ايران با قدرت به توليد نفت ادامه ميدهد
مناطق نفتخیز جنوب پیشگام در مسئولیت اجتماعی
وزارت نفت سبب تحـول فرهنـگی - اجتمـاعی خوزستـان شـد
مسئولیت اجتماعی بخشی جدايیناپذير از وزارت نفت
815 پروژه فعال در بخش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت
مسئوليت اجتماعي اولويت صنعت نفت
گام نخست نفتبرای توسعه مکران اجرایی شد
نانوفناوري حمايت همه جانبه مي خواهد
ضرورت رعايت ايمني در فرايند توليد
توزيع سراسري بنزين يور 4 در اصفهان
پاسدارى از فرهنگ عاشورا در سيره معصومان
وجود تيمهاي پايه، ورزش نفت را بيمه ميكند
وزير امور خارجه ايران: توافق نفتي با اروپا نزديک است
وزير امور خارجه ايران اعلام کرد با وجود تهديد تحريم هاي آمريکا، توافق نفتي ايران و اروپا نزديک است.
به گزارش روزنامه نيويورک تايمز، محمدجواد ظريف، روز شنبه(هفتم مهرماه) اعلام کرد: ايران به توافقي با کشورهاي اروپايي براي فروش نفت با وجود تحريم هاي آمريکا، نزديک شده است.
بسياري از کشورهاي اروپايي در نشست هفته گذشته شوراي امنيت سازمان ملل متحد، آشکارا با رويکرد ضد ايراني دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، مخالفت کردند.
وزير امور خارجه گفت: هيچ کشور داراي حاکميت يا سازماني نمي تواند بگذارد شخص ديگري تصميم بگيرد که اين کشورها با چه شخصي معامله کنند.
وي با اشاره به طراحي سازوکاري براي فروش نفت ايران در ازاي دريافت ارزهايي به غير از دلار گفت: اين براي اين است که ما نفت خود را بفروشيم و درآمد را دريافت کنيم.
وزير امور خارجه ايران همچنين با رد احتمال حمله آمريکا به ايران گفت: اگر آمريکا باور داشت که مي تواند در چنين حمله اي موفق شود، تاکنون اين کار را انجام داده بود.
توافق نفتي ايران و اروپا گام هايي رو به جلو را طي مي کند
سخنگوي وزارت امورخارجه گفت: موضوع صادرات نفت از موضوع هاي اساسي ما با اتحاديه اروپا بوده است و مذاکرات خوبي در اين زمينه داشتيم و گام هاي رو به جلويي برداشته شده است.
به گزارش شانا، بهرام قاسمي، روز دوشنبه (نهم مهرماه) در نشست با خبرنگاران، درباره اخبار منتشر شده از قرارداد نفتي ايران و اروپا گفت: در اين زمينه سازوکارها تا حد زيادي نهايي شده و يکي از بخش هايي است که پيشرفت هاي خوبي داشته، اميدواريم اين موضوع در کنار بقيه سازوکارها اجرايي شود و شکل عملي به خود بگيرد.
وي تصريح کرد: بعد از 18 ارديبهشت ماه و خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مذاکرات با اتحاديه اروپا، چين و روسيه آغاز شد و اکنون نيز ادامه دارد.
سخنگوي وزارت امورخارجه گفت: بدون شک بحث «نفت در برابر غذا» يا هر تعبير ديگري نظير اين موضوع که مطرح مي شود، درست نيست و ما در حال حرکت با اتحاديه اروپا، چين و روسيه هستيم.
محاسبه قيمت خوراک تحويلي به پتروشيمي ها
هيئت دولت نحوه محاسبه قيمت ميعانات گازي، خوراک تحويلي به واحدهاي پتروشيمي داخلي را تعيين کرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، هيئت وزيران در نشست عصر يکشنبه (هشتم مهرماه) به رياست دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري، نحوه محاسبه قيمت ميعانات گازي، گاز طبيعي خوراک تحويلي به واحدهاي پتروشيمي داخلي را تعيين کرد.
با تصويب هيئت وزيران، از ابتداي مهرماه امسال در محاسبه قيمت ميعانات گازي، گاز طبيعي خوراک و ديگر خوراک هاي تحويلي به واحدهاي پتروشيمي داخلي، نرخ تسعير ارز در هر ماه برابر با ميانگين نرخ معاملاتي ارز در سامانه نيما خواهد بود.
در ادامه اين نشست، تعدادي از پيشنهادهاي دستگاه هاي اجرايي پس از بحث و بررسي، به تصويب هيئت وزيران رسيد.
عضو کميسيون انرژي مجلس مطرح کرد: لزوم رعايت الگوي مصرف در شرايط جنگ اقتصادي
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين که بايد در شرايط جنگ اقتصادي به ويژه در بخش انرژي مصرف بهينه داشته باشيم، گفت: اگر شرايط به سمتي برود که مسئولان و نمايندگان مجلس به اين تصميم برسند که کارت هوشمند سوخت يا سهميه بندي بنزين احيا شود، همين کار را انجام خواهيم داد.
علي ادياني با بيان اين که بايد بپذيريم در شرايط جنگ اقتصادي قرار داريم، گفت: جنگ اقتصادي الزام هاي خاص خود را دارد، از اين رو در حوزه حامل هاي انرژي نيز در زمان جنگ اقتصادي بايد راهکارهاي مختلفي انتخاب کرد که نخستين گام در اين بخش رعايت الگوي مصرف است.
وي افزود: رعايت الگوي مصرف انرژي نيازمند فرهنگ سازي عمومي است، معتقدم اگر تنها همين کار را نيز به خوبي انجام دهيم، صادرکننده بنزين خواهيم شد.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين که بايد در شرايط جنگ اقتصادي به ويژه در بخش انرژي مصرف بهينه داشته باشيم، تصريح کرد: مصرف بنزين را بايد صاحبان خودرو مديريت کند، يا سقفي براي مصرف قائل شويم، اگر اين موضوع به نفع مردم باشد، اين اتفاق خواهد افتاد، اما تا اين لحظه نه بحث افزايش قيمت بنزين مطرح است و نه سهميه بندي آن و اين شرايط است که تعيين مي کند کدام روش را انتخاب کنيم.
غلامرضا شرفي نيز با اشاره به اين که سهميه بندي بنزين به مجوز مجلس نياز دارد، گفت: سهميه بندي بنزين مي تواند روشي براي مهار مصرف سوخت باشد؛ معتقدم استفاده از کارت سوخت، از جمله اقدام هايي بود که بايد ادامه يابد.
وي با بيان اين که مخالف حذف کارت سوخت بودم، افزود: براي ايجاد سامانه کارت سوخت هزينه شده است و با استفاده از آن اطلاعات جامعي روزانه در حوزه مصرف سوخت ارائه مي شود.
شرفي با اشاره به اين که با اين اطلاعات روزآمد بايد تصميم هاي خوبي براي آينده گرفته شود، تصريح کرد: وزير نفت رفتارهايي عقلايي را مدنظر قرار داده و از ابزارهاي کنترلي در حوزه مصرف سوخت و جلوگيري از قاچاق استفاده کرده است.
نگراني مديرعامل توتال از نفت 100 دلاري
مديرعامل شرکت فرانسوي توتال اعلام کرد که قيمت نفت به شکلي نامطلوب به حدود 100 دلار براي هر بشکه خواهد رسيد.
به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، شرکت فرانسوي توتال به جمع نهادهايي پيوست که قيمت 100 دلار براي نفت را نزديک مي دانند؛ با اين همه، اين شرکت از اين اتفاق چندان خشنود نيست.
پاتريک پويانه، مديرعامل شرکت توتال اعلام کرد عوامل تقويت کننده قيمت نفت، همچون نزديک شدن به تحريم هاي آمريکا ضد ايران و اختلال در توليد نفت ونزوئلا، سبب مي شوند عرضه نفت در بازارهاي جهاني کم شود و قيمت اين کالا براي نخستين بار پس از سال 2014 ميلادي سه رقمي شود.
وي گفت: مطمئن نيستم که اين خبر خوبي باشد، حتي براي صنعت نفت، زيرا زماني که قيمت ها بيش از حد بالا بروند، شما در را براي رقيبان (نفت) باز مي کنيد.
به گفته مديرعامل توتال، هر تلاشي از عربستان براي پر کردن خلأ عرضه، به زمان نياز خواهد داشت.
پويانه گفت: در صنعت نفت، شما نمي توانيد با زدن يک دکمه نفت را جاري کنيد. اين پيچيده تر از آن است و به زمان نياز دارد.
قيمت بالاي نفت مردم آمريکا را از ترامپ ناراضي مي کند
يک کارشناس اقتصادي اعلام کرد که قيمت بالاي نفت سبب شده است مردم آمريکا درباره فعاليت هاي دولت اين کشور دچار نارضايتي شوند.
به گزارش شبکه راشا تودي، اندي ليپو، رئيس مؤسسه ليپو اويل، اعلام کرد: افزايش قيمت نفت سبب افزايش قيمت بنزين در آمريکا شده و اين مسئله دونالد ترامپ، رئيس جمهوري اين کشور را پيش از انتخابات ميان دوره اي کنگره به چالش مي کشد.
وي گفت: ترامپ نگران است قيمت بالاي بنزين بر خريد مشتريان تأثير منفي داشته باشد و اين مسئله سبب کند شدن رشد اقتصادي آمريکا شود؛ با نزديک شدن به انتخابات ميان دوره اي، قيمت بالاي انرژي براي دولت نگران کننده است.
ميانگين قيمت بنزين در آمريکا از حدود يک دلار و 87 سنت براي هر گالن در ماه فوريه سال 2016 ميلادي، 60 درصد افزايش يافته و به حدود سه دلار رسيده است، همچنين قيمت نفت هفته گذشته به 82 دلار براي هر بشکه رسيد.
ليپو گفت: از دست رفتن صادرات نفت ايران در کنار کاهش توليد نفت ونزوئلا و ترديد درباره توانايي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و غير اوپک براي جبران کاهش عرضه، سبب شده است قيمت نفت افزايش يابد.
قيمت برنت به بالاترين حد در4 سال اخير رسيد
تحريم هاي ضد ايراني آمريکا و آثار منفي آن بر عرضه نفت در بازارهاي جهاني سبب شد قيمت شاخص نفت خام برنت به بالاترين حد در چهار سال اخير برسد.
به گزارش خبرگزاري رويترز از نيويورک، در پي تأثير منفي تحريم هاي آمريکا ضد ايران بر عرضه نفت در جهان، حتي با وجود افزايش توليد برخي از توليدکنندگان نفت، قيمت نفت در معاملات روز جمعه(ششم مهرماه) بيش از يک درصد افزايش يافت.قيمت شاخص نفت خام برنت با يک دلار افزايش به 82 دلار و 72 سنت و قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا با يک دلار و 13 سنت افزايش به 73 دلار و 25 سنت رسيد.
آبهيشک کومار، کارشناس مؤسسه اينترفکس انرژي در لندن گفت: احتمال شوک عرضه به دليل کاهش توليد نفت ايران و ونزوئلا در ماه نوامبر، جو رواني افزايش قيمت نفت را تقويت مي کند.
تداوم کاهش شمار دکل هاي حفاري نفت در آمريکا
يک مؤسسه خدمات حفاري اعلام کرد که شرکت هاي نفتي در آمريکا هفته گذشته شمار دکل هاي حفاري اين کشور را براي دومين بار پياپي کاهش دادند.
به گزارش خبرگزاري رويترز، شرکت خدمات حفاري بيکر هيوز اعلام کرد که شرکت هاي نفتي آمريکايي شمار دکل هاي حفاري اين کشور را در هفته گذشته کاهش دادند، زيرا محدوديت ظرفيت خطوط لوله در بزرگ ترين ميدان نفتي آمريکا، ظرفيت رشد فعاليت هاي حفاري در اين کشور را کمتر کرده است.
هفته گذشته، شرکت هاي نفتي آمريکايي شمار دکل هاي نفتي خود را سه مورد کاهش دادند و اين رقم به 863 دکل رسيد.
در مجموع، در سه ماه سوم سال 2018 ميلادي شمار دکل هاي حفاري نفت در آمريکا تنها پنج مورد افزايش داشت که کمترين افزايش به شمار مي آيد.
شمار دکل هاي حفاري نفت در آمريکا به عنوان شاخصي براي پيش بيني توليد نفت اين کشور در آينده، مورد توجه فعالان بازار نفت است.
اوپک در تصميم گيري هاي خود آزاد و مستقل است
وزير انرژي الجزاير اعلام کرد که اوپک در تصميم گيري هاي خود، آزاد و مستقل عمل مي کند.
به گزارش خبرگزاري شينهوا از الجزيره، در پي سخنان دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، عليه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در نشست مجمع عمومي سازمان ملل، مصطفي قيطوني، وزير انرژي و معادن الجزاير اعلام کرد: اوپک در تصميم گيري هاي خود آزاد و مستقل است.
وي افزود: قيمت کنوني نفت که در بازه 70 تا 80 دلار معامله مي شود، مطلوب است و گفت: اگر قيمت ها بالا بروند، صنعت نفت سقوط مي کند، تقاضا کاهش مي يابد، ذخيره سازي بالا مي رود و سرانجام قيمت ها دوباره پايين مي آيند.
تحريم هاي ضدايراني آمريکا از جمله عواملي است که سبب شده قيمت نفت در هفته هاي اخير افزايش يابد و در پايان هفته گذشته، قيمت شاخص نفت خام برنت از 82 دلار فراتر رود.
وزير نفت:ايران با قدرت به توليد نفت ادامه مي دهد
وزير نفت گفت: آمريکا همه تلاشش اين است که نگذارد ما نفت توليد و به بازار عرضه کنيم، اما ايران با قدرت نفت خام خود را توليد مي کند.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما، بيژن زنگنه روز سه شنبه (دهم مهرماه) پس از حضور در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در جمع خبرنگاران گفت: بهترين کار براي اين که قيمت نفت افزايش نيابد و بازار نفت از تنش خارج شود اين است که آمريکا تحريم ايران را دنبال نکند.
وي با بيان اين که چين و اروپايي ها به عنوان خريداران بزرگ نفت در اثر کاهش توليد و به دنبال آن افزايش قيمت، متحمل ضرر مي شوند، تصريح کرد: ايران و سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در اين باره مسئوليتي ندارند، بلکه ايران مي خواهد با قدرت نفت خود را توليد کند، اما آمريکا همه تلاشش اين است که نگذارد ما نفت خود را توليد کنيم.وزير نفت افزود: کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق کاهش عرضه اوپک و غيراوپک در نشست اخير خود در الجزاير به اين نتيجه رسيد که هم اکنون کمبودي در بازار نفت وجود ندارد؛ از اين رو نيازي افزايش توليد نيست.
زنگنه با بيان اين که اين روزها قيمت نفت با افزايش هشت دلاري از 85 دلار براي هر بشکه هم عبور کرده است، گفت: آقاي ترامپ اعلام کرده که اوپک مسئول افزايش قيمت نفت است و بايد توليد را اضافه کند، اما بايد گفت اوپک مسئول نيست بلکه شخص ترامپ مسئول افزايش قيمت نفت است.وي تصريح کرد: بازار نفت هم اکنون کمبودي ندارد، بلکه قيمت هاي جهاني نفت خام به دليل بحث رواني و تنش هاي سياسي که آمريکايي ها به طور مصنوعي به بازار القا مي کنند، افزايش يافته است.وزير نفت ادامه داد: ترامپ هم خدا را مي خواهد و هم خرما را، بدان معنا که هم مي خواهد نفت ايران را از بازار خارج کند و در عين حال قيمت ها را هم کاهش دهد، اين که بيش از روزانه 4 ميليون بشکه نفت، فرآورده و محصولات پتروشيمي ايران از بازار خارج شود، موضوعي نيست که دنيا بتواند آن را تحمل کند؛ به همين دليل قيمت ها مدام افزايش مي يابد.زنگنه گفت: هنوز از توليد نفت اوپک رقمي کم نشده که قيمت نفت افزايش يافته است، بنابراين بحث اين افزايش قيمت، رواني است، حال توقع هم دارند اوپک توليد خود را افزايش دهد.وي با بيان اين که اوپک ديگر تواني براي افزايش توليد ندارد، افزود: اوپک با حداکثر ظرفيت توليد مي کند و ظرفيت مازادي براي توليد ندارد آنچه بعضي وقت ها به بازار مي آيد، از ذخيره سازي هاست؛ وقتي از ذخيره سازي ها نفت وارد بازار مي شود يعني دوباره در درازمدت و ميان مدت بازار دچار کمبود عرضه مي شود بنابراين ذخيره سازي ها نه براي ترميم بازار بلکه در شرايط اضطراري استفاده مي شود.
اطلاعيه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي کارت سوخت خود را به ديگران واگذار نکنيد
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در اطلاعيه اي نسبت به واگذاري کارت هاي سوخت شخصي افراد به ديگران هشدار داد.
در متن اطلاعيه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران آمده است: «به اطلاع همه دارندگان کارت هاي هوشمند سوخت مي رساند به منظور پيشگيري و مقابله با هرگونه سوءاستفاده احتمالي از واگذار کردن کارت هوشمند خودروي شخصي خود به ديگران اکيدا خودداري کنند. بديهي است در صورت مشاهده هر گونه تخلف، کارت سوخت مالکان خودرو مسدود و صاحبان اين کارت ها مورد پيگيري قرار خواهند گرفت.»
شرکت ملي گاز پيشرو در انجام مسئوليت هاي اجتماعي
معاون وزير نفت در امور گاز گفت: ارائه خدمات به مردم يکي از وظايف اصلي شرکت ملي گاز ايران به شمار مي آيد و توانمندسازي مردم از مهم ترين اقدام ها در انجام مسئوليت هاي اجتماعي است.حميدرضا عراقي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، روز چهارشنبه (چهارم مهرماه) در آيين گشايش و کلنگ زني سه پروژه اسکله خدماتي بندر سيراف، افتتاح ابنيه جديد پايانه صادراتي شرکت پالايش گاز فجرجم و راه اندازي پست پشتيبان 132 کيلوولت فازهاي يک تا سه پارس جنوبي که با حضور حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، جمعي از مديران شرکت ملي گاز ايران، سعيد زرين فر، معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري بوشهر، فتح الله نوروزي، فرماندار کنگان، حجت الاسلام محمود محمودي، امام جمعه کنگان، اعضاي شوراي شهر و مقام هاي محلي بندر سيراف و کنگان برگزار شد، گفت: متاسفانه توانمندسازي را فراموش کرده و خدمتگزاري را اصل قرار داده ايم، در حالي که هميشه محور سخنانم اين بوده که تلاش کنيم به جاي خدمتگزاري، توانمندسازي کنيم، زيرا اين تفاوت بين رشد و توسعه است. رشد يعني شما کمک مي کنيد که تنها امکانات درست کنيد، اما توسعه در توانمندسازي است؛ يعني آدم ها و سازمان ها، خود توانمند شوند و بتوانند به جامعه خويش خدمات ارائه دهند.وي با طرح اين پرسش که به نظر شما، چرا دولت به عملکرد شرکت ملي گاز ايران افتخار مي کند، گفت: اين امر از آن رو است که فضاي اين شرکت، فضاي توانمندي است؛ ضمن آن که توانمندسازي فقط در داشتن پول، منابع و... خلاصه نمي شود، بلکه توانمندسازي، ايجاد منبع است و ايجاد منبع، يعني توسعه صادرات، يعني از «هيچ» چيزي در آوردن.عراقي ادامه داد: در اين مدت پنج سال براي توسعه گازرساني از دولت پول نگرفتيم، بلکه کار و ايجاد منبع کرديم تا توانستيم بيش از 20 هزار روستاي اين کشور را گازرساني کنيم. اين که بتوانيم از «هيچ» چيزي درآوريم، يک هنر است، کما اين که همه اختراع ها و اکتشاف هاي پيشرفته دنيا را هم که مرور کنيد، مي بينيد که از تفکر و انديشه خود به اين اکتشافات نائل شدند و نه از امکانات و بستر، هرچند اين ها نيز بسيار مهم است.
معاون وزير نفت در امور گاز، اظهار کرد: کار ديگر اين است که ما در هر جايي که کار مي کنيم، بايد خدماتي به مردم آن منطقه نيز ارائه دهيم و بهترين خدمت در اين زمينه، توانمندسازي مردم آن ناحيه است.
تداوم اجراي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت
معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران از تداوم اجراي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت خبر داد و گفت: اگرچه شايد افزايش توليد در شرايط کنوني موضوعيت نداشته باشد، اما از آنجا که هدف گذاري اصلي نفت از اجراي اين طرح، اشتغال زايي و ايجاد رونق در کسبوکار شرکتهاي داخلي است، توقفي در کار نخواهد بود.غلامرضا منوچهري، روز سهشنبه (دهم مهر ماه) در نشستي مشترک با مديران ارشد شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در اهواز اظهار کرد: شرکت ملي نفت ايران بر آن است تا با همه توان، سقف توليد خود را حفظ کند و اميدواريم زماني که پروژههاي نگهداشت و افزايش توليد نفت به سرانجام ميرسند و منتهي به افزايش توليد نفت ميشوند، در شرايط متفاوتي نسبت به امروز باشيم.وي با اشاره به اين که غالب بستههاي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت به شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب اختصاص دارد، هدف گذاري اصلي وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران را از اجراي اين بستههاي سي وچهارگانه، اشتغال زايي و ايجاد رونق در کسبوکار شرکتهاي داخلي فعال در صنعت نفت عنوان کرد و گفت: در شرايط رکود نسبي کاري، اجراي اين حجم از پروژهها مي تواند نقش بسزايي در تحقق هدف گذاريها داشته باشد.منوچهري با بيان اينکه تامين منابع ارزي و ريالي اين طرح با مشکلي روبهرو نخواهد شد، از اخذ مصوبات و مجوزهاي لازم براي فروش اوراق مشارکت ريالي خبر داد و گفت: آنچه در اجراي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت حائز اهميت است، حفظ انسجام و يکپارچگي فعاليتها به منظور پيشبرد هماهنگ امور و معطل نماندن سرمايههاست؛ موضوعي که هم کارفرما و هم پيمانکاران بايد مدنظر قرار دهند و توان خود را براي انجام کار در برنامه زماني تعيين شده به کار گيرند.وي به اختصاص 4 درصد از اعتبارات اين طرح به مسئوليت اجتماعي هم اشاره و ابراز اميدواري کرد اين مقدار اعتبار به بهبود شرايط رفاهي در مناطق عملياتي مربوطه بينجامد.
افتتاح 150 جايگاه سي ان جي تا پايان سال 97
مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از افتتاح 150 جايگاه عرضه سوخت گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) تا پايان امسال خبر داد.
محمد قاسمي ده چشمه گفت: تاکنون دو هزار و 436 جايگاه عرضه سي ان جي در کشور بهره برداري شده که با راه اندازي جايگاه هاي جديد، اين تعداد تا پايان امسال به دو هزار و 586 جايگاه خواهد رسيد.وي افزود: 21 جايگاه کوچک سي ان جي در شهر تهران در مرحله مناقصه است.مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي تاکيد کرد: هم اکنون فرآورده بنزين 55 درصد از مصرف سوخت کشور را تشکيل مي دهد که جايگزيني آن با سوخت پاک سي ان جي، افزون بر اثرات زيست محيطي، مديريت مصرف سوخت کشور و ايجاد توازن در انواع سوخت مصرفي کشور، سهم سي ان جي را در سبد سوخت خودروها از 13 درصد کنوني به 20 درصد خواهد رساند.
ايران هم اکنون يکي از بزرگ ترين ناوگان هاي سي ان جي سوز را در اختيار دارد که با توجه به وجود ظرفيت هاي لازم براي بهره مندي از گاز طبيعي در کشور، توسعه مصرف اين سوخت پاک، افزون بر ارزش افزوده فراوان، کشور را از واردات بنزين بي نياز خواهد ساخت.
کاهش 1,3 ميليارد ليتري مصرف گازوييل نيروگاه ها در تابستان امسال
مصرف سوخت مايع نيروگاه ها در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با يک ميليارد و 300 ميليون ليتر کاهش همراه بوده است.مهدي جمشيدي دانا، مدير ديسپچينگ اين شرکت درباره گازرساني به نيروگاه ها در تابستان امسال اظهار کرد: تعهد تامين گاز نيروگاه ها در تابستان به طور کامل پوشش داده شده است و افزون بر آن، دو ميليارد مترمکعب گاز بيش از برنامه مصوب نيز به بخش نيروگاهي گازرساني کرده ايم.به گفته وي، اين آمار نشان دهنده صرفه جويي در مصرف يک ميليارد و 300 ميليون ليتر گازوييل و 0,4 ميليارد ليتر مازوت است.جمشيدي دانا افزود: 0,3 ميليارد اضافه مصرف سوخت نيروگاه ها نسبت به برنامه مصوب هم تامين شده است.وي در مقايسه ميزان مصرف سوخت نيروگاه ها در سه ماه تابستان سال 97 نسبت به مدت مشابه پارسال توضيح داد: تابستان امسال، حدود سه ميليارد مترمکعب گاز، بيشتر از همين بازه زماني در سال گذشته، به بخش نيروگاهي تحويل شد و در نتيجه، مصرف سوخت مايع در نيروگاه ها نيز يک ميليارد و 300 ميليون ليتر کمتر بوده است.
تحريم هاي آمريکا عليه ايران تأثيري جدي بر قيمت نفت خواهند داشت
معاون وزير امور خارجه ايران اعلام کرد که تحريم هاي جديد آمريکا ضد صنعت نفت ايران، به شدت بر قيمت نفت تأثير مي گذارند.
عباس عراقچي، معاون امور سياسي وزارت امور خارجه ايران در نيويورک به خبرنگار خبرگزاري اسپوتنيک گفت: فکر مي کنيم مشخص است و همه پيش بيني مي کنند که اگر ايران از بازار بيرون برود، تأثيري جدي بر بازار، از جمله بر قيمت نفت، خواهد داشت.
وي گفت: مشخص است که همه کشورهاي منطقه خليج فارس مي خواهند نفت خود را بفروشند و جهان به نفت و ديگر منابع انرژي اين منطقه نياز دارد.معاون وزير امور خارجه با تأکيد بر اين که همه توليدکنندگان نفت در خليج فارس بايد بتوانند نفت خود را بفروشند، گفت: هر سازوکاري بايد همه گير باشد و اگر شما يک کشور را مستثني کنيد و همانطور که دولت ترامپ مي خواهد، صادرات آن را به صفر برسانيد، اين مسئله براي کل منطقه مشکل ايجاد مي کند.
عضو هيئت رئيسه مجلس: مجلس با احياي کارت سوخت موافق است
عضو هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي گفت: بحث احياي کارت سوخت از اختيارات دولت است، اما ما نيز موافق بازگشت چنين طرحي هستيم.
علي اصغر يوسف نژاد در گفت وگو با خبرنگار شانا، با بيان اين که مصرف سوخت و ديگر حامل هاي انرژي در ايران در مقايسه با ديگر کشورها بسيار بالاست، گفت: متاسفانه فرآورده هاي نفتي و به ويژه بنزين در ايران بدون ابزارهاي کنترلي مصرف مي شود و برخي افراد نيز قيد و بندي براي صرفه جويي ندارند.
وي با بيان اين که بايد الزام هايي براي مهار مصرف سوخت اعمال شود، افزود: استفاده از کارت هوشمند سوخت يا به کارگيري راهکارهايي براي مديريت مصرف سوخت مي تواند روشي موثر براي مهار مصرف اين فرآورده باشد.
عضو هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي با اشاره به لزوم به کارگيري راهکارهايي براي حفظ سرمايه هاي ملي، تصريح کرد: امروز با وجود مشکلات و معضلاتي همچون آلودگي هوا، ترافيک و ... بايد در بخش مصرف سوخت مديريت مناسب تري اتخاذ کنيم.
احمد اميرآبادي فراهاني نيز در اين باره به خبرنگار شانا گفت: بحث احياي کارت سوخت، از اختيارهاي دولت است، اما ما نيز موافق بازگشت چنين طرحي هستيم.
اين عضو هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي به موضوع قاچاق سوخت اشاره کرد و افزود: استفاده از سامانه هاي کنترلي همانند کارت سوخت مي تواند راهکاري براي مقابله با قاچاق فرآورده باشد.
وي با تشکر از افتتاح فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس و با بيان اين که با افتتاح اين پروژه، يک گام ديگر به خودکفايي در توليد بنزين نزديک تر شده ايم، تصريح کرد: مشکل پالايشگاه هاي فرسوده را مي توان با سرمايه گذاري از محل منابع صندوق توسعه ملي و سهم 14,5 درصدي شرکت ملي نفت ايران برطرف کرد.
پرونده «مشعل» از عملکرد صنعت نفت در بخش مسئوليت اجتماعي
الفبای آبادانی
مشعل: صنعت نفت در سال هاي اخير بار ديگر الفباي آباداني را به مناطق نفت خيز کشور بازگرداند. اگر بسياري از زيرساخت ها از بين رفت و نمي توان ردي از آباداني در اين مناطق سراغ گرفت؛ حالا اما روايت ديگري در اين بخش ها حاکم است تا بارقه اميد براي زندگي بهتر به مردماني که زيرپايشان ثروت خدادادي نهفته است، عيان شود. گواه آن، آبرساني به روستاهاست تا چشم مردمان اين سرزمين از خشکي به آبي آب روشن شود؛ يا خداحافظي با کانکس هايي که جايگزين آن مدارسي تازه براي آموزش الفباي مدرسه شده يا مشعل هاي گازي که گرمي را به خانوارها ارزاني داشته است. راهي که به فراموشي سپرده شده بود و وزارت نفت، الفباي آن را از نو نوشت و طي کرد. راهي که ادامه دارد. همان مسيري که تحت عنوان مسئوليت اجتماعي دنبال مي شود.پيشگامي صنعت نفت در توجه به امر مسئوليت اجتماعي در ميان سازمان هاي هم تراز خود قابل توجه است، تا جايي که مسئوليت اجتماعي به بخش مهمي از ادبيات و فرهنگ مديريت نفتي تبديل و پاسخگويي به نيازهاي اجتماعي مردم در زمينه بهبود وضع اقتصادي، اجتماعي، زيست محيطي و حفاظت از منافع ذينفعان، بهبود کيفيت زندگي شهروندان و تغيير نگرش هاي شخصي در اين صنعت، به عنوان وظيفه شناخته شده است. امروزه صنعت نفت با تعهد اجتماعي و اخلاقي، شرايط زندگي مردم در مناطق نفت و گاز خيز را بهتر کرده و از انجام فعاليت هايي که باعث بدتر شدن وضعيت جامعه مي شود، پرهيز مي کند تا جايي که اين آگاهي و تعهد به محيط پيراموني، موجب شده در اين حوزه به برند پايداري، پاسخگويي و شفافيت تبديل شود و حرفي براي گفتن و مدلي براي ارائه به ديگر سازمان ها داشته باشد.صنعت نفت ايران به عنوان بزرگترين صنعت کشور، طي عمـر بيش از يکصد سـاله خود، خواه ناخواه اقدام هايي را که در ماهيت با مسئوليت اجتماعي شرکت هم راستـا بوده، در مناطق نفت وگاز خيـز کشـور به انجام رسـانده است. تا به امـروز، طيف گسترده اي از اين اقدام ها در قالب پروژه هاي عمراني، آموزشي، بهداشتي و درماني، محيط زيستي، اشتغالزايي و ... در نقـاط مختـلف کشـور، بويژه منـاطق عملياتي صنـعت نـفت به اجرا درآمده و در حال اجراست.در اين زمينه الزام استفاده حداکثري تا سقف 4 درصد اعتبارات پروژه هاي توسعه اي صنعت نفت در طرح ها و برنامه هاي مسئوليت هاي اجتماعي در محيط پيراموني صنعت نفت و گاز در جهانِ پر رقابت امروز، نشان از اين دارد که وزارت نفت براي ايفاي نقش خود در بخش مسئوليت اجتماعي، به اين باور رسيده است که مسئوليت پذيري اجتماعي يک تعهد در قبال حفظ محيط زيست، عدم تبعيض در امور استخدامي، توجه به تأمين نيازهاي کارکنان، عدم ارائه محصولات زيان آور، اختصاص منابع مالي در مسير تامين رفاه عمومي مورد قبول اکثريت جامعه، نپرداختن به فعاليت هاي غيراخلاقي، اصول بنيادين انسانيت و پاسخگويي در قبال آنها و تعهد به بهبود شرايط جوامع پيراموني مناطق نفت و گاز خيز است و با اين باور به سازماني خوشنام در عرصه مسئوليت اجتماعي تبديل شده است، تا جايي که چندي پيش رئيس جمهوري در نامه اي به وزير نفت از اقدام هاي اين وزارتخانه در بخش مسئوليت اجتماعي قدرداني کرد و خواستار ادامه و توسعه آن شد.
گفت وگوي« مشعل» با بيژن عاليپور : مناطق نفت خیز جنوب پیشگام در مسئولیت اجتماعی
مشعل تورق تاريخ پرپيچ و خم سياسي اجتماعي صنعت نفت ايران، حکايت از آن دارد که اين صنعت با خود هم آباداني داشته و هم تغيير سبک زندگي و تنوع فرهنگي و اجتماعي در ايران را به همراه داشته است. به بيان ديگر، مي توان گفت که نفت در ايران و در زمان اکتشاف، ايجاد شهري مدرن را به همراه داشت که به وسعت ذخاير نفت و گاز، گسترده و عنوان نخستين هاي کشور را هم با خود به يدک کشيد. نخستين کارخانه گوگردسازي، نخستين کارخانه توليد برق ايران و خاورميانه، نخستين تصفيه خانه آب کشور و بسياري ديگر از اولين ها که به مدد ذخاير نفت حاصل شد. اين همان چيزي است که امروز آن را مسئوليت اجتماعي مي خوانيم؛ مسئوليتي که در بسياري از دوره هاي کشور به فراموشي سپرده شد و حاصل طلاي سياه براي مردمان آن رنج و سختي بود.
در سال هاي اخير، اما باز مسئوليت اجتماعي از نو تعريف شد و فصل تازه اي تحت همين عنوان در مناطق نفتخيز کشور رقم خورد و با جديت از سوي وزارت نفت به عنوان اولويت در دستور کار قرار گرفت که حاصل جمع آن در بخش هاي مختلف آبرساني، جاده سازي، احداث مدارس و آموزشگاه ها و... شد.
در اين ميان، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان بزرگترين شرکت وابسته به شرکت ملي نفت ايران و نماد يک قرن تجربه صنعت نفت کشور و بزرگترين توليد کننده نفت و گاز کشور که مسئوليت تأمين خوراک پالايشگاه ها و بخش اعظم نفت صادراتي کشور را عهده دار است و حوزه عملکرد آن در گستره چهار استان خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر و ايلام قرار دارد، در مسير اجراي مسئوليت اجتماعي گام برداشته است.
در همين زمينه با بيژن عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت و گويي انجام داده ايم که طي آن به تشريح برخي اقدام هاي انجام شده از سوي اين شرکت در مسير اهداف مسئوليت اجتماعي، پرداخته که آمار و ارقام اميدوارکننده اي دارد. از جمله آنکه اعلام مي کند بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني با اعتباري حدود 400 ميليارد تومان در مناطق نفت خيز جنوب در حوزه راه سازي و احداث فضاهاي درماني و بيمارستاني در دست اجراست.
وي با بيان اينکه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، همگام با فعاليت در زمينه توليد نفت، گاز و مايعات گازي، در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نيز فعال است و بخش عمده اي از فعاليت هاي خود را به توسعه و عمران مناطق پيراموني اختصاص داده است، گفت: نگاهي به كارنامه اين شركت در زمينه كمك به توسعه زيرساخت هاي آموزشي، فرهنگي، بهداشتي و زيست محيطي بيانگر اين واقعيت است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعلام کرد: هم اكنون بيش از 20 پروژه بزرگ عمراني با اعتباري حدود 400 ميليارد تومان در مناطق نفت خيز جنوب، در حوزه راه سازي و احداث فضاهاي درماني و بيمارستاني در دست اجراست. به گفته وي، در بخش راه سازي، پروژه هاي مهمي از جمله احداث جاده اصلي محور اميديه/جايزان، احداث جاده ايذه به مسجدسليمان و تعريض و بهسازي جاده اصلي سه راهي هفتكل تا نفت سفيد در حال اجراست.
او با تشريخ اقدام هاي اين شرکت در حوزه بهداشت و درمان گفت: در بخش فضاهاي درماني و بيمارستاني، هشت پروژه با اعتبار بيش از 13 ميليارد تومان در شهرهاي اهواز، گچساران و مسجدسليمان در دست اجرا قرار دارد كه بيمارستان 96 تختخوابي گچساران سال96 افتتاح شد و بيمارستان 32 تختخوابي مسجدسليمان نيز در شرف انجام تشريفات مناقصه است.
جمع آوری گازهای همراه نفت؛ پيشگيری از آلودگی محيط زيست
عاليپور در ادامه اين گفت وگو به تشريح اقدام هاي انجام شده از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف پيشگيري از آلودگي محيط زيست پرداخت و اعلام کرد: اين شرکت با هدف بهينه سازي مصرف انرژي و حفظ محيط زيست، جمع آوري گازهاي مشعل را براي نخستين بار در كشور در چهار واحد بهره برداري پارسي كلاستر، مارون 3، مارون 6 و منصوري اجرايي کرده است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با اعلام آخرين وضعيت پروژه هاي يادشده گفت: پروژه جمع آوري گازهاي مشعل پارسي در ارديبهشت سال 1397 به بهره برداري رسيد و مارون 3 در پايان شهريور، مارون 6 در پايان دي و منصوري در پايان سال جاري راه اندازي مي شود.
او خبر داد: علاوه بر چهار پروژه يادشده، مزايده جمع آوري گازهاي مشعل 23 واحد بهره برداري ديگر براي حدود 130 ميليون فوت مکعب در دست اقدام است. اين مزايده در مرحله تبادل اطلاعات قرار دارد و اگر اجرا و تکميل شود، به همراه چهار پروژه ديگر، باعث جمع آوري 200 ميليون فوت مکعب گاز در روز خواهد شد.
مشعل بدون دود واحد بهره برداری شماره 3 اهواز
عاليپور در ادامه به اجراي پروژه مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 3 اهواز اشاره کرد و گفت: پروژه نصب مشعل بدون دود در واحد بهره برداري شماره 3 اهواز، يکي از پروژه هايي است که با هدف حفظ محيط زيست اجرا و راه اندازي شد. در اين پروژه تجهيزات پيشرفته طراحي، ساخته، نصب و راه اندازي شد تا ميزان و نوع گازهاي آلاينده انتشار يافته از اين مشعل ها به حداقل برسد.
وي خاطرنشان کرد: راه اندازي اين پروژه، گام مهمي در مسير کاهش آلاينده هاي هواي اهواز است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اعلام کرد: پروژه مشابه ديگري نيز در واحد بهره برداري شماره 2 اهواز با پيشرفت قابل توجهيدر حال اجراست. هم اکنون شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون که عمده فعاليت هاي آن در کلانشهر اهواز است، بالغ بر 8200 ميليارد ريال پروژه در سه حوزه جلوگيري از آلايندگي هاي نفتي، جمع آوري پساب ها و جمع آوري گازهاي همراه در دست اقدام دارد.
احداث و بازسازی 199 كيلومتر جاده در مناطق محروم
عاليپور در بخش ديگري از اين گفت وگو به اقدام هاي انجام شده از سوي اين شرکت در زمينه احداث و بازسازي جاده در مناطق محروم اشاره کرد و گفت: در سال جاري 199 كيلومتر جاده روستايي و عشايري در مناطق محروم مسجدسليمان احداث و بازسازي شد.
او ادامه داد: مديريت ترابري مناطق نفت خيز جنوب با هماهنگي شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و با هماهنگي و اعزام ماشين آلات راه سازي شامل لودر، بلدوزر، بيل مكانيكي و گريدر به مناطق تعيين شده، 35 راه روستايي و عشايري را به طول 199 كيلومتر احداث، مرمت و بازسازي کرد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب اين نکته را نيز يادآوري کرد که بسياري از عمليات راه سازي در مناطق دورافتاده و سخت گذر، «چلو» و «شيرين بهار» انجام شده و در برخي مناطق نيز مسيرشكافي و كوه بري با استفاده از بلدوزر صورت گرفته است.
اجرای طرح آبرسانی به نخلستان های شادگان
اجراي طرح آبرساني به نخلستان هاي شادگان از ديگر اقدام هاي انجام شده از سوي شرکت ملي مناطق نفت-خيز جنوب است که مديرعامل اين شرکت با اعلام جزييات آن گفت: فاز نخست پروژه آبرساني به نخلستان هاي شهرستان شادگان و با مشارکت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در شهريورماه امسال افتتاح شد.
او با اعلام اينکه در اين طرح با احداث يک کانال خاکي به طول 11 کيلومتر، آب مورد نياز از رودخانه کارون به رودخانه جراحي منتقل شد، توضيح داد: با توجه به اين که رودخانه جراحي، تامين کننده آب تالاب شادگان است، به دليل کم آب شدن آن، بخش هايي از تالاب و نخلستان هاي شادگان خشک شدند. انتقال آب به رودخانه جراحي براي تامين آب نخلستان هاي شادگان شامل احداث ايستگاه پمپاژ در ساحل چپ رودخانه کارون و دهانه نهر بحره، احداث کانال انتقال آب در مسيل بحره به همراه سازه هاي مربوطه است که براي اجراي آن 700 ميليارد ريال از سوي سازمان برنامه و بودجه کشور تامين شده است.
عاليپور گفت: با اجراي کامل اين طرح 20 مترمکعب آب بر ثانيه از کانال به شادگان منتقل مي شود که علاوه بر تامين آب مورد نيار نخلستان هاي شادگان، مشکل آب دامداري هاي منطقه را نيز برطرف مي کند.
او ادامه داد: اين آب پس از رسيدن به رودخانه جراحي، از طريق کانال هاي قديمي که در مسير آن قرار دارند، به نخلستان ها مي رسد.
استاندار خوزستان در گفت و گو با «مشعل» وزارت نفت سبب تحـول فرهنـگی - اجتمـاعی خوزستـان شـد
مشعل- بهانه گفت وگو با غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان، بررسي عملکرد وزارت نفت در زمينه مسئوليت اجتماعي است. خوزستان، استاني راهبردي است که گستره زيادي از آن سرشار از منابع نفت و گاز است و بدون شک همين مسئله، اهميت مسئوليت اجتماعي را افزون تر مي کند.
آنچه از صحبت هاي استاندار مي شود فهميد، رضايت از عملکرد وزارت نفت در اين زمينه است که از مدرسه سازي و آبرساني و گازرساني تا راه سازي و مسائل معيشتي را در برمي گيرد. نکته مهم از سخنان او اين است که وزارت نفت باعث تحول فرهنگي - اجتماعي استان خوزستان شده و اقدام هاي اين وزارتخانه در همسويي با مسئوليت اجتماعي، بهبود شرايط را به همراه داشته است.
وقتي از او درباره ميزان رضايتمندي مردم از اقدام هاي نفت در مسير مسئوليت اجتماعي مي پرسم، مي گويد: پيش از آن هيچ اقدامي صورت نمي گرفت؛ اقدام هاي وزارت نفت در سال هاي اخير رضايت نسبي ايجاد کرده است.
گفت وگو که به پايان مي رسد، شريعتي از پيشنهادي جديد براي وزارت نفت و مجموعه استان خبر مي دهد و مي گويد: با توجه به اينکه وزارت نفت خبر داده در بخش هاي جديدي از خوزستان نفت براي اکتشاف وجود دارد، به اين وزارتخانه پيشنهاد دادم محوريت توسعه استان را عهده دار و آمايش سرزمين براساس نفت تعريف شود. متن گفت و گوي «مشعل» با استاندار خوزستان در ادامه مي آيد:
به نظر در سال هاي اخير فصل تازه اي از روابط استانداري خوزستان و وزارت نفت تجربه شده که با نتايج مناسبي در توسعه استان همراه بوده است. شما موافق اين نظر هستيد؟
از ابتداي مسئوليت در استانداري خوزستان، با حوزه وزارت نفت ارتباط خوب و مناسبي داشتم. با شخص وزير نفت هم تعامل مناسبي برقرار شده و همکاري تنگاتنگي براي حل مسائل نفتي و توسعه پروژه هاي وزارت نفت در استان خوزستان داشته ايم.
ايجاد شرايط مناسب و خوب براي فعاليت شرکت هاي نفت، گاز و پتروشيمي هم از سوي ما دنبال شده تا اقدام ها با تعامل همراه باشد. زيرگروه هاي شرکت ملي نفت همچون شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي حفاري، پتروشيمي ها، گاز و ... هم ارتباط خوبي با ما دارند. به اين دليل که حرکت بايد به ست جلو باشد، نه توقف کارها. رفتارها نبايد تقابلي باشد، چون توسعه کشور را متوقف مي کند. دليل ديگر اين بود که ابتداي ورود من به استان خوزستان، با آتش سوزي برج پتروشيمي بوعلي همراه بود که باعث شد وزيرنفت به استان بيايد که در کنار ايشان بودن، اين تعامل را سرعت بخشيد. ما منافع استان را هم در نظر داريم و اين مساله از اولويت هاي ماست. هميشه هم از نفت تقاضا و مطالبه داشتيم که در توسعه استان، سهم خود را بدهد که در اين ايام، وزير نفت هميشه همکاري داشته و در حد توان خود کمک کرده اند.
يکي از فصل هاي همکاري استانداري خوزستان و وزارت نفت، موضوع مسئوليت اجتماعي است. شما چه تعريفي از اين مسئوليت وزارت نفت داريد؟
مردم سرزمين هايي که زيرپاي شان سرمايه هاي خدادادي همچون نفت و گاز قرار دارد، انتظار دارند سهمي از اين نعمت داشته باشند، مشکلات ابتدايي زندگي شان رفع شود و از حداقل رفاه برخوردار باشند که اين انتظار بجايي است و در تمام دنيا هم اين رويه وجود دارد. شرکت هاي چند مليتي در ساير کشورها هم وقتي قراردادهاي نفتي براي توسعه مخازن، استخراج و ..منعقد مي کنند، از سود خود براي آن مناطق اقدام هايي در مسير مسئوليت اجتماعي انجام مي دهند که به توسعه آن مناطق کمک کند. اگر توسعه انساني و توسعه آن مناطق رخ ندهد، کار سخت و سنگين مي شود. من فکر مي کنم مسئوليت اجتماعي، امري اجتناب ناپذير براي رشد و توسعه متوازن مناطق نفتي است.
آيا با اجراي وظايف مسئوليت اجتماعي وزارت نفت، تغيير و تحول خاصي را در دوره خود شاهد هستيد؟
مجموعه وزارت نفت در خدمت مجموعه استان است و مسئوليت اجتماعي را در بعد ملي و استاني انجام مي دهد؛ البته اين همکاري متقابل است و استانداري هم در بخش هاي مختلف، کارهاي وزارت نفت را به جريان مي اندازد و در کنار آنها قرار دارد.
اگر جزئي تر بخواهيم به اين مساله بپردازيم، کدام اقدام وزارت نفت را در مسير مسئوليت اجتماعي قابل توجه مي دانيد و چه تغييراتي را شاهد هستيم؟
از اقدام هاي وزارت نفت مي توان به بهسازي، آب روستا، فاضلاب شهرها، آموزش و احداث مدارس، آموزشگاه فني حرفه اي و مهارت آموزي، مسائل معيشتي و ... اشاره کرد. در حوزه استاني نيز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري، مسئوليت هايي را در زمينه مسئوليت اجتماعي پذيرفتند که از آن جمله مي توان به آبرساني و گازرساني روستايي، مدرسه سازي و بسياري موارد ديگر اشاره کرد. افزون بر آن در ماهشهر نيز شوراي عالي راهبردي تشکيل شده که سالانه بودجه اي را براي مسئوليت اجتماعي تخصيص مي دهد. همچنين در اقدام و تفاهم ديگري در زمينه توسعه 29 مخزن نفتي خوزستان، پيشنهاد شده که 4 درصد از سرمايه گذاري در اين مخازن، براي مسئوليت اجتماعي هزينه شود.
اختصاص چهار درصد مصوب شده است؟
پيش از اين سه درصد از فروش نفت به ما اختصاص داشت که يک درصد آن به ما و 2 درصد هم به مناطق محروم کل کشور تخصيص يافت که علاوه بر آن و براساس مصوبه جديد، چهار درصد از کل سرمايه گذاري در 29 مخزن نيز به ما اختصاص خواهد يافت.
اين اقدام در چه مقطع زماني قرار است انجام شود؟
در مقطع دو تا سه سال و براي حدود پنج استان است.
در اين راستا پروژه ها بايد با تصويب شوراي برنامه ريزي استان و نياز سنجي اين بخش باشد تا توازن منطقه اي رعايت شود.
بنده نيز در بدو ورود به استانداري خوزستان، به مهندس زنگنه توضيح دادم که مناطق محروم و حاشيه نشين اهواز، وضعيتشان نامناسب است و سختي ها و مشکلات زيادي دارند که ايشان با فوريت دستور تخصيص منابعي را دادند در حوزه آموزش تصميم گرفتيم تا پايان سال تحصيلي امسال، هيچ مدرسه کانکسي نداشته باشيم. اين هدفگذاري در غيزانيه اجرايي شد و در اين بخش هيچ مدرسه کانکسي وجود ندارد و 40 کلاس ساخته شده که بخشي از آن از سوي وزارت نفت انجام شده است. مردم اين منطقه آب شرب ندارند که شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، کمک جدي براي تامين آب آنها انجام داده تا طرح آبرساني را هر چه سريع تر نهايي کنيم. افزون بر آن، شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي نفت اعم از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي حفاري و ساير بخش ها تعامل و مشارکت خوبي دارند و در زمينه آب روستايي، راه، مدرسه سازي، آموزشگاه فني حرفه اي، دانشگاه و ... به کمک ما آمدند و مشکلات استان و استانداري را درک کردند.
اقدام هاي وزارت نفت در زمينه مسئوليت اجتماعي چقدر به بهبود شرايط منجر شده است؟
اقدام هاي وزارت نفت در اين حوزه بسيار اثربخش است. خوزستان به علت پراکندگي شهرهاي آن، استاني بسيار بزرگ و با استعداد و ظرفيت زياد است. بالاي 100 هزار نفر جمعيت دارد و به دليل وجود استعداد توليد ثروت از بيشترين پراکندگي برخوردار است و بالاي 4 هزار روستا دارد و به خاطر شرايط خلق ثروت در اين استان، افراد زيادي در آن سکني گزيدند. به همين دليل ممکن است اعتبارات در آن گم شود؛ اما قطعا وزارت نفت در رشد و آباداني استان و رفع مشکلات استان نقش مهم و موثري دارد.
شما به اقدام هاي آموزشي از جمله مدرسه سازي، دانشگاه و آموزشگاه ها اشاره کرديد. با اجراي اين مسئوليت ها، مي توان گفت که وزارت نفت در تحول اجتماعي-فرهنگي استان موثر بوده است؟
قطعا همين طور است. هر جا مدرسه، دانشگاه و آموزش وجود دارد، سطح فرهنگي، عمومي و مسائل اجتماعي آن استان بالا مي رود و توسعه آن منطقه افزايش مي يابد.
مردم از نفت چه انتظاراتي دارند؟
ميزان رضايتمندي مردم نسبت به قبل بهتر شده است. اقدامهاي وزارت نفت در سال هاي اخير رضايت نسبي را ايجاد کرده؛ اما برايشان کافي نيست؛ چون پيش از آن هيچ اقدامي صورت نمي گرفت؛ اما مردم انتظارات بيشتري دارند. وزارت نفت در بخش راه هاي روستايي و حتي راه هاي شرياني به ما کمک مي کند. اين اقدام ها بسيار مهم و ارزشمند است و همه اين موارد در دو سال اخير انجام شده است.
در زمينه اشتغالزايي استان هم وزارت نفت اقدام خاصي انجام داده است؟
مهارت آموزي مسائل فني حرفه اي باعث ايجاد اشتغال مي شود. پروژه هاي عمراني هم در ايجاد اشتغال موثر هستند. با توسعه مخازن نفتي که در برنامه قرار دارد، شاهد اشتغال قابل توجهي در استان خواهيم بود، به طوري که با توسعه اين مخازن 80 دکل نفتي فعال مي شود که به طور متوسط 15 تا 20 هزار نيرو در مقطع زماني 2 تا 3 سال مشغول به کار خواهند شد. به اين ترتيب مي توان گفت که نفت سهم عمده اي درايجاد اشتغال استان دارد.
در زمينه مسائل زيست محيطي از عملکرد وزارت نفت رضايت داريد؟
وزارت نفت در اين زمينه با سرعت بيشتري در حال فعاليت است. به تازگي در عسلويه قرارداد جمع آوري گازهاي مشعل امضا شده و اميدواريم ان جي ال 3200 هم بزودي راه اندازي شود و گاز فلرهاي غرب کارون هم ارزش افزوده پيدا کند و به ثروت و محصولات پتروشيمي تبديل شود؛ افزون بر آن در حوزه ريزگردها، وزارت نفت، حوزه هاي شن هاي روان را تثبيت و مالچ پاشي کرد.
زماني هم که معضل ريزگردها پيش آمد ما به لوله هاي زيادي نياز داشتيم که نفت همکاري خوبي داشت و اقلام مورد نياز را در اختيار ما قرار داد. در کانال کشي براي انتقال آب به تالاب هاي فصلي خشک شده و همچنين آبرساني به بخش روستايي هم همکاري مناسبي را از سوي وزارت نفت شاهد بوديم.
شاخص ترين اقدام وزارت نفت در حوزه مسئوليت اجتماعي را در چه حوزه اي مي دانيد؟
مي توان از آبرساني، مدرسه سازي و آموزش، راه و.. نام برد. همچنين اقدام ارزشمندي که با همکاري وزارت نفت انجام داديم، انعقاد قراردادي است که طي آن دانش آموزان حوزه سوسنگرد و هويزه مي توانند طي 3 تا 5 سال به کلاس کنکور بروند.
در حوزه مسئوليت اجتماعي چه نمره اي به وزارت نفت مي دهيد؟
براساس آنچه انتظار ماست، من نمره 15 مي دهم؛ اما براساس آنچه توان آن است و انجام مي دهد، نمره 19 . انتظار ما بيشتر است، اما من از توان نفت و مشکلات آن باخبر هستم.
اگر پيشنهاد خاصي داريد، بفرماييد.
به وزارت نفت پيشنهاد کردم محوريت توسعه استان خوزستان را عهده دار شود. به نوعي ما توسعه خوزستان را توسعه نفت محور تعريف کنيم تا آمايش سرزمين براساس نفت تعريف شود. به اين شکل که بعد از استخراج نفت، پالايش و ساير موارد همين جا صورت گيرد و به عبارتي محور توسعه استان، نفت باشد و جسته گريخته عمل نکنيم. چون در غير اين صورت ساير دستگاه ها معارض نفت خواهند شد و اجازه فعاليت نمي دهند.
نظر وزارت نفت درباره اين پيشنهاد چه بوده است؟
در حال پيگيري موضوع از سوي وزارت نفت هستيم.
هفته نامه «مشعل»، نشريه کارکنان صنعت نفت است، خوزستان بخش اعظم نفت کشور را توليد مي کند، چقدر با سختي فعاليت کارکنان آشنا هستيد؟
با مشقت فعاليت کارکنان صنعت نفت آشنا هستم؛ زيرا در کنارشان بوده ام، سر چاه هاي نفتي رفته ام، در مراکز نمکزدايي، پالايشگاه ها و .. بوده ام.
براي همه کارکنان صنعت نفت آرزوي توفيق و موفقيت دارم و براي تلاش شبانه روزي شان به آنها خسته نباشيد مي گويم. صنعت نفت يکي از موتورهاي محرکه اقتصاد ايران است که بيشترين ارزآوري را براي کشور دارد. به خانواده هاي کارکنان اين صنعت خسته نباشيد مي گويم که دوري از آنان را تحمل کرده و همراهي مي کنند. اگر همراهي خانواده هاي کارکنان نفت نبود، چرخ نفت نمي چرخيد. اميدواريم همراهي ها و همکاري هاي نفت مستدام باشد تا رضايتمندي مردم استان خوزستان را به همراه داشته باشد.
مسئولیت اجتماعی بخشی جدايی ناپذير از وزارت نفت
مشعل - در حال حاضر 815 پروژه فعال در بخش مسئوليت اجتماعي شامل مدرسه سازي، راه سازي، بهداشت و درمان و ... با مجموع اعتبار 2 هزار و 511 ميليارد تومان از سوي شرکت ملي نفت در دست اجرا قرار دارد.
استان بوشهر
طرح آبخيزداري جم، ريز و باغان با اعتبار 562 ميليارد ريال كه شامل بيش از 160 مورد بند سنگي ملاتي، احداث توركينست و عمليات بيولوژيكي و قرق در سطح حدود 20000 هكتار است.
طرح آبخيزداري دشتي با اعتبار 50 ميليارد ريال كه شامل اجراي بند سنگي ملاتي و همچنين نهال كاري و مساحت 150 هكتار در سال 96-95 است.
استان سيستان و بلوچستان
اجراي پروژه هاي هلالي آبگير، نهال كاري، قرق، بندخاكي، حوت و حوتك و ... با اعتباري به مبلغ 60 ميليارد ريال و با پيشرفت فيزيكي 95 درصد در حال اجراست.
استان خوزستان
مالچ پاشي، نهال كاري، آبياري و مراقبت در مجموع حدود 22000 هكتار از سال 1393 تا كنون
جنگل كاري محور خرمشهر- شلمچه به مساحت تقريبي 55 هكتار از سال 1396 و عمليات آبياري و مراقبت در سال جاري
رهاسازي آب در هور العظيم كه در پنج حوزه در حال آبگيري و گاه تكميل شده است.
احداث 54 دهنه كالورت در مسير جاده هاي آنتني احداث شده
تشكيل كارگروه موضوع بند «ه» تبصره 1 قانون بودجه سال 1396 با صدور حواله تحويل مالچ رايگان (تحويل مالچ به ارزش 4875 ميليارد ريال كه 975 ميليارد ريال در سه ماهه اول سال جاري اجرايي شده است)
موارد ذکر شده، بخش اندکي از سرمايه گذاري هاي اجتماعي در راستاي ايفاي «مسئوليت اجتماعي شرکت ها» در شرکت ملي نفت ايران است که گاهي در اخبار روزمره مي خوانيم يا مي شنويم. تمامي اين موارد در مفهوم و ادبياتي با عنوان «مسئوليت اجتماعي شرکت ها» يا «سرمايه گذاري اجتماعي شرکت ها»، در طول سال هاي اخير در حوزه مديريت مطرح شده و شاهد طرح روزافزون مباحث تخصصي اين حوزه در دانشکده هاي مديريت و نيز اقتصاد دانشگاه هاي معتبر دنيا، وزارتخانه ها و شرکت هاي دولتي و خصوصي هستيم، ضمن اينکه امروز شرکت هاي متعددي با هر مقدار ظرفيت و درآمد، از تلاش هايي سخن به ميان مي آورند که به توسعه اجتماعي و انساني کمک مي کند.
در اين ميان، وزارت نفت با تخصيص چهار درصد اعتبارات طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد اين شرکت به پروژه هاي عمران مناطق نفت خيز، آينده خوبي را براي اجراي طرح هاي عمراني در مناطق نفت و گاز خيز کشور نويد مي دهد که با توجه به ارزش حدود 7 ميليارد دلاري اين طرح ها، سهم عمران مناطق نفت خيز قابل توجه خواهد بود و تاثير زيادي در بهبود شرايط مناطق محروم خواهد داشت.
جايي براي انکار نيست که تزريق بخشي از درآمدهاي نفتي به زندگي مردم، تحولي را در سطح و شكل زندگي مردم ايجاد كرد و با توجه به تغييرات تند در حاشيه محل هاي حفاري زندگي مردم در اطراف و اكناف تحت تاثير تزريق پول و رفاه اجتماعي حاصل از نفت قرار گرفت. در اين ميان صنعت نفت هم به مسئوليت هاي اجتماعي خود در سطح كلان و ملي عمل كرده و هم در سطح كمك به توسعه و بهبود حكمراني در جوامع محلي توجه كرده است.
بنابراين مي توان ادعا کرد که مسئوليت اجتماعي در ساختار صنعت نفت نهادينه شده و جزيي از ذات آن محسوب مي شود که با بهره گيري از توان و دانش كارشناسان علوم اجتماعي و انساني قرار است شرکت ملي نفت ايران به درجه اي وسيع تر از مسئوليت هاي اجتماعي عمل كند و همين آينده را روشن تر مي كند تا جايي که مفهوم CSR به بخشي جدايي ناپذير از تعهدات وزارت نفت در خدمت به مردم ايران بدل شده است.
815 پروژه فعال در بخش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت
مشعل - مسئوليت اجتماعي شرکتي ((Corporate Social Responsibility موضوع حساس و توجه برانگيزي در سال هاي اخير بوده که در شرکت هاي معتبر بين المللي به عنوان يک اصل بي بديل پذيرفته شده است. در همين حال و بر اساس اهداف اعلام شده از سوي سازمان ملل، از سال 2015 تا 2030، همه کشورهاي عضو سازمان ملل بايد تلاش کنند به اهداف و شاخص هاي توسعه پايدار در سه سطح ملي، منطقه اي و بين المللي دست يابند. سازمان ملل متحد براي رسيدن به اهداف توسعه پايدار، 17 هدف کلان را تعيين و تصويب کرده که در اين ميان اهداف زندگي سالم، در دسترس بودن آب سالم، دسترسي به انرژي پاک و مقرون به صرفه، مبارزه با تغييرات اقليمي، استفاده پايدار از اقيانوس ها و درياها، ارتقاي اکوسيستم و احياي مشارکت جهاني براي توسعه پايدار به منزله اسناد بالادستي ملي يا بين المللي حوزه محيط زيست مطرح مي شوند. بر اين اساس، مسئوليت اجتماعي، استاندارد ايزو 26000 را با رعايت دستورعمل هاي ويژه خود دارد که خود شامل هفت شاخص پاسخگويي، شفاف سازي و مسئوليت پذيري، اخلاق حرفه اي، احترام به حقوق ذينفعان، احترام به قانون، احترام به هنجارهاي بين المللي و احترام به حقوق بشر مي شود.
در اين بين، شرکت ملي نفت ايران براساس ماهيتش در زمينه اکتشاف، توسعه و بهره برداري از ميادين نفت و گاز از اين امر مستثنا نبوده و به دليل ورود به حريم ميادين نفت و گاز، تاثيرات مثبت و منفي گوناگوني بر محيط زيست ، انسان هاي بومي، آثار تاريخي، اخلاق اجتماعي و نحوه زندگي مردم دارد که براي کاهش اين اثرات منفي، مسئوليت اجتماعي جزيي از وظيفه ذاتي اين شرکت شناخته شده که طي ساليان متمادي، همگام با توسعه و تغييرات پيراموني تغيير کرده تا جايي که امروز اين صنعت به عنوان يکي از پيشگامان مسئوليت اجتماعي در ميان سازمان هاي هم رديفش سردمدار بوده و نامي پرآوازه دارد.
اختصاص 350 ميليارد تومان به پروژه هاي در دست اجرا
عبدالحميد امامي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز درباره مسئوليت پذيري وزارت نفت مي گويد: در حال حاضر 815 پروژه فعال در بخش مسئوليت هاي اجتماعي، با مجموع اعتبار اين تعداد پروژه، دو هزار و 511 ميليارد تومان است که از اين رقم تا امروز، يک هزار و 63 ميليارد تومان پرداخت شده است.از سال 96 وزارت نفت از محل 14.5 درصد سهم سالانه خود از درآمدهاي نفتي، 350 ميليارد تومان صرف پروژه هاي مسئوليت اجتماعي خود کرده که اين رقم براي سال جاري نيز حداقل همين ميزان خواهد بود. همچنين براي سال 97 هزينه کردن حداقل 350 ميليارد تومان در پروژه هاي در دست اجراي مسئوليت اجتماعي صنعت نفت نهايي شده که اين هزينه ها به صورت مستقيم از سوي نفت صورت نمي گيرد؛ بلکه براي هزينه شدن به دستگاه هاي اجرايي مربوطه پرداخت ميشود.
مروري بر طرح هاي عمراني تكميل شده
از ابتداي سال 1396 تا پايان مرداد سال 1397 در مجموع 90 پروژه عام المنفعه شامل 25 پروژه آموزشي، 27 مورد ورزشي، 6 مورد بهداشتي و درماني، 28 مورد خدماتي و چهار پروژه راه و جاده با اعتباري به مبلغ 2.628 ميليارد ريال تكميل شده و مورد بهره برداري قرار گرفته است.
طرح هاي در دست اقدام و جاري
در حال حاضر 722 پروژه عام المنفعه شامل 121 پروژه آموزشي، 288 مورد ورزشي، 31 مورد بهداشتي و درماني، 195 مورد خدماتي و 87 پروژه راه و جاده با اعتباري به مبلغ 22.410 ميليارد ريال در مرحله پيگيري و اجراست كه تاكنون مبلغ 7.986 ميليارد ريال آن به صورت سرجمع هزينه و پرداخت شده است.
براساس برنامه مدون تعريف شده پنج ساله و به منظور تعريف و پيگيري پروژه هاي عام المنفعه مورد تعهد، 459 پروژه عام المنفعه ديگر شامل 113 مورد آموزشي، 84 مورد ورزشي، 57 مورد بهداشتي و درماني، 104 مورد خدماتي و 101مورد راه و جاده در سقف مبلغ 7.153 ميليارد ريال مصوب شده که براساس تفاهم هاي به عمل آمده با اصحاب موضوع، قرار است در سنوات آتي و به تدريج، به عنوان قدرالسهم ابلاغي پروژه ها در سال هاي 98 و 99 و بعد به دستگاه هاي بهره بردار مربوطه ابلاغ شوند.
توسعه عمران و آباداني در جوامع محلي
حوزه آموزش و پرورش
كمك به افزايش فضاهاي آموزشي و كمك آموزشي براي دانش آموزان به منظور گسترش آموزش عمومي در سطح كشور با تأمين اعتباري بالغ بر 1.586 ميليارد ريال به منظور كمك به احداث، تكميل و تجهيز 133 پروژه شامل مدارس، خوابگاه هاي دانش آموزي، مجتمع هاي آموزشي، سالن هاي چندمنظوره، هنرستان ها، كتابخانه، كانون هاي فرهنگي و همچنين برگزاري كلاس هاي تقويت بنيه (كلاس كنكور) صورت پذيرفته و تاكنون با پرداخت 469 ميليارد ريال 23 مورد از اين پروژه ها تكميل شده و مورد بهره برداري قرار گرفته است.
حوزه علوم، تحقيقات و فناوري
كمك به افزايش و ارتقاي سطح امكانات و توسعه فضاهاي آموزشي در اقصا نقاط كشور و مهيا کردن زمينه هاي تربيتي نيروهاي متخصص براي آينده كشور با تأمين اعتباري بالغ بر 537 ميليارد ريال به منظور كمك به احداث، تكميل و تجهيز 13 پروژه دانشگاهي شامل فضاهاي آموزشي دانشگاه هاي دولتي، طرح توانمندسازي بوميان منطقه و خريد تجهيزات مربوط تصويب شده و تاكنون دو مورد آن تكميل و به بهره برداري رسيده و مبلغ 198 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.
حوزه ورزش و امور جوانان
كمك به ارتقاي سطح نشاط عمومي، سلامت جسمي و بهداشت رواني جامعه با ايجاد و افزايش فضاهاي ورزشي استان ها و تأمين اعتباري به مبلغ 2.668 ميليارد ريال به منظور احداث، تكميل و تجهيز 315 پروژه شامل سالن هاي ورزشي در ابعاد مختلف، استخر شنا، زمين هاي ورزشي چمن مصنوعي، پارك هاي ورزشي و خريد تجهيزات اماكن ورزشي صورت پذيرفته و تاكنون 27مورد آن تكميل و مبلغ 689 ميليارد ريال آن نيز پرداخت شده است.
حوزه بهداشت و درمان
با هدف ارتقاي سطح بهداشت عمومي، سلامت جامعه، كاهش تلفات و خسارات جاني در موارد اضطراري و سهولت دسترسي در شهرها و روستاها و همچنين راه هاي مواصلاتي به تجهيزات و امكانات بهداشتي و درماني با تخصيص اعتباري بالغ بر 1.723 ميليارد ريال به منظور كمك به احداث، تكميل و تجهيز 37 پروژه شامل اورژانس جاده اي، خانه بهداشت، بيمارستان و خريد تجهيزات مربوطه صورت پذيرفته و از اين تعداد تاكنون 6 مورد تكميل و به بهره برداري رسيده و مبلغ 1.018 ميليارد ريال نيز پرداخت شده است.
حوزه راه و شهرسازي
توسعه راه ها وجاده هاي مواصلاتي به عنوان زيرساخت پر اهميت توسعه پايدار و زمينه ساز آباداني پرشتاب كشور، واقعيتي غيرقابل انكار است. بر همين اساس، شركت ملي نفت ايران از محل اعتبارات داخلي خود، برنامه تأمين اعتبار 91 طرح مرتبط با حوزه راه و ترابري با اعتباري بالغ بر 12.376 ميليارد ريال را تعهد كرده كه از اين تعداد، چهار مورد آن تكميل شده و به بهره برداري رسيده و مبلغ 5.024 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.
حوزه خدماتي
پنج پروژه مرتبط با كميته امداد امام خميني (ره) شامل كمك به احداث، تكميل و تجهيز خانه هاي محرومان و مركز كارآفريني و خودكفايي با اعتباري بالغ بر 66 ميليارد ريال تعهد شده كه تاكنون مبلغ پنج ميليارد ريال آن پرداخت و 135 پروژه مرتبط با بنياد مسكن انقلاب اسلامي شامل كمك به اصلاح معابر و راه هاي روستايي و طرح «هادي» روستايي بالغ بر 600 ميليارد ريال از سوي صنعت نفت تعهد شده كه از اين تعداد تاكنون 16 مورد تكميل و به بهره برداري رسيده و مبلغ 261 ميليارد ريال نيز پرداخت شده است.
افزون بر فعاليت هاي ياد شده، 73 طرح عام المنفعه شامل احداث مركز درمان آسيب هاي اجتماعي، شبكه هاي جمع آوري فاضلاب و تصفيه خانه هاي مربوطه، آبرساني و برق رساني به روستاها، حوزه هاي علميه و ساير پروژه ها با اعتباري بالغ بر 3.497 ميليارد ريال، از سوي صنعت نفت در سطح كشور تعهد شده كه از اين تعداد، هشت مورد آن تكميل شده است. بنابراين از مجموع 213 پروژه اين مديريت در حوزه خدماتي با اعتباري بالغ بر 4.163 ميليارد ريال، تاكنون تعداد 24 مورد آنها تكميل شده و مورد بهره برداري قرار گرفته و مبلغ 1.386 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.
حوزه سازمان هاي محيط زيست و منابع طبيعي
به منظور حفظ و صيانت از منابع غني و ارزشمند طبيعي و با هدف دستيابي به بهره وري حداكثري از هوا، آب و زمين پاك و سالم، صنعت نفت افزون بر رعايت استانداردهاي زيست محيطي در درون تاسيسات و فرايندهاي عملياتي توليد، طرح هاي تثبيت شن هاي روان و آبخيزداري را به منظور مقابله با بيابانزايي و تغذيه سفره هاي زير زميني و همچنين امنيت زيستي در استانهاي خوزستان، بوشهر و سيستان و بلوچستان به اجرا درآورده است.
به همين منظور 10 پروژه با اعتباري به مبلغ 1.985 ميليارد ريال را تعهد شده كه تاكنون تعداد چهار مورد آنها تكميل و 1.473 ميليارد ريال آن پرداخت شده است.براي مقابله با بيابان زايي، عمليات تثبيت شن هاي روان در سطحي معادل 22 هزار هكتار در استان خوزستان با اعتباري بالغ بر هزار ميليارد ريال در قالب پروژه هاي مالچ پاشي، نهال كاري و مراقبت و نگهداري در شهرستان هاي اهواز، آبادان، اميديه، دشت آزادگان، شوش، ماهشهر و هنديجان در حال انجام است كه 98 درصد آن اجرا شده است. همچنين عمليات بيابانزدايي در مناطق حساس و بحراني استان سيستان و بلوچستان در سطحي معادل 16 هزار هكتار با اعتباري معادل 60 ميليارد ريال در قالب مديريت هرزآب – ذخيره نزولات، نهالكاري و مراقبت و نگهداري در شهرستان هاي خاش، سيب سوران، ميرجاوه، ايرانشهر، سراوان، زاهدان، نيكشهر، چابهار و كنارك در حال انجام است كه 95درصد آن اجرا شده است.
به منظور كاهش اثرات برداشت آب از سفره هاي زيرزميني، عمليات آبخيزداري براي كنترل سيلاب ها و حفاظت خاك و تغذيه سفره هاي زيرزميني در سطحي معادل 95 هزار هكتار با اعتباري بالغ بر 612 ميليارد ريال در شهرستان هاي جم و دشتي استان بوشهر در دست اجراست كه تا كنون 55 درصد اين پروژه با اعتباري بالغ بر 364 ميليارد ريال به اجرا درآمده است. حاصل اين اقدام، تغذيه بالغ بر 12 ميليون مترمكعب آب به سفره هاي زيرزميني بوده كه كمك شاياني به امر كشاورزي و باغداري منطقه خواهد کرد.
رفاه زیر چتر گاز
مشعل- مهدي مهرابي- گازرساني به روستاها، ايجاد رفاه و تسهيل در دسترسي به منابع انرژي ارزان را مي توان مهم ترين مسئوليت اجتماعي شرکت ملي گاز ايران برشمرد. گاز که اکنون به يکي از زيرساخت هاي اساسي توسعه و رفاه بدل شده، در نقاط سخت گذر، روستاهاي مرزي و مناطق کمتر برخوردار نيز به راحتي قابل دسترس است و اين موضوع سبب ايجاد اشتغال و رونق اقتصاد مناطقي شده که اين سوخت پاک به آن پا مي نهد.شرکت هاي تابعه وزارت نفت از جمله شركت ملي گاز ايران از ابتداي تاسيس در همسويي با ماموريت اصلي خود خدمات متنوع و گسترده اي را بنابر نياز مردم به محيط پيراموني ارائه و امكاناتي را در حد توان براي آنها فراهم کرده اند.اين خدمات در جهت دستيابي به توسعه پايدار بايد مبتني بر راهبردهاي از پيش تعيين شده باشد. از طرفي، ايفاي نقش تصدي گري سازمان هاي متولي (ساير بخش هاي دولتي) در استان هاي محروم بيش از پيش الزام آوراست؛ از اين رو وضعيت موجود، نيازمند تغيير و اتخاذ رويكردهايي مبتني بر تدوين راهبرد مسئوليت اجتماعي (CSR ) در زمينه شركت هاست.نقش CSR در صنعت گاز كشور در زمينه زيست محيطي با كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي و اثرات مخرب آن و همسو شدن با استانداردهاي بين المللي زيست محيطي قابل بررسي است.
اين شرکت با جايگزيني گاز با سوخت هاي مايع در مسير ايجاد محيط زيست پاك و در نتيجه ارتقاي سلامت اجتماعي و تحقق اهداف CSR گام برداشته و در مبحث خود اتكايي نيز زمينه رشد صنعت داخلي، استفاده بهينه از منابع انساني متخصص و استفاده از دانش و فناوري داخلي را فراهم مي كند.تقاضاي روز افزون انرژي كه نتيجه مستقيم افزايش جمعيت و توسعه صنعتي است و در عين حال حركت در جهت كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، اهميت گاز طبيعي را به عنوان پاكترين سوخت فسيلي دو چندان مي كند. مسئوليت شركت ملي گاز ايران به عنوان باني اصلي پالايش و توزيع گاز طبيعي، با تحقق سرفصل هاي مسئوليت اجتماعي هم سويي دارد.
شركت ملي گاز ايران با تامين پايدار انرژي، زمينه هاي پايداري و رضايت اجتماعي را فراهم مي كند. همزمان با جايگزيني گاز با ديگر سوخت هاي فسيلي در مصارف بخش هاي مختلف به ويژه صنعتي، شرايط كاهش رد پاي كربني اقتصاد كشور يا همان حركت در جهت اقتصاد سبز را فراهم مي سازد، بنابراين به نظر مي رسد انجام پروژه هايي در همسويي با مسئوليت اجتماعي، رسالت اصلي شركت ملي گاز ايران است.
در كنار توزيع گاز طبيعي به عنوان انرژي پاك، شركت ملي گاز ايران در حوزه هاي بهينه سازي مصرف سوخت، حمايت از طرح هاي پژوهشي در زمينه هاي متنوع، برگزاري همايش هاي فرهنگي _ ورزشي و همچنين علمي فعاليت مي كند كه هر كدام به سهم خود نقش بسزايي در استفاده بهينه از منابع سوخت كشور، كاهش اثرات زيست محيطي و نيز افزايش رضايت اجتماعي دارند.
تجهيز بيمارستان 22 تختخوابي صنعت نفت عسلويه
تلاش براي حفظ محيط زيست و كاهش آلودگي هاي زيست محيطي، ايجاد و توسعه فضاهاي آموزشي/درماني و ورزشي در مناطق محروم، مشاركت در طرح مطالعاتي توسعه و بهره برداري بهينه از منابع آب در مناطق محروم، توسعه راه ها و بازسازي جاده ها، نظارت بر امر آموزش فارغ التحصيلان و نيروهاي مشتاق كار در مناطق محروم، ارائه خدمات مشاوره و راهنمايي خانواده از محورهاي اقدام هايي به شمار مي آيد که در اين شركت، بيشترين تاثير و فراگيري را بر جامعه در چند سال اخير داشته و نسبت به گذشته از افزايش چشمگيري برخوردار بوده است.
در سال هاي گذشته فعاليت هاي گسترده اي از سوي شرکت ملي از ايران در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي انجام شده که احداث و تجهيز بيمارستان 22 تختخوابي صنعت نفت عسلويه و تامين روشنايي تونل هاي بزرگ راه عسلويه به جم، توسعه ساختمان بيمارستان توحيد جم، مشاركت در احداث سد باغان، مشاركت در طرح توليد و انتقال 51 هزار متر مكعب آب در روز به منطقه جم از اين جمله به شمار مي آيند.
همچنين، كمك به ساخت 150 واحد مسكوني آموزش و پرورش، کمک به ايجاد و توسعه ساختمان دي کلينيک بهداشت و درمان صنعت نفت در منطقه سرخس، احداث درمانگاه در روستاي همجوار پالايشگاه ايلام، احداث مدرسه كوشك برآفتاب در منطقه يك عمليات انتقال گاز، احداث مدرسه دخترانه، مدرسه پسرانه و مهد كودك شهرك فجر (سرخون و قشم)، احداث سالن ورزشي در روستاهاي همجوار پالايشگاه (روستاي مورت – ايلام)، توانمند سازي دو هزار نفر از اهالي بومي استان سيستان و بلوچستان و 200 نفر از اهالي منطقه عسلويه براي اشتغال در زمينه گازرساني و انجام فعاليت هاي مرتبط با شركت ملي گاز ايران از طريق عقد قرار داد با مراكز آموزشي، تامين650 مترمكعب آب در روز براي روستاهاي جمال آباد و تنگمان، تامين روزانه 40 مترمكعب آب آشاميدني روستاهاي مجاور، از ديگر فعاليت هاي صنعت گاز در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي است.
صنعت گاز با توسعه پالايشگاه ها و زير ساخت هاي صادرات و انتقال گاز، زمينه اشتغال متخصصان بيشتر و با تامين پايدار انرژي، اصلي ترين زمينه توسعه پايدار را فراهم مي سازد، به طوري كه هم اكنون صنايع عمده و جزء و نيز كارگاه هاي توليدي بسياري با بهره مندي از گاز طبيعي به عنوان سوخت مصرفي و يا خوراك ورودي به صورت پيوسته در حال فعاليت و توليد هستند.
اثر گذاري هر حركت اجتماعي نيازمند حمايت همه جانبه ارگان ها و سازمان هاي مرتبط است؛ براي مثال در بحث محيط زيست عملكرد شركت ملي گاز ايران به تنهايي نمي تواند اهداف مورد نظر را تامين کند و نقش نهادهاي اجرايي و قانون گذار در مسئوليت اجتماعي بسيــار پر رنگ بوده زيرا انجـام هر حركت نيازمند برخورداري از وجاهت قانوني و اجرايي و حمايت مراجع ذيصلاح قانوني در زمينه پشتوانه مالي و قانوني است.
همان گونه كه مي دانيد، CSR به معناي مشاركت آگاهانه و داوطلبانه شركت ها در فعاليت هايي است كه به بهبود اجتماعي و حفاظت از محيط زيست منجر مي شوند كه اين فعاليت ها مي توانند شامل فعاليت هاي حرفه اي و سرمايه گذاري هاي اجتماعي باشند.
بنابراين گازرساني به شهرها و روستاها و افزايش سهم نيروگاه ها از گاز طبيعي با اثرات مستقيم بر كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي و فراهم ساختن زمينه ايجاد اشتغال نيروي كار كشور و نيز مشاركت مستقيم در توسعه پايدار با مفهوم اساسي مسئوليت هاي اجتماعي مطابقت دارد.
اقدام هاي شركت ملي گاز ايران به عنوان شركتي دولتي ناظر بر جامعه است و از ابتداي فعاليت با بزرگترين مسئوليت تامين انرژي طي سه بخش پالايشي، انتقال، توزيع گاز به نقاط مختلف كشور در زنجيره ارزش خود، ابعاد مسئوليت اجتماعي را توسعه داده كه اين بيانگر ميزان اولويت آن در برنامه و تعهدهاي شركت ملي گاز ايران است.
توسعه گازرساني به عنوان سوخت سبز ضمن كنترل و كاهش آلاينده ها نسبت به ساير سوخت هاي فسيلي باعث رونق اقتصادي در كشور شده و همچنين موجب افزايش رفاه و آسايش هموطنان است كه اين خود يكي از بزرگترين مسئوليت هاي اجتماعي شركت ملي گاز ايران محسوب مي شود.
حفظ محيط زيست با کاهش مشعل سوزي
از سوي ديگر، يکي از مهم ترين فعاليت ها در بخش پالايش گاز طي سال هاي گذشته، کاهش مشعل سوزي در پالايشگاه ها و خاموشي يکي از فلرهاي در سرويس پالايشگاه اول پارس جنوبي بود. فلسفه وجودي و طراحي مشعل ها از ابتدا به منظور تخليه آني مجموعه گازهاي داخل پالايشگاه براي عبور از بحران و يا تخليه گازها در حين راه اندازي و از کاراندازي (تعميرات اساسي) بوده است.
اين فلسفه تا اندازه اي تغيير کرده و با طراحي فناوري هاي روز دنيا، در نخستين گام، تلاش شده تا به سوي کاهش مشعل سوزي در مبداء يعني سوزاندن گازهاي اضافه اي که در شرايط نرمال به مشعل فرستاده مي شود، گام بردارد.از آنجا که مسئله تخليه و ارسال گازهاي مازاد در شرايط اضطراري به هرحال وجود خواهد داشت، اين کار را در مواقع اضطراري از طريق همان مشعل خاموش انجام مي دهند که در موقع لزوم با يک جرقه روشن و پس از پايان کار مجددا خاموش مي شود. فناوري مورد استفاده در پالايشگاه ها (اول پارس جنوبي) به نوعي روش کاهش گازهاي مازاد در مبداء است. براين اساس، براي فازهاي 2 و 3 و 12 از فناوري ديگري (فناوري برگرداندن گازهاي مازاد به داخل فرآيند خوراک گاز) استفاده شود. با توجه به اين موضوع، در پارس جنوبي گازهايي که در شرايط نرمال هستند، دوباره براي خوراک پالايشگاه استفاده مي شوند؛ از اين رو، در برنامه پالايشگاهي شركت ملي گاز ايران پيش بيني مي شود تا پايان سال 98، همه فلرها در پالايشگاه هاي پارس جنوبي با استفاده از آخرين فناوري هاي روز و خلاقيت، ابتکار و تعهد قلبي مهندسان و تکنيسين هاي ايراني خاموش شوند.
خدمات روان شناختي به خانواده ها
ايجاد و توسعه فضاي شهرك هاي سازماني و اسكان خانواده ها در محيط، همچنين نوع فعاليت كاري (اقماري) موجب مشكلات ناشي از جامعه پذيري و تضاد فرهنگ ها شده كه زمينه ساز بروز آسيب هاي اجتماعي براي خانواده و جوامع محلي است؛ از اينرو پيشگيري و درمان اين آسيب ها از اولويت خاصي برخوردار بوده و شركت ها طي سال هاي گذشته تلاش کرده اند با ارائه برنامه هايي در حوزه خدمات روان شناختي و آموزش خانواده براي جامعه هدف كه متشكل از خانواده هاي تحت پوشش صنعت، كاركنان غير رسمي و افراد بومي است در جلوگيري و كنترل از بروز آسيب ها از طريق بهره مندي از كارشناسان و اساتيد مجرب دانشگاهي نقش بسزايي را ايفا کنند.
شركت ملي گاز ايران در همسويي با حركت مفيد و منطقي به سوي مسئوليت اجتماعي و هدفمند کردن اقدام هاي خود در اين زمينه با پيروي از استانداردهاي مربوطه (ISO26000) سعي مي کند انطباق فعاليت ها و عملكرد شركت هاي تحت پوشش را در چارچوب شاخص هاي هشتگانه گزارشات پايداري(GRI /G4) پيگيري و در اين رابطه مبادرت به تهيه دستورالعمل گزارشات پايداري شركت ها در حوزه مديريت برنامه ريزي کرده تا با اين حركت محوري، شرايط براي رسيدن به مرحله بلوغ سازماني در زمينهCSR فراهم و چشم اندازي را براي تقويت و رشد ارزش برند اين شرکت به منظور تحقق توسعه پايدار در مناطق محروم ترسيم شود.
مسئوليت اجتماعي اولويت صنعت نفت
مسئوليت هاي اجتماعي چند سالي است که به عنوان اولويت در بخش صنعت مورد توجه است. توسعه پايدار، اولويت هايي دارد که يکي از آنها محيط زيست است و بايد مورد توجه قرار گيرد.
ديگري ملاحظات اجتماعي است، يعني بايد شرايط زندگي و نيازمندي هاي جوامع و مردمي که در آنجا سکونت دارند را نيز ببينيم. بنابراين فعاليت هاي صنعتي زماني ارزشمند شده و درآمدهاي آنها مثبت و مفيد قلمداد مي شود که نيازمندي هاي اجتماعي آن منطقه مورد توجه قرار گيرند. اين پيوست مسئوليت اجتماعي در کنار فعاليت هاي صنعت نفت بايد با دقت و جديت دنبال شود.
صنعت نفت در دولت يازدهم و دوازدهم، مسئوليت اجتماعي را در اولويت قرار داد؛ اما وضعيت موجود مناطقي که در آن صنايع نفت، گاز و پتروشيمي حضور دارند، به دليل غفلت هايي که در سنوات گذشته شده، در ارائه خدمات و امکانات و همچنين کسب رضايتمندي مردم آن مناطق مشکل جدي دارند.
بر اين باور هستيم که صنعت نفت اگرچه براي کشور ثروت آفريني مي کند و همسو با منافع ملي با اهميت است؛ اما خسارت و آلايندگي هم دارد. بنابراين براي جبران خسارت هاي ناشي از فعاليت هاي صنعتي، دولت بايد توجه ويژه اي داشته باشد. به نظرم بايد به حوزه هاي بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و محيط زيست توجه بيشتري شود.
اکنون با توجه به پيگيري هاي مستمري که داشتيم ، روابط بين صنعت نفت و مسئولان اجرايي شهرها در سطح حوزه انتخابيه تغيير کرده و رويکرد مثبتي شکل گرفته است که اميدواريم اين تغيير ادامه داشته باشد.
وقتي در يک منطقه، تاسيسات صنعتي ايجاد مي شود، در کنار آن اشتغال و اقتصاد نيز تا حدودي تامين مي شود و از سوي صنعت نفت در مسائل اجتماعي مانند حوزه بهداشت و درمان و ورزش نيز کمک هايي صورت گرفته است. صنعت نفت براي گسترش فعاليت هاي مسئوليت اجتماعي در اين منطقه، ساخت فرهنگسرا، کمک به مدارس و ساخت بيمارستان را در دستور کار دارد؛ البته در کنار اين موارد به عمران شهري نيز توجه مي کند.
دولت تدبير و اميد با احياي بحث مسئوليت هاي اجتماعي، در اين مسير موفق تر بوده و شواهد نشان مي دهد که رويکرد جديد وزارت نفت نيز جلوگيري از تکرار تجربه هاي گذشته و تضمين توسعه اي متوازن و پايدار است.
علي گلمرادي
نماينده ماهشهر، بندر امام خميني ، اميديه و هنديجان در مجلس شوراي اسلامي
اقدام هاي موثر وزارت نفت در رفع محروميت زدايي
صنعت نفت از همان ابتدا و پيش از آن که قوانيني در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي وضع شود، کمک هايي در قالب خدمات اجتماعي، عمران و آبادي به مناطق پيراموني ارائه داده که جاي تقدير دارد.
بعد از بازديد ميداني وزير نفت از دشت آزادگان و هويزه، بحث ها و تبادل نظر انجام و پس از آن گروه مطالعات اجتماعي به اين مناطق اعزام شدند، از اين رو در بحث مدرسه سازي و بهسازي روستايي، ورزش جوانان، ايجاد سالن هاي چند منظوره در روستاها و شهرها، تکميل بيمارستان شهداي نفت و جاده سازي ما را ياري کردند و براي رفع محروميت زدايي اين منطقه، گام هاي موثري برداشته شده است.
اما با توجه به اقدام هاي انجام شده از سوي صنعت نفت، هنوز شاهد محروميت در روستاها و شهرها هستيم . مناطق دشت آزادگان و هويزه از يک سو منطقه نفت خيز و از سوي ديگر در نوار مرزي واقع شده اند و هنوز آثار جنگ در آنها نمايان است؛ از اين رو وزارت نفت بايد در امر بهسازي روستاها و کمک به رفع محروميت دشت آزادگان و هويزه يک گام بلندتر بردارد. وزارت نفت قدم هاي بسيار موثري در اين منطقه برداشته است، اميدواريم در کنار اين فعاليت ها بحث اشتغالزايي نيز بيشتر از گذشته پيگيري شود.
قاسم ساعدي
نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس شوراي
گام هاي موثر وزارت نفت در طرح هاي عمراني
زماني که نفت در کشور کشف شد و شرکت هاي نفتي براي اکتشاف، بهره برداري و استخراج و توليد به مناطق مختلف کشور رفتند، يکسري عوارض اجتماعي براي منطقه هاي نفت خيز ايجاد کردند که بايد به آنها توجه مي شد. به عبارت ديگر اگر مردم يک منطقه نفت خيز از عمليات و اقدام ها متضرر مي شدند، بايد به نوعي، عوارض اجتماعي و زيست محيطي جبران مي شد. در اين زمينه وزارت نفت با محور مسئوليت اجتماعي گام هاي بسيار موثري در مناطق نفت خيز، بخصوص در شهرستان هاي دشتي و تنگستان استان بوشهر برداشته و توانسته است به پايتخت انرژي در کشور(بوشهر) خدمات بسيار ارزنده اي ارائه کند. وزارت نفت در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي، از نظر تامين اعتبار اتمام طرح ها و پروژه هاي عمراني منطقه کمک هاي بسياري خوبي انجام داده و در اين ميان از سوي اين وزارتخانه تخصيص اعتبار شده است.
خوشبختانه اکنون بسياري از طرح هاي مدارس، راه ها ، ورزشگاه ها و سالن هاي سر پوشيده ورزشي و ... در شهرستان هاي دشتي و تنگستان از محل اعتبارات مسئوليت اجتماعي صنعت نفت انجام شده است. به عنوان نمونه مي توان به طرح هاي عمراني در حوزه راهسازي اشاره کرد که صنعت نفت در شهرستان دشتي در جاده بوشتاور به دشت پلنگ، جاده دولت آباد به کردوان و زيارت و ... بسيار کمک کننده بوده و در شهرستان تنگستان نيز سالن هاي ورزشي محمد عامري، هادي حسيني، جارينک و طرح هايي در زمينه مدارس وجود دارد که در حال اجرا و تامين اعتبار و تخصيص بودجه است.
وزارت نفت در زمينه مسئوليت اجتماعي گام هاي بسيار موثري برداشته است، اما در زمينه جذب نيروهاي بومي بايد توجه بيشتري شود. وزير نفت در زمينه اشتغالزايي نيروهاي استان بوشهر نظر مساعدي دارند. اگر از نيروهاي بومي شاغل در وزارت نفت که صلاحيت مديريت دارند، در پالايشگاه ها و مجتمع هاي گازي استفاده شود، در امر اشتغالزايي نيروهاي بومي بسيار کمک کننده خواهد بود.
سيد کمال الدين شهرياري
نماينده دشتي و تنگستان در مجلس شوراي اسلامي
پالايشگاه بندر عباس پيشرو در مسئوليت اجتماعي
در جهت مسئوليت اجتماعي اقدام هاي بسيار خوبي از سوي صنعت نفت انجام شده که در اين ميان، پالايشگاه نفت بندر عباس پيشرو بوده است. اين پالايشگاه در زمينه ساخت مجتمع هاي آموزشي، درماني، جاده سازي و فرهنگي اقدام هاي بسيار موثري انجام داده که ساخت بيمارستان شهيد محمدي بندر عباس و فرهنگسرا نمونه بارز آن است، ضمن اينکه ساخت مسجد حضرت حمزه در قشم را نيز در دستور کار دارند.
مردم نيز از اقدام هاي انجام شده راضي هستند، اما بهتر است بخش هاي ديگر صنعت نفت نيز در زمينه مسئوليت اجتماعي بيشتر گام بردارند.
البته بايد اين را پذيرفت که به کمک همه دست درکاران اين حوزه، شاهد توسعه مناسبي در اين سال ها بوده ايم.
در اغلب خانواده هاي ساکن استان، يکي دو جوان بدون شغل داريم که در قانون برنامه توسعه موفق شده ايم قوانيني را به تصويب برسانيم که بنگاه هاي توليدي و اقتصادي بزرگ 50 درصد از نيروهاي خود را از نيروهاي بومي و ماندگار در استان جذب کنند.
تاثيرات برخي قوانين بر زندگي مردم، زمانبر است که بايد گفت تاثيرات قانون جذب 50 درصدي نيروهاي مذکور، مي تواند در سال هاي آينده بر زندگي مردم استان ديده شود.
حسين هاشمي تختي نژاد
نماينده بندرعباس، قشم، بندرخمير، حاجي آباد و ابوموسي در مجلس شوراي اسلامي
با امضاي قرارداد ساخت مخازن ذخيرهسازي نفت خام بندر جاسک گام نخست نفتبرای توسعه مکران اجرایی شد
مشعل-پايانه نفتي جاسک، دومين پايانه بزرگ صادرات نفت ايران است که پرونده آن با وجود تمام سختي ها و دشواري ها در دولت يازدهم باز شد و رئيس جمهوري در جلسه دفاع از کابينه پيشنهادي دولت به قول زنگنه، وزير پيشنهادي نفت به اتصال لوله نفت به «جاسک» اشاره کرد؛ پروژه اي که قرار است تا سال 1400 به بهره برداري رسمي برسد. پايانه اي که با هدف بي نيازي ايران از تنگه هرمز، متنوع سازي مبادي صادرات نفت، توانايي ذخيره سازي 30 ميليون بشکه نفت خام را دارد و مي توان بيش از 90 درصد صادرات نفت خام کشور را از طريق آن انجام داد. با اجراي فاز نخست اين پروژه نفتي در بندر جاسک، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت سنگين از منطقه گوره به منطقه جاسک در استان هرمزگان، پهلوگيري کشتي ها با ظرفيت دو ميليون تن و ذخيره سازي 10 ميليون بشکه نفت خام امکانپذير خواهد شد .
نخستين بار خبر ساخت پايانه صادراتي نفت خام جاسک در اسفند سال 92 و در سفر استاني هيئت دولت به استان هرمزگان از سوي رئيس جمهوري مطرح شد و از همان ابتدا به دليل اهميت راهبردي آن در زمره برنامه هاي اولويت دار وزارت نفت قرار گرفت و کار سال 93 با مطالعات اوليه براي احداث اين پايانه صادراتي نفت خام و فراورده هاي نفتي در مجموعه شرکت ملي نفت ايران و با محوريت شرکت پايانه هاي نفتي ايران آغاز و مقدار زمين مورد نياز براي احداث اين پايانه صادرات نفت مشخص و خريداري شد و به تملک درآمد.
با وجود حساسيت زياد وزير نفت روي اين پروژه و برگزاري جلسه هاي مستمر دو هفته يکبار با هدف نظارت دقيق بر جزييات مربوط به روند اجرايي اين پروژه، قرارداد مشاور طراحي بنيادي شامل خدمات طراحي بنيادي خطوط لوله و ايستگاه ها، نقشه برداري، ژئوتکنيک، پدافند غيرعامل، مطالعات برق، مطالعات و اخذ مجوزهاي زيست محيطي و ميراث فرهنگي نافذ شد.
در اين ميان بيش از 20 سرمايه گذار اعلام آمادگي کردند که در نهايت، بعد از ارزيابي قرارداد ساخت مخازن ذخيرهسازي نفت خام و تاسيسات جانبي در بندرجاسک با ظرفيت 10 ميليون بشکه، در قالب روش ساخت، بهره برداري و واگذاري (BOT) ميان شرکت متن و شرکت هاي پترواميدآسيا و گروه مديريت سرمايه گذاري اميد 8 مهر سال 97 بين تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و اصغر گرزين، مديرعامل شرکت پترواميدآسيا و احمد ابراهيمي، مديرعامل شرکت گروه مديريت سرمايه گذاري اميد امضا شد.
ساخت مخازن ذخيرهسازي
قرارداد ساخت مخازن ذخيرهسازي نفت خام بندرجاسک در قالب روش BOT) Build-Operate-Transfer) با 200 ميليون يورو سرمايه گذاري اوليه در مدت زمان سه سال اجرا خواهد شد و پس از آن، به مدت 15 سال دوره بهره برداري تعيين شده است.
اين مخازن ذخيره سازي نفت خام، داراي ظرفيت 10 ميليون بشکه نفت خام سبک و سنگين و شامل 20 مخزن فلزي سقف شناور، هرکدام به ظرفيت 500 هزار بشکه خواهد بود. مخزن گاه يادشده، نفت خام ارسالي از خط لوله 42 اينچ انتقال نفت خام گوره جاسک را در انتهاي خط دريافت و ضمن ذخيره سازي و نگهداري نفت صادراتي، آن را به خطوط لوله دريايي و گوي هاي شناور نفت خام پمپاژ مي کند.
مخزن گاه در زميني به مساحت تقريبي 600 هکتار احداث مي شود و قابليت توسعه ظرفيت ذخيره سازي تا 30 ميليون بشکه نفت خام را خواهد داشت.
مطابق مفاد و شرايط پيمان امضا شده، سرمايه گذار بايد در مدت سه سال تامين سرمايه، طراحي، تأمين کالا و تجهيزات، ساخت و راه اندازي مخزن گاه و در مدت 15 سال تعمير، نگهداري و بهره برداري از آن را انجام دهد. مالکيت مجموعه در پايان سال هجدهم (پايان دوره 15 ساله بهره برداري) به شرکت ملي نفت ايران منتقل مي شود.
در اجراي طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک و احداث پايانههاي صادراتي، احداث هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچي، مخازن ذخيرهسازي و اسکله صادراتي در دستور کار است که لولههاي مورد نياز از محل توليدات سه شرکت لولهساز ايراني تامين خواهد شد. با اجراي اين طرح روزانه، يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان منتقل ميشود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتي نفت خام کشور، اهميت راهبردي مي يابد.
توسعه مکران
دريافت روزانه يک ميليون بشکه نفت خام سبک و سنگين از خط لوله 42 اينچ گوره -جاسک و ارسال به پايانه صادراتي جاسک، ذخيره سازي 10ميليون بشکه انواع نفت خام، قابليت گسترش ظرفيت نگهداري و صادرات با توجه به نيازهاي آينده، قابليت دريافت و ذخيره انواع نفت خام از طريق گوي هاي شناور دريايي، ايجاد شرايط لازم به منظور احداث پايانه صادراتي جديد جاسک و تضمين استمرار صادرات نفت خام کشور، متنوع کردن منابع صادراتي نفت خام، امکان تأمين خوراک پالايشگاه هاي برنامه ريزي شده براي احداث در بندر جاسک با هدف حضور در بازار جهاني فراورده هاي نفتي و مهيا کردن زيرساخت هاي لازم در منطقه به منظور ايجاد صنايع وابسته از دستاوردهاي طرح توسعه مکران است.
بي نيازي ايران از تنگه هرمز
آنچه جايگاه ساخت اين پايانه نفتي در سواحل مکران را طبق نظر مقام معظم رهبري، رئيس جمهوري، معاون اول رئيس جمهوري، وزير نفت و ... از ديگر پروژه هاي ملي و راهبردي، حساس تر کرده، اين است که با انتقال نفت خام از گوره به جاسک و اتصال به درياي آزاد، ايران از تنگه هرمز بي نياز و با اجراي اين پروژه، شرق کشور احيا شده و با احداث اين خط انتقال در منطقه جاسک و چابهار، شرايط به لحاظ زيرساخت هاي انرژي، نفت و گاز پتروشيمي و پالايشگاه ها و به صنايع تبديلي هموار مي شود.
همچنين دسترسي به آب هاي اقيانوسي و بين المللي، نزديکي به کشورهاي شبه قاره هند و بازارهاي بزرگ هند و چين، نقطه اتصال کريدور شمال و جنوب که کشورهاي آسياي ميانه، روسيه و افغانستان را به آب هاي آزاد و اقيانوس هند متصل مي کند، برخورداري از دريا با عمق مناسب و سواحل زيبا و متنوع، برخورداري از موقعيت راهبردي و منحصر به فرد ژئوپليتيک، برخورداري از جذابيت و ظرفيت لازم براي سرمايه گذاري و اجراي طرح هاي اقتصادي و توسعه اي و نزديکي به خليج فارس به عنوان منبع بزرگ توليد نفت و گاز از ويژگي هاي منحصر به فرد سواحل مکران است.
صنعت نفت، پايه گذار توسعه در مکران است
قائم مقام وزير نفت شامگاه يکشنبه (8 مهرماه) در آيين امضاي قرارداد ساخت مخازن ذخيره سازي نفت خام و تاسيسات جانبي آن در بندر جاسک گفت: همان گونه که وزارت نفت توسعه در خليج فارس، آبادان، عسلويه و ماهشهر را کليد زد، اکنون نيز وزارت نفت پايه گذار توسعه در مکران مي شود.
مرضيه شاهدايي، توسعه منطقه مکران را فرصتي مغتنم براي بهره مندي از ظرفيت هاي سازندگان، مشاوران داخلي و اشتغالزايي در منطقه محروم جاسک دانست و تصريح کرد: اين منطقه محروم با اجراي پروژه هاي نفتي (احداث پالايشگاه، پتروشيمي و پايانه نفتي) بزودي در مسير توسعه و رشد قرار خواهد گرفت.
وي با اشاره به نقش صنعت نفت در درآمدزايي براي کشور افزود: صنعت نفت به عنوان يک صنعت پويا در اقتصاد کشور نقش کليدي دارد و همواره براي کشور درآمدزايي داشته است.
قائم مقام وزير نفت با بيان اينکه بدون شک اجراي پروژه هاي کلان نفتي به سرمايه گذاري هاي داخلي و خارجي نياز دارد، يادآور شد: با وجود اين، شرايط تحريم فرصت مناسبي براي بهره مندي بيشتر از ظرفيت هاي داخلي کشور فراهم مي کند و بايد از اين ظرفيت ها به بهترين شکل ممکن استفاده کرد.
وي ادامه داد: صنعت نفت از توليدکنندگان و سازندگان داخلي حمايت مي کند و به آنان اعتماد دارد و در اين زمينه بخش خصوصي بايد به جذب سرمايه هاي خارجي به دولت کمک و شرايط را براي توسعه همگام با بخش دولتي در کشور مهيا کند.
انتقال مالکيت به بخش خصوصي با توسعه مکران
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران نيز گفت: شرکت ملي نفت ايران از سال 93 راهبرد برون سپاري فعاليت هاي بزرگي که به جذب سرمايه گذار و انتقال مالکيت منجر شود را در دستور کار قرار داد که از جمله آن مي توان به واگذاري بهره برداري يک ميدان نفتي، واگذاري طرح هاي ان جي ال و همچنين نيروگاه ها به بخش خصوصي اشاره کرد.علي کاردر در اين مراسم، توسعه مکران را گامي بلند در مسير متنوع سازي نقاط صادراتي نفت خام اعلام کرد و افزود: توسعه منطقه مکران مي تواند به دليل نزديکي به بازارهاي شرق آسيا، به بهبود فرايندهاي صادرات نفت کشور کمک کند.
وي ادامه داد: در طرح احداث پايانه نفتي در مکران، توسعه جنوب شرق کشور و رفع محروميت و فقر مورد توجه قرار گرفته است و وزارت نفت در اين بين با تاکيد مقام معظم رهبري و پيگيري مستمر رئيس جمهوري، توسعه اين منطقه را با جديت دنبال خواهد کرد.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: براساس برنامه هاي توسعه اي و ظرفيت هاي توليد نفت در داخل پس از اجراي فاز نخست اين طرح، ظرفيت مخازن در جاسک از 10 به 20 ميليون بشکه افزايش خواهد يافت.
وي، ظرفيت توليد روزانه 6 ميليون بشکه نفت را قابل دستيابي دانست و گفت: اگر مطابق برنامه هاي آينده، بتوانيم تا روزانه سه ميليون بشکه نفت را به پالايشگاه هاي داخلي اختصاص دهيم، توسعه منطقه مکران (به دليل نزديکي به شرق آسيا) مي تواند در کنار خارک و نقاط ديگر صادراتي به بهبود فرايندهاي صادرات نفت در کشور کمک کند.
وي هدف اصلي از توسعه منطقه مکران را متنوع سازي نقاط صادراتي نفت خام در کشور عنوان کرد و درباره قراردادهاي نگهداشت و افزايش توليد نفت تصريح کرد: اين قراردادها در حال پيگيري است و تاکنون تعدادي از مناقصه هاي آن برگزار شده است که در آينده اي نزديک، به طور کامل اطلاع رساني خواهد شد.
کاردر با بيان اينکه براي اجراي طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، بايد زنجيره اي از فعاليت ها عملياتي شود، تاکيد کرد: ضروري است پيمانکاران هر يک از بخش هاي اين زنجيره، کار را مطابق برنامه زمان بندي پيش ببرند تا اهداف کل طرح با تاخير روبه رو نشود.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران اظهار اميدواري کرد که شرکت پترواميدآسيا و شرکت گروه مديريت سرمايه گذاري اميد، اين طرح را مطابق برنامه و در زمان تعيين شده اجرايي کنند.
به گفته وي، پس از تکميل و تحويل مخازن، حتي اگر نفت خامي در اين مخازن ذخيره نشود، شرکت ملي نفت ايران اجاره آن را پرداخت مي کند، الگوي مشابهي را نيز در مخازن گناوه داشتيم که در قرارداد جاري به همان شکل عمل مي شود.
کاردر با اشاره به امضاي قراردادهاي ساخت لوله 42 اينچي انتقال نفت خام گوره به جاسک ادامه داد: ساخت ورق خاصي (NACE) در اين قراردادها مدنظر است که اميدواريم با تمهيدات انديشيده شده، شاهد ساخت و بومي سازي اين ورق در کشور باشيم.
شکوفايي هرمزگان با توسعه مکران
استاندار هرمزگان نيز در آيين امضاي اين قرارداد اظهار کرد: هرمزگان در زمينه هاي مختلف اقتصادي از جمله انرژي، ظرفيت هاي فراواني دارد و 40 درصد فراورده هاي نفتي مورد نياز کشور در اين استان (پالايشگاه نفت بندرعباس و پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس) توليد مي شود.
فريدون همتي ضمن قدرداني از وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران به دليل اهتمام به توسعه منطقه مکران گفت: توسعه اين منطقه در شکوفا شدن بخشي از ظرفيت هاي بالقوه فراوان استان هرمزگان موثر است. وي اجراي طرح انتقال نفت گوره - جاسک را از نظر افزايش ظرفيت ذخيره سازي نفت، نقش اثرگذار پدافندي و ديگر عوامل، حائز اهميت و راهبردي خواند و گفت: با بهره مندي از توان بخش خصوصي و فعالان داخلي مي توانيم از سد تحريم ها عبور کنيم.
استاندار هرمزگان، سازندگان و توليدکنندگان استان هرمزگان را بسيار توانمند توصيف کرد و خواستار به کارگيري نيروهاي بومي و استفاده از توان سازندگان استاني براي پيشبرد پروژه و رفع محروميت از منطقه جنوب شرق کشور شد
توسعه مکران با هدف حمايت از توان داخل
مديرعامل شرکت مهندسي توسعه نفت نيز در اين آيين گفت: طرح ملي انتقال نفت از گوره به جاسک و احداث پايانههاي صادراتي با هدف استفاده حداکثري از توان داخلي در توسعه مکران اجرايي خواهد شد.
تورج دهقاني افزود: توسعه سواحل مکران به معناي انجام فعاليتهاي توسعهاي در يکي از محرومترين نقاط کشور است که اين موضوع بر اهميت طرح ميافزايد. وي با بيان اينکه آبادسازي سواحل مکران از جمله طرحهاي مورد توجه نظام جمهوري اسلامي ايران است و دولت بسيار بر آن تاکيد و اهتمام دارد، عنوان کرد: پايانههاي صادراتي ما در خليج فارس متمرکز است و بهرهمندي از پايانه صادراتي در درياي عمان ميتواند مزيتهاي بي شماري را براي کشور به همراه داشته باشد.
مديرعامل شرکت متن ادامه داد: با توجه به تمرکز بخش عمده فعاليت هاي صنعت نفت در غرب و جنوب کشور، توسعه سواحل مکران مي تواند به تکميل فرايندهاي توسعه اي اين صنعت در جنوب کمک کند و فرصت بکري براي جذب سرمايه در اين منطقه فراهم سازد.
وي افزود: افزون بر توسعه اين بخش، تنوع بخشي به نقاط صادرات نفت و تامين خوراک واحدهاي پايين دستي نيز در اين طرح هدف گذاري شده است.
دهقاني، سرمايه کل طرح انتقال نفت گوره - جاسک و تاسيسات جانبي آن را دو ميليارد دلار اعلام کرد و افزود: اين طرح مشتمل بر احداث حدود هزار کيلومتر خط لوله 42 اينچ، پنج ايستگاه پمپاژ درون راهي، تجهيزات اندازه گيري و مکانيکال، احداث مخازن ذخيره سازي و ساخت اسکله صادراتي است.
وي با توجه به اهداف اجراي اين طرح راهبردي ابراز اميدواري کرد که اين طرح در زمان بندي تعيين شده به سرانجام برسد و به بهره گيري حداکثري از توان و ظرفيت هاي داخلي در کشور کمک کند.
تحويل پروژه در زمان موعد
بهزاد شيري، عضو هيات مديره شرکت پترو اميد آسيا نيز در اين آيين با اشاره به سرمايه سه هزار ميليارد توماني اين شرکت اعلام کرد: اين شرکت به عنوان شرکتي بزرگ که پيش از اين هم پروژه ساخت مخازن را در بندر گناوه به سرانجام رسانده است، تمام تلاش خود را مي کند تا ساخت مخازن ذخيرهسازي نفت خام بندرجاسک را طبق قرارداد، تحويل کارفرما دهد.
هفتمين همايش بين المللي علوم و فناوري نانو برگزار شد نانوفناوري حمايت همه جانبه مي خواهد
مشعل- ايران با در اختيار داشتن بيش از 150 ميليارد بشکه نفت و 30 تريليون مترمکعب گاز قابل استحصال، جايگاهي ويژه در ميان کشورهاي داراي منابع انرژي در جهان دارد و سال هاست که صنعت نفت تلاش مي کند با ورود به عرصه دنياي گسترده و پرفايده نانوفناوري، از اين علم در بهبود فرآيندها و توليد محصولاتي با کارايي بالا استفاده ببرد. نانو، علم مطالعه پديده ها و دستکاري مواد در ابعاد اتمي، مولکولي و ماکرومولکولي است که به تغيير شديد خواص فيزيکي، شيميايي، مکانيکي، نوري، مغناطيسي و زيستي مواد منفجر مي شود. درحقيقت، نانو فناوري با استفاده از توليد نانومواد، دستيابي به ابزارهايي با خواص منحصر به فرد را موجب شده است. در حال حاضر نانوحسگرها، نانوساختارها، نانوغشاها، نانوپوشش ها، نانوسيالات به عنوان بخشي از حوزه هاي متعدد نانوفناوري در اختيار صنعت نفت قرار دارد. دامنه کاربرد نانو فناوري از نانوحسگرها براي تشخيص گازهاي گوگرددار و متان تا استفاده از نانو مواد در گل و سيمان حفاري گسترده شده است و امروز شرکت هاي بزرگ نفتي دنيا اين کاربرد در صنعت را جدي مي گيرند.
همسو با اهداف صنعت نفت در حوزه نانوفناوري، همايش بين المللي علوم و فناوري نانو امسال هفتمين دوره خود را هم برگزار کرد تا جمعي ديگر از دانشجويان و اساتيد و فعالان اين عرصه فرصتي براي همنشيني و همفکري و تبادل نظر پيدا کنند. اين همايش دوسالانه 4 و 5 و 6 مهرماه با حضور جعفر توفيقي، رييس پژوهشگاه صنعت نفت، سعيد سرکار، دبير ستاد ويژه توسعه فناوري نانو ايران و محمدحسين مجلس آرا، نايب رئيس انجمن نانو و فناوري ايران در مرکز همايش هاي بين المللي پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد و شرکت کنندگان در کارگاه هاي تخصصي با حضور اساتيد داخلي و خارجي با موضوع هاي تجاري سازي فناوري نانو و الگوبرداري از مدل هاي خارجي، ثبت اختراعات و مالکيت معنوي، نگارش و ثبت اختراع به تبادل نظر پرداختند.
توسعه نانوفناوري حمايت همه جانبه مسئولان را مي طلبد
در مراسم افتتاحيه اين همايش جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت بر حمايت همهجانبه مسئولان از شرکتهاي دانش بنيان تاکيد کرد و گفت: جوانان و شرکتهاي دانشبنيان کشور توان علمي و فني بالايي دارند و لازم است براي بهرهمندي از اين ظرفيتها حمايت همهجانبه از سوي مسئولان صورت گيرد.
او با بيان اينکه بزرگترين قدرتهاي اقتصادي دنيا با اتکا بر علم و فناوري توانستهاند به موفقيتهاي خيره کننده اي دست يابند، اظهار کرد: بايد مسير را براي حرکت جوانان مبتکر و خلاق هموارتر کنيم. حمايت از جوانان و شرکتهاي دانشبنيان، ضرورتي اجتنابناپذير است و اگر امروز در عرصه رقابتپذيري علم و فناوري نانو حرفي براي گفتن داريم، به همت جوانان تحصيلکرده اين حوزه است. البته از فعاليت شرکتهاي دانشبنيان به منظور تحقق علوم و فناوري نانو نيز نبايد غافل بود.
توفيقي با اشاره به حوزه هايي که علم و فناوري نانو در حوزههاي بالادستي و پايين دستي صنعت نفت و گاز کشور به کار گرفته است، گفت: فعالان و صاحب نظران توانستهاند گامهاي موثري را به منظور کاربرد علم نانو در بخش بالادستي و پاييندستي صنعت نفت و گاز کشور بردارند. در گذشته علم و فناوري نانو تنها به عنوان يک «کليدواژه» مطرح بود و شناخت کافي نسبت به علم نانو در ايران وجود نداشت، اما پس از 15 سال از شروع اين علم در کشور، پيشرفت خوبي در اين عرصه داشته ايم و تاسيس ستاد ويژه توسعه فناوري نانو از اين دست اقدام هاي موثر و مفيد است.
توفيقي ضمن اظهار اميدواري براي طرح بحثهاي غني علمي در روزهاي اين همايش، از تلاش هاي انجمن نانو فناوري ايران نيز قدرداني کرد و گفت: با تلاش اين انجمن شرکتهاي فعال در حوزه بهرهبرداري نانو پا به عرصه گذاشتند و افتخارآفريني ميکنند که به اين منظور نقش پژوهشگاه صنعت نفت براي ترويج توسعه اين علم ستودني است.
30هزار متخصص در حوزه نانوفناوري فعالند
در ادامه سعيد سرکار، دبير ستاد ويژه توسعه نانو فناوري ايران با اشاره به رشد قابل توجه ايران در عرصه نانو فناوري از سال 2002 تاکنون، گزارشي از دستاوردهاي اين فناوري در کشور ارائه کرد و گفت: تلاش اين علم اين بوده تا بيشترين تاثيرگذاري را در جامعه و زندگي مردم داشته باشد، توليد ثروت کند و باعث ارتقاي کيفيت زندگي مردم کشورمان شود. به عبارتي اگر از منابع مردم استفاده ميکنيم بايد متعهد باشيم که اين فناوري در خدمت مردم باشد و نتيجه اين اقدام ها در زندگي مردم ملموس باشد.
او با طرح اين سوال که آيا در اين سال ها براي توسعه فناوري نانو در مسير مناسب و متناسب با اهداف سند راهبردي پيش رفته ايم يا نه؟ گفت: دو سند راهبردي 10 ساله براي توسعه فناوري نانو تدوين شد که دومين سند ده ساله از سال 2016 با تمرکز بر صنعتي سازي و تجاريسازي آغاز شده است.
سرکار با اعلام اينکه تعداد افراد کارشناسي ارشد به بالا در حوزه فناوري نانو در سال ابتدايي شروع اين کار در ايران به کمتر از 10 نفر ميرسيد، اما امروز بيش از 30 هزار متخصص و صاحب نظر در حوزه فناوري نانو فعاليت ميکنند و اين موفقيت ها ناشي از برنامه ريزي نظام عالي آموزش بوده است، گفت: اگرچه شاخص توليد علم توليد مقالات مهم است، اما توسعه فناوري بيرون مرزهاي دانش اتفاق مي افتد و هدف از تحقيقات، توليد مقالات نيست. دبير ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، ادامه داد: هر گامي که به منظور توسعه اين علم و تجاريسازي برداشته ميشود، نيازمند برخورداري از نيروي انساني متخصص و متبحر است که ما تعداد زيادي از اين نيروها را داريم. بسياري از فناوري ها را مي توان کپي يا بومي کرد، اما مهم اين است که بتوانيم فناوري را خودمان ايجاد و به دنيا معرفي کنيم.
وي با بيان اينکه محصولات نانو در توسعه صنعتي و توليد ثروت و حجم توليدات در بازار ملي و جهاني به عنوان شاخص مطرح است، گفت: ايران به لحاظ موقعيت سرزميني(انرژي)، نياز (سلامت) و معضل هاي محيط زيستي منطقه اي ( آب و محيط زيست) توان و انگيزه براي ورود همه جانبه به اين عرصه را دارد و بايد حضور در عرصه نانو را جدي بگيرد.
سرکار اعلام کرد: در حال حاضر حدود 800 هزار دانشآموز در حوزه تئوري و آزمايشگاهي نانو آموزش ديدهاند و 90 آزمايشگاه براي دانش آموزان در سطح مدارس در نظر گرفته شده است.
او با بيان اينکه اگرچه ملاک توسعه فناوري نانو صرفا توليد مقاله نيست، افزود: بدون بنيه علمي قوي به پيشرفت نخواهيم رسيد و بايد گفت که در سال 2001 تنها 10 مقاله ISI در اين عرصه داشتيم و در سال 2003 ستاد نانو شکل گرفت و از آن به بعد اين جريان شدت گرفت. وي ادامه داد: در حال حاضر از سالانه 10 مقاله به روزانه 25 مقاله دست يافته ايم، ضمن آنکه در سال 2017 اين تعداد مقاله ISI به 9300 مقاله رسيده و ايران در ميان کشورهاي جهان پس از چين و آمريکا و هند، به رتبه چهارم رسيده است.
محصولات نانوفناوري به 47 کشور صادر مي شود
سرکار با بيان اينکه اين اندازه از بروز و ظهور و به کارگيري نانوفناوري در ايران از منظر کشورهاي ديگر و بنياد علم امريکا در سطح علمي و اجرايي شگفتي آور است، افزود: بايد بنيه علمي خودمان را باور کنيم تا بتوانيم با قدرت پنجه درپنجه کشورهاي قدرتمند دنيا بيندازيم. در عين حال فعاليت تنها درحوزه علمي کافي نيست و بايد در عرصه ثبت اختراع هم وارد شويم و مسئولان کشور هم در اين عرصه برنامه هاي اجرايي ارائه دهند.
دبير ستاد ويژه توسعه فناوري نانو با اعلام اينکه در حال حاضر 6.5 ميليون دلار محصول در حوزه نانو فناوري تنها به چين فروخته مي شود؛ در حالي که ظرفيت براي کار بسيار بيشتر است، افزود: محصولات نانوفناوري ايران به 47 کشور دنيا صادر مي شود؛ حال آنکه بيشترين محصولات در حوزه تجهيزات صنعتي و تجهيزات آزمايشگاهي است و در حوزه داروهاي مهم درماني نيز کمک بزرگي به بيماران داشته است و بسياري از اين داروها صادر مي شوند.
سرکار با اشاره به اهميت ورود جدي دولت به حوزه نانوفناوري گفت: زماني مي توانيم بگوييم صنعت فعال داريم که بتوانيم فناوري را بسازيم و از آن استفاده کنيم. کارخانه داري با صنعت داري فرق دارد و زماني که بتوانيم در صنعت نانوفناوري با دست پر جلو برويم حرف براي گفتن داريم و در آن زمان نمي توانند ما را نبينند و ديگر تحريمها اثري نخواهد داشت.
حميد قاسمي دهچشمه، مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيز در اين همايش با اشاره به اهميت به کارگيري نانو فناوري در عرصه سي ان جي گفت: در سال 2002 که برنامه هاي صنعت نفت براي حوزه سي ان جي آغاز شد، برنامه اين بود که طي برنامه اي مشخص سهم سي ان جي از مصرف سوخت کشور به 46 تا 70 ميليون متر مکعب برسد اما حتي تا امروز به اين سهم نرسيده ايم. اين سهم با توجه به حجم توليدات در پارس جنوبي در نظر گرفته شده بود، اما هنوز محقق نشده است.
وي با اظهار اميدواري از اينکه نانو فناوري بتواند سهم سي ان جي در سبد سوخت کشور را افزايش دهد، گفت: اگر بتوانيم سهم سي ان جي را افزايش دهيم کمک بزرگي به کاهش مصرف بنزين و گازوئيل و اقتصاد کشور خواهيم کرد.
همچنين در اين جلسه که محمد حسين مجلس آرا،، نايب رئيس انجمن نانو فناوري ايران به ارائه توضيحاتي از وضعيت نانو فناوري در صنعت نفت پرداخت.
کارکنان سکو و یک دنیا عشق!
نفيسه هوشيار درست است که صداي تاسيسات، موتورخانه و عمليات، در 24 ساعت در سکو و ماجراي تلاش جوانان صنعت نفت ايران در ميان آب، آهن، گرما و رطوبت تمامي ندارد، اما اين آرامش خاطر، تلاش بيوقفه و آميخته با عشق، نشان از امنيت خاطري دارد که در صورت بروز حادثه، کساني هستند تا بهترين خدمات را ارائه دهند. شايد بهتر باشد براي درک ذره اي از کار جوانان و مرداني که روي سکو کار مي کنند، اوضاع را اندکي ملموس کنيم.براي نمونه خوب است که زندگي و کار در پايتخت يا شهرهاي روي خشکي، شرايط عادي، متعادل و قابل تغيير را با روزمره مرداني که روي آب و آهن، متفاوت از ميليونها فرد ديگر در شرايط غيرعادي، غيرقابل تغيير و حساس کار ميکنند، مقايسه کنيم. زماني که از عسلويه بر فراز دريا پرواز مي کنيد، سکوهاي مختلف گازي ميدان پارس جنوبي در جاي جاي آب هاي نيلگون خليج فارس به چشم مي خورد، سکوهايي که که گرماي خانه و آرامش خاطر شهروندان در سرماي زمستان و چرخش چرخ صنايع، همگي را بايد مرهون تلاش هاي شبانه روزي کارکنان اين صنعت دانست. پس از حضور در عسلويه، هماهنگي براي سفر با بالگرد به سمت سکوي گازي SPQ1 انجام شد تا ساعتي را مهمان کارکنان روي آب و آهن باشيم و از نزديک شرايط کاري آنان را ببينيم. اين سکو، تنها سکوي مسکوني ميدان پارس جنوبي است که 120 کيلومتر از خشکي فاصله دارد. توجه به سلامت جسم و روان و مسائل درماني کارکنان و بهداشت، ايمني و محيط زيست اچ اس اي در ساليان اخير، همواره جزو اولويت هاي صنعت نفت بوده است، همسو با اين هدف سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در بهمن ماه سال 95، سکوي SPQ1 را به سامانه پزشکي از راه دور (تله مديسيسن) مجهز کرد که اين اتفاق براي نخستين بار در کشور رخ داد.
در بدو ورود به سکو و هنگام پياده شدن از بالگرد روي هلي پد، نخستين موضوعي که جلب توجه مي کرد، رعايت همه جانبه و سختگيرانه اصول ايمني و حضور همکاران واحد بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) بود. بهمن طاهرپور، رئيس سکوي SPQ1 که به همراه همکارانش پذيرايي و مهمان نوازي گرمي از ما داشت، درباره بخش ها و واحدهاي مختلف سکو توضيح مي داد. يکي از جذابيتهاي طبيعي چشم نواز سکوي SPQ1 همنشيني ماهيها و پرندگان در کنار پايه هاي آهني بود که نگهداري از گل و گياه در سکو از دوستي کارکنان با طبيعت را نشان مي داد. وي با سعه صدر در اتاق خود با ما به گفت وگو مي نشيند و درباره فعاليت هاي شرکت نفت و گاز پارس در زمينه توسعه فازهاي ميدان پارس جنوبي مي گويد: توسعه و برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي در قالب 24 فاز تعريف و تاکنون 22 فاز آن فعال شده است. ميتوان گفت براي افزايش ظرفيت برداشت گاز از اين ميدان تاکنون، گامهاي بزرگي برداشته شده که بخش عمده آن در سال هاي اخير به دست جوانان همين مرز و بوم صورت گرفته است. وي در ميان توضيحات فني، از روزهاي سختي مي گويد که ديگر براي او و همکارانش خاطره شده است. رئيس سکوي گازي SPQ1 در ادامه با اشاره به لزوم حضور همکاران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در اين محيط صنعتي تصريح مي کند: با توجه به راه اندازي سکوهاي جديد در فازهاي در حال توسعه پارس جنوبي، افزايش خدمات پزشکي و رسيدگي به موارد اورژانسي ملموس است، از اين رو حضور همکاران اين سازمان سبب ايجاد اطمينان خاطر کارکنان در هر ساعتي از شبانه روز ميشود. محمد تلطف، پزشک و عليرضا تقدس پرستار از همکاران بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر هستند که در اين سکو به صورت اقماري حضور دارند. تلطف با سابقه 14 سال حضور و فعاليت در سکو، اهميت حضور پزشک در سکوها را کاهش زمان ارائه خدمات عنوان مي کند و مي گويد: انتظار کارکنان اين است که با توجه به سختي کار و محيط و تحمل شرايط دوري از خانواده، امنيت و سلامت روحي و رواني آنان تامين شود. وي ادامه مي دهد: به طور ميانگين ماهانه 300 نفر ويزيت ميشوند و خوشبختانه در چند ماه گذشته فقط دو مورد اعزام انجام شده و بيشترين مراجعهها در فصول گرم سال و به دليل گرمازدگي است. رئيس سکوي گازي SPQ1 از امضاي قرارداد با بيمارستان کيش براي پشتيباني در شرايط اورژانسي خبر مي دهد و مي گويد: با توجه به فعاليت شبانه روزي فرودگاه جزيره کيش، با هماهنگي رياست بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر براي ارائه خدمات مناسب، با بيمارستان کيش قراردادي امضا شده تا در صورت نياز، بيماران به آن منطقه اعزام شوند.
وي با تاکيد بر اهميت راهاندازي سامانه پزشکي از راه دور مي گويد: از مزاياي راه اندازي سامانه پزشکي از راه دور، بهرهمندي از مشاوره تخصصي لازم در موارد اورژانسي است که تاثير قابل توجهي بر حفظ جان بيمار تا زمان انتقال به مراکز درماني دارد. هدف، رفاه حال بيماراني است که براي مداواي خود ناچار مي توانند به مراکز درماني داخل شهر مراجعه کرده يا اعزام آنان با سختيها و مشکلات زيادي همراه است. تلطف اظهار مي کند: با توجه به محدوديتهاي حضور پزشک در دريا، اين خدمات، علاوه بر کارکنان سکو، به کارکنان ديگر شناورها يا قايقهاي ماهيگيري که دچار سانحه شدهاند نيز ارائه مي شود.
ارتباط و اعتماد متقابل در خانواده بزرگ صنعت نفت
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز در جريان بازديد از سامانه پزشکي از راه دور در سکوي گازي SPQ1، ضمن قدرداني از تلاش و زحمات کارکنان در اين شرايط سخت اظهار مي کند: همه بر حرکت عظيم کارکنان صنعت نفت در بخش هاي مختلف واقف هستند و اميدوارم بتوانيم با ارائه خدمات مناسب، قوت قلبي براي شما عزيزان باشيم. حبيب الله سميع ادامه مي دهد: حفظ سلامت کارکنان و خانوادههاي آنان از وظايف اصلي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است و مهم ترين نقش سازمان، پشتيباني عمليات نفت به شمار مي آيد که خوشبختانه در چهار سال حضور خود در اين سازمان، با همکاري واحدهاي بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکتها و رعايت اصول و نکات ايمني، شاهد حوادث اندکي بوديم. وي با تاکيد بر نقش مديريت بحران اين سازمان و آمادگي در حوادث مي گويد: پوشش حوادث صنعتي، يکي از محورهاي اصلي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار مي آيد و در سال هاي اخير، همواره شاهد آمادگي و سرعت عمل اين سازمان در ارائه خدمات حين وقوع حوادث مختلف در مناطق عملياتي بوده ايم. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مي افزايد: اساس کار سازمان، مقدم دانستن موضوع پيشگيري بر درمان است و بايد با استفاده از امکانات و تجهيزات و ارائه خدمات مناسب و با کيفيت، به منظور ايجاد رضايتمندي در خانواده بزرگ صنعت نفت، گام هاي موثري برداشته شود. سميع با اشاره به اعتماد کارکنان صنعت نفت به مراکز درماني بهداشت و درمان صنعت نفت تصريح مي کند: با توجه به اينکه امکان دريافت خدمات براي کارکنان از بسياري از مراکز خصوصي و دولتي در اقصا نقاط کشور فراهم شده، اما انتخاب اول آنها مراکز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که اين ارتباط دوسويه است. وي به آمادگي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت براي هرگونه همکاري در حوزههاي مختلف اشاره مي کند و مي گويد: خوشبختانه بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر تاکنون در ارائه خدمات در اين منطقه خوش درخشيده است. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، همچنين در حاشيه بازديد از سکوي گازي SPQ1 از تحويل يک دستگاه اتوبوس - آمبولانس به منطقه عسلويه خبر مي دهد و مي افزايد: اين دستگاه اتوبوس-آمبولانس بيمارستاني داراي تجهيزات و ويژگيهاي تخصصي متعددي مانند تخت عمل سوختگي و ICU، تخت احياي بيمار (CPR)، سيستم اکسيژن سانترال، سيستم هواساز خاص بيمارستاني مجهز به تصفيه و ضدعفوني هوا، ژنراتور برق ويژه و مجهز و تجهيزات پيشرفته پزشکي و... است که امکان جابهجايي 6 مصدوم و بيمار سوختگي را دارد. اين بازديد به همت مجتبي علي آبادي، مدير منابع انساني شرکت نفت و گاز پارس و امير قائم پناه، مدير منابع انساني سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برنامه ريزي و اجرايي شد.
ضرورت رعايت ايمني در فرايند توليد
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب بامهم برشمردن ايمني و مسائل زيست محيطي در فرآيند عمليات توليد نفت گفت: رعايت ايمني، توجه به مسائل زيست محيطي و حفظ سلامت و ايمني کارکنان، مهمترين اصل در پروسه توليد نفت و گاز است که بايد بر اين اصول اهتمام ويژه داشت.
بيژن عاليپوردرجمع کارشناسان فني وعمليات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت بهره برداري نفت و گازمسجد سليمان افزود: توليد نفت و حفظ توان توليد براي مجموعه اين شرکت اهميت بسياري دارد، اما مهم تر از آن، حفظ ايمني و سلامت کارکنان است.
وي ادامه داد: دريک حادثه اگربه تأسيسات آسيب برسد، اگرچه هزينه هاي بسياري به منظوربازسازي تحميل مي شود، اما اگراين حادثه خداي ناکرده منجر به از دست دادن همکار شود، جبران ناپذير و با هزينه هاي هنگفت همراه است؛ از اين رو تمام رده هاي شغلي از پايين ترين سطح تا عالي ترين سطح موظف به رعايت ايمني درانجام عمليات هستند.
عاليپور با تأکيد برانجام ضخامت سنجي خطوط لوله نفت و گاز افزود: با برنامه ريزي مدون و انجام آزمايش هاي ضخامت سنجي مي توان از وقوع حوادث و بروز خسارت جلوگيري کرد، ازاين رو لازم است به اين موضوع توجه ويژه شود.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب با مهم برشمردن تعميرات اساسي تأسيسات فرآورش نفت گفت: با توجه به حجم بالاي فعاليت ها و همچنين پراکندگي تأسيسات که بيشتر درمجاورت درياچه، سد يا رودخانه هاي پرآب قرار دارند، مي بايست عمليات تعميرات اساسي کارخانه ها و مجتمع هاي فرآورش نفت، طبق جدول زماني پيش بيني شده و با رعايت حداکثري موازين ايمني انجام شود تا خللي در پروسه توليد و انتقال نفت ايجاد نشود.
بيژن عالي پورکار کردن براي مردم را توفيق و نعمتي بزرگ خواند و برتوجه به مسئوليت هاي اجتماعي درچارچوب قوانين سازمان با هدف رضايت مندي عمومي تاکيد کرد.
زاگرس جنوبي، نامزد دريافت جايزه از انستيتو انرژي انگلستان
شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي براي نخستين بار در سطح وزارت نفت، نامزد دريافت جايزه سال 2018 انستيتو انرژي انگلستان (Energy Institute Awards) دربخش محيط زيست شد. مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: با اجراي اصلاحيه فرآيندي و پيشگيري از سوزاندن و هدررفت ماهانه دو ميليون و يکصد هزار مترمکعب گاز، اين شرکت موفق شد در جمع نامزدهاي دريافت جايزه محيط زيست انستيتو انرژي انگلستان قرار گيرد. غلامحسين منتظري افزود: اجراي اين طرح ابتکاري که بهمنظور کاهش گازهاي ارسالي به مشعل در پالايشگاه گازي فراشبند انجام شد، افزون بر کاهش آلودگيهاي زيستمحيطي وبازگشت گاز بازيافتي به چرخه سوخت پالايشگاه، سالانه حدود 3.4ميليون دلار بازگشت سرمايه براي اين شرکت دارد. مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: طرح کاهش گازسوزي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي از ميان 120 شرکت حاضر در اين مسابقه، نامزد دريافت جايزه شده است. منتظري ادامه داد: نوزدهمين دوره مسابقه سالانه انستيتو انرژي انگلستان، يکم آذرماه امسال(22 نوامبر 2018) با حضورکانديداهاي اين جايزه در لندن برگزار ميشود. وي ضمن تشکر از روسا و کارشناسان منطقه عملياتي آغار ودالان، دي وسفيد زاخورگفت: اين طرح ابتکاري به صورت گروهي و از سوي تيم مديريت عمليات، امور فني و منطقه عملياتي آغار و دالان اجرا شده است. منتظري گفت: مسابقه انستيتو انرژي انگلستان همه ساله باحضور شرکتهاي بين المللي فعال در حوزه نفت، گاز و انرژي برگزار ميشود.
اهميت اچ اس اي در صنعت حفاري
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: اهميت حفاري در صنعت نفت بهگونه اي است که ضرورت توجه بيشتر به فرهنگ ايمني، بهداشت و محيط زيست( اچ اس اي) را آشکار ميسازد.
سپهرسپهري ضمن تبريک روز ملي ايمني وآتشنشاني افزود: با نگاهي عميق و دقيق به فعاليتهاي صنعت نفت بهويژه حفاري، اهميت حضور تلاشگران وفداکاران ايمني و آتشنشاني و درمفهومي وسيعتر خانواده بزرگ اچ اس اي، همگام وهمنفس با ديگر کارکنان اين صنعت، بر همگان روشن مي شود.
وي گفت: سابقه حضور اين عزيزان درصنايع نفت و گازکشور به شروع فعاليت در اين عرصه باز مي گردد که با گذشت زمان و همگام با رشد و بالندگي اين صنايع، بر دانش علمي و عملياتي نيز افزوده شده است.
سپهري افزود: شايسته است با اتکا به ظرفيتهاي داخلي ومشارکت فعال همه کارکنان در قوام هرچه بيشتر چنين مقوله فرهنگي- صنعتي اهتمام داشته باشيم وارتقاي دانش و مهارتهاي عملي کارکنان اين عرصه مورد توجه باشد.
وي ادامه داد: به کارگيري تجهيزات و روشهاي نوين و کارآمد بهمنظور شناسايي، کنترل ومهار مخاطرات، ضروري است تا محيطي ايمن و به دور از حادثه براي پايداري و توسعه اين صنعت فراهم شود.
رئيس هيئت مديره شرکت ملي حفاري ايران براي تلاشگران اين عرصه توفيق روزافزون در انجام وظايف محوله و ارتقا و استحکام هرچه بيشتر فرهنگ اچ اس اي را آرزو کرد.
امضاي 2 توافق نامه ميان 2 شرکت نفتي
شرکت ملي حفاري ايران و دانشگاه صنعت نفت در زمينههاي آموزشي، پژوهشي و مشاورهاي دو توافقنامه همکاري امضا کردند.
در آيين امضا و مبادله اين سند همکاري، بر توجه به نقش اساسي آموزش در توسعه سرمايه انساني و گسترش همکاري بين دو مجموعه علمي و صنعتي تاکيد شد.
يونس بنيسعيد، مديرمنابع انساني شرکت ملي حفاري ايران درباره اهداف توافقنامه علمي-آموزشي گفت:موضوع اين توافقنامه برگزاري دورههاي آموزشي کوتاهمدت، ميانمدت وبلندمدت، همچنين برگزاري کارگاههاي آموزشي بادر نظرگرفتن امکانات طرفين(توانمنديهاي علمي، فني، منابع انساني و تخصصي) است. وي گفت: اين توافقنامه در 10ماده و 16 بند تنظيم و مدت زمان اجراي آن نيز پنج سال پيشبيني شده وبرگزاري تورهاي آموزشي، همچنين آزمونهاي مورد نيازنيز، از ديگر موارد لحاظ شده در اين توافقنامه است.
سيدعلي سيديپور، رئيس مديريت داراييهاي فيزيکي شرکت ملي حفاري ايران همچنين درباره توافقنامه همکاري آموزشي، پژوهشي ومشاورهاي به منظور توسعه و تعالي مديريت داراييهاي فيزيکي گفت: برگزاري دورههاي آموزشي حرفهاي و کاربردي درمقاطع زماني مختلف از جمله مواردي است که در اين توافقنامه ميتوان به آن اشاره کرد.
وي اظهار کرد:ارائه خدمات علمي وپژوهشي درحوزه نيازسنجي و تعريف پروژههاي پژوهشي- کاربردي در زمينههاي تخصصي مرتبط با موضوع، خدمات مشاوره مديريتي در فعاليتها وپروژهها، برگزاري تور هاي آموزشي درمناطق عملياتي شرکت ملي حفاري ايران ودانشگاه و برگزاري آزمونهاي علمي، مهارتي وحرفهاي مورد نياز، از ديگر موارد در اين توافقنامه است.
نصب راکتور 300 تني در قلب پالايشگاه شيراز
راکتور 300 تني ساخت داخل با دستان توانمند متخصان داخلي در قلب پالايشگاه شيراز نصب و راه اندازي شد.
عبدالرحيم شمس الديني، مديرعامل پالايشگاه شيراز گفت: اين راکتور در تهيه و توليد فرآورده هاي نفتي، سوخت جت، نفت سفيد، قير و ديگر فرآورده هاي نفتي نقش اساسي دارد.
وي افزود: با تعويض راکتورمزبور، کيفيت محصولات گاز مايع، بنزين موتور و نفت گاز ارتقا يافته و امکان تامين و توليد محصولات راهبردي با کيفيت فراهم شده است.
وي تاکيد کرد:راکتور سابق اين پالايشگاه که ساخت کشورايتاليا بود، دچار ترک خوردگي شد و کشورسازنده نيز، حاضر به تعمير آن نشده بود. مديرعامل پالايشگاه نفت شيراز بابيان اين که اين راکتور درايتاليا وچين هم ساخته مي شود، افزود: با تلاش متخصصان داخلي، ايران نيز به جمع سازندگان اين راکتور در جهان پيوست. شمس الديني تصريح کرد: اين راکتور درشرکت راکتورساز اهوازساخته و ازطريق حمل دريايي و زميني به پالايشگاه شيراز منتقل و در آن نصب شده است.
پرداخت خسارت تانکرهاي حمل سوخت
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي اعلام کرد: خسارت نفتکش هاي جاده پيما مخصوص حمل سوخت که در حين عمليات انتقال سوخت در کشور دچار آسيب مي شوند، پرداخت خواهد شد. سيدمحمدرضا موسوي خواه با قدرداني از رانندگان نفتکش هاي جاده اي که براي تامين و توزيع به موقع سوخت در کشور شبانه روز و خالصانه تلاش مي کنند، گفت: متاسفانه در برخي موارد شاهد آسيب رساندن و حمله افراد شروربه تانکرهاي حمل سوخت در جاده ها هستيم. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي دراين زمينه تمهيداتي انديشيده وچنانچه تانکرحمل سوخت دچار آسيب شود، خسارت آن پرداخت مي شود. وي افزود: خردادماه امسال نيزچنين اقدامي از سوي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي انجام وبه رانندگان آسيب ديده درجاده ها خسارت پرداخت شد. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، همچنين از رسيدگي لحظه اي و پيگيري هاي مستمرهمکاران خود درسراسر کشور براي تامين و توزيع سوخت خبر داد. وي تاکيد کرد: همکارانم در طول شبانه روز براي تامين و توزيع پايدار و مستمرسوخت و رفاه حال مردم تلاش مي کنند و در اين زمينه هيچ مشکلي وجود ندارد.
موسوي خواه با قدرداني از اين تلاش ها تاکيد کرد: با همراهي خوب مردم و رانندگان نفتکش هاي جاده پيما، دشمنان از رسيدن به اهداف خود در برنامه ريزي براي برهم زدن نظم تامين پايدار سوخت باز مي مانند.
امحاي بيش از 39 هزار کيلو پسماند در منطقه آبادان
با هدف حفظ محيط زيست، بيش از 39 هزار کيلو پسماند حاصل خاک و ماسه آلوده به مواد نفتي ( نفت کوره ) در منطقه آبادان امحا شد. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه آبادان گفت: با هدف حفظ و صيانت ازمحيط زيست و اجراي عملي مديريت پسماند، انبارهاي نفت منطقه، باهماهنگي شهرداري آبادان ازپسماندهاي ناشي ازخاک وماسه آلوده به مواد نفتي پاک سازي شد. آل کثيردر باره چگونگي اين عمليات نيزگفت: براساس اي پي آي 1638 (دستور عمل چگونگي امحاي مواد شيميايي)طبق توافق باشهرداري، اين ميزان پسمانددر فرآيند زيرسازي جاده ها به کار گرفته مي شود.
توزيع نفت گاز يورو 4 در خراسان جنوبي
نفتگاز يورو 4 در مجاري عرضه استان خراسان جنوبي توزيع شد. مديرشرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان جنوبي ازآغاز توزيع نفت گاز يورو 4 در برخي مجاري عرضه اين حوزه عملياتي خبر داد. قربانعلي مرداني با بيان اين که توزيع اين فرآورده نفتي (نفت گاز يورو 4) از اوائل مهرماه امسال شروع شده است، افزود: اين فرآورده نفتي هم اکنون در هفت جايگاه استان خراسان جنوبي توزيع مي شود. به گفته وي، اين عمليات درجهت تحقق مصوبات هيئت وزيران و تکاليف مقرر به منظور عرضه نفت گاز با استاندارد يورو 4، پس از هماهنگي با سازمان هاي متولي و فراهم کردن زير ساخت هاي لازم براي توزيع و تامين پايدار فرآورده موردنياز، انجام شده است. به گفته مرداني، توزيع نفت گازبا استاندارد يورو4 براي نخستين بار است که در اين منطقه انجام مي شود.
گسترش همکاري پژوهشگاه صنعت نفت وحفاري شمال
مديرعامل شرکت حفاري شمال گفت: همکاري مشترک پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت حفاري شمال در حوزه هاي بالادستي، پايين دستي، انرژي و محيط زيست گسترش مي يابد. حميد رضا گلپايگاني با بيان اين که پژوهشگاه در حوزه بالادستي به ويژه حفاري وسيالات حفاري اقدامهاي موثري را انجام داده است، افزود: دستاورد ها ونتايج موجود دراين مجموعه نشان مي دهد مديران و محققان پژوهشگاه صنعت ازشرايط تحريم به خوبي استفاده کرده اند و توانسته اند فرصت هاي طلايي بسياري را رقم بزنند که موجب کاهش هزينه هاي حفاري و افزايش کارآيي در اين حوزه خواهد شد. وي برلزوم استفاده از مواد ساخت داخل نيز تاکيد و تصريح کرد: پيمانکاران در صورتي ميتوانند از مواد داخلي استفاده کنند که کار فرمايان اين اجازه را به آنها بدهند، از اين رو لازم است مصوبه هايي تنظيم شود تا شرکت هايي مانند حفاري شمال به عنوان پيمانکار به راحتي بتوانند از محصولات توليد داخل بهره مند شوند. وي به توانمندي پژوهشگاه صنعت نفت در زمينه سيمان، گل حفاري و سيمان هاي سبک اشاره کرد و افزود: در زمينه استفاده شرکت هاي داخلي ازاين مواد، هزينه هاي هنگفتي شده است. گلپايگاني گفت: اگر مجموعه هايي نظير پژوهشگاه صنعت نفت بتوانند مواد مزبور را بومي سازي کنند و به مرحله صنعتي برسانند، ازخروج ميليون ها دلار ارز ازکشور جلوگيري خواهد شد. مديرعامل شرکت حفاري شمال درباره کيفيت سيمان هاي مورد استفاده در چاه ها گفت:سيمان با کيفيت مي تواند يک چاه را براي 50سال بيمه کند، يا سيمان با کيفيت پايين ميتواند يک چاه را به وضع تعميراتي برساند. گلپايگاني بر استفاده از ظرفيت هاي موجود در پرديس انرژي و محيط زيست پژوهشگاه تاکيد و تصريح کرد: با توجه به الزامهاي محيط زيستي، همه پيمانکاران موظف به رعايت قوانين در اين زمينه هستند، بنابراين پژوهشگاه صنعت نفت که درحوزه انرژي و محيط زيست پروژههاي متعددي را انجام داده است، مي تواند شرکت حفاري شمال را در اين زمينه ياري کند. وي ادامه داد: تصميم داريم در آينده نزديک تفاهم نامه اي با پژوهشگاه صنعت نفت درحوزه هاي مختلف اين مجموعه امضا کنيم و اميدواريم بتوانيم در زمينه هاي متعددي برند سازي و تجاري سازي محصولات را در دستور کار قرار دهيم. گلپايگاني افزود: پيمانکاران مي توانند در توليد سيمان هاي سبک و سيمان هايي که از هدررفت گاز ها جلوگيري مي کنند، از توانمندي و دانش موجود در پژوهشگاه به نحو موثر استفاده کنند.
راه اندازي دفتر پشتيباني تامين قطعات در اهواز
رئيس سکوي بهرگانسر شرکت نفت فلات قاره ايران از راه اندازي دفتر پشتيباني از فرآيند تامين قطعات و تجهيزات مورد نياز درمناطق عملياتي بهرگان وخارک، در شهراهواز خبر داد. شاهرخ باحقيقت دربازديد حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران از سکوي بهرگان افزرود: با راه اندازي اين دفتر تا يک ماه آينده قطعات و تجهيزات مناطق بهرگان وخارک با سهولت بيشتري تامين خواهد شد. وي درباره اقدام هاي زيست محيطي انجام شده در حوزه عملياتي منطقه بهرگان نيزگفت: باتوجه به تمهيدات و اقدام هاي پيشگيرانه، خوشبختانه در سالهاي اخير هيچ گونه آلودگي نفتي در اين منطقه نداشته ايم. رئيس سکوي بهرگانسرهمچنين با اشاره به تعمير پمپ انتقال نفت و بهينه سازي شبکه آبزدايي، ابراز اميدواري کرد که باشناسايي نقاط ضعف و قوت کار دراين سکو، عملکرد بهبود يابد. سکوي بهرگانسر نخستين و قديمي ترين تاسيسات نفتي بهره برداري نفت و گاز در خليج فارس به شمار ميرود که عمليات راه اندازي و بهره برداري از آن از سال 1338 آغاز شده است. اين سکو در شمال غربي خليج فارس و در 57 کيلومتري منطقه بهرگان در استان بوشهر واقع است.
توزيع سراسري بنزين يور 4 در اصفهان
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان گفت:هم اکنون درهمه شهرستان هاي اين استان بنزين يورو 4 توزيع مي شود که اتفاق مثبت و مهمي است.
بهمن عليپور افزود: بنزين يورو 4مزاياي زيست محيطي فراواني داشته و شرکت هاي پخش نيزفقط ملزم به توزيع آن درکلان شهرهاست، اما با تلاش هاي انجام شده دراين زمينه، هم اکنون تمام شهرستان هاي استان اصفهان قابليت فروش آن را دارند.
عليپورهمچنين درباره کاهش عرضه بنزين سوپر ودليل آن گفت:کمبود تقاضاي بنزين سوپر ازطرفي ومقرون به صرفه نبودن هزينه هاي حمل و نگهداري آن براي جايگاه دار را مي توان ازجمله دلايل کاهش عرضه بنزين سوپر عنوان کرد.
وي با بيان اين که جايگاه جنب ستاد شرکت نفت دراصفهان، همچنان اين نوع بنزين را توزيع مي کند، افزود:مصرف کنندگان اين نوع بنزين مي توانند با مراجعه به اين جايگاه، بنزين سوپر دريافت کنند.
رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اصفهان شمارجايگاه هاي عرضه بنزين استان اصفهان را 270 باب و جايگاه عرضه سي ان جي را 160 باب اعلام و تاکيد کرد: اصفهان در زمره بهترين استان هاي کشور درحوزه توزيع سوخت خودرو است.
ترميم شكستگي خط لوله فرآورده ري- ساري
خط لوله 12 اينچ انتقال فرآورده ري-ساري درحوزه عملياتي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، ترميم شد.
بنابراعلام روابط عمومي اين منطقه عملياتي، خط لوله مزبورکه براثر رانش زمين وكمانش لوله دچارشكستگي شده بود، بابسيج نيروهاي منطقه به کارگيري تجهيزات ماشيني فني، پس ازاطمينان ازايمني خط و پاک سازي محيطي، فعاليت دوباره خود رابراي انتقال فرآورده (بنزين)از سرگرفت.
درعمليات مزبور، بخشي ازخط لوله ياد شده، به دليل شکستگي و لهيدگي ناشي از رانش زمين، تعويض شد.
درعمليات ترميم خط لوله 12 اينچ ري–ساري، دستگاه هاوسازمان هايي همچون استانداري، فرمانداري، نيروي انتظامي، هلال احمر، پليس راهور ناجا و آتش نشاني استان، براي جلوگيري از انتشار مواد نفتي درمحيط و ازسرگيري فعاليت اين خط لوله، همکاري داشتند.
ايمن سازي خطوط لوله به روش کامپوزيت
رئيس واحد حفاظت ازخوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان از ايمن سازي خطوط انتقال نفت اين حوزه عملياتي به روش کامپوزيت باخواص مکانيکي بالا خبرداد. رحمت الله مصباح، افزود: اين عمليات به وسيله يک شرکت دانش بنيان در 40 محدوده از خط لوله مارون – اصفهان انجام شده است. وي با بيان اين که ايمن سازي به روش کامپوزيت خط لوله مارون– اصفهان، حد فاصل مراکز انتقال نفت شماره 3 و 4 انجام شده است، ادامه داد: شناسايي، حفاري، تقويت خط لوله به روش کامپوزيت، همچنين پوشش و خاک ريزي 40 محدوده ازخط لوله ياد شده، مجموعه عمليات انجام شده براي ايمن سازي خط لوله انتقال نفت مارون– اصفهان است. مصباح با بيان اين که استفاده از کامپوزيت با خواص مکانيکي بالا از جمله روش هاي تقويت خطوط لوله است، افزود: با توجه به مجاورت محدوده يادشده با منازل مسکوني و زمين هاي زراعي، همچنين خوردگي هاي گسترده درطول مسير، خط لوله مزبوربراساس اطلاعات پيگ راني هوشمندبا بهره گيري از روش کامپوزيت، با ميانگين 12ميلي متر، رفع عيب شد. وي گفت: اين عمليات باهمکاري واحدهاي ترابري، بازرسي فني، ايمني و مراکز انتقال نفت سه و چهار در مدت زمان کمتر از دو ماه انجام شده است.
راه اندازي لينک راديويي ديجيتال ايستگاه مخابراتي سنگ بست
لينک راديويي انتقال ديجيتال انبار نفت گازمايع ايستگاه مخابراتي سنگ بست تکميل بهره برداري از آن آغاز شد.
معاون مخابرات خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق گفت: با تامين آنتن هاي مخابراتي مورد نياز، همچنين نصب و راه اندازي تجهيزات راديو، ماکس، آنتن وموج بردرايستگاه مخابراتي سنگ بست، اين لينک ارتباطي تکميل و بهره برداري از آن آغاز شده است.
وي افزود:همزمان با طرح بهره برداري ازاين لينک راديويي، ايستگاه مخابراتي آغنج مربوط به پروژه فازدومديريت مخابرات نيزتکميل و بهره برداري از آن آغازشده است.
حسين مطواعي درباره پروژه فاز دومديريت مخابرات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت اين منطقه عملياتي گفت:اين پروژه باهدف جايگزيني سيستم هاي آنالوگ قبلي وتامين وتوسعه ارتباطات مخابراتي عملياتي مطمئن و پايدار، درمراکز انتقال وتاسيسات هاي صنعتي منطقه شمال شرق اجرا شده است.
وي تصريح کرد: مجموعه اين عمليات با پشتيباني معاونت عمليات مديريت مخابرات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق وتلاش همکاران پايانه مخابراتي تهران براي تنظيمات وسيستم سوپر وايزري وبرقراري مدارات موردنياز، در زماني کوتاه وشرايط ايمن انجام شده است.
افزايش کيفيت و پهناي باند، تنوع و گستردگي خدمات مخابراتي و سيستم هاي کنترل از راه دور و اسکادا، همچنين گسترش سامانه هاي جامع اداري، مالي و کالا، کنفرانس، آموزش وپزشکي از راه دور، اتوماسيون اداري دربستر مطمئن شبکه صوت وديتاي WAN اختصاصي مخابرات نفت، از ويژگي هاي سيستم هاي انتقال ديجيتال است.
تسطيح مسير خط لوله انتقال نفت شهر- کرمانشاه
رئيس نگهداري وتعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب از پايان عميلات تسطيح مسير، مخلوط ريزي و ترميم آب بردگي هاي خط لوله انتقال نفت خام نفت شهر- کرمانشاه خبر داد. رئيس نگهداري وتعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب، هدف از انجام اين عمليات را سهولت در تردد، دسترسي سريع تر به خطوط لوله انتقال نفت درمواقع اضطرار، همچنين انجام تعميرات، پايش ها و بازرسي هاي دوره اي از مسير عنوان کرد. بهزاد خدادوست افزود:دراين عمليات حريم خط از کيلومتر يک تا 177 تسطيح وآب بردگي هاي موجود درمسيرنيز رفع شده است. وي مدت زمان انجام عمليات اخيردرمسير خط لوله نفت شهر– کرمانشاه راسه ماه عنوان کرد و ادامه داد: اين عمليات بااستفاده ازامکانات، دستگاه ها وماشين آلات ساختماني منطقه، با همکاري واحدهاي ترابري و حراست انجام شده است. وي يادآور شد: علاوه برتسطيح مسير و ترميم آبردگي ها، سه کيلومتر از مسير خط لوله نفت شهر– کرمانشاه نيز مخلوط ريزي شده است.
ثبت بيش از 10 هزار نفر - ساعت آموزش در 6 ماه
در6ماه گذشته، بيش از10هزارنفر- ساعت آموزش درحوزه عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق برگزارشده است. حسين خالقي نژاد، کارشناس آموزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق گفت: دراين بازه زماني هفت هزار و980 نفرساعت آموزش در داخل منطقه و دوهزار و 458 نفر - ساعت آموزش در مراکز و تأسيسات تابعه برگزار شده است. وي افزود: روش هاي حل مسئله و تصميم گيري، توپک راني درخطوط لوله، آشنايي بامدل جايزه بهره وري وتعالي سازماني ايران، تدوين اظهار نامه بر اساس مدل EFQM و INQA، مشاهده و توصيف، همچنين آشنايي بامدل جايزه بهره وري و تعالي سازماني ايران EFQM/INQA از جمله دوره هاي آموزشي برگزارشده در 6 ماه اخير است. به گفته خالقي نژاد، برنامه ريزي راهبردي تربيت ارزياب بر اساس مدل EFQM و INQ، مباني آتش، ايمني مخازن، پروانه هاي کارگرم و سرد و ايمني، آتش نشاني عمومي، گزارش نويسي اطلاعاتي، ايمني ترافيک و رانندگي تدافعي، همچنين تجزيه و تحليل پروفيل مسير خطوط لوله، ايمني خطوط لوله انتقال در صنعت نفت و آموزش قرآن کريم و ديگر بخش هاي دوره هاي آموزشي عمومي و تخصصي برگزارشده دربازه زماني ياد شده است.
پايداري شبکه گاز کردستان با اتصال به خط نهم سراسري
مديرعامل شرکت گازاستان کردستان از پايداري شبکه گازاين استان با اتصال به خط نهم سراسري خبر داد. احمد فعله گري با بيان اين که عمليات اتصال انجام شده است، افزود: متصل شدن شبکه گاز استان کردستان به خط نهم سراسري، موجب مي شود انتقال گازبه شهرستان هاي بانه وسقز را که درانتهاي شبکه گاز قراردارند، با اطمينان و پايداري بيشتري انجام شود. وي افزود: همزمان باعمليات اتصال شبکه گازبه خط نهم سراسري، اين خط انتقال گاز حدفاصل دو شهر ياد شده نيز تعمير مي شود. مديرعامل شرکت گاز استان کردستان درباره تاثير عبورخط نهم سراسري انتقال گاز از داخل اين استان، گفت: بخش زيادي از خط نهم سراسري انتقال گاز که به همت شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در دست ساخت است، از داخل استان کردستان عبور خواهد کرد و با اتصال آن به شبکه گازاستاني، گازرساني به شهرهاي سقز، بانه وسردشت تقويت و احتمال افت فشار گاز نيزدر فصل سرد سال رفع مي شود. فعله گري تصريح کرد: با تقويت فشار گاز دراين مناطق، افزون بر اين که فرصت مطلوبي براي توسعه صنايع توليدي و تبديلي در شهرهاي سقز و بانه فراهم مي شود، ديگر، محدوديتي براي تامين گازصنايع وجود نخواهد داشت. مديرعامل شرکت گاز استان کردستان از رسيدن ضريب نفوذ گازرساني روستايي در اين استان به 90 درصد تا پايان امسال خبر داد. فعله گري با اشاره به پيشرفت قابل توجه گازرساني به شهرها و روستاهاي استان کردستان گفت: هم اکنون 29شهر از 30 شهراستان کردستان زير پوشش گازطبيعي قرار دارند وشمار روستاهاي بهره مند از گاز نيز به يک هزار و 100 روستا افزايش يافته است. به گفته وي، ضريب نفوذ گاز در جمعيت روستايي استان کردستان به سه درصد افزايش به 88 درصد رسيده است و تا پايان امسال به 90 درصد خواهد رسيد.
ضرورت همکاري شهرداري و راهداري در تکميل گازرساني استان تهران
تکميل گازرساني دراستان تهران نيازمند همکاري شهرداري ها و راهداري است. مديرعامل شرکت گاز استان تهران گفت: تکميل گازرساني دراين استان به همکاري شهرداران واداره کل راهداري و حمل ونقل جاده اي استان تهران براي دريافت مجوز نياز دارد، اما اين نهادها با شرکت گاز همکاري نمي کنند. احمد دارابي افزود: اجراي خطوط انتقال گاز واجراي شبکه گازرساني درون شهري و درون روستايي از مهم ترين طرح هاي شرکت گاز استان تهران است و در اين زمينه شرکت گاز به همکاري مداوم شهرداري هاي مناطق و اداره راهداري و حمل ونقل جاده اي استان نياز دارد. مديرعامل شرکت گاز استان تهران گفت: نخستين گام براي اجراي شبکه گازرساني درهر بخش از استان تهران، اقدام براي دريافت مجوز حفاري از اداره راهداري و حمل ونقل جاده اي استان، همچنين شهرداران مناطق شهر تهران است، اما همواره با مخالفت آنان مواجه مي شويم. دارابي افزود: ندادن مجوزحفاري براي اجرا طرح ساخت خط لوله گازرساني به شهرهاي ورامين و فيروزکوه از جمله موانع گازرساني در استان تهران است. وي تصريح کرد:درشهرتهران نيزشهرداري هاي مناطق1 و2 ممانعت هاي فراواني در رفع تنگناهاي گازرساني شهر تهران دارند. مديرعامل شرکت گازاستان تهران درباره گازرساني به شهرک صنعتي قرچک نيز گفت: گازرساني به اين شهرک دردست اجراست و پس از لوله کشي داخلي آن ازسوي متقاضيان دريافت گاز، همچنين ارائه مجوزهاي حفاري، امکان وصل گازبه شهرک صنعتي قرچک نيز وجود دارد. درجلسه اقتصاد مقاومتي سازمان مديريت و برنامه ريزي استان تهران اعلام شده است که شهرک صنعتي قرچک بايد تا پايان امسال گازرساني شود ومحمد حسين مقيمي، استاندار تهران نيز برشتاب دربرطرف شدن مشکل شهرک ها براي گازرساني تاکيد کرده است.
پايان نخستين تعميرات اساسي در پالايشگاه دهم پارس جنوبي
نخستين عمليات تعميرات اساسي پالايشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبي در بخش هاي مختلف به روش برون سپاري پيش از موعد مقرر با موفقيت پايان يافت. رئيس بهره برداري پالايشگاه دهم مجتمع گازپارس جنوبي گفت:اين عمليات باهدف توليد پايدار گاز درفصل سرما، در چهاربخش اضطراري، پيشگيرانه، بازرسي هاي اوليه، همچنين رفع پانچ هاي اساسي و باز دارنده، برنامه ريزي و انجام شد. محمد نعمتي افزود: حجم بالاي فعاليت ها و گستردگي اين عمليات که بدون هيچ حادثه و با مشارکت 17 شرکت دربخش هاي مختلف انجام شد، بيانگر نظارت و اجراي دقيق قوانين ، بهداشت، ايمني و محيط زيست در اين پالايشگاه است.
ثبت رکورد «کار بدون حادثه» در صنعت نفت
همزمان با روز ملي ايمني و آتشنشاني، رکورد جديد و ارزشمند «کار بدون حادثه» در شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس ثبت شد. همزمان با روز ملي ايمني و آتشنشاني، رکورد بيش از 38 ميليون نفر کار بدون حادثه منجر به فوت (FATALITY) و 21 ميليون نفر ساعت کار بدون آسيب هاي متلف وقت (LTI) در شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس ثبت شد. اين رکورد ارزشمند در تاريخ پروژههايي که از سوي پيمانکاران داخلي در کشور اجرا شده، بيسابقه است. اين پروژه بزرگ پالايشگاهي در گستره سه استان خوزستان، بوشهر و کهگيلويه و بويراحمد از صنايع دوستدارمحيط زيست است که هيچگونه پساب خروجي را بههمراه نخواهد داشت.
نوسازي و توسعه اسکله پايانه صادراتي سيراف کليد خورد
اجراي پروژه نوسازي وتوسعه اسکله پايانه صادراتي سيراف، سبب برطرف شدن تنگناي صادراتي ميعانات گازي از اين اسکله و بالا رفتن اطمينان صادرات ميعانات گازي پالايشگاه فجرجم مي شود. حسن منتظرتربتي، مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه گاز ايران در آيين افتتاح وکلنگ زني اجراي سه پروژه اسکله خدماتي بندرسيراف، افتتاح ابنيه جديد پايانه صادراتي شرکت پالايش گاز فجرجم دراين بندر و راه اندازي پست پشتيبان 132کيلوولت فازهاي يک تا سه پارس جنوبي که با حضورحميد رضاعراقي، مديرعامل شرکت ملي گازايران وبرخي مقام هاي محلي سيراف و کنگان، برگزارشد، گفت: تکميل اين پروژه ها به کار و توليد بيشتر مي انجامد و مي تواند در خدمت رساني به مردم کمک کند. وي بااشاره به فرسودگي اسکله قديم پايانه صادراتي ميعانات گازي شرکت پالايش گاز فجرجم وضرورت احداث اسکله جديد، ازتوسعه اسکله خدماتي بندرسيراف خبر داد و افزود:شرکت مهندسي و توسعه گازايران باتوجه به مسئوليت هاي اجتماعي خود، اسکله موجود را توسعه مي دهد و اسکله سنگي جديدي احداث خواهد کرد. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز تصريح کرد:اين پروژه با هدف انجام مسئوليت هاي اجتماعي شرکت ملي گازدر شهرسيراف تعريف شده است واحداث جاده دسترسي به اسکله همچنين احداث تاسيسات مکانيکي و برقي اسکله، ديگر موارد آن خواهد بود. به گفته تربتي، اعتبار تقريبي اين پروژه 200 ميليارد ريال است و اجراي آن 18 ماه به طول خواهد انجاميد. وي ادامه داد: خوشحاليم که امروزکلنگ اسکله به زمين مي خورد؛ اسکله اي که شرايط خوبي براي ماهيگيران، پهلو گرفتن کشتي ها و نيز تسهيل تجارت براي اين مردم منطقه ايجاد مي کند.
وصل گاز 270 خانوار سيل زده در استان گيلان
گاز 270 خانوار روستاهاي تالش و اسالم از توابع استان گيلان پس از برطرف شدن خسارت هاي ناشي از سيل وصل شد.
با توجه به بارش شديد باران و وقوع سيل، پنجشنبه(پنجم مهرماه) و بروز خسارت درتاسيسات ولوله هاي شبکه گازرساني، گاز340خانوار روستايي ساکن در تالش و اسالم قطع شده بود که بخش مهمي از آن برطرف شد. شيخ محله خرجگيل، گيجاو، آسياب شم خرجگيل دراسالم، همچنين طولا رود، سراگاه و پي سراي جوکندان درتالش از جمله مناطقي بودند که به واسطه وقوع سيل آسيب هاي زيادي ديدند تاجايي که چندمنزل مسکوني به طور کامل تخريب و گازبخشي ازمحله سيد نيکي تالش نيزقطع شد. باتشکيل گروه هاي امدادي دراداره گازتالش وحضورآنها درمناطق سيل زده، خسارت هاي وارده به تاسيسات گازي رفع و جريان گاز درشبکه برقرار شد. با ادامه اين روند، گاز 270 خانوار تاعصرجمعه (ششم مهرماه)، دوباره وصل شد، اما درمناطقي که به دليل تخريب راه هاي ارتباطي، دسترسي گروه هاي امدادي شرکت گاز براي تعميرات فراهم نيست، شرکت گاز گيلان براي جلوگيري ازحوادث احتمالي، به قطع جريان گازمنازل ساکنان در مناطق ياد شده اقدام کرده است.
براساس قوانين ايمني گاز، درمدت قطع جريان گاز، مردم روستاهاي سيل زده بايد ازدستکاري تجهيزات گازرساني خودداري کنند ودرصورت هرگونه اشکال با مرکز پيام و اتفاقات شرکت گاز به شماره 194 تماس بگيرند.
«كاتيوشای جوانان» در نفت
ستون هاي زرهي ايران، بويژه در لشگر 92 زرهي خوزستان، در جنگ با ارتش عراق علاوه بر تانک و توپ، از وسيله رزمي ديگري به نام کاتيوشا استفاده مي كردند كه روي خودروهاي غول پيکر نصب و حمل مي شد.
کاتيوشا در حقيقت يک دستگاه راکت انداز سيار بود که با استقرار خودروي مزبور در يک نقطه معيّن که بر نفرات و ادوات دشمن اشراف کامل داشت، راکت هاي خود را به صورت مسلسل به سوي آنان پرتاب مي کرد. تعداد اين راکت ها 40 فروند بود که به شکل رديف هاي عمودي پنج تايي و افقي هشت تايي تعبيه مي شد.
شهيد چمران در بازديد از کارگاه مرکزي نفت اهواز، از كاتيوشا با عنوان وسيله اي بسيار کاري و ارزشمند ياد كرده و افزوده بود كه تنها عيب اين راکت انداز اين است كه خودروي حامل آن، توانايي لازم را براي مانور ندارد، به علاوه نقل و انتقال آن در نقاط ناهموار و تپه ماهور دشوار است.
از اين رو در کارگاه مرکزي نفت اهواز، تصميم گرفته شد تا يک دستگاه کوچک تر از آن، با همان کيفيت و سيستم روي خودروي لندکروز نصب شود تا بتواند در هر نقطه اي مستقر شود و دشمن را زير آتش بگيريد.
نقشه مهندسي معکوس اين پيشنهاد، خيلي فوري تهيه و نسبت به ساخت انبوه آن در کارگاه مرکزي نفت اهواز اقدام شد. توضيح اينکه بعضي قطعات که جنبه نظامي داشت، از سوي واحد جنگ هاي نامنظم، در اختيار سازندگان در کارگاه مرکزي قرار گرفت. دستگاه جديد به جاي حمل 40 راکت فقط قادر بود 9 راکت را به صورت سه دهانه راکت انداز افقي و سه دهانه راکت انداز عمودي حمل کند.
ساخت و نصب اين دستگاه که کارکنان کارگاه مرکزي به شوخي آن را «کاتيوشاي جوانان» مي ناميدند، روي چند دستگاه خودروي سبک لندکروز که در اختيار رزمندگان اسلام بود، بسيار کارساز از آب درآمد. استفاده از چنين خودروهايي، استقرار در هر نقطه سخت گذري را براحتي ممكن مي ساخت و آنها مي توانستند هدف هاي مورد نظر را زير آتش بگيرند.
در نهايت ابتكار كارگاه مركزي نفت اهواز، نتايج نظامي بسيار ارزشمندي در پي داشت و مشکلات استفاده از خودروهاي بزرگ کاتيوشاي را حل كرد.
مهندس رضا قلي احمدي
رئيس پيشين كارگاه مركزي مناطق نفت خيز - اهواز
موزه پتروساینس مالزی
شايد در نخستين نگاه، موزه اي با موضوع دانش نفت، اندکي خسته کننده يا بيش از حد جدي به نظر آيد؛ اما «پتروساينس» مالزي به هيچ وجه اين گونه نيست. اين موزه که به شرکت نفتي پتروناس تعلق دارد، در طبقه چهارم برج هاي معروف دوقلوي مالزي، پذيراي گردشگران در همه رده هاي سني است.
يک تور علمي- سياحتي
موزه پتروساينس اگر چه تنها موزه نفت مالزي نيست- زيرا موزه ديگري در شهر ميري، زادگاه نفت مالزي به نفت اختصاص دارد- اما بهترين مکاني است که بازديد کنندگان با حضور در آن، علاوه بر آشنايي با چگونگي تشکيل نفت، مراحل مختلف زمين شناسي، تشکيل، استخراج و بهره برداري از اين ماده حياتي را مشاهده مي کنند.
واگن هايي به شکل قطرات نفت
در ورودي موزه، واگن هاي زيبايي به شکل قطره نفت، انتظار بازديدکنندگان را مي کشند تا آنها را به اعماق شبيه سازي شده زمين ببرند. مسيري تاريک و در عين حال جذاب که با تصاوير سه بعدي و جلوه هاي صوتي، اعماق زمين را در ذهن تداعي مي کند.
جالب است که تمامي اين اتفاق ها، در فضايي نسبتا محدود در طبقه سوم يک برج صورت مي گيرد! در اينجا بازديد کنندگان مي توانند با چگونگي شکل گيري نفت در لايه هاي زير زمين آشنا شوند. دايناسوري عظيم الجثه و فيتو پلانکتون هاي نفت ساز در کنار نمونه هاي واقعي فسيل هاي چند ميليون ساله، به بازديد کنندگان در شناسايي اتفاق هايي که در اعماق زمين مي افتد و پس از ميليون ها سال منجر به تشکيل نفت و گاز مي شوند، کمک مي کنند.
آشنايي با عمليات حفاري
مرحله بعدي، نمايش چگونگي عمليات حفاري و توصيف آن براي بازديد کنندگان، با شبيه سازي عمليات حفاري است. در قسمت پاييني پنل عمليات حفاري، بازديدکنندگان با حفره هايي مواجه مي شوند که واجد قطرات طبيعي نفت است و مي توانند رنگ، شکل و بوي نفت را از نزديک مشاهده و احساس کنند.
شبيه سازي سفر به سکوي نفتي
اما اوج ابتکار موزه نفت پتروناس در شبيه سازي مجازي، فضايي است که به معرفي فعاليت صنعتي روي سکوهاي نفتي مي پردازد. شرکت نفت پتروناس، عمده فعاليت خود را در جنوب و جنوب شرق آسيا و ديگر نواحي به فعاليت روي حوزه هاي نفتي دريايي اختصاص داده و از اين منظر داراي سابقه معتبري است. طراحان موزه براي شبيه سازي چگونگي کار روي سکوهاي نفتي، فناوري را به خدمت گرفته اند. بازديدکنندگان پس از خروج از سالن اصلي موزه، به قسمتي راهنمايي مي شوند که بايد براي بازديد از سکوي نفتي سوار هلي کوپتر شوند! دقيقاً همانگونه که کارکنان سکوي نفتي به محل کار خود مي روند يک سيميليتور شبيه ساز حرکت هلي کوپتر، بازديدکنندگان را به سکوي نفتي مي رساند. شبيه ساز هلي کوپتر داراي صفحه نمايش بزرگي در قسمت جلويي است که با نمايش تصاوير سه بعدي از فرودگاه، دريا و شبيه سازي نزديک شدن و فرود روي سکوي نفتي، همراه با تکان هاي مشابه هليکوپتر واقعي، بازديدکنندگان را به محل موعود مي رساند. بعد از توقف نمادين هلي کوپتر، سرنشينان از در سمت مقابل قسمتي که سوار شده اند پياده مي شوند و خود را در فضاي طبيعي يک سکوي نفتي مي بينند. فضاي طراحي شده به عنوان سکوي نفتي، واجد تمامي ادوات و تجهيزات يک سکوي واقعي است و بازديدکنندگان با بالا رفتن از پله هاي سکو مي توانند در کنار ماکت شبيه سازي شده حفاري و مانکن هاي حفار حضور داشته باشند.
زندگي در کنار نفت
بازديدکنندگان پس از مشاهده سکوي هاي نفتي از راهروي کوچکي به قسمت جانبي موزه که داراي ادوات و ابزارآلات صنعتي، بخش نمايشگاهي و بازي و سرگرمي ويژه کودکان و نوجوانان است، راهنمايي مي شوند. در پايان نيز واگن هاي مدور به شکل قطره هاي نفت، دوباره انتظار بازديدکنندگان را مي کشند تا آنان را به سوي در خروجي هدايت کنند. مجسمه هاي استفاده شده در اين قسمت، گوياي خستگي و زحمات کساني است که روي سکوهاي نفتي و کيلومترها دورتر از خانه و خانواده به کار و تلاش مي پردازند. در اين بخش آشپزخانه يک سکوي نفتي نيز وجود دارد که آشپز آن در حال آماده کردن غذا براي کارگران است.
کارگاه نقاشی برای کودکان در موزه بنزین خانه آبادان
كارگاه نقاشي كودكان، همزمان با هفته دفاع مقدس در موزه بنزين خانه آبادان و با همكاري اداره ارشاد اسلامي آبادان، انجمن هنرهاي تجسمي و كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان اين شهر برگزار شد.
در اين كارگاه يك هفته اي كه با بازديد دانش آموزان از مدارس آبادان، در دو نوبت صبح و عصر همراه بود، آثاري با موضوع آزاد از سوي كودكان به نمايش گذاشته و در پايان به برگزيدگان جوايزي اهدا شد.
همچنين به گفته لادن عليپور، رئيس موزه بنزين خانه آبادان، در اين كارگاه مراسم ويژه اي براي روز 5 مهر، سالگرد شكست حصر آبادان، در نظر گرفته شده بود و در روز پاياني كارگاه نيز همزمان با مراسم اختتاميه، برنامه هاي آكروباتيك براي علاقه مندان به اجرا درآمد. پيش از اين در مرداد امسال نيز موزه بنزين خانه آبادان، نمايشگاهي را با موضوع صنايع دستي براي گروه سني كودكان و نوجوانان برگزار كرده بود كه مورد استقبال بيش از 300 بازديدكننده قرار گرفت.
موزه تلمبه خانه دارخوين در مسیر احیا
روستاي دارخوين از جمله تلمبه خانه هايي بود كه نفت مسجد سليمان را به پالايشگاه آبادان منتقل مي کرد. با افزايش توليد نفت از ميدان اهواز در اوايل دهه 1350 خورشيدي و كشيدن خط لوله جديد اهواز به آبادان، كل نياز پالايشگاه به نفت خام از طريق اين خط لوله تامين شد و از آن پس، نفت مسجدسليمان از طريق يك خط لوله صادراتي به جزيره خارگ انتقال يافت. در زمان جنگ تحميلي، بويژه در زمان حصر آبادان، دارخوين به خط مقدم جبهه تبديل شد و پس از شكست حصر، آبادان نيز مقر تداركات عمليات بود.
براساس طرح جديد مطالعاتي تلمبه خانه دارخوين قرار است ساختمان ها و تاسيسات اين تلمبه خانه به موزه نفت تبديل شود. دارخوين، داراي باشگاه هاي کارمندي و کارگري، يک مدرسه 6 کلاسه به نام بهزاد، يک واحد بهداري و يک پاسگاه انتظامي بود که ساختار منظم شهري آن را شکل مي داد. خانه ها در فاصله 50-40 متري رودخانه بنا شده و يک خانه باغ مجلل نيز ساخته شد که به «بنگله» يا باغ رييس معروف شد که در اوايل دهه 1350 محل اقامت و استقرار رجال سياسي و مقامات ارشد بود. سينماي دارخوين، هفته اي دوبار فيلم نمايش مي داد و مثل ساير سينماهاي نفت، داراي دو سالن زمستانه و تابستانه بود که پشت به پشت هم قرار داشتند.
قرارداشتن در مسير اصلي ارتباط شمال به جنوب کشور، وجود چاه هاي متعدد نفت، بقاياي نيروگاه اتمي، قديمي ترين تلمبه خانه نفت خاورميانه، رودخانه کارون، نخلستان ها و فاصله کمتر از 25 کيلومتري تا مرز ايران و عراق، از ويژگي هاي دارخوين است.
اسنادی از تلمبه خانه تنگ فنی در دوران جنگ تحمیلی
بامداد پنجمين روز خرداد 1287 خورشيدي، وقتي نخستين چاه نفت در ميدان نفتون مسجدسليمان فوران کرد، برگي جديد از تاريخ معاصر ايران ورق خورد. در صد و دهمين سال اکتشاف نفت، تصميم گرفتيم تا 110 سند برگزيده ديده نشده يا کمتر ديده شده در تاريخ نفت را منتشر کنيم.
مرکز انتقال نفت تنگ فني، يکي از مهم ترين مراکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران و منطقه لرستان است که در سال 1338 در زميني به مساحت 18 هزار مترمربع و در ارتفاع 582 متري از سطح دريا در سمت غربي رشته کوه زاگرس و در حدود 20 کيلومتري جنوب پل دختر بنا شده است.
وظيفه اين مرکز، دريافت نفت خام از مرکز انتقال نفت شهيد زنگنه(سبزآب) منطقه خوزستان و پمپاژ آن به مرکز انتقال نفت آسار است و همچنين دريافت فراورده از مرکز انتقال نفت بيدرويه(منطقه خوزستان) و انتقال آن به مرکز انتقال نفت پل باباحسين.
تنگ فني، يکي از شريان هاي حياتي نفت در دوران جنگ بود؛ منطقه اي که هميشه در حالت آماده باش قرار داشت و هشت سال وضعيت سفيد را نديد؛ خطرات رفت و آمد در تمام جاده هزار کيلومتري تهران- اهواز يک طرف و فاصله دو سه کيلومتري تا خروج از تنگ فني يک طرف ديگر. تنگ فني حتي روز پذيرش قطعنامه هم به سختي بمباران شد. تمام مراکز انتقال نفت منطقه زير بمباران قرار داشت؛ اما تنگ فني را با بمب هاي خوشه اي مي زدند.
اسنادي که در پي مي آيد، درخواست سيد فخرالدين رحيمي، نماينده ملاوي لرستان از شهيد تندگويان درباره رسيدگي به وضعيت تنگ فني، نامه هايي از سرپرست وقت بنياد شهيد و شهيد تندگويان و گزارشي از ستاد مشترک ارتش درباره وضعيت منطقه است.
امر به معروف و نهى از منكر در نهضت امام حسين (ع) پاسدارى از فرهنگ عاشورا در سيره معصومان
خداوند انسان را آفريده تا او را به مقام خليفة الهى و كمال نهايى خويش برساند.دستيابى به اين كمال در پرتو دين و قانون خداوند ميسّر است و خداوند، با ارسال رسولان و فرستادن كتابهاى آسمانى، انسان را به آن رهنمون مىسازد. اين انسان است كه بايد خويشتن را در معرض دين و قانون خدا قرار دهد و از هدايت هاى الهى بهرهمند شود؛ زندگى خود را بر پايه دين خدا بنا كند و با عمل به دستورهاى آن به تدريج تعالى و تكامل يابد.
برنامه و نقشه خداوند براى سعادت انسان و اجتماع، حاكميت توحيد و عدل بر گستره گيتى است كه در آيات بسيارى از قرآن كريم تبيين شده است.
اين برنامه الهى چيزى نيست كه برخلاف مسير و مجراى علل و اسباب طبيعى و با زور و اجبار بخواهد عملى شود، بلكه مقدمات و شرايطى لازم دارد؛ از آن جمله است:
1. وجود طرح و برنامه عادلانه كامل كه قابليت اجرا در هر زمان و مكانى را داشته و تضمين كننده سعادت دنيوى و اخروى انسان باشد.
2. وجود رهبر و پيشوايى شايسته و بزرگ كه شايستگى رهبرى همه جانبه را داشته باشد.
3. وجود ياران همكار و همفكر و پايدار.
4. وجود تودههاى مردمى آگاه و برخوردار از فرهنگ و شعور اجتماعى و روحيه فداكارى.
بديهى است كه اين مقدمات و شرايط در گذر زمان تحقق خواهد يافت و آرمان حاكميت جهانى توحيد و عدالت را عملى خواهد ساخت. براى تحقق عينى اين طرح و نقشه الهى در علم ازلى خداوند چهار حادثه بزرگ در عالم تعبير شده است كه هر كدام نقشى ويژه در اين زمينه ايفا مىكنند و مقدمات و شرايط لازم را براى آن امر عظيم الهى فراهم مىسازد. آن حوادث چهارگانه عبارتند از: بعثت، غدير، عاشورا و ظهور حضرت مهدى (عج).
بعثت انبيا
بناى خداوند تعالى از اول بر اين بود كه براى سعادت بشر طرحى جهانى دراندازد و توحيد و عدالت را در سراسر عالم حاكم كند. نقشه اين بود كه در جهان يك حكومت و قانون حاكم باشد و همه تحت آن حكومت و قانون با صلح و صفا زندگى كنند. رفاه و امنيت و آرامش در همه جا برقرار و زندگى براى همه زيبا و با طراوت باشد. ولى موانعى در سر راه اين برنامه وجود داشت و طبيعى است كه براى تحقق آن بايستى موانع برطرف شود. يكى از موانع، مبتدى بودن بشر است؛ از آنجايى كه بشر مبتدى و در آغاز راه بود، بايد در كلاس انبيا حضور مىيافت، از تعاليم آنان بهرهمند مي شد و در گذر زمان رشد و تعالى مىيافت؛ از اين رو خداوند، طرح حاكميت جهانى توحيد و عدل و تبيين برنامه عادلانه و كامل و قابل اجرا در همه اعصار را در قالب بعثت پيامبران به اجرا درآورد. پيامبران الهى يكى پس از ديگرى آمدند و قانون خداوند را به گوش بشر رساندند و در راه ايفاى رسالت خويش تلاش هاى فراوان كردند، شكنجهها ديدند، تهديدها، تبعيدها و تمسخرها را به جان خريدند و آنچه در توان داشتند، در طبق اخلاص نهادند و بشر مبتدى را به پيش بردند و حتى جمع كثيرى از آنان به شهادت رسيدند. بشر به مرور زمان در پرتو تعاليم پيامبران رشد و تعالى پيدا كرد و به مرحلهاى رسيد كه بتواند مواريث فرهنگى خود را حفظ كند؛ از اين رو، بعثت پيامبران با ظهور حضرت محمد بن عبداللَّه (ص) و نزول قرآن كريم خاتمه يافت؛ آخرين و كاملترين دين و كتاب آسمانى به بشر عرضه شد و به اين ترتيب قانون عادلانه كامل و قابل اجرا در همه زمانها و مكانها و تضمين كننده سعادت دنيوى و اخروى در اختيار بشر قرار گرفت. رسالت پيغمبر اكرم (ص) چنان گسترده بود كه در طول تاريخ بعد از او پيامبرى از جانب خداوند برانگيخته نشد و در عرصه گيتى و همزمان با نبوت او كسى ديگر به پيامبرى نرسيد. به همين جهت، نه تنها او از انبياى اولوالعزم به شمار مىآيد، بلكه خاتم المرسلين و پايان بخش جريان نبوت و رسالت است و تمام ادلهاى كه بر خاتميت آن حضرت دلالت دارند، بر جهانى بودن رسالت آن حضرت نيز دلالت خواهند داشت. قضيه با ختم نبوت فيصله نيافت، زيرا بر اساس علل و اسباب طبيعى هنوز وقت آن نرسيده بود كه نقشه نهايى خداوند براى تحقق آرمان حاكميت جهانى توحيد و عدالت عملى شود.
واقعه غدير
بعثت براى راه نشان دادن به بشر و ارايه برنامه و نقشه سعادت و قانون عادلانه و كامل و قابل اجرا در همه زمان ها و مكان ها و تضمين كننده سعادت دنيوى و اخروى بشر است كه با ظهور رسول خدا (ص) و نزول قرآن كريم به كاملترين حد خود رسيد. براى تداوم بعثت و رسالت مىبايست سيستمى از جانب خداوند طراحى مىشد كه پس از ارايه آخرين و كاملترين دين، بتواند مجاهدت ها و تلاش هاى همه انبيا را به ثمر بنشاند و راه آنها را تداوم بخشد. اين سيستم عبارت بود از «ولايت اميرمؤمنان علىبن ابيطالب (ع) و فرزندان طاهرشان».
مصيبت عاشورا
حادثه ديگرى كه پس از بعثت و غدير در علم ازلى خداوند براى تحقق امر عظيم حاكميت توحيد و عدل در گستره گيتى، در عالم تعبيه شده، حادثه عاشوراى حسينى است. قضيه امام حسين (ع) و واقعه عاشورا از امورى است كه همچون بعثت و غدير از جانب خود خداوند تعالى روى آن سرمايهگذارى شده است. حتى اوّلين روضه مصيبت آن حضرت را خود توسط حضرت جبرئيل (ع) بر حضرت آدم(ع) خوانده و او بر سيدالشهدا (ع) و عاشورا گريسته و اشك ريخته است. بسيارى از انبياى ديگر در مصيبت امام حسين (ع) و عاشورا گريستهاند؛ حضرت ابراهيم (ع) بر حسين (ع) گريه و زارى كرد. حضرت زكريا (ع) بر امام حسين (ع) گريه و نوحهسرايى كرد. حضرت اسماعيل (ع)، حضرت سليمان (ع) و حضرت موسى (ع) و حضرت عيسى(ع) بر قاتلان امام حسين (ع) نفرين كردهاند. حضرت جبرئيل (ع) نيز بر حسين (ع) گريسته است. امّت اسلامى پس از رحلت رسول اكرم (ص)، تمام توصيههاى آن حضرت را در ولايت و رهبرى جامعه ناديده گرفت و به انحراف و ارتجاع گراييد. انحراف از مسير ولايت و رهبرى پس از پنجاه سال از رحلت پيامبر (ص) به اوج خود رسيد و چنانچه ادامه مىيافت ديگر نه از تاك، نشان بود و نه از تاك نشان. از اين رو، رسول خدا (ص) در زمان حيات خود نه تنها بر غدير پاى فشرد، بلكه در مناسبتهاى مختلف از آينده خبر داد و با سخنان و سيره عملى خود اذهان مردم را آماده مىكرد. در ميان همه تاكيدها و سرمايه گذاري هاى آن حضرت درباره اسلام و مسائل مورد نياز مردم و جامعه، در مورد امام حسين (ع) و حادثه عاشورا نيز فراوان سرمايه گذارى كرد؛ به گونهاى كه حتى پس از پنجاه سال برخى از مردم آزاده با استناد به سخنان و سيره نبوى به دفاع از امام حسين (ع) و اهل بيت (ع) مىپرداختند. امامان معصوم(ع) نيز به اتفاق نسبت به امام حسين (ع) و عاشورا و عزادارى بر سالار شهيدان فراوان تاكيد كردهاند و به احياى آن فرمان دادهاند.
انتظار و ظهور مهدى موعود (عج)
حادثه ديگرى كه در علم ازلى خداوند براى تحقق حاكميت جهانى توحيد و عدالت در عالم تعبيه شده است، قضيه ظهور و قيام جهانى حضرت مهدى (عج) است كه بر اساس آن مؤمنان به انتظار فرج آن حضرت مأمور شدهاند. همه برنامههاى الهى از بعثت و غدير و عاشورا و انتظار براى تحقق امر عظيم حاكميت جهانى توحيد و عدل توسط قائم آل محمد (ص) است. از اين رو، همانگونه كه خداوند تعالى درباره بعثت و غدير و عاشورا زمينه چينى كرد، اذهان بشر را درباره ظهور حضرت مهدى (عج) و انتظار فرج آن حضرت نيز آماده كرده است. اينگونه نيست كه دنيا هميشه به كام دشمنان باشد و صالحان و مردمان خوب از مواهب آن محروم باشند، بلكه سرانجام، اوضاع تغيير خواهد كرد و بشر طعم خوش زندگى را به كام خويش خواهد چشيد، بهار زندگى خود را به رأى العين باور خواهد كرد و روزگارش طراوت خواهد گرفت و خوشبختى را در آغوش خواهد كشيد. به تعبير اميرمؤمنان (ع) كه فرمود: دنيا پس از سركشى، به ما روى مىكند، چونان شتر مادّه بدخو كه به بچه خود مهربان گردد. حضرت مهدى (عج)، بهار زندگى انسانها و طراوت روزگاران است: «السَّلامُ عَلى رَبيعِ الانامِ وَ نَضْرَةِ الايّامِ»؛ اديان آسمانى ظهورش را بشارت دادهاند. قرآن كريم نيز در برخى از آياتى كه آينده جهان را به تصوير كشيده و قسط و عدل، امنيت و آرامش و تمدن عظيم و حكومت صالحان را بشارت داده، ظهور حضرت مهدى (ع) را نويد داده است. با توجه به بشارتهاى الهى و رهنمودهاى پيامبر اكرم (ص) و امامان معصوم (ع)، مردم همواره ظهور قائم به عدل و داد را انتظار مىكشيدند و درباره آن پرسوجو مىكردند، تا شايد او را بيابند و در التزام ركاب او باشند و يارىاش كنند. به عنوان نمونه «حَكَم بن ابى نعيم» روايت كرده، مىگويد: در مدينه خدمت امام باقر (ع) رسيدم و عرض كردم: من بين ركن و مقام (خانه كعبه) نذر كرده و به عهده گرفتهام كه اگر شما را ملاقات كنم، از مدينه بيرون نروم تا زمانى كه بدانم شما قائم آل محمد(عج) هستى يا نه. حضرت هيچ پاسخى به من نفرمود. من سى روز در مدينه بودم، سپس در بين راهى به من برخورد و فرمود: اى حكم! تو هنوز اينجايى؟ گفتم: آرى، من نذرى كه كردهام به شما عرض كردم و شما مرا امر و نهى نكرده و پاسخى نفرمودى. فرمود: فردا صبح زود منزل من بيا. فردا خدمتش رفتم، فرمود: مطلبت را بپرس.عرض كردم: من بين ركن و مقام نذر كرده و روزه و صدقهاى براى خدا به عهده گرفتهام كه اگر شما را ملاقات كردم از مدينه بيرون نروم، جز آنكه بدانم شما قائم آل محمد (عج) هستى يا نه؟ اگر شما هستى ملازم خدمتت باشم و اگر نيستى، در روى زمين بگردم و در طلب معاش برآيم. فرمود: اى حكم! همه ما قائم به امر خدا هستيم.عرض كردم: شما مهدى هستى؟ فرمود: همه ما به سوى خدا هدايت مىكنيم.عرض كردم: شما صاحب شمشير هستيد؟ فرمود: همه ما صاحب شمشير و وارث شمشيريم (شمشير پيغمبر به ما ارث رسيده و همراه ماست). عرض كردم: شما آن كسى هستى كه دشمنان خدا را مىكشى و دوستان خدا به وسيله شما عزيز مىشوند و دين خدا آشكار مىگردد؟ فرمود: اى حكم! چگونه من او باشم، در صورتى كه به چهل و پنج سالگى رسيدهام؟ و حال آنكه صاحب اين امر (كه تو از آن مىپرسى) از من به دوران شيرخوارگى نزديكتر و هنگام سوارى چالاكتر است.
جايگاه عاشورا و انتظار
حوادث چهارگانه ياد شده به گونهاى در عالم تعبيه شده است كه اگر يكى از حلقات آن مفقود مي شد، تحقق امر عظيم حاكميت جهانى توحيد و عدل در گستره گيتى دچار مشكل مىشد. بشر تا مسير از بعثت تا ظهور را نپيمايد و از تعاليم انبيا و اوصيا و امامان معصوم (عليهم السلام) بهرهمند نگردد و در گذر زمان به رشد و تعالى مطلوب نرسد، هرگز نخواهد توانست بار گرانسنگ عدالت جهانى مهدوى را بر گرده خويش تحمل كند. در ميان حلقه هاي ياد شده، عاشورا و انتظار پيوندى ديرين و مستحكم دارند و از اهميتى دو چندان برخوردارند؛ چرا كه اگر عاشورا نمىبود، تمام تلاش ها و مجاهدت هاى پيامبران الهى بىنتيجه مىماند و از دين و ديانت نام و نشانى به جاى نمىماند و اگر انتظار نمىبود چشمه غدير مىخشكيد. عاشورا، رمز قيام و به پا خاستن شيعه برضد ظلم و ستم است و انتظار، رمز بقا و استمرار آن. عاشورا، حلقه اتصال بعثت و غدير است به ظهور مهدى آل محمد (ص)، و انتظار، تداوم عاشورا، غدير و بعثت. و اين دو به منزله دو بال براى پرواز شيعه است به سوى كمال مطلوب و آمال و آرزوى ديرين بشر.
عاشورا، عقبه انتظار
عاشورا دريچهاى است به انتظار و انتظار تجلّى آرزوها و آمال كربلا. به بيان ديگر انتظار، همان عاشورا و كربلا است در گستره زمين و در مقطعى ديگر از تاريخ. بدون عاشورا و كربلا، انتظار مفهومى ندارد و انتظار ثمره عاشورا و كربلا است. مگر مىتوان بىعاشورا، انتظارى ديگر داشت؟ انتظار بىعاشورا، انتظار بىپشتوانه است.
قيام و نهضت جهانى حضرت مهدى (عج) براى آمال بشر، پشتوانه و عقبهاى مىخواهد به استحكام عاشورا و كربلا، تا در هيچ شرايطى به سردى و خاموشى نگرايد. چنان كه رسول خدا (ص) فرمود: همانا براى شهادت حسين(ع) گرمى و حرارتى در دلهاى مؤمنان است كه هرگز سرد و خاموش نمىشود. سيدالشهدا (ع) نيز به فرزندش امام سجاد (ع) فرمود: فرزندم! على! به خدا سوگند خون من آرام نمىگيرد تا خداوند مهدى (عج) را برانگيزاند و بر خون من هفتاد هزار نفر از مردمان منافق كافر و نافرمان را بكشد. در صبح روز عاشورا نيز چند ساعت مانده به شهادت ياران خود در خطبهاى، به آينده و تحولات آينده پرداخت و رهآورد خون هاى اصحاب و يارانش را در كربلا تحليل كرده، بشارت داد: بشارت باد بر شما! به خدا سوگند اگر ما را بكشند (خونهاى ما هدر نمىرود و ما) بر پيامبرمان وارد مىشويم، زنده و جاودان مىمانيم (من و شما دوباره زنده مىشويم و دوران رجعت فراخواهد رسيد) و من اول كسى خواهم بود كه باز خواهم گشت (و حكومت عدل جهانى حضرت مهدى (عج) را تداوم خواهم بخشيد). امام باقر (ع) فرمود: هنگامى كه جدم حسين (ع) به شهادت رسيد، فرشتگان در درگاه خداوند به گريه و ضجه و ناله افتاده، گفتند: خدايا! تو درباره كسى كه برگزيده تو و فرزند برگزيدهات را به قتل رسانده است، سكوت مىكنى؟ ندا رسيد: اى فرشتگانم! آرام باشيد! به عزت و جلالم سوگند! از آنها انتقام خواهم گرفت، اگرچه مدتى از اين جرم و جنايت گذشته باشد! سپس حجابها را نسبت به فرزندان امام حسين (ع) از برابرشان كنار زد كه فرشتگان با ديدن امامان از نسل امام حسين (ع) بسيار شاد و خرسند شدند و در ميان آنها يك نفر ايستاده و در حال نماز بود.ندا رسيد: من به وسيله اين قائم از آنها انتقام مىگيرم. حضرت مهدى (عج) به همراه اصحاب و يارانش با پشتوانه عاشورا و كربلا، با شعار «يا لَثاراتِ الحُسَين» به خونخواهى قيام خواهند كرد؛ شعارى كه از ظهر عاشورا، از درونِ خاكِ خونين كربلا برخاست و در جام خورشيد ريخت و به همه چيز رنگ خون زد. اين شعار است كه همه جا را كربلا كرده است و همه ماه ها را محرم و همه روزها را عاشورا. امام صادق (ع) در وصف ياران حضرت مهدى (ع) فرمود: آنان، مردانىاند پولاد دل، همه وجودشان يقين به خداست ... تنها از خدا مىترسند و فرياد «لا اله الا اللَّه»، و (اللَّه اكبر) آنان بلند است و همواره در آرزوى شهادت و كشته شدن در راه خدا هستند. شعار آنان «يالثارات الحسين: بياييد به طلب خون حسين و ياران حسين!» است. به هر سوى روى آورند، ترس از آنان، پيشاپيش در دل مردمان افتد (و تاب مقاومت از همه بگيرد). اين خداجويان، دسته دسته، به سوى خداوند (يا امامِ) خويش روى مىآورند و خدا، به دست آنان، امام حق را يارى مىكند.
عاشوراى مهدوى
برخى مىپندارند وقتى حضرت مهدى (عج) ظهور كند، كارش با معجزه و بدون ريختن هيچ خونى صورت خواهد گرفت. از اين رو، دوران انتظار در نگاه آنان، هنگامه شكيب، دست روى دست گذاشتن و استراحت كردن است. در حالى كه قضيه چنين نيست، بلكه در دوران آن حضرت، عاشورايى ديگر رخ خواهد داد و دوران انتظار، هنگامه تدارك جنگ و آمادگى و چشم به راه حسين ديگر نشستن است در كربلايى به وسعت جهان. بشير نبال مىگويد: به خدمت امام باقر(ع) عرض كردم: مردم مىگويند: مهدى كه قيام كند، كارها خود به خود درست مىشود و به اندازه يك حجامت، خون نمىريزد. حضرت فرمود: هرگز چنين نيست، به خداى جان آفرين سوگند اگر قرار بود كار، براى كسى، خود به خود درست شود، براى پيامبر (ص) درست مىشد، با اينكه دندانش شكست و صورتش شكافت. هرگز چنين نيست كه كار خود به خود درست شود. به خداى جان آفرين سوگند كار درست نخواهد شد تا اينكه ما و شما در عرق و خون غرق شويم. آنگاه دست بر پيشانى خود كشيد. مفضّل بن عمر مىگويد: نام قائم (عج) نزد امام صادق (ع) برده شد، من گفتم: اميدوارم كه كار آن امام به آسانى انجام شود. حضرت فرمود: چنين نخواهد شد مگر اينكه شما در عرق و خون غرق شويد (يعنى در آغاز رنج و زحمت و درگيرى خواهد بود). بنابراين براى حضور در عاشوراى مهدوى بايد در دوران انتظار، آموزشهاى لازم را ديد و خويشتن را به گونهاى تربيت كرد كه لياقت سربازى در التزام ركاب امام زمان (ع) را به دست آورد. از اين رو، شايسته آن است كه نهضت امام حسين (ع) الگو و سرمشق همه مهدى باوران باشد.
كلام امام حسين (ع)
پاداش زائر امام حسين(ع)
مَنْ زَارَنِى بَعْدَ مَوْتِى زُرْتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ لَوْ لَمْ يَكُنْ إِلا فِى النّارِ لاَخْرَجْتُهُ
امام حسين (ع) فرمود: «هركه مرا پس از مرگم، زيارت كند، روز قيامت زيارتش مي كنم و اگر در آتش هم باشد، او را بيرون مي آورم».
(المنتخب للطريحى، ص69 )
همراه با شهيدان كربلا
فيروزان
يكي از شهداي كربلا بنا به نقل از برخي كتب تاريخي متاخر (كتاب هاي دوره صفويه) شخصي به نام فيروزان يا پيروزان، از ياران ايراني امام حسين(ع) بود که در کربلا به شهادت رسيد، اگرچه در منابع کهن رجالي از او نشاني نيست، اما او به جرگه مسلمانان در آمده و خادم امام حسن مجتبي(ع) و سپس فرزندش عبدالله شد. او همراه کاروان حسيني به کربلا شتافته و در روز عاشورا که نوبت به عبدالله رسيد، به کمک عبدالله شتافت ودر معركه عاشورا به شهادت رسيد.
ايام حسيني
*ملاقات امام حسين(ع) با ابن سعد: در شب هفتم امام حسين(ع) با عمر سعد ملعون ملاقات و گفت وگو كردند. خولى بن يزيد اصبحى چون عداوت شديدى با امام(ع) داشت، ماجرا را به ابن زياد گزارش داد و آن ملعون نامه اى براى عمر سعد نوشت و او را از اين ملاقات ها برحذر داشت و دستور منع آب را صادر كرد.
*منع آب از امام حسين(ع): نامه ابن زياد بدين مضمون رسيد كه نگذاريد حتى يك قطره آب هم به آنها برسد و آب روي اهل بيت سيدالشهدا (ع) بستند. عمرو بن حجاج زبيدى با چهار هزار تيرانداز مأمور منع آب فرات شدند كه به هيچ وجه آبى به خيمه گاه پسر پيامبر(ص) برده نشود و چندي بعد آب در خيمه هاى سيدالشهدا (ع) ناياب شد.
احكام ويژه محرم
پرسش: برهنه شدن در هنگام عزادارى چه حكمى دارد؟
پاسخ: اشكال ندارد، مگر اينكه موجب مفسده شود.
پرسش: بالا و پايين پريدن در هنگام سينهزنى (هروله) چه حكمى دارد؟
پاسخ: شايسته است مؤمنان از هر كارى كه مناسب با مجالس عزادارى حضرت سيدالشهدا (ع) نيست، خوددارى كنند و حركات ياد شده هم اگر موجب وهن مراسم عزادارى نشود، اشكال ندارد.
پرسش: در برخى موارد مرثيه خوانى و يا مداحى زنان در مجلس خودشان، به گونهاى است كه صداى آنان با بلندگو به گوش مردان رهگذر مىرسد، آيا اين عمل جايز است؟
پاسخ: اگر صداى آنان در معرض ريبه، تلذّذ و تهييج شهوت باشد، جايز نيست.
با تکايا و حسينيه هاي تاريخي ايران آشنا شويد پیوند تاریخ و دیــــــن
مشعل- ايرانيان در طول تاريخ همواره براي محرم و سالار شهيدان سنگ تمام گذاشته اند و در عزاي نوه گرامي پيامبر اسلام(ص) و ياران شهيدش عزاداري کرده اند. عزاداري براي امام حسين(ع) به قدري نزد ايرانيان اهميت دارد که جا و مکان خاصي نيز براي آن مشخص کرده اند. تکايا و حسينيه ها در جاي جاي کشورمان ميعادگاه عاشقان ثارالله بوده اند و همه ساله آيين باشکوهي در اين مکان ها برگزار مي شود؛ مکان هايي مقدس که به گواه تاريخ چند صد سال است شاهد اشک و ماتم علاقه مندان به امام سوم شيعيان و ياران دشت نينواست. تکايا و حسينيه هايي که تاريخي شدن بر پيشاني آنها حک شده است؛ مکان هايي که پيوندگاه دين، هنر و تاريخ است. در ادامه با برخي از اين تکايا آشنا مي شويد.
تکیه امیرچخماق
تکيه اميرچخماق، از جاذبه هاي تاريخي شهر يزد مربوط به قرن نهم هجري است. اين تکيه و مجموعه ساختما ن هاي اطراف آن به دست جلال الدين اميرچخماق تيموري، حاکم وقت شهر يزد ساخته شده است. در شهر يزد، تکيه ها و حسينيه ها اکثرا در مراکز محلات و در کنار مسجد، بازار، کاروانسرا، حمام، آب انبار و غيره به صورت مجموعه هاي محله اي و داراي ساختاري پله اي در يک ضلع و در ساير وجوه به شکل رواقي 2 طبقه يا گاهي يک طبقه شکل گرفته است که تکيه اميرچخماق نيز از اين قاعده مستثني نيست و از همين الگوي ساختاري پيروي مي کند. تکيه امير چخماق مرکز شهر يزد و در شرق ميدان امير چخماق واقع شده است. در همسايگي هاي اين اثر تاريخي، ورودي بازار حاجي قنبر (که در غرقه مياني بنا قرار دارد) و راسته بازار (در پشت تکيه) واقع شده است. ورودي آب انبار در يکي از غرفه هاي ضلع غربي تکيه قرار دارد و حمام چخماق و کاروانسراي بافتي ها در سمت غرب تکيه و کاروانسراي شعبان در سمت راست تکيه، يا همان بخش شمالي ميدان، واقع شده است. مراسم نخل برداري از ويژگي هاي منحصر به فرد از ميان مراسم ويژه محرم و عزاداري در يزد محسوب مي شود که با همکاري و همدلي اهالي در تمام مراحل مراسم، از کمک مالي گرفته تا کمک در تزئين و عَلَم کردن و حمل آن در روز عاشورا و . . . برگزار مي شود. زرتشتيان يزد نيز در ساختن نخل ها، همياري و همکاري دارند. آنها حضرت سيدالشهدا (ع) را همسر شهربانوي ايراني دانسته و براي ايشان احترام و ارادتي خاص قائل هستند. تکيه امير چخماق داراي دو منار است که در يک بر حسينيه واقع شده اند. هنگام سوگواري و نخل برداري، حاکم در غرفه شاه نشين و بانوان در ديگر غرفه ها تکيه مي زدند و به تماشاي مراسم مي پرداختند.
تکیه نفرآباد
اين تکيه در شهرري و در منطقه 20 در محله نفرآباد قرار گرفته است. محله نفرآباد در ضلع جنوب شرقي حرم حضرت عبدالعظيم قرار دارد و هسته اوليه شهرري امروزي است که پايه آن در زمان شاه طهماسب صفوي گذاشته شد و ساختن حصار طهماسبي و نخستين تکيه تهران نيز به همان دوران بازمي گردد. تکيه نفرآباد در مرکز اين محله واقع شده است. سردر تکيه، کاشي کاري است. روي اين کاشي کاري ها لحظه شهادت حضرت علي اکبر(ع) نقش بسته است. نماي بيروني ديوارها آجري است. خيمه سفيد تکيه بزرگ و تاريخي نفرآباد بعد از سيصد و اندي سال هنوز هم در اول ماه محرم بالا مي رود. در حدود 400 سال پيش عده اي از نفرآبادي ها ستون خيمه اي را براي عزاداري سالار شهيدان برافراشتند که پس از گذشت سال هاي سال هنوز هم پابرجاست. اينجا قديمي ترين تکيه باقي مانده تهران امروز است. هيئت عزاداري اين تکيه به نام حضرت علي اکبر(ع) است، اما اهالي آن را با همان نام «تکيه نفرآباد» مي شناسند. به نقل از اهالي و بر اساس وقفنامه موجود و تأييديه آستان حضرت عبدالعظيم حسني(ع)، تکيه نفرآباد در سال 1060 هجري قمري يعني حدود صد سال بعد از نخستين حصارکشي پيرامون تهران ساخته شده است. حتي قديمي هاي محله هم نمي دانند که اين تکيه از آن زمان تا به حال چندين بار بازسازي و مرمت شده است. نصيربک فرزند محمدباقر عطارباشي از واقفان قديمي تکيه نفرآباد است. حتي گفته مي شود نصيربک نخستين شخصي بود که ساختمان آن را بنا کرد. هم اکنون سه دانگ تکيه به نام دختر مرحوم غلامعلي خان نصيري است. غلامعلي خان، نوه نصيربک بود. اين خانواده به صاحب جمع هم معروف بودند. سه دانگ ديگر آن هم وقف است. علاوه بر ايام سوگواري ماه محرم که شامل سه دهه است و آيين مذهبي ديگر، تکيه نفرآباد شب هاي جمعه برنامه دارد و آيين عزاداري در آن شامل تعزيه خواني، نوحه خواني و سينه زني است.
حسینیه اعظم
حسينيه اعظم زنجان و گرمابه تاريخي آن در جنوبي ترين بخش بافت قديمي شهر زنجان و در محله اي معروف به همين نام واقع شده که در گذشته مشرف به دروازه جنوبي شهر – دروازه قلتوق – بوده است. اين حسينيه يکي از بناهاي قديمي و تاريخي زنجان است که از قديم مرکز تجمع عزاداران و حسينيان بوده است . البته اين بنا در هجوم حوادث زمان چندين بار تخريب و ويران شد، اما به دليل ارادت خاص مردم منطقه در مراحل مختلف بازسازي و مرمت شد. منابع مستند و مشخصي از تاريخ بنا و بانيان اين محل در دست نيست، اما اطلاعاتي که از تاريخ و فرهنگ شفاهي به دست آمده، حاکي از آن است که قدمت تاريخي مسجد به اوايل دوران صفويه و حتي قبل از آن يعني به دوران نخستين اسلامي مي رسد( البته در آن زمان به صورت تکيه اي بوده که بعد از بازسازي در دوران قاجار بافت مسجد نيز اضافه شده است). بنا بر روايتي، وقتي دو برادر حسن و احمد از خاندان آل بويه بر بغداد تسلط يافتند و المستکفي بيست و دومين خليفه عباسي را معزول کردند، حسن يکي از برادران ولايات همدان و زنجان را تصرف کرد و حکومت اسلامي شيعي را در آنها نهاد. آل بويه طبق روايات تاريخي، مذهب تشيّع داشتند و آن را ترويج مي کردند. صاحب بن عباد و ديگر علما و عرفا در زمان اينان به تدوين کتب خود پرداختند و دين و دانش در عصر آل بويه با هم سازش يافت. جمعيت اخوان الصفا در زمان آنان تشکيل و حلقه هاي درس در مساجد، تکايا و مشاهده و زوايا ايجاد شد و آموزش زبان عربي، اخبار و احاديث و قرآن رواج يافت. شاردن نيز در سفرنامه اش درباره اين حسينيه تاريخي نوشته است: «بزرگان صوفيه، حسينيه ها را محل برپا داشتن شعائر طريقت هاي شريف خود قرار دادند و در هر شهر، حسينيه اي را براي برگزاري مراسم عزاداري قرار مي دادند.»
تکیه ارشاد علیا
شهر نطنز با برخورداري از چهار تکيه قديمي براي برگزاري تعزيه، يکي از مراکز مهم پايتخت تعزيه ايران محسوب مي شود. شهر نطنز در ميانه راه کاشان به اصفهان قرار گرفته است و با چهار تکيه قديمي، يکي از شهرهايي محسوب مي شود که قديمي ترين تکيه ها را در خود جاي داده است. هرکدام از اين تکيه ها قدمتشان به دوران قاجار بازمي گردد. از ويژگي هاي اين تکايا اين است که به سبک تکيه تهران ساخته شده اند و هر ساله در ماه محرم، پذيراي عزاداران حسيني هستند، اما تکيه ارشاد عليا در ميان اين چهار تکيه قديمي تر و تاريخي تر است. مردم نطنز در شب اول ماه محرم اقدام به برگزاري مراسمي با عنوان جاروکشي مي کنند. آنها اين مراسم را در حسينيه تاريخي «ارشاد عليا» که در مرکز شهر قرار گرفته است، انجام مي دهند. پيرغلامان حسيني شهر نطنز در قالب مراسم جاروکشي با لباس هاي يکسان جارو در دست مي گيرند و با نواي «محرم آمد، ماه غم آمد»کف حسينيه هاي شهر را جارو مي کنند و در اين مراسم نخل ها و بيرق هاي عزاداري آماده مي شوند. يکي ديگر از آيين هاي عاشورايي که در نطنز برگزار مي شود، نخل گرداني است. درواقع نخل گرداني مراسمي است که در قالب آن عزاداران حسيني يک تابوت چوبي بزرگ را که نمادي از آيين سوگواري ماه محرم در کشور است، حمل مي کنند. البته اين تابوت بزرگ در روزهاي ديگر سال در حسينيه ها و تکايا نگهداري مي شود. مردم شهر نطنز در ايام مختلف مذهبي، مراسم حليم پزان سنتي را نيز برگزار مي کنند. آنها در اين مراسم حليم را به روش سنتي مي پزند، اين مراسم در اکثر محله ها و هيئت هاي شهر يزد برگزار مي شود.
بر اساس وقفنامه موجود و تأييديه آستان حضرت عبدالعظيم حسني(ع)، تکيه نفرآباد در سال 1060 هجري قمري يعني حدود صد سال بعد از نخستين حصارکشي پيرامون تهران ساخته شده است. حتي قديمي هاي محله هم نمي دانند که اين تکيه از آن زمان تا به حال چندين بار بازسازي و مرمت شده است. نصيربک فرزند محمدباقر عطارباشي از واقفان قديمي تکيه نفرآباد است. حتي گفته مي شود نصيربک نخستين شخصي بود که ساختمان آن را بنا کرد
حسینیه چهل دختران
حسينيه چهل دختران نايين نيز همانند ديگر حسينيه هاي تاريخي نايين متشکل از دو قسمت روباز و مسقف است. ميدان يا فضاي روباز حسينيه با نقشة مربع مستطيل ساخته شده – و در اضلاع چهارگانه آن، در دو طبقه، ايوان، صفه ها و غرفه هايي تدارک ديده شده است. ايوان يا شاه نشين حسينيه در ميانه يکي از اضلاع کوچک ميدان قرار گرفته و نماي داخلي آن گچ اندود و با طاق نماسازي و طاقچه سازي و نيز نقاشي هايي تزئين شده است. اين ايوان داراي پوشش طاق و تويزه است. نماي خارجي ايوان با کاشي هاي آبي و سفيد مزين شده که تاريخ نصب آن سال 1226ه.ق است. حسينيه چهل دختران در مرکز تقاطع دو راه قرار گرفته و به همين جهت چهار دهانه آن به معابر عمومي راه دارد. در سال هاي اخير با خريد يکي از خانه هاي مجاور حسينيه، صحن بزرگي براي حسينيه چهل دختران تدارک ديده اند. در اين دو حسينيه و حسينيه هاي تاريخي ديگر نايين، هنوز هم عزاداري هاي باشکوهي برگزار مي شود.
حسینیه باب المسجد
حسينيه باب المسجد نايين در دو طبقه ساخته شده و مشتمل بر صحن مستطيل شکل مياني، چهارشاه نشين يا ايوان در ميانه اضلاع صحن، غرفه ها و صفه ها در دو طبقه، حسينيه سرپوشيده و گنبددار، گنبدخانه مربوط به مزار، سقاخانه، آب انبار و فضاهاي مرتبط ديگر است. فضاي روباز و مياني حسينيه مستطيل شکل و به صورت ميدان يا صحني است که در ميانه هر ضلع آن، ايوان يا شاه نشيني ساخته شده است. پوشش اين ايوان ها به صورت طاق و تويزه است و با تاقچه هايي نماسازي شده اند. در اين حسينيه از قوس هاي جناغي براي نماي شمالي و جنوبي و از قوس هاي بيضوي براي نماهاي شرقي و غربي (به استثناي قوس ايوان ها که جناعي است) استفاده شده است. بر ديوار شاه نشين يا ايوان جنوبي، سنگ نوشته اي به خط نستعليق نصب شده که محتواي آن وقفنامه اي از «حاج طالب» و تاريخ 1310 ه. ق است. سه دهانه اين حسينيه به معابر عمومي راه دارد.
گزارش «مشعل» از تنها سالن نمايش فيلم در سرخس دورهمي نفتي در سينما
سيد مرتضي هاشمي در تقويم ملي کشور 21 شهريور ماه «روز سينما» نامگذاري شده است. اين مناسبت بهانه اي شد تا به جمع کارکنان پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد و شهروندان سرخس برويم و نظر آنان را درباره اهميت و نقش سينماها در جامعه امروز بدانيم. در منطقه عملياتي خانگيران سرخس، دو مجموعه شرکت نفت و گاز شرق و پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، عهده دار تامين گاز استان هاي شمال و شمال شرقي کشور هستند و کارکنان دست به دست هم داده تا اين انرژي پاک را به دست هموطنان آنان برسانند؛ کارکناني سخت کوش که همراه خانواده در اين شهر سکونت يافته اند و به طور معمول هفته اي يک بار از سينماي مجتمع مسکوني گاز شهيد مهاجر استفاده مي کنند. در جمع مراجعه کنندگان به سينما رفتم تا از نزديک با آنان گفت و گويي داشته باشم.
محمد حسين هروي، از کارکنان شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد که به همراه همسر و فرزند خود به سينما مراجعه کرده است، مي گويد: همکاران روزکار به دليل نوع ساعت کاري و استراحت، زمان بيشتري براي مشاهده فيلم ها دارند، اما نيروهاي شيفتي فقط هنگام چهار روز استراحت کاري مي توانند از چنين فضايي استفاده کنند. ما در شهرک سکونت داريم و هنگامي که فرزندانم را براي استفاده از فضاي پارک جنب سينما بيرون مي آوريم، از پوستري که در گيشه سينما نصب شده، از عناوين فيلم ها مطلع مي شويم؛ اگر آوازه فيلمي را شنيده باشيم، بليت اکران را خريداري و همراه خانواده به سينما مراجعه مي کنم.
او مي گويد: سينماي مجتمع مسکوني شهيد مهاجر، تنها سينماي شهرستان است که نوسازي شده و به لحاظ تجهيزات صدا، نورپردازي و پرده سينما و صندلي ها تغييراتي در آن انجام شده است.
در سينماهاي کلانشهرها يک فيلم 15 روز يا يک ماه روي پرده سينما اکران مي شود که اين موضوع مناسب نيست؛ در حالي که در سينماي شهرک گاز، هر هفته يک فيلم نمايش داده مي شود که اين باعث استقبال مردمي مي شود و يکي از موارد تاثيرگذار در زمينه استقبال مردمي از فيلم هاي اکران شده، همين تغيير فيلم هاست که جذابيت را بالاتر مي برد.
هروي با بيان اينکه مردم به شادي نياز دارند، تاکيد مي کند: شهرستان سرخس، با کمبود امکانات رفاهي مواجه است و از مسئولان انتظار داريم فيلم هاي شاد و جذاب اکران شود و به قول معروف، مخاطب را ميخکوب کند و براي فرزندان کارکنان از گروه هاي ئتائر کودک دعوت شود و يا آثار و فيلم هايي در حوزه کودکان به نمايش در آيد.
حرف دل مردم از زبان سينما
در ادامه سراغ يکي از همسران کارکنان که به سينما مراجعه کرده است، مي روم، زهرا چوئي مي گويد: به دليل شرايط کاري همسرم، در شهر سرخس سکونت داريم و براي گذران اوقات فراغت از سينما استفاده مي کنيم. از طريق شبکه هاي اجتماعي، از اکران يکي از فيلم هاي پرفروش اطلاع پيدا کرديم و به سينما آمديم؛ البته از دلايل اينکه هر هفته يک فيلم اکران مي شود، اطلاع ندارم، اما پيشنهاد مي کنم براي بهره مندي بيشتر عموم دو فيلم متفاوت در دو سانس جداگانه اکران شود. بارها به دليل کار همسرم شب ها به سينما مراجعه کرديم و اين موضوع محدوديتي براي ما خانم ها ندارد. آقايان تمايل بيشتري به انجام امور ورزشي دارند، اما بانوان به دليل شرايطي که در منزل دارند، سعي مي کنند بخشي از اوقات خود را از سينماها استفاده کنند.خيلي عوامل در فروش يک فيلم اثرگذار است، اغلب فيلم هاي پرفروش چون شادي را با فيلم نامه تلفيق کرده يا هدف را در قالب طنز بيان مي کنند. به هر حال بيان موضوع هاي روز جامعه هم در سينما تاثيرگذار است و اثر فاخر سينمايي مي تواند حرف مردم را به گوش مسئولان برساند. اقدام هاي تاثيرگذار پالايشگاه هاشمي نژاد در اجراي برنامه هاي فرهنگي، بيشتر از شرکت نفت و گاز شرق در سرخس است.
پيشگامي صنعت نفت در فرهنگ و هنر
محمد خميده اصغري، از کارکنان شرکت نفت و گاز شرق، يکي از مخاطبان عرصه فرهنگ و هنر است که به سينما آمده و در خصوص زندگي در شهر و امکانات آن مي گويد: شهر سرخس به دليل مرزي بودن، امکانات زيادي ندارد و کارکنان اين شرکت خارج از زمان اداري براي سپري کردن اوقات فراغت از مجموعه استخر و سالن سينماي شهرک گاز استفاده مي کنند و اگر اين شرايط مهيا نباشد، زندگي سخت تر مي شود.
وي درباره نحوه اطلاع رساني از برنامه اکران فيلم ها مي افزايد: به طور معمول دوستاني که آغاز هفته از فيلم ها استفاده مي کنند، عناوين و يا پوستر فيلم ها را در شبکه هاي اجتماعي منتشر کرده و ما از اين طريق از اکران فيلم هاي سينمايي جديد مطلع مي شويم. اين روزها هم شاهد اکران فيلم هاي کُمدي هستيم و تمايل پيدا کرديم از اين موقعيت استفاده و به سينماي شهرک گاز مجموعه پالايشگاه مراجعه کنيم. براي بنده نوع فيلمنامه خيلي مهم است و تاثيرگذاري بيشتر دارد، خوشبختانه پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد نسبت به شرکت نفت و گاز شرق در زمينه هاي فرهنگي و عرصه هنر پيشگام تر است و ما به طور معمول از برنامه هاي فرهنگي پالايشگاه در سرخس استفاده مي کنيم.
سينما و ماندگاري کارکنان در مناطق
مريم هدايتي به همراه همسرش در شهرک سکونت دارد و مي گويد با 2 فرزند بيشتر تمايل دارد زمان استراحت همسرش به سينما مراجعه و خانوادگي فيلم ها را مشاهده کنند. او حضور کارکنان را در چنين فضاهايي باعث انس و الفت بيشتر خانواده ها مي داند و مي گويد: يکي از دلايلي که باعث ماندگاري کارکنان در منطقه مي شود، همين امکانات رفاهي نظير سينما است. او از مسئولان مي خواهد اقدام به اکران فيلم هاي شاد کنند.
استقبال از فيلم هاي دفاع مقدس
سعيد بلقان آبادي، يکي ديگر از نيروهاي شاغل در شرکت نفت و گاز شرق براي سپري کردن اوقات فراغت به همراه دوستانش به مجموعه سينما آمده است، مي گويد: به دليل اينکه سرخس، فاقد سينما است و به طور کلي مي توان گفت سينماي مجتمع مسکوني پالايشگاه به عنوان تنها سينماي سرخس در حال فعاليت است، خانواده ها به جاي اينکه براي ديدن يک فيلم به مشهد عزيمت کنند، بيشتر براي گذران اوقات فراغت از اين مجموعه استفاده مي کنند. يکي ديگر از دلايل استقبال شهروندان سرخسي از سينما، بليت ارزان قيمت آن است.
وي همچنين به دلايل استقبال مردم از فيلم هاي سينمايي اشاره و مي افزايد: ذائقه مردم در حال حاضر به سمت و سوي فيلم هاي کُمدي و طنز تمايل پيدا کرده و هموطنان در کلانشهرها هم بيشتر به فيلم هاي سينماي خانگي که داراي مفاهيم طنز، شوخي و يا ريتم موسيقي خاصي باشد، اقبال بيشتري نشان مي دهند و اين موضوع روي فروش فيلم ها تاثيرگذار است. بنده بيشتر به فيلم هاي اجتماعي علاقه دارم، اما در گذشته که به سينما مراجعه کرده ام، شاهد بودم فيلم هايي در زمينه دفاع مقدس همچون«اخراجي ها»،«معراجي ها»، «شيار 143» يا مثل «چ» که اکران شده و با استقبال بيشتر مردم روبه رو بوده است.
بلقان آبادي درباره فضاسازي سينما و کيفيت صدا نيز مي گويد: وقتي يک سالن از تجهيزات مناسب برخوردار باشد و فضاي آرام و زيبايي را در اختيار بيننده قرار دهد، استقبال تماشاگر از فيلم بيشتر مي شود و مخاطب از اکران فيلم لذت مي برد. تغييراتي که سال هاي گذشته در مجموعه سينماي شهرک گاز اتفاق افتاده و سالن سينما بازسازي شده و امکانات صوت و نور بهتري پيدا کرده است، از تحولاث مثبت در اين زمينه بوده است.
سينما مرهمي بر درد مشکلات مردم
اکران فيلم و آثار فاخر، باعث ايجاد انگيزه در مخاطبان مي شود. البته با مهدي حميدي پور از فرزندان کارکنان پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد که در شغل و کسوت معلمي خدمت مي کند و دانش آموخته رشته فيلم سازي از انجمن سينماي جوانان مشهد است، همکلام شدم. مي گويد: تا چند سال گذشته که فضاي مجازي در کار نبود، به همراه دوستان در مسجد به صورت کلامي يا پوستر فيلم ها از اکران يک فيلم اطلاع پيدا مي کرديم و نگاه جدي به سينما نمي شد، اما امروز به لطف شبکه هاي اجتماعي، اطلاع رساني يک فيلم در سريعترين زمان انجام مي شود. سينما يکي از رشته هاي انساني است و هر کشوري که بخواهد در قرون آينده و نسل هاي آينده موفق باشد، بايد به رشته هاي انساني توجه کند که سينما هم از اين قاعده مستثني نيست. متاسفانه شرايط حاکم بر جامعه به سمتي حرکت مي کند که مردم فقط دو ساعت به سينما مي روند و سينما زمينه علاج مردم براي اوقات فراغت شده است يعني سينما بيشتر مرهمي بر درد مشکلات است تا اينکه افراد بخواهند هنري را آن بياموزند.
عمل به مسئوليت هاي اجتماعي
سيد حميد حسين پور که 23 سال سابقه خدمت در اين شرکت را دارد و متصدي سينما است، مي گويد: قبل از استخدام در زمينه تئاتر با گروه هاي هنري شهرستان فعاليت داشتم و از هنگام استخدام هم به لحاظ تجربه و فعاليت در عرصه هنر، فعاليتم را ادامه دادم و در سمت متصدي سينما مشغول به کار شدم. در زمينه خوشنويسي نيز فعال و مسئول انجمن خوشنويسان سرخس هستم. حسين پور درباره نمايش فيلم در اين سينما از گذشته تا امروز نيز مي گويد: در ساليان گذشته چون فيلم ها به صورت نگاتيو بود و مراکز استان ها در اولويت بودند، نگاتيو فيلم ها به وسيله تهيه کننده آماده سازي و بعد از توزيع در سينماهاي کشور و پايتخت اکران مي شد، سپس با تاخير يک ماهه به دست ما مي رسيد و براي همکاران و عموم شهروندان اکران مي کرديم، اما از زماني که دستگاه هاي پخش فيلم از نگاتيو به ديجيتال ارتقاي پيدا کرده، همزمان با تهران و مشهد اکران فيلم داريم. متصدي سينماي مجتمع مسکوني شهرک گاز شهيد مهاجر اضافه مي کند: چون در مجموعه شرکت همکاران به سيستم اينترانت داخلي ارتباط دارند، در آنجا اطلاع رساني صورت مي گيرد و در محل گيشه سينما پوستر فيلم نصب مي شود که همکاران و خانواده هاي آنان از موضوع فيلم هاي در حال اکران هر هفته مطلع مي شوند، البته در هر خانواده اي يک يا دو نفر نيروي پيمانکاري و قرارداد مستقيم وجود دارد که در پالايشگاه شاغل هستند؛ بنابراين همکاراني که در شهرستان زندگي مي کنند، به همين واسطه از زمان و موضوع فيلم هاي اکران شده اطلاع پيدا مي کنند.
اينجا يک شهرستان کوچک و از مرکز استان دور است؛ بنابراين فيلم هايي که روي پرده سينما اکران مي شود، باعث انس و الفت خانواده ها با يکديگر مي شود. او مي گويد: اينجا يک مکان فرهنگي است که ما در آن ميزبان همکاران ساکن شهرک و شهروندان سرخسي هستيم، هزينه اي بابت فيلم پرداخت شده بنابراين در سينما به روي همگان باز است و هيچ فرقي نمي کند، پس چه بهتر که سالن در زمان اکران فيلم ها خالي نباشد.
نقش پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد در بهسازي سالن سينما
در ادامه پاي صحبت ناصر آجري، رئيس خدمات رفاهي، اداري و اجتماعي پالايشگاه مي نشينيم که از سال 63 کارش را در پالايشگاه آغاز کرده و تا يک ماه ديگر بازنشسته مي شود. وي در خصوص علت بهسازي مجدد سينماي شهرک گاز اينطور روايت مي کند: از زمان بهره برداري سينما 30 سال مي گذرد و با توجه به برند پالايشگاه، سالن سينماي قبلي در شان اين مجتمع گازي نبود؛ بنابراين با مساعدت مديرعامل و موافقت امور مالي، کار بهسازي سينما و تجهيزات آن در دستور کار قرار گرفت.
در همه سينماهاي کشور به لحاظ استفاده مردم و مخاطبان، بيشترين خسارت متوجه صندلي هاي سينما ها است؛ بنابراين در طرح بهسازي کليه امورات سالن سينما اعم از ديواره ها، کفپوش، صندلي ها و سيستم صوتي تعويض شد و در حال حاضر تعداد صندلي ها از 250عدد به 300 صندلي افزايش يافته است.
براي بهسازي سالن سينما و تغيير دکوراسيون آن از محل بودجه هاي سرمايه اي با مساعدت مديرعامل و موافقت امور مالي بودجه اي افزون بر 500 ميليون تومان هزينه شده است.
آجري در زمينه تهيه آثار سينمايي و اکران آنها مي افزايد: فرآيند تهيه فيلم در گذشته از سوي بنگاه هاي توليد کنندگان فيلم صورت مي گرفت که با توجه به وجود مشکلاتي اين دفاتر تعطيل و از سوي اداره ارشاد اسلامي مجمع توليد کنندگان فيلم به صورت متمرکز فعاليت خود را آغاز کرد. اين مجمع موظف به تامين فيلم ها و در اختيار قراردادن آنها به متقاضيان، شرکت هايي دولتي و شهرک هايي است که داراي سينما هستند. طبق قراردادي که با اين مجمع داريم، فيلم ها را دريافت و همزمان با پايتخت در تهران و مشهد فيلم ها در سالن سينماي شهرک اکران مي شود و تعامل خوبي بين پالايشگاه و مجمع توليد کنندگان فيلم هاي سينمايي برقرار است.
او مي گويد: در ساليان گذشته چون فناوري جديد وارد عرصه هاي سينمايي شد، دريافت فيلم با مشکلاتي روبه رو شد، اما با خريد و استقرار تجهيزات در تمامي سينماهاي کشور اين مشکل برطرف شد و در حال حاضر 90 درصد فيلم هايي که در سينماهاي تهران به روز اکران مي شود، اينجا هم نمايش داده مي شود. ما براي 14 نوبت اکران، مبلغ يک ميليون تومان را طبق قراردادي که داريم، پرداخت مي کنيم. با توجه به اينکه ناظر فيلم هاي سينمايي وزارت ارشاد است، به فيلمي برخورد نکرده ايم که از نظر اکران منعي داشته باشد.
با توجه به اينکه صندلي هاي سينما افزايش پيدا کرده، اما به طور معمول در هر اکران، پذيراي تعداد يکصد نفر از همکاران و خانواده هاي آنان و عموم شهروندان سرخسي هستيم. زمان اکران هر روز دو سانس و از ساعت 17 تا 21، همچنين 21 تا 22 و 30 صورت مي گيرد و آخر هفته ها به واسطه تعطيلي همکاران، شاهد استقبال بيشتري از فيلم هاي در حال اکران هستيم و براي تنوع در پخش، هر هفته يک فيلم جديد اکران مي شود.
آجري گفت: به لحاظ اينکه شهر سرخس فاقد سينما است و اينجا به عنوان تنها سينماي شهرستان فعال است؛ به منظور عمل به مسئوليت هاي اجتماعي، پذيراي عموم همکاران در پالايشگاه، شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق و شهروندان هستيم.
رئيس امور ورزش شرکت نفت و گاز آغاجاري: وجود تيم هاي پايه، ورزش نفت را بيمه مي كند
مشعل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري يکي از پنج شرکت زير مجموعه شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب است که در ورزش همگاني و قهرماني از شرکت هاي پيشرو به شمار مي آيد. مديران ورزش شرکت نفت و گاز آغاجاري در ورزش همگاني به سلامت و نشاط کارکنان وخانواده هايشان ونيز بهروري بيشتر و در ورزش قهرماني با توجه به مسئوليت اجتماعي که دارند، به ورزش توجه ويژه دارند. علي اصغرپونده نژادان، رئيس امور ورزش شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري در گفت وگو با «مشعل» اقدام هاي اين شركت در زمينه ورزش همگاني و قهرماني، همچنين فعاليت هاي انجام شده براي كاركنان مناطق عملياتي را تشريح كرد که مشروح آن را مي خوانيد.
رئيس امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري درباره فعاليت هاي اين شركت در زمينه ورزش همگاني گفت: در ورزش همگاني در 37 رشته فعاليت داريم كه از اين تعداد،24 رشته مختص آقايان و 13 رشته نيز به بانوان اختصاص دارد.
پونده نژادان افزود: در 24 رشته ورزشي آقايان4071 نفر و در 13 رشته مربوط به بانوان نيز 976 نفر مشغول فعاليت هستند.
به منظور ارتقاي ورزش همگاني، درزمينه تمرين آموزشي، استعداديابي،كلاس هاي آموزشي و آكادمي فعاليت داريم و در واقع تمام رشته هاي ما در ورزش همگاني فعال هستند.
در بخش ورزش همگاني به تمرين هاي آماده سازي تيم ها مي پردازيم و در صددهستيم تا در صورت اصلاح بخشنامه ابلاغي در زمينه فعاليت هاي ورزشي، با آمادگي هرچه بيشتر در ليگ هاي مختلف شركت كنيم.
حضور پرفروغ در مسابقات كشوري و استاني
رئيس امور ورزش شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري با اشاره به اينكه طبق مصوبه شوراي ورزش وزارت نفت 24 تيم در ورزش قهرماني اين شركت فعاليت دارند، يادآورشد: هم اكنون 508 ورزشكار در اين تيم ها فعاليت دارند كه از اين تعداد 427 نفر در بخش آقايان و 81 نفر نيز در بخش بانوان حضور دارند.
آقايان در 18 رشته ورزشي فعاليت دارند كه از اين تعداد 9 تيم درليگ هاي برتر و دسته اول كشور و 9 تيم نيز در مسابقات قهرماني استان حضور دارند، ضمن اينكه در بخش ورزش قهرماني منتظر اعلام برنامه و جلسات فدراسيون و هيئت ها هستيم، همچنين كارهاي زيربنايي در دست انجام قرار دارند که در اين زمينه از بومي ها استفاده مي كنيم.
وي در ادامه به وضعيت ورزش قهرماني اين شركت پرداخت و افزود: تيم هاي واترپلو، تيراندازي، شنا و رزم آوران نفت اميديه در ليگ برتر باشگاه هاي كشور و تيم هاي فوتسال، سنگ نوردي، بسكتبال و هندبال نيز در ليگ دسته اول كشور و فوتبال در ليگ دسته دوم مشغول فعاليت هستند، افزون بر اين در رشته هاي پينگ پنگ، فوتبال نوجوانان، واليبال جوانان و بزرگسالان، وزنه برداري، كشتي آزاد در رده هاي سني نونهالان- نوجوانان و جوانان در سطح استان نيز فعاليت داريم.
رئيس امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري با بيان اينكه تمام زير ساخت هاي ورزش براي فعاليت بانوان در اين شركت فراهم است، گفت: ورزش بانوان با حضور 5 تيم در رشته هاي فوتسال، واليبال و كاراته در ليگ دسته اول كشور و بسكتبال و بدمينتون در رقابت هاي استاني حضور فعال دارند.
90 درصد بازيكنان تيم هاي ورزشي شركت بومي هستند
پونده نژادان درادامه با بيان اينكه در سال جاري بيش از 90 درصد تيم هاي ورزشي اين شركت را نيروهاي بومي تشكيل مي دهند، گفت: در تيم فوتبال نفت اميديه كه هم اكنون در ليگ دسته دوم باشگاه هاي حضور دارد، فقط يك بازيكن غيربومي وجود دارد.
در رشته وزنه برداري در سطح استان سال گذشته با حضور نيروهاي مستعد بومي قهرمان شديم و نزديک به 5 نفر از اعضاي تيم وزنه برداري به همراه تيم خوزستان عنوان قهرمان كشوررا به خود اختصاص دادند پونده نژادان ادامه داد: در فوتبال جوانان و اميد نيز با حضور نيروهاي بومي فعاليت داريم، همچنين تيم فوتسال ما كه در ليگ دسته اول كشور توپ مي زند،از بازيكنان بومي تشكيل مي شود و اين نتيجه سياست گذاري خودباشگاه نفت اميديه است تا از ظرفيت نيروهاي بومي استفاده كنيم.
ورزشكاران قهرمان
پونده نژادان همچنين درباره برخي قهرمانان ورزش اين شركت در مسابقات قهرماني كشور گفت: جمعه پور، موسوي، شريفات، جوكار در كشتي ساحلي، اميرحسن جوكار در رده سني خردسالان و جمال عبادي از قهرمانان پر افتخار شركت نفت و گاز آغاجاري هستند كه در رقابت هاي مختلف قهرماني كشور براي استان و كشورمان افتخار آفريني كرده اند.
پونده نژادان افزود: در رشته ورزشي رزم آوران، تيم شركت نفت و گاز آغاجاري هشت سال است كه عنوان قهرماني كشور را به خود اختصاص داده است كه از اين نظر يك ركورد محسوب مي شود.
رئيس امور ورزش شركت نفت و گاز آغاجاري در ادامه افزود: تيم هندبال آقايان نفت اميديه در مسابقات استان خوزستان، قهرمان شد و به پيكارهاي زيرگروه كشور صعود كرد و با كسب عنوان نايب قهرماني در اين مسابقات نيز، جواز حضور در مسابقات هندبال دسته اول باشگاه هاي كشور را كسب كرد.
تيم فوتبال اميد نيز با قهرماني در مسابقات استان خوزستان به رقابت هاي ليگ دسته اول صعود كرد؛ بسكتبال نيز به عنوان يكي از تيم هاي برتر به ليگ برتر صعود كرد.
نگاه ويژه به ورزش در مناطق عملياتي
پونده نژادان همچنين به تجهيز امكانات ورزشي در مناطق عملياتي اين شركت اشاره كرد و افزود: بخش هاي مختلف از جمله كرنج مسابقات واليبال، فوتسال و تفريحات را سالانه برگزار مي كنيم.
در منطقه مارون 2 در رشته واليبال و فوتبال و در پارسي گلاستر نيز، رشته هاي پينگ پنگ، بيليارد و بدنسازي فعال هستند.
سالن ها نيازمند بازسازي
رئيس امور ورزش نفت و گاز آغاجاري درباره اماكن ورزشي اين شركت نيز گفت: ما از اماكن و امكانات خوبي بهره مند هستيم، اما فرسوده هستند و در بازديدي كه مسئولان ورزش وزارت نفت از اين اماكن داشتند، قرار بود درباره تامين اعتبار براي مرمت و بازسازي اين اماكن تصميم گيري شود كه تا كنون محقق نشده است و اميدواريم با درايت مسئولان، به رفع اين مشكل اقدام شود.
پونده نژادان موفقيت تيم هاي ورزشي اين شركت را مرهون وجود مربيان مستعد بومي در رشته هاي مختلف در سطح شركت عنوان كرد.
استفاده ازكاركنان قراردادموقت و اركان ثالث
پونده نژادان در بخش ديگري از سخنان خود به نيروهاي قرارداد مدت موقت و اركان ثالث در اين شركت اشاره كرد و گفت: افراد زيادي از اين نيروها در رشته هاي مختلف ورزشي از ظرفيت بالايي برخوردارند و در صورت رفع برخي موانع و ساز و كارهاي اداري مي توانيم از وجود آنها در تيم هاي ورزشي استفاده كنيم.
كاركنان اركان ثالث در بخشنامه، شركتي محسوب مي شوند اما وقتي مي خواهيم از آنها براي حضور در تيم هاي ورزشي استفاده كنيم، از ورود آنها به تيم ها جلوگيري مي کنند كه اميدواريم آيين نامه اين موضوع اصلاح شود.
وي افزود: طبق بخشنامه براي تيم هاي ورزشي مي توانيم از 50 درصد نيروهاي شركتي و 50 درصد غيرشركتي استفاده كنيم و براي برنامه ريزي در آينده بايد تيم هاي پايه را تشكيل دهيم تا با تمام توان در مسابقات شركت كنيم، فرزندان آنها نيز مي توانند به عنوان نيروي شركتي ياريگر ما در تيم هاي پايه باشند.
وي با بيان اينكه در تيم هاي ليگ برتري از فرزندان كاركنان استفاده نمي شود، افزود: در صورت وجود تيم هاي پايه، فرزندان كاركنان اين فرصت را پيدا مي كنند تا در اين تيم ها، با انگيزه ظاهر شوند و استعدادهاي خود را شکوفا کنند.
بيمه ورزش با وجود تيم هاي پايه
رئيس امورورزش نفت و گاز آغاجاري گفت: با وجود تيم هاي متعدد اين شركت در رقابت هاي كشوري و استاني، تنها در رشته فوتبال داراي تيم هاي پايه هستيم و در بقيه رشته ها در زمينه تيم هاي پايه فعاليتي نداريم.
وي در ادامه با بيان اينكه وجود تيم هاي پايه موجب مي شود تا ورزش نفت بيمه شود، يادآورشد: اميدواريم متوليان ورزشي وزارت نفت تمهيداتي بينديشند تا نسبت به ايجاد تيم هاي پايه در رشته هاي مختلف اقدام شود و در سال هاي آتي، پشتوانه محكمي براي رشته هاي مختلف در سطح ورزش وزارت نفت باشند و بتوانند مقتدرانه در رقابت هاي ليگ هاي مختلف حضور داشته باشند.
جشنواره گل ملي حفاري در ليگ برتر فوتسال
تيم فوتسال ملي حفاري اهواز در هفته يازدهم رقابت هاي ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران، برابر حريف خود به پيروزي پرگل دست يافت و اين پيروزي را جشن گرفت.
تيم فوتسال ملي حفاري در ديداري خانگي و درحضور پرشور هواداران تيم در سالن شهرک نفت اهواز، به مصاف تيم سوهان محمد سيما قم رفت که با ارائه يک بازي برتر، موفق شد با نتيجه پرگل هفت بر 2 به برتري برسد.ملي حفاري با اين پيروزي 19 امتيازي شد و در رتبه چهارم جدول قرار گرفت.در اين ديدار شهاب طالبي و وحيد کاظمي هر کدام 2 گل و پيمان حفيظي، حسين فهيمي و الياس براتي هم هر کدام يک گل براي تيم ملي حفاري به ثمر رساندند.
لايق رتبه هاي بالاتر هستيم
کياوش علاسوند، سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري بعد از پيروزي پرگل مقابل حريف قمي گفت: از عملکرد بازيکنانم راضي هستم. آنها تمام دستورهاي کادر فني را بخوبي در زمين پياده کردند و اگر در زدن ضربات آخر دقت بيشتري مي کردند، شايد با گل هاي بيشتري پيروز ميدان مي شديم. از همان ابتدا توپ و ميدان را بخوبي در اختيار داشتيم و در ادامه با مديريت بازي، به برتري رسيديم؛ هر چند حريف اواخر بازي، روي دروازه ما فشار آورد.
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري در ادامه با اشاره به بها دادن به بازيکنان جوان و بومي گفت: در اين فصل سعي کرديم به بازيکنان بومي استان، بيشتر ميدان دهيم و تاکنون نتايج نسبتا خوبي کسب کرده ايم؛ البته اگر چه بازيکنان ما بسيار جوان هستند اما در آينده حرف هاي بسياري براي گفتن دارند و همين بازيکنان مي توانند آينده تيم را تامين کنند. وضعيت جسماني و روحي بازيکنان در شرايط خوبي قرار دارد و تلاش مي کنيم در ادامه راه، نتايج ايده آلي را کسب کنيم. به همين دليل مي گويم اگر بازي عقب افتاده خود را با پيروزي پشت سر بگذاريم، به رتبه سوم جدول صعود مي کنيم.
يکه تازي نفتي ها در ليگ برتر فوتبال اميدها نفت اهواز برنده دربي فوتبال خوزستان
چهارمين هفته از مسابقات ليگ برتر فوتبال اميدهاي کشور، با يکه تازي نفتي ها همراه بود.
تيم فوتبال نفت اهواز اين هفته در خانه و ورزشگاه اختصاصي خود، ميزبان تيم فولاد خوزستان بود و موفق شد با ارائه يک بازي برتر و درخشش بازيکنانش، برنده دربي خوزستان باشد.
نفت اهواز موفق شد با نتيجه دو بر صفر و با گلزني اميد لطيفي و امين دادمهر، حريف خود را شکست دهد. نفت اهواز با اين پيروزي 7 امتيازي شد و در رتبه سوم جدول قرار گرفت.
تيم فوتبال پارس جنوبي جم، ديگر نماينده نفتي ها در اين رقابت ها در خانه، ميزبان تيم نساجي قائمشهر بود که با اين تيم مازندارني به نتيجه مساوي قناعت کرد.
پارس جنوبي با نيتجه 2 بر 2 مقابل نساجي متوقف شد؛اما با همين تک امتياز 8 امتيازي شد و جايگاه دوم خود در جدول را حفظ کرد.
گل هاي پارس جنوبي را در اين ديدار، احمدرضا فاتحي و ميلاد تقيان به ثمر رساندند.
غلامرضا شاه کرمي در گفت و گو با «مشعل» مطرح کرد: عمومي شدن ورزش نفت با هدف سلامت محوري
مشعل يكي از اركان مديريت سلامت در كنار ديگر متوليان اين امر مهم، از جمله سازمان بهداشت و درمان، HSE(اداره كل ايمني، بهداشت و محيط كار)، واحد روابط كار و مددكاري اجتماعي است که وظيفه و رسالت اصلي خود را جدا از وظايفي كه فدراسيون هاي ورزشي به دنبال آن هستند(مدال آوري) دنبال مي كنند، به نحوي كه به مقوله سلامت كاركنان و خانواده بينجامد. آمارها و تحليل هاي چند سال اخير صنعت نفت، حكايت از آن دارد كه با وجود صرف هزينه هاي بسيار در هريك از واحدهاي متولي سلامت در صنعت نفت(بهداشت و درمان، اچ اس اي، واحدروابط كار و مددكاري اجتماعي)، موضوع سلامت كاركنان و خانواده آنها يكي از دغدغه ها و معضلات اصلي سبك زندگي كاركنان صنعت نفت محسوب مي شود.
غلامرضا شاه کرمي، مدير كل سلامت، تربيت بدني و مسئوليت اجتماعي، در خصوص سياست هاي جاري ورزش وزارت نفت اظهار داشت: پس از انتصاب اعضاي شوراي عالي ورزش از سوي وزير نفت، در حوزه ورزش منطبق با سياست هاي كلان، ماموريت ها و وظايف صنعت نفت براي 20سال آينده، با تعمق و كارِ كارشناسي يك ساله در قالب كارگرو هاي تخصصي، بدنه درون سيستمي صنعت نفت و برون سيستمي تغيير بنيادين و اساسي پيدا كرد.
توليد عادلانه فضاهاي ورزشي
وي به تغييرات بنيادين در زمينه ورزش در نگاه مديران صنعت نفت اشاره كرد و افزود: شاكله و شالوده اصلي اين تغيير، موضوع بهبود سبك زندگي كاري كاركنان و خانواده صنعت نفت بود. در اين تغيير بنيادين، نقش و جايگاه ورزش برخلاف آن چيزي كه در سال هاي قبل در موازات با ماموريت ووظايف سازمان ها،ارگان ها و نهادهاي متولي ورزش كشور صورت مي گرفت، عنوان شد و تغييرات به اين سمت بود كه ورزش صنعت نفت، بومي سازي شده و صرفا به عنوان يكي از اركان مديريت سلامت در كنار ديگر متوليان اين امر مهم از جمله سازمان بهداشت و درمان، اچ اس اي (اداره كل ايمني، بهداشت و محيط كار)، واحد روابط كار و مددكاري اجتماعي بتواند وظيفه و رسالت اصلي خود را جدا از وظايفي كه فدراسيون هاي ورزشي به دنبال آن هستند(مدال آوري) دنبال كند، به نحوي كه به مقوله سلامت كاركنان و خانواده بينجامد. آمارها و تحليل هاي چند سال اخير صنعت نفت حكايت از آن دارد كه با وجود صرف هزينه هاي بسيار در هريك از واحدهاي متولي سلامت در صنعت نفت(بهداشت و درمان، اچ اس اي، واحدروابط كار و مددكاري اجتماعي)، موضوع سلامت كاركنان و خانواده هاي آنها يكي از دغدغه ها و معضلات اصلي سبك زندگي كاركنان صنعت نفت محسوب مي شود.به همين منظور، ديدگاه وزير نفت پس از حضور در شوراي عالي ورزش و درخواست ايشان از نخبگان، صاحبنظرانِ و اهل فن در امر ورزش، بر اين پايه و اساس طرح ريزي شد كه سياست هاي اجرايي راهبردهاي ابلاغي در حوزه ورزش، به نحوي تهيه و اجرايي شود كه تمامي كاركنان، خانواده صنعت نفت و بازنشسته ها بتوانند ورزش عمومي را انجام دهند و سرانه هاي مربوط به ورزش(بودجه و فضاي ورزشي) به طور عادلانه بين آقايان و بانوان توزيع شود.
مديركل سلامت، تربيت بدني و مسئوليت اجتماعي در ادامه گفت: در مطالعات و بررسي هاي كارشناسي صورت گرفته، شوراي عالي ورزش به اين امر مهم دست يافت كه تنها حدود 10 تا 12 درصد كاركنان و خانواده صنعت نفت ورزش مي كنند و اين درصد هم به فعاليت هاي مسابقه اي و در قالب مسابقات داخلي شركت هاي اصلي، فرعي، تابعه، جشنواره هاي ورزشي، مسابقات دهه فجر، جام رمضان و در نهايت المپيادهاي ورزشي مربوط مي شود. ضمن حمايت و تشكري كه از تلاش متوليان اجرا در اين زمينه بايد كرد،شوراي عالي ورزش نفت به اين نكته توجه ويژه اي داشت كه ميزان بودجه وهزينه اي كه در اين نوع فعاليت هادر قالب مسابقات هزينه مي شود، بسيار بالا بوده و صرفاً براي يك گروه يا جامعه آماري اندك و تقريبا تكراري است.
فعاليت هاي ورزشي سلامت محور
دبير شوراي مركزي ورزش وزارت نفت در ادامه افزود: بنابراين شوراي عالي ورزش به عنوان بالاترين مرجع سياستگذاري و تصميم سازي، وظيفه خود دانست كه براي عبور از اين مرحله و راهكاري صحيح، اصولي، علمي و منطقي كه مورد تاييد مقام عالي وزارت و نزديك به ديدگاه ايشان نيز باشد، ارائه كند؛ اما تنها راهكار منطقي و اصولي كه مي توانست در كنار ديگر واحدهاي متولي امر سلامت، نقش اساسي و بنيادين در حضور و مشاركت حداكثري كاركنان و خانواده صنعت نفت در فعاليت هاي ورزشي داشته باشد، پرداختن به فعاليت هاي ورزشي سلامت محور در ورزش عمومي و همگاني بود.
از اين رو انجام فعاليت هاي ورزشي سلامت محور در شوراي عالي ورزش صنعت نفت براي گروه هاي مختلف ذينفع در صنعت نفت تعريف شد.
شاه كرمي، تدوين طرح فرايندي حلقه سلامت و درنهايت تدوين شناسنامه هاي ورزشي را يكي از مهمترين اقدام هاي شوراي عالي ورزش صنعت نفت برشمرد و تصريح كرد: در مطالعات كارشناسي شوراي عالي ورزش مشخص شد که اين گروه 10 تا 12 درصدي کارکنان، بر اساس علاقه شخصي خود در رشته هاي مسابقه اي حضوري فعال دارند؛ اما طرح فرايندي سلامت كاركنان و خانواده ورزش صنعت نفت را نيز كه تا امروز سهمي از سبدورزش صنعت نفت نداشته اند، دربر مي گيرد.
فرصتي براي ورزش همگاني
وي افزود: اجراي طرح سنجش پايش سلامت، تدوين شناسنامه ورزشي و مشاوره ورزشي، يكي از بهترين الگوها و راهكارهايي بود كه شوراي عالي ورزش پس از جلسات تخصصي در طول يك سال آن را تصويب كرد و امروز با افتخار تمام، جايگاه ورزش صنعت نفت با اجراي اين طرح فرايندي حلقه سلامت و بومي شدن ورزش براي تمامي كاركنان، خانواده آنها و بازنشستگان، مسير اصلي خود را پيدا كرده است.شاه كرمي در ادامه گفت: يكي از فرصت هايي كه در اين مسير با آن روبه رو شديم و مي توانيم در اين بازه زماني، آموزش هاي اوليه را براي تمامي متوليان اجرا در نظر بگيريم، فرصتي است كه بخشنامه اخير وزير نفت مبني بر مديريت كاهش هزينه ها در سال 97 به ما داده است.در اين بازه زماني به دليل برگزار نشدن مسابقات ورزشي، ارائه آموزش هاي مورد نظر براي انجام مراحل پايش و سنجش سلامت، تست هاي ورزشي، حركات اصلاحي و ... به متوليان اجرا در بحث پياده سازي و اجراي اين طرح لازم است.آموزش هاي مذكور، به دليل مشاركت سازمان هاي متولي سلامت در فعاليت هاي سلامت محور ضروري است و اين امر موجب ساده شدن انجام كارو تسريع اجراي مراحل اين فرايند خواهد شد. در حال حاضر مراحل اجرايي اين فرايند پس از تصويب فاز اوليه در شوراي عالي ورزش در دستور كار مديران منابع انساني 4شركت اصلي و رؤساي ورزش شركت ها قرار گرفته است. لازم به ذكر است که اجراي طرح عمومي كردن ورزش در صنعت نفت، نيازي به صرف هزينه اضافي و بودجه اي خاص ندارد.
آمدن ورزش کنار طب صنعتي
وي افزود: شناسنامه ورزشي هر كارمند، مبتني بر اطلاعات شغلي، وضعيت سلامت جسمي و روحي، ورزش هاي پيشنهادي و حركات اصلاحي مناسب براي وي است كه اين طرح براي اولين بار، طي طرحي فرايندي از سوي متوليان سلامت صنعت نفت انجام مي شود.دبير شوراي عالي ورزش صنعت نفت در توضيح اجراي طرح عمومي كردن ورزش در صنعت نفت اظهار كرد: يكي از ويژگي هاي اجراي اين طرح، اين است كه چنانچه مدير يا كارمند صنعت نفت، بعد از انجام طب صنعتي که هر 2 سال يكبار انجام مي دهد، به درمان نياز داشته باشد، نسخه پزشكي براي او صادر خواهد شد، ولي اگر به انجام حركات اصلاحي ورزشي نياز داشته باشد، نسخه ورزشي براي او نوشته مي شود كه پيش از اين تنها با توصيه پزشك مربوطه، اين مهم اتفاق مي افتاد، در حالي كه با اجراي اين طرح، فرد مورد نظر رها نشده و بعد از انجام طب صنعتي در اختيار مشاوران ورزشي و متوليان حوزه ورزش شركت هاي اصلي، فرعي و تابعه قرار مي گيرد و طبق برنامه زمان بندي، در محل ها و مكان هاي مورد نياز براي او انجام حركات اصلاحي تعريف مي شود و از سوي متوليان ورزش همگاني بر مشاركت او در انجام فعاليت هاي مربوطه، نظارت لازم صورت مي گيرد.
ارتفاعات کرکس زير پاي کوهنوردان شرکت ملي نفت
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران به مناسبت هفته دفاع مقدس در 5 مهر 97 به ارتفاعات كوهستان كركس واقع در شهرستان نطنز از كوه هاي مركزي ايران صعود کرد. قله کرکس، يكي از قلل مرتفع ايران با ارتفاع 3895 متراست. گروه کوهنوردي شركت ملي نفت ايران دراين صعود با حضور 11 نفر از کوهنوردان و با هماهنگي صفري، مسئول تربيت بدني وعليرضا پور مهراني، رئيس هيات كوهنوردي شهرستان نطنزبه اتفاق ملكي، راهنماي محلي به سمت ارتفاعات كركس حرکت کرده و شب را در پناهگاه «كشه» اتراق کردند و سپس صبح روز بعد به سمت قله حرکت کرده و بعد از 3 ساعت کوهپيمايي به قله کرکس رسيدند.
اسامي کوهنورداني كه در اين برنامه شركت داشتند و موفق به اخذ گواهي صعود شدند، عبارت است از: مجيد خسرواني، محمد علي شيخلو، الله يارالياسي، سيد مصطفي احمدي نسب، محمدعلي عبادي، منصوررحيم زادگان، مهدي ده دشتي، سيد حسين سيادت، فريدون ابوقداره، فرامرز فرجي وحسين باقرزاده( سرپرست گروه).
پتروشيمي بندرامام بر بام آسيا ايستاد
تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام با غلبه بر حريف خود براي نخستين بار به عنوان قهرماني باشگاه هاي آسيا رسيد. تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام در فينال جام باشگاه هاي آسيا به مصاف تيم آلوارک توکيو ژاپن رفت که در نهايت با نتيجه 68 بر 64 به پيروزي رسيد و جام قهرماني را بالاي سر برد. تيم پتروشيمي در کوارتر اول بازي ضعيف ظاهر شد و حريف با پرتاب هاي به نسبت خوب خود، با نتيجه 16 بر هشت پيروز ميدان شد. کوارتر دوم بازي با حساب 22 بر 11 به سود پتروشيمي به پايان رسيد. شاگردان مهران حاتمي در کوارتر سوم بازي خوب خود را ادامه دادند و در نهايت با نتيجه 18 بر 14 به برتري رسيدند. در کوارتر چهارم هر 2 تيم بازي پاياپايي انجام دادند که در نهايت، اين کوارتر با نتيجه 23 بر 20 به سود نماينده ژاپن به پايان رسيد. تيم پتروشيمي تنها با هشت بازيکن ايراني در اين مسابقات حاضر شد؛ اما اين موضوع مانع از درخشش بازيکنان جنگنده و پرتوان اين تيم نشد و به عنوان قهرماني رسيد.
فرزند نفتي نايب قهرمان مسابقات پينگ پنگ شد
فرزند همکار مناطق نفت خيز جنوب، نايب قهرمان مسابقات تنيس روي ميز بانوان خوزستان شد. رقابت هاي اپن و دسته برتر تنيس روي ميز بانوان خوزستان با نايب قهرماني زهرا ميراب زاده از فرزندان کارکنان مناطق نفت خيز جنوب به پايان رسيد. اين مسابقات 6 مهرماه در سالن تنيس روي ميز ورزشگاه تختي اهواز برگزار شد. در اين مسابقات، تنيسورهايي از شهرستان هاي مسجدسليمان، ماهشهر، اهواز، آبادان و اميديه با يکديگر به رقابت پرداختند که در پايان، فرناز اسکندري و زهرا ميراب زاده به ترتيب اول و دوم شدند و يسنا زنگنه در مکان سوم ايستاد.
نفرات برتر اين رقابت ها به مسابقات اپن بزرگسالان کشور اعزام خواهند شد.
يکه تازي نوجوانان نفتي در وزنه برداري صدر جدول بوي نفت گرفت
پايان هفته اول مسابقات وزنه برداري ليگ نوجوانان استان خوزستان، با برتري تيم هاي نفتي حاضر در اين رقابت ها همراه بود.هفته اول مسابقات وزنه برداري ليگ نوجوانان استان خوزستان (جمعه 6 مهرماه) در اهواز، سالن شهداي وزنه برداري خوزستان برگزار شد.در اين هفته از مسابقات، 78 ورزشکار در قالب 8 تيم با هم به رقابت پرداختند که در پايان، تيم هاي باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان با 737 امتياز، باشگاه نفت و گاز اميديه با 708 امتيازو باشگاه مناطق نفت خيز جنوب با 669 امتياز به ترتيب مکان هاي اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
گفتني است وزنه برداران باشگاه نفت و گاز گچساران با 569 امتيازهفتم شدند. نتايج انفرادي و تيمي اين مسابقات به شرح زير است:
دسته 49 کيلوگرم:
عيسي قرباني از باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان سوم شد.
دسته 55 کيلوگرم:
ابوالفضل طاهري از باشگاه نفت و گاز اميديه دوم شد.
دسته 61 کيلوگرم:
بهراد کريمي از باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان قهرمان شد.
دسته 67 کيلوگرم:
ابوالفضل جمعه پور از باشگاه نفت و گاز اميديه اول شد.محمود حاتمي از باشگاه مناطق نفت خيز جنوب مقام سوم را کسب کرد.
دسته 73 کيلوگرم:
شاهين شريفي از باشگاه نفت و گاز اميديه دوم شد.
دسته 81 کيلوگرم:
ابوالفضل مطلق از باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان اول شد.کيان سهرابي از باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان دوم شد.عليرضا تميمي از باشگاه نفت و گاز اميديه سوم شد.
دسته 89 کيلوگرم:
علي صالحي پور از باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان قهرمان شد. مهدي خطيبي از باشگاه نفت و گاز اميديه دوم شد.
دسته 96 کيلوگرم:
مصطفي مهنازاده از باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان اول شد. حسين خانعليپور از باشگاه مناطق نفت خيز جنوب دوم شد.
دسته 102 کيلوگرم:
ابراهيم اسفندياري از باشگاه مناطق نفت خيز جنوب اول شد.اميرمحمد بهداروند از باشگاه مناطق نفت خيز جنوب دوم شد. محمدرضا خميسي زاده از باشگاه نفت و گاز اميديه سوم شد.
دسته 102+ کيلوگرم:
مجتبي موسويان از باشگاه نفت و گاز اميديه اول شد.
سجاد امامي از باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان دوم شد.
گذري کوتاه بر زندگي و آثار خواجه شمس الدين محمد بن بهاءالدين حافظ شيرازي به بهانه روز حافظ
گفتا غمت سرآید
شما هم هنوز ديوان حافظ را گوشه کتابخانه و ميز کار و کنار تختخوابتان داريد؟ يا هر وقت به شيراز مي رويد، گوشه آن حياط پر انرژي مي نشينيد و غزلي مي خوانيد؟ يا وقتي دلتان مي گيرد و مي خواهيد کسي توصيه اي به شما بکند، دستي به ديوان حافظ مي بريد؟ اگر به اين پرسش ها پاسخ مثبت مي دهيد، بدانيد که تعدادتان زياد است و درست به همين دلايل است که ديوان اين شاعر بنام ايراني، هنوز در خانه هاي ما ايرانيان جاي دارد.
خواجه شمس الدين محمد بن بهاءالدين حافظ شيرازي، شاعر بزرگ سده هشتم هجري است که علاوه بر ايران در بيشتر کشورهاي جهان شناخته شده است و ممکن نيست گردشگري خارجي به ايران بيايد و شيراز و حافظيه را در کنار مقبره ساير شاعران اين مرز و بوم نشاسند و نبيند. خواجه شمس الدين محمد بن بهاءالدّين حافظ شيرازي در نوجواني قرآن را با چهارده روايت آن از بر کرد و از همين رو به او لقب «حافظ» دادند و اين تسلط او بر آيات قرآني، آثار او را متمايز و دلنشين تر کرده است. همانند بسياري از شاعران ايراني، درباره شيوه زندگي و مرگ اين شاعر بنام، اختلاف در ثبت سوابق تاريخي وجود دارد؛ اما مهم اين است که آثار او با کمترين تغيير هنوز در دسترس است. ديوان حافظ مشتمل بر حدود 500 غزل، چند قصيده، دو مثنوي، چند قطعه و تعدادي رباعي است که از قرن ها پيش تا به امروز با شيوه هاي گوناگون، تصحيح هاي متفاوت و زبان هايي متفاوت چاپ شده است. حافظ را چيره دست ترين غزلسراي زبان فارسي دانسته اند، چرا که او توانسته غزل عارفانه مولانا و غزل عاشقانه سعدي را پيوند زده و در عين حال با تک بيت هاي مستقل، ساختارمند و شيرين، دست به آفرينش بزند. اشعار حافظ شيرازي، چند ويژگي دارد که مخاطب را با خود درگير کرده و در عين حال ارتباطي خوش و مثبت با او برقرار مي کند. رمز پردازي، يکي از اين ويژگي هاست که شعرهاي حافظ را بسيار شبيه به آينه مي کند، آينه اي که صورت خواننده را در خود نشان مي دهد. شروع همه اشعار، شورافکن و هيجان انگيز است و نمي توان شعري را يافت که چند بيت تکان دهنده نداشته باشد. در عين حال حافظ در اشعارش لحن طنز و رندانه را نگه مي دارد و با ظرافت، نوش و نيش را همزمان باهم به کار مي گيرد. از قرون گذشته تاکنون، محققان و نويسندگان معروف و معتبر بسياري، آثار شاعران ايراني را مطالعه کرده و آنها را تقرير کرده اند. آثار حافظ هم از ديد تيزبين نويسندگان بزرگ دنيا مغفول نمانده است، به طوري که فريدريش نيچه، فيلسوف آلماني در ميان آثار خود، شعري را با نام «به حافظ، پرسش يک آبنوش» به حافظ تقديم کرده است. همچنين گوته، اديب نابغه آلماني، «ديوان غربي-شرقي» خود را تحت تأثير «ديوان حافظ» سروده و فصل دوم آن را با نام «حافظ نامه» به اشعاري در مدح حافظ اختصاص داده است. آرامگاه حافظ در شهر شيراز و در منطقه حافظيه در فضايي آکنده از عطر و زيبايي گل هاي جان پرور و محوطه اي دلنشين و پرانرژي قرار گرفته که محال است شما به آنجا برويد و دمي در اين حياط به سکوت و سکون نمانيد. بسياري از مردم ايران زمين به واسطه همين ارتباط کلامي و پر انرژي که از شعر حافظ مي گيرند، به ديوان حافظ تفأل مي زنند و از همين رو حضور در آرامگاه حافظ را «زيارت» مي خوانند و احترامي که به اين آرامگاه گذاشته مي شود، جنسي متفاوت از ساير شاعران دارد. غير از اين موارد بايد به علاقه قابل توجه حافظ به شهر شيراز هم اشاره کرد؛ علاقه اي که بارها در کلام او به شکلي علني و دلنشين گفته شده است. مسئولان فرهنگي کشورمان به ياد بزرگمرداني از اين دست، از سال 1376 تاکنون، 20 مهر را «روز حافظ» نامگذاري کرده اند و هر سال به بهانه اي متفاوت آن را گرامي مي دارند و دوستداران اين شاعر خوش لهجه به ديدار او مي روند و آرامگاه او مملو از عاشقانش مي شود. علت اين نامگذاري هم دلايل مختلفي دارد. مسئولان امر تلاش داشته اند تا اين نامگذاري در روزهايي باشد که شيراز حال و هواي بهاري دارد و چون «روز سعدي»، اول ارديبهشت است، 20 مهر ماه را نيز که هواي شيراز کمي بهاري مي شود، براي «روز حافظ» انتخاب کرده اند؛ البته توجه سعدي به کلمات «باغ و بوستان» و توجه حافظ به کلمات «مهر» و مشتقاتش هم در اين انتخاب بي تاثير نبوده است. اگر در اين روزها که هواي مهر بهاري مي شود، گذرتان به شيراز و حافظيه افتاد، در کنار گل ها و حرکت نرم موج حوض هاي حياط، فالي بگيريد و غزلي بخوانيد تا تلخي روزمره اين روزها را بکاهد.
گفتم غم تو دارم گفتا غمت سرآید گفتم که ماه من شو گفتا اگر برآید
گفتم ز مهرورزان رسم وفا بیاموز گفتا ز خوبرویان این کار کمتر آید
گفتم که بر خیالت راه نظر ببندم گفتا که شب رو است او از راه دیگر آید
گفتم که بوی زلفت گمراه عالمم کرد گفتا اگر بدانی هم اوت رهبر آید
گفتم خوشا هوایی کز باد صبح خیزد گفتا خنک نسیمی کز کوی دلبر آید
گفتم که نوش لعلت ما را به آرزو کشت گفتا تو بندگی کن کو بنده پرور آید
گفتم دل رحیمت کی عزم صلح دارد گفتا مگوی با کس تا وقت آن درآید
گفتم زمان عشرت دیدی که چون سر آمد گفتا خموش حافظ کاین غصه هم سر آید
حافظ
اگـر مـن جـان دهـم يا جان ستانـم
چـه نزديـک اسـت جـان تو به جـانم که هـر چـيزي کـه انـديـشي بدانـم
از ايــن نـزديــک تـر دارم نــشـانـي بــيـا نـزديـک و بـنگـر در نـشـانـم
به درويـــشــي بـيـا انـدر مــيـانــه مـکـن شـوخـي مـگـو کاندر ميانـم
مـيـان خـانـه ات هـمـچـون سـتونم ز بـامـت ســرفــرو چـون نـاودانـم
مـنـم هـمراز تـو در حـشر و در نـشر نـه چــون يـاران دنـيـا مـيـزبـانـم
مـيـان بـزم تـو گـردان چـو خـمـرم گـه رزم تـو سـابـق چـون سـنـانـم
هـمـيشـه سـرخـوشـم فـرقي نباشد اگـر مـن جـان دهـم يا جان ستانـم
در ايـن خـانـه هـزاران مرده بيـش اند تـو بـنـشسته که اينک خان و مانـم
شـوي حـيـران و نــاگـه عـشـق آيـد کـه پـيـشم آ کـه زنـده جــاودانـم
بــکـش در بــر، بـر ســيـمـين مـا را کـه از خـويـشت همين دم وارهانـم
خـمش کـن خـسروا کم گو ز شيرين ز شـيـريـنـي هـمـي سوزد دهـانـم
مولانا
نواي ني
«ني نوا» در صدر آثار حسين عليزاده و ايران است که شهرت جهاني دارد. اين موسيقي بي کلام، محصول دهه 60 و دوران جواني عليزاده است که تا امروز به عنوان معدود اتفاقات موسيقي کلاسيک ايران شناخته مي شود.
جمشيد عندليبي، يکي از شاگردان استاد حسن کسايي، نوازندگي ني اين اثر را برعهده داشته که موفق شده به زيبايي، کار خود را انجام دهد.
علاقه حسين عليزاده به دستگاه نوا و الهام از ني نامه مولوي، منجر به توليد اين اثر ماندگار شد که البته با حال و هواي دهه محرم نيز تناسب دارد. ماندگارترين اثر عاشورايي در موسيقي ايراني را حتما بارها شنيده ايد. اين قطعه تاثيرگذار در ايام محرم و ساير عزاداري ها در طول سال از صدا و سيما پخش مي شود. ارکستر سمفونيک هاي متعددي در اين سال ها، اين قطعه را اجرا کرده اند و اين زنده ماندن اثر در طول سال ها، عمق احساس و حال خوب نواي ني را نشان مي دهد. عليزاده مي گويد، تلاش داشته تا جايگاه ني را در اين اثر با تکيه بر آثار مولانا نشان دهد.
ويلايي ها دلتنگتان مي کند
«ويلايي ها» داستاني واقعي است از شهرکي که در زمان جنگ، روزهايي سخت را مي گذراند و در اين ميان روزهاي همسران و مادران و دختران آن شهرک که نمادي از ساير زنان و دختران است، روايت مي شود. خانواده هاي فرماندهان سپاه و ارتش در سال 1365 در شهرک مانده اند تا نزديک همسران و پسران شان باشند يا زودتر خبري از آنها بگيرند و در اين ميان، خبر شهادت را هم مي آورند و زنان، هر روز را با احتمال آمدن اين خبر مي گذرانند.
ويلايي ها را منير قيدي ساخته و ثريا قاسمي، طناز طباطبايي و پريناز ايزديار سه نقش اصلي آن را بازي مي کنند. اين فيلم در سي و پنجمين جشنواره فيلم فجر، سيمرغ گرفت و مهم تر اينکه درکنار چند فيلم ديگر در سال 96 پس از دو فيلم «سيانور» و «ماجراي نيمروز» مورد تقدير ويژه قرار گرفت. ديدن اين فيلم را به شما پيشنهاد مي کنيم.
زر حلال
زماني اميرمسعود غزنوي، فرزند سلطان محمود و جانشين او را بيماري فرا مي گيرد. مسعود در ماه صفر 428 هجري قمري بهبود مي يابد و به شکرانه آن مي خواهد از مال حلال به مستحقان صدقه بدهد. اميرمسعود بخش کوچکي از زرهاي دولتي را که پدرش هنگام جنگ در هندوستان به دست آورده بود، آن را زر حلال مي دانست. چون پدر «بتخانه ها خراب کرد، بتهاي زرين بشکست و گداخت و اين زر حلال بي شبهه را در مواقع صدقه به کار مي بردند». صدقه اي که براي شکرانه سلامت آدمي به مستحقان مي دهند، البته بايد از مال حلال باشد. جالب است که بسياري از شاهان ايران در ذهنشان مال دولتي را يکسر حلال نمي پنداشتند. اگر مي خواستند براي سلامت خود صدقه اي به مستحقي بدهند، بايد از زر حلال مي بخشيدند!
اکنون امير بايد گيرندة مستحقي پيدا کند که زر را به او بدهند. مسعود با رئيس دبيرخانه (يا وزيرش) بونصر مشکان مشورت مي کند. بونصر يک قاضي پير بازنشسته به نام ابوالحسن بولاني و پسرش بوبکر را نام مي برد که سخت تنگدست اند. مسعود خشنود مي شود که دو تن مستحق پاکدامن را دريابند و براي اين کار دو کيسه زر حلال(!) در اختيار وزير مي گذارد. بونصر قاضي و پسرش را احضار مي کند. وزير سخندان خوب شرح مي دهد که سلطان محمود چگونه زر حلال را در جنگ ها از زر مشکوک جدا مي کرد و اکنون مسعود مقداري از آن زر را به قاضي تنگدست ولي عالي همت تقديم مي دارد.
قاضي تنگدست به شرح و بسط بونصر گوش مي سپارد. آنگاه پس از دعا و تشکر از عنايت شاه مي گويد: «اين صلت فخر است، پذيرفتم و بازدادم که مرا به کار نيست و قيامت سخت نزديک است. حساب اين نتوانم داد و نگويم که مرا دربايست نيست؛ اما چون بدانچه دارم ـ و اندک است ـ قانعم، وزر و بال اين چه به کار آيد؟»
وزير مي گويد: «اي سبحان الله! زري که سلطان محمود به غزوه از بتخانه ها به شمشير بياورده باشد و بتان شکسته و پاره کرده و آن را اميرالمؤمنين مي روا دارد ستدن آن، قاضي همي نستاند؟» زري که امير مسلمانان در راه جهاد به دست آورده و خليفه اسلام آن را مي پذيرد، پس ناپذيرفتن قاضي چه معني دارد؟ قاضي مي گويد:
«زندگاني خداوند دراز باد! حال خليفه ديگر است که او خداوند ولايت است و خواجه با امير محمود به غزوه ها بوده است و من نبوده ام و بر من پوشيده است که آن غزوه ها بر طريق سنت مصطفي عليه السلام هست يا نه؛ من اين نپذيرم و در عهدة اين نشوم.»
تاريخ بيهقي با بازنويسي فضل الله رضا
سفر به انتهاي شب
کتاب سفر به انتهاي شب، اولين رمان نابغه فرانسوي، لويي فردينان سلين به شمار مي رود که گفته مي شود يک رمان خودنگاشته است، يعني سلين بيشتر اتفاق هاي رمان را خود تجربه کرده است. در اين کتاب مخاطب بشدت با فضاي بدون نقاب کتاب مواجه مي شود و اينکه چطور نويسنده، اين اندازه مستقيم و شفاف افعال مردم جامعه را روايت مي کند. داستان کتاب درباره فردينان باردامو است که صداقت و رو راست بودن او بسيار به چشم مي خورد. شخصيت داستان دچار خودسانسوري نيست و همه مکنونات ذهني و قلبي را بيان مي کند. قهرمان داستان، برايش مهم نيست چطور ديده مي شود و يا اينکه چه رفتار زشت و ناجوانمردانه اي از خود نشان مي دهد، او فقط مي خواهد زنده بماند. کتاب سفر به انتهاي شب را لويي فردينان سلين نوشته و فرهاد غبرايي آن را در 534 صفحه ترجمه کرده است.
در قسمتي از متن کتاب مي خوانيم:
در مورد سرهنگ بايد بگويم که ازش بدم نمي آمد. با وجود اين او هم مرده بود. اول ديگر نمي ديدمش. از روي پشته پايين افتاده بود، انفجار او را به پهلو انداخته و بغل سوارکار پرت کرده بود. حالا براي هميشه بغل هم افتاده بودند؛ اما سوارکار ديگر سر نداشت، فقط يک سوراخ بالاي گردنش بود و خون غلغل زنان از وسط سوراخ مي جوشيد، درست مثل مرباي توي ديگ. شکم سرهنگ باز شده بود و قيافه اش بدجوري تو هم رفته بود. حتما وقتي گلوله بهش خورده بود، دردش گرفته بود.به درک! اگر با همان گلوله هاي اول از اينجا (ميدان جنگ) رفته بود، اين بلا سرش نمي آمد.
***
آدم به سرعت پير مي شود، آن هم بدون اينکه بازگشتي در کار باشد. وقتي بدون اراده به بدبختي ات عادت کردي و حتي دوستش داشتي، آن وقت متوجه قضيه مي شوي. طبيعت از تو قوي تر است. تو را در قالبي امتحان مي کند و آن وقت ديگر نمي تواني از آن بيرون بيايي. نقش و سرنوشتت را بدون اينکه بفهمي، کم کم جدي مي گيري و بعد وقتي سر برمي گرداني، مي بيني که ديگر براي تغيير وقتي نيست. سر تا پا دلشوره شده اي و براي هميشه به همين شکل ثابت مانده اي.
***
لحظه هايي هست که تنهاي تنها مي شوي و به آخر هرچيزي که ممکن است برايت اتفاق بيفتد، مي رسي. اين آخر دنياست. خود غصه. غصه تو ديگر جوابگويت نيست و بايد به عقب برگردي، وسط آدم ها، هرکه مي خواهد باشد. در اين جور لحظه ها به خودت سخت نمي گيري، چون حتي به خاطر اشک ريختن هم بايد به آغاز هرچيز برگردي، به جايي که همه ديگران هستند.
چهره هاي نفتي برتر در ترجمه ايران ترجمه در ميدان نفت
مشعل - اگر 1200 سال پيش، بيت الحکمه در جهان اسلام کتاب هاي سرياني، پهلوي، سانسکريت و يوناني را ترجمه کرد و نهضت ترجمه در ميان مسلمانان شهرتي عالمگير يافت، هزار و صد سال بعد در مقياسي کوچک تر، صنعت نفت مامن و ماواي بسياري از بزرگترين نويسندگان و به ويژه مترجمان ايراني بوده است؛ مترجماني که با يادآوري نام هر يک از آنها، مشهورترين کتاب هاي حوزه علوم انساني و هنر و ادبيات را به خاطر مي آوريم. در ميان کارکنان نفت و به خصوص روابط عمومي، مترجمان شهيري وجود داشته اند که مي توان گفت نهضت ترجمه معاصر ايران همزمان با آغاز قرن چهاردهم خورشيدي به دست و ذهن آنها پيش رفته است. متن پيش رو بزرگان زيادي را ياد کرده است؛ بزرگاني که هر چند اينجا سخن از توانايي آنان در ترجمه است و به سويه هاي مترجمي شان توجه شده، اما در حوزه هاي نويسندگي و تاليف، يدهاي طولايي داشته اند. متن پيش رو دومين و آخرين بخش از معرفي مترجمان صنعت نفت است.هرچند فرهيختگان اين صنعت بي شمارند.
عزت فلسفه در نفت ايران
عزت الله فولادوند سال 1314، در خانواده اي حقوق دان و اهل فضل در اصفهان ديده به جهان گشود. پدرش قاضي عدالت پيشه اي بود که به اقتضاي شغل قضاوت پيوسته در سفر بود. کمتر با مردم شهرها ارتباط برقرار مي کرد. تحصيلات مقدماتي و بخشي از دوره متوسطه را در تهران گذراند. سپس براي ادامه تحصيل به انگلستان رفت، اما به علت تحولات داخلي ايران و مشکلات مالي ناشي از آن به ايران بازگشت و تکميل تحصيلات متوسطه را پي گرفت.
در سال 1343 کار خود را در شرکت نفت با اداره انتشارات آبادان در جمع همکاراني چون حميد نطقي، صفدر تقي زاده، طاهر صفارزاده، حسن کامشاد و . . . آغاز کرد. پس از آن به آغاجري، اهواز و خرمشهر رفت. آخرين محل کاري وي در کنسرسيوم نفت و روابط صنعتي تهران رقم خورد. فولادوند نخستين ترجمه اش را چنان که گفته شد، اثري از اريک فروم، نويسنده و روان شناس آلماني با عنوان گريز از آزادي اختيار کرد. اين ترجمه که به تشويق و دلگرمي هاي طاهر صفارزاده همکار سال هاي نخستين وي در شرکت نفت سامان يافت، اول بار در سال 1348 به چاپ رسيد.
برخي آثار
آلبرکامو، اثر کانر کروز اويراين، 1352
خشونت، اثر هانا آرنت، 1359
انقلاب اثر هاناآرنت، 1361
فلاسفه بزرگ، آشنايي با فلسفه غرب، اثر برايان مگي، 1372
ماکياولي، اثر کوئنتين اسکينر،1372
زندگي نامه فلسفي من، اثر کارل ياسپرس، 1374
مردان انديشه، پديدآورندگان فلسفه معاصر، اثر برايان مگي، 1374
آغاز فلسفه، اثر هانس گئورگ گادامر، 1382
نيم قرن ترجمه مردانه
نجف دريابندري اول شهريور 1308 در شهر آبادان در خانواده اي ملاح و نه چندان باسواد ديده به جهان گشود. هشت ساله بود که از سايه پدري محروم شد. دوره ابتدايي را در مدرسه 17 دي گذراند و تا سال سوم متوسطه در دبيرستان رازي آبادان به تحصيل پرداخت. پس از آن بود که در گيرودار ورود نيروهاي متفقين به آبادان، به بهانه اي از کلاس درس گريخت و سر از شرکت نفت درآورد. ورود دريابندري در نفت با اشتغال در اداره کارگزيني همراه بود و آنگاه به دليل تسلط به زبان انگليسي راهي اداره شپينگ shipping (کشتيراني) شد. پس از رفت و برگشت هاي فراوان، سرانجام سروکار دريابندري، بنا به درخواست خود او به اداره انتشارات افتاد، تا شايد کاري دلخواه و در خور، او را فراهم آيد؛ مثلا ترجمه اداره اي که همه بزرگان نفت و نامداران کشور در آن جمع بودند، همه آن کساني را که عمري دست بر قلم داشتند و بعدها او را همدم و همسنگر شدند. ورود به دنياي ترجمه، زماني جدي تر شد که ابراهيم گلستان او را با فاکنر و همينگوي آشنا کرد و از اين جا بود که نم دريابندري بر زبان ها افتاد. سينماي شرکت نفت آن وقت ها فيلم هاي زبان اصلي مي گذاشت. از اين رو دريابندري يادگيري زبان را بيشتر مرهون سينما تاج آبادان مي داند.
برخي آثار
تاريخ سينما، اثر آرتورنايت
آنتيگونه، اثر سوفوکلس، 1355
قدرت، اثر برتراندراسل،1361
افسانه دولت، اثر ارنست کاسيرر 1362
پيرمرد و دريا، اثرارنست همينگوي 1363
پيامبر و ديوانه اثر جبران خليل جبران 1378
از خبرنگاري در نفت تا دنياي ترجمه
مسعود برزين در سال 1299 در تهران به دنيا آمد. تحصيلات ابتدايي را نخست در دبستان ادب تهران شروع کرد. اما به علت فوت مادر و ماموريت هاي پي در پي پدر، بخشي از تحصيل خود را در مدرسه شبانه روزي کالج اصفهان گذراند. قضاي روزگار، سروکار برزين پس از سال ها فعاليت مطبوعاتي و تدريس در دبيرستان هاي تهران، در 36 سالگي به شرکت نفت افتاد. او در سال 1336 به استخدام شرکت هاي عامل نفت ايران درآمد و به عنوان رئيس روابط عمومي مشغول به کار شد. در سال 1350 تغييري ديگر درسرنوشت کاري وي افتاد؛ از طريق شرکت نفت به عنوان مشاور رئيس دانشگاه تهران برگزيده شد و همزمان به عنوان مدرس دروس مرتبط با روزنامه نگاري و روابط عمومي را نيز در آن دانشگاه تدريس مي کرد. او به گاندي علاقه داشت و حاصل اين علاقه و تمايل، چاپ و انتشار آثاري چند در اطراف اين موضوع بود. ترجمه آثاري از مهاتما گاندي همچون: «سرگذشت من»، «کلمات قصار»، «به دانشجويان»، و آثار ديگري مانند «کتاب سفيد هند»، «حقايقي درباره هند»، «آنچه بايد درباره هند دانست»، «مسلمانان در هند»، «موفقيت هاي هند»، «اساس فرهنگ هند»، و ... از مهم ترين آنها به شمار مي آيد. همچنين آثار قلمي برزين به ترجمه آثاري از شاهکارهاي ادبي از رمان هاي نويسندگاني همچون رابيند رانات تاگور، ادگارآلن پو، مارک تواين و ... اختصاص مي يابد.
برخي آثار
جين ثر، شارلوت برونته، 1329
موفقيت هاي هند پس از استقلال، بي تا
به دانشجويان، اثر مهاتماگاندي، 1335
برباد رفته، اثر مارگريت ميچل، 1363
اوليورتويست، اثر چارلز ديکنز
سرگذشت من، اثر مهاتما گاندي
کابلي والا، اثر رابيندرات تاگور
داستان زندگي ماري کوري، اثر روبرت ريد، 1364
مرد اوپکي در قله ترجمه
فواد روحاني به سال 1286 در تهران متولد شد. پس از پايان تحصيلات متوسطه راهي کشور انگلستان شد. مدتي را در دانشگاه اکسفورد و بقيه را در دانشگاه لندن تا مقطع ليسانس حقوق خواند. دکتراي خود را در فرانسه از دانشگاه پاريس گرفت. ورود وي به صنعت نفت در سال هاي پيش از ملي شدن نفت شکل مي گيرد. نظر به تحصيل و تخصص حرفه اي دررشته حقوق، از همان آغاز در بخش حقوقي شروع به فعاليت کرد. سمت هايي چون: مشاور حقوقي شرکت ملي نفت، عضو هيئت مديره و قائم مقام رئيس هيئت مديره در تيرماه 1339 به مدت چهار سال، رئيس هيئت اعزامي به بغداد پس از کودتاي 14 ژوئيه 1959 به منظور شور و مشورت بر سر پيدا کردن راهکاري عملي براي انسجام کشورهاي صادرکننده نفت، از جمله عناوين سازماني مهم وي را در نفت تشکيل مي دهد. وي همچنين از شخصيت هاي موثر در تاسيس سازمان اوپک و يکي از بنيانگذاران اوپک محسوب مي شود. اما بيش از همه عنوان نخستين دبير کل سازمان اوپک بود که در دومين اجلاس اوپک در ژانويه 1961 در کاراکاس به نام او رقم خورد. وي به عنوان فردي ايراني در مدتي بالغ بر سه سال و نيم سال 1961 تا 1964 سازمان اوپک را اداره کرد. آشنايي او به زبان هاي انگليسي، فرانسه و ايتاليايي از او يک مترجم مسلط و زبردست ساخت.
برخي آثار
کليات زيباشناسي، اثر بندتو کروچه
پاسخ به ايوب، کارل گوستاويونگ
جمهوريت، اثر افلاطون
رساله هنر و زيباشناسي، اثر آرتور شوپنهاور
نفت، دوربين و قلم
نام اصلي خانوادگي ابراهيم گلستان، تقوي شيرازي است. سال 1301 درشيراز در خانواده اي مذهبي و روزنامه نگار تولد يافت؛ پدرش مدير روزنامه انگلستان و پدربزرگش روحاني بود. تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در مدارس شيراز گذراند.درسال 1320 در دانشگاه تهران در رشته حقوق مشغول به تحصيل شد. اما دانشکده حقوق را نيمه کاره رها کرد و بعدها در رشته ادبيات فارسي ليسانس گرفت.گلستان هنر نويسندگي را به طور جدي در شيراز در روزنامه پدر گلستان شروع مي کند، در قالب قطعه هاي کوتاه تقريبا از هر دري مي نويسد. نوشتن قطعه هايي که با به کار بردن عناصر شعري در نثر فارسي، شيوه جديدي را آفريدند. چنان که خود اظهار مي دارد: «البته بايد بگويم، شاعران بزرگ فارسي مثل سعدي، خيام و بيهقي بيشتر از هر کس ديگري روي من اثر گذاشته اند.» پيوند ابراهيم گلستان با شرکت نفت در اداره روابط عمومي آبادان رقم مي خورد. وي در آن اداره به فعاليت هاي هنري در قالب عکاسي و گزارش نويسي مي پردازد. دوربين به دست در پي خبر مي دود و براي نشريات گزارش تنظيم مي دارد.وي از نخستين مترجماني بود که در صنعت نفت، آثار ادبي جديد غرب را به ترجمه کشاند. شور و شوق فوق العاده ابراهيم گلستان در دستيابي به کتاب هاي انگليسي جديد در آن دوران در جمع همکاران او زبانزد است.گلستان بعد از کودتاي 28 مرداد 1332 به روابط عمومي شرکت نفت در تهران انتقال مي يابد و ساخت چند فيلم صنعتي را به منظور نشان دادن توسعه فعاليت هاي نفتي و پيشرفت هاي صنعت نفت عهده دار مي شود.
برخي آثار
کشتي شکسته ها (5 داستان)
زندگي خوش و کوتاه فرانسيس مکومبر (يک معرفي با ترجمه چند داستان از ارنست همينگوي)
هاکلبري فين، اثر مارک تواين
دون ژوان در جهنم، اثر جورج برناردشاو
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات