۳۷ هزار روستا تا پایان دولت دوازدهم گازرسانی میشود
بازار نفت هرگز ادعاي سعوديها را باور نميکند
پایداری سازمانی نیازمند خلق فرایندهای نو
3240 روز امـندر اولین سکوی نفتی خلیج فارس
مخابرات؛ سلسله اعصاب شریان انتقال نفت
تمديد فراخوان طرح ارزيابي مدير مالي در صنعت نفت
بنزين و نفت سفيد درسبد حمل ريلي
آسمان خراش های پتروشیمی بر بام بسکتبال آسیا
صنعت نفتسلطان تساوي در ليگ متخصص در جام حذفي
برای شروع پول توجیبی دادن چه باید کرد ؟
معاون اول رئيس جمهوري: 37 هزار روستا تا پايان دولت دوازدهم گازرساني مي شود
معاول اول رئيس جمهوري گفت: تاکنون 23 هزار روستا از نعمت گازرساني بهره مند شده اند و اين تعداد تا پايان دولت دوازدهم به 37 هزار روستا مي رسد. به گزارش ايرنا، اسحاق جهانگيري، روز سه شنبه (17 مهرماه) در پنجمين همايش روز ملي روستا و عشاير گفت: روستا نماد و يک نهاد هويت ساز در دوران هاي مختلف بود و امروز هم در بخش اقتصادي بايد به عنوان کانون مهم توليد به آن توجه شود.
وي افزود: امروز با افتخار مي توانيم بگوييم که 92 درصد جمعيت روستايي کشور داراي جاده آسفالت هستند. در دولت يازدهم و دوازدهم 14 هزار کيلومتر راه آسفالت احداث شد و 78 درصد از جمعيت روستايي کشور آب آشاميدني بهداشتي دارند. معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: در اوج کمبود منابع و با تدبير وزير نفت و بدون استفاده از بودجه دولت، تصميم گرفتيم روستاهاي بالاي 20 خانوار را گازرساني کنيم و به فضل الهي تاکنون بيش از 23 هزار روستا گازرساني شده و تا پايان دولت دوازدهم به 37 هزار روستا گازرساني خواهد شد. جهانگيري افزود: براي اجراي اين طرح ها از بودجه دولت پول نداديم، زيرا بخش عمده اي از هزينه ها از محل استفاده نکردن از سوخت مايع جبران مي شود. وي ادامه داد: کشور ما بزرگ و پر استعداد است، پيش از ما مديراني بودند که کار کردند و مردم درباره ما هم قضاوت خواهند کرد که براي کشور چه کردند. معاون اول رئيس جمهوري گفت: عرصه بر مردم سخت و فشارهاي اقتصادي زياد شده است، اما راه هاي خوبي وجود دارد که مي شود با تصميم هاي خوب و مديران باانگيزه با سربلندي از اين دوران عبور کرد.
در گفت و گوي وزراي خارجه ايران و روسيه تأکيد ادامه همکاري هاي ايران و روسيه در حوزه انرژي
وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران و همتاي روس درباره همکاري ها در حوزه انرژي تلفني گفت وگو کردند. به گزارش خبرگزاري ايتارتاس، وزارت امور خارجه روسيه روز دوشنبه (16 مهرماه) در بيانيه اي اعلام کرد: سرگئي لاوروف و محمدجواد ظريف، درباره مسائل جهاني و همکاري ها ايران و روسيه در بخش انرژي تلفني گفت وگو کردند. در اين بيانيه آمده است: دو ديپلمات بلندپايه درباره همکاري هاي دوجانبه با تمرکز بر بخش انرژي بحث و گفت وگو کردند. وزارت امور خارجه روسيه در اين بيانيه آورده است که لاوروف و ظريف در مکالمه تلفني خود، ديدگاه هايي درباره برخي مسائل منطقه اي و جهاني مطرح کردند. لاوروف در اين مکالمه تلفني گفت: همکاري هاي مسکو و تهران حتي با وجود تحريم هاي جديد آمريکا عليه ايران ادامه مي يابد. وزيران خارجه روسيه و ايران به طور منظم در رويدادهاي مختلف بين المللي براي بحث درباره همکاري هاي دوجانبه و راه هاي حل و فصل چالش هاي منطقه اي با يکديگر ديدار ميکنند. يکي از نشست هاي اخير اين دو ديپلمات بلندپايه در جريان رويدادهاي اتحاديه کشورهاي آسياي جنوب شرقي (آ سه آن) برگزار شد.
وزير کشور: توزيع سوخت بايد قاعده مند باشد
وزير کشور با بيان اين که بيش از 350 هزار کارت هوشمند سوخت مهاجر در مناطق مرزي وجود دارد، گفت: توزيع سوخت بايد قاعده مند باشد. عبدالرضا رحماني فضلي، شامگاه دوشنبه (16 مهرماه) پس از پايان دومين جلسه ستاد اطلاع رساني و تبليغات اقتصادي در محل وزارت کشور در جمع خبرنگاران گفت: بايد توزيع سوخت را قاعده مند کنيم. براساس گزارشي که وزارت نفت داده، بيش از 350 هزار کارت مهاجر در مناطق مرزي وجود دارد، يعني افرادي در تهران هستند، اما از طريق کارت هايشان در سيستان و بلوچستان يا هرمزگان و در استان هاي ديگر سوخت گيري مي شود.
وي با اشاره به اين که اين موضوع مستلزم اين است که بر کارت ها دقت و نظارت بيشتري داشته باشيم، افزود: وزارت نفت مامور شد موضوع را به دقت بررسي کند و پيشنهاد نيز اين بود که همه کارت ها در کل کشور توسط خود مالکان خودرو استفاده شود و استفاده از آن در جاي ديگر ممنوع باشد، البته کارگروهي تشکيل شد که اين موضوع را بررسي کند.
معافيت ميدان گاز رام از تحريم هاي آمريکا
وزارت خزانه داري آمريکا براي فعاليت يک ميدان گازي در انگليس که بخشي از سهام آن متعلق به ايران است، مجوز صادر کرد. به گزارش روزنامه فايننشال تايمز، وزارت خزانه داري آمريکا مجوزي صادر کرد که امکان بهره برداري از يک ميدان گازي در درياي شمال را که بخشي از سهام آن متعلق به شرکت ملي نفت ايران است، فراهم مي کند. ميدان گازي رام که نيمي از سهام آن به شرکت بي پي و نيمي از سهام آن به شرکت ملي نفت ايران تعلق دارد، حدود 3 درصد از گاز مورد نياز انگلستان را تأمين مي کند و به دليل تحريم هاي آمريکا، در سال هاي 2012 تا 2014 تعطيل شده بود. شرکت سريکا انرژي که هماهنگي هاي لازم براي خريد سهام شرکت بي پي در ميدان روم را پيش از اعلام تحريم هاي جديد آمريکا ضد ايران انجام داده بود، روز سه شنبه (17 مهرماه) اعلام کرد اين ميدان اکنون مجوز لازم را از دولت آمريکا دريافت کرده است. ميچ فلگ، مديرعامل سريکا گفت: اين چيزي است که ما براي مدتي طولاني، براي رسيدن به آن تلاش مي کرديم. اين نتيجه تقاضا براي مجوز، سفرهاي متعدد به واشنگتن و استفاده از وکلاي آمريکايي است. وي افزود: اين ميدان بخشي مهم از توليد فراساحلي گاز انگلستان را به عهده دارد، اما بايد به سرعت کار روي آن را آغاز کنيم. شرکت بي پي نيز اعلام کرد اين اقدام، گامي مثبت و همسو با همکاري اين شرکت با سريکا براي تکميل معامله انتقال سهام ميدان رام است و طبق مجوز يادشده، همه درآمدهاي ايران از ميدان رام در زمان ادامه تحريم ها بايد محفوظ بماند. اين مجوز تا پايان اکتبر سال 2019 ميلادي اعتبار دارد، اما ممکن است تمديد شود.
همکاري ايران و عمان در بخش حفاري
فعاليتهاي دوجانبه ميان شرکت حفاري شمال و وزارت نفت عمان با هدف صدور خدمات فني و مهندسي و سرمايه گذاري شرکتهاي عماني در طرحهاي عملياتي بخش بالادستي صنعت نفت، گاز و حفاري گسترش مييابد. حميدرضا گلپايگاني، مديرعامل شرکت حفاري شمال، روز يکشنبه (15 مهرماه) با علي عبدالله الريامي، مدير بازاريابي وزارت نفت کشور عمان ديدار و گفت وگو کرد. در اين ديدار بر گسترش فعاليتهاي دوجانبه شرکت حفاري شمال و وزارت نفت کشور عمان به منظور صدور خدمات فني و مهندسي و انجام فعاليتهاي عملياتي در عرصه صنعت حفاري، همچنين سرمايهگذاري شرکتهاي عماني در بخش بالادستي صنعت نفت، گاز و حفاري تاکيد شد. مديرعامل شرکت حفاري شمال ضمن تشريح فعاليتهاي انجام شده و تبيين تازه ترين دستاوردهاي عملياتي حفارمردان اين شرکت در خارج از مرزهاي کشور و چگونگي انتقال تجربيات آنان به منظور گسترش همکاري با شرکتهاي عماني گفت: شرکت حفاري شمال درباره انجام هرگونه مشاوره فني در بخش بالادستي صنعت نفت و گاز به ويژه صنعت حفاري در حوزههاي خشکي و دريايي و صدور خدمات فني و مهندسي به بازارهاي بينالمللي منطقه اعلام آمادگي کرد. گلپايگاني با تاکيد بر اينکه شرکت حفاري شمال حرکت رو به جلو و ايجاد شرايط و فضاي توسعهاي فعاليتها در داخل و خارج از کشور را هدفگذاري کرده است، افزود: همکاريهاي بينالمللي در فراسوي مرزهاي کشور اين امکان را فراهم ميسازد تا بتوانيم گامي موثر و مطلوب به منظور توسعه روابط دوجانبه برداريم.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي: ترامپ نمي تواند دستوري بازار نفت را مديريت کند
عضو کميسيون انرژي مجلس گفت: شعار ترامپ اين بود که اقتصاد آمريکا را سامان مي دهم، اما با توجه به اعمال تحريم هاي ضد ايراني و در پي آن افزايش قيمت نفت و فرآورده هاي نفتي، نارضايتي شهروندان آمريکايي افزايش يافته است. به گزارش خبرگزاري خانه ملت، جلال ميرزايي با اشاره به افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني در هفته گذشته، گفت: دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا با اين که ادعا مي کند از بازار شناخت دارد و در حالي که مي داند که شرايط عرضه و تقاضا تعيين کننده قيمت در بازار است، اما مي خواهد در بازار دستوري فعاليت کند. وي با بيان اين که زماني که عربستان نمي تواند براي دستيابي به اهداف آمريکا بيش از ظرفيت کنوني نفت به بازار عرضه کند، تماس رهبران دو کشور معنايي ندارد، افزود: تماس ترامپ با پادشاه عربستان به اين دليل بوده که روي بازار نفت تاثير بگذارد، به گونه اي که قيمت ها کاهش يابد، اما وضع بازار نشان مي دهد که اين اتفاق رخ نمي دهد. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين که ترامپ از موضوع افزايش قيمت نفت در آمريکا آسيب پذير است، تصريح کرد: شعار رئيس جمهوري آمريکا اين بوده که اقتصاد را سامان مي دهم، اما با توجه به تحريم هايي که عليه ايران اعمال کرده، با واقعيت افزايش قيمت نفت و فرآورده هاي نفتي روبه رو شده و اين موضوع سبب نارضايتي شهروندان آمريکا شده است. اين نماينده مجلس ادامه داد: کارشناسان اقتصادي از قبل پيش بيني کرده بودند که تحريم نفتي ايران سبب افزايش قيمت نفت مي شود و اين به ضرر کشورهاي مصرف کننده است.
ميرزايي گفت: قيمت نفت بيش از ميزان کنوني مي شود و بحران هاي مختلف و رشد اقتصاد جنوب شرقي آسيا نيز بر اين افزايش قيمت مي افزايد.
اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: در شرايط کنوني افزايش قيمت نقت ناشي از ميزان عرضه و تقاضاست، اما عوامل سياسي و تنش ها و بحران هاي منطقه اي نيز سبب افزايش بيشتر قيمت مي شود.
پايبندي 110 درصدي اعضاي اوپک به توافق کاهش عرضه نفت
12 عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) که ملزم به اجراي توافق کاهش عرضه نفت هستند، در ماه سپتامبر امسال 110 درصد به اين توافق پايبندي داشتند. به گزارش موسسه خبري پلاتس، نظرسنجي از تحليلگران، مسئولان صنعتي و همچنين داده هاي کشتيراني نشان داد که توليد 15 کشور عضو اوپک در ماه سپتامبر امسال روزانه 33 ميليون و 70 هزار بشکه بوده است که نسبت به ماه اوت روزانه 180 هزار بشکه افزايش نشان مي دهد. بدون در نظر گرفتن توليد نفت کنگو که به تازگي به اوپک ملحق شده است، توليد نفت اوپک در ماه سپتامبر، بالاترين سطح توليد اين سازمان از ماه ژوئيه سال 2017 ميلادي تاکنون به شمار مي آيد.
در ماه سپتامبر امسال، عربستان و ليبي بيشترين افزايش توليد نفت را در ميان اعضاي اوپک به خود اختصاص دادند. در اين دوره، توليد نفت آنگولا نيز افزايش داشت. امارات و کويت نيز توليد خود را به بالاترين سطح از دسامبر 2016 ميلادي تاکنون رساندند. با اين همه، توليد نفت عراق در ماه سپتامبر امسال حدود 30 هزار بشکه نسبت به ماه پيش از آن کاهش داشت و به 4 ميليون و 650 هزار بشکه در روز رسيد. در مجموع، 12 کشور عضو اوپک که ملزم به اجراي توافق جهاني کاهش توليد نفت هستند، در ماه سپتامبر امسال 110 درصد به اين توافق پايبند بودند، در حالي که پايبندي آنها به اين توافق در ماه اوت امسال 115 درصد بود. در ميان اعضاي اوپک، ليبي و نيجريه از توافق جهاني کاهش توليد نفت مستثني هستند، در حالي که کنگو هيچ گاه به اين توافق وارد نشد.
خنثي سازي تحريم هاي آمريکا با افزايش واردات نفت چين از ايران
وزير انرژي روسيه اعلام کرد که افزايش واردات نفت چين از ايران مي تواند تأثير تحريم هاي آمريکا عليه صنعت نفت ايران را خنثي کند.
به گزارش خبرگزاري اسپوتنيک از مسکو، الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه، گفت: به طور کامل نمي دانيم که مشتريان در منطقه آسيا - اقيانوسيه چه واکنشي خواهند داشت و آيا چين واردات نفت از ايران را افزايش مي دهد يا نه؛ اگر جريان صادرات نفت ايران تغيير کند، هيچ تغييري در بازار نخواهد بود.
وي افزود: ابهام هاي زيادي وجود دارد که ما امروز درک نمي کنيم.
وزير انرژي روسيه يادآور شد که در صورت افزايش واردات نفت چين از ايران، روابط تجاري چين و آمريکا وخيم تر خواهد شد.
وي همچنين با اشاره به واردات نفت چين از آمريکا گفت: حجم اين واردات براي اقتصاد چين ناچيز است و اگر تصميمي براي توقف اين واردات گرفته شود، چين به راحتي مي تواند بدون هيچ مشکلي به منابع ديگر متوسل شود.
معامله گران روي نفت 100 دلاري حساب مي کنند
نزديک شدن به زمان اعمال تحريم هاي آمريکا عليه صنعت نفت ايران سبب شد معامله گران روي رسيدن قيمت نفت به 100 دلار براي هر بشکه حساب کنند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از نيويورک، معامله گران نفتي گمانه زني درباره رسيدن قيمت نفت آمريکا به 100 دلار براي هر بشکه در سال آينده ميلادي را افزايش داده اند.
نزديک شدن موعد اعمال تحريم هاي آمريکا عليه ايران از يک سو و محدوديت زيرساخت هاي انتقال نفت در آمريکا از سوي ديگر، روند افزايشي قيمت نفت را تقويت کرده است.
با وجود اعلام عرضه کافي نفت در بازار از سوي برخي کشورهاي صادرکننده، اين مسئله ازسوي سفته بازان و ديگر فعالان بازار با ترديد روزافزون روبه روست و انتظار دارند که پس از اعمال تحريم ها، قيمت نفت افزايش يابد.
انتظار افزايش قيمت ها، در وضع بازار اوراق بهادار نفتي در آمريکا مشهود است. شمار سفارش قراردادهاي اختياري براي نفت 100 دلاري در ماه دسامبر سال 2019 ميلادي 30 درصد افزايش يافته و به رقم بي سابقه 31 هزار سفارش رسيده است.
وزير نفت در واکنش به سخنان مقام هاي عربستاني: بازار نفت هرگز ادعاي سعودي ها را باور نمي کند
وزير نفت در واکنش به گفته هاي اخير مقام هاي عربستان درباره جايگزين کردن نفت ايران گفت: چنين گزافه گويي هايي ممکن است آقاي ترامپ را راضي کند، اما بازار هرگز چنين ادعاهايي را باور نمي کند.
بيژن زنگنه در گفت وگو با شانا درباره ادعايي که از سوي يکي از مقام هاي سعودي درباره اين که به ازاي کاهش هر بشکه صادرات نفت ايران، عربستان سعودي 2 بشکه نفت جايگزين کرده است، اظهار کرد: به نظر مي رسد اين گفته ها، تحت فشار آقاي ترامپ به اين مقام ها بوده است، وگرنه در واقعيت، نه عربستان سعودي و نه هيچ توليدکننده ديگري، توان چنين توليدي نداشته و ندارد.
وي افزود: بازار و افزايش قيمت ها بهترين گواه است که بازار با کمبود روبه روست و به درستي نگران کمبود شديد نفت است.
وزير نفت تصريح کرد: آنچه عربستان سعودي در اين مدت به بازار عرضه کرده، نه از ظرفيت مازاد توليد که از ذخاير پيشين آن تامين شده است.
زنگنه تاکيد کرد: گفته هايي که درباره عرضه بيشتر نفت براي جايگزين کردن صادرات نفت ايران صورت مي گيرد از سوي هر کشوري که باشد، گرچه در واقعيت، تاثير چندان تعيين کننده اي در تغيير وضع بازار ندارد، اما داراي آثار کوتاه مدت رواني و در نهايت براي راضي کردن آمريکا و اظهار همراهي با آن در اعمال تحريم ها عليه ايران است.
اطلاعيه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي پايان عمليات بارگيري عرشه سکوي F18 ميدان فروزان
عمليات بارگيري (load Out) عرشه سکوي F18 ميدان فروزان با موفقيت پايان يافت. با تلاش بيوقفه عوامل اجرايي پروژه ساخت و نصب سکوي F18 ميدان فروزان، عرشه 940 تني اين سکو روز پنجشنبه (12مهرماه) از يارد شرکت بين المللي پيمانکاري عمومي ايران (IGC) در جزيره قشم روي بارج منتقل شد.
بر اساس برنامه ريزي ها عمليات آماده سازي عرشه (Sea Fastening) براي حمل به ميدان فروزان در 2 ماه آينده انجام و عرشه سکو روي جاکت مربوطه نصب شد. به اين منظور پس از تکميل عمليات نصب عرشه، سکوي F18 آماده حفاري 7 چاه توليدي در قالب پروژه هاي EPC/EPD خواهد بود. بر اساس اين گزارش، مراحل طراحي، خريد، ساخت، حمل و نصب جکت، عرشه، خطوط لوله و کابل زيردريايي سکوي F18 از سوي متخصصان و پيمانکاران داخلي اجرا شده است.
معاون وزير نفت تاکيد کرد: رونق طرح هاي توسعه پالايشي با تحول شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: با تبديل شدن شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران به يک شرکت سودده، طرح هاي مهم پالايشي کشور رونق و شتاب مي گيرد.
عليرضا صادقآبادي در آيين معارفه حميدرضا کريمي جعفري، مديرعامل جديد شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران که بعدازظهر شنبه (14 مهرماه) برگزار شد، با تاکيد بر اين که مهم ترين اصل در شرکت هاي پروژه محور سوددهي و رضايت مشتري است، ابراز اميدواري کرد: به دنبال تحرک و رشدي که از حدود 6 ماه گذشته در پروژه هاي اين شرکت آغاز شده است، به زودي به يک شرکت سودده تبديل شده و شاهد تحولي جدي در طرح هاي توسعه اي پالايشگاه هاي کشور خواهيم بود.
وي با اشاره به طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه بندرعباس گفت: با همکاري شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران، روز جمعه (13 مهرماه) واحد تصفيه هيدروژني نفتاي بندرعباس عملياتي شد و گوگرد بنزين توليدي روزانه اين پالايشگاه از 350 پي پي ام به کمتر از 50 پي پي ام رسيد.
وي با بيان اين که لودينگ کاتاليست واحد ايزومريزاسيون اين پالايشگاه نيز در يک ماه آينده انجام خواهد شد، افزود: به اين ترتيب بنزين توليدي اين پالايشگاه به بنزين يورو 4 تبديل و نفت گاز توليدي اين پالايشگاه به نفت گاز يورو 4 با ميزان گوگرد 50 پي پي ام تبديل مي شود.
معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران، پروژه آب بهمنشير و واحد تقطير پالايشگاه اصفهان را از ديگر پروژه هاي موفق شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران برشمرد و گفت: همه توان خود را براي تبديل شدن اين شرکت به يک شرکت سودده به کار خواهيم گرفت تا از همه ظرفيت هاي اين شرکت در پروژه ها استفاده و رضايت مشتريان جلب شود. وي طرح توسعه پالايشگاه آبادان را يکي از مهم ترين طرح هاي مورد تمرکز برشمرد و افزود: با تکميل بخش دوم فاز 2 طرح توسعه پالايشگاه آبادان و فاز 4 اين طرح، در آينده اي نزديک نفت کوره اين پالايشگاه کاهش مي يابد و به يک پالايشگاه سودده تر تبديل خواهد شد.
صادق آبادي اولويت بعدي طرح هاي توسعه اي را طرح توسعه پالايشگاه تهران عنوان کرد و گفت: اين پروژه يکي از پروژه هاي مهم پالايشي کشور است که با راه اندازي واحد NHT و CCR آن بنزين توليدي پالايشگاه تهران به بنزين يورو 4 تبديل خواهد شد و با احتساب بنزين توليدي پالايشگاه اراک، بنزين يورو 4 بيشتري در کشور توليد مي شود.
وي تاکيد کرد: تبديل شدن بنزين توليدي در اين پالايشگاه افزون بر آثار زيست محيطي، پالايشگاه را سودده تر مي کند و هزينه هاي انتقال فرآورده در کشور نيز کاهش مي يابد.
آغاز عمليات اجراي 5 طرح پتروشيمي در جزيره قشم
عمليات اجراي 5 طرح پتروشيمي درجزيره قشم بزودي آغاز خواهد شد.
رضا نوروز زاده معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي هفته گذشته به همراه مديران ارشد اين شرکت درجريان سفر به جزيره قشم پس از بازديد از زيرساخت هاي اين جزيره در جلسه اي با مديرعامل منطقه آزاد قشم و نيز مديران طرح هاي پنج گانه پتروشيمي اين منطقه که موافقت اصولي ساخت را دريافت کرده اند، آخرين وضعيت اجراي اين طرح ها را بررسي کردند. اين طرح ها به شرح زير است:
طرح GTPP توسعه پترومفيد که توليدکننده متانول با ظرفيت 1650 هزارتن، پروپيلن465 هزار تن، پلي پروپيلن450 هزارتن، اتيلن 20 هزارتن بنزين پيروليز178 هزار تن و گاز مايع 36 هزار تن در سال خواهد بود وبا برآورد اوليه سرمايه گذاري به مبلغ حدود727 ميليون دلار و 20 هزار ميليارد ريال ساخته خواهد شد.
طرح GTX کاوه متان قشم نيز پس از بهره برداري محصولاتي مانند پلي پروپيلن با ظرفيت 300 هزار تن، بنزين پيروليز107 هزار تن، گاز مايع22 هزار تن، متانول يک ميليون تن، پروپيلن 300 هزار و فرمالين 100 هزار تن در سال را توليد خواهد کرد. اين طرح با برآورد اوليه 875 ميليون دلار و12 هزارميليارد ريال در منطقه قشم اجرا خواهد شد.
طرح GTTP صنايع پتروشيمي بين الملل قشم نيز يکي ديگرازطرح هايي است که مجوز ساخت دريافت کرده است، اين طرح، توليد کننده محصولاتي مختلف از جمله پلي پروپيلن با ظرفيت 450 هزار تن، بنزين پيروليز178 هزارتن، گاز مايع36 هزارتن، متانول 1650 هزارتن، پروپيلن465 هزار تن و اتيلن20 هزار تن خواهد بود و ساخت آن با سرمايه حدود يک ميليارد و 426 ميليون دلار و نيز 2 هزار ميليارد ريال در دستور اجرا قرار گرفته است.
طرح GTX نفت و گاز و پتروشيمي قشم در زمان بهره برداري ظرفيت توليد يک ميليون تن متانول، 175 هزارتن پروپيلن، بنزين پيروليز67 هزار تن، گاز مايع14 هزارتن، اسيد استيک300 هزارتن، فرمالين 450 هزارتن و پارافرمالدئيد 450 هزار تن را دارا خواهد بود و قراراست با سرمايه اوليه 700 ميليون دلار و 5.6 هزارميليارد ريال اجرا شود. طرح يکپارچه توليد متانول و زنجيره از گاز طبيعي که در صورت اجرايي شدن متانول، پلي اتيلن، پلي پروپيلن، ام اي جي، و اسيد استيک توليد خواهد کرد.
ساخت واحد توليدي 5 کاتاليست مصرفي پتروشيمي امسال آغاز ميشود
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي اعلام کرد: احداث پلنت توليدي پنج کاتاليست مصرفي در صنعت پتروشيمي تا پايان سال 97 آغاز مي شود.
علي پژوهان گفت: در حوزه کاتاليستها به طور خاص سند کاتاليستي داريم که در حال پيگيري آن هستيم.
وي با بيان اينکه کاتاليستهاي مهم و راهبردي را مشخص کردهايم، افزود: تمرکز ما در زمينه کاتاليست فرآيندهاي پتروشيمي شامل هفت فرايند ام تي پي، ام تي او، پلي اتيلن، پلي پروپيلن، آمونياک، متانول و الفين است که در برنامه امسال و سال آينده قرار دارد.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي گفت: در برخي از اين فرآيندها به فناوري رسيديم و براساس برنامه، بهبود آنها در دستور کار قرار دارد و در برخي هم براساس برنامه بنا داريم به دانش فني توليد محصولات آنها دست يابيم.
وي با اعلام اينکه تمرکز ما روي تجاري سازي است، يادآور شد: اميدوارم با تداوم حمايتهايي که از بخش پژوهش مي شود بتوانيم امسال و سال آينده نتيجه قريب به 10 سال پژوهش را تجاريسازي کنيم.
اجراي 950 عمليات فني در شرکت ملي حفاري ايران
مدير خدمات فني حفاري شرکت ملي حفاري ايران از انجام 952 عمليات فني تخصصي ناوگان خدمات فني حفاري اين شرکت در 6 ماه نخست امسال در ميدان هاي نفت و گاز خبر داد.
جهانگير شجاعي گفت: خدمات فني و تخصصي حفاري به مجموع عملياتهاي تخصصي و مکمل حفاري با هدف تثبيت، شتاببخشي، بهينهسازي و نهاييسازي فرآيندهاي حفاري و تعمير چاههاي نفت و گاز اطلاق ميشود.
وي افزود: از مجموع خدمات ارائه شده، 182 عمليات در بخش خدمات لوله مغزي سيار، 329 عمليات در بخش خدمات لايهآزمايي، 47 عمليات در بخش آزمايش سطحي چاه، 313 عمليات در بخش خدمات لوله گذاري چاه، 47 عمليات در بخش رانش و نصب آويزه آستري، 19 عمليات در بخش حفاري زير فشار تعادل مخزن و 15 عمليات در بخش حفاري با هواست که هر يک از اين خدمات فني، جايگاهي ويژه اي در زنجيره فرآيندهاي حفاري و تعميرچاههاي نفت و گاز دارند.
شجاعي به گسترش فعاليتها در بخشهاي بازرسيهاي دورهاي، تعميرات پيشگيرانه، اتفاقي و تعميرات اساسي برنامهريزي شده تجهيزات خدمات فني حفاري و کاهش انتظارهاي عملياتي در کنار برنامههاي نوسازي ناوگان اشاره و اظهار کرد: حفظ و توسعه جايگاه ممتاز ارائه خدمات فني حفاري در صنايع نفت و گاز کشور همچنان در دستور کار اين مديريت قرار دارد.
مديريت مصرف سوخت از الزام هاي امروز کشور است
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که مديريت مصرف سوخت به ويژه بنزين از الزام هاي امروز کشور است، گفت: يکي از راه هاي مديريت مصرف بنزين استفاده از کارت سوخت است.
حسين اميري خامکاني با بيان اين که يکي از راهکارهاي مديريت مصرف سوخت و جلوگيري از قاچاق فرآورده ها استفاده از کارت هوشمند سوخت است، گفت: دولت پس از مصوبه مجلس شوراي اسلامي در حال طراحي سازوکاري جديد در بخش سخت افزاري است تا بتواند کارت ها را به صورت هوشمند طراحي کند. وي به پايين بودن قيمت بنزين در ايران در مقايسه با ديگر کشورها اشاره کرد و افزود: مصرف ايران در بخش انرژي و فرآورده هاي نفتي همانند بنزين، گاز و برق نسبت به استاندارد جهاني بسيار بيشتر است و اين براي کشوري که با برخي مشکلات اقتصادي دست وپنجه نرم مي کند، مناسب نيست؛ بنابراين بايد تدابيري انديشيد تا مصرف بنزين و ديگر فرآورده ها مديريت شود. نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: مجلس يکي از راه هاي مديريت مصرف بنزين را استفاده از کارت سوخت مي داند. در شرايط کنوني که اختلاف قيمت سوخت بين ايران و کشورهاي همسايه زياد شده، انگيزه براي قاچاق افزايش يافته است.
عضو هيئت رئيسه مجلس: شفافيت بازار بنزين با کارت هوشمند سوخت
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به مزاياي استفاده از کارت سوخت اشاره کرد و گفت: افزايش شفافيت اطلاعات در حوزه هاي سوخت و حمل ونقل از مزاياي استفاده از کارت هوشمند سوخت است، به گونه اي که بازار عرضه و تقاضاي بنزين را نيز شفاف مي کند. عبدالحميد خدري با بيان اين که استفاده از کارت سوخت، مانع مهمي در مسير قاچاق بنزين ايجاد مي کند و سبب کاهش آن مي شود، گفت: کارت هوشمند سوخت بانکي از اطلاعات خودروها و ميزان مصرف آنها براي دولت فراهم کرده و سبب مي شود آمار و اطلاعات مناسب و دقيقي درباره ميزان و نحوه مصرف بنزين خودروهاي شخصي و عمومي در اختيار وزارت نفت قرار گيرد. وي افزود: با توجه به تفاوت قابل توجه قيمت داخلي بنزين با قيمت اين فرآورده نفتي در کشورهاي همسايه، استفاده دوباره از کارت سوخت از رواج قاچاق به ويژه قاچاق سازمان يافته اين فرآورده نفتي جلوگيري مي کند. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: فرآورده هاي نفتي و به ويژه بنزين در ايران بدون ابزارهاي کنترلي مصرف مي شود و برخي افراد نيز صرفه جويي را سرلوحه کار قرار نمي دهند، از اين رو استفاده از کارت هوشمند سوخت براي مديريت مصرف سوخت مي تواند روشي موثر براي مهار مصرف اين فرآورده باشد. خدري ادامه داد: با استفاده از کارت هاي سوخت شخصي مقدار مصرف با در نظر گرفتن جزيياتي همانند مصرف سوخت در انواع خودروها يا پراکندگي مناطق کم مصرف و پرمصرف بررسي مي شود که اين نوع اطلاعات براي مديريت مصرف سوخت کشور بسيار مهم است. وي گفت: هر اندازه هم پالايشگاه ساخته شود تا زماني که مقدار مصرف مديريت نشود، همچنان در تامين کامل بنزين مورد نياز کشور مشکل خواهيم داشت.
گزارش «مشعل» از زندگي و کار ساکنان رشادت سکوی قهرمانی
مشعل - مرجان طباطبایی- تصور شما از زندگی روی اسکله آهنی غول پیکر در وسط دریا چیست؟ اینکه زندگی و کارتان روی سکوهای آهنین خلاصه شود که چاشنی آن نه آبی دریا؛ بلکه از جنس سختی آهن و طلای سیاه باشد.شاید زندگی در دنیای وسط آب را با صدای دریا و آبی بی انتهای آن عجین ببینید؛ اما آهنگ ناتمام تاسیسات، موتورخانه و امواج مغناطیسی و سروصداها و سختی کار که حاصل جمع آن تولید برای اقتصاد کشور است، زیبایی دریا را برایتان کمرنگ خواهد کرد. به قول شاعر، اینجا آبی دریا و شوق تماشا قدغن است و بسیاری از زیبایی ها برایتان رنگ خواهد باخت. صحبت از زندگی روی یک سکوی نفتی است که اقتصاد کشور به آن وابسته است؛ اما مردانی هم این نوع زندگی را انتخاب کرده اند؛ برخی شاید از روی علاقه یا به خاطر تخصص و برخی هم برای اقتصاد زندگی یکی از آنان می گوید: «قسمت ما با دریا نوشته شده است.»
مقصد، سکوي نفتي رشادت است که راه آساني براي رسيدن به آن طي نمي کنيم. نقطه شروع براي حرکت، استقرار در هلي برد است که شرايط آب و هوايي، امکان سفر با هليکوپتر را نمي دهد، از اين رو با کشتي که نام CHARLIE2 بر آن حک شده، راهي سکو مي شويم. خارج از کشتي و در اتاق انتظار، مسافران سکوهاي مختلف به چشم مي آيند که از روي ساک هاي دستي شان مي شود مقصدشان را فهميد، اسامي متنوعي چون سلمان، بلال، رشادت و....اختلاف مسير با پرواز50 دقيقه و با کشتي 4 ساعت است.
سوار شناور که مي شويم، جذابيت کشتي سواري تنها در همان دقايق اوليه است و سروصدا و بالا و پايين هاي مکرر و صداي موتور شناور، حتي خواب آساني را هم برايتان به همراه ندارد و اگر خوش شانس نباشيد، ممکن است در طول اين مسير دريا زده هم شويد. از اين رو تمام ثانيه ها انتظار براي رسيدن است تا اينکه بعد از ساعت ها مشعلي روشن از دور ديده مي شود و اين يعني نويد رسيدن به مقصد. تصوير يک اسکله آهني با چهار پايه که از آب بيرون زده، خودنمايي مي کند. نزديک تر که مي شويم، شکل واضح تري از آنچه يک سکوي نفتي است و نفت از آن استخراج مي شود، پيش رويمان قرار مي گيرد. سکو در ارتفاع زيادي قرار دارد، از اين رو بعد از هماهنگي با شناور کنار سکو با سوار شدن روي بسکت از طريق يک جرثقيل به بالا و روي سکو منتقل مي شويم.
جزيره اي آهني روي آب
حالا درست نقطه اي در چاله خليج فارس، 108 کيلومتري جنوب غربي جزيره لاوان هستيم. روي سکويي که نام امروزي آن «رشادت» است و آن را R4 مي خوانند؛ مخففي از سکو که به صورت بزرگ روي اين اسکله آهني حک شده است. پيش ترها هم نام رستم را روي خود داشته؛ همان ايامي که ايتاليايي ها آن را کشف کردند تا زمان بهره برداري از آن به سال 1347 برسد.
در يک سکوي نفتي چه خبر است؟
از بسکتي که ظرفيت 4 نفره دارد، پياده مي شويم و در همان بدو ورود، رعايت نکات ايمني از سوي رئيس اچ اس اي سکو تذکر داده مي شود. به کلاه ايمني تجهيز مي شويم و از بخش هاي مختلف آن بازديد مي کنيم. سکوي نفتي قوانين خاص خود را دارد و رفتن به هر بخش آن مجاز نيست. بايد گفت با جزيره اي آهنين و کاملا مردانه و دور از دنياي عادي مواجه هستيم که در محاصره کامل آب قرار دارد و بوي نفت و گاز و صداي مکرر روندي که چرخه نفت از آن در جريان است؛ رد زيباي آب را کمرنگ مي کند. سکويي که در آن افرادي با لباس هاي غالب نارنجي و گاه آبي و قرمز به چشم مي آيند. اکبر عظيمي، معاون 44 ساله سکوي نفتي رشادت مي گويد که در هر شيفت کاري نزديک به 40 نفر مشغول فعاليت هستند. 18 تا 20 نفر رسمي و باقي پيمانکاري. در يک سکوي نفتي همه چيز در کار خلاصه مي شود. او توضيح مي دهد که با يک گروه، کار از 6 صبح شروع مي شود و تا 6 عصر ادامه دارد و از 6 غروب تا 6 صبح هم گروه ديگري مشغول فعاليت مي شوند. دراين ميان، تنها زمان ناهار و نماز فعاليت کمتر است. براي صرف ناهار با آنها در رستوران سکو هم سفره مي شويم.
ترکيب سني ساکنان سکو جوان است و معاون سکو، ميانگين سني آنان را 25 سال اعلام مي کند و مي گويد: مسن ترين فرد بالاي 55 سال دارد که چند سال ديگر با بازنشستگي از اين صنعت خداحافظي مي کند. او ادامه مي دهد که جوانان همه از صفر و استخدامي مشغول به کار شدند. رشته هاي مختلف کامپيوتر، برق، ابزار دقيق ونفت.80 درصد فوق ليسانس هستند. ساير سکوها درخواست انتقال نيروهاي ما را دارند.
در اين سکو مي توان ايراني کوچک را در دل خليج فارس يافت که از استان هاي مختلف کشور در آن ديده مي شوند. از گلستان، تهران، خوزستان، تبريز و... و از هر طايفه و قشري. يکي از آنان مي گويد اولين بار است که خبرنگار به اينجا مي آيد. خوشحاليم که سختي کارمان ديده مي شود.
کارکنان اينجا حتي در شب هم بايد آنکال باشند. اين يعني اهميت و حساسيت توليد نفت. اگر موضوعي با توليد مرتبط باشد، همه غير شيفتي ها هم بيدارباش هستند.
با چرخي روي اين جزيره آهنين، علاوه بر بخش هاي فني و کاري مرتبط با توليد همچون اتاق کنترل، تعميرات، جوشکاري، برق، چاه هاي نفت و استخراج آن و ... نمازخانه، باشگاه ورزشي، خانه پرندگان و گلخانه هم مقابل چشمان ما نمايان مي شود که ساخت آن حکايت از تلطيف فضاي خشک و سخت سکو دارد. آن سوتر هم رستوراني ديده مي شود که در کنار آن فوتبال دستي قرار دارد. راهرويي هم در بخش داخلي سکو است که کارکنان را به اتاق هاي خواب و استراحت روانه مي کند.
مقصد اول؛ اتاق کنترل
قلب هر سکويي، اتاق کنترل آن است. از اين رو در اولويت بازديد قرار مي گيرد. احمدرضا عليزاده با سابقه 34 سال فعاليت، مسئول اتاق کنترل سکو مي گويد: کار ما کنترل توليد و ارسال نفت به لاوان است. درباره روند کار توضيح مي دهد که توليد با سه مانيتور چک مي شود؛ سيستم توليد، بهره برداري و ايمني سکو. توليد، چاه ها، دستگاه ها و مخازن جداکننده نفت و سيستم ايمني مانيتور مي شوند.
مقصد بعدي، طبقات پايين تر سکوست. نقطه اي که از لابه لاي آهن ها، دريا زير پايمان است و خط لوله اي که نفت از طريق آن پمپ شده و به جزيره لاوان مي رود. حسين انصاري، اپراتور بهره برداري اهل پارسيان و از قديمي هاي نفت که سابقه فعاليت 34 ساله در سکوهاي مختلف نفتي را در کارنامه دارد، عمليات انتقال نفت به جزيره را توضيح مي دهد و مي گويد که کل تجهيزات زير نظر اپراتور است و کنترل چاه ها و مانيتور را بايد هر دو ساعت چک کنيم. با دست چاه ها را نشان مي دهد و مي گويد: بعد از تفکيک، نفت از طريق خط لوله 18 اينچي، پمپ و به لاوان ارسال مي شود. گفت وگو با او درباره زندگي و کار روي سکو ادامه مي يابد.
دوري از خانواده
کار روي سکو به شکل اقماري است؛ 14 روز کار و 14 روز هم استراحت، به اصطلاح خودشان رست. تعداد روزهاي کاري که بايد آن را ضرب در تعداد روزهاي سال کرد تا دوري آنها از خانواده عيان تر شود. ساکنان اينجا هر دو هفته يک بار از دنيايي که همه در آن زندگي مي کنيم، دور هستند.
انصاري که بالاي 50 سال سن دارد و آفتاب جنوب در پوستش ردي از خود بجا گذاشته، مي گويد: من بچه اقماري هستم؛ اقماري ها در خانواده مشکلات زيادي دارند. پدرم هم اينجا بود، وقتي سرکار آمدم، تازه فهميدم چه خبر است. با آنکه برايم صرفه اقتصادي ندارد، اما چاره اي نيست. از عليزاده، مسئول اتاق کنترل مي پرسم بزرگترين چالش کار روي سکو چيست؟ مي گويد: دسترسي نداشتن به خانواده. اين حرف مشترک بيشتر سکو نشينان است. ادامه مي دهد که اينجا کار از صفر تا100 پر از استرس است. 2 فرزند دارم. هنوز بعد از اين همه سال، با آنکه به کارم عادت کرده اند؛ اما آن را نپذيرفته اند. گاهي مي گويند کاش يک هفته ديرتر مي رفتي. پسرم نمي پرسد کجا کار
مي کني؟ چون اصلا کارم را دوست ندارد. يک بار فقط گفت کارت رادوست ندارم. وقتي از او مي پرسم چه شد کار روي سکو را انتخاب کردي، مي گويد: آن را دوست داشتم. کار سکو را هر کسي نمي تواند ادامه دهد. بايد علاقه داشته باشد. شرايط خيلي خاص و مشکل است.
ارتباط با خانواده روي سکو اگر در سال هاي دورتر تنها از طريق تلفن بود، حالا به مدد دنياي الکترونيک بهتر شده و از طريق اينترنت هم با خانواده در تماس هستند. يکي از آنان مي گويد که وضعيت اينترنت و تلفن نسبت به قبل بهتر شده که البته حجم خاصي در حد ارتباط با خانواده است و مي گويند از نظر ارتباطي با خانواده مشکلي ندارند.
يکي از آنها که 18 سال سابقه فعاليت روي سکو را دارد، مي گويد: بيشترين مشکل ما دوري از خانواده است. اگر اتفاقي رخ دهد، محدوديت رفت و آمد داريم. مشکلات اقماري بيشتر از آن چيزي است که فکر مي کنيد.
عظيمي، معاون سکو مي گويد: خانم هاي ما هم مرد خانه هستند و هم خانم خانه. هر 14 روز هم که به خانه مي رويم، بيشتر مهمان هستيم تا اينکه بتوانيم باري از دوش خانه برداريم.
نکته ديگري که اشاره مي کند، اين است که دوري از خانواده در روابط آنها تاثيرگذار است و توضيح مي دهد: اين تاثير منفي در فرزندان شان بيشتر نمايان است. مي گويد: دوست دارند مثل همه پدرها کنارشان باشيم. دو دختر 13 و هفت ساله دارم. هر زمان مي خواهم بيايم، با گريه از من جدا مي شوند. اصرار مي کنند که يک شب ديگر پيش شان بمانم. خيلي از نبودم رنج مي کشند. از لحاظ درسي هم افت مي کنند، با معلم شان که صحبت مي کنم، مي گويد ما متوجه مي شويم شما چه زماني تهران هستيد و چه ايامي در محل کار؛ چون روي درس فرزندانتان تاثير دارد.
مي پرسم آيا انتخاب اين کار ارزش اين اثرات منفي و دوري از خانواده را دارد، که مي گويد: چه بگويم؟ از لحاظ مالي ارزش ندارد.
يکي ديگر هم به اين سوال من اين پاسخ را مي دهد: ازابتدا به اين کار علاقه داشتم. از نظر دوري از خانواده ارزشش را ندارد. يک هفته بمانيد روي سکو، متوجه مي شويد که همه خالصانه کار مي کنند. براي تدوام توليد گاه 48 ساعت بدون استراحت کار مي کنند.
مسلم محمدي، کارشناس ارشد برق کنترل است و اهل کرمانشاه. مي گويد:وقتي بچه دار شدم، همسرم گفت ديگر نرو، من هم موافق بودم؛ اما شرايط مالي ايجاب نکرد. اولويت اول و آخر کار است.
اين جمله هم از بيشتر آنان شنيده مي شود که بزرگ شدن فرزندت را نمي بيني. راه رفتن، دندان درآوردن، مدرسه رفتن و...
ديگري مي گويد: اينکه فرزندت شب زنگ بزند و اسم شما را صدا بزند، بگويد چرا نيستي، همين خيلي سخت است. گاهي اشک آدم را در مي آورد.
امير مويدي راد، کارشناس مکانيک، سه سال است روي سکو کار مي کند و زماني که با او صحبت مي کنم، نگران دختر مريض احوالش است و مي گويد: دوست داشتم اکنون در کنار او باشم.يکي هم مي گويد: اوايل کار شور و علاقه خاصي داشتم. ما به اين محيط عادت مي کنيم؛ براي خانواده ها سخت تر است، هيچ جور با اين مساله کنار نمي آيند. دو سه روز مانده به برگشتنم، به پسرم مي گويم تو مرد خانه اي و من بايد بروم. با آنکه 5 ساله است، درک مي کند؛ اما نمي تواند با اين شرايط کنار بيايد. احساس خلا مي کند. برايشان قابل هضم نيست.
دوري از خانواده آنها را با خاطرات تلخي همراه ساخته، از اين رو روايت هاي تلخ روي سکو فراوان شنيده مي شود. مثل اين نقل قول: «پدرم که فوت کرد، مي خواستم کامل قيد کار را بزنم و ديگرنيايم؛ اما باز برگشتم. اگر علاقه نباشد، کار روي سکو سخت مي شود.»
يا اين روايت که يکي از همکاران همسرش حامله بود، رفت سر دکل، اطلاع دادند که خانمش حالش بد شده و نتوانستند بچه اش را نگه دارند و از بين رفت.
يا انصاري که از سخت ترين شب در دوران کاري اش روايت مي کند: «آن شب هوا بد و دريا خراب بود؛ مثل امروز که شما اينجا هستيد. سه روز در اتاق ناراحتي مي کشيدم تا از کيش يک هليکوپتر دادند وقتي بعد از سه روز رفتم، پدرم را دفن کرده بود. عروسي برادرم هم نتوانستم بروم؛ نفر جايگزين نبود.
مجموعه مواردي که به گفته برخي کارکنان، ضرورت وجود روانشناس به شکل ثابت را روي سکو الزامي مي کند.
14 روز دور از خانواده اينجا هستيم و دست ما از همه جا کوتاه است. اگر عزيزان ما فوت کنند، وسيله اي نيست که برويم. ما پيمانکار ها هيچ مرخصي نداريم. شعبده باز سکو هستيم. »
ازدواج و طلاق
مشکلات ساکنان روي سکو تنها به اين موارد ختم نمي شود. يکي روايت مي کند که دوري از خانواده در مواردي منجربه طلاق شده. دوري و سختي کار به قدري است که بسياري از آنان اين جمله را زياد شنيده اند که يا کار را تغيير بده يا طلاق.
يکي از آنها مي گويد: «خيلي از بچه هاي مجرد به خاطر نوع کارشان براي ازدواج مشکل دارند؛ چون اين شرايط را نمي پذيرند، ازدواج مي کنند که همسرشان در کنارشان باشد. بيش از 20 جا خواستگاري رفته اند؛ ولي براي ازدواج ناکام مانده اند.» ادامه مي دهد که بچه هاي «آر فور» بچه هاي کم توقعي هستند.
عليرضا کهنسال مي گويد: «تعداد «نه» شنيدن ها و خواستگاري رفتن هايم از دستم خارج شده که البته اين به خاطر نوع شغل من است.» با اين حال مي گويد: «بالاخره کساني هستند که اين دوري را بپذيرند. »
مشکلات رفت و آمد
افزون بر اين، از ميان حرف هاي مردان نفتي روي سکو مي شود فهميد که فصل مشترک ديگر مشکلات آنها، مساله رفت و آمد است. عليزاده از قديمي هاي فعال روي سکوي نفتي، وقتي صحبت از مشکلات کار مي شود، مي گويد: «اولين مساله، رفت و آمد از لاوان به سکو است که گاه در هواي بد و موج هاي زياد دريا زمان رسيدن به اينجا، خيلي زمان بر مي شود. مي گويد هليکوپتر که کمترمورد استفاده قرار مي گيرد. او ادامه مي دهد که شکل رفت و آمد گاهي باعث مي شود فرد به هواپيماي برگشت به منزل نرسد.»
يکي ديگر از آنها مي گويد: «اگر اتفاق مهمي رخ دهد، امکان حضور سريع وجود ندارد و به طور کلي در اين زمينه محدوديت وجود دارد.» عظيمي که اهل شمال ايران است، مي گويد: «با دو پرواز از شمال به اينجا مي رسم. گاهي پرواز کنسل مي شود يا کشتي نمي آيد.» ديگري مي گويد: «بارها اتفاق افتاده که بچه ها در درياي مواج 10 تا 12 ساعت روي کشتي بوده اند. »
محمد محمدي، کارمند ارشد امور مسافر درباره رفت و آمدها توضيح مي دهد: «ايمني پرواز از هر چيزي براي ما مهم تر است. براي کاهش ريسک تا اطيمنان از امنيت پرواز اقدامي انجام نمي شود. اگر شرايط مناسب باشد، ترجيح کارکنان، سفر با کشتي است تا هليکوپتر. کشتي هم ايمن تر است. شناور را ترجيح مي دهند.» توضيح مي دهد: «حتي اگر بيماري همسر، فرزند و ديگر اقوام درجه يک هم مطرح باشد، بايد اينجا بمانيم.»
از خطرات کار روي سکو چه مي دانيم؟
کار روي يک سکوي نفتي، خطرات خاص خود را دارد؛ اين را وقتي پاي حرف هاي کارکنان مي نشينيم، متوجه مي شويم، محمدي پور از کارکنان سکوي رشادت مي گويد: «تا وقتي کسي در اين محيط کار نکند، متوجه سختي هاي آن نمي شود.»
وقتي از عليرضا کهنسال، مسئول اچ اس اي سکو مي پرسم که چرا کار روي آب را انتخاب کرده است، مي گويد: هدف من کشتي بود. سر از يک کشتي ثابت درآوردم. سختي زياد است، به خاطر شوق و ذوق کار و خدمت به نفت خطرات را پذيرفتيم و با جان و دل کار را پيش مي بريم که استخراج نفت است.
ديگري مي گويد: «از لحاظ کاري، خطراتي که در محيط کاري داريم، بسيار زياد است. ريسک احتمال نشتي ممکن است به قيمت جان باشد. بچه هاي روي سکو روزمره در معرض اين خطر هستند. کسي که در خانه و شهر خود نشسته، ممکن است 30 سال هم خدمت کند؛ اما تا اينجا نيايد، متوجه سختي کار نمي شود. شما بايد بياييد چند روز اينجا بمانيد تا سختي را متوجه شويد.»
يکي از آنان هم وقتي صحبت از سختي کار مي شود، مي گويد، قصد دارد قيد اين کار را بزند و درخواست انتقال داده و در بخش هاي مختلف در حال مصاحبه بوده و دنبال بهبود شرايط کار و زندگي است.
ديگري نيز با اين توضيح که يکي از همکاران ما از روي داربست افتاد و کمرش شکست و هنوز در خانه است، مي گويد: «ممکن است حادثه سانچي براي هر کدام از ما اتفاق بيفتد؛ هر چند اميدواريم تکرار نشود.»
ساعت کار، گرما، طولاني بودن زمان کارو رفت و آمد در فصول مختلف از ديگر مواردي است که به آن اشاره مي شود.
جنس کار روی سکو و سختی های آن باعث شده تا نیروهای پیمانکاری شاغل روی سکو درد دل های بیشتری داشته باشند. حرفشان از اختلاف حقوق با نیروهای رسمی، آن هم در شرایطی که کار یکسان و مشابهی را انجام می دهند. می گویند چرا در یک محیط باتحصیلات و کار و تخصص یکسان باید این همه اختلاف باشد.
حرف هادی علیپور، اپراتور بهره برداری سکوی رشادت هم مشابه سایر همکاران پیمانکار اوست که می گوید: « بیشترین دغدغه، تبعیض و بی عدالتی میان رسمی ها و پیمانکارهاست که 2 میلیون و 800 حقوق می گیرند. در بحث مزایا و پاداش هم اولویت با رسمی هاست. پیمانکارها دیده نمی شوند.»
یکی دیگر هم با اعلام تفاوت وضعیت پیمانکارها و رسمی ها توضیح می دهد: «سقف اضافه کاری ما 30 ساعت است و آنها 80 ساعت و از سویی رقم اضافه کار نیروی پیمانکار و رسمی اختلاف زیادی با هم دارد.»
امين اسدي از نيروهاي جوان سکوي رشادت که در بخش تعميرات مکانيک مشغول است، اشاره مي کند: کار در دريا فراتر از خشکي است. استرس زياد و رفت و آمد با هليکوپتر است. حقوقي که مي گيرند، ناچيز است. او مي گويد: از وزير نفت مي خواهيم نگاه جديدي به بهتر شدن شرايط اقماري، بخصوص سکوهاي اقماري داشته باشند.
آن ديگري هم اشاره مي کند: با کار روي سکو واقعا از لحاظ روحي و جسمي خسته مي شويم. فشار کار زياد است. کار ما را آسان نبينيد. دوست داريم يک اميدي به ما بدهند. 20 سال است که روي سکو کار مي کنيم و هنوز پيمانکار هستيم.
يکي ديگر از آنان هم نگاه متفاوت تري دارد و مي گويد: «وقتي از سکو دور مي شوم، حس دلتنگي به آن پيدا مي کنم. از شلوغي و هرج و مرج شهر گريزانم. بعد رواني هم مي تواند باشد. در اروپا اگر کسي 5 سال در سکو فعاليت داشته باشد، حق راي، شهادت و دادگاه را از دست مي دهد، شايد به اين دليل که سال ها در انزوا زندگي کرده است.»
همکار او هم از مسئولان مي خواهد، بيايند از نزديک سختي کار و تلاش آنها را ببينند و بعد درباره مسائل شغلي ما تصميم بگيرند.
يکي از مهندسان هم با توضيح اين مشکلات مي گويد: «از 45 نفر هم دوره من 32 نفر خارج از ايران مشغول کار شده و خيلي هم راضي هستند.»
به عقب بر مي گرديد؟
در طول سفر با حمداني مطلق، هم صحبت مي شوم که ديگر عطاي کار را به لقايش بخشيده و بازنشسته مي شود. درباره انتخاب کار روي سکو که سوال مي کنم، مي گويد: «انتخابي نبوده، قسمت ما با دريا نوشته شده. سال 61 اطلاعيه استخدام داده بودند که به صورت قراردادي مشغول به کار شدم.»
درباره سختي کار که سوال مي کنم، توضيح مي دهد: هر کاري سختي خود را دارد، دوران دفاع مقدس روي سکو بوديم و در زمان جنگ هم از خانواده اطلاع نداشتيم. سکوي رشادت بارها بمباران شد و در آن ايام من در استراحت بودم. همکارانم روي سکو شهيد شدند و حتي جسدشان هم به زادگاه شان نرسيد. با بازسازي سکوي رشادت دوباره آن را راه اندازي کرديم. مي گويد: «سکو خانه دوم ماست؛ نيمي از عمرمان را روي سکو گذرانده ايم.»
از او مي پرسم، اگر به دوران جواني بازگردد، باز هم اين شغل را انتخاب مي کند که پاسخ منفي مي دهد و مي گويد: «شغل اقماري را انتخاب نمي کنم؛ براي خانواده، هم سخت است و هم طاقت فرسا.»
اين سوال را از ديگر ساکنان سکوي رشادت هم مي پرسم که برخي پاسخ ها مثبت و بيشتر هم انتخاب شغل ديگري است. يکي از قديمي هاي سکو مي گويد: «اين صنعت را انتخاب مي کنم اما اين کار را نه!» دليل آن را که مي پرسم، توضيح مي دهد: «اصلا قدر کار ما را نمي دانند.»
از مطالبه اش سوال مي کنم، به اين جمله اکتفا مي کند: «بارها گفته شده و تکرار آن هم فايده اي ندارد، خودشان مي دانند؛ نيازي به گفتن نيست.»
يکي از آنها مي گويد: «اگر به گذشته برگردم، باز همين شغل را انتخاب مي کنم. علاقه خاصي به دريا، نفتکش و کشتي دارم، خانواده ما نفتي هستند.»
آن ديگري مي گويد: براي يک پروژه آمدم، ابتدا فکر نمي کردم بمانم؛ پيش خودم مي گفتم اولين و آخرين بار است؛ اما چون شرايط کاري مناسبي فراهم نشد، به ناچار ماندم و مترصد کار جديد هستم. به وزير نفت هم نامه نوشتم و مشکلات را گفتم.»
درس روي سکو بودن
سفر به سکوي رشادت رو به پايان است. با آنکه اولين سفرم به يک سکوي نفتي نيست؛ اما با شنيدن حرف هاي مردان نفتي و مشاهده نوع کارشان، بايد گفت هر سکوي نفتي داستان خاص خود را دارد. وقتي از آنها مي پرسم که از کار روي سکو چه درسي گرفتيد؛ حرف بيشترشان مشابه است که مي گويند: درس صبر و بردباري.
جرثقيل ما را براي بازگشت با بسکت به کشتي منتقل مي کند. مردان نفتي براي خداحافظي ما را بدرقه مي کنند. صدايي بلند شنيده مي شود: «دوباره به اينجا بياييد». اين جمله در گوشم پرصداست که قسمت ما با دريا نوشته شده و به اين فکر مي کنم که زندگي روي آب و نفت، دنياي ناشناخته اي است که تنها از دور زيباست؛ اما در شکل واقعي آن...
هم نشيني آسياب بادي و گاز در نهبندان گاز شهر به شهر، منزل به منزل
شهرستان نهبندان استان خراسان جنوبي به شهر آسياب هاي بادي (آسبادها) شهره است و از اين پس، با گازرساني به اين شهر، گاز و آسياب با يکديگر هم نشين خواهند بود. هفته گذشته، استان خراسان جنوبي ميزبان کاروان توسعه صنعت گاز بود و همزمان، خط لوله انتقال گاز سربيشه - نهبندان، خط لوله انتقال گاز سربيشه - درح، گازرساني به سه شهر نهبندان، شوسف، درح و پروژه هاي گازرساني به 101 روستاي سطح استان افتتاح و عمليات اجرايي گازرساني به 388 روستاي جديد نيز آغاز شد. استان خراسان جنوبي، در يک روز شاهد برگزاري آيين بهره برداري و آغاز عمليات 494 پروژه گازرساني در سطح استان همسو با اهداف توسعه اي صنعت گاز و برنامه هاي توسعه گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور بود. اجراي اين پروژه ها، 800 ميليارد ريال در بخش خط لوله انتقال گاز سربيشه - نهبندان، 150 ميليارد ريال در بخش گازرساني به شهر نهبندان و 50 ميليارد ريال در بخش گازرساني به شهر شوسف هزينه در بر داشته است.
با بهره برداري از پروژه گازرساني به 101 روستاي سطح استان شامل گازرساني به 30 روستاي شهرستان بيرجند، 21 روستاي شهرستان درميان، 14 روستاي شهرستان بشرويه، يک روستاي شهرستان نهبندان، 10 روستاي شهرستان طبس، 9 روستاي شهرستان فردوس، 11 روستاي شهرستان قاينات و پنج روستاي شهرستان سربيشه، در مجموع، 13 هزار و 23 خانوار از نعمت گاز برخوردار شده اند. افزون بر بهره برداري از پروژه هاي يادشده، همزمان، عمليات اجرايي گازرساني به 388 روستاي سطح استان با يک هزار و 150 ميليارد ريال اعتبار نيز آغاز شد. با بهره برداري از پروژه گازرساني به 388 روستا، 19 هزار و 312 خانوار از نعمت گاز برخوردار مي شوند.
آمادگي براي تامين زيرساخت هاي سرمايه گذاري
استاندار خراسان جنوبي در آيين رسمي بهره برداري از پروژه هاي توسعه اي صنعت گاز که روز شنبه (14 مهرماه) برگزار شد، گفت: گاز و برق کليد واژه هاي توسعه هستند و با اجراي خط لوله انتقال گاز سربيشه- نهبندان، از اين پس شاهد توسعه اين مناطق خواهيم بود.
محمدمهدي مروج الشريعه افزود: با بهره برداري از خط لوله انتقال گاز سربيشه- نهبندان، امروز به همه سرمايه گذاران اعلام مي کنيم که ديگر مشکلي براي تامين انرژي مورد نظر آنان نداريم.
وي اعلام کرد: پروژه هاي ارزشمندي همانند گازرساني به سه شهر و 101 روستا افتتاح شد و اين کار بزرگ با آغاز گازرساني به 388 روستاي ديگر تداوم خواهد يافت.
استاندار خراسان جنوبي اظهار کرد: اين کار بزرگ با همکاري شرکت ملي گاز ايران، شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، شرکت گاز استان خراسان جنوبي، پيمانکار و همه بخش ها اجرايي شد که در اينجا از همه آنها قدرداني مي کنم.
مروج الشريعه تاکيد کرد: با ورود گاز، آينده اي درخشان در انتظار شهرک صنعتي نهبندان و نواحي صنعتي آن است.
به گفته وي، چندي پيش نيز پروژه گازرساني به روستاهاي غرب استان خراسان جنوبي با 51 ميليارد تومان اعتبار افتتاح شد.
استاندار خراسان جنوبي يادآور شد: يکي از سرمايه گذاران بزرگ صنعتي که ايجاد 2 هزار فرصت شغلي در شهرستان نهبندان را برنامه ريزي کرده بود، وجود گاز يکي از مهمترين مولفه ها بود. وي ادامه داد: براي اين که سرمايه گذاري زودتر انجام شود، طرح تامين گاز در قالب سي ان جي را در نظر گرفته بوديم که خط لوله زودتر از برنامه تعريف شده به بهره برداري رسيد.
صرفه جويي 205 ميليارد توماني
در ادامه، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: کاهش زمان اجراي خط لوله انتقال گاز سربيشه - نهبندان، بيش از 170 ميليارد تومان در بخش خريد لوله و 35 ميليارد تومان در بخش جايگزيني با سوخت هاي مايع صرفه جويي داشته است.
حسن منتظر تربتي افزود: اين پروژه بر اساس برنامه بايد اسفندماه امسال پايان مي يافت، اما با تاکيد مديرعامل شرکت ملي گاز، چند ماه زودتر به بهره برداري رسيد.
وي افزود: کاهش زمان اجراي پروژه در کاهش هزينه هاي اجرا تاثير بسزايي داشته است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز با بيان اين که براي اجراي اين پروژه حدود 80 ميليارد تومان اعتبار هزينه شده است، تاکيد کرد: اگر اين پروژه بر اساس برنامه پيش مي رفت، در شرايط کنوني تنها براي خريد لوله مورد نياز بايد 170 ميليارد تومان ديگر هزينه مي شد و در صورتي که زودتر از برنامه وارد مدار نمي شد، به 250 ميليارد تومان اعتبار نياز داشت.
منتظر تربتي با بيان اين که بهره برداري از اين خط لوله پيش از زمستان در بخش جلوگيري از مصرف سوخت هاي مايع نيز تاثيرگذار بوده است، گفت: افزون بر ايجاد رفاه و آسايش با گازرساني به اين شهرها و روستاها، در بخش جايگزيني گاز با سوخت هاي مايع نيز شاهد 35 ميليارد تومان صرفه جويي خواهيم بود.
وي وظيفه ذاتي شرکت ملي گاز ايران را خدمت رساني به مردم عنوان کرد و افزود: شرکت مهندسي و توسعه گاز، مجري پروژه هايي است که گاز را به نقاط دورافتاده مي رساند.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت: خط انتقال گاز سربيشه - نهبندان با بهره مندي از توان داخلي و وقت شناسي به ثمر رسيد و با وجود همه موانع پيش رو، هيچ گاه اجازه توقف اجراي اين طرح تا زمان حصول نتيجه را نداديم.
وي با تاکيد بر اين که خط انتقال گاز سربيشه- نهبندان با کيفيتي مطلوب اجرا شده است، اظهار کرد: در اجراي اين طرح، ارکان مختلفي با هم همکاري کردند و پروژه در زماني مناسب آماده افتتاح شد، اما در برخي پروژه ها، زمان به درازا مي انجامد، زيرا توجه کافي در اجراي جزئيات طرح وجود ندارد.
به گفته تربتي، در زمان اجراي اين طرح، موانع بسياري وجود داشت، اما هيچ گاه اجازه توقف پروژه داده نشد و نيازهاي کالايي آن از طريق موجودي انبار، حمايت و تعامل با توليدکنندگان داخلي تامين شد، توجه به برنامه ريزي و منابع انساني، از ديگر عوامل موفقيت در اجراي اين طرح بوده است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اظهار اميدواري کرد که با افتتاح خط لوله سربيشه - نهبندان، زمينه براي حضور سرمايه گذاران و رونق صنايع در منطقه و استان خراسان جنوبي فراهم شود.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز در پايان از مردم درخواست کرد گاز را به صورت ايمن و بهينه مصرف کنند.
بهره برداري به موقع از پروژه هاي توسعه اي صنعت گاز
در ادامه، مجري طرح خط هفتم و يازدهم سراسري گفت: بهره برداري از پروژه هاي کلان در زمان تعريف شده از اولويت هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز به منظور کاهش هزينه ها و اقتصادي تر شدن پروژه هاست.
عبدالرضا ابوالحسيني افزود: خط لوله انتقال گاز سربيشه - نهبندان به طول تقريبي 127 کيلومتر و به قطر 12 اينچ در استان خراسان جنوبي واقع شده و به لحاظ شاخص هاي زمان، هزينه و کيفيت اجرا، يکي از موفق ترين پروژه هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران است.
وي اظهار کرد: اجراي اين پروژه براي مدت زمان 18 ماه مصوب شد که همگرايي و تفکر گروهي عوامل دست درکار، اعم از کارفرما، پيمانکار و مشاور سبب شد پروژه در کمتر از 11 ماه به پايان برسد. با اين دستاورد، الگويي تازه در ارتقاي کيفيت زماني پروژه ها در شرکت ملي گاز ايران ارائه شد. مجري طرح خط هفتم و يازدهم سراسري تاکيد کرد: برنامه ريزي پروژه به نحوي انجام شد که لحظه ميزان پيشرفت پروژه رصد و هر زمان پيمانکار با کمبود نيروي فني روبه رو مي شد، نيروهاي متخصص طرح، از ديگر پروژه ها به ياري مي آمدند و با تجربه بالاي خود به رفع موانع و روند تکميل پروژه شتاب مي بخشيدند.
ابوالحسيني تصريح کرد: اين پروژه با توجه به رعايت دقيق اصول ايمني، بدون کوچک ترين حادثه و با شايسته ترين کيفيت پايان يافت، به گونه اي که همزمان با تزريق گاز، آماده تحويل موقت به بهره بردار شد.
به گفته وي، خط انتقال گاز سربيشه - نهبندان شامل سه ايستگاه حفاظت کاتديک، پنج ايستگاه شير بين راهي، ايستگاه هاي فرستنده و گيرنده و يک ايستگاه تقليل فشار گاز به همراه يک ايستگاه انشعاب براي شهر شوسف است.
مجري طرح خط هفتم و يازدهم سراسري افزود: در اين پروژه حدود 450 هزار مترمکعب خاکبرداري و 155 هزار مترمکعب حفاري کانال اجرا شد، همچنين از 11 هزار شاخه لوله 12 اينچ استفاده شده که همه اقلام مورد نياز از کارخانه هاي سازنده داخلي تامين شده است.
قطار توسعه صنعت گاز به راه خود ادامه مي دهد
در ادامه، مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي از بهره برداري و آغاز عمليات 494 پروژه گازرساني در استان خراسان جنوبي همسو با اهداف توسعه اي صنعت گاز و برنامه هاي توسعه گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور خبر داد.
سيدمحمود هاشمي افزود: گازرساني به سه شهر نهبندان، شوسف، درح و 101 روستاي استان با بيش از 195 ميليارد تومان هزينه انجام شد.
وي با بيان اين که گازرساني به شهر نهبندان در دو بخش اجراي خط انتقال گاز سربيشه - نهبندان و اجراي شبکه داخلي شهر نهبندان انجام شد، اظهار کرد: اجراي خط انتقال گاز سربيشه - نهبندان با هزينه 800 ميليارد ريال به شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران محول شده بود که زودتر از زمان تعيين شده به بهره برداري رسيد.
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي درباره شبکه داخلي گاز شهر نهبندان گفت: شبکه داخلي شهر نهبندان شامل اجراي 130 کيلومتر شبکه تغذيه و توزيع، احداث و نصب چهار ايستگاه تقليل فشار درون شهري، احداث و نصب يک ايستگاه حفاظت کاتديک با اعتبار 150 ميليارد ريال از سوي شرکت گاز استان پايان يافته است.
هاشمي با اشاره به اقدام هاي انجام شده در زمينه گازرساني به شهرهاي مختلف استان گفت: با بهره برداري از عمليات گازرساني به شهر نهبندان، امکان گازرساني به حدود پنج هزار خانوار ساکن در اين شهر فراهم مي شود. وي با اعلام اين که همزمان با گازرساني به شهر نهبندان، پروژه گازرساني به شهرهاي شوسف و درح نيز انجام شد، تصريح کرد: مطالعات مهندسي براي گازرساني به تعداد قابل توجهي از روستاهاي واقع در شهرستان نهبندان نيز در حال اجراست که در صورت تخصيص به موقع اعتبارات، اجراي عمليات گازرساني به اين روستاها نيز در برنامه شرکت گاز استان خراسان جنوبي قرار خواهد گرفت.
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي يادآور شد: امروز افزون بر بهره برداري از طرح گازرساني به 101 روستاي سطح استان، عمليات اجرايي گازرساني به 388 روستاي جديد نيز آغاز شد.
گاز زيربناي صنايع و اقتصاد است
در ادامه، فرماندار نهبندان گفت: اجراي خط لوله انتقال گاز سربيشه- نهبندان زودتر از موعد تعيين شده پايان يافته است.
ماشاالله کريميان افزود: با بهره برداري زودتر از موعد اين پروژه، گاز چند ماه زودتر به شهر نهبندان رسيد و زمستان امسال شاهد بهره مندي اهالي اين شهر از نعمت گاز خواهيم بود.
وي تاکيد کرد: گاز، توسعه دهنده و زيربناي صنايع و اقتصاد است.
فرماندار نهبندان گفت: اميدوارم اهالي اين شهر در سايه آرامش و آسايش از اين نعمت حداکثر استفاده را ببرند و هم زمان با توسعه اجتماعي، شاهد توسعه صنايع سطح شهر نيز باشيم.
فرماندار نهبندان پيشنهاد داد براي تکميل شبکه و جلوگيري از هرگونه قطع و افت فشار گاز در فصل زمستان، زمينه اتصال اين خط به شبکه استان سيستان و بلوچستان فراهم شود.
خدمات توسعه اي دولت ستودني است
در ادامه، نماينده مردم نهبندان و سربيشه در مجلس شوراي اسلامي گفت: خدمات توسعه اي دولت در همه بخش ها ستودني است و ايجاد زيرساخت هاي توسعه اي از جمله گازرساني سبب تثبيت جمعيت و ماندگاري مردم در اين مناطق مي شود. نظر افضلي افزود: پروژه گازرساني به شهر نهبندان در جريان سفر استاني دکتر روحاني، رئيس جمهوري درسال 96 اجرايي شد. وي اظهار کرد: گازرساني به شهر نهبندان ابتدا در قالب گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) تعريف شده بود که با پيگيري هاي انجام شده به روش خط لوله انتقال گاز تغيير يافت.
نماينده مردم نهبندان و سربيشه در مجلس تاکيد کرد: براي توسعه زيرساخت ها، ايجاد مناطق ويژه اقتصادي و ترغيب حضور سرمايه گذاران به گاز نياز داريم. افضلي با بيان اين که امروز، به صورت همزمان، سه شهر حوزه انتخابيه اينجانب از نعمت گاز برخوردار شده است، گفت: يکي از بخش هاي اساسي و زيربنايي توسعه منطقه گاز بود که امروز شاهد بهره برداري از آن هستيم. وي ادامه داد: افزون بر گازرساني به اين سه شهر، 101 روستا از نعمت گاز برخوردار شد و 388 روستا نيز در دستور کار گازرساني قرار گرفت که اميدواريم شاهد گازرساني به اين روستاها نيز باشيم و اين زيرساخت ها سبب توسعه شوند.
نماينده نهبندان و سربيشه در مجلس شوراي اسلامي گفت: اجراي خط انتقال گاز سربيشه به نهبندان و گازرساني به محروم ترين نقاط استان خراسان جنوبي در کمتر از يک سال، از موفقيت هاي وزارت نفت است.
افضلي گفت: انتقال گاز سربيشه به نهبندان در استان خراسان جنوبي بدون شک تاثير مثبتي بر زندگي مردم به ويژه در فصل زمستان دارد و براي واحدهاي توليدي و کارگاه هاي مستقر در منطقه نيز اهميتي بسزا دارد. وي با بيان اين که گازرساني به مناطق محروم کشور از اولويت هاي مسئولان ذي ربط است، افزود: چنين پروژه هايي که زندگي مردم را متحول و به توليد، اشتغال و توسعه زيرساخت هاي منطقه نيز کمک مي کند، بايد تداوم يابد.
نماينده نهبندان و سربيشه با قدرداني از مسئولان وزارت نفت و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران براي افتتاح اين پروژه تصريح کرد: بهره برداري و افتتاح اين خط انتقال گاز خوشحالي مردم را در پي داشته که اميدواريم زمينه براي حضور سرمايه گذاران و رونق صنايع در منطقه و استان خراسان جنوبي فراهم شود. به گفته افضلي، چنين عملکردهاي مثبتي هيچگاه از ذهن مردم پاک نخواهد شد.
پایداری سازمانی نیازمند خلق فرایندهای نو
سازمان ها براي بقا و تداوم حيات در شرايط رقابتي و متغير امروز، نيازمند بهبود و حركت پايدار در مسير تعالي هستند. از آنجا كه همه فعاليت هاي يك سازمان در بستر فرايندها انجام مي شود، اصلاح و بهبود بهنگام فرايندها و خلق فرايندهاي نو، اهميت شاياني در حركت رو به جلوي سيستم دارد. شركت مهندسي و توسعه گاز ايران كه تاكنون عملكردي بسيار موفق در توسعه صنعت گاز كشور داشته، در اين زمينه گام هايي بلند برداشته و برنامه هاي فراواني به اجرا درآورده است. مجتبي تركي نژاد، رييس تحليل سيستم هاي شركت و دبير كميته بخش نامه ها و دستورالعمل ها، نظام مشاركت و كميته بهره وري در گفت وگو با «مشعل» ضمن برشمردن دستاوردهاي اخير اين شرکت در مسير تعالي، از افزايش انگيزه کارکنان در نظام مشاركت سخن گفته است که مشروح آن را مي خوانيد.
واحد تحليل سيستم ها چه وظايفي به عهده دارد؟
هدف از ايجاد واحد تحليل سيستم ها، نظارت و تحليل فعاليت هاي شركت است. اين واحد اگرچه مسئوليت مستقيم در «صف و ستاد» ندارد، اما همه قلمروهاي شركت را در معرض تحليل قرار مي دهد. در شرح وظايف ما از تدوين دستورالعمل براي يك موضوع عملياتي تا پيشنهاد اصلاح و تغيير در ساختار سازماني به چشم مي خورد. در واقع ما افزون بر كمك به سيستم هاي مديريتي شركت، سعي در ارائه تحليل هاي دقيق براساس مباني علمي داريم.
از آنجا كه همه فعاليت هاي سازمان در بستر فرايندها انجام مي شود و تحليل سيستم نيازمند برخورداري از اطلاعات دقيق از فرايندهاست، براي استخراج فرايندها چه اقدام هايي انجام شد؟
تنها در سايه پايش و كنترل فرايندهاست كه مي توانيم بگوييم شركت تحت كنترل است. نخستين اقدام جدي واحد ما بحث IMS بود. در اين زمينه پس از استقرار پنج سيستم مديريتي اصلي، تمام فرايندها احصا و در نهايت به اخذ گواهينامه هاي 9001-14001-18001-29000 و HSEMS منجر شد. احصاي فرايندهاي شركت با كمك همكاران در واحد هاي مختلف، با جزييات بسيار دقيق استخراج شد. براي اين كار 9 كارگروه احصاي فرايندهاي اصلي شركت شكل گرفت و فرايندهاي اصلي با استفاده از نظر زبده ترين مديران پروژه و در قالب 18 فرايند ( 276صفحه) مستند شد. براي ديگر فرايندهاي پشتيباني و مديريتي نيز، روندي مشابه انجام شد و در مجموع 44 فرايند ( 562 صفحه) احصا شد كه از اين بين هفت فرايند مديريتي ( 56 صفحه) و 19 فرايند پشتيباني ( 235 صفحه) است.
مكانيزه كردن فرايندها از راه هاي اصلي در شتاب گيري و آسان سازي روندهاي سازمان است. در اين زمينه چه فعاليت هايي به ثمر نشسته است؟
در زمينه مكانيزاسيون در حال استقرار سامانه اي با نام BPMS هستيم. اين نرم افزار را در سال 95 خريداري و فرايند تامين كالا از انبار به عنوان پايلوت در آن پياده سازي شده است. اين فرايند هم اكنون به طور واقعي تحت BPMS در حال اجراست. براي سال آتي هم در نظر داريم كميته فني- بازرگاني را با استفاده از اين سامانه و همكاري امور ICT به طور كامل مكانيزه كنيم. افزون بر اين موارد، چند فرايند ديگر هم در برنامه مكانيزه شدن در سامانه BPMS قرار دارند.
از موفقيت هاي حاصل شده در ستاد و طرح ها بيشتر بگوييد.
نمونه هاي متعددي در اين خصوص وجود دارد. به عنوان مثال با كمك اموراچ اس اي، سيستم هاي محيط زيستي و ايمني و بهداشت پياده سازي شد كه به تاييد همكاران امور اچ اس اي، استقرار اين سيستم ها در تعميق و تقويت فرهنگ اچ اس اي در سازمان تاثيرهاي خوبي داشته است. جمع آوري و دسته بندي اسناد اعم از اچ اس اي و ساير اسناد شرکت در سامانه سيستم مديريت يکپارچه، برگزاري دوره هاي آموزشي و تخصصي استانداردها از جمله استانداردهاي اچ اس اي براي کارکنان شركت با به كارگيري مشاوران و اساتيد خبره، از ديگر برنامه ها بوده است.
به عنوان نمونه اي ديگر مي توان به اجراي استاندارد 21500 به صورت پايلوت در طرح تاسيسات زيربنايي اشاره كرد كه در دو پروژه اين طرح استقرار يافت.
پايش عمليات ژئوتكنيك، يكي از پروژه هاي پايلوت تحليل سيستم ها بود كه از سوي طرح چهارم و هشتم اجرا شد. عمليات ژئوتكنيك كه از سوي مشاور در طراحي خطوط لوله انجام مي شود داراي روش راستي آزمايي مشخصي از سوي کارفرما نيست.
از طريق عقد يك قرارداد، نرم افزاري طراحي شد كه روي تلفن همراه مشاور نصب مي شود. اين نرم افزار از اين قابليت برخوردار است كه از مكان هاي سونداژ (نمونه برداري از خاک) عكس انداخته و مختصات موقعيت جغرافيايي را به سرور كارفرما ارسال كند. با برخورداري از اين اطلاعات ارزشمند، كارفرما اطمينان حاصل مي كند كه اطلاعات كسب شده تا چه اندازه درست و واقعي است. بررسي ها نشان داد كه بين گزارش هاي خروجي اين نرم افزار و مستندات مشاور، مغايرت هايي وجود دارد البته اقدام هاي لازم براي رفع مغايرت ها در زمان اجراي پروژه انجام شد.
باتوجه به تاكيد وزارت نفت بر ترويج بحث «تعالي» در شركت هاي زيرمجموعه و انتخاب شما به عنوان مدير تعالي در شركت مهندسي و توسعه گاز، از اقدام هايي كه در اين زمينه انجام شده است، بگوييد.
رويكردي كه براي تعالي در نظرگرفته ايم، استفاده از مدل بومي شده EFQM است. براي رشد در زمينه EFQM سه پروژه بهبود مهم مدنظر قرار گرفته كه يكي از آنها اجراي IMS با رويكرد جديد است. پروژه دوم اجراي برنامه راهبردي است و پروژه سوم نيز، تعميق بحث تعالي در شركت را دنبال مي كند. هم اكنون هر سه پروژه در قالب يك قرارداد در كميته فني-بازرگاني در دست اقدام است.
دبيري كميته بخش نامه ها و دستورالعمل ها يكي ديگر از مسئوليت هاي شماست. درباره اهميت اين كميته توضيح دهيد.
بخش نامه ها دو نوع هستند؛ يك دسته كه درون شركت تدوين و ابلاغ مي شوند و مدل ديگر كه از بيرون سازمان به ما ابلاغ مي شود و معمولا نيازمند بومي سازي است كه همه اين موارد در چارچوب كميته بخش نامه ها مديريت مي شود. اهميت اين كميته از تركيب اعضاي آن مشخص است. مدير برنامه ريزي و كنترل طرح ها رئيس كميته است و برخي مجريان، مديران و روسا هم در آن عضويت دارند. تصميم ها و خروجي هاي اين جلسه مي تواند هزينه هاي شركت را به شدت كاهش دهد. لازم است عنوان كنم اخيرا وزارت نفت خواستار تشكيل كميته بهره وري در شركت هاي تابعه شده كه دبيري آن به عهده رئيس تحليل سيستم هاي هر سازمان قرار گرفته است. در اين زمينه هم پروژه هاي بهبود متعددي را تعريف كرده ايم و با اخذ مصوبه هاي اوليه از مديرعامل، در حال اولويت بندي و انتخاب متوليان مختلف براي اجراي پروژه ها هستيم.
نظام پيشنهادات به عنوان يكي از مهم ترين عناصردر افزايش مشاركت كاركنان در امور سازمان از اهميتي خاص برخوردار است. در ايـن زمـيــنـه چـه دسـتاوردهايي داشته ايد؟
پيش از اين، روال كار به اين صورت بود كه كميته هاي فرعي، پيشنهادها را بررسي مي كردند، اما اكنون هر واحد، پيشنهاد مرتبط با وظايفش را بررسي مي كند و به اين ترتيب، مشاركت كاركنان در واحدهاي سازمان افزايش مي يابد. يكي ديگر از اقدام ها در زمينه پيشنهادات، برپايي غرفه نظام پيشنهادات در رويدادهاي مهم سازمان است. از آنجا كه مراسم بزرگ با حضور جمع كثيري از كاركنان برگزار مي شود، فرصتي مناسب است تا همكاران بتوانند با مشاركت و پيشنهادات سازنده خود در تعالي سازمان سهيم باشند.افزون بر اين، براي اينكه امكان مشاركت را براي كاركنان شركت هاي مشاور و پيمانكار هم فراهم كنيم، براي حضور در پروژه ها هم برنامه ريزي كرده ايم كه گام هاي عملي در تيرماه برداشته شد.
رشد و ارتقاي ميزان مشاركت همكاران، نيازمند استفاده از اهرم هاي انگيزشي كارآمد است. چه تدابيري براي كيفي سازي پيشنهادات كاركنان انديشيده ايد؟
با موافقت و نظر مساعد مديرعامل، مقرر شد كاركنان صاحب ايده كه پيشنهادات موثر در زمينه كاهش زمان پروژه ها و افزايش كيفيت و سرعت اجرا ارائه مي كنند، پاداش دريافت كنند. اين مبلغ به همه همكاراني كه ايده هاي موثر و عملياتي كارآمد دارند، تعلق مي گيرد و سقفي براي اعطاي پاداش به تعداد نفرات پيشنهاد دهنده نيز در نظر گرفته نشده است. ما با اين اقدام ها به دنبال ايجاد انگيزه و افزايش مشاركت هستيم.
به عنوان پرسش آخر بگوييد كه چشم انداز مشاركت كاركنان در بهبود و تعالي سازمان را چگونه ارزيابي مي كنيد.
بسيار خرسندم كه مشاركت نسبي در لايه هاي گوناگون سازمان شكل گرفته و كار تعالي و بهبود سازمان موضوعي جدي تلقي مي شود. همكاران به اهميت چنين موضوع هايي واقف هستند و مديران، مجريان و روسا به ضرورت اصلاح فرايندها حساس بوده و آن را با جديت دنبال و مطالبه مي كنند. با توجه به احساس مسئوليتي كه درهمه كاركنان نسبت به تعالي سازمان به چشم مي خورد، مي توان چشم اندازي اميدواركننده و روشن را براي مديريت فرايندها ترسيم كرد.
بهرگانسر به قطب گردشگري صنعتي تبديل مي شود 3240 روز امـندر اولین سکوی نفتی خلیج فارس
مشعل: اين روزها که هواي مهر براي بيشتر شهرها بهاري شده و خنکاي پاييز و زيبايي هايش رخ نشان داده، هنوز حال و هواي مناطق جنوبي گرم است و اگر بعضي روزها باد خنکي هم بوزد، در هواي شرجي گم مي شود. کارکنان نفت در مناطق مختلف، همچنان عرق ريزان در تاسيسات مشغول فعاليت هستند و گاهي گوشه اي زير سايه نفسي تازه مي کنند. شرايط کار در اين مناطق تا حد زيادي مشابه هم است، اما آنهايي که روي آبهاي خليج فارس کار مي کنند، نسبت به کارکنان روي خشکي، شايد کارشان سخت تر و حساس تر باشد؛ اما حداقل هواي بهتري را تنفس مي کنند و چشمشان به آبي آرام آب روشن است. دو روزي که مهمان منطقه بهرگان بوديم تا در سالروز ايمني کنارشان باشيم، حال و هواي اين منطقه هنوز در تابستان داغ مانده بود. هم منطقه عملياتي بهرگان و هم سکوي بهرگانسر از قديمي هاي اين صنعت هستند که حال و هواي قديمي خود را حفظ کرده اند؛ هر چند اين قديمي بودن در برخي موارد مثل سالن همايش ها و دورهمي هاي شرکت نفت فلات قاره، زيادي قديمي مانده و موريانه ها به جان چوب هاي سالن آن افتاده اند و خوب است که سهمي در اعتبارات نوسازي داشته باشند.
محيط هاي کاري و استراحت کارکنان در بخش هاي مختلف دريا و خشکي منطقه بهرگان، تلفيقي از هواي گرم و شرجي، کمبود امکانات و البته شرايط سخت کاري است. گاهي راحتي و تنها بودن بر تميز بودن ارجح است، به همين دليل بسياري از کارکنان سکوي بهرگانسر با وجود حق انتخاب، ترجيح مي دهند در بخش قديمي و فرسوده اسکان کارکنان بمانند، تنها به اين دليل که اتاق ها تک نفره است. اين دليل نمي تواند توجيه خوبي براي شرايط نامساعد اين بخش از سکوي قديمي بهرگانسر باشد؛ اما با توجه به شرايط مالي، اين شرايط فعلي ماندگار است. شاهرخ باحقيقت، رئيس سکوي بهرگانسر گفت: «کارکنان روحيات خاص خودشان را دارند و با وجود اينکه مي توانند دراتاق هاي دو يا سه نفره جديد بمانند، ترجيح مي دهند که در اين اتاق هاي قديمي باشند.»
اتاق ها از زمان جنگ تحميلي، زير بمباران بوده و با بازسازي، هنوز زندگي درونشان ادامه دارد و حال و هواي صميمي تري هم دارد. کارکنان، درون بشکه هاي فوم آتش نشاني، که از وسط آنها را نصف کرده اند، خاک ريخته و گلدان هاي بزرگ درست کرده اند و در چند گوشه سکو که محل استراحت کارکنان است، آنها را چيده اند و با اين کار، فضاي سکو را متفاوت کرده اند. از همه با صفا تر گوشه اي از سکو است که با صندلي سبز و گلدان هاي سبز و گل دار، شبيه به بالکني رو به آبي آرام خليج فارس شده است. لحظه اي مي نشينم تا از زاويه ديد آنها سکو را ببينم؛ گوشه اي آرام براي تنهايي با خود. کارکنان سکو، تنهايي خودشان را دارند؛ اما خلوت کردن با خود،حتي وقتي زمان زيادي را روي سکو تنهاييم، چيز ديگري است که اين گوشه سبز سکو حتما به درد اين حال مي خورد. ما بايد برويم تا با يدک کش به بهرگان و بعد به خانه هايمان برگرديم؛ اما حتما ديدن غروب دلنشين در آن گوشه سبز سکوي بهرگانسر را از دست داده ايم.
بهرگانسر، اولين سکوي نفتي خليج فارس است که بخش قديمي آن قرار است به زودي و با فراهم شدن شرايط، به موزه تبديل شود و شايد اين مجموعه بتواند در آينده نزديک، از ظرفيت خود براي تحقق گردشگري صنعتي استفاده کند. در روزهاي پاياني سال گذشته، شرکت نفت فلات قاره با روابط عمومي و مرکز اسناد و موزه هاي نفت، تور خبري براي رسانه ها برگزار کردند تا اين مجموعه مهم و تاريخي را به مخاطبان بيرون از نفت معرفي کنند که بيش از 700 نفر از خانواده ها در ايام نوروز از اين سکو بازديد و هيجان ماندن روي يک سکوي نفتي را تجربه کردند و اين تجربه بي نظير که براي مردم عادي، دوست داشتني است، مي تواند به عنوان يک پتانسيل گردشگري، از سوي شرکت نفت فلات قاره دنبال و هدايت شود.
البته براي رسيدن به شرايط ايده آل، بايد زمان، برنامه و هزينه بيشتري صرف شود. به عنوان نمونه، بيش از دو ساعت ماندن روي يدک کش و رسيدن به سکوي بهرگانسر يا ساحل بهرگان و به عکس، براي يک ماموريت کوتاه خبري هيجان انگيز است؛ اما براي کارکنان سکو که در اين شرايط زندگي مي کنند و راهي جايگزين هم براي آنها وجود ندارد، خسته کننده است. مي گويند برخي يدک کش ها خيلي کند هستند، برخي خيلي بوي بد مي دهند و برخي هر دو اشکال را دارند که باز هم راه جايگزيني وجود ندارد. با حقيقت، رئيس سکوي بهرگانسر با اذعان به شرايط نامناسب تردد کارکنان به سکو گفت: يدک کش هاي فعلي که با آنها قرارداد داريم، شرايط بهتري دارند و سعي مي کنيم ديگر از يدک کش هاي خارجي و قديمي و کارکنان خارجي آن استفاده نکنيم، بخصوص که در اين چند سال، يدک کش هاي داخلي ساخته شده و با خدمه ايراني زيادي فعال است؛ اما همه اينها به اعتبارات مالي نياز دارد.
سال هاست که حادثه از ما دور شده
منطقه عملياتي بهرگان از قديمي ترين مناطق در مجموعه شرکت نفت فلات قاره است. اين سکوي نفتي، دو ميدان نفتي بهرگانسر و هنديجان را پوشش مي دهد. از سال 1338حفاري در اين دو ميدان نفتي شروع و در 1341 بهره برداري از آن آغاز شد که تا امروز ادامه دارد. بهرگانسر به دليل قديمي بودن در سال 1387 بازسازي و سکوي جديد در آن نصب شد که آن زمان تاکنون، بيش از 3240 روز کار بدون حادثه روي سکو داشته اند و آخرين حوادث که به انتشار گاز H2S مربوط مي شود، در اين سال ها با تجهيز سکو، ديگر رخ نداده است.
نفت ميدان نفتي بهرگانسر و هنديجان، نفتي مرغوب است که پس از فراورش اوليه روي سکوي بهرگانسر و جداسازي گاز همراه، از طريق خط لوله به منطقه عملياتي بهرگان وارد مي شود. دو کارخانه قديم (1338) و جديد(1387) فراورش نهايي اين نفت را براي صادرات انجام مي دهند که البته کارخانه قديم در مواقع لزوم فعال است.
«فرهنگ ايمني» را نهادينه کنيد
در آستانه 7 مهر ماه «روز ايمني و آتش نشاني»، حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در ميان مجموعه هاي عملياتي اين شرکت تصميم به بازديد و ديدار با کارکنان منطقه عملياتي بهرگان گرفت. او از سکوي بهرگانسر و شرايط توليد و بخش هاي مختلف آن، بازديد و تلاش کرد تا زمان بيشتري را در ميان کارکنان باشد. او گفت: بسياري از کارکنان و مديران در مجموعه نفت فلات قاره ممکن است سال ها در يک منطقه با هم کارکنند؛ اما هيچ گاه يکديگر را نشناسند که چنين برنامه هايي براي مديران، فرصت مناسبي است تا بتوانند به بخش هاي مختلف اين مجموعه گسترده و مهم سر بزنند و از نزديک با شرايط کاري کارمندان آشنا شوند.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در جمع کارکنان منطقه عملياتي بهرگان با بيان اينکه مجموعه نفت و شرکت نفت فلات قاره هنوز در جنگ است و ما پيشتازان اين جنگ هستيم، گفت: با همه کمبودها، همچنان سربلند ادامه مي دهيم؛ جنگ يک بار براي فلات قاره تمام شده و سربلند از آن بيرون آمده است؛ اما اين جنگ اقتصادي هنوز براي ما ادامه دارد. در اين سال ها هم با وجود همه کاستي ها و مشکلات موجود، منطقه بهرگان توانسته با تمهيدات انديشيده شده، توليد نفت را نه تنها تثبيت کند، بلکه افزايش دهد و با همه نوسانات، بهترين عملکرد را داشته باشد و ما در اين منطقه کمترين نگراني را داريم.
وي افزود: تعداد ساعت بدون حادثه و نداشتن کشته و زخمي، در شاخص هاي ما مهم است و دنبال مي شود و اين آمار در شرايط سختي که وقوع حادثه محتمل است، آمار قابل قبولي است؛ اما مهم تر از همه اين موارد، فرهنگ ايمني در بين کارکنان مناطق عملياتي است که بايد در ميان همه کارکنان، جدي گرفته شود.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران، مجموعه اچ اس اي و همه بخش هاي آن را به نخ يک تسبيح که کل مجموعه را در ميان گرفته، تشبيه کرد و گفت: توليد نفت براي همه ما در شرکت نفت فلات قاره مهم است و ملکه ذهن ما شده؛ اما فرهنگ ايمني هم بايد در پس ذهن همه ما قرار گيرد و همه ارکان مجموعه بايد در اين زمينه مسئول باشند. در عين حال موضوع پدافند غيرعامل، مسئله جانبي مهمي است که در بخش هاي مختلف بايد سرلوحه کار قرار گيرد.
بهرگانسر، سرآمد صرفه جويي است
عليرضا قانعي، رئيس منطقه عملياتي بهرگان هم از عملکرد کارکنان منطقه اعلام رضايت کرد و گفت که بهترين خبر براي او، سالم برگشتن همه کارکنان در شيفت هاي مختلف کاري به خانه هاي شان است. قانعي با اشاره به برنامه هايي که براي ايمني در اين منطقه پيش بيني شده، تصريح کرد: «بايد آتش خشم، حرص و جهل و همچنين آتش بيروني را مهار کنيم. در عين حال بايد غلبه بر آتش را به عنوان صنعتگران خط مقدم جنگ اقتصادي، سرلوحه کارمان قرار دهيم. به همين دليل حفظ ايمني با هدف حفظ سلامت و جان همکاران، مهمترين مسئله است و در ادامه، از بروز هر حادثه و اختلالي در توليد جلوگيري مي کنيم.
رئيس منطقه بهرگان با بيان اينکه اين منطقه به لحاظ رعايت شاخصهاي ايمني و محيط زيستي پيشتاز است، ادامه داد: دليل اين پيشتازي، تلاش براي نهادينه کردن فرهنگ ايمني در منطقه بوده است. وي افزود: برگزاري بيش از 50 مانور در زمينههاي مختلف از ديگر اقدام هاي انجام شده در حوزه اچ اس اي منطقه بهرگان است. احتمال خطر در جريان تعميرات، يکي از موارد معمول بوده که ضريب وقوع آن را به حداقل رسانده ايم و تلاش مي کنيم تا فرهنگ ايمني بيشتر نهادينه شود؛ چرا که منطقه بهرگان را بخشي از دارايي هاي شخصي خودمان مي دانيم.
قانعي از کاهش 5 درصدي مصرف برق و کاهش 25 درصدي مصرف آب در اين منطقه عملياتي خبر داد و گفت: افزايش توليد در منطقه بهرگان 103 درصد بوده که اين موضوع با تفکر و عملکرد خوب همه واحدها محقق شده است. در عين حال مسائل زيست محيطي و کاهش مصرف انرژي به طور مستمر در اين منطقه دنبال مي شود.
اهميت نوسازي و ايمن سازي تاسيسات در بهرگانسر
قديمي بودن، هميشه با مسئله مهم فرسودگي همراه است و بهرگانسر، پس از چند دهه عمليات مستمر و سخت، اين روزها به اين فرسودگي دچار است و به گفته ايمان شيريانپور، رئيس واحد بهداشت، ايمني و محيط زيست، مديريت بحران و پدافند غيرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران، نزديک به 15 درصد از تاسيسات نفتي فلات قاره در ناوگان ايمني و آتش نشاني، به بازسازي جدي و 55 درصد هم براي بهبود شرايط موجود به تامين اعتبار نياز دارد و تنها 30 درصد از وضعيت مناسب برخوردار است که آن هم به تاسيسات دريايي مربوط مي شود. او گفت: براي نوسازي ناوگان ايمني و آتش نشاني در مناطق عملياتي 900 ميليارد تومان برآورد بودجه کرده ايم که تاکنون نزديک به 400 ميليارد تومان آن تامين اعتبار شده و مابقي در حال تامين است که اميدواريم اين روند تسريع شود.
او با بيان اينکه منطقه بهرگان به دليل فعال شدن سکوهاي سروش و نوروز و الگوگيري در حوزه اچ اس اي سکوها از شرکت انگليسي-هلندي شل پيشتاز است، گفت: در سال 84 که بخش اچ اس اي در مجموعه نفت فلات قاره شکل گرفت، تمام برنامه ها را با الگوگيري از اين سکوها شروع کرديم. شرکت نفت فلات قاره، مجموعهاي از فعاليتها و عمليات صنعتي و غيرصنعتي دريايي، هوايي و زميني را همزمان دارد و بايد اهداف اچ اس اي توأمان ديده شود. اين مهم، نيازمند نگاهي چندوجهي است که سازمان خاص خودش را مي طلبد.
رکوردکارکرد بدون فوتي
او با اعلام اينکه بيش از 52 ميليون نفرساعت کارکرد بدون فوتي طي سال هاي 92 تا 96 در مجموعه هاي عملياتي نفت فلات قاره داشته ايم که اين رقم در نوع خود رکورد است، افزود: «زماني موضوع اچ اس اي به داشتن لباس کار و کلاه ايمني محدود بود، اما حالا همه بخش هاي مجموعه، بايد اصول ابتدايي و پيشرفته اچ اس اي را بدانند. از اين رو آموزش نيروهاي ايمني در حوزه هاي فرايندي، ضرورتي اجتناب ناپذير است که دستيابي به آن، به بهره مندي از دانش و مفاهيم مختلف ايمني نياز دارد. » رئيس واحد بهداشت، ايمني و محيط زيست، مديريت بحران و پدافند غيرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران تاکيد کرد که نيروهاي بخش توليد و عملياتي هم مانند نيروهاي ايمني، بايد به طور مرتب در جريان اين آموزش و مانور و تکرار خطرهاي احتمالي قرار داشته باشند؛ چرا که معناي ريسک، يعني همين که کار يک بار اتفاق مي افتد و آنها بايد آماده باشند.» شيريانپور اظهار کرد: کارکنان شرکت نفت فلات قاره به لحاظ دانش عملي و تجربه عملياتي نسبت به ديگر کارکنان زيرمجموعه وزارت نفت در شرايط مطلوبي قرار دارند، اما در اين حوزه، مستندسازي دانش وجود ندارد که اگر اين موضوع اجرايي شود، مي تواند مفيد باشد. در عين حال، ساختار سازماني هم اهميت دارد و ما درحال حاضر 320 نيرو و 160 پيمانکار داريم و بايد نيروهاي مستقر در دريا و خشکي را جدا کنيم. او به مواردي که تاکنون بيشترين حادثه را در مجموعه نفت فلات قاره ايجاد کرده است، اشاره کرد و گفت: حريق مخازن و سکوها، حادثه سقوط هلي کوپتر و انتشار گاز در اين سال ها بيشترين خسارت را وارد کرده و وقتي حادثه اي، خود را اينگونه بروز مي دهد، يعني از اين نقطه آسيب پذير هستيم. او افزود: در اين مدت اقدام هاي پيشگيرانه انجام شده؛ اما اتفاقي که چند سال قبل در مخازن پتروشيمي بوعلي رخ داد، درس هاي ديگري به ما داد و متوجه شديم که آسيب پذيري سيستم فعلي مخازن زياد است. به همين دليل، سيستم ديگري به نام «مگافلور» را طراحي کرديم و تلاش مي کنيم در دو منطقه سيري و لاوان به طور پايلوت، اين طرح را اجرا کنيم. در عين حال در اين منطقه و در کنار سکوها، به شناورهاي آتشخوار جديد نياز داريم و بايد شناورهاي فعلي را ارتقا دهيم.
او با تاکيد بر اينکه اصلاح سيستم و ساختار ناوگان هلي کوپتري منطقه ارجحيت دارد و بايد سازمان ديگري غير از هواپيمايي کشوري روي خريد تجهيزات و ناوگان و برنامه پروازها نظارت داشته باشد، گفت: با توجه به حوادث رخ داده اخير اگر اين شرايط اصلاح نشود، شرايط روحي نيروها به هم مي ريزد. علاوه بر اين در سال هاي اخير، پدافند غيرعامل يا همان اقدامات مهندسي مقابله با تهديدات نظامي با هدف پايداري توليد و کاهش آسيب پذيري در جريان است. در اين مدت هم مطالعات مفهومي پدافند غيرعامل و تدوين نقشه راه پدافند غيرعامل شرکت نفت فلات قاره را از طريق مشاوران ذي صلاح دنبال مي کنيم.
مخابرات؛ سلسله اعصاب شریان انتقال نفت
زهره ربيعي: درعصر کنوني، بهره گيري از فناوري روز ارتباطات و مخابرات صنعتي براي دستيابي به اهداف هر سازمان، يكي از مهم ترين عوامل ارتقا و بهره وري به شمار مي آيد. مديريت مخابرات شركت خطوط و لوله مخابرات نفت ايران به عنوان متولي شبكه زيرساخت مخابرات صنعتي نفت در كشور، با ارائه كارآمدترين خدمات مخابرات صنعتي و برخورداري از ضريب اطمينان 99/99 درصد، افزون بر برقراري ارتباط مستمر صنعتي صوتي، راه دور، تصويري و ارتباطات شبكه هاي تأسيسات و خطوط لوله، ويدئو كنفرانس، پزشكي از راه دور درمناطق محروم، مسئوليت سنگين و حساس برقراري ارتباط ميان ساختمان هاي ستادي وزارت نفت، تأمين ارتباطات پالايشگاه ها نفت، همچنين مراكزستادي شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ، تأمين ارتباط مراكزانتقال نفت و فرآورده در كشور را به عهده دارد. شبكه گسترده فيبرنوري و راديويي ديجيتال درسراسر كشور، رينگ فيبر نوري درتهران، مراكز تلفن IP-PBX وشبكه ارتباطات سياردرقالب WAN صنعت نفت براي برقراري ارتباطي ايمن، پايدار و سريع، از ديگر زيرساخت هاي مخابراتي است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت براي خدمت رساني به صنعت نفت و حتي بيرون از آن بهره مي برد. براي آگاهي بيشتر از حوزه مخابرات، همچنين فعاليت هاي انجام شده درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با احمد بهفرد، مدير مخابرات اين شرکت که 28 سال سابقه فعاليت در صنعت نفت را درکارنامه کاري خود دارد، گفت وگو کرده ايم که مشروح آن را مي خوانيد.
لطفا از مخابرات و اهميت آن برايمان بگوييد.
دنياي امروز، دنياي ارتباطات است و دهکده جهاني مک لوهان، مصداق عيني پيدا کرده است؛ به خصوص درعصرکنوني که فناوري هاي نوين و پيشرفته تري دراين حوزه به کار گرفته شده است. مجهزبودن سازمان ها به فناوري هاي روز ارتباطي ومخابراتي به ويژه درحوزه صنعت، يکي ازاهداف مهم هرسازمان است. بابهره مندي از تجهيزات مخابراتي وارتباطي، همچنين تسلط برفناوري هاي روزاين حوزه مي توان برنامه ريزي ومديريتي بهتر داشت و همسو با قافله پيشرفت حرکت کرد. مخابرات دربحث ارتباطات وفناوري اطلاعات، نقش پشتيبان ومهيا كننده زيرساخت مطمئن وايمن را دارد و بايد اين را گفت که تحقق اهداف صنعتي مانند نفت، درگرو ارتباطات ومخابرات صنعتي است واين اهميت و جايگاه آن را به ما يادآور مي شود. اگرخط لوله انتقال نفت وفرآورده هاي نفتي، رگ هاي حياتي اين صنعت در نظر گرفته شود، مخابرات درصنعت نفت سلسله اعصاب اين شريان است وعمليات موفق وبي وقفه انتقال وپالايش درصنعت نفت، بدون برخورداري ازاين شبكه كارآمد(مخابرات) امكان پذير نخواهد بود.
با توجه به اين توضيحات، هم اکنون چه طرح هايي در حوزه مخابرات در دست اجرا داريد؟
درمجموعه مديريت مخابرات پروژه هاي متعددي در دست اجراست که اسکادا يکي ازمهم ترين آنها و قراراست دوسال آينده با صرف بودجه افزون بر يکصد ميليارد ريال اجرا شود. همچنين پروژه هايي با عنوان «سي سي تي وي» که در مراکز انتقال نفت اجرا مي شود. پرو ژه هايي مانند اجراي طرح فيبرنوري تهران- زنجان، همچنين نشت يابي مسيرخطوط لوله (باتوجه به اهميت محيط زيست) که در مسيرخط انتقال اروميه- تبريز اجرا شده است. پروژه فاز 2 مخابرات، يکي ديگر از طرح هاي مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت است که در بيشتر مناطق دوازده گانه اين شرکت انجام شده است.
پروژه «اسکادا» درحوزه مخابرات چه اهميتي دارد؟
اسکادا نام سامانه اي است که امكان پايش كليه مؤلفه هاي انتقال اعم از ظرفيت انتقال، نوع فرآورده، زمان رسيد وارسال، همچنين حجم مخازن، پارامترهاي فشار، دما و فلو را فراهم مي كند. تا بتوان داده ها را به دو صورت آماري و گرافيكي مشاهده كرد. اين پروژه به منظور استقرارسيستم مانيتورينگ در دوازده منطقه شركت و دو نقطه ستادي (يكي به عنوان مانيتورينگ اصلي درمنطقه تهران و ديگري به عنوان پشتيبان درمنطقه مركزي) ايجاد شده و اكنون به عنوان پايلوت در منطقه شمالشرق در دست اجراست.
اکنون اين طرح مخابراتي در چه وضعيتي است؟
بخش مطالعاتي پروژه اسکادا، درسال 95 آغاز شد و عمليات اجرايي آن ارد يبهشت 96 كليد خورده است.
يکي از موضوع هاي مهمي که مقام معظم رهبري نيز بر آن تاکيد دارند، «حمايت از کالاي داخلي» است. برنامه هاي حوزه مديريتي شما در خصوص محقق سازي اين هدف چه بوده است؟
از آنجا که سازنده و توليد کننده ايراني، از توانمندي و قابليت هاي بالايي برخوردار است، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيز بر اين باور است که درطرح ها و پروژه هاي خود ازکالاي ايراني استفاده و از اقلام خارجي که مشابه آن در داخل کشور توليد مي شود، پرهيز کند. موضوع حمايت از کالاي داخلي که به دست توانمند سازنده ايراني توليد مي شود، اهميت بسزايي دارد و اميدوارم روز به روز كيفيت محصولات داخلي آنقدر بالا برود که بتوانيم نيازهاي خود را از داخل تامين کنيم وصنايع کشور درهمه بخش هاي ازجمله نفت با شتابي بيش از پيش، حرکتي رو به جلو داشته باشند.
از سوي ديگر، افراد خلاق و مبتکري در کشور هستند که مي توانند نقش مهم و موثري در رشد وشکوفايي کشور داشته باشند که بدون ترديد شناسايي و حمايت آنان مي تواند حرکت در مسير شکوفايي را شتاب بخشد.
باتوجه به شرايط حساس کنوني واهميت اقتصاد مقاومتي دراجراي طرح ها(با در نظر گرفتن همه جوانب ايمني آن) چقدر توانسته ايد درحوزه مديريتي خود صرفه جويي ايجاد کنيد؟
هرپروژه اي كه درشركت انجام مي شود، افزون بر بخش هاي فني، در بخش هاي زيست محيطي و اقتصادي نيز مي تواند صرفه جويي هايي به همراه داشته باشد. براي مثال درپروژ ه اي مانند نشت يابي باجلوگيري ازهدررفت مواد نفتي، مي توان از آلوده شدن محيط زيست که هزينه هاي سنگيني مي بايد صرف پاک سازي آن شود، جلوگيري کرد. اين خود نوعي صرفه جويي است به اين دليل که با اجراي چنين پروژه هايي (نشت يابي) دسترسي به مکاني که نشتي در آن رخ داده است، سريع تر انجام وازتحميل هزينه جلوگيري مي شود. طرح هاي بازدارنده اي نيز درجهت پيشگيري ازسرقت مواد نفتي در مسير خطوط لوله اجرامي شود که به ثمر رسيدن آن حفظ سرمايه و صرفه جويي محسوب مي شود؛ بنابراين هرطرحي که اجرا مي شود، صرفه جويي را در ذات خود دارد.
به نشت يابي اشاره کرديد. آيا روش هاي مختلفي براي اجراي آن وجود دارد؟
پروژه هاي نشت يابي به دو صورت اجرا مي شود. يکي نشت يابي با استفاده از فيبرنوري وديگري نشت يابي به روش خودکار. در روش نخست، نشت يابي باتوجه به فشارسيال درون لوله ازطريق فيبرنوري كه دركنارخطوط لوله قرارگرفته، انجام مي شود. اين روش براي پايش تردد خودرو درمسيرخطوط لوله نيزمورد استفاده قرار مي گيرد. در روش دوم ( خودکار) با استفاده از ديتاهاي مربوط به فلو و درجه حرارت و فشار درون خط، اطلاعات، مانيتور و در صورت بروز نشتي درمسير انتقال مواد نفتي مي توان خيلي سريع گزارش آن را دريافت كرد.
اشاره اي به پروژه فاز 2 مخابرات و افزايش پهناي باند داشتيد، درباره اين طرح توضيح مي دهيد؟
وظيفه اصلي مديريت مخابرات، سرويس دهي به شركت خطوط لوله و ايجاد ارتباط مستمر براي پايدار کردن انتقال مواد نفتي است.
با توجه به گستردگي جغرافيايي مراكز انتقال نفت و دورازدسترس بودن آنها از نقاط شهري، همچنين نبود ارتباط مخابراتي، ضرورت شکل گيري مديريت مخابرات در مسيرخطوط لوله ومراكز انتقال نفت ايجاد شد با فراهم شدن بسترارتباطي گسترده در سراسركشور، تصميم به ارائه خدمات مخابراتي به ديگرشركت هاي نفتي از جمله شركت هاي نفتي مستقر درمناطق جنوب، پالايشگاه ها، پتروشيمي ها، شركت گاز، شركت ملي حفاري و ... گرفته شد. اين مديريت پيرو مصوبات هيئت مديره شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، هم اکنون افزون برشركت هاي نفتي به برخي شركت هاي غيرنفتي مانند شركت توانير، صدا وسيما، اداره منابع طبيعي، شركت مخابرات زيرساخت، نيروي انتظامي و. . . نيزخدمات مخابراتي ارائه مي کند و اين خدمات رساني درقالب طرحي با عنوان فاز 2 مخابرات و افزايش پهناي باند انجام مي شود. پيش از اجراي پروژه فاز2مخابرات، زماني كه سيستم ها به صورت آنالوگ بود، ظرفيت پهناي باند بسيارمحدود بود، اما با اجراي اين پروژه، تمام تجهيزات به ديجيتال تبديل شده و پهناي باند افزايش حداقل يك STM1 و دربسياري ازمسيرها دو STM1 ودربرخي ازمسيرها سه STM1 داشته است.
اين نکته نيز از نظر دور نماند که با اجراي فاز يك، پروژه فيبرنوري كليد خورد و ظرفيت پهناي باند به حداقل چهار STM1 افزايش يـافـت. الـبـته در مسـيـرهاي اصلي، شانزده STM1 روي بسترفيبرنوري هم وجود دارد واين به معناي آن است که مسير فيبرنوري، هم مسيري مطمئن تر وهم داراي ظرفيت بالاتري است.
طول خطوط فيبرنوري درشركت چقدراست وآيا امكان افزايش آن وجود دارد؟
هم اکنون 4 هزار كيلومتر فيبرنوري درسراسر كشور وجود دارد. اجراي پروژه هاي فيبرنوري بسيار زمان بر و پرهزينه است؛ به همين دليل رايزني ومذاكره با ديگر شركت هاي نفتي درحال انجام است تا بتوان با بهره گيري از توانمندي وامكانات يکديگر، هم در هزينه و هم در زمان صرفه جويي کرد.
درباره پژوهش و اهميت آن در حوزه مخابرات بفرماييد؟
همه علوم موجود درجهان، هم اكنون باسرعت بالايي درحال پيشرفت هستند و از آنجا که علم مخابرات نيز، زيربناي بسياري ازعلوم ديگر به شمارمي آيد، باسرعت زيادي درحال پيشرفت است؛ بنابراين، افزون بر انجام فعاليت هاي روزمره و يادگيري دانش مربوط به تجهيزات موجود، دانش تئوري مربوط به مباحث جديد و تخصصي دراين حوزه نيزبايد افزايش يابد.
پيرو مذاکره با بخش آموزش شركت، دوره هاي آموزشي تجهيزات موجود و مواردي كه درآينده با آنها سروكارخواهيم داشت، در اولويت برنامه هاي آموزشي قرار گرفته است. درعصر کنوني، همه افراد بايد تكنيك وتئوري هاي جديد را فرابگيرند تا از علم روز دنيا عقب نمانند.
درباره سند چشم انداز مديريت مخابرات شركت توضيح دهيد؟
يكي ازبخش هاي EFQM، نقشه راه يا همان راهبرد سازماني است. در اين بخش براي سازمان يک چشم انداز تعريف مي شود كه مثلاً در پنج سال يا ده سال آينده با چه هدفي و به كدام سمت حركت مي كنيم. اين راهبرد سال به سال و باتوجه به پيشرفت ها مي تواند متغيرباشد. هدف مجموعه مديريت مخابرات، رسيدن به نقطه سرآمدي عالي درمخابرات صنعتي است. يكي از مزيت هاي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت نسبت به مخابرات شهري داشتن يك شبكه گسترده از مخابرات صنعتي است. هدف و راهبردي مديريت مخابرات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيز اين است كه به سطح عالي تأمين ارتباطات درخطوط لوله، شركت هاي نفتي ودر كل تأمين ارتباط مناسب براي وزارت نفت و ديگر شركت هايي كه به عنوان مشتري هستند، دست يابد.
آيا نکته ديگري هست که بخواهيد به آن اشاره داشته باشد؟
همه فعاليت ها در همه بخش هاي صنعت نفت مهم است و مخابرات نيزاز اين قاعده مستثني نيست. اميدوارم همه كاركنان با انجام صحيح و به موقع فعاليت هايشان، سازمان را در ارائه خدمات بهتر كمك كنند. اميدوارم شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز با برطرف کردن برخي مشکلات مانند كمبود نيرووارتقاي سمت هاي سازماني، ضمن افزايش انگيزه و رضايت مندي درکارکنان، گام هاي بلندتري در جهت ايجاد تفكرات خلاق و مديريتي درسازمان بردارد.
روايتي از فعاليت هاي اجتماعي و خدماتي اهالي صنعت نفت در شمال شرق کشور مرهم دردها؛ محرم اسرار
مشعل سيد مرتضي هاشمي از صبح زود با کوله باري از اميد راهي خيابان مي شود، مادر است و دلش براي فرزندش مي تپد، با کيفي در دست و نوزادي در آغوش زير تيغ آفتاب داغ تابستاني، مسافت طولاني را طي مي کند تا خود را به بيمارستان برساند. از در ورودي که عبور مي کند، خود را به بخش پذيرش مي رساند. دفترچه را از همان کيف اش بيرون مي آورد و روي گيشه در نوبت قرار مي دهد. لحظه ها که مي گذرد، سالن انتظار شلوغ تر و ازدحام جمعيت بيشتر مي شود. نفراتي که از صبح زود براي گرفتن نوبت مراجعه کرده اند، سعي مي کنند جزو اولين ها باشند تا بيمارشان زودتر ويزيت شود.مسئول پذيرش از مراجعه کنندگان مي خواهد به نوبت، دفترچه ها را روي گيشه قرار دهند تا اطلاعات آنها در سامانه ثبت شود. جمعيت منتظرند تا پزشک سر وقت و زمان اعلام شده در بيمارستان حضور يابد، ثانيه ها سپري شده و عقربه هاي ساعت زمان هاي سپري شده را نشان مي دهد. بازديدي از وضعيت ارائه خدمات بهداشتي و درماني در تنها بيمارستان صنعت نفت ( غدير ) در سرخس داشتيم و پاي درد دل شهروندان سرخسي، بيماران مراجعه کننده به دي کلينيک و پزشکان اين مرکز نشستيم که مشروح گزارش را در ادامه مي خوانيد.
مادري جوان فرزندش را به آغوش گرفته و در صف نوبت دهي بيقراري مي کند. کمي جلوتر مي روم تا علت حضورش را جويا شوم. خود را فاطمه خاکدان 22 ساله و بومي سرخس معرفي مي کند و مي گويد: از ساعت هفت صبح براي گرفتن ويزيت به صورت آزاد به دي کلينيک مراجعه کرده ام تا دکتر، فرزند خردسالم را معاينه کند. دخترم يک سال و نيمه است و خيلي گريه مي کند. به طور معمول کودکان در اين سن کم، خيلي زود دچار بيماري هاي عفوني مي شوند و چون همسرم شاغل است، امروز مادرم مرا همراهي کرده تا فرزندم را به اين مرکز بياوريم و همچنان منتظريم تا نوبتمان اعلام شود.
او ادامه مي دهد: بيمارستان لقمان، تنها مرکز درماني تامين اجتماعي سرخس است، اما هربار که به آنجا مراجعه کرده ايم، پزشک متخصص نبوده يا فرصتي پيش نيامده تا به ما وقت ويزيت دهند. سطح خدمات آنجا بسيار پايين است و به علت کمبود پزشک متخصص مجبور شديم به دي کلينيک صنعت نفت مراجعه کنيم. خوشبختانه اينجا پزشک اطفال و نوزادان حضور دارند و چون از صبح زود آمديم، منتظريم که دکتر از نزديک فرزندم را معاينه کند.
سالن انتظار مملو از خانم ها و آقاياني است که براي درمان بيمارشان مراجعه کرده اند، مرد جواني پيراهن آبي رنگ به تن دارد و کودک در بغل، دائم طول سالن را مي پيمايد. چهره اش مضطرب است، خود را مسعود علي ميرزايي و اهل روستاي «الله نظر» معرفي مي کند و مي گويد: شغل من کارگري است و بر اساس کار روزانه دستمزد دريافت مي کنم. امروز هم مثل هميشه مسافت زيادي را از روستا تا اينجا آمده ايم. هنوز نمي دانم فرزندم چه نوع بيماري دارد. اميدواريم هرچه زودتر بهتر شود. پسرم به خاطر سن کمي که دارد، بيقراري مي کند و ما براي درمان او نزد پزشک کودکان آمديم و خدا را شاکريم که امروز توانستيم نوبت بگيريم..
وي درخصوص نوع دفترچه بيمه اي که در دست دارد، مي گويد: ما از دفترچه بيمه تامين اجتماعي استفاده مي کنيم و در مدت زماني که اعتبار دارد، مي توانيم از خدمات درماني استفاده کنيم.
همانطور که با آقا مسعود در حال مصاحبه هستم، همسرش از بخش پذيرش وارد سالن انتظار مي شود، برگه نوبت را در دست دارد، نسرين چشک مي گويد: چون خواهرم از خدمات اين دي کلينک استفاده کرده و رضايت دارد، اينجا را به ما معرفي کرد و من و همسرم براي پيگيري روند درمان پسرمان از روستا به شهر آمديم.
به گفته او، تنها بيمارستان شهرستان، اين روزها وضعيت خوبي ندارد و کمبود متخصص زنان و نوزادان مشکل بزرگي براي شهروندان ايجاد کرده، بخصوص ما که براي يک ويزيت بايد به شهر بياييم. آنجا اصلا دستگاه سونوگرافي ندارد، حتي براي زايمان فرزندم با وجود جاده نامناسب، از سرخس به مشهد اعزام شدم.
علمي، يکي ديگر از شهروندان سرخس است که در اين زمينه مي گويد: بيماري هيچ وقت خبر نمي کند. بارها در پاسي از شب، فرزندم را براي پيگيري درمان به بيمارستان لقمان برده ايم، اما به دليل نبود پزشک متخصص، پذيرش نکردند و کسي پاسخگو نبود. به عنوان مثال وقتي اين شهرستان به متخصص ارتوپد نياز دارد؛ ولي دکترها به اين شهرستان نمي آيند، ما مجبور مي شويم بيش از 180 کيلومتر را تا مشهد، آن هم با اين جاده خطرناک سرخس، طي کنيم.
ازدحام جمعيت و زمان طولاني انتظار
در بخشي از سالن انتظار، همسر يکي از کارکنان پالايشگاه هاشمي نژاد که فرزندش را در آغوش گرفته، منتظر است بر اساس اعلام شماره، فرزندش را به اتاق پزشک متخصص اطفال ببرد.
مليحه نظام نيا که از وضعيت نوبت دهي به دليل شرايط ازدحام جمعيت گلايه مند است، مي گويد: ازدحام باعث شده تا منتظر بمانيم و بر اساس شماره اعلامي، فرزندان مان را پيش دکتر ببريم؛ از آنجا که همسران ما در محل کار حضور دارند، زماني که فرزندمان دچار بيماري مي شود، مجبوريم تنها به دي کلينيک مراجعه کنيم، بنابراين از مسئولان خواهشمنديم در اين مواقع به آنها مرخصي دهند تا همراه ما باشند؛ زيرا تنها زماني که فرزندمان براي درمان اعزام مي شود، آنها مي توانند مرخصي بگيرند.
به گفته او، بتازگي خبرهايي مبني بر واگذاري دي کلينيک شنيده ايم؛ اما اگر واقعيت داشته باشد، در آينده نزديک شاهد ازدحام جمعيت بيشتري خواهيم بود، بنابراين از مسئولان وزارت بهداشت مي خواهيم که به جاي واگذاري دي کلينيک، بيمارستان لقمان را تجهيز کنند. بعد از صحبت مراجعه کنندگان که خواسته آنها داشتن يک مرکز درماني با پيشرفته ترين تجهيزات پزشکي است، راهي طبقه دوم که بخش هاي مراقبت هاي ويژه، فيزيوتراپي، دندانپزشکي و اتاق عمل در آن قرار دارد، مي شوم.به بخش اورژانس که مي روم. در اين بخش دستگاه هاي پزشکي و مانيتور (صفحه نمايش) قلبي، فشار سنج، پايه سرم، کپسول اکسيژن و سي پي آر يا همان داروهاي اضطراري ديده مي شوند تا به بيماران بهترين سرويس ارائه شود، پزشک مربوطه در حال بررسي پرونده يکي از مراجعه کنندگان است. پس از بازديد از اورژانس، با يکي از مراجعه کنندگان همکلام مي شوم.
خانم ولي دوست که همسر يکي از کارکنان صنعت نفت است، براي پيگيري خدمات درماني فرزندش به اورژانس مراجعه کرده، سرم و ديگر تجهيزات پزشکي به پسرش وصل است و پزشکان مرکز هم به طور مرتب به او سر مي زنند تا از نزديک روند خدمات درماني را پيگيري کنند. او مي گويد: پسرم دو روز پيش دچار بيماري شد و براي بستري به دي کلينيک صنعت نفت مراجعه کردم، خوشبختانه چون ما بيمه نفت هستيم، ويزيت رايگان محاسبه مي شود، تجهيزات و سطح دستگاه هايي که در اين مرکز قرار دارد، از بيمارستان شهرستان سرخس بهتر است.
نياز به يک نيروي ثابت در بخش دندانپزشکي
يکي از مباحث جدي در موضوع سلامت انسان ها، بحث بيماري هاي دهان و دندان است که واحدي با عنوان دندانپزشکي با تيمي از پزشکان مجرب و تجهيزات پيشرفته، آماده ارائه خدمات با بهترين کيفيت به بيماران در درمانگاه ها و بيمارستان ها هستند. به واحد دندانپزشکي که مراجعه مي کنم، منيژه ذوقمند به همراه دستيار خود با استفاده از بهترين تجهيزات در حال ارائه خدمات متنوع و معاينه يکي از مراجعه کنندگان است. او که بومي سرخس است، در خصوص زمان اشتغال به کار خود مي گويد: از سال 1387 با توجه به کمبود دندانپزشک در مجموعه بهداري صنعت نفت، مشغول به کار شدم و از زمان راه اندازي دي کلينيک در سال 95 به اين مکان جديد منتقل شديم.ذوقمند ادامه مي دهد: مهمترين مسئله ما پيشگيري است تا درمان. بحث بيماري هاي دهان و دندان باعث مي شود که افراد رنج زيادي را تحمل کنند، بنابراين ما با ارائه سرويس هاي متنوع آموزش، جرم گيري و معاينه هاي مکرر بيماران را آگاه مي کنيم. با توجه به وضعيت اقتصادي و هزينه هاي سنگين دندانپزشکي مردم در رنج هستند؛ اما با اقدام هاي پيشگيرانه و آگاهي بخش به مراجعه کنندگان و معاينه هاي دوره اي، سلامت بيماران را بررسي و حتي براي جلوگيري از بيماري هاي عفوني از بهترين وسايل دندانپزشکي استفاده مي شود و در اين زمينه بازرسي هاي مکرر صورت مي گيرد.
به گفته او، با توجه به اينکه وجود يک نيروي ثابت در بخش دندانپزشکي احساس مي شود، از مسئولان مي خواهيم که به اين موضوع توجه کنند.
توجه به دستورهاي پزشک
زهرا کرماني مقدم، متولد سرخس است و توانسته بعد از تحصيل در دانشگاه علوم پزشکي مشهد در رشته فيزيوتراپي فارغ التحصيل شود و با خواسته پدرش به شهرش برگشته تا بهترين خدمات را به شهروندان ارائه کند. در اين زمينه با او هم صحبت شدم.
او صحبتش را اين طور آغاز مي کند؛ بعد از پايان دوران کارشناسي به شهر سرخس برگشتم. از سال 95 هم در اين مرکز فيزيوتراپي مشغول به کار شدم. بيشتر مراجعه کنندگان ما شرکتي هستند. کساني که به ما مراجعه مي کنند بين 30 تا 60 سال سن دارد. بيشتر آنها داراي بيماري ارتوپدي، زانو درد، کمر درد، تصادف يا شکستگي هستند.
به گفته او، مراجعه کنندگان چون سن و سال بالايي دارند، توصيه پزشکان را جدي نمي گيرند و ما هم سعي مي کنيم که به آنها تمرين ورزشي زيادي براي منزل ندهيم، زيرا ممکن است بيمار در انجام حرکات دچار اشتباه شود و وضعيت او وخيم تر شود.
بيشتر مراجعه کنندگان چون در محل کار پشت ميز نشين بوده و دچار مشکلات کمر درد و گردن درد هستند، ما در بخش فيزيوتراپي دي کلينيک آموزش هايي را به آنها مي دهيم که آسيب کمتري متوجه کارکنان شود.
مردمان مهمان نواز سرخس
در ادامه براي شنيدن صحبت پزشکان متخصص اطفال به اين بخش مي روم. فرزانه آهنچيان مي گويد: چند سالي در سرخس سکونت داشته و از نزديک با محروميت بيماران در اين شهر مرزي آشنايي دارد، به همين دليل هم ترجيح داده دوباره براي ارائه خدمات به اين شهر بيايد. او ادامه مي دهد: به مردم خونگرم و مهمان نواز سرخس وابسته شده ام و با تمام مشکلات و وجود يک فرزند کوچک، زندگي در مشهد را رها مي کنم و هفته اي يک روز براي پيگيري روند درماني بيماران به دي کلينيک صنعت نفت سرخس مراجعه مي کنم.
بين بيماران شرکتي و آزاد تفاوتي قائل نمي شوم و در تلاش هستم وقتي تمام بيماران را ويزيت کردم، به محل سکونتم در مشهد برگردم.
چاره انديشي مسئولان وزارت بهداشت
زهرا محمد پور نيز يکي ديگر از پزشکان اطفال دي کلينيک صنعت نفت از ساکنان سرخس است و به همشهريان خود خدمات ارائه مي دهد.
به گفته او، اين مکان، مرکز بهداشتي و درماني است و خدمات سرپايي و ويزيت در آن صورت مي گيرد و در صورت لزوم، بيماران چند ساعت در اورژانس بستري مي شوند. اطفال بيشتر به خدمات بستري، آزمايش و تشخيصي نياز دارند که در اين مرکز انجام نمي شود و والدين براي درمان نوزادان بايد به بيمارستان لقمان بروند و اگر شرايط فراهم نباشد، بايد به مشهد اعزام شوند.او در ادامه به نبود بخش هاي فوق تخصصي در شهرستان مرزي سرخس اشاره مي کند و مي گويد: اين مشکل بزرگي است، در حالي که اورژانس اطفال داريم، اما متاسفانه بخش مراقبت هاي ويژه نوزادان(NICU) و واحد مراقبت هاي ويژه يا آي سي يو (ICU) نداريم يا خدماتي که در ارتباط با اکوي اطفال و نوار مغز نوزادان است، موجود نيست.محمدپور ادامه مي دهد: هر چند شهر سرخس، مرزي و يک طرفه است، اما از مسئولان ارشد وزارت بهداشت و درمان درخواست داريم که خدمات درماني بيشتري به شهرستان ها داده شود تا هم اعزام ها به مشهد کمتر شود و هم باعث رضايت مردم شوند.
نبود متخصص زنان در شهر سرخس
مامايي، يکي از زير مجموعه هاي علوم پزشکي است که فعاليت هايي چون آموزش بهداشت و ارائه خدمات بهداشتي و مامايي گسترده به جامعه زنان در سنين باروري، مشاوره و راهنمايي خانواده، مسائل دوران بارداري، مراقبت هاي بعد از زايمان و مراقبت نوزاد در بيمارستان ها و منازل و ... را شامل مي شود. با فهيمه وفايي، کارشناس مامايي که به صورت رسمي در سازمان بهداشت و درمان و دي کلينيک صنعت نفت خدمت مي کند، هم صحبت مي شوم.
او مي گويد: 23 سال است که در شهر سرخس خدمت مي کنم وظايف من رسيدگي به خانم هاي باردار، بيماري هاي زنان و دوران بلوغ زود رس است و بيشتر مراجعه کنندگان، هم شرکتي و هم غيرشرکتي هستند. روزانه بين 85 تا 90 نفر ويزيت مي شوند و دو روز در هفته که شاهد مراجعه پزشک زنان از مشهد به اينجا هستيم، اين آمار تا 120 نفر افزايش مي يابد.
وفايي ادامه مي دهد: تنها بيمارستان شهر سرخس، متخصص زنان ندارد يا زماني که بيماران مراجعه مي کنند، ماما حضور ندارد. بنابراين بيماران به ما مراجعه مي کنند و بنده به صورت آنکال 24 ساعته در حال ارائه خدمت هستم. به دليل کمبود نيرو بيشتر اوقات در محل کار حضور دارم و حتي اگر مرخصي بروم، بيماران به ناچار با من تماس مي گيرند و راهنمايي مي خواهند.
طرح تحول نظام سلامت
طرح تحول نظام سلامت، طرحي براي بهبود سيستم هاي سلامت است که از سال 1393 در بيمارستان هاي وزارت بهداشت با سه رويکرد حفاظت مالي از مردم، ايجاد عدالت در دسترسي به خدمات سلامت و نيز ارتقاي کيفيت خدمات آغاز به کار کرد. يکي از شاخه هاي اين طرح بحث نظام سلامت خانواده هاست که افراد تحت نظر يک پزشک معاينه شوند و روند درمان خود و خانواده هاي شان را پيگيري کنند.در ادامه براي بررسي اين جايگاه مهم به بخش کلينيک خانواده مراجعه مي کنم و اشرف خواجه نژاد، کارشناس پرستاري به بررسي اين موضوع مي پردازد. او مي گويد: بيشتر مراجعه کنندگان ما خانواده ها و بازنشستگان شامل نوجوانان 7 تا 17 سال و بزرگسالان هستند. روزانه به 30 مراجعه کننده خدمات ارائه مي دهيم و چون يکي از رسالت هاي پزشکان، حفظ امانت داري است، بنابراين اطلاعات بيماران نزد پزشکان به عنوان يک راز نهفته است و در مراجعه هاي بعدي به آنان دستورات پزشکي داده مي شود. اين کارشناس پرستاري ادامه مي دهد: ما در مرکز کلينيک خانواده، بيش از يک هزار و 500 پرونده فعال داريم که بر اساس طرح نظام سلامت، صفر تا 100 درصد کار را انجام مي دهيم.
در پايان براي بررسي سئوالات مان و ارائه پاسخ به سراغ سيد رضا هاشمي، رئيس بهداري و بهداشت و درمان دي کلينيک غدير صنعت نفت مي روم.
او درباره اولويت فعاليت يک مرکز بيمارستاني مي گويد: وقتي قرار است خدماتي به کارکنان يک مجموعه يا مردم داده شود، مجوز آن را وزارت بهداشت، به عنوان متولي درمان تمامي اقشار جامعه، صادر مي کند و بعد پزشکان بايد در مراکز خدمات ارائه کنند؛ البته با تمام مشکلاتي که براي اعزام پزشکان متخصص از کلانشهر مشهد به سرخس وجود دارد و با اهتمام مسئولان امر، اين اقدام براي حفظ سلامت و رفع بيماري مراجعه کنندگان انجام شده است.
هاشمي در ادامه، سطح کلاس اين دي کلينيک را در نوع بيمارستان پيشرفته با تمامي امکانات روز معرفي و تصريح مي کند: تمامي دستگاه هاي اتاق عمل، دستگاه قلب، تست ورزش، تست اکو و دستگاه سونوگرافي 2018 بر اساس استانداردهاي روز است و هميشه توجه ما براي بهره برداري از تجهيزات توليد داخل بوده و اگر امکان بهره برداري از تجهيزات ميسر نبود، از کشورهايي که کيفيت و کميت بالايي دارند، اين تجهيزات تامين مي شود.
او همچنين به تعداد نيروهاي شاغل در اين مجموعه اشاره مي کند و مي گويد: در حال حاضر 70 نيرو شامل 20 کارمند رسمي، 15 کارمند قراردادمستقيم داريم و مابقي از مجموعه نيروهاي پرستاري مشغول انجام وظيفه هستند. همکاران ما در بخش هاي مختلف، بيماران شرکتي و آزاد را با دريافت تعرفه بخش دولتي آزاد دريافت و ويزيت مي کنند.
هاشمي در پاسخ به سئوالي در خصوص واگذاري مجموعه دي کلينيک صنعت نفت به وزارت بهداشت و درمان مي گويد: وزارت بهداشت در کشور، متولي درمان است. بنابراين زماني که اين مجموعه مورد بهره برداري قرار گرفت، ويژه کارکنان صنعت نفت بود؛ اما از آنجا که تنها بيمارستان شهرستان سرخس ( بيمارستان لقمان ) با توجه به نداشتن امکانات، پاسخگوي نياز درماني مردم نبود، بر اساس تفاهم دو وزير نفت و بهداشت و درمان قرار شد که اين مجموعه به وزارت بهداشت و درمان واگذار شود.
اين تفاهم نامه به گونه اي است که بايد سطح خدمات در طي سه دوره 10 ساله به وزارت بهداشت واگذار شود و کارکنان صنعت نفت در نوع ويژه و مردم عادي با پرداخت تعرفه آزاد از خدمات درماني «دي کلينيک» استفاده کنند، همچنين هر زمان، طرف ديگر قرارداد که دانشگاه علوم پزشکي به عنوان نماينده وزارت بهداشت، نتوانست به تعهدات خود عمل کند، طرح به حالت قبل باز گردد، ضمن اينکه بخش پزشک خانواده و اعزام کارکنان صنعت نفت تغيير پيدا نکند و در روند ارائه خدمات هيچ گونه تغييري ايجاد نشود. در خصوص نيروهاي شاغل هم تعداد کارکنان فعال بيکار نشوند و فقط تعداد نيروهايي که ما قادر به تامين آنها نيستم، از سوي وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکي تامين شوند.
گفت و گوي «مشعل» با سرپرست مديريت اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران اقدام های اچ اس ای در پنج گام
مشعل سميه راهپيما يكي از مهمترين اهداف صنايع بزرگ، توليد بيشتر و با کيفيت در سايه توجه به مسائل بهداشت، ايمني و محيط زيست، داشتن نيروي كاري سالم، محفوظ در برابر بيماري ها و حوادث شغلي و محيطي عاري از آلاينده هاست. در شرکت ملي صنايع پتروشيمي، توجه به بهداشت، ايمني و محيط زيست جزو مسئوليت هاي عمومي اين شرکت به شمار مي رود، از اين رو اين شرکت با توجه به ماموريت سازماني خود، توسعه براي زندگي بهتر را آرمان خود قرار داده و درصدد است با ايجاد محيطي امن و عاري از آلودگي، تمامي حوادث و اثرات سوء بر افراد، محيط زيست و تاسيسات را حذف کرده و با بهبود فرايندها، توليد محصولات با کيفيت عالي را تضمين کند. حفظ سلامت نيروي انساني، به عنوان اصلي ترين عامل توسعه، در برابر آلاينده هاي مختلف موجود در محيط کار در صنايعي همچون پتروشيمي به دليل ماهيت فرايندي خا ص در مسير تحقق آرمان «انسان سالم در محيط کار » و «انسان سالم محور توسعه پايدار» از اهميت زيادي برخوردار است و براي تحقق اين امر، مديريت اچ اس اي شرکت ملي صنابع پتروشيمي برنامه هايي را در دستور کار خود قرار داده است. بر اين اساس هفته نامه «مشعل» گفت و گويي با سعيد باغباني، سرپرست مديريت اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي انجام داده که در ادامه مي خوانيد:
مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست چگونه بر فعاليت ها نظارت مي کند و از چه اهميتي در صنعت پتروشيمي برخوردار است؟
اقدام هاي اچ اس اي، ترکيبي از هفت وزارتخانه است که بايد کارهاي حاکميتي را انجام دهند و در واحدي به نام اچ اس اي تجميع شده اند. وزارت بهداشت متولي سلامت و اداره کار، متولي ايمني کشور است که سلامت انسان ها را مورد توجه قرار مي دهد و سازمان محيط زيست نيز مسئول جلوگيري از تبعات نادرست اقدام هاي صنعتي در کشور به شمار مي رود. سازمان مديريت بحران کشور نيز متولي آماده نگهداشتن سازمان ها براي مقابله با شرايط اضطراري يا بحران هاي طبيعي است، سازمان پدافند غير عامل کشور مسئول آماده نگهداشتن و پيش بيني شرايط بحران است، ضمن آنکه وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز متولي ارائه مجوز بهره برداري صنعتي به واحدهاي توليدي است.
بر اين اساس مي توان گفت که در کشور، چند متولي قانوني و حاکميتي با شرح وظايف گوناگون داريم که نيازمند يکپارچگي هستند، از اين رو بايد تمام اين موارد در کنار يکديگر باشند؛ زيرا اقدام نا ايمن در محيط باعث وارد آمدن آسيب به نيروي انساني مي شود و ممکن است اين آسيب، مشکلات پزشکي و بهداشتي به همراه داشته باشد. همچنين اگر صنعتي دچار حادثه شود در کنار محيط، انسان نيز آسيب مي بيند، پس مي توان گفت که تمام اين هفت وزارتخانه با يکديگر مرتبط هستند. از اين رو ايجاد يک مديريت واحد در اچ اس اي بسيار مهم است. در گذشته اقدام هاي اچ اس اي در شرکت ملي صنايع پتروشيمي، حرکت روبه جلو بود؛ زيرا مالکيت آن را وزارت نفت به عهده داشت؛ اما اکنون با واگذاري اچ اس اي به بخش خصوصي، اين صنعت مالکيت خود را از دست داده است. در قوانين و مقرارت حاکميتي بالادستي، به طور عمده به مسائل عمومي توجه مي شود؛ زيرا اين قوانين براي همه حاکم است. براي چراغ راهنما سه رنگ را در نظر مي گيرند و شرايط ايمني رانندگان و عابران پياده از اين طريق فراهم مي شود؛ اما براي يک پادگان علاوه بر يک چراغ ، راه بند نيز مي گذارند. بر اين اساس مي توان گفت که در هر سازماني بر اساس قوانين آن، برخي قوانين و مقررات تخصصي تر نيز در نظر گرفته مي شود. در اين ميان واحد اچ اس اي بايد براي ايجاد يکپارچگي و انسجام در کارها و به منظور رعايت قوانين و مقررات، افراد متخصصي را که در حوزه هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست مهارت دارند و آشنا به قوانين هستند، به کار گيرد.
با توجه به اينکه بخش عمده اي از شرکت ملي صنايع پتروشيمي به بخش خصوصي واگذار شده است، چگونه مسائل مربوط به اچ اس اي را نظارت و مديريت مي کنيد؟
با خصوصي سازي، مالکيت شرکت ها را از دست داديم. در گذشته هر قانوني که گذاشته مي شد، شرکت ها ملزم به اجراي آن بودند؛ اما در شرايط کنوني الزامي به تبعيت از ما ندارند و قوانين بالادستي حاکميتي وجود دارد که بايد از آن پيروي کنند. حال بايد چه کار کرد؟ براي پاسخ بايد گفت که وزارت نفت با وزارت کار اين خلأ را بعد از آتش سوزي بوعلي ديدند و در اين زمينه نظام نامه ايمني را تهيه کردند و تفاهم نامه اي ميان وزارت کار و وزارت نفت امضا شد.
وزارت نفت به عنوان متولي اصلي اعلام کرد که شرکت هاي پتروشيمي بايد از دستور عمل هاي وزارت نفت پيروي کنند. اين يک مزيت شد و آن چيزي که به عنوان مالکيت از دست داده بوديم، به ما بازگردانده شد. اکنون دستور عمل هايي که داريم بايد مورد تاييد وزارت کار قرار گيرد تا سند کشوري شود .
چه برنامه هايي براي ارتقاي سطح مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست داريد؟
هدف اصلي در محيط زيست، اطمينان از اين است که صنعت پتروشيمي باعث آلودگي و مشکلات زيست محيطي در جامعه نشود، هدف اصلي بهداشت نيز تضمين سلامت کارکنان است و هدف ايمني، حصول اطمينان از عملکرد ايمن در کاري است که منجر به حوادث بهداشت و ايمني نشود، ضمن آنکه باعث نشود توليدمان با هزينه بالايي مانند مرگ و مير و ... مواجه شود. هدف پدافند غير عامل و مديريت بحران نيز اطمينان از شرکت ها براي آمادگي در برابر شرايط بحران است. با توجه به اين چهار محور اصلي، هر کدام زير هدف هايي دارند.
چه برنامه هايي در محيط زيست داريد؟
همانطور که گفته شد، هدف اصلي محيط زيست، اطمينان از فعاليت هاي صنعتي است که باعث آلودگي و مشکلات زيست محيطي نشود. براي تحقق اين امر، تدوين فرايند نحوه تاثير دهي مديريت هاي آب، پساب، کربن و آلاينده هاي هوا در توسعه صنعت نفت، رتبه بندي فرايندهاي پتروشيمي بر اساس مصرف آب، انتشار کربن و آلاينده ها در توليد پسابي و تهيه کتابچه راهبرد مديريت کربن در صنعت پتروشيمي و دستور عمل محاسبه گازهاي گلخانه اي را در دستور کار داريم.
شما هدف اصلي در ايمني را حصول اطمينان از عملکرد ايمن در کار بيان کرديد. براي تحقق اين امر چه زير هدف هايي را دنبال مي کنيد؟
براي دستيابي به اين امر، تدوين الزام ها و دستورعمل هاي مديريت ايمني فرايند(PSM)، تدوين دستورعمل هاي عملياتي در حوزه آتش نشاني و مديريت ايمني فرايند، تدوين راهنماي ارزيابي و مطالعات کيفي ريسک (QRA) شرکت هاي پتروشيمي، تدوين دستور عمل تعيين صلاحيت نيروهاي ايمني و آتش نشاني و برنامه آموزشي ارتقاي آنها و تدوين معيارها و ضوابط ايمني و آتش نشاني فاز 3 صنايع تکميلي منطقه عسلويه را در برنامه خود داريم.
بهداشت نيز يکي از موارد مهم در اچ اس اي است. براي ارتقاي آن چه کارهايي از سوي مديريت شما صورت خواهد گرفت؟
هدف اصلي بهداشت، تضمين سلامت کارکنان است. در اين زمينه، تدوين راهنماي کنترل صدا، تدوين راهنماي پايش و گندزدايي مخازن آب شرب و بهداشتي، تدوين راهنماي نحوه فعاليت در آزمايشگاه هاي پايش کيفيت آب شرب و تدوين راهنماي پايش پزشکي مواجهه با مواد شيمايي را دنبال خواهيم کرد.
تا پايان سال چه برنامه هايي براي ارتقاي پدافند غير عامل و مديريت بحران داريد؟
اين محور براي بقاي يک صنعت بسيار اهميت دارد، از اين رو برنامه هايي همچون تدوين راهنماي شناسايي آسيب پذيري ها و تهديدهاي صنعت پتروشيمي، تدوين الگوي تصميم گيري براي پايداري توليد در زمان وقوع تهديدهاي جدي، تدوين دستور عمل هاي تخصصي پدافند غير عامل صنعت پتروشيمي، تدوين شاخص هاي عملکردي پدافند غير عامل با همکاري سازمان پدافند غير عامل و سازمان مديريت بحران و تدوين اقدام ها براي مديريت شرايط اضطراري(EAP) ساختمان مرکزي را در دستور کار داريم.
براي شناسايي تهديدها مي توان به پتانسيل زلزله در پتروشيمي خراسان اشاره کرد؛ زيرا روي گسل است، به همين دليل، اقدام به مطالعات بهسازي لرزه اي کرده اند.
آيا برنامه اي براي مقابله با شرايط اضطراري داريد؟
بله، ما در بهداشت، ايمني و محيط زيست طرح مقابله با شرايط اضطراري را داريم و پيگيري ، پياده سازي و استقرار اين طرح ها را دنبال مي کنيم.
علاوه بر مواردي که به آن اشاره کرديد، چه برنامه هاي ديگري در دستور کار داريد؟
برخي اقدام ها عمومي است که شامل تدوين روش ارزيابي فرهنگ اچ اس اي با الگوي استانداردها، تدوين شاخص هاي عملکردي براي نظارت موثر بر فعاليت هاي اچ اس اي شرکت هاي تابعه و تدوين دستور عمل بررسي ارائه خدمات اچ اس اي پيشنهادي شرکت هاي متقاضي همکاري مي شود. از موارد ديگر مي توان به تعيين معيارهاي تعيين صلاحيت مديران اچ اس اي شرکت هاي پتروشيمي، تدوين راهنماها و دستور عمل ها به زبان انگليسي براي ارائه به سرمايه گذاران صنعت، به روز رساني دستور عمل هاي موجود بر اساس تحليل نياز، تدوين دوره هاي آموزشي مديريت اچ اس اي براي سمت هاي حساس در صنعت پتروشيمي و به روز رساني برگه اطلاعات مواد شيميايي (MSDS) اشاره کرد.
اکنون تامين زير ساخت هاي مورد نياز ارتقاي شرايط مديريت اچ اس اي از اهميت بسزايي برخوردار است ، آيا در اين زمينه برنامه هايي داريد؟
ما براي اين کار چهار محور اصلي سامانه ها، شفافيت سازي وظايف، مطالعه و پژوهش و بانک اطلاعاتي را در نظر گرفته ايم. زيرهدف هاي در نظر گرفته شده براي سامانه ها عبارتند از: پيگيري ايجاد سامانه گزارش دهي و ارزيابي عملکرد اچ اس اي صنعت با رويکرد تامين نياز ذينفعان، پيگيري سامانه خبر رساني سريع مديريت اچ اس اي و به روز رساني پايگاه الکترونيکي مديريت اخبار و حوادث اچ اس اي به منظور انتقال تجارب. براي شفافيت وظايف نيز عملياتي کردن اهداف نظامنامه مشترک ايمني بين وزارت کار و وزارت نفت، انعقاد تفاهم نامه همکاري با سازمان محيط زيست، انعقاد تفاهم نامه همکاري با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و ... را در دستور کار قرار داده ايم. شناسايي ظرفيت هاي پژوهشي و تحقيقاتي کشور براي انجام مطالعات مختلف اچ اس اي، نياز سنجي پژوهشي اچ اس اي در صنعت پتروشيمي و انعکاس آن به مراکز پژوهشي، حمايت از پايان نامه هاي دانشجويي با موضوعات اچ اس اي براساس نياز سنجي پژوهش و ... از جمله زير هدف هاي مطالعه و پژوهش است. بانک اطلاعاتي را نيز مي توان به دو دسته عمومي و ايمني و آتش نشاني تقسيم کرد که در دسته اول تهيه کتابچه اطلاعات پژوهش هاي دانشجويي حمايت شده، تهيه بانک اطلاعاتي قوانين، استانداردها، راهنماها، دستورعمل هاي حوزه اچ اس اي و تهيه بانک هاي اطلاعاتي شرکت هاي صاحب صلاحيت در حوزه هاي مختلف اچ اس اي را در برنامه کاري خود داريم. براي محور ايمني و آتش نشاني نيز تهيه بانک اطلاعات ماشين آلات و تجهيزات آتش نشاني صنعت پتروشيمي را در برنامه داريم.
براي ارتقاي سطح دانش و فرهنگ سازي کارکنان شرکت ملي صنايع پتروشيمي در زمينه آگاهي از اچ اس اي چه اقدام هايي انجام خواهيد داد؟
در زمينه آموزش و فرهنگ سازي نيز به برنامه هايي همچون پيگيري استقرار سيستم هاي مديريت (ايزو 45001، ايزو 55001 و...) در شرکت هاي پتروشيمي، پيگيري برگزاري دوره هاي آموزشي کارکنان در سال 97 و ارزيابي و اثر بخشي آن، نياز سنجي آموزشي کارکنان براي سال 98، برنامه ريزي در زمينه برگزاري دوره هاي PTW و نظارت بر جاري سازي آن در مجتمع ها، استفاده از نتايج تجزيه و تحليل گزارش حوادث براي درس آموزي و ... را دنبال مي کنيم.
تمديد فراخوان طرح ارزيابي مدير مالي در صنعت نفت
مهلت ثبتنام در فراخوان طرح ارزيابي و توسعه مديرمالي در صنعت نفت که با هدف شناسايي و پرورش استعدادهاي مديريتي براي احراز مشاغل مديريت مالي، از سوي مرکز توسعه مديريت صنعت نفت اعلام شده است، تا 18 مهر ماه امسال تمديد شد. مرکزتوسعه مديريت صنعت نفت پيش ازاين، مهلت ثبتنام دراين فراخوان را 11 مهرماه اعلام کرده بود. مرکز توسعه مديريت صنعت نفت با هدف شناسايي، ارزيابي و تربيت و معرفي نسل جديدي از مديران و اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفهاي به آنان، ازهمه کارکنان رسمي متقاضي واجد شرايط دعوت کرده است براي شرکت درطرح ارزيابي وتوسعه مديران مالي با مراجعه به سايت Portal.nioc.ir ثبتنام کنند. بنابراعلام مرکزتوسعه مديريت صنعت نفت، هدف از اين طرح، شناسايي و پرورش استعدادهاي مديريتي و اعطاي گواهينامه صلاحيت حرفهاي به متقاضياني است که شايستگيهاي رفتاري و فني لازم را براي احراز مشاغل مديريت مالي دارند. مطابق اين فراخوان، برخورداري ازتمايل و انگيزه لازم براي انجام وظايف و مسئوليتهاي مديرمالي، داشتن مدرک تحصيلي کارشناسي در يکي از رشتههاي مديريت مالي، مديريت بازرگاني، مديريت دولتي، مديريت صنعتي، حسابداري، اقتصاد، مديريت اموربانکي و مديريت بيمه ياکارشناسي ارشد وبالاتر در رشتههاي مديريت اجرايي، مهندسي صنايع، مهندسي مالي، مديريت کسب وکار وهمه رشتههاي تحصيلي با گرايشهاي مالي و حسابداري، از شرايط ثبت نام اعلام شده است.
حداکثرسن 50 سال، همچنين رسمي بودن باحداقل پنج سال سابقه کار در صنعت نفت ومنصوب درمشاغل باکار راهه مالي، از ديگر شرايط ثبت نام است. همچنين درتبصرهاي ازاين فراخوان درباره افراد فاقد تجربه سرپرستي تاکيد شده است: اولويت ورود به فرآيند ارزيابي باکساني است که فارغ التحصيل يکي از دانشگاههاي تهران، صنعت نفت، علم و صنعت، صنعتي اميرکبير، صنعتي شريف، خواجه نصيرالدين طوسي، تربيت مدرس، همچنين شهيد بهشتي، علامه طباطبايي، تبريز، اصفهان، فردوسي مشهد، شيراز و واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي با معدل بالاتر از 15.6 يا فارغالتحصيلان ديگر دانشگاهها با حداقل معدل کل 17 باشند. علاقه مندان براي کسب اطلاعات بيشتردرباره مرکز توسعه مديريت صنعت نفت ميتوانند به سايت http: //Cipmd.mop.ir مراجعه کنند.
اعلام شماره حساب ستاد اربعين براي برپايي موکب
بسيج وزارت نفت اعلام کرد: با توجه به برپايي موکب در شهر کربلا در ايام اربعين حسيني، واريز کمک هاي مردمي طبق سال هاي گذشته به حساب مشترک قرض الحسنه جاري به شماره 765643-12-3001 و شماره کارت 0309 4456 7310 6063 به نام ستاد اربعين بسيج وزارت نفت شعبه طالقاني کد 3001 نزد بانک قرض الحسنه مهر انجام مي شود.
کارمندان وزارت نفت مي توانند کمک هاي نقدي خود را براي برپايي موکب در ايام اربعين به حساب اعلام شده واريز کنند.
پايان تعميرات اساسي پمپ پساب نفت شهر
تعميرات اساسي پمپ پساب نفت شهر با تلاش متخصصان داخلي شرکت بهرهبرداري نفت و گاز غرب با موفقيت پايان يافت.
محسن بيات، رئيس منطقه عملياتي نفت شهر- تنگ بيجار گفت: با توجه به اهميت عملياتي بودن پمپ پساب نفت شهربه منظورجلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي و تداوم توليد، تعميراساسي اين پمپ دردستور کار قرار گرفت که در کوتاه ترين زمان ممکن انجام شد.
وي با بيان اينکه همه قطعههاي پمپ به روش مهندسي معکوس از سوي مهندسان شرکتهاي داخلي ساخته شده است، تصريح کرد: با انجام اين پروژه افزون بر مزيتهاي زيست محيطي، آب هاي توليدي حاصل از مراحل جداسازي نفت دراين واحد بهرهبرداري نيزبه درون چاه هاي تزريقي وارد ميشود.
رئيس منطقه عملياتي نفت شهر- تنگ بيجار با تاکيدبر عزم جدي مسئولان ومديران شرکت بهرهبرداري نفت و گازغرب در افزايش کمي و کيفي سطح توليدات افزود: براي دستيابي به اين هدف مطالعات گستردهاي در شرکت نفت و گاز آغا جاري انجام شده است.
برگزاري دوره آموزشي آينده پژوهي و آينده نگاري فناوري
دوره آموزشي آينده پژوهي وآينده نگاري فناوري به منظورآشنايي کارکنان بامباني، مفاهيم، روش ها وخروجي هاي موردانتظارازآينده پژوهي درسالن جلسات ساختمان مرکزي پنجم شرکت ملي نفت ايران برگزار شد.
دراين دوره آموزشي، ضرورت آينده پژوهي، تاريخچه ومباني آينده پژوهي، مفاهيم کليدي آينده پژوهي، روش هاي آينده پژوهي ومفهوم و چارچوب پروژه هاي آينده نگاري مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
دربخش روش هاي آينده پژوهي، تدوين سناريوهاي صنعت نفت ايران يا شرکت ملي نفت ايران درافق 10ساله به صورت عملي بررسي شد، ضمن آن که در بخش مفهوم و چارچوب پروژه هاي آينده نگاري به مفهوم آينده نگاري، انواع وسطوح آينده نگاري، نسل هاي آينده نگاري، ملاحظات کليدي درآينده نگاري، اهداف، کارکردها و خروجي هاي مورد انتظار آينده نگاري درسطح بنگاه و فرابنگاه، مراحل آينده نگاري(پيش آينده نگاري، آينده نگاري، پسا آينده نگاري) پرداخته شد.
يام عباس زاده، مدرس دوره آموزشي آينده پژوهي و آينده نگاري فناوري گفت: آينده نگاري در صنعت نفت، موجب ايجاد نقشه راه مي شود . وي با اشاره به اين موضوع که وزارت نفت، اهميت آينده پژوهي را دريافته و بسترهاي لازم را ايجاد کرده است، افزود: صنعت نفت براي دستيابي به آينده پژوهي بايد مرکز فرماندهي مشخص داشته باشد تا به جايگاه و خواسته آينده پژوهي در اين صنعت برسد.
60 عمليات جابه جايي دستگاه حفاري در 6 ماه نخست سال
رئيس اداره کل ترابري شرکت ملي حفاري ايران از انجام 60 عمليات جابه جايي دستگاههاي حفاري خشکي در نيمه نخست امسال در محورهاي مناطق نفتخيز کشور خبر داد. فواد عماد گفت: جابه جايي دستگاههاي حفاري، فعاليتي تخصصي است که هم اکنون از سوي 10 گروه مجرب تخصصي و با ضوابط ايمني و استانداردهاي خاص انجام ميشود. وي افزود: حمل ونقل هردستگاه حفاري به طور ميانگين با کاربست يکصد و 20 دستگاه خودروي کشنده انجام ميشود که دست کم 20 مورد آن محموله ترافيکي است. عماد افزود: ازابتداي فروردين تا پايان شهريورماه امسال هفت هزار و 479 محموله شامل تجهيزات دستگاههاي حفاري و کالا و مواد ازجمله سوخت مورد نيازدستگاههاي حفاري وديگر ماشينآلات به مناطق عملياتي انتقال داده شد. رئيس اداره کل ترابري شرکت ملي حفاري ايران با بيان اين که دستگاههاي حفاري براساس برنامه تدوين شده در موقعيت استانهاي خوزستان، کهگيلويه و بويراحمد، فارس، بوشهر وايلام جابه جا شده اند، اظهار کرد: جابه جايي اين تعداد دستگاه حفاري در مسافت هفت هزار و 659 کيلومتر انجام شده است. عماد همچنين با اشاره به موضوع آموزش کارکنان ترابري شرکت ملي حفاري ايران براي جابه جايي دستگاههاي حفاري ومحمولههاي سنگين نيز گفت: باتوجه به اين مهم، دورههاي آموزشي تخصصي باهماهنگي اداره آموزش و تجهيز نيروي انساني، پيش بيني و برگزارمي شود. وي روش اجرايي جداسازي وبارگيري اجزاي دستگاه حفاري، روش اجرايي تخليه وچيدمان و برپايي دستگاه حفاري، قوانين ومقررات حمل ونقل جادهاي، اپراتوري جرثقيل، اصول نگهداري از خودروهاي ويژه عمليات جابه جايي، همچنين مهار بار، اصول ابعاد و اوزان حمل بار و ايمني و ترافيک را از دوره هاي آموزشي براي کارکنان بخش ترابري برشمرد.
تعمير مخزن ذخيره سازي 260 هزار بشکهاي
مخزن ذخيرهسازي 260 هزاربشکه اي واحدبهرهبرداري شماره 4 شرکت بهرهبرداري نفت و گازآغاجاري با هدف استفاده بهينه ازظرفيتهاي موجود و صرفهجويي در هزينهها براي نخستين بارتعمير وبازسازي شد.
مديرعمليات شرکت بهرهبرداري نفت و گازآغاجاري با اشاره به تعمير و بازسازي اين مخزن به همت کارکنان اين شرکت وبخش خصوصي، افزود: ايمنسازي، تعويض نقاط لوله آسيب ديده گازخروجي وسيستم گاز مخزن نمکدار، تأمين ونصب شيرخلأ شکن، همچنين تأمين خطوط لوله و شيرکنترل دو اينچ براي انجام اصلاحيه تأمين گاز پتويي مخزن، بخشي از فعاليت هاي بازسازي و تعمير اين مخزن است.
محمدرضا گودرزي جوشکاري و تعمير مهار انکريماني، تعميرخط لوله 30 اينچ گازخروجي مخزن وشير دروازهاي 30 اينچ به سمت مشعلهاي جديد و قديم را بخش ديگري از اقدام هاي انجام شده براي بازسازي و تعمير مخزن ذخيره سازي ياد شده برشمرد.
گودرزي با بيان اينکه اين عمليات با هدف استفاده بهينه از ظرفيتهاي موجود و صرفهجويي در هزينهها انجام شده است، نصب مسدودکننده روي خطوط لوله ورودي و خروجي، فرآيند بخارزني، تصفيه رسوبات براي بازيافت، همچنين انتقال شيرآلات ايمني براي بازرسي دورهاي به اهواز و نصب داربست تا ارتفاع 12 متر را بخش نخست اين عمليات خواند.
وي افزود: در فازهاي دوم وسوم اين عمليات نيز، ستونهاي پنج ضلعي به ارتفاع12متر، تعويض صفحه نگهدارنده، گلبرگهاي سقف، خورشيدي بدنه و خرپاهاي پنج ضلعي ديواره و کف مخزن تعمير و بازسازي شده است.
مديرعمليات شرکت بهرهبرداري نفت و گازآغاجاري گفت: تعمير و بازسازي اين مخزن افزون بر بهينهسازي فرآيند ذخيرهسازي نفت، سود و صرفه اقتصادي فراواني را براي اين شرکت ايجاد کرده است.
احداث و اصلاح 32 هزار متر خط لوله انتقال نفت
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجدسليمان گفت: در6 ماه نخست امسال، 32 هزار مترخط لوله انتقال نفت دراين حوزه عملياتي، احداث، اصلاح و تعويض شده است. قباد ناصري افزود: اين عمليات باهدف ايمن سازي خطوط لوله و سرعت بخشي درانتقال نفت توليدي از مخازن و ميدان هاي نفتي اين شرکت انجام شده است. وي همچنين بازسازي، تميزکاري وترميم سلر80حلقه چاه، رنگ آميزي تسهيلات سرچاهي در ميادين هفتکل ونفت سفيد، انجام 194مورد آزمايش مهندسي فشارساکن و فشار جرياني مخازن در چاه ها، همچنين تغييرمسير خط هوايي 33 کيلو ولت برق کارخانه بهره برداري قلعه نار را از ديگراقدام هاي اين شرکت درجهت حفظ توان توليد برشمرد. ناصري گفت: تعمير چاه به وسيله لوله مغزي سيار، تعمير چاه به وسيله دکل، تميز سازي و زنده سازي چاه با نيتروژن، آزمايش نمودارنگار توليد، همچنين اسيد کاري چاه، تزريق دوره اي مواد جلوگيري کننده از خوردگي درون چاه و خطوط لوله ارتباطي، عمليات مشبک کاري وعمليات مسدود سازي چاه به وسيله سيمان از ديگر اقدام هايي است که شرکت نفت و گاز مسجد سليمان با هدف حفظ توان و ظرفيت توليد و تسريع در فرآيند توليد و انتقال نفت خام انجام داده است.
بهره برداري از طرح زيست محيطي در منطقه نار و کنگان
تفکيکگر ثقلي و حوضچه جمعآوري و تبخير پساب با ظرفيت 15هزار متر مکعب باهدف کاهش آلودگيهاي زيست محيطي درمنطقه عملياتي نار و کنگان احداث و راهاندازي شد.
جابر چروميزاده، جانشين رئيس اين منطقه عملياتي گفت: ساخت اين حوضچه با هدف جلوگيري از انتشار پساب و گازهاي متصاعد شده از آن به محيط پيرامون و استمرار پيادهسازي گواهينامه استاندارد زيست محيطي ايزو 140001 انجام شد.
وي افزود: حوضچه تبخير از جنس خاک و با تراکم 90 است که پوشش داخلي آن خاصيت نفوذ ناپذيري دارد. چروميزاده گفت: پساب ورودي ابتدا به تفکيکگر ثقلي بتني منتقل و پس از جداسازي آب ومواد هيدروکربني، آب جدا شده براي تبخير به حوضچه منتقل ميشود. وي تصريح کرد: احداث اين حوضچه تبخير ازسوي منطقه عملياتي نار و کنگان، با همکاري اداره مهندسي و ساختمان و مهندسي فرآورش ستاد شرکت بهرهبرداري نفت و گاز زاگرس جنوبي با هزينه 15 ميليارد ريال احداث شده است. جانشين رئيس منطقه عملياتي نار و کنگان افزود: اين حوضچه و تفکيک گرثقلي با حضور کارشناسان اداره حفاظت محيط زيست شهرستان جم راه اندازي شد.
ساخت ماکت چاه نفت درمنطقه عملياتي لاوان
ماکت چاه نفت از سوي واحد خدمات چاه هاي منطقه لاوان با هدف آموزش و آشنايي کارکنان تازه استخدام شده با چاههاي نفتي و نحوه بهرهبرداري از آنها، طراحي و ساخته شد. اين ماکت شامل يک حلقه چاه نفت و مجموعه لوله هاي جداري و لوله مغزي توليد به همراه تجهيزات سطحي مانند تاج چاه و مجموعه شيرهاي توليدي (کريس مستري) است و نماي سه بعدي از فرايند آغاز حفاري يک چاه نفتي تا پايان تکميل آن را پيش روي مخاطب قرار مي دهد.
ديدبصري سه بعدي و ترسيم سازند ههاي زمين شناختي به اندازه مينياتوري ابزارهاي درون چاهي و سطحي آن، از ويژگي هاي اين ماکت است. اين ماکت نمونه مينياتوري ازچاه هاي نفتي ميدان سلمان است که از فناوري فرازآوري مصنوعي با استفاده از تزريق گاز بهره مي برد. غلامرضا خرم زاده، سازنده ماکت چاه نفت در اين زمينه گفت: براي ساخت اين ماکت از قطعات مستهلک چوبي و پلاستيکي استفاده شده و هيچ گونه هزينه اي در بر نداشته است.
سوخت رساني بي وقفه به مناطق سيل زده گيلان
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان ازتداوم سوخت رساني به مناطق سيل زده دراستان گيلان خبرداد. علي اصغرعباسي بااشاره به بارش هاي سيل آساي اخيراستان گيلان افزود: سوخت رساني به همه بخش هاي حمل و نقل، کشاورزي، خانوار و صنعتي، بدون وقفه انجام شده است و همچنان ادامه دارد. وي بابيان اين که فعاليت بارش باران سيل آسا دربخش حمل و نقل شرايط خاصي راايجاد کرده بود، تصريح کرد: باوجود چنين شرايطي، تاکنون هيچ کمبود سوختي دراين استان ايجاد نشده است. عباسي با تاکيد برآمادگي کامل اين شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان براي سوخت رساني مطلوب ادامه داد: تغيير شرايط جوي در گيلان که کاهش 10درجه اي دماي هوا را در پي داشته، مشکل خاصي را در بخش سوخت رساني ايجاد نکرده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان افزود: چنانچه مسيرهاي تردد تانکرهاي نفتکش دچارمشکل و آبرفتگي نباشد، هيچ گونه محدوديتي براي ارسال سوخت وجود ندارد.
بنزين و نفت سفيد درسبد حمل ريلي
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان از افزايش بنزين و نفت سفيد درسبد ريلي اين حوزه عملياتي خبر داد.
کوروش بالادست درنشستي با موضوع مديريت توزيع سوخت ناوگان حمل و نقل افزود: گفت: افزون بر نفت گاز و گازمايع، دريافت بنزين و نفت سفيد نيز، از طريق راه آهن به زاهدان در دستور کار اين شرکت و راه آهن کشور قرار گرفته است. وي تصريح کرد: به منظورافزايش سرعت انتقال فرآورده هاي نفتي و کاهش تصادفات جاده اي، امکان توسعه ظرفيت حمل سوخت ازطريق راه آهن درحال بررسي و پيگيري است. به گفته بالادست، باايجاد زيرساخت مناسب، به زودي بنزين ونفت سفيد نيز از طريق ريل به زاهدان حمل مي شود.
کاهش مصرف بنزين با جايگزيني سي ان جي
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي از صرفه جويي بيش از10ميليون ليتري بنزين با جايگزيني سي ان جي دراين منطقه خبر داد.مجتبي شکوري با اشاره به مصرف 9 ميليون و 500 هزار مترمکعب در شهريور امسال، افزود: اين ميزان در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، 3.5 درصد افزايش داشته است.
وي گفت: هم اکنون ازمجموع 29جايگاه سي ان جي، 9 جايگاه دو منظوره و 20 جايگاه نيز تک منظوره است.شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي، از سال 84پس از تقسيم استان خراسان بزرگ به سه استان از ناحيه به منطقه ارتقا يافت و از همان هنگام کار خود را به طور رسمي آغاز کرد.اين شرکت با سه ناحيه مرکزي، ناحيه اسفراين وناحيه شيروان، مسئوليت سوخت رساني به اين مناطق دراستان خراسان شمالي را به عهده دارد.
توزيع بيش از 10 ميليون ليتر نفت سفيد در مناطق سخت گذر
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چهارمحال و بختياري با اشاره به اقليم منطقه وسردسيربودن آن ازپيش بيني توزيع افزون بر10 ميليون ليتر نفت سفيد درمناطق کوهستاني وسخت گذر استان چهارمحال و بختياري خبر داد. جعفرسالاري نسب با بيان اين که تامين نفت سفيد مناطق کوهستاني پيش ازشروع دوره سرما در دستور کار قرارگرفته است، افزود: باتوجه به سردسير بودن اين گونه مناطق واهميت نفت سفيد درآنها براي گرمايش وديگر مصارف خانگي(پخت وپز) تلاش شده است که سوخت مورد نيازساکنان آنها پيش ازنزول بارش هاي آسماني ومسدود شدن راه هاي مواصلاتي انجام شود. وي همچنين ازآمادگي جايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي اعم از بنزين و نفت گاز درارائه خدمات مطلوب به مشتريان خبر داد و افزود: با تلاش شبانه روزي و بدون وقفه همه بخش ها(ستادي و عملياتي)فرآورده مورد نيازمجاري عرضه استان چهارمحال وبختياري تامين شده است و کمبودي در اين حوزه وجود ندارد.
مسابقه «بازيافت و شيرين سازي آب سخت»
شرکت نفت پارس با هدف عمل به مسئوليت اجتماعي، به دنبال شناسايي بهترين راه حل هاي نوآورانه براي استفاده بهينه از آب سخت توليدي برج هاي خنک کننده است؛ از اين رو با حمايت معاونت عملي و فناوري رياست جمهوري و بنياد ملي نخبگان، مسابقه «بازيافت و شيرين سازي آب سخت» با همکاري سامانه نوآوري باز پرابلم طراحي و اجرا شده است.
يکي از معضل هاي جدي صنايع پالايشگاهي، استفاده از آب سخت به جا مانده در برج هاي خنک کننده است، براي حل اين معضل، مسابقه «بازيافت و شيرين سازي آب سخت» با هدف رسيدن به راهکارهاي نوآورانه در زمينه شيرين سازي آب سخت يا دستيابي به روشي نوآورانه براي بازيافت اين آب طراحي و اجرا شده است.
امروزه به منظور رفع محدوديت هاي منابع آبي در برخي کشورها، استفاده از فناوري هاي نوين براي بازيافت و شيرين سازي آب مطرح شده است. ايران در کمربند خشکي قرار دارد و همواره در معرض خطر کم آبي است، بنابراين استفاده مجدد از پساب هاي صنعتي مي تواند موضوعي مهم ارزيابي شود. در چنين شرايطي، مسئوليت اجتماعي شرکت ها ايجاب مي کند که در مسير استفاده بهينه از آب در فرآيندهاي خود گام بردارند. حرکت در اين مسير، نيازمند همکاري ميان شرکت ها و پژوهشگران با هدف شناسايي راه حل هاي نوين و در عين حال اقتصادي است. پايان مهلت ثبت نام در اين مسابقه تا 22 مهر ماه 1397 است. علاقه مندان براي کسب اطلاعات بيشتر و ثبت نام مي توانند به نشاني www. problem.ir مراجعه کنند.
14هزار دلار صرفه جويي
با تعميرمبدل هاي لرزش به جريان الکتريکي، همسوبااهداف اقتصاد مقاومتي ازسوي کارکنان منطقه 8عمليات انتقال گاز، 14هزار دلار صرفه جويي شده است.. يدالله بايبوردي، مدير منطقه 8 عمليات انتقال گاز گفت: کارکنان اين منطقه با هدف صرفه جويي، استفاده بهينه از امکانات موجود و مديريت زمان، تعدادي از مبدل هاي لرزش به جريان الکتريکي(ترانسديوسرهاي متريکس) تاسيسات منطقه را در کمترين زمان ممکن، بازسازي و پس از تست ميداني و کاليبراسيون آماده بهره برداري کرده اند. وي به استفاده گسترده از اين مبدل ها در تاسيسات منطقه و اهميت تامين و جايگزيني آن به جمع آوري ترانسديوسرهاي متريکس معيوب از انبارهاي تاسيسات اين منطقه عملياتي اشاره و تصريح کرد: ترانسديو سرهاي متريکس معيوب بامشارکت، شرکت هاي تعميرکار داخلي، تعمير و درچرخه انتقال گاز قرار گرفته اند. بايبوردي با اشاره به صرفه جويي 14 هزار دلاري در انجام اين تعميرات اظهارکرد: تنها مبلغ ناچيزي حدود 6 ميليون تومان براي بازسازي و رفع عيوب اين ترانسديوسرها هزينه شده است. مديرمنطقه 8 عمليات انتقال گاز تصريح کرد: به منظورحمايت از کالاي داخلي وتداوم خودکفايي دربخش فعاليت هاي تعميراتي، درآينده با مهندسي معکوس، ساخت داخل اين اقلام در دستور کار قرارخواهد گرفت.
ثبت 22 ميليون ساعت کاربدون حادثه
مديرعامل شرکت پالايش گاز پارسيان در بازديد از ايستگاه آتش نشاني اين پالايشگاه با تاکيد براين که ايمني مسئوليت مشترک همگاني و راهبرد اساسي صنعت نفت در همه شرايط است، از ثبت 22 ميليون ساعت کار بدون حادثه در اين شرکت خبر داد.فرشيد ابدالي دهدزي با قدرداني از تلاش مجموعه شرکت پالايش گاز پارسيان در توليد گاز افزود: توسعه صنايع بدون در نظر گرفتن حفاظت محيط زيست و رعايت مسائل مترتب بر آن معنا ندارد ومبناي اين شرکت در انجام پروژه ها توجه ويژه به اين موضوع است. وي با بيان اين که با وجود پروژه هاي زياد و مهم درپالايشگاه پارسيان، بيش از 22 ميليون ساعت کاري بدون حادثه ثبت شده است، اين مهم را مرهون روحيه ايثارگري و با اخلاص همه کارکنان اين پالايشگاه به ويژه کارکنان بخش ايمني و آتش نشانان آن برشمرد. وي با مطلوب برشمردن وضعيت اچ اس اي درپالايشگاه گازپارسيان، تصريح کرد: خوشبختانه دوره هاي بازآموزي ايمني به موقع و کامل انجام مي شود وطب صنعتي نيزدر چندسال اخير به طور کامل انجام شده است. ابدالي براهميت آموزش وفراگيري فناوري هاي جديد نيزتاکيد و تصريح کرد: آموزش علوم وفناوري هاي جديد، فرهنگ ايمني، بهداشت ومحيط زيست، موضوع هاي مهمي هستند که بايد ارتقا يابند.
تاکيد بر رعايت نکات ايمني وسايل گاز سوز در زمستان
مديرعامل شرکت گازاستان تهران بااشاره به ورود به نيمه دوم سال و روي آوري مردم به استفاده از وسايل گرمازاي گازسوز، بر رعايت نکات ايمني در خصوص بهره گيري از آنها تاکيد کرد. احمد دارابي گفت: همه ساله بافرا رسيدن فصل سرما وکاهش شديد دماي هوا، مصرف گاز درکشور نيزافزايش مي يابد که اين مهم متاسفانه با وقوع برخي حوادث ناگوار براي شهروندان بي احتياط همراه مي شود. وي تصريح کرد: باوجود هشدارهايي که دراين زمينه براي جلوگيري از گازگرفتگي مي شود، آمارها همچنان نگران کننده است.
دارابي با اشاره به اين که مرگ خاموش(گازگرفتگي) شوخي بردار نيست و بايد اقدام هاي ايمني در اين زمينه را جدي گرفت، افزود: حوادث ناگوار تنها نتيجه جدي نگرفتن هشدارهاي ساده ايمني است. مديرعامل شرکت گازاستان تهران براستفاده از وسايل گازسوزاستاندارد (با برچسب انرژي)تاکيد و تصريح کرد: اين مهم ازسويي تضمين کننده سلامت خانواده و از سوي ديگر، کمک به اقتصاد کشور است. وي نصب پرده ضخيم، نصب سيستم کنترل هوشمند موتورخانه، تعميرات سيستم هاي گرمايشي، رسوب زدايي موتورخانه ها، همچنين بازبيني اتصالات وشيلنگ هاي وسايل گازسوز، اطمينان از باز بودن مسير دودکش ها وضرورت استفاده کلاهک به شکل اچ (H) را ازموارد مهم درايمني و مصرف بهينه گاز برشمرد.
مدير عامل شرکت گازاستان تهران يادآورشد: هموطنان تهراني ميتوانند در صورت بروز هرگونه حوادث مربوط به گاز، با شماره 194 تماس بگيرند.
بومي سازي طراحي سامانه کنترل توربين هاي تايفون
سامانه کنترل توربين هاي تايفون SGT100 درمرکزانتقال نفت شهيد چمران طراحي و راه اندازي شد.
هوشيارمجدي، رئيس خدمات مهندسي ابزار دقيق و کنترل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت با اشاره به قطع همکاري شرکت سازنده براي ارائه خدمات پشتيباني افزود: با توجه به اين مهم، طراحي وساخت سامانه اين توربين ها باتکيه بر توان داخلي وهمکاري يکي ازشرکت هاي دانش بنيان ايراني انجام و درمرکزانتقال نفت شهيد چمران نصب و راه اندازي شد.
وي بابيان اين که درفرآيند طراحي سيستم کنترل SGT100 براساس مهندسي معکوس انجام نشده است، افزود: باتوجه به امتناع شرکت سازنده از راه اندازي توربين هاي ياد شده، سامانه کنترلي پيشين به طور کلي کنار گذاشته شد وسامانه جديد کنترل شامل نرم افزار و سخت افزار براي توربين طراحي، توليد، نصب و راه اندازي شد. رئيس خدمات مهندسي ابزار دقيق وکنترل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: در به ثمر رسيدن اين پروژه، در کنارتجربه يک شرکت دانش بنيان ايراني، کارکنان واحدهاي تعميرات ابزار دقيق ومکانيک شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان نيزسهم بسزايي درانجام اين عمليات داشتند.
مجدي بابيان اين که طراحي اين سيستم، نقشه ومدارک فني آن براي نخستين بار در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت و درتلمبه خانه شهيد چمران انجام شده است، افزود: اين پروژه با کمترين هزينه و صرفه جويي بالا به جلوگيري ازخروج ارز، انجاميده است.
جداسازي فاضلاب شهر زرقان از خط لوله
لايروبي و هدايت فاضلاب شهر زرقان درجوار خط لوله انتقال ميعانات گازي دالان به شيراز انجام شد. رئيس واحد ترابري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه فارس گفت: اين عمليات همسو با عمل به مسئوليت اجتماعي به منظور رفع آلودگي محيطي و جلوگيري از آسيب رساني به خط لوله انتقال ميعانات گازي به پالايشگاه شيراز انجام شده است.
علي رضايي بااشاره به گزارش هاي دريافتي مبني بر رهاسازي فاضلاب شهري تصريح کرد: به همين منظوريک شاخه لوله 16 اينچ به محل انتقال وپس ازحفاري، همچنين لايروبي، مسيل فاضلاب به صورت عرضي از روي مسيرخط عبور داده و هدايت شد.
تعويض 6 هزار متر پوشش خط
6 هزارمتر ازخط لوله 14 اينچ لوپ انتقال فرآورده کرمان-رفسنجان، در محدوده ايستگاه حفاظت کاتديک روستاي ناصريه تعويض پوشش شد.
رئيس واحد مهندسي حفاظت از خوردگي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق با اشاره به عمر 25 ساله پوشش اين خط لوله گفت: خط لوله مزبوربا توجه به نوع خاک وتأثيرپذيري از خط لوله مجاور، دچار فرسودگي و جدايي پوشش از سطح شده بود.
اصغر طالبي زاده افزود: در اين پروژه علاوه بر تعويض پوشش فرسوده و جلوگيري از رشد خوردگي، مشکل تأمين جريان حفاظت کاتديک اين خط لوله نيز برطرف شد.
6 هزارمتر ازخط لوله 14 اينچ لوپ انتقال فرآورده کرمان-رفسنجان، در محدوده ايستگاه حفاظت کاتديک روستاي ناصريه تعويض پوشش شد.
رئيس واحد مهندسي حفاظت از خوردگي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق با اشاره به عمر 25 ساله پوشش اين خط لوله گفت: خط لوله مزبوربا توجه به نوع خاک وتأثيرپذيري از خط لوله مجاور، دچار فرسودگي و جدايي پوشش از سطح شده بود.
اصغر طالبي زاده افزود: در اين پروژه علاوه بر تعويض پوشش فرسوده و جلوگيري از رشد خوردگي، مشکل تأمين جريان حفاظت کاتديک اين خط لوله نيز برطرف شد.
راه اندازي هات تپ 56 اينچ
مديرمنطقه پنج عمليات انتقال گاز ايران، از راه اندازي اوليه دستگاه هات تپ سايز 56 اينچ در اين منطقه خبر داد. ولي الله فرخي گفت: اين دستگاه الکتروهيدروليک داراي مدار فرمان الکتريکي و ميکروسوئيچ بوده است که مونتاژ و استارت شد. وي با بيان اين که پالس هاي اين دستگاه مورد بررسي قرار گرفته است، تصريح کرد: راه اندازي کامل اين هات تپ، پس ازبرطرف شدن ايرادها، انجام خواهد شد. فرجي با قدرداني از کارکنان گروه هات تپ واحد معاونت عمليات خطوط لوله منطقه پنج عمليات انتقال گاز ايران، بر تداوم تلاش هاي علمي و عملي براي دستيابي به علوم وفناوري هاي روز درحوزه انتقال گاز تاکيد کرد.
نشت يابي 9300 کيلومتر خط لوله گازي
مديرعامل شركت گازاستان بوشهرازنشت يابي 9300کيلومترازخطوط لوله گازرساني استان بوشهر در 6 ماه نخست امسال خبر داد. مسلم رحماني افزود: با توجه به گـستردگي شبکه ي گازرساني دراستان بوشهرواهميت کنترل شبکه گذاري درآن، به منظورجلوگيري ازنشت گاز و اتلاف اين سرمايه ملي، نشت يابي خطوط انتقال گازدر دستور کار قرار گرفته است. وي گفت: بنابراهميت اين عمليات(نشت يابي)مطابق بابرنامه ريزي، همه خطوط گازرساني شهرها و روستاهاي استان بوشهربادقت مورد بازرسي و نشت يابي قرار گرفته اند. رحماني با بيان اين که عوامل متعددي مانند خوردگي هاي خارجي و داخلي، تغييربستر خاک، حوادث غيرمترقبه و... نشتي هاي جزئي يا وسيع درخطوط لوله منجر مي شود، تصريح کرد: مجموعه اين عوامل موجب بازرسي هاي مستمر شده و نشت يابي ها را ضروري ساخته است. مديرعامل شرکت گاز استان بوشهرگفت: انجام دقيق عمليات نشت يابي و بررسي مستمر تاسيسات، ضمن افزايش راندمان وحفظ يکپارچگي خطوط گاز، از ايجاد حوادث ناگوار و هدررفت سرمايه ملي گازجلوگيري خواهد کرد. وي همچنين، بهره برداري ايمن ازگازطبيعي و کاهش آلودگي هاي زيست محيطي را از ديگر نتايج مهم استمراردر عمليات نشت يابي برشمرد.
تسطيح مسير خطوط لوله ري- تبريز
رئيس واحد تعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالغرب از تسطيح مسيرخطوط لوله 16 و 14 اينچ ري –تبريز خبر داد.
مجتبي کريمي بااشاره به نمايان شدن گرده ماهي که نشانگر لوله ها و آزاد سازي حريم آنهاست، گفت: اين عمليات ازکيلومتر 79 تا 260 خط لوله مزبور(درحد فاصل حوزه استحفاظي اشتهارد تا مرکز انتقال نفت ابهر) درحال انجام است.
وي اظهار کرد: درطول مسير، تمام گرده ماهي ها احيا، آب بردگي حاصل ازبارش باران تسطيح ونخاله برداري درمسيري به طول دوکيلومتر انجام شده است.
نفت ملی از آغـاز تا فرجـام
صنعت نفت ايران پس از تولد در 1287 خورشيدي در حالي در سال 1327 به چهل سالگي رسيد که حوادث زيادي را پشت سر گذاشته بود. کشف مناطق نفتي در نواحي مختلف جنوب غرب ايران و توسعه فعاليت هاي نفتي طي جنگ اول جهاني، تغيير سلطه سلطنتي در ايران و پس از آن جنگ جهاني دوم و اين بار تغيير پادشاه و انتقال قدرت از پدر به پسر، مهم ترين حوادث اين دوران چهل ساله بود.توليد نفت ايران در اين دوران از مرز سي و دوميليون تن در سال گذشته بود. مناطق نفت خيز به شهرهايي با شکل و شمايل متفاوت تبديل شده بودند که مردم مناطق ديگر آرزوي حضور درآنها را داشتند.
در آبادان، گچساران، آغاجاري، هفتکل، نفت سفيد، لالي و مسجدسليمان و همچنين مناطق جديدتر نفتي انواع امکانات موردنياز زندگي، با سبک و سياقي تازه به وجود آمده بود، از مراکز تفريحي و باشگاه ها گرفته تا مراکز ورزشي و درماني، آموزشي و ...
به عنوان نمونه، تنها در آبادان ابنيه و مراکزي چون بيمارستان شرکت، سينما تاج، کليساي ارامنه، حمام جرمن، باشگاه ايران، فروشگاه الفي، کافه پاکستاني ها با غذاهاي تند و محله کفيشه که نام خود را از واژه فرنگي کافي شاپ گرفته بود، آن هم به دليل ساخت قهوه خانه هاي فرنگي در آن، همه و همه ناشي از رونق و توسعه صنعتي بودند که چهل سالگي خود را جشن گرفته بود. پايان جنگ عالمگير دوم در کنار توسعه صنعت نفت فضاي باز سياسي را نيز به همراه داشت و مجالي براي سياسيون و دلسوزان ايراني، تا بيشتر به حقوق خود بينديشند.
از سوي ديگر هنگام اشغال ايران توسط قواي متفقين در شهريور 1320 و با پايان جنگ، مردم ايران به ماهيت بيگانگان و از جمله انگليسي ها پي بردند. فضاي باز سياسي پس از جنگ، مجالي بود براي عرض اندام احزاب و گروه هاي سياسي و در مجادلات کلامي اين احزاب نيز مسئله نفت هميشه مطرح بود.
نکته ديگر حضور کمپاني هاي آمريکايي در کشورهاي نفت خيز خاورميانه بود و قراردادهاي اين کمپاني با کشورهاي صاحب نفت عربي، که اخبار آن به ايران نيز مي رسيد. خبر قرارداد 50-50 آرامکو با عربستان مهلک ترين ضربه را به حدود چهل سال اقتدار انگلستان در منطقه وارد آورد و ايرانيان را به اين نکته حساس واقف نمود که چرا آنان نبايد سهم بيشتري از ثروت زير پايشان داشته باشند؟
نخستين بار يکي از نمايندگان دوره پانزدهم مجلس شوراي ملي به نام عباس اسکندري در تاريخ 30 مرداد 1327 پيشنهاد ملي کردن صنعت نفت را مطرح و سپس در 30 دي ماه همان سال ضمن استيضاح دولت، طرحي را براي بازنگري در قرارداد نفت ارائه نمود. هر چند تلاش اسکندري ناکام ماند اما نمايندگان مجلس بعدي به رهبري دکتر مصدق دست به تلاشي تازه و پيگيرانه در اين زمينه زدند، ضمن اينکه آنها از پشتيباني طيف مذهبي به رهبري آيت ا... کاشاني نيز برخوردار بودند. دکتر مصدق و همکارانش در مجلس نهايتا توانستند قانون ملي شدن نفت را به تصويب برسانند و مجلس سنا نيز هراسان از غضب فداييان اسلام، آن گونه که براي هژير پيش آمد و بعدها نيز سينه رزم آرا را نشانه گرفت. در آخرين روز کاري سال 1329 قانون مصوب در مجلس شوراي ملي را تصويب کرد و ملي شدن نفت را از اول فروردين 1330 به مردم ايران عيدي داد.
اما شرکت نفت انگليس و ايران نيز بيکار ننشست. درست در همان ايام شرکت به بهانه پايين بودن اجاره خانه و قيمت موادغذايي،کاهش قريب الوقوع دستمزدها، حق ماموريت و يارانه مسکن را اعلام کرد!
آغاز اغتشاش ها
اين اقدام غيرمنتظره در شرايطي که کارکنان منتظر عيدي و پاداش پايان سال بودند خود به خود به بحراني عظيم تبديل شد. اين بحران با اعتصابات کارگري شکل گرفت و حزب توده در سازماندهي اعتصاب ها نقشي فعال ايفا کرد.
اعتصاب هاي ماهشهر آغاز شد و خيلي زود سراسر مناطق نفت خيز را در برگرفت. مسجد سليمان، آغاجاري و نفت سفيد و ساير مناطق به جريان اعتصاب پيوستند و شرايط به گونه اي پيش رفت که اواسط فروردين 1330 بخش قابل توجهي از چهل و پنج هزار نفر کارکنان شرکت، با اعتصاب همراه شدند.اين امر بر توليد نفت تاثير قابل توجهي گذاشت و موجبات نگراني انگلستان را فراهم کرد، خصوصا هنگامي که با خلع يد از شرکت نفت انگليس و ايران آخرين اميدهاي ايشان نيز از بين رفت. نکته اي که در اين زمينه بايد مدنظر داشت همراهي و حمايت طيف مذهبي را به رهبري آيت ا... کاشاني از سياسيون بود، همراهي و اتحادي که تقريبا تا ميانه راه ادامه داشت و پس از آن به واسطه پاره اي سوءتفاهمات و سوء استفاده دربار و بيگانگان از اختلاف نظرهاي پيش آمده به ناکامي نهضت ملي شدن نفت انجاميد.
نامه کاشاني
نامه منتشر نشده اي از آيت ا... کاشاني، به خوبي حمايت طيف مذهبي از سياسيون را در استقرار شرکت ملي نفت ايران نشان مي دهد. آيت ا... کاشاني در نامه مورخ 2/3/1330 که گيرنده آن يکي از سران نهضت ملي شدن نفت بوده است مي نويسد: «آقاي بزرگوار عزيزم اميدوارم همه به سلامت و کامياب باشيد. بقدري مضطرب و مشوش هستم که حد ندارد اميدوارم اين کار به زودي خاتمه يابد و همه آسوده خاطر باشيم. آن چه به نظر حقير مي رسد آن است که اگر تسليم نشوند بايد به قوه قهريه در چاه ها بسته شود و قبلا روساي شرکت را اخراج نموده فوري ورقه اقامت آنها را باطل نمود که چهل و هشت ساعته خارج شوند.
به همه رفقا مخصوصا دکتر و آقاي اميرجلالي و آقاي مهندس بازرگان و سايرين سلام مي رسانم در ميتينگ که البته تفصيل آن را شنيده ايد تاييد در اين جهت شد، ممکن است با تلفن با من تماس بگيريد و از جريان مستحضرم داريد.»
والسلام سيدابوالقاسم کاشاني 2/3/1330
از محتواي نامه آيت ا... کاشاني مشخص است که در جريان خلع يد مقاومت هاي شديدي از جانب انگليسي ها به وقوع پيوسته و اين مقاومت در سراسر دو سال و چند ماه آينده نيز ادامه يافته است. در اين مدت صنعت نفت ايران بيش از آن که در حوزه توليد و توسعه فعال باشد دستخوش درگيري هاي سياسي بين طرفين بود.
آيت ا... کاشاني حمايت خود را از مصدق پس از آن که وي به دنبال استعفاي «حسين علا» جانشين او شد، بارها اعلام کرد و انگليس که از اتحاد ايرانيان در مسئله ملي شدن صنايع نفت نگران بود هراسان و شتاب زده به دادگاه بين المللي لاهه شکايت کردم. انگلستان در شکواييه خود عنوان کرد که دولت ايران با ملي کردن صنعت نفت که با سرمايه و مهارت فني بريتانيا به وجود آمده، ناسپاسي آشکاري انجام داده و علاوه بر نقض قرارداد في مابين منشا خسارت به انگلستان نيز شده است.
دادگاه لاهه طرفين را به مذاکره دعوت و از سوي ديگر ايالات متحده آمريکا نيز تلاش کرد با ميانجگيري بين ايران و انگلستان علاوه بر کسب اعتبار، منافعي را نيز براي آينده خود تضمين نمايد.
ديپلماسي آمريکايي و انگليسي
آورل هريمن ديپلمات کهنه کار آمريکايي با چنين هدفي به ايران اعزام و پس از مذاکره با مصدق رهسپار لندن شد و به آنان توصيه کرد هر چه زودتر با ايران وارد مذاکره شوند تا خسارات بيشتري دامن آنان را نگيرد. به دنبال اين توصيه بود که لرداستوکس وزير مختار انگلستان به ايران عزيمت کرد تا با مذاکره مشکل في مابين را حل کنند، اما او هم ناکام ماند.
استوکس پس از انجام مذاکرات با دولت به سراغ شاه ايران رفت و به او يادآور شد که ممکن است اين اقدام باعث تحريم ايران شود و انگلستان با قدرتي که دارد ايران را از بارهاي نفت جهان حذف کند.
شاه به او توضيح داد که شرايط از دست او خارج است و ايرانيان حتي به اين قيمت نيز حاضر به دست برداشتن از خواست خود نيستند. در تمام اين مدت صنعت نفت ايران دوراني برزخي را مي گذراند.
بحران نفت ايران باعث شد قيمت نفت در سطح جهان به مقدار قابل ملاحظه اي افزايش پيدا کند و کشورهاي عربي خليج فارس و عربستان بيشترين بهره را از اين افزايش قيمت ببرند و ذخاير ارزي خود را به ميزان چشمگيري افزايش دهند.
انگلستان در اقدامي جديد به شوراي امنيت سازمان ملل شکايت برد تا بلکه بتواند ادعاي خود را ثابت کند، اما نخست وزير ايران با حضور در شوراي امنيت از فضاي به وجود آمده بيشترين بهره را براي اثبات حقانيت ايران بود.
در اين فاصله چرچيل بار ديگر به نخست وزيري انگلستان برگزيده شد و صراحتا سقوط دولت ايران را از برنامه هاي خود براي حل بحران نفت اعلام کرد وضعيت اقتصادي ايران بسيار آشفته بود و برنامه دولت مبني بر انتشار اوراق قرضه نيز قادر به کنترل امواج سهمگين فقر نبود.
مصدق به بانک جهاني متوسل شد اما اعمال نفوذ انگلستان بر بانک جهاني مانع از حمايت بانک از ايران شد 30 تير 1331 شايد آخرين حضور مردمي در حمايت از دولت دکتر مصدق بود که صورت پذيرفت.
اختلاف نظر بين سران نهضت به مرور پايگاه مردمي دولت مصدق را از ميان برد و سرانجام با برنامه ريزي مشترک آمريکا و انگليس بود که روزهاي گرم مرداد 1332 تلخ ترين روزها را در تاريخ سياسي معاصر ايران رقم زد.
کودتاي 28 مرداد 1332 تکميل دوران برزخي اقدام براي ملي کردن نفت ايران بود. پايان سپاه تلاشي ملي براي استفاده بهتر از ثروت نفت که از چاله شرکت نفت انگليس و ايران به چاه کنسرسيوم افتاد.
از چاله به چاه
فرجام ناميمون ملي خواهي نفت که با کودتاي مرداد 1332 رقم خورد مقدمه اتفاق مهم ديگري در صنعت نفت بود. شيرهاي نفت پس از وقفه اي سه ساله، بار ديگر بر روي بازارهاي جهاني باز شد، اما اين بار شرکت نفت انگليس و ايران مجبور بود شرکاي جديدي را بر خوان گسترده نفت ايران تحمل کند.
مهم ترين اين شرکا، شرکت هاي آمريکايي بودند که با رويکرد جديد به دنبال منافع تازه جهاني مي گشتند. آمريکا بعد از جنگ جهاني دوم رويکرد اقتصادي ديگري را در پيش گرفت. اين کشور در سال 1943 ميلادي، هيئتي را تحت سرپرستي زمين شناس مشهور دوگلير مامور انجام تحقيق درباره ذخاير زيرزميني نفت ساخت.
وي طي گزارشي که براي دولت آمريکا تهيه کرد، اظهار داشت که به علت وجود ذخاير سرشار نفت در منطقه خليج فارس، از آن پس مرکز ثقل توليد نفت جهان از ناحيه خليج کارائيب به منطقه خليج فارس منتقل خواهد شد.از آن هنگام به بعد تعدادي از شرکت هاي آمريکايي مستقل که تا آن زمان فعاليت چنداني در سطح بين المللي نداشتند به فکر توسعه عمليات خود در خارج از آمريکا افتادند و بدين ترتيب پاي شرکت هاي آمريکايي به منافع نفتي ايران باز شد. نکته ديگر اين بود که در آن ايام انعقاد قراردادهاي منصفانه 50-50 با حضور شرکت هاي آمريکايي در مناطق مختلف خاورميانه گسترش يافته بود. از سال 1950 در عربستان سعودي، از 1951 در کويت و از 1952 درعراق و قطر و بحرين. در سال 1954 ميلادي برابر با 1333 خورشيدي يعني هنگام انعقاد قرارداد با کنسرسيوم نيز چنين نکته اي مد نظر بود. طي اين برنامه، امتياز بهره برداري از منابع نفت ايران به کنسرسيومي متشکل از شرکت هاي انگليسي با 40 درصد سهام، شرکت هايي آمريکايي با 40 درصد و فرانسوي هاي و هلندي هاي نيز بر روي هم 20 درصد سهام واگذار شد.
براساس اين قرارداد، توليد و عرضه نفت ايران براي مدت 25 سال در مقابل پرداخت 50 درصد از خالص دريافتي ها به دولت ايران، در اختيار کنسرسيوم قرار مي گرفت.
روز بيستم فروردين سال 1333 سفير انگليس طي نامه اي به وزارت خارجه ايران اطلاع داد که کنسرسيومي از شرکت هاي بزرگ نفتي به صورت موقت تشکيل شده و آماده مذکراه با دولت ايران است.
علاوه بر کمپاني نفت انگليس و ايران، ديگر کمپاني هاي تشکيل دهنده کنسرسيوم عبارت بودند از چهار شريک «آرامکو» يعني «جرسي، سوکوني، تگزاکو و استاندارد کاليفرنيا» به اضافه «گلف» که شريک کمپاني انگليس و ايران در کويت بود و همچنين شرکت «CFP» فرانسه. دولت هاي آمريکا و انگليس نيز از نزديک امر نظارت را بر عهده داشتند.
وجه مشخصه اين کمپاني ها براي شرکت در کنسرسيوم اين بود که تمامي آنها عضو سرمايه گذاري مشترکي بودند که در ديگر نقاط خاورميانه نيز به توليد نفت اشتغال داشتند و اين گونه نبود که بهره برداري از نفت ايران اولين همکاري آنها باشد. «هاواردپيچ» نايب رئيس «استاندارد اويل نيوجرسي» به نمايندگي از کمپاني ها به مذاکره با طرف ايراني پرداخت. از ايران نيز علي اميني تاثير فراواني در انعقاد قرارداد داشت. چهره اي که «مارل موريتي» بيوگرافي نويس معروف آمريکايي او را hard bargainer (دلال بزرگ) ناميد. هفدهم سپتامبر 1954 «پيچ» با وزير دارايي ايران پيش نويس قرارداد را تهيه کردند و در نوزدهم اکتبر همان سال برابر با بيست وهفتم مهرماه 1333 به امضاي شاه رساندند.
مراسم متفاوت
بيست و هشتم مهرماه 1333 يعني سه سال پس از خروج انگليسي ها از آبادان، اين شهر شاهد مراسمي متفاوت بود. جشن آغاز به کار کنسرسيوم نفت در ايران و در همان هنگامي که «پيچ» و وزير داراي ايران سرگرم سخنراني بودند، بار ديگر شيرهاي نفت به سوي اسکله صادراتي باز شد.اولين تانکري که نفت را بارگيري کرد، نفتکش «بريتيش ادووکيت» متعلق به کمپاني انگليس بود و اين شانس را داشت که نخستين محموله نفت ايران را پس از سه سال روانه آب هاي بين المللي کند. تاسيس کنسرسيوم يکي از نقاط عطف مهم در صنعت نفت جهان به شمار مي رفت. هر يک از کمپاني هاي عضو کنسرسيوم سهم خود را از نفت دريافت داشته و توزيع مي کردند.
در اين ميان هر چند کمپاني انگليسي عملا تحقير شده بود ولي با توجه به اينکه مالکيت 40 درصد سهام را هنوز در دست داشت، همچنان قدرت عمده و مسلط کنسرسيوم به شمار مي رفت. از سوي ديگر، فارغ از مسائل مربوط به کنسرسيوم، کمپاني نفت انگليس و ايران سعي داشت بابت اتفاقات سه سال گذشته به نوعي از ايران خسارت دريافت کند. «سرويليام فريزر» رئيس کل کمپاني در مطالبه غرامت سرسختي نشان مي داد اما موضع ايران علي رغم سرنگوني مصدق تغيير نکرده و حاضر به پذيرش ادعاي فريزر نبود.
ساير کمپاني هاي کنسرسيوم وقتي اصرار فريزر و انکار طرف ايراني را ديدند براي جلوگيري از وقفه دوباره در بهره برداري از نفت ايران، تلاش کردند کمپاني انگليسي را به نحوي راضي نمايند. آنها پذيرفتند بابت 60 درصد سهام کمپاني انگليسي که به کنسرسيوم انتقال يافته بود 90 ميليون دلار نقد به کمپاني انگليسي پرداخت کنند و همچنين بابت هر بشکه نفتي که تحت قرارداد کنسرسيوم توليد مي شود نيز 10 سنت به کمپاني انگليسي بپردازند تا زماني که جمع دريافتي کمپاني به 500 ميليون دلار برسد.
جان لودون مدير عاملي اصلي رويال داچ شل در اين باره گفت: اين معامله اي فوق العاده براي فريزر بود؛ بهترين معامله اي که در عمرش صورت داده بود چون واقعيت بود که کمپاني انگليسي چيزي براي فروش نداشت که غرامت آن را بگيرد و آنچه که داشت توسط دولت ايران ملي شده بود.ضمن مذاکرات عقد قرارداد کنسرسيوم، طرف ايراني به شرکت هاي عضو کنسرسيوم فشار آورده بود که عمليات توليد و تصفيه را به فوريت توسعه دهند ولي شرکت هاي اظهار مي کردند که توانايي آنها در توسعه هر دو رشته فعاليت محدود است زيرا در مورد توليد پس از ملي شدن صنعت نفت در ايران کشورهاي ديگر منطقه خليج فارس مقامي به مراتب مهم تر از پيش در بين صادرکنندگان نفت به دست آورده و هر يک سهم نسبتا مهمي از کل توليد منطقه را دارا شده بودند، ضمن اينکه آنها نمي توانستند يا نمي خواستند سهم خود را به خاطر احياي صنعت نفت ايران کاهش دهند.
آغاز تغييرات کلي
در مورد پالايش نيز طي چند سال گذشته به تدريج تغييراتي کلي رخ داده بود که امکان استفاده از ظرفيت آبادان را محدود مي کرد. سه سال طول کشيد تا توليد نفت خام به سطح آخرين سال عملکرد شرکت نفت انگليس و ايران برسد و مقدار تصفيه تقريبا به 60 درصد ظرفيت پالايشگاه آبادان بالغ گردد. طبق قرارداد حداکثر مدتي که براي تجهيز کامل تاسيسات و دوباره به راه افتادن همه امور صعت نفت در نظر گرفته شده بود از سال 1955 تا 1957 بود.
شرکت جديد اکتشاف و توليد که از جمله شرکت هاي عامل با تابعيت هلندي و ثبت شده در ايران بود، به سرعت استخراج نفت از ميدان هاي موجود را آغاز کرد و به منظور توسعه عمليات، دست اندرکار حفر چاه هاي تازه و تامي دستگاه هاي جديد بهره برداري، راهسازي و احداث خط لوله گرديد.
بيشتر اين عمليات در منطقه آغاجاري صورت گرفت که در آن زمان، در بين 6 ميدان جنوب بزرگ تر از بقيه بود. در هفتکل نيز يک رشته فعاليت هاي اساسي به منظور آماده نمودن چاه ها و تاسيسات سرچاه براي توليد به ميزان حداکثر انجام شد.
مجموعه اين تلاش ها باعث شد توليد نفت ايران از روزانه8 665 هزار بشکه در سال 1950 به روزانه 925 هزار بشکه در سال 1959 برسد. افزايش بهره برداري و توليد، رونق صنعت و توسعه صنعتي کشور را به همراه داشت. رونق کنسرسيوم، جايگزين رکود دوران سه ساله پيش از آن شد، رکودي که به سبب حق طلبي ايرانيان، بر آنها تحميل شده بود، از طرف ديگر افزايش درآمد نفت، افزايش قدرت کارتل ها و تراست ها را نيز به دنبال داشت و همين امر باعث شد کشورهاي صاحب نفت به تشکيل سازماني بينديشند که بتواند حقوق آنها را در مقابل شرکت ها و تراست هاي بين المللي حفظ کند.
تشکيل اوپک، نتيجه اين برنامه کشورهاي صاحب نفت از جمله ايران بود که به جرم تقاضاي ملي شدن ثروت خود، از چاله شرکت نفت انگليس و ايران، به چاه کنسرسيوم افتاده بود.
برگرفته از کتاب جستارهايي کوتاه بر تاريخ بلند نفت در ايران، مجموعه مقالات فرشيد خداداديان
امر به معروف و نهى از منكر در نهضت امام حسين (ع) فرهنگ کربلا آفرین
مقصود از فرهنگ عاشورا، مجموعه مفاهيم، سخنان، اهداف و انگيزهها، شيوههاى عمل، روحيات و اخلاقيات والايى است كه در نهضت كربلا گفته يا به آنها عمل شده يا در حوادث آن نهضت، تجسم يافته است. اين ارزشها و باورها هم در سخنان سيدالشهدا(ع)، اصحاب و فرزندان متجلى است و هم در رفتارشان. همين فرهنگ است كه هر جا و در ميان هر قومى كه باشد، كربلا آفرين مىشود و انسانها را مبارزانى با ستم و مدافعانى نسبت به حق تربيت مىكند. فرهنگ عاشورا همان زيربناى عقيدتى و فكرى است كه در امام حسين(ع) و شهداى كربلا و اسراى اهل بيت (عليهم السلام) بود و سبب پيدايش آن حماسه و ماندگارى آن قيام شد. از جمله باورها و ارزشهاى برگرفته از آن فرهنگ مىتوان به موارد ذيل اشاره کرد:
1. مقابله با تحريف دين
2. مبارزه با ستم طاغوتها و جور حكومتها
3. عزت و شرافت انسان
4. شهادتطلبى
5. احياى فريضه امربه معروف
6. فتوت و جوانمردى، حتى در برخورد با دشمن
7. اصلاحطلبى
8. عمل به تكليف به خاطر رضاى خدا
9. صبر و مقاومت در راه هدف
در ادامه برخي باورها و ارزشها را كه نقش مهمى در شكلگيرى فرهنگ عاشورايى ايفا کرده است، بررسي مي كنيم:
صبر و استقامت
ثبات و آرامش نفس در سختىها، بلاها و پايدارى و مقاومت در برابر آنها را صبر و استقامت مىنامند.
از شاخصهاى مهم فرهنگ عاشورا ايستادگى و مقاومت سپاه اسلام در برابر دشمن بود. امام حسين (ع) در چند مرحله هنگام حماسه عظيم عاشورا، ياران خود را به صبر و استقامت دعوت کرد. آن امام همام روز عاشورا در خطبهاى به ياران خود مىفرمايد:
«اى بزرگ زادگان! مقاومت كنيد، چرا كه مرگ تنها پلى است كه شما را از رنج و سختى عبور مىدهد و به سوى بهشت گسترده و نعمتهاى هميشگى مىرساند.»
امام حسين(ع) روز عاشورا پس از نماز ياران خود را به صبر دعوت کرد. ياران با وفاى ايشان در رجزهاى خود شعار مقاومت و پايدارى را سر مىدادند. سختترين ضربههاى روحى و مصيبت شهادت فرزندان و ياران بر امام حسين(ع) وارد شد، اما آن بزرگوار روحيه خود را از دست نداد، ايستادگى كرد و به تسليم و ذلت تن نداد. امام حسين(ع) فرمود: «من مرگ (در راه حق) را جز سعادت نمىبينم و زندگى با ستمكاران را جز محنت نمىدانم.» سخنان آن امام بزرگوار درباره صبر بر داغ عزيزان و شهادت همراهان بسيار است و از آغاز نيز خود را براى تحمل اين پيشامدها، آماده كرده بود. هنگام خروج از مكه در خطبهاى به آينده حوادث و پيشگويى شهادت خود اشاره کرد و فرمود: «بر بلاى او صبر مىكنيم و او نيز پاداش صابران را به ما مىدهد.»
قهرمانان عاشورا، الهام دهندگان صبورى و شكيبايى به همه نسلهاى طالب حق هستند. اگر انقلاب اسلامى ايران با هدايت و رهبرى بنيانگزار آن، امام خمينى (ره) به ثمر مىرسد، بدون ترديد با تكيه بر اين ويژگى مهم قهرمانان كربلاست.
حق طلبى
از راز و نياز، آن واسطه فيض الهى كه در شروع قيامش در حرم جد بزرگوار خود با پروردگارش دارد، چنين برداشت مىشود كه معيار آن حجت خدا در شروع حركت و هدف غايى آن حضرت همانا رضاى الهى است. ايشان در بخشى از آن مناجات مىفرمايد:
اى خداى صاحب جلال و كرامت، تو را به حق اين قبر و صاحب آن سوگند كه ما را به آنچه رضاى تو و رضاى پيامبرت در آن است، هدايت فرما.
اگر قيام مىكند، اگر حركت مىكند، اگر خونش را نثار مىكند، اگر سختترين و شديدترين مصائب را بر جان مىخرد، اگر فرزندان را به شهادت مىدهد و اگر محبوبترين خاندانش را به دست اسارت مىسپارد، بر اين است كه رضاى الهى را به دست آورد. در بخشى از خطبهاى كه هنگام عزيمت به عراق ايراد داشت، فرمود: خشنودى خداوند، خشنودى ما اهل بيت است.
استاد مطهرى در اين باره مىفرمايد:
اگر قيام به انگيزه امر خدا و تحصيل رضاى حق بود كه (ان صلاتى و محياى و مماتى للَّهرب العالمين) براساس از خودگذشتگى و فداكارى بود و خلاصه اگر خالصاً لوجه اللَّه بود و هيچ منفعتى نداشت بلكه منافع را به خاطر حقيقت به خطر انداخت، چنين مبارزهاى چون جلوهاى از روح حقيقت پرستى و ضد خودپرستى بشر است، طبعاً عظمت پيدا مىكند.
اهتمام به دعا و مناجات
دعا به معناى سوال و استغاثه است و خداوند در آيات متعدد به پيامبرش مىفرمايد برخى از امور مهم را در قالب دعا از خداوند طلب کند. وَقُل رَبِّ زِدْنِي عِلْماً
نياز اساسى و حقيقى روح و انسانيت انسان، ارتباط با خالق هستى است كه درك اين نياز و راه تأمين آن، پيوند وى را با مبدأ مهربانىها آشكار مىسازد و توفيقات الهى را افزونى مىبخشد.
از مظاهر عبوديت و عرفانِ وجودِ مقدس امام حسين(ع)، عبادتها و دعاهاى ايشان به درگاه خداوند متعال است. دعاى عرفه آن امام همام، يكى از تجلى گاههاى بسيار عالى از روح بزرگوار و معاشقه عارفانهاى است كه با خداى خود كرده است. انسان وقتى اين دعا را مىخواند، درمي يابد كه اين روح بزرگ چگونه آمادگى داشته تا آن فداكارى بى نظير را در صحنه كربلا از خود نشان دهد و اين چنين جان خود را در طبق اخلاص بگذارد و عاشقانه به درگاه خداوند نثار كند. در اوج حماسه كربلا اين اظهار بندگى در كلام و حالات امام مشهود است و حتى به ديگران توصيه مي کند و درس دعا و اظهار بندگى مىدهد. روز عاشورا و در حين نبرد حق و باطل، امام حسين (ع) در حالى كه دست به دعا برداشته، كلماتى را به فرزندش امام سجاد (ع) تعليم مىدهد كه مي بايد عهدهدار كاروان و قافله امام حسين (ع) در حركت به كوفه، شام و مدينه باشد. امام سجاد (ع) مىفرمايد: پدرم در آن روز پرشور عاشورا كه خون در آن مىجوشيد، مرا به سينه چسبانيد و فرمود: پسرم حفظ كن از من دعايى را كه مادرم فاطمه (س) به من آموخت كه رسول اللَّه (ص) به او آموخته بود و جبرئيل امين، مأمور آموختن به آن حضرت بوده كه در حوائج مهم و گرفتاري ها و غم و غصههايى كه بر انسان نازل مىشود و در بلاهاى بزرگ و سخت بخواند، خداى را به آن و آن اين است: به حق يس و به حق طه و قرآن كريم، اى كسى كه قدرت دارى حوائج سؤال كنندگان را بر آورده سازى، اى خدايى كه از ضماير بندگان واقفى، اى خداى برطرف كننده غم و اندوه گرفتاران، اى زداينده غمهاى غصه داران، اى رحمت كننده بر پيران، اى روزى دهنده بر اطفال، اى آنكه به گفت وگو در پيشگاهت براي عرض حاجت نياز نيست، درود فرست بر محمد و آل محمد و انجام ده در حق اين بندهات آنچه سزاوار ربوبيت تواست.
شهادت طلبى
عاشوراييان و ياران حماسه ساز امام حسين (ع) به خوبى دريافته بودند كه سيدالشهدا(ع) چه راهى را انتخاب کرده است. بعد از همه اتمام حجتها، آنان كه در ركاب آن حجت خدا توفيق حضور پيدا كرده بودند، مىدانستند كه امام از شهادت خود آگاه و با علم به آن به كربلا آمده است. آنان باور داشتند كه امام براى بقاى دين و حيات اسلام، خود را به قربانگاه رسانده است؛ از اين رو صحابه به پيروى از رهبر و مولاى خويش در شب عاشورا يك به يك برخاسته و اين روحيه را ابراز مىكردند و همانند امامشان هيچ گونه هراسى به خود راه نداده بودند. با آن كه اباعبداللَّه (ع) بيعت را برداشته بود تا هر كس با اختيار خود تصميم بگيرد، اما سخنان آن بزرگواران در شب عاشورا حاكى از عشق به شهادت در ركاب مولاى خود بود. وقتى امام حسين (ع) فرمود: فردا من كشته مىشوم و شما نيز همه كشته خواهيد شد. گفتند: سپاس خدايى را كه ما را به يارى تو تكريم فرمود و شرافت شهادت در ركاب تو را نصيب ما كرد. اى فرزند رسول خدا آيا خرسند نباشيم كه با تو و در درجه تو باشيم. امام (ع) فرمود: خدا همه شما را پاداش نيك بدهد و آنان را دعا كرد.
اين فرهنگ اهل بيت و عاشورا و مؤيد اين روحيه و انديشه آسمانى است كه مرگ در راه عقيده و شهادت در راه خدا آرزوى وارستگانى است كه رشته تعلقات دنيوى را قطع کرده و به حيات برين و رزق الهى در سايه شهادت دل بستهاند. امروز به بركت تداوم اين فرهنگ عاشورائى، انقلاب اسلامى توانسته است جوانانى تربيت کند كه به پيروى از مولاى خويش حاضرند از همه وابستگىهاى مادى دست برداشته و در راه حفظ نظام اسلامى ايثارگرى کنند. فرهنگ شهادتطلبى عاشورا را رزمندگان مسلمان ما و شهيدان انقلاب اسلامى به خوبى درك كرده و از آن در راه حفظ اسلام و نظام اسلامى بهرهبردارى كردند.
كلام امام حسين (ع)
اثر تنگدستى، بيمارى و مرگ
لَوْلاَ ثَلاَثَةٌ مَا وَضَعَ ابْنُ آدَمَ رَأسَهُ لِشَىْءٍ اَلْفَقْرُ وَ الْمَرَضُ وَ الْمَوتُ
امام حسين (ع) فرمود: «اگر سه چيز نبود، آدمى سرش را در برابر هيچ چيز فرود نمى آورد؛ تنگدستى، بيمارى و مرگ»
(نزهة الناظر و تنبيه الخاطر، ص 85 ح4)
همراه با شهيدان كربلا
سالِم بن عَمرو
يكي از شهداي كربلا كه از مواليان ايراني بوده و در زيارت منسوب به ناحيه مقدسه و برخى كتابهاى رجالشناسى و تاريخى متأخر از وى به عنوان شهيد كربلا ياد شده، سالم بن عمرو است؛ شهيد بزرگواري که مرحوم مامقانى شرح حال او را چنين آورده است: «سيرهنويسان گفتهاند كه او از مواليان كوفه و شيعهاى شجاع بود. در قيام حضرت مسلم بن عقيل(ع) شركت داشت و پس از شهادت وى دستگير شد، اما توانست فرار کند. مدتى بين قبيلهاش پنهان زيست. آنگاه كه از ورود امام حسين (ع) به سرزمين كربلا خبر يافت، همراه جمعى از افراد قبيله به سپاه آن حضرت پيوست و همچنان در خدمت امام(ع) بود تا اينكه روز عاشورا به فيض شهادت نايل آمد.»
ايام حسيني
محاصره خيمه ها در كربلا
امام صادق(ع) فرمودند: تاسوعا روزى بود كه امام حسين(ع) و اصحابش را در كربلا محاصره و سپاه شام بر قتال آن حضرت اجتماع کردند. پسر مرجانه و عمر سعد به خاطر كثرت سپاه و لشكرى كه براى آنها جمع شده بود، خوشحال شدند و آن حضرت و اصحابش را ضعيف شمردند و يقين كردند كه ياورى براى او نخواهد آمد و اهل عراق حضرتش را مدد نخواهند کرد.
امان نامه براى فرزندان ام البنين(ع)
در اين روز شمر ملعون براى حضرت عباس(ع) و برادرانش امان نامه آورد. آن لعين خود را نزديك خيام با جلالت حضرت اباعبدالله(ع) رسانيد و بانگ برآورد: «أين بنو اُختِنا»: «پسران خواهر ما كجايند»؟ ولى آن بزرگواران جواب ندادند. امام حسين(ع)فرمود: جواب او را بدهيد، اگر چه فاسق است. حضرت عباس(ع) در جواب فرمودند: چه مى گويى؟ شمر گفت: من از جانب امير براى شما امان نامه آورده ام. شما خود را به خاطر حسين(ع) به كشتن ندهيد. حضرت عباس(ع) با صداى بلند فرمود: «لعنت خدا بر تو و بر امير تو (و بر امان تو) باد. ما را امان مى دهيد در حالي كه پسر رسول خدا را امان نباشد»؟
درخواست تأخير جنگ از سوى امام حسين(ع)
در عصر تاسوعا امام(ع) براى به تعويق انداختن جنگ، يك شب ديگر مهلت گرفتند. چون عمر سعد لشكر را آماده جنگ با امام(ع) کرد و معلوم شد كه قصد جنگ دارند. حضرت به برادرش عباس(ع) فرمود يك شب ديگر مهلت بگيرد. آنها در ابتدا قبول نكردند، اما بعد پذيرفتند كه شبى را صبر كنند.
احكام ويژه محرم
پرسش: اگر برخي واجبات به سبب شركت شخص در مجالس عزادارى از او فوت شود (مثلًا نماز صبح قضا شود) آيا بهتر است بعد از اين در اين مجالس شركت نكند يا اينكه عدم شركت او باعث دورى از اهل بيت (ع) مىشود؟
پاسخ: بديهى است كه نمازِ واجب، مقدم بر فضيلت شركت در مجالس عزادارى اهل بيت (عليهم السلام) است و ترك نماز و فوت شدن آن به بهانه شركت در عزادارى امام حسين (ع) جايز نيست، اما شركت در عزادارى به گونهاى كه مزاحم نماز نباشد، ممكن و از مستحبات مؤكّد است.
با تکايا و حسينيه هاي تاريخي ايران آشنا شويد نگین های مکتب حسینی
ايرانيان هميشه تاريخ براي محرم و سالار شهيدان سنگ تمام گذاشته اند و در سوگ نوه گرامي پيامبر اسلام و ياران شهيداش عزاداري کرده اند. عزاي امام حسين(ع) به قدري براي ايرانيان ارزشمند است که جا و مکان خاصي نيز براي آن مشخص کرده اند. تکايا و حسينيه ها در جاي جاي کشورمان ميعادگاه عاشقان ثارالله بوده اند و همه ساله در اين حسينيه ها و تکايا مراسم باشکوهي برگزار مي شود. مکان هايي که به گواه تاريخ چند صد سال است که گواه اشک و ماتم علاقه مندان به امام سوم شيعيان و ياران دشت نينواست. در تکايا و حسينيه ها اکنون مامن هنر و معماري و دين هستند و اکنون نيز تاريخي شدن را بر پيشاني خود حک شده مي بينند. تکايا چونان نگين هايي بر فرهنگ حسيني در ايران مي درخشند. بخش دوم و پاياني اين روايت را مي خوانيد.
تکيه معاون الملک
تکيه معاون الملک نام تکيه اي در شهر کرمانشاه و از 114 سال پيش در دوران قاجار ساخته شده است. اين تکيه از چند بخش حسينيه، عباسيه و زينبيه تشکيل شده است. سال 1282، مشروطه خواهان اين تکيه را به توپ بستند و به همين دليل ويران شده و به آتش کشيده شد. از آنجا که اين تکيه در گودي قرار دارد، براي ورود به آن بايد چند پله را پايين برويد که بعد از ورود به صحن اصلي به همان بخش اصلي وارد مي شويد. البته اين تکيه 3 در ورودي دارد که در اصلي آن در خيابان آبشوران قرار دارد. يکي از اصيل ترين دلايل شهرت تکيه معاون الملک، کاشيکاري منحصر به فرد آن است که از نظر رنگ و تصاويري که در آن به کار رفته و اندازه و ابعادي واقعا منحصر به فرد است. حتي بسياري از افراد، دليل اصلي به نام شدن اين تکيه را فقط کاشي هاي آن مي دانند. روي اين کاشي ها از نقش و نگارها و رنگ هاي خاصي استفاده شده است که به دسته اي از اين کاشي ها، کاشي هاي برجسته و به بقيه آنها کاشي هاي هفت رنگي مي گويند. بعد از اينکه از پل هاي ورودي پايين مي رويد، وارد صحن تکيه معاون الملک مي شويد که در سمت راست آن سقاخانه وجود دارد. اين سقاخانه به شکل 5 ضلعي ساخته شده و صحنه هايي از آب طلبيدن حضرت سکينه در آن به تصوير کشيده است. حسينيه اين تکيه حياطي کوچک و دلنشين با ديوارهاي بلند دارد که دور تا دور اين صحن را حجره هاي 2 طبقه احاطه کرده است، بخش ديگر اين بنا، زينبيه آن است که به حسينيه تکيه از طريق راهروي کوچکي وصل شده است. زينبيه جايي براي سوگواري خانم ها بوده است.
تکيه نياوران
تکيه نياوران، قديمي ترين تکيه تهران است. مرشد اکبر و حاج اسدالله خيري، از مداحان معروف و ملا ابوتراب، حاج آقا دين پرور و حاج آقادربندي از منبري هاي اين تکيه بوده اند. ديوارهاي کاخ نياوران که تمام مي شود روبه رويتان گنبدي سبز رنگ است که روزگاري يکي از پررونق ترين تکيه هاي تهران بوده است و حالا عنوانش قديمي ترين تکيه تهران است. نماي بيروني اش اين قدمت را نشان نمي دهد. به محض اينکه پا در آن مي گذاري از در چوبي و قديمي اش مي توان سفري به تاريخ کرد. کنار در ورودي اش، موزه اي از وسايل قديمي تعزيه خواني و قوري و سماورهاي قديمي به چشم مي خورد. سقف اين بناي دايره اي شکل، چوبي است و ميانه آن هم ضريح بازسازي شده امام حسين علي (ع) قرار دارد. تکيه نياوران، قدمتش به 153 سال پيش بر مي گردد و در زمان ناصرالدين شاه قاجار ساخته شده است. او که علاقه زيادي به برپايي مجالس تعزيه داشت و تکيه دولت ساخته شده به دست او زبانزد همه بود، دستورساخت بناي تکيه نياوران را به دست استاد حسن خرپاکوب داد. ناصرالدين شاه که از ابتداي سلطنت خود به نياوران علاقه داشت و بيشتر اوقاتش را در آنجا مي گذراند، طي سال هايي که ايام محرم مصادف با تابستان مي شد و او در کاخ صاحبقرانيه و نياوران به سر مي برد، تصميم گرفت تکيه اي نيز در آن منطقه بنا کند.
تکيه مرادبيگ
تکيه مراد بيک، ساخت دوره قاجار است و در بابل، خيابان امام خميني، محله مراد بيک واقع شده است. اين اثر در تاريخ 24 اسفند 1383 با شماره ثبت 11524 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. مراد بيك، برادر كاظم بيك (باني مسجد كاظم بيك) بوده و اين تکيه از يادگارهاي اوست. اين تكيه در محله مراد بيك واقع است و با 210 سال سابقه تاريخي هنوز هم محل برپايي مراسم ويژه محرم و صفر است. سيد علماي بارفروش مجتهد و سيدبزرگوار نخستين خطبه حسينيه را خوانده و کلنگ احداث را شخصا برزمين زده است. معماران و کارگران ساختماني که همه اهل اصفهان بودند، معماري اين حسينيه را انجام داده اند اين بنا بدون استفاده از آهن ساخته شده است؛ البته در آن زمان چوب آزاد، ملات ساروج، آجر پخته و گچ مواد قابل دسترس بوده که همه آنها به استحکام اين بنا کمک کرده است.
تکيه بيگلربيگي
تکيه بيگلربيگي، يکي از زيباترين بناهاي ساخته شده استان کرمانشاه در دوره قاجار و مزين به کتيبه ها، تزئينات و آجرکاري هايي است که نمايي چشم نواز را به وجود آورده است.اين تکيه داراي سه ورودي است که ورودي اصلي آن در جبهه جنوب شرق قرار دارد و سر در اين ورودي به وسيله مقرنس هاي گچي و گچبري هاي برجسته تزيين شده است، همچنين در دو طرف ورودي دو رديف طاق نما ديده مي شود.تکيه بيگلربيگي داراي حياط نسبتا وسيعي است که کف آن در حدود دو و نيم متر پايين تر از خيابان قراردارد و در وسط حياط، حوض بزرگي ديده مي شود که در ايام محرم، انبوه عزاداران را در خود جاي مي دهد. در ضلع شمال شرقي حياط، مطبخ قرار دارد که در ايام محرم جهت تهيه غذاي عزاداران مورد استفاده قرار مي گرفته، در اين بخش مجموعه اي از اتاق ها قرار دارد. بخش جنوبي حياط نيز شامل چهارفضا است که سه فضاي آن داراي ارسي است، راه دسترسي به اين فضاها از طريق پلکان سنگي داخل حياط است. مهمترين قسمت تکيه بيگلربيگي، بخش غربي آن است و گنبدخانه حسينيه در آن قراردارد، اين قسمت شامل ايوان نسبتا بزرگي است که از طريق يک رشته پلکان سنگي سه پله اي به حياط تکيه راه دارد. در جلوي ايوان دو ستون چوبي نسبتا بلند و دو ستون نما ديده مي شود، همچنين سرستون هاي آنها از نوع سرستون هاي بيزانس است که با گچبري هاي گل و گياه تزيين شده، سقف ايوان نيز داراي تزئينات منبت کاري است. از طريق يک در بزرگ چوبي با ارسي زيبا مي توان وارد فضاي اصلي حسينيه شد، حسينيه فضايي دوطبقه و در هر طبقه آن شش اتاق ساخته شده است سقف حسينيه داراي پوشش گنبدي است که نماي بيروني و نماي داخلي آ ن شيرواني و نماي داخلي آن با آيينه کاري هاي زيبا تزيين شده است.
در هريک از گوشواره ها فضاي حسينيه پنجره اي با اتاق هلالي و جود دارد و اطراف آن به وسيله آيينه کاري جملات «لا اله الا الله، محمدرسول الله» و «علي ولي الله» نوشته شده است. از ديگر تزئينات فضاي حسينيه ستون نماهاي گچي، طرح هاي هندسي، نقوش گياهي و قنديل هاي شمع سوز است. در ضلع جنوبي حسينيه، ارسي زيبايي با شيشه هاي الوان وجود دارد که حسينيه را به حياط کوچکتري مرتبط مي سازد و از طريق اين حياط مي توان وارد مجموعه حمام بيگلربيگي شد. از فضاهاي ضلع جنوبي حسينيه براي اقامت خانم ها هنگام مراسم عزاداري، همچنين نگهداري وسايل و لوازم مراسم عزاداري استفاده مي کردند. به طور کلي در گرداگرد حياط مرکزي عمارت تالارها و اتاق هايي ساخته شده که تالار آيينه کاري شده است. اين بنا از اهميت ويژه اي برخوردار است. در سال 1383 موزه اي با عنوان خط و کتابت در محل تکيه بيگلربيگي افتتاح شده که در اين موزه اسناد و مدارک و مستندات تاريخي و نسخ خطي نگهداري و در معرض ديد بازديدکنندگان قرا رگرفته است. عمارت تکيه بيگلربيگي در بافت قديمي شهر کرمانشاه، در خيابان مدرس، مقابل مسجد جامع قراردارد، ساخت اين تکيه در سال 1309 توسط عبداله خان فراش باشي ملقب به بيگلربيگي از مقام هاي مشهور و منتفذ کرمانشاه در دوره قاجاريه شروع و عمليات ساختماني آن در سال 1315 به اتمام رسيد.
تکيه حسنيه نواب
حسينيه نواب، يکي از حسينيه هاي معروف شهرستان بيرجند است که به فرمان اميرزاده خاتون ملقب به نواب يا بي بي نواب، يکي از همسران امير اسماعيل خان خزيمه به منظور برپايي مراسم عزاداري براي عموم مردم ساخته شده است. ساختمان حسينيه نواب با معماري درونگراي ويژه مناطق بياباني گرم و خشک انطباق کامل با اقليم منطقه دارد. وجود سردر ورودي با تزيينات مقرنس گچي و اشعار گچ بري شده در پيشاني سردر ورودي، هشتي، گنبدخانه در ضلع شرقي حياط بنا به شکل کلاه فرنگي با تزئينات مقرنس و کاربندي هاي هندسي، ايوان هاي شمالي و جنوبي، حياط بزرگ بنا با ايوانچه هايي در دو طبقه پيرامون حياط ساختار معماري بنا را شکل مي دهند.
تکيه پهنه
قدمت تکيه پهنه به دوره قاجار مي رسد. اين تکيه زيبا از جنوب شرق به وسيله راهروي باريک و مسقف به مسجد امام و از شمال غربي به مسجد امام و از شمال غربي به مسجد جامع و حمام پهنه از جنوب غربي به امام زاده يحيي (ع) و از سمت شرق به تيمچه حضرت راه دارد. در گذشته سقف تکيه پوشيده نبوده است اما گويا در دوره پهلوي سقفي از کلاف هاي چوب و فلزي به صورت شيرواني براي تکيه تعبيه مي کنند. تکيه در دو طبقه ساخته شده که طبقه اول را مغازه ها و حجره ها تشکيل مي دهد و طبقه دوم که خاص طبقه اشراف و بانوان بوده به صورت ايوان است و در ايام محرم و تعزيه خواني براي تماشاي مراسم از آن استفاده مي کردند. دور تا دور و سر مغازه ها و ايوان ها کاشي کاري هاي زيبايي ساخته شده است. اين تکيه در انتهاي راسته بازار پايين (بازارحضرت ) و مجاور امامزاده يحيي (ع) در شهر سمنان قرارگرفته است.
به مناسبت روز جهاني کاهش بلاياي طبيعي و يادآوري تهديدهاي احتمالي طبيعت نترسید، اما نگران باشید
مشعل: همين روزها که از کاهش بلاياي طبيعي سخن مي گوييم، سيل در شمال کشور، خانه و زندگي تعداد قابل توجهي از شهروندان را بر سرشان آوار کرده و تعدادي کشته و مفقود بر جاي گذاشته است. فصلي از سال نيست که گوشه اي از دنيا و البته کشورمان دستخوش خسارت هاي حوادث طبيعي و بي توجهي ما انسان ها به اين حوادث نشود. هر ساله برخي از ساکنان زمين و از جمله هم ميهنان در حوادث ناشي از سيل و زلزله و طوفان و گرد و غبار و... جان خود را از دست مي دهند و به همين دليل است که از حدود سي سال قبل به شکلي رسمي تلاش شده تا در جهت کاهش خسارت هاي حوادث احتمالي گام هايي اجرايي و عملي برداشته شود. از همين رو بوده است که مجمع عمومي سازمان ملل متحد، سيزدهم اکتبر مصادف با 21 مهرماه را روز جهاني «کاهش بلاياي طبيعي» نام گذاري کرده است.
مسئله مهم آن است که حوادث پيش بيني ناپذير مانند سيل و زلزله، افزون بر خسارت هاي جاني و برهم زدن کانون خانواده ها، خسارت هاي جبران ناپذيري بر اقتصاد کشورها وارد مي کند و تا مدت ها برنامه هاي توسعه اي اين کشورها دستخوش تغيير و عقب ماندگي مي شود. زلزله بم در ايران باشد يا زلزله در ژاپن، سيل در ايران باشد يا در پاکستان، در ماهيت حادثه و بلاي طبيعي، تفاوتي وجود ندارد، اما مهمترين مسئله قابل کنترل در اين شرايط، وضعيت زيرساختهاي عمومي و شهري، توجه به استانداردها و مهمتر از همه فرهنگ عمومي ايمني در ميان مردم آن منطقه است. براي اين موضوع مهم هر سال محورهايي براي اشاعه فرهنگ درست مقابله با بلاياي طبيعي معرفي مي کنند تا با اين فرهنگ سازي، خسارتهاي محيطي به حداقل برسد. در واقع تلاش مي شود تا با استفاده از دانش مدرن و تجهيزاتي به روز به کمک دانش سنتي، بومي و محلي بروند و انعطاف پذيري جوامع را افزايش دهند.
به عنوان نمونه در کشور خودمان که در چند سال اخير موضوع گرد و غبار و طوفان هاي موسمي در مناطق جنوبي بيشتر شده است، دولت ها و ديگر مسئولان اجرايي تلاش مي کنند قبل از شروع شرايط بحراني، با تدابير اجرايي و هماهنگي هاي درون سازماني ساعات يا روزهايي تعطيل شوند تا آسيب کمتري به مردم وارد شود و سلامتشان به خطر نيفتد. در عين حال شهروندان هم با توجه به استمرار برخي حوادث و درصد بالاي احتمال خسارت، خود را با اين شرايط تطبيق مي دهند.
در بسياري ديگر از استان ها که وقوع سيلاب و آب گرفتگي در شروع فصل بارندگي معمول است، شهروندان با توجه به تجربه هاي قبلي خود، تلاش مي کنند تدابير اعلام شده از سوي ستادهاي مديريت بحران را جدي بگيرند و منازل و محل کار و خود را ايمن سازي کنند. اين توجه به آينده و جلوگيري از بروز حادثه مجدد در يک منطقه در مورد پيشگيري از افزايش خسارات زلزله هم انجام مي شود و سال هاست که با نوسازي خانه هاي روستايي يا کمک به تجهيز و بازسازي خانه هاي زلزله زدگان، آنها را در برابر حوادث مجدد، بيمه کرده اند. البته در بسياري از موارد سيل و زلزله، شاهد حداقل هماهنگي و تطبيق پذيري در زمان وقوع حادثه هستيم و بيشترين هماهنگي ها را ستادهاي مديريت بحران، بعد از حادثه به عهده دارند.
در جريان اين آموزش هاي محلي، و بومي و شهري لازم است محور آموزش ها را کودکان و نوجوانان قرار دهيم که هم در زمان روز حوادث آسيب پذيرتر هستند و هم مي توانند در شرايط غير بحراني، آموزش ها را به خانواده و والدين منتقل کنند.
در ميان اين برنامه هاي نوسازي، بازسازي و مقاوم سازي که هر کدام در نقاط مختلف کاربرد و معناي متفاوتي پيدا مي کند، برخي زيرساخت هاي اصلي و اماکن خدمات رسان بايد بدون خسارت و تلفات و سرپا باقي بمانند تا بتوانند در زمان بروز حادثه به آسيب ديدگان خدمت رساني کنند. در همين زمينه مراکزي مانند مدارس (استفاده از کلاس ها براي اسکان ) درمانگاه ها و بيمارستان ها، ادارات دولتي و امنيتي و انتظامي (اداراتي مثل آب و برق و گاز و مخابرات و کلانتري ها و...) بايد ساختمان ها و تاسيساتي امن و پايدار داشته باشند تا در زمان بروز حادثه، لازم نباشد ارگاني ديگر ابتدا به آنها کمک کند.
هنگام وقوع سيل چه کنيم ؟
سيل به عنوان يك حادثه طبيعي احتمال وقوع بالايي در برخي مناطق دارد ؛ به همين دليل لازم است زمينه هاي وقوع اين پديده و راه هاي جلوگيري و مقابله با آن را مردم و مسئولان محلي بدانند؛ از اين رو لازم است همه زمينه هاي ايجاد مخاطره در مكان اوليه برطرف شود و محل هاي زندگي و کسب درآمد و يا تردد از اين محل هاي پر مخاطره جدا شوند يا مورد محافظت قرار گيرند. همچنين لازم است با تدابيري فني و مکانيکي در محيط، ميزان يا حدود گسترش مكاني سيل را کاهش دهند. مي بايد به ساکنان آن منطقه درباره احتمال وقوع سيل هشدار داده شود و براي حفاظت از تاسيسات كليدي محدوده خانه، محله و منطقه نظير سيستم هاي برق و ارتباطات حياتي تدابيري انديشيده و آن محدوده امن شود.
همه اقدام ها و برنامه ريزي هاي اجرايي از طريق شبکه اي مشترک به اطلاع اهالي و شهروندان برسد و ستادي مرکزي براي مقابله با حادثه وجود داشته باشد.
افزون بر اينها هر فرد يا سرپرست خانواده بايد سريع ترين و ايمن ترين راه رسيدن به نزديکترين نقطه مرتفع درمحل سکونت خود را هميشه درنظر داشته باشد.
باک بنزين خودرو خود را اغلب پرنگه داريد و راديوي باتري دار، چراغ قوه با باتري وکيف کمک هـاي اوليـه همچنين اندکي آب نوشيدني و غذاي کنسرو شده در کنار کمک هاي اوليه داشته باشيد.
کيـسه هاي شن را در گوشه اي از حياط يا منزل و محل کار براي جلوگيري از ورود آب نگه داريد و اگر در مسير جريان رودخانه يا هر مسير آبي ديگر هستيد، به توصيه هاي هواشناسي دقت کنيد.
پيش و پس از وقوع زلزله چه کنيم؟
ناگفته پيداست که پيشگيري، بهتر از درمان است و اگر همين امروز به دنبال ايمن سازي ساختماني که در آن زندگي مي کنيد، برويد يا در زمان خريد و ساخت منزل به مسائل ايمني دقت کافي کنيد، هنگام زلزله، خاطري آسوده خواهيد داشت. توجه داشته باشيد که اصول مهندسي ساختمان در همه مراحل اجراي ساختمانتان اجرا شده باشد. در حال حاضر کارشناسان آتش نشاني براي بسياري از ساختمان ها و برج هاي مسکوني تاييديه ايمني صادر مي کنند.
لازم است تمام تجهيزات و لوازم و دکوراسيون بزرگ و کوچک موجود در منزل را در محل خودشان ايمن سازي کنيد تا در هر تکان زلزله، روي سر شما آوار نشوند. در اين مورد نماي ساختمان در داخل و بيرون آن و هر آنچه به ديوارها نصب مي شود، بايد محکم باشد و از خوابيدن زير اين لوازم يا لوسترها خودداري کنيد.
هر چند وقت يک بار، نحوه قطع جريان هاي آب و برق و شوفاژ و گاز را به اعضاي خانواده آموزش دهيد تا در صورت عدم حضور شما آنها هم بتوانند اقدام هاي لازم را انجام دهند. لازم است خودتان و اعضاي خانواده، راه هاي خروج اضطراري از منزل و نقاط ايمن در بيرون از خانه و محله را به خوبي بدانيد تا در زمان محدود براي فرار از آوار در راه پله ها و مسيرهاي فرار متوقف نمايند.
هنگام وقوع زلزله تا حد امکان خونسرد باشيد و اگر در خانه، اداره يا هر محيط مسقف ديگري هستيد، در چارچوب در بايستيد يا بنشينيد و مواظب باشيد تا در به رويتان بسته نشود. در هر نقطه اي که گرفتار شديد، کف دست ها را به هم گره کرده و با ساعدها و با بازوانتان، از گردن و سر خود محافظت کنيد. اگر هم در راه پله بوديد، حرکت نکنيد، بنشينيد و با تکيه کردن به ديوار، از سر و گردن خود محافظت کنيد.
هنگام زلزله و پس از آن هرگز از آسانسور استفاده نکنيد، زيرا به طور معمول محورهايي که اتاقک آسانسور به روي آن حرکت مي کند، دچار تابيدگي مي شود. در آسانسورهاي جديد، ترمزهاي اضطراري، خطر سقوط را به مراتب کم کرده است، اما در آسانسورهاي قديمي تر با توجه به فناوري قديمي در صورت آسيب ديدگي کابل هاي مهار يا موتور بالابر، احتمال سقوط کابين آسانسور بسيار بالاست.
لوازم کمک هاي اوليه، چراغ قوه، باتري ومقاديري آب و خوراکي خشک را در دسترس داشته باشيد و محل آن را هر چند وقت يک بار به اعضاي خانواده يادآور شويد.
رونق روغن و سلامت تن
چند سالي است بازار روغن کشي و روغن فروشي، پر رونق تر از هميشه، جاي خود را ميان سبد خريد خانوارهاي ايراني باز کرده و توجه ها به آن جلب شده است. ديگر در بازار سنتي هر شهري که زندگي مي کنيم، حتما يک روغن فروشي خواهيم ديد. روغن پسته، روغن فندق، روغن سياه دانه و... توجه مشتريان و رهگذران را به خود جلب مي کند، اما اين روغن ها چه خواصي دارند، چرا برخي پرفروش تر شده اند و برخي همچنان مهجور مانده اند. کارشناسان تغذيه و درمان معتقدند که اگر اين روغن ها به درستي و با شناخت صحيح شوند، مي توانند در سلامت فرد تاثير بسياري داشته باشند. مطلب پيش رو تلاشي است براي آغاز اين شناخت صحيح و سلامت پايدار.
روغن نارگيل:
* ماليدن روغن کهنه نارگيل براي تسکين درد کمر، بواسير و زانو مؤثر است.
* در صنعت صابون سازي و شامپوسازي استفاده مي شود.
* خوردن و ماليدن روغن نارگيل به بدن، براي تقويت عضلات و موي سر مفيد است.
* موهاي خشک، رنگ شده و آسيب ديده را تقويت مي کند.
* براي پوست هاي خشک و حساس مناسب است.
* ترک ها و خشکي پوست بدن و لب را از بين مي برد.
روغن بادام زميني:
* حدود 25 درصد پروتئين دارد.
* حاوي ويتامين F است.
* کلسترول ندارد و براي افرادي که چربي خون دارند، مفيد است.
* از جمع شدن چربي در جداره رگ ها جلوگيري مي کند.
* به صورت خالص يا مخلوط با روغن زيتون مصرف غذايي و دارويي دارد.
* ماليدن اين روغن قبل از حمام به پوست سر براي رفع شوره سر و ريزش مو مفيد است.
روغن به:
* براي درمان اسهال مزمن، زخم معده و روده مفيد است.
* ماليدن اين روغن به بدن براي درمان جرب و گال، معالجه شوره سر، شپش بدن، صداي وزوز گوش، زخم ها و سوزش دهان مفيد است.
* ماليدن روزانه يک مرتبه روغن به در کف دست و پا از دفع عرق زياد جلوگيري مي کند.
روغن پسته:
* قلب را تقويت مي کند
* خوشبوکننده دهان است.
* چکاندن چند قطره روغن پسته در بيني براي تقويت حافظه و دفع سموم مؤثر است.
* مانع شکستگي ناخن مي شود و گوشت هاي زائد کنار ناخن را از بين مي برد.
* اين روغن در عطرسازي مصرف فراوان دارد.
روغن تخم کتان:
* در درمان يبوست بسيار مؤثر است.
* بيماري هاي مجاري ادراري را درمان مي کند.
زخم معده را درمان مي کند.
* درد قاعدگي را تسکين مي دهد.
روغن برگ حنا:
* مقوي و مسکن درد اعصاب و مفاصل است.
* مخلوط آن با روغن زيتون، باعث رويش مجدد مو مي شود.
* موي سر را تقويت و سر را ضدعفوني مي کند.
روغن فندق:
* اثرات درماني آن شبيه روغن بادام است.
* باعث تقويت و رويش مو مي شود.
* اگر اين روغن را سريعا به محل گزيدگي عقرب و رتيل بماليد، زهر را از بين مي برد.
* اين روغن مقوي معده است.
* مخلوط مساوي روغن فندق با روغن زيتون براي سرخ کردن رنگ موها مفيد است.
* اين روغن در آشپزي نيز استفاده مي شود.
* اين روغن را در روغن نقاشي داخل مي کنند تا تابلوهاي رنگ روغني زودتر خشک شوند.
روغن سياه دانه:
* از سفيدي زودرس موها جلوگيري مي کند.
* کرم معده را رفع مي کند.
* زگيل را از بين مي برد.
* ترک پوستي و درد مفاصل و ورم را از بين مي برد.
* ترميم کننده پوست است.
روغن کنجد:
* طبيعت اين روغن گرم است و براي مبتلايان به درد معده مفيد است.
* تقويت کننده و جلادهنده مو است.
* چاق کننده بدن است.
* مقاومت بدن را به سم افزايش مي دهد.
روغن سويا:
* اسيدهاي چرب اشباع شده کمي دارد.
* عاري از کلسترول است.
* احتمال خطر قلبي را کاهش مي دهد.
روغن دارچين:
* دردهاي رطوبتي مفاصل را درمان مي کند.
* درمان کننده درد معده است.
* چکاندن اين روغن در گوش، سنگيني گوش را درمان مي کند.
روغن گل بنفشه:
* در رفع سردرد و بي خوابي مؤثر است.
* از ريزش مو جلوگيري مي کند.
* در درمان موخوره مؤثر است.
* نرم کننده مفاصل است.
روغن زيتون:
* خاصيت تسکين دهندگي دارد.
* چروک پوست را از بين مي برد.
* خاصيت ضد آفتاب دارد.
* سوختگي هاي پوستي را درمان مي کند.
* مرطوب کننده پوست است.
* شوره سر را از بين مي برد.
* قولنج روده را درمان مي کند.
* کلسترول را پايين مي آورد.
به بهانه روز جهانی حفظ لایه اوزن o3نباشد،نیستیم
تا به حال به اين فکر کرده ايد که اسپري برف شادي، بادکنکي که باد مي کنيد و يا اسپري رنگي که ديوار را با آن رنگ مي کنيد، غير مستقيم و مستقيم دارد به زمين ما و شما آسيب مي زند ؟ علاوه بر اکسيژن که براي ما حياتي است، گازهاي ديگري مثل اوزن هم هستند که اگر نباشند يا از بودنشان اندکي کم شود، زندگي ما در کره زمين به خطر مي افتد. 25 شهريور (16 سپتامبر) روز جهاني حفظ لايه اوزن نام گذاري شده و با توجه به اهميت اين موضوع و تهديدهايي که براي اين پديده مهم وجود دارد، هرسال به نحوي به اين موضوع پرداخته مي شود.
اوزن (O3 ) از يک مولکول اکسيژن و يک اتم اکسيژن (ناپايدار و واکنش پذير) تشکيل شده است. در مولکول اوزن پيوند بسيار ضعيفي بين مولکول اکسيژن و اتم اکسيژن وجود دارد و تقريباً با کوچکترين برخورد از هم جدا و يا با دريافت کوچکترين انرژي به حالت اوليه خود برمي گردند. اين تعريف يعني با پديده اي حساس و مهم رو به رو هستيم که زندگي ما به آن بسته است، پديده اي که چون خيلي دور و در لايه هاي بالاي جو زمين و در لايه استراتوسفر قرار دارد و نمي توانيم آن را ببينيم، کمتر مورد توجه و اهميت است. لايه اوزن که ما آن را نمي بينيم، از ما در برابر پرتوهاي فوق بنفش و اثرهاي بسيار خطرناک آن محافظت مي کند، اما در سالهاي گذشته همين محافظ زمين، مورد تهديد ما زميني ها قرار گرفته است. در اوايل دهه 70 ميلادي بسياري از دانشمندان متوجه تخريب لايه اوزن و نازک شدن آن در قطب جنوب شدند که دليل آن بعضي مواد شيميايي ساخت بشر بود. cfc يکي از گازهاي خطرناک براي لايه اوزن است که به عنوان خنک کننده در يخچال ها، کولرها و همچنين در مواد پلاستيکي مورد استفاده قرار مي گيرند. با نازک شدن لايه اوزن سپر محافظ گياهان، حيوانات و انسان ها در برابر تابش پرتو ماوراي بنفش خورشيد از بين مي رود و ما با انواع سرطان پوست و آب مرواريد و تضعيف سيستم ايمني بدن روبه رو مي شويم. اين عوارض به کند شدن رشد گياهان و صدمه به ساختار ژنتيکي موجودات زنده مي انجامد و مي تواند فينوپلانکتون ها و سخت پوستان شناور در سطح درياها را نابود کند و در ادامه موجب نابودي چرخه غذايي دريايي شود و بعد هم به چرخه غذايي انسان ها صدمه بزند.
حالا سال هاست که سازمان هاي بين المللي و کشورها از جمله ايران با اطلاع از اهميت لايه اوزن براي حفاظت از آن دست به اقدام هايي زده اند. در سال 1985 کنوانسيون وين براي حفاظت از لايه ازن از سوي سازمان ملل متحد و ديگر کشورها تدوين و در سال 1987 پروتکل مونترال در سازمان ملل متحد از سوي 46 کشور پذيرفته شد و طبق آن کشورها تعهدهايي براي حفاظت از لايه اوزن دارند. در اين ميان اما شايد لازم است برخي اقدام هايي را که به لايه اوزن صدمه مي زند و ما مي توانيم در عدم انجامش سهيم باشيم، مرور کنيم.
همان مواد آلاينده اي که باعث آلودگي هوا و انواع بيماري و سرطان براي ما مي شود، همزمان در حال تخريب لايه اوزن است، اما با کمي برنامه ريزي در ترددهاي شهري و استفاده از حمل و نقل عمومي مي توان از مصرف بيشتر انواع سوخت و توليد آلاينده ها جلوگيري کرد.
در سال هاي گذشته تا به امروز روشها و تبليغات و راه هاي بسياري را براي مصرف کمتر کاغذ و مرگ کمتر درختان به کار گرفته ايم. روندي براي مصرف کمتر شروع شده، اما هنوز خيلي کم است و بايد تلاش بيشتري در حفظ فضاي سبز و درختان داشته باشيم. استفاده از فضاي مجازي و انجام کارهاي اداري و بانکي از طريق ايميل و تماس و پيامک و کاهش هر نوع کاغذ بازي به لايه اوزن و به خودمان کمک مي کند.
رنگ ها در هر نوع خود گازهاي مخرب به همراه دارند. بخش زيادي از اين تخريب، صنعتي و در اختيار مردم عادي و من و شما نيست، اما ما به سهم خودمان مي توانيم از رنگ هاي طبيعي استفاده کنيم و از رنگ ها و چسبها و مواد پلاستيکي، کمترين استفاده را داشته باشيم و هر چه زودتر به چالش بي پلاستيک بپيونديم و در خريدهاي روزانه و مصارف روزمره کم کم پلاستيک را حذف کنيد.
اينکه مي گويند از مواد غذايي طبيعي و ارگانيک استفاده کنيد، هم بحث سلامت غذايي خودتان را دارد و هم در بعدي وسيع تر، به سود کره زمين است. مواد شيميايي و سمومي که معمولا در کشاورزي و باغداري مورد استفاده قرار مي گيرد، خسارت زيادي براي لايه اوزن دارد و در عين حال مواد غذايي پر آسيبي را به شما مي رساند.
بسياري از عادتهاي روزمره ما مثل روشن نگه داشتن لامپ هاي روشنايي اشتباه و از روي عادت هستند و مي توان حداقل در طول روز از نور روز بهره برد و برق کمتري مصرف کرد. برق مصرفي ما از هدر رفتن انرژي فسيلي توليد شده و به اين ترتيب مصرف بيشتر آن خسارت بيشتري براي زمين خواهد بود. پس تا جايي که امکانش را داريد، خانه تان را چلچراغ نکنيد و از نور بيشتر روز استفاده کنيد.
در انواع اسپري ها، عطرها، سوسک کش هاو... از ترکيبات کلروفلوئروکربن (CFCs) استفاده شده است و هنگام خريد بايد به علامت سازگاري با اوزن (Ozone Friendly ) دقت کنيد چرا که عدم استفاده از اين ترکيبات بايد روي برچسب آنها قيد شود. در عين حال هنگام دور ريختن مواردي نظير کپسول هاي آتش نشاني، اسپري ها و يا وسايل سرمايشي به نحوه بازيافت آنها دقت کنيم. اين نوع وسايل روش خاصي براي بازيافت دارند تا حداقل صدمه به اوزن را داشته باشند.
علاوه بر اينها در بسياري از مواقع سال شدت آسيب در اثر نازک شدن لايه اوزن بيشتر مي شود و لازم است ما ساکنان زمين که به يک اندازه در معرض آسيب هستيم، اقدام هايي حفاظتي انجام دهيم. در نتيجه در فضاي باز حتما از عينک هاي آفتابي ضد اشعه B-UV، کلاه لبه دارد و کرم هاي حفاظتي استفاده کنيد.
آسمان خراش های پتروشیمی بر بام بسکتبال آسیا
تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام در حالي روي بام بسکتبال قاره کهن ايستاد که بدون تمرين، تدارکارت و بازيکن خارجي و فقط با 7 بازيکن در روز اول مسابقات و سپس با 8 بازيکن و 4 نفر از اعضاي کادر فني راهي نبردي نابرابر در جام باشگاه هاي آسيا به ميزباني تايلند شد.
شاگردان مهران حاتمي که دقيقه 90 با ميانجي گري فدراسيون براي پيشگيري از جريمه 70 هزار دلاري و تبعات بد براي کشورمان، راهي پيکار آسيايي شده بودند، ناباورانه دست به تاريخ سازي زدند. آنها جلوي ديدگان ميلياردرهاي پرادعا، با برنامه و امکانات، بازي ها را يکي پس از ديگري بردند تا به جام قهرماني برسند.اين ششمين جام قهرماني بسکتبال باشگاهي ايران در آسيا بود. پيش از اين صباباتري (2بار)، مهرام (2بار) و فولاد ماهان اصفهان (يک بار) موفق به کسب عنوان قهرماني شده بودند و حالا نوبت پتروشيمي بندر امام بود که نام خود را در آسيا بر سر زبان ها بيندازد. پتروشيمي، قهرماني در ليگ برتر و غرب آسيا را در کارنامه خود داشت؛ ولي براي تکميل تالار افتخاراتش، قهرماني آسيا را کم داشت که موفق شد به اين مهم هم دست پيدا کند.پتروشيمي در مرحله گروهي و در اولين مسابقه اش از رقابت هاي باشگاه هاي آسيا، به مصاف اسکاي نايتز کره جنوبي رفت و با نتيجه 77 بر 62 به برتري رسيد.شاگردان مهران حاتمي در دومين ديداربرابر پايوان چين تايپه به ميدان رفت و با نتيجه 96 بر 63 به برتري رسيد. پتروشيمي در سومين ديدارش به مصاف ليااونينگ چين رفت. شاگردان مهران حاتمي که پيش از اين، نماينده کشورهاي کره جنوبي و چين تايپه را برده بودند، با پيروزي 108 بر 69 مقابل حريف چيني، به عنوان تيم نخست راهي مرحله بعدي مسابقات شدند. پتروشمي سپس در مرحله نيمه نهايي رقابت هاي بسکتبال باشگاه هاي آسيا به مصاف مراکلو فيليپين رفت و با نتيجه 79 بر 74 به برتري رسيد تا فيناليست شود.نماينده ايران که با هشت بازيکن به قهرماني رقابت هاي بسکتبال باشگاه هاي آسيا رفته بود، پس از دو سال بالاخره با قهرماني به ايران بازگشت. پتروشيمي پس از دو سال ناکامي در اين رقابت ها، امسال با هدايت مهران حاتمي و با داشتن تنها هشت بازيکن و بدون يار خارجي، در فينال باشگاه هاي آسيا حاضر شد و با کسب پيروزي برابر نماينده ژاپن به مقام قهرماني رسيد.پتروشيمي در ديدار نهايي اين رويداد، به مصاف آلاوارک ژاپن رفت و 66 بر 64 به برتري رسيد و براي نخستين بار عنوان قهرماني را کسب کرد.
در اين ديدار، ميثم ميرزايي با 28 امتياز، 7 ريباند و تاثيرگذاري 33 بهترين بازيکن ميدان بود و ارسلان کاظمي هم با 9 امتياز، 14 ريباند و تاثيرگذاري 26 ديگر ستاره پتروشيمي در ميدان نام گرفت.
مهران حاتمي: اعتماد و انگيزه رمز قهرماني پتروشيمي بود
تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام در حالي که به صورت نصفه و نيمه به رقابت هاي جام باشگاه هاي آسيا، آن هم در روز آخر اعزام شده بود، دست به کار بزرگي زد و با قهرماني در آسيا، همه را شگفت زده کرد. فرمانده اين تيم کسي نيست جز مهران حاتمي که با درايت و هدايت خود توانست از تيمي که هيچ کس از آن انتظار نداشت، قهرمان بسازد تا نام پتروشيمي بار ديگر طنين انداز شود. با مهران حاتمي، مربي سرد و گرم چشيده بسکتبال ايران که به عنوان سرمربي، دوباره هدايت تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام را به عهده گرفته و در اولين قدم در فصل جديد، يک قهرماني به ارمغان آورده، گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
از قهرماني در آسيا بگوييد؟
قهرماني پتروشيمي در مسابقات باشگاه هاي آسيا نتيجه تلاش بازيکنان بود. 8 بازيکني که پتروشيمي را تا پايان مسابقات همراهي کردند، هر يک به نحو احسنت وظيفه خود را در جريان بازي ها انجام دادند و کمک کردند تا تيم به مهمترين هدفي که داشت، دست يابد. اين بچه ها شاهکار کردند و عالي بودند.
فکر مي کرديد باتوجه به شرايطي که داشتيد، قهرمان شويد؟
اگر بگويم بله، اغراق کرده ام؛ اما وقتي قدم به مسابقات گذاشتيم و بعد از بازي اول و دوم مطمئن شدم که با اين بچه ها و شرايط موجود دست به کار بزرگي خواهيم زد و در ادامه هم با حفظ همان روند توانستيم قهرمان شويم. درست است که کم بوديم؛ ولي بمب انگيزه بوديم.
صحبت از 8 نفره بودن تيم کرديد، چطور در تيم ايجاد انگيزه کرديد؟
شرايط خاص پتروشيمي و کم بودن تعداد بازيکنان به نوعي به صورت اتوماتيک انگيزه ها را براي نتيجه گيري بيشتر کرده بود. وقتي تعداد بازيکنان کم است، احساس خطر بيشتر مي شود؛ اما فراموش نشود که «يک مرد جنگي به از صد هزار سياه لشکر» است. خوشحالم که 8 بازيکن من به معناي واقعي، مرد جنگي بودند. در برخي پست ها بازيکن نداشتيم؛ اما اين ويژگي بازيکنانم کمک کرد تا اينگونه کمبودها، عامل بازدارنده براي ما نباشد. بازيکنان من در زمين 100 در صد نيرو گذاشتند و فقظ انگيزه باعث ايجاد چنين نيرويي مي شد.
تاکتيک و برنامه شما و به قول معروف آن فوت آخر کوزه گري براي شکست حريف هاي پرستاره آسيايي چه بود؟
همانطور که مي دانيد، تيم ما کامل نبود و در اين گونه شرايط، برنامه هاي تاکتيکي خيلي جوابگو نيست، شما بايد از لحاظ روحي رواني، روي بازيکنان کار کنيد. شاگردان من حرفه اي هستند. پس بايد روي مسائل روحي کار مي کرديم تا بچه ها بهتر بازي کنند. من تأکيد مي کنم که قهرماني پتروشيمي در مسابقات باشگاه هاي آسيا نتيجه يک کارگروهي بود و در مورد اينکه فوت کوزه گري که براي قهرمان کردن تيمي که ترکيب ناقصي در اختيار داشتم، چه بود؟ بايد بگويم اعتمادي که من به بازيکنان جوان داشتم و اعتمادي که آنها به من داشتند، در کنار اعتماد بازيکنان به يکديگر، فوت کوزه گري بود و کمک کرد تا در مسابقات تايلند، با وجود شرايط خاصي که داشتيم، قهرمان شويم.
يعني همه چيز اعتماد و يک دلي بچه ها بود؟
از ابتداي تشکيل اردو و قبل از آن در مرحله انتخاب بازيکنان، همواره تأکيدم بر آن بود که بايد با اعتماد در کنار هم باشيم؛ چون معتقدم تنها در اين صورت مي توان نتيجه گرفت. بازيکنان من از نظر فني کاملا توانمند بودند و مهم تر از آن، ويژگي هاي اخلاقي شان بود. طوري که حتي بازيکنانِ هم پست، بشدت يکديگر را حمايت مي کردند. اين گونه بود که تيمي يک دست در اختيار داشتيم.
از حريفان تان و کيفيت کار آنها بگوييد و اينکه چقدر شناخت داشتيد؟
تمام تيم هاي شرکت کننده در مسابقات باشگاه هاي آسيا در شرايط ايده آلي قرار داشتند. اين که تيمي بدون برنامه و آمادگي در اين مسابقات شرکت کند، دور از ذهن است. نمايندگان کره جنوبي و لبنان، تنها تيم هايي بودند که يک بازيکن خارجي در اختيار داشتند. ساير تيم ها مانند نمايندگان تايلند و چين تايپه، حداقل دو بازيکن خارجي در ترکيب خود داشتند. نماينده فيليپين از سه بازيکن آمريکايي در ترکيب خود استفاده مي کرد و نماينده ژاپن هم دو بازيکن خارجي در ترکيب اصلي خود داشت و دو بازيکن هم روي نيمکت. من فکر مي کنم در رقابت با اين گونه تيم ها و در حالي که ترکيب 12 نفره ما کامل نبود، توانستيم با حمايت بيشتر و انگيزه دادن به بازيکنان، قهرمان شويم. اين کار بزرگي بود که بازيکنان ما انجام دادند و ارزش کار خود را با توجه به شرايطي که داشتند، بيشتر کردند.
در ليگ هم کار را با پتروشيمي ادامه مي دهيد؟
بله، کماکان قرار است به عنوان سرمربي، هدايت پتروشيمي را در ليگ برتر عهده دار باشم. به هر حال در آن شرايط، اين موضوع را آگاهانه پذيرفتيم و خوشبختانه توانستيم با وجود کم و کاستي ها، قهرمان شويم. از حالا هم به فکر ليگ برتر هستيم.
واکنش مسئولان پتروشيمي بعد از قهرماني در آسيا چه بود؟
از قهرماني نماينده خود خيلي خوشحالم و بابت اين موضوع، تشکر و قدرداني مي کنم. قرار است در يک مراسم از بازيکنان تقدير مي شود. به هر حال، نام پتروشيمي در سطح آسيا، به عنوان قهرمان مطرح شده و اين براي آنها جاي خرسندي دارد.
گويا دقيقه آخر راضي به اعزام تيم شدند؟
نمي توانيم وقتي مسئول نيستيم، قضاوتي در مورد عملکرد آنها داشته باشيم. آن هم در اين وضعيت که شرايط اقتصادي خوب نيست و انجام خيلي از فعاليت ها سخت است. به هر حال، اگر پتروشيمي به مسابقات باشگاه هاي آسيا نمي رفت، جريمه 160 - 150 هزار دلاري و دو سه سال محروميت گريبان بسکتبال و اين تيم را مي گرفت. علت اصلي تصميم من براي اعزام تيم، اين بود که از اين بحران جلوگيري کنم. مسئولان هم وقتي از تبعات عدم حضور در مسابقات آگاه شدند، کمک هاي لازم را ارائه کردند و با تهيه بليت، اولين و مهمترين قدم را براي همراهي برداشتند.
برنامه شما براي ليگ چيست؟
خيلي سريع تمرين ها را شروع مي کنيم و قرار است چند بازيکن جديد هم جذب کنيم تا بتوانيم باقدرت، ليگ را شروع کنيم و در اين رقابت ها هم قهرمان شويم. فصل گذشته، پتروشيمي قهرماني را از دست داد و حالا به دنبال قهرماني است.
ارسلان کاظمي: کره اي ها با ديدن تيم 7 نفره به ما خنديدند! به جز اعضاي تيم، کسي فکر نمي کرد قهرمان شويم
بازيکن بسکتبال پتروشيمي بندر امام مي گويد که هيچ کس انتظار قهرماني از آنها در آسيا را نداشته و اين قهرماني در سايه تلاش و همت تيم به دست آمده است. ارسلان کاظمي با مصدوميت و درد، پتروشيمي را در جام باشگاه هاي آسيا همراهي کرد؛ ولي لحظه اي از کمک به تيمش دريغ نکرد. ستاره تيم ملي بسکتبال ايران و پتروشيمي که با مصدوميت و درد، پتروشيمي را همراهي مي کرد، حالا بعد از بازگشت به تهران، اولويتش درمان مصدوميت و سپس ادامه کار در ليگ برتر و تکرار قهرماني در ليگ برتر با پتروشيمي است. با ستاره تيم بسکتبال پتروشيمي گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
خنده به تيم 7 نفره!
فوروارد قدرتي بسکتبال پتروشيمي مي گويد: تعداد ما خيلي کم بود؛ اما به هر حال بازيکن هاي خوبي هستيم. زمان بازي اول هم فقط به اين فکر مي کرديم که هر طور شده، از گروه مان بالا برويم. اين در حالي بود که تيم هاي خوبي هم در گروه ما بودند. به عنوان مثال نماينده کره سوم شد و چين تايپه هم فقط با اختلاف يک شوت به تايلند باخت و ششم شد. اتفاقي که در روز اول مسابقات افتاد، به غرور بچه ها خيلي بر خورد، از اين رو هم قسم شديم تا هر طور شده، بازي ها را با قدرت ببريم. موضوع اين بود که کره اي ها وقتي ما را با 7 بازيکن (در روز اول) و 4 نفر از اعضاي کادر فني ديدند، خنديدند و حتي در زمان گرم کردن بچه ها، آنها را مورد تمسخر قرار دادند. همان جا بود که شعله اي در وجود بازيکنان جرقه خورد تا در زمين بازي، تمام سعي شان را براي برد، به کار بگيرند. به هر حال 4 بازيکن تيم ملي در ترکيب بود و سه بازيکن خيلي خوب ديگر هم داشتيم.
دفاع خوب باعث قهرماني شد
دومين بسکتباليست ايران که بعد از حامد حدادي در ليگ NBA حضور داشت، در ادامه صحبت هايش، از رکن اول قهرماني پتروشيمي سخن گفت: «به نظر من دفاع خوب، ما را قهرمان اين بازي ها کرد. چون جلوي بازيکنان خارجي حريفان، عملکرد خوبي داشتيم؛ البته وقتي از گروه بالا آمديم، انرژي زيادي به تيم تزريق شد. واقعيت اين بود، تنها افرادي که فکر مي کردند، ما مي توانيم نتيجه خوبي در اين تورنمنت بگيريم، فقط همان کساني بودند که کنار تيم قرار داشتند. بازي تنها با 8 بازيکن، خيلي سخت بود. يادم مي آيد که درکوارتر چهارم بازي با کره، هيچ کس جان و ناي بازي نداشت. فقط خدا را شکر مي کرديم که اختلاف را از قبل، خيلي بالا برده بوديم و جاي نگراني نبود.»
دليل گريه فينال
ملي پوش بسکتبال کشورمان، درباره اينکه فشار روي تيم 8 نفره، احتمال مصدوميت سنگين يا هر اتفاق ديگري را در تيم به وجود مي آورد و بازي در اين شرايط چقدر روي بدن بازيکنان تاثير داشت، توضيح داد:«شرايط به نحوي بود که هر بازيکني خسته مي شد فقط يک يا دو دقيقه امکان استراحت داشت و خيلي زود به ترکيب برمي گشت. واقعا چهار کوارتر بازي در چنين شرايطي، سخت بود؛ آن هم بازي هاي مرگ و زندگي!»کاظمي در خصوص اينکه فشار سنگين بازي ها با گريه بازيکنان بعد از سوت پايان فينال کمي تخليه شد يا خير، افزود: «همه بعد از بازي گريه مي کرديم. قهرماني شيريني بود؛ ولي شايد بخشي از گريه ما به اين خاطر بود که دوم شدن بازي هاي آسيايي روي دل همه ما مانده بود. حداقل گريه شخصي من به اين دليل بود.»
لحظات اعصاب خرد کن
ارسلان که با مصدوميت، اين جام را پشت سر گذاشته، عنوان داشت: «من اصلا فرصت درمان نداشتم و پايم واقعا آسيب ديده بود که همچنان هم ورم دارد و مي لنگد. سعي کردم تا جايي که مي توانم، به تيم کمک کنم. براي خودم خيلي سخت بود؛ چون عادت به دانک کردن (حلقه را با يک دست گرفتن و با دست ديگر توپ را تبديل به گل کردن) دارم؛ اما مجبور بودم لي آپ (يک و دو و پاس منجر به گل) کنم که واقعا براي من دشوار بود و بسياري از لي آپ هايم هم به همين خاطر گل نمي شد و اعصابم خرد شده بود. قبل از شروع ليگ اول بايد ام ارآي بدهم تا اوضاع پايم مشخص شود. اميدوارم مشکل خاصي نباشد و با فيزيوتراپي و تمرين حل شود. واقعا اين مصدوميت آزارم مي دهد و بازي را از من گرفته است.»
ارزش بازيکن ايراني
بسکتباليست پتروشيمي در جام باشگاه هاي آسيا همچنين گفت: «خيلي خوشحالم که در اين تورنمنت، بدون يار خارجي قهرمان شديم؛ چون اين ارزش بازيکن ايراني را نشان مي دهد و بالا مي برد. همين تيم توکيو که در فينال برابر ما قرار گرفت، چهار بازيکن خارجي داشت که به نوبت دوتا دوتا به زمين مي آمدند و اگر اشتباه نکنم 20 نفر کادر دنبال تيم بود! به هر حال آنها اسپانسرهاي خوبي دارند؛ اما برد ما اثبات مي کند که بازيکن ايراني، توانايي زيادي براي درخشيدن دارد.»
تحسين مهران حاتمي
ارسلان درباره ريسکي که کادر فني هم به جان خريد، تصريح کرد: «جا دارد از آقاي حاتمي هم تشکر کنم. فکر مي کنم خيلي کم پيدا مي شود که يک مربي، در اين شرايط و با اين تعداد بازيکن کار را قبول کند و نتيجه به اين خوبي بگيرد. کار ساده اي نبود، بخصوص اينکه به تازگي تيم آقاي حاتمي، قهرمان ليگ شده بود و شايد خيلي از مربيان، حاضر به قبول اين مسووليت نشوند. او با اقتدار آمد و با اقتدار هم تمام کردکه جاي تحسين دارد.»
ارسلان فعلا قرارداد نبسته
او درباره اينکه شايد اگر اين بازيکنان باغيرت در ترکيب پتروشيمي نبودند و کادر فني تمام تلاشش را به کار نمي گرفت، براي ايران در سطح آسيا آبروريزي مي شد و بهتر است فکري به حال شرايط ناخوش بسکتبال در بحث حاميان مالي و باشگاه ها شود، عنوان داشت:«کاملا موافقم. ما به آمدن تيم خوب و سرمايه گذار در بسکتبال احتياج داريم. پتروشيمي، جزو معدود تيم هايي است که سال هاي سال در بسکتبال مانده و آقاي ياوري از دور واقعا حمايت کردند. متاسفانه برخي ها فقط ورودي و اسم مي دهند. بعد پول بازيکنان را نمي دهند يا به هر دليل، بازيکن را 30 يا 40 درصد جريمه مي کنند. اين خودش انگيزه را از بين مي برد.»بسکتباليست ايران که سابقه بازي در ليگ دسته يک کالج هاي آمريکا (NCAA) را هم دارد، در پايان درباره قرارداد باشگاهي اش خاطرنشان کرد: «صحبت هايي با پتروشيمي داشتم؛ اما قرارداد رسمي امضا نکردم.»
صنعت نفت سلطان تساوي در ليگ متخصص در جام حذفي
مشعل هواداران صنعت نفت هنوز از نتايج اين تيم رضايت ندارند، اما متوقف کردن ذوب آهن در فولاد شهر يا سپاهان در نقش جهان اصفهان مي تواند نتيجه خوبي به حساب بيايد. پائولو سرجيو پرتغالي، يکي از ناشناخته ترين مربيان ليگ برتر است؛ اما آرام آرام سبک و سياق کار او مشخص مي شود. او در هفته هشتم و در يک بازي دشوار در اصفهان در همان نيمه اول دو گل به حريف زد؛ اما گل دقيقه آخر ذوبي ها، برد ارزشمند را از برزيلي هاي فوتبال ايران گرفت. نفت اما با اين تساوي به ششمين مساوي اين فصل دست يافت و در رتبه چهاردهم قرار گرفت. جايگاهي که قطعا نمي تواند مورد رضايت هواداران و مديران اين تيم باشد.
با اين وجود، صنعت نفت نشانه هاي اميدوارکننده اي هم دارد. اين تيم امسال را با يک مربي خارجي شروع کرده که هنوز شناخت کاملي از فوتبال ايران ندارد. با اين حال تساوي برابر ذوب آهن، سپاهان و پرسپوليس نشان مي دهد که او در جنگ با مربيان تاکتيکي مثل نمازي، قلعه نويي و برانکو شکست نخورده است.
صنعت نفت با 6 تساوي بيشترين تساوي را در ليگ برتر به دست آورد و از اين نظر، رکود دار ليگ است و بايد گفت که نفتي ها سلطان تساوي در ليگ برتر هستند.
اما شرايط در جام حذفي فرق مي کند. سلطان تساوي ها در ليگ در جام حذفي، حريفانش را يکي يکي از پيش رو بر مي دارد و با قدرت جلو مي رود. اگر بگوييم پائلو سرجيو، سرمربي نفتي ها، متخصص در جام حذفي است، سخن گزافي نگفته ايم.
پائولو سرجيو، سرمربي صنعت نفت آبادان اين بار هم در جام حذفي يک کار بزرگ انجام داد. او اگرچه در ليگ برتر هنوز بردي به دست نياورده؛ اما در جام حذفي بخوبي مي درخشيد.
تيم صنعت نفت آبادان در جام حذفي، ابتدا در بازي مقابل تيم پرستاره تراکتورسازي تبريز با اينکه 3 بر يک از حريف عقب بود، ولي توانست بازي را به تساوي بکشاند و در نهايت در ضربات پنالتي به پيروزي برسد. بعد از آن، زردپوشان آباداني برابر استقلال خوزستان قرار گرفتند که در اين بازي حذفي هم 2 بر صفر از حريف عقب بودند که در نهايت توانستند با نتيجه 5 بر 2 به پيروزي برسند تا اين برد، ناکامي هاي ليگ برتر را کمرنگ کند.
حالا آنها با اقتدار در جام حذفي جلو مي روند تا يکي از مدعيان قهرماني باشند.
سرجيو: طلسم تساوي ها را در ليگ مي شکنيم
سرمربي تيم فوتبال نفت آبادان عقيده دارد که بازي در ليگ و جام حذفي خيلي فرق مي کند. پائلو سرجيو با اين توضيح کوتاه در خصوص تيمش و برد در جام حذفي و تساوي هاي پي در پي در ليگ گفت: در مسابقات جام حذفي شما بايد ببريد و گرنه حذف مي شويد. فرمول و تاکتيک بازي در اين رقابت ها خيلي فرق مي کند. شما ديديد که ما 2 تيم خوب را شکست داديم تا مدعي باشيم؛ اما در ليگ، اگر شما يک بازي نتيجه نگيريد، در بازي بعد مي توانيد جبران کنيد، در حالي که در جام حذفي چنين امکاني وجود ندارد.سرجيو در خصوص اينکه آنها در ليگ، فقط مساوي مي کنند و برنده نمي شوند، گفت: به جرات مي توانم به شما بگويم که بد شانس هستيم. به طور مثال در بازي هايي مثل پرسپوليس يا ذوب آهن از حريف جلو هستيم؛ ولي در دقايق پاياني برد را با تساوي عوض مي کنيم که اين اصلا خوب نيست؛ البته اين مسئله را هم بايد اضافه کنم که بازيکنانم در دقايق پاياني فکر مي کنند کار تمام شده و حريف را دست کم مي گيرند، در حالي که فوتبال 90 دقيقه است و شما بايد تا ثانيه پاياني مبارزه کنيد.سرجيو در ادامه به پيروزي تيمش مقابل استقلال خوزستان در مرحله يک هشتم نهايي جام حذفي اشاره کرد و گفت: «به فوتبال ايران بابت اين بازي هجومي و تماشاگرپسند تبريک مي گويم. با اين پيروزي قطعا شرايط تيم ما در آينده بهتر مي شود. موقعيت هاي بيشتري نسبت به حريف داشتيم.اين دومين بازي بود که بعد از عقب افتادن از حريف، توانستيم نتيجه بازي را جبران کنيم. همان گونه که ديديد، برگشت خوبي به بازي داشتيم و توانستيم راهي مرحله بعد شويم.سرجيو مي گويد: «اميدوارم در بازي بعدي ليگ برنده باشيم تا طلسم تساوي ها بشکند و نخستين برد ليگ را کسب کنيم.»
صعود كوهنوردان نفت اميديه به قله كوه سفيد
اعضاي تيم كوهنوردي نفت اميديه به قله 3100 متري كوه سفيد ياسوج صعود کردند.
دراين صعود که 80 نفر از كوهنوردان آقا و خانم اين شركت حضور داشتند، موفق شدند پس از 4 ساعت کوهپيمايي به قله برسند.تيم كوهنوردي نفت اميديه پس از صعود به قله كوه سفيد، پرچم پر افتخار كشورمان و شركت ملي نفت ايران را بر فراز اين قله به اهتزاز در آوردند.اعضاي تيم كوهنوردي نفت اميديه در شهريور امسال نيز به قله دماوند صعود کرده بودند.
نايب قهرماني سنگ نورد مناطق نفت خيز جنوب
حسين شريفات، ورزشكار مناطق نفت خيزجنوب، عنوان نايب قهرماني مسابقات سنگ نوردي كشور را به خود اختصاص داد.
هجدهمين دوره مسابقات سنگ نوردي كشور در ماده سرعت به ميزباني قزوين برگزار شد كه در رده سني جوانان، ميلاد عليپور از قزوين قهرمان شد، حسين شريفات ورزشكار مناطق نفت خيزجنوب نايب قهرمان شد و حسام الدين كشاورز از قزوين نيز به مقام سوم دست يافت. مسابقات سنگ نوردي قهرماني كشور در رده هاي سني نوجوانان،جوانان و بزرگسالان برگزار شد.
نايب قهرماني فرزند نفتي در کاراته
فرزند همکارنفتي در پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان موفق شد در رشته کاراته به مقام دوم دست پيدا کند.
آروين ميرزايي، فرزند محمد ميرزايي، مسئول انبارها و کنترل اسناد مکانيزه انبار نفت شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه گيلان، درشانزدهمين دوره از مسابقات کاراته هاپکيدو و GHF (نوعي ورزش رزمي دفاع شخصي ) استاني به نايب قهرماني دست پيدا کرد.
آروين ميرزايي، کاراته کا 9 ساله نفتي دروزن 42 کيلوگرم ودر رده سني نونهالان در استايل دفاع شخصي و با حضور 60 نفر از نونهالان استاني، مقام دوم را ازآن خود کرد.
اين دوره از مسابقات، با حضور 150 نفر از نونهالان، جوانان و بزرگسالان در شهرستان بندر انزلي برگزار شد.
درخشش بانوان كاراته كا نفت خيز جنوب در قهرماني كشور
بانوان كاراته كا مناطق نفت خيزجنوب که در قالب تيم استان خوزستان در مسابقات قهرماني كشورسبك گوجوريو سيواكا شرکت کرده بودند، به عناوين متعدد قهرماني دست يافتند. در بخش تيمي اين مسابقات، تيم خوزستان با درخشش ورزشكاران مناطق نفت خيزجنوب با به دست آوردن 32 مدال طلا،32 مدال نقره و 29 مدال برنز قهرمان شد، اردبيل به مقام دوم رسيد و تيم هاي زنجان و گلستان به صورت مشترك سوم شدند. عناوين كسب شده از سوي ورزشكاران مناطق نفت خيزجنوب در بخش انفرادي رده هاي سني مختلف اين مسابقات به اين شرح است:
الهام خضيراوي: مقام اول كوميته انفرادي بزرگسالان و مقام سوم كوميته تيمي
فاطمه طيبي: مقام سوم كوميته انفرادي بزرگسالان
آتنا بهرمان: مقام دوم كوميته انفرادي رده سني نونهالان
گلچهره حبيبي پور: مقام اول كاتا تيمي نونهالان، مقام دوم كوميته، انفرادي نونهالان و مقام دوم كاتا انفرادي نونهالان
النا يوسفي: مقام اول كاتا تيمي نونهالان، مقام اول كاتا انفرادي نونهالان و مقام دوم كوميته انفرادي
رها لرستان پور: مقام اول كاتا انفرادي نونهالان، مقام دوم كوميته، انفرادي نونهالان و مقام اول كاتا تيمي نونهالان
انياس زبيدي: مقام اول كوميته انفرادي رده سني خردسالان، مقام سوم كاتا انفرادي خردسالان و مقام اول كاتا تيمي خردسالان
مسابقات كاراته قهرماني بانوان كشور با حضور 800 ورزشكار در قالب 15 تيم به ميزباني تهران برگزار شد.
فرزند نفتي در تيم ملي فوتبال اميد
كادر فني تيم ملي فوتبال اميد كشورمان، مهرداد پورابوالقاسم از فرزندان كاركنان شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب را به اردوي اين تيم دعوت كرد. دومين مرحله اردوي آمادگي تيم ملي فوتبال اميدهاي كشور از 16 مهر در مجموعه ورزشي يزدان تهران آغاز شد كه مهرداد پورابوالقاسم از فرزندان کارکنان نفتي و بازيكن تيم فوتبال ليگ برتري استقلال خوزستان نيز در بين دعوت شدگان حضور دارد.يونس دلفي، حسين پورحميدي، رضا جبيره، حسين ساكي و عارف آقاسي ديگر بازيكنان خوزستاني هستند كه به اردوي تيم ملي فوتبال اميدهاي كشور دعوت شده اند.
روز جهانی «عصای سفید» که از ندیدن و جور دیگر دیدن می گوید
ز چشم دل چه دانی؟
مشعل: «نگاه کردن» و «ديدن»؛ يکي از تجربه هاي بي نظير زندگي و يکي از قويترين حس هاست که با آن مي توانيم درکي بيشتر و نزديکتر از پيرامون و لذت ها و زيبايي هاي دنيا داشته باشيم. اين حس براي شما چقدر اهميت دارد؟ چقدر قدر آن را مي دانيد؟ چقدر به نبودنش فکر کرده ايد؟ و چقدر از آن را هنوز داريد؟
«نگاه کردن» بر «ديدن» برتري دارد؛ تا نگاه نکنيد، نمي توانيد متعالي تر و عميق تر به اطرافتان بپردازيد و اين يعني با عضوي از بدن مواجهيم که نبودش اختلالي قابل توجه در ما ايجاد مي کند. ميليون ها نفر همين حالا در سراسر دنيا هستند که اين توانايي را به شکل مادرزادي يا در اثر بيماري يا حادثه ندارند يا از دست داده اند و با اين نوع معلوليت به زندگي خود ادامه مي دهند. بسياري از دانشمندان و بسياري از آنهايي که ديگر توان ديدن نداشتند، در قرون گذشته تا امروز روش ها و ابزارهايي براي بهتر شدن شرايط نابينايان اختراع و ايجاد کرده اند که لازم است به اين روش ها بيشتر توجه شود. روزي از روزهاي سال را براي اين يادآوري تعيين کرده اند تا مادر همه نقاط جهان يادمان بماند افرادي در اطراف ما با شرايطي متفاوت وجود دارند. 23 مهر (15 اکتبر) را روز جهاني نابينايان يا قانون «عصاي سفيد» نامگذاري کرده اند. جيمز بيگز، عكاس انگليسي، در سانحه اي بينايي خود را از دست داد و از آن به بعد براي تردد در شهر و آسيب کمتر، از عصاي سفيد استفاده کرد تا توجه مردم را در خيابان به خود جلب کند و پس از آن بود که چند پژوهشگر روي اين موضوع و تبديل آن به قانون عصاي سفيد کار کردند.
واقعيت اين است که خيلي ها درباره شهروندان نابينا و نحوه کمک به آنان در محيط هاي اجتماعي و عمومي، اطلاعاتي اندک و محدود دارند و مهمتر اينکه قانون عصاي سفيد همانند بسياري از حقوق شهروندي به شکلي محدود و اشتباه در دسترس و اطلاع شهروندان قرار مي گيرد. در دوره معاصر و پيش از آن افراد موفق و خوشنام زيادي بودند که در عين نابينا بودن، موفقيت هايي چشمگير داشته اند، اما ما و فرزندانمان آنها را نمي شناسيم. عصاي سفيد، نقشي مهم در زندگي يک نابينا دارد؛ به همين دليل توجه به آن براي همه ما لازم است و اگر عصاي سفيد فرد نابينا را در محيط هاي شلوغ شهري نبينيم، در واقع اين ما هستيم که نابيناييم. در ادامه به نکاتي مي پردازيم که در ارتباط با نابينايان بايد رعايت شود؛ نکاتي که به ما يادآوري مي کند همه افراد سهمي يکسان از زندگي دارند.
- دولت ها در قوانيني که مربوط به معلولان است، ﻣﻮظفند ﻧﺎﺑﯿﻨﺎﯾﺎن را ﺑﻪ ﻣﺸﺎرﮐﺖ در اﻣﻮر دوﻟﺘﯽ ﺗﺸﻮﯾﻖ و شرايط شاغل شدن را براي آنان فراهم کنند.
- بر اساس قانوني که در سال1396 تصويب و اجرايي شد، معلولان ويلچري و «عصا سفيد» به منزله عابرپياده محسوب مي شوند و طبق اعلام پليس راهور ناجا رانندگاني که قانون عصاي سفيد را رعايت نکنند، 100هزارتومان جريمه مي شوند. بر اساس اين قانون، چنانچه فرد نابينا عصاي خود را به رانندگان نشان دهد، به منزله ايست براي راننده محسوب مي شود و راننده ملزم به ايست کامل تا عبور فرد نابيناست.
محيط هاي شهري براي معلولان و کم توانان و از جمله نابينايان مي بايد مناسب سازي شوند تا کمترين مزاحمت و خطر متوجه آنان نشود. در عين حال راﻧﻨﺪﮔﺎن وﺳﺎﯾﻞ ﻧﻘﻠﯿﻪ عمومي و شهروندان بايد در اماکن عمومي، رعايت حال ﻧﺎﺑﯿﻨﺎﯾﺎن را بکنند و اولويت را به افرادي بدهند که از ﻋﺼﺎي ﺳﻔﯿﺪ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ.
- در محيط هاي شهري، قوانين و علائمي براي افراد کم توان و معلول و از جمله نابينايان در نظر گرفته شده است که در کنار احترام به قوانين ديگر شهروندان، تکميل مي شود. چراغ هاي راهنمايي زنگ دار، يکي از همين موارد است. درعين حال برخي علائم راهنمايي و رانندگي مانند خط سفيد عابر پياده که براي همه عابران پياده است، در مواردي مانند عبور نابينايان با توجه رانندگان موثر مي شود، زيرا نابينايان تنها از خطوط عابر پياده عبور مي کنند و اين معبر براي آنها حياتي است.
- هنگامي که نابينايي از شما نشاني مي پرسد، به جاي اين که به او بگوييد به راست يا به چپ، بگوييد به سمت دست عصاي سفيد يا سمتي که عصا نداريد.
- نابينايان تنها يک کمبود جسمي دارند و آن نقص در قوه بينايي است. ديگر حواس و توانايي هاي يک نابينا برقرار است و لازم نيست با او به عنوان يک فرد کم توان با ترحم برخورد کنيد. با فرد نابينا همانند يک معلول ذهني و حرکتي برخورد نکنيد.
- نابينايان به دليل شرايطشان، از قوه شنيداري و ابزار و تجهيزاتي که با شنيدن به آنها کمک کند، استفاده زيادي دارند و به جاي تلويزيون، از برنامه هاي راديويي، فايل هاي صوتي، پادکست ها و... استفاده بيشتري دارند. نابينايان با خطي که «خط بريل» خوانده مي شود، توانايي خواندن و نوشتن هم دارند و سال هاست يکي از ضمائم اصلي روزنامه دولتي ايران، به نام «ايران سپيد» با خط بريل براي مخاطبان نابينا منتشر مي شود.
- در برخورد و ملاقات با فرد نابينا، در محيط هاي عمومي، دوستانه و فاميلي همان ابتداي ورود، همه افراد حاضر در جمع را بلند و کامل معرفي کنيد و متقابلا فرد نابينا را هم معرفي کنيد. حتي اگر هر فرد با صداي خودش نامش را بلند بگويد، زيرا در ادامه ارتباط مي تواند صداها را تشخيص دهد. در صورت امکان، حتما فرد نابينا را در بحثتان مشارکت دهيد.
- هنگام ورود يا خروج از جمع دوستانه و فاميلي يا محيط کار، ورود يا خروجتان را بلند اعلام کنيد تا فرد نابينا از حضور يا عدم حضورتان اطلاع يابد. لوازم منزل يا ابزار و تجهيزات محدوده اتاق، محيط کار يا خانه فرد نابينا را بدون اطلاع و هماهنگي او تغيير ندهيد، زيرا آنها بر اساس محاسبات ذهني قبلي خود، لوازمشان را پيدا مي کنند و اين تغيير، محاسبات آنها را به هم مي ريزد.
- هنگام صحبت با فرد نابينا آرام و معمولي صحبت کنيد. قبل از اينکه در محيط خصوصي يا عمومي به آنها کمک کنيد، از آنها بپرسيد که نياز به کمک دارند يا نه و اگر اجازه دادند، به آنها کمک کنيد و به خصوص از تماس بدني با آنان خودداري کنيد. اينکه دست آنها را براي عبور از خيابان بگيريد، شايد احساس خيرخواهي به شما بدهد، اما اگر خودشان دوست نداشته باشند، با اين کار عزت نفس آنها زير سوال مي رود.
اگـر مـن جـان دهـم يا جان ستانـم
مـژده بـده، مـژده بـده، يـار پـسنديد مـرا سايه او گـشتـم و او بـرد به خورشـيد مـرا
جـانِ دل و ديـده مـنم، گريه خنديده منم يـارِ پسـنديـده مـنم، يـار پســنـديد مـرا
کـعبه مـنم، قبله منم، سوي من آريد نـماز کـان صـنمِ قـبله نما خـم شد و بوسيد مرا
پـرتو ديـدار خـوشش تـافته در ديـده من آيـنه در آيـنه شـد ديــدمـش و ديـد مـرا
آيـنه خـورشـيد شـود پيش رخ روشـن او تـابِ نـظـر خـواه و ببـين کـاينه تابـيد مرا
گـوهرِ گـم بـوده نـگر تـافته بر فرق فـلک گـوهـريِ خـوب نـظر آمـد و سـنجيد مـرا
نـور چـو فـواره زنـد بوسـه بر اين باره زنـد رشـکِ سـليـمان نگر و غيرتِ جمشيد مـرا
هر سحر از کاخ کرم چون که فرو مـي نگرم بـانگِ لـک الحـمد رسـد از مه و ناهـيد مـرا
چـون سـر زلفش نکشم سـر ز هواي رخ او بـاش کـه صد صبح دمد زين شب اميد مـرا
پـرتو بـي پيرهـنم، جـان رهـا کـرده تـنم تـا نـشـوم سـايـه خـود بــاز نيـابـيـد مـرا
هوشنگ ابتهاج
«اشتياق» هنوز هم شنيدني است
تيتراژ زيباي سريال تاريخي «کيف انگليسي» را به ياد داريد ؟ شايد تا آن زمان کمتر مخاطبي صداي عليرضا قرباني را مي شناخت. صدايي که در سال 1379 با اولين آلبوم يعني «اشتياق» به بازار موسيقي وارد شد و تا امروز به عنوان يکي از پرمخاطب ترين خواننده هاي موسيقي کلاسيک شناخته مي شود و طرفداران خودش را دارد. قرباني اين آلبوم را با اشعاري از فريدون مشيري و فخرالدين عراقي و آهنگسازي فرهاد فخرالديني ارائه داد. «اشتياق» اولين محصول ارکستر موسيقي ملي ايران بود که «سروش» آن را منتشر کرد.
مغزهاي کوچک زنگ زده
يکي از فيلم هايي که در سي و ششمين جشنواره فيلم فجر، بيشترين تعداد سيمرغ هاي بلورين را از آن خود کرد، مغزهاي کوچک زنگ زده بود که اين روزها در حال اکران در سينماهاي تهران و کشور است. هومن سيدي، کارگردان جواني که خودش بازيگري مي کند، نويسنده و کارگرداني فيلم و سعيد سعدي، تهيه کنندگي آن را به عهده داشته است. نويد محمدزاده و فرهاد اصلاني، دو بازيگر سيمرغ دار سينماي ايران، نقش دو برادر را در اين فيلم بازي مي کنند. اين فيلم، گوشه اي از زندگي فقيرترين مردم ايران را که دچار انواع بزهکاري مي شوند، به تصوير مي کشد. مغزهاي کوچک زنگ زده، از 4 مهر روي پرده سينماهاي کشور رفته و مي توانيد آن را تماشا کنيد.
ببخشيد تا آرام باشيد
انتقام، اگر چه آرام کننده است! اما او هم ناپايدار است، هم آرامش کاذب ايجاد مي کند، ضمن اينکه کار انسان هاي ضعيف است که کارها را به خدا واگذار نمي کنند. بنابراين بهتر است بخشنده باشيد؛ اما اگر خواستيد انتقام بگيريد، آن را به خدا واگذار کنيد.
نقل شده است: مرحوم شاه آبادي (ره) گاهي به کساني که به او بي احترامي يا توهين مي کردند، به آرامي پاسخ مي داد و در واقع توهين آنها را با توهين پاسخ مي گفت؛ البته بدون اينکه طرف مقابل صداي آن مرحوم را بشنود. فرزند مرحوم شاه آبادي علت را از پدر پرسيد که شما با اين مقام معنوي چرا چنين مي کني؟ گفت: پسرم من از روزي که انتقام خدا را با چشم خود ديدم، بنا را گذاشتم که چنين کنم. ماجرا از اين قرار بود که روزي به حمام (عمومي) رفته بودم. وارد خزينه شدم. آب سرريز شد و کمي به سرو روي يکي از افسران پهلوي (شاه ايران) ريخت. وي بشدت بر افروخته شد و به من توهين کرد. من که در جمع حاضران نخواستم و شايد نتوانستم پاسخ او را بدهم، به آرامي گفتم واگذارت مي کنم به خدا. از حمام بيرون شدم و به منزل آمدم. ساعتي بعد فردي به منزل ما مراجعه کرد و درخواست کرد که به در حمام بروم. علت را پرسيدم. گفت خود خواهي ديد. آن افسر را ديدم که به هنگام بالا آمدن از پله هاي حمام نقش بر زمين شده و زبانش بند آمده بود. گويي لال از مادر زاده شده بود! با ايما و اشاره از من طلب عفو کرد. دعا کردم و از خدا خواستم او را ببخشد. تا دعاي من خاتمه يافت، زبان در کام او به حرکت درآمد و به دست و پاي من افتاد. از آن روز وقتي کسي توهين يا اساعه ادبي به من کند، او را به خدا واگذار نمي کنم. خودم به آرامي پاسخش را مي دهم تا خدا انتقام نگيرد که او منتقم بزرگي است.
شرقِ غرب
اين کتاب، روايتي است از بلغارستان در زماني که عثماني بر آن مسلط شده بود. ميروسلاو پنکوف به عنوان نويسنده، روايتش را در هفت داستان کوتاه تکان دهنده و تلخ جمع کرده است.شخصيت هاي داستان ها براي مخاطب ملموس و نزديک هستند و روايت ها را مي توان از خلال جزيياتي که تصويرسازي مي شوند، همزادپنداري کرد. نثر داستان، تلفيقي از طنز، تلخي و غمگيني است و شخصيت ها در زمان و لحظاتي که مخاطب انتظار ندارد، رها مي شوند و همين مخاطب را تحت تاثير قرار مي دهد؛ هرچند فضاي داستان، تلخي را مي افزايد؛ اما نثر قوي و بديع با روايتي دلنشين و ترجمه اي خوب از محمدحسين واقف، شما را از ادامه خواندن کتاب دلزده نمي کند. به نظر مي رسد در جريان خواندن داستان هاي اين کتاب، مخاطب سريع داستان بعدي را شروع مي کند تا جريان داستان از دستش خارج نشود.
در بخش هايي از کتاب آمده است:
در دهکده به مدرسه مي رفتم و بعد از ظهرها در مزارع به پدرم کمک مي کردم. پدرم يک ام تي زد -50 مي راند؛ تراکتوري ساخت مينسک. من را روي پايش مي گذاشت و وادارم مي کرد فرمان را بگيرم. فرمان مي لرزيد و دست هايم را مي کشيد و تراکتور به صورت اريب زمين را شخم مي زد و خطوطي کج و معوج پشت سر باقي مي گذاشت. مي گفتم: «دستم درد گرفت، فرمونش خيلي سفته.» پدرم مي گفت: «ناله رو بس کن دماغ، تو فرمون رو نگرفتي. تو گلوي زندگي رو گرفتي. پس خودت رو جمع و جور کن و اين بي صاحب رو خفه کن، چون اين بي صاحب مي دونه چطوري تو رو خفه کنه.»
***
مي خندم و بعد معذرت خواهي مي کنم. چيزي که از سياستمدارهاي مان ياد گرفته ام، اين است که شما مي توانيد هر چيزي بگوييد يا تقريبا هر کاري کنيد، مشروط بر اينکه بعد عذرخواهي کنيد. يا چنان که اغلب اتفاق مي افتد، پيشاپيش.
برای شروع پول توجیبی چه باید کرد ؟
1) تصميم بگيريد چه قدر از عهده پرداخت يک پايه معمول پول توجيبي برمي آييد.
2) با فرزندان تان بر سر موارد استفاده از پول توجيبي توافق کنيد.
3) چيزهايي را که توافق کرده ايد فرزندتان با پول خودش بخرد، خريداري نکنيد.
4) براي افزايش منظم پول توجيبي با هم به توافق برسيد. انتخاب سالروز تولد فرزندتان براي اين منظور فکر خوبي است.
در ابتدا مقداري پول توجيبي تعيين کنيد که کودک بتواند کمي تفريح کند و براي مثال با آن شکلات و عکس برگردان بخرد.
5) براي فرزندان بزرگ تر بهتر است مذاکره کرده و راجع به مقدار پول توجيبي با آنها گفت وگو کنيد.
6) پول توجيبي را به عنوان جيره هفتگي يا ماهانه براي آنها در نظر بگيريد و بيشتر شبيه مستمري باشد.
7) پول توجيبي تمرين بسيار خوبي است که از طريق آن کودکان ياد مي گيرند چگونه خرج و چگونه پس انداز کنند.
8) پول را به صورت هاي مختلف (رقم هاي مختلف، سکه و اسکناس) پرداخت کنيد تا فرزندتان با همه شکل هاي آن آشنا شود. الگوي منظمي را براي پرداخت آماده و با مقدار کم شروع کنيد.
9) از همان ابتدا فرزندان را به پس انداز کردن تشويق کنيد. سه وسيله مثل قلک، پاکت و جعبه پول در نظر بگيريد. اولي براي پس انداز کردن، دومي براي خرج کردن و سومي براي پول دادن به ديگران.
10) فرزندان را تشويق کنيد که از همان ابتدا گزارشي براي خرج کردن پول هايش داشته باشند.
11) با او در مورد مديريت پول توجيبي صحبت کنيد. کودکاني که بهتر تربيت مي شوند، مي توانند ارزش پول را بهتر درک کنند. براي بحث کردن در مورد پول توجيبي هيچ وقت دير نيست. اگر مي خواهيد سيستم را تغيير دهيد، براي فرزندتان تشريح کنيد که چرا مي خواهيد اين کار را بکنيد. در هر سني با روش مناسب همان سن در مورد پول توجيبي بحث کنيد. فرزندان را تشويق کنيد که فهرستي از پول هاي خرج شده داشته باشند. اگر به آنان پولي قرض مي دهيد، در مورد پس دادن آن بحث کنيد. از حق و حقوق خريدار آگاه باشيد و راجع به آن با فرزند تان صحبت کنيد. به آنها آموزش دهيد که چگونه با خرده فروشان معامله کنند. اگر در خريد کردن مشکلي دارند، آنها را پشتيباني کنيد تا بتوانند خريد موفقيت آميزي داشته باشند و تا حد ممکن تجربه منفي براي آنها ايجاد نشود.
پول توجيبي از چه سني بايد پرداخت شود؟
6 سالگي سن مناسبي براي تعيين پول توجيبي است. به معناي واضح تر بايد آن قدر بزرگ شده باشند که بتوانند مسئوليت پول شان را به عهده بگيرند. بايد به کودک توضيح دهيد که مبلغي پول به عنوان مستمري به او مي دهيد و او در قبال آن مقدار پول مسئول است. پس پول ديگري از شما نمي گيرد تا اين که نوبت پول توجيبي بعدي شود. با او در مورد پول صحبت و در خرج کردن به او کمک کنيد. اگر زودتر از زمان ورود به دبستان هم رشد عقلي مناسبي در کودک خود ديديد، مي توانيد پرداخت پول توجيبي را آغاز کنيد. در کل، سني که شروع به دادن پول توجيبي مي کنيد، به کودک شما بستگي دارد. بهترين راه اين است که ببينيد والدين ديگر چه کار مي کنند و شما آن کاري را انجام دهيد که بچه احساس حسادت کمتري کند. گروهي از روانشناسان معتقدند که سن مناسب براي شروع پرداخت پول توجيبي 3 سالگي است، چرا که در اين سن، کودکان به صورت کلي با مفهوم پول آشنا شده و به اين درک رسيده اند که براي خريد هر کالا بايد پول پرداخت کرد. ديرتر شروع کردن اين برنامه ممکن است باعث جا افتادن عاداتي در کودک شود که ترک آنها انرژي زيادي مي طلبد...
ادامه دارد...
فازمتر چگونه کار می کند؟
فازمتر، وسيله اي براي تشخيص وجود ولتاژ الکتريکي است. شما به کمک اين وسيله مي توانيد وجود جريان الکتريکي را داخل هادي برق تشخيص دهيد.برعکس تصور خيلي از مردم، فازمترها تنوع زيادي دارند و در انواع و اشکال مختلف در بازار قابل دسترس هستند. فازمترها به شکل پيچ گوشتي، عمومي ترين شکل فازمتر که بيشتر مردم با آن آشنايي دارند، افزون بر باز و بسته کردن پيچ، براي تشخيص سيم فاز از سيم نول نيز به کار مي روند. فازمتر همانند لامپ عمل مي کند؛ چون بدن انسان توانايي منفي دارد، بنابراين مي تواند قطب منفي براي مقاومت بسيار بالاي موجود در فازمتر باشد. به همين دليل وقتي که فازمتر را وارد پريز برق مي کنيد، بخش بسيار کمي از الکترون ها که از مقاومت فازمتر عبور مي کنند، وارد بدن تان شده و لامپ درون فازمتر بر اثر عبور اين جريان کم، روشن مي شود.
استفاده از فازمتر براي تشخيص فاز
در فازمترهاي معمولي، يک لامپ نئون و يک مقاومت سري در حد چند مگا اهم وجود دارد. لامپ هاي نئون بر حسب فاصله دو الکترود داخلي، به اختلاف پتانسيل خاصي نياز دارند که در لامپ نئون فازمتر ها، اين مقدار نزديک به 70 ولت است. وقتي ولتاژ از مرز 70 ولت مي گذرد، گاز داخل لامپ يونيزه مي شود و جريان عبور مي کند و انتقال الکترون هاي گاز به مدار بالاتر و برگشت به مدار قبلي، نور مرئي ايجاد مي کند. مقاومت سري تضمين مي کند که جريان عبوري به مرز خطرناک نرسد و در حد چند ميکرو آمپر باشد.
در واقع، با ورود فازمتر به پريز برق (بخش فاز) و اتصال انگشت به قسمت انتهايي، يک مدار ايجاد مي شود و اين اختلاف پتانسيل را فراهم مي کند، از اين رو چراغ فازمتر روشن مي شود.
فازمتر از 8 قطعه تشکيل شده است:
1-لبه 2-عايق 3-مقاومت 4-لامپ نئون 5-فنر 6-پيچ 7-گيره 8-محفظه
تمام اين اجزا بجز نوک آن، در يک بدنه عايق شده شفاف که از پلاستيک ساخته شده، پوشيده مي شوند.
پای برنج و قارچ
مواد لازم (براي 4 تا6 نفر)
روغن: يک قاشق سوپ خوري
آب مرغ: 500 ميلي ليتر (2 پيمانه)
برنج نيم دانه: يک پيمانه
تخم مرغ: 3 عدد
نمک و فلفل: به ميزان لازم
قارچ خرد شده: 250 گرم
کدو حلوايي مکعبي خردشده: 250 گرم
پياز خرد شده: يک عدد
پنير چدار يا گوداي رنده شده: يک پيمانه
شير: 80 ميلي ليتر (يک سوم پيمانه)
روش تهيه
فر را با دماي 180 درجه سانتي گراد گرم و قالب 18 × 28 سانتي متري را چرب کنيد. سپس يک پنجم پيمانه از آب مرغ را به همراه برنج در قابلمه بريزيد و روي حرارت بگذاريد تا برنج بپزد و بعد آن را دم کنيد تا کاملاً نرم شود. صبر کنيد تا برنج خنک شود.
2 عدد از تخم مرغ ها را همراه با نمک و فلفل به آن بيفزاييد و در قالب بريزيد و خوب آن را فشرده کنيد.
باقيمانده آب مرغ، قارچ، کدو حلوايي و پياز را به مدت 8 دقيقه بپزيد و بگذاريد آب آن کشيده شود. سپس اين مخلوط را روي برنج بريزيد و روي آن پنير بپاشيد.
تخم مرغ باقيمانده را با شير مخلوط کنيد و روي پاي بريزيد. در آخر پاي را به مدت 25 تا 30 دقيقه در فر قرار دهيد.
راه های جلوگيری از سرماخوردگی
سرماخوردگي، يک عفونت ويروسي مسري است که راه هاي تنفسي فوقاني را آلوده کرده و باعث تحريک و ترشح در راه هاي هوايي مي شود. ابتلا به سرماخوردگي ممکن است بر اثر تماس با فرد آلوده يا تماس با وسايل آلوده صورت گيرد و گاهي عواملي مانند سرما، استرس و خستگي مي تواند شرايط را براي فعاليت ويروس سرماخوردگي نهفته در مجراي تنفسي مناسب کند. سرماخوردگي ها معمولا ناگهاني شروع مي شوند. آب ريزش در ابتدا شفاف بوده و ممکن است شدت يافته و زرد رنگ شود. گرفتگي بيني، سرفه، گلودرد، بي حالي، خستگي، بي تابي، بي اشتهايي، گاه ريزش اشک و التهاب از علايم عمده آن است.سرماخوردگي بيماري است که اگر چه مرگ و مير به دنبال ندارد؛ ولي بروز آن باعث مشکلات زيادي مثل غيبت از کار مي شود. از طرفي با انجام اقدام هايي به راحتي قابل پيشگيري است، بنابراين در مبارزه با سرما خوردگي، پيشگيري بايد هدف اصلي باشد. براي اينکه به سرماخوردگي مبتلا نشويد، مي توانيد راهکارهاي زير را به کار گيريد:
دست هاي خود را بشوييد: بيشتر ويروس هاي سرماخوردگي از طريق تماس مستقيم منتشر مي شوند. کسي که سرماخورده، داخل دست هاي خود عطسه کرده و سپس اشيايي مثل تلفن، صفحه کليد کامپيوتر يا ليوان را لمس مي کند. ميکروب ها مي توانند براي ساعت ها و در بعضي موارد هفته ها زنده باقي مانده و سپس به فرد بعدي که آن اشياء را لمس مي کند، منتقل شود. بنابراين بايد دست هاي خود را به طور مرتب بشوييد. در صورتي که امکان شستن دستتان را نداريد، دست هاي خود را بسيار سخت براي يک دقيقه محکم به هم بماليد. اين کار باعث جداشدن بيشتر ويروس هاي سرماخوردگي از پوست مي شود.
سيگار نکشيد: آمار نشان مي دهد که سيگاري ها دچار سرماخوردگي هاي بيشتر و مکرر مي شوند. حتي نزديک به افراد سيگاري بودن به طور واضح سيستم ايمني را از بين مي برد. دود، راه هاي هوايي بيني را خشک و مژک هاي آن را فلج مي کند. مژک ها، موهاي ظريفي هستند که مخاط بيني و ريه ها را پوشانده و با حرکات موجي شکل خود، ويروس هاي سرماخوردگي را از مجاري بيني خارج مي کنند. يک سيگار مژک ها را براي مدت40-30 دقيقه فلج مي کند.
غذاهاي گياهي مصرف کنيد: مواد طبيعي موجود در گياهان، باعث افزايش ويتامين هاي بدن مي شود. بنابراين ميوه و سبزيجات سبز تيره، قرمز و زرد مانند اسفناج، کاهو، هويج، گوجه فرنگي، سير و... مصرف کنيد. آب پرتقال هرچه تازه تر باشد، ويتامين C بيشتري دارد و طول مدت درمان را کوتاه تر مي کند.
سرفه و عطسه خود را با دستانتان نپوشانيد: زماني که احساس مي کنيد در حال سرفه يا عطسه هستيد، از يک دستمال استفاده کرده و آن را بلافاصله دور بيندازيد. اگر دستمال نداريد، سر خود را از افرادي که نزديک شما هستند، به طرف ديگر چرخانده و در فضاي آزاد سرفه کنيد.
صورتتان را لمس نکنيد: ويروس هاي سرماخوردگي از طريق چشم، دهان و بيني وارد بدن شما مي شوند. لمس صورت کودکان، راه اصلي ابتلاي آنان به سرماخوردگي است و همچنين موجب انتقال سرماخوردگي از آنان به والدين شان مي شود.
ورزش هاي ايروبيک را به طور منظم انجام دهيد: اين ورزش ها باعث افزايش سلول هاي مقابله کننده با ويروس در بدن مي شود.
راحت و آسوده باشيد: اگر شما آرامش داشته باشيد، مي توانيد سيستم ايمني خود را به هنگام نياز فعال کنيد.
از سونا استفاده کنيد: وقتي به سونا مي رويد، هوايي که استنشاق مي کنيد، بالاتر از 80 درجه است و اين درجه حرارت، باعث از بين رفتن ويروس هاي سرماخوردگي مي شود.
قرقره کردن آب نمك: يک قاشق چايخوري نمک را داخل يک استکان آب ولرم بريزيد و روزانه حدود 4 بار آن را قرقره کنيد، اين كار باعث مرطوب شدن گلو و بهبود موقت مي شود.
از هواي آزاد استفاده کنيد: بيشتر افراد در زماني که هوا سرد است، در خانه و محوطه هاي بسته مي مانند. بنابراين ميکروب هاي بيشتري در اتاق هاي خشک و شلوغ در حال گردش است.
مقدار زيادي مايعات بنوشيد: آب سيستم بدن شما را شست وشو داده و باعث خروج سموم از بدن شما مي شود. يک فرد بالغ سالم به طور متوسط روزانه به 8 ليوان مايعات نياز دارد.
ماست بخوريد: باکتري هاي مفيد موجود در ماست، باعث تحريک توليد مواد سيستم ايمني شده که با بيماري مبارزه مي کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات