صرفهجويي در انرژي سبب افزايش صادرات نفت و گاز ميشود
آغاز بهرهبرداري و عمليات اجرايي بيش از 2300 طرح توسعهاي شرکت گاز
صنعت نفت ایران سربلندتر از همیشه
آهنگ توسعه میادین نفتی شتاب می گیرد
شــرکــت گاز همچنان افتخار دولت
ارزش آفرینی بر مبنای توسعه بومی صنعت نفت
برتـرين هـاي کنکـور 97 در صنعـت نفـت
عمليات هات تپ درانبار نفت شهيد رجايي
8 نکته راهبردی برای زندگی کارمندی
دلايل درد مفاصل و راهکارهاي موثر براي درمان آن
ورزش و گل و گياه باعث شادابي و طول عمر ميشود
چگونه دوستیهایمان را مستحكم كنیم؟
رئيس جمهوري:
صرفه جويي در انرژي سبب افزايش صادرات نفت و گاز مي شود
رئيس جمهوري گفت: اگر در بخش گاز همکاري کنيم، در زمستان صادرات گاز ما بيشتر خواهد شد و اگر در مصرف نفت نيز صرفه جويي کنيم، نفت يا فرآورده هاي نفتي ما بيشتر به بازارهاي جهاني صادر مي شود. حسن روحاني براي پاسخ به پرسش هاي تعدادي از نمايندگان در صحن علني مجلس شوراي اسلامي حضور يافت و گفت: هيچ کس فکر نکند که پاسخگو بودن نقطه ضعف است، بلکه اين موضوع به عنوان بالاترين نقطه قوت مسئولان نظام جمهوري اسلامي ايران به شمار مي آيد.
وي به پرسش مربوط به قاچاق کالا و ارز پاسخ داد و با بيان اين که عمدتا سوخت يعني بنزين، گازوييل، نفت سفيد و موارد ديگري مانند نفت کوره قاچاق مي شده و هنوز هم مي شود، افزود: دولت با برنامه ريزي هايي که براي کنترل پيمايش خودروها و اختصاص گازوييل بر مبناي آن داشت، قاچاق اين فرآورده را کاهش داد.
رئيس جمهوري تصريح کرد: در زمينه مقابله با قاچاق، نيروي انتظامي، سربازان گمنام و نيروهاي مسلح به ويژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامي نقش ارزشمندي دارند. از 10 ماه پيش در شوراي عالي امنيت ملي، مبارزه با قاچاق در آب هاي جنوب يعني خليج فارس و درياي عمان را در اختيار سپاه پاسداران انقلاب اسلامي قرار داديم و در منطقه غرب و شرق هم نقاطي وجود دارد که مرز در اختيار سپاه است، اينها همه در مبارزه با قاچاق کمک مي کنند و با کمک همه اينها توانسته ايم به اين نقطه مطلوب برسيم.
روحاني با اشاره به پرسش يکي از نمايندگان مجلس در زمينه تحريم هاي بانکي با وجود اجراي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) عنوان کرد: برجام براي اين بود که به دنيا بگوييم فعاليت هسته اي ايران که آنها به دروغ گفته اند غيرصلح آميز بوده و بر مبناي همين دروغ و اتهام ناروا، قطعنامه هاي فراواني را عليه ايران تصويب کرده اند و به ذهن دنيا اين چنين رساندند که برنامه هسته اي ايران براي صلح و امنيت جهاني خطرناک است و از اين رو ايران را به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بردند، برجام آمد تا اين را بگويد که برنامه هسته اي ايران صلح آميز است و هيچ صلح و امنيتي را تهديد نمي کند.
وي با اشاره به اين که برجام در زمينه اقتصادي گشايش هايي را به وجود آورد، گفت: اگر نسبت به اين موضوع تا ديروز ترديد وجود داشت، امروز ترديدي در اين گشايش ها نداريم. شرکت هاي خارجي يک روزي وارد کشور شده اند که امروز مي روند.
روحاني در بخش دوم سخنان خود و خطاب به مردم گفت: مشکلات اقتصادي، اجتماعي ما قابل حل است. ما همه توان مان را به کار گرفتيم تا کالاهاي ضروري با قيمت مناسب در اختيار مردم قرار بگيرد. تمام تلاش مان را انجام مي دهيم که توليد بتواند به مسير خود ادامه دهد و همه تلاش ما بر اين است که محصولات داخلي با قيمت مناسب در اختيار مردم قرار بگيرد.
رئيس جمهوري افزود: قيمت ها در بسياري از موارد که در ارتباط با دولت بوده از جمله در بخش آب، برق، گاز، سوخت و حمل ونقل تغييري نکرده، به دليل اين که مردم در رفاه بيشتر و شرايط بهتر باشند.
اگر در مصرف گاز همکاري کنيم در زمستان صادرات گاز ما بيشتر خواهد شد و اگر در مصرف نفت صرفه جويي کنيم، نفت يا فرآورده هاي نفتي ما بيشتر صادر مي شود. وي با اشاره به سخنان يکي از نمايندگان که گفته بود ذخاير ارزي دولت در اين روزها کم نشده است، تصريح کرد: درست مي گويند، در اين روزها صادرات غيرنفتي و ميعانات گازي 19 درصد افزايش يافته است، دولت در حال افزايش ذخاير ارزي در بانک مرکزي و در بانک هاي دنياست.
منتظر تضمین فروش نفت از اروپا
وزير امور خارجه گفت: ما همچنان منتظريم که اقدام اروپا براي فروش نفت ايران و حفظ کانال هاي بانکي انجام شود. به گزارش ايرنا، محمدجواد ظريف در حاشيه همايش «عبور از بحران و توسعه ايران با نگاهي به رويکرد آيت الله هاشمي رفسنجاني» در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشي درباره بسته حمايتي 18 ميليون يورويي پيشنهادي اتحاديه اروپا به ايران اظهار کرد: اين بسته اي است که به دو طرف کمک مي کند تا با يکديگر ارتباط داشته باشند و ارتباطي با برجام و اين فضاسازي ها ندارد؛ اينکه گفته مي شود اين بسته مابه ازاي برجام است، حرفي بي ربط است. وي افزود: اتحاديه اروپا قرار بود چنين اقدامي انجام دهد، از جمله حفظ فروش نفت ايران و حفظ کانال هاي بانکي که همچنان منتظر هستيم آنها را نيز عملي کند.
هند به خرید نفت از ایران ادامه می دهد
يک مؤسسه حقوقي بين المللي اعلام کرد که هند براي يافتن راه هايي براي حفظ پيوندهاي دوجانبه با ايران با وجود تحريم هاي آمريکايي، تلاش مي کند. به گزارش شبکه ان دي تي وي از دهلي نو، مؤسسه حقوقي زايوالا اعلام کرد مشتريان عمده نفت ايران از جمله هند و چين نشان داده اند که قصد دارند راهي براي دور زدن تحريم هاي آمريکا و حفظ معاملات نفتي با ايران بيابند. به گفته منابع رسمي، افزون بر تلاش براي دريافت معافيت از آمريکا در برابر تحريم هاي ضد ايراني، هند با اعضاي اتحاديه اروپا براي يافتن يک راه حل، رايزني مي کند. مؤسسه زايوالا در بيانيه اي اعلام کرد: در حالي که آمريکا براي اعمال تحريم هاي يکجانبه ضد ايران به متحدان خود فشار مي آورد، مشتريان عمده نفت ايران از جمله چين و هند، در برابر اين تحريم ها مقاومت نشان داده اند. اين مؤسسه افزود: هند اکنون توافقي مطلوب با ايران براي عرضه نفت دارد؛ هزينه هاي حمل نفت از ايران در مقايسه با آمريکا بسيار اندک است و ايران دوره هاي اعتبار بازپرداخت طولاني تري ارائه مي کند. در بيانيه ياد شده آمده است: با توجه به بي ميلي کشورهايي همچون چين و هند براي توقف کامل واردات نفت از ايران و مخالفت اتحاديه اروپا با حمايت از پايان برجام، آمريکا خود را در موضع ضعف مي يابد. به گفته مسئولان هندي، در سفر مايک پمپئو، وزير امور خارجه آمريکا و جيمز متيس، وزير دفاع آمريکا، به هند، به احتمال زياد مسئله تحريم هاي ايران يکي از مسائل مورد گفت وگوي دو طرف خواهد بود.
وزير نفت به پرسش هاي اعضاي کميسيون انرژي پاسخ داد
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس گفت: برخي پرسش هاي اعضاي کميسيون انرژي از وزير نفت در اين کميسيون بررسي و 2 پرسش نيز به صحن علني ارجاع شد. اسدالله قره خاني در گفت وگو با خبرنگار شانا افزود : بيژن زنگنه، وزير نفت روز سه شنبه (6 شهريور) باحضوردر کميسيون انرژي مجلس به پرسش هاي اعضاي اين کميسيون در موضوع هاي مختلف پاسخ داد. وي ادامه داد: تهيه نشدن و تصويب نشدن آيين نامه هاي اجرايي برنامه ششم توسعه مربوط به وزارت نفت، موضوع تحويل قير و انتقال گاز به کشورهاي عمان، پاکستان، هند، افغانستان و استان سيستان وبلوچستان و عدم خريد و سفارش کشتي و انواع شناور دريايي از شرکت صنعتي دريايي ايران (صدرا) از جمله پرسش هاي نمايندگان از وزير نفت بود که مقرر شد در اين موارد بررسي بيشتري انجام شود. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: 2 پرسش نمايندگان درباره تخلفات مالي صورت گرفته در مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران و همچنين پيش بيني نکردن دريافت ضمانت هاي لازم در قرارداد با شرکت فرانسوي توتال در قرارداد فاز 11 پارس جنوبي نيز به دليل قانع نشدن نمايندگان سوال کننده به صحن علني مجلس ارجاع شد.
ناوگان نفتکش ايران تحريم هاي آمريکايي را مختل مي کنند
ناوگان نفتکش ايران براي حفظ صادرات نفت ايران با وجود تحريم هاي آمريکا، پشتوانه لازم را فراهم مي کند. به گزارش شبکه بلومبرگ، محموله هاي ارسالي ايران به چين در چند هفته گذشته نشان مي دهد که چگونه تغيير مالکيت کشتي ها و شرايط قراردادي مي توانند به ايران براي حفظ صادرات نفت به مشتريان خود کمک کنند. طبق اعلام مؤسسه مشاوره اف جي ئي، مهم ترين مشتريان نفت ايران اکنون پالايشگران جنوب چين هستند که درخواست آمريکا براي توقف خريد نفت از ايران را رد کرده اند. اين مؤسسه اعلام کرد با فرض اين که صادرات نفت ايران پس از تحريم ها به يک ميليون بشکه در روز کاهش يابد و مقصد اصلي فروش نفت ايران چين باشد، ايران مي تواند به راحتي همه صادرات نفت خود را با استفاده از ناوگان نفتکش هاي خود انجام دهد.
در ماه ژوئيه و 2 هفته نخست ماه اوت امسال، همه صادرات نفت ايران به چين با استفاده از نفتکش هاي ايراني انجام شد. همچنين شرايط قراردادي نيز براي کاهش ريسک خريداران تغيير کرد. تاکنون در سال جاري ميلادي، حدود نيمي از صادرات روزانه 2 ميليون و 500 هزار بشکه نفت ايران، از طريق نفتکش هاي ايراني انجام مي شده است. طبق اعلام مؤسسه اف جي ئي، ايران تاکنون حدود 30 درصد از ظرفيت ناوگان خود را براي محموله هاي نفتي خود به کار مي گرفته است. شرکت ملي نفتکش ايران، ناوگاني با ظرفيت حمل 120 ميليون بشکه نفت را مديريت مي کند. شرکت کشتيراني جمهوري اسلامي ايران نيز ناوگاني به ظرفيت 7 ميليون بشکه نفت در اختيار دارد.
تعليق 4 تن از کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
چهار تن از کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به دليل تخلف از بخشنامه مربوط به منع دريافت هدايا و تسهيلات مسافرتي از شرکت غير متبوع، با دستور وزير نفت تعليق شدند. براساس برخي گزارش هاي دريافتي که سازمان حراست صنعت نفت هم آنها را تاييد کرده است، تخلف اين افراد از بخشنامه مورخ 12 خرداد امسال وزير نفت که براساس آن دريافت هدايا و تسهيلات مسافرتي از غير شرکت تابعه ممنوع شده بود، محرز و از مديرعامل شرکت ملي نفت ايران خواسته شد ضمن تعليق سه ماهه اين افراد، پرونده آنان نيز به هيئت تخلفات اداري وزارت نفت ارجاع داده شود. بيژن زنگنه، وزير نفت دستور داد شرکت خصوصي متخلف نيز براساس بخشنامه يادشده تا اطلاع ثانوي و رسيدگي به موضوع، در فهرست سياه وزارت نفت قرار گيرد. در اين بخشنامه وزير خطاب به مديران عامل شرکت هاي اصلي و تابعه، معاونان وزير و واحدهاي مستقل ستادي آمده بود:
«مديران عامل شرکت ها، معاونان وزير و واحدهاي مستقل ستادي از آنجا که بر پايه گزارش هاي واصله، پاره اي از همکاران در تماس هايي با اشخاص داخلي و خارجي طرف مذاکره يا قرارداد با شرکت هاي تابعه اين وزارتخانه، در مواقعي نسبت به دريافت هدايايي اقدام مي کنند، با توجه به اينکه اين کار در مواردي سبب خدشه به شخصيت همکاران دلسوز و مديران خدوم صنعت مي شود، بنابراين با هدف صيانت از مديران و همکاران و پرهيز از هر شبهه اي، موارد زير براي مراعات کامل ابلاغ مي شود. لازم است اين بخشنامه به اطلاع همه کارکنان برسد: اصل بر اين گذارده شود که همکاران از دريافت هديه به هر شکل و عنوان خودداري کنند. در صورتي که چاره اي جز دريافت يا مبادله هدايا نباشد، تاکيد مي شود که هديه متعلق به وزارتخانه / شرکت مربوطه بوده و فرد/ مقام دريافت کننده هديه بايد کتبي مراتب را به مقام بالاتر خود اعلام و هداياي مصرفي را در وزارتخانه / شرکت مصرف کند و ديگر هدايا را براي نگهداري در خزانه هدايا به واحد ذي ربط تحويل دهد. دريافت هدايا مانند سکه، کارت اعتباري، رايانه و تلفن همراه، از غير وزارتخانه / شرکت تابعه، تحت هر عنوان از جمله عيدي و عناوين مشابه بويژه براي همکاران شاغل در دفاتر مديران ممنوع است.
دريافت و قبول هزينه سفر و اقامت در داخل و خارج از کشور غير شرکت متبوع جز در موارد و به ترتيبي که به صراحت در فرم ماموريت قيد شده و يا قراردادهاي امضا شده آمده باشد، ممنوع است. متخلفان از اين بخشنامه علاوه بر اينکه فوري از خدمت معلق شده و به هيئت هاي تخلفات اداري معرفي خواهند شد، از نظر قضايي نيز تحت تعقيب قرار خواهند گرفت. شرکت هاي طرف قرارداد متخلف نيز در فهرست سياه وزارتخانه قرار خواهند گرفت.
لازم است متن زير به همه طرف هاي قراردادي کنوني ابلاغ و از اين پس نيز در همه قراردادهاي داخلي و خارجي امضا شده و به صراحت آورده شود:
دادن هرگونه هديه به مديران و کارکنان کارفرما و ديگر شرکت هاي تابعه و واحدهاي وزارت نفت به هر نحو و با هر عنوان ممنوع است و در صورت تخلف از اين امر، پيمانکار/ طرف متخلف، علاوه بر تعقيب کيفري در فهرست سياه وزارت نفت نيز قرار خواهد گرفت.»
آغاز بهره برداري و عمليات اجرايي بيش از 2300 طرح توسعه اي شرکت گاز
در آغازين روزهاي دومين سال کاري دولت دوازدهم و همزمان با هفته دولت، بهره برداري و عمليات اجرايي بيش از 2 هزار و 300 پروژه با هزينه اي بيش از 2600 ميليارد تومان از سوي شرکت ملي گاز ايران آغاز شد. حميدرضا عراقي با اعلام اين خبر گفت: همزمان با هفته دولت، بهره برداري و آغاز عمليات اجرايي گازرساني به 15 شهر و 1900 روستا در نقاط مختلف کشور با هزينه بيش از 2 هزار و 200 ميليارد تومان آغاز مي شود که با اجراي اين پروژه ها حدود 160 هزار خانوار در کشور از نعمت گاز طبيعي بهره مند مي شوند. مديرعامل شرکت ملي گاز تصريح کرد: اين هفته، 350 پروژه عظيم ديگر شامل کلنگ زني و بهره برداري از ايستگاه هاي گاز طبيعي فشرده (CNG)، خطوط انتقال گاز، ايستگاه هاي تقويت و تقليل فشار، گازرساني به صنايع عمده و ... نيز با هزينه اي بيش از 81 ميليارد تومان آغاز مي شود. معاون وزير در امور گاز از بهره برداري هفت پروژه مهم توسعه اي شرکت ملي گاز با هزينه اي معادل 320 ميليارد تومان در هفته دولت خبر داد و اظهار کرد: اين پروژه ها شامل آغاز بهره برداري از خط انتقال گاز سربيشه - نهبندان در خراسان جنوبي، آغاز بهره برداري از فاز يک و دو خط انتقال گاز منطقه سيمکان در استان فارس، بهره برداري رسمي از پروژه عظيم واحد توليد ماده بودارکننده گاز، بهره برداري از پروژه مخابراتي و اسکاداي خط لوله سوم گاز آذربايجان، بهره برداري از پست برق پشتيبان فازهاي پارس جنوبي، بهره برداري از پروژه هاي مرتبط با تاسيسات تقويت فشار گاز نائين و کاشان و نيز بهره برداري از پروژه هاي ساختماني بندر سيراف مي شود که هريک نقش بسيار مهمي در ايجاد زيرساخت هاي صنعت گاز در کشور دارد. وي تکميل و بهره برداري از فاز نخست خط نهم سراسري به طول 230 کيلومتر در پاييز امسال را يکي از اقدام هاي بسيار مهم شرکت ملي گاز براي تقويت و تامين پايدار گاز غرب کشور برشمرد و گفت: با پايان تعميرات اساسي در پالايشگاه ها و ايستگاه هاي تقويت فشار گاز، همچنين برگزاري مانورهاي آمادگي در شرکت هاي گاز استاني، شرکت ملي گاز از هم اکنون براي تامين پايدار گاز در فصل سرد آماده است.
مرکز فناوري انرژي راه اندازي مي شود
دبير ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي از راه اندازي مرکز فناوري انرژي براي نخستين بار خبر داد. به گزارش معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، کامبيز مهدي زاده اعلام کرد: اين مرکز به زودي با حمايت ستاد و بخش خصوصي راه اندازي مي شود تا همه استارت آپ ها (Startup)، شتاب دهنده ها و شرکت هاي دانش بنيان حوزه انرژي به طور متمرکز فعاليت خود را ادامه دهند.
وي راه اندازي اين مرکز را گامي براي ساماندهي فعاليت ها در حوزه انرژي دانست و افزود: اين مرکز مکاني براي ارائه نوآوري هاي حوزه انرژي است تا شرکت هاي حاضر در آن ايده ها و توانمندي هاي خود در اين حوزه را عرضه کنند. به منظور راه اندازي اين مرکز بخش خصوصي همچون استارت آپ ها و شتاب دهنده ها براي سرمايه گذاري اعلام آمادگي کرده اند و زيرساخت ها براي راه اندازي مرکز فراهم شده است.
دبير ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي با اشاره به اين که تبديل شرکت هاي کوچک حوزه انرژي به شرکت هايي بزرگ از اهداف فعاليت اين مرکز است، تصريح کرد: اين مرکز زمينه اي را فراهم مي کند تا شرکت هاي توانمند، اما کوچک به شرکت هايي قدرتمند تبديل شوند و بازار خود را توسعه دهند، در اين صورت با فعاليت خود به اقتصاد کشور نيز نفع مي رسانند.
مهدي زاده عنوان کرد: استارت آپ ها، شتاب دهنده ها و شرکت هاي علاقه مند به فعاليت در حوزه انرژي مي توانند با مراجعه به ستاد، توانمندي و ايده هاي خود را ارائه دهند و پس از بررسي ازسوي تيم کارشناسي به آنها فرصت حضور در مرکز و حمايت براي توسعه فعاليت و ايده داده مي شود؛ در ادامه نيز اگر روند فعاليت آنها رو به رشد بود، براي توسعه بازار حمايت مي شوند، سپس در اين مرکز ايده ها جمع آوري مي شود و براي صنعتي شدن آنها اقدام هاي لازم انجام مي شود.
توليد نفت گاز يورو 5 در کشور افزايش يافت
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي گفت: تاکيد ويژه وزير نفت مبني بر رعايت حقوق شهروندي و اصول زيست محيطي، سبب به ثمر رسيدن پروژه هاي مهم از جمله افزايش توليد نفت گاز يورو 5 در کشور شد. عليرضا صادق آبادي گفت: توجه ويژه وزير نفت به مسائل زيست محيطي و مسئوليت هاي اجتماعي، به شتاب گيري روند راه اندازي و به ثمر رسيدن طرح هاي ارتقاي کيفيت نفت گاز توليدي کشور در حوزه پالايش و پخش انجاميد. وي با بيان اين که اجراي پروژه افزايش توليد و ارتقاي کيفيت گازوييل در پالايشگاه هاي تبريز، اصفهان و بندرعباس از دستاوردهاي مهم دولت در اين حوزه معرفي مي شود، اظهار کرد: به زودي شاهد بهره برداري رسمي از طرح هاي افزايش کيفيت و کميت نفت گاز با استاندارد يورو 5 در پالايشگاه هاي تبريز و بندرعباس خواهيم بود.
صادق آبادي با اشاره به اين که پالايشگاه تبريز روزانه 6 ميليون ليتر، پالايشگاه اصفهان 16 ميليون ليتر و پالايشگاه بندرعباس 12 ميليون ليتر نفت گاز با استاندارد يورو 5 توليد مي کنند، تاکيد کرد: اجراي اين پروژه ها با حمايت مستقيم و توجه ويژه وزير نفت مبني بر رعايت حقوق شهروندي و استانداردهاي زيست محيطي به نتيجه رسيده است.
فرصت هاي سرمايه گذاري در صنعت ال ان جي ايران بررسي شد
همايش جدا سازي کرايوژنيک هوا و ميني ال ان جي با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت آريا پتروتوان و شرکت چيني فورچون در مرکز همايش هاي بين المللي پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. معرفي فناوري شرکت فورچون در زمينه واحد جدا سازي هوا و واحد هاي ميني ال ان جي، معرفي توانمندي هاي شرکت آرياناپتروتوان، پژوهشگاه صنعت نفت و انستيتو گاز طبيعي مايع شده (LNG) ايران را مي توان از مهم ترين محور هاي اين همايش برشمرد. مطالعه امکان سنجي استفاده از ال ان جي به عنوان سوخت ازسوي دانشگاه اهواز و همچنين معرفي فرصت هاي سرمايه گذاري در زمينه ميني ال ان جي، از ديگر مسائلي است که در اين همايش بررسي شد.
مقام نفتي سعودي: قطع کامل صادرات نفت ايران ناممکن است
ابراهيم المهنا، مشاور وزير انرژي عربستان سعودي گفت: بعيد است صادرات نفت ايران با تحريم هاي کنوني آمريکا، کاملا متوقف شود. به گزارش رويترز از استاوانگر؛ مشاور با سابقه خالد الفالح وزير انرژي عربستان در کنفرانسي با موضوع نفت در نروژ افزود: مقدار نفت خامي که از تنگه هرمز صادر مي شود، بسيار زياد و بيش از 18 ميليون بشکه در روز است که دو سوم تجارت نفت جهان را که از طريق دريا مبادله و منتقل مي شود، تشکيل مي دهد، بنابراين قطع صادرات نفت از اين گذرگاه هاي آبي، به کمبود حاد و شديد نفت خام و اوجگيري بهاي آن منجر خواهد شد. وي با ادعاي اينکه ايران توانايي و يا تمايل به بستن کامل يا بخشي از تنگه هاي هرمز يا باب المندب يا هر دو را ندارد، تاکيد کرد: تحريم هاي کنوني بعيد است بتواند صادرات نفت ايران را به طور کامل متوقف کند. دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا در 18 ارديبهشت ماه به صورت يکجانبه از توافق هسته اي 2015 ميان ايران و قدرت هاي بزرگ خارج شد که بر اساس آن تحريم ها عليه کشورمان لغو شده بود. اين اقدام ترامپ با اعتراض ديگر کشورهاي امضا کننده اين توافق روبه رو شد و آنها اعلام کردند که به برجام پايبند مي مانند. ايران پس از عربستان و عراق، سومين کشور صادر کننده بزرگ نفت خام عضو سازمان کشورهاي صادر کننده نفت (اوپک) به شمار مي رود.
اسپانيا واردات نفت خام از ايران را افزايش داد
روزنامه آ.ب.ث اسپانيا در گزارشي نوشت که اسپانيا در سال جاري ميلادي، واردات نفت خام از ايران را پس از يک دوره کوتاه کاهش به دليل تحريم ها، افزايش داده است. به گزارش ايرنا، اين روزنامه بر اساس داده هاي نهاد دولتي حفظ و کنترل ذخاير نفت و گاز در اسپانيا (کورس)، تصريح کرد که اين کشور در شش ماه نخست سال جاري ميلادي 2 ميليون و 925 هزار تن نفت از ايران وارد کرده ؛ اين رقم به معناي آن است که حدود 9 درصد کل واردات نفت اسپانيا از ايران است؛ اين در حالي است که در سال هاي 2013 تا 2015 ، به دليل تحريم هاي بين المللي آمريکا و اتحاديه اروپا عليه ايران، حتي يک بشکه نفت خام ايران هم به پالايشگاه هاي اسپانيايي وارد نشد.
تفسير به رأي مصوبه نشست اخير اوپک اقدامي نادرست است
وزير نفت گفت: حرکت در مسير خواسته هاي آمريکا و تفسير به رأي مصوبه نشست اخير اوپک اقدامي نادرست است. به گزارش خبرگزاري خانه ملت، بيژن زنگنه با بيان اين که برخي اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) همسو با خواسته هاي آمريکا حرکت مي کنند، افزود: برخي اعضاي اوپک، مصوبه نشست اخير را تفسير به رأي مي کنند که اقدامي نادرست است. وي درباره اين که آيا نشستي براي اقدام هاي کارشکنانه برخي اعضاي اوپک برگزار مي شود يا خير، تصريح کرد: نيازي به تشکيل نشست در اين موضوع نيست. وزير نفت همچنين درباره انتشار اخباري مبني بر افزايش قيمت بنزين گفت: اين موضوع را شنيده ام، اما گراني قيمت بنزين در دستور کار وزارت نفت نيست.
ارز پتروشيمي ها به طور منظم وارد بازار شده است
ارز حاصل از صادرات پتروشيمي ها از طريق سامانه نيما به طور منظم به بازار عرضه شده است. اداره کل روابط عمومي وزارت نفت در پي انتشار اخباري مبني بر واگذاري اختيارات نظارتي بر پتروشيمي ها به بيژن زنگنه، وزير نفت اعلام کرد: با نظر و تاکيد رياست محترم جمهوري و هيئت محترم وزيران و همراهي وزيراني که برخي واحدهاي پتروشيمي را تحت مديريت دارند، اختياراتي به منظور نظارت بر فرآيند و تسهيل ورود ارز حاصل از صادرات پتروشيمي ها به وزير نفت تفويض شد. پس از اين تصميم هيئت دولت، تاکنون نشست هاي متعددي ميان وزير نفت و مديران پتروشيمي ها برگزار و تصميم هايي براي عرضه مطمئن و مدام ارز حاصل از صادرات پتروشيمي ها از طريق سامانه نيما، گرفته و ابلاغ شده است که اين تصميم ها تاکنون بخوبي اجرا و ارز حاصل از صادرات پتروشيمي ها به طور منظم به بازار عرضه شده است.
اوپک و غيراوپک سازوکار نظارت بر عرضه نفت تدوين مي شود
کويت پيش بيني کرد که توليدکنندگان نفت عضو و غير عضو اوپک، درباره سازوکار نظارت بر عرضه به توافق خواهند رسيد. به گزارش خبرگزاري رويترز از کويت، بخيت الرشيدي، وزير نفت کويت اعلام کرد: انتظار مي رود سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و ديگر توليدکنندگان نفت پيش از پايان سال جاري ميلادي درباره سازوکاري براي نظارت بر توليد نفت، به توافق دست يابند. قرار است در ماه آينده ميلادي در الجزاير، کميته وزارتي توليدکنندگان عضو و غير عضو اوپک، توليد نفت اين کشورها را بررسي کند. وزير نفت کويت گفت: آمار توليد اوپک و غير اوپک در نشست الجزاير بررسي مي شود و پيش از پايان سال جاري ميلادي، درباره سازوکار نظارت بر توليد در سال آينده ميلادي توافق خواهد شد. وي همچنين پيش بيني کرد که تا پايان سال جاري ميلادي، بازار نفت باثبات باقي خواهد ماند.
نگاهی به دستاوردهای یکساله صنعت نفت در دولت دوازدهم
صنعت نفت ایران سربلندتر از همیشه
مشعل صنعت نفت ايران که از همان کارزار انتخابات رياست جمهوري 96، مطلع و سرليست افتخارات دولت يازدهم با فهرستي از دستاوردهاي بي سابقه طي چهار سال بود، از يکسال گذشته تا به امروز نيز بر مدار رشد و توسعه قرار داشته است.
اگر با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد، اين آمار و ارقام توليد نفت و بازپس گيري سهم نفت در بازار صادرات و آمارهاي استثنايي در توليد گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش به عنوان بخشي از افتخارات دولت درخشيد؛ در يک سال اخير هم اين راه تداوم داشت.
مسير صنعت نفت تا جايي پيش رفته که تاثيرگذاري نفت کشور را در دنيا بر سر زبان ها انداخته و همين نواي خوش نفت، خواب بسياري را آشفته کرده است.
به هر رو، برنامه ها و اقدام هاي صنعت نفت در بخش هاي بالادستي و پايين دستي با افزايش، حفظ و تثبيت توليد وارتقاي جايگاه ايران در عرصه بين المللي و بازار جهاني انرژي همراه شده تا اقتصاد وابسته به نفت هم متاثر از آن باشد. به اين موارد بايد طرح ها و پروژه هاي اكتشاف، توسعه، افزايش توليد، پايداري توليد، اقتصاد مقاومتي، طرح هاي زنجيره و پايين دستي را هم افزود.
با مسير طي شده اغراق نيست که عملکرد صنعت نفت کشور را يکي از برگ برنده هاي دولت دوازدهم بدانيم که يک سوي آن توليد پررونق طلاي سياه است که توليد نفت خام ايران نيز به شرايط پايدار رسيده و تثبيت شده است و سوي ديگر آن برداشت از گازي است که حالا ديگر گوي سبقت را از قطر هم ربوده ايم و افتتاح فازهاي مختلف پارس جنوبي، گواهي بر اين راه است.
يک سو نماد خودکفايي را با توليد بنزين پالايشگاه خليج فارس به نظاره نشستيم و آن سوتر شاخص هاي توليد و فروش و صادرات مجتمع هاي پتروشيمي را.
رد توفيقات صنعت نفت را در سطحي ديگر بايد در اجراي تمام زمينه ها و طرح هايي که به موجب سياست هاي ابلاغي اقتصاد مقاومتي برعهده داشت، ديد که بارزترين شکل آن را مي توان در روستاهاي کشور سراغ گفت که حالا آمار بالاي 12 هزار روستاي گازرساني شده را نشان مي دهد و در سطحي ديگر مجتمع هاي پتروشيمي به چشم مي آيند که افزون بر توليد براي مردمان سرزمين هاي مختلف کشور، اشتغال هم به همراه آورده اند.
آمارهاي مختلف در صنعت نفت ايران، نشان از تغيير و بهبودي دارد که در شاخص هاي کلان اقتصادي هويداست تا رنگ اميد نفت همچنان نقطه اتکاي درآمدهاي کشور باشد.
اگر چه صنعت نفت کشور، در ادوار مختلف، فراز و نشيب هاي گوناگون را پشت سر گذاشته است؛ اما بدون اغراق بايد در يک جمله نوشت که صنعت نفت ايران، امروز سربلندتر از هميشه است.
آهنگ توسعه میادین نفتی شتاب می گیرد
يک سال از وزارت بيژن زنگنه در دولت دوازدهم و آغاز برنامه هاي توسعه اي و سخنان وزير نفت در جلسه راي اعتماد مجلس مي گذرد که اعلام کرد: «اگر ميخواهيم صنعت نفت پيش رود، بايد 200 ميليارد دلار سرمايهگذاري شود و در اين ميان، بايد 120 تا 130 ميليارد دلار سرمايه خارجي جذب شود که با جذب اين سرمايه، مي توانيم در کشور رونق اقتصادي داشته باشيم. اگر بخواهيم در استان خوزستان حرکت ايجاد شود، بايد طرح هاي توسعه ميدان هاي جديد و طرح هاي افزايش ضريب بازيافت در ميدان هاي در حال بهره برداري اجرا شود و اين سرمايه گذاري ها، صدها هزار اشتغال مستقيم و غيرمستقيم ايجاد مي کند. توليد پتروشيمي به بالاي 40 ميليارد دلار و ظرفيت پالايشي به سه ميليون بشکه در روز مي رسد. طرح هاي متعددي هم براي کاهش سوزاندن گازهاي مشعل در دست اجراست که طرح بيدبلند 2 فقط يکي از آنهاست و در قالب آن، سه ميليارد دلار توسط بخش غيردولتي سرمايه گذاري مي شود.»
وزير نفت در دولت دوازدهم با محور قرار دادن بحث ثبات و حفظ ديپلماسي ايران با دنيا، قول توسعه و تحول در صنعت نفت را داد؛ اما هنوز چندي از حضورش در ساختمان وزارتخانه نگذشته بود که با خروج آمريکا از برجام ورق برگشت و سرمايه گذاران و شرکت هاي بزرگ نفتي، اقدام به خروج از ايران کردند و مشتريان خريد نفت ايران حضورشان کمرنگ شد اما وزارت نفت تمام توان خود را به کاربسته تا با ثبات در توليد و صادرات نفت، وضعيت اقتصادي کشور از محل دريافت وجوه فروش نفت دچار مشکل نشود و همچنان چرخ اقتصاد بچرخد و فشار کمتري در اين برهه خاص بر مردم بيايد.
نگاهي به آمار توليد نفت
براي اثبات عملکرد مثبت وزارت نفت، شايد بد نباشد که نگاهي به عملکرد صنعت نفت کشور و وضعيت آتي آن داشته باشيم؛ توليد نفت خام کشور که در سال 1385 به چهار ميليون و 50 هزار بشکه در روز رسيده بود، از اين سال با روندي کاهشي مواجه شد و در سال 1393 يعني اوج تحريم هاي اعمال شده عليه کشور به روزانه سه ميليون و50 هزار بشکه کاهش يافت که نشان از کاهش يک ميليون بشکه اي در روز دارد. نکته مهم، روند کاهشي توليد نفت کشور طي سال هاي 1385 تا 1390 يعني دوره قبل از اعمال تحريم هاست. به هر روي با توافق هسته اي، توليد نفت خام کشور بار ديگر روند صعودي خود را آغاز کرد، به طوري که در سال 1395 به متوسط سه ميليون و 720 هزار بشکه در روز و در سال 96 نيز حداقل به سه ميليون و 850 هزار بشکه در روز رسيد و اين يعني اينکه بالاخره کشور در سال 96 توانست تقريبا به سطح توليد نفت خام خود در سال 1390، يعني سال قبل از اعمال تحريم ها بازگردد.
حجم درآمدهاي نفتي با وجود شرايط نه چندان مناسب صنعت نفت به دليل تحريم ها، تنها در طول چهار سال به حدود 540 هزار ميليارد تومان رسيد.
توسعه ميادين نفتي
افزايش ظرفيت توليد نفت خام ميادين مشترك غرب كارون (آزادگان شمالي، آزادگان جنوبي، يادآوران، ياران شمالي و ياران جنوبي ) به 350 هزار بشكه در پايان سال 1396 ( در شهريور سال 96 توليد از اين حوزه حدود 275 هزار بشكه در روز بوده است)
ميدان ياران جنوبي با توليد اوليه 12 هزار بشكه در روز، در زمستان 1396 وارد مدار توليد شد.
دستيابي به توليد 30 هزار بشكه نفت خام از ميدان نفتي آذر در شهريور 1396
اجراي خط لوله گوره - جاسك ( ارائه برآوردهاي اقتصادي طرح شامل خط انتقال، پايانه، ايستگاه ها و تاسيسات دريا، ارائه زمان بندي اجراي تاسيسات نفتي، خط و ايستگاه ها و ... به تفكيك گستره 1 تا 4 و ايستگاه هاي خط در حال نهايي شدن است)
توسعه ميادين پارس جنوبي
تحويل فازهاي 19، 20 و 21 به واحد بهره برداري شركت ملي گاز ايران
پيش بيني مي شود اولين توليد با گاز دريافتي از دريا در فاز 13 تا پايان آذرماه محقق شود.
حفاري 7 حلقه چاه در فاز 14 به اتمام رسيد.
اولين رديف گازي فازهاي 24-22 با اهتمام در اقدام هاي انجام شده وارد مدار توليد شده است.
همچنين طرح هاي توسعه ميادين منصوري، آب تيمور، شادگان، پارسي،کوپال، مارون، پازنان، رگ سفيد، كرنج، دهلران، آذر، چنگوله، سومار، چشمه خوش، دالپري، دانان، سهراب، بند كرخه، ياران، آزادگان، يادآوران، اروند، سوسنگرد، دارخوين،گلشن، فردوسي، مهر، اسفنديار، سلمان گازي و لايه نفتي ميدان پارس جنوبي نيز در دست بررسي براي واگذاري در قالب قراردادهاي جديد بخش بالادستي نفت هستند.
نگاهي به وضعيت صنعت حفاري
شركت ملي حفاري ايران، فعاليت خود را با 6 دستگاه حفاري آغاز کرد و اينك پس از گذشت حدود چهار دهه و با بهره گيري از 18 هزار نفر نيروي انساني متخصص و متعهد هر گونه عمليات پيچيده حفاري را در دريا و خشكي از طريق دستگاه هاي حفاري سبك، سنگين و فوق سنگين و ديگر تجهيزات و امكانات استاندارد شده تا اعماق 6 هزار متري در ســـازند هاي سخت و پر فشار انجام مي دهد.
شرکت ملي حفاري در سال 97-96 اقدام به حفاري و تکميل 154 حلقه چاه شامل 66 حلقه توسعه اي، 4 حلقه توصيفي، يک حلقه اکتشافي و 83 حلقه تعميري کرده است.
در اين بازه زماني شرکت ملي حفاري ايران هفت هزار و 885 مورد خدمات جانبي حفاري به موازات عمليات حفاري انجام داده که اين خدمات شامل 20 نوع کار تخصصي در صنعت حفاري، مشتمل بر سه هزار و 814 عمليات در مديريت سيمان و انگيزش چاه، دو هزار و 103 عمليات در مديريت خدمات فني حفاري و يک هزار و 406 عمليات در مديريت خدمات ويژه حفاري است.
همچنين کاربست 73 دکل حفاري خشکي و دريايي در ميادين نفتي و گازي کشور از سوي اين شرکت، انجام 43 هزار و 881 متر حفاري افقي و جهت دار و 895 متر مغزه گيري، بخش ديگري از فعاليت هاي اين شرکت در اين بازه يک ساله بوده است.
علاوه بر اين شرکت ملي حفاري ايران، توسعه خدمات جانبي را که افزون بر 20 نوع عمليات فني، تخصصي و مهندسي است، با توجه به وجود نيروهاي کارآزموده و تجهيزات لازم در دستور کار دارد تا ضمن پاسخگويي به نيازهاي صنعت نفت کشور بتواند در عرصه هاي پروژه هاي بين المللي و حضور در بازارهاي منطقه به طور فعال مشارکت داشته باشد.
افزايش، حفظ و نگهداشت توليد بدون دکل حفاري
شرکت ملي حفاري ايران براي نخستين بار اجراي پروژه هاي افزايش، حفظ و نگهداشت توليد نفت را از طريق ارائه خدمات يکپارچه فني و مهندسي از صفر تا 100 بدون حضور دکل حفاري عهده دار شد. بر همين اساس نخستين پروژه از اين دست بر اساس توافق ميان شرکت ملي حفاري ايران و شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) از شهريور سال گذشته در ميدان نفتي آزادگان جنوبي به اجرا در آمده است. اين پروژه با هدف احياي 50 حلقه چاه در اين ميدان اجرا مي شود.
حضور فعال در ميادين مشترک
ناوگان عملياتي شرکت ملي حفاري ايران با حضور فعال در ميادين مشترک در قالب پروژه هاي کليد در دست در طول سال گذشته، موفق به حفر 40 حلقه چاه در ميدان نفتي آزادگان جنوبي در قالب يک پروژه شده و در ادامه حضور فعال خود در حال حاضر، حفاري 20 حلقه چاه ديگر را در اين ميدان در دست اجرا دارد.
از ديگر پروژه هاي کليد در دست شرکت مي توان به فاز 14 پروژه در طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي ( استان بوشهر)، پروژه ديگري در بخش خشکي ميدان گازي کيش (استان هرمزگان) و پروژه اي در ميدان نفتي آذر (استان ايلام) اشاره کرد.
در سال گذشته همچنين قرارداد حفاري هشت حلقه چاه اکتشافي ميان شرکت ملي حفاري ايران و مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران مبادله شد که عمليات حفاري اين چاه ها با اختصاص دو دستگاه حفاري سنگين خشکي کليد خورده و در دست اجرا قرار دارد.
آخرين وضعيت شركت نفت مناطق مركزي
در حوزه عملياتي نفت مرکزي در مجموع 58 ميدان قرار دارد که هم اکنون 13 ميدان نفتي و 13 ميدان گازي در حال توليد بوده و 2 ميدان نفتي و 3 ميدان گازي نيز در دست توسعه است. همچنين 11 ميدان نفتي و 15 ميدان گازي توسعه نيافته است.
شركت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي
توليد تجمعي گاز غني از ميادين مستقل گازي بيش از پنج ميليارد و 800 ميليون متر مكعب، توليد ميعانات گازي 18 ميليون و 43 هزار بشكه و توليد نفت بيش از دو ميليون بشكه بوده است.
شركت بهره برداري نفت و گاز غرب
توليد تجمعي گاز غني از ميدان مستقل گازي تنگ بيجار يک ميليارد و 677 ميليون متر مكعب، توليد ميعانات گازي 2 ميليون بشكه و توليد نفت از ميادين مشترك و مستقل 71 ميليون و 500هزار ميليون بشكه بوده است.
شركت بهره برداري نفت و گاز شرق
توليد گاز غني از ميادين مستقل و مشترك بيش از يک ميليارد و 500 ميليون متر مكعب و توليد ميعانات گازي 594 هزار بشكه بوده است. قابل ذكر است که ميزان ذخيره سازي گاز در ميدان شوريجه دي بيش از يک ميليارد و 600 ميليون متر مكعب و باز توليد گاز يک ميليارد و 260 ميليون متر مكعب بوده است.
ذخيره سازي گاز در ميدان سراجه
ميزان ذخيره سازي گاز طبيعي در مخزن سراجه 894 ميليون مترمکعب و باز توليد گاز از اين مخزن 769 ميليون متر مکعب بوده است.
در نهايت درصد تحقق توليد گاز غني شركت نفت مناطق مركزي نسبت به برنامه مصوب هيأت مديره 66 . 101 درصد و درصد تحقق توليد نفت نسبت به برنامه مصوب هيأت مديره 99 درصد بوده است.
مروري بر عملکرد يک ساله نفت و گاز پارس
طرح هاي توسعه فازهاي 24گانه پارس جنوبي، يكي پس از ديگري به بهره برداري رسيد و در حال حاضر به جز فاز 11 كه قرارداد توسعه آن با شركت فرانسوي توتال متأثر از خروج آمريكا از برجام و به دنبال آن كناره گيري اين شركت شده است، توسعه فازهاي 13، 14 و 22-24 در مراحل نهايي تكميل پروژه قرار دارند. مطابق با وعده مجريان طرح هاي در حال توسعه پارس جنوبي،پکيج دريايي اين فازها تا پايان سال جاري تکميل شده و بخش پالايشگاهي آن نيز تا پايان سال 98 به اتمام مي رسد.
همچنين پيش بيني مي شود تا پايان سال جاري، برداشت روزانه سه ميليارد و500 ميليون فوت مکعب گاز ترش از فازهاي 13، 14 و 22-24 پارس جنوبي محقق شود.
آخرين مراحل پيشرفت توسعه فاز 13
در بخش خشکي فاز 13، تاکنون دو رديف شيرين سازي پالايشگاه اين فاز به بهره برداري رسيده که بتدريج پس از رسيدن به ظرفيت کامل در مجموع روزانه يک ميليارد فوت مکعب گاز را شيرين سازي کرده و به شبکه سراسري ارسال خواهدکرد. رديف نخست شيرين سازي گاز پالايشگاه فاز 13 که در آخرين روزهاي اسفند سال گذشته راه اندازي شد، در حال حاضر روزانه 9 ميليون مترمکعب گاز ترش را فرآوري مي کند و دومين رديف اين پالايشگاه نيز ابتداي خرداد امسال به بهره برداري رسيد و با توليد بيش از هفت ميليون مترمکعب گاز در مدار قرار دارد.
آخرين مراحل پيشرفت توسعه فاز 22-24
فاز 22، 23 و 24 پارس جنوبي که معادل 2 فاز استاندارد از فازهاي 24گانه پارس جنوبي است، دو رويداد مهم را تا پايان شهريور امسال پيش رو دارد. سکوي دريايي 22 اين فاز اوايل خردادماه امسال با موفقيت نصب شد و پيش بيني مي شود با اتمام عمليات حفاري در دريا، راندن لوله هاي CRA و راه اندازي ازسوي تيم هاي فني ويژه، تا پايان آبان ماه 97 به بهره برداري برسد.
ساخت عرشه دريايي 24A اين فاز تا پايان شهريور به اتمام مي رسد و آماده بارگيري از يارد صنعتي صدرا در بوشهر به سوي آبهاي خليج فارس خواهد شد.
اولين رديف شيرين سازي پالايشگاه فاز 24-22 اسفند سال گذشته راه اندازي و آماده دريافت گاز ترش از ميدان گازي پارس جنوبي شد و توليد گاز شيرين از اين واحد فراورشي درخرداد امسال آغاز شد. اولين رديف شيرين سازي پالايشگاه فاز 22-24 هم اکنون با دريافت گاز ترش از فازهاي 6، 7 و 8 پارس جنوبي، بيش از هفت ميليون مترمکعب گاز شيرين را به خط ششم سراسري گاز تزريق مي کند.
نيروگاه 500 مگاواتي سيكل تركيبي پارس جنوبي
پروژه احداث نيروگاه سيکل ترکيبي عسلويه، به عنوان نخستين طرح مكانيزم توسعه پاك (CDM) در پارس جنوبي و به منظور الحاق ايران به توافقنامه تغييرات اقليمي پاريس به سازمان ملل معرفي شد و در مراحل پاياني ثبت در نهاد آب و هواي سازمان ملل قرار دارد .
با تكميل نيروگاه سيكل تركيبي، بخشي از برق مورد نياز پالايشگاه هاي منطقه پارس2 شامل فازهاي 12، 13، 14، 19، 22 تا24 و آبگير اين منطقه تامين خواهد شد.
پيش بيني مي شود با انجام تعهدات پيمانكار، سنكرون نخستين واحد نيروگاه سيكل تركيبي تا پايان سال جاري انجام شده و آماده تحويل به بهره بردار شود.
بندر صادراتي و خدماتي تنبك
عمليات احداث بندر صادراتي و خدماتي تنبك كه تنها بندر خدماتي شركت ملي نفت ايران در سايت پارس (2) خواهد بود، از فروردين سال 1393 آغاز شده و هم اكنون مطابق با برنامه زمان بندي در حال ساخت است.
پيشگام در توليد صيانتی همگام با توسعه پايدار
شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان بزرگ ترين شركت توليدكننده نفت خام كشور، جايگاه ويژه اي در تامين انرژي و گردش اقتصاد كشور دارد. وجود صدها پروژه فعال در اين شركت افزون بر ايجاد فرصت هاي كسب و كار و رونق اقتصادي استان هاي حوزه نفت خيز واقع در حوزه فعاليت، نقش مهمي در تحقق اهداف عالي نظام در زمينه پيشرفت و تعالي كشور و دستيابي به اهداف برنامه هاي توسعه دارد.
مروري بر موفقيت ها و دستاوردهاي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در يك سال گذشته، از هفته دولت 1396 تا هفته دولت 1397، نشان دهنده عزم، اراده، همت و پشتكار مجموعه مديريت و كاركنان اين شركت براي افزايش و استمرار توليد و دستيابي به اهداف و برنامه هاي از پيش تعيين شده منطبق با برنامه ابلاغي از سوي شركت ملي نفت ايران است. برخي از مهم ترين دستاوردها و موفقيت هاي اين شركت در سال جاري به اين شرح است:
استمرار نفت خام در مرز 3 ميليون بشكه در روز
استمرار توليد حدود 3 ميليون بشكه نفت خام در روز، به عنوان مهم ترين دستاورد شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در يك سال گذشته محسوب مي شود؛ چرا كه رسالت و ماموريت اصلي اين شركت توليد نفت، گاز و مايعات گازي بر مبناي برنامه ابلاغي شركت ملي نفت ايران است. شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، حدود 83 درصد نفت و 16 درصد گاز كشور را توليد مي كند و تامين خوراك پالايشگاه ها و بخش اعظم واحدهاي پتروشيمي را نيز عهده دار است.
توليد نفت با راه اندازي( 8) پروژه هاي نمكزدايي
در يك سال گذشته 8 پروژه بزرگ نمكزدايي، شامل فاز نخست واحد نمكزدايي اهواز متمركز، واحد نمكزدايي بي بي حكيمه(يک)، واحد نمكزدايي گچساران3، واحد نمكزدايي هفتکل/ نفت سفيد، توسعه نمکزدايي مارون (يک)، واحد نمکزدايي رگ سفيد (يک) و واحد نمکزدايي اهواز2 بنگستان راه اندازي شد. راه اندازي اين پروژه ها علاوه بر افزايش تثبيت توليد، ارتقاي كيفيت نفت خام توليدي، افزايش مانور عملياتي، رفع محدوديت توليد و همچنين امكان ترخيص تأسيسات قديمي بدون تحمل بار كاهشي براي انجام تعميرات اساسي را به همراه دارد.
راه اندازي فاز نخست واحد نمکزدايي 220 هزار بشکه اي اهواز متمركز
واحد نمکزدايي اهواز متمركز، بزرگترين مجتمع و تأسيسات نمکزدايي كشور است كه ظرفيت فراورش روزانه بيش از 220 هزار بشکه نفت نمکي را دارد. فاز نخست اين واحد با ظرفيت 110 هزار بشكه در روز راه اندازي شد که با راه اندازي آن ظرفيت لازم براي استمرار توليد نفت با كيفيت از ميدان اهواز آسماري فراهم مي شود.
راه اندازي واحد نمكزدايي بي بي حكيمه يك
كارخانه نمكزدايي بي بي حكيمه (يك) با هدف فراهم آوردن امکانات و تسهيلات مورد نياز فراورش نفت نمکي ميادين اقماري بي بي حکيمه شامل سولابدر، چلينگر، گرنکان، کيلورکريم و چهار بيشه، نرگسي و نيز مازاد نفت نمکي بي بي حکيمه احداث و راه اندازي شد. با توجه به توليد نفت نمکي اين ميادين، براي فراورش نفت نمکي چاه ها ظرفيت بيشتري نسبت به ظرفيت موجود مورد نياز است. براين اساس به منظور نگهداري سقف توليد، احداث يک واحد نمکزدايي به ظرفيت 55 هزار بشكه در روز، در کنار واحد بهره برداري بي بي حکيمه (يک) انجام شد.
راه اندازي واحد نمکزدايي شماره (3) گچساران
واحد نمکزدايي شماره (3) گچساران با ظرفيت 110 هزار بشکه در روز، براي فراورش نفت نمکي واحد بهره برداري شماره3 و نيز بخشي از نفت نمکي واحد بهره برداري شماره (4) گچساران طراحي و احداث شد. با توجه به کاهش ضخامت ستون نفتي مخزن، چاه هاي توليدي به سوي نمکي شدن پيش مي روند که با احداث تسهيلات نمکزدايي، دبي توليدي تثبيت خواهد شد و نيازي به حفاري چاه هاي جديد نيست.
راه اندازي پروژه بهينه سازي سيستم فراورش ميدان نفتي هفتكل
با هدف نوسازي واحد بهره برداري قديمي ميدان نفتي هفتكل كه پس از ميدان نفتي مسجدسليمان به عنوان دومين واحد بهره برداري خاورميانه محسوب مي شود، طرح احداث واحد جديد بهره برداري و تقويت فشار گاز جديد به اجرا درآمد. جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه به عنوان سرمايه هاي ملي، كاهش آلايندگي و رعايت جنبه هاي محيط زيستي، تزريق گاز همراه جداسازي شده به ميدان نفتي هفتكل به منظور صيانت ميدان و نگهداشت ظرفيت توليد، ارتقاي كيفيت نفت توليدي در حد استانداردهاي جهاني و همچنين پياده سازي تكنولوژي هاي جديد صنايع نفتي، بويژه اجراي سيستم هاي كنترل و پايش توليد از ويژگي هاي اين طرح است.
راه اندازي واحد متمركز نمکزدايي هفتکل و نفت سفيد
احداث يک واحد نمکزدايي به ظرفيت 45 هزار بشکه در روز در مجاورت واحد بهره برداري جديد هفتکل از ديگر طرح هاي مهم اين شركت است كه پارسال راه اندازي شد. اين واحد به منظور فراورش نفت نمکي ميادين نفتي هفتکل و نفت سفيد و تثبيت دبي توليدي آنها اجرا شده است.
نصب کوره هاي حرارتي و نمک گير برقي
با هدف بهينه سازي و افزايش ظرفيت واحدهاي نمکزدايي شماره (يک) تا (4) اهواز، کوره هاي حرارتي و نمک گير برقي در اين واحدها نصب شد. اين اقدام در چارچوب طرح جامع احداث و توسعه واحدهاي نمکزدايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به مرحله اجرا درآمد.
بهسازي و توسعه ظرفيت ايستگاه اندازه گيري پتروشيمي بندر امام
پروژه بهسازي و توسعه ظرفيت ايستگاه اندازه گيري پتروشيمي بندر امام خميني(ره) به منظور افزايش ظرفيت و دقت سيستم انداره گيري اين ايستگاه اجرا شد. اين ايستگاه که گاز مايع ارسالي از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به مجتمع پتروشيمي بندر امام اندازه گيري مي کند. با انجام کارهاي ساختماني، مکانيکي، برقي و ابزار دقيق بهسازي شده است.
بازسازي و نوسازي توربوپمپ شماره( 7 )بوستر اهواز
بازسازي و نوسازي توربوپمپ شماره (7 ) بوستر اهواز، در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون از جمله پروژه هاي سرمايه اي نفت و گاز مديريت مهندسي و ساختمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که با هدف افزايش ظرفيت انتقال نفت خام اجرا شد.
نصب کمپرسور هوا و دستگاه توليد نيتروژن کارخانه گاز و گاز مايع 900
نصب کمپرسور هوا و دستگاه توليد نيتروژن کارخانه گاز و گاز مايع 900 با هدف افزايش ظرفيت و توان توليد اين کارخانه به اجرا درآمد.کارخانه گاز و گاز مايع900(900NGL ) با ظرفيت اسمي روزانه يک ميليارد و 359 ميليون فوت مکعب گاز طبيعي و 40 هزار بشکه ميعانات گازي در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران قرار دارد.
افزايش750 هزار بشكه اي ظرفيت تلمبه خانه نفت صادراتي اهواز
با نوسازي يك دستگاه توربين گازي در تلمبه خانه نفت صادراتي اهواز، ظرفيت پمپاژ نفت اين واحد 750 هزار بشكه در روز افزايش يافت. اين توربين كه به دليل آسيب ديدگي شديد و اشكال فني، سال هاي متمادي از مدار عمليات خارج بود، با تلاش شبانه روزي و همت كاركنان مديريت هاي مهندسي و ساختمان، تعميرات تجهيزات و ماشين آلات فرايندي، توليد، شركت بهره برداري نفت و گاز كارون، آغاجاري و ساير ادارات نوسازي شد و اين توربين هم اكنون در حال كار است.
امضاي توافقنامه رئوس قراردادي توسعه ميادين پارسي و پرنج با گروه مپنا
توافقنامه رئوس قراردادي توسعه ميادين پارسي و پرنج، بين شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب و گروه مپنا امضا شد. ميادين پارسي و پرنج از ميادين تحت تزريق گاز هستند كه بر اساس مطالعات صورت گرفته، با اجراي طرح توسعه، علاوه بر جبران افت طبيعي، توليد آنها 30 تا 40 هزار بشكه در روز افزايش مي يابد. افزايش توليد نفت، گاز و مايعات گازي، ايجاد فرصت هاي جديد شغلي، رونق كسب و كار و استفاده از ظرفيت هاي داخلي از دستاوردهاي طرح هاي توسعه اين ميادين است.
امضاي نخستين قرارداد از طرح توسعه 28 مخزن
اولين قرارداد محرمانگي EPC/D بين شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب و شركت پتروگوهر فراساحل كيش امضا شد. اين قرارداد، نخستين قرارداد از طرح توسعه 28 مخزن بوده و محدوده جغرافيايي آن در واحدهاي بهره برداري اهواز 5،3،2 است که 2 سال به طول مي انجامد. تأمين و نصب پمپ هاي درون چاهي و سرچاهي، حفاري و تعمير6 حلقه چاه، خطوط لوله، تعميرات ضروري واحدهاي بهره برداري و نمكزدايي، خريد، نصب و تعميرات توربين ها بخشي از مفاد اين قرارداد محسوب مي شود.
آغاز واگذاري 42 ميليون فوت مكعب گاز به سرمايه گذار داخلي
در نخستين مرحله فروش گازهاي فلر به بخش خصوصي، 42 ميليون فوت مكعب در روز گاز فلر مربوط به 4 واحد بهره برداري، به دو شركت سرمايه گذار داخلي واگذار شد. اين طرح در قالب 4 قرارداد به منظور اجراي بندهاي 8 و 15 سياست هاي كلي اقتصاد مقاومتي، ماده 52 از قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي و ماده 48 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه كشور و سياست گذاري وزارت نفت مبني بر خاموشي و حذف مشعل ها تعريف شده است.
رونمايي از نخستين نرم افزار تفسير نمودار نگار توليد ساخت داخل
نخستين نرم افزار تفسير نمودار نگار توليد(PLT) ساخت داخل که دانش فني و ساخت آن با تلاش و حمايت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بومي سازي شده است، سال گذشته رونمايي شد. اين نرم افزار پس از طراحي هاي پيچيده و بررسي هاي بسيار بر اساس داده هاي چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، عملکرد و کارايي آن مورد تاييد کارشناسان قرار گرفت. با انجام اين پروژه، ضمن بومي شدن دانش فني توسعه نرم افزار تفسير نمودار نگار توليد، اصل برنامه رايانه اي آن با کمترين هزينه در اختيار شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار گرفت و امکان بهينه سازي مدل بر اساس شرايط چاه هاي اين شرکت در آينده فراهم خواهد بود.
رونمايي از 4 قلم کالاي ساخت داخل
به منظور توسعه ساخت داخل، 4 قلم کالاي اساسي صنعت نفت بومي سازي شد. اين تجهيزات شامل روتور کامل کمپرسور گازي سولار C16 با گشتاور 22 هزار و 500 دور در دقيقه، پمپ ميله اي مکشي SRP با طول کورس 7متر، توان موتور 45 کيلو وات و ميانگين ظرفيت 800 بشکه در روز، روتور کامل پمپ ديويد براون با کاربرد تزريق آب زائد و ظرفيت 30هزار بشکه در روز و پمپBB3 با گنجايش 96 مترمکعب برساعت، ارتفاع 270 متر و قدرت 132 کيلو وات است كه ساخت آنها در سال 1396 به سرانجام رسيد.
امضاي 5 قرارداد پژوهشي با مراکز علمي و پژوهشي
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در سال جاري، 5 قرارداد پژوهشي در حوزه ازياد برداشت و بهبود توليد ازمخازن(EOR/IOR )، با مراکز علمي و پژوهشي کشور امضا کرد. اين قراردادها شامل «بهبود روش هاي پردازشي در مناطق با رخنمون سطحي سازند گچساران»، «تعيين جهت و محاسبه مقدار شيب لايه هاي زير سطحي با استفاده از اطلاعات VSP »، «كاربرد تركيبات نانو براي افزايش راندمان مواد تعليق شكن جهت كاهش مصرف و هزينه ها»، «بررسي تاثير تخليه مخزن و ديگر عوامل موثر بر مچالگي لوله هاي جداري در ميادين مارون و كوپال و ارائه راهكار جهت رفع چالش» و «تعيين منشا و پيش بيني روند گسترش سولفيد هيدروژن در مخزن آسماري ميدان مارون و ارائه راهكارهاي مناسب جهت رفع آن» است که با نمايندگان دانشگاه تهران، پارك علم و فناوري دانشگاه تهران و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد.
انجام بيش از 3500 عمليات درون چاهي و سرچاهي
با تلاش كاركنان اداره خدمات فني چاه هاي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، بيش از سه هزار و 500 عمليات درون چاهي و سرچاهي با هدف استمرار توليد نفت و گاز انجام شد. در بخش درون چاهي افزون بر يکهزار و 94 عمليات شامل رانش و نصب رشته هاي تكميلي درون چاهي، انجام عمليات نمونه گيري درون چاهي به منظور آزمايش هاي مختلف مانند PVT، مانده يابي، نصب و خارج سازي شير ايمني درون چاهي، عمق يابي و غيره با استفاده از دستگاه هاي چاه پيمايي صورت گرفت. در بخش سرچاهي نيز بيش از دو هزار و 444 عمليات انجام شده كه به دكل هاي حفاري و تعميراتي و چاه هاي بهره برداري ارائه شد.
احداث و بازسازي 199 كيلومتر جاده در مناطق محروم مسجدسليمان
199 كيلومتر جاده روستايي و عشايري در مناطق محروم مسجدسليمان احداث و بازسازي شد. مديريت ترابري مناطق نفت خيز جنوب با هماهنگي شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و اعزام ماشين آلات راهسازي شامل لودر، بلدوزر، بيل مكانيكي و گريدر به مناطق تعيين شده، 35 راه روستايي و عشايري را به طول 199 كيلومتر احداث، مرمت و بازسازي کرد. بسياري از عمليات راهسازي در مناطق دورافتاده و سخت گذر، چلو و شيرين بهار انجام شده و در برخي مناطق نيز مسيرشكافي و كوه بري با استفاده از بلدوزر صورت گرفته است.
افتتاح واحد تزريق گاز ميدان نفتي پرنج آغاجاري
واحد تزريق گاز ميدان پرنج با ظرفيت تزريق روزانه 45 ميليون فوت مکعب افتتاح و راه اندازي شد. تاسيسات تزريق ميدان پرنج از سوي مديريت مهندسي و ساختمان مناطق نفت خيز جنوب احداث شد و حدود 45 ميليون فوت مکعب گاز در روز از طريق يک حلقه چاه به اين ميدان تزريق مي شود. تزريق گاز به اين ميدان، ضريب بازيافت را از 18 درصد به مرز 28 تا 30 درصد مي رساند.
افتتاح واحد جمع آوري گازهاي مشعل پارسي کلاستر
براي نخستين بار در کشور و در سطح مناطق نفت خيز جنوب، واحد جمع آوري گازهاي مشعل پارسي در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري با سرمايه گذاري بخش خصوصي احداث و راه اندازي شد. اين ايستگاه با حجم سرمايه اي بالغ بر سه ميليون و 500 هزار دلار و ظرفيت جمع آوري 3 تا 7ميليون فوت مکعب در روز گاز کم فشار با هدف خاموش سازي مشعل هاي گازي ميدان پارسي راه اندازي شد. با راه اندازي اين واحد علاوه بر آثار مثبت زيست محيطي، درآمدي برابر با 400 ميليون دلار در سال از محل توليد ميعانات گازي و 300ميليون دلار از محل بازگشت گاز سبک به چرخه مصرف حاصل خواهد شد.
عمليات اجرايي پروژه هاي جمع آوري گازهاي مشعل مارون (3)، مارون (6 ) و منصوري
عمليات اجرايي پروژه هاي جمع آوري گازهاي ارسالي به مشعل واحدهاي بهره برداري مارون (3)، مارون (6) و منصوري آغاز شد. گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري مارون (3) به ميزان15 ميليون فوت مکعب در روز، گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري مارون (6) نيز به ميزان 14 ميليون فوت مکعب در روز و گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري منصوري نيز به ميزان 10 ميليون فوت مکعب در روز به شرکت هاي سرمايه گذار بخش خصوصي واگذار شد.
بومي سازي يكي از 10 قلم كالاي اساسي وزارت نفت
اولين تلمبه ميله اي مکشي موسوم به SRP كه يكي از 10 قلم كالاي اساسي وزارت نفت است، از سوي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با همكاري بخش دانشگاهي طراحي، ساخته و بر چاه شماره 50 آب تيمور نصب شد. اين نوع تلمبه در مسير جريان توليد نفت قرار گرفته و با ايجاد مکش و يا به عبارت ديگر، با بالا بردن انرژي يا هد سيال، به توليد سيال درون چاهي کمک كرده و در چاه هايي که داراي دبي توليدي و فشار سر چاهي پايين هستند، مورد استفاده قرار مي گيرد. با ساخت و نصب اين تلمبه، علاوه بر افزايش متوسط توليد روزانه 500 بشکه از هر چاه، صرفه جويي ارزي 600 هزار يورويي به ازاي هر مجموعه تلمبه حاصل خواهد شد.
راه اندازي پروژه احداث 23 كيلومتر خط لوله انتقال آب جايزان به اميديه
با هدف خدمت رساني به كاركنان شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري و مردم شهرستان اميديه، طرح بزرگ احداث 23 كيلومتر خط لوله انتقال آب از جايزان به اميديه با هزينه اي معادل 150 ميليارد ريال اجرا و راه اندازي شد. با راه اندازي اين پروژه كه كمتر از يك سال طول کشيد، منازل و مناطق شركتي و بخشي ازشهرستان اميديه از آب سالم برخوردار شدند.
كاهش 24 درصدي مصرف برق در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب
با مديريت بهينه، برنامه ريزي و اقدام هاي دقيق، مصرف برق در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب 24 درصد كاهش يافت. اين شركت به منظور كاهش مصرف برق، تدابير، برنامه ريزي و اقدام هاي دقيق و خاصي اتخاذ کرده كه در نتيجه آن از 19 خرداد سال جاري تا پايان مرداد، روزانه حدود 59 مگاوات برق در بخش هاي صنعتي و غيرصنعتي صرفه جويي شده است. اين ميزان صرفه جويي در مقايسه با كل ديماند مصرفي، كاهشي معادل 24 درصد را نشان مي دهد.
گازرسانی به ملت افتخار دولت
شرکت ملي گاز ايران نيز همچون ديگر شرکت هاي تابع وزارت نفت، در طول يک سال فعاليت دولت دوازدهم، نقشي بي بديل در توسعه، رونق اقتصادي و اجتماعي کشور داشته و توسعه اين صنعت در ايجاد زيرساخت هاي رفاهي مردم نيز، تاثيرگذار بوده است. صنعت گاز که بيش از پنجاه سال از آغاز فعاليت خود را سپري مي کند، تلاش کرده است تا با توسعه زيرساخت هاي کلان گازرساني، همزمان زمينه را براي ايجاد فرصت هاي صادراتي و افزايش پايدار شبکه انتقال گاز کشور فراهم کند. تا پيش از آغاز به کار دولت يازدهم، 975 شهر و 14 هزار و 419 روستا از نعمت گاز طبيعي برخوردار بودند، اما در دوره 4 ساله دولت يازدهم، اين تعداد به يکهزار و 158 شهر و 23 هزار و 208 روستا رسيد.
از ابتداي فعاليت شرکت ملي گاز ايران تا پيش از آغاز به کار دولت يازدهم در مجموع به 12 هزار روستا گازرساني شده و اين در حالي است که تنها در طول 4 سال فعاليت دولت يازدهم، شاهد گازرساني به بيش از 9 هزار روستا بوده ايم.
روندي که از دولت يازدهم و با بهره گيري از روش هاي نوين مالي و سرمايه گذاري شامل بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه و قانون رفع موانع توليد آغاز شد، در دولت دوازدهم نيز با حمايت بخش خصوصي تداوم يافت.
با آغاز به کار دولت دوازدهم، گازرساني به شهرهاي باقيمانده و روستاهاي بالاي 20 خانوار با شتابي بيش از پيش در دستور کار قرار گرفت و در سال 96 به 29 شهر و دو هزار و 643 روستا گازرساني شد.
از سوي ديگر، در سال 97 نيز، برنامه گازرساني به پنج هزار و 250 روستا و 50 شهر تدوين شده که سه هزار و 600 روستا و 20 شهر تا پايان امسال از نعمت گاز بهره مند خواهند شد. با بهره برداري از اين پروژه ها تا پايان امسال، بهره مندي بخش شهري از نعمت گاز به 97 درصد و بخش روستايي به 82 درصد خواهد رسيد.
تحويل 70 ميليارد مترمکعب گاز به نيروگاه ها
در سال 96، بيش از 190 ميليارد مترمكعب گاز به صورت پايدار بين 22 ميليون و 300 هزار مصرف كنندگان خانگي، تجاري، صنعتي توزيع شد که با هدف حفظ محيط زيست، همچنين جلوگيري از مصرف سوخت هاي مايع، 70 ميليارد مترمکعب از اين ميزان به بخش نيروگاهي اختصاص يافت.
استفاده از كنتور ارتقا يافته با هدف اعمال تعرفه ها و دريافت اطلاعات تعدادي از مصارف صنايع، نيروگاه ها و جايگاه هاي سي ان جي به صورت ساعتي، روزانه و فصلي و جلوگيري از هدررفت گاز ازطريق سيستم مانيتورينگ، از ديگر فعاليت هاي يک سال گذشته شرکت ملي گاز ايران به شمار مي آيد.
توسعه خطوط انتقال گاز
همزمان با توسعه بي نظير فازهاي پارس جنوبي در دولت يازدهم و دوازدهم و افزايش ظرفيت توليد گاز از مخزن مشترک پارس جنوبي، زيرساخت هاي فرآورش، انتقال و توزيع گاز نيز اجرا شد. اجرا و بهره برداري از خط ششم سراسري و شتاب در اجراي خط نهم سراسري را مي توان از مهم ترين برنامه هاي توسعه اي در سال هاي 96 و 97 برشمرد. در مجموع در سال گذشته بيش از يکهزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز احداث شده و براساس برنامه هاي تعريف شده ، امسال نيز، شاهد اجراي يکهزار کيلومتر خط لوله جديد خواهيم بود.
افزون بر خطوط سراسري، پروژه خطوط انتقال براي گازرساني به چند شهر کشور نيز در يک سال گذشته اجرا شده است.
بهره برداري از تاسيسات جديد تقويت فشار گاز
توسعه تاسيسات تقويت فشار به عنوان قلب تپنده صنعت گاز، از ديگر برنامه هاي شرکت ملي گاز ايران طي يک سال گذشته به شمار مي آيد. بر اين اساس، تاسيسات خورموج و آب پخش در قالب طرح خط انتقال گاز ششم سراسري با توان 100 مگاوات و همچنين طرح تاسيسات تقويت فشار گاز خرمدره، قزوين، نيزار، سمنان و پارچين با توان 125 مگاوات، از ديگر طرح هاي شرکت ملي گاز ايران در سال 96 بودند. در سال 97 نيز تاسيسات تقويت فشار گاز باقيمانده خط ششم سراسري اجرا و براساس اولويت به بهره برداري مي رسند.
ايران به باشگاه توليد کنندگان ماده بودار کننده گاز پيوست
افزون بر خطوط انتقال گاز و تاسيسات تقويت فشار، پروژه هاي پالايشگاهي شامل ميترينگ پارس جنوبي در پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم و پنجم، همچنين واحد توليد مرکاپتان با ظرفيت 800 تن، از هفته دولت پارسال تا هفته دولت امسال به بهره برداري رسيده است.
احداث دو هزار و 375 کيلومتر خطوط مخابراتي و فيبر نوري، همچنين راه اندازي مراکز بهره برداري کرمان و خرم آباد، از ديگر پروژه هايي است که تا پايان امسال به شرکت ملي گاز ايران تحويل مي شوند.
گاز هم اکنون به يکي از مهم ترين حامل هاي انرژي در سبد مصرفي بخش هاي مختلف جهان بدل شده و کارشناسان معتقدند سهم اين سوخت در سبد انرژي در سال هاي آينده شاهد افزايش چشمگيري خواهد بود.
در دوراني که از آن با عنوان «عصر طلايي گاز» ياد مي شود، ايران با دارا بودن 34 تريليون مترمكعب گاز طبيعي كه بيش از 18 درصد از كل ذخاير دنيا را تشكيل مي دهد، مي تواند به بازيگري مهم در بازار جهاني اين سوخت پاک بدل شود.
شركت ملي گاز ايران در دولت دوازدهم و در همسويي با اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي، محروميت زدايي و گسترش عدالت اجتماعي، تمام زيرساخت هاي لازم براي توسعه گازرساني در داخل کشور به ويژه گازرساني به روستاها را فراهم کرده است. اين موضوع افزون بر افزايش رفاه در اين مناطق منجر به اميد به زندگي، اشتغال زايي و نشاط نيز شده است.
جلوگيري از مهاجرت به شهرها، صيانت از محيط زيست و جلوگيري از تخريب جنگل ها و مراتع، استفاده از سوخت پاك و ارزان و كمك به اقتصاد خانواده، صرفه جويي در استفاده از فرآورده هاي ميان تقطير و سوخت مايع و دستيابي به توسعه پايدار، از ديگر دستاوردهاي شرکت ملي گاز ايران در دولت دوازدهم بوده است.
ردای توسعه بر قامت پتروشیمی
حاصل جمع گام جديد توسعه اي صنعت پتروشيمي ايران که با روي کارآمدن دولت تدبير و اميد از سال 92 آغاز شد، رونق و شکوفايي بود که رداي تازه بر تن صنعت استراتژيک کشور کرد.
بهره برداري از واحدهاي جديد، افزايش ظرفيت توليد، فروش و صادرات، تنوع محصولات پتروشيمي و رشد حرکت در مسير تکميل زنجيره ارزش و بسياري موارد ديگر، نمايي از مسير طي شده از سال 92 به اين سوست که صنعت پتروشيمي پشت سر گذاشته و طي يک سال اخير اين راه با رشد شاخص ها، جهشي متفاوت را به نمايش گذاشته است که بررسي عملکرد اين صنعت از ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور 96 و از اين مقطع تا ابتداي شهريور امسال، گواهي بر اين مسير است.
افزايش توليد صنعت پتروشيمي
دستيابي به توليد حدود 54 ميليون تن محصولات پتروشيمي که معادل 91 درصد برنامه توليد سال 96 است، يکي از دستاوردهاي صنعت پتروشيمي در پايان سال گذشته بود که حکايت از روندي رو به پيشرفت داشت.
از سويي بررسي عملکرد آماري ظرفيت اسمي صنعت پتروشيمي که از ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور 96 در حدود 63 ميليون تن بوده است، در مقطع زماني از ابتداي شهريور 96 تا ابتداي شهريور 97 به 64 ميليون تن رسيده است.
عملکرد توليد محصولات پتروشيمي نيز که از ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور 96 به ميزان 51.6 ميليون تن بوده است، از آن مقطع تا ابتداي شهريور 97 به 53.8 ميليون تن رسيده است.
رشد تنوع محصولات پتروشيمي
همچنين بررسي آماري تنوع محصولات پتروشيمي که از ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور 96 تعداد 115 نوع را نشان مي دهد، در مقطع ابتداي شهريور 96 تا ابتداي شهريور 97 به 123 نوع محصول افزايش يافته است.
افزايش صادرات محصولات پتروشيمي
رشد شاخص ها در صنعت پتروشيمي، تنها به توليد خلاصه نشده و اهداف صادراتي اين صنعت هم در سالي که گذشت، نويدبخش آماري خوش است که اگر مقدار صادرات از ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور 96 به ميزان 21.05 ميليون تن بوده، از آن مقطع تا ابتداي شهريور 97 به 22.21 ميليون تن رسيده است. افزون بر آن ارزش صادرات در مقطع مورد بررسي از 10.43 ميليارد دلار به 12.67 ميليارد دلار در ابتداي شهريور امسال رسيده است.
رشد فروش محصولات پتروشيمي
مقدار فروش خالص کل در عملکرد صنعت پتروشيمي که از ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور 96 از 28.82 ميليون تن به 30.26 ميليون تن تا ابتداي شهريور 97 رسيده و ارزش فروش خالص کل که در مقطع زماني ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور 96 به ميزان 15.26 ميليارد دلار بوده، از ابتداي شهريور 96 تا ابتداي شهريور 97 به 18.48 ميليارد دلار رسيده است.
همچنين مقدار فروش خالص داخلي که از ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور پارسال 7.77 ميليون تن بوده، در عملکرد ابتداي شهريور 96 تا ابتداي شهريور 97 به 8.05 ميليون تن رسيده است.
افزون بر آن ارزش فروش خالص داخلي که در مقطع ابتداي شهريور 95 تا ابتداي شهريور سال گذشته 4.83 ميليارد دلار بوده، در عملکرد ابتداي شهريور 96 تا ابتداي شهريور امسال به 5.81 ميليارد دلار رسيده است.
حرکت در مسير تکميل زنجيره ارزش
توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي به منظور محروميت زدايي، ايجاد اشتغال و ارزش افزوده بيشتر و نيز تکميل زنجيره ارزش که براي کشور حائز اهميت فراواني است، باعث شده صنعت پتروشيمي در سال هاي اخير در اين مسير گام بردارد. چه آنکه اين صنايع نسبت به صنايع بالادستي و مياني به حجم سرمايه گذاري کمتري نياز دارد و زمان بازگشت سرمايه آنها سريع تر است.
برنامه ششم توسعه در حوزه صنايع پايين دستي پتروشيمي در 2 بخش صنايع ايجادي و صنايع موجود و بر اساس سند چشم انداز، ادامه برنامه پنجم توسعه صنعت پتروشيمي، راهبرد شرکت ملي صنايع پتروشيمي، تکميل زنجيره ارزش و ايجاد ارزش افزوده بيشتر تدوين شده است.
2 مجتمع پتروشيمي آماده افتتاح
دو مجتمع پتروشيمي کشور که به توليد رسيده، اکنون در نوبت افتتاح قرار دارد و اين را نيز بايد به عملکرد صنعت پتروشيمي افزود. يکي از آنها مجتمع پتروشيمي پرديس 3 است که اواخر سال گذشته به توليد رسيده و آماده افتتاح است. مجتمع پتروشيمي پرديس، يکي از بزرگترين مجتمع هاي توليدکننده آمونياک و اوره در خاورميانه و جهان است که همسو با سياست هاي توسعه اي کشوردر حوزه نفت، گاز و پتروشيمي و در چارچوب اقدام هاي صورت گرفته از سوي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در جهت توسعه منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي گام برداشته است.
مجتمع پتروشيمي مرجان نيز از جمله طرح هاي برنامه پنجم شرکت ملي صنايع پتروشيمي است که با ظرفيت پنـج هزار تن در روز در فاز 2 منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي عسلويه در استان بوشهر توليد خود را آغاز کرده است. اين پتروشيمي با سرمايه گذاري شرکت شستان 67 درصد، سرمايه گذاري نفت و گاز و پتروشيمي تامين 17 درصد و پتروشيمي فن آوران 16 درصد و با ظرفيت سالانه يک ميليون و 600 هزارتن در آستانه افتتاح قرار دارد.
ستاره فروزان پالایش نفت
مشعل پاسداشت هفته دولت در شهريور ماه هر سال، فرصتي مغتنم است تا نمايندگان دولت در دستگاههاي اجرايي، با بازنگري عملکرد خود و ارتقاي سطح خدمات به مردم شريف، زمينه اعتماد نسبت به نظام را افزايش دهند. اکنون بيش از پيش همه بايد دست به دست هم دهيم تا در سايه همدلي و مودت و استفاده از ظرفيتهاي موجود، موانع را برطرف و فضاي شور و نشاط اجتماعي در جامعه را ايجاد کنيم. شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز از اين وادي مستثني نيست و تمام تلاش خود را براي توسعه و آباداني کشور به کار مي گيرد، گزارش پيش رو عملکرد برخي از شرکت هاي پالايشي نفت را شرح مي دهد که در ادامه مي خوانيد:
سال 96 با عنوان «اقتصاد مقاومتي؛ توليد و اشتغال» براي شرکت ملي پالايش و پخش با اتفاق هاي زياد و اجراي طرح هاي مهمي همراه بود. پالايشگاه ستاره خليج فارس (شرکت نفت ستاره خليج فارس) از طرح هاي مهم و کليدي است که فاز نخست آن ارديبهشت 96 به بهره برداري رسيد و روزانه 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5، چهارميليون و 500 هزار ليتر نفت گاز، يک ميليون ليتر نفت سفيد و يک ميليون و 300 هزار ليتر گاز مايع به توليد کشور افزود، همچنين توليد بنزين در فاز دوم اين پالايشگاه در آخرين روزهاي 96 آغاز شد، اين در حالي است که با راه اندازي فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس در تيرماه 97، ميزان توليد بنزين يورو 5 از 12 به 24 ميليون ليتر در روز و توليد نفت گاز نيز از 4 به 8 ميليون ليتر در روز مي رسد. افزون بر پالايشگاه ستاره خليج فارس، اجراي طرح هاي افزايش کميت و کيفيت بنزين در پالايشگاه هاي کشور، از ديگر برنامه هاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران است، افتتاح طرح بنزين سازي پالايشگاه بندرعباس در روزهاي پاياني سال 96، افتتاح طرح بنزين سازي پالايشگاه هاي لاوان و اصفهان در اوايل همان سال و طرح توليد بنزين سبز (آلکاليت) در پالايشگاه آبادان از جمله طرح هاي ديگري بود که افزون بر افزايش توليد بنزين، بر کيفيت آن نيز افزوده است.
ستاره خليج فارس و ارتقاي شاخص هاي زيست محيطي
پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس از پيشرفته ترين پالايشگاه هاي خاورميانه شامل واحدهاي اصلي پالايشگاه و دو واحد جانبي خط لوله خوراک و واحد آبگير دريا است. اين پالايشگاه به دليل توليد محصولات با درصد سموم بسيار پايين و دارا بودن فرآيندي با آلايندگي محدود، سهم بسزايي در ارتقاي شاخص هاي زيست محيطي دارد. اين شرکت توانسته در کنار توليد در مسير مسئوليت اجتماعي نيز گام بردارد و پروژه احداث بيمارستان 264 تختخوابي، مصداق بارز اين امر است. اين بيمارستان با زيربناي 12 هزار مترمربع در 6 طبقه و با اعتبار 40 ميليارد تومان در مدت دو سال به همت شرکت نفت ستاره خليج فارس در محوطه بيمارستان شهيد محمدي بندرعباس ساخته مي شود.
تحقق افزايش توليد بنزين پالايشگاه آبادان
نخستين کلنگ احداث پالايشگاه آبادان در سال 1287 شمسي (1910 ميلادي) به زمين زده شد و اين پالايشگاه در سال 1291 (1912 ميلادي) با دو هزار و 500 بشکه در روز به عنوان نخستين تصفيه خانه نفت کشور آغاز به کارکرد و در دوران فعاليت خود افت و خيزهاي زيادي داشته است.
اين پالايشگاه در مسير طرح توسعه، سه فاز را در دستور کار قرار داده است. در فاز نخست طرح توسعه؛ ظرفيت واحد تقطير 85 از 130به 180 هزار بشکه در روز افزايش يافت و واحد تقطير در خلاء 200 با ظرفيت 70 هزار بشکه در روز و واحد کاهش گرانروي با ظرفيت 25 هزار بشکه در روز براي کاهش نفت کوره و تامين خوراک واحد کت کراکر از سال 1384 به بهره برداري رسيد. در فاز دوم، طرح تثبيت ظرفيت فعلي و ارتقاي کيفيت محصولات توليدي پالايشگاه مدنظر قرارگرفت، در اين پروژه واحدهاي تقطير در اتمسفر و خلاء و واحدهاي تصفيه بنزين، نفت سفيد، نفت گاز، گوگرد سازي، احداث مجتمع کت کراکر دوم، افزايش بنزين و ساير واحدهاي جانبي احداث مي شود. فاز سوم، احداث مجتمع کت کراکر وآلکيلاسيون، ايزومريزاسيون بوتان ونوسازي واحد اسيد را شامل مي شود که هدف از اين پروژه، توليد بيشتر بنزين وکاهش نفت کوره است. ميزان توليد بنزين پس از اجراي اين پروژه 6 ميليون ليتر در روز افزايش مي يابد. در طرح هاي توسعه آتي اين پالايشگاه، توجه به مسائل زيست محيطي، از اهميت ويژه اي برخوردار است. انواع مختلف فيلترها و اسکرابرها براي جلوگيري از آلودگي هوا، تصفيه پساب صنعتي و سيستم مدار بسته آب خنک کننده ها استفاده خواهد شد، با توجه به اينکه اين واحدها از فناوري جديد برخوردار هستند، ميزان ضايعات انرژي به حداقل خواهد رسيد، با احداث و فعاليت واحد تصفيه پساب صنعتي نيز، مشکل آلودگي آب اروندرود کاملا بر طرف خواهد شد. توليد پالايشگاه آبادان از کمتر از 10 ميليون ليتر در روز به 12 ميليون ليتر در روز رسيده است، براي تحقق اين افزايش توليد 2 واحد پالايشگاه که براي مدت چهار سال فعاليتش متوقف مانده بود، باز راه اندازي شده است و اين نويد را مي دهد که تمام بنزين پالايشگاه آبادان تا پايان امسال، با کيفيت يورو 4 توليد شود. اين پالايشگاه اکنون بيش از 12 ميليون ليتر بنزين در روز به شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي تحويل مي دهد.
افزايش توليد در پالايشگاه اراک
شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند (پالايشگاه اراک) توليد کننده بنزين يورو 4 يکي از مهمترين پالايشگاه هاي نفت کشور است. اين شرکت بزرگترين پالايشگاه تک واحدي ايران است که در سال 1372 با ظرفيت اسمي 150 هزار بشکه در روز راه اندازي شد. همچنين نخستين پالايشگاهي است که کار مطالعه و عمليات اجراي آن بعد از انقلاب اسلامي و در نخستين سال بعد از جنگ تحميلي آغاز شد. پس از مدتي با تلاش و کوشش نيروهاي متعهد و متخصص ظرفيت توليد پالايشگاه به 170 هزار بشکه در روز رسيد. تغيير الگوي مصرف محصولات نفتي کشور از محصولات ميان تقطير به بنزين و همچنين ارتقاي کيفيت محصولات توليدي براساس الزام هاي زيست محيطي و استانداردهاي بين المللي، مسئولان را بر آن داشت که طرح افزايش ظرفيت و بهبود کيفيت فرآورده هاي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند را تصويب و ابلاغ کنند.
پالايشگاه تبريز؛ حمايت کننده کالاي داخل
پالايشگاه نفت تبريز در سال 1353 طراحي و پس از پايان عمليات مربوط به احداث در بهمن ماه 1356 به بهره برداري رسيد. اين پالايشگاه سالانه پنج ميليون و 500 هزار تن محصول توليد مي کند که 90 درصد آن به سوخت تبديل مي شود. توليد ال پي جي سه درصد از کل محصولات شرکت پالايش نفت تبريز را شامل مي شود و روزانه 300 هزار ليتر ال پي جي توليد مي کند. توليد کنوني بنزين اين پالايشگاه سه ميليون و 500 هزار ليتر در روز است که نيمي از اين بنزين يورو 4 و نيمي ديگر نيز بنزين پاک است، اين درحالي است که تا پايان امسال توليد بنزين با استاندارد يورو 4 افزايش مي يابد. يک ميليون ليتر نفت سفيد و 4 ميليون ليتر نفت کوره، از ديگر توليدات روزانه اين شرکت محسوب مي شود. شرکت پالايش نفت تبريز، نخستين شرکت در زمينه برندينگ پالايشگاه است که در اين زمينه فعاليت خود را آغاز کرده است.
توزیع پایدار سوخت در سراسر ایران
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی وزارت نفت، همواره کوشیده است که با راهبری زیر بخش های خود (شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت وشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران) ماموریت ها و مسئولیت های محوله درحوزه ایجاد زیرساخت مناسب برای تامین و توزیع مطلوب فرآورده های نفتی را به نحو مطلوب انجام دهد.این گزارش مروری دارد برفعالیت های یکساله شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در دولت دوازدهم .
همه روزه چند ميليون ليترانواع فرآورده نفتي به وسيله هزاران نفتکش جاده پيما باظرفيت هاي مختلف، جاده هاي پرپيچ وخم کشور را درمي نوردند تا انواع سوخت (بنزين، نفت گاز، نفت سفيد ونفت کوره) به دست مصرف کنندگان برسد؛ اين مسئوليت مهم را شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به عهده دارد؛ شرکتي که از آن به عنوان ويترين وزارت نفت ياد مي شود.
همان گونه که ازنام اين شرکت برمي آيد، پخش يا به عبارت ديگر، توزيع فرآورده هاي نفتي، مهم ترين مسئوليت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است، مسئوليتي که بي هيچ وقفه،درشرايط آب وهوايي مختلف درگرماي سوزان تابستان و زمهرير زمستان انجام مي شود تا صنعت و خانه اي نيازمند سوخت بي بهره از آن نمانند.
دراين نوشتارباتوجه به مناسبتي بودن آن(هفته دولت) تلاش شده است به چند محورمهم ازمجموعه فعاليت هاي متنوع شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران اشاره شود اگرچه اينها تنها بخشي ازکل است نه همه آن.
توزيع روزانه ميليون ها ليتر سوخت
تامين، حمل وتوزيع به موقع فرآورده هاي نفتي زنجيره اي به هم پيوسته است که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي تلاش کرده است آن را دربخش هاي مختلف حمل و نقل (شهري، جاده اي، دريايي وهوايي) به نحو مطلوب انجام دهد.
همه روزه ميليون ها خودروي سبک و سنگين در شهرها و جاده هاي سراسرکشور تردد مي کنند که سوخت همه آنها بنزين يا گازوييل است.
چرخ برخي خودروها نيزدربخش هاي کشاورزي وصنعت مي چرخد. بدون ترديد تامين سوخت همه اين خودروها درهربخش، نيازمند برنامه ريزي وهماهنگي منسجمي است تا زنجيره توزيع، بي هيچ مشکلي فعاليت کند.
جايگاه هاي عرضه سوخت ياهمان «پمپ هاي بنزين» يکي از مهم ترين و عمده ترين مشتريان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران هستند.
بيش از سه هزار و 600 جايگاه عرضه سوخت درکشوراز اين شرکت خدمات مي گيرند تاخدمات خود را به صاحبان خودروهاي سبک وسنگين در شهرها روستاها عرضه کنند تا هيچ چرخي در جاده هاي کشور از حرکت بازنايستد. حرکت قطارها، هواپيماها، شناورهاي دريايي و...نيز مرهون همين برنامه ريزي است.
اين چرخه همه روزه تکرارمي شود و اگرتکرار نشود، هيچ وسيله نقليه اي نه در زمين و نه درهوا حرکت نخواهد کرد.
ازآنجا که قراراست مناسبتي حرف بزنيم، چنانچه بازه زماني هفته دولت سال 96 تا هفته دولت امسال درنظرگرفته شود، با حسابي سر انگشتي در خواهيم يافت که حجم زيادي سوخت مايع تنها دراين بخش (حمل و نقل) توزيع شده که کاري است ارزنده براي رفاه حال همه شهروندان ايران زمين.
نوروز و تابستان
ايام نوروز وتابستان، موج هاي سفري هستند که فعاليت شرکت ملي پخش، متناسب با آنها شکل مي گيرد.
اين شکل گيري به آن معناست که بايد آمادگي هايي از قبل ايجاد و ذخيره سازي هاي مناسب و مطلوبي در حوزه تامين سوخت انجام شود و جايگاه داران نيز مهياي پاسخ گويي به حجم فراوان مسافراني باشند که به منظور تامين سوخت خودرو خود به جايگاه آنها مراجعه مي کنند.
بخش دوم موج سفرها با هفته دولت تقارن دارد،از اين رو، فعاليت ها در حوزه توزيع فرآورده هاي نفتي شکلي ويژه تر به خود مي گيرد.
درهفته دولت امسال نيزهمانند هفته ها، ماه ها وسال هاي گذشته،کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران باتوجه به بازه زماني (شهريور)که درآن قرارمي گيرند، فعاليت هاي ويژه اي انجام مي دهند تا آخرين ماه تابستان که پايان تعطيلات مدارس است، مشکلي درتامين سوخت خودرومسافران ايجاد نشود.
از آنجاکه شهريور، ماه پاياني تعطيلات مدارس، دانشگاه ها و مراکز آموزشي است وهفته نخست آن با هفته دولت تقارن دارد، به نظرمي آيد بهترين و مهم ترين طرحي که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مي تواند درگراميداشت اين هفته اجرا کند، همانا ماموريت اصلي اين شرکت يعني «تداوم عرضه سوخت و پايداري زنجيره توزيع» درجاي جاي ميهن است؛ طرحي که تاکنون به نحوي خوب مديريت واجرا شده است.
سوخت رساني در زلزله کرمانشاه
يکي از فعاليت هاي شاخص شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي علاوه بر فعاليت روتين و روزمره، سوخت رساني پر شتاب در جريان زلزله سال گذشته کرمانشاه بود.
اين زلزله 5.9 ريشتري اگر چه به قبل از هفته دولت برمي گردد، اما سوخت رساني و تداوم آن به هفته دولت و پس از آن مربوط مي شود و اين مهم همچنان ادامه دارد و نقاط زلزله زده استان کرمانشاه همچون ديگرنقاط کشور زيرپوشش خدمات سوخت رساني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران قرار دارند.
در کنار اين فعاليت ها، کارکنان اين شرکت همچون ديگر بخش ها با ارسال محموله هايي همچون 200 دستگاه بخاري به کمک هموطنان خود شتافتند تا از اين منظر نيز، سهمي در کمک رساني به مردم آسيب ديده از زلزله داشته باشند.
به روز شدن پرداخت کارمزد
به روزشدن پيش پرداخت کارمزد جايگاه داران را مي توان اقدام مهم ديگر شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران دربازه زماني هفته دولت پارسال تا هفته دولت امسال به شمار آورد.
شرکت ملي پخش همواره با اين موضوع به عنوان چالشي مهم رو به رو بود. از اين روحل آن را به عنوان عاملي پيش برنده براي رضايت مندي جايگاه داران و خدمت رساني مطلوب تر به مردم در دستور کار قرار داد و با تصويب اين طرح، پيش پرداخت کارمزد به جايگاه داران را از مردادماه امسال کليد زد.
اين طرح منافاتي با اجراي نظام حق العمل کاري ندارد و مي تواند مقدمه اي براي اجراي نظام حق العمل کاري درجايگاه هاي عرضه سوخت کشور باشد.
دراين طرح جايگاه داران، بخشي از کارمزد خود را سريع تر و همزمان با خريد سوخت دريافت مي کنند.بيش ازسه هزار و 600 جايگاه سوخت درکشور فعال است که پيش از اين کارمزد آنها با توجه به مبادي تامين سوخت، پراکندگي جغرافيايي و سطح جايگاه محاسبه وپرداخت مي شد. پرداخت به اين شيوه هم از نظر نيروي انساني و هم به لحاظ انجام عمليات حسابداري،عملياتي وقت گير به شمار مي رفت. اما درشيوه جديد (پيش پرداخت کارمزد) جايگاه داران حق العمل خود راهنگام عرضه فرآورده به صورت مستقيم ازمردم دريافت مي کنند.
راه اندازي خودروهاي«پيدو» (سوخت رسان)
مسئولان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به عنوان متولي تامين وتوزيع مناسب سوخت به ويژه درمحورهاي مواصلاتي و پرتردد کشور تلاش مي کنند اين مهم به نحو مطلوب انجام شود.
راه اندازي اپليکيشن درخواست سوخت(پيدو)ياهمان خودروي سيار سوخت رسان، سامانه اي است که به کمک شهروندان آمد تا به نياز آنها در اين زمينه پاسخ دهد.استفاده ازاين خودروها درکلان شهرتهران وسپس درجاده هاي شمالي کشور،يکي از فعاليت هاي مهم دولت تادولت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي است.تابستان امسال نيز، اين خودروها فعال ظاهرشدند و با استقرار6 جايگاه در محورهاي شمالي به مسافران عبوري ازاين محورهاخدمات رساني کردند و تا پايان تابستان اين فعاليت را ادامه خواهند داد.
روشن شدن چراغ «برند»
يکي ديگر از فعاليت هاي مهم شرکت ملي پخش درفاصله زماني هفته دولت پارسال تاهفته دولت امسال، اجراي طرح برندينگ يا تشکيل شرکت هاي زنجيره اي صاحب نشان براي عرضه سوخت است.
هم اکنون شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به عنوان يک شرکت خدماتي شناخته شده است ومسئوليت تامين، توزيع و نظارت را به عهده دارد؛ درحالي که وظيفه اين شرکت بايد حاکميتي و نظارتي باشد و وظايف پايين دستي که خيلي هم مهم است به بخش خصوصي واگذار شود.
طرح برندينگ نيز درپي همين هدف پايه ريزي شده است به طوري که با اجراي آن علاوه برکاهش هزينه ها، نقش نظارتي دولت درحوزه سوخت رساني افزايش و نقش اجرايي آن کاهش مي يابد.
تجهيز انبار نفت ري به سکوهاي بارگيري پيشرفته
افتتاح طرح بهينه سازي انبار نفت ري را مي توان يکي ديگر از فعاليت هاي مهم شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران دريک سال گذشته برشمرد.
انبارنفت ري، يکي ازمراکز مهم بارگيري سوخت است که دي ماه سال گذشته درآن به بهره برداري رسيد وبا تجهيز شدن به 16 سکوي بارگيري پيشرفته، توان عملياتي دراين انبار ارتقا يافت.
باوجود برآورد700ميليارد ريالي،اين طرح باصرف هزينه 450 ميليارد ريال به بهره برداري رسيده است.راه اندازي اين سکوها موجب افزايش قدرت، سرعت وايمني بارگيري ها شده دراين انبار نفت است.
سامانه ديسپچينگ ميترينگ انبارهاي نفت
سامانه ديسپچينگ ميترينگ انبارهاي نفت، با هدف شفاف سازي وضعيت سوختگيري تانکرها وکاهش هزينه ها، اواخر سال گذشته به بهره برداري رسيد.
اين طرح درسه محور موجودي انبارهاي نفت، اطلاعات(محورنخست) موجودي مخازن و ورودي وخروجي فرآورده هاي انبارها (محوردوم) و موجودي جايگاه هاي عرضه سوخت و اندازه گيري فرآورده هاي ورودي و خروجي آنها (محور سوم) اجرا شده است.
براي اجراي اين پروژه 98 ميليارد ريال هزينه شده است و اطلاعات کسب شده ازآن پس ازتجميع درستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي براي همه واحدهايي که به اين اطلاعات نياز دارند، قابل دسترس خواهد بود.
سامانه گرمايشي تاسيسات انبار نفت کوره ماهشهر
سامانه گرمايشي تاسيسات انبار نفت کوره ماهشهر با هدف شتاب بخشي به گرم کردن نفت کوره ديگراقدام مهم شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران دريک سال گذشته(هفته دولت پارسال تا هفته دولت امسال) است.
با بهره برداري ازاين طرح، سرعت گرم کردن نفت کوره به ويژه در فصل زمستان افزايش يافته و تانکرها مي توانند تا يک پنجم زمان قبلي، نفت کوره داخل مخازن تانکر را تخليه کنند.
افزايش طول عمرتاسيسات، افزايش کيفيت نفت کوره، همچنين کاهش خوردگي درسامانه و از بين بردن آب درنفت کوره، از ديگرمزيت هاي اجراي اين طرح به شمار مي روند.
اين طرح باصرف هزينه 120 ميليارد ريال دربخش زيرساخت ها و 127 ميليارد ريال براي خريد، نصب و اجرا به وسيله پيمانکاران توانمند ايراني انجام شده است.
رونمايي از نسل جديد کارتخوان ها
يکي ديگر از اقدام هاي اساسي شرکت ملي پخش دربازه زماني هفته دولت پارسال تا هفته دولت امسال، رونمايي ازنسل جديد کارتخوان هاي سوخت است.
دراين اقدام مهم که ابتداي تابستان امسال دريکي ازجايگاه هاي غرب تهران (جايگاه آزادي) رخ داد، سه هدف مهم در نظرگرفته شده است.
1) استفاده از کارت سوخت خودروها
2) تسهيل در پرداخت هزينه ازسوي مشتريان
3) کاهش هزينه هاي دولت
پرداخت آني هزينه سوخت از طريق کارت هاي بانکي عضو شبکه شتاب بدون دخالت نيروي انساني و پرداخت برخط (آنلاين) هزينه از طريق تلفن همراه از ويژگي هاي مهم نسل جديد کارتخوان ها به شمار مي آيند.
با بهره برداري از نسل جديد کارت خوان هاي عرضه سوخت، همه نازل ها درسراسر کشوربه سامانه دريافت سوخت وپرداخت وجه به صورت هم زمان مجهز مي شوند تا شهروندان با استفاده از کارت هاي بانکي يا از طريق موبايل، پرداخت هاي خود را انجام دهند.
فناوري ايجاد شده روي کارتخوان هاي جديد،قابليت توزيع سوخت و انجام عمليات بانکي را دارد و به زودي همه نازل ها به سامانه دريافت سوخت و پرداخت همزمان مجهز مي شوند.
نسل جديد کارتخوان ها،هزينه هاي تامين، نگهداشت وپشتيباني راازدوش دولت حذف خواهد کرد.
بدون ترديد فعاليت هاي ديگري نيز در حوزه توزيع سوخت انجام مي شود تا اين چرخه، لحظه اي از حرکت باز نايستد؛ همه اين فعاليت ها تنها يک هدف را دنبال مي کنند و آن ارائه خدماتي مطلوب به مردم است. مردمي که قدردان تلاش هاي بي وقفه کارکنان شرکت ملي پخش هستند.
مروري بر عملکرد معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت
ارزش آفرینی بر مبنای توسعه بومی صنعتنفت
خلق الگوي پايدار توسعه بر مبناي ارزش آفريني با تكيه بر ظرفيت هاي بومي كشور از جمله راهبردهاي كليدي و جهت گيري هاي كلان در سازمان هاي پروژه محور به خصوص وزارت نفت به شمار مي آيد. با نگاهي به مجموعه فعاليت هاي صورت گرفته در صنعت نفت ايران مي توان اعلام كرد كه چرخ هاي توسعه صنعت نفت ايران امروز بيش از هر زماني ديگر با توجه به اين موضوع به حركت در آمده و مسير پيش رو تاكيدي بر تحقق اهداف مورد نظر در اين بخش است. از آنجا كه مهندسي، پژوهش و فناوري سه ركن اصلي توسعه بومي صنعت نفت ايران به حساب مي آيند و راهبري كلان فعاليت ها در اين سه حوزه در معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت متمركز شده است، مي توان ياد آور شد كه در ترسيم اهداف و ماموريت هاي اين بخش ها بهره گيري از ظرفيت هاي موجود كشور مورد اهتمام جدي قرارگرفته و بارها نيز بر آن تاكيد شده است.
درگزارش پيش رو برخي از مهم ترين اقدام هاي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت را كه تاكيدي بر بومي سازي صنعت نفت ايران است، مي خوانيد: در همسويي با سياست هاي وزير نفت، معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت ابتدا چارچوب هاي فني کار را با تدوين و انتشار صدها استاندارد فني در زمينه هاي خدمات مهندسي، تامين كالا و تجهيزات، خدمات اجرايي، همچنين تدوين و ابلاغ دستورعمل هاي مورد نياز در امور مهندسي و نظام فني و اجرايي و انتشار اسناد همسان قراردادي، فعاليت هاي مهندسان مشاور و پيمانکاران را نظام مند كرده و با تدوين و به روزرساني فهرست بهاي تاسيسات رو زميني (سطح الارضي) صنعت نفت و انتشار ضوابط تعديل، بستر فعاليت هاي حرفه اي و عادلانه فعالان بخش را فراهم کرده است.
از سوي ديگر با راهبري و نظارت عاليه بر مگاپروژه ساخت 10 گروه خانواده كالايي، حمايت از ايجاد نهاد صدور گواهينامه كيفيت سازندگان، برقراري فرآيند شناسايي اقلام با كاربري دوگانه، راهبري فرآيند خريد كالا در زنجيره تأمين با راه اندازي سامانه يكپارچه تأمين الكترونيك كالا، گام هاي ديگري را با هدف ارتقاي توانمندي سازندگان داخلي و رونق كسب و كار ظرفيت هاي داخلي برداشته كه نتايج اثر بخشي به دنبال خواهد داشت.
اجراي برنامه هاي راهبردي
سياست ها، اقدام ها و دستاورد هاي صورت گرفته در معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت جملگي در مسير حمايت از كالاي ايراني برنامه ريزي شده است. بر اين اساس در اداره كل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح ها برنامه ها بر اساس اهداف مورد نظر در اين معاونت اجرايي شده است. در اين ميان تقويت توان مديريت شركت هاي ايراني در قالب قراردادهاي IPC، الزام به بهره گيري حداكثري از كالاها و خدمات ايراني در اجراي قراردادها و برنامه ريزي براي تقويت و به كارگيري حداكثري ظرفيت هاي داخلي GC و EPC، ارتقاي فناوري در سطح كارفرمايي و مشارکت شرکت هاي داخلي در تامين نيازهاي کالايي و خدماتي ديگر طرح ها، از جمله برنامه هاي اجرايي در اين اداره كل به شمار مي آيد.
بايد يادآور شد كه تشکيل کميته هاي مرجع تخصصي استاندارد و تعيين فهرست خبرگان و دبيران ذي صلاح براي کميته هاي مرجع 10 گروه کالاي اولويت دار ساخت داخل در حوزه صنايع بالادست،تعيين استانداردهاي 10 گروه کالاي اولويت دار صنعت نفت در حوزه بالادستي صنايع نفت و گاز از سال 1395 شامل شناسايي اعضاي خبره براي تشکيل کميته هاي مرجع تخصصي و تعيين ريز اقلام و سبد استانداردهاي هريک از اقلام دهگانه وتشكيل و مديريت جلسات كميته هاي تخصصي در خصوص ترويج و توسعه فرهنگ استاندارد در زمينه توليد و مصرف صنايع بالادستي و پايين دستي نفت و گاز از اقدام هاي صورت گرفته در اين زمينه بوده است.
ايجاد شركت هاي E&P ايراني
از جمله اقدام هاي صورت گرفته در اداره كل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح ها مي توان به مشاركت شركت هاي ايراني با شركت هاي خارجي در اجراي طرح هاي توسعه اي و ايجاد و تقويت شركت هاي E&P ايراني اشاره كرد كه در كنار ديگر برنامه هاي مدون شده در اين اداره كل اجرايي شده است. در اين اداره كل شيوه نامه نحوه تعيين صلاحيت شركت هاي اكتشاف و توليد از ميدان هاي نفت و گاز كشور، از طريق انتشار فراخوان عمومي و با همکاري كارگروهي متشكل از صاحب نظران حوزه بالادستي صنعت نفت، اقدام به ارزيابي و انتشار فهرست 17 شركت واجد صلاحيت جهت فعاليت به عنوان شرکت اکتشاف و توليد(E&P) ايراني در مشارکت با شرکت هاي بين المللي و در قالب قراردادهاي جديد نفتي، كرده است.
همچنين به منظور توسعه و بهره برداري صيانتي از مخازن نفت و گاز (راهبرد توسعه مخازن)، با بررسي اسناد و مدارك شركت هاي داراي گواهينامه صلاحيت در حوزه اكتشاف و استخراج از سوي سازمان برنامه و بودجه، اين اداره كل اقدام به ارزيابي کيفي و تهيه فهرست بلند مشتمل بر 16 مشاور ايراني ذي صلاح براي حضور در پروژه هاي مطالعات جامع مخازن نفت و گاز کشور كرده است. همچنين با هدف حداکثرسازي استفاده از توان شرکت هاي توانمند داخلي در اين حوزه، شيوه نامه نحوه تعامل مشاوران ايراني و خارجي در اجراي طرح هاي مورد اشاره، تدوين و براي اجرا به شرکت ملي نفت ايران ابلاغ شد.
صيانت از دارايي هاي فيزيكي
از جمله موضوع هاي حائز اهميت در معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت صيانت از دارايي هاي فيزيكي صنعت نفت است. ارزش جايگزيني تاسيسات و تجهيزات صعنت نفت افزون بر 400 ميليارد دلار است. اين حجم از منابع سرمايه اي نيازمند نگهداري و بهره برداري اصولي، علمي و مبني بر الگوهاي كارآمد بين المللي است. بر اين اساس معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت موضوع صيانت از دارايي هاي فيزيكي براي توليد مستمر و ارزش افزائي در اولويت برنامه هاي خود قرار داده است. الگوي نظام مديريت دارايي فيزيكي براي اولين بار در ايران به موضوع راهبردي در سطح حاكميت تبديل شده و براي ساير نهادها و ارگان هاي دولتي و غير دولتي نيز به عنوان پيشران عمل مي كند.
سال گذشته اقدام هاي مشخصي از جمله تشكيل كارگروه ها، برگزاري جلسات و سمينارهاي تخصصي و انتشار مستندات براي ارزيابي و پياده سازي اين نظام در صنعت نفت انجام شده كه الگوهاي ساير نهادها و سازمان هاي دولتي و غير دولتي تجهيز محور قرار گرفته است. با استفاده از رويكرد مديريت دارايي فيزيكي انتظار مي رود كه در كوتاه مدت توقفات و كاهش توليد و خطرات تا حدود 20 درصد و در ميان مدت حداقل 10 درصد از هزينه هاي عملياتي كم شده و طول عمر تجهيزات تا حدود 25 درصد افزايش يابد.
اداره كل نظام مديريت دارايي هاي فيزيكي همسو با اين نظام اقدام به تشكيل كميته هاي مرجع استاندارد كرده است كه اولاَ استانداردهاي نگهداري و تعميرات را تهيه و دوماً آنها را در سطح سازمان ملي استاندارد به عنوان استاندارد هاي ملي حوزه بهره برداري و نگهداشت صنعت نفت به كل كشور ارائه كند كه از حدود 70 استاندارد در حال برنامه ريزي حدود 10 استاندارد در مراحل پاياني است.
بازنگري نظام پژوهش و فناوري
پژوهش موضوعي كليدي در معاونت مهندسي پژوهش و فناوري وزارت نفت به شمار مي آيد. بر اين اساس اداره كل امور پژوهش وزارت نفت سال گذشته قراردادهاي پژوهشي درحوزه اكتشاف نفت و گاز با 5 دانشگاه كشور منعقد كرد كه توسعه فناوري هاي نوين در زمينه هاي مختلف اكتشافي نفت و گاز نظير ژئو شيميايي اكتشافي، تصويرسازي زيرسطحي، فناوري هاي سنگ هاي كربناته شكافدار، ژئومكانيك و ژئوشيميايي از مهم ترين اهداف آن به شمار مي آيد. انجام اين مطالعات و دستيابي به خروجي هاي قابل انتظار در اين قراردادهاي پژوهشي در همسويي با بومي سازي صنعت نفت تاثير گذار خواهد بود.
از طرفي بازنگري نظام پژوهش و فناوري صنعت نفت در دست اقدام است كه با تاكيد براثربخشي پروژه هاي پژوهشي، محصول محور بودن و انجام پروژه ها در جهت انتقال فناوري و دستيابي به فناوري هاي نوين مورد تاكيد قراردارد. در اين نظام نامه بر تجاري سازي فناوري از طريق حمايت و به كارگيري شركت هاي دانش بنيان به عنوان توسعه دهندگان محصول در همسويي با بومي سازي صنعت نفت تاكيد مي شود.
به علاوه هرساله معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت راهبري اجراي جشنواره پژوهش و فناوري صنعت نفت را به عهده دارد كه هدف آن ايجاد مشوق و معرفي پژوهشگران برتر در زمينه هاي مختلف است و پژوهش هاي خود را در جهت رفع نيازهاي فناورانه و بومي سازي صنعت نفت با همكاري دانشگاه ها و مراكز پژوهشي به انجام رسانده اند.
اين معاونت در اجراي وظيفه سياست گذاري خود در حوزه پژوهش و فناوري صنعت نفت هرساله رويكرد و محور اصلي پژوهش هاي مورد بررسي را مشخص مي کند كه سال گذشته جشنواره اي با رويكرد فناوري هاي نو برگزار و در بخشي از آن حمايت از اجرايي سازي نتايج پژوهش هاي كاربردي مد نظر بوده است.
توسعه توان داخلي
از مهم ترين اسناد بالادستي وزارت نفت حركت در مسير اقتصاد مقاومتي معطوف به توسعه فناوري و دانش بنيان كردن فرآيندها و فناوري هاي صنعت نفت است. در اين زمينه معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت با اتخاذ راهبرد بهره گيري از توانمندي هاي فني و علمي موجود در كشور؛ پروژه هاي دانش بنياني را تعريف كرده و در اولويت اجرايي قرار داده است تا به اين وسيله پياده سازي روش جديدي براي انتقال و توسعه فناوري در صنعت نفت كشور را نهادينه كند.
برخي از مهم ترين پروژه ها عبارتند از:
1- با هدف افزايش ضريب بازيافت ميادين نفتي و به منظور ايجاد بستر دانش بنيادين و انتقال فناوري و بهبود توليد درحوزه بالادستي، قرارداد همكاري 10 ساله علمي- تحقيقاتي با 9 دانشگاه و مركز تحقيقاتي فناوري منعقد شد. شرح خدمات اين قراردادها شامل انجام مطالعات پژوهشي به منظور توسعه فناوري ها براي بهينه سازي فرآيندهاي توليد و افزايش ضريب برداشت مخازن براساس رويكردهاي پژوهش محور و مبتني بر فناوري هاي روز جهاني و برنامه ريزي و اقدام براي تعريف و اجراي برنامه هاي آموزشي و حمايت از رساله هاي مقاطع تحصيلات تكميلي مي شود.
دستاوردهاي اجراي طرح شامل تدوين نقشه راه توسعه فناوري هاي ازدياد برداشت براي هر ميدان، افزايش ضريب بازيافت و حداکثر برداشت اقتصادي در طول حيات ميادين، بهينه سازي عمليات توليد و كاهش هزينه هاي آن، انتقال دانش فني و فناوري از طريق شرکاي خارجي، ايجاد و راه اندازي مراكز تخصصي ازدياد برداشت در دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي و نيز ايجاد شبكه هاي تحقيقاتي داخلي و بين المللي با محوريت دانشگاه هاي طرف قرارداد داخلي است.
2- به منظور ايجاد و شكل دهي انستيتوهاي تحقيقاتي براي فرآيندهاي اولويت دار و كليدي، تحت ليسانس و تكرارپذير، همکاري مناسب با شركت هاي ملي صنايع پتروشيمي، پالايش و پخش و گاز منجر به عقد قرارداد تاسيس 12 انستيتوي تحقيقاتي جديد ميان سه شركت ياد شده و دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي منتخب شد.
اهم دستاوردهاي اجراي طرح شامل مطالعات پايش تكنولوژي، بررسي اقتصادي و تهيه برنامه جامع تحقيقاتي و نقشه راه فناوري، دستيابي به فناوري و توسعه دانش فني فرآيندهاي پركاربرد صنايع پتروشيمي، پالايش و پخش و گاز، ايجاد شركت هاي پيمانكاري عمومي ايراني در راستاي انتقال و توسعه فناوري با هدف ايجاد بستر دانش بنيادين فناوري، ايجاد تحول بنيادي و تحكيم ارتباط و ساختار همكاري ميان صنعت نفت و دانشگاه، بهره گيري از حداكثر توان بالقوه علمي دانشگاه ها و دانشجويان مقاطع تحصيلات تكميلي در ديسيپلين هاي فني گوناگون، ايجاد شبكه هاي علمي- تخصصي از طريق شكل گيري ارتباط تنگاتنگ با دانشگاه ها و مراكز پژوهشي خارجي و همكاري با شركت هاي مهندسي مشاور كوچك و چابك و نيز حمايت ويژه از ساخت کاتاليستهاي موردنياز در داخل و كاهش قابل توجه وابستگي به واردات است.
3- سياست گذاري و ارزيابي و نظارت بر انتقال فناوري در قرارداهاي جديد نفتي با هدف توانمندسازي سطوح پنج گانه شرکت هاي اکتشاف و توليد (E&P)، شركت هاي پيمانكار عمومي (GC)، شركت هاي مهندسي(EPC) و شركتهاي ارائه دهنده خدمات نفتي (OSC)، سازندگان تجهيزات، دانشگاهها و مراکز پژوهشي طرف قرارداد و همچنين حوزه کارفرمايي، از ديگر اقدام هاي در دست انجام اداره كل امور فناوري وزارت نفت است.
ارتقاي توان سازندگان داخلي
اداره كل نظام تامين و تجاري سازي فناوري وزارت نفت نيز با هدف ارتقاي توان سازندگان داخلي، برنامه هايي را در دست اقدام دارد كه مهم ترين آنها عبارتند از:
سياست گذاري، راهبري و نظارت عاليه مگا پروژه ساخت ده گروه خانواده كالايي
پيگيري مستمر، سازماندهي و ايجاد نظام يكپارچه صدور گواهينامه كيفيت سازندگان
مديريت و راهبري شناسايي اقلام با كاربري دوگانه ( بهره برداري از كانال خريد برجام)
مديريت جمع آوري اطلاعات مربوط به موجودي احتمالي كليه مواد هسته اي و فعاليت هاي مرتبط در صنعت نفت
سياست گذاري، هدايت و راهبري فرآيند خريد كالا در زنجيره تامين
ايجاد بستري يكپارچه از طريق سامانه تامين الكترونيكي كالا به منظور شفاف سازي و اعمال سياست هاي زنجيره تامين در كليه بخش هاي بازرگاني و تداركات وزارت نفت
نخبه پروري نتيجه داد:
برتـرين هـاي کنکـور 97 در صنعـت نفـت
عملکرد وزارت نفت در بخش مسئوليت اجتماعي، اين بار در طرح «تقويت بنيه علمي دانش آموزان در مناطق نفت خيز» به بار نشست و نتيجه آن رشد 200 درصدي قبولي داوطلبان کنکور 97 در برخي مناطق نفت خيز بود که نشان داد شناخت درست نياز مناطق و هزينه مناسب در بخش هاي عمراني، آموزشي، بهداشتي، درماني، محيط زيستي، اشتغالزايي و... مي تواند موفقيت به دنبال داشته باشد و کارنامه درخشاني را در بخش مسئوليت اجتماعي وزارت نفت به ثبت برساند.
طرح «تقويت بنيه علمي دانش آموزان در مناطق نفت خيز» به پيشنهاد وزير نفت از سال 96 به مرحله اجرا رسيد و امروز پس از يک سال، رشد قبولي و کسب رتبه هاي زير هزار در مناطق نفت خيز به قدري چشمگير بود که قرار شد اين طرح ادامه دار باشد.
مراسم تجليل از رتبه هاي زير هزار کنکور سال 97 شهرستان هاي جنوبي استان بوشهر، روز دوشنبه 29 مردادماه و با حضور مديران نفتي و جمعي از مسئولان شهري و استاني در شهرستان جم برگزار شد.
اجراي هماهنگ و بدون رانت طرح نخبه پروري در مناطق نفت خيز
در اين مراسم عبدالحميد امامي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با اشاره به اينکه طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان در مناطق نفت خيز به پيشنهاد وزير نفت از سال گذشته آغاز شده است، گفت: با پيشنهاد ارائه شده از سوي مقام عالي وزارت و پيگيري هاي مستمر و هماهنگي با تمامي مسئولان استاني در دستگاه هاي آموزش و پرورش، استانداري، فرمانداري و سازمان برنامه و بودجه امروز شاهد موفقيت چشمگير دانش آموزان شهرستان هاي جنوبي استان بوشهر ( دير، جم، کنگان و عسلويه ) هستيم.
به گفته وي، از دلايل موفقيت اين طرح هماهنگي مديران و نبود رانت در انتخاب دانش آموزان بود که به طور عادي از کساني که قابليت هاي خوب و معدل 15 داشتند، انتخاب شدند و سفارشي عمل نکردند، بنابراين نتيجه اش اين شد که در حوزه غرب کارون پارس جنوبي، شاهد قبولي تعداد بسياري از دانش آموزان با رتبه زير هزار هستيم.
امامي افزود: با اجراي اين طرح در برخي شهرستان هاي جنوبي استان بوشهر، شاهد افزايش 200 درصدي قبولي شرکت کنندگان در کنکور سال 97 نسبت به سال گذشته هستيم.
وي ادامه داد: سال گذشته در مناطق نفت خيز 181 رتبه زير هزار داشتيم ؛ اما امروز 213 نفر حائز کسب اين رتبه شده اند که سهم شهرستان هاي دير، کنگان، جم و عسلويه 36 نفر است.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با اشاره به اينکه بحث مسئوليت اجتماعي از دو دهه قبل در وزارت نفت مورد توجه قرار گرفته است، گفت: مبالغ بسياري براي کاهش عوارض ناشي از توسعه صنعت نفت و بهبود شرايط افرادي که در حوزه هاي نفتي و گازي زندگي مي کنند، اختصاص يافته و هزينه شده است.
وي اعلام کرد: در حال حاضر بيش از 800 پروژه در حوزه مسئوليت اجتماعي براي يک دوره پنجساله در دست اجرا داريم که بيش از 3500 ميليارد تومان، بودجه به آن اختصاص پيدا کرده که از اين ميزان تاکنون نزديک به نيمي از آن هزينه شده است.
امامي اظهار کرد: وزارت نفت در زمينه هاي مختلف راهسازي، بهبود وضعيت روستاها، بهداشتي، درماني و آموزش در ساخت مدارس و ساخت سالن هاي ورزشي اقدامات موثري انجام داده تا به نحوي عوارض منفي کاهش پيدا کند و سطح و کيفيت زندگي اهالي ارتقا يابد که يکي از اين طرح ها، موضوع افزايش سطح توانمندي جوانان بود که با پيشنهاد وزير شکل گرفته است.
وي با تاکيد بر رتبه هاي پذيرفته شده کنکور سراسري تحت پوشش «طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان در مناطق نفت خيز» گفت: بيش از 100 رتبه زير هزار در کنکور سراسري امسال به مناطق پارس جنوبي و غرب کارون اختصاص يافت.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز افزود: از دو سال گذشته براي افزايش سطح توانمندي جوانان در مناطق نفت خيز و با پيشنهاد وزير نفت، طرح هاي آموزشي در منطقه پارس جنوبي و غرب کارون به مرحله اجرا در آمده که در اين طرح 280 نفر در منطقه پارس جنوبي و 200 نفر در غرب کارون از افراد کم بضاعت که حداقل معدل 15 را داشتند، با عدالت نسبي قابل قبول انتخاب شدند و زيرپوشش اين طرح قرار گرفتند و آموزش آنها از سوي استادان مجرب آغاز شد.
امامي ادامه داد: از تعداد 280 دانش آموز منتخب در پارس جنوبي ( شهرستان هاي جم، کنگان، دير و عسلويه ) 32 نفر حائز رتبه يک تا هزار، يک نفر رتبه زير صد، 10 نفر حائز رتبه هزار تا دو هزار، 26 نفر حائز رتبه 5 هزار تا 10 هزار و 52 نفر حائز رتبه 10 هزار تا 20 هزار شدند. در مجموع 151 نفر ديگر رتبه يک تا 20 هزار و 129 نفر رتبه بالاي 20 هزار را در کنکور سراسري سال 97 کسب کردند که پيش بيني مي شود با ارائه مشاوره هاي خوب در بهترين دانشگاه هاي کشور قبول شوند و ادامه تحصيل دهند.
همچنين، در غرب کارون (سوسنگرد، هويزه و بستان) از 200 نفر منتخب 9 نفر حائز رتبه يک تا هزار، 2 نفر رتبه زير صد، تعداد 8 نفر حائز رتبه هزار تا دو هزار، 17 نفر حائز رتبه 2 هزار تا 5 هزار، 24 نفر حائز رتبه 5 هزار تا 10 هزار و 36 نفر حائز رتبه 10 هزار تا 20 هزار شدند و در مجموع 94 نفر زير 20 هزار و 106 نفر مجاز به انتخاب رشته شدند که شواهد نشان مي دهد تمامي دانش آموزان، شرايط انتخاب رشته در دانشگاه هاي برتر کشور را به دست آورده اند.
مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز افزود: به لحاظ جنسيتي، طبق ميانگين موجود در جامعه، از اين تعداد دانش آموز منتخب در پارس جنوبي 57 درصد دختر و 43 درصد پسر و در غرب کارون 68 درصد دختر و 32 درصد پسر بوده اند.
وي با بيان اينکه اگر طبق پيش بيني ها در برنامه هاي توسعه اي سالانه 20 درصد رشد داشته باشيم، هر ساله شاهد حضور تعداد بيشتري از دانش آموزان مناطق محروم و نفتي در کنکور و حضور آنها در دانشگاه هاي برتر و معتبر کشور خواهيم بود.
رشد 200 درصدي قبول شدگان کنکور در شهرستان جم
محمد حسيني، فرماندار شهرستان جم در ادامه افزود: شهرستان جم از ابعاد مختلف داراي قابليت هاي مهمي است که نقش وزارت نفت در اين شهرستان قابل توجه و تقدير است.
وي با بيان اينکه عملکرد وزارت نفت در بخش مسئوليت هاي اجتماعي قابل قبول است، گفت: طرح هاي مهمي در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي و پيوست هاي فرهنگي در شهرستان جم مورد توجه وزارت نفت قرار گرفته که نيازمند توجه و توسعه بيشتر است.
حسيني با اشاره به اينکه موفقيت دانش آموزان شهرستان جم در کنکور سال 97 جاي تقدير دارد، اظهار کرد: اجراي طرح هاي آموزشي، دستاوردهاي مهم اجتماعي و ارتقاي سطح فرهنگ در شهرستان را به دنبال دارد که اميدواريم در کنار آن، وزارت نفت به اختصاص فضاي آموزشي هم توجه ويژه داشته باشد.
وي افزود: با اجراي طرح نخبه پروري در مناطق نفت خيز، يکي از مسئوليت هاي اجتماعي وزارت نفت نسبت به محيط پيراموني اش تحقق پيدا کرد و شاهد موفقيت چشمگير دانش آموزان هستيم.
به گفته فرماندار جم، رفع مطالبات حوزه اجتماعي مي تواند تهديدها را به حداقل برساند و حذف کند که اقدام هاي اثرگذار مجموعه نفت در اين حوزه قابل تقدير است. حسيني با اشاره به اينکه اقدام هاي وزارت نفت در مدرسه سازي، امر ورزش و تامين زيرساخت ها قابل تقدير و تحسين است، اظهار اميدواري کرد که مطالبات مردم در مناطق نفت خيز بويژه شهرستان جم، يکي پس از ديگري تحقق پيدا کند تا شاهد کاهش آسيب هاي اجتماعي در اين عرصه باشيم.
وي با بيان اينکه نقاط قوت و ظرفيت هاي عظيمي در بخش ورزش شهرستان جم وجود دارد، گفت: بيش از 14 هزار ورزشکار سازمان يافته در شهرستان جم وجود دارد که نيازمند ايجاد زيرساخت ها و فضاهاي آموزشي و ورزشي هستند.
حسيني اظهار اميدواري کرد که وزارت نفت به منظور اجراي مسئوليت هاي اجتماعي در مناطق نفت خيز، هر چه سريع تر پروژه آبرساني به اين شهرستان را جزو اولويت هاي طرح هاي عمراني قرار دهد، هر چند که تا به امروز هم مبالغ قابل توجهي از سوي وزارت نفت به اين پروژه عظيم اختصاص يافته است.
تحقق 150 درصدي طرح هاي وزارت نفت در بخش آموزش
در ادامه حسين درتاج، معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر با اشاره به نقش بي بديل وزارت نفت در مناطق نفت خيز گفت: صنعت نفت هميشه براي کشور داراي برکات مثبت بوده است؛ اما در کنار اين اثرات مثبت در اقتصاد، آسيب هايي هم براي مناطق همجوار تاسيسات نفتي داشته که وزارت نفت سال هاست براي رفع و بهبود شرايط در مناطق نفت خيز گام برداشته است.
وي به نقش مسئوليت اجتماعي وزارت نفت در مناطق نفت خيز اشاره کرد و افزود: وزارت نفت با ساخت مدارس، مراکز آموزشي، سالن هاي ورزشي و ورود به کارهاي اجتماعي و فرهنگي، گام بزرگي در مسير توسعه فرهنگي مناطق برداشته است.
درتاج از رويکرد جديد وزارت نفت در تنفيذ اختيارات براي اجراي طرح هاي آموزشي به آموزش و پرورش استقبال کرد و گفت: نتيجه اين همراهي، تحقق 150 درصدي برنامه ها و طرح هاي اجرايي در بخش آموزش بوده است.
وي گفت: ورود دستگاه ها و وزارتخانه ها به طرح هاي عمراني، بهداشتي و... به نوعي با ماهيت وجودي آنها همخواني دارد؛ اما ورود به عرصه فرهنگ و آموزش ريسک پذيري بالايي مي خواهد که وزارت نفت با اشراف به سختي ها و مشکلات فراوان پا به اين عرصه گذاشته و با گذشت يک سال از حضورش در عرصه فرهنگي، شاهد موفقيت طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان در مناطق نفت خيز، بويژه در شهرستان هاي جنوبي استان بوشهر هستيم.
به گفته درتاج، طرح هاي آموزشي از سال هاي گذشته با عنوان «نخبه پروري در شهرستان هاي جنوبي استان بوشهر» از سوي سازمان منطقه ويژه اقتصادي شروع شد؛ ولي از سال گذشته با ورود مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، سمت و سوي طرح تغيير پيدا کرد و موجب شد امروز شاهد رشد 150 درصدي برنامه هاي مسئوليت اجتماعي در اين منطقه، بخصوص در بخش آموزش باشيم.
اهتمام قابل تقديروزارت نفت در مسئوليت هاي اجتماعي
در ادامه، سکينه الماسي، نماينده مردم دير، جم، کنگان و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي در پيامي، از وزارت نفت براي اجراي طرح هاي آموزشي، عمراني و بهداشتي و نقش مسئوليت اجتماعي در مناطق نفت خيز تشکر و قدرداني کرد و گفت: يکي از مهم ترين راه هاي ما براي قرار گرفتن در مسير توسعه، تقويت بنيه آموزشي و سرمايه گذاري در اين حوزه است که اگر مي خواهيم شاهد يک خيزش فرهنگي باشيم، بايد سهم آموزش را در بودجه و ساختار فرهنگي و اجتماعي کشور به شکل ويژه ببينيم.
وي افزود: فرصت را مغتنم مي شمارم و از وزارت نفت، بويژه مهندس زنگنه در اهتمام به انجام تعهدات در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي تشکر مي کنم که در اين مسير گام هاي مثبت و ارزنده اي برداشته است، همچنين از مجموعه وزارت نفت که با جديت و توان بسيار در اين راه ارزشمند کوشيده اند.
الماسي ادامه داد: نکته مهم اين است که علاوه بر اينکه موفقيت اين طرح آشکار است، بر همگان ثابت شده که اگر روي توانمندي دانش آموزان جنوب استان بوشهر سرمايه گذاري کنيم، نتايج قابل توجهي خواهيم گرفت. بي شک اين طرح بايد ادامه پيدا کند.
وي پيشنهاد داد، يک تيم پژوهشي متخصص در امر آموزش تشکيل شود و اجراي طرح را با نگاهي بومي مورد بررسي و واکاوي قرار دهد و از تجربه برگزاري اين دوره نهايت استفاده برده شود تا انشاءالله براي دوره بعد، توفيق هاي بيشتري کسب کنيم.
به گفته نماينده مردم دير، جم، کنگان و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي، مي توان با چشم اندازي وسيع تر پايه هاي پايين تر دوره متوسط دوم را نيز در آينده مشمول اين طرح کرد و يا پايگاه هايي را در نظر گرفت که مجهز به کتاب هاي کنکور باشند و براي دانش آموزان بي بضاعتي که قدرت کمتري دارند، امکان تهيه کتاب فراهم شود.
وي افزود: موفقيت امروز دانش آموزان در شهرستان هاي جنوبي استان بوشهر را مديون شخص وزير نفت بابت پيشنهاد توانمندسازي بنيه علمي دانش آموزان و اهتمام به انجام مسئوليت اجتماعي مي دانيم که با تلاش مسئولان استاني و دانش آموزان محقق شده است.
نگاه ويژه وزارت نفت به محيط پيراموني تاسيسات ستودني است
در پايان حجت الاسلام محمد گنجي، امام جمعه شهرستان جم، به نگاه ويژه وزارت نفت در زمينه توسعه فرهنگي و بهبود شرايط اجتماعي در مناطق نفت خيز اشاره کرد و گفت: موفقيت امروز، حاصل همفکري و همراهي مديران استاني و نگاه ويژه وزارت نفت به محيط پيراموني تاسيسات نفتي است که اميدواريم ادامه دار باشد.
وي اعلام کرد: نگاه وزارت نفت و حرکت در مسير مسئوليت اجتماعي، شرايط زندگي را براي مردم در مناطق نفت خيز جنوب بهبود مي بخشد.
امام جمعه شهرستان جم، خواستار اختصاص فضاي آموزشي از سوي وزارت نفت در شهرستان شد و گفت: با توجه به کمبود فضاي آموزشي، خواستار حمايت اين وزارتخانه در اختصاص زمين و کمک مالي براي ساخت مراکز ورزشي و آموزشي هستيم.
ما براي ايجاد فضاي آموزشي کمبود شديد زمين داريم که اميدواريم در شهرک ها زميني به ما اختصاص پيدا کند تا با همکاري وزارت نفت، فضاي آموزشي جديد ايجاد کنيم.
در پايان مراسم 36 نفر از دانش آموزان برتر که موفق به کسب رتبه زير هزار شدند، مورد تجليل قرار گرفتند.
عمليات هات تپ درانبار نفت شهيد رجايي
معاون فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس از انجام موفق عمليات هات تپ (انشعاب گيري گرم) درانبار نفت شهيد رجايي بندرعباس خبرداد.
محمد مهدي جامعي با بيان اين که اين عمليات به درخواست شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه هرمزگان و دستور مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران انجام شده است، افزود: عمليات هات تپ درسه نقطه ازمنيفولد انبارنفت شهيد رجايي بندرعباس انجام شده است.
جامعي گفت: عمليات هات تپ دراين انبار نفت باهدف بهبود شرايط بهره برداري و افزايش جريان ورودي به پمپ هاي مرکزانتقال نفت بندرعباس صورت گرفته است.
وي تصريح کرد: اين عمليات شامل دومورد هات تپ باسايز 20 اينچ از خط اصلي 30 اينچ و يک مورد هات تپ باسايز 10 اينچ از خط اصلي 24 اينچ فرآورده نفتي مي شود.
جامعي تاکيد کرد: عمليات هات تپ انجام شده در انبار نفت شهيد رجايي بندرعباس بانظارت کامل واحدمهندسي نگهداري وتعميرات خط، براساس استانداردهاي شرکت ملي نفت ايران ودر حداقل زمان انجام شده است.
وي تاكيد كرد: اين پروژه با تلاش و همکاري علمي و عملي گروه هات تپ اعزامي از منطقه تهران، کارکنان واحدهاي مهندسي نگهداري و تعميرات خط و ترابري منطقه خليج فارس، کارکنان واحدهاي خدمات مهندسي، بهره برداري و ايمني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه هرمزگان انجام شد.
تغيير مسير براي افزايش انتقال ايمن فرآورده نفتي
مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از تغيير مسير خط 8 اينچ انتقال فرآورده هاي نفتي درمحدوده گرگان خبر داد. سيدحميد حسيني گفت: اين عمليات باهدف انتقال پايدار، ايمن، سلامت مجاوران و حفظ محيط زيست انجام شده است. وي بااشاره به توسعه شهري وساخت وساز برخي شهروندان وسازمان ها در حريم قانوني خطوط لوله بر حفظ ايمني مجاوران خط تاکيد و تصريح کرد: پروژه تغييرمسيرخط لوله 8 اينچ انتقال فرآورده درمحدوده شهر گرگان از18ماه پيش پيگيري ومسير جديد با فاصله زياد از مناطق مسکوني ايجاد شده است. حسيني تاکيد کرد: با تغييرمسيرخط لوله مزبور، امنيت وسلامت مردم نيز شرايط ايمن تري پيدا کرده است.
ايمن سازي مسير خط لوله نفت شهر- کرمانشاه
رئيس نگهداري وتعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب گفت: با شن ريزي در مسيربخشي خط لوله نفت شهر کرمانشاه- ايمني اين خط لوله انتقال نفت افزايش يافت. بهزادخدادوست افزود: شن ريزي دراين مسير به منظور افزايش ضريب ايمني و جلوگيري ازتعرض معارضين درمحدوده پروژه، تعويض پوشش 15 کيلومتر ازخط لوله ياد شده از کيلومتر 94 تا 97انجام شده است. به گفته وي، عمليات شن ريزي درمسير خط لوله نفت شهر– کرمانشاه، با استفاده از تجهيزات و ماشين آلات منطقه غرب با دريافت مجوز برداشت از مصالح طبيعي محيط، شن ريزي محدوده ياد شده بدون پرداخت هزينه انجام شده است.
توافق براي تشکيل پرديس تخصصي گوگرد درسرخس
مديرعامل پالايشگاه گاز هاشمي نژاد و رئيس پارک علم وفناوري استان خراسان رضوي براي تشکيل پرديس تخصصي گوگرد درمنطقه سرخس توافق کردند. سيد مجيد منبتي درنشست رئيس جديدپارک علم و فناوري خراسان رضوي گفت: از آنجا که شرکت هاي دانش بنيان درعرصه اقتصادي کشورنقش مهمي دارند، لازم است تاثيرگذاري ومحصولات دانش بنيان اين شرکت ها درجامعه نمايان شود. سيدمجيد منبتي برآمادگي اين مجتمع گازي در زمينه افزايش همکاري با شرکت هاي دانش بنيان پارک علم و فناوري تاکيد و تصريح کرد: گوگرد يکي از محصولات جانبي و با ظرفيت بالاي اين مجتمع است که شرکت هاي دانش بنيان مي توانند دراين عرصه حضور يابند و محصولاتي با ارزش افزوده بالاتر توليد کنند. وي همکاري شرکت هاي دانش بنيان با پالايشگاه گاز راگامي براي افزايش اشتغال وسرمايه گذاري به ويژه درمنطقه سرخس خواند و افزود: درمقطع کنوني، کسب وکارها ازسطح صنعت فراتر رفته است وپارک علم و فناوري مي تواند در حوزه هاي جديد وارد شود. رضا قنبري، رئيس پارک علم و فناوري استان خراسان رضوي نيز گفت: پارک علم و فناوري استان از ظرفيت هاي قانوني خود براي تشکيل پرديس تخصصي گوگرد درسرخس استفاده خواهد کرد.
تفاهم نامه همکاري ميان صنعت و دانشگاه
مديرعامل شرکت گاز استان کردستان از امضاي تفاهم نامه همکاري با دانشگاه کردستان خبر داد. احمد فعله گري گفت: با امضاي اين تفاهم نامه، همکاري براي گازرساني شهري و روستايي، مطابق باشرايط ويژه جغرافيايي وتوپوگرافي استان کردستان استان آغاز شد.
به گفته وي، امضاي اين تفاهم نامه همکاري بين شرکت گازاستان کردستان ودانشگاه کردستان، گازرساني به بخش هاي مختلف اين استان رابا کيفيت، سرعت و دقت بيشتري پيش خواهد برد.
فعله گري با بيان اين که گاز صنعتي پرخطر همراه با استانداردهاي فراوان است، برآشنايي کارشناسان با اين استانداردها به منظور اجراي پروژه هاي گازرساني و حفظ و نگهداري تاسيسات تاکيد کرد.
وي افزود: در اجراي پروژه هاي گازرساني، توانمندي و ظرفيت بسيار مناسبي وجود دارد که مي تواند مبناي مطالعه، تحقيق و تفحص استادان و پژوهشگران دانشگاه کردستان قرار گيرد. مديرعامل شرکت گازاستان کردستان با بيان اين که استاندارد پروژه هاي گازرساني درشرکت ملي گازتدوين مي شود، اظهار کرد: اجراي طرح هاي گازرساني در هر شهر و روستا براساس موقعيت هاي خاص آن منطقه برنامه ريزي مي شود و دراستان کردستان نيز براي روزآمد وبومي کردن اين استانداردها به همکاري نزديک بين شرکت گاز و دانشگاه استان کردستان نياز داريم. به گفته فعله گري، آموزش کارکنان، استفاده از روش هاي نوين و ابداعي در زمينه گازرساني و نگهداشت شبکه، همچنين استفاده ازظرفيت آزمايشگاه هاي پيشرفته دانشگاه کردستان، اجراي پروژه هاي پژوهشي و تحقيقاتي، بهره مندي ازدانش استادان فني ازجمله مفاد تفاهم نامه بين شرکت گاز استان کردستان و دانشگاه کردستان است.
افتتاح و کلنگ زني 185 پروژه گازرساني
مديرعامل شرکت گاز استان گلستان از بهره برداري وشروع عمليات اجرايي 185 طرح گازرساني درهفته دولت امسال خبرداد. محمدرحيم رحيمي بابيان اين که عمده اين طرح ها به بخش صنعتي مربوط مي شود، افزود: دراين بازه زماني، بهره برداري وعمليات اجرايي 17 طرح گازرساني روستايي و168طرح گازرساني دربخش صنايع آغاز شد. وي تصريح کرد: با گازرساني به12روستا در هفته دولت امسال، شمار روستاهاي بهره مند از گازبه 852 مورد رسيده است. رحيمي گفت: اعتبار کلي طرح هاي گازرساني مربوط به هفته دولت، حدود 400 ميليارد ريال برآورد شده است. وي افزود: تاکنون بيش از500هزارمشترک زيرپوشش خدمات شرکت گازاستان گلستان قرارگرفته اند که پنج هزار مشترک آن مربوط به امسال است. رحيمي شمارخانوارهاي زيرپوشش گازدراستان گلستان را نيز557 هزارو660 خانوار اعلام و اظهارکرد: درسال جاري چهارهزار و937 خانوار زيرپوشش گاز قرار گرفته اند. به گفته مديرعامل شرکت گازاستان گلستان، هم اکنون 100درصد خانوار شهري و94درصد خانوار روستايي اين استان ازاين انرژي پاک استفاده مي کنند. وي بابيان اين که همه 30 شهر استان گلستان زيرپوشش گاز قراردارند، شمار روستاهاي گازرساني شده را840 مورد اعلام و اظهار کرد: گازرساني به 37 روستا نيز در مرحله اجرا قرار دارد.
گاز گيلان و افتتاح 59 طرح در هفته دولت
هفته دولت امسال، 34 روستا و 25 واحد صنعتي عمده استان گيلان با اعتبار افزون بر 116ميليارد ريال به بهره برداري رسيد. مديرعامل شرکت گازاستان گيلان افزود: با اجراي اين طرح ها شمارمشترکان گاز دراين استان به يک ميليون و28 هزار مشترک افزايش يافته است. حسين اکبراعتبارهزينه شده براي گازرساني به34 روستاي بهره برداري شده در هفته دولت را بيش از109 ميليارد ريال اعلام کرد. به گفته وي، با گازرساني به اين روستاها، مجموع روستاهاي بهره مند از گاز در استان گيلان به يک هزار و 942 روستا و درصد بهره مندي خانوار روستايي به 2/94 درصد رسيده است. مديرعامل شرکت گاز استان گيلان به گازرساني 25 واحد صنعتي عمده در هفته دولت امسال اشاره و تصريح کرد: براي گازرساني به اين واحدهاي صنعتي 7.1 ميليارد ريال هزينه شده است. به گفته وي، با گازرساني به اين 25 واحد صنعتي عمده، مجموع صنايع عمده زيرپوشش گاز دراستان گيلان به يک هزار و400 واحد افزايش يافته است. مديرعامل شرکت گازاستان گيلان يادآورشد: با احتساب مشترکان صنعتي جزء، شمارواحدهاي صنعتي بهره مند ازگاز طبيعي، به پنج هزار و 325 واحد رسيده است. اکبرتاکيد کرد: فعاليت هاي گسترده گازرساني دراستان گيلان گازرساني به ويژه در بخش روستايي ومناطق دورافتاده آن سبب رونق اقتصادي مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها شده است.
بهره مندي 3 هزار خانوار روستايي از گاز
مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي گفت: درگراميداشت هفته دولت، سه هزارخانوار روستايي اين استان با بهره برداري از 63 طرح گازرساني، زيرپوشش گاز طبيعي قرار گرفتند.
سيد رضارهنماي توحيدي افزود: براي گازرساني به اين روستاها، بيش از 182 ميليارد ريال هزينه شده است.
وي همچنين از بهره برداري ساختمان اداري و پست امداد آبش احمد و ساختمان شماره 2 ملکان با اعتبار 16 ميليادر ريال در هفته دولت خبر داد.
به گفته توحيدي، در هفته دولت امسال دو ايستگاه سي جي اس با صرف 90 ميليارد ريال به بهره برداري رسيد.
توحيدي گفت: عمليات اجرايي فاز دوم گازرساني به 80 واحد صنعتي نيز در هفته دولت آغاز شده است.
گازرساني به 189 روستا در هفته دولت
مديرعامل شرکت گاز استان آذربايجان غربي گفت: درگراميداشت هفته دولت امسال بهره برداري و عمليات اجرايي گازرساني به 189روستا آغاز شد. عليرضا شيخي افزود: با بهره برداري از طرح هاي گازرساني روستايي در هفته دولت، 18 هزار خانوار زيرپوشش گاز قرار گرفته اند. وي اعتبار هزينه شده براي اتصال 189 روستاي استان آذربايجان غربي به شبکه گازطبيعي کشور را بيش از880 ميليارد ريال اعلام کرد. شيخي همچنين ازافتتاح پروژه هاي گازرساني به18واحدصنعتي وسه ايستگاه عرضه سي ان جي در هفته دولت خبر داد. مديرعامل شرکت گاز استان آذربايجان غربي بااشاره به آغاز عمليات اجرايي گازرساني به 47 روستا افزود: با گازرساني به اين روستاها بيش از سه هزار خانوار زيرپوشش گاز طبيعي قرار خواهند گرفت. وي گفت: تامين گاز116واحد صنعتي و مصرف کننده عمده، ديگر طرح هايي هستند که در هفته دولت عمليات اجرايي آنها آغاز شده است.
رکورد تازه در ترميم خطوط انتقال گاز
مديرمنطقه 8 عمليات انتقال گاز گفت: با تعويض بخشي از خط لوله 16 اينچ اردبيل- پارس آباد، درمدت 12 ساعت، رکوردي تازه درعمليات تعويض و تعمير خطوط انتقال گاز ثبت شد.
يداله بايبوردي افزود: با استناد به اطلاعات دريافتي از پيگ راني هوشمند و اطمينان ازمعيوب بودن بخشي ازاين خط لوله انتقال گاز، بنا به ضرروت، عمليات تعويض و ترميم پيش ازشروع فصل سرد دردستور کار قرار گرفت تا از بروز هرگونه مشکل به ويژه در زمستان جلوگيري شود. وي باتاکيد بر پيش بيني تمهيدات درکميته بحران تشکيل شده درشرکت گاز استان اردبيل براي انجام عملياتي ايمن گفت: اين عمليات با تکيه بر تخصص و تلاش شبانه روزي نيروهاي بخش هاي مختلف فني، امدادي، ايمني و...اعزامي از تبريز به منطقه پارس آباد، بدون قطع جريان گاز و ايجاد مشکل براي شهروندان اين نيروها در کوتاه ترين زمان ممکن انجام شد. به گفته بايبوردي براي انجام عمليات تعويض و تعمير بخش مورد نظر درخط لوله 16 اينچ اردبيل- پارس آباد، 24 ساعت زمان پيش بيني شده بود که با تلاش بي وقفه مجموعه واحدهاي عملياتي مستقر در منطقه، اين زمان به نصف کاهش يافت و رکوردي تازه در حوزه تعميرات خط انتقال گاز ثبت شد.
مديرمنطقه 8 عمليات انتقال گازتاکيدکرد: مجموعه عمليات انجام شده روي خط لوله مزبور باهماهنگي ديسپچينگ شرکت ملي گاز، شرکت گاز استان اردبيل و کميته بحران شهر اردبيل انجام شد.
آغاز توليد پايدار متانول در پتروشيمي مرجان
همزمان باعملياتي شدن همه واحد ها، توليد پايدار متانول خالص در پتروشيمي مرجان آغاز شد.
عمليات انتقال محصول، انبار و ارسال به اسکله براي صادرات، به عهده شرکت پتروشيمي مخازن سبز عسلويه است.
پتروشيمي مرجان ازجمله طرح هاي برنامه پنجم شرکت ملي صنايع پتروشيمي است که با ظرفيت 5 هزار تن در روز (سالانه يک ميليون و 650 هزارتن) در فاز دوم منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي عسلويه در استان بوشهر توليد خود را آغاز کرده است.
سرپرست مدیریت امور مالی شرکت ملی نفت ایران منصوب شد
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با صدور حکمی، سید محسن جمالی را به عنوان سرپرست مدیریت امور مالی این شرکت منصوب کرد. به گزارش شانا شرکت ملی نفت ایران، در حکم علی کاردر خطاب به جمالی آمده است: «پیرو تفویض اختیار مورخ ۱۱ تیر ۱۳۹۷ و با عنایت به تخصص و تجارب جنابعالی، به موجب این حکم، با حفظ سمت به عنوان سرپرست مدیریت امور مالی شرکت ملی نفت ایران منصوب می شوید. توفیقات جنابعالی را در انجام امور مربوطه از خداوند منان خواستارم».
انتصاب در شرکت ملي نفت
معاون مديردرامور اداري شرکت ملي نفت ايران،علي اکبرعليزاده را به عنوان رئيس امورکارکنان شرکت ملي نفت ايران منصوب کرد. درحکم ابلاغي علي زارع،بر برنامه ريزي در جهت حفظ و نگهداشت سرمايه هاي انساني، هوشمند سازي فرآيندهاي امورکارکنان باهدف پايش مستمر مزاياي پرداختي به کارکنان و ايفاي نقش راهبردي و نظارت برحسن اجراي مقررات اداري تاکيد شده است.
ايجاد تحول درنحوه ارائه خدمات پرسنلي براساس بسترهاي نوين فناوري و اتوماسيون اداري با هدف افزايش بهره وري وسرعت ارائه خدمات، همچنين صرفه جويي وارتقاي سطح رضايت ارباب رجوع،ديگر مواردي است که معاون مديردرامور اداري شرکت ملي نفت ايران برآن ها تاکيد کرده است.
دريافت گواهينامه ”ISMS” از«افتا»ي رياست جمهوري
مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران از مرکز مديريت راهبردي افتاي رياست جمهوري، گواهينامه سيستم مديريت امنيت اطلاعاتInformation Security Management System بر اساس استانداردISIRI-ISO/IEC27001 درحوزه فناوري اطلاعات دريافت کرد. اين گواهينامه درپي اجراي بخشنامه هاي دولت درالزام به پياده سازي سيستم مديريت امنيت اطلاعات ”ISMS” وسند افتا (امنيت فضاي تبادل اطلاعات رياست جمهوري)، مصوبه شوراي عالي امنيت فناوري اطلاعات و ارتباطات زيرنظرحراست شرکت ملي نفت ايران، آمادگي مديريت اکتشاف براي پياده سازي سيستم مديريت امنيت اطلاعات، همچنين حائز شرايط بودن مديريت اکتشاف براي مميزي فناوري اطلاعات ودريافت گواهينامه ايزو7001 به مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران اهدا شده است. مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، نخستين شرکت درميان شرکت ها ومديريت هاي شرکت ملي نفت ايران است که گواهينامه «اي ام اس اس» دريافت کرده است. رئيس فناوري اطلاعات و سامانه اطلاعات بالادستي مديريت اکتشاف گفت: اين سيستم پس از تدوين خط مشي امنيت اطلاعات و تشکيل کميته راهبري، در چهار مرحله اجرا شده است. يوسف باقري افزود: از آنجا که داده ها، اساس صنعت نفت و به عنوان تکيه گاه سازمان ها قلمداد مي شوند، کارآيي و اثربخشي و در دسترس بودن داد ه ها درسازما ن ها، بسيارحائز اهميت است. به گفته وي، با تجزيه و تحليل داده ها و داده کاوي درصنعت نفت، به ويژه در حوزه اکتشاف مي توان ميزان ريسک طرح اکتشافي را کاهش داد. رئيس فناوري اطلاعات وسامانه هاي بالادستي مديريت اکتشاف گفت: مميزي ISMS مديريت اکتشاف برمبناي استانداردISIRI-ISO/IEC27001 و طرح امن سازي زير ساخت هاي حياتي کشور در قبال حملات الکترونيکي ازسوي مرکزمديريت راهبردي افتاي رياست جمهوري، در12نفرروز، بامحورهاي کارکنان، فناوري، دارايي، فرآيندي و سازماني انجام شد. باقري تاکيد کرد: پياده سازي اين سيستم، اطمينان خاطر بيشتري در زمينه استفاده از فناوري اطلاعات و سازمان الکترونيک فراهم کرده و به تعريف پروژه هاي متعدد ازجمله بروزرساني و ايمن سازي مرکز داده، بهبود زير ساخت شبکه و ذخيره سازها و امنيت شده است.
بررسي ماموريتهاي نفت خزر در هيئت مديره جديد
نخستين نشست هيئت مديره شرکت نفت خزر با حضور اعضاي جديد آن با هدف بررسي فعاليتهاي انجام شده درسال 97، اهداف و برنامه هاي آينده اين شرکت، برگزار شد. سيدعماد حسيني، رئيس جديد هيئت مديره شرکت نفت خزر دراين نشست ضمن تاکيد بر تداوم و ضرورت توسعه فعاليت هاي اکتشافي در درياي خزر و استان هاي شمالي کشور افزود: توسعه و پيشرفت دربخش نفت و گاز درياي خزر و استان هاي شمالي هم از منظرملي - منطقه اي وهم از جهت اقتصادي، اهميت ويژه اي براي کشور دارد.
علي اصولي، مديرعامل و نايب رئيس هيئت مديره شرکت نفت خزر ضمن قدرداني از تلاش اعضاي پيشين هيئت مديره اين شرکت، اظهار کرد: بايد با رعايت همه ملاحظات، فعاليت هاي اکتشافي درحوزه خزر به عنوان يک پروژه ملي با پيگيري و جديت دنبال شود تا به اهداف مورد نظر دست يابيم. وي افزود: انتظارمي رودباحضوراعضاي جديد هيئت مديره و بهره گيري از همفکري و خرد جمعي، ماموريت ترسيم شده براي شرکت نفت خزر محقق شود. براساس اعلام شرکت نفت خزر، سيدعماد حسيني، رئيس هيئت مديره، علي اصولي، مديرعامل و نايب رئيس هيئت مديره، هرمز قلاوند، مسعود متين فرد، محمود نيکوسخن و سعيد حافظي، اعضاي جديد هيئت مديره اين شرکت هستند.
راهاندازي نرم افزار آموزشي توربين در منطقه لاوان
نرم افزار آموزشي توربين هاي سولزربا امکان نمايش نقشه هاي سيستم و نام قطعه روي نقشه وامکان کليک روي قطعات نقشه براي نمايش جانمايي واقعي قطعه در فيلد طراحي و پياده سازي شد. اين نرم افزاربه صورت برنامه تحت وب (Web Application) با استفاده ازکدهاي HTML و CSS نوشته شده و داراي امکان قرارگيري در شبکه لوکال براي دسترسي همه واحدها است. قابليت نمايش روي دسکتاپ و تلفن همراه، ازديگر قابليت هاي اين نرم افزار است، از اين رو همه کارکنان مي توانند به سهولت با بارگذاري آن روي موبايل خود درهمه مکان ها، امکان منظم کردن و عيب يابي داشته باشند. با توجه به اين که در اين نرم افزار، همه مدارک فني به صورت تفکيک شده موجود است، کاربر مي تواند به آساني پس ازمشاهده نقشه سيستم مورد نظر، با انتخاب قطعه دلخواه (با کليک کردن روي قطعه) عکس جانمايي واقعي قطعه را مشاهده کند و مدارک فني همان قطعه را به آساني با کليک روي دکمه PDF Document ببيند. دراين نرم افزارآموزشي، فرآيند بررسي وعيب يابي قطعه نيز، امکان پذير است. نرم افزارآموزشي توربين هاي سولزربه همت کارکنان واحد توليد انرژي و تعميرات توربين منطقه لاوان طراحي و پياده سازي شده است.
پذيرش دانشجو در پنج رشته جديد
سرپرست مرکزآموزش علمي کاربردي حفاري شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين مرکز براي پنج رشته جديد شامل چهار رشته مهندسي و يک رشته کارداني به موازارت 10رشته موجود، براي مهرماه امسال دانشجو مي پذيرد. رضا چراغي افزود: اين رشته ها شامل مهندسي فناوري الکترونيک صنعتي، فناوري صنايع شيميايي، فناوري کنترل– فرآيند و فناوري مکانيک – ماشين افزار است. چراغي بابيان اين که درسال تحصيلي 98- 97 رشته کارداني فني حفاري چاه هاي نفت وگاز نيز به رشته هاي اين مرکز اضافه شده است، افزود: اين مرکزهم اکنون داراي 10رشته تحصيلي درمقطع کارداني و پنج رشته در مقطع کارشناسي است. چراغي گفت: پيش بيني مي شود شمار دانشجويان اين مرکز درسال تحصيلي پيش رو از 900 نفر به يک هزار و 700 نفر افزايش يابد. سرپرست مرکز آموزش علمي کاربردي حفاري با بيان اين که دست کم دو رشته کارشناسي ارشد نيز براي سال تحصيلي 98 در دست پيگيري است، ادامه داد: اين مهم مورد موافقت ضمني دانشگاه جامع علمي کاربردي قرارگرفته است. مرکز آموزش علمي کاربردي حفاري وابسته به شرکت ملي حفاري ايران است که با توجه به اختصاصي بودن و تنوع رشته هاي تحصيلي، فضاي مناسب آموزشي و امکانات و کارگاه هاي فني، درسطح مراکز دانشگاه جامع علمي کاربردي کشور، جايگاهي ويژه دارد.
تامين 35 ميليارد ريال تجهيزات از سازندگان داخلي
مديرعامل شركت پالايش نفت بندرعباس گفت: اين شركت ، سال گذشته بيش از35ميليارد ريال از تجهيزات مورد نيازخود را از سازندگان داخلي تامين كرده است. هاشم نامور با تاکيد بر بهره گيري از توانمندي هاي داخلي افزود: شرکت پالايش نفت بندرعباس با توجه به سياست هاي کلان كشورمبني برحفظ منابع و صيانت ازسرمايه هاي ملي، همچنين به منظور عيني شدن منويات مقام معظم رهبري درحوزه اقتصاد مقاومتي، بخشي از اقلام وتجهيزات مورد نياز خود را از سازندگان داخلي تامين مي کند. وي ارزش اقلام ساخته شده ازسوي سازندگان داخلي درسال گذشته را 35 ميليارد و 578 ميليون در سال اعلام کرد. به گفته نامور همه مراحل ساخت و کيفيت توليد به وسيله متخصصان اين پالايشگاه ارزيابي و پس از تاييد به کار گرفته شده است. وي اظهارکرد: بنابربرنامه ريزي هاي اصولي، اعمال نظارت و كنترل در خريد، حمايت از توليد داخلي و صرفه جويي ارزي، اقدام هاي موثري در شركت پالايش نفت بندرعباس انجام شده است. وي اجراي طرح هاي خلاقانه براي رفع موانع توليد و ارتقاي فرآيندها، کاهش هزينه هاي توليد با تکيه بر توانمندي کارشناسان پالايشگاه و سازندگان داخلي، ايجاد فضاي رقابتي براي افزايش کيفيت و بومي سازي فناوري هاي روز دنيا راعمده فعاليت هاي شرکت پالايش نفت بندرعباس در جهت تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي برشمرد.
پالايشگاه اصفهان از توانمندترين صنايع در کنترل مصرف آب
سرپرست معاونت توليد شرکت پالايش نفت اصفهان گفت: اين پالايشگاه يكي از توانمندترين صنايع دركنترل مصرف آب است.
حامدآرمان درجلسه توجيهي دانشجويان کارآموزپالايشگاه نفت اصفهان افزود: اين پالايشگاه باتوجه به بحران آب؛ فعاليت هاي زيادي انجام داده به طوري که در برخي موارد از كشورهاي بزرگ صنعتي، پيشي گرفته است. وي با بيان اين که درسال هاي اخيرطرح هاي زيست محيطي زيادي در پالايشگاه نفت اصفهان اجرا شده است، تصريح کرد: بهره گيري از پساب شاهين شهر در فهرست پروژه هاي اجرايي اين پالايشگاه قراردارد و اميدواريم تا پايان نيمه نخست امسال به بهره برداري كامل برسد. آرمان در بخشي ديگر دوره کارآموزي را فرصتي عالي براي دانشجويان توصيف و تصريح کرد: پالايشگاه، يك دانشگاه محسوب مي شود وبا استفاده از اين دنياي دانش وتجربه بايد به افرادي سودمند براي جامعه تبديل شد. محمدصادق حاجيان، رئيس روابط عمومي شرکت پالايش نفت اصفهان نيز گفت: دانشگاه فضاي کسب علم وصنعت محل استفاده از آن است، بنابراين براي کسب نتيجه مطلوب، بايد اين دو فضا با هم همپوشاني داشته باشد. مسعود ترکان، رئيس آموزش و توسعه نيروي انساني شرکت پالايش نفت اصفهان نيزگفت: سال هاي زيادي ميزبان دانشجويان کارآموزان بوده وامسال نيز نزديک به 200 نفر ازآنان را از دانشگاه ها و رشته هاي مختلف، پذيرش کرده است. احسان اسدي، رئيس حراست شرکت پالايش نفت اصفهان نيزبا بيان اين که تلاش شده است بهترين شرايط و بستر آموزشي براي دانشجويان فراهم شود، تاکيد کرد: انتظار مي رود دانشجويان کارآموزنيزبارعايت قوانين، حق اين شركت را ادا کنند تا روزهاي كارآموزي به مطلوب ترين شكل، سپري شود.
بهره برداري آزمايشي از واحد گوگردزدايي نفتگاز پالايشگاه تبريز
مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريز از آغاز بهره برداري آزمايشي واحد گوگردزدايي نفتگاز اين شرکت خبرداد.
غلامرضا باقري ديزج افزود: با تکميل فرآيند بهرهبرداري درآيندهاي نزديک، روزانه 6 ميليون ليتربه ظرفيت توليد روزانه گازوئيل يورو 5 کشور افزوده خواهد شد.
وي گفت: با توجه به ظرفيت پايين و فناوري قديمي واحد گوگرد زدايي اين پالايشگاه، ساخت واحد جديد باظرفيت بالاتر و فناوري جديدتر در دستور کار قرار گرفت.
باقري ديزج تصريح کرد: اين واحد با سرمايه گذاري 42 ميليون يورو و 787ميليارد ريال و تحت ليسانس شرکت فرانسوي اکسنز(Axens) احداث شده است. وي با بيان اين که مهندسي تفصيلي ساخت واحد گوگردزدايي پالايشگاه نفت تبريز را پيمانکار داخلي انجام داده است، تصريح کرد: خريد ونصب تجهيزات نيز با نظارت کارشناسان داخلي پالايشگاه نفت تبريزانجام شده است.
مديرعامل شرکت پالايش نفت تبريز درباره توليد آزمايشي پروژه توليد روغن پايه گروه 2در اين مجتمع نيزگفت: اين طرح به منظور استحصال روغن از محصول جانبي آيزو اف تست که پيشتر به صورت نفت کوره عرضه ميشد، تعريف وپس ازمطالعات کارشناسان شرکت، با همکاري يک شرکت دانشبنيان و پژوهشگاه صنعت نفت به صورت آزمايشي اجرا شده است.
برپايي نمايشگاه تجهيزات ساخت داخل
همزمان باهفته دولت، نمايشگاه ساخت تجهيزات داخل دراداره کل سوختگيري هواپيمايي کشور برگزار شد.
اين نمايشگاه به همت پايگاه بسيج شهيد مصطفي خميني(ره) اداره کل سوختگيري و مراکز تابع برپا وحاصل تلاش مهندسان اين اداره در داخلي سازي قطعات واحدهاي سوخت رسان در آن به نمايش گذاشته شد.
بسياري ازقطعات سوخت رسان ها توليد شده درکارگاه هاي اداره کل سوختگيري هواپيمايي و مراکز تابع به مدت سه روز(چهارم تا هفتم شهريور) در نمايشگاه ساخت تجهيزات داخل در معرض ديد کارکنان اداره کل سوختگيري هواپيمايي کشور قرار گرفت.
60 نفر - ساعت آموزش براي نيروي انتظامي
رئيس واحد کنترل ونظارت وبازرسي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس از برگزاري کارگاه آموزشي با حضور کارکنان نيروي انتظامي شهرستان جم خبر داد.
سيديوسف موسوي با بيان اين که اين کارگاه آموزشي به منظورتعامل با ادارات وسازمان ها، همچنين پيشگيري ازقاچاق فرآورده هاي نفتي برگزار شد، افزود: دراين کارگاه آموزشي دوساعته 30 نفرازافراد نيروي انتظامي، مطالبي بامحتواي آشنايي باقوانين و مقررات توزيع فرآورده هاي نفتي فراگرفتند.
وي باتاکيد براثرگذاري کارگاه هاي آموزشي، هدف ازبرگزاري اين کارگاه آموزشي راهماهنگي وآشنايي هرچه بيشترکارکنان نيروي انتظامي با مفاهيم، مقررات و مسائل مرتبط با قاچاق فرآورده براي کنترل ونظارت مطلوب تر و سوخت رساني آسان تربه مردم برشمرد.
به گفته رئيس کنترل ونظارت وبازرسي شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس، آشنايي بامشخصات وانواع فرآورده هاي نفتي، نکات مورد توجه در بارنامه ها، انواع ونحوه پلمپ وديپ زدن در نفتکش هاوانحراف ياحمل غيرمجازفرآورده، از مطالب ارائه شده دراين دوره آموزشي است.
تامين سوخت مناطق زلزله زده
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه گفت: تامين سوخت مناطق زلزله زده استان کرمانشاه بدون هيچ مشکلي ادامه دارد. مرادحاصل مرادي درباره اقدام هاي انجام شده پس از زلزله 6.1 ريشتري ساعت 2و43دقيقه بامداديکشنبه- چهارم شهريور کوزران و از گله و برخي ديگر از شهرستان هاي اين استان، گفت: با تشکيل ستاد بحران و پيش بيني تمهيدات لازم، سوخت رساني بدون وقفه در دستور کار قرار گرفت. وي با اشاره به فعاليت همه جايگاه هاي استان کرمانشاه تصريح کرد: آمادگي کامل براي تامين سوخت مناطق زلزله زده وجود دارد. مرادي با بيان اين که جايگاه هاي منطقه به صورت جدي رصد مي شود، افزود: ضمن پيگيري هاي اوليه پس از وقوع زلزله، وضعيت سوخت در مجاري عرضه شهرستان ثلاث باباجاني وجاده هاي مواصلاتي منتهي به شهرثلاث بررسي شد که هيچ مشکلي در تامين سوخت وجود نداشت. به گفته وي، در نخستين مرحله پس از وقوع زلزله 260 هزار ليتر بنزين به شهرستان ثلاث ارسال شد.
پايش خودروهاي توزيع سوخت خرده فروشي ها
طرح ساماندهي وپايش خودروهاي توزيع کننده فرآورده هاي نفتي با حضور کارشناسان واحد ناحيه مرکزي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه قم اجرا شد. اين طرح باهدف مشخص کردن عوامل مجازتوزيع که فقط درسطح استان قم و درساعات مشخص مجاز به تردد هستند، اجرا شده است. صلاحيت راننده، سلامت خودرو، نصب کد فروشندگي روي خودروها، همچنين گرفتن تعهد رعايت دستورعمل جاري شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي مواردي هستند که دراجراي طرح مزبوربه آنها توجه شده است. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه قم ازجمله مناطق سي وهفت گانه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي است که با 17شعبه توزيع نفت سفيد، 6 شعبه فروش نفت گاز وسه شعبه ترکيبي(نفت سفيد و نفت گاز) به مردم اين حوزه عملياتي خدمت رساني مي کند.
بهره برداري ازسامانه آموزش الکترونيک آنلاين
سامانه آموزش الکترونيک آنلاين در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران و مناطق دوازده گانه آن به بهره برداري رسيد.
رئيس آموزش خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: اين سامانه با استفاده ازنرم افزارAdobe Connect ازهمه امکانات کلاس هاي حضوري برخوردار است. رضا آل ابراهيم با بيان اين که آموزش دراين سامانه بدون استفاده از اينترنت و از طريق بستر IT صورت مي گيرد، افزود: تاکنون سه دوره به شيوه آموزش الکترونيک آنلاين برگزار شده است. وي گفت: آموزش الکترونيک آنلاين، روشي است که با توجه به نيازهاي اطلاعاتي کارکنان، هميشه دردسترس است وبه عنوان يک پايگاه آموزشي با استفاده از انتقال صدا، تصوير و متن، محتواي دوره به افراد ارائه مي شود. آل ابراهيم تصريح کرد: در اين شيوه آموزشي اگر فرد نتواند اطلاعات لازم را طي دوره کسب کند، مرور دوباره مطالب پس از پايان دوره براي آنها امکان پذير است.
کارمندی فقط شغل نیست، یک سبک زندگی است
8 نکته راهبردی برای زندگی کارمندی
نقل قول های زیادی درباره چگونگی به جود آمدن قشر کارمند وجود دارد؛ اما برآیند بیشتر آنها این است که با ظهور انقلاب صنعتی در اروپای پس از رنسانس و روند تخصص گرایی در مشاغل، کم کم قشری با نام کارمندان، از اجزای لاینفک ساختارهای اداری و صنعتی دنیای مدرن شدند؛ هرچند پیش از دوران مدرن، دیوان سالاری ها و ساختارهای حکومتی کارمندانی داشتند؛ اما این قشر نوپدید از نظر ماهوی با آنچه در گذشته وجود داشته، تفاوت دارد. از150 سال پیش و با وزیدن نسیم مدرنیته به شرق، بخصوص ایران و تاسیس ساختارهای مدرن و بروکراتیک در کشورمان، کم کم کارمند و زندگی کارمندی نیز پای خود را به کشورمان باز کرد. با ظهور جامعه شناسی، کارمندی و کارمند بودن ربط مستقیمی به طبقه بندی های اجتماعی – اقتصادی پیدا کرد و آهسته آهسته دوگانه اجتماعی به نام کارمند – آزاد ظاهر شد. امروز اندکی بیش از 150 سال از ظهور کارمندی در ایران می گذرد و چندی پیش روز جهانی کارمند بود. امروز کارمند بودن نه تنها یک بعد اقتصادی؛ بلکه ابعاد اجتماعی، فرهنگی زیادی پیدا کرده و یک سبک زندگی شده است. به همین مناسبت به ذکر چند نکته کوتاه پرداخته ایم. نکته هایی که به کار بستن آنها می تواند زندگی کارمندی ما را سامان بهتری بدهد.
سرتان به کارتان باشد
کارمندان خوب، سرشان را پایین می اندازند و به کار خودشان می رسند. در محل کار، توانایی های خود را نشان دهید و بر کاری که انجام آن را به عهده گرفته اید، تمرکز کنید. وقت خود را برای کار دیگران صرف نکنید و اجازه بدهید خودشان، کارشان را انجام دهند. به یاد داشته باشید که این موضوع با کمک کردن به دیگران تفاوت دارد.فقط بر کار خود تمرکز کنید و به دیگران کاری نداشته باشید.
بی دلیل درد دل نکنید
به راحتی برای هر کسی در محیط کار درد دل نکنید. چه لزومی دارد که همکاران از اتفاقات خانوادگی شما اطلاع داشته باشند. باید بین محیط کار و محیط خانوادگی تفکیک قائل شوید. برای هر کسی، در هر شرایطی و با هر کیفیتی درد دل نکنید و حد و حدود خود را در محل کار نگه دارید تا از مشکلات احتمالی ناشی از آن در امان باشید.
بدگویی نکنید
از شایعه پراکنی و بدگویی پشت سر سایر همکاران دست بر دارید. هر آنچه را که می شنوید، بدون توجه و تحقیق درباره صحت و درستی اش، آن را تکرار و پخش نکنید. درباره رفتار های به ظاهر مشکوک، قضاوت و پیش داوری نکنید.
غذاهای تند و بودار نخورید
از خوردن غذاهای تند و بودار بویژه در محیط کار بشدت بپرهیزید. غذاهای پرادویه، تند یا حاوی موادی چون سیر باعث می شوند بعد از خوردن غذا که با همکاران تان همکلام می شوید، آنها از شما فرار کنند.اگر سیاست روشنی برای رعایت نکات بهداشتی در محیط کار وجود داشته باشد، کارمندان موظف به رعایت آن خواهند بود و رعایت نکردن نظافت، به معنی تجاوز به حقوق دیگر کارمندان و نقض آشکار سیاست های بهداشتی محل کار محسوب می شود.
بلند حرف نزنید
در فضای بسته محیط کار بلند حرف نزنید. اصلا حرف زدن با صدای بلند در چنین محیطی صورت خوشی ندارد و باعث نگاه سرزنش آمیز دیگران می شود. به عنوان نمونه اگر می خواهید در مورد موضوعی با یکی از همکاران تان که در فاصله نسبتا دوری از شما قرار دارد، صحبت کنید، یا از تلفن استفاده کنید یا نزد او بروید و یا از پیامک استفاده کنید.
تمیز باشید
یکی از مهمترین نکاتی که معمولا مورد غفلت کارکنان یک اداره یا نهاد واقع می شود، تمیز نگه داشتن وسایل و ابزارهایی است که در اختیار دارند. هر روز وقتی کارتان تمام می شود، سعی کنید وسایل روی میز کارتان را مرتب سر جای خود بگذارید و کاغذهای باطله یا زباله های دیگر را توی سطل زباله بیندازید. مطمئن باشید، این کار، زیاد وقت شما را نمی گیرد.
به پوشش خود توجه کنید
قبل از هر چیز، لباس شما باید مناسب محیطی که در آن کار می کنید، باشد. از پوشیدن لباس های نامناسب با رنگ های جیغ اجتناب کنید. پوشیدن لباس های تنگ و کوتاه نه تنها شرایط کار را بر شما سخت خواهد کرد، بلکه تحمل فشار تنگی لباس برای ساعت های طولانی برای سلامت شما مضر است. لباس های فرم و یک شکل، بهترین نوع لباس برای محل کار است.
وقت شناس باشید
سعی کنید حتما به موقع در محل کار حضور داشته باشید. این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است. بهتر است ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زودتر از آغاز ساعت کاری تان، در محل کار حاضر شوید؛ زیرا در این صورت زمان کافی برای آمادگی خواهید داشت. حتی می توانید در صورت نیاز به سر و وضع خودتان برسید و خود را مرتب کنید.بیشتر از ساعت کاری خود در محل کارتان نمانید؛ زیرا ممکن است این تصور در کارفرمای تان ایجاد شود که شما قادر به برنامه ریزی و مدیریت زمان خود نیستید.
تلفیق خرما با فرهنگ مردم
مشعل این روزها، روزهای خرماپزان است؛ روزهایی از نیمه دوم تابستان که دمای هوا در همه نقاط ایران بالاست و در مناطق جنوبی و گرم، بیش از آنچه تصور و تحملش را داشته باشید، گرم می شود. حال و هوایی که به درد ما انسان ها نمی خورد؛ اما خرمایی را که برای همه ما دوست داشتنی است، خوب عمل می آورد و می پزد. ایران با تولید سالانه حدود یک میلیون و 100 هزار تن خرما، ٢٣ درصد خرمای جهان را تولید می کند. به جز استان های جنوبی همانند خوزستان و هرمزگان، در خراسان جنوبی، کرمان و زاهدان هم محصول خرمای قابل توجهی با انواعی متفاوت و پرطرفدار به دست می آید. در این میان، برخی شهرها مثل بم در استان کرمان در تولید خرما معروف شده اند. انواع خرما با نام های استعمران، خضراوی، کبکاب، زاهدی، گنتار، برهی، خاصویی، دیری، شکر، حلاوی و ... در جنوب ایران به دست می آید؛ اما هفت نوع اصلی خرمای صادراتی شامل مضافتی، استعمران، شاهانی، کبکاب، پیاروم و زاهدی است و خرمایی به نام «پیاروم» گران ترین خرمای صادراتی ایران به شمار می رود. ایران در صدر تولید کنندگان خرما در دنیاست و از این منظر باید به شرایط آب و هوایی ایران در مناطق مختلف بالید، اما در بسته بندی، بازاریابی و تولیدات جانبی از خرما همچنان بسیار ضعیف هستیم و موضوع راه و روش های صادراتی برای محصول همچنان موفق و راهگشا نبوده است. خرما در اقتصاد مردم جنوب ایران بسیار حیاتی و اثر گذار است و نمی توان این محصول کشاورزی را از زندگی مردم خونگرم شهرهای جنوبی حذف کرد. در چند سال اخیر که خشکسالی و گرد و غبار به مناطق جنوبی و غربی ایران فشار آورده، بسیاری از نخیلات تهدید به مرگ شده و یا تا امروز خشک شده اند و شاید شما هم در اطرافتان مواردی از خشک شدن نخل ها را دیده باشید. نخل، درختی متفاوت است که ویژگی های مشابهی با انسان دارد و به واسطه حرمتی که در میان مردم جنوب دارد، مرگ نخل انرژی منفی را به بار می آورد.
بسیاری از ما درباره خرما و انواع آن، نخل و ویژگی هایش و حتی مراسم و فرهنگی که خرما و نخل و برداشت خرما در میان مردم جنوب ایران دارد، اطلاعات کمی داریم. تمام قسمت های میوه خرما قابل خوردن و مصرف مجدد است و از بخش های مختلف ساقه و برگ های درخت نخل هم کشاورزان استفاده های کاربردی دارند. خرما، یکی از قدیمی ترین میوه های کشت شده از سوی انسان بوده که عموما در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری پرورش می یابد. این میوه برای درمان پوسیدگی دندان، درمان بیماری های اعصاب، خون سازی و مقابله با کمبود وزن، تقویت قلب و ... مفید بوده و جزو میوه های توصیه شده از سوی ائمه اطهار است و به عنوان قوت غالب در بسیاری از مکتوبات تاریخی از آن یاد شده است؛ میوه ای که می توان روزه را با آن باز کرد و از گرسنگی و ضعف دور ماند. خرما هم همانند بسیاری از محصولات کشاورزی، در زندگی کشاورزان جایگاه و اهمیت بالایی دارد. بخشی از فرهنگ و شیوه های زندگی و زبان مردم هر منطقه ای حول محور محصول غالب آن منطقه شکل می گیرد. همانطور که شهرهای شمالی با برنج خو گرفته اند و برنج و شالی کاری جزئی از فرهنگ آنها شده، خرما هم در زندگی مردم جنوب، نقشی بی بدیل بازی می کند. روستاییان و کشاورزان معمولا برای برداشت محصول خود در زمان هایی مشخص، آداب و سننی را که عموما محوری اعتقادی دارد، اجرا می کنند تا برکت مال شان بیشتر شود و به نوعی از پروردگار شکرگزاری کرده باشند. این آداب و رسوم در هر منطقه متفاوت است و رنگ و بویی مربوط به آن منطقه دارد. به عنوان نمونه، چندی قبل در میناب استان هرمزگان، جشنواره ای به نام «مغ و مشتا» برگزار شد؛ جشنواره ای که از حالت محلی به مراسمی رسمی با حضور اقشار مختلف تبدیل شده است. در این مراسم مُشتاداری، مُغ بُری، کُنگ جوشی، شیره گیری، سِوِندبافی و ... که هر کدام مربوط به بخشی از مراحل برداشت محصول و آماده کردن آن است، اجرا می شود. «مُشتا» محل جمع آوری، فرآوری، عمل آوری و نگهداری خرما تا قبل از مرحله فروش یا همان انبار است. بریدن خوشه های رسیده خرما از نخل را هم در گویش بومی «مُغ بُری» می نامند و یکی از روش های قدیمی عمل آوری محصول خرما بعد از مُغ بُری، کُنگ جوشی است که از جمله رسوم رایج و بجا مانده از گذشتگان و برگزاری آن همراه با نواختن ساز و دهل و خواندن نواهای محلی است.
به نظر می رسد، به منظور تحکیم شرایط اقتصادی کشاورزان و باغداران در مناطق جنوبی ایران و حمایت از این محصول صادراتی که جایگزینی هم ندارد، نیاز است برنامه ریزی های بیشتر و جدی تری را برای تولید، برداشت و صادرات خرما داشته باشیم. علاوه بر اینها باید از خودمان بپرسیم که چقدر از ادامه تولید این محصول وطنی حمایت می کنیم؟ و هر کدام از شرکت های خصوصی و دولتی فعال در مناطق جنوبی و همسایه با نخیلات، چقدر برای ادامه تولید، خرید محصول و یافتن بازاری مطمئن برای کشاورزان تلاش کرده اند؟
روايت تاريخي از صنعت نفت در دهه 20 ( بخش دوم)
حرکت بر لبه پرتگاه
تغيير کابينه، چندان در جهت مقصود آنان موثر واقع نشد. چرا که سهام السلطان در همان آغاز بر موضع گذشته ايران پاي فشرد و تعقيب سياست هاي ساعد را در زمره برنامه هاي خود اعلام کرد. نمايندگان آزادانديش مجلس نيز که در راس آن دکتر مصدق قرار داشت با سياست هاي نخست وزير جديد اعلام موافقت کردند. دکتر مصدق نماينده مردم تهران که شرايط را براي اجراي برنامه بزرگ ضداستعماري مناسب مي ديد، به مخالفت با اعطاي امتيازات نفتي به قدرت هاي مسلط خارجي پرداخت.
وي در جلسه روز يازدهم آذرماه 1323 مجلس شوراي ملي، طي نطقي با ضروري خواندن استخراج معادن نفت توسط دولت ايران، دولتمردان را به اتخاذ سياست موازنه منفي که متضمن بي اعتنايي به خواست همسايگان شمالي و جنوبي و دولت آمريکا در خصوص امتياز نفت ايران بود، فراخواند. دکتر مصدق در اين سخنراني چنين متذکر مي شود:
«راه استخراج نفت منحصر به امتياز دادن نيست و به طريق ديگر هم خود دولت مي تواند معادن نفت را استخراج کند. ما هر قدر در استخراج آن تاخير کنيم، به دول قوي مجال مي دهيم که از خود رفع محظور کنند و از ما امتياز بخواهند. آنهايي که مي گويند مذاکرات نفت به بعد از جنگ محول شود يا از درک حقايق عاجزند و يا اين که عقيده اي از خود ندارند، ولي آنهايي که اهل تشخيص اند و نماينده اين ملت اند، مي دانند که تاخير موجب زيان است. اگر متفقين در تسخير معادن ايران با هم اتفاق کنند و هر کدام براي خود از اين نمد کلاهي بخواهند، ما بايد آن را به وسعت کلاه هر يک تقسيم کنيم و هر قسمت را در طبق اخلاص بگذاريم و با کمال خضوع و خشوع تقديم نماييم و خود را مرهون نوع پرستي و بشردوستي آنها بدانيم پس تا چنين روزي نرسيده است بايد هر چه زودتر تصميمي را که حافظ منافع ماست اتخاذ کنيم و مجال ندهيم که از نمدها، براي خود کلاه بسازند.»
مصدق در ادامه سخنان خود خطاب به نخست وزير يادآور مي شود: «آقاي نخست وزير من عقيده خود را در مقابل خدا و وجدان گفتم و اگر تصور کنيد شما و هيئت شما را خادم به مملکت نمي دانم، بايد به استخراج نفت به دست خود ما اهميت بدهيد و براي اين کار وزارت خاصي تشکيل دهيد و هر چه زودتر يک وزير صاحب عقيده و کاردان معين کنيد و براي مردم بيکار تهيه کار نماييد که صلاح ما و متفقين در اين است.» وي در پايان سخنان خود طرح 4 ماده اي را به قيد دو فوريت داير بر تحريم اعطاي امتياز نفت، به مجلس شوراي ملي تقديم کرد و با اين سخنان تصويب آن را خواستار شد: «هر گاه امروز اين کار نشد ديگر جلسه اي منعقد نخواهد شد که اين طرح را تصويب کنند. نفت چيزي نيست که دولت هاي بزرگ صرف نظر کنند.»
ماده اول اين طرح تصريح داشت که: «هيچ نخست وزير و وزير و اشخاصي که کفالت از مقام آنها و يا معاونت مي کنند، نمي توانند راجع به امتياز نفت با هيچ يک از نمايندگان رسمي و غيررسمي دول مجاور و غيرمجاور يا نمايندگان شرکت هاي نفت و هر کس غير از اين، مذاکراتي که اثر قانوني دارد بکند و يا اين که قراردادي امضا نمايد.»
در ماده دوم آمده بود: «نخست وزير و وزيران مي توانند براي فروش نفت و روشي که دولت ايران معادن نفت خود را استخراج و اداره مي کند مذاکره نمايند و از جريان مذاکرات بايد مجلس شوراي ملي را مستحضر نمايند.»
در ماده سوم و چهارم نيز مجازات هاي سنگين براي متخفلين از مواد فوق منظور شده بود.
مخالفت با مصدق
اين طرح چنان که دکتر مصدق پيش بيني مي کرد به رغم مخالفت نمايندگان چپ گرا با اکثريت قاطع آرا به تصويب نمايندگان مجلس شوراي ملي رسيد. «رحيميان» نيز به وکالت از نمايندگان جناح چپ در برابر مصوبه مجلس مقابله به مثل کرد و طرحي را به صورت ماده واحده به مجلس تقديم نمود که درآن به لغو امتياز نفت جنوب اشاره مي کرد و تصويب اين طرح را از سوي نمايندگان، خاصه دکتر مصدق، خواستار شد. اما نمايندگان اکثريت به دليل اين که نمي توان قرارداد منعقد را يک طرفه لغو کرد از تصويب طرح پيشنهادي رحيميان خودداري ورزيدند.
تصويب طرح دکتر مصدق و بي اعتنايي مجلس به طرح پيشنهادي نمايندگان چپ با مخالفت شديد دولت شوروي و حاميان آن در داخل کشور روبه رو شد. روزنامه هاي جناح چپ بار ديگر فضاي سياسي کشور را با چاپ مقالات تند و انتقادي آلودند و اکثريت نمايندگان مجلس شوراي ملي را به واسطه تصويب اين طرح متهم به خامي و در نظر نگرفتن مصالح کشور کردند.
البته هدف اصلي اين جملات بيشتر شخص مصدق و نقش او در تصميم گيري مجلس بود. روزنامه «داد» وابسته به جناح چپ با تبليغات سوء تنها دليل اقدام دکتر مصدق را جلوگيري از ظهور يک قدرت نفتي ديگر در مقابل کمپاني نفت جنوب وانمود کرد.
صداي گوشخراش آژير
«سيدجعفر پيشه وري» مدير يکي از روزنامه هاي چپ، موسوم به «آژير» که به تحريک شوروي سوداي تجزيه آذربايجان را در سر مي پروراند، خطاب به دکتر مصدق نوشت: «شما به املاک و دارايي خود بيشتر از منافع ملت علاقه داريد، شما از بزرگ ترين ملاکين اين کشور مي باشيد. شما از دوستي اتحاد جماهير شوروي بيمناک مي باشيد. شما اگر واقعا ملت پرست هستيد و واقعا مي خواهيد فداکاري کنيد، بفرماييد اين گوي و اين ميدان، امتياز دارسي را لغو کنيد. شما واقعا اينقدر ساده هستيد که خيال مي کنيد خواهند گذاشت شما با سرمايه داخلي، نفت استخراج کنيد، خودتان هم مي دانيد اين شدني نيست.»
نشريه ايران ما در همين زمينه خاطرنشان کرد: «اولين چيزي که به ذهن هر کس، پس از فهم منفي اين طرح مي رسد، حفظ منافع نفت جنوب است، يعني طرح آقاي دکتر فعلا خيال کمپاني نفت جنوب را از ورود رقباي گردن کلفت به ميدان نفت کاملا راحت و آسوده مي سازد.»
سرانجام کافتارادزه
اما بر استقلال طلبان کشور پوشيده نبود که اين اتهامات از آن جهت در صفحه مطبوعات وابسته به جناح چپ نقش بست که مصوبه مجلس اميد روس ها را براي گرفتن امتياز بر باد داده و حاميان داخلي آن را در جلب منابع اقتصادي بيگانه اي ديگر (روس ها) ناکام مي ساخت.
مصدق خود در پاسخ به سم پاشي هاي قلمي اين دسته از مطبوعات در صحن مجلس گفته بود که هرگز تحت تاثير نظريات هيچ دسته و مقامي قرار نگرفته و در تمام مدت عمر خود تحت نفوذ احدي واقع نشده و با هر نوع سياست نفوذ از جانب بيگانگان مخالف است. همچنين افزوده بود: «من رنجانيدن و عصباني کردن همسايگان، به خصوص همسايه شمالي را که در روزهاي تاريک خدمات بزرگي به استقلال ما کرده است، بزرگ ترين خيانت مي دانم و اميدوارم سياسيون بزرگ آن دولت، وسوسه و اغواي پاره اي از ناصحين بدخواه را در دماغ خود راه ندهند و سعي کنند کماکان در قلوب مردم اين مملکت راه يابند. من مصلحت مملکت را چنين تشخيص داده ام که طرحي تهيه کنم که هم منافع ايران را تامين کند و هم راه مذاکرات را براي انتفاع از معادن نفت با مقامات خارجي مسدود ننمايد. از موضوع طرح من تا زماني که در مجلس قرائت شد، احدي اطلاع نداشت. آنهايي که مرا به عنوان ملاکي، مخالف شوروي قلمداد مي کنند، خوب است به حساب املاکي که 40 سال دست من و خانواده من است، رسيدگي کنند و بدانند که من براي جلب نفع آنها، زارع ندارم.»
کافتارادزه که نقش خود را در برابر مصوبه مجلس بسيار ضعيف مي ديد، سرانجام دست از ماموريت شست و ايران را تا فرصتي ديگر به قصد کشور خود، شوروي، ترک گفت.
شوروي و امتياز نفت شمال ايران
با پايان يافتن جنگ جهاني دوم، نيروهاي نظامي آمريکا و انگليس از خاک ايران خارج شدند. اما شوروي که خود را عامل بزرگ پيروزي در جنگ با آلمان مي دانست سوداي سهم خواهي از منابع نفتي ايران را در سر مي پروراند. از اين رو آن کشور به رغم اعلاميه کنفرانس تهران که در آن از سوي سران متفقين حفظ استقلال و تماميت ارضي ايران مورد تاکيد و پافشاري قرار مي گرفت، از تخليه خاک ايران امتناع کرد تا در شرايط مقتضي امتياز نفت شمال را تحصيل کند.
البته دولت شوروي براي دستيابي به امتياز نفت شمال علاوه بر تامين نيازهاي اقتصادي، ايجاد کمربند حفاظتي و امنيتي در شمال ايران در مقابل رقباي ديرين خود، چون انگلستان و آمريکا را نيز مدنظر داشت و براي دستيابي به اين هدف از هيچ کوششي، از جمله تحريک مردم ايران براي اعطاي امتياز نفت از طريق مترقي نشان دادن طرح ها و اقدامات خود و تهديد موجوديت ملي ايران، دريغ نورزيد.
دولت شوروي به منظور خودداري از تخليه ايران و اعمال فشار به دولت براي گرفتن امتياز نفت توسط ايادي خود در ايران به تشکيل حزب دموکرات آذربايجان به رهبري «پيشه وري» اقدام کرد. اين حزب با حمايت ارتش سرخ شوروي، ضمن تصرف ادارات دولتي، پايگاه هاي نظامي پاره اي از شهرهاي آذربايجان همچون تبريز، اردبيل، سراب و رضاييه (اروميه) را تسخير کرد و حکومت ملي آذربايجان را به نخست وزيري «جعفر پيشه وري» کمونيست و حامي شوروي در 21 آذرماه 1324 مستقر ساخت. حزب دموکرات آذربايجان با همان شعارهاي حزب توده شروع به فعاليت کرد و با ادعاي تجزيه طلبي، تشکيل انجمن ايالتي، رسمي کردن زبان آذري در مدارس آذربايجان، جلوگيري از اعمال حاکميت دولت ايران در آن استان و تشکيل ارتشي مستقل را در فهرست اقدامات خود قرار داد.
وقايع ناگوار
وقايع آذربايجان درآن شرايط مسئله اصلي و بيشترين دغدغه دولت وقت را به نخست وزيري «حکيمي» تشکيل مي داد.
حکيمي، نخست وزير، با حضور در مجلس شوراي ملي طي گزارشي مبسوط از نزديک نمايندگان را در جريان وقايع ناگوار آذربايجان قرار مي دهد. وي در گزارش خود وقايع آن خطه را برخلاف مصلحت و قوانين کشور خوانده و خاطرنشان مي کند: «اينجانب از اين مقام رسمي با صداي بلند که به گوش تمام مردم جهان و مخصوصا ملل دوست و متحد ما و همه ايرانيان برسد اعلام مي دارم نغمه هاي شوم معدودي نادان و مغرض در آذربايجان به هيچ وجه رسميت ندارد و بايد حتما اين قبيل تظاهرات بي اساس که به نام اصلاحات برخاسته و مانع اقدامات اساسي دولت براي تهيه موجبات آسايش و اصلاح حال مردم ايران، من جمله برادران آذربايجاني ما شده و لطمه اي بزرگ به کشور ما وارد خواهد نمود، خاموش شود.»
حکيمي در بخش ديگري از سخنان خود خطاب به دولت شوروي يادآور شد: «از دولت هاي دوست و متحد خودمان همچنان که رسما و علنا گفته و نوشته و خواسته ايم براي رفع اين مشکلات که نتيجه ادامه توقف نيروي خارجي در ايران است، در مقابل خسارت طاقت فرسا و فداکاري ها که از شروع جنگ تاکنون تحمل نموده ايم توقع و انتظار داريم هر چه زودتر نيروي خودشان را از ايران ببرند و ما را آزاد بگذارند. در اين فاصله هم طبق شرايط و اصولي که بين ميهمان و ميزبان مقرر است آزادي عملي را که حق حاکميت ماست براي نيروي ايران و ماموران دولتي مانع نشوند و بگذارند به وظايف خود برسيم و به رفع مشکلات موفقيت حاصل نماييم.»
دولت ايران همچنين به دفعات متعدد در کنفرانس هاي مختلف، رسيدگي به استان آذربايجان و خروج شوروي را از خاک خود خواستار شد. اما اين خواسته از سوي دولت شوروي به بهانه هاي واهي چون حفظ امنيت معادن نفت باکو عملي نشد.
وزير خارجه انگلستان نيز بدين منظور تشکيل کميسيون سه جانبه اي را در تهران، متشکل از نمايندگان شوروي، انگلستان و آمريکا به دولت ايران پيشنهاد کرد. اين پيشنهاد اگر چه مورد استقبال ضمني دولت قرار گرفت، اما ازآنجا که از يک سو، ايران تنها با دو نفر نماينده حق شرکت در کميسيون پيشنهادي را داشت و از سوي ديگر دولت هاي انگليس و آمريکا در رسيدگي به مناقشه شخصي مربوط به ايران و شوروي حق دخالت به خود مي دادند، اين پيشنهاد با مخالفت شديد جمعي از نمايندگان مجلس از جمله دکتر مصدق روبه رو شد. نمايندگان مخالف از حکيمي نخست وزير وقت رسما توضيحاتي را درباره پيشنهاد تشکيل کميسيون، خواستار شدند.
توصيه مصدق
دکتر مصدق در 19 دي 1324 طي نطقي در جلسه علني مجلس ضمن حمله به نخست وزير، در خصوص عدم اعلام عمومي اين پيشنهاد، خواستار برکناري او شده و خطاب به وي اظهار مي دارد: «اگر اين پيشنهاد خوب است و يا اينکه دولت در خوبي آن مردد است چرا آن را منتشر نکرد تا صاحبان حق، يعني افراد ملت بتوانند در مقررات خود نظرياتي اظهار کنند اگر بد است چرا وارد مذاکره نشد و از همان روز اول رد نکرد؟ نظريات من اين بود که بين دولت راجع به طرز اداره نمودن قسمتي از مملکت با يک عده از اهالي آنجا اختلاف حاصل شده است. قبلا بايد با اهالي محل، داخل مذاکره مي شد، شايد اختلاف را بتوان با خود آنها حل کرد و چنانچه به اين طريق نتيجه نداد، با اتحاد جماهير شوروي مذاکره کنيم که مانع مرتفع و اختلاف حل شود. بنابراين صلاح نيست که دولت انگليس و آمريکا به نام 3 دولت با ما داخل مذاکره شود.»
مصدق در ادامه افزود: «من براي صلاح و صواب ملت ايران از آقاي حکيمي خواهش مي کنم بيش از اين وقت مملکت را ضايع نکنند و فورا از کار کناره جويي کنند. زيرا امروز دولتي لازم است که در بيطرفي او هيچ يک از همسايگان ترديد نکنند و قادر باشد براي مشکلاتي که مملکت دچار آن شده است راه حلي پيدا کند و اگر راه حل پيدا نشد از سازمان ملل متفق که در لندن است، چاره جويي کند.»
حکيمي نيز که انتظار چنين سخناني را نداشت با تندي گفت: هر وقت شما از نمايندگي مجلس استعفا نموديد، من هم از نخست وزيري استعفا خواهم کرد!!
با مخالفت نمايندگان مجلس ديگر مجالي براي تشکيل کميسيون سه جانبه باقي نماند و خيلي زود پيشنهاد وزيرخارجه انگلستان از زبان ها افتاد.
دکتر مصدق در 22 دي ماه 1324 با ارسال نامه اي به نخست وزير پيشنهاد مي کند که ايران بهتر است با اعلام شکايتي، موضوع خروج شوروي از خاک ايران را از طريق سازمان ملل خواستار شود.
حکيمي نيز از اين پيشنهاد استقبال کرد و به حسين علاء نماينده ايران در آن سازمان دستور تسليم شکايت ايران را به شوراي امنيت داد. ضمن اينکه خود در بهمن ماه 1324 به علت عدم موفقيت در اداره امور مملکت ناگزير به استعفا شد.حکيمي در شرايطي از سمت نخست وزيري کناره گرفت که دولت ايران با مشکلات مختلف سياسي روبه رو بود. غائله حزب دموکرات آذربايجان به رهبري پيشه وري، عدم خروج نيروهاي نظامي شوروي از خاک ايران و اعمال فشار آن کشور در خصوص کسب امتياز نفت شمال، از جمله مشکلاتي بود که ادامه کار را براي دولت غيرممکن مي ساخت از اين رو، وي با کناره گيري خود کرسي نخست وزيري را از طريق مجلس شوراي ملي در اختيار احمد قوام قرار داد.
منبع : موج نفت تاريخ نفت ايران، از امتياز تا قرارداد
احمد راسخي لنگرودي
روز خجسته مسلمانان
روز عيد غدير خم، از سوي رسول گرامي اسلام (ص)، برترين عيد امت لقب گرفته است. حضرت فاطمه (س) نيز در حديثي، غدير خم را اتمام حجت خداوند با مسلمانان مي داند تا در برگزيدن جانشين رسول گرامي اسلام (ص) به انحراف نيفتند.
عيد غدير
مسلمانان شيعه روز عيدغديرخم (18 ذي الحجه) را جشن مي گيرند. در اين روز حضرت محمد(ص) در محلي به نام غدير خم حضرت علي (ع) را با حديث «مَن کُنتُ مولاه فَهذا عليّ مولاه أللهم والِ من والاه و عادِ من عاداه»جانشين خود براي تمام مسلمانان اعلام کرد. «غدير خم» نام ناحيه اي در ميان مکه و مدينه است که سر راه حاجيان قرار دارد و به خاطر وجود برکه اي در اين محل که در آن آب باران جمع ميشده، به اين نام شهرت يافته است. غدير در 3-4 کيلومتري جحفه واقع شده و جحفه در 64 کيلومتري مکه قرار دارد که يکي از ميقات هاي پنج گانه است. در جحفه راه اهالي مصر، مدينه، عراق و شام از يکديگر جدا مي شود. غديرخم به سبب وجود آب و چندين درخت کهنسال، محل توقف و استراحت کاروانيان بود، اما گرمايي طاقت فرسا داشت.
واقعه غدير
پيامبر (ص) در سال دهم هجرت براي انجام فريضه و تعليم آيين حج به مکه عزيمت کرد. اين بار انجام اين فريضه با آخرين سال عمر پيامبر اسلام (ص) مصادف شد و از اين جهت آن را «حجه الوداع » ناميدند. افرادي که به شوق همسفري و يا آموختن مراسم حج، همراه آن حضرت بودند تا صد و بيست هزار نفر تخمين زده شده اند.
مراسم حج به پايان رسيد و پيامبر اکرم(ص) راه مدينه را در پيش گرفت؛ در حالي که گروهي انبوه او را بدرقه مي کردند و جز کساني که در مکه به او پيوسته بودند، همگي در رکاب او بودند. هنگامي که کاروان به پهنه بي آبي به نام «غدير خم » رسيد، پيک وحي فرود آمد و به پيامبر(ص) فرمان توقف داد. پيامبر (ص) نيز دستور دادند که همه از حرکت باز ايستند تا بازماندگان فرا رسند. کاروانيان از توقف ناگهاني و به ظاهر بي موقع پيامبر(ص) در اين منطقه بي آب، آن هم در نيمروزي گرم که حرارت آفتاب بسيار سوزنده و زمين تفتيده بود، در شگفتي ماندند. مردم با خود مي گفتند: فرمان بزرگي از جانب خدا رسيده و در اهميت فرمان همين بس که به پيامبر(ص) ماموريت داده است که در اين وضع نامساعد همه را از حرکت باز دارد و فرمان خدا را ابلاغ کند. فرمان خدا به رسول گرامي (ص) طي آيه زير نازل شد:
يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّـهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّـهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ. «اي پيامبر، آنچه را از پروردگارت بر تو فرود آمده است ، به مردم برسان و اگر نرساني، رسالت خداي را بجا نياورده اي و خداوند تو را از گزند مردم حفظ مي کند» سپس پيامبر اسلام (ص) امام علي (ع) را به جانشيني خود معرفي کرد و فرمود: «هر کس من مولاي اويم، علي مولاي اوست». البته جانشيني حضرت علي (ع) سال ها پيش در مکه و در جمع خاندان هاشم انجام شده بود، اما در غدير، به اطلاع عموم رسيد.
سرنوشت اسلام
بدون شک واقعه غدير خم، نقش سرنوشت سازي در تعيين مسير آينده اسلام داشته است. در اين واقعه، پيامبر اسلام (ص) مهم ترين مأموريت دوران پيامبريِ خود را به انجام رساند؛ مأموريتي که انجام آن، به منزله رساندن پيام رسالت حضرت(ص) بود و کوتاهي در مورد آن، به از بين رفتن زحمات چند ساله ايشان مي انجاميد؛ چنان که خداوندمتعال درآيه 67 سوره مائده مي فرمايد: «هان اي پيامبر! آنچه از سوي پروردگارت به تو نازل شده است، تبليغ کن و اگر چنين نکني، پيام و رسالت او را انجام نداده اي وخداوند تو را از مردم حفظ مي فرمايد»
آيين عيد غدير
روزه گرفتن، غسل کردن، خواندن زيارت امين الله،
خواندن دعاي ندبه، گفتن اين تهنيت هنگام ملاقات مؤمنان: «اَلحمدُ لِلهِ الّذي جَعَلَنا مِنَ المُتَمَسّکينَ بِولايةِ ، اَميرِالمؤمنينَ و الائمةِ المَعصومينَ عليهم السلام»، پوشيدن لباس هاي نيکو، صله رحم و اطعام مومنين.
مسابقات حفظ و قرائت قرآن در شرکت نفت مسجد سليمان
مسابقات حفظ و قرائت قرآن کريم و اذان ويژه کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان برگزار شد. اين مسابقات متعاقب برگزاري کلاس هاي مقدماتي قرائت قرآن و اذان تابستان امسال در 3 رشته حفظ – قرائت و ترتيل قرآن کريم و اقامه اذان در بخش هاي کارکنان و فرزندان برگزار شد . در اين رويداد معنوي و مذهبي که با حضور مديرعامل و اعضاي هيئت مديره شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در سالن جلسات مجموعه فرهنگي ورزشي باشگاه مرکزي برگزار شد، شرکت کنندگان با صوت هاي دلنشين، کلام نوراني حضرت حق را قرائت کردند. اسامي نفرات برتر به شرح زير است:
اذان:
1 - روزبه بهداروند
2- عبدالصمد يراحي
3- ميثم عسکرپور
4- ميثم خدا دوستي
5- حامد يوسف تبار
ترتيل قرآن کريم:
1- ابراهيم حسيني
2- رضا وفايي
3- مهدي صالحي
4- عامر ره انجام
5- غلامعباس محمدي نژاد
قرائت قرآن کريم:
1- روزبه بهداروند
2- ميثم عسکرپور
3- مهران زمان پور
4- ميثم خدا دوستي
5- فريدون طاهري
حفظ و قرائت جزء 30 قرآن کريم (فرزندان):
1- حسين آشوري راد
2- محمد کريم پور
رشته ترتيل قرآن کريم بانوان:
آذر کاهکش
زهرا جليلي
زينب آذر پيکان
مدينه دانش
پريسا عليخاني
رشته حفظ جزء 30 قرآن کريم:
آرميتا جليلي
محدثه خيري
رضوان قاسمي
رشته حفظ جزء 1 و 2 قرآن کريم:
سميه طاعتي
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
بزرگ ترين خطر براى انسان
از حكمت هاى امام صادق (ع) :إذا رأيتم العبد يتفقد الذنوب من الناس ناسياً لذنبه فاعلموا أنه قد مكربه.
(تحف العقول، صفحه 364)
اگر كسى همواره به دنبال كشف عيوب مردم بوده و گناهان آنان را تفحص نمايد ،اما گناهان و خطاهاى خود رافراموش كند، چنين انسانى دچار مكر و فريب شده و به وادى خطرناكى دچار شده است، زيرا بزرگترين خطر براى انسان آن است كه از گناهان خود غافل شود، چون اين امر موجب ميگردد كه در صدد اصلاح خود برنيايد و چنين فردى فريب خورده است.
زلال احکام
سوال: کسي که قدرت بر مسح دو پا ندارد و خجالت مي کشد براي مسح از ديگران کمک بگيرد، آيا مسح از او ساقط است؟ يا تيمم بدل از وضو هم لازم است؟
جواب: اگر خجالت به حد حرج و مشقت شديد نرسد، عذر محسوب نمي شود و بايد براي مسح نايب بگيرد و در غير اين صورت مسح پاها ساقط و انجام تيمم نيز موافق احتياط است.
سوال: مقدم کردن مسح پاي چپ بر مسح پاي راست چه حکمي دارد؟
جواب: جايز نيست.
سخن نيک
هر کس رابطه ميان خود و خدا را اصلاح کند، خدا نيز رابطه ميان او و مردم را اصلاح مي کند.
حضرت علي (ع)
معرفي کتاب ونرم افزار
نرم افزار تراث با محتواي بسيار غني از مطالب زير از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است:
• متن 385 عنوان کتاب در موضوع تاريخِ اجتماعي مسلمانان به زبان عربي و فارسي
• ارائه کتاب هايي در زمينه: ادبيات، کشکول، امالي، آداب و رسوم، آيين حکمراني، دبيري و دانش هاي کمتر شناخته شده مسلمانان
• متن کامل کتاب هاي مهم تُراثي مانند: «اغاني ابوالفرج اصفهاني»، «عِقد الفريد ابن عبد ربّه» و «خريدة القصر عمادِ کاتب»
• دسترسي به آثار تُراث پژوهان مشهوري چون: جاحظ، ابن حزم و ابوحيان توحيدي
• متن کامل قرآن کريم به همراه ترجمه: فارسي، اردو و انگليسي
• کتاب شناسي و گزارش اجمالي درباره محتواي منابع و شرح حال نويسندگان کتب
• ارائه چند دوره لغت نامه
مفاهيم ديني
تبيين حقايق به زبان مردم
«وَ ما ارْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ الَّا بِلِسانِ قَوْمِهِ لِيُبَيِّنَ لَهُمْ فَيُضِلُّ اللَّهُ مَنْ يَشاءُ وَ يَهْدى مَنْ يَشاءُ وَ هُوَ الْعَزيزُ الْحَكيمُ»
سوره ابراهيم -4
هيچ پيامبرى را جز به زبان مردمش نفرستاديم تا بتواند پيام خدا را برايشان بيان كند. پس خدا هر كه را بخواهد، گمراه و هر كه را بخواهد، هدايت مىكند و او مقتدر و حكيم است.
همزبانى
در اين آيه شريفه مىفرمايد: «هيچ پيامبرى را نفرستاديم مگر به زبان قومش» دراينكه منظور از «قوم» در اين آيه چيست؟ دو نظر وجود دارد:
الف- منظور قومى است كه براى هدايت آنها برانگيخته شده است.
ب- منظور قومى است كه در بين آنها به دنيا آمده و رشد و نمو کرده و به زبان آنها سخن مىگويد. البته هر دو نظريه بالا در اين مطلب مشتركند كه پيامبر بايد همزبان قومى باشد كه براى هدايت آنها مبعوث شده است و اما غالب پيامبران براى هدايت همان قومى فرستاده شدهاند كه در بين آنها متولد شده و رشد و نمو کردهاند و بعضى از پيامبران هم كه براى هدايت اقوام ديگر برانگيخته شدهاند، قبل از بعثت با آن قوم رابطه داشته و زبان آنها را ياد گرفته و همچون فردى از آن قوم شدهاند. پس صحيح تر اين است كه منظور از قوم را همان افرادى بدانيم كه پيامبر براى هدايت آنها مبعوث شده است.
زبانشناسى
دومين نظريهاى كه در مورد «همزبانى» پيامبر(ص) با «مردم» ارائه شده، دانستن «زبان عصر و نسل» است؛ به اين معنا كه خداوند پيامبران را متناسب با زمينههاى ذهنى جامعه خود آنان برانگيخته و همچنين همزبان با مردم عصر خويش مبعوث كرده است؛ زيرا شناخت عنصر زمان و همزبانى با آن جزء جوهر تبليغ راستين است و نزديك شدن به نسل و تفاهم داشتن با آنان و مجهّز بودن به شناخت زمان و مسائل عصر، از شرايط لازم و ضرورى يك رهبر است و همزبانى رهبر با مردم، منحصر به زبان مادرى نيست، بلكه زبان زندگى و زمانى، زبان ايدئولوژيك و سياسى و زبان فكرى و فرهنگى رهبر و مبلغ با مردم بايد يكى باشد؛ چنانكه پيامبر اكرم (ص) فرمود: «انَّا مَعاشِرَ الْانْبِياءِ امِرْنا انْ نُكَلِّمَ النَّاسَ عَلى قَدْرِ عُقُولِهِمْ»ما پيامبران، مأموريم كه با مردم به اندازه توانايى عقلشان، سخن بگوييم. پيامبران در مقام تعليم و تربيت همه را يكسان نمىديدند، بلكه با هر گروهى به قدر ظرفيت و استعداد خود آنها برخورد مىكردند و اين يكى از اصول اوليه تربيت و تعليم است. فيلسوف بزرگ و معروف مسلمان، ابن رشد اندلسى مىگويد: «تعيين برنامه آموزشى براى همه مردم به يك نوع، هم مخالف محسوس است و هم مخالف معقول، همه را طاقت يك نوع تعليم نيست؛ گاه رأيى براى يكى در حكم سمّ باشد، در حالى كه براى ديگرى در حكم غذا. كسى كه بخواهد همه آرا، ملايم طبع همه مردم باشد، چون كسى است كه بخواهد همه چيز را غذاى همه كس كند.» علاوه بر اين، عدم توجّه به مقتضيات زمان، موجب محدوديت بينش مربى مى شود و به صورت جامد و سطحى مىانديشد؛ چنانكه امام صادق (ع) فرمود: «الْعالِمُ بِزَمانِهِ لا تَهْجَمُ عَلَيْهِ اللَّوابِسُ» كسى كه زمان خويش را بشناسد، مورد هجوم مسائل اشتباهانگيز واقع نمىشود (و حق و باطل براى او پوشيده نمىماند).
توجيهگرى در برابر حق
«وَ لَوْ فَتَحْنا عَلَيْهِمْ باباً مِنَ السَّماءِ فَظَلُّوا فيهِ يَعْرُجُونَ لَقالُوا انَّما سُكِّرَتْ ابْصارُنا بَلْ نَحْنُ قَوْمٌ مَسْحُورُونَ»
سوره حجر -14و15
و اگر ما، درى از آسمان به رويشان باز مىكرديم تا پيوسته در آن بالا روند، هر آينه مىگفتند:
جز اين نيست كه ديدگان ما بسته شده و در واقع ما به طور جمعى جادو شدهايم.
مراتب عناد
افرادى كه تقواى درونى را در خود بهوجود نياورده و يا به آن پايبند نيستند، اگر در برابر حق قرار گيرند و آن را سدى در برابر منافع خود ببينند، به مقابله پرداخته و بهجاى پذيرش آن، عناد مىورزند، اما اين عناد ورزيدن، مراتب مختلفى دارد، گاهى شخص از فطرت خود فاصله زيادى نگرفته و به همين جهت حق را حق و زيبا و باطل را باطل و زشت مىبيند، اما تنها براى حفظ منافع خود در عمل، زير بار آن نرفته و مخالفت مىكند، اين شخص اگر به فطرت و و جدان خود رجوع كند مورد سرزنش درونى قرار گرفته و چهبسا نيروى مقاومت در برابر حق را از دست مىدهد.ولى شخص معاند در اثر تكرار مخالفت با حق كارش بهجايى مىرسد كه ديگر زيبايي ها و حقايق را آنطور كه هست، نمىبيند، بلكه حقايق را باطل و زشت و باطلها و بدي ها را خوب و زيبا مىبيند، مانند كسى كه در اثر دروغگويى زياد، دروغ گفتن را خوب و نشانه زيركى و هوشمندى بداند. قرآن در مورد اين گروه مىفرمايد:«افَمَنْ زُيِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ فَرَاهُ حَسَناً» آيا كسى كه عمل بدش براى او آراسته شده و آن را خوب و زيبا مىبيند (همانند كسى است كه واقع را آنچنان كه هست مىيابد)؟! گاهى مرتبه عناد از اين هم بالاتر مىرود و سراسر وجود شخص را فرا مىگيرد و سبب كوردلى كامل او مىشود، در اين مرحله نهتنها حقايق را نمىبيند و باطل را مىپذيرد، بلكه دست به توجيه مىزند و اگر با بديهىترين دلايل هم، راه درست را به او نشان دهند، منكر شده و محسوسات عينى را كه مورد مشاهده همه است، انكار مىكند.مخالفان پيامبران گاهى به اين مرحله مىرسيدند و آيه مورد بحث به اين حقيقت اشاره دارد كه اگر اينان به چشم خود باز شدن در هاى آسمان را ببينند و خود نيز به آنجا صعود كنند، باز قبول نكرده و به توجيهگرى مىپردازند و مىگويند چشم هاى ما را سحر كردى.
اين روش اكثر مخالفان در برابر دعوت پيامبران بوده است. قرآن مىفرمايد: اگر ما كتابى از آسمان نازل مىكرديم كه اينان با دست خود آن را لمس مىكردند، باز كافران مىگفتند اين سحر آشكارى است و يا با اين كه در مبارزه حضرت موسى (ع) و فرعون به چشم خود شكست ساحران را ديدند و شاهد بودند كه خود اين ساحران كه متخصصان در فن سحر بودند، ايمان آوردند با اين حال گفتند موسى بزرگ ساحران است كه سحر را به آنان نيز تعليم داده است.
همراه با شهيد ان
شهيد حميد انجم روز
شهيد انجم روز که همه دوران سربازي اش را درجبهه ها گذرانده بود، بعد از استخدام در پتروشيمي رازي نيز بيقرار حضور در جبهه هاي جنگ بود و به عنوان يکي از خط شكنان در يكي از محورهاي فرعي عمليات خيبر به عنوان تك تيرانداز حضور داشت. اين شهيد هشتم اسفند 1362 در اثر اصابت تركش در تنگه چزابه به درجه رفيع شهادت نايل شد. همسر شهيد درباره اش مي گويد: «وارسته و با تقوا بود. به فرايض ديني تقيد داشت و همه او را به عنوان يك فرد مؤمن قبول داشتند. مرد فداكار و از خودگذشته اي بود؛ آن زمان كه كارمند انتقال خون بود و در بيمارستان شركت نفت كار مي كرد، گاهي كه به ديدنش مي رفتم، مي گفت: كاش همين حالا، خمپاره اي، بمبي، ... چيزي فرود مي آمد و ما هر دو باهم شهيد مي شديم.»
دعاي عهد
عروس حضرت امام رحمت الله عليه مي گويد: يکي از چيزهايي که امام(ره) در روزهاي آخر به ما توصيه مي کردند، خواندن دعاي عهد بود. دعاي عهد در سرنوشت انسان دخالت دارد. پس از رحلت جانگداز ايشان که مفاتيح شان را از بيمارستان به بيت منتقل مي کرديم، متوجه شديم امام در مفاتيح خود در کنار دعاي شريف عهد، تاريخ چله هايشان را ثبت مي کردند.
يک شبهه ، يک پاسخ
آخرين حج پيامبر (ص) چه نام داشت؟
پاسخ: نام هاي گوناگوني براي آخرين حج رسول خدا (ص) بيان شده است: «حجت الاسلام»، «حجه البلاغ» و «حجةالوداع» و دليل اين نام گذاري به حجه الاسلام اين است كه حضرت (ص) غير از اين حجي از مدينه (بر مبناي مناسك تشريعي در اسلام) به جا نياوردند و حجه الوداع به اين دليل كه پيامبر خدا (ص) در اين سفر با پيامبري وامت اسلام وداع کرد و حجه البلاغ به اين دليل كه پيامبر در اين حج، شرع الهي را با قول و عمل و همچنين ولايت امير مومنان علي (ع) به طور رسمي ابلاغ کردند.
توصيه هاي متفاوت يک تورليدر نفتي براي حال خوب خانواده نفت
سفر نجاتتان مي دهد
مشعل - «سوال اصلي که معمولا از من مي پرسند اين است که چطور ريسک کرده و از کار مهندسي خارج شده و وارد عرصه گردشگري شده اي؟ در واقع نبايد قضيه طوري بزرگ شود که مخاطب برداشت اشتباه کند چون خود من اصلا آدم اهل ريسکي نيستم و اتفاقا بيشتر محافظه کارم و براي انجام يک کار يا گرفتن يک تصميم خيلي فکر مي کنم و اين تصميم هم حاصل اتفاقات و محاسبات زيادي بوده و حالا عاشق سفر و گردشگري هستم». محمد نادري، 32 سال دارد و چند سالي است که در فضاي مجازي به خاطر سفرهاي پرهيجان و البته ارزان داخلي و خارجي معروف شده، اما دليل گفت وگوي مشعل با او اين است که اين جوان تا چندي قبل جزء خانواده نفت بود. محمد نادري که او و تورهاي گردشگري اش را به نام «ممليکا» مي شناسند، حدود 8 سال سابقه کار مهندسي در پروژه هاي نفت و گاز دارد و هنوز کار سخت و عرق ريزان و شرجي جنوب، يادش نرفته است. با او در ميانه برنامه ريزي سفر آن هم در روزهايي که حرف از نرخ دلار و ارز مسافرتي و بليت هواپيما و... داغ است، درباره سفرهاي ارزان و راه هايي که کارمندان مي توانند در کنار کار سخت با سفر و گردشگري حال خود و خانواده و محيط کارشان را خوب و مثبت کنند، حرف زديم تا شايد سفر براي هرکدام از مخاطبان مشعل که شرايطي مشابه دارند، راهي باز کند.
ريسک بزرگي کرديد، چطور شد که وارد وادي گردشگري شديد؟
حدود دو سال و نيم قبل از رها کردن کار و آمدن در وادي سفر و گردشگري وارد تورهاي کوچک و بزرگ و دوستانه و مشترک شدم. حدود 6 ماه روي اين تصميم که آيا مي توانم کار را رها کنم فکر کردم و در3 ماه قبل استعفا، با آدم هاي مختلفي مشورت کردم. به خاطر سوابق کاري و آموزشي و ارتباطات خيلي خوبي که داشتم و تجربيات مختلفم در طراحي، ساخت، بازرگاني پروژه هاي مختلف نفت و گاز شک نداشتم که حتي بعد از دو سال اگر بخواهم به صنعت نفت برگردم 100 درصد مي توانم و به همين دليل مي توانم بگويم در واقع ريسک خاصي نکردم و هميشه راه برگشت وجود داشت.
پيش از ورود به حوزه کاري گردشگري چه اطلاعات و دانشي درباره آن داشتيد؟
اينطور نبود که از ابتدا توانايي براي کار در گردشگري داشته باشم. سوابق کارهاي پيمانکاري و ساخت و تدريس و حضور در تيم مهندسي و سرپرستي آنها را داشتم و از يک جايي به بعد در کنار آن در حوزه گردشگري وارد شدم و سفر رفتم و شروع به برگزاري تور کردم و معلوماتم را بالا بردم، مي دانستم که مي توانم موفق شوم چون علاقه زيادي داشتم و شايد اين بخش همان موضوعي است که بايد به آن توجه شود، اينکه اگر به کاري علاقه داريد و دنبالش برويد، درصد موفقيت بالايي داريد.
3 ماه بعد از استعفا، در دوره هاي آموزشي راهنمايان گردشگري ثبت نام کردم تا در اين حوزه با معلومات بيشتري کار کنم و بايد اعتراف کنم دنياي بسيار بزرگي است که سطح دانش من در مقابلش بسيار کم بود و جذابيت بالايي دارد و هميشه موضوع و چيزي براي تجربه جديد و يادگيري وجود دارد و مگر از اين لذت بخش تر داريم؟
چگونه مي توان بين کار و گردشگري توازن ايجاد کرد؟
همه نمي توانند زمينه کاري را کامل رها کنند، اما مي توانند در هر فرصتي که وجود داشته باشد، از کار و شرايط سخت دور شوند و با رفتن به طبيعت و فضاي بيرون از خانه با هر دليلي، به تنهايي يا همراه با خانواده، دو دنياي متفاوت را با هم تجربه کنند و از انرژي گردش و سفر براي کار بهره ببرند. بعضي ها زندگي منظم و برنامه ريزي شده را ترجيح مي دهند که مثلا بدانند قرار است 5 روز در هفته ساعت 8 تا 4 سر کار باشند، باشگاه و کلاس موسيقي بروند و تعطيلات را هم بر اساس همين فضا تنظيم کنند و بعضي هم مثل من دوست دارند دستشان در برنامه ريزي روزانه و تعطيلات باز باشد و محدوديت اداري نداشته باشند و تعطيلاتشان فقط جمعه ها نباشد. اين شرايط که من انتخاب کردم، خوبي ها و بدي هاي خودش را دارد، بي نظمي دارد و نمي توانيد چندان برنامه ريزي بلند مدتي داشته باشيد، اما اگر کسي باشيد که بتوانيد در دقيقه 90 بهترين تصميم را در سريع ترين شکل اجرايي کنيد، حتما لذت و رضايت بيشتري از لحظات و روزمره خودتان داريد.
اتفاقا کارمندها هم اگر بخواهند براي مسافرت کردن و گردش فرصت هاي زيادي دارند و مي توان نهايت استفاده را از پنج شنبه ها و جمعه ها و تعطيلات رسمي داشت، زيرا تعطيلات زيادي داريم که مي توان با چند روز مرخصي قبل و بعد از آنها به سفرهاي هيجان انگيز و متفاوت رفت. بيشتر کارمندان مرخصي هاي استحقاقي تا 30 روز در سال دارند و با برنامه ريزي مي توانند بدون مشکلي در محل کار، با سفر حالشان را خوب کنند.
براي سفر ارزان چه توصيه هايي داريد؟
شرايط براي سفر و با توجه به تغييرات اقتصادي که همه به نحوي از آن خبردارند و درگير آن هستند، سخت تر شده، اما هنوز هم نشدني نيست. در شرايط فعلي بهتر و لازم است فکرشان را درباره سفر ارزان و شيوه هاي آن تغيير بدهند و به اين فکر کنند که هميشه رفتن به هتل و ويلا و همراه شدن با تورهاي لاکچري، لذت بخش نيست و مي توان هزينه ها را کمتر کرد، غذا را خودشان بپزند، در چادر کمپ کنند يا در خانه هاي محلي بخوابند و...، ضمن اينکه اگر سفرهاي خارجي گران شده است، ايران به اندازه کافي جاذبه براي سفر و گردشگري دارد.
براي رها کردن يک سري از قيد و بندها که مهم ترين آنها داشتن شغل ثابت و حقوق ماهيانه براي دادن اقساط و خرج و برج زندگي است، راه هاي زيادي وجود دارد، اما مهم اين است که فرد بايد ريسک کرده و اين مسير را انتخاب کند و بداند وارد چه مسيري مي شود. تفاوت آدم ها در همين انتخاب و قدرت ريسک است، اينکه ممکن است شکست بخورند و پيروز نشوند، اما همچنان از تصميم خود عقب نروند و ادامه بدهند و لذت ببرند. همان ماه هاي ابتدايي پس از استعفا وقتي حقوق ماهيانه نداشتم، استرس و نگراني زيادي بود، اما به مرور زير و بم اين کار را پيدا کردم و جلو رفتم و راه هاي درآمد را پيدا کردم. زمان هايي بود که درآمد داشتم و زمان هايي بود که درآمدي نداشتم، اما توانستم تناسبي بين اين دو شرايط پيدا کنم.
اقماري بودن و سفر کردن چه تناسب هايي دارد؟
کارمندان اقماري نفت با هر شرايط کاري که دارند، بهترين شرايط و فرصت براي سفر و گردش و رفتن سراغ علاقه مندي هايشان را دارند. زماني که در نفت فعال بودم، تلاش زيادي کردم تا شرايط اقماري داشته باشم، اما فراهم نشد و به نظرم اقماري هايي که شيفت هاي دو هفته به دوهفته دارند، فارغ از شرايط حقوقي مي توانند به نحو مطلوب از اين فرصت براي سفرهاي طولاني مدت استفاده کنند.اين سفرها مي توانند به تنهايي، گروهي و خانوادگي باشد چون مي دانم درخانواده هاي اقماري چقدر همراهي و همنشيني با هم غنيمت و لازم است.
بسياري از کارکنان و فعالان در مناطق عملياتي جنوب به عکاسي و سفر و کارهاي هنري علاقه و دستي بر آتش هر کدام از اينها دارند و به نظرم براي کساني که در شرايط نفتي و پرآسيب و گرما و خشن و البته گاهي در تنهايي هستند، سفر و گردش و وارد شدن به دنيايي متفاوت واجب است و اگر سفر نروند و زندگي متفاوتي در کنار اين کار سخت نداشته باشند، فسيل مي شوند و ديگر نمي توانند خود را از اين زندگي بدون هيجان رها کنند. مسئول سايت کاري ما در جنوب بعد از ساعتها کار در محل استراحت خود تنبور مي زد و با اين عشق و علاقه، انرژي منفي روزانه که همه ما ممکن است در هر شغل ديگري داشته باشيم، تخليه مي کرد. اگربين محيط خشن و کاري و فضاي آرام و تفريحي خود و خانواد تفکيک نگذاريم و يا اصلا فضايي متفاوت نداشته باشيم، به اين فضاي موجود وابسته مي شويم، درجا مي زنيم و دچار به افسردگي مي شويم.
سفر رفتن را از کجا شروع کنيم؟
براي شروع سفر و تفريح لازم نيست جاي سخت و دور را انتخاب کنيد. درهمان شهرهاي جنوبي که مناطق عملياتي وجود دارد و حوالي محل کارتان، مناطق گردشگري زيادي وجود دارد که شايد بشناسيد و شايد ناشناخته باشند. فاصله شهر محل کار و محل زندگيتان را هر بار با شيوه جديد حمل و نقلي يا مسيرهاي متفاوت تردد کنيد تا سفر شما را بخواند. برنامه گردشگري کوتاه و جذاب به همراه دوستان و خانواده يا به تنهايي بگذاريد، اما برنامه ريزيتان را طولاني مدت و هدفمند کنيد تا رها نشود.
راه و روشي کاربردي تر براي شروع سفر سراغ داريد؟
در فصل سرد مناطق گرم جنوبي، هوا و ظرفيت هاي ساحلي بالايي دارند که بيشتر از ساير مردم ممکن است در دسترس کارکنان نفت باشد و بالعکس در فصل گرم که مناطق جنوبي شرايط سختي دارد، مي توانند در تعطيلاتي که برنامه ريزي مي کنند به مناطق سرد و خوش آب و هوا سفر کنند. مثلا من پروژه اي در قشم داشتم و در آن از کارفرما خواستم بعد از روزهاي کار چند روز بمانم و قشم را بگردم.
يک بار هم بليت برگشت نگرفتم و از راه زميني و با کوله گردي از چند استان به تهران برگشتم. يک بار هم از عسلويه با پرواز نيامدم و شهر به شهر برگشتم. همه مي توانند اين کار را انجام دهند و يک بار با اتوبوس و يکبار با قطار بيايند، در يک شهر چند روز بمانند تا حالشان خوب شود و با روحيه جديد کنار خانواده يا به محل کار برگردند، ضمن اينکه حتما دوستان جديدي در اين مسير و انتخاب جديدشان پيدا مي کنند.
براي برنامه ريزي سفر اول بايد ببينند از چه چيزهايي لذت مي برند؟ کجاها را دوست دارند؟ حداقل يک بار به سفر کمپي و طبيعت گردي برويد تا ظرفيت تحمل شرايط خودتان را پيدا کنيد.
دور و اطرافتان سفرها و مسافران ديگري که سفر مي روند، رصد کنيد و راه هاي سفر رفتن آنها را مرور کنيد، ببينيد شما هم مي توانيد يا نه؟ در اين مسير سفرهاي گروهي، مطالعه و تبادل اطلاعات و گردش شهري مي تواند دنياي شما را متفاوت کند و از روزمرگي و تک بعدي بودن خارج کند.
در کنار سفرتان مي توانيد مشغول ورزش، موسيقي، کارهاي دستي و هنري در اوقات فراغت و استفاده از امکانات ورزشي محل کار و دورهمي هاي دوستانه باشيد. بارها ديده ام که کارمندان نفت از دريا و فضاي ورزش و امکانات ورزشي محل کارشان هم استفاده نمي کنند و خستگي و تنهايي را بهانه مي آورند؛ در حالي که اينها شما را از خستگي و تنهايي و افسردگي دور مي کند.
خيلي ها ممکن است بگويند چند روز تعطيليم آن هم براي همسر و فرزندان و يا پدر و مادر است، اما مي توان تقسيم بندي کرد و روزها يا هفته هاي استراحت را يکي در ميان براي سفر گذاشت يا آنها را هم در سفر همراه کرد؛ حتما آنها هم سفر و تفريح در کنار شما را ترجيح مي دهند.
دلايل درد مفاصل و راهکارهاي موثر براي درمان آن
درد غريب درمان آشنا
درد مفاصل، يکي از رايج ترين مشکلات استخواني که مزمن است و احتمال دارد در هر ساعت از روز دچار کاهش و افزايش شود. در اين مقاله از دکتر سلام علل و راهکارهاي خانگي براي درد مفاصل را آماده کرده ايم. توصيه ما اين است که حتما اين بخش را مطالعه کنيد و از دست ندهيد. با ما همراه شويد. زماني که درد مفاصل افزايش پيدا مي کند، به دنبال تسکين سريع درد خواهيد بود، اما ممکن است دوست نداشته باشيد از مسکن ها استفاده کنيد به خصوص اگر از عوارض جانبي آن ها يا تداخلشان با ساير مواد دارويي نگران باشيد. ممکن است استفاده از دارو به تنهايي کمکي به شما نکند و به دنبال روش غير دارويي براي تسکين و درمان درد خود باشيد. استفاده از يخ يا گرما براي اين دردها عالي است، اما تنها گزينه پيش روي شما نيست. در اين مقاله قصد داريم 7 مورد از درمان هاي طبيعي و خانگي براي درد مفاصل را بيان کنيم.
آب درماني
شناکردن، ايروبيک هاي آبي و ساير فعاليت هاي مرتبط با آب مي تواند انعطاف پذيري و قدرت بدن را افزايش دهد. مطالعات انجام شده در سال 2014 نشان داد که تمرينات و ورزش هاي آبي مي تواند باعث کاهش درد شود و عملکرد فيزيکي بدن را بهبود ببخشد. در اين ميان مطالعات انجام شده در سال 2015 نشان مي دهد که 45 دقيقه تمرين ورزشي آبي مي تواند درد زانو را کاهش دهد.
استفاده از کرم
کپسايسين که مسئول ايجاد حرارت و گرما در فلفل است، در ساخت کرم ها و پمادهاي ضد درد نيز مورد استفاده قرار مي گيرد. اين ماده به طور موقت از ماده p (يک ماده شيميايي در مغز که باعث تحريک گيرنده هاي درد مي شود) استفاده مي کند و همين امر باعث مي شود بدن درد مفاصل را احساس نکند. مطالعات انجام شده نشان داده است که 80 درصد افراد مبتلا به آرتروز يا آرتريت روماتوئيد با اعمال کرم هاي حاوي کپسايسين چهار بار در روز به مدت دو هفته درد کمتري داشته اند.
مکمل هاي درمان
گلوکوزامين و کندرويتين سولفات (موجود در غضروف انسان) براي درمان درد و التهاب همراه با آرتروز بسيار محبوب هستند. مطالعات بي شماري براي بررسي تاثير اين مواد انجام شده است. مثلا مطالعه انجام شده در سال 2015 مشخص کرد که اين مواد به طور قابل توجهي درد را کاهش مي دهد و عملکرد افراد را بهبود مي بخشد. معمولا خطري در مصرف اين مکمل ها وجود ندارد، اما به هيچ عنوان نبايد خودسرانه مصرف شود.
استفاده از طب سوزني
مطالعات دانشمندان نشان مي دهد که طب سوزني مي تواند درد مفاصل را بهبود ببخشد. يک بررسي مروري در سال 2013 نشان داد که استفاده از طب سوزني مي تواند در بهبود درد و سفتي در افراد مبتلا به فيبروميالژيا (نوعي روماتيسم بافت همبند) موثر باشد؛ بنابراين اگر از سوزن نمي ترسيد بهتر است چند جلسه طب سوزني را امتحان کنيد. فقط به خاطر داشته باشيد که براي دريافت نتيجه بايد چند جلسه از اين طب استفاده کنيد
تمرين هاي تاي چي
استفاده از تمرين هاي «تاي چي» يک روش بسيار خوب براي تقويت عضلات اطراف مفاصل و افزايش دامنه حرکتي بدن است. بررسي انجام شده در سال 2013 نشان مي دهد که تمرين هاي تاي چي نشانه هاي درد، سفتي و عملکرد فيزيکي بدن را بهبود مي بخشد.
ماهي خوردن
همه افراد به خوبي مي دانند که ماهي سرشار از اسيدهاي چرب امگا3 است و خاصيت ضد التهابي دارد. مصرف مکمل هاي ماهي نيز مي تواند به کاهش درد کمک کند. مطالعات انجام شده در سال 2015 نشان داده است که افراد مبتلا به آرتروز که 1000 ميلي گرم مکمل روغن ماهي مصرف کرده بودند، درد کمتري در زانوهاي خود داشتند.
پوشاندن زانو
اگر به آرتروز زانو مبتلا هستيد، بهتر است آن را بپوشانيد. اين کار باعث کاهش التهاب و تورم در زانو مي شود. در طول روز نيز استفاده از زانوبندهاي مخصوص مي تواند حمايت بيشتري براي مفاصل زانو فراهم کند و هنگام راه رفتن به شما کمک خواهد کرد. در اين صورت درد کمتري خواهيد داشت.
با اين راهکارها مي توانيم از شر دل پيچه خلاص شويم
دل بي درد
وقتي دل پيچه سراغتان مي آيد، خلاصي از آن مهم ترين هدف شماست. درمان دل پيچه لزوما به اين معنا نيست که بايد به دکتر برويد. در بسياري از موارد مي توانيد با درمان خانگي دل پيچه خود را مداوا کنيد. دل پيچه بسيار شايع است؛ به طوري که هرکسي يک يا چندبار آن را تجربه کرده است. دلايل متعددي براي دل پيچه وجود دارد، بيشتر اين علت ها غيرجدي و زودگذر هستند؛ از اين رو براي درمان دل پيچه و دل درد مي توانيد از راه حل هاي خانگي استفاده کنيد. در ادامه با ما همراه باشيد تا راه هاي ساده اي را به شما نشان دهيم.
پد حرارتي
هنگامي که احساس دل پيچه مي کنيد، يک پد حرارتي يا بطري آب گرم را مي توانيد پيدا کنيد که شما را آرام کند. همچنين مي توانيد پتوي الکتريکي خود را دربربگيريد تا آرام بمانيد تا زماني که علائم دل درد بگذرند.گرما روي معده، گرفتگي و درد را از شما رد مي کند و مي تواند ماهيچه هاي شما را آرام کند و حالت تهوع شما را کاهش دهد. با اين حال، استفاده بيش از حد طولاني از آن مي تواند به پوست شما آسيب بزند.
آب برنج
آب برنج دقيقا همان آبي است که پس از پختن برنج اضافه مي آيد و مي تواند به عنوان تسکين دهنده عمل کند؛ به اين معنا که با ايجاد پوششي آرام کننده، ماده اي ضدالتهاب روي معده شما شکل مي گيرد که درد را تسکين مي دهد.
آب ليموي گرم
اگر مشکل شما سوء هاضمه باشد، آب ليمو به دل دردتان کمک مي کند. سطح اسيديته بالا باعث توليد اسيد هيدروکلريک مي شود که مواد غذايي را تجزيه مي کند. افزايش توليد مقدار HCL به شما کمک مي کند تا هضم همراه با سرعتي طبيعي انجام شود. علاوه بر اين شما مزيت هيدراسيون را هم دريافت مي کنيد که باعث مي شود، دفع و ادرار بهتر انجام شود.
ريشه زنجبيل
از زمان هاي قديم، زنجبيل را به عنوان درماني براي هرچيزي از درد گرفته تا تهوع مي دانستند. مطالعات نشان داده است که زنجبيل مي تواند يک درمان بسيار موثر براي ناراحتي معده باشد.زنجبيل يک ضد التهاب طبيعي است که در بسياري از فرم ها موجود است و مي تواند به همه کمک کند. جويدن آن و استفاده از مکمل آن آسان است. با وجود اين برخي ترجيح مي دهند از آن به شکل نوشيدني استفاده کنند. براي درمان دل پيچه، يک زنجبيل طبيعي را امتحان يا اين که ريشه تازه آن را ريز ريز کنيد و با چاي بنوشيد.
نعناع
چاي نعنا تازه مي تواند به آرام شدن عضلات شکم کمک کند. همچنين به بهبود ترشح صفرا نيز کمک مي کند که باعث هضم بهتر مي شود. استفاده از نعنا به خصوص در صورتي که از سوء هاضمه يا نفخ رنج مي بريد، مي تواند مفيد باشد.
جويدن دانه ها
اگر دل درد شما ناشي از سوءهاضمه باشد، جويدن دانه هاي رازيانه مي تواند به شما کمک کند. اين دانه ها حاوي آنتول هستند، يک روغن فرار که مي تواند ترشح مايع گوارشي را تحريک کند تا مواد غذايي بتواند در کنار هم در مسير گوارشي حرکت کنند. همچنين مي تواند باعث التهاب و کاهش درد ناشي از آن شود. اگر از گاستريت، التهاب معده، رنج مي بريد، استفاده از رازيانه ممکن است برخي از ناراحتي ها را تسکين دهد. دانه هاي رازيانه به نوعي در بهبود و درمان دل پيچه موثر است.
چند داروي گياهي
اما بشنويد از چند داروي گياهي ساده که دواي درد دل پيچه هاست.برخي از گياهان هم به صورت چاي و يا غيرچاي به درمان دل درد کودکان مي تواند کمک کند.
عسل
عسل يک ترکيب ملايم از آنتي اکسيدآن ها، قندها و کربوهيدرات ها است. با اين حال براي کودکان زير 1 سال به دليل خطر بوتوليسم توصيه نمي شود. مي توانيد عسل را به همراه کمي چاي و يا آب گرم به کودک خود دهيد يا اين که يک قاشق از عسلي که در دماي اتاق قرار دارد، به او بدهيد، اين ترکيب ملايم مي تواند در درمان دل پيچه موثر واقع شود.
بابونه
يک فنجان از چاي بابونه مي تواند به عنوان يک ضد التهاب به کاهش درد ناشي از ناراحتي معده کمک کند. اين خواص ضد التهابي به ماهيچه هاي شکم کمک مي کند که آرام باشند و در نتيجه مي تواند درد، گرفتگي و اسپاسم را کاهش دهد و در درمان دل پيچه در کوتاه ترين زمان کمک کننده است.
ماست
ماست يک خنثي کننده خوب براي گرفتگي هاي معده و اسهال است. اگر درد معده کودک شما با اسهال همراه است، باکتري هاي خوبي که باعث مي شود ميزان مصرف مواد مغذي در معده متعادل شود، با دفع روده اي از دست مي روند. اين ماده در درمان دل پيچه و اسهال در کودکان موثر است.ماست شامل باکتري هاي مفيد و سالمي است که مي تواند جايگزين باکتري هاي از دست رفته شود. اين باکتري ها به بدن کمک مي کند تا به جاي از دست دادن مواد مغذي، آنها را استفاده کند.
باغبان منطقه جنوب شرق فاتح قله هاي ورزشي
ورزش و گل و گياه باعث شادابي و طول عمر مي شود
سختي هاي زندگي در منطقه کويري، مردان پولاد تني ساخته است که هيچ چيز تاب مقابله با اراده آنان را ندارد. کار در مجموعه اي که با شريان هاي آهنين نفت سر و کار دارد، نه تنها عزم آنان را در سرافرازي نکاسته؛ بلکه قصد کرده اند علاوه بر کسب افتخارات شخصي، در خانواده بزرگ صنعت نفت نيز نام منطقه جنوب شرق را بلندآوازه کنند. يکي از اين مردان، مرد باغبان فضاي سبز منطقه است که در اداره، او را باغبان مي نامند و به دليل برخورداري از تخصص طب ورزشي در شهر، او را دکتر لقب داده اند؛ مردي که مدرس چند رشته ورزشي در سطح شهر است و در اين رشته ها تخصص دارد و در کارنامه حرفه اي خود عنوان ماساژور تيم فوتبال صنعت مس رفسنجان را يدک مي کشد.با او که روبه رو مي شويم، باورمان نمي شود در شناسنامه او 51 سال سن ثبت شده باشد. ورزش کردن از وي که در دوره ميانسالي به سر مي برد، چهره اي جوان ساخته، با اندامي ورزيده و تنومند و راز جوان ماندنش را ورزش و تحرک زياد مي داند. گفت وگوي ما را با او بخوانيد:
از خودتان بگوييد؟
حسين بختياري، متولد اول فروردين 46 هستم، 51 سال سن دارم. ديپلمه هستم، با وجود آنکه تک فرزند و از سربازي معاف بودم، در سن 17 سالگي و در سال 66 به جبهه رفتم. سال 73 ازدواج کردم که حاصل آن يک دختر و يک پسر است. دخترم ليسانس تربيت بدني دارد و پسرم نيز مشغول به تحصيل در همين رشته و قهرمان شناي استان است و واليبال هم بازي مي کند. خودم هم در خانواده اي ورزشي بزرگ شده ام؛ يکي از خواهرانم قهرمان دووميداني استان و خواهر ديگرم مسئوليت تربيت بدني بانوان شهرستان رفسنجان را برعهده داشته است. پدرم مشوق جدي ما در امر ورزش بود. اگر ما نيمه هاي شب هم از مسابقات ورزشي برمي گشتيم، بيدار مي شد و مي پرسيد که برديد يا باختيد؟ و اگر باخته بوديم، هميشه با خودمان مي گفتيم که با چه رويي به خانه برويم و خجالت مي کشيديم. الان هم اگر تيم صنعت مس ببازد، روز بعد از باخت دوست ندارم سرکار بروم؛ چون از نگهباني منطقه تا همکاران ديگر همه از نتيجه بازي سوال مي کنند.
بسيار جوان تر از سن تان نشان مي دهيد ؟
ورزش کردن و دوري از فکر و خيال هاي واهي، دليل آن است. هر ثانيه اي که از عمر ما مي گذرد، زمانه ما را به پيري نزديک تر مي کند؛ پس چرا با آن مبارزه نکنيم. نبايد اجازه بدهيم گذر زمان ما را به پيري نزديک کند. ورزش و معاشرت کردن، ما را در جمع قرار مي دهد و در حين ورزش، ذهن از هر فکر و خيالي به دور و تمام حواس انسان روي همان ورزش متمرکز است.
چه سالي نفتي شديد و به منطقه جنوب شرق آمديد؟
سال 81 وارد منطقه شدم. ابتدا در قسمت امور اداري و در بايگاني مشغول به خدمت بودم و پس از بايگاني به مرکز انتقال نفت رفسنجان رفتم، سپس به دليل درگيري ها و مشغله هاي ورزشي که خارج از شرکت داشتم و بايد تيم فوتبال صنعت مس رفسنجان را همراهي مي کردم، از قسمت اداري به بخش خدمات منتقل شدم و در حال حاضر در اين قسمت مشغول به کار هستم.
از سابقه ورزشي خود بگوييد و اينکه در صورت تداخل با کار در منطقه چه مي کنيد؟
سال 57 آغاز فعاليت هاي ورزشي من بود. سه سال در زمينه کشتي کار کردم و قهرمان آموزشگاه هاي سطح استان شدم؛ فيزيک بدني ام با کشتي متناسب نبود و چون قد بلند و دستان کشيده اي داشتم، به واليبال رو آوردم و تا جايي پيش رفتم که قهرمان استان شدم. کاپيتان تيم واليبال شهر رفسنجان و کرمان بودم و کارت درجه (يک) داوري واليبال و کارت مربيگري واليبال را دريافت کردم و در کنار آن، شنا را نيز آموزش ديدم. سال 67 آغاز فعاليت من در رشته ورزشي شنا بود و تا اخذ کارت مربيگري و نجات غريق پيش رفتم و در کنار اين موارد، آموزش ماساژوري و حرکت هاي اصلاحي را نيز ديدم و 9 سال است که در تيم فوتبال صنعت مس رفسنجان ، در دسته يک کشور به عنوان پزشک يار، کارشناس تغذيه و ماساژور، آموزش حرکت اصلاحي و درماني تيم را بر عهده دارم.
از چه سالي با تيم فوتبال صنعت مس رفسنجان همکاري داريد و تداخل آن را با کار در منطقه چگونه مديريت مي کنيد؟
از سال 89 با اين تيم همکاري دارم. بر اساس بخشنامه مصوب مجلس شوراي اسلامي مبني بر اينکه ورزشکاراني که در سطح حرفه اي کار مي کنند، از مرخصي ورزشي برخوردار هستند، هر زمان لازم شود، از اداره مرخصي مي گيرم.
چند ساعت در طول روز به ورزش مي پردازيد؟
در روز بين پنج تا شش ساعت ورزش مي کنم. بيشتر روزها در چهار سانس به 32 شرکت کننده در هر سانس شنا آموزش مي دهم.
کدام يک از رشته هاي ورزشي مفرح تر هستند و شما را از لحاظ روحي تأمين مي کنند و شاداب تر مي شويد؟
ورزش هاي گروهي بيشتر موجب شادابي مي شوند؛ زيرا در جمع قرار مي گيريد و ورزش شنا و واليبال جزو ورزش هايي هستند که دم مرگ هم انسان مي تواند آن را انجام دهد، حتي اگر شما پير هم شده باشيد، مي توانيد در آب راه برويد و ورزش کنيد. شنا آنقدر به لحاظ درماني مؤثر است که بيشتر پزشکان براي اصلاح ناراحتي هاي استخواني و عضلاني به جاي دادن دارو، شما را به ورزش شنا توصيه مي کنند و آب درماني در پزشکي اکنون مطرح شده است؛ اما خودم به واليبال علاقه ويژه اي دارم.
کار در صنعت نفت با ورزش چه تلاقي دارد؟
قبل از آنکه در منطقه مشغول به کار شوم، مربي شنا و واليبال منطقه بودم. در حال حاضر نيز مربي شناي منطقه هستم و در سال 73 جزو تيم منتخب واليبال شرکت خطوط لوله بازي کردم.
در مسابقات ورزشي سراسري شرکت خطوط لوله شرکت داشتيد؟
من به عنوان مربي واليبال و شنا حضور داشتم، به شکلي که در دو دوره مسابقات، به عنوان مربي شناي شرکت خطوط لوله فعاليت کردم.
کار در منطقه و فعاليت ورزشي براي شما زمان فراغت باقي مي گذارد؟
ساعت هفت صبح که از خانه خارج مي شوم، ساعت 11 شب به خانه برمي گردم و همواره درگير فعاليت هاي ورزشي هستم، شايد حجم و فشار کار در منطقه و فعاليت ورزشي خسته کننده باشد؛ اما فعاليت ورزشي، خستگي همراه با شادابي را براي انسان به ارمغان مي آورد.
مديران منطقه با شما در انجام فعاليت هاي ورزشي همکاري دارند؟
در گذشته به دليل مشغله کاري، همراهي با تيم فوتبال صنعت مس رفسنجان براي من مشکل بود؛ اما از زمان تصويب بخشنامه مرخصي ورزشي، مديران منطقه کمال همکاري را با من داشته اند.
کار باغباني و فضاي سبز با فعاليت ورزشي چه مشترکاتي دارد؟
در کار باغباني چون با گل و درخت سروکار داريد، بسيار در روحيه انسان تأثيرگذار است و زماني که ببينم شاخه درختي شکسته يا در حال خشک شدن است، بي نهايت ناراحت مي شوم.
زماني پيش آمده که مديران منطقه از تخصص شما در آموزش حرکات اصلاحي بدن بهره ببرند و طريقه صحيح فعاليت در محوطه هاي صنعتي و اداري را بخواهند که به کارکنان منطقه آموزش دهيد؟
به اين طريق نشده؛ اما همان اول صبح که وارد منطقه مي شوم، چند نفر در روز بيمار دارم(باخنده). بايد درمان و طبابت کنم و حرکات اصلاحي، شيوه درست نشستن و... را به آنها آموزش دهم. تفکر غلطي در بين ما وجود دارد، اينکه بايد ورزش را از سنين کودکي آغاز کرد، در صورتي که اتفاقاً بايد از سنين بالا يعني در حدود 40 سالگي به ورزش پرداخت تا ورزش به کمک بدن آمده و از تحليل عضلاني جلوگيري کند. اگر ورزش کنيد، به هيچ دارويي نياز نداريد و با ورزش مي توانيد خود را درمان کنيد، بنابراين درمان بسياري از دردها، ورزش و آب درماني است.
براي منطقه جنوب شرق نيز مربيگري کرده ايد؟
از سال 71 مسئوليت آموزش شنا و واليبال منطقه را بر عهده داشتم و تا يک سال پيش نيز مشغول مربيگري شناي منطقه و تا دو سال قبل هم مربي واليبال منطقه بودم و در حال حاضر يکي از شاگردان من آقاي باقدم، مربي واليبال منطقه است.
از کار باغباني در منطقه راضي هستيد؟
بسيار راضي هستم و آن را به کار دفتري و اداري ترجيح مي دهم و قابل مقايسه نيست، البته باغباني با کارهاي سخت همراه است؛ اما از لحاظ روحي و رواني درگيري فکري نداريد و آزاد هستيد.
اگر صحبت خاصي داريد، بگوييد.
اي کاش منطقه به نيروهايي که قابليت هاي ويژه اي دارند، بيشتر بها دهد. در اينجا من باغبان هستم و در سطح شهر، من را دکتر صدا مي زنند. شخصيت يک انسان، او را ارزشمند مي کند نه عنوان شغلي او. هر چند به باغبان بودنم افتخار مي کنم و وقتي سؤال مي کنند، با افتخار مي گويم که باغبان هستم، در حالي که در سطح شهر مربي واليبال، ناجي استخر، مربي شنا و... هستم. خدا را شکر نگاه بسيار مثبتي در منطقه نسبت به من وجود دارد و به شخصيت من احترام مي گذارند؛ اما با تأسف برخي موارد نيز موجب دلسردي من مي شود.
ورزشكارمناطق نفت خيزجنوب قهرمان شد
سعيد دشتي نژاد از کارکنان شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب، عنوان قهرماني مسابقات دارت منطقه 3 كشوررا به خود اختصاص داد.
دومين مرحله مسابقات دارت رنكينگ منطقه 3 كشور با حضور ورزشكاراني از شش استان جنوب غرب كشورمان برگزار شد كه سعيد دشتي نژاد، كارمند شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با كسب 9 پيروزي متوالي، با اقتدار به عنوان قهرماني دست يافت. مسابقات دارت جنوب غرب كشور در سه مرحله برگزار مي شود و نفرات برتر مجموع سه مرحله، به رقابت هاي قهرماني كشور اعزام مي شوند.مسابقات دارت منطقه 3 كشور با حضور 49 دارت باز، به ميزباني شهرستان اليگودرز در استان لرستان برگزارشد.
پينگ پنگ بازان مناطق نفت خيزجنوب درخشيدند
ورزشكاران مناطق نفت خيزجنوب درمسابقات تنيس روي ميزآموزشگاه هاي كشور،عنوان نايب قهرماني را به خود اختصاص دادند.
تيم تنيس روي ميز مناطق نفت خيز جنوب، با نام تيم آموزشگاه هاي خوزستان و با تركيب سامان ذلكي نژاد، مهدي لركيان و آرين كاوياني موفق به كسب عنوان نايب قهرماني آموزشگاه هاي مقطع متوسطه كشور شد. اين رقابت ها درسالن زنده ياد احمد مظفري زنجان برگزارشد كه تيم تهران به مقام قهرماني رسيد و توابع تهران و فارس نيز به مقام سوم مشترك دست يافتند.
همکارنفتي سرپرست تيم ملي وزنه برداري نونهالان شد
طي حكمي از سوي علي مرادي، رئيس فدراسيون وزنه برداري؛ رامين اسكندري، كارمند شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب به عنوان سرپرست تيم ملي وزنه برداري نونهالان كشورمان برگزيده شد.
اردوي استعداد يابي تيم ملي وزنه برداري نونهالان منطقه 2كشور دهه نخست شهريور امسال به ميزباني گچساران برگزار مي شود كه رامين اسكندري، كارمند شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، سرپرستي اين تيم را به عهده دارد.
رامين اسكندري از سال 1368 به عنوان ورزشكار در رشته وزنه برداري فعاليت ورزشي خود را آغاز كرد و هم اكنون نيز داراي مدرك مربيگري و داوري درجه يك در رشته هاي وزنه برداري، پاورليفتينگ و پرورش اندام است.رامين اسكندري با سابقه فعاليت 26 ساله در شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب، داراي مدرك تحصيلي دكترا در رشته فيزيولوژي ورزشي است.
نيم نگاهي به ورزش نفت به مناسبت فرا رسيدن هفته دولت
جايگاه ورزش در توسعه نفت
مشعل کارمندان، جزو بدنه اصلي دولت به شمار مي روند وبا حضور در وزارتخانه هاي مختلف، چرخ دولت را مي چرخانند؛ اما براي اينکه اين چرخ دچار مشکل نشود و هميشه براي دولت بچرخد، بايد سالم و با نشاط باشد. ورزش عاملي است که کارکنان دولت مي توانند سلامت خود را حفظ کنند و باعث پويايي کار و رشد و توسعه آن شوند.
صنعت نفت از بدنه دولت جدا نيست و وقتي اسم نفت مي آيد، همه آن را يک صنعت پول ساز مي دانند که چرخ اقتصاد يک کشور را به گردش وا مي دارد، بنابراين خود به چرخ دنده هاي سالم و روان نياز دارد.
از اين رو ورزش در صنعت نفت از ديرباز تاکنون يک رکن مهم بوده؛ چرا که براي توسعه و پيشرفت به روح و روان و جسم سالم نياز است که اين مهم جز با ورزش به دست نمي آيد.
به همين دليل ورزش همگاني به عنوان با اهميت ترين حوزه ورزش، در صنعت نفت تلقي مي شود.
اکنون پايه و اساس فعاليت هاي ورزشي در نفت، حمايت، رشد و توسعه ورزش همگاني است که تنها به کارکنان نفت محدود نمي شود؛ بلکه خانواده هاي آنها را نيز در بر مي گيرد که در اين زمينه با برگزاري برنامه هاي تشويقي و نظارتي به شکلي مناسب و در قالب مسابقات و رويدادهاي ورزشي، براي افزايش مشارکت هر چه بيشتر کارکنان و خانواده آنها تلاش مي شود.
اهتمام به گسترش ورزش همگاني، با هدف ايجاد نشاط و پويايي در بين کارکنان و خانواده هاي آنها و نيز بسط و توسعه زير ساخت ها و تربيت ورزشکاران نفتي، بويژه فرزندان کارکنان با سياستگذاري در رده هاي پايه و آکادمي از مهمترين اهداف و چشم انداز هاي ورزش در نفت است. البته ورزش در نفت فقط به کارکنان محدود نمي شود؛ بلکه در بعد قهرماني هم مثل ساير وزارتخانه ها که در ورزش کشور سهم دارند، يکي از بازوان پرقدرت دولت به شمار مي رود.
ورزش کشور با نام نفت عجين شده است و اگر بگوييم تيم هاي نفتي، پرچمدار ورزش ايران هستند، سخني به گزاف نگفته ايم.
حضور بيش از 50 تيم در رشته هاي مختلف ورزشي در سطح ليگ هاي برتر، دسته يک، دسته دو و.... در تمام سطوح سني از نونهالان تا بزرگسالان که همواره از مدعيان اصلي قهرماني بوده و هستند، باعث ارتقا و پيشرفت ورزش ايران شده است.
تيم هايي چون فوتبال پارس جنوبي جم، صنعت نفت آبادان، نفت و گاز گچساران، بسکتبال پتروشيمي بندر امام و پالايش نفت آبادان، هندبال نفت گچساران، فوتسال ملي حفاري اهواز، تنيس روي ميز پتروشيمي و پالايش نفت آبادان، وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب و ملي حفاري اهواز، کاراته و تکواندو مناطق نفت خيز جنوب، شنا، شيرجه و واترپلو نفت تهران، نفت اميديه، نفت گچساران و... که همواره جزو قهرمانان ورزش ايران بوده اند و باعث شده اند نام و پرچم نفت بالا باشد و در ميادين بين المللي نيز باعث افتخار نام ايران باشند. البته نه تنها در بعد ورزشي و سلامت اجتماعي؛ بلکه به لحاظ اقتصادي نيز تيم هاي نفتي باعث رونق ورزش ايران شده اند.
البته اين حضور تنها به آقايان محدود نمي شود؛ بلکه بانوان هم در ورزش نفت حضور دارند و هم باعث رونق اقتصادي شده اند و هم به سلامت جامعه کمک کرده اند.
قهرماني تيم هاي فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان و ملي حفاري اهواز در ليگ برتر يا بسکتبال گاز، پالايش نفت آبادان، کاراته نفت مسجد سليمان و... نشان از حضور بانوان نفتي در عرصه هاي ورزشي است و آنها نيز به سهم خود باعث بالا بودن پرچم نفت در ورزش ايران هستند.
در ليگ برتر تيراندازي با كمان
نفـت امـيديه بـا اقتـدار شـروع کـرد
تيم نفت اميديه درهفته نخست ليگ برتر تيراندازي باكمان باشگاه هاي ايران، مقابل حريفان خود به يك پيروزي دست پيدا كرد. هفته نخست نهمين دوره مسابقات ليگ برتر تيراندازي باكمان باشگاه هاي كشور، در پيست تيراندازي مجموعه ورزشي آزادي تهران برگزار شد كه شاگردان فولادوند در بخش ريكرو با حساب 3 بر 2 تيم ميعاد بروجن را شكست دادند. سرمربي تيم تيراندازي با كمان اميديه با ابراز رضايت از نتايج به دست آمده درهفته نخست رقابت ها گفت: مي توانستيم نتيجه بهتري مقابل حريفان به دست آوريم،اما كسب يك پيروزي درگام نخست، رضايت بخش است. بهزاد فولادوند با بيان اينكه بازي مقابل تيم بيمه سينا با موافقت باشگاه نفت اميديه به زمان ديگري موكول شده است، گفت: تيم هاي شركت كننده در ليگ برتر تيراندازي با كمان باشگاه هاي كشور، بهترين نفرات كشور را جذب كردند و رقابت با اين دسته از تيم ها بسيار سخت است. وي با بيان اينكه جوانگرايي و استفاده از بازيكنان جوان هزينه دارد، گفت: با گذشت زمان و درهفته هاي آينده، نتايج بهتري كسب خواهيم كرد. سرمربي تيم تيراندازي با كمان نفت اميديه با اشاره به اينكه در فصل گذشته ليگ برتر، عنوان سوم بخش ريكرو را كسب كردند، گفت: تلاش مي كنيم با كسب نتايج مطلوب در هفته هاي آينده درپايان مسابقات جايگاه بهتري را نسبت به فصل گذشته به دست آوريم. فولادوند با بيان اينكه هفته دوم رقابت ها 22 شهريور برگزار مي شود، گفت: در اين هفته دربخش ريكرو با تيم هيات كرمان ديدار خواهيم داشت و در بخش كامپوند به مصاف تيم بيمه سينا مي رويم. نهمين دوره مسابقات ليگ برتر تيراندازي با كمان باشگاه هاي كشور، با حضور 20 تيم در دو بخش آقايان و بانوان و در رشته هاي كامپوند و ريكرو برگزار مي شود كه تيم نفت اميديه تنها در بخش آقايان حضور دارد.
صعـــود نفتـــي هــا به اشـترانکــوه
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران به مناسبت عيد سعيد قربان به ارتفاعات اشترانكوه استان لرستان، بين شهرستان اليگودرز و دورود، با ارتفاع 2350 متر که مشرف به درياچه گهر بود، صعود کرد.اشترانكوه رشته كوهي در شرق استان لرستان و يكي از بلندترين رشته كوه هاي زاگرس است.
27 نفرازکوهنوردان شرکت ملي نفت با انتخاب مسيرصعود از يال كبود به سمت قله حرکت کردند که پس از 10 كيلومتر كوه پيمايي به درياچه گهر رسيدند. اين گروه شب را کنار درياچه گذراندند و سپس صبح زود به سمت قله و ارتفاعات يال کبود در دل اشترانکوه حرکت کرده و به قله رسيدند و در پايان صعود از سوي هيات كوهنوردي اليگودرز موفق به دريافت لوح تقدير شدند. کوهنوردان حاضر دراين برنامه عبارتندبودند از:
عبدالله شاهرخ، فريدون ابو قداره، مهدي ده دشتي، مهدي دياني، رضا قاسمي، سيد مصطفي احمدي نسب، جعفرعضايي، اميرپورشريف، سيد بهرام صفوي، بهنام حسين پور، مصطفي باقري، الله يار الياسي، محسن صداقت، ناصرقره باقري، يونس قيصريان، محسن حدادي، مسعود اصغري، سپهر باقري، نورالدين عباسي، كيوان رضايي، محمودرضا مرادي، اعتماد باقري، لطف الله تشكريان، كيانوش رضايي، فرامرزفرجي، وحيد خورشيدي( راهنما )، مهدي كاظميان (راهنما)، مازياررحيمي(راهنما)، بهنام جداييان ( مربي) و حسين باقرزاده (سرپرست گروه)
كـوهنـوردان نفـت اميـديه بـر بــام ايـران
كوهنوردان مرد باشگاه نفت اميديه در برنامه اي شش روزه به قله 5671 متري دماوند صعود كردند.
عقيل شريفي حسيني، مسئول تيم كوهنوردي نفت اميديه در اين خصوص گفت: براي اين صعود، سه ماه تمرين مداوم و تست هاي ورزشي - پزشكي، كوپر، اخذ كارت هاي بيمه و عضويت ورزشي نفت، رضايت نامه و گواهي صحت و سلامت پزشك متخصص قلب انجام شد.
وي در ادامه به شرايط صعود و نامساعد بودن شرايط جوي اشاره كرد و گفت: در روزسوم، با توجه به اينكه تيم در اميديه هم سطح دريا اقامت داشت و از لحاظ پزشكي احتمال هر گونه عوارض مغزي و قلبي وجود داشت، توقف و تمرين هاي هم هوايي در ارتفاع 4200 متري در قرارگاه سوم دماوند انجام شد، همچنين در روز چهارم ساعت 5 بامداد با توجه به شرايط بد جوي و رعد و برق، تگرگ و باران تيم در دوگروه حمله و پشتيبان، كوهنوردي خود را با تمام تجهيزات صعود زمستاني آغاز كردند كه گروه حمله در ساعت 14 و گروه پشتيبان در ساعت 15 موفق به فتح قله شدند.
شريفي در پايان ضمن قدرداني از مجموعه مديريت شركت آغاجاري و حمايت هاي همه جانبه رئيس امور ورزش از تيم كوهنوردي نفت و مهيا کردن امكانات براي صعود به بام ايران گفت: اعضاي تيم پس از بازگشت و در دامنه قله دماوند با استقبال رضا زارعي، رئيس فدراسيون كوهنوردي و صعودهاي ورزشي جمهوري اسلامي ايران قرار گرفتند كه به پاس قدرداني از ايشان، نشان كوهنوردي نفت اميديه به وي اهدا و گواهينامه فتح قله دماوند نيز با امضاي وي به تيم كوهنوردي نفت اميديه اعطا شد.
وزنه برداران مناطق نفت خيزجنوب مدال ها را درو کردند
تيم وزنه برداري نوجوانان خوزستان، با درخشش وزنه برداران مناطق نفت خيزجنوب، عنوان قهرماني مسابقات كشور را به خود اختصاص داد.
مسابقات وزنه برداري نوجوانان كشور به ميزباني تهران برگزار شد كه وزنه برداران شركت هاي نفت و گازآغاجاري و مسجدسليمان با درخشش در اين مسابقات، موجب قهرماني خوزستان در اين رقابت ها شدند.
در اين رقابت ها ابوالفضل جمعه پوراز شركت نفت و گاز آغاجاري در وزن 67 كيلوگرم و در مجموع، 263 كيلو گرم را مهار كرد و ضمن به دست آوردن سه مدال طلا، با اقتدار قهرمان شد.در وزن 55 كيلوگرم بهراد كريمي ازنفت و گاز مسجدسليمان در مجموع، 172 كيلوگرم را بالاي سر برد و 2 مدال نقره و يك مدال برنز را به ارمغان آورد.
علي صالحي پور از شركت نفت و گاز مسجدسليمان در وزن 89 كيلوگرم به 2 مدال نقره و يك مدال برنز دست يافت و در مجموع نايب قهرمان شد.در وزن 102 كيلوگرم سيد مجتبي موسويان از نفت و گاز آغاجاري با كسب يك مدال طلا و يك مدال نقره به مقام دوم دست يافت.همچنين مصطفي مهنازاده از نفت و گاز مسجدسليمان نيز در وزن 102 كيلو گرم يك مدال برنز را به ارمغان آورد. افشين صالحي پور، سرمربي تيم وزنه برداري نفت و گاز مسجدسليمان، سكان هدايت تيم خوزستان در اين مسابقات را بر عهده داشت.اين مسابقات در 10 وزن برگزار شد و تيم خوزستان با به دست آوردن 712 امتياز قهرمان شد، مازندران با 689 امتياز در رده دوم ايستاد و تيم تهران ضمن كسب 644 امتياز، سوم شد.
از تنهایی تان لذت ببرید
بسیاری از ما در ساعاتی از روز، روزهایی از هفته، ماه و سال تنها هستیم. تنهایی برای انسان امروز در خانواده، محیط کار و جامعه، به امری اجتناب ناپذیر تبدیل شده است و مسئله مهم این است که چقدر با تنهایی کنار می آییم، چقدر می توانیم از آن لذت ببریم و آن را مدیریت و کنترل کنیم. روان شناسان لذت بردن از تنهایی را جزو مهارت های شخصیتی قرار داده اند و در صورتی که افراد بتوانند از این مهارت بهره ببرند، متوجه اهمیت بودن در کنار خانواده و دوستان هم خواهند شد. همه ما در بسیاری از فضاهای شخصی و عمومی و البته فضاهای کاری تنها هستیم و این تنهایی می تواند فرصتی برای انجام کارهای زیادی باشد؛ به شرط اینکه بخواهیم از تنهایی لذت ببریم. در این مطلب به روش هایی برای استفاده درست از اوقات تنهایی اشاره می کنیم:
اگر در خانه تنها هستید، برای خودتان چالش مراقبت از بدن تان راه بیندازید، ماسک زیبایی با میوه و سبزیجات درست کنید. این موضوع زن و مرد نمی شناسد، پس آقایان فکر نکنند که خطاب این گزارش فقط خانم ها هستند.
برنامه منظمی برای تماشای فیلم ها و سریال ها بگذارید و مطمئن باشید که این علاقه مندی چنان شما را چنان جذب می کند که بعدها وقت بیشتری را به آن اختصاص خواهید داد. در شرایط امروز هم اگر به اینترنت دسترسی داشته باشد، می توانید بسیاری از سریا ل ها و فیلم های داخلی و خارجی روز را آنلاین و بدون ذخیره کردن ببینید.
یادتان باشد که «تنها بودن» به خودی خود اتفاق بدی نیست و نباید تنها بودن را با ضداجتماعی بودن یا گرایش به افسردگی یکی دانست. بسیاری از ما در میانه ساعات و روزهای شلوغ و پرکار از اتفاق ها، آدم ها و حتی حضور اعضای خانواده خود خسته می شویم و نیاز داریم که زمانی را برای خودمان تنها باشیم و اندازه این تنهایی و استفاده از آن، اهمیت زیادی دارد.
اتفاقات روزانه یا آنچه را در سر دارید، در دفترچه ای بنویسید. نوشتن، حجم زیادی از آنچه را در فکرتان است، سبک می کند و بیرون می ریزد و بیشتر می توانید با خودتان تنها باشید و آرامش بیابید.
* با خودکار سفید یا سیاه یا مداد رنگی طرح هایی ریز و درهم را هدفمند یا بدون هدف نقاشی کنید. دقت در پر کردن این نقاشی های آماده یا دست ساز خودتان، وقت زیادی می گیرد و سرتان را گرم می کند؛ درست مثل زمانی که به درست کردن یک پازل اختصاص می دهید و سرگرمتان می کند. علاوه بر این ها می توانید با کاغذهای باطله اطرافتان، کاردستی درست کرده و به محیط زیست کمک کنید.
وقتی تنها هستید، خیلی از کارها را می توانید انجام دهید تا خود واقعی تان باشید، برای رسیدن به خود واقعی تان همه سعی و خطایی را که لازم است، انجام دهید. به عنوان مثال اگر امکانش برای تان فراهم است، در محیط خانه تان بزنید. زیر آواز و صدای تان را تست کنید؛ البته سعی کنید هندزفری در گوش تان قرار ندهید تا به این وسیله، اعتیاد پیدا نکنید.
تنهایی حتما نباید در فضای دربسته و سر بسته باشد. اگر پای راه رفتن و شرایط سفر دارید، سبک سفر کنید تا خود را در میانه زندگی اجتماعی دیگران ببینید و به دل طبیعت پناه ببرید، ضمن اینکه تنهایی تان را می توانید با آنهایی که دوستشان دارید، پر کنید؛ اما دقت کنید که هر کسی نباید تنهایی شما را پر کند.
در کنار همه اینها اگر وقت کافی و منظمی دارید، برنامه باشگاه و ورزش بگذارید. ورزش در هر شرایطی انرژی های منفی را دور می کند و حتما در فضای باشگاه، پارک و... می توانید با دوستان جدیدی آشنا شوید.
شنیدن انواع پادکست ها و خواندن کتاب به هر دو شکل شنیداری و مکتوب و انواع موسیقی های کلاسیک، پاپ و بدون کلام در هر شرایطی بهترین توصیه است؛ زیرا هیچ گاه تکراری نمی شود و شما را به عمقی می برد که حتما آرامتان می کند.
درست است که وقتی تنها هستید، وقت و زمان هم دست خودتان است؛ اما نباید خواب در اولویت برنامه هایتان باشد. خواب تسکین خوبی برای آرامش بیشتر است؛ اما اگر بدون برنامه و در ساعاتی که لازم است، فعال باشید بخوابید، بی خوابی می تواند برنامه بدن و روح و روانتان را به هم بریزد.
مرا مخواه ازین بیش ناامید
سـتـاره دیــده فــرو بـسـت و آرمـیـد بـیـا شـراب نـور به رگ های شب دوید بیا
ز بـس بـه دامـن شـب اشـک انتظارم ریخت گـل سپـیده شکفت و سحر دمید بیا
شــهـاب یــاد تـو در آسـمـان خـاطـر مـن پیـاپی از هـمه سـو خطّ زر کشید بیا
ز بـس نـشـسـتم و بـا شب حدیث غم گفتم ز غصه رنگ من و رنگ شب پرید بـیا
بــه وقـت مـرگـم اگـر تـازه مـی کنی دیدار به هوش باش که هنگام آن رسـید بیا
بـه گـام هـای کـسان می برم گمان که تویی دلـم ز سـینه برون شد ز بس تپید بـیا
نیـامدی که فلک خوشه خوشه پروین داشت کنون که دست سحر دانه دانه چید بیا
امـید خـاطـر سـیـمـین دل شـکسته تـویی مـرا مـخـواه ازیـن بـیـش نـاامید بـیا
سیمین بهبهانی
از تک آهنگ تا آلبوم
آلبوم موسیقی «ایران من» با آواز همایون شجریان و آهنگسازی سهراب پورناظری هفته آخر مرداد در تالار وحدت تهران رونمایی شد. این اثر شامل قطعاتی چون «ایران من»، آوازِ «راه بى پایان»، «خوب شد»، «قلاب»، «مرگ اسفندیار»، «ابر بهار» و «اسفند، نوروزخوانی و نوروز» است. در آخرین تجربه مشترکِ همایون شجریان و سهراب پورناظری از اشعارِ شاعرانی چون فردوسی، سعدی شیرازی، خواجه شمس الدین محمد، اسحاق انور، پوریا سوری و اهورا ایمان بهره گرفته شده است. نوازندگانِ سازهای غربی نیز در این اثر حضور داشته اند که از جمله آنان می توان به استفانی بیبو، سارا چازین، تینگ نینگ هو (ویلون اول) فیلیپ برزینا، کیتلین مک شری، کشی الیوت (ویلون دو)، سمسون ون لون، جیمز جافه، گابریل بیستلین (ویلون سل)، رابرت مک کارتی (کنترباس) و کاتلین اسمیت ـ فرانکلین (فرنچ هورن) اشاره کرد. همایون شجریان، برخی قطعه های این آلبوم همانند «ایران من» یا «خوب شد» را به صورت تک آهنگ پیش تر در کنسرت های خود اجرا کرده بود که با استقبال زیادی مواجه شد.
تصویر اعتیاد دخترانه
در نگاه اول به فیلم، «خون بازی» داستان تکراری اعتیاد را نشان می دهد و اعتیاد دختر جوان، مخاطب را متاثر می کند، اما در ادامه فیلم، وقتی بیتا فرهی برای نجات دخترش از این وضعیت خود را به هر دری می زند، دیگر مخاطب نمی تواند داستان زندگی مادر را کنار بگذارد. تلاش های مادر برای نجات یک انسان که دختر اوست، او را به قهرمان داستان تبدیل می کند. سارا می خواهد تا زمانی که نامزدش از سفر برمی گردد، اعتیاد خود را ترک کند و این همان تصمیم سخت زندگی او و مادرش است. رخشان بنی اعتماد، این فیلم را در سال 1385 ساخت و همانند فیلم های دیگر خود، محور فیلم را بخشی از زندگی یک زن در نقش یک مادر گذاشت و بخوبی توانست این هدف را اجرایی کند؛ البته بدون شک بازی بیتا فرهی (مادر) و باران کوثری (دختر) در این اثرگذاری نقش مهمی داشته است. خون بازی در همان سال جوایز متعددی را از آن خود کرد و باران کوثری، بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر سال 86 شد.
این درد به حساب نیامد
چند روزی است از سالگرد ورود پر افتخار آزادگان به میهن می گذرد؛ روزهایی که طعم شیرین آن برای همه ایرانیان چشیدنی شد؛ اما سالگرد آغاز یکی از سهمگین ترین و طولانی ترین جنگ های قرن بیستم نیز هستیم. از 26 مرداد تا 31 شهریور راه زیادی نیست. گفتیم 31 شهریور و یاد آن روز دهشتناک افتادیم؛ روزی که مجنون افسارگسیخته ای به اشاره بدخواهان ایران به وطن مان یورش آورد و هشت سال دفاع مقدس ایرانیان رقم خورد. خاطرات پیش روی شما روایت عبدالحمید محمدی از کارکنان ابزار دقیق منطقه دالان شرکت نفت مناطق مرکزی است که برای «مشعل» ارسال شده و بخش سوم آن از نظرتان می گذرد.
دوستش او را محکم گرفته بود و می گفت چرا می خواهی بروی و او می گفت این مسلمان است، آیا او را نجات ندهم و تلاش می کرد خود را نجات دهد و وارد میدان مین شود. بالاخره مسیری را به من نشان داد و گفت از این مسیر برود و من چهار دست و پا رفتم و هنوز دو سه قدم نرفته بودم که عراقی دیگری آمد و گفت نه برگرد، اینجا همه اش مین است. من برگشتم و از هوش رفتم. چند دقیقه بعد به هوش آمدم و متوجه شدم مرا از میدان مین بیرون آورده اند. دیدم یکی مهربانانه تلاش می کند مرا بغل کند. فکر کردم شاید نیروهای خودی هستند و خط را پس گرفته اند؛ ولی چشم هایم که باز شد، دیدم همان سرباز عراقی است. با پای راستم که سالم تر بود، کمک کردم و پشت سرباز عراقی سوار شدم. او اسلحه اش را به دوستش داد و با هم به سوی خط عراق حرکت کردیم. از میدان مین گذشتیم و به سنگر عراقی ها رسیدیم. عراقی ها پتویی آوردند و مرا در میان آن گذاشتند تا به عقب انتقال دهند. از میان سیم خاردارها به عقب تر آمدیم. به سنگرهای اجتماعی آنها رسیدیم. سربازان عراقی دور من نشستند و سعی می کردند با من صحبت کنند. یکی از آنها دست در جیب من کرد و جانماز کوچکی را که داخل جیبم بود، درآورد. درون جانماز یک قرآن جیبی و مهر کوچکی بود. همه از اینکه داخل جیب من قرآن است، خوششان آمده بود، ولی معلوم بود بعضی از آنها از مهر خوششان نمی آید، حتی بعضی می خواستند مهر را پرت کنند؛ ولی سربازان دیگر مانع شدند. من بشدت تشنه بودم. با اشاره به آنها فهماندم که آب می خواهم و آنها رفتند و پارچ آبی آوردند. من حریصانه می خواستم آب بخورم؛ اما سربازی که آب آورده بود، می گفت لا موزین (نه خوب نیست). من اشاره کردم آب را روی سینه ام بریزد و او ریخت. چند لحظه بعد دوباره آب خواستم و او پارچ دیگری آورد.
مقدار کمی از آن را در دهانم ریخت و بقیه اش را روی سینه ام و سومین پارچ آب را هم آورد و همان مراحل تکرار شد. یک جیپ آمد تا مرا به پشت جبهه انتقال دهد. بین راه هر جا ماشین می ایستاد، عراقی ها دور جیپ جمع می شدند و با من صحبت می کردند. سن همه آنها بالای 25 سال بود و یکی دو نفر هم سن من دیده می شد. خط دوم عراق مرا به سنگر بزرگی بردند که سنگر بهداری آنها بود. مرا بیهوش کردند، وقتی به هوش آمدم، دیدم پوتین هایم را درآورده اند و پاهایم را باند پیچی کرده اند. با خون خودم به برانکاردی که داخلش بودم، چسبیده بودم. شب شده بود و همان جیپ منتظر من بود. مرا عقب جیپ گذاشتند و عقب تر بردند. به جایی رسیدیم که تعداد زیادی آیفا آنجا بود. سرباز راننده جیپ، مرا به دو سرباز تحویل داد و رفت. شب بسیار تاریک بود. من از سربازها خواستم مرا خلاص کنند، ولی آنها می گفتند نه تو به بیمارستان می روی. ناراحت نباش. بالاخره یک آیفا آمد و مرا با برانکارد داخل آن گذاشتند و دو سرباز هم دو طرف من نشستند. آیفا به بصره رسید. خواستم بلند شوم و بصره را نگاه کنم، ولی نتوانستم. یکی از سربازها کمک کرد و مرا نشاند. بعد سر مرا روی زانویش گذاشت و من خیابان های بصره را نگاه کردم. آیفا به جایی رسید که تعداد زیادی از اسرا را به آنجا آورده بودند. آنجا یک زمین بسکتبال بزرگی بود و دورتا دور آن فنسی به ارتفاع چهار متر بود. زمین آن هم سیمانی بود. من انتظار داشتم مرا با دقت از آیفا پیاده کنند و داخل فنس کنار بقیه اسرا ببرند؛ اما این خیالی بیش نبود. در واقع نظام بعثی از شیعیان و افراد معارض عراقی در جبهه ها استفاده می کرد و افراد بعثی جای شان در منطقه امن پشت جبهه بود. دو نفر دو طرف برانکارد را گرفتند و مرا به داخل قفس، کنار مجروح های دیگر بردند. همانطور که ایستاده بودند، برانکارد را برگرداندند و من را با صورت روی زمین سیمانی انداختند؛ البته آنقدر مجروح بودم که درد حاصل از برخورد را اصلا به حساب نیاوردم.
به اطرافم نگاه کردم. با چند پروژکتور قوی محوطه کاملا روشن بود. درون محوطه تعداد زیادی اسیر بود. حدود 300 نفر. اسرا را به دو دسته تقسیم کرده بودند، اسرای سالم و اسرای مجروح. به اسرای مجروح هراز گاهی حدود نصف استکان آب می دادند؛ ولی اسرای سالم گاهی مقداری کتک می خوردند. بعضی از مجروح ها ناله می کردند. کنار بسیاری از آنها لکه خونی غلیظ دیده می شد. من هنگامی که پایم را بلند می کردم، می دیدم که از آن خون می ریزد.
ادامه دارد...
چگونه دوستی های مان را مستحكم كنیم؟
آیا بین شما و دوستتان مشكلی پیش آمده؟ آیا فراموش کردن رنجش های قدیمی سخت است؟ كسی كه بتواند برای بهبود روابط دوستانه با مشکلات مبارزه کند، كسی است كه در برقراری و حفظ ارتباطات دوستانه موفق است. ارتباطات دوستانه و روابط بی شائبه و بی غل و غش انسانی، موهبتی است خدادادی كه این روزها به دلیل گرفتاری های خاص و مشغله فراوان، به نظر می رسد كم رنگ و گسسته شده است. حضرت علی (ع) در این زمینه می فرمایند: «دوست ( در حقیقت) دوست نیست، مگر آن كه دوست خود را در سه وقت رعایت کند: در رنج و گرفتاری ( به جان و مال همراهی كند)، در نبود او( از گفتن و شنیدن سخنان ناروا حفظش کند) و در وفات و بدرود زندگی ( به دعا و استغفار یادش كند). ایشان در نكوهشِ به رنج انداختن دوست فرموده اند: بدترین دوستان، کسانی هستند كه شخص برای او به رنج افتد و درباره از دست دادن دوست فرموده اند: هرگاه مؤمن، دوست خود را به خشم آورد یا شرمنده سازد، امكان جدایی با او را فراهم کرده است.»
این چند نكته را به خاطر بسپارید:
1- بعضی اوقات، تنها چیزی كه می تواند كدورت پیش آمده را از بین ببرد، یك ملاقات است. به دیدار یكدیگر بروید و درباره مشكل پیش آمده، صحبت كنید. این مسئله باعث می شود كه این بار شما با دید بازتری به مسئله نگاه كنید. چه بسا دریابید كه این مشكل، در واقع چیزی جز یك سوء تفاهم كوچك نبوده است.
2- به هنگام صحبت با دوست خود، صداقت داشته باشید و همه نظرات خود را به وضوح بیان كنید و به دوست خود نیز اجازه دهید كه عقاید و نظراتش را بیان كند. فكر نكنید كه پس از مشكل پیش آمده، این هم صحبتی ساده و آسان باشد. به هر حال، بعضی اوقات، فراموش كردن كدورت ها به زمان طولانی تری نیاز دارد.
3- سعی كنید حس بخشش خطای طرف مقابل و علاقه به دوست را در خود تقویت كنید. با این كار آمادگی پیدا می كنید كه اگر واقعاً خطا از جانب دوست شما باشد، او را ببخشید و روابط دوستانه تان را بهبود بخشید.
4- اگر از ملاقات حضوری واهمه دارید یا احساس شرم می كنید، ابتدا برای او یادداشتی بفرستید. ذكر كنید كه چقدر از شرایط پیش آمده و موجود متأسف هستید و آرزو دارید که او را دوباره ملاقات كنید.
راه هایی برای استحكام دوستی
بعضی اوقات، با وجود توجه و تلاش، ارتباط دوستانه شما سست می شود و حفظ آن، به تلاشی دوباره نیاز دارد. در این مواقع به نكات زیر توجه داشته باشید:
1- می توانید نظرات خود را روی نوار ضبط كرده و برای دوستتان بفرستید یا این كه از پست الكترونیك استفاده كنید.
2- اگر مدت هاست كه با یكدیگر صحبت نكرده اید، كتابی را انتخاب كرده و با هم بخوانید. سپس در مورد آن به بحث و تبادل نظر بنشینید.
3- كتاب یا مجله ای را كه مورد علاقه دوستتان است، تهیه كنید. روی آن بنویسید كه به یاد او هستید و آن را برای دوستتان پست كنید.
4- نامه ای به دوستتان بنویسید و از او بخواهید که با اضافه كردن مطالب مورد نظرش، آن را برای دوست مشتركتان پست كند و به همین ترتیب به دوست سوم و چهارم و در نهایت نامه به خود شما بر می گردد. به این طریق، شما از نظرات دوستانتان مطلع شده و می توانید مطالب جدید را به همین طریق برای یكدیگر ارسال كنید.
5- اگر احساس می كنید باید با دوستی صحبت كنید، بی معطلی این كار را انجام دهید. شاید او نیز خواستار تماس با شما باشد. به این طریق می توانید از احوال دوستی كه مدت ها از او بی خبر بوده اید، مطلع شوید.
10نکته برایسالم نگه داشتن دندان ها
مراقبت از دندان می تواند از صرف هزینه های سنگین دندانپزشکی در آینده پیشگیری کند. در حالی که ویزیت های منظم دندانپزشک، نقش مهمی در مراقبت های کلی دارد. راه حل های کوچک خانگی هم می توانند باعث بهبود سلامت دندان ها شوند. در زیر به برخی از این راه حل ها اشاره می کنیم:
روزانه مقدار زیادی آب بنوشید. آب شست وشودهنده طبیعی دهان است که به کاهش لکه های ناشی از قهوه و نوشیدنی های گازدارکمک کند.
به رژیم غذایی خود مقدار زیادی میوه و سبزیجات اضافه کنید. با خوردن میوه های ترد مثل سیب، خیار، هویج و کرفس، دهان تان به طور طبیعی تمیز می شود. پلاک ها و ذرات غذا که بین دندان ها مانده اند، در طول خوردن این میوه ها از بین می روند.
یک تکه پنیر بخورید. بعد از شام، مقداری پنیر چدار بجوید، این کار باعث خنثی شدن اسید دهان می شود.
آدامس های بدون قند بجوید. جویدن آدامس، تولید بزاق را افزایش می دهد و بزاق به شستن دندان ها و اسید پلاک ها و همچنین تامین مواد معدنی که برای تقویت مینای دندان لازم است، کمک می کند. حتما بعد از مصرف نوشیدنی های اسیدی مسواک بزنید؛ البته بعد از نوشیدن آب پرتقال و نوشابه های گازدار نباید این کار را انجام دهید، حداقل 20 دقیقه صبر کنید تا احتمال سایش پوشش مینای دندان کاهش پیدا کند.
دهان تان را با آب اکسیژنه شست وشو دهید. مقدار کمی از این مخلوط با آب ، شست وشو دهنده عالی ضد باکتری به وجود می آورد که بعد از مسواک زدن، دندان را سفید می کند؛ البته یادتان باشد که آن را قورت ندهید! جوش شیرین هم یک ساینده ملایم است که مثل خمیردندان عمل می کند.
از نی استفاده کنید. شاید فکر کنید که نوشیدن قهوه با نی خیلی زشت است؛ اما انجام این کار به کاهش تماس مستقیم بین دندان های سفیدتان با لکه های نوشیدنی کمک می کند.
مسواک تان را نرم کنید. قبل از مسواک زدن، مسواک را زیر آب داغ بگیرید تا برای دندان های حساس، زیاد خشن نباشد و نرم شود.
تمیز کردن زبان هم مهم است، بنابراین با تمیز کردن دندان ها و زبان می توانید بوی بد دهان را کاهش دهید. بیشتر دندانپزشکان حرفه ای می گویند، علت بهداشت ضعیف دهان و دندان مسواک نزدن، استفاده نکردن از نخ دندان یا عدم شست وشوی کافی است که به بیماری های لثه و پوسیدگی دندان منجر می شود.
از مصرف بیش از حد شکر و نشاسته پرهیز کنید. شکر و کربوهیدرات ها می توانند باکتری ها را تغذیه کرده و به پوسیدگی دندان منجر شوند. بهتر است میان وعده های سالم مثل کرفس، هویج، میوه های تازه، آجیل و … را امتحان کنید.
مسواک و نخ دندان را فراموش نکنید. به طور منظم پیش دندانپزشک بروید تا کرم خوردگی های احتمالی را چک کرده و دندان ها را جرم گیری کند. درست است که این کار هزینه دارد؛ اما باعث صرفه جویی در هزینه های سنگین دندانپزشکی می شود.
یک املت ویژه
مواد لازم
بادمجان: 2 عدد متوسط
کدو سبز: 2 عدد متوسط
گوجه فرنگی: یک عدد
هویج: 2 عدد
تخم مرغ: یک عدد
نمک و ادویه: به مقدار لازم
پیاز: یک عدد متوسط
پودر سیر: به مقدار نیاز
آب: 2/1 پیمانه
طرز تهیه
بادمجان، کدو سبز، گوجه فرنگی، هویج و پیاز را در ابعاد متوسط خرد کنید، با کمی روغن تفت دهید و در یک ظرف با 2/1 فنجان آب، نمک و فلفل بپزید. تخم مرغ را هم بعد از پایان طبخ مواد، در یک ظرف جداگانه نیمرو کنید. بعد از کشیدن سبزیجات پخته شده در ظرف مورد نظر، پودر سیر را اضافه کنید و در پایان تخم مرغ نیمرو شده را روی آن ریخته و سرو کنید. این غذا به دلیل داشتن مواد اولیه عالی، تامین کننده ویتامین ها و مقداری از پروتیین مورد نیاز بدن در یک وعده غذایی است.
بالش خوب چگونه بالشی است؟
بیشتر ما روی بالش هایی می خوابیم که گاه کثیف و قدیمی هستند. متخصصان خواب توصیه می کنند که هر 12 یا 18 ماه یک بار، باید یک بالش جدید بخرید. اگر عمر بالش شما بیش از دو سال است، مطمئنا زمان تعویض آن فرارسیده است. نه تنها یک بالش کهنه وسیله ای مناسب برای برطرف کردن نیاز شما به خواب مناسب نیست؛ بلکه این بالش ارزش ابتدایی خود را نیز از دست داده و می تواند کوله باری از مواد آلرژن مانند قارچ، کپک و گردوغبارهای بسیار ریز باشد و مطمئن باشید که نیمی از وزن بالش کهنه شما به دلیل وجود همین آلودگی هاست.
خوابیدن روی یک بالش نامناسب می تواند سلامت شما را به خطر اندازد و شما را به بیماری هایی نظیر تشدید سردرد، بی حس شدن شانه و بازو و خرخر کردن دچار کند. برای جلوگیری از درد کمر و گردن، تنها کافی است یک بالش بلند زیر سرتان قرار دهید.
نرم یا سفت؟
به شیوه خوابیدن خود توجه کنید. کسانی که به پشت یا روی سینه می خوابند، باید یک بالش متوسط و سفت را بدون اینکه سرشان به جلو متمایل شود، زیر سر خود بگذارند، همچنین آنها باید بالشی را انتخاب کنند که برای قرار گرفتن گردن، قوس بیشتری داشته باشد.
کسانی که به پهلو می خوابند، یک بالش نازک و سفت، بهترین تکیه گاه برای آنهاست تا فضای خالی بین گوش و شانه آنها را پر کند.
کسانی هم که روی سینه یا شکم می خوابند، به یک بالش نرم تر نیاز دارند تا از فشار وارده به گردن جلوگیری کند.
بالش های طبی در شرایط خاص
در بازار نوعی بالش وجود دارد که برای افرادی خاص طراحی شده است، مانند بالش های ضدآلرژی، بخصوص برای کسانی که به پر حساسیت دارند. پژوهش های متعدد نشان داده است، بالش های ضدآلرژی، بهترین محافظ در برابر گردوغبارهای بسیار ریز و ذراتی هستند که در پر وجود دارد.
پر، اسفنج یا الیاف
بالش های پری که از پرز لایه زیرین پرهای غاز یا اردک پر شده اند، نرم ترین و گران ترین نوع بالش هستند. برای تعادل بیشتر، بالش خود را از مخلوط پر و کرک یا پر خالص که کمی سفت تر است، انتخاب کنید. بالش های پرشده از الیاف پلی استری، نازک و نرم بوده و قیمت مناسبی دارند؛ اما ممکن است بر اثر شست وشو گلوله گلوله شوند. بالش های اسفنجی نیز بسیار نرم و دارای اشکال گوناگون منحنی مانندی هستند که از گردن و سر محافظت می کنند و خود به خود حالت سر را به خود می گیرند؛ اما حتی بالش های اسفنجی که قیمت بالاتری دارند نیز نسبت به آنها که ارزان ترند، از نظر راحتی هیچ گونه برتری ندارند.
بالش خنک
از بالشی استفاده کنید که باعث گرم کردن سرتان و تعریق نشود. این نوع بالش ها، بالش های خنکی هستند که از دانه های ریزی پُر شده اند که گرما را جذب و طوری از سطح آن را خارج می کنند که صورت را خنک نگه می دارند. با این بالش ها شما مجبور نیستید برای خنک شدن، مرتب بالش خود را برگردانید.
بالش مخصوص گردن
برای کسانی که از درد گردن رنج می برند، بالش های مخصوصی وجود دارد. این بالش ها که در طرح ها و اندازه های گوناگون در دسترس هستند، برای محافظت بیشتر از گردن طراحی شده اند. با اینکه مطالعات زیادی مبنی بر کارآمد بودن این بالش ها انجام نشده؛ اما پس از مدتی استفاده از آن، متوجه کارایی آن خواهید شد.
بالش های شیب دار
برای افرادی که از سوزش معده (ترش کردن غذا) رنج می برند هم بالش های شیبدار مثلثی شکلی طراحی شده که موقع طاقباز خوابیدن، مری از سطح شکم بالاتر قرار می گیرد تا مانع از برگشت اسید معده (عامل ایجاد سوزش معده) شود. با این حال برخی افراد، چون روی این بالش ها سر می خورند، نمی توانند از آن استفاده کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات