گلوگاه قانون
در اتاق امور بیمه دو پنجره وجود دارد که کارکنان این قسمت از این طریق، به ارباب رجوع ها پاسخ داده و کارهایشان را انجام می دهند. برخی کسانی که به این قسمت مراجعه می کنند، سن شان زیاد است و ممکن است کارکنان این قسمت چند بار یک موضوع را تکرار کنند تا او متوجه شود.
این بیمارستان علاوه بر ارائه خدمات درمانی به کارکنان صنعت نفت، با بیمه تامین اجتماعی نیز طرف قرار داد است و به بومیان منطقه نیز خدمات رسانی می کند.
در این زمینه سهیلا چانکی، مسئول امور بیمه گری، اعزام و بایگانی اسناد بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان که یکی از قدیمی های این بیمارستان به شمار می رود و از سال 68 کار خود را شروع کرده است، می گوید: «این قسمت مانند یک گلوگاه است که با دستورعمل و قانون سر و کار دارد و نمی توانیم خلاف آن عمل کنیم. برخی شرکت ها بر خلاف قانون به کارمندانی که خواهر بالای 20 سال سن دارند، خدمات درمانی ارائه می دهند که این خلاف قانون است و وقتی ما آن را اجرا می کنیم، با شکایت روبه رو می شویم.
همچنین بر اساس دستورعمل، به برخی درمان ها خدمات بیمه تعلق نمی گیرد، مانند لیرز، پوست و مو که جنبه زیبایی دارند یا این که هزینه کمی به خدمات دندانپزشکی تعلق می گیرد. به عنوان مثال هزینه کار دندانپزشکی 500 هزار تا یک میلیون تومان می شود، اما بیمه فقط 380 هزار تومان آن را پرداخت می کند و مابقی بر عهده خود بیمار است. همچنین این قسمت پذیرش تمامی درمانگاه ها را زیر نظر دارد و علاوه بر نیروهای شرکتی، به بومیانی که بیمه تامین اجتماعی هستند نیز خدمات رسانی می کند، اعزام به شهرهای دیگر هم داریم ، به طوری که بیماران چشم و پیوند کبد به شیراز و مابقی به تهران اعزام می شوند.»
کمبود پزشک متخصص
بخش اورژانس، یکی از مهم ترین قسمت های یک بیمارستان به شمار می رود که باید مراقبت های ویژه ای در آن صورت گیرد. به همین دلیل باید اتاق پرستار وسط و تخت های بستری نیز دورتا دور چیده شود؛ اما اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان چنین ویژگی ندارد و به دلیل بافت قدیمی آن، بخش های بستری، بخصوص مراقبت های ویژه از اتاق پرستار جداست و پرستار باید برای در جریان قرار گرفتن شرایط حال بیمار دائما در تردد باشد، همچنین این بیمارستان با کمبود پزشک متخصص رو به روست و بیمار باید برای مراحل بعدی درمان اعزام شود.
در این زمینه مینا فرش فروش، مسئول اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید: «سال هاست که به ما قول بیمارستان جدید را داده اند؛ اما هنوز اتفاقی در این زمینه نیفتاده و ما با وسایل و امکانات قدیمی کار می کنیم.»
کسب رتبه دو
پروانه امین پور، مدیر خدمات پرستاری می گوید: «هر سال تیم های ارزیابی به بیمارستان می آیند و قسمت های مختلف را درجه بندی می کنند، به همین دلیل یک واحد تریاژ در اورژانس راه اندازی کردیم تا وقتی کسی به این قسمت مراجعه می کند، یکسری فرم ها را پر کرده تا بر اساس آن خدمات بعدی داده شود. در بخش سی سی یو نیز بالاترین امتیاز را گرفته ایم. مسئول فنی آزمایشگاه و رادیولوژی نداشتیم که دو سه سالی است جذب کرده ایم و امتیاز آن را نیز گرفته ایم. بازسازی و استاندارد سازی های زیادی انجام داده ایم و توانسته ایم رتبه 2 را کسب کنیم.»
بیمارستانی پویا با جذب پزشک متخصص
قدمت بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجد سلیمان به بیش از 100 سال می رسد و نخستین شهر نفتی کشور به شمار می رود؛ اما در این زمینه با ناملایمت هایی روبه روست، یکی از آن ها اجرای طرح سلامت است که دیگر پزشکان طرحی نمی توانند به این بیمارستان بیایند. به همین دلیل، این بیمارستان با کمبود پزشک متخصص روبه روست. مثلا قسمت های اروتوپد، گوش و حلق و بینی و.... پزشک ندارد و بیماران برای تکمیل درمان، اعزام می شوند. در این زمینه افسانه راهداری، سرپرستار بخش داخلی جراحی بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید: «به دلیل کمبود پزشک، ممکن است یک متخصص تمام بیمارستان های شهر را پوشش دهد، از این رو بهتر است شرایطی فراهم شود تا پزشکان جدید استخدام شوند و بتوانیم بیمارستانی پویا داشته باشیم.با وجود کمبودهایی که داریم، درصد رضایتمندی بالاست و به بیماران غیر شرکتی نیز خدمات داده می شود. ماه گذشته 77 بیمار داشتیم که از این تعداد 72 نفر غیر شرکتی بودند.»
پذیرش بیمه سلامت
وحید خلفیان، از ساکنان شهر مسجد سلیمان است که بیمه سلامت دارد و از خدمات درمانی این بیمارستان استفاده می کند. او می گوید: «این بیمارستان، یکی از بیمارستان های قدیمی شهرمان است که به دلیل خدماتی که می دهد، هرگاه مشکلی برای خود یا خانواده ام ایجاد شود، به اینجا مراجعه می کنم.»
یکی دیگر از بیماران امیدوار صیفی پور، از بومیان روستای اندیکا توابع شهر مسجد سلیمان است که تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارد و در بخش داخلی جراحی بستری است، می گوید: «برخی بیمارستان ها دفترچه سلامت را قبول نمی کنند؛ اما این بیمارستان پذیرفته و من را پذیرش کرده است.»
توجه به روانشناس
روانشناسی نیاز به فرهنگ سازی دارد تا کسانی که ناراحتی روحی دارند، بتوانند به راحتی به یک روانشناس مراجعه کنند. در این زمینه فرانک احمد پور، روانشناس بالینی بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید: «بیشتر مشکلات شهر مسجد سلیمان به افسردگی باز می گردد که استرس و اضطراب شدید را به همراه دارد و ممکن است با عواقب جبران ناپذیری روبه رو باشیم. من به همراه چند نفر از همکارانم، توانستیم موضوع روانشناسی را در این منطقه جا بیندازیم؛ اما باز هم خیلی راه مانده تا این فرهنگ نهادینه شده و با دید مثبت تری به این قضیه نگاه شود. بیشترکسانی که به ما مراجعه می کنند، نیازمند توجه بیشتر هستند و وقتی برخورد خوبی با آنها می شود، دیگر نیازی به دارو ندارند. از همه مسئولان می خواهم که به کلینیک های مشاوره بیشتر توجه کنند.»
خارج کردن توده سه کیلویی
فریبا احمدی، سرپرستار اتاق عمل 27 سال سابقه کار دارد که 16 سال آن را در اتاق عمل کار کرده است. می گوید: «در این قسمت تخت سه شکن یا CPR، تخت احیای نوزاد، فن های فیلتر دار و... وجود ندارد که برخی از آن ها تا حدودی برطرف شده است. باید گفت که با وجود امکانات کم، کارهای بزرگی در این بیمارستان انجام می شود. مانند خارج کردن توده سه کیلویی از شکم یک خانم که خوشبختانه با موفقیت انجام شد.»
بیش از 80 درصد بیماران بومی هستند
مانیتوری روی میز مسئول قسمت سی سی یو قرار دارد که در آن شرح حال بیماران تخت های بستری مانند ضربان قلب، تنفس و.... دائما رصد می شود و به این طریق اگر بیمار یکی از تخت ها شرایط اضطراری داشته باشد، فوری متوجه شده و خدمات رسانی صورت می گیرد. این بخش با توجه به وظیفه سنگینی که بر عهده دارد، با کمبودهایی روبه روست. در این زمینه الهه حسینی، مسئول سی سی یو بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان می گوید:«با نبود پزشک متخصص و مقیم روبه رو هستیم و80 تا 90 درصد خدمات ما به بیماران غیرشرکتی است. با توجه به ساختار فرسوده بیمارستان برای به روز رسانی و کالیبراسیون کردن تجهزاتمان نمی توانیم بیشتر از این در ساختمان مانور دهیم.» حسین شیرازیان، یکی از کارکنان شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان است که به دلیل احساس درد در قفسه سینه در بخش سی سی یو بستری شده است. می گوید:« خدمات کارکنان خوب است، اما ساختمانش بسیار قدیمی و فرسوده است. ما یک بیمارستان بیشتر نداریم و به دلیل نداشتن پزشک متخصص برای برخی کارها باید به اهواز برویم .»
کمبود دندانپزشک
آلاله عوض پور، تکنسین دندانپزشک می گوید: «پر کردن تا دندان 5 در این کلینیک انجام می شود؛ اما پرکردن دندان های 6، 7 و 8 را به اهواز ارجاع می دهیم؛ زیرا هزینه بر و تخصصی است. به همین دلیل بسیاری از بیماران ناراضی هستند و فکر می کنند که پزشک نمی خواهد کارشان را انجام دهد. »
کمبود متخصص پوست
وقتی وارد پلی کلینیک های تخصصی می شویم، دیگر خبری از قدیمی بودن ساختمان نیست؛ زیرا بازسازی آن با ظرافت خاصی انجام شده و رنگ های شادی در آن به کار رفته است که این موضوع در روحیه کسانی که به این قسمت مراجعه می کنند، بسیار تاثیرگذار است.
مهناز عزیزی دوست 28 سال سابقه کار دارد و مسئول پلی کلینیک های تخصصی بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان است. می گوید: «کلینیک های تخصصی مانند مغز و اعصاب، اورولوژی، ارتوپد، زنان، اطفال، داخلی، چشم، قلب و عروق داریم که متخصصان چشم، ارولوژی، داخلی و مغز و اعصاب 4 روز در هفته حضور دارند؛ اما در زمینه متخصص پوست کمبود پزشک داریم.»
کار با دستگاه اکوی قدیمی
کلینیک قلب و عروق بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان، یک دستگاه اکوی قدیمی دارد که باید دستگاه جدیدی خریداری شود. در این زمینه خدا مراد ممبینی، متخصص قلب و عروق این بیمارستان می گوید:« عمده ترین مشکلی که این بخش با آن روبه روست، به دستگاه اکو باز می گردد که بسیار قدیمی است. چون بخش قلب، حساس است و بیماران آن به کمک ناگهانی نیاز دارند، بهتر است که بخش آی سی یو مجهز تر شود. اکنون 60 تا 70 درصد بیمارانی که به ما مراجعه می کنند، دچار نارسایی قلبی هستند، 20 درصد تشخیصی بوده و مابقی آنژیو دارند که به دلیل نداشتن دستگاه آن، به اهواز اعزام می شوند.»
استفاده نکردن از سامانه سیب
فریبا وطنی تبار، مسئول کلینیک پزشک خانواده بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان نیز می گوید: «در این قسمت با کمبود متخصص زنان و اقدام های پاراکلینیک مانند گرافی و سونوگرافی روبه رو هستیم. همچنین بر اساس دستور عمل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، نمی توانیم از سامانه سیب که برای وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور است، استفاده کنیم و اطلاعات به صورت محرمانه برای سازمان بهداشت و درمان ارسال می شود.»
موزه بیمارستان نفت
در پایان راه به انباری وارد می شوم که غبار روی وسایل آن نشسته است و نشان از قدمت بالای تجهیزات آن دارد. صحبت از انبار موزه بیمارستان امام خمینی (ره) نفت مسجدسلیمان است؛ جایی که در آن تمامی لوازم پزشکی 100 سال پیش جمع آوری شده است تا بعد از تحویل، در مکانی مناسب در معرض بازدید عموم و علاقه مندان قرار گیرد. در این زمینه طوبی بهرامی، مسئول بخش موزه این بیمارستان می گوید: «منتظر هستیم که مکانی به ما داده شود تا بتوانیم وسایلی را که در این انبار جمع آوری شده در معرض بازدید علاقه مندان قرار دهیم که در این زمینه مدیر موزه ها و اسناد صنعت نفت قول مساعد داده است.
از این رو قرار شده تا تمامی لوازم از بخش های مختلف جمع آوری و به موزه آورده شود تا به آیندگان بگوییم که برای خودمان فرهنگ داشته ایم و پیشرفته بوده ایم.»