فـروش نفـت ايـران بـه صفـر نمـيرسد
هزينهکرد توتال در ايران ميماند
کاهش مصرف سوخت با اجرای ماده 12
نقش خودروسازان در مصرف بي رويه بنزين
ضـرورت مـديريت بازيافت دياکسيـدکـربن در صنعـت نـفت
کاهش مصرف سوخت درنيروگاه زاهدان
در دل کوهستان برای کوهستان بمانیم
جايگاه شايسته اي کسب خواهيم کرد
پولاد مردان ملي حفاري قهرمان شدند
معاون اول رئيس جمهوري:
فـروش نفـت ايـران بـه صفـر نمـي رسد
معاون اول رئيس جمهوري گفت: اين که آمريکا مي گويد مقدار فروش نفت ايران را به صفر مي رساند، حرف بيجايي است، اما احتمال آن که مقدار فروش نفت کاهش يابد، وجود دارد و اين موضوع در بودجه دستگاه ها نيز تاثيرگذار خواهد بود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري، 19 شهريورماه در نشست رؤساي دانشگاه ها، مراکز آموزش عالي، پژوهشگاه ها و پارک هاي علم و فناوري سراسر کشور که در دانشگاه علم و صنعت تهران برگزار شد، با اشاره به اين که کشور امروز در شرايط خطيري قرار گرفته است، گفت: البته اين به معنا نيست که همه عوامل موجود تهديد هستند، بلکه فرصت هاي خوبي نيز مي توان از دل شرايط سخت بيرون آورد و از آن استفاده کرد.
وي افزود: وقتي کشور در شرايط سخت و خطير قرار دارد، چشم اميد جامعه به کانون هايي براي مواجهه با اين شرايط دوخته مي شود که در رأس آنها دانشگاه ها و نخبگان قرار دارند و مي توانند راهکارهايي براي عبور از شرايط سخت ارائه دهند.
معاون اول رئيس جمهوري محور توسعه همه جانبه و پايدار را توسعه ملي و درون زا دانست و تصريح کرد: يکي از اصلي ترين محورهاي اقتصاد مقاومتي نيز اين است که بايد به ظرفيت هاي داخلي و درون زا توجه داشته باشيم و از ظرفيت هاي دروني کشور براي توسعه استفاده کنيم، البته در اين سياست ها ارتباط با جامعه بين الملل و استفاده از تجربه هاي خارجي نيز مدنظر قرار گرفته است.
وي با بيان اين که وقتي آمريکا اقتصاد ما را هدف قرار مي دهد، تصميم هاي صرف اقتصادي نمي تواند با آنها مقابله کند، عنوان کرد: آمريکا در تلاش است تا فروش نفت ايران را به صفر برساند و با تحريم بانک ها و حمل ونقل ايران از دسترسي ما به منابع مالي و نيز واردات کالا به کشور جلوگيري کند که البته دولت با وجود همه سختي ها و دشواري ها به دنبال راهکارهايي براي خنثي کردن برنامه هاي آنهاست.
بحران سوخت در هند باتحریم آمریکا بر ضد ایران
وزير نفت و گاز هند کاهش توليد نفت از سوي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و اعمال تحريم هاي يکجانبه آمريکا ضد ايران را مهم ترين عامل افزايش قيمت سوخت به بالاترين حد خود در اين کشور اعلام کرد.
به گزارش روزنامه تايمز او اينديا، قيمت بنزين و گازوئيل در هند که در ماه هاي اخير سير افزايشي داشته است، روز گذشته به بالاترين رقم خود رسيد و رکورد تازه اي ثبت کرد.طبق اعلام رسانه هاي هندي در هفته گذشته، قيمت بنزين در دهلي نو و مومباي به بالاترين حد خود رسيد که به ترتيب 79,51 روپيه (يک دلار آمريکا) و 86.91 روپيه (يک دلار و چهار سنت) به ازاي هر ليتر بود.قيمت گازوئيل با افزايش 0,36 روپيه در هر ليتر در دهلي به ليتري 71.55 روپيه و با 0.42 روپيه افزايش در مومباي به قيمت 75.96 روپيه رسيد.وزير نفت و گاز هندوستان عوامل خارجي را علت افزايش قيمت بنزين و گازوييل در اين کشور برشمرد و گفت اين افزايش قيمت ها موقتي است.دارمندرا پرادهان، وزير نفت هند، پيش از اين گفته بود که عوامل موثر در کاهش توليد نفت خام سبب افزايش قيمت سوخت در هند شده است.وي با تاکيد بر اين که اين عوامل خارجي هستند، افزود: اوپک وعده داده بود توليد نفت را تا سقف يک ميليون بشکه در روز افزايش دهد که اين موضوع تحقق نيافت. به غير از اين، بحران در ونزوئلا و اعمال تحريم هاي يکجانبه آمريکا عليه ايران در حال افزايش است که اين موارد به دليلي به کاهش توليد و افزايش قيمت نفت منجر شده است.وزير نفت هند همچنين تضعيف ارزش ارزهاي جهاني در برابر دلار آمريکا را دليل دوم بروز اين بحران سوختي در کشور هند دانست.
تقاضای روزانه ۱۰۰ میلیون بشکه نفت
دبيرکل اوپک اعلام کرد که انتظار مي رود تقاضاي جهاني نفت زودتر از پيش بيني هاي گذشته، به 100 ميليون بشکه در روز برسد.
به گزارش خبرگزاري رويترز از کيپ تاون، محمد بارکيندو اعلام کرد که تقاضاي جهاني نفت در سال جاري ميلادي به 100 ميليون بشکه در روز مي رسد که زودتر از پيش بيني هاي گذشته است.وي همچنين اعلام کرد براي تشويق سرمايه گذاري در صنعت نفت، شرايطي با ثبات ضروري است.دبير کل اوپک گفت: جهان اواخر سال جاري ميلادي به تقاضاي روزانه 100 ميليون بشکه نفت دست مي يابد که بسيار زودتر از چيزي است که در گذشته پيش بيني مي شد.
بارکيندو اعلام کرد خوش بيني صنعت نفت در حال بازگشت است و اوپک در پي راه هايي براي نهادينه کردن همکاري ميان اين سازمان و متحدانش درباره سطح توليد خود است.وي همچنين با ابراز نگراني از جنگ تجاري آمريکا و چين و تأثير منفي آن بر تقاضاي نفت گفت: با اين همه ما مطمئن هستيم که اين طرف ها قادر خواهند بود بر برخي از اين چالش ها چيره شوند.
ادعاي آمريکا درباره توقف صادرات نفت ايران واهي است
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: با برنامه ريزي و مديريت توانمند وزارت نفت، شاهد استمرار صادرات نفت ايران خواهيم بود و ثابت مي کنيم که ادعاي آمريکا مبني بر متوقف کردن صادرات نفت ايران واهي است.
عبدالحميد خدري با اشاره به وظيفه سنگين وزارت نفت در شرايطي که آمريکا درصدد فشار و تحريم اقتصادي ايران است، اظهار کرد: طرح ها و پروژه هايي در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي به بهره برداري رسيده است که ما در دوران تحريم بوديم و امروز هم در دوره اي که دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا در فکر تحريم هاي جديد است، پروژه هاي بسياري در صنعت نفت به بهره برداري رسيده است.
وي افزود: آمريکا مدعي شده است که صادرات نفت ايران را متوقف خواهد کرد، در حالي که ممکن نيست. ما در دوران هشت سال جنگ تحميلي به هر نحوي نفت خود را صادر کرديم و توليد نفت متوقف نشد، در شرايط کنوني و با اجراي تحريم نيز نفت خود را توليد و صادر خواهيم کرد.
اين عضو کميسيون انرژي مجلس با بيان اين که استمرار صادرات نفت، نماد پيروزي ملت ايران در مقابل تحريم هاي آمريکاست، تصريح کرد: با برنامه ريزي و مديريت توانمند وزارت نفت، شاهد اين موفقيت خواهيم بود و ثابت مي کنيم که ادعاي آمريکا مبني بر متوقف کردن صادرات نفت ايران واهي است.
در همين حال، حسين اميري خامکاني، نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز در اين باره گفت: ايران با ديپلماسي، محموله هاي نفت خام را به بازارهاي جهاني صادر مي کند و بدون ترديد مشکلي براي فروش طلاي سياه ايجاد نمي شود.
وي با اشاره به اين که اوپک توان جايگزيني ايران را ندارد، افزود: فعالان بازار جهاني نفت مي دانند که نبود ايران تاثير خود را به سرعت بر اين بازار مي گذارد و قيمت ها را بيش از اين بالا مي برد و هزينه هاي خريداران نفت را افزايش مي دهد.اميري خامکاني افزود: ايران سال هاست تحريم است، اما نفت خود را مي فروشد، زيرا نفت ما خريداران خود را دارد و کشورهايي نيازمند نفت ايران هستند.
وزير کشور خبرداد:
تشکیل کارگروه ویژه مقابله با قاچاق سوخت
وزير کشور گفت: براي جلوگيري از قاچاق سوخت به خارج از کشور بايد تصميم هاي مناسب بگيريم، بر همين اساس کارگروهي ويژه براي تصميم گيري در اين باره در اسرع وقت تشکيل شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، يکصدوبيست ويکمين جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، به رياست عبدالرضا رحماني فضلي، وزير کشور و نماينده رئيس جمهوري در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شد.
وي در اين جلسه در سخناني با بيان اين که استان ها بايد براساس اولويت در مبارزه با قاچاق کالا و ارز فعال باشند، خواستار ارائه گزارش کاملي از عملکرد دستگاه ها در ايجاد سامانه ها و بارگذاري اطلاعات در سامانههاي نظارتي به منظور ارائه به رئيس جمهوري شد.
وزير کشور با اشاره به گزارشي مبني بر افزايش قاچاق سوخت از داخل به خارج از کشور به دليل صرفه اقتصادي گفت: براي جلوگيري از قاچاق سوخت به خارج از کشور بايد تصميم هاي مناسب اتخاذ کنيم، بر همين اساس کارگروه ويژه اي براي تصميم گيري بدين منظور در اسرع وقت تشکيل شود.
در اين جلسه گزارش پنج ماه از عملکرد دستگاه هاي مسئول در مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارائه شد که بر اين اساس ميزان کشفيات کالاي قاچاق در پنج ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال 123 درصد افزايش است.
سفير ايران در پاکستان:
تهران آماده تامين نيازهاي انرژي پاکستان است
سفير ايران در پاکستان، بار ديگر آمادگي تهران را براي عملي کردن طرح انتقال گاز به پاکستان اعلام کرد و گفت: تهران آماده تامين نيازهاي انرژي پاکستان است.مهدي هنردوست، 17 شهريورماه در همايش بين المللي «الزام ها و نيازهاي ژئوپوليتيک پاکستان» در شهر اسلام آباد، با تشريح اهميت طرح انتقال گاز ايران به پاکستان موسوم به آي پي گفت: عملي شدن اين طرح مي تواند تغييرات اساسي در اقتصاد پاکستان به همراه داشته باشد.وي با تشريح سياست هاي زورگويانه آمريکا عليه ايران در اعمال تحريم هاي غيرقانوني افزود: خط انتقال گاز ايران به پاکستان در چارچوب تحريم هاي آمريکا عليه ايران نيست.سفير ايران در پاکستان همچنين با به فال نيک گرفتن آغاز به کار دولت جديد به رهبري عمران خان در پاکستان تصريح کرد: عملياتي شدن خط لوله گاز بين دو کشور، مي تواند مشکلات زيادي از دوش دولت جديد پاکستان بردارد.هنردوست با بيان اين که عملياتي شدن خط لوله گاز ايران و پاکستان مي تواند هزاران شغل در پاکستان ايجاد کند، عنوان کرد: دولت جديد بايد از فرصت جديد استفاده کند و ايران نيز همانند گذشته آماده است تا مردم پاکستان را در فوايد حاصل از اين طرح بزرگ سهيم کند.
بهبود کيفيت گازوييل
معاون سازمان حفاظت محيط زيست با تاکيد بر اين که نوسازي ناوگان حمل ونقل عمومي همچنان در برنامه هاي اولويت دار دولت قرار دارد، گفت: اقدام هاي خوبي براي بهينه سازي گازوئيل انجام شده است. مسعود تجريشي، 17 شهريورماه در نشست خبري با موضوع اقدام هاي ستاد ملي مقابله با گرد و غبار اظهار کرد: براي نوسازي ناوگان تاکسيراني، خودرويي مشخص در نظر گرفته شده بود، در حالي که ممکن بود خودروساز قادر به تامين خودروهاي مورد نياز نباشد، بنابراين اکنون به اين نتيجه رسيده ايم که مي توان از خودروهاي ديگري هم استفاده کرد. وي افزود: بر اين اساس در جلسات متعدد با خودروسازان در حال بررسي اين موضوع هستيم تا مدل هاي ديگري از خودروها هم به ناوگان تاکسيراني اضافه شوند.تجريشي عنوان کرد: سوخت يکي از عوامل اصلي آلودگي هواست و بررسي ها نشان مي دهد 70 درصد آلودگي هوا در زمستان ناشي از سوخت کاميون هاست که البته اقدام هاي خوبي براي بهبود هرچه بيشتر سوخت ديزل و بهينه سازي آن انجام شده است.
وي گفت: براي مقابله با آلودگي هوا در هيئت دولت، 64 مصوبه داريم که يکي از آنها بهينه سازي سوخت کاميون و همچنين عدم ورود اين خودروها در ماه هاي دي، بهمن و اسفند به شهر تهران است.
نقش وزارت نفت در محروميت زدايي از مناطق نفت خيز
نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس، فعاليت هاي وزارت نفت در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي را اميدوارکننده دانست و گفت: وزارت نفت در محروميت زدايي، اشتغال و توسعه مناطق نفت خيز نقش بزرگي داشته است.
قاسم ساعدي با اشاره به اين که وزارت نفت در دو سال اخير فعاليت هاي بزرگي در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي در مناطق نفت خيز جنوب و محروم کشور انجام داده است، گفت: با دستور و پيگيري هاي شخص وزير نفت، بسياري از جوانان داراي تخصص و حرفه فني در شرکت هاي نفتي منطقه جذب شده اند، هرچند براي جذب برخي نيز مشکلاتي ايجاد شد، اما در مجموع اين گونه فعاليت ها و اشتغال زايي در منطقه دشت آزادگان و هويزه، ستودني است.
وي به برگزاري کلاس هاي کنکور در مناطق نفت خيز از جمله دشت آزادگان و هويزه ازسوي وزارت نفت براي دانش آموزان اين منطقه اشاره کرد و افزود: نتايج اين کلاس ها در قبولي بسياري از دانش آموزان منطقه در دانشگاه هاي معتبر کشور به خوبي قابل مشاهده است.
نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: اميدواريم با برطرف شدن برخي مشکلات مالي و بودجه اي و حذف پيچ و خم هاي اداري، تاخير ايجاد شده در برگزاري دوباره اين کلاس ها برطرف شود، زيرا استمرار اين گونه فعاليت ها براي دانش آموزان مناطق محروم بسيار حائز اهميت است.
ساعدي به افتتاح و بهره برداري از بيمارستان شهداي صنعت نفت دشت آزادگان اشاره کرد و گفت: اين بيمارستان با همکاري، مساعدت و پيگيري هاي جدي مسئولان وزارت نفت اوايل امسال به بهره برداري رسيد و هم اکنون بسياري از مردم و بيماران از منافع آن استفاده مي کنند.
اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: وزارت نفت در بحث مسئوليت هاي اجتماعي فعاليت هاي بزرگ ديگري همچون بهسازي جاده ها و راه هاي روستايي و شهري، نوسازي خانه هاي روستايي و بحث مدرسه سازي و همچنين توسعه ورزش جوانان منطقه انجام داده که استمرار اين موارد در محروميت زدايي از مناطق نفت خيز نقشي بسزا داشته و تحول و توسعه را به ارمغان آورده است.
وزير نفت:
هزينه کرد توتال در ايران مي ماند
وزير نفت گفت: توتال قرار نيست مبلغي به عنوان جريمه به ايران پرداخت کند، بلکه مبلغي که اين شرکت تاکنون در فاز 11 پارس جنوبي هزينه کرده است تا زمان بهره برداري و توليد بازپرداخت نمي شود.
به گزارش خبرگزاري خانه ملت، بيژن زنگنه درباره سرنوشت قرارداد ايران و توتال و سرنوشت هزينه کرد اين شرکت گفت: قرار نيست توتال مبلغي به عنوان جريمه به ايران پرداخت کند، بلکه مبلغي که تاکنون اين شرکت در فاز 11 پارس جنوبي هزينه کرده بازپرداخت نمي شود، تا زماني که فاز 11 پارس جنوبي به توليد برسد.
وزير نفت تصريح کرد: شرکت فرانسوي توتال تجهيزات ويژه اي در ايران نداشته است که در کشور باقي بماند.
با حضور قائم مقام وزير نفت
بخش شيمي درماني بيمارستان نفت گشايش يافت
بخش بازسازي و تجهيز شده شيمي درماني بستري بيمارستان فوق تخصصي صنعت نفت با هدف ارائه خدمات مناسب به بيماران خاص بهطور رسمي گشايش يافت. حبيباله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، در آيين گشايش بخش بازسازي و تجهيز شده شيمي درماني بيمارستان فوق تخصصي صنعت نفت با اشاره به اهميت عملکرد و فعاليتهاي سازمان در پيشبرد اهداف صنعت نفت گفت: اين مجموعه در حجم وسيعي، خدمات بهداشتي و درماني را به کارکنان صنعت نفت ارائه ميدهد و مسئوليت تامين سلامت کارکنان صنعت نفت را به عهده دارد.
وي ادامه داد: مهم ترين سياست ما تاکيد بر سلامت کارکنان و حرکت به سوي پيشگيري به جاي درماننگري است. سميع افزود: هدف سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ارائه خدمات مناسب است و با توجه به شرايط ويژه بيماران شيمي درماني راهاندازي اين بخش که به طور ميانگين ماهانه 70 مراجعه کننده دارد، ضروري است.
قائم مقام وزير نفت به همراه مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، ضمن عيادت و دلجويي از بيماران بستري در بخش هاي مختلف بيمارستان تخصصي نفت از نحوه خدمترساني به بيماران مطلع شد.
پايان عمليات لوله گذاري دريايي خط دوم فاز 13 پارس جنوبي
مجري طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي از پايان عمليات لوله گذاري دريايي دومين خط اصلي اين طرح خبرداد. پيام معتمد، با يادآوري تکميل لوله گذاري خطوط لوله اصلي و اقماري اول طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي در ابتداي تيرماه امسال گفت: پس از انجام موفقيت آميز اين عمليات، شناور لوله گذار «سي مستر» عمليات لوله گذاري خط دوم اصلي اين طرح را بلافاصله آغاز کرد. وي افزود: با همکاري مشترک همه گروه هاي حاضر در اجراي عمليات لوله گذاري اين بخش شامل شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرما و شرکت هاي صنايع دريايي ايران (صدرا) و تأسيسات دريايي ايران به عنوان پيمانکاران اجرايي طرح توسعه فاز 13، انجام اين عمليات در شرايط کاملا ايمن و بدون هيچ حادثه اي با موفقيت به پايان رسيد.
به گفته معتمد، عمليات لوله گذاري دومين خط دريايي طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي با ثبت حدود 200 هزار نفر روز کار و به مدت 73 روز در شرايط سخت دريا به طول انجاميد.
وي با اشاره به عمليات تکميلي احداث خطوط لوله بين سکوهاي A و C در ماه آينده يادآور شد: با اجراي اين بخش، ارسال دو ميليارد فوت مکعب گاز ترش (56 ميليون مترمکعب) از ميدان مشترک پارس جنوبي به پالايشگاه خشکي اين طرح امکان پذير خواهد شد.
گازرساني به مردم زاهدان شتاب مي گيرد
مدير گازرساني شرکت ملي گاز از حل مشکل بين شرکت گاز سيستان و بلوچستان و شهرداري زاهدان خبر داد و اعلام کرد که با انتخاب پيمانکار جديد، عمليات گازرساني به زاهدان مانند ديگر شهرهاي کشور با شتاب پيش مي رود.
سعيد مومني درباره آخرين اقدام هاي انجام شده در حوزه گازرساني به مناطق جنوب شرق کشور گفت: ادامه و تکميل گازرساني به شهرهاي زاهدان و زابل و کارخانه هاي سيمان زابل و خاش، از اولويت هاي گازرساني در استان سيستان و بلوچستان هستند که شرکت ملي گاز همواره آنها را پيگيري مي کند. وي افزود: براي گازرساني و ايجاد شبکه گاز در زاهدان در مدت چند ماه با شهرداري اين شهر مشکلاتي براي دريافت مجوز داشتيم که اين مشکلات اکنون پس از پيگيري هاي وزارت نفت حل شده است و احداث شبکه گازرساني در اين شهر روند عادي خود را طي مي کند. مدير گازرساني شرکت ملي گاز از توزيع اسناد مناقصه براي انتخاب پيمانکاران جديد به منظور اجراي شبکه گازرساني زاهدان خبر داد و تصريح کرد: اجراي طرح گازرساني زاهدان مانند ديگر شهرهاي کشور با شتاب پيش خواهد رفت.
مومني درباره گازرساني به زابل اظهار کرد: پيمانکار محل احداث سي ان جي گازرساني به شهر زابل در حال فعاليت است و پس از آماده شدن زيرساخت لازم، ايستگاه دريافت سي ان جي در اين شهر نصب و بخشي از زابل از اين طريق گازرساني مي شود. اين روند فقط براي مدت زمان محدودي که خط انتقال گاز 24 اينچ اين شهر از زاهدان آماده مي شود، در نظر گرفته شده است.
به گفته وي، شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، متولي اجراي طرح خط 24 اينچ و انتخاب سرمايه گذار و پيمانکار اجرايي است.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ادامه داد: ساخت اين خط به طور معمول حدود 2 سال به طول مي انجامد که در اين مدت بنابر وعده رئيس جمهوري به مردم زابل، محدوده اي از شهر زابل را از طريق سي ان جي گازرساني مي کنيم.
مومني درباره گازرساني به شهر خاش گفت: طراحي و مطالعات اوليه گازرساني به شهر خاش انجام شده است و پيمانکار اجراي خط انتقال اين شهر نيز اوايل سال آينده انتخاب و در فاصله کمتري نسبت به زابل، خط انتقال اين شهر احداث خواهد شد.
راهاندازي 120 پروژه صنعتي و عمراني در مناطق نفتخيز جنوب
شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در يکسال گذشته، 120 پروژه صنعتي و عمراني را تکميل و راهاندازي کرده است. اين پروژهها در زمينه احداث تاسيسات جديد از جمله واحدهاي نمکزدايي و بهرهبرداري، احداث خطوط لوله و تاسيسات سرچاهي، فضاي سبز و حفظ محيط زيست، راهسازي و احداث مراکز درماني بوده است. هشت پروژه بزرگ نمکزدايي در يک سال گذشته شامل احداث فاز نخست واحد نمکزدايي اهواز متمرکز، احداث واحد نمکزدايي بي بي حکيمه 1، احداث واحد نمکزدايي گچساران 3، احداث واحد نمکزدايي هفتکل/ نفت سفيد، توسعه نمکزدايي مارون1، توسعه و تجهيز واحدهاي نمکزدايي اهواز 2، 3 و4، احداث واحد نمکزدايي رگ سفيد 1، احداث واحد نمکزدايي اهواز 2 بنگستان است که راهاندازي اين تعداد پروژه در يک سال کم سابقه بوده است. هماکنون 165 پروژه و زيرپروژه از سوي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در دست اقدام است که از جمله مهمترين آنها احداث ايستگاههاي جمعآوري و تزريق گاز در هفتکل، قلعه نار و لب سفيد، نمکزدايي قلعه نار، نوسازي تلمبهخانه گوره و نصب تلمبهخانه تقويت فشار نفت است. اين شرکت چند پروژه عمراني و عامالمنفعه در حال اجرا دارد که احداث جاده مسجدسليمان به ايذه، احداث جاده اميديه به جايزان و احداث بيمارستان 64 تختخوابي گچساران، از مهم ترين آنهاست.
صعود چند پله اي هلدينگ خليج فارس در رده بندي برترين پتروشيمي هاي دنيا
بنابر اعلام موسسه بين المللي ICIS، شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با 6 پله صعود نسبت به سال 2016 در رتبه سي و هشتم يکصد شرکت برتر قرار گرفت.
بر اساس تازه ترين رتبه بندي موسسه بين المللي ICIS، شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس)، در رتبه سي وهشتم يکصد شرکت برتر پتروشيمي قرار گرفت.
در اين رتبه بندي همه شرکت هاي شيميايي - پتروشيميايي جهان بر اساس عملکرد مالي و ميزان فروش مورد ارزيابي قرار گرفتند که شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با 6 پله صعود نسبت به سال 2016، رتبه سي وهشتم را در ميان يکصد شرکت برتر به خود اختصاص داد.
در اين گزارش که سپتامبر هر سال ميلادي منتشر مي شود، رتبه شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس در خاورميانه دوم اعلام شده است.
مستمري شهريورماه و حق معيشت بازنشستگان نفت پرداخت شد
مستمري و مقرري بازنشستگان صنعت نفت به همراه 400 هزار تومان حق معيشت امروز پرداخت شد.
مستمري و مقرري بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت، روز سه شنبه (20 شهريورماه) پرداخت شد. افزون بر پرداخت مستمري، مبلغ 400 هزار تومان حق معيشت به بازنشستگان پرداخت شد.
پرونده «مشعل» از نقش وزارت نفت و دیگر سازمان ها در کنترل بی رویه مصرف سوخت
مهار پرمصرف ها
بنزين ، فرآورده نفتي راهبردي که روزي تامين آن جزء نقاط ضعف کشور بود و سال هاي متمادي با اين مشکل دست و پنچه نرم کرديم، با تدبير مديران صنعت نفت در دولت يازدهم و دوازدهم ، 9 تيرماه امسال با افتتاح فاز دوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس به نقطه قوت دولت تبديل شد و ايران را از واردات بي نياز کرد و عنوان «خودکفايي بنزين» در کارنامه دولت دوازدهم به ثبت رسيد.
اما شيريني اين دستاورد با افزايش مصرف بنزين در داخل چندان پايدار نخواهد بود، چرا که روند افزايشي توليد خودرو بدون توجه به رعايت آخرين استانداردهاي روز دنيا متاسفانه مصرف بنزين را از پيش بيني ها فراتر برده تا جايي که امسال شاهد رشد 9 درصدي مصرف بنزين نسبت به سال 96 بوديم.
اين در حالي است که طبق برآوردها و براساس سخنان رئيس جمهوري با وارد مدار شدن فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس تا پايان سال جاري اگر در مصرف بنزين صرفه جويي هاي لازم انجام شود و مصرف بيش از حد «80 ميليون ليتر در روز» را مهار کنيم، صادرکننده بنزين خواهيم شد. اين به اين معناست که ايران وارد دوره جديدي از حضورش در بازار فرآورده هاي نفتي خواهد شد، اما اين موضوع بنا بر اظهار نظر وزير نفت مستلزم مصرف بهينه و عبور از مرحله خودکفايي بنزين از پالايشگاه ها و پيگيري ادامه اين روند در کارخانه هاي خودروسازي و توليد استاندارد است.
در بحبوحه خودکفايي ايران در توليد بنزين متاسفانه شاخص مصرف و افزايش بي رويه بنزين در کشور «برابري توليد و مصرف» سبب شد تا رئيس جمهوري و وزير نفت در هفته دولت خواستار مصرف بهينه بنزين و افزايش کيفيت توليد خودرو در کشور شوند و به دليل اهميت اين امر نيز رهبر معظم انقلاب اسلامي هم وارد عرصه شدند و بر ضرورت تدبير دستگاههاي مسئول از جمله وزارت نفت در زمينه مهار مصرف بنزين در کشور اشاره کنند و خواستار ارائه راهکارهاي مناسب از سوي مسئولان مربوطه براي کاهش مصرف شوند.
ايشان با بيان اين که ايران جزء بزرگ ترين توليدکنندگان نفت جهان است واردات را بي مورد دانست. تصريح کردند: بد استفاده کردن از ظرفيت ها و منابع داخلي، از ديگر مشکلات موجود در بحث مديريت اقتصادي است که بايد هر چه سريع تر راه حل مناسبي براي آن تعريف کرد.
رهبر انقلاب مصرف بيش از 100 ميليون ليتر بنزين در روز را نمونه ديگري از استفاده بد از ظرفيت ها و منابع داخلي خواندند و افزودند: وزارت نفت و ديگر مسئولان دولتي راه هاي کاهش مصرف بنزين را پيگيري کنند.
در اين بين با تاکيد مقام معظم رهبري و رئيس دولت، اولويت وزارت نفت و شرکت بهينهسازي مصرف سوخت از سوي وزير نفت مشخص شد و در حال حاضر مديران مربوطه در حال برنامه ريزي و تدوين چارچوبي در اين حوزه براي بالا بردن آگاهي مردم و ارتقاي فرهنگ عمومي در حوزه کنترل مصرف سوخت هستند، چرا که وزارت نفت معتقد است بعد فرهنگي چگونگي مصرف بنزين اهميت ويژه اي دارد و اگر آگاهي عمومي در اين حوزه بالا برود، مصرف بنزين در کشور به شيوه اي بهتر و از سوي خود مردم کنترل خواهد شد؛ البته اين فرهنگ سازي نيازمند حضور دستگاه هاي اجرايي مانند وزارت صنعت، آموزش و پرورش، وزارت علوم و رسانه ها است تا از کودکي الفباي فرهنگ بهينه سازي مصرف سوخت را به افراد آموزش دهند.
گزارش هفته نامه «مشعل» از کاهش مصرف بنزين در بخش حمل ونقل
کاهش مصرف سوخت با اجرای ماده 12
شناسايي راهکارهاي کاهش مصرف بنزين، يکي از مواردي است که شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در دستور کار خود دارد، به گونه اي که محسن دلاويز، مدير عامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت مي گويد: « مقام معظم رهبري بر ضرورت تدبير دستگاههاي مسئول از جمله وزارت نفت در زمينه مهار مصرف بنزين در کشور تاکيد کرده اند، بر اين اساس شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، راهکارهاي ممکن را با جديت پيگيري ميکند.» او بر لزوم تداوم فعاليتها در زمينههاي مختلف مرتبط با اصلاح الگوي مصرف سوخت، بويژه بنزين تاکيد مي کند و با اشاره به نقش اثرگذار خودروسازان در اين زمينه مي گويد:« اگرچه پيش بردن اموري که فرابخشي است و چند دستگاه در اجراي آن نقش دارند، آسان نيست، اما شرکت بهينهسازي مصرف سوخت با تمام توان، راهکارهاي مرتبط با بهينهسازي مصرف بنزين را دنبال ميکند.»
دلاويز با اشاره به برگزاري نشست مشترک با مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراوردههاي نفتي به منظور بررسي راهکارهاي همکاري در بهبود اصلاح الگوي مصرف سوخت، بهبود عملکرد در فرايندهاي پالايشي را از جمله اين راهکارها بر مي شمرد و ادامه مي دهد: «ميزان قابل توجه مصرف و هدر رفت زياد انرژي در کشور در بخشهاي مختلف از جمله حمل ونقل، ساختمان و... قابلقبول نيست.» بهينه سازي در بخش ساختمان و حمل ونقل، بخصوص در نوسازي ناوگان حمل ونقل از اهميت به سزايي برخوردار است. در اين زمينه دلاويز مي گويد: «در چند ماه اخير، در بخش ساختمان، جلسه هاي مختلفي با نهادهاي مرتبط از جمله نظام مهندسي برگزار کردهايم و در بخش حملونقل هم فعاليتهاي مرتبط با نوسازي ناوگان ادامه يافته و حتي به امضاي قراردادهايي نيز منتهي شده است. همچنين شرکت بهينهسازي مصرف سوخت با تمرکز بر پنج استان پرمصرف کشور، نشست هايي با استانداران و نهادهاي مرتبط استاني برگزار کرده است.»
مصرف بالاي سوخت خودروهاي بيش از 35 سال
در حال حاضر بر کسي پوشيده نيست كه در کشور ما، ظرفيت هاي زيادي براي بهينه سازي مصرف انرژي وجود دارد. تقريبا در تمام فرايندهاي اکتشاف، توليد و بهره برداري نفت و گاز، فراورش و تبديل، ذخيره سازي، انتقال، توزيع و در نهايت مصرف نهايي انرژي، تلفات قابل توجهي شكل مي گيرد كه يكي از عوامل بالا بودن شدت انرژي در كشور است. كاهش اين تلفات، نيازمند پيگيري جدي و همه جانبه در قالب عزم ملي است، به گونه اي که بتوان نتايج آن را به طور ملموس مشاهده کرد. يکي از عواملي که با اجرايي شدن آن مي توان شاهد کاهش مصرف سوخت بود، تعويض خودروهاي فرسوده است که از سوي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت دنبال مي شود. ساسان کاظمي نژاد، مدير بهينه سازي انرژي در بخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در اين باره مي گويد: «امروزه کشنده ها و کاميون هاي بالاي 35 سال در حال خدمات رساني هستند و مصرف سوخت و آلايندگي آنها بالاست. براي رهايي از اين مشکل، طرح نوسازي 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده را در دستور کار داريم و در حال حاضر سه قرار داد با شرکت هاي ماموت، سايپا ديزل و آريا ديزل بسته ايم که هر يک به ترتيب تعويض و نوسازي پنج هزار دستگاه، دو هزار و 100 دستگاه و 300 دستگاه کاميون و کشنده را به عهده دارند. در مجموع مي توان گفت که تعويض و نوسازي هفت هزار و 400 دستگاه کاميون و کشنده را بايد به مرحله اجرا بگذاريم که بخشي از آن انجام شده است. به عنوان نمونه شرکت ماموت يک هزار و 800 کاميون جديد را با کاميون هاي فرسوده تعويض کرده که تاکنون حدود يک هزار دستگاه آن به تاييد شرکت بهينه سازي مصرف سوخت رسيده است. باتوجه به مصوبه شوراي اقتصاد، طرح جايگزيني 65 هزار دستگاه کاميون و 17 هزار دستگاه اتوبوس با مصوبه جديد اعمال خواهد شد که وزارت صنعت، معدن و تجارت، متولي اين کار شده است. در ماده 21 مصوبه جديد، يک استثنا وجود دارد که در آن وزارت نفت را مجاز دانسته تا قراردادهاي منعقد شده قبلي را به روال قبل ادامه دهد. کاظمي نژاد در اين باره مي گويد: «از تاريخ ابلاغ مصوبه شوراي اقتصاد مبني بر طرح جايگزيني کاميون و اتوبوس، ديگر ما مجاز به انعقاد قرارداد با رويکرد مصوبات قبلي نيستيم. به همين دليل مکاتبه اي با سازمان راهداري و شهرداري براي اتوبوس ها و کاميون ها انجام داده ايم تا از 20 خرداد 97 به بعد، اين دو طرح از سوي وزارت صنعت، معدن و تجارت پيگيري شود. »
جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده
طرح جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گازسوز با پيمايش بالا به منظور تحقق سياست هاي کلي برنامه ششم توسعه و اجراي ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور با هدف کاهش مصرف سوخت و آلاينده هاي زيست محيطي از طريق جايگزيني تاکسي/ ون پايه گازسوز با تاکسي/ ون فرسوده، متنوع سازي سبد سوخت در بخش حمل ونقل عمومي و ارتقاي راندمان پيمايش تاکسي/ ون در شوراي اقتصاد مصوب شده است. از ديگر مزاياي اين طرح، مي توان به دستيابي اهداف قانون توسعه حمل ونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت با استفاده از جايگزيني خودروي فرسوده با رعايت قانون حداکثر از توان توليد و خدمات داخلي و افزايش ايمني اشاره کرد. در اين باره مدير بهينه سازي انرژي در بخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت مي گويد: « با جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده با تاکسي پايه گاز سوز با پيمايش بالا، مي توان به ارتقاي راندمان و پيمايش تاکسي هاي فرسوده درون و برون شهري، کاهش مصرف سوخت و آلودگي هاي محيطي و... دست يافت. اين تعداد تاکسي فرسوده شامل 60 هزار تاکسي ون و 80 هزار تاکسي صندوقدار مي شود.» يکي از نکات مهم در طراحي خودروهاي سبک گاز سوز، طراحي، انتخاب و نصب صحيح يک مخزن است. محدوديت هاي وزني، قيمتي و فضاي اشغال شده، به وسيله اين نوع مخازن، در اين خودروها اهميت بسيار بالايي دارد؛ اما توليد اين خودروها با مشکلاتي روبه روست که کاظمي نژاد در اين باره مي گويد: «خودروسازهاي داخلي بايد بتوانند مخزن گازي تاکسي هاي گازسوز خود را به گونه اي طراحي کنند تا براساس مصوبه، با هر بار شارژ کردن مخزن 300 کيلومتر پيمايش کند که متاسفانه تاکنون خودروهاي داخلي در اين زمينه موفق نبوده اند؛ البته يک شرکت توليد کننده، خودروي مخزني را در مرحله تست دارد که اگر مورد تاييد باشد، مي توانيم از خودروهاي گازسوز داخلي استفاده کنيم. با تعويض حجم زيادي از خودروهاي فرسوده، به کاهش مصرف سوخت و پيشگيري از آلودگي هوا کمک خواهيم کرد.
توسعه حمل ونقل بار و مسافر راه آهن
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، همچنين توسعه حمل ونقل بار و مسافر راه آهن جمهوري اسلامي ايران را در برنامه خود دارد. با اين طرح مي توان شاهد کاهش حمل ونقل بار و مسافر جاده اي از طريق توسعه راه آهن و کاهش مصرف سوخت و آلودگي هاي محيطي بود. کاظمي نژاد در اين زمينه مي گويد: «طرح توسعه حمل ونقل بار مسافر راه آهن جمهوري اسلامي ايران تا سقف 7.5 ميليارد دلار از سوي سرمايه گذار عامل صرفه جويي، يکي ديگر از برنامه هايي است که در دستور کار شرکت بهينه سازي مصرف سوخت قرار دارد. در اين طرح، قراردادهايي در آستانه اجرا داريم، به گونه اي که سه قرارداد دو جانبه براي بازپرداخت ها ميان «شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با راه آهن»، «شرکت بهينه سازي با سرمايه گذار عامل صرفه جويي» و «سرمايه گذار عامل صرفه جويي با راه آهن» منعقد شده که تعدادي از آنها درحال انعقاد قرار داد است.»
توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهري
با استناد به ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور مصوب سال 1394 و آيين نامه اجرايي آن، طرح «توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر اصفهان، تبريز، شيراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم» از سوي وزارت نفت پيشنهاد و پس از تصويب در شوراي اقتصاد، به شرکت بهينه سازي مصرف سوخت تکليف شده است. اين طرح با اهداف بهبود و ارتقاي سفرهاي درون شهري با مترو، دستيابي به اهداف قانون توسعه حمل ونقل عمومي و مديريت مصرف سوخت و کاهش مصرف سوخت (بنزين، نفت گاز و سي ان جي) وکاهش انتشار آلاينده هاي زيست محيطي اجرا مي شود . در اين مورد، مدير بهينه سازي انرژي در بخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت نيز مي گويد: «با اجراي طرح قطار شهري انتظار مي رود حجم قابل ملاحظه اي از مسافرت هاي درون شهري از سطح شهرها به سمت قطار شهري برود، البته براي دستيابي به اين رويکرد، بايد تعداد خط ها و واگن هاي بيشتري در ناوگان وارد شود تا شهروندان از خودروهاي شخصي کمتر استفاده کنند. اين مصوبه، کمک بزرگي به مصرف سوخت و کاهش آلايندگي هاي هوا خواهد کرد.» بخش حمل ونقل با توجه به آمار و اطلاعات موجود، يکي از بزرگترين بخش هاي مصرف کننده انرژي است و عمده ترين مصرف کننده فراورده هاي نفتي به شمار مي رود که داراي رشد مصرف فزاينده اي نسبت به سال هاي قبل است. با توجه به فرصت هاي موجود، براي کاهش روند رشد مصرف فراورده هاي نفتي در بخش حمل ونقل و افزايش کارايي در مصرف سوخت در اين بخش، شرکت بهينه سازي مصرف سوخت گام هاي بلندي در زمينه امور بهبود روش هاي حمل ونقل، امور فناوري خودروهاي سبک، امور فناوري خودروهاي سنگين، امور بهبود و توسعه سوخت و امور تدوين استاندارد و تدوين معيار و مميزي مصرف سوخت برداشته است. محور نخست فعاليت هاي مديريت بهينه سازي مصرف سوخت در بخش حمل ونقل اين شرکت، کاهش روند مصرف فراورده هاي نفتي در بخش حمل ونقل و نيز کاهش حجم آلاينده هاي توليدي ناشي از کاربرد سوخت در اين بخش، به عنوان هدف ثانويه بوده است. در پايان بايد گفت که تنها با طرح نوسازي 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده فرسوده در طول اجراي طرح(1395-1404) مي توان به ميزان صرفه جويي 9.2 ميليارد ليتر نفت گاز دست يافت. همچنين در طرح توسعه حمل ونقل بار مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر (اصفهان، تبريز، شيراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم) در طول اجراي طرح (1396-1409) مي توان به صرفه جويي 9.49 ميليارد ليتر بنزين در تهران و 7.877 ميليارد ليتر بنزين در هشت کلانشهر، 4.09 ميليارد متر مکعب سي ان جي در تهران و 3.38 ميليارد متر مکعب سي ان جي در هشت کلانشهر، 0.406 ميليارد ليتر گازوييل در تهران و 0.337 ميليارد ليتر گازوييل در هشت کلانشهر دست يافت.
تلاش جهادي؛ مديريت جهادي هزار توي مبارزه با قاچاق سوخت
سعيد محمدبيگي سوخت رساني به موقع و مطلوب به واسطه شبكه رسمي توزيع در اقصي نقاط پهنه كشور ازجمله اهداف راهبردي وزارت نفت است که همواره سر لوحه مأموريت ها و برنامه هاي بخش هاي مختلف قرار داشته است و همسو با آن گام هاي عملي برداشته مي شود. روزانه افزون بر 200 ميليون ها ليتر انواع فرآورده هاي نفتي ازطريق شبكه رسمي توزيع درسراسرکشور به مصرف كنندگان بخش هاي مختلف (حمل ونقل، نيروگاهي، كشاورزي، دريايي و..) عرضه مي شود. قاچاق به دو شكل انجام مي شود؛ در شكل نخست، عوامل تجاري غيرقانوني، كالاهايي را به طورغير رسمي و مخفيانه بدون پرداخت عوارض گمركي و رعايت ضوابط تجاري وارد كشور و از آن خارج مي کنند، در شكل دوم، امكان دارد عوامل تجارت غيرقانوني، فعاليت تجاري قانوني خود را پوششي براي انجام اعمال متقلبانه قرار دهند و با دستكاري در اسناد تجاري، به قاچاق بپردازند. امروزه قاچاق، نقش مهمي دربرهم زدن اقتصاد جوامع دارد؛ به طوري كه مي تواند شفافيت اطلاعات وآمارهاي اقتصادي را از بين ببرد و صحت آنها را مورد ترديد قراردهد تا آنجا که اين آمارها ديگر نمي تواند معرف اقتصاد واقعي كشور باشد و صحت برنامه ريزي، برآورد و تصميم گيري هاي اقتصادي و اجتماعي را كه برپايه اطلاعات درست تدوين مي شود، زير سوال برده و از دقت آنها كم كند. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به عنوان متولي تأمين سوخت، اگرچه بر اساس ماده (36) قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز، كاشف در امر مرتبط با قاچاق محسوب مي شود، اما درکنار ساير دستگاه هاي اين حوزه، همواره براي پيشگيري و ريشه کني اين پديده شوم و ناهنجار اجتماعي تلاش کرده است. «مشعل» به منظورآگاهي ازکم وکيف بخشي از فعاليت هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران باحسين عادلي، سرپرست اداره پيشگيري از عرضه خارج از شبکه ومقابله با قاچاق فرآورده هاي نفتي شرکت ملي پخش گفت وگو کرده که مشروح آن را درادامه مي خوانيد:
براي شروع بفرماييد تعريف شما از قاچاق چيست؟
«قاچاق» واژه اي تركي و ازكلمه «قاچماق» آمده كه به معناي تردستي است و كاري كه پنهاني و با تردستي انجام شود. در برخي تعابير نيز از آن به معناي «رماندن» ياد شده است.دهخدا هم درلغت نامه خود قاچاق را به آنچه ورود آن به كشور و يا معامله آن از طرف دولت ممنوع است، معنا کرده است.
از منظرقانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز، هرفعل يا ترك فعلي كه موجب نقض تشريفات قانوني مربوط به ورود وخروج كالا وارز شود، بر اساس قانون، قاچاق محسوب مي شود و براي آن مجازات تعيين شده است.
اين تعريف در حوزه سوخت تعيم دهيم، چه مفهومي دارد؟
باتوجه به تعريف مفهومي ارائه شده از قاچاق بايد گفت: انرژي زيرساختي مهم در انجام فعاليت هاي توليدي در همه بخش ها (صنعت، معدن، حمل و نقل، خدمات و ...) به شمار مي رود و فرآورده هاي نفتي نيزبه عنوان يکي از زيربخش هاي انرژي، همانند اکسيژن که براي حيات بشر ضرورت دارد، ايفاگر نقش مهمي دراين چرخه است.
تفاوت آشکار قيمت سوخت در دو سوي مرز ايران با كشورهاي همسايه، نيازمبرم و وابستگي كشورهاي همسايه به سوخت، كيفيت مناسب سوخت ايران نسبت به سوخت ديگركشورهاي همسايه و نوسان نرخ ارز را مي توان از جمله عوامل مؤثر بر قاچاق فرآورد هاي نفتي يارانه اي بر شمرد.
هنگامي که هزينه سوخت، بخشي از كليات توليد، صنعت، خدمات و در مجموع فعاليت هاي اقتصادي را به خود اختصاص مي دهد، بايد ايجاد رابطه منطقي را به لحاظ قيمتي براي آن متصور بود.
اين نظام قيمتي به عنوان يک سياست کلي، درسال هاي گذشته اجراوبا توجه به نرخ توليد فرآورده، روزآمد مي شد، اما دربرخي مقاطع زماني حسب مقتضيات متوقف و موجب مي شد فرآورده هاي نفتي مانند بنزين يا نفت گاز در اين سوي وآن سوي مرزهاي کشور با اختلاف فاحش قيمتي رو به رو شوند. بنابراين، اختلاف وبه عبارتي پايين بودن نرخ فرآورده هاي توليدي در داخل کشور، يکي از پرجاذبه ترين واصلي ترين عواملي است که مي تواند به شکل گيري فرآيندي به نام قاچاق سوخت بينجامد.
به جز ارزان بودن قيمت سوخت که به نظر مهم ترين عامل شکل گيري قاچاق سوخت است، چه عوامل ديگري درايجاد زنجيره آن موثر است؟
معمولا وقتي درمورد ورود ياخروج کالايي تخلفي صورت مي گيرد، شدت مجازات و جرايم سنگيني (پرداخت وجه وحتي حبس و...) براي فرد متخلف درنظر گرفته مي شود، اما در حوزه قاچاق سوخت نمي تواند بدين منوال باشد وشايد سخت گيري زياد، ازجنبه هاي مختلفي مانند ضرورت تامين نياز واقعي سوخت مصرف كنندگان وبخش توليدي، دچار آسيب شود.
متاسفانه دربرخي مناطق مرزي کشور وقتي به هردليلي قاچاق سوخت به معيشت آن منطقه گره خورده باشد، برخي محروميت هاي منطقه اي و جغرافيايي که پيامد آن مشكلاتي مانند بيكاري است، منجر مي شود و اين مهم عامل ديگري براي شكل گيري قاچاق سوخت خواهد شد. البته مطالعه و برنامه ريزي دراين بخش باروند مناسبي در دستور كار دستگاه هاي مرتبط قرارگرفته که با اجرايي شدن بخشي از تمهيدات و راهكارهاي مصوب، بهبود نسبي ايجاد شده است.
با توجه به قوانين متعدد گمركي و بازرگاني متعدد كه هركدام مي توانند نقش پيشگيرانه گسترده اي درجلوگيري از بروز پديده قاچاق داشته باشند، هر چه مقررات ساده تر، شفاف تر وسيستمي باشد و به اهداف والاتري مانند حمايت منطقي از توليدات داخلي، آزادسازي قيمت ها، متمركز كردن حمايت ها ازطريق نظام متناسب مالياتي و .. توجه شود، زمينه هاي ارتكاب قاچاق كاهش مي يابد زيرا همان گونه که مي دانيم، دليل اصلي قاچاق فرآورده، تفاوت قيمت و كيفيت بالاي سوخت در مقايسه با كشورهاي همسايه است. بنابراين، جايگزيني سوخت و ايجاد هرگونه معافيت در اين مورد به منظور جبران برخي هزينه هاي فعالان بخش هاي مولد، بري ازآسيب نخواهند بود. از سوي ديگر، نگاه كارشناسي به مشكلات كارگشا و لازم است درتبيين مقررات وقوانين مرتبط با قاچاق سوخت، هوشمندي لازم به كار گرفته شود.
براي مثال درمناطق مرزي، طرح فروش سوخت به مرزنشينان كه با نظارت دستگاه هاي متولي در چارچوبي قانوني در حال انجام است، بنا به اذعان مسئولان ذيربط، اين طرح به نوعي کمربند امنيتي براي مرزهاي کشورمحسوب مي شود.
سازوکار تدوين شده براي كشف نرخ فروش سوخت كه با برگزاري مناقصه عمومي و تحت نظارت عاليه كارگروه هاي استان هاي مرزي انجام مي شود، شيوه جديد و مطلوبي است كه به کاهش قاچاق سوخت در مناطق مرزي وافزايش درآمد مرزنشينان منجر شده است و کمک مي کند اين مهم از مسير و مجراهاي قانوني انجام و در کاهش جذابيت قاچاق نقش منطقي ايفا كند.
ارزيابي اجراي اين طرح وبازخورد هاي حاصل از اجرايي آن به منظور رفع نقيصه و تكميل طرح و توسعه سلامت حداكثري آن مي تواند آسيب هاي قاچاق در مناطق مرزي را كاهش دهد.
خصوصي سازي فروش سوخت مي تواند راهکاري براي کاهش قاچاق سوخت باشد؟
اين نکته رابايد درنظرداشت که مديريت دولتي با مقوله مديريت مبتني برهزينه و فايده در بخش خصوصي باهم خيلي تفاوت دارد؛ به اين معنا که بخش خصوصي حساسيت هاي خود رادريک فعاليت اقتصادي، برپايه سودآوري هرچه بيشتر بنا مي کند، بنابراين، بخش خصوصي درحوزه سوخت نيز مي تواند باهمين رويکرد وارد شود و واقعيت و اهميت سوخت همچنين ضرورت نگاه منطقي به قيمت تمام شده فرآورده و نرخ واقعي آن را بپذيرد تا جلو مشكلات و انحرافات در بخش سوخت فسيلي بيش از پيش گرفته شود.
اما رويكرد دولتي، مباحث مديريتي، تأمين بخشي از ملاحظات امنيتي و اجتماعي را نيز با خود به همراه دارد.
نتيجه اين كه كاهش اختلاف قيمت سوخت در مرزهاي ايران باکشورهاي همسايه، حضور مؤثر تر بخش خصوصي در حوزه فروش سوخت، رونق اقتصادي مناطق مرزي، همچنين ايجاد درآمدقابل قبول براي پاسخ گويي به هزينه هاي معيشت و زندگي مرزنشينان (باتوجه به جغرافياي منطقه)، پايش وکنترل دستگاه هاي نظارتي، انتظامي و از همه مهم تراذعان به واقعي سازي نرخ فرآورده در بستر زمان وموقعيت اقتضايي، جملگي در کنارهم مي توانند حرکت پديده اي به نام قاچاق را کند و با تلاشي بيشتر آن را مرحله به مرحله ريشه كن کنند.
شرکت ملي پخش اگرچه متولي مبارزه با قاچاق سوخت نيست، اما فعاليت هايي در اين زمينه انجام مي دهد. در اين باره توضيح مي دهيد؟
اين شرکت به واسطه تكاليف قانوني و ذاتي و تعهدي که براي خود دراين حوزه قائل شده، تلاش مي کند همگام با بخش هاي متولي مبارزه با قاچاق سوخت، برنامه هاي پيشگيرانه و مصون سازي شبكه رسمي توزيع را در جهت کاهش عرضه خارج شبكه و قاچاق انواع فرآورده هاي نفتي انجام دهد.
برهمين اساس و سال هاي اخير، طرح هاي پيشگيرانه اي با همكاري ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز در دستور كار خود قرارداده است كه طرح پيمايش، طرح بارنامه برخط، واگذاري سوخت پايدار به نيروگاه ها، طرح هاي سه گانه فروش مرزي، هوشمندسازي سامانه تجارت آسان، ساماندهي كارخانه هاي مشتقات نفتي و ..از آن جمله است که اگر اجازه دهيد به برخي از آنها اشاره کنم.
الف) بارنامه برخط
شمار زيادي ازانبارهاي نفت اين شرکت درتعامل باسازمان راهداري به سامانه صدوربارنامه راهداري مجهز شده اند. اين بدان معناست که نفتکش هاي جاده پيما علاوه بر حواله مربوط به مواد نفتي صادره از سوي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، بايد بارنامه عبور رسمي درجاده ها را که سازمان راهداري صادرمي کند، به همراه داشته باشند؛ به اين ترتيب تحركات اين دسته از ناوگان حياتي كشور از سوي پليس و ساير دستگاه هاي ذيربط قابل رصد و کنترل بيشتر خواهد بود.
ب) پيمايش:
نزديک به 60 درصد مصرف سوخت كشور به بخش حمل و نقل (جاده اي، ريلي، هوايي و دريايي) مابقي به ديگر بخش ها نظير کشاورزي، صنعت، معدن و... اختصاص دارد. بنابرآمارها، نزديک به 800 هزار دستگاه خودرو سنگين ديزلي درکشور تردد دارند که سوخت آنها نفت گاز (گازوئيل) است. براساس مصوبه هيئت دولت، ازسال 94 سوخت ناوگان عمومي ديزلي كشور براساس پيمايش و اسناد حمل، واگذار مي شود. اجراي اين طرح درحوزه وسائل نقليه برون شهري به مرحله بلوغ رسيده و موجب شده است که روزانه مقادير قابل توجهي درمصرف سوخت ديزلي صرفه جويي شود.
در بخش درون شهري نيز با همكاري وزارت كشور، برنامه هاي شناسايي و طراحي باربرگ در دستور كارقرار دارد كه به محض تكميل اين بخش نيز شاهد دستاوردهاي خوبي خواهيم بود.
به طورحتم، تکميل اين چرخه، آثارخوبي به لحاظ مديريت مصرف سوخت درحوزه حمل و نقل(درون شهري و برون شهري)رقم خواهد زد و به صرفه جويي مقاديرقابل توجه سوخت درچرخه حمل ونقل خواهد انجاميد.
ج) نيروگاه
نيروگاه به عنواني يکي از مشتريان پر مصرف سوخت محسوب مي شود كه در قالب دولتي و بخش خصوصي اداره مي شود. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با همكاري شركت مادر تخصصي توزيع برق، مسئوليت تامين سوخت واحدهاي نيروگاهي را به عهده دارد، اما با هدف مصون سازي و کاهش احتمال قاچاق سوخت در اين بخش (نيروگاه) نظام هاي کنترلي تعريف شده كه ضمن ارائه آموزش درحوزه کنترل و پايش مواد سوختي تحويلي، سيستم ديسپچينگ نيز در آنها راه اندازي شده است.
به عنوان مثال در نيروگاه شهيد رجايي قزوين با انجام مجموعه اقدام هايي مانند مجهزشدن به باسکول هاي ورودي وخروجي، مونيتورينگ، رسيد آنلاين وسيستمي فرآورده هاي نفتي و ... حلقه کنترلي اين نيروگاه با هدف پيشگيري از قاچاق سوخت کامل و قابل بهره برداري شده است.
تعميم اين مهم به ديگر نيروگاه هاي کشور مانند شهيد سليمي نکا و شهيد مفتح همدان، لوشان گيلان و... در دستور كار تيم هاي مشترك كارشناسي قرار دارد.شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران همه اين فعاليت ها را فارغ از همه سختي ها، با اين هدف انجام مي دهد که ازقاچاق سوخت در بخش نيروگاهي کشورپيشگيري و از فرآورده هاي نفتي به عنوان سرمايه ملي صيانت شود.
و كلام آخر دراين باره اين که نگاه وزارت نفت و شركت ملي پالايش و پخش وشركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به مقابله با قاچاق، با همه محدوديت ها و تنگناهاي موجود، تلاش جهادي در قالب مديريت جهادي است.
قاچاق سوخت بيشتر در چه مناطقي رخ مي دهد؟
آمار دقيقي از ميزان قاچاق سوخت وجود ندارد و تمام آمارهاي اعلام شده براساس مباني ميداني و نظري بيان شده، است، اما برابر گزارش هاي دريافتي، اغلب استان هاي مرزي كشوربه لحاظ كنترل هاي بيشتر دستگاه ها، به ويژه درنقاط صفرمرزي، معبرعبوركالاي قاچاق هستند وعمده منابع تأمين سوخت قاچاق ازاستان ها و شهرهاي عقبه و مركزي كشور است.
دستگاه هاي نظارتي مرتبط درتعامل با يکديگر تلاش مي کنند تا حد ممکن موضوع قاچاق سوخت را ريشه كن کنند، اما جذابيت سودآوري بالاي آن واختلاف قابل توجه نرخ با آن سوي مرزها و برخي عوامل ديگر كه اشاره شد، موجب مي شود سوداگران، سختي اين راه را پذيرا باشند و هزينه هاي زيادي نيز براي آن پرداخت کنند.
باوجود مشکلات توزيع مطلوب سوخت به ويژه درنقاط مرزي، چه راهکارهايي براي مقابله با آن مورد توجه قرار گرفته است؟
به طور كلي در صورتي كه سود ناشي از ارتكاب عمل مجرمانه بيش از هزينه آن باشد(منظور از هزينه، مجموع مخارج ريالي تحميلي و ريسك تخلف) بستر ارتكاب به تخلف مهيا مي شود؛ اين موضوع متاسفانه در قبال قاچاق فرآورده هاي نفتي مصداق عيني دارد و هزينه اي پايين و سودسرشار، انگيزه بالايي را براي فرصت طلبان در اين بخش فراهم مي سازد.
يكي از راه هاي گسترش قاچاق فرآورده هاي نفتي ممكن است از مبادي قانوني مانند ترانزيت، ورود موقت و بازارچه هاي مرزي انجام شود.
از زماني كه مجوز صادرات مشتقات نفتي با عنوان انواع هيدروكربورها داده شده است، فرآورده هاي نفتي صادراتي به افغانستان، به اين نام (صادرات مواد هيدروكربوري) تغيير پيدا كرده است، به طوري كه جمع مقادير توليدات ماهيانه كارخانه هاي داراي مجوز از وزارت صنعت معدن وتجارت، كمتر از مقادير يك روزه صادرات، تحت عنوان مشتقات نفتي است.
درماه هاي اخير، اراده و عزم مضاعفي در مديران ذيربط شكل گرفته و با تدوين برنامه هاي نرم افزاري و دستورعمل هاي كاربردي، همچنين بازنگري و اصلاح رويه هاي قبلي، آينده خوبي براي مديريت اين بخش و جلوگيري ازسوء استفاده ها متصور شده است، اما به زمان نياز دارد تا كارآمدي تصميم ها و راهكارهاي در دست اقدام را به اثبات برساند. من به آينده اميدوارم و در صورت پيگيري تمهيدات به كارگرفته، ظهورفعاليت اقتصادي عاري از مفسده قابل پيش بيني است.
با توجه به اين که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي متولي مبارزه با قاچاق سوخت نيست، اما دستي بر آن دارد، آماري از فعاليت اين شرکت در خصوص مکشوفات مواد نفتي داريد؟
بله درست است كه ما رسالت مبارزه را نداريم، اما تجربه ثابت كرده كه دستگاه ها، سازمان ها و شركت ها اين پتانسيل قوي همراهي مسئولان را براي هموار كردن راه مقابله و مبارزه با قاچاق دارا بوده و با همدلي و احساس مسئوليت و تلاش گسترده مي توان متوليان مبارزه با مفسده را در اين مسير سخت كمك كرد.
درکشف محموله هاي نفتي قاچاق(بنزين، گازوييل، نفت سفيد و...)دستگاه هاي كاشف نظير نيروي انتظامي، هنگ مرزي و..متولي هستند، اما شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيز به واسطه ماهيت فعاليت و زير ساخت هايي كه از آن بهره مند است، با كاشفان همكاري و اين همكاري امكان گسترش نيزدارد.
درشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران نرم افزاري با عنوان سامانه اطلاعات مكشوفه(سام) تعريف شده است كه ثبت اطلاعات بروز مكشوفه درسراسر كشور را انجام مي دهد.
داده كاوي وتحليل آماري مكشوفات نيروي انتظامي، ستاد مركزي مبارزه باقاچاق و ديگر دستگاه هاي نظارتي با اين نرم افزار انجام مي شود. با توجه به اهميت موضوع و کاربرد موثر اين نرم افزار، تبديل آن به نرم افزاري جامع ويكپارچه براي دستگاه هاي نظارتي در دستور كارقرار گرفته است.
با اين توضيح، مجموع فرآورده هاي نفتي کشف شده سال قبل تحويلي انبارهاي نفت مناطق، حدود 15ميليون و500 هزار ليتر بوده که 78 درصد حجمي آن نفتگاز است.
آمارهاي مقايسه اي نشان مي دهد آمار مکشوفات سال گذشته نسبت به سال قبل از آن دو درصد کاهش داشته است.
از سامانه «ثامن» بگوييد. چه استفاده اي از اين سامانه براي پيشگيري از قاچاق سوخت مي شود؟
درحوزه کنترل ورودي و خروجي كارخانه هاي توليد مشتقات و فرآورده هاي نفتي (پتروشيمي، پالايشگاهي و...) نيز فعاليت هاي قابل ملاحظه اي رخ داده واين به اين معنا نيست که قبلاً کنترلي نبوده است. امروز، کنترل توليدات اين قبيل كارخانه ها به لحاظ سيستمي، با يک دگرگوني بزرگي در حال شكل گيري و انجام است.
دگرگوني به اين مفهوم که پاي درمسيري گذاشته ايم که سياست گذاري توليد مشتقات نفتي بر مبناي نياز داخلي و صادراتي و کنترل هايي که بايد دراين حوزه مورد توجه قرارگيرد، انجام شود. با تحولي که دراين بخش رخ داده است، شرکت ملي پالايش وپخش، نسبت به دوران قبل، نقش تاثيرگذارتري در حوزه سياست گذاري مشتقات نفتي و روش هاي کنترلي آن ايفا مي کند.
ثامن (ثبت الکترونيکي معاملات مواد نفتي) سامانه اي پايشي وکنترلي است که عمده راهبري آن باستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشوراست و ساير بخش ها و دستگاه ها اطلاعاتي خاصّه وزارت امور اقتصادي و دارايي (گمرك) نيز به آن کمک مي کنند.شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيز بنابر نوع فعاليتي که به عهده دارد، اسناد مربوط را در سامانه (ثامن) ثبت مي کند.
اين سامانه درچهار شرکت اصلي وزارت نفت فعال شده و نزديک به حدود 600 شرکت فعال درحوزه معاملات مشتقات نفتي به آن متصل هستند و تا آنجايي كه شركت ملي پخش مطلع است، پايش آنها به وسيله متوليان كشوري شروع شده و اين چرخه در جهت تكامل به حركت خود ادامه مي دهد.
سامانه ثامن که التزام به همکاري همه دستگاه هاي متولي را مي طلبد، در ابتداي راه است، اما تکميل و تکامل آن به اين منجرخواهد شد که نظارت بر معاملات مشتقات نفتي تقويت و اين مواد با کدهاي استاندارد واقعي فرآورده و نه با کدهاي تكراري، اضافه و گمراه كننده، روانه بازارهاي صادراتي شوند.
اطلاعات سيستمي سامانه ثامن پس از ثبت قابل رهگيري و رديابي است وکمک خواهد کرد تا از بروز تخلف درحوزه معاملات مواد نفتي و به نوعي قاچاق آن پيشگيري شود.
شركت ملي پخش ازاين منظر كه فرآورده هاي نفتي يارانه اي تخصيصي در حوزه مسئوليت خود به بخش مصرف، مورد سوءاستفاده فرصت طلبان قرار نگيرد، التزام به كمك و مساعدت در اجرايي شدن اين سامانه دارد. در واقع «ثامن»، مصداقي از الکترونيکي شدن دولت است.
اخيرا نرخ فروش مواد سوختي در شماري ازمرزهاي کشور يکسان سازي شده است، اين مهم چه کمکي به کاهش قاچاق سوخت مي کند؟
دراين حوزه لازم است به اين نکته اشاره کنم که هر مرز همسايه يک کشور ونرخ گذاري تابعي ازشرايط همان کشوراست.براي مثال کرمانشاه و ايلام و كردستان با کشورعراق، اروميه ومياندوآب باترکيه وخراسان رضوي نيز با افغانستان وسيستان و بلوچستان با پاكستان مرز مشترک دارند. با اين توضيح، جذابيت قاچاق سوخت با توجه به قيمت آن و درآن سوي مرزهاي اين کشورها شرايط متفاوتي را داراست.
براي اين که اين کشش قيمت(اختلاف قيمت) وجذابيت فروش سوخت درمناطق مرزي همجوار با مرزهاي کشورهاي همسايه کاهش يابد و يا از ميان برود، طرح فروش سوخت مرزي اجرا شده است.
دراين طرح، نرخ تعادلي فروش مرزي با درنظر گرفتن ميزان نرخ فروش در نزديک ترين جايگاه مرزي کشورهمسايه به وسيله کارگروه در هراستان تعيين و پس از سير مراحل قانوني ابلاغ مي شود.
با اجراي اين طرح، فاصله قيمتي سوخت در استان هاي هم مرز با کشورهاي همسايه کاهش مي يابد به طوري که جذابيت فروش سوخت درسوي ديگر مرز به حداقل مي رسد.
اين مهم نيز مي تواند راهکار موثر براي کاهش قاچاق سوخت در مناطق مرزي کشور محسوب شود. در مجموع، همكاري همه جانبه و متعهدانه، همچنين نگاه كارشناسي و ميداني به پديده قاچاق سوخت و پرهيز از بخشي نگري دستگاه ها مي تواند بيش از پيش ميزان قاچاق را کاهش دهد؛ اين اراده از قبل بوده اما در شرايط كنوني به عينيت بيشتري رسيده است و شاهد موفقيت هاي بيشتري در اين بخش خواهيم بود.
روش مزايده فروش سوخت در مناطق مرزي چيست و چه کمکي به کاهش قاچاق مي کند؟
اين روش نيز ابزار ديگري براي مبارزه با قاچاق سوخت محسوب مي شود، در طرح فروش سوخت به مرزنشينان كارگروه هاي استاني باتوجه به شاخص هاي تدويني، نسبت به کشف نرخ تعادلي اقدام مي کنند.
نرخ اعلامي ازسوي اين کارگروه درکارگروه مركزي که مديرعامل شرکت ملي پخش راهبري آن را به عهده دارد، بررسي وقيمت پايه با نظر اعضاي كارگروه(وزارت کشور، سازمان برنامه و بودجه، ستاد مركزي مبارزه باقاچاق كالا و ارز، ، وزارت اقتصاد ودارايي و استانداري ها) تعيين و اعلام مي شود.
به عبارت ديگر، درطرح مزايده– فروش سوخت، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، تعيين کننده نرخ پايه فروش فرآورده هاي نفتي است.
دراين روش، فرآورده هاي نفتي با نرخ پايه اعلامي ازسوي کارگروه استاني، ازطريق مزايده عمومي به تعاوني ها، سازمان همياري شهرداري ها و اشخاص حقوقي صاحب صلاحيت عرضه مي شود.
دراين نوع مزايده، فروش فرآورده رقابتي و ازآن کسي خواهد بود که بالاترين نرخ را براي خريد را اعلام کند. منافع حاصل ازاين روش عرضه سوخت که کف آن 15درصد است به سرپرستان خانوارهاي مرزي اختصاص دارد و هدف هم همين است که معيشت مردم اين گونه رونق يابد.
لازم مي دانم به نوبه خود، به عنوان دبيرجلسات كارگروه مركزي فروش فرآورده هاي نفتي به ساكنان روستاهاي مرزي مشمول طرح، از تلاش هاي اعضاي كارگروه خاصه ازهمت مديران ارشد استان هاي كردستان و آذربايجان غربي در شكل گيري اين روش كه به صورت آزمايشي در مناطق كردستان، اروميه و مياندوآب اجرا شده است، تشکر کنم.
کارت هاي مهاجر چه نقشي درافزايش يا کاهش قاچاق سوخت دارند؟
از زمان تک نرخي شدن، اين نتيجه گيري شد که سامانه هوشمند سوخت، ماموريت خود رادرحوزه مديريت مصرف سوخت انجام داده است، از سوي ديگربا تک نرخي شدن قيمت بنزين، اين مهم دراذهان عمومي شکل گرفت که ديگر نيازي به استفاده ازکارت سوخت براي سوخت گيري نيست.
گرچه دستگاه ها و واحدهاي نظارتي درون و برون سازماني ديدگاه هاي متفاوتي درباره ادامه كارسامانه كارت هوشمند سوخت درخودروهاي بنزين سوز داشتند، اما با وجود هزينه هاي زياد اين سامانه، حفظ آن را با هدف مديريت عرضه بنزين همچنان لازم مي دانستند. برخي خودروها کارت سوخت خود رادريافت نکرده اند، برخي کارت هاي سوخت شان مفقود شده وازآنجا که براي سوخت گيري بايد کارتي وجود داشته باشد، در جايگاه هاي عرضه سوخت، کارت هايي با ظرفيت 10هزارليتربنزين تعبيه شده و از سال هاي گذشته مشکلي درحوزه سوخت گيري پيش نيامده است.
پيش تر نوسان هاي قيمتي سبب شد که استفاده ازکارت هاي سوخت با خريد وانتقال آن به استان هاي مرزي، افزايش يابد وبه عبارت ديگر، کارت سوخت خودروها از استاني به استاني ديگر مهاجرت کند.
مديران مناطق مرزي با تمهيداتي با اين انحراف مقابله و ستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيز با ارائه تحليل ها و مكاتبات ضروري خويش راهکارهاي مقابله با اين مشکل درپيش گرفت و با برگزاري چندين جلسه با حضور رده هاي مختلف مسئولان تصميم هاي مناسبي در اين باره گرفته شد که در آينده نزديک، شاهد ابلاغ و اجراي آن خواهيم بود.
با توجه به راهکارهاي مقابله اي با موضع مهاجرت کارت هاي سوخت، تاکنون 72 هزاركارت مهاجر از استان هاي مياني به استان سيستان و بلوچستان، با هماهنگي مقام قضايي مسدود و چگونگي مقابله با اين تخلفات در دستور كار مديران ذيربط قرار گرفته است.
به نظر مي رسد، رسانه ها در اين حوزه به كمك آمده و قوانين موضوعه در باره استفاده از کارت سوخت مختص هر خودرو را به جامعه يادآور کنند تا ضمن سوخت گيري و حذف يا کاهش کارت آزاد سوخت جايگاهي، بخش عمده اي ازمشکلات قاچاق سوخت را درمرزهاي کشوربرطرف شود.
قوانين چقدر مي تواند به سلامت چرخه توزيع سوخت کمک کند؟
در كنار عوامل مختلف فرهنگي، اجتماعي ، سياسي و اقتصادي به طور غيرمستقيم در ايجاد و گسترش قاچاق تأثير گذار هستند، نمي توان نقش نارسايي ها و كاستي هاي حقوقي موثر را در نظر نگرفت، خلاء هاي موجود در قوانين ، جنبه هاي حقوقي و بازدارنده قاچاق بر خلاف ساير علل، مي تواند تأثير مستقيمي در گسترش قاچاق داشته باشد و مجموعه اين عوامل باعث خواهند شد هزينه ريسك قاچاق تعيين شود.
با توجه به تدوين قانون مبارزه با قاچاق كالا وارز و ابلاغ آن در سوم دي ماه سال 1392 و زحمات طاقت فرسايي كه مسئولان ذيربط در اين خصوص متحمل شدند، بخش عمده اي از نارسايي ها، ناكارآمدي قوانين با گذشت بيش از ده ها سال از تدوين اوليه برطرف شد و هم اكنون باقي مانده دستور عمل هاي اجرايي آن همچنان در دست اقدام قرار دارد.
در اين مسير، برخي قرائت هاي مختلف از قانون و تفسيرهاي مطرح درآن شفافيت بيشتر در اين حوزه ها را طلب مي كند. در برخي موارد نيز، تغيير روش هاي قاچاق توسط عوامل قاچاق خلاء هاي ديگري را ايجاد مي کند که به عنوان يكي از شركت هاي در معرض معضل قاچاق، شاهد تلاش حداكثري مسئولان ذيربط براي رفع تنگناهاي موجود هستيم.
اگر ناگفته اي باقي مانده است، بيان بفرماييد.
قاچاق در هربخشي که رخ دهد، آسيب هاي جدي و مخرب به اقتصاد و جامعه وارد مي کند، از اين رو، مبارزه با آن، نيازمند عزمي ملي و همگاني توام با آگاهي و فرهنگ سازي است.
به يقين با همدلي که ميان دستگاه هاي متولي وجود دارد و درمقطع کنوني نيزتقويت شده است و با برنامه ريزي ها و سياست گذاري هايي که دراين بخش مي شود، اين پديده ناهنجار قابل پيشگيري و اصلاح است و شرکت ملي پخش نيزدرچارچوب مسئوليت، اختيارات و مطالبات مديران ارشد تلاش مي کند در کنار متوليان اصلي، فعاليت موثري داشته باشد تا هم چرخه سوخت روان تر بگردد و هم ازسوداگري سوداگران جلوگيري شود.
در گفت وگو با دو عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس مطرح شد؛
نقش خودروسازان در مصرف بي رويه بنزين
مشعل: موضوع مهار مصرف بنزين که مطرح مي شود، برخي پاي ساخت خودروهاي داخل را به ميان مي کشند و گلايه هاي زيادي را از بعد استاندارد و کيفيت در اين حوزه مطرح مي کنند. از جمله برخي از نمايندگان مجلس که معتقدند، صنعت خودروسازي کشور با وجود سرمايه گذاري فراواني که براي آن شده است، با استانداردهاي دنيا بويژه در زمينه مصرف انرژي فاصله زيادي دارد. افزون بر آن، بسياري از کارشناسان هم بر اين مساله صحه مي گذارند که ميزان قابلتوجه مصرف و هدررفت انرژي در کشور در بخش حمل ونقل به ساخت خودروهاي داخل اختصاص دارد. به اعتقاد منتقدان خودروهاي ساخت داخل، با وجود آنکه استانداردهاي مصرف سوخت، در طول سال هاي اخير روند رو به رشدي را طي کرده و با توليد بنزين يورو چهار و پنج همراه بوده است؛ اما خودروسازان از اين قافله عقب مانده و همچنان خودروهايي با مصرف سوخت ثابت توليد مي کنند؛ تا جايي که اختلاف ميان مصرف واقعي سوخت محصولات توليدي با استانداردهاي موجود از جمله دلايل ارتقاي رتبه مصرف انرژي کشور بويژه بنزين در سال هاي اخير است.
مصرف بالاي سوخت خودروها و هدر رفت بيت المال
رضا عليزاده، عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي در گفت وگو با «مشعل» مي گويد: متاسفانه صنعت خودروسازي در کشورمان نتوانسته خود را به سطح موردنياز از نظر استاندارد، مسايل زيست محيطي و ارتقاي کيفيت قطعات برساند و ما هنوز با استانداردهاي جهاني در بخش آلايندگي، سلامت زيست محيطي و مصرف سوخت فاصله داريم که اين فاصله از هر نظر براي منافع ملي ما ضرر دارد.
به اعتقاد وي، با وجود سرمايه گذاري بالا در صنعت خودروسازي، حمايت هاي مالي که طي دو دهه اخير از اين صنعت شده است و همچنين ايجاد محدوديت براي واردات خودرو تا سازندگان داخلي بتوانند در فضايي بدون رقيب فعاليت کنند، متاسفانه هنوز به نتيجه مورد نظر نرسيده ايم. او در اين زمينه توضيح مي دهد که شايد اين حمايت ها از صنعت خودروسازي غيراصولي بوده است؛ چرا که صنعت نيازمند رقابت است.
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي اشاره مي کند: پس از 40 سال حمايت بي نظير از اين خودروسازان، نتيجه چنداني عايد نشده است؛ نه کيفيت مناسبي دارند و نه از نظر قيمت توانستند رقابت کنند.
به اذعان او، اکنون شرايط به گونه اي است که نه خريدار راضي است و نه فروشنده. نکته مهمتر آنکه آلايندگي و مصرف بالاي سوخت خودروها، هزينه هاي متعددي را بر جامعه تحميل کرده است.
او که مصرف بالاي سوخت خودروها را هدررفت بيت المال تلقي مي کند، توضيح مي دهد: با وجود تاواني که از بيت المال، جيب و جان مردم پاي خودروسازان داديم، موفقيت چنداني نداشته ايم.
عليزاده البته اشاره مي کند که نبايد اقدام ها و دستاوردهاي صنعت خودروسازي را هم ناديده گرفت که نياز و مصرف داخل را تامين مي کنند؛ اما ضمن آن مي گويد که اگر بخواهيم نگاهي منطقي داشته باشيم، انتظار مردم و مسئولان از سرمايه گذاري که براي خودروسازان شده، برآورد نشده است. آنچه مسلم و واضح است، هم مصرف سوخت نسبت به استانداردهاي جهاني در توليد خودروهاي داخلي بالاست و هم ميزان آلايندگي زياد است. اين ارقام به شکل معناداري بالاست.
طبق آمار ارائه شده از سوي مريم مهدي نژاد، رئيس امور استاندارد و تدوين معيار در بخش حمل ونقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، بيشتر خودروهاي داخلي به دليل کيفيت پايين، داراي آلودگي زياد و مصرف بالاي سوخت هستند؛ به طوري که در سال 1396 ميانگين مصرف سوخت خودروهاي کشور 7.7 ليتر به ازاي هر 100 کيلومتر بوده است.
به گفته او، 47 درصد سوخت مصرفي در بخش حمل ونقل به بنزين و 35 درصد به گازوييل اختصاص داشته است.
سيد جواد حسيني کيا، عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي نيز در گفت وگو با «مشعل» خاطرنشان مي کند که موظف هستيم، در توليد خودروهاي داخلي متناسب با استانداردهاي روز دنيا حرکت کنيم.
پيشنهاد جديد براي جمع آوري خودروهاي فرسوده
کيفيت؛ همه ماجرا در زمينه مصرف بالاي بنزين در بخش خودروسازي نيست و بخشي از مشکل، به آمار بالاي خودروهاي فرسوده بازمي گردد.
ايرنا گزارش داده که بر اساس اطلاعات موجود اکنون 7.7 درصد خودروهاي کشور، فرسوده هستند که شامل بيش از يک ميليون و 350 هزار دستگاه خودرو مي شود. اين خودروها به اعتقاد کارشناسان 60 تا 100 درصد بيشتر از خودروهاي صفر کيلومتر، سوخت مصرف مي کنند که با اسقاط آنها سالانه 400 ميليون ليتر سوخت صرف جويي مي شود. اين گزارش اشاره دارد که به عنوان نمونه بر اساس گزارش هاي رسمي، در سال 1393 بيش از 300 هزار دستگاه خودروي فرسوده در کشور اسقاط شد که کاهش 13 هزار ميليارد ريالي در هزينه هاي اقتصادي را به همراه داشت.
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي، مساله از رده خارج کردن خودروهاي فرسوده را يکي از تکاليف در زمينه کاهش مصرف بنزين اعلام کرده و به «مشعل» مي گويد: بتازگي پيشنهادي از سوي برخي از نمايندگان در کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي مطرح شده که براساس آن به ازاي توليد هر خودرو در داخل و يا واردات آن از خارج، چهار خودروي فرسوده جمع آوري شود.
به گفته او، کليات اين طرح در کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي تصويب شده و اکنون جزييات آن در حال بررسي است که ممکن است با تغييراتي همراه باشد.
عليزاده با يادآوري اينکه اکنون آلايندگي در کلانشهرها يک مشکل جدي است، اظهار اميدواري مي کند که خودروسازان توجه بيشتري به کيفيت محصولات و کاهش آلايندگي کنند و برنامه مناسب تري براي کاهش مصرف سوخت در توليدهاي خود داشته باشند.
او مي گويد: خودروسازان بايد جواب مردم را با برنامه ريزي و کيفيت مناسب تر، بهتر از اين بدهند. مردم ما اين همه حمايت کردند و با قيمت هاي بالا، خودروهاي متوسط داخلي را خريدند.
سيد جواد حسيني کيا، عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي نيز خاطرنشان مي کند که موظف هستيم در توليد خودروهاي داخلي، متناسب با استانداردهاي روز دنيا حرکت کنيم و خودروهاي توليد داخل، متناسب با بنزين يورو 4 و يورو 5 باشد. از سويي اگر توليد خودروهاي داخل، متناسب با استانداردهاي دنيا نباشد، اجازه شماره گذاري خودرو داده نشود.
او اين نکته را هم يادآوري مي کند که دولت هم بايد با ارائه وام، به ارتقاي سطح توليدات خودروسازان داخل کمک کند و اشاره مي کند که در اين زمينه، کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي هم ورود کرده و جلساتي داشتيم تا کار کارشناسي انجام شود.
بايد منتظر ماند و ديد که معضل هميشگي رشد مصرف بنزين با پيگيري مجلس به چه سمت و سويي خواهد رفت.
دانشگاه صنعتي سهند؛ پيشرو در قراردادهاي ميدان محور اتفاقات خوب براي سروش
مديريت صنعت نفت در دولت هاي يازدهم و دوازدهم، در کنار اهتمام ويژه به توليد و تجاري سازي اقلام اصلي کالاهاي راهبردي مورد نياز صنعت نفت، بخصوص داخلي سازي توليد در بخش هاي مختلف، همکاري با دانشگاه ها و مراکز علمي کشور در طرح هاي مطالعه اي، اکتشافي و توسعه اي بالادستي و پايين دستي را نيز در دستور کار قرار داده است. در حوزه بالادستي به طور مشخص، هدف از به مشارکت طلبيدن دانشگاه ها و مراکز علمي، مطالعه پژوهشي و فناورانه به منظور توسعه فناوري هاي بهينه سازي فرايندهاي توليد و افزايش ضريب برداشت در ميدان هاي نفتي بوده و قراردادهاي همکاري هم با چند دانشگاه در کشور امضا شده که دانشگاه صنعتي سهند تبريز، يکي از اين دانشگاه هاست و برنامه مطالعه ميدان سروش را در دست دارد که به مراحل خوبي رسيده است.
عـلـيـرضـا طباطبايي نژاد، مـديـر پــروژه پژوهشي ميدان سروش در دانشگاه صنعتي سهند تبريز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل»، به عنوان يکي از دانشگاه هاي پيشرو در پروژه هاي ميدان محور دانشگاه ها، به شرح اقدام هاي انجام شده و پيش رو پرداخت. او با بيان اين که طرح ميدان محور از سال 93 و در آغاز دولت يازدهم شروع و تلاش شد دانشگاه هايي که تا اندازه اي در حوزه نفت و مسائل مرتبط با آن در حوزه فني و علمي پيش رفته اند، درگير پروژه هاي بالادستي نفت شوند، افزود: «دانشگاه صنعتي سهند در زمينه مهندسي نفت از سال 82 دانشجو داشته و از همان سال در زمينه تربيت دانشجو در رشته نفت فعال بوده است. از همان سال تا به امروز گرايش هاي مهندسي مخزن، مهندسي حفاري و بهره برداري و اکتشاف را در مقطع کارشناسي ارشد داريم، از سال 89 و 90 دکتراي نفت را فعال کرده و از سال 93 ليسانس مهندسي نفت را جذب کرده ايم.»
او با تاکيد بر اين که همه اين اقدام ها با تــوجــه بــه گـرايش ها و عــلاقــه شخصي خودم کاملا هدفمند بوده است، اظهار کرد: «گروه نفت ابتدا زيرگروه شيمي بود؛ اما حالا يک گروه مهندسي نفت و گاز در دانشگاه صنعتي سهند داريم و بعد از انستيتوي نفت تهران، دومين انستيتويي هستيم که از وزارت علوم مجوز پژوهشکده نفت و گاز را داريم.»
طباطبايي نژاد ادامه مي دهد: «دانشگاه صنعتي سهند از سال 82 اولين دانشگاهي بوده که پروژه تحقيقاتي نفتي به آنها سپرده شده و در اين سال ها، بارها پروژه هاي مشترک علمي و دانشجويي داشته اند. اين دانشگاه قبلا روي داده هاي ميدان اهواز و بنگستان کار کرده و پروژه مشترکي هم با نفت خزر داشته است؛ البته آن پروژه ها ميدان و هدف محور نبودند و صرفا بررسي هاي علمي – تحقيقاتي گزارش مي شد و ديگر کاري به ادامه کار نداشتيم.» او در توضيح روند شروع کار هم مي گويد: «به محض ابلاغ و امضاي اين قرارداد و انعقاد قرارداد با شرکت نفت فلات قاره، کارها را شروع کرديم. شرکت نفت فلات قاره، شناختي روي ما نداشت و ما از همان ابتدا جلسات مشترک را شروع کرديم و مسئولان اين شرکت از دانشگاه و شرايط ما بازديد کردند و بعد از آن بود که خيال شان راحت شد. در ادامه هم قرارداد محرمانگي اطلاعات را امضا کرديم و آنها هم اطلاعات را به ما دادند.» مدير پروژه پژوهشي ميدان سروش در دانشگاه صنعتي سهند تبريز با بيان اين که تلاش مي کنيم تا مشکلات بر سر راه پروژه سروش براي افزايش برداشت را شناسايي کنيم، افزود: «لازم بود که برخي شرايط و امکانات دانشگاه و اطلاعاتمان را به روز کنيم و در همين زمينه شرکت فلات قاره واقعا همکاري نزديکي داشت و قبل از قرارداد اول، داده ها را ارائه کرد و من تمام تعطيلات عيد اين گزارش ها را خواندم. کارمان را با تيمي 6 نفره شروع کرديم و از دانشجوهاي دکتراي مهندسي معدن و دانشگاه هاي ديگر کمک گرفتيم. در سال 95 قرارداد منعقد و اولين بسته کاري فعال شد.» وي با تاکيد بر هدفمند بودن پروژه مي افزايد: «قرار بود مطالعات مخزني(MDP) را به مجموعه اي ديگر بدهند و حتي شرکت نفت فلات قاره مناقصه هم برگزار کرده بود؛ ولي رکن الدين جوادي، مديرعامل وقت شرکت ملي نفت اعلام کرد که اين کار را به خود دانشگاه بدهيد و در نهايت به ما اعتماد کردند. فلات هم قبول کرد و سعيد حافظي، مديرعامل وقت شرکت نفت فلات قاره هم همکاري خوبي داشت و با کمک هاي داخلي اين کار را اجرا کرديم.» طباطبايي نژاد با اعلام اين که پروژه پيشروي خوبي دارد، مي گويد: «اگر کمي بيشتر سرعت بگيريم وکمک هاي مالي ادامه يابد، تا 12 ماه ديگر آزمايش ها را تمام مي کنيم. بين 6 تا 8 ماه بعد مدل سازي و شبيه سازي را تمام مي کنيم و يک سال و نيم بعد وارد بخش پايلوت مي شويم. در اولين بسته کاري که به ما دادند، جمع آوري و مرور داده ها را داشتيم و نواقص داده هاي ارائه شده را بررسي کرديم. از سه دهه قبل، شرکت هايي مثل سينرژي و شل روي اين ميدان کار کرده بودند و اطلاعات موجود بود؛ اما بايد بازيابي مي شدند. نفت ميدان سروش طرفدار و تغييرات API زيادي دارد و حتي در دوران قبل از تحريم هم سر سکو نفت را مي خريدند. او با اشاره به سوابق اکتشاف و بهره برداري آمريکايي ها و انگليسي ها در ميدان سروش تا زمان جنگ تحميلي و پس از آن گفت: «با توجه به همين اطلاعات موجود پروپوزال ها را در دو بخش تهيه و همزمان پايگاه داده ها را هم آماده کرديم. در سال 95 قرارداد تغييراتي داشت و در اين مدت مدل دايناميک ميدان ساخته شد. در همان مرحله اول، تست هاي آزمايشگاهي داشتيم و از سکو بازديدهايي صورت گرفت که به ادامه روند کار کمک زيادي کرد.» طباطبايي نژاد با اشاره به مشکلاتي که در روند پرداخت ها وجود داشته، تصريح مي کند: «اين مسائل، اتفاق جديدي نيست و ما معطل اين موضوع نمي مانيم و کار را پيش مي بريم. وي در ادامه مي گويد: «دانشگاه صنعتي سهند، شرکتي عملياتي نيست و قرار هم نيست که وارد بخش اجرايي شويم؛ بلکه ما پيشنهادهايي براي بررسي، اجرا، مدل ها و تست ها داريم. در حال حاضر کارهاي قسمت اول بسته دوم تمام شده و کارقسمت بعدي که علوم زمين(GeoScience) است و همچنين بحث مديريت آب باقي مانده است و چون در اين مرحله پليمر درگير مي شود، تصميم گرفتيم اين بخش را براي مرحله بعد بگذاريم؛ چون پليمر، يکي از روش هايي است که مي تواند در کنترل آب کمک کند.» طباطبايي نژاد يادآوري مي کند: «پروپوزال بسته سوم از ديدگاه دانشگاه صنعتي سهند نهايي شده و اين بسته را حداکثر تا ابتداي شهريور به کميته راهبري ارائه مي دهيم و طبق قولمان جلو مي رويم؛ اما شروع کار بسته چهارم، به عملکرد بسته سوم منوط است.»
وي مي افزايد: «برنامه ريزي و برآورد ما اين است که متناسب با روش هاي پيشنهادي، کمترين افزايش ضريب برداشتمان 10 درصد و بيشترين آن تا 30 درصد باشد و حتي اگر حداقل را هم داشته باشيم، اتفاق مبارک و عظيمي است و شرايط ميدان هم آينده خوبي را نشان مي دهد، ضمن اين که نفت ميدان سروش، نفتي است که هميشه مشتري و بازار خودش را دارد.»
طباطبايي نژاد تصريح مي کند: «ما مي دانيم که براي اين قراردادها، مجموعه وزارت نفت و شخص وزير نفت تلاش و پيگيري بسياري مي کنند، اما هميشه در مقابل اتفاق هاي جديد و بديع، مقاومت هايي هم ممکن است وجود داشته باشد. به هر حال بدون نگراني کارها را پيش مي بريم و حتي از حق الزحمه ها هم کم کرديم تا کار ادامه پيدا کند. آخرين پيگيري هاي ما در ديدار با معاون وزير بود که روند کار را تشريح کرديم و چون از شرايط کار ما رضايت دارند، اعلام مي کنم که اميدواريم تا يک سال و نيم آينده به مرحله پايلوت برسيم.»
کاروان تلاش و سازندگي دولت متوقف نمي شود
5 سال 15طرح پتروشيمي
مشعل: تکه هاي پازل نيمه تمام طرح هاي مختلف پتروشيمي که تا هشت سال قبل، دلهره هاي توليد و صادرات را براي مان به همراه داشت، حالا به قاب متنوعي از محصولات مختلف تبديل شده است که هر يک در اقتصادمان حرفي براي گفتن دارد. تسريع در روند اتمام طرح هاي مختلف پتروشيمي طي دولت يازدهم و دوازدهم ما را با فهرست بي نظيري از اسامي و توليدات همراه مي سازد تا در اين مسير، دستيابي به توليد حدود 54 ميليون تن محصولات پتروشيمي را تنها تا پايان سال 96 به همراه داشته باشد و از سويي تنوع محصولات پتروشيمي را هم به 123 نوع افزايش دهد و آمار خوش تر آنکه در پنج سال اخير 15 طرح در صنعت پتروشيمي به بهره برداري برسد که اين طرح ها را با هم مرور مي کنيم.
پتروشيمي ايلام
فاز اول پتروشيمي ايلام سال 93 در سفر رئيس جمهور به اين استان افتتاح شد. پتروشيمي ايلام با ظرفيت 300 هزار تن گشايش يافت. ارزش سرمايه گذاري اين طرح 442 ميليون دلار بوده و ارزش محصولات اين پتروشيمي بر پايه قيمت روز 388 ميليون دلار است. همچنين ارزش محصولات اين پتروشيمي بر پايه قيمت سال1390 در حدود 315 ميليون دلار است. مجتمع پتروشيمي ايلام، يکي از طرح هاي بزرگ صنعتي محسوب مي شود که داراي واحدهاي فرايندي اتيلن، پلي اتيلن سنگين، گوگردزدايي خوراک و تمامي سرويس هاي جانبي مورد نياز است.ايجاد اشتغال در استان، استفاده بهينه از محصولات توليدي پالايشگاه گاز و تبديل آن به محصولات ارزشمند پتروشيميايي با ارزش افزوده بيشتر از جمله اهداف اجراي اين طرح بوده است.
پتروشيمي لرستان
پتروشيمي لرستان با ظرفيت سالانه 330 هزار تن اتيلن سبک و سنگين خطي روز 14 ارديبهشت ماه 95 با حضور معاون اول رئيس جمهوري افتتاح شد. پتروشيمي لرستان در زميني به مساحت 130 هکتار احداث شده است. خوراک طرح به ميزان 324 هزار تن در سال، از محل خط لوله اتيلن غرب تامين مي شود. اين پروژه با سرمايه گذاري 399 ميليون دلاري احداث شده و ارزش محصولات آن بر پايه قيمت روز 329 ميليون دلار است.
پتروشيمي اسيدسولفوريک اروميه
پتروشيمي اروميه 10 خرداد ماه 95 از سوي رييس جمهور به بهره برداري رسيد. توسعه زنجيره 9 واحد پايين دستي نيز در کنار واحد اسيد سولفوريک اجرا خواهد شد. واحد اسيد سولفوريک پتروشيمي اين مجتمع، سالانه 50 هزارتن ظرفيت توليد دارد و سرمايه گذاري انجام شده براي اين طرح 10 ميليون دلار بوده، ضمن اينکه ارزش محصولات اين پتروشيمي بر پايه قيمت روز، چهار ميليون دلار است.
پتروشيمي اروميه به دليل دارا بودن زمين، نيروي انساني و يوتيليتي، ظرفيت افزايش توليد را دارد
پتروشيمي مهاباد
مجتمع پتروشيمي مهاباد 11 خرداد 95 و با حضور رئيس جمهور به طور رسمي گشايش يافت. اين پتروشيمي به منظور توسعه توليدات پتروشيميايي در کشور، ايجاد کار و اشتغال و توليد مولد و همچنين توسعه صادرات پترو شيميايي ، استفاده بهينه از منابع گازي کشور و ايجاد ارزش افزوده روي سرمايه هاي ملي با مشارکت پتروشيمي ايران و سرمايه گذاري بخش خصوصي شکل گرفت. مجتمع پتروشيمي مهاباد، يکي از طرح هاي پتروشيمي دوازده گانه در امتداد خط لوله اتيلن غرب محسوب مي شود که ارزش محصولات آن بر پايه قيمت روز 329 ميليون دلار و سرمايه گذاري انجام شده براي اين طرح 388 ميليون دلار است.
پتروشيمي شهداي مرودشت
پتروشيمي شهداي مرودشت 29 تير 95 و با حضور معاون اول رئيس جمهور به بهره برداري رسيد. اين طرح که با سرمايه گذاري 627 ميليون دلار به اجرا درآمده و به بهره برداري رسيده، با دانش فني شرکت هاي آمونياک کازاله سوئيس و تويو ژاپن و از سوي شرکت طراحي و مهندسي صنايع پتروشيمي (پيدک) طراحي و نصب شده است.
مراحل طراحي تفصيلي، مهندسي خريد، اجرا، پيش راه اندازي و راه اندازي اين طرح را متخصصان ايراني انجام دادند.
طرح آمونياک و اوره شهداي مرودشت، از مهمترين طرح هاي پتروشيمي کشور است که براي 500 نفر به طور مستقيم و چهار تا پنج هزار نفر به صورت غيرمستقيم اشتغالزايي به همراه داشت. ارزش محصولات اين طرح بر پايه قيمت روز 264 ميليون دلار است.
واحد SBR/PBR واحدتخت جمشيد
واحد SBR/PBR واحدتخت جمشيد بهمن ماه 95 از سوي معاون اول رئيس جمهور افتتاح شد. شرکت پتروشيمي تخت جمشيد در سايت 2 منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي قرا دارد که در فاز نخست، 45 هزار تن توليد شامل SBR و PBR را در چرخه توليد دارد. واحد PBR با ظرفيت 35 هزار تن در سال و براي 700 نفر در زمان ساخت و 200 نفر در زمان بهره برداري اشتغالزايي کرده است، توليدات اين واحد براي تامين مواد اوليه صنايع لاستيک سازي مورد استفاده قرار مي گيرد و ليسانس واحد PBR از سوي شرکت اسپک بومي سازي شده است. مجتمع پتروشيمي تخت جمشيدTJPC شامل يک واحد توليد الاستومر استايرن بوتا دين رابر SBR به روش پليمريزاسيون امولسيوني سرد به ظرفيت 30 هزار تن در سال با تکنولوزي GOODYEAR و يک واحد توليد پلي بوتادين رابر PBR به روش پليمريزاسيون محلولي با کاتاليست زيگلر ناتا به ظرفيت 18 هزار تن در سال با تکنولوژي BF GOODRICH است.
پتروشيمي کارون
آيين بهره برداري از فاز 2 پتروشيمي کارون با راه اندازي واحد توليد محصول دي متيل فنيل دي ايزوسيانات (MDI) با ظرفيت سالانه 40 هزار تن 18 بهمن 95 با حضور معاون اول رئيس جمهوري برگزار شد. فاز 2 پتروشيمي کارون داراي 5 واحد است که هزينه انجام 2 فاز آن 407 ميليون دلار، ارزش محصولات آن بر پايه قيمت روز 116 ميليون دلار و ارزش محصولات در پايه قيمت سال 90 حدود 90 ميليون دلار است.
پتروشيمي کردستان
پتروشيمي کردستان که يکي از طرح هاي دوازده گانه اقتصاد مقاومتي در صنعت پتروشيمي است، سهم بزرگي در توسعه صنعتي، ايجاد ارزش افزوده و نيز اشتغالزايي در مناطق غرب و شمال غرب کشور دارد که فروردين 96 با حضور رئيس جمهوري به طور رسمي افتتاح شد. سرمايه گذاري انجام شده براي اين طرح 378 ميليون دلار است. عمليات ساخت پتروشيمي سنندج (کردستان) سال 84 آغاز شد و پس از وقفه اي 6 ساله، سال 90 از سر گرفته شد.کاربرد اصلي محصول پتروشيمي کردستان، خوراک واحدهاي پايين دستي، توليدکننده انواع فيلم پلي اتيلن، فوم پلي اتيلن، روکش سيم و کابل، قطعات پلاستيکي و... است. مجتمع پتروشيمي کردستان در نخستين روز کاري سال 96 به بهره برداري رسيد.
واحد MEG پتروشيمي مرواريد
رئيس جمهور واحد MEG پتروشيمي مرواريد را فروردين 96 به منظور توليد انواع اتيلن گلايکول افتتاح کرد. واحد MEG پتروشيمي مرواريد با هدف توليد انواع اتيلن گلايکول با ظرفيت توليد سالانه 554 هزار تن محصول، طراحي و ساخته شده است.خوراک هاي اين واحد، شامل 340 هزار تن در سال اتيلن که از محل واحد الفين پتروشيمي مرواريد تامين مي شود و سالانه 368 هزار تن اکسيژن براي توليد 554 هزار تن اتيلن گلايکول ها در سال است.اين طرح با سرمايه گذاري 300 ميليون دلاري اجرا شده و 90 درصد از تجهيزات ثابت واحد MEG پتروشيمي مرواريد در داخل ساخته شده است. محصولات توليدي واحد MEG پتروشيمي مرواريد شامل منو اتيلن گلايکول (MEG)، دي اتيلن گلايکول (DEG) و تري اتيلن گلايکول (TEG) است.
فاز دوم پتروشيمي کاويان
فاز دوم پتروشيمي کاويان به عنوان بزرگترين توليدکننده اتيلن منطقه خاورميانه از ظرفيت توليد سالانه بيش از يک ميليون تن اتيلن برخوردار بوده که فروردين ماه 96 با حضور رييس جمهور افتتاح شد. اين طرح با سرمايه گذاري 313 ميليون دلاري اجرا شده است. پروژه پتروشيمي کاويان سال 85 آغاز شد که فاز يک اين مجتمع در سال 91 راه اندازي و افتتاح شد. ارزش محصولات اين فاز بر پايه قيمت روز 929 ميليون دلار است.
پلي استايرن گروه صنعتي انتخاب
واحد پلي استايرن گروه صنعتي انتخاب، با ظرفيت توليد 250 هزار تن در سال پلي استايرن انبساطي، فروردين 96 با حضور حسن روحاني افتتاح شد. سرمايه گذاري انجام شده براي اين طرح 200 ميليون دلار است. عمليات اجرايي پتروشيمي انتخاب از سال 92 آغاز شد و در نهايت سال 95 از سوي مهندسان داخلي و با دانش فني نروژي و آلماني به توليد آزمايشي و بعد به توليد انبوه رسيد. ارزش محصولات آن بر پايه قيمت روز 326 ميليون دلار است.
پتروشيمي پلي استايرن تخت جمشيد پارس
پتروشيمي تخت جمشيد پارس 27 فروردين 96 از سوي رئيس جمهوري افتتاح شد. ساخت مجتمع پتروشيمي تخت جمشيد پارس با هدف توليد انواع محصولات پلي استايرن به ظرفيت توليد سالانه 65 هزار تن از اواخر زمستان 93 آغاز شد. سرمايه گذاري انجام شده براي اين طرح 70 ميليون دلار و ارزش محصولات آن بر پايه قيمت روز 69 ميليون دلار است. پتروشيمي تخت جمشيد پارس از ظرفيت توليد سالانه 50 هزار تن پلي استايرن برخوردار است. پلي استايرن، يکي از رايج ترين رزين هاي تجاري ترموپلاستيک و آمورف با محدوده وسيعي از خواص فيزيکي و مکانيکي است که قيمت جذاب آن، نظر توليدکنندگان گسترده اي از اقلام را به خود جلب مي کند. اين ماده به صورت گرانول هاي استوانه اي شکل (يا دانه هاي کروي پلي استايرن انبساطي) توليد مي شود.
فاز سوم پتروشيمي پرديس
فاز سوم پتروشيمي پرديس، با ظرفيت توليد سالانه يک ميليون و 750 هزار تن اوره و آمونياک شهريور ماه امسال با حضور رئيس جمهور افتتاح شد.هزينه اجراي اين پروژه 582 ميليون دلار بوده و کار آن از سال 1390 آغاز شده است. در اين مدت واحد اوره فاز سوم، 401 هزار تن اوره توليد کرده که پيش بيني مي شود اين مقدار تا پايان شهريورماه به 522 هزار تن برسد. بر اين اساس تا پايان 6 ماه نخست امسال واحد اوره فاز سوم پتروشيمي پرديس به 70 درصد برنامه پيش بيني شده خود دست مي يابد.
پتروشيمي مرجان متانول هفتم
ظرفيت توليد متانول مرجان ( متانول هفتم) يک ميليون و 650 هزار تن در سال است که توليد تجاري آن از 29 مرداد امسال آغاز و با حضور حسن روحاني به طور رسمي افتتاح شد. اين طرح پتروشيمي در دوران بهره برداري براي 250 نفر اشتغالزايي خواهد کرد. سرمايه گذاري اين طرح 914 ميليون دلار است و ارزش فروش محصولات در سال 577 ميليون دلار خواهد بود.
دماوند، تامين کننده يوتيليتي فاز دوم پتروشيمي
نيروگاه پتروشيمي دماوند با هدف تامين برق و بخار24 مجتمع پتروشيمي در فاز2 پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پارس مستقر است.سرمايه گذاري فاز نخست اين طرح 366 ميليون دلار است.اين واحد اکنون برق مورد نياز مجتمع هاي مهر، مرواريد، کاويان، انتخاب، تخت جمشيد، مرجان، بوشهر، مخازن سبز عسلويه و واحد هاي آبگير و يونيت اول واحد تفکيک هواي فشرده را تامين مي کند. نيروگاه پتروشيمي دماوند، با توان توليدي 2 بويلر اصلي و يک بويلر کمکي و بازيافت حرارتي، ظرفيت توليد 780 تن بخار را در ساعت فراهم کرده است و بخار مورد نياز مجتمع هاي پتروشيمي مهر، مرواريد، کاويان و مرجان را تامين مي کند و در آينده نيز نياز ساير طرح هاي در حال ساخت در فاز 2 را تامين خواهد کرد، اين طرح را رئيس جمهوري در سفر به عسلويه افتتاح کرد.
ضـرورت مـديريت بازيافت دياکسيـدکـربن در صنعـت نـفت
مطالعات محيط زيستي نشان مي دهد، دي اکسيدکربن در حدود 64 درصد از کل گازهاي گلخانه اي را شامل مي شود و هم اکنون80 درصد انرژي مصرفي جهان از طريق سوخت هاي فسيلي به دست مي آيد. اين درحالي است که مصرفت سوخت هاي فسيلي، باعث انتشار گازهاي گلخانه اي، بويژه دي اکسيدکربن 2 co در جوزمين مي شود که نتيجه آن، گرم شدن زمين، ذوب شدن يخ قطب ها، افزايش سطح آب درياها و تغييرات گسترده آب و هوايي خواهد بود، بنابراين يکي از راه حل هاي سريع و موثر براي مقابله با معضل مصرف گاز 2 co (دي اکسيدکربن) در فرايندهاي صنعتي، بويژه در صنايع نفت و گاز است. به همين دليل و با توجه به بحث کاهش بازدهي چاه هاي نفت کشور در سال هاي اخير و همچنين اهميت دستيابي به راهکارهاي کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، صيانت از اين مخازن و تزريق به موقع انواع گاز به آنها، به يکي از مهمترين مقوله هاي تحقيقاتي و پژوهشي تبديل شده است. در همين رابطه، موسسه مطالعات بين المللي انرژي، اقدام به برگزاري نشست هم انديشي با عنوان «نتايج فناوري بازيافت دي اکسيد کربن (CDR) در صنعت» کرده است که گزارش آن در ادامه مي آيد.
تهيه نقشه راه مديريت کربن در موسسه مطالعات بينالمللي انرژي
رئيس موسسه مطالعات بينالمللي انرژي، در اين نشست همانديشي به اتخاذ «راهبرد مديريت کربن» بهمنظور جلوگيري از ميزان هدررفت دياکسيدکربن در صنعت پتروشيمي و پالايشگاههاي کشور اشاره کرد و اولويت اصـلي مـوسسه مطالعات بينالمللي انرژي را تمرکز روي مـوضـوع مـيزان هدررفت دياکسيدکربن در بالادستي، پالايشگاهها و پتروشيميها اعلام کرد.
علي مبيني افزود: اجراي طرح فناوري بازيافت دياکسيدکربن، ميزان هدررفت دياکسيدکربن را کاهش مي دهد و بر ميزان سودآوري آن ميافزايد. بنابراين مديريت کربن فقط اقدامهاي مبتني بر جمعآوري يا کاهش کربن نيست؛ بلکه مجموعه اي از اقدامهاي زنجيرهاي است که مطالعه و ارائه راهکارهاي مرتبط با آن، در حال پيگيري است.
وي گفت: با اجراي طرح فناوري بازيافت دياکسيدکربن (CDR) ميتوان شاهد کاهش هدررفت دياکسيدکربن در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي بود.
رئيس موسسه مطالعات بينالمللي انرژي افزود: زنجيره هر صنعت با سه جريان مالي، کالايي و اطلاعاتي تشکل مي شود که در صورت وارد کردن ضربه به هر يک از موارد ياد شده، کل صنعت تحت فشار قرار مي گيرد.
6 رکن نحوه مديريت بازيافت دياکسيدکربن در صنعت نفت
معاون آموزش موسسه مطالعات بينالمللي انرژي نيز در اين نشست هم انديشي گفت: حوزه انرژي، تغيير اقليم و معادل کربني که در صنعت نفت کشور به هدر مي رود، از جمله مسائلي است که بايد به آن پرداخته و بررسي شود که چه برنامهها و راهکارهايي بهمنظور جلوگيري از ميزان تلف شدن کربن موجود در صنعت نفت کشور ارائه شود.
علياصغر رجبي افزود: سازگار شدن با پديده تغيير اقليم، مديريت مباحث مالي، تدوين گزارشها، انتقال فناوري و ظرفيتسازي و آموزش نيروي انساني، 6 رکن نحوه مديريت بازيافت دياکسيدکربن در صنعت نفت کشور است که براي اجراي هر يک از موارد ياد شده، بايد زيرساخت هاي لازم را در وزارت نفت و زيرمجموعههاي آن فراهم کرد.
وي ادامه داد: براساس پيشبيني آژانس بينالمللي انرژي، انرژيهاي فسيلي بزرگترين سهم انرژيهاي مصرفي تا سال 2040 را دارند که در اين ميان، سهم انتشار گازهاي گلخانهاي مرتبط با زغال سنگ بين سالهاي 2015 تا 2040 به طور ميانگين 1/0 درصد، انتشار مرتبط با نفت 0.7 درصد و انتشار حاصل از گاز طبيعي به ميزان 1.4 درصد در سال افزايش مييابد.
معاون آموزش موسسه مطالعات بينالمللي انرژي همچنين به وضع انتشار گازهاي گلخانهاي در ايران اشاره و اظهار کرد: با توجه به آمارهاي موجود، روند انتشار گازهاي گلخانهاي و انتشار کربن در صنعت نفت رو به افزايش است و بايد راهکارهاي لازم براي جلوگيري از اين افزايش ارائه شود.رجبي، نحوه مديريت کربن در کشور را جزو برنامههاي اساسي براي برونرفت از مشکل پيشآمده دانست و به ارکان مديريت کربن اشاره کرد و افزود: راهبرد و ظرفيتهاي اجرايي کاهش انتشار گازهاي گلخانهاي، سازگاري صنعت نفت با پديده تغيير اقليم و بررسي آسيبهاي اقتصادي ناشي از آن، نحوه بهرهمندي از سازوکارهاي مبتني بر بازار و غير بازار، نحوه اندازهگيري، گزارشدهي و راستيآزمايي داخلي انتشار گازهاي گلخانهاي، بهرهمندي صنعت نفت از بهترين فناوريهاي قابل دسترس و ظرفيتسازي و آموزش منابع انساني مبتني بر شرايط اقليمي در صنعت نفت از جمله اقدامهايي است که براي اجراي فرايند به کارگيري دياکسيدکربن در صنعت در آينده انجام مي شود.
فرايند به کارگيري CDR در شرکت پتروشيمي کرمانشاه
رئيس واحد مهندسي فرايند و کنترل توليد شرکت صنايع پتروشيمي کرمانشاه نيز به نتايج حاصل از فرايند به کارگيري دي اکسيد کربن (CDR) در شرکت پتروشيمي کرمانشاه اشاره کرد و گفت: افزايش توليد محصولات پتروشيمي، توليد متانول، تزريق گاز کربنيک به چاههاي نفت براي افزايش فشار آنها، اصلاح PH پسابهاي صنعتي و شهري و... از جمله مصارف گاز کربنيک در صنعت است. سيد بهزاد هاشمي افزود: ايران در بين کشورهاي توليدکننده گاز کربنيک مانند چين، آمريکا و کشورهاي اروپا مقام دهم را دارد و بايد براي کاهش اين ميزان توليد، اقدامهاي اساسي انجام دهد.
وي اظهار کرد: مطالعات اوليه پروژه بازيافت گاز کربنيک در شرکت پتروشيمي کرمانشاه در سال 90 آغاز و قرارداد اين پروژه در بهمن سال 91 به صورت EPC با شرکت ماشين سازي گازکربنيک شهرکرد امضا شد و سرانجام خرداد سال 94 به بهره برداري رسيد.
رئيس واحد مهندسي فرايند و کنترل توليد شرکت صنايع پتروشيمي کرمانشاه به مزاياي اجراي طرح بازيافت گاز کربنيک در شرکت پتروشيمي کرمانشاه اشاره کرد و افزود: در گذشته، پيشبيني ميشد توليد اوره بدون افزايش سوخت اضافي 5/0 درصد افزايش يابد که خوشبختانه با راه اندازي واحد CDR اين مقدار به 10 درصد رسيد.
وي ادامه داد: همچنين پيشبينيها از کاهش 25 درصدي انتشار گاز کربنيک به اتمسفر حکايت داشت که با اجراي اين واحد، سالانه 48 هزار تن گاز کربنيک کاهش خواهد يافت.
هاشمي کاهش مصرف گاز ورودي به واحد آمونياک و همچنين برطرف کردن مازاد آمونياک و مشکلات و خطرات ناشي از ذخيره سازي، بارگيري و انتقال آن را از ديگر مزاياي اجراي طرح بازيافت گاز کربنيک در شرکت پتروشيمي کرمانشاه برشمرد.
وي اظهار کرد: اين پروژه، نخستين پروژه بازيافت گاز کربنيک در صنعت پتروشيمي است که با بهرهمندي از دانش فني داخلي (شرکت گاز کربنيک شهرکرد) و همچنين تامينکنندگان داخلي، به بهرهبرداري رسيده است.
سامانه استحصال گاز کربنيک در نيروگاه بعثت
بهزاد ترابي، ناظر امور شيمي شرکت صنايع مديريت توليد برق نيروگاه بعثت نيز در اين نشست هم انديشي به نتايج حاصل از فرايند به کارگيري دياکسيدکربن (CDR) در نيروگاه برق بعثت اشاره کرد و گفت: نيروگاه برق بعثت، بزرگترين نيروگاه خاورميانه در زمان افتتاح بود و محل نصب و تست بسياري از فناوريهاي نوين در سطح وزارت نيروست.
وي افزود: سامانه استحصال گاز کربنيک نيروگاه بعثت، به منظور کاهش انتشار2 CO و تست کارايي فناوري استحصال، در سال 89 راه اندازي شد.
ترابي اظهار کرد: دريافت و شست و شوي دود، جداسازي گازهاي اسيدي از دود، جذب2 CO از دود با تشکيل منواتانول آمين سنگين، کنترل کيفيت و ذخيره سازي
2 CO و... از جمله ساختار اصلي سامانه استحصال 2 CO نيروگاه برق بعثت است.
ناظر امور شيمي شرکت صنايع مديريت توليد برق نيروگاه بعثت گفت: کنترل مصرف انرژي، کاهش مصرف آب و مصرف مواد شيميايي، بهبود کيفيت محصول و نگهداري و تعميرات پيشگيرانه، از جمله رويکردهاي مهم در بهينهسازي واحد استحصال2 CO نيروگاه برق بعثت است.
در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفت
بهره برداري از ظرفيت نيروهاي نخبه کشور
صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور از سال 1382 با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي، فعاليت خود را آغاز کرد. ضرورت حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور همواره مورد توجه سياست گذاران کشورمان بوده است؛ چنانکه پيش از تشکيل اين صندوق، شورايي به نام «شوراي پژوهش هاي علمي کشور» نيز زير نظر معاون اول رئيس جمهور، ايده تشويق و حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور را مورد توجه قرار داده بود.
هدف اصلي از تشکيل صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور در واقع ايفاي وظايف بنياد ملي علم ايران بوده است. صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور در مدت فعاليت بيش از يک دهه خود، اقدام هاي مؤثري را در حمايت از پژوهشگران و فناوران کشور انجام داده است. در حال حاضر اين صندوق با بيش از 26 هزار عضو هيأت علمي دانشگاه ها و مراکز علمي و پژوهشي مرتبط است.
با توجه به نقش و اهميت جايگاه اين صندوق در حمايت و استفاده از ظرفيت نيروهاي نخبه کشور، تفاهم نامه همکاري ميان پژوهشگاه صنعت نفت و صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران با هدف ارتقاي مشارکت هاي علمي و فناورانه امضا شد.
فلور شايق، رييس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت، بر توسعه همكاري هاي دوجانبه ميان پژوهشگاه صنعت نفت و صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران اشاره كرد و گفت: با توجه به سياست هاي رئيس پژوهشگاه در برقراري تعاملات بيشتر با بازيگران عرصه نوآوري و فناوري و همچنين پس از برگزاري جلسات متعدد معاونت فناوري با صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران، تفاهم نامه اي تنظيم شد تا از اين طريق توان علمي و فناوري پژوهشگران ارتقا يابد.
وي افزود: صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران با هدف توليد علم، فناوري و تجاري سازي و بهره مندي مضاعف از نتايج حاصل از طريق كمك ها، خدمات حمايتي، مادي و معنوي به پژوهشگران و فناوران پايه گذاري شده است.
رييس فناوري و نوآوري پژوهشگاه با اشاره به تفاهم نامه اي كه به تازگي ميان اين دو سازمان به امضا رسيده است، گفت: امضاي تفاهم نامه پژوهشگاه صنعت نفت با صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران، مسير جديدي است كه در راستاي آن پژوهشگران و نخبگان مي توانند در راستاي طرح هاي پژوهشي پژوهشگاه موضوعات تحقيقاتي موردنياز صنعت را دنبال کنند و سطح علمي خود را ارتقا بخشند و پژوهشگاه كه در حال حاضر امكان استخدام نيروهاي جديد را ندارد نيز از توانايي نيروهاي نخبه به منظور پيشبرد طرح هاي تحقيقاتي خود بهره مند شود.
به گفته وي، اين دو سازمان با هدف پيگيري و جهت دهي به راهبرد ها و فعاليت هاي پژوهشگاه به منظور تحقق هدف «پژوهش منجر به فناوري»، بسط و گسترش ارتباطات و همكاري هاي داخلي، ارتقاي فناوري هاي ملي، جذب سرمايه، ظرفيت سازي و توسعه منابع انساني لازم براي تبديل علم به فناوري اقدام به امضاي اين تفاهم نامه كرده اند.
شايق به محور هاي اساسي اين تفاهم نامه نيز اشاره كرد و گفت: همكاري در زمينه اجراي تحقيقات و پژوهش در صنعت نفت، شامل طرح تحقيقاتي، طرح پسادكتري و رساله دكتري به منظور سياست ها و اولويت هاي تحقيقاتي اعلام شده از سوي پژوهشگاه مطابق سياست ها و ضوابط صندوق و امكان بهره گيري از امكانات تحقيقاتي هر يك از دو طرف را مي توان يكي از مهم ترين محور هاي اين تفاهم نامه برشمرد.
رييس فناوري و نوآوري پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: ثبت بين المللي اختراعات در حوزه تحقيقاتي نفت، حمايت از برگزاري كارگاه هاي آموزشي ملي و بين المللي در داخل كشور در حوزه تحقيقاتي صنعت نفت، مطابق ضوابط صندوق را مي توان از ديگر محور هاي اين تفاهم نامه امضا شده دانست.
وي با بيان اينكه افزون بر سه محور ياد شده، ساير زمينه هاي مورد حمايت صندوق، با عنوان چتر حمايتي صندوق نيز قابل بهره برداري است، افزود: از موارد برجسته چتر حمايتي صندوق مي توان به اعطاي گرنت پژوهشي، اعطاي گرنت سينرژي، اعطاي گرنت(وام بلاعوض) آغاز، حمايت از رساله هاي دكتري و حمايت از طرح هاي پژوهشي در همكاري با سازمان هاي بين المللي شامل بنياد پژوهش بنيادي روسيه (RFBR)، موسسه بين المللي تحليل كاربردي سيستم ها (IIASA)، شوراي جهاني پژوهش(GRC)، بنياد بين المللي علوم طبيعي چين (NSFC)، بنياد پژوهش آلمان (DFG) و آكادمي علوم چين (CAS) اشاره کرد.
کاهش مصرف سوخت درنيروگاه زاهدان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان گفت: مصرف سوخت مايع (نفت گاز) نيروگاه زاهدان در پي ارسال گازبه اين نيروگاه در پنج ماه نخست امسال، 76 ميليون ليتر کاهش يافته است.
کوروش بالادست با بيان اين که نفت گاز ارسالي به نيروگاه هاي منطقه زاهدان درپنج ماه نخست امسال، روندي کاهشي داشته است، افزود: بيشترين کاهش مصرف دربازه زماني ياد شده به نيروگاه گازي زاهدان مربوط مي شود.
وي با اشاره به ارسال 112ميليون و 433 هزار ليتر نفت گاز به نيروگاه زاهدان درسال گذشته افزود: اين رقم در مقايسه با مدت مشابه سال قبل از آن با68 درصد کاهش (صرفه جويي 76 ميليون ليتري) به 36 ميليون و 157هزار ليتر رسيده است.
بالادست اتصال نيروگاه زاهدان به شبکه گاز کشور را دليل اصلي اين کاهش مصرف اعلام کرد.
وي درباره مصرف سوخت مايع نيروگاه شهرستان خاش نيزگفت: مصرف نفت گاز اين نيروگاه درپنج ماه نخست امسال دو ميليون ليتر بود که در مقايسه با پارسال 28 درصد کاهش داشته است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان تصريح کرد: با پارسال در مجموع 120ميليون و30 هزارليتر نفت گاز در نيروگاه هاي اين منطقه عملياتي توزيع شده است.
ميز خدمت براي تکريم ارباب رجوع
مسئول روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري از ايجاد ميز خدمت با هدف تکريم هرچه بيشتر ارباب رجوع در اين منطقه خبر داد.
عباس خليل پورگفت: با ايجاد ميزخدمت، ضوابط، مقررات گردش کار و فرآيند زمان بندي انجام هريک از وظايف مرتبط با ارباب رجوع، در اختيار مراجعان قرار مي گيرد.
وي با اين توضيح که بيشترخدمات به صورت الکترونيک ارائه مي شود، تصريح کرد: ميزخدمت نيزدرجهت اجراي بخشنامه معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني رياست جمهوري با هدف دستيابي آسان و سريع مردم به خدمات قابل ارائه، به موقع و موثر ايجاد شده است.
خليل پورگسترش ارائه خدمات رساني غيرحضوري به ارباب رجوع را از اهداف شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري برشمرد و افزود: ارائه اطلاعات و راهنمايي لازم به مراجعان ودريافت مدارک و درخواست هاي آنها، همچنين پاسخ گويي به درخواست هاي متقاضيان در روزمراجعه يا اعلام زمان ارائه خدمت نهايي به مراجعان، از جمله وظايف اعضاي ميزخدمت است.
وي تاکيد کرد: ايجاد ميزخدمت، موجب کاهش بخش فراواني ازمراجعه حضوري مردم مي شود.
خليل پور بابيان اين که بخش اعظم اطلاعات مربوط به متقاضيان احداث جايگاه و ديگر بخش ها درپايگاه اينترنتي منطقه ساري وجوددارد، تصريح کرد: با توجه به شرايط و دستورعمل هاي جديد درصدد هستيم که بقيه اطلاعات نيز الکترونيکي شوند.
سند بلاست و رنگ آميزي در مرکز انتقال نفت سمنان
رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق از پايان عمليات سند بلاست و رنگ آميزي منيفلد و مخازن مرکز انتقال نفت و تاسيسات سمنان خبرداد.
عليرضا کاظمي اصل گفت: اين عمليات به منظور حفاظت از مخازن و منيفلد مرکز انتقال نفت سمنان طراحي و اجرا شده است.
وي افزود: سند بلاست و رنگ آميزي منيفلد و مخازن مرکز انتقال نفت و تاسيسات سمنان با تلاش کارکنان واحد مهندسي خوردگي و هماهنگي واحدهاي اچ اس اي، عمليات و ترابري در مدت 10روز انجام شده است.
کاظمي همچنين از حفاري وکندن پوشش قديم و سندبلاست و پوشش 850 متر از خط لوله 22اينچ سمنان –شاهرود خبر داد.
پيشرفت 70 درصدي طرح تعويض پوشش خط لوله مارون ـ اصفهان
پروژه تعويض پوشش 10 کيلومتر ازخط لوله نفت خام مارون ـ اصفهان تاکنون 70 درصد پيشرفت فيزيکي داشته است.
رئيس واحد حفاظت ازخوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: بيشترين خوردگي خط لوله نفت خام 32 اينچ مارون ـ اصفهان براساس نتايج پيگ راني هوشمند انجام شده روي اين خط، حد فاصل مراکز انتقال نفت شماره 6 و 7 بوده است. رحمت الله مصباح با بيان اين که دراين پروژه براي نخستين بار از پوشش اپوکسي 100درصد جامد ويژه پوشش هاي زير زميني استفاده شده است، افزود: اين نوع پوشش بنابرنتايج آزمايش هاي ميداني، از کيفيت مطلوب برخوردار است.
وي افزود: پوشش پيشين مسير فوق از نوع نواري سرد بوده که با گذشت زمان کارايي لازم را از دست داده بود.
آغاز تعميرات اساسي در پالايشگاه گاز پارسيان
مديرعامل شرکت پالايش گازپارسيان از آغاز تعميرات اساسي اين پالايشگاه با هدف تداوم توليد پايدار گاز خبر داد. فرشيد ابدالي دهدزي با اشاره به اين که پارسيان بزرگترين پالايشگاه گاز شيرين کشور است، افزود: طبق برنامه ريزي، تعميرات اساسي سالانه اين پالايشگاه با هدف تامين پايدار گاز مورد نياز کشور، نيمه مهرماه و قبل از شروع فصل سرما پايان خواهد يافت. وي گفت: تعميرات اساسي پالايشگاه گازپارسيان، طبق برنامه اعلامي از ستاد شرکت ملي گاز ايران، با پيش بيني تامين اقلام مورد نياز و تکيه بر توان داخلي آغاز شده است. ابدالي با تأکيد بر حمايت از کار و کارگر ايراني تصريح کرد: امسال نيز همانند سال هاي قبل با هماهنگي هاي انجام شده با شرکت پيمانکاري مجري پروژه، زمينه به کارگيري شمار بيشتري از نيروهاي بومي شهرستان مُهر براي شرکت در تعميرات اساسي ايجاد شده است. به گفته وي، بيش از 200 نفر نيروي کار با تخصص هاي مختلف از طرف اداره کاراين شهرستان براي حضور در تعمريات اساسي پالايشگاه گاز پارسيان معرفي و پس از مصاحبه فني و گذراندن دوره هاي مقدماتي و ايمني، درکنار نيروهاي متخصص اين شرکت در تعميرات اساسي پالايشگاه مشغول به کار شده اند. مديرعامل شرکت پالايش گاز پارسيان با تأکيد بر ضرورت توجه به مسائل ايمني و الزام هاي اچ اس اي درعمليات تعميرات اساسي گفت: توجه همه کارکنان وکارگران به مسايل ايمني به منظور سلامت خود و تجهيزات پالايشگاهي براي توليد پايدار و مستمر، يک ضرورت اجتناب ناپذير است. وي تصريح کرد: انتظار مي رود به ياري خداوند متعال وتلاش کارکنان پالايشگاه گازپارسيان، تعميرات اساسي اين پالايشگاه با رعايت مقررات و استانداردهاي لازم ايمني، در زمان مقرر پايان يابد.
افتتاح فاز دوم پروژه مخازن تفکيک گر سه فازي دربيدبلند
مديرعامل شرکت پالايشگاه گاز بيدبلند از افتتاح پروژه فاز دوم مخازن تفکيک گر سه فازي اين پالايشگاه خبر داد. علي محمد پوررضا درآيين افتتاح اين پروژه گفت: به منظور کاهش آلودگي زيست محيطي، از ارديبهشت ماه امسال مطالعه روي 95 طرح مخازن تفکيک گر سه فازي با هدف جلوگيري از سوزاندن ميعانات استحصالي و خاموش کردن چاله سوزان در دستور کار قرار گرفت. وي افزود: اين پروژه در دو فازتعريف شده است که فاز نخست آن با استفاده از توان کارشناسان داخلي شرکت و لحاظ کردن جوانب فرآيندي، ايمني و بهداشت، ايمني و محيط زيست، اسفندماه پارسال به بهره برداري رسيد. پوررضا نتيجه بهره برداري ازفاز نخست اين طرح را کاهش روزانه هفت هزارمترمکعب گاز، صرفه جويي روزانه حدود20مترمکعب آب مقطر و استحصال روزانه سه مترمکعب ميعانات گازي عنوان کرد. مديرعامل پالايشگاه بيدبلند ادامه داد: فاز دوم براي نصب و احداث مخزن ذخيره سازي ميعانات تعريف شد ودرهفته دولت امسال باظرفيت 45 مترمکعب به بهره برداري رسيد. به گفته پوررضا، اين پروژه با استفاده از توان داخلي و با رويکرد اقتصاد مقاومتي، با تکيه بر توان داخلي طراحي و اجرا شده است.
احياي 22 تن کربن فعال مستعمل
معاون مهندسي و توسعه شرکت پالايش گاز ايلام از احياي 22تن کربن فعال مستعمل مرطوب و انبارشده درجايگاه پسماند اين پالايشگاه خبر داد. حامد علي شيري درباره استفاده دوباره از کربن هاي فعال مستعمل در پالايشگاه گازايلام گفت: به منظور تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي و حمايت از شرکت هاي داخلي، اين ميزان کربن فعال مستعمل مرطوب دپوشده با استفاده ازخدمات يکي از شرکت هاي داخلي احيا وپس ازانجام آزمايش هاي فني در پژوهشگاه صنعت نفت، همچنين تاييد انطباق مشخصات مواد احيا شده با استاندارد شرکت ملي گاز، دوباره داخل يکي از فيلترهاي کربني پالايشگاه گاز ايلام شارژ و عملياتي شد. وي با بيان اين که عمليات کربن براي نخستين بار در پالايشگاه هاي گاز کشور انجام شده است، افزود: حذف دور ريز مواد کربن فعال مستعمل، کاهش قابل توجه مشکلات زيست محيطي، صرفه جويي اقتصادي، همچنين کاهش 60 تا 70 درصدي خريد سالانه مواد تازه کربن فعال و هزينه هاي خريد، ازجمله ويژگي هاي طرح احياي کربن مستعمل درپالايشگاه گاز ايلام است.
روشنايي مشعل گاز در آخرين روستاهاي مانه و سملقان
مديرعامل شرکت گاز خراسان شمالي از پايان پروژه هاي گازرساني به روستاهاي شهرستان مانه و سملقان خبر داد.
حسن رضا ميربلوکي در آيين بهره برداري از 14 پروژه گازرساني به روستاهاي شهرستان مانه و سملقان گفت: در قالب اين پروژه ها، يک هزار و 454 خانوار روستايي با نصب يکهزار و 89 انشعاب و اجراي 115کيلومتر شبکه از گازطبيعي برخوردار شده اند. وي با بيان اين که براي اجراي اين پروژه ها 75 ميليارد ريال اعتبار، هزينه شده است، افزود: 14 روستاي گازرساني شده در دو محور کال ايماني و کهنه جلگه قرار دارند.
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالي درباره روند گازرساني به شهرستان مانه و سملقان گفت: ضريب نفوذ گاز در روستاهاي اين شهرستان در ابتداي تشکيل اين شرکت 21 درصد، درابتداي دولت يازدهم 49درصد، ابتداي تشکيل دولت دوازدهم 86 درصد و هم اکنون دومين شهرستان سبز استان با ضريب نفوذ 99 درصد است.
محمدرضا خباز، استاندار خراسان شمالي نيز در آيين بهره برداري از اين پروژه ها با بيان اين که در حوزه گازرساني اقدام هاي خوبي انجام شده است، گفت: فعاليت هاي شرکت ملي گاز ايران در استان قابل تقدير است و مي توان سال 1397 را پايان گازرساني به روستاهاي استان خراسان شمالي اعلام کرد.
پرديس، بزرگترين توليد کننده اوره و آمونياک درايران
مديرعامل پتروشيمي پرديس با بيان اين که 65 درصد صادرات اوره و آمونياک ايران از اين پتروشيمي صادرمي شود، گفت: پتروشيمي پرديس، بزرگ ترين صادرکننده اوره و آمونياک ايران است. حسين شهرياري با اشاره به بهره برداري رسمي فازسوم پتروشيمي پرديس به عنوان بزرگ ترين مجتمع توليدکننده اوره و آمونياک خاورميانه افزود: 35درصد بقيه صادرات اوره وآمونياک درچهار مجتمع پتروشيمي ديگر انجام مي شود و پرديس، بيشترين سهم را دارد.
وي مجموع توليد سالانه سه فاز اين پتروشيمي رادو ميليون 40هزار تن آمونياک و سه ميليون 225 هزار تن اوره اعلام و اظهارکرد: 700 هزار تن اوره توليدي اين مجتمع مصرف داخلي دارد و دو ميليون و 500 هزار تن نيز به اروپا، آرژانتين، برزيل و آمريکاي جنوبي صادر مي شود.
شهرياري با بيان اين که احداث فازسوم اين مجتمع در سال 90 آغاز و آبان ماه سال پارسال به صورت آزمايشي به بهره برداري شده است، هزينه اجراي اين پروژه را 502 ميليون يورو اعلام و اظهارکرد: 102ميليون يورو ازاين مبلغ صرف يوتيليتي و 400 ميليون يورو نيز صرف احداث واحد اوره و آمونياک شده است.
مديرعامل پتروشيمي پرديس، سهم کالاي داخلي اين مجتمع پتروشيمي را 51 درصد وسهم تجهيزات خارجي را نيز 49 درصد عنوان کرد و ادامه داد: از زمان آغاز اجراي اين پروژه يک ميليون و 250 هزار نفر- روز در اين پروژه مشغول فعاليت بودند.
وي گفت: هم اکنون 646نيروي کار به صورت مستقيم و 1200 نفر نيز به صورت غيرمستقيم در اين پتروشيمي پرديس فعاليت مي کنند.
مديرعامل پتروشيمي پرديس با بيان اين که ظرفيت فاز سوم اين پتروشيمي يک ميليون و 755 هزار تن اوره و آمونياک در سال است و يک ميليون 150هزارتن آن صادر مي شود، افزود: ارزش اين ميزان صادرات، 257ميليون دلاردر سال است و تاکنون در مورد وصول وجوه صادراتي هيچ مشکلي نداشته ايم.
شهرياري درباره طرح توسعه پتروشيمي پرديس نيزگفت: به دليل کمبود زمين براي اجراي فازهاي بيشتر و با توجه به گسترش صادرات و وجود نقدينگي، به دنبال توسعه طرح اوره آمونياک در قشم و چابهار هستيم.
1400 کيلومتر نشت يابي در منطقه 9 انتقال گاز
مدير منطقه 9 عمليات انتقال گاز از1400 کيلومتر نشت يابي گاز در اين حوزه عملياتي در نيمه نخست امسال خبر داد.
رسول داوودي نژاد گفت: دراين بازه زماني، خطوط لوله، ايستگاه هاي شيربين راهي، انشعاب هاي سي جي اس، اين منطقه عملياتي بازبيني و نشت يابي شده است. وي گفت: اين عمليات با هدف اطمينان از انتقال ايمن و پايدار گاز از سوي گروه نشت ياب اموربازرسي وهمکاري باحراست منطقه انجام شده است. مدير منطقه 9 عمليات انتقال گاز تصريح کرد: بازديد ازخطوط لوله گاز و تاسيسات جانبي آن در همه ايام سال انجام مي شود، اما با نزديک شدن به نيمه دوم سال و ورود به فصل سردسال، اين بازديدها به منظور اطمينان از انتقال ايمن و مستمر گازسرعت مي يابد.
راه اندازي سامانه قرائت وچاپ همزمان صورت حساب
مديرعامل شرکت گازاستان يزد از راه اندازي سامانه قرائت و چاپ همزمان صورت حساب مشترکان گاز طبيعي در اين استان خبر داد. علي اکبرميدانشاهي با اشاره به همسويي راه اندازي اين سامانه با اهداف دولت الکترونيک و ضرورت افزايش رضايت مندي مشترکان گازطبيعي، افزود: سامانه مزبوربه صورت پايلوت دربخش «زارچ»راه اندازي و مقررشده است و به تدريج درديگر شهرستان هاي استان يزد نيزاسقرار مي يابد. وي تصريح کرد: دراين روش، کنتورخوان با قرائت کنتور، اطلاعات گرفته شده را دردستگاه کنتورخوان ثبت مي کند. به گفته ميدانشاهي، اطلاعات ثبت شده در دستگاه کنتورخوان پس از ارسال اطلاعات به سرورهاي شرکت، پردازش و صورتحساب مصرفي در همان لحظه به وسيله دستگاه چاپگرهمراه کنتورخوان صادر وبه مشترک تحويل مي شود.
مديرعامل شرکت گاز استان يزد، اجراي دقيق و سرعت روند عمليات قرائت و تحويل آني صورتحساب، کاهش هزينه هاي شرکت با توجه به همزماني قرائت وچاپ صورتحساب، کاهش مراجعات مأموران کنتور خوان، همچنين کاهش ميزان آلايندگي زيست محيطي، کنترل آني و افزايش مهلت پرداخت قبوض گاز را از ويژگي هاي طرح ياد شده برشمرد.
وي با بيان اين که بهره گيري از فناوري هاي نوين الکترونيکي به منظور خدمات رساني هرچه بيشتر و دقيق تر به ذي نفعان در دستورکار شرکت گازاستان يزد قراردارد، افزود: درآينده اي نزديک، غالب فعاليت هاي اين شرکت به صورت الکترونيکي انجام خواهدشد.
انتصاب در وزارت نفت
مديرکل آموزش، برنامهريزي نيروي انساني و تحول اداري وزارت نفت منصوب شد. سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت در حکمي، کريماله حدادي فيشاني را به عنوان مديرکل آموزش، برنامهريزي نيروي انساني و تحول اداري اين معاونت منصوب کرد.
در حکم کامران دهقاني خطاب به حدادي آمده است: «نظر به تعهد، سوابق و تجربيات جنابعالي به موجب اين حکم به عنوان مديرکل آموزش، برنامهريزي نيروي انساني و تحول اداري منصوب ميشويد.
اميد است با استعانت از خداوند متعال در انجام وظايف محوله موفق و مويد باشيد.»
رونمايي از کتاب مديريت جامع پسماندهاي صنعتي و خطرناک
کتاب مديريت جامع پسماندهاي صنعتي و خطرناک به همراه فهرست پسماندهاي شناسايي شده درايران، رونمايي و منتشر شد.
بنابراعلام مديريت بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافندغيرعامل و مديريت بحران شرکت ملي نفت ايران، اين کتاب باهمکاري مرکز تحقيقات مواد زائد جامد پژوهشکده محيط زيست دانشگاه علوم پزشکي تهران و انتشارات خانيران منتشر شده است. تاليف کتاب مزبور به عنوان کتابي جامع درحوزه مديريت پسماندهاي صنعتي و خطرناک، باتلاش متخصصان حوزه مديريت پسمانداز بخشهاي مختلف صنعت و دانشگاه، انجام شده است. با توجه به رشد روزافزون جمعيت و توسعه صـنعتي کشور در سالهاي اخير، حفظ و حراست ازمحيط زيست، به ويژه مباحث مرتبط با مـديريت پسـماندها ضرورري است. درهمين حال شناسايي و طبقهبندي پسماندها به صورت دقيق واصولي نيازمند داشتن يک سيستم يکپارچه مديريت پسماند است تا بتوان بر مبناي آن مديريت لازم را برنامهريزي و اجرايي کرد. افزون بـرطبقـه بنـدي صـحيح واصـولي پسـماندها، بايـد شناسهگذاري دقيق ومدوني در اين زمينه انجام شود تا يک سيسـتم هماهنـگ کشـوري وجـود داشته باشد که براساس آن از اطلاعات توليد شده اوليه در تصـميم گيـري هـاي مـديريتي اسـتفاده کرد. دراين کتاب تلاش است تاعلاوه برمسئله مـديريت پسـماندهاي صـنعتي و خطرنـاک، روشهاي مختلف طبقه بندي پسماندها در کشورهاي مختلف که قابليت کـاربرد در کشـور مـا را دارنـد، ارائه شود.
درپايان کتاب ياد شده، فهرستي از پسماندهاي شناسايي شده درکشورنيز ارائه شده است. اين کتاب براي استادان و پژوهشگران فعال در زمينههاي محيط زيست، مهندسي بهداشت محيط، اچ اس اي، شرکتهاي مهندس مشاور و توليد کننـدگان پسماند، ارائه دهندگان خدمات مديريت اجرايي پسماندها و رشتههاي غيرمهندسي مرتبط با علوم زيست محيطي، مفيد است.
اجراي 164 پروژه پژوهشي در مناطق نفت خيز جنوب
رئيس پژوهش وفناوري شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: از ابتداي تاسيس اين شرکت درسال 1379تاکنون 164طرح پژوهشي- تحقيقاتي در اين شرکت اجرا شده است. باقرپورقاسم بابيان اين که از اين تعداد طرح پژوهشي 146مورد پايان يافته است، تصريح کرد: شماري از طرح هاي خاتمه يافته با هدف خود اتكايي وساخت فناورانه كالا، مواد و تجهيزات اجرا و تجاري سازي شده اند. وي ساخت توربين گازي سولار سنتار مدل 4502 -T، ساخت مته حفاري دندانه اي، توليد پنج قلم افزايه هاي سيمان حفاري و توليد دوغاب سيمان سبک و فوق سبک براي سيمانکاري پشت آستري 7 اينچ 10 حلقه چاه مارون را از مهم ترين طرح هاي تحقيقاتي اجرا شده برشمرد. پورقاسم ادامه داد: 9 پروژه نيز آماده تجاري سازي هستند و شركت هاي داخلي مرتبط با صنعت نفت مي توانند براي توسعه محصولات اين پروژه ها به شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب مراجعه کنند. رئيس پژوهش و فناوري شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: پروژه توليد نانوسيالات به منظور به کارگيري درمبدل هاي حرارتي و برج هاي خنک کننده، توليد نيمه صنعتي نانوعايق حرارتي وتوليد نمونه آزمايشگاهي و ميداني مواد كندكننده خوردگي، ازجمله پروژه هايي هستند که با سود آوري بالايي در اين شرکت اجرا شده است. وي افزود: توسعه و برنامه نويسي نرم افزار تحليل داده هاي نمودار توليد (PLT )، تهيه نرم افزارشبيه سازي، تدوين دانش فني و ساخت پايلوت سيار نمك زدايي الكترواستاتيك، همچنين توسعه فيلتراسيون غشايي در تصفيه پساب واحد نمك زدايي با قابليت تزريق درچاه و استفاده از روش هاي جديد براي پاك سازي زمين هاي آلوده به مواد نفتي اطراف تاسيسات نفت و گاز، از ديگر پروژه هاي آماده تجاري سازي اين شركت هستند. رئيس پژوهش و فناوري شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب با اشاره به فعاليت هاي اين شركت درحوزه توسعه ارتباط صنعت با دانشگاه نيز گفت: در اين بخش به منظور رفع نيازها و چالش هاي موجود درصنعت، از سال 1379تا كنون، دانشگاه هاي كشور پيشنهاد پروژه هاي تحصيلات تكميلي خود را به شرکت ملي مناطق خيز جنوب ارسال مي کنند. وي بابيان اين که اين پيشنهادها، طي فرآيند تصويب خواهي، مورد ارزيابي قرار گرفته اند، تصريح کرد: برخي از پيشنهاد هاي رسيده در صورت پاسخ به نيازصنعت به قرارداد رسيده وازحمايت مالي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب برخوردار شده اند. به گفته پورقاسم، تا كنون 933 پروژه تحصيلات تكميلي به قرارداد رسيده که 813 مورد آن انجام شده است.
راه اندازي سامانه افزايش ظرفيت پهناي باند ماهوارهاي
رئيس شبکه و زيرساخت مديريت فناوري اطلاعات و ارتباطات (فاوا) شرکت ملي حفاري ايران از راهاندازي سامانه افزايش ظرفيت کمي و کيفي پهناي باند ماهوارهاي به منظور خدماتدهي به دستگاههاي حفاري اين شرکت خبر داد. جمشيد طهماسبي گفت: سامانه افزايش ظرفيت کمي و کيفي پهناي باند ماهوارهاي شرکت ملي حفاري ايران پارسال با امکان خدماتدهي به 50 دستگاه حفاري مستقر در مناطق عملياتي خشکي و دريايي کشور راه اندازي شد. وي افزود: با توسعه اين سامانه، هماکنون امکان خدماتدهي به 64 دستگاه حفاري فراهم شده است که پيشبيني ميشود تا پايان امسال به 72دستگاه برسد. طهماسبي تصريح کرد: تا پايان امسال همه دستگاههاي حفاري شرکت ملي حفاري در موقعيتهاي استقرار، زيرپوشش اين سامانه قرارخواهند گرفت. رئيس فاوا شرکت ملي حفاري ايران، افزايش شتاب اتصال به شبکه داخلي (اينترانت)، بهبود کيفيت مکالمات تلفني و امکان ارائه سرويسهاي ارزش افزوده متنوع براي کارکنان شاغل در دستگاههاي حفاري از جمله خدمات آموزشي از راه دور، ويديو کنفرانس و کنفرانسهاي صوتي و گروهي را از مزيتهاي سامانه افزايش ظرفيت کمي و کيفي پهناي باند ماهوارهاي برشمرد. طهماسبي افزود: با توجه به ظرفيت بالقوه زيرساخت ارتباط ماهوارهاي کنوني، مديريت فاواي شرکت ميتواند به شرکتهاي متقاضي در مناطق عملياتي نفتخيز کشور نيز خدمات ارائه کند. وي درباره موضوع ارتباطات طرح مرکزيت شرکت درمنطقه سدين نيز گفت: مراحل بازنگري طراحي زيرساخت شبکه ارتباطي اين منطقه انجام شده است و با لحاظ شدن استفاده بهينه از فناوري روزآمد و صرفهجويي در هزينهها، تا دو ماه آينده اجرايي ميشود. طهماسبي اظهارکرد: با اجراي اين پروژه، ارتباط ساختمانهاي اداري و سولههاي کارگاهي درسدين، با پهناي باند مناسب براي انتقال ديتا و صدا با ستاد شرکت ملي حفاري ايران، برقرار ميشود. رئيس شبکه و زيرساخت مديريت فناوري اطلاعات و ارتباطات شرکت ملي حفاري ايران يادآورشد: نصب، پيکربندي و راهاندازي مرکزتلفن 300 شمارهاي درطرح مرکزيت شرکت (سدين) به عنوان سوئيچ مرکزي تلفن در قالب بخشي از اجراي اين پروژه تعريف شده است.
کاهش 20 درصدي هزينه هاي حفاري با لوله مغزي سيار ايراني
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران ازکاهش 20 درصدي هزينه هاي حفاري با بهره گيري از لوله مغزي سيارساخته شده به وسيله سازندگان ايراني خبر داد. حميد بورددربازديدازشرکت کارخانجات اسمعيلي با اشاره به تامين دستگاه لوله مغزي سيار(کويل تيوبينگ) با همکاري اين شرکت ايراني افزود: در سالي که به فرموده مقام معظم رهبري، سال حمايت از کالاي ايراني نام گذاري شده است، شرکت ملي حفاري ايران موفق شده است زمينه هاي لازم را براي ساخت يکي از دستگاه هاي مهم و پرکاربرد در صنعت نفت فراهم آورد. وي بابيان اين که دستگاه لوله مغزي سيارساخته شده به وسيله صنعتگران ايراني تاثير بسزايي درميزان توليد و بهره وري کاردارد، تصريح کرد: اين دستگاه موجب شده هزينه هاي حفاري، به طور قابل ملاحظه اي کاهش يابد. بورد ادامه داد: شرکت ملي حفاري ايران درحوزه کاري خود ازهرايده مناسبي که در قالب پژوهش و توسعه مطرح شود وامکان اجرا داشته باشد، حمايت مي کند.
بهره برداري از انبار بايگاني مرکزي
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران همچنين از بهره برداري انباربايگاني مرکزي اين شرکت در ساختمان ستاد تهران خبر داد.
وي هدف از راه اندازي اين انبار بايگاني را نظم بخشي بيشتر به اسناد، کاهش ريسک آتش سوزي و بار وزني ساختمان ستاد عنوان کردو افزود: شرکت نفت فلات قاره سالها از نبود يک بايگاني مرکزي رنج مي برد و بهره برداري از اين انبار، گام ارزشمندي در اين زمينه است.
بورد تصريح کرد: بايگاني، نياز مند دانش ويژه اي است که اميدواريم همکاران خدمات به اين نکته مهم توجه کنند.
به گفته وي، با راه اندازي اين انبار، راهروهاي ساختمان ستاد ازوجود اسناد مازاد، تخليه شده وضريب ايمني آن نيزافزايش يافته است.
وي اظهارکرد: با همکاري مديريت ها در دو ماه آينده همه اسناد مازاد از ساختمان ستاد تهران به انبار بايگاني مرکزي منتقل خواهد شد.
طرح هاي افزايش ظرفيت پالايشگاه بندرعباس در آستانه بهره برداري
مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس از بهره برداري طرح هاي ارتقاي کيفيت اين شرکت پالايشي در آينده نزديک خبر داد.
هاشم نامور با بيان اين که طرح هاي افزايش ظرفيت پالايشگاه بندرعباس باهدف حفظ وصيانت ازمحيط زيست به بهره برداري مي رسد، افزود: با اجراي اين طرح ها، کيفيت فرآورده هاي توليدي شرکت نفت بندرعباس ارتقا مي يابد و درسطح استانداردهاي روزآمد دنيا قرار مي گيرد.
به گفته وي، ارتقاي کيفيت 12 ميليون ليتر ازبنزين توليدي به استاندارد يورو 5 و15ميليون ليترنفت گاز توليدي اين پالايشگاه به استاندارد يورو4 از مهم ترين نتايج بهره برداري از اين طرح هاست.
شرکت پالايش نفت بندرعباس، يکي از 10 شرکت پالايشي کشور است که در فضايي به وسعت تقريبي 700 هکتار در کرانه شمالي آب هاي خليج فارس ومجاورت شهر بندرعباس احداث شده است. هم اکنون حدود 18 درصد پالايش نفت خام داخل وبه تبع آن، توليد فرآورده هاي نفتي مورد نياز کشور، در پالايشگاه بندرعباس انجام مي شود.
واگذاري يک جايگاه سوخت دولتي به بخش خصوصي
جايگاه سوخت شماره 5 در استان فارس به قيمت پايه 102 ميليارد ريال، مهرماه امسال از سوي سازمان خصوصي سازي روي ميز مزايده مي رود.
اين جايگاه سوخت درميدان دانشجوي شيراز واقع شده است و متقاضيان بايد سه ميليارد و 60ميليون ريال به عنوان مبلغ سپرده شرکت درمزايده به حساب خزانه دولت واريز کنند.
دراين مزايده خريدار بايد 30 درصد مبلغ پيشنهادي خود براي خريد جايگاه سوخت شماره 5 فارس را نقدي درمدت 20 روزکاري و بقيه را به صورت قسط درمدت يک سال( دو نوبت 6 ماهه) پرداخت کند.
ثبت بيش از 9 هزار بازديد ميداني ازجايگاه هاي سوخت
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مياندوآب گفت: درپنج ماه نخست امسال 9315 بازديد کنترل کيفي وميداني از90 جايگاه عرضه سوخت و مصرف کنندگان عمده، دراين حوزه عملياتي انجام شده است.
داود فعال پور افزود: دربازه زماني ياد شده 2015 مورد بازديد کنترل کيفيت در90 جايگاه عرضه سوخت و 450 مورد بازديد ميداني در حوزه مصرف کنندگان عمده انجام شده است.
وي 3600مورد تست آب يابي از180مخزن فعال در محاري عرضه سوخت را بخش ديگري از فعاليت هاي بازديدي اين حوزه عملياتي در پنج ماه نخست امسال برشمرد.
به گفته فعال پوردربازه زماني موردنظرهمزمان با بازديد هاي ميداني 3250 بازديد کيفي(آزمايش) نيز از650 تلمبه سوخت جايگاهي نيزباهدف جلوگيري از رکود کاري دستگاه هاي موجود درمجاري عرضه سوخت و خدمت رساني مطلوب به مراجعان انجام شده است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مياندوآب تصريح کرد: مرحله دوم پايش جايگاه هاي عرضه سوخت از اوايل نيمه دوم امسال آغاز و مجاري عرضه سوخت براساس اين بازديدهاي کمي وکيفي ارزيابي و درجه بندي (ممتاز، درجه 1، درجه 2 و...) مي شوند.
آغاز فعاليت 169مين جايگاه سوخت در آذربايجان شرقي
مجتمع خدماتي و رفاهي «شقايق» به عنوان يکصد وشصت ويکمين جايگاه عرضه فرآورده هاي نفتي درناحيه مرکزي منطقه آذربايجان شرقي، بهره برداري و افتتاح شد.
اين مجتمع خدماتي و رفاهي در زميني به مساحت 10 هزارمتر مربع با سرمايه 60 ميليارد ريال و سرمايه گذاري بخش خصوصي احداث شده است. جايگاه شقايق درفاز نخست با پنج نفرنيروي انساني، دو سکوي بنزين سه سکوي نفت گاز، 24 نازل وچهارمخزن بنزين و نفت گاز، آماده خدمات رساني به مردم منطقه و گردشگران است.
اين جايگاه که براي پنج نفر ايجاد شغل کرده است، درکيلومتر هفت آزاد راه تبريز- زنجان قرار دارد. نمازخانه زنانه ومردانه، سرويس بهداشتي، رستوران، سوپر مارکت و تعميرگاه، ازجمله امکانات جانبي مجتمع خدماتي – رفاهي شقايق است.
علاوه بر161 جايگاه عرضه فرآورده، 161جايگاه عرضه سي ان جي نيزدرحوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي است که به مردم و گردشگران خدمت رساني مي کنند.
نفت سفيد پالايشگاه بندرعباس دربورس انرژي
رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران، امروز شاهد نخستين عرضه نفت سفيد شرکت پالايش نفت بندرعباس است.
براي نخستين بار نفت سفيد پالايشگاه بندرعباس در بورس انرژي کشورعرضه شد.
در رينگ داخلي اين بورس، امروز کالاهاي حلال 402 شرکت پالايش نفت تبريز، آيزوفيد و حلال 404 شرکت پالايش نفت شيراز، سي. اس .او شرکت پالايش نفت شازند، همچنين آيزوريسايکل و پروپان شرکت پالايش نفت تهران و در رينگ بين الملل نيز نفت سفيد شرکت پالايش نفت بندرعباس و نفت گاز شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از مبادي ساري و تبريز به مقاصد افغانستان و عراق عرضه شد.
هفته گذشته، رينگ بين الملل بورس انرژي نيزشاهد نخستين عرضه نفت سفيد شرکت پالايش نفت بندرعباس بود.
رفع اشکال در طراحي اوليه پنكه هاي هوايي
تلاش کارکنان نگهداري و تعميرات ماشين آلات دوارشرکت پالايش نفت اصفهان با رفع اشکالات طراحي اوليه پنكه هاي هوايي واحدهاي مجتمع بنزين سازي اين شركت به ثمر نشست.
در واحدهاي بنزين سازي شرکت پالايش نفت اصفهان شامل NHT-CCR-ISO براي خنک کردن مواد نفتي 104 دستگاه پنكه هوايي نصب شده است كه اشكال درطراحي اوليه ناشي ازمنطبق نيودن شافت و فلاويل، شرايط ناايمني را ايجاد کرده بود.
با توجه به وزن بالاي فلايويل ها، احتمال رهاشدن آن از روي شافت، بنابر پيشنهاد يکي از مهندسان نگهداري و تعميرات ماشين آلات دوار، با اعمال تغييراتي روي فن ها، علاوه بر رفع اشکالات درطراحي اوليه پنکه هاي واحدهاي بنزين سازي، مشكلات مربوط به هوزينگ بيرينگ (طراحي) اين فن ها برطرف شد.
باقرصالحي به عنوان ارائه دهنده پيشنهاد اوليه اجراي اين پروژه گفت: اعمال تغييرات روي فن هاي واحد مزبور، بدون ايجاد توقف در توليد به همت كاركنان ماشينري مستقر در واحد بنزين سازي در مدت زمان دو سال و سه ماه انجام شده است.
وي گفت: اين عمليات با حمايت واحدهاي مختلف پالايشگاه نفت اصفهان از جمله نگهداري وتعميرات، نگهداري تعميرات دستگاه هاي دوار، ماشينري مجتمع بنزين سازي و کارگاه تعميرات پمپ، همچنين تراشکاري، فلزکاري كارگاه مركزي، داربست بندي وحمل و نقل انجام شده است.
دستاورد مركز اسناد صنعت نفت از کتابخانه تا سی هزار سند
راحله خالقي اسناد و مدارك، حاوي اطلاعات و تجربيات گرانبهايي هستند كه در تعالي اهداف هر سازمان، نقشي سازنده دارند و يكي از ابزارهاي مهم مديريت، در ريختن برنامه و تصميم گيري به شمار مي آيند. بنابر اين، نگهداري و مديريت صحيح اسناد و مدارك، از دغدغه هاي اصلي سازمان ها شمرده مي شود. اسناد و مدارك صنعت نفت نيز از اين امر مستثنا نيست. همان طور كه پيش از اين گفته شد، پس از راه اندازي دفتر موزه هاي صنعت نفت، مركز اسناد، با هدف گردآوري، پردازش و اطلاع رساني و خدمات دهي آرشيوي و رونق بخشيدن به پژوهش هاي تاريخي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي، در سال 1393 شكل گرفت.
اين مركز با استقرار در محل پژوهشگاه سابق ري، در حال حاضر، بخش چشمگيري از اسناد تاريخ صنعت نفت را در اختيار دارد که حاصل كوشش كارشناسان خود و همكاري و همراهي كاركنان اين صنعت است. تشکيلات مرکز اسناد، داراي چهار گروه جداگانه است: گروه فراهم آوري اسناد (شناسايي، ارزشيابي و انتقال اسناد)، گروه حفاظت و مرمت اسناد، گروه تنظيم و توصيف اسناد؛ گروه اطلاع رساني و خدمات آرشيوي و افزون بر اين گروه هاي چهارگانه، داراي كتابخانه و نشريات تخصصي با موضوع تاريخ و ادبيات نفت است. گزارشي كه در پي مي آيد، به منظور آشنايي بيش از پيش كاركنان و مسئولان صنعت نفت با وظايف و دستاوردهاي اين مركز فراهم شده است..
تاريخچه آرشيو در ايران
نگهداري اسناد در مخازن دولتي و سلطنتي ايران، پيشينه چند هزاره دارد. براي نمونه، هخامنشيان آرشيو خود را «دِژنبشت» مي خواندند؛ اما پيدايش بايگاني ها به مفهوم امروزي آن، به عصر قاجار و اقدام وزارت امور خارجه در سال 1278 خورشيدي، براي مرتب سازي پرونده هاي خود، به تأسي از كشورهاي اروپايي باز مي گردد.
طي سال هاي 1280 تا 1309 هيئت فرانسوي و بلژيكي- كه براي اصلاح نظام گمركي به ايران آمده بودند- طرحي براي سامان دهي نظام بايگاني كشور ارائه کردند و آن را به مرحله اجرا گذاشتند. به دنبال آن، نخستين بار در ارديبهشت 1309، هيئت وزيران، مصوبه اي در خصوص جمع آوري سوابق و ايجاد «مركز اسناد دولتي» به تصويب رساند كه به موجب آن، مقرر شد تمامي قراردادها، سوابق مؤسسات دولتي، امتيازات و سهام مربوط به دولت، قبالجات، خالصجات و مانند اين ها به استثناي عهدنامه هاي سياسي، در اتاقي كه وزارت ماليه در قصر گلستان به عنوان مركز اسناد دولتي قرار داده، به ترتيب مقرر، ضبط و حفظ شود. مطالعات منسجم اوليه براي تاسيس آرشيو ملي ايران و تعيين تكليف حجم انبوه سوابق راكد دستگاه هاي دولتي و وابسته به دولت، از سال 1342 آغاز و طرح ايجاد «مركز بايگاني راكد» در اواسط سال 1343 تهيه شد و پس از تأييد هيئت رئيسه شوراي عالي اداري كشور به تصويب رسيد؛ ولي اجراي اين طرح، به دليل تامين نشدن اعتبار، مسكوت ماند. تا اين که هيئت دولت، در 29 خرداد 1347، لايحه اي در 8 ماده و 4 تبصره تصويب كرد. آذرماه 1348، اين لايحه به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد و براي اظهار نظر و تصويب، به مجلس سنا ارسال شد. پس از تصويب مجلس سنا، سر انجام در ارديبهشت 1349، قانون تأسيس «سازمان اسناد ملي ايران» به تصويب نهايي مجلس شوراي ملي رسيد و براي اجرا، به دولت ابلاغ شد. بر اساس قانون تصويب شده، تمامي دستگاه ها و وزارتخانه ها، به حفظ و نگهداري اسناد مهم و ارزشمند خود موظف شدند. در همين زمينه، شركت ملي نفت ايران نيز طي بخشنامه اي، تمامي اداره هاي تحت نظارت خود را موظف كرد که اصل اسناد را حفظ كنند و اعلام كرد، امحاي اوراق شركت، به دليل مرور زمان غير قانوني است.
در سال 1351 شركت ملي نفت، تشكيل كميسيوني را با عنوان «تنظيم آيين نامه تشخيص اوراق زايد و ترتيب امحاي آن» تصويب کرد. در سال 1375، دستورعملي با عنوان «ارزشيابي اسناد و مدارك» و دستورعملي هم به عنوان« روش اجرايي آن» ابلاغ شد.
تشكيل موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت
خلأ بزرگي كه در اين ميان احساس مي شد، تشكيلاتي بود كه با توجه به اهميت گستردگي اسناد صنعت نفت در سطح كشور، بتواند ساماندهي اسناد و مدارك را عهده دار شود، از اين رو در سال 1392 در پي دستور وزير نفت مبني بر راه اندازي موزه هاي صنعت نفت، تشکيلات «مركز اسناد» نيز پا گرفت. اين مركز، سوابق راکد را نه از ديدگاه قابليت امحا، بلكه از منظر تاريخي، فرهنگي، اجتماعي و سياسي مورد بررسي قرار داد و در آن ميان، اسناد مهمي كه در ابتدا با نگاه سطحي و غيركارشناسي، بي ارزش و زايد قلمداد مي شدند، شناسايي و گردآوري کرد!
شناسايي و گردآوري 30 هزار پرونده نفتي
طي چهار سال گذشته، كارشناسان اسناد، بيش از 32 هزار پرونده را از شركت هاي مختلف نفتي در سطح كشور شناسايي و به مركز اسناد منتقل كرده اند. طي چهار سال گذشته، كارشناسان اسناد، بيش از 32 هزار پرونده را از شركت هاي مختلف نفتي در سطح كشور شناسايي و به مركز اسناد منتقل كرده اند. در اين ميان، بالغ بر 20 هزار پرونده به پالايشگاه آبادان اختصاص دارد. دفتر وزارتي با 3600 پرونده و مناطق نفت خيز جنوب با 2700 پرونده، سهم خود را در سبد آرشيو به ثبت رسانده اند. عمر قديمي ترين سند منتقل شده، 115 سال و در زمينه اكتشاف و حفاري تيم اعزامي دارسي در ايران است! اسناد شركت ملي نفت فلات قاره به تعداد تقريبي 2 هزار پرونده، شركت ملي صنايع پتروشيمي 10 هزار و 20 پرونده، شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران 850 پرونده، شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان 720 پرونده، مديريت اكتشاف 450 پرونده، دفاع مقدس 220 پرونده، اسناد انبار چراغي اهواز 200 پرونده، اهدايي پيشكسوتان صنعت نفت 150 پرونده، مديريت اچ اس اي 100 پرونده، اسناد دريافتي از مناطق خارگ، لاوان، گچساران، نفت سفيد و ... 50 پرونده و بيمارستان نفت مسجدسليمان 50 پرونده، از جمله اسناد گردآوري شده در مركز اسناد به شمار مي رود. بازه تاريخي اسناد مذكور، از 1280 تا 1395 خورشيدي و زبان آنها، فارسي يا انگليسي است.
ساماندهي يك ميليون و 260 هزار برگ سند
مجموعه سازي و فهرست نويسي اسناد گردآوري شده، از بهار 1396 آغاز شد و تا کنون يك ميليون و267 هزار و 720 برگ از سندها فهرست نويسي شده است. در همين زمينه اسناد دفتر وزارتي با تعداد 2200 پرونده، بيشترين آمار اسناد فارسي فهرست نويسي شده را به خود اختصاص داده است. اسناد شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با 1100 پرونده، شركت ملي صنايع پتروشيمي با 320 پرونده و اسناد انگليسي مديريت اكتشاف به تعداد 12 هزار و 500 برگ، ديگر سندهاي فهرست نويسي شده در اين زمينه است.
تصاويري با قدمت اكتشاف نفت در مركز اسناد
آرشيو عكس واحد ديداري و شنيداري مركز اسناد، از غني ترين و منحصر به فردترين مراكز نگهداري عكس در صنعت نفت به شمار مي رود. عكس هايي با قدمت اكتشاف نفت تا تحولات پيش از انقلاب، نقش نفت در جنگ تحميلي و دستاوردهاي پس از انقلاب، بخش عمده اين اسناد را تشكيل مي دهد.
اين اسناد، به دو گروه فايل هاي ديجيتال و اقلام فيزيكي تقسيم مي شوند. در رده فايل هاي ديجيتال، بيش از 62 هزار فيلم، عكس، مولتي مديا، فايل هاي صوتي از وزارت نفت، شركت هاي ملي گاز، پتروشيمي و نفت فلات قاره و بيش از 160 هزار قلم نوار كاست، نوار فيلم ويدئويي، نوار فيلم حلقه اي، نگاتيو، اسلايد و عكس به مركز اسناد منتقل شده است.
افزايش ماندگاري اسناد و كاهش فرسودگي اثر
بي ترديد حفظ، نگهداري و مرمت اسناد، يكي از مهم ترين مأموريت هاي مركز اسناد صنعت نفت به شمار مي رود. متأسفانه، وضعيت نگهداري برخي از اسناد در گذشته بسيار نامطلوب بوده و به علت شرايط نامناسب، آلودگي هاي محيطي اعم از دما، رطوبت، نور و گازهاي آلاينده، در معرض آسيب جدي قرارداشته اند. كارشناسان اين بخش، با انجام گردگيري، آسيب شناسي و ضدعفوني، شرايط استاندارد حفاظت و نگهداري از اسناد را مهيا مي كنند. به طور كلي، مرمت اسناد كاغذي، با هدف كاهش فرسودگي اثر و پايداري بلندمدت آن انجام مي شود. بر اساس آمار موجود، تا كنون 279 هزار و 478 برگ سند ضد عفوني، 219 هزار و 934 برگ گردگيري، 65 هزار و 329 برگ پاكن كشي، 54 هزار و 438 برگ آيرون كشي، 26 هزار و 400 برگ اسيدزدايي، 2659 برگ پرس گرم، 87 برگ مرمت و 35 هزار و 818 برگ، لكه گيري شده است.
سهولت سطح دسترسي
با اسكن اسناد
به منظور افزايش سطح ايمني و سرعت بازيابي، تمامي اسناد موجود در مركز اسناد، بتدريج اسكن و در نرم افزار بانك اطلاعاتي آرشيو بارگذاري مي شوند. طي چهار سال اخير، بالغ بر 147 هزار و 345 برگ اسكن شده كه بيشترين آمار ارائه شده، به ترتيب به اسناد شركت ملي صنايع پتروشيمي، دفتر وزارتي، امور رفاهي، شركت ملي مهندسي و ساختمان، شركت نفت فلات قاره، كتاب ها، نشريات و بولتن هاي خبري و سندهاي اهدايي، اختصاص دارد.
كتابخانه تخصصي با بيش از 1500 عنوان اثر
كتاب ها و نشريات مرتبط با تاريخ و ادبيات نفت، از جمله مدارك ارزشمندي است كه بخشي ويژه اي از مركز اسناد به شمار مي رود. در واقع وجود يك كتابخانه تخصصي با محور تاريخ و ادبيات نفت، مي تواند به محققان و پژوهشگران كمك كند تا مجموعه عظيم صنعت نفت را از نو باز شناسند. در همين زمينه، كتابخانه اي با بيش از 1500 عنوان اثر حول محور تاريخ و ادبيات نفت ايران و بيش از 70 نشريه تخصصي در بازه هاي زماني مختلف از جمله كشف و استخراج نفت، در اين کتابخانه گردآوري و سامان دهي شده است. اين مجموعه نوپا، در سال هاي اخير، ميزبان بسياري از پژوهشگران داخلي و خارجي بوده است.
مخازن، گنجينه اسناد
بخش عمده آثار، از طريق بازديدهاي به عمل آمده از انبارهاي مازاد، مراكز آرشيو و بايگاني شركت هاي وابسته به صنعت نفت در سطح كشور، شناسايي و به تهران منتقل شده و مابقي آنها را اشخاص حقيقي يا حقوقي اهدا کرده اند. اسناد منتقل شده، پس از طي فرايندهاي مذكور، در مخازن قفسه هاي مخصوص، با ذكر مشخصات دسته بندي و جانمايي مي شوند و به فراخور مناسبت ها و نمايشگاه ها، مورد بهره برداري قرار مي گيرند. در نمايشگاه ها، از نمايش اصل سند خودداري مي شود و تصوير آنها مورد استفاده قرار مي گيرد.
اين مجموعه، از ابتداي راه اندازي تا كنون توانسته 10 نمايشگاه موقت را برگزار کند كه از مهم ترين آنها، مي توان به غرفه موزه هاي نفت در نمايشگاه بين المللي نفت و انرژي 1396 كيش و نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي 1397 در تهران اشاره كرد. ايجاد يك نمايشگاه دائمي كوچك در ساختمان اصلي وزارت نفت و ساختمان پژوهشگاه قديم ري، از ديگر اقدام هاي صورت گرفته در اين زمينه است. بي ترديد، آثار گردآوري شده و به نمايش در آمده، نتيجه تلاش ارزشمند و بي دريغ كارکنان اين مرکز است كه در وضعيت سخت و دشوار از جمله شرايط ناگوار بهداشتي، رنج كار را به جان مي خرند و همچنان دست از كوشش برنمي دارند. از اين رو جا دارد، از تمامي مسئولان و كاركنان خدوم صنعت نفت، بويژه مديريت اكتشاف، شركت بهره برداري مسجدسليمان، شركت پالايش نفت آبادان، نفت فلات قاره، مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي صنايع پتروشيمي- كه بيشترين همكاري را با مركز اسناد داشته اند- سپاسگزار باشيم.
روايت تاريخي از صنعت نفت در دهه 20 ( بخش سوم) ورود قوام به معرکه
قوام السلطنه پس از عهده دار شدن سمت نخست وزيري در ششم بهمن ماه 1324، تلاش خود را در جهت حل اين 3 مسئله معطوف داشت. وي از آنجا که سياستمداري کهنه کار و در مذاکره با روس ها باتجربه مي نمود، در قدم نخست جهت پيشگيري از هر گونه شبهه احتمالي سياست خود را بيطرفي اعلام و طي تلگرافي به «جوزف استالين» نسبت به مذاکره مستقيم با سران شوروي به منظور حل اختلافات في مابين ابراز تمايل کرد.
شوروي ها که اين ابراز تمايل را در راستاي اهداف خود مي ديدند، با اغتنام فرصت، بي درنگ يک فروند هواپيماي دو موتوره جهت عزيمت به مسکو در اختيار نخست وزير و هيئت همراه قرار دادند.
قوام السطنه در 29 بهمن ماه همان سال به مسکو عزيمت کرد و مذاکرات مختلف اما بي حاصلي را با سران شوروي ترتيب داد. چرا که شوروي همچنان بر موضع پيشين خود، يعني تحصيل امتياز نفت شمال پاي مي فشرد. اما ايستادگي بر اين موضع هميشگي امري نبود که نظر هيئت ايراني را جلب کند. زيرا قانون مصوب مجلس شوراي ملي اختيارات دولت مردان را براي مذاکره در خصوص نفت محدود مي کرد و قوام السطنه نيز از اين شانس برخوردار بود که با استناد به اين قانون، آشکارا از قبول تقاضاي شوروي اجتناب کند. در غير اين صورت امکان اتخاذ هر گونه موضع انفعالي در برابر فشار مقامات شوروي از جانب هيئت ايران مي رفت.
آغاز ماجرا
هيئت اعزامي به مسکو نيز محدوده اختيارات خود را به خوبي مي دانست و با استناد به مصوبه مجلس در برابر درخواست شوروي مبني بر گرفتن امتياز نفت موضع مخالف گرفت و طي نامه اي يادآور شد: «در خصوص واگذاري امتياز نفت، طبق قانوني که به تصويب مجلس ايران رسيد، نه تنها واگذاري امتياز منع گرديده بلکه مذاکره از طرف دولت را در اين زمينه، غيرقانوني دانسته است.»
همچنين پيرامون موضوعات ديگري که در فهرست مذاکرات طرفين قرار مي گرفت (غائله آذربايجان و خروج ارتش شوروي از خاک ايران) خاطر نشان کرد: «استان آذربايجان جزء لاينکف ايران است و دولت اصلاحات لازم را در آن به عمل خواهد آورد و افرادي که در آنجا دست به اقدامات منافي استقلال و تماميت ايران زده اند، بايد از ادامه اين عمل خودداري کنند. ارتش سرخ نيز بايد تا روز دوم مارس، برابر قرار داد ايران، شوروي و انگلستان، خاک ايران را تخليه نمايد.»
شوروي ها مثل هميشه از قبول اين موارد سرباز زده و جهت رفع اختلافات، موادي را در قالب پيشنهاد در اختيار قوام و هيئت همراه او قرار دادند. بخشي از ماد پيشنهادي چنين است: «دولت شوروي از تحصيل امتياز نفت صرف نظر خواهد کرد و در عوض شرکت مختلط شوروي و ايران تشکيل خواهد شد که نفت شمال را استخراج کند. در 25 سال اول 51 درصد سهام متعلق به شوروي و 49 درصد متعلق به ايران خواهد بود و در 25 سال دوم هر يک از طرفين 50 درصد سهام خواهند داشت.
2-ارتش سرخ در قسمت هايي از ايران براي مدت نامعلومي متوقف خواهند بود.
3-دولت ايران استقلال داخلي آذربايجان زا به رسميت خواهد شناخت و...
4-زبان رسمي در مدارس و محاکم و ادارات محلي، ترکي خواهد بود ولي تمام مکاتبات با دولت تهران به فارسي خواهد بود.
سفر به مسکو
اقامت قوام در مسکو و مذاکرات وي با مقامات شوروي به طور رسمي کاري از پيش نبرد و هيئت اعزامي ناگزير به ترک مسکو شد. البته اين سفر اگرچه به طور رسمي نتيجه اي به همراه نداشت اما از آنجا که قوام السلطنه همواره در کمين فرصت ها بود و بيشتر به چگونگي اجراي سياست هاي مستقل خود فکر مي کرد، بر سر مسئله نفت شمال به رغم طرح قانوني آذرماه 1323 به توافقي شفاهي دست يافت که با ورود سادچيکف، سفير شوروي به تهران شکل مي گرفت.»
پس از مراجعت قوام به تهران دولت شوروي براي قبولاندن پيشنهاد فوق به هيئت ايراني، از طريق افزايش نيروهاي نظامي خود، فشار بيشتري وارد ساخت. روزنامه هاي وابسته به حزب توده نيز از پاي ننشسته و بر موج تبليغاتي خود در جهت تاييد مواد پيشنهادي شوروي ها افزودند.
قوام، نخست وزير وقت ايران در شرايطي که ديگر احتمال تخليه ارتش شوروي از خاک ايران را نمي داد، بار ديگر موضوع خروج ارتش سرخ شوروي در خاک ايران را به شوراي امنيت سازمان ملل ارجاع کرد.
شوراي امنيت نيز با برگزاري جلسات متعدد نسبت به اين موضوع رسيدگي کرد، اما در تمامي اين جلسات نماينده شوروي به اين دليل که بين دولت هاي ايران و شوروي توافقاتي در جريان است، تعويق رسيدگي به موضوع را خواستار شد.
در اينجا بود که قوام السلطنه از حسين علاء سفير ايران در واشنگتن خواست تا شکايت ايران را از شوراي امنيت پس بگيرد، ولي حسين علاء از اجراي اين فرمان سرپيچي کرد و کار خود را همچنان تا حصول نتيجه نهايي ادامه داد. جلسات شوراي امنيت تا آنجا پيش رفت که حسين علاء طي پيشنهادي به شورا، مسکوت گذاشتن موضوع شکايت ايران را تا تاريخ مشخص، مشروط به خروج نيروهاي شوروي، اعلام مي دارد.
اين پيشنهاد مورد موافقت اعضاي شورا قرار گرفت و متعاقب آن شکايت ايران تا تاريخ 6 مه 1946 به تعويق افتاد.
ختم غائله با روس ها
چنان که گفته شد، قوام السلطنه درمدت اقامت خود در شوروي اگر چه به طور رسمي با دولت آن کشور، توافقي حاصل نکرد، اما به طور شفاهي به توافقي دست يافت که بعدها به صورت موافقت نامه قوام - سادچيکف رسميت يافت. به اين ترتيب که قوام وقتي زمينه قانوني و اجتماعي قبول درخواست شوروي را داير بر تحصيل امتياز نفت، ناهموار ديد به طور شفاهي توافق کرد پس از ورود سادچيکف، سفير شوروي، به تهران، مذاکرات مربوط به نفت تا حصول نتيجه نهايي دنبال شود!!
اين توافق شفاهي که بيشتر از فرصت طلبي قوام مايه مي گرفت، جريان عادي خود را طي کرد تا اين که در فروردين 1325 در قالب تنظيم موافقت نامه اي که به طرح قرارداد ايجاد «شرکت مختلط نفت ايران و شوروي» نيز تصريح داشت، به بار نشست. مشروح اين موافقت نامه که بين قوام و سادچيکف، سفير شوروي در ايران، امضا شد و به عنوان ابلاغيه مشترک در تهران انتشار يافت، چنين بود: «مذاکراتي که از طرف نخست وزير ايران در مسکو با اولياي دولت جماهير شوروي سوسياليستي آغاز و در تهران پس از ورود سفير کبير شوروي ادامه يافت، در تاريخ 15 فروردين 1325 مطابق با چهارم آوريل 1946 به نتيجه ذيل رسيد و در کليه مسائل موافقت حاصل شد.
1-ارتش سرخ از 24 مارس 1946 يعني يکشنبه چهارم فروردين ماه 1325 ظرف يک ماه و نيم تمام خاک ايران را تخليه مي نمايند.
2-قرارداد ايجاد شرکت مختلط نفت ايران و شوروي و شرايط آن از تاريخ 24 مارس تا انقضاي 7 ماه براي تصويب به مجلس پانزدهم پيشنهاد خواهد شد.
3-راجع به آذربايجان چون امر داخلي ايران است ترتيب مسالمت آميزي براي اجراي اصلاحات بر طبق قوانين موجود و با روح خيرخواهي نسبت به اهالي آذربايجان، بين دولت و اهالي آذربايجان داده خواهد شد.»
نامه قوام که پس از تنظيم ابلاغيه مشترک به سادچيکف ارسال شد، به تجسس و بهره برداري اراضي نفت خيز در شمال ايران با شرايطي خاص از طريق ايجاد شرکت پيشنهادي (شرکت مختلط ايران و شوروي) تصريح داشت. مهمترين شرايط آن به اين شرح بود: «مدت عمليات شرکت 50 سال مي باشد که در مدت 25 سال اول عمليات 49 درصد سهام به ايران و 51 درصد سهام به دولت شوروي متعلق خواهد بود و در 25 سال دوم 50 درصد سهام به ايران و 50 درصد سهام به شوروي تعلق خواهد داشت.»
قوام در پايان نامه خود با سادچيکف همچنين يادآورشد: قرارداد ايجاد شرکت نفت مختلط شوروي و ايران به مجرد آن که اعضاي مجلس شوراي ملي ايران انتخاب شوند و به عمليات قانونگذاري بپردازند براي تصويب پيشنهاد خواهد شد.
ناخشنودي قدرت ها
چنين موافقت نامه اي همان گونه که پيش بيني مي شد در ابتدا به مذاق دو کشور قدرتمند ديگر (آمريکا و انگلستان) خوش نيامد و انگلستان به فاصله دو روز بعد از اعلام و انتشار موافقت نامه از بيم آنکه منافعش در شمال عراق - مناطق نفتي موصل و کرکوک- در معرض مطامع روس ها قرار گيرد، مخالفت خود را با آن ابراز داشته، اما سرانجام با اين تصور که ممکن است امتناع ايران از قبول درخواست شوروي، به تهديد استقلال ايران بينجامد، پس از مدتي تقسيم منافع نفتي را که بخشي از آن نيز به شوروي تعلق مي گرفت، پذيرا شد يکي از سياستمداران انگليسي، سياست دولت متبوع خود را چنين تشريح کرد: «سياست دولت بريتانيا آن است که دولت ايران نبايد تعهدات خود را ناديده گرفته و درخواست شوروي را رد نمايد.»
همين سياستمدار انگليسي در گفت وگوي خصوصي خود با استالين تعهد کرده بود که نه تنها هيچ اقدامي براي جلوگيري از تحصيل امتياز نفت ايران توسط دولت روسيه، به عمل نياورد، بلکه به دولت ايران توصيه خواهد کرد که امتياز مزبور را براي تصويب به پارلمان ايران ارائه کند!! متعاقب اين نامه، قوام براي رفع غائله آذربايجان و خروج قواي روس از خاک ايران به طور نمايشي به حزب توده اظهار علاقه کرد تا جايي که ضمن مذاکره با پيشه وري، رهبر آن غائله و اظهار ارادت به سفارت روسيه، 3 نفر از سران حزب را در کابينه خود وارد ساخت!
وي علي رغم اين گونه اقدامات نمايشي، به طور پنهاني نيز به تقويت مخالفان دموکرات ها در آذربايجان همت گمارد و آنها را براي تضعيف جبهه پيشه وري تطميع کرد. قوام با اين سياسي کاري ها توانست نظر روس ها را به خود جلب کند تا جايي که روس ها او را بزرگ ترين سياستمدار شرق و رهبر بزرگ توده ها ناميدند. حزب توده نيز او را رئيس حکومت ائتلافي آزادي خواهان لقب داد.
روزنامه «رهبر» ارگان حزب توده ايران در 22 اسفند 1324 اين عبارت ستايش گونه را در مورد قوام السلطنه به کار برد: «دولت کنوني را همان امواج غضب ملت عليه هيئت حاکمه، روي کار آورده است. اين دولت آخرين اسلحه مسالمت آميز عليه هيئت حاکمه است.»
همچنين سادچيکف قوام را سياستمدار بزرگ خاورميانه خواند.
طرفه اين که سران حزب توده تحت تاثير اقدامات فريبنده نخست وزير، کابينه قوام را يک کابينه ملي و شرکت در آن را جايز به شمار آوردند.
کميته مرکزي حزب توده طي اعلاميه اي شرکت درکابينه قوام را چنين توجيه کرد: «ما از اين رو در کابينه شرکت جستيم تا از راه همکاري با ساير عناصر ملي و آزادي خواه در دستگاه حاکمه، تصفيه واقعي را عملي نماييم و دستگاه دولتي را به مردم نزديک تر سازيم و آن را به نفع ملت و براي خدمت به جامعه به کار ببريم.»
ترفندهاي قوام
قوام علاوه بر اينها، با ترفندهاي خود موفق شد با استفاده از ارتش، بساط شورش پيشه وري را در خطه آذربايجان برچيند و آن استان را از نفوذ نيروهاي دموکرات پاک کند.
او همچنين با ايفاي نقشي ماهرانه توفيق يافت انتخابات مجلس پانزدهم را به ميل خود برگزار کند. بدون اينکه حتي يک نفر از سران حزب توده را در آن شرکت دهد.
دوره پانزدهم مجلس شوراي ملي در 25 تيرماه 1326، پس از برگزاري جلسه افتتاحيه فعاليت خود را آغاز کرد. مجلس شوراي ملي پس از چندي و در شرايطي که «سادچيکف» سفير شوروي در تهران تصويب فوري قرارداد را به وسيله مجلس شوراي ملي انتظار مي کشيد، بحث در مورد آن را آغاز کرد.
سادچيکف از پيش، علاوه بر اين، هر گونه کمک مالي و اقتصادي ممکن را به ايران، مشروط به تصويب اين موافقت نامه کرده بود!
دولتمردان شوروي نيز که به تصويب قرارداد نفت از سوي نمايندگان مجلس، اميد بسته بودند آن را به عنوان آزمايشي حساس در اينجا حسن تفاهم بين دو کشور تلقي مي کردند.
قوام السلطنه در مهر ماه 1326 جهت تشريح موضع خود و پاره اي توضيحات در خصوص موافقت نامه نفتي ايران و روسيه، در مجلس شوراي ملي حضور يافت. در اظهارات وي تصريح شد که قرارداد نفت ايران و روسيه تنها از اين جهت انعقاد يافت که مسئله آذربايجان حل و کشور از نيروهاي نظامي روس تخليه شود. قوام سپس متن موافقت نامه را براي تصميم گيري به مجلس شوراي ملي تقديم کرد.
کار تمام مي شود
نمايندگان مجلس پس از طرح موضوع، به بحث و بررسي پيرامون متن موافقت نامه پرداختند که با عدم موافقت مواجه شد و مورد تصويب قرار نگرفت. علاوه بر اين دکتررضازاده شفق، رئيس کميسيون خارجي مجلس و چند تن ديگر از نمايندگان نيز ماده واحده اي را مشتمل بر ممنوعيت واگذاري امتياز استخراج نفت به خارجي ها پيشنهاد کردند که در نهايت با اکثريت 102 راي درمقابل 2 راي ممتنع به تصويب نمايندگان مجلس رسيد.
در بند نخست اين ماده واحده آمده بود: «نظر به اينکه آقاي نخست وزير با حسن نيت اقدام به مذاکره و تنظيم موافقت نامه در باب ايجاد شرکت مختلط نفت ايران و روسيه نموده اند و نظر به اينکه مجلس شوراي ملي ايران استنباط مزبور را منطبق با مدلول و مفهوم واقعي قانوني سابق الذکر تشخيص نمي دهد، مذاکرات و موافقت نامه فوق را بلااثر و کان لم يکن مي داند.»
بند سوم اين ماده واحده تصريح داشت: «واگذاري هر گونه امتياز استخراج نفت کشور و مشتقات آن به خارجي ها و ايجاد هر نوع شرکت براي اين منظور که خارجي ها در آن به وجهي از وجوه سهيم باشند، مطلقا ممنوع است.»
همچنين در ماده واحده پيشنهادي قيد شده بود: «دولت بايد موجبات تفحص فني و علمي را به منظور اکتشاف معادن نفت فراهم آورد و در صورتي که بعد از تفحصات فني وجود نفت به مقدار قابل استفاده بازرگاني در نواحي شمالي ايران مسلم گردد دولت مجاز است در باب فروش محصولات آن به اتحاد جماهير شوروي، با آن دولت وارد مذاکره شود و نتيجه را به اطلاع مجلس شوراي ملي برساند.»
با تصويب اين ماده واحده ازسوي نمايندگان مجلس، موافقت نامه نفت ايران و شوروي که در پانزدهم فروردين ماه 1325 به امضا رسيده بود، منتفي اعلام شد. اين اقدام مجلس با واکنش تند شوروي روبه رو شد و به سرعت از سوي رسانه هاي گروهي اين کشور مورد انتقاد قرار گرفت. تا آنجا که سياستمداران آن کشور دولت ايران را به نقض عهد و اعمال سياست تبعيض آميز متهم کردند.
«سادچيکف» نيز طي نامه اي به قوام السلطنه، نقض عهد دولت ايران را گوشزد کرد و تصميم مجلس راجع به بي اثر بودن قرارداد تشکيل شرکت مختلط نفت ايران و شوروي را با وجود بقاي امتياز نفت ايران و انگليس در جنوب ايران تبعيض آميز خواند.
وي همچنين در پايان نامه، اعتراض کشور خود را به اين تصميم اعلام داشته و مسئوليت عواقب آن را به عهده دولت ايران مي گذارد!!
منبع : موج نفت تاريخ نفت ايران، از امتياز تا قرارداد
احمد راسخي لنگرودي
امر به معروف و نهى از منكر در نهضت امام حسين (ع)
جان کلام در قیام عاشورا
امر به معروف و نهى از منكر، پيشينهاى به قدمت تاريخ حيات انسان دارد. نخستين انسان دعوت كننده به نيكى حضرت آدم (ع) بود و پس از وى نيز پيام آوران وحى و پيروان آنان در انجام اين وظيفه مهم تلاش كردهاند. حضور اين رادمردان در صحنه تحولات اجتماعى به اندازهاى چشمگير است كه مىتوان گفت همه حركتهاى اصلاحى و دگرگونيهاى سازنده در جوامع بشرى در پرتو امر به معروف و نهى از منكر آنان تحقق يافته است.اسلام نيز از پيروان خود مىخواهد خود را در برابر جامعه متعهد بدانند و در صورت مشاهده ستم و گناه سكوت نكنند، بلكه همواره ديگران را به خوبىها امر كنند و از بدىها باز دارند.
جايگاه امر به معروف و نهى از منكر
قرآن كريم اولين وظيفه همه انبيا را امر به معروف و نهى از منكر مىداند و مىفرمايد:
«ما در ميان هر امتى، پيامبرى را مبعوث كرديم كه مهمترين وظيفه آنان دو چيز بود: يكى امر به يكتاپرستى كه بزرگترين معروف هاست (ان اعبدواللَّه) و دوم نهى از اطاعت طاغوت ها كه بزرگترين منكرهاست (اجتنبوا الطاغوت).
از ديدگاه اسلام، هيچ عملى نمىتواند با دو فريضه امر به معروف و نهى از منكر، برابرى كند و امت اسلامى، مادامى بهترين امت هاست كه به اين دو واجب شرعى عمل كند. قرآن كريم در اين باره مىفرمايد:
«شما بهترين امتى بوديد كه پديد آمديد- از اين جهت كه- امر به معروف و نهى از منكر مىكنيد و به خدا ايمان داريد. »در آيه شريفه، امر به معروف و نهى از منكر در كنار ايمان به خدا قرار گرفته و اين نشانه اهميت و عظمت اين دو فريضه بزرگ الهى و بيانگر اين است كه اين دو واجب، ضامن گسترش ايمان در ميان جامعه بشرى هستند و با به اجرا در نيامدن اين دو فريضه، ريشه ايمان در دلها سست مى شود و پايههاى آن فرو مىريزد. در نگاه معصومان نيز، امر به معروف و نهى از منكر، از مهمترين برنامه هايى است كه خداوند انجام آن را از پيامبرانش خواسته است و كسى كه به انجام اين برنامههاى الهى همت گمارد، در واقع همگام با انبياى الهى به اجراى رسالت عظيم آنان پرداخته است و به تعبير رسول خدا، خليفه خدا و رسولش خواهد شد. حضرت على (ع) امر به معروف و نهى از منكر را از همه نيكىها حتى از جهاد، به مراتب برتر و مهمتر برمي شمرد و مىفرمايد:
«تمام كارهاى نيك و (حتى) جهاد در راه خدا در برابر امر به معروف و نهى از منكر، جز به قطرهاى در برابر درياى بى كران نمىمانند.» شايد سر برترى امر به معروف و نهى از منكر بر ساير عبادات و نيكىها در اين باشد كه قوام استوارى و استمرار همه خوبىها در گرو برپايى اين دو فريضه بزرگ است. علاوه بر اينكه «جهاد»، مبارزه با مفاسد و موانع خارجى است، فرد و جامعه وقتى مىتواند در نبرد با دشمن خارجى به موفقيت نايل شود كه موانع و مفاسد داخلى را در پرتو امر به معروف و نهى از منكرريشه كن كرده باشد.
انگيزه قيام
انقلاب آگاهانه مىتواند ماهيت هاى مختلفى داشته باشد، زيرا پديدههاى اجتماعى مىتوانند در آن واحد چند ماهيتى باشند. در نهضت امام حسين (ع) نيز، عوامل زيادى مؤثر است كه سبب شده است اين نهضت، يك نهضتى چند ماهيتى باشد. مثلًا يك نهضت مىتواند ماهيت واکنشى يا ماهيت آغازگرى داشته باشد. ماهيت واکنشي نيز مىتواند يك واکنش منفى در مقابل يك جريان باشد يا يك واکنش مثبت باشد در مقابل جريان ديگر، همه اينها در نهضت امام حسين (ع) وجود دارد. اين است كه اين نهضت يك نهضت، چند ماهيتى شده است. در نهضت حسينى يك جا سخن از بيعت خواستن از امام حسين (ع) و امتناع امام از بيعت كردن است و در جاى ديگر، دعوت مردم كوفه و پذيرفتن امام؛ از سوي ديگر امام به طور كلى و بدون توجه به مسئله بيعت و دعوت مردم كوفه، از اوضاع زمان و وضع حكومت وقت انتقاد مىكند و شيوع فساد و تغيير ماهيت اسلام را يادآورى مىكند، حلال شدن حرام ها و حرام شدن حلال ها را بيان مي کند و آن وقت مىفرمايد: «وظيفه يك مسلمان اين است كه در مقابل چنين حوادثى ساكت نباشد.» حقيقت اين است كه همه اين عوامل وجود داشته و امام در مقابل همه اين عوامل واکنش نشان داده است. پارهاى از کنش ها و واکنش هاى امام(ع)، بر اساس امتناع از بيعت است و پارهاى از تصميمات امام، مبناى دعوت مردم كوفه و پارهاى نيز بر اساس مبارزه با منكرات و فسادهايى بوده كه در آن زمان وجود داشته است. همه اين عناصر، درحادثه كربلا- كه مجموعهاى است از واکنش ها و تصميم هاييكه از طرف وجود مقدس اباعبداللَّه (ع) اتخاذ شده- دخالت داشته است. اما موضوع اين مقاله، بررسى عامل امر به معروف و نهى از منكر به عنوان عامل اصلى و اساسى قيام امام حسين (ع) است. امام حسين (ع) در ضمن بيان انگيزههاى قيام خود، به اين عنصر مهم اشاره مىفرمايد و آن را از اهداف قيام خود مىشمارد.
امام حسين (ع)، حماسه عاشورايى خود را عبارت از امر به معروف ونهي از منكر دانست و فرمود:
«اريدُ ان آمُرَ بالمعرُوف و انهى عن المنكرِ».
سالار شهيدان هنگام وداع با قبر رسول خدا (ص) فرمود:
اللّهُمَ وَ انّى احِبُّ المعروفَ و اكرهُ المنكَر» خدايا من معروف را دوست مىدارم و منكر را بد مىدانم. آن حضرت در بيان هايى صريح، حكومت بنى اميه را منكرى مىداند كه بايد با آن مبارزه كرد. يزيد را نيز مردى شرابخوار و فاسق و جنايتكار مىداند و پيروان او را ملازمان شيطان و واگذارندگان «طاعت خدا» مىشمارد و حكومت اموى را حرام كننده حلال و حلال كننده حرام معرفى مىكند كه بدعت ها را زنده و سنت ها را مي راندهاند؛ از اين رو شوريدن بر ضد او را مهمترين مرحله نهى از منكر، وظيفه خود مي داند. با اين مبناى دينى است كه امام (ع) بيعت با يزيد را رد مىكند و آن را مايه ننگ مىداند و حماسه كربلا را پديد مىآورد.اين كه در زيارت نامههاى امام حسين (ع) تأكيد مكرر شده: «من شهادت مىدهم كه تو نماز و زكات را بر پا داشتى و امر به معروف و نهى از منكر كردى»، همه براى تبيين فلسفه قيام اوست تا رنگ مكتبى آن در هياهوى تبليغات دشمن كمرنگ نشود و جايگاه امر به معروف و نهى از منكر در آن نهضت مشخص شود. در زيارت مخصوصه آن حضرت مىخوانيم:
«امَرتَ بالمعروفِ وَ نَهَيتَ عَنِ المنكر»
بر همين اساس است كه پيروان فرهنگ عاشورا، با الهام از اين حماسه، نسبت به جريان امور و وضعيت فرهنگى و سياسى حساساند و با حضور دائم در ميدان امر به معروف و نهى از منكر، عرصه را بر فساد آفرينان تنگ مىسازند؛ چون مىدانند كه سكوت و عقب نشينى از اين جبهه گستاخى و پيشروى دشمنان حق و فساد گستران در جامعه را به دنبال دارد. آنان باور دارند كه اگر اين فريضه ترك و فراموش شود، حدود الهى تعطيل شده، احكام خدا مورد تحقير و استهزا قرار خواهد گرفت، از اين رو حاضرند براى اجراى آن جان خود را نيز با تأسى از پيشواى آزادگان نثار كنند؛ چرا كه امام حسين (ع) با ايراد خطبهاى در مسير راه كربلا، با اشاره به شرايط پيش آمده و اينكه دنيا دگرگون شده و «معروف»، رخت بر بسته و به حق عمل و از باطل دورى نمىشود، شوق خود را به لقاي خدا و مرگ شرافتمندانه ابراز مىكند و زندگى در كنار ستمگران را مايه نكبت مىشمارد و چنين شرايطى را زمينهاى مساعد براى قيام مىداند.
كلام امام حسين(ع)
شناخت خداوند و عبادت او
اَيّهَا النّاسُ! إِنّ اللّهَ جَلّ ذِكْرُهُ مَا خَلَقَ الْعِبَادَ إِلاّ لِيَعْرِفُوهُ، فَإِذَا عَرَفُوهُ عَبَدُوهُ فَإِذَا عَبَدُوهُ اسْتَغْنَوْا بِعِبَادَتِهِ عَنْ عِبَادَةِ مَا سِوَاهُ
امام حسين (ع) فرمود: «اى مردم! خداوند بندگان را آفريد تا او را بشناسند، آنگاه كه او را شناختند، پرستش كنند و آنگاه كه او را پرستيدند، از پرستش غير او بى نياز شوند»
(بحار الانوار، ج 5 ص 312 ح1 )
همراه با شهيدان كربلا
اَسلَم بن عَمرو
او از مواليان امام حسين (ع) است. پدرش از ايرانيان بود که به زور در سپاه ساساني به خدمت گرفته مي شود. در فتح همدان به دست مسلمانان مي افتد و به مدينه برده مي شود و به قبيله بني هاشم مي پيوندد. اسلم، خود زاده شده شهر مدينه است. نزد خاندان وحي و در بستر تعليمات اهل بيت (ع)رشد مي کند و عشق و علاقه اي ويژه به آموختن قرآن کريم و احکام اسلام پيدا مي کند.در جنگ صفين در رکاب اميرمؤمنان (ع) با سپاه معاويه به نبرد مي پردازد و هنوز نوجواني بيش نيست که از قاريان قرآن شمرده مي شود. پس از شهادت حضرت علي (ع) نيز نزد خاندان رسول خدا (ص) مي ماند و به آنان خدمت مي کند. وي کاتب امام حسين (ع) است. همراه با کاروان اباعبدالله (ع)به کربلا مي آيد و در رديف مدافعان اسلام ناب قرار مي گيرد. به ميدان مي آيد و رجز مي خواند:
أميري حسين و نعم الأمير سرور فؤاد البشير النذير
«امير من، حسين (ع) و چه نيکو سالاري است؛ مايه شادماني دل رسول خدا (ص) است». مورخان مي نويسند:
«پس جواني براي نبرد به ميدان مي آيد که قاري قرآن کريم است و به زبان عربي آگاه است و او از موالي و بستگان به امام حسين(ع) است». او مي جنگد، مجروح مي شود و به زمين مي افتد. امام حسين (ع) بر بالينش مي آيد. أسلم چشم مي گشايد. با ديدن چهره نوراني امام (ع) تبسّم مي کند و مي گويد: «کيست چون من که فرزند رسول خدا (ص) صورت به صورتش نهاده باشد؟».سپس جان به جانان مي سپارد.
روز شمار محرم
اول محرم
1- آغاز ايام حسينى: اولين روز از ماه حزن و اندوه آل محمد(ع) است، كه همه انبيا و ملائكه و شيعيان و دوستان اهل بيت(عليهم السلام) محزون هستند.
2- امام حسين(ع) در راه كربلا: روز اول محرم، امام حسين(ع) در قصر بنى مقاتل نزول اجلال فرمودند و از عبيدالله بن حر جعفى دعوت به يارى کردند، اما او اجابت نكرد و بعدها پشيمان شد.
3- قيام مردم مدينه عليه يزيد: در اين روز در سال 63 هـجري مردم مدينه براى قيام عليه يزيد حركت كردند. قضيه از آنجا آغاز شد كه جمعى از اهالى مدينه به رهبرى عبدالله بن حنظله به شام رفتند و دستگاه يزيد و شراب خوارى و قمار بازى و سگ بازى او را ديدند و به مدينه بازگشته و مردم را از وضع فساد دربار اموى آگاه ساختند. با شنيدن اين اخبار، همگان بر خلع يزيد اتفاق کردند و به سرپرستى عبدالله عليه يزيد به قيام برخاستند و افراد اموى ساكن مدينه را بيرون كردند. لشكر شام پس از اطلاع از اين قيام به طرف مدينه حركت كرد و واقعه حَرّه پيش آمد.
احكام ويژه محرم
سوال: در حسينيهها و مساجد بيشتر مناطق بخصوص روستاها مراسم شبيهخوانى به اعتبار اينكه از سنتهاى قديمى است، برگزار مىشود كه گاهى اثر مثبتى در نفوس مردم دارد، اين مراسم چه حكمى دارد؟
پاسخ: اگر مراسم شبيهخوانى مشتمل بر امور دروغ و باطل نباشد و با توجه به مقتضيات زمان باعث وهن مذهب حق هم نشود، اشكال ندارد، اما در عين حال بهتر است به جاى آنها، مجالس وعظ و ارشاد و ذكر مصايب حسينى و مرثيهخوانى برپا شود.
به بهانه 28 شهريور، روز جهاني حفظ محيط زيست کوهستان
در دل کوهستان برای کوهستان بمانیم
مشعل: کوه ها، جاذبه هاي دور دست و قد بلند زمين ما، آنقدر مهم هستند که در کنار همه جاذبه هاي زميني، با حساسيتي بيشتر آنچه در آنهاست را بررسي کنيم و درباره آن حرف بزنيم و برنامه هايي را منحصر به کوهستان ها هماهنگ کنيم. کوهستان، جغرافيايي متفاوت و زيبا دارد که سرچشمه همه رودهاي بزرگ و منشا نيمي از آب هاي شيرين جهان و زيستگاه گونه هاي بي شمار گياهي و جانوري است. از اين رو آنهايي که به اين اکوسيستم مهم اهميت مي دهند، در سال 2002 براي کوه ها بزرگداشتي بين المللي برگزار کردند و در ادامه هم مجمع عمومي سازمان ملل متحد در پنجاه و هفتمين جلسه خود در ژانويه 2003، روز 11 دسامبر (20 آذر) را به عنوان روز جهاني کوهستان تعيين کرد. همچنين 19 سپتامبر (28 شهريور) به عنوان روز جهاني حفظ محيط زيست کوهستان نامگذاري شده و هر سال، اين روز، با محورهايي متفاوت مورد استقبال قرار مي گيرد. سازمان ملل، مسئوليت هماهنگي اين روز را به عهده سازمان فائو گذاشته و اين مجموعه هر سال با تعيين يک موضوع، از کشور هاي کوهستاني و اعضاي مشارکت براي کوه ها (MP) دعوت مي کند تا با اجراي آيين هاي ويژه نظير گردهمايي و اجراي برنامه هاي کوهنوردي، در بزرگداشت اين روز و تاکيد هر چه بيشتر بر اهميت و نقش کوهستان بکوشند. براي کوهستان، نمادي طراحي کرده اند که درآن سه مثلث متساوي الاضلاع روي يک خط افقي قرار دارد که نماد نشان از يخ و برف، منابع طبيعي و سرسبزي و محصولات است.
آنچه نفس کوهستان را به شماره مي اندازد
اين منبع آرامش و حيات و زيبايي، در مناطق مختلف به انحاي گوناگون در معرض آسيب هاي کوتاه و بلند مدت قرار دارد؛ آسيب هايي که شايد به نظر جدي باشند؛ اما در بلند مدت صدمه جبران ناپذيري را وارد مي کنند. کوهستان در فصول مختلف، محل چَراي دام است و همين چَراي بدون برنامه و افسارگسيخته، يکي از تهديدهاي اساسي در تخريب محيط زيست کوهستان به شمار مي رود که بيش از هر عامل ديگري، به تخريب کوه ها دامن زده است، به طوري که اکنون کمتر محيط کوهستاني در کشور يافت مي شود که از تخريب هاي ناشي از چَراي دام در امان مانده باشد. تخريب پوشش گياهي کوهستان و فرسايش خاک ناشي از چراي دام، به اندازه اي است که در اغلب محيط هاي کوهستاني که تا 10سال پيش پوشيده از گياه بود، فقط خاک لخت باقي مانده است. اين روند در کشور ما همانند بسياري از نقاط جهان در سطحي نگران کننده ادامه دارد و در سفر به استان هاي غربي و شمال غربي کشور متوجه از ميان رفتن جنگل هاي دامنه کوهستان و تبديل شدن آنها به زمين هاي کشاورزي و مرتع مي شويم.
در عين حال، جاده سازي و عمليات عمراني براي بهره برداري از منابع طبيعي و يا عبور از آنها، به شکلي عمده از سوي سازمان هاي دولتي، بخش خصوصي و مردم ادامه دارد، ضمن اينکه خشکسالي و کمبود منابع آبي يکي ديگر از زمينه هاي کم آبي در کوهستان شده است. کوهستان، منبع آبي پايين دست خود است؛ اما با مديريت نادرست منابع آبي و بهره برداري هاي افسارگسيخته، بسياري از اين منابع آبي به مرز صفر نزديک شده اند. به اين عوامل بايد ساخت و ساز، معدن کاوي، تبديل شدن به محل دپوي زباله و نفوذ شيرابه به آب هاي زيرزميني و البته گردشگري ناسالم را هم بايد اضافه کرد. در سال هاي اخير، در کشورخودمان با افزايش گردشگري، انواع برنامه هاي طبيعت گردي اجرا مي شود که به جاي کمک به حفظ طبيعت کوهستان، به تخريب زودتر آن کمک مي کند. برنامه هاي گردشي آفرود، تور رنگ و انواع کمپينگ در طبيعت کوهستان، به عوامل تهديد کننده اصلي تبديل شده اند. جدا از اين موارد، در سال هاي اخير موارد زيادي از آتش سوزي هاي عمده در ارتفاعات جنگي شمال و غرب کشور را شاهد هستيم که بسياري، دلايل آن را اهداف اقتصادي ناشي از تخريب جنگل ها مي دانند که اين آتش سوزي هاي مداوم، محيط زيست کوهستان را دگرگون مي کند و گاه به طور کامل از بين مي برد. کوهستان به عنوان مادر بسياري از نعمت ها در دهه هاي اخير، تحت فشار تغييرات اقليمي، گرسنگي و مهاجرت ها قرار گرفته و حضور يا عدم حضور انسان ها، نفس اين بخش از زمين را به شماره انداخته است.
نجات کوهستان، نجات خودمان است
ممکن است منفعت کوهستان و محيط زيست آن براي همه اقشار مردم باشد، اما معدود اقشاري هستند، همانند محيط بانان و کوهنوردان، که فرصت همراهي با طبيعت کوهستان را بيشتر دارند، از اين رو انتظاري که از اين گروه مي رود، بيشتراست. کوهنوردان و طبيعت گردها براي بهره مندي از محيط طبيعي، خود را مقيد به محيط کوهستان و کاهش عوامل مخرب آن مي دانند. به همين دليل، به شيوه ها و روش هاي آموزش کلامي يا اقدام هاي تشويقي در جامعه اقدام کرده و تورهاي شلوغ و آسيب رسان به طبيعت کوهستان را اجرا نمي کنند، حتي اگر ديگران اشتباه يا تخريبي داشته بـاشــنـد، کـوهـنـورد و طبيعت گرد، مانند يک محيط بان مسئول، مراقب است و تذکر لازم را مي دهد و گاه خود دست به جبران مي زند.
ايران ما به سبب تنوع آب و هوايي که از آن سراغ داريم، ارتفاعات و دامنه هاي کوهستاني با پوشش گياهي زياد و متنوعي دارد. ارتفاعات کوهستاني که محل زندگي و معيشت بخش زيادي از روستاييان و عشاير و در عين حال موعودگاه بسياري از علاقه مندان به کوهستان است. سازمان جهاني فائو، تاکنون بارها بر اهميت حمايت از روستاييان کوهستان و ساير بهره مندان از کوهستان تاکيد کرده تا در اين همزيستي، کمترين آسيب به کوهستان وارد شود. کوهستان ها نه تنها منبع اصلي آب و مقاومت در مناطق خشک هستند، بلکه درباره ايران، ميزبان تنوع زيستي گسترده و مأمن گونه هاي گياهي منحصر به فرد و حتي «گونه هاي نادر» است.
در حال حاضر، گروه هاي زيادي از تيم هاي کوهنوردي و طبيعت گردي، دامنه هاي ارتفاعات البرز يا زاگرس را در فصول مختلف انتخاب مي کنند و سفر به قلل 3 هزار و 4 هزار متري به بالا، به يکي از تفريحات اصلي آنها تبديل شده است. بسياري از کارکنان صنعت نفت در زيرمجموعه هاي مختلف به شکل تيمي، انواع قلل زيبا و معروف را فتح کرده اند و وقتي درباره اهميت کوهستان صحبت مي کنيم، بيشتر از هر مخاطبي اهميت اين موضوع را درک مي کنند و به عنوان حافظ کوهستان، در دل آن جاي مي گيرند.
بنابراين شايد لازم باشد به مناسبت اين روز، يکبار ديگر درباره محيط زيست کوهستاني شهر يا استان مان بازانديشي کنيم؛ اينکه چقدر درباره اين جاذبه مهم و حياتي مي دانيم و آيا مي توان بيشتر از آن لذت برد و کمترين آسيب را به آن وارد کرد؟ دماوند، بينالود، تفتان، درفک، سبلان زيبا و تمام قله هاي دور از دسترس، حياتي مستقل از ما ندارند و بايد مراقب آنها باشيم.
علت ها و درمان هاي يک مشکل شايع که همه کودکان دچار آن مي شوند
راه چاره برای سرفه
مشعل - سرفه بر اثر مکانيسم تحريک، گاهي خفيف و گاهي شديد است، اما علت سرفه هرچه باشد، راه هاي درماني خاصي براي آن وجود دارد که والدين بايد به آن توجه کنند. هيچ چيز براي والدين ناراحت کننده تر از شنيدن صداي سرفه بچه ها هنگام شب نيست. اين مشکل معمولا پدر و مادرها را نگران مي کند؛ طوري که حاضرند هر کاري انجام دهند تا هرچه زودتر سلامت کودکشان را ببينند اما در واقع سرفه واکنش طبيعي بدن است که به دليل تحريک مژه هاي برونش و دستگاه تنفس، تحريک و به وسيله اعصاب مرکزي و تحريک ديافراگم ايجاد مي شود. با سرفه، مقدار زيادي ترشحات خارج مي شود تا راه هوايي باز و تنفس راحت تر انجام شود.
سرفه خروسکي
فرزندتان با گرفتگي بيني به خواب مي رود، اما فقط چند ساعت مي تواند بخوابد چون ناگهان با صداي سرفه اي شبيه خروس از خواب بيدار مي شود.
علت چيست؟ خروسک. اين سرفه ها معمولا به دليل التهاب و تورم در قسمت پايين راه تنفسي، حلق، ناي و حنجره و معمولا بين کودکان 6 ماه تا 3 سال اتفاق مي افتد زيرا اين کودکان مسيرهاي تنفسي باريک تري دارند. اين مشکل معمولا دليل ويروسي دارد. اين سرفه ها معمولا طي روز بهتر مي شود، اما شب ها دوباره برمي گردد. در اين حالت خشونت در صداي کودک به وضوح مشخص است. خروسک مي تواند والدين را نگران کند، اما در بيشتر مواقع مي توان علائم آن را برطرف کرد.
سرفه خشک شبانه
کودک شما در طول زمستان مدام سرفه خشک مي کند و اين مشکل شب ها تشديد مي شود.
علت چيست؟ آسم و سرماخوردگي. در آسم راه هاي هوايي تنگ و ريه ملتهب مي شود که همين، ترشح اضافه ايجاد مي کند. اگرچه بيشتر والدين فکر مي کنند که خس خس سينه، علامت اوليه آسم است، اما سرفه هاي خشک شبانه اغلب بارزترين علامت کودک است.
از علائم ديگر مي توان به سرفه همراه با سوزش، آلرژي، سرماخوردگي يا هواي سرد اشاره کرد. سرفه آسمي زماني بايد مدنظر قرار گيرد که سرفه پايدار (مزمن) به وسيله سرما يا فعاليت تشديد يا در شب ها بدتر شود.
سرفه همراه با خس خس
کودک شما چند روزي است سرما خورده و حالا سرفه اش صدادار است. به نظر مي رسد سريع نفس مي کشد و تحريک پذير شده است. علت چيست؟ برونشيت. برونشيت اصطلاحي است كه به التهاب لوله هاي نايژه اي اطلاق مي شود. زماني كه اين معابر تحريك مي شوند، موكوس ترشح مي كنند كه باعث ايجاد سرفه مي شود تا معابر هوايي پاك شود. در عفونت برونش، کودک وقتي آب دهانش را قورت مي دهد، با ترشحات همراه است و تنفس برايش دشوار است. گاهي علت بيماري ميکروب ها هستند که معمولا با تب و سرفه شديد همراه است.
سرفه قطاري
فرزند شما يک هفته است سرما خورده و گاهي اوقات بيش از 20 ثانيه پياپي سرفه مي کند و همين باعث ايجاد مشکل در تنفس او مي شود.
علت چيست؟ سياه سرفه. علت اين بيماري نوعي باکتري است که با حمله به راه هاي تنفسي در راه هاي هوايي ايجاد التهاب شديد مي کند. معمولا به دنبال يک حمله شديد سرفه (که حتي مي تواند يک دقيقه طول بکشد) کودک يک دم صدادار انجام مي دهد که در اصطلاح به آن Whoop مي گويند که به دليل ورود هوا به داخل حنجره متورم ايجاد مي شود. در اين بيماري، علائم سرماخوردگي مانند تب، آبريزش بيني و درد مشاهده مي شود.
سرفه خلط دار
وقتي فرزندتان سرفه مي کند، همراه با خلط است، ضمن آنکه آبريزش بيني، گلودرد، اشک ريزش و بي اشتهايي هم کودک را آزار مي دهد. علت چيست؟ سرماخوردگي، سينوزيت و التهاب ريه. کودکان مبتلا به سرماخوردگي يا التهاب ريه معمولا سرفه مي کنند که مي تواند در بدترين شرايط يک تا 2 هفته طول بکشد . کودکان سيستم ايمني ضعيفي دارند که در اثر تماس با ويروس ها مدام بيمار مي شوند و گاهي خانواده ها مي گويند فرزندشان در سال 3 تا 4 بار دچار سرماخوردگي مي شود. از آنجا که بيشتر سرفه هاي کودکان خلط دار است، نبايد آنها را سرکوب کرد، زيرا باقي ماندن ترشحات ممکن است انسداد مجاري هوايي را در پي داشته باشد.
سرفه مزمن
کودک شما بيشتر از 10 روز است که سرماخورده است، اما سرفه هايش بهبود پيدا نمي کند.
علت چيست؟ سرفه هاي ناشي از سرماخوردگي مي تواند يک هفته طول بکشد؛ به خصوص اگر کودک سرماخوردگي قبلي نداشته باشد. آسم، آلرژي يا عفونت هاي مزمن در سينوس ها يا مسير تنفسي مي توانند باعث سرفه هاي مزمن شوند.
توصيه ها و راه هايي براي درمان
استفاده از بخور گرم
در سرفه خشک بايد از بخور آب گرم به مدت 5/1 تا 2 ساعت در يک آپارتمان 100 متري استفاده کرد زيرا هواي خشک ممکن است ايجاد سرفه کند.
اگر بيشتر از اين زمان از بخور استفاده شود، باعث به وجود آمدن حساسيت مي شود.
شايد براي بخور از حوله استفاده کنيد، اما نبايد آن را مستقيم روي پوست کودک قرار دهيد.
استفاده از بخور فوايد زيادي دارد و موجب رفع گرفتگي بيني، مرطوب شدن مجاري تنفسي و بهبود سرفه هاي خشک و همچنين تسهيل خروج خلط مي شود. اگر دستگاه بخور نداريد، مي توانيد يک ظرف آب را روي شعله بگذاريد تا به جوش آيد.
خوردن عسل
يکي از مواد غذايي که ارزش غذايي بسيار بالايي دارد، عسل است. اين ماده مفيد در کودکان يک سال به بالا راهکاري خوب براي تسکين سرفه است. مي توان يک قاشق مرباخوري عسل را در نصف ليوان شير حل و روزي 2 بار آن را مصرف کرد. يکي ديگر از راه هاي مصرف عسل، حل کردن آن در چاي و ليمو ترش است. تحقيقات متعدد نشان داده است اين ماده غذايي با ارزش غذايي بالايي که دارد مي تواند در تسکين سرفه و بازگرداندن انرژي از دست رفته کودک موثر باشد. اين ماده غذايي پرارزش سبب ضدعفوني شدن راه هاي تنفسي مي شود. پس از بهبود هم مي توان شيرعسل را در برنامه غذايي کودک قرار داد.
مراجعه به پزشک
در تمام موارد سرفه بايد علت آن مشخص شود، بنابراين مراجعه به پزشک اولين و مهم ترين راهکار است.
برخي والدين بدون هيچ اطلاع و آگاهي اي اقدام به خوددرماني براي کودکانشان مي کنند که اين بزرگ ترين اشتباه است، زيرا حتي مصرف استامينوفن هم نبايد بدون تجويز پزشک و بدون توجه به وزن و سن کودک باشد.
حتي قاشق و پيمانه اي که با آن به کودک دارو داده مي شود، بسيار اهميت دارد؛ بنابراين قبل از هر اقدامي بهتر است با پزشک خود مشورت کنيد.
مصرف مايعات
هميشه براي درمان انواع سرفه بسياري از مايعات تسکين دهنده هستند. از جمله اين مايعات مي توان به چاي و شير گرم اشاره کرد، همچنين نبايد از سوپ مرغ غافل شد. مصرف غذاهاى آبكى و گرم مانند سوپ مرغ، انواع آش و سوپ هاى ساده همواره در طول بيمارى سرماخوردگى، سينه درد و سرفه از جمله تجويزهاى پزشكان بوده است، در حال حاضر افزودن ادويه جات تند مانند فلفل، پودر سير يا خود سير و پودر كارى به اين غذاها نيز توصيه مي شود. اين تركيب به واقع يك اكسپكتورانت طبيعى محسوب مى شود، زيرا هنگام سرفه هاى خلط دار اينگونه مواد، اخلاط موجود در شش ها را كنده و سبب خروج آنها به وسيله سرفه مى شود.
گفت و گوي «مشعل» با سر مربي جديد تيم نفت مسجد سليمان
جايگاه شايسته اي کسب خواهيم کرد
مشعل عليرضا مرزبان (زاده 5 خرداد 1337) مربي فوتبال ايراني- آلماني است. او در انجمن مدرسان فوتبال آلمان و در کنگره جهاني مربيان در شهرهاي دوسلدورف، راينلند-فالتز، برلين و هانوفر عضويت دارد.از سوابق اين مربي فوتبال، مي توان به دستيار مربي در تيم هاي اشبورن آلمان، پرسپوليس تهران، دونايسکا استردا، استيل آذين تهران، تيم ملي مونته نگرو، سپاهان اصفهان و پديده مشهد و سرمربي گري در تيم هاي پديده، پيکان، خونه به خونه و مشکي پوشان اشاره کرد. حالا اين مربي باسابقه که چند عنوان قهرماني و حتي صعود از ليگ يک به ليگ برتر را در کارنامه دارد، بعد ازهفته پنجم ليگ برتر، جانشين عبدالله ويسي در نفت مسجد سليمان شده تا اين تيم را از بحران خارج کند.مرزبان مي گويد: نفت مسجد سليمان، توانايي خوبي دارد و جايگاهش در انتهاي جدول نيست. با سرمربي جديد نفت گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
به يکباره نفتي شديد؟
خب شغل من مربيگري است و طبيعي است که شما در هر زمان، هدايت يک تيم را به عهده داشته باشيد. آلمان بودم که پيشنهاد نفت به من داده شد و بعد از بررسي شرايط موجود، متوجه شدم که مي شود با اين تيم کار کرد و به قول معروف تيم خوبي است و از سوي ديگر مسجد سليمان، شهر فوتبال است و مردم فوتبال را مي پرستند. براي همين قبول کردم با نفتي ها کار کنم و اين هم يک تجربه جديد است.
اما نفت جايگاه خوبي در جدول ندارد و به نوعي اين انتخاب ريسک بود؟
بله شرايط نفت را در جدول ديدم و من مربي ريسک پذيري هستم. از سوي ديگر، نفت مسجدسليمان هواداران پرشوري دارد و از اين تيم حمايت بسيار خوبي مي کنند. اميدواريم که با کمک هواداران، بتوانيم وضعيت تيم را بهتر کنيم و در جدول، خودمان را بالاتر بکشيم.
کار را شروع کرديد و وضعيت تيم را از نزديک ديديد. ارزيابي شما چيست؟
ما چند روزي است که تمرين هاي مان را آغاز کرده ايم و بايد بگويم که بازيکنان باکيفيتي در تيم ما حضور دارند و اميدوارم که احساس ما خيلي زود نسبت به هم بهتر شود. بازيکنان خيلي خوبي داريم و همه آنها از انگيزه بالايي برخوردار هستند و اين موضوع من را به ادامه کار اميدوار مي کند.
برنامه خاصي براي تمرين ها در نظر داريد؟
ما در روزهاي اخير در بخش هاي نفوذي، تمرين هاي خوبي انجام داديم و کيفيت تيم را بالاتر برديم و هر روز بهتر مي شويم، اما بايد سرعت بازي را بيشتر کنيم. از روز دوشنبه به اهواز رفتيم و تا جمعه در اين شهر، اردوي آماده سازي برگزار کرديم. با تمرين پرفشار در اين اردو، سطح بدني تيم را بالاتر برديم و بيشتر با هم آشنا و هماهنگ شديم. همچنين بايد روي حريفان، آناليز انجام دهيم و نقاط ضعف و قوت خودمان را بررسي کنيم تا با کمترين مشکل، ليگ را بعد از تعطيلات شروع کنيم.
چقدر به اين تيم اميدوار هستيد؟
مهمترين فاکتور يک تيم، شخصيت است و من به جرات مي گويم که شخصيت تيم، خيلي خوب است و بازيکناني با شخصيت مثبت در اين تيم حضور دارند. پس اين مسئله، بزرگترين فاکتور براي يک تيم به حساب مي آيد و اميدواريم با استفاده از همين فاکتورهاي تعيين کننده، بتوانيم از بحران خارج شويم.
يعني نفت در ميانه بالايي جدول قرار مي گيرد؟
هدف ما همين است. جايگاه نفت در انتهاي جدول نيست و من هم دوست ندارم تيم تحت هدايتم، در انتهاي جدول باشد. بنابراين رفته رفته به روزهاي خوب مي رسيم و نفت، جايگاه در خور شايسته اي کسب خواهد کرد.
پس قول مي دهيد که نفت سقوط نکند؟
هيچ مربي در دنياي مربيگري، قول نمي دهد. بنابراين من هم مستثنا نيستم؛ اما تا به حال با تيمي سقوط نکرده ام؛ البته قهرمان شده ام و حتي از ليگ يک، به برتر صعود کرده ام، ولي با تمام اين اوصاف، هيچ وقت قول ندادم؛ بلکه تلاش مضاعف داشتم تا بهترين نتايج را بگيرم.
اما نفت مشکلات مالي دارد؟
الان کدام تيم در ايران مشکل مالي ندارد. استقلال و پرسپوليس که در زمره بهترين ها هستند، با مشکلات مالي مواجه اند. به هر حال مسائلي وجود دارد که ما بايد آن را درون خودمان حل کنيم؛ اما در وهله اول بايد تلاش کنيم تا تيم را از نظر روحي ـ رواني به آمادگي برسانيم؛ چراکه مشکلاتي در اين زمينه وجود دارد.
بازيکن جديد هم مي گيريد؟
چند جاي خالي وجود دارد که بايد از طريق بازيکن آزاد، جذب کنيم؛ ولي به احتمال قوي تا نيم فصل با همين بچه ها ادامه مي دهيم و در صورت نياز در نيم فصل دوم، تيم را تقويت خواهيم کرد.
آيا به کادر فني مربي جديد اضافه مي شود؟
در چند وقت اخير، تغييرات زيادي در باشگاه انجام شده و صلاح نيست بخواهيم بيشتر از اين در تيم تغييرات ايجاد کنيم. فعلا قصد انجام تغيير خاصي را نداريم، چرا که نفت مسجدسليمان به آرامش نياز دارد. همچنين بايد از اعضاي هيأت مديره باشگاه تشکر کنم که به ما در آماده سازي کمک مي کند.
اولين بازي نفت مسجدسليمان بعد از تعطيلي ليگ، بازي با استقلال خواهد بود. براي اولين قدم سخت نيست؟
قطعاً کار سختي پيش روي ماست؛ اما نه فقط براي ما، بلکه براي همه تيم ها کار سخت است؛ البته استقلال هم مثل ما نتايج خوبي نگرفته و من انتظار بيشتري از استقلال داشتم. معتقدم که تيم استقلال هم مثل ما دچار بحران است و کار هر دو تيم سخت خواهد بود؛ اما ما مي خواهيم در اين بازي کادوي خوبي به هواداران مان بدهيم.
سازمان ليگ هم که اين ديدار را عقب انداخت؟
بيانيه اي از سوي مسئولان باشگاه داده شده که به اين مسئله اعتراض کردند؛ اما سازمان ليگ عقيده دارد قانوني بوده و حالا بايد ببينيم اولين بازي، بازهم با استقلال است يا بايد با سايپا بازي کنيم.
و حرف آخر؟
نفت مسجد سليمان، تيم خوبي است و هواداران را خيلي خوبي دارد. من تمام توانم را به کار مي گيرم تا مردم و هواداران اين شهر و اين تيم را خوشحال کنم. فوتبال همه چيز اين مردم است. پس بايد براي آنها احترام خاصي قائل بود. همانطور که گفتم، بازيکنان خوبي داريم و مي توان با آنها به اهداف بزرگتري رسيد.
حضور بانوي نفتي در جشنواره سنگ نوردي
رعنا خدايي، سرپرست تيم کوهنوردي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در سومين جشنواره ملي سنگ نوردي منطقه آزاد ماکو شرکت کرد.سومين جشنواره ملي سنگ نوردي منطقه آزاد ماکو با 100 سنگ نورد از 15 استان کشور برگزار شد که رعنا خدايي، سرپرست تيم کوهنوردي بانوان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، ضمن حضور در اين جشنواره گفت: اين جشنواره ملي، جاذبه هاي فرهنگي، طبيعي و تاريخي منطقه آزاد ماکو را به هموطنان عزيز معرفي مي کند.وي با اشاره به اينکه بيشتر شرکت کنندگان اين جشنواره، شناخته شده اند و سطح فني بالايي در کوهنوردي دارند، افزود: اين جشنواره در کلاهک سنگي قيه ماکو به عنوان ديوار صخره اي زيباي کشور برگزار شد و علاوه بر جايگاه و جنبه ورزشي آن، جنبه ها ي فرهنگي و گردشگري نيز مورد تاکيد قرار گرفته است.اين جشنواره براي اولين بار باحضور 60 نفر از فعالان شبکه هاي مجازي و با توليد محتواي معرفي منطقه آزاد ماکو به گردشگران داخلي و خارجي به مرحله اجرا درآمد که نتايج آن با حضور تيم هاي گردشگري در منطقه به وضوح قابل لمس است.ماکو، يکي از نواحي راهبردي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه است که در شمال غرب استان آذربايجان غربي قرار دارد و از طريق مرز بازرگان و به عنوان نقطه خروجي مرز ايران و ترکيه در دامنه کوه آرارات، عنوان دروازه اروپا را به خود اختصاص داده است.
کوهنوردان گاز گيلان بر بلنداي سبلان
به مناسبت گراميداشت هفته دولت، کوهنوردان شرکت گاز استان گيلان به قله 4811 متري سبلان در استان اردبيل صعود کردند.
طبق برنامه ريزي صورت گرفته، گروه 4 نفره شرکت گاز متشکل از قاسم حسن زاده، کاظم صالحي، امين غلام دوست و فرهاد پرهنر براي فتح سومين قله مرتفع ايران راهي اردبيل شدند.
اين گروه ابتدا به روستاي شابيل رفتند و سپس به پناهگاه کوهنوردان در ارتفاع 3700 متري رسيدند. گروه پس ازاستراحت شبانه ، صبح روز بعد، صعود از ارتفاع 3700 متري را آغاز کردند و به سمت قله رهسپار شدند. کوهنوردان شرکت گاز با وجود فشار کم و کمبود اکسيژن توانستند به قله 4811 متري سبلان صعود کنند و سفر خود را در کنار درياچه زيباي سبلان، واقع در دهانه آتشفشان اين کوه، به پايان برسانند.
صعود کوهنوردان پالايش گاز سرخون و قشم به دال دنا
گروه کوهنوردي شرکت پالايش گاز سرخون و قشم، به مناسبت هفته دولت و گراميداشت ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر به ارتفاعات حوض دال دنا در ارتفاعات استان کهگيلويه و بوير احمد صعود کردند.
تيم کوهنوردي اين شرکت، متشکل از 15 نفر از همکاران توانستند قله حوض دال دنا را به ارتفاع 4351متر طي دو روز فتح کنند.
پور ملک، مسئول ورزش شرکت پالايش گاز سرخون و قشم درباره صعود انجام شده گفت: به مناسبت هفته دولت و همچنين به منظور توسعه ورزش همگاني، با هماهنگي انجام شده از سوي هيات کوهنوردي استان هرمزگان و فارس، برنامه اعزام و صعود به ارتفاعات دنا در بين همکاران اطلاع رساني شد که به دنبال آن گروهي 15 نفره به قله دال دنا صعود کردند.
شروع خوب نفت اهواز در ليگ برتر جوانان
تيم فوتبال نفت اهواز در اولين هفته از رقابت هاي ليگ برتر جوانان، برابر حريف خود به برتري رسيد تا نخستين گام را با پيروزي پشت سر گذاشته باشد.
تيم فوتبال نفت اهواز در هفته نخست ليگ برتر فوتبال جوانان باشگاه هاي کشور، ميزبان تيم صباي قم بود که موفق شد با ارائه يک بازي برتر، حريف قمي خود را با نتيجه پرگل سه بر صفر شکست داده و در نخستين قدم به يک پيروزي با ارزش برسد.
ايمان حافظي ، اميرحسين آرميده و نيما کلاه کج، سه گل تيم نفت را در اين بازي به ثمررساندند.
نفت اهواز با اين پيروزي در مکان دوم جدول قرار گرفت.
در ليگ برتر جوانان ايران پولاد مردان ملي حفاري قهرمان شدند
تيم وزنه برداري شرکت ملي حفاري اهواز، براي دومين سال پياپي با کسب 1793 امتياز، به عنوان قهرماني ليگ برتر جوانان کشور دست يافت. هفته سوم و فينال ليگ برتر جوانان باشگاه هاي کشور (جام شهداي مدافع حرم) در تالار وزنه برداري مجموعه ورزشي آزادي تهران برگزار شد که در نهايت، تيم جوانان وزنه برداري شرکت ملي حفاري اهواز با اقتدار به عنوان قهرماني دست يافت.
اين تيم، پرافتخارترين تيم در ليگ و قهرماني امسالِ ملي حفاري، نهمين قهرماني در10 سال فعاليت اين باشگاه در رده سني جوانان است.
تيم نور همدان هم که به تازگي و براي دومين سال، سرمايه گذاري گسترده اي را در وزنه برداري ايران داشته است، با 1727 امتياز نايب قهرمان شد و تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب خوزستان، ديگر تيم استان خوزستان و نفتي حاضر در اين رقابت ها با 1634 امتياز به مقام سوم رسيد.
تيم نفت مسجد سليمان هم که در اين رقابت ها حضور داشت، باکسب 189 امتياز به مقام دهم بسنده کرد.
رده بندي تيمي ليگ برتر وزنه برداري جوانان باشگاه هاي کشور به شرح زير است:
1- شرکت ملي حفاري اهواز با 1793 امتياز
2- نور همدان با 1727 امتياز
3- مناطق نفت خيز جنوب خوزستان با 1634 امتياز
4- نيروي زميني ارتش با 1540 امتياز
5- عقاب نيروي هوايي با 1570 امتياز
6- کوثر ساري با 1423 امتياز
7 -تعاوني انقلاب شهريار با 1416 امتياز
8- هيات وزنه برداري استان آذربايجان غربي با 1064 امتياز
9 - هيات وزنه برداري استان البرز با 714 امتياز
10- نفت و گاز مسجد سليمان با 189 امتياز
هندبال بانوان در قرق نفتي ها
تيم هاي هندبال بانوان تاسيسات دريايي و نفت و گازگچساران که قهرمان و نايب قهرمان فصل گذشته ليگ برتر بانوان ايران هستند، در اين فصل از مدعيان اصلي قهرماني به شمار مي روند.تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي که با برد در دربي نفتي ها، فصل جديد را شروع کرده بود، در هفته دوم اين رقابت ها نيز با دست پر ميدان را ترک کرد.تيم تاسيسات دريايي در هفته دوم در خانه، ميزبان تيم هيات البرز بود که در ديداري نزديک و سخت موفق شد حريف کرجي خود را با نتيجه 31 بر 29 شکست دهد تا با 4 امتياز در صدر جدول باقي بماند.اما تيم نفت و گاز گچساران بعد از شکست در دربي، در هفته دوم دست به کار بزرگي زد و در خارج از خانه، يک برد شيرين را کسب کرد.بانوان هندباليست نفت و گاز گچساران در هفته دوم، مهمان تيم پترو آموت پويا بوشهر بودند که موفق شدند با ارائه يک بازي برتر، حريف بوشهري خود را که از حمايت هوادارانش بهره مي برد، با نتيجه قاطع 36 بر 22 شکست دهند تا در جمع مدعيان قرار بگيرند. تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران با 2 امتياز، در رتبه چهارم جدول قرار گرفت.
سرمربي نفت وگاز گچساران: به جمع مد عيان بازگشتيم
اعظم صميمي، سرمربي تيم هندبال بانوان نفت وگاز گچساران پس از پيروزي در هفته دوم ليگ برتر مقابل تيم بوشهري گفت: بازي خوبي بود، از شاگردانم راضي هستم. ما در هفته اول هم مستحق شکست نبوديم و بايد بگويم که باخت در دربي، بيشتر شبيه به يک حادثه بود؛ البته در آن ديدار، داوري هم در نتيجه تاثير گذار بود.صميمي درباره بازي گفت: حريف در خانه خود، از حمايت هوادارانش خوب بهره مي برد؛ ولي شاگردانم با يک بازي منطقي توانستند آنها را مهار کنند و در ادامه، بازي خودشان را به حريف ديکته کردند و با استفاده بهتر از موقعيت ها يک پيروزي شيرين را رقم زدند. ما با کسب اين پيروزي، دوباره به جمع مدعيان بازگشتيم و مطمن باشيد نفت بازهم از مدعيان قهرماني است.
سرمربي تاسيسات دريايي:انتظار بازي سختي را نداشتم
مهسا معتمدي، سرمربي تاسيسات دريايي بعد از برد در هفته دوم و ادامه صدرنشيني گفت: بازي سختي بود. تيم کرجي خيلي خوب کار کرد و انتظار چنين بازي سختي را در خانه نداشتيم.
سرمربي تاسيسات دريايي درباره بازي گفت :بازي از لحاظ فني خوب بود و هر دو تيم موقعيت هاي زيادي داشتند که تيم تاسيسات دريايي توانست از موقعيت ها بهتر استفاده کند و بازي را با برد به پايان برساند.
معتمدي اشاره اي هم به داوري داشت و گفت: داوران تا جايي که توانستند در صحنه ها حضورداشتند؛ ولي در بيشتر صحنه هاي بازي اشتباهاتي مرتکب شدند.
درليگ دسته دوم فوتبال ايران نفت و گاز گچساران با برد در دربي شروع کرد
ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران از هفته گذشته استارت خورد که در اين رقابت ها، نفتي ها دونماينده دارند که از قضا در يک گروه 12 تيم در کنار هم قرار گرفته اند.
دو تيم نفت اميديه و نفت و گاز گچساران که فصل گذشته هم با حضور در مرحله دوم و پلي اف تا يک قدمي صعود به ليگ يک قرار داشتند، نمايندگان صنعت نفت درفصل جديد ليگ دسته دوم فوتبال ايران هستند.
در هفته نخست رقابت هاي ليگ دسته دوم فوتبال ايران، دو تيم نفت و گاز گچساران و نفت اميديه در استاديوم شهداي نفت گچساران به مصاف هم رفتند تا در همان ابتدا، شاهد دربي نفتي ها باشيم.
دوتيم نسبت به فصل قبل تغييرات زيادي داشتند. اين تغييرات از روي نيمکت شروع و به بازيکنان ختم مي شد. به هرحال با تمام اين اوصاف و تغييرات، دوتيم در گچساران، بازي خوبي را به نمايش گذاشتند؛ ولي در پايان اين شاگردان علي نيکبخت بودند که با استفاده از امتياز ميزباني توانستند در دربي نفتي ها پيروز باشند. تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در نخستين قدم، موفق شد تيم نفت اميديه را با نتيجه 2 بر صفر شکست دهد و اولين 3 امتياز را دشت کند.
گل هاي نفت و گاز را در اين ديدار علي حدادي و احمد گمار به ثمر رساندند.
دربي هميشه جذابيت خاص خودش را دارد
نيکبخت: خوب بوديم و برديم
سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران عقيده دارد، دربي نفتي هاي گچساران و اميديه هميشه در اين سال ها جذابيت هاي خاص خود را داشته است.
علي نيکبخت بعد از پيروزي تيمش در دربي و نخستين بازي ليگ گفت: ابتدا بايد بگويم که همه توان من و کادر فني براي آماده کردن تيمي با ساختار فني بالا و همچنين ترکيبي از بازيکنان بومي و غيربومي بوده است.هميشه بازي اول براي همه تيم هااز سختي و جذابيت هاي خاص خود برخوردار بوده و در اين مدت هر آنچه نياز تيم بوده، از سوي مسئولان ورزش نفت فراهم شده و خدا را شکر توانستيم از فرصت ميزباني نهايت استفاده را ببريم و به يک پيروزي شيرين دست پيدا کنيم.نيکبخت سپس به بازيکنانش اشاره مي کند و مي گويد: در انتخاب بازيکنان با آرامش خوبي کارها را پيش برديم و آنقدر در انتخاب ها حساسيت نشان داده شد که در هر پست، چند بازيکن خوب داريم.سرمربي تيم فوتبال بزرگسالان نفت و گاز گچساران با بيان اينکه در گچساران با توجه به وجود استعدادهاي فراوان فوتبالي، کار براي انتخاب بسيار دشوار است، افزود: سعي شد همه جوانب براي جذب بازيکنان مستعد تر در نظر گرفته شود. نيکبخت در خصوص اينکه با اين شروع خوب، قول صعود مي دهد، گفت: قول صعود دادن در ابتداي فصل براي هر سرمربي کار دشواري است؛ اما با توجه به قدمت تيم نفت و گاز گچساران و با تلاش بازيکنان و کادر فني اين اتفاق مهم دست يافتني است؛ اما بايد پيش بيني اتفاقات ناگوار فوتبالي هم داشته باشيم. تيم از نظر فني نمره قبولي را گرفته و فقط اميدواريم بتوانيم در ادامه مسابقات، نتيجه دلخواه را کسب کنيم.
سرمربي نفت با اشاره به حضور هواداران گفت: هواداران و اصحاب رسانه براي کمک به تيم دو بازوي مهم هستند و انتطار حضور و حمايت از اين دو رکن مهم را تا پايان فصل داريم.
نونهال نفتي در تيم ملي فوتبال
بازيکن تيم فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران به اردوي تيم ملي فوتبال ايران دعوت شد.
مهدي موسوي، بازيكن تيم فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران که به همراه اين تيم موفق شد قهرمان مسابقات استان کهگيلويه و بوير احمد شود، بعد از درخشش در اين رقابت ها به اردوي تيم ملي زير 13 سال دعوت شد. موسوي که در خط مياني بازي مي کند از تاثير گذار ترين بازيکنان تيمش است. اردوي تيم ملي از20 شهريور آغاز شد و تا آخر اين هفته ادامه دارد.
با درخشش در رقابت هاي قهرماني جوانان کشور
پنج پالايش نفتي به تيم ملي واترپلو جوانان دعوت شدند
کادر فني تيم ملي واترپلو جوانان کشور از پنج نفتي براي حضور در اردوي آماده سازي اين تيم دعوت کرد.
کادر فني تيم ملي جوانان واترپلو کشور، بازيکنان مورد نظر خود براي حضور در اردوي تيم ملي را اعلام کرد که نام پنج بازيکن نفتي عضو تيم پالايش نفت آبادان، در اين ليست ديده مي شود.عباس حسون زاده، عليرضا کوهگيلاني، عليرضا قايدي، محمد محسن پور و محمد امين لک، پنج بازيکن پالايش نفت آبادان هستند که به اردوي تيم ملي جوانان واترپلو دعوت شده اند.اين بازيکنان براي حضور در اردوي آماده سازي تيم ملي جوانان، عازم تهران شدند. هر پنج بازيکن دعوت شده تيم پالايش نفت آبادان به اردوي تيم ملي جوانان، با درخشش در رقابت هاي قهرماني جوانان کشور، مورد نظر کادر فني تيم ملي قرار گرفتند.
مروري بر زندگي شهريار شعر ايران به بهانه سال مرگش که «روز شعر و ادب فارسي» است
شاعری که از عاشقی دست نکشید
مشعل- شاعران زيادي از اعصار قبل و معاصر خود ما هستند که اثر حضورشان را در زندگي اجتماعي و روزمره اقشار مختلفي از مردم مي بينيم. همانقدر که مردم هنوز شاهنامه و ديوان حافظ و مولانا و اشعار عطار و خيام را مي خوانند، از شاعران معاصر خودشان هم اشعاري را مي خوانند و مي دانند. البته شاعراني که شعرشان بيشتر با روح زندگي و جزئيات زندگي امروز گره خورده، در اين ميان سهم بيشتري دارند. سيد محـمـد حسين بهـجـت تـبـريـزي، ملقب به شهريار شاعري است که روز درگذشت او را روز ملي شعر و ادب فارسي نام نهاده اند.
تلخ و شيرين
زندگي اين شاعر، شرح حالي خواندني و شنيدني است که اتفاقا در سريالي تلویزيوني به ان پرداخته شده است، اما بسياري از اين رويدادها و خاطرات تلخ و شيرين را مي توان در ميانه اشعـار شهريار يافت. شهريار عاشق مي شود و اين عشق تا پايان عمر براي او يگانه باقي مي ماند و با همين عشق است که بسياري از غزل هاي دلنشين و کمياب خود را سروده است. غـزل هاي يار قـديم، خـمار شـباب، ناله ناكامي، شاهـد پـنداري، شكـرين پـسته خاموش، تـوبـمان و دگـران، نالـه نوميـدي و غـروب نـيـشابور حالات شاعـر را در جـريان آن عـشق حكـايت مي كـند.
زبان ساده
اشعار شهريار چه در وجه عاشقانه و رويايي و چه در وجه اجتماعي و رفتارهاي مردمي، آن گونه اند که امکان همزادپنداري و تطبيق دوره اي را به مخاطب خود مي دهد و از اين جهت بسياري اشعار او را متناسب با دوره حاضر هم مي دانند. زبان شعـر شهـريار ساده است و در بسياري از موارد درباره محـروميت و ناكامي و جفاي روزگار گفته است. او در عين حال مباحث اعتقادي خود را در اشعارش به خوبي و صريح نشان مي دهد و خـدا شـناسي و ميهن پرستي او به وضوح در اشعارش هويداست.
زندگي و زمانه
شهريار درسال 1285 خورشيدي در قريه قره چمن تبريز به دنيا آمد و تحصيلات تکميلي خود را در دارالفـنون تهـران خواند و تا كـلاس آخر مـدرسهً طب تحـصيل كرد، اما بسياري از موضوع هاي زندگي و روزگار از جمله غم عاشقي او را از ادامه اين راه بازداشت و شهريار در اداره ثـبت اسناد نيشابور و مشهـد خـدمت كرد و در سال 1315 به بانك كـشاورزي تهـران آمد. شهريار که بسياري از اشعارش را خودش در حضور بزرگان قرائت کرده در ميان غير فارسي زبانان هم شهرت دارد. او با منظومه «حـيـدر بابا» در آذربايجان و قـفـقاز هـم معروف است و گفته مي شود که به بيش از 80 زبان زنده دنيا ترجمه شده است. همين حالا هم بسياري از سياسيون و کارشناسان اين حوزه براي بيان حرف ها و منظورشان از اشعار شاعران مختلفي استفاده مي کنند و شعر شهريار در اين معنا کاربرد زيادي داشته است. شعري همچون اين شعر به زبان ترکي:
حيدر بابا! گويلر بوتون دوماندي
گونلريميز بيربيريندن ياماندي
بيربيروزدن آيريلمايون آماندي
ياخشيلقي اليميزدن آليبلار
ياخشي بيزي يامان گونه ساليبلار
يعني: حيدر بابا! تمام آسمان را مه سياه گرفته، هر روزمان بدتر از روز قبلي مي شود. در اين اوضاع آشفته ازهم جدا نشويد که طعمه گرگ ها مي شويد. هوا وقتي مه آلود شد، گرگ ها نمايان مي شود. شياطين و خناسان، خوبي ها و خوشي ها را از ما گرفتند و چه راحت ما را به روزگار سياه نشاندند!
وصف مولاعلي(ع)
شهريار تقريبا هم دوره شاعران معروف معاصر ما از جمله نـيما يوشيج، اخوان ثالث بوده است و در سرودن قصيده، مثنوي، غزل، قطعه، رباعي و شعر نو تسلط داشت، اما بيشتر از همه با غزلهايش معروف است و غزل معروف او در وصف امام علي (ع) به نام «علي اي هماي رحمت» بخشي از معروفيت اوست. شهريار از جمله شاعراني است که در سال 1365 در جلسات شعرخواني با حضور مقام معظم رهبري حضور داشته و در حضور ايشان اشعار خود را به زبان فارسي و ترکي خوانده است. شهريار 27 شهريور ماه 1367 درگذشت و در مقبره الشعراي تبريز به خاک سپرده شد.
«تو بمان و دگران» يکي از غزل هاي معروف شهريار است که بارها به عنوان ترانه آهنگهاي معاصر مورد استفاده قرار گرفته است.
از تو بگذشتم و بگذاشتمت با دگران
رفتم از کوي تو ليکن عقب سرنگران
ما گذشتيم و گذشت آنچه تو با ما کردي
تو بمان و دگران واي به حال دگران
رفته چون مه به محاقم که نشانم ندهند
هر چه آفاق بجويند کران تا به کران
مي روم تا که به صاحبنظري بازرسم
محرم ما نبود ديده کوته نظران
دل چون آينه اهل صفا مي شکنند
که ز خود بي خبرند اين ز خدا بيخبران
دل من دار که در زلف شکن در شکنت
يادگاريست ز سر حلقه شوريده سران
گل اين باغ بجز حسرت و داغم نفزود
لاله رويا تو ببخشاي به خونين جگران
ره بيداد گران بخت من آموخت ترا
ورنه دانم تو کجا و ره بيداد گران
سهل باشد همه بگذاشتن و بگذشتن
کاين بود عاقبت کار جهان گذران
شهريارا غم آوارگي و دربدري
شورها در دلم انگيخته چون نوسفران
پول توجیبی چیست؟
پول؛ وسيله چرخش زندگي است که در بسياري از موقعيت هاي زندگي هر يک از ما نقش تعيين کننده و انکارناپذيري دارد. از اين رو چگونگي استفاده از آن مي تواند در ميزان خشنودي ما از شرايط زندگي مان تأثير عمده اي داشته باشد. در دنياي مدرن به دليل پيچيدگي هايي که در روابط پولي وجود دارد، برنامه ريزي مالي امري ضروري محسوب مي شود.
لازم است که آموزش مهارت استفاده از پول مانند ساير مهارت هاي زندگي از سنين پايين تر آغاز شود. پول توجيبي شروع خوبي براي ياد دادن اين مهارت به کودکان و نوجوانان است و در واقع مقدار پولي است که والدين با هم توافق مي کنند به بچه ها بدهند تا آنها با اين مقدار پول نيازهاي خود را برطرف کنند. نکته مهم و مورد توجه درباره پول توجيبي اين است که برخي والدين تصور مي کنند اين پول، پاداشي براي رفتار خوب و يا دستمزدي براي کار روزانه بچه هاست. به همين دليل از آن به عنوان وسيله اي براي فشار آوردن بر کودکان و وادار کردن آن ها به اطاعت استفاده مي کنند که اين نحوه برخورد، اشتباه است؛ زيرا پول توجيبي، وسيله اي آموزشي و تربيتي است و هدف آن دادن حق انتخاب و واگذاري مسئوليت به فرزندان است تا از اين طريق ياد بگيرند که چگونه از پول شان استفاده کنند و والدين نيز بايد آنها را در اندوختن اين تجربه ياري دهند.
از طرفي پول توجيبي مي تواند زمينه ساز ورود کودکان و نوجوانان به دنياي بزرگسالان باشد، بنابراين تعيين مقرري مناسب براي فرزندان با توجه به شرايط و امکانات اقتصادي خانواده و وضعيت رشدي افراد و همچنين سن آنها از عوامل مهم زيربنايي براي رشد شخصيتي و اجتماعي فرزندان به حساب مي آيد. پول توجيبي، همان پولي است که بايد به صورت منظم(روزانه، هفتگي يا ماهانه) به فرزندان داده شود تا آنها با اين پول، وسايلي را که خارج از برنامه مي خواهند، تهيه کنند و يا در خريد آن مشارکت داشته باشند. در کل پول توجيبي صرف نيازهاي ضروري نمي شود، بلکه نيازهاي ضروري فرزندان بايد از سوي والدين برآورده شود.
رابطه پول توجيبي و آموزش اقتصادي چيست؟
در دهه اول زندگي، کودک زياد متوجه تفاوت هاي شرايط زندگي خانوادگي خود و ديگران نمي شود؛ اما بعد از ورود به سنين نوجواني، يعني از 11 سالگي به بعد او به اين تفاوت ها پي مي برد. آموزش هاي مالي والدين به فرزندان با توانايي آتي آنان در استفاده سودمند از منابع مالي در اوايل نوجواني(سال هاي اوليه دبيرستان) ارتباط مستقيم دارد. در مجموع رابطه بين تجربه هاي دوران کودکي در نحوه استفاده از پول و توانايي بعدي افراد در مديريت پول، انکارناپذير و بسيار با اهميت است. آشنا کردن نوجوان دبيرستاني با تجربه کسب درآمد و در کل با مسائل مالي خانواده از اهميت ويژه اي برخوردار است. اطلاعات کودک درباره پول با ميزان تجربه هاي او از پول ارتباط مستقيم دارد، همچنين با نگرش والدين نسبت به پول و عادت هاي مصرفي آنان نيز مرتبط است.
اغلب والدين، پول توجيبي را براي خرج کردن مي دهند، نه براي پس انداز کردن. با اين وجود، تلاش هايي براي آموزش پس انداز کردن انجام شده است (براي مثال والديني که با فرزندان خود براي پس انداز کردن مسابقه مي گذارند.)
متخصصان بر اين باورند که اهميت پول توجيبي براي نوجوانان، گرفتن خود پول نيست؛ بلکه شرايط دريافت آن، ميزان وظايف در قبال آن، محدود بودن در مبلغ آن و خرج کردن و نگهداري از آن است. در ميان خانواده ها پول توجيبي با همه زمينه هاي اجتماعي در ارتباط تنگاتنگ است.
هرچند اجتماعي کردن کودکان از نظر اقتصادي مهم است؛ اما اين به تنهايي کافي نيست.
به هر حال اين فرصت خيلي خوبي است که فرزندان ما بتوانند از کودکي با مسئله پول آشنا شوند و طريقه خرج کردن آن را بدانند و بتوانند بين موجودي خود و خواسته هاي شان تعادل برقرار کنند. در دنياي بيرون، بازارها و مغازه ها پر از کالاست و ما ممکن است دوست داشته باشيم چيزهاي زيادي بخريم؛ ولي يکي از آموزش هاي بسيار مفيد اين است که ما ياد بگيريم چگونه تمايلات خود را براي خريد کردن کنترل کنيم.
برگرفته از کتاب پول توجيبي(آموزش مهارت هاي روزمره زندگي به فرزندان)، نوشته شکوفه موسوي
5 نكته در نگهداري از شلوار جين
شلوار جين، يكي از پرطرفدارترين شلوارها، مخصوص در ميان جوانان است. قيمت بيشتر انواع آن در بازار بسته به كيفيتش متفاوت است. چند نكته مهم در نگهداري از شلوار جين مورد توجه است كه يادآور مي شويم.
فواصل شست وشو: يكي از مهم ترين عوامل در زيبايي و ظاهر شلوار جين، شست وشوي آن است. آب و رطوبت، مهم ترين عامل پوسيدگي و تخريب بافت هاي شلوار جين است، بنابراين انتخاب پوشيدن شلوار جين در تمامي محل ها، انتخاب دقيقي نخواهد بود. نكته ديگر عادت هاي غلط و وسواس در تميزي شلوار است كه منجر به شست وشوي بي مورد شلوار و در نتيجه پوسيدگي سريع تر آن مي شود.
بازرسي قبل از شست وشو: قبل از اينکه شلوار جين را در ماشين لباسشويي بيندازيد، به محتويات جيب هاي آن دقت كنيد. وجود سكه، خودكار، اشياي تيز، دستمال و.... به شلوار آسيب مي زند.
ميزان حرارت آب: مهم ترين نكات در هنگام شست وشو، ميزان حرارت آب، دماي اتو و... است که روي کاغذ دوخت شده به شلوار نوشته شده است. به طور كلي حرارت آب بعد از رطوبت دومين عامل از بين رفتن زيبايي و ظاهر شلوار جين است.
لباس هاي همراه: به لباس هايي كه همراه شلوار جين در ماشين لباسشويي قرار مي گيرد، دقت كنيد. جنس، رنگ، ثبات رنگ و... نكات مهمي است كه بي دقتي به آنها باعث از بين رفتن کيفيت شلوار شما خواهد شد.
اتو كردن: حرارت مستقيم اتو، عمر تار و پود شلوار را كم مي كند. پس بهتر است از بخار به همراه اتو استفاده كنيد يا براي جلوگيري از حرارت مستقيم، پارچه اي سفيد و تميز با ضخامت مناسب بين اتو و شلوار قرار دهيد. بهترين گزينه آن است كه شلوار جين را به صورت صاف و كشيده در سايه ( نور آفتاب سبب افت كيفيت رنگ شلوار مي شود ) پهن كنيد تا نيازي به اتو نداشته باشد.
مرغ کاهوپيچ مکزيکي در 10 دقيقه
مرغ کاهوپيچ طعم و مزه خوبي دارد. شما مي توانيد با توجه به سليقه خودتان، ترکيبات آن را تغيير دهيد يا براي تزيين، از مواد مختلفي مانند سس سالسا، خامه ترش يا مواد ديگر استفاده کنيد. براي اينکه مواد بخوبي در کاهو پيچيده شوند، بايد کاهو را چرب کنيد. در غير اين صورت اين لقمه ها بدشکل خواهند شد. اين غذا در اصل يک غذاي آسيايي است که با کمي تغيير به سبک مکزيکي سرو مي شود. شما مي توانيد در مهماني هاي خود آن را به عنوان پيش غذا سرو کنيد يا به عنوان يک ناهار يا شام فوري تهيه و نوش جان کنيد. اين غذا فقط در 10 دقيقه حاضر مي شود.
مواد لازم( براي 4 نفر )
روغن زيتون: 2 قاشق غذاخوري
سينه مرغ خردشده: نيم کيلو
سس تاکو: 3 قاشق غذاخوري
کاهو يک عدد: برگ هاي آن به کره آغشته شده باشد
گوجه فرنگي خردشده: يک عدد
فلفل دلمه قرمز خردشده: نصف فنجان
ذرت: نصف فنجان
پنير خردشده: يک فنجان (در اين غذا از پنير مکزيکي استفاده شده است)
برگ گشنيز تازه رنده شده: يک چهارم فنجان
چيپس ترتيلاي خردشده: نصف فنجان
لوبياي پاک کرده و شسته شده: نصف فنجان
آووکادوي تازه خردشده: يک عدد
سس سالسا: براي تزيين
خامه ترش: براي تزيين
دستور تهيه
روغن زيتون و مرغ را در يک ظرف بزرگ ريخته و اجازه دهيد با دماي متوسط تا 4 دقيقه حرارت ببيند، سپس آن ها را برگردانيد تا هردو طرف آن پخته شود. سس تاکو را روي آن ريخته و بگذاريد بازهم حرارت ببيند. بسته به اندازه تکه هاي سينه مرغ، زمان پخت آنها متفاوت است. سپس تکه هاي مرغ را در ظرف ديگري بگذاريد تا خنک شود و مواد ديگر را آماده کنيد. برگ هاي کاهو را جدا کرده و در يک بشقاب بگذاريد. در هر بشقاب دو برگ کاهو بگذاريد. سپس چندتکه مرغ، گوجه فرنگي، يک قاشق غذاخوري فلفل دلمه، يک قاشق غذاخوري ذرت، 2 قاشق غذاخوري پنير و کمي گشنيز به آن اضافه کنند و پودر ترتيلا را روي آن بپاشيد تا طعمش را بهتر کند. براي تزيين مي توانيد از آووکادو، لوبيا، سالسا يا خامه ترش استفاده کنيد. سپس کاهو را دور آن بپيچيد و از خوردنش لذت ببريد.
ويژگي اصلي ماست ها چيست و کدام نوع آنها مناسب تر است
از ماست که برماست
امروزه در بيشتر سفره هاي ما ايرانيان، ماست همراه غذا مصرف مي شود و متاسفانه مردمان امروزي مانند ديگر رسوم غلط متعارف، بدون آنکه تدابير مربوط را رعايت کنند و از خوب و بد بودن آن آگاه باشند، آن را مصرف مي کنند. اين روزها خريد و مصرف ماست، کار چندان ساده اي هم نيست و زماني که وارد غرفه فروش ماست در فروشگاه ها مي شويد، با انواع ماست (اعم از کم چرب و پرچرب تا طعم دار، کفير و...) مواجه خواهيد شد؛ اما بيشتر مردم نمي دانند که ويژگي هاي اصلي هر يک از اين ماست ها چيست و استفاده از کدام نوع براي آنها مناسب تر است. از اين رو در اين مطلب به معرفي ويژگي ماست هاي رايج مي پردازيم تا هنگام خريد، بهترين انتخاب را داشته باشيد.
ماست های طعم دار یا میوه ای
ماست های طعم دار یا میوه ای می توانند مثل مین های مخربی برای تغذیه انسان ها عمل کنند! مصرف کنندگان ممکن است فریب بخورند که این نوع ماست ها سالم هستند، زیرا میوه دارند؛ اما واقعیت این است که بخش اصلی طعم و عطر این ماست ها، به شیرین کننده و قندهای افزودنی برمی گردد. بعد از طعم های میوه ای رایج مثل توت فرنگی، بلوبری و هلو، وانیل هم خیلی در این ماست ها مورد استفاده قرار می گیرد؛ اگرچه ماست های طعم دار یا میوه ای معمولا کم چرب هستند، اما مصرف کنندگان در نهایت همان میزان کالری را دریافت می کنند که در ماست های پرچرب وجود دارد. هر 226 گرم ماست طعم دار یا میوه ای می تواند حاوی 44 گرم قند باشد که برابر می شود با 176 کیلوکالری.اگر باز هم دوست دارید ماست طعم دار بخورید و می توانید از کالری اضافی آنها صرف نظر کنید، دست کم سراغ ماست هایی بروید که از شیرین کننده های طبیعی مثل عسل در آنها استفاده شده است. توصیه پزشکان این است که به هیچ وجه از ماست های طعم دار یا میوه ای استفاده نکنید که حاوی شربت فروکتوز هستند.
ماست کفیر
کفیر، نوعی نوشیدنی شبیه ماست و گاهی ماست رقیقی است که از شیر تخمیرشده به دست می آید و مخلوطی از شیر و مجموعه ای از میکروارگانیستم ها شامل الکتوباسیل و استرپتوکوک هستند که هم برای تهیه ماست به کار می روند و هم برای مخمرها و باکتری های اسید استیک.عناصر تشکیل دهنده کفیر مثل ماست ها، شیر و باکتری های مفید است. از نظر مقدار پروتئین، کلسیم و ویتامین D نیز با ماست های دیگر شباهت دارد. میزان چربی کفیر هم با ماست های دیگر قابل مقایسه است و می تواند انواع پرچرب، کم چرب و بدون چربی داشته باشد.یکی از ویژگی های خاص کفیر که آن را از ماست های دیگر متمایز می کند، گازدار بودن آن است. محققان به کفیر به عنوان ماستی توجه می کنند که از نظر پروبیوتیکی در جایگاه خاصی قرار می گیرد و در سلامت انسان ها نقش دارد. مطالعات نشان داده است کفیر دارای خواص ضدمیکروبی، ضدتومور و ضدسرطانی ویژه ای است و در تنظیم سیستم ایمنی بدن موثر است. این نکته را هم باید ذکر کرد که ترکیبات کفیر به هضم لاکتوز کمک می کند و برای تمام دوستداران سلامت مفید است؛ اما مبتلایان به نفخ و بیماری های گوارشی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
ماست پرچرب
اگرچه توصیه های تغذیه ای فعلی، انبوه مصرف کنندگان را به سمت محصولات لبنی کم چرب هدایت می کند، اما مطالعات اخیر نشان دهنده نکات جالب و تازه ای در این زمینه است. این مطالعات نشان می دهد، ارتباط بین مصرف چربی لبنی و بیماری قلبی، کمتر از آن چیزی است که فکر می کنیم.یکی از مطالعات منتشرشده در European Journal of Nutrition که بررسی گسترده ای روی تحقیقات مختلف انجام داده، نشان می دهد که مصرف محصولات لبنی پرچرب با کاهش خطر ابتلا به چاقی مرتبط است. یکی از مزیت های ماست پرچرب برای سلامت این است که به ندرت حاوی غلظت دهنده ها و مواد افزودنی است که معمولا برای ایجاد قوام و طعم مناسب در ماست های کم چرب یا بدون چربی استفاده می شود. هر 226 گرم ماست پرچرب ساده فقط 138 گرم چربی دارد و حاوی 11 گرم قند، 8 گرم پروتئین، 275 میلی گرم کلسیم و 352 میلی گرم پتاسیم است. به اضافه اینکه مقداری از اسیدفولیک و ویتامین A هم در این ماست وجود دارد و اگر تولید این ماست از انواع شیرهای غنی شده باشد، مقدار مناسبی هم ویتامین D برای بدن شما فراهم می کند.بنابراین افرادی که بیماری زمینه ای قلبی یا چربی خون ندارند، می توانند در صورت برخورداری از یک رژیم غذایی سالم و دور از هر نوع پرخوری، به جای حذف ماست از برنامه غذایی روزانه خود، ماست های پرچرب را در سبد غذایی شان داشته باشند.
ماست هم زده
ماست ها از نظر بافتی هم 2 نوع زده و قالبی دارند. فرایند تولید و نوع مایه ماست های مورد استفاده در آن با یکدیگر متفاوت است، اما ارزش تغذیه ای متفاوتی بین ماست های هم زده و قالبی وجود ندارد و تنها برای تامین ذائقه های مختلف مردم تولید می شود.
ماست یونانی
ماست یونانی با گرفتن پروتئین مایع وِی (whey) برای تهیه نوعی ماست نسبتا سفت، غلیظ و خامه ای، همراه با غلظت پروتئینی زیاد و لاکتوز کم تولید می شود. ماست های یونانی باید حداقل 5.6 درصد پروتئین داشته باشند، در حالی که میزان پروتئین ماست های دیگر به 2.7 درصد می رسد. به همین دلیل است که ماست های یونانی در مقایسه با ماست های رایج دیگر و با همان میزان کالری، حاوی پروتئین بیشتری هستند و قند کمتری هم دارند. میزان پروتئین ماست های معمولی در هر 170 گرم به 10 گرم می رسد، در حالی که همین مقدار ماست یونانی بیش از 20 گرم پروتئین دارد. هنگام خرید ماست یونانی حتما به برچسب مواد تشکیل دهنده دقت کنید؛ زیرا بعضی کارخانه های تولیدی دیگر از روش سنتی تهیه ماست یونانی استفاده نمی کنند و در محصول شان نشاسته و ذرت می ریزند تا غلظت و قوام آن را مثل انواع طبیعی شبیه سازی کنند. این ماست برای ورزشکاران و افرادی که می خواهند حجم پروتئین دریافتی خود را در طول روز بالا ببرند، بسیار مناسب است.
ماست کم چرب یا بدون چربی
تحقیقات نشان داده اند هر 226 گرم ماست ساده کم چرب یا بدون چربی حاوی 530 میلی گرم پتاسیم است. به همین دلیل است که این نوع ماست می تواند، از طریق مقابله با آثار منفی سیدم، به کاهش فشار خون کمک کنند. این ماست ها بهترین گزینه برای بیماران قلبی و فشارخونی هستند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات