قدرتهاي جهاني تحريمهاي ضد ايراني را محکوم کردند
استقبال تهران از مذاکره درباره تکميل خط لوله آيپي
افزايش پايداري در شبکه انتقال گاز کشور
فعالیتهای بالادستی صنعت نفت افزایش مییابد
رویکرد پژوهشگاه صنعت نفت برای ورود به بازارهای جدید
طعم ترش نفت خام درهزار لای سبزآب - ری
ساماندهی جدید مشاغل آتش نشانی صنعت نفت
کاهش 24 درصدي مصرف برق با مديريت بهينه
استاندارد سازي95 درصدي جايگاههاي سي ان جي
معرفی جایگاه واقعی صنعت 110 ساله
پتروشیمی فرزند 50 ساله صنعت نفت
11 قهرمانی در 14 سال حضور مستمر
جشنواره گل ملي حفاري در نخستين گام
رنگ محل کارتان حالتان را خوب ميکند يا بد؟
قدرت هاي جهاني تحريم هاي ضد ايراني را محکوم کردند
قدرت هاي جهاني، تحريم هاي ضد ايراني آمريکا را محکوم و شرکت هاي تجاري را به ناديده گرفتن دولت دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا تشويق کردند.
چند قدرت جهاني، دولت ترامپ را به دليل وضع دوباره تحريم ها عليه ايران محکوم کردند و فعالانه از شرکت ها خواستند سياست هاي کاخ سفيد را در ماه هاي آينده ناديده بگيرند. آمريکا با وجود مخالفت اعضاي جامعه بين المللي، بخشي از تحريم ها ضد ايران را ازسر گرفت. ترامپ نيز در فضاي مجازي اعلام کرد: اينها دردآورترين تحريم هايي هستند که تاکنون وضع شده اند و در ماه نوامبر به سطحي جديد مي رسند. هر شخص يا شرکتي با ايران معامله کند، با آمريکا معامله اي نخواهد داشت.
اروپا
اتحاديه اروپا در واکنش به تحريم هاي ايران، از همه شرکت هاي متبوع خود خواست تهديدهاي آمريکا را ناديده بگيرند. فدريکا موگريني، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا گفته بود: ما به ويژه از شرکت هاي کوچک و متوسط مي خواهيم فعاليت تجاري با ايران و در ايران را به عنوان موضوعي که براي ما يک اولويت امنيتي است، ادامه دهند.
چين
در آسيا، چين تدابير ضد ايراني دولت آمريکا را محکوم کرد و از شرکت هاي نفت و گاز خواست درخواست هاي دولت آمريکا براي قطع خريد نفت از ايران را رد کنند. وزارت امور خارجه اين کشور اعلام کرد: چين به طور مستمر با تحريم هاي يکجانبه و صلاحيت فرامرزي مخالفت کرده است، روابط تجاري چين و ايران باز، شفاف، معقول، عادلانه و قانوني است و قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل را نقض نمي کند. چين بويژه در بخش انرژي، روابط تجاري نزديکي با ايران ايجاد کرده و بزرگ ترين خريدار نفت ايران است. اين کشور اعلام کرده است که قصد دارد از منافع تجاري خود در ايران دفاع کند.
روسيه
وزارت امور خارجه روسيه نيز اعلام کرد: اين کشور از اقدام هاي آمريکا براي وضع دوباره تحريم هاي داخلي خود ضد ايران، به شدت نااميد شده است. اين وزارتخانه اعلام کرد که هر کار لازم را براي حفظ و اجراي کامل برجام، انجام مي دهيم. رسانه هاي روس به نقل از وزارت امور خارجه روسيه اعلام کردند که دولت اين کشور در سطح ملي براي حفاظت از همکاري هاي تجاري و اقتصادي با ايران، تدابير مناسب را اتخاذ مي کند. در بيانيه اين نهاد آمده است: ما باور داريم که (حفظ تجارت با ايران) همسو با منافع جامعه بين المللي است.
ايران
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران اعلام کرد: آمريکا در جايگاهي نيست که براي حذف کامل بخش نفت ايران تلاش کند.
رئيس جمهوري:
انتقال و سوآپ انرژي در درياي خزررا با جديت ادامه مي دهيم
رئيس جمهوري گفت: همکاري در حوزه انرژي از جمله انتقال و سوآپ انرژي را با برخي کشورهاي ساحلي آغاز کرده ايم و به جديت آن را ادامه و گسترش خواهيم داد.
دکتر حسن روحاني در نشست سران کشورهاي ساحلي درياي خزر در قزاقستان با بيان اين که امروز درياي خزر، به عنوان منطقه اي بسيار مهم و راهبردي، کانون دوستي، همکاري و همگرايي بين دولت ها و ملت هاي آن است، گفت: اکنون اين منطقه به الگويي موفق براي تضمين صلح، ثبات، دوستي، حسن همجواري و پيشرفت تبديل شده است و اين نشست يک قدم ديگر در مسير همگرايي بيشتر در منطقه است که بايد با برداشتن قدم هاي ديگر تقويت شود.
وي افزود: امروز 6 سند همکاري در درياي خزر امضا مي شود که هر يک از اين اسناد، همکاري در اين منطقه حساس را تقويت مي کنند. در عين حال، حفاظت از محيط زيست و منابع زنده آبي دو موضوع بسيار مهم بوده که رؤساي جمهوري کشورهاي ساحلي مصمم هستند نهادهاي ملي خود را ملزم کنند در همه اقدام ها و پروژه هاي خود، اين دو مسئله حياتي را مورد توجه جدي قرار دهند.
رئيس جمهوري تصريح کرد: منابع انرژي خدادادي درياي خزر، به مردم کشورهاي ساحلي آن تعلق دارد. يگانه راه حل براي ممانعت از بروز هرگونه اختلاف در مناطق تحديد حدود نشده، اين است که يا کشورها از اين منابع به صورت مشترک بهره برداري يا از اکتشاف و بهره برداري در اين مناطق به صورت يکجانبه پرهيز کنند.
روحاني عنوان کرد: همکاري در حوزه انرژي از جمله انتقال و سوآپ انرژي، از ديگر موضوع هاي مهم همکاري در درياي خزر است. ما فعاليت در اين زمينه را با برخي کشورهاي ساحلي آغاز کرده ايم و به جديت آن را ادامه و گسترش خواهيم داد.
رئيس جمهوري تاکيد کرد: جمهوري اسلامي ايران با داشتن دسترسي دريايي در شمال و جنوب، آمادگي دارد نسبت به ايفاي نقش راهبردي و منطقه اي خود براي توسعه تجارت و حمل ونقل اقدام کند.
رؤساي جمهوري پنج کشور ساحلي درياي خزر در بيانيه اي که در پايان نشست مشترک خود در قزاقستان منتشر کردند، ضمن برشمردن طيف گسترده اي از توافق ها در حوزه هاي مختلف از جمله سياسي، اقتصادي و امنيتي با هدف تقويت همکاري ها، تاکيد کردند که درياي خزر، درياي صلح، همدلي، حسن همجواري و همکاري هاي موثر بين المللي است.
از سوي وزير نفت و همسو با حمايت از ساخت داخل
خريد 84 قلم کالاي صنعت نفت داراي مشابه داخلي ممنوع شد
وزير نفت در ابلاغيه اي، خريد 84 قلم کالا و تجهيزات خارجي مورد نياز صنعت نفت را که داراي توليد مشابه داخلي هستند، ممنوع کرد. بيژن زنگنه در اين ابلاغيه عنوان کرد: در اجراي منويات مقام معظم رهبري در حمايت از کالاي ايراني قانون حداکثر استفاده از توان توليدي و خدماتي در تامين نيازهاي کشور و تقويت آن ها در امر صادرات علاوه بر اجراي مصوبات هيئت وزيران درخصوص ممنوعيت خريد کالاي خارجي داراي مشابه داخلي، تاکيد مي کند که خريد کالاها و تجهيزات خارجي فهرست پيوست اين ابلاغيه نيز از سوي شرکت هاي اصلي و تابعه پيمانکاران طرف قرارداد آنها (به صورت مستقيم و غيرمستقيم) ممنوع مي شود. در اين ابلاغيه تاکيد شده است که مديران عامل شرکت هاي اصلي، با تعبيه سازوکارهاي کنترلي و نظارتي، براي حصول اطمينان خريد کالاهاي يادشده از سازندگان داخلي، بر حسن اجراي آن نظارت لازم به عمل آورند.
تجهيزات سرچاهي و تاج چاه، پکيج نمک زدايي، انواع ضدخوردگي، کاتاليست بازيابي گوگرد، تابلوي کنترل سرچاهي و... برخي از 84 قلم کالايي است که واردات آن ممنوع اعلام شده است.
سفير ايران در پاکستان:
خط لوله گازي آي پي تحکيم کننده مناسبات اقتصادي ايران و پاکستان
سفير ايران در اسلام آباد با بيان اين که بر اساس مولفه هاي امنيتي و اقتصادي، قرارداد خط لوله صادرات گاز ايران-پاکستان با ديگر پروژه هاي مشابه در سطح منطقه قابل مقايسه نيست، گفت: آي پي مي تواند نقشي بسيار موثر در تقويت و بهبود شرايط اقتصادي و رفاهي کشور همسايه و مسلمان پاکستان ايفا کند.
مهدي هنردوست در گفت وگو با خبرنگار شانا اظهار کرد: اهميت تقويت و توسعه و سرعت بخشيدن به روند افزايشي کنوني مناسبات تجاري دوجانبه تهران-اسلام آباد از سوي هر دو کشور به عنوان يک باور جدي مورد توجه بوده و اراده سياسي مسئولان ايران و پاکستان پشتوانه تحقق اين موضوع است.
وي تصريح کرد: يکي از پروژه هاي بزرگ بين ايران و پاکستان که از سال ها پيش مورد توافق دو کشور بوده و قرار بود از سال 2014 اجرايي شود، قرارداد خط لوله صادرات گاز ايران به پاکستان است که متاسفانه تاکنون عملياتي نشده و در انتظار اقدام دوستان پاکستاني براي انجام تعهدهايشان است.
سفير ايران در پاکستان عنوان کرد: اجراي اين خط لوله، اعتبار و اعتماد بين دو کشور را تحکيم مي بخشد. انتقال گاز با خط لوله آي پي، افزون بر تامين انرژي ارزان و پايدار مي تواند چهره اقتصاد پاکستان را دگرگون کند، اما به هر حال عوامل بازدارنده نيز وجود دارد که ضروري است نسبت به رفع اين موانع اقدام شود.
هنردوست گفت: البته بديهي است طرف هاي سوم و کشورهايي که تحکيم مناسبات ميان ايران و پاکستان را برخلاف منافع خود مي بينند، از هيچگونه مانع تراشي دريغ نکنند، از اين رو يکي از عوامل تاثير گذار که تاکنون مانع اجراي اين موضوع شده، مي تواند فشارهاي بيروني باشد. وي افزود: هر چند هم اکنون علاوه بر خط لوله آي پي، منابع ديگري نيز براي تامين انرژي پاکستان همچون واردات ال ان جي، ال پي جي و نفت از ديگر کشورها موجود است و تنوع بخشي به منابع تامين انرژي همواره در سياست هاي کلي کشورها ملحوظ مي شود، اما به دلايل عديده و نگاه کارشناسي و تکنيکي، خط لوله آي پي بهترين و مناسب ترين گزينه است.
وي ادامه داد: بر اساس مولفه هاي امنيتي و اقتصادي، پروژه هاي مشابه مطرح در منطقه به هيچ عنوان قابل مقايسه با آي پي نيست.
بخش ايراني خط لوله آي پي (IP) به طول 900 کيلومتر با هزينه 5/2 ميليارد دلار ساخته شده و براي تکميل آن نيز بايد حدود يک ميليارد دلار ديگر سرمايه گذاري شود؛ اما بخش دوم اين خط لوله در خاک پاکستان به طول 780 کيلومتر هنوز ساخته نشده است.
ترامپ «مداخله گر ارشد» در بازار نفت است
يک سرمايه گذاري سرشناس نفتي اعلام کرد که قيمت نفت در شرايط کنوني مي تواند به همان سرعت به 50 يا 100 دلار براي هر بشکه برسد.
قيمت نفت در هفته گذشته، طولاني ترين افت پياپي خود در سه سال اخير را تجربه کرد و در 6 هفته پياپي کاهش يافت.
يک ناظر سرشناس بازار نفت اعلام کرد که ممکن است نوسان هاي شديدتري پيش رو باشد.
تام کلوزا، بنيانگذار مؤسسه اويل پرايس اينفورميشن سرويس اعلام کرد: قيمت نفت تاکنون آنقدر پرنوسان بوده که افت قيمت ها به حدود 50 دلار، يا رسيدن آن ها به 100 دلار، غيرقابل تصور نيست.
وي اعلام کرد: در 17 ماه گذشته، نوسان قيمت نفت بسيار شديد بوده است. قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا در ماه ژوئيه امسال به 74 دلار رسيد که 25 درصد بالاتر از قيمت 60 دلار آن در ماه فوريه سال جاري ميلادي بود.
چنين نوسان شديدي در بازار کالا بي سابقه نيست. از ميانه سال 2008 ميلادي تا پايان آن سال، در اوج بحران اقتصاد جهاني، قيمت نفت با 77 درصد سقوط رو به رو شد. در افت جديدتر نيز از ميانه سال 2015 تا اوايل سال 2016 ميلادي، قيمت نفت با 56 درصد افت رو به رو شد.
به گفته کلوزا، حرکت نخست قيمت نفت مي تواند در چند هفته آينده رو به افزايش باشد.
وي گفت: در چند هفته آينده، مهم ترين عامل قابل توجه درباره قيمت شاخص دبليو تي آي، سطح ذخيره سازي نفت در پايانه کوشينگ در آمريکاست. اين ذخيره سازي اکنون حدود 21 ميليون بشکه است، در حالي که در 2 سال گذشته، حدود 55 تا 65 ميليون بشکه بود؛ بنابراين زماني که قرارداد موعد سپتامبر شاخص دبليو تي آي آمريکا منقضي شود، ممکن است بازار با انقباض روبه رو شود.
به گفته اين معامله گر نفتي، کاهش ذخيره سازي نفت در پايانه کوشينگ در ايالت اوکلاهما آمريکا، مي تواند قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا را در هفته هاي آينده به 70 دلار برساند که در يک ماه گذشته مشاهده نشده است.
کلوزا اعلام کرد: حل و فصل مسائل سياسي مي تواند قيمت نفت را در ماه نوامبر امسال بسرعت کاهش دهد و استمرار جنگ لفظي ميان ايران و آمريکا، مرکز توجه خواهد بود.
وي گفت: مسير پيش روي بازار نفت، بسيار پر دست انداز و غيرقابل پيش بيني است و رئيس جمهور آمريکا و پويش او ضد ايران، از جمله دلايل عمده اين مسئله هستند.
اين کارشناس نفتي، دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا را به دليل نقش فعال او در نوسان قيمت ها، با عنوان «مداخله گر ارشد» توصيف کرد.
تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت
استقبال تهران از مذاکره درباره تکميل خط لوله آي پي
معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت اعلام کرد: تهران از ادامه مسير مذاکره با اسلام آباد درباره تکميل خط لوله انتقال گاز ايران به پاکستان استقبال مي کند. اميرحسين زماني نيا گفت: روابط تهران و اسلام آباد همواره تاريخي و برادرانه بوده و پيوندهاي ديني و فرهنگي دو کشور، بزرگ ترين پشتوانه روابط دوستانه دو دولت، به ويژه در مناسبات اقتصادي است.
وي تاکيد کرد: جمهوري اسلامي ايران انرژي و گاز را عاملي براي توسعه همکاري هاي منطقه اي و همبستگي با همسايگان، از جمله پاکستان مي داند.معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت با اشاره به نشانه هاي مثبتي که به تازگي در اين زمينه از دولت منتخب مشاهده مي شود، ادامه داد: در همين زمينه و در شرايط جديد، از ادامه مسير مذاکرات درباره تکميل و راه اندازي خط لوله انتقال گاز به پاکستان استقبال مي کنيم.بخش ايراني خط لوله آي پي (IP) به طول 900 کيلومتر با هزينه 5/2 ميليارد دلار ساخته شده و براي تکميل آن نيز بايد حدود يک ميليارد دلار ديگر سرمايه گذاري شود، اما بخش دوم اين خط لوله در خاک پاکستان به طول 780 کيلومتر هنوز ساخته نشده است.
مشارکت بخش خصوصي در حوزه سوآپ
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: سوآپ و صادرات فرآورده هاي نفتي براي توانمندسازي بخش خصوصي و با همکاري اين بخش انجام مي شود.
سيدمحمدرضا موسوي خواه در نشست هم انديشي با شرکت هاي فعال در حوزه صادرات و سوآپ فرآورده هاي نفتي گفت: همزمان با فراخوان عمومي براي شناسايي شرکت هاي فعال در حوزه صادرات و سوآپ فرآورده هاي نفتي، اين نشست با حضور شرکت هاي فعال در اين حوزه برگزار شد. وي در اين نشست که با هدف تبيين رويکردها و برنامه هاي جديد شرکت برگزار شد، به برخي مزاياي سوآپ فرآورده اشاره و اعلام کرد: درآمدزايي براي کشور، کمک به حفاظت محيط زيست، حفظ امنيت انرژي و کاهش حوادث جاده اي، برخي مزاياي اين حوزه به شمار مي رود.
وي با اشاره به موازنه مثبت توليد و مصرف فرآورده در کشور گفت: با توجه به اين مهم، سوآپ جزء اولويت هاي راهبردي شرکت نيست، اما شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به منظور توانمندسازي بخش خصوصي علاقه مند است با استفاده از تجارب پيشين و ظرفيت هاي قانوني و زيرساخت هاي موجود براي اجرايي شدن اين مهم اقدام کند.
تداوم فعاليت اروپايي ها در صنعت پتروشيمي ايران
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: تاکنون هيچ شرکتي به طور رسمي ارتباطش را با ما قطع نکرده است، به طوري که تعدادي از شرکت هاي اروپايي به ما اعلام کرده اند به دنبال کسب مجوز از اتحاديه اروپا و کشورهاي خود مطابق برجام براي حضور در صنعت پتروشيمي ايران هستند.
حسين عليمراد با اشاره به اين که به زودي توافق نهايي براي حضور يک کنسرسيوم بزرگ آسيايي در صنعت پتروشيمي ايران امضا خواهد شد، افزود: اين کنسرسيوم معتبر آسيايي اعلام کرده که تحريم هاي آمريکا تاثيري در روند فعاليت هاي آنها نخواهد داشت و در حال مذاکره نهايي براي نحوه حضور در کشور و نيز يافتن شريکان ايراني هستند که همسو با اين روند، چند هلدينگ معتبر نيز به آنها معرفي شده است.
وي تصريح کرد: اين کنسرسيوم هم اکنون چند طرح بزرگ نفتي و پتروشيمي را در قاره آسيا راه اندازي کرده و ما نيز اين کنسرسيوم را پايش و پس از آن اطمينان حاصل کرديم.
عليمراد با بيان اين که شرکت اصلي آنها به ثبت رسيده است، گفت: آخرين هماهنگي ها با وزارت امور اقتصادي و دارايي و نيز بانک عامل ازسوي اين کنسرسيوم در ايران انجام شده و پيش بيني مي کنيم با توجه به هماهنگي هاي انجام شده با همه ارکان دولت، فرآيند حضور و سرمايه گذاري با همکاري همه متوليان بدون هيچ مشکلي نهايي شود.
مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: حضور و سرمايه گذاري اين شرکت و همکاري با بخش خصوصي نويدبخش تداوم توسعه در صنعت پتروشيمي ايران خواهد بود.
سمينار شناسايي و ارزيابي شيل گازي برگزار شد
سمينار نهايي پروژه پژوهشي «شناسايي و ارزيابي منابع شيل گازي در توالي هاي رسوبي ژوراسيک مياني تا کرتاسه زيرين در ناحيه لرستان» باحضور روسا وکارشناسان مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران برگزار شد.
در اين پروژه، منابع شيل گازي براي نخستين بار در ايران، بر اساس اطلاعات زمين شناسي ناحيه اي و مطالعات اکتشافي قبلي، سازندهاي گرو و سرگلو در ناحيه لرستان به عنوان هدف مطالعات اکتشافي اين منابع در نظر گرفته شد. طرح پژوهشي انجام شده، براساس روش هاي متداول و روزآمد مورد استفاده در اکتشاف و ارزيابي منابع شيل گازي از سوي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران و با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت با حمايت مالي مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت 46 ماه انجام شد.
در اين طرح منابع شيل گازي در سازندهاي سرگلو و گرو در ناحيه لرستان شناسايي و ارزيابي شد. اين پروژه شامل مطالعات و تحليل زمين شناسي، ژئوشيمي و ژئومکانيکي افق هاي مستعد با استفاده از نمونه هاي چاه و سطحي و همچنين ارزيابي و تفسير پتروفيزيکي، ژئوفيزيکي، بررسي هاي ساختاري و تکامل اين بخش از کمربند چين خورده-رانده زاگرس مي شود. با انجام مدل سازي دو بعدي حرارتي- تدفين و مدل سازي استاتيک زمين شناسي، امکان وجود منابع شيل گازي در اين ناحيه بررسي و مناطق و افق هاي با قابليت توليد گاز، از توالي هاي مورد مطالعه معرفي شد. همچنين تخمين اوليه اي از حجم ذخيره گاز، به صورت گاز آزاد، گاز جذب شده و گاز برجا ارائه شد.
نياز شبکه هاي گازرساني به نگهداري و مهندسي دوباره
معاون امور برنامه ريزي و پشتيباني مديريت گازرساني شرکت ملي گاز با توجه به روند رو به پايان توسعه زيرساخت و گازرساني در برخي استان ها، بر لزوم برنامه ريزي براي نگهداري و مهندسي دوباره شبکه هاي گازرساني تاکيد کرد. غلامرضا مشايخي درباره روند رو به پايان گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور گفت: توسعه زيرساخت ها و گازرساني به روستاها و شهرها مانند استان خراسان شمالي به پايان رسيده و اکنون لازم است براي افزايش بهره وري و مهندسي دوباره براي شبکه گازرساني سراسر کشور اقدام شود. وي افزود: منابع انساني مهم ترين سرمايه هاي هر سازماني هستند که به منظور افزايش بهره وري بايد در جهت افزايش رفاه و آرامش فکري و روحي کارکنان کوشيد.
بر اساس اين گزارش، درصد گازرساني شهري و روستايي در سال هاي اخير با رشدي چشمگير همراه بوده، به گونه اي که پيش بيني شده است تا پايان فعاليت دولت دوازدهم ميزان گازرساني شهري به 99 درصد و ميزان گازرساني روستايي به 90 درصد افزايش يابد. به عنوان نمونه، اکنون ضريب نفوذ گاز طبيعي در شهرها و روستاهاي استان خراسان شمالي به ترتيب 100 و 90 درصد است و تا پايان امسال با بهره برداري از پروژه هاي گازرساني به روستاها، پرونده گازرساني در اين استان بسته خواهد شد.
فروش شرکت قشم اير هنوز نهايي نشده است
مسئول کميته مطالبات وزارت نفت از مذاکره با چند خريدار براي فروش شرکت هواپيمايي قشم اير (اموال بابک زنجاني) خبرداد و گفت: بخش خصوصي اصفهان نيز يکي از خريداران اين شرکت هواپيمايي است. سيد اصغر هندي در گفت وگو با شانا درباره اين که آيا هواپيمايي قشم اير به عنوان يکي از اموال بابک زنجاني به بخش خصوصي اصفهان واگذار شده است، اظهار کرد: هم اکنون چند خريدار خواهان خريد اين شرکت هواپيمايي هستند که مذاکرات با آنها ادامه دارد. وي افزود: بخش خصوصي اصفهان که حمايت استانداري را نيز با خود دارد، از جدي ترين خريداران اين خط هوايي است، اما هنوز مذاکرات با آنها نهايي نشده است. شرکت هواپيمايي قشم که در سال 1388 از سوي هلدينگ توسعه سورينت قشم متعلق به بابک زنجاني خريداري شد، در سال 1393 در ازاي بدهي اين مجرم نفتي، به شرکت ملي نفت ايران واگذار شد. اين مجرم نفتي که حدود 2 ميليارد يورو به شرکت ملي نفت ايران بدهکار است، با وجود وعده هاي متعدد شريکان خارجي اش نتوانسته بدهي اش را پرداخت کند. وکيل مدافع اين مجرم نفتي نيز اين روزها به دنبال معکوس جلوه دادن واقعيت است. محسن مهرعليزاده، استاندار اصفهان اما به تازگي از خريد شرکت هواپيمايي قشم خبر داده و گفته موافقتنامه اين خريد امضا شده و مي توانيم بگوييم اين شرکت هواپيمايي متعلق به استانداري اصفهان است. وي افزوده است: بر اساس توافقنامه بايد مراحل بعدي خريد انجام شود و استانداري قراردادهاي آن را امضا کرده است.
بهره برداري از واحد تصفيه گازوييل در پالايشگاه بندرعباس
مديرعامل پالايشگاه نفت بندرعباس از آمادگي واحد تصفيه نفت گاز طرح افزايش ظرفيت و بهبود کيفيت پالايشگاه بندرعباس براي بهره برداري خبر داد.
هاشم نامور گفت: واحد تصفيه نفت گاز با هيدروژن، يکي از واحدهاي طرح افزايش ظرفيت توليد و بهبود کيفيت پالايشگاه بندرعباس است که مراحل نهايي تکميل عمليات اجرايي و پيش راه اندازي را پشت سر مي گذارد و با کاهش گوگرد موجود در نفت گاز به کمتر از 50 پي پي ام سبب توليد نفت گاز با استاندارد يورو 4 مي شود. وي افزود: واحد تصفيه نفت گاز هيدروژني 2 کوره دارد که کوره شماره يک با موفقيت راه اندازي شد و کوره شماره 2 نيز در حال آماده سازي نهايي براي راه اندازي است. مديرعامل پالايشگاه نفت بندرعباس با بيان اين که کوره بخش مهمي از واحد است که ايمني و اتصال درست آن با اتاق کنترل اهميت بالايي دارد، تاکيد کرد: با تلاش و همت شبانه روزي متخصصان پالايشگاه، همه اتصالات ابزار دقيق، بخش سوخت، اتصالات داخلي، بازرسي هاي مکانيکال و قسمت هاي راهبري کوره با رعايت کامل ايمني و بر اساس استانداردهاي فني با موفقيت اجرا و به منظور راه اندازي تحويل واحد بهره بردار و مهندسي پالايش شد. مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس با اشاره به اين نکته که واحد تصفيه نفت گاز هيدروژني به طور کلي در مرحله تکميل عمليات اجرايي و پيش راه اندازي قرار دارد، افزود: ديگر بخش هاي اين واحد شامل راکتورها و همچنين کمپرسور گاز گردشي آن در مراحل نهايي آماده سازي قرار دارد. واحدهاي بنزين سازي و بخش تصفيه نفتاي سبک و واحد ايزومريزاسيون اين طرح با تلاش کارکنان متعهد و متخصص پالايشگاه بندرعباس پارسال به بهره برداري رسيد و واحد گرانول سازي گوگرد نيز ماه گذشته راه اندازي شد. کاهش انتشار آلاينده هاي زيست محيطي، بهبود عملکرد اقتصادي، بهينه سازي مصرف انرژي، استفاده حداکثري از ظرفيت ها، افزايش ظرفيت توليد بنزين، فراهم شدن زمينه اشتغال و ارتقاي سطح دانش و تجربه نيروي انساني، از مزاياي بهره برداري از اين طرح است.
تصفيه پساب گل حفاري به روش الکتروانعقادي براي نخستين بار
سيستم تصفيه پساب گل حفاري به روش الکتروانعقادي براي نخستين بار در چاه اکتشافي مينو راه اندازي شد. حميد طاوسي، رئيس اچ اس اي مديريت اکتشاف با اشاره به اين که امروزه پساب هاي صنعتي در زمره مهم ترين پساب هاي آلاينده محيط زيست و منبع آلودگي قرار دارند، گفت: تخليه اين پساب ها در محيط زيست، افزون بر تخريب، آلودگي منابع آب هاي زيرزميني و سطحي و آلودگي خاک و گياهان، هزينه هاي سنگيني به کشور تحميل مي کند. وي افزود: آلودگي هاي ناشي از حفاري چاه هاي نفتي و پسماندهاي گل حفاري مقادير زيادي از ترکيبات شيميايي را از طريق کنده ها و گل حفاري وارد محيط زيست مي کند که مي تواند آثاري جبران ناپذير به همراه داشته باشد. به گفته طاوسي، سيستمي بر اساس روش الکتروانعقادي در قالب کانتينر 40 فوتي طراحي کرده ايم تا با قرارگيري آن در کنار دکل هاي حفاري و حوضچه هاي گل حفاري، تصفيه پساب هاي گل حفاري را به خوبي انجام دهد. وي اظهار کرد: با به کارگيري سيستم تصفيه پساب گل حفاري، مواد آلاينده شيميايي، آلي، معدني، روغني و فلزات سنگين به طور چشمگير حذف مي شود و پساب تصفيه شده بر اساس استانداردهاي سازمان حفاظت از محيط زيست ايران آماده بازگشت و تخليه در آب هاي سطحي يا استفاده مجدد است. به گفته رئيس اچ اس اي مديريت اکتشاف، اين سيستم، قابليت تصفيه پساب گل حفاري از 100 تا 240 متر مکعب در روز را دارد.
1000 کيلومتر خط لوله گاز احداث مي شود
پیشتازی در مسیر تعهد
شركت مهندسي و توسعه گاز ايران همچنان تاثيرگذار در صنعت گاز كشور به پيش مي رود و با ايجاد زيرساخت هاي لازم براي اين صنعت تلاش مي كند تا افزون بر امكان استفاده از انرژي پاك و ارزان براي مصرف كنندگان، سهمي در حفظ محيط زيست و ايجاد اشتغال مستقيم و غيرمستقيم داشته باشد. اين مجموعه در سال 97 اجراي يکهزار و 10 كيلومتر خط لوله را هدف گذاري كرده و با اصلاح فرايندهاي زماني، مالي و اجرايي، سعي در تحقق اين هدف بزرگ دارد. محسن مظلوم فارسي باف، مديربرنامه ريزي و كنترل پروژه شركت مهندسي و توسعه گاز ايران در گفت وگو با « مشعل » بر عمل به تعهدات تاكيد كرده و اهداف پيش رو را قابل دستيابي
مي داند.
با توجه به تعهداتي كه بنابر اولويت هاي شركت ملي گاز ايران به عهده شركت مهندسي و توسعه گاز ايران گذاشته شده است، عملكرد مجموعه را در سال جاري چگونه ارزيابي مي كنيد؟
خوشبختانه در مسير اجرا توانسته ايم اغلب چالش ها را پشت سر بگذاريم و در مسير عمل به تعهدات گام برداريم. با توجه به روندي كه از ابتداي سال تاكنون پيموده ايم، به نظر مي رسد در حال دستيابي به اهداف تعريف شده هستيم.
تكانه هاي اقتصادي اخير، مجموعه هاي اجرايي كشور را در پياده سازي پروژه ها با موانعي روبه رو ساخته است. آيا براي غلبه بر مشكلات تمهيداتي انديشيده ايد؟
شركت مهندسي و توسعه گاز ايران فارغ از چالش هاي ديگر مجموعه هاي اجرايي كشور نيست، اما راهكارهايي همچون انضباط مالي، تامين كالا از انبار شركت، تسهيل فرآيندها، پيگيري هاي جدي مجريان و ستاد، رويكردهاي جديد در حوزه اجرا و كنترل پروژه ها و حمايت از سازندگان داخلي را دنبال كرده ايم و با اولويت دادن به پروژه هايي كه حساسيت بيشتري دارند، سعي كرده ايم پروژه ها را در موعد مقرر به سرانجام برسانيم.
چه عواملي در مــوفـقـيت شـرکــت تاثير داشته است؟
شركت در بحث رهبري سازماني بسيار موفق عمل كرده است. مديرعامل، همدلي خوبي در سازمان ايجاد كرده است و با پيگيري هاي دلسوزانه و مجدانه امور پروژه ها، توانسته است حس تعلق را در لايه هاي گوناگون سيستم برانگيزد و كاركنان را به مشاركت در برنامه هاي سازمان تشويق كند. خوشبختانه احساس مسئوليت در قبال سرنوشت پروژه ها و پيگيري راهبردهاي سازمان در ميان مديران به فرهنگ تبديل شده و همكاران حوزه اجرا نيز، تلاش هاي ستودني در مسير اجراي مطلوب پروژه ها دارند.
لطفا توضيحاتي درباره پيشرفت خط لوله انتقال گاز ششم به عنوان يكي از مهم ترين پروژه هاي سال جاري ارائه کنيد.
عمليات اجرايي خط ششم به پايان رسيده است. البته بخش مهمي از خط اصلي و انشعابات خط ششم در غرب كشور تكميل شده است. امسال نيز، قطعات باقيمانده به طول 100 كيلومتر از خط اصلي و 35 كيلومتر از خطوط انشعابي را به پايان رسانديم.
پيشرفت پروژه ها در خط نهم سراسري هم اكنون چه وضعيتي دارد؟
خط نهم سراسري، حد فاصل دهگلان - مياندوآب به طول 230 كيلومتر و با قطر 56 اينچ را در دست اجراست كه از پيشرفت خوبي برخوردار است. همچنين پروژه خط رابط سايت هاي 1و2 پارس جنوبي با قطر 56 اينچ در طرح نهم در حال اجراست كه 28 كيلومتر طول دارد. خط انتقال اتان نيز به عنوان خط لوله اي راهبردي و درآمد زا براي شركت گاز در اين طرح دنبال مي شود كه از برنامه زمان بندي جلوتر است. اين خط لوله 46 كيلومتري كه 43 كيلومتر آن به صورت 40 اينچ و سه كيلومتر ديگر در قطر 30 اينچ در حال اجراست، وظيفه انتقال اتان استحصال شده از سايت 2 پارس جنوبي به پتروشيمي هاي واقع شده در سايت 1 را به عهده دارد.
لطفا درباره پيشرفت پروژه هاي پالايشگاهي شركت توضيح دهيد.
سه پروژه عمده شركت در اين زمينه يعني واحد توليد مركاپتان، ميترينگ و پست پشتيبان 132 کيلوولت برق، امسال به بهره برداري مي رسند. واحد توليد مركاپتان از مشتقات گوگردي ميعانات گازي پارس جنوبي هم اكنون در مرحله پيش راه اندازي است كه با انجام استارت آپ تجاري در دو ماه آينده وارد فاز توليد مي شود. مركاپتان به عنوان ماده بوداركننده گاز طبيعي در محدوده CGS هاي شهري تزريق مي شود تا گاز بي بوي طبيعي به گاز بودار تبديل شود و قابليت آشكارسازي داشته باشد. از معدود كشورهاي دنيا هستيم كه به فناوري توليد مركاپتان دست يافته ايم و واحد توليد صنعتي ماده بوداركننده را به بهره برداري مي رسانيم. ديگر پروژه پالايشگاهي، پياده سازي سامانه هاي اندازه گيري گازهاي خروجي از پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم و پنجم پارس جنوبي است كه از جمله پروژه هاي پيچيده شركت به شمار مي آيد و با درايت مجموعه مديريتي سازمان و تلاش همكاران در حوزه اجرا تا آبان ماه امسال به بهره برداري مي رسد.
پست پشتيبان برق، از ديگر پروژه هاي مهم شركت در حوزه پالايشگاه هاست كه اخذ برق از نيروگاه هاي پارس جنوبي و توزيع آن در ميان واحدهاي مصرف كننده را به عهده دارد و به زودي به بهره برداري مي رسد.
از روند تكميل خطوط مخابرات و فيبر نوري خطوط انتقال برايمان بگوييد.
مخابرات و اسكادا در خط سوم آذربايجان به طول حدود يک هزار كيلومتر امسال به پايان مي رسد. اين خط مخابراتي از منطقه ساوه تا بيجار امتداد يافته و پس از عبور از آذربايجان هاي شرقي و غربي به منطقه مرزي نودوز ارمنستان مي رسد. اين پروژه هم اكنون حدود 100 درصد پيشرفت دارد و هفته دولت به بهره برداري مي رسد.
پروژه هاي تاسيسات تقويت فشار گاز هم اكنون چه وضعيتي دارند؟
ساخت ايستگاه هاي خورموج و آب پخش روي خط پنجم سراسري امسال به پايان مي رسد. براي احداث سه ايستگاه تقويت فشار خط ششم نيز تا پايان سال برنامه ريزي كرده ايم، ضمن آنكه براي تكميل واحدهاي ارسنجان و خيرگو واقع در خط هشتم نيز برنامه داريم.
طرح تاسيسات زيربنايي هم اكنون چه پروژه هايي در دست اجرا دارد؟
احداث دو يارد تعميراتي در خرم آباد و كرمان را در دست اجرا داريم كه از پيشرفت مناسبي برخوردارند. بازسازي و نوسازي تاسيسات مرتبط با بندر سيراف نيز براساس برنامه به پيش مي رود. در حوزه تاسيسات زيربنايي، احداث دو جاده دسترسي به تاسيسات نائين و كاشان در دست اجراست كه تا پايان سال به بهره برداري مي رسد.
پروژه هاي طرح خط لوله هفتم سراسري گاز عمدتا در مناطق کمتر توسعه يافته اجرا مي شود. با توجه به اولويت سياست هاي محروميت زدايي دولت، لطفا اشاره اي به دستاوردهاي اين طرح داشته باشيد.
همسو با سياست هاي دولت و ابلاغيه هاي شركت ملي گاز ايران، استان سيستان و بلوچستان در صدر اولويت هاي اجراي خطوط انتقال قرار گرفته كه در اين ميان، پروژه گازرساني به زابل از اولويت خاصي برخوردار است. اين خط به طول 220 كيلومتر و در قطرهاي 36 و 24، حد فاصل زاهدان - زابل احداث مي شود؛ اميدواريم كه اين خط طي مدت يك سال و نيم آينده به بهره برداري كامل برسد.از ديگر پروژه هاي مرتبط با سيستان و بلوچستان، خط لوله 530 كيلومتري خاش و نواحي اطراف آن در قطرهاي 6 تا 20 اينچ است كه اكنون مراحل انتهايي طراحي را مي گذراند.
لطفا درباره ديگر خطوط لوله اي كه در اولويت راه اندازي قرار دارند، توضيح دهيد.
يكي از پروژه هاي كليدي و مهم خطوط انتقال، پروژه تربت حيدريه-كاشمر است كه به طول 77 كيلومتر و قطر 16 اينچ در دست اجراست. با راه اندازي اين پروژه، افت فشار گاز در نواحي استان خراسان رضوي به طور كامل برطرف مي شود. خط سربيشه_ نهبندان نيز به طول 127 كيلومتر و قطر 12 اينچ و خط سيمكان به طول 50 كيلومتر در هفته دولت به بهره برداري مي رسند. پروژه هاي خطوط انتقال گاز دماوند، جيرفت و بيرم، از ديگر پروژه هاي مهم هستند كه در زمان مقرر افتتاح و تزريق گاز خواهند شد.
داخلي سازي تجهيزات پروژه ها نقش بسزايي در كاهش هزينه ها و قطع نياز به واردات هنگام تحريم ها دارد. چه موفقيت هايي در عرصه توليد داخل داشته ايد؟
لوله ها، شيرآلات و توربوكمپرسورها، از مهم ترين اقلام و تجهيزات كالايي در پروژه ها به شمار مي آيند كه خوشبختانه توان ساخت همه اين تجهيزات در داخل كشور فراهم شده است. . هم اكنون با سه كارخانه لوله سازي طرف قرارداد هستيم و همه نيازهاي لوله اي و پوشش از طريق شركاي داخلي تامين مي شود. در زمينه شيرآلات نيز انبار شركت بسيار غني است و بنابر نظر مديرعامل، اولويت را به استفاده حداكثري از موجودي انبار داده ايم. البته بيشتر شيرآلات هم داخلي سازي شده اند كه در صورت لزوم از توان كارخانه هاي داخلي استفاده خواهيم كرد. در حوزه تامين توربوكمپرسور ها نيز قراردادهاي خوبي با دو شركت داخلي امضا شده كه به توسعه فناوري و خودكفايي كشور در زمينه توربوكمپرسور منجر شده و بسياري از ايستگاه ها با تكيه بر توان اين شركت ها راه اندازي شده اند.
همسو با سياست هاي دولت و ابلاغيه هاي شركت ملي گاز ايران، استان سيستان و بلوچستان در صدر اولويت هاي اجراي خطوط انتقال قرار گرفته كه در اين ميان، پروژه گازرساني به زابل از اولويت خاصي برخوردار است. اين خط به طول 220 كيلومتر و در قطرهاي 36 و 24، حد فاصل زاهدان - زابل احداث مي شود؛ اميدواريم كه اين خط طي مدت يك سال و نيم آينده به بهره برداري كامل برسد
غرب کشور تحت پوشش خط لوله نهم سراسري قرار گرفت
افزايش پايداري در شبکه انتقال گاز کشور
مشعل - مهدي مهرابي - توسعه زيرساخت هاي گازرساني در سال هاي گذشته با روندي رو به رشد همراه بوده و در اين مسير، اجراي خطوط سراسري توانسته است، افزون بر افزايش پايداري شبکه انتقال گاز کشور، زمينه هاي لازم را براي حضور بيش ازپيش ايران در تجارت جهاني گاز فراهم کند. افزون بر خط ششم سراسري که در پايداري انتقال گاز غرب و شمال غرب کشور و ايجاد زيرساخت هاي صادرات گاز به عراق نقش داشته است، خط نهم سراسري نيز به طول يک هزار و 750 کيلومتر، يکي ديگر از اين زيرساخت ها به شمار مي آيد که از عسلويه آغاز مي شود و تا مرز بازرگان ادامه خواهد يافت و شرايط را براي امکان صادرات گاز به اروپا فراهم مي کند. هم اکنون دو بخش از عمليات اجرايي اين پروژه حدفاصل دهگلان_ سقز به طول 124 کيلومتر و سقز - مياندوآب به طول 106 کيلومتر در حال اجراست و 11 تاسيسات تقويت فشار گاز نيز روي اين خط لوله تعريف شده و براي اجراي آن در مجموع چهار ميليارد دلار هزينه خواهد شد.
براساس برنامه هاي تعريف شده، 230 کيلومتر از اين خط لوله که با هدف افزايش پايداري انتقال گاز شبکه غرب و شمال غرب کشور در حال اجراست تا پايان مهرماه به بهره برداري خواهد رسيد و بخشي از گازهاي توليدي پارس جنوبي را از کريدور غرب کشور به استان هاي خوزستان، کردستان و آذربايجان غربي و شرقي مي رساند.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران که به تازگي از عمليات اجرايي خط لوله راهبردي نهم سراسري بازديد کرده است، درباره احداث اين خط لوله مي گويد: خط نهم سراسري همانند خطوط لوله چهارم، ششم و هشتم سراسري، امکان انتقال گاز از منطقه پارس جنوبي به بخش هاي غربي و شمال غرب کشور را فراهم مي کند.
به گفته حميدرضا عراقي، اين خط لوله افزون بر ماموريت صادرات، وظيفه پشتيباني و گازرساني به مناطق غرب و شمال غرب کشور را نيز به عهده دارد. گستره اهواز - دزفول و دزفول -کوهدشت خط لوله انتقال گاز نهم سراسري، از اولويت هاي شرکت ملي گاز ايران به شمار مي آيد و هم اکنون، مطالعات مهندسي گستره بيدبلند - اهواز و اهواز - کوهدشت به پايان رسيده و فرايند تبيين اسناد مناقصات آن در حال انجام است که به اين ترتيب، ابتدا مسير اهواز_ بيدبلند و پس از آن اهواز_ کوهدشت تا پايان امسال پيمان سپاري مي شوند.
معاون وزير نفت در امور گاز مي گويد: در حوزه تحصيل اراضي نيز از 230 کيلومتر طول خط که از اولويت هاي نخست صنعت گاز به شمار مي آيد و هم اکنون در حال اجراست، 194 کيلومتر مسير، تحصيل اراضي و در 170 کيلومتر آن، مسيرسازي انجام شده و اين در حالي است که لوله هاي 117 کيلومتر نيز تامين شده که 151 کيلومتر آن به محل پروژه حمل شده است، همچنين جوشکاري 115 کيلومتر از 230 کيلومتر خط لوله نيز انجام شده و بقيه موارد نيز در حال انجام است.
شمال غرب کشور ميزبان خط نهم سراسري
برپايه گزارش ها، براي خط لوله انتقال گاز نهم سراسري دو گستره ديگر نيز تعريف شده که به فراخور توسعه زيرساخت هاي صادراتي به عنوان اولويت دوم در نظر گرفته شده است.
مجري خط نهم سراسري نيز درباره اجراي اين خط لوله مي گويد: خط لوله 56 اينچ نهم سراسري پيش ازاين با هدف صادرات به ترکيه و اروپا تعريف شده بود و از اين رو هم اکنون با توجه به شرايط موجود با هدف تامين مصارف داخلي فعال است.
به گفته بهرام صلواتي، عمليات اجرايي خط نهم سراسري، افزون بر گستره دهگلان تا سقز و سقز تا مياندوآب که در حال اجراست، در بخش بيدبلند تا اهواز نيز به طول 114 کيلومتر در مرحله پيمان سپاري قرار دارد.
بخش مهندسي و طراحي گستره عسلويه تا بيدبلند نيز با پيشرفت مطلوبي در دست طراحي تفصيلي قرار دارد و حدود 350 کيلومتر اين پروژه نيز مربوط به اهواز تا کوهدشت بوده که اسناد مناقصه EPC مربوط به آن آماده شده است.
وي تاکيد مي کند: مهندسي و طراحي مربوط به گستره کوهدشت تا دهگلان نيز با پيشرفت قابل توجهي در دست طراحي تفصيلي قرار دارد.
بهره برداري از بخشي از اين خط لوله براي خرداد سال 98 برنامه ريزي شده بود، اما با توجه به سياست هاي جديد، اين پروژه بايد تا پايان مهرماه امسال به پايان برسد تا بتوان گاز را در فصل سرد به غرب و شمال غرب کشور انتقال داد. اين پروژه به دليل کوهستاني بودن منطقه نسبت به پروژه هاي ديگر سختي بيشتري خواهد داشت، همچنين به مجوزهاي بسياري نياز دارد.
صلواتي يادآور مي شود: در خط نهم سراسري افزون بر گستره دهگلان تا سقز، همچنين سقز تا مياندوآب، در بخش هاي ديگري نيز فعاليت داريم که شامل بيدبلند تا اهواز به طول 114 کيلومتر مي شود. اين پروژه در مرحله انتخاب پيمانکار قرار دارد که پس از انتخاب پيمانکار پيش بيني مي کنيم سال آينده اجرايي شود.
بخش مهندسي گستره از عسلويه تا بيدبلند نيز با پيشرفت مطلوبي در دست طراحي تفصيلي قرار دارد. بخش ديگر، حدود 350 کيلومتر مربوط به اهواز تا کوهدشت است. در اين پروژه اسناد مناقصه EPC تهيه شده است و آمادگي داريم کار اين پروژه را نيز آغاز کنيم.
پروژه ديگر شامل مهندسي و طراحي مربوط به کوهدشت تا دهگلان مي شود که اين بخش نيز با پيشرفت مطلوبي در دست طراحي تفصيلي قرار دارد.
مجري خط نهم سراسري در ادامه با اشاره به ديگر گستره هاي اين خط لوله مي گويد: بخش ديگر از خط نهم سراسري مربوط به خط مياندوآب تا بازرگان است که اولويت اجراي اين پروژه ابلاغ نشده، با اين حال طراحي تفصيلي آن انجام شده است.
اجراي رابط ميان سايت هاي 1 و 2 عسلويه
مجري خط نهم سراسري با اشاره به ديگر پروژه هاي در دست اجراي اين طرح، اعلام مي کند: يکي ديگر از پروژه هاي اجرايي، خط رابط ميان سايت 1 و 2 عسلويه با قطر56 اينچ و به طول 27 کيلومتر است که اين پروژه در اصل بخشي از ابتداي خط نهم سراسري محسوب مي شود و هم اکنون هفت کيلومتر از اين خط تست شده و خط پنجم و ششم سراسري، از طريق اين خط با يکديگر لوپ مي شوند.
پروژه جديد ديگري که با توجه به ضرورت از سوي وزير نفت ابلاغ شده، خط انتقال اتان است که در قالب آن، اتان توليدي در فازهاي مختلف سايت 2 از طريق خط 40 اينچ به مجتمع هاي پتروشيمي واقع در سايت يک عسلويه انتقال مي يابد. همچنين پروژه مطالعات امکان سنجي فني، اقتصادي و زيست محيطي خط انتقال گاز پتاوه به بيدبلند در دستور کار قرار دارد که در اين پروژه تعويض خط اول سراسري که حدود 250 کيلومتر است، در مرحله مطالعات اوليه قرار دارد. در نهايت در بخش ايستگاه کنترل فشار، ايستگاه کنترل فشار اردستان، انتخاب پيمانکار شده که عمليات اجرايي آن به تازگي آغاز شده است. دو ايستگاه کنترل فشار آباده و نائين نيز در مرحله دريافت مجوز براي برگزاري مناقصه است.
بهره گيري از فناوري هاي نوين در اجراي خط لوله
مجري خط لوله انتقال گاز نهم سراسري با اشاره به بهره گيري از روش هاي نوين در اجراي اين خط مي گويد: استفاده از تجهيزات و فناوري هاي نوين، بحثي تحقيقاتي است که در بخش هاي مخابرات، بررسي مسير، سيستم هاي جديد راديوگرافي، جوشکاري، به طور آزمايشي انجام مي شود و اين روش ها از سوي امور پژوهش و معاونت مهندسي و بازرسي فني شرکت مورد پيگيري قرار ميگيرد. روش هاي جديد زيادي وجود دارد اما سوال اينجاست که استفاده از فناوري جديد تا چه ميزان مي تواند کاربردي باشد؟ در کل سعي داريم از فناوري هاي نوين روز استفاده کنيم.
تامين کالاهاي مورد نياز صنعت گاز از شرکت هاي داخلي
صلواتي در ادامه با اشاره به استفاده از توان شرکت هاي داخلي در تامين قطعات، اقلام و تجهيزات مورد نياز صنعت گاز مي گويد: بيشتر تجهيزاتمان در پروژه ها از شرکت هاي داخلي تامين مي شود. هر تجهيزي که نياز داشته باشيم و در ايران توليد شود و از لحاظ فني با استانداردهاي شرکت ملي گاز ايران مطابقت داشته باشد، قطعا از شرکت هاي داخلي خريداري مي کنيم. از سوي ديگر، با توجه به حجم بالاي پروژه ها سعي بر اين داريم که همه پروژه ها به نحو احسن اجرا شوند و در درجه نخست، براي انجام بهينه و به موقع پروژه ها همکاري همه مديريت هاي ستادي شديدا موثر بوده است.
توسعه زيرساخت هاي کلان گازرساني در سال هاي گذشته به عنوان يکي از اولويت هاي صنعت گاز با هدف افزايش پايداري انتقال گاز مناطق مختلف کشور و ايجاد ظرفيت هاي صادراتي در دستور کار ويژه شرکت ملي گاز ايران قرار گرفته و در اين راستا، خطوط دهم و ششم سراسري به بهره برداري رسيده اند.
ايجاد اين زيرساخت ها زمينه را براي انتقال پايدار گاز به ويژه توليدات مخزن مشترک پارس جنوبي فراهم مي کند و زمينه ساز افزايش حجم تحويل گاز به نيروگاه ها و صنايع و گازرساني به شهرهاي جديد و روستاها شده است.
توسعه صنعت گاز که با روندي مطلوب در جريان بوده و زمينه ساز تحقق سياست هاي عدالت اجتماعي، امنيت انرژي و اقتصاد مقاومتي در کشور شده است، در ايجاد رفاه عمومي و حفظ محيط زيست نيز تاثيربسزايي داشته و اين مسير با توسعه کمي و افزايش کيفي خدمات تداوم خواهد يافت.
در خط نهم سراسري افزون بر گستره دهگلان تا سقز، همچنين سقز تا مياندوآب، در بخش هاي ديگري نيز فعاليت داريم که شامل بيدبلند تا اهواز به طول 114 کيلومتر مي شود. اين پروژه در مرحله انتخاب پيمانکار قرار دارد که پس از انتخاب پيمانکار پيش بيني مي کنيم سال آينده اجرايي شود
از نوفلرينگ تا توليد و توسعه در گفتوگو با مدير سرمايه گذاري شرکت ملي نفت
فعالیتهای بالادستیصنعت نفت افزایش مییابد
هانيه موحد مدير سرمايهگذاري و کسبوکار شرکت ملي نفت ايران ميگويد: برخلاف خواست آمريکا، امسال حجم فعاليتهاي صنعت نفت در بخش بالادستي افزايش مييابد و ميتوانيم شاهد رونقي معقول و نه رويايي در نفت باشيم.
به تازگي اعلام شد شرکت ملي نفت ايران براي جلوگيري از سوزاندن روزانه حدود 22 ميليون متر مکعب گاز در منطقه شرق رودخانه کارون، برنامه دارد 2 قرارداد در مجموع به ارزش 2/1 ميليارد دلار با شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس) و پتروشيمي مارون امضا کند که به گفته مدير کسبوکار و سرمايهگذاري اين شرکت، با اجراي اين قراردادها ظرف 2 سال آينده، همچنين راهاندازي پتروشيمي بيدبلند 2 در سال 98، بهرهبرداري از سه طرح جمعآوري گازهاي مارون 3، مارون 6 و منصوري تا پايان امسال و اجراي توافق همکاري با پتروشيمي مسجدسليمان براي جمعآوري روزانه 100 ميليون فوت مکعب گاز مشعل در اين منطقه، معضل گازسوزي در استان خوزستان (به استثناي منطقه غرب کارون) برطرف خواهد شد.
گفتوگو با محمد مصطفوي با محور به صفر رساندن سوزاندن گازهاي مشعل (نوفلرينگ) آغاز شد، اما به اين بحث محدود نماند. وي در بخشي از گفته هاي خود به اجراي بستههاي سي وچهارگانه طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت و روزهاي پرکار پيشروي پيمانکاران فعال در صنعت نفت اشاره مي کند و در شرايطي که هجمه دوباره تحريمهاي ظالمانه آمريکا به اقتصاد ايران آغاز شده، ميگويد: «با وجود همه محدوديتها، برخلاف خواست آمريکا امسال ميتوانيم شاهد رونقي معقول و نه رويايي در نفت باشيم.» چگونگي آن را در مشروح اين گفتوگو بخوانيد:
ابتدا اشارهاي به قراردادهاي بهسازي و نوسازي تاسيسات جمعآوري گازهاي مشعل مناطق نفتخيز جنوب داشته باشيد. اين 2 قرارداد چه زماني امضا ميشود؟
هر 2 قرارداد در جلسه اخير هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران تصويب شد و اميدواريم مردادماه امضا شود. در قالب اين قراردادها که بين شرکت ملي نفت ايران با هلدينگ خليج فارس و شرکت پتروشيمي مارون امضا ميشود، 30 طرح (غالبا کوچکمقياس) ظرف 2 سال اجرا خواهد شد. تامين خوراک پتروشيمي در حال احداث بيدبلند 2 و پتروشيمي مارون، افزايش توليد مايعات گازي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و افزايش خوراک پتروشيمي بندرامام، توليد گاز سبک و ارزآوري براي شرکت ملي نفت ايران و مهم تر از همه، بهبود محيط زيست مناطق شرق رودخانه کارون، از مزاياي عمده اجراي اين قراردادها خواهد بود.
به نظر شما انتخاب هلدينگ خليج فارس و پتروشيمي مارون از همان سياست ذي نفع بودن پتروشيميها از راهاندازي واحدهاي انجيال براي تامين خوراک نشأت ميگيرد؟
دقيقا، زيرا اين مجموعهها به دليل آن که مصرفکننده خوراک استحصالي از گازهاي مشعل هستند، انگيزه اقتصادي لازم را براي اجراي چنين طرحهايي دارند و از توان مالي و فني مناسبي هم برخوردارند.
اين رويکرد تاکنون بازخورد خوبي داشته است؟
بله. به طور نمونه، پروژه پتروشيمي بيدبلند2 که هلدينگ خليج فارس اجرا مي کند، پيشرفت مطلوبي دارد و سال آينده هم عملياتي مي شود، پالايشگاه پارسيان که ستاد اجرايي فرمان امام (ره) آنجا مشغول است، يا واحد استحصال اتان فاز 12 پارس جنوبي که از سوي پتروپالايش کنگان در حال اجراست، پيشرفت خوبي دارند.
آيا فرايند کار در انجيال 3200 کند پيش ميرود؟
هلدينگ از نظر تامين منابع مالي اين پروژه مشکلي ندارد، اما چالشهاي موجود بين اين شرکت و پيمانکار سابق هنوز به طور کامل رفع نشده و همين موضوع مانع سرعت گرفتن روند کار در اين طرح شده است. به هر حال پيشبرد طرحي که درصدي پيشرفت داشته و چند صد ميليون در آن هزينه شده، آسان نيست و بايد فرايندهايي طي شود تا طرح روي روال بيفتد که فکر ميکنم کندي روند فعلي کار در انجيال 3200 هم ناشي از اين موضوع باشد. اين نکته را هم يادآوري کنم که با امضاي الحاقيه قرارداد انجيال 3200 بين شرکت ملي نفت و هلدينگ خليج فارس، اين مجموعه به عنوان سرمايه گذار طرح، مالک واحد انجيال خواهد بود و شرکت نفت ديگر مالک اين واحد نيست.
احتمال بازگشت طرح به شرکت ملي نفت ايران هم وجود ندارد؟
بر اساس سياست وزارت نفت، واحدهاي استحصال اتان مانند بيد بلند2، پتروشيمي پارس، مارون و... در حوزه پتروشيمي قرار ميگيرند و بازگشت اين واحدها به شرکت ملي نفت ايران بيمعناست، بايد قبول کنيم واحدهاي استحصال اتان به دليل آن که خوراک واحدهاي پتروشيمي را تامين ميکنند براي صنعت پتروشيمي نقش حياتي دارند، اما براي شرکت ملي نفت ايران يک کار جنبي محسوب مي شود، بنابراين مجموعههاي پتروشيمي جديتر از شرکت ملي نفت پيگير واحدهاي استحصال اتان خواهند بود و از نظر منابع مالي هم که امروزه صنعت پتروشيمي ما وضع مطلوبي دارد، ضمن اينکه انجيال 3200 يا انجيال خارک، طرحهاي ديروز و امروز نبودهاند که بگوييم پس اگر امروز پيشرفت خوبي ندارند، ناشي از سياستهاي کنوني است، يا فکر کنيم اگر شرکت ملي نفت متولي طرح شود، همه چيز درست خواهد شد. افزون بر اين، در غرب کارون استفاده از دستگاههاي فرآورش سيار را هم در برنامه داريم که در تلاشيم نخستين دستگاه در ميدان آزادگان مستقر شود. بدون ترديد، رفع آلايندگيهاي استان خوزستان براي صنعت نفت بسيار مهم است؛ هم در غرب کارون و هم در شرق کارون که آلايندگيهايش مردم مناطق شهري و روستايي استان خوزستان را بيشتر متاثر ميکند. اميدواريم با طرحهايي که در حال اجراست، گازسوزي در شرق کارون طي 2 سال آينده تقريبا به صفر برسد و با راه اندازي انجيال 3200، گاز سوزي در غرب کارون نيز پايان يابد.
از قراردادهايي که با تامکار گاز و هيربد نيرو براي واحدهاي پارسي، مارون و منصوري امضا شده، به جز پارسي، واحد ديگري در مدار قرار گرفت؟
چهار قرارداد در واحدهاي پارسي، مارون3، مارون6 و منصوري براي جلوگيري از سوزاندن روزانه حدود 44 ميليون فوت مکعب در مناطق نفتخيز جنوب امضا شد که از اين ميان همان طور که اشاره کرديد، ايستگاه جمعآوري گازهاي مشعل ميدان پارسي اوايل سال بهرهبرداري شد. طبق برنامه قرار است سه طرح ديگر هم امسال به بهرهبرداري برسند که فکر ميکنم مارون3 ظرف همين يکي دو ماه آينده عملياتي شود.
توافقنامهاي هم با پتروشيمي مسجدسليمان براي جمعآوري روزانه 100 ميليون فوت مکعب گاز اطراف مسجدسليمان امضا کردهايم و پتروشيمي بيدبلند2 هم که سال 98 به مدار ميآيد. با مجموع اين طرحها و احتساب اجرايي شدن 2 قراردادي که در پيش است، هدف صفر شدن گازسوزيها در شرق کارون محقق ميشود.
کار در انجيال خارک بعد از قرارداد تکميل طرح که پارسال منعقد شد، چطور پيش ميرود؟
اميدواريم طي يک ماه آينده، اين طرح به سرمايهگذار تحويل شود و با اصلاحاتي که در آن لحاظ شده، کار خوب پيش رود. انجيال خارک، يا انجيال سيري که با کمبود خوراک روبه رو است، از جمله طرحهايي بودند که از آغاز با طراحي غلط و ظرفيتهاي غيرواقعي و بالا کليد خوردند و به همين دليل با مشکل روبه رو شدند.
تصور کنيد در طرح نخست انجيال خارک، 7/4 ميليارد دلار سرمايهگذاري براي جمعآوري 600 ميليون فوت مکعب گاز درنظر گرفته شد که ما اين طرح را کوچک کرديم و قراردادش به ارزش حدود 800 ميليون يورو براي جمعآوري حداکثر 300 ميليون فوت مکعب گازهاي همراه مناطق خارک و بهرگان که غالب آن هم به فروزان مربوط ميشود، امضا شد.
درباره طرح انجيال 3100 توضيح دهيد.
اين طرح که با هدف جمعآوري گازهاي همراه نفت ميدان هاي دهلران، آذر، چشمه خوش و پايدار غرب و تامين خوراک پتروشيمي دهلران از سوي اويک در حال اجراست، روند خوبي را طي ميکند و اميدواريم سال آينده به مدار بيايد.
در مجموع روزانه حدود 5/1 ميليارد فوت مکعب گاز در کشور ميسوزد که البته ماهيت آن در برخي بخشها متفاوت است و عمدهترينهاي آن شامل بيش از 700 ميليون فوت مکعب در شرق کارون، حدود 100 ميليون فوت مکعب در مسجد سليمان، حدود 300 ميليون فوت مکعب در خارک، حدود 250 ميليون فوت مکعب در غرب کارون، حدود 150 ميليون فوت مکعب در ايلام و مقداري گاز هم در سلمان ميشود. واحدهاي 2300، 2400،1700 و 1800 هم که کلا منتفي شدند، زيرا با مازاد ظرفيت واحدهاي استحصال اتان روبه رو هستيم.
گريزي کوتاه هم به بحث الانجي داشته باشيم و از آن عبور کنيم، چراکه اين بحث بهقدري جاي حرف دارد که گفتوگوي مجزايي ميطلبد. شما عضو هيئت مديره طرح ايرانالانجي هستيد. آيا تغييري در روند اين پروژه ايجاد شده است؟
اين پروژه هم از آن دست مگاپروژههايي است که هزار و يک مسئله دارد با پيمانکاران متعدد و طرح مطالبات گوناگون. از طرفي پروژه بسيار عظيمي است و تکميل آن به ميلياردها دلار سرمايه نياز دارد و از سوي ديگر هم نميتوان آن را به طور مثال شبيه انجيال خارک کوچک کرد، چراکه اين پروژه دو ترين اصلي دارد و حتي اگر يک ترين را کنار بگذاريم، حجم کار نصف نميشود و همچنان با زيرپروژههاي متعددي روبه رو هستيم.
ضرورتهاي ورود به بازار الانجي در چند جلسه که از سوي انجمن نفت برگزار شد، مورد بررسي قرار گرفت. اين جلسات را چطور ارزيابي ميکنيد؟
بسيار مثبت. به نظرم مباحث کارشناسي مطرح شده در اين جلسات، توانسته اين موضوع را از يک جنجال رسانهاي به يک بحث کارشناسي برساند و اميد دارم در اين زمينه با سياستگذاري هيئت عالي نظارت، گامهاي عملي برداشته شود.
يعني قراردادي امضا ميشود؟
احتمالا قراردادي با شرکت نفت و گاز کنگان ال انجي امضا کنيم و در عين حال، پيگير قراردادي در حوزه افالانجي نيز هستيم.
زمزمههاي کاهش صادرات نفت ايران آغاز شده و به نظر ميرسد در چنين شرايطي، نگهداشت توليد در اولويت باشد نه افزايش آن؛ درحالي که با اجراي بستههاي کاري طرح نگهداشت و افزايش توليد، پيشبيني شده چند صد هزار بشکه به توليد روزانه نفت کشور اضافه شود. در چنين شرايطي، آيا اجراي اين بستهها با جديت دنبال ميشود؟
قطعا با جديت دنبال مي شود، چون حفظ ظرفيت پيمانکاري کشور ضروري است. اتفاقا اگر قرار به تشديد رکود در کشور باشد، اجراي چنين طرحهايي اولويت دوچندان دارد. ظرفيت پيمانکاري صنعت نفت طي ساليان سال شکل گرفته و بايد قدر اين ظرفيت را دانست و از آن صيانت کرد. همانقدر که حفظ ظرفيت توليد اهميت دارد، حفظ توان و ظرفيت بخش پيمانکاري صنعت نفت هم حائز اهميت است و اجراي اين بستههاي سي وچهارگانه، دقيقا با همين هدف در دستور کار قرار گرفته.
البته آن روي سکه را هم بايد در نظر داشت؛ احتمالا پيمانکاران به دليل نرخ ارز، افزايش هزينههاي کار و ديگر مشکلاتي که امروز گريبانگير اقتصاد شده، تحت فشار قرار ميگيرند و اين موضوع، اجراي طرحها را با چالشهايي روبه رو ميکند، اما شرکت ملي نفت ايران پاي اين طرحها ايستاده و مصمم است با اجراي آن ها رونق به بخش پيمانکاري صنعت نفت برگردد. درست است که در شرايط فعلي، اهدافي مثل افزايش توليد تا 6 ميليون بشکه، نگاه بلندپروازانهاي به شمار ميرود و اولويت ما نيست، اما حفظ توان توليد و حتي افزايش آن تا حدود 5/4 ميليون بشکه همچنان حائز اهميت است و به همين دليل، اجراي اين 34 بسته کاري را با جديت دنبال ميکنيم.
آيا تکليف جايگزيني سهم توتال در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي مشخص شده است؟
بله سيانپيسي مي تواند طبق مفاد قرارداد جايگزين توتال شود که هنوز اين موضوع قطعي نشده است.
ارزيابي شما از حضور شرکت سي ان پي سي در طرحهاي توسعهاي نفت ايران چيست؟ اين شرکت، همان شرکتي است که سال 93 از کار در آزادگان جنوبي خلع يد شد؟
اگر بخواهيم واقعبينانه نگاه کنيم، سيانپي سي شرکت خوبي است؛ در فهرست 5 شرکت بزرگ نفتي جهان قرار دارد و به شدت در حال رشد و رقابت با شرکتهاي مطرح نفتي دنياست. معتقدم نه صرفا در شرايط تحريم، بلکه در هر شرايطي بايد با چينيها کار کرد. چين بزرگ ترين بازار مصرف انرژي دنياست. البته حرفم به اين معنا نيست که تصميم هايي که در گذشته در مورد اين شرکت گرفته شد، لزوما درست نبوده است. همان طور که قيمت نفت در طول زمان تغيير ميکند، شرايط اقتصادي و فرصتهاي تجاري هم در طول زمان تغيير ميکند و بنگاه هاي اقتصادي متناسب با زمان بايد تصميم بگيرند، اما آنچه مهم است اين است که چين به عنوان بزرگ ترين بازار انرژي دنيا که سريعترين رشد را هم تجربه ميکند، قطعا ميتواند شريک راهبردي هر کشور عرضهکننده انرژي از جمله ايران محسوب شود و همکاري با شرکتهاي بزرگ چيني جنبه راهبردي براي شرکت ملي نفت ايران دارد.
قراردادهاي توسعه ميدانهايي مانند ياران و آذر هم با آن که از مدتها پيش اعلام شد به زودي نهايي ميشوند، اما امضا نشدند. بسياري معتقدند اگر تکليف اين قراردادها پيش از موضعگيري ترامپ درباره توافق برجام روشن ميشد، شايد شرايط به شکل ديگري رقم ميخورد؛ نظر شما در اين باره چيست؟
فقط بحث ياران و آذر نيست. ما چند قرارداد آماده امضا داشتيم و داريم، اما به امضا منجر نشدند. صرف موضعگيري ترامپ در ارديبهشت ماه ملاک نبود، چرا که همان احتمال تغيير شرايط ايران در سطح بينالمللي، فضا را به قدري با ابهام روبه رو کرده بود که امکان انعقاد توافقهاي تجاري بلندمدت وجود نداشت. اتفاقا قبل از موضعگيري رئيسجمهور آمريکا اوضاع پيچيدهتر از الان بود، چون طرفهاي خارجي تکليف خود را نميدانستند؛ حداقل الان ديگر تکليف روشن شده و من با اطمينان ميگويم که ما روزهاي پرکاري پيش رو داريم. هر سه قرارداد IPC که پارسال امضا شدند، در دست اقدامند. توسعه ميدانهاي بزرگي مثل آزادگان با شتاب پيگيري ميشود و اميدواريم قرارداد توسعه آن هم امسال امضا شود. الحاقيه يادآوران هم قرار است به زودي امضا و فرايند توسعه اين ميدان در فاز دوم آغاز شود. در بدترين شرايط، توان توليدمان را حفظ و حتي با اجراي بستههاي نگهداشت و افزايش، تا حدودي بر توان توليد اضافه ميکنيم. با اجراي اين بستهها پيمانکاران نفتي هم با حجم بيشتري از کار و پروژه روبهرو ميشوند؛ بنابراين با وجود همه سختيها، برخلاف خواست آمريکا امسال حجم فعاليتهاي صنعت نفت در بخش بالادست افزايش مييابد و ميتوانيم شاهد رونقي معقول و نه رويايي در نفت باشيم؛ ضمن آن که شرايط فعلي، دائم نيست و حتما روزهاي بهتري در راه خواهد بود.
در نشست تعامل و انطباق هوشمندانه صنعت پتروشيمي و اصحاب رسانه تأکيد شد
تداوم مسير توسعه پتروشيمي
مشعل نشست «تعامل و انطباق هوشمندانه صنعت پتروشيمي و اصحاب رسانه» به مناسبت روز خبرنگار در متن و حاشيه با تاکيد بر نقش محوري رسانه ها در توسعه اين صنعت همراه بود و در آن بر اهميت اطلاع رساني و اولويت هاي آن، همچنين اهميت صنعت راهبردي پتروشيمي تاکيد شد.
رضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي در اين نشست به نقش موثر اصحاب رسانه در پيشبرد اهداف صنعت پتروشيمي اشاره کرد و افزود: احساس و اعتقاد ما اين است که تنها راه مبارزه با فساد و نجات کشور، ارج نهادن به جايگاه خبرنگاران است.
وي تصريح کرد: نقش شما اصحاب رسانه به مراتب پررنگتر از ديگر مراجع و نهادهاست و بايد قدر خودتان را بدانيد. آحاد جامعه از شما قشر خبري کشور انتظار دارد که نقدهاي گفتهشده در جهت سازندگي و اصلاح امور کشور باشد، بنابراين توصيه ميکنم فعال باشيد، بنويسيد، پخشکنيد و اخلاق را رعايت کنيد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ادامه داد: خبرنگاران مي توانند منتشر کننده اخلاق و نشاط در جامعه باشند و راه نجات کشور و مبارزه با فساد، بها دادن به خبرنگاران است و هرچه خبرنگاران آزادتر باشند، فساد کمتر مي شود.
نوروززاده گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي پس از خصوصي سازي و اجراي اصل 44 بيشتر سياست گذاري صنعت را به عهده داشته و سرمايه گذاري و بنگاه داري به بخش خصوصي و نهادهاي عمومي و غيردولتي واگذار شده و هر يک از هلدينگهاي صنعت پتروشيمي داراي سرمايه هستند که با همت آنها ميتوانيم شاهد پيشرفت روزافزون در صنعت پتروشيمي کشور باشيم.
وي با تاکيد بر تداوم توسعه صنعت پتروشيمي با وجود تحريم ها افزود: کشور، جنگ و تحريم را پشت سر گذاشته و با برنامه مقابل اين نابساماني مي ايستد و آمادگي کامل داريم تا برنامه هاي پيش بيني شده را ادامه دهيم.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي افزود: عرضه وتقاضاي کالاهاي پتروشيمي در جهان مشخص وتعريف شده است وحذف محصولات پتروشيمي ايران از بازار جهاني ممکن نيست.
وي ادامه داد: پيش بيني مي کنيم ارز حاصل از پتروشيمي ها در بازار ثانويه عرضه شود. البته بخشي از آن صرف هزينه هاي جاري خودشان مانند تجهيزات و کاتاليست شده و بقيه در بازار عرضه مي شود.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: ميزان عرضه وتقاضاي کالاهاي پتروشيمي در جهان مشخص و تعريف شده است وحذف محصولات پتروشيمي ايران از بازار جهاني ممکن نيست.
نوروزاده گفت: صادرات در چند ماه نخست امسال افزايش داشته و در حال حاضر نگران تحريم نيستيم.
وي اظهار اميدواري کرد هر چه بيشتر شاهد توسعه و بالندگي صنعت پتروشيمي باشيم و برنامه هاي توسعه کشور دراين حوزه مهم را با کمک هلدينگ ها و مجتمع هاي پتروشيمي محقق کنيم.
سربازان اقتصادي نيازمند حمايت خبرنگاران
جعفر ربيعي، مديرعامل هلدينگ خليج فارس نيز در سخنان خود با اعلام اين که ما در يک جنگ اقتصادي قرار داريم و همه در اين زمينه متفق القول هستند که ابعاد اقتصادي جنگ بيش از بعد نظامي آن است، بر اهميت و نقش رسانه ها در اطلاع رساني فضاي کنوني تأکيد کرد.
ربيعي با اشاره به آيه «ن و القلم و ما يسطرون»، ابراز اميدواري کرد تا عملکرد خبرنگاران به گونه اي باشد که شايسته سوگند خداوند باشد.
او گفت: به عنوان فردي که عنوان سرباز در جبهه اقتصادي را يدک مي کشد، درخواست مي کنم که سربازان و افسران جبهه اقتصادي را کمک کنيد.
مديرعامل هلدينگ خليج فارس گفت: جبهه اقتصادي شامل دو بعد صادرات و توليد مي شود که صنعت پتروشيمي در هر دو بعد پيشتاز است.
مديرعامل شرکت هلدينگ خليج فارس با ابراز تاسف از اين که در کشور با آفت نااميدي رو به رو هستيم، نقش رسانه ها را در انتشار اخبار نااميدکننده مورد انتقاد قرار داد و گفت: حدود 98 درصد از اخبار منتشر شده کشور نااميدکننده است؛ در حالي که بايد اين رويه را به سمت مثبت تغيير دهيم.
او يادآور شد: کشورمان ايران به اميد نياز دارد و با توجه به نعمات و برکات کشور اين موضوع سخت و دور از دسترس نيست؛ اما متاسفانه در چرخه نااميدي افتاده ايم.
ربيعي تاکيد کرد بايد نسل آينده را اميدوار نگه داريم و از چرخه نااميدي فاصله بگيريم و آن را بشکنيم.
مديرعامل هلدينگ خليج فارس تصريح کرد: کشور نياز به اميد دارد و نسل آينده را بايد اميدوار نگاه داريم؛ متاسفانه همه در چرخه نااميدي افتاده ايم؛ اين چرخه را بايد شکست.
وي يادآور شد: کمتر از دو ماه قبل سهام پتروشيمي پارس، يکي از بهترين پتروشيمي هاي کشور را در بورس عرضه کرديم و در روز نخست 182 هزار نفر سهام دار اين شرکت شدند؛ سهم اين پتروشيمي در اين مدت کوتاه بيش از 65 درصد بازدهي داشته است. چرا اين خبر را نگوييم و مردم را اميدوار نکنيم؟
نيازمند حمايت از توليد هستيم
احمد مهدوي ، دبير انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي نيز در اين نشست با تاکيد بر توجه و حمايت بيشتر از بخش توليد نقش رسانه ها را در اين عرصه مورد تاکيد قرار داد.
وي اظهار کرد: اگر تا پيش از اين دنيا با اهرم سازمان ملل عليه ايران قطعنامه صادر مي کرد، امروز به نقطه اي رسيديم که به دنيا ثابت کرديم اهل گفت وگو و تعامل هستيم، حتي اگر برجام براي ما دستاوردي نداشته باشد.
او با بيان اين که ما به توافقمان در برجام پايبند هستيم و اين خود يک دستاورد است، تغيير فضاي جهان به نفع ايران را در شرايط کنوني دنيا مورد اشاره قرار داد.
نعمت ها را بازگو کنيد
دبير انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي در ادامه با اعلام اين که پيشرفت هاي نظام جمهوري اسلامي ايران يک نعمت است و وظيفه شما مطبوعات اين است که آن را به بهترين شکل براي مردم به تصوير بکشيد، افزود: يکي از اين نعمت ها همين صنعت پتروشيمي ايران است که دستاورد منابع زيرزميني کشور است و بايد امتيازهاي آن را به جامعه منتقل کنيم.
به اعتقاد او، با نهادينه سازي توليد و توسعه صنعت پتروشيمي، اين صنعت مي تواند از نفت جلوتر برود.
مهدوي در ادامه با تاکيد بر اين که رسالت خبرنگار اين است که با علم سخن بگويد و با علم قلم بزند، افزود: اگر واقعيات را به بهترين شکل به جامعه منتقل کنيد، رسالت خود را به درستي انجام داده ايد.
وي گفت: همراهي خبرنگاران به ويژه با بخش توليد، عبادتي بزرگ است.
مهدوي با انتقاد از مهجور ماندن بخش توليد در کشور اعلام کرد که توليد به ويژه در صنعت پتروشيمي کشور نيازمند حمايت است و اگر به آن نگاه ويژه شود، جايگزين نفت خواهد بود.
وي با تاکيد بر اين که خبرنگاري کار فکري و روحي بسيار سخت است، گفت: بايد بتوانيم نعمت هاي نظام و جمهوري اسلامي را هم براي ملت خود و هم براي دنيا به تصوير بکشيم. امروز خبرنگاران بايد نعمت ها را بازگو کنند، آن هم در اين دنياي پرتلاطم که ما هيچ گاه لحظه اي از توطئه هاي دشمن بي نصيب نبوديم؛ نمي گويم فقط مثبت بينديشيد و اگر مشکلي هست نگوييد.
وي ادامه داد: تصوير سالمي از جامعه و حرکت هاي جامعه در سياست، اقتصاد، فرهنگ و مديريت بايد به تصوير کشيده شود؛ اول خوبي ها، موفقيت ها و پيشرفت ها را بگوييد، در عين حال اگر چالشي وجود دارد، مسئولان بايد به آن بينديشند. دبير انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي با بيان اين که رئيس جمهور آمريکا آمده و گوشه اي از توافق برجام را خراب کرده است، اظهار کرد: با وجود اين مي دانيم که قبل از توافق برجام، دنيا با اهرم سازمان ملل عليه ما رفتار مي کرد اما امروز اينگونه نيست. اين را بايد بگوييم که به دنيا ثابت کرديم که اهل تعامل و گفت وگو هستيم حتي اگر برجام هيچ براي ما نداشته باشد. به دنيا گفتيم که ما به توافقمان پايبنديم؛ اينها دستاورد است.
مهدوي تصريح کرد: پتروشيمي نعمتي است که خداوند به ما داده است بايد به کمک شما واقعيت هاي اين صنعت را به جامعه معرفي کنيم و نگذاريم بدون نظر کارشناسي و در نظرگرفتن واقعيت ها، به صنعت و توليد ضربه بزنند.
وي با بيان اين که خبرنگار بايد با علم قلم بزند و بنويسد و اگر علم و آگاهي نبود، از سخنان پيروي نشود، افزود: وقتي خبري درست نباشد جامعه ملتهب مي شود و رفع اين التهاب زمان براست.
رویکرد پژوهشگاه صنعت نفت برای ورود به بازارهای جدید
مشعل آموزش بايد متوجه آينده باشد و به چشم اندازهاي آينده بنگرد؛ زيرا اگر آينده را نشناسيم و نتوانيم آن را تعريف يا ترسيم کنيم، چگونه ميتوانيم وروديهاي جديد سازمان را براي دنياي ناشناخته فردا تربيت کرده و آماده سازيم؟ از اين رو، با اهميتترين مباني برنامهريزي آموزشي، پيشبيني و آينده نگري وقايع و فعاليت سازمان هاست، پيش بيني در چارچوب برنامهريزي آموزشي و استراتژيک، به منظور ايجاد حيات درازمدت و ترسيم افق برنامهها، فعاليتها و منابع که در هر سازمان لازم و ضروري است و پيشبيني شناخت محيط آتي و عوامل موثر بر آن و يافتن تهديدها، تنگناها، موقعيتها و فرصت هاي سازمان در آن محيط. از اينرو، آگاه بودن نسبت به فرصتهاي آتي داخل و خارج از سازمان، نقطه آغاز برنامهريزي آموزشي است و توجه نکردن به آن، محصول برنامهريزي آموزشي را با آسيب پذيري روبه رو ميکند، بنابراين بخش سوم و پاياني گفت وگوي دکتر جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با «مشعل» به اهداف پژوهشگاه در حوزه هاي آينده پژوهي در تکنولوژي تجاري سازي و شناخت نياز هاي صنعت نفت اختصاص يافت که در ادامه مي خوانيد:
تا چه اندازه شناخت نيازهاي صنعت نفت به ورود در عرصه رقابتي موجود در بازار کمک مي کند؟
براي ورود به بازارهاي هدف در صنعت نفت و گاز به دنبال آن هستيم که صرفا منتظر مراجعه مشتري نباشيم و خودمان وارد صنعت شويم و تحليل تکنولوژي داشته باشيم و به صنعت پيشنهاد دهيم که در چه جاهايي مي تواند بهبود ايجاد کرده، تکنولوژي هاي خود را جايگزين تکنولوژي هاي روز کند و توسعه دهد. به عنوان مثال، در شيرين سازي که الان با حلال انجام مي شود، به وسيله فناوري هاي غشايي هم مي تواند اين کار صورت گيرد و برخي مزيت هاي اقتصادي، آلايندگي و خوردگي دارد که قصد داريم ارتباطاتمان را با صنعت وسيع تر و گفت وگوهاي مان را موثرتر و اعتمادشان را جلب کنيم و در کنار پروژه هايي که آنها به ما سفارش مي دهند، برآورد کنيم که ده ها پروژه ديگر وجود دارد و ما مي توانيم در صنعت تشخيص دهيم و در مذاکره، مزاياي آن ها را معرفي کنيم. به عبارتي، پژوهشگاه را از حاشيه خارج کرده و به متن صنعت ببريم و با همکاري مشترک، بحث گروهي، تبادل نظر و تحليل تکنولوژي، زمينه هاي جديدي را براي نفت و گاز فراهم کنيم.
با توجه به شرايط رقابتي موجود، پژوهشگاه صنعت نفت چه تدابيري را براي حضور در بازار انديشيده است؟
کار ديگري که بيشتر به آن خواهيم پرداخت، اين است که ما فعاليت هايمان را به نياز امروز صنعت محدود نکنيم و بحث مهم آينده نگري و آينده پژوهي در تکنولوژي را با تمام توان پيگيري خواهيم کرد. به عبارت ديگر، پژوهشگاه قصد دارد در کنار پروژه هايي که براي صنعت انجام مي دهد، روي پروژه هايي که در حال حاضر بازار ندارد، ولي پيش بيني مي شود تکنولوژي هاي آينده ساز و نوظهوري باشند، سرمايه گذاري کرده و زيرساخت هاي پژوهشي و مقدمات توسعه دانش فني آن را آماده کند؛ چون پيش بيني مي شود چه تکنولوژي هايي مورد نظر است. به عنوان مثال در مورد ازدياد برداشت نسبت به روش هاي موجود چه تکنولوژي هايي در حال توسعه است يا در حوزه کاتاليست ها و جاذب ها چه تحولاتي به وقوع مي پيوندند که ممکن است چهره آن عوض شود. اين هم جزو برنامه هاي آينده پژوهشگاه است که در حوزه توسعه تکنولوژي ابتکار و نوآوري داشته باشيم، به عبارتي در بازار صنعت منفعل نبوده و محدود به سفارش صنعت نباشيم.
پژوهشگاه صنعت نفت براي حضور پرقدرت در صنعت نفت، با چه مشکلاتي مواجه است؟
کاهش هزينه هاي پژوهش، هدف ديگري است که در پژوهشگاه دنبال مي شود، چون يکي از چالش هايي که امروز صنعت با بخش پژوهش دارد، قيمت بالاي تمام شده است که ما به دنبال کاهش آن هستيم.
دليل هزينه هاي بالاي پژوهش در اين مرکز، تعداد کارکنان و هزينه هاي بالا سري زياد و پرهزينه بودن کار پژوهش است. پژوهشگاه، پرديس وسيعي دارد که نگهداري از مرکز و تجهيزات پيشرفته آن پرهزينه است و به نظرم بايد برآوردها دقيق تر انجام شود، يعني پژوهشگاه بايد حاشيه سودش را کاهش دهد.
موضوع ديگري که مورد تاکيد من بوده و بارها اعلام کرده ام، اين است که امروز فضاي پيرامون پژوهشگاه، يک فضاي رقابتي است و ديگر پژوهشگاه صنعت نفت، تنها بازيگر توسعه تکنولوژي نيست. به اين معنا که ما بايد در کيفيت خدماتمان و در سرعت خدمات رساني بازنگري کنيم. اين موضوع يکي از سياست هاي مهم ماست که رقابت پذيري خود را بالا ببريم و در کنار رقابت پذيري، همکاري هايمان را نيز افزايش دهيم. به عبارت ديگر، رقابت مثبت را در اين مي بينيم که بتوانيم پروژه هاي بزرگي از صنعت بگيريم و با همکاري انجام دهيم، همکاري هايي که منجر به هزينه نشود، چرا که ما بنا نداريم براي انجام ماموريت هاي جديد، هزينه پژوهشگاه را بالا ببريم. بالاخره در کشور دانشگاه ها و پژوهشگاه هاي زيادي خودشان را براي ارائه سرويس به صنعت نفت تجهيز کرده اند، بنابراين لازم نيست که ما هزينه کنيم؛ زيرا مي توانيم با همکاري مشترک، هم منافع مشترک داشته باشيم و هم هزينه هايمان را کاهش دهيم.
برنامه هاي پژوهشگاه صنعت نفت براي تجاري سازي تکنولوژي ها چيست؟
بحث مهم ديگر، تجاري سازي دستاوردهاست که چون پژوهشگاه نمي تواند مستقيم به تجاري سازي اقدام کند و جزو مسئوليت هاي ما هم نيست، بنابراين تلاش مي کنيم که فرايند تجاري سازي را تسهيل کنيم تا شرکت هايي که توليد صنعتي تکنولوژي را انجام مي دهند، استاندارد دانش فني را دريافت کرده و بازار خوبي داشته باشد؛ چرا که تجاري سازي، موکول و منوط به داشتن بازار است.
پژوهشگاه صنعت نفت از چه مزايايي براي بهبود جايگاه خود در صنعت نفت مي تواند بهره مند شود؟
استفاده از گرنت هايي که در سطح ملي و بين المللي وجود دارد، يکي از اهداف تعيين شده پژوهشگاه است، به عنوان مثال در مجامع جهاني حاضرند براي برخي پروژه هاي زيست محيطي، گرنت در اختيار بگذارند. بنابراين درصدديم براي بعضي مسائل اجتماعي، فرهنگي و تکنولوژي که در اين زمينه حرفي براي گفتن داريم، فعال شويم، چون در هر حال پژوهشگاه به جذب منابع مالي و ارائه خدمات جديد نياز دارد، از اين رو بررسي مي کنيم که ببينيم در سطح جهاني، قادر به انجام چه کارهايي هستيم.
در داخل هم اين گونه است، در معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، گاه گرنت هايي در برخي زمينه هاي خاص داده مي شود که دانش فني، توسعه پيدا کند. بنابراين در حال مطالعه هستيم تا ببينيم چه فرصت هايي پيش روي ماست. بعضي مراکز، سازمان ها و بانک هاي جهاني حاضرند اين گرنت ها را براي مطالعه در بخش هاي خاص بدهند که اميدواريم در اين بخش هم فعال تر شويم تا بتوانيم هم شعاع عملياتي را گسترش دهيم و هم گرنت هاي جديدي جذب کنيم و اثربخشي پژوهشگاه را افزايش دهيم.
آيا پژوهشگاه صنعت نفت، براي ارتقاي سطح عملکرد خود از آموزش هاي بين المللي و اعزام نيرو به خارج بهره مند است؟
پژوهشگاه هر سال براي کارکنان و نيروهاي سازمان هاي ديگر، دوره هاي آموزشي برگزار مي کند و تقويم آموزشي در بخش هاي مهندسي، فني، علمي و پژوهشي دارد که در اين دوره ها از مدرسان و توانمندي هاي شرکت هاي خارجي هم استفاده مي کنيم.
در موارد بسيار محدودي نيز نيروهاي خود را براي گذراندن دوره هاي آموزشي به خارج از کشور اعزام مي کنيم؛ ولي مواردي هم بوده که در اجراي دوره ها از مدرسان خارجي استفاده کرده ايم.
طرح ها و برنامه هاي آتي پژوهشگاه صنعت نفت چيست؟
طرح مرواريد (2)
در طرح مرواريد (2) مطالعه روي هيدرات هاي گازي در درياي خليج فارس انجام خواهد شد که برآورد مي شود بيش از ذخاير گازي کشف شده در کف درياها و اقيانوس ها باشد. همچنين پژوهشگاه اعلام آمادگي کرده که اين مطالعه را در درياي عمان انجام دهد و ذخاير هيدرات هاي گازي را در درياي عمان کشف کند.
طرح کيميا (2)
با توجه به اينکه طرح کيميا، موفق به توسعه دانش فني فرمولاسيون چند ماده شيميايي شد، مذاکره براي اجراي فاز(2) آن در حال انجام است.
پاکسازي زيستي خاک هاي آلوده
مذاکراتي در منطقه چشمه خوش، براي رفع خاک هاي آلوده با تکنولوژي هاي زيستي انجام شده است. نکته مهم در صنعت نفت و گاز اين است که وقتي يک تکنولوژي توسعه پيدا مي کند، بسرعت قابليت گسترش دارد. صنعت نفت ما با اين گستردگي که دارد و بحث رفع آلودگي از خاک هاي آلوده که واقعا بحثي ملي است، مي تواند در صدها جا اجرا شود که اين موضوع در اقتصاد صنعت نفت بسيار مهم است.
در ارزيابي عملکرد پژوهشگاه هم اجراي اين پروژه ها بسيار مهم است؛ چون گاه برداشت مي شود، پژوهشگاه که 10 ميليارد تومان هزينه کرده و يک دانش فني را توسعه داده، ارزشش به چه چيزي است. بايد اذعان کرد که ارزش آن به عمومي کردن و همه گير کردن دانش فني است.
طعم ترش نفت خام درهزار لای
مشعل سعيد محمد بيگي انتقال نفت خام به پالايشگاه ها باهدف فرآورش و توليد محصولات راهبردي مانند بنزين که نقش مهمي در حوزه حمل ونقل دارد، موضوع و مسئوليت مهمي است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران عهده دار آن است. روزانه ميليون ها ليترنفت خام از طريق 14هزارکيلومترخط لوله و تاسيسات جانبي آن (تلمبه خانه ها وايستگاه هاي پمپاژو...)، مسيرهاي دور و نزديک در دل کوه ها و دشت ها را مي پيمايند تا اين کالاي با قابليت تبديل به محصولات با ارزش اقتصادي بالا،به مصرف کنندگان آن برسد. گاه درصد سولفور ياهمان گوگرد موجود دراين کالا(نفت خام) آنقدر بالاست که انتقال آن باخطوط لوله معمولي امکان پذيرنيست؛به ديگر معنا، نفت خام درون خطوط لوله انتقال آنقدر«ترش» وميزان خوردگي آن بالاست که انتقال آن بايد باخطوط لوله بامقاومت بالا انجام شود.خط انتقال نفت سبزآب-ري،خطي باهمين مشخصه است وشرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران اجراي آن را به عهده دارد.آنچه مي خوانيد، گفت وگويي است باغلامرضا سالاروند، مجري طرح خط انتقال نفت خام ترش سبزآب-ري؛خطي بامشخصه هاي ويژه ترازخطوط معمولي انتقال نفت خام وازمعدود خطوطي که قراراست نفت خام ترش دريـافتي ازحوزه هاي نفتي را بــه پــالايشگاه هاي کشورانتقال دهد.
درابتدا طرح خط انتقال نفت خام ترش سبزآب- ري را معرفي کنيد.
خطوط انتقال به منزله شريان هايي هستند که نفت خام وفرآورده هاي نفتي را ازمبادي توليد به نقاط مصرف منتقل مي کنند، اما نکته مهم دراين ميان سيالي است که ازطريق اين خطوط منتقل مي شود. خط انتقال
سبزآب-ري، قراراست نفت خام ترش رابه پالايشگاه هايي مانند کرمانشاه (آناهيتا) اراک و تهران منتقل کند.
بنابراين عمده هدف اين طرح،انتقال نفت خام ترش حوزه نفتي دزفول شمالي به پالايشگاه هاي کرمانشاه، اراک و تهران وشيرين سازي آن براي تبديل به محصولات نفتي است.
شروع اين خط لوله «سبزاب» استان خوزستان و به قولي«دزفول شمالي» است که باپيمودن مسافت حدود620 کيلومتربه منطقه ري(پالايشگاه شهيد تند گويان ) دراستان تهران مي رسد.
چه دليلي موجب شد تا طراحي وساخت اين خط لوله در دستور کار قرار گيرد؟
هم اکنون يک رشته خط لوله 26 اينچ، نفت خام شيرين را ازحوزه نفتي اهواز به تهران ارسال مي کند ودرطول مسير،اين سيال را به پالايشگاه هاي کرمانشاه، شازند اراک، تهران و تبريزانتقال مي دهد. اين خط لوله که براي انتقال روزانه 450هزاربشکه نفت خام شيرين طراحي شده است،درصورت انتقال نفت خام ترش درمدت کوتاهي دچارخوردگي مي شود ومسائل زيست محيطي زيانباري ايجاد مي کند. از اين رو،افزايش توليد نفت خام ترش درحوزه دزفول شمالي سبب شد تا طراحي وساخت خط لوله سبزاب - ري در دستور کار قرارگيرد.
ويژگي خط انتقال نفت خام ترش سبزآب-ري در چيست؟
همانطورکه پيش تراشاره شد ودرعنوان اين طرح هم آمده، خط لوله سبز آب -ري «نفت خام ترش» را منتقل خواهد کرد؛ نفت خامي که درصد سولفور(گوگرد) آن بالاست به طوري که باخطوط لوله موجود انتقال دهنده نفت خام شيرين و ديگر فرآورده هاي نفتي، امکان جابه جايي آن نيست و اگر هم باشد درکوتاه ترين زمان ممکن به خوردگي خط و از بين رفتن آن مي انجامد.
خط لوله اي که ازآن صحبت مي کنيد، بايد ازاستانداردي ويژه برخوردار باشد.اينطور نيست؟
بله دقيقا همينطوراست.استاندارد خط لوله سبزآب-ري،«نيس» است. استانداردي بين المللي است که در مقابل خوردگي نفت خام ترش، مقاومت بالايي دارد ومانع از خوردگي لوله درکوتاه مدت مي شود.
درباره مسير اين خط لوله بيشتر توضيح دهيد.
اين خط لوله ازسبزاب انديمشک در استان خوزستان شروع مي شود و بنابرطراحي، نفت خام ترش حوزه دزفول شمالي را جمع آوري وبه منظور شيرين سازي و تبديل فرآورده، به پالايشگاه هاي کرمانشاه، امام خميني (ره) شازند اراک، شهيد تندگويان (تهران)وپالايشگاه تبريزانتقال مي دهد.
ظرفيت انتقال نفت خام ترش از خط لوله سبزاب - ري چقدر است؟
اين خط لوله در سه اندازه اينچ -قطر وبه صورت تلسکوپي اجرا خواهد شد به اين معنا که ازسبزاب خوزستان تلمبه خانه تنگ فني دراستان لرستان30 اينچ،ازتنگ فني تاپالايشگاه امام خميني(ره)شازند اراک استان مرکزي 26 اينچ واز پالايشگاه امام خميني (ره)تا پالايشگاه تهران نيز18 اينچ خواهد بود.
دليل تلسکوپي بودن اين خط لوله چيست؟
دليل اجراي تلسکوپي خط لوله سبزاب-ري هم اين است که در620 کيلومتر مسيري که ازخوزستان تا تهران طي مي کند،سه مرحله برداشت صورت مي گيرد.
درمرحله نخست 155هزاربشکه نفت خام ترش ارسالي ازحوزه دزفول شمالي(سبزآب) درتلمبه خانه تنگ فني به منظور پالايش درپالايشگاه نفت کرمانشاه برداشت خواهد شد.
مرحله دوم برداشت از خط انتقال نفت خام ترش سبزاب -ري در اراک خواهد بود.دراين مرحله هم 190هزاربشکه نفت خام ترش براي پالايش در پالايشگاه امام خميني(ره) برداشت خواهد شد.
درآخرين مرحله نيزبقيه نفت خام ترش که 105 هزاربشکه است، در پالايشگاه شهيد تندگويان تهران برداشت و پالايش مي شود.
برداشت هايي که درطول مسيرخط انجام خواهد شد،حجم انتقال سيال درون آن را کاهش خواهد داد؛ بنابراين، قطرلوله نيزبايد متناسب با حجم سيال کم شود. به همين دليل، طراحي واجراي خط لوله سبزآب-ري تلسکوپي خواهد بود، بنابراين توضيحات،طراحي انتقال نفت خام ترش از اين خط لوله تلسکوپي روزانه،450 هزاربشکه نفت خام ترش خواهد بود.
طرح احداث خط انتقال نفت خام ترش سبزاب -ري،چه زماني کليد خورده است؟
شروع اوليه طرح به سال 1393برمي گردد اما به دليل برخي مسائل از جمله کمبود منابع مالي،اين طرح درسه مرحله دچارتوقف ودر نهايت آبان ماه سال 1394 فعاليت هاي اجرايي آن ازسرگرفته شد.
با توجه به توقف ايجاد شده دراجراي طرح،چه زماني را براي پايان آن پيش بيني کرده ايد؟
زمان بندي اوليه در نظرگرفته شده براي اين طرح سه ساله بود يعني احداث خط انتقال نفت خام ترش سبزاب - ري مي بايست در97 پايان مي يافت، اما درپي توقف هاي پيش آمده به دليل مسائلي همچون تحصيل اراضي،محيط زيست وکمبود منابع مالي،اين زمان بندي نيزتحت تاثير قرار گرفت و زمان اجرا طولاني تر شد.
هم اکنون نيز پروژه خط اتتقال نفت خام ترش سبزاب - ري با مشکلات مالي به ويژه تامين منابع ارزي روبه روست، اما براي شکستن اين سد تلاش زيادي شده است تا پروژه پيش برود.
با توجه به تمديد سه ساله اجراي طرح
سبزآب - ري، اميدواريم اين طرح فارغ از مشکلات مالي و موارد پيش گفته طي دو سال آينده پايان يابد.
برآورد مالي اوليه براي اجراي طرح سبز آب - ري چقدر بوده است؟
برآورد مالي اوليه اين طرح به دو بخش ريالي وارزي تقسيم مي شود که بخش ريالي
آن 488 ميليارد تومان وبخش ارزي آن نيز 44 ميليون يورو بوده است.ناگفته نمانداين برآوردها به سال 93مربوط مي شود و برآوردهاي بعدي که به تمديد سه ساله پروژه وآغاز آن درسال 94 مربوط است،اين ارقام تعديل وبيش از اينها خواهد بود.
منظور از تعديل شدن چيست؟
وقتي پروژه اي زمان بندي وشروع مي شود،روزي که پيمانکار قيمت را باتوجه به زمان اجراي طرح اعلام مي کند، بنابراعلام شاخص هاي بانک مرکزي تعديل قيمتي (افزايش سالانه قيمت ها)را هم در نظر مي گيرد.
درطرح سبزآب-ري اين تعديل قيمتي ازسه سال به 6سال افزايش يافته و به همين دليل برآورد مالي اجراي طرح سبزاب - ري براساس 6سال در نظرگرفته شده است.
توضيح ساده آن اين است که پروژه تحت تاثيرقيمت اجرامي شود.در طرح سبزآب -ري اگراين طرح به دليل کمبود منابع مالي متوقف نمي شد، به طورحتم باقيمت کمتري پايان مي يافت اما سه مرحله توقف مالي وافزايش سالانه قيمت ها،موجب شد هزينه اجراي پروژه بالا رود به همين خاطر برآورد اوليه مالي پروژه خط انتقال نفت خام ترش سبزآب-ري با برآورد ثانويه آن تفاوت دارد و بيشتر خواهد شد.
با درنظر گفتن اين موضوع(تعديل قيمت) برآورد ثانويه شما براي اجراي طرح احداث خط انتقال نفت خام ترش سبزآب-ري چقدر است؟
با توجه به اين که تعديل قيمت ها به شاخص هاي مختلفي ازجمله تورم ساليانه بستگي دارد، خيلي نمي توان عدد دقيقي عنوان کرد اما مي توان گفت سالانه بين 13تا 20 درصد افزايش قيمتي رخ مي دهد و اگر اين عدد را مبنا قرار دهيم، مبلغ اجراي طرح سبزاب-ري تا زمان تکميل، با همين ميزان افزايش سالانه 13 تا 20 درصد رو به رو خواهد بود.
اين افزايش قيمت به دليل طولاني شدن زمان اجراي پروژه به ويژه در بخش ارزي آن، اجتناب ناپذير است.
باتوجه به افزايش قيمتي که دراجراي طرح رخ داده است آيا هنوز احداث آن صرفه اقتصادي دارد؟
دراجراي پروژه احداث خط انتقال نفت خام ترش سبزاب- ري، حتي اگر طرح با قيمت بالايي اجرا شود،چون موضوع انتقال نفت خام ترش با خط لوله است واين شيوه انتقال مزيت هاي متعددي ازجمله ايمني بالادر انتقال دارد، به طورحتم توجيه اقتصادي دارد.
مهم ترين ويژگي خط انتقال سبزآب- ري اين است که نفت خام ترش در آن جريان مي يابد،بنابراين بايدازمقاومت بسيار بالايي دربرابرخوردگي برخوردارباشد.اين مقاومت بالادرلوله هاي انتقال نفت خام ترش که استاندارد «نيس»را دارد، وجود دارد وانتقال نفت خام ترش حوزه دزفول هم با همين نوع لوله انجام خواهدشد. بنابراين،ايمني بالا درانتقال نفت خام ترش وجلوگيري ازآسيب رساني به محيط زيست، موضوع هاي ديگري هستند که اجراي طرح خط انتقال نفت خام ترش سبز آب - ري را توجيه پذير مي کنند.
از سوي ديگر، اگرانتقال روزانه 450هزاربشکه نفت خام ترش به جاي خط لوله بانفتکش جاده پيما انجام شود، روزانه بايد 3560 دستگاه تانکر 20 هزار ليتري با بيش از چهار کيلومترمتر طول در جاده هاي کشور حرکت کنند و محموله هاي خود رابه پالايشگاه ها برسانند، ضمن اين که ترافيک وتصادف هاي جاده اي با اين شيوه حمل، دور از انتظار نخواهد بود. بنابراين اجراي طرح احداث خط انتقال نفت خام ترش سبزآب - ري از هرمنظرکه به آن نگاه شود، توجيه پذيراست، حتي اگربا هزينه بالايي انجام شود.
تاسيسات جانبي انتقال نفت خام ترش به وسيله خط لوله سبزاب - ري، چه مواردي را شامل مي شود؟
درمسيراين خط لوله انتقال نفت خام ترش،6 تلمبه خانه احداث خواهد شد که آنها نيز بايد ازاستاندارد «نيس» برخوردار باشند.
سبزاب،تنگ فني،آسار-پل بابا حسين- رازان،شازند و پايانه هاي شهيد مهدوي قم و ري مراکزي هستند که دراين مسير620 کيلومتري احداث خواهند شد.
فاصله اين تلمبه خانه ها از هم چقدر خواهد بود؟
فاصله ساخت تلمبه خانه هاي مربوط به خط لوله سبزآب-ري به پستي بلندي زمين بستگي دارد.براي مثال تلمبه خانه تنگ فني تاتلمبه خانه آسار دراستان لرستان 32 کيلومتراست.اما اين فاصله ازتلمبه خانه آسارتا پل باباحسين که پستي بلندي هاي زيادي داردبه72کيلومترمي رسد.بنابراين فواصل تلمبه خانه ها يکسان نيست.
استاندارد «نيس» درباره تلمبه خانه ها هم رعايت شده است؟
بله.ازآنجا که سيال درون خط لوله سبزآب-ري نفت خام ترش است،تلمبه خانه هاي مسير برداشت نيزبايد درمقابل خوردگي مقاومت بالايي داشته باشند.از اين رو،آنها نيز بايداستاندارد«نيس»را داشته باشند تا بتوانند نفت خام ترش را به پالايشگاه هاي مسير خط انتقال دهند.
آيا خطي مشابه خط لوله سبزآب -ري که استاندارد«نيس»را داشته باشد، در کشور فعال است؟
بله.خط لوله گوره به جاسک، خط لوله انتقال نفت خام ترشي که همين استاندارد(نيس) را دارد و سبزآب-ري نيز، يکي ديگر ازمعدود خط لوله انتقال نفت خام ترش با استاندارد بين المللي «نيس» است.
نفت خام ترش درصورت انتقال باخطوط لوله معمولي درمدت زمان کوتاهي علاوه برآسيب رساني به خط لوله، به تلمبه خانه هاي واقع در مسير و تاسيسات جانبي آنها صدمه مي زند وهزينه هاي هنگفتي نيز به صنعت خط لوله تحميل مي کند.
هم اکنون اين طرح(سبزآب-ري) در چه مرحله اي است؟
طرح به دو قسمت ساخت خط لوله وساخت تاسيسات جانبي(6 تلمبه خانه) تقسيم شده است وکنسرسيومي متشکل ازسه شرکت(نصرميثاق اهواز،نارديس وستيران)به عنوان پيمانکاراصلي،مسئوليت اجراي آن ها را به عهده دارد.
با توجه به حجم پروژه(احداث 620 کيلومترخط لوله و تلمبه خانه هاي مربوط) گستره بندي با نظارت شرکت ملي مهندسي وساختمان نفت ايران از سوي کنسرسيوم اجراي اين طرح انجام و کار به سه گستره تقسيم شده است و پيمانکاران مختلفي زيرنظر کنسرسيوم ياد شده در اين گستره ها فعال شده اند.
عمليات اجرايي که عمدتا مربوط به سيويل (ساختمان) است درهر6 تلميه خانه شروع و 70تا75 درصد عمليات سيويل آن ها انجام شده است.
براي مثال ساختمان کنترل هر6 تلمبه خانه ساخته وسيستم هاي خنک کننده (اچ وک )، همچنين روشنايي آن ها نيزنصب شده است.
دربرخي تلمبه خانه ها جاده سازي ومحوطه سازي ها هم انجام شده است و پس ازسيويل، فعاليت هاي مکانيکال مانند لوله گذاري شروع خواهد شد.
تاکنون براي تامين 620 کيلومترخط لوله طرح انتقال نفت خام ترش سبزآب-ري چه اقدام هايي شده است؟
تامين خط لوله اين پروژه به عهده شرکت ملي مهندسي وساختمان نفت است. به همين منظورسال گذشته مناقصه اي برگزار وبا برنده شدن يک شرکت، قرارداد آن امضا شد.
پس در اين طرح لوله اي از خارج وارد نمي شود. درست است؟
بله.آنچه وارد مي شود ورق لوله است که به وسيله کارخانه هاي لوله سازي داخلي نورد و تبديل به لوله مي شود.
کل ورق لوله اي که با استاندارد نيس بايد دراين طرح به کار گرفته شود، حدود57 هزارتن وزن دارد که پيش فاکتور بخشي ازآن براي سفارش گذاري از طرف شرکت طرف قرارداد به شرکت ملي مهندسي وساختمان نفت ارائه شده است.
کل طرح احداث خط لوله و تلمبه خانه هاي مربوط در چه مرحله اي قرار دارد؟
طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام ترش و هفت تلمبه خانه مسير آن به روش EPC اجرا مي شود؛ به طوري که هم اکنون 90 درصد بخش E (مهندسي)، 28 درصد بخش P(خريد)و42درصدبخش اC(اجرا)انجام شده است.
طرح احداث خط انتقال انتقال نفت خام ترش سبزآب-ري، براي چند نفر اشتغال زايي کرده است؟
هم اکنون در اين پروژه براي 200 نفر به طورمستقيم و براي450 نفر به طور غيرمستقيم ايجاد شغل شده است و با ورود به مراحل بعدي طرح و پيشرفت بيشتر آن اين اعداد افزايش خواهد يافت.
گفته ناگفته اي هست که بخواهيد بگوييد؟
حرف خاصي نيست جزاين که خطوط لوله انتقال نفت معمولا زير زمين مدفون هستند ودرمعرض ديد نيستند.تلاش هاي زيادي براي احداث خطوط وانتقال نفت خام وانواع فرآورده هاي نفتي درشرايط سخت و دشوارجوي و جغرافيايي انجام مي شود تا اين شريان ها از حرکت باز نايستند و اين مهم جز با همدلي وکوشش کم نظير همکاران خوب و پرتلاش در مجموعه شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران وهمکاران بهره بردار درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران ناممکن خواهد بود.
آرزو مي کنم بااجراي هرطرح، صنعت نفت کشور نيزبه سوي عمران و آباداني بيشتر گام بردارد.
بيست و يکمين کميته تخصصي ايمني و آتش نشاني شرکت ملي نفت برگزار شد
ساماندهی جدید مشاغل آتش نشانی صنعت نفت
سميه راهپيما ايمني و آتش نشاني در تاسيسات و شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز از اهميت قابل توجهي برخوردار است و در آن برنامه ريز ي هاي مختلفي از سوي مديران اچ اس اي صورت مي گيرد و الزام هايي در نظر گرفته مي شود که تمامي شرکت ها موظف به اجراي آن هستند تا شاهد کاهش حوادث باشيم، از اين رو طي سال هاي گذشته شرکت ملي نفت ايران با هدف ارائه گزارش عملکرد شرکت هاي تابعه و فرعي خود، کميته تخصصي ايمني و آتش نشاني را برگزار مي کند. امسال نيز در روزهاي 21 و 22 مرداد، بيست و يکمين دوره اين کميته برگزار شد که مشروح گزارش اين جلسه را در ادامه مي خوانيد:
ماني عبداله زاده، مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران در اين کميته با بيان اين که طي چند سال گذشته کارهاي زير ساختي ايمني و آتش نشاني شروع شده و در يک سال گذشته در حال نتيجه گرفتن است، مي گويد: «در حوزه آتش نشاني، پروژه «ساماندهي و ارزيابي وضعيت ساختار آتش نشاني، ماشين آلات، ايستگاه آتش نشاني و راهبري آتش نشاني» را در دستور کار داريم و اميدواريم تا يک سال آينده به نتايج خوبي در اين پروژه برسيم و شاهد ارتقاي سطح آتش نشاني در تمامي شرکت هاي فرعي و تابعه باشيم، همچنين بازنگري ساختار ايمني و آتش نشاني را در دستور کار داريم که از سال گذشته اقدام هاي لازم در اين زمينه شروع شده است و همسو با آن، اداره کل اچ اس اي وزارت نفت نيز «نظام نامه ساماندهي و ارتقاي ساختار آتش نشاني» را در دست بررسي دارد که هم افزايي بسيار خوبي در اين حوزه شده است.» وي ادامه مي دهد: «اکنون با مشکلات زيادي از جمله تنوع در سمت هاي سازماني آتش نشاني و غير همسان بودن آنها در شرکت ملي نفت ايران روبه رو هستيم و در وزارت نفت اين همسان سازي شروع شده و بتازگي شوراي مرکزي سلامت، ايمني و محيط زيست (سلام) وزارت نفت نيز اين موضوع را تصويب کرده است.»
به گفته عبداله زاده، در زمينه مقررات تخصصي ايمني نيز کارهايي انجام داده ايم و مشاور آن شروع به کار کرده است. کارگروه هاي نظارتي نيز در اين زمينه تشکيل داده ايم و تا پايان سال، بازنگري و تدوين مقررات ايمني تخصصي را خواهيم داشت.
مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران در ادامه به برخي انتظارها و تاکيدهاي ايمني و آتش نشاني از شرکت هاي فرعي و تابعه اشاره مي کند و مي گويد: «طي 3 سال گذشته 17 تا 18 ابلاغيه ايمني و آتش نشاني از سوي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران به تمامي شرکت ها با هدف ارتقا و ساماندهي وضعيت ايمني ارائه شده است و بسياري از شرکت ها کارهاي بسيار خوبي کرده اند و در مسير استقرار آن گام برداشته اند، ولي هنوز تا سطح استاندارد فاصله داريم.»
وي به تعداد حوادث منجر به فوت و مهم اشاره مي کند و مي افزايد: «طي بررسي انجام شده در سال 96 نسبت به سال 95 شاهد کاهش 30 درصدي حوادث منجر به فوت بوده ايم و اميدواريم امسال نيز اين روند کاهشي ادامه يابد.» عبداله زاده در ادامه به مديريت ريسک مي پردازد و مي گويد: «بايد در مديريت و ارزيابي ريسک نيز بازنگري صورت گيرد و ساز و کاري داشته باشيم تا نظام مندتر پيش رويم و آن را در اولويت کاري خود قرار دهيم. مديريت ريسک، يکي از مهم ترين عناصر نظام مديريت اچ اس اي است که بايد در اولويت اصلي فعاليت هاي ما قرار گيرد.»
الزام هاي اچ اس اي پيمانکاران
مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به الزام هاي اچ اس اي پيمانکاران مي گويد: «اين الزام ها به عنوان بازوهاي اجرايي و نظارتي است و هرچه اين نظارت ها را در حوزه هاي مختلف اچ اس اي افزايش دهيم، شاهد ارتقاي سطح ايمني پيمانکاران خواهيم بود. دراين خصوص نه تنها ابلاغيه وزارتي داريم، بلکه داراي راهنماهاي استقرار مديريت اچ اس اي پيمانکاران در سطح شرکت ملي نفت ايران نيز هستيم و شرکت ها بايد در استقرار کامل آن بيش از پيش تلاش کنند.»
به گفته وي، شرکت ها در زمينه آموزش اچ اس اي کارهاي خوبي انجام داده اند و جلسه هاي زيادي با آموزش مرکزي براي ساماندهي اين وضعيت داشته ايم. ما به دنبال افزايش نفر ساعت نيستم و مي خواهيم همين نفر ساعت آموزشي را که وجود دارد، کيفي و اثربخش کنيم. به همين دليل بايد به آموزش ها توجه بيشتري شود و در زمينه ارتقاي سطح آموزش هاي ايمني و کاربردي شدن آن تجديد نظر صورت گيرد. عبداله زاده مي افزايد: «بتازگي از سوي آموزش مرکزي، 6دوره براي ارتقاي ايمني به نام درس آموزي از حوادث ابلاغ شده و تمام آن ها بر گرفته از تجزيه و تحليل سه ساله حوادث بوده است که گروه هاي هدف مختلف مانند تعميرات، بهره برداري، اچ اس اي و... را فرا مي گيرد.» وي ادامه مي دهد: «در آموزش فرماندهان صحنه حوادث که در کشور فرانسه برگزار شد، بيشترين نفرات (تقريبا 50 درصد) براي شرکت ملي نفت ايران بوده که 21 نفر در آن حضور داشتند و مي توانيم از آن ها در ارتقاي سطح مهارت و دانش کارکنان و واکنش در شرايط اضطراري و مديريت آن استفاده کنيم.»
نظارت و ارتقاي سيستم مجوز کار
عبداله زاده مي گويد: « تقريبا در تمامي حوادث مهم، نقص در فرايند صدور و نظارت بر اجراي مجوزهاي کار وجود داشته است. تمامي شرکت ها مي بايست توجه جدي در اين خصوص داشته باشند. انجام مواردي همچون بازنگري در آموزش PTW، نظارت ادارات اچ اس اي در فرايند صدور پرميت ها، افزايش آگاهي صادرکنندگان و مجري کار در مجوزهاي انجام کار (بهره برداري و تعميرات) به منظور دقت و تکميل مفاد عملياتي و ايمني مجوزهاي انجام کار لازم الاجراست، همچنين تاکنون سه بخش نامه تاکيدي در اين زمينه از سوي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران ابلاغ شده است.»
احداث مرکز کنترل ايمني و مديريت در شرايط اضطراري
مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران مي گويد: «طراحي و ساخت مرکز کنترل ايمني و مديريت در شرايط اضطراري در سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با همکاري اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت را به منظور مديريت بهينه شرايط اضطراري در منطقه ويژه در دستور کار داريم که در آينده نزديک و پس از دريافت مصوبه هيئت مديره شرکت ملي نفت، کليد خواهد خورد.»
افزايش و ارتقاي نظارت
عبداله زاده مي گويد:« ارتقا و افزايش نظارت بر نگهداشت تجهيزات و ادوات سيستم هاي ايمني و آتش نشاني را نيز در دستور کار داريم، ضروري است که ادارات ايمني و آتش نشاني با تدوين دستورعمل هاي بازرسي خود، با هدف حفظ دارايي ها و حصول اطمينان از عملکرد مناسب آنها در زمان حادثه توجه بيشتري به اين مقوله داشته باشند.»
نظارت اچ اس اي در پروژه ها
سيد محمد پورراکي، معاون ايمني و آتش نشاني اداره کل اچ اس اي وزارت نفت نيز در اين کميته تخصصي مي گويد: «با توجه به اين که بيشتر بحث نظارت و کنترل را داريم، به اين سمت حرکت مي کنيم که چهار شرکت اصلي وزارت نفت در کنترل و کاهش حوادث بايد چه راهکارها و سياست هايي به کار برند.»
وي با بيان اين که حوادث به دو صورت فرايندي- عملياتي و پيمانکاري از سوي اداره کل اچ اس اي وزارت نفت بررسي و دنبال مي شود، مي افزايد: «شرکت ملي گاز ايران شيوه نامه کاهش حوادث دارد و بعد از يک سال شاهد کاهش حوادث در اين شرکت بوديم. از اين رو ديگر شرکت ها نيز مي توانند چنين کاري را در دستور کار خود قرار دهند. اين شيوه نامه در زمينه پيشگيري بسيار مهم است. اکنون ارتباط اداره کل اچ اس اي وزارت نفت با چهار شرکت اصلي نزديک است و مي خواهيم کاهش حوادث داشته باشيم.»
نگرشي پيشگيرانه با تغيير نگاه
فرشته ميراج، مسئول پروژه هاي ايمني و آتش نشاني شرکت ملي نفت ايران نيز در اين کميته مي گويد: «بايد به دنبال تقويت نگرش پيشگيرانه اچ اس اي باشيم که براي تحقق اين امر لازم است نگاه ها تغيير کند و به سمت نظام مندشدن پيش برويم. در اين زمينه از واحدهاي ديگر مانند بهره برداري، تعميرات، مهندسي و.... خواسته ايم تا حوزه ايمني را تقويت کنند. اچ اس اي بايد به سمت نقش نظارتي برود.
به گفته او، فرهنگ سازي در اچ اس اي بسيار مهم است و بايد شرايطي براي پررنگ تر شدن جايگاه اچ اس اي ايجاد شود، از اين رو دوره هاي آموزشي براي گروه هاي هدف بهره برداري، تعميرات و... برگزار شده و کارگروه فرهنگ ايمني را تشکيل داده ايم.» ميراج در ادامه به پروژه هاي در دست اجرا اشاره مي کند و مي افزايد: «قرارداد پروژه مميزي و ارزيابي وضعيت آتش نشانان شرکت ملي نفت ايران و ارائه راهکارهاي مناسب براي استاندارد سازي آن را از سال گذشته در دستور کار داريم. در اين پروژه، آتش نشانان از نظر آمادگي جسماني، دانش علمي و مهارت عملياتي بر اساس الزام هاي حداقلي استانداردNFPA سنجش مي شوند. علاوه بر وضعيت آتش نشانان، استاندارد ايستگاه هاي آتش نشاني، تجهيزات و رويه هاي موجود از نظر استاندارد، مميزي و پايش مي شود. براي تجهيزات ثابت آتش نشاني نيز دو تاسيسات خشکي و دريايي به عنوان پايلوت انتخاب شده و پروژه بازنگري مقررات تخصصي ايمني از ديگر پروژه هاي در دست اجراست.»
مسئول پروژه هاي ايمني و آتش نشاني شرکت ملي نفت ايران ادامه مي دهد: «پروژه هاي آسيب شناسي مديريت اچ اس اي بر اساس مدل PSM و تعيين حريم ايمني تاسيسات خشکي را نيز داريم که در مرحله انتخاب مشاور قرار دارند. همچنين پروژه زيرساختي ارزيابي حريق را داريم که در آن به صورت پايلوت، ميدان نفتي آزادگان شمالي را بررسي خواهيم کرد.»
ميراج مي گويد:« در حوزه آتش نشاني نيز منتظر ابلاغيه نظامنامه ساختار آتش نشانان از اداره تشکيلات و روش هاي وزارت نفت هستيم و در آن رده بندي سازماني مشاغل ايمني و آتش نشاني در 12 رده در نظر گرفته شده است و حجم کار و نوع ريسک هاي هر منطقه تقسيم بندي مي شود. تمرکز بر رويکرد مبتني بر ريسک در تمامي فعاليت ها و تقويت فرهنگ ايمني، دو محور اصلي در حوزه ارتقاي سطح
اچ اس اي و جلوگيري از حوادث در صنعت نفت است که در اين زمينه، کارگروه هاي مديريت ريسک و بهبود فرهنگ ايمني شروع به کار کرده اند.»
کاهش 24 درصدي مصرف برق با مديريت بهينه
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب گفت: با مديريت بهينه، برنامه ريزي و اقدام هاي دقيق، مصرف برق اين شرکت 24 درصد کاهش يافته است.
بيژن عالي پور اعلام کرد اين شرکت به منظور کاهش مصرف برق، اقدام هاي دقيق و خاصي انجام داده که نتيجه آن، صرفهجويي 59 مگاوات برق در بخشهاي صنعتي و غيرصنعتي است.
وي با بيان اين که اين ميزان صرفهجويي درمقايسه با کل ديماند مصرفي، کاهشي معادل 24 درصد رانشان مي دهد، نوسازي توربين شماره7 تلمبه خانه اهواز، به کارگيري توربين هاي گازي وخاموش کردن تلمبه هاي برقي دراوج مصرف، همچنين راه اندازي مولدهاي برق اضطراري، راه اندازي نيروگاه هاي گازي، برنامه ريزي باسازمان برق را از عمده دلايل اين کاهش مصرف برشمرد.
افزايش 2 برابري بازرسي آلتراسونيک نفت و گاز مسجدسليمان
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازمسجد سليمان گفت:بازرسي فني تأسيسات فرآورشي اين شرکت به روش آلتراسونيک نسبت به پارسال 2 برابر شده است.
قبادناصري افزود: با اين روش بازرسي، بيش از367هزاردسي متر مربع تأسيسات فرآورشي شرکت شامل تسهيلات سرچاهي، خطوط لوله، شيرگاهها، سيستم هاي لوله کشي وتجهيزات ثابت بازرسي فني شده است. وي بازرسي به روش آلتراسونيک را 2/2 برابرسال گذشته اعلام و اظهارکرد:اين بازرسيها باصرف زماني معادل 1500 نفر- روزانجام شده است.
ناصري با بيان اين که 11هزارو 732نقطه از تأسيسات فرآورشي شرکت بهره برداري نفت وگازمسجد سليمان به روش آلتراسونيک بازرسي فني شده است، افزود: درپايان اين بازرسي فني، باجمع آوري و تجزيه وتحليل دادههاي مربوط، نقاط داراي خوردگي، شناسايي و ترميم شده است.
اين مقام مسئول درشرکت بهرهبرداري نفت وگازمسجدسليمان درباره مزاياي بازرسي به روش آلتراسونيک نسبت به ديگر روشها گفت: بازرسي به روش آلتراسونيک يکي از روشهاي روزآمد وفراگيردر بازرسي فني صنايع است که امواج صوتي ايجاد شده به وسيله دستگاه آلتراسونيک به داخل ضخامت قطعه ارسال ميشود.
ناصري نقاط داراي خوردگي درتاسيسات نفت و گازمسجد سليمان را دست کم 11مورد اعلام و اظهارکرد: اين خوردگيها با اقدام هاي بهنگام کارشناسان بخش تعميرات شرکت، ترميم و تعويض شده است.
وي با بيان اين که شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجدسليمان با در اختيارداشتن بيش از دو هزارکيلومتر انواع خطوط لوله نفت وگاز و پساب صنعتي با قدمتي بيش از 110سال، قديميترين توليدکننده نفت و گاز کشور وخاورميانه است، اظهار کرد: پايش وضع و تضمين سلامت عملکرد تأسيسات فرآورشي و رعايت جنبههاي ايمني و زيست محيطي، از اهداف و برنامههاي مهم اداره بازرسي فني شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مسجد سليمان است.
دستيابي به دانش تعمير رگلاتورهاي ايستگاه تزريق گاز
مديرعمليات شرکت بهرهبرداري نفت و گازآغاجاري از دستيابي به دانش تعمير وبازسازي رگلاتورهاي فشاربالاي پنلهاي الکتروهيدروليک سر چاهي (مدلGLD15MK7/HYDوGHP15MK7/HYD) ايستگاه تزريق گازآغاجاري براي نخستين بار در سطح مناطق نفتخيز جنوب خبر داد. محمدرضا گودرزي گفت:ايستگاه تزريق گازآغاجاري بهعنوان بزرگ ترين طرح تزريق گاز خاورميانه، داراي 22حلقه چاه تزريق گاز است که براي کنترل اين چاهها از پنلهاي الکتروهيدروليک با تجهيزات ساخت کشورهاي خارجي استفاده شده و هر پنل داراي هشت رگلاتور است. وي افزود:با توجه به شرايط موجود و نبود تجهيزات و قطعات فرايندي و بروز مشکلات فراوان عملياتي، کارشناسان اين شرکت درمسير جلوگيري ازتوقف تزريق گاز به ميدان آغاجاري با مطالعه و تلاش موفق شدند براي نخستين بار با استفاده ازامکانات داخلي، به دانش بومي تعمير و بازسازي اين نوع رگلاتورها دست يابند. گودرزي گفت: تعميرات از سوي کارشناسان داخلي افزون بر خود کفايي در بازسازي اين رگلاتورها، سود وصرفه اقتصادي قابل توجهي به همراه دارد و از خروج ارز ازکشور براي تهيه اين دستگاهها جلوگيري مي کند. مديرعمليات شرکت بهرهبرداري نفت و گاز آغاجاري گفت: اين شرکت در يک سال اخير به منظور قطع وابستگي به منابع خارجي، رفع مشکلات و موانع موجود درمسير توسعه اقتصادي و حمايت ازکالاي ايراني، اقدام هاي متعدد وموثري انجام داده است که طراحي، ساخت و تعمير حدود چهار هزار قطعه ازانواع ماشين آلات با مشارکت سازندگان داخلي از آن جمله است.
پيشرفت 76 درصدي درساخت نيروگاه سيکل ترکيبي عسلويه
مجري طرح هاي نيروگاهي و خطوط انتقال نيروي شرکت نفت و گاز پارس از پيشرفت 76 درصدي ساخت نيروگاه 500 مگاواتي سيکل ترکيبي پارس جنوبي خبر داد.
محمدمهدي توسلي پورگفت: پيش بيني مي شود با انجام تعهدات پيمانکار اين طرح، موتورسنکرون نخستين واحد نيروگاه سيکل ترکيبي تا پايان امسال آماده تحويل به بهره بردار شود.
وي بااشاره به توانمندي شرکت هاي داخلي در بخش مهندسي، تامين تجهيزات و ساخت نيروگاه گفت: درطول سال هاي گذشته درحوزه نيروگاهي بسيارموفق عمل شده است و پيمانکاران وشرکت هاي داخلي توانمندي پرورش يافته اند.
توسلي پور ادامه داد: شرکت نفت و گازپارس نيز با حمايت از متخصصان و سازندگان ايراني، طرح احداث نيروگاه سيکل ترکيبي را به يک پيمانکار داخلي واگذار کرده است.
وي از تامين بيش از 45 درصد وزني از تجهيزات و کالاهاي مورد نياز اين طرح به وسيله بخش خصوصي خبر داد وگفت: هرآنچه از تجهيزات مورد نيازاين طرح که امکان ساخت آن درداخل کشور بوده، به سازندگان داخلي واگذارشده است.
به گفته وي، ساخت بويلرهاي بازيافت حرارتي که بخش عمده مبلغ پيمان آن را به خود اختصاص مي دهد، ازجمله تجهيزاتي است که يکي از سازندگان داخلي عهده دار ساخت آن است.
توسلي پور برضرورت تأمين وتحويل کامل قطعات و تجهيزات مورد نياز اين پروژه ظرف چهارماه آينده تاکيد و تصريح کرد: بخشي از اين کالاها با پرداخت هاي تشويقي به پيمانکاران و سازندگان به منظور کوتاه کردن زمان ساخت به سايت حمل شده و بقيه در حال انجام است.
وي شتاب بخشي به روند عمليات اجرايي اين پروژه رانيازمند افزايش نوبت هاي کاري تا پايان امسال خواند و افزود: سعي بر اين است که با پرداخت هاي مستقيم به حساب سازندگان وپيمانکاران فرعي، عمليات اجرايي اين پروژه شتاب گيرد وپيش بيني مي شود پس ازتحويل واحد نخست نيروگاه سيکل ترکيبي به بهره بردار، دو واحد ديگرنيز در بازه هاي زماني دو تا سه ماهه به صورت آزمايشي راه اندازي شود.
تمديد گواهينامه مديريت يکپارچه
گواهينامه هاي سيستم مديريت يکپارچه (IMS) شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي پس از انجام مميزي خارجي، براي يک سال آينده تمديد شد.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت وگاز زاگرس جنوبي درجلسه پاياني مميزي گفت: اين شرکت تا کنون 9سيستم استاندارد مديريتي را در حوزه هاي مختلف پياده سازي کرده است. غلامحسين منتظري افزود: شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي بدون عدم انطباق موفق به تمديد گواهينامه هاي سيستم مديريت يکپارچه شده است، ازاين رو به منظور پياده سازي کامل اين سيستم مديريتي، لازم است توصيه هاي بهبود مميزان اجرا شود. وي همچنين از آمادگي شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي براي پيادهسازي سيستم هاي جديد مديريتي خبر داد. رئيس مهندسي سيستم ها و بهره وري شرکت بهرهبرداري نفت وگاز زاگرس جنوبي نيز گفت: فرايند مميزي خارجي براي تمديد اين گواهينامه ها چهار روز به طول انجاميد ومميزان درمدت زمان ياد شده مناطق عملياتي پارسيان، نار و کنگان، سرخون، همچنين گشوي جنوبي و ستاد شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي را ارزيابي کردند. سعيد نکوئي مهرافزود: شرکت بهرهبرداري نفت وگاز زاگرس جنوبي از سال 1387موفق به پياده سازي کامل سيستم مديريت يکپارچه براي ستاد و مناطق عملياتي پنج گانه خود شده است.
مرکز آموزش علمي کاربردي حفاري يک برند است
رئيس دانشگاه علمي کاربردي استان خوزستان گفت: مرکز آموزش علمي کاربردي حفاري باتوجه به اختصاصي بودن و تنوع رشته هاي تحصيلي، فضاي مناسب آموزشي وامکانات و کارگاه هاي فني، براي دانشگاه جامع علمي - کاربردي، يک برند محسوب مي شود.
مسعود خداپناه با اشاره به دستيابي به ديدگاه هاي مشترک دانشگاه علمي کاربردي استان خوزستان باشرکت ملي حفاري ايران درنشست مشترک ابتداي امسال درتوسعه مرکزآموزش علمي کاربردي حفاري، نقش صنعت حفاري را درفرايند توليد نفت وگاز مهم برشمرد.
وي تصريح کرد: براي سال تحصيلي 98 –97 پنج رشته جديد شامل رشته کارداني فني حفاري چاه هاي نفت وگاز، مهندسي فناوري الکترونيک صنعتي، فناوري صنايع شيميايي، فناوري کنترل-فرايند و فناوري مکانيک- ماشين افزار به 10رشته تخصصي کارداني و کارشناسي اين مرکز افزوده شده است.
رئيس دانشگاه علمي کاربردي استان خوزستان افزود: با توجه به پيگيري هاي مرکز آموزش علمي کاربردي حفاري به عنوان تنها مرکز فعال در زمينه حفاري، براي سال 98 ايجاد دو تا سه رشته کارشناسي ارشد مرتبط با صنعت حفاري در دستور کار قرار گرفته است.
وي همچنين به ايجاد فرصت براي جذب دانشجويان خارجي در مرکز علمي کاربردي حفاري اشاره و تصريح کرد: اين مرکز با حدود 900 دانشجو درمقطع کنوني، مي تواند نقش سازنده و ارزنده اي در پرورش نيروهاي متخصص رشته هاي کاربردي درصنعت نفت و حفاري و ديگر صنايع ايفا کند.
وي دانشگاه علمي کاربردي را در رديف دانشگاه هاي نسل سوم عنوان و اظهار کرد: اين دانشگاه، دانش و آموزش را از طريق مهارت آموزي و کاربردي کردن دروس تخصصي به ثروت مبدل و برحسب نياز بازار کار، دانشجو تربيت مي کند.
تشکيل اتاق خلاقيت براي جمع آوري ايده هاي نو
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت باهدف جمع آوري ايده هاي نو مرتبط با بهينه سازي مصرف سوخت، اتاق خلاقيت تشکيل داد. اتاق خلاقيت باتوجه به ضرورت واهميت اهداف تعريف شده براي اتاقهاي فکر و استفاده از ظرفيتهاي فکري موجود درداخل و خارج شرکت که در قالب ايدههاي نو بروز مييابد، به منظور بهبود روند انجام وظايف وتحقق اهداف شرکت بهينهسازي مصرف سوخت در حوزه فرهنگ سازي راهاندازي شده است. براساس آييننامه اتاق فکر، اهداف اين اتاق شامل تحليل وضع موجود، شناسايي آسيبها، فرصتها ، تهديدها، نقاط قوت و ضعف و ارائه راهکار و برنامه است. کمک به بهبود و ارتقاي تبليغ و ترويج، ايجاد بستر مناسب براي ارائه ايدههاي نو به منظور تضارب آرا، همچنين توليد راهکارهاي اجرايي، گردآوري و مستندسازي تجارب ديگران و بوميسازي الگوهاي تبليغاتي، از ديگر اهداف اتاق فکر در شرکت بهينه سازي مصرف سوخت است. رياست اين اتاق به عهده رئيس روابط عمومي است و نشست هاي آن با حضور مشاوران مديرعامل، جمعي از مديران و کارشناسان به صورت هفتگي در شرکت بهينهسازي مصرف سوخت شرکت برگزار ميشود. اعضاي ثابت اتاق فکر ازميان کارکنان وکارشناسان علاقه مند و با انگيزه و داراي سابقه کاري مفيد و صاحب فکر و ايده انتخاب شده است وبا تصويب اعضا ميتوان از ديگر کارشناسان نيز دعوت کرد. دستورعمل جمعآوري و به کارگيري ايدههاي نو در اتاق خلاقيت شرکت بهينهسازي مصرف سوخت به زودي به اطلاع عموم مي رسد.
استقرار 6 جايگاه سيار سوخت در محورهاي شمالي
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از استقرار 6 جايگاه سيار سوخت درمسير شمال کشور خبر داد. سيدمحمدرضا موسوي خواه با بيان اين که اين جايگاه ها براي تامين سوخت مورد نياز مردم و رفاه شهروندان و مسافران تابستاني مسيرهاي شمالي کشور تعبيه شده است، افزود: دو دستگاه سيارسوخت درمسير جاده چالوس ازکرج نرسيده به نسا، دو دستگاه از کندوان نرسيده به مرزن آباد و دو دستگاه ديگر نيز در نمک آبرود مستقر شده است.
به گفته مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، سوخت رساني از طريق اين جايگاه هاي سيار تا پايان تابستان امسال ادامه خواهد يافت.
همزمان با افزايش سفرهاي تابستاني به منظورسوخت رساني مطلوب به مسافران، دوجايگاه سيارسوخت رسان درمحورپرتردد کرج-چالوس مستقر شد.
نخستين جايگاه سياربا يک تلمبه دونازله فعاليت خود را براي سوخت رساني به خودروهاي عبوري ازمسير
کرج – چالوس از21 مردادماه در جايگاه درحال ساخت اميرکبيرآغاز کرده است اين جايگاه سياربا ظرفيت 26 هزار ليتر داراي يک تلمبه دونازل است.
دومين جايگاه سيار مستقرشده در محورکرج–چالوس نيز که به يک ديزل ژنراتور ويک تلمبه دونازله مجهز است با ظرفيت روزانه 12هزار، سوخت رساني به مسافران عبوري از محور کرج –چالوس را انجام مي دهد.
ظرفيت جايگاه هاي سيارسوخت متفاوت است، به نحوي که سوخت رسان ها ي سيارپي 2 که نسبت به کانتينرهاي سوخت رسان کوچک تر هستند، اما امکان جا به جايي به نقاط درآن ها وجود دارد، ظرفيت ذخيره ساز ي حدود 800 ليتر را دارند؛ در حالي که کانتينرهاي سوخت رسان با ظرفيت هاي 12 و 26 هزار ليتري، مخازني هستند که به وسيله کشنده به محل منتقل مي شوند و امکانات سوخت گيري نيزدر آنها تعبيه شده است.
توزيع 100درصدي نفت گاز يورو 4
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: 100 درصد گازوييل و 95 درصد بنزين توزيعي دراين استان يورو 4 است.
علي اصغر اصغري با بيان اين که توزيع بنزين و نفت گاز يورو 4 از بهمن ماه پارسال دراستان خراسان رضوي آغاز شده است، افزود: دراين بازه زماني 98 ميليون و 710 هزارليتر نفت گازبا استاندارد يورو 4 توزيع و مصرف شده است.
وي با بيان اين که 5 درصد بنزين مصرفي استان خراسان رضوي سوپر است، مصرف بنزين کلان شهرمشهد را از ابتداي امسال تا پايان تيرماه، 379 ميليون و621 هزار ليتر اعلام و اظهارکرد: 99 ميليون و182 هزار و 200 ليتر ازاين مقدارمربوط به تيرماه است.
به گفته اصغري، ازابتداي امسال تاکنون روزانه به طورميانگين سه ميليون و 61 هزار و 457 ليتر بنزين دربخش و حمل ونقل کلان شهر مشهد مصرف شده است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي با بيان عملکرد مطلوب اين شرکت وهمکاري خوب شرکت هاي حمل ونقل در تامين و توزيع سوخت يورو 4 تصريح کرد:اين عملکرد به گونه اي بوده که اين شرکت درشوراي اداري استان مورد تقدير قرار گرفته است. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي، شهرستان هاي مشهد، چناران، کلات، بينالود، فيروزه، نيشابور، فريمان، قوچان، تربت جام، تايباد، درگز وسرخس را زير پوشش دارد.
استاندارد سازي95 درصدي جايگاه هاي سي ان جي
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کهگيلويه وبويراحمد گفت:95درصد جايگاه هاي عرضه سي ان جي اين منطقه عملياتي گواهينامه استاندارد دريافت کرده اند. لطف اله مسعودي با مهم برشمردن استانداردسازي جايگاه ها، اين موفقيت راحاصل تلاش و بازديدهاي مستمرکارکنان اين حوزه عملياتي عنوان کرد. وي همچنين با اشاره به فعاليت 28جايگاه سي ان جي دراستان کهگيلويه و بويراحمد وتخصيص10درصدي کارمزد به جايگاه داران مشروط به ارائه گواهينامه استاندارد افزود: عقد قرارداد تعمير ونگهداشت جايگاه با شرکت هاي معتبر و بهره گيري ازيک اپراتورفني و آشنا به سي ان جي، اقدام هاي موثري است که رعايت آنها مي تواند آسيب هاي ناشي از کار با
سي ان جي را به صفر برسانند. مسعودي با تاکيد بر ايمني جايگاه ها، حضورسرنشين در خودرو را مهم ترين مشکل هنگام سوخت گيري عنوان و اظهارکرد: باوجود هشدارهاي پي درپي، برخي افراد همچنان به اين موضوع بي توجه هستند ولازم است در اين حوزه اقدام ها و تبليغات فرهنگي بيشتري انجام شود. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کهگيلويه وبويراحمد، همچنين از بهره برداري يک باب جايگاه عرضه سي ان جي در دشتروم شهرستان ياسوج خبر داد و افزود: با افتتاح جايگاه سي ان جي پارس، براي 11 نفر اشتغال زايي شده است. وي با بيان اين که جايگاه پارس داراي چهارديسپنسر وهشت نازل است، افزود:اين جايگاه اختصاصي باصرف هزينه چهارميلياردتومان در زميني به مساحت دو هزار و 600 متر مربع احداث شده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کهگيلويه و بويراحمد با تاکيد براهميت احداث جايگاه هاي سي ان جي درمحورهاي مواصلاتي، اظهارکرد: موقعيت ويژه جايگاه سي ان جي پارس در دشتروم ياسوج موجب تسهيل درخدمات رساني مطلوب تر به مسافران و اهالي ساکن در منطقه دشتروم خواهد شد. مسعودي همچنين به افتتاح سي ويکمين جايگاه عرضه سوخت منطقه عملياتي کهگيلويه و بويراحمد اشاره و تصريح کرد: اين جايگاه باچهار سکوي بنزين و 16نازل در زميني به مساحت دو هزار متر مربع احداث شده است. به گفته وي، بهره برداري از اين جايگاه اختصاصي، چهارميليارد تومان هزينه دربرداشته و براي 15 نفر نيزايجاد شغل کرده است.
روند مطلوب توزيع بنزين در پاوه
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه از روند مطلوب توزيع بنزين درشهرستان پاوه خبر داد و افزود: توزيع اين فرآورده در ديگر شهرستان هاي استان کرمانشاه نيز روال طبيعي دارد. مراد حاصل مرادي با اشاره به اين که توزيع بنزين درپاوه نسبت به پارسال 15درصد افزايش داشته است، افزود: توزيع اين فرآورده نفتي درشهرستان پاوه از ابتداي امسال تانيمه مردادماه بايک ميليون و15هزارليترافزايش نسبت به مدت مشابه پارسال، به 9 ميليون و 56 هزار و 500 ليتر رسيده است. کرمانشاه يکي ازمناطق سي وهفت گانه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است که با6 ناحيه درشهرهاي کرمانشاه، قصرشيرين، اسلام آباد، سقز، پاوه و کنگاور، وظيفه تامين سوخت مردم اين استان را به عهده دارد. هم اکنون يک انبارنفت درشهر کرمانشاه با14مخزن وظرفيت ذخيره سازي 180ميليون ليترفرآورده نفتي وجود دارد که نيازمردم اين استان را تامين مي کند. 60درصد سوخت مورد نيازاين استان از پالايشگاه بيستون کرمانشاه، 25 درصد باخطوط لوله و 8 درصد نيزبه وسيله نفتکش هاي جاده پيما تامين مي شود.
ترميم خط لوله نفت شهر- کرمانشاه
بخشي از خط لوله انتقال نفت خام نفت شهر- کرمانشاه ترميم و تعمير شد. مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب گفت: اين عمليات با هدف افزايش ضريب ايمني وپايداري عمليات انتقال مواد نفتي درخط لوله مزبور انجام شده است. مهرداد حقيقيان افزود: عمليات ترميم خط لوله نفت شهر– کرمانشاه، درپي اعلام نتايج اوليه حاصل از پيگ راني هوشمند درمسير اين خط لوله 8اينچ و شناسايي دو نقطه بحراني در کيلومتر 225 انجام شده است. وي گفت: ترميم اين نقاط به دليل قرارگرفتن اين بخش ازمسير خط لوله ياد شده در منطقه مسکوني شهرک پرديس کرمانشاه وتلاقي آن باشبکه هاي آب و فاضلاب، گاز، کابل هاي مخابرات وبرق باحساسيت بالا انجام شد. حقيقيان تصريح کرد: دراين عمليات که باکسب مجوزحفاري ازشهرداري کرمانشاه انجام شده است، سه مترازخط لوله نفت شهر-کرمانشاه با رعايت موارد ايمني و زيست محيطي، در کوتاه ترين زمان ممکن ترميم شد. رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب نيز با اعلام 9 درصدي تغيير شکل خط لوله مزبوردرمحدوده ياد شده اظهار کرد: مجموعه عمليات تعمير و ترميم با همکاري واحدهايي مانند نگهداري و تعميرات خط، ترابري، اچ اس اي و بازرسي فني، در روز کاري انجام شده است. رضايي افزود: با حضور مستقيم مدير و معاون عمليات منطقه و با همکاري واحدهاي نگهداري و تعميرات خط، ترابري، اچ اس اي، بازرسي فني، کارکنان بهره برداري و حراست، قطعه معيوب با يک شاخه لوله به طول تقريبي سه متر تعويض شد.
افزايش ايمني با احداث مخزن زير زميني
معاون فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب از احداث مخزن زير زميني درين در تاسيسات زنجان خبرداد.
علي جعفر آقايي گفت: در اين پروژه مخزن زير زميني به ظرفيت 10 هزار ليتر در داخل حوضچه بتوني به ابعاد مختلف ساخته شده است. وي عايق بندي داخل و بيرون حوضچه، اجراي سايبان فلزي از سوي واحد ساختمان منطقه و هدايت مسيرهاي درين تاسيسات به اين مخزن را از فعاليت هاي انجام شده عنوان کرد.
آقايي تصريح کرد: با احداث مخزن ياد شده، خطرسرريز شدن مخزن رليف و درين تاسيسات به صفر رسيده است و درآينده نيزخطري از بابت باز شدن رليف ها اين تاسيسات را تهديد نخواهد کرد.
ساخت دستگاه سرويس سيار خودروهاي سنگين
به همت کارکنان واحد ترابري منطقه اصفهان يک دستگاه سرويس سيار خودروهاي سنگين با امکانات داخلي شرکت طراحي و ساخته شد. رئيس ترابري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان از طراحي و ساخت يک دستگاه سرويس سيارخودروهاي سنگين با امکانات داخلي خبر داد. کريم بهمني بابيان اين که اين دستگاه ازموتور برق، کارواش، مخزن آب، گريس پمپ بادي، واسکازين پمپ، پمپ روغن و کمپرسور هوا تشکيل شده است، افزود: همه اين تجهيزات روي خودروي آنتي ماک نصب شده اند. وي افزود: قابليت هاي ايجاد شده روي اين خودرو، اين امکان را ايجاد کرده است که همکاران بخش ترابري درهرنقطه از مسيرخطوط لوله نفت که تجهيزات و ماشين آلات ثابت ومتحرک درحال کار است، حضور يابند و سرويس هاي دوره اي را درمحل انجام دهند. بهمني باتاکيد براين که درساخت دستگاه سرويس سيار خودروهاي سنگين از تجهيزات موجود بهره گرفته شده است، گريسکاري صحيح، شست وشو، تعويض روغن وسيالات دستگاه ها وماشين هاي ساختماني را از کارکرد هاي دستگاه ساخته شده برشمرد. وي همچنين با بيان اين که پيش ازاين براي شست وشو يا تعويض روغن خودروها ضمن ايجاد اختلال درکارعملياتي، وقت ونيروي انساني بالا صرف و خودرو بايد به محل سرويس حمل مي شد، تصريح کرد: با ساخت اين دستگاه موارد ياد شده حذف و صرفه جويي قابل توجهي درهزينه ها ايجاد و از استهلاک ماشين آلات نيز جلوگيري شده است.
برون سپاري 99 درصدي پيمان ها ي اجرايي به پيمانکاران بومي
مديرعامل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد گفت: همسو با منويات مقام معظم رهبري درخصوص حمايت از کالاي ايراني و توجه به کسب و کار وصنايع داخلي، 99درصد پيمان هاي اجرايي اين شرکت به پيمانکاران بومي واگذار مي شود. سيدمجيد منبتي افزود: با توجه به تاکيد مقام معظم رهبري مبني برتوجه به اقتصاد مقاومتي به عنوان شاه بيت حوزه اقتصاد، شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد نيز همه ساله در جهت تحقق منويات معظم له، گام هايي بر مي دارد وبرون سپاري پيمان ها ي اين شرکت نيزبرپايه همين هدف است. وي تصريح کرد: امسال هم با توجه به اين که سال حمايت ازکالاي ايراني نام گذاري شده، از روزهاي نخست سال 97اولويت اين پالايشگاه گاز در جهت تقويت بنگاه هاي اقتصادي شهرستان سرخس بوده است؛ به طوري که اقلام مورد نياز خود را از اصناف اين شهرستان خريداري مي کند. منبتي همچنين تصريح کرد: هرپيمانکاري بخواهد فعاليت پيمانکاري را در اين مجتمع گازي داشته باشد، بايد به ايجاد دفتر کار درشهرستان سرخس اقدام کند. مديرعامل شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد تاکيد کرد: امروزکالايي جز کالاي ايراني در پالايشگاه سرخس مصرف نمي شود و اولويت خريد، با بازارسرخس است.
پيگ راني خط 16 اينچ «کهريز سنگ» اصفهان
مديرمنطقه دو عمليات انتقال گاز ايران از انجام موفقيت آميز پيگراني هوشمند خط لوله 16 اينچ کهريزسنگ اصفهان خبر داد. مجتبي گلستانه گفت: پيگراني هوشمند خط لوله 16 اينچ کهريزسنگ در مدت زمان پنج روز کاري، در دو مرحله(يک مرحله پيگ کاليپر و دو مرحله پيگ هوشمند ازنوع MFL و( TFI درمسيري به طول 20 کيلومتر انجام شده است. به گفته وي، اين عمليات با هدف بررسي ايمني و اطلاع از وضعيت کنوني خط لوله ياد شده باهمکاري واحدهاي مرکز بهره برداري خطوط لوله کهريزسنگ، ديسپچينگ، بازرسي فني، اچ اس اي شرکت آرکالاين و شرکت گاز استان اصفهان انجام شده است. گلستان با تاکيد بر رعايت کامل دستورعمل هاي ايمني درفرايند پيگ راني خط لوله 16 اينچ کهريز سنگ اصفهان تصريح کرد: اين عمليات بدون هيچ گونه هدر رفت گاز انجام شده است.
اتصال 300 روستا به شبکه گاز
مديرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه گفت: مطابق برنامه ريزي انجام شده، امسال300 روستاي ديگراستان اين به شبکه گازرساني متصل مي شوند. سيروس شهبازي با بيان اين که اجراي پروژه هاي گازرساني استان کرمانشاه ازشتاب خوبي برخوردار است، افزود: در دو سال گذشته، 548 روستاي استان زيرپوشش گاز طبيعي قرار گرفته اند. وي سال گذشته را از افتخارآميزترين سال هاي فعاليت اين شرکت خواند و ادامه داد: پارسال بااجراي 560 کيلومترشبکه گذاري و نصب 11 هزار مورد انشعاب، 27هزارمشترک به مجموع مشترکان شرکت گازاستان اضافه شده است. به گفته شهبازي، درنتيجه اقدام هاي انجام شده درحوزه گازرساني، اين شرکت در زمينه توسعه شبکه گازرساني رتبه دوم را کسب کرده است. وي افزود: هم اکنون61 درصد جمعيت روستايي استان درقالب يک هزار و 100روستا از گازطبيعي بهره مند هستند. مديرعامل شرکت گازاستان کرمانشاه گفت: مطابق برنامه ريزي، امسال 300 روستاي ديگر اين استان به شبکه گازمتصل مي شوند. شهبازي تصريح کرد: پيمان سپاري وعمليات اجرايي گازرساني به بيش از 600 روستا نيز امسال آغاز خواهد شد. به گفته وي، دربخش شهري نيزبيش از99درصد جمعيت شهري استان ازگازطبيعي بهره مند هستندوگازرساني به پنج شهرکوچک و کم جمعيت باقي مانده نيز در مراحل اجرا و پيمان سپاري قرار دارد.
الزام پتروشيمي ها و پالايشگاه ها به رعايت استاندارد ملي
مديرکل دفتر پايش فراگير سازمان حفاظت محيط زيست گفت: صنايعي از جمله سيمان، پتروشيمي ها، پالايشگاه ها و عمدتا صنايع بزرگ مقياس، از مهم ترين واحدهاي مشمول پايش آنلاين آلاينده هاي خروجي و ملزم به رعايت استاندارد ملي هستند.
شينا انصاري گفت: سازمان حفاظت محيط زيست با همکاري سازمان ملي استاندارد، چارچوب مدوني را براي نصب سامانه پايش آنلاين در خروجي دودکش ها و فاضلاب صنايع تعيين و تصويب کرده است که تاکنون در کشور در اين باره استاندارد ملي نداشته ايم.
وي افزود: مطابق تبصره 3 ماده 11 قانون هواي پاک، صدور پروانه بهره برداري در صنايعي که مشمول ارزيابي اثرات توسعه هستند، اعم از در حال فعاليت يا جديد، مشروط به نصب و راه اندازي پايش آنلاين شده است، بنابراين، وضع استاندارد ملي که در اين باره ضرورت بود، پس از حدود دوسال بررسي کارشناسي تصويب شد.
مديرکل دفتر پايش فراگير سازمان حفاظت محيط زيست تصريح کرد: در ماده 16 قانون هواي پاک نيز در خصوص نظارت و بازرسي ماموران سازمان حفاظت محيط زيست و همکاري نکردن صنايع درهنگام نمونه برداري و تعيين ميزان آلودگي، همچنين تخلفات آزمايشگاه هاي معتمد جرايمي مطابق ماده 19 قانون مجازات اسلامي در نظر گرفته شده است که در صورت ارائه گزارش خلاف واقع از جانب صنايع يا آزمايشگاه ها و از طريق سازمان حفاظت محيط زيست و همچنين اعلام به مراجع قضايي پيگيري و اعمال مي شود.
آغاز فاز دوم پروژه آموزش نيروي بومي
رئيس آموزش و تجهيز نيروي انساني شرکت ملي گاز ايران از آغاز فاز دوم پروژه آموزش و تربيت هزار نيروي بومي مورد نياز صنعت گاز در استان سيستان و بلوچستان خبرداد.
اسحاق فرشيدي با بيان اين که واحد آموزش و تجهيز نيروي انساني شرکت ملي گازپروژه اي با عنوان «آموزش وتربيت 1000نفر نيروي بومي مورد نياز صنعت گاز در استان سيستان و بلوچستان» تعريف کرده است: افزود: اين طرح با همکاري جهاد دانشگاهي استان سيستان و بلوچستان آبان ماه سال 95 کليد خورده است. به گفته وي، اين پروژه در قالب اجراي مسئوليت هاي اجتماعي شرکت ملي گاز تعريف شده و انتقال ايمن و پايدار گاز در استان سيستان و بلوچستان، ذي نفع کردن مردم بومي منطقه وايجاد منافع مشترک در بهره برداري از تاسيسات صنعت گاز، از جمله اهداف آن است. رئيس آموزش و تجهيز نيروي انساني شرکت ملي گازايران تصريح کرد: حفظ وصيانت از تاسيسات شرکت ملي گاز، ايجاد زمينه هاي لازم براي اشتغال پايدار، تربيت افراد بومي به منظور احراز مشاغل فني و غيرفني و محروميت زدايي ازاستان سيستان و بلوچستان، ديگراهداف پيش بيني شده در طرح آموزش هزار نفر نيروي انساني بومي است. وي با بيان اين که پروژه آموزش نيرو به دو مرحله تقسيم شده است، افزود: مرحله نخست 530 نفردرقالب 12 گروه شغلي در دي ماه پارسال آموزش هاي لازم را فراگرفته اند و با طراحي هفت گروه شغلي جديد، آموزش هاي فاز دوم نيز براي 470 نفر باقي مانده آغاز شده است. فرشيدي يکي ازنقاط قوت اين پروژه را به کارگيري افراد توانمند آموزش ديده در پيمانکاري هاي پروژه هاي گازرساني، امدادگران گاز، امور مشترکان و کنتورخوان برشمرد. وي احداث کارخانه علمک سازي از سوي گروه کارآفرينان پروژه در شهر زاهدان را يکي ديگر ازمزيت هاي اين آموزش برشمرد.
ساخت اجکتورهاي واحد گوگردسازي پالايشگاه نهم
عمليات ساخت اجکتورهاي واحد گوگردسازي پالايشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبي با هدف جلوگيري از انتشار گازهاي اسيدي و خوردگي در تاسيسات پايان يافت. رئيس کارگاه مرکزي پالايشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبي با بيان اين که اجکتورهاي واحدگوگردسازي پالايشگاه نهم به دليل خوردگي شديد مدتي در فرايند قرارنداشت، افزود:اين واحد به همت متخصصان و کارکنان پر تلاش کارگاه مرکزي پالايشگاه نهم بازسازي شده است. سيد پيام سجادي گفت: واحد مزبور با انجام فرايند مهندسي معکوس روي مدل تخريب شده وآناليزمتريال، اسناد فني اجکتورهاي واحد گوگردسازي پالايشگاه توليد و راهبري کارگاه مرکزي ومتخصصان بخش هاي جوشکاري و تراشکاري با تکيه براستانداردهاي لازم آزمايش شده است.
وي گفت:ساخت اين تجهيز درداخل پالايشگاه، علاوه برخودکفايي و کسب دانش فني آن، به صرفه اقتصادي يک ميليارد ريالي منجر شده است.
به گفته وي، انجام اين مهم از لحاظ فرايندي، مانع انتشار گازهاي اسيدي و خوردگي تاسيسات درپالايشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبي خواهد شد.
موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ميزبان كميته ملي حافظه جهاني بود
معرفی جایگاه واقعی صنعت 110 ساله
جلسه كميته ملي حافظه جهاني، شاخه اي از كميسيون ملي يونسكو، به ميزباني مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در مركز اسناد، واقع در پژوهشگاه قديمي ري برگزار شد. كميته ملي حافظه جهاني، به عنوان شاخه اي از كميسيون ملي يونسكو كه در سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران مستقر است، هر ماه با حضور صاحب نظران و خبرگان كشوري در حوزه اسناد كه اعضاي اين كميته به شمار مي روند، در كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران برگزار مي شود. اين بار، اين كميته به دعوت از مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و به منظور آشنايي اعضاي اين كميته با ميراث مكتوب صنعت نفت و با هدف بازديد از فعاليت هاي صورت گرفته در امر شناسايي، ثبت و حفظ آثار و بسترسازي براي تعامل و همكاري هاي دوجانبه، در مركز اسناد صنعت نفت تشكيل جلسه داد.
حبيب اله بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت؛ اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت؛ فرهاد نظري، مديركل دفتر ثبت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و دبير علمي كميته ملي حافظه جهاني، با ايراد سخناني به تشريح اهداف، برنامه ها و اقدام هاي انجام شده پرداختند.
معاون وزير در امور مهندسي، پژوهش و فناوري، هدف از برگزاري جلسه كميته ملي حافظه جهاني در مركز اسناد را آشنايي اعضا با فعاليت هاي موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت عنوان و تصريح كرد: كشور ما، ايران با قدمت طولاني و تحولات صورت گرفته در آن، دربردارنده آثار ثبتي ملي بي شماري در جهان است. از كميته ملي حافظه جهاني، به عنوان نماينده كشور بايد تشكر كرد كه مسئوليت شناسايي، حفظ و انعكاس اين آثار را در جهان به عهده گرفته و همپاي يونسكو، آن را راهبري مي كند.
حبيب الله بيطرف بر همكاري سازنده و مستمر همه سازمان ها با اين دستگاه براي ثبت آثار تاريخي، كه نمايانگر هويت ملي ايران است، تاكيد كرد و افزود: در وزارت نفت، طرح راه اندازي موزه هاي صنعت نفت در اواخر سال 1392 با صدور مجوزي از سوي وزيرنفت، بيژن زنگنه آغاز شد. صنعت نفت با استناد به پيشينه تاريخي آن، از صنايع قديمي اثرگذار در توسعه كشور به شمار مي رود و منشا رويدادهاي اثرگذار در ابعاد منطقه اي، ملي و جهاني بوده و در گسترش علوم و فناوري در كشور نقش زيربنايي داشته است. به طور نمونه، چوب زماني به عنوان سوخت مصرفي، از عناصر توليد انرژي بود كه در زندگي مردم كاربرد فراوان داشت. پس از جايگزيني آن با نفت سفيد، در حوزه توليد انرژي و ايجاد صنايع گوناگون، تحولات شگرفي روي داد. وي در ادامه بر همكاري دو سويه ميان اين صنعت و كميته ملي جهاني حافظه تاكيد كرد و افزود: اين صنعت، بخشي از تمدن اين ملت است كه بايد سوابق آن ثبت و نگهداري شود. اميدواريم اين وظيفه خطير با همراهي و راهنمايي اعضاي كميته ملي حافظه جهاني به نحوي شايسته به انجام برسد.
وي در پايان با اشاره به گستره دامنه آثار تاريخي صنعت نفت در سطح كشور، توجه به مقوله شناسايي، گردآوري، مستندنگاري و نگهداري آن ها را از اهداف مهم مسئولان اين صنعت خواند و گفت: ما در اين حوزه مديون مهندس زنگنه، وزير نفت هستيم كه علاوه بر توجه جدي به برنامه هاي توليدي، فناوري، توسعه و پژوهش، منابع انساني، موضوع حفظ آثار و دستاوردهاي 110 ساله اين صنعت را از اولويت هاي ساختاري اين مجموعه قرار داده و خوشحاليم كه با انرژي و انگيزه آقاي نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، نه تنها زمينه براي دستيابي به اين مهم فراهم شده؛ بلكه تا كنون آثار منحصربه فرد و ارزشمندي جمع آوري و ثبت ملي شده اند.
فرهاد نظري، مديركل دفتر ثبت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و دبير علمي كميته ملي حافظه جهاني از ديگر سخنرانان اين جلسه، درباره دلايل تشكيل اين كميته و اهداف آن گفت: كميته ملي حافظه جهاني به منظور اجراي اهداف حافظه جهاني در سال 1992 در يونسكو شكل گرفت. هدف از شكل گيري اين نهاد، تسهيل دسترسي، حفاظت و به اشتراك گذاشتن ميراث مستند و فكري بشر است. از مهم ترين علل شكل گيري اين كميته، آسيب پذير بودن ميراث مستند همچون كتاب هاي خطي، اسناد، نقشه ها و... ميراث ديداري و شنيداري نظير فيلم، عكس، صوت، نگاتيو و... بود.
دبير علمي كميته ملي حافظه جهاني از نام گذاري روزي به عنوان روز ميراث ديداري و شنيداري در جهان خبر داد و گفت: اهميت حفظ ميراث مستند و اثرگذاري آن در زندگي بشر از ابتدا تا كنون، يونسكو را بر آن داشت تا 27 اكتبر هر سال را به عنوان روز ميراث ديداري و شنيداري نام گذاري کند. وي افزود: يونسكو با تدوين اين برنامه و تشكيل كميته ملي حافظه جهاني تلاش كرد تا مردم جهان ميراث شان را در سطح ملي، منطقه اي و جهاني شناسايي، معرفي، ثبت و حراست كنند كه ايران هم در اين ميان مستثنا نبوده است.
نظري در ادامه از شكل گيري اين كميته در كشور سخن به ميان آورد و عنوان كرد: كميته ملي حافظه جهاني در ايران از نمايندگان صاحب نظر و خبره در حوزه حفاظت، مرمت، نگهداري و مستندسازي ميراث كشور در دستگاه هاي مختلف همچون سازمان ميراث فرهنگي، صدا و سيما، كتابخانه ملي و كميسيون ملي يونسكو تشكيل شده است. نقش اين كميته، سياست گذاري و راهبري و مديريت آن به عهده كتابخانه ملي است.
وي ثبت 10 اثر ايراني در فهرست حافظه جهاني، 5 اثر در منطقه و بيش از 50 اثر در سطح ملي را دستاورد اين كميته عنوان و اظهارکرد: 10 اثر ثبت شده در فهرست حافظه جهاني، همگي كتاب و نقشه هستند و اميدواريم به اين فهرست، مستندات ديداري و شنيداري هم افزوده شود. تمامي اين مستندات بر اساس معياري مشخص ارزيابي، اولويت بندي و انتخاب و پس از تصويب در قالب پرونده به كميته ارسال و ثبت مي شوند؛ ولي مالكيت آن ها با دارنده اثر، يعني ايران است.
مديركل دفتر ثبت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در پايان، از ميراث صنعت نفت به عنوان ميراث منحصربه فرد و ارزشمند ياد و تاكيد كرد: مصاديق ميراث مستند صنعت نفت بي شك، بسيار ارزشمند و گرانقدر است، مثل اسناد مربوط به كشف و استخراج نفت در ايران، تاسيس پالايشگاه و اسناد مربوط به ملي شدن صنعت نفت كه منحصربه فرد بوده و ارزش جهاني دارند. ميراث صنعت نفت، بخشي از ميراث معاصر ماست و سرنوشت معاصر ايران از نفت جدا نيست. با بازديد از مركز اسناد صنعت نفت، با اسناد بي بديلي مواجه شديم كه بر اين مهم صحه مي گذارند. خوشحاليم كه در صنعت نفت، مجموعه اي با عنوان موزه ها و مركز اسناد شكل گرفته است. آشنايي و آگاهي ما از مستندات اين صنعت و ارائه استانداردها، ضوابط و دستورعمل ها از سوي كميته مي تواند مقدمه اي باشد براي شناسايي ميراث مستند نفت و ثبت ملي، منطقه اي و جهاني آن ها.
اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و ميزبان برگزاري اين جلسه، ضمن اظهار خرسندي از برگزاري اين كميته در محل مركز اسناد، به تشريح دستاوردها و برنامه هاي آتي اين مجموعه پرداخت و گفت: طرح موزه هاي صنعت نفت، با هدف معرفي جايگاه تاريخي و واقعي صنعت 110 ساله نفت ايران، به عنوان يکي از پرافتخارترين صنايع، 29 دي سال 1392، کار خود را آغاز کرد.
در فاز اول مقرر شد در سه شهر مسجدسليمان، آبادان و تهران موزه ايجاد شود؛ اما با توجه به پيشينه صنعت نفت در ديگر مناطق کشور و تحولات صورت گرفته در پي آن، احداث موزه هاي نفت در غرب کشور (كرمانشاه)، کرمان، مشهد، اهواز و... در دستور كار قرار گرفت. انتخاب مشاور و مطالعات ميداني در حوزه هاي مختلف اجتماعي، فرهنگي، سياسي، اقتصادي، بويژه صنعت نفت در شهرهاي مسجدسليمان، آبادان و تهران نخستين اقدام اين مجموعه در آغاز كار بود.
وي با اشاره به محدوديت امكانات و تعيين اولويت ها در گام نخست افزود: با توجه به اين كه ايجاد موزه در همه مكان هايي كه مناسب اين كار تشخيص داده شده بودند، ممكن نبود، تصميم گرفتيم در نقاط تعيين شده، موزه ايجاد كنيم و ساير نقاط حفظ و مرمت شوند تا از تخريب و نابودي بيشتر جلوگيري شود.
مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در معرفي مركز اسناد و اقدام ها و دستاوردهاي آن گفت: مركز اسناد صنعت نفت با جديت و پشتكار، در پي شناسايي، گردآوري، طبقه بندي، ساماندهي، بازيابي، آسيب شناسي، ترميم، حفاظت و حراست اسناد صنعت نفت است. اين اسناد پس از طي ا ين مراحل براي بهره برداري از سوي نويسندگان، پژوهشگران و علاقه مندان آماده مي شود. در حال حاضر 25 ميليون برگ سند با موضوعات مختلف تاريخي، اجتماعي، اقتصادي، سياسي وجغرافيايي در انواع پرونده هاي پرسنلي، نقشه هاي جغرافيايي، مخابراتي، تاسيساتي، گزارش هاي اداري، عكس، اسلايد، نگاتيو، فيلم و... از بايگاني ها ، انبارها و سلويج هاي صنعت نفت در سراسر كشور شناسايي و گردآوري شده اند. در ميان اسناد گردآوري شده، اسناد منحصربه فرد و ارزشمندي وجود دارد كه اميدواريم از سوي اعضاي كميته ملي حافظه جهاني، ارزيابي و زمينه هاي لازم براي ثبت جهاني آن ها فراهم شود.
مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت به ديگر اقدام مهم اين مجموعه، يعني شناسايي بناها و تاسيسات تاريخي و قديمي صنعت نفت و تلاش براي ثبت ملي آن ها در سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع اشاره و تصريح كرد: پيش از اين در دهه 80 شمسي 93 موقعيت نفتي به كوشش سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به ثبت ملي رسيد و پس از شكل گيري اين مديريت 11 موقعيت ديگر از جمله جايگاه پمپ بنزين ايران، آموزشگاه فني و حرفه اي، نيروگاه شماره يك، اسكله هاي نفتي يک تا 11، تلمبه خانه دارخوين، تاسيسات نفتي و كارخانه تقطير بي بيان به اين فهرست اضافه شدند و حدود 20 اثر قديمي و تاريخي ديگر اين صنعت، شناسايي شده و در حال انجام مراحل ثبت هستند.
براي نمايش در موزه نفت غرب كشور توربين چاه نفت شهر به كرمانشاه منتقل شد
توربين يكي از چاه هاي نفت شهر با قدمتي 90 ساله، براي نمايش در موزه نفت غرب كشور به كرمانشاه منتقل شد.قطعات اين توربين قديمي كه مدت ها بود بلااستفاده مانده و در معرض تخريب قرار داشت، پس از مرمت، براي انتقال به موزه غرب كشور بارگيري شد.ناظر و مجري موزه نفت غرب كشور، ضمن اعلام اين خبر افزود: توربين قديمي ميدان نفت شهر از جمله مواردي است كه در محوطه فضاي باز موزه نفت كرمانشاه به نمايش درخواهد آمد.به گفته علي ملكي، موزه نفت غرب كشور كه در محل كارخانه قديمي حلب سازي و حلب پركني پالايشگاه كرمانشاه برپا مي شود، شامل دو بخش بيروني (فضاي باز) و بخش داخلي است كه اولي به نمايش تجهيزات و لوازم سنگين اختصاص دارد و در بخش دوم، دستگاه ها و تجهيزات كارخانه حلب سازي به نمايش درمي آيد.به گفته وي، در حال حاضر ديواركشي محوطه موزه نفت غرب كشور پايان يافته و طراحي و آماده سازي محوطه آن در دست انجام است. گفتني است، کارخانه حلب سازي و حلب پرکني کرمانشاه که از قدمتي يک صد ساله برخوردار است، طي چند دهه، نقش مهمي در توزيع فراورده هاي نفتي در سراسر کشور به عهده داشته است.
از سوي پيشكسوت 95 ساله به موزه نفت اهدا شد: نمونه نفت خام درياي شمال
علي محمد نقشينه، پيشكسوت نفتي و از كارمندان قديمي واحد برق شركت نفت مسجد سليمان، هدايايي را به موزه هاي نفت اهدا كرد.نمونه اي از گوگرد جدا شده از نفت كه تاريخ دسامبر 1969 (آذر 1348) روي آن نقش شده، تنديسي كه نمونه نفت خام درياي شمال روي آن قرار دارد، تقويم چوبي متعلق به شركت نفت و ابزارهايي از واحد برق شركت نفت مسجد سليمان، از جمله هداياي علي محمد نقشينه به موزه هاي نفت است.نقشينه، متولد 1302 است. او مدرك مهندسي برق خود را از انستيتوي تكنولوژي هندوستان (IIT) دريافت كرده، در سال 1323 به استخدام شركت نفت انگليس و ايران درآمده و از مسجد سليمان كار خود را آغاز کرده است.وي كه در سال 1354 در صنعت نفت بازنشسته شده است، خاطرات خوبي از ملي شدن صنعت نفت و تلاش هاي شبانه روزي مهندسان جوان ايراني براي تداوم فعاليت پس از رفتن كارشناسان خارجي از اين صنعت دارد.
پتروشیمی فرزند 50 ساله صنعت نفت
فرشيد خداداديان فعاليت هاي صنعت نفت در طول 100سال گذشته تنها به بهره برداري از منابع نفتي محدود نماند و در عرصه هاي ديگر همچون پتروشيمي و گاز نيز فعاليت هاي گسترده اي انجام شد تا آنجا که امروز ايران به عنوان يکي از کشورهاي صاحب نام منطقه در زمينه پتروشيمي و گاز محسوب مي شود. پتروشيمي، صنعتي جوان تر از نفت است. اين صنعت، بعد از پايان جنگ جهاني دوم پيشرفت خود را آغاز کرد و به تدريج در نقاط مختلف جهان گسترش يافت. از آنجا که نفت و گاز خوراک اصلي و ماده اوليه صنعت پتروشيمي است، گسترش آن نيز منوط به پيشرفت صنعت نفت است و در ايران نيز پس از تثبيت نسبي صنعت نفت بود که پتروشيمي متولد شد.
تاسيس بنگاه کود شيميايي در شيراز به سال 1337 را مي توان نخستين حرکت جدي در راه توليد پتروشيمي ايران دانست. به دنبال اين حرکت، در سال 1340 کارخانه کوچکي براي توليد فراورده هاي پتروشيمي در شيراز احداث شد و زير نظر وزارت اقتصاد، فعاليت خود را آغاز کرد. در کنار اين اقدام، سازمان برنامه وقت کشور نيز فکر ايجاد صنعت پتروشيمي را دنبال کرد و در سال 1341 با انستيتوي نفت فرانسه وارد مذاکره شد و يک سال بعد، قراردادي را با آن موسسه براي انجام مطالعات مربوط به طرح هاي پتروشيمي منعقد کرد. به اين ترتيب پتروشيمي به سرعت به موضوع روز کشور تبديل شد و بخش ها و سازمان هاي مختلف هر کدام به نوعي سعي در مشارکت در اين صنعت جديد داشتند.
در سال 1342 دولت وقت ايران تصميم گرفت فعاليت هاي مربوط به ايجاد صنعت پتروشيمي را در يک واحد معين متمرکز و از فعاليت هاي موازي دستگاه هاي مختلف جلوگيري کند. به اين منظور هيات وزيران در آذرماه 1342 تشکيل شوراي عالي صنايع پتروشيمي را اعلام و اين شورا با عضويت وزير اقتصاد، مديرعامل شرکت ملي نفت و مديرعامل سازمان برنامه کار خود را آغاز کرد و سرانجام طفل نوپاي پتروشيمي از شر قيم هاي متعدد رهايي يافت!
تشکيل اين شورا، امکان فعاليت انستيتوي نفت فرانسه را در عرصه پتروشيمي ايران منتفي کرد. ضمن اينکه سازمان برنامه نيز اقداماتي را که در زمينه تشکيل شرکت سهامي کود شيميايي ايران با مشارکت يک شرکت خارجي و جمعي از سرمايه گذاران بخش خصوصي داخلي انجام داده بود، به شوراي عالي صنايع پتروشيمي واگذار کرد.
با وجود اينکه بخش هاي مختلفي در شوراي عالي صنايع پتروشيمي شرکت داده شده بودند، واضح بود تنها موسسه اي که صلاحيت ايجاد و توسعه پتروشيمي را دارد، شرکت ملي نفت است.
بر همين اساس، درمرداد سال 1343 قانوني به تصويب مجلسين شوراي ملي و سنا رسيد که به موجب آن کليه فعاليت هاي مربوط به پتروشيمي تحت اداره شرکت ملي نفت قرار گرفت و به اين شرکت اجازه داده شد که يک شرکت فرعي به نام شرکت ملي صنايع پتروشيمي تاسيس کند.
اين امر به معني سپردن پتروشيمي جوان به خانواده اصلي اش بود. نهايتا در دي سال 1343 شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران با سرمايه هشت هزار و 300 ميليون ريال که کلا متعلق به شرکت ملي نفت ايران و غيرقابل انتقال بود، تاسيس شد و مطالعات لازم را براي اجراي عمليات پتروشيمي آغاز کرد.
در تير سال 1344 قانون توسعه صنايع پتروشيمي که طرح آن از طرف شرکت پتروشيمي تهيه شده بود، به تصويب مجلسين رسيد و طبق آن به شرکت ملي صنايع پتروشيمي اجازه داده شد مستقيما با موسسات و شرکت هاي ايراني و خارجي براي توليد محصولات پتروشيمي وارد مذاکره شود.
اساسنامه شرکت در مرداد سال 1345 از طرف هيات وزيران تصويب و ضمن تعريف موضوع شرکت، تصريح شد که فعاليت در کليه رشته هاي صنعت پتروشيمي و صنايع وابسته به آن و همچنين تهيه و توليد، به عمل آوردن و ساختن انواع مواد و فراورده هاي پتروشيمي و مواد شيميايي ديگر که از نفت و مشتقات نفتي، گازهاي طبيعي، هيدروکربورها و ساير مواد خام اعم از آلي و معدني به دست مي آيد، پيگيري شود. شرکت ملي صنايع پتروشيمي پس از آغاز فعاليت، اقدام هايي را که قبلا درباره صنعت پتروشيمي از طرف واحدهاي مختلف به عمل آمده بود، مورد بررسي قرار داد و به اين نتيجه رسيد که دخالت دادن انستيتوي نفت فرانسه و ابقاي مشارکتي که سازمان برنامه ايجاد کرده بود، چنانکه بايد، متضمن منافع کشور نخواهد بود.
قانون بودجه اصلاحي سال 1343، ضمن انتقال کليه فعاليت هاي صنايع پتروشيمي به شرکت ملي نفت ايران، اداره بنگاه کود شيميايي را که چنان که گفته شد در سال 1337 به صورت وابسته به وزارت اقتصاد به وجود آمده بود، به شرکت ملي نفت واگذار کرد و از آن طريق بنگاه مذکور به شرکت ملي صنايع پتروشيمي تحويل داده شد. شرکت پتروشيمي اين بنگاه را به صورت يک شرکت فرعي درآورد و در سال 1344 آن را به نام شرکت «کود شيميايي ايران» به ثبت رساند.
توليدات کارخانه هاي اين شرکت که در مرودشت شيراز قرار داشتند، عبارت بود از: اوره نيترات آمونيوم، کربنات و بيکربنات سديم، اسيد سيتريک و کودهاي مخلوط. در سال 1344، شرکت پتروشيمي با شرکت آمريکايي آلايد کميکال وارد مذاکره شد و در آذرماه آن سال، قراردادي داير بر مشارکت بر اساس 50-50 با شرکت مزبور منعقد کرد. موضوع اين قرارداد عبارت از تاسيس يک مجتمع پتروشيمي در بندر امام خميني (شاهپور) بود و به اين ترتيب شرکت شيميايي رازي (شاهپور) با سرمايه اوليه 100ميليون دلار تاسيس و عمليات احداث واحدهاي آن آغاز شد. موادي که اين مجتمع به مقادير عمده توليد مي کند، عبارتند از: گوگرد، آمونياک، اوره، فسفات آمونيوم، اسيد فسفريک و ...
طرح ديگري که از ابتدا مورد توجه شرکت پتروشيمي قرار گرفت، طرح تامين يک مجتمع پتروشيمي در مجاورت پالايشگاه آبادان براي توليد مواد پلاستيک و پاک کننده (دترجنت) بود. به اين منظور در سال 1345 قرارداد مشارکت با شرکت بي اف گودريچ منعقد و به دنبال آن، شرکت سهامي پتروشيمي آبادان تشکيل شد.
يک سال قبل از آن و در آذر سال 1344 شرکت پتروشيمي قراردادي براي تاسيس يک کارخانه پتروشيمي در جزيره خارک با شرکت «آموکواينترنشنال» شرکت فرعي «استاندارد اينديانا» منعقد کرده بود. در سال 1345 شرکت شيميايي خارک نيز همزمان با شرکت سهامي پتروشيمي آبادان تاسيس شد.
پس از آن نيز تا سال 1365 طرح هاي مختلف پتروشيمي از جمله پتروشيمي ايران – ژاپن (امام خميني) پتروشيمي ايران نيپتون (فارابي)، کربن اهواز، پازارگاد و طرح هاي توسعه صنايع پتروشيمي شيراز به انجام رسيد که مي توان اين دوران را دوران گسترش اوليه پتروشيمي در ايران نام نهاد. انقلاب اسلامي و معلق ماندن طرح هاي توسعه پتروشيمي در مناطق مختلف و پس از آن جنگ تحميلي البته تاثير زيادي بر رکود پتروشيمي، بخصوص در سال هاي جنگ تحميلي داشت؛ اما با پايان جنگ و شروع بازسازي مجتمع هاي آسيب ديده و راه اندازي و بهره برداري از طرح هاي مهم پتروشيمي در اصفهان، اراک، تبريز، اروميه، خراسان و همچنين تکميل بندر امام، باعث شد توليد محصولات پتروشيمي طي 30 سال گذشته از کمتر از يک ميليون تن، به بيش از 20 ميليون تن در سال برسد.
توسعه صادرات، خصوصي سازي و سوددهي مهم ترين نتايج توسعه پتروشيمي بود و برنامه ريزي هاي نوين نيز باعث شده ايران در حال حاضر، عنوان دومين توليدکننده و صادرکننده فراورده هاي پتروشيمي را در خاورميانه دارا باشد.
اگر صنعت نفت پير 100ساله ايران است، پتروشيمي فرزند 50 ساله اوست که امروزه شبکه خود را در مناطق مختلف اين سرزمين گسترده است.
شرکت هاي توليدي تابعه شرکت ملي صنايع پتروشيمي در حال حاضر عبارتند از: شرکت هاي پتروشيمي اراک، اصفهان، اميرکبير، بندرامام خميني، تبريز، خارک، خراسان، خوارزمي بندرامام، رازي، شيراز، پتروشيمي آبادان، پتروشيمي کربن ايران، شرکت بسپاران بندر امام، شرکت فراورش بندر امام، شرکت آب نيرو بندرامام، شرکت کيميا بندرامام، پتروشيمي اروميه، پتروشيمي فارابي و پتروشيمي رجال. همچنين اين شرکت، طرح هاي متعددي را براي گسترش بيشتر صنعت پتروشيمي در دست اجرا دارد که عبارتند از: طرح هاي برزويه، تندگويان، جم، خوزستان، فجر، فن آوران، قايد بصير، کارون، کرمانشاه، مارون، مبين، هگمتانه، پارس، مهاباد، غدير، شهيد رسولي و طرح هاي درد ست مطالعه ديگر.
تلاش و زحمت کارکنان پتروشيمي در طول 50 سال گذشته، باعث شده تا امروز ايران آمادگي صدور فناوري پتروشيمي به کشورهاي همجوار را نيز داشته باشد و به قطبي بزرگ در اين صنعت تبديل شود.
روايتي ازتشکيل اوپک
تشکيل سازمان اوپک، يکي از مهم ترين رخدادهاي يکصدسال اخير در زمينه تجارت جهاني نفت محسوب مي شود. بعد از جنگ دوم جهاني بود که افزايش بهاي مصنوعات و کالاهاي صادراتي کشورهاي صنعتي و پيشرفته از يک سو و کاهش تدريجي بهاي مواد خام صادراتي کشورهاي در حال توسعه و فقير از سوي ديگر، موجب شد کشورهاي گروه دوم براي حفظ منافع خود به خردجمعي متوسل شوند.
از بين کشورهاي در حال توسعه، کشورهاي عمده صادرکننده نفت از مدت ها پيش به دنبال اتخاذ روشي براي همکاري و همفکري در زمينه نفت بودند. ونزوئلا در آمريکاي لاتين، مدت ها بود چنين سودايي در سر داشت و از سال 1949 ميلادي (1328 خورشيدي) به منظور تبادل نظر تعيين خط مشي واحد بين کشورهاي مهم صادرکننده نفت با دولت هاي وقت در ايران، عراق، کويت و عربستان تماس هايي برقرار کرده بود.شايد اگر آن سال مذاکرات بين ايران و ساير کشورهاي ياد شده به نتيجه قطعي مي رسيد، ملي شدن نفت در ايران فرجامي بهتر مي يافت، اما تقدير اين بود که ايران يک تنه به جنگ شرکت هاي نفتي و دول استعماري برود و در نبردي نابرابر شکست بخورد تا دنيا به وجود سازماني مقتدر براي دفاع از کشورهاي صاحب نفت در برابر شرکت هاي بهره بر پي ببرد! در اين ميان فقط به يک شوک بزرگ نياز بود که آن را هم، تقليل ناگهاني درآمد کشورهاي صاحب نفت به آنان وارد کرد.در فوريه سال 1959 ميلادي (1338 خورشيدي) بهاي نفت در جهان کاهش چشمگيري يافت که اين امر نگراني کشورهاي صاحب نفت، از جمله ايران را در پي داشت، اما هنگامي که در ماه اوت سال 1960 ميلادي 1339 خورشيدي اقدام يک طرفه کاهش قيمت نفت از جانب شرکت هاي نفتي روي داد، ونزوئلا، ايران، عراق، عربستان و کويت مصمم شدند براي مواجهه با اين بحران و بهبود شرايط، پاي ميز مذاکره بنشينند.نتيجه اين شد که در سپتامبر همان سال (1960 ميلادي) طي نشستي در بغداد راه هاي مقابله با شرکت هاي نفتي، مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
صبح روز 10 سپتامبر 1960 ميلادي برابر با 19 شهريور 1339 خورشيدي هيات نمايندگي ايران به رياست فواد روحاني و عضويت منوچهر فرمانفرماييان، ابوالفضل قطب سجادي و فتح اله نفيسي با نمايندگان عراق، عربستان سعودي، کويت و ونزوئلا و با حضور مدير امور نفت اتحاديه عرب (به عنوان ناظر) در تالار شهرداري بغداد گرد هم آمدند و مذاکرات خود را در خصوص تشکيل يک سازمان بين المللي براي نفت آغاز کردند.
آنها بيش از هر چيز به راهکاري براي درج در اساسنامه سازمان تشکيل شده مي انديشيدند که شرکت هاي نفتي را ملزم به رعايت حقوق کشورها کند. پس از تدوين اين اساسنامه و تاييد آن از سوي نمايندگان حاضر در اجلاس بود که سازماني تازه با نام اقتصادي اوپک opec(سازمان کشورهاي صادرکننده نفت) چند ماه بعد دومين کنفرانس کشورهاي عضو و موسس اوپک در کاراکاس ونزوئلا تشکيل شد.هيات نمايندگي ايران را، اين بار فواد روحاني، فتح اله نفيسي، عطاءاله اتحاديه، فرخ نجم آبادي و اميرحسين جهانبگلو تشکيل مي دادند و در جريان همين کنفرانس بود که با پيشنهاد ونزوئلا و موافقت ساير اعضا، فواد روحاني رئيس هيات ايراني براي مدت دو سال به سمت رئيس هيات مديره و نخستين دبير کل اوپک انتخاب و مقرر شد مقر اوپک در ژنو نيز ايجاد و افتتاح شود. دبيرخانه اوپک از آوريل 1961 ميلادي (ارديبهشت 1340 خورشيدي) در ژنو تشکيل شد و اين سازمان به طور رسمي فعاليت خود را در زمينه احقاق حقوق کشورهاي عضو آغاز کرد.
به فاصله کوتاهي کشورهاي قطر، اندونزي، ليبي و شيخ نشين ابوظبي نيز به اوپک پيوستند تا اين سازمان اهرم هاي بيشتري براي اعمال مصوبات خود در بازارهاي جهاني نفت در اختيار داشته باشد. شرکت ها و کارتل هاي نفتي و همچنين قدرت هاي جهاني که از تشکيل اوپک ناخرسند بودند، به روش هاي مختلف سعي در ناکارآمد کردن اين سازمان داشتند، اما تصويب قطعنامه سازمان ملل در 1962 ميلادي مبني بر به رسميت شناختن حاکميت دائمي کشورها بر منابع ثروت شان، اقدامات آنان را خنثي کرد.
در تصويب اين قطعنامه نيز تجربه ايران در مسئله نفت بسيار دخيل بود. پس از تشکيل اوپک شرکت هاي نفتي، از جمله شرکت هاي عضو کنسرسيوم نفت ايران که خود را با سد محکم سازمان اوپک و همچنين قطعنامه سازمان ملل روبه رو مي ديدند، ملزم به رعايت بيش از پيش شرايط کشورهاي صاحب نفت شدند.
دو سدي که تجربه تاريخي و تحولات صنعت نفت در ايران از مهم ترين دلايل شکل گيري آنها بود.
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
امام صادق(ع) درباره رسول اکرم(ص) مي فرمايد: آن حضرت درجلسه اي که با افرادي مواجه بودند، نگاه هاي خودشان را بين افراد حاضر، بين اصحابشان بالسويه تقسيم مي کردند. واقعاً چه اهتمامي به مساوات و عدالت انسان دراين بزرگوار مشاهده مي کند. به همه بالسويه نگاه کردن، کار سختي است. حضرت فرمود: رسول گرامي(ص) هرگز پايشان را در مقابل اصحابشان درازنکردند. شما ملاحظه کنيد آن زمان با آن عادات عرب جاهلي آن دوره، بعضي اوقات عرب بدوي مي آمد، خدمت حضرت، پايش را دراز مي کرد در دامن حضرت چون مستحب شده بود که ناخن ها را بگيرند، مي گفت: يا رسول الله! ناخن هاي پاي من را بگير! در يک چنين فضايي، اين بزرگوار اين طور رفتار مي کردند، برابر اصحاب خودشان هرگز پاهايشان را درازنمي کردند، وقتي کسي باآن بزرگوار مصافحه مي کرد، دست مي داد، حضرت دستشان را ازدست او جدا نمي کردند تا او جدا بکند. تا او دست حضرت را رها نمي کرد، حضرت دستشان راکنار نمي کشيدند. اصحاب پيغمبر، اول ملتفت نبودند، همين طور دست حضرت را نگه مي داشتند. مدتي دستان بزرگوار در دستشان بود، خسته مي شدند. بعد که فهميدند حضرت به جداکردن دست ابتدا نمي کند، «مالَ بيده»، بعد از لحظه اي، دستشان را مي کشيدند که حضرت به زحمت نيفتند. اينها اخلاقياتي است از رسول خدا (ص) که اُسوه است.
سخن نيک
انسان ها با دو چشم و يک زبان به دنيا مي آيند تا دو برابر آنچه مي گويند، ببينند، اما از طرز سلوک شان اين طور استنباط مي شود که با دو زبان و يک چشم تولد يافته اند، زيرا همان افرادي که کمتر ديده اند، بيشتر حرف مي زنند و آنهايي که هيچ نديده اند، درباره همه چيز اظهار نظر مي کنند.
معرفي کتاب و نرم افزار
کتاب «زندگاني چهارده معصوم عليهم السلام» اثر آيت الله حسين مظاهري به زبان فارسي به صورت نرم افزار اندرويدي از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
ويژگىهاى نوجوانان
انسان پس از طىكردن دوران كودكى، وارد عالم جديد و پرجنب و جوش و با طراوت نوجوانى مى شود. دورانى كه با تغييرات، دگرگونىها، رفتارها و واکنش هاى ويژه توأم است. تربيت و هدايت نوجوانان، بدون شناخت صحيح مسائل مربوط به آنان هيچگاه ميسر نمى شود. موفقيت و ناموفقيت والدين و هر مربى ديگر وابستگى كامل به شناخت درست و رفتارهاى سنجيده مربيان دارد؛ در غير اين صورت اهدف تربيتى حاصل نخواهد شد.
خصوصيات نوجوانان
كارشناسان امور تربيتى معتقدند 12 تا 16 سالگى براى پسران و 10 تا 14 سالگى براى دختران، سن نوجوانى است. در اين دوران تغييرات جسمى همراه با تحولات روحى و بحران هيجانات و دگرگونىها، در شخصيت نوجوان به سرعت انجام مى شود و مىتوان گفت كه اين مرحله از مراحل حيات انسان از مهمترين مراحل شكلگيرى و تثبيت شخصيت آنان بوده و از دشوارترين مراحل سازگارى محسوب مىشود.
بررسى برخي خصوصيات نوجوانان
خودشناسى و خويشتنيابى: نوجوان مشتاق است تا خود حقيقى را بشناسد و توانايىها و استعدادهاى خود را دريابد. خود دوستى و خودگرايى در او شديد شده تا حدى كه همه چيز را براى خود مىخواهد و حتى تمايل دارد ديگران نيز مطيع او باشند. با شناختن اين خصوصيت است كه مىتوان نوجوان را آگاه كرد و خود حقيقى وجودش را معرفى کرد تا بداند انسان حقيقى كيست، ارزشهاى الهى و انسانى كدامند و پايبندى به اين ارزشها چه نتايجسودمند و اثرات سازندهاى در زندگى فردى و اجتماعى او خواهند داشت؟ اگر بتوانيم به درستى انسان الهى را به او بشناسانيم، قطعاً او خداشناس و خدا باور خواهد شد و نماز را پرچم سعادت و ستون تكامل وقله رهايى خواهد يافت.
تزلزل افكار و عقايد: نوجوان در آغاز شكلگيرى ارادى شخصيت خود، به ادله مختلف همچون ناآگاهى به مسائل، نشناختن افكار درست از نادرست، نداشتن معيار سنجش افكار صحيح از ناصحيح، ضعف استدلال در قبال افكار و انديشههاى ديگران، زودباورى، ترديد و تضاد، ضعف انديشه و تشخيص نادرست معارف دينى و مانند آن، گرفتار تزلزل در فكر و عقيده مىشود، زيرا آنچه در ذهن دارد از ثبات و استوارى برخوردار نبوده و قادر به دفاع از فكر و عقيده خود نيست. از طرف ديگر نوجوان به ظواهر محسوس اهميت بيشترى مىدهد و بيش از حد ذهنگرا است. غالباً بدون توجه به واقعى و جدى بودن مطلبى آن را مىپذيرد. او در ذهن خود گرفتار كشمكش و تضاد بوده و برايش دشوار است كه امر و نهى ديگران را بپذيرد و توقع دارد آنچه در فكر و خيال او مىگذرد، به اجرا درآيد و گرنه مقاومت و ايستادگى مىكند. در چنين وضعيتى ضرورى است نوجوان را به گونهاى تربيت و هدايت كرد كه بتواند با ادله كافى به نماز و رابطه با خدا عشق بورزد؛ به نحوى كه در قبال وسوسههاى شياطين نلغزد و در گيرودار تضاد وكشمكش فكرى به ترديد گرفتار نشود، زيرا اگر بتواند از عقيده و انديشه عبادت و نماز بهخوبى دفاع كند، احساس موفقيت و پيروزى مىكند كه اين احساس مىتواند نوعى ثبات فكرى در او ايجاد کند.
بيدارىهاى متعدد: دوران نوجوانى دوران بيدارىهاى متعددى همچون بيدارى فطرت، مذهب، جهانبينى، وجدان، ميل به كمال، استدلالخواهى و فعاليت غدد است. نوجوان بينش خاصى از جهان دارد و مىخواهد به آنچه در نظام خلقت مىگذرد شناخت بهتر و عميقتر پيدا كند. خصوصاً درباره خداوند، دين، بهشت، جهنم، مرگ و ده ها مسئله ديگر، تا با زدودن مجهولاتِ خود، به شناخت صحيحى دست يابد و فطرت بيدار شده خود را اقناع کند. در اين صورت بهسوى خداپرستى و عبادت متمايل مى شود. بيدارى وجدان در نوجوان ظهور مىيابد يعنى او نسبت به مسائل نوعى خودآگاهى درونى پيدا مىكند و كليات فضايل و رذايل را درك مىكند و قاضى خويشتن مىشود. اگر كار خوبى انجام داد، شادمان مي شود و اگر خطايى مرتكب شد، پشيمان و نگران است. بيدارى روح كمالخواهى و تعالى در نوجوان شور و هيجانى ايجاد مىكند تا او هر چيز را تا سر حد كمال و اعلى بخواهد. در چنين وضعيتى است كه او رفتار ديگران از جمله رفتار والدين را با اين معيار مىسنجد و زير ذرهبين ديدگاه خود قرار مىدهد. اگر با افكار و روحيه كمالخواهى و مطلقگرايى او تطبيق نداشت، روى برمىگرداند ومخالفت مىكند؛ از اين رو مىتوان او را به سرچشمه كمال يعنى خداوند سبحان راهنمايى كرد تا در نتيجه اين جذبه و شناخت الهى بهرابطه با خداوند عشق بورزد. بيدارى استدلال باعث دليل خواهى، برهانطلبى و كشف علت از جانب نوجوان در رويارويي با مسائل مختلف است. هر چند ادله مورد پسند او ممكن است دليل نما، ضعيف و سست باشد. در هر صورت ضرورى است با ادله روشن، قابل درك و فهم و در عين حال قوى او را يارى داد تا افكار و انديشههاى دروغين بر او تسلط نيابند. در سنين نوجوانى بيدارى دينى و احساسات، تمايلات و جهشهاى مذهبى به تدريج آشكار مىشوند و نوجوان تمايل دارد حقايق دينى را بفهمد و روابط بين خود و خدا و دين را درك كند. اين بيدارى موجب علاقه او به عمل دينى و كار و تلاش با معيارهاى مذهبى است و رغبت به عبادت و نماز در او زياد مىشود تا حدى كه گاهى گرفتار افراط هم مىشود؛ بنابراين اگر مىخواهيم نوجوان از نسيم روحبخش نماز و عبادت بهرهمند شود، بايد بدانيم كه توجه به اين بيدارىها و هدايت و راهنمايى درست آنها به سمت انديشه صحيح الهى و كمال حقيقى، همراه با استدلال، ارشاد و ارائه اسلام ناب محمدى (ص) به آنان است كه مىتواند تعادل و ثباتى در شخصيتش بهوجود آورد تا به ورطه گمراهى و دامهاى شيطان گرفتار نشود، همچنين دقت در شناخت اين بيدارىها، مراعات كردن و مدارا کردن، پرهيز از ايجاد افكارخرافى مىتواند آنها را به ايجاد رابطه با خداوند يارى کند.
اضطراب و ترس: ترس، يك حالت عاطفى است كه داراى جلوههاى هيجانى بوده و بهصورتهاى مختلف در افراد، خصوصاً نوجوانان ظهور مىيابد. ترس گاهى حقيقى و زمانى خيالى است. در عين حال داراى علل گوناگونى است كه برخى از آنها عبارتند از: ترس از عدم موفقيت در كار و تحصيل، ترس از داشتن نقص، عدم شايستگى، احساس حقارت، ناتوانى در حل مشكلات خود، پيشآمدها و مشكلات آينده، احساس گناه و لغزش، افكار و انديشههاى نادرست و مانند آن. با توجه به اين خصوصيت نوجوانان، ضرورى است علتها و محركهاى ترس و اضطراب را در آنان كاهش داد، سپس با روش هاى مناسب، به هدايت و تربيت آنان همت گمارد. اگر بتوانيم به درستى نوجوانان را با منبع فيض الهى كه منشأ هر آرامشى است، متصل کنيم، ترس و اضطراب از وجود آنها رختبرمىبندد، زيرا آنان در سايه توحيد و عبوديت درمىيابند كه نواقص وجود انسان در سايه راز و نياز و بندگى حقيقى بهتدريج رفع شده و انسان رو به كمال مىرود همچنين با توكل به خداوند مشكلات آينده حل مى شود و تحقير و تمسخر ديگران كه برآمده از جهل است، بىمعنا و پوچ خواهد بود و اگر در گذشته دچار گناه و لغزش شدهاند، خداوند مهربان توبهپذير است و رحمت واسعه او شامل بندگانش مىشود و در سايه زندگى هدفمند الهى درمىيابد كه مىتوان با بندگى و طاعت خداوند بر ترس و اضطراب فايق آمد، زيرا ذكر و ياد خداوند سلامت روان نوجوان را تأمين و قلب پاكش را با خداوند مأنوس مىكند. در نتيجه از تضادها و رنجهاى فكرى و روانى نجات يافته و با درك اين آرامش، ذائقهاش از حلاوت نماز شيرين مى شود.
ادامه دارد ...
صفحه اي براي گسترش و ترويج فرهنگ، آد اب و اند يشه د يني تهيه و تنظيم: ستاد اقامه نماز وزارت نفت
يک شبهه ويک پاسخ
پرسش: منظور از مرگ امت هادر آيه 34 سوره اعراف چيست؟
پاسخ: خداوند متعال در آيه ياد شده مي فرمايد: «وَ لِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ فَإِذا جاءَ أَجَلُهُمْ لايَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا يَسْتَقْدِمُونَ»
«براي هر قوم و جمعيتي، زمان و سرآمد (معيني) است و هنگامي كه سرآمد آنها فرا رسد، نه ساعتي از آن تأخير ميكنند و نه بر آن پيشي ميگيرند» واژه «امّت» به معناي «گروه و جماعت و ملت» است و آيه فوق بر مرگ و حيات ملتها و تمدنها اشاره دارد. سرآمدن اجل امت، به معناي نابودي و عذاب و يا از بين رفتن شوكت و عزت آنهاست.
ملت هاي جهان همانند افراد، داراي مرگ و حياتند، ملت هايي از صفحه روي زمين برچيده ميشوند و به جاي آنها ملت هاي ديگري قرار ميگيرند، قانون مرگ و حيات مخصوص افراد انسان نيست، بلكه اقوام و جمعيت ها و جامعهها را نيز در بر ميگيرد. با اين تفاوت كه مرگ ملت ها غالبا بر اثر انحراف از مسير حق و عدالت و روي آوردن به ظلم و ستم و غرق شدن در درياي شهوات و فرو رفتن در امواج تجمل پرستي و تنپروري است.
هنگامي كه ملت هاي جهان در چنين مسيرهايي گام بگذارند و از قوانين مسلم آفرينش منحرف شوند، سرمايههاي هستي خود را يكي پس از ديگري از دست خواهند داد و سرانجام سقوط ميكنند. بررسي فناي تمدن هايي همچون تمدن بابل، فراعنه مصر، قوم سبا و كلدانيان، آشوريان، مسلمانان اندلس و امثال آنها، اين حقيقت را نشان ميدهد كه در لحظه فرا رسيدن فرمان نابودي كه بر اثر اوج گرفتن فساد صادر شده بود، حتي ساعتي نتوانستند پايههاي لرزان حكومت هاي خويش را نگاه دارند؛ بنابراين هر جامعهاي ممكن است دچار عذاب و مجازات يا از بين رفتن شوكت و عزت در اين جهان شود و گرچه اصل دين اسلام ديني جاوداني است، اما جامعه مسلمانان در طول تاريخ از اين حكم مستثني نيست و تنها شرطي كه براي رفع مجازات آنان تعيين شده است، بودن پيامبر(ص) در ميان امت يا استغفار و توبه مردم و بازگشت به سوي تعاليم الهي است؛ چنانكه خداوند متعال فرموده: «وَ ما كانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَ أَنْتَ فيهِمْ وَ ما كانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ» «ولي (اي پيامبر!) تا تو در ميان آنها هستي، خداوند آنها را مجازات نخواهد كرد و (نيز) تا استغفار ميكنند، خدا عذابشان نميكند».
دقت داشته باشيد كه مراد از مجازات در اين آيه (ليعذبهم و انت فيهم)، مجازات عمومي است به طوري كه كل امت اسلام از بين بروند. مفهوم آيه اختصاص به مردم عصر پيامبر(ص) ندارد، بلكه يك قانون كلي در باره همه مردم است؛ از اين رو در حديث معروفي كه در منابع شيعه از حضرت
علي (ع) و در منابع اهل تسنن از شاگرد حضرت علي (ع) ابن عباس نقل شده، ميخوانيم: «كان في الارض امانان من عذاب اللَّه و قد رفع احدهما فدونكم الآخر فتمسكوا به و قرأ هذه الاية» «در روي زمين دو وسيله امنيت از عذاب الهي بود؛ يكي از آنها (كه وجود پيامبر بود) برداشته شد، هم اكنون به دومي (يعني استغفار) تمسك جوييد، سپس آيه فوق را تلاوت فرمود»
اخبار ستاد اقامه نماز
اجراي طرح نشاط وتعالي ويژه فرزندان شرکت ملي حفاري
آيين اختتاميه طرح نشاط و تعالي ويژه فرزندان سطوح ابتدايي و متوسطه کارکنان شرکت ملي حفاري ايران از سوي شوراي فرهنگي واقامه نمازوپايگاه مقاومت بسيج اين شرکت برگزار شد. در اين آيين مديران، روحانيون، فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان (وزارت نفت - جنوب)، فرمانده و مسئولان پايگاه مقاومت بسيج شرکت، خانواده ها و دانش آموزان شرکت کننده حضور داشتند.
در اين آيين سرهنگ عباس ممبيني، فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان در جنوب در سخناني در باره اهداف برگزاري طرح پر کردن اوقات فراغت نوجوانان و جوانان دانش آموز در فصل تابستان که از سوي اين حوزه و پايگاه بسيج برنامه ريزي مي شود، توضيحاتي ارائه داد. وي گفت: در اين زمينه همکاري روحانيون و اساتيد و همچنين واحد مرتبط شرکت ملي حفاري ايران قابل تقدير است و تلاش شد تا دانش آموزان از اين فرصت نهايت بهره گيري را در ابعاد معنوي و حرفه آموزي با توجه به تنوع برنامه ها داشته باشند. در ادامه حجت الاسلام مهدي زرشناس، استاد حوزه و دانشگاه و کارشناس مسائل تربيتي و خانواده گفت: کسي که براي زندگي، هدف و برنامه ريزي ندارد، مانند کشتي بي ناخدا است و به جايي نمي رسد.
وي افزود: طرح نشاط و تعالي، برنامه و هدف دارد و فرصت مناسبي است تا دانش آموزان با شناخت استعداد و توانايي هاي خود در خصوص آينده هدف گذاري و برنامه ريزي کنند. در اين آيين پس از اجراي چند برنامه فرهنگي، پخش کليپ و موسيقي، از نفرات برتر هر يک از رشته هاي پيش بيني شده اين طرح با اهداي جايزه تقدير شد. فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين دوره به مدت حدود 40 روز براي دانش آموزان دختر و پسر از سال پنجم ابتدايي تا سال اخر دبيرستان برگزار و در آن حدود 218 دانش آموز شامل 120 دختر و 98 پسر مشغول به تحصيل در مجتمع هاي آموزشي شهداي حفاري در شهرک قائم شرکت کردند. علي سالمي با بيان اينکه هدف از اجراي اين طرح پرکردن اوقات فراغت دانش آموزان در ايام تابستان مانند سال هاي گذشته بود، افزود: در اين دوره براي دختران کلاس هاي آموزش آشپزي، تهيه شيريني، خياطي، کار با نمد، جعبه سازي، نقاشي و اصول عقايد و اخلاق و ... برگزار شد. سالمي اظهار کرد: براي پسران نيز کلاس هاي آموزش الکترونيک، خطاطي، آواها، عکس، فيلم و اصول عقايد و اخلاق و داستان هاي قرآني برگزار شد که مورد استقبال مجموعه شرکت کنندگان و خانواده هاي آنان قرار گرفت.
شهيد رحيم حيدري
شهيد حيدري در روزهاي سخت وطاقت فرساي شهر آبادان که مدام مورد حمله هواپيماهاي دشمن بعثي عراق قرار مي گرفت، پتروشيمي آبادان را عرصه خدمت خود قرار داد. جان بي قرارش حضور در عرصه خدمت را با همه شرايط بحراني ترجيح مي داد. دلتنگ دخترش که تنها يادگار زندگي اش بود، مي شد، اما هرگز ميدان خدمت که آن روز ميدان جنگ بود را خالي نکرد وسرانجام درهفتم آبان سال 63 به آرزوي ديرينه اش يعني شهادت رسيد. همسرش درباره رحيم مي گويد: «به پدر و مادرش بسيار احترام مي گذاشت، بخصوص مادرش، وقتي از خانه بيرون مي رفت، سر مادرش را مي بوسيد و وقتي باز مي گشت، همين طور»
با فرزانگان ترتيب اثر به سفارش ها
هر کس که در ادارات دولتي کاري داشت، به شهيد آيت الله مدرس مراجعه مي کرد و ايشان هم فوري نامه اي براي او مي نوشت. شخصي به ايشان ايراد گرفت و گفت: شما سفارش هر کس را نکنيد گاه به نامه ها ترتيب اثر نمي دهند. جواب داد: من سفارش آنها را مي کنم؛ اگر کارشان انجام شد، مرا دعا مي کنند و اگر نشد، مي گويند: خدا مدرس را حفظ کند. او کار خود را انجام داد ولي وزير فلان فلان شده انجام نداد.
زلال احکام
پرسش: آيا سجده بر سنگ عقيق صحيح است. و در صورتي که نگين انگشتر باشد، سجده بر آن چه حکمي دارد؟
پاسخ: طبق نظر مقام معظم رهبري (دام ظله) سجده بر عقيق اشکال ندارد، همچنين اگر انگشتر هم باشد، با رعايت ساير شرايط سجده بر آن صحيح است.
هميشه مقاصد معروف براي سفر کردن جذاب نيستند روستاگردی کنید
مشعل صنعت گردشگري در بسياري از کشورها از جمله کشورهاي همسايه ايران، به اولين صنعت پرسود تبديل شده، اما هنوز در مناطق مختلف ايران بال و پر نگرفته است. گردشگري ايران، محدوديت هاي بسياري دارد و دست و پايش به انواع کمبودهاي زيرساختي و فرهنگي بسته شده که بايد با صبر و تدبير، بسياري از اين موانع را به مرور برداريم. در اين زمينه برنامه ريزي هايي انجام شده و مي شود که مي تواند روزنه اميدي را باز کند؛ اما هرچقدر هم برنامه هاي خوب ارائه شوند، نحوه اجراي برنامه ها در روستاها و مناطق شهري و در ميان مردم و شناسايي آن اهميت دارد. دولت از چند سال قبل تاکنون، تلاش کرده زمينه هاي گردشگري روستايي را فراهم کند و اين صنعت را از دورترين و محروم ترين نقاط بسط و گسترش دهد؛ اقدامي که مي تواند همچون شمشيري دو لبه مضرات و مزايايي داشته باشد؛ اما مي توان با روندي آرام و همراه با نظارت، آن را پيش برد و اميدوار بود.
حتي اگر روستاهايي را که در گزارش کوتاه، درباره آنها صحبت مي کنيم، تبليغ به حساب بياوريد، باز هم اشکالي ندارد، چرا که هدف ما همين توجه شماست تا اگر مثلا ساکن مشهد يا مسافر مشهد هستيد، بدانيد در فاصله کمتر از يک ساعت به شهر مشهد، روستايي به نام «کنگ کهن» وجود دارد که خيلي زيباتر از ابيانه است و از قضا چند جوان به کمک محلي ها، خانه هاي بوم گردي زيبايي را آنجا فعال کرده اند و آنقدر موفق شده اند که براي يک شب اقامت در آن بايد گوي سبقت را از خارجي ها بگيريد. اگر مثل بسياري از گردشگران در چند سال اخير به چالش «سيستان و بلوچستان امن» پيوسته و به اين استان سفر کرده باشيد، شايد گذرتان به روستاهاي ساحلي و زيباي اين منطقه از جمله «درک» افتاده باشد. درک را تا چند سال قبل نمي شناختند؛ اما حالا بسياري از گردشگران به اين نقطه تلاقي دريا و کوير مي روند و در خانه هاي محلي آنجا که جوانان محلي تجهيزشان کرده اند، اقامت مي کنند. در نمونه ديگر بايد گفت که تا چند سال قبل، کويرگردي مدل ديگري داشت و در نزديکي هر کدام از کويرهاي مرکزي از جمله کوير مصر در جنوب اصفهان، اقامتگاه ها يا کاروانسراهايي بود که تورهاي گردشگري در آن ها اقامت مي کردند، در حالي که امکانات اوليه محدودي وجود داشت؛ اما اگر امروز به اين کوير سفر کنيد، در روستاهاي خور و بيابانک يا همان روستاي مصر، خانه هاي روستايي تبديل به خانه- بوم هاي حرفه اي براي پذيرش گردشگران شده اند.
در ادامه تعدادي از روستاهاي هدف گردشگري که در منابع معرفي شده اند و شرايط ميزباني را دارند، مي آوريم. خوب است اگر به هر کدام از اين روستاها سفر کرده ايد و لذت برده ايد، در هر رسانه اجتماعي که فعال هستيد، درباره آن بنويسيد، عکس بگذاريد يا به شکل شفاهي آن روستا را به دوستان، همکاران و فاميل خود معرفي کنيد تا هم شما فضاي جديدي را تجربه کنيد و لذت ببريد و هم به اقتصاد روستايي آن منطقه کمک کنيد که حتما تاثير زيادي در مهاجرت هاي نگران کننده دارد. اين روستاها مي توانند بيشتر و بيشتر شوند و در صورت موفقيت به روستاهاي ديگر هم تسري پيدا کنند و اين اتفاق خوب به همه ما بستگي دارد.
حدود 12 سال از زماني که کميته راهبردي گردشگري روستايي و عشايري با هدف توسعه فعاليت هاي گردشگري در روستاها و تقويت زيرساخت هاي عمومي در سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري تصميم به اين کار گرفت، مي گذرد. قرار بر اين بود که اين طرح با باالفعل کردن قابليت هاي گردشگري روستاها، آگاه سازي و همراه کردن ساکنان در روستا، به رفاه اجتماعي و توسعه فعاليت هاي اقتصادي و خدماتي در مناطق مختلف کمک کند. ابتدا حدود 300 روستاي هدف گردشگري معرفي شدند و بعدها به اين تعداد افزوده شد. واقعيت اين است که از ميان اين روستاها، تعداد کمي توانستند به موقعيتي که مورد نظر بود، دست يابند و درست همانند برنامه ريزي پيش بروند و در عين حال، کمترين صدمه را ببينند و تعداد زيادي نتيجه نگرفتند.
در اين برنامه ريزي بنا بر اين گذاشته شد تا نيروهاي جوان و تحصيلکرده روستايي، با شناخت و آموزشي که درباره گردشگري، بوم گردي و ميزباني از مسافران داخلي و خارجي مي بينند، بتوانند علاوه بر گسترش حوزه گردشگري، منابع درآمدي را براي خود و روستا ايجاد کنند. در چنين فضاي پيش بيني شده اي، حضور گردشگران مي تواند چرخ اقتصاد روستا را در شرايط خشکسالي و محروميت هاي مالي بگرداند و حداقل هايي را فراهم کند. روستاهاي هدف گردشگري، روستاهايي هستند که جاذبه هاي طبيعي و تاريخي، قومي و قبيله اي يا گردشگري و تفريحي دارند و شرايط اقامت، پذيرايي و تفريح را هم فراهم مي کنند. بسياري از روستاها همانند ابيانه، ميمند و... هستند که از سال ها قبل، به اندازه کافي معروف شده اند و چرخ آسياب گردشگران اين روستاها درتعطيلات آخر هفته، نوروز و... از آب نمي افتد و در اين ميان، بايد به معرفي، شناخت و تشويق روستاهاي ديگري بپردازيم که نياز به معرفي دارند. در اين مدل از گردشگري روستايي شما مهمان در هتل نمي شويد، بلکه در خانه هاي روستايي که با دستورعمل بوم گردي آماده و تجهيز شده و ساکنانش آموزش ديده اند، اسکان مي گيريد. اهميت اين خانه ها به آن دليل است که شما از محيط شهري و شلوغ بيرون مي زنيد تا در محيطي آرام و دست نخورده روستايي که کمترين تغيير و تجدد را دارد، آرام بگيريد.
تصویری دیگر از چای
چاي فلوس
ترکیبات: مغز فلوس يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت فلوس، معتدل و ضد صفراست و به عنوان يک ملين و مسهل قوي (اما با عملکردي ملايم و بي آزار)، يبوست هاي مقاوم به درمان و مـزمـن را درمان مي کند و بـتـدريج، تورم امعاء واحشاء را تـسـکيـن مي دهد. همچنين پايين آورنده فشارخون و درمان کننده برفک دهان است.
چاي زعفران
ترکیبات: زعفران کوبيده يک قاشق مرباخوري
خواص: زعفران، طبيعتي گرم و خشک دارد و مقوي قلب، محرک قواي مغزي، شادي بخش، خنده آور، ضدکرم خوردگي دندان، شست وشودهنده کليه، مقوي معده، ضدسرفه، ضدحساسيت و خلط آور است. زنان باردار در هنگام زايمان، براي تسهيل و تسريع در روند زايمان، مي توانند يک مثقال از آن را دم کرده و ميل کنند؛ اما در دوران بارداري، بهتر است از مصرف زياد آن خودداري کنند.
چاي نعناع
ترکیبات: نعناع يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت نعناع، معتدل و داراي اندکي گرمي و يک ضد اسهال و استفراغ قوي است که مقوي معده و ضد نفخ، خوشبوکننده دهان، آرام کـنـنده روده ها و رفع کننده ناراحتي هاي کيسه صفرا و نيز مفيد در درمان ناراحتي هاي ريوي، تـنـگي نفس، آسم، سرفه و خستگي هاي جسمي است.
چاي پونه
ترکیبات: پونه يک قاشق غذاخوري
خواص: پونه به لحاظ طبي، «نعناع خودرو» محسوب مي شود و خواص آن مشابه نعناع است.
چاي چلتوک برنج
ترکیبات: چلتوک برنج يک قاشق غذاخوري
خواص: چلتوک برنج، طبيعتي گرم دارد و سرشار از ويتامين هاي گروه «ب» است. ازسفيد شدن و ريزش موي سر پيشگيري مي کند(به صورت خوراکي و ماساژ روي مو و پوست سر) و يبوسـت هـاي مزمن را درمـان مي کند. استفاده از اين چاي براي خانم هاي باردار ممنوع است.
چاي گلپر
ترکیبات: گلپر يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت گلپر، گرم و خشک بوده، تقويت کننده عالي حافظه و يک داروي ضـد صـرع قـوي است. برطرف کننده تنبلي معده، کـمـک کـنـنـده به هضم غذا، ضد انواع اسهال و اشتهاآور بوده و علاوه برتقويت ميل جنسي، در درمان جوش و دمل نيز موثر است.
چاي زيره سياه
ترکیبات: زيره سياه يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت بسيار گرم زيره، چـربي اضافه بدن را مي سوزاند و چاقي را برطرف مي کند. فشارخون را افزايش مي دهد وعلاوه برتصفيه خون، تقويت کننده قلب وعروق و شـسـت وشـو دهنده کـلـيـه، ضد زردي پوست، افزايش دهنده شيرمادر، ضدنفخ و مقوي معده است.
چاي بادرنجبويه
ترکیبات: بادرنجبويه يک قاشق غذاخوري
خواص: طبيعت بادرنجبويه بسيارگرم بوده و در بعضي مزاج ها، بالابرنده قوي فشارخون است، همچنين مقوي قلب و اعـصـاب و فـوق العاده آرام بخش، خـون ساز، ضد صداي گوش، خواب آور، نشاط آور، ضد بيماري هاي کليه، ضد خوا ب هاي وحشتناک و برطرف کننده بوي بد دهان است.
ماجرای بی حس شدن سمت چپ بدن
گزگز و بي حسي دست ها و پاها و همچنين داغ شدن کف پا مي تواند يک عارضه موقت در زمان نشستن روي پاها باشد که به طور خاص با ايجاد حالت «خواب رفتگي» همراه است يا مي تواند يک نشانه دائمي و جدي از ابتلاي فرد به يک بيماري يا آسيب ديدگي مزمن تلقي شود. علت خواب رفتن دست و پا مي تواند نشانه آسيب شديد وارد شده به اعضاي مختلف بدن و به دنبال آن آسيب ديدگي اعصاب باشد که در اصطلاح به اين مشکل نوروپاتي محيطي مي گويند. نوروپاتي محيطي مي تواند يک عامل پيش رونده باشد که مشکلات دائمي براي فرد به همراه دارد. به هر حال سئوالاتي که در اين زمينه مطرح مي شود، اين است که چه عواملي باعث بي حسي ،خواب رفتگي و مورمور شدن و گزگز دست و پا مي شود؟ چه درمان هايي براي اين مشکل وجود دارد؟ و چگونه مي توان از لزوم مراجعه به پزشک براي درمان آگاه شد؟
بیماری دیابت نوروپاتي محيطي ناشي از بيماري ديابت، يکي از رايج ترين دلايل گزگز، بي حسي، خواب رفتگي و احساس سوزش در کف پا و دست است. معمولاً اين شرايط از ناحيه پا شروع مي شود و مي تواند اولين نشانه ابتلاي فرد به بيماري ديابت باشد. تقريباً يک سوم موارد نوروپاتي محيطي در نتيجه اين بيماري ايجاد مي شود.
فقر ویتامین فقر ويتامين (B) و ويتامين (E) مي تواند باعث نوروپاتي محيطي شود. تمام اين ويتامين ها نقشي اساسي در حفظ سلامت اعصاب دارند و به همين دليل کمبود آن ها ، دست يا پا را بي حس مي کند.
دلایل اصلی ایجاد گزگز و بی حسی دست و پا:
بیماری های سیستمیک
ا بتلا به بيماري هاي کليه، کبد، بافت هاي پيوندي، سيستم قلبي و عروقي و تومورها گزگز و بي حسي دست و پا را به دنبال دارد. براي مثال، بي حس شدن دست چپ مي تواند در موارد ابتلا به آنژين يا سکته قلبي به دليل عدم خون رساني کافي از طريق قلب مشاهده شود. در اين موارد، بي حسي دست و پا، نشانه هايي از ابتلا به يک بيماري خطرناک است.
مسمومیت قرار گرفتن در معرض فلزات سنگين مثل جيوه، سرب و آرسنيک و ساير مواد شيميايي مي تواند باعث ابتلاي فرد به نوروپاتي محيطي شود. علاوه بر اين، امکان مشاهده اين شرايط در ارتباط با مواد شيميايي مورد استفاده براي درمان سرطان و انواع خاص ويروس ها نيز وجود دارد.
عفونت
عفونت عصبي مثل ابتلا به بيماري زونا، ويروس اپشتين بار، تب خال، بيماري لايم و ويروس ايدز مي تواند باعث ايجاد نوروپاتي محيطي و گزگز و بي حس شدن دست ها و پاها شود.
مشکلات مادرزادی
نوروپاتي شارکو ماري توث، يک گروه از مشکلات مادرزادي غير قابل درمان است که مي تواند باعث نوروپاتي محيطي و از دست دادن احساس در ناحيه دست ها و پاها شود.
بیماری های خود ایمنی
بيماري هاي خود ايمني که در آن ها سيستم ايمني بدن به خود بدن حمله مي کند نيز مي تواند باعث ايجاد نوروپاتي شود. از بيماري هاي معمول در اين ميان مي توان از سندروم گيلن باره، آرتريت روماتوييد و لوپوس نام برد.
فتق دیسک
بي حسي يا احساس سوزش در دست و پا مي تواند به دليل ايجاد فتق ديسک، که معمولا بين مهره هاي چهارم و پنجم کمري (ديسک بين مهره اي L4–L5) يا ديسک بين مهره اي پنجم کمري و مهره اول خاجي (ديسک بين مهره اي S1-L5) ايجاد مي شود و وارد شدن فشار به خاطر سطح بالش، مانند قرار گرفتن بين استخوان ها يا ديسک هايي باشد که ستون فقرات شما را تشکيل مي دهند. مشکل فتق ديسک معمولاً در سنين ميانسالي و نيز براي مردان پيري ايجاد مي شود که به طور خاص، فعاليت هاي سخت و سنگين انجام داده اند. در صورتي که شما به فتق ديسک مبتلا شده ايد، ممکن است با درد و بي حسي يا ضعيف شدن يک دست، پا يا بخش پايين کمر خود مواجه شويد.
تشویش
تشويش و استرس مي تواند باعث افزايش تعداد تنفس هاي بيمار و افزايش سطح اکسيژن در ناحيه دست ها و پاها شود. در واقع در اين حالت، افزايش سطح اکسيژن مي تواند باعث اسپاسم کارپوپدال، بي حسي و مور مور شدن دست و پا شود. براي خلاص شدن از اين علايم، شما مي توانيد به آرامي در يک کيسه کاغذي براي چند دقيقه نفس بکشيد.
آسیب دیدگی عصب
وارد شدن آسيب به عصب، منجر به بي حس شدن آن مي شود. علاوه بر اين، شکستگي استخوان يا در رفتن آن از دلايل عادي وارد شدن فشار به عصب است که بي حس شدن دست ها و پاها را به دنبال دارد.
سکته مغزی خفیف و حمله ایسکمی گذرا
سکته مغزي خفيف يا حمله ايسکمي گذرا (TIA) مي تواند باعث بي حس شدن فقط يک طرف بدن شود. علائم حمله ايسکمي گذرا، معمولاً در طول چند ساعت از بين مي رود، در حالي که علايم ناشي از سکته مغزي خفيف، هيچ گاه از بين نمي رود. بنابراين لازم است هر گونه بي حسي در صورت يا در يک طرف بدن که بدون دليل ايجاد مي شود، با مراجعه سريع به پزشک،مورد معاينه و بررسي قرار گيرد.
سندرم گیر افتادن عصب
گزگز و بي حسي دست ها و پاها مي تواند زماني ايجاد شود که يک عصب گاز گرفته شده يا گير بيفتد. اين شرايط را مي توان به طور خاص در موارد ابتلا به سندرم تونل کارپ يا فلج عصب راديال مشاهده کرد. اين سندرم ها معمولاً به دليل انجام فعاليت هاي تکراري مثل تايپ کردن، نواختن پيانو، حمل کردن اجسام سنگين روي شانه و... با گذشت زمان ايجاد شود. در اين حالت با توجه به عصبي که دچار مشکل شده، علايم بيماري ممکن است با بي حسي شروع شود؛ اما اين علايم به سرعت پيشرفت کرده و به احساس سوزش يا درد ناشي از تير کشيدن تبديل مي شود.
میگرن
بسياري از افراد مبتلا به ميگرن، ممکن است با بي حسي دست ها و پاها در زمان شروع علايم بيماري خود مواجه شوند. اين علايم مي تواند به بيمار مبتلا به ميگرن، در تشخيص زمان شروع سر درد کمک کند و به اين ترتيب مي توان به موقع و قبل از شروع سر درد، از روش هاي درماني مناسب براي جلوگيري از ايجاد آن استفاده کرد.
ابتلا به بیماری اﺳﮑﻠﺮوز ﻣﻮﻟﺘﯿﭙﻞ
مشکلات عصبي پيش رونده همچون اسکلروز مولتيپل (MS) مي تواند با از بين بردن غشاي خارجي عصب، باعث ايجاد بي حسي شود. در اين حالت، پيام هاي عصبي نمي تواند از عصب آسيب ديده عبور کند، به همين دليل فرد اغلب از بي حس شدن و احساس سوزش در دست ها و پاها شکايت مي کند.
نفت تهران افتخار دووميداني ايران
11 قهرماني در 14 سال حضور مستمر
مشعل وزارت نفت ايران، همواره در بحث ورزش، سرمايه گذاري قابل قبولي انجام داده و تيم هاي مختلفي در رشته هاي متعدد ورزشي زير نظر اين مجموعه بزرگ به فعاليت مي پردازند و نتايج فوق العاده اي نيز کسب مي کنند. يکي از اين حوزه ها، رشته دووميداني است که تيم تحت پوشش شرکت ملي نفت ايران توانسته در سال هاي گذشته يکه تاز باشد و در مسابقات بين المللي مختلف به نتايج مطلوبي نيز دست يابد. اين تيم در بيشتر دوران فعاليتش در داخل کشور، به عناوين مختلف قهرماني رسيده و توانسته در عرصه هاي بين المللي نيز افتخارات خوبي به دست آورد.
تاريخچه باشگاه
در سال 1383 با مصوبه هيات وزيران مبني بر به کارگيري تعدادي از قهرمانان ورزشي در وزارتخانه ها، تعدادي از دووميداني کاران ملي پوش آن دوران جذب شرکت ملي نفت ايران شدند تا تيم دووميداني شرکت ملي نفت ايران به طور رسمي تشکيل شود. آن سال تيم دووميداني نفت در ليگ کشوري حضور پيدا کرد و فعاليتش رسما آغاز شد. از آن زمان به بعد، از بين فرزندان کارکنان شرکت نفت هم استعداديابي شد و نفراتي به تيم اضافه شدند و الان که 14 سال از آن روزها مي گذرد، اين تيم توانسته افتخارات بزرگي کسب کند.
حمايت از قهرمانان ملي
در همه سال هاي گذشته، تيم دووميداني شرکت ملي نفت ايران، حمايت قاطعانه اي از ملي پوشان داشته و با به کارگيري آن ها سعي کرده دغدغه هاي اقتصادي اين ملي پوشان برطرف شود که اين مسئله با توجه به شرايط مالي فدراسيون دووميداني، کمک شاياني به اين رشته در ايران کرده است. از اين رو تيم دووميداني نفت توانسته در اين سال ها، استعدادهاي زيادي را به دووميداني ايران معرفي کند و افرادي جذب اين تيم شدند که همگي توانستند آينده اي درخشان رقم بزنند و در مسابقات بين المللي، توانايي هاي فني خود را نشان دهند.
افتخارات داخلي
نگاهي به افتخارات تيم دووميداني نفت در داخل کشور، همه چيز را مشخص مي کند. در مجموع 14 سال فعاليت اين تيم در ليگ کشوري 11 عنوان قهرماني نصيب آنها شده که در نوع خود بي نظير است. دووميداني کاران تيم شرکت نفت در ساير دوره ها نيز يک بار نايب قهرمان شدند و دو بار روي سکوي سومي قرار گرفتند تا اقتدار خود را به رخ بکشند؛ اتفاقي که در تاريخ دووميداني ايران سابقه نداشته و تيم شرکت نفت به آن دست پيدا کرده است.
سوابق بين المللي
تيم دووميداني نفت سابقه حضور در مسابقات برون مرزي متعددي دارد. با اين که دووميداني باشگاه ها در آسيا مسابقاتي متمرکز ندارد؛ اما براي اين که ورزشکاران اين رشته، حضور درميادين بين المللي را تجربه کنند، بارها در مسابقات برون مرزي شرکت کردند. حدود يک ماه پيش نيز اين تيم در کشور قزاقستان، يک دوره مسابقات باشگاهي را با حضور تيم هاي 12 کشور مختلف تجربه کرد که در مجموع تيمي، به عنوان دومي دست پيدا کرد. در بخش انفرادي نيز ورزشکاران دووميداني شرکت نفت 3 مدال طلا ، 3 مدال نقره و 3 برنز را از آن خود کردند. همچنين سال گذشته در مسابقات بين المللي دهه فجر نيز اين تيم، عنوان قهرماني را از آن خود کرد. در گذشته نيز دووميداني کاران نفت حضور در تورنمنت هايي مثل چين تايپه، مجارستان و قزاقستان را تجربه کرده بودند که در بيشتر آنها روي سکو رفتند.
داشتن ملي پوشان متعدد
بيشتر ورزشکاران تيم دووميداني شرکت نفت، اکنون در رده هاي مختلف ملي حضور دارند و از اين نظر نيز کمک شاياني به تيم ملي دووميداني ايران مي شود. در حال حاضر علي ثمري در پرتاب وزنه، کيوان قنبرزاده در پرش ارتفاع، رضا قاسمي در ماده هاي صدمتر و 200 متر، مسلم نيادوست در 1500 متر، امير مرادي در 800 و 1500 متر، حسين کيهاني در 3 هزار متر بامانع، رضا مقدم در پرتاب چکش و ايوب آزخي، نفراتي هستند که در تيم هاي ملي مختلف در رده هاي سني حضور دارند. به اين ترتيب، تيم دووميداني شرکت نفت به نوعي همواره حامي تيم ملي ايران بوده و در بيشتر مسابقات آسيايي و جهاني نيز ورزشکاران اين تيم به رقابت ها اعزام شده اند. چند روز ديگر هم همه ورزشکاراني که از آن ها نام برده شد، قرار است در رقابت هاي آسيايي در اندونزي حضور يابند و در ترکيب تيم ملي دووميداني ايران، رقابت هاي خود را شروع کنند.
ايرج ايري، سرمربي تيم دووميداني نفت تهران:
تيم ما پايه اصلي تيم ملي دووميداني ايران است
موفقيت هاي اخير تيم دووميداني شرکت ملي نفت ايران که با نام نفت تهران در رقابت ها شرکت مي کند، با سرمربيگري ايرج ايري به دست آمده است؛ فردي که خودش سال ها يکي از دووميداني کاران برجسته ايران بوده و حالا با پايان دوران قهرماني اش، چند سالي است که به عنوان سرمربي نفتي ها فعاليت مي کند. او نقطه نظرات جالبي درباره تيم تحت هدايت خود دارد که با هم مي خوانيم:
از تيم دووميداني نفت بگوييد. چند سالي است که تيم شما مقتدرانه بر صدر رقابت هاي کشوري تکيه زده است.
اين موضوع حاصل تلاش يک مجموعه کامل است. ما در سال هاي گذشته با حمايت هاي بي نظير وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران توانسته ايم روزهاي خوبي را سپري کنيم و حالا به قطب اصلي دووميداني کشور تبديل شده ايم. اکنون کار به جايي رسيده که يکي از پايه هاي اصلي تيم هاي ملي دووميداني ايران، همين تيم دووميداني نفت است.
ملي پوشان بسيار زيادي هم داريد؟
بله، واقعا در سال هاي گذشته، باشگاه ما يکي از حاميان اصلي دووميداني ايران در سطح ملي بود و اين موضوع با حمايت مديران شرکت نفت پديد آمده است. اکنون شما مي بينيد که بيشتر ورزشکاران رشته دووميداني از تيم نفت بالا مي آيند و رشد مي کنند تا بتوانند در عرصه ملي افتخار آفريني کنند.
با توجه به اين که تعداد زيادي از نفرات تيم شما در قالب تيم ملي دووميداني به رقابت هاي آسيايي اندونزي اعزام مي شوند، چقدر براي دووميداني ايران شانس مدال قائل هستيد؟
ما در يکي دو سال گذشته، توانسته ايم در مسابقات برون مرزي حرف هاي زيادي براي گفتن داشته باشيم. در آخرين مسابقات که حضور يافتيم، توانستيم عنوان دومي را از تورنمنت 12 تيمي قزاقستان کسب کنيم که اين اتفاق بزرگي بود. شک نکنيد نفرات برجسته اي را به تيم ملي داده ايم که هرکدام مي توانند در تيم ملي دووميداني در مسابقات اندونزي بدرخشند و پرچم ايران را بالا ببرند. ما بسيار خوش بين هستيم که اين نفرات، مدال هاي ارزشمندي براي تيم ملي دووميداني و در نهايت کاروان ورزشکاران ايران به دست بياورند و مايه افتخار کشورمان شوند.
مديران باشگاه از کادرفني و ورزشکاران به اندازه کافي حمايت مي کنند؟
قطعا همين طور است. اگر اينطور نبود، هيچ موفقيتي حاصل نمي شد. همانطور که گفتم در سال هاي گذشته هميشه ما در بين برترين ها بوديم و اين به خوبي همه چيز را نشان مي دهد. ما در طول 14 سال فعاليت خود 11 بار عنوان قهرماني را از آن خود کرديم و 3 دوره ديگر هم دوم يا سوم شديم. جا دارد از زحمات آقاي قوچاني، مديرعامل کنوني تيم دووميداني نفت تشکر کنم که واقعا براي تيم زحمت مي کشد. از ساير مديران وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران که حمايت زيادي مي کنند، هم تشکر مي کنم. اميدوارم در آينده بتوانيم جواب اعتماد و محبت هاي اين عزيزان را بدهيم.
ايرج ايري: در يکي دو سال گذشته، توانسته ايم در مسابقات برون مرزي حرف هاي زيادي براي گفتن داشته باشيم. در آخرين مسابقات توانستيم عنوان دومي را از تورنمنت 12 تيمي قزاقستان کسب کنيم که اين اتفاق بزرگي بود. شک نکنيد نفرات برجسته اي را به تيم ملي داده ايم که هرکدام مي توانند در تيم ملي دووميداني در مسابقات اندونزي بدرخشند و پرچم ايران را بالا ببرند. ما بسيار خوش بين هستيم که اين نفرات، مدال هاي ارزشمندي براي تيم ملي دووميداني و در نهايت کاروان ورزشکاران ايران به دست بياورند و مايه افتخار کشورمان شوند.
صعود انفرادي نفتي ها به بام ايران
کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران، به صورت انفرادي به قله دماوند صعود کرد.حسين شباني از کارکنان شرکت مهندسي توسعه نفت و امير انوري از کارکنان شاغل در معاونت پشتيباني شرکت ملي نفت ايران، طي يک برنامه کوهنوردي به قله دماوند صعود کردند.
کوهنوردان نفتي از جبهه جنوبي، معروف به گوسفند سرا به سمت بارگاه سوم حرکت کردند و پس از استراحت شبانه در پناهگاه اين بارگاه، ساعت 4 صبح روز بعد به سمت قله حرکت کردند و بعد از 6 ساعت کوهنوردي در هواي سرد و برفي در تابستان موفق شدند به قله 5871 متري دماوند صعود کنند. گفتني است، در اوج گرماي تابستان، دماي قله دماوند 7 درجه زير صفر بود.
شايان ذکر است، دو کوهنورد شرکت ملي نفت ايران به غير از ورزش کوهنوردي در رشته هاي کاراته، شنا و تنيس روي ميز هم فعال هستند.
با درخشش در ليگ استان
اميدهاي فوتبال نفت و گاز گچساران قهرمان شدند
تيم فوتبال اميد نفت و گاز گچساران در مسابقات قهرماني استان كهگيلويه و بويراحمد قهرمان شد.
مسابقات قهرماني استان كهگيلويه و بويراحمد از13 تا 17 مرداد ماه با حضور چهار تيم به ميزباني شهر ياسوج برگزار شد.
تيم هاي نفت و گاز گچساران، پس از رقابتي نفسگير با تيم هاي پرسپوليس چرام، كشاورز دهدشت و فولاد ياسوج در نهايت موفق شد با گذشتن از سد آن ها قهرمان شود و دست پر به خانه برگردد.اميدهاي فوتبال نفت و گاز گچساران كه به عنوان سرمايه هاي فوتبال اين باشگاه و گچساران شناخته شده اند، از اعتبار فوتبال اين شهر بخوبي دفاع كردند.
شاگردان آرش هوشمندي با هوشمندي و زيركي فني خود، چنان بازي بي نظيري در پايتخت طبيعت ايران از خود به نمايش گذاشتند كه كاپ قهرماني راهي جز حركت به سوي گچساران پيدا نكرد.همچنين حسن درخشان فر، به عنوان سرپرست و عبدالمحمد كريمي، پشتيان اين تيم تلاش هاي فراواني براي موفقيت اين تيم داشته اند.
جشنواره گل ملي حفاري در نخستين گام
مشعل ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران در فصل جديد(98-97) شروع شد و همچون فصول گذشته تيم هاي نفتي حاضر در اين رقابت ها از مدعيان اصلي قهرماني به شمار مي روند.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري که از قدمت بالايي دراين رقابت ها برخورداراست و عناوين قهرماني زيادي را با خود يدک مي کشد، از جمله قهرماني در جام حذفي، مدعي اصلي قهرماني در فصل جديد است. ملي حفاري تغيير چنداني نداشته و با حذف 8 بازيکن فصل قبل خود و جذب 3 بازيکن جديد، مي خواهد بر بام فوتسال بانوان ايران قرار بگيرد. دومين تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها تيم فوتسال پالايش نفت آبادان است که نسبت به فصل قبل، تغييرات زيادي داشته؛ از نيمکت گرفته تا بازيکنان داخل زمين که بيش از 90 درصد تغيير کرده است.قهرمان فصل قبل در اولين قدم که بسيار عجيب هم به نظر مي رسد، سرمربي خود را که مربي تيم ملي هم بود، عوض کرد. درادامه تغييرات در اين تيم، بازيکنان ملي پوش هم جدا شدند تا آباداني ها با يک تيم معمولي قدم به رقابت ها بگذارند که با اين اوصاف بايد گفت، دفاع از عنوان قهرماني فصل قبل بسيار سخت خواهد بود. در شروع اين رقابت ها، تيم فوتسال ملي حفاري در هفته نخست ليگ برتر فوتسال بانوان کشور برابر حريف خود به پيروزي پرگل دست يافت. تيم فوتسال بانوان ملي حفاري که فصل گذشته، به عنوان نايب قهرماني رسيده بود،در ديداري خانگي به مصاف تيم مس رفسنجان رفت که در نهايت با نتيجه پرگل هشت بر يک به برتري رسيد.
در اين ديدار، سحر پاپي چهار گل، فرشته خسروي و فاطمه پاپي هر کدام 2 گل براي تيم ملي حفاري به ثمر رساندند.شايان ذکر است، هدايت تيم ملي حفاري همچون فصل قبل بر عهده زيور بابايي است. تيم فوتسال پالايش نفت آبادان، قهرمان فصل گذشته که تغيرات عمده اي داشت، در هفته نخست اين رقابت ها به مصاف تيم سپيد رود تهران رفت که با نتيجه دور از انتظار 5 بر يک شکست خورد. در اين بازي، ابتدا رفيعي از پالايش نفت آبادان بود که توانست در دقيقه يک بازي گل اول را وارد دروازه فرزانه توسلي کند؛ اما در ادامه، اين سپيد رود بود که بر توپ و ميدان تسلط پيدا کرد و در نهايت برنده بازي شد. خديجه پور بهبهاني، به عنوان سرمربي جديد، هدايت تيم فوتسال پالايش نفت آبادان را به عهده دارد.
بابايي: پيروزي در اولين ديدار هميشه خوب است
زيور بابايي، سرمربي تيم فوتسال شرکت ملي حفاري ايران درباره عملکرد تيم شرکت ملي حفاري ايران در هفته اول ليگ برتر فوتسال بانوان گفت: «با توجه به اين که بازي اول بود و گرماي هواي خوزستان روي عملکرد بازيکنان تاثيرگذار است و هم اين که تمرين هاي مان را دير شروع کرده بوديم، از عملکرد بازيکنانم راضي هستم و بازي خوبي انجام دادند.»بابايي در ادامه افزود: «تمرين هاي مان را دو هفته قبل از ليگ شروع کرديم که متاسفانه دير بود؛ اما اميدوارم تا پايان همين طور خوب پيش برويم. در مورد ترکيب هم بايد بگويم که هشت بازيکن اصلي مان از سال گذشته را حفظ کرديم و فقط سه نفر تغييرات داشته ايم.»
سرمربي تيم فوتبال شرکت ملي حفاري ايران به مشکلات اسپانسري تيم هاي ليگ برتري اشاره و بيان کرد: «مشکلات اقتصادي روي تمام تيم ها تاثيرگذار است و امسال هم اين مشکلات را داريم. اميدوارم بتوانيم تا آخر ادامه دهيم و مشکلي در اين زمينه پيش نيايد. نبود اسپانسر و بحث مالي باعث شد که خيلي از تيم ها نتوانند در ليگ امسال تيم داري کنند. همين موضوع، زمان شروع ليگ را عقب انداخت. وضعيت اقتصادي جامعه بر ورزش کشورمان تاثيرگذار است و اگر بخواهيم با همين روند پيش برويم، تيم ها هم با مشکل روبه رو مي شوند؛ چون اعتبارات خاصي به آنها داده مي شود؛ اما وقتي روز به روز افزايش نرخ داريم، آيا اين مقدار مشخص اعتبار کفايت مي کند.»
بابايي درباره کيفيت ليگ در ادامه راه افزود: «مي گويند ليگ حرفه اي، اما هيچ چيزمان حرفه اي نيست و اين موضوع فقط به بخش بانوان مربوط نمي شود. اين حرفه اي نبودن از سالن محل برگزاري و قراردادها گرفته تا خيلي چيزهاي ديگر به چشم مي خورد. وقتي مي گوييم حرفه اي، يعني حرفه ام اين است و حقوقم از اين راه به دست مي آيد؛ اما در ايران چنين چيزي اتفاق نمي افتد.»
پور بهبهاني : از عملکرد بازيکنانم راضي هستم
خديجه پور بهبهاني، سرمربي تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان در مورد شکست تيمش از سپيدرود تهران در هفته نخست ليگ برتر فوتسال بانوان گفت: «هر دو تيم، بازي زيبايي را به نمايش گذاشتند. دو هفته است که تمرين هاي پرفشار تيمي مان را شروع کرده ايم. مشکلات زيادي داشتيم؛ اما توانستيم در اين مدت، تيم مان را منسجم کنيم.البته از عملکرد بازيکنانم در نيمه اول راضي بودم و انسجام دفاعي شان در نيمه دوم فوق العاده بود. اميدوارم در هفته هاي آتي، اين روند بهتر شود؛ چون قرار است بازيکن جذب کنيم.»سرمربي تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان، در مورد داوري گفت: «چون مسابقه هاي ليگ برتر را داريم، اميد است که عملکرد داورهاي مان بهتر شود تا روي نتيجه بازي کمتر اثر بگذارد.»او در پاسخ به اين سئوال که اگر عملکرد دفاعي تان در نيمه دوم بهتر بود، چگونه چهار گل دريافت کرديد، گفت: «در دو صحنه، داور خطايي را که بر روي بازيکنان مان انجام شد، گرفت که منجر به گل زودرس شد؛ اما با توجه به اين که در نيمه اول، دو تيم محتاط عمل مي کنند ما هم محتاط عمل کرديم و خواستيم در ميانه زمين پرس انجام دهيم. در نيمه دوم هم سعي کرديم فشار را بالاتر ببريم که توانستيم عمق دفاع حريفمان را تا حدودي باز کنيم.»بهبهاني در پايان گفت: «ما با توجه به دو هفته تمرين پرفشار اين عملکرد را داريم. ان شاء الله هفته هاي آتي بهتر از اين مي شويم.»
ليگ برتر فوتبال ايران
نگاه نفتي ها به بالاي جدول
ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، هفته سوم خود را پشت سر گذاشت و نمايندگان نفتي حاضر در اين رقابت ها با 2 تساوي و يک شکست به کار خود پايان دادند تا در ميانه جدول ليگ قرار بگيرند.
نفتي ها در فصل جديد شروع نسبتا خوبي داشتند و به دنبال اين هستند که بتوانند در ادامه با حفظ اين روند، سهميه نفت را در ليگ برتر حفظ کنند؛ هر چند که به مقام هاي بالاتر هم چشم دارند.
3 تيم پارس جنوبي جم، نفت مسجد سليمان و نفت آبادان به ترتيب بهترين نتايج را در فصل جديد گرفته اند.
شاگردان مهدي تارتار در تيم پارس جنوبي جم با يک پيروزي، يک تساوي، يک شکست و کسب 4 امتياز، بهترين تيم در ميان 3 تيم حاضر هستند. پارس جنوبي جم در هفته سوم در قائم شهر موفق شد تيم نساجي را متوقف کند که کار بزرگي بود.
نفت مسجد سليمان هم با 2 تساوي، يک شکست و کسب 2 امتياز که در 2 ديدار مقابل تراکتور و فولاد کسب کرد، در ميانه پاييني جدول قرار دارد. نفت آبادان هم با پائولو سرجيو پرتغالي، سپاهان و گسترش را با نتيجه تساوي متوقف کرد و در برابر پديده، شکست خورد تا در کنار نفت مسجد سليمان قراربگيرد.
ويسي: همه کار کرديم جز گل زدن!
عبداله ويسي پس از تساوي مقابل فولاد گفت: «بازي خوبي بود و در حد توانمان بازي کرديم. ما سعي داشتيم مردم خوب مسجدسليمان را راضي و خوشحال به خانه بفرستيم که فکر مي کنم موفق بوديم؛ هر چند ما در اين ديدار گلي به ثمر نرسانديم؛ اما از روند بازي راضي بودم. من از مساوي مي ترسيدم، اما همين اتفاق افتاد. دهمين سال است که روي نيمکت تيمي مي نشينم و 300 بازي نيز کنار زمين حضور داشتم؛ اما تاکنون اين را نديدم که تيمي آنقدر موقعيت گل به وجود بياورد و خراب کند! البته تيم فولاد هم در بخش دفاع و حمله خوب کار مي کرد؛ اما تيم ما بهتر بود. اي کاش اين بازي با پيروزي و کسب سه امتياز به پايان مي رسيد. با اين نتيجه، رقباي ما خوشحال شدند.»
وي درباره روند رو به رشد تيمش در ليگ هجدهم گفت: «تيم ما به حريف فشار زيادي وارد آورد. به هرحال حريف ما تيم فولاد بود که بازيکنان بسيار خوبي در آن بازي مي کنند و اين تيم سابقه حضور در ليگ قهرمانان آسيا را در کارنامه خود دارد. مي دانستيم که آن ها نيز ما را تحت فشار قرار خواهند داد. تيم ما در تمامي بخش ها به غير از گلزني، خوب بود؛ البته تمرکز ما هنوز به دست نيامده و همه ارکان تيم ما به دليل برخي مشکلات، هنور نتوانسته اند روي بازي هاي ليگ تمرکز داشته باشند.»
تارتار: به بازي احاطه داشتيم و براي سه امتياز بازي کرديم
سرمربي پارس جنوبي جم معتقد است، نمايش پاياپايي برابر نساجي داشتند و هر دو تيم تنها شايسته يک امتياز بودند. مهدي تارتار بعد از تساوي برابر نساجي گفت: «بازي جذابي بود و حضور تماشاگران دو تيم هم به آن جذابيت اضافه مي کرد. شروع خوبي در ابتداي مسابقه داشتيم و برخلاف جريان بازي روي يک ضربه ايستگاهي، يکي از بازيکنان ما کم تجربگي کرد و به حريف پنالتي داديم.»البته فکر مي کنم به بازي احاطه داشتيم و براي سه امتياز به قائم شهر رفته بوديم، اما کارمان سخت بود. کسي از ما انتظار قهرماني ندارد و به همين دليل بي محابا و بدون ترس بازي مي کنيم تا بتوانيم جايگاه مناسبي به دست آوريم.او سپس با اشاره به نيمه دوم گفت: «با تغييراتي که در نيمه دوم ايجاد کرديم، حملات همه جانبه اي تا رسيدن به گل داشتيم. هر دو تيم روي ضربات ايستگاهي برنامه داشتند. پس از گل تساوي، با توجه به جو ورزشگاه و شرايط آب و هوايي، نساجي به بازي مسلط شد و زيرکي يکي دو بازيکن آنها نيز کمک کرد تا صاحب ضربات آزاد شوند که خدا را شکر خط دفاعي ما روز خوبي را پشت سر گذاشت و فکر مي کنم روي زدن ضربات موفق بوديم و در نظم تيمي فوق العاده کار کرديم.»سرمربي پارس جنوبي اضافه کرد: «از بازيکنانم تشکر مي کنم که در اين شرايط جوي نمايش خوبي داشتند. از هواداران پارس جنوبي که مسير طولاني طي کردند و از جنوب به شمال کشور آمدند، تشکر مي کنم. واقعا براي ما سنگ تمام گذاشتند و دست تک تک آن ها را مي بوسم.»
سرجيو: باختيم، اما جبران مي کنيم
سرمربي تيم فوتبال صنعت نفت آبادان مي گويد: «چهار پنج تيم قوي در ليگ برتر حضور دارند که شايد رويا باشد بخواهيم با آن ها رقابت کنيم.» پائولو سرجيو پس از شکست يک بر صفر تيمش مقابل پديده گفت: «نيمه دوم يک سري تغييرات اعمال کرديم و مهم تر از هر چيز اعتمادبه نفس به دست آورديم. اين تيم، تيم بسيار خوبي است و در بازي اول براي پرسپوليس که قهرمان ليگ است، بازي بسيار سختي را رقم زدند و براي ما هم بازي سختي را به وجود آوردند؛ البته ما در آخر نشان داديم که در حال رقابت هستيم. يک بر صفر باختيم، اما مي توانست هر نتيجه ديگري رقم بخورد.سرمربي تيم فوتبال صنعت نفت آبادان تصريح کرد: «تمام تلاشمان اين است که بازي خوبي انجام دهيم و نتايج خوبي کسب کنيم. چهار پنج تيم قوي در ليگ برتر حضور دارند که شايد رؤيا باشد بخواهيم با آن ها رقابت کنيم. ما به دنبال اين هستيم که فوتبال خوبي انجام دهيم و در آخر هم نتيجه خوبي کسب کنيم.»
نفتي ها روي سکوي کنکور
مشعل کنکور 97 هم گذشت و روزها و شب هايي پراسترس براي خانواده ها و فرزندانشان رقم زد. شايد فرزند بسياري از شما که اين خطوط را مي خوانيد، جزء کنکوري هاي امسال بوده که شايد موفق و شايد هم ناکام مانده است. هر کدام از اينها بوده باشد، بايد گفت براي رسيدن به خواسته هايتان هنوز وقت داريد و نبايد اميد را از خودتان و فرزندتان بگيريد. کنکور، عرصه اي جالب توجه و متفاوت است که هر سال شگفتي مي آفريند؛ بارها در ميان نفرات برتر کنکور با دختران و پسراني روبه رو مي شويد که بدون امکانات آموزشي و از دورترين و محروم ترين نقاط کشور، رتبه هاي تک رقمي کسب کرده اند. کنکور سراسري که از ساليان سال تجربه شده است، حالا محل اختلاف نظر مسئولان کشور شده و چند سالي است از حذف آن سخن مي گويند. با وجود اين همچنان اين آزمون سرنوشت ساز براي فرزندان ما ادامه دارد و تا آن زمان که باشد، بايد براي آن برنامه ريزي کرد. از ميان نفرات برتر کنکور سال تحصيلي 97-96 والدين سه دانش آموز در شرکت هاي زيرمجموعه صنعت نفت مشغول فعاليت هستند که در ادامه گفت وگوي کوتاه آنان را با «مشعل» مي خوانيد، اما يک دختر هم به همراه تيمي 54 نفره از ايران مدال نقره مسابقات جهاني رياضي را به دست آورده است که او را به خانواده نفت معرفي مي کنيم و مي دانيم که معرفي اين افراد موفق مي تواند تشويقي براي ديگر دانش آموزان خانواده نفت و والدينشان باشد.
فاطمه ملکي / نفر اول کنکورعلوم انساني
پدر فاطمه، معاون آزمايشگاه پالايشگاه نفت تهران است. در روزهاي بعد از اعلام نتايج کنکور که خيلي ها غم و خيلي ها شادي داشتند، خانواده فاطمه، شادي را به شکلي مضاعف دارند. فاطمه تا سال دوم دبيرستان در رشته علوم تجربي تحصيل مي کرده، اما در سال سوم با توجه به علاقه مندي که به رشته علوم انساني داشته است، تغيير رشته مي دهد و در کنکور سال 97 با همين گرايش شرکت مي کند. معدل او که حالا نفر اول کنکور علوم انساني سال 97 است، 90/19 بوده است. فاطمه در مدرسه رفاه درس خوانده و در دوره نهايي که براي کنکور درس خوانده، مشاوره تحصيلي هم داشته است. او به «مشعل» گفت که در روزهاي غير از مدرسه تا 12 ساعت درس خوانده است. فاطمه ملکي به روان شناسي علاقه دارد و به خاطر آن هم به علوم انساني گرايش پيدا کرده است.
سيد محمد صادق کشاورزي / نفر دوم کنکور رياضي و فني
مادر محمد صادق کشاورزي، کارشناس ارشد آموزش شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران است و اين روزها دفتر مادرش به خاطر پيام هاي متعدد همکاران، شلوغ است. محمد صادق با معدل 94/19 از مهر 96 استارت درس خواندن براي کنکور را زده و بدون معلم خصوصي و آموزشگاه کنکور، خودش را آماده کرده است. او مي گويد در روزهاي مدرسه حدود 6 ساعت اضافه درس خوانده و در يک ماه آخر تا 14 ساعت هم رکورد درس خواندن را زده است. او در آزمون هاي آزمايشي شرکت کرده است و تاکيد مي کند داوطلبان نبايد به نتيجه آزمون توجه کنند و نااميد شوند؛ بلکه بايد ببينند چرا چنين نمره اي گرفته اند و نقاط ضعف را برطرف کنند. محمد صادق رياضي را از ابتدا دوست داشته و حالا مي خواهد در رشته برق ادامه تحصيل بدهد.
نگار علي محمدي / نفر سوم کنکور هنر
مادر نگار علي محمدي، کارشناس ارشد پژوهش در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است و حالا دخترش نفر سوم در کنکور هنر امسال شده است. نگار از مدت ها قبل براي اين موفقيت فکر و برنامه داشته و به «مشعل» مي گويد انتظار نفر اولي را هم داشته است. نگار در رشته رياضي درس خوانده، اما به خاطر علاقه اش به هنر، سال آخر تغيير رشته داده و در گروه هنر رقابت کرده است. او مي گويد شرايط درس خواندن براي کنکور با توجه به شرايط و سطح تحصيلي هر دانش آموز متفاوت است؛ به همين دليل نمي توان گفت اگر فردي 12 ساعت در روز درس خواند، حتما موفق مي شود. نگار مي گويد به طراحي صنعتي و طراحي دکوراسيون داخلي گرايش زيادي دارد.
پند پدر
پـدري بـا پـسري گفـت به قـهــر کـه تـو آدم نـشـوي جـان پـدر
حـيف از آن عمر که اي بي سـروپا در پـي تـربـيتـت کــردم ســر
دل فـرزند از اين حرف شـکـسـت بـي خـبـر از پـدرش کـرد سفر
رنـج بـسيـار کـشـيد و پـس از آن زندگي گشت به کامش چو شکر
عـاقـبـت شوکـت والايـي يـافـت حـاکـم شهر شـد و صاحـب زر
چـند روزي بـگذشت و پس از آن امــر فـرمــود بـه احـضـار پـدر
پــــــدرش آمـــــد از راه دراز نـزد حـاکم شـد و بشناخت پسر
پـسر از غـايت خـودخـواهي و کبر نظـر افـگنـد بـه سـراپـاي پـدر
گـفـت گفـتي که تـو آدم نـشـوي تـو کـنون حشمت و جاهم بنگر
پـير خـنديـد و سـرش داد تـکـان گـفت ايـن نـکته برون شد از در
«مـن نـگـفتـم که تو حاکم نشوي گـفـتـم آدم نـشوي جـان پدر»
جامي
«حيّک» را بشنويد
از ميان خوانندگان جوان موسيقي پاپ، تعدادي هنوز هم خود را در صدر پرطرفدارها نگه داشته اند. برخي از اين خوانندگان، با همکاري که در سريال هاي تلويزيوني داشته اند، سهمي قابل توجه در کيفيت يک سريال دارند و علاوه بر اين، جاي پايشان را در عرصه موسيقي محکم تر مي کنند. مهدي يراحي، خواننده خوش ذوق جنوبي است که با تيتراژ ماه عسل معروف شد و آهنگ «منو رها کن» از آلبومي با همين نام را خيلي ها با او خواندند. يراحي، آلبوم ديگري به نام « امپراطور» دارد که در سال 92 مجوز گرفت. آخرين تک آهنگ او به نام «حيّک» اقتباسي عربي - فارسي از آهنگ معروف فولکلور عربي است که بهار امسال معروف شد. يراحي26 مرداد در مرکز همايش هاي برج ميلاد کنسرت دارد و هنوز امکان انتخاب و حضور در اين کنسرت را داريد.
مريم آخوندزاده
خانم نقره اي مسابقات جهاني رياضي
مريم آخوندزاده، يکي از 54 شرکت کننده نوجوان ايران در رقابت هاي جهاني رياضي (2018-WMI) کره جنوبي به مدال نقره اين مسابقات دست يافت. وي به «مشعل» گفت که از کودکي علاقه زيادي به رياضي داشته و همين علاقه با هدايت و کمک خانواده و پدر که در پتروشيمي دماوند مشغول است، تقويت شده است. او در خانه رياضي جذب مي شود و آزمون هاي آن را با موفقيت پشت سر مي گذارد. مريم حالا 16 سال دارد و راهي طولاني، اما روشن را پيش رويش مي بيند. او در عين علاقه بسيار به رياضي، به زيست شناسي و پزشک شدن هم علاقه دارد و فعلا براي ادامه تحصيل و کنکور در ايران آماده مي شود.
قابي از عشق مادري
«گيلانه» را که ببينيد، دلتان براي مادرتان تنگ مي شود و ياد همه مادراني مي افتيد که در طول عمرتان ديده ايد که خود را فداي فرزندشان کرده اند؛ اما در«گيلانه» درد بيشتري را از مادري مي بينيد که از روح و جسم خود براي فرزندش مايه مي گذارد با فرزندي که مي داند برگشتي ندارد. در جريان داستان، زندگي عادي و ساده زني روستايي را با فرزندي معلول و لمس شده مي بينيد و در جريان داستان متوجه مي شويد که اين پسر، جانباز جنگ تحميلي است. بازي خوب بهرام رادان، تاثير زيادي در جريان فيلم دارد، اما در مقابل، فاطمه معتمد آريا بازي تاثيرگذار و حقيقي از يک مادر به نمايش مي گذارد که نمي توانيد آن را تحسين نکنيد. ننه گيلانه، در عين سختي، مشکلات، سرما و محدوديت ها طوري با اميد به زندگي چسبيده که مخاطب نمي تواند او را به خاطر اين فداکاري فراموش کند. رخشان بني اعتماد در اين فيلم هم مانند کارهاي ديگر خود، يک زن و يک مادر را محور قرار داده تا داستان زندگي را از قاب عشق مادري بگويد.
ناگهان آخرين گلوله هايمان
اين روزها در آستانه سالگرد ورود پر افتخار آزادگان به ميهن هستيم؛ روزهايي که طعم شيرين آن براي همه ايرانيان چشيدني شد؛ اما در آستانه سالگرد آغاز يکي از سهمگين ترين و طولاني ترين جنگ هاي قرن بيستم نيز هستيم. از 26 مرداد تا 31 شهريور راه زيادي نيست. گفتيم 31 شهريور و ياد آن روز دهشتناک افتاديم؛ روزي که مجنون افسارگسيخته اي به اشاره بدخواهان ايران به وطن مان يورش آورد و هشت سال دفاع مقدس ايرانيان رقم خورد. خاطرات پيش روي شما روايت عبدالحميد محمدي از کارکنان ابزار دقيق منطقه دالان شرکت نفت مناطق مرکزي است که براي «مشعل» ارسال شده و در چند بخش، از نظرتان مي گذرد.
فروردين سال 67 بعد از عملياتي که از سوي عراق انجام و فاو از نيروهاي ايران پس گرفته شد، از دانشگاه به جبهه عزيمت کردم. يک روز عصر در دانشگاه اعلام کردند به نيرو نياز داريم و فردا صبح، افراد داوطلب به جبهه اعزام مي شوند. بنابراين بسياري از دانشجوياني که با همديگر به جبهه اعزام شديم، در حد رده هاي بالاي نظامي بودند که با توجه به نياز جبهه، درس را رها کرده و عازم شده بودند. وقتي در پشت جبهه ما را به صورت يک دسته درآوردند، گروهي 20 نفره را تشکيل مي داديم که جنگ ديده و بسيار آماده بودند. در دسته مزبور من تيربارچي بودم و چند آرپي جي زن و تعدادي تک تيرانداز و چند نيروي تدارکاتي ديگر تشکيل يک دسته را مي داديم. بعد از مدتي آموزش و تمرين نظامي و کسب آمادگي بدني، به شلمچه اعزام شديم. محلي که مستقر شديم، درون درياچه ماهي قرار داشت. خط ايران به صورت يک زاويه قائمه بود که طول هر ضلع آن چند کيلومتر بود. به فاصله حدود 500 متر خط ارتش عراق به صورت هلال روبه روي خط ما بود. دو جاده به فاصله 200 متر، يکي روي راس زاويه و يکي روي ضلع غربي آن خط ايران و عراق را به هم وصل مي کرد. بعد از اينکه خطوط ايران و عراق را در آنجا زده بودند، در طول جاده ها، در وسط آن، کانالي کنده و سنگرهاي مختلفي ايجاد کرده بودند؛ البته اين کانال از هر دو طرف ايران و عراق تا فاصله 40 متري زده شده بود. با ايجاد سنگرهاي محکم بتني، کانال ها به صورت دژ درآمده بودند. ما شبانه روز داخل اين دژ که روي ضلع غربي قرار داشت، براي درگيري آماده بوديم. از مدت ها پيش درياچه ماهي خشک شده بود و دژ ما از سطح زمين ارتفاعي حدود چهار متر داشت. بنابراين ما بخوبي بر سطح زمين مسلط بوديم. از اول حضورمان درآن منطقه، نقل و انتقال ادوات عراق جلب توجه مي کرد. حجم سنگين آتش توپخانه و شليک زياد تانک هاي عراق نشان مي داد که آنها بخوبي براي حمله به ما آماده شده اند. ما هم خود را براي درگيري آماده مي کرديم. فقط موقع وضو و نماز، پوتين هايمان را درمي آوريم و بيشتر وقت ما به نگهباني و آماده کردن مهمات مي گذشت. صبح روز 4/3/67 آتش سنگين نيروهاي عراق شروع شد. حجم آتش چنان سنگين بود که گويي زلزله زمين را تکان مي داد و صداي انفجار لحظه اي قطع نمي شد. خط ما در ميان گردو غبار حاصل از انفجار گلوله هاي توپ و خمپاره ناپديد شده بود. در مقابل، توپخانه ايران هم خطوط دشمن را گلوله باران مي کرد. براي ما جالب بود که تعداد تانک هاي دشمن به حدي است که بعضي از آنها پشت خاکريز با آتش توپخانه از بين رفتند.
بالاخره حجم آتش توپخانه دشمن کاهش يافت و آنها براي حمله به جلوتر از خط خودشان آمدند. چند تانک در جلو و تعداد زيادي سرباز پشت آن مي آمدند. درگيري با اسلحه هاي سبک و سنگين شروع شد. سربازان دشمن روي زمين مي ريختند و تانک ها به آتش کشيده مي شدند. مشاهده منظره گردش تانک هايي که بر اثر ترس از اصابت آرپي جي روي جنازه ها و مجروحان حرکت مي کردند و افرادي که به وسيله توپخانه تکه تکه مي شدند، وحشتناک بود. شايد براي کساني که يک فيلم جنگي مي بينند، مشاهده جنگ سربازان صحنه زيبا و هيجان آوري است؛ اما وقتي انسان خود در آن صحنه است و صداي ضجه مجروحان را مي شنود، احساس بسيار متفاوتي پيدا مي کند.
حمله سربازان عراقي ادامه مي يافت و جلوي ما قتلگاهي ايجاد شده بود. سربازان دشمن روي هم مي ريختند. در زير آتش شديد، مشاهده سنگرهايي که بر اثر اصابت گلوله تانک به هوا مي رفتند و تو مي دانستي که يکي از دوستانت با آنها به شهادت رسيده است، بسيار سخت بود.
کم کم ذخيره مهمات ما به آخر رسيد. حتي گلوله هاي زنگ زده را هم که در بين خاک ها پيدا کرده بوديم، در نوار قرار داده و شليک کرديم. بر اثر شدت درگيري، اسلحه هاي ما بسيار گرم شده و ديگر کارايي چنداني نداشتند. تعداد تانک ها و سربازان دشمن هر لحظه بيشتر مي شد. ظهر شده بود و از آسمان نيز خورشيد، آتش مي باريد. ديگر هيچ شانسي نداشتيم.
ناگهان گروهي از سربازان عراقي بالاي خاکريز آمدند.
ادامه دارد...
جملاتي که خوش بين تان مي کند
در روزهايي که شرايط اقتصادي و اجتماعي خوبي نداريم و ممکن است يک جاي کار بلنگد، بايد به دنبال اتفاق هاي خوب باشيم، حتي اگر خودشان را پشت لحظات سخت و تلخ پنهان کنند. ما انسان ها توانايي بي نظيري در تغيير لحظات داريم و مي توانيم با يک شوخي در لحظه يا يک لبخند بي هوا، اطرافيان مان را غافلگير کنيم. پس چرا اين کار را نکنيم تا حال خودمان و اطرافيان مان را خوب کنيم. يادمان نرود که تمرين خوش بيني و حال خوب، سخت ترين کار دنياست و غر زدن و نااميدي راحت ترين کار.
در واقع شما تا وقتي در حال حرکت هستيد، هنوز شکست نخورده ايد. شکست براي روزي است که دست از تلاش بکشيد و در حالت سکون بمانيد.
اگر روزهاي سختي را براي رسيدن به هدفتان پشت سر مي گذاريد، به اين فکر کنيد که وقتي رسيديد، خاطرات زيادي براي تعريف کردن خواهيد داشت.
نلسون ماندلا مي گويد: «هميشه هر موفقيتي تا قبل از اين که اتفاق بيفتد، به نظر غير ممکن مي آيد.» پس به انرژي منفي اطرافتان اهميت ندهيد و با تمرکز روي هدف خود، جلو برويد.
توماس اديسون را که مي شناسيد و مي دانيد چند بار آزمايش کرد تا به نتيجه رسيد. اديسون مي گويد: «بزرگترين نقطه ضعف ما دست کشيدن از تلاش است و بهترين راه موفقيت، يک تلاش دوباره است.»
يادتان باشد که خوش بيني ربطي به واقعيت هاي اکنون زندگي ندارد، بلکه با چشم اندازهاي آينده سروکار دارد.
خوش بيني يعني با وجود مشکلات پيش رو و اطلاع از احتمال شکست، خودتان را در مسير پيشرفت و تحقق هدفتان نگه داريد و به خاطر احتمال شکست و ناراحتي، از احتمال شيرين پيروزي محروم نشويد.
هيچ موفقيتي يک شبه به وجود نمي آيد و هيچ مشکلي هم يک شبه حل نمي شود. بايد براي رسيدن به نقطه مطلوب، بذر خوش بيني بکاريد و با انرژي مثبت به آن آب بدهيد.
همه چيز از حال خوب در لحظه شروع مي شود. هر وقت حالتان بد است، عصباني هستيد يا اتفاقي که بايد رخ مي داده، رخ نداده و کاري از دست شما بر نمي آيد، از خودتان سئوال کنيد که در اين لحظه حال بد من به اصل ماجرا کمکي مي کند نه؟ پس خوب باشيد.
شغل شما قرار است بخش زيادي از زندگي شما را پر کند. پس تنها راهتان اين است که به کارتان ايمان داشته باشيد و زماني موفق مي شويد که عاشق کارتان باشيد.
اين جمله که «شايد امروز آخرين روز زندگي تان باشد» را شنيده ايد؟ چقدر به شما براي انجام بهترين کارها که دوستشان داريد، انگيزه مي دهد؟ مي توانيد هر روز و هر لحظه به اين فکر کنيد که امروز آخرين فرصت است؛ پس بهترين باشيد.
در شرايط سخت، مثل زماني که پازل حل مي کنيد، کمي عقب تر در سکوت بمانيد و خوب فکر و تامل کنيد، قرار نيست شما آنچه را که همه مي بينند، ببينيد. ايمان داشته باشيد که هر چقدر شرايط سخت باشد، باز هم يک راه براي فرار و نجات وجود دارد، پس پيدايش کنيد.
بسياري از اطرافيان ما در ميان خانواده، دوستان و محيط کار، نتيجه انتخاب و شرايط ما هستند. اين شما هستيد که انتخاب مي کنيد که افراد مثبت و کارآفرين يا حداقل شاد را در اطرافتان نگه داريد؛ شادي راهش را پيدا مي کند.
لذت مجازي ها
پادکست از ترافيک نجاتتان مي دهد
پادکست يا پادپخش يا تدوين صوتي، فايلي ديجيتال و صوتي است که مي توانيد آن را از روش هاي مختلفي روي سيستم يا تلفن همراه خود ذخيره کنيد يا آنلاين گوش دهيد. واژه پادکست از هم آميزي واژه هاي iPod و broadcasting پديد آمده است.
پادکست ها تقريبا از سال 2004 محبوبيت و گسترش يافتند و گاه به آن راديوي اينترنتي گفته مي شود. به مرور پادکست ها آنقدر محبوب شدند که حتي کاخ سفيد هم تعدادي از سخنراني هاي جرج بوش را به صورت پادکست آماده کرد. پادکست ها را مي توانيد از طريق سايت هاي خبري که لينک پادکستشان را مي گذارند، يا مسيرهاي ارتباطي که دارند يا برنامه پادکست که روي گوشي ها وجود دارد، دريافت کنيد. عموم اين پادکست ها در شبکه هاي اجتماعي فعال هستند.
در پادکست، مصرف کننده بر اساس آنچه که انتخاب کرده، مطلبي را دريافت مي کند و مثل راديو با محتواهاي غيرمرتبط و غيرانتخابي درگير نمي شود و از اين نظر با راديو که آنلاين است، تفاوت زيادي دارد. اين فايل صوتي در دسترس و آفلاين در اين روزها که بسياري از ما در تردد شهري و ترافيک، زمان تلف شده داريم، به کارمان مي آيد و مي تواند اين ساعات بلاتکليفي را مفيد کند. پادکست ها معمولا از سوي تعدادي از جوانان با رويکردهايي متفاوت آماده مي شوند و به نوعي، اپليکيشني جوان پسند است، بيشتر به مسائل روز مي پردازد و به عنوان مثال اگر فرازهايي از شاهنامه را بخوانند، با رويکرد و نگاهي به شرايط امروز، درباره آن حرف مي زنند و مي خوانند.
چنل بي (channelb)، راديو قرمز، دانرو(DunroBuzz)، استرينگ کست (string cast)، بي پلاس (bplus)، دايجست (digesttt) و... برخي از پادکست هايي هستند که اين روزها فعال بوده و طرفداران زيادي دارند و مي توانيد با گوش دادن به آنها، با دنيايي متفاوت از علم، اطلاعات و موضوعات روز دنيا آشنا شويد.
جوجه کبابي متفاوت
جوجه کباب، غذايي است که هم از آن زياد خورده ايد و درباره آن زياد هم شنيده ايد، اما اين کباب لذيذ مي تواند مزه هاي متفاوتي داشته باشد. مزه هايي که همزمان تاثير زيادي در نرم کردن گوشت مرغ دارند. معمولا جوجه کباب را به شکلي ساده با پياز، آبليمو، نمک و زعفران آماده مي کنند و بعد هم کباب مي شود، اما براي خوشمزه شدن جوجه کباب، چند توصيه وجود دارد که اگر رعايت کنيد، متوجه تفاوت مزه آن مي شويد. ضمن اين که در ادامه چند مزه متفاوت جوجه کباب را براي تان شرح مي دهيم. آبليمو و نمک، جوجه را سفت مي کند؛ اما نمي شود آن ها را حذف کرد. پس ابتدا به جوجه روغن مايع يا زيتون بزنيد و بعد آبليمو و نمک را اضافه کنيد. پياز را هيچ وقت له يا رنده نکنيد، چون به جوجه مي چسبد. پياز را به اندازه اي خرد کنيد که با برداشتن جوجه کاملا جدا شود. از ميان ادويه ها هم فلفل سياه يا پودر سير توصيه مي شود.
جوجه ترش
بعد از آنکه پياز و نمک را بنا به روشي که گفتيم، به گوشت اضافه کرديد، براي مزه ترش جوجه مي توانيد کمي گرد قوره يا سوماق (رب انار هم مي توانيد استفاده کنيد) به علاوه سرکه بالزاميک اضافه کنيد و بعد داخل ماست يا خامه بگذاريد. توجه کنيم که گوشت جوجه با قرار گرفتن در اين مخلوط خيلي زود نرم مي شود و ديگر نبايد زمان زيادي روي آتش بماند.
جوجه زعفراني
در مزه کلاسيک جوجه کباب هم، جوجه را با پياز و نمک به روشي که گفته شد، آماده مي کنيد و بعد زعفران و ماست يا خامه را آماده کرده و گوشت را داخل آن قرار دهيد تا ساعاتي در ظرف باقي بماند. در همه اين روش ها غلتاندن جوجه در روغن مايع يا روغن زيتون در همان ابتداي کار را فراموش نکنيد.
جوجه سبز
شايد مزه سبزيجاتي جوجه کباب را تجربه نکرده باشيد، اما حتما مزه جالبي دارد. براي اين روش، سبزي هاي معطر و تازه مثل ترخان، ريحان و مرزه را همراه با پياز خرد کنيد. کمي نارنج اضافه کنيد و ادويه بزنيد. گوشت جوجه را در تکه هايي که کوچک شده، داخل اين مخلوط سبز بگذاريد تا ساعاتي بماند. در اين مورد هم قبل از هر کاري، جوجه ها را در روغن بغلتانيد.
رنگ محل کارتان حالتان را خوب مي کند يا بد؟
مشعل: رنگ در همه اصول معماري و طراحي داخلي، جزء محوري ترين عوامل است و آن را در کنار عوامل ايمني و بهداشت و کيفيت قرار مي دهد، زيرا در سلامت روان کارمندان و همه افراد مرتبط با آن ها دخالت دارد و مي تواند استرس هاي کاري و محيطي را کم يا زياد کند. در فضاي کاري بسياري از عوامل مانند اتاق کار، روشنايي، رنگ محيط، ميز، صندلي، رايانه، فاكس، تلفن و غيره مي توانند در کيفيت کار تاثير مستقيم و غير مستقيم داشته باشند.
زرد، خوش بين تان مي کند
زرد، شادي افزاست و به خوشرويي و شادماني منتهي مي شود. گفته شده که رنگ زرد در محيط كار افراد را در رهايي از مشكلات و موانع و تعارضات ياري مي کند، زيرا رنگ زرد تنش زدا و عامل انبساط ماهيچه ها ست. اغلب روان شناسان رنگ شناس، رنگ زرد خوشرنگ را به عنوان نمادي از خوش بيني مي دانند. اعتقاد بر اين است که اگر در محل کار به دنبال شکوفايي و خلاقيت هستيد و در محيطي کار مي کنيد که هنرمندان، نويسندگان، طراحان، توسعه دهندگان و ديگر متخصصان خلاق حضور دارند، انتخاب رنگ زرد بهترين گزينه است. توصيه شده که رنگ دفتر کار و اتاق کنفرانس و... زرد باشد؛ چرا که به افزايش خلاقيت کارکنان کمک مي کند.
سياه، نبايد تنها باشد
سياه، رنگي نفي کننده و متوقف کننده است، ياس و احساس پوچي را تحريك و به فرد پايان را يادآوري مي کند. کمتر محيط کاري است که از رنگي تيره آن هم سياه استفاده کند. پشت رنگ سياه زندگي نيست، اما وقتي سياه را به تناسب با رنگ هاي ديگري تلفيق کنيد، مي تواند عملکرد و تاثيرگذاري متفاوتي پيدا کند. در واقع رنگ هاي سياه و سفيد يا خنثي بيشتر مفهوم بخش ساير رنگ ها هستند. معمولا سياه را با سفيد ترکيب مي کنند، اما ترکيب سياه با قرمز و يا سبز يا زرد اثرهاي متفاوتي دارد؛ به عنوان نمونه براي مشخص کردن موانع و محدوده هاي خطر از علامت راه راه سياه و زرد استفاده مي شود.
با آبي به آرامش مي رسيد
رنگ آبي، محيطي آرام و صلح آميز فراهم مي کند و افراد را از هيجان ها ي بي مورد دور نگه مي دارد. در برخي محيط هاي کاري که تنش زياد است، شايد اين راهي براي تسکين تنش هاي رواني ناشي از کار باشد. اين رنگ به دليل اثري كه بر اعصاب پاراسمپاتيك مي گذارد، به كاهش فشار خون و تعداد تنفس منجر مي شود و احساس امنيت كارمند را افزايش مي دهد. رنگ ها با طول موج کم، مانند سبز روشن و ملايم و آبي آسماني بهره وري و تمرکز ذهن را بهبود مي بخشند. همچنين يک حس عمومي آسودگي خيال و آسايش را با خود به همراه مي آورند.
خاكستري نبايد تنها باشد
رنگ خاكستري رنگي است خنثي كه هيچ گرايشي را برنمي انگيزد، نه روشن است و نه تيره. اين رنگ عاري از هر نوع تحريك و واكنش است؛ به همين دليل در صنايع كاربرد فراوان دارد. پژوهش هاي اخير دانشگاه تگزاس حاکي است که رنگ دفتر کار به رنگ هاي خاکستري، بژ و سفيد، احساس غم، اندوه و افسردگي را به کارکنان به ويژه زنان القا مي کند. اين رنگ سرد نبايد به تنهايي در محيط هاي کاري و يا حتي در لباس هايي که انتخاب مي کنيد، به کار گرفته شود. خاکستري را با رنگ هاي گرم مثل نارنجي و زرد ترکيب کنيد تا لذت بيشتري از رنگ ها ببريد.
قهوه اي
رنگ قهوه اي متناسب با فضايي که به کار مي رود، مي تواند موجب دل مردگي و تسليم و انفعال شود و کارکنان را به افرادي بي تفاوت تبديل کند. بنابراين رنگ قهوه اي براي محيط كار رنگ مناسبي نيست. اين رنگ گرم و تيره باعث مي شود تا افراد هارموني و ثبات بيشتري را حس کنند. پس اگر در محيط کار استفاده کرديد، حتما ترکيبي از قهوه اي با رنگ ديگري را به کار ببريد تا آرامش را القا کند. البته برخي رنگ قهوه اي را نمادي از نظم و وفاداري نيز مي دانند. به هر صورت با توجه به چوبي بودن بسياري از وسايل و مبلمان اداري، احتمال به کار رفتن رنگ قهوه اي در محيط هاي اداري و کاري زياد است، پس به رنگ هاي ترکيبي با قهوه اي خوب فکر کنيد.
قرمز، جان مي دهد
رنگ قرمز نيروي حيات را بيشتر مي کند و بيشتر بروز مي دهد. سرعت نبض را بالا مي برد و ميزان دم و بازدم را افزايش مي دهد. اين رنگ به معناي تمايل و رغبت است، فعاليت هاي عمومي را افزايش مي دهد و احساس رقابت را تشديد مي كند. البته قرمز در حالت خستگي عصبي و فيزيكي مي تواند آزاردهنده باشد. در بسياري از محيط هاي کاري که فعاليت هاي بدني چنداني صورت نمي گيرد، رنگ هاي گرم مثل طيف هايي از زرد، قرمز و آجري به افراد کمک مي کند تا دچار خواب آلودگي نشوند. قرمز در ميان رنگ هايي است که طول موج بالا دارد و در رديف رنگ هاي فعال، پرتنش و هشداردهنده است؛ به همين دليل رنگ خون و عشق، کپسول هاي آتش نشاني و کاميون هاي آتش نشاني است.
آينده مي تواند بنفش باشد
رنگ ترکيبي بنفش به خاطر داشتن هر دو رنگ آبي و قرمز مي تواند هم هيجان انگيز و هم آرام بخش باشد. گفته شده که محيط کار با زمينه رنگ بنفش، جست وجوي هويت و تفکر بيشتر در ذهنيات را برمي انگيزد. همچنين گفته شده که بنفش موجب رويايي شدن فضا مي شود؛ بنابراين استفاده از اين رنگ در محل کار موجب مي شود تا افرادي که در آن کار مي کنند، روياها و چشم اندازهاي بزرگ و وسيع داشته باشند. اين رنگ کمک مي کند تا کارمندان فرصت هاي عالي براي آينده رقم بزنند. فردي که خيلي خوب روياپردازي کند، خلاقيت زيادي هم خواهد داشت و در نتيجه برنامه هاي جالب تري هم براي آينده تعيين خواهد کرد. با بنفش مي توانيد به جاي گرفتار شدن در گذشته، به آينده فکر کنيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات