به نماز واداريد؛ بنابراين والدين مىتوانند با استفاده از زمينه و بستر آماده كودكان نسبت به دين، هم از نظر ذهنى و هم از نظر عملى آنان را راهنمايى كرده و در عمل مددكارشان باشند تا شخصيت الهى و معنويشان شكل بگيرد و مستحكم شود.
ادامه دارد...
مهم ترين ملاك هاى انتخاب مسئوليت
«قالَ اجْعَلْنى عَلى خَزائِنِ الْارْضِ انّى حَفيظٌ عَليمٌ (يوسف-55)
يوسف گفت: مرا به سرپرستى خزانههاى سرزمين مصر بگمار كه من نگهدارندهاى دانا هستم.
يوسف (ع) با تعبير كردن خواب پادشاه و بيان برنامه دقيق اقتصادى براى سال هاى قحطى آينده، مقام علمى خود را نشان داد و با درخواست تحقيق از زنان دربارى، عفّت و پاكدامنى خويش را ثابت كرد. با معلوم شدن بىگناهى يوسف و علم و كاردانى او، پادشاه او را ا ز مقربان خود قرار داد و با فرمان «انَّكَ الْيَوْمَ لَدَيْنا مَكينٌ امينٌ» در حقيقت، فرمان وزارت و صدارت عظماى او را صادر كرد.
حضرت يوسف (ع) با توجه به اهميت مسائل اقتصادى در سال هاى آينده، از پادشاه مصر درخواست كرد كه وزارت خزانهدارى را به او محول كند و با قبول پادشاه، وزارت خزانهدارى به او واگذار شد.
پذيرفتن مسئوليت
مقامطلبى، برترىجويى و تلاش براى رسيدن به پست و مقام در دنياى فانى، مناسب شأن مؤمن نيست. دنياطلبى، با ايمان سازگار نيست.
قرآن كريم مىفرمايد:
«آن خانه آخرت را براى كسانى قرار دادهايم كه در زمين جاهطلبى نكنند و فساد برنينگيزند.»
اما پذيرفتن مسئوليت و بهعهده گرفتن آن براى خدمت به خلق خدا، خود عبادت، بلكه از بالاترين عبادتهاست و نهتنها اعلام آمادگى كردن و پذيرفتن مسئوليت براى اين هدف بد نيست، بلكه خوب و در بعضى جاها واجب و لازم است.
حضرتيوسف(ع) پيامبر و بنده مخلَص خداست و چون آينده خطرناك مصر را مىبيند و وجود فردى كاردان، در اين پست براى عبور دادن مصر از دوره بحران برايش محرز مىشود، از سوي ديگر خود را شايستهترين فرد، براى پذيرفتن اين مسئوليت و يا حداقل از شايستهترين ها مىداند، احساس وظيفه مىكند كه خود را معرفى کند. براى پذيرفتن آن مسئوليت، اعلام آمادگى مىكند و به اين صورت بهما درس مسئوليتپذيرى مىدهد.
تعهد و تخصص
ملاك پذيرفتن مسئوليت را مىتوان در دو جمله خلاصه كرد: يكى داشتن تعهد و پايبندى به دين، انجام وظيفه و حفظ امانت- البته تعهدى به تناسب آن مسئوليت- ديگرى تخصص و كاردانى در زمينه آن مسئوليت. اگر دو ملاك اصلى تعهد و تخصص در واگذارى مسئوليت ها رعايت شود، بهترين نتيجه حاصل خواهد شد و چنانچه فرد منصوب، هيچ يك از اين دو ملاك يا يكى از آن دو را نداشته باشد، نتيجه مطلوب بهدست نخواهد آمد. حضرت يوسف (ع) هنگام اعلام آمادگى به اين دو شرط اساسى اشاره كرده، مىفرمايد: من هم امانت نگهدار، امين و متعهد و هم عالم، كاردان و متخصص هستم «انّى حَفيظٌ عَليمٌ» هر دو شرط لازم براى تصدى مسئوليت را دارا هستم.
از اينكه حضرت يوسف (ع) در مقام معرفى خود، اول به تعهد و امين بودنش اشاره مىكند «انّى حَفيظٌ» و بعد به علم و تخصصش، معلوم مىشود كه تعهد بر تخصص مقدم است و چنانچه در تعيين مسئوليت ها بين دو فرد، مردد شويم كه يكى متعهدتر بود و ديگرى كاردانتر، بايد اولى را انتخاب كرد.
يک شبهه ويک پاسخ
پرسش: چگونه مي توان از سردرگمي معنوي رها شد؟چطور بايد احساس پاكي و خلوص نيت پيدا كرد؟
پاسخ: هنگامي كه انسان زندگي اش را با اهداف عاليه برنامه ريز ي كند و در ذهن داشته باشد كه هدف از خلقتش چه بوده و آگاه به اين باشد كه از كجا آمده و آمدنش بهر چه بود و از طرفي خود را مقيد به ترك محرمات و انجام واجبات قرار دهد، به معيار كلي اسلام و رسيدن به معنويات دست مي يابد. در منابع روايي ما، نشانه ها و اسبابي براي به دست آوردن اخلاص ذكر شده است كه به برخي اشاره مي کنيم:
1-پاك بودن دل: پيامبر گرامي (ص) فرمود: «علامت انسان مخلص چهار چيز است: دل پاك، اعضا و جوارح سالم، خير مبذول و شر مأمون
( يعني مردم از خيرش بهره مند و از شرش در امانند ).»
2- دوري از گناه: اميرالمؤمنين علي (ع) فرمود: «كمال اخلاص اجتناب از گناهان است».
3- از غير خدا توقع نداشتن: امام صادق(ع) فرمود: «عمل خالص آن است كه نخواهي كسي جز خدا تو را براي انجام آن ستايش كند.» نيز فرمودند: «هيچ بنده اي به حقيقت اخلاص نمي رسد مگر آن كه دوست نداشته باشد. مردم او را براي كارهايي كه براي خدا انجام دهد،ستايش كنند.»
4- فقط به خدا اميد داشتن: سرآغاز اخلاص نا اميدي از غير الله است. اعمال انسان در سايه اخلاص،عنوان عبادت پيدا مي كند و كامل مي شود. به علاوه اسلام به كيفيت عمل بيشتر اهميت مي دهد تا به كميت آن. زياد بودن عمل موجب تقرب نمي شود، بلكه خلوص نيت مهم است. اگر مي خواهي به مرحله اي برسي كه بداني كارهاي شما با اخلاص بوده، بايد مدتي در رفتار و حركات و سكنات خود دقت كني. خفاياي قلب خود را تفتيش کني و از آن حساب شديدي بكشي، همانند اين كه انسان از شريك خود حساب مي كشد. حتي اگر ديدي عملي را در ظاهر و علن نمي توانيد خالصانه انجام دهيد، آن را در خفا انجام دهيد. بايد با جديت كامل قلب خويش را از لوث شرك و ريا پاك كنيد تا كارهاي شما با اخلاص انجام شود. البته مراقب باشيد عجله نكنيد و به خود فشار نياوريد. اگر نيتي جز رضاي خدا نداشتيد و كار شما از ريا و خودنمايي خالص بود و طمعي از حيث دنيا و يا ترس از كسي جز خدا در كار شما دخيل نبود، بدانيد كه عمل شما مخلصانه انجام گرفته، گرچه ممكن است گاهي انسان،كاري را به قصد ثواب، يا كسب بهشت الهي و حتي بر آورده شدن حاجتي، انجام دهد كه اين منافاتي با اخلاص ندارد.
سخن را با اين روايت شريف به پايان مي بريم كه: «آرزوهايت را كم كن تا اعمالت خالص شود.»
انتصاب در شوراي اقامه نماز وزارت نفت
دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت در حکمي رئيس واحد ارزيابي شوراي اقامه نماز وزارت نفت را منصوب کرد. در حکمي از سوي دکترمجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت، حجت الاسلام علي محبي به عنوان «رئيس واحد ارزيابي شوراي اقامه نماز وزارت نفت» منصوب شد.
ابلاغ شيوه نامه اجرايي طرح سراسري روخواني و روان خواني
شيوه نامه اجرايي طرح سراسري روخواني و روانخواني از سوي قائم مقام وزير نفت ابلاغ شد اين شيوه نامه که با هدف تبليغ و ترويج، آموزش و ارتقاي سطح کمي و کيفي فرهنگ غني قرآني و اسلامي با رويکرد توحيدي و اخلاق الهي و دوري از شرک با بهره گيري از تعاليم پيامبر گرامي اسلام ( ص ) و ائمه اطهار ( ع ) از سوي دارالقرآن الکريم وزارت نفت تدوين شده است، در زمينه هاي آموزشي، فرهنگي، هنري، علمي و اجتماعي ، تبليغي و ترويجي، شناختي و معرفتي و رفتاري در قالب مسابقات، محافل و جشنواره ها، دوره هاي آموزشي و... انجام خواهد شد. از ديگر اهداف راهبردي اين شيوه نامه مي توان به شناساندن و معرفي بيش از پيش فرهنگ غني قرآن کريم و گسترش و اشاعه آن در بين کارکنان و خانواده هاي آنان و طراحي، تدوين و نظارت بر اجراي برنامه ها و دوره هاي آموزشي- قرآني و ساير اقدام هاي فرهنگي- قرآني براساس نقشه مهندسي فرهنگي وزارت نفت و در اولويت اول اهتمام جدي بر توانمند سازي کارکنان و خانواده هاي آنان در زمينه روخواني و صحيح خواني، تدبر و درک مفاهيم و انس با قرآن کريم، همچنين طرح ريزي برنامه هاي آموزش و تجهيز نيروي انساني متخصص، متعهد و توانمند مبتني بر آموزه هاي غني قرآني با همکاري واحدهاي ذي ربط و نظارت بر حسن اجراي برنامه هاي ابلاغي اشاره کرد.
شهيد اردشير آذري فر
شهيد آذري فر از سال 58 وارد مجتمع پتروشيمي آبادان شد. روحيه خدمت به محرومان وکمک به همنوعان از ويژگي هاي بارز اين شهيد بود که در همين عرصه نيز شربت شهادت نوشيد و به خيل شهيدان صنعت نفت پيوست. خواهر شهيد درباره اش مي گويد: وقتي خيلي كوچك بود، به همراه همبازي هايش ماه هاي محرم دسته هاي عزاداري راه مي انداخت، بعدها در جواني براي خواهرانش درباره آقا سيد (امام خميني «ره») توضيح مي داد، اعلاميه هاي امام را توزيع مي كرد، كتاب هاي ممنوعه را در روزنامه مي پيچيد و مي خواند، هر جا گرسنه اي يا فقيري بود، علي وار كمك مي کرد. از خانه غذا برمي داشت و به مسجد مي رفت و غذايش را با فقرايي كه در مسجد ساكن شده بودند، قسمت مي كرد و كنار آنها غذا مي خورد و در جواب مادر كه نگران سلامتي اش بود، مي گفت: «چه مي داني شايد آنها نزد خدا از ما عزيزتر باشند؟» دوران سربازي اش را در روستايي دور افتاده به عنوان سرباز معلم سپري كرد و در اين مدت آنجا مدرسه اي ساخت و براي رفاه اجتماعي، بهداشتي مردم روستا تلاش كرد.
با فرزانگان
آيت الله بهجت مي فرمود: از آقا سيد عبدالهادي شيرازي رحمه الله که عالم واقعي بود، نقل کرده اند که در کودکي بعد از فوت پدرم، ميرزاي بزرگ، تکفل خانواده به عهده من بود. ايشان مي گويد: پدرم را در خواب ديدم. از من پرسيدند: آقا سيد عبدالهادي! حال شما چطور است؟ در جواب گفتم: خوب نيست. فرمود: «به بچه ها و اهل خانه سفارش کنيد که نماز اول وقت بخوانند، تنگدستي شما رفع مي شود»
5 خوشمزه پر ریسک
تابستان است و ميوه هاي تابستاني و خنک مرهمي بر اين گرماست؛ ميوه هايي شيرين و آبدار مثل هندوانه که مي تواند جبران همه ميوه ها باشد. هندوانه با فاصله مي تواند رکورددار محبوبيت بين ايراني ها باشد و مي توان تاکيد کرد که مقبوليت اين ميوه در ميان پرمصرف ترين ميوه ها با وجود حواشي که درباره کشت و صادرات و گران شدن آن گفته مي شود، کم نشده است. هندوانه علاوه بر خاصيت هايي که براي سلامت دارد؛ از روزهاي بلند تابستان و پشت بام نشيني تا چله نشيني شب يلدا، جاي محکم و شيريني در محفلهاي گرم خانواده دارد و اگر نباشد، حتما جايش خالي خواهد بود. هندوانه بايد شيرين و آبدار باشد و نوستالژي خوردن يک قاچ و ليف دورهمي از آن بيشتر مي چسبد، اما در مهماني هاي رسمي بايد آن را برش داده و در ظرف بگذاريد. هندوانه را نمادي از دربسته بودن و نامعلوم بودن کار دنيا و روزگار مي دانند و گاهي همين ويژگي شما را با هندوانه اي صورتي رنگ با مزه خيار مواجه مي کند و بيشتر به شانس تان و روزگار ايمان مي آوريد! هندوانه در شهرهاي مختلف کشورمان کشت دارد. جيرفت و کهنوج، ميناب، ايرانشهر دزفول، ورامين، سمنان، مشهد، اصفهان، همدان، تبريز و مياندوآب شهرهايي هستند که از بهار تا زمستان به تناسب سرما و گرما کشت هندوانه در آنها انجام مي شود.
دنیای شیرین هندوانه
ميانگين محصول هندوانه ايران 3 تا 4 ميليون تن و صادرات آن عموما به کشورهاي عربي است، اما رکورددار توليد هندوانه در دنيا، چين است. توليد هندوانه معمولا ديم است ولي براي شيرين و آبدار و خوشرنگ شدن آن بايد آب کافي داشته باشد و به همين دليل در رديف محصولات پرمصرف و کم سود قرار مي گيرد. به اين معنا که مصرف آب و تلاش کشاورز در مقابل قيمت فروش آن ناچيز است. عددهاي متفاوتي براي مصرف آب در طول توليد هندوانه وجود دارد، اما گفته مي شود که براي هر کيلو هندوانه حدود 200 تا 300 ليتر آب صرف مي شود و در برخي از اعداد هم گفته مي شود سالانه تا 250 ميليارد ليتر آب براي صادرات 500 هزار تن هندوانه مصرف مي کنيم. همين نگراني از مصرف بالاي آب در شرايط بحران و خشکسالي مداوم اين سالها را براي گندم و برنج هم مطرح کرده اند و به همين دليل بوده که وزارت نيرو کشت برنج در استان هاي غير از استان هاي شمالي را ممنوع کرده است. اين روزها اگر به استان هاي دچار خشکسالي و يا کم آبي برويد، با مزارعي که در کنار صيفي جاتشان هندوانه کاشته اند، اما همان طور کال، خشک شده اند رو به رو مي شويد.
ایستگاه همیشگی هندوانه در تهران
شايد خيلي ها ايستگاه قديمي هندوانه تهران را مي شناختند، اما وقتي تيم تهرانگردي شوراي شهر تهران به چهار راه سرچشمه تهران و مغازه هميشگي سيد عباس وطني، صاحب کاشاني اين مغازه رفتند، اين معروفيت چند برابر شد. پيرمرد که هميشه بالاي سر بارش هست، از جوانترها کمک مي گيرد، اما 50 سال است که اين مغازه را همينطور با فروش هندوانه و گاهي خربزه مي گرداند. مي گويد قبل ترها هندوانه هميشه نبود اما حالا ميوه چهارفصل شده و هميشه از يک جايي از ايران توليد مي کنند و مي آورند. آقا سيد بعد از اين همه سال هنوز هم به توانايي خود در شناخت کيفيت و سلامت هندوانه اعتماد 100 درصدي ندارد و مي گويد بسيار ديدم که هندوانه ظاهر سالمي دارد و صداي خوبي از ضربه زدن به آن مي شنويم، اما وقتي شکسته مي شود سفيد و بي مزه است. ايستگاه هندوانه را مي توانيد کمي پايين تر از ضلع جنوب شرقي ميدان بهارستان تهران سراغ بگيريد و پيدا کنيد.
قلب های قرمز و زرد شیرین
براي ايراني ها هندوانه قرمز محبوبيت دارد. از چند سال قبل نوع ديگري از هندوانه که همان مزه و شکل را دارد، اما رنگ داخلش زرد است، به بازار و خانه هاي ما آمده است. اين شکل از هندوانه پوستي سبز تيره دارد و تخم هايش سفيد است، اما در مزه و آبداري آن تفاوتي وجود ندارد. هندوانه به دليل قند طبيعي متناسب ، به درد برنامه هاي رژيمي مي خورد، رگ هاي خوني را نرم و تب را کم مي کند و مهمتر اين که آب بدن را به نسبت خوبي افزايش مي دهد و به همين دليل در سحرها و افطارهاي ماه رمضان صرف مي شود و جواب مي دهد. به دليل همين خاصيت ها، خود هندوانه و يا آب آن براي تغذيه بعد از تمرينات ورزشي و ساعات خستگي و دردهاي عضلاني توصيه مي شود.
ملون بخورید، غصه نخورید
مصرف 100 گرم ملون به شما انواع مختلفي از مواد مفيد را مي رساند. اين گوشتالوي شيرين و خوشبو هم خواص ضد پيري دارد و توليد کلاژن مي کند. ملون هم حاوي 90 درصد آب است و به شادابي پوست شما کمک مي کند، همچنين کالري، چربي و کلسترول کمي دارد و مي توانيد اگر رژيم داريد، با خيال راحت از اين ميوه مصرف کنيد. ملون شيرين است و محتواي قند و آب داخل اين ميوه مي تواند به شما براي متعادل کردن ميزان محتواي خطرناک غذاهايي که مي خوريد کمک کند. ملون همچنين به دليل فيبر فراواني که دارد، مي تواند سبب شود که احساس سيري کنيد و از چنگال گرسنگي رها شويد. در هر 100 گرم ملون 15 ميلي گرم، کلسيم وجود دارد. کلسيم براي حمايت از روند استخوان سازي و سلامت دندان ها مهم است. مصرف ملون به طور روزانه به شما کمک خواهد کرد تا استخوان هاي محکمي داشته باشيد. اين ميوه را هم با بوي خوشي که دارد، مي توانيد انتخاب کنيد و حواستان باشد که بيش از اندازه رسيده و لُق نشده باشد.
گرمک را به صبحانه اضافه کنید
گرمک هم از خانواده کدوئيان است و شباهت هاي زيادي به طالبي و ملون و خربزه دارد. گرمک باعث تقويت سيستم ايمني بدن، جلوگيري از ابتلا به بيماري آرتريت و کمک به مديريت بيماري ديابت مي شود. با وجود شباهت هاي اين ميوه با طالبي ولي اين دو ميوه تفاوت هايي هم باهم دارند، ازجمله اين که گوشت درون گرمک برخلاف طالبي که سبزرنگ است، زردرنگ است.مصرف گرمک به بهبود بينايي و کاهش خطر ابتلا به آب مرواريد کمک مي کند و مواد فيتو شيميايي موجود در ميوه هاي تازه مانند گرمک همچنين در درمان ضد تومور داراي کاربرد است. علاوه بر اينها گرمک داراي ويژگي ضدالتهابي است. اين به آن معناست که با مصرف آن در رژيم غذايي شما مي تواند به جلوگيري از استرس اکسيداتيو در مفاصل و استخوان ها کمک کند، درنتيجه باعث کاهش بروز التهاب در بدن شما مي شود. براي هضم بهتر غذا علاوه بر طالبي و خربزه و ملون، گرمک هم بسيار مفيد است و در جريان رژيم هاي غذايي مي توانيد روي اين ميوه حساب باز کنيد. خواص گرمک سبب شده که اين ميوه يک گزينه محبوب براي صرف در صبحانه باشد، همچنين به عنوان يک اشتهاآور در سالاد ميوه مصرف خوبي دارد. طعم ملايم و لذت بخش آن هنگام رسيدن ميوه افزايش مي يابد، بسياري از مردم صبر مي کنند تا گوشت نرم و آبدار آن را قبل از غذا خوردن غذا مصرف کنند.گرمک به ندرت آلرژي زاست و هيچ کدام از مواد شيميايي را که باعث واکنش هاي آلرژيک مي شوند، در برنمي گيرد.
تشخیص خربزه از خیار
خربزه را به قند و عسل بودن آن مي شناسند وگرنه فرقي با خيار ندارد.خربزه علاوه بر خوشمزه و آبرسان بودن، منبعي سرشار از مواد معدني ضروري مانند ويتامين A، ويتامين B6، فيبر رژيمي و اسيدفوليک است. 90 درصد خربزه آب است. يک فنجان خربزه فقط 60 کالري دارد و سرشار از پتاسيم است که فشار خون را کنترل مي کند و از اين راه قلبتان را سالم نگه مي دارد. مصرف منظم خربزه، ويتامين A بدن را که به دليل مصرف سيگار يا قرارگرفتن در معرض دود سيگار از دست رفته است، جبران مي کند. اين ويژگي، به جوانسازي ريه ها کمک مي کند و به ويژه براي سيگاري هايي که ريه هاشان به دليل مصرف سيگار آسيب شديد ديده اند، مفيد است. ويتامين C موجود در خربزه در تنظيم جريان خون قاعدگي و تسکين دردها در زنان موثر است. مصرف منظم خربزه در دوران قاعدگي مي تواند جريان و لخته شدن خون را به شکل قابل توجهي کاهش دهد و فرد را از ديگر مشکلات قاعدگي رهاکند. خربزه گاهي وقت ها براي تحريک قاعدگي نيز به کار مي رود. همچنين خوردن دانه هاي شکسته شده خربزه به دفع کرم هاي روده کمک مي کند. اين دانه ها در درمان سرفه، تب و سوء هاضمه نيز مفيدند. خربزه حاوي ليپيدي به نام ميو اينوزيتول است که از اضطراب، بي خوابي و استحکام عروق جلوگيري مي کند. خربزه، چه به تنهايي خورده شود چه به سالادهاي ميوه تابستان اضافه شود، مي تواند يک درمان خوشمزه باشد. خربزه ها انواع مختلفي دارند و از خانواده کدوييان هستند، اما براي شناخت خربزه شيرين به رنگ زرد و بوي خوش آن دقت کنيد.
طالبی بخورید تا پیر نشوید
شايد درباره طالبي و خواص آن اطلاعات زيادي داشته باشيد، اما مي دانستيد که طالبي حاوي کلاژن و کلاژن ماده اي است که از اثرهاي پيري زودرس جلوگيري مي کند. علاوه بر اين، طالبي قند اندازه اي دارد و با توجه به گوشت شيرينش، گزينه خوبي براي پر کردن شکم در مواقع رژيم است. علاوه بر اينها طالبي خاصيت ضد سرطاني دارد و از حمله قلبي جلوگيري مي کند. اين ميوه همچنين ادرارآور، نرم كننده (مليّن) و موجب طراوت و شادابي پوست بدن است. خوردن طالبي بعد از غذا براي درمان كم خوني مفيد است و مصرف آن براي كساني كه مبتلا به يبوست و بواسير هستند، مفيد است. همچنين كساني كه مرض قند دارند، بايد در خوردن طالبي جانب احتياط را رعايت و کمتر مصرف كنند و كساني كه ورم معده دارند، نبايد در مصرف طالبي زياده روي كنند. طالبي مملو از بتاكاروتن است كه در بدن تبديل به ويتامين «آ» مي شود. در يك فنجان آب طالبي فقط 56 كالري انرژي وجود دارد، اما نياز روزانه ما به ويتامين« آ» را تامين مي كند كه تاثير آن در بهبود بينايي و پوست بدن بر همه واضح است. طالبي، يكي از غني ترين ميوه هاي حاوي ويتامين «ث» است.
براي شناخت طالبي خوب در زمان خريد دقت کنيد که طالبي بايد پوستي زبر داشته باشد و عطر خوشايندش وقتي در دست مي گيريد، به مشام برسد، ضمن اين که به خطوط سبز طالبي دقت کنيد که نبايد خيلي تيره باشد.
هم بچه شوید، هم بچه ها را مسافرت ببرید
مشعل: وقتي مادر هستيد، نمي توانيد زمان زيادي را دور از بچه ها مخصوصا آنهايي که سن و سال کمي دارند، بمانيد، دلتان هم نمي خواهد سفر رفتن را کنار بگذاريد، از طرف ديگر اين را هم مي دانيد که خيلي از شرايط سفر ممکن است براي بچه ها مناسب نباشد و ممکن است آنها بيشتر از لذت بردن، اذيت شوند و آن وقت لذت شما هم از بين مي رود. در بسياري از کشورها رفتن به کمپ هاي طولاني مدت با همکلاسي ها اعضاي خانواده براي يادگيري برخي مهارت ها، يکي از الزام هاست و بيشتر بچه ها تا رسيدن به سن 18 سالگي و مستقل شدن، بارها تنهايي به سفر مي روند. بسياري از توريست هاي خارجي که تاکنون ديده ايد، سن و سال کمي دارند و اما تعجب مي کنيد وقتي مي شنويد سال هاست چندين کشور را ديده و گشته اند و اين همان خلأ است که شايد فرزندان ما دارند، خلأ فرصت براي کسب تجربه و بزرگ شدن در عين لذت بردن و سفر کردن. فرصتي که پدر و مادرها بايد اول خودشان تجربه کنند تا بتوانند اهميت آن را درک کنند و آن را در اختيار فرزندشان هم بگذارند.
در هر شرايطي کثيف و خاکي شدن لباس بچه ها مي تواند عادي ترين اتفاق باشد، پس چه وقتي که کوله گردي مي کنيد و چه وقتي که سفر لاکچري داريد، از اين که بچه ها از در و ديوار بالا مي روند و گلي و خاکي مي شوند، شاکي نشويد و بگذاريد آن ها ماجراجويي هاي خودشان را شروع کنند. شايد اين سفر براي شما يک تعطيلات آخر هفته شد، اما براي آن ها مي تواند ماجراجويي بزرگي باشد.
چند سال است که در بسياري از اماکن عمومي مقصدهاي گردشگري داخلي و در سفرهاي خارجي، فضاهاي مناسب و کاربردي را براي مادر و فرزند فراهم کرده اند تا نگراني هاي والدين کم شود. در بيشتر مراکز خريد و فرودگاه ها و اماکن عمومي فضاهاي بازي و تهيه غذا و وسايلي براي گرم کردن غذاي بچه ها و تعويض لباس و شيردادن و... وجود دارد که باز هم متناسب با شهر و کشوري که سفر کرديد، مي توانيد اين ميزان توقع از امکانات را کم و زياد کنيد.
بچه ها در هر شرايط و هر جايي که باشند، به توجه نياز دارند و بايد فضا و شرايطي براي تخليه انرژي خودشان داشته باشند، به همين دليل بهتر است اگر خودتان برنامه سفر را مي چينيد، فاصله برنامه ها را از هم زياد بگذاريد تا هم شما و هم بچه ها شرايط شيطنت خودشان و خستگي در کردن بعد از آن را داشته باشيد.
يک نکته درباره ساعت خواب و بي حوصلگي و بهانه گيري بچه ها هم وجود دارد و آن اين که تا مي توانيد بليت هواپيما يا تغيير در برنامه هاي مهم را در اين ساعت ها قرار ندهيد. بچه ها در ساعت خواب و گرسنگي خسته و خواب آلود و کم حوصله اند و معمولا درکي از شرايط موجود ندارند.
در سفرهاي خارجي يا در شهرهاي توريستي ايران به دفعات با خانواده هاي چهار و پنج نفره يا بيشتر مواجه مي شويد که پدر و مادر با يک، دو و حتي سه فرزند يا در مواردي همراه با پدر بزرگ و مادر بزرگ به سفر آمده اند. بچه ها از سر و کول پدر و مادرها و در و ديوار بالا مي روند يا والدين نوزادشان را با کالسکه و آغوش بند همراه دارند. وقتي اين مناظر را مي بينيد، با ديده ها و شنيده هايي که در کشور خودمان معمولا درباره همراه بردن بچه ها در سفر خارجي داريم، مقايسه مي کنيد. عموما پدرها و مادرها در چنين سفرهايي که درجه سختي بالايي هم ندارند بچه ها را همراه نمي برند؛ به دو دليل مالي و راحت بودن. اما واقعيت اين است که اگر دليل مالي را کنار بگذاريم، همراهي بچه ها سخت نيست و با هماهنگي و برنامه ريز ي مي توانيد يک خانواده شاد در حال سفر باشيد.
اگر از آن خانواده ها هستيد که با خودرو خودتان دل به جاده مي زنيد و اهل کمپ کردن در طبيعت هستيد، حتما بچه ها را براي جمع کردن وسايل و چيدن آن ها، چادر زدن و چوب جمع کردن و آتش روشن کردن و... شريک کنيد. براي اين تجربه ها هم متناسب با شناختتان از روحيات دختر و پسرتان، تفاوتي در فرصت تجربه هاي جديد قائل نشويد؛ اين تجربه ها به درد هر دو مي خورد. ضمن اين که حتما متناسب با سنشان و ايمني وسيله سفر، جاي خوبي کنار پنجره خودرو، اتوبوس، قطار يا هواپيما به آن ها بدهيد.
اگر بچه ها با ذوق و شوق همراه شما شده باشند، هيجان زيادي در جمع کردن وسايل و چمدانشان دارند. بهتر است براي آن ها متناسب با نوع سفرتان که کوله گردي يا سفر لاکچري با چمدان يا با خودرو است، کوله يا چمدان کوچکي فراهم کنيد و از آن ها بخواهيد تا مستقل لوازم شخصي را جمع کنند و به آن ها بگوييد چه وسايلي را هميشه بايد همراه داشته باشند، ضمن اين که خودتان بايد يک سري از لوازم مورد نياز و کمک هاي اوليه را براي حداقل 24 ساعت به شکل زاپاس همراهتان داشته باشيد.
براي تمرين مسافرت با بچه ها لازم نيست از سفرهاي طولاني شروع کنيد و هزينه زيادي بدهيد و در آخر هم لذت نبريد. بهتر است با سفرهاي کوتاه و کم هزينه، خود و فرزندتان را بسنجيد که چقدر حال و هواي سفر را دوست داريد و مي توانيد در شرايط غير ثابت که درخانه نيستيد، از همراهي با هم لذت ببريد. علاقه به سفر را با تهيه يک سري لوازم و آمادگي خودرو خودتان يا ديدن فيلم و خواندن کتاب يا اصلا حرف زدن درباره مقصدهاي سفر و جذابيت هايشان، شروع کنيد تا بچه ها با شما درگير سفر شوند.
وقتي در سفر هستيد شما و بچه ها عادت هاي معمول را ديگر نداريد و بايد براي سرگرمي شرايطي جديد ايجاد کنيد. در محيط طبيعت يا محيط هاي شهري نه خبري از برنامه هاي تلويزيوني مورد علاقه است نه اسباب بازي دوست داشتني. در نتيجه بهتر است از قبل به کمک فيلم و عکس و کتاب و بالاخره حرف زدن، آن ها را با دنياي جديدي که قرار است مدتي در آن باشند، آشنا کنيد. ضمن اين که خيلي از اسباب بازي ها را نمي شود در سفر همراه آورد اما کتاب و يک سري از بازي ها در تبلت و گوشي ها وجود دارد که وزني ندارد و دست و پا گير نيست، ضمن اين که تاب بستن و بازي با يک توپ کوچک در هر جايي مي تواند راه ساده اي براي بازي با بچه ها باشد. علاوه بر اين اگر به خصلت مسافرها عمل کنيد، مي توانيد ببينيد در هر شهر و منطقه اي مردم آنجا با فرزندانشان چگونه شاد هستند و بازي مي کنند، شايد بتوانيد با آن ها همبازي شويد.
يکي از مهم ترين نگراني ها و البته مسائل مهم در سفر، محل اقامت است. اين که شب کجا مي خوابيم، سوال مهمي براي خودتان است و وقتي بچه ها همراهتان هستند، حتما سوال مهم تري خواهد بود. حتما تصاوير و فيلم هايي را ديديد که کوله گردها با بچه هاي کوچک سفرهاي بدون برنامه ريز ي و طولاني مدت را شروع مي کنند و ريسک بالايي را مي پذيرند، اما حتي اگر از اين سفرهاي پر ريسک نرويد و براي يک سفر داخلي يا خارجي همراه با تور و برنامه ريزي لاکچري آماده شويد، باز هم همراهي بچه ها علاوه بر هزينه هاي يک آدم بزرگ، شرايط خاص خودش را دارد؛ به همين دليل بهتر است قبل از سفر، برنامه ريزي هتل يا محل اقامت محلي خودتان را بسنجيد؛ مواردي شامل اندازه اتاق، تعداد و اندازه تخت، سرما و گرما و بارندگي، حمام و دستشويي و البته غذايي که آنجا سرو مي شود، حشرات و انواع حساسيت ها.
سفر، فضايي را فراهم مي کند که همه ما از خود هميشگي بيرون بزنيم و روحمان تجربه هاي جديد را از سر بگذراند و اين ويژگي براي بچه ها چند برابر بيشتر خواهد بود. به همين دليل حتما در طول سفر هيجان بيشتري را در رفتار بچه ها خواهيد ديد؛ از هيجان بار اول سوار يک هواپيما يا يک درشکه شدن تا هيجان بار اول مواجه شدن با يک بچه از کشوري ديگر که با زبان و ظاهري متفاوت است. در اين شرايط بايد اجازه بدهيد بچه ها تخليه انرژي داشته باشند و در رويارويي با موضوع هاي جديد همه آنچه در ذهن دارند، مطرح کنند.
پارس جنوبي برنده دربي نفتي ها
مشعل حضور 3 نماينده از صنعت نفت در ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، باعث جذابيت و داغ شدن تنور اين مسابقات است، بخصوص اين که در طول فصل، شاهد مصاف اين 3 تيم با يکديگر خواهيم بود.
ليگ برتر، تازه هفته هاي آغازين خود را سپري مي کند. دو تيم فوتبال پارس جنوبي و نفت مسجد سليمان در جم به مصاف هم رفتند تا شاهد اولين دربي نفتي ها باشيم. پارس جنوبي در فصل گذشته در اولين حضور خود در اين رقابت ها خوش درخشيد و پديده ليگ برتر شناخته شد و در پايان فصل در رتبه پنجم قرار گرفت که براي اولين حضور و تجربه بازي در ليگ برتر، رتبه خوبي به شمار مي رفت. شاگردان مهدي تارتار در هفته دوم، در خانه ميزبان، تيم تازه صعوده کرده نفت مسجد سليمان بودند. نفت مسجد سليمان هفته اول در خانه، تراکتور را متوقف کرده بود و پارس جنوبي هم در اهواز به فولاد باخته بود. به همين دليل، دوتيم نفتي به دنبال اولين پيروزي خود در دربي نفتي ها بودند. از سوي ديگر، نفتي ها بعد از 4 سال دوباره به ليگ برتر برگشته اند و مي خواهند که در ليگ باقي بمانند و قصد بازگشت به ليگ يک را ندارند. حال با تمام اين اوصاف، دربي نفتي ها در هفته دوم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در گرماي جم، بسيار گرم و پرهيجان بود و دوتيم بسيار خوب بازي کردند؛ ولي در نهايت زور شاگردان تارتار به عبدالله ويسي چربيد و با دوگل عماد ميرجوان و ابراهيم صالحي موفق شدند با نتيجه دو برصفر، حريف نفتي خود را شکست دهند تا برنده اولين دربي نفتي ها در فصل جديد ليگ برتر باشند.
تارتار: خوشحالم برنده دربي ما بوديم
مهدي تارتار، پس از ديدار برابر نفت مسجدسليمان و اولين پيروزي در دربي نفتي ها گفت: «بازي زيبايي بود و هر دو تيم براي بردن به زمين آمده بودند. به بازيکنانم پيش از بازي گفته بودم که امتيازات را در نيم فصل اول به دست بياورند؛ چرا که در نيم فصل دوم، اين کار سخت مي شود. خداراشکر خيلي زود توانستيم به گل برسيم. در بازي قبلي که تيم مان باخت، از بازيکنانم تشکر کردم؛ اما با اين که به پيروزي رسيديم، از بازيکنانم گلايه مندم. اگر حمل بر غرور نباشد، انصافا بازيکنان ما با غرور بازي کردند. از نظر بدني از تيم نفت جلوتر بوديم و کاملا بازي را در اختيار داشتيم. به هرحال برد در دربي، يک مزه ديگر دارد و خوشحالم که برنده اين دربي ما بوديم.»او درباره تيم خود و اين که اسکلت اصلي تيم را حفظ کرده اند، گفت: «ما سعي کرديم بدنه اصلي تيم مان را حفظ کنيم؛ البته بايد از مديريت تيم نيز تشکر کنم. با توجه به شرايط اورژانسي که داشتيم، يک دفعه اتفاق هايي افتاد که توانستيم حدود 10 بازيکن مان را حفظ کنيم. بازيکنان باتجربه مان را نگه داشتيم و خريدهاي خوبي نيز داشتيم. با آگاهي خريد کرديم. سال گذشته در قسمت جلوي زمين، دست مان بسته بود؛ اما امسال نيروهاي زيادي داريم.»
سرمربي پارس جنوبي درباره قضاوت اين ديدار گفت: «در نيمه اول رضا عادل، قضاوت خوبي نداشت. من کنار زمين به هم ريخته بودم؛ اما در نيمه دوم قضاوت خوبي داشت و اين شک و شبهه را به وجود مي آورد که ما هفته بعد با يک تيم مازندراني بازي داريم. اميدوارم در چينش داورها دقت بيشتري شود.»تارتار در پايان، درباره حمايت هواداران گفت: «انتظار داشتم تماشاگران بيشتري به ورزشگاه بيايند. از آن هايي که آمدند و آن ها يي که از منزل همراه بودند، ممنونم و اميدوارم در هفته هاي بعد، حمايت بيشتري از آن ها داشته باشيم.»
ويسي: خوب نبوديم، باختيم
عبدالله ويسي، سرمربي نفت مسجدسليمان بعد از شکست 2 بر صفر تيمش در دربي نفتي ها مقابل پارس جنوبي گفت: «بازي بسيار زشت، زننده و بدي ارائه کرديم. در همه نقاط زمين، تيم خوب پارس جنوبي از ما سرتر بود و از موقعيت هاي خود استفاده کرد و برنده بازي شد. پارس جنوبي در اين بازي محکوم به برد بود. اين تيم هفته گذشته، شايسته باخت نبود، اما شکست خورد. ما شانس آورديم که گل هاي بيشتري نخورديم.»
سرمربي نفت مسجدسليمان در مورد قضاوت رضا عادل، داور اين بازي هم گفت: «ما باختمان را گردن کسي نمي اندازيم. نمي شود وقتي مي بازيم، بگوييم داور ضعيف است و اگر برنده شويم، از داور تمجيد کنيم. داور اين مسابقه، داور جوان و خوبي است و اگر برنده يا بازنده باشيم، بايد به داور احترام بگذاريم. داور هم يک انسان است و شايد به نفع يا ضرر تيم ما اشتباه کند. در مجموع عملکرد داور خوب بود.»
ويسي در پاسخ به اين پرسش که چند نفر از بازيکنان نفت که فصل گذشته به قهرماني ليگ دسته اول رسيده اند، در تيمش بازي مي کنند، گفت: «هفت بازيکن از سال گذشته، در تيم فعلي نفت حضور دارند.»
وي درباره باخت در دربي نفتي ها گفت: «هرکسي دوست دارد دردربي برنده باشد، همانطور که قبلا تجربه حضور در دربي خوزستان را داشته و برنده شده ام. به همين دليل او وعده داد درديگر دربي نفتي ها و نيز دربي خوزستاني ها برنده شده و جبران مافات کند.»
با حضوردر مسابقات ادارات کل استان گلستان
تيم فوتسال پايگاه بسيج گاز قهرمان شد
به مناسبت گراميداشت دهه کرامت و هفته حجاب و عفاف، مسابقات ورزشي فوتسال حوزه مقاومت شهيد بهشتي ادارات کل استان گلستان جام مدافعان حرم، با حضور 16 تيم از دستگاه هاي اجرايي استان در محل سالن ورزشي شهيد گرزين شرکت گاز برگزار شد.
در اين دوره از مسابقات، تيم هاي حاضر در 4 گروه باهم رقابت کردند که درنهايت و پس از بازي هاي جذاب، چهره 4 تيم راه يافته به مرحله پاياني مشخص شد. در اين مرحله، تيم شرکت گاز با برتري بر تيم جهاد کشاورزي و همچنين تيم مخابرات با غلبه بر منابع طبيعي، فيناليست شدند.
درمرحله فينال نيز پس از ارائه بازي درخور تحسين، تيم شرکت گاز توانست در کمال شايستگي، با غلبه بر تيم شرکت مخابرات، مقام قهرماني اين دوره از مسابقات را از آن خود کند و تيم منابع طبيعي نيز در جايگاه سوم قرار گرفت. درمراسم اختتاميه اين بازي ها که باحضور مسئولان استان و شهرستان و همچنين بسيج ادارات کل استان برگزار شد، از تيم هاي برتر با اهداي لوح تقدير و جام قهرماني تجليل شد. شايان ذکر است، تيم پايگاه بسيج شرکت گاز با کسب اين افتخار، به عنوان تيم برتر بسيج ادارات کل، نماينده استان گلستان، راهي مسابقات کشوري خواهد شد.
با قهرماني در تفليس
کاراته کا نفتي، جهاني شد
کاراته کا شرکت پالايش نفت تبريز، با پيروزي بر حريفانش موفق شد، قهرمان جهان شود. احمد جاهدخطيبي، از کارکنان شرکت پالايش نفت تبريز که از قهرمانان رشته کاراته است و در قالب تيم مدافعان حرم در مسابقات جهاني 2018 تفليس گرجستان حضور يافته بود، توانست در ميان 22 کشور حاضر در اين رقابت هاي جهاني، به مدال طلا در بخش کاتا دست يابد و پرچم شرکت پالايش نفت تبريزرا بالا ببرد.
در اين مسابقات، در رده بندي رنکينگ، کشور ميزبان اول شد و تيم ملي ايران با 6 طلا، يک نقره و يک برنز نايب قهرمان شد و ترکيه در رده سوم ايستاد.
گازي هاي خراسان رضوي
مسير مشهد - طرقبه را رکاب زدند
همزمان با ولادت با سعادت حضرت علي ابن موسي الرضا(ع)، مديرعامل و جمعي از کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوي، مسير 52 کيلومتري رفت و برگشت مشهد- طرقبه را رکاب زدند.
ورزشکاران گاز خراسان رضوي در اين برنامه که از محل منازل سازماني واقع در خيابان ارشاد مشهد آغاز شد، مسيري در حدود 52 کيلومتر تا شهرستان طرقبه را به صورت رفت و برگشت رکاب زدند.
سيدحميد فاني، مديرعامل شرکت گاز استان طي سخناني در جمع دوچرخه سواران حاضر در اين برنامه، با تاکيد بر ارتقاي فرهنگ ورزش همگاني، خواستار برنامه ريزي براي مشارکت هرچه بيشتر کارکنان در برنامه هاي ورزشي سازمان شد.
وي با اشاره به رابطه ورزش همگاني و روحيه کار تيمي افزود: توسعه ورزش همگاني، با هدف ارتقاي سلامت کارکنان، بايد جزو اولويت هاي امور ورزش شرکت گاز استان قرار گيرد.
زيارت امامزادگان ياسر و ناصر از برادران بلاواسطه امام رضا(ع) و فرزندان امام موسي بن جعفر(ع) بخشي از اين برنامه چند ساعته بود.
بنابراين گزارش، افزايش توان روحي و جسمي افراد و سالم سازي محيط زيست، از اهداف نهايي انجام ورزش هاي همگاني است.
بعد از پايان اين همايش ورزشي، جمعي از ورزشکاران گاز خراسان رضوي با حضور در دفتر مديرعامل اين شرکت، ضمن قدرداني از حمايت هاي همه جانبه وي از توسعه و ترويج ورزش همگاني، پيراهن رسمي تيم دوچرخه سواري شرکت گاز استان را به او اهدا کردند.
مديرعامل شرکت گاز استان نيز ورزش همگاني را گامي موثر براي جلوگيري از آسيب هاي جسمي و روحي عنوان کردو افزود: بايد تلاش کنيم تا زمينه گرايش همه کارکنان و خانواده هاي آنان به ورزش فراهم شود.
فاني افزود: فرهنگسازي وهمگاني کردن ورزش در سازمان، عامل نشاط و سرزندگي کارکنان است.
يادآور مي شود، در حال حاضر بيش از 12 رشته ورزشي در سطح قهرماني براي کارکنان و خانواده هاي کارکنان شرکت گاز خراسان رضوي برنامه ريزي و پيگيري مي شود.
سرمربي با سابقه پرتغالي نفت آبادان
مي خواهم با نفت شگفتي ساز ليگ شوم
مشعل پائولو سرجيو، مربي پرتغالي که 30 بار در ليگ قهرمانان اروپا مربيگري کرده است، بعد از توافق نهايي با آباداني ها در ليگ هجدهم، روي نيمکت تيم فوتبال صنعت نفت آبادان نشست. اين ليد خبري بود که در چهاردهمين روز از خرداد امسال از رسانه ها منتشر شد تا پاياني باشد بر تمام حاشيه هاو گمانه زني ها که به وفور از سوي برخي رسانه ها براي آباداني هاي ليگ برتر به وجود مي آمد. بعد از آنکه يکي از پايگاه هاي خبري مرجع، از توافق نهايي صنعت نفت با مربي که کارنامه موفقي در فوتبال ايران نداشته است گفت، اذهان هواداران به سمتي سوق پيدا کرد که آباداني ها در مسير پس رفت گام برخواهند داشت؛ خبري که کذب بودنش بالاخره با انتشار نام «پائولو سرجيو» به عنوان سرمربي محقق شد. سرجيو در تيم هايي همچون اولهانز، بيرامار، پاسوس فريرا، ويتوريا گيمارش، اسپورتينگ ليسبون و آکادميکا از کشور پرتغال، هارتز از اسکاتلند، آپوئل از قبرس، سي اف آر کلوژ از روماني و الفجيره امارات مربيگري کرده است. در کارنامه اين مربي، موفقيت هايي مثل حدود30 بار مربيگري در ليگ قهرمانان و ليگ اروپا با سه تيم مختلف و شکست تيم هايي همچون منچستريونايتد و منچسترسيتي با سرمربيگري الکس فرگوسن و مانچيني به همراه تيم هاي پرتغالي ديده مي شود. وي خارج از فوتبال پرتغال نيز به موفقيت هايي در روماني، قبرس و اسکاتلند دست يافته است. پائولو سرجيو در اسکاتلند به قهرماني جام اتحاديه با تيم هارتز و در قبرس به قهرماني سوپرکاپ با تيم آپوئل نيکوزيا دست پيدا کرده و با کلوژ روماني نيز موفق به کسب سهميه اروپايي شده است. با مربي پرتغالي که شروع نسبتا خوبي با نفت آبادان در ليگ برتر داشته، گفت وگويي انجام داده ايم که با هم مي خوانيم:
از آمدن به آبادان و نفت بگوييد، چه شد اينجا را انتخاب کرديد؟
پيشنهادهاي مختلفي داشتم و اين براي يک مربي بسيار طبيعي است. با بررسي پيشنهاد هايي که داشتم، تصميم گرفتم يک تجربه جديد داشته باشم و به همين دليل بعد از تحقيق در مورد تيم نفت ، آبادان را براي کار انتخاب کردم.
مربيان پرتغالي زيادي قبل از شما به ايران آمدند، مثل کاسيميرو که در همين نفت بوده و يا وينگادا و کي روش هم که زبانزد همه آن ها ست. آيا با اين مربيان مشورت کرديد و نظراتشان را جويا شديد ؟
مشورت که نه، اما مطمئنا براي آمدن به ايران با دوستانم صحبت کردم و نظر مثبت آن ها را گرفتم. حتما ايران خوب بوده که کي روش 7 سال دارد اينجا کار مي کند. بنابراين حضور همکاران سابقم و بررسي نظر آنها، در آمدن من تاثير داشته است.
در اين مدت کوتاهي که آمديد، نفت را چطور ديديد؟
نفت، تيم خوبي است و ظرفيت بالايي براي بهتر شدن دارد. طبق بررسي من، در اين سال ها هميشه در ميانه جدول بوده و من مي خواهم که پيشرفت کنيم. بايد بهترين جايگاه خود در اين سال ها را کسب کند؛ چون شايستگي اين عنوان را دارد.
يعني اين قول را مي دهيد که نفت در ميان 4 تيم برتر قرار بگيرد و بتواند آسيايي شود؟
در هيچ کجاي دنيا نمي بينيد که يک مربي قول دهد تيمش قهرمان شود يا سهميه بگيرد؛ ولي قول مي دهد که بهترين نتايج را کسب کند. من هم قول مي دهم نفت، فوتبال زيبايي انجام دهد و نتايج خوبي بگيرد. مطمئن باشيد که براي تمام مسابقات مان، تا آخرين نفس مي جنگيم.
قبل از شما آلفردو کاسيميرو که پرتغالي بود، نفت را قهرمان ليگ يک کرد و به ليگ برتر آورد و باعث شادي مردم آبادان و نفت شد. شما هم مي توانيد با کسب يک مقام خوب، مثل او تاريخ ساز شويد؟
مطمئنا کاسيميرو کار بزرگي کرده و به او تبريک مي گويم؛ اما شرايط و زمان با هم فرق مي کند. من هم سعي دارم که مردم آبادان و هواداران نفت را خوشحال کنم و براي آن ها خاطره ساز شوم.
هواداران نفت را در اين مدت، چطور ديديد و چه قولي به آن ها مي دهيد؟
به اين موضوع واقفم که آبادان، يکي از متعصب ترين هواداران فوتبال ايران را دارد؛ تماشاگراني که بسيار خوش برخورد هستند و به بنده محبت داشتند و من هم بايد محبت آن ها را جبران کنم. از روز اولي که به آبادان آمدم، به دنبال آن بودم که يک تيم با شخصيتي جديد بسازم و امروز تقريبا اين کار انجام شده است.
مي دانيد که آباداني ها علاقه وافري به برزيل دارند؟
بله، واقعا برزيل را دوست دارند و خيلي هم دوست دارند مثل آن ها بازي کنيم. اين که مردم يک شهر اينقدر عاشق فوتبال هستند، خيلي خوب است و من هم همانطور که گفتم، تمام تلاش خودم را مي کنم تا آن ها با فوتبال شاد شوند. آبادان برزيلته ( با خنده)
از جذب بازيکنان راضي بوديد و آيا بازهم نفرات جديد اضافه خواهند شد؟
به دنبال آن هستيم که با بازيکناني که داريم، نتايج خوبي را به دست بياوريم. با دقت کار مي کنم و بازيکنان جوان تيم را نيز به صورت کامل زيرنظر دارم. سعي مي کنيم با ادغام بازيکنان جوان و باتجربه، بهترين نتايج را بگيريم. ما تيمي داريم که به لحاظ روحيه و شجاعت بسيار خوب است و از نظر فيزيکي و پشتکار هم تقريبا به شرايط ايده آل رسيده است. تمام تلاشمان را مي کنيم که تيم، براي هر شرايطي 100درصد آماده باشد. مربي اي نيستم که براي کارم عذر و بهانه بياورم و به تمام تيم هاي ليگ برتر احترام مي گذارم. اگر در ادامه احتياج به بازيکن داشتيم، در نيم فصل به تيم اضافه مي شود.
دوبازي ابتدايي را مساوي کرديد. آيا از کسب 2 مساوي راضي هستيد؟
بازي اول که در اصفهان بود و ماهم مهمان، فکر مي کنم در ورزشگاهي که تماشاگر نداشت و بيرون خانه مساوي کرده، نتيجه بدي نباشد؛ اما در بازي دوم گرماي هوا روي کار دوتيم تاثير منفي گذاشت؛ ولي با تمام اين اوصاف، شاگردانم خيلي خوب توانستند توپ را در زمين به چرخش دربياورند و در تمام دقايق بازي، توپ را در اختيار داشته باشند؛ اما نياز داريم که سرعت بيشتر را چاشني کار کنيم تا تعادل تيم حريف را بشکنيم و موقعيت ايجاد کنيم. با اين حال موقعيت هاي خوبي به وجود آورديم؛ اما با يک اشتباه گل خورديم و در موقعيت خطرناکي قرار گرفتيم. گرفتن يک امتياز، بهتر از ترک زمين بدون امتياز بود؛ اما فکر مي کنم استحقاق بيش از اينها را داشتيم. اين را هم اضافه کنم که 2 بازي ابتدايي ما بدون تماشاگر بود و همين موضوع در نوع بازي خيلي تاثير دارد.
صعود به ارتفاعات ايران با نفتي ها
با توجه به فصل گرما و تابستان، گروه هاي کوهنوردي صنعت نفت به منظور ترويج و توسعه ورزش همگاني در تمامي شرکت ها از جمله شرکت ملي نفت، پالايش و پخش، گاز و شرکت هاي تابعه فعال تر شده و صعود هاي تابستاني به ارتفاعات مختلف کشور را در برنامه دارند. درهفته اي که گذشت، کوهنوردان شرکت خطوط لوله، پژوهشگاه و پايانه هاي نفتي به قلل مختلف ايران صعود کردند که مشروح گزارش صعود کوهنوردان به اين شرح است:
پژوهشگاهي ها بر بام قله کلونچي
گروه کوهنوردي پژوهشگاه صنعت نفت، به سرپرستي محمد ميرعلي و رضا عبداللهي و 17 تن از کارکنان اين مجموعه، به قله کلونچي صعود کردند. کلونچي با ارتفاع 4221 متر در جنوب شرقي شهر چلگرد و سد دوم کوهرنگ واقع شده است. قله کلونچي، بلندترين قله رشته کوه بختياري از منطقه کوهستاني زاگرس مرکزي است که در استان چهارمحال و بختياري، شهرستان کوهرنگ و مرز دو بخش مرکزي و بازفت قرار گرفته است. گفتني است، بعد از کلونچي، قله هاي هفت تنان با ارتفاع 4180 متر، شاه شهيدان با ارتفاع 4076 متر و دوزرده با ارتفاع 4000 متر بلندترين قله هاي زردکوه هستند.
خطوط لوله اي ها برفراز قله سبلان
گروه کوهنوردي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمالغرب وپالايش نفت اراک به قله سبلان صعود کردند. تيم کوهنوردي منطقه با حضور سرپرست وتعدادي از همکاران به همراه تيم کوهنوردي شرکت پالايش نفت اراک موفق شدند به قله 4811 متري سبلان صعود کنند. علي جمشيدي، سرپرست منطقه شمالغرب در اين باره گفت: اين صعود با هدف ارتقاي روحيه طبيعت دوستي و ايجاد صميميت و همدلي با همراهي 14 نفر از همکاران شاغل در اين منطقه و پالايشگاه اراک صورت گرفت. وي با بيان اين که کوهنوردي، يکي از بهترين و سالم ترين ورزش هاست، خاطرنشان کرد: اين ورزش علاوه بر جنبههاي ورزشي، آموزههاي فراواني براي انسان دارد که ميتوان به افزايش روحيه فعاليت هاي گروهي، ثبات قدم در راه رسيدن به اهداف، آموختن روش هاي مبارزه با مشکلات و آگاهي از روحيه هاي فردي در برابر مشکلات و سختي ها اشاره کرد. شايان ذکر است، سبلان از کوه هاي مرتفع ايران است که در شمال غرب کشور و در استان اردبيل قرار دارد. سبلان، سومين قله بلند ايران پس از دماوند و علم کوه، يک کوه آتشفشاني غيرفعال است که ارتفاع آن 4811 متر بوده و در بالاي قله آن درياچه کوچکي قرار دارد.
صعود پايانه هاي نفتي به قله سيالان
کوهنوردان شرکت پايانه هاي نفتي ايران، پس از صعود به قله 3 هزار و 980متري توچال در ارديبهشت ماه، اين بار به قله سيالان، بلندترين قله استان قزوين صعود کردند. کوهنوردان شرکت پايانه هاي نفتي ايران، با حضور در اين منطقه کوهستاني، از روستاي هنيز الموت، صعود خود را شروع کردند و پس از گذر از جان پناه و گردنه، به قله سيالان رسيدند. کوهنوردان سپس از جهت ديگر و به سمت پايين به طرف شمال و استان مازندران حرکت کردند و پس از اقامت در چادرهايي که در دشت گوسفندسرا برپا شده بود، عبور از جنگل و دشت درياسر و پس از آن با رسيدن به روستاي عسل محله، کوهپيمايي خود را پايان دادند. کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از: حسن سالاري فرد، ناصر نجات، محمد فقيهي، مصطفي شجاعي، پيام غلامي، منصورعلي شفيعي، حميدرضا پاپري، اصغر جمشيدي، حميد اسماعيل پور، منوچهر ديدهور، جواد جوکار برازجاني و مسعود بهرامي.
با کسب مدال هاي طلا و نقره صورت گرفت
درخشش فرزندان پخش مياندوآب درمسابقات مناطق
در يازدهمين دوره مسابقات فرهنگي - ورزشي داخلي فرزندان پسر17 سال و پايين تر در رشته هاي تنيس روي ميز، شنا و فوتبال که طي روزهاي ششم و هفتم مرداد امسال به ميزباني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در اراک برگزار شد، دونفر از فرزندان پسر به نام آرين معروفي آذر در رده سني زير 17 سال و مبين يگانه حسني در رده سني 13 سال به ترتيب موفق به کسب مقام اول و دوم در رشته هاي تنيس روي ميز و شنا شدند وطي مراسمي از قهرمانان منطقه مياندوآب با اهداي حکم قهرماني، يک مدال طلا و يک مدال نقره تقدير شد.
در اين مسابقات ورزشي - فرهنگي در رشته شنا که در چهار ماده برگزار شد، مبين يگانه حسني در ماده قورباغه مقام اول و در ماده هاي پروانه، کرال سينه و کرال پشت به مقام دوم دست يافت.
همچنين در رشته فوتبال، رضا لطفي جزو منتخب بازيکنان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران بود که نتايج اين رشته، به مرحله بعد از مسابقات موکول شد.
به کاغذ باطله ها فــکـــر کـنـیــد
حرکت اجتماعي و محيط زيستي که از چند دهه قبل براي کاهش مصرف کاغذ و تفکيک آن ، نجات درختان و در ادامه نجات خودمان و نسل هاي بعدي آغاز شده، به جريان سازي و همرساني بيشتر نياز دارد و حالا با پيشرفت فناوري و شرايط استفاده از فضاي الکترونيک و مجازي مي توان بسياري از مصارف کاغذ را کم يا محدود کرد. همين که مدت هاست از گرفتن کاغذهاي گزارش دستگاه هاي خودپرداز خودداري و بانک ها و شهروندان با پيامک از تبادلات مالي خود آگاه مي شوند و بسياري از خريدها و مبادلات بانکي را اينترنتي و تلفني انجام مي دهند، روندي است که نشان مي دهد مي توان يکي از مصارف اصلي و مخرب را حذف کرد. اگر بنايتان را روي کاهش مصرف کاغذ و يا استفاده چندباره از کاغذهاي مصرفي بگذاريد، مي بينيد که راه هاي زيادي براي حفظ بيشتر کاغذ و در نتيجه درختان وجود دارد و با اقدام هايي محدود در طول روز مي توانيد اثرگذاري زيادي داشته باشيد، ضمن اين که در اين مورد نمايشي بودن اقدام هايتان براي خانواده و محيط کار اصلا اشکال ندارد و اگر حتي يک نفر را با خودتان در اين مسير همراه کنيد، اقدامي ارزشمند است. برخي اقدام ها را در ادامه يادآوري مي کنيم که شايد همين حالا هم آن ها را شروع کرده باشيد:
کاغذهاي باطله، فکس هاي تاريخ گذشته يا هر کاغذي ديگر را که در طول روز به دستتان مي رسد، دور نريزيد؛ آن ها را به اندازه کاغذ يادداشت چند برش بزنيد و کنار ميزتان بگذاريد و از نوشتن متن هاي کوتاه و يادداشت روي کاغذهاي بزرگ که آن ها را بلا استفاده مي کند، خودداري کنيد.
در محيط هاي اداري کشورهاي مختلف، راه هاي بسياري را متناسب با سيستم اداري و امکانات کارمندان براي کاهش مصرف کاغذ به کار مي گيرند. استفاده از اتوماسيون اداري و حذف کاغذبازي ها، يکي از اثرگذارترين راه ها بوده که زمان پيگيري و دسترسي ها را هم کم کرده است و حالا تقريبا در بيشتر ادارات دولتي و خصوصي وجود دارد.
راه هاي تبديل خودتان به يک «مصرف کننده سبز» سخت نيست و بهتر است درست مثل چند ليوان آب خوردن در روز که براي سلامتتان مهم است، کمتر استفاده کردن حداقل چند کاغذ در روز را هم در برنامه تان قرار دهيد. براي اين کار تا جايي كه ممكن است پرينت كمتر بگيريد، کمتر فکس کنيد، اطلاعات دريافتي را در سيستم داخلي يا از شبکه هاي مجازي براي همکارتان ارسال کنيد تا اگر واقعا لازم بود، نفر آخر پرينت بگيرد. در فضايي که انواع اپليکيشن ها و شبکه هاي اجتماعي، اخبار و اطلاعات روز را در اختيار شما قرار مي دهند، ديگر خريد مجلات و روزنامه ها مشتري ندارند و مي توانيد مشترک آنلاين آن سايت يا نشريه شويد.
در محيط کاريتان براي يادآوري رخدادها تابلويي داشته باشيد تا بارها رخدادها و برنامه ها را روي آن بنويسيد و پاک کنيد.
کاغذ را از زباله هاي ديگر جدا کنيد؛ کاغذ زباله نيست و همين که مخزن جداگانه اي براي کاغذ و ساير زباله ها داشته باشيد، حتما به تفکيک آن ها هم ترغيب مي شويد.
پاکت هاي نامه ها و مرسوله ها را نگه داريد و با چسباندن برگه اي روي اطلاعات و آدرس، از آن ها در دسته بندي مدارک خود استفاده کنيد.
طبق عادت ممکن است هر روز شماره ها و يادداشت هايتان را روي برگه اي يادداشت کنيد و آن برگه ديگر مفيد و سفيد نباشد،بنابراين بهتر است برگه اي ساده يا تقويمي را روي ميزتان بگذاريد تا تمام اطلاعات خرد روزانه را روي آن يادداشت کنيد. به اين ترتيب بعدها هم مي توانيد به اين اطلاعات دسترسي داشته باشيد.
حتما هر روز انواع گزارش ها ، پاورپوينت ها و بولتن ها با سيم و شيرازه و فولدر به دست شما مي رسد که تنها يک روز بعد ديگر کارايي و ارزش اداري ندارند، اما مي توانيد از صفحه سفيد پشت آن ها استفاده مجدد کنيد و يکباره در سطل يا محل زباله هاي کاغذي نيندازيد.
فارغ از همه تلاش هايتان، مصرف کم کاغذ و تفکيک آن ها را به عنوان يک مسئله مهم براي فرزندانتان تبديل کنيد، آن ها مي توانند اين چرخه را در ميان همسالان خود به خوبي ادامه دهند.
با کمي خلاقيت مي توانيد روزنامه هاي باطله را تبديل به ساک هاي دستي کنيد و از به کارگيري کيسه هاي پلاستيکي خودداري کنيد و با يک تير دو نشان بزنيد. افزون بر اين اگر اهل کارهاي هنري و دست ساخته هاي هنري و دلي هستيد، مي توانيد کاغذهاي روزنامه و باطله را به شکل هاي مختلفي به وسايل کاربردي تبديل کنيد.
در سال هاي اخير دولت ها ، شهرداري ها و شوراي شهرها مصوبات محيط زيستي زيادي داشته اند که شيوه هاي کاهش مصرف کاغذ هم در اين ميان بوده، اما بايد توجه داشت که زمينه اجراي اين قوانين راس هرم نيست و بايد اين اصلاح را خودمان و از زندگي خودمان شروع کنيم تا به نوعي فرهنگ و مطالبه عمومي تبديل شود.
آن دم که با خيالت
جـانا حـديث حـسنت در داسـتان نـگنجد رمــزي ز راز عـشقـت در صد زبان نـگنجد
جـولانـگـه جـلالـت در کـوي دل نـباشـد جـلـوه گه جـمالت در چشم و جان نگنجد
سـوداي زلـف و خـالـت در هـر خيال نـايد انـديـشـه وصـالـت جـز در گـمـان نگنجد
در دل چـو عشقـت آمد سوداي جان نماند در جـان چو مهرت افتد عشق روان نگنجد
پـيـغـام خسـتگـانـت در کـوي تو کـه آرد کـانـجـا ز عـاشـقـانـت بـاد وزان نـگـنجد
دل کـز تـو بـوي يـابـد در گـلستان نـپويد جان کز تو رنگ گيرد خود در جهان نگنجد
آن دم کـه عـاشـقـان را نـزد تـو بار بـاشـد مـسکـين کـسي که آنجا در آستان نگنجد
بـخـشـاي بـر غـريـبي کز عشق مي نميرد وانـگـه در آشـيـانت خود يک زمان نگنجد
جـان داد دل کـه روزي در کوت جاي يـابد نـشنـاخـت او کـه آخر جاي چنان نگنجد
آن دم کـه با خـيالـت دل را ز عـشق گـويد عـطـار اگـر شـود جـان انـدر مـيان نگنجد
عطار
چشم بسته با «فروغ»
نمي توانيد طرفدار موسيقي کلاسيک باشيد و کارهاي شنيدني عليرضا قرباني را نشنيده باشيد و راحت از کنارآهنگ هاي متفاوت و دلنشين اين هنرمند خوش ذوق بگذريد. يکي از آخرين آلبوم هاي قرباني، «فروغ» است که به آهنگسازي سامان صميمي تهيه شده است. بهره گيري از شعر نو در موسيقي کلاسيک، شيوه اي است که برخي خواننده ها با توجه به فضاي متفاوت نسل جديد موسيقي و مخاطبان آن انتخاب کرده اند و عليرضا قرباني هم شعري از فروغ فرخزاد را انتخاب کرده و نام آلبوم او هم به همين نام، نامگذاري شده است. در اين آلبوم «ميخانه در افتاده» و «خرقه رقصان» با شعر مولانا، «مستانه مي گريزي» با شعر مسعود کلانتري، «اشک»، «سجده عقل» و «شهره شهر» با شعر عليرضا کليايي، «تا بيکران» و «فروغ» با شعر فروغ فرخزاد را مي شنويد.
حميد هامون يادت هست؟
حتما «هامون» را ديده ايد، حتي اگر نديده باشيد هم به احتمال زياد به خاطر بازي خسرو شکيبايي و ديالوگ هاي معروفش، درباره آن شنيده ايد. داريوش مهرجويي، «هامون» را در سال 68 و پس از بازگشتش به ايران ساخت و روايتي با برداشت آزاد از اوضاع جوانان روزهاي پس از جنگ تحميلي ارائه کرد؛ جواناني که دچار تناقض و سرگشتگي شده و نمي دانستند به چه و کجا چنگ بيندازند تا خود را نجات دهند، نسلي که دچار به نوعي روشنفکري بلاتکليف و دستش براي بسياري از کارها بسته بود و تلاش مي کرد، به هر شکلي حرفش را بزند. «هامون» در جشنواره فيلم فجر سال 68 پنج سيمرغ بلورين را از آن خود کرد و از آن سال تا همين امروز، جزو فيلم هاي اثرگذار سينماي ايران است که نسل آن روز و نسل هاي بعد، هنوز هم اين فيلم را مي بينند و تکيه کلام هاي حميد هامون را به ياد دارند.
تلنگر
مردي همسر و سه فرزندش را ترک کرد و در پي روزي خود و خانواده اش، راهي سرزميني دور شد. فرزندانش او را از صميم قلب دوست داشتند و به او احترام مي گذاشتند. مدتي بعد، پدر نامه اولش را براي آن ها فرستاد. بچه ها آن را باز نکردند تا آنچه را در آن بود، بخوانند؛ بلکه يکي يکي آن را در دست گرفته و بوسيدند و گفتند: اين نامه از طرف عزيزترين کس ماست. سپس بدون اين که پاکت را باز کنند ، آن را در کيسه مخملي قرار دادند. هر چند وقت يکبار نامه را از کيسه درآورده و غبار رويش را پاک کرده و دوباره در کيسه مي گذاشتند و با هر نامه اي که پدرشان مي فرستاد، همين کار را مي کردند.
سال ها گذشت. پدر بازگشت، ولي به جز يکي از پسرانش کسي باقي نمانده بود.
از او پرسيد: مادرت کجاست؟
پسر گفت: سخت بيمار شد و چون پولي براي درمانش نداشتيم، حالش وخيم تر شد و مرد.
پدر گفت: چرا؟ مگر نامه اولم را باز نکرديد؟ برايتان در پاکت نامه پول زيادي فرستاده بودم.
پسر گفت: نه
پدر پرسيد: برادرت کجاست؟
پسر گفت: بعد از فوت مادر کسي نبود که با تجربه هايش او را نصيحت کند و راه درست را به او نشان دهد ، او هم با دوستان ناباب آشنا شد و با آنان رفت.
پدر تعجب کرد و گفت: چرا ؟
مگر نامه اي را که در آن از او خواستم از دوستان ناباب دوري گزيند و نشانه هاي راه خطا را برايش شرح دادم، نخوانديد؟
پسر گفت: نه
مرد گفت: خواهرت کجاست ؟
پسر گفت: با همان پسري که مدت ها خواستگارش بود، ازدواج کرد. الان هم در زندگي با او اسير ظلم و رنج است.
پدر با تأثر گفت: او هم نامه من را نخواند که در آن نوشته بودم او پسر آبرودار و خوش نامي نيست و دلايل منطقي ام را برايش توضيح داده بودم و اين که من با اين ازدواج مخالفم.
پسر گفت: نه
الان به چه فکر مي کنيد؟ به اين که مقصر، خود فرزندان بودند که به جاي خواندن نامه، آن را مي بوسيدند و به چشم مي ماليدند و با احترام در کيسه مخملي نگهداري مي کردند؟ درست حدس زده ايد.
رفتار ما با كلام الله هم مثل رفتار آن بچه ها با نامه هاي پدرشان است. ما هم قرآن را مي بوسيم، روي چشم مان مي گذاريم، مورد احترام قرار مي دهيم، مي بنديم و در کتابخانه مي گذاريم و آن را نمي خوانيم و از آنچه در اوست، سودي نمي بريم، در حالي که تمام آنچه که در آن است، بيان روش زندگي ماست.
ابله
رمان «ابله»، مانند ديگر رمان هاي فيودورداستايفسکي، يکي از بزرگ ترين و فوق العاده ترين کتاب هاي ادبيات روسيه و جهان است. کتابي که سروش حبيبي، آن را به زيبايي از روسي به فارسي ترجمه کرده است. قهرمان اصلي داستان «پرنس لي يو نيکلايويچ ميشکين»، آخرين بازمانده از يک خاندان اصيل و کهن است. پرنس در کودکي، پدر خود را از دست مي دهد و فرد بسيار گوشه گيري مي شود که از حملات صرع رنج مي برد و اين حملات مکرر صرع او را به صورت نيمچه ابلهي در مي آورد. يکي از دوستان ثروتمند پدرش تصميم مي گيرد پرنس را براي معالجه به سوييس، نزد يک روان پزشک بفرستد. همين که پرنس احساس مي کند حالش بهتر شده و مي تواند سفر کند و (به دليل نامه اي که دريافت کرده)، تصميم به بازگشت به روسيه مي گيرد. در قطار همسفري پيدا مي کند که بعدها ماجراهاي بسياري با او خواهد داشت؛ اما در روسيه هيچ خويشاوندي ندارد، بجز خانم ژنرال که نسبت بسيار دوري با او دارد. بنابراين تصميم مي گيرد نزد او برود. پرنس در يک زمان خاص، نزد ژنرال و خانم ژنرال مي رود و با شيرين زباني مي تواند روابط خوبي با آن ها برقرار کند.
بريده اي از کتاب
حتي در کنج زندان هم مي شود زندگي عميق و پرشوري داشت.
****
من پول مي خواهم. مي دانيد اگر پول داشته باشم، ديگر کسي مرا يک آدم عادي نمي شمارد. آن وقت من از هر جهت برجسته و غير از ديگران مي شوم. پول از اين جهت از همه چيز حقيرتر و نفرت انگيزتر است که حتي آدم را صاحب ذوق مي کند و تا دنيا دنياست، همين خواهد بود.
****
ناگهان اشتياق عجيبي احساس کرد که همه چيز را همين جا رها کند و خود به همان جايي برود که از آن آمده بود و برود به جايي، هر چه دورتر بهتر، جايي دورافتاده و فورا برود، بي خداحافظي با کسي. احساس مي کرد که اگر ولو چند روز ديگر، آنجا بماند، به داخل اين دنيا کشيده مي شود و بي بازگشت و از اين به بعد جز همين دنيا نصيبي نخواهد داشت؛ اما فکر نکرد و 10 دقيقه که گذشت، فورا تصميم گفت فرار از اين دنيا «ناممکن» است و فرار از جبن است و مسائلي پيش رو دارد که به هيچ روي حق ندارد از حل آن ها شانه خالي کند يا دست کم تمام نيروهاي خود را براي حل آن ها به کار نگيرد.
كارهايي كه باعث لوس شدن كودك مي شود
اگر دو سال اول زندگي فرزندتان، او را از ترس بغلي شدن به اندازه كافي بغل نكنيد و اجازه دهيد که نياز خود را با گريه اعلام كند.
اگر در جمع، موقع خريد يا زماني كه مهمان داريد، با جيغ و داد فرزندتان به او باج بدهيد تا ساكت بماند.
اگر فرزندتان را تشويق به كتك زدن بقيه کرده و افتخار كنيد که فرزندتان دفاع از خود را آموخته و در آينده از پس خود بر مي آيد.
اگر فرزندتان به حقوق بقيه تجاوز كند و شما جلوي او را نگيريد.
اگر به كارهاي اشتباه فرزندتان مانند فحش دادن، گاز گرفتن و زدن، بخنديد و آن را شيرين كاري بدانيد.
اگر به فرزندتان «نه» بگوييد و او جيغ بزند يا خودزني كند و شما تغيير عقيده دهيد.
اگر والدين سخت گيري باشيد و فرزندتان براي رسيدن به خواسته هايش مجبور باشد گريه كند.
اگر تصميم به انجام روش تربيتي بگيريد مانند جدا كردن جاي خواب فرزندتان، گرفتن پستانك، شير يا مهد كودك رفتن كودك (بجز روزهاي اول) و با گريه كودك كوتاه بياييد.
اگر به جاي توجه کردن به فرزندتان، به بهانه با تلفن حرف زدن، پاي كامپيوتر بودن و كار كردن، زندگي او را با اسباب بازي هاي گرانقيمت پر كنيد و به او باج دهيد كه سراغ شما نيايد.( چون محبت با خريدن اسباب بازي جايگزين نمي شود و فرزندتان مرتب اسباب بازي متنوع مي خواهد و هرگز راضي نمي شود)
وقتي يكي از والدين تنبيه مي كند و همان لحظه ديگري دخالت كرده و با همسرش مخالفت يا دعوا كند و طرف كودك را بگيرد و به او محبت كند.
زماني كه به يک خواسته كودك عمل مي کنيد و دفعه بعد به خاطر همان خواسته دعوايش کنيد. به عنوان مثال در آغوشش بگيريد و دفعه بعد داد بزنيد که: «اه، ولم كن چقدر آويزون من مي شي!»
وقتي براي انجام كارهاي فرزندان خود غر بزنيد و منت بگذاريد، آن ها را غرغرو، طلبكار و ناراضي بار مي آوريد.
وقتي داد بزنيد، دعوا کنيد و الگوي بدي براي فرزندتان باشيد.
وقتي از ترس لوس شدن كودك، خواسته هاي كودك را برآورده نکنيد تا او به گريه بيفتد.
وقتي يك روش تربيتي نداريد و هر بار به يك روش با فرزندتان رفتار مي كنيد.
وقتي مقابل فرزندتان، به همسرتان احترام نمي گذاريد.
وقتي روش تربيتي شما با همسرتان متفاوت است.
يادتان باشد، باج دادن به كودك، يعني پاداش در مقابل كاري اشتباه كه باعث لوس شدن كودك مي شود، نه محبت و در آغوش گرفتن و پاداش در مقابل كار خوب.
يادتان باشد، دادن آزادي به كودك، به او پر پرواز خواهد داد.
به بهانه لوس شدن فرزندتان، او را از آغوش خود و جايزه گرفتن محروم نكنيد.
هر بو، برانگيختن يک احساس
دانشمندان در تحقيقات خود به اين نتيجه رسيده اند که استشمام بوهاي مختلف، روي نحوه رفتارهاي انسان تأثير مستقيم دارد.
نان
باعث مي شود شما مهربان تر شويد. در واقع بوي نان، انسان را نرم تر مي کند.
نعناع
استشمام بوي نعناع، بخصوص براي ورزشکاران، باعث ايجاد انگيزه و علاوه بر اين، باعث بهبود خلق و خوي افراد مي شود.
دانه هاي قهوه
استرس را به حداقل مي رساند و شادماني بيشتري را به سمت شما جذب مي کند.
پرتقال و ليمو
استشمام بوي پرتقال و ليمو، باعث افزايش انرژي و به دنبال آن شادي و نشاط مي شود.
سيب
بوي سيب، اميدواري را افزايش مي دهد، بخصوص در هنگام صبح.
گل ياس
عطر گل ياس مي تواند شما را از غمگيني برهاند و افکار ناشي از افسردگي را از ذهن تان دور کند.
کاج
عطر و بوي کاج، دشمن استرس است و باعث مي شود از ته دل بخنديد.
دارچين
باعث افزايش حافظه و تمرکز مي شود.
اسطوخودوس
رايحه اسطوخودوس، براي رفع اختلالات خواب و آرام شدن ذهن و جسم مناسب است.
چمن تازه
براي جلوگيري از آلزايمر، استشمام بوي چمن تازه مفيد بوده و محرک شادي و نشاط است.
برياني
مواد اوليه
گوشت سر دست و دنده: يک کيلوگرم
پياز درشت: يک عدد
دارچين: به مقدار لازم
زعفران: به مقدار لازم
نعناع خشک شده: مقداري
نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
فلفل: به مقدار لازم
خلال بادام: مقداري براي تزيين
روش پخت
آب را روي حرارت جوش آورده، گوشت را خرد کرده و درون آن بريزيد. پياز، نمک و زردچوبه را به آن اضافه کرده و پس از جوش آمدن، به مدت 30 دقيقه بپزيد.
پس از نيم پز شدن، گوشت را از آب جدا کرده و دو بار آن را به همراه نعناع چرخ کنيد.
گوشت را همراه با يکي دو قاشق آب، خوب با دست مخلوط کنيد، سپس نمک و مزه آن را بچشيد. قالب هاي برياني را روي حرارت، کمي داغ کنيد، يک قاشق از روغن روي آب گوشت را بگيريد و ته قالب بريزيد. روي آن دارچين، زعفران و فلفل بپاشيد و يک لقمه از گوشت برياني را روي آن قرار داده و با دست آن را صاف کرده و چند لحظه روي حرارت قرار دهيد و آن را روي نان آماده شده بر گردانيد و در آخر سطح برياني را با خلال بادام آغشته به زعفران تزيين کنيد.
در روز هاي گرم تابستان هرگز آب يخ نخوريد!
شايد از اين تيتر خيلي خوشتان نيايد، چرا که فقط يک ليوان آب خنک مي تواند گرماي اين تابستان داغ را قابل تحمل کند. شکي نيست که در روزهاي گرم و طاقت فرساي تابستان، چيزي لذت بخش تر از خوردن يک ليوان آب سرد نيست. اما آيا اين يک ليوان آب سرد حيات بخش در طولاني مدت براي ما ضرر دارد يا نه؟ قرن هاست که اين مسئله مورد بحث بوده و حالا علم، براي اين موضوع به پاسخ هايي دست يافته است. در اينجا به 8دليل اشاره مي کنيم که نشان مي دهد، بايد از خوردن آب يخ پرهيز کنيد:
1- دچار اضافه وزن مي شويد
شايد شنيده باشيد که خوردن آب يخ، سوخت و ساز بدن را افزايش مي دهد و به اين ترتيب به کم کردن وزن کمک مي کند. اين مسئله نه کاملا درست و نه کاملا اشتباه است. آب کالري ندارد، بنابراين با خوردن آن وزن اضافه نمي کنيد؛ اما اگر هميشه آب يخ بخوريد، اين مسئله باعث مي شود که کم شدن وزن تان بيشتر طول بکشد. آب يخ، دماي بدن و در نتيجه توانايي آن براي هضم مواد غذايي را تحت تأثير قرار مي دهد. وقتي بدن تان براي تجزيه چربي ها دچار مشکل شود، نمي توانيد به قدري که انتظار داريد، وزن کم کنيد.
2- بدن تان کم آب باقي مي ماند
حتما تجربه اين حالت را داشته ايد که در روزهاي گرم تابستان هر چقدر آب يخ مي خوريد، باز هم احساس تشنگي مي کنيد. طبق تحقيقات، خوردن آب يخ باعث منقبض شدن عروق خوني بدن مي شود. از طرفي کم آب شدن بدن، کاهش گردش خون و اکسيژن در بدن را به دنبال دارد، بنابراين آب يخ شرايط را بدتر مي کند.
3- انرژي بدن را پايين مي آورد
احساس خوشايند بعد از خوردن آب يخ، تنها چند دقيقه دوام مي آورد و بعد از آن رفته رفته احساس خستگي مي کنيد. اين اتفاق به آن دليل مي افتد که بعد از خوردن آب يخ، بدن انرژي بيشتري را صرف گرم کردن آب يخ و رساندن دماي آن به ميزان مناسب مي کند. بنابراين به جاي آب يخ، آب ولرم بخوريد، به ويژه زماني که ورزش مي کنيد. با اين کار به مدت طولاني تري آب و انرژي بدن حفظ خواهد شد.
4- فرايند گوارش را مختل مي کند
همان طور که پيش تر ذکر شد، خوردن آب يخ اثري منفي بر فرايند گوارش دارد. اگر تابستان ها دچار معده درد، شکم درد يا حالت تهوع مي شويد، ممکن است علت آن خوردن آب يخ باشد.آب يخ باعث سفت شدن مواد غذايي مي شود و کمک مؤثري به تجزيه چربي ها نمي کند. در نتيجه ممکن است بيشتر دچار يبوست يا نفخ شويد. بنابراين بعد از خوردن غذا هرگز آب يخ نخوريد.
5- ضربان قلب را کاهش مي دهد
اگر مي خواهيد قلب تان را وحشت زده کنيد، يک ليوان آب يخ سر بکشيد! عصب واگ که در پشت گردن قرار دارد، وقتي چيز خيلي سردي را احساس کند، غافلگير مي شود. در واکنش به اين مسئله، ضربان قلب براي مدت کوتاهي پايين مي آيد تا دماي بدن به ميزان مناسب برگردد.
6- دچار گلودرد مي شويد
تحقيقات نشان داده است که آب يخ، باعث توليد بيشتر ماده مخاطي و در نتيجه مسدود شدن سينوس ها مي شود. وقتي ماده مخاطي بيشتري در مجراها وجود داشته باشد، واکنش طبيعي بدن، بروز درد است.
7- باعث ميگرن مي شود
اگر بعد از خوردن آب يخ، تنها چند لحظه احساس مي کنيد که سرتان يخ زده، آدم خوش شانسي هستيد، چون بعضي افراد با خوردن آب يخ، دچار سردرد يا ميگرن شديد مي شوند. وقتي نوشيدني سردي را بسرعت مي خوريد، دهان فرصت نمي کند سرماي آن را جذب کند. وقتي عصب ها اذيت مي شوند، اين مسئله منجر به احساس دردي مي شود که چند لحظه اي طول مي کشد.
8- پوست را منقبض مي کند
حتما شنيده ايد که آب گرم، منافذ پوست را باز و آب سرد آن ها را مي بندد. شستن صورت با آب سرد ايده خوبي است، اما خوردن نوشيدني هاي گرم براي سلامت کلي پوست تان بهتر است. چون آب گرم، گردش خون را افزايش مي دهد و اين مسئله پوست را درخشان و سالم مي کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات