لزوم حمايت همه دستگاهها از ابتکارهاي وزارت نفت
تعهدات ارزي پتروشيمي ها محقق شد
خرید 84 قلم کالای تولید مشابه داخلی ممنوع شد
کاهش آسیب پذیری با سد پدافند غیرعامل
پژوهشگاه صنعت نفت در نقش توسعه دهنده فناوري ظاهر شود
مشعل بدون دوداهواز3 راهاندازي شد
ملي حفاري، برنده مناقصه 8 حلقه چاه اکتشافي
ريشههاي تاريخي جنگ ايران و عراق
از مناطق جنگي جنوب تا مراکز انتقال نفت
درس زندگی در خطبه زينب كبرى (س)
ایران و جهان را با بال نفت بگردید
درخشش نفتیها در جام حذفی فوتبال ایران
رئيس جمهوري تاکيد کرد: لزوم حمايت همه دستگاه ها از ابتکارهاي وزارت نفت
رئيس جمهوري در جلسه شوراي عالي هماهنگي اقتصادي بر لزوم حمايت همه دستگاه ها از ابتکارهاي وزارت نفت و تقويت بانک مرکزي تاکيد کرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري، روز شنبه (24 شهريورماه) در جلسه شوراي عالي هماهنگي اقتصادي که با حضور اعضا تشکيل شد، تاکيد کرد: با توجه به اقدام هاي خصمانه دولت آمريکا براي کاهش فروش نفت ايران و کارشکني در مناسبات بانکي خارجي، از همه دستگاه ها مي خواهيم که در جهت حمايت از ابتکارهاي وزارت نفت و تقويت بانک مرکزي اقدام کنند.
اعضاي شوراي عالي هماهنگي اقتصادي همچنين پيشنهادهاي وزارت نفت درباره تنوع روش هاي عرضه و فروش نفت را بررسي و تصويب کردند.
گزارش مربوط به ساماندهي بانک ها و مؤسسه هاي اعتباري نيز در اين جلسه ارائه و همسو با اصلاح نظام بانکي کشور و صيانت از سپرده هاي مردم، تصميم هاي لازم گرفته شد.
در آمدزایی از منابع گازی در اولویت کمیسیون انرژی
با برنامه ريزي هاي انجام شده، در آمدزايي از منابع گازي کشور مانند منابع نفتي در اولويت کميسيون انرژي مجلس خواهد بود.
فريدون حسنوند، رييس کميسيون انرژي مجلس، در آيين گازرساني به دو شهر قلعه رئيسي و ديشموک از توابع استان کهگيلويه و بويراحمد که با حضور سعيد مؤمني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران، عدل هاشمي پور نماينده مردم کهگيلويه، بهمئي، چرام و لنده و رحمان خادم، مديرعامل شرکت گاز استان، برگزار شد، با بيان اين مطلب اظهار کرد: درآمدزايي از تمام ذخاير و منابع گازي کشور با چشم انداز 20 تا 50 ساله در حال برنامه ريزي است. وي اعلام کرد: افزون بر گازرساني به همه منازل مسکوني، استفاده از اين منبع بزرگ براي درآمدزايي بيشتر نيز در اولويت کاري دولت و مجلس قرار دارد.
حسنوند وابسته شدن صنايع کشور به حوزه گازرساني را ضروري خواند و گفت: در صورت اجراي اين طرح، افزون بر افزايش ارزش افزوده و ارزآوري، درآمد گازي کشور مانند درآمد نفتي افزايش چشمگير خواهد يافت.
وي در پايان با اشاره به اينکه 18 هزار واحد صنعتي در کشور ظرفيت گازسوز شدن را دارند، گفت: با اجراي اين طرح، 2.7 ميليارد ليتر سوخت مايع صرفه جويي خواهد شد.
بازار تحمل صفر شدن صادرات نفت ایران را ندارد
نماينده ايران در هيئت عامل اوپک اعلام کرد: بازار بيش از آن با محدوديت عرضه رو به رو است که بتواند هدف آمريکا براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران را تحمل کند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از لندن، حسين کاظم پور اردبيلي، نماينده ايران در هيئت عامل اوپک، جمعه ( 23 شهريورماه) اعلام کرد: قطع کامل صادرات نفت ايران براي آمريکا دشوار خواهد بود، زيرا بازار نفت اکنون با محدوديت عرضه رو به رو است و توليدکنندگان نفت رقيب ايران نمي توانند کمبودهاي بازار را جبران کنند.
وي با اشاره به اين که کمبود عرضه در بازارهاي جهاني به معناي آن است که آمريکا نمي تواند به هدف صفر کردن صادرات نفت ايران دست يابد، گفت: هيچ ظرفيت مازادي در هيچ کجا وجود ندارد.
پس از تصميم اوپک براي جبران کمبود عرضه نفت خود و پايبندي 100 درصدي به سهميه توليد، عربستان توليد خود را کمتر از برآوردهاي اوليه افزايش داده است. کاظم پور درباره توانايي ديگر توليدکنندگان نفت براي افزايش بيشتر توليد، ابراز ترديد کرده است.
آمادگی بخش خصوصی برای بهره برداری از گازهای همراه
در بيست ويکمين نشست کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران، وضع جمع آوري گازهاي همراه مشعل در مناطق نفت خيز کشور و برنامه هاي دولت براي اين طرح ها بررسي شد. روح الله مهدوي، مدير موسسه مطالعات انرژي سبحان در اين باره گفت: مناطق نفت خيز جنوب کشور بهترين مکان براي بخش خصوصي از نظر جمع آوري گازهاي همراه مشعل است. حدود سه ميليون بشکه در روز نفت توليد مي شود که ميزان سوزاندن گازهاي همراه در اين حوزه نزديک به 17,5 ميليون مترمکعب در روز است. وي به طرح هاي اجرا شده شرکت ملي نفت ايران براي جمع آوري گاز مشعل اشاره کرد و افزود: اين شرکت 12 واحد NGL براي جمع آوري گازهاي همراه نفت به اجرا گذاشت که در سال 1390 تصميم گرفته شد اين واحدها به بخش خصوصي واگذار و فروش گازهاي مشعل به بخش خصوصي در قالب مزايده انجام شود. مهدوي تصريح کرد: هم اکنون واگذاري 40 طرح جمع آوري گازهاي مشعل به واحدهاي پتروشيمي از سوي دولت در حال بررسي است و حجم سرمايه گذاري در اين طرح ها از 700 ميليون تا دو ميليارد دلار برآورد ميشود. در ادامه جلسه کميسيون انرژي پارلمان بخش خصوصي، سيروس اميري، مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام نيز گفت: هم اکنون در کشور هفت پالايشگاه گازي وجود دارد که ميزان ضرايب گاز مشعل در پنج پالايشگاه از اين تعداد، کمتر از 1 و 0,8 است. رضا پديدار، رئيس کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران نيز با اشاره به اين که اين کميسيون، بيانيه اي با رويکرد ايجاد گفتمان ملي در حوزه جمع آوري و بهره برداري از گازهاي همراه مشعل صادر خواهد کرد، گفت: کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران همچنين بسته پيشنهادي اقدام هاي دولت و مجلس به منظور کاهش هدرروي و سوزاندن گازهاي مشعل را تدوين خواهد کرد و در اختيار مرجع تصميم گير کشور قرار خواهد داد.
سازوکار جديد همکاري اوپک و متحدانش
وزير انرژي روسيه اعلام کرد که انتظار دارد اساسنامه همکاري گسترده تر اوپک و متحدانش از يکم ژانويه 2019 (11 دي ماه امسال) اجرايي شود.
به گزارش پايگاه خبري پلاتس از ولاديوستوک، الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه، باور دارد که سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در توافق جهاني کاهش توليد نفت، بايد توافق براي همکاري گسترده تر را در ماه دسامبر امسال امضا کنند تا بتوانند سازوکار جديد همکاري خود را از آغاز سال 2019 ميلادي اجرايي کنند.
وي گفت: مورد انتظار است اين توافق در آغاز ماه دسامبر امسال امضا شود تا از يکم ژانويه به اجرا درآيد.
اوپک و متحدانش قصد دارند اتحاد کنوني خود را که از اواخر سال 2016 ميلادي آغاز شد، نهادينه و هميشگي کنند. توافق کنوني کاهش توليد که از آغاز سال 2017 ميلادي اجرايي شد، کمک کرد که افت دو ساله قيمت نفت، متوقف شود.
نواک در پاسخ به پرسشي درباره امکان تمديد کاهش توليد نفت در سال 2019 ميلادي اعلام کرد: همکاري گسترده تر، يک مرحله تکاملي براي توافق کنوني کاهش توليد است.
وي گفت: اينها مرتبط هستند؛ توافق همکاري گسترده تر، توسعه توافق کنوني همراه با تغييراتي در سازوکارهاست.
وزير انرژي روسيه همچنين با اشاره به احتمال اصلاح توافق جهاني کاهش توليد نفت گفت: اکنون لازم است نتايج مربوط به سه ماه سوم 2018 و همچنين پيش بيني هاي مربوط به سه ماه چهارم اين سال و سه ماه نخست 2019 را تحليل کنيم؛ پس از آن درباره پيشنهادهاي قطعي بحث خواهيم کرد.
تکذيب خروج پتروشيمي ها از بورس کالا
در توافق هاي انجام شده با تشخيص وزارت صمت تنها تعداد محدودي از مصرف کنندگان مهم مواد پتروشيمي مانند شرکت هاي داروسازي که توليد آنها براي کشور ضروري است، براي تهيه نيازها خود از پتروشيمي ها از رقابت در بورس معاف مي شوند.
در پي انتشار گفت وگويي با مديرعامل هلدينگ خليج فارس با تيتر «خروج محصولات پتروشيمي از بورس کالا تاييد شد»، اين خبر تکذيب مي شود. در جوابيه منتشر شده از سوي روابط عمومي و امور بين الملل هلدينگ خليج فارس آمده است: متاسفانه در گفت وگوي منتشر شده بورس نيوز با جعفر ربيعي، مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس) انتخاب تيتري غلط، سبب برداشت هاي اشتباه مبني بر خروج پتروشيمي ها از بورس کالا شده است.
همان طور که در متن گفت وگو نيز اشاره شده مجددا تاکيد مي شود، در توافق هاي صورت گرفته با تشخيص وزارت صمت، تنها تعداد محدودي از مصرف کنندگان مهم مواد پتروشيمي مثل شرکت هاي داروسازي که توليدات آنها براي کشور ضروري است و جزء کالاي اساسي هستند، براي تهيه نيازهاي خود از پتروشيمي ها از رقابت در بورس معاف مي شوند. بر اساس توافق انجام شده، اين تعداد محدود که از سوي دستگاه هاي مسئول شناسايي و معرفي خواهند شد، مي توانند به صورت مستقيم مواد پتروشيمي مورد نياز پتروشيمي خود را با امضاي قرارداد مستقيم با پتروشيمي ها و با قيمت بورس، خريداري کنند.
بار ديگر تاکيد مي شود تمهيد انديشيده شده براي تعداد محدودي از شرکت هاي توليدکننده کالاهاي راهبردي کشور به معناي خروج پتروشيمي ها از بورس کالا نيست و عرضه محصولات پتروشيمي کماکان در بورس کالا ادامه خواهد يافت.
رئيس دفتر رئيس جمهوري اعلام کرد: گسترش همکاري ايران و ترکمنستان در زمينه سوآپ گاز
رئيس دفتر رئيس جمهوري توسعه همکاري ها در زمينه سوآپ گاز بين ايران و ترکمنستان را يکي از برنامه هاي خود سفر اخير خود به عشق آباد دانست و اعلام کرد که کميته نفت و گاز بين دو کشور تشکيل مي شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، محمود واعظي، پس از ديدار با قربان قلي بردي محمدف، رئيس جمهوري، رشيد مردوف، وزير امور خارجه و برخي ديگر از مقام هاي ترکمنستان در سفر اخير خود به عشق آباد در مصاحبه با تلويزيون ملي ترکمنستان گفت: اگرچه اين سفر کوتاه بود، اما دستاوردهاي خوبي داشت و اميدوارم زمينه هاي لازم براي توسعه همکاري و تعاملات گسترده بين دو کشور و ملت ايران و ترکمنستان هرچه سريع تر آماده شود.
وي در تشريح سفر خود به ترکمنستان با بيان اين که اين سفر همسو با محقق شدن برخي اهداف انجام مي شود که در ديدار اخير رؤساي جمهوري دو کشور تعيين شده بود، افزود: مسائل بسيار مهمي در ديدار با رئيس جمهوري ترکمنستان مطرح شد که مجموع اين مباحث مي تواند نقشه راهي براي اهداف دو کشور و اهداف دو رئيس جمهوري ارائه کند.رئيس دفتر رئيس جمهوري تصريح کرد: ارتقاي سطح روابط اقتصادي دو کشور تا حدود 60 ميليارد دلار يکي از اين اهداف است که با آماده شدن اين نقشه راه، در طول 10سال آينده دوکشور در حوزه صنعت و تجارت، حمل و نقل و خدمات فني مهندسي همکاري هاي پيشرفته اي خواهند داشت و از آن گذشته برخي از توافق هاي قبلي که تاکنون به مرحله عملياتي نرسيده بود نيز عملياتي خواهند شد.واعظي تاکيد کرد: به همين منظور و با هدف عملياتي کردن توافقهاي قبلي دو کشور، مباحث خوبي در مذاکرات دوم با وزير امورخارجه ترکمنستان و ساير مقام هاي مسئول اين کشور انجام و مقر شد کميته هاي تجارت و بانک، گمرک، نفت و گاز، همکاري هاي سياسي و اسناد، حمل و نقل و صنعت برق ميان دو کشور تشکيل مي شود.
وي اعضاي اين کميته ها را متشکل از مقام هاي مسئول ايراني که در اين سفر حضور داشتند دانست و ابراز اميدواري کرد که مسئولان اين دستگاه ها در ايران به همراه مسئولان دستگاه هاي مشابه در ترکمنستان که هنوز در حال مذاکره هستند، بتوانند به توافق هاي خوبي در اين مسير برسند.رئيس دفتر رئيس جمهوري همکاري هاي سوآپ گاز ميان دو کشور، توسعه همکاري هاي بانکي، خدمات فني و مهندسي را يکي ديگر از برنامه هاي خود در اين سفر اعلام کرد و گفت: مقرر شد پروژه بزرگ پل سرخس که هر دو کشور با هم انجام داده اند، در قسمت ريلي و جاده اي به بهره برداري برسد.
ادامه بي ثباتي در بازار نفت
نگراني درباره جنگ تجاري آمريکا و چين از يک سو و نگراني درباره تحريم هاي ترامپ ضد ايران از سوي ديگر سبب شد قيمت نفت در معاملات روز جمعه (24 شهريورماه) نوسان زيادي را تجربه کند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از نيويورک، قيمت شاخص نفت خام برنت پس از جهش اوليه، سرانجام 9 سنت کاهش يافت و به 78 دلار و 9 سنت به ازاي هر بشکه رسيد.
با اين حال، قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا با 40 سنت رشد، به 68 دلار و 99 سنت براي هر بشکه رسيد.
هفته گذشته، شرکت هاي انرژي آمريکا شمار دکل هاي حفاري را افزايش دادند که نشان دهنده برنامه آنها براي افزايش توليد نفت در آينده است.
از سوي ديگر، مؤسسه مشاور پترومتريکس اعلام کرد: در پي تحريم هاي آمريکا ضد مشتريان نفت ايران، گمانه زني ها درباره قيمت نفت بالاي 80 دلار افزايش داشته است، اما تا کنون خريد شاخص نفت خام برنت با قيمت بالاي 79 دلار عمر کوتاهي داشته است.
رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي التهابات بازار کم ميشود
مشعل: رضا محتشمي پور، رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي در نشست خبري با تشريح مصوبه جديد وزارت صنعت، معدن و تجارت توضيح داد: به دليل نوع سياست گذاري ارزي با هجوم تقاضا در بورس مواجه شديم و بخش بزرگي از محصولات پتروشيمي با بحران قيمتي روبهرو شدند. او ادامه داد: ستاد تنظيم بازار که اداره آن با وزارت صنعت، معدن و تجارت است، با اين هدف که بتواند موضوع بحران تقاضا را مديريت کند، مصوباتي داد که بتواند اين بحران را هدايت کند.
محتشمي پور با تشريح بخشي از اين مصوبات گفت: بر اساس يکي از محورهاي آن، به جاي استفاده از سهميه «سامانه بهين ياب» براي تخصيص سهام متقاضيان از عملکرد پارسال شرکتها استفاده مي شود.
وي ادامه داد: محور دوم اين مصوبات، تامين نياز برخي صنايع حساس مانند مواد غذايي (آب، آرد، قند و شکر، شوينده، دارويي، لبنيات و نوشابه) است که قرار شد از طريق انجمن هاي صنفي و همچنين کنترل عملکرد سال گذشته، فهرستي جداگانه تهيه شود.
رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي خاطرنشان کرد: اصلاح کردن سهميه ها و برداشتن سقف رقابت در بورس، تبعات اجرايي بزرگي را به دنبال دارد؛ اما اين تصميم براي کنترل بازار، اقدامي درست بوده و سياست مثبتي است و با وجود نگراني افزايش قيمت، اجراي اين مصوبات منجر به عقب نشيني شديد تقاضاي دلالي در بورس شده و پيش بيني مي کنيم که التهاب بازار نيز کمتر شود.
محتشمي پور يادآور شد: همه مصوبات تنظيم بازار از سوي يک مرجع اعلام شده و تغيير در تصميمات، ناشي از بازخورد بازار بوده است.
وي درباره واردات محصولات پتروشيمي توليد داخل و صدور مجوز صادرات گفت: واردات محصولاتي که توليد داخل دارند، براي واردکنندگان صرفه اقتصادي ندارد. تا زماني که نياز داخل تامين نشود، به توليدکنندگان مجوز صادرات داده نمي شود.
رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي تاکيد کرد: تخلفي از سوي شرکت هاي پتروشيمي در عرضه مواد اوليه به بازار رخ نداده است.
وي گفت: عملکرد روزانه شرکت هاي پتروشيمي بررسي مي شود که بر اساس آن اطمينان مي دهيم، هيچ تخلفي از سوي آنها صورت نگرفته است.
رضا نوروز زاده تعهدات ارزي پتروشيمي ها محقق شد
مشعل: معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با حضور در جمع خبرنگاران به تشريح و پاسخ موضوعات روز اين حوزه از جمله ارز، تعهدات شرکتهاي پتروشيمي، رفع ابهام درباره تنظيم بازار، خوراک پتروشيمي ها و... پرداخت.
رضا نوروز زاده هفته گذشته در نشستي خبري با بيان جزييات ارز عرضه شده از سوي پتروشيمي ها به سامانه نيما اعلام کرد: پتروشيمي ها از تاريخ 21 فروردين 97 تا 26 مرداد امسال 2 ميليارد و 571 ميليون دلار ارز در سامانه نيما عرضه کردند و قرار است از اين تاريخ تا پايان امسال هفت ميليارد دلار ديگر هم عرضه شود. وي، ميزان تعهد ارزي پتروشيمي ها براي امسال را با کسر هزينه ها شش ميليارد و 986 ميليون دلار خواند و اين مساله را مورد تاکيد قرار داد که پتروشيمي ها به همه تعهدات ارزي خود عمل کرده اند.
به گفته او، حدود 25 درصد از درآمد ارزي پتروشيمي ها، صرف تامين هزينه هاي مربوط به تجهيزات، قطعات يدکي، مواد اوليه، کاتاليست، حمل و پرداخت بدهي هاي ارزي مي شود.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ميزان صادرات غيرنفتي کشور را بالغ بر 40 ميليارد دلار اعلام کرد و سهم پتروشيمي از آن را 12 ميليارد دلار دانست.
وي توضيح داد: زماني که بحث هاي ارزي مطرح شد، رييس جمهور اختيارات مجمعي واحدهاي پتروشيمي را به وزير نفت داد و آقاي زنگنه هم جلساتي را در دفتر خود با حضور شرکت ملي صنايع پتروشيمي، بخش هاي خصوصي و دولتي تشکيل داد و نتيجه اين شد که ارز پتروشيمي ها منهاي هزينه هاي آنها احصا شود.
نوروززاده ادامه داد: پتروشيمي ها متعلق به بخش خصوصي است و براي کمک به بازار ارزي تحت فشار هستند و در شرايط فعلي براي عبور از مشکلات و تامين آرامش بازار، ارز خود را در سامانه بنا بر اعداد و ارقام تنظيم شده عرضه مي کنند.
وي علت اين امر را ساماندهي صادرات و تامين ارز عنوان کرد و گفت: با وجود خصوصي بودن واحدهاي پتروشيمي، شرکت ملي صنايع پتروشيمي نمي تواند به طور مستقيم نظارت مديريتي داشته باشد؛ اما به منظور نقش حاکميتي، ميزان توليد و فروش بين مجتمعي و عرضه داخلي و صادرات محصولات پتروشيمي ها را رصد مي کند و با هماهنگي هلدينگ هاي پتروشيمي، سهم هر مجموعه براي عرضه ارز در سامانه نيما تعيين شده که هر هفته ارائه مي کنند.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي افزود: حجم اين صادرات مشخص است و درآمد حاصل از آن بعد از کسر متوسط هزينه ها در سامانه نيما عرضه مي شود. شرکت ملي صنايع پتروشيمي به لحاظ قانوني مسئوليتي در مورد مصرف کنندگان بازار در بورس نداريد و وظيفه ستاد تنظيم بازار با وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
وي تصريح کرد: تا زماني که نياز داخل تامين نشود، مجوز صادرات صادر نمي شود.
نوروز زاده يادآوري کرد: وظيفه تنظيم بازار پتروشيمي در بخش پايين دستي به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
وي در مورد قيمت گذاري خوراک و نوسانات قيمت ارز گفت: قيمت خوراک پتروشيمي ها هيچ تغييري نکرده و بر اساس دلار 3800 محاسبه مي شود.
نوروززاده در پاسخ به سوالي درباره تحريم ها گفت: با توجه به تجربه تحريم گذشته، توان فني و مهندسي کشور به شکلي است که زمين نمي نشينيم. اين صنعت با قدرت به فعاليت خود ادامه مي دهد.
قدرداني رئيس جمهوري از وزارت نفت براي اقدام ها در حوزه مسئوليت اجتماعي
رئيس جمهوري در نامه اي به وزير نفت از اقدام هاي اين وزارتخانه در بخش مسئوليت اجتماعي و برگزاري کلاس هاي آمادگي کنکور سراسري براي دانش آموزان مستعد و کم بضاعت تحت سرپرستي کميته امداد امام خميني (ره) و سازمان بهزيستي در 2 منطقه غرب کارون و پارس جنوبي قدرداني کرد.
دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري، در نامه اي خطاب به بيژن زنگنه، وزير نفت، گفت: «ضمن قدرداني و تشکر از اقدام بسيار شايسته صورت گرفته، ادامه و توسعه يابد».
وزير نفت چندي پيش با ارسال گزارشي به دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري، عملکرد مسئوليت اجتماعي اين وزارتخانه را در زمينه «برگزاري کلاسهاي آمادگي کنکور سراسري براي دانشآموزان مستعد مناطق پارسجنوبي و غربکارون» تشريح کرد.
زنگنه در نامه خود به رئيس جمهوري نوشته بود: «به استحضار ميرساند اين وزارتخانه در انجام مسئوليتهاي اجتماعي خود، در دو سال گذشته، اقدام به برگزاري کلاسهاي آمادگي کنکور سراسري عمدتا براي دانشآموزان مستعد و کمبضاعت تحت سرپرستي کميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي در دو منطقه غرب کارون (سوسنگرد، بستان و هويزه) و پارس جنوبي (کنگان، دير، جم و عسلويه) کرده است.
در آخرين دوره اجراي اين طرح، 280 دانشآموز در منطقه پارس جنوبي و 200 دانشآموز در منطقه غرب کارون از ابتداي مرداد ماه 1396 تا خرداد ماه 1397 تحت پوشش اين طرح قرار گرفتند که خوشبختانه پس از اعلام نتايج اوليه کنکور سراسري 1397 و به استناد گزارشهاي واصله از ادارات کل آموزش و پرورش مناطق مذکور، نتايج درخشاني حاصل گرديده که در سنوات گذشته بي سابقه بوده است و در ادامه به طور اجمال به استحضار ميرسد:
در منطقه پارس جنوبي تعداد 31 نفر حائز رتبه زير 1000 (1 نفر زير 100) شدند؛ بهطور خلاصهتر 151 نفر حائز رتبه زير 20 هزار شدند که با مشاوره و انتخاب رشته مناسب، قادر به پذيرش در رشتههاي خوب دانشگاههاي معتبر خواهند بود. همچنين تعداد 129 نفر نيز حائز رتبه بالاي 20 هزار شدند که قادر به انتخاب رشته بوده و در رشتههاي پايينتر امکان ورود به دانشگاهها را خواهند داشت.
در منطقه غرب کارون تعداد 9 نفر حائز رتبه زير 1000 (2 نفر زير 100) شدند؛ بهطور خلاصهتر 94 نفر حائز رتبه زير 20 هزار شدند که با مشاوره و انتخاب رشته مناسب، قادر به پذيرش در رشتههاي خوب دانشگاههاي معتبر خواهند بود. همچنين تعداد 106 نفر نيز حائز رتبه بالاي 20 هزار شدند که قادر به انتخاب رشته بوده و در رشتههاي پايينتر امکان ورود به دانشگاهها را خواهند داشت.
اين اقدام که آثار آن به لحاظ فرهنگي و آموزشي به ويژه در آينده دانشآموزان موفق، بسيار با اهميت بوده، مورد حمايت و قدرداني نمايندگان محترم مجلس، ائمه جماعات و مقامات استاني و محلي مناطق مذکور قرار گرفته است.»
بهره مندي 28 هزار شهر و روستا از گاز
طرح گازرساني به 5200 روستا و 53 شهر کشور با هزينه افزون بر 90 هزار ميليارد ريال در حال اجراست. سعيد مؤمني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران در آيين گازرساني به دو شهر قلعه رئيسي و ديشموک از توابع استان کهگيلويه و بويراحمد که با حضور فريدون حسن وند، رئيس کميسيون انرژي مجلس، عدل هاشمي نماينده مردم کهگيلويه، بهمئي، چرام و لنده و رحمان خادم و مديرعامل شرکت گاز استان، برگزار شد، گفت: با بهره برداري از اين طرح، شمار شهرهاي متصل به شبکه گاز کشور، به يک هزار و 125 شهر افزايش مي يابد. وي ادامه داد: 99.7 درصد جمعيت شهري ايران از نعمت گاز بهره مند هستند و با پوشش کامل شبکه گازرساني در استان سيستان و بلوچستان، شبکه گازرساني شهري در کشور تکميل خواهد شد. مومني ادامه داد: بيش از 27 هزار روستا (78 درصد جمعيت روستايي کشور) زير پوشش شبکه گازرساني در کشور هستند. اين مقام مسئول با اشاره به رشد صحيح فرهنگ مصرف در سال هاي اخير، تصريح کرد: درست مصرف کردن انرژي در زندگي مردم، بايد به «اولويت» تبديل شود. مؤمني از مردم خواست در مصرف گاز صرفه جويي کنند، زيرا با مصرف بهينه مي توان به مناطق بدون گاز، گازرساني کرد. وي، از انشعاب گذاري و تکميل گاز تا جلوي منازل شهر قلعه رئيسي و ديشموک خبر داد و تاکيد کرد: تلاش مي شود تا اول زمستان، طرح گازرساني به اين شهر ها پايان يابد. طرح گازرساني به 2 شهر قلعه رئيسي و ديشموک و 29 روستا از توابع استان کهگيلويه و بويراحمد با حدود 60 ميليارد ريال هزينه به بهره برداري رسيد و با بهره برداري از اين طرح، بيش از 9 هزار و 400 خانوار شهري و روستايي در اين استان از نعمت گاز بهره مند شدند.
اجراي خط لوله گاز سربيشه - نهبندان در کمتر از يک سال
خط لوله انتقال گاز سربيشه - نهبندان که براي گازرساني در استان خراسان جنوبي طراحي شده بود با همکاري گروهي و هماهنگي ارکان پروژه در مدت زمان 11 ماه آماده به بهره برداري رسيد. حسن منتظرتربتي با بيان اين که خط لوله انتقال گاز سربيشه - نهبندان زودتر از زمان مورد نظر و با کيفيت مطلوب اجرا شده است، گفت: بايد با تجزيه و تحليل مراحل پروژه و استخراج و شناسايي عوامل موفقيت آن، الگويي مناسب براي بهره برداري در ديگر پروژه ها ارائه کنيم، زيرا در اين طرح، همه ارکان به موقع و هماهنگ، پروژه را پيش بردند و با همدلي و همگرايي، دستاوردي ارزشمند خلق کردند. تربتي در ادامه يکي از دلايل طولاني شدن پروژه ها را نبود توجه لازم به برخي جزئيات و ريزه کاري ها در حين اجرا دانست و ادامه داد: مستند سازي تجربيات موفق پروژه ها مي تواند به عنوان يک منبع راهبردي، ترسيم کننده مسير درست براي ديگر طرح ها و پروژه ها باشد و براي سازمان ارزش آفريني کند. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اظهار اميدواري کرد که با افتتاح خط لوله سربيشه - نهبندان، زمينه براي حضور سرمايه گذاران و رونق صنايع در منطقه و استان خراسان جنوبي فراهم شود. اجراي پروژه خط انتقال گاز سربيشه - نهبندان براي مدت زمان 18 ماه مصوب شده بود، اما همگرايي و تفکر گروهي سبب شد پروژه در کمتر از 11 ماه تکميل و الگوي جديدي در ارتقاي کيفيت زماني پروژه ها در شرکت گاز ارائه شود.
گزارش «مشعل» از خودکفايي در کارگاه مرکزي اهواز تحریم ها را دور زدیم
مشعل «ما فني ها دست به آچارمان خوب است» اين مقدمه اي مي شود تا بگويد کارگاهي که در آن مشغول فعاليت است، بيشتر دانشگاه است تا يک کارگاه. اشاره اش به کارگاه مرکزي اهواز است که وقتي پا به آن مي گذاريم، کمي از دغدغه هاي محدوديت هاي پيش رو رنگ مي بازد، حتي اگر يک فرد فني و دست به آچار هم نباشيد، وقتي چرخي در اين مکان بزنيد، اقلامي با برند آمريکا، هلند و ديگر کشورها را مي بينيد که حالا ديگر دل نگراني براي تعمير آنها وجود ندارد و متخصصان ايراني، بي نياز به شرکت هاي خارجي آن را انجام مي دهند.يکي از آنها مي گويد: «اينکه به سهم خودمان آجر کوچکي روي اين بناي نفت بگذاريم، براي مان افتخار است.»
محوطه 30 هزار متر مربعي کارگاه مرکزي اهواز، با تابلويي بزرگ در دل پايتخت خوزستان است که وقتي قدمت آن را سراغ مي گيرم، مي گويند به بيش از نيم قرن پيش بازمي گردد. نزديک به 15 هزار مترمربع آن مسقف است که وقتي وارد آن مي شويم، توربين ها، کمپرسورها و تجهيزات مختلف نفت و گاز به چشم مي آيد که کارکنان صنعت نفت در حال فعاليت روي آنها هستند. شايد تعمير و اصلاح هر تجهيزي در نگاه اول اقدامي معمولي به نظر بيايد؛ اما وقتي توضيحات مديران، مهندسان و کارکنان آن را مي شنويم، متوجه مي شويم که اينجا حرکتي بزرگ در جريان است که از سوي 131 نفر در اهواز و نزديک به 100 نفر در کارگاه اميديه انجام مي شود. کارگاهي که با 250 دستگاه ماشين آلات مختلف ساخت و توليد و بيش از 500 قلم تجهيز اقلام فعال است.
به بيان ساده تر اين کارگاه، مرکزي است براي عرضه خدمات تعمير، بازسازي و ساخت قطعات دستگاه هاي موردنياز واحدهاي عملياتي تاسيس شده تا روند توليد نفت و گاز متوقف نشود؛ آن هم زماني که باز به روزهايي مي رسيم که شرکت هاي خارجي سازنده قطعات يدکي توربين – کمپرسور گازي و ادوات موردنياز حفاري و ...از ارائه اين خدمات به ايران خودداري مي کنند. امروز ما به نقطه اي رسيده ايم که بي نياز به آنان، راه خودکفايي را دنبال مي کنيم و در چند سال اخير، با ايجاد واحد تعميرات توربين و ماشين آلات دوار و بالانس، امکان تعمير و بازسازي انواع قطعات توربين در کارگاه مرکزي اهواز فراهم شده است.
اين کارگاه زير نظر مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب فعاليت مي کند و با شرکت هاي خصوصي هم همکاري دارد و خدمات آن در قالب هفت بخش تراشکاري، ساخت و جوش، ماشين آلات و موتور، تعميرات برق، تعميرات شيرهاي ايمني، تعميرات توربين /کمپرسور و بالانس محورها انجام مي شود.
عليرضا صالحي سلمي که رياست کارگاه مرکزي اهواز را عهده دار است، در اين بازديد به «مشعل» توضيح مي دهد که همه کارهاي تاسيسات نفتي زيرمجموعه مناطق نفت خيز جنوب براي پنج استان (بوشهر، کهگيلويه و بويراحمد، خوزستان، ايلام و لرستان) در اينجا انجام مي شود.
براي فهم بهتر خودکفايي انجام شده در اين کارگاه، ابتدا از يکي از راهبردي ترين تجهيزات شروع مي کنيم که در انتقال و صادرات نفت خام ايران، نقشي حياتي ايفا مي کند. نام توربين و کمپرسورهاي خارجي را طي سال هاي پس از جنگ فراوان شنيده ايم که هر جا پاي تحريم ها به ميان مي آمد، دلشوره تعمير و توقف آن هم به جان مان مي افتاد؛ حالا اما چند سالي است که اين دلشوره رنگ باخته و بايد بدانيم کار تعمير و بازسازي کامل اين توربين ها از سوي مهندسان داخلي کشورمان در همين کارگاه مرکزي اهواز انجام مي شود. عمده توربين ها برند آمريکا و اروپا را پاي خود دارند و با هر تحريم، تعمير آن از دستور کار خارج مي شود؛ اما تدبير ايراني، اين تهديد را پشت سرگذاشته و تمام اقدام هاي تعميري آن از سوي داخل و در همين کارگاه انجام مي شود.
در واقع به علت مشکلات تهيه و تامين قطعات و نياز شديد مناطق به تعميرات توربين کمپرسورهاي گازي به دليل تحريم ها و عدم تحويل قطعات و دستگاه هاي موردنياز از سوي شرکت هاي سازنده، همچنين بعد مسافت و خطرات حمل آن به کارگاه هاي آغاجاري، تاسيس و راه اندازي اين کارگاه در اهواز انجام شد که کار بازسازي پوسته هاي ثابت «توربين هاي ورکسپور» که نقش عمده اي درارسال نفت به پايانه خارک دارد، انجام مي شود.
خبر خوش آنکه تعميرات کلي مجموعه هاي نازل مربوط به توربين هاي نيروي GEC، تعميرات کلي روتورهاي مربوط به توربين نيروي GEC، تعميرات کلي محورهاي گردنده مربوط به توربين نيروي کوپربسمر،تعمير کلي روتور انواع توربين هاي رستونTD و TB4000,TA و بالانس آنها براي اولين بار در کارگاه مرکزي اهواز و با تلاش همکاران آنان در اين بخش انجام شده است.
در اهميت کار اين توربين هاي گازي بايد بدانيم که وظيفه آن تلمبه کردن نفت از ايستگاه هاي مختلف به مقصد خارک، محل صادرات نفت خام کشور است. اين را مسعود روزخوش، معاون وقت مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعلام مي کند و به «مشعل» مي گويد: در اينجا بازسازي تعدادي روتورهاي کمپرسورهاي گازي را انجام مي دهند و موفق به تدوين دانش فني آن شده اند. اگر اين بازسازي ها انجام نمي شد و تحريم بود و خودکفايي نبود، عملا انتقال نفت ممکن نبود.
به گفته او، با توجه به اينکه شرکت سازنده اين توربين ها اطلاعات و مستنداتي براي تعمير وبازسازي روتور ارائه نکرده است، کارگاه مرکزي اهواز با بهره گيري از توان تخصصي کارشناسان مهندسي، بازرسي، تعميرات اساسي و اقدام به بازسازي اين تجهيزات کرده است.
با استفاده از امکانات داخلي موجود در کارگاه مرکزي اهواز، مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، ابزارهاي لازم را براي تعمير و جداسازي مرحله به مرحله روتورها طراحي کرد و انجام داد و روتور به طور کامل جداسازي و بازسازي مي شود.
او با توضيح بيشتر درباره فعاليت کارگاه اهواز اشاره مي کند که ما در کارگاه مرکزي اهواز و اميديه، اقدام هاي موثري در عمليات پشتيباني، ساخت ادوات و تجهيزات حفاري و پشتيباني عمليات حفاري و بخشي از تجهيزات عمليات فرايندي انجام مي دهيم. به گفته او، در چهار ماه نخست امسال، تعميرات اساسي نزديک به سه دستگاه توربين رولزرويس و پنج دستگاه سولار در کارگاه اميديه انجام شده است.وي اشاره مي کند: 300 توربين گازي در مناطق نفت خيز جنوب فعال است که تجهيزات پمپ ها، ژنراتورها يا کمپرسورها را مي چرخاند. تعداد توربين هاي سولار با برند آمريکا بيش از 80 دستگاه است و به اين موارد بايد توربين هاي اروپايي را هم اضافه کرد که ديگر نگراني براي تعمير آن وجود ندارد.
او ادامه مي دهد: فناوري ساخت بخش زيادي از قطعات، وارد کشور شده و از نظر کيفي مشکلي ندارد. به عنوان مثال توربين سولار که ساخت آمريکاست و حدود 4 هزار اسب بخار قدرت دارد، کاملا ساخت داخل شده و حتي سال گذشته مورد استفاده قرار گرفته است. توربين هاي ورکسپور هم در ايستگاه انتقال نفت در حال کاراست و 70 تا 80 درصد قطعات آن در داخل کشور ساخته مي شود و در همين کارگاه مرکزي اهواز، تعميرات اساسي بدنه آن را انجام مي دهيم. توربين هاي گازي را هم که در هلند ساخته شده بودند، بازسازي کرديم و در حال فعاليت براي انتقال نفت هستند. اين اقدام ها از سوي مهندسان داخلي و بخش خصوصي به ثمر رسيده است.
او اشاره مي کند: در طول 40 سال گذشته به تدريج که تحريم ها بيشتر شد، سعي کرديم بيشتر قطعات اين توربين ها را ساخت داخل کنيم و در برخي توربين ها به طور کامل خودکفا هستيم و برخي هم هنوز درصد کمتري دارد و وابسته به خارج هستيم، چون فناوري ساخت قطعات آن را نداريم؛ اما جاي نگراني نيست و بخش عمده و حساس آن در داخل کشور انجام مي شود.
از او درباره کيفيت کار تعميرات و بازسازي که مي پرسم، توضيح مي دهد: کيفيت قطعات، نسبتا مناسب است و در تست هاي کاربردي موفق بوده و در صورت مشکل، با تعامل هاي مهندسي برطرف مي شود.
خودکفايي و صرفه جويي در هزينه ها
وي در ادامه از برنامه ريزي براي تعمير 20 توربين آمريکايي خبر مي دهد که در اولويت کار قرار داشته و اشاره مي کند که هزينه تعمير هر يک از اين توربين ها، حدود يک ميليارد تومان است. اين در حالي است که تعمير هر توربين در خارج، هزينه 10 ميليارد توماني به همراه دارد. در واقع براي تعمير اين 20 توربين بايد 200 ميليارد تومان به بيرون پرداخت مي کرديم که کار تعميرات را خودمان انجام داديم. براي تعمير هر توربين سولار هم بايد پنج ميليارد تومان در خارج از کشور خرج مي کرديم که وقتي آن را انجام داديم، اين رقم در داخل صرفه جويي شد که اين صرفه جويي، مربوط به خريد داخل است.
عليرضا صالحي سلمي، رئيس کارگاه مرکزي اهواز هم اشاره مي کند که بخش تعميرات توربين، نزديک به هفت سال است که در کارگاه مرکزي اهواز تاسيس شده که علاوه بر بازسازي توربين ها، براي اولين بار از سه سال پيش، روتورهاي برخي توربين ها هم باز شده و در کارگاه مرکزي اهواز، عمليات تعميرات روي آنان صورت گرفته، بسته، بالانس و تحويل شده که اين حرکت از دستاوردهاي بزرگ در اين کارگاه محسوب مي شود.
وي با بيان اينکه، توربين هاي ورکسپور، يکي از بزرگترين توربين هايي است که در مناطق نفتي مورد استفاده قرار مي گيرد و بر اثر کارکرد زياد و عمر طولاني، بدنه آن از حالت عادي خارج مي شود، توضيح مي دهد: در کارگاه مرکزي اهواز
بدنه اين توربين از هم پاشيده، قطعات دوار آن خارج و تيغه ها تعويض و بالانس مي شود. به عبارت ديگر، با اين اقدام، تعميرات اساسي اين نوع از توربين هم به شکل کامل انجام مي شود.
تعمير شيرهاي ايمني
يکي ديگر از اقدام هايي که در اين کارگاه انجام مي شود، تعمير شيرهاي ايمني است که به گفته صالحي سلمي، سالانه بيش از پنج هزار شير ايمني در اينجا تعمير و تست شده و گواهينامه صادر مي شود.
او درباره اهميت اين تجهيز توضيح مي دهد: شير ايمني، تجهيز مهمي است که در تاسيسات نفتي از آن استفاده مي شود. اگر فشار يک مخزن يا واحد بيش از اندازه شود، آن شير ايمني عمل مي کند و مانع از انفجار مي شود که در اين کارگاه، کار تعمير و تست آن انجام شده و در مناطق نفت خيز مشابه آن وجود ندارد.
سختي کار هم هست
دماي بالاي کارگاه مسقف 15 هزار مترمربعي با ارتفاع 10 متر شرايط کار را بسيار سخت کرده که بدون شک خنک کردن چنين فضايي، کاري دشوار است، بخصوص در شرايطي که نيروها پشت دستگاه ها مشغول کار هستند و لباس کار، کلاه و کفش ايمني با وزن بالا را هم متحمل مي شوند. رئيس کارگاه با اعلام اين مشکل، به کمبود نيرو هم اشاره کرده و مي گويد: حجم کار بيشتر؛ اما تعداد نيروها کمتر شده است. درخواست او اين است که در بخش عمليات نفت، نيازمند نگاه ويژه تري هستيم؛ چون عمليات، خط مقدم هر بخش است.
در بخش ديگري از کارگاه مرکزي اهواز با ملک حسين مکوندي، رئيس تعميرات توربين گفت وگو مي کنم. پشت يکي از دستگاه ها همراه با مهندسان مشغول فعاليت هستند. 40 سال سابقه کار دارد و وقتي از او درباره اين کارگاه سوال مي کنم، مي گويد: من از تعبير «دانشگاه مرکزي اهواز»، براي اينجا استفاده مي کنم. افتخار اين را داشتم که هم در دانشگاه مرکزي آغاجاري و هم در دانشگاه مرکزي اهواز خدمت کنم. اقدام هايي که در اينجا انجام مي شود، با خطراتي همراه است. توربين کار حساسي بوده و هر خطايي که صورت گيرد، باعث مي شود اتفاق بدي براي دستگاه يا همکاران در سايت رخ بدهد، از اين رو بايد يک نفر تمرکز داشته و گوش به زنگ باشد تا اتفاقي نيفتد. براي همين، اين کار نيازمند آسودگي خاطر بيشتر است.
مطالبات را هم ببينيم
مکوندي مي گويد: ما شرايط حساس کشور را حس کرده و تا آخرين لحظه کاري و توان خود، از توليد پشتيباني مي کنيم. در کنار آن خواسته هايي داريم که خيلي دور از دسترس نيستند. همکاران ما در دماي بالاي 60 درجه با گرد و غبار و سختي هاي زياد مشغول فعاليت هستند. درخواست داريم نيروهاي عملياتي به عنوان خط مقدم توليد، بهتر ديده شوند. ما هم با همه وجود تلاش مي کنيم ميزان توليد نفت درنظرگرفته شده را در بالاترين شکل پوشش دهيم.
نقش حياتي توربين ها
ملک حسين مکوندي به عنوان رئيس تعميرات توربين درباره اهميت اين اقدام، توضيحات بيشتري ارائه مي کند و مي گويد: کار توربين، در واقع محرکي است براي پمپ هايي که نفت را جابه جا مي کنند و يا کمپرسورهايي که گاز را متراکم کرده و انتقال مي دهند. اگر توربين نباشد، پمپي هم نيست و اگر پمپ و توربين نباشد، نفتي نمي تواند جابه جا شود.
به گفته او، در کارگاه مرکزي اهواز همه قسمت هاي توربين، افزون بر بازسازي پوسته توربين ورکسپور، قطعات دوار آن هم تعمير و بازسازي مي شود. در هشت سال گذشته، کار بازسازي هشت دستگاه توربين روتور به طور کامل انجام شد که شامل پوسته توربين، قطعات ثابت و محورهاي گردنده آن است. به گفته او، بازسازي توربين خارجي، با توجه به کارکرد قوي (راندمان بالا) براساس مطالعات و تجربه کار روي دستگاه ها انجام شده است.
از او درباره نيروهاي شاغل در اين کارگاه سوال مي کنم، توضيح مي دهد: بيشتر نيروهاي شاغل در اين کارگاه، تحصيلکرده و داراي مدرک تحصيلي ليسانس و فوق ليسانس در رشته هاي فني و مکانيک و با تجربه بالايي هستند.
احساس غرور مي کنم
احمد شوميل زاده، ليسانس مکانيک دارد و در بخش بالانس توربين کارگاه مرکزي اهواز مشغول فعاليت است. از او درباره اهميت کار در اين حوزه سوال مي کنم، مي گويد: احساس غرور مي کنم که سهمي در بازسازي قطعات و تجهيزات و نقش کوچکي در اين جنگ اقتصادي که راه افتاده، داشته باشم و بتوانيم براي آباداني کشور تلاش کنيم. سعي مي کنيم با حداقل امکانات، حداکثر بازدهي را داشته باشيم و به سهم خودمان آجر کوچکي روي اين بناي نفت بگذاريم. تلاش ما در اين گرما و با اين شرايط آب و هوايي، ناشي از انگيزه ما براي جنگيدن، به دست آوردن و رسيدن کشورمان به حق خود است.
با اطلاعات بومي کارهاي بزرگي انجام داديم
علي گوهر نتاج زاده، معاون کارگاه مرکزي اهواز است، با 22 سال سابقه کار و مدرک فوق ليسانس مکانيک. از سختي کار که مي پرسم، توضيح مي دهد: سختي کار در يک کارگاه فني، بيشتر به دماي بالا و کار با قطعات سنگين مربوط مي شود. يکي از مشکلات همکاران ما ديسک کمر يا آرتروز گردن است. همين عوامل باعث مي شود بيشتر نيروها، بعد از چند سال کار، درخواست انتقال بدهند. با مدرک و اطلاعات بالا مي آيند، ولي امکانات مورد نظر را دريافت نمي کنند و به همين دليل درخواست انتقال مي دهند. نگه داشتن نيروي کارشناس، از سختي کار مديران است. او اشاره مي کند: با اين حال با اطلاعات بومي و دانش متخصصان خودمان توانستيم کارهاي بزرگي انجام دهيم. خيلي از توربين هايي را که مي گفتند قابل راه اندازي نيستند، توانستيم به جريان بيندازيم. نياز داريم که کار علمي، فکر و ايده ما بيشتر ديده شود و در اين صورت، هيچ تحريمي کارساز نخواهد بود و مي توانيم کارهاي بزرگي انجام دهيم.
کارگاه مرکزي اهواز در خدمت صنعت نفت
فعاليت ها و اقدام هاي کارگاه مرکزي اهواز، تنها به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب منحصر نشده و سفارش ساير بخش هاي صنعت نفت هم در اينجا انجام مي شود که صالحي سلمي به مواردي از شرکت هاي فلات قاره و نفت مرکزي اشاره مي کند.
او مي گويد: امکانات فني موجود در کارگاه مرکزي اهواز، در ساير شرکت ها وجود ندارد. اين قابليت علمي، فني و تجهيزاتي که براي تعميرات اساسي در اينجا وجود دارد، در خدمت ساير بخش ها هم قرار دارد و ما سفارش هاي زيادي داريم. لوله هاي کيسينگ در اين کارگاه وجود دارد. انجام تعميرات مولدهاي برق هم انجام مي شود. 430 ديزل ژنراتور در توان هاي مختلف از 50 کيلووات تا 800 کيلو وات است که در سراسر مناطق نفت خيز، تعميرات اساسي آنها در اين کارگاه انجام مي شود.
کمبود نيرو را دريابيم
آنچه در حرف هاي بسياري از آنان شنيده مي شود، اين است که اگر چه کارگاه از 30 سال گذشته تاکنون امکانات فراواني از نظرماشين آلات براي ساخت و تعمير قطعات داشته، اما به تدريج از نيروي انساني کاسته شده و گفته مي شود که با کمبود در این بخش مواجه است.
بازديدمان از کارگاه مرکزي اهواز پايان يافته و شرايط سخت کار در فضاي مسقف و باز و همچنين اهميت و حساسيت اقدام مهمي که در اين بخش در حال انجام است را شايد نتوان در يک گزارش و عکس به شکل کامل به تصوير کشيد؛ اما کارکنان نفت مثل هميشه با ايده و تلاش، در حال انجام اقدام هاي مهمي هستند.
کاهش آسيب پذيري صنعت نفت در مقابل فشارهاي خارجي خرید 84 قلم کالای تولید مشابه داخلی ممنوع شد
مشعل هيئت وزيران سال 1393 به پيشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و به استناد اصل يکصد و سي و هشتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران به منظور حمايت دولت از توليد ملي، ممنوعيت خريد تعداد کالاهاي خارجي را که داراي مشابه توليد داخل هستند، تصويب کرد که خريد کالاهاي خارجي ( اعم از کالاي ساخته شده، قطعات، ملزومات، تجهيزات و غيره تحت هر عنوان) داراي توليد مشابه داخلي از سوي تمامي دستگاه هاي دولتي ممنوع است.
سال 1393 معادل 180 قلم کالا، سال 1394 معادل 184 قلم کالا و سال 1395 نيز 114 قلم کالا براي ممنوعيت واردات از سوي دستگاه هاي دولتي معرفي شده اند که در مجموع طي اين سال ها 478 رديف کالا براي دستگاه هاي دولتي ممنوع الواردات اعلام شده اند.
در اين بين، وزارت نفت از اين حلقه مستثنا نبوده و بسياري از کالاهايي را که در داخل توليد شد يا توان آن در توليدکنندگان ديده مي شد، مورد حمايت قرار داد و در نهايت، نتيجه پيگيري هاي وزارت نفت به اين انجاميد که وزير نفت 21 مردادماه 1397 طي ابلاغيه اي، خريد 84 قلم کالا و تجهيزات خارجي مورد نياز صنعت نفت را که داراي توليد مشابه داخلي هستند، ممنوع اعلام کرد.
در اين ابلاغيه آمده است: «در اجراي منويات مقام معظم رهبري در حمايت از کالاي ايراني، قانون «حداکثر استفاده از توان توليدي و خدماتي در تامين نيازهاي کشور و تقويت آنها در امر صادرات» افزون بر اجراي مصوبات هيئت وزيران درباره ممنوعيت خريد کالاي خارجي داراي مشابه داخلي، تاکيد مي کند که خريد کالاها و تجهيزات خارجي نيز از سوي شرکت هاي اصلي و تابعه پيمانکاران طرف قرارداد آنها (به صورت مستقيم و غيرمستقيم) ممنوع مي شود.»
در اين ابلاغيه تاکيد شده است که مديران عامل شرکت هاي اصلي با تعبيه ساز و کارهاي کنترلي و نظارتي، براي حصول اطمينان، خريد کالاهاي ياد شده از سازندگان داخلي، بر حسن اجراي آن نظارت لازم به عمل آورند.
تجهيزات سرچاهي و تاج چاه، پکيج نمک زدايي، انواع ضدخوردگي، کاتاليست بازيابي گوگرد، تابلوي کنترل سرچاهي و... برخي از 84 قلم کالايي هستند که خريد آنها از خارج ممنوع اعلام شده است.
حمايت وزارت نفت از سازندگان داخلي
مديرکل نظام تامين و تجاريسازي فناوري وزارت نفت با اشاره به اينکه ممنوعيت خريد 84 قلم تجهيزات خارجي داراي مشابه داخل، اقدامي براي پشتيباني از سازندگان داخلي در اجراي طرحهاي صنعت نفت بوده است، مي گويد: وزارت نفت همواره بر ضرورت استفاده حداکثري از کالاهاي ساخت داخل تاکيد داشته و شاهد اين مدعا، بوميسازي 10 گروه خانواده کالاهاي نفتي است که در دستور کار قرار داده است.
به گفته پرويز سنگين، اين رويکرد وزارت نفت، با توجه به الزام هاي اقتصاد مقاومتي و نام گذاري امسال به عنوان سال حمايت از کالاي ايراني، تشديد شده و همه تلاش ما در معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري بر اين متمرکز است که در طرحها و پروژههاي نفتي، تا آنجا که ممکن است، از توليدات داخلي استفاده شود.
پس از تدوين طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت مشتمل بر 34 بسته کاري، با هدف استفاده حداکثري از تجهيزات ساخت داخل در اين طرح، فهرست بلندي (وندورليست) از تجهيزات مورد نياز طرحها که به طور کامل در داخل توليد مي شود، تهيه و با تاکيد وزير نفت، مقرر شد اين فهرست بلند، به کل وزارت نفت تعميم يابد. اين رويکرد سرانجام به استخراج فهرست 84 قلم کالا منتج شد.
بر اين اساس 84 قلم کالايي که طبق ابلاغيه اخير وزير نفت، خريد انواع خارجي آن ممنوع شده است، همگي تجهيزاتي هستند که توان ساخت داخل آن به حد کفايت و کيفيت مطلوب در کشور وجود دارد و خريد انواع خارجي آن به هيچ عنوان داراي توجيه نيست.
پيمانکاران، مجاز به خريد انواع خارجي اين 84 قلم کالا، حتي از تامين کنندگان داخلي نيستند و صرفا اين تجهيزات بايد از توليدات داخل کشور تامين شود.
به گفته مديرکل نظام تامين و تجاري سازي فناوري وزارت نفت، در تدوين اين فهرست از ديدگاه هاي نمايندگان چهار شرکت اصلي، مشاور ارشد صنعتي وزير نفت و همين طور نماينده وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نيز استفاده شده است.
از طرفي، کالاهاي ممنوعالخريد از خارج، در پايان هر سال در صورت تصويب هيئت دولت ابلاغ ميشوند؛ اما از آنجا که اکنون طرحهاي نگهداشت و افزايش توليد نفت در دستور کار و مناقصههاي آن در حال برگزاري است، وزارت نفت نميخواست فرصت را براي الزامي کردن هر چه بيشتر استفاده از کالاهاي ساخت داخل از دست بدهد، بنابراين تا پايان سال منتظر نماند و فهرست کالاهاي ممنوعالخريد را اعلام کرد.
مطابق ابلاغيه، هم اکنون خريد کالاها و تجهيزات خارجي ياد شده در فهرست از سوي شرکت هاي اصلي، تابع و پيمانکاران طرف قرارداد با وزارت نفت ممنوع شده، اما بديهي است که در صورت تصويب هيئت دولت، کالاهاي اين فهرست به فهرست کالاهاي ممنوعالخريد از خارج نيز اضافه ميشوند.
به روزرساني فهرست کالاهاي ممنوعه
بر اساس اين گزارش، معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت مامور شده است ضمن تداوم فرايند بهروزرساني فهرست يادشده، نسبت به تنظيم فهرست نهايي براي ارسال به هيئت وزيران اقدام کند.
مديرکل نظام تامين و تجاري سازي فناوري وزارت نفت در عين حال تاکيد مي کند که اين 84 قلم کالا، به بخشهاي مختلف صنعت نفت مربوط ميشود و برآورد ما اين است که در اجراي پروژه هاي نگهداشت و افزايش توليد نفت که در قالب قراردادهاي EPC اجرايي خواهند شد، حداقل 80 درصد اقلام و تجهيزات از طريق خريد داخل تامين شوند.
البته بايد توجه داشت که در همه صنايع از جمله صنعت نفت، ساخت برخي کالاها صرفه اقتصادي ندارد، بنابراين به جاي توليد تجهيزات داراي مصرف کم، مي توان به سراغ تجهيزات پرمصرف و راهبردي رفت که ضمن تامين نياز داخل، زمينه اشتغالزايي گسترده در کشور را نيز فراهم کند.
چنين رويه اي را اغلب کشورها به کار مي گيرند و فعاليت خود را بر تجهيزاتي متمرکز مي کنند که داراي صرفه اقتصادي باشد. در واقع، اينکه برخي کالاها را همه کشورها نمي سازند، به دليل فناوري بالاي آنها نيست، بلکه توليد آن کالاها صرفه اقتصادي ندارد.
بومي سازي80 درصد تجهيزات طرح هاي نگهداشت توليد نفت
به گفته مديرکل نظام تامين و تجاري سازي فناوري وزارت نفت، براي بومي سازي تجهيزات طرح هاي نگهداشت توليد نفت نيز گام هاي بزرگي در کشور برداشته شده، به طوري که قرار است، بزودي 80 درصد اقلام و تجهيزات اين بخش، داخلي سازي شود.
وي مي گويد: سياست استفاده حداکثري از توان شرکت هاي ايراني به طور جدي در دستور کار وزارت نفت قرار دارد و با دستور وزير نفت، دست کم 80 درصد اقلام و تجهيزات پروژه هاي نگهداشت و افزايش توليد نفت بايد از داخل تامين شود.
نگراني از بازگشت تحريم ها وجود ندارد
با وجود چالش هاي گسترده، تجربه نشان داده که در شرايط تحريم، برنامه ريزي براي توسعه و پيشرفت صنعتي و همچنين استفاده از داشته ها و ايجاد هم افزايي، نمود بيشتري پيدا کرده است. بنابراين برجام فرصتي را فراهم کرد که همکاري با شرکت هاي خارجي براي انتقال فناوري هاي جديد به کشور شتاب بگيرد؛ البته سازندگان داخلي نيز با حمايت وزارت نفت، تلاش گسترده اي را براي بومي سازي کالاها و تجهيزات نفتي انجام دادند که نتيجه آن فرصت طلايي به وجود آمده براي تعامل و همسويي هر چه بيشتر سازندگان، مشاوران، پيمانکاران و کارفرمايان و ساخت تقريبا 80 درصد تجهيزات مورد نياز بود، ضمن اينکه سکوي پرتابي براي توسعه هر چه سريع تر زيرساخت هاي فعلي و گاه معيوب صنعت نفت شد.
سالانه بالغ بر 17 ميليارد دلار صرف خريد تجهيزات مختلف صنعت نفت مي شود؛ از اين رو به نظر مي رسد اين حجم از بازار مي تواند فرصت مناسبي را براي انتقال فناوري و تقويت ساخت داخل تجهيزات و کالاهاي مورد نياز صنعت نفت، با استفاده از اهرم خريد فراهم آورد و با شرايط تغيير يافته و حمايت وزارت نفت از بومي سازي و انتقال فناوري هاي جديد، اين صنعت در بسياري از تجهيزات و کالاها به خودکفايي نسبي برسد.
گزارش هفته نامه «مشعل» از تجهيزات ساخت داخل شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد نمایشگاهی از جنس خودکفایی
سميه راهپيما شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد به منظور دستيابي به خودکفايي، با استفاده از توانمندي و تجربه کارکنان مجموعه خود و نيز شرکت هاي داخلي، اقدام به تامين تجهيزات و قطعات مورد نياز کرده تا ضمن ايجاد اشتغال در کشور و ارج نهادن به بخش خصوصي و با توجه به سياست هاي اصل 44 قانون اساسي، از خروج ارز جلوگيري کند. با اين رويکرد، فعاليت هاي خودکفايي در چند سال گذشته، صرفه جويي اقتصادي قابل توجهي را به دنبال داشته است. اين شرکت با سرلوحه قرار دادن فرامين مقام معظم رهبري («همت مضاعف، کار مضاعف»، «جهاد اقتصادي» و «توليد ملي، حمايت از کار و سرمايه ايراني» و «حمايت از کالاي ايراني») و با تکيه بر همت نيروهاي متعهد صنعت نفت و گاز و شرکت هاي توانمند داخلي، توانسته بيشتر قطعات و تجهيزات وارداتي را در داخل کشورمان توليد و شعار «ما مي توانيم» را از سال 1385 محقق کند و در کنار فراهم کردن تجهيزات خود، به ساير پالايشگاه ها مانند پالايشگاه گاز پارسيان، گاز ايلام، گاز بيد بلند و مجتمع گاز پارس جنوبي خدمات جانبي ارائه دهد. اين شرکت براي اينکه بتواند فعاليت هاي خود را به متقاضيان استفاده از تجهيزات ساخت داخل معرفي کند، در کارگاه مرکزي پالايشگاه، اقدام به ايجاد نمايشگاهي دائمي با عنوان «خودکفايي» کرده است، از اين رو هفته نامه «مشعل» بازديدي از اين نمايشگاه داشته و گزارشي تهيه کرده است که در ادامه مي خوانيد:
شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در سال هاي 77 و 78 با تاسيس دفتر فني کارگاه مرکزي توانست با صنايع داخلي ارتباط برقرار کند. رويکرد اين کارگاه گرفتن قطعه خارجي و استفاده از آن نبود؛ بلکه با ارتباط هايي که در صنايع مشهد، تهران، شيراز و اصفهان برقرار کرد، توانست مباحث تعميراتي و بازسازي، بخصوص ساخت قطعات الکترونيکي را از همان سال پيگيري کند. به همين دليل آغاز تحريم ها، شوک و توقفي در سيستم وارد نکرد؛ زيرا به دانش ساخت تجهيزات مورد نياز خود دست يافته بوديم. مجتبي عباس نژاد، نماينده خودکفايي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در استان خراسان رضوي در اين زمينه مي گويد: سيستم خودکفايي در پالايشگاه، داراي ساختاري نظام مند با دو تيم مشخص است. تيم نخست شامل برنامه ريزي و طراحي است که از روساي پالايشگاه ها تشکيل شده است و ايجاد مسير خودکفايي را بر عهده دارند. در تيم دوم نيز کارشناسان تخصصي فعاليت دارند که در تمام واحدها همچون تعميرات برق، بازرسي فني، امور کالا، تعميرات مکانيک، تعميرات ماشين آلات و تعميرات ابزار دقيق که با توليد پايدار ارتباط دارند، در کميته خودکفايي عضو هستند.
به گفته او، هدف از تشکيل کميته خودکفايي اين است که اگر کارگاهي تقاضاي خريد داشت، نخست در اين کميته بررسي شود و اگر مي خواست کالا را از طريق ساخت داخل تامين کند، تقاضا به سمت اداره کالا برود. به عبارت ديگر، اگر از سوي کميته ها ساخت داخل انجام پذير باشد، مسير مشخص است، در غير اين صورت هم به طور مستقيم خريد خارج مطرح نمي شود، بلکه واحدهاي پژوهشي که در پالايشگاه حضور دارند، ساخت داخلي را مورد بحث و بررسي قرار مي دهند و با استادان دانشگاه و شرکت هاي دانش بنيان تبادل نظر مي کنند تا به طريقي بتوانيم به ساخت داخل دست يابيم و در آخر اگر انجام پذير نبود، خريد خارجي انجام خواهد شد. يکي ديگر از کارهايي که کميته خودکفايي انجام داده، تهيه شناسنامه فني قطعات است. اين شناسنامه شامل تمامي اطلاعات قطعه از جمله نقشه ساخت، خواص مکانيکي، آناليز مواد، فرايند ساخت و نحوه بازرسي و همچنين معرفي استانداردهاي لازم براي ساخت است. حساسيت بالاي قطعات مورد استفاده در پالايشگاه و عدم خريد آنها از سوي شرکت هاي خارجي، با توجه به اعمال تحريم ها باعث شد تا با اتکا به توانايي داخلي، اقدام به مهندسي معکوس قطعات و تهيه شناسنامه فني شود. عباس نژاد درباره شناسنامه فني مي گويد: سال 1386، شناسنامه فني قطعات داخل تهيه شد که کار آن در داخل پالايشگاه انجام مي شود و تاکنون توانسته ايم نزديک به سه هزار شناسنامه فني صادر کنيم. تهيه اين شناسنامه در حال حاضر از سوي شرکت هاي متخصص انجام مي شود و سازنده مي تواند از اين شناسنامه براي ساخت قطعات يدکي استفاده کند، همچنين بازرس فني نيز مي تواند براي کنترل ابعاد و تحويل گيري از اين شناسنامه استفاده کند، حتي براي انبارش و نگهداري صفحه اي نيز انباردار اختصاص داده اند که به چه صورت و با چه تمهيداتي انبارش و بسته بندي کنند. به عبارت ديگر، شناسنامه فني بايد حاوي قطعه فابريک و اطلاعات کامل براي ساخت يک قطعه باشد که اين شناسنامه به روش مهندسي معکوس تهيه مي شود. به گفته او، 95 درصد تجهيزات مکانيکي شامل تجهيزات ثابت و دوار اين پالايشگاه ساخت داخل شده و پنج درصد ديگر به دليل هزينه هاي بالاي آن، براي توليد داخلي توجيه اقتصادي ندارد. همچنين تجهيزات، مواد و اقلام يدکي مورد نياز در قسمت هاي ابزاردقيق، برق و مواد شيميايي به ترتيب 45 درصد، 45 درصد و 30 درصد ساخت داخل شده است. نماينده خودکفايي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد ادامه مي دهد: براي اينکه توليد شرکت هاي داخلي و دانش بنيان را به نمايش بگذاريم، نمونه اي از کارهاي انجام شده در 10 تا 15 سال اخير را در نمايشگاه دائمي گذاشته ايم تا به نوعي با سازنده ها تبادل فکر و انديشه کند. عباس نژاد، وظيفه ديگر کميته خودکفايي را ارائه خدمات جانبي به ديگر پالايشگاه ها مي داند.
دستيابي به توليدپايدار
وقتي بحث خودکفايي به ميان مي آيد، ناخودآگاه ذهن مان به سمت جلوگيري از خروج ارز، کاهش قيمت ها و ايجاد و افزايش اشتغالزايي و مواردي از اين قبيل مي رود و صنعتگران کشورمان با تکيه بر دانش فني خود توانسته اند اين امر را محقق کنند و شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد توانسته از قطعه سازي فراتر رود و به سمت ساخت تجهيزات گام بردارد. در اين زمينه سيد مهدي محمودي، کارشناس کميته خودکفايي مي گويد: اکنون علاوه بر قطعه سازي، به بحث ساخت تجهيزات و مجموعه سازي نيز وارد شده ايم؛ البته در کنار مجموعه سازي، نگاهي به توانمندسازي شرکت هاي منطقه نيز داريم تا در اين مسير، از يک سو اطلاعات شرکت ها را به روز کنيم و از سوي ديگر شرکت ها با نياز پالايشگاه آشنا شوند. او مي گويد: مدعي هستيم که در خودکفايي، جزء اولين ها هستيم و برخي تجهيزات مورد نياز پالايشگاه هاي گاز پارسيان، ايلام، بيد بلند و مجتمع گاز پارس جنوبي را تامين کرده ايم. مجموعه پالايشگاه اعتقاد راسخي دارد که مي توان به شرکت هاي داخلي اعتماد کرد و قطعات و تجهيزاتي ساخت که با فناوري روز دنيا برابري کند. اکنون با همسو شدن همت همکاران و تعهدي که شرکت هاي سازنده داشته اند، توانسته ايم به توليد پايدار دست يابيم. محمودي ادامه مي دهد: تجهيزات پالايشگاه به بيش از 30 سال پيش باز مي گردد، به همين دليل بايد در زمينه انرژي بازنگري داشته باشيم. بتازگي به اين مقوله وارد شده ايم تا تجهيزاتي را که از بعد انرژي پر مصرف هستند، بازنگري کنيم.
صرفه جويي ارزي با ساخت داخل
سيد حسين رئيس السادات، مسئول کارگاه تراشکاري و ابزارسازي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد نيز مي گويد: توانستيم دستگاه تيوب کش اتوماتيک هيدروليک را که ساخت کشورهاي اروپايي است به توليد داخلي برسانيم، براي مطالعه، طراحي و ساخت اين دستگاه، 6 ماه زمان صرف شده است، اين دستگاه قابل انتقال به داخل واحدهاي عملياتي بوده و مي توان عمليات خارج کردن تيوب از مبدل را در محل تجهيز انجام داد و اکنون حدود چهار سال است که کار مي کند. همچنين دستگاه هاي ديگري در اين کارگاه ساخت داخل شده اند که با ساخت آنها به صرفه جويي ارزي دست يافته ايم.
همکاري با شرکت هاي دانش بنيان
تعميرات ابزار دقيق شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد نيز گام هاي بلندي در مسير خودکفايي برداشته و توانسته است موفقيت هاي چشمگيري در تجهيزات کنترلي، اچ اس اي حفاظتي، سيستم هاي اعلام حريق و سيستم هاي هشداردهنده به دست آورد. علي بيات، رئيس تعميرات ابزار دقيق پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد با بيان اين مطلب مي گويد: در زمينه ارتقا، بهينه سازي و به روزرساني نرم افزار سيستم هاي کنترلي کارهاي بسيار خوبي در واحدها انجام شده است، همچنين از خدمات ساير پالايشگاه ها در زمينه خودکفايي نيز استفاده مي کنيم. در گذشته براي تهيه تجهيزات پيچيده با فناوري بالا، به کشورهاي خارجي وابستگي داشتيم؛ اما اکنون توانسته ايم آنها را تجاري سازي و بومي سازي کنيم. او ادامه مي دهد: با شرکت هاي دانش بنيان نيز ارتباط خوبي برقرار کرده ايم، به طوري که اکنون با استفاده از مهندسي معکوس شرکت هاي دانش بنيان، سيستم هاي کنترل دلتا وي(deltav) توليد مي شود. اين سيستم با کمک شرکت هاي دانش بنيان و پارک علم و فناوري شيراز طراحي و توليد شده و در حال نصب در واحد بازيافت گوگرد است. با اين کار توانسته ايم به قطع وابستگي و انحصار در کشور دست يابيم. بيات در ادامه با اشاره به برنامه هاي آينده اين واحد مي گويد: تصميم داريم در آينده، يکي از واحدهاي فراورش گاز را بهينه سازي کرده و به منظور ارتقاي سيستم کنترل آن، که به سال 1960 مربوط است، از يک سيستم کاملا داخلي استفاده کنيم.
بومي سازي رله هاي استاتيک
همچنين مهدي رادپيشه، رئيس کارگاه برق پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد مي گويد: خودکفايي در حوزه برق را مي توان در دو بخش سخت افزاري و نرم افزاري خلاصه کرد. در بخش نرم افزاري 100 درصد کارهاي نگهداري، تعميرات، طراحي و مهندسي و اجرا را خودمان انجام مي دهيم و در بخش سخت افزاري نيز کارهاي زيادي انجام داده ايم و اکنون بيش از 90 درصد خريدهاي مان از داخل انجام مي شود يا بومي سازي شده که نمونه بارز کار بومي سازي شده، کارت هاي ژنراتور است، همچنين در تعمير رله هاي استاتيک نيز تامين کارت هاي آن را با شرکت هاي بومي داخلي انجام مي دهيم.
دريافت تقديرنامه از زيمنس
مهدي عبدالهيان، کارشناس ارشد برق رله هاي حفاظتي پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد است که توانسته، طرحي را به شرکت زيمنس ارائه کند و مورد قبول واقع شود و زماني که نمونه عملياتي آن در سال 2020 توليد شد، اولين دستگاه آن بعد از توليد به ايران فرستاده مي شود. به گفته او، شبکه برق پالايشگاه دچار اغتشاشاتي بود که بايد از بين مي رفت، از اين رو توانستيم يک رله حفاظتي شبيه سازي کنيم و پالايشگاه را براي پايلوت در نظر گرفتيم که نتيجه اين طرح، مورد تاييد شرکت زيمنس قرار گرفت و تقديرنامه اي از سوي اين شرکت براي بنده ارسال شد و اين طرح را به صورت پايلوت جهاني معرفي کردند.
از آنجا که مهم ترين زيرساخت ها و بنيان هاي اقتصادي جهان و کشورمان به نوعي مرتبط و متکي به نفت و فراورده هاي نفتي است، هرگونه جهش و تحول در زمينه خودکفايي اين صنعت عظيم در توسعه و پيشرفت ساير بخش ها تاثير مثبت و مستقيم دارد و دستاوردهاي ارزشمندي را نصيب کشور خواهد کرد. در اين ميان، رهنمودهاي رهبر انقلاب براي دستيابي به استقلال، خودکفايي و تقويت بنيان هاي صنعت نفت به جهان، تلاشگران را به سمت قطع کامل وابستگي هدايت مي کند و مهر تاييدي بر اهميت خودکفايي در کشور است. رهبر معظم انقلاب اسلامي دهه اخير را دهه «پيشرفت و عدالت» ناميدند تا چشم انداز اقتصادي کشور را ترسيم کنند و مسير حرکت را مشخص سازند. اعلام پي در پي چند سال متوالي با شعار اقتصادي ( نوآوري و شکوفايي سال 1387، اصلاح الگوي مصرف سال 1388، همت مضاعف، کار مضاعف سال 1389، جهاد اقتصادي سال 1390 و 1391، توليد ملي، حمايت از کار و سرمايه ايراني، اقتصاد مقاومتي سال 1393، اقتصاد مقاومتي اقدام و عمل سال 1395، اقتصاد مقاومتي توليد- اشتغال سال 1396 و حمايت از کالاي ايراني سال 1397) مصداق تاکيد ايشان بر امر خودکفايي است. اعمال تحريم هاي ظالمانه عليه کشورمان، بيانگر اين واقعيت است که در زمان کنوني، نقطه جهش انقلاب اسلامي ايران به قله هاي پيشرفت، همان نقطه اقتصادي است. بي دليل نيست که دشمنان نيز تمام سرمايه و همت خويش را در همين امر متمرکز کرده و براي به چالش کشيدن اين نظام، گذرگاه اقتصادي را برگزيده اند؛ اما با تدابير هوشمندانه رهبر معظم انقلاب اسلامي مي توان از تمام اين مشکلات سربلند بيرون آمد.
کاهش آسیب پذیری با سد پدافند غیرعامل
زهره ربيعي سعيد محمد بگي «پد» به معناي مقابله و«آفند» به معناي حمله، واژه ترکيبي «پدافند» با معادل معنايي«دفاع» را تشکيل مي دهند وبا اين توضيح «پدافندغيرعامل» يعني «دفاع غيرعامل». اين اصطلاح که شاخه اي از دانش و مهندسي است و ابتدا فقط در حوزه نيروهاي مسلح استفاده مي شد، رشته هاي تخصصي متعددي را در بر مي گرفت؛ به همين دليل تخصصي بين رشته اي محسوب مي شود و طيف وسيعي ازتهديدهاي سايبري، تهاجم هوايي، تروريستي، الکترومغناطيسي، گرافيتي، شيميايي، ميکروبي، هسته اي و زيستي را که در دوران «جنگ نرم» و«جنگ سخت» قابل تصور است، شامل مي شود. درصنعت نفت که نقشي بي بديل در رونق اقتصاد وسازندگي کشوردارد، پدافندغيرعامل به عنوان ضرورتي اجتناب ناپذيرمورد توجه قراردارد تا آنجا که ضوابط کلي از آن دراين صنعت نمود پيدا کرده است. شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيز به عنوان يکي از زير مجموعه هاي مديريتي وزارت نفت، پدافند غيرعامل را با توجه به ماهيت کاري خود که انتقال ايمن و پايدارانواع فرآورده نفتي است، مورد توجه قرار داده است. دراين گزارش، شاهين رنجبر، رئيس پدافندغيرعامل ومديريت بحران شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، موضوع پدافندغيرعامل دراين شرکت را که سالانه ميليون ها تن-کيلومتر انواع فرآورده نفتي از مبادي دريافت به مقاصد دورو نزديک ارسال مي کند، با شرح بيشتر توضيح داده است که مي خوانيد.
منظور از پدافند غيرعامل چيست؟
از پدافند غيرعامل مي توان دوگونه تعريف ارائه داد؛ يکي ساده و عاميانه و ديگري علمي و جامع.
تعريف عاميانه پدافند غيرعامل که براي همه قابل درک باشد، به معناي مجموعه اقدام هاي غيرمسلحانه اي است که براي جلوگيري از آسيب رسيدن به تجهيزات و کارکنان در اثر اقدام هاي مسلحانه يا خرابکارانه هنگام جنگ يا اقدام هاي تروريستي صورت مي گيرد.
اماتعريف جامع وکامل آن عبارت است از نوعي دفاع غيرنظامي باتکيه بر مجموعه اقدام هايي که به جنگ افزارنياز ندارد وبا اجراي آن مي توان ازبرزو خسارت هاي مالي به تجهيزات وتاسيسات حساس نظامي وغيرنظامي وتلفات انساني جلوگيري کرد يا ميزان اين خسارت ها را به کمترين حد ممکن کاهش داد.
اين اقدام ها شامل چه مواردي است؟
بنابرتعريف جامع وکاملي که ارائه شد، پدافندغيرعامل يعني کاهش آسيب پذيري هنگام بحران، بدون استفاده ازاقدام هاي نظامي و بهره گيري از فعاليت هاي غيرنظامي، فني ومديريتي که اين اقدام ها شامل پوشش، پراکندگي، فريب، مکان يابي، اعلام خبر، قابليت بقا، استحکامات، استتار، اختفا، ماکت فريبنده و سازه هاي امن مي شود.
درپدافند يرعامل تمام نهادها، نيروها، سازمان ها، صنايع و حتي مردم عادي مي توانند نقش موثري ايفا کنند.
پدافندغيرعامل درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران چه جايگاهي دارد؟
پدافندغيرعامل، يکي از زيرمجموعه هاي واحد HSEDدرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران است که شناسايي وطبقه بندي انواع خطرهاي تحميلي درون سازماني و برون سازماني با هر رويکرد، اجراي تمرين هاي عملياتي، آگاهي بخشي به افراد از شرايط موجود، همچنين بررسي و پيش بيني نقاط آسيب پذير و ارائه راهکارهاي مقابله با آنها در دايره معنايي و عملياتي آن قرار دارند.
اين واژه ترکيبي، نقش وجايگاهي مهم درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران دارد تا آنجا که برپايه آن، اولويت هايي همچون حفظ وارتقاي سطح سلامت وايمني سرمايه هاي انساني، جلوگيري از ايجاد وقفه در فرآيند عمليات و خسارت به تجهيزات، بالابردن فرهنگ HSED ازطريق آموزش هاي سمعي وبصري وجاري سازي دستورعمل ها دردستور کار اين شرکت قرار گرفته است.
درشرکت خطوط لوله، مهم ترين فعاليت هايي که درحوزه پدافند غيرعامل به آن پرداخته مي شود، چيست؟
شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با داشتن 12 منطقه عملياتي وهزاران کيلومترخط لوله فعال وده ها ايستگاه مخابراتي براي انتقال پايدار، نيازبه آمادگي نفر وتجهيزات دربرابر بروزحوادث طبيعي و غيرطبيعي دارد؛به همين دليل سالانه بايد هفت مانورسراسري آمادگي در برابر بحران هاي احتمالي برگزار کند(يک مانوردرفصل بهار و 6 مانور دربقيه فصول سال). بنابرآماردريافتي ازمناطق دوازده گانه سال گذشته96 مانوربرگزار شده که بيانگر اهميت اين موضوع است.
اين مانورها با چه سناريوهايي انجام مي شود؟
همان طور که پيش تراشاره شد، درطول سال، هفت مانورآمادگي سراسري برگزار مي شود که سه مورد آن به محيط زيست و پدافند غيرعامل وسه مورد ديگر نيز به حوزه آتش نشاني مربوط است.يکي ديگرازاين مانورها نيز به دليل مخاطرات بهداشتي مانند مارگزيدگي، عقرب گزيدگي، مسموميت و... در مناطق عملياتي باعنوان «مانوربهداشتي» برگزار مي شود.
درهمه اين مانورها، برهدف واحدي تاکيد مي شود و آن سنجش آمادگي افراد درمناطق و مراکز انتقال نفت، همچنين تأسيسات و ايستگاه هاي مخابراتي است.
در واقع هدف اصلي از برگزاري اين مانورها محک زدن آمادگي نيروها و ارگان هاي درون و برون سازماني در برابر حوادث است.
دراين مانورها، نحوه کاربا تجهيزات و اين که واحدها و نيروهاي عملياتي حوزه هاي مختلف، کي ودرچه فاصله زماني ومکاني به محل عمليات مي رسند، بسيار اهميت دارد.ساده تر آن که آمادگي کامل مقابله بابحران و رفع آن، مهم ترين هدفي است که دربرگزاري مانورهاي آمادگي سراسري به آن توجه مي شود.
باتوجه به مسئوليتي که درحوزه پدافند غيرعامل داريد، بفرماييد در مواقع بحران نخستين اقدام عملي براي مديريت بحران و برون رفت از آن چيست؟
وقتي بحراني مانند زلزله يا سيل رخ مي دهد، تشکيل کميته بحران به عنوان نهاد تصميم گير و راهبر اصلي برون رفت از بحران، مهم ترين اقدام عملي است.
اين کميته مي تواند باهماهنگي ميان دستگاه هاي مختلف شرايط رابه سمت وسويي پيش ببرد که بتوان شرايط بحراني را خوب مديريت و از آن گذر کرد.
به روزرساني مناطق معين وجمع آوري همه اطلاعات مربوط به پليس راه، نيروي انتظامي، هلال احمر، دارو و درمان و پزشکي و.... از مواردي است که کميته مديريت بحران هرمنطقه به منظوردسترسي سريع وآسان به آنها درصورت وقوع هرگونه حادثه طبيعي وغيرطبيعي انجام مي دهد.
تجهيزانبارهاي بحران به وسايل اوليه مانند چادر، موادغذايي داراي تاريخ مصرف، پتو، آب معدني، نقشه هاي تلمبه خانه و مسيرخطوط، فعاليت ديگر کميته بحران است که درصورت وقوع هرگونه حادثه مي تواند اثر بخش باشد.
همچنين تجهيزساختمان ستاد به شوت نجات افراد وهدايت آنها به خارج از ساختمان، يکي ديگر از فعاليت هاي اين کميته است.
پدافند غيرعامل. تا چه حد در اين شرکت اهميت دارد؟
موضوع پدافند غيرعامل درشركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران بحث نويني است كه به دليل ساختار و ماهيت اين بخش حياتي از صنعت نفت، نيازمند توجه ويژه است.
به همين منظور، عمده ترين هدف پدافند غيرعامل درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، ايمن سازي وکاهش آسيب پذيري زيرساخت هاي مورد نيازاست ضمن اجرايي سازي آن، گام مؤثري درجهت ارتقاي ايمني وامنيت شركت برداشته شودو بتوان به هدف اصلي آن كه تداوم انتقال پايدارفرآورده هاي نفتي است، دست يافت.
به همين منظور، بحث شناسايي الزام هاي پدافند غيرعامل درشركت ملي پالايش وپخش مطرح شده ودر تمام حوزه ها ازجمله مخابرات، مکانيک، ابزار دقيق وحتي بخش هاي عملياتي درحال تدوين است تا درسايه اجراي اين الزام ها، اقدام هاي مؤثري دربخش هاي حفاظت ازمنابع انساني و تجهيزات، پيشگيري از بروز حوادث جبران ناپذير در بستر انتقال پايدار و مستمر شكل گيرد.
يکي از ارکان مهم درهر حوزه ازجمله پدافند غيرعامل، آموزش است. اقدام هاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت دراين بخش چه بوده است؟
به نکته مهمي اشاره کرديد. در دوسال گذشته براي همه کارکنان مناطق دوازده گانه زيرمجموعه اين شرکت دوره آموزشي مقدماتي پدافند غيرعامل و مديريت بحران برگزارشده است.
به واسطه اهميت اين موضوع، سال گذشته درحوزه پدافند غيرعامل10 هزار و688 نفرساعت آموزش مقدماتي درستاد شرکت خطوط لوله و مناطق دوازده گانه آن ارائه شد.البته در حوزه هاي ايمني و آتش نشاني، محيط زيست و بهداشت نيز دوره هايي برگزارشد که 36 هزار و 848 نفرساعت ايمني و آتش نشاني، سه هزار و 288 نفر ساعت محيط زيست و 6 هزار و 288 نفرساعت نيز بهداشت مربوط بوده است.
امسال نيزبراي همه رؤساي مراکزانتقال نفت وتأسيسات، همچنين مسئولان عمليات و رؤساي واحدهاي فني دوره هاي ايمني و آتش نشاني، پروانه كار گرم و سرد، مديريت بحران و ... برگزار مي شود.
پدافند غيرعامل به نوعي بامسئوليت هاي اجتماعي گره خورده است، اگر توضيحي در اين بخش داريد، بفرماييد.
شركت خطوط لوله ومخابرات نفت با توجه به ماهيت عملكردي، شرايط جغرافيايي، پراكندگي آن درسطح كشور، همچنين همجواري با مناطق مختلف شهري و روستايي، يكي ازشركت هاي پيشرو در زمينه ارائه خدمات اجتماعي است؛ از اين رو دربيشتر مناطق ازجمله شمالغرب، جنوبشرق، خوزستان و اصفهان، درحوزه مسئوليت اجتماعي واچ اس اي دي، اقدام هاي متعددي انجام داده است که از آن جمله مي توان به برگزاري مانور در روستاهاي همجوارمسيرخطوط لوله، برگزاري دوره هاي آموزش ايمني وآتش نشاني به روستائيان و برخي مدارس همجوار اشاره کرد. البته فعاليت هاي ديگري هم هست. فعاليت هايي مانند شناسايي نقاط آسيب پذير و پرمخاطره خطوط لوله که بر اساس ارزيابي ريسک صورت گرفته، يكي ديگر از اقدام هاي مهم و اثرگذار به منظور پيشگيري از وقوع حوادث و سوانح ناگوار و افزايش آمادگي در شرايط اضطراري در حوزه مسئوليت اجتماعي است. باتوجه به اين موضوع، فعاليت هاي گسترده اي به منظور ساماندهي، جمع آوري و مقاوم سازي برخي خطوط که درتلاقي باراه آهن، نقاط مسکوني يا رودخانه قرار دارند، اقدام شده است.
افزايش آگاهي وتوانمندسازي همجواران خطوط لوله از طريق رسانه هاي سمعي و بصري و ارائه آموزش هاي دوره اي از ديگر اقدام هايي است که شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران در ساليان گذشته با همكاري روابط عمومي اين شركت انجام مي دهد.
در پايان اگر نکته اي داريد، بيان بفرماييد.
شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران باانتقال روزانه ميليون ها ليتر فرآورده نفتي به وسيله خطوط لوله توانسته است نقش وسهم بسيار موثري درشکوفايي و بهينه سازي اقتصاد ملي ايفا کند.
حفظ وحراست از منابع انساني و تجهيزات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت امر خطيري است که به برنامه ريزي دقيق نياز دارد.فعاليت شبانه روزي و بدون وقفه مراکزانتقال نفت، تاسيسات فشار شکن، براي انتقال ايمن نفت خام و ديگر فرآورده هاي نفتي، ماموريت و مسئوليتي سنگين است که همکاران من درجاي جاي کشور با دل و جان انجام مي دهند و جا دارد که همين جا از تلاش يکايک آنها قدرداني کنم.
پژوهشگاه صنعت نفت در نقش توسعه دهنده فناوري ظاهر شود
مشعل - پژوهشگاه صنعت نفت با توجه به جايگاه و نقش خود در صنعت نفت نبايد معادل و متناسب با دانشگاه عمل کند، بلکه انتظار مي رود در يک لايه بالاتر نقش توسعه دهنده ايفا كند. در واقع پژوهشگاه صنعت نفت بايد نقطه اتصال نيازهاي صنعت و تحقيقات دانشگاهي، آكادميك و منفرد باشد.
ابراهيم طالقاني، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران درباره جايگاه و نقش واقعي و دستاوردهاي پژوهشگاه صنعت نفت در سطح صنعت مي گويد: با توجه به نقش و جايگاه پژوهشگاه صنعت نفت و تغييرات رو به رشد در اين مرکز كه از سال هاي قبل شاهد آن بوده ايم و در حال حاضر ادامه دارد و در آينده هم خواهد بود، اميدواريم پژوهشگاه به جايگاه واقعي خود نزديک شود.
در گذشته اشکالي وجود داشت و آن اطلاع رساني هاي ناکافي درباره دستاوردهاي پژوهشگاه بود. مانند پروژه هاي افزايه و ساير پروژه هاي ديگري که انجام شده است که هر از چند گاهي عملكرد واحدهاي پژوهش و فناوري از سوي ساير واحدها در گزارش عملکردها داده مي شد. در صورتي که اگر افزايه حفاري باعث افزايش سرعت حفاري مي شود و شرکت ملي حفاري در گزارش عملکرد خود، ميزان بهره وري بهتري از خود ارائه مي دهد، به دليل کارهاي پژوهشي بوده است.
بنابراين اميداريم بتوانيم اطلاع رساني ها را به مقدار کافي در طول دوره هاي متعدد داشته باشيم و همواره از اين جنس باشد که فلان پژوهش در کدام بخش صنعت پياده سازي شود كه نتيجه بخش باشد. همچنين بستر تجاري سازي فناوري را مهيا و مشکلات حقوقي را برطرف کنيم تا به محض آنکه پروژه اي موفق شد، بستر تجاري سازي آن نيز ممكن شود زيرا در نهايت نتيجه كاربردي به چشم مي آيد و ديده مي شود.
وي با اشاره به عملکرد موفق و رضايت بخش پژوهشگاه در انجام پروژه ها، ادامه مي دهد: سطح توقع ما از پژوهشگاه به دليل قابليت هاي انساني، تجربه طولاني و تجهيزات آن بسيار بالاست كه البته اين سازمان تاكنون پروه هاي بسيار خوبي را ارائه داده است. توقع ما اين است که پژوهشگاه صنعت نفت معادل و متناسب با دانشگاه عمل نکند و در لايه اي بالاتر نقش توسعه دهنده فناوري و اجراي آن در ميدان را ايفا كند. شبيه آنچه مثلاً سازماني به نام TNOدر كشور هلند انجام مي دهد. تحقيقات دانشگاهي و آکادميک به صورت منفرد را جمع و از طرفي نياز صنعت را هم شناسايي مي کند و در نهايت با استفاده از دستاوردهاي تحقيقاتي، مشكلات صنعتي را با انجام امور فناورانه برطرف مي کند. اين كار در صنعت خيلي به نقش پژوهشگاه نزديک تر است.
نيازمند فناوري روز دنيا هستيم
طالقاني، درباره چگونگي انتخاب موضوع پژوهش و هدف گذاري سازماني مي گويد: دو شاخص اصلي براي تصميم گيري در خصوص انتخاب موضوع پژوهش وجود دارد.
اول موضوع راهبردي و ديگري شاخص اقتصادي است. ما بابت مواردي هزينه مي كنيم که به سمت توليد فناورانه ايراني سوق پيدا كنيم و همچنين مواردي كه براي ما از اهميت راهبردي برخوردارند که مي خواهيم در اختيار خودمان باشد.
در بخش بالا دست نفت به طور عمومي از هر دوجنبه مي توان موضوع هاي فناوري را بررسي کرد. اصرار داريم که کلمه پژوهش را جايگزين فناوري کنيم. به اين دليل که در حال حاضر نيازمند استفاده از فناوري هاي روز دنيا هستيم. در اکثر موارد از پژوهش عبور کرده و مباني را مي دانيم.
مهم اين است که چرخ را از ابتدا نسازيم بلكه چرخ آماده را در ايران استفاده کنيم. در حوزه ورود مواد شيميايي در برخي شاخه ها به اغناي نسبي رسيده ايم، اما اين در صد نسبي براي تکميل شدن، بايد مرتب در طول مسير پيگيري شود و هيچ وقت پايان ندارد. برخي از موارد را بايد از ابتدا شروع کنيم. از حوزه مواد شيميايي، حوزه انتقال و مواد ضد خوردگي، که بايد از ديدگاه راهبردي به آن بنگريم.
10 قلم کالا مصرفي و راهبردي وجود دارد، براي مثال ممکن است جاي برخي از مواد شيميايي را بگيرد. با استفاده از فناوري نانو مي توان آب، نفت و گاز را از هم جدا کرد بدون اينکه افزودني به آن بزنيم.
اگر اين فناوري در ايران نهادينه و اجرا شود، از مصرف مواد شيميايي کم مي شود. مثلا از زماني که بنزين بدون سرب وارد شد، بخش قابل ملاحظه اي از بازار کارخانه هاي سرب كم شد و ديگر نياز به اين ميزان سرب وجود نداشت. هم اكنون از دمولسيفايرها استفاده مي كنيم و با كمك فناوري نانو ديگر نيازي به دمولسيفايرها نيست. مانند سربي که از بنزين خارج شد؛ بنابراين حوزه هايي براي ورود وجود دارد و حوزه هايي که قبلا وارد شديم بايد همواره به روزرساني کنيم.
وي درباره اقدام هاي شرکت ملي نفت ايران در بخش پژوهش مي گويد: هيچگاه نمي توان گفت فناوري و تحقيق تمام شده است، اما کاري که در حوزه پژوهش و فناوري نفت انجام داده ايم اين است كه با تشکيل کارگروه ها و شوراها و سامان دهي آنها تلاش کرده ايم چالش هاي اصلي فراروي نفت را فهرست کنيم و همه فعاليت ها را متناسب با آن چالش ها انجام دهيم، به اين اميد که به تدريج از تعداد چالش هايي که مسئوليت مديريت آنها با پژوهش و فناوري شرکت است، كاسته شود. چالش ها از بين نمي روند، اما بايد تحت مديريت و كنترل باشند و در آن صورت ديگر چالش نيستند بلكه يك رويه جاري عملياتي خواهند بود.
تلاش ما اين است که هرچه بيشتر و بهتر چالش ها را با استفاده از فناوري هاي نوين در کنترل و تحت مديريت درآوريم. در خيلي مواقع افزايش توليد ناشي از عملكرد بهتر واحدهاي بهره بردار براي ايجاد ظرفيت بيشتر است و نه استخراج بيشتر. اميدواريم با اين رويکرد در 3 تا5 سال آينده، اين موارد را هم که به عنوان عدم قطعيت ها و چالش شناخته ايم، به راحتي کنترل و مديريت كنيم.
طالقاني در ادامه به حضور پژوهشگاه در کارگروه هاي پژوهش و فناوري نفت اشاره کرده و مي گويد: چالش ها را از شرکت هاي عملياتي جمع آوري مي كنيم و از دوجنبه ارائه مشكل و ارائه ايده و راه حل به اين موضوع پرداخته خواهد شد. به عنوان مثال پژوهشگاه صنعت نفت ممکن است در جلسه يا همايشي شرکت داشته كه در خصوص فناوري هاي روز نانو باشد.
ما هر دو مسير مشاركت را باز گذاشته ايم. هم از جانب متقاضي و هم از سمت ايده پرداز. مثلا هر دوي ما قائل به اين هستيم که مشکل آب، نمک و گوگرد داريم. حالا اگر براي اين مشكل، پژوهشگاه صنعت نفت راهکاري ارائه دهد، راه باز است.
دانشگاه و شرکت هاي دانش بنيان يا شرکت فناور خارجي و از همه ابزارها براي حل آن استفاده مي کنيم.
يکي از مسائلي که امسال در جنوب کشور داشته ايم، بحث پساب هاي صنعتي به عنوان يک معضل و نبود آب به عنوان معضل ديگر است.
از طرفي آب براي کشاورزي و آشاميدني موجود نيست و از طرفي پساب به مقدار زيادي توليد مي کنيم، اما چون آلوده است، وارد چاه مي شود. اگر با كمك فناوري آب آلوده در حدکشاورزي رفع آلودگي شود، هم پساب ديگر مخرب نيست و هم مشکل محيط زيست و کشاورزي حل شده است.
اين کار فقط يک کار تحقيقاتي نيست، جنس کار پژوهشگاهي است که بايد روي اين موضع قواعد خاصي اعمال شود.
در نهايت يک يونيتي ساخته و در محل نصب و خروجي کارخانه نمک زدايي به آن متصل شود و از طرفي آب کشاورزي وارد چرخه شود. در اين نظام قانونمند ممکن است چند تحقيق در معادلات حالت و قسمت هاي آزمايشگاهي لازم باشد که اين کار مي تواند از سوي دانشگاه ها انجام شود؛ اما نتيجه آن چطور در اين پکيج وارد و با همديگر ادغام مي شود و به يونيتي که ورودي و خروجي دارد، تبديل شود، اين همان نوع کار مربوط به پژوهشگاه است.
مشعل بدون دود اهواز3 راه اندازي شد
مشعل هفته گذشته، اهواز شاهد مراسمي بود که طي آن در اقدام مهم زيست محيطي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 3 اهواز راه اندازي شد.
بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين مراسم طي سخناني گفت: با توجه به اين که حفظ محيط زيست و تلاش به منظور کاهش و پيشگيري مداوم از هرگونه آلودگي زيست محيطي جزو مسئوليت هاي اجتماعي و خط مشي اين شرکت است، پروژه هاي جمع آوري و بهسوزي گازهاي ارسالي به مشعل هاي موجود در تأسيسات به عنوان راهکار و اقدام هاي فوري در دستور کار قرار گرفت.
وي افزود: در اين زمينه، اجراي پروژه بهسوزي مشعل بنگستان واحد بهره برداري اهواز 3 از سال 1395 به اجرا درآمد که در اين پروژه، تجهيزاتي نظير مخزن مايع گاز فلر (K.O.D ) براي حذف قطرات هيدروکربني همراه گاز ارسالي به مشعل، تيپ مشعل (Flare Tip) با نازل هاي خاص براي حذف کربن نسوخته (دوده) گاز مشعل و عامل کمکي گاز سوخت با فشار بالا (HP Assist Gas) به منظور ايجاد شرايط احتراق کامل و دستيابي به درجه شفافيت يک (تيرگي 20 درصد) گاز ارسالي براساس مقررات زيست محيطي طراحي، ساخته، نصب و راه اندازي شد.
به گفته وي، مقدار و نوع گازهاي آلاينده انتشاريافته از اين مشعل ها به محيط زيست، تابع راندمان احتراق پايين در مشعل، به معناي وجود مقدار قابل توجهي از آلاينده هايي نظير کربن نسوخته و ترکيبات آلي فرار در گازهاي ارسالي به مشعل بوده و راندمان بهينه، نيازمند اختلاط کامل گاز سوخت با هوا، نبود قطرات هيدروکربني همراه گاز به مشعل، سرعت و شدت مناسب جريان گاز ارسالي به مشعل خواهد بود.
قدرداني از شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب
در آيين بهره برداري مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 3 اهواز که معاون دادستان عمومي و انقلاب اهواز، مديرکل حفاظت محيط زيست استان خوزستان و جمعي از مديران ارشد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب حضور داشتند، استاندار خوزستان از تلاش ها و پيگيري هاي مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اجراي پروژه هاي زيست محيطي قدرداني کرد.
غلامرضا شريعتي تاکيد کرد: راه اندازي اين پروژه، گام مهمي در مسير کاهش آلاينده هاست که اميدواريم چنين پروژه هايي به طور مستمر اجرا و راه اندازي شود.
وي با بيان اين که دولت، توجه ويژه اي به حل مسائل زيست محيطي استان خوزستان بويژه ريزگردها و آلودگي هاي نفتي دارد، گفت: مسئولان بايد در اجراي پروژه هاي ملي به عوارض محلي آنها نيز توجه داشته باشند و استنشاق هواي پاک را حق مردم بدانند.
شريعتي با اشاره به انعقاد قرارداد جمع آوري گازهاي مشعل ميان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شركت هاي پتروشيمي گفت: اين قرارداد هم براي كشور و استان داراي ارزش اقتصادي است و از نظر زيست محيطي نيز آثار مطلوبي براي استان دارد.
اجراي 8200 ميليارد ريال پروژه زيست محيطي
محسن دهان زاده، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون نيز با ارائه گزارشي از فعاليت هاي زيست محيطي اين شرکت گفت: هدف اصلي ما جمع آوري گازهاي همراه در بلند مدت است؛ اما در کوتاه مدت، پروژه هاي بهسوزي گازهاي مشعل در واحدهاي بهره برداري را اجرا کرده ايم.
دهان زاده افزود: پروژه بهسوزي گازهاي مشعل واحد بهره برداري شماره 3 اهواز، پس از دو سال هم اکنون راه اندازي شده و پروژه بهسوزي گازهاي مشعل واحد بهره برداري شماره 2 اهواز با پيشرفت قابل توجهي در حال اجراست.وي، كاهش آلودگي هاي زيست محيطي، كاهش مقدار گاز سوزي و استفاده از توانمندي هاي داخلي را از ويژگي هاي اين پروژه برشمرد و گفت: با احتساب قيمت هر متر مكعب گاز، منفعت راه اندازي اين پروژه، ماهانه معادل يك ميليون دلار است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به ضرورت وجود مشعل در تاسيسات نفت وگاز اشاره كرد و افزود: مشعل ها در تاسيسات به عنوان سوپاپ اطمينان عمل مي كنند و از الزام هاي واحدهاي بهره برداري براي كنترل تغييرات فشار محسوب مي شوند.
بازگشت هزينه ها در کوتاه مدت
حسين رجبعلي پور، معاون مدير توليد (بهينه سازي مصرف انرژي) شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز در اين مراسم، درباره اهداف و دستاوردهاي مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 3 اهواز گفت: اين پروژه هم به لحاظ زيست محيطي و مسئوليت هاي اجتماعي براي اين شرکت در اولويت جدي قرار داشت، به گونه اي که دست درکاران پروژه براي به ثمر نشستن آن، دو سال در شرايط بسيار سخت آب و هوايي کار و تلاش کردند.وي گفت: چنين پروژه اي براي نخستين بار در سطح مناطق نفت خيز جنوب اجرا شد و طي آن، سامانه خودکار روشن کردن مشعل نيز طراحي و ساخته شد که از ويژگي هاي مهم آن، برگشت هزينه هاي انجام شده در کمتر از يک ماه است.
به گفته رجبعلي پور، در واحد بهره برداري شماره (1) اهواز نيز اجراي پروژه بهسوزي گازهاي مشعل در دستور كار قرار دارد.
وي خاطرنشان كرد: از مهم ترين مزيت هاي پروژه هاي بهينه سازي مصرف اين است كه تمام هزينه هاي صرف شده، در مدت كوتاهي باز مي گردد و بر اين اساس، با حمايت مديرعامل، در اين حوزه اقدام هاي قابل توجهي در دست انجام است.
معاون مديرتوليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ادامه داد: اجراي مزايده و فروش گازهاي همراه و انعقاد قرارداد جمع آوري گازهاي مشعل با شركت هاي پتروشيمي، نشان از عزم و اراده بسيار قوي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در زمينه بهينه سازي مصرف و مسائل زيست محيطي است.
آيين تحويل 2 هزار و دويست و بيست و دومين خودروي سنگين برگزار شد
کاهش مصرف سوخت با طرح جايگزيني
مشعل طرح جايگزيني 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده بالاي 10 تن با سن بالاتر از 35 سال در سال 1395 کليد خورد که تا سال 1404 ادامه خواهد داشت و در طول اجراي اين طرح، شاهد ميزان صرفه جويي 9.2 ميليارد ليتر نفت گاز در کشور خواهيم بود. همچنين اجراي کامل اين طرح باعث ارتقاي کارايي و پيمايش کاميونهاي فرسوده گازوييلي، ارتقاي حمل ونقل بار جادهاي، کاهش مصرف سوخت و آلودگيهاي محيطي و ... خواهد شد. به منظور اجراي اين طرح، شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، جايگزيني پنج هزار کاميون و کشنده فرسوده را با شرکت ماموت در دستور کار خود دارد. پيش از اين، از محل اين قرارداد، يک هزار و 800 دستگاه کشنده نو جايگزين شده بود که با تحويل 422 دستگاه ديگر، تعداد دستگاههاي تحويل شده به دو هزار و 222 کشنده افزايش يافته است. مطلب پيش رو گزارشي از آيين تحويل دو هزار و دويست و بيست و دومين خودروي سنگين با حمايت شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و همت مجتمع صنعتي ماموت در تاريخ 25 شهريور 1397 است که در آن روساي کميسيون انرژي و صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي، رئيس سازمان ملي استاندارد ايران و رئيس شرکت بهينه سازي مصرف سوخت حضور داشتند.
محسن دلاويز، مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت در اين آيين گفت: اصلاح الگوي مصرف سوخت ضرورت اجتنابناپذيري است که مقام معظم رهبري نيز بتازگي بر آن تاکيد کردهاند و ما نيز اين دغدغه ايشان را با جديت پيگيري ميکنيم. به گفته وي، دولت اقدامهاي متعددي را در اين زمينه شروع کرده که گاه به نتايج خوبي نيز منتهي شده است و تحويل کشندههاي جديد از سوي شرکت ماموت از جمله اين اقدامهاست. اين کشندهها در قالب طرح نوسازي 65 هزار کاميون و کشنده فرسوده به ناوگان حمل ونقل کشور مي پيوندند و با اجراي کامل اين طرح، 9.2 ميليارد ليتر در مصرف گازوييل صرفهجويي و از انتشار 25 ميليون تن دياکسيدکربن جلوگيري ميشود. دلاويز افزود: مصرف بي رويه انرژي و تلفات انرژي در کشور قابل توجه است و فرسودگي تاسيسات، عدم نوسازي و نبود فناوريهاي روز از جمله مهم ترين عوامل اتلاف انرژي به شمار مي رود. مصداق اين امر مصرف بيش از 304 ميليون بشکه معادل نفت خام انرژي در سال 1394 در بخش حمل و نقل است که اين با 24 درصد مجموع انرژي مصرفي در کشور برابري مي کند. مدير عامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با بيان اينکه مصرف بالاي سوخت در کشورمان در شرايطي است که سرانه مالکيت خودرو در ايران پايين تر از استاندارد جهاني است، ادامه داد: در آمريکا به ازاي هر هزار نفر، 797 دستگاه خودرو و در ايتاليا به ازاي هر هزار نفر 679 دستگاه خودرو ثبت شده و اين رقم در ايران به ازاي هزار نفر، 200 خودروست. ميانگين سوخت مصرفي خودروها در ايران 7.8 ليتر در 100 کيلومتر است که اين رقم در دنيا 5.5 ليتر است و حتي مقرر شده تا سال 2020 به 4.1 ليتر در 100 کيلومتر کاهش يابد.وي با اشاره به ناوگان فرسوده خودروي سبک و سنگين افزود: 16.1 ميليون خودروي سبک داريم که از اين تعداد، نزديک به 900 هزار دستگاه و از يک ميليون خودروي سنگين، بيش از 300 هزار دستگاه فرسوده هستند. دلاويز گفت: شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در سال 1395 تقريبا 23 هزار ميليارد تومان يارانه پنهان به گازوييل اختصاص داده که بر اساس سياست هاي دولت، بحث جايگزيني گاز طبيعي به جاي گاز مايع در نيروگاه ها اتفاق خوبي بوده که توانستيم 17 درصد در بخش حمل و نقل و 40 درصد در بخش نيروگاهي کاهش سوخت داشته باشيم. وي ادامه داد: اميدواريم با حمايت مجلس شوراي اسلامي، سازمان ملي استاندارد و ديگر نهادهاي متولي، براي بهبود مصرف سوخت در بخش حمل ونقل تمهيداتي جدي انديشيده شود، زيرا وزارت نفت به تنهايي نميتواند در حد ممکن راهگشا باشد.مدير عامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در حاشيه اين مراسم در زمينه استاندارد سازي خودروها به «مشعل» گفت: برنامه برچسب انرژي از سال 1394 شروع شده و در فاز بعدي خودروساز 2 سال فرصت دارد تا استانداردهاي جديد سازمان ملي استاندارد را پاس کند. بر آورد ما اين است که اگر تغييري جدي در صنعت خودرو نداشته باشيم، بيش از نيمي از خودروهاي ما نمي توانند استانداردهاي لازم را داشته باشند. اين اتفاق خوبي نيست و حتما به صورت سختگيرانه، موضوع استاندارد خودروها را دنبال خواهيم کرد.
مجلس از طرح بهينه سازي حمايت کند
همچنين در اين آيين، نيره پيروز بخت، رئيس سازمان ملي استاندارد ايران با اشاره به اينکه نوسازي ناوگان فرسوده که با حمايت دولت، بويژه شرکت بهينهسازي مصرف سوخت در حال اجراست و در کاهش آلايندگيهاي محيطي نقشي بسزا دارد، گفت: تردد خودروهاي فرسوده، افزون بر بار سنگيني که به دليل مصرف نابهينه انرژي به اقتصاد کشور تحميل مي کند، سهم بسزايي نيز در آلايندگي هاي محيطي دارد.
وي در ادامه از مجلس شوراي اسلامي درخواست کرد تا از طرح هاي بهينهسازي مصرف انرژي بيش از پيش حمايت کنند و حامي اجراي اين طرحها در حوزههاي انتخابي خود باشند.
نگراني در نقدينگي
در حاشيه آيين تحويل دو هزار و دويست و بيست و دومين خودروي سنگين، فريدون حسنوند، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به «مشعل» گفت: بعد از ديدار هيئت دولت با مقام معظم رهبري که يکي از موضوعات آن، کاهش مصرف سوخت در کشور بود، جلسه اي با وزير نفت داشتيم که قرار شد کميته اي از دستگاه هاي مختلف در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تشکيل شود و در آن راه هاي کاهش مصرف سوخت مورد بررسي قرار گيرد. وي افزود: از سال ها قبل به دنبال آن بوديم که کاهش مصرف سوخت و کاهش آلودگي هوا با نوسازي و بازسازي ناوگان حمل و نقل کشور محقق شود، اما قسمتي از اين قوانين که به نقدينگي اختصاص دارد، عملياتي نشده و نگراني هايي در اين زمينه وجود دارد که قرار شده جلسه اي با شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و پالايش و پخش فراورده هاي نفتي داشته باشيم و راهکارهايي را اتخاذ کنيم.
سرعت بخشي به اقدام هاي بهينه سازي
عزيز اکبريان، رئيس کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي نيز معتقد است، ايران، کشوري است که بيشترين مصرف سوخت در کشور را دارد و بايد به اقدام هاي بهينه سازي مصرف سوخت، سرعت داده شود تا شاهد کاهش مصرف درلوازم خانگي، خودروها، ساختمان و ... در چند سال آينده باشيم.
کاهش مصرف سوخت با نوسازي
در اين آيين، رانندگاني نيز حضور داشتند که توانسته اند با اجراي طرح جايگزيني کاميون و کشنده، خودروي خود را که بيش از 35 سال قدمت داشت، نوسازي کنند. يکي از آنها سعيد قدياني است که از سال 1370 راننده ماشين هاي سنگين است. وي مي گويد: خودروي من مدل 1975 بود که مصرف سوخت بالايي داشت و زماني که فراخوان جايگزيني خودروهاي فرسوده را ديدم، اقدام کردم. ماشيني که اکنون دريافت کرده ام، با حمل بار به ازاي هر 100 کيلومتر پيمايش 30 ليتر گازوييل مصرف مي کند، اين در حالي است که در گذشته با حمل بار به ازاي هر 100 کيلومتر 50 ليتر سوخت مصرف مي شد. گفتني است، بر اساس مصوبهاي که 20 خرداد امسال از سوي سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شد، اجراي طرح جايگزيني 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده فرسوده بالاي 10 تن با سن بالاتر از 35 سال که از سوي شرکت بهينهسازي مصرف سوخت دنبال ميشود، به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شده است؛ اما بر اساس بند 21 همين مصوبه، همه قراردادهاي منعقد شده از قبل به قوت خود باقي ميماند و از اين رو، شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، برنامه جايگزيني 8 هزار و 240 کاميون و کشنده را که قراردادهاي آن پيش از اين منعقد شده است، تا تحقق کامل دنبال ميکند که کشندههاي جديد ساخت ماموت نيز در همين مسير عملياتي شده است.شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، به منظور جايگزيني 65 هزار کاميون و کشنده فرسوده، قراردادهايي با آرياديزل و سايپاديزل براي جايگزيني به ترتيب 300 دستگاه و 2100 دستگاه دارد که اين قراردادها در مرحله ارائه ضمانت نامه پيشپرداخت هستند؛ سه قرارداد هم در مراحل نهايي ابلاغ قرار دارد که حجم آن 840 دستگاه است.
رئيس کميسيون دائمي هيئت امناي پژوهشگاه صنعت نفت منصوب شد
معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري در حکمي، جعفر توفيقي را به عنوان رئيس کميسيون دائمي هيئت امناي پژوهشگاه صنعت نفت منصوب کرد.
در حکم حبيباله بيطرف خطاب به توفيقي آمده است:
«نظر به مراتب علمي و سوابق مديريتي جنابعالي و به استناد ماده «6» آييننامه داخلي هيئت امناي پژوهشگاه صنعت نفت و همچنين اختيارات تفويضي از جانب وزير محترم نفت و رئيس هيئت امناي پژوهشگاه، به موجب اين حکم به مدت چهار سال به عنوان «رئيس کميسيون دائمي هيئت امناي پژوهشگاه صنعت نفت» منصوب ميشويد. اميد است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله موفق و مويد باشيد». بررسي کارشناسي موضوع هايي که از سوي هيئت امنا، رئيس پژوهشگاه يا هر يک از اعضاي هيئت امنا ارجاع ميشود، بررسي بودجه تفصيلي پژوهشگاه به منظور طرح در هيئت امنا، بررسي ساختار تشکيلاتي پژوهشگاه، ارزيابي گزارش عملکرد سالانه پژوهشگاه و تجزيه و تحليل آن به منظور تهيه گزارش توجيهي از عملکرد پژوهشگاه براي استحضار اعضاي هيئت امنا از وظايف کميسيون دائمي هيئت امناي پژوهشگاه صنعت نفت است.
ملي حفاري، برنده مناقصه 8 حلقه چاه اکتشافي
رئيس اداره بازاريابي و همکاري هاي بين المللي شرکت ملي حفاري ايران از واگذاري پروژه حفاري 8 حلقه چاه اکتشافي در مناطق خشکي از سوي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران به اين شرکت خبر داد. کرمعلي نادري در توضيح بيشتر در اين باره گفت: در پي برنده شدن شرکت ملي حفاري در مناقصه «مديريت اکتشاف»، حفاري اين چاه ها واگذار شد. وي افزود: اين اداره در حال انجام مقدمات فرآيند کار است که پس از تاييد مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، قرارداد ميان مديران ارشد 2 شرکت امضا و مبادله خواهد شد. نادري اظهار کرد: در هماهنگي هاي به عمل آمده با حوزه معاونت مديرعامل در عمليات حفاري، دستگاه هاي حفاري سنگين 74 و 89 فتح براي حفر اين چاه ها در نظر گرفته شده است. رئيس اداره بازاريابي و همکاري هاي بين المللي شرکت ملي حفاري ايران گفت: پيش از اين نيز حفاري 8 حلقه چاه از سوي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران به اين شرکت واگذار شد و هم اکنون دکل هاي حفاري 32 و 33 فتح در موقعيت هاي تعيين شده از سوي کارفرما استقرار دارند. وي افزود: شرکت ملي حفاري ايران براي حضور در ارزيابي مديريت اکتشاف شرکت نفت براي مناقصه 8 حلقه چاه اکتشافي ديگر اعلام آمادگي کرده و 2 دستگاه حفاري ناوگان خود را به اين منظور پيشنهاد داده است.
تحقق 100 درصدي برنامه توليد شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
مهمترين فعاليت هاي شرکت هاي نفت و گاز شرق و غرب بررسي و درباره نيازهاي اين شرکت بحث و تبادل نظر شد.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي در جلسه پيش بيني بهره دهي چاه هاي اين شرکت در نيمه دوم سال 1397 از تحقق 100 درصدي برنامه توليد و 82 درصدي برنامه تزريق گاز در شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق در پنج ماه نخست امسال خبر داد و گفت: تعميرات اساسي چاه ها، مراکز جمع آوري و مرکز اندازه گيري نيز بر اساس برنامه پيش بيني شده انجام شده است.
رامين حاتمي، راه اندازي دو حلقه چاه در خانگيران، تعويض تاج چاه شماره 36 خانگيران بدون حضور دکل و انجام اسيدکاري، انجام آزمايش هاي شاخص بهره دهي و تزريق پذيري، نمودارنگار توليد چاه ها، نظارت بر حفاري و تعمير چاه ها در حضور دکل و آماده سازي محوطه چاه ها براي استقرار دکل، تهيه شرح نياز خريد تفکيک گرهاي سرچاهي و توسعه چند راهه جمع آوري مرکزي، تهيه گزارش عملکرد مخزن، به روز آوري تاريخچه توليد براي اجراي مدل مخزني، نظارت بر عمليات نمودارگيري پتروفيزيکي را از ديگر فعاليت هاي شاخص شرکت نفت و گاز شرق برشمرد.
وي تکميل و راه اندازي مرکز جمع آوري شوريجه دي، تکميل تاسيسات و خطوط لوله چاه هايي که در برنامه توليد قرار دارد، پروژه خط لوله اصلي انتقال گاز 16 اينچ از جمع آوري مرکزي تا مرکز اندازه گيري و مخزن ذخيره مايعات مرکز اندازه گيري را از پروژه هاي جاري شرکت نفت و گاز شرق در مسير تحقق اهداف توليد اعلام کرد.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي درباره فعاليت هاي شاخص شرکت نفت و گاز غرب نيز گفت: در پنج ماه نخست امسال، 156 مورد عمليات و آزمايش روي چاه ها از قبيل آزمايش با تفکيک گر سيار، آزمايش شاخص بهره دهي، آزمايش مميزي فشار ساکن و جرياني، عمليات دستگاه هاي لوله مغزي سيار، پيگيري اجراي برنامه هاي تعمير و حفاري و تعويض و تعمير شير ايمني درون چاهي در اين شرکت انجام شده است.
حاتمي درباره اقدام هاي مورد نياز مرکز بهره برداري و نمکزدايي چشمه خوش گفت: در اين مرکز رفع مشکلات نمکزدايي فعلي، تسريع در احداث واحد نمکزدايي 55 هزار بشکه اي جديد و انتقال و نصب سريع واحد نمکزدايي سرکان در چشمه خوش و توسعه واحد بهره برداري چشمه خوش، اصلاح و تعمير کامل خطوط لوله 18 و 20 اينچ انتقال نفت به اهواز، توسعه چند راهه ورودي واحد بهره برداري چشمه خوش، تکميل و راه اندازي پروژه جمع آوري و تزريق گاز به منظور تامين افت فشار مخزن را جز اولويت هاي اساسي برشمرد؛ در واحد عملياتي تنگ بيجار نيز تسريع در احداث خط لوله دو حلقه چاه، برنامه ريزي و اقدام جهت حفاري هاي جديد در ميدان، احداث سيستم تقويت فشار براي تداوم و افزايش توليد از سال 1400 در دست اقدام است.
عرضه نفتگاز يورو 4 در جايگاه هاي منطقه اردبيل آغاز شد
نفت گاز با استاندارد يورو 4 در پنج جايگاه شهرستان اردبيل از اواخر شهريور ماه امسال عرضه مي شود.
سيد حجت مدني، مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل با توجه به ارائه خدمات بهتر به مردم شريف استان اردبيل گفت: توزيع فرآورده نفتگاز با استاندارد هاي يورو 4 در استان اردبيل، در مرحله اول اجراي اين طرح در پنج باب جايگاه شهرستان اردبيل انجام مي شود.
وي افزود: در برنامه ريزي هاي انجام شده، پنج باب جايگاه ديگر نيز در محورهاي ارتباطي شهرستان هاي مشگين شهر، گرمي، بيله سوار و پارس آباد انتخاب شده اند که به زودي، اين فرآورده در مراکز تعيين شده عرضه مي شود.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل اظهار کرد: با توجه به اعلام آمادگي پالايشگاه تبريز براي ارائه فرآورده نفتگاز با استاندارد يورو 5 به محض دريافت جايگزين فرآورده نفتگاز يورو 4 در جايگاه هاي يادشده خواهد شد.
بازسازي کنترل ولوهاي خط 30 اينچ نفت خام در منطقه تهران
کنترل ولوهاي خط 30 اينچ نکا- ري در منطقه تهران، تعمير و به صورت مجدد در سرويس بهره برداري قرار گرفت.
عادل عاکفيان، رئيس مرکز انتقال نفت خام منطقه تهران، با اشاره به فشار بالاي خط 30 اينچ نکا- ري گفت: تنظيم و کنترل فشار ورودي به مخازن از اهميت ويژه برخوردار است و راه اندازي اين کنترل ولوها قادر خواهد بود به تنظيم فشار در خط يادشده کمک مي کند.
وي افزود: در قالب اين پروژه، دو دستگاه کنترل ولوهاي اين خط لوله، تعمير و به صورت مجدد در سرويس بهره برداري قرار گرفته است.
به گفته رئيس مرکز انتقال نفت خام منطقه تهران، كنترل ولو به عنوان محرک در حلقه کنترل بوده که نقش مهم و اساسي در صنعت انتقال سيال (مواد نفتي) ايفا مي کند.
مانور ايمني و اطفاي حريق در انبار نفت اروميه
رزمايش واکنش در شرايط اضطراري با حضور همه سازمان هاي امدادي و خدمات رسان در محل انبار نفت مرکزي اروميه با هدف شناسايي نقاط ضعف و بهبود نقاط قوت در محوطه مخازن انبار نفت برگزار شد. مدير پخش شرکت ملي فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه درباره اين مانور گفت: اين مانور با هدف ارزيابي و شناسايي نقاط قوت و قابل بهبود، بالا بردن ضريب ايمني کارکنان در مقابله با شرايط اضطراري، همچنين افزايش همکاري با سازمان هاي امدادي و خدمات رسان و با حضور مناطق آذربايجان شرقي و مياندوآب به عنوان مناطق معين برگزار شد. احمد مجرد افزود: مانور در قسمت هاي مختلف تاسيسات و عمليات و با وقوع حريق فرضي در يک دستگاه نفتکش در يکي از سکوهاي بارگيري انبار نفت اروميه شروع و با اطفاي حريق انفجار و آتش سوزي مخزن شماره 6 انبار نفت و عمليات مناسب کارکنان عمليات و به کارگيري تجهيزات و ادوات ايمني و آتش نشاني انبار نفت و همکاري گروه اطفاي حريق سازمان آتش نشاني شهر با موفقيت مهار و خاموش شد. اين مقام مسئول اظهار کرد: انبار نفت مرکزي اروميه، از اهميت ويژه اي در سوخت رساني به صنايع و جايگاه هاي سوخت شهر اروميه برخوردار است، به طوري که بسياري از جايگاه هاي عرضه سوخت در اروميه و شهرهاي شمال استان و بسياري از صنايع بزرگ از اين انبار نفت تغذيه مي شوند. اين مانور 26 شهريورماه 97 در آستانه بازگشايي مدارس برگزار شد و دو موضوع امنيت، ايمني و تأمين سوخت رساني در شرايط بحراني مورد توجه قرار گرفت.
تشكيل كارگروه هاي تخصصي بهره وري در شرکت ملي گاز ايران
رئيس مهندسي ساختار و دبير كميسيون بهره وري شركت ملي گاز ايران از تشكيل كارگروه هاي تخصصي بهره وري خبر داد.
مجيد كشاورز، رئيس مهندسي ساختار و دبير كميسيون بهره وري شركت ملي گاز ايران گفت: با توجه به ابلاغ آيين نامه و اركان نظام بهره وري شركت ملي گاز ايران و تشكيل كميته هاي بهره وري در شركت هاي تابعه، به منظور هماهنگي حداكثري و اتخاذ رويكرد يكپارچه در گردآوري اطلاعات، بررسي و صحه گذاري مقادير شاخص هاي بهره وري و ... كارگروه تخصصي بهره وري شركت هاي پالايش گاز با محوريت مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد و كارگروه تخصصي بهره وري شركت هاي گاز استاني با محوريت مديريت هماهنگي امور گازرساني تشكيل شد. وي افزود: برقراري تعامل مناسب ميان كميته هاي بهره وري شركت هاي تابعه با مهندسي ساختار شركت ملي گاز ايران به منظور استقرار چرخه مديريت بهره وري و ارزيابي عملكرد برش ملي، گردآوري اطلاعات، تجزيه و تحليل، ارزيابي و تلفيق اقدام هاي انجام شده مرتبط در شركت هاي تابعه، همکاري در زمينه اندازه گيري شاخص هاي عمومي و اختصاصي بهره وري و ارزيابي عملكرد برش ملي و تدوين گزارش هاي تحليلي روي نتايج اندازه گيري شاخص هاي ياد شده و همكاري در زمينه ارائه برنامه ها و پروژه هاي بهبود، اجرا و پايش آنها در حوزه بهره وري و ارزيابي عملكرد برش ملي از جمله وظايف اعضاي كارگروهاي تخصصي بهره وري به شمار مي آيد.
برخورد قاطعانه با اخلالگران در بازار محصولات پتروشيمي
رئيس امور هماهنگي و تنظيم بازار دفتر صنايع پايين دستي پتروشيمي گفت: نهادهاي نظارتي با اخلالگران در بازار محصولات پتروشيمي قاطعانه برخورد مي کنند. سيدروح الله وحيدکياني با تاکيد بر عرضه منظم محصولات پتروشيمي ازسوي مجتمع هاي پتروشيمي بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده گفت: محصولات مورد نياز صنايع پايين دستي پتروشيمي به ويژه در آستانه تاسوعا و عاشوراي حسيني به طور کامل در حال تامين است و در اين مورد با هماهنگي هاي انجام شده با نهادهاي نظارتي با اخلاگران در بازار برخورد مي شود. وي افزود: در مجموع، عرضه محصولات مختلف پتروشيمي افزايش يافته است و محصولات پلاستيکي و نايلوني و ظروف يکبارمصرف همانند ديگر محصولات پايين دستي به دليل ارزان بودن مواد اوليه براي برخي توجيه افزايش قيمت يا صادرات پيدا کرده است. رئيس امور هماهنگي و تنظيم بازار دفتر صنايع پايين دستي پتروشيمي تصريح کرد: دلالي ها به دليل نياز بازار افزايش يافته است، اما سازمان تعزيرات حکومتي و ديگر نهادهاي نظارتي با جديت با هرگونه تخلف برخورد خواهند کرد.
افزايش 5 درصدي تحويل گاز طبيعي به نيروگاه شهيدرجايي
مديرعامل شركت گاز استان قزوين از افزايش پنج درصدي تحويل گاز به نيروگاه شهيد رجايي در پنج ماه سال 97 نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد. اسماعيل مفرد بوشهري با اشاره به تحويل بيش از يک ميليارد و 396 ميليون متر مكعبي گاز به نيروگاه شهيد رجايي در پنج ماه امسال اعلام كرد: شرکت گاز استان توانسته است با افزايش پنج درصدي تحويل گاز به نيروگاه در ماه هاي اخير همچنان در مسير کمک به کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي، صرفه جويي هاي اقتصادي و فراهم سازي زمينه توليد برق بيشتر حرکت کند.
وي در ادامه با اشاره به مصرف دو ميليارد و 124 ميليون متر مکعبي گاز در بازه زماني يادشده در استان قزوين گفت: از مجموع گاز مصرف شده از ابتداي امسال، 65 درصد آن مربوط به نيروگاه شهيد رجايي بوده و 35 درصد مابقي نيز در بخش خانگي و صنعتي استان مصرف شده است. بوشهري در پايان افزود: اين شرکت در زمينه تحويل گاز به نيروگاه و صنايع استان با تمام توان گام برداشته و اميدواريم بتوانيم زمينه هاي بهره مندي هرچه بيشتر صنايع استان از اين انرژي پاک را فراهم کنيم.
به سياهي نفت در عزاي حسين (ع)
آيين عزاداري سرور و سالار شهيدان باحضور کارکنان صنعت نفت در مقبره الشهداي گمنام وزارت نفت ظهر سه شنبه، 27 شهريورماه برگزار شد.
ريشه هاي تاريخي جنگ ايران و عراق قرارداد 1937
پس از پايان جنگ جهاني اول و شکست امپراتوري عثماني، کشور هاي فاتح معاهده سور(10 اوت 1920 ) را براي تجزيه اين امپراتوري تنظيم و متصرفات آن را تقسيم کردند.
به موجب اين معاهده، عراق سهم انگليس شد و با پادشاهي «فيصل» پسر شريف حسين شکل گرفت.
ايران زير فشار دولت انگلستان که در آن زمان از عراق حمايت مي کرد و با وجود دعاوي و استدلالي که براي اثبات حقوق خود دراروندرود(بخشي که مربوط به مرز ايران و عراق است) داشت، مجبور به امضاي عهدنامه مرزي 1937 شد.
لغو رسمي قرارداد 1937
بعد از روي کار آمدن عبدالکريم قاسم در عراق (1958) اختلاف مرزي بين ايران و عراق عميق تر شد. دولت ايران به استناد ماده 5 عهدنامه 1937 و طي يادداشت هاي متعددي منظور خود را به دولت عراق اعلام کرد.
قطعنامه 348 شوراي امنيت
در پي لغو قرار داد 1937، عراق از ايران به شوراي امنيت شکايت کرد، اين شورا در 26 و 3 اسفند 1352 تشکيل جلسه داد و مقرر کرد که نماينده دبيرکل از مناطق مرزي که در آنجا درگيري رخ داده و برخورد ايجاد شده، بازديد و ظرف سه ماه، گزارشي از چگونگي حوادث، تسليم دبير کل کند.
سرانجام شورا به صدور قطعنامه 348 در سال 1974 مبادرت کرد.
عهدنامه 1975
در اجراي قطعنامه 348 هيئت هاي نمايندگي ايران و عراق از 21 مرداد تا 6 شهريور 1353به مدت 17 روز در استانبول با يکديگر ملاقات و مذاکره کردند.
در مارس همان سال (اسفند 1353) جلسه سالانه سران اوپک در الجزيره تشکيل شد، رئيس جمهور وقت الجزاير که ميزبان بود، براي حل اختلاف هاي ايران و عراق ميانجي شد و رؤساي دو کشور با آن موافقت کردند.
سرانجام دو نشست مذاکره طولاني بين شاه ايران و صدام حسين که آن موقع معاون رئيس جمهور عراق بود، برگزارشد.
در آخرين نشست سران اوپک و در کمال شگفتي، ناگهان رئيس جمهورالجزاير خطاب به سران کشورهاي شرکت کننده اعلام کرد: خوشوقتم به اطلاع شما برسانم که روز گذشته يک توافق کلي بين دو کشور برادر، ايران و عراق براي پايان دادن به اختلاف هاي آنها حاصل شد.
پس از صدور اعلاميه مشترک در6 مارس 1975 (15اسفند1353) وزيران خارجه دو کشور در چند نشست در باره حل همه مسائل مورد اختلاف توافق کردند و نتيجه آن امضاي «عهدنامه مرزي 1975» با سه پروتکل ضميمه و يک الحاقيه بود. عهدنامه 1975 داراي چهار پروتکل تکميلي است که در 26 دسامبر در بغداد به امضاي طرفين رسيد.
توافق هاي بيانيه الجزاير
- طرفين، مرزهاي زميني خود را بر اساس پروتکل اسلامبول 1913 و صورت جلسات 1914 تعيين مي کنند.
- دو کشور مرزهاي آبي خود را بر اساس خط تالوگ تعيين مي کنند.
- طرفين متعهد مي شوند که در مرزهاي خود کنترل دقيق و مؤثري به منظور قطع هرگونه رخنه و نفوذ که جنبه خرابکارانه داشته باشد، اعمال کنند.
- مقررات فوق، عوامل تجزيه ناپذير براي يک راه حل کلي بوده، در نتيجه نقض هر يک از مفاد فوق با روحيه توافق الجزاير مغاير است.قرارداد 1975 و پروتکل هاي منضم به آن که همه راه هاي حل اختلاف را پيش بيني مي کرد، با جامعيت و صراحت طرفين به امضا رسيد، تکرار مفاهيمي چون «قطعي»، «دائم»، «تغييرناپذير» و «غير قابل نقض» عده اي را به اين باور وا داشت که دوران اختلاف ها وتيرگي هاي روابط ايران و عراق به سر آمده است، اما عمر اين قرارداد با وجودجامعيت، کوتاه تر از ديگر قراردادها بود و صدام حسين با کمال غرور در 26 شهريور 1359 درشوراي فرماندهي عراق اقدام به لغو آن کرد.
طبق بند 2 قرارداد 1975، مرز آبي اروند بر اساس خط تالوگ تعيين و موضوع به نفع ايران حل شد.
اين مسئله، پيروزي بزرگي براي ايران و شکستي تلخ براي عراق محسوب شد؛ موضوعي که همواره صدام را رنج مي داد و از اين رو مترصد فرصتي بود تا با اقدامي نظامي خود را از حقارت ناشي از امضاي قرارداد، برهاند.
اوکه با افکاري بلند پروازانه ، داعيه رهبري اعراب پس از جمال عبدالناصر را در سر مي پروراند، با سقوط رژيم پهلوي و حتي پيش از آن، زمينه را براي کسب حيثيت از دست رفته خود فراهم ديد.
صدام پس از قبضه قدرت و تکيه زدن بر کرسي رياست جمهوري با خريد تجهيزات فراوان نظامي به سرعت ارتش عراق را گسترش داد تا به زعم خود از فرصت تاريخي به وجود آمده نهايت استفاده را ببرد.به هم خوردن موازنه قوا در منطقه و اوضاع سياسي و نظامي ايران در داخل و در سطح بين الملل از سال 1357 تا آغاز جنگ تحميلي به گونه اي رقم خورد که انگيزه هاي لازم را در اختيار حاکم مستبد عراق گذاشت تا با راه اندازي جنگ، علاوه بر دستيابي به اهداف خود، ايران را نيز به جنگ طلبي و شروع کننده جنگ متهم کند.ساختار سياسي نوپاي کشور پس از انقلاب، نداشتن تجربه دولت مردان به ويژه در سطح بين الملل و از همه مهم تر، اختلاف در بين گروه هاي سياسي، همه در اوج قرار داشت، در کنار اين مشکلات، از هم پاشيدگي ارتش به عنوان يگانه نيروي منظم و محافظ کشور را نبايد از نظر دور نگاه داشت. ارتش ايران پس از انقلاب، به دلايلي که از حوصله اين نوشتار خارج است، به چنان روزي دچار مي شود که سفارت آمريکا در گزارش روزانه خود عنوان مي کند: «در حال حاضر ارتش ايران بيشتر يک مفهوم ذهني است تا يک واقعيت خارجي و در حال حاضر قادر نيست يک عمليات منسجم نظامي را براي دفاع از کشور رهبري کند».صدام با چراغ سبز شرق و غرب به خود جرأت داد تا با به راه انداختن جنگي فرا گير، فراتر از آرزوي خود يعني تسلط بر اروند، به فکر انضمام استان خوزستان و حتي ساقط کردن نظام جمهوري اسلامي ايران يا تجزيه آن برآيد و به اين اميد در 31 شهريور 59 خاك مقدس ايران را مورد هجوم و تاخت و تاز ارتش تا بن دندان مسلح خود قرار داد، رويايي كه خيلي زود با مقاومت همه جانبه ملت غيور ايران اسلامي به كابوسي دهشتناك براي صدام و حاميانش تبديل شد.ارتش بعث عراق اوايل بعد از ظهر دوشنبه31 شهريور 1359 حمله سراسري خود به خاک ايران را آغاز کرد.
نيروي زميني عراق با پشتيباني بمباران هاي هوايي و در تهاجمي غافلگيرانه، پنج استان مرزي ايران را درگير و در دو ماه نخست جنگ، بيش از 15 هزار کيلومتر مربع از خاک ايران را اشغال کرد.
در اين جنگ نابرابر، عراق افزون بر نبردهاي گسترده زميني و بمباران هاي هوايي، از موشک هاي زمين به زمين براي حمله به مردم غيرنظامي و نيز سلاح هاي شيميايي استفاده و جنگ را با حمله به نفتکش ها و پايانه هاي نفتي در خليج فارس گسترش داد.
حمله هاي بي رحمانه عراق به مناطق مسکوني و غيرنظامي و استفاده از سلاح هاي شيميايي، خسارت هاي فراوان به بار آورد.
ايران البته با ابداع شيوه هاي نوين جنگ، همچنين با حمايت بي دريغ مردم با اجراي 100 عمليات بزرگ و متوسط، سرانجام نيروهاي متجاوز عراقي را از خاک خود بيرون راند و مانع دستيابي عراق به مقاصد و اهداف خود شد.
در 27 تير 1367 جمهوري اسلامي ايران قطعنامه 598 سازمان ملل را پذيرفت و جنگ تحميلي رو به پايان نهاد، اما ديري نپاييد که رژيم بعثي عراق جنگ ديگري را آغاز کرد که حدود يک ماه طول کشيد و به شکست مجدد نظامي و سياسي آن کشور و منافقان انجاميد(عمليات مرصاد).
سرانجام عراق در 29 مرداد 1367 قطعنامه 598 را پذيرفت و با نظارت سازمان ملل متحد آتش بس بين ايران و عراق برقرار شد و به اين ترتيب جنگ، يک ماه پيش از هشتمين سالروز خودپايان يافت.
صدام حسين که هيچ دستاوردي از اين جنگ نداشت، پس از گذشت دو سال از آتش بس، در ششمين نامه رسمي خود به رئيس جمهوري ايران، دوباره معاهده مرزي 1975 الجزاير را به عنوان مبناي مذاکرات دو کشور پذيرفت؛ عهدنامه اي که خود او آن را در آستانه جنگ بي اعتبار خوانده و در برابر دوربين هاي خبرنگاران پاره کرده بود!
جنگ ايران و عراق، يکي از شديدترين منازعات پس از جنگ جهاني دوم به شمار مي آيد که تاثير عمده اي بر ثبات منطقه، شاهراه نفتي غرب و ديگر منافع ابرقدرت ها داشته است.
از دهه 1960 به بعد، ايران و عراق در برخي زمينه ها از جمله حمايت متقابل از حرکت هاي براندازانه مخالفان يکديگر و کشمکش هاي منطقه اي مشکلات جدي داشته اند؛ از جمله آنها منازعه درباره استفاده از آبراه حياتي اروندرود که از دوره امپراطوري عثماني منشا اختلاف و کشمکش هاي منطقه اي دو کشور بوده است.
يکي از اهداف مهم صدام، کسب جايگاه برتر در خليج فارس و جوامع عربي بود که سال هاي متمادي آن را دنبال مي کرد؛ از اين رو نفوذ در ايران، بخشي از دغدغه هاي صدام براي کسب وجهه ميان اعراب و مهم ترين عامل در تبديل عراق به قدرت نظامي برتر خليج فارس به شمار مي آمد. در واقع جنگ لفظي بغداد درباره مسائل ارضي مندرج در قرارداد الجزاير، شماري از ناظران را بر آن داشت که اصلاح مفاد ارضي اين قرارداد را انگيزه اصلي عراق براي آغاز جنگ بدانند.
الزام عراق به چشم پوشي از کنترل کامل آبراه اروندرود در قرارداد الجزاير، تحقير بزرگي براي حکومت بغداد و ديگر کشورهاي عرب محسوب مي شد و نماد تسليم اعراب دربرابر همسايه اي قوي تر يعني ايران بود.از طرفي ماهيت مردمي انقلاب ايران براي برخي حکومت هاي حوزه خليج فارس يک زنگ خطر به شمار مي آمد.
عراق از قدرت نظامي و مردمي ايران و توان بالقوه آن برداشتي نادرست داشت و آن را ضعيف مي پنداشت و اين موضوع، نقش بسيار مهمي در تصميم گيري صدام براي حمله به ايران داشت.
عراق از همان اعتماد به نفس نظامي بيش از حدي رنج مي برد که بسياري از کشورهاي در آستانه جنگ در طول تاريخ به آن دچار بودند. اين كشور جنگ با ايران را فرصتي مناسب براي از بين بردن يک تهديد جدي و درعين حال پيشبرد اهداف بلندمدت خود مي دانست.
بعثي ها براي به زانو درآوردن ايران، پالايشگاه ها، لوله هاي انتقال نفت و مخزن و انبارهاي فرآورده هاي نفتي را بمباران مي کردند تا کشور با بحران سوخت رو به رو شود.
در هشت سال دوران دفاع مقدس، صنعت نفت، افزون بر تامين بودجه کشور، سوخت ادوات نظامي را در حالي تامين مي کرد که اين مجتمع ها بمباران مي شد.
برگرفته از کتاب خارک جنگ مقاومت
31 شهريور 1359 ارتش بعث عراق از زمين، هوا و دريا تهاجم سراسري و همه جانبه خود را به ايران آغاز کرد تا مهم ترين بحران و حادثه پس از پيروزي انقلاب اسلامي رقم بخورد.مطالعه و بررسي علل، ريشه ها و زمينه هاي تجاوز و اهداف و روند پايان جنگ، براي آينده تاريخ، اهميت فراوان دارد، يكي از مهم ترين دلايل آغاز جنگ تحميلي ريشه در تاريخ دارد.
ريشه هاي تاريخي جنگ تحميلي
سرزميني که امروز عراق ناميده مي شود، در سال 539 قبل از ميلاد، توسط کوروش کبير فتح و تا سال 638 ميلادي (16 هجري قمري) به مدت 11 قرن بخشي از امپراتوري ايران محسوب مي شد.در دوران ساسانيان، تيسفون که هم اکنون در جنوب بغداد قرار دارد، پايتخت ايران بود.با تشکيل حکومت اسلامي در مدينه وپس از رحلت حضرت رسول اكرم (ص) خلفاي اول و دوم به منظور گسترش اسلام، اقدام به فتح سرزمين هاي جديدکردند و سپاه اسلام به فرماندهي سعد ابن ابي وقاص با فتح نهاوند به حکومت ساسانيان پايان داد و سرزمين کنوني عراق که جزء قلمرو ايران بود، به دست سپاهيان اسلام افتاد.در آغاز قرن چهاردهم ميلادي و تسلط عثمانيان بر آسياي صغير، بين النهرين (عراق کنوني) مورد توجه خلفاي عثماني قرار گرفت.در ايران نيز با به تخت پادشاهي نشستن شاه اسماعيل اول در سال 1502 ميلادي و تصرف بغداد (914 هجري) از سوي او مرزهاي ايران و عثماني بيش از 500 سال مورد منازعه دو طرف قرار داشت.
معاهده ها و قرار دادها
از سال 1555 تا 1975 ميلادي طي 420 سال، حدود 18 عهدنامه بين ايران و عثماني به امضا رسيد و هر بار با توسعه طلبي عثماني ها و دامن زدن به اختلاف هاي مذهبي عهدنامه ها نقض مي شد.از قرن 19 به بعد با دخالت دولت هاي روس و انگليس در تنظيم عهدنامه ها هميشه منافع ايران ناديده گرفته مي شد و دولت عثماني با کمک اين دو کشور و با تهديد و جو سازي، مفاد عهدنامه را به ايران تحميل مي کردند.
قرارداد آماسيه (1555)
اولين پيمان صلحي است که بين ايران و عثماني پس از جنگ هاي بيست ساله به امضا رسيد. به موجب اين قرارداد، ايالت هاي آذربايجان، ارمنستان شرقي وگرجستان شرقي در اختيار ايران وگرجستان غربي، ارمنستان غربي و کشور عراق به دولت عثماني واگذار شد.
قرارداد اول ارز روم (1823)
بد رفتاري مأموران عثماني با زوار ايراني عتبات عاليات که طبق معاهدات قبلي مي بايست از طرف عثماني ها مورد احترام قرار گيرند، عاملي شد تا عباس ميرزا از جبهه شمال به خاک عثماني حمله و پس از تصرف «سليمانيه» و «ديار بکر» تا بغداد پيشروي کند و آن شهر را به محاصره خود در آورد. دولت عثماني که توانايي جنگ در جبهه اروپا و ايران را نداشت، تقاضاي صلح کرد، مذاکرات صلح در شهر ارزروم «از شهرهاي شرقي دولت عثماني و در مجاورت مرز ايران» آغاز و به امضاي قرارداد اول ارز روم منجر شد.
قرارداد دوم ارز روم ( 1847)
پس از قرارداد اول ارز روم اختلاف هاي دو کشور دوباره بالا گرفت، در نتيجه، دو دولت روس و انگليس براي حفظ منافع خود ترتيبي براي حل اختلاف ها از طريق مذاکره به وجود آوردند.در سال 1843 كميسيوني مرکب از نمايندگان چهار دولت ايران، عثماني، انگليس و روسيه در ارز روم تشکيل شد که پس از چهار سال مذاکره طولاني، قرارداد دوم ارز روم تهيه شد و به تاييد طرفين مذاکره کننده رسيد. به موجب اين قرارداد، طرفين از کليه دعاوي ارضي خود صرف نظرمي كنند و متعهد مي شوند که بي درنگ اعضاي هيئت و مهندسان را براي تعيين مرزهاي دو کشور انتخاب كنند.نماينده ايران در اين مذاکرات ميرزا تقي خان امير كبير بود که با درايت، صبوري و آينده نگري شگرف، مفاد قرار داد را چنان تنظيم کرد که حاکميت مستمر ايران بر خرمشهر براي هميشه تاريخ تأييد شود، از اين رو مي توان او را فاتحي بزرگ لقب داد که توانست به تنهايي خرمشهر را فتح کند و در اين راه دول استعمارگر با تمام نيرنگ هاي خود مقهور اين مرد بزرگ شدند.
روايتي از دلاوري هاي کارکنان صنعت نفت در هشت سال دفاع مقدس از مناطق جنگي جنوب تا مراکز انتقال نفت
اعظم محمدشفيع زاده- شهريور 59 بود که جنگ آغاز شد. سردار خود خوانده قادسيه، شيپور جنگ را نواخت و وعده فتح تهران را در عرض يک هفته داد و ادامه سخنراني خود را به ايراد آن از ميدان آزادي تهران موکول کرد. اما زهي خيال باطل که تار و پود ايراني را با غيرت و حميت سرشته اند و غيور مرداني از منطقه جنوب شرق همانطور که حفظ و حراست از خطوط لوله انتقال فرآورده هاي نفتي را بر خود فرض مي دانند و در به جريان انداختن اين فرآورده ها در رگ هاي حياتي اين شريان در سراسر کشور نقش انکار ناپذيري ايفا مي کنند و براي نايستادن از حرکت مراکز انتقال نفت به عنوان قلب تپنده اين شريان ها از هيچ تلاشي فروگذار نکرده اند، در هشت سال دفاع مقدس نيز شيران روز بودند و پارسايان شب. مرداني که اين روزها در مرکز انتقال نفت منطقه جنوب شرق شرکت خطوط لوله و مخابرات با همه خاطرات و زخم هاي آن روزها همچنان در سنگري ديگر، مسئوليت هاي مهمي دارند و به مناسبت اين روزها، هرچند کوتاه پاي صحبت هاي آنان نشستيم.
از خودم شرمنده شدم
مسعود بيات- متصدي خدمات ورزشي و رفاهي است که در زمان جنگ 19 سال بيشتر نداشت و نظام وظيفه خود را در مناطق جنگي گذراند. 21 ماهي که براي او يک روز گذشت و خاطراتي که همراه هميشه او هستند. محور عملياتي مهران و دهلران مناطقي بودند که جاي پاي او را ثبت کردند و او که نسبت به پرچم ايران حساسيت خاصي دارد و تاب تحمل ديدن دست درازي به سرزمين را نداشت آنجا ماند تا دست دشمن را از تعرض به خاک و وطن خود کوتاه کند. او از آن دوران مي گويد: وقتي نيم ساعت از زماني که همسنگرت بايد بر مي گشت گذشته و هنوز نيامده مطمئن مي شديم براي او اتفاقي افتاده و همين موضوع حس انتقام را از دشمني که بهترين رفقايت را از تو گرفتند و پر پر کردند،در تو زنده مي کرد. هنگامي که در ارتفاعات کوه کله قندي در محاصره نيروهاي دشمن بودم، 15 ترکش ناخوانده به دستانم برخورد کرد. زماني که براي معالجه به بهداري رفتم، از خودم شرمنده شدم، وقتي ديدم يکي بر اثر اصابت خمپاره دست يا پا و يا يکي از اعضاي بدن خودش را از دست داده بود. زخم من در برابر عظمت روح آنها قابل مقايسه نبود.
بيات از «گردان جندالله» نام برد که براي مقابله با جريان هاي ضدانقلاب همچون کومله آموزش ديده بود و گفت: عضويت در اين گردان به معناي پذيرش شهادت بود چون هر لحظه بايد منتظر اتفاقي غيرمنتظره مي بوديم.
او از رويارويي نزديک خود با شهيد صياد شيرازي برايمان گفت که چه ميزان فرمانده خاکي، با ابهت و دوست داشتني بوده است.
تاثير عميق يک شهيد
عبدالملک منيرزاده- فرزند خطه آبادان و کارمند ارشد مرکز انتقال نفت نائين که 16 ماه در جبهه هاي جنگ بوده است، مي گويد: «حدود 18 سال که به ميدان جنگ رفتم. در خانواده مذهبي با تفکرات اسلامي آشنا شدم و در جريان جنگ هم در عمليات ثامن الائمه، قدس و والفجر هشت حضور داشتم و از همان دوران هم مجروحيت شيميايي بر تن دارم.» در خاطراتش از شهيدي به نام حسين هژبرافکن نام مي برد که تأثير عميقي بر او گذاشت.
نيمه بدن در برف
عليرضا عابدي- رئيس مرکز انتقال نفت يزد 9 ماه افتخار حضور در مناطق جنگي را دارد و در مناطق فاو، کردستان و شلمچه نيز حضور داشته است. عابدي در 15 سالگي به ميدان جنگ مي رود و از خاطرات آن روزها مي گويد: بار اول با دوست همکلاسيم شهيد حسين حسيني به جبهه اعزام شدم و پس از طي دوره آموزشي، نيروها را تقسيم کردند و من از حسين جدا افتادم. من را به فاو و حسين را به منطقه عملياتي کربلاي 4 اعزام کردند و در همين عمليات روح حسين از قفس تن جدا و ملکوتي شد. در مرور خاطرات ياد سرماي شديد کردستان افتاد که در آن شرايط رزمندگان بايد عمليات مي کردند و براي آنکه بدنشان با آن شرايط سازگار شود هر روز در حالي که تا نيمه بدن آنها در برف فرورفته بود پياده روي مي کردند تا به حدي که بر اثر شدت سرما انگشتانشان يخ مي زد و قادر به حرکت نبود و شعله هاي چراغ يخ دستانشان را باز مي کرد! نتيجه اين تمرين هاي سخت آن شد که توانستند در عمليات بيت المقدس 2 به پيروزي برسند.
طعم جانبازي
جان محمد حسن پور- کارمند مرکز انتقال نفت يزد هم مثل همرزمان خود نوجواني 16 ساله بوده که ابتدا به عنوان امدادگر هلال احمر در جبهه ها حضور داشت و بعد از طريق خدمت مقدس نظام وظيفه راهي جبهه شده و در دسته مخابرات گروهان لشگر 28 سنندج و جزاير مجنون حضور داشته است. او در ادامه از حضورش در عمليات بدر و اينکه در آن زمان مقام معظم رهبري نيز از مناطق جنگي بازديد کردند، گفت. از اينکه در همان عمليات، طعم جانبازي را چشيد و شيميايي شد. او همچنين از خاطرات حضور در جبهه غرب و مريوان گفت و اينکه همزمان بايد در دو جبهه با صدام و کومله و دموکراتها مي جنگيدند. او که در دسته بهداري تحت عنوان امدادگر مشغول بود با افتخار از خاطره اي تعريف مي کند که با آمبولانس به مريوان رفته و پيکر چهار شهيد را به عقب بازگردانده بود؛ در حالي که آتش دشمن سهمگين بود. حسن پور به عمليات قادر اشاره مي کند که در آن بر اثر اصابت گلوله تانک پرده گوش او پاره شده و ترکش نيز پاي چپش را مجروح کرد و به ياد مي آورد که در همين عمليات بيش از يک روز کامل در محاصره دشمن بعثي بودند. حسن پور از خاطراتي برايمان گفت که با چه مشقت هايي تن بي سر يک شهيد را به پايين کوه رساندند و با آمبولانس به عقب برگرداندند تا يک مادر شهيد چشم انتظار جسد فرزندش نماند.
کشور را با خون نگه داشتيم
حسن ظلي- باغبان فضاي سبز منطقه اصالتا اهل شاهرود است و از سال 1370 در منطقه خدمت مي کند. در 18 سالگي دل به جنگ مي زند و تا پايان جنگ لباس جنگ را از تن بيرون نمي آورد. مي گويد: پس از دوره هاي آموزشي به تيپ 12 قائم سمنان در منطقه شوش دانيال اعزام شديم و از جمع 1800 نفري، 13 نفر را جدا کردند و به اهواز و موقعيت ولي عصر(عج) فرستادند و اين همزمان با آغاز عمليات کربلاي 5 بود. در اهواز سه روز آموزش کار با قايق به ما داده شد و بعد ما را به جزيره مجنون براي سکانداري قايق فرستادند. قرار بود مکان هايي که خودرو نمي توانست حضور پيدا کند در نقش آمبولانس مجروحان و شهدا را به پشت خط و بهداري صحرايي منتقل کنيم. مي گويد: سال 66 در جزيره مجنون عراقي ها قايقي را که سوار بوديم، با آر پي جي زدند و در همان خط دشمن به اين طرف خط نارنجک پرتاب مي کرد و از سه طرف آتش روي رزمندگان مي ريختند. ديگر در فکر اسارت بودم اما تا جايي که توان داشتم، مقاومت کردم و حتي نيروي کمکي خود را نيز نجات دادم و به عقب برگشتيم، وقتي رسيديم رزمندگان به شوخي مي گفتند برايتان فاتحه خوانده بوديم (با خنده). او مي گويد: هر دو برادرم به افتخار جانبازي نائل آمدند و يکي از آنها که 13 سالگي داوطلبانه در جبهه ها حضور يافت، قطع نخاع شده است و قادر به حرکت نيست. زماني که به ژاندارمري براي ثبت نام مراجعه کردم در برابر پرسش مسئول ثبت نام که چرا مي خواهي به جنگ بروي؟ گفتم: بايد بروم انتقام برادران خود را از عراقي ها بگيرم، در مورد شهداي همرزم خود ياد خاطره اي افتاد و گفت: 25 نفر از خط شکنان سکاندار همرزم ما شهيد شدند، شهدا در همه زمينه ها با ما متفاوت بودند حتي با ماهايي که همرزم آنها نيز بوديم فرق داشتند، نماز خواندن و رفتارهايشان متفاوت بود. از شهيد محمود حسيني مي گويد و اينکه نيم ساعت از آخرين خداحافظي او نگذشته بود (گفته بود اين آخرين خداحافظي من با توست) که با تير دوشکا سر از تنش جدا شد. او دلش مي گيرد از اينکه ياد شهدا کم رنگ شده است و اين را بزرگترين درد خود عنوان مي کند. ظلي شاهد حمله منافقان در سال 67 و تصرف جاده اهواز-خرمشهر بوده است که هواپيماها از بالاي سر حمله مي کردند و تانک ها از روي زمين در حال پيشروي بودند و مي گويد: اما ما ايستاديم و مقاومت کرديم و هشت سال مملکت را با خون نگه داشتيم.
در گوشه گوشه هشت سال حماسه رزمندگان اسلام خاطراتي ثبت است که اگر روي کاغد نيايد، آيندگان ما را بازخواست مي کنند که چرا اين ميراث گرانبها را ثبت و ضبط نکرديم؛ از اين رو در هفته دفاع مقدس و در تقارن با اين ايام مي نگاريم تا دنيا بداند چگونه هشت سال دست خالي در مقابل ارتشي متشکل از 83 کشور جانانه جنگيديم تا ذره اي از خاکمان را واگذار نکنيم.
اکنون با تغيير ميدان جهاد در صنعت نفت مشغول خدمت هستيم و در پاسداشت منافع ملي کشور ذره اي ترديد به دل راه نمي دهيم. ما مرد ميدانيم؛ هر کجا مي خواهد، باشد، از مناطق جنگي جنوب تا جوار مراکز و تأسيسات انتقال نفت.
یادگاری هایی در تن
محمود فلاح- مسئول حراست مرکز انتقال نفت يزد نيز هم بيست ساله بود که 21 ماه از دوران جواني خود را در جبهه هاي حق عليه باطل و در عمليات هايي همچون بيت المقدس، محرم، والفجر مقدماتي، تک عراق در پاسگاه زيد و خط پدافندي فکه حضور داشت. او از شهيد علي اصغر زارع به عنوان همرزم و همسنگر خود به نيکي ياد مي کند و از آن دوران يادگاري هايي در تن دارد. ترکشي که در ران پاي چپ او قرار دارد و همچنين تير مستقيمي که به کتف چپش اصابت کرد. او شهيد شدن محمود پاگردکار و علي اصغر زارع را که از دوستانش بوده اند، جزء خاطرات تلخ خود مي داند.
امر به معروف و نهى از منكر در نهضت امام حسين (ع) درس زندگی در خطبه زينب كبرى (س)
سخنراني در محيط هاي پرجمعيت به شرايط خاص نياز دارد. اول اينکه لازم است سخنگو تحت هيچ نوع فشار روحى و جسمى قرار نگيرد.
دوم اينکه در برابر او مناظر ناراحت كنندهاى كه موجب تشويش و پريشانى فكر است، ديده نشود.
سوم اينکه مخاطبانش، نسبت به او نگاه منفى نداشته و به ديده حقارت به او ننگرند.
دقت در امور ياد شده و تطبيق آن با حضرت زينب كبرى (س) هنگام ايراد خطبه، يك بار ديگر برترى نيروى ايمان را بر قدرتهاى ظاهرى به نمايش گذاشت و به بشريت آموخت كه مىتوان به رغم شكست ظاهرى، به برترين پيروزىها دست يافت.
با وجود فراهم نبودن شرايط مناسب سخنرانى براى حضرت زينب(س) آن، حضرت مصمم به بيان حقايق شد! سخنانش همچون صاعقهاى بود كه از عالم معنا بر فرق كوفيان فرود آمد و آنان را كه به ذلت و فرهنگ پوچ روزمرگى و «اكنون زدگى» امويان تن داده بودند، به خود آورد. گفتارش نشان داد كه دريايى از عزت و ايمان در قلبش موج مىزند و گفتار كوتاه و كوبنده او نه از سر عصبانيت بلكه برخاسته از يك تعادل و قرار گرفتن در قله آرامش است. اکنون به تحليل خطبه آن حضرت(س) در برابر كوفيان مىپردازيم.
حضرت زينب (س) در آغاز خطبه براى آنكه مخاطبانش را آماده کند، با اشاره و حركات دست به آنان فهماند كه لحظاتى سكوت كنند.
با حركت دست او، معجزهوار سكوت بر جلسه حاكم شد و حتى زنگهاى شتران نيز خاموش شدند!
آن حضرت گفتارش را اين چنين آغاز كرد:
الْحَمْدُ للَّهِ وَ الصَّلاةُ عَلى أبى مُحَمَّدٍ و اله الطَّيبينَ الأخْيار
آغاز خطبه با حمد و ثناى الهى نشانه آن است كه قلب مقدس آن حضرت(س) همچنان به مقام حضرت حق متصل است و درياى مصائب كربلا و اسارت نتوانسته است ذرهاى بين او و معبود حقيقىاش فاصله بيفكند.
سپس ادامه داد: وَ الصَّلاةُ عَلى أبِى محمدٍ وَ الِهِ الطَّيِّبين الأخيار؛ درود بر پدرم محمد و خاندان پاك و نيك او!
حضرت زينب (س) با بيان «و الصلاة على أبى محمد» آنان را متوجه اين حقيقت فرمود كه اگر ما را به عنوان اسير در اين شهر آوردهاند، از خوارج نيستيم، بلكه فرزندان رسول اللَّه (ص) و پيامبر شماييم.
أما بعد: يا أهْل الكُوفَةِ يا أَهْلَ الخَتْلِ وَ الْغَدْرِ أَتَبكُونَ فَلا رَقَأَتِ الدَّمْعَةُ وَ لا هَدَأَتِ الرّنّةُ.
اى مردم كوفه: مردم فريبكار و بى وفا: هرگز ديدههاتان از اشك تهى مباد، هرگز نالههايتان از سينهها بريده نگردد.
حضرت زينب (س) بعد از حمد و ثناي خداوند و معرفى خود به كوفيان، در صدد آن است كه هويت حقيقى آنان را به خودشان بنماياند؛ از اين رو دو مشخصه بارز كوفيان را به آنان يادآور مي شود: يا أَهْلَ الْخَتْلِ وَالْغَدرِ: مردم فريب و خيانت.
أتبكون؟! آيا مىگرييد؟ آيا به اين شيوه مىخواهيد از عذاب وجدان و زشتى كارى كه كرديد، رهايى يابيد؟ آيا مىخواهيد ما را تحت تأثير قرار داده و بار خود را سبك کنيد؟!
مَثَل شما مَثَل همان زنى- احمق- است كه نخهايى را كه رشته بوده، يكباره باز به پشم تبديل مىكرد! نه پيمانِ شما را ارجى است و نه سوگند شما را اعتبارى.
آيا در شما چيزى جز خودستايى- لاف زدن- آميخته با ننگ، سينههاى پر از كينه، مانند كنيزكان تملق گفتن و در نهان با دشمن ساختن وجود دارد؟!
در اين بخش از خطبه، حضرت زينب (س) دلايل بىهويتى كوفيان و خروج آنان را از مدار انسانيت در چهار ويژگى بيان مىكند:
خودستايى آلوده به ننگ به همراه سينه پر از عداوت، چاپلوسى روابط پنهانى با دشمنان.
حضرت زينب (س) نيز در اين گفتار كوبنده مىخواهد كوفيان را از اين خواب عميق و بيمارى مرگبار رهانيده و هويت حقيقىشان را به آنان بنماياند؛ از اين رو صاعقهوار بر آنان بانگ مىزند:
ألا وَ هَلْ فيكُمْ الَّا الصَّلِفُ النَطِفُ؛ آيا در شما جز لاف زدنهاى بيهوده و آميخته با ننگ چيزى يافت مىشود؟!
حضرت به آنان مىفرمايد: نفاق در وجودتان ريشه دوانده، از اين رو خطر و ضرر شما بيش از خطر كسانى است كه آشكارا در برابر ما قرار گرفتهاند. از سوي ديگر وجود اين آفت در شما، موجب خروجتان از جامعه انسانيت شده است، زيرا اين صفت آنقدر شنيع و زشت است كه به هيچ يك از گفتار شما نمىتوان اعتماد کرد؛ در حالى كه قوام جامعه وابسته به اعتماد به يكديگر است.
حضرت(س) سومين تمثيل را در شناساندن هويت كوفيان به آنان گوشزد مىكند: شما همانند آن گياه سبز و تازهاى مىمانيد كه بر توده سرگين و مزبله روئيده باشد!
مفهوم اين بيان حضرت آن است كه شما انسانهايى هستيد كه دينداري تان بىپايه و بنياد است كه با كمترين ضربه آسيب مىبيند.
شما همانند آن نقرهاى هستيد كه روى قبر به عنوان زينت نهاده شده است.
«لَبِئْسَ مَا قَدَّمَتْ لَهُمْ أَنْفُسُهُمْ أَن سَخِطَ اللّهُ عَلَيْهِمْ وَفِي الْعَذَابِ هُمْ خَالِدُونَ»
اينجا حضرت در نتيجهگيرى از گفتار خود با اقتباس از آيه مىفرمايد:
آگاه باشيد فرجام چنين نوع ديندارى و صفات رذيلهاى كه در شما وجود دارد، تدارك ديدن خشم الهى و عذاب ابدى است.
«أَتَبكُونَ وَ تَنتَحِبُونَ؟ أَي وَ اللَّهِ فَابكُونَ كَثِيرَاً وَ اضحَكُوا قَلِيلا»
حضرت (س) در اين بخش از سخنرانى عتاب دوم را به كوفيان چنين اظهار مى کند:
آيا- بر ما- گريه مىكنيد و ناله سر مىدهيد؟ به خدا سوگند پس بسيار بگرييد و كم بخنديد. چرا نگرييد؟! پس همانا به عيب و ننگى دچار شدهايد كه با هيچ آبى، شسته نخواهد شد!
چگونه مىتوانيد ننگ كشتن شخصيتى را از صفحه تاريخ سياهتان محو كنيد؛ که اين ويژگي ها را داشت:
1. عصاره وجود مقدس پيامبر (ص) بود: سليل خاتم النبوة
2. عصاره پايگاه رسالت پيامبر بود: سليل معدن الرسالة
3. سرور جوانان بهشت: سيد شباب أهل الجنة
4. پناهگاه شما در هنگامى كه متحير و سرگردان مىشديد: ملاذ حيرتكم
5. پناهگاه شما در بلاها و مصائب: ملاذ نازلتكم
6. مركز روشنايى و مكان درخشش دلائل و حجّتهايتان: منار حجتكم
7. مدار و كانون سنّت پيامبرتان بود: مدرة سنّتكم
«ألا ساء ما تزرون»آگاه باشيد بد توشهاى براى آخرتتان بار کرده ايد.
حضرت (س) سپس دو نفرين در حق كوفيان مىكند:
«و بُعْداً لكم و سُحْقاً»
از رحمت الهى به دور بوده، هلاكت و نابودى نصيبتان باد.
فَلَقَدْ خابَ السّعى و تَبَّتِ الأَيْدى وَ خَسِرَتِ الصَّفْقَةُ وَ بُؤْتُمْ بغضبٍ مِنَ اللَّهِ وَ ضُرِبَتِ عليكم الذّلّة و المَسكَنَةُ.
پس همانا يكباره گذشته خود را بر باد داديد و دستانتان بريده شد!
و در معاملهاى كه كرديد، باختيد و غضب خداوند را بر خودتان خريديد و از اين پس بايد با خوارى و ذلت و سرشكستگى زندگى كنيد.
حضرت زينب (س) در ادامه سخنرانى براى آنكه شعور جمعى مردم را به تأمل وادارد، خيانت آنان را مستقيماً به پيامبر (ص) نسبت مي دهد، اظهار مىکند كه شما با كشتن حسين (ع) در حقيقت پيامبر (ص) را به شهادت رسانده و اهل بيت او را به اسارت گرفتهايد.
واى بر شما! آيا مىدانيد چه جگرى از پيامبر (ص) شكافتيد؟
آيا مىدانيد كدامين دختران و زنان حرم او را بىپرده در كوچه و بازار آورديد؟
آيا مىدانيد چه خونى از رسول اللَّه (ص) را بر زمين ريختيد و چه حرمتى از او را هتك كرديد؟!
و در ادامه عمق زشتى اين جنايت را اين گونه ترسيم مىكند:
جنايتى كه مرتكب شديد، بسيار سخت، شديد، تاريك، حماقتبار، نابود كننده و زشت منظر است، به گونهاى كه اين زشتى تمام زمين و آسمان را احاطه كرده است.
حضرت زينب (س) به گريه ملكوتيان اشاره مي کند، مىفرمايد:
«أفَعَجِبتُم ان مَطَرَت السّمَاءَ دَمَاً»
آيا تعجب مىكنيد كه از آسمان قطرههاى خون بر زمين چكيد؟
در پايان خطبه، حضرت زينب (س) براى آنكه توهم ناصواب آنان را در تأخير انتقام و عذاب الهى- كه برخى آن را نشانه عفو يا محبت الهى مىدانند- از مغزشان بزدايد، مىفرمايد:
«فَلا يَسْتَخِفَنَّكُمْ الْمَهَلُ فَانَّهُ لَا يَخفَزَهُ البدار و لا يخاف فوت الثار و ان ربكم لبالمرصاد»
مهلتى كه به شما داده شده، خوشدل و مغرورتان نكند؛ همانا شتاب در عقوبت، خداوند را تحريك نمي کند و بيم از دست رفتن انتقام در او نيست.
درود خداوند بر زينب (س) و خاندان مطهرش كه مفهوم درست زندگى را با گفتار و سيرهشان به بشريت آموختند.
كلام امام حسين (ع)
عبادت تجار، بندگان و آزادگان
إِنّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ التّجّارِ وَ إِنّ قَوْمَاً عَبَدُوا اللّهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الْعَبِيدِ وَ إِنّ قَوْمَاً عَبَدُوا اللّهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الاَحْرَارِ وَ هِىَ اَفْضَلُ الْعِبَادَةِ
امام حسين (ع) فرمود: «گروهى خدا را از روى ميل به بهشت عبادت مىكنند كه اين عبادت تجارتكنندگان است و گروهى خدا را از ترس دوزخ مىپرستند و اين عبادت بردگان است و گروهى خدا را به سبب شايستگى مىپرستند و اين عبادت آزادگان است كه برترين عبادت است»
(تحف العقول، ص 279 ح4 )
همراه با شهيدان كربلا
زاهر بن عمرو کندي
زاهر، تربيت شده مکتب شيعي و از مواليان ايراني و آزاد شده «عمرو بن حمق خزاعي» است. «محمد بن سنان زاهري»، محدّث معروف شيعي، از نسل او است.وقتي عمرو بن حمق به دست معاويه به شهادت مي رسد، زاهر جنازه اش را دفن مي کند. وي در سال شصت هجري براي انجام حج به مکه مي رود و امام حسين(ع) را ملاقات مي کند، از عزم آن حضرت براي سفر به عراق آگاهي مي يابد. او که شوق جهاد با منحرفان و شهادت در راه معبود را از دوران بسيار دور در مکتب سرخ علوي، از صحابي بزرگ «عمرو بن حمق خزاعي» به نيکي آموخته بود، بي درنگ به کاروان امام حسين(ع) مي پيوندد و به سوي کربلا حرکت مي کند. سرانجام در نبردي دلاورانه، در اولين هجوم لشکر يزيد به شهادت مي رسد.
ايام حسيني
ورود امام حسين(ع) به كربلا
بنابر مشهور و در سال 61 هـ آقا و مولايمان حضرت اباعبدالله الحسين سيدالشهدا(ع) با اهل بيت (عليهم السلام) و اصحابشان وارد كربلاى معلى شدند.
نامه امام حسين(ع) براى اهل كوفه
امام حسين(ع) براى بزرگان كوفه نامه اى نوشتند و آن را به قيس بن مسهَّر صيداوى دادند كه به كوفه برساند. مأموران در بين راه قيس را گرفتند و پس از آنكه او بر ضد يزيد و ابن زياد سخن گفت، او را به شهادت رساندند.
ورود عمر بن سعد به كربلا
عمر بن سعد با شش يا نُه هزار سوار براى قتل پسر پيامبر(ص) وارد كربلا شد و در مقابل آن حضرت لشكرگاه ساخت و خيمه برافراخت. ورود ابن سعد به كربلا در روز چهارم محرم هم نقل شده است.
فتواى شريح قاضى به قتل امام حسين(ع)
ابن زياد با استناد به فتوايى كه از شريح قاضى گرفته بود، در مسجد كوفه خطبه خواند و مردم را به كشتن امام حسين(ع) تحريص كرد.
احكام ويژه محرم
پرسش: استفاده از عَلَم در مراسم عزادارى سيدالشهدا (ع)، همچنين قرار دادن آن در مجلس عزا حمل آن در دسته عزادارى چه حكمى دارد؟
پاسخ: فى نفسه اشكال ندارد، اما نبايد اين امور جزء دين شمرده شود.
پرسش: استفاده از آلات لهو و موسيقى در مراسم عزادارى چه حكمى دارد؟
پاسخ: اگر از آلاتى است كه به لهو و حرام اختصاص دارد، نواختن آن (در هر حال) جايز نيست، اما اگر از آلات مشترك باشد، استفاده از آن به منظور مشروع اشكال ندارد. تفاوتى ميان مراسم عزادارى و جشن در حكم موسيقى نيست.
نگاهي به آيين هاي سنتي عزاداري سالار شهيدان در چهارگوشه ايران (بخش اول) ماتم های تاریخی
فرهنگ عاشورا و عزاداري براي سيد و سالار شهيدان، حضرت امام حسين(ع) از سابقه اي ديرينه در ايران برخوردار است. آيين هاي عاشورايي در چهارگوشه ايران قدمت بسيار زيادي دارند. آيين هايي که هر کدام با رنگ ها، نشانه ها، نواها و معناهاي فرهنگي و هنري شان، روح مذهبي ايراني را به نمايش مي گذارند. تعداد اين آيين ها بسيارند، در مطلب پيش رو به تعدادي از آنها نگاهي انداخته ايم. تلاش مي شود تا در بخش هاي ديگرآيين هاي عاشورايي بيشتري را از نظر بگذرانيم.
چهل منبران
يکي از آيين هايي که عزاداران حسيني در شهرستان خرم آباد انجام مي دهند، مراسم چهل منبر است که اين مراسم به عنوان يک اثر معنوي در فهرست ملي کشور ثبت شده است. در اين آيين که در روز تاسوعاي حسيني برگزار مي شود، زنان خرم آبادي به ياد اسارت حضرت زينب(س)، با پاي برهنه و با نقابي بر صورت، از محله باغ دختران حرکت کرده و چهل شمع در خانه هايي که در آنها باز است، روشن مي کنند. به خانه هايي که شمع در آنها روشن مي شود، منبر گفته مي شود. در فرهنگ ايراني اسلامي، علاوه بر هفت، عدد چهل، نيز از ديرباز در زواياي مختلف زندگي فرهنگي، اجتماعي و مذهبي مردم ايران، معتبر و مقدس بوده و از جايگاهي ويژه برخوردار است. در اين آيين که در خرم آباد به آن دختران چهل منبري هم مي گويند، دختراني سياه پوش و نقابدار با پاي بدون کفش به صورت گروهي، از اول صبح تاسوعا، مجالس عزا و حسينيه هاي شهر را مي گردند و با نيت و خواسته هاي مختلف به ويژه بخت گشايي در هر جلسه و مراسم عزاداري يک شمع روشن مي کنند تا چهل منبر را سر بزنند و چهل شمع روشن کنند.
شمع گرداني
در اين آيين که در زبان آذري به نام «شمع پايلاما» معروف است، عزاداران حسيني بعد از هشت روز عزاداري در مساجد و خيابان ها و محلات اردبيل در روزي که منتسب به علمدار رشيد کربلا، حضرت ابوالفضل العباس (ع) است، اقدام به روشن کردن شمع مي کنند و در سوگ آن علمدار رشيد بر سر و سينه مي زنند. در اين آئين که از ساعات نزديک به ظهر تاسوعا آغاز شده و تا غروب ادامه مي يابد، عزاداران با دسته هاي شمع و گاه با پاي پياده به 41 مسجد شهر اردبيل در محلات مختلف رفته و با روشن کردن شمع که در حقيقت نذري آنها محسوب مي شود، عشق و ارادت خود را به حضرت ابوالفضل (ع) نشان مي دهند. گاهي اين آيين به صورت گروهي انجام مي شود و اغلب براي هر دسته يک نفر سر گروه برگزيده مي شود که اين فرد به مسير 41 مسجد مورد نظر کاملاً آگاه هستند و در پيشاپيش دسته حرکت مي کنند و علاوه بر رجزخواني و فرستادن صلوات به پيامبر و ائمه اطهار(ع) با صداي بلند و رساي خود افراد دسته را راهنمايي مي کند و شمع گذاران با روشن کردن شمع در مساجد عشق و ارادت خود را به حضرت ابوالفضل (ع) نشان مي دهند.
پولکه گرداني
پولکه گرداني از آن آيين هايي است که بيشتر در شمال غرب ايران، به ويژه در شيشوان عجبشير، انجام مي شود،قدمت اين آيين احتمالا به دوران صفويه بر مي گردد و آن را به عنوان يکي از نه آيين عاشورايي آذربايجان شرقي به ثبت ملي رسانده است. پولکه، توپي از پارچه است که آن را به نفت و مواد سوختي آغشته مي کنند و در شب عاشورا آتش مي زنند؛ مشعل يا پولکه اصلي را در ميدان اصلي روستا روشن مي کنند، بزرگ ترها مشعل هاي بزرگ و کوچک ترها مشعل هايي به اندازه قد و قواره خودشان بر مي دارند. بعد از روشن کردن منبع اصلي، مشعلي هاي کوچک تر از محله ها به سمت به ميدان اصلي برده مي شوند. عزاداران اين مشعل ها را با زنجيرهاي بلندي به دست مي بندند و با مشعل اصلي روشن مي کنند. برخي معتقد هشتند که اين آتش گرداني يادآور به آتش کشيده شدن خيمه هاي باقي مانده از کاروان امام حسين(ع) است.
بيل زني
مي گويند طايفه بني سعد، سه روز بعد از واقعه عاشورا به صحراي کربلا رسيدند و پيکر شهداي اين واقعه را دفن کردند، رسم بيل زني در جنوب خراسان، اداي احترام به کساني است که پيکر شهداي کربلا را دفن کرده اند. مردم اعتقاد دارند که بيل هايي که با آن مراسم بيل زني در عصر عاشورا انجام مي شوند، متبرک هستند و باعث برکت و حلاليت محصولات کشاورزي مي شوند. اين مراسم احتمالا حدود سيصد سال قدمت دارد، براي برپايي آن هيئت ها به دسته هاي 15 نفري تقسيم مي شوند، افراد بيل در دست، دايره وار در کنار هم بيل هايشان را به طرف آسمان مي برند و هر فرد در حال حرکت به هوا پريده و تيغه بيل ها را به هم مي زند. گروه ديگري از عزاداران نيز با حمل کجاوه اي بزرگ به عنوان نخل و نمادي از تشييع پيکر مطهر امام حسين (ع) و کجاوه يا گهواره اي کوچکتر به نشانه تشييع پيکر پاک طفل شيرخوار آن حضرت، روضه خواني مي کنند.
سيني گرداني
آيين سنتي عزاداري امام حسين(ع)هرساله همزمان با روز تاسوعا و به صورت سنتي در روستاي اراضي مبارکه برگزار مي شود. روز تاسوعاي حسيني اهالي روستاي همجوار« باغملک» به روستاي اراضي دعوت مي شوند و در روز عاشورا نيز اين اهالي روستاي باغملک هستند که مردم روستاي (اراضي) همسايه را به روستاي خود دعوت مي کنند. در روز تاسوعاي حسيني همه اهالي روستاي اراضي در خانه هاي خود به پخت غذاي نذري پرداخته و در ظهر تاسوعا با تزيين غذاها و قرار دادن آن در سيني هاي مجمع بزرگ همگي آنها را براساس آييني سنتي روي سر خود مي گذارند و به حسينيه مي آورند. پس از اقامه نماز جماعت در ظهر تاسوعا، در حسينيه روستاي اراضي، همه اهالي و مهمانان در اين مکان که شامل دکه هاي بسياري هستند، جمع شده و پس از باز شدن درهاي حسينيه، همگي وارد قسمتي مي شوند که دکه هاي حسينيه قرار دارد. خانواده، مهمانان خود را به يکي از دکه هاي حسينيه برده و غذايي را که حاضر کرده است، بر سر سفره قرار مي دهد. روستاي اراضي در 45 کيلومتري مرکز اصفهان در جهت جنوب غربي واقع است.
گل گيران
اين آيين که مختص مردم منطقه گروس (بيجار) است و ريشه در عقايد تاريخي و اسلامي مردم بيجار دارد، همه ساله با حضور عزاداران حسيني در شهرستان بيجار و روستاهاي اطراف آن، در روز عاشورا برگزار مي شود و عزاداران و سيه پوشان حسيني، با ماليدن گل به سر و روي خود نهايت غم و اندوه خود را نسبت به آن حضرت ابراز مي کنند. آئين گل گيري در بيجار به روايت افراد محلي و بر اساس باورها و داستان هاي گذشته، حکايت از آن دارد که در روزي که امام حسين(ع) به شهادت رسيدند، اجدادشان براي کمک به ايشان راهي دشت کربلا شدند، اما در ميانه راه خبر شهادت آن امام بزرگوار را شنيدند و با ماليدن خاک به سر و روي خود عزاداري کردند. خاک اين گل از نوع رس است و از اراضي گندم زارهاي اطراف بيجار تهيه مي شود که پس از الک کردن و مخلوط شدن با آب و گلاب، در ظرف هاي مختلفي ريخته مي شود و در اختيار هيئت هاي مذهبي قرار مي گيرد تا گل گيران حسيني، آن را به سر و روي خود بمالند. آئين گل گيري در بيجار بي شباهت به فضاي حزن و اندوه در صحراي کربلا نيست، چرا که نمادي از غربت و حزن و اندوه کودکان يتيم و اسير دشت کربلاست. گل گيران در طول مسير حرکت خود به هر مسجدي که برسند، وارد مسجد مي شوند و با خواندن «عزا عزاست امروز، روز عزاست امروز، مهدي صاحب زمان(عج)، صاحب عزاست امروز» مصيبت کربلا را به حضرت قائم(عج) تسليت مي گويند.
خيمه کوبي
آيين خيمه کوبي که در بيشتر مناطق ايران نمونه هاي آن را مي شود، مشاهده کرد، ترکيبي از شبيه خواني و عزاداري است، در مراسم خيمه کوبي که در نوش آباد کاشان برگزار مي شود، هر سال چند هزار نفر در نقش دو لشکر اشقيا و انبيا دور هم جمع مي شوند، به همه و حتي بچه ها لباس هاي مناسب شبيه خواني مي پوشانند. در حالي که لشکر انبيا توسط لشکر اشقيا به ناحيه اي که از قبل مشخص شده هدايت مي شوند، بچه ها خيمه هاي نذري را به مکاني که براي برپا کردن آن ها در نظر گرفته شده مي برند و بعد رجز خواني و برپا کردن خيمه ها آغاز مي شود. مراسم خيمه کوبي يا همان برپا کردن خيمه هاي دو طرف، معمولا در روز هشتم محرم انجام مي شود، مي گويند اين مراسم حدود يک قرن سابقه دارد و مقدمه اي براي مراسم ديگري است که بازسازي چيده شدن خيمه انبيا و به راه افتادن لشکر اسيران از کربلا به سمت شام در روز يازدهم محرم است.
مرور برنامه هاي غيرانتفاعي امور گردشگري شرکت ملي نفت در آستانه روز جهاني گردشگري ایران و جهان را با بال نفت بگردید
مشعل نمي شود دنيا را نديد و رفت. دنيايي که محل گذر ماست، زيبايي هايي متنوع و ديدني با مردماني که تنوع فرهنگي دارند و هر کدام از ما متناسب با حال و هواي خودمان در رويارويي با آنها هيجان زده، شاد و يا آرام مي شويم. گشتن دور دنيا از آن موارد بدون قيد زمان و مکان، سن، رنگ، نژاد، طبقه و ... است که همه افراد دوست دارند تجربه کنند. چه بسيارند خانواده هايي که دسته جمعي سفر مي کنند، چه بسيارند زنان و مرداني پا به سن گذاشته که با وجود عوارض پيري و انواع بيماري کوله به دوش مي اندازند و لذت سفر را با هيچ چيز عوض نمي کنند و چه بسيارند جواناني که قبل از ورود به دنياي پر فراز و نشيب زندگي، خود را به سفري تنهايي و يا گروهي اما پر تجربه دعوت مي کنند. آنهايي که يک بار سفر بروند و جاده دلشان را ببرد، روحيه اي شاد و آرام و متواضع پيدا مي کنند، روحيه اي که هر چه بيشتر در طبيعت و حال و هواي سفر باشيد، بيشتر در درونتان ته نشين مي شود و از روزمرگي و سختي هاي روزگار و آدمها دورتان مي کند. گردشگري که حالا ديگر تبديل به صنعتي پر سود شده و کشورها با همراه کردن مردم خود، تلاش مي کنند سهم بيشتري در آن داشته باشند و سازمان هاي ملي و بين المللي با وضع قوانين و نظارت هاي مستقيم و غير مستقيم سعي در مديريت بهتر اين صنعت دارند و از قضا پنجم مهرماه (27 سپتامبر ) هم به عنوان روز جهاني گردشگري نام گذاري شده است. به بهانه اين روز، به نگاه درون سازماني نفت به مقوله گردشگري پرداختيم و سراغ واحد گردشگري شرکت ملي نفت ايران رفتيم. امور گردشگري در اين سال ها با وجود محدوديت هاي مالي و محيطي تلاش کرده تا در جهت غني سازي اوقات فراغت كاركنان وخانواده آنها گام بردارد و با برگزاري تور با رويكرد زيارتي، سياحتي و تفريحي بر اصل ارائه خدمات مطلوب و بهينه و رضايتمندي بيشتر همكاران وخانواده آنها پيش برود. برنامه هايي که در فضايي امن و محيطي سلامت اجرا مي شود و اميد دارد تا زمينه تحکيم بنيان خانواده و بهبود روابط، افزايش شادابي و نشاط، افزايش اميد و انگيزه و افزايش بهره وري را فراهم کند.
0 تا 100 تورهاي خودماني نفت
واحد گردشگري با توجه به نظرسنجي هاي انجام شده و ميزان استقبال همکاران، در فصل هاي مختلف سال و با توجه به شرايط آب و هوايي شهرهاي توريستي و تفريحي مي کوشد تا برنامه ريزي دقيق و منظمي براي برگزاري هر تور انجام دهد. هر يک از کارشناسان پيش از برگزاري تور شخصا به منظور ارزيابي و بازديد مسير، رستوران هاي طرف قرار داد، هتل ها، اماکن مذهبي، باستاني، تفريحي و... به محل برگزاري تور مي روند و کارشناس مربوطه کليه مراحل تور از نوع اتوبوس و مسير گرفته تا محل اقامت، رستوران ها و اماکن مختلف را مورد بازديد قرار داده و گزارش و نتيجه آن طي جلسه اي به رئيس واحد ارائه مي شود و بعد از آن برنامه ريزي براي بهترين گزينه ها انجام مي شود. در ادامه و پس از نهايي شدن تور، اطلاعيه هر تور به همراه اطلاعات مورد نياز مانند خدمات تور، تاريخ برگزاري، قيمت، زمان حرکت، شماره تماس براي ثبت نام و هماهنگي از طريق سايت شرکت ملي نفت منتشر مي شود. همينطور ثبت نام و هماهنگي با مسافران، هماهنگي براي تأمين وسيله رفت وآمد، دريافت بيمه مسافرتي و تهيه بسته پذيرايي، از جمله فعاليت هاي جاري يک تور است.
مقصد تورهاي زيارتي داخلي بر اساس علاقه مندي همکاران به شهر هاي مشهد، قم و امام زادگان متبرک است و تورهاي داخلي سياحتي نيز به شهر هاي مختلفي چون سرعين و سنندج، ماسوله و رامسر، شيراز و اصفهان، كاشان و يزد، فيروزكوه و مازندران، خوانسار و كوهرنگ، محلات و اروميه، مهاباد و زنجان، كندوان، كيش و... منتهي مي شود.
سفرخارجي تخفيف دار با نفت
خدمات امور گردشگري شرکت ملي نفت در سفرهاي خارجي دو بخش زيارتي و سياحتي دارد و در اين ميان نفت با توجه به چند مولفه مهم امنيت، سلامت، رفاه، آسايش و رضايت، برنامه سفر را صرفا با آژانس با سابقه و معتبر که مورد تاييد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است، هماهنگ مي کند. در اين موارد با توجه به درخواست هر يک از کارکنان، شرايط تهيه بليت و ساير خدمات تور براي آنها انجام مي شود. کارکنان بايد حداقل يک هفته قبل از سفر خود با مراجعه حضوري يا تماس تلفني از کارشناس تورهاي خارجي، اطلاعات لازم را دريافت کنند. پس از استعلام قيمت و خدمات تور، ثبت نام انجام مي شود، سپس مسافر يک سوم يا 30 درصد از هزينه تور را نقدي واريز مي کند و مابقي را به صورت چک در چند قسط مي پردازد. پس همين شرايط نسبتا مطلوب اقساطي و چکي بودن پرداخت هزينه سفر براي سفر زيارتي و سياحتي خارجي مي تواند روزنه هاي اميد براي سفرهاي بيشتر افرادي يا خانوادگي را ايجاد کند.
تورهاي تفريحي نفت براي همه کارکنان
پيشترها اداره امور گردشگري شرکت ملي نفت هزينه اين سفرها را پرداخت مي کرد، اما حالا اين تورها کاملا غير انتفاعي است و تلاش مي شود در عين کيفيت، کمترين قيمت همراه با تخفيف اعمال شود تا هزينه تور به طرز چشمگيري کاهش پيدا کند. در عين حال کليه نيروهاي شاغل (رسمي، قراردادي و پيمانکار) و بازنشسته صنعت نفت و خانواده هاي آنها بدون محدوديت در دفعات مي توانند در تورها شرکت کنند و از خدمات آن بهره مند شوند و حتي يکي از همکاران شاغل يا بازنشسته مي تواند به عنوان معرف، بستگان خود را در تور ثبت نام کند.
همه کارکنان متناسب با علاقه و شرايط مالي خود توان حضور در تورهاي مختلف در بيرون از نفت را هم دارند، اما در چه شرايطي کارکنان نفت ترجيح مي دهند با همان هزينه در تورهاي نفت شرکت کنند؟ واقعيت اين است که بسياري از کارکنان مهمترين دليل خود را اعتماد به دو مقوله امنيت و کيفيت ثابت شده مي دانند و همين اعتماد همکاران به امور گردشگري، بزرگترين سرمايه است که طي سال ها کار صادقانه و برنامه ريزي دقيق به دست آمده و واحد گردشگري همواره با حساسيت و دقت نظر تلاش مي کند تا رضايت مشتريان خود را که کارکنان خدوم نفت هستند جلب کند.
در عين حال برگزاري تورها به صورت شرکتي و بدون سود، سبب کاهش هزينه تور براي مسافران شده است. سرپرستان تور کارشناسان واحد گردشگري هستند که با توجه به شناخت دقيق نسبت به روحيات کارمندان صنعت نفت، حضورشان در تور باعث افزايش اطمينان خاطر مي شود. پس از پايان هر تور برگه نظرسنجي بين مسافران توزيع مي شود، سپس نظرات جمع آوري شده طي جلسه اي با حضور رئيس واحد بررسي و ترتيب اثر داده مي شود.
خدمات ثانويه واحد گردشگري
خدمات واحد گردشگري در تورها خلاصه نمي شود، با توجه به مرکزيت شهر تهران و استقرار شرکت ها در تهران بحث گردشگري در خود استان تهران نيز مطرح است و لذا يکي از رسالت هاي واحد گردشگري هماهنگي با مجموعه هاي فرهنگي، هنري و ورزشي تهران است که به نوعي هر کدام جاذبه گردشگري شهر تهران محسوب مي شوند. کارشناسان مجموعه هاي مختلف در استان را شناسايي کرده و ضمن هماهنگي با رئيس واحد از آن مجموعه بازديد کارشناسي به عمل مي آورد؛ در صورت مورد تاييد بودن نوع خدمات براي کارکنان صنعت نفت طي رايزني با مديران آن، مجموعه تخفيف ها و امتيازات لازم گرفته شده و در قالب يک تفاهم نامه به امضاي طرفين مي رسد. در اين قالب مجموعه هايي چون باغ گياه شناسي ملي ايران در اراضي چيتگر، باغ وحش تهران، مراکز تفريحي مانند سورتمه تهران، پارک ژوراسيک، استخر هاي شاخص، سينما ها، تئاتر و... قرار دارند.
عمده مقاصد تورها
در فصل بهار و تابستان، بيشترين فرصت براي سفرهاي داخلي و خارجي فراهم است؛ از همين رو بيشتر تورهاي اين واحد در بهار و تابستان برگزار مي شود و بيشترين ميزان برگزاري تور در بهار به کيش و قشم، شيراز، اصفهان و يزد، کرمان و بوشهر، هرمزگان و خوزستان است. با شروع تابستان و گرم شدن هوا بيشتر استان هاي کوهستاني و سردسير مانند اردبيل و کرمانشاه، آذربايجان شرقي و غربي، لرستان و کردستان و... مورد استقبال قرار مي گيرد. همچنين تورهاي يک روزه طبيعت گردي مانند تور دره زمان، تنگه واشي و مانند آن هم برگزار مي شود. تورهاي زيارتي براي شهر هايي چون مشهد، قم و... در طول سال به مناسبت هاي مختلف نيز برگزار مي شود.
تورهاي خارجي واحد گردشگري به همکاري با آژانس ها محدود نمي شود، به فراخور زمان تور زيارتي کربلاي معلي نيز توسط اين واحد برگزار مي شود. همچنين مالزي و دبي، استامبول و چين، سيشل و موريس، مجارستان و مالديو، هند و تونس، قبرس و گرجستان، اندونزي و سنگاپور و ساير کشورهاي اروپايي مقاصد تورهاي و سفرهاي خارجي هستند.
گفت و گوي «مشعل» با رئيس گروه قلب و عروق بيمارستان نفت تهران به بهانه روز جهاني قلب دل به قلبتان بدهید
مشعل- معصومه اصغري- «مرگ و زندگي دست خداست» جمله اي است که بسياري از ما در طول زندگي يا شنيده ايم يا به ديگران گفته ايم اما اگر مگر در دست خداست، ما نمي توانيم براي زندگي تلاش کنيم؟ آيا زندگي و سلامت را نمي توانيم با پيشگيري و غذاي سالم و ورزش و تمرين آرامش به دست بياوريم يا بيشتر کنيم؟ پاسخ حتما مثبت است اما اينکه چقدر براي اين هدف، وقت و هزينه و تلاش داريم، بايد مورد ارزيابي همه ما قرار گيرد. بدن بسياري از ما در طول ساليان سال دچار آسيب هاي آشکار و پنهان شده و بسياري از اعضاي بدن در طول عمر با نقص و کمبود ما را زنده نگه داشته اند و در اين ميان قلب، بيشترين نقش و حساسترين جايگاه را دارد، اما چقدر هواي قلبتان را داريد؟ سوم مهر (25 سپتامبر) روز جهاني قلب است و توصيه هاي زيادي براي مراقبت از قلب هست که مي تواند مد نظر قرار بگيرد. مثل اينکه هر دو ساعت يك ليوان آب بنوشيد، روزي حداقل نيم ساعت هر نوع ورزشي را انجام دهيد، هر روز ويتامين «ب» طبيعي يا شيميايي مصرف کنيد، با دوستانتان حرف بزنيد تا غم يا حرفي سنگين در دلتان نماند. علاوه بر اينها هر چند روز يک بار، مقدار كمي كاكائوي تلخ بخوريد، ماهي را در وعده هفتگي بگذاريد، مواد غذايي فيبردار بخوريد و از همه مهمتر هر طور مي توانيد، آرام باشيد و از استرس دور بمانيد. اما فارغ از همه اين توضيح ها خوب است درباره قلب و اتفاقات بدي که ما براي قلب رقم مي زنيم، بيشتر بدانيم تا بتوانيم بيشتر مراقب آن و البته خودمان باشيم.
سيد اميرحسين سامي، رئيس گروه قلب و عروق بيمارستان نفت تهران است که در گفت وگو با «مشعل» در آستانه روز جهاني قلب و با توجه به تعدد موارد مراجعه کارکنان مجموعه نفت با بيماريهاي مرتبط با عروق قلب، به موارد مهم نگران کننده درباره قلب، زمينه هاي بروز خطر و آسيب و راه هاي پيشگيري از آن پرداخت.
سامي با تاکيد بر اينکه بيماري هاي قلب بيشترين سهم را در مرگ و ميرهاي جهاني و البته ايران دارد و به همين دليل بايد با کوچکترين نشانه ها، افراد نگران شوند و موارد پيشگيرانه و اصلاحي و در ادامه درماني را انجام دهند، افزود: بيشترين بيماريها مربوط به عروق قلب است که وظيفه خونرساني به رگ هاي چپ و راست قلب را به عهده دارند، در ميان بيماري هاي متعدد مرتبط با قلب «تصلب شرايين يا همان گرفتگي عروق» محور است؛ به اين معنا که بافت رگها سخت و باريک مي شود و در ادامه به صورت خاموش و آرام آرام رگها را مسدود مي کند و گردش خون را به خطر مي اندازد.
او در توضيح اين روند گفت: پلاک هايي مشتمل بر چربي، کلسيم و سلول هاي ماهيچه اي در داخل رگها باعث تنگ شدن آنها مي شوند؛ اين تنگ شدن اگر بيشتر از 70 درصد باشد، باعث کمتر رسيدن خون به ماهيچه قلب مي شوند و در فعاليت بدني که قلب نياز به اکسيژن بيشتري پيدا مي کند، اين انتقال ناکافي خون باعث درد در ناحيه قلب مي شود و بايد اين تظاهرات قلب و نشانه هايش را جدي گرفت. وي افزود: گاهي اين تنگ شدن به پارگي پلاک و چسبيدن آنها به ديواره رگ منجر مي شود و رگ تا 90 درصد يا به طور کامل بسته مي شود و اگر به طور کامل بسته شود، فرد دچار سکته يا انفارکتوس مي شود و ديگر هيچ خوني به عضله قلب نمي رسد.
او گفت: زمان طلايي نجات قلب در اين شرايط حدود 20 دقيقه است و اگر در اين فاصله فرد احيا نشود، عضله قلب از بين رفته و فرد از دست مي رود؛ در شرايطي هم که رگ دچار گرفتگي 90 درصدي است، بيمار حتي در حالت استراحت و سکون هم درد در ناحيه قلب دارد، اما هنوز دچار سکته قلبي نشده است و بايد حتما به بيمارستان مراجعه کند.
سامي افزود: آنژين پايدار، درد در حال استراحت، سکته قلبي و مرگ ناگهاني، تظاهرات قلب براي نشان دادن بيماري است که حتما از قبل نشانه هايي داشته و در صورت بي توجهي به نشانه ها ممکن است به اين مراحل برسد.
رئيس گروه قلب و عروق بيمارستان نفت تهران بيماري قند(ديابت)، بالابودن چربي و فشارخون، مرد بودن، کم تحرکي، سيگار و دخانيات و در نهايت سابقه فاميلي و ژنتيک را شش مورد مهم در تهديد فرد با بيماري هاي قلبي عنوان کرد و گفت: اگر کسي دو تا سه مورد از اين عوامل را داشته باشد، احتمال زيادي براي مبتلا شدن به اين بيماري دارد؛ در عين حال برخي از اين عوامل نظير وراثتي بودن و مرد بودن اجتناب ناپذير هستند، اما برخي ديگر مثل استفاده از سيگار و دخانيات و کم تحرکي کاملا اختياري هستند.
سامي گفت: اين عوامل و نشانه ها گروه سني مشخصي به خصوص و درشرايط روزمره امروز جامعه ندارد و حتي بسياري از کودکان و جوانان و زنان احتمال ابتلا را دارند، وي افزود: در گزارشي که چند سال قبل در ميان کارکنان نفت تهيه شده بود 20 درصد از کارکنان مرد و 9 درصد از کارکنان زن سيگار مي کشيدند و اگر اين آمار به روز رساني شود، حتما بيشتر خواهد بود و به همين دليل لازم است کارکنان نفت نسبت به نشانه هاي بيماري هاي قبلي آگاه باشند.
او به برنامه صنعت نفت و مراکز درماني نفت براي کنترل عوامل خطر، غربالگري و کنترل هاي دوره اي بيماري کارکنان اشاره کرد و گفت: لازم است همانند بسياري از بيماري ها درباره بيماري هاي عروقي هم دوره هاي غربالگري مستمر وجود داشته باشد و کارکنان ملزم به انجام آن شوند و به صورت روزانه، هفتگي و ماهانه علاوه بر آموزش، ميزان قند، کلسترول، فشار خون و ... را کنترل کنند.
رئيس گروه قلب و عروق بيمارستان نفت تهران با بيان اينکه اين اقدام ها در کنار ورزش کردن به عنوان عوامل پيشگيري اوليه محسوب مي شوند، افزود: در مرحله بعد اگر فرد دچار بيماري شود و به درمان نياز داشته باشد. بايد با انواع دارو و يا اقدام هاي تهاجمي مثل استفاده از استند و انواع عمل جراحي مشکل را برطرف کنيم؛ در عين حال پيشگيري ثانويه اي هم وجود دارد که در آن بايد با دارو و کنترل دائمي و برخي ورزش ها جلوي پيشرفت بيماري گرفته شود.
باورهاي غلط که جانتان را به خطر مي اندازد
رئيس گروه قلب و عروق بيمارستان نفت تهران با تاکيد بر اينکه برخي باورهاي غلط باعث مرگ افراد مي شوند يا آسيب هاي جبران ناپذير جاني و مالي و خانوادگي را به آنها وارد مي کند، افزود: درد سينه يکي از اين مسائل مهم است، بايد با تاکيد بگوييم که افراد بايد در صورت درد در ناحيه سينه خود (هرنوع درد) سريع به اورژانس مراجعه کنند چرا که اين درد مي تواند نشانه هاي سکته قلبي باشد و بدون فاصله بايد آزمايش آنزيم و نوار قلبي از آنها گرفته شود و خوشبختانه در طرح «247» در طول 24 ساعت هفت روز هفته در مراکز درماني تهران و اهواز اين امکان را داريم.
وي تاکيد کرد: دردي که از آن صحبت مي کنيم، دردي شديد همراه با تير کشيدن در فاصله بالاي ناف تا بالاي سينه است که نبايد آن را با شکم اشتباه گرفت.
پشت ميز نشين ها حواسشان را جمع کنند
سامي تصريح کرد: شرايط شغلي در بروز و يا شدت گرفتن انواع بيماري تاثير دارد، اما اين تاثير چندان نيست و بيشتر از همه نوع زندگي، دوري از استرس، تحرک و ورزش و توجه به نشانه هاي انواع بيماري مي تواند براي فرد هم نجات بخش باشد.
او با تاکيد بر اينکه کارمندان پشت ميز نشين که در طول روز، هفته و ماه، تحرک بسيار اندکي دارند، بيشتر در معرض خطر بيماري هاي عروقي هستند، افزود: کارکناني که به واسطه شغل خود تحرک و فعاليت دارند، همين فعاليت نجاتشان مي دهد و چه خوب است که با ورزش اين سلامتي را تضمين کنند. ضمن آنکه کارکنان اداري و پشت ميز نشين هم مي توانند با ورزش و برخي اقدام ها خود را کمتر در معرض آسيب قرار دهند و به عنوان نمونه براي طبقات اول تا چهارم از پله استفاده کنند و هر روز حداقل يک ساعت پياده روي داشته باشند.
وي افزود: هر 2 تا 5 سال يک بار مي بايد چربي و فشار خون را کنترل کنند و اگر اضافه وزن دارند با کمک برنامه تغذيه مناسب ورزش اين اضافه وزن را کم کنند؛ افرادي که دچار ديابت هستند، بايد بيشتر از ديگران از نشانه هاي بيماري بترسند و مراقب باشند.
رئيس گروه قلب و عروق بيمارستان نفت تهران در عين حال افزود: نوع تغذيه و رفتار غذايي افراد در زندگي سالم آنها تاثير زيادي دارد. علت اينکه سن بيماري هاي قلبي به جوانان رسيده، همين دور شدن از زندگي و تغذيه سالم است. زندگي شهري به همه ما و به خصوص کودکان و جوانان انواع فست فودها و غذاهاي پرچرب را تبليغ و توصيه مي کند در حالي که اين غذاها جان ما را به خطر مي اندازد.
سامي توصيه کرد: به جاي اين غذاها به سراغ غذاي سنتي که انواح حبوبات و سبزيجات دارد، برويم؛ هر فرد بايد حداقل 5 وعده در هفته از ميوه و سبزيجات تازه استفاده کند و همه اين موارد براي خانم ها که از سني به بعد در معرض خطر پوکي استخوان هستند، بايد بيشتر رعايت شود.
وي يادآور شد: در کنار همه اينها به دليل رنگ سرخ قلب، يادتان بماند ميوه هاي سرخ را بيشتر بخوريد تا چربي مفيد را به بدنتان برسانيد.
نکاتی برای آغاز مدرســه
والدين مي بايد به خاطر بسپارند که رفتار خوب، از خانه شروع مي شود. اگر کودک شما آداب معاشرت را به خوبي ياد گرفته است، لازم نيست زياد نگران روز اول مدرسه فرزندتان باشيد. اما با اين حال بد نيست مواردي را به فرزندتان يادآوري کنيد تا روز اول مدرسه را به خوبي سپري کند و براي آغاز سال تحصيلي، آمادگي خوبي داشته باشد. در اين مقاله نکاتي درمورد روز اول مدرسه را با شما درميان مي گذاريم. با مطالعه اين مقاله، اعتماد به نفس خودتان و فرزندتان را افزايش و به معلمش نشان بدهيد که براي فرزندتان اهميت قائليد.
حضورِ به موقع در کلاس
به فرزندانتان بگویید که مدرسه از چه ساعتی شروع می شود و اهمیت احترام گذاشتن به این زمان را برای آنها توضیح بدهید. تأخیر باعث ایجاد مزاحمت برای حاضران در کلاس می شود و اگر در روز اول مدرسه اتفاق بیفتد، ممکن است معلم فکر کند که این مشکل قرار است در طول سال ادامه داشته باشد. البته خیلی زود حاضر شدن هم چندان خوب نیست، چون ممکن است معلم آماده نباشد. خوب است دانش آموزان ۵ دقیقه قبل از شروع درس در کلاس حاضر شوند مگر اینکه آن مدرسه قوانین متفاوتی داشته باشد.
۲. احترام به معلم
اگر فرزندتان هنوز یاد نگرفته است که چگونه بزرگ ترها را مورد خطاب قرار بدهد، به او توضیح بدهید که معلمش را باید «خانم یا آقا به همراه نام خانوادگی» خطاب کند. برای تقویت این عادت می توانید خودتان هم معلم فرزندتان را همین طور خطاب کنید تا فرزندتان گیج نشود. کودک تان لازم است بفهمد که استفاده از عنوان مناسب، نشانه احترام است.
نظافت
اهمیت پاکیزه بودن و درست لباس پوشیدن را برای فرزندتان توضیح بدهید. این شامل حمام کردن، شستن دست ها پس از خوردن غذا و مسواک زدن دندان ها هم می شود. داشتن لباس نو برای روز اول مدرسه الزامی نیست، اما باید از پوشیدن لباس کثیف، چروک و کهنه اجتناب کرد.
آداب بازی کردن
دوستانه بازی کردن با دیگران برای داشتن تجربه ای مثبت از دوران مدرسه ضروری است. اهمیت رعایت نوبت، استفاده مشترک از وسایل، رعایت نکات ایمنی در حین بازی و دعوت از دیگران برای بازی کردن را برای آنها توضیح بدهید. بچه ها برای تخلیه انرژی اضافی شان به دویدن و جست وخیز نیاز دارند، اما باید بدانند که هل دادن، تنه زدن و به هم زدن صف کار صحیحی نیست. اگر کودک شما فعال است و در برخورد با دیگران اعتماد به نفس کافی دارد، به او بگویید که حواسش به کودکان خجالتی هم باشد تا آنها نیز از بازی کردن لذت ببرند. این کار فقط به سود کودکان خجالتی نیست و باعث می شود مهارت های رهبری در کودک شما شکل بگیرد.
احترام به بچه های دیگر
احترام به هم مدرسه ای ها برای داشتن تجربه ای مثبت از دوران مدرسه ضروری است. کودکان عموما می دانند نباید چیزهایی مانند تکالیف، میان وعده و خوراکی سایر بچه ها را بردارند. بچه ها همچنین باید بدانند که نباید به شایعات دامن بزنند، حتی اگر چیزی که می دانند، حقیقت داشته باشد.
آماده کردن کوله پشتی
دقت کنید که فرزندتان قبل از رفتن به مدرسه، وسایل موردنیاز، میان وعده و پول توجیبی اش را در کوله اش گذاشته باشد. درباره چیزهایی که نباید به مدرسه برده شوند (موبایل، دارو یا وسایل دیگر)، از قوانین مدرسه پیروی کنید.
رفتار در کلاس
کودک شما باید دریابد که معلم در کلاس صاحب اختیار است و دانش آموزان باید به او احترام بگذارند. برای فرزندتان توضیح بدهید که مدرسه و کلاس درس قوانین خاصی دارد. با معلم صحبت کنید و از او بخواهید قوانین را برایتان بازگو کند تا بتوانید آنها را در خانه با کودکانتان مرور کنید.
اخلاق جوانمردانه
داشتن اخلاق جوانمردانه برای زندگی در این دنیا ضروری است، پس به کودکانتان بیاموزید که اخلاق جوانمردانه داشته باشند. مثلا وقتی کسی نمره بهتری می گیرد یا رقابتی مثل حفظ الفبا را برنده می شود، خوب است که بچه های دیگر به او تبریک بگویند. به بچه ها یاد بدهید در بازی های تیمی، یکی از تیم ها باید ببازد و یک تیم همیشه برنده نمی شود.
9صبحانه سریع مقوی برای
کودکان مدرسه ای
میوه و گردو
یک وعده غذایی بسیار سالم برای صبحانه می تواند تکه هایی از یک سیب برش زده شده باشد و برای غنی کردن آن از پروتئین و فیبر بیشتر می توانید 1 تا 2 تکه پنیر و هم چنین مقداری گردو در کنار آن قرار دهید.
کره بادام زمینی و شیر
به جای خوردن یک تکه نان سبوس دار، یک لیوان شیر را به همراه یک تکه شیرینی کنجد دار بخورید و برای افزایش پروتئین و فیبر 2 قاشق غذاخوری کره بادام زمینی به آن اضافه کنید. همچنین 1 قاشق غذاخوری کشمش، دانه کنجد، بادام زمینی را برای فیبر بیشتر روی آن بریزید که این کمک زیادی به تولید یک ماده غذایی بسیار مغذی خواهد کرد.
کیک ساده با شیرکاکائو
شیرینی بی شیرینی ! سرو کردن یک کیک بسیار ساده معمولا بهترین انتخاب از میان انواع شیرینی ها یا کلوچه ها است که اگر این گرم و داغ باشد، می توانید آن را با کره بخورید. این شیرینی قدیمی دارای 280 گرم کالری است، در حالی که اگر با مقداری کره خورده شود حاوی 510 گرم کالری می شود. برای ایجاد فیبر بیشترمی توانید فنجان بادام یا میوه های خشک به آن اضافه کنید و به جای قهوه، سعی کنید مقداری شیر کاکائوی کم چرب در کنار آن میل کنید.
یک لیوان پودر مقوی
یک بسته پودر وانیلی یا توت فرنگی (بدون شکر افزوده شده ) را با 1 فنجان شیر کم چرب یا شیر سویا ترکیب کنید (همچنین می توانید این مخلوط را از شب قبل آماده کنید). از یک همزن برقی برای ترکیب کردن آن استفاده کنید و برای اضافه کردن پروتئین بیشتر، اگر زمان دارید مقداری موز را هم به این ترکیب اضافه و آن را با همزن مخلوط کنید.
بسته های انرژی زا
بسته هایی مانند چهار مغز که انرژی زا هستند، بیش از چند گرم پروتئین دارند و بچه ها این ماده غذایی را بسیار دوست دارند که می تواند حاوی بادام زمینی یا پسته و... باشد.
پیتزای صبحانه
یک تکه پیتزا برای صبحانه آماده کنید؛ به این ترتیب که یک تکه نان ترد را در نظر گرفته، 3 قاشق غذاخوری پنیر کم چرب روی آن ریخته و تکه های برش زده شده گوجه فرنگی را روی آن قرار دهید و در پایان مقداری روغن زیتون (حدود 1 قاشق چای خوری ) و مقدار کمی نمک و فلفل روی آن بریزید.
تخم مرغ
اگر جزء گروه کسانی هستید که صبح ها باید غذایی را که بسیار سریع آماده می شود، میل کنید به شما پیشنهاد می شود یک تخم مرغ کاملا سفت شده را میان دو لایه نان گرد سبوس دار قرار دهید که حاوی پروتئین زیاد و بدون چربی است. حتی می توانید فقط زیر آن را نان بگذارید و نان رویی آن را بردارید و برای اضافه کردن فیبر بیشتر می تواند یک پرتقال تازه را هم به ان اضافه کنید.
غلات « شیر و مغز گردو »
در کاسه ای تکه های سبوس غنی از فیبر (حدود 1 و فنجان ) را با مقداری شیر کم چرب بریزید که می توان گفت این تقریبا یک صبحانه کامل است. به جای شیر می توان آن را با لیمو یا ماست وانیل جایگزین کرد. برای افزایش فیبر و ویتامین باید فنجان آجیل یا میوه های تازه یا خشک شده، مانند گردوی خرد شده به آن اضافه کنید.
تخم مرغ و کالباس
یکی از بهترین مواد غذایی که دسترسی به آن هم راحت است و حاوی پروتئین زیادی است، تخم مرغ کاملا پخته شده است. پس از پخته شدن تخم مرغ، آن را تکه تکه کرده و لای یک نان سبوس دار بسیار نازک است قرار دهید و اگر مایلید می توانید یک لایه ژامبون باریک و یک مقدار پنیر هم لای آن بگذارید. اضافه کردن یک قاشق سالسا باعث می شود ساندویچ ما حاوی مقداری ویتامین هم شود.
صبحانه يکي از مهم ترين وعده ها براي کودکان مدرسه اي است. از موارد بالا الگوبرداري کنيد و صبحانه هايي سريع و در عين حال مقوي براي کودکان مدرسه اي درست کنيد.
درخشش نفتی هادر جام حذفی فوتبال ایران
نمايندگان ليگ برتري فوتبال نفت در جام حذفي، اولين قدم را محکم برداشتند تا نشان دهند در اين رقابت ها هم مدعي هستند و براي کسب قهرماني پا به ميدان گذاشته اند.
مرحله يک شانزدهم جام حذفي باشگاه هاي ايران برگزار شد و دو تيم نفت آبادان و پارس جنوبي جم موفق شدند دو تيم ليگ برتري و مدعي تراکتورسازي تبريز و پيکان را شکست دهند و از گردونه رقابت ها حذف کنند و خود قدم به مرحله بعدي بگذارند.
هر دوتيم نفت آبادان و پارس جنوبي، پيروزي دراماتيکي داشتند؛ چرا که در وقت هاي قانوني بازي، به تساوي دست پيدا کردند و سپس با درخشش دروازه بان هاي خود موفق شدند در ضربات پنالتي، حريفان خود را شکست دهند.
نفت آبادان در خانه، بازي 3 بر 1 باخته را با تساوي 3 بر 3 در دقايق پاياني عوض کرد ودر ضربات پنالتي، با درخشش محمد دريس، گلر جوان خود، موفق شد برنده بازي شود و با اين پيروزي بزرگ، درست مثل سال گذشته که توانست پرسپوليس را در ضربات پنالتي حذف کند، اين بار در خانه، جشن را مقابل چشم هواداران پرشمار و خونگرمش برگزار کرد.
در تهران هم پارس جنوبي مهمان تيم پيکان بود که در وقت هاي قانوني به تساوي بدون گل رضايت داد؛ ولي در ضربات پنالتي با درخشش گلر ملي پوش سابق خود، رحمان احمدي موفق شد برنده ماراتن حذفي شود و به مرحله بعد صعود کند.
نفت مسجد سليمان، سومين تيم نفتي است که در اين رقابت ها حضور دارد وبايد در اين مرحله به مصاف استقلال تهران برود، ولي چون آبي پوشان تهراني در ليگ قهرمانان اسيا حضور داشتند، بازي اين تيم نفتي به تعويق افتاد. حال بايد منتظر نتيجه سومين تيم نفتي در اين رقابت ها باشيم تا هت تريک نفتي ها کامل شود.
تارتار: نبرد نفسگيري را برديم
مهدي تارتار بعد از پيروزي تيمش در جام حذفي گفت: بازي مقابل پيکان، بازي خوب و نفسگيري بود. درست است اين بازي در طول 90 دقيقه گل نداشت و دو تيم محتاطانه بازي کردند؛ اما خدا را شکر در ضربات پنالتي تمرکز خوبي داشتيم و با عملکرد خوب رحمان احمدي توانستيم پيروز شويم.
پيکان بازي خوبي به نمايش گذاشت و با اين شکست، چيزي از ارزش هاي آنها کم نمي شود. در ضربات پنالتي، مربيان کاره اي نيستند. به همين دليل روي نيمکت نشستم تا بازيکنان، کارشان را انجام دهند.
سرمربي پارس جنوبي در خصوص صعود به مرحله بعد گفت: خوشحالم که از اين مرحله صعود کرديم. از بازيکنانم تشکر مي کنم که توانستند بازي را مديريت کنند و بجنگند. از هواداران اندکي هم که به ورزشگاه آمده بودند، تشکر مي کنم.
تارتار درباره تعويض آخرين پنالتي زن اين تيم گفت: ما مربيان، چيزهايي را مي بينيم که شايد شما نبينيد. در آن لحظه من محسن بنگر را فرستادم که از چيزي نمي ترسيد. بار سنگيني به دوش بنگر بود؛ ولي به جاي او کسي را فرستادم که در تمرين ها، خوب پنالتي مي زد و چيزي هم برايش مهم نبود. فکر مي کنم اين طور افراد اين پنالتي ها را بهتر مي زنند. خدا را شکر که پنالتي اش هم به گل تبديل شد.
تارتار درباره درخشش رحمان احمدي و گرفتن سه ضربه پنالتي از سوي او گفت: رحمان گلر باتجربه و بسيار خوبي است. او سال ها دروازه بان تيم ملي بوده و همين مسئله به او کمک کرد تا از تجربه اش به بهترين نحو استفاده کند. البته بايد اين را هم بگويم احمدي دوسال گذشته را در پيکان سپري کرده و شناخت خوبي از همبازي هاي سابق خودش داشت و اين موضوع مزيد برعلت شد تا بهتر بتواند در ضربات پنالتي عمل کند و تاثير به سزايي در پيروزي ما داشته باشد.
احمدي: چون مي خواهيم قهرمان شويم جام حذفي را جدي گرفتيم
پارس جنوبي جم، اولين قدم در جام حذفي را محکم برداشت تا نشان دهد در اين جام مدعي است. دوازه بان سابق تيم ملي ايران نقش پر رنگي در پيروزي پارس جنوبي داشت؛ ولي اين بازيکن در عين متانت مي گويد که اين برد با همت همه بازيکنان رقم خورده و او هم مثل سايرين، وظيفه اش را انجام داده است.رحمان احمدي، دروازه بان تيم فوتبال پارس جنوبي جم پس از پيروزي مقابل پيکان در جام حذفي گفت: بازي سختي بود، خدا را شکر بچه ها همت کردند و پيروز شديم. قبل از بازي، بچه ها جمع شدند و قرار گذاشتيم که جام حذفي را جدي بگيريم تا به مراحل بالا برسيم. جام حذفي، پنج بازي است تا يک قهرماني، اما ليگ برتر 30 بازي است و ممکن است هزار اتفاق بيفتد. خدا را شکر عملکرد خوبي داشتيم و توانستيم پيروز شويم تا قدم اول را محکم برداشته باشيم.
احمدي در مورد عملکرد خوبش در ضربات پنالتي و اينکه 3 ضربه پنالتي را مهار کرد، گفت: در تمرين ها روي ضربات پنالتي کار کرده بوديم. من ابتدا اجازه مي دهم بازيکن، ضربه خود را بزند و بعد به سمت توپ حرکت مي کنم. البته بايد اين را هم اضافه کنم که چون دو سال در پيکان بودم، شناخت خوبي از بازيکنان اين تيم داشتم و در بازي و ضربات پنالتي هم اين شناخت خيلي به من کمک کرد تا بتوانم در پيروزي تيم سهم داشته باشم.
او سپس به بازي هاي ليگ اشاره کرد و گفت: اوضاع تيم در ليگ برتر هم خوب است و در ميانه بالايي جدول قرار داريم. مي خواهيم همين روند خوب را هم در ليگ برتر ادامه دهيم تا بتوانيم سهميه آسيايي کسب کنيم.
سرجيو: براي قهرماني به بردهاي بيشتر نياز داريم
پائولو سرجيو، سرمربي پرتغالي نفت آبادان پس از پيروزي تيمش مقابل تراکتورسازي در جام حذفي گفت: بازي خيلي سختي بود، اما يک پيروزي بسيار عالي به دست آورديم. مقابل تيمي بازي مي کرديم که يک گروه کامل و مستحکم بود که حتي بازيکنان ملي پوشش، روي نيمکت قرار داشتند. تراکتورسازي هم مربي بسيار بزرگ و باتجربه اي چون جان توشاک را در اختيار دارد که همه اين ها ارزش پيروزي ما مقابل اين تيم را زياد مي کند.
سرجيو در ادامه در خصوص برگشت به بازي بعد از نتيجه 3 بر 1 گفت: ما بسيار خوب و باهوش بازي کرديم. مي توانيم بهتر از اين هم باشيم، ولي زمان هايي بود که ما کنترل بازي را از دست مي داديم. در کنار آن، بازي احساسي شد و احساس کردم بچه ها از لحاظ روحي و رواني اُفت کرده اند. در نيمه دوم در زمان استراحت فرياد زدم و گفتم از خواب بيدار شويد. حالا خيلي خوشحالم. بچه ها مستحق اين پيروزي بودند؛ اما اين فقط يک پيروزي بود و ما به بردهاي بيشتر نياز داريم.
سرمربي نفت آبادان درباره اينکه اين پيروزي چقدر در ادامه را ه به آنها کمک خواهد کرد؟ گفت: اول اينکه بايد بگويم در هربازي ما نبايد بعد از دريافت گل، تمرکزمان را از دست بدهيم؛ چرا که بازي ادامه دارد و مطمئنا با اين پيروزي، در ادامه راه بهتر از اين خواهيم شد.
سرجيو سپس به هواداران نفت اشاره کرد و گفت: من بايد به هواداران مان بگويم امسال، سال سختي در انتظار ماست. پولي را که ديگران در اختيار دارند، ما در اختيار نداريم و بازيکنان زيادي هم از دست داده ايم. کار بسيار سخت و جدي را انجام مي دهيم. نگاه مان به بازيکنان جواني است که در آينده مي توانند به ما اضافه شوند و الان به کمک هواداران مان نياز داريم. اگر قرار باشد اين طور رفتار کنند، سال سختي خواهيم داشت. فکر نمي کنم هيچکدام از هواداران، دوست داشته باشند اين تيم به دسته پايين تر سقوط کند. ما همه با هم يک تيم هستيم و کار تيمي انجام مي دهيم. اميدوارم در بازي آينده، هواداران به سمت ما بيايند و حمايت مان کنند.
او سپس به درخشش دروازه بانش اشاره کرد و اينکه آيا مي تواند به بازيکن ثابت زردپوشان نفتي تبديل شود يا خير و گفت: هر بازيکني که در جمع ماست، مي تواند بازيکن ثابتي شود. اين بازيکن، شانس بازي مقابل سپيدرود را به دست آورد. دريس، بازيکن جواني است که ما به او بازي داديم و بايد آرام آرام جلو برود و پاهايش روي زمين باشد و غرور او را نگيرد.
سرمربي تيم فوتبال صنعت نفت آبادان درباره عملکرد بازيکنانش و اينکه تيمش نياز به اين پيروزي روحيه بخش داشته است، گفت: برد مثل يک ويتامين براي تيم است، اما هنوز هيچ چيز مشخص نيست. ما پنج مساوي در ليگ برتر داريم و نيازمند پيروزي هستيم. برد مقابل تراکتورسازي، انرژي مضاعفي براي تيم ما بود. در مورد بازيکنان هم ما به همه اعتماد داريم. قبلاً به من گفتيد چرا به بازيکنان جوان بازي نداديد،؟ باز هم مي گويم که نمي شود در تمام بازي ها از بازيکنان جوان استفاده کرد؛ اما ما به همه آنها اعتقاد داريم. ما نيازمند حمايت همه هستيم تا بازيکنان جوان مان بتوانند رشد کنند و به اهداف مان در ليگ برتر برسيم.
محمد دريس : سرجيو به من اعتماد به نفس داد
محمد دريس، گلر جوان نفت آبادان و با 2 متر قد، بعد از مصدوميت شهاب گردان، در ديدار مقابل سپيدرود، درون دروازه نفت آبادان قرار گرفت و در ديدار حساس مقابل تراکتورسازي در مرحله يک شانزدهم نهايي جام حذفي، وظيفه حراست از دروازه اين تيم را به عهده داشت. او در اين مسابقه، عملکرد خوبي داشت و موفق شد در ضيافت پنالتي 2 ضربه را مهار کند و باعث پيروزي نفت آبادان در اين مسابقه شود.
با دريس در مورد ديدار مقابل تراکتورسازي و عملکردش در اين مسابقه گفت وگويي کوتاه داشتيم که با هم مي خوانيم.
تراکتورسازي را حذف کرديدو تو نقش مهمي در اين پيروزي داشتي؟
بازي بسيار سختي بود. من هم مثل ساير بازيکنان، سهمي در کسب اين پيروزي داشتم. اين برد را مديون يکدلي و همدلي بازيکنان هستيم و آن را به مردم و هواداران خونگرم آبادان تقديم مي کنم. تمرينات خوبي که زير نظر کاظم فرحاني و بورونو انجام مي دهم، در کنار اعتماد به نفسي که پائولو سرجيو به من مي دهد، باعث شد بتوانم عملکرد خوبي داشته باشم. از اينکه شاگرد اين سه مربي هستم، به خودم افتخار مي کنم.
مصدوميت شهاب گردان، فرصت خوبي براي تو شد تا توانايي ات را به معرض نمايش بگذاري؟
براي حضور در زمين و قرار گرفتن درون دروازه، صبر کردم و بخش اعظمي از اين موفقيت را مديون علي عيسي زاده هستم. او امسال هم به من خيلي کمک کرد و برايم مثل يک برادر بزرگتر بود. ما دوست داريم مردم آبادان را خوشحال کنيم. تابع دستورات مربي هستم و اگر تشخيص داد باز هم براي تيم، تلاشم مي کنم و اگر غير از اين بود، مثل يک برادر کوچکتر کنار گردان، کارم را دنبال مي کنم.
قبل از ضربات پنالتي هم گردان با تو صحبت مي کرد و به نظر مي رسيد رابطه خوبي با هم داريد؟
خيلي خوشحالم که دروازه بان بزرگي مثل شهاب گردان در کنار من است. او با نکاتي که از روي نيمکت در ضربات پنالتي به من مي گفت، باعث بالا رفتن روحيه ام مي شد. او مثل يک برادر به من کمک کرد و اميدوارم بتوانم اين مسئله را جبران کنم.
با گرفتن 2 پنالتي سهم زيادي در اين موفقيت داشتي؟
لطف خدا بود. من به وظايفم در قبال تيم عمل کردم. همه تيم در اين پيروزي سهيم بودند و من هم يکي از بازيکنان تيم بودم و خوشحالم که توانستيم مردم را خوشحال کنيم.
وقتي 3 بر يک عقب بوديد، فکر مي کرديد نتيجه عوض شود؟
بله به بچه ها اعتماد داشتم و مي ديدم که چقدر مي جنگند. وقتي در وقت استراحت پيش سرجيو رفتيم، او حس بسيار خوبي به ما داد و با اعتماد به نفس بالا براي رسيدن به تساوي و تغيير نتيجه تلاش کرديم. اميد زيادي به بازگشت داشتم. خدا را شکر که توانستيم باعث شادي هواداران شويم.
با اين پيروزي روند نفت در ليگ برترتغيير مي کند؟
بله، اين اولين برد ما بود و ديگر طلسم شکسته شد. از اين پس با انگيزه بيشتر کار مي کنيم و اميدوار هستيم نتايج بهتري رقم بخورد.
امسال چه جايگاهي براي نفت متصور هستي؟
ما تمام تلاشمان را مي کنيم تا بهترين عملکرد را داشته باشيم. از هيچ کوششي دريــــغ نمي کنيم. نمي توانم از جايگاه خاصي صحبت کنم؛ اما قطعا تلاش مي کنيم تا بهترين عملکرد را داشته باشيم.
براي سلامت و بهره وري بيشتر کارکنان ملي حفاري شرايـط ورزش روي دکـل مهيـاسـت
در يک روز گرم و شرجي در دفتر باشگاه ملي حفاري واقع در شهرک نفت اهواز، گپ و گفتي با سعيد شاهرخي، سرپرست امور ورزش شرکت ملي حفاري داشتيم که در ادامه مي آيد:
در ورزش قهرماني، مايه افتخار نام نفت هستيم
سرپرست امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران در ابتدا به وضعيت تيم هاي اين باشگاه در ليگ هاي استاني و کشور اشاره کرد و گفت: باشگاه ملي حفاري طي سال هاي اخير 32 تيم در ليگ هاي استان و کشور داشته و افتخارات متعددي در رشته هاي مختلف از جمله فوتسال و وزنه برداري کسب کرده که قهرماني تيم فوتسال بانوان اين باشگاه در سال گذشته، کسب عناوين نايب قهرماني و سومي در ليگ برترفوتسال آقايان، قهرماني تيم هاي وزنه برداري بزرگسالان و جوانان در مسابقات قهرماني کشور بيانگر اين مدعاست.
وي افزود: همچنين در مسابقات ليگ برتر وزنه برداري جوانان باشگاه هاي کشور که در شهريور امسال برگزار شد، تيم باشگاه ملي حفاري با اقتدار، قهرمان کشور شد.
توسعه ورزش همگاني از اولويت ماست
شاهرخي در ادامه گفت: کارکنان شرکت ملي حفاري به صورت اقماري و به صورت 14 روز روي دکل ها فعاليت مي کنند و ما بايد زمينه اي را براي خانواده ها و فرزندان آنها فراهم کنيم تا با فراغ بال در امر ورزش فعاليت کنند؛ از اين رو با تدابيري که در نظر گرفته ايم و با مهيا کردن امکانات و خدمات ورزشي براي آنها در رشته هاي مختلف، حمايت هاي لازم را از آنها انجام مي دهيم.
وي همچنين بيان کرد: ساختار ورزشي شرکت ملي حفاري ايران مطلوب و مناسب است، به گونه اي که اماکن ورزشي اين شرکت در حد تيم هاي ليگ برتري است.
توسعه اماکن ورزشي براي ورزش کارکنان
سرپرست امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران در ادامه به افتتاح استخر شنا اين شرکت در دهه فجر امسال اشاره کرد و گفت: طبق قول، مديرعامل اين شرکت، انشاءالله همزمان با چهلمين سالگرد پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي، شاهد افتتاح اين استخر که يکي از استانداردترين استخرهاي خاورميانه است، خواهيم بود که با بهره برداري از آن، خانواده هاي علاقه مند به اين رشته مفرح در شرکت ملي حفاري، مي توانند از اين استخر استفاده کنند.
وي افزود: حتي مي توانيم با در اختيار قرار دادن اين استخر به اداره کل ورزش و جوانان، مسابقات قهرماني کشور در رشته هاي شنا، شيرجه و واترپلو را هم برگزار کنيم.
شاهرخي در ادامه افزود: قصد داريم فوتسال پايه بانوان را شروع و از نيروهاي بومي، خانواده ها و نيروهاي شرکتي در اين زمينه استفاده کنيم. وي همچنين تصريح کرد: در صدد هستيم تا با بودجه اندکي که در اختيار داريم، در رشته هاي کاراته، واليبال و بسکتبال، در مسابقات قهرماني کشور شرکت کنيم.
وي افزود: تيم واليبال بانوان ملي حفاري، سال گذشته عنوان قهرماني استان را کسب کرد و سعي مي کنيم که اين تيم در مسابقات ليگ دسته اول بانوان باشگاه هاي کشور حضور پيدا کند و از آنجا که اين رقابت ها به صورت مجتمع و در سه مرحله برگزار مي شود، هزينه زيادي براي برگزاري آنها لازم نيست.
سرپرست امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران يادآورشد: همچنين تيم بسکتبال ملي حفاري در رده هاي سني نوجوانان و جوانان، قهرمان استان شده و تيم آقايان اين باشگاه نيز توانايي حضور مقتدرانه در مسابقات قهرماني کشور را دارد که در اين زمينه نيز مي خواهيم در مسابقات دسته اول باشگاه هاي کشور تيمداري کنيم و با توجه به کادر فني ملي پوشي که در اختيارمان است و تعامل نزديک و مطلوبي که با فدراسيون بسکتبال داريم، مي خواهيم در ليگ دسته اول بسکتبال باشگاه هاي کشور تيمداري کنيم. همچنين اين باشگاه در رشته پاورليفتينگ، عنوان قهرماني کشور را دارد.
تاثير مديران ورزشي در موفقيت ورزش ملي حفاري
شاهرخي در بخش ديگري از اين گفت وگو به عوامل مهم و تاثير گذار در موفقيت هاي ورزش اين شرکت طي سال هاي اخير اشاره کرد و گفت: افرادي که در امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران فعاليت مي کنند، عمدتا نيروهاي ورزشي هستند که همين امر باعث شده موفقيت هاي شاياني را در رقابت هاي قهرماني کشور کسب کنند.
وجود بازيکنان، مربيان ملي پوش و حمايت هاي مديرعامل شرکت ملي حفاري و شوراي ورزش باعث شده تا روزهاي پرفروغي در انتظار ورزش شرکت ملي حفاري ايران باشد.
ورزش روي دکل هاي حفاري
سرپرست امور ورزش شرکت ملي حفاري در ادامه به ورزش براي کارکناني که در دکل هاي حفاري مشغول فعاليت هستند، اشاره کرد و گفت: ما در دکل هاي حفاري، کارگروهي داريم که هر هفته به مناطق عملياتي اعزام مي شوند و در آنجا بر ورزش کارکنان نظارت دارند تا مشکلي براي ورزش کردن نداشته باشند، البته وسايلي از جمله ميزپينگ پنگ، فوتبال دستي، هالتر و صفحه شطرنج در مناطق عملياتي موجود است و بيشتر دکل هاي ما کاروان ورزشي دارند و با توجه به اينکه فعاليت روي دکل ها سخت است و کارکنان بايد روحيه مضاعفي براي فعاليت و کار داشته باشند، از اين رو از هيچ تلاشي براي خدمات رساني به اين عزيزان دريغ نمي کنيم.
وي همچنين از آقايان حاجتي، نجفي و کريمي، روساي سابق امور ورزش اين شرکت که در مسير ارتقا و پيشرفت رشته هاي مختلف ورزشي در سطح اين شرکت فعاليت کردند، تشکر، قدرداني و اظهار اميدواري کرد که با حمايت هاي همه جانبه مديرعامل اين شرکت، شوراي ورزش شرکت ملي حفاري و تلاش بازيکنان و کادرهاي فني رشته هاي مختلف، شاهد موفقيت بيش از پيش امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران در سطح کشور باشيم.
تاخت و تازنفتي ها در ليگ برتر هندبال بانوان
بانوان نفتي در ليگ برتر هندبال باشگاه هاي ايران به يکه تازي خود ادامه دادند تا رقابت شانه به شانه اي براي قهرماني داشته باشند.
تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي در سومين بازي خود در ليگ برتر در اصفهان با ارائه يک بازي برتر و در عين حال نزديک موفق شد با نتيجه 26 بر 25 از سد تيم ذوب آهن بگذرد تا صدرنشيني خود در صدر جدول را تثبيت کند.نفت و گاز گچساران، ديگر نماينده نفتي ها در ليگ برتر هندبال بانوان باشگاه هاي ايران در خانه ، ميزبان تيم سپاهان اصفهان بود که با ارائه يک بازي برتر که در تمام دقايق از حريف خود سر تر بود و توپ و ميدان را در دست داشت، موفق شد با نتيجه 26 بر 19 از سد تيم اصفهاني بگذرد.
با توجه به پيروزي دو تيم در هفته سوم، تاسيسات صدر نشين است و نفت و گاز در رتبه سوم قرار دارد.
معتمدي : براي صدرنشيني محکوم به پيروزي بوديم
مهسا معتمدي، سرمربي تاسيسات دريايي در خصوص سومين پيروزي پياپي در اصفهان گفت: بازي سختي بود. ذوب آهن تيم سختکوشي است و نمي خواست در خانه امتياز از دست بدهد؛ ولي در مقابل، ما هم براي اينکه صدر جدول را از دست ندهيم، محکوم به پيروزي بوديم و شاگردانم در يک بازي سخت و نفسگير، در زمين حريف موفق شدند ذوب آهن را شکست دهند.
او در ادامه گفت: رقابت هاي هندبال در فصل جديد به مراتب سخت تر و حساس تر از فصل قبل است و تمام تيم ها مدعي هستند و شما براي قهرماني، کار سختي داريد، بخصوص اگر مدافع عنوان قهرماني باشيد.
صميمي: به دنبال پس گرفتن صدر جدول هستيم
اعظم صميمي، سرمربي تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران بعد از پيروزي مقابل سپاهان در خانه گفت: سپاهان از تيم هاي خوب ليگ است و هميشه در زمره مدعيان بوده و نبايد آنها را دست کم گرفت. شاگردانم در مقابل آنها بسيار منطقي و حرفه اي بازي کردند و با توجه به اينکه تمام برنامه هاي تاکتيکي را درزمين پياده کردند، موفق شديم يک پيروزي شيرين را کسب کنيم.او درادامه با اشاره به اينکه به دنبال باز پس گرفتن صدر هستند، گفت: درهفته اول، حق شاگردان من مقابل تاسيسات باخت نبود؛ اما با دو پيروزي پي در پي دوباره به جمع مدعيان برگشتيم و مطمئنا تا پايان نيم فصل اول سعي مي کنيم صدر را از حريف سنتي خود پس بگيريم.
بابايي: فينال زودرس را برديم تا صدرنشين شويم
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري با بيان اينکه چهار تيم برتر مسابقات فوتسال بانوان به مرحله پلي آف صعود مي کنند، گفت: هنوز براي قهرماني در ليگ، راه زيادي در پيش داريم.
زيور بابايي، پس از پيروزي تيمش برابر تيم سپيدرود تهران در هفته ششم رقابت هاي ليگ برترگفت: همانگونه که پيش بيني مي شد، اين ديدار يکي از بهترين بازي هاي ليگ بود که خوشبختانه بازيکنان ما تمام نکات لازم را بخوبي رعايت کرده و راه نفوذ حريف را بستند و در نهايت، نتيجه را به سود خود به پايان رساندند.
او درباره شناخت خود از تيم سپيدرود گفت: تيم سپيدرود از ملي پوشان زيادي برخوردار بود و در سال هاي اخير، رقيب هميشگي تيم حفاري بوده، از اين رو انتظار بازي سخت و نفسگيري از هر 2 تيم داشتيم.
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري در ادامه افزود: در ابتدا، بازي را بخوبي شروع کرديم و توپ و ميدان را در اختيار گرفتيم و توانستيم در 30 دقيقه بازي، چهار گل به ثمر برسانيم؛ اما در اواخر بازي حريف با بازي پاورپلي فشار بيشتري روي دروازه ما آورد و يک گل دريافت کرديم.
هر چند اين برد از لحاظ رواني روي بچه ها تاثير گذار است؛ اما بخوبي مي دانيم که کار اصلي ما، در مرحله پلي آف است و بايد تمام توان خود را در اين مرحله بگذاريم. زمان و مکان مرحله پلي آف هنوز مشخص نيست؛ اما به احتمال زياد بازي ها به صورت رفت و برگشت است. در غير اين صورت تيمي که امتيازش در مرحله اول بيشتر باشد، ميزبان مرحله پلي آف مي شود.
بابايي در پاسخ به اين پرسش که پس از جدايي سرمربي تيم ملي فوتسال بانوان، آيا از سوي فدراسيون پيشنهاد سرمربيگري تيم ملي را داشته است يا نه، گفت: در اين زمينه صحبتي با من نشده؛ هر چند گزينه هاي ديگري هم وجود دارد که شايد بهتر از من باشند. اين سمت قبلا به من پيشنهاد شده بود؛ اما با توجه به مشکلاتي که داشتم، قبول نکردم.
بانوان ملي حفاري صدرنشين جديد ليگ برتر
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز، برابرتيم سپيد رود تهران پيروز شد تا صدر جدول را از اين تيم تهراني پس بگيرد.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري در هفته ششم رقابت هاي ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران در سالن شهرک نفت اهواز، پذيراي تيم سپيد رود تهران بود که با نتيجه چهار بر 2 به برتري رسيد.
تيم ملي حفاري، نايب قهرمان فصل گذشته ايران در اين ديدار بار ديگر اقتدار خود را به حريفان نشان داد و براي کسب عنوان قهرماني خط و نشان کشيد.
اين ديدار با توجه به اينکه بين 2 تيم صدرنشين جدول برگزار مي شد، از حساسيت بالايي برخوردار بود و هر 2 تيم در صورت پيروزي در اين ديدار، صدر جدول را به تنهايي تصاحب مي کرد.
در نيمه نخست بازي، بازيکنان ملي حفاري توپ و ميدان را در اختيار داشتند و با پيروزي 2 بر يک به رختکن رفتند.
در نيمه دوم، تيم ملي حفاري که از امتياز ميزباني برخوردار بود، بازي را کنترل کرد و با زدن 2 گل ديگر به نوعي کار تيم سپيدرود را يکسره کرد.
در اين ديدار زارعي، خسروي، عنافچه و پاپي براي ملي حفاري گلزني کردند.
تيم ملي حفاري با اين پيروزي 18 امتيازي شد و به تنهايي در صدر جدول ليگ برتر فوتسال بانوان قرار گرفت، تيم پالايش نفت آبادان، ديگر نماينده نفت در اين رقابت ها با شکست در اين هفته، در مکان هفتم رده بندي قرار گرفت.
روز دريانوردي بهانه اي شد تا «مشعل» پاي صحبت دو نفر از مردان نفت بنشيند مرد دریا هـم مهـارت وهـم اخـلاق مي خـواهد
مشعل- معصومه اصغري- در ميان شغل هايي که با دريا سروکار دارند و جذابيت ها و مخاطرات روي آب و زير آب را با هم از سر مي گذرانند، برخي بيشتر حساسيت و سختي دارند. شغل هايي که در عين شرايط سخت اجرايي و عملياتي، جان فرد را هم در کوتاه مدت و بلند مدت به خطر مي اندازند. در روزشمارهاي جهاني، 4 تيرماه (25 ژوئن) را به عنوان روز «دريانورد» و هفته آخر سپتامبر ( اوايل مهر) را به عنوان روز «دريانوردي» نامگذاري کرده اند تا در اين محدوده زماني، به اهميت اين شغل و شرايط همه عرصه هاي شغلي در دريا پرداخته شود. بسياري از مرزبندي ها و استانداردهاي روي زمين، در روي آب و زير آب معنا ندارد و يا تغيير مي کند و شرکت هاي صنعتي و نفتي که بيشترين ارتباط را با اين شغل ها دارند، بايد الزام هاي اين شغل را براي فعالان اين عرصه فراهم کنند. به بهانه روز «دريانوردي»، گفت وگويي کوتاه با دو نفر از قديمي هاي کار روي آب و زير آب شرکت نفت فلات قاره داشتيم؛ افرادي که حالا به عنوان مسئول در اين عرصه، دغدغه هايي مهم دارند.
مرداني براي روزهاي سخت
عبدالعلي وفايي نژاد از همان آن روزها که فضايي براي آموزش تکنسين هاي زيرآب فراهم نبود و همچنين در روزهاي سخت جنگ و در مسئوليتي که امروز مديري قديمي براي آن است، کار کرده. او مسئول پهلودهي و بارگيري کشتي ها و نفتکش ها در عملياتي سخت و نفس گير در ترمينال هاي نفتي بوده؛ در زماني که هنوز بنادر و جزيره خارک، اسکله بارگيري نفت نداشتند. جنگ نفتکش ها و سوختن سکوي سلمان را ديده و از مسئوليت پايلوت تا امروز که معاون عمليات دريايي است، قدم به قدم پيش آمده است. بعضي شغل ها، ماهيتي خاص و متفاوت دارند و همين متفاوت بودن، آدم ها را به سمت خودش مي کشاند. حالا اگر خودتان هم متفاوت نباشيد، در اين شغل با شرايطي متفاوت رو به رو خواهيد بوند. همين که در طول روز، ماه و سال بر خلاف همه مردم روي کره زمين، روي آب باشيد و به سختي اکسيژن را تنفس کنيد يا به جاي روي زمين، زير آب باشيد، يعني شما دنيايي متفاوت داريد و اين تفاوت، شما را به الزام هايي مثبت و منفي سوق مي دهد. وفايي نژاد در ميانه اين زندگي روي آب، بيشتر در سيري و لاوان مسئوليت داشته تا اينکه به سورنا فراخوانده مي شود تا همراه ديگر مردان دريا، کشتي ها و نفتکش ها را روي آب پهلو دهد و به آغوش سورنا برساند. او حالا مسئوليت بيش از 80 شناور و کشتي را دارد که در محدود عملياتي نفت فلات قاره در حال فعاليت هستند و درحال حاضر، واحد او، مسئوليت عمليات دريايي در Spm لاوان و بهرگان، fsu خليج فارس وfpso پارس جنوبي را به عهده دارد، در حالي که با 40 نفر پايلوت، اين عمليات سخت دريايي را انجام مي دهند.
جانشين جوان مي خواهيم
همه اين 40 پايلوت، هم دروه اي ها و همه سن وسال هاي وفايي نژاد هستند و همانند خود او تا چند سال ديگر بازنشسته مي شوند و از همين حالا، نگران نيروهايي هستند که هنوز براي جانشيني آنها تربيت نشده اند و براي جذب نيرو مشکل دارند. او مي گويد: «پيمانکاران دنبال تمام کردن کارشان هستند و حتي به ايمني نيروهاي خودشان هم اهميتي نمي دهند، به همين دليل نمي توان روي دلسوزي پيمانکار يا نيروهاي آنها براي جايگزيني در چنين عمليات مهمي حساب کرد.»او اهل جنوب نيست و اصالتا دامغاني است؛ اما سال هاست که به عشق درياي جنوب، گاه و بي گاه همه چيز را رها مي کند تا دوباره در حال و هواي کار قبلي خود باشد. مي گويد: «آنهايي که با دريا سروکار دارند، بخصوص در شغل ما، بايد عاشق دريا باشند و همانند دريا، خوبي، آرامش و مبارزه را همراه با خود داشته باشند. با دريا نبايد جنگيد؛ بلکه بايد با هر موج و پيچ و تابش همراه شد.» وفايي نژاد ادامه مي دهد: «يک پايلوت بايد دانش، علم روز و تجربه را در کنار اخلاق، خوش برخوردي و سلامت داشته باشد.» و در توضيح اهميت اخلاق براي دريانورداني که مسئوليت پايلوت را دارند، مي گويد: «پهلودهي يا جدا کردن، عملياتي تيمي است و وقتي تانکر را مي بنديم، احساس کسي را داريم که در مسابقه فوتبال گل زده و برنده شده است. همه در عمليات، غير از مراحل اداري و هماهنگي ها، چشمشان به نگاه پايلوت است و اگر پايلوت در اين ميان بد اخلاق و بد رفتار باشد، احتمال اشتباه و نارضايتي بيشتر مي شود و در نهايت خود او زير سوال مي رود.»
پايلوت بايد خوش اخلاق باشد
وفايي نژاد ادامه مي دهد: «پايلوت در خط مقدم، ارتباطط شرکت با شرکت هاي ديگر و خارجي ها قرار دارد و در اين سال ها که تبليغات منفي، عليه ايران زياد شده، خيلي ها نگاه منفي دارند و من بارها با اين سوال نيروهاي خارجي روي تانکر مواجه شده ام که مي گويند شما تروريست هستيد و در جريان عمليات براي ما مراقب مي گذاشتند؛ اما ما به مرور زمان و با برخورد مثبت و حرف هايي که به آنها مي زديم، تبليغات منفي را کم مي کرديم.» او در عين حال مي گويد: «فرد پايلوت و همه نيروهايي که در عمليات دريايي هستند، بايد توانمندي و آمادگي جسمي بالايي داشته باشند؛ چرا که در هر عمليات، چند بار بايد از حداقل 85 پله کشتي بالا و پايين بروند و در عين حال اطلاعات و توانمندي بالايي در ارزيابي موقعيت و شرايط داشته باشند؛ چون بايد دست کم 15 سند را با ناخدا رد و بدل کنند و در عين حال، مراحل پهلودهي و جدا سازي را همزمان و درست انجام دهند؛ چرا که هر بار عمليات با دفعه هاي قبل متفاوت است و هر خطاي کوچک، خطرات بسياري را به همراه خواهد داشت.»وفايي نژاد ادامه مي دهد: «در همه اين سال ها نيروها و کشتي هاي فلات قاره، در محدوده هاي عملياتي، يکي از نجات دهندگان مردم بوده اند.» او اضافه مي کند: «در واقع مسئوليت با سازمان بنادر و کشتيراني است؛ اما در عمل اين کشتي ها و يدک کش هاي ما هستند که در خليج فارس حضور دائمي دارند و در مواقع مختلف مثل آتش سوزي، بيماري و کمبود مواد غذايي و سوخت، به کشتي ها و لنچ ها کمک رساني مي کنند.»
جور ديگري ما را ببينيد
امير عباس نويد، رئيس تعميرات زير آب لاوان را در مجموعه نفت ، خيلي ها مي شناسند. او در همان ابتدا بر تفاوت هاي مهم عمليات زير آبي در ميان عمليات دريايي تاکيد مي کند و مي گويد: «ما تنها واحد منحصر به فرد مجموعه فلات قاره هستيم که ماموريت تعمير و نگهداري تمامي سازه هاي دريايي را به عهده داريم؛ واحدي که با توجه به ضرورت، از زمان جنگ تحميلي فعال شده است، درست در دو سال پاياني جنگ تحميلي که نيروي بعث عراق بيشتر روي بمباران تاسيسات نفتي دريايي تمرکز کرده بود، سکوهاي سروش، نوروز، رسالت و رشادت مورد حمله قرار گرفتند و دچار نشتي شديد شدند.»
او مي گويد: عمليات نفتي روي آب، سختي هاي خودش را دارد؛ اما سختي کار تکنسين زير آب يا غواصي که با بيش از 45 کيلو لوازم و تجهيزات به عمق آب مي رود، از جنس ديگري است که هر کسي نمي تواند آن را درک کند و حتي بسياري از مديران نفتي هنوز نتوانسته اند درباره سختي اين کار، درک مشترک داشته باشند.» نويد مي گويد: «غواص بايد روحيه و جسمي متفاوت و منحصر به فرد داشته باشد، آن هم در حالي که مي داند اين شغل آسيب هاي مستقيم و غير مستقيم زيادي براي او به همراه مي آورد.»
هواي دوزيستان نفت را داشته باشيد
شغلي که درباره آن صحبت مي کنيم، متفاوت از شغل هاي روي خشکي است و همين شرايط زير آب بودن، مهارت، تخصص و ريسک بيشتري را مي طلبد و در نهايت آن فرد را به فردي متفاوت در زندگي و کار خود تبديل مي کند. به عنوان مثال غواصي که در عمق دريا، جوشکاري يا هر کار هيدروليکي ديگري را انجام مي دهد، تحت فشار اتمسفريک آب است و مقداري از گازي که استنشاق مي کند، در بافت بدنش باقي مي ماند که بايد قبل از بيرون آمدن از عمق، از بدنش خارج شود، در غير اين صورت جانش به خطر مي افتد. به همين دليل هر مشکلي که در زير آب براي نيروي ما به وجود بيايد، بايد طبق قانون خودمان در همان زير آب حل شود. بنابراين افرادي معمولي که توان تحمل کوچک ترين فشارها را ندارند، نمي توانند وارد چنين شغلي با اين درجه از سختي شوند. به عبارت ديگر، شغل ما با غواصي فرق دارد و بايد از عبارت تکنسين زير آب براي آن استفاده کرد. تکنسين زير آب، همه شرايط و مهارت هاي تکنسين هاي روي آب را دارد، در عين حال که بايد با آرامش و اعتماد به نفس و با مهارتي که دارد، در دنياي زير آب وارد شود و اگر اين اعتماد به نفس در کنار مهارت وجود نداشته باشد، حتما دچار مشکل مي شود. نويد مي گويد: «من و همکاران زير آبي به «دوزيستان» معروف هستيم؛ دو زيستاني که تا چند سال ديگر بازنشسته مي شوند؛ اما دلشان براي اين آب و اين شرايط سخت از همين حالا تنگ مي شود، چون اين شغل با همه سختي هايش نوعي اعتياد دارد که نمي گذارد خيلي از آب دور بمانيد و دوباره به نوعي شما را به درون خود مي آورد.»
اميدمان به اچ اس اي مستقل است
محدوده فعاليت گروه عمليات زير دريايي فلات قاره شامل انواع سکوهاي دريايي، کشتي ها و تاسيسات سرچاهي و تمام تاسيسات استخراج نفت روي آب، زير آب و خطوط لوله آب، گاز و نفت در زير آب است؛ تاسيساتي که دائما در شرايط خوردگي و استهلاک و گاه خطرات محيطي قرار دارند و در غير از اين موارد، بايد از آنها نگهداري کرد؛ اما مشکل اصلي که سال هاست غواصان صنعتي با آن مواجه هستند، عدم شناخت کافي از اين شغل پرمخاطره حتي براي مسئولان و تصميم گيران صنعت نفت است و شناخت افراد در سطوح مختلف به واسطه آشنايي اندک از ورزش يا شغل غواصي به طور عام است که در تلويزيون، فيلم ها و شبکه هاي اجتماعي ديده اند. به عبارتي اين شغل، ظاهري نمايشي؛ اما ماهيتي سخت و پر مخاطره و کم حمايت دارد. همچنين اين شغل مضرات و خطراتي هم دارد که با ضريب ايمني بسيار بالا باز هم آسيب زاست و حمله جانوران دريايي يا اثرات استنشاق گاز روي بافت هاي بدن نمونه اي از آن است. ضمن اينکه ميزان خطاي انساني در زير آب بيشتر است و به دليل همه اين شرايط، مشاغلي که با دريا سروکار دارند، جزو مشاغل سخت محسوب مي شوند و غواصي صنعتي با اين ويژگي ها، جزو شغل هاي سخت و زيان آور است؛ اما در همه شرکت ها اين نوع از بيمه (بيمه سخت و زيان آور) محاسبه نمي شود و گاه پيمانکاران نسبت به بيمه غواصان خود کم کاري مي کنند و قوانيني هم براي نظارت و کنترل عملکرد پيمانکاران وجود ندارد. نويد مي گويد: «غواصي صنعتي در شرايط فعلي با کمبود دو مسئله مهم يعني نيروي انساني ماهر جايگزين که آموزش هاي لازم را ديده باشد و نيز قوانين غواصي حرفه اي مواجه است.» او ادامه مي دهد: «اين شغل بسيار ناشناخته است و به همين دليل در زمان بروز مشکل و هر حادثه، در مراجع قانوني، بررسي هاي کارشناسي نمي شود و حتي اين بخش از عمليات زير دريايي، اچ اس اي جداگانه اي ندارد و داخل اچ اس اي نفت قرار مي گيرد، درحالي که کارشناساني متخصص و مطلع ندارند و در نهايت خود ما بايد گزارش موضوع هاي مختلف را ارائه دهيم و اميد ما اين است که اچ اس اي وزارت نفت در اين مورد مهم وارد شود.
پول توجیبی چه نقشی در تربیت فرزندان دارد؟
پول توجيبي يک جنبه تربيتي ديگر هم دارد، اين که کودک ياد مي گيرد روي پول هايش کنترل داشته باشد. يکي از مهم ترين آموزش هايي که درباره پول توجيبي مي تواند وجود داشته باشد، اين است که فرزندان مان ياد بگيرند چگونه پول خود را مديريت کنند؟ مسئله ديگري که در خانواده ها با آن رو به رو مي شويم، اين است که خانواده ها به فرزندان شان پول مي دهند و دل شان مي خواهد که بچه ها پول توجيبي را آن گونه که آنها مي خواهند، خرج کنند. مي دانيم که در اغلب خانواده ها، پدرها و مادرها در چگونگي خرج کردن پول مهارت بيشتري دارند. به عنوان مثال به فرزندشان انتقاد مي کنند که چرا با پولت فلان کالا را خريدي، در حالي که اگر من بودم يک جنس بهتر با قيمت کمتر و مناسب تر مي خريدم؛ اما اين گونه نظارت ها، خيلي قابل قبول نيست، حتي اگر حق با والدين باشد. يعني ما با دادن پول توجيبي به فرزندمان در واقع به او فرصت مي دهيم که در همان محدوده اشتباه کرده و در همان محدوده خودش را اصلاح کند. به عبارت ديگر ما براي مستقل شدن، به فرزندان مان فرصت مي دهيم مثل همان موقعي که کودک راه رفتن را تمرين مي کند و ممکن است خيلي اوقات زمين بخورد و بلند شود و ما براي اين تمرين، محدوده خطرناکي را در نظر نمي گيريم، بلکه در يک محدوده اي امن به او اجازه مي دهيم که زمين بخورد و دوباره بلند شود، با دادن پول توجيبي هم به استقلال، تصميم گيري و اعتماد به نفس او کمک مي کنيم و محدوده و حريمي را براي او قائل مي شويم و به آن احترام مي گذاريم؛ البته پدر و مادر بايد درباره بعضي موضوعات، اين محدوده را در نظر نگيرند و براي مثال به او بگويند که اين پول نبايد صرف سيگار کشيدن و کار خلاف شود؛ ولي غير از اين موارد و ساير مواردي که والدين پيش بيني مي کنند. نوجوان مي تواند پول خود را به هر مصرفي که دلش مي خواهد، برساند و والدين مي توانند به او بگويند که با اين ميزان پول، چه چيزهايي مي تواند براي خودش بخرد، يا اينکه وقتي به فرزندمان پول مي دهيم و او پولش را زود خرج مي کند و بي پول مي شود، بايد با او صحبت کنيم که گاه ممکن است حرف فرزندمان درست باشد و والدين بايد به آن احترام بگذارند. در واقع حل و فصل موضوع پول توجيبي، نه تنها باعث آموزش فرزندان مي شود؛ بلکه فرصت خوبي براي والدين است که بياموزند فرزندشان، حق انتخاب و تصميم گيري دارد.
براي شروع پرداخت پول توجيبي چه کارهايي بايد انجام داد؟
1) تصميم بگيريد چقدر از عهده پرداخت يک پايه معمول پول توجيبي برمي آييد.
2) با فرزندان تان بر سر موارد استفاده از پول توجيبي توافق کنيد.
3) چيزهايي را که توافق کرده ايد فرزند تان با پول خودش بخرد، آنها را خريداري نکنيد.
4) براي افزايش منظم پول توجيبي با هم به توافق برسيد. انتخاب سالروز تولد فرزندتان براي اين منظور فکر خوبي است. در ابتدا، مقداري پول توجيبي تعيين کنيد که کودک بتواند کمي تفريح کند و براي مثال با آن شکلات و عکس برگردان بخرد.
5) با فرزندان بزرگتر بهتر است سر ميز مذاکره بنشينيد و راجع به مقدار پول توجيبي با آنها گفت وگو کنيد.
6) پول توجيبي به عنوان جيره هفتگي يا ماهانه براي آنها در نظر گرفته شود و شبيه مستمري باشد.
7) پول توجيبي، تمرين بسيار خوبي است که از طريق آن، کودکان ياد مي گيرند چگونه خرج و پس انداز کنند.
8) پول را به صورت هاي مختلف (رقم هاي مختلف، سکه و اسکناس) پرداخت کنيد تا فرزندتان با همه شکل هاي آن آشنا شود. الگوي منظمي را براي پرداخت آماده و با مقدار کم شروع کنيد.
9) از همان ابتدا فرزندان تان را به پس انداز کردن تشويق کنيد. سه وسيله مثل قلک، پاکت و جعبه پول در نظر بگيريد. اولي براي پس انداز کردن، دومي براي خرج کردن و سومي براي پول دادن به ديگران.
10) فرزندان تان را تشويق کنيد که از همان ابتدا، گزارشي براي خرج کردن پول هاي شان داشته باشند.
11) با فرزندتان درباره مديريت پول توجيبي صحبت کنيد. کودکاني که بهتر تربيت مي شوند، مي توانند ارزش پول را بهتر درک کنند. براي بحث کردن در مورد پول توجيبي هيچ وقت دير نيست. اگر مي خواهيد سيستم را تغيير دهيد، براي فرزندتان تشريح کنيد که چرا مي خواهيد اين کار را انجام دهيد. در هر سني با روش مناسب همان سن، در مورد پول توجيبي بحث کنيد. فرزندان را تشويق کنيد که فهرستي از پول هاي خرج شده داشته باشند. اگر به آنان پولي قرض مي دهيد، در مورد پس دادن آن بحث کنيد. از حق و حقوق خريدار آگاه باشيد و راجع به آن با فرزندان تان صحبت کنيد. به آنها آموزش دهيد که چگونه با خرده فروشان معامله کنند. اگر در خريد کردن مشکل دارند، آنها را پشتيباني کنيد تا بتوانند خريد موفقيت آميزي داشته باشند و تا حد ممکن، تجربه منفي براي آنها ايجاد نشود.
نگهداري طولاني مدت زيتون پرورده
آيا تا کنون زيتون پرورده را به صورت خانگي تهيه کرده ايد؟ براي نگهداري از آن با مشکل مواجه شده ايد؟ پس از تهيه زيتون پرورده، مي توانيد آن را فورا سرو يا به مدت چند ساعت در يخچال نگهداري کنيد تا مزه بهتري پيدا کند؛ اما مشکل از جايي شروع مي شود که بخواهيد از زيتون پرورده براي مدت طولاني تري نگهداري کنيد. در ادامه با روش هاي نگهداري زيتون پرورده براي طولاني مدت آشنا مي شويد. اگر در سفرهاي خود از فروشگاه هاي شمال کشور، زيتون پرورده باز خريداري کرده ايد، بايد بدانيد که اين چاشني از موادي تشکيل شده که در فضاي آزاد و به دور از يخچال خيلي زود فاسد مي شود. بنابراين نگهداري زيتون پرورده نيازمند دقت زيادي است. زيتون پرورده صنعتي، حاوي مقادير زيادي مواد نگهدارنده است که از خراب شدن آن جلوگيري مي کند؛ اما طعم و عطر زيتون پرورده خانگي را ندارد. پيشنهاد مي کنيم اين چاشني لذيذ را در منزل با دستور تهيه زيتون پرورده شمالي و براي چند وعده تهيه کنيد و با خواندن نکات زير، ديگر نگران نگهداري طولاني مدت آن نباشيد.
قبل از خارج کردن هسته زيتون ها، آنها را خوب بشوييد و اجازه دهيد کاملا خشک شود. از شستن زيتون بي هسته خودداري کنيد، زيرا اين کار، باعث کپک زدن زيتون پرورده مي شود.
براي نگهداري زيتون پرورده آن را درون ظروف شيشه اي دردار و در يخچال نگهداري کنيد.
اگر مقدار زيتون پرورده زياد است، آن را به قسمت هاي کوچک تقسيم کرده و در فريزر نگهداري کنيد.
يکي از راه هاي جلوگيري از کپک زدن زيتون پرورده، ريختن روغن زيتون روي زيتون پرورده است. روغن زيتون بايد تمام سطح زيتون پرورده را بپوشاند، سپس آن را در يخچال نگهداري کنيد.
نگهداري زيتون پرورده در در دمايي کمتر از دماي محيط، باعث ماندگاري طولاني تر اين محصول مي شود.
به طور کلي اين چاشني بايد در محيط خنک نگهداري شود تا گرماي محيط باعث آسيب به طعم و کيفيت آن نشود.
پاستا براي روزهاي پر مشغله
پاستا از غذاهاي سريع و خوشمزه است که در روزهاي پرمشغله مي توانيد آن را براي وعده هاي ناهار و شام تهيه کنيد.
پنه با سس پستو و تن ماهي
يکي از راه هاي آماده کردن يک غذاي سريع گوشتي، استفاده از تن ماهي است. پاستا هم که به خودي خود، غذايي است که سريع آماده مي شود، آن هم از نوع ايتاليايي اش که مرحله دم کشيدن آن از مراحل پخت حذف شده است. بنابراين مي توانيد به راحتي آن را در ليست غذاهاي فست فود قرار دهيد. فقط مشکل اين دسته از غذاها سس هاي مختلف آنهاست که آماده کردن آن، بيشتر از پخت کل غذا زمان مي برد؛ ولي نکته اينجاست که شما مي توانيد اغلب اين سس ها را از قبل آماده و در يخچال نگهداري کنيد. فقط کافي است تصميم بگيريد که کدام پاستا را با چه سسي بخوريد. اگر گوشت اين پاستا تن ماهي آماده باشد، مي توانيد آن را با سس پستو بخوريد؛ زيرا طعم سس پستو با گوشت هاي سفيد بسيار هماهنگ است. در اين فاصله تن ماهي را بجوشانيد. وقتي اين سس آماده شد، آن را با تن ماهي مخلوط کنيد و روي پاستا پنه يا پاستاي مورد علاقه تان بريزيد و نوش جان کنيد. ريحان و گردو، اصلي ترين مواد تشکيل دهنده سس پستو هستند. بنابراين مي توانيد از آنها براي تزيين غذا استفاده کنيد.
مواد لازم براي تهيه سس پستو
سير: 6 حبه (ريز خرد شده)
نمک: به ميزان لازم
فلفل سياه دانه اي آسياب شده: به ميزان لازم
روغن زيتون خالص بودار: 2/1 فنجان
پنير پارمزان رنده شده: يک فنجان
گردو: يک فنجان
برگ ريحان تازه خرد شده: 3 فنجان
کفش جیر داشتن درد سر است؟
کفش هاي جير در برابر سايش، خراشيدگي و لکه بسيار آسيب پذير هستند و پاک کردن آنها به قدري سخت و دشوار است که معمولا به دغدغه صاحبان اين نوع کفش تبديل مي شود. چند راه حل کاربري براي تميز کردن کفش جير را به شما آموزش مي دهيم که با استفاده از آنها، هميشه کفش هاي جير تميزي خواهيد داشت.
مرطوب کردن
با برس، لايه رويي کفش را خيس کنيد. آب، موجب بي رنگ شدن جير مي شود؛ اما اگر اين کار را به درستي انجام بدهيد، مي توانيد لکه هاي ايجاد شده روي کفش را راحت تر از بين ببريد. از يک اسفنج يا دستمال براي خشک کردن آب اضافي سطح کفش استفاده کنيد. با دستمال يا اسفنج به آرامي روي سطح کفش ضربه بزنيد. اين کار را تا از بين رفتن کامل اثر قطرات آب روي کفش ادامه بدهيد. از کاغذ خشک کن براي گرفتن آب اضافي کفش استفاده کنيد. اگر شما براي تميز کردن کفش جير، آب زيادي استفاده کرده ايد، کاغذ خشک کن را داخل کفش قرار دهيد تا به جذب آب اضافي کفش کمک کند. مچاله کردن کاغذ و قرار دادن آن داخل کفش، به حفظ شکل ظاهري آن نيز کمک مي کند. توصيه مي شود از روزنامه استفاده نکنيد؛ زيرا ممکن است جوهر نوشته هاي روزنامه به کفش شما نفوذ کند و ظاهر کفش خراب شود.
برس مخصوص
يک برس مخصوص کفشِ جير بگيريد و در هنگام تميزکردن، از خشک بودن کفش مطمئن شويد. جير يک لايه نرم دارد که شما مي توانيد با خريد يک برس مخصوص از فروشگاه، به راحتي آن را تميز کنيد. اگر کفش شما برچسب خاصي دارد که در مورد نحوه تميزکردن آن توضيحاتي داده است، بهتر است از همان دستورعمل ها براي تميز کردن کفش جير استفاده کنيد. کفش هاي جير در برابر آب و رطوبت بسيار آسيب پذير هستند، به همين دليل توصيه مي شود که قبل از تميز کردن کفش جير، حتما از خشک بودن آن مطمئن شويد، زيرا بدترين لکه ها هم وقتي کفش خشک باشد، بهتر تميز مي شوند. با استفاده از برس مناسب کفشِ جير، به آرامي خاک يا کثيفي هاي روي کفش را پاک کنيد. برس را به عقب و جلو نکشيد و فقط در يک جهت، کفش را برس بزنيد. با برس زدن کفش و پاک شدن لايه کثيف روي آن، کفش تان نوتر به نظر مي رسد. براي از بين بردن لکه هاي روي کفش، محکم برس بزنيد. وقتي کفش تان را واکس مي زنيد، پرزهاي جير در يک جهت فشرده مي شود. براي اينکه پرزها از حالت فشردگي خارج شوند، بهتر است بعد از واکس زدن با استفاده از برس مخصوص کفشِ جير، کفش را به صورت رفت و برگشت برس بزنيد. اگر پرزهاي کفش خيلي کوبيده شده و با برس کشيدن اصلاح نمي شود، سعي کنيد با نوک چاقو، پرزهاي روي کفش را از حالت کوبيدگي خارج کنيد.
مبارزه با لکه هاي چربي
براي از بين بردن لکه هاي چربي يا لکه هاي سخت، از برس ناخن استفاده کنيد. ابتدا کفش ها را با برس مخصوص کفش جير، خوب واکس بزنيد. سپس از يک برس ناخن و آب گرم براي از بين بردن لکه ها و تميز کردن کفش جير استفاده کنيد. لکه هاي چربي معمولا به سختي از روي کفش هاي جير پاک مي شوند و اگر در پاک کردن سريع اين لکه ها تعلل کنيد، کفش خيلي زود زيبايي اوليه خود را از دست مي دهد. برخي افراد استفاده از نشاسته ذرت را براي از بين بردن لکه هاي تازه چربي پيشنهاد مي کنند. مقداري نشاسته را روي لکه بپاشيد و بگذاريد يک شب تا صبح روي کفش بماند. روز بعد کفش را برس بزنيد و سپس روي لکه اتو بکشيد.
لايه اسپري
وقتي کفش را تميز کرده ايد و زماني که تازه آن را خريده ايد، روي آن يک لايه اسپري محافظ کفش بزنيد. اين کار باعث مي شود کفشتان ديرتر کثيف شود. به توصيه هاي توليدکننده کفش نيز توجه داشته باشيد.
خشک شدن
تا خشک شدن کامل کفش صبر کنيد و اجازه دهيد آب اضافي آن به طور کامل تبخير شود. بعد از خشک شدن، به آرامي کفش را برس بکشيد. اين کار باعث مي شود پرزهاي کفش که به دليل خيس شدن، شکل خود را از دست داده است، دوباره به حالت اوليه برگردد.
مداد پاک کن
اگر خراشيدگي و لکه هاي روي کفش با برس کشيدن پاک نمي شود، مي توانيد از يک مدادپاک کن يا يک تکه سوهان لاستيک استفاده کنيد. پاک کن مخصوص کفش هاي جير هم مي تواند در از بين بردن لکه ها و تميز کردن کفش جير کاربرد داشته باشد. با کمي فشار که کاملا به لکه و کثيفي روي کفش بستگي دارد، مي توانيد لکه هاي روي کفش را از بين ببريد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات