قدرت هاي جهاني تحريم هاي ضد ايراني  را محکوم کردند

قدرت هاي جهاني، تحريم هاي ضد ايراني آمريکا را محکوم و شرکت هاي تجاري را به ناديده گرفتن دولت دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا تشويق کردند. 

چند قدرت جهاني، دولت ترامپ را به دليل وضع دوباره تحريم ها عليه ايران محکوم کردند و فعالانه از شرکت ها خواستند سياست هاي کاخ سفيد را در ماه هاي آينده ناديده بگيرند. آمريکا با وجود مخالفت اعضاي جامعه بين المللي، بخشي از تحريم ها ضد ايران را ازسر گرفت. ترامپ نيز در فضاي مجازي اعلام کرد: اينها دردآورترين تحريم هايي هستند که تاکنون وضع شده اند و در ماه نوامبر به سطحي جديد مي رسند. هر شخص يا شرکتي با ايران معامله کند، با آمريکا معامله اي نخواهد داشت.

اروپا

اتحاديه اروپا در واکنش به تحريم هاي ايران، از همه شرکت هاي متبوع خود خواست تهديدهاي آمريکا را ناديده بگيرند. فدريکا موگريني، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا  گفته بود: ما به ويژه از شرکت هاي کوچک و متوسط مي خواهيم فعاليت تجاري با ايران و در ايران را به عنوان موضوعي که براي ما يک اولويت امنيتي است، ادامه دهند.

چين

در آسيا، چين تدابير ضد ايراني دولت آمريکا را محکوم کرد و از شرکت هاي نفت و گاز خواست درخواست هاي دولت آمريکا براي قطع خريد نفت از ايران را رد کنند. وزارت امور خارجه اين کشور اعلام کرد: چين به طور مستمر با تحريم هاي يکجانبه و صلاحيت فرامرزي مخالفت کرده است، روابط تجاري چين و ايران باز، شفاف، معقول، عادلانه و قانوني است و قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل را نقض نمي کند. چين بويژه در بخش انرژي، روابط تجاري نزديکي با ايران ايجاد کرده و بزرگ ترين خريدار نفت ايران است. اين کشور اعلام کرده است که قصد دارد از منافع تجاري خود در ايران دفاع کند.

روسيه

وزارت امور خارجه روسيه نيز اعلام کرد: اين کشور از اقدام هاي آمريکا براي وضع دوباره تحريم هاي داخلي خود ضد ايران، به شدت نااميد شده است. اين وزارتخانه اعلام کرد که هر کار لازم را براي حفظ و اجراي کامل برجام، انجام مي دهيم. رسانه هاي روس به نقل از وزارت امور خارجه روسيه اعلام کردند که دولت اين کشور در سطح ملي براي حفاظت از همکاري هاي تجاري و اقتصادي با ايران، تدابير مناسب را اتخاذ مي کند. در بيانيه اين نهاد آمده است: ما باور داريم که (حفظ تجارت با ايران) همسو با منافع جامعه بين المللي است.

ايران

محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران اعلام کرد: آمريکا در جايگاهي نيست که براي حذف کامل بخش نفت ايران تلاش کند. 

رئيس جمهوري: 

انتقال و سوآپ انرژي در درياي خزررا با جديت ادامه مي دهيم

رئيس جمهوري گفت: همکاري در حوزه انرژي از جمله انتقال و سوآپ انرژي را با برخي کشورهاي ساحلي آغاز کرده ايم و به جديت آن را ادامه و گسترش خواهيم داد.

دکتر حسن روحاني در نشست سران کشورهاي ساحلي درياي خزر در قزاقستان با بيان اين که امروز درياي خزر، به عنوان منطقه اي بسيار مهم و راهبردي، کانون دوستي، همکاري و همگرايي بين دولت ها و ملت هاي آن است، گفت: اکنون اين منطقه به الگويي موفق براي تضمين صلح، ثبات، دوستي، حسن همجواري و پيشرفت تبديل شده است و اين نشست يک قدم ديگر در مسير همگرايي بيشتر در منطقه است که بايد با برداشتن قدم هاي ديگر تقويت شود.

وي افزود: امروز 6 سند همکاري در درياي خزر امضا مي شود که هر يک از اين اسناد، همکاري در اين منطقه حساس را تقويت مي کنند. در عين حال، حفاظت از محيط زيست و منابع زنده آبي دو موضوع بسيار مهم بوده که رؤساي جمهوري کشورهاي ساحلي مصمم هستند نهادهاي ملي خود را ملزم کنند در همه اقدام ها و پروژه هاي خود، اين دو مسئله حياتي را مورد توجه جدي قرار دهند.

رئيس جمهوري تصريح کرد: منابع انرژي خدادادي درياي خزر، به مردم کشورهاي ساحلي آن تعلق دارد. يگانه راه حل براي ممانعت از بروز هرگونه اختلاف در مناطق تحديد حدود نشده، اين است که يا کشورها از اين منابع به صورت مشترک بهره برداري يا از اکتشاف و بهره برداري در اين مناطق به صورت يکجانبه پرهيز کنند.

روحاني عنوان کرد: همکاري در حوزه انرژي از جمله انتقال و سوآپ انرژي، از ديگر موضوع هاي مهم همکاري در درياي خزر است. ما فعاليت در اين زمينه را با برخي کشورهاي ساحلي آغاز کرده ايم و به جديت آن را ادامه و گسترش خواهيم داد.

رئيس جمهوري تاکيد کرد: جمهوري اسلامي ايران با داشتن دسترسي دريايي در شمال و جنوب، آمادگي دارد نسبت به ايفاي نقش راهبردي و منطقه اي خود براي توسعه تجارت و حمل ونقل اقدام کند.

رؤساي جمهوري پنج کشور ساحلي درياي خزر در بيانيه اي که در پايان نشست مشترک خود در قزاقستان منتشر کردند، ضمن برشمردن طيف گسترده اي از توافق ها در حوزه هاي مختلف از جمله سياسي، اقتصادي و امنيتي با هدف تقويت همکاري ها، تاکيد کردند که درياي خزر، درياي صلح، همدلي، حسن همجواري و همکاري هاي موثر بين المللي است.

 

از سوي وزير نفت و همسو با حمايت از ساخت داخل

خريد 84 قلم کالاي صنعت نفت داراي  مشابه داخلي ممنوع شد

وزير نفت در ابلاغيه اي، خريد 84 قلم کالا و تجهيزات خارجي مورد نياز صنعت نفت را که داراي توليد مشابه داخلي هستند، ممنوع کرد.  بيژن زنگنه در اين ابلاغيه عنوان کرد: در اجراي منويات مقام معظم رهبري در حمايت از کالاي ايراني قانون  حداکثر استفاده از توان توليدي و خدماتي در تامين نيازهاي کشور و تقويت آن ها در امر صادرات علاوه بر اجراي مصوبات هيئت وزيران درخصوص ممنوعيت خريد کالاي خارجي داراي مشابه داخلي، تاکيد مي کند که خريد کالاها و تجهيزات خارجي فهرست پيوست اين ابلاغيه نيز از سوي شرکت هاي اصلي و تابعه پيمانکاران طرف قرارداد آنها (به صورت مستقيم و غيرمستقيم) ممنوع مي شود. در اين ابلاغيه تاکيد شده است که مديران عامل شرکت هاي اصلي، با تعبيه سازوکارهاي کنترلي و نظارتي، براي حصول اطمينان خريد کالاهاي يادشده از سازندگان داخلي، بر حسن اجراي آن نظارت لازم به عمل آورند.

تجهيزات سرچاهي و تاج چاه، پکيج نمک زدايي، انواع ضدخوردگي، کاتاليست بازيابي گوگرد، تابلوي کنترل سرچاهي و... برخي از 84 قلم کالايي است که واردات آن ممنوع اعلام شده است.

 

سفير ايران در پاکستان:

خط لوله گازي آي پي تحکيم کننده مناسبات اقتصادي ايران و پاکستان  

سفير ايران در اسلام آباد با بيان اين که بر اساس مولفه هاي امنيتي و اقتصادي، قرارداد خط لوله صادرات گاز ايران-پاکستان با ديگر پروژه هاي مشابه در سطح منطقه قابل مقايسه نيست، گفت: آي پي مي تواند نقشي بسيار موثر در تقويت و بهبود شرايط اقتصادي و رفاهي کشور همسايه و مسلمان پاکستان ايفا کند.

مهدي هنردوست در گفت وگو با خبرنگار شانا اظهار کرد: اهميت تقويت و توسعه و سرعت بخشيدن به روند افزايشي کنوني مناسبات تجاري دوجانبه تهران-اسلام آباد از سوي هر دو کشور به عنوان يک باور جدي مورد توجه بوده و اراده سياسي مسئولان ايران و پاکستان پشتوانه تحقق اين موضوع است.

وي تصريح کرد: يکي از پروژه هاي بزرگ بين ايران و پاکستان که از سال ها پيش مورد توافق دو کشور بوده و قرار بود از سال 2014 اجرايي شود، قرارداد خط لوله صادرات گاز ايران به پاکستان است که متاسفانه تاکنون عملياتي نشده و در انتظار اقدام دوستان پاکستاني براي انجام تعهدهايشان است.

سفير ايران در پاکستان عنوان کرد: اجراي اين خط لوله، اعتبار و اعتماد بين دو کشور را تحکيم مي بخشد. انتقال گاز با خط لوله آي پي، افزون بر تامين انرژي ارزان و پايدار مي تواند چهره اقتصاد پاکستان را دگرگون کند، اما به هر حال عوامل بازدارنده نيز وجود دارد که ضروري است نسبت به رفع اين موانع اقدام شود.

هنردوست گفت: البته بديهي است طرف هاي سوم و کشورهايي که تحکيم مناسبات ميان ايران و پاکستان را برخلاف منافع خود مي بينند، از هيچگونه مانع تراشي دريغ نکنند، از اين رو يکي از عوامل تاثير گذار که تاکنون مانع اجراي اين موضوع شده، مي تواند فشارهاي بيروني باشد. وي افزود: هر چند هم اکنون علاوه بر خط لوله آي پي، منابع ديگري نيز براي تامين انرژي پاکستان همچون واردات ال ان جي، ال پي جي و نفت از ديگر کشورها موجود است و تنوع بخشي به منابع تامين انرژي همواره در سياست هاي کلي کشورها ملحوظ مي شود، اما به دلايل عديده و نگاه کارشناسي و تکنيکي، خط لوله آي پي بهترين و مناسب ترين گزينه است.

وي ادامه داد: بر اساس مولفه هاي امنيتي و اقتصادي، پروژه هاي مشابه مطرح در منطقه به هيچ عنوان قابل مقايسه با آي پي نيست.

بخش ايراني خط لوله آي پي (IP) به طول 900 کيلومتر با هزينه 5/2 ميليارد دلار ساخته شده و براي تکميل آن نيز بايد حدود يک ميليارد دلار ديگر سرمايه گذاري شود؛ اما بخش دوم اين خط لوله در خاک پاکستان به طول 780 کيلومتر هنوز ساخته نشده است.

 

ترامپ «مداخله گر ارشد» در بازار نفت است

يک سرمايه گذاري سرشناس نفتي اعلام کرد که قيمت نفت در شرايط کنوني مي تواند به همان سرعت به 50 يا 100 دلار براي هر بشکه برسد.

قيمت نفت در هفته گذشته، طولاني ترين افت پياپي خود در سه سال اخير را تجربه کرد و در 6 هفته پياپي کاهش يافت.

يک ناظر سرشناس بازار نفت اعلام کرد که ممکن است نوسان هاي شديدتري پيش رو باشد.

تام کلوزا، بنيانگذار مؤسسه اويل پرايس اينفورميشن سرويس اعلام کرد: قيمت نفت تاکنون آنقدر پرنوسان بوده که افت قيمت ها به حدود 50 دلار، يا رسيدن آن ها به 100 دلار، غيرقابل تصور نيست.

وي اعلام کرد: در 17 ماه گذشته، نوسان قيمت نفت بسيار شديد بوده است. قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا در ماه ژوئيه امسال به 74 دلار رسيد که 25 درصد بالاتر از قيمت 60 دلار آن در ماه فوريه سال جاري ميلادي بود.

چنين نوسان شديدي در بازار کالا بي سابقه نيست. از ميانه سال 2008 ميلادي تا پايان آن سال، در اوج بحران اقتصاد جهاني، قيمت نفت با 77 درصد سقوط رو به رو شد. در افت جديدتر نيز از ميانه سال 2015 تا اوايل سال 2016 ميلادي، قيمت نفت با 56 درصد افت رو به رو شد.

به گفته کلوزا، حرکت نخست قيمت نفت مي تواند در چند هفته آينده رو به افزايش باشد.

وي گفت: در چند هفته آينده، مهم ترين عامل قابل توجه درباره قيمت شاخص دبليو تي آي، سطح ذخيره سازي نفت در پايانه کوشينگ در آمريکاست. اين ذخيره سازي اکنون حدود 21 ميليون بشکه است، در حالي که در 2 سال گذشته، حدود 55 تا 65 ميليون بشکه بود؛ بنابراين زماني که قرارداد موعد سپتامبر شاخص دبليو تي آي آمريکا منقضي شود، ممکن است بازار با انقباض روبه رو شود.

به گفته اين معامله گر نفتي، کاهش ذخيره سازي نفت در پايانه کوشينگ در ايالت اوکلاهما آمريکا، مي تواند قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا را در هفته هاي آينده به 70 دلار برساند که در يک ماه گذشته مشاهده نشده است.

کلوزا اعلام کرد: حل و فصل مسائل سياسي مي تواند قيمت نفت را در ماه نوامبر امسال بسرعت کاهش دهد و استمرار جنگ لفظي ميان ايران و آمريکا، مرکز توجه خواهد بود.

وي گفت: مسير پيش روي بازار نفت، بسيار پر دست انداز و غيرقابل پيش بيني است و رئيس جمهور آمريکا و پويش او ضد ايران، از جمله دلايل عمده اين مسئله هستند.

اين کارشناس نفتي، دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا را به دليل نقش فعال او در نوسان قيمت ها، با عنوان «مداخله گر ارشد» توصيف کرد.