با دستور رئيس جمهور انجام مي شود
اعزام هيئت هايي به کشورهاي منطقه و صادرکننده نفت
رئيس جمهوري گفت: به زودي هيئت هايي را به همه کشورها و صادرکنندگان نفت در منطقه و خارج از منطقه اعزام مي کنم، زيرا مبناي ما صحبت کردن و با هم حرف زدن از طريق منطق و گفت وگوست و انشاء الله اين روند را ادامه مي دهيم.
دکتر حسن روحاني در گفت وگويي تلويزيوني در پاسخ به اين پرسش که آيا واقعا در ادامه برجام، چين و روسيه به اندازه اروپايي ها به تعهدهايشان عمل مي کنند يا نه و اين که آيا براساس مصالح و منافع ملي با اينها کار مي کنيم، اظهارکرد: براي ما در روابط خارجي، منافع ملي مهم است. رابطه اي که با روسيه يا با چين داريم، با اروپا قابل مقايسه نيست. با چين رابطه بيشتر و بهتري داريم. يعني امروز چين است که در زمينه هسته اي راکتور اراک را بر مبناي تعهد برجامي خودش دنبال و به عنوان بزرگ ترين شريک تجاري با ما معامله مي کند.
وي افزود: در مذاکراتي که در حاشيه سازمان شانگهاي با مقام هاي چيني داشتم، آنها متعهد بودند به اين که به روابط خودشان با ايران ادامه دهند و روابط را حفظ کنند. ممکن است تفاوت هايي از نظر اجراي تعهدها باشد، اما در عين حال هم چين و هم روسيه به صراحت مي گويند که ايستادگي کرده و به تعهدهايشان عمل و قراردادها را اجرا مي کنند و شما ديديد در قرارداد توتال، وقتي توتال اعلام کرد که خارج مي شود، شرکت چيني اعلام کرد که ادامه مي دهم.
مردم خيال شان درباره آب و برق و حمل ونقل راحت باشد
رئيس جمهوري در پاسخ به پرسشي درباره راه هاي جلوگيري از ايجاد فضاي رانت در بحث ارز پاسخ داد: ممکن است عده اي نگراني داشته باشند. پيش تر براي کالاي اساسي اوج ارز آزاد در بازار 4هزار تومان کمتر يا بيشتر بود. همين ارز را براي کالاي اساسي البته يک مقدار بازتر 3800 مي داديم و کنترل مي کرديم و با همان قيمت به دست مردم مي رسيد. بنابراين تجربه اين کار را در کالاي اساسي داريم و هميشه در شرايط سخت ممکن است ديدگاه هاي ديگري هم باشد. براي نمونه مي گويند که چرا سوخت ارزان به مردم مي دهيد، اين را گران کنيد بعد پولش را به مردم بدهيد، چرا برق و آب ارزان مي دهيد. مي خواهم به مردم بگويم که به غير از اين کالاهاي اساسي تا آخر سال بايد حتي راجع به آب و برق و حمل ونقل هم مطمئن باشند.
مي توانيم آمريکا را پشيمان کنيم
روحاني با تاکيد بر اين که معتقدم اگر متحد باشيم، تحريم هر چه زودتر شکسته مي شود، افزود: تحريمي که آمريکا از امروز آغاز کرده و از پيش اجرايي و عملياتي شده، با همان شعارهايي که دي ماه پارسال دادند اين تحريم از امروز(15 مرداد) به طور رسمي آغاز شده است. به نظر من اگر متحد باشيم و با هم کار کنيم خيلي زود آمريکا را پشيمان مي کنيم، اگر با دنيا خوب کار و تلاش کنيم، آمريکايي ها مي فهمند که اين تحريم شان بي اثر است و نمي تواند تأثيرگذار باشد وزودتر برمي گردند.
وي افزود: ترامپ از آن لحن تندي که عليه ملت ايران و حکومت داشت، يک قدم برگشته است. البته باز هم در اين فرمان اجرايي اش حرف هاي تندي زده، اما در عين حال يک قدم برگشته است. ترامپ بايد چند قدم برگردد، يعني بايد حداقل به قبل از دوران خودش برگردد تا شرايط مناسبي براي تضمين بهتر منافع ايران، آمريکا و جهان ايجاد شود.
رئيس جمهوري با تاکيد بر اين که هر چه متحدتر کار کنيم، آمريکا را زودتر پشيمان مي کنيم و ما مي توانيم تحريم را از بين ببريم، تصريح کرد: اين دست خود ماست. اگر بپرسيد اين تحريم چند ماه طول مي کشد، من مي گويم زمانش دست ما يعني همه قواست. اگر دولت، قواي ديگر، نيروهاي مسلح و مردم کنار هم قرار بگيرند، اين تحريم را خيلي سريع تر خاتمه مي دهيم. اگر از هم فاصله بگيريم، سبب اختلاف مي شود. بي تحملي نشان دهيم به طور حتم اين تحريم طولاني مي شود. زمان تحريم دست ماست. به حول و قوه الهي مردم و دولت دست به دست هم مي دهند و آن را کوتاه تر مي کنند.
از وضع مردم مطلعم؛ آن ها صبورند
رئيس جمهوري در ادامه اين گفت وگوي زنده تلويزيوني، درباره اين که چقدر در جريان مطالبات و خواسته هاي مردم قرار داريد، پاسخ داد: اولا اين که مردم به طور مداوم با تلفن و نامه با رياست جمهوري در تماس هستند. وزيران هم مرتب به شهرهاي مختلف و استان هاي مختلف مي روند و دائما استاندارها و وزرا را مي بينم. در فضاي مجازي هم مقداري وقت مي گذارم و ديدگاه هاي مردم را مي بينم، بنابراين به طور حتم از وضع مردم مطلع هستم.
وي افزود: مردم ما امسال با فشار شديد روبه رو بودند. يعني از يک طرف به دليل خشکسالي مشکل آب داشتيم، در کنار آب مشکل برق پيش آمد، زيرا نيروگاه هاي برق آبي دچار مشکل شد، در کنار آن مشکل محيط زيست داشتيم، در کنار آن مشکلات ارزي به وجود آمد و در بازار و زندگي مردم تأثير گذاشت؛ اما در عين حال مردم ما، بسيار نجيب و صبور هستند؛ مردمي هستند که واقعا مشکلات را با دست خودشان حل مي کنند.
روحاني اظهار کرد: دنيا اين همه فشار رواني مي آورد و تبليغ مي کند، همه رسانه ها جمع مي شوند، در فضاي مجازي و حقيقي مردم به اغتشاش و اعتراض فرا خوانده مي شوند و يک روزي را اعلام مي کنند که مردم به خيابآن ها بيايند، اما مردم ما نمي آيند. يک تعداد معدود و ناچيزي به خيابان مي آيند. اين نشان دهنده صبر و تحمل و بيداري و هوشياري و توجه مردم است.
يارانه فساد مي آورد
رئيس جمهوري در ادامه اظهار کرد: در هر چيز يارانه اي در کشور مانند سوخت، نان، آرد، که شما يارانه اي به مردم بدهيد، درست است کمک به مردم است، اما در کنارش هم فساد و هم خروج است. يعني کالاي ما در مرزها قاچاق مي شود. الان بنزين از کشور ما قاچاق مي شود، براي اين که بنزين در اينجا هزار تومان و در ترکيه 10 هزار تومان است. اينجا گازوييل 350 تومان و در عربستان سعودي 3 هزار تومان است. در دارو نيز به همين شکل.
روحاني ادامه داد: هر چيزي که به صورت يارانه اي شد و اختلاف قيمت بين ما و کشورهاي منطقه نظير عراق و افغانستان و ديگر کشورها زياد شد، محل رانت و فساد است. اصل اقتصادي ها اين است که در هيچ موردي يارانه ندهيم و کالاها به قيمت باشد که از لحاظ اصول درست مي گويند، اما در يک شرايط خاص، آن هم در شرايطي که دشمن به ما فشار مي آورد و مردم در فشار هستند، معتقدم اين يارانه را بايد بدهيم و اين کالاها را در اختيار مردم بگذاريم و حتي الامکان از مرزها مراقبت کنيم.
وي افزود: براي اين که مردم ما مستحضر باشند، در جنوب، مسئوليت مبارزه با قاچاق را به نيروي دريايي سپاه داديم. بنابراين امروز مرز شرق و غرب دست سپاه و بعضي جاها دست نيروي انتظامي و نيروهاي اطلاعات است. همه ما، مسئولان و گمرکات، بايد دست به دست هم دهيم و مراقبت کنيم اين فساد را به حداقل برسانيم و با افراد فاسد بجنگيم و مبارزه کنيم.
روحاني تاکيد کرد: دولت هيچ خط قرمزي در اين زمينه ندارد و هر مقام و هر کسي اگر تخلف کرده، بايد با او برخورد شود. دادگاه ها بايد طبق قانون با او برخورد کنند و ما هم حامي خواهيم بود. حامي قوه قضاييه و مبارزه با فساد هستيم و در اين زمينه انشاء الله تلاشمان را مضاعف خواهيم کرد.
پيام وزير نفت به مناسبت روز خبرنگار
تلاش خبرنگاران سبب ساز تقويت روحيه اميدواري در جامعه مي شود
وزير نفت در پيامي ضمن تبريک روز خبرنگار گفت: باور دارم تلاش خبرنگاران براي آگاهي عمومي و روشن شدن مسير توسعه کشور، سبب ساز تقويت روحيه اميدواري در جامعه و احياي اعتماد اجتماعي به عنوان پيش نيازهاي پيشرفت و توسعه مي شود. در متن پيام بيژن زنگنه، وزير نفت که با «ن وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ» آغاز شده، آمده است: زندگي امروز انسان چنان با دنياي رسانه و خبر ممزوج گشته است که ديگر نمي توان آينده را بدون وجود رسانه تصوير کرد. تلاش صادقانه، شرافتمندانه و حرفه اي خبرنگاران به عنوان چشمان تيزبين و امين مردم براي انعکاس صحيح و صريح اخبار زمينه ساز گاهي، شفافيت و اصلاح امور و در نهايت اميد، نشاط، رشد و بالندگي هر جامعه اي خواهد شد. باور دارم اين تلاش خبرنگاران براي آگاهي عمومي و روشن شدن مسير توسعه کشور، سبب ساز تقويت روحيه اميدواري در جامعه و احياي اعتماد اجتماعي به عنوان پيش نيازهاي پيشرفت و توسعه شده و امروز کشور بيش از هر زمان ديگري نيازمند اين امر است. صنعت نفت به عنوان پيشران رشد و توسعه کشور در سال هاي اخير تلاش دوچنداني براي تحقق اهداف و ماموريت هاي خود به کار گرفته است که اين موضوع مورد توجه رسانه ها و خبرنگاران قرار گرفته و هم از اين رو شاهد انعکاس اين تلاش ها و دستاوردها براي ملت شريف ايران بوده ايم. اينجانب ضمن پاسداشت اين تلاش حرفه اي، روز خبرنگار را به شما تبريک مي گويم و از درگاه خداوند متعال، سلامت، سعادت و توفيق خدمت در راه حقيقت و تعالي ايران عزيز را مسئلت دارم.
آمريکا معافيت مشتريان
نفت ايران از تحريم ها را بررسي مي کند
يکي از مسئولان دولت آمريکا اعلام کرد: با وجود پافشاري بر تحريم نفتي ايران، مذاکره درباره معافيت محدود براي واردکنندگان نفت خام اين کشور ادامه دارد. يکي از مسئولان ارشد آمريکايي اعلام کرد: دولت آمريکا همچنان قصد دارد با آغاز تحريم ها در ماه نوامبر امسال، صادرات نفت ايران را کاهش دهد، اما ديپلمات ها همچنان به مذاکره درباره معافيت هاي محدود براي واردکنندگان نفت از ايران ادامه مي دهند. وي با تأکيد بر اين که هدف آمريکا توقف کامل صادرات نفت ايران است، گفت: ما در پي اعطاي معافيت يا استثنا نيستيم، اما مشتاقيم که درباره درخواست ها بحث و آن ها را به صورت موردي بررسي کنيم. وي از پاسخ درباره اين که تا کنون معافيت محدودي اعطا شده است يا نه، خودداري کرد و گفت: ما همفکري هاي خصوصي با ديگر دولت ها درباره اين مسائل را آشکار نمي کنيم. مسئولان ژاپني به تازگي براي تأکيد بر دريافت معافيت از تحريم هاي ضد ايراني به آمريکا سفر کرده بودند. وزارت امور خارجه آمريکا از اظهار نظر درباره نتيجه اين مذاکرات خودداري کرد. پيش بيني مي شود، مشتريان عمده نفت ايران، از جمله چين و هند، راهي براي ادامه واردات نفت از ايران بيابند و ترکيه نيز اعلام کرده است به خريد نفت از ايران ادامه مي دهد. از سوي ديگر، ديگر امضاکنندگان برجام بر پايبندي خود به اين توافق تأکيد کرده اند. وزيران امور خارجه اتحاديه اروپا، فرانسه، آلمان و انگليس نيز روز دوشنبه 15 مرداد ماه در بيانيه اي مشترک، بر تعهد خود بر حفظ صادرات نفت و گاز ايران تأکيد کردند قرار است اجرايي شود.اروپا با واردات روزانه 700 هزار بشکه نفت از ايران، حدود يک چهارم از خريد جهاني نفت ايران را به خود اختصاص داده و برخي شرکت هاي اروپايي، توافق هايي براي کمک به توسعه ميدان هاي نفت و گاز ايران امضا کرده اند. قانون انسداد به شرکت هاي اروپايي امکان مي دهد که خسارت هاي ناشي از تحريم هاي آمريکا را مطالبه کنند و از اجراي احکام دادگاه هاي خارجي در اتحاديه اروپا که مبتني بر تحريم ها باشد، جلوگيري مي کند. يک منبع در اتحاديه اروپا گفت: تلاش مي کنيم بهترين راه را براي حفظ صادرات نفت ايران پيدا کنيم. اتحاديه اروپا پيش از اين، کارگروهي تشکيل داد تا مسائل مربوط به تحريم از جمله انتقال درآمدها، ذخيره سازي، کشتيراني، دسترسي نفتکش ها به پايانه ها، بيمه پالايشگاه ها و بيمه حمل ونقل محموله ها و تجهيزات و مسائل ديگر را بررسي کند.
تحريم هاي آمريکا تأثير چنداني بر روابط ايران و سوئيس نمي گذارد
دولت سوئيس اعلام کرد که اين کشور انتظار دارد تأثير تحريم هاي آمريکا بر روابط تجاري سوئيس و ايران محدود باشد. دبيرخانه کشوري امور اقتصادي سوئيس اعلام کرد: بعيد است که بازگشت تحريم هاي اقتصادي آمريکا عليه ايران، تأثير شديدي بر روند فعاليت شرکت هاي سوئيسي داشته باشد. اين نهاد اعلام کرد، وضع حقوقي تغييري نکرده است و تنها به شرکت هاي سوئيسي فعال در ايران توصيه کرد که شرايط را زير نظر داشته باشند. دبيرخانه کشوري امور اقتصادي سوئيس اعلام کرد، دولت اين کشور براي پيشگيري از پيامدهاي منفي بر فعاليت شرکت هاي سوئيسي تلاش خواهد کرد، اما گزينه ها براي تأثيرگذاري بر سياست هاي تحريمي آمريکا بسيار محدود است. اتحاديه شرکت هاي مهندسي الکترونيکي و مکانيکي سوئيس نيز اعلام کرد، انتظار ندارد که فعاليت هاي آن ها تأثير عمده اي از اين تحريم ها متحمل شود. سوئيس در سال 2017 ميلادي، کالا و خدماتي به ارزش معادل 534 ميليون دلار به ايران صادر کرده است.
وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن:
تحريم هاي ضدايراني آمريکا نبايد عرضه انرژي ژاپن را مختل کند
وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن اعلام کرد که تحريم هاي آمريکا ضد ايران نبايد بر عرضه انرژي ژاپن تأثير بگذارد. هيروشيگو سکو، وزير اقتصاد، بازرگاني و صنعت ژاپن روز سه شنبه 16 مرداد ماه در يک نشست خبري درباره مذاکرات اين کشور و ايالات متحده آمريکا اعلام کرد: عرضه انرژي ژاپن نبايد تحت تأثير تحريم هاي آمريکا عليه ايران قرار گيرد. وي گفت: در دوره دوم مذاکرات در آمريکا، طرف ژاپني بر اين اصل اوليه تأکيد کرد که تحريم هاي آمريکا نبايد بر عرضه انرژي ژاپن تأثير بگذارد يا فعاليت هاي شرکت هاي ژاپني را مختل کند.
پيش از اين، مسئولان اين وزارتخانه اعلام کرده بودند که اخذ معافيت زودهنگام از تحريم هاي ضد ايراني آمريکا، يکي از مهم ترين اولويت ها براي امنيت انرژي ژاپن است.
تاکيد دولت آلمان
بر حمايت از تجارت با ايران
آلمان با وجود فشارهاي آمريکا، ضمانت صادرات و سرمايه گذاري براي تجارت با ايران را حفظ مي کند.
وزارت اقتصاد آلمان روز دوشنبه 15 مردادماه اعلام کرد که اين کشور به ارائه ضمانت صادرات و سرمايه گذاري براي شرکت هايي که با ايران همکاري تجاري دارند، ادامه مي دهد.
اين نهاد همچنين اعلام کرد: آلمان براي معاف کردن شرکت هاي آلماني از تحريم هاي آمريکا ضد ايران، به گفت وگو با دولت آمريکا ادامه مي دهد.
وزارت اقتصاد آلمان اعلام کرد: ضمانت هاي صادرات و سرمايه گذاري از سوي وزارت اقتصاد دولت فدرال آلمان همچنان براي شرکت ها در دسترس است.