کارکنان سکو و یک دنیا عشق!

نفيسه هوشيار    درست است که صداي تاسيسات، موتورخانه و عمليات، در 24 ساعت در سکو و ماجراي تلاش جوانان صنعت نفت ايران در ميان آب، آهن، گرما و رطوبت تمامي ندارد، اما اين آرامش خاطر، تلاش بي‎وقفه و آميخته با عشق، نشان از امنيت خاطري دارد که در صورت بروز حادثه، کساني هستند تا بهترين خدمات را ارائه دهند. شايد بهتر باشد براي درک ذره اي از کار جوانان و مرداني که روي سکو کار مي کنند، اوضاع را اندکي ملموس کنيم.براي نمونه خوب است که زندگي و کار در پايتخت يا شهرهاي روي خشکي، شرايط عادي، متعادل و قابل تغيير را با روزمره مرداني که روي آب و آهن، متفاوت از ميليون‎ها فرد ديگر در شرايط غيرعادي، غيرقابل تغيير و حساس کار مي‎کنند، مقايسه کنيم.  زماني که از عسلويه بر فراز دريا پرواز مي کنيد، سکوهاي مختلف گازي ميدان پارس جنوبي در جاي جاي آب هاي نيلگون خليج فارس به چشم مي خورد، سکوهايي که که گرماي خانه و آرامش خاطر شهروندان در سرماي زمستان و چرخش چرخ صنايع، همگي را بايد مرهون تلاش هاي شبانه روزي کارکنان اين صنعت دانست. پس از حضور در عسلويه، هماهنگي براي سفر با بالگرد به سمت سکوي گازي SPQ1 انجام شد تا ساعتي را مهمان کارکنان روي آب و آهن باشيم و از نزديک شرايط کاري آنان را ببينيم. اين سکو، تنها سکوي مسکوني ميدان پارس جنوبي است که 120 کيلومتر از خشکي فاصله دارد.  توجه به سلامت جسم و روان و مسائل درماني کارکنان و بهداشت، ايمني و محيط زيست اچ اس اي در ساليان اخير، همواره جزو اولويت هاي صنعت نفت بوده است، همسو با اين هدف سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در بهمن ماه سال 95، سکوي SPQ1 را به سامانه پزشکي از راه دور (تله مديسيسن) مجهز کرد که اين اتفاق براي نخستين بار در کشور رخ داد.

در بدو ورود به سکو و هنگام پياده شدن از بالگرد روي هلي پد، نخستين  موضوعي که جلب توجه مي کرد، رعايت همه جانبه و سختگيرانه اصول ايمني و حضور همکاران واحد بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) بود. بهمن طاهرپور، رئيس سکوي SPQ1 که به همراه همکارانش پذيرايي و مهمان نوازي گرمي از ما داشت، درباره بخش ها و واحدهاي مختلف سکو توضيح مي داد. يکي از جذابيت‎هاي طبيعي چشم نواز سکوي SPQ1 همنشيني ماهي‎ها و پرندگان در کنار پايه هاي آهني بود که نگهداري از گل و گياه در سکو از دوستي کارکنان با طبيعت را نشان مي داد. وي با سعه صدر در اتاق خود با ما به گفت وگو مي نشيند و درباره فعاليت هاي شرکت نفت و گاز پارس در زمينه توسعه فازهاي ميدان پارس جنوبي مي گويد: توسعه و برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي در قالب 24 فاز تعريف و تاکنون 22 فاز آن فعال شده است.  مي‎توان گفت براي افزايش ظرفيت برداشت گاز از اين ميدان تاکنون، گام‎هاي بزرگي برداشته شده که بخش عمده آن در سال هاي اخير به دست جوانان همين مرز و بوم صورت گرفته است. وي در ميان توضيحات فني، از روزهاي سختي مي گويد که ديگر براي او و همکارانش خاطره شده است. رئيس سکوي گازي SPQ1 در ادامه با اشاره به لزوم حضور همکاران سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در اين محيط صنعتي تصريح مي کند: با توجه به راه اندازي سکوهاي جديد در فازهاي در حال توسعه پارس جنوبي، افزايش خدمات پزشکي و رسيدگي به موارد اورژانسي ملموس است، از اين رو حضور همکاران اين سازمان سبب ايجاد اطمينان خاطر کارکنان در هر ساعتي از شبانه روز مي‎شود. محمد تلطف، پزشک و عليرضا تقدس پرستار از همکاران بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر هستند که در اين سکو به صورت اقماري حضور دارند. تلطف با سابقه 14 سال حضور و فعاليت در سکو، اهميت حضور پزشک در سکوها را کاهش زمان ارائه خدمات عنوان مي کند و مي گويد: انتظار کارکنان اين است که با توجه به سختي کار و محيط و تحمل شرايط دوري از خانواده، امنيت و سلامت روحي و رواني آنان تامين شود.  وي ادامه مي دهد: به طور ميانگين ماهانه 300 نفر ويزيت مي‎شوند و خوشبختانه در چند ماه گذشته فقط دو مورد اعزام انجام شده و بيشترين مراجعه‎ها در فصول گرم سال و به دليل گرمازدگي است. رئيس سکوي گازي SPQ1 از امضاي  قرارداد با بيمارستان کيش براي پشتيباني در شرايط اورژانسي خبر مي دهد و مي گويد: با توجه به فعاليت شبانه روزي فرودگاه جزيره کيش، با هماهنگي رياست بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر براي ارائه خدمات مناسب، با بيمارستان کيش قراردادي امضا شده تا در صورت نياز، بيماران به آن منطقه اعزام شوند.

وي با تاکيد بر اهميت راه‎اندازي سامانه پزشکي از راه دور مي گويد: از مزاياي راه اندازي سامانه پزشکي از راه دور، بهره‎مندي از مشاوره تخصصي لازم در موارد اورژانسي است که تاثير قابل توجهي بر حفظ جان بيمار تا زمان انتقال به مراکز درماني دارد. هدف، رفاه حال بيماراني است که براي مداواي خود ناچار مي توانند به مراکز درماني داخل شهر مراجعه کرده يا اعزام آنان با سختي‎ها و مشکلات زيادي همراه است. تلطف اظهار مي کند: با توجه به محدوديت‎هاي حضور پزشک در دريا، اين خدمات، علاوه بر کارکنان سکو، به کارکنان ديگر شناورها يا قايق‎هاي ماهيگيري که دچار سانحه شده‎اند نيز ارائه مي شود.

 

ارتباط و اعتماد متقابل در خانواده بزرگ صنعت نفت

مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز در جريان بازديد از سامانه پزشکي از راه دور در سکوي گازي SPQ1، ضمن قدرداني از تلاش و زحمات کارکنان در اين شرايط سخت اظهار مي کند: همه بر حرکت عظيم کارکنان صنعت نفت در بخش هاي مختلف واقف هستند و اميدوارم بتوانيم با ارائه خدمات مناسب، قوت قلبي براي شما عزيزان باشيم. حبيب الله سميع ادامه مي دهد: حفظ سلامت کارکنان و خانواده‎هاي آنان از وظايف اصلي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است و مهم ترين نقش سازمان، پشتيباني عمليات نفت به شمار مي آيد که خوشبختانه در چهار سال حضور خود در اين سازمان، با همکاري واحدهاي بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت‎ها و رعايت اصول و نکات ايمني، شاهد حوادث اندکي بوديم. وي با تاکيد بر نقش مديريت بحران اين سازمان و آمادگي در حوادث مي گويد: پوشش حوادث صنعتي، يکي از محورهاي اصلي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار مي آيد و در سال هاي اخير، همواره شاهد آمادگي و سرعت عمل اين سازمان در ارائه خدمات حين وقوع حوادث مختلف در مناطق عملياتي بوده ايم. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مي افزايد: اساس کار سازمان، مقدم دانستن موضوع پيشگيري بر درمان است و بايد با استفاده از امکانات و تجهيزات و ارائه خدمات مناسب و با کيفيت، به منظور ايجاد رضايتمندي در خانواده بزرگ صنعت نفت، گام هاي موثري برداشته شود.  سميع با اشاره به اعتماد کارکنان صنعت نفت به مراکز درماني بهداشت و درمان صنعت نفت تصريح مي کند: با توجه به اين‎که امکان دريافت خدمات براي کارکنان از بسياري از مراکز خصوصي و دولتي در اقصا نقاط کشور فراهم شده، اما انتخاب اول آنها مراکز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که اين ارتباط دوسويه است. وي به آمادگي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت براي هرگونه همکاري در حوزه‎هاي مختلف اشاره مي کند و مي گويد: خوشبختانه بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر تاکنون در ارائه خدمات در اين منطقه خوش درخشيده است. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، همچنين در حاشيه بازديد از سکوي گازي SPQ1  از تحويل يک دستگاه اتوبوس - آمبولانس به منطقه عسلويه خبر مي دهد و مي افزايد: اين دستگاه اتوبوس-آمبولانس بيمارستاني داراي تجهيزات و ويژگي‎هاي تخصصي متعددي مانند تخت عمل سوختگي و ICU، تخت احياي بيمار (CPR)، سيستم اکسيژن سانترال، سيستم هواساز خاص بيمارستاني مجهز به تصفيه و ضدعفوني هوا، ژنراتور برق ويژه و مجهز و تجهيزات پيشرفته پزشکي و... است که امکان جابه‎جايي 6 مصدوم و بيمار سوختگي را دارد. اين بازديد به همت مجتبي علي آبادي، مدير منابع انساني شرکت نفت و گاز پارس و امير قائم پناه، مدير منابع انساني سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برنامه ريزي و اجرايي شد.