ایران در بخش انرژی از ارزانترین کشورهای دنیاست
مشارکت روسيه در فروش نفت ايران صحت ندارد
تضمین آینده صنعت نفت با ساخت داخل
تدارکات گــــــــاز برای زمستان
پـالایشگاهی بـا 5 هدف زیست محیطی
2 انتصاب در شرکت ملی نفت ایران
خودکفایی تعمیر تجهیزات در صنعت انتقال
تاسیسات دریایی برد و صدرنشین شد
رئیس جمهوری: ایران در بخش انرژی از ارزان ترین کشورهای دنیاست
رئیس جمهوری گفت: بخش های مختلف انرژی در کشور ما همچون بنزین، گاز و گازوئیل ارزان تر از دیگر کشورهای دنیا به دست مردم می رسد. دکتر حسن روحانی، روز شنبه (پنجم آبان ماه) در جریان بررسی صلاحیت چهار وزیر پیشنهادی، با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که ایران در بسیاری از بخش ها خدمات ارزانی به مردم ارائه می کند، گفت: آیا حوزه آموزش ما در مقایسه با دیگر کشورها ارزان نیست؟ آیا بخش های مختلف انرژی در کشور ما همچون بنزین، گاز و گازوئیل ارزان تر از دیگر کشورهای دنیا نیست؟ وی با بیان این که می دانیم امروز آنهایی که به ویژه حقوق ثابت دریافت می کنند، با مشکلاتی روبه رو هستند، افزود: ما نمی توانیم به مردم بگوییم که چون در فروش نفت مشکلاتی وجود دارد، در اداره کشور ناتوان هستیم. روحانی تصریح کرد: ما نمی توانیم به مردم بگوییم که چون از لحاظ روابط بانکی و تعاملات مالی با دنیا مشکلاتی داریم، پس نمی توانیم زندگی مردم را اداره کنیم؛ مردم از ما می خواهند و وظیفه داریم کشور را اداره کنیم. رئیس جمهوری با تاکید بر این که ابرتورمی در اقتصاد کشور نداریم، تصریح کرد: مشکلات اقتصادی وجود دارد، اما در زمان کوتاه از این مشکلات عبور خواهیم کرد و روند صعودی تورم ادامه نخواهد یافت.
روحانی عنوان کرد: امروز ذخایر ارزی ما از همه سال های گذشته بالاتر است و ما مشکل لاینحلی نداریم. مشکلات و معضلاتی وجود دارد که با یاری یکدیگر از آن عبور می کنیم.
وی با اشاره به این که ایران امروز در بسیاری از بخش ها به خودکفایی رسیده است، گفت: ما در بخش گازوئیل به خودکفایی رسیده ایم و در آینده ای نزدیک نیز در بنزین خودکفا خواهیم شد.
رئیس جمهوری با تاکید بر این که وزارت اقتصاد و نفت بخش عمده ای از صادرات کشور را بر دوش می کشند، افزود: باید تلاش کنیم با روش های مختلف جذب سرمایه داشته باشیم.
معاون اول رئیس جمهوری: نفت ایران در بازارهای جهانی جایگزینی ندارد
معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر این که نفت ایران هیچ جایگزینی ندارد، گفت: با برنامه ریزی دولت و سازوکارهای در نظر گرفته شده برای اداره کشور با جدیت اعلام می کنم که آمریکایی ها به هیچ وجه قادر نخواهند بود فروش نفت ایران را متوقف کنند.
به گزارش ایرنا، اسحاق جهانگیری، روز یکشنبه (ششم آبان ماه) در آیین نکوداشت روز ملی بیمه سلامت، با بیان این که ایران در ماه های گذشته روزانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت صادر کرده است، گفت: حال ممکن است صادرات نفت چند هزار بشکه کاهش یافته باشد، اما همواره تاکید داشتیم که با وجود تحریم ها صادرات نفت ایران نباید از روزانه یک میلیون بشکه کمتر شود.
وی افزود: امروز اتفاقی که می افتد دروغی است که دولتمردان آمریکایی به مردم دنیا و آمریکایی ها می گویند که باید نفت عربستان و دیگر کشورها جایگزین نفت ایران شود تا قیمت آن افزایش نیابد.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: قیمت نفت که حدود ۳۰ دلار می فروختیم اکنون به ۸۰ دلار رسیده است، آمریکایی ها اگر می توانستند فروش نفت ایران را متوقف کنند به طور حتم قیمت نفت به بالای ۱۰۰ دلار می رسید. با همین فضاسازی فکر می کنیم اگر یک میلیون بشکه نفت هم صادر کنیم درآمد نفت را به دست آوردیم.
جهانگیری به ۱۳ آبان ماه، اجرای مرحله دوم تحریم های آمریکا علیه ایران اشاره و عنوان کرد: آمریکا کار ظالمانه ای انجام داده و برخلاف حقوق انسانی و بین المللی اقدامی را که در ۱۸ ماه، هفت کشور به نتیجه رسیده بودند زیر پا گذاشت.
وی گفت: فردی در آمریکا رأی آورد که یکباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را بر هم زد، حال تاکید می کند که تحریم را برمی گردانیم و هدف آنها این بوده که ملت ایران را نقره داغ کنند و به مردم فشار وارد آورند، در حالی که به دروغ می گویند هدف حکومت و دولت ایران است.
معاون اول رئیس جمهوری افزود: آمریکایی ها بسیار تلاش کردند تا فروش نفت ایران را به صفر برسانند و می بینید که دولت های اروپایی در مقابل آنها مقاومت می کنند و طرف برجام هستند.
جهانگیری تصریح کرد: از سوی دیگر دولت های دوست از جمله روسیه، چین و هند نیز از برجام حمایت می کنند و به همین دلیل آمریکایی ها فشار خود را به شرکت ها وارد می کنند و می گویند هر شرکتی با ایران کار کند ما آن را تحریم می کنیم.
وی افزود: امروز بالای ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی داریم، اگرچه در ابتدای سال در زمینه ذخایر اسکناس با محدودیت روبه رو شدیم، اما امروز بی سابقه ترین ذخایر اسکناس در تاریخ ایران وجود دارد.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: ما نفت را می فروشیم و حمل ونقل و خریدهای خود را هم انجام می دهیم. آمریکایی ها که از هفته گذشته برای رسیدن به ۱۳ آبان روزشمار راه انداخته اند، هیچ اتفاقی جدیدی در این روز نخواهد افتاد و هر آنچه قرار بود اتفاق بیفتد، در چند ماه گذشته انجام داده اند، البته دولت نیز در قبال اقدام های آنها برنامه ریزی های خود را انجام داده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:
هیچ کشوری نمی تواند
فروش نفت ایران را به صفر برساند
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که درآمدهای نفتی ایران افزایش یافته است، گفت: هیچ کشوری نمی تواند فروش نفت ایران را به صفر برساند. غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی در گفت وگو با خبرنگار شانا، با بیان این که تحریم ها بیش از آن که به ما خسارت وارد کند به آمریکا ضربه می زند، گفت: سیاست های ترامپ سبب شده است قیمت های جهانی نفت خام افزایش یابد، ما از این افزایش قیمت ضرر نمی کنیم و با وجود بدعهدی برخی کشورها، مشتریان تازه ای پیدا کرده ایم. وی با تاکید بر این که افزایش درآمد نفتی ایران واقعیت دارد، افزود: در ماه اکتبر تغییرهای محسوسی در صادرات نفت نداشتیم و کماکان نفت ایران صادر می شود، ضمن این که درآمدهای نفتی نیز افزایش یافته است. آمریکا تا به حال هر کاری توانسته انجام داده و کار دیگری نمانده است که برای ۱۳ آبان بخواهد آن را عملیاتی کند.
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: خریدار نفت داریم و سازوکارهایی نیز پیدا می کنیم تا بتوانیم باوجود ادعای ترامپ، نفت مان را صادر کنیم.
جعفرزاده ایمن آبادی گفت: وزیر نفت هفته گذشته با حضور در کمیسیون برنامه و بودجه، گزارش بسیار امیدوار کننده ای ارائه کرد.
وی تاکید کرد: عامل افزایش قیمت نفت، تحریم های آمریکا علیه ایران است، با این حال ما نفت خود را به هر شکل ممکن به دست خریداران می رسانیم.
با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در منطقه آزاد انزلی
احداث مرکز نوآوری و فناوری های انرژی آغاز شد
عملیات احداث مرکز نوآوری و فناوری های انرژی با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در منطقه آزاد انزلی آغاز شد.
به گزارش معاونت علمی و فناوری
ریاست جمهوری، سورنا ستاری در آیین آغاز احداث مرکز نوآوری و فناوری های انرژی منطقه آزاد انزلی، بر ایجاد تحرک در ظرفیت های منطقه گیلان با هدف رونق کسب وکارهای دانش بنیان و فناور، تاکید کرد و گفت: ظرفیت های بالقوه ای برای رونق اقتصاد دانش بنیان وجود دارد که لازم است با ایجاد زیرساخت های مناسب، زمینه ایجاد تحرک و بالفعل شدن این ظرفیت ها فراهم شود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، هدف اصلی از احداث این مرکز را ایجاد تحرک و به کارگیری زیرساخت های موجود در نوآوری و رونق اقتصاد دانش بنیان عنوان کرد و افزود: شرایط منطقه ای گیلان برای توسعه اقتصاد دانش بنیان مطلوب است و وجود فرهنگ کارآفرینی، تعداد دانشگاه ها و جوانان تحصیلکرده و خلاق از جمله ظرفیت هایی است که باید در خدمت توسعه فرهنگ اقتصاد دانش بنیان استان قرار بگیرد.
وی با بیان این که نوآوری، خلاقیت و شرکت های دانش بنیان، مهم ترین برگ برنده کسب وکارهای جدید برای ارزش آفرینی و ایجاد اشتغال هستند، اظهار کرد: منطقه آزاد انزلی به صنایع آلاینده و ناسازگار با محیط زیست آلوده نشده است و نگرش توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و نوآور در میان مسئولان این منطقه وجود دارد.
رئیس ستاد فرهنگ سازی اقتصاد دانش بنیان تصریح کرد: استان گیلان جزو استان های مهم در حوزه توسعه اقتصاد دانش بنیان است. ساختار مناسبی که در بندر انزلی به ویژه در حوزه نرم افزاری وجود دارد، شرکت های برجسته پایتخت را نیز ترغیب می کند تا در این منطقه فعالیت اقتصادی خود را در حوزه کسب وکارهای دانش بنیان آغاز کنند.
آسیب سهام شرکت های انرژی آمریکا
از جهش قیمت نفت
نگرانی ها درباره جهش قیمت نفت در جهان از یک سو و محدودیت زیرساخت های انتقال نفت در آمریکا از سوی دیگر، به درآمد شرکت های انرژی این کشور آسیب زد. به گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک، نگرانی درباره قیمت گذاری نفت در جهان و محدودیت خطوط لوله انتقال نفت در آمریکا به بخش انرژی آمریکا فشار می آورند و ارزش سهام بسیاری از شرکت های این کشور نسبت به پارسال کمتر شده است. انتظار می رود گزارش سوددهی شرکت های انرژی در سه ماه سوم سال جاری میلادی، بالاتر از پارسال باشد، زیرا میانگین قیمت نفت (سه ماه سوم 2017) حدود ۴۴ درصد نسبت به دوره مشابه پارسال بالاتر بوده است، اما این قیمت ها در پایان هفته گذشته برای سومین بار پیاپی کاهش یافت که این شرایط نگرانی ها را درباره کند شدن رشد اقتصاد جهانی و جنگ تجاری آمریکا و چین و تأثیر منفی این عوامل بر تقاضای جهانی نفت تشدید می کند. قیمت نفت در ماه جاری میلادی، حدود ۸ درصد کاهش یافته و شاخص انرژی «اس اندپی ۵۰۰» نیز بیش از ۱۲ درصد کاهش داشته است. میانگین قیمت هر بشکه نفت آمریکا در سه ماه سوم سال ۲۰۱۸ میلادی ۶۹ دلار و ۴۳ سنت بوده است. تحلیلگران انتظار دارند این مسئله به رشد سوددهی شرکت های آمریکایی در این دوره کمک کند. با این همه، برخی سرمایه گذاران می گویند با توجه به نگرانی های مربوط به تجارت و دیگر تردید ها، ممکن است این رشد سوددهی برای جبران روند افت ارزش سهام، کافی باشد.
سفارش هند
برای خرید نفت از ایران در ماه نوامبر
یک مسئول هندی اعلام کرد این کشور برای خرید نفت از ایران در ماه نوامبر امسال سفارش ثبت کرده است. به گزارش خبرگزاری پی تی آی از سنگاپور، یکی از مسئولان ارشد هند اعلام کرد شرکت های دولتی این کشور پیش از این برای عرضه نفت در ماه نوامبر امسال، به ایران سفارش داده اند. سانجی سودهیر، دبیر مشترک همکاری بین المللی در وزارت نفت و گاز طبیعی هند، گفت: شرکت های بخش عمومی ما پیش از این سفارش ها برای ماه نوامبر را به ایران داده اند. وی افزود: ایران به طور تاریخی یک عرضه کننده کلیدی نفت به هند بوده است. این مسئول هندی افزود: در هند، ما با ملاحظات خود برای امنیت انرژی هدایت می شویم. سودهیر همچنین اعلام کرد مسئولان هندی برای دریافت معافیت در زمینه تحریم های آمریکا درباره معامله با ایران، در حال مذاکره با دولت آمریکا هستند.
نا توانی اوپک
در جبران کاهش تولید نفت
مدیرعامل بزرگ ترین شرکت نفتی روسیه اعلام کرد که اوپک برای جبران کاهش عرضه نفت کشورهای آسیب دیده از تحریم های آمریکا، همچون ونزوئلا و ایران، ظرفیت مازاد عرضه کافی ندارد. به گزارش خبرگزاری رویترز از ورونا، ایگور سچین، مدیرعامل شرکت روسنفت روسیه، اعلام کرد: این شرکت با قیمت های کنونی نفت راحت است و هیچ کس در جهان به جهش قیمت نفت که رشد اقتصادی جهان را تهدید می کند، علاقه ای ندارد. وی همچنین اعلام کرد که این خطر وجود دارد که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای جبران کاهش عرضه نفت کشورهای آسیب دیده از تحریم های آمریکا، همچون ونزوئلا و ایران، به اندازه کافی ظرفیت آزاد نفت نداشته باشد. مدیرعامل روسنفت همچنین اعلام کرد صنعت نفت جهان به جریان ثابت و خیره کننده سرمایه گذاری در بلندمدت نیاز خواهد داشت تا افت تولید میدان های قدیمی را جبران کند.
وزیر نفت در حاشیه نشست هیئت دولت:
مشارکت روسیه در فروش نفت ایران صحت ندارد
وزیر نفت درباره ورود روسیه به موضوع فروش نفت ایران گفت: این ادعاهایی را که رویترز و برخی خبرگزاری ها مطرح کرده اند، تکذیب می کنم. به گزارش شانا به نقل از ایرنا، بیژن زنگنه، روز (چهارشنبه، ۹ آبان ماه) در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران تصریح کرد: درباره تحریم و فروش نفت یک کلمه هم صحبت نمی کنم. وزیر نفت درباره همکاری مجتمع های پتروشیمی در عرضه ارز به بازار گفت: آنها همکاری می کنند و مشکلی وجود ندارد. زنگنه افزود: همان مقداری که قرار بود هفتگی عرضه شود، در حال انجام است. وزیر نفت درباره عرضه نفت خام در بورس انرژی هم گفت: ۲۸۰ هزار بشکه نفت در بورس انرژی فروخته شد و بقیه آن (۷۲۰ هزار بشکه از مجموع یک میلیون بشکه) نیز دوباره عرضه می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی: ایجاد کنسرسیوم واحد در حوزه متانول ضروری است
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، افق پیش روی صنعت متانول را در ایران روشن خواند و بر ضرورت ایجاد کنسرسیوم واحد در حوزه متانول تاکید کرد. سیدرضا نوروززاده، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دومین سمینار تولیدکنندگان متانول ایران با اشاره به راه اندازی واحدهای جدید متانول در کشور، حمایت همه جانبه خود را از جنبه تامین خوراک این مجتمع ها با توجه به منابع گازی غنی موجود اعلام کرد.
وی با اشاره به تحریم های پیش رو، ایجاد کنسرسیومی واحد در حوزه متانول را ضروری خواند و لزوم تاسیس کنسرسیوم های مشابهی را برای دیگر محصولات پتروشیمی و به صورت تخصصی لازم دانست. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان الزام شرکت ها به همگرایی در شرایط کنونی و آینده، طرح های در حال ساخت را به استفاده از فناوری های روزآمد تشویق و ابراز امیدواری کرد که صنعت پتروشیمی کشور با تکیه بر توان مهندسی داخلی، بتواند جایگاه مناسب خود را در این صنعت کسب کند. احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز در این سمینار، ضمن تاکید بر الزام داشتن سند راهبرد مدون و روزآمد و در عین حال اهتمام به انجام برنامه های آن و به کارگیری سیاست های حمایتی برای عبور از شرایط پیش رو، به ضرورت ایجاد تشکل های یکپارچه شرکت های پتروشیمی کشور اشاره کرد و گفت: در شرایطی که شرکت های تولیدکننده، روی بازار متمرکز می شوند، سیاست های بازرگانی شرکت های تولیدی باید بسیار هماهنگ و مناسب با شرایط گوناگون طراحی شده باشد. وی افزود: این کنسرسیوم حتی می تواند در تعیین قیمت های جهانی متانول نیز موثر باشد. بر اساس اعلام شرکت پتروشیمی زاگرس، دومین سمینار تولیدکنندگان متانول ایران به منظور ایجاد اتحاد، همکاری و مشارکت هرچه بیشتر شرکت های تولیدکننده و طرح های متانول با محورهای بررسی شرایط عرضه و تقاضا در بازار فروش صادرات و عوامل تأثیرگذار در تعیین قیمت متانول، پیش بینی شرایط آینده بازار متانول و عوامل موثر بر آن، بررسی عملکرد رقبای خارجی و تأثیر ورود شرکت های تولیدکننده جدید بر بازار، بررسی تازه ترین پیشرفت های فناوری، فنی و تولیدی متانول، همکاری ها میان تولیدکنندگان در حوزه عملیات کالا، بررسی زمینه های همکاری در حوزه های بازاریابی، فروش، حمل ونقل و لجستیک و تاثیر تحریم های اخیر ایالات متحده آمریکا بر بازار به صورت کلی و تولیدکنندگان ایران به صورت ویژه برگزار شد.
برداشت گاز از دومین سکوی فاز ۱۴ پارس جنوبی آغاز شد
مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی گفت: همزمان با اتمام عملیات راه اندازی سکوی اقماری C14 در خلیج فارس، برداشت گاز ترش از موقعیت مخزنی دومین سکوی گازی فاز ۱۴ پارس جنوبی آغاز شد. حمیدرضا مسعودی، روز شنبه (پنجم آبان ماه) با اعلام انجام موفقیت آمیز عملیات راه اندازی دومین سکوی دریایی فاز ۱۴، ظرفیت برداشت گاز ترش غنی از عرشه C14 را ۵۰۰ میلیون فوت مکعب در روز عنوان کرد و افزود: همانطور که پیشتر وعده داده شده بود، با بهره برداری از دومین سکوی گازی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی، مجموع ظرفیت برداشت گاز از بخش فراساحلی این فاز در سال جاری به یک میلیارد فوت مکعب معادل بیش از 28 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته مرحله نخست توسعه بخش فراساحل فاز ۱۴ به طور کامل عملیاتی شد. وی با اشاره به اتمام عملیات لوله گذاری خط ۱۸ اینچی زیردریایی انتقال گاز ترش و خط 4.5 اینچی تزریق گلایکول از سکوی اقماری C14 به سکوی اصلی A14 عنوان کرد: گاز ترش استحصال شده از این سکو پس از انتقال با گاز تولیدی سکوی اصلی A14 به پالایشگاه های محدوده صنعتی پارس ۲ در منطقه کنگان ارسال شده و پس از فرآیندهای پالایشی به شبکه سراسری تزریق می شود. مسعودی با اشاره به فعالیت های انجام شده در ساخت عرشه ۲۳۰۰ تنی C14 و با یادآوری این که دومین عرشه دریایی فاز ۱۴ با بیشترین میزان پیشرفت ساخت (۹۶ درصد) در یارد صنعتی شرکت صدرا ساخته و به موقعیت خود در خلیج فارس منتقل شد، افزود: انجام تکنیک های خلاقانه و پیشرفت بالای ساخت سکوی اقماری ۱۴C، زمان عملیات نصب، پیش راه اندازی و راه اندازی در دریا را به حداقل رساند.
ثبت رکوردهای تازه در ساخت و نصب سکوی C14
مجری طرح توسعه فاز ۱۴، سکوی C14 را نخستین سازه دریایی در طول ساخت عرشه های فراساحلی پارس جنوبی عنوان کرد که با کسب پیشرفت ساخت ماهانه 3.5 درصدی، رکورد بی نظیری را از زمان آغاز توسعه این میدان مشترک گازی با کشور قطر بر جای گذاشته است. وی با بیان این که سکوی اقماری C14 همچنین موفق به کسب رکورد سریع ترین زمان هوک آپ (اتصال سکو و تجهیزات جانبی به چاه ها) در کمتر از ۱۵ روز شده است، به میانگین بازه زمانی ۴۵ روزه هوکآپ عرشه های دریایی پارس جنوبی در گذشته اشاره کرد و گفت: با تلاش بی وقفه گروه کارفرما و شرکت صدرا و با اجرای تکنیک های نوین لیزر اسکن که پیش از این در یارد صنعتی بندرعباس انجام شده بود، این زمان به کمتر از یک سوم کاهش یافت و موفق شدیم به کسب رکورد قابل تأملی در حوزه پارس جنوبی و حتی در صنعت فراساحل ایران و دنیا دست یابیم. مسعودی برنامه ریزی دقیق و مستمر برای حضور ناوگان شناورهای مربوط به حمل و استقرار بیش از ۳۰۰ نفر از پیمانکاران و ارسال کالاها و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز برای انجام عملیات در بخش فراساحلی این طرح را از دیگر عوامل تسریع در زمان نصب، پیش راه اندازی و راه اندازی این سکو عنوان و اظهار کرد: با ورود دومین سکوی گازی فاز ۱۴ پارس جنوبی به چرخه تولید، نیمی از اهداف توسعه این طرح بزرگ ملی در بخش فراساحل محقق شده است.
۲۸۰ هـــزار بــشـکـه نـفــت خـام در بــورس انــرژی مــعـامـلـه شـد
عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در بورس انرژی ایران که از ساعت ۱۴ روز یکشنبه (ششم آبان ماه) آغاز شده بود، با معامله ۲۸۰ هزار بشکه نفت خام پایان یافت.
روز (یکشنبه، ششم آبان ماه) یک میلیون بشکه نفت خام در بورس انرژی ایران عرضه شد که پس از رقابت خریداران، هشت محموله ۳۵ هزار بشکهای با قیمت هر بشکه 74 دلار 85 سنت به فروش رفت. بر اساس این گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژی ایران با هدف تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی مبتنی بر ایجاد تنوع در روشهای فروش نفت و استفاده از ظرفیت های بخش غیردولتی به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفت و نخستین عرضه انجام شد. بر این اساس، فروش نفت در بورس انرژی به صورت ۲۰ درصد ریالی و ۸۰ درصد ارزی خواهد بود که تسویه بخش ریالی (براساس نرخ تسعیر سنا) به صورت نقدی قبل از تحویل محموله و تسویه بخش ارزی به صورت اعتباری، با ارائه ضمانت نامه بانکی تعهد پرداخت ریالی معتبر از بانک های مورد قبول شرکت ملی نفت ایران، پس از تحویل محموله صورت می گیرد. متقاضیان خرید برای شرکت در معامله، باید ۱۰ درصد ارزش سفارش را به صورت ریالی به میزان پیش پرداخت پیش از عرضه به حساب اعلامی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز کنند که در صورت انجام معامله، بخشی از ۲۰ درصد ریالی محسوب خواهد شد.
خریداران بر اساس قیمت پایه اعلامی شرکت ملی نفت ایران که براساس قیمت های معاملاتی امور بین الملل این شرکت خواهد بود، روی قیمت نفت خام رقابت می کنند که انتظار می رود ایجاد چنین فضای رقابتی به کشف قیمت مناسب و شفاف منجر شود.
تاکنون زمان مرحله بعدی عرضه نفت خام در بورس انرژی مشخص نشده است.
تسهیل شرایط برای خرید نفت خام از سوی بخش خصوصی
تحولات بازار مبنای قیمت گذاری نفت در بورس است
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت با تاکید بر این که شرکت ملی نفت ایران، شرایط را برای خرید نفت ازسوی بخش خصوصی آسان کرده است، گفت: کاهش قیمت نفت در ۲ هفته اخیر، سبب شد قیمت پایه نفت برای عرضه به بخش خصوصی کاهش یابد و تخفیفی در کار نیست. سعید خوشرو روز یکشنبه (ششم آبان ماه) در نخستین روز عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در رینگ بین الملل بورس انرژی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در بورس انرژی برای حضور بخش خصوصی، گامی بزرگ است و برای آنها آرزوی موفقیت داریم.
وی داشتن پالایشگاه، قرارداد معتبر و ارتباط با پالایشگران و مشخص بودن مقصد را به عنوان برخی از شرایط فروش محموله های نفت خام ایران به مشتریان عنوان کرد و گفت: شرکت ملی نفت ایران برای تسهیل خرید نفت از سوی بخش خصوصی این شرایط را برداشته و تنها عنوان کرده است که متقاضیان خرید برای شرکت در معامله باید ۱۰ درصد ارزش سفارش را به صورت ریالی به عنوان پیش پرداخت، پیش از عرضه به حساب اعلامی «شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه» واریز کنند.
خوشرو با بیان این که مقاصد فروش نفت از سوی بخش خصوصی آزاد گذاشته شده و آنها می توانند به جز مشتریان سنتی، نفت خام ایران را به هر مقصدی صادر کنند، تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران همچنین برای تسهیل خرید نفت از سوی بخش خصوصی، محموله یک میلیون بشکه ای را به محموله های کوچک تر (۳۵ هزار بشکه ای) تقسیم کرده تا بخش خصوصی بتواند با توجه به شرایط مالی آسان تر خرید کند. مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران درباره این که آیا برآورد شما از حجم فروش، همین رقمی (۲۸۰ هزار بشکه) بود که امروز فروش رفته است، اظهار کرد: برآوردم این بود، با توجه به شرایطی که شرکت ملی نفت ایران برای مشتریان فراهم کرده است، خریداران بخش خصوصی در همان دقایق اولیه، یک میلیون بشکه نفت خام عرضه شده در رینگ بین الملل بورس را می خرند؛ البته باید به بخش خصوصی فرصت داد و شرکت ملی نفت ایران نیز با تسهیل شرایط، حسن نیت خود را به آنها ثابت کرده است.
وی درباره این که آیا خریداران هشت محموله ۳۵ هزار بشکه ای نفت خام مشخص هستند، به سخنان مدیرعامل بورس انرژی درباره محرمانه بودن اسامی خریداران اشاره کرد و گفت: آنچه من از خریداران می دانم تنها در قالب یک «کد» است و فردی که اسامی را اعلام کرده، احتمالا از پشت پرده معاملات باخبر بوده است.
سید علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی که در کنار خوشرو حضور داشت نیز در این زمینه اظهار کرد: نام خریدار در بورس محرمانه است و افشای آن جرم به شمار می آید.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در ادامه این گفت وگو درباره این که آیا فروش ۲۸۰ هزار بشکه نفت در رینگ بین الملل بورس انرژی با قیمت ۷۴ دلار و ۸۵ سنت برای هر بشکه، در حالی که در اطلاعیه عرضه، این رقم ۷۹ دلار و ۱۵ سنت به ازای هر بشکه تعیین شده، به معنای تخفیف است، اظهار کرد: با توجه به کاهش قیمت نفت در ۲ هفته اخیر، قیمت پایه نفت نیز کاهش یافته است و این به معنای تخفیف نیست.
خوشرو یادآور شد: قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در هفته ای که اطلاعیه عرضه نفت خام در بورس انرژی (۲۳ مهرماه) منتشر شد، در بالاترین سطح در چهار سال اخیر قرار داشت و پس از آن روند کاهشی در پیش گرفت. این موضوع دلیل اصلی کاهش قیمت پایه برای فروش به خریداران بوده است.
وی درباره عرضه ۷۲۰ هزار بشکه ای نفت خام باقیمانده نیز اظهار کرد: عرضه می تواند ادامه یابد؛ اما قیمت پایین تر از ۷۴ دلار و ۸۵ سنت برای هر بشکه نخواهد بود.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد: شرایط عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در رینگ بین الملل بورس انرژی با همین روند ادامه می یابد و در صورت نیاز در مراحل بعدی عرضه تغییر می کند.
کوخ نشین ها از گاز برخوردار شدند
عدالت گاز
تکمیل پرونده گاز رسانی به روستاهای مرزی
شعله های آبی که رفاه و گرما به همراه می آورد و دغدغه تامین سوخت را در فصل زمستان پایان می دهد و با توسعه آن شاهد رونق اقتصاد، کاهش قیمت تمام شده تولید محصول و افزایش اشتغال، محرومیت زدایی در مناطق کمتر توسعه یافته و تحقق سیاست های عدالت اجتماعی خواهیم بود.با روی کار آمدن دولت یازدهم و بهره برداری از فازهای پارس جنوبی، این برنامه با اولویت بیشتری در دستور کار قرار گرفت. گازرسانی به نیروگاه ها، صنایع، شهرهای باقیمانده و روستاهای بالای 20 خانوار با بهره گیری از منابع مالی بخش خصوصی این امکان را فراهم کرد تا صادرات فرآورده های نفتی که پیش از این به عنوان سوخت در این بخش ها مصرف می شد، زمینه ارزآوری و تامین منابع مالی پروژه ها را فراهم کند.این فعالیت ها در دولت دوازدهم نیز تداوم یافت تا جایی که درصد بهره مندی از گاز در بخش های شهری و روستایی به ترتیب از 92 درصد و 55 درصد در سال 92 به 97 درصد و 81 درصد در سال 96 رسید. در این میان، استان های سردسیر از اولویت بیشتری برخوردار بودند و طرح های گازرسانی حتی در روستاهای مرزی نیز اجرا شد. گازرسانی به روستاهای مرزی به عنوان یکی از برنامه های دولت با هدف محرومیت زدایی، ایجاد رفاه، اشتغال و برقراری عدالت اجتماعی به طور جدی پیگیری و پرونده گازرسانی به این روستاها در استان کردستان بسته شده است. افزون بر گازرسانی به روستاها، سکونت گاه هایی نیز در مناطق مرزی وجود دارد که به آنها «کوخ» گفته می شود و در ایام هفته دولت امسال، 15 سکونت گاه در نقطه صفر مرزی شهرستان بانه از نعمت گاز برخوردار شدند. «کوخ»، سکونت گاه های مرزی هستند که روستا نیست، اما مورد تایید سازمان های ذیربط از جمله فرمانداری و وزارت جهاد کشاورزی است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان می گوید: با وجود بافت سنگی و کوهستانی این استان و وجود روستاها در ارتفاعات و دامنه کوه ها، تاکنون گازرسانی به همه شهرها و بخش قابل توجهی از روستاهای این استان انجام شده است.
به گفته احمد فعله گری، با وجود همه سختی ها، مشکلات و شرایط ویژه جغرافیایی (سخت گذر و کوهستانی بودن مسیرها) تاکنون 85 درصد جمعیت روستایی در قالب یکهزار و 160 روستای استان تحت پوشش شبکه گاز قرار گرفته اند. براساس برنامه های تعریف شده تا پایان سال، نفوذ گاز در بخش روستایی به 90 درصد خواهد رسید.
گازرسانی به 150 روستای جدید کلید خورد
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان ادامه می دهد: برای گازرسانی به 150 روستای استان برنامه ریزی کرده ایم و بخش عمده ای از برنامه اجرایی این روستاها آغاز شده و بخشی نیز در مرحله مناقصه قرار دارد. روستاهایی که باقی مانده اند، در مناطق سخت گذر قرار دارند و دسترسی به آنها دشوارتر است، همچنین هزینه های اجرای کار و گازرسانی به این روستاها با روستاهایی که در نقاط نزدیک تر قرار دارند، متفاوت است. فعله گری تاکید می کند: پراکندگی نقاط سکونت گاهی نیز دلیل را مضاعف می کند و هزینه ها را بالاتر می برد، اما خوشبختانه با حمایت های وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران و پیگیری هایی که نمایندگان و مسئولان استان داشته اند، امیدواریم بتوانیم تا پایان سال 98، همه جمعیت روستایی بالای 20 خانوار را در سطح استان تحت پوشش قرار دهیم.
بهره مندی 96 درصد جمعیت کردستان از گاز
هم اکنون از مجموع یک میلیون و 630 هزار نفر جمعیت استان، یک میلیون و 540 هزار نفر معادل 96 درصد جمعیت تحت پوشش شبکه گاز قرار دارند. مردم وابستگی خاصی به گاز پیدا کرده اند و این موضوع، مسئولیت شرکت گاز استان کردستان را سنگین تر می کند.
تنها سیستم گرمایش روستاهایی که در دورترین نقطه کشور قرار دارند، گاز است؛ بنابراین باید بتوانیم در فصول مختلف به ویژه زمستان خدمات را به صورت پایدار به آنها ارائه دهیم.در مجموع، یکهزار و 500 روستا مشمول گازرسانی هستند که تاکنون یکهزار و 160 روستا به شبکه پیوسته اند و برای 150 روستای دیگر نیز عملیات اجرایی آغاز شده است و بقیه کار را نیز در سال 98 اجرایی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان یادآور می شود: سال 96 به تمام تعهدهایی که داشتیم، عمل کردیم. 741 کیلومتر شبکه اجرا، بیش از 11 هزار و 690 انشعاب نصب و 33 هزار و 11 مشترک جدید جذب کردیم؛ در حالی که تعهدمان 22 هزار مشترک بود.
بهره مندی 30 هزار مشترک جدید گاز در سال 97
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان اعلام می کند: امسال جذب 22 هزار مشترک را ابلاغ کرده اند، اما پیش بینی می کنیم بیش از 30 هزار مشترک جدید جذب کنیم.وی با بیان اینکه ماه گذشته عملیات اجرایی و بهره برداری از 330 طرح در سطح استان انجام شد، می گوید: 116 طرح در هفته دولت به بهره برداری رسید و عملیات اجرایی 214 طرح نیز آغاز شد.مجموع اعتبار 330 طرح حدود 194 میلیارد تومان است که بخشی از منابع داخلی شرکت تحقق می یابد و 89 میلیارد تومان نیز با حمایت وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران از محل تسهیلات بانکی و از طریق بانک های عامل تامین خواهد شد. شرکت گاز استان کردستان در حال پیگیری دریافت 89 میلیارد تومان تسهیلات بانکی است تا پروژه ها دچار مشکل نشوند و در حین اجرا با کمبود نقدینگی روبه رو نشویم.116 طرح افتتاح شده، 10 شهرستان را شامل می شود. در قالب این پروژه ها، 17 طرح گازرسانی روستایی، دو واحد صنعتی در بانه، پنج طرح روستایی، 6 واحد صنعتی و یک طرح سامانه انرژی خورشیدی در بیجار، 4 واحد صنعتی در دیواندره، یک واحد صنعتی و یک پروژه پست امداد در دهگلان، یک طرح گازرسانی، سه طرح مقاوم سازی و سامانه انرژی خورشیدی در سروآباد، دو روستا و چهار واحد صنعتی در سقز، 6 روستا و 9 واحد صنعتی در سنندج و 40 طرح مقاوم سازی و ایمن سازی افتتاح شد.گازرسانی به 11 واحد صنعتی در کامیاران، یک واحد صنعتی و یک پروژه استفاده از انرژی های تجدید پذیر در مریوان و گازرسانی به یک شهرک صنعتی در قروه، از دیگر پروژه هایی بود که به بهره برداری رسید.
گازرسانی به 150 واحد صنعتی
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به برنامه ریزی برای گازرسانی به 150 واحد صنعتی جدید می گوید: براساس مصوبه شورای اقتصاد در بحث گازرسانی به واحدهای صنعتی، پیوستن 150 واحد صنعتی را به شبکه سراسری گاز هدف گذاری کرده ایم. با برنامه ریزی هایی که انجام شده و فعالیت های اجرایی تلاش می کنیم این تعداد واحد صنعتی در کوتاه ترین زمان به شبکه سراسری متصل و انشعاب گاز را در درب واحدهای صنعتی نصب کنیم.
جایگزینی 43 میلیون لیتر سوخت مایع با گاز در صنایع
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان می گوید: سال گذشته براساس مصوبه شورای اقتصاد و براساس فهرست اعلام شده از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، واحدهایی که از سوخت مایع استفاده می کردند، شناسایی کردیم. در مجموع 425 واحد در سطح کردستان مشمول این مصوبه بودند که سالانه 43 میلیون و 800 هزار لیتر سوخت مایع مصرف می کردند.
فعله گری ادامه می دهد: این مصوبه از آبان 95 ابلاغ شده بود. از آبان سال 95 تا پایان 96 حدود 150 واحد داخل فهرست را به شبکه گاز متصل کرده بودیم. این تعداد واحد حدود 23 میلیون لیتر مصرف سالانه سوخت مایع داشتند که با جایگزینی گاز این میزان از گردونه مصرف خارج شد. 270 واحد صنعتی باقی مانده که 150 واحد را برای امسال برنامه ریزی کرده ایم که این تعداد 19 میلیون لیتر در سال مصرف سوخت مایع دارند. باقیمانده این واحدها که کم مصرف و پراکنده هستند نیز، در سال 98 انجام می شود.
بهره گیری از سیستم های جدید در شیرهای کنترلی
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، افزون بر موارد یادشده، پروژه هایی نیز در حوزه مقاوم سازی و بازسازی تاسیسات در دستور کار قرار گرفته است. تاسیسات باید در زمان بحران و حوادث غیر مترقبه تاب آوری و تحمل داشته باشد. یکی از اقدام ها، اورهال کردن این تاسیسات در زمان هایی است که مصرف کمتری وجود دارد. مقاوم سازی برخی تجهیزات و ساختمان های داخل تاسیسات نیز در این مقطع زمانی انجام می شود.فعله گری ادامه می دهد: پارسال و امسال، مقاوم سازی ابنیه را با هدف کاهش حوادث ثانویه آغاز کرده ایم و تعمیرات قطعاتی که دچار فرسودگی شده اند یا نیاز به بازسازی دارند را نیز انجام داده ایم. روی شیرهای کنترلی که در معابر و خیابان ها قرار دارند نیز، سیستم های جدید و نوین نصب می کنیم که دسترسی بهتر و کنترل آنها بیشتر شود.
کاهش هدررفت گاز با طراحی اتصال های مفصلی
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به کاهش هدررفت گاز در شبکه می گوید: گاز سرمایه شرکت ملی گاز ایران محسوب می شود و برای رسیدن به دست مشترکان، فرآیند پیچیده ای طی کرده است. تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا با بهره گیری از سیستم های جدید مانع هدرفت گاز شویم.یکی از نقاطی که منجر به هدررفت گاز می شود، اتصالات پیچی است؛ بنابراین در قالب پروژه ای پژوهشی اقدام به طراحی و ساخت «اتصالات مفصلی» کرده ایم. تحقق این برنامه و تدوین استاندارهای آن سه سال زمان برد و توانست استاندارد IGS را دریافت کند. شرکت های گاز استانی از این اتصال می توانند در جهت کاهش هدررفت گاز استفاده کنند. به دلیل اینکه خاستگاه این اتصالات کردستان بود، نخستین استفاده کننده نیز، این شرکت بود و از سال گذشته و امسال این اتصالات نصب می شود و تمام تجهیزات متقاضیان جدید با این اتصال مفصلی انجام می شود.
کردستان، قطب پژوهش کاهش هدررفت گاز در سال 97
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به تبدیل شدن این شرکت به عنوان قطب پژوهش کاهش هدررفت گاز می گوید: این شرکت در سال 97 از سوی شرکت ملی گاز ایران به عنوان قطب پژوهشی کاهش هدررفت گاز معرفی شده است.
برای ارائه اطلاعات و دستاوردهای شرکت گاز استان کردستان در این زمینه به دیگر شرکت ها برنامه ریزی شده است و پس از برگزاری جلسات مشترک با آنها مواردی را به عنوان پیشنهاد به شرکت ملی گاز ایران ارائه خواهیم کرد.از سوی دیگر، تخلفات و دستکاری کنتور از سوی مشترکان را نیز پیگیری و بررسی می کنیم. بر این اساس، اکیپ هایی به عنوان بازرسان خانگی در پیمان ها تعریف کرده ایم که به صورت مستمر مصارف غیر متعارف را کنترل می کنند. در پایان هر فرکانسی که قرائت کنتور انجام می گیرد، براساس میزان متعارفی که برای هر واحد مسکونی در فصول مختلف تعریف شده است، عددی را به سیستم ارائه کرده ایم. اگر بیشتر یا کمتر از میزان نرمال باشد، سیستم آلارم می دهد و براساس آن فهرست به بازرسان تحویل و به واحد مراجعه می کنند و اگر دستکاری روی کنتور صورت گرفته شده باشد مشخص می شود.سال گذشته نیز این اتفاق افتاده و مشترکانی که کنتور و تجهیزات اندازه گیری که دستکاری کرده بودند، شناسایی کردیم.
صدور آنی قبض گاز پس از کنتورخوانی
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به دیگر طرح های جدید این شرکت می گوید: هم اکنون قبوض گاز در سطح شهرها و روستاها به صورت آنی صادر می شود. تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری تهیه شده است تا به محض قرائت کنتور، قبض در همان مکان چاپ و در اختیار مشترک قرار گیرد. با اجرای این پروژه، شاهد کاهش زمان و هزینه ها خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به داخلی سازی تجهیزات و اقلام مورد نیاز این شرکت می گوید: بیش از 95 درصد تجهیزات و اقلامی که در گازرسانی مصرف می شود، تولید داخل است. بیشترین و پرمصرف ترین اقلامی که داریم، لوله ها و اتصالات پلی اتیلن است که در بخش بهره برداری کنتور و رگولاتور مصرف می شوند؛ امیدوارم با توانمندسازی شرکت ها و سازندگان داخلی، به جایگاهی برسیم که نیاز به واردات هیچ کالایی نداشته باشیم و این برنامه قطعا در شرکت گاز عملی شده است.
امضای تفاهمنامه با سازمان فنی و حرفه ای برای توانمندسازی نیروی انسانی
فعله گری در ادامه به برنامه های این شرکت در حوزه آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی اشاره می کند و می گوید: در حوزه آموزش، فعالیت های خوب و مستمری داشته ایم به شکلی که برای هر نفر نیروی رسمی، بیش از 80 نفر- ساعت آموزش برگزار کرده ایم. از سال گذشته با همکاری سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور چند دوره برای گروه های امدادی، تعمیرات و گازبان ها که از جمله نیروهای بخش پیمانکاری هستند، برگزار کرده ایم. امسال نیز این آموزش ها استمرار دارد و نفرات، گواهینامه رسمی از سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور در بخش های مختلف دریافت می کنند و در آزمون ها شرکت می کنند.این برنامه ها در قالب تفاهمنامه ای که میان شرکت گاز استان و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور امضا شده، اجرا و این برنامه ها امسال نیز به صورت عملی و تئوری در جریان است. در سال های گذشته این نیروها آموزش می دیدند، اما مدرک معتبر به آنها اعطا نمی شد، که با این اقدام از این پس گواهینامه معتبر دریافت می کنند.مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در پایان می گوید: استان کردستان علاوه بر مناطق سخت گذر، مناطقی پوشیده از جنگل نیز دارد. در نقاطی که گاز وارد شده، کمک قابل توجهی به محیط زیست شده است. در این مناطق از چوب درختان برای گرمایش استفاده می کنند. زمانی که گاز جایگزین می شود، آسایش برای آنها دارد و خسارت و آسیبی به جنگل ها وارد نمی شود. همه این خدمات به منظور کمک به محیط زیست است. خدمت رسانی و کار در کردستان عشق و علاقه می خواهد تا بتوانید به مردم زحمتکش و پرتلاش این استان خدمات مستمر و ایمن ارائه بدهید. امیدوارم هرچه زودتر بتوانیم مابقی روستاها و مناطقی را که از نعمت گاز بی بهره هستند، از شعله های پرفروغ این سوخت پاک بهره مند کنیم تا منازلشان روشن و دلشان را گرم کنیم.
اقتصادی تر شدن اجرای پروژه های گازرسانی
در ادامه، رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان درباره اجرای اقتصادی پروژه های گازرسانی با بهره گیری از فناوری های نوین و تجهیزات جدید می گوید: برای تحقق این برنامه باید در حوزه های زمان، هزینه و کیفیت کار کنیم و در این ارتباط پروژه های اساسی و فرعی داشته باشیم.
به گفته محمد خلیلی، جایگزینی لوله های پلی اتیلن با لوله های فولادی از جمله این برنامه هاست. لوله های فولادی به سیستم حفاظت از زنگ نیاز داشتند و زمان جوشکاری و اجرای آن بسیار طولانی بود. جایگزینی لوله های پلی اتیلن باعث شد در زمان، هزینه و کیفیت اجرای کار پیشرفت داشته باشیم. اقتصادی تر شدن اجرای پروژه ها دیدگاه و تفکر اصلی ماست. با این دیدگاه تفکرات و معیارهای طراحی قبلی را در بسیاری از پروژه ها تغییر دادیم، اصلاح کردیم و بهبود بخشیدیم. بر آن مبنا و براساس فشار مورد نیاز مشترکان در نقطه مصرف، مجددا سیستم های خود را بازطراحی و بازتعریف کردیم.
کاهش 19 درصدی هزینه اجرای شبکه گاز
رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان ادامه می دهد: با یک ایستگاه تقلیل فشار، گاز 40 روستا را تامین می کنیم و در این بخش نسبت به قبل که در ورودی هر روستا یک ایستگاه بود، تغییر چشمگیری داشته ایم. با تحقق این فعالیت ها هزینه نگهداری و بهره برداری را کاهش می دهیم و امنیت عرضه انرژی را بالا می بریم. خلیلی ادامه می دهد: در اکثر پروژه هایمان این سیستم را داشتیم و جدیدا معیارهای طراحی را بازتعریف کردیم که فشار انتهای خطوطمان را با توجه به نیازهایی که از تجارب قبلی داشتیم، اصلاح کنیم؛ براین مبنا حدود 19 درصد در هزینه های اجرایی صرفه جویی کرده ایم.
تجزیه و تحلیل نقاط ضعف شبکه
آیتم دیگر، تجزیه و تحلیل سیستم موجود است. با توجه به نیاز مشترکان، بررسی کرده ایم که نقاط قوت و ضعف سیستم کجاست. در قالب این برنامه، تهدیدهای شبکه، نقاط و فرصت های توسعه را تجزیه و تحلیل کرده ایم. براین مبنا از همه شهرهای استان که از گاز استفاده می کنند، در دوره اخیر در فاز تجزیه تحلیل فنی و مهندسی برده ایم و تغییرات اصلاحی و بهبودی و توسعه ای را در سیستم گازرسانی به مرور ایجاد کردیم. این پروسه تداوم دارد. در بسیاری از موارد نیز، مناطق ما بیشتر کوهستانی است و روش های مرسوم کاربردی در سایر استان ها ممکن است در بعضی از این مناطق پاسخگو نباشد. به گفته خلیلی، دغدغه ما این است که سطح ایمنی را افزایش و با بهینه سازی سیستم، هزینه ها را کاهش دهیم. به مرور که عمر شبکه ها افزایش می یابد، مقاوم سازی و بهسازی نیز کلید می خورد که این برنامه براساس تجزیه و تحلیل شبکه ها دنبال می شود.
هزینه گازرسانی روستایی 7 برابر شهری
رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان در ادامه می گوید: در سطح استان به ازای هر خانوار شهری 7.5 متر شبکه کار کرده ایم و این در حالی است که این میزان در بخش روستایی به 52 متر می رسد. براین اساس، برای یک خانوار روستایی 7 برابر خانوار شهری هزینه می کنیم.به گفته خلیلی، به طور متوسط 19.2 متر شبکه گذاری در شهر و روستا به ازای هر خانوار اجرا می کنیم. با توجه به سختی کار و مشکلاتی که در سطح استان وجود دارد، می توان از این شاخص استفاده کرد.
اختصاص 70 درصد شبکه گاز به بخش روستایی
خلیلی تاکید می کند: 75 درصد مشترکان گاز استان کردستان شهری و 25 درصد روستایی هستند و بر این اساس، 70 درصد شبکه گذاری گاز در روستاها و 30 درصد نیز در شهرها انجام شده است.وی با اشاره به واگذاری پروژه ها به بخش خصوصی می گوید: پکیجی برای منطقه «موچشم» آماده کرده ایم تا بتوانیم خدمات نگهداری و بهره برداری از شبکه این منطقه را برون سپاری کنیم. برون سپاری خدمات، مشکلات خاص خود را دارد، اما اگر نیروهای فنی به درستی شناخته و منابع لازم برای آن تامین شوند و آموزش لازم به نیروها داده شود، می تواند از وضع فعلی موثرتر باشد، اما اگر بدون کنترل و مدیریت هزینه کار انجام شود، پیچیدگی سیستم را به شدت افزایش می دهد.
افزایش کیفیت ارائه خدمات رسانی
رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان با اشاره به افزایش کیفی خدمات می گوید: بخشی از این برنامه کلان بوده که در سطح شرکت ملی گاز ایران در حال انجام است. فارغ از بحث کالایی، کیفیت خدمات ارائه شده به مشترکان نیز باید افزایش یابد. استمرار خدمات دهی به مشترکان با تامین پایدار گاز به بخش های مختلف، افزایش ایمنی گازرسانی و... محقق می شود.
مدیر پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ایران در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» تأکید کرد:
تضمین آینده صنعت نفت با ساخت داخل
مشعل سیاست جدید وزارت نفت در دوره دوم وزارت بیژن زنگنه برای کاهش و قطع وابستگی صنعت نفت در تهیه تجهیزات و قطعات از کشورهای خارجی با عنوان «ساخت 10 گروه کالا» سرآغازی برای تحول و تقویت بنیه سازندگان و ارتقای توانمندی ساخت داخل شد تا جایی که امروز شرکتهای نفتی (4 شرکت اصلی وزارت نفت)، مسئولیت جدید شناسایی نیازهای فناورانه صنعت نفت و انتقال این نیازها به شرکتهای توسعه دهنده فناوری را عهدهدار شده و نقشی فعال در تسهیل ساز و کار عرضه و تقاضای فناوری در بازار فناوری را ایفا می کنند. بدیهی است، پیمانکاران نفتی و شرکت های نفتی، گازی، پتروشیمی و پالایشی بیش از سایر بازیگران بازار، از مشکلات فنی و ضرورت توسعه فناوری های مناسب برای رفع این مشکلات آگاه هستند و در زمینه رشد و شکوفایی ساخت داخل با خرید کالاها و قطعات با کیفیت از آن حمایت می کنند. بنابراین سراغ رامین قلمبر دزفولی، مدیر پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ایران رفتیم تا روند اجرای کار ساخت 10 گروه کالا را پس از گذشت 4 سال مورد بررسی قرار دهیم که بخش نخست این گفت وگوی تفضیلی را در ادامه می خوانید:
ساخت 10 گروه کالا از چه زمانی به عنوان اولویت و سیاست وزارت نفت تعریف شد و تاکنون چه اقدام هایی در این زمینه انجام شده است؟
تاریخچه پروژه های 10 گانه به اوایل سال 93 و دستور مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از ساخت داخل و تقویت سازندگان داخلی باز می گردد که مهندس زنگنه بلافاصله بعد از دستور رهبری، آن را در اولویت کاری وزارت نفت قرار دادند و با پیشنهاد این طرح از اواخر اردیبهشت سال 93 این کار شروع شد. اوایل خرداد 93 انتخاب این 10 پروژه از سوی شخص وزیر نفت با توجه به نظر مشاوران و اظهارنظر مدیران چهار شرکت اصلی، براساس اولویت پروژه ها و احساس نیاز صنعت نفت انتخاب و اعلام شد. در خرداد 93 ماموریت اجرا، بررسی و امکان سنجی به شرکت کالای نفت سابق سپرده و سوم خردادماه این ابلاغیه صادر شد.
ما کارمان را در شرکت کالای نفت از چهارم خردادماه شروع کردیم. برای هر پروژه، مدیر و کارگروه های تخصصی انتخاب شدند که این کارگروه ها، همگی تیم های خبره کارشناسی از صنعت نفت و کمیته ها متشکل از تمام شرکت های اصلی و فرعی بودند و در نهایت با این ساختار 10 پروژه مورد ارزیابی، امکان سنجی و شناسایی اولیه قرار گرفت و در تاریخ 31 شهریور 93 اولین گزارش را به مهندس زنگنه ارائه دادیم. مهندس زنگنه سه ساعت و نیم وقت گذاشتند و گزارش های ما را شنیدند؛ البته در این زمان ما فقط توانستیم اطلاعات 5 پروژه را با جزییات ارائه کنیم و در پایان، جمله «کاری که انجام دادید، فراتر از تصورم بود و امیدوار شدم که این پروژه ها انجام شدنی است، هر چند تعدادی از آنها اجرایی شود» از سوی مهندس زنگنه خستگی سه ماه کار بی وقفه را از تن مان در آورد. بعد از آن، یک کارگروه راهبری به دستور مهندس زنگنه به ریاست معاونت وقت پژوهش و فناوری وزارت نفت (محمدرضامقدم) تشکیل و اختیارات خاصی از سوی رکن الدین جوادی، مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت به این کمیته راهبری داده شد، مبنی بر این که مصوبات این کارگروه در حکم مصوبات هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران است و 5 نفر از اعضای هیئت مدیره کمیته راهبری هم عضو این کمیته بودند.
بنابراین بصورت شکلی و سیستماتیک از مهر 93 کارهای اجرایی شروع شد و بر اساس مصوبات کمیته راهبری در شرکت کالا و هم اکنون در مدیریت پشتیبانی ساخت به عنوان مجری کارگروه، راهکار، متدولوژی و روش کار به ما داده می شود و ما آن را اجرا می کنیم. پس از طی این مراحل، اولین کاری که انجام شد، مطالعه اولیه روی طرح های ارائه شده از سوی سازندگانی بود که توانایی اجرای این 10 پروژه را داشتند که برای رعایت مسائل قانونی و حقوقی طی 4 مرحله، در روزنامه های کثیرالانتشار فراخوان عمومی دادیم. اطلاعاتی که بعد از فراخوان، از سوی کارگروه های تخصصی متشکل از نمایندگان شرکت های اصلی و فرعی حاضر در این کمیته ها به دست ما رسید، طی دو تا سه ماه با روشی یکسان، اندازه گیری و امتیازدهی شدند. در نهایت، شرکت هایی که حداقل امتیاز را اخذ کرده بودند هم وارد مرحله بعد و برگزاری مناقصه شدند.
در ارزیابی اولیه بیش از 240 شرکت در 10 پروژه برای ما اطلاعات امکان سنجی feasibility study فرستادند که تقریبا 116 یا 118 شرکت، مرحله اول ارزیابی را طی کردند.
گزارش دوم شامل پیشرفت کار، لیست های کوتاه شده و شرایط برگزاری مناقصات بود و در دی ماه سال 93 به مهندس زنگنه داده شد که وزیر نفت دستور دادند برای شناسایی مشکلات در این طرح، ابتدا مناقصه پروژه مته برگزار شود و طی یک ماه ونیم به نتیجه برسد و اگر به مشکلی برخورد نکردیم، مابقی مناقصات را برگزار کنیم.
ما براساس دستور وزیر نفت، مناقصه مته را اواسط بهمن 93 برگزار کردیم و اواخر همان سال و براساس برنامه زمان بندی، برنده های مناقصه را اعلام کردیم و قراردادها هم به امضا رسید؛ ولی مسائل مالی به سال 94 موکول شد.
اواسط اسفند 93 گزارش روش برگزاری مناقصه و انعقاد چهار قرارداد مته های حفاری را به مهندس زنگنه دادیم و مجوز برگزاری سایر مناقصات را گرفتیم. 23 اسفند 93 و پس از انجام مناقصه مته، مناقصه های 7 پروژه دیگر هم آماده و اسناد مناقصه تقسیم شد که این برهه زمانی مصادف بود با انحلال شرکت کالای نفت. 27 اسفند 93 این شرکت، منحل و به مدیریت پشتیبانی ساخت و تامین کالا تبدیل شد. با این وجود، وقفه ای در کار اجرای پروژه ها به وجود نیامد و ما پیگیر مناقصاتی که برگزار کرده بودیم، شدیم البته قوانین مقداری عوض شده بود و کارگروه باید مصوبه می گرفت. بنابراین چهار پروژه دیگر علاوه بر مته و مناقصاتی که اواخر سال 93 انجام داده بودیم، در سه ماه اول سال 94 نهایی شدند و به مرور زمان و با گرفتن مصوبه از کارگروه، کار انعقاد قرارداد انجام شد. در مجموع مناقصات 5 پروژه برگزار و برنده های آن مشخص شدند و انعقاد قرارداد هم صورت گرفت.
چه پروژه هایی به انعقاد قرارداد منجر شد؟
پروژه شماره یک - پروژه تجهیزات سرچاهی و رشته تکمیلی درون چاهی که شامل دو بخش می شود و هر بخش یک پروژه دارد.
پروژه شماره دو- پمپ های سرچاهی و درون چاهی که از high tech ترین اقلامی هستند که بر استمرار و افزایش تولید نقش مهمی خواهند داشت. ( ساخت این پمپ ها در انحصار 2 و 3 شرکت بزرگ دنیاست.) پروژه شماره 3 – مته های حفاری که شامل دو بخش می شود؛ مته های PDC و Rock Bits.
پروژه شماره 5- لوله ها که از اهمیت خاصی برخوردار بودند.
پروژه شماره 9- ابزارهای اندازه گیری حفاری که جزو پروژه های high tech و حساس بودند از این نظر که در گذشته از سوی شرکت های خارجی انجام می شد، در نتیجه اطلاعات تمام چاه ها و مخازن دست خارجی ها بود و گاه می توانستند سوء استفاده های خاص کنند، از لحاظ اینکه قطعات و ابزارهای مورد نیازمان را به دست ما نرسانند. در نتیجه 5 پروژه نهایی شد. در این 5 پروژه 53 قرارداد به امضا رسید که 2 قرارداد به دلیل کمبود نقدینگی و رفع نیاز از سمت متقاضی کنسل شد. الان 51 قرارداد فعال به ارزش تقریبی 4 هزار میلیارد ریال ( 400 میلیارد تومان بخش ریالی و 598 میلیون یورو بخش ارزی ) داریم.
از سال 93 واردات چند قلم کالا ممنوع اعلام شد؟
سال 93 و با همکاری تمام وزارتخانه ها، اقدام های قابل توجهی با همکاری وزارت نفت برای ممنوع الخرید کردن کالاهای خارجی مشابه داخلی، صورت گرفت و وزارت نفت هم به نوبه خود، جزو فعال ترین وزارتخانه هایی بود که با وزارت صمت همکاری داشت.
لازم به توضیح است که برای اقلام ساخت داخل کالاها این امر اشتباه برداشت می شود که هر کالای ساخت داخل، باید واردات مشابه خارجی اش ممنوع اعلام شود. در صورتی که کالای ساخت داخل، جوابگوی نیاز صنعت نفت نباشد و توانایی تولید 10 قطعه را داشته باشد، در حالی که نیازمان 100 قطعه است، این کالا مشمول ممنوع الخرید و ممنوع الورود نمی شود؛ چون برای تامین 90 قطعه دیگر به مشکل بر می خوریم. بنابراین سعی کردیم اقلامی را به وزارت صمت اعلام کنیم که هم از لحاظ حجم تولید، کیفیت و تست های میدانی، عملیاتی و کارگاهی در صنعت نفت استفاده شده و مشکلی نداشته و جوابگوی نیاز ما باشد.
بنابراین با توجه به تمامی این مسائل، سال 94 با بهره گیری از توانمندی و تجارب شرکت کالا از سوی مدیریت پشتیبانی ساخت و تامین کالا با استعلام از شرکت های ملی گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش فراورده های نفتی و برگزاری 7 تا 10 جلسه تخصصی، 95 تجهیز را به وزارت صنایع اعلام کردیم که ساخت داخل آنها تکمیل شده و باید از وارداتش جلوگیری کنند.
گفتنی است، در آن سال از 181 قلم کالایی که وزارت صمت ممنوع اعلام کرد، 66 قلم آن، کالای تخصصی صنعت نفت و بقیه نیز با وزارت دفاع، بهداشت و ... مشترک بود. سال 95 همین روند دوباره با پیشگامی محمدرضا مقدم، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت و کمی بعد مهندس بیطرف از سوی مدیریت پشتیبانی، ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ادامه پیدا کرد و لیست ها ارائه شد و از 141 قلم کالایی که از سوی وزارت صمت ممنوع الخرید شد، حدود 50 قلم کالای تخصصی مرتبط با صنعت نفت بود. در این سال 118 قلم از کالاهای ساخت داخل شده، از نظر تولید، کیفیت و تا حدودی قیمت رقابتی ممنوع الخرید شد.
ادامه این روند امسال به ارائه فهرست ۸۴ قلم کالا انجامید که خرید تجهیزات سرچاهی و تاج چاه، پکیج نمک زدایی، انواع ضدخوردگی، کاتالیست بازیابی گوگرد، تابلوی کنترل سرچاهی و ... مورد نیاز صنعت نفت ممنوع اعلام شد.
از اقدام هایی که در مدیریت پشتیبانی شرکت ملی نفت براساس قانون استفاده حداکثر تولید داخل سال 96 و 97 صورت گرفت، صدور 10 تا 12 ابلاغیه و بخشنامه به شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران بود که از خرید خارجی تمامی اقلامی که ساخت داخل دارند و در پرتال وزارت صنایع اعلام شده، ممانعت به عمل آوردند. همچنین در آخرین بخشنامه ای که ابلاغ شد، خرید خارج را برای تمامی شرکت های زیرمجموعه و پیمانکاران شان ممنوع اعلام کردیم و از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران دستور داده شد که خرید مشابه داخلی اقلام ساخت داخل ممنوع است و نظارت بر اجرای ابلاغیه در پروژه های تعریف شده به عهده شرکت هاست. به جرات می توان گفت که این کار از مهمترین اقدام هایی بود که با هدف اقتصاد مقاومتی و حمایت از ساخت داخل از سوی شرکت ملی نفت ایران انجام شده است.
با توجه به نامگذاری سال های اخیر مبنی بر حمایت از ساخت داخل وزارت نفت تا چه اندازه در این مسیر گام برداشته است؟
• سال 94، سال اقتصاد مقاومتی نام گرفت. در حالی که وزارت نفت، سال اقتصاد مقاومتی را از سال 93 و با تعریف 10 گروه کالایی آغاز کرده بود.
• سال 95، سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نام گرفت که وزارت نفت سال 94 با برگزاری مناقصات و عقد قرارداد ساخت با شرکت های داخلی اقدام و عمل کرد ؛ البته اقدامش را وزارت نفت و عملش را سازندگان در پروژه های 10 گانه انجام دادند.
• سال 96، سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نامگذاری شد که باز هم وزارت نفت سال 95 اینکار را انجام داده بود. سال 95 آمار دادیم که از قراردادهای منعقده در پروژه های 10 گانه و 5 پروژه ای که فعال شد، بالغ بر 2 هزار شغل مستقیم و 4 هزار شغل غیرمستقیم در کشور ایجاد شد. یعنی هم به تولید و هم به اشتغالزایی بها دادیم. بنابراین وزارت نفت همیشه همگام و پیشقدم با سیاست های کلان نظام و نظرات مقام معظم رهبری بوده است.
تدارکات گــــــــاز برای زمستان
مشعل همه ساله پیش از فرا رسیدن فصل سرما، پرونده تامین سوخت برای تولید و توزیع گاز در کشور با برنامه تعمیرات اساسی (اورهال) پالایشگاه و واحدهای گازی و تاسیسات در وزارت نفت باز می شود. پرونده قطوری که سال هاست موضوع رفع مشکلات و تثبیت تولید، به دغدغه مدیران نفتی و گازی کشور تبدیل شده است. اقدامی فراگیر و زمانبر که از نیمه اول سال آغاز می شود تا تمامی واحدهای گازی و نفتی با شروع فصل سرما و با تمام ظرفیت در مدار تولید قرار گیرند تا مردم نگران تامین سوخت زمستانی نباشند.
برای بررسی شرایط سوخت رسانی در زمستان و میزان آمادگی واحدهای تولیدی، این بار به سراغ مدیران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به عنوان یکی از پنج شرکت اصلی تولیدی در ساختار شرکت ملی نفت ایران رفتیم که مسئولیت بهره برداری از 45 میدان گازی، 24 میدان نفتی و 2 میدان نفتی-گازی مند و ویزنهار (در مجموع 71 میدان) در 11 استان کشور را به عهده دارد و هم اکنون 9 میدان نفتی و 14 میدان گازی از این میادین در 9 استان کشور در مدار تولید قرار دارند.
آمادگی زاگرس جنوبی برای تامین حداکثری سوخت زمستان
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با اشاره به آمادگی این شرکت برای تامین سوخت زمستانی گفت: با انجام به موقع تعمیرات اساسی، اقدام های اصلاحی و پیشگیرانه و برنامه های افزایش تولید، شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی برای تأمین حداکثری سوخت زمستانی در آمادگی کامل قرار دارد. حمید ایزدی افزود: شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، حدود ۳۰ درصد از گاز کشور را تامین می کند که در حال حاضر، به منظور تامین حداکثری سوخت زمستانی در آمادگی کامل به سر می برد. وی ادامه داد: در شش ماه ابتدای امسال ۲ هزار و ۵۰ مورد انواع عملیات اسیدکاری، سیمانکاری، مشبک کاری، نمودار نگاری، آزمایش ممیزی فشار، تزریق دوره ای مواد ضد خوردگی، تعمیر یا تعویض شیر تزریق درون چاهی و شیرآلات تاج چاه، عمق سنجی، آزمایش شاخص بهره دهی و... با هدف آمادگی تولید در قالب برنامه های نگهداشت و افزایش تولید سالانه انجام شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، همچنین با اشاره به پایان تعمیرات اساسی تابستانه مناطق عملیاتی این شرکت گفت: فاز اجرایی تعمیرات اساسی این شرکت، پس از برنامه ریزی و دریافت مجوزهای لازم حدود شش ماه (از فروردین ماه سال جاری ) به طول انجامید. وی اعلام کرد: طی مدت زمان ۲۰۲ روز با استفاده از توان یکصد هزار نفر ساعت نیروی انسانی، ۱۶ کیلومتر از خط لوله زیر زمینی در سایزهای ۸ الی ۴۸ اینچ با به کارگیری چهار پیمانکار سرمایه ای و سه پیمانکار مقیم منطقه و کارکنان تلاشگر شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، تعمیر و ایمن سازی شد. ایزدی اضافه کرد: با هدف افزایش قابلیت اطمینان تجهیزات و انجام تعمیرات پیشگیرانه دوره ای، ادوات و تجهیزات ۲۲ مرکز جمع آوری و مرکز تفکیک و ایستگاه تقویت فشار به همراه تأسیسات پالایشگاه فراشبند و مرکز CPF سروستان با صرف حدود ۹۰ هزار نفر ساعت نیروی انسانی تحت بازرسی فنی و تعمیرات اساسی قرار گرفت. وی گفت: خوشبختانه تعمیرات اساسی سال ۱۳۹۷ این شرکت به طور کامل و به شکل کاملا ایمن و بدون حادثه تکمیل شد و واحدها در مدار تولید قرار گرفتند. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی اظهار کرد: با توجه به اهداف کیفی تعریف شده در زمینه خط مشی سازمان، به منظور تحقق تولید تکلیفی طبق مصوبه نظارت بر تولید شرکت ملی نفت، چهار دستگاه توربین ایستگاه تقویت فشار نار تعمیر و مجدد راهاندازی شدند. وی، با تقدیر از تمامی افرادی که در تعمیرات اساسی و آمادگی تامین سوخت زمستانی همکاری داشتند، گفت: این اطمینان را می دهم که شرکت بهرهبرداری نفت و گار زاگرس جنوبی با شروع فصل سرما، برای تامین حداکثری سوخت زمستانی در آمادگی کامل قرار دارد. بر اساس این گزارش ، شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، یکی از شرکت های بهرهبردار تابعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که پنج منطقه فعال عملیاتی نار و کنگان، پارسیان، آغار و دالان، سرخون و گشوی جنوبی، سروستان و سعادت آباد را در استان های فارس، بوشهر و هرمزگان راهبری می کند.
46هزار نفر ساعت کار در تعمیرات اساسی
مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق نیز با اشاره به پایان عملیات تعمیرات اساسی این شرکت گفت: تعمیرات اساسی چاه ها و تاسیسات گازی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، با هدف افزایش اطمینان برای تولید پایدار فصل سرد سال به پایان رسید.
سید ابوالحسن محمدی با اعلام این خبر افزود: فعالیت های صورت گرفته شامل تعمیر تاسیسات 29 حلقه چاه گاز ترش ، 21 حلقه چاه گاز شیرین، پنج مرکز جمع آوری گاز ترش و شیرین و تاسیسات مرکز اندازه گیری خانگیران می شود.
وی درباره تعداد نفر ساعت صرف شده برای انجام تعمیرات اظهار کرد: طی مدت تعمیرات، حدود 46 هزار و 600 نفر ساعت روی 6 هزار و 700 مورد، درخواست کار مشتمل بر تعمیرات پیشگیرانه، موردی و اصلاحی صورت گرفته است. به گفته مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق ، برنامه تعمیرات اساسی از 14 فروردین ماه به دنبال کاهش گاز مصرفی آغاز شد و با توجه به تعدد مراکز ، تاسیسات و چاه ها طی فرایند کاری و جدول زمانی تا آغاز فصل پاییز و افزایش نیاز پالایشگاه به گاز ادامه می یابد. وی همچنین به افزایش کارهای تعمیراتی اشاره و تصریح کرد : حجم فعالیت های صورت گرفته در تعمیرات اساسی سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایش 40 درصدی تعداد درخواست کارها و پنج درصدی نفر ساعت بوده است. محمدی ادامه داد: تعویض نقاط معیوب چند راهه های یک و دو 24 اینچ ، تعویض تفکیک گر سایکلونی خط اصلی مرکز اندازه گیری خانگیران از مهمترین فعالیت های انجام شده از سوی همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق است که مورد تقدیر مدیر عامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار گرفت. فعاليت شركت بهره برداري نفت و گاز شرق، در محدوده استان هاي خراسان رضوي، شمالي و جنوبي با مركزيت ستاد در شهر مقدس مشهد انجام مي شود كه شامل توليد گاز از ميدان هاي خانگيران و گنبدلي است و گاز مورد نياز شمال و شرق كشور را تامين می کند. گاز توليدي و مايعات گازي استحصالي نيز به پالايشگاه گاز خانگيران (شهيد هاشمي نژاد) ارسال مي شود.
پايان عمليات تعميرات اساسی واحد گازی تنگ بيجار مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب نیز با اشاره به کاهش زمان تعمیرات اساسی در این شرکت گفت: با تلاش و همت مهندسان شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب ، عمليات تعمیرات اساسی(اورهال) منطقه عملياتي تنگ بيجار، بدون هيچ گونه برون سپاري در مدت زمان بسيار اندك ١٦ روز كاري با موفقيت كامل پايان يافت.
سعید ناصری پور درباره تعمیرات صورت گرفته اظهار کرد: تعميرات اساسي منطقه گازي تنگ بيجار داراي حساسيت ويژه اي است و همكاران عملياتي براي اين منظور همواره با چالش هايي نظير خطرات ناشي از فعاليت در مناطق گازي و وجود ريسك بالاي عملياتي در آن، کمبود متریال و قطعات، مسائل ناشی از تحریم ها، گرمای شدید هوا در کنار وجود ریز گردها و سخت گذر بودن مسير هاي خطوط لوله مواجه هستند. وي با بيان اينكه فعالیت های تعمیراتي در چند گروه اصلی تعمیرات خطوط لوله و مکانیک، بهره برداري، خدمات فني و HSE پس از برنامه ریزی و انجام هماهنگی بین واحدهاي عملياتي و برنامه ريزي تعميرات اساسي مديريت عمليات انجام شد، افزود: تمام مراحل انجام اين عملیات در راستاي عمل به سیاست های اقتصاد مقاومتي با استفاده از ظرفیت های موجود در منطقه و با همت مضاعف و کار شبانه روزی نیروهای متخصص و کارکنان پرتلاش منطقه و واحد هاي مهندسي ساختمان، بازرسي فني، ايمني، ترابري و واحد هاي عملياتي و ستادي با استفاده از توان داخلي و بدون برون سپاري انجام شد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب درباره تعميرات اساسی پمپ های انتقال ميعانات نفت و گاز این شركت اظهار کرد: با همت و تلاش مهندسان داخلي شركت، پمپ هاي مورد استفاده شركت در مناطق عملياتي شامل پمپ سولزر نمك زدايي چشمه خوش، پمپ انتقال ميعانات گازي تنگ بيجار و پمپ تزريق آب و نمك و نمك زدايي چشمه خوش مورد تعميرات اساسي قرار گرفتند. وي افزود: با توجه به اهميت در مدار بودن اين پمپ ها به لحاظ انتقال ميعانات نفت و گاز و تداوم توليد در اين مناطق و به دليل وجود چاه ها و ميادين مشترك، با همت متخصصان ستادی و عملياتي، بر اساس برنامه ريزي هاي پيش بيني شده عمليات تعمير اين پمپ ها در اولويت قرار گرفت و مهندسان داخلي شركت با عزمي راسخ و جهادي توانستند در كمترين زمان ممكن آنها را تعمير کنند و دوباره در مدار قرار دهند. ناصری پور در ادامه با تشريح مراحل مختلف اين پروژه ها تصريح كرد: براي انجام اين پروژه، مهندسان و متخصصان شركت در مرحله اول اقدام به نياز سنجي اين نوع پمپ ها با توجه به تكنولوژي روز اين نوع ابزارها و همچنين ارتقای كاربري آن با صرف كمترين هزينه و كاربري بالا كردند كه در نهايت، تصميم بر تعميرات اساسي و بازسازي كامل اين پمپ ها گرفته شد.
وی افزود: در مرحله دوم انجام اين پروژه، مهندسان شركت اقدام به طراحي و مهندسي معكوس براي انجام اين پروژه ها كرده و در نهايت طرح هاي انتخاب شده باهمكاري ساير واحد هاي عملياتي و بخصوص واحد تعميرات، مراحل نهايي اجراي اين پروژه آغاز شد.
مدير عامل شركت بهره برداري نفت و گاز غرب ادامه داد: در مرحله نهایی، شركت اقدام به تامين و خريد مواد اوليه براي آن كرد و به دليل قديمي بودن بسياري از قطعات يدكي، از سوی شركت يا شركت هاي ديگر توليد و تمامی تجهيزات روي آنها نصب شد و آزمايش های نهايي آن هم با موفقيت به اتمام رسيد و در حال حاضر هم در مناطق مختلف عملياتي مورد استفاده قرار می گیرد. وی در ادامه با بيان اينكه در حال حاضر شركت توانايي تعمير و بازسازي انواع پمپ ها با كمترين هزينه و زمان را دارد، تصریح کرد: با انجام این پروژه شركت توانست علاوه بر صرفه جويي بسيار بالاي مالي، در كمترين زمان ممكن، این پروژه را به اتمام برساند.
مدير عامل شركت بهره برداري نفت و گاز غرب در پايان با تاكيد بر حمايت كامل شركت از ايده هاي خلاقانه همكاران در همه زمينه ها گفت: به دليل حساسيت بالاي مناطق عملياتي و همچنين شرايط حساس كشور به دليل تحريم هاي ظالمانه غرب، از همه طرح ها و ايده هاي خلاقانه حمايت كامل به عمل مي آيد و همچنين شركت آمادگي همكاري با ساير موسسات، شركت ها و افراد خلاق دانشگاهي را نيز دارد.
گزارش« مشعل» از بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان
بیمارستانی به قدمت تاریخ نفت
مشعل - سمیه راهپیما- وقتی وارد می شوم، حال و هوای بیمارستان های جنگ، همان هایی که در دوران بچگی از طریق جعبه جادویی تلویزیون می دیدم، از ذهنم عبور می کند. راهروهای تو در تو با سقف های بلند و در های چوبی نشان از قدمت زیاد این بیمارستان دارد و اکنون در میراث فرهنگی، جزو اماکن تاریخی کشور به ثبت رسیده است؛ صحبت از بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان است که در سال 1306 با ظرفیت 252 تخت خواب تاسیس شد و تاکنون خدمات بهداشتی و درمانی زیادی به جمعیت زیر پوشش صنعت نفت و بومیان منطقه ارائه کرده است. این بیمارستان تا سال 1362 در حال فعالیت بود و پس از آن، تا سال 1369 به دلیل جنگ تحمیلی تعطیل شد و با خاتمه جنگ، فعالیت خود را از سر گرفت. بیمارستان امام خمینی (ره) نفت آبادان فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده و با آنکه بازسازی های زیادی در آن صورت گرفته؛ اما آثار قدمت بر در و دیوار آن به وضوح نمایان است. به دلیل اهمیت این موضوع و آگاهی از روند ارائه خدمات این بیمارستان، هفته نامه«مشعل» به بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان رفته و گزارشی میدانی از بیمارستان امام خمینی(ره) نفت این شهر تهیه کرده است که در ادامه می خوانید:
نصراله حسونی بحرینی، رییس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان، متولد این منطقه است و مدرک تخصصی بیماری های داخلی خود را از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران گرفته است. او می گوید: «پالایشگاه آبادان در سال ۱۲۹۱ به عنوان نخستین پالایشگاه نفت خاورمیانه تاسیس شد و از همان سال، اقدام های پیشگیری و درمانی زیادی برای کارکنان صنعت نفت در نظر گرفته و به شکل بیمارستان صحرایی خدمات بهداشتی و درمانی ارائه داده است؛ اما افت و خیزهای زیادی داشته و اکنون در فهرست سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته است.»
آبادان در دشت واقع شده و به علت همسایگی با صحراهای بزرگ و سوزان، دارای آب و هوایی گرم و بیابانی است. از این رو کار در این شرایط اقلیمی با سختی هایی همراه است. بحرینی در این زمینه می گوید: «شرایط آب و هوایی در روند فعالیت کارمندان خلل ایجاد می کند. وقتی این منطقه دمای هوای 50 درجه را تجربه می کند و 50 تا 60 روز سال درگیر گرد و غبار است، شرایط کار سخت می شود و همیشه با تقاضای خروج از منطقه و انتقال به مناطق خوش آب و هوا تر روبه رو هستیم. این شرایط باعث فرسودگی کارمندان می شود. کارمندی که در یک منطقه خوش آب و هوا زندگی و کار می کند، طول عمر بیشتری دارد و کارایی او نیز افزایش می یابد؛ اما کارکنان این منطقه بر اساس شرایط سخت زود فرسوده می شوند و بازده کاری آنها پایین می آید. برای تشویق کار در این منطقه، از سوی وزارت نفت مشوقهایی در نظر گرفته شده؛ اما همه چیز مادیات نیست و باید شرایط رفاهی بیشتری برای کارکنان این منطقه فراهم شود. یکی دیگر از مشکلات، فرسودگی وسایل و تجهیزات پزشکی به دلیل گرد و غبار است. ممکن است وسیله ای همزمان در تهران خریداری شود و 10 سال کار کند؛ ولی این وسیله در آبادان طی سه تا چهار سال فرسوده شود.» به گفته او، « بهتر است قبل از اتخاذ هر تصمیمی، مدیران ستادی بازدیدی از مناطق داشته باشند؛ زیرا شرایط زندگی و اقلیمی در مناطق شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز متفاوت است، از این رو برخی بخشنامه ها به راحتی در شمال کشور قابل اجراست؛ اما در مرکز و برخی مناطق دیگر قابل اجرا نیست.» رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان ادامه می دهد: « امسال چیلرهای خنک کننده را بازسازی کردیم که داخل آنها نمک قندیل بسته بود که این نشان از شوری آب این منطقه دارد.»
حسونی می گوید: « با توجه به مشکلاتی که داریم، در مقایسه با 6 ماهه دوم سال 1396، 18 درصد صرفه جویی داشته ایم، از این رو انتظار داریم همکاران در ستاد سازمان به ما توجه کنند، ضمن آنکه امسال برای نخستین بار معاینات دوره ای کارکنان را به 100 درصد خواهیم رساند و مجوز راه اندازی مرکز طب کار را گرفته ایم و دومین مرکز طب کار در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را داریم.»
جدی گرفتن ورزش
اختراع موتور بخار ازسوی جیمز وات در قرن 18 را می توان آغاز انقلاب صنعتی در جهان به حساب آورد و به مثابه آن آغاز طب صنعتی در کشور را نیز می توان به ملی شدن صنعت نفت مربوط دانست. در سال 1337 شرکت ملی نفت ایران، اقدام به تاسیس نخستین مرکز طب صنعتی در مسجد سلیمان کرد و فعالیت آن بعدها در سطح تمامی صنایع نفت کشور گسترده شد و یکی از محورهای فعالیت بهداشت و درمان صنعت نفت را به خود اختصاص داد. به طوری که این مرکز با قدمتی بیش از 50 سال، از پیشروترین مراکز طب صنعتی در کشور و حتی خاورمیانه به حساب می آید. به گونه ای که سالانه تمامی کارکنان صنعت نفت، موظف به انجام معاینات دوره ای هستند. شهر آبادان یکی از مناطق 14 گانه مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت است که معاینات دوره ای خود را در دو قسمت پالایشگاه نفت آبادان و بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان انجام می دهد.
در این باره سید محمد مجتهدزاده، سرپرست طب صنعتی، بهداشت عمومی و اچ اس ای بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان می گوید: «بیش از چهار هزار نفر تحت پوشش طب صنعتی هستند و عمده جمعیت تحت پوشش را کارکنان پالایشگاه آبادان تشکیل می دهند، مابقی نیز به دانشکده نفت آبادان، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ، شرکت ملی گاز ایران و بهداشت و درمان صنعت نفت این منطقه اختصاص دارد. هر ساله کارکنان از نظر سلامت پایش می شوند که آیا شغل آنها با وضعیت جسمانی شان مطابقت دارد یا خیر؟
اکنون پرستار خانواده داریم و از کسانی که ناراحتی دارند، سوال می شود که آیا به دستورهای داده شده عمل کرده اند یا خیر؟ »
به گفته او «عمده ترین بیماری های کارکنان این منطقه، چربی خون بالاست که گرمای هوا و سخت بودن انجام فعالیت های ورزشی در این شرایط آب و هوایی از دلایل آن به شمار می رود. ضمن اینکه سرگرمی بیشتر آنها غذا خوردن است. رستوران ها نیز دقت کافی بر پخت غذا ندارند. از این رو باید روی تغییر سبک زندگی آنها کار کرد تا ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهند و رژیم غذایی داشته باشند. از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، موضوع رستوران سبز مطرح شده که اجرای آن بسیار سخت است؛ زیرا پیمانکارانی که مسئولیت رستوران را به عهده می گیرند، سطح تحصیلات پایینی دارند، از این رو بهتر است کسانی که مدرک تحصیلی مرتبط دارند، در این قسمت مشغول به کار شوند. همچنین باید کارکنان این قسمت مورد معاینات طب صنعتی قرار گیرند و از نظر بینایی، چشایی، شنوایی و ... بررسی شوند. » مجتهدزاده ادامه می دهد: «برای تغییر سبک زندگی، اقدام هایی صورت گرفته و از حدود 10 سال پیش ورزشگاهی در پالایشگاه ایجاد شده که هیچ گاه به بهره برداری نرسیده و اکنون از آن به عنوان انبار استفاده می شود. برنامه ریزی های خیلی خوبی داریم؛ اما در اجرا با مشکل روبه رو هستیم. متاسفانه چاقی کارکنان پالایشگاه آبادان نسبت به کارکنان دیگر پالایشگاه ها در دو گروه حراست و کارکنان اداری بیشتر است که باید سختگیری در امر ورزش را کنار بگذارند و هزینه ای در این زمینه از کارکنان نگیرند.»
او به سختی های کارش اشاره می کند و می گوید:«متاسفانه مراجعان ما تمایلی به معاینات طب صنعتی ندارند و در الزام و اجرای برنامه ها با مشکل روبه رو هستیم و مدیران تراز اول هم برای انجام معاینات دوره ای دیر مراجعه می کنند، از این رو برای تشویق کارکنان به طب صنعتی، قصد داریم از برنامه های کاری دیگر مناطق آگاه شویم.»
مجتهدزاده ادامه می دهد:«برای معاینات دوره ای غیر رسمی ها از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور مجوز گرفته ایم و نخستین گروه، 300 نفر از کارکنان پیمانکار بهداشت و درمان صنعت نفت بودند، نکته مهم اینجاست، پیمانکارانی که خیلی بیمار هستند، مراجعه نمی کنند و دلیل آن ترسِ از دست دادن کارشان است که این تفکر اشتباه است؛ زیرا تنها، محیط کارشان تغییر می کند.»
آرامش درونی
حادثه هیچگاه خبر نمی کند و ممكن است برای هر فردی در هر موقعیت شغلی، اجتماعی، سنی، اقتصادی و در هر زمان و مكانی به وجود آید. به عبارت دیگر، انسان ممكن است در هر لحظه از شبانه روز به فوریت های پزشكی نیازمند باشد و مراكز صنعتی نیز به چنین سیستمی نیاز دارند تا این خدمات را در کوتاه ترین زمان به فرد حادثه دیده ارائه کنند، از این رو در مراکز صنعتی مانند پالایشگاه نفت آبادان، اورژانسی در داخل درمانگاه طب صنعتی در نظر گرفته شده تا در مواقع لزوم و در کوتاه ترین زمان ممکن امدادرسانی کند.امیر گزمی، مسئول اورژانس پالایشگاه نفت آبادان می گوید: «در این اورژانس، خدمات درمانی مانند انواع سوختگی ها، سقوط از ارتفاع و دیگر اتفاق های صنعتی ارائه می شود و همیشه همکاران اورژانس در کنار آتش نشانی حضور دارند.»
به گفته او، «این درست است کسانی که در اورژانس کار می کنند، سختی ها را تجربه می کنند؛ اما بعد از گذراندن آن به یک آرامش و رضایت درونی می رسیم. باید گفت که اورژانس، خط مقدم جبهه است و وقتی حادثه ای رخ می دهد، باید بلافاصله در محل حاضر شویم و اقدمات اولیه را برای احیا انجام و فرد حادثه دیده را به مراکز مجهز تر انتقال دهیم.»
فشار خون بالا
زمانی که با مسئول اورژانس پالایشگاه نفت آبادان صحبت می کردم، جهانگیر امیری وارد می شود و در مورد ناراحتی اش صحبت می کند. او حدود 55 سال سن دارد و در قسمت مخابرات پالایشگاه مشغول به کار است. دلیل مراجعه اش را می پرسم که در پاسخ می گوید: « به دلیل فشار خون بالا سر درد شدیدی داشتم و وقتی به اورژانس مراجعه کردم، فشارم کنترل شد. حضور اورژانس صنعتی در داخل پالایشگاه بسیار خوب است و در کمترین زمان، بر بالین بیمار حاضر می شوند یا اینکه کارکنان، خود به اینجا مراجعه می کنند.»
پذیرش روزانه 100 نفر
محمد هندیان، یکی از کارکنان پذیرش است که چهره ای آرام دارد و با متانت و آرامش، مراجعه کنندگان درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان را پذیرش می کند. او می گوید:« روزانه 100 نفر در سه قسمت دندانپزشکی، معاینات طب صنعتی و پزشک عمومی پذیرش می شوند که از این تعداد 20 نفر معاینات طب صنعتی و مابقی در بخش دندانپزشکی و پزشک عمومی خدمات دریافت می کنند. در این کار با سختی هایی مانند ساعت کاری طولانی (7صبح تا 7 شب) روبه رو هستیم.»
مشکلات لثه و عصب کشی
شیما سلیمی، دندانپزشک درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان می گوید: «بیمارانی که به ما مراجعه می کنند، محدود به پالایشگاه هستند و با بیماران داخل بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان فرق می کنند یا در اینجا جرم گیری انجام نمی شود و کسانی که به درمانگاه پالایشگاه نفت آبادان می آیند در گذشته دندان های خود را پر کرده اند یا دندان آنها شکسته است که برای ترمیم مجدد یا عصب کشی می آیند یا درگیر مشکلات لثه هستند.» او به بیماران توصیه می کند که مشکلات دندان های خود را در معاینات دوره ای پیگیری کنند تا به عصب نرسد.
تغییر سبک زندگی
میترا عباسپور، کارشناس پرستاری درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان است که در قسمت اجرایی بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان کار می کند و به صورت داوطلبانه به درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان برای فراخوان بیماران مزمن آمده است. او می گوید: «در گذشته فراخوان انجام می شد؛ اما ضعیف تر بود. کارهایی برای تقویت آن صورت گرفته که از آن جمله می توان به دسته بندی بیماری های مزمن اشاره کرد. بیشتر روی تغییر نگرش سبک زندگی مثل کار، ورزش، رژیم غذایی و دارو درمانی کار می شود. همچنین هر روز صبح در زمینه توصیه های رژیم غذایی، کنترل و شناخت بیماری و نحوه مصرف دارو، کلاس های آموزشی برگزار می کنیم.»
صدا؛ عامل زیان آور شغلی
وظیفه اصلی درمانگاه طب صنعتی، غربالگری کلی کارکنان است که در آن بیماری شغلی و غیر شغلی مورد بررسی قرار می گیرد. بیماری های مزمن غیر شغلی شامل فشار خون، چربی خون، دیابت و ... می شود و بیماری شغلی نیز بیشتر عوامل زیان آور محیط کار را در بر می گیرد. از مهم ترین عوامل زیان آور واحدهای عملیاتی می توان به صدای بیش از حد مجاز و آلاینده های تنفسی و مشکلات ارگونومیک اشاره کرد که در این میان، بیشترین عامل زیان آور، متعلق به صدای زیاد در محیط کار است. به دلیل روشن بودن سیستم های پالایشگاه، کنترل آلاینده های صوتی به سختی انجام می شود که کارمند باید با استفاده از وسایل حفاظت فردی آن را کنترل کند.مهران شهریاری، متخصص طب کار درمانگاه صنعتی پالایشگاه نفت آبادان در این زمینه می گوید: «بر اساس شنوایی سنجی سالانه مشخص می شود که کارهای بهداشت حرفه ای برای پیشگیری از کاهش شنوایی موثر بوده یا خیر؟ حفظ سلامت به خود فرد باز می گردد و طب صنعتی تنها 10 تا 15 درصد را کنترل می کند و 85 درصد دیگر به کارمند و کارفرما باز می گردد.»
صدای دلنشین نوزادان
صدای نوزادان از دور به گوش می رسد و ناخودآگاه من را به سمت خود می کشاند. صدایشان طنین انداز شور و شوق زندگی است. بر بالین یکی از کودکان می روم که خوابیده و لبخندی زیبا بر لب دارد. پزشکانی هستند که در این بیمارستان به دنیا آمده و حالا با گذشت چند سال، در محل تولد خود، مشغول خدمت شده اند. از مریم شفاهی، همراه یکی از بیماران، در مورد خدمات این بیمارستان سوال می کنم. در پاسخ می گوید: « تنها مشکل بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان، قدیمی بودن آن است؛ ولی یکی از بهترین بیمارستان های منطقه به شمار می رود. به همین دلیل بومیان سعی می کنند همیشه از خدمات این بیمارستان استفاده کنند.»سعیده نامی پوران، مسئول بخش زایمان در مورد استقبال بومیان منطقه آبادان از دریافت خدمات بیمارستان امام خمینی(ره) می گوید: «تعداد مراجعان متغیر است و به طور متوسط ماهانه 50 زایمان داریم که بیشتر به صورت طبیعی است و از این میزان 60 درصد را بومیان منطقه تشکیل می دهند. با راهکارهایی که طرح تحول نظام سلامت پیش روی ما گذاشته است، به ارتقای سلامت مادر و نوزاد کمک می کنیم.»
دیابت عصبی
حامد، جوان 16 ساله ای است که به دلیل بیماری دیابت در این بیمارستان بستری شده و پزشکان علت بیماری او را استرس زیاد می دانند. او می گوید:« یک سال است که دچار بیماری دیابت شده ام. در اینجا آموزش می دهند که چگونه بر اعصاب و استرس خود مسلط شوم.» سیروس فرخ زاده از واحد عملیات پالایش و پخش فراورده های نفتی آبادان به میان صحبت می آید و می گوید:« من هم دیابتی هستم و دلیل آن نیز عصبی است، اما برای حامد که هنوز اول راه است و نمی تواند با مشکلات زندگی کنار بیاید، ناراحت هستم؛ زیرا پسری هم سن و سال او دارم و برایش آرزوی سلامت می کنم. »
بهره مندی بومیان منطقه از خدمات بیمارستانی
روزانه جراحی های مختلفی از جمله قلب، معده و ... در بیمارستان امام خمینی (ره) نفت آبادان صورت می گیرد که در بخش بستری جراحی از آنها مراقبت می شود. در این زمینه مرضیه طاهری، مسئول شیفت بخش جراحی می گوید: « در این بخش 28 تخت فعال داریم که از این تعداد سه اتاق خصوصی، یک اتاق ایزوله و مابقی تخت عمومی است. با توجه به قراردادی که با تامین اجتماعی و خدمات درمانی بسته شده، بومیان منطقه نیز می توانند از خدمات این بیمارستان استفاده کنند.»
درد در قفسه سینه
مردی مسن روی تخت بیمارستان نشسته و عینکی به چشم دارد و با دقت کامل کتابی را که به دست گرفته، مطالعه می کند. به سمت او می روم و جویای حالش می شوم. خود را این گونه معرفی می کند: «پاکروانی، کارمند پالایشگاه نفت آبادان هستم و12 سال پیش بازنشسته شدم. در حال پیاده روی بودم که در قفسه سینه ام احساس درد کردم و با مراجعه به این بیمارستان، پزشک تشخیص داد که باید بستری شوم. بهتر است پزشکان به صورت شفاف، بیماری مان را بگویند تا دچار سردرگمی نشویم.»
ساعت کار پرستاران نفت کاهش یابد
ژاله حیدری، سرپرستار بخش سی سی یو بیمارستان امام خمینی (ره) نفت آبادان، سال گذشته به عنوان پرستار نمونه انتخاب شد. او می گوید: «در این بخش 6 تخت فعال داریم و مدتی است که آمار بیماری های قلبی بالا رفته است. گاهی اوقات پیش می آید که 80 تا 90 درصد تخت های این بخش به بیماران بومی اختصاص می یابد.» به گفته او، «استرس در بخش سی سی یو بسیار زیاد است و دائما باید در حال آماده باش باشیم؛ اما و قتی حال یک بیمار خوب می شود، تمام خستگی ها از تن مان بیرون می رود.» حیدری از مسئولان درخواست می کند تا کاهش ساعت کار پرستاری را برای بیمارستان های نفت نیز اجرا کنند. او می گوید:« 24 سال سابقه کار دارم. 186 ساعت در ماه کار می کنم و سه تا چهار روز در ماه تعطیلی داریم. اگر بخواهیم برای افزایش حقوق، اضافه کاری بایستیم، دیگر هیچ تعطیلی نخواهیم داشت.»
صندلی های قدیمی
صندلی های فلزی قدیمی که برای انتظار بیماران در قسمت کلینیک های تخصصی گذاشته اند، نشان از قدمت بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان دارد. آمنه آسریس، مسئول کلینیک های تخصصی می گوید: « با توجه به شرایط اقلیمی آبادان، پزشکان کمتری به ارائه خدمت در این منطقه تمایل دارند، به همین دلیل این شهر با کمبود پزشک مواجه است و همین تعدادی که در شهر حضور دارند، علاوه بر بیمارستان نفت به مراکز درمانی داخل شهر نیز خدمات می دهند، از این رو خسته می شوند و با تاخیر به کلینیک ها می آیند، ضمن آنکه یک جراح مغز و اعصاب داریم که تمام سطح شهر را پوشش می دهد.»مسئول کلینیک های تخصصی این بیمارستان در ادامه به ارائه آمار مراجعه کنندگان در شهریور 1397 اشاره می کند و می افزاید: «در شهریور ماه، چهار هزار و 870 مراجعه کننده داشتیم که از این میزان، یک هزار و 981 بیمار شرکتی، 139 نفر غیرشرکتی و دو هزار و 584 نفر نیز بازنشسته بوده اند. »
این بیمارستان، فوق تخصص ندارد
بعد از صحبت با مسئول پلی کلینیک های تخصصی، گفت وگویی با چند نفر از مراجعه کنندگان این قسمت داشتم و از خدماتی که این بیمارستان به آنها ارائه می کند، پرسیدم. بهرام بهزادی، کارمند بازنشسته پالایشگاه نفت آبادان می گوید:« خدماتی که این بیمارستان ارائه می دهد، مانند کلانشهر های اهواز، تهران و ... نیست و فوق تخصص ندارد، از این رو در صورت نیاز، به اهواز اعزام می شویم.»ملکه بهرامی پور نیز که همسرش باز نشسته صنعت نفت است و به دلیل ورم یکی از انگشتان دستش، از جزیره مینو به اینجا آمده، می گوید: «چون در محل زندگی خود پزشک متخصص نداشتیم، برای درمان به این بیمارستان آمدم.»
نوسازی بخش رادیولوژی
غلامرضا حیدری، مسئول رادیولوژی بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان نیز می گوید: « سال 90 مسئولیت این واحد را به عهده گرفتم، اینجا بسیار قدیمی بود و موریانه ها داخل دیوارهای آن لانه کرده بودند. از همان سال کار نوسازی را شروع کردیم و اکنون دیگر خبری از آنها نیست.» او به کمبودها اشاره می کند و ادامه می دهد: « اکنون با کمبود پزشک رادیولوژیست روبه رو هستیم. زمانی آبادان در قسمت درمان سرآمد بود و این درست نیست که در حق مان اجحاف شود، دستگاه رادیولوژی اورژانس متعلق به 40 سال پیش است و برای به روز کردن آن درخواست داده ایم. همچنین دستگاه های OPG و سونوگرافی نیز قدیمی است و به همین دلیل بیماران باید برای ادامه درمان به شهرهای دیگر اعزام شوند.»
سنگ شکن
زنگ اتاق عمل را می زنیم. در باز می شود و ما داخل می شویم. دیوارهای آن سبز رنگ است و پزشکان ، پرستاران و بیماران گان های آبی رنگ به تن دارند. یکی از بیماران اتاق عمل فرزاد شاهین نیاست که در انتظار نشسته و سعی می کند، خود را آرام نشان دهد، اما اضطراب، خود را در چهره اش نمایان می کند. نزدیک او می روم و دلیل عمل جراحی اش را می پرسم. می گوید:« حدود 13-12 سال است که درگیر سنگ کلیه شده ام. یک سنگ درشت در انتهای لوله حالب گیر کرده که برای دفع آن پزشک متخصص، راه درمان را سنگ شکن می داند.» او ادامه می دهد: «از کارکنان وزارت نیرو هستم و به دلیل اینکه بیمارستان نفت طرف قرارداد با تامین اجتماعی است، در اینجا بستری شدم.»
تجهیزات اتاق عمل به روز نیست
با سید علی پور محمد، مسئول اتاق عمل بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان هم صحبت می شوم. او می گوید: «این بیمارستان سه اتاق عمل بزرگ و نزدیک به 20 کارمند تکنیسین بیهوشی و تکنیسین اتاق عمل دارد و به طور میانگین، ماهانه 250 عمل کوچک و بزرگ در آن انجام می شود. ما تمامی عمل ها به جز قلب، مغز و اعصاب را در این مرکز انجام می دهیم.» او ادامه می دهد: «بیشتر وسایل مان قدیمی و متعلق به 6-5 سال پیش است. این در حالی است که استفاده از وسایل جدید، مدت زمان عمل را کاهش می دهد و کار جراح را آسان تر می کند. اکنون درخواست خرید لاپراسکوپی داده ایم. »
وسایل قدیمی آزمایشگاه
وقتی به بخش آزمایشگاه می روم و با سرپرستار آن به گفت وگو می نشینم، لوله های آزمایش که به عنوان گلدان مورد استفاده قرار گرفته اند، توجهم را به خود جلب می کنند؛ البته در این آزمایشگاه وسایل دیگری مانند جا لوله ای آزمایش به همراه لوله های داخل آن برایم جذاب است که قدمت آن به 50-40 سال پیش باز می گردد و خاک روی آن نشسته است. این آزمایشگاه به نوعی، نمایشگاهی کوچک از وسایل قدیمی آزمایشگاهی است. محمد آریانیا ، سرپرستار آزمایشگاه بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان می گوید: «زیر ساخت این ساختمان بسیار قدیمی است و بدون اینکه بازسازی اساسی شود، به فعالیت خود ادامه می دهد. ما در آزمایشگاه مشکل تاسیساتی و تهیه تجهیزات داریم و نتوانستیم به جای کارکنان باز نشسته، نیروی جایگزین بگیریم.»او ادامه می دهد: «کار در آزمایشگاه با برخی خطرات عمومی همراه است که شامل ارتباط با مواد عفونی، شیمیایی و میکروبی می شود. علاوه بر آن فرسودگی دستگاه ها و سیستم های برقی برایمان خطر ساز است. زمان راه رفتن نیز سطح همواری نداریم و از نظر ایمنی مشکلات اساسی وجود دارد. همچنین هودهای میکروب شناسی قدیمی داشتیم و از نظر سلامت برای کارکنان آزمایشگاه خطر ساز بود که آنها را به روزرسانی کردیم. »
آشنایی کارکنان با واحد مددکاری
زینب میرزایی، مسئول مددکاری بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان نیز می گوید: « با توجه به اینکه گیرندگان خدمات این بیمارستان شرکتی هستند، واحد مددکاری آن در مقایسه با دیگر بیمارستان ها متفاوت است. در این واحد بیشتر امور بازنشستگی کارکنان و ناراحتی هایی که در منزل یا در محیط کار برایشان ایجاد می شود یا مشکلات مربوط به کسانی که فرزند معلول یا عقب مانده جسمی و ذهنی دارند را پیگیری می کنیم. بیماران غیر شرکتی نیز کسانی هستند که با هزینه مشکل دارند؛ البته یکی دو ماه است که هزینه های بیمارستان کاهش پیدا کرده و به نرخ بیمارستان های دولتی نزدیک شده است. برخی از این بیماران به بهزیستی یا به موسسات خیریه معرفی می شوند. از این رو بهتر است کارکنان با واحد مددکاری آشنا و از فعالیت های این قسمت آگاه شوند.»
ایستگاه آخر
ایستگاه آخر این گزارش ، به امور اعزام اختصاص دارد و با قاسم سعدونی، مسئول درخواست امور اعزام به گفت وگو می نشینم. او می گوید: «بیمارانی که درخواست اعزام می کنند، ابتدا از طریق شورای پزشکی مورد بررسی قرار می گیرند که در صورت تایید، اعزام خواهند شد. با دو گروه بازنشسته و کارمند در ارتباط هستیم. اگر کمیسیون، درخواست اعزام بازنشستگان را تایید کند، آنها را به بیمارستان نفت اهواز معرفی می کنیم و اگر نیاز به اعزام به شیراز، اصفهان و تهران داشته باشند نیز راهنمایی می کنیم که به چه صورت باید اعزام شوند. در خصوص کارکنان رسمی و خانواده های آنها نیز به استناد رای کمیسیون پزشکی، اعزام اینگونه افراد را دنبال می کنیم و مدارک مورد نیاز را در اختیارشان قرار می دهیم . بیشترین اعزام ها به اهواز و تهران است.»ذهنم پر از صحبت کسانی است که با آنها گفت وگو کرده ام؛ حامد همان جوان 16 ساله ای که دیابت عصبی داشت، و ... .حرفه پزشکی شیرین است و وقتی پزشکان جان یک بیمار را نجات می دهند، لبخندی بر لبانشان می نشیند، به همان اندازه در صورت حاد شدن شرایط بیمار، دچار عذاب وجدان می شوند؛ ولی از این رو باید با دقت کامل به طبابت بپردازند. وقتی پزشکی، به دلیل کمبود نیرو، چند جا کار می کند و به دلیل خستگی زیاد توانش کم می شود، درصد خطای پزشکی او بالا می رود. بنابراین بهتر است فکری شود؛ تا همه از امکانات پزشکی خوبی برخوردار باشند.
حسونی بحرینی: شرایط آب و هوایی در روند فعالیت کارمندان خلل ایجاد می کند. وقتی این منطقه دمای هوای 50 درجه را تجربه می کند و 50 تا 60 روز سال درگیر گرد و غبار است، شرایط کار سخت می شود و همیشه با تقاضای خروج از منطقه و انتقال به مناطق خوش آب و هوا تر روبه رو هستیم
مجتهد زاده: به گفته او «عمده ترین بیماری های کارکنان این منطقه، چربی خون بالاست که گرمای هوا و سخت بودن انجام فعالیت های ورزشی در این شرایط آب و هوایی از دلایل آن به شمار می رود. ضمن اینکه سرگرمی بیشتر آنها غذا خوردن است
گزارش «مشعل» از اقدام های اچ اس ای شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
پـالایشگاهی بـا 5 هدف زیست محیطی
سمیه راهپیما تامین سلامت کارکنان و افراد متاثر از فعالیت های شرکت، بهره برداری بهینه از دارایی ها و محافظت محیط زیست از وظایف مهم و ساختار جامع مدیریتی واحد ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافندغیر عامل است که علاوه برحذف فعالیت های موازی ، به دلیل ایجاد تعادل فنی و اقتصادی، سبب توسعه پایدار و افزایش بهره وری نیز می شود. واحد اچ اس ای شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، به صورت رسمی از مرداد 1385 شروع به فعالیت کرد و توانست طی 12 سال، گام های ارزشمندی در زمینه بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافندغیرعامل بردارد.
هر سال از سوی شرکت ملی گاز ایران، ارزیابی اچ اس ای صورت می گیرد و شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد توانسته در سال های 89 تا 95 رتبه اول و دوم را در میان پالایشگاه های گاز کشور کسب کند، همچنین در سال های 85، 87، 91، 93 و 95 لوح صنعت سبز را دریافت کرد و تلاش می کند تا در سال 1397 به عنوان صنعت سبز برگزیده کشور معرفی شود.
در این زمینه سید اسماعیل قادری، رییس اچ اس ای شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد می گوید: «در این شرکت، پنج هدف راهبردی زیست محیطی با نام 5Z تعریف شده که جزو اهداف راهبردی است و بنا داریم در هر 5 مورد به سمت Zero حرکت کنیم. این اهداف شامل صفر کردن انتشار آلاینده های هوا، پساب های خروجی، گازهای ارسالی به مشعل، پسماندهای تولیدی و مصارف غیر ضروری انرژی است. به این ترتیب، طی سال های 93 تا 96 کاهش 25 درصدی میزان انتشار آلاینده دی اکسید گوگرد به محیط، بازچرخانی و بازمصرف پساب تولیدی و کاهش 100 درصدی فاضلاب صنعتی خروجی از پالایشگاه محقق شده است. همچنین طی این 4 سال 90 درصد گاز فلر نیز بازیافت و به عنوان سوخت مورد نیاز در چرخه تولید استفاده می شود.
در ارتباط با پسماند تولیدی، به ازای هر میلیون متر مکعب گاز تولید شده، 40 کیلوگرم معادل 11 درصد کاهش پسماند داشته ایم. در بخش انرژی با برنامه ریزی و ممانعت از اتلاف آن ، مصرف انرژی در بخش صنعت 4 درصد کاهش داشته است، همچنین با بهینه کردن مصرف آب در چهار سال اخیر 24 درصد کاهش مصرف داشته ایم. »
به گفته او «از ابتدای امسال به هیچ عنوان آب خام برای فضای سبز مورد استفاده قرار نگرفته؛ بلکه از فاضلاب صنعتی تصفیه شده برای آبیاری درختان استفاده می شود. در فصل زمستان که برای فضای سبز آب کمتری مورد استفاده قرار می گیرد، پساب مازاد در استخر مناسبی که به همین منظور احداث شده، ذخیره و در فصول گرم سال از آن استفاده می شود، ضمن اینکه سطح استخرهای تبخیر از 25 هزار متر مربع به 65 هزار متر مربع افزایش یافته تا هیچگونه فاضلابی از پالایشگاه خارج نشود.»
قادری در ادامه به اهداف ایمنی و آتش نشانی اشاره می کند و می گوید: «در این بخش، شناسایی و مدیریت مخاطرات ایمنی و بهداشتی ناشی از فعالیت ها و محصولات را سرلوحه کار خود قرار داده ایم. برای اجرای این رویکرد، طرح ریزی و پیاده سازی استاندارد 18001 OHSAS و شناسایی و ارزیابی ریسک های ایمنی و بهداشت شغلی، روش FMEA را دنبال می کنیم، ضمن اینکه به منظور اجرای رویکرد مدیریت و بهداشت کار، مصادیق ارزیابی و اصلاح رویکرد مدیریت ایمنی نیز برنامه هایی در دستور کار داریم که در این میان می توان به آموزش، بازرسی های دوره ای/ موردی، مدیریت مانورهای ایمنی/ آتش نشانی، بررسی و پیگیری رفع گزارش عوامل بالقوه آسیب رسان، رسیدگی به گزارش حوادث، صدور مجوزها (کار گرم و سرد)، توزیع تجهیزات حفاظت فردی و ارزیابی ریسک اشاره کرد.»
رئیس اچ اس ای شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد ادامه می دهد: «بر اساس نتایج یک پژوهش در سال 89 مشخص شد که 73 درصد کارکنان دچار اضافه وزن و چاقی هستند، 40 درصد کارکنان در معرض سندرم متابولیک قرار دارند که این میزان 2.5 برابر معدل جهانی است، همچنین 22 درصد کارکنان دارای فشار خون بالا هستند، 10 درصد کارمندان دیابت دارند و 5 درصد آنها نیز مستعد بیمای در آینده هستند که این میزان 1.5 برابر معدل جهانی است. همچنین میزان مصرف چربی های اشباع و گوشت ها برای هر فرد 4 برابر میزان مورد نیاز بدن است، از این رو اقدام های تغذیه ای مانند آموزش و مشاوره تغذیه، کنترل و کاهش مصرف دخانیات، کنترل بیماری ها (چربی، فشار خون و..) از سوی پزشک و اصلاح رژیم غذایی کارکنان شامل تغییرات در نوع مواد غذایی و نوع پخت و تنظیم کالری مورد نیاز که منجر به اجرای غذای سالم می شود را در دستور کار قرار داده ایم، ضمن آنکه به توسعه و فرهنگ سازی ورزش و تفریحات سالم و فرهنگ سازی در زمینه پیشگیری از بیماری ها و تغذیه سالم نیز توجه می کنیم.»
بورسیه پزشک برای مناطق عملیاتی نفت
واحد بهداشت صنعتی در مهر سال 1384 تأسیس و در دو بخش بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای متولی امور مربوط شد؛ هر چند که در ابتدا قرار بود متولی بهداشت محیط، سازمان بهداشت و درمان باشد، اما عملاً مسئولیت آن به واحد بهداشت صنعتی در واحد اچ اس ای واگذار شد. این واحد با هدف اجرای قوانین، آیین نامه ها و دستورعمل های بهداشتی، با شبکه بهداشت و درمان وزارت بهداشت، اداره کار، ستاد اچ اس ای شرکت ملی گاز و طب کار سازمان بهداشت و درمان نفت ارتباط کاری نزدیکی دارد و موفق شده است مطابق استانداردها و مقررات بهداشتی، تمامی فرایند ها را تحت پوشش قرار دهد. کاهش ریسک فاکتورهای مزمن غیر واگیر از 50 درصد به 22 درصد و افزایش پوشش معاینات دوره ای از 79 درصد به 96 درصد، از شاخص هایی است که به نتیجه رسیده است.
این واحد با چالش هایی روبه روست؛ زیرا در ساختار این بخش ابتدا دو نفر نیروی رسمی دیده شده بود؛ اما طی تغییراتی از سوی امور سازمانی شرکت ملی گاز ایران به یک سمت رسمی و یک سمت پیمانکاری تغییر کرد.
در این زمینه کاوه خواصه دار، مسئول بهداشت صنعتی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد که از ابتدای شروع به کار این واحد در اچ اس ای مشغول به کار شده است و قبل از آن در واحدهای عملیاتی فعالیت داشته است، می گوید: «زمانی که به این واحد آمدم، دو سمت مسئول بهداشت و کارشناس بهداشت داشت که بعد از مدتی سمت کارشناس حذف شد و نیروی پیمانکار به ما دادند؛ اما حقوق، مزایا و امکانات رفاهی پیمانکاران نسبت به کارکنان رسمی پایین تر است. از این رو آنها به محض کسب تجربه، به دنبال موقعیت های کاری بهتر در شهرهای بزرگتر می روند. به همین دلیل از سال 1384 تا کنون 6 نفر جذب شده؛ اما پس از مدتی ترک کارکرده اند. در حال حاضر بعد از مدت ها توانستیم یک نیروی بهداشت حرفه ای را نیز در قالب پیمانکاری جذب کنیم. متاسفانه امروزه پیمانکاران فنی و خدماتی به موضوعات بهداشت صنعتی اشراف ندارند و باید کنترل و نظارت زیادی روی آنها داشته باشیم که این کار را سخت می کند. به عنوان مثال، وقتی نواقص ارگونومیک مطرح می شود، اهمیت آن را نمی دانند، زیرا این مسائل به مرور زمان برای شان ایجاد مشکل می کند و مانند حوادث ایمنی تبعات فوری ندارد. »
خواصه دار ادامه می دهد: «از منظر بهداشت روان بهتر است برای مناطق عملیاتی محروم و دور افتاده، خدمات رفاهی بیشتری نسبت به مناطق دیگر در نظر گرفته شود. برخی همکاران در طول خدمت خود تنها یک بار از خدمات رفاهی مجتمع ورزشی – آموزشی محمودآباد استفاده کرده اند که باید این موضوع را مد نظر قرار داد. کسانی که در اینجا کار می کنند، از نظر سلامت روان مستعد استرس ناشی از یکنواختی محیط هستند. به عنوان نمونه وقتی از محل کار به شهرک مسکونی می روند، همه چیز برای شان تکراری است و به جز امکانات ورزشی جایی برای تفریح ندارند؛ اما کسی که در مشهد کار می کند، مراکز زیارتی، انواع بازارها، مکان های تفریحی، ورزشی و... را در اختیار دارد که می تواند استرس خود را مهار کند، از این رو بهتر است خدمات رفاهی بیشتری به مناطق محروم از جمله شهرک های مسکونی این شرکت که در منطقه خانگیران قرار دارد، داده شود. از امتیازات این منطقه، استفاده از خدمات بهداشت و درمان نفت منطقه سرخس بود که بتازگی به شبکه بهداشت و درمان استان واگذار شد و این موضوع، نگرانی هایی را برای کارکنان و خانواده های این منطقه به وجود آورده است. به نظر می رسد اگر وزارت نفت همانند وزارت بهداشت و درمان یا ارگان های نظامی، برای مناطق عملیاتی دانشجوی پزشکی به صورت بورسیه جذب می کرد و از آنها تعهد می گرفت تا در مناطق محروم خدمت کنند، مشکل عدم تامین پزشک متخصص تا حد زیادی حل می شد.»
ارائه خدمات درمانی به بومیان منطقه
منطقه خانگیران، یکی از مناطق عملیاتی قدیمی است که از حدود سال 1362 بهره برداری گاز از این منطقه شروع شده و از همان زمان نیز سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، همراه با کارکنان شرکت ملی گاز ایران مشغول به کار شده اند، به دلیل اینکه بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق در این منطقه کاربری دوگانه ای دارد و طب کار و اورژانس در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد ارائه می شود، در قسمت طب صنعتی، پایش سلامت کارکنان پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و شرکت بهره برداری نفت و گاز شمال شرق صورت می گیرد و در اورژانس نیز خدمات اورژانسی سرپایی به تمامی کارکنان این دو شرکت و بومیان منطقه داده می شود.
شاهین شاهسوند، سرپرست مرکز طب کار و اورژانس منطقه خانگیران در این زمینه می گوید: «جمعیت تحت پوشش این مرکز چهار هزار و 500 نفر است که از این تعداد 1500 نفر رسمی، نزدیک به 450 نفر قرارداد مستقیم و مابقی ارکان ثالت هستند؛ البته نوع معاینات دوره ای برای این افراد نیز متفاوت است. به عبارت دیگر می توان گفت که معاینات طب صنعتی تمامی کارکنان در این مرکز انجام می شود.
در قسمت اورژانس نیز حوادث پالایشگاه، حوادث جاده ای و حوادثی که در چاه های نفت و گاز شرق اتفاق می افتد را پوشش می دهیم، همچنین در ساعات روز، کارکنان برای دریافت خدمات سرپایی مراجعه می کنند. داروخانه نیز 80 تا 90 درصد نسخه ها را پاسخگوست و 20 درصد نسخه ها تخصصی است که باید از شهرستان سرخس یا مشهد خریداری شود.»
به گفته او، «شایع ترین مشکل مربوط به شغل که در میان کارکنان پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد و شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با آن رو به رو هستیم، صدای زیاد و آلودگی های گوگردی است. در مراحل بعدی نیز بیماری هایی دیده می شود که ناشی از ارگونومی مانند ایستادن و نشستن های طولانی است و مشکلاتی را برای کارکنان ایجاد می کند.»
تست ورزش همگانی برای آتش نشانان
یکی از حوزه های مهم در اچ اس ای، واحد آتش نشانی است که باید همواره آتش نشانان از آمادگی جسمانی لازم برای مقابله با حوادث برخوردار باشند، از این رو باید به آنها آموزش هایی داده شود. در این زمینه محمد جواد راسخی، مسئول خدمات ورزش شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد می گوید: «برای کارکنان آتش نشانی، تست ورزش همگانی در نظر گرفته ایم تا با این روش، کسانی را که عکس العمل بهتری در مواجهه با حوادث دارند، شناسایی کنیم. آتش نشان ها باید با لباس مخصوص و ابزارهایی که دارند، بتوانند در مدت زمان کوتاهی بهترین عکس العمل را داشته باشند.»
او ادامه می دهد: «گروهی از سوی واحد اچ اس ای پالایشگاه به ما معرفی شده اند که در مرحله خطر هستند، از این رو برای حفظ سلامت آنها با توجه به سوابق پزشکی شان اقدام های مخصوص در نظر می گیریم.
اکنون بسیاری از همکاران ما در پالایشگاه از درد گردن، آرتروز، استخوان درد و گرفتگی عضلات رنج می برند که سعی کرده ایم از متخصص آب درمانی دعوت کنیم تا دو روز در هفته به کارکنان آموزش دهد. »
راسخی می گوید: «در مناطق عملیاتی نمی توان به ورزش به عنوان معیار سلامت نگاه کرد؛ بلکه هدف از انجام فعالیت های ورزشی، ایجاد تفریح، نشاط و ... در افراد است، شاید در شهری مانند مشهد نیازی به انجام این فعالیت ها نباشد و خانواده ها بتوانند در یک پارک بزرگ، اوقات فراغت خود را بگذرانند.»
کاهش حوادث در حوزه ایمنی وآتش نشانی
هزینه های بی توجهی به مسائل ایمنی و کاهش ضریب ایمنی سیستم از تصور مدیران و سرپرستان خارج است. این هزینه ها می تواند شامل مواردی مانند هزینه حوادث و هزینه دوباره کاری هایی باشد که بر مدیریت تحمیل می شود که واضح است با مدیریت مناسب می توان این هزینه ها، به علاوه هزینه های جاری ایمنی و هزینه های پیشگیری را به طور چشمگیری کاهش داد.
اداره ایمنی و آتش نشانی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در سال 1360 قبل از راه اندازی پالایشگاه شروع به فعالیت کردند و مسئولیت حفظ جان افراد، تجهیزات و سایر سرمایه های شرکت را به عهده دارند. در این زمینه علی اعزازی پور، رئیس ایمنی و آتش نشانی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد می گوید: «در چند سال گذشته حوادث سالانه این شرکت به کمتر از انگشتان دو دست رسیده و هدف گذاری ما صفر کردن حوادث تا پایان امسال است و تعداد حوادث باقیمانده نیز ریشه در دلایلی دارد که نیازمند برنامه ریزی بلند مدت و صرف زمان زیاد برای افزایش فرهنگ ایمنی است.
با برنامه ریزی های صورت گرفته از جمله افزایش نفر ساعت آموزش پیمانکاران، افزایش ساعت گفتمان های ایمنی، مقادیر ضریب شدت و تکرار کمتر از مقادیر هدف گذاری، به هدف کاهش حوادث ناتوان کننده دست یافته ایم. همچنین با افزایش نفر ساعت آموزش های ایمنی و آتش نشانی در چند سال گذشته، تعداد کل حوادث سالانه هم کاهش یافته است.»
به گفته او «آتش نشانی دو حوزه دارد که یکی شامل آمادگی جسمانی کارکنان می شود و دیگری آماده به کار بودن تجهیزات آنهاست. در آمادگی جسمانی هر شش ماه یکبار از کارکنان تست هایی می گیریم که هدف از آن، ارتقای سطح آمادگی جسمانی آنهاست و در حوزه آمادگی تجهیزات هم با بازدید های دوره ای منظم سعی در افزایش ضریب آمادگی تجهیزات داریم و در شرایط مناسبی هستیم؛ البته مشکلاتی نیز داریم که شامل بالا رفتن سن آتش نشانان پالایشگاه است که نمی توانند آمادگی مورد نظر را داشته باشند.»
اعزازی ادامه می دهد: «تلاش می کنیم دیدگاه های ایمنی همکاران را تا جایی ارتقا دهیم که وقتی ما نباشیم نیز نکات ایمنی رعایت شود.»
حذف 40 درصدی آلاینده های محیط زیست
وظیفه اصلی واحد محیط زیست، کنترل و پیشگیری از انتشار آلاینده ها، ممانعت از تخریب محیط زیست و حفظ منابع طبیعی برای نسل های آینده است . در نیمه دوم سال 1384 همزمان با تاسیس واحد اچ اس ای، واحد حفاظت محیط زیست نیز فعالیت خود را آغاز و با وجود محدودیت هایی در امکانات و لوازم مورد نیاز، تلاش کرد تا اقدام های موثری در زمینه اندازه گیری ، کنترل و کاهش آلودگی های زیست محیطی صورت گیرد. در این زمینه ایرج اجلالی، رئیس حفاظت محیط زیست شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد می گوید: «اقدام های ارزشمند زيست محيطي فراوانی در پالایشگاه و مجتمع های مسکونی به اجرا گذاشته شده که از جمله مهم ترین آنها در بخش هوا می توان به پروژه های ساخت و بهره برداري واحد بازيافت گوگرد شماره 4 که صرفاً برای حفظ محیط زیست احداث شده، اجرای کامل بازيابي گازهاي مشعل، پروژه بازيابي حرارت از زباله سوزها و کلنگ زنی پروژه تغلیظ گاز اسیدی اشاره کرد. از جمله مزاياي اجراي طرح تغليظ گاز اسيدي ورودي به واحدهاي بازيافت گوگرد ، به کاهش انتشار سالانه 100 هزار تن So2، افزايش كمي و كيفي گوگرد توليدي به ميزان 200 هزار تن در سال و سودآوري سالانه حدود 50 ميليارد تومان و بازگشت سرمايه كمتر از 2 سال است.»
به گفته او«کارهای فراوانی نیز در بخش آب و پساب انجام شده که مهم ترین آنها عبارت است از: بهره برداري و افزایش ظرفیت واحد تصفيه فاضلاب صنعتی و بهداشتی در پالایشگاه و شهرک ها، بازيابي آب های با املاح بالا به روش اسمز معکوس، احداث واحد تفكيك آب هاي نفت آلود و بهره گیری از فيلتر نانو برای بازيابي آب هاي ريجكت سیستم های اسمز معکوس که با بازچرخانی آب و پساب توانستیم با وجود احداث واحدهای جدید و بزرگ مانند مجتمع ذخیره سازی، واحد دانه بندی و ...، کاهش 24 درصدی در مصرف آب را نیز داشته باشیم.مدیریت پسماندها نیز در شرکت بسیار کامل انجام می شود که به عنوان مثال می توان از فروش كاتاليست كاركرده و جلوگيري از دور ريز آن، بازيابي آمين مستعمل و باز مصرف آن، فعال کردن كربن كاركرده و استفاده مجدد از آن نام برد.»
اجلالی می گوید: «با کاهش 80 درصدی مصرف کاغذ بر اساس ابلاغ دستورعمل مدیرعامل، اجرای کامل اتوماسیون اداری، جمع آوری بخش زیادی از پرینترها و هدفمند کردن توزیع کاغذ توانستیم در مدت 4 سال در مصرف کاغذ سه میلیون و 800 هزار برگ صرفه جویی کنیم. همچنین در پالایشگاه خانگیران حدود 61 هکتار فضای سبز داریم که 300 درصد از الزام سازمان حفاظت محیط زیست بیشتر است.»
سازماندهی نیروهای بسیج در 6 گروه
تعریف پدافند غیر عامل بر اساس مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام عبارت است از: «کلیه اقدامات غیر نظامی که باعث افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقای پایداری ملی و تداوم فعالیت های ضروری در برابر اقدامات نظامی دشمن شود.» بر این اساس، واحد پدافند غیر عامل از سال 1390 به مجموعه اچ اس ای در شرکت ملی گاز اضافه شد که مهمترین وظیفه آن، شناسایی تهدیدها و آسیب پذیری ها و ارائه راهکار برای جلوگیری از وقوع تهدیدهاست. از مهمترین تهدیدها در شرایط فعلی کشور می توان به تهدیدهای سایبری، تروریستی، اقتصادی و تحریم، زیستی و حملات نظامی اشاره کرد. در این زمینه مجید اشتاد، مسئول پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد می گوید: «یکی از اقدام های مهم در این شرکت، طرح جامع پدافند غیر عامل است که در سال 1393 و با کمک واحدهای داخلی این شرکت تهیه شد. در این طرح، حدود 140 برنامه و پروژه برای ارتقای توان پدافندی این شرکت ارائه شده و با پیشرفت بیش از 72درصد، هم اکنون در دست بازنگری است. از دیگر اقدام هایی که با هدف پایداری تولید گاز صورت گرفته، ساخت مجتمع ذخیره سازی شوریجه است. این مجتمع، گاز را در 8 ماهه اول سال در مخزن شوریجه ذخیره کرده و امکان برداشت روزانه 20 میلیون متر مکعب گاز شیرین را در 4 ماهه سرد آخر سال فراهم می آورد. پیش بینی و دسترسی به منابع پشتیبان از اهداف دیگر این بخش است و هم اکنون منابع پشتیبان برای برق، آب، ارتباطات مخابراتی و ذخایر آب آتش نشانی فراهم شده و هر ساله با برگزاری مانور، صحت عملکرد این سیستم ها مورد آزمایش قرار می گیرد.
در زمینه تسهیل مدیریت بحران نیز می توان به شناسایی 32 مورد انواع وضعیت های اضطراری و بحرانی، برگزاری رزمایش های مشترک با شرکت ها و سازمان های بیرونی، سازماندهی نیروهای بسیج در 6 گروه(ایمنی، آتش نشانی، امداد، نجات، حراست و پیک)، استفاده از خدمات آموزشی سازمان هلال احمر و امکان استفاده از چرخ بال در شرایط اضطراری با هماهنگی این سازمان اشاره کرد، ضمن اینکه برای هماهنگی هر چه بیشتر، مانورهایی با شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، منطقه 4 خط لوله و سپاه منطقه سرخس سازماندهی و انجام شده است.»
خادمان نفتی
مشعل: خدمت به زائران امام حسین (ع) توفیقی می خواهد که نصیب هر کسی نخواهد شد؛ توفیقی که می توان نشانه های آن را در مرز ایران و عراق به نظاره نشست؛ آنجا که صف موکب ها برای پذیرایی از زائران لحظه شماری می کنند. اینجا چذابه در فاصله 500 کیلومتری کربلاست؛ نقطه ای که در آن برای پیشواز و استقبال از زائران، شور و اشتیاق و حتی رقابتی برپاست.
مردمانی از هویزه، سوسنگرد، بستان، اندیمشک، مسجد سلیمان تا یزد و اصفهان و دیگر نقاط که برای زائران، سفره مهمانی پهن کرده و در این ترافیک میزبانی، نفتی ها هم بی نصیب نمانده اند و خادمان زائران شده اند.
موکب سفید رنگ نفتی ها در مساحت 800 مترمربعی که برای استراحت 500 نفر از زائران در رفت و برگشت از زیارت تدارک دیده شده، بزرگتر از 400 موکب برپا شده در این نقطه است. یک سوی موکب، جوانانی در حال تخلیه بار آب های معدنی هستند که برای پذیرایی از زائران هنگام ورود به خاک ایران آماده می شوند و آن سوتر جوانی در حال آب و جاروی پیاده رو محل ورود و خروج زائران است. آن دیگری هم، داخل زائرسرای نفت را مهیای اقامه نمازجماعت ظهر می کند.
بیژن عالیپور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره روند انجام این مهمانی به «مشعل» می گوید: خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی، به نحو مطلوب انجام می شود.
او که در بازديد از زائر سراي حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان در مرز چذابه، بر نحوه خدمات رساني به زائران اربعين حسيني نظارت دارد، احداث 34 هکتار پارکینگ، احداث زائرسرای شهدای مدافع حرم صنعت نفت جنوب به همت حوزه مقاومت بسیج شهیدتندگویان به مساحت 800متربرای آقایان و بانوان، استقرار20دستگاه اتوبوس برای جابه جایی زائران از پایانه مرزی چذابه به اهواز و بالعکس و تامين ماشین آلات مورد نياز را از جمله خدمات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در ايام اربعين امسال برمی شمارد.
در همین زمینه عباس ممبینی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان-نفت جنوب در تشریح خدمت رسانی صنعت نفت به زائران در گفت وگو با «مشعل» اعلام می کند: از 21 مهر ماه به مرز چذابه آمدیم و تقریبا از دو سال گذشته هم مجموعه تندگویان، بویژه شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب برای کمک به اداره ها و سازمان ها از جمله استانداری و همچنین ارائه خدمات به زائران در اینجا (چذابه) موکب زده است.
وی با اشاره به اقدام هایی که از پارسال تاکنون انجام شده، به آماده کردن 34 هکتار پارکینگ، فراهم کردن ماشین آلات شرکت نفت اعم از کمپرسی، لودر، گریدر، بولدوزر، غلتک و ...، اسکان زائرسرا برای زائران، فراهم کردن 50 فرش دوازده متری و هزار عدد پتو و نصب چادر اشاره می کند و می گوید: افزون بر آن برای کمک به مجموعه اداره ها و مواکب داران، سه دستگاه ماشین سنگین 10 چرخ به منظور حمل وسایل پذیرایی از دشت آزادگان و اهواز در اختیار آنهاست. همچنین هر روز 50 نفر از بسیجیان به زائران و مواکب کمک می کنند.
یک دستگاه لیفتراک، لودر، سه تانکر آب 20 هزار لیتری و چهار کانکس از دیگر امکانات صنعت نفت برای زائران است که ممبینی می گوید: موکب داران و اداره ها از امکانات ما رایگان استفاده می کنند و یک همپوشانی را در ارائه خدمات به زائران شاهد هستیم.
به گفته او، ایاب و ذهاب زائران از دیگر اقدام های نفت در چذابه است که بعد از مراسم اربعين، 50 دستگاه اتوبوس و ميني بوس زوار را به اهواز منتقل می كنند. همچنین 200 هزار بطری آب معدنی نیم لیتری هم در پایانه مرزی مهیا شده و دراختیار زائرانی قرار می گیرد که وارد مرز می شوند.
همچنین برای جمع آوری مواکب، ماشین آلات نفت در اختیار موکب داران قرار می گیرد و تعدادی خودروی سبک نیز برای کارهای امنیتی -انتظامی در اختیار نیروی انتظامی و ستاد عتبات و اربعین قرار داده ایم.
ممبینی ادامه می دهد: علاوه بر شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری، شرکت ملی گاز و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی هم در حال خدمت رسانی به زائران هستند.
صف موکب ها تنها به این نقطه محدود نمی شود و از اهواز که حرکت می کنیم، موکب های مردم خوزستان،از حمیدیه تا چذابه پذیرای زائران است. در مسیر رسیدن به چذابه قاب هایی برایمان از مردمان جنوب تصویر می شود که نمونه اش را کمتر می توان در دیگر مناسبت ها دید.
یکی دیوار خانه اش را آذین بند میزبانی زائران کرده و آن دیگری سفره خانه اش را در خیابان برای آنان پهن کرده است. کتری های آب جوش، چای، آب و قهوه عربی تا نان، شربت، شله زرد و ... فراوان در مسیر جاده به چشم می آیند. موکب هایی در رنگ های مختلف سیاه، سفید، خاکی و ...که اسامی متنوعی از جمله اسماء ائمه روی آن نوشته شده است؛ از انصار الحسین تا انصار الحق، ابا عبدالله الحسین و ...
در نزدیکی بستان که روزگاری به دست عراق افتاده بود و پس از آن آزاد شد، خانوارهای پرشمارتری برای پذیرایی از زائران به چشم می آیند. خانم جوانی که کنار خیابان در حال پخت نان است، می گوید: اینجا در خدمت امام حسین(ع) هستیم.
به سوسنگرد و بستان که می رسیم، تعداد موکب ها بیشتر می شود و خانوارهایی که در موکب های برپا شده خود، انتظار زائران را می کشند.
در میانه راه مالچ پاشی چذابه - دشت آزادگان از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در جریان است؛ نقطه ای که از مسیرهای اصلی عبور زائران به سمت کربلای معلی محسوب می شود و از چذابه می گذرد.
این تصویر حک شده که « زائر کربلا التماس دعا»، نشانی بر این است که به مرز ایران و عراق نزدیک تر شده ایم. نقطه ای که پس از آن ورود تنها با ارائه مجوز یا کارت تردد امکان پذیر می شود. از اینجا به بعد زائران یا پیاده به راه ادامه می دهند یا با اتوبوس هایی که نفتی ها فراهم کرده اند. ماشین ها مملو از جمعیت عزادار و یک دست سیاه پوشی است که شور و شعفی خاص برای رسیدن به کربلا دارند.
یک سو نزدیک به مرز عراق، تابلوی خطر انفجار مین دیده می شود و سوی دیگر همجوار با مرز ایران، موکب های خادمان زائران امام حسین(ع) برپاست.
معصومه خانم از یزد برای پذیرایی از زائران آمده و می گوید: این چهارمین سال است که به اینجا می آییم و با آب خنک، چای، شربت، خرما و .. پذیرای زائران هستیم. از نیت او برای این اقدام که می پرسم، می گوید: سلامت همه مردم. او که آرزوی زیارت امام حسین (ع) را دارد می گوید، هنوز قسمتش نشده است.
مردی با لباس جنوبی خاکی رنگ (دشداشه) که موکب احورای زینب را دارد، می گوید: با ارائه وعده های غذایی، آب، چای و قهوه عربی از زائران پذیرایی می کنیم. این کار را به این نیت انجام می دهیم که راه امام حسین(ع) ادامه داشته باشد.
خانم میانسالی که رد پیری از موهای سپید و کمر خمیده اش پیداست، می گوید: برای کمک به موکب ها آمده ام و برایشان آشپزی می کنم و ظرف می شویم. نیت ما سلامت همه مسلمانان است. از خدا می خواهم هر زواری که رفته، به سلامت بازگردد.
موکب حضرت ابوالفضل(ع) هم برای مردم دزفول است که یکی از خادمان آن می گوید: فقط برای خدمت به زائران آمده ایم. زائرانی هستند که می خواهند در آشپزخانه خدمت کنند؛ اما همین الان ما 300 خادم داریم و کار به کسی خارج از اینجا نمی رسد. کار و خدمت به زائران، در اینجا خستگی ناپذیر است.
یک جوان جنوبی هم که برای خدمت به زائران آمده، می گوید: شور و حال این خدمتگزاری، قابل توصیف نیست. یک بار به زیارت امام حسین (ع) رفتم که آن هم قاچاقی بود و حالا هم نیتم زیارت دوباره است.
موکب داران از جمله موکب نفت، قرار است با ساختمان سازی به شکلی بهتر طی سال های آینده، در اختیار زائران باشند که مقدمات آن از هم اکنون در حال انجام است و هنوز پیاده روی امسال پایان نیافته که تمهیدات برای آینده ادامه دارد.
2 انتصاب در شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی، سید پیروز موسوی را به عنوان مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس منصوب کرد.
درحکم علی کاردر خطاب به موسوی آمده است:
نظربه تجربیات، قابلیتها و آشنایی جنابعالی با نیازها و توسعه درمنطقه پارس جنوبی، به موجب این حکم به عنوان مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، منصوب میشوید.
نظربه حساسیت و اهمیت توسعه و اداره پارس جنوبی و نقش بیبدیل آن در اقتصاد کشور ضرورت دارد با بازتعریف نقش منطقه ویژه و تجدید سازمان وساختار آن شرکت، جذب و به کارگیری نیروهای توانمند و ذیصلاح، درجذب سرمایه گذاران داخلی وخارجی و شتاب بخشیدن به توسعه صحیح و حرفهای منطقه اقدامات عاجل معمول فرمایید.
با توجه به اهمیت و جایگاه سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، توجه و اقدام به موقع در موارد ذیل با هماهنگی هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران به عنوان مجمع عمومی آن سازمان مورد تاکید است.:
بازتعریف و تبیین مجدد نقشه راه توسعه منطقه، باتوجه به اهداف آن تعریف و تدوین حدود روابط و مسئولیتها با شرکتها و سازمانهای مرتبط خصوصی و دولتی با صنعت نفت و اعمال مدیریت مناسب برای پشتیبانی از آنها
-ارائه راهکارهای جذب سرمایه و تسهیل در فرآیندهای سرمایهگذاری
-ساماندهی ونظم بخشی در حوزه منابع انسانی وپیادهسازی ابلاغیههای مرتبط
-نظاممند کردن و پیگیری سیاستهای ابلاغی در حوزه مسئولیت اجتماعی و توجه به توازن منطقهای.
توفیقات جنابعالی را درانجام امورمربوط از خداوند منان خواستارم.
انتصاب در ستاد راهبردی اصل 44
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درحکمی دیگر، نسرین محمدی را به عنوان رئیس ستاد راهبردی اجرای اصل 44 قانون اساسی این شرکت منصوب کرد.
در حکم علی کاردر خطاب به محمدی آمده است:
نظربه تجارب سرکار و در راستای اجرای بند «ج» سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ضمن تشکر و قدردانی از زحمات و تلاشهای ارزشمند جناب آقای تورج مشتریدوست در دوران تصدی، به موجب این حکم سرکار با حفظ سمت به عنوان رئیس ستاد راهبردی اجرای اصل 44 قانون اساسی درشرکت ملی نفت ایران منصوب میشوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال تمام تلاش خود را در انجام وظایف به ویژه موارد زیر متمرکز نمایید:
لزوم بررسی و پیگیری برنامههای آتی برای تحقق اهداف اجرای اصل 44 قانون اساسی در شرکت ملی نفت ایران
ارتباط و تعامل سازنده با سازمان خصوصی سازی و لزوم دقت و فوریت در پاسخگویی به موارد ارجاعی سازمان موصوف
ارتباط و تعامل سازنده با نهادها و سازمانهای نظارتی و پاسخگویی سریع به استعلامهای دستگاههای ذیربط
شرکت در جلسات هیئت واگذاری و هیئت عامل سازمان خصوصیسازی و سایر جلسات به فراخور اهمیت به نیابت از طرف اینجانب و پیگیری آخرین تصمیمات متخذه در مورد شرکتهای مشمول واگذاری
همکاری و هماهنگی کامل با معاونت برنامهریزی وزارت نفت با عنوان رئیس ستاد مرکزی اجرای اصل 44 قانون اساسی در وزارت نفت
پیگیری وضعیت شرکتهای فرعی در دست واگذاری وفق سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی
توفیقات سرکار را از خداوند متعال خواستارم.
جلوگيري از سوختن روزانه 15 ميليون فوت مكعب گاز
سرپرست تعميرات اساسي مناطق مديريت تعميرات و تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرآيندي مناطق نفتخيز جنوب گفت: با تعمير اساسي «توربين نيروكوپربسمر» از گاز سوزي روزانه 15 ميليون فوت مكعب در اين شركت جلوگيري شد. عليرضا صالحي سلمي افزود: این توربين، سال 1368 درکارخانه گاز و گازمایع 1000 راه اندازی شده است و 120 هزارساعت کارکرد دارد.
وی افزود: توربین مزبور با شناسایی نقاط آسیب دیده(اگزاست مجموعه فوقانی و سیستم عایق بندی، همچنین لولاهای توپی شکل اتصال دهنده بدنه به پایایه های توربین) تعمیر و راه اندازی شده است.
صالحی سلمی، بازسازی و ساخت قطعات مورد نیاز توربین یاد شده، تعمیر روتور، جوانه سازی تیغه ها، تعویض نشت بندهای میانی، و بالانس کارگاهی روتور، همچنین تعویض و تنظیم یاتاقن های شعاعی و جانبی به دست توانمند کارکنان واحد تعمیرات اساسی ناحیه آغاجاری را مجموعه فعالیت های انجام شده فرایند این تعمیرات عنوان کرد. مديريت تعميرات، تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرآيندي، يكي از مديريت هاي تابع شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب است كه در زمينه ساخت، پشتيباني، تعميرات و نگهداري، ماشين آلات فرآيندي، توربين ها، كمپرسورهاي گازي، پمپ هاي انتقال نفت، الكتروموتورها و تجهيزات فرآورشي فعاليت مي كند.
تعمیرخط لوله دریایی سکوی ابوذر
خط لوله زیردریایی 24 اینچ انتقال نفت میدان ابوذربه جزیره خارک تعمیر و از آلودگی احتمالی دریا جلوگیری شد.
این عملیات باهدف مهارنشتی خط لوله مزبور با اتکا به توانمندی وتلاش بی وقفه غواصان و کارکنان تعمیرات زیرآب منطقه، برگزاری جلسات متعدد کمیته بحران، همچنین برنامه ریزی مسئولان منطقه خارک و سرپرستان واحدهای مربوط، بدون قطع روند تولید نفت انجام شده است.
رفع نشتی خط لوله و اتصالات تحت فشار روشی است که ازطریق آن می توان نشتی ایجاد شده درحین فرآیند تولید را برطرف و ازهدررفت سرمایه ملی جلوگیری کرد.
یافتن و علامت گذاری محل نشتی، جلوگیری از نشت نفت با تغییر شرایط فرآیندی، لنگر اندازی و تثبیت موقعیت شناور پشتیبانی کننده عملیات غواصی، مجموعه فعالیت های انجام شده درفرآیند تعمیر خط لوله انتقال نفت میدان ابوذر به جزیره خارک است.
این عملیات با انجام 5730 نفر-دقیقه غواصی ونصب یک دستگاه نشت بند 24 اینچ کلاس 600 به پایان رسید.
شرکت نفت فلات قاره ایران اعلام کرده است: با انجام این عملیات که با مسئولیت پذیری ومهارت قابل تحسین گروه تعمیرات زیرآب منطقه خارک انجام شد، ازایجاد آلودگی زیستمحیطی دریایی و کاهش تولید نفت جلوگیری شده است.
توزیع نفت گاز یورو 4
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان شمالی از توزیع نفت گاز یورو 4 در سه جایگاه عرضه سوخت استان خراسان شمالی خبر داد.
مجتبی شکوری گفت: عرضه نفت گاز بااستاندارد یورو 4 به منظور اجرای مصوبات هیئت وزیران، پس ازهماهنگی با سازمان های متولی و فراهم شدن زیرساخت های لازم برای نخستین بار در استان آغاز شده است.
وی افزود: جایگاه های منتخب درتمام شهرهای مسیرهای مواصلاتی اصلی استان امکان استفاده از نفت گاز یورو 4 را برای خودروها فراهم کرده است.
شکوری بابیان این که میزان آلایندگی نفت گاز یورو 4 ازدیگر گازوئیل ها کمتراست، گفت: جایگاه های شرفی در دوراهی شهرستان گرمه (روستای چمن بید)، جایگاه فلاح درشهرستان اسفراین وجایگاه کاظمی در شهرستان شیروان نفت گاز یورو 4 توزیع می کنند.
75 جایگاه عرضه سوخت دراستان خراسان شمالی فعال است که از این تعداد 46 جایگاه بنزین و نفت گاز و 29 جایگاه سی ان جی عرضه می کنند.
رتبه ممتاز 82 درصد جایگاه های غرب مازندران
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس گفت: 82 درصد جایگاه های عرضه سوخت این حوزه عملیاتی بنابرارزیابی انجام شده در نیمه نخست امسال، ممتاز شناخته شده اند. تورج امانی گفت: به منظور حفظ و ارتقای سطح کیفی وکمی خدمات قابل ارائه در جایگاه های عرضه سوخت غرب مازندران، عملکرد این جایگاه ها هر6ماه یک باربه صورت برنامه ریزی شده ارزیابی می شود.
وی تصریح کرد: کارمزد پرداختی به جایگاه داران به این مهم( ممتاز بودن)بستگی دارد. امانی با اشاره به فعالیت56 جایگاه عرضه بنزین در منطقه غرب مازندران افزود: جایگاه هایی که موفق به دریافت درجه ممتازی نشدند، می توانند با هدایت کارشناسان منطقه پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس و ارتقای استانداردهای اختیاری، همچنین ارائه خدمات جانبی طبق شاخص های تعریف شده درطرح، امتیاز و درجه بالاتر را دریافت کنند. وی مهم ترین شاخص های طرح درجه بندی جایگاه های عرضه فرآورده را زیباسازی، استفاده از تجهیزات نوین، ارتباط بامشتریان، صحت عملیات جایگاه، همچنین رعایت موازین بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل برشمرد. به گفته امانی، شاخص های ارزیابی مندرج در طرح درجه بندی جایگاه های عرضه سوخت به طور مستمر ازسوی رئیس ناحیه مربوط و نمایندگان واحدهای بازرگانی، سامانه هوشمند سوخت، خدمات مهندسی، اچ اس ای و روابط عمومی و پایش امتیازدهی می شوند.
افتتاح جایگاه سی ان جی در جاده چناران – مشهد
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی از افتتاح وبهره برداری یک باب جایگاه عرضه
سی ان جی در جاده چناران – مشهد خبر داد.
علی اصغراصغری با اشاره به فعالیت جایگاه «حسینی» درمحور چناران – مشهد، افزود: این محور ازمسیرهای پرتردد به شمار می رود و با راه اندازی این جایگاه درآن، امکان سوختگیری برای 11هزار و500 خودرو در هرساعت فراهم آمده است.
وی شمار جایگاه های فعال سی ان جی (دومنظوره وتک منظوره) را در منطقه خراسان رضوی با احتساب جایگاه حسینی، 134 باب اعلام کرد.
اصغری تصریح کرد: جایگاه سی ان جی احداث شده در جاده چناران- مشهد با صرف اعتبار چهار میلیارد تومان به بهره برداری رسیده است.
به گفته وی، فعالیت این جایگاه ظرفیت سوختگیری خودروهای گاز سوز را دو هزار متر مکعب بر ساعت افزایش داده است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی با اشاره به احداث جایگاه های سی ان جی جدید در این حوزه عملیاتی گفت: هم اکنون پنج جایگاه عرضه سی ان جی درمشهد در دست ساخت است که تکمیل آن نقش موثری در پاکیزگی هوا و صرفه جویی درمصرف بنزین خواهد داشت.
به گفته مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی، هشت جایگاه عرضه سی ان جی دیگر نیز در اولویت ساخت قرار دارد.
معرفی برگزیدگان نخستین جایزه مدیریت انرژی صنعت نفت
نخستین جایزه مدیریت انرژی صنعت نفت از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و با همکاری سازمان توسعه صنعتی ملل متحد(یونیدو) برگزار و از برگزیدگان آن تقدیر شد.
احمد فضلی، مدیرانرژی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت ودبیر اجرایی نخستین جایزه مدیریت انرژی صنعت نفت در این باره گفت: پالایشگاه نفت آبادان، پتروشیمی نوری، پتروشیمی تبریز، پالایشگاه گاز فجرجم، شرکت عملیات انتقال گاز
منطقه 6، همچنین شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی وشرکت گاز استان تهران برگزیدگان نخستین دوره جایزه مدیریت انرژی صنعت نفت معرفی شدند.
وی افزود: رتبه بندی در این جایزه به دلیل ماهیت اجرایی شرکت ها انجام نشده است.
فضلی افزود: برگزاری جایزه مدیریت انرژی بدون هیچ هزینه مالی از سوی وزارت نفت انجام شده و هزینه های آن ازطریق نهاد بین المللی یونیدو در قالب پروژه کارایی انرژی در واحد های صنعتی تامین شده است.
مراسم اختتامیه نخستین جایزه مدیریت انرژی باهمکاری سازمان توسعه صنعتی ملل متحد(یونیدو)وشرکت بهینه سازی مصرف سوخت دوم آبانماه 97 برگزار شد.
پیش ازاهدای جوایز، ساسان کاظمی نژاد، مدیربهینه سازی دربخش حمل و نقل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: این شرکت به عنوان بازوي اجرايي وزارت نفت درمديريت مصرف انرژي کشور ازسال 89 تاکنون گام های مؤثري درقالب پروژه هاي بهينه سازي انرژي دربخش هاي صنعت، ساختمان و حمل و نقل، برداشته است.
وی با بیان این که تجربيات اجرايي شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به تصويب قانون اصلاح الگوي مصرف (1770)با مشارکت وزارت نيرومنجرشده است، این مهم را يکي ازاساسي ترين قوانين راهبردي در حوزه مديريت انرژي در کشور برشمرد.
کاظمی نژاد گفت: شرکت بهينه سازي مصرف سوخت از طريق طرح هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد و ارتقای نظام مالي کشور، آماده همکاري با سرمايه گذاران داخلي و خارجي در اجراي طرح هاي بهينه سازي انرژي در بخش هاي ساختمان، صنعت و حمل و نقل است.
به گفته وی، هم اکنون نزدیک به 19میلیارد دلار درچارچوب 9 طرح ماده 12 در حال اجراست.
کاظمی نژاد گفت: امید می رود بامشارکت هاي فعال و ظرفيت هاي علمي، فني و مهندسي کشور گامي بزرگ درجهت تحقق سياست هاي بهينه سازي انرژي کشور برداشته شود وبا تلفیقی از توان سرمایه گذاران داخلی و خارجی بتوان از ظرفیت صرفه جویی انرژی دربخش های مختلف به ویژه صنعت، ساختمان و حمل و نقل استفاده مطلوب کرد.
خودکفایی تعمیر تجهیزات در صنعت انتقال
مدیر کالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از خودکفایی کامل این شرکت در تعمیر تجهیزات صنعت انتقال نفت و فرآورده کشور خبر داد.
ابوالقاسم زمانی گفت: هم اکنون تعمیرات تجهیزات این شرکت به صورت 100 درصد داخلی انجام می شود و دیگر هیچ تجهیزی برای تعمیر به خارج از کشور ارسال نمی شود.
وی با بیان این که مهم ترین و پیچیده ترین تجهیزات صنعت انتقال نفت و فرآورده، توربین های گازی و پمپ ها هستند، افزود: هم اکنون، تعمیر و راه اندازی این تجهیزات به طورکلی در داخل تعمیر می شوند.
زمانی با اشاره به این که تعمیر کامل دیزل ها نیزازسال ها پیش در داخل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران انجام می شود، گفت: این خطوط به استثنای شرکت گاز درمقایسه با دیگرشرکت های زیرمجموعه نفت، بیشترین تنوع را در انواع توربین ها دارد، به نحوی که هم اکنون 14مدل مختلف توربین در تجهیزات زیرپوشش آن قرار دارد.
مدیرکالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین با اشاره به این که عمده تجهیزات در بخش مخابرات صنعت انتقال نیز از داخل تامین می شود، گفت: دربخش رادیوها، آنتن ها و برخی از دستگاه های مخابراتی که پایه و اساس آن فناوری روزآمد است، ازتجهیزات خارجی استفاده می کنیم که بیشترین نیازمندی ما برای داخلی سازی نیزدرهمین بخش است.
زمانی با اشاره به سرویس دهی تجهیزات مخابراتی نصب شده در دورترین نقاط به تمامی زیرمجموعه های صنعت نفت گفت: در مجموع حدود سه تا چهارشرکت در دنیا تولیدکننده تجهیزات مخابراتی هستند که تجهیزات تولیدی خود را پیوسته به روز می کنند.
وی مهم ترین تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال را لوله عنوان و اظهار کرد: هزینه عمده در شرکت خطوط لوله مربوط به لوله و بخش دیگری نیز تجهیزات نگهداشت سرویس های خطی شامل پمپ ها، قطعات و شیرآلات است.
زمانی با تاکید بر لزوم فعال شدن شرکت های توانمند داخلی در زمینه تولید تجهیزات مخابراتی گفت: در بخش قطعات حدود ۴۰ قلم کالای موردنیاز را به شرکت های داخلی اعلام نیاز کرده ایم که خوشبختانه آنها برای ساخت اعلام توانمندی کرده اند.
تعمیر و بهسازی تجهیزات انبار نفت چابهار
بهسازی و تعمیرات اساسی تاسیسات و تجهیزات انبار نفت سردارشهید شوشتری چابهار پایان یافت. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چابهار با اشاره به شرایط خاص آب وهوایی این منطقه عملیاتی، فرسودگی برخی تاسیسات در این انبار نفت را عامل مهمی برای انجام بهسازی و تعمیرات اساسی عنوان کرد. مصطفی نخعی بلاستینک و رنگ آمیزی 20 دهنه سکوی بارگیری و پمپ شید شامل استراکچر، تعویض ورق ها و قطعات پوسیده را از اقدام های انجام شده در این عملیات برشمرد. وی افزود: تعمیرات اساسی سه مخزن ذخیره سازی بنزین وآب آتش نشانی نیزپس از ماه ها تلاش پایان یافته و هم اکنون درمدار بهره برداری قرار دارد. نخعی همچنین به تعمیرات اساسی یکی دیگر از مخازن ذخیره سازی انبار نفت شهید شوشتری اشاره و تصریح کرد: با توجه به روند رو به توسعه منطقه و امکان پهلوگیری کشتی های با ظرفیت بالا، متوازن کردن ظرفیت ذخیره سازی فرآورده های نفتی در دستور کار منطقه قرار گرفته است. وی تعویض دال های فرسوده و اصلاح دیواره های بتنی محوطه را از دیگر اقدام های انجام شده برشمرد و افزود: فرسودگی وخرابی این دیواره ها از لحاظ ایمنی مشکلات ایجاد کرده بود که رفع شده است. شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چابهار یکی ازمناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است که در منتهی الیه جنوب شرق ایران فعالیت می کند.
پذیرایی روزانه از 3 هزار زائر اربعین
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه ازبرپایی موکب برای پذیرایی روزانه سه هزار زائران در اربعین حسینی خبر داد. احمد مجرد با بیان این که این موکب در محور روضتین کربلای معلی بر پا شده است، افزود: موکب کارکنان نفت ارومیه ازمحل کمک های نقدی وغیر نقدی کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه و دیگر خیران تامین شده است. به گفته وی، موکب کارکنان نفت ارومیه از اول آبان ماه دایر شده است و تا نهم آبان ماه تامین غذای سه هزار نفر زائر امام حسین (ع) شامل صبجانه، ناهار وشام را به عهده دارد. مجرد اظهارکرد: دراین موکب 200خانم، خدمت رسانی به زائران را به صورت افتخاری به عهده داشتند. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه گفت: برای تجهیز این موکب، 1500 تخته پتو، 600 عدد کپسول گازمایع، 6 باب سرویس بهداشتی، 700 مترداربست، همچنین20 تخته چادرگردانی و 700 مترمریع چادر ترانزیت به وسیله دو دستگاه تریلرو یک دستگاه کامیون به کشور عراق صادر شده است.
مهدی قاسمی، مسئول موکب کارکنان نفت ارومیه نیزدر این باره گفت: با کمک خادمین موکب، دربازه زمانی یاد شده، روزانه برای سه هزار زائر صبحانه، ناهار و شام و برای 500 نفر نیز امکان اسکان فراهم شده است.
راه اندازی آزمایشی سامانه سامگ
نسخه آزمایشی فاز نخست سامانه سامگ (سامانه الکترونیکی مشتریان گاز) در شرکت گاز استان قم نصب و راه اندازی شد.
مدیرفناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران گفت: راه اندازی کامل سامانه سامگ در31 شرکت گاز استانی، گام بلندی در جهت تحقق دولت الکترونیک وارتباط بین دولت ها، همچنین ارتباطات میان دولت با شهروندان است. روح الله نوریان افزود: باراه اندازی این سامانه ویکپارچه کردن فرآیندهای مربوط به حوزه مشترکان گاز درشرکت های گازاستانی، امکان مدیریت و پایش کیفیت ارائه خدمات و فرآیندهای وابسته به آن نیز فراهم می شود.
سیدجلال نورموسوی، رئیس امور تعرفه ها و قراردادهای مدیریت گازرسانی شرکت ملی گاز ایران نیز گفت: ایجاد این سامانه با اجرای این طرح، خدمات مورد نیاز مردم و مشترکان گاز ازطریق سامانه های الکترونیکی و دفاتر پیشخوان به صورت شفاف، یکسان، قانون مند و بر اساس تعرفه های مقرر انجام می شود.
وی تصریح کرد: انتظار می رود با راه اندازی کامل سامانه سامگ، توسعه خدمات قابل ارائه در دفاتر پیشخوان دولت به بهترین وضع ممکن برسد.
همکاری پالایشگاه گاز ایلام با سازندگان داخلی
ازابتدای امسال تاکنون، بیش از71درصد کالای موردنیازشرکت پالایشگاه ایلام با اتکا به توان تولید کنندگان ایرانی تامین و خریداری شده است. رئیس امورکالای پالایشگاه گازایلام گفت: این شرکت پالایشی درجهت تحقق منویات رهبری مبنی بر استفاده ازتوان داخلی، غالب اقلام مورد نیاز خود را با اتکا به توان داخلی تامین می کند. علی وحیدی اقلام خریداری شده از تولید کنندگان ایرانی از ابتدای امسال تاکنون را بیش 94 میلیارد ریال اعلام کرد.
وی با اشاره به این که سال گذشته نیز60درصد اقلام مورد نیاز پالایشگاه گاز ایلام از داخل تامین و خریداری شده است، افزود: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری مبنی برحمایت ازتولید داخل، این مهم با راهبری مدیران پالایشگاه، از اولویت های مهم این شرکت پالایشی به شمار می آید. رئیس امورکالای پالایشگاه گاز ایلام با اشاره به اقدام های انجام شده در جهت خودکفایی کالا گفت: در پالایشگاه گاز ایلام کمیته ای با عنوان خودکفایی فعالیت می کند که برای تامین اقلام مورد نیاز با شرکت های دانش بنیان و تولید کنندگان داخلی در تعامل است. وی درباره فرآیند خرید ازتولید کنندگان داخلی اظهار کرد: توانایی ساخت تجهیزات از تولید کنندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان بررسی و پس از تایید به اعلام سفارش و خرید اقدام می شود. به گفته وحیدی، تاکنون تجهیزات مهمی مربوط به بخش ها و واحدهای مختلف پالایشگاه گازایلام ازسوی تولیدکنندگان داخلی خریداری شده است و هم اکنون در مدار قرار دارند. وی با اشاره به برنامه ریزی برای کاهش مستمر اقلام موجود در انبار این شرکت اظهار کرد: با توجه به این برنامه ریزی و بهره گیری از توانمندی سازندگان داخلی، موجودی انبار از16هزار اقلم در سال 90 به 13 هزار قلم کاهش یافته که موجب آزاد سازی سرمایه پالایشگاه گاز پارسیان شده است. وحیدی گفت: اقلام مورد نیازاین پالایشگاه درکوتاه ترین زمان ممکن، با شناسایی تولیدکنندگان معتبر داخلی، برای بومی سازی اقلام خارجی، از اقدام های شاخص تدارکات کالای این پالایشگاه است.
تسطیح و پاکسازی حریم خطوط لوله در محدوده گیلان
مدیرمنطقه 9 عملیات انتقال گاز ازتکمیل پروژه تسطیح مسیر و پاکسازی حریم خط لوله در استان گیلان خبر داد.
رسول داودی نژاد، مدیر منطقه 9 عملیات انتقال گاز افزود: تسطیح مسیر وپاکسازی حریم اختصاصی خط لوله درقالب سه پروژه درمحدوده استان گیلان انجام شده است.
وی با بیان این که این پروژه با هدف دسترسی آسان به حریم خطوط لوله استان گیلان انجام شده است، تصریح کرد: رشت –آلکام، لاهیجان- رامسر و خط سوم سراسری لوشان- رشت، مسیرهایی هستند که تسطیح و پاک سازی حریم خطوط لوله درآنها انجام شده است.
قرارداد خرید 100 هزار تن گوگرد خانگیران امضا شد
پالایشگاه شهیدهاشمی نژاد برای فروش 100هزار تن گوگرد با سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، قرارداد امضا کرد. سیدمجید منبتی، مدیرعامل پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در آئین امضای قرارداد فروش گوگرد خانگیران با بیان این که سالانه 600 هزار تن گوگرد در این مجتمع گازی تولید می شود، افزود: کاهش صادرات و مصرف داخلی این محصول می تواند ضمن ایجاد ارزش افزوده از طریق تولید محصولات جانبی گوگردی و تحصیل ثروت، درایجاد اشتغال نیز موثر باشد. وی همچنین با اشاره به درجه خلوص 99.99 درصدی گوگرد تولیدی این مجتمع، اظهار کرد: خالص ترین گوگرد کشور به پالایشگاه خانگیران مربوط می شود و برای تبدیل آن به محصولات با ارزش افزوده بیشتر، قراردادهایی نیز با سرمایه گذاران داخلی امضا شده است.
منبتی تصریح کرد: با واگذاری زمین و امکانات مورد نیاز برای نصب تجهیزات و دستگاه های فرآوری گوگرد، از تولید داخل نیز حمایت شده است. مدیرعامل پالایشگاه گازخانگیران با تاکید برمنویات مقام معظم رهبری درحوزه اقتصاد مقاومتی، همچنین تحقق این مهم اظهار کرد: به منظور حمایت از کسب وکار داخلی، تامین چرخه صنعت غذایی سالم و ترغیب کشاورزان به استفاده ازگوگرد این پالایشگاه درمزارع درنظر است با ارائه تسهیلاتی به کشاورزان، زمینه استفاده ازمحصول گسترش یابد. مجتبی مزروعی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی نیز گفت: اکنون 1.2 میلیون هکتار زمین کشاورزی دارای خاک PH قلیایی در خراسان رضوی وجود دارد که یکی از عمده ترین اقدام ها برای ارتقای کمی و کیفی محصولات کشاورزی و بالابردن ارزش غذایی، اصلاح خاک است.
وی اظهار کرد: با امضای این قرارداد، یکی از سرمایه گذاران داخلی، گوگرد کلوخه پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد را خریداری و به گوگرد میکرونیزه برای مصارف صنعت کشاورزی تبدیل می کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی تصریح کرد: طبق معیارهای استاندارد، مجاز به استفاده از گوگرد تا سقف یک و نیم درصد برای مصارف کشاورزی هستیم، بنابراین پیش بینی می کنیم سالانه تا ۵۰۰ هزار تن از گوگرد خانگیران استفاده شود.
کنگره ملی مهندسی شیمی با شعار توسعه پایدار در صنایع ایران
دانشگاه امیرکبیر، بهمن ماه امسال میزبان شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران است. شعار این دوره از کنگره «توسعه پایدار در صنایع ایران» خواهد بود. بهرام ناصرنژاد، رئیس شورای سیاستگذاری شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران در نشست خبری این کنگره که در محل دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه امیرکبیر برگزار شد، با اعلام خبر برگزاری کنگره، این نکته را یادآوری کرد که شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران متفاوت تر از سالهای قبل برگزار می شود، چون تصمیم بر این شد در این دوره کمیته صنعتی مجزایی ایجاد شود. به گفته او، در شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران، تجربیات صنعتی هم به بخش علمی مهندسی افزوده شده است. نرگس فلاح، معاون پژوهشی دانشکده مهندسی شیمی در این زمینه با اشاره به اهمیت مستندسازی تجربیات صنعتی گفت: در شرایط فعلی و به ویژه با تحریم هایی که صنایع ما را محدود می کند، اگر مستندسازی به نحو خوبی انجام شود، هم افزایی صنعت و دانشگاه بهتر انجام می گیرد. او توضیح داد: شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران بیشتر مقاله محور است و در این دوره از کنگره، بخش مقالات صنعتی هم وجود دارد که از سوی دانشگاهیان و صنعتگران داوری می شود. در ادامه، مرضیه جدا، دبیر کمیته صنعت شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران گفت: به دنبال آن هستیم تا جای صنعت را در این کنگره باز کنیم و ارتباط صنعت و دانشگاه باید بیش از هر زمان دیگری تقویت شود. وی توضیح داد: این کمیته با سه محور شامل فناوری هایی که منجر به افزایش راندمان صنایع می شوند، فناوری های مرتبط با کاهش استفاده از آب و انرژی و اصلاح ساختار مکانیکی و افزایش راندمان کاتالیست های دانش بنیان در تحقیق و توسعه مقالات بخش صنعتی را می پذیرد.
به گفته وی، چرخه علم و فناوری در کشور خوب نبوده و باید با کمک تشکیل شبکه های تحقیقاتی و صنعتی به هم متوسل شود؛ مدیرانی از وزارت نفت، وزارت صنعت معدن و تجارت و وزارت نیرو نیز در این کمیته حضور دارند. در این نشست، حسینی معاونت برنامه ریزی و توسعه شرکت هلدینگ خلیج فارس نیز اظهار کرد: تجربه استفاده از خدمات دانشگاهی در صنعت پتروشیمی وجود دارد و در زمان تحریم هر پتروشیمی یک کمیته خودکفایی داشت که برای تامین قطعات از توان داخلی استفاده کنند. وی گفت: هلدینگ خلیج فارس در صدد تدوین نظام جامع آموزشی است و به زودی انجمن شیمی ایران به عنوان مشاور رسمی برای امور پژوهشی همراه هلدینگ خلیج فارس خواهد بود. به گزارش «مشعل»، با توجه به اینکه مهندسی شیمی، کلید توسعه پایدار است و توسعه پایدار، اولویت اصلی کشور، توجه اصلی این کنگره بر توسعه پایدار در صنایع ایران است. در این برنامه ها، راهکارهای عملی و نوین برای کاهش مصرف آب، بازیافت پساب های شهری و صنعتی، بهینه سازی مصرف انرژی، کاهش اثرهای زیست محیطی صنایع، کاهش کربن منتشر شده به جو در صنایع ایران و سایر موضوع هایی که در حوزه توسعه پایدار قرار می گیرند، مورد توجه قرار خواهند گرفت. شانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران، با محورهای پدیده های انتقال، ترمودینامیک، فرآیندهای جداسازی، مدل سازی و شبیه سازی، دینامیک سیالات محاسباتی، سینتیک، کاتالیست و طراحی راکتور، مهندسی و کنترل فرآیند، بیوتکنولوژی، مهندسی بیوپزشکی، صنایع غذایی و دارویی، نانوتکنولوژی، علوم و فناوری پلیمر، مهندسی نفت و مخزن، تولید، فرآورش و تبدیل گاز طبیعی، فناوری پایدار و سبز، مهندسی محیط زیست و ایمنی، استانداردسازی و آموزش در صنایع شیمیایی، مدیریت و کارآفرینی و انرژی تجدیدپذیر دوم تا چهارم بهمن ماه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار می شود.
گزارش « ویکتوریا مری سکویل وست» از فعالیت صنعت نفت ایران در 1927 میلادی
گنج چسبان میدان نفتون
«ویکتوریا مری سکویل وست» نویسنده شهیر انگلیسی از جمله اروپاییانی است که در دهه دوم فعالیت صنعت نفت در ایران، موفق شد از مرکز این فعالیت ها در شهر کنونی مسجدسلیمان که آن هنگام میدان نفتون نامیده می شد دیدن کند. وی پس از بازگشت، مشاهدات خود را در قالب کتابی با عنوان:
Twelv days and account of a journey across the bactiari mountain is south west Persia
در یکصدوچهل و دو صفحه و به قطع وزیری در سال 1928 میلادی به چاپ رسانید. کتابی که گزارشی از آن را نخستین بار مترجم توانمند زنده یاد مهراب امیری با ترجمه بخش هایی از آن در اختیار علاقه مندان قرار داد. ترجمه کوتاه زنده یاد امیری از کتاب سکویل وست در کتاب آنزان کتاب اول در کنار مصاحبه ای با او منتشر شده است. شش سال پس از انتشار این گزارش کوتاه: متن کامل کتاب یاد شده به فارسی ترجمه و منتشر شد.کتابی تحت عنوان دوازده روز سفر به سرزمین بختیاری با ترجمه شفق سعد که توسط انتشارات کتاب روز وابسته به نشر فرزان روز در سال 1380 خورشیدی در اختیار علاقه مندان فارسی زبان قرار گرفت و بازخوانی و استخراج گزارش سکویل وست از فعالیت صنعت نفت ایران نیز از روی این ترجمه و البته مقابله با متن اصلی استخراج شده است.
گزارش سکویل وست از مسجدسلیمان
سکول وست گزارش خود را از حرکت گروهشان از تهران آغاز می کند و پس از آن به دیده های خود از اصفهان و سرزمین بختیاری اشاره می نماید. مقصد سفر او و همراهانش مرکز مناطق نفتی در کوه تپه های مسجدسلیمان بوده و هنگامی که به نزدیکی این منطقه می رسد سکویل وست تقارن بافت سنتی عشایری با مدنیت صنعتی در ایران را این گونه توصیف می کند.چادرهای سیاهی که دشت را نقطه چین کرده بود آخرین اثری بود که از عشایر می دیدیم. آنچه انتظار ما را می کشید مدنیت بود که با آن تضادی حاد داشت. جاده هموار نخستین چیزی بود که برای سکویل وست جالب می نمود. این امر نشان از آن دارد که راهسازی در مقطع زمانی یاد شده از اولویت های کاری در منطقه عملیاتی صنعت نفت در ایران بوده است.او در این رابطه می نویسد: چرخ های ماشین ناگهان به نرمی بر سطحی هموار و طراز اول به گردش درآمد. (آیا این) یکی از شاهراه های انگلستان است؟ این راه به کجا منتهی می شود؟ یورک؟ کمبریج؟ نه احتمالا به شفیلد می رود به دود نگاه کن.
رونق صنعتی منطقه نیز برای او بسیار جالب بوده است. او گزارش می دهد که واقعا هیچ کمبودی وجود نداشت و بر اساس آنچه به ما گفته شد از کوره های بلند عظیم تا ماشین های تراشی که با کسری از سانتیمتر تنظیم شده اند در آنجا وجود داشت. آنجا می توانند دیگ بخار بسازند یا دوربین چشمی تعمیر کنند. می توانند مته ای را بیش از یک کیلومتر در خاک ایران فرو ببرند.مشهود است که در دهه دوم فعالیت صنعت نفت در ایران رونق اقتصادی و مدنیت نوین صنعتی موجود در میدان نفتون (مسجدسلیمان) نیز برای نگارنده بسیار جالب بوده است!او در این رابطه با بیانی که تعجب درآن موج می زند از بقالی هایی یاد می کند که بر پیشخوان آنها کنسروها و بطری های شناخته شده دیده می شد. همچنین از مدارسی یاد می کند که برای کودکان ساخته شده بود. سالن های خنک و بیمارستان های منظم و زمین های تنیس که زنان با لباس های تابستانی و مردان با لباس فلانل سفید در آنها بازی می کردند.همچنین رفت و آمد خودروها را که پلیس هایی با شلوارهای کتانی سفید اداره می کردند. اتوبوس هایی که در حرکت بودند و جاده هایی آسفالته سیاه در بین خانه های یک طبقه سفید رنگ پیچ می خوردند و بالا و پایین می رفتند. از دیگر نکاتی بوده که سکویل وست را مجذوب خود کرده بود.سکویل وست در خلال گزارش مشاهدات خود به نکته ظریفی اشاره می کند و آن سابقه آشنایی ساکنان محلی با نفت بوده که به واسطه چشمه های خود جوش نفت حاصل می شده است.
او یادآور می شود که: بختیاری ها نفت را می شناختند. آن را بر سطح چاله های آب باران شناور یافتند (و آن را) از روی آب جمع می کردند. آنها نفت را برای چرب کردن زخم ها و خراش ها استفاده می کردند و ذخایر قیر را تجارت می کردند و به عرب ها می فروختند تا جدار قایق هایشان را که بر دجله و فرات شناور بود، با آن اندود کنند.از گزارش سکویل وست همچنین می توانیم از چگونگی عملیات حفاری نفت نیز مطلع شویم. او نقل می کند که مرد انگلیسی جوانی که به عنوان سرمهندس در میدان نفتون حضور داشته برایش چگونگی عملیات حفاری را توضیح داده است. انگلیسی جوان با پیراهن و شلوار چروک و دود گرفته برای دادن توضیحاتی به غریبه ها بلند می شود و می گوید: دستت را از اینجا بگذار تا لرزه را احساس کنی. همان گونه که می گوید دستت را روی زنجیر می گذاری و صدای ضربه نبردی که پایین در اعماق زمین جاری است به انگشتت منتقل می شود ولی این لرزه نتیجه ضربه ای است که هشت دقیقه قبل کوبیده شده است.چگونگی اطلاع رسانی در لحظه به نفت رسیدن چاه نیز در نوع خود جالب بوده است. وقتی که تصور می کنند چنین لحظه مهیجی نزدیک شده است به آنانی که به چاه نزدیک می شوند هشدار می دهند. این هشدار موجز و موکد است: سیگار نکشید! در حال حفاری سنگ آهک اصلی.سکویل وست همچنین آماری از تعداد چاه های نفت در منطقه و میزان تولید نفت را نیز منتشر می نماید. براساس گزارش او آگاه می شویم که در آن سال (1927م) بیش از یکصدحلقه چاه در منطقه ای به وسعت پنجاه مایل مربع فعال بوده و در سال چهار و نیم میلیون تن نفت تولید می کردند. وقتی این گزارش را با آمار تولید نفت در مسجدسلیمان مندرج در جلد یک کتاب مدیران صنعت نفت مقایسه می کنیم که تولید (109، 921، 49) چهل و نه میلیون و نهصدوبیست و یک هزارویکصد و نه بشکه را نشان می دهد، متوجه می شویم اطلاعات سکویل وست در این زمینه چقدر دقیق بوده است. البته سکویل وست به این نکته نیز اشاره دارد که چاه های دیگر هم وجود دارند که در حال ساخت هستند در اعماق زمین گاهی عمق بیش از یک و نیم کیلومتر پوزه مته در ستیری که هیچ گاه چشم بشر فانی آن را ندیده است زمین را می کاود و سوراخ می کند. مته این دشمن باریک و نوک تیز سانتیمتر به سانتیمتر راه خود را در میان سنگ های نهفته باز می کند.نکته دیگری که از گزارش سکویل وست قابل برداشت است، تثبیت تاسیسات جانبی بهره برداری نفت در منطقه است. اگر در آغاز کشف نفت در منطقه تولید چاه های نفت به حوضچه های روباز هدایت می شد.
در زمانی که سکویل وست گزارش می دهد دیگر تاسیسات جانبی بهره برداری به حدی مستقر شده اند که نویسنده در چند جا اشاره می کند که نفتی به چشم دیده نمی شود. این یک میدان نفتی بزرگ است اما من نفتی نمی بینم در عوض جایگاه های وسیعی را می بینم که پر از دیگ های بخار و کوره ها و پیستون ها و یاتاقان ها و ماشین های تراش و تسمه نفاله های چرمی است که در حال گداختن و کوبیدن و چرخ زدن هستند دکل نفت دیده می شود. زمزمه آن به گوش می رسد، ولی نتیجه آن هرگز دیده نمی شود. لوله های انتقال دهنده مسدود و مهر و موم شده اند.
گنج چسبناک میدان نفتون در خط لوله عظیمی که بر فراز تپه های عجیب به خود می پیچد در دشت های پر از غلات خوزستان پایین می خزد و به طرف آبادان و دریا حمل می شود.آلودگی هوا و مسائل زیست محیطی نیز از گزارش سکویل وست قابل برداشت است. در زمان بازدید نگارنده عملیات صنعتی در میدان نفتون به گونه ای بوده که در برخی از مناطق گاز شدیدا انتشار داشته است.بوی سنگین گاز همه جا و همه چیز را فرا گرفته بود. در نقاطی مشخص از جاده موانعی ساخته بودند و آنجا همه کبریت ها را جمع می کردند و پس گذشتن از آن منطقه آنها را پس می دادند.این امر نشان می دهد در مناطقی که سکویل وست یاد می کند به همراه داشتن وسیله آتش زا چقدر خطرناک بوده است!
او به جامعه شناسی مردمی که می دیده نیز توجه داشته است. در گزارش خود از مردمانی یاد می کند با پوست های تیره ایرانی و هندی که احتمالا حتی خواندن و نوشتن هم نمی دانستند و این سوال را مطرح می کند که واقعا این مخلوقات ساده از موتورهای صنعتی چه ادراکی داشتند؟ در دنیای تخیلات آنها دنیایی که از کار آنان تغذیه می کرد چه شکلی داشت؟
آیا هیچ گاه به خود زحمت داده بودند تا درباره آنچه ماورای حوزه وظیفه بلاواسطه آنها قرار داشت بیندیشند؟
مسافر میدان نفتون تا آخرین لحظات حضور در منطقه نفتی بین سنت بومی و مدرنیته ناشی از نفت تضاد می بیند گزارش خود را این گونه به پایان می برد. شب هنگام از تپه ای بالا رفتیم و در آنجا ایستادیم و میدانی نفتی را نگریستیم که شعله های سرخ فام آن در تاریکی می درخشید.کوه های پرچین و چروک دیده نمی شدند. واقعا نمی توانستیم خود را قانع کنیم که یکی از شهرهای گسترده را در انگلستان صنعتی مشاهده می کنیم. ضمن اینکه امکان نداشت نسیم لطیفی که بر صورت ما می وزید، از خاک انگلستان برخاسته باشد.گزارش ویتاسکویل وست از عملیات صنعت نفت ایران در سال 1927 میلادی گویای بسیاری از ویژگی های منطقه نفتی و تاثیر بر فرهنگ و زندگی این خطه از ایران است. تاثیری که با کشف میادین جدید نفتی به جاهای دیگر نیز اشاعه پیدا کرد.ویکتوریا مری (ویتا) سرانجام در دوم جون 1962 میلادی بر اثر بیماری سرطان درگذشت، اما گنج چسبناک میدان نفتون همچنان در لوله ها جریان دارد.
سکویل وست که بود؟
ویکتوریا مری سکویل وست در نهم مارس 1892 میلادی در خانواده ای اشرافی در ایالات کنت انگلستان متولد شد. پدربزرگ مادری او لرد سکویل دوم و پدرش لرد سکویل سوم و خانه اشرافی که ویکتوریا مری در آن به دنیا آمد قصری با اتاق های فراوان بود.اما زندگی در یک خانوده اشرافی و در قصری آنچنانی مانع از این نبود که دختر کنجکاو خانواده لردسکویل وست به جامعه پیرامونش توجهی نداشته باشد.از آنجا که به نویسندگی علاقه فراوان داشت نام هنری ویتا را برای خود برگزید و آثار فراوانی را به چاپ رساند. با بسیاری از بزرگان ادبیات هم عصر خود مراوده داشت و به زودی جایگاه مهمی در عرصه ادبیات پیدا نمود.قبل از این شهرت جهانی او ازدواج نمود؛ ازدواجی که در باز شدن پایش به شرق بسیار تاثیرگذار بود ویکتوریا مری درسال 1913 میلادی با هرولد نیکسون فرزند نیکسون معروف ازدواج کرد و شغل دیپلماتیک همسرش او را با دنیای جدیدی آشنا کرد.
مسافرت های سکویل وست به ایران
همسرویتا هرولدنیکسون که به واسطه توانایی هایش بعدها از ملکه انگلستان لقب سر را گرفت، از سال 1925 تا 1927 میلادی به عنوان کنسول سفارت انگلستان در تهران مشغول به کار شد و همین شغل کافی بود تا ویتا دوباره به ایران مسافرت و هر دو بار مشاهدات خود را در ایران منتشر نماید. بار نخست که البته مدت ها قبل از مسئولیت سیاسی رسمی هرولد در ایران روی داد در سال 1916 میلادی بود که ویتا به همراه همسرش به ایران آمد و مشاهدات خود را در کتابی تحت عنوان مسافرت تهران منتشر نمود. کتابی که به فارسی نیز ترجمه شده است.بار دوم نیز او به سال 1227 میلادی (1306 خورشیدی) به ایران آمد و طی این سفر بود که به سرزمین بختیاری و مناطق نفتی ایران مسافرت نمود. در این سفر دوازده روزه ویتا به همراه همسرش هرولد و سه نفر از دوستان انگلیسی و آمریکایی شان با اتومبیل و همچنین در بخشی از راه با اسب و قاطر خود را از طریق اصفهان و چهارمحال بختیاری به مسجدسلیمان رسیدند و گزارش دوازده روز سفر به سرزمین بختیاری حاصل این مسافرت است.
غم غروب سه خورشید
درسوگ شهادت سبط اکبر(ع)
امام حسن مجتبی (ع) در شب نیمه رمضان سال سوم هجری در مدینه چشم به جهان گشودند و حدود هفت سال از دوران زندگی پیامبر اکرم (ص) را درک کردند و پس از آن حضرت حدود سی سال با پدر بزرگوارشان علی بن ابی طالب (ع) ملازمت داشتند. بعد از شهادت امیرمؤمنان(ع) به مدت ده سال عهده دار مقام امامت بودند و ۲۸ صفر سال پنجاه هجری در ۴۷ سالگی به دستور معاویه بن ابی سفیان و به دست جعده دختر اَشْعَثِ بنِ قِیس مسموم شدند و بر اثر همان زهر به شهادت رسیدند. حکومت اموی پس از تحمیل صلح بر امام حسن (ع) گرچه به بسیاری از اهداف خود رسیده بود، اما همچنان وجود امام حسن (ع) مانع از به اجرا درآوردن برخی نیات پلید آنان بود. از جمله اهدافی که معاویه دنبال می کرد، تعیین جانشین برای خود بود. وی از اجرای این تصمیم که برخلاف مفاد صلح نامه او با امام حسن (ع) بود، وحشت داشت و می دانست که اگر در زمان حیات آن حضرت به چنین کاری دست بزند، بدون شک با مخالفت شدید وی روبه رو خواهد شد. بر این اساس، تصمیم گرفت از هر راه ممکن امام را به شهادت برساند. پس از بررسی های زیاد جعده، همسر امام(ع) را مناسب ترین فرد برای تحقق بخشیدن به این هدف پلید دید. آنگاه به صورت محرمانه و با ارسال صدهزار درهم به جعده، به او قول داد که اگر امام را به شهادت برساند، او را به همسری یزید درخواهد آورد. سرانجام جعده آن حضرت را با ریختن زهر در آب آشامیدنی مسموم کرد و طولی نکشید بر اثر آن زهر، امام حسن (ع) به شهادت رسیدند.
وصیت امام حسن (ع)
چون امام حسن (ع) را مسموم کردند و حال ایشان دگرگون شد، برادرشان امام حسین (ع) به بالین آن حضرت حاضر شدند. وقتی جویای احوال او گشتند، امام حسن (ع) فرمودند: «خود را در اوّلین روز از روزهای آخرت و آخرین روز از روزهای دنیا می بینم». در ادامه، این گونه وصیت فرمودند: «گواهی می دهم به وحدانیت خدا و این که برای او شریکی نیست و تنها او سزاوار پرستش است. هرکه اطاعت او را در پیش گیرد، رستگار می شود و هرکه نافرمانی اش کند، گمراه می گردد و کسی که از گناهان و تقصیراتش نزد او توبه کند، هدایت می شود. ای حسین،جنازه مرا در کنار جدم رسول خدا (ص) دفن کن به شرط آن که کسی مانع این کار نباشد. اگر تو را از این کار باز داشتند، مبادا بر آن پافشاری کنی، چون راضی نیستم به خاطر این کار، قطره ای خون به زمین ریخته شود»
وصایای آموزنده امام حسن (ع) به جُناده
جُنادَةِ بن اَبی اُمَیه پس از مسموم شدن امام حسن (ع) به حضور آن حضرت رسید. پس از احوالپرسی، به امام عرض کرد: ای فرزند رسول خدا؛ مرا موعظه کن. امام (ع) مطالب بسیار مهمی بیان کردند و از جمله فرمودند: «ای جُناده خود را برای سفری که در پیش داری، پیش از فرارسیدن اجل مهیا کن. بدان تو همواره دنیا را طلب می کنی و مرگ هم تو را طلب می کند. اندوه روزی را که هنوز نرسیده است بر روزی که در آن هستی بار مکن... بدان در مال حلال دنیا حساب و در حرام آن کیفر و عقاب و در اموال شبهه ناک عتاب هست... برای دنیای خود به گونه ای تلاش کن که گویی همیشه در آن باقی خواهی ماند و برای آخرت به گونه ای کار کن که گویی همین فردا خواهی مُرد. اگر طالب عزت بی عِده وعُده و هیبت بی مُلک و سلطنت هستی، از خواری و ذلت گناه و نافرمانی خدا پرهیز کن و به اطاعت از فرمان او خود را ملزم ساز»
فضایل و مکارم امام حسن (ع)
رسول اکرم (ص) به مناسبت های مختلف در توصیف امام حسن مجتبی (ع) سخن گفته اند؛ از جمله فرمودند: «اگر قرار بود عقل به صورت یک انسان تجسم پیدا کند به صورت امام حسن(ع) ظاهر می شد». از صفات برجسته و معروف امام حسن (ع) شکیبایی و بردباری بود؛ به گونه ای که «الحِلْمُ الحَسَنِیَّة» در فرهنگ اسلامی ضرب المثل شده است. بردباری و سعه صدر آن حضرت به اندازه ای بوده است که سرسخت ترین دشمنان او نیز به این صفت همواره اعتراف داشتند.
در سوگ رحلت نبی اکرم(ص)
رحلت جانگداز پیامبراکرم(ص)، یکی از اندوه بارترین حوادث تاریخ اسلام به شمار می رود. به قول مشهور علمای شیعه، پیامبر اکرم(ص) روز دوشنبه، ۲۸صفر سال ۱۱ هجری قمری، رحلت کردند. هنگام وفات پیامبر(ص)، سر مبارک آن حضرت در دامن علی (ع) بود، درحالی که خانه حضرت از حضور مهاجران و انصار موج می زد. نقل است حضرت علی(ع) هنگام شستن پیکر پاک رسول خدا(ص) چنین فرمود: «پدر و مادرم فدایت باد! با مرگ تو رشته ای برید که در مرگ جز تو، کسی چنان ندید؛ پایان یافتن دعوت پیامبران و بریدن خبرهای آسمان. مرگت مصیبت زدگان را به شکیبایی واداشت و همگان را در سوگی یکسان گذاشت. اگر نه این بود که به شکیبایی امر و از بی تابی نهی کردی، اشک دیده را با گریستن بر تو به پایان می رساندیم. این زاری و بی قراری در فقدان تو اندک است، لیکن مرگ را باز نتوان گرداند و نه کس را از آن توان رهاند. پدر و مادرم فدایت، ما را در پیشگاه پروردگارت به یاد آر و در خاطر خود نگاهدار»
نگاهی به سیره و سخنان پیامبر اکرم(ص)
امام على (ع) در وصف پیامبر(ص) فرمود: او بخشنده ترین، دلیرترین، راستگوترین، خوش عهد و پیمان ترین و نرم خوترین مردم و رفتارش از همه بزرگوارانه تر بود. هرکس بدون سابقه قبلى آن حضرت را مى دید، هیبتش او را مى گرفت و هرکس با وى مى آمیخت و او را مى شناخت، دوستدارش مى شد. نظیر او را در گذشته و حال ندیده ام. رسول خدا (ص) هر روز برای نماز جماعت به مسجد مدینه می رفت. سر راه ایشان منزل یک نفر یهودی بود. پیامبر(ص) که به آنجا می رسید، آن مرد از پشت بام یا پنجره خانه اش مقداری خاکستر به پایین می ریخت و لباس آن حضرت آلوده می شد. رسول خدا(ص) از آن کار عصبانی نمی شد و با بردباری مانع مزاحمت انصار و مجادله با او می شد. روزی پیامبر(ص) از آنجا گذشت و متوجه شد که آن روز از خاکستر خبری نیست. از همسایه های یهودی پرسید: «این رفیق ما را چه شده؟!» گفتند: «مریض است و در بستر افتاده.» آن حضرت (ص) در خانه یهودی را زد و اجازه ورود خواست تا از او عیادت کند. وقتی یهودی فهمید رسول خدا (ص) به دیدنش آمده، خجالت کشید و از شرمندگی پتو را بر سر خود کشید. حضرت(ص) وارد شد و احوالپرسی کرد. یهودی از کار خود عذر خواست و پیامبر (ص) عذرش را پذیرفت. او در اثر این رفتار نیکوی پیامبر(ص) اسلام آورد و از یاران پیامبر(ص) شد. در فتح مکه، مخالفان پیامبر(ص) از ترس کشته شدن، به کعبه پناه برده بودند و در انتظار دستور رسول خدا (ص) درباره خود بودند. پیامبر خدا (ص) در جمع آنان حاضر شد و پس از حمد و شکر الهی که وعده پیروزیش را تحقق بخشیده بود، رو به مردم کرد و فرمود: «چه گمان می برید، ای جمعیت قریش، درباره شما چه بگوییم؟» آنان در پاسخ گفتند: «ما از تو جز خیر و نیکی انتظار نداریم. تو برادر کریم و بزرگوار و فرزند برادر بزرگوار مایی. اکنون قدرت در دست توست.» رسول خدا (ص) خطاب به آنان فرمود: «من درباره شما، همان می گویم که برادرم یوسف درباره برادارانش هنگام پیروزی گفت: امروز بر شما سرزنشى نیست، خدا شما را می آمرزد و او مهربان ترین مهربانان است. »آنگاه رسول خدا (ص) خطاب به قریش و فرزندان «امیه» فرمود: «بروید که شما آزاد شدگانید»
چند حدیث از پیامبر(ص)
نشان منافق سه چيز است : 1 - سخن به دروغ بگويد . 2 - از وعده تخلف كند .3 - در امانت خيانت نمايد .( تحف العقول ص 316)
کسی که نماز را از وقتش تأخیر بیندازد، (فردای قیامت) به شفاعت من نخواهد رسید
(محاسن ص 80)
منفورترين چيزهاي حلال در پيش خدا طلاق است . (نهج الفصاحه ص 157 ، ح 16)
بهترین یاران کسی است که ناسازگاریش اندک باشد و سازگاریش بسیار(تنبیه الخواطر ج 2 ، ص 123)
فرزند آدم وقتي تن تو سالم است و خاطرت آسوده است و قوت يك روز خويش راداري، جهانگر مباش .( نهج الفصاحه ص 159 ، ح 23)
فرزند آدم ، آنچه حاجت تو را رفع كند در دسترس خود داري و در پي آنچه تو را به طغيان وا مي دارد روز ميگذاري ، به اندك قناعت نميكني و از بسيار سير نمي شوي .
(نهج الفصاحه ص 159 ، ح 24)
از نفرين مظلوم بپرهيز زيرا وي به دعا حق خويش را از خدا ميخواهد و خدا حق را از حق دار دريغ نمي دارد .(نهج الفصاحه ص 161 ، ح 35)
از استعمال سنگ حرام در ساختمان بپرهيزيد كه مايه ويراني است .(نهج الفصاحه ص 162 ، ح 38)
عبادت هفتاد جزء است و بالاترین و بزرگترین جزء آن کسب حلال است.(مستدرک الوسایل و مستنبط المسایل ج 13 ، ص 12 ، ح 14585)
از فراست مؤمن بترسيد كه چيزها را با نور خدا مي نگرد .(کافی(ط-الاسلامیه) ج 1 ، ص 218 ، ح 3 )
از نفرين مظلوم بترسيد كه چون شعله آتش بر آسمان ميرود .( نهج الفصاحه ص 163، ح 47)
براى هر چیزى زكاتى است و زكات بدنها روزه است.(كافى(ط-الاسلامیه) ج 4، ص 62)
دو چيز را خداوند در اين جهان كيفر ميدهد : تعدي ، و ناسپاسي پدر و مادر .(نهج الفصاحه ص 165 ، ح 58)
هر كس از شما در خوردن قسم جديتر است به جهنم نزديكتر است .( نهج الفصاحه ص 166 ، ح 64)
در طلب دنيا معتدل باشيد و حرص نزنيد ، زيرا به هر كس هر چه قسمت اوست مي رسد .(شرح فارسی شهاب الاخبار ص 320 ، ح 518)
رمضان ماهى است كه ابتدایش رحمت است و میانهاش مغفرت و پایانش آزادى از آتش جهنم.(كافى(ط-الاسلامیه) ج 4، ص 67 - بحار الانوار(ط-بیروت) ج 93 ، ص 342 ، ح 14)
بهترين كارها در نزد خدا نماز به وقت است ، آنگاه نيكي به پدر و مادر ، آنگاه جنگ در راه خدا .(نهج الفصاحه ص 167 ، ح 70)
در سوگ شهادت شمس الشموس (ع)
امام علی بن موسی الرضا (ع) در یازده ذیقعده ۱۴۸ ق در شهر مدینه به دنیا آمد. پدر بزگوار آن حضرت، امام موسی کاظم (ع) نام مبارک او را «علی» گذاشتند. کنیه آن حضرت «ابوالحسن» و مشهورترین لقبش «رضا» است. دیگر القاب آن امام همام عبارتند از: «صابر»، «فاضل»، «رضیّ»، «وفّی»، «صدّیق»، «زکی»، «سراج اللّه» و «نورالهدی» نام اصلی امام هشتم علی بن موسی (ع) و لقب یا نام مشهور آن حضرت رضا است. امامت امام رضا (ع) در سال ۱۸۳ ه ق با شهادت امام کاظم (ع) ، امامت امام رضا(ع) شروع شد. آن حضرت ۳۵ سال بیشتر نداشتند که زمام امور امامت را به دست گرفتند و هدایت و راهنمایی فکری و اعتقادی جامعه اسلامی را عهده دار شدند. امام کاظم (ع) در فرصت های مختلف به معرفی امام رضا(ع) به عنوان امام و وصی بعد از خود می پرداختند و از یاران و شاگردان خود بر این امر مهم گواهی می گرفتند. مدت امامت آن حضرت بیست سال طول کشید که هفده سال آن در مدینه و سه سال آخر آن در خراسان سپری شد. امام رضا (ع) پنج سال آخر امامت خود را در دوران خلافت مأمون عباسی سپری کردند. مأمون عباسی که پس از قتل برادر خود، امین به عنوان هفتمین خلیفه عباسی بر مسند خلافت نشسته بود، از چند جهت ارکان حکومت خود را در خطر می دید. مأمون عباسی که خلافت خود را از چند طریق مورد تهدید می دید، تصمیم به آوردن امام رضا (ع) از مدینه به مَرْو گرفت تا با پیشنهاد خلافت یا ولایت عهدی به امام رضا (ع) ، مقداری از فشارها و تهدیدهای احتمالی از سوی علویان و ایرانیان را فرو نشاند و مردم با دیدن حضور امام رضا (ع) در دستگاه خلافت مأمون، از شورش و مخالفت منصرف شوند. مأمون در اجرای این تصمیم، چندین نامه و پیام دعوت به امام فرستاد. امام (ع) این دعوت ها را رد می کردند، اما مأمون با اصرار و پافشاری بسیار، امام (ع) را ناگزیر کرد که به سوی خراسان حرکت کند. مأمون گروهی را به فرماندهی «رَجاء بن ابی ضحّاک» مأمور آوردن امام رضا (ع)و همراهانشان از راه بصره و اهواز و فارس کرد. شواهد بسیاری در دست است که امام رضا (ع) از سفر به خراسان ناخشنود بود و پیوسته ناخشنودی خود را برای مردم آشکار می فرمود و با این روش، حجت را بر مردم تمام می کرد، تا فریب ترفند مأمون را نخورند و بدانند که او فریب مأمون را نخورده، بلکه برای مصلحت اسلام و مسلمین این سفر را پذیرفته است.
شهادت جانسوز امام رضا(ع)
مأمون که برای حفظ حکومت خود امام رضا (ع) را از مدینه به مرو آورده بود و با ترفندهای خود و اطرافیان به اهداف خود نرسیده بود، وقتی که رفتار و قاطعیت آن حضرت را دید، دریافت که گفتار و رفتار آن حضرت در نهایت موجب ضعف و تزلزل حکومت او می شود و از سوی دیگر عباسیان همواره در مورد ولایت عهدی امام رضا (ع) مأمون را تهدید می کردند و به او هشدار می دادند. در نتیجه وی تصمیم گرفت که آن حضرت را به گونه ای از میان ببرد، اما کاملاً مراقب بود که این عمل محرمانه انجام شود تا مسئله جدیدی برای حکومتش پیش نیاید؛ از این رو با مسموم کردن آن حضرت به هدف خود رسید. امام (ع) در روز آخر صفر بر اثر زهر مسموم و دعوت حق را لبیک گفت و به اجداد پاکش پیوست.
دهه هشتادی ام
مشعل- کمتر کسی تصوری از حجم تغییرات نسلی میان دهه هشتادی ها و نسل های قبل از خودشان دارد. نسلی که بسیاری از کارشناسان و جامعه شناسان حالا دیگر آنها را با سه شاخصه رسانه ای شدن، مصرفی شدن و پسامادی شدن می سنجند و معتقدند با نسلی مواجه هستیم که دیگر به راحتی نه می توان کنترلش کرد، نه به راحتی می توان قانعش کرد و نه به راحتی می توان از خواسته هایی که باب میل قدیمی ترها نیست، منصرفشان کرد. ما با نسلی رو به رو هستیم که نتیجه تربیت و نوع نگاه بسیاری از جوانان دهه 50 و 60 هستند پس بهتر است بیشتر و بیشتر درباره آنها بدانیم و وقتمان را با آنها بگذرانیم.
اگر بخواهیم با ادبیاتی که دهه هشتادی ها در متن و گفتار با هم حرف می زنند، این متن را بنویسیم حتما بخش زیادی از مخاطبان این گزارش نمی توانند آن را بخوانند یا بخش کمی از مطلب را متوجه خواهند شد و حتما در خانواده و اطرافیانتان با این ادبیات نوشتاری مواجه بوده اید. آنها عموما حروف انگلیسی را با فارسی تلفیق کرده و نوعی از «فینگلیش» ابداعی را ترتیب می دهند که البته با آن مدل از «فینگلیش» که در ذهن دارید تفاوت دارد، زیرا برخی از حروف صدادار در این میان را حذف و اضافه سلیقه ای می کنند و بسیاری از کلمات هم متناسب با کاربرد و میزان کاربرد مصطلح می شوند و دلیل منطقی و دستور زبان خاصی ندارد.
علاوه بر اینها این نسل در بیان کتبی حرف های خود به دلیل«خستگی»، «صرف وقت کمتر» و مهمتر از همه «متمایز» بودن، عموما کلمات را خلاصه و در حد یک حرف به کار می برد. به عنوان نمونه I See را IC و Forever را 4E می نویسند. این دلایل را که عمدتا در شبکه های اجتماعی به عنوان دلایل اصلی این تفاوت در حرف زدن و نوشتن خودشان مطرح کرده اند.
دهه هشتادی ها از کوتاه نویسی، تفکر الگوریتمی، منتقل کردن پیام های کوتاه به ویژه بیان ایده ها و مسائل از طریق تصاویر و ایماژها و کلیپ ها و انیمیشن ها و یا از پیام صوتی استفاده می کنند. دختران و پسران این نسل بیش از آن که حرف بزنند، عکس ها را رد و بدل می کنند و اگر هم بخواهند حرف بزنند، کوتاه نویسی می کنند.
این نسل کانال و گروه و شبکه اجتماعی خودش را دارد و کمتر به تلوزیون و روزنامه و کتاب مراجعه می کند و در عوض بیشتر به کتاب صوتی و پادکست و انواع موسیقی های جدید گرایش دارد.
این نسل انقلاب اسلامی و سختی جنگ را ندیده و تحولات ساختاری بعد از جنگ را نچشیده و امروز با عبرت و شناختی که از سه نسل قبل خود گرفته، دچار رفتارهایی متفاوت از نسل های قبل از خود است. نسلی که محدودیت های مالی و راه های کسب درآمد و تحصیل نسل های قبل از خود را دیده و با توجه به آن دست به انتخابهای متفاوتی می زند.
دهه هشتادی هایی که از همان ابتدای کودکی کنترل تلوزیون و لپ تاپ و تلفن همراه و دوربین در دسترسشان بوده، عجیب نیست که بیشتر از نسل های قبل به شبکه های اجتماعی و اینترنت علاقه و گرایش و تسلط و اشراف داشته باشند. این گرایش نوعی از سبک زندگی را برای آنها رقم زده که ممکن است آسیب هایی داشته باشد اما به نوعی هم اقتضای زمانه آنها است، پس سعی در نفی آن، محدود کردن و یا حذف نگیرید و تنها تلاش کنید تا این نیاز یا گرایش را کنترل کنید و به آنها موارد پیشنهادی خود را توصیه کنید. ضمن اینکه اگر شما خودتان بر این فضای مجازی و اینترنت تسلط داشته باشید، خیالتان راحت است که بچه ها نمی توانند شما را دور بزنند.
دنیای امروز دنیای اخبار و تصاویر لحظه ای است و دیگر کسی نمی تواند فرزند خود را سال ها از این فضا دور نگه دارد، بهتر است به جای نگرانی درباره حریم خصوصی و مسائل امنیتی یا اخلاقی، بایدها و نبایدهایی که فکر می کنید تاکنون به فرزندانتان یاد داده اید و در تربیت آنها به کار برده اید را یادآوری و مرز بندی مجدد کنید و باقی را به عهده تشخیص آنها بگذارید و تنها از دور بر آنها نظارت کنید . چرا که در هر صورت اگر آنها بخواهند کاری را که شما درست نمی دانید، انجام می دهند و ممکن است شما متوجه نشوید.
خودتان به عنوان والدین چه میزان روی رفتار و اخلاق فردی و اجتماعی خود تسلط دارید و این رفتار را درست می دانید ؟ آیا فرزند شما الگوی مناسبی دارد؟ چقدر در شبانه روز در شبکه های اجتماعی هستید یا پای تلوزیون و برنامه های آن می مانید؟ چقدر در خانه کتاب خوانده اید و چقدر از وقت خود را برای خانواده اختصاص می دهید؟ رفتارهای شما در همه این سال ها اصلی ترین الگو برای فرزندانتان بوده است، پس سعی نکنید حالا که فرزندتان به حدی از انتخاب و قدرت تشخیص رسیده است، آنچه را تا به حال به او یاد داده اید، نفی کنید و اگر اشتباهی وجود دارد، برخورد سلبی نداشته باشید.
دختران و پسران نوجوان دهه هشتادی ملاک ها و رفتارهایی متفاوت از نسل های دیگر دارد و در بسیاری از موارد نظیر پوشش و مدل مو یا انتخاب دوستان، ملاک ها و سلیقه ها و ارزش هایی را که والدین و جامعه می خواهد، رعایت نمی کنند. اگرچه این موضوع هم ارتباط زیادی با نوع تربیت آنها از کودکی دارد اما معمولا نوجوانان تاثیر پذیری بالایی از گروه همسالان دارند و دوستان و همکلاسی های آنها الگوهای رفتاری شان می شوند. در این موارد هم بهتر است به جای برخوردهای سلبی، اصول اخلاقی و ارزشی را یادآوری کنید و از آنها بخواهید تا جایی که می توانند با شما همراه شوند و چه بسا برای این کار، تشویق هایی بگذارید.
اگر در خانه یا خانواده خود مواردی از دهه هشتادی ها را داشته باشید، می دانید که برخی از آنها رفتارهایی پرخاش جویانه دارند و این موضوع در لحن صحبت کردن بیشتر خود را نشان می دهد. معمولا صحبت سازنده با نوجوانان این نسل سخت است و قانع کردن آنها به این راحتی ها نیست؛ به همین دلیل باید تاکید کرد که اگرچه حرف زدن با آنها سختی های خاص خودش را دارد، اما این بهترین راه است و باید زبان ارتباط با آنها را پیدا کنید.
تربیت کودکان در خانواده و جامعه به شکلی مشترک صورت می گیرد، پس برای آنکه فرزندتان با کمترین آسیب از این دوران بگذرد، دوستی و ارتباط خود را با فرزندانتان بیشتر کنید. زمان بیشتری را در موضوعات مورد علاقه فرزندتان با او بگذارید و بگذارید تجربه های شاد و هیجان انگیز و جدید را با شما و یا در کنار شما داشته باشد و تا جایی که امکان دارد در جمع های دوستانه با آنها همراهی کنید؛ به عبارتی نه منعشان کنید نه رهایشان کنید.
خوب گوش دادن به خواسته ها و حرف دل فرزند، عدم رویارویی و برخورد شدید با خواسته ها و پرسش های غیر متداول و احترام به خواسته های آنان را حتی اگر برآورده نمی شوند، فراموش نکنیم. 17 ساله های امروز، بزرگترین دهه هشتادی های امروز جامعه ما هستند. پس عمده این دختران و پسران ما در سن حساس بلوغ هستند و لازم است چالش های دوران بلوغ را قبل از هر چیز مد نظر داشته باشیم و مسائل مهمی مثل احترام به شخصیت، استقلال و حق انتخاب را جدی بگیریم.
در ارتباط با نوجوانتان متناسب با نیازها و رفتارهایش، موارد تشویقی در نظر بگیرید. از سینما و فیلمی که دوست دارد یا جایی که دوست دارد برود. حتی اگر پاسختان به خواسته ها یا حرف هایش منفی است، همان ابتدا پاسخ منفی ندهید: یک «بسیار خوب» بگویید و بگذارید درباره آن موضوع بیشتر حرف بزند. در ارتباط با آنها در ازای هر عمل یا وظیفه ای که انجام می دهند، محترمانه تشکر کنید تا احساس مفید بودن داشته باشند. آنها را برای ورود به کارها و برنامه های هنری و ورزشی و تحصیلی جدید تشویق کنید و در هر کار جدید و متفاوت دخالتشان دهید و از آنها در پایان کار تشکر کنید.
پرچم کشتی ها را بشناسید
مشعل: دریا ؛ محدوده گسترده و دور از دسترس و زیبایی است که کشتی ها با انواع مقصدها و دلایل مختلف در آن تردد دارند. اگرچه بسیاری از بیرون این چرخه ممکن است فکر کنند آنچه از قایق و کشتی کوچک و بزرگ باری و نفتکش ها در این عرصه تردد دارد، قاعده ای خاص ندارد، اما کشتی ها هم همانند هواپیماها خطوط مشخص دارند و در غیر این مسیرها قرار نمی گیرند و مهمتر از همه کشتی ها و مالکیت و تردد آنها قوانین خاص خود را دارند. از قرنها پیش که همه کشورها در آب های آزاد دنیا تردد نداشتند و در عین حال قوانین جهانی و پذیرفته شده ای برای این حضور در دریا و مدل تردد و سهم هر کشور وجود نداشت ، این میزان از سهم و تردد بر اساس قدرت آن کشورها در ناوگان دریایی تعریف می شد و بر همین اساس، برداشت از دریا و مسیرهای دریایی در انحصار چند کشور بود. از قرن هفدهم میلادی به بعد زمزمه «دریاهای آزاد» برای همه ملت ها شروع شد تا این انحصارها و خطرهای دریایی پایان یابد و به این ترتیب در شروع قرن بیستم قوانین دریایی در سطح بین المللی تعیین شده بود که البته همین قوانین هم در بسیاری از مواقع از جمله جنگ جهانی دوم بارها نقض شد.
همین موارد در کنار تجربیات دنیای جدید در دسترسی های فنی و الکترونیکی زمینه تهیه چند پیمان نامه جهانی را فراهم کرد تا در قالب آنها برای دریاهای آزاد، شرایط تردد انواع کشتی و تعهدات هر کشور در مقابل آن کشتی و باری که همراه دارد، قواعدی را تعیین کنند. یکی از این موارد تعیین شده ، ایجاد قواعدی برای کشورهای دارای پرچم در دریا بود. در دریا روشی از قدیم به عنوان «پرچم های مصلحتی» مرسوم بوده است که طی آن یک کشتی تجاری در کشور دیگری غیر از کشور مالک (مالکان) کشتی ثبت می شود و با پرچم رسمی کشوری که در آن ثبت شده، تردد می کند. از مهم ترین دلایل مالکان کشتی برای استفاده از پرچم های مصلحتی کاهش هزینه های عملیاتی یا رهایی از قوانین و مقررات کشور مالک کشتی ، تبدیل ارز آسان ، کاهش هزینه تعمیرات و... است. به این ترتیب استفاده از پرچم های مصلحتی افزایش یافت و بخش قابل توجهی از کشتی های کشورهای مختلف در چند کشور پاناما، لیبریا و جزایر مارشال ثبت شده اند. البته در بسیاری از موارد کشتی ها به دلایل دیگری جدا از منافع تجاری از پرچم مصلحتی استفاده می کنند و معمولا چنین رفتارهایی در زمان جنگ و یا در جهت اهداف ناگفته دولت ها رخ می دهد.
آنچه به عنوان قوانین بین المللی درباره پرچم اول وجود دارد، در کنار قوانین پرچم دوم یعنی پرچم مالک کشتی قرار می گیرد. هر کشوری طبق قوانین داخلی خود به عنوان پرچم دوم ، قوانین را برای مالکان قرار می دهد که رعایت آنها الزامی است. به عنوان نمونه در سازمان بنادر و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ، بخشی به عنوان «ثبت موقت و دائم کشتی ها در ایران» قوانین ثبت ذکر شده است. در بخشی از این قوانین گفته شده است:« کشور ثبت کننده شناور به صورت اجاره کامل ، مطابق با قوانین ملی خود مجاز به ثبت شناور به صورت اجاره کامل بوده و توافق لازم بین پرچم (مرجع ثبت کشتی ها) و پرچم اصلی (ایران) صورت بگیرد. همچنین شناور در مدت ثبت به صورت اجاره کامل باید مفاد کنوانسیون هایی را که جمهوری اسلامی ایران به آنها ملحق شده است، علاوه بر مقررات پرچم دوم رعایت کند. کشتی در زمان ثبت به صورت اجاره کامل موظف به برافراشتن پرچم کشوری خواهد بود که به صورت اجاره کامل در آن به ثبت رسیده است».
*زبان پرچم ها روی کشتی
اما فارغ از پرچم های مصلحتی چند کشور مشخص در دنیا و پرچم سایر کشورها برای تردد در دریاها، کشتی ها ممکن است مجبور به استفاده از چند پرچم دیگر برای اعلام شرایط خود شوند. در گذشته که سیستم های مخابراتی و صوتی و تصویری به این حد از توانمندی نرسیده بود، کشتی ها برای اعلام شرایط خود از پرچم های حاوی نشانه هایی مشخص استفاده می کردند. تعدادی پرچم با نشانه های بین المللی با زبان رمز نشانه گذاری شده وجود دارد که امکان برقراری ارتباط با کشتی های مختلف را فراهم می کند. این پرچم ها حاوی نشانه گذاری هایی هستند که در میان کشورها و کشتی های آنها قابل قبول و شناخته شده است.
در ادامه به تعدادی از این پرچم ها که معنای مشخصی دارند و زبان بین المللی کشتی ها محسوب می شوند، می پردازیم. این پرچم ها با حروف لاتین و به ترتیب معرفی می شوند.
ALFA
کشتی غواصی را به درون آب فرستاده و می خواهد کشتی های دیگر فاصله شان را با کشتی حفظ کنند.
romeo
کشتی خارج از مسیر تعریف شده است.
Juliet
کشتی حامل مواد خطرناک یا قابل اشتعال دچار حریق و یا نشتی شده باشد و با دیدن این پرچم باید از کشتی تا جای ممکن فاصله گرفت.
b ravo
کشتی در حال بارگیری، تخلیه و یا حمل مواد خطرناک یا منفجرشونده است.
Charlie
علامت مثبت و تایید است.
Uniform
کشتی قصد با خبر کردن کشتی دیگری که خطری آن را تهدید می کند، داشته باشد.
Golf
کشتی به یک راهنمای دریانوردی نیاز داشته باشد. ماهیگیر ها نیز هنگامی که تورهایشان را درون آب می فرستند، از این علامت استفاده می کنند.
foxtrot
کشتی از کار افتاده است و کشتی های دیگر با دیدن این پرچم باید با کشتی یاد شده ارتباط رادیویی برقرار کنند. کاربرد دیگر این پرچم در ناوهای هواپیمابر است که به کشتی های دیگر پیغام می دهد عملیات پروازی درحال انجام است.
Echo
کشتی به سمت راست خود تغییر مسیر می دهد.
Delta
کشتی برای حرکت کردن و چرخش با مشکل روبروست و از کشتی های دیگر در خواست می کند که فاصله بگیرند.
برای آنکه در میان قربانیان خاموش دیابت نباشید روبان آبی را ببندید
مشعل: حدود نیمی از مردم ایران در معرض ابتلا به دیابت هستند و مسئله مهم این است که تقریبا نیمی از آنها از وجود بیماری خود اطلاعی ندارند و زمان مراجعات غیر مرتبط یا بیماری های معمول که آزمایشاتی در پی دارد، از وجود این بیماری آگاه می شوند. شاید بارها شنیده باشید که بسیاری از کودکان و جوانان در سنین پایین دچار این بیماری شده اند که بخشی از آن زمینه های ارثی دارد، اما بخش دیگر آن مرتبط با عادات غذایی و میزان دوری و نزدیکی ما به ورزش و زندگی سالم است. برای شناخت و فاصله گرفتن از خطر دیابت می توانید برخی از موارد را مد نظر داشته باشید تا بدانید چقدر در معرض دیابت هستید.
اگر پاسختان به هر کدام از این سوال ها مثبت است، لازم است برای چکاپ به مراکز پزشکی مراجعه کنید. آیا نوزادی با وزن بیشتر از ۴ کیلو به دنیا آوردید؟ برادر یا خواهری مبتلا به دیابت دارید؟ پدر یا مادر شما مبتلا به دیابت هستند؟ وزنتان مساوی و یا بیشتر از دو رقم آخر اندازه قدتان است؟ اگر سنتان زیر ۶۵ سال است، چه اندازه تحرک و ورزش دارید؟ در عین حال به خاطر داشته باشید که چند نشانه اصلی برای احتمال دیابت، کاهش یکباره وزن، تکرر ادرار، خستگی بدون دلیل، عطش و تشنگی و تاری دید هستند که اگر یک یا چند مورد از آنها را داشتید در هر سنی که هستید، یا در بستگانتان مشاهده می کنید، آن را پیگیری کنید.
چه زمانی ورزش کنید؟
پزشکان درباره زمان ورزش برای افراد دیابتی باید به شکل اختصاصی نظر دهند، اما معمولا برای یک تا سه ساعت پس از صرف غذا مناسب ترین وقت برای ورزش است. همیشه قبل از شروع ورزش، قند خونتان را اندازه بگیرید. وقتی قند خون ناشتای بالای 250 یا بالای 300 دارید، زمان مناسبی برای ورزش نیست، زیرا اگر ورزش کنید، قند خونتان بالا می رود.
به خاطر داشته باشید، دیابت عوارض حمله ای و یکباره و پر خطر آن هم در مراحل ابتدایی ندارد و به عبارتی بدون نشانه های علنی و با چراغ خاموش به سراغ شما می آید. اگرچه این شرایط نگران کننده است، اما درست به همین دلیل فرصت برای جلوگیری و کنترل آن در مراحل مختلف وجود دارد و حتی در سخت ترین انواع آن باز هم توصیه ها و عوامل کنترلی با توجه به پیشرفت های پزشکی وجود دارد. البته اگر کنترل بیماری به موقع انجام شود از عوارض جدی، پر درد و پر هزینه جلوگیری می شود. هزینه آزمایش قند خون بالا نیست و حتی در برخی شهرها و مراکز درمانی، دستگاه تست قند خون به رایگان توزیع می شود. مبتلایان به دیابت باید کنترل تغذیه و وزن خود را در اولویت بگذارند و چربی ها را بسوزانند و از همه مهمتر استرس را دور کنند. و برای این کار بیشتر پزشکان ورزشهای سبک را توصیه می کنند که در عین کاهش نسبی وزن، بدن شما را با تحرکی متعادل سالم نگه می دارد. در این زمینه چند ورزش توصیه شده است:
شنا: این ورزش را برای سالمندان با هر شرایطی توصیه می کنند چرا که فشاری به مفاصل وارد نمی کند و حس آرامش آب به فرد بیمار منتقل می شود. شنا هم همانند دوچرخه برای بیماران دیابتی که حس را در پاهای خود از دست داده اند، یا نگران این عارضه هستند، مفید است.
تای چی: یک ورزش آرام و آهسته است که حدود نیم ساعت وقت شما را می گیرد و علاوه بر تناسب اندام، استرس را از شما دور می کند.
دوچرخه ثابت: دوچرخه سواری در فضای باز یا دوچرخه های ثابت در خانه یا باشگاه ورزشی هوازی است که جریان خون را تقویت می کند و به قلب کمک می کند. این به جریان افتادن خون به خصوص برای افراد دیابتی که حس پاهای خود را از دست می دهند و وزن خود را نمی توانند متعادل نگه دارند، بسیار مفید خواهد بود.
پیاده روی: این پیشنهاد هم برای همه افراد در گروه های سنی مختلف توصیه می شود، اما برای افراد دیابتی که به کاهش وزن و تحرک بدنی نیاز دارند، بسیار مفید خواهد بود. این ورزش را حتما باید با کفش و لباس مناسب و در محلی مناسب انجام دهید تا زخم یا فشاری به بدنتان وارد نشود. توجه داشته باشید که اگر دچار نوروپاتی و اختلال حسی در پاهایتان هستید، پیاده روی طولانی ممکن است باعث آسیب رسیدن به آنها شود.
یوگا: این روزش با حرکات کششی و آرامی که دارد، عملکرد اعصاب را بهبود می بخشد و استرس را از شما دور می کند. استرس همان عاملی است که قند خون را افزایش می دهد.
روبان آبی را بشناسید
چه افراد مبتلا به دیابت و خانواده و اطرافیان آنها و چه سایر افراد جامعه لازم است درباره این بیماری بیشتر بدانند. هر بیماری مثل دیابت الزام ها، مراقبت ها و خطرهایی دارد که همه باید از آن مطلع باشند؛ مواردی همانند اینکه چه مواد غذایی و رژیمی را باید رعایت کنند، داروها و انسولین چطور مصرف یا تزریق می شود یا چه عوارضی در چشم و کلیه و پاها ایجاد می شود. از آنجا که ممکن است هر کدام از ما همین حالا به این بیماری دچار باشیم، اما از بیماری مطلع نباشیم، جزء مبتلایان خاموش این بیماری محسوب می شویم، کمپین های آگاهی بخشی در چند سال اخیر برای شناسایی و اطلاع رسانی بیماران دیابتی به راه افتاد که با «روبان آبی» شناخته می شود. اگرچه روبان آبی در میان نشانه گذاری های جهانی با دلایل دیگری مانند خشونت علیه کودکان ثبت شده است، اما در داخل کشورمان روبان آبی نماد بیماران دیابتی است. در این اطلاع رسانی از گروه های اجتماعی و به خصوص بیماران خواسته می شود، درباره این بیماری و نشانه ها و عوارض آن صحبت و آنها را به این کمپین روبان آبی دعوت کنند. نکته مهم آن است که شاید این همراهی در کمپین روبان آبی برای شما حیاتی نباشد، اما می تواند در شناسایی بیماران و انتقال برخی موارد آموزشی به آنها موثر باشد.
کمپین «روبان آبی» قصد شناسایی و راهنمایی افراد مبتلا به دیابت را دارد و تمام اعضای کمپین از مدیرعامل تا کارکنان، به دیابت نوع یک دچار هستند و با استفاده از ظرفیت های پیش آمده، افراد مبتلا را شناسایی می کنند و به مراکز درمانی و آزمایشگاهی ارجاع می دهند تا نوع دیابت آنها مشخص شود. روبان آبی ها تلاش می کنند تا هیچکس به علت ناآگاهی و ناامیدی دچار دیابت نشود. علاوه بر اینها در تقویم رسمی کشور 27 آبان ماه تا سوم آذر ماه، هفته ملی دیابت نام گذاری شده است و موارد آموزشی چند باره در اماکن عمومی یادآوری و باز آموزی می شوند. انجمن دیابت گابریک که کمپین «روبان آبی» را راه اندازی کرده است. هر سال در هفته دیابت با پخش پوسترها و اطلاع رسانی های رسانه ای و محیطی با عنوان «قول می دهم و به تعهد خود پایبندم» در سطح شهر فعال می شود، شهروندان مبتلایی در این کمپین فعال می شوند و قول می دهند که به جای قند از انواع میوه ها استفاده کنند و در طول روز حتما نیم ساعت پیاده روی کنند و به نشانه این تعهد نیز یک روبان آبی به دست می بندند. اگرچه این اقدام ها تشویقی و نمادین هستند، اما این امیدواری را بیشتر می کند که با این اقدام ها تغییرات کوچکی در نوع زندگی و عادت های غذایی بیماران مبتلا به دیابت و سایر اقشار جامعه پدید آید و زندگی سالم تری برای ایرانیان به وجود آورد.
لیگ برتر هندبال بانوان تاسیسات دریایی برد و صدرنشین شد
هفته ششم لیگ برتر هندبال بانوان باشگاه های ایران، برای نمایندگان نفت با پیروزی تاسیسات دریایی و تساوی نفت و گاز گچساران همراه بود.
در هفته ششم لیگ برتر هندبال بانوان و در حساس ترین دیدار، دو تیم بالای جدولی شهید چمران لارستان و تاسیسات دریایی تهران به مصاف هم رفتند که در پایان، تاسیسات دریایی به پیروزی رسید و صدرنشین شد.
شاگردان مهسا معتمدی در این هفته که به لارستان رفته بودند، دست به کار بزرگی زدند و تیم صدرنشین را که با تفاضل گل از آنها بالاتر بود، در خانه خودش شکست دادند تا به تنهایی در صدر جدول رقابت ها قرار بگیرند.
تیم هندبال بانوان تاسیسات دریایی در یک بازی مهیج و جذاب و در عین حال نزدیک و نفسگیر، با نتیجه 24 بر 23 میزبان خود را شکست داد تا با 12 امتیاز در صدر جدول قرار بگیرد.
نفت و گاز گچساران، دیگر نماینده نفتی ها در خانه، میزبان ذوب آهن اصفهان بود که مقابل این تیم اصفهانی به تساوی رضایت داد. شاگردان اعظم صمیمی در دیداری پرگل و با نتیجه تساوی 30 بر 30 مقابل حریف خود، متوقف شدند با این تساوی 7 امتیازی شوند و در رتبه سوم جدول قرار بگیرند.
معتمدی: بازیکنان ما به این باور رسیدند که می توانند خوب باشند
سرمربی تیم هندبال بانوان تاسیسات دریایی گفت: در بازی با چمران لارستان بردیم و نشان دادیم که مدعی قهرمانی هستیم.
مهسا معتمدی، سرمربی تاسیسات دریایی درباره این بازی گفت: بازی خوبی بود و باید بگویم همه بازیکنانی که وارد زمین می شدند، بهترین عملکرد خود را به نمایش می گذاشتند. گلر ما در این بازی خوب کار کرد و در کل از عملکرد همه بازیکنان راضی هستم. برد خیلی خوب و به موقعی داشتیم.
او در ادامه به جوان بودن تیمش اشاره می کند و می گوید: 80 درصد ترکیب تیم ما را بازیکنان امید تشکیل می دهند. 6-5 بازیکنی را که سال گذشته با ما بودند، امسال در اختیار نداریم. در این بازی هم یک بازیکن آسیب دیده داشتیم. به همین دلیل با بازیکنان امید به میدان رفتیم.
معتمدی در پاسخ به این سوال که شما رقابت تنگاتنگی با لارستان دارید، گفت: امسال سطح مسابقات خوب است. ما ابتدای لیگ را با بازیکنان امید شروع کردیم، به همین دلیل در چند مسابقه اول، بازی پایاپای بود؛ اما در ادامه بازیکنان ما خودشان را پیدا کردند و به این باور رسیدند که می توانند خیلی خوب باشند. لارستان هم تیم خوبی است؛ ولی ما به دنبال قهرمانی هستیم.
دربی نفتی ها برنده نداشت
دوتیم فوتبال پارس جنوبی جم و نفت آبادان در هفته دهم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در جم و در حضور بیش از 3 هزار هوادار جمی در دربی نفتی ها به مصاف هم رفتند که نبرد این دو تیم با هم برنده نداشت.
شاگردان مهدی تارتار در پارس جنوبی جم، بازی را بهتر شروع کردند و خیلی هم زود به گل رسیدند در ادامه پارس جنوبی گل دوم را هم زد، ولی از آنجا که نفتی های آبادان نمی خواستند بازنده این دیدار باشند، قبل از پایان نیمه اول، یکی از گل ها را پاسخ دادند.
با شروع نیمه دوم بازهم این پارس جنوبی جم بود که از حریف نفتی خود بهتر بازی کرد و بر توپ و میدان تسلط داشت و تا آستانه پیروزی هم پیش رفت؛ ولی در دقایق پایانی، نفت آبادان گل تساوی را زد تا دربی نفتی ها برنده نداشته باشد.
پارس جنوبی جم با این تساوی 13 امتیازی شد و در رتبه هشتم قرار گرفت و نفت آبادان هم با 10 امتیاز رتبه دهم جدول را به خود اختصاص داد. در این دیدار، محمد نوری و محسن بنگر برای پارس جنوبی گلزنی کردند و دو گل تیم نفت آبادان را هم اکبر ایمانی و رضا جبیره به ثمر رساندند.
سرجیو: صنعت نفت روز به روز بهتر می شود
سرمربی نفت آبادان عقیده دارد، در دربی نفتی ها بازی خوبی ارائه دادند و اگر شانس با آنها یار بود، می توانستند دومین پیروزی فصل را جشن بگیرند.
پائولو سرجیو بعد از تساوی تیمش مقابل پارس جنوبی جم گفت: بازی سختی بود و در نیمه اول روی اشتباهات فردی گل خوردیم؛ اما در بین دو نیمه صحبت های خوبی با یچه ها داشتم و در ادامه توانستیم بر بازی مسلط شده و در نهایت هم بازی مساوی شد.
سرمربی نفت آبادان در مورد عملکرد تیمش خاطرنشان کرد: تیم ما ۷۰ تا ۸۰ درصد نسبت به فصل پیش تغییرات داشته و طبیعی است که برای رسیدن به شرایط ایده آل به هماهنگی بیشتری نیاز داشته باشد. قبول دارم که نتایج ابتدای فصل مان خوب نبود؛ اما دیدید که هر چه جلوتر آمدیم، شرایط بهتر شد و الان هم شرایطمان خوب است. اطمینان دارم از این بهتر هم می شویم.
سرجیو در خصوص اینکه چرا موفق نشدند دومین پیروزی خود را جشن بگیرند گفت: اول اینکه تیم پارس جنوبی جم، تیم خوبی است و دوم اینکه آنها در خانه بازی می کردند و بردن چنین تیم در این فضا سخت است؛ ولی ما تمام سعی خود را کردیم که برنده شویم و باید بگویم که بدشانسی، مانع پیروزی ما شد؛ البته شاگردانم در زدن ضربات آخر هم دقت لازم را نداشتند و باید برای بازی های بعد روی این موضوع کار کنیم.
تارتار: می توانستیم برنده دربی باشیم
مهدی تارتار، سرمربی تیم پارس جنوبی بعد از دیدار تیمش مقابل نفت آبادان گفت: بازی زیبایی بود، موقعیت های زیادی روی دروازه ها خلق شد، بخصوص از جانب تیم ما موقعیت های زیادی هدر رفت. اگر خوش شانس بودیم با اختلاف می توانستیم برنده بازی باشیم. در مقابل دو گل بچگانه خوردیم؛ یکی روی ضربه ایستگاهی که خطا هم نبود و بعدی هم به خاطر تمرکز نداشتن خودمان که خیلی بد بود.او در ادامه با تبریک به آبادانی ها گفت: در شروع نیمه دوم می توانستیم گل سوم را بزنیم که بد شانس بودیم. تقدیر این بود که بازی مساوی شود. یکی دو صحنه مشکوک به پنالتی هم وجود داشت که امیدوارم اشتباه کرده باشیم. باید به تیم نفت آبادان تبریک بگوییم که دست پُر این شهر را ترک کرد. تارتار در مورد داوری مسابقه گفت: نمی خواهم از داور بازی انتقاد کنم. او تحصیل کرده و از نظر فنی هم خوب است؛ ولی در نیمه اول خطاهای بی موردی برای صنعت نفت گرفت که یکی از این خطاها به گل تبدیل شد. با توجه به تجربه حیدری، انتظار داشتیم که فریب نخورد.
او در مورد اینکه در نیم فصل، بازیکن جذب می کنید یا نه، گفت: اگر مشکلات حل شود، بازیکن می گیریم. برای ارائه فوتبالی بهتر باید تقویت شویم.
در لیگ برتر بسکتبال ایران پتروشیمی و پالایش نفت با اقتدار شروع کردند
تیم بسکتبال پتروشیمی بندر امام، قهرمان آسیا و تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان که فصل پیش با مقام سوم در لیگ به کار خود پایان داده بود، لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران را با اقتدار شروع کردند.تیم بسکتبال پتروشیمی بندرامام که درخانه میزبان تیم آویژه صنعت پارسا بود، موفق شد حریف خود را شکست دهد. شاگردان مهران حاتمی که حالا قهرمانی آسیا را یدک می کشند، با ارائه یک بازی برترموفق شدند حریف خودرا با نتیجه قاطع 98 بر 53 شکست دهند تا اولین قدم را محکم برداشته باشند.تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان هم که به اصفهان رفته بود، در دیداری پایاپای و نزدیک موفق شد ذوب آهن را شکست دهد. شاگردان حماد سامری در دیداری که بسیار نزدیک و جذاب دنبال می شد، موفق شدند با نتیجه 71 بر 55 به پیروزی برسند تا از دیگر نماینده نفتی ها عقب نمانند و لیگ را با پیروزی شروع کرده باشند.
سامری: پیروزی خارج از خانه در گام اول روحیه مضاعف می دهد
حماد سامری، سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان بعد از پیروزی در اصفهان مقابل ذوب آهن در نخستین دیدار لیگ گفت: بازی سخت و پایاپایی انجام دادیم. ذوب آهن که در واپسین روزهای قبل از شروع لیگ برای حضور در این مسابقات آماده شده بود، بسیار خوب بازی کرد و درواقع ما را به درد سر انداخت. باید بگویم انتظار چنین بازی خوبی را از آنها نداشتم. او در ادامه در خصوص بازی تیمش گفت: همیشه اولین بازی لیگ سخت است؛ چرا که بازیکنان هنوز به طور کامل با هم هماهنگ نشده اند و جو شروع مسابقات روی تیم تاثیر گذار است؛ اما با تمام این اوصاف برای اولین دیدار بچه ها خوب کار کردند و از تک تک آنها راضی هستم. پیروزی خارج از خانه در گام اول بسیار موثر است و به تیم انگیزه و روحیه مضاعف می دهد.سامری در ادامه در خصوص رقابت با دیگر تیم ها و شانس قهرمانی پالایش نفت گفت: هنوز زود است در این باره صحبت کنیم؛ ولی باید از همین ابتدا گام نخست را محکم برداریم.هدف ما هم مثل همه تیم ها قهرمانی است؛ اما راه دورودرازی در پیش داریم.
مهران حاتمی: شروع خوبی داشتیم و از بازیکنانم راضی هستم
سرمربی تیم بسکتبال پتروشیمی بندر امام از اینکه لیگ را با پیروزی شروع کردند، بسیار خرسند است و می گوید، برای قهرمانی باید از همین ابتدا با قدرت شروع کرد.مهران حاتمی بعد از پیروزی در نخستین دیدار لیگ برتر بسکتبال گفت: بازی راحتی نبود.هر تیمی که مقابل پتروشیمی قرار می گیرد، می خواهد بهترین بازی اش را به نمایش بگذارد.او در ادامه ضمن ابراز رضایت از عملکرد شاگردانش گفت: بازیکنانم بازی خوبی را به نمایش گذاشتند و در طول بازی، تیم برتر میدان بودند. من از همه آنها تشکر می کنم. حاتمی در ادامه با اشاره به حمایت هواداران ماهشهری گفت: هواداران همیشه به ما لطف داشتند و تنها کاری که می توانیم انجام دهیم، پیروزی در هر دیدار است تا آنها خوشحال باشند. بازهم مثل همیشه ما را تشویق کردند و برای پیروزی، به بازیکنان انرژی دادند. او در خصوص اینکه انتظار ها از پتروشیمی با قهرمانی در آسیا بالا رفته و حالا توقع می رود که قهرمان لیگ هم شوند، گفت: کار سختی پیش رو داریم و تازه اول راه هستیم. تیمی که می خواهد قهرمان شود، باید از همین ابتدا با قدرت و محکم کار را شروع کند. الان نمی شود حرف از قهرمانی زد، اما هدف ما بعد از قهرمانی در آسیا، قهرمانی در لیگ برتر است.
با پیروزی در دربی نفتی ها بانوان پالایش نفت قدم نخست را محکم برداشتند
رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های بانوان ایران با دربی نفتی ها استارت خورد که در نخستین دیدار، تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان مدافع عنوان قهرمانی با پیروزی در دربی لیگ را شروع کرد.تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان که در خانه و سالن بعثت آبادان میزبان تیم گاز تهران بود، موفق شد حریف خود را در دیداری که در طول بازی تیم برتر میدان بود، شکست دهد.
شاگردان زهرا مرتضی زاده با ارائه بازی برتر موفق شدند تیم بسکتبال گاز تهران را که فصل پیش سوم شده بود و هدایت آن به عهده فرانک طیاری است، با نتیجه قاطع 89 بر 53 شکست دهند تا اولین گام را در لیگ محکم برداشته باشند.
مرتضی زاده: ابتدا بهترین عملکرد، سپس قهرمانی
سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان معتقد است: عملکرد و هماهنگی تیمش برابر گاز تهران در هفته نخست لیگ برتر بسکتبال بانوان، بالاتر از حد تصور بوده است. زهرا مرتضی زاده بعد از پیروزی تیمش برابر گاز تهران در دربی نفتی ها و در هفته آغازین لیگ برتر بسکتبال بانوان گفت: تیم گاز تهران هم مثل پالایش نفت آبادان دستخوش تغییرات زیادی شده بود و به دلیل همین حجم بالای تغییرات، شناخت زیادی از تیم حریف نداشتم. آیتم هایی مد نظر ما بود و برایمان اهمیت داشت، این که بازیکنان نفت بر اساس آن، بخصوص در اصول دفاعی جلو بروند که خوشبختانه رخ داد. او در ادامه با اشاره به ناهماهنگی شاگردانش در این بازی گفت: ناهماهنگی هایی از نظر فنی داشتیم؛ زیرا این بازی، اولین بازی رسمی با این ترکیب جدید بود و اطمینان دارم با گذشت زمان به تیم بهتری تبدیل خواهیم شد. سرمربی پالایش نفت آبادان در ادامه به بازی حساس هفته بعد اشاره کرد و گفت: در هفته دوم لیگ برتر بسکتبال، در آبادان بازی مهمی برابر دانشگاه آزاد داریم و در بازی با گاز تلاش کردیم تا بتوانیم برنامه های بازی با دانشگاه آزاد را در همین بازی با گاز تهران اجرا کنیم و زمانی که اختلاف امتیاز افزایش یافت، این فرصت را به دست آوردیم که روی برنامه های بازی دوم در زمین کار کنیم.مرتضی زاده با بیان این که از نحوه عملکرد تیمش برابر گاز بوده است، تاکید کرد: پالایش نفت، تیمی یکدست و همدل بود. ما در کوارتر آخر 3 بازیکن بسیار جوان و کم سن و سال را به میدان فرستادیم. در فاز هجومی، بازیکنان را آزاد گذاشته بودیم تا بازیکنان بتوانند بازی خوانی کنند و به هماهنگی بهتری برسند. صادقانه بگویم، انتظار داشتم سطح هماهنگی تیم کمتر باشد؛ اما شرایط بهتر از چیزی بود که تصور می کردم. او در پاسخ به این پرسش که آیا می توانند قهرمانی فصل گذشته را تکرار کنند، گفت: ما قهرمان فصل گذشته ایم و امسال دچار تغییرات اساسی شده ایم؛ اما در مورد تکرار قهرمانی باید بگویم هیچ چیزی دور از دسترس نیست. ما تمام تلاش خود را می کنیم که بهترین عملکرد را داشته باشیم. ممکن است این ارائه، به قهرمانی منجر شود؛ اما صرفا قهرمانی، هدف ما نیست.
مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب: می خواهیم درورزش کشور تاثیر گذارباشیم
توسعه و گسترش ورزش همگانی و در کنار آن سلامت کارکنان و خانواده های آنها و همچنین اجرایی کردن طرح جدید شورای ورزش، یعنی ایجاد شناسنامه سلامت کارکنان به عنوان امری مهم، از برنامه های این روزهای اموروزش 4 شرکت اصلی و تابعه است.
در نخستین اقدام شاهد بودیم که در هفته تربیت بدنی امور ورزش و تربیت بدنی و باشگاه مناطق نفت خیز جنوب، ضمن برگزاری برنامه های ورزشی ایستگاه های سلامت، تست ورزش کارکنان را راه اندازی کرد و با انجام معاینات پزشکی ورزشی از صحت و سلامت کارکنان در کنار ورزش کردن مطلع شد و به آنها خدمات رسانی کرد.
هدایت یزدی مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب در این زمینه گفت : از ۲۶ مهر تا 2 آبان در سراسر کشور، به عنوان هفته ورزش و تربیت بدنی نامگذاری شده است. ضمن تبریک هفته تربیت بدنی و ورزش باید بگویم، هفته تربیت بدنی بهانه ای شد تا با هدف توسعه و گسترش ورزش همگانی و نیز سلامت کارکنان و خانواده های آنها، برنامه هایی را در نظر بگیریم که خوشبختانه با همکاری هیات های ورزشی برنامه های فرهنگی - ورزشی متنوعی در سطح مناطق نفت خیز جنوب در ایام هفته تربیت بدنی برگزار شد.از مهمترین اقدام های انجام شده در هفته تربیت بدنی، بازگشایی و تعمیرات اساسی استخر بانوان شهرک نفت اهواز بود. این استخر به مناسبت این هفته به بهره برداری رسید.برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی - ورزشی، برپایی غرفه ایستگاه سلامت و تست ورزش که از مهمترین برنامه های این امور در طول هفته تربیت بدنی بود و نیز ارائه دستاوردهای باشگاه، کوهپیمایی بانوان و آقایان به منطقه ارتفاعات مال آقا شهرستان باغملک، گل افشانی و غبار روبی از مزار شهدای حادثه ترور اهواز، دیدار و تجلیل از پیشکسوتان ورزشی، تقدیر از خبرنگاران فعال عرصه ورزش و... از جمله برنامه های انجام شده در هفته تربیت بدنی است.او در ادامه اشاره ای هم برنامه ها و کارهای انجام شده در فوتبال پایه با توجه به اهمیت آن و حضور فرزندان نفتی در این تیم ها داشت و از اینکه آنها از آینده سازان ورزش نفت هستند، سخن گفت.
حمایت از نسل جوان
یزدی گفت: با توجه به سرمایه انسانی که داریم، بخصوص فرزندان نفتی، می خواهیم از باشگاه های تاثیرگذار در فوتبال ایران باشیم.مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیزجنوب با ابراز رضایت از تیم های پایه فوتبال این باشگاه درمسابقات باشگاه های کشور ادامه داد: نسل جدید فوتبال خوزستان در تیم های مختلف استان درحال شکوفا شدن است و ما نیز تا حد توان خود از این نسل در باشگاه حمایت می کنیم.
یزدی با اشاره به اینکه هم اکنون 115 تیم در تمامی رشته های ورزشی زیر نظر باشگاه مناطق نفت خیزجنوب درحال فعالیت هستند، گفت: از این تعداد 14 تیم در رشته فوتبال در شهرهای اهواز، امیدیه و مسجدسلیمان در دسته های مختلف باشگاه های کشور حضور دارند و به رقابت با حریفان خود می پردازند.
ظرفیت های بالای ورزشی
وی با بیان اینکه هم اکنون در تمامی رده های سنی رشته فوتبال، تیم داری می کنیم، گفت: با توجه به وجود علاقه و ظرفیت در فوتبال استان خوزستان، انتظارمی رود با حمایت این رشته ورزشی، به یکی از باشگاه های تاثیرگذار در فوتبال ایران تبدیل شویم.مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه مدرسه فوتبال این باشگاه در طول سال فعال است، اضافه کرد: در سطح شهر اهواز تیم های فوتبال باشگاه بجز رده سنی بزرگسالان در سایر رده های سنی، نیز فعال هستند. یزدی با اشاره به اینکه تیم نفت اهواز، درمسابقات لیگ برتر فوتبال امید باشگاه های کشور، شرایط بدی ندارد، گفت: کادر فنی تیم ملی فوتبال کشورمان با تماشای بازی این تیم از شرایط فنی آنها رضایت داشتند و نفراتی را برای اردوهای آینده تیم ملی امید مدنظر قرار دادند.وی با بیان اینکه تیم نفت اهواز هم اکنون درمکان دوم جدول رده بندی لیگ برتر فوتبال جوانان باشگاه های کشور قراردارد، گفت: این نتیجه درحالی تاکنون رقم خورده است که تیم های فولادخوزستان، سپاهان اصفهان، تراکتورسازی تبریز و مس کرمان با جذب بهترین نفرات این رده سنی، پا به عرصه مسابقات گذاشتند.
یزدی با تبریک روز جهانی مربی به تمامی مربیان، بویژه مربیان شاغل در باشگاه مناطق نفت خیزجنوب گفت: مربیان، نقشی اساسی در معرفی، رشد و شکوفایی ورزشکاران و قهرمانان آینده دارند و زحمات آنها به هیچ عنوان قابل جبران نخواهد بود و ورزشکاران و مسئولان باید همیشه پاسخگوی ایثار و کوشش آنها باشند.وی ابراز امیدواری کرد که مربیان همچون معلمان در جامعه از جایگاه ویژه ای برخوردار باشند.
نگاه ویژه به نشاط جامعهہ
مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه 75 درصد ترکیب تیم های ورزشی از جمله فوتبال باشگاه را فرزندان شاغل وزارت نفت تشکیل می دهند، اظهارداشت: تمامی بازیکنان و اعضای تیم های پایه نفت اهواز را بازیکنان بومی تشکیل می دهند. مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه فوتبال در خوزستان از جایگاه بسیار بالایی برخوردار است، گفت: خوزستان، مهدفوتبال و ورزش است. فوتبال تنها سرگرمی جوانان خوزستانی به شمار می رود و در صورت بی توجهی به ورزش این قشر، جامعه به سمت ناهنجاری ها سوق داده خواهد شد.
یزدی با اشاره به اینکه تنها راه سلامت و نشاط جامعه، حضورحداکثری مردم در انجام فعالیت های ورزشی است و نیز از آنجا که یکی از وظایف آنها به مسئولیت اجتماعی در قبال جامعه برمی گردد، عنوان کرد: باتوجه به شرایط خاص استان، نیاز به حمایت مدیران و دستگاه های اجرایی استان به ورزش از گذشته دوچندان شده و انتظار می رود، نگاه ویژه ای به شور و نشاط جامعه از طریق پرداختن تمامی افراد جامعه به ورزش داشته باشند.
وی در پایان از حمایت مدیران ارشد استان و شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب از بخش ورزش تقدیر و ابراز امیدواری کرد که بتوانند در تمام رده های ورزش موفق باشند.
نايب قهرماني سنگ نورد نفت اميديه
سنگ نورد تیم نفت امیدیه موفق شد در مسابقات قهرمانی سنگ نوردی كشوري، با کسب رتبه دوم به مدال نقره دست پیدا کند. رضا چاشي، سنگ نورد جوان و عنوان دار باشگاه نفت اميديه كه عناوين مختلف كشور را با خود به يدك مي كشد، در مسابقات سنگ نوردي كشور «جام نومرز» كه به ميزباني اراك برگزار شد، توانست با اختلاف بسیار ناچيز مقام نايب قهرماني اين مسابقات را كسب کند.
واترپلویيست هاي نفت و گاز گچساران جهاني شدند
تیم ملی واترپلوی جوانان ایران مدال برنز رقابت های قهرمانی آسیا را به گردن آویخت و جهانی شد. ششمین دوره رقابت های واترپلوی قهرمانی جوانان آسیا (زیر ۱۹ سال) به میزبانی تاشکند ازبکستان برگزار شد که تیم ملی ایران توانست به مقام سوم دست پیدا کند.امير محمد پرهون و حسين خالدي تبار، دو تن از ملي پوشان نفت و گاز گچساران بودند كه در تركيب تيم ملي جوانان حضور داشتند و موفق شدند با کسب این مقام، براي نخستين بار سهميه مسابقات جوانان جهان را به همراه تیم ملي كسب كنند. ملی پوشان جوان واترپلوی ایران در آخرین دیدار خود مقابل تیم قدرتمند ژاپن به آب زدند. این دیدار در پایان با نتیجه ۱۴ بر ۴ به سود تیم ملی ژاپن به پایان رسید تا تیم ملی ایران با کسب ۶ امتیاز، عنوان سوم رقابت های واترپلوی جوانان آسیا را به نام خود ثبت کند. تیم ژاپن با ۱۰ امتیاز در جایگاه نخست ایستاد و تیم هم چین دوم شد. با این حساب تیم ملی واترپلو جوانان ایران به همراه تیم های چین و ژاپن، سهمیه حضور در رقابت های جوانان جهان را کسب کرد.
صعود كوهنوردان نفت و گاز گچساران به کوه گوهر
به مناسبت هفته تربيت بدني و نیز رشد و توسعه ورزش همگانی در میان کارکنان و تشویق آنها به امر ورزش، كوهنوردان نفت و گاز گچساران به همراه تعدادی از کارکنان به ارتفاعات كوه گوهر صعود كردند. كوهنوردان نفتي طی یک روز این صعود را انجام دادند. تيم كوهنوردي نفت و گاز گچساران يكي از تيم هایي است که طي سال هاي گذشته در سطح مناطق نفت خيز و وزارت نفت، سابقه چند صعود ملي و بين المللي را در كارنامه خود دارد. گفتنی است، کوه گوهر رشته کوهی در غرب لرستان در جهت شمال غربی جنوب شرقی به موازات رشته کوه زاگرس ودر بخش طرهان به طول ۳۳ کیلومتر کشیده شده است و ارتفاع قلل آن به بالای 2000 متر می رسد.
صعود کارکنان نفت خیز جنوب به ارتفاعات مال آقا
کارکنان خانم و آقای شرکت مناطق نفت خیز جنوب به مناسبت هفته تربیت بدنی و نیز با هدف توسعه ورزش همگانی به ارتفاعات «مال آقا» در شهرستان باغملک صعود کردند.
تعدادی از کارکنان خانم و آقای شاغل در شرکت مناطق نفت خیز جنوب در دو روز و دو صعود جداگانه که اعضای هر کدام از دو گروه را بیش از 100 نفر از کارکنان تشکیل می دادند، به صورت دسته جمعی به ارتفاعات «مال آقا» باغملک صعود کردند.
ارتفاعات «مال آقا» در منطقه ای کوهستانی از سلسله جبال رشته کوه زاگرس واقع شده که در میان کوه های بلند محصور است و رودخانه ای مواج وسرد از کنار آن می گذرد. این ارتفاعات در شمال شرقی شهرستان باغ ملک، در شرق استان خوزستان واقع شده است.
صدرنشینی تیم نفت امیدیه در لیگ وزنه برداری
باشگاه نفت و گاز امیدیه در پایان هفته دوم لیگ وزنه برداری جوانان خوزستان در صدر جدول قرار گرفت.
هفته دوم مسابقات لیگ وزنه برداری جوانان خوزستان، در سالن وزنه برداری شهدای خوزستان برگزار شد.
در این هفته، باشگاه نفت و گاز امیدیه با 752 امتیاز، باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با 698 امتیاز، هیات وزنه برداری شهرستان دزفول با 672 امتیاز و باشگاه ملی حفاری با 669 امتیاز در رده های اول تا چهارم قرار گرفتند.
همچنین در مجموع دو هفته سپری شده از این رقابت ها، در حال حاضر باشگاه نفت و گاز امیدیه با 1478 امتیاز، باشگاه ملی حفاری با 1405 امتیاز، باشگاه مناطق نفت خیز جنوب با 1398 امتیاز و هیات وزنه برداری شهرستان دزفول با 1316 امتیاز به ترتیب در مکان های اول تا چهارم جای گرفته اند.
10 تیم در لیگ وزنه برداری جوانان خوزستان حضور دارند.
نکاتی آموزشی برای پرهیز از تبعیض بین فرزندان روی ترازوی مقایسه نــرویــم
مشعل برقراری عدالت در همه مراحل زندگی و در ارتباط با همه افرادی که در زندگی ما هستند، به عنوان اصلی اخلاقی و انسانی مورد تاکید قرار گرفته و از جمله اصل هایی است که ربطی به دین، اعتقادات، نژاد، کشور و شهر محل زندگی افراد ندارد و همه انسان ها درباره آن متفق القول هستند. رعایت عدالت، شرط اساسي در هر نوع رابطه ای است که می تواند علاوه بر حفظ حقوق افراد، روابط آنها را پایدار نگه دارد و به نظر یکی از مهمترین روابطی که باید حفظ شود، روابط بین اعضای خانواده، یعنی فرزندان و والدین است. شخصیت و ویژگی های افراد و نیازهای آنها با هم یکسان نیست و به همین ترتیب، نوع ارتباط و برخورد با هر کدام از دو جنس زن و مرد با هم تفاوت دارد، اما برخی اصول رفتاری، باید جدا از این تفاوت ها، مورد توجه قرار گیرند. مانند تفاوت های شخصیتی، شرایط رشدی و نیازهای متفاوت جسمی و روانی در دخترها و پسرها که لازم است به هر کدام از این نیازها در جای خود پرداخته شود، اما به طور کلی آنچه باید از آن پرهیز شود، آن است که اين تفاوت در رفتار، به تبعيض بين فرزندان و فرق گذاشتن بين آنها منجر شود، چون کودک در هر سنی که باشد، احساس می کند در مرتبه و سطحی پایین تر یا دورتر قرار گرفته و این احساس ممکن است باعث رنجش، حسادت و پرخاشگری او می شود. این روند معمولا یکباره رخ نمی دهد و کودک به دفعات در رفتار والدین نشانه هایی از این تفاوت را مشاهده می کند و به مرور به یقین می رسد که والدینش توجه بیشتری به برادر یا خواهر او دارند. مطالعات نشان داده است، در جریان چنین تبعیضی بین فرزندان با هر دلیلی که باشد، هر دو فرزند طرف تبعیض از لحاظ سلامت روان آسیب خواهند دید. از یک طرف فرزندی که کمتر دوست داشته شده، دچار احساس خشم می شود و از آن طرف، فرزندی که بیشتر دوست داشته شده، به خاطر سطح بالای انتظارات پدر و مادر استرس می گیرد.
در بسیاری از تحقیقات کشورهای مختلف، والدین و فرزندان به صراحت درباره این تفاوت و تبعیض بین فرزندان اقرار کرده اند یا حتی در روابط خانوادگی، پدر و مادر در صحبت هایشان به صراحت، ویژگی های یک فرزند را با موفقیت ها و ویژگی های ظاهری و رفتاری عیان و از آن تعریف می کنند و در مقابل، فرزند دیگر را محدود و ناموفق می خوانند که همین اظهارات، از کودکی در ناخودآگاه او به عنوان یک نقص باقی می ماند و گاه ممکن است فرد از کودکی با احساساتی مثل حسادت یا کینه بزرگ شود. توجه داشته باشید که اگر کودکان شما این رفتار را در شما دیده باشند، ممکن است در کودکی یا در هر شرایطی، درباره آن صحبت نکنند؛ اما این تبعیض برای همیشه در یادشان می ماند و در ضمیر ناخودآگاهشان این فرض را دارند که مادر یا پدر نسبت به خواهر یا برادرشان احساسی متفاوت دارد. گاه ممکن است فرد در بزرگسالی این موضوع را به خانواده و والدین خود بازگو کند و از آن موضوع سال ها بگذرد؛ اما همین که آن موضوع را به یاد دارد و حالا بیان می کند، یعنی در همه این سال ها با آن درگیری ذهنی داشته و آزارش داده است. تفاوت های رفتاری که به تبعیض منجر می شود، چه بین دختران، چه بین پسران و چه میان دختران و پسران باشد، اثرات مخربی خواهد داشت، پس بهتر است والدین مرز و دامنه این تفاوت های رفتاری را بدانند و بین فرزندان خود تبعیض قائل نشوند. در زیر به برخی موارد اشاره می کنیم:
مقایسه ممنوع!
مقایسه یک فرزند با فرزندان دیگر یا با فرزندان فامیل، همسایه یا همکلاسی ها به طور مستقیم منجر به ایجاد حس سرخوردگی و تنفر، تضعیف اعتماد به نفس، ترس و اضطراب در کودک می شود. فرزند شما هر استعداد و توانایی که داشته یا نداشته باشد، نتیجه تربیت و تلاش های شما برای بهبود زندگی او بوده است، به همین دلیل توجه داشته باشید که مقایسه تخریبی، موجب ایجاد فاصله بین شما و فرزند خود و در نتیجه تیره شدن روابطتان می شود و کودک دیگر علاقه ای به گفت وگو با شما درباره دوستان و همکلاسی هایش پیدا نمی کند.
مشاوره را فراموش نکنید
ممکن است با آنکه شما رفتار مقایسه ای بین فرزندان تان ندارید، اما این احساس بین آنها به وجود بیاید و از یک رفتار شما اینگونه برداشت کنند. اگرچه چنین مواردی با محبت و گفت وگو بین والدین و فرزندان حل می شود، اما کمک گرفتن از مشاور خانواده و رعایت توصیه های آنها، با توجه به شناخت کودک، مفید و موثر خواهد بود.
شما تنها قربانی تبعیض نیستید
مهم است که بدانید این اتفاق، یعنی مقایسه شدن یا مورد تبعیض قرار گرفتن در خانواده، اتفاقی معمولی است که در بیشتر خانواده ها رخ می دهد و شما تنها قربانی آن نیستید. علاوه بر شما ممکن است خواهر یا برادرتان هم همین حس را به شکل دیگری داشته باشد. پس این موضوع را برای خودتان بزرگ نکنید و جدی نگیرید و سعی کنید روابطتان با پدر و مادر و برادر و خواهر سرشار از عشق باقی بماند.
گفتن جمله «تو دختری» ممنوع!
درست یا غلط، شرایط اجتماعی که در آن زندگی می کنیم، اگر نگوییم مردسالارانه شکل گرفته، مملو از الگوهای عرفی و اجتماعی است که بدون دلیلی مشخص، دختران را از انجام بسیاری از فعالیت های اجتماعی و حتی خانوادگی نهی می کند. عمده این موارد از کودکی به دختران گوشزد و معمولا با جمله «تو دختری!» بیان می شود. این تبعیض در دختران ممکن است بسیاری از استعدادها و احساسات را حذف یا مدفون کند و آنها با کمبودهای روانی و محدودیت بزرگ شوند. معمولا خانواده هایی دست به چنین مقایسه هایی می زنند که آگاهی کمی از توانايي هاي متفاوت دو جنس دختر و پسر دارند و رفتار «پسردوستی» و «نورچشمی» را برای حفظ نام خانواده و اجداد انجام می دهند.
شرایط را برایشان توضیح دهید
آنچه شما به دلیل والد و بزرگ تر بودن سن و سالتان درباره کودکتان می دانید، فرزندتان درباره خواهر یا برادر کوچک یا بزرگتر از خود نمی داند، بنابراین لازم است درباره تفاوت نیازهای او و خواهر و برادر دیگرش با او صحبت کنید. بسیاری از کودکان در زمان به دنیا آمدن فرزند جدید خانواده، در معرض این مقایسه و تبعیض و یا حسادت متقابل قرار می گیرند. اگر فرزندتان به سنی رسیده که می تواند حرفتان را گوش دهد، بهتر است درباره نیازها وشرایط عضو جدید خانواده یا تفاوت های خواهر یا برادر فرزندتان منطقی با او صحبت کنید تا او بداند اگر کاری متفاوت را برای او انجام می دهید یا غذایی متفاوت را برای او آماده می کنید، دلیلتان چیست.
احساساتتان را متعادل کنید
بسیاری از والدین در برخورد با دختران و پسران خود دچار احساسات لحظه ای می شوند. یعنی ممکن است همیشه عادت تبعیض و مقایسه را نداشته باشند؛ اما در برخی مواقع مهم، بخصوص در حضور دیگران یکباره رفتاری ناشی از غلیان احساسات داشته باشند و ناخودآگاه ضربه ای اساسی به فرزندشان وارد کنند. بنابراین خوب است که در جمع از کارهای فرزندتان تعریف و تمجید کنید؛ البته نه با اغراق. قربان صدقه رفتن مادران و پدران خوب است؛ اما باید همیشگی و متعادل باشد تا فرزندتان احساس نمایشی بودن از آن نگیرد و درک کند که با تمام وجودتان این حرف را می زنید.
پرده پندار
مــردان خـدا پــرده پـنـدار دريـدنـد يـعني هـمه جـا غـيـر خـدا يـار نديدند
هـر دست که دادند از آن دست گرفتند هـر نکتـه که گفتند همان نکته شنيدند
جـمعـي بـه در پـير خـرابـات خـرابـند قـومـي بـه بـر شـيخ مـناجات مـريدند
يـک جـمع نکوشيـده رسيدند به مقصد يـک قـوم دويـدند و بـه مقصد نرسيدند
فــريـاد کــه در رهـگــذر آدم خـاکـي بـس دانـه فـشاندند و بسي دام تـنيدنـد
هـمت طـلـب از بـاطـن پيران سحرخيز زيـرا کـه يـکي را ز دو عـالم طلـبـيدنـد
زنـهار مــزن دسـت به دامـان گـروهـي کـز حـق بـبريـدنـد و به باطل گرويدند
مـرغان نـظــرباز سـبک سـير فـروغـي از دام گــه خــاک بر افــلاک پريـدنـد
فروغی بسطامی
ساز و آواز خلاقانه
دگر باره بشوریدم بدان سانم به جان تو ... ضربی و آواز شهرام ناظری با شعری از مولانا و در بیات زند هنوز هم شورانگیز است. این آواز در آلبوم «شورانگیز» اجرا شد. فرم خاص قطعات و ریتم پنج ضربی تصنیف «بیا ساقی» و ریتم هفت ضربی تصنیف «بیایید بیایید» هنوز گوش و ذهن را نوازش می دهد و شورانگیز را شنیدنی می کند. شورانگیز، آلبومی است که محصول اجرای سال 68 حسین علیزاده با ترکیبی از گروه های عارف و شیدا بود. قطعات خلاقانه آن، دوران اوج موسیقی ایرانی را به یاد می آورد و ترکیب و تلفیق شعر و موسیقی و تک نوازی های نوآورانه اش را می توان بارها و بارها شنید.
ورود مهمانان تازه و ماجراهای عجیب
«گرگ بازی، روایت کننده داستان چند دوست قدیمی است که یک شب در خانه موروثی یکی شان جمع می شوند که با ورود مهمانان تازه وارد به جمع، ماجراهای عجیبی رخ می دهد.»این عبارت ها را عوامل فیلم برای گرگ بازی منتشر کرده اند. عباس نظام دوست در نخستین کارگردانی اش در یک فیلم بلند، گرگ بازی را ساخته است. فیلمی که با حضور بازیگران چهره اش، پیش بینی می شود فروش خوبی داشته باشد. علی مصفا بعد از فیلم «انتهای خیابان سی و چهارم»، نگار جواهریان پس از فیلم «نگار» و هانیه توسلی بعد از« سیانور » و «مادری » بازیگران اصلی «گرگ بازی» هستند. موضوع فیلم، اجتماعی است و تلاش دارد با ارائه روایتی یک دست، داستان خوبی را برای مخاطبش تعریف کند.
فواره چون بلند شود، سرنگون شود
گفته اند که خاندان برمک، خاندانی ایرانی بودند که در دربار عباسیان نفوذ فراوان داشتند و تعدادی از آنها وزرای خلفای عباسی بودند. جعفر برمکی، حتی با هارون الرشید دوستی فوق العاده نزدیک داشت…روزی که به باغی رفته بودند، هارون هوس سیب کرد…و به جعفر گفت که برایم سیب بچین… جعفر دور و بر خود را نگاه کرد و چیزی که بتواند زیر پاش بگذارد و بالا برود، پیدا نکرد... هارون گفت بیا پا روی شانه من بگذار و بالـا برو…جعفر این کار را کرد و سیبی چید و با هارون خوردند و خوششان آمد…هارون به باغبان گفت که برای پرورش این باغ قشنگ از من چیزی بخواه…باغبان که از برمکیان بود، گفت: قربان می خواهم که دست خطی به من بدهید که من از خاندان برمک نیستم…همه تعجب کردند؛ اما به هر حال هارون این دستخط را به باغبان داد…بعدها که هارون از نفوذ برمکیان در حکومتش خیلی ترسیده بود و بر اثر بدگویی بعضی از آدم های حسود، دستور قلع و قمع برمکیان را صادر کرد و همه آنها را کشتند، زمانی که برای کشتن باغبان رفتند، باغبان دستخط خلیفه را نشان داد و گفت: من برمکی نیستم… این مسئله به گوش هارون رسید و از باغبان پرسید، چطور آن روز چنین چیزی را پیش بینی کردی و این دستخط را از من گرفتی؟ باغبان گفت: من در این باغ چیزهای مفیدی یاد گرفته ام. از جمله این که می بینم وقتی آبفشان را باز می کنم، قطرات آب رو به بالـا می روند و وقتی به اوج خودشان می رسند، سقوط می کنند و به زمین می افتند…بنابراین وقتی دیدم جعفر پا روی شانه شما گذاشت، متوجه شدم که به نقطه اوجش رسیده و دیر نیست که سقوط کند و وقتی هم چیزی سقوط می کند، هر چه بزرگتر باشد، خسارت بیشتری وارد می آورد و فهمیدم که اگر جعفر سقوط کند، ما را هم با خودش به نابودی می کشاند … بنابراین دستخط گرفتم که برمکی نیستم.
سفر به گرای ۲۷۰ درجه
احمد دهقان، یکی از پدیده های ادبیات داستانی ایران و ادبیات دفاع مقدس به شمار می رود. نویسنده ای که در داستان پردازی، مرزهای کلیشه و احساسات را در نگارش آثار برای این گونه ادبی کنار گذاشته و با ایجاد گونه داستانی منحصر به فرد خود، از پایه گذاران یک سبک ادبی و داستان نویسی خاص در ایران دهه ۷۰ به بعد بوده است؛ سبکی که در آن داستان هایی بر پایه مستندات نویسنده نگارش می یابد، بدون اینکه بتوان ردی از او به عنوان نویسنده در داستان پیدا کرد.
رمان «سفر به گرای ۲۷۰ درجه» در میان آثار داستانی احمد دهقان، یک نماینده تام و تمام است. داستانی که از زمان انتشار آن تاکنون، منشا تاثیرگذاری زیادی در جریان ادبی ایران به شمار می رفته و برای نویسنده و مخاطبانش اتفاقات و دریچه های تازه ای را باز کرده است.این رمان، داستان یک سفر حیرت انگیز و حتی اشراقی یک نوجوان به عمق جبهه های جنگ تحمیلی و بازگشت دوباره به نقطه ابتدایی داستان، یعنی زندگی او را روایت می کند.
دهقان در این داستان، مخاطب خود را از ابتدایی ترین بخش های جنگ در هر خانواده که شامل تمنای حضور یک جوان و مخالفت خانواده اوست و در ادامه رفاقت ها و دوستی های شکل گرفته در بستر چنین رویدادی تا عمق خطر و روبه رو شدن با مرگ و صحنه های کشتار در نبرد پیش می برد و در نهایت نیز مانند یک قطعه موسیقایی، بار دیگر مخاطب اثر را به فرود در نقطه ابتدایی هدایت می کند.
راوی این کتاب، ناصر، رزمنده جوانی است که بارها سابقه شرکت در جبهه را داشته است و در بین امتحانات مدرسه، درس را رها کرده و به همراه دوستش علی، راهی منطقه جنگی جنوب می شود. در آنجا ضمن دیدار مجدد با دوستان سابقش، از قریب الوقوع بودن عملیاتی مهم اطلاع می یابد که در ادامه و در حین آن، بسیاری از دوستانش شهید و مجروح می شوند. ناصر در ادامه ماجرا مجروح شده و پشت خط می آید و بعد از چند روز به شهر خود بازمی گردد و زندگی عادی را از سر می گیرد، تا اینکه پس از مدت کوتاهی با دریافت نامه ای از یکی از دوستانش، خود را آماده بازگشت به منطقه می کند.این کتاب تاکنون جایزه های ۲۰ سال داستان نویسی، کتاب سال دفاع مقدس و ۲۰ سال ادبیات پایداری را به دست آورده و همچنین به زبان های انگلیسی و ایتالیایی نیز ترجمه شده است.
پول توجیبی، نظارت و مسئولیت
با بزرگ تر شدن کودکان، مقدار پول توجیبی و همین طور مسئولیت آنها افزایش می یابد. اگر فرزند شما ناچار است در خارج از منزل غذا بخورد، اگر برای رفت و آمد خود احتیاج به پول دارد و اگر دوست دارد، گاهی هم کلاسی هایش را مهمان کند، شما می توانید متوسط مخارج آنان را برآورده و به همان مقدار آنها را تأمین کنید. در برخی موارد دیده می شود در خانواده هایی که از رفاه نسبی برخوردارند، کودکان برای تأمین نیازهای شان دست به کارهای نادرست می زنند که بیانگر ناکافی بودن پول توجیبی یا بی توجهی والدین به نیازهای آنهاست. باید به فرزندان تان یاد بدهید که پول از کجا به دست می آید و چگونه باید استفاده شود. در مورد قدرت خرج کردن هم صحبت کنید و وقتی پول های شان را پس انداز می کنند، در هیجان آنها مشارکت داشته باشید.
تا چه حد بر خرج کردن پول توجیبی نظارت کنیم؟
نظارت و تجسس بیش از اندازه بر پول توجیبی و طریقه خرج کردن آن و نیز استفاده از آن به عنوان وسیله ای برای تنظیم پاداش و تنبیه کودکان، هدف اصلی این وسیله را خنثی می کند.
اگر ما پول توجیبی دادن را یک فرصت و یک محدوده امن بدانیم، این فرصت، هم در درازمدت به او نکاتی را یاد خواهد داد و هم مجالی برای تربیت او فراهم خواهد کرد.
در این صورت است که می توانیم با فرزند خود تعامل خوبی داشته باشیم، یعنی فرزندمان را با توافق خودش، با عواقب کارش آشنا کنیم!
نباید فکر کنیم که اگر فرزندمان پول توجیبی خود را از دست داد، معنی اش این است که او چیزی یاد نگرفته، اتفاقاً این هدر دادن ها برای او فرصتی است تا در درازمدت یاد بگیرد که پولش را چگونه عاقلانه تر خرج کند.
در واقع، ما نباید جلوی پول خرج کردن فرزندمان را، آن طور که در محدوده خودمان قابل پیش بینی است، بگیریم!
در همه حیطه های فعالیت فرزندان، از سویی اصل بر اعمال درست و مداوم از سوی والدین است و از سوی دیگر، کمیت این نظارت با افزایش توانایی ها و مهارت های فرزند کمتر می شود. در واقع روند درست رابطه والد- فرزند در همه حیطه ها به سوی کمتر شدن نظارت در صورت دستیابی بهتر فرزند به مهارت هاست.
مسئولیتِ دادن پول توجیبی با چه کسی است؟
در این مورد توصیه می شود همان شکل سنتی حفظ شود، یعنی پدر این پول را بپردازد؛ اما به این موضوع توجه شود، زمانی که پدر به بچه ها پول می دهد، مادر حتماً حضور داشته باشد تا این حس به کودک منتقل شود که پدر مسئول دادن پول است؛ ولی این پول از طرف پدر و مادر داده می شود. وقتی والدین با هم نظر بدهند و راجع به مسائل با هم توافق داشته باشند، آن وقت احتمال این که فرزندشان موضوع را خوب یاد بگیرد و خوب برخورد کند، خیلی بیشتر خواهد بود تا این که پول توجیبی را فقط از مادر یا از پدر بگیرد. موضوعی که در فرزندان با رفتارهای مطلوب دیده می شود، هماهنگی والدین و ثبات آنها در رفتار با فرزندان است و برعکس، یافته های متعددی در تحقیقات مربوط به رفتارهای نامطلوب، حاکی از آن است که یا والدین با هم هماهنگ نیستند یا در برخورد با فرزندشان باثبات عمل نمی کنند. در مجموع چه پدر پول توجیبی بدهد، چه مادر، چه هر دو، فرزند باید این را دریابد که آنها با هم تصمیم می گیرند و از هم پشتیبانی می کنند و رفتارشان قابل پیش بینی و باثبات است.
خلاصی از تبخال شدنی است
درمان سریع تبخال لب، راه و روش هایی دارد که با توجه به دلایل ایجاد تبخال باید انجام شوند تا به سرعت نتیجه آنها ظاهر شود. بهترین و سریع ترین درمان تبخال، بازهم در دل طبیعت نهفته است. تبخال یک بیماری ویروسی است، ویروس هرپس سیمپلکس، عامل بیماری تبخال در صورت است. برای تبخال هنوز درمان قطعی وجود ندارد و اگر ویروس وارد بدن شود تا پایان عمر همراه شخص خواهد ماند و در هنگام ضعف دفاعی بدن بروز می کند. اگرچه در برخی بیماران و پس از چند سال عود بیماری، به ناگهان تظاهر مجدد تبخال از بین می رود، اما همچنان ناقل ویروس به دیگران خواهند بود.
گل همیشه بهار
گل همیشه بهار از داروهای طبیعی و گیاهی برای درمان تبخال، بویژه تبخال دهانی است. شست و شوی تبخال با کمک عصاره همیشه بهار علاوه بر آن که به کنترل و از بین رفتن ویروس ها کمک می کند، موجب تسریع روند درمان در بیمار نیز می شود. این مرهم علاوه بر خاصیت ضدویروسی موجب کاهش درد و سوزش تبخال نیز می شود. برای تهیه این عصاره کافی است 3 قاشق از گیاه خشک شده گل همیشه بهار را در 2 لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان از این عصاره باقی بماند، سپس محل تبخال را با کمک پنبه و عصاره این گیاه شست وشو دهید.
کاکائو و قهوه نخورید
افرادی که به طور مکرر دچار تبخال می شوند، باید استرس های شان را کاهش دهند، مصرف مواد غذایی تحریک کننده مثل کاکائو و قهوه را به حداقل برسانند و در مقابل، مصرف خوراکی هایی همچون کاهو، تمرهندی و ... را افزایش دهند. علاوه بر اینها بهتر است در زمان عود تبخال از مصرف چای سبز خودداری کنند؛ زیرا این چای، خشکی و احتمال خونریزی تبخال را افزایش می دهد.
گوجه فرنگی
آنتی اکسیدان های موجود در گوجه فرنگی برای تحریک بازسازی سلولی در مناطقی که تحت تاثیر زخم تبخال هستند، ایده آل است. مصرف گوجه فرنگی سرعت رشد میکرو ارگانیسم ها را کاهش می دهد. بنابراین یک گوجه فرنگی را رنده کنید و به مدت ۳۰ دقیقه روی تبخال قرار دهید. این کار را روزی دو بار تکرار کنید.
شیر سرد
شیر، دارای ماده ای به نام لیزین است که پس از جذب از طریق پوست، ویروسی که سبب ایجاد تبخال می شود را مهار می کند. از طرفی دمای سرد شیر نیز دردهای تبخال را کم خواهد کرد. پنبه را در شیر زده و چند بار در روز روی تمام زخم بمالید. می توانید از همان لحظه که احساس کردید زخم ها تشکیل شده اند، از این مرهم استفاده کنید.
روغن چای
استفاده از روغن چای تأثیر زیادی در پیشگیری از انتقال تبخال به سایر قسمت های عضو درگیر از قبیل لب و داخل دهان دارد. روزی دو بار پنبه ای تمیز را به روغن چای آغشته کنید و روی تب خال قرار دهید. این روغن به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن و افزایش توان آن برای مقابله با ویروس تبخال، تأثیر زیادی روی از بین رفتن تبخال دارد.
سیر خرد شده
یک حبه سیر را دو نیمه کنید و به مدت 10 دقیقه روی تبخال بگذارید. این کار را چند مرتبه در روز تکرار کنید. سیر روند گسترش تبخال را به سرعت کاهش می دهد و به اصطلاح آن را خشک می کند. بعد از دو الی سه روز تأثیر فوق العاده این ماده غذایی بد بود اما پرخاصیت را به چشم خواهید دید.
روغن اسطوخودوس
اسطوخودوس، دارویی گیاهی است که اگر به مدت یک هفته روی تبخال قرار گیرد، علاوه بر ضدعفونی کردن محل تب خال، موجب درمان آن نیز می شود.
یخ
کمپرس یخ می تواند به کاهش التهاب و ورم تبخال کمک کند؛ اما قرار گرفتن در معرض باد و آفتاب، روند بهبود تبخال را به تأخیر می اندازد.
جوش شیرین
یکی از روش های درمان استفاده از جوش شیرین است. به این طریق که مقداری جوش شیرین را با مقداری آب مخلوط کنید و سپس یک گاز پانسمان را در آن خیس کرده و آن را روی تبخال بمالید. تا هروقت که خواستید، آن را در محل نگه دارید، چرا که به خشک شدن سریع تبخال کمک می کند. همچنین جوش شیرین برای رفع خارش فوق العاده موثر است.
راه های دور کردن بوی بد و حشرات از زباله منزل
رعایت بهداشت محیط مسکن، نقش مهمی در پیشگیری از بیماری ها دارد. یکی از مواردی که نقش مهمی در حفظ بهداشت محیط منزل دارد، جمع آوری و نگهداری صحیح زباله های تولید شده در خانه است. نگهداری غیراصولی زباله در منزل، باعث بروز مشکلاتی از قبیل افزایش موش، سوسک، مگس و ایجاد مناظر زشت و بوی نامطبوع می شود و ضمن سلب آسایش، سلامت افراد خانواده را به خطر می اندازد. زباله در اصطلاح به فضولات جامد، نیمه جامد یا مایعی گفته می شود که ظاهرا به درد نخور بوده و دور ریخته می شود. زباله خانگی شاید مهمترین بخش زباله محسوب شود که در صورت تفکیک و مدیریت صحیح می تواند بخشی از سرمایه های ملی را باز گرداند. زباله ها ممکن است باعث ایجاد بوی بد و حتی جمع شدن حشرات در خانه شما شود. بنابراین با کمک راهکارهای زیر و بدون مشکل می توانید زباله های خانه خود را مدیریت کنید.
با بازیافت، زباله کمتری بسازید
اگر زباله کمتری داشته باشید، دیگر نیازی نیست که نگران حجم زباله های خود باشید. حال چگونه می توان زباله کمتری تولید کرد؟ یک سطل جداگانه برای چیزهایی بگذارید که قابل بازیافت هستند. در هر شهر جاهای متفاوتی وجود دارد که زباله های بازیافتی را می توان تحویل داد.
غذاهای مانده را کم کنید
غذاهای فاسدشدنی، عامل اصلی ایجاد آلودگی، خرده های ریز داخل سطل و ایجاد تکه های چسبناک هستند. از این رو میزان غذای فاسدشدنی خود را در یک سطل جدا بریزید و برای چیزهایی که باید حتماً داخل سطل ریخته شوند، از دو کیسه استفاده کنید تا مشکلی ایجاد نشود.
از بوی بد سطل جلوگیری کنید
یکی از بدترین چیزها در مورد زباله، بوی بد آن است. چند راه مختلف برای جلوگیری از بوی بد زباله ها وجود دارد. به عنوان مثال می توانید در ته سطل زباله خودجوش شیرین بپاشید تا به جذب بوهای بد کمک کند. برای سطل زباله های پلاستیکی که بیرون می برید، باید در ته سطل خود سوراخ هایی ایجاد کنید. با این کار می توانید بدون نیاز به تخلیه آب کثیف، سطلتان را بشویید. برای زمانی که سطل خیلی کثیف است نیز می توانید از صابون استفاده کنید. به این طریق که به سطل خود صابون بمالید و بگذارید خشک شود. بعد از چند ساعت می بینید که سطلتان مانند یک سطل نو شده است.
دقت کنید کجا زباله ها را نگه می دارید
سطل زباله می تواند حشرات موذی و حیوانات را به خود جذب کند. بنابراین همیشه باید به دنبال راهی برای جلوگیری از ورود حشرات باشید. یکی از این راهکارها این است که زباله را زیاد در خانه نگه ندارید.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات