امضاي 5 قرارداد پژوهشي با مراکز علمي و پژوهشي

 شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در سال جاري، 5 قرارداد پژوهشي در حوزه ازياد برداشت و بهبود توليد ازمخازن(EOR/IOR )، با مراکز علمي و پژوهشي کشور امضا کرد. اين قراردادها شامل «بهبود روش هاي پردازشي در مناطق با رخنمون سطحي سازند گچساران»، «تعيين جهت و محاسبه مقدار شيب لايه هاي زير سطحي با استفاده از اطلاعات VSP »، «كاربرد تركيبات نانو براي افزايش راندمان مواد تعليق شكن جهت كاهش مصرف و هزينه ها»، «بررسي تاثير تخليه مخزن و ديگر عوامل موثر بر مچالگي لوله هاي جداري در ميادين مارون و كوپال و ارائه راهكار جهت رفع چالش» و «تعيين منشا و پيش بيني روند گسترش سولفيد هيدروژن در مخزن آسماري ميدان مارون و ارائه راهكارهاي مناسب جهت رفع آن» است که با نمايندگان دانشگاه تهران، پارك علم و فناوري دانشگاه تهران و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد.

انجام بيش از 3500 عمليات درون چاهي و سرچاهي 

با تلاش كاركنان اداره خدمات فني چاه هاي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، بيش از سه هزار و 500 عمليات درون چاهي و سرچاهي با هدف استمرار توليد نفت و گاز انجام شد. در بخش درون چاهي افزون بر يکهزار و 94 عمليات شامل رانش و نصب رشته هاي تكميلي درون چاهي، انجام عمليات نمونه گيري درون چاهي به منظور آزمايش هاي مختلف مانند PVT، مانده يابي، نصب و خارج سازي شير ايمني درون چاهي، عمق يابي و غيره با استفاده از دستگاه هاي چاه پيمايي صورت گرفت. در بخش سرچاهي نيز بيش از دو هزار و 444 عمليات انجام شده كه به دكل هاي حفاري و تعميراتي و چاه هاي بهره برداري ارائه شد.

احداث و بازسازي 199 كيلومتر جاده در مناطق محروم مسجدسليمان

 199 كيلومتر جاده روستايي و عشايري در مناطق محروم مسجدسليمان احداث و بازسازي شد. مديريت ترابري مناطق نفت خيز جنوب با هماهنگي شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و اعزام ماشين آلات راهسازي شامل لودر، بلدوزر، بيل مكانيكي و گريدر به مناطق تعيين شده، 35 راه روستايي و عشايري را  به طول 199 كيلومتر احداث، مرمت و بازسازي کرد. بسياري از عمليات راهسازي در مناطق دورافتاده و سخت گذر، چلو و شيرين بهار انجام شده و در برخي مناطق نيز مسيرشكافي و كوه بري با استفاده از بلدوزر صورت گرفته است.

افتتاح واحد تزريق گاز ميدان نفتي پرنج آغاجاري

واحد تزريق گاز ميدان پرنج با ظرفيت تزريق روزانه 45 ميليون فوت مکعب افتتاح و راه اندازي شد. تاسيسات تزريق ميدان پرنج از سوي مديريت مهندسي و ساختمان مناطق نفت خيز جنوب احداث شد و حدود 45 ميليون فوت مکعب گاز در روز از طريق يک حلقه چاه به اين ميدان تزريق مي شود. تزريق گاز به اين ميدان، ضريب بازيافت را از 18 درصد به مرز 28 تا 30 درصد مي رساند.

افتتاح واحد جمع آوري گازهاي مشعل پارسي کلاستر

براي نخستين بار در کشور و در سطح مناطق نفت خيز جنوب، واحد جمع آوري گازهاي مشعل پارسي در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري با سرمايه گذاري بخش خصوصي احداث و راه اندازي شد. اين ايستگاه با حجم سرمايه اي بالغ بر سه ميليون و 500 هزار دلار و ظرفيت جمع آوري 3 تا 7ميليون فوت مکعب در روز گاز کم فشار با هدف خاموش سازي مشعل هاي گازي ميدان پارسي راه اندازي شد. با راه اندازي اين واحد علاوه بر آثار مثبت زيست محيطي، درآمدي برابر با 400 ميليون دلار در سال از محل توليد ميعانات گازي و 300ميليون دلار از محل بازگشت گاز سبک به چرخه مصرف حاصل خواهد شد.

  عمليات اجرايي پروژه هاي جمع آوري گازهاي مشعل مارون (3)، مارون (6 ) و منصوري

 عمليات اجرايي پروژه هاي جمع آوري گازهاي ارسالي به مشعل واحدهاي بهره برداري مارون (3)، مارون (6) و منصوري آغاز شد. گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري مارون (3) به ميزان15 ميليون فوت مکعب در روز، گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري مارون (6) نيز به ميزان 14 ميليون فوت مکعب در روز و گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري منصوري نيز به ميزان 10 ميليون فوت مکعب در روز به شرکت هاي سرمايه گذار بخش خصوصي واگذار شد.

بومي سازي يكي از 10 قلم كالاي اساسي وزارت نفت

 اولين تلمبه ميله اي مکشي موسوم به SRP كه يكي از 10 قلم كالاي اساسي وزارت نفت است، از سوي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با همكاري بخش دانشگاهي طراحي، ساخته و بر چاه شماره 50 آب تيمور نصب شد. اين نوع تلمبه در مسير جريان توليد نفت قرار گرفته و با ايجاد مکش و يا به عبارت ديگر، با بالا بردن انرژي يا هد سيال، به توليد سيال درون چاهي کمک كرده و در چاه هايي که داراي دبي توليدي و فشار سر چاهي پايين هستند، مورد استفاده قرار مي گيرد. با ساخت و نصب اين تلمبه، علاوه بر افزايش متوسط توليد روزانه  500 بشکه از هر چاه، صرفه جويي ارزي 600 هزار يورويي به ازاي هر مجموعه تلمبه حاصل خواهد شد.

راه اندازي پروژه احداث 23 كيلومتر خط لوله انتقال آب جايزان به اميديه

با هدف خدمت رساني به كاركنان شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري و مردم شهرستان اميديه، طرح بزرگ احداث 23 كيلومتر خط لوله انتقال آب از جايزان به اميديه با هزينه اي معادل 150 ميليارد ريال اجرا و راه اندازي شد. با راه اندازي اين پروژه كه كمتر از يك سال طول کشيد، منازل و مناطق شركتي و بخشي ازشهرستان اميديه از آب سالم برخوردار شدند.

كاهش 24 درصدي مصرف برق در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب

 با مديريت بهينه، برنامه ريزي و اقدام هاي دقيق، مصرف برق در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب 24 درصد كاهش يافت. اين شركت به منظور كاهش مصرف برق، تدابير، برنامه ريزي و اقدام هاي دقيق و خاصي اتخاذ کرده كه در نتيجه آن از 19 خرداد سال جاري تا پايان مرداد، روزانه حدود 59 مگاوات برق در بخش هاي صنعتي و غيرصنعتي صرفه جويي شده است. اين ميزان صرفه جويي در مقايسه با كل ديماند مصرفي، كاهشي معادل 24 درصد را نشان مي دهد.

 

گازرسانی به ملت افتخار دولت

شرکت ملي گاز ايران نيز همچون ديگر شرکت هاي تابع وزارت نفت، در طول يک سال فعاليت دولت دوازدهم، نقشي بي بديل در توسعه، رونق اقتصادي و اجتماعي کشور داشته و توسعه اين صنعت در ايجاد زيرساخت هاي رفاهي مردم نيز، تاثيرگذار بوده است. صنعت گاز که بيش از پنجاه سال از آغاز فعاليت خود را سپري مي کند، تلاش کرده است تا با توسعه زيرساخت هاي کلان گازرساني، همزمان زمينه را براي ايجاد فرصت هاي صادراتي و افزايش پايدار شبکه انتقال گاز کشور فراهم کند. تا پيش از آغاز به کار دولت يازدهم، 975 شهر و 14 هزار و 419 روستا از نعمت گاز طبيعي برخوردار بودند، اما در دوره 4 ساله دولت يازدهم، اين تعداد به يکهزار و 158 شهر و 23 هزار و 208 روستا رسيد.

از ابتداي فعاليت شرکت ملي گاز ايران تا پيش از آغاز به کار دولت يازدهم در مجموع به 12 هزار روستا گازرساني شده و اين در حالي است که تنها در طول 4 سال فعاليت دولت يازدهم، شاهد گازرساني به بيش از 9 هزار روستا بوده ايم.

روندي که از دولت يازدهم و با بهره گيري از روش هاي نوين مالي و سرمايه گذاري شامل بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه و قانون رفع موانع توليد آغاز شد، در دولت دوازدهم نيز با حمايت بخش خصوصي تداوم يافت.

  با آغاز به کار دولت دوازدهم، گازرساني به شهرهاي باقيمانده و روستاهاي بالاي 20 خانوار با شتابي بيش از پيش در دستور کار قرار گرفت و در سال 96 به 29 شهر و دو هزار و 643 روستا گازرساني شد.

از سوي ديگر، در سال 97 نيز، برنامه گازرساني به پنج هزار و 250 روستا و 50 شهر تدوين شده که سه هزار و 600 روستا و 20 شهر تا پايان امسال از نعمت گاز بهره مند خواهند شد. با بهره برداري از اين پروژه ها تا پايان امسال، بهره مندي بخش شهري از نعمت گاز به 97 درصد و بخش روستايي به 82 درصد خواهد رسيد.

تحويل 70 ميليارد مترمکعب گاز به نيروگاه ها

در سال 96، بيش از 190 ميليارد مترمكعب گاز به صورت پايدار بين 22 ميليون و 300 هزار مصرف كنندگان خانگي، تجاري، صنعتي توزيع شد که با هدف حفظ محيط زيست، همچنين جلوگيري از مصرف سوخت هاي مايع، 70 ميليارد مترمکعب از اين ميزان به بخش نيروگاهي اختصاص يافت.

استفاده از كنتور ارتقا يافته با هدف اعمال تعرفه ها و دريافت اطلاعات تعدادي از مصارف صنايع، نيروگاه ها و جايگاه هاي سي ان جي به صورت ساعتي، روزانه و فصلي و جلوگيري از هدررفت گاز ازطريق سيستم مانيتورينگ، از ديگر فعاليت هاي يک سال گذشته شرکت ملي گاز ايران به شمار مي آيد.

توسعه خطوط انتقال گاز

همزمان با توسعه بي نظير فازهاي پارس جنوبي در دولت يازدهم و دوازدهم و افزايش ظرفيت توليد گاز از مخزن مشترک پارس جنوبي، زيرساخت هاي فرآورش، انتقال و توزيع گاز نيز اجرا شد. اجرا و بهره برداري از خط ششم سراسري و شتاب در اجراي خط نهم سراسري را مي توان از مهم ترين برنامه هاي توسعه اي در سال هاي 96 و 97 برشمرد. در مجموع در سال گذشته بيش از يکهزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز احداث شده و براساس برنامه هاي تعريف شده ، امسال نيز، شاهد اجراي يکهزار کيلومتر خط لوله جديد خواهيم بود.

افزون بر خطوط سراسري، پروژه خطوط انتقال براي گازرساني به چند شهر کشور نيز در يک سال گذشته اجرا شده است.

بهره برداري از تاسيسات جديد تقويت فشار گاز

توسعه تاسيسات تقويت فشار به عنوان قلب تپنده صنعت گاز، از ديگر برنامه هاي شرکت ملي گاز ايران طي يک سال گذشته به شمار مي آيد. بر اين اساس، تاسيسات خورموج و آب پخش در قالب طرح خط انتقال گاز ششم سراسري با توان 100 مگاوات و همچنين طرح تاسيسات تقويت فشار گاز خرمدره، قزوين، نيزار، سمنان و پارچين با توان 125 مگاوات، از ديگر طرح هاي شرکت ملي گاز ايران در سال 96 بودند. در سال 97 نيز تاسيسات تقويت فشار گاز باقيمانده خط ششم سراسري اجرا و براساس اولويت به بهره برداري مي رسند.

ايران به باشگاه توليد کنندگان ماده بودار کننده گاز پيوست

افزون بر خطوط انتقال گاز و تاسيسات تقويت فشار، پروژه هاي پالايشگاهي شامل ميترينگ پارس جنوبي در پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم و پنجم، همچنين واحد توليد مرکاپتان با ظرفيت 800 تن، از هفته دولت پارسال تا هفته دولت امسال به بهره برداري رسيده است.

احداث دو هزار و 375 کيلومتر خطوط مخابراتي و فيبر نوري، همچنين راه اندازي مراکز بهره برداري کرمان و خرم آباد، از ديگر پروژه هايي است که تا پايان امسال به شرکت ملي گاز ايران تحويل مي شوند.

گاز هم اکنون به يکي از مهم ترين حامل هاي انرژي در سبد مصرفي بخش هاي مختلف جهان بدل شده و کارشناسان معتقدند سهم اين سوخت در سبد انرژي در سال هاي آينده شاهد افزايش چشمگيري خواهد بود.

در دوراني که از آن با عنوان «عصر طلايي گاز» ياد مي شود، ايران با دارا بودن 34 تريليون مترمكعب گاز طبيعي كه بيش از 18 درصد از كل ذخاير دنيا را تشكيل مي دهد، مي تواند به بازيگري مهم در بازار جهاني اين سوخت پاک بدل شود.

شركت ملي گاز ايران در دولت دوازدهم و در همسويي با اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي، محروميت زدايي و گسترش عدالت اجتماعي، تمام زيرساخت هاي لازم براي توسعه گازرساني در داخل کشور به ويژه گازرساني به روستاها را فراهم کرده است. اين موضوع افزون بر افزايش رفاه در اين مناطق منجر به اميد به زندگي، اشتغال زايي و نشاط نيز شده است.

جلوگيري از مهاجرت به شهرها، صيانت از محيط زيست و جلوگيري از تخريب جنگل ها و مراتع، استفاده از سوخت پاك و ارزان و كمك به اقتصاد خانواده، صرفه جويي در استفاده از فرآورده هاي ميان تقطير و سوخت مايع و دستيابي به توسعه پايدار، از ديگر دستاوردهاي شرکت ملي گاز ايران در دولت دوازدهم بوده است.