پذیرش روزانه 100 نفر

محمد هندیان، یکی از کارکنان پذیرش است که چهره ای آرام دارد و با متانت و آرامش، مراجعه کنندگان درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان را پذیرش می کند. او می گوید:« روزانه 100 نفر در سه قسمت دندانپزشکی، معاینات طب صنعتی و پزشک عمومی پذیرش می شوند که از این تعداد 20 نفر معاینات طب صنعتی و مابقی در بخش دندانپزشکی و پزشک عمومی خدمات دریافت می کنند. در این کار با سختی هایی مانند ساعت کاری طولانی (7صبح تا 7 شب)  روبه رو هستیم.»

مشکلات لثه و عصب کشی

شیما سلیمی، دندانپزشک درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان می گوید: «بیمارانی که به ما مراجعه می کنند، محدود به پالایشگاه هستند و با بیماران داخل بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان فرق می کنند یا در اینجا جرم گیری انجام نمی شود و کسانی که به درمانگاه پالایشگاه نفت آبادان می آیند در گذشته دندان های خود را پر کرده اند یا دندان آنها شکسته است که برای ترمیم مجدد یا عصب کشی می آیند یا درگیر مشکلات لثه هستند.» او به بیماران توصیه می کند که مشکلات دندان های خود را در معاینات دوره ای پیگیری کنند تا به عصب نرسد. 

تغییر سبک زندگی

میترا عباسپور، کارشناس پرستاری درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان است که در قسمت اجرایی بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان کار می کند و به صورت داوطلبانه به درمانگاه طب صنعتی پالایشگاه نفت آبادان برای فراخوان بیماران مزمن آمده است. او می گوید: «در گذشته فراخوان انجام می شد؛ اما ضعیف تر بود. کارهایی برای تقویت آن صورت گرفته که از آن جمله می توان به دسته بندی بیماری های مزمن اشاره کرد. بیشتر روی تغییر نگرش سبک زندگی مثل کار، ورزش، رژیم غذایی و دارو درمانی کار می شود. همچنین هر روز صبح در زمینه توصیه های رژیم غذایی، کنترل و شناخت بیماری و نحوه مصرف دارو، کلاس های آموزشی برگزار می کنیم.»

صدا؛ عامل زیان آور شغلی

وظیفه اصلی درمانگاه طب صنعتی، غربالگری کلی کارکنان است که در آن بیماری شغلی و غیر شغلی مورد بررسی قرار می گیرد. بیماری های مزمن غیر شغلی شامل فشار خون، چربی خون، دیابت و ... می شود و بیماری شغلی نیز بیشتر عوامل زیان آور محیط کار را در بر می گیرد. از مهم ترین عوامل زیان آور واحدهای عملیاتی می توان به صدای بیش از حد مجاز و آلاینده های تنفسی و مشکلات ارگونومیک اشاره کرد که در این میان، بیشترین عامل زیان آور، متعلق به صدای زیاد در محیط کار است. به دلیل روشن بودن سیستم های پالایشگاه، کنترل آلاینده های صوتی به سختی انجام می شود که کارمند باید با استفاده از وسایل حفاظت فردی آن را کنترل کند.مهران شهریاری، متخصص طب کار درمانگاه صنعتی پالایشگاه نفت آبادان در این زمینه می گوید: «بر اساس شنوایی سنجی سالانه مشخص می شود که کارهای بهداشت حرفه ای برای پیشگیری از کاهش شنوایی  موثر بوده یا خیر؟ حفظ سلامت به خود فرد باز می گردد و طب صنعتی تنها 10 تا 15 درصد را کنترل می کند و 85 درصد دیگر به کارمند و کارفرما باز می گردد.»

صدای دلنشین نوزادان

صدای نوزادان از دور به گوش می رسد و ناخودآگاه من را به سمت خود می کشاند. صدایشان طنین انداز شور و شوق زندگی است. بر بالین یکی از کودکان می روم که خوابیده و لبخندی زیبا بر لب دارد. پزشکانی هستند که در این بیمارستان به دنیا آمده و حالا با گذشت چند سال، در محل تولد خود، مشغول خدمت شده اند. از مریم شفاهی، همراه یکی از بیماران، در مورد خدمات این بیمارستان سوال می کنم. در پاسخ می گوید: « تنها مشکل بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان، قدیمی بودن آن است؛ ولی یکی از بهترین بیمارستان های منطقه به شمار می رود. به همین دلیل بومیان سعی می کنند همیشه از خدمات این بیمارستان استفاده کنند.»سعیده نامی پوران، مسئول بخش زایمان در مورد استقبال بومیان منطقه آبادان از دریافت خدمات بیمارستان امام خمینی(ره) می گوید: «تعداد مراجعان متغیر است و به طور متوسط ماهانه 50 زایمان داریم که بیشتر به صورت طبیعی است و از این میزان 60 درصد را بومیان منطقه تشکیل می دهند. با راهکارهایی که طرح تحول نظام سلامت پیش روی ما گذاشته است، به ارتقای سلامت مادر و نوزاد کمک می کنیم.»

دیابت عصبی

حامد، جوان 16 ساله ای است که به دلیل بیماری دیابت در این بیمارستان بستری شده و پزشکان علت بیماری او را استرس زیاد می دانند. او می گوید:« یک سال است که دچار بیماری دیابت شده ام. در اینجا آموزش می دهند که چگونه بر اعصاب و استرس خود مسلط شوم.» سیروس فرخ زاده از واحد عملیات پالایش و پخش فراورده های نفتی آبادان به میان صحبت می آید و می گوید:« من هم دیابتی هستم و دلیل آن نیز عصبی است، اما برای حامد که هنوز اول راه است و نمی تواند با مشکلات زندگی کنار بیاید، ناراحت هستم؛ زیرا پسری هم سن و سال او دارم و برایش آرزوی سلامت می کنم. »

بهره مندی بومیان منطقه از خدمات بیمارستانی

روزانه جراحی های مختلفی از جمله قلب، معده و ... در بیمارستان امام خمینی (ره) نفت آبادان صورت می گیرد که در بخش بستری جراحی از آنها مراقبت می شود. در این زمینه مرضیه طاهری، مسئول شیفت بخش جراحی می گوید: « در این بخش 28 تخت فعال داریم که از این تعداد سه اتاق خصوصی، یک اتاق ایزوله و مابقی تخت عمومی است. با توجه به قراردادی که با تامین اجتماعی و خدمات درمانی بسته شده، بومیان منطقه نیز می توانند از خدمات این بیمارستان استفاده کنند.»

درد در قفسه سینه

مردی مسن روی تخت بیمارستان نشسته و عینکی به چشم دارد و با دقت کامل کتابی را که به دست گرفته، مطالعه می کند. به سمت او می روم و جویای حالش می شوم. خود را این گونه معرفی می کند: «پاکروانی، کارمند پالایشگاه نفت آبادان هستم و12 سال پیش بازنشسته شدم. در حال پیاده روی بودم که در قفسه سینه ام احساس درد کردم و با مراجعه به این بیمارستان، پزشک تشخیص داد که باید بستری شوم. بهتر است پزشکان به صورت شفاف، بیماری مان را بگویند تا دچار سردرگمی نشویم.»

ساعت کار پرستاران نفت کاهش یابد

 ژاله حیدری، سرپرستار بخش سی سی یو بیمارستان امام خمینی (ره) نفت آبادان، سال گذشته به عنوان پرستار نمونه انتخاب شد. او می گوید: «در این بخش 6 تخت فعال داریم و مدتی است که آمار بیماری های قلبی بالا رفته است. گاهی اوقات پیش می آید که 80 تا 90 درصد تخت های این بخش به بیماران بومی اختصاص می یابد.» به گفته او، «استرس در بخش سی سی یو بسیار زیاد است و دائما باید در حال آماده باش باشیم؛ اما و قتی حال یک بیمار خوب می شود، تمام خستگی ها از تن مان بیرون می رود.» حیدری از مسئولان درخواست می کند تا کاهش ساعت کار پرستاری را برای بیمارستان های نفت نیز اجرا کنند. او می گوید:« 24 سال سابقه کار دارم. 186 ساعت در ماه کار می کنم و سه تا چهار روز در ماه تعطیلی داریم. اگر بخواهیم برای افزایش حقوق، اضافه کاری بایستیم، دیگر هیچ تعطیلی نخواهیم داشت.»

صندلی های قدیمی

صندلی های فلزی قدیمی که برای انتظار بیماران در قسمت کلینیک های تخصصی گذاشته اند، نشان از قدمت بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان دارد. آمنه آسریس، مسئول کلینیک های تخصصی می گوید: « با توجه به شرایط اقلیمی آبادان، پزشکان کمتری به ارائه خدمت در این منطقه تمایل دارند، به همین دلیل این شهر با کمبود پزشک مواجه است و همین تعدادی که در شهر حضور دارند، علاوه بر  بیمارستان نفت به مراکز درمانی داخل شهر نیز خدمات می دهند، از این رو خسته می شوند و با تاخیر به کلینیک ها می آیند، ضمن آنکه یک جراح مغز و اعصاب داریم که تمام سطح شهر را پوشش می دهد.»مسئول کلینیک های تخصصی این بیمارستان در ادامه به ارائه آمار مراجعه کنندگان در شهریور 1397 اشاره می کند و می افزاید: «در شهریور ماه، چهار هزار و 870 مراجعه کننده داشتیم که از این میزان، یک هزار و 981 بیمار شرکتی، 139 نفر غیرشرکتی و دو هزار و 584 نفر نیز بازنشسته بوده اند. »

این بیمارستان، فوق تخصص ندارد

بعد از صحبت با مسئول پلی کلینیک های تخصصی، گفت وگویی با چند نفر از مراجعه کنندگان این قسمت داشتم و از خدماتی که این بیمارستان به آنها ارائه می کند، پرسیدم. بهرام بهزادی، کارمند بازنشسته پالایشگاه نفت آبادان می گوید:« خدماتی که این بیمارستان ارائه می دهد، مانند کلانشهر های اهواز، تهران و ... نیست و فوق تخصص ندارد، از این رو در صورت نیاز، به اهواز اعزام می شویم.»ملکه بهرامی پور نیز که همسرش باز نشسته صنعت نفت است و به دلیل ورم یکی از انگشتان دستش، از جزیره مینو به اینجا آمده، می گوید: «چون در محل زندگی خود پزشک متخصص نداشتیم، برای درمان به این بیمارستان آمدم.»

 

نوسازی بخش رادیولوژی

غلامرضا حیدری، مسئول رادیولوژی بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان نیز می گوید: « سال 90 مسئولیت این واحد را به عهده گرفتم، اینجا بسیار قدیمی بود و موریانه ها داخل دیوارهای آن لانه کرده بودند. از همان سال کار نوسازی را شروع کردیم و اکنون دیگر خبری از آنها نیست.» او به کمبودها اشاره می ‎کند و ادامه می دهد: « اکنون با کمبود پزشک رادیولوژیست روبه رو هستیم. زمانی آبادان در قسمت درمان سرآمد بود و این درست نیست که در حق مان اجحاف شود، دستگاه رادیولوژی اورژانس متعلق به 40 سال پیش است و برای به روز کردن آن درخواست داده ایم. همچنین دستگاه های OPG و سونوگرافی نیز قدیمی است و به همین دلیل بیماران باید برای ادامه درمان به شهرهای دیگر اعزام شوند.»

سنگ شکن

زنگ اتاق عمل را می زنیم. در باز می شود و ما داخل می شویم. دیوارهای آن سبز رنگ است و پزشکان ، پرستاران و بیماران گان های آبی رنگ به تن دارند. یکی از بیماران اتاق عمل فرزاد شاهین نیاست که در انتظار نشسته و سعی می کند، خود را آرام نشان دهد، اما اضطراب، خود را در چهره اش نمایان می کند. نزدیک او می روم و دلیل عمل جراحی اش را می پرسم. می گوید:« حدود 13-12 سال است که درگیر سنگ کلیه شده ام. یک سنگ درشت در انتهای لوله حالب گیر کرده که برای دفع آن پزشک متخصص، راه درمان را سنگ شکن می داند.» او ادامه می دهد: «از کارکنان وزارت نیرو هستم و به دلیل اینکه بیمارستان نفت طرف قرارداد با تامین اجتماعی است، در اینجا بستری شدم.»

تجهیزات اتاق عمل به روز نیست

با سید علی پور محمد، مسئول اتاق عمل بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان هم صحبت می شوم. او می گوید: «این بیمارستان سه اتاق عمل بزرگ و نزدیک به 20 کارمند تکنیسین بیهوشی و تکنیسین اتاق عمل دارد و به طور میانگین، ماهانه 250 عمل کوچک و بزرگ در آن انجام می شود. ما تمامی عمل ها به جز قلب، مغز و اعصاب را در این مرکز انجام می دهیم.»  او ادامه می دهد: «بیشتر وسایل مان قدیمی و متعلق به 6-5 سال پیش است. این در حالی است که استفاده از وسایل جدید، مدت زمان عمل را کاهش می دهد و کار جراح را آسان تر می کند. اکنون درخواست خرید لاپراسکوپی داده ایم. »

وسایل قدیمی آزمایشگاه

وقتی به بخش آزمایشگاه می روم و با سرپرستار آن به گفت وگو می نشینم، لوله های آزمایش که به عنوان گلدان مورد استفاده قرار گرفته اند، توجهم را به خود جلب می کنند؛ البته در این آزمایشگاه وسایل دیگری مانند جا لوله ای آزمایش به همراه لوله های داخل آن برایم جذاب است که قدمت آن به 50-40 سال پیش باز می گردد و خاک روی آن نشسته است. این آزمایشگاه به نوعی، نمایشگاهی کوچک از وسایل قدیمی آزمایشگاهی است.   محمد آریانیا ، سرپرستار آزمایشگاه بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان می گوید: «زیر ساخت  این ساختمان بسیار قدیمی است و بدون اینکه بازسازی اساسی شود، به فعالیت خود ادامه می دهد. ما در آزمایشگاه مشکل تاسیساتی و تهیه تجهیزات داریم و نتوانستیم به جای کارکنان باز نشسته، نیروی جایگزین بگیریم.»او ادامه می دهد: «کار در آزمایشگاه با برخی خطرات عمومی همراه است که شامل ارتباط با مواد عفونی، شیمیایی و میکروبی می شود. علاوه بر آن فرسودگی دستگاه ها و سیستم های برقی برایمان خطر ساز است. زمان راه رفتن نیز سطح همواری نداریم و از نظر ایمنی مشکلات اساسی وجود دارد. همچنین هودهای میکروب شناسی قدیمی داشتیم و از نظر سلامت برای کارکنان آزمایشگاه خطر ساز بود که آنها را به روزرسانی کردیم. »

آشنایی کارکنان با واحد مددکاری

زینب میرزایی، مسئول مددکاری بیمارستان امام خمینی(ره) نفت آبادان نیز می گوید: « با توجه به اینکه گیرندگان خدمات این بیمارستان شرکتی هستند، واحد مددکاری آن در مقایسه با دیگر بیمارستان ها متفاوت است. در این واحد بیشتر امور بازنشستگی کارکنان و ناراحتی هایی که در منزل یا در محیط کار برایشان ایجاد می شود یا مشکلات مربوط به کسانی که فرزند معلول یا عقب مانده جسمی و ذهنی دارند را پیگیری می کنیم. بیماران غیر شرکتی نیز کسانی هستند که با هزینه مشکل دارند؛ البته یکی دو ماه است که هزینه های بیمارستان کاهش پیدا کرده و به نرخ بیمارستان های دولتی نزدیک شده است. برخی از این بیماران به بهزیستی یا به موسسات خیریه معرفی می شوند. از این رو بهتر است کارکنان با واحد مددکاری آشنا و از فعالیت های این قسمت آگاه شوند.»

ایستگاه آخر

ایستگاه آخر این گزارش ، به امور اعزام اختصاص دارد و با قاسم سعدونی، مسئول درخواست امور اعزام به گفت وگو می نشینم. او می گوید: «بیمارانی که درخواست اعزام می کنند، ابتدا از طریق شورای پزشکی مورد بررسی قرار می گیرند که در صورت تایید، اعزام خواهند شد. با دو گروه بازنشسته و کارمند در ارتباط هستیم. اگر کمیسیون، درخواست اعزام بازنشستگان را تایید کند، آنها را به بیمارستان نفت اهواز معرفی می کنیم و اگر نیاز به اعزام به شیراز، اصفهان و تهران داشته باشند نیز راهنمایی می کنیم که به چه صورت باید اعزام شوند. در خصوص کارکنان رسمی و خانواده های آنها نیز به استناد رای کمیسیون پزشکی، اعزام اینگونه افراد را دنبال می کنیم و مدارک مورد نیاز را در اختیارشان قرار می دهیم . بیشترین اعزام ها به اهواز و تهران است.»ذهنم پر از صحبت کسانی است که با آنها گفت وگو کرده ام؛ حامد همان جوان 16 ساله ای که دیابت عصبی داشت، و ... .حرفه پزشکی شیرین است و وقتی پزشکان جان یک بیمار را نجات می دهند، لبخندی بر لبانشان می نشیند، به همان اندازه در صورت حاد شدن شرایط بیمار، دچار عذاب وجدان می شوند؛ ولی  از این رو باید با دقت کامل به طبابت بپردازند. وقتی پزشکی، به دلیل کمبود نیرو، چند جا کار می کند و به دلیل خستگی زیاد توانش کم می شود، درصد خطای پزشکی او بالا می رود. بنابراین بهتر است فکری شود؛ تا همه از امکانات پزشکی خوبی برخوردار باشند. 

حسونی بحرینی:  شرایط آب و هوایی در روند فعالیت کارمندان خلل ایجاد می کند. وقتی  این منطقه دمای هوای 50 درجه را تجربه می کند و 50 تا 60 روز سال درگیر گرد و غبار است، شرایط کار سخت می شود و همیشه با تقاضای خروج از منطقه و انتقال به مناطق خوش آب و هوا تر روبه رو هستیم

مجتهد زاده: به گفته او «عمده ترین بیماری های کارکنان این منطقه، چربی خون بالاست که گرمای هوا و سخت بودن انجام فعالیت های ورزشی در این شرایط آب و هوایی از دلایل آن به شمار می رود. ضمن اینکه سرگرمی بیشتر آنها غذا خوردن است