قدردانی از کارکنان نفت برای اداره مناسب تاسیسات مستهلک
مسئولیت اجتماعی در ذات شرکت ملی گاز است
نفت ایران همچـنان در گذرگاه برجام
مسئولیت 3500 میلیارد ریالی صنعت نفت
خروج از اطلاعات جزیره ای با سامانه مدیریت مبادلات نفتی
ارزیابی ایمنی و ریسک برای بیمه تاسیسات
قدردانی از گاز تهران برای ارائه مدلIAM
اعتبار هر ملتی به تاریخ آن است
سالن ورزشی ساختمان هما تجهيز و افتتاح شد
از تبسم تا قهقهه
دوست دارید به سفر بی بازگشت بروید؟
نمايندگان از زنگنه بدون راي گيري قانع شدند
قدرداني از کارکنان نفت براي اداره مناسب تاسيسات مستهلک
وزير نفت هفته گذشته در حالي بار ديگر براي پاسخ به پرسش برخي نمايندگان روانه مجلس شد که نمايندگان سوال کننده بدون راي گيري، از پاسخ هاي زنگنه قانع شدند. سوال هاي عليرضا محجوب، نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي، نادر قاضي پور، نماينده مردم اروميه در مجلس و غلامرضا کاتب، نماينده گرمسار در مجلس درباره دليل آتش سوزي چندباره در پالايشگاه هاي نفت و دريافت غيرقانوني مبالغي در تعرفه گاز مصرفي مشترکان بود.
وزير نفت در مجلس نکات مهمي را مطرح کرد از جمله خصوصي سازي بدون حساب و کتاب، تاسيسات مستهلک نفت، موثر نبودن نقش شرکت هاي بيمه و نبود منابع کافي براي نوسازي برخي از مهم ترين مشکلات ايمني در صنعت نفت برشمرد و از کارکنان صنعت نفت که تاسيسات مستهلک نفت را با قدمت 90 ساله اداره مي کنند، قدرداني کرد.
بيژن زنگنه سخنان خود را با ابراز تاسف از حوادث رخ داده در صنعت نفت به ويژه در پالايشگاه تهران و از دست رفتن جان کارکنان آغاز و اظهار کرد: صنعت نفت با همه عوامل خطرساز از جمله مواد سمي روبه روست و هيچ صنعتي به اندازه اين صنعت با ريسک و خطر روبه رو نيست. وزير نفت با اشاره به اين که هم اکنون 6 هزار جايگاه عرضه سوخت مايع و گاز طبيعي فشرده شده (سي ان جي) در کشور وجود دارد که روزانه ميليون ها نفر براي دريافت خدمات به آن مراجعه مي کنند، يادآور شد: 27 ميليون مشترک گاز، 60 واحد پتروشيمي بزرگ بالادستي و 10 پالايشگاه عظيم در کشور وجود دارد و روزانه 90 ميليون ليتر بنزين و 80 ميليون ليتر گازوييل در شرايط ايمن توزيع مي شود که کار بزرگ و مهمي است، البته اين به آن معنا نيست که مشکلي وجود ندارد.
زنگنه به برخي از اين مشکلات اشاره کرد و افزود: واقعيت اين است که با ادغام وزارت کار در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي که طيف وسيعي از فعاليت هاي متنوع اقتصادي و جذاب به آن داده شده، توجه به بخش ايمني و سلامت کار در اين وزارتخانه کم شده است.
وي با بيان اين که مسئول قانوني حفاظت کار شوراي عالي حفاظت فني و بهداشتي کار در وزارت کار است و در اين موضوع مسئوليت حکومتي و حاکميتي دارند، تصريح کرد: وزارت کار بايد از منظر ايمني بر همه شرکت هاي متعلق به وزارت نفت نظارت داشته باشد، ضمن اين که وزارت نفت بايد از منظر مالکيت نظارت کند و بخش هايي را که تحت مالکيت وزارت نفت نيست، اين وزارتخانه مسئوليتي درباره آنها ندارد.
خصوصي سازي بدون حساب و کتاب
وزير نفت به خصوصي سازي بدون حساب و کتاب به عنوان ديگر مشکل اشاره کرد و افزود: سازوکار لازم براي نظارت هنگام خصوصي سازي پيش بيني نشده و اين موضوع مشکلات زيادي ايجاد کرده است. براي نمونه گاه افرادي در شرکت هاي پالايشي يا پتروشيمي مسئوليت مي گيرند که تخصص کافي براي انجام آن ندارند، يا براي سود کوتاه مدت، تعميرات پالايشگاه و پتروشيمي را به تاخير مي اندازند که اين مسائل ايجاد خطر مي کند.
زنگنه تصريح کرد: تنها ابزار ما قطع خوراک پالايشگاه هاست که اگر آن را قطع کنيم، خودمان متضرر مي شويم، بنابراين قدرت حاکمه در دست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي است نه وزارت نفت.
وي به پالايشگاه تهران به عنوان يک نمونه خصوصي سازي اشاره کرد و با بيان اين که اين پالايشگاه صاحب ندارد و متعلق به خداست، تصريح کرد: اين پالايشگاه متعلق به سهام عدالت است، اگرچه در يک مقطع زماني وزارت نفت را مجبور کردند هيئت مديره اين پالايشگاه را تعيين کند.
زنگنه به نامه اخير خود به وزير امور اقتصادي و دارايي اشاره کرد و با بيان اين که در اين نامه عنوان کردم ديگر نمي توانيم تاسيساتي را که متعلق به سهام عدالت هستند، اداره کنيم، اظهار کرد: استهلاک تاسيسات نفت از ديگر مشکلات صنعت نفت است، پالايشگاه تهران که آقاي محجوب به آن اشاره کردند، بيش از 56 سال عمر دارد.
وي ادامه داد: برخي تاسيسات نفتي ايران بيش از 90 سال عمر دارند، در حالي که زمان استهلاک يک واحد پالايشگاهي حداکثر 30 سال است. بسياري از پالايشگاه ها مستهلک شده اند و در تاسيسات نفتي جنوب، روزانه شاهد 10 مورد سوراخ شدن خطوط لوله هستيم و منابعي براي بازسازي و نوسازي آن وجود ندارد.
وزير نفت تصريح کرد: بايد از کارکنان پالايشگاه ها و به خصوص کارکنان مناطق نفت خيز جنوب، مناطق مرکزي و فلات قاره براي اداره مناسب اين تاسيسات قدرداني کرد.
موثر نبودن نقش شرکت هاي بيمه
زنگنه از موثر نبودن نقش بيمه ها به عنوان ديگر مشکل ياد کرد و افزود: در همه دنيا ايمني را از طريق بيمه اعمال مي کنند، اما شرکت هاي بيمه ما بر رفتار شرکت ها نظارت ندارند. پارسال من در جلسه اي در وزارت نفت از رئيس کل بانک مرکزي خواستم نسبت به بيمه شرکت هاي نفتي سخت گيري داشته باشد.
وي با بيان اينکه اگر بخواهيم اصول ايمني را در شرکتي لحاظ و اجرا کنيم، بايد مراحل طراحي واحد، تجهيز واحد به امکانات کافي، روزآمد کردن استانداردها و آموزش آن به افراد طي شود، افزود: نداشتن فرمانده حوادث، يکي از مشکلات است. البته پس از آتش سوزي پتروشيمي بوعلي سينا تصميم گرفتيم در اين زمينه آموزش هايي بدهيم که 45 نفر انتخاب شدند و در ايران و خارج از کشور دوره ديدند.
وزير نفت افزود: شوراي مرکزي سلامت ايمني و محيط زيست (سلام) در وزارت نفت راه اندازي و با وزارت کار هم موافقت نامه اي در اين زمينه امضا شد، همچنين پس از هر حادثه بررسي هايي داريم، با متخلفان برخورد مي کنيم و شخصا ساعت ها وقت مي گذارم و دستورعمل هاي لازم را ابلاغ مي کنم.
زنگنه با بيان اين که وقوع آتش سوزي هاي مهم در صنعت نفت، تکرار پذيري آن و ضريب شدت حوادث در سال هاي گذشته کاهش يافته است، اظهار کرد: تلاش ما اين است که با انضباط، آموزش و ابلاغ استانداردها بتوانيم همچنان اين حوادث را کاهش دهيم.
تشريح دريافت بيمه خسارت گاز از مشترکان
وزير نفت در ادامه جلسه علني مجلس شوراي اسلامي درباره دريافت بيمه خسارت از مشترکان گاز در سال 95 که پرسش غلامرضا کاتب، نماينده گرمسار بود، يادآور شد: بر اساس بندي از قانون سال 93 به وزارت نفت و نيرو اجازه داده شده است تا از طريق شرکت هاي تابع ذي ربط، مبلغي به عنوان بيمه خسارت دريافت کنند که اين مبلغ در قانون بودجه سال 1394، 50 تومان به ازاي هر فيش براي يک مشترک گاز تعيين شد، تصريح کرد: در سال 1395، اين رقم بنابر دلايلي درج نشد، اما شرکت ملي گاز ايران بر مبناي همان 50 تومان همه مشترکان را بيمه کرد و رقمي حدود 15 ميليارد و 300 ميليون تومان دريافت شد.
زنگنه ادامه داد: البته شرکت ملي گاز انتفاعي از اين پول نداشته است و همه را به شرکت هاي بيمه براي دريافت قرارداد و پرداخت خسارت داده است.
وزير نفت با بيان اين که اين مبلغ در بودجه سال 96، 100 تومان و در بودجه سال 97 نيز براي هر مشترک شهري و روستايي به ترتيب 200 و 100 تومان تعيين شده است، افزود: سوال آقاي کاتب در تيرماه 1396 مطرح شد که در آن مقطع پرسيدند چرا در سال 1395 اين مبالغ از مشترکان در قبوض گاز گرفته شده است؟ و پاسخ دادم، براي بازپرداخت 50 تومان بيمه خسارت، نياز به مجوز مجلس است و بايد آن را تنفيذ کند. به هرحال اکنون اگر مشترکي بخواهد پولش را پس بگيرد، از قبوض بعدي کسر مي شود، اما بايد توجه داشت اين مبلغ هزينه شده و به شرکت هاي بيمه اي داده شده است.
وي در ادامه به اقدام هاي شرکت ملي گاز اشاره کرد و با بيان اين که شرکت ملي گاز ايران در سال هاي اخير کارهاي بزرگي انجام داده و نمايندگان مجلس نيز با حساسيت آن را دنبال کردند، گفت: از سال 1392 تا پايان سال 1396 به 11 هزار و 500 روستا با جمعيت بيش از 2 ميليون و 400 هزار نفر و 107 شهر با جمعيت 3 ميليون و 160 هزار نفر گازرساني شده است.
وزير نفت با اشاره به اين که در سال هاي اخير 17 هزار ميليارد تومان از طريق فعاليت در گازرساني به پيمانکاران داخلي سپرده شده است که منابع آن از محل صرفه جويي فرآورده هاي نفتي تامين شده است نه از منابع دولت، اظهار کرد: مجلس امسال 5 هزار ميليارد تومان را براي گازرساني در بودجه پيش بيني کرده است که مبلغ خوبي است تا گازرساني با قدرت پيش برود.
معاون اول رئيس جمهوري:
محدوديتي در خريد نفت اروپا از ايران ايجاد نشده است
معاون اول رئيس جمهوري گفت: در زمينه خريد نفت و برخي مبادلات تجاري با اروپا محدوديتي به وجود نيامده است.
اسحاق جهانگيري با بيان اين که تلاش ما اين است که از منافع برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) همچنان استفاده کنيم، گفت: از جهت سياسي اتفاق خوبي افتاده است و آمريکايي ها تنها شده و در انزوا قرار گرفته اند و جمهوري اسلامي ايران در موقعيتي است که جز دو سه کشور، همه کشورها از مواضع ايران حمايت کنند.
وي با تاکيد بر اين که تلاش ما اين است که اقتصاد کشور و مسائل مردم را با تکيه بر ظرفيت هاي داخلي حل کنيم، افزود: کشور ظرفيت هاي زيادي دارد، اما مهم اين است که بتوانيم همه اين ظرفيت ها را به کار گيريم.
معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: در بخش اقتصادي فعلا در اروپا، در زمينه خريد نفت و برخي مبادلات تجاري، محدوديتي به وجود نيامده است؛ البته برخي شرکت هاي خصوصي، بويژه اروپايي ها از ايران رفته اند که آثارش تا اين لحظه خيلي تعيين کننده نبوده، بجز برخي پروژه ها و طرح هايي که قرارداد داشتيم و محدود شده است.
جهانگيري با بيان اين که اميدوارم اروپايي ها بتوانند به تعهدي که داده اند، عمل کنند، تاکيد کرد: ما براي هر دو حال، چه اروپايي ها و بقيه کشورها در صحنه باقي بمانند و چه اروپايي ها نتوانند مشکل را حل کنند، در پي راهکارهايي هستيم که هم بتوانيم نفت خود را بفروشيم و هم منابع ناشي از آن را جابه جا کنيم.
وي ادامه داد: واقعيت اين است که آمريکايي ها مسير غلطي رفتند و از توافقي که بعد از سال ها مذاکره انجام شده، يکطرفه و بدون اين که اقدامي انجام شده باشد و طرف مقابل يعني ايران همه تعهداتش را انجام داده، خارج شده اند و طبيعي است اين آمريکايي ها هستند که بايد برگردند. معاون اول رئيس جمهوري عنوان کرد: ما بايد با فرض اين که مذاکره اي نمي شود و جنگي رخ نخواهد داد، براي اداره کشور برنامه ريزي کنيم و در همين مسير هم حرکت مي کنيم.
بررسي مشکلات پالايشگاه داران در کميسيون انرژي
اسدالله قره خاني، سخنگوي کميسيون انرژي مجلس از بررسي مشکلات پالايشگاه داران در اين کميسيون خبر داد وگفت: در نشست اين کميسيون با حضور انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پالايش نفت، مشکلات پالايشگاه داران بررسي شد. با توجه به واگذاري پالايشگاه ها به شرکت هاي خصوصي، با مشکلاتي در بخش تامين منابع مالي روبه رو هستند.
وي تصريح کرد: در پايان اين جلسه مقرر شد، کارگروهي با حضور مرکز پژوهش هاي مجلس، کميسيون و بخش خصوصي تشکيل و پيش از اين که بودجه در صحن علني مطرح شود، از ناحيه کميسيون مشکلات پالايشگاه داران به دولت ارائه شود و در لايحه بودجه قرار گيرد و سپس به کميسيون اعاده شود.
آمادگي پکن براي تقويت پيوندها با تهران
وزير امور خارجه چين با وجود آغاز تحريم هاي ضد ايراني آمريکا اعلام کرد: چين آماده تقويت روابط و مناسبات سياسي و اقتصادي با ايران است. وانگ يي، وزير امور خارجه چين در گفت و گوي تلفني با جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران اعلام کرد: چين براي توسعه بيشتر همکاري ها با ايران آماده است و تحريم هاي يکجانبه در روابط بين الملل را محکوم مي کند.
طبق اعلام وزارت امور خارجه چين، وانگ در گفت وگو با ظريف اظهار کرد: چين اهميت زيادي به روابط ايران و چين مي دهد و براي ادامه توسعه همکاري هاي سودمند دوطرف آماده است.
ظريف نيز اعلام کرد: ايران از نقش چين در حفظ برجام قدرداني مي کند و براي تقويت همکاري با همه طرف هاي برجام آماده است.
در ديدار نماينده ايران در سازمان ها ي بين المللي با دبيرکل اوپک تأکيد شد:
نقش مهم ايران در تصميم هاي اوپک
سفير و نماينده دائم ايران در سازمان هاي بين المللي مستقر در وين، بر ضرورت غيرسياسي ماندن اوپک تاکيد کرد و گفت: اوپک با حفظ استقلال و حرفه اي گري در وضع پرتلاطم فعلي، تصميمات نشست وزيران را با دقت و بدون تفسير اجرا کند.
کاظم غريب آبادي در ديدار با محمد سانوسي بارکيندو، دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، به نقش ايران در اين سازمان اشاره کرد و يادآور شد: ايران به عنوان يکي از بنيان گذاران اصلي اوپک، همواره نقش مهم و اثرگذاري در هم گرايي ميان اعضا براي رسيدن به اهداف اصولي اين سازمان ايفا کرده است.
وي افزود: در وضع پرتلاطم کنوني در روابط بين الملل و بازار انرژي، مهم است که اين سازمان با حفظ ميراث و سرمايه گران قدر خود که همانا استقلال و حرفه اي گري است، تلاش کند تا همچنان سازماني غيرسياسي بماند و اجازه ندهد برخي از معدود کشورهاي عضو با سوءاستفاده از اوپک، به دنبال تحقق اغراض و ملاحظات سياسي باشند.
غريب آبادي تاکيد کرد: کشورهاي عضو اوپک بايد تصميم هاي نشست وزيران اوپک را به دقت اجرا کنند و اين سازمان با پرهيز از پذيرش تفاسيري که مغاير با اين تصميم هاست، بر حسن اجراي آن از سوي اعضا نظارت دقيق و کامل داشته باشد تا انحرافي در مسير کلي سازمان ايجاد نشود. اوپک با قاطعيت از اعضاي خود حمايت کند نماينده دائم ايران در سازمآن ها ي بين المللي به اقدام هاي يک جانبه، غيرقانوني و نامشروع آمريکا متعاقب خروج از برجام، از جمله بازگرداندن روند تحريم هاي يک جانبه و ظالمانه عليه تهران نيز اشاره و اظهار کرد: اقدام يکجانبه آمريکا در خروج از برجام، با محکوميت شديد کشورهاي مختلف در سطح جهان و سازمان هاي بين المللي روبه رو شده است.
وي افزود: هيچ کشوري نمي تواند سهميه توليد و صادرات ديگر کشورهاي عضو را تحت هر شرايطي بگيرد و مجوزي هم از سوي نشست وزيران براي چنين اقدام هايي صادر نشده و شرايط فني ديگر کشورها نيز حاکي از چنين توانمندي نيست. غريب آبادي تاکيد کرد: ايران معتقد است اوپک بايد در مقطع کنوني با قاطعيت از اعضاي خود حمايت کند و جلوي نقشه و اقدام کشورهايي را که به دنبال سياسي کردن اين سازمان هستند، بگيرد.
دبيرکل اوپک نيز در اين ديدار اظهار کرد: ايران به عنوان يکي از بنيانگذاران اصلي اوپک، همواره در مقام يکي از اعضاي اصلي سازمان، نقش مهم و سازنده اي در راهبري آن ايفا کرده و در اتخاذ تصميم هاي مهم در اين سازمان، بسيار تأثيرگذار بوده است.
وي با اشاره به اين که ما روابط بسيار تنگاتنگي با ايران و وزير نفت داريم و در روند ايفاي وظايف سازمان، رايزني با کشورهاي عضو از جمله ايران، از برنامه هاي اصلي است، تصريح کرد: حفظ استقلال اوپک اهميت خاصي دارد و اين سازمان بايد همواره يک سازمان مستقل، فني و غيرسياسي باشد.
وزير نفت:
توتال قرارداد فاز 11 پارس جنوبي را ترک کرد
وزير نفت گفت: شرکت توتال به طور رسمي قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي را ترک کرده است. به گزارش خانه ملت، بيژن زنگنه درباره شرايط قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي گفت: شرکت فرانسوي توتال به طور رسمي قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي را ترک کرده و بيش از 2 ماه است که اعلام کرده از قرارداد خارج مي شود. وزير نفت درباره جايگزين شرکت فرانسوي توتال در قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي تصريح کرد: هم اکنون فرآيند جايگزيني شرکتي ديگر در حال انجام است. سهم توتال در قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي ميان شرکت ملي نفت ايران و کنسرسيوم فرانسوي-ايراني- چيني 1/50 درصد و سهم شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين (CNPCI) و پتروپارس ايران به ترتيب 30 و 9/19 درصد بوده است.
تصويب آيين نامه قانون مجازات استفاده کنندگان غيرمجاز گاز
هیئت وزیران آیین نامه اجرایی قانون مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز از گاز را تصویب کرد. در جلسه هیئت دولت به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوری برگزار شد، آیین نامه اجرایی قانون مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز از آب، برق ، تلفن، فاضلاب و گاز تصویب شد. دولت با هدف ایجاد ضمانت اجرایی کافی برای مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز آب، برق، فاضلاب، گاز و تلفن و نیز جلوگیری از تخریب و خطرات آسیب زا به شبکه های برق، آب و گاز و استیفای حقوق بیت المال از استفاده کنندگان غیرمجاز خدمات زیربنایی، آیین نامه اجرایی آن را تصویب کند. بر این اساس، استفاده از خدمات قانونی آب، برق، گاز و شبکه فاضلاب و خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات بدون دریافت انشعاب یا اشتراک یا استفاده غیرمجاز باوجود داشتن انشعاب ممنوع بوده و با مرتکبان برابر مفاد قانون برخورد می شود. دستگاه های ارائه کننده خدمات مکلف شدند، چنانچه استفاده کنندگان خدمات برق، گاز، آب و فاضلاب ظرف مدت تعیین شده نسبت به پرداخت قیمت خدمات اقدام نکنند، پس از ابلاغ مهلت مناسبی که کمتر از یک هفته نخواهد بود، در صورت پرداخت نشدن قیمت خدمات، با رعایت ضوابط و مقررات نسبت به قطع موقت انشعاب یا اشتراک مربوطه اقدام کنند.
مسئوليت اجتماعي در داشت شرکت ملي گاز است
مديرعامل شرکت ملي گاز گفت: اجراي برنامه هاي مسئوليت هاي اجتماعي اساس و ذات شرکت ملي گاز است و سبب توسعه تبديل شدن اين شرکت به برند مي شود.
حميدرضا عراقي در آستانه هفته دولت با بيان اين که در بيشتر نقاط جهان، وظيفه اصلي هر شرکت را تنها سودآوري و حفظ بقا عنوان مي کردند، گفت: اين ديدگاه تغيير کرده است و امروز به اين نتيجه رسيده اند که بسياري از شرکت ها در دنيا بر اساس محبوبيتي که کسب کرده اند، به برند تبديل مي شوند.
وي افزود: از جمله مواردي که در دنيا کمک مي کند شرکتي براي مردم قابل اعتماد باشد، مسئوليت اجتماعي (CSR) و کارهايي است که در اين زمينه انجام مي دهد و از مهم ترين آنها، حفظ محيط زيست است. CSR يک مسئوليت اجتماعي است که بسته به شرايط و نيازهاي هر منطقه و توانمندي و علاقه شرکتي که در آنجا فعاليت مي کند، تعريف مي شود.
معاون وزير نفت در امور گاز با تاکيد بر اين که ذات کار شرکت ملي گاز، مسئوليت اجتماعي است، تصريح کرد: جايگزيني سوخت هاي ميان تقطير، اشتغال زايي در مناطق عملياتي، تبديل سوخت نيروگاه ها به سوخت گاز طبيعي، کاهش آلودگي هوا و... که سرانجام به توسعه کشور کمک مي کند، از مسئوليت هاي اجتماعي شرکت ملي گاز است.
بارگيري نوزدهمين محموله نفت خام پارس جنوبي
نوزدهمين محموله نفت خام لايه نفتي پارس جنوبي از پايانه فرآورشي کوروش با موفقيت بارگيري شد. عمليات بارگيري اين محموله، 23 مردادماه به کوشش پايانه ذخيرهسازي و فراورشي (FPSO) کوروش آغاز شد و روز چهارشنبه (24 مردادماه) پايان يافت.
اين بارگيري نخستين عمليات پس از آسيب ديدگي FPSO کوروش است که 23 تيرماه امسال بر اثر برخورد نفتکش SOL دچار خسارت هايي جزئي شده بود. خوشبختانه در اين مدت همزمان با تعميرات، توليد از لايه نفتي طبق روال ادامه داشته است.
بر اساس اين گزارش، مسئوليت راهبري طرح توسعه لايه نفتي پارس جنوبي، همچنين عمليات بارگيري و صادرات نفت از اين لايه نفتي مشترک، به عهده شرکت نفت فلات قاره ايران است.
کاهش شدت مصرف انرژي با سياستهاي جزيرهاي ناممکن است
مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت با اشاره به سياستهاي جزيرهاي و نبود راهبرد کلان در نظام مديريت صرفهجويي انرژي کشور، بر تشکيل سازمان بهينهسازي مصرف انرژي و مديريت يکپارچه انرژي به منظور برنامهريزي دقيق و متناسب با هدف کاهش شدت انرژي تاکيد کرد.
محسن دلاويز در نشست شوراي مديران اين شرکت از ارائه پيشنهاد تشکيل سازمان بهينهسازي مصرف انرژي در مکاتبهاي با وزير نفت خبرداد و گفت: تشکيل اين سازمان به اعمال مديريت متمرکز براي بهينهسازي مصرف انرژي اعم از برق، آب و سوختهاي فسيلي و يکپارچه شدن فعاليتهاي حاکميتي در اين زمينه کمک مي کند.
وي با بيان اينکه تفکيک مديريت منابع آب، برق و ديگر حاملهاي انرژي غير ممکن است و کشور را در حوزه مديريت کلان انرژي با مشکلاتي روبه رو ميکند، افزود: حدود 95 درصد انرژي اوليه و نزديک به 80 درصد عرضه انرژي کشور از سوي وزارت نفت و بقيه از سوي وزارت نيرو تامين ميشود که از اين مقدار بيش از 90 درصد انرژي برق کشور از نيروگاههاي حرارتي و کمتر از 10 درصد آن از نيروگاههاي برقآبي تامين ميشود.
دلاويز گفت: براساس سند چشم انداز سياستهاي اصلاح الگوي مصرف ابلاغي مقام معظم رهبري، بايد تا سال 1400 به 50 درصد کاهش شدت انرژي دست يابيم و تحقق اين امر، پيش از هر چيز در گرو راهبرد يکسان در نهادهاي متولي است.
وي تاکيد کرد: موارد متعددي وجود دارد که نشانگر ميزان آسيب وارده به نظام واحد مديريت صرفهجويي انرژي بر اثر سياستهاي جزيرهاي و نبود راهبرد کلان در اين حوزه است.
چرخش توربين هاي گازي با قطعات ساخت ايران
يک شرکت ايراني که از سال 71 آغاز به کار کرده است، توانست با تحقق شعار سال و گام برداشتن در مسير توليد داخل، چرخش توربين هاي گازي را با قطعات ايراني روان تر کند.
پژوهش در زمينه طراحي و ساخت قطعات نيروگاهي از قبيل توربين هاي گازي و بخار، پره هاي توربين هاي گازي و بخار، قطعات صنايع هواپيمايي، قطعات صنايع خودرو و صنايع سنگين، ايجاد نيروگاه برق، مجتمع پتروشيمي، پالايشگاه نفت و مجتمع گاز طبيعي، مشاوره در زمينه واردات، نصب و راه اندازي سيستم هاي توليدي اتوماتيک و قابل انعطاف FMS و... از محصولات و خدمات اين شرکت است.
مديرعامل اين شرکت مهندسي گفت: اين شرکت با تکيه بر تخصص و توانايي نخبگان کشور راه اندازي شده است و در اين چند سال فعاليت، گواهينامه هاي مختلف و تاييديه هاي زيادي دريافت و نمايشگاه هاي مختلفي نيز از دستاوردها و محصولات توليد خود برگزار کرده ايم. وي افزود: تدوين دانش فني، نمونه سازي سريع (RP)، قالب سازي سريع (RT)، بازسازي و تعمير و نگهداري توربين هاي گازي و بخار، سرمايه گذاري و مشارکت در ساير شرکت ها و انعقاد قرارداد با اشخاص حقيقي و حقوقي داخلي و خارجي و ايجاد شعب و نمايندگي داخل و خارج کشور، دريافت و اعطاي نمايندگي همه شرکت هاي داخلي و خارجي و خريد و فروش همه کالاهاي مرتبط با موضوع فعاليت شرکت، از ديگر خدمات اين شرکت است.
امضا ي تفاهمنامه پژوهشگاه
صنعت نفت و صندوق حمايت از پژوهشگران
تفاهم نامه همکاري بين پژوهشگاه صنعت نفت و صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران با حضور جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه و نصرت الله ضرغام، رئيس صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران در مرکز همايش هاي بين المللي امضا شد.
از آنجا که پژوهشگران و فناوران موجبات ترقي، تعالي، توسعه علمي و فناوري و در نهايت توسعه پايدار همهجانبه را در کشور فراهم مي سازند، صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران، به منظور شناسايي، برقراري ارتباط و حمايت از اين قشر توانمند و استفاده از عوايد حاصل از مشارکت و همکاري هاي علمي آنان در اجراي سياست هاي خود، تفاهمنامه همکاري امضا کردند. بر اساس اين گزاش، اين دو سازمان با هدف پيگيري و جهت دهي به راهبرد ها و فعاليت هاي پژوهشگاه بهمنظور تحقق هدف «پژوهش منجر به فناوري»، بسط و گسترش ارتباطات و همکاري هاي داخلي، ارتقاي فناوري هاي ملي، جذب سرمايه، ظرفيت سازي و توسعه منابع انساني لازم براي تبديل علم به فناوري اين تفاهمنامه را امضا کردند. ثبت بين المللي اختراعات در حوزه تحقيقاتي نفت، حمايت از برگزاري کارگاه هاي آموزشي ملي و بين المللي در داخل کشور در حوزه تحقيقاتي صنعت نفت و همکاري در زمينه اجراي تحقيقات و پژوهش در صنعت نفت را مي توان از مهم ترين موضوع هاي اين تفاهمنامه برشمرد.
صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران در افق 1404 نهادي تعالي محور و پيشرو در کمک به تحقق پيشتازي ايران اسلامي در توليد علم و فناوري است که سه محور کمک به تحقيقات تحول آفرين، حمايت از پژوهشگران، فناوران و نوآوران و تقويت و توسعه زيرساخت هاي علم، فناوري و نوآوري در کشور را شامل مي شود.
حمايت وزارت نفت از نخبه پروري در استان بوشهر
نماينده کنگان، دير، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي گفت: طرح هايي همچون نخبه پروري و تقويت بنيه علمي دانشآموزان مي تواند آينده استان بوشهر را تضمين کند. سکينه الماسي، به طرح نخبه پروري و تقويت بنيه علمي دانشآموزان مناطق پيراموني صنعت نفت اشاره کرد و گفت: اين طرح بسيار خوب با کمک وزارت نفت و پيگيري هاي بنده در مناطقي همچون کنگان، دير، جم و عسلويه اجرايي شد و قرار است از رتبه هاي زير هزار در کنکور سراسري قدرداني شود.
وي افزود: آموزش مدون ميتواند نقش بزرگي در تربيت نيروي انساني ايفا کند و اين نگاه و برنامه خوشبختانه همواره در اولويت کاري صنعت نفت بوده است که از مسئولان ذي ربط نيز تشکر مي کنيم. نماينده کنگان، دير، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي، بيکاري و نبود اشتغال مولد را از مهم ترين معضلات استان بوشهر برشمرد و تصريح کرد: طرح هايي همچون نخبه پروري و تقويت بنيه علمي دانشآموزان مي تواند آينده اين استان را تضمين کند. الماسي بخش مهمي از توسعه کشور و تحولاتي را که در آينده رخ مي دهند، مديون صنايع مستقر در استان بوشهر دانست و عنوان کرد: در بخش مسئوليت هاي اجتماعي وزارت نفت، شاهد فعاليت هاي خوبي هستيم. راه هاي نرفته زيادي در اين بخش وجود دارد و بايد به آنها اهتمام بيشتري داشته باشيم. وي ادامه داد: توسعه صنعت گردشگري، توجه به مشاغل و فرصت هاي دانش بنيان، پرداختن به مباحث اشتغال با رويکرد دريا محور و توجه به توسعه با قابليت هاي استان بوشهر بايد در ماموريت جديد برنامه هاي توسعه اي موازي با فرصت هاي صنعتي بيشتر لحاظ شوند. نماينده دير، کنگان، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي گفت: وزارت نفت براي جوانان غرب کارون نيز کلاس هاي کنکور برگزار کرده است که اين موضوع بدون ترديد به توانمندسازي مردم در آن مناطق کمک خواهد کرد.
پاکستان مصمم به اجراي خط لوله گازي آي پي
سخنگوي وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد: اسلا م آباد مصمم به اجراي پروژه هاي بين المللي حوزه انرژي به ويژه خطوط لوله گاز ايران - پاکستان (آي پي) و ترکمنستان - افغانستان - پاکستان - هند (تاپي) است. محمدفيصل، در پاسخ به پرسش رسانه ها درباره آينده طرح هاي بين المللي انرژي و اقتصادي در اين کشور نظير خط لوله انتقال گاز تاپي (TAPI)، خط لوله انتقال گاز ايران به پاکستان (IP) و پروژه مشترک اقتصادي چين - پاکستان (CPEC) با توجه به فشارهاي آمريکا گفت: براي تحقق اهداف بلندمدت ثبات منطقه اي، منافع ملي پاکستان عامل اصلي تعيين کننده در اين پروژه هاست. وي از پاکستان به عنوان پل ارتباطي تقويت اقتصادي منطقه ياد کرد و افزود: پروژه هاي مربوط به بخش انرژي و اقتصاد، عوامل مهمي در تحقق توسعه منطقه اي در زمينه سياسي و اقتصادي است و در اين زمينه، همه پروژه هاي منطقه اي مرتبط با توسعه اين کشور اهميتي فراوان دارند. محمد فيصل تصريح کرد: پروژه هاي اقتصادي منطقه اي نظير تاپي، آي پي و سي پک ارتباط زيادي به پيشرفت و توسعه پاکستان دارد و اين کشور از اين طرح ها به عنوان پل ارتباطي براي افزايش ارتباطات منطقه اي و همکاري اقتصادي و توسعه اي ياد مي کند.
کار احداث خط لوله انتقال گاز تاپي در بخش ترکمنستان، حدود 6 ماه پيش پايان يافت و لوله ها به مرز افغانستان رسيد که در اين بخش عربستان نيز سرمايه گذاري کرده است.
اين خط انتقال گاز در خاک افغانستان از شمال به سمت جنوب از استان هاي هرات، فراه، هلمند و قندهار عبور خواهد کرد و وارد پاکستان مي شود. پيش بيني سالانه 400 ميليون دلار درآمد از محل انتقال گاز و دسترسي به يک ميليارد و 500 ميليون مترمکعب گاز پس از دهه سوم اجراي طرح تاپي، از مزيت هايي است که در افق توسعه افغانستان ترسيم شده است.
نفت ایران همچـنان در گذرگاه برجام
مشعل ايالات متحده آمريکا در روز 18 ارديبهشت 1397 رسماً از برجام خارج شد. خروج آمريکا از برجام، به معناي بازگرداندن تحريم ها و از مهم ترين آنها تحريم هاي نفتي است. با خروج آمريکا از برجام، صنعت نفت ايران چه وضعيتي پيدا مي کند؟ آيا کشورهاي اروپايي و آسيايي در کنار آمريکا قرار مي گيرند و سهم ايران از بازار انرژي دنيا حذف مي شود؟ آيا دستاورد افزايش يک ميليون بشکه در روز به توليد و صادرات نفت خام ايران، پس از خروج آمريکا از برجام از دست مي رود و صادرات و توليد نفت ايران دوباره به دوره پيش از تحريم ها بازمي گردد؟ آيا خروج آمريکا از برجام، صنعت نفت ايران را زمين مي زند؟ براي پاسخ به اين پرسش ها به بررسي وضعيت کنوني صنعت نفت پرداختيم تا از تاثيرات خروج آمريکا از برجام بر صنعت نفت ايران، ارزيابي دقيق تري داشته باشيم.
صادرات نفت خام ايران با تصميم ترامپ به خروج از برجام به بالاترين ميزان در دوره پس از برداشته شدن تحريم ها رسيده است.
توليد نفت خام ايران نيز به شرايطي پايدار رسيده و تثبيت شده است. اين در حالي است که تحريم ها باعث شده بود در فاصله سال هاي 2012 تا پايان 2015، توليد نفت خام ايران حدود يک ميليون بشکه در روز کاهش يابد. اما پس از اجرايي شدن برجام ايران توانست يک ميليون بشکه به توليد نفت خود اضافه کند.
پيش بيني ها درباره خروج آمريکا از برجام
کاهش روزانه يک ميليون بشکه اي صادرات و توليد
پيش بيني ها در اين باره متفاوت است؛ برخي موسسه هاي غربي به اين موضوع گرايش دارند يک وضعيت دوگانه را براي صنعت نفت ايران تجسم کنند. برخي از اين موسسات با اغراق و البته ساده سازي مي گويند که با خروج دولت آمريکا از برجام، يک ميليون بشکه در روز از صادرات و توليد نفت خام ايران به خطر مي افتد. موسسه فکتس گلوبال انرژي پيش بيني کرده که خروج آمريکا از برجام و بازگرداندن تحريم هاي نفتي باعث خواهد شد تا صادرات نفت خام ايران تا اواخر سال 2018، بين 250 تا 500 هزار بشکه در روز کاهش يابد.
از سوي ديگر، طيف وسيعي از کارشناسان و تحليل گران بين المللي اعلام کردند بازگشت تحريم هاي ايران، آثار اقتصادي شديدي بر اقتصاد ايران نخواهد داشت. يکي از مهم ترين تحليل ها، گزارش ريچارد نفيو عضو ارشد و سابق تيم مذاکره کننده هسته اي آمريکا در دولت باراک اوباما و متخصص تحريم هاي هسته اي ايران در وزارت امور خارجه ايالات متحده است که بيان مي کند به دليل آماده نبودن شرايط بين المللي براي اقدام ترامپ، تحريم ايران، اين بار اثر قابل توجهي بر اقتصاد اين کشور نخواهد داشت. براساس گزارش نفيو، با بازگشت تحريم هاي آمريکا، حدود 400 هزار بشکه از صادرات روزانه نفت ايران کاهش خواهد يافت، اما گزارش حاضر نيز نشان مي دهد که تنوع در ترکيب خريداران نفت ايران از عوامل اصلي کاهش اثرگذاري بازگشت تحريم هاي نفتي بر اقتصاد ايران است.
چشمگير شدن نقش ايران در تامين انرژي اروپا
عبدالرضا فرجي راد ، مديرکل شوراي راهبردي روابط خارجي نيز با تاکيد بر اين که عامل اصلي تحولات سياسي و بين المللي، انرژي است، مي گويد: اروپا نمي خواهد منحصراً به نفت و گاز روسيه متکي باشد و به دنبال راهکارهايي براي تنوع در حوزه انرژي خود است.
به گفته وي، اوپک در حال تحول است و روس ها نيز درصدد هستند تا با تحول اوپک، نقش خود را در حوزه نفت افزايش دهند. از سوي ديگر، نقش عربستان در آينده اوپک کاهش خواهد يافت و روسيه به عنوان يک توليدکننده انرژي، نقش بيشتري را در حوزه انرژي جهان ايفا خواهد کرد. اروپا نيز نمي خواهد در حوزه انرژي صرفاً وابسته به روسيه باشد و در اين زمينه مي خواهد تنوع ايجاد کند. آنها مي خواهند ايران همچنان به عنوان يکي از صادرکنندگان انرژي به اروپا باقي بماند. خط لوله انتقال مورد نظر آنان براي صادرات انرژي ايران نيز مسير عبور لوله از ايران به عراق، سوريه و در نهايت حوزه مديترانه است.
چالش امنيت انرژي آمريکا با تحريم نفت ايران
به گزارش نشريه فارن پالسي، دولت دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، پس از خروج از برجام در ماه مه امسال، با دوگانگي جدي رو به رو شده است. از يک سو، دولت آمريکا اميدوار است با وضع دوباره تحريم هاي نفتي و رساندن صادرات نفت ايران به صفر، حداکثر فشار اقتصادي را به دولت جمهوري اسلامي وارد کند. از سوي ديگر، در بازار جهاني نفت که اکنون به دليل اختلا ل هاي ژئوپوليتيک در ونزوئلا، ليبي و نيجريه با تهديد کمبود عرضه روبه رو است، حذف نفت ايران مي تواند موجب جهش شديد قيمت در ماه هاي آينده شود و احتمالا خسارت شديدي به اقتصاد جهان و آمريکا وارد کند.
هدف آمريکا براي محروم کردن ايران از درآمدهاي نفتي، به دليل آسيب پذيري اقتصاد آمريکا در برابر نوسان بازار نفت، با مانع رو به رو مي شود. شماري از تحليلگران پيش بيني بازگشت قيمت نفت بالاي 100 دلار در آينده نزديک را مطرح کنند. واقعيت اين است که اقتصاد آمريکا همچنان تنها با يک غافلگيري، با جهش نابودکننده قيمت نفت رو به رو خواهد شد.
گرفتار شدن دنيا با نفت 150 دلاري
فعالان بازار نفت پيش بيني کردند که تحريم هاي آمريکا بر ضدصادرات نفت ايران مي تواند قيمت نفت را به بشکه اي150 دلار برساند. به گزارش خبرگزاري رويترز از لندن، برخي سرمايه گذاران سرشناس بازار انرژي اعتقاد دارند که قيمت نفت به رقمي بي سابقه جهش خواهد کرد.
با وجود نگراني ها از اين که جنگ تجاري، رشد ارزش دلار و کندشدن رشد تقاضاي نفت بر قيمت اين کالا تأثير منفي بگذارد، برخي صندوق هاي سرمايه گذاري، همچون اندوراند کپتال و وستبک کپتال، روي جهش قيمت نفت به 150 دلار براي هر بشکه حساب باز کرده اند.
انتظار مي رود مهم ترين عامل رشد قيمت نفت، تحريم هاي آمريکا بر ضد بخش انرژي ايران باشد که از ماه نوامبر امسال آغاز مي شوند.
ژان لويي لومي، مديرعامل مؤسسه انگليسي وستبک مي گويد: ديدگاه ما اين است که تا ماه نوامبر، حدود 3/1 ميليون تا 4/1 ميليون از عرضه جهاني نفت را از دست داده باشيم و اين رقمي بسيار بزرگ است؛ اين پيش بيني مبتني بر اين ديدگاه هاست که آمريکا برخي معافيت هاي موقت ارائه خواهد کرد.
پير آندوراند که مديريت مؤسسه آندوراند را به عهده دارد و در سال 2008 ميلادي جهش و سقوط بعدي قيمت نفت را به درستي پيش بيني کرد، اعلام کرد که ظرفيت مازاد اوپک اکنون به پايين ترين حد در تاريخ رسيده است و تأکيد مي کند: چالشي بزرگ در پيش خواهد بود.
وي پيش بيني کرد قيمت نفت در 2 سال آينده به 150 دلار براي هر بشکه برسد.
ويل اسميت، مدير سرمايه گذاري وستبک نيز مي گويد: اين مسئله همه را غافلگير خواهد کرد؛ برخي کارشناسان، از جمله آندوراند، ما و مؤسسه انرژي اسپکتس، به رشد قيمت معتقد هستيم.
چالش عرضه نفت در دنيا
آژانس بين المللي انرژي در تازه ترين گزارش ماهانه خود به اعمال تحريم هاي آمريکا بر ضد ايران و تاثير آن بر عرضه جهاني نفت هشدار داده که تحريم هاي آمريکا بر ضد ايران عرضه جهاني نفت را با چالش روبه رو مي کند.
تصميم آمريکا براي اعمال تحريم عليه فروش نفت ايران مي تواند تاثير مهمي بر عرضه جهاني نفت داشته باشد و ظرفيت مازاد توليد نفت جهان را تحت فشار بيشتري قرار دهد.
در اين گزارش آمده است: زماني که تحريم هاي نفتي عليه ايران اجرا شود، احتمالا همراه با مشکلات توليد و عرضه در ساير مناطق جهان، عرضه و توليد جهاني نفت خام با چالش هاي زيادي روبه رو خواهد شد و اين مسئله به قيمت تحت فشار قراردادن ظرفيت مازاد توليد نفت جهان تمام خواهد شد؛ بنابراين چشم انداز بازار جهاني نفت در آن زمان ناآرام تر از شرايط کنوني خواهد بود.
مشتريان نفت ايران
بخشي از نفت خام ايران در شرايط فعلي به کشورهاي اروپايي صادر مي شود. تحليل کارشناسان اين است که با توجه به سياست ايران که تشديد تنش ها را دنبال نمي کند، بعيد است اروپايي ها کاهش زيادي در واردات نفت خام خود از ايران در ماه هاي پيش رو انجام دهند.
با اين حال، اروپا بازار بزرگ نفت خام ايران نيست و بخش اعظم نفت ايران راهي کشورهاي آسيايي مي شود. اين کشورها به شدت به نفت خام ايران وابسته هستند. هند در ماه گذشته ميلادي حدود 700 هزار بشکه در روز نفت خام از ايران وارد کرده و واردات نفت خام چين نيز از ايران در همين حدود بوده است. روي هم اين دو کشور در حدود 4/1 ميليون بشکه در روز نفت خام از ايران وارد کرده اند (يعني دو برابر کل اروپايي ها).
چين بزرگ ترين خريدار نفت ايران و يکي از معماران توافق هسته اي بوده است. چين به شدت مخالف خروج آمريکا از برجام و موضع اين کشور اين است که توافق هسته اي ايران بايد دست نخورده باقي بماند. چين در حال حاضر که صادرات نفت ايران مشمول هيچ تحريمي نيست نيز، کليه مبادلات نفتي خود را با ايران در نهادهايي متمرکز کرده که مورد تحريم آمريکا هستند؛ بنابراين اين کشور ترسي از جريمه شدن به خاطر واردات نفت ايران ندارد. سياست مداران آمريکا که در دوره اوباما، نظام تحريمي را عليه ايران طراحي کردند، به اين موضوع اشاره کرده اند که در دوران جديد، چين بزرگ ترين حفره را در تحريم هاي احتمالي دولت ترامپ ايجاد خواهد کرد.
دو مشتري بزرگ ايران در آسيا، يعني چين و هند بعيد است چندان از قوانين داخلي آمريکا تبعيت کنند و به کاهش واردات نفت از ايران تن دهند. کره جنوبي در سه ماه نخست سال 2018، معادل 280 هزار بشکه در روز نفت خام از ايران وارد کرده و واردات نفت خام ژاپن از ايران نيز زير 200 هزار بشکه در روز بوده است.
در مجموع شرايط به ما مي گويد که با توجه به شرايط بين المللي، پيش بيني حذف ايران از بازار انرژي به هيچ وجه با واقعيت ها همخواني ندارد.
گذر صنعت نفت از تحريم هاي جديد
گفتيم که خروج آمريکا از برجام نمي تواند در شرايط فعلي بين المللي و با توجه به سياست ايران مبني بر عدم تشديد تنش ها، ضربه اي کاري به صنعت نفت ايران وارد کند. در اين صورت به درآمدهاي نفتي ايران نيز ضربه اي کاري وارد نخواهد شد. خروج آمريکا از برجام به طور قطع بر قيمت نفت تاثير خواهد داشت و موجب افزايش چند دلاري قيمت نفت خواهد شد. درست است که با خروج آمريکا از برجام، ايران بخشي از صادرات نفت خود را از دست مي دهد، اما در عوض از مزاياي افزايش قيمت نفت بهره مند خواهد شد. پيش بيني شده که درآمدهاي نفتي ايران در سال 2018 به بيش از 60 ميليارد دلار برسد. اين در حالي است که درآمد نفتي ايران در سال 2015، حدود 20 ميليارد دلار، در سال 2016 کمي بيش از 30 ميليارد دلار و در سال 2017 زير 50 ميليارد دلار بوده است. اين به معناي آن است که درآمد 60 ميليارد دلاري براي اقتصاد ايران چندان هم بد نيست. محاسبه اين ميزان درآمد با فرض قيمت 65 دلاري براي هر بشکه نفت صورت گرفته است. ممکن است قيمت نفت از اين ميزان بيشتر شود و اثرهاي کاهش صادرات نفت خام ايران را جبران کند. در هر حال، اقتصاد ايران با درآمدهاي نفتي کمتر از اين نيز سرپا بوده و بعيد است حتي در صورت درآمدهاي نفتي پايين تر (زير 50 ميليارد دلار در سال) هم براي اقتصاد ايران فاجعه رخ دهد.
مسئوليت 3500 ميليارد ريالي صنعت نفـت
مشعل - صنعت نفت ايران به عنوان بزرگترين صنعت کشور، در عمر حدود 110 ساله خود، اقدام هاي اثربخشي را که با مسئوليت اجتماعي اين صنعت همسو بوده، در مناطق نفت خيز و گازخيز کشور، انجام داده است. امروزه حجم گسترده اي از اين اقدام ها در قالب پروژه هاي عمراني، آموزشي، بهداشتي، درماني، محيط زيستي، اشتغال زايي و... در نقاط مختلف کشور به ويژه مناطق عملياتي صنعت نفت در دست اجراست که با گذر زمان توسعه يافته و امروز اثرهاي مثبت آن قابل لمس است.
عبدالحميد امامي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز روز يکشنبه (28 مردادماه) در نشست خبري با بيان اين که نخستين مؤلفه لازم براي تأسيس يک مجموعه صنعتي، توجه به بخش هاي محيط زيستي است که اين مؤلفه به شدت در صنعت نفت مورد توجه است، گفت: در نتيجه احداث يک مجموعه صنعتي در يک منطقه شاهد افزايش اشتغالزايي به صورت مستقيم و غيرمستقيم هستيم، ضمن آنکه درآمد منطقه صنعتي به دليل دريافت عوارض هاي شهرداري و ساير بخش هاي تجاري افزايش مي يابد.
وي با اشاره به اين که اجراي پروژه هاي صنعتي و نفتي در مناطق مختلف افزون بر افزايش درآمد، سطح فرهنگي، آباداني و اشتغال زايي، عوارضي نظير آلودگي هاي خاک، هوا و اجتماعي را نيز به دنبال دارد، وي گفت: صنعت نفت از سال 79 با جديت و سازمان يافته براي کاهش عوارض منفي توسعه تاسيسات نفتي اقدام به سرويس دهي وارائه خدمات به مناطق محروم و مجاور تاسيسات نفتي کشور کرده است.
امامي با بيان اين که وجود صنعت و پروژه هاي نفتي در يک منطقه مي تواند موجب ارتقاي سطح فرهنگ منطقه موردنظر شود، ادامه داد: با حضور نيروي انساني تحصيلکرده در يک منطقه شاهد ارتقاي سطح فرهنگي هستيم، اما به هر حال هر فعاليت صنعتي عوارض و آلودگي هايي در پي دارد که تنها به مسائل زيست محيطي محدود نيست بلکه دامنه اجتماعي منطقه را نيز مي تواند دربر گيرد.به گفته وي، جهت گيري بودجه براي مسئوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت 5 هزار ميليارد ريال در نظر گرفته شده است که در حال حاضر 3 درصد از محل فروش نفت و گاز به مناطق نفت خيز جنوب و محروم اختصاص مي يابد؛ اين رقم ساليانه به 3500 ميليارد ريال رسيده است.امامي يادآور شد: منابع اختصاصي با عنوان طرح هاي مسئوليت اجتماعي وزارت نفت در قالب پروژه هاي آموزشي، بهداشتي، عمراني و... با هماهنگي سازمان برنامه و بودجه و دستگاه هاي اجرايي ذيربط و استانداري مناطق مختلف هزينه مي شود.
وي افزود: براي اجراي پروژه ها و طرح هاي تعريف شده با هماهنگي سازمان برنامه و بودجه و دستگاه هاي ذيربط، طرح از سوي مشاوران دستگاه ها بررسي و با تاييد کارشناسان وزارت نفت در حوزه مديريت بر نظارت طرح ها پايش و در نهايت هزينه پرداخت مي شود. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، حوزه مسئوليت اجتماعي وزارت نفت را آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، آموزش عالي، بهداشت و درمان، کميته امداد و بهزيستي، راه و ترابري، آب و برق نام برد که سال هاست از سوي وزارت نفت براي اجراي پروژه ها هزينه پرداخت شده است و کارنامه قابل قبولي نسبت به ديگر دستگاه هاي اجرايي دارد.
وي ادامه داد: تاکنون سه همايش در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي وزارت نفت با حضور وزير نفت برگزار شده است که نشان از اهميت ويژه اين مسئله براي صنعت نفت دارد، اين در حالي است که طبق قانون، وزارت نفت سه درصد از درآمدهاي نفتي و گازي خود را بايد به بخش مسئوليت اجتماعي در مناطق محروم و کمتر بهره يافته از رفاه اختصاص دهد.مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز اظهار کرد: با وجود اقدام هاي گسترده وزارت نفت در زمينه مسئوليت اجتماعي، متاسفانه اطلاع رساني خوبي از اين اقدام ها صورت نمي گيرد و گاه صنعت نفت به بي توجهي به مناطق نفت خيز متهم مي شود که اين موضوع با توجه به اقدام ها، طرح هاي در دست اجرا و منابع اختصاصي به هيچ عنوان صحت ندارد.
اجراي 815 پروژه در حوزه مسئوليت اجتماعي
امامي ادامه داد: براساس برنامه 5 ساله تصويب شده از سال 95 تا کنون 815 پروژه در حوزه مسئوليت اجتماعي در دست اقدام داريم که در حال اجراست؛ اين پروژه ها 2 هزار و 511 ميليارد تومان اعتبار به خود اختصاص داده و تا به حال يک هزار و 63 ميليارد تومان براي آن ها هزينه شده است.
اجراي 56 پروژه آموزشي
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در ادامه به پروژه هاي در دست اجراي بخش آموزش در مناطق پارس جنوبي و غرب کارون اشاره کرد و گفت: 56 پروژه در اين بخش با کمک آموزش و پرورش در دست اجرا داريم که شامل ساخت 45 مدرسه، 4 هنرستان فني و حرفه اي، 3 سالن ورزشي، يک کتابخانه و يک پروژه تامين وسايل آموزشي و کمک آموزشي است.
نخبه پروري در صنعت نفت
امامي افزود: «طرح نخبه پروري و تقويت بنيه علمي دانش آموزان در مناطق پارس جنوبي و غرب کارون» يکي از اين صد ها پروژه و طرح هايي است که از سال 96 به پيشنهاد وزير نفت اجرايي شد و نتيجه آن پس از يکسال، کسب رتبه هاي برتر کنکور سال 97 از سوي نفتي ها و مناطق نفت و گاز خيز کشور است.
امامي با تاکيد بر رتبه هاي پذيرفته شده کنکور سراسري «طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان در مناطق پارس جنوبي و غرب کارون» از کسب بيش از 40 رتبه زير هزار در کنکور سراسري امسال در مناطق پارس جنوبي و غرب کارون خبرداد.
وي ادامه داد: از دو سال گذشته براي افزايش توانمندي جوانان در مناطق نفت خيز و به پيشنهاد وزير نفت، طرح هاي آموزشي در منطقه پارس جنوبي و غرب کارون به مرحله اجرا در آمد که در طرح ياد شده 280 نفر در منطقه پارس جنوبي و 200 نفر در غرب کارون از افراد کم بضاعت که حداقل معدل 15 را داشتند، با عدالت نسبي قابل قبول انتخاب شدند و زيرپوشش اين طرح قرار گرفتند و آموزش آنها از سوي اساتيد مجرب آغاز شد.
امامي ادامه داد: از تعداد 280 نفر دانش آموز منتخب در پارس جنوبي 31 نفر حائز رتبه يک تا هزار، يک نفر رتبه زير صد، 151 نفر ديگر رتبه يک تا 20 هزار و 129 نفر رتبه بالاي 20 هزار را در کنکور سراسري سال 97 کسب کردند که پيش بيني مي شود با ارائه مشاوره هاي خوب در بهترين دانشگاه هاي کشور قبول و ادامه تحصيل دهند. در غرب کارون از 200 نفر منتخب 9 نفر حائز رتبه يک تا هزار، 2 نفر رتبه زير صد، 94 نفر زير 20 هزار و 106 نفر مجاز به انتخاب رشته شدند که شواهد نشان مي دهد تمامي دانش آموزان شرايط انتخاب رشته در دانشگاه هاي برتر کشور را به دست آورده اند.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز افزود: به لحاظ جنسيتي طبق نرم موجود در جامعه از اين تعداد دانش آموزان منتخب در پارس جنوبي، 57 درصد به دختران و 43 درصد به پسران و در غرب کارون 68 درصد به دختران و 32 درصد به پسران اختصاص يافت.
اگر طبق پيش بيني ها ساليانه 20 درصد رشد در برنامه هاي توسعه اي داشته باشيم، هر ساله شاهد حضور تعداد بيشتري از دانش آموزان مناطق محروم و نفتي در کنکور و در نتيجه در دانشگاه هاي برتر و معتبر کشور خواهيم بود.
تسهيلات ويژه براي اسکان کارکنان اقماري
امامي در ادامه با اشاره به طرح ساماندهي کارکنان اقماري صنعت نفت گفت: اين طرح با حساسيت تمام در جريان است و مطالعات دقيقي درباره آن صورت گرفته است.
وي افزود: طرح اسکان کارکنان اقماري با پيگيري وزير نفت با هدف ساماندهي و رفع مشکلات خانوادگي کارکنان در دست پيگيري است تا محيطي سالم براي آنان و خانواده هايشان فراهم شود. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز اظهار کرد: طرح اسکان با توجه به مزايا و معايب آن براي مناطقي که داراي زيرساخت و شرايط مناسب اسکان دائم است، اجرايي خواهد شد که در اين زمينه از اواخر سال گذشته، تسهيلات ويژه اي در شوراي اداري مصوب شد.
امامي ادامه داد: با رايزنيهاي انجام شده با بانک مسکن براي مناطق هدف که در منطقه پارس و ديگر مناطق هستند و جمعيت زير 200 هزار نفر دارند، تسهيلاتي در دو بخش براي کارکنان اسکان موقت و اسکان دائم در نظر گرفته شده است. تسهيلات به مبلغ 40 ميليون تومان با سود بسيار پايين است که واجدان شرايط ميتوانند از اين تسهيلات بهرهمند شوند.
وي تاکيد کرد: با رايزني هاي صورت گرفته، اين تسهيلات تا سقف 80 ميليون تومان قابل افزايش است و همگي کارکنان که مشمول طرح اسکان دائم شوند، از سوي بانک مسکن خانه اولي محسوب مي شوند و امکان دريافت اين تسهيلات را خواهند داشت.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز افزود: به منظور توانمندسازي و ارتقاي سطح اجتماعي کارکنان و افراد بومي مناطق، پروژههايي از جمله خانههاي بهداشت، بيمارستان و مجموعههاي ورزشي در دست اجراست که همزمان با اسکان کارکنان، اين امکانات نيز در اختيار آنان قرار داده خواهد شد.
وي گفت: هدف از اجراي اين طرح، توانمندسازي شهرهايي مانند عسلويه، جم، کنگان، سرخس، هويزه و سوسنگرد است که قابليت سکونت دارند، البته اين به معناي شهرک سازي نيست بلکه هدف، اسکان کارکنان اقماري و توانمندسازي خانوادههاي بومي است.
وي با بيان اين که اسکان کارکنان در بافت شهري صورت مي گيرد و تنها شهرهاي هدف توسعه داده مي شوند تا کارکنان از شرايط مناسب زندگي و امکانات برخوردار شوند، گفت: به طور مثال شرکت ملي نفت براي تامين آب آشاميدني شهر جم تاکنون 118 ميليارد تومان با احداث 28 کيلومتر خط لوله و راه اندازي تاسيسات پمپاژو آب شيرين کن هزينه کرده است.
گذار مقتدرانه صنعت پتروشيمي از پيچ تهديدها
طـرفدار تحریم نیــسـتیم
مشعل بي راه نيست اگر صنعت پتروشيمي ايران را يکي از موفق ترين صنايع پس از پيروزي انقلاب بدانيم که به ميزاني در بازارهاي دنيا حرف براي گفتن دارد که نوک تحريم ها هم آن را نشانه رفته تا اثرگذاري اش در اقتصاد کشور را بکاهد.
برنامه ريزي کلان کشور براي صنعت راهبردي پتروشيمي، به سمتي است که قرار است رتبه نخست توليد خاورميانه را کسب کند و اين هدف گذاري با توجه به مسير طي شده در سال هاي اخير، ديگر دور از دسترس نيست، هر چند دست اندازي جهاني اين هدف را درنظر داشته است.
صنعت پتروشيمي، به عنوان متولي توسعه اي صنعت پايه و زيربنايي در اقتصادکشور، براي دستيابي به اهداف افق 1404 و مقام اول منطقه اي در توليد محصولات پتروشيمي از لحاظ ارزش و توسعه زنجيره ارزش محصولات و جلوگيري ازخام فروشي، اجراي52طرح جديد را که عمدتاً از گازطبيعي به عنوان خوراك استفاده مي کند، مدنظرقرارداده است. اين طرح ها در قالب برنامه هاي ششم و هفتم توسعه صنعت پتروشيمي کشور برنامه ريزي شده اند. با اين حال، نگاه سياسي به اقتصاد ايران، درصدد سنگ اندازي در مسير اين راه مهم طي شده از صنعت پتروشيمي است. رضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي درباره اين سنگ اندازي ها که با عناوين «تحريمي» تدارک ديده شده اند، به «مشعل» مي گويد: «بدون شک کساني که بحث تحريم ها را مطرح مي کنند، با هدف خدشه وارد کردن به کشور آن را مطرح ساخته و اگر بدون تاثير بود، اين همه هزينه براي به تنگنا قرار دادن يک کشور صرف نمي کردند.
او در اين زمينه توضيح مي دهد: «ما با توجه به اين که يک دوره تحريم ها را پشت سر گذاشته ايم، تجربه کافي در اختيار داريم.»
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي، اين مسئله را متذکر مي شود که از سويي با توجه به اين که ايران، داراي ثروت غني طبيعي و داراي توانمندي است، به کمک منابع انساني تحصيلکرده بايد مسيرهاي مناسب را بيابيد و تکيه آن بر ساخت داخل و ظرفيت آنها باشد.
او بر اين مسئله تاکيد مي کند که «ما طرفدار تحريم نيستيم و از آن استقبال نمي کنيم؛ اما وقتي رخ داد، ما هم مسير خود را طي مي کنيم در تحريم گذشت، نيز توليد و صادرات، هيچ محصولي روي دست ايران خدشه دار نشد و نماند.»
نوروز زاده اظهار اميدواري مي کند که براساس برنامه ريزي در بخش خصوصي و سياستگذاري دولت در بخش پتروشيمي با يک انسجام و هماهنگي از اين پيچ عبور کنيم.
مشکل حادي نخواهيم داشت
در همين زمينه، علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز در اين زمينه به «مشعل» مي گويد: «هم اکنون کشورهاي غرب روسيه و چين و سازمان ملل با ايران هستند. با آنکه چارچوب هاي آمريکا سخت تر شده است؛ اما فکر مي کنم با توجه به مزيت هاي موجود در صنعت پتروشيمي، از جمله خوراک و همچنين توانايي هاي ساخت داخل که به پيشرفت هاي مناسبي دست يافته و در اين عرصه حرفي براي گفتن دارد، مشکل حادي نخواهيم داشت.»
او با تاکيد بر اين که شرايط جديد براي صنعت پتروشيمي ايران مانع نخواهد بود، خاطرنشان مي کند که براي تداوم و اجراي فعاليت پروژه ها هم انتظار است که سرعت عمل بيشتري داشته باشيم. قابل انکار نيست که تامين نقدينگي خارج برايمان موثر بود؛ اما با تشکيل هلدينگ هاي ايجاد شده در صنعت پتروشيمي، توليد مجتمع ها پشتوانه طرح ها هستند.
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي، همچنين به اين مسئله اشاره مي کند که مجتمع هاي پتروشيمي، همانگونه که در تحريم هاي گذشته هيچ مانعي براي توليد نداشتند، در حال حاضر هم با اين مشکل روبه رو نخواهند شد.
کجا ايستاده ايم؟
مسئولان صنعت پتروشيمي کشور برآورد کرده اند که در سال 97 توليدات پتروشيمي رشد چشمگيري خواهد داشت .
ميزان توليد محصولات پتروشيمي از 6/40 ميليون تن در سال 92 به سطح 54 ميليون تن در سال 96 رسيده است. به اين ترتيب، هدف افزايش صادرات نيز محقق مي شود، به طوري که افزايش اعجاب انگيز 75 درصدي در سال هاي 92 تا 96 مشاهده مي شود.
صادرات محصولات پتروشيمي در سال 92 معادل 8/12 ميليون تن بوده که در سال 94 به 8/18 ميليون تن رسيده است، همچنين عملکرد اين شاخص در سال 95 معادل 4/20 و در پايان سال 96 معادل 4/22 ميليون تن بوده است.
صادرات محصولات پتروشيمي در نيمه نخست سال 96 معادل 2/11 ميليون تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال پيش از آن (3/10 ميليون تن) 7/8 درصد افزايش نشان مي دهد. اين شاخص در پايان سال 96 به رقم 4/22 ميليون تن رسيد که افزايش 75 درصدي را به نسبت سال 92 رقم زده است.
در عين حال، فروش محصولات نهايي مجتمع هاي پتروشيمي شامل فروش داخلي خالص (بدون احتساب فروش داخلي بين مجتمعي) و صادرات در سال گذشته، 7/30 ميليون تن بوده که نسبت به سال پيش از آن، چيزي حدود 1/3 ميليون تن افزايش داشته که برابر رشد 11 درصدي است.
بر اساس تازه ترين گزارش هاي رسمي، در سه ماه بهار امسال، ميزان توليد صنعت پتروشيمي کشور از مرز 2/13 ميليون تن عبور کرده است. کل ارزش صادرات پتروشيمي در سال گذشته، 012/12 ميليارد دلار اعلام شده که به نسبت رقم 54/9 ميليارد دلار سال پيش از آن، 25 درصد افزايش درآمدهاي صادراتي مشاهده مي شود.
مقدار اتان مصرفي مجتمع هاي پتروشيمي در دولت هاي يازدهم و دوازدهم به دنبال راه اندازي فازهاي جديد ميدان گازي پارس جنوبي روند افزايشي داشته، به طوري که از 7/2 ميليون تن در سال 92 به 7/4 ميليون تن در سال 96 افزايش يافته است.
از سوي ديگر، متعاقب راه اندازي فازهاي جديد در پارس جنوبي، مقدار اتان مصرفي مجتمع هاي پتروشيمي در سال هاي اخير، از روند افزايشي برخوردار شد، به طوري که از حدود 2651 هزار تن در سال 92 به 6/3408 هزار تن در سال 94 افزايش يافت، همچنين عملکرد اين شاخص در سال 95 با رشد 22 درصدي به 4156 هزار تن رسيد.
ميزان اتان مصرفي مجتمع هاي پتروشيمي در نيمه نخست سال 96 معادل 2/2235 هزار تن بود که در پايان سال 96 به 4700 هزار تن رسيد، بنابراين مقدار اتان مصرفي در طول پنج سال گذشته، حدود 77 درصد رشد نشان داده است.
در سال 96 پنج طرح پتروشيمي با ارزش سرمايه گذاري حدود 5/1 ميليارد دلار و ارزش توليدات سالانه 5/2 ميليارد دلار (به قيمت هاي پايه سال 90) آغاز به کار کردند. (مشتمل بر پتروشيمي مرواريد، فاز دوم پتروشيمي کاويان، پتروشيمي تخت جمشيد عسلويه، فاز سوم آمونياک و اوره پرديس و پتروشيمي انتخاب)
نکته قابل توجه اين که با راه اندازي فازهاي جديد ميدان گازي پارس جنوبي، مشکلات مجتمع هاي پتروشيمي در زمينه تامين خوراک مورد نياز تا حد زيادي برطرف و در اقدام ديگر، تامين مالي طرح هاي پتروشيمي از طريق صندوق توسعه ملي و فاينانس چين و معرفي طرح ها به بانک هاي داخلي پيگيري شده است.
برنامه ريزي و پيگيري احداث شهرک هاي تخصصي در مناطق جديد و نزديک آب هاي آزاد و قابليت حضور در بازارهاي صادرات در جاسک، چابهار، ايرانشهر و منطقه ويژه انرژي پارسيان نيز در دستور کار وزارت نفت قرار داشته است.
«ما» جايگزين ضمير «من» در منطقه 6 انتقال گاز شده است
بی نیازی از خارج
مشعل - عنوان وسيع ترين منطقه عملياتي را با خود يدک مي کشد و وجود خطوط دريايي، آن را از ديگر مناطق متمايز کرده است.منطقه 6 عمليات انتقال گاز با دربرگيري 26 درصد از پهنه سرزميني کشور، استان هاي هرمزگان، کرمان، سيستان وبلوچستان و بخشي از استان يزد را تحت پوشش دارد.سه هزار و 400 کيلومتر خط لوله، سه ايستگاه تقويت فشار گاز و پنج مرکز بهره برداري با راهبري نيروي انساني جوان و با تجربه در مسير تامين نياز گاز استان هاي جنوب شرق کشور قرار گرفته و تاکنون از اين آزمون سربلند بيرون آمده اند.افزون بر پنج مرکز بهره برداري که هم اکنون در سطح منطقه فعال هستند، مرکز بهره برداري کرمان نيز امسال به اين منطقه تحويل مي شود. اين مرکز با پيشرفتي مطلوب در حال ساخت است و تا پايان امسال به بهره برداري مي رسد.ازسوي ديگر، با توجه به برنامه هاي دولت براي توسعه زيرساخت هاي گازرساني در استان سيستان وبلوچستان، شاهد افزايش خطوط انتقال گاز در آينده نزديک خواهيم بود.در ادامه، گفت وگو با کرم گودرزي، مدير منطقه 6 عمليات انتقال گاز و معاونان وي را مي خوانيم.
در قالب تعميرات اساسي سال گذشته منطقه چه فعاليت هاي شاخصي انجام شده است؟
پارسال، در مجموع بيش از 6 هزار و 500 متر خط لوله اي را که امکان تعمير آن حتي از طريق کامپوزيت فراهم نبود، تعويض کرديم. همچنين بيش از 40 کيلومتر روي خط 12 اينچ قشم_ بندرعباس و 25 کيلومتر روي خط لوله سرخون_رفسنجان عمليات تعويض پوشش انجام داده ايم.
با استفاده از توان همکاران منطقه و با حداقل هزينه، تعميرات اساسي يک دستگاه کمپرسور نيز در تاسيسات تقويت فشار گاز انجام شده است. در اجراي اين پروژه از هيچ شرکت خارجي کمک نگرفته ايم. افزون بر موارد يادشده، تعميرات اساسي چهار دستگاه توربين گازي نيز انجام شده است.
خوشبختانه سال گذشته تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه در وضعيت خوبي قرار داشت و در بخش تاسيسات تقويت فشار مشکلي نداشتيم.
لطفا از همکاري با شرکت هاي داخلي براي تامين اقلام مورد نياز تعميرات اساسي بگوييد.
در دنيا، هر کشوري که توانسته نياز خود را از منابع داخلي تامين کند، برنده بازي هاي بين المللي ازجمله سياسي و اقتصادي بوده است. ما نيز راهي نداريم جز اين که با تکيه بر توان داخل، اين مسير را بپيماييم.
در بحث اقتصاد مقاومتي که مقام معظم رهبري آن تاييد دارند، استفاده از توان شرکت هاي داخلي به عنوان يکي از راهکارهاي اصلي رسيدن به اهداف اين حوزه در دستور کار منطقه قرار گرفته است. اگر نتوانيم در اين مسير حرکت کنيم، به يقين به خارج وابسته خواهيم بود و اين موضوع با اقتصاد مقاومتي و اهداف تعريف شده آن ناهمخواني دارد.
در اين ميان، شرکت هاي داخلي نيز بايد به موازات توليد به فکر افزايش کيفيت باشند. نفت و گاز، صنعتي پرريسک است؛ بنابراين اقلامي که در آن استفاده مي شود، بايد از نظر ايمني ضريب بالا داشته و اصل کيفيت نيز در آن رعايت شده باشد.
چه چالش هايي در منطقه 6 عمليات انتقال گاز وجود دارد؟
اعتقادي به وجود چالش ندارم، بلکه از آن به عنوان نقاط قابل بررسي و بهبود ياد مي کنم. بايد با برنامه ريزي، مشکلات موجود را حل کنيم.
مشکلات حريم مربوط به زمان اجراي خطوط لوله، از بزرگ ترين مشکلات اين منطقه به شمار مي آيد که متاسفانه از زمان اجرا تا تحويل موقت، تعيين تکليف نمي شود. اين مشکلات به ما انتقال داده مي شوند و بيش از 80 درصد مشکلات حريم ما مربوط به زمان اجراست.
همان گونه که نگهداري و بهره برداري را به نحو احسن انجام مي دهيم، زماني که خط تحويل منطقه مي شود، موضوع حريم را نيز مديريت مي کنيم.
حجم زيادي از خطوط لوله به ويژه 56 اينچ هفتم سراسري در نواحي استان هاي سيستان قرار دارد و انتظار مي رود به بحث حريم و حل وفصل مسائل حقوقي نيز توجه جدي شود. همچنان که حميدرضا عراقي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران مي گويد: «اعتمادي که مردم به ما دارند و شرکت ملي گاز ايران براي خود ميان مردم ايجاد کرده است، نبايد خدشه دار شود».
در حوزه کنترل حريم، بحث پيشگيري و کنترل هاي لازم و اطلاع رساني براي مردم در خصوص اين که اين خطوط لوله انتقال گاز به عنوان سرمايه ملي هستند و همه بايد از آن محافظت کنيم و آنها را در اين حفاظت شريک کنيم، مي تواند موثر باشد.
شرکت انتقال گاز ايران براي دستيابي به جايگاه واقعي خود به عنوان يکي از شرکت هاي مهم و تاثيرگذار زيرمجموعه شرکت ملي گاز ايران که وظيفه انتقال پايدار، ايمن و اقتصادي گاز را دارد، بايد چه فعاليت هايي انجام دهد؟
از نظر حجم تاسيسات، تجهيزات و عملياتي که اين شرکت انجام مي دهد، شرکتي بزرگ است و بيش از 36 هزار کيلومتر خط لوله در قطرهاي مختلف دارد؛ بنابراين راهي نداريم جز اين که در انتقال و نگهداري خطوط لوله و تاسيسات از سيستم هاي نوين مديريتي دنيا استفاده کنيم.
بايد جا پاي شرکت هاي بزرگ بگذاريم و اگر قرار است در آينده به عنوان شرکتي در کلاس جهاني مطرح شويم، بايد برنامه ها، اهداف و چشم اندازمان نيز همچون شرکتي بزرگ ديده شود. نبايد خودمان را کوچک ببينيم و سيستم هاي مديريتي را به نحو احسن پياده سازي و اجرا کنيم و بايد روي کيفيت تاکيد داشته باشيم. شرکت ملي گاز ايران و شرکت انتقال گاز ايران بايد در مسير کيفي سازي اجرا و ارائه خدمات گام بردارند. کيفي سازي بايد به عنوان يکي از سياست هاي اصلي شرکت در دستور کار قرار گيرد.
در حوزه روزآمدکردن تجهيزات و نرم افزارهاي کاربردي منطقه چه فعاليت هايي انجام شده است؟
بدون شک در دنياي امروز، اگر بخواهيم پيشرفت کنيم، بايد به علم روز دنيا مجهز باشيم. نمي توانيد تجهيزات را به روز نکنيد و انتظار داشته باشيد در دنياي امروز رقابت کنيد. انتظار نداشته باشيد از نرم افزارهاي روز دنيا استفاده نکنيم و بتوانيم هزينه هاي خود را کنترل کنيم. ما بايد در سيستم انتقال گاز براي هر فعاليتي که انجام مي دهيم، سود و زيان خود را در نظر بگيريم. هيچ راهي وجود ندارد جز اين که شرکت را به نرم افزارهاي روز دنيا در حوزه هاي مختلف مجهز کنيم. خوشبختانه منطقه 6 عمليات انتقال گاز، زيرساخت هاي مناسبي در جهت ارتقاي سيستم ها و نرم افزارهاي موجود دارد و منطقه اي جوان، اما باتجربه و سيستم پذير است. اين موارد به عنوان ابزاري خوب در دستان ماست تا بتوانيم از اين فرصت استفاده کنيم و در حوزه کارآمدي حرکت کرده و نقش موثري داشته باشيم.
آيا به طور اختصاصي با شرکت هاي دانش بنيان و پارک هاي علم و فناوري همکاري داريد؟
بله. اين شرکت ها شناسايي شده اند و همکاري نزديکي با آنها داريم و از توانشان در حوزه هاي مختلف بهره گرفته ايم. شرکت هايي را که مي توانيم از توان آن ها بهره بگيريم، در قالب بانک اطلاعاتي، شناسايي و تهيه کرده ايم.
تاکنون بومي سازي و خريد دستگاه هاي برش سرد از شرکت هاي دانش بنيان انجام شده و از عملکرد اين تجهيزات رضايت نسبي وجود دارد. همچنين مواردي را که رضايت نداشتيم ، به صورت مستند و مکتوب به آنها اعلام کرده ايم.
در پايان اگر نکته اي باقي مانده بگوييد.
اعتقاد راسخ دارم به اين که بايد ضمير «ما» را به خوبي در سازمان صرف کنيم. با صرف ضمير «ما» و نه ضمير «من» مي توانيم راحت حرکت کنيم. سازمان هاي ما امروز به استفاده از همفکري و همدلي از خرد جمعي نياز دارند و اگر توانستيم «ما» را خوب صرف کنيم و آن را در کنار يکديگر نگهداريم، يقين سازمان هايي موفق خواهيم داشت.
معاونت مهندسي و خدمات فني؛ مغز متفکر
در ادامه، سرپرست معاونت مهندسي و خدمات فني منطقه 6 با اشاره به برنامه «نت» منطقه در سال گذشته مي گويد: نگهداري و تعميرات و تجهيزات منطقه براساس برنامه در جريان است و اواسط اسفند هر سال به پايان مي رسد. برنامه هاي تعميرات سال 97 نيز ابلاغ شده و برنامه هاي «نت» امسال نيز براساس برنامه زمان بندي در جريان است.
حميدرضا بني اسدي ادامه مي دهد: تاکنون يکهزار و 200 شناسنامه فني معادل 86 درصد تجهيزات تاسيسات تقويت فشار گاز جمع آوري و به نرم افزار IPCMMS تزريق شده است. استفاده از نرم افزار IPCMMS به منظور بهبود مديريت نگهداري و تعميرات به عنوان روشي نوين با هدف نيل به مديريت دارايي فيزيکي در شرکت انتقال گاز ايران نهادينه شده است.
بني اسدي تصريح مي کند: به کارگيري روش هاي نوين ازجمله PMO و RCM براي تدوين برنامه هاي تعميرات و نگهداري، RCA براي روش هاي ريشه يابي علل خرابي تجهيزات و ثبت اطلاعات حاصله در نرم افزار IPCMMS به منظور بهبود مديريت «نت» و کاهش توقفات، از ديگر فعاليت هاي اين معاونت در حوزه به کارگيري از روش هاي نوين به شمار مي آيد.
وي مي افزايد: پروژه هاي تعويض پوشش خطوط لوله منطقه شامل 60 کيلومتر از خطوط 12، 22 و 24 اينچ منطقه که خطوط اصلي هستند، از مهم ترين پروژه هاي امسال به شمار مي آيد.
سرپرست معاونت مهندسي و خدمات فني منطقه 6 با اشاره به بهره گيري از روش هاي نوين در فرايند هاي عملياتي منطقه اعلام مي کند: با بهره گيري از تجربيات همکاران، پوشش هاي تقويتي کامپوزيتي در جهت تقويت خطوط لوله در برابر خوردگي مورد استفاده قرار گرفته است. در پروژه اي ديگر، هوشمندسازي سيستم ايستگاه هاي حفاظت کاتديک در دستور کار قرار گرفته و تاکنون سه ايستگاه و در مرحله بعد، پنج ايستگاه و سال آينده نيز 20 ايستگاه هوشمندسازي مي شود.وي اعلام مي کند: از پروژه هايي که سال گذشته از سوي اين معاونت اجرا شده، مي توان به طراحي، نظارت و اجراي ساختمان IOC با اعتبار بيش از 20 ميليارد ريال، نظارت و اجراي پروژه تغيير کاربري سوله انبار کالا به سوله ورزشي و آموزشي با اعتبار بيش از 20 ميليارد ريال و مطالعات پايه و تفصيلي، طراحي و تهيه شرح کار بيش از 10 پروژه عمده به منظور اجرا در سال 97 با اهداف اصلاح و بهبود عملکرد سيستم هاي موجود در بخش هاي مختلف خطوط و تاسيسات اشاره کرد.
وي با بيان اين که اين منطقه فعاليت هاي گسترده اي در حوزه بومي سازي و خودکفايي اقلام و تجهيزات در مسير اقتصاد مقاومتي داشته است، تاکيد مي کند: ساخت سيستم پيش گرمايش ژنراتور، تعمير و آزمايش کارت PLC با استفاده از سيمولاتور، ساخت شارژر ژنراتور يکي از ايستگاه هاي تقويت فشار گاز، ايجاد تغييرات در برنامه سيستم کنترل تاسيسات تقويت فشار گاز و خودکفايي در تامين قطعات و تعميرات اساسي تابلوهاي برق سوئيچ روم تاسيسات، تعمير و راه اندازي سيستم F&G سوئيچ گير، ازجمله اين فعاليت ها به شمار مي آيند.به گفته سرپرست معاونت مهندسي و خدمات فني منطقه 6، در مسير بومي سازي تجهيزات منطقه، ارتباط تنگاتنگي با شرکت هاي دانش بنيان داريم و تاکنون ساخت پنل کنترل عمل کننده شيرهاي بين راهي، بهسازي سيستم کنترل شير بين راهي خط 10 اينچ کوهبنان، ساخت کارتريج فيلتر شير بين راهي و ساخت جيرينگ درهاي لانچر - رسيور از طريق اين شرکت ها انجام شده است.وي تاکيد مي کند: معاونت مهندسي و خدمات فني در مطالعات پايه، نظارت بر طراحي و اجراي خطوط لوله انتقال گاز خط يازدهم سراسري و تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه خط هفتم سراسري در دست اجرا از سوي مجريان، همچنين پيگيري تحويل و تحول خطوط لوله گاز تا مرحله تحويل دائم در دستور کار قرار دارد.بني اسدي با اشاره به تمديد گواهينامه سيستم مديريت يکپارچه IMS در سال گذشته به صدور گواهينامه ISO50001 مي گويد: با توجه به الزام استفاده از انرژي هاي تجديدپذير در دستگاه هاي دولتي، طراحي نيروگاه خورشيدي براي مراکز بهره برداري خطوط لوله سرخون و سيرجان و همچنين ساختمان جديد اداره مرکزي منطقه در دستور کار قرار دارد.
15 هزار يورو صرفه جويي با بهره گيري از توان داخل
در ادامه، معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 6 مي گويد: در اين منطقه از نيروهاي جوان، باتجربه، متعهد و کارآمد بهره مي بريم. تحصيلات آکادميک و تجربه اي که اين نيروها به دست آورده اند سبب شده است اين معاونت از اين ظرفيت ها در جهت دستيابي به اهداف راهبردي منطقه که انتقال پايدار، مطمئن، ايمن و مستمر گاز طبيعي است، گام بردارند.
مصطفي حسين زاده مي افزايد: ايستگاه ها قلب منطقه به شمار مي آيند و اکنون سه ايستگاه وظيفه انتقال گاز اين منطقه را به عهده دارند.
وي با اشاره به تعميرات اساسي تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه اظهار مي کند: سال گذشته، تعميرات کلي يک دستگاه توربين گازي و تعميرات متوسط سه توربين با موفقيت انجام شد. تعميرات کلي يکي از کمپرسورهاي گاز نيز با صرف کمترين هزينه انجام شده و با توجه به موارد يادشده، سالي پرکاري براي واحد تعميرات اساسي و ايستگاه ها بود.
بازديدهاي دوره اي و فعاليت هاي کاليبراسيون منطبق با برنامه سالانه منطقه انجام شده که بسيار حائز اهميت است. بهره برداري مطلوب و تعميرات موردي اضطراري نيز از سوي واحد تعميرات ايستگاه ها پيگيري و بدون وقفه اجرا مي شود.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 6 با اشاره به برنامه هاي توسعه منطقه اعلام مي کند: در آينده و در طرح توسعه خط هفتم سراسري، تاسيسات جديد تقويت گاز احداث مي شود که دو ايستگاه در اين منطقه قرار دارد و پيشنهادهاي خود را دراين زمينه ارائه کرده ايم.
حسين زاده با اشاره به چالش هاي اين معاونت مي گويد: به کوشش همکاران و حسن نيت مديريت منطقه، مديرعامل و همکاران ستاد با چالش خاصي روبه رو نيستيم و سعي کرده ايم مشکلات را حل کنيم و در اين ميان و در مسير رفع چالش ها، روي پاي خود ايستاده ايم.
به گفته وي، پيش ازاين براي حضور کارشناس خارجي در تاسيسات و بهينه کاوي برخي سيستم هاي کنترلي حدود 15 هزار يورو هزينه مي کرديم؛ در حالي که اکنون توانسته ايم اين کار را با بهره گيري از نيروي انساني منطقه انجام دهيم.
از سوي ديگر، تابلوهاي برق يکي از ايستگاه ها، قديمي و قطعات آن از مدار توليد خارج شده که با بررسي هاي متعدد و شناسايي شرکت هاي داخلي توانمند، فقط با 40 ميليون تومان با همکاري امور تدارکات کالاي منطقه، ساخت اين اقلام از سوي شرکت هاي داخلي انجام شد و بيش از يک ميليارد تومان صرفه جويي دراين زمينه حاصل شد.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 6 تاکيد مي کند: با شناسايي شرکت هاي توانمند، فعاليت هاي گسترده اي در حوزه داخلي سازي تجهيزات از سوي اين معاونت انجام شده که افزون بر صرفه جويي هاي کلان اقتصادي، زمينه ساز بي نيازي از خارج نيز شده است. سياست هاي خودکفايي و صرفه جويي به چند روش ازجمله ساخت قطعات، بردها از سوي کارکنان منطقه، بومي سازي، جايگزيني و... در منطقه 6 عمليات انتقال گاز پيگيري مي شود.
حسين زاده با بيان اين که جابه جايي توربين از منطقه 8 عمليات انتقال گاز به بندرعباس، از ديگر اقدام هاي مهم اين منطقه به شمار مي آيد، مي گويد: با توجه به نياز توربين در يکي از ايستگاه ها و پس از برگزاري نشست هاي کارشناسي، يکي از توربين هاي منطقه 8 براي اين موضوع مناسب تشخيص داده و اين توربين به بندرعباس منتقل شد. با انجام اين پروژه از خريد مجدد توربين يدک 9 ميليارد توماني جلوگيري شد و اين توربين قابليت اطمينان ايستگاه را افزايش داد.
در موردي ديگر، جابه جايي و نصب توربين با شرايطي خاص در 12ساعت انجام شد که در نوع خود يک رکورد محسوب مي شود.
وي در پايان مي گويد: همکارانم افزون بر انجام مسئوليت هاي سازماني، در زمينه هاي علمي و پژوهشي نيز، فعاليت دارند و اين اطلاعات را با ديگر همکاران به اشتراک مي گذارند. با ايجاد شرايط انگيزشي، اين کار توسعه مي يابد و سعي کرده ايم به گونه اي عمل کنيم که اين همکاران در حوزه کاري خود مطالعه و تحقيق نيز داشته باشند.
تامين قطعات از شرکت هاي داخلي، اولويت نخست منطقه
در ادامه، معاون عمليات خطوط لوله منطقه 6 مي گويد: سال گذشته عمليات پيگراني دو هزار و 100 کيلومتر از خطوط منطقه انجام شده است.
محمود منيري با اشاره به تعميرات اساسي منطقه اظهار مي کند: انجام تعميرات اساسي و تعويض خط لوله 12 اينچ قشم_ بندرعباس به طول دو هزار و 794 متر، انجام تعميرات اساسي و اضطراري خط لوله 24 اينچ سرخون_ رفسنجان و تعويض يکهزار و 955 متر اين خط، تعميق لوله و ايمن سازي خط لوله 30 اينچ غرب بندرعباس به طول 420 متر، ازجمله برنامه هاي تعميراتي اين منطقه در سال 96 به شمار مي آيد.وي ادامه مي دهد: تعميق لوله و ايمن سازي خط لوله 24 اينچ سرخون_ رفسنجان و تعويض 63 متر از خط، انجام اتصال اينتركانكشن خط لوله 12 اينچ تاسيسات گورزين به خط 20 اينچ سوزا و اجراي غلاف و ايمن سازي خط لوله 12 اينچ زرند و 6 اينچ، از ديگر پروژه ها به محسوب مي شوند.معاون عمليات خطوط لوله منطقه 6 با اشاره به چالش هاي اين معاونت مي گويد: منطقه 6 ازجمله مناطق نوپا در ميان ديگر مناطق بوده و به لحاظ اقليمي در سه استان محروم و در حال توسعه كرمان، هرمزگان و سيستان وبلوچستان به ويژه در بخش صنايع قرار دارد كه اين موضوع نيازمند رشد روزافزون و انتقال انرژي است؛ از اين رو، از مهم ترين چالش هاي پيش روي منطقه، مي توان به ايجاد زيرساخت ها در حوزه اماكن و ماشين آلات و منابع انساني به منظور توسعه و امكان حفظ و حراست و نگهداشت خطوط و تاسيسات اجراشده وابسته به آن براي انتقال پايدار و ايمن گاز با صنايع و مصرف كننده ها اشاره کرد.
منيري در پايان تاکيد مي کند: با توجه به تاكيدهاي مقام معظم رهبري و در همسويي با سياست هاي اقتصادي نظام جمهوري اسلامي و نظر به توانمندي هاي فني و صنعتي موجود در شركت ها و صنايع داخلي، اولويت و سياست اصلي منطقه بر مبناي تامين قطعات و تجهيزات و خريد خدمات از شركت هاي داخلي، در جهت حمايت از توليدكننده هاي داخلي با نظرداشت رعايت استانداردها و حفظ كيفيت بوده كه خوشبختانه اثرها و ثمرهاي آن در بخش هاي مختلف صنعت داخلي كشور نيز كاملا مشهود است.
بهره گيري از ابزارهاي ارتباطي نوين براي پوشش فعاليت هاي منطقه
در ادامه، سرپرست روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز مي گويد: يکي از مشکلات اساسي روابط عمومي، روزمرگي و درگيري با فعاليت هاي عادي و جاري است. اين موضوع سبب مي شود روابط عمومي از برنامه ريزي هاي کلان و پيش بيني شده غافل شود.
به گفته روح الله خدري، موازي بودن وظايف با واحدهاي فرعي در سازمان و گسترش وظايف، از ديگر چالش هاي موجود در روابط عمومي است. باتوجه به اين که گستره فعاليت هاي روابط عمومي دردرون و بيرون سازمان بسيار فراگير است، ارتقاي جايگاه و سطح تشکيلات آن بايد به گونه اي باشد که بتواند در فضاي ارتباطي مناسب به رسالت خود عمل کند.
وي با اشاره به فعاليت هاي روابط عمومي در حوزه فرهنگ سازي حريم اعلام مي کند: روابط عمومي منطقه درجهت فرهنگ سازي حريم خطوط لوله به حوزه تبليغات ورود کرده و با طراحي و تهيه كاتالوگ، دفتر نقاشي و بازي هاي سرگرم كننده، با طرح حفظ رعايت حريم خطوط لوله فشار قوي جهت توزيع در بين ساكنان مجاور خطوط به ويژه دانش آموزان اقدام كرده است.
سرپرست روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز بابيان اين که «نظرسنجي» از فعاليت هاي روابط عمومي محسوب مي شود، مي گويد: تاکنون نظرسنجي از واحدهاي خدماتي و پشتيباني ازسوي اين امور انجام شده است.
خدري تاکيد مي کند: روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز درسال 96 با راه اندازي شبکه هاي مجازي در جهت تسهيل و شتاب بخشيدن به بازتاب فعاليت ها و اقدام هاي همه واحدها و همكاران اقدام كرده است. همچنين با تهيه برنامه اي جامع وكامل مشتمل بر زمان تقويمي، عنوان برنامه، واحدهاي همكار، هزينه پيش بيني شده، هزينه واقعي و همچنين تحليل برنامه ها توانسته ايم به برنامه تقويمي منظم اقدام كنيم.
به گفته وي، در هشتمين جشنواره روابط عمومي هاي برترصنعت نفت موفق به كسب رتبه برتر در بخش ارتباطات رسانه هاي شده ايم و در هفتمين جشنواره نيز در بخش تبليغات رتبه سوم را به دست آورده ايم.
سرپرست روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز با اشاره به برنامه چابك سازي و پويايي اين امور مي گويد: هرچه روابط عمومي پوياتر باشد، رشد وتعالي مجموعه را به همراه دارد و آنچه مسلم است، مهم ترين وظيفه روابط عمومي پويا و فعال، تلاش براي انتشار فعاليت ها و اهداف سازماني است.خدري ادامه مي دهد: روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز نيز در همکاري بارسانه هاي جمعي و انتقال و بازتاب رويدادها و اقدام هاي ارزشمند همکاران در واحدهاي مختلف، با برنامه ريزي منظم و هدفمند درون سازماني و برون سازماني به اين مهم دست مي يابد.
وي در پايان اظهار مي کند: روابط عمومي منطقه6 عمليات انتقال گاز، متشكل از نيروهاي متعهد، جوان و باتجربه است كه تمام توان خود را براي بازتاب اقدام ها و فعاليت هاي منطقه در بخش هاي مختلف و همچنين اجراي برنامه هاي فرهنگي، ملي و مذهبي به کار گرفته اند و با استفاده از تجهيزات، ابزارها و كانال هاي ارتباطي گوناگون، درجهت رضايت مندي همكاران اقدام كرده است.
گفت وگوي «مشعل» با رئيس بازرسي فني و هماهنگي مبادلات فراورده هاي نفتي شرکت ملي پالايش و پخش
خروج از اطلاعات جزیره ای با سامانه مدیریت مبادلات نفتی
سميه راهپيما امروزه سيستم هاي پيشرفته کنترلي در افزايش بهره وري صنايع، نقش به سزايي دارند و بدون استفاده از آنها امکان بهره وري از تمام ظرفيت هاي صنايع بزرگي چون نفت، گاز، پالايش، پتروشيمي، برق و... امکان پذير نخواهد بود. صنايع عظيمي چون نفت، با گستره وسيع جغرافيايي، تنوع سيستم هاي کنترلي و بهره برداري و حتي گوناگوني محصولات توليدي و فراواني مراکز مبادلاتي، نيازمند مديريتي در سطح کلان است که آن هم بدون بهره گيري از سيستم هاي پيشرفته ديسپچينگ، امري دشوار و شايد دست نيافتني به نظر مي رسد. به اين منظور صنعت نفت که به نوعي پيشران صنايع ديگر در کشور محسوب مي شود، براى نيل به اهداف مديريتي، نظارتي، کنترلي و نيز عرضه بهينه خدمت، استفاده از ابزارهاي کنترلي پيشرفته را در قالب طرح هاي ديسپچينگ در دستورکار خود دارد. در اين ميان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، سامانه مديريت مبادلات نفتي را در دستور کار خود قرار داده است تا از اين طريق اطلاعات انتقال، توليد و توزيع فراورده هاي نفتي به صورت منسجم و يکپارچه مديريت شود. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» گفت وگويي با صيد محمد جمشيدي، رئيس بازرسي فني و هماهنگي مبادلات فراورده هاي نفتي شرکت ملي پالايش و پخش انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران سامانه مديريتي مبادلات نفتي را در اختيار دارد. در مورد اين سامانه بيشتر توضيح دهيد؟
وظايف سازماني اداره بازرسي فني و هماهنگي مبادلات فراورده هاي نفتي شرکت ملي پالايش و پخش به دو بخش بازرسي فني و هماهنگي مبادلات فراورده هاي نفتي تقسيم مي شود. در بخش بازرسي فني، مباحث فني شرکت هاي تابعه و فرعي مانند پالايشگاه ها، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، شرکت ملي خطوط لوله و مخابرات انجام مي شود.
با توجه به اهميت مديريت مبادلات مواد نفتي در حوزه پالايش و پخش، هماهنگي مبادلات فراورده هاي نفتي نيز بر عهده اين مديريت است. به همين دليل براي جلوگيري از پراکندگي اطلاعات مربوط به زنجيره و حلقه هاي پالايش و پخش که از استخراج نفت خام شروع مي شود و به پالايشگاه انتقال مي يابد و ازسوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران توزيع مي شود، ايجاد سامانه مبادلات مواد نفتي بسيار اهميت دارد. با استفاده از اين سامانه، اطلاعات از حالت جزيره اي خارج و منسجم مي شود. از اين رو سامانه مبادلات فراورده هاي نفتي تمامي اطلاعات مربوط به انتقال، توليد و توزيع فراورده هاي نفتي و خوراک را زير پوشش دارد و تمامي اطلاعات را جمع آوري و تجزيه و تحليل مي کند و بعد از آن گزارش هاي مديريتي استخراج و اقدام هاي لازم صورت مي گيرد.
با توجه به پراکندگي اطلاعات در فاز نخست براي جمع آوري اطلاعات به صورت دستي، اقدام کرديم تا آمار توليد ورود و خروج شرکت هاي تابعه و فرعي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران آن شرکت را به روز دريافت کنيم و بعد از جمع بندي گزارش هاي مربوط به توليد خوراک و توزيع فراورده ها را روزانه به مديرعامل شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ارائه دهيم.
آيا در فاز نخست تنها اطلاعات به صورت دستي وارد مي شود يا اين که برنامه اي براي مکانيزه کردن آن داريد؟
با توجه به اين که فاز نخست سامانه مديريتي مبادلات نفتي در حال انجام است. به دنبال مکانيزه کردن اين سيستم هستيم تا اطلاعات مربوط به حلقه هاي مرتبط با پالايش و پخش به صورت سيستمي و سيگنال هاي الکترونيکي منتقل شود. بخشي از اين کار در شرکت هاي فرعي مانند ديسپچينگ شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران انجام شده که راه اندازي و بهره وري از تجهيزات اندازه گيري كمي و كيفي مواد نفتي شامل سيستم هاي ميترينگ و سطح سنجي هاي راداري، يكسان سازي محاسبه هاي نفتي، بر اساس آخرين نسخه به روز شده استانداردهاي بين المللي صورت مي گيرد.
در بخش خطوط لوله و مخابرات نفت نيز در حال راه اندازي ديسپچينگ هستيم که هنوز عملياتي نشده و با ايجاد اين سامانه، اطلاعات مربوط به خطوط لوله به صورت سيستمي، مکانيزه و به روز قابل دسترسي خواهد بود.
بيشتر پالايشگاه ها نيز به روز هستند و تمامي اطلاعات مربوط به مبادلات نفتي و فعاليت هاي ديگر به صورت بسته هاي اطلاعاتي وجود دارد، از اين رو به راحتي مي توانيم اطلاعات را دريافت و در سامانه استفاده کنيم.
در فاز دوم سامانه مديريت مبادلات نفتي چه اقدام هايي انجام خواهد شد؟
در فاز دوم بتدريج ورودي ها را به اين سامانه متصل مي کنيم که از آن جمله مي توان به ديسپچينگ شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، ديسپچينگ شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران و اطلاعات مربوط به پالايشگاه ها اشاره کرد. با تکميل اين حلقه ها و اتصال به سامانه مديريتي مبادلات نفتي، اطلاعات خام را تجزيه و تحليل مي کنيم. با اين سامانه شبکه توليد، توزيع و انتقال به صورت يکپارچه ديده مي شود.
همانطور که مي دانيد، شرکت هاي فرعي هرکدام ماهيت خاصي دارند؛ اما اين اداره به عنوان بازوي مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران موظف است به صورت متمرکز، اطلاعات را به صورت يکپارچه دسته بندي و در سامانه مديريتي مبادلات نفتي تجميع کند و موارد مربوط به مديريت را به مديرعامل منعکس کرده و موارد خاص را به صورت اقدام هاي عملي به شرکتها اعلام کند.
اکنون شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در زمينه ديسپچينگ پيشروست. در اين باره بيشتر توضيح دهيد که اين سامانه چه خدماتي ارائه مي دهد؟
با راه اندازي سيستم ديسپچينگ مي توانيم ميزان قاچاق سوخت را در كشور كنترل و از اين طريق تبادلات فراورده هاي نفتي را به طور دقيق اندازه گيري و محاسبه كنيم. در اين زمينه كميته تخصصي شركت ملي پالايش و پخش متشكل از نماينده هاي شركت ملي پخش، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، شركت ملي مهندسي و شركت هاي پالايشي كشور و نمايندگاني از مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد و برنامه ريزي تلفيقي ايجاد شده كه با استاندارد سازي و تدوين بخشنامه هاي كاربردي، به هدف هاي مهم شامل كاهش خطاها، درست عمل كردن مبادلات نفتي و جلوگيري از هدر رفت فراورده هاي نفتي دست يافته و بتوانيم از اين طريق به تبادل نظر و تصميم گيري هاي بهتر و جلوگيري از اتلاف سرمايه هاي ملي پرداخته و آن را مديريت كنيم.
با پايش عملكرد مبادلات به منظور كاهش اتلاف فراورده هاي نفتي از آلودگي محيط زيستي جلوگيري شده و پالايشگاه هايي مانند پالايشگاه نفت آبادان و كرمانشاه را كه در داخل شهر فعاليت مي كنند، بر اساس استاندارد محيط زيست تنظيم مي کنيم.
در كنترل و عملكرد دقيق ديسپچينگ از دستگاه ها و تجهيزات با فناوري روز دنيا استفاده مي كنيم. در بعضي مناطق در تبادل فراورده ها از پالايشگاه به پخش مناطق، تجهيزات ميترينگ به طور دقيق اندازه مبادلات را كنترل و ميزان آن را تشخيص مي دهد تا بتوان آن را محاسبه و كنترل كرد.
ديگر حوزه فعاليت ديسپچينگ، اندازه گيري حجم مخازن و انبارهاست كه اطلاعات مورد نياز را در اختيار ما قرار مي دهند. اطلاعات مخازن جايگاه هاي سوخت، شامل موجودي فراورده ها و ميزان توزيع و ميترينگ آن ثبت و به مركز ديسپچينگ ارسال مي شود. اين اطلاعات در ديسپچينگ مي تواند به مديريت و نظارت توزيع فراورده هاي نفتي كمك كرده و موجب يكپارچه سازي در عملكرد پخش فراورده ها در كشور شود.
سامانه مديريت مبادلات نفتي چه مزيت هايي دارد؟
يکي از مزاياي اين سامانه، جلوگيري از اتلاف و ضايعاتي است که در اين زنجيره وجود دارد و براي کاهش آن مي توانيم برنامه داشته باشيم. در خصوص قاچاق فراورده هاي نفتي نيز مي توان تعيين کرد که جدا از ضايعات و تلفات چقدر قاچاق داريم. معمولا بحث قاچاق، جدا از پالايش و پخش است و بعد از توزيع و انتقال فراورده ها از بخش توزيع به مصرف کننده ها صورت مي گيرد. وقتي اطلاعات دقيق و سيستمي داشته باشيم، مي توانيم ميزان مصرف واقعي را استخراج و ميزان قاچاق را محاسبه کنيم.
آيا پيشنهاد مي کنيد وزارت نفت نيز سامانه مديريت مبادلات نفتي داشته باشد؟
بله، پيشنهاد مي شود اين سامانه را در وزارت نفت نيز داشته باشيم تا اطلاعات شرکت ملي نفت، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، شرکت ملي گاز و شرکت ملي صنايع پتروشيمي وارد اين سامانه شوند و به صورت آنلاين در دسترس باشند. با اين روش، مبادلات نفتي در زمينه هاي توليد، توزيع و فعاليت هاي ديگر قابل محاسبه است و مي توان از روي آن به آمار دقيق و به روز دسترسي داشت.
کار سامانه مديريت مبادلات نفتي چه زماني به صورت منسجم و واحد شروع مي شود؟
در حال حاضر، اطلاعات را به صورت دستي در سامانه وارد کرده ايم. در فاز دوم نيز ارتباط ديسپچينگ هاي شرکت هاي تابعه تعريف شده اند، از اين رو اميدواريم که ظرف چند ماه آينده، بخشي از آن را عملياتي کنيم و اين سامانه راه اندازي شود؛ اما تکميل آن زمان بر است؛ زيرا اتصال هر پالايشگاه با توجه به قديمي يا جديد بودن، نيازمند زمان بندي هاي متفاوت است. معمولا پالايشگاه هاي قديمي، اطلاعات را به صورت سيستمي ندارند. به همين دليل اطلاعات دستي نيز پذيرفته مي شوند؛ اما در آينده به سمت اطلاعات سيستماتيک پيش خواهيم رفت. از شرکت هاي پالايشي که وضعيت بهتري دارند، به صورت پايلوت کار را شروع کرده و به تدريج آن را تکميل مي کنيم.
شرکت ملي پخش به دليل موجود بودن سامانه ديسپچينگ، سريع تر به اين سامانه متصل مي شوند و با شرکت هاي ديگر نيز به موازات به صورت دستي و سيستمي جلو مي رويم.
اين سامانه نيازمند چه زيرساخت هايي است؟
زير ساخت هاي سامانه مديريت مبادلات نفتي، مانند اطلاعات موجود در شرکت ها وجود دارد. اين سامانه تنها محل تجميع اطلاعات موجود است و بخشIT شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، يکي از حلقه هاي اصلي اجراي اين پروژه به شمار مي رود.
در پايان اگر به موضوعي اشاره نکرده ايد و مي خواهيد در مورد آن صحبت کنيد، بفرماييد؟
اميدوارم به سمت راه اندازي سامانه مديريت مبادلات نفتي پيش برويم تا فعاليت هاي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران را تسريع کند.
ديسپچينگ شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران با ديسپچينگ شرکت ملي گاز، وزارت نيرو و... متفاوت است؛ زيرا شرکت گاز تنها يک محصول دارد و با کنترل يک پارامتر مي تواند مجموعه خود را کنترل کند؛ اما در شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، تنوع محصولات زياد است.
گفت وگوي «مشعل» با رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل پارس جنوبي
اچ اس ای روی پای خود می ایستد
مشعل - سميه راهپيما- خودکفايي، يعني براي بقا نيازي به کمک خارجي نباشد. با نگاهي گذرا به تاريخ شکل گيري لغت خودکفايي، مي توان دريافت که اين واژه به عنوان يک هدف، در زمان مرکانتاليست ها در سده هاي 17 و 18 ميلادي مورد توجه قرار گرفت و با ظهور علم اقتصاد و پيدايش اقتصاددانان کلاسيک، به حاشيه رفت. بنا به باور شماري از کارشناسان در خصوص برخي کالاهاي راهبردي، رسيدن به خودکفايي و قطع وابستگي به ديگران اهميت بسياري دارد و اقتدار ملي را براي آن کشور به ارمغان مي آورد. از اين رو رهبر معظم انقلاب براي سال 97 شعار «حمايت از کالاي ايراني» را برگزيدند؛ شعاري که نشانگر نگاه راهبردي ايشان به مقوله اقتصاد در مسير پيشرفت کشور است. با پيگيري اين راهبرد و خريد کالاي ايراني، مسير رونق توليد و کسب و کار ميسر شده و از آسيب هاي اجتماعي کاسته خواهد شد. از اين رو شرکت هاي مختلفي در زمينه حمايت از کالاي ايراني، گام هاي موثري برداشته اند که هم باعث رونق چرخه اقتصاد کشور و شرکت هاي داخلي شده اند و هم اشتغالزايي صورت گرفته است. يکي از اين شرکت ها، مجتمع گاز پارس جنوبي است که در تامين کالاهاي مورد نياز اچ اس اي به خود کفايي رسيده است. در اين زمينه هفته نامه «مشعل» با عليرضا نجومي، رئيس امور بهداشت، ايمني و محيط زيست و پدافند غير عامل پارس جنوبي گفت و گويي انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
مجتمع گاز پارس جنوبي چه خط مشي اي براي پيشبرد اهداف اچ اس اي در برنامه کاري خود دارد؟
خط مشي سيستم مديريت يکپارچه در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي طراحي و تدوين شده است که شامل توليد حداکثري پايدار و با کيفيت از مخزن مشترک و ساير مخازن وابسته، تمرکز بر توسعه سرمايه هاي انساني، ايجاد محيط کار سالم و ايمن، سبز و پاک، پاسخگويي صريح، شفاف و صادقانه به تمامي انتقادها و شکايت ها بر مبناي سيستم مشتري مدار مي شود.
ارتقاي صلاحيت حرفه اي مشارکت، انگيزش و ارتقاي سطح فرهنگ اچ اس اي براي تمامي کارکنان و طرف هاي ذي نفع، استفاده بهينه از تاسيسات، انرژي، منابع و مديريت پسماند و پساب و تعهد به کاهش ريسک ها و خطرهاي فرايند ي به پايين ترين حد ممکن به صورت منطقي، مستقل و قابل کاربرد را در مجموعه کاري خودمان قرار داده ايم.
همچنين ارتقاي سطح سلامت جسمي و رواني تمامي کارکنان و طرف هاي ذي نفع، پيشگيري پايدار، ارتقاي بهره وري و رشد اقتصادي مجتمع و در نهايت انطباق کسب و کار با اصول اخلاقي را نيز در دستور کار داريم. زماني کلمه اصول اخلاقي را در اچ اس اي مي آوريم که اين اصول نه تنها در حيطه مسئوليت هاي اجتماعي ماست؛ بلکه بايد در حيطه مسئوليت هاي حرفه اي نيز گنجانده شود. ارتقاي اخلاق علاوه بر مسائل معنوي، بر ارتقاي سطح حرفه اي شرکت هايي که در ايران فعاليت مي کنند نيز صدق مي کند.
ضمن اينکه وقتي صحبت از سرآمدي مي شود، بايد در مسير توسعه پايدار گام برداريم. در توسعه پايدار سه عامل اساسي نقشي مهم دارند که يکي از آن ها محيط زيست است؛ اما مسائل مربوط به ذي نفعان خودمان را نيز بايد مورد توجه قرار دهيم. به همين دليل پيشگيري پايدار از بيماري ها، آسيب هاي شغلي، صدمات صنعتي و غير صنعتي و آلودگي هاي محيط زيست براي مان مهم است.
چه گام هايي در زمينه خودکفايي برداشته ايد؟
در بحث خودکفايي، گام هاي موثري برداشته شده که براي گام نخست مي توان به شناسايي شرکت هاي توليد کننده داخلي اشاره کرد. در اين مسير تمامي شرکت هاي توليد کننده حفاظت فردي شامل کفش، کلاه، لباس و عينک آفتابي را شناسايي کرديم. اگر بتوانيم از شرکت هاي توليد کننده داخلي، لوازم مورد نياز را خريداري کنيم، به طور غير مستقيم به ازاي هر يک وسيله حفاظت فردي پالايشگاه ها، 500 تا 600 نفر اشتغال زايي صورت خواهد گرفت.
براي توليد برخي ماسک ها نيز تمهيداتي در نظر گرفته شده که با همکاري برخي شرکت هاي دانش بنيان نيز توليد آن را داخلي خواهيم کرد، ضمن اين که با اين کار شاهد کاهش هزينه هم خواهيم بود.
بيش از 6 سال است که روي کفش ايمني با توليد داخلي کار مي کنيم و يک کميته تخصصي فني - بازرگاني ايمني تشکيل داده ايم. در اين کارگروه، نمونه هاي خارجي که کارکنان علاقه زيادي به آن داشتند، مانند کفش CAT را به همه شرکت هاي توليدکننده داخلي فرستاديم و گفتيم که مثل اين نمونه را مي خواهيم. ابتدا بجز دو تا سه شرکت، مابقي نتوانستند آن را توليد کنند، از اين رو استانداردها را براي شان ترجمه کرديم و بر اساس آن شروع به توليد کفش کردند. در ادامه نيز مرحله به مرحله رضايت مندي را ارزيابي کرديم و به جايي رسيديم که هيچ نارضايتي از لوازم حفاظت فردي وجود ندارد و تمام لوازم آن ها ايراني شده است. همان کفشي که 600 تا 700 هزار تومان براي خريد آن هزينه مي کرديم، اکنون با توليد داخلي قيمت آن حدود 60 تا 100 هزار تومان مي شود.
مي توان گفت که در زمينه توليد لوازم حفاظت فردي به خودکفايي رسيده ايم و مي خواهيم شرکت هاي توليد کننده داخلي را هدايت کنيم تا در اين منطقه سرمايه گذاري کنند.
آيا بومي سازي توليدات لوازم حفاظت فردي باعث کاهش حوادث خواهد شد؟
شاهد کاهش نرخ حادثه هاي اکابري يا همان پيش پا افتاده هستيم. اين حوادث زماني رخ مي دهد که کفش مناسب نباشد و چکش روي پا بيفتد يا عينک مناسب نباشد و جرقه اي ناشي از جوشکاري به چشم برود که با خودکفايي در لوازم حفاظت فردي، اين حوادث کاهش يافته است.
چه پيشنهادي به ديگر شرکت هاي وزارت نفت براي خودکفايي داريد؟
پيشنهاد من براي تمام شرکت هاي وزارت نفت اين است که کميته هاي فني- بازرگاني تخصصي را در زمينه صلاحيت حرفه اي ايجاد کنند و در حوزه ايمني واکاوي داشته باشند. اکنون بيشتر لوازم براي نيروي کار، غيراستاندارد است. از اين رو بايد تمهيداتي براي استاندارد سازي در نظر گرفته شود تا توليدات بهينه داشته باشيم و توليد کنندگان داخلي، آن را بسازند.
آيا برنامه اي در زمينه توليد داخلي ماشين هاي آتش نشاني داريد؟
در مسير ساخت ماشين هاي آتش نشاني نيز گام هايي برداشته ايم تا در توليد آن هم خودکفا شويم و ديگر ماشين هاي آتش نشاني خارجي خريداري نکنيم. براي پيشبرد اين هدف، شاسي(بدنه) آن را خريده ايم و لوازم جانبي آن را با استفاده از شرکت هاي دانش بنيان داخلي طراحي و ساخته ايم که تا يک ماه ديگر مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اين ماشين هاي آتش نشاني چند منظوره هستند و شامل تانکرهاي آب و ماشين هاي اطفاي حريق بسيار پيشرفته مي شود.من کاملا مخالف اين هستم که کالاي خارجي استاندارد دارد؛ اما کالاي ايراني استاندارد ندارد. ما مي توانيم معادل استانداردهايي که در سطح بين الملل موجود است، کالايي را توليد کنيم که با قيمت بهينه تر و با کارايي بيشتر باشد. همچنين در فرايندهاي مهندسي ارزش نيز وارد شده ايم. ريخته گري قطعات ماشين هاي آتش نشاني و طراحي شاسي ماشين هاي فوماتيک را با يک شرکت در اصفهان انجام داده ايم، توليد 7 ماشين آتش نشاني 4 تا 5/4 ميليارد تومان براي مان هزينه دارد، در حالي که هزينه خريد يک دستگاه خارجي آن 7 ميليارد تومان است، به همين دليل مي توان گفت که در راه اقتصاد مقاومتي گام برداشته ايم.
بايد گام هايي براي رشد و توسعه داخلي کشورمان برداريم. اکنون يک شرکت نروژي پيشنهاد خريد وسايلي با عنوان سيستم هاي استفاده از آب دريا براي اطفاي حريق مناطق گازي را داده که براي انجام اين کار مبلغ 140 ميليارد تومان مي خواست، از اين رو براي کاهش هزينه با شرکت هاي داخلي امکان سنجي مي کنيم که با سرمايه گذاري حدود يک ميليارد تومان همين کار را با مهندسي معکوس انجام دهيم؛ البته اين کار به معناي استفاده از استانداردهاي آن ها نيست، بلکه ما استانداردها را هم تراز مي کنيم.
مشکلي که در اين مجموعه ها داريم، اين است که بايد آب را با دبي حدود 40 هزار ليتر در دقيقه و در مدت زمان کوتاه با فشار حدود 15 تا 16 بار داشته باشيم تا بتوانيم يک مخزن 400 هزار بشکه اي نفت و ميعانات گازي را در مدت 40 تا 45 دقيقه خاموش کنيم. اين دانش را مي خواهيم به ايران بياوريم که سرآغازي براي استفاده از تجهيزات بومي خواهد بود.
چگونه مي توان شرکت هاي داخلي را به سمت توليد دانش بنيان سوق داد؟
متاسفانه شرکت هاي داخلي، به توانايي خود ايمان و باور ندارند که مي توانند کالايي با کيفيت توليد کنند. بايد اين حس را در آن ها ايجاد کرد. زماني که شرکت توتال در کشورمان بود، همه تحت لواي آن، سيستم ايمني را رعايت مي کردند و اکنون شرايطي ايجاد شده که بدون حضور اين شرکت، باز هم مسائل ايمني رعايت مي شود.
بايد براي پالايشگاه هاي تازه تاسيس نيز اين کار را انجام دهيم؛ البته در اين راه ضعف هاي زيادي داريم که بايد آنها را مرتفع کنيم.
آموزش و ارزيابي عملکرد چه تاثيري بر خودکفايي دارد؟
آموزش و ارزيابي عملکرد بسيار مهم است و با نگاهي که اداره کل اچ اس اي وزارت نفت در زمينه آموزش فرماندهان صحنه داشته، گامي مهم در اين زمينه برداشته شده و 8 نفر از 45 نفر اين فرماندهان از مجتمع گاز پارس جنوبي بودند که با حضور آن ها مرکز آموزش را تقويت مي کنيم. مي خواهيم مرکز آموزش بين المللي داشته باشيم و از تجربه فرماندهان صحنه در اين مسير استفاده کنيم.
چه برنامه هايي براي سال 97 در دستور کار داريد؟
براي مجموعه پالايشگاه ها، اهداف و برنامه هايي در حوزه هاي بهداشت حرفه اي، بهداشت عمومي، سلامت جسم و روان، تغذيه، ايمني عمليات، ايمني فرايند، آتش نشاني، تجهيزات ثابت، تجهيزات دوار، پدافند غير عامل، مديريت بحران و آموزش و ارزيابي عملکرد تقويت پيمانکاران در نظر گرفته شده است.
همچنين برون سپاري در حوزه اچ اس اي و تدوين شرح خدمات فرايند برون سپاري مجموعه پالايشگاه ها را با نگاه اصل 44 در حوزه اچ اس اي ، ايجاد مدل مميزي اچ اس اي پالايشگاه در حوزه عمليات و راهبرد تعريف شده و درصد پيشرفت ها نيز آماده است.
در حوزه محيط زيست و جامعه ذي نفع نيز کارهاي کلاني صورت گرفته که از جمله آن مي توان به کاهش ميزان فلرينگ اشاره کرد. در اين زمينه مطالعه ميزان کاهش گازهاي فلر در پالايشگاه هاي نهم بخوبي انجام شده که نويدبخش کاهش ميزان فلرينگ خواهد بود.
براي مديريت پساب نيز در زمينه استانداردهاي سازمان حفاظت محيط زيست، کارهاي مشاوره اي رو به اتمام است و به نتايج خوبي در اين زمينه خواهيم رسيد.
همچنين تعامل بسيار اثر بخشي با جامعه ذي نفع داريم و سعي مي کنيم تا سازمان هاي مردم نهاد را رشد دهيم و جلسه هايي با آن ها برگزار کنيم.
روايتي از شهرک نفت رفسنجان
دلـــتــنــگـی در غربت کویر
اعظم محمد شفيع زاده- زندگي در صنعت نفت راه و رسم خود را دارد؛ البته اين به معناي آن نيست که کارکنان اين صنعت در کره اي ديگر ومتفاوت تر از بقيه زندگي مي کنند؛ نه، هرگز چنين نيست. نقش آفريني صنعت نفت دراقتصاد کشور به دليل تجهيزات عظيم و زيربنايي خطوط لوله انتقال نفت و گاز، سازه هاي پالايشگاهي و... به گونه اي است که شماري ازکارکنان آن بنا به ضرورت بايد دور از شهر و ديارخود روزگار بگذرانند و گاه شرايط ايجاب مي کند خانواده هاي کارکنان نيز مجبورشوند زندگي در مناطق عملياتي را براي چند سال تجربه کنند.
«شهرک نفت» رفسنجان جايي در دل کوير، يکي ازاين مناطق است که کارکنان خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق همراه با خانواده خود در آن سکونت دارند و روز ازپي روز مي گذرانند. ساکنان اين شهرک کويري، حرف هاي ناگفته اي دارند که همه آن ها به «غربت» ختم مي شود؛ غربتي که بوي دلتنگي مي دهد و دراين گزارش به آن پرداخته شده است.
پس از چــنــد کيلومترفاصله گرفتن از شهررفسنجان، دردل بياباني گرم وخشک شهرکي معروف به «نفت» واقع شده که شماري ازکارکنان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق و خانواده هاي آنان را درخود جاي داده است. در اين شهرک، امکانات چنداني وجود ندارد و تنها به يک درمانگاه، نماز خانه و برخي مکان هاي ورزشي- فرهنگي خلاصه مي شود؛ درحالي که به نظر مي رسد ساکنان به امکاناتي بيش از اينها نياز داشته باشند. نزديک بودن شهرک نفت به مرکزانتقال نفت رفسنجان، اين امکان را فراهم کرده است که کارکنان اين مرکز، هنگام عمليات يا در صورت بروز حوادث احتمالي، دسترسي آسان و سريعي به آن داشته باشند. حميدنوروزي، کارشناس برنامه ريزي و تجهيز نيروي انساني خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق که خود و خانواده اش درشهرک نفت ساکن هستند، مي گويد: اين شهرک درسال1380 احداث و در آن 94 خانه سازماني و مکاني هم به عنوان مامورسرا شامل 30 اتاق براي پذيرايي و اقامت موقت همکاران تعبيه شده است. وي به فعاليت هاي فرهنگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق در اين شهرک اشاره مي کند و مي گويد: درشهرک نفت فعاليت هاي متنوعي ازسوي روابط عمومي و بسيج منطقه جنوب شرق انجام مي شود که برخي از آنها دائمي و برخي فصلي با توجه به تعطيلات تابستاني است. نوروزي پرکردن اوقات فراغت خانواده هاي کارکنان ساکن درشهرک نفت را يکي از مهم ترين فعاليت ها برمي شمارد و مي افزايد: زندگي در شهرکي در دل کوير و دور بودن از شهر وديار، اين ضرورت را به مسئولان منطقه جنوب شرق گوشزد مي کند که محيط زندگي خانواده هاي ساکن درشهرک نفت نبايد کسالت آور باشد؛ به همين دليل فعاليت هاي فرهنگي– هنري به مناسبت هاي مختلف در دستور کار متوليان قرار دارد. وي مي گويد: برگزاري دوره هاي آموزش قرآن ازجمله فعاليت هايي است که با اقبال خوب ساکنان شهرک نفت رو به رو بوده است.
ورزش و جايگاه آن
همسوبا اين گونه فعاليت هاي فرهنگي-هنري، «ورزش» نيز از جايگاه ويژه اي نزد کارکنان و خانواده هاي آنان برخورداراست به ويژه در شهرک نفت رفسنجان که دور افتاده به نظر مي رسد. در ادامه، مسعود بيات، متصدي خدمات ورزشي و رفاهي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق، مي گويد: فاصله هفت کيلومتري شهرک نفت با شهر رفسنجان موجب شده است که ساکنان اين شهرک، دسترسي آساني به شهر و استفاده از امکانات ورزشي آن نداشته باشند؛ به همين دليل وجود برخي امکانات ورزشي درشهرک نفت، قدراست وغنيمت.
بيات که همچون نوروزي ساکن شهرک نفت است، ادامه مي دهد: به منظور پاسخ گويي به نيازهاي ورزشي ساکنان تلاش شده است امکانات خوبي براي علاقه مندان به رشته هاي مختلف ورزشي در شهرک نفت ايجاد شود.
وي درباره امکانات ورزشي شهرک نفت مي گويد: اين شهرک داراي چندين سالن ورزشي ازجمله تيراندازي، کشتي، کاراته، کيوکوشين، شطرنج، بدن سازي، تنيس روي ميز ويک سالن چند منظوره است.
سالن بدن سازي، مجهزبه همه تجهيزات اين رشته ورزشي است ودر سالن چند منظوره ورزش هايي ماننددارت، فوتبال سالني، بسکتبال و واليبال انجام مي شود. البته زمين چمن مصنوعي استانداردي هم درشهرک نفت براي استفاده علاقه مندان به فوتبال وجود دارد.
بيات با بيان اين که ورزش، تضمين کننده سلامت جسم و روح کارکنان و خانواده هاي آنان است، وجودامکانات ورزشي مجهز در اين شهرک را مهم مي داند ومي گويد: امکانات ورزشي شهرک نفت کمک کرده است تا علاقه مندان به رشته هاي ورزشي مختلف، بخشي از اوقات خود را با ورزش بگذرانند و ضمن تقويت جسم، روح خود را نيزجلا دهند.
سخن بانوان
بانوان، بخش مهمي ازساکنان شهرک نفت به شمار مي روند؛ اغلب خانه دارهستند و نگاهشان به اين شهرک متفاوت تر از همسرانشان است. آذرهيودي، همسريکي از همين کارکنان و از ساکنان قديمي شهرک نفت است که تلخي ها و شيريني هاي زيادي را به خود ديده است.
او مي گويد: اين شهرک درابتدا تقريبا لم يزرع بود و فضاي سبز مختصري در آن وجود داشت. امکانات رفاهي که امروز درشهرک نفت وجود دارد، در آن سال ها تقريبا صفر بود، اما با دست به دست هم دادن ساکنان و تلاش مسئولان، بافت آن نيز به تدريج تغيير کرد.
هيودي که اهل اليگودرز لرستان است، ادامه مي دهد: خاصيت شهرک نشيني اين است که افراد با روحيات و فرهنگ هاي مختلف در يک جا جمع مي شوند و درد مشترک يعني«غربت» و دوري ازبستگان و نزديکان، آنها را به يک خانواده بزرگ تبديل مي کند. او با بيان اين که امروزه همه چيزدستخوش تغييرشده است، ادامه مي دهد: رفتن ساکنان قديمي و آمدن افراد جديد به شهرک نفت، يکي ازهمين تغييرات است که موجب شده روابط ميان همسايگان به گرمي گذشته نباشد.
هيودي که سال هاي زيادي را درشهرک نفت سپري کرده است، مي گويد: پيشنهاد مي کنم تاجايي که امکان دارد افراد درنزديک محل تولد خود خدمت کنند تا خانواده هاي آنان از لحاظ روحي و رواني آسيب نبينند وغم غربت آنان را آزرده خاطر نکند.
وي تاکيد مي کند حتي باوجود فراهم شدن همه امکانات، باز هم دلتنگي براي نزديکان وجود خواهد داشت و اين درد مشترک همه ساکنان شهرک نفت است.
اشرف نوروزي، همسريکي ديگرازکارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق درشهرک نفت است که از17 سال پيش تاکنون در اين شهرک ساکن است.
نوروزي که اهل شهرستان فارسان استان چهارمحال وبختياري است، به عنوان يکي ازساکنان قديمي اين شهرک مي گويد: اوايل، هيچ امکاناتي در شهرک نفت رفسنجان وجود نداشت؛ نه فضاي سبز، نه چمن و درختکاري و نه نانوايي يا مرکز درماني– آموزشي؛ اين شهرک بيشتر شبيه به بيابان بود، اما اکنون امکانات زيادي مانند سالن ورزشي، درمانگاه، پارک، مدرسه و...در آن ايجاد شده است.
وي ادامه مي دهد: با اين همه، همچنان مشکلاتي وجود دارد. براي مثال پزشک، حضور شبانه روزي در درمانگاه ندارد واين يکي از مشکلاتي است که ساکنان شهرک نفت با آن رو به رو هستند. نوروزي همچنين از نبود فروشگاه دراين شهرک گلايه و تصريح مي کند: با آن که فروشگاه، يکي از اولويت هاي اصلي ساکنان براي رفع نيازهاي خانواده هاست، اما دوسالي مي شود که از وجود چنين مکاني بي بهره هستيم.
او ادامه مي دهد: نمازخانه اي که درمرکز شهرک نفت قراردارد، چند ماهي است که به دليل نداشتن امام جماعت از فعاليت ديني خود بازمانده است.
نوروزي اما از برخي امکانات اين شهرک هم سخن مي گويد؛ ازسينمايي روباز که درشب هاي تابستان، خانواده ها را گرد هم مي آورد و اوقاتي خوش برايشان رقم مي زند تا بوستان شهداي نفت شهرک که مکاني است مناسب با سه آلاچيق خانوادگي و وسايل بازي براي کودکان.
در ادامه، سميه صادقي، همسرمجيد اسدنيا، از ديگرکارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق که اصالتا رفسنجاني است و 9 سالي مي شود درشهرک نفت سکونت دارد، شرايط کنوني شهرک نفت راضي کننده مي داند و مي گويد: با وجود مشکلاتي مانند دوري ازشهر و مراکز خريد، همچنين نبود فروشگاه، در مجموع اين شهرک از شرايط خوبي برخوردار است.
وي به نکته اي ديگر هم اشاره دارد و آن ايجاد زمينه هاي سرگرمي براي افراد غيربومي است.
صادقي ادامه مي دهد: افراد بومي به دليل آن که به اقوام وبستگان خود نزديک هستند، راحت ترند، اما افراد غيربومي ممکن است زمان را به خوبي سپري نکنند به همين دليل لازم است زمينه هاي تفريح و سرگرمي براي آنان بيشتر شود.
وي همچنين پيمودن هرروزه مسير بزرگراه رفسنجان – يزد را موضوعي نگران کننده براي خانواده هاي دانش آموزان ساکن در شهرک نفت رفسنجان مي داند.
آب تصفيه در همه منازل
محمدظاهرقادري، رئيس نگهداري و تعميرات ساختمان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق، نيز آخرين نفري است که با او گفت و گو شده است.
او با توجه به حرفه اش نگاهي صنعتي به کارخود در شهرک نفت دارد و مي گويد: باتوجه به اهميت آب در چنين نقاط کويري، جمع آوري فاضلاب منازل شهرک وانتقال آن به دستگاه تصفيه، همچنين استفاده ازآب تصفيه شده براي فضاي سبزشهرک، از جمله فعاليت هايي است که در اين واحد انجام مي شود تا محيطي سبز در دل اين کوير براي ساکنان شهرک ايجاد شود.
قادري همچنين با بيان اين که شهرک نفت رفسنجان مجهز به110دستگاه تصفيه آب خانگي است، ادامه مي دهد: اين دستگاه ها همه درمنازل مسکوني، مسجد، سالن چند منظوره ورزشي، همچنين بهداري وحراست ورودي اين شهرک نصب شده است تا ساکنان از آب سالم تري برخوردار شوند.
ساکنان شهرک نفت رفسنجان از «بودها» گفتند و از «نبودها». از اين که حضور24 ساعته پزشک درمانگاه مي تواند نگراني را به ويژه درشرايط خاص از آنها دورکند، از اين که وجود يک فروشگاه در شهرک نفت رفسنجان براي تهيه نيازهاي روزمره زندگي ضروري است وکمک مي کند تا راه شهرطي نشود و از اين که نگران رفت وآمد فرزندانشان در بزرگراه رفسنجان - يزد هستند. به طورحتم مسئولان اين شهرک، اين کاستي ها را مي دانند وشايد در پي آن هستند که راهکاري مناسب براي آن بيابند تا «شهرک نفت رفسنجان»، شهرکي کامل باشد براي ساکنان آن.
امايک سخن مشترک هم داشتند که ته ته آن «دلتنگي وغربت» بود در دل اين کوير.
يکم شهريور روز پزشک گرامي باد
پزشکان نجات دهندگان جامعه
مشعل در دنياي امروز، كمتر ملتي است كه به مفاخر گذشته خود توجه نكند؛ زيرا يكي از علايم حيات و زنده بودن ملت ها، توجه به مفاخر گذشته فلسفي، علمي، فرهنگي، ادبي، سياسي، اجتماعي و ملي کشور خود است، اين گذشتگان بودند که با وجود سپري شدن روزگار، سير زمان، وقوع حوادث ناگوار و با هزاران خون دل اين ميراث را براي آيندگان خود بجا گذاشتهاند و بايد آن را گرامي و عزيز بدارند و بارور کنند.از اين رو روز اول شهريورماه، به پاس بزرگداشت نام ابوعلي سينا، ستاره پرفروغ عرصه طب در ايران ، روز پزشک نامگذاري شده و رنگ سفيد را به دليل نماد پاکي، بي گناهي و خلوص براي آن برگزيدند تا بيماري که به پزشک مراجعه مي کند با اعتماد به او، درمان خود را ادامه دهد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور سهم عمده اي از درمان مردم جامعه را بر عهده دارد، اما در کنار آن بهداشت و درمان صنعت نفت نيز خدماتي را به کارکنان و اهالي بومي نفت و گاز خيز خود ارائه مي دهد.
به گفته علي بهزادي، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، استانداردهايي براي کارهاي سخت و زيان آور در نظر گرفته شده است، اما براي پزشکان اين گونه نيست؛ زيرا با جان انسان ها ارتباط دارد. نجات جان انسان، به معناي نجات جان يک جامعه است و سختي کار پزشک بر کسي پوشيده نيست. اين گروه در سخت ترين شرايطي که کمتر کسي قادر به ارائه خدمات است، حضور مي يابد و تمام تلاش خود را براي کاهش درد بيمار و برگشت سلامت او مي کند تا به زندگي عادي خود باز گردد، از اين رو مي توان گفت که پزشکان شرايط کار راحتي ندارند و با تنش ها و استرس هايي رو به رو هستند؛ زيرا براي جان انسان ها نمي توان قيمتي تعيين کرد.
کمترين اشتباه و خطا به بيمار صدمه مي زند. بايد پذيرفت که يک پزشک با هر سطحي از توانايي که دارد، با استرس هايي مواجه است تا در پايان درمان، هم خودش و هم بيمار راضي باشند.
او به پزشکان جوان توصيه مي کند تا در مرحله اول به حرف بيمار خوب گوش دهند و توجه کنند و بعد به اثربخشي درمان بيماري او بپردازند. بسياري از بيماران با خوب گوش کردن و توجه داشتن، بسياري از مشکلات شان بر طرف مي شود. اعتماد در رابطه ميان بيمار و پزشک حرف اول را مي زند.
اگر بيماري به پزشک خود اعتماد کند، به طور قطع اثربخش درمان بيشتر خواهد بود. ايجاد اين اعتماد در مرحله نخست با گوش کردن به حرف مريض ايجاد مي شود. متاسفانه شاهد هستيم که در سيستم هاي آموزشي جديد، اين موضوع زياد تمرين نمي شود. بايد پزشک به گونه اي با بيمار خود برخورد کند که بيمار او را به عنوان يک مددکار و کمک کننده ببيند. اگر يک پزشک بتواند چنين فضايي را براي بيمار خود فراهم کند، او به درمان اعتماد و توصيه هاي پزشک را گوش مي کند.
آموزش حين خدمت
بهزادي در زمينه ارتقاي سطح دانش پزشکان مي گويد: به طور منظم در بخش ها، برنامه هاي هفتگي دارند و مشاوران تخصصي بر بالين بيمار حضور دارند و در مورد بيماري او بحث و تبادل نظر مي کنند. با اين روش هم مريض ها بهترين درمان را خواهند داشت و هم پزشکان دانش خود را ارتقا مي دهند، ضمن آنکه همکاري نزديکي با دانشگاه آزاد داريم. يک هفته در ميان نيز جلسه هايي براي بيماران بدخيم داريم. او مي افزايد: آموزش هاي مدوني را براي تمام گروه هاي درماني خود داريم که شامل پزشک عمومي، پزشک تخصصي و گروه هاي پرستاري است که سالانه انجام مي شود و آموزش حين خدمت نيز دارند.
توسعه خدمات پيشگيري
بهزادي مي گويد: بهداشت و درمان صنعت نفت استان تهران، سيستم درمان را براي بيماران انتخابي کرده است و مي توانند در کنار خدماتي که ما ارائه مي دهيم از خدمات بخش خصوص نيز استفاده کنند. با اين روش رقابت ميان مراکز خدمت مستقيم ايجاد مي شود؛ اما با وجود فراهم کردن چنين شرايطي، بيش از 80 درصد بيماران ما ترجيح مي دهند در بيمارستان نفت خدمات دريافت کنند، از اين رو افزايش کيفيت خدمات و به روز کردن تجهيزات را در دستور کار داريم و تا کنون در اين زمينه موفق بوده ايم. وي به رسالت بهداشت و درمان صنعت نفت تهران اشاره مي کند و مي افزايد: ما بر توسعه خدمات پيشگيري تاکيد داريم و آن را در بخش پزشک خانواده، طب صنعتي و در گروه هاي تخصصي ويژه مانند اطفال، زنان و دندانپزشکي در اولويت اصلي قرار داده ايم و همکاران ما براي اين اولويت ها برنامه ريزي مي کنند. رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران با اشاره به مسئوليت اجتماعي مي گويد: بهداشت و درمان استان تهران، فراتر از کاري که انجام مي دهد، ارائه خدمات اورژانس در يک گروه خيريه است، همچنين با همکاري بسيج بهداشت و درمان کادر درمان به مناطق حاشيه استان تهران اعزام مي شوند و خدمات سرپايي ارائه مي کنند.
افزايش خدمات کيفي
او با اشاره به اينکه ديگر توسعه کمي در بهداشت و درمان صنعت نفت استان تهران نداريم، مي افزايد: سعي کرده ايم تا خدمات کيفي ارائه کنيم، اکنون 5 مرکز خانواده در سطح شهر تهران داريم که از اين تعداد، توسعه 3 مرکز را در برنامه خود قرار داده ايم و توسعه دو مرکز ديگر را به دليل کم بودن جمعيت تحت پوشش متوقف کرده و در حال ارزيابي آن براي آينده هستيم. ما موظفيم از بعد تخصصي و تجهيزات به روز باشيم.
بهزادي مي گويد: استان هاي زنجان، قم، قزوين و کرج زير مجموعه بهداشت و درمان استان تهران هستند و سعي کرده ايم مراکز طرف قرار داد را کم کنيم و مراکزي داشته باشيم که بتوانند بهترين خدمات را به کارکنان صنعت نفت ارائه کنند.
وصيت لويي پاستور
وي به وصيتنامه لويي پاستور اشاره و توصيه مي کند تا پزشکان آن را سر لوحه کار خود قرار دهند. بهزادي ادامه مي دهد: لويي پاستور مي گويد: «در هر حرفه و شغلي که هستيد، نه اجازه دهيد که به بدبيني هاي بي حاصل آلوده شويد و نه بگذاريد که بعضي لحظات تاسف بار که براي هر ملتي پيش مي آيد، شما را به ياس و نا اميدي بکشاند. در آرامش حاکم بر آزمايشگاه ها و کتابخانه هايتان زندگي کنيد. نخست از خود بپرسيد که من براي يادگيري خود چه کرده ام؟ سپس همچنان که پيش تر مي رويد، بپرسيد که من براي کشورم چه کرده ام؟ و اين پرسش را آنقدر ادامه دهيد تا به اين احساس شادي بخش و هيجان انگيز برسيد که شايد سهم کوچکي در پيشرفت و اعتلاي بشريت داشته ايد؛ اما صرف نظر از هر پاداشي که زندگي به تلاش هايمان بدهد يا ندهد، آنگاه که لحظه مرگ فرا مي رسد هر کدام از ما بايد اين حق را داشته باشيم که با صدايي بلند بگوييم من آنچه در توان داشته ام، انجام داده ام.»
انتصاب درشرکت ملي نفت ايران
وزيرنفت در حکمي، زرين کاوسي نسب را به عنوان رئيس حسابرسي داخلي شرکت ملي نفت ايران منصوب کرد.
در حکم بيژن زنگنه، رئيس هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران آمده است: نظارت دقيق و دائمي طبق استانداردهاي نوين و روزآمد حرفه اي، حسابرسي عملياتي و مديريت براي ارزيابي اثربخشي و صرفه اقتصادي، انجام رسيدگي هاي اطمينان بخش با رويکرد پيشگيرانه و مبارزه با فساد، تقويت کنترل هاي داخلي با هدف رعايت قوانين و مقررات، آموزش نيروي انساني واحدهاي حسابرسي داخلي و نيز ارتقا و هماهنگي حسابرسي داخلي شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي تابعه، از اهم وظايف آن امور است.
اميد است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله موفق و مؤيد باشيد.
تعويض تاج چاه 36 خانگيران بدون حضور دکل
عمليات تعويض تاج چاه شماره 36خانگيران در شرکت بهرهبرداري نفت و گاز شرق بدون حضور دکل حفاري و با ايمني کامل، در کمترين زمان و با صرفهجويي چشمگير در هزينه انجام شد. سرپرست شرکت بهرهبرداري نفت و گاز شرق درباره مراحل انجام اين عمليات گفت: به دليل مخاطره هاي کار در مخزن مزدوران، تعويض تاج چاه نيازمند استقرار دکل حفاري بود، اما کارکنان ستادي و عملياتي شرکت با رعايت کامل اصول ايمني و به حداقل رساندن ريسک کار، موفق به تعويض تاج چاه شدند. احمد رجبي افزود: درصورت استقرار دکل حفاري به چند ماه زمان و صرف هزينههاي چند ميليارد توماني براي آماده سازي محوطه به منظور استقرار و برپايي دکل، عمليات تعويض، جمع آوري دکل و نصب مجدد تسهيلات سرچاهي نياز بود و توليد چاه هم دراين مدت متوقف مي شد. وي گفت: اداره هاي خدمات فني (درون چاهي و چاهپيمايي)، ترابري، آزمايشگاه، عمليات بهرهبرداري، خدمات تأسيسات چاه ها، پمپ تراک ملي حفاري و با نظارت مهندسي بهره برداري و اداره هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست اچ اس اي وحراست، اين عمليات را براساس برنامه کامل فني و ايمني اداره مهندسي نفت اجرا کردند. شرکت بهرهبرداري نفت و گاز شرق يکي از سه شرکت تابع شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است که افزون بر تامين نياز نيروگاه نکا و پتروشيمي بجنورد، گاز مورد نيازاستانهاي خراسان شمالي، خراسان رضوي، خراسان جنوبي، مازندران، گلستان و بخشي از سمنان را تامين ميکند.
ارزيابي ايمني و ريسک براي بيمه تاسيسات
ارزيابي ايمني و ريسک تاسيسات شرکت پايانههاي نفتي ايران براي قرارداد بيمه، با حضور نمايندگان مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) شرکت ملي نفت ايران، نماينده شرکت بيمه ايران و نمايندگان شرکت مشاور در منطقه عملياتي خارک، انجام شد. مطابق بند 5 بخشنامه بيمه تخصصي اموال و تاسيسات شرکت ملي نفت ايران که 28 اسفندماه 95 از سوي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران ابلاغ شده است، «همه بيمه گذاران موضوع اين دستورعمل درمتون قراردادهاي بيمه، موظف هستند شرطي درج کنند که طي آن همه تاسيسات بيمه شده به صورت دوره اي (دومرتبه درهرسال) توسط شرکت بيمه از طريق شرکتهاي بازرسي مورد تاييد مديريت بهداشت، اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، بازديد و همه نکات از لحاظ ايمني و ريسک مطابق با مفاد بيمه نامه با همکاري اداره اچ اس اي شرکتهاي فرعي بررسي و نسخه اي از گزارش مربوط به مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران ارائه شود.»
درابتداي بازديد ازمنطقه عملياتي خارک، نمايندگان مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، شرکت بيمه ومشاور درجلسهاي باحضور مسئولان و نمايندگان شرکت پايانههاي نفتي ايران، ضرورت ومزاياي ارزيابي ريسک، روش کار و مستندات مورد نياز را تشريح کردند. درادامه بازديد ميداني از اسکله شرقي(T)وتاسيسات آن شامل ميترينگ، پهلوگاهها، سامانه هاي اعلام و اطفاي حريق، سامانه هاي کنترل، مجتمع مخازن ذخيرهسازي نفت خام، اداره اچ اس اي، سامانه هاي مخابراتي و نيروگاههاي قديم و جديد برق انجام و ريسک تاسيسات بررسي شد.
با بازديد از پايانه شمال و عسلويه در ماههاي گذشته و پايان يافتن مميزي از منطقه عملياتي خارک، شرکت پايانههاي نفتي ايران نخستين شرکتي است که ارزيابي ريسک براي قرارداد بيمه تخصصي اموال و تاسيسات آن انجام شده است.
پرداخت بسته رفاهي به کارکنان قراردادي ملي حفاري
مديرعامل و رئيس هيئت مديره شرکت ملي حفاري ايران گفت: بسته رفاهي کارکنان قراردادي شرکت براساس دستورعمل وزارت نفت محاسبه و در قالب فيش هاي حقوقي ماهيانه پرداخت مي شود. سپهرسپهري با اشاره به ابلاغيه وزير نفت در زمينه پرداخت بسته رفاهي بهبود معيشت کارکنان قراردادي مدت موقت صنعت نفت افزود: تلاش براين است که اين پرداخت هم زمان با ديگرشرکت هاي تابع صنعت نفت انجام شود. وي اظهار کرد: موارد مربوط با علي الحساب کمک رفاهي و متمم کمک رفاهي و اياب و ذهاب از ارديبهشت ماه و وجه مربوط به بيمه تکميلي درمان و بيمه عمر از مردادماه محاسبه مي شود.
سپهري گفت: اجرايي شدن اين بسته اقدام موثري درجهت ايجاد انگيزه ميان کارکنان سختکوش شرکت ملي حفاري ايران است. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين شرکت درچارچوب ضوابط وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران، تلاش مي کند به مسائل رفاهي و معيشتي کارکنان خود اهتمام بيشتري داشته باشد و پيرو آن درچند ماه اخير اقدام هايي انجام داه است.
بهره برداري ازتيپ مشعل واحد بهرهبرداري اهواز 2
رئيس اداره نگهداري و تعميرات خطوط لوله شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون گفت: با هدف حفظ محيط زيست وکاهش آلاينده ها، تيپ مشعل بنگستان واحد بهرهبرداري اهواز 2 نصب و راه اندازي شد. محمد عباسي افزود: از آنجا که ذوب شدن گيرهاي نگهدارنده، ترک برداشتن بخش فوقاني ولوله هاي سيستم پايلوت به دليل فرو ريختن عايق نسوزاين مشعل موجب سوخت ناقص گازشده بود، واحد مزبور با توجه مجموعه اين عوامل که موجب آلايندگي محيط زيست شده بود، به بهره برداري رسيده است. وي اظهارکرد: پس ازتکميل مطالعات و دريافت نتايج بازرسي فني، همچنين تعيين جنس وآلياژ مخصوص ساخت اين مشعل، مراحل ساخت و تعمير نوک (تيپ فلر) مشعل بلند به همت کارکنان اداره نگهداري و تعميرات خطوط لوله اين شرکت و با همکاري بخش خصوصي انجام شد.
پهلودهي نخستين نفتکش با ظرفيت 50ميليون ليتر گازوئيل
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار گفت: با ايجاد زير ساخت هاي لازم نخستين کشتي نفتکش با ظرفيت حمل 50 ميليون ليتر نفت گاز در منطقه چابهار پهلو دهي شد.
مصطفي نخعي افزود:به منظور اجراي منويات مقام معظم رهبري در اجراي اقتصاد مقاومتي، همچنين ارتقاي توان عملياتي منطقه، نخستين کشتي نفتکش با ظرفيت 50 ميليون ليتر نفت گاز در اسکله شماره 5 بندر شهيد بهشتي چابهار پهلودهي شد.
وي گفت: ايجاد زيرساخت هاي لازم از طريق اجراي دو خط لوله 16اينچ و ارتقاي سيستم تخليه از يک خط 12 اينچ در اسکله شماره 2 به دو خط 16اينچ در اسکله شماره 5 از مهم ترين اقدام هاي انجام شده در اين زمينه بوده است.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار به آبخور محدود اسکله شماره 2اشاره و تصريح کرد: اين آبخور به گونه اي بود که امکان پهلودهي به نفتکش هاي باظرفيت بالا را نمي داد، اما هم اکنون با بهره برداري از اسکله شماره 5 بسياري از مشکلات برطرف شده است.
مديرمنطقه چابهار ارتقاي توان عملياتي منطقه به منظور پوشش توزيع فرآورده هاي نفتي در شرق کشور را مهم ترين مزيت هاي استفاده از اسکله يادشده برشمرد.
وي همچنين استفاده از ظرفيت کامل نفتکش ها، کاهش هزينه، جلوگيري از اتلاف زمان، افزايش ذخيره سازي و کاهش هزينه هاي زائد حمل فرآورده بانفتکش ازمبادي تامين دوردست را ديگر ويژگي هاي اسکله شماره 5 بندر شهيد بهشتي برشمرد.
تفاهم نامه همکاري براي تامين ايمني جايگاه هاي سوخت
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان در خصوص تامين ايمني جايگاه هاي عرضه سوخت با سازمان استاندارد و اداره تعاون کار و رفاه اجتماعي تفاهم نامه همکاري امضا کرد.
اين تفاهم نامه همکاري درجلسه استانداردسازي وتامين ايمني جايگاه هاي عرضه سوخت که باروساي انجمن صنفي جايگاهداران و انجمن صنفي گازطبيعي فشرده (سي ان جي) برگزار شد، ميان بخش هاي ياد شده امضا شده است.
براساس آيين نامه هيئت وزيران، تأمين ايمني جايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي و گازطبيعي فشرده، افزون برصنعت نفت، سازمان استاندارد و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعي نيزملزم به همکاري دراجراي اين آيين نامه وجايگاه داران عرضه سوخت استان گيلان نيز، موظف به رعايت آن هستند.
استانداردسازي جايگاه هاي عرضه سي ان جي استان گيلان مطلوب است به طوري که از99 باب جايگاه 90 درصد آن گواهينامه استانداردسازي شرکت هاي بازرسي کيفيت و استاندارد ايران را دريافت کرده اند.
درجه ممتازي براي 71 درصد جايگاه هاي آبادان
باتوجه به پايش ها و اقدام هاي انجام شده در بازديدهاي طرح درجه بندي جايگاه هاي عرضه سوخت، 71 درصد جايگاه هاي منطقه آبادان ممتاز شناخته شدند. اين منطقه عملياتي بنابرارزيابي کارگروه طرح درجه بندي، جايگاه هاي عرضه سوخت، جايگاه هاي منطقه آبادان امسال از روند رو به رشدي به لحاظ درجه بندي برخوردار شده است. تعداد 30 باب ازجايگاه هاي اختصاصي توزيع سوخت منطقه، با توجه به اجراي طرح درجه بندي درنيمه دوم سال گذشته و نيمه نخست امسال، با انجام حداقل تغييرات و اصلاحات، همچنين بهسازي وزيباسازي جايگاه و حفظ شاخص هاي طرح درجه بندي، حائز درجه ممتاز شده اند. تامين به موقع فرآورده، رعايت الزام هاي ايمني، نصب تابلوهاي مناسب اطلاع رساني و هشداردهنده، نظافت جايگاه، سالم بودن تجهيزات و تلمبه ها، همچنين تکريم ارباب رجوع، دوربين هاي مداربسته، ارائه خدمات جانبي و رعايت استانداردهاي لازم، از شاخص هاي ارزيابي جايگاه هاي اختصاصي است. برنامه درجه بندي جايگاه هاي اختصاصي هرسال در دو مرحله انجام مي شود. دراين طرح جايگاه ها براساس استانداردهاي تعريف شده در رتبه هاي ممتاز، درجه يک، دو، سه و درجه پايه قرار مي گيرند.
تداوم پايش سوخت در جايگاه هاي منطقه زاهدان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان از تداوم کنترل و پايش سوخت درجايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي اين حوزه عملياتي خبر داد. کورش بالادست افزود:اين پايش وکنترل ازنيمه مردادماه همزمان در جايگاه هاي ناحيه مرکزي زاهدان درحال انجام است. وي با اشاره به افزايش مصرف سوخت درماه هاي اخير افزود: نظارت برعرضه فرآورده هاي نفتي درجايگاه هاي سوخت بيشتر شده است و بازرسان منطقه بامشارکت ديگرسازمان هاي نظارتي استان سيستان و بلوچستان، ازمجاري عرضه سوخت بازديدهاي متعددي داشته اند. کورش بالادست گفت: به منظور نظارت بر توزيع فرآورده هاي نفتي و واقعي کردن سهميه جايگاه هاي عرضه سوخت، طرح پايش در سه جايگاه توزيع کننده نفت گازناوگان حمل ونقل بين شهري زاهدان (جايگاه محمد رسول الله، هامون و پايانه بار) از16تا 18مرداد اجرا شد و در ديگر جايگاه هاي منطقه نيز اجرا مي شود. وي نظارت بيشتر بر جايگاه هاي سوخت، گشت هاي مشترک، توقيف خودروهاي متخلف، جريمه سوءاستفاده کنندگان از کارت هاي سوخت، اجراي طرح کدينگ کارت هاي سوخت وکنترل محموله هاي نفتي درگلوگاه هاي ورودي استان را از اقدام هايي برشمرد که براي حفظ سلامت چرخه توزيع سوخت و مقابله با قاچاق انجام مي شود.
گازرساني به مردم زابل
مديرگازرساني شرکت ملي گاز ايران گفت: شرکت ملي گاز ايران خدمت به مردم زابل و گازرساني به اين مردم شريف را افتخار خود مي داند. سعيدمومني درسفربه استان سيستان و بلوچستان و بازديد ازروند عمليات گازرساني به شهرستان زابل به روش سي ان جي افزود: با توجه به اقدام هاي مربوط به نصب تجهيزات ايستگاه دختردراين شهرستان، پيش بيني مي شود مردم شريف زابل اواخرمهرماه امسال زيرپوشش گازطبيعي قرار گيرند. وي با بيان اين که دراين سفر مراحل اجرايي، همچنين برنامه زمانبندي سيويل (Civil)، الکتريکال (Electrical) و فعاليت هاي نصب تجهيزات مکا نيکال اين ايستگاه بررسي شد، روند اجراي پروژه را مثبت ارزيابي کرد. مومني گازطبيعي رانعمتي ارزشمند خواند و افزود: انتقال گازبه شهرستان زابل افزون بر ايجاد رفاه براي خانواده ها، زمينه مناسبي براي سرمايه گذاري بخش خصوصي در صنايع مختلف و ايجاد اشتغال جوانان اين ديار است. در سفر مدير گازرساني شرکت ملي گازايران به سيستان وبلوچستان و بازديد از طرح گازرساني به شهرستان زابل به روش سي ان جي محمود هاشم، رئيس گازرساني به صنايع عمده و نيروگاه هاي شرکت ملي گازايران نيز حضور داشت.
قدرداني از گاز تهران براي ارائه مدلIAM
مديرعامل شرکت گازاستان تهران گفت: اداره کل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي وزارت نفت، به منظورايجاد بسترمناسب درپياده سازي مدل IAM ازشرکت گازاستان تهران قدرداني کرد. احمد دارايي با بيان اين که شرکت گاز استان تهران درجهت تحقق ارزش داراييها از سال 1395 به ايجاد بسترمناسب براي پياده سازي نظام نامه راهبردي مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت اقدام کرده است، تشکيل کميته مديريت دارايي را نخستين گام در اين زمينه خواند. وي افزود: باتشکيل اين مديريت، در کنار برگزاري دوره هاي آموزشي، بهينه کاوي سازمان هاي پيشرو نيزبه منظور انتقال دانش و تجربيات آنها در دستورکار قرار گرفت. دارابي بااشاره به دستاوردهاي کميته دارايي هاي فيزيکي، شناسايي و انتخاب کارکنان مناسب از واحدهاي مختلف شرکت به منظور آشنايي و توسعه مفاهيم بنيادين وکاربردي مديريت دارايي هاي فيزيکي سازمان به وسيله سيستم مربيگري(Coaching) را مهم ترين دستاوردهاي اين کميته برشمرد. مديرعامل شرکت گازاستان تهران يادآورشد: بيست ودوم مرداد ماه امسال نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت، از شرکت گاز استان تهران براي همکاري در ارائه مدل IAM که براي نخستين بار در صنعت نفت معرفي شد، قدرداني کرده است.
ارتقاي شاخص هاي رضايتمندي ذي نفعان
مديرعامل شرکت گازاستان فارس گفت: کيفي سازي فعاليت ها و ارتقاي شاخص هاي رضايتمندي ذي نفعان، از مهم ترين اهداف و اولويت هاي اين شرکت است.
غلامعباس حسيني با بيان اين که رضايت مندي ارباب رجوع، مشترکان، تأمين کنندگان کالا وخدمات، همچنين کارکنان وجامعه، در زمره شاخص هاي کيفي قراردارند، افزود:هم اکنون722دفترپيشخوان دولت ارائه دهنده 16نوع خدمت به مشترکان هستندوبنابربرنامه، خدمات دراين دفاتربه22 مورد افزايش خواهد يافت.
وي با بيان اين که بهبود مستمر فرايندهاي سيستم مديريت يکپارچه با استفاده از فناوري هاي نوين، روش هاي مکانيزه، بهبود روش ها و ارتقاي بهره وري درفعاليت هاي مختلف، درسازمان آغاز شده است، ادامه داد: حرکت به سمت تعالي سازماني با براي دريافت تقديرنامه سه ستاره در ارزيابي جايزه ملي بهره وري گاز و تقديرنامه دوستاره در جايزه ملي بهره وري نيزبا جديت در حال انجام و پيگيري است.
حسيني به استقرار و پياده سازي نرم افزار مديريت ارتباط با مشتري در شرکت گاز استان فارس اشاره و تصريح کرد:استقرار و پياده سازي اين نرم افزارباهدف ساماندهي مواردي همچون شکايات، نظرسنجي ها و...، نيمه نخست امسال به بهره برداري مي رسد.
وي با تاکيد برتوانمند سازي کارکنان، ارتقاي سطح علمي وعملي ازطريق برگزاري دوره هاي آموزشي موثر را از اقدام هاي انجام گرفته در اين حوزه (توانمند سازي نيروي انساني) برشمرد.
به گفته حسيني، توسعه سيستم هاي انگيزشي و ايجاد زمينه هاي مشارکت کارکنان، از ديگر اقدام هاي شرکت گازاستان فارس براي توانمندسازي نيروها و کيفي سازي فعاليت هاي آنان است.
مديرعامل شرکت گازاستان فارس، ايجاد مديريت موثرايمني و بهداشت به منظور تامين سلامت کارکنان، پيشگيري ازبيماري و مخاطرات احتمالي، پيشگيري از آلودگي هاي زيست محيطي، مديريت و نگهداري بهينه زير ساخت ها وتاسيسات بارويکرد بهينه سازي مصرف گازطبيعي، همچنين مديريت انرژي را ازارکان اصلي وراهبردي شرکت گازاستان فارس براي ارتقاي کيفيت خدمات رساني برشمرد.
گازرساني به 200 واحد توليدي و کشاورزي
مديرعامل شرکت گازاستان سمنان، يکي از مهم ترين برنامه هاي امسال اين شرکت را گازرساني به200واحدمرغداري، توليدي وکشاورزي اعلام کرد. عليرضا شريفي نژاد بابيان اين که ارتقاي کيفيت خدمات و افزايش رضايت مشترکان، از ديگراهداف شرکت گازاستان سمنان است، افزود: براي تحقق اين هدف نيز برنامه ريزي شده است.
وي به اجراي پايلوت قرائت وصدورآني صورت حساب گازبهاي مشترکان در دو شهر استان سمنان اشاره و تصريح کرد: اين مهم همسو با سياست هاي کلان شرکت ملي گازمبني بر وصول «بهنگام مطالبات» و ايجاد حسن اعتماد مشترکان گازطبيعي، تا پايان امسال در کل استان سمنان پياده سازي خواهد شد.
شريفي نژاد، همچنين بهره برداري از سيستم احرازهويت برخط، حذف دريافت کپي شناسنامه و کارت ملي با هدف تسهيل درفرايند ارائه خدمات را از ديگر خدمات شرکت گاز استان سمنان عنوان کرد.
وي با بيان اين که بهره برداري ازسيستم آرشيو الکترونيکي اسناد نيز در اين شرکت ازنيمه دوم پارسال آغازشده است، افزود: استقراراين سامانه الکترونيکي درپاسخ گويي دقيق تر به مشتريان، همچنين حذف مدارک اضافي، تاثير بسزايي داشته است.
وي از گرآوري شماره همراه بيش از 50 درصد مشترکان استان خبر داد و گفت: اين اقدام با هدف ارسال صورتحساب از طريق پيامک و حذف داوطلبانه صورتحساب کاغذي انجام شده است.
مديرعامل شرکت گاز استان سمنان تاکيد کرد: حذف صورتحساب کاغذي و استقبال ازصورتحساب پيامکي، تاثير چشمگيري درکاهش هزينه و حفظ محيط زيست خواهد داشت.
بهره برداري مجدد از دو دستگاه کمپرسور از رده خارج
دودستگاه کمپرسوراز رده خارج باتلاش کارکنان واحد تعميرات ترابري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان، بازسازي وبهره دوباره از آن آغاز شد. مسئول تعميرات ماشين آلات سبک، سنگين و فوق سنگين شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان منطقه با بيان اين که اين کمپرسورها به دليل نقص فني درسيستم پنوماتيک وهيدروليک، همچنين محورهاي حرکت و موتور ديزل، سال ها از رده خارج شده بودند، افزود: با توجه به نياز واحدهاي فني به اين نوع دستگاه ها و حمايت از اقتصاد مقاومتي، اين کمپرسورها تعمير و راه اندازي شد و هم اکنون نيزدرسرويس قرار دارند. سجاد نادري رفع اشکال مخلوط شدن آب و روغن موتور از قسمت خنک کن روغن، سرسيلندر موتور ديزل کمپرسور و دريچه فرمان پنوماتيک کمپرسور را مجموعه تعميرات انجام شده روي اين کمپرسورها عنوان کرد. وي تصريح کرد: دستگاه مزبور، ويژه توليد هواي فشرده است و در عمليات هاي خطوط لوله و مخابرات براي مواردي همچون برش سرد لوله و سندپلاست مورد استفاده قرار مي گيرد. نادري مدت زمان تعميرات را 20 روز با صرف 450 نفر- ساعت کار اعلام کرد.
راه اندازي پروژه فاز دو مخابرات
تجهيزات و لينک ارتباطي پروژه فاز دومخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس نصب و راه اندازي شد.
معاون مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس گفت:اين پروژه شامل آماده سازي اتاق راديو، کابل کشي پاور وديتا، نصب رک هاي راديو وماکس، نصب آنتن هاي جديد روي دکل و راه اندازي و برقراري ارتباط در ايستگاه مخابرات گنو، پالايشگاه بندرعباس و مرکزانتقال نفت بندرعباس است.
الماس چراغ دار با بيان اين که همه مراحل اين پروژه را مهندسان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس انجام داده اند، آماده سازي اتاق راديو گنو، پالايشگاه بندرعباس و مرکز انتقال نفت بندرعباس، کابل کشي پاوربراي رک هاي راديو وماکس، همچنين برقراري ارتباط کابلي کواکسيال بين ماکس و راديو روي DDF و نصب آنتن روي دکل هاي موجود درپالايشگاه، ايستگاه مخابراتي گنو ومرکز انتقال نفت بندرعباس را بخشي از فعاليت هاي انجام شده در پروژه فاز دو مخابرات اين منطقه عملياتي برشمرد.
به گفته وي، انجام تنظيمات مورد نياز روي راديو هاي NECوماکس هاي فايبرهوم و تحويل شبکه نهايي فاز دو به پايانه مخابراتي تهران، از ديگر اقدام هاي انجام شده اين پروژه بوده است.
ترميم آب بردگي هاي مسير خطوط لوله نفت
بيش از40مقطع ازمسيرخطوط لوله حوزه عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان بهسازي و ترميم شد
که براثربارندگي هاي فصلي دچار آب بردگي و بيرون افتادگي لوله شده بودند.
رئيس واحد مهندسي نگهداري و تعميرات خطوط لوله اين منطقه عملياتي گفت: اين عمليات درپي بيرون افتادگي خطوط لوله ناشي ازبارندگي هاي فصلي انجام شده است.
سعيد ميربا بيان اين که بهسازي و ترميم با هدف ايمن سازي خطوط لوله وپايداري انتقال فرآورده هاي نفتي انجام مي شود، تصريح کرد:مقاطع آب بردگي بااصلاحات مسير و ايجاد آبرو، نصب باکس هاي بتني، خاکريز و تحکيم بسترهاي آبرفتي ترميم شده اند.
وي با اشاره به کوهستاني بودن منطقه لرستان وآب بردگي همه ساله مسير خطوط لوله افزود: درسال هاي اخيربااحداث سد، سنگ فرش وگابيون بندي دربسياري ازمقاطع، آب بردگي هاي خطوط لوله درمنطقه لرستان کاهش يافته است.
ارتقاي ثبت خدمات و کنترل هزينه ها
مسئول نظارت وارزيابي برفرايند توليد صورتحساب مناطق سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت ازکاهش هزينه ها در مراکزطرف قرارداد درمان غيرمستقيم و افزايش کيفيت ثبت خدمات خبرداد.
شهرام سرافرازيان با اشاره به برگزاري نشست هاي توليد صورتحساب مناطق سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت افزود: باساماندهي گروه هاي تخصصي به منظورارزيابي مراکزدرمان غيرمستقيم، همچنين بازديد هاي منظم و حذف مطب هاي شخصي، گام موثري درمکانسيم کنترل هزينه ها برداشته شده است.
وي ادامه داد: باوجود افزايش ميانگين 15درصدي تعرفه هاي سال گذشته نسبت به سال قبل از آن دربخش هاي بستري وسرپايي، همچنين کاهش نيافتن تعداد خدمات ارائه شده، نه تنها هزينه ها افزايش نيافته بلکه کاهش 7 درصدي هم داشته است.
نشت يابي داخلي ولو با اکوستيک اميشن
مسئول واحد بازرسي فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران ازنشت يابي داخلي ولو به روش اکوستيک اميشن براي نخستين بار خبر داد. مهران مصفا با بيان اين که اين عمليات (نشت يابي)درمرکز انتقال نفت تهران انجام شده است، افزود: با بهره گيري از کوستيک اميشن که يکي از روش هاي جديد تست و پايش وضعيت است، ولوها نشت يابي مي شوند. وي با اشاره به اين که تست نشرصوتي (اکوستيک اميشن ) روشي نوين و پيشرفته درکشور در زمينه تست هاي غير مخرب است، افزود:از اين روش ميتوان براي تشخيص و موقعيت يابي عيوب مختلف در سازه هاي زير بار و اجزاي آنها نيزاستفاده کرد. مصفا با بيان اين که اين پروژه ابتدا درتلمبه خانه هاي اصلي منطقه تهران اجرا شده است، اطمينان از نشتي و يا نبود نشتي بدون نياز به باز کردن و تست ولو، همچنين جلوگيري از ريزش مواد نفتي و خطرهاي زيست محيطي ناشي از آن در آب و خاک را از مزيت هاي بهره گيري از روش اکوستيک اميشن برشمرد. وي همچنين صرفه جويي در وقت، نيروي انساني، ماشين آلات و توقف يا وقفه در بهره برداري از خطوط لوله را از ديگر مزاياي استفاده از اين روش برشمرد. مصفا تاکيد کرد: دراکوستيک اميشن، اپراتور با نصب حسگرهاي حساس به فرکانس هاي صوتي، درمسيرهاي ورود و خروج ولو و بدنه آن را ارزيابي و رصد مي کند.
معاون وزير نفت در بازديد از دستاوردهاي موزه نفت:
اعتبار هر ملتي به تاريخ آن است
رکن الدين جوادي، معاون وزير در امور نظارت بر منابع هيدروکربوري در بازديد از موزه پمپ بنزين دروازه دولت، مرکز اسناد و گنجينه اشياي موزه هاي صنعت نفت، بر اهميت موزه نفت در حفظ ميراث و دستاوردهاي اين صنعت تاكيد كرد.وي با تقدير از اقدام هاي انجام شده در حفظ آثار ملي در حوزه صنعت نفت، لزوم پيگيري و ادامه کار موزه هاي صنعت نفت را يادآور شد.
جوادي كه به دعوت مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از موزه در دست احداث پمپ بنزين دروازه دولت، مرکز اسناد و گنجينه اشياي صنعت نفت ديدن مي كرد، با توضيحات اكبر نعمت الهي، مدير موزه هاي نفت و ساير دست دركاران اين مجموعه، در جريان اقدام هاي انجام شده و برنامه هاي آتي مديريت موزه ها قرار گرفت.
معاون وزير در امور نظارت بر منابع هيدروکربوري که نخست در جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت حضور يافت، با مشاهده اقدام هاي انجام شده در مرمت و بازسازي اين بناي تاريخي گفت: موزه هاي نفت، گام هاي آغازين و اميدوارکننده اي برداشته که اميدوارم با تکامل و موفقيت مستمر همراه شود.
تاريخ هر ملت اعتبار اوست
جوادي با ابراز خرسندي از برنامه ريزي و اجراي طرح راه اندازي موزه ها در صنعت نفت که ثمره آن احيا و حفظ ميراث ماندگار اين صنعت است، افزود: اعتبار هر ملتي به تاريخ آن است که مي تواند چراغ راه براي ادامه کارهاي نيک و اجتناب از کارها و تجربيات نامناسب و ناموفق باشد.
جوادي در ادامه از مرکز اسناد و گنجينه اشيا در منطقه ري بازديد کرد. در جريان اين بازديد، مسئولان هريک از واحدها با معرفي مجموعه هاي تحت نظارت خود، جديدترين اقدام هاي صورت گرفته و مستندات گردآوري شده را بيان کردند.
تکيه و تاکيد بر تجربيات گذشته
معاون وزير در امور نظارت بر منابع هيدروکربوري طي نشستي که بر همين منظور با حضور مسئولان واحدها در مرکز اسناد برگزارش شد، با اشاره به اسناد شناسايي و گردآوري شده از تمامي سطوح صنعت نفت در سراسر کشور، از ضرورت کشف دلايل شکل گيري مجموعه هاي تحت نظارت صنعت نفت سخن گفت و اظهار داشت: براي شکل گيري ساختار يک مجموعه، بايد اسناد مربوط به شکل گيري آن جمع آوري شود.
در صنعت نفت هم هر مجموعه متولياني دارد که با کشف اسناد مربوط به آن مي توان سريع تر به دلايل شکل گيري آن دست يافت.
جوادي با اشاره به اهميت استفاده از تجربيات گذشته افزود: مسئولان بايد ضمن همراهي و حمايت از اين مجموعه، تمرکز و توجه بيشتري را به اين مسئله معطوف دارند و تجربيات خود را در شکل گيري صنعت نفت در اختيار آنها قرار دهند.
با تکيه بر اين تجربيات مي توانيم گذشته بزرگ صنعت نفت را تکرار کنيم. اين تجربه ها مي تواند براي نسل جوان و توسعه و اداره اين صنعت، چراغ راه باشد.
وي در پايان از دست درکاران مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، صميمانه تشکر و قدرداني و آمادگي خود را براي هرگونه همکاري با اين مديريت و حمايت از آن اعلام کرد.
آغاز مطالعات محتوايي و آماده سازي موزه صنعت نفت كرمان
موزه صنعت نفت كرمان كه قرار است در محل كنسولگري قديم انگليس در اين شهر برپا شود، با پايان مرمت و بازسازي، وارد مرحله مطالعات محتوايي و آماده سازي شد.
موزه صنعت نفت كرمان كه به نمايش وسايل نفت سوز اختصاص خواهد داشت، اشيا و اسناد به نمايش درآمده را در بخش هاي معرفي تاريخچه بنا و محوطه، وسايل گرمايشي و حرارتي نفت سوز، وسايل روشنايي نفت سوز و وسايل نفت سوز تبديل كننده انرژي حراراتي به انرژي هاي الكتريسيته، مكانيكي يا مغناطيسي، به نمايش خواهد گذاشت.
در بخش وسايل گرمايشي و حرارتي، انواع خوراك پزي ها، بخاري ها، سماورها و...، در بخش وسايل روشنايي، انواع چراغ هاي زنبوري، لامپا، گردسوزها و فانوس ها و در بخش مبدل انرژى حرارتى به الكتريسيته و مكانيكى، وسايلي مانند راديو، يخچال و پنكه نفتي به نمايش گذاشته خواهد شد.
همچنين در موزه صنعت نفت كرمان، انواع پيمانه ها، كيل ها، قيف ها و ظروف نفتي به نمايش درخواهد آمد. اين موزه همچنين داراي بخشي در محوطه بيروني است كه اشياي بزرگتر، از جمله تانكرهاي نفتي و وسايل نقليه حمل نفت در آن به نمايش درخواهد آمد.
همزمان با آغاز مطالعات محتوايي موزه نفت كرمان، فعاليت هاي پژوهشي و گردآوري منابع و مستندات براي تكميل پيشينه تاريخي عمارت موسوم به باغ آقا كه محل قديمي كنسولگري انگليس در كرمان بوده و بعدها به شركت نفت و پالايش و پخش انتقال يافته، در جريان است.
كارشناسان بخش اشيا و اسناد موزه نفت، با همكاري شركت پخش كرمان و مناطق اطراف از نمايندگي ها، فروشندگي ها و جايگاه هاي قديمي نفت در مناطق كرمان و شهرستان هاي اطراف بازديد کردند و ضمن جمع آوري اطلاعات ميداني در اين زمينه، با پيشكسوتان و صاحب نظران فعال در صنعت نفت به گفت وگو نشستند.
عمارت قديمي کنسولگري انگليس در کرمان در محله زريسف از سوي سيدابوالحسن خان بيگي (حاکم کرمان در دوره زنديه) ساخته شد و در دوران پس از زنديه، سال ها مقر ماموران انگليس در شرق ايران و از جمله مقر فرماندهي پليس جنوب ايران بود.
اين عمارت مدت ها به صورت متروكه رها شده بود و در معرض تخريب قرار داشت كه هم اكنون براي تبديل به موزه صنعت نفت كرمان، مراحل تكميلي را پشت سر مي گذارد و در حال ثبت در فهرست آثار ملي سازمان ميراث فرهنگي است.
اهداي مستندات آباداني به موزه ها
عبدالكريم معرف، رئيس پيشين امور اداري بهداري و بهداشت شركت نفت در آبادان، اسناد و اشياي قديمي به يادگار مانده از دوران خدمت خود را به موزه نفت اهدا كرد.
از جمله اسناد اهدايي معرف، درخواست كار به زبان انگليسي، در سال 1325 خطاب به رئيس انگليسي امور كاركنان صنعت نفت در آبادان، دفترچه اداره بهداري و بهداشت شركت نفت، پاكت هاي قديمي با آرم شركت ملي نفت و تصاوير و جزوه هاي قديمي صنعت نفت است.
اين پيشكسوت نفتي كه در سال 1304 در خرمشهر به دنيا آمده و در سال 1323 در صنعت نفت مشغول به كار شده است، از خاطرات خود در دوران خلع يد انگليسي ها از نفت ايران مي گويد: خلع يد، بازتابي گسترده داشت كه سرانجام با استعداد و شايستگي ايرانيان كه مديريت را بر عهده گرفتند و اجازه ندادند آب از آب تكان بخورد، فروكش كرد.
وي مي افزايد: در آن دوران، مديريت در دست انگليسي ها بود و پست هاي مهم و كليدي را انگليسي ها يا هندي هاي مورد اعتمادشان بر عهده داشتند تا اين كه خلع يد اتفاق
افتاد.
معرف تاكيد مي كند كه از كار در نفت، هميشه با افتخار ياد كرده و اكنون خوشحال است كه با تشكيل موزه هاي نفت مي تواند يادگارهايش از دوران خدمت را به اين موزه اهدا كند.
چگونه «بوت کلاب» به گل نشست؟
سيد نعمت اله امام- «بوت كلاب» اهواز در واقع يك ناو بازمانده از جنگ دوم جهاني بود كه شركت نفت انگليس و ايران آن را خريداري كرد و به باشگاهي براي كاركنان خود در ساحل كارون- نزديك منطقه خرم كوشك- تبديل كرده بود.
در دوران جنگ و پس از آن، ميزان مهاجرت کارکنان ماهر و باسواد صنعت نفت افزايش يافته بود و ادامه خدمت براي افراد خبره جاذبه اي نداشت، بويژه اين كه شرايط نامناسب و گرماي جنوب، سبب مي شد افراد غيربومي، رغبت چنداني به ادامه کار در مناطق نفت خيز نشان ندهند.
از اين رو شرکت سابق نفت براي جذب نيروهاي کارآمد و نگهداري افراد موجود، تغييراتي در مقررات اداري و استخدامي داد و جاذبه هاي بيشتري فراهم کرد تا کارکنان خارجي و ايراني به خدمت در جنوب ترغيب شده و ميزان پايبندي آنان به نفت افزايش يابد؛ البته بعضي مديران ارشد ايراني، مانند مصطفي فاتح نيز تلاش زيادي کردند که از خدمات ارزنده آنها نبايد غافل شد.
به هر روي، احداث باشگاه هاي متعدد براي پر کردن اوقات فراغت کارکنان، ايجاد فروشگاه هاي کارمندي در هر منطقه، ارائه تمامي مايحتاج زندگي اعم از پوشاک، مواد غذايي، کفش و حتي دوچرخه و خودرو كه بيشتر از انگلستان وارد و به صورت اقساطي داده مي شد، از جمله اين تسهيلات بود.
در اهواز، علاوه بر تاسيس باشگاه هاي نفت، گلف، بيس بال و..... يک فروند ناو انگليسي متعلق به ارتش انگلستان از سوي شركت نفت خريداري شد. اين ناو حين جنگ آسيب ديده و احتمالا فروش آن به شركت نفت، باصرفه تر از انتقال آن به انگلستان، انجام تعميرات يا اسقاط آن بود.
شركت نفت نيز پس از خريداري، ناو را به سرعت به باشگاهي در ساحل کارون تبديل كرد كه آماده پذيرايي و ارائه خدمات به کارمندان رتبه 12 به بالا (از سيستم 20 رتبه اي) يا اصطلاح «سينيور» بود.موتورخانه اين ناو به آشپزخانه تبديل شده، عرشه و طبقه همکف سالن پذيرايي و غذاخوري و طبقه دوم کتابخانه و قرائت خانه بود. بعدها با توجه به افزايش اعضا، يک فروند بارج نيز در کنار آن مستقرشد که به وسيله راهرويي چوبي به ناو متصل مي شد.
از اين بارج به عنوان غذاخوري روباز تابستانه استفاده مي شد. گاه نيز افرادي که قايق شخصي داشتند يا قايق هاي شرکتي، در کنار اين بارج لنگر انداخته و قايق هاي خود را به آن مي بستند.
اما با گذشت يكي دو دهه، به دليل بي توجهي و انجام نشدن تعميرات ضروري، بدنه ناو دچار پوسيدگي شد و اندك اندك آب به داخل آن نفوذ کرد. مسئولان شركت نفت به فكر چاره افتادند و براي جلوگيري از نفوذ آب، راه حل هاي مختلفي پيشنهاد كردند؛ اما ظاهرا هيچ كدام از اينها موثر واقع نشد و كشتي روز به روز بيشتر در آب فرو رفت.بالاخره پيشنهاد اندودکاري بخش زيرين ناو به وسيله بتن مطرح شد، بنابراين از کف تا بخشي از بدنه، با حجم زيادي از بتن پوشيده شد، با اين تصور كه بتن جلوي نفوذ بيشتر آب را بگيرد؛ اما در نتيجه اين پيشنهاد غيركارشناسانه، نه تنها از نفوذ آب جلوگيري نشد؛ بلكه به دليل سنگيني بتن و افزايش وزن ناو، بر سرعت فرو رفتن آن در آب افزوده شد!
اين اتفاق اواخر سال 1340 رخ داد و به دنبال افزايش نگراني ها و به نتيجه نرسيدن هيچ كدام از راه حل ها، يك روز مسئولان شركت نفت در ساحل حاضر شدند تا راهي براي جلوگيري از غرق شدن «بوت كلاب» پيدا كنند. در همين حين، فرزند رئيس منطقه اهواز كه پسري بسيار شلوغ و بازيگوش بود، به سمت پدرش دويد و در حالي كه دستش را به علامت ميکروفن جلوي صورت او گرفته بود، پرسيد: نظر شما در مورد غرق شدن باشگاه چيست؟
در حالي كه نگراني و سكوت عميقي همه را فراگرفته بود، حركت اين پسربچه موجب خنده حاضران شد.سرانجام اين ناو غرق شد و از آنجا كه در محل عميق کارون قرار داشت، فقط دودکش آن بيرون ماند. بعدها به جاي آن در کنار رودخانه کارون و نزديک تر به محوطه خرم کوشک، «باشگاه ساحل» احداث شد که هم اکنون نيز از آن استفاده مي شود.
ورود قدرت هاي جديد به عرصه صنعت نفت ايران
يک بام و چند هوا
به موجب قرارداد دارسي پنج ايالت شمالي ايران در شعاع عمليات دارسي قرار نمي گرفت، همچنين قرارداد 1312 حق انحصاري احداث خط لوله را از مناطق نفت خيز تا خليج فارس از شرکت نفت انگليس و ايران سلب مي کرد. اين امر دست دولت را براي اعطاي امتياز به شرکت هاي ديگر خارجي باز مي گذاشت.
ورود شرکت هاي آمريکايي
دولت ايران از آنجا که به منظور ايجاد توازن بين دو قدرت انگلستان و شوروي در فاصله جنگ جهاني دوم در پي ارتباط سياسي با آمريکا بود، با استفاده از اين فرصت اقدام به اعطاي امتياز نفت به يک شرکت آمريکايي کرد. نخستين شرکت آمريکايي که موفق شد در سال 1316 به مدت 60 سال امتياز نفت را از دولت ايران کسب کند وابسته به شرکت نفت «سي بورد» بود که تحت عنوان شرکت نفت آمريکا – ايران (اميرانين) شناخته شد.
شرايط اين امتياز در بيشتر موارد مشابه شرايط قرارداد 1312 بود. به موجب اين قرارداد شرکت «اميرانين» در ظرف 3 سال اول، در محدوده اي از نقشه جغرافيايي ايران که منضم به قرارداد شده بود، حق اکتشاف نفت را داشت و پس از 3 سال بايد دو ولايت از ولايت شرق و يا شمال شرق را براي عمليات خود انتخاب کند و در پايان سال پانزدهم مجموع قطعاتي را که انتخاب مي کند از حوزه امتياز به (100 هزار مايل مربع) تجاوز نکند.اين شرکت فعاليت خود را براساس مصوبه مجلس شوراي ملي در 15 بهمن 1315 و به منظور استخراج و بهره برداري از منابع نفتي مناطق شرقي و شمال شرقي ايران آغاز کرد. اما ديري نپاييد که از ادامه فعاليت منصرف شد و مراتب را به دولت ايران اعلام داشت.سعي دولت ايران در برقراري ارتباط با آمريکا به منظور جلب حمايت و پشتيباني آن کشور در مقابل دو قدرت انگلستان و شوروي، توجه و نظر دولت آمريکا را بيش از پيش جلب کرد و مذاکرات اين کشور را با دولت ايران به صحنه رقابت بين دولت هاي انگليس و آمريکا بدل ساخت. شرکت هاي نفتي هر دو کشور در ارائه بهترين پيشنهادها جهت اخذ امتياز دلخواه خود مي کوشيدند. شرکت هاي «استاندارد واکيوم» و «سينکلر» از جمله شرکت هاي آمريکايي بودند که به انعقاد قرارداد با دولت ايران در خصوص توسعه و بهره برداري منابع نفتي علاقه مندي نشان دادند.شرکت «استاندارد واکيوم» در قدم نخست براي جلب حمايت دولت متبوع خود نظر وزارت خارجه را در اين رابطه جويا مي شود. وزارت خارجه نيز در پاسخ اين شرکت ضمن استقبال از اين اقدام، لزوم مشاوره با دولت آمريکا را در جريان قرارداد خاطرنشان کرده، مي نويسد: «دولت آمريکا بسيار خوشوقت خواهد شد چنانچه شرکت هاي نفتي آمريکا بتوانند از هر امکاني براي توسعه و بهره برداري منابع نفتي در هر کجا که ممکن باشد استفاده نمايند. وزارت امور خارجه آمريکا به هيچ وجه مخالفت و اعتراضي نسبت به شرکت «استاندارد واکيوم» براي مذاکره با دولت ايران ندارد ولي ازآن شرکت مي خواهد که قبل از طي مراحل نهايي و امضاي هر نوع قراردادي با ايران درباره شرايط و مواد قرارداد يا توافق نامه با وزارت امور خارجه مشورت به عمل آورد.»
در اين شرايط شرکت نفتي انگليسي -هلندي «رويال داچ شل» نيز براي عقب نماندن از قافله نفت و گرفتن ابتکار عمل از شرکت هاي آمريکايي، نمايندگاني را به ايران گسيل مي دارد تا براي گرفتن امتياز نفت در استان هاي جنوب شرقي ايران با مقامات ايراني به مذاکره بپردازند. در قالب مذاکرات، پيشنهادهايي از سوي سه شرکت نفت آمريکايي و انگليسي به دولت ايران تسليم مي شود. از اينجا رقابت سختي ميان شرکت ها درمي گيرد دولت ايران نيز در پي آن بود که از فرصت استفاده کرده و شرايط را به نفع خود تمام کند.
هر چند که در اين مذاکرات بيشتر به شرکت هاي آمريکايي تمايل نشان مي دهد زيرا چنان که گفته شد مصونيت ارضي خود را از تعرضات کشورهاي انگلستان و شوروي در گرو حمايت هاي دولت آمريکا مي ديد! از اين رو به منظور مطالعه و بررسي پيشنهادهاي 3 شرکت نفت آمريکايي و انگليسي، کميسيوني با حضور جمعي از افراد آگاه و 2 کارشناس خارجي تشکيل مي دهد، اما نتيجه اين مطالعات به دليل مخالفت شديد نمايندگان چپ گراي مجلس و تقاضاي دولت شوروي براي دريافت امتياز نفت شمال ايران بي ثمر ماند.
روس ها هم به ميدان آمدند
جنگ دوم جهاني نقش و اهميت نفت را در آتش افروزي هاي نظامي و گردش ماشين جنگي بيش از پيش آشکارساخت. بخش عمده سوخت نيروي هوايي متفقين (انگلستان، شوروي و آمريکا) در جبهه هاي خاورميانه، خاور دور و اروپا از آبادان، تامين مي شد. شوروي که تا آن موقع در ميدان رقابت با آمريکا و انگليس بر سر تسلط بر منابع نفتي ايران به طور جدي بخت خود را نيازموده بود به يک باره به خود آمد و با اعزام هيئتي، هر گونه روابط سياسي و اقتصادي با ايران را مشروط به دريافت امتياز نفت شمال کرد.اين هيئت در نيمه دوم شهريور ماه 1323 به رياست «سرگئي کافتارادزه» معاون کميسارياي ملي امور خارجه وقت شوروي، وارد تهران شد. البته خبر آمدن اين هيئت قبلا از سوي «مجيد آهي» سفير ايران در مسکو، ابلاغ شده بود و دولت ايران نيز در جواب، از ملاقات و مذاکرات حضوري که به نفع دو کشور باشد، اعلام خرسندي کرد.اين هيئت پس از ورود به ايران و بازديد از مناطق شمالي، رسما امتياز نفت استان هاي شمالي را از دولت ايران خواستارشد. اين درخواست برخلاف انتظار، با استقبال هيئت دولت مواجه نشد. از اين رو «کافتارادزه» به رسم سنت معمول هيئت هاي اعزامي، به ديدار بالاترين مقام سياسي کشور يعني شاه نايل آمد و مراتب شکايت و نارضايتي خود را از «ساعد» نخست وزير وقت و دولت او اعلام داشت.
هشدار به شاه
رئيس هيئت اعزامي در اين ديدار به شاه هشدار داد که روابط سياسي و اقتصادي دو کشور بستگي به اعطاي امتياز نفت به شوروي دارد. وي همچنين با اصرار تمام از شاه خواست که به دولت دستور دهد تا نسبت به شروع مذاکرات در اين خصوص، تسريع کند. اما شاه در آن ملاقات مرجع تصميم گيري در باب قراردادها را دولت و مجلس شوراي ملي معرفي کرد.
«سرگئي کافتارادزه» پس از گذشت 4 روز از ملاقات خود با شاه در 13 مهرماه در يک مصاحبه مطبوعاتي گفت: «من در راس يک هيئت دولتي به منظور مطالعه وضع شرکت نفت «کوير خوريان» و تحصيل اطلاعات در مورد منابع طبيعي نفت شمال وارد ايران شده ام. ما به بازديد تمام نقاطي که موردنظرمان بود موفق شده ايم و زمين شناسان و کارشناسان شوروي اطلاعات لازم را به دست آوردند. من نتايج عمليات خود را به اطلاع دولت متبوع خويش رسانده ام و اينک به هيئتي که من در راس آن قرار دارم اجازه داده شده است که پيشنهادي به دولت ايران تقديم داريم که کشف و استخراج نفت در مناطق شمالي ايران به دولت شوروي واگذار شود.دولت شوروي براي اين مسئله اهميت شاياني ازنظر تحکيم روابط و مراودات سياسي، اقتصادي و فرهنگي ميان دو کشور دوست و هم جوار قائل است.»
واکنش ساعد
ساعد نخست وزير وقت، در واکنش به اظهارات «کافتارادزه» اعلام کرد که دولت ايران براساس تصميم هيئت وزيران از اعطاي هر گونه امتياز به خارجيان، پيش از استقرار صلح و روشن شدن وضع دنيا خودداري خواهد کرد.
اين گفته «کافتارادزه» و هيئت همراه را گران آمد. وي در مصاحبه اي با ارباب جرايد ضمن تشريح فوايد امتياز مورد تقاضاي شوروي، گفت: «جناب آقاي نخست وزير درمذاکرات خود با اينجانب نه تنها حسن تلقي کامل و وارد بودن در موضوع را اظهار نمودند، بلکه وعده داده بودند که براي حل مثبت مسئله کمک و مساعدت نمايند، ولي چنان که معلوم است دولت ايران تصميمي مبني بر اين که مطالعه و واگذاري امتياز را به دولت شوروي به پايان جنگ موکول سازد، اتخاذ نموده که در حقيقت رد پيشنهاد مي باشد.اينجانب بايد صراحتا و به طور آشکار اظهار نمايم که تصميم فوق در محافل شوروي کاملا به طور منفي تلقي گرديده است. افکار عمومي شوروي بر اين عقيده است که دولت آقاي ساعد با اتخاذ چنين رويه اي درباره پيشنهاد دولت شوروي، در راه تيرگي مناسبات دو کشور قرار گرفته است.»متقابلا نخست وزير نيز در مصاحبه اي ديگر، تصميم گيري در خصوص اعطاي امتيازات نفتي را به پايان جنگ موکول و يکي از علت هاي اين تصميم دولت را روشن نبودن وضع اقتصادي جهان در شرايط جنگي عنوان کرد.تصميم دولت ايران موجب بروز واکنش از سوي معاون وزارت خارجه شوروي و به دنبال آن برپايي تظاهراتي در شهرهاي بزرگ کشور از جمله تهران، اصفهان، تبريز و مشهد شد.
اين تظاهرات به هدايت حزب توده در حمايت از اعطاي امتياز نفت به دولت شوروي و در پناه کاميون ها و تانک هاي روسي برپا شد. حزب توده و وکلاي وابسته به آن در مجلس وقت که پيوسته اعطاي هر گونه امتياز را به دولت خارجي خيانت به شمار مي آوردند آشکارا اذعان داشتند که «براي برقراري توازن قوا همان گونه که انگليسي ها امتياز نفت جنوب را در اختيار دارند، شوروي نيز مي بايد بر امتياز نفت شمال دست يابد.»گويا اينان نبودند که تا چندي پيش در برابر نمايندگان ملت، رسما مخالفت خود را با دادن امتياز به دولت هاي خارجي اعلام داشتند! حزب توده درشرايطي به اعطاي امتياز نفت شمال به شوروي اصرار مي ورزيد که دکتر «رادمنش» عضو فراکسيون اين حزب در مجلس شوراي ملي چندي پيش در نطقي گفته بود: «بنده با رفقايم با دادن امتيازات به دولت هاي خارجي به طور کلي مخالفيم. همان طور که ملت ايران توانست راه آهن را خودش احداث کند بنده يقين دارم که با کمک مردم و سرمايه داخلي، ما مي توانيم تمام منابع ثروت اين مملکت را استخراج و شايد بتوانيم به موضوع بدبختي مردم اين مملکت بهبودي بدهيم.»
حرف عجيب روشنفکري
اما طولي نکشيد که اين موضع در برابر خواسته روس ها رنگ باخت! «احسان طبري» نظريه پرداز حزب توده در حمايت از درخواست شوروي در روزنامه «مردم» صراحتا نوشت: «ما به همان ترتيب که براي انگلستان در ايران منافعي قائليم و بر عليه آن سخني نمي گوييم، بايد معترف باشيم که شوروي در ايران منافعي جدي دارد. بايد براي اولين و آخرين بار به اين حقيقت پي برد که نواحي شمال ايران در حکم حريم امنيت شوروي است. عقيده دسته اي که من در آن هستم اين است که دولت به فوريت براي دادن امتياز شمال به شوروي وارد مذاکره شود!!»
روزنامه «ترود» ارگان اتحاديه هاي تجارتي اتحاد شوروي ضمن حمله شديد به «ساعد» خاطرنشان کرد: ادامه سياست دولت ساعد سبب زيان رساندن به منافع دولت و ملت ايران خواهد شد.
روزنامه «پراودا» ارگان حزب کمونيست شوروي نيز نوشت: «دولت شوروي، امتناع ايران در اعطاي امتياز نفت و رد پيشنهاد شوروي را نتيجه سياست عناصر ارتجاعي ايران مي داند که مانع تفاهم و ايجاد روابط حسنه ايران و شوروي هستند.»
«محمدعلي موحد» در کتاب خواب آشفته نفت در خصوص واکنش شوروي نسبت به امتناع دولت ايران از پذيرش پيشنهاد «کافتارادزه» چنين مي نويسد: «امتناع دولت ساعد از پذيرش پيشنهاد «کافتارادزه» خشم دولت شوروي را برانگيخت و حزب توده که تا آن زمان با اعطاي امتياز به خارجيان مخالفت مي کرد اين بار به هواداري از درخواست امتياز شوروي و به مخالفت با امتناع دولت از قبول آن، به تظاهرات وسيع خياباني دست زد. متن کامل پيشنهاد شوروي هيچ گاه در اختيار مردم گذاشته نشد. ليکن اصول کلي آن را کافتارادزه در کنفرانس مطبوعاتي دوم آبان ما 1323 فاش کرد و از همان مقدار که او گفت معلوم شد که آن پيشنهاد به تعبير دکتر مصدق «تمام کپيه» قرارداد نفت جنوب بوده است!!»البته تظاهرات حزب توده و عناصر داخلي وابسته به شوروي از سوي توده مردم بي جواب نماند. مردم ايران که در گذشته بارها به اشکال مختلف اعتراض خود را نسبت به سياست هاي استعماري قدرت هاي خارجي نشان داده بودند، اين بار نيز حاضر نشدند به بهانه کشف و استخراج نفت، ثروت ملي خود را طعمه مطامع بيگانه اي ديگر قرار دهند. اگر چه اين جريان از سوي روس ها و حاميان داخلي آن ارتجاع نام گرفت! اما اين اتهام نتوانست بر اراده و خواست پاک قاطبه مردم ايران خدشه وارد کند.در حالي که ساعد سرانجام در برابر فشار سياسي دولت شوروي و فشار حزب توده دوام نياورد و مصلحت را در آن ديد که از سمت نخست وزيري کناره گيري کرده و اين مسئوليت را به «مرتضي قلي بيات» (سهام السلطان) واگذار کند.«مرتضي قلي بيات» پس از استعفاي مصلحتي ساعد درشرايط بحران سياسي، مسئوليت نخست وزيري را به عهده گرفت. وي در چهارم آذر ماه کابينه خود را به شاه و يک روز پس از آن به مجلس شوراي ملي معرفي کرد. مقامات دولت شوروي که روي کار آمدن دولت تازه را به فال نيک گرفته و به تغيير سياست هاي ايران در جهت جلب اهداف خود دل بسته بودند به انتظار نشستند تا دولت جديد با پند گرفتن از سرنوشت ساعد برنامه هاي خود را در رابطه با تقاضاي امتياز نفت شمال اعلام دارد.
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
از حکمت هاي امام صادق (ع) به ابن جندب:
حضرت صادق (ع) در مورد افرادى كه مرتكب گناه مي شوند، لكن مي گويند: «ما اميدوار به رحمت پروردگار هستيم»، فرمود: اينان، غرق در پندارها و توهمات خود مي باشند و درادعاى خود كاذب بوده، در حقيقت اميد ندارند، زيرا اگر كسى واقعاً به چيزى، اميدوار باشد. دنبال آن مي رود و اگر از چيزى، بترسد، از آن مي گريزد.
آمرزش گناهان، از مظاهر رحمت رحيميه الهى است و اين رحمت اين گونه نيست كه خودش به سراغ انسان بيايد، بلكه بايد آن را طلب نمود. همان گونه كه پيامبر و ائمه معصومين (عليهم السلام) و اولياي الهى، به خاطر ترس از گناهان، آن همه راز و نياز و مناجات با پروردگار نموده و آن قدر اشک مي ريختند (تحف العقول،صفحه 362).
زلال احکام
وجود خون بعد از نماز در لباس نمازگزار
پرسش: اگر عابري از کنار ذبح حيوان عبور کند و احتمال پاشيدن خون بدهد، اما بررسي نکند بعد از نماز متوجه شود، خون بيشتر معفو در لباس است، آيا نماز خوانده شده صحيح است؟
پاسخ: نماز صحيح است اگر چه احتياط مستحب در صورت باقي بودن وقت، اعاده است.
سخن نیک
براي اداره كردن خويش، از سرت استفاده كن و براي اداره كردن ديگران، از قلبت.
(دالايي لاما)
شناخت زمينه هاى تربيت
بىشك آنچه در نظام خلقت تحقق مىيابد، نيازمند مقدمات، زمينهها و بستر مشخصى است كه ظهور و تحقق آنها بدون اين تمهيدات ناممكن است. تربيت الهى انسان نيز نيازمند مقدمات و زمينههايى است تا والدين بتوانند در اين کار موفق شوند و فرهنگ نماز را در وجود فرزندانشان ماندگار کنند. والدين بايد همچون باغبانى دانا و دلسوز بستر رشد گلهاى باغ خود را بشناسند و با بهرهگيرى از زمينههاى مناسب، شاهد شكفتن گلهاى باغشان باشند تا عطر دلانگيز عشق و بندگى را در قلوب آنان به يادگار بگذارند. زمينهسازى و فراهم كردن شرايط و بهرهگيرى از زمينههاى مختلف مادى و معنوى، لازم است بيشتر در دوران كودكى و نوجوانى و قبل از سن بلوغ شرعى تحقق يابد تا والدين بتوانند در اينسن فرزندانشان را با نماز و نحوه ارتباط با خدا آشنا سازند و گرنه در سن بلوغ و بعد از آن دچار مشكل خواهند شد. زمينههاى تربيتى نماز را مىتوان به زمينههاى بيرونى همچون محيط خانوادگى و رفتار و برخوردهاى اطرافيان كودك و نوجوان و زمينههاى درونى كه مربوط به خود كودك و نوجوان است، تقسيم کرد
زمينه هاى درونى
فطرت: انسان چه از لحاظ ادراكى و چه از لحاظ احساسى به اصل عبادت و پرستش متمايل و مشتاق است و اين ويژگى در وجود او قرار داده شده تا در مسير حق و كمال رشد يابد. پيامبر گرامى اسلام (ص) در اين باره فرمودند: هر انسانى بر فطرت الهى تولد مىيابد. از امام صادق (ع) نيز درباره آيه «فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتى فَطَر النَّاسَ عَلَيْها» پرسيدند، فرمود: منظور توحيد و اسلام است. انگيزه درونى ميل به پرستش در وجود همه كودكان نهاده شده است كه در سنين كودكى و نوجوانى به اشكال مختلف همچون پرسيدن از نظام خلقت، كيفيت وجود خدا، هدف از خلقت انسان و يا جست وجو كردن و تمايل به يك پناهگاه و تكيهگاه مطلق داشتن، ظهور مىيابد. والدين با استفاده از اين بستر مناسب مىتوانند پروردگار و صاحب اختيار و خالق نظام هستى را به او بشناسانند و زمينههاى روانى و عاطفى ميل به پرستش را بدون القا و اجبار بيرونى شكوفا سازند، در اين صورت كودك و نوجوان به دور از بدآموزي هاى رفتارى درباره نماز و با انگيزه و رغبت درونى، خود بهسوى نماز متمايل مىشود و اين احساس و درك خود را نسبت به پرستش خداوند سبحان، بدون مانع و انحرافى، به درستى درمىيابد. در چنين وضعيتى علاقه و عشق فطرى خداخواهى او را در مسير سعادت قرار مي دهد و نماز را نردبان رسيدن به حقيقت خداپرستى مىداند.
شكرگزارى: انسان در قبال نعمت، احسان و نيكويى ديگران، خود را موظف به سپاسگزارى و تشكر مي داند و سعى مىكند به هر شكل ممكن اين تشكر را اظهار کند. كودكان و نوجوانان نيز با روح پاك و احساس بىآلايش خود چنين هستند و روحيه شكرگزارى و سپاس را دوست دارند. والدين با شناساندن و آگاه كردن کودکان به نعمتهاى بىشمار مادى و معنوى و صاحب اين نعمتها، شوق سپاسگزارى را در آنان تقويت کرده و بهترين شكل تجلى آن را به ايشان راهنمايى کنند و نماز را كه زيباترين جلوه شكرگزارى و سپاس انسان نسبت به خداوند سبحان است به آنان يادآور شوند. «الحمدللَّه ربالعالمين» و اينتشكر و حمد در امور ويژه همچون نماز، از درخشش و سازندگى خاصى برخوردار است.
رغبتها و آرزوها: رغبت به معناى پرداختن فرد به فعاليتهاى گوناگون و آرزوها، بهمعناى خواستههاى افراد است كه تمايل دارند بهآن دست يابند. رغبتها و آرزوها در كودكان و نوجوانان به اشكال مختلف وجود دارد و ذهن و روان آنها را احاطه كرده است. آنان براى دستيابى به اين دو خواسته، تلاش فراوان مي کنند و دوست دارند در كمترين مدت به آرزوهاى خود برسند و فعاليتهاشان بهثمر نشيند. آنچه به اين رغبتها و آرزوها جهت مىدهد، نتايج ديدهها، شنيدهها و مطالعات آنان است. از سوي ديگر چگونگى هدايت و وضعيتى كه در آن قرار دارند، نقش مهمى در جهتدهى رغبتها و آرزوهاى آنان دارد. نوجوان، ميل دارد مورد علاقه اطرافيان و مردم باشد، او را بستايند و براى رفتار و كردارش اهميت قائل باشند و سعى مىكند محبوب ديگران شود و خود را مطرح کند. تمايل به پيوستن و بودن در بين جمع و گروه در آنان افزايش يافته و مىخواهند به هر نحو ممكن خود را مقبول آنها قرار دهند. در مواردى دوست دارند در مجامع مذهبى شركت كرده و ذهنيت خود را نسبت به مسائل مذهبى عرضه و پاسخ پرسش هاي خود را با استدلال صحيح بشنوند تا از ترديدها رهايى يابند. والدين با بهرهگيرى از رغبتها و آرزوها و هدايت درست، مىتوانند فعاليتهاى آنان را به سمت نماز و عبادت سوق دهند و كودك و نوجوان را به مساجد و اماكن مذهبى ببرند تا ميل به حضور در جمع و گروه را در او ارضا کنند. اگر كودك و نوجوان را به مساجد و اماكن مذهبى مىبريد، از اجبار و تحميل كردن (كه حتماً بايد به مسجد بيايى) پرهيز کنيد، زيرا لازم است رفتار مطابق با توان و ظرفيت كودك و نوجوان باشد تا اثر سوء نبخشد.
ادامه دارد...
يک شبهه ويک پاسخ
پرسش: چرا شريعت دين اسلام از ديگر اديان سخت تر است؟ آيا مي توان مسلمان بود، اما مثلا نماز نخواند؟
پاسخ: بر خلاف تصور رايج برخي افراد، اسلام ديني ساده و آسان است؛ اين موضوع را هم در احكام و تكاليف فردي و هم در احكام اجتماعي آن مي توان يافت. به طور كلي اسلام نسبت به اديان ابراهيمي از تكاليف ساده تر و آسان تري برخوردار است؛ به همين دليل پيامبر(ص) در پاسخ به رفتار عده اي كه براي رسيدن به كمال و مقام قرب الهي، راه رهبانيت مسيحي را پيشه گرفتند و خود را از كامجويي دنيوي محروم كردند، فرمود:
«خداوند مرا به گوشه گيري و انزوا براي رسيدن به سعادت و كمال و ملكوت مبعوث نكرد، بلكه به آييني پاك و آسان و با گذشت برانگيخت». شهيد مطهري مي نويسد: اسلام ـ به تعبير رسول اكرم ـ شريعت سمحه و سهله است. در اين شريعت به حكم اين كه(سهله) است، تكاليف دست و پاگير و شاق و حرج آميز وضع نشده و به حكم اين كه(سمحه) است، هر جا كه انجام تكاليفي، با مضيقه و در تنگنا واقع شدن همراه شود، تكليف ملغي مي شود.
در آيات قرآن نيز بر اين مسئله تأكيد شده كه تكاليف انسان ها در اسلام بر اساس توانايي و قدرت آنان تعيين مي شود و عسر و حرج در آن وجود ندارد: «لا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَها»
آنچه در نگاه مردم از آيين هاي ديگر مانند مسيحيت وجود دارد، رفتار و اعتقادات پيروان اين آيين هاست، نه آنچه در متن شريعت آنها وجود دارد. در متن شريعت و دين آنها اعمال عبادي سخت و قوانين مشكلي وجود دارد كه بسياري از آنها امروز اصلا قابل اجرا نيست و با اوضاع اجتماعي جهان معاصر همخواني ندارد؛ به همين دليل بسياري از آنها يا به مرور زمان از متون ديني حذف شده، يا براي عده خاصي مانند كشيشان و راهبان باقي مانده و پيروان ديگر، بسياري از آنها را كنار نهادند.
اما در مورد نماز بايد گفت: ماهيت اسلام مجموعه اي از اعتقادات و باورها است در كنار دستوراتي عملي كه هم حوزه اخلاقيات و روابط اجتماعي و حوزه شريعت و عملكرد انسان در قبال خود و خدا و ديگران را در بر مي گيرد. در اين ميان برخي دستورات و تكاليف، جنبه ريشه اي و پايه اي دارند كه در ماهيت دين داري بر آنها تاكيد بسياري شده است كه يكي از مهم ترين موارد در اين خصوص نماز است؛ تا جايي كه گفته شده شرط قبولي ساير اعمال، قبولي نماز است. امام محمد باقر(ع)مي فرمايد: اولين چيزي كه بنده در مورد آن مورد محاسبه قرار مي گيرد، نماز است؛ اگر پذيرفته شد، ساير اعمال نيز پذيرفته مي شود. اگر مردود شد، ساير اعمال نيز مردود مي شود. اما به طور كلي نماز نخواندن شخصي كه مي خواهد مسلمان باشد، به دو نحو است:
گاهي وجوب نماز را منكر است با اينكه مي دانيم نماز از ضروريات دين است. بر اين اساس اين فرد منكر ضروري دين است و منكر ضروري دين كافر است، اما اگر كسي با اينكه معترف به وجوب نماز است، سستي و كاهلي مي كند و نماز نمي خواند يا گاهي مي خواند و گاهي نمي خواند، چنين فردي مي تواند مسلمان فرض شود، اما مسلماني كه گناهي بسيار بزرگ يعني ترك نماز را بر دوش مي كشد و چه بسا به واسطه همين گناه همه اعمال نيك ديگرش را نيز فنا کند.
دليل اين امر آن است كه در چندين آيه قرآن، مهم ترين مسئله پس از شناخت خداوند و ايمان به او، برپا داشتن نماز شمرده شده است. امام صادق (ع) نيز ميفرمايد: پس از شناخت خداوند هيچ عملي نيست كه با نماز برابري كند. برخي احاديث بر اين نكته تأكيد ورزيدهاند كه نماز، اساس و پايه اصلي دين و ايمان است؛ پايهاي مركزي كه در وسط خيمه قرار ميگيرد و اگر برداشته شود، خيمه فرو ميريزد.
ريشه همه روايات را مي توان در همين حقيقت يافت كه نماز در عين اينكه عامل پايداري ايمان واستمرار بندگي در وجود انسان است، عامل برقراري دين و حفظ نمادهاي ديني در متن جامعه و بقاي دين در طول تاريخ است.
اخبار ستاد اقامه نماز
برگزاري اردوي فرهنگي - ورزشي کارکنان پالايشگاه تبريز
اردوي فرهنگي - ورزشي کارکنان شرکت پالايش نفت تبريز باحضور کارکنان و خانواده هاي آنان در منطقه آزاد ارس ودرجوارامام زاده سيدمحمد(ع) برگزار شد. حجه الاسلام والمسلمين هادي، رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه ده صنعت نفت با حضور در جمع شرکت کنندگان در اين اردوي فرهنگي در سخناني به موضوع مهندسي فرهنگي ونياز مبرم امورفرهنگي به برنامه ريزي کلان ودقيق ونقش همه مسئولان درمهندسي فرهنگي واستفاده از ظرفيت هاي مهم وخدادادي فرهنگي پرداختند.اجراي برنامه هاي متنوع فرهنگي، مسابقات ورزشي، اقامه نماز جماعت، پاسخ به پرسش هاي خانواده ها و اهداي جوايز به برندگان مسابقات فرهنگي- ورزشي، از جمله برنامه هاي اين اردوي دو روزه بود.
بازديد از پتروشيمي خراسان
رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي صنايع پتروشيمي به همراه رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه 8 صنعت نفت از پتروشيمي خراسان بازديد کرد. حجت الاسلام حايري زاده، رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي صنايع پتروشيمي وحجت الاسلام محسن قمصري، رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه هشت در بازديد از پتروشيمي خراسان در جلسه اي با مديرعامل و اعضاي ستاد اقامه نماز اين شرکت به بحث و تبادل نظر پرداختند. در اين جلسه حجت الاسلام حايري زاده با توجه به فعاليت هاي انجام شده در ستاد اقامه نمازوزارت نفت به اهم برنامه هاي فرهنگي – ديني در سطح مجموعه هاي صنعت نفت اشاره کرد. همچنين حجت الاسلام قمصري جايگاه فرهنگ و نقش مهندسي فرهنگي در ارتقاي سطح کيفي اخلاق حرفه اي در مراکز عملياتي را تشريح و بر جايگاه مدير فرهنگي در توسعه آرامش مطلوب تاکيد کرد.
همراه با شهيد ان
شهيد علي سالاري
شهيد سالاري 52 ساله بود، اما به دليل شيوه زندگي دقيق و منظمش از قدرت جسماني خوبي برخوردار بود. اين شهيد از جمله شكارچيان تانك بود و آرپي جي، سلاح رزمش. او اسفندماه 62 به خيل شهيدان پيوست. شهيد سالاري تا زمان شهادت در جبهه حضور داشت. حتي يك بار كه از عمليات آزادسازي خرمشهر زخمي شده بود، بعد از مدتي كوتاه استراحت، دوباره به جبهه بازگشته بود. نامه هاي آخري كه از او به دست خانواده اش رسيده، هر دو روز يك بار نوشته شده اند، گويي اين شهيد حرف هايي ناگفته را هر بار به خاطر مي آورد كه ممكن بود براي گفتنشان ديگر هرگز فرصتي نيابد. شاداب و سرزنده بود. صبرش، زبانزد خاص و عام بود، نظم ويژه اي بر زندگي اش حاكم بود. نمازش را اول وقت مي خواند و به فكر مستضعفين بود و...
با فرزانگان
دعاي عهد
عروس حضرت امام رحمت الله عليه مي گويد: يکي از چيزهايي که امام(ره) در روزهاي آخر به ما توصيه مي کردند، خواندن دعاي عهد بود. دعاي عهد در سرنوشت انسان دخالت دارد. پس از رحلت جانگداز ايشان که مفاتيح شان را از بيمارستان به بيت منتقل مي کرديم، متوجه شديم امام در مفاتيح خود در کنار دعاي شريف عهد، تاريخ چله هايشان را ثبت مي کردند.
معرفي کتاب ونرم افزار
نرم افزار تراث با محتواي بسيار غني از مطالب زير از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است:
• متن 385 عنوان کتاب در موضوع تاريخِ اجتماعي مسلمانان به زبان عربي و فارسي
• ارائه کتاب هايي در زمينه: ادبيات، کشکول، امالي، آداب و رسوم، آيين حکمراني، دبيري و دانش هاي کمتر شناخته شده مسلمانان
• متن کامل کتاب هاي مهم تُراثي مانند: «اغاني ابوالفرج اصفهاني»، «عِقد الفريد ابن عبد ربّه» و «خريدة القصر عمادِ کاتب»
• دسترسي به آثار تُراث پژوهان مشهوري چون: جاحظ، ابن حزم و ابوحيان توحيدي
• متن کامل قرآن کريم به همراه ترجمه: فارسي، اردو و انگليسي
• کتاب شناسي و گزارش اجمالي درباره محتواي منابع و شرح حال نويسندگان کتب
• ارائه چند دوره لغت نامه
سفر به غارهاي زيباي ايراني
دل زمين رازهايي دارد
مشعل گشت و گذار در سرزميني مثل ايران بي نهايت دلچسب است. اين گزاره تنها سخن يک ايراني نيست بلکه همين جمله ها و بسياري جمله هاي ديگر با اين مضمون را مي توان از زبان بسياري از گردشگران قديم و جديد و سفرنامه نويسان و جهانگردان از مليت هاي مختلف شنيد. ايران ما زيباست، نه تعارف داريم و نه اغراق مي کنيم. استان به استان شهر به شهر و روستا به روستاي سرزمين مادري را که بگردي، زيبايي مي بيني. در کنار همه جاذبه هاي تاريخي ايران، جاذبه هاي طبيعي نيز، جلوه اي ديگر دارند. آبشارها، رودخانه ها، کويرها، جنگل ها و... همه و همه ما را متوجه بالاترين و بزرگ ترين موهبت هاي خداوند مي کند؛ موهبتي که خداوند به اين سرزمين عطا کرده است که پاسدارش باشيم. يکي از زيباترين جاذبه هاي طبيعي کشورمان، غارهايش است. از اين نظر مي توان ايران را يکي از غني ترين مکان هاي طبيعت گردي دنيا دانست. غارها ممکن است به ظاهر دهشتناک باشند، اما دست با عظمت الهي چنان معماري درآنها به کار برده که با ديدن برخي از کوچک ترين هاي آنها مبهوت مي شويم. مشعل به معرفي چند غار مهم و زيباي ايران پرداخته است که ويژگي ها و خصلت هاي خاصي دارند. به ديدنش مي ارزد، مطمئن باشيد. کمربندهايتان را ببنديد، عزم جزم کنيد و به ديدنشان برويد. غارها رازهايي دارند به بلنداي تاريخ. کاشف اين رازها باشيد.
زينگان
غار زينگان در 5 کيلومتري جنوب شرقي شهر صالح آباد و 25 کيلومتري جنوب غربي ايلام واقع شده است. اين غار که به دليل روباز بودن، بيشتر به تنگ شبيه است تا غار، بيش از 1 کيلومتر طول دارد و داراي آب فراوان و قنديل هاي طبيعي و دهليزهاي آبگير است و براي طي مسير آن بايد در برخي نقاط از داخل آب عبور کرد. هواي داخل غار بسيار سرد و مطبوع بوده و اختلاف دماي بيرون غار با درون آن تقريباً 50 درجه است؛ به همين دليل آن را غار بهشت نيز مي نامند.
کلهرود
غار کلهرود در حدود 30 کيلومتري شمال مورچه خورت در جاده قديم کاشان و در 110 کيلومتري اصفهان قرار دارد.اين غار در ميان دره کم عمق و در ارتفاع کوتاهي از سطح رودخانه و در نزديکي روستايي با همين نام واقع شده است. غار کلهرود، يکي از غارهاي غير آهکي معروف استان اصفهان است که معروفيت آن بيشتر به خاطر گلي بودن است. اين غار از تالارهاي مختلف تشکيل شده که با شيبي تند و پرتگاه مانند ادامه يافته و به همين دليل، کم نظير و ديدني به حساب مي آيد.
سقف و ديوارهاي اين غار پوشيده از سنگ هاي گل کلمي و کف آن پوشيده از چکيده هاي مخروطي دانه انگوري که مانند چکيده هاي تالار غار رود افشان است. سال ها پيش 2 جهانگرد به داخل اين غار رفتند و 15 روز در داخل آن سر در گم بودند تا اين که نوري از قسمتي از غار نظر آن ها را جلب کرد و از آن طريق مسير خروج را پيدا کردند و جان خود را نجات دادند. طول غار کلهرود 1200 متر و عمق آن 50 متر است. اين غار از جمله غارهاي طبيعي بوده و در گذشته در يکي از تالارها آب وجود داشته و در حال حاضر خشک است.
دنگزلو
اين غار در ضلع شمال شرقي کوه دنا و اطراف روستاي دنگزلو است. اين روستا بيش از يکصد سال قدمت دارد و از توابع بخش پادناي عليا شهرستان سميرم و در دامنه ارتفاعات نوول است. اين غار داراي تالارهاي بزرگ و چند تالاب است كه بايد با قايق از آنها عبور كرد و يكي از منابع مهم آبي منطقه پادنا محسوب مي شود. منطقه پادنا در شمال رشته كوه دنا داراي بافتي روستايي و عشايري و محل ييلاق طايفه فارسيمدان از ايل بزرگ قشقايي است.اين غاردر حوزه استحفاظي استان اصفهان واقع شده که داراي جاذبه هاي فراوان از جمله قنديل هاي يخي (استالاکتيت، واستالاکميت) است که هنوز به طور کامل هم جاذبه هاي آن شناسايي نشده است. چنانچه همه زواياي آن شناخته شود، در حد غار عليصدر همدان مي توان از آن بهره برداري شود. غاردنگزلو ازغارهاي آبي رشته كوه دنا است و در بالا دست يكي از سرشاخه هاي رودخانه ماربر قراردارد.اين غار كه داراي سه حوضچه آبي است اولين بار از سوي چند نفرازاعضاي گروه كوهياران و با راهنمايي اهالي روستا كشف وپيمايش شد. طول اين غارحدود 1600 متراست وباتوجه به جريان داشتن آب و تامين آب آن از چشمه هاي درون كوه داراي آب بسيار سرد است.
اشکفت سليمان
غار اشکفت سليمان در 3 کيلومتري جنوب غربي شهر ايذه، در انتهاي دره اي واقع شده است. اشکفت سليمان محوطه اي وسيع است که درون صخره طبيعي کوه به صورت سرپناهي با آثار آبرفتي و يک چشمه آب شيرين گوارا (که از درون غاري کوچک و باريک بيرون مي آيد) پديد آمده است. روبروي مجموعة اشکفت سليمان و در منتهي اليه کوهي، دو نقش نيم رخ برجسته که درون دو چهارگوش مقعر حجاري شده اند، وجود دارد. نقش اول مرکب از تصوير سه شخص است که پشت سر هم در يک رديف ايستاده اند. آتشداني فروزان جلوي آنهاست که بلندي آن تا زانوان آنها مي رسد. در لوحه دوم که با فاصله چند متر از لوحه اول و بر سطح سنگي ديگر حجاري شده است، دو نقش وجود دارد که يکي از آنها نقش مردي و ديگري نقش زني است، اما در شرق اين دو لوحه، اشکفت بزرگ يعني سايه بان خميده کوه وجود دارد که در زر آن روي بدنه کوه يک کتيبه مستطيل شکل ميخي و چند نقش حجاري شده و در زير اين کتيبه که در نقطة مرتفعي قرار دارد، محل جلوس يا تختگاه يا انجام مراسمي آييني ديده مي شود.
ولي
غار ولي در 5 کيلومتري جنوب غربي روستاي گشنه رود در بخش رودبار از توابع شهرستان قزوين و 3 کيلومتري جنوب روستاي گورد از بخش عمارلو قرار دارد. دهانه اين غار رو به شمال و در ارتفاع 1620 متري از سطح دريا قرار دارد که طول آن حدود 2 متر و عرض آن 0/5 متر است. اين غار داراي يک تالار اصلي و چند تالار فرعي به مساحت حدود 100 متر و ارتفاع 20 متر است. اين غار در منطقه نسبتاً نيمه معتدل و سرد كوهستاني قرار دارد و هواي داخل آن سرد و ساکن است.اين غار حدود 250 ميليون سال قبل بر اثر انحلال سنگ هاي آهکي سازند روته تشکيل شده و داراي استالاکتيت ها و استالاگميت هاي بسيار زيبا و حجيم است اما به دليل در دسترس بودن، دستخوش تخريب سودجويان قرار گرفته و چکيده ها و چکنده هاي فراواني از سوي غارتگران شکسته و به يغما رفته است.با توجه به شواهد موجود به نظر مي رسد که اين غار در گذشته محل سكونت انسان هاي اوليه بوده است.
شير بند
غار شيربند، يکي از زيباترين غارهاي ايران است که در 12 کيلومتري شمال شرقي شهر دامغان در روستاي جزن قرار دارد. دهانه آن در کمرکش کوهي صخره اي که از بستر رودخانه 50 متر ارتفاع دارد، قرار گرفته است. دهانه ورودي غار حدود 1 متر ارتفاع دارد و بايد چهار دست و پا وارد غار شد. اين غار حدود 800 متر طول دارد و داخل آن قنديل و ستون هاي زيباي آهکي به رنگ و اندازه هاي مختلف ديده مي شود. در ديواره هاي غار در اثر رسوب کربنات کلسيم محلول در آب، اشکال سفيد و بسيار زيبايي همانند گچبري هاي کاخ ها و منازل به صورت گُلِ کلمي و اجتماع بلورهاي سوزني شکل مناظر جالب توجه و زيبايي را به وجود آورده است. هواي داخل غار خنک، مرطوب و بسيار ساکن است؛ به طوري که در قسمت هاي تحتاني غار کمبود اکسيژن وجود دارد. اين غار در نتيجه انحلال و فرسايش سنگ هاي آهکي به وجود آمده و زمين شناسان قدمت سنگ ها و ستون هاي آن را به 150 تا 190 ميليون سال قبل نسبت مي دهند.
بنوو
اين غار باستاني در جنوب عماد شهر (مرکز بخش صحراي باغ) در 90 کيلومتري لارستان قرار دارد. اين غار آهکي داراي يک دهانه در ارتفاع 955 متري از سطح درياست. روي سنگ هاي غار نوشته هايي بر جا مانده که نشان مي دهد اين غار روزگاري محل سکونت افرادي با زبان سانسکريت بوده است. در بخش هايي از ديواره هاي اطراف غار نيز نوشته هايي به خط عبري ديده مي شود. از ديگر آثار جالب توجه غار حوضچه هاي آب است که به طور مصنوعي ايجاد شده اند. درون غار هواي خنک و مرطوب جريان دارد. کف غار ناهموار و شيب آن به سمت دهانه غار است.
کله کفتري
اين غار بزرگ و زيبا در ارتفاعات جنوب شرقي قائميه از توابع شهرستان کازرون و مشرف به روستاي الياس آباد واقع در کوهي به نام سيبکي در نزديکي غار شاهپور قرار دارد. طول غار نزديک به 800 متر و عمق آن 80 متر است و از لحاظ فني، دومين غار عمودي استان پس از غار انگره مينو محسوب مي شود. اين غار در زبان محلي با نام «کِل کَموتَري» به معناي جا و لانه کبوتر خوانده مي شود، زيرا در گذشته تعداد زيادي کبوتر در غار لانه داشتند که متأسفانه امروزه به دليل شکار بي رويه، جمعيت آنها بسيار کاهش يافته و تا حد انقراض پيش رفته است.
روز خوب فوتبال نفت مقابل سرخابي هاي پايتخت
امتياز در کيسه نفتي ها
ليگ برتر فوتبال ايران درهفته گذشته را بايد به نام نفتي ها ثبت کرد؛ چرا که نمايندگان نفت موفق شدند از سد سرخابي هاي پايتخت بگذرند و آنها را متوقف کنند. پارس جنوبي جم در خانه دست به کار بزرگي زد و استقلال تهران را با يک گل شکست داد تا با اين پيروزي 7 امتيازي شود و در رتبه چهارم جدول قرار بگيرد. اين دومين پيروزي پارس جنوبي طي 4 هفته برگزار شده ليگ برتر بود.
شاگردان تار تار با اين پيروزي روحيه خوبي گرفتند تا ليگ را با قدرت بيشتري ادامه دهند؛ البته در خشش نفتي ها به همين جا ختم نشد؛ چرا که نفت مسجد سليمان هم که به تهران آمده بود، موفق شد پرسپوليس را در تهران و ورزشگاه آزادي متوقف کند تا دست پر به خانه برگردد. شاگردان عبدالله ويسي با ارائه يک بازي منطقي موفق شدند بدون اين که دروازه شان باز شود، پرسپوليس را با نتيجه بدون گل متوقف کنند تا از اين ديدار، يک امتياز حياتي کسب کرده باشند. شاگردان ويسي با اين تساوي 3 امتيازي شدند و در رتبه چهاردهم قرار گرفتند.
بازيکنانم لياقت بزرگ شدن دارند
تارتار: پارس جنوبي جم سزاوار شايسته ترين هاست
تيم فوتبال پارس جنوبي در هفته چهارم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران و در جم موفق شد استقلال پرمهره را شکست دهد تا صعود خوبي در جدول داشته باشد. با اين پيروزي، مهدي تارتار پيروزي دور رفت سال گذشته را تکرار کرد تا کابوس استقلالي ها باشد. با مهدي تارتار، سرمربي پارس جنوبي جم که نماينده شايسته نفتي ها در ليگ برتر است، گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
اتفاقي نه، استقلال را تاکتيکي شکست داديم
با برنامه ريزي و تاکتيک، استقلال را شکست داديم. ما با توجه به آناليز خوبي که از تيم استقلال داشتيم، مي دانستيم استقلال وقتي توپ را از دست مي دهد، خطرناک تر است. آنها در زمين حريف، حمله مي کنند و در اين شرايط پرس کردن، کار سختي است. با اين حال ما با برنامه بازي کرديم و اجازه نداديم استقلال وارد زمين خودمان شود تا کار را تمام کنيم. در نيمه اول به هدفمان رسيديم و گل زديم. در نيمه دوم سعي کرديم وقتي استقلالي ها به زمين ما مي آيند، با انتقال سريع توپ به نفرات جلويي، مانع از تاکتيک پرس استقلال شويم و اين کار را هم انجام داديم. ما توپ ها را پشت هافبک هاي استقلال فرستاديم و با استفاده از نفرات کناري و سرعتي مان، توانستيم به استقلال در نيمه دوم فشار بياوريم. نفرات جلويي ما مثل عماد ميرجوان، ابراهيم صالحي و مجيد علياري در بحث پرس از جلو عالي کار کردند و بايد بگويم که ما استقلال را با تاکتيک خوب شکست داديم.
از باتجربه ها ممنونم
3 بازيکن باتجربه ما يعني محمد نوري، رحمان احمدي و محسن بنگر عصاي دست ما هستند. آنها با انرژي مثبت و روحيه خوبي که دارند، کنار مان هستند و با حمايتي که از بچه هاي جوان تر دارند، کار را جلو مي برند. خوشحالم که اين بازيکنان را در تيم خود دارم. آنها با تجربه بالايي که دارند، هر زمان کارمان گره بخورد، در زمين مي توانند کمک حال باشند و اين بسيار ارزشمند است. از آنها تشکر مي کنم.
پارس جم، هيچ وقت تنها قدم نمي زند
بايد از هواداران خوبمان ياد کنم که به عنوان يار دوازدهم، حمايت فوق العاده اي داشتند و باعث شدند در بحث تاکتيکي قوي تر باشيم. واقعا دو سه سالي که اينجا در جم کار مي کنم، بجز خوبي و محبت چيزي از اين مردم نديدم. در روزهاي سخت هم که نتيجه نگرفتيم از هواداران فقط حمايت ديديم. از همه آنها تشکر مي کنم که کادرفني و بازيکنان شان را هيچ جا تنها نگذاشتند و خودشان هم يک شعار دارند که مي گويند: «پارس جم هيچ وقت تنها قدم نخواهي زد». واقعا هيچ جا تنها قدم نزديم.
از روي منطق گفتم بردن تيم شفر، کار هر کسي نيست
من اگر بعد از بازي گفتم شکست دادن تيم شفر، کار هر کسي نبود، با منطق اين حرف را زدم و دور از واقعيت نبود. از زماني که شفر، به استقلال آمده، اگر آن باخت را به پرسپوليس که در هفته اول حضورش رقم خورد، کنار بگذاريم، شما مي بينيد که استقلال در ليگ، فقط يک شکست مقابل ذوب آهن را تجربه کرد و تيم فوق العاده منسجمي است. آنها پرمهره هستند و شکست دادن استقلال کار آساني نيست. در آينده هم خواهيد ديد که استقلال به راحتي شکست نمي خورد. شفر نظم تيمي خوبي در استقلال ايجاد کرده و ما فقط با آگاهي جلوي آنها بازي کرديم.
بازيکنان من کار بزرگي کردند که استقلال را با اين شرايط خوب شکست دادند و اين نشان مي دهد که بازيکنانم لياقت بزرگ شدن دارند. من در رختکن هم به آنها گفته بودم که اگر مي خواهيد بزرگ شويد، بايد تيم هاي بزرگ را ببريد و حالا اعتماد به نفس نفرات هم بالاتر رفته است.
در آزادي هم استقلال را اذيت مي کرديم
ما نشان داده ايم که تيم خوبي هستيم و هرگز اينطور نيست که اگر پنجشنبه با استقلال در آزادي بازي مي کرديم، شرايط فرق مي کرد. به شما قول مي دهم با توجه به شناختي که از استقلال داشتيم، اين تيم را در تهران هم شکست مي داديم. ما چند هفته بود که روي استقلال کار مي کرديم و با يک برنامه ريزي دقيق و آناليز خوبي که داشتيم، تاکتيکي آنها را شکست داديم.
يادتان نرود 50 درصد بازيکنان ما رفته اند
نبايد درباره کسب سهميه آسيايي و مسائل اينچنيني درباره پارس جنوبي صحبت کنيم. شما يادتان نرود که امسال 50 درصد تيم ما جدا شدند. آن ها بازيکناني خوب و باکيفيت بودند و با رفتن شان تيم ما خالي شد. ما امسال تيمي را بستيم که فقط بتوانيم فوتبال آبرومندانه اي را به نمايش بگذارد و جايگاه ورزشي استان بوشهر را حفظ کنيم. با اين بودجه هايي که مي بينم تيم هاي ديگر دارند، هرگز نبايد به اين فکر کنيم که ما کار خارق العاده اي انجام داديم؛ اگرچه اکنون در جدول رده بندي رقيب بالانشين ها هستيم؛ اما نمي توانيم با اين تيم ها رقابت کنيم. بازيکنان ما هنوز ريالي از قرارداد سال جديد خود نگرفته اند و کادرفني مان هم از سال قبل 50 درصد طلبکار است.
انتظارات نبايد از ما بالا باشد
همه ما دوست داريم که موفق باشيم و براي موفق شدن مي دانيم که بايد با تيم هاي مدعي رقابت کنيم. از اين مسئله استقبال مي کنيم؛ اما نمي خواهيم انتظارات از ما بالا باشد. ما در ادامه سعي مي کنيم که بتوانيم با ارائه بازي هاي خوب، در ميان بالاي جدول قرار بگيريم تا دين خود را به مردم خوب جم ادا کرده باشيم.
با دايي رفاقت 20 و چند ساله دارم
بازي با تيم هاي علي دايي سخت است. او تيم هاي خوبي مي بندد و بيشتر، بازيکنان فيزيکي را جذب مي کند. تيم سايپا، ميانگين قدي خوبي دارد و از طرف ديگر بازي در تهران سخت است. آن ها انتحاري بازي مي کنند و با شناختي که از تفکرات دايي دارم، مي دانم که کارمان دشوار است. از اين گذشته دايي رفيق 20 سال و چند ساله من است که سابقه همکاري با او را نيز دارم. اميدوارم بازي زيبايي شود.
با حضور بازيکنان جديد خيالم راحت است
ما بازيکنان قدرتمندي مثل پوراميني و ميثم نقي زاده داريم که در هر بازي، دوندگي بالايي به نمايش مي گذارند و در بازي با استقلال نيز عملکرد خوبي داشتند. من به تيمم افتخار مي کنم و مي نازم که دو هافبک دفاعي زحمتکش دارم که به همراه نيما انتظاري جوان خيالمان را از کمربند ميانه ميدان راحت کرده و هيچ تيمي نمي تواند مقابل شان کاري انجام دهد؛ البته حضور صالحي در خط حمله يا گوهري درون دروازه خاطر ما را راحت کرده است، ضمن اين که خط دفاعي ما نيز تجربه بالايي دارد و حامد نورمحمدي به عنوان بزرگ تر خط دفاعي به همراه مجتبي لطفي و سعيد محمدي فر ترکيب خوبي را تشکيل داده اند. ساير بچه ها که اضافه شدند همه خوب هستند و انتظارات را برآورده کردند و خيالم راحت است.
درگذشت انتظامي شوک بدي بود
بايد درگذشت هنرمند پيشکسوت و برجسته کشورمان، استاد عزت الله انتظامي را تسليت بگويم. اين مرد نازنين به قدري شناخته شده است که نيازي به بيان زحمات او در عرصه فرهنگ و هنر نيست. درگذشت ايشان شوک بزرگي به ما وارد کرد و جا دارد به خانواده آن مرحوم، جامعه هنري و مردم عزيز ايران تسليت بگويم.
پارس جنوبي، تيم برتر هفته
بدون شک بردن استقلال تهران با شفر کار سختی بود که تیم پارس جنوبی جم از پس آن بر آمد. در هفته چهارم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران، شاگردان مهدی تارتار در جم میزبان تیم فوتبال استقلال بودند که موفق شدند با یک گل، حریف تهرانی خود را شکست دهند. شاگردان تارتاردر نیمه اول این دیدار مهم، تیم برتر مطلق زمین بودند و در همان نیمه، کار شاگردان شفر را تمام کردند. پارس جنوبی جم در نیمه دوم نیز به کنترل بازی پرداخت تا ضمن مهار حریف، یک پیروزی دلچسب را تجربه کرده باشد.
نفت را در ليگ نگه مي دارم
ویسی: به سبک تیم ملی درجام جهانی پرسپولیس را متوقف کردیم
تيم فوتبال نفت مسجد سليمان در هفته چهارم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در تهران، دست به کار بزرگي زد و موفق شد پرسپوليس را در تهران و مقابل هزاران هوادارش با نتيجه تساوي بدون گل متوقف کند. عبدالله ويسي، سرمربي نفتي ها با ابراز خرسندي از اين نتيجه مي گويد که با سبک تيم ملي، پرسپوليس را متوقف کرده است. در عين حال مي گويد که از اين به بعد بيشتر از نفت خواهيد شنيد. با مربي بومي نفتي ها گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
پرسپوليس را در تهران متوقف کرديد. بايد خيلي راضي باشيد؟
خيلي هم راضي نيستيم؛ اما اين نتيجه برابر پرسپوليس با اين عظمت خوب است. پرسپوليس واقعا قابل احترام است و نمايش خوبي هم مقابل ما داشت، بنابراين يک امتياز هم براي ما کافي بود.
خيلي ها به بازي تدافعي شما ايراد مي گيرند؟ البته مي گويند وقت هم تلف کرديد؟
اصلا چنين چيزي نبود. يک بار گلر ما به تير دروازه برخورد کرد و به زمين افتاد و يک بار دفاع راست ما کنار خط به زمين افتاد که همان لحظه از زمين بيرون رفت. آنها چون از نتيجه ناراحت بودند، شلوغش کردند. تيم هاي من هرگز دنبال وقت کشي نيستند و من اين را هميشه ثابت کرده ام. اگر بيشتر از 3 بار بازيکنان ما به زمين افتادند، هر کاري که شما بگوييد انجام مي دهم. بازهم اگر هواداران رقيب از سبک بازي ما ناراحت شدند، عذرخواهي مي کنم، ولي مگر تيم ملي خود ما همينطور در جام جهاني بازي نکرد؟ خيلي از تيم ها در جام جهاني به همين شکل دفاع مي کردند و اين يک سبک است.
تيم نفت مسجد سليمان خيلي سخت گل مي خورد. سبک بازي شما در اين فصل، دفاعي است؟
در بخش دفاعي خوب کار کرديم و تيمي مثل ما به گل نخوردن نياز دارد. فصل قبل، تفاضل استقلال خوزستان منفي 18 بود و اين مسئله براي من تجربه خوبي بود. فعلا در بخش حمله نتوانسته ايم کاري کنيم، چون در اين بخش خلاقيت فردي مهم تر است تا بحث هاي تاکتيکي. ما براي گل زدن به بازيکن خلاق نياز داريم.
ميلاد ميداوودي چه شد؟ چند هفته اي است که از او خبري نيست.
ميلاد متاسفانه مصدوم است. او بازيکن خلاق و گلزني است و مي تواند ليدر تيم هم باشد. ميلاد واقعا به دردمان مي خورد و اميدوارم هرچه زودتر به شرايط ايده آل برسد و به تيم اضافه شود.
فکر مي کنيد مي توانيد در نفت مسجد سليمان موفق باشيد؟
براي موفقيت، دو فصل زمان نياز است. بايد امسال بگذرد تا سال بعد بتوانم کاري انجام بدهم. بازيکنان ما بايد تن شان به تن ليگ برتري ها بخورد تا شاکله تيم درست شود. خواسته مردم اين است که تيم در ليگ برتر بماند؛ ولي هدف من بزرگتر از اين است.
يعني ماندن در ليگ برتر نتيجه رضايت بخشي است؟
4 سال پيش نفت در اولين حضور سقوط کرد. پس ما بايد در ابتدا نفت را نگه داريم. هواداران مي خواهند تيم هايي که تازه به ليگ برتر مي آيند، بمانند؛ ولي من سعي مي کنم امسال فراتر از اين عمل کنيم.
مشکل مالي نفت حل شد؟
18-17 درصد از قراردادهاي مان را گرفته ايم و از شرايط راضي هستيم. مديرکل ورزش و جوانان استان، استاندار، نماينده مردم و هيئت مديره باشگاه در تلاش هستند که کارها را پيش ببرند.
با هدف ارتقاي سطح سلامت کارکنان
سالن ورزشي ساختمان هما تجهيز و افتتاح شد
كاركنان ساختمان مرکزي (24) شرکت ملي نفت ايران (هما) از سالن و امكانات ورزشي در اين ساختمان برخوردار شدند.
سالن ورزشي ساختمان مرکزي 24(هما) از سوي امور ورزش و تربيت بدني اين شرکت و با همکاري مديريت بازرسي وزارت نفت، حراست شركت ملي نفت و رئيس هيأت ورزش همگاني تجهيز و راه اندازي شد.
اين سالن ورزشي با 14 دستگاه بدنسازي و آمادگي جسماني (هوازي و قدرتي) که تعدادي از آنها دستگاههاي چندکاره هستند، به همراه ميز تنيس و وسايل اختصاصي رشته ورزشي دارت در مساحتي بالغ بر300 مترمربع شامل رختكن، سالن ورزشي، سرويس بهداشتي و حمام راه اندازي شد.
رضا قورچيان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران، هدف از راه اندازي اين سالن را کمک به توسعه ورزش همگاني در سطح کارکنان شرکت ملي نفت ايران دانست و افزود: اميدوارم بتوانيم با هدف ارتقاي سطح سلامت کارکنان و ترويج ورزش همگاني، اقدام هاي مشابه و برنامه هاي متعددي را در ساختمان هاي ديگر شركت ملي نفت و واحدهاي ستادي وزارت نفت عملياتي کنيم.
لازم به ذكر است، در مراسم افتتاح اين سالن، احمدي، مديركل بازرسي و رسيدگي به شكايات وزارت نفت، غلامعليان، مشاورمديركل و سرپرست معاونت امور رسيدگي به شكايات، ساير همكاران در واحدهاي بازرسي و حراست و همچنين رؤسا و كارشناسان امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران حضور داشتند.
به اميدتاريخ سازي شيرجه ايران در آسيا
هدايت تيم ملي به يک نفتي سپرده شد
شاگردان قائم ميرابيان به اميد تاريخ سازي و كسب مدال در بازي هاي آسيايي جاركارتا، شيرجه خواهند زد.
قائم ميرابيان، از قهرمانان ملي شاغل در شركت ملي نفت ايران به عنوان سر مربي تيم شيرجه كشورمان در بازي هاي آسيايي 2018 حضور پيدا کرد.
فدراسيون شنا، شيرجه و واترپلو جمهوري اسلامي ايران براي حضور هر چه قوي تر در مسابقات بازي هاي آسيايي جاكارتا كه هم اکنون در كشور اندونزي برگزار مي شود، هدايت تيم شيرجه كشورمان را به قائم ميرابيان، قهرمان آسيا و پرمدال ترين شيرجه روي ايران سپرد.
روند آماده سازي اين تيم از اسفند 1396 آغاز شد و آقايان مجتبي ولي پور، شهنام نظرپور، مسعود وكيلي و حامد بزمي(فرزند شركتي همکارمان در اداره کل ورزش وزارت نفت ) به تيم ملي دعوت شدند.
اين نفرات طي پنج مرحله، اردوهاي تداركاتي خود را زير نظر قائم ميرابيان به عنوان سرمربي و فرشيد حسيني به عنوان مربي، پشت سر گذاشتند كه اعزام اين تيم به شهر باكو در كشور آذربايجان در 12 خردادماه (به مدت 10 روز) و همچنين حضور در مسابقات جهاني بين المللي ايتاليا در 14 تيرماه ( به مدت 10 روز) از مهم ترين مراحل تمريني اين تيم به شمار مي آيد.
فدراسيون شنا، شيرجه و واترپلو براي شركت در اين رقابت ها، اميد بسياري به كسب چهار سهميه براي حضور شيرجه روهاي كشورمان داشت كه در نهايت تنها با حضور دو نفر از آن ها موافقت شد. به اين ترتيب، تيم ملي شيرجه متشكل از مجتبي ولي پور و شهنام نظرپور( عضو تيم شيرجه نفت تهران) به همراه قائم ميرابيان در تاريخ 31 مرداد، تهران را به مقصد جاكارتا، محل برگزاري مسابقات ترك کردند.در اين رقابت ها، شيرجه روهاي كشورمان در پنج ماده تخته يك متر، سه متر و سكوي 10 متر انفرادي و همچنين تخته سه متر و سكوي ده متر هماهنگ از 6 شهريور به مصاف حريفان قدرتمند آسيايي خود كه اغلب از عنوان داران جهاني و المپيك هستند، مي روند.
قائم ميرابيان با توجه به نتايج قابل قبول مسابقات جهاني و بين المللي ايتاليا و همچنين سطح بالاي آمادگي ولي پور و نظرپور، اظهار اميدواري كرد که تيم ايران با كسب مدال هاي رنگارنگ پس از سال هاي طولاني، بتواند جايگاه ارزشمندي را در رقابت هاي اين دوره از بازي ها کسب کند.
درليگ استان کهگيلويه و بوير احمد رقم خورد
قهرماني فوتباليست هاي نونهال نفت و گاز گچساران
فوتبال نونهالان نفت و گازگچساران با درخشش در مسابقات استاني، قهرماني ليگ کهگيلويه و بوير احمد را از آن خود كرد.
تيم فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران در آخرين ديدار خود در ليگ استان کهگيلويه و بوير احمد در ورزشگاه شهيد بشارت گچساران، به مصاف حريف ياسوجي خود پرسپوليس جوان رفت و با نتيجه 3 بر 2 به پيروزي رسيد و جام قهرماني اين مسابقات را از آن خود كرد.
شاگردان بابك ليرايي پور، بدون باخت با نتايج پرگل در اين مسابقات خوش درخشيدند و پيام آور نسل جديدي از آينده سازان فوتبال استان شدند.بي شك نونهالان نفت و گاز گچساران، نسل جديد بازيكنان بومي خواهند بود که باعث سرافرازي نام نفت خواهند شد.
در اين مسابقات، داوود عنبريان به عنوان كمك مربي و بهنام فرهمنديان به عنوان سرپرست، نونهالان نفت و گاز را همراهي کردند.
صعود کوهنوردان پخش مناطق شاهرود و سبزوار به جنگل ابر
کوهنوردان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه شاهرود، ميزبان همکاران و خانواده هاي آنان از شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه سبزوار بودند.
در آستانه فرا رسيدن اعياد بزرگ قربان و غدير، کوهنوردان مناطق شاهرود و سبزوار به همراه خانواده هاي خود، صعود يک روزه اي به ارتفاعات جنگل ابر داشتند. اين صعود تيمي که از ساعات اوليه صبح آغاز شده بود، با پيمايشي چند ساعته از مسير جنگلي دره چاله زيبا به ارتفاعات جنگل ابر و طي مسافتي دو ساعته انجام شد.
لازم به ذکر است، گروه کوهنوردي منطقه شاهرود، صعود به ارتفاعات استان سمنان، مازندران و گلستان را در چند سال اخير در کارنامه خود دارد.
جنگل ابر با 35 هزار هکتار وسعت، قسمتي از قديمي ترين و زيباترين جنگل هاي هيرکاني با گونه هاي گياهي و جانوري نادر، يکي از زيباترين نقاط ايران و شمال شرق کشور محسوب مي شود.
پخشي هاي مياندوآب برفرازسبلان
کوهنوردان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب، قله سبلان را در نورديدند.
گروه کوهنوردي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب با هدف ايجاد روحيه جمعي و ترويج فرهنگ ورزش وسلامت جسمي،با هزينه شخصي اعضاي گروه به سرپرستي مقصود حسن زاده و بابک تاروردي زاده ومنصور غفاري (اعضاي گروه) با عبور از موانع سخت گذر به قله 4811 متري سبلان در استان اردبيل صعود کردند.
گفتني است، قله سبلان پس از قله دماوند وعلم کوه، سومين قله بلند ايران به شمار مي رود.
بابايي: فقط براي قهرماني بازي مي کنيم
زيور بابايي، سرمربي تيم فوتسال بانوان شرکت ملي حفاري ايران پس از پيروزي در هفته دوم ليگ برتر مقابل دريژنو فرخ شهر گفت: از ديد من بازي خوب، جذاب و قشنگي بود. فکر نمي کردم اين تيم تازه رسيده به ليگ برتر اين قدر تماشاگر داشته باشد. سالن پر شده بود و تماشاگران تا لحظه آخر شاد و سر زنده تيم شان را تشويق مي کردند. سرمربي ملي حفاري سپس به عملکرد تيم خود اشاره و بيان کرد: بازيکنان کارشان را انجام دادند؛ البته به اين دليل که از اهواز به شهر کرد پرواز مستقيم انجام نمي شود، بناچار براي بازي بادريژنو با اتوبوس به فرخ شهر رفتيم که به همين دليل، بازيکنان کمي خسته راه بودند، اما خدا را شکر توانستند کارشان را درست انجام دهند و از عملکردشان راضي هستم.بابايي در مورد آمادگي تيمش در هفته دوم ليگ گفت : اگر بازيکنان آسيب نبينند، قطعا در بازي هاي هفته، سر حال تر و بهتر کار مي کنند و بايد نتايج خوبي را کسب کنيم؛ البته در اين بازي يک محروم داشتيم؛ اما براي بازي با استقلال ساري همه بازيکنان حاضر هستند.
سرمربي تيم فوتسال بانوان شرکت ملي حفاري ايران در پايان در مورد پيش بيني از عملکرد تيمش در بازي با استقلال ساري در هفته سوم ليگ برتر گفت : فکر مي کنم اين تيم، تيمي جوان است و بازيکنانش بومي هستند. هيچ تيمي را دست کم نمي گيريم. مطمئنا آن ها براي دفاع از چيزهايي که دارند، مي آيند و بازي مي کنند. پس بي خيال نيستند. به همه تيم ها احترام مي گذاريم. تيم شرکت ملي حفاري ايرا ن در هفته دوم ليگ برتر فوتسال بانوان، با نتيجه هشت بر يک، دريژنو فرخ شهر را شکست داد و با 16 گل زده با تفاضل گل بهتر، در صدر جدول ليگ برتر قرار دارد.
يکه تازي نفتي ها در فوتسال بانوان
هفته دوم ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران، با برتري و يکه تازي تيم هاي نفتي حاضر در اين رقابت ها همراه بود.
تيم فوتسال پالايش نفت آبادان، مدافع عنوان قهرماني، اولين پيروزي خود را کسب کرد تا از جمله مدعيان عقب نماند.
تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان از هفته دوم اين رقابت ها در سالن 17 شهريور آبادان، ميزبان تيم فجر شيراز بود که موفق شد تيم شيرازي را با نتيجه دو بر صفر از پيش رو بردارد.عاطفه عابدي طرفي و الناز آرمات در اين ديدار، براي تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان گلزني کردند.
تيم پالايش نفت آبادان با اين پيروزي سه امتيازي شد و در رده پنجم جدول رده بندي رقابت هاي ليگ برتر فوتسال بانوان قرار گرفت.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري هم که به شهر کرد رفته بود، در بازي با حريف تازه وارد خود به ليگ برتر موفق شد در يک بازي پرگل و يک طرفه، با اقتدار و با زدن 8 گل تيم دريژنو شهر کرد را شکست دهد تا با اقتدار و کسب 6 امتيازدر صدر جدول قرار بگيرد.
اگر به صنعت نفت علاقه مند هستيد، خواندن اين کتاب ها را به شما توصيه مي کنيم
استخراج نفت از وسط کاغذها
مشعل - صنعت نفت، فقط مهندسي نيست. اصلا صنعت نفت، فقط صنعت نيست. نفت در ايران معاصر که تقريبا مقارن شد با ظهور تام و تمام مدرنيته در خاورميانه، مسائل و ماجراهاي زيادي دارد؛ البته که در جهان نيز کشف و استخراج نفت به عنوان يک انقلاب در فرايند و روند مدرنيزاسيون به شمار مي رود و بستر ساز تحولات زيادي بوده است. نفت را نمي توان از تاريخ، جامعه و حتي فرهنگ و هنر اين کشور جدا کرد. صنعت نفت، بسترساز ماجراهاي زيادي در ايران شده و خود عاملي است براي بيان روايت ها، سرگذشت ها و مسائل و مفاهيم بسيار پر شمار. اين روايت هاي ايراني و جهاني را مي توان از رهگذر کتاب ها شناخت؛ کتاب هاي بسياري درباره نفت و مسائل آن نوشته شده است که «مشعل» برخي از آنها را دستچين کرده و به شما معرفي مي کند. با معرفي کتاب هايي درباره نفت با ما همراه باشيد.
خون و نفت، خاطرات يک شاهزاده ايراني
نويسنده : منوچهر فرمانفرماييان
ناشر: ققنوس
تاريخ نشر: مرداد 1393
تعداد صفحه: 578
خاطرات منوچهر فرمانفرماييان به چند دليل از جمله اين که وي عضو يکي از خاندان هاي حکومت گر چند سده اخير بوده و بعدها به اعتبار همين وابستگي و نيز تحصيلاتش در رشته مهندسي نفت دانشگاه بيرمنگام، در مراکز مهم قدرت دوران پهلوي نفوذ داشته است، از لحاظ تاريخي اهميت دارد. از ديگر سو، شيوه نگارش کتاب که به داستان نويسي معاصر نزديک است، جذابيت آن را بويژه براي خوانندگان عادي افزايش داده است.
نفت بي خطر
نويسنده: متين پدرام
ناشر: دنياي اقتصاد
تاريخ نشر: تير 1392
تعداد صفحه: 184
کتاب نفت بي خطر، راه هاي مديريت و کاهش ريسک انواع قراردادها را بررسي کرده است. ريسک، بخش جدانشدني پروژه هاي صنعتي از جمله صنعت نفت است، بنابراين براي جذاب کردن اين پروژه ها و رونق سرمايه گذاري، مديريت ريسک هاي اين صنعت ضروري است. به همين علت، زماني که متوليان پروژه راهبرد و خط مشي انجام عمليات پروژه را تهيه مي کنند، به خودي خود با ريسک هايي که ممکن است در طول حيات پروژه به وقوع بپيوندد نيز روبه رو مي شوند. هدف روش هاي حقوقيِ مديريت ريسک، مهار کردن ريسک پروژه ها با کمک قرارداد و استفاده از دانش حقوق است.
اعتياد به نفت،تلاش بي پايان آمريکا براي امنيت انرژي
يان راتلج، عبدالرضا غفراني (مترجم)
ناشر: اطلاعات
تاريخ نشر: تير 1391
تعداد صفحه: 340
اساس کتاب اعتياد به نفت، بر دو مبحث يا به عبارت بهتر، بر دو اصل مبتنى است. نخست آن که سياست هاى ايالات متحده آمريکا در طول 80 سال گذشته و نيز در حال حاضر، براساس نفت و تأمين منابع انرژى تنظيم و اجرا شده و مي شود و طبعاً عواقب و آثار نامطلوبى هم داشته که در گوشه و کنار جهان شاهد آن هستيم. دوم آن که نياز معتادگونه مردم آمريکا به نفت، حکومت هاى ايالات متحده آمريکا را وادار مي سازد براى حفظ ساختار اجتماعى و اقتصادى، از خواست و نياز مردم آن کشور تبعيت کنند.
نفت، قدرت و اصول ملي شدن نفت ايران و پيامدهاي آن
نويسنده: مصطفي علم
ناشر: اطلاعات
تاريخ نشر: اسفند 1393
تعداد صفحه: 682
اين کتاب به يکي از مهم ترين بحران هاي سال 1950، که بر اثر تصميم ايران به ملي کردن شرکت نفت انگليس و ايران به وقوع پيوست، پرداخته است؛ اقدامي که به نظر مي رسد پس از آن، تمام کشورهايي که مسائل مشابهي داشتند، نمونه ايران را به عنوان استاندارد به کار گرفتند. نويسنده استدلال مي کند، آمريکا تصور مي کرد با کودتاي 28 مرداد 1332 و سرنگون کردن حکومت ملي مصدق، به سادگي و براي هميشه اختيار نفت خاورميانه را به دست مي گيرد؛ اما اين امر در درازمدت به زيان آمريکا و غرب تمام شد. چه وي معتقد است انقلاب اسلامي ايران در سال 1357، جنگ هشت ساله ايران و عراق و حتي تصرف کويت از سوي عراق و به دنبال آن درگيري جنگ خليج فارس به تمامي از پيامدهاي کودتاي آمريکايي ـ انگليسي 28 مرداد ناشي شده است. اين کتاب در 22 فصل و با عناوين عصر استبداد و اعطاي امتيازات، رضاشاه و امتياز 1933، ايران در برابر روس و انگليس به پا مي خيزد، لايحه ملي شدن نفت، طرح هاي انگليس براي اشغال نظامي آبادان، مذاکرات مصدق در ايالات متحده، داوري در دادگاه جهاني، تلاش هاي انگليس براي سرنگون کردن مصدق، پيامدهاي کودتا و... به چاپ رسيده است.
اقتصاد تحريم نفت، جدال بر سر تجربه مصدق
پاتريک کلاسن، سيروس ساسان پور
ناشر: دنياي اقتصاد
تاريخ نشر: بهمن 1394
تعداد صفحه: 144
اين کتاب مختصر، شرح مباحثه اي است ميان اقتصادداناني از طيف هاي مختلف فکري درباره ميزان توفيق تدابيري که محمد مصدق براي رويارويي با تحريم نفتي حاصل از ملي کردن صنعت نفت ايران در پيش گرفت. ملي کردن صنعت نفت در ايران، عملي قهرمانانه انگار شد؛ اما فراتر از اين مرزها، قَدَر قدرتاني جهاني آن را تهديدي براي منافع خود و شايد مهم تر، آغاز روندي مي ديدند که مي توانست همه دنيا را درنوردد و به ملي شدن منابع طبيعي همه کشورهاي محروم و توسعه نيافته بينجامد. طبيعي بود که به مقابله برآيند و مهم ترين ابزارشان براي اعمال فشار، تحريم بود. حالا بيش از شش دهه بعد از آن روزگار، همه آن منازعات و نتايج و پيامدهايش، مروري بر تجربه هاي قبلي، حتما بي فايده نيست. اين کتاب که مشتمل بر چهار مقاله و يک پيوست است، تلاشي براي چنين کاري است.
اين فيلم هاي سينمايي براي لحظاتي خنده را بر چهره شما حک مي کنند
از تبسم تا قهقهه
مشعل شايد بعد از يک هفته کاري خسته کننده يا در ميانه آن، ديدن يک فيلم طنز، حسابي شما را سر حال بياورد. اين روزها در سينماي ايران، بيشتر مخاطبان، دنبال فيلم طنز مي گردند. نظرسنجي هاي انجام شده مشخص کرده که فيلم طنز، قريب به يک دهه است که مخاطب بيشتري دارد، اما دليلي که مخاطبان براي ديدن فيلم طنز دارند، بيشتر از آنچه بر فيلمنامه يا کارگردان تکيه داشته باشد، بر بازيگران تاکيد دارد. بازيگران، مهم ترين عناصر خوب ديده شدن يک فيلم طنز هستند و عياري براي انتخاب مخاطبان سينماي طنز به شمار مي روند. اين روزها نيز در تهران و شهرستان ها فيلم هاي طنز زيادي اکران شده اند. فيلم هاي مفرحي که احتمالا مي توانند کمي شادي و نشاط به روحيه تان تزريق کنند. با هم مروري داريم بر اين فيلم ها، بازيگران شان و نظرهايي که درباره آن ارائه شده است.
هزارپا: ابولحسن داودي در مقام کارگرداني اين بار و پس از سال ها که از ساخت «نان، عشق و موتور هزار» مي گذرد، فيلم کمدي «هزارپا» را کارگرداني کرده است. درباره اين فيلم آمده است: « دزدي، اتفاقي متوجه راز يک دختر مي شود و سعي مي کند از اين موقعيت سوء استفاده کند.» يکي از منتقدان درباره اين فيلم نوشته است: «خوبي فيلم «هزارپا» اين است که برعکس خيلي از کمدي هاي سال هاي اخير، حضور عطاران باعث نشده جنبه هاي ديگر کمدي سازي را ناديده بگيرند. اتفاقي که مثلا در فيلم «من سالوادور نيستم» افتاد و در حقيقت شوخي نوشته نشده بود. دوربين بود و رضا عطاران.»رضا عطاران، جواد عزتي، سارا بهرامي، مهران احمدي، شهره لرستاني، لاله اسكندرى، سپند امير سليماني و اميرمهدى ژوله از بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
همه چي عاديه: محسن دامادي، کارگردان و نويسنده فيلمنامه فيلم «همه چي عاديه» است. فيلمي که به زعم سازندگان آن يک طنز اجتماعي محسوب مي شود. عوامل اين فيلم درباره آن نوشته اند: «فيلم همه چي عاديه، روايتگر داستان زندگي جواني روستايي است که به دليل کمبود و بحران آب و براي به دست آوردن لقمه ناني، به پايتخت مهاجرت مي کند. او مجبور به فعاليت در مشاغلي مي شود که دانش و تجربه اي از آن ها ندارد…»در اين فيلم بازيگراني چون عباس غزالي، بهنوش بختياري، رز رضوي، پژمان بازغي، سحر قريشي، ليلا بلوکات، رضا رويگري و نگين معتضدي ايفاي نقش کرده اند.
من ديوانه نيستم: اين فيلم را عليرضا اميني کارگرداني کرده است. «من ديوانه نيستم»، درباره تعدادي بيمار رواني در آسايشگاهي وسط جزيره اي در شمال کشور است و زندگي آنها را روايت مي کند و …يکي از منتقدان درباره نقاط مثبت اين فيلم نوشته است: «در ميان کمدي هاي جنسي اين روزهاي سينماي ايران «من ديوانه نيستم» رويه کاملاً متفاوت دارد. در اينجا بحث درباره کيفيت اثر نيست؛ تنها تفاوت در ارائه شوخي هاست که در اينجا يک نکته مثبت قلمداد شده است. «من ديوانه نيستم» شبيه به يک بُرش تقريباً آبزورد از زندگي بوده و در بخش فيلمبرداري، اثري قابل تحسين است. بازيگران اصلي که در اين فيلم به ايفاي نقش پرداخته اند، عبارتند از: مهران احمدي، مجيد صالحي، برزو ارجمند، هادي کاظمي، محمدرضا هدايتي، محمدرضا داوودنژاد و پژمان جمشيدي
کاتيوشا: علي عطشاني، کارگرداني کاتيوشا را به عهده داشته است. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند: «من اگه بخوام توي زندگيم موفق باشم، حتما نبايد اونجوري به زندگي نگاه کنم که تو نگاه مي کني.» يکي از منتقدان نيز درباره اين فيلم نوشته: «فيلم جديد علي عطشاني با آنکه نام کمدي را هم در پس زمينه خود يدک مي کشد، ولي به معناي واقعي طنز است و با فيلم هاي خنده دار ديگر ايراني تفاوت هايي دارد؛ تفاوت هايي که الزاما هم نمي توان گفت به خوب بودن فيلم کمک کرده؛ ولي در هر حال آن را از سخيف شدن و لمپنيسم نجات داده است.»اما از بازيگران اين فيلم مي توان به نام هايي چون هادي حجازي فر، احمد مهرانفر، ليلا اوتادي، ميترا حجار، ارژنگ اميرفضلي، بيژن بنفشه خواه، نيما شاهرخ شاهي و قاسم زارع اشاه کرد.
دم سرخ ها : اين فيلم را آرش معريان کارگرداني کرده است. درتبليغات اين فيلم نوشته شده: «براي فرار از حقيقت خوابيديم و کابوس ديديم. خب براي فرار از حقيقت، راه هاي جايگزين پيشنهاد مي شه: 1- حاشا کردن (ديوار حاشا بلنده) 2- سر زير برف کردن (سرش رو مثل کبک زير برف کرده) و …» يکي از نکات بامزه اين فيلم، خواننده شدن رضا شفيعي جم است که پيش از اينها در سريال نقطه چين با ترجيع بند «بي وفايي دل من از غصه داغون شده» و سريال چارخونه، صحنه هاي مفرحي را ايجاد کرده بود.بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: جواد رضويان، بهنوش بختياري، انديشه فولادوند، رضا شفيعي جم، علي صادقي، رضا ناجي و شهره لرستاني.
زميني ها به دنبال زميني ديگر مي گردند
دوست داريد به سفر بي بازگشت برويد؟
چندی پیش سالگرد 60 سالگی ناسا بود؛ مجموعه ای علمی، تحقیقاتی و اجرایی که افق های جدیدی از دنیای ناشناخته را پیش روی جهان کوچک ما باز کرده است. 29جولای روزی است که سازمان فضایی آمریکا در سال ۱۹۵۸ آغاز به کار کرد و از آن زمان تاکنون، این مجموعه توانسته اکتشافات مختلفی در فضا انجام دهد، فضانورد به ماه بفرستد، تلسکوپ هابل را بسازد و کاوشگرانی را به دل سیاه فضایی که ناشناخته مانده، بفرستد.
درباره زمينه شکل گيري ناسا دلايل مختلفي وجود دارد، از رقابت با شوروي سابق در جريان جنگ سرد تا رقابت هاي علمي و پيشتازي هاي ماجراجويانه؛ اما اين اتفاق نتيجه هر دليلي که بود، براي آينده زمين مفيد واقع شد. در واقع اتحاد جماهير شوروي سابق نخستين ماهواره فضايي جهان به نام اسپوتنيک (Sputnik1) را در سال 1957 (12 مهر 1336) به فضا پرتاب و آمريکايي ها را نگران کرد. شوروي در نوامبر 1957 (12 آبان 1336) دومين فضاپيماي اسپوتنيک را هم به فضا فرستاد. وزارت دفاع آمريکا، ضرورت تشکيل يک سازمان فضايي غيرنظامي را احساس کرد و سناي آمريکا، قانون تشکيل سازمان ملي هوانوردي و فضايي آمريکا (National Aeronautics and Space Administration) به اختصار ناسا (NASA) را به تصويب رساند. در اين سال ها فضانورداني که زمين و ماه را از فاصله اي دورتر از ما ديده و لذت برده بودند، اولين تصاويرشان را ارسال کردند و شگفتي ها شروع شد. نيل آرمسترانگ و باز آلدرين، فضانوردان آپولو (11) نخستين مرداني بودند که روي ماه راه رفتند و تصاويرشان را فرستادند و از آن به بعد، تحولات و پيشرفت هاي زيادي در اين عرصه شروع شد. در دهه 1980 ميلادي از لباس هاي Extravehicular Mobility Unit به عنوان يونيفرم فضانوردان در پياده روي هاي فضايي رونمايي شد و هنوز هم از اين لباس استفاده مي شود. ناسا و مجموعه هاي تحقيقاتي مرتبط با آن، تحقيقات و بررسي هاي مختلفي را روي انسان و حيوان در فضا داشته اند. يکي از آخرين پروژه ها که هنوز هم ادامه دارد، پروژه مطالعه تاثيرات فضا روي انسان است. اسکات کلي و برادر دوقلويش يکي از داوطلباني بودند که در تحقيقات ناسا درباره تاثير فضا بر بدن انسان شرکت کردند. کلي در مدت شش ماهي که در فضا بود، از طريق صفحه شخصي خود در اينستاگرام تقريبا هر روز تصاوير زيبايي از قسمت هاي مختلف زمين را همراه با توضيحاتي براي مخاطبان خود به اشتراک مي گذاشت؛ تصاويري که با استقبال زيادي مواجه مي شد و رسانه هاي اجتماعي زيادي در ايران و کل دنيا از آن استفاده مي کردند. نتايج اين تحقيق روي اسکات کلي و برادر دوقلوي او که در زمين مانده بود، نشان داد که زندگي در فضا روي ژن هاي انسان تغييراتي ايجاد مي کند. چهره اسکات در برگشت از فضا تغييراتي داشت که برادر دوقلوي او روي زمين نداشت و اين تغييرات حداقل در ظاهر، فرضيه ها را تاييد مي کرد. آزمايش هاي اسکات کلي و برادر دوقلوي او مارک کلي نشان داد که پس از بازگشت اسکات از فضا، قد او حدود 5 سانتي متر بلندتر شده است. همچنين «تلومرها» که کارشان توالي هاي اساسي از ژنوم انسان بوده و کوتاه شدن آنها با پير شدن فرد رابطه مستقيم دارد، بلندتر شده اند. علاوه بر اين، به گفته محققان بسياري از ژن ها فعال يا غيرفعال شده اند که برخي از آنها تا چند هفته پس از بازگشت به زمين هنوز به روال عادي برنگشته اند. اين تغييرات، آن فرضيه هاي قديمي و معروف درباره زندگي ديگرگونه در فضا را قوت مي بخشد؛ فرضيه هايي که مي گويد زندگي انسان در فضا مي تواند به گونه اي ديگر باشد و يا گونه هاي ديگري از موجودات که ممکن است در فضا باشند، شرايط جسمي و بدني متفاوتي دارند.
سه ايراني شجاع در ليست سفر بي بازگشت
يک شرکت تحقيقاتي - فضايي غير انتفاعي، با فراخواني که از همه نقاط دنيا امکان مشارکت داشت، پروژه مسافران سفر بي بازگشت به مريخ معروف به «مارس وان» را کليد زده. گفته مي شود که براي اين سفر پر خطر و البته بسيار گران، بيش از 200 هزار نفر ثبت نام کردند که در پايان سومين مرحله انتخابي، نام 100 نفر از کشورهاي مختلف دنيا اعلام شد و نام سه ايراني هم در اين ليست است. در مصاحبه انتخابي اين افراد، محققان آگاهي آنها از خطرات پيش ِ رو، روحيه جمعي و انگيزه آنان را ارزيابي کردند. سعيد قندهاري، الهه نوري و صادق مدرسي از ايرانياني بودند که نام شان در اين ليست ديده مي شود. سعيد قندهاري 34 سال دارد، کارشناس ارشد فيزيک از ايران و کارشناس ارشد روابط بين الملل و حقوق بشر از نيوزيلند است و در حال حاضر هم در نيوزيلند زندگي مي کند. الهه نوري 21 سال دارد و دانشجوي معماري است، اما به نجوم و اخترشناسي علاقه مند است. صادق مدرسي30 سال دارد و زيست شناسي خوانده است. طبق اعلام اين موسسه غير انتفاعي درباره پروژه مارس وان، از بين اين 100 نفر در مرحله بعد 40 نفر و در نهايت 24 نفر براي سفر نهايي به مريخ انتخاب خواهند شد و از سال 2025 هر دو سال يکبار يک گروه چهار نفره به مريخ اعزام خواهند شد. در اين مدت هم آموزش و تمرين اين فضانوردان آغاز مي شود که تا سال 2024 طول خواهد کشيد. در تجربه هاي قبلي فرستادن انسان به مريخ، انسان در کپسول يا محفظه اي مخصوص قرار گرفته است. «دنيس تيتو» ميلياردري است که به عنوان اولين توريست فضايي به مريخ رفته و بازگشته است. اين سفرها، تجربه هايي با ريسک بسيار بالاست که احتمال بسيار دارد بازگشتي نداشته باشد. به همين دليل به «سفر بي بازگشت» معروف شده است؛ سفري که ممکن است مسافران آن هيچ گاه فرصت تعريف کردن و بازگويي اتفاقات خاص و هيجان انگيز آن را پيدا نکنند.
از تو بگذشتم و بگذاشتمت با دگران
از تـو بـگذشـتم و بگـذاشتمت با دگران رفـتـم از کـوي تو ليکن عقب سرنگران
ما گذشتيم و گذشت آنچه تو با ما کردي تـو بـمان و دگـران واي به حال دگـران
مـي روم تا که به صاحب نظري بـاز رسـم مـحرم مـا نبود ديـده کـوتـه نـظـران دل چـون آيـنه اهـل صـفا مـي شـکنند که ز خود بي خبرند اين ز خدا بي خبران
دل من دار که در زلـف شکن در شـکنت يـادگـاريست ز سر حلقه شوريده سران
گل ايـن بـاغ به جز حسرت و داغم نفزود لاله رويا تـو ببخشاي به خونين جـگران
ره بيـداد گـران بـخت من آموخت تو را ورنـه دانـم تـو کـجا و ره بـيداد گــران
سـهل باشـد هـمه بگذاشتن و بـگذشتن کـايـن بـود عـاقبت کار جهان گـذران
شـــهـريـارا غــم آوارگــي و در بـدري شـورهـا در دلم انگيخته چون نوسفران
شهريار
شنيدن «شب که نسيم مي وزد»
بي شک «محمد معتمدي»، يکي از استعدادهاي درخشان موسيقي ايران است. اگر خواننده هر هفته «مشعل» باشيد، حتما متوجه شده ايد که بارها آلبوم يا تک آهنگ هاي اين خواننده جوان را معرفي کرده ايم. پرداختن به آثار اين خواننده خوش صدا به نوعي حمايت از موسيقي ايراني است. او بعد از چهار سال قطعه موسيقي «شب که نسيم مي وزد» را منتشر کرد.
خواننده موسيقي ايراني، درباره اين قطعه نوشته است: «قطعه شب که نسيم مي وزد، تجربه متفاوت من است که چهار سال پيش خلق شد؛ تجربه اي که تلاش دارد با الهام از برخي حالت ها و گردش ملودي هاي دستگاه راست پنجگاه، قطعه اي مدرن و مردم پسند خلق کند با شعري زيبا از بهمن محمدزاده. گوش دادن و دانلود آن براي همه مردم ايران مجاز است. اميدوارم دوست داشته باشيد.»
به ديدار تنگه «ابو قريب»
شايد بهتر باشد براي معرفي اين فيلم، کمي درباره «تنگه ابو قريب» بدانيد.ابوقريب در نزديکي دشت عباس و جاده انديمشک- دهلران، سرزميني است که در دوره هاي پاياني جنگ، دستخوش دگرگوني هايي شد؛ ولي چون در دوره هاي پاياني جنگ بود، توجهي در خور به آن نشد. بهرام توکي، کارگردان فيلم، به بخش هايي از تاريخ دفاع مقدس پرداخته که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. اين فيلم، مجالي است که بتوانيم با ديد بهتري، سال هاي پاياني جنگ را مرور کنيم. سال هايي که به نظر مي رسد جنگ پايان يافته، در صورتي که در جايي به نام «ابوقريب» هنوز پابرجاست و هموطنان ما در آن روز ها اجازه تعرض دوباره دشمنان به خاکمان را ندادند. اگر به فيلم هاي دفاع مقدس علاقه مند هستيد، تماشاي اين فيلم متفاوت از ديگر فيلم هاي دفاع مقدس را پيشنهاد مي کنيم.
نياييد، اينجا ميدان مين است
اين روزها در آستانه سالگرد ورود پر افتخار آزادگان به ميهن هستيم؛ روزهايي که طعم شيرين آن براي همه ايرانيان چشيدني شد؛ اما در آستانه سالگرد آغاز يکي از سهمگين ترين و طولاني ترين جنگ هاي قرن بيستم نيز هستيم. از 26 مرداد تا 31 شهريور راه زيادي نيست. گفتيم 31 شهريور و ياد آن روز دهشتناک افتاديم؛ روزي که مجنون افسارگسيخته اي به اشاره بدخواهان ايران به وطن مان يورش آورد و هشت سال دفاع مقدس ايرانيان رقم خورد. خاطرات پيش روي شما روايت عبدالحميد محمدي از کارکنان ابزار دقيق منطقه دالان شرکت نفت مناطق مرکزي است که براي «مشعل» ارسال شده و بخش دوم آن از نظرتان مي گذرد.
ما دست هايمان را بالا برديم. تيربارچي عراقي اسلحه اش را نشانه گرفت که ما را درو کند. اسلحه تيربار، اسلحه اي است که با کوچکترين اشاره اي شليک مي کند؛ ولي در کمال تعجب يکي از سربازان عراقي جلوي تير بار پريد و با دو دست محکم، شعله پوش تيربار را ميان شکمش گرفت. دو سرباز ديگر هم به کمک او آمدند و اسلحه را از تيربارچي گرفتند. سپس از خاکريز پايين آمدند و ما را به اسارت گرفتند.
رفتار آنها با ما خوب بود. از اينکه تعدادي ايراني را به اسارت گرفته بودند، خيلي خوشحال بودند. ما در يک ستون قرار گرفتيم. در حالي که تعداد ما حدود هشت نفر بود و اکثرا مجروح هم بوديم. حدود 20 عراقي براي بردن ما به عقب خط عراق آمدند. ساعت حدود 2 بعدازظهر بود. ما از ميان جنازه شهدا مي گذشتيم و به سمت خطوط عراق حرکت مي کرديم. بين خط ايران (که ديگر به دست دشمن افتاده بود) و عراق روي جاده ديگري که اين يکي هم به دژي تبديل شده بود، به سمت خط عراق مي رفتيم. ناگهان يکي از عراقي ها روي مين رفت. تاز متوجه شديم که وارد ميدان مين شده ايم. همراه من کمکي مجروح هم بود که من به او کمک مي کردم روي مين نرود. کمي جلوتر که رفتيم دومين و سومين سرباز عراقي هم روي مين رفتند. چهارمين عراقي نزديک من روي مين رفت و من اولين قدم را بدون اينکه روي زمين را نگاه کنم، برداشتم. پايم را که روي زمين گذاشتم به هوا بلند شدم. ابتدا تعجب کردم که چرا آنقدر سبک شده ام که به بالا مي روم. هنگامي که ستون گردوغبار را اطراف پايم، ديدم فهميدم روي مين رفته ام. آماده شدم که درست روي زمين برگردم که غلت نزنم، ولي وقتي روي زمين آمدم، دومين مين هم زير پاي ديگرم عمل کرد. ديگر چيزي نفهميدم. چند لحظه بعد به هوش آمدم. پاهايم بشدت مي سوخت. گويي کف آنها سرب داغ ريخته بودند. از ته دل فرياد مي کشيدم. بعد از يک دقيقه، درد ساکت شد و نگاهي به اطرافم انداختم. تکه هاي گوشت پاهايم، کنارم ريخته بود. ابتدا به پاي راستم نگاه کردم. پاشنه پايم روي مين رفته بود. پوتينم هنوز دود مي کرد. به پاي چپم نگاه کردم. کف پوتينم کاملا از بين رفته و استخوان هاي پايم ميان گوشت پيدا بود. فکر کردم همين جا مرا خلاص خواهند کرد. پنجمن عراقي هم روي مين رفت. در حالي که نفرات ما کاملا در يک ستون حرکت مي کردند؛ ولي عجيب بود که عراقي ها گله وار در ميدان مين حرکت مي کردند و روي مين مي رفتند. بالاخره همه عراقي ها و ايراني ها از ميدان مين رد شدند. عراقي ها مجروحان خود را هم بردند. من روي سينه به سمت خط ايران افتاده بودم. ناگهان پشت سرم انفجار و بعد از آن ناله هاي يک سرباز عراقي بلند شد. سرباز عراقي که براي بردن من برگشته بود، روي مين رفته بود. او را هم بردند. من روي زمين را نگاه مي کردم و منتظر رگباري بودم تا مرا خلاص کند؛ اما صداي اسلحه اي بلند نشد. عراقي ها مرا رها کرده و رفته بودند. جابه جا گلوله هاي توپ از توپخانه ايران فرود مي آمد. چند متر آن طرف تر تانکي مي سوخت. در پايين جاده، انواع مين هاي جهنده کاشته شده بود. از بالاي جاده صحنه جنگ را ديدم و ستون هاي دود از تانک هايي که زده شده و سربازاني که روي زمين آرام گرفته بودند. خواستم آبي بخورم. در واقع به رغم تشنگي شديد، از صبح فرصت نکرده بودم آب بخورم. روي فانسقه ام دنبال قمقمه آب گشتم؛ ولي عراقي ها در موقعي که من بيهوش بودم، آن را برداشته بودند. زمان مي گذشت و آخرين توان من هم بر اثر خونريزي تحليل مي رفت. شايد دو ساعت يا بيشتر گذشت. ديگر تصاوير را مانند تصويري که روي سطح آب افتاده، لرزان مي ديدم. از داخل سنگرهاي خودمان صداي تک تير شنيدم. مي دانستم دارند به جنازه شهدا تيرخلاص مي زنند. من نيز آماده مرگ شدم. دو سرباز عراقي از دژ بالا آمدند. من ديگر احساسي نسبت به اينکه اينجا جنگ است و آنها هم دشمن، نداشتم. به آنها گفتم جلو نياييد. اينجا ميدان مين است، برگرديد. به آنها اشاره مي کردم و از عربي تنها کلمه «لا» را مي گفتم. يکي از آنها سعي داشت داخل ميدان مين بيايد؛ ولي من مرتب کلمه «لا» را تکرار مي کردم و اشاره مي کردم اينجا مين است و جلو نيايند. يکي از آنها بيشتر اصرار به آمدن مي کرد. به من گفت: «انت مسلم»؟ و من گفتم: «نعم، انا مسلم» او بي تاب شد و خواست ميان ميدان مين بيايد.
ادامه دارد...
عارضه هایی که می خوانید به لاغر شدن تان می ارزد؟
آیا می دانید مصرف دارو های چربی سوز، عوارض هولناکی دارد و تهدیدکننده جان افراد است؟ مصرف قرص های لاغری، شاید به نظر راه حل ساده ای برای رهایی از معضل چاقی و اضافه وزن باشد که امروزه تبلیغات زیادی برای آن می شود و بسیاری از تبلیغ کنندگان، این قرص های چربی سوز را طبیعی و بدون عوارض جانبی عنوان می کنند؛ ولی محققان به عوارض جانبی خطرناک و جبران ناپذیر این قرص ها برای سلامت پی برده اند. اگر شما هم قصد مصرف این قرص ها را دارید یا در حال مصرف آن هستید، در ادامه می توانید با عوارض جانبی این داروهای خطرناک آشنا شده و نکاتی را که باید در مورد مصرف قرص های لاغری بدانید، بخوانید.
جان دادن در راه لاغری
امروزه دارو های چربی سوز فراوانی در سراسر دنیا و حتی شبکه های اینترنتی به فروش می رسند و میلیون ها نفر بدون توجه به عارضه های جانبی این دارو ها از آنها استفاده می کنند و زمانی متوجه عارضه های خطرناک آن ها می شوند که دیگر دیرشده است. پژوهش ها نشان داده است، هیچ داروی شیمیایی یا گیاهی معجزه آسایی برای لاغری وجود ندارد و افراد باید با مراجعه به پزشک و شناسایی علت دقیق مشکل خود، با دگرگون کردن رژیم غذایی و افزایش میزان فعالیت بدنی، به تناسب اندام دلخواه خود دست یابند. کارشناسان به طور کلی استفاده از داروهای لاغری برای کاهش وزن را توصیه نمی کنند و هشدار می دهند که عارضه های جانبی مصرف این گونه دارو ها، در برخی موارد غیرقابل جبران است.
عارضه های غیرقابل جبران
ازجمله عارضه های جانبی دارو های چربی سوز می توان به استفراغ،گاهی اوقات درد شکم، اجابت مزاج فوری و دستشویی رفتن به طور مکرر، دگرگون شدن نوع خروجی مدفوع، اسهال، احساس درد در روده ها، سردرد، اختلال در چرخه قاعدگی، قند خون پایین (در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲)، خستگی و آسیب وارد شدن به دندان و لثه ها اشاره کرد. از دیگر عارضه های جانبی مصرف این دسته از داروها، ایجاد سنگ در کیسه صفرا، خونریزی از حلق و گلو، دگرگون شدن آنزیم های کبدی، بیش فعالی، احساس لرز، بدخوابی و بی خوابی، نوسان های خلقی، خشک شدن دهان، تپش قلب، ناتوانی در تمرکز روی مطالب و بروز واکنش های آلرژیک شدید است. برخی شرکت های تولید کننده دارو های چربی سوز نیز با شعار استفاده از ترکیب های گیاهی بی ضرر، خود را در بازارهای جهانی معرفی کرده اند. در ترکیب این داروها موادی چون جلبک دریایی، تمشک، کاکتوس و مواردی از این دست وجود دارد که به گفته کارشناسان، به مطالعه های گسترده بالینی برای بررسی اثر مصرف آن ها بربدن انسان نیاز دارد. عده زیادی از افراد پس از مصرف این گونه داروهای به ظاهر گیاهی و بی خطر دچار مشکلاتی چون اسهال، معده درد، سردرد، افزایش ضربان قلب و فشارخون می شوند، بنابراین کارشناسان توصیه می کنند، افراد درصورتی که حتماً تمایل به استفاده از دارو های چربی سوز دارند، این گونه دارو ها را از مراکز مجاز با نظارت پزشک و برای بازه زمانی کم تهیه کنند، زیرا این دارو ها بیشتر حاوی آمفتامین هستند که بر اثرمصرف طولانی مدت می توانند سبب اعتیاد در افراد شوند. قرص های چربی سوز دارای ترکیب های مسدودکننده چربی هستند که باعث کاهش جذب مواد مغذی در بدن و بروز ناراحتی معده می شود. وجود کافئین درترکیب این خوراکی ها می تواند سبب از دست دادن آب بدن، احساس تشنگی و آسیب به اندام های حیاتی شود؛ البته مصرف این دارو ها به تنهایی معجزه نمی کند و نیازمند اراده فرد برای دگرگون کردن رژیم غذایی و انجام ورزش روزانه است، از این رو به افرادی که دچاربیماری های زمینه ای، سیستم ایمنی ضعیف، مبتلایان به آسم و آلرژی و افرادی که به کافئین حساسیت دارند، مصرف این داروها توصیه نمی شود، ضمن این که عوارض مصرف این نوع دارو ها کوتاه مدت و بلند مدت بوده و می تواند سبب بیماری های سخت درمان و یک عمر حسرت و پشیمانی در افراد شود.
میازار «مور» را، دورش کن
وجود مورچه ها در محل سکونت ما واقعاً آزار دهنده است؛ اما بر اساس توصیه های متخصصان بهداشت و حشرات، با دیدن یک مورچه، احتیاجی به عصبی شدن و برداشتن یک ظرف پر از سم برای پاک کردن خانه نیست، این مشکل راه حل های ساده ای دارد.
روغن دارچین
برای خیلی از ما، مورچه ها بزرگ ترین جانور مزاحم هستند. به محض این که هوا گرم می شود، این حشرات کوچک از مخفیگاه های خود بیرون می زنند و در فضای زندگی ما پدیدار می شوند. اگر شما یک یا دو عدد از این مورچه ها را در منزل خود دیده و آنها را بکشید، می دانید که این مزاحمان کوچک از روزنی دیگر سروکله شان پیدا می شود. یک متخصص باغچه کاری حیات خلوت پیشنهاد می کند که استفاده از عصاره اصلی روغن دارچین راه حلی ساده، امن و غیرسمی برای خلاص شدن از دست مورچه هاست. وی پیشنهاد می کند که چهار یا پنج قطره از روغن دارچین را با ۲۴۰ میلی لیتر آب مخلوط کرده و آن را در مناطقی از خانه تان که مورچه ها در آن دیده شده اند، اسپری کنید. عصاره اصلی روغن دارچین باعث تداخل در سیستم عصبی مورچه ها شده و آن ها نمی توانند با استفاده از «فرومون ها» با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. فرومون ها تنها راه اصلی ارتباط بین مورچه ها ست و به وسیله آن محل های وجود غذا، خطر و… را به یکدیگر اطلاع می دهند.
یک مخلوط ساده
راه حل دیگری که می توانید با آن از دست مورچه های خانه تان خلاص شوید، ساختن مخلوطی ساده است که محتویات آن در هر خانه ای پیدا می شوند. برای تهیه این محلول، مقداری آب، شکر و اسید بوریک را مخلوط و داخل مایکروویو گرم کنید، سپس بخوبی تکان داده تا کاملاً حل شود. بعد از آن مقداری گلوله پنبه ای را داخل آن فرو کرده و آنها را روی کاغذی در محل هایی که مورچه ها را دیده اید، بگذارید. چند روزی طول می کشد تا تمامی کلونی مورچه ها مسموم شوند. هر مورچه ای که مسموم شود، دیگر در خانه شما دیده نخواهد شد. نقشی که شکر در این محلول دارد، این است که باعث جذب مورچه ها برای خوردن سم می شود.
سرکه سفید
یکی دیگر از راه حل ها استفاده از سرکه سفید است؛ سرکه سفید تمیز کننده ای عالی برای قوری چای، لکه های به جای مانده از روغن، مایکروویو و ماشین ظرفشویی است و باعث تمیزی حمام و دوش می شود؛ اما بویی قوی و غیر قابل انکار دارد. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده، مورچه ها هم بوی این ماده را دوست ندارند. پس محلولی با نسبت مساوی آب و سرکه سفید را در محل هایی که مورچه ها و سایر حشرات را دیده اید، اسپری کنید. حتی می توانید با آن، کف و زیر و روی کانتر آشپزخانه را هم پاک کنید.
تفاله های قهوه
از تفاله های قهوه می توانید برای درست کردن کمپوست ساده که در رشد گیاهان نقش دارد، استفاده کنید؛ اما وقتی در مورد دفع حشرات خانگی صحبت می کنیم، دلیل دیگری برای نگهداری آن ها بعد از قهوه ای که در صبح دم کرده و نوش جان کرده اید، وجود دارد. تحقیقات نشان داده است، قهوه می تواند رد بویی را که مورچه ها روی زمین برای پیدا کردن مسیر به جای می گذارند، از بین برده و در نهایت راهی جای دیگری، غیر از مسیرهای دارای قهوه شوند. پس می توانید سالی یکبار این تفاله ها را در محل تردد مورچه ها بگذارید تا در نهایت تمامی راه های نفوذ آنها را به داخل منزل تان ببندید.
میرزا قاسمی(گیلان)
مواد اولیه
• بادمجان دلمه: 5 عدد متوسط
• گوجه فرنگی: 500 گرم
• پیاز متوسط: 2 عدد
• سیر: 3 پر
• تخم مرغ: 2 عدد
• نمک و روغن: به مقدار کافی
روش پخت
بادمجان را روی آتش کباب کرده (می توانید آن را روی گاز هم کباب کنید)، پوست آن را بگیرید و با گوشت کوب له کنید. سپس پیاز را رنده کرده و سیر را بکوبید و با مقداری روغن سرخ کنید تا طلایی رنگ شود بعد از آن بادمجان له شده را اضافه کرده و سرخ کنید و مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد. وقتی بادمجان ها سرخ شدند، گوجه فرنگی را رنده کرده و به آن اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه با حرارت ملایم بپزد. در آخر تخم مرغ ها را با مقداری نمک به بادمجان ها اضافه کرده و مواد را خوب با هم مخلوط کنید تا کاملاً یکدست شود. پس از بسته شدن تخم مرغ، این غذای خوشمزه گیلانی آماده است.
8نکته کوتاه برای رضایت نه حسرت
برای همه ما پیش آمده که وقتی به گذشته نگاه می کنیم، حسرت کارهای کرده و نکرده خود را می خوریم. گاه این جمله ها که «ای کاش عقل الان را آن زمان داشتم» یا «اگر به گذشته برگردم...» را برای خودمان تکرار می کنیم، اما باید گفت که هنوز هم دیر نشده است، خیلی راحت می توانیم با رعایت چند نکته، آینده روشن تری برای خودمان ترسیم کنیم.
مبارزه خوب است
هرگز نگویید «دیگر نمی توانم تحمل کنم» در عوض مبارزه طلب باشید ( نه این که کتک کاری کنید یا جان خود را به خطر بیندازید ) و چالش ها را قبول کنید.
با دوستان وقت بگذرانید
این افراد بهتر است که دوستان و افراد خانواده تان باشند؛ چون بسیاری از کسانی که در زندگی ملاقات می کنید، تنها رهگذر هستند، اما خانواده تمام زندگی است.
ورزش روزانه
بدن سالم، جایی است که همه چیز در زندگی را باید از آن شروع کنید. اگر نتوانید بدنی سالم و قوی بسازید، مطمئن باشید که در زندگی هیچ چیزی نمی توانید بسازید.
شکرگزار باشید
به همه چیز و همه کس بگویید «متشکرم». «به خاطر این صبح زیبا متشکرم»، «از پیام زیبایی که فرستادی ممنونم» یا «متشکرم که به خاطر من اینجایی».
خوب باشید
منظورم این نیست که جلوی همه وا بدهید. می توانید هم خوب باشید و هم به کسی باج ندهید. فقط به دیگران توهین نکنید. فکر نکنید از دیگران بهتر هستید و دیگر این که مانند احمق ها رفتار نکنید.
قضاوت نکنید
چون انتخاب های دیگران با شما متفاوت است، به معنای نادان بودن شان نیست، همچنین شما همه چیز را درباره آن ها نمی دانید، پس قضاوتشان نکنید؛ بلکه کمکشان کنید.
ببخشید و انتظاری نداشته باشید
دیگران را مدیون نکنید. با این کار در نگاه دیگران، انسانی تلخ خواهید شد. به دیگران ببخشید، فقط به خاطر لذتی که بخشیدن دارد. اگر در پاسخ چیزی گرفتید، خوب است و اگر نگرفتید باز هم خوب است.
چیزی بسازید
قرار نیست حتما از خود میراثی بجا بگذارید، اما اگر خواستید به یادگار بگذارید، به درد بخورد. آهنگ بسازید، کتاب بنویسید، یک میز بسازید و... با این کار احساس خوبی درباره خود خواهید داشت، ضمن این که به مردم چیزی داده اید که می توانند از آن استفاده کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات