آمریکا از توهم قطع صادرات نفت ایران فاصله گرفته است
افزایش ۵۰ درصدی تولید نفتگاز یورو ۴ در کشور
مناطق نفتخیز رزق 80 میلیون نفر را میدهد، نباید سلیقهای عمل کرد
ثبت رکورد تعمیرات 4 کارخانه در 14 روز
تعمیرات اساسی از ارکان مهم تولید ایمن
صرفهجویی 17 میلیارد دلاری انرژی تا پایان سال ۱۴۰۴
سرپرست شرکت پایانههای نفتی ایران منصوب شد
اجرای 15 پروژه زیست محیطی در پالایشگاه تبریز
شرح احادیث اخلاقی درس خارج فقه مقام معظم رهبری
پشـت پیـانـو خستـگـی در مـیکنـم
مـرزبان: ایـل بختیـاری را در لیـگ بـرتر نگـه می داریـم
قهرمانی تاسیسات و سومی نفت و گاز گچساران در پایان نیم فصل اول
آمریکا از توهم قطع صادرات نفت ایران فاصله گرفته است
شورای عالی هماهنگی اقتصادی سه قوه درباره گزارش مواضع دولت آمریکا و اظهارات مقام های آن کشور درباره تحریم های ظالمانه علیه مردم ایران بحث و بررسی کرد که نشان می دهد واقعیت های اقتصادی جهان، آنها را ناگزیر کرده است از توهم قطع فروش نفت ایران فاصله بگیرند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست شورای عالی هماهنگی اقتصادی سه قوه، روز شنبه (۱۲ آبان ماه) با حضور رؤسای قوای مقننه و قضائیه و به ریاست دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری تشکیل شد.
محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در این نشست، گزارشی از عملکرد هفت ماه امسال و وضع بودجه کشور در ماه های آینده ارائه کرد و بر اساس این گزارش، پرداخت اعتبارهای عمرانی در هفت ماه امسال، نسبت به دوره مشابه پارسال بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته و تدابیر لازم برای تامین منابع برای اعتبارهای هزینه ای با صرفه جویی های لازم، صورت گرفته است.
شورای عالی هماهنگی اقتصادی، همچنین بر سیاست تقویت تولید ملی و گسترش تعامل سازنده بر اساس منافع مشترک با دیگر کشورهای جهان دوباره تاکید کرد.
ارزیابی ها نشان می دهد که دولت آمریکا، هم در مجبور کردن دیگر کشورها به کاهش روابط اقتصادی با ایران و هم در سیاه نمایی آینده و ایجاد جو منفی روانی در جامعه ایران ناکام خواهد ماند.
معاون اول رئیس جمهوری:
معافیت کشورها برای خرید نفت ایران نشان دهنده شکست آمریکاست
معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر مقاومت مردم ایران در مقابل تحریم های آمریکا، معافیت هشت کشور برای خرید نفت ایران را نشان دهنده شکست آمریکا و پیروزی ایران خواند.
به گزارش ایرنا، اسحاق جهانگیری با تاکید بر این که ملت ایران در مقابل یک جانبه گرایی آمریکا ایستادگی می کند، گفت: در مسئله اقتصادی که به تعبیر آمریکا جنگ اقتصادی علیه ایران است، ملت ما به دنیا نشان داد که در مقابل یک جانبه گرایی آمریکا ایستادگی خواهد کرد.
وی با بیان این که ستاد مقابله با تحریم با اختیارات ویژه ای که در شورای عالی امنیت ملی دارد، نشست های متعددی برگزار کرده است تا درباره راهکارهای مقابله با تحریم تصمیم گیری کند، تاکید کرد: ما باید نفت را بفروشیم اگر چه آمریکایی ها با آن مقابله کنند، همچنین باید حمل و نقل خود را انجام دهیم و باوجود اختلال هایی که از سوی آمریکا ایجاد می شود، پول خود را جابه جا کنیم و لازم است در این زمینه ها، تدابیر لازم به کار گرفته شود.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اعلام نظر آمریکا مبنی بر قطع صادرات نفت ایران در اردیبهشت امسال، آن را راهبرد قطعی آمریکا دانست و افزود: البته برخی کشورها ظرف چند ماه گذشته خرید نفت خود از ایران را کاهش دادند، اما آمریکا فکر نمی کرد ایران موقعیتی دارد که نمی توان این کشور را از صحنه جهانی حذف کرد یا فروش نفت ایران را به صفر رساند یا جایگزینی دیگر برای آن پیدا کرد.
جهانگیری درباره مقدار فروش نفت ایران تصریح کرد: ما به مقداری که نیاز داشتیم در ماه های گذشته نفت فروختیم و اکنون نیز به هشت کشور مجوز خرید نفت داده شده که این به معنای شکست آمریکا و موفقیت ماست که توانستیم نفت خود را بفروشیم، بنابراین اگر مدیران با انگیزه و جدی باشند، از بقیه مسائل در مدتی کوتاه عبور خواهیم کرد.
به گفته وی، در همه این اتفاق ها آمریکا از ملت ایران سیلی خورده و واکنش ملت ایران جدی بوده است، اما همچنان به دشمنی خود با ملت ایران اصرار دارد.
آمریکا ۸ کشور را از تحریم های ضد ایرانی معاف کرد
ایالات متحده آمریکا هشت کشور خریدار محموله های نفت خام ایران را از تحریم ها معاف کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، آمریکا روز جمعه (۱۱ آبان ماه) اعلام کرد: به طور موقت به هشت کشور واردکننده نفت ایران معافیت می دهد تا به خرید نفت از ایران ادامه دهند.مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا این تصمیم را اعلام کرد، اما نامی از هشت کشور معاف شده نبرد.وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد به این کشور اطلاع داده شده است که به طور موقت اجازه دارد به خرید نفت از ایران ادامه دهد.سه مسئول عراقی نیز اعلام کردند کشورشان از تحریم های ضدایرانی معاف شده است.یک منبع همچنین اعلام کرد: هند و کره جنوبی نیز در شمار کشورهای معاف شده از تحریم های ضد ایرانی قرار دارند.طبق قانون آمریکا، استثناها می توانند برای حداکثر ۱۸۰ روز ارائه شوند.از سوی دیگر، استیون منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا، اعلام کرد: واشنگتن به مؤسسه سویفت اعلام کرده است انتظار دارد ارتباط همه مؤسسه های مالی مورد نظر آمریکا با این مؤسسه قطع شود، اما از ذکر نام مؤسسه های مورد نظر آمریکا خودداری کرد.
حذف نفت ایران از بازارهای جهانی؛ هدفی غیر واقعی
بزرگ ترین پالایشگر نفت هند اعلام کرد به صفر رساندن واردات نفت ایران هدفی غیر واقعی است و با حذف نفت خام ایران، بازار های جهانی حداقل برای مدتی دچار بی ثباتی می شود.
به گزارش موسسه خبری پلاتس، سانجو سینگ، رئیس هیئت مدیره شرکت ایندین اویل، گفت: چشم انداز این که پالایشگاه های هندی خرید نفت ایران را به صفر برسانند هدفی غیرواقع گرایانه است.
وی افزود: احتمال این که واردات نفت ایران به صفر برسد، بسیار اندک است. این شرکت با وجود این حقیقت که تحریم ها از روز دوشنبه (۱۴ آبان ماه) اجرایی می شوند، برای خرید محموله های نفت ایران در ماه میلادی جاری ثبت سفارش کرده است.
رئیس هیئت مدیره شرکت ایندین اویل به پلاتس گفت: بر این باوریم که اگر نفت ایران از بازار جهانی حذف شود، بازار حداقل برای مدتی دچار بی ثباتی خواهد شد، من تصور نمی کنم هند بتواند خرید نفت از ایران را متوقف کند.
مدیر ایندین اویل اظهار کرد: این شرکت واردات نفت ایران را از آغاز اکتبر اندکی کاهش داد، زیرا واشنگتن سرگرم بررسی اعطای معافیت از تحریم های نفتی به هند بود.
وزیر نفت و گاز هند:
معافیت از تحریم های آمریکا به نفع دهلی نو است
وزیر نفت و گاز هند گفت: معافیت از تحریم های آمریکا، به نفع خریداران نفت ایران از جمله هند است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دارمندرا پرادهان در حاشیه امضای یک قرارداد متعلق به وزارت ارتباطات هند در گفت وگو با خبرنگاران معافیت از تحریم های ضد ایرانی ایالات متحده آمریکا را به نفع مشتریان نفت ایران دانست و گفت: معافیت از تحریم ها به نفع هند و دیگر خریداران نفت ایران خواهد بود.
به گفته وی، مقاومت نارندرا مودی، نخست وزیر هند سبب شد تا این کشور در چالش قدرتمند تحریم ها پیروز شود، زیرا وی پیش از این در سازمان های بین المللی درباره عواقب افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی و تاثیر بر اقتصاد کشورها بسیار هشدار داده بود.
وزیر نفت و گاز هند تاکید کرد: در این سناریو که با توجه به شرایط جغرافیای سیاسی کنونی جهان حساسیت زیادی دارد، هند توانست قدرت های بزرگ را درباره صحت سخنان خود قانع کند.
این سخنان وزیر نفت هند مرتبط با اعلام اعطای معافیت موقت آمریکا به هند و هفت کشور دیگر جهان در برابر تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران بود.
ایالات متحده آمریکا روز جمعه ( یازدهم آبان ماه )، هشت کشور خریدار محموله های نفت خام ایران را به طور موقت از تحریم ها معاف کرد تا به خرید نفت از ایران ادامه دهند. با وجود آنکه مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا این تصمیم را اعلام کرد، اما نامی از هشت کشور معاف شده نبرد با این حال، مقام های کشورهای ترکیه، عراق و برخی منابع هند و کره جنوبی اعلام کردند که در فهرست معافیت آمریکا قرار دارند.
بورس انرژی میزبان عرضه انواع حلال پالایشگاهی می شود
رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی ایران امروز شاهد عرضه انواع حلال پالایشگاهی خواهد بود.رینگ داخلی این بورس، روز یکشنبه (۱۳ آبان ماه) شاهد عرضه کالاهای آیزوریسایکل، حلال ۴۰۴، بلندینگ نفتا حلال ۴۱۰ و نفتای سنگین تصفیه نشده پالایش نفت شیراز و قطران ذوب آهن اصفهان بود.در معاملات روز یکشنبه (13 آبان ماه) ۲،۱۹۳ تن انواع فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱۲۶ میلیارد و ۱۸۲ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد.روز دوشنبه (۱۴ آبان ماه) نیز کالاهای آیزوریسایکل، حلال۴۰۰، ۴۰۲، ۴۱۰ و ۵۰۳ پالایش نفت اصفهان، آیزوفید پالایش نفت شیراز و پنتان پلاس پتروشیمی پارس در رینگ داخلی بازار فیزیکی عرضه خواهند شد.
۲۰ آبان، مرحله دوم عرضه نفت خام در بورس انرژی
بیستم آبان ماه، مرحله بعدی عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران در رینگ بین الملل بورس انرژی اعلام شد.
به گزارش شرکت ملی نفت ایران، در این مرحله، ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام با قیمت هر بشکه ۷۶ دلار و ۲۹ سنت برای هر بشکه عرضه خواهد شد.
در این نوبت عرضه نیز همانند نوبت قبل حجم خرید حداقل تعداد ۳۵ هزار بشکه تعیین شده است.
در نخستین مرحله عرضه نفت خام در رینگ بین الملل بورس انرژی (ششم آبان ماه)، هشت محموله ۳۵ هزار بشکه ای به قیمت ۷۴ دلار و ۸۵ سنت به ازای هر بشکه از طریق سه کارگزاری خریداری شد.
بررسی مشکلات ارزی پتروشیمی ها در مجلس
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: در نشست عصر روز یکشنبه این کمیسیون، برخی مشکلات ارزی پتروشیمی ها با حضور مسئولان این صنعت بررسی شد.
اسدالله قره خانی با بیان این که در نشست عصر روز یکشنبه (۱۳ آبان ماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی برخی مشکلات پتروشیمی ها بررسی شد گفت: مسئولان شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس)، شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز پتروشیمی تامین (تاپیکو) و پتروشیمی غدیر در این نشست عنوان کردند که از زمانی که دستورعمل بانک مرکزی مشخص و تعیین شد که ارز پتروشیمی ها باید در سامانه نیما قرار گیرد بر اساس برآوردهای اولیه ارز کاملا شفاف به سامانه نیما تحویل داده شده است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان این که پتروشیمی ها عنوان کردند که هزینه هایی در حوزه صادرات و بازگشت ارز داشته اند، افزود: در این نشست پتروشیمی ها مشکلات خود را مطرح و عنوان کردند که باید ارز مورد نظر برای خرید محصولات و تجهیزات لحاظ شود.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس:
جایگزینی نفت ایران بلوف سیاسی است
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که جایگزینی نفت ایران ازسوی دیگر کشورها یک بلوف سیاسی است، گفت: عربستان به لحاظ فنی امکان جایگزینی نفت ایران را ندارد.حسین امیری خامکانی با بیان این که صادرات نفت ایران هیچگاه متوقف نمی شود، گفت: صادرات نفت ایران بدون شک به صفر نمی رسد، اما کاهش صادرات نفت ایران نیز تاثیر خود را در بازار خواهد گذاشت.وی با اشاره به این که ایجاد ثبات و فرصت سازی از تحریم و افزایش صادرات غیرنفتی ضرورت دارد، افزود: با آغاز رسمی تحریم، نه تنها مشکل خاصی به وجود نخواهد آمد، بلکه شکست آمریکا در به صفر رساندن صادرات نفت کشور، موفقیت برای ایران اسلامی و جامعه جهانی در قبال این کشور است.نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به این که معافیت هشت کشور خریدار محموله های نفت خام ایران از تحریم ها نشان دهنده آن است که آمریکا به اهداف مورد نظر خود نرسیده است، تصریح کرد: در طول ۴۰ سال گذشته، انواع تحریم ها را شاهد بودیم و کم و بیش مشکلات ناشی از آن برای کشور عادی است و گاه از همین تحریم ها، فرصت سازی شده و در برخی بخش ها از جمله صنعت نفت پیشرفت های خوبی کسب و خوداتکایی راهبردی حاصل شده است.امیری خامکانی عنوان کرد: جو روانی سبب شده است فشارهای تحریمی پیش خور شوند و از این به بعد باید شاهد ثبات باشیم. بدیهی است شکست تحریم نفتی و افزایش قیمت نفت در مجموع کاهش نسبی صادرات نفت را جبران می کند و درآمدهای نفتی را در حد معقولی حفظ خواهد کرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
توقف صادرات نفت خام ایران ناشدنی است
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان این که توقف صادرات نفت ایران امکان پذیر نیست، گفت: نفت ما خریداران خود را دارد و ادعای آمریکا مبنی بر متوقف کردن صادرات نفت ایران واهی است.عبدالحمید خدری با اشاره به طرح مباحثی از سوی آمریکایی ها مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران، گفت: آمریکایی ها توان به صفر رساندن صادرات نفت خام ایران را ندارند، زیرا در مقطعی این موضوع را مطرح کردند، اما به سرعت عقب نشینی کردند و نتوانستند به ادعاهای خود رنگ حقیقت ببخشند.وی افزود: ما در دوران هشت سال جنگ تحمیلی به هر نحوی نفت خود را به بازارهای جهانی صادر کردیم و تولید نفت متوقف نشد، در شرایط کنونی و با اعمال تحریم نیز نفت خود را تولید و صادر خواهیم کرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با حذف نفت ایران از بازار جهانی، چین، هند، اروپا و حتی آمریکا با بحران جدی روبه رو می شود و جهان با افزایش شدید قیمت نفت مواجه خواهد شد.
افزایش ۵۰ درصدی تولید نفت گاز یورو ۴ در کشور
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش سال ۹۷ را سال کیفی سازی سوخت و فرآورده های نفتی در کشور خواند و گفت: تولید نفت گاز با استاندارد یورو ۴ در کشور ۵۰ درصد افزایش یافته است. علیرضا صادق آبادی افزود: اجرای پروژه های کیفی سازی فرآورده های تولیدی در پالایشگاه های ده گانه کشور از سیاست های امسال وزارت نفت است که در این باره شخص وزیر نفت پیگیر اجرای این طرح ها بوده اند. وی همچنین از تلاش های مدیریت و کارکنان پالایشگاه بندرعباس به دلیل شتاب در روند اجرای پروژه کیفی سازی تولید نفت گاز این پالایشگاه قدردانی کرد و گفت: گوگرد موجود در نفت گاز تولیدی این پالایشگاه از ۱۰هزار ppm به ۵۰ppm کاهش یافته که به لحاظ کاهش آلایندگی های زیست محیطی دستاوردی بزرگ برای کشور است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، اقدام های کیفی سازی سوخت کشور را بر اساس سیاست های اصلی وزارت نفت در رعایت استانداردهای زیست محیطی تولید سوخت خواند و گفت: از ابتدای امسال تاکنون شاهد افزایش ۵۰ درصدی تولید نفت گاز یورو ۴ در کشور بوده ایم و هم اکنون این فرآورده در جایگاه های عرضه منتخب سراسر کشور توزیع می شود. وی افزود: با اجرای این سیاست ها، مناطق بیشتری از کشور زیر پوشش توزیع نفت گاز یورو ۴ قرار می گیرند.
تکمیل فاز نخست قراردادهای پژوهشی در حوزه اکتشاف
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از پیشرفت مناسب قراردادهای پژوهشی حوزه اکتشاف شرکت ملی نفت ایران خبر داد و گفت: از مجموع پنج قرارداد امضا شده با دانشگاهها، فاز نخست حداقل سه قرارداد تا پایان سال نهایی و تکمیل میشود.
سیدصالح هندی افزود: فاز نخست پروژههای پژوهشی به تدوین نقشه راه مرتبط است که خوشبختانه دانشگاههای طرف قرارداد در این زمینه عملکرد خوبی داشتهاند.
بر اساس این گزارش، اسفندماه پارسال، شرکت ملی نفت ایران با هدف توسعه زیرساختهای علمی و فناوری در کشف منابع هیدروکربوری، با پنج دانشگاه منتخب کشور شامل دانشگاه شهید بهشتی، فردوسی مشهد، خوارزمی، صنعتی شاهرود و شهید چمران اهواز قرارداد پژوهشی امضا کرد؛ قراردادهایی که مدت زمان اجرای هر یک از آنها ۱۰ سال در نظر گرفته شد.
هندی از برگزاری نشست کمیته راهبری در دانشگاه فردوسی مشهد هم خبر داد و عملکرد این دانشگاه را در اجرای پروژه پژوهشی «توسعه فناوری بهبود تصویرسازی زیرسطحی در اکتشاف منابع هیدروکربوری در حوضه رسوبی کپهداغ» بسیار مطلوب توصیف کرد.
وی با اشاره به تاکید شرکت ملی نفت ایران بر اهمیت ایجاد شبکه نوآوری و فناوری گفت: دانشگاهها در بخش مدیریت فناوری، از مشاوران خوبی بهره گرفتهاند و با دانشگاههای داخلی و خارجی، همکاری مناسبی برقرار کردهاند که امیدواریم مجموعه این تلاشها، به نتایج خوبی برای صنعت نفت کشور بینجامد.
واحد بازیافت گوگرد پالایشگاه بندرعباس در آستانه راه اندازی
مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس از راه اندازی واحد بازیافت گوگرد طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت این پالایشگاه در آینده نزدیک خبر داد.
هاشم نامور گفت: واحد بازیافت گوگرد با ظرفیت ١٢٠ تن در روز یکی از واحدهای مهم طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های پالایشگاه بندرعباس است که عملیات اجرایی آن تقریبا به اتمام رسیده و پیش بینی می کنیم این واحد نهایتا تا پایان آذرماه راه اندازی شود.
وی با اشاره به این که با راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز از دو هفته پیش میزان گوگرد نفت گاز تولیدی پالایشگاه از ۱۰ هزار میلی گرم به کمتر از ۵۰ میلی گرم کاهش یافته است، افزود: گوگرد استحصال شده از فرآورده های تولیدی به منظور حذف آثار مخرب زیست محیطی ذرات گوگرد در هوا و با هدف کاهش آلاینده های زیست محیطی به عنوان خوراک به واحد گرانول سازی می رود.
نامور با تاکید بر این که با راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز، میزان گوگرد استحصال شده در پالایشگاه از روزانه حدود ۱۲۰ تن به روزانه ۲۵۰ تن افزایش یافته است، گفت: با راه اندازی واحد بازیافت گوگرد تا پایان آذرماه، گوگرد تولیدی پالایشگاه نفت بندرعباس به روزانه ۲۵۰ تن افزایش خواهد یافت.
افتتاح مدرسه روستای منیثره به همت شرکت نــفــت و گــاز کارون
دبستان سه کلاسه مالک اشتر روستای منیثره بخش غیزانیه به همت بسیج سازندگی شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون، بازسازی و افتتاح شد.
محسن دهانزاده، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون روز یکشنبه (۳ آبان ماه) در آیین افتتاح مدرسه روستای منیثره، ضمن گرامیداشت ۱۳ آبان روز دانش آموز و روز ملی مبارزه با استکبار جهانی، به ضرورت توسعه پایدار اشاره کرد و گفت: فعالیتهای این شرکت همسو با مسئولیتهای اجتماعی انجام میشود و با اینکه ماموریت اصلی ما تولید نفت و گاز است، خدمات قابل توجهی درباره عمران مناطق پیرامونی انجام شده است.
وی بر توسعه روستایی، همزمان با توسعه شهری تاکید و اظهار کرد: این شرکت در زمینه کمک به توسعه فضاهای آموزشی پیرامون تاسیسات در مناطق روستایی فعالیتهای زیادی انجام داده که بازسازی این مدرسه به همت بسیج سازندگی از آن جمله است.
وی افزود: به تازگی مدرسه ۶ کلاسه جهاد مشرحات افتتاح شده و ۲ مدرسه دیگر نیز در روستاهای مجاور تاسیسات در آستانه تجهیز است که تا دو هفته آینده تکمیل می شود. دهانزاده یادآور شد: این شرکت بابت فعالیتهای نیمه نخست امسال، ۲۶۰ میلیارد ریال به امور مالیاتی پرداخت کرده است.
در ادامه، عباس ممبینی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان، اهداف بسیج را خدماترسانی به روستاهای محروم برشمرد و اظهار کرد: نیروهای بسیجی با پشتیبانی شرکتهای بهرهبرداری نفت و گاز کارون و مارون خدمات قابل توجهی در زمینه توزیع نوشتافزار و ساخت، توسعه و تجهیز مدارس و مساجد روستاهای شهرستان اهواز، رامشیر و شادگان ارائه دادهاند که ارزش آنها در سال گذشته بالغ بر ۴۰ میلیارد ریال و در نیمه نخست امسال ۲۷ میلیارد ریال بوده است. وی افزود: این خدمات بر اساس تعهد صنعت نفت در حوزه مسئولیتهای اجتماعی است که جای تشکر دارد.
فتحاله گشتاسبی، فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون درباره پروژه بازسازی و تجهیز مدرسه مالک اشتر منیثره گفت: این مدرسه وضعیت نامناسبی داشت که به همت نیروهای داوطلب بسیج سازندگی شرکت کارون و حمایت مدیرعامل و سایر بخشهای شرکت بازسازی شد.
وی هزینه بازسازی این مدرسه را ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اعلام کرد و افزود: با احتساب بازسازی از سوی نیروهای داوطلب، افزون بر یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون ریال صرفه جویی شده است.
راهبری ۶ هزار کیلومتر خطوط عملیات تولید در نفت و گاز پارس
امور تاسیسات مشترک مناطق عملیاتی شرکت نفت و گاز پارس، راهبری حدود ۶ هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز به عنوان شریان حیاتی انرژی در پارس جنوبی و تاسیسات مشترک عملیاتی را به عهده دارد.
محمد بهروزی، رئیس امور تاسیسات مشترک مناطق عملیاتی شرکت نفت و گاز پارس اعلام کرد: امور تاسیسات مشترک مناطق عملیاتی سال ۹۱ در این شرکت ایجاد شده و وظیفه راهبری خطوط لوله، کابل های برق و فیبر نوری موجود در محدوده فازهای منطقه و همچنین مسئولیت نگهداری و تعمیرات بخش خطوط لوله دریایی فازهای پارس جنوبی را به عهده دارد.
وی با اشاره به گستردگی حوزه های کاری امور تاسیسات مشترک مناطق عملیاتی گفت: در مجموع، حدود ۶ هزار کیلومتر خط لوله دریایی و ۳۵۵ کیلومتر خط لوله بخش خشکی از سوی امور تاسیسات مشترک مناطق عملیاتی اداره می شود که با توجه به بهره برداری از فازهای باقیمانده پارس جنوبی در ۲ سال آینده، این مقدار با افزایش روبه رو خواهد شد.
وی با اشاره اهمیت بخش های مختلف تکمیل زنجیره ارزش، خطوط لوله را شریان های اصلی تولید در پارس جنوبی توصیف کرد و با بیان این که برای ساخت و بهره برداری از خطوط لوله عملیات تولید، سرمایه گذاری عظیمی در مراحل طراحی و مهندسی کار تا بهره برداری صورت گرفته است، اظهار کرد: خوشبختانه این موضوع مورد حمایت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس است.
رئیس امور تاسیسات مشترک مناطق عملیاتی با اشاره به این که دارایی های فیزیکی اصلی در مجموعه بالادستی پارس جنوبی مشتمل بر چاه ها، سازه های دریایی (سکوها)، ماشین آلات و تجهیزات ثابت تحت فشار سکوها و خطوط لوله دریایی است، اظهار کرد: استقرار مدیریت یکپارچگی در این دارایی های فیزیکی با عنوان استقرار سامانه AIMS شناخته می شود که سامانه PIMS به بخش خطوط لوله و سامانه WIMS به بخش چاه ها مربوط است.
تصویب طرح جامع گازرسانی به سیستان و بلوچستان
طرح جامع گازرسانی به ۷۰۰ هزار خانوار شهری و روستایی استان سیستان و بلوچستان به عنوان نتیجه سفر رئیس جمهوری به این استان، در انتظار بررسی و تصویب است.
رضا پنجابی، سرپرست شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان درباره روند گازرسانی در این استان گفت: طرح گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان در سفر فروردین ۹۷ رئیس جمهوری به این استان با هدف گازرسانی به ۳۰۰ هزار خانوار شهری و روستایی در شهرستان های ایرانشهر، زاهدان، چابهار، خاش، زابل و کنارک تصویب شد.
وی با بیان این که گازرسانی به بخش نیروگاهی و صنعتی از دیگر اهداف این مصوب بوده است، اظهار کرد: محل تامین اعتبار این مصوبه، اجرای بند «ق» تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۳ به همراه اعتبار یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری بود. این طرح اواخر سال ۹۶ و اوایل امسال بازنگری شد و سرانجام، طرح جامع گازرسانی با هدف گازرسانی به ۷۰۰ هزار خانوار شهری و روستایی، صنایع و واحدهای تولیدی تا پایان سال ۱۴۰۱، با سقف اعتبار ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اکنون در مرحله تصویب و بررسی قرار دارد.
سرپرست شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان، طول شبکه گاز مورد نیاز در سطح استان را ۴ هزار کیلومتر عنوان کرد و گفت: تاکنون یک هزار و ۵۰ کیلومتر شبکه گاز در استان احداث شده است که بر اساس آن ۲ شهر زاهدان و ایرانشهر و ۴ روستا از نعمت گاز بهره مند شده اند.
پنجابی تعداد خانوار شهری بهره مند از گاز را ۲۲ هزار و ۶۴۴ خانوار و تعداد خانوار روستایی بهره مند از گاز را ۴۷۱ خانوار اعلام کرد و افزود: بر این اساس، ۶,۷ درصد خانوار شهری و ۰.۱۳ درصد خانوار روستایی از گاز استفاده می کنند.
لاکپشت ها با دستان نفتی ها به آغوش دریا باز می گردند
عملیات «ماندنی» نایبنـد
مشعل معصومه اصغری پانچ فلزی را میان فضای خالی دو استخوان دست چپش که حالا پلاک گذاری شده می گذارد و فشار دردناکی می دهد، لاک پشت سبز نفسی بلند همراه با تکان می کشد و می خواهد به سمت آب برود. دورش را خالی می کنند تا یک متر باقی مانده تا آب را هم برود و دوباره به آزادی برسد. چند روز گیر افتادن در حوضچه آرامش مبین برایش دوره سختی نبوده و شاید هم از دریای پر خطر پلاستیک و قایق های ماهیگیری و کشتی های تجاری بهتر می بود، اما جایش آنجا نبوده و باید به پهنه بزرگ دریا برای زندگی طولانیش برگردد و «ماندنی» بماند. بیش از یک دهه است که پتروشیمی مبین به عنوان تولیدکننده سرویس های جانبی، تأمین کننده آب، برق، بخار، اکسیژن، نیتروژن و هوای فشرده و تصفیه کننده پساب های صنعتی مجتمع های پتروشیمی در عسلویه و منطقه خلیج نایبند فعال است. مبین از همان ابتدای فعالیت خود متوجه حضورش به عنوان تهدیدی برای لاک پشت های سبز و منقار عقابی در معرض انقراض شد، در حالی که لاک پشت ها ناخواسته در آبگیر این مجتمع عظیم گرفتار می شدند و تهدید جان لاک پشت ها به تهدیدی بزرگ برای مبین تبدیل شده بود.
حالا که بیش از ده سال از آن روزها می گذرد پروسه گرفتن و رهاسازی لاک پشت ها از حوضچه آرامش پتروشیمی مبین به روندی معمول و تقریبا ماهانه و البته آموزشی و گردشگری برای پتروشیمی مبین تبدیل شده است که علاوه بر جذابیت برای خود کارکنان، خانواده های آنها و مدارس منطقه هم می توانند در جریان آن حاضر شوند و مراحل آزادسازی لاک پشت ها را از نزدیک ببینند.
داستان ماندنی از کجا شروع شد؟
در سال های گذشته جز برخی خبرهای محدود درباره عروسکی که به نام «ماندنی» فعالیت هایی محلی و محدود داشت، خبری قابل توجه تر و تاثیرگذارتر از این اقدام منحصر به فرد محیط زیستی پتروشیمی مبین و نجات ماهانه حداقل 15 لاک پشت سبز و منقار عقابی خلیج فارس نبوده است. شاید بتوان گفت اگر کار رسانه ای مناسبی روی انجام این مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی صورت می گرفت، امکانش بود که چنین حرکتی در سطحی جهانی مورد ستایش قرار گیرد.
مسعود ساداتی، رئیس روابط عمومی پتروشیمی مبین که از همان سالها در این مجموعه حضور داشته، در یادآوری اتفاقات آن سالها و جرقه های اولیه برای حمایت از لاک پشت های سبز و منقار عقابی خلیج فارس در پتروشیمی نایبند به «مشعل» گفت: در سال 86 در شروع فرآیند آبگیری از دریا با ورود لاک پشت ها به داخل حوضچه آرامش رو به رو شدیم. در این بخش 465 هزار مترمکعب آب در هر ساعت از دریا مکش می شود تا برای مصارف متعدد صنعتی پتروشیمی ها مورد استفاده قرار گیرد.
او افزود: سه پمپ بزرگ آب را از هزار متری ساحل و در عمق 40 متری از طریق کالورت هایی بزرگ به ساحل می رسانند و از آنجا مبدل های بسته و باز، این آب را برای خنک سازی، شیرین سازی، تهیه آب DM و ... مورد استفاده قرار می دهند. در همان سال 86 با یک اخطار از سوی محیط زیست برای مدیرعامل مواجه شدیم. بخش فنی مجتمع اجازه ورود و بازرسی را به محیط زیست نداده بود و شایعاتی درباره از بین رفتن لاک پشت ها به بیرون رفته بود و آنها با این حکم می خواستند، جلوی ادامه کار را بگیرند.
ساداتی با بیان اینکه در واقع ما برای لاک پشت ها و لاک پشت ها برای ما تبدیل به تهدید شده بودیم، افزود: باید با تدبیر این تهدید را تبدیل به فرصت می کردیم و اجازه می دادیم محیط زیست در جریان اقدا م ها و حسن نیت ما قرار گیرد . همان زمان اتفاقاتی به دلیل ناآگاهی کارکنان برای لاک پشت ها رخ داده بود، اما رهاسازی لاک پشت ها هم انجام می شد، اما همکاری رسانه ای خوبی وجود نداشت تا این اقدام ها اعلام شود.
مدیرکل روابط عمومی پتروشیمی مبین با اشاره به منحصر به فرد بودن این شرایط برای پتروشیمی مبین، تصریح کرد: خودمان متوجه شدیم که محل قرار گرفتن مبین در زیستگاه این گونه در معرض تهدید لاک پشت قرار گرفته است و برگشت و ورود لاک پشت ها به حوضچه اجتناب ناپذیر است و باید به دنبال راهی برای نجات آنها باشیم. درعین حال قبول داشتیم که مجموعه محیط زیست، دلسوزانه و همسو با اطلاعات مرتبط با این گونه در معرض انقراض عمل کرده و به یاد در باره این لاک پشت ها به سازمان های بین المللی گزارش بدهد.
ساداتی به شروع همکاری با محیط زیست و پیشنهاد ایجاد دفتر تحقیقاتی در مبین اشاره کرد و گفت: در ادامه این اقدامات، مبین علاوه بر رهاسازی لاک پشت ها از حوضچه آرامش در بخش های دیگر خلیج نایبند هم برنامه حمایتی از آنها را شروع کرد و به حامی لاک پشت سبز و منقار عقابی خلیج فارس تبدیل شد.
او افزود: ما متوجه شدیم که غیر از ورود آنها به حوضچه، عوامل خطرآفرین دیگری هم برای آنها در این منطقه وجود دارد. لاک پشت ها و تخم هایشان از سوی سگ سانان شکار می شوند و اینگونه بود که ما به کمک سازمان محیط زیست رفتیم تا در محدوده تخم گذاری و بیرون آمدن لاک پشت ها در خلیج نایبند قفس ایجاد کنیم تا دسترسی به تخم لاک پشت ها را از بین ببریم. ساداتی گفت: در عین حال با گفت وگوی رو در رو و بروشورهای آموزشی و کمک گرفتن از گروه های فعال و مردمی در منطقه برای مردم اطلاع رسانی صورت گرفت تا همزمان باورهای غلط مردم در مورد تخم لاک پشت ها را هم از بین ببریم چرا که برخی مردم گمان می کند که تخم لاک پشت برای درمان سرطان مفید است. البته بخش زیادی از این اطلاع رسانی را محیط زیست و یک گروه فعال محیط زیستی در جزیره قشم شروع شد و ما به آنها کمک کردیم. مدیر کل روابط عمومی پتروشیمی مبین می گوید: لاک پشت ها پس از بیرون آمدن از تخم، زمان محدودی برای رساندن خود به دریا دارند اما به دلیل وجود صنعت نفت و گاز و مشعلهای همیشه روشن، خط افق (خطی که لاک پشت با آن کمک نور خورشید به سمت دریا حرکت می کند) تغییر کرده است. لاک پشت ها که شب ها از تخم بیرون می آیند به جای طلوع خورشید و خط افق با نگاه به نور مشعل ها مسیر اشتباه را خلاف جهت دریا می روند و ممکن است ازبین بروند. به همین دلیل در زمان بیرون آمدن لاک پشت ها از تخم، تیمی از محیط زیست و نیروهای مردم و مبین در محل این تخم ریزی حضور دارند تا لاک پشت ها مسیر اشتباه را نروند و فرصت زنده ماندن را از دست ندهند.
ساداتی با تاکید بر اینکه مبین با قبول شرایطی که برای این لاک پشت ها ایجاد شده، تلاش کرده است این صنعت 25 ساله کمترین خسارت را برای این جاندار 250 میلیون ساله داشته باشد، افزود: لاک پشت در ادبیات ما موجودی دانا و نماد آهسته و پیوسته رفتن و زندگی طولانی است و ما هم لاک پشت را به عنوان نماد پتروشیمی مبین معرفی کردیم. در ادامه با برنامه های آموزشی وضعیت و شرایط این لاک پشت را در مدارس و اماکن عمومی معرفی کردیم و از بچه های مهدهای کودک و مدارس خواستیم تا نامی را برای آن انتخاب کنند و این گونه نام «ماندنی» برای لاک پشت سبز نجات یافته خلیج فارس انتخاب شد. او با بیان اینکه «ماندنی» یا «بمانی» نامی محلی است که تاکنون به عنوان نمادی از محیط زیست ایران در صنعت پتروشیمی، در چند اجلاس جهانی از جمله کره جنوبی حاضر شده است، گفت: به دلیل این اقدام های پتروشیمی مبین، سازمان محیط زیست ما را صنعت سبز معرفی کرد و ماندنی برای کارمندان، زمینه اتفاقات خوبی شد و حالا مدارس منطقه و خانواده های کارکنان را برای دیدن لاک پشت ها می آیند تا مراحل آزادسازی را از نزدیک ببینند.
از حوضچه کلر خورده 18 متری به دریای پر خطر اما آزاد
شاید حوضچه 18 متری و کلر خورده و پر گرداب پتروشیمی مبین برای لاک پشت های سبز و منقار عقابی در مقابل دریایی که پر از پلاستیک و قایق ها و کشتی های ماهیگیری است، جای چندان آرامی نباشد اما وقتی از بـالای حـوضـچه نـگـاهـشان می کنید، انگار در این محدوده بسته همراه با ماهی ها و سایر موجوداتی که مثل آنها آمده اند، حالشان خوب است. با وجود این خطر مکش به درون کانال های آب و گرسنه ماندن هنوز هم هست؛ پس نباید زیاد در حوضچه بمانند.
وقتی تعداد لاک پشت های وارد شده به حوضچه از تعدادی بیشتر شود (دو هفته تا یک ماه یکبار) واحد اچ اس ای مبین دست به کار می شود و تیم غواصی و سایر عوامل را هماهنگ می کنند و محیط زیست هم در جریان قرار می گیرد تا برای نشانه گذاری بیاید. غواص ها با سبدی فلزی و بزرگ وارد حوضچه می شوند و با طنابی لاک پشت ها را که اندازه های مختلفی دارند و گاه خیلی بزرگ هستند، می گیرند و داخل قفس بیرون می آورند. هر تعداد که باشند، با خودرویی همراه با نماینده محیط زیست به ساحل پارک ملی نایبند و محدوده ای که غوس نایبند (محلی ها «چیریف» می گویند) برای پلاک گذاری و رهاسازی برده می شوند.
بر اساس توضیحاتی که نماینده محیط زیست در محل آزادسازی اعلام کرد، لاک پشت هایی که از مبین رهاسازی می شوند، عموما از گونه لاک پشت سبز هستند که در حال حاضر در معرض انقراض نیستند، اما گاه از گونه «منقار عقابی» که در معرض انقراض است، هم در این حوضچه گرفتار و در ادامه رهاسازی می شوند. نماینده محیط زیست طول و عرض لاک پشت و سن و نوع و سایر مشخصات آن را اندازه گیری می کند و در صورتی که اندازه لاک آن از حدود 50 سانتیمتر بیشتر باشد، پلاک گذاری را روی آن انجام می دهند در غیر این صورت، تنها مشخصات آنها ثبت می شود.
به گفته نماینده محیط زیست علت رهاسازی لاک پشت ها در این خلیج، نزدیکی این محدوده به زیستگاه اصلی این گونه لاک پشت است. در عین حال شنی بودن این ساحل، تخم گذاری و حرکت روی زمین را برای آنها راحت تر می کند. در عین حال موارد تهدیدی زیادی در دریا برای این جاندار وجود دارد. به عنوان نمونه پلاستیک ها در دریا شبیه عروس دریایی هستند و از آنجا که عروس دریایی غذای مورد علاقه لاک پشت هاست، آنها در این پلاستیک ها گرفتار می شوند. علاوه بر این لاک پشت ها عموما در نزدیکی قایق های ماهیگیری قرار می گیرند و اگر در تورها گرفتار نشوند، ممکن است توسط پره های کشتی ها زخمی شوند. نماینده محیط زیست روی دست این لاک پشت ها پلاکی که مشخصات این گونه و محل زندگی ان است را پانچ می کند. گفته شده که این گونه از لاک پشت سفر طولانی به دریاهای آزاد دارد و با این پلاک گذاری در هر کجای دنیا باشد، مشخصات محل زندگی خود و خلیج فارس را به همراه دارد. پژمان خلیلی، مسئول محیط زیست پتروشیمی مبین، در توضیح فرآیند رهاسازی «ماندنی» از حوضچه آرامش تا غوس نایبند، به «مشعل» گفت: عملکرد پتروشیمی مبین فارغ از تلاشهای ماهانه برای رهاسازی، حمایت معنوی بوده است. چرا که تهدیدهای این گونه از لاک پشت تنها در پتروشیمی مبین نبوده است و ما از زمان تخم گذاری این لاک پشت ها را مورد حمایت قرار می دهیم.
وی افزود: پتروشیمی مبین علاوه بر رهاسازی لاک پشت ها از حوضچه آرامش، به محیط زیست و حامیان محلی که محدوده های تخم ریزی و حضور لاک پشت ها راحفاظت می کنند کمک می کند.عملیات رهاسازی تقریبا هر ماه انجام می شود و در هر بار عملیات، حداقل ده لاک پشت در اندازه های مختلف گرفته و رهاسازی می شوند.
خلیلی با بیان اینکه هزینه های هر بار عملیات گرفتن لاک پشت ها و رهاسازی تا به حال محاسبه نشده است، افزود: غواص ها و جرثقیل و سایر بخش های این عملیات در پتروشیمی مبین هماهنگ می شوند و هزینه ای مجزا در پی ندارد، اما اگر همین عملیات افرادی از بیرون مجموعه بخواهند انجام دهند، رقم قابل توجهی خواهد بود.
بیژن عالیپور:
مناطق نفتخیز رزق 80 میلیون نفر را میدهد، نباید سلیقهای عمل کرد
یک شهروند عادی میشوم، از خوزستان بیرون نمیروم
سامان قدوسی-دقیقا همانطور که از شخصیت جنوبیها انتظارش را دارید بیژن عالیپور نیز شخصیتی خاص دارد، ساده و صمیمی! . ساعت 18 قرار مصاحبه داریم، مکان مصاحبه هم ساختمان 5 طبقه معروف شهر اهواز واقع در نیوساید تعیین شده ساختمانی که ستاد بزرگترین شرکت بهره برداری نفت در ایران است و اگر بگوییم یکی از 5 ساختمان مهم اقتصادی در کشور است، سخنی گزاف نگفتهایم. پیشتر از آقای عالیپور شنیده بودم زمانی که مدیر مهندسی و ساختمان شرکت بوده، خود این ساختمان را ساخته است. حدود یک ساعت با تاخیر حاضر میشود، عذرخواهی میکند، اما بلافاصله میگوید اجازه دهید تا قبل از هرچیز کارتابل را بخوانم، بعد از حدود یک ربع مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب که این روزها به سبب قانون جدید بازنشستگی، آخرین روزهای مسئولیت را میگذراند، آماده مصاحبه میشود.
چرا اینقدر اتاق شما نسبت به مدیریت بزرگترین شرکت تولید کننده نفت ایران ساده است؟
یادم هست چند سال قبل به اتفاق مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت ایران برای صحبت در مورد اوراق مشارکت به یکی از بانک ها رفته بودیم و مدیرعامل آن بانک یک طبقه کامل در طبقات بالایی آن را به عنوان اتاق کار در اختیار داشت، از دو میز کار گرفته تا چهار دست مبلمان و بسیاری از تجهیزات تزییناتی خاص؛ از جلسه که بیرون آمدیم، اولین حرفی که به آقای جوادی زدم این بود که اتاق کار مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که بیشترین بودجه کشور را تامین میکند، کجا و اینجا کجا؟ زمانی که ساختمان 15 طبقه شرکت ملی نفت ساخته شد، این بانک ها یا وجود نداشتند یا اگر هم بودند، ساختمان آنها قابل قیاس با ساختمان نفت نبود. اما شرایط امروز اینطوری است، اتاق های کار مسئولان صنعت نفت از وزیر گرفته تا مدیر و رییس عموما ساده است، به نظر من مهم کار و عملکرد مدیران است که باید بزرگ باشد.
آقای مهندس، چطور شد که پس از بازنشستگی دوباره به صنعت نفت بازگشتید؟
اهواز بودم، یادم هست در حال مطالعه روزنامه بودم که از دفتر مدیر عامل وقت شرکت ملی نفت ایران تماس گرفتند و با آقای جوادی صحبت کردم، ایشان گفتند که نظر آقای مهندس زنگنه بر این است که مجددا به کار برگردید و مسئولیت مناطق نفت خیز را به عهده بگیرید. رفتم تهران و با آقای جوادی خودمانی نشستیم صحبت های طولانی کردیم. برگشتم اهواز و حکم مدیرعاملی من را چند روز بعد زدند.
چرا بعد از این همه مدت مسئولیت پذیرفتید؟
بدون هیچ گونه تملقی عرض میکنم، اگر شخصی جز آقای زنگنه این موضوع را درخواست کرده بود، قبول نمیکردم، چون در مقابل آقای زنگنه و شرایط وقت احساس مسئولیت کرده و این موضوع را هم میدانستم که زمانی که آقای زنگنه نظر براین دارد، حتما سیستم به من احساس نیاز کرده است و پذیرفتم.
آشنایی شما و آقای زنگنه از کجا بود؟
دوره قبلی وزارت آقای زنگنه در دولت اصلاحات به سبب مسئولیت مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، چهارشنبه آخر هر ماه جلساتی با ایشان برای گزارش طرح های اجرایی مناطق نفت خیز جنوب داشتیم و بخش این ارتباط از این جلسات شکل گرفت.
یعنی انتخاب شما بعنوان مدیرعامل یک انتصاب سیاسی نبود؟
اصلا و ابدا نبود، چون من آدم سیاسی نیستم.
نخستین روزها با چه چالشهایی روبه رو بودید؟
به طور کلی مشکلات مالی در شرکت ملی نفت ایران از نیمه سال 93 آغاز شد و دقیقا من هم از 27 مهر همان سال مدیرعامل شدم. از این لحاظ دقیقا با کمبودها همزمان شد؛ اما موردی که روزهای اول به شدت نگران کننده بود برنامه ریزی دقیق برای چاه های از سرویس خارج شده، خطوط لوله اصلی و صادراتی و کارخانه ها و تلمبه خانه های انتقال نفت به پالایشگاه و صادرات بود، به همین دلیل در اولین اقدام، برگزاری جلسات هفتگی در دستور کار قرار گرفت.
این برنامهریزیها در چه بخشهایی بود؟
سه برنامه ریزی کردیم، در بخش چاه ها، اول برای چاه های احداثی توسعه محور جدید، دوم برای چاه های که نیاز به تعمیرات داشتند، سوم چاه هایی که از سرویس خارج شده بودند و باید به سرویس برمیگشتند و برای کارهای ترمیمی بود، مرحله بعدی کارخانه هایی بود که از سرویس خارج شده بودند و باید اورهال شده و در سرویس قرار میگرفتند، برنامه سوم خطوط لوله و از همه مهمتر، سه تلمبه خانه ای بود که نفت پالایشگاه و صادرات را تامین میکردند.
چرا از همه مهمتر؟
باور کنید برای این بخش من یک سال و نیم اول را، شب ها با دلهره فراوان میخوابیدم، چرا که تلمبه خانه های اهواز بعد از بمباران در زمان جنگ یدک نداشتند و به تنهایی کار میکردند، در امیدیه هم زمانی که هوا گرم میشد، با ماشین آتش نشانی و کولرهای آبی فضا را خنک میکردیم تا پمپ ها از کار نیفتند، در گوره هم از سه تلمبه خانه تنها یک تلمبه خانه کار میکرد و دو تلمبه خانه دیگر در دوران دفاع مقدس از بین رفته بودند و زمانی که قرار بود به تولید حداکثری برسیم، میبایست برای این تلمبهها جایگزین پیش بینی میشد، البته در کنار چند راهه قدیم گناوه چند راهه جدید نیز احداث شد.
برای تعمیر تلمبهها از کجا شروع کردید؟
در اهواز همکارانم از جان مایه گذاشتند و یک تلمبه 750 هزار بشکه ای را که در دوران جنگ تحمیلی از بین رفته بود، نوسازی کردند و چند ماهی است که کار میکند، در مجموع در اهواز به جای تنها یک تلمبه موجود در سال 93، چهار تلمبه 100 و 450 هزار بشکه ای تعمیر و جایگزین شده و یک تلمبه 750 هزار بشکه ای به چرخه تولید بازگشت که در مجموع 8 مگاوات برق در روز صرفه جویی و ذخیره شد.
برای تلمبههای امیدیه و گوره چه اتفاقی افتاد؟
در امیدیه هم شبیه اهواز انجام شد، با این تفاوت که سه الکتروموتور از فرانسه خریداری شد و در حال راه اندازی است. در گوره علاوه بر تعمیر تلمبه های قدیمی تلمبه خانه C را نوسازی کامل کردیم و با این کار ظرفیت انتقال 2 میلیون و 165 هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ظرفیت 3 میلیون بشکهای قبل اضافه شد و واقعا خیالمان راحت شد.
در مجموع فرایند تعمیر و احیای تلمبهها چقدر زمان برد؟
برای تلمبههای قدیمی حدود یک و نیم سال و برای کارهای اساسی حدود 2 سال زمان برد.
برای خطوط لوله چه اقداماتی صورت گرفت؟
سوراخ شدگی خطوط لوله فرسوده مناطق نفت خیز جنوب دائم اتفاق میافتاد؛ به طوریکه در سال 93، 1514 مورد و در سال 94، 2515 مورد گزارش شد و یکی از آنها خطوط لوله حد فاصل امیدیه و گوره بود که روزانه بارها یک رشته خط لوله 15 کیلومتری 42 اینچ و 35 کیلومتری 48 اینچ سوراخ می شد، بنابر این خط لوله 15 کیلومتری به طور کامل عوض و خط لوله 35 کیلومتری هم نوسازی شد و فشار بر تلمبه خانههای گوره کاهش پیدا کرد، اما کار بسیار مهمی که قبل از تعمیر و بازسازیهای اصلی انجام شد، ضخامت سنجی بود که روی خطوط لوله و تجهیزات انجام شد که اگر تلاش همکاران شرکت های بهرهبرداری و ستاد نبود، یقینا صورت نمیگرفت و بسیار از آنها ممنون هستم.
چرا تا این حد در مورد ضخامت سنجی و اقدامهای صورت گرفته تاکید دارید؟
تجهیزات و خطوط لوله مناطق نفت خیز جنوب مربوط به سال ها قبل است. گاهی ضخامت برخی تجهیزات تنها اندازه یک ورق کاغذ گزارش میشد و شما حساب کنید اگر این کار انجام نمیشد، با توجه به گستره وسیع شرکت به ویژه در مناطق مسکونی، چه فجایعی مانند انفجار و آلودگی های زیست محیطی میتوانست در انتظار باشد. این کار هنوز هم ادامه دارد چون 30 هزار کیلومتر خطوط لوله در اندازههای مختلف در اختیار داریم که نباید یک لحظه از وضعیت آنها غافل شد.
در صحبتها اشاره کردید زمانی که مسئولیت را به عهده گرفتید، مصادف شد با کمبود بودجه در شرکت ملی نفت ایران، با این حساب هزینههای مواردی که اشاره کردید، چگونه تامین شد؟
به خاطر دارم که بدهی شرکت به 2450 میلیارد تومان سند پرداخت در خزانه رسیده بود و حدود 600 میلیارد هم اسنادی بود که به دلیل نبود اعتبار در خزانه اصطلاحا بین راهی بودند، مثلا در اختیار مجری ها، سندرسی و حسابداری سرمایه ای بود، یک بار آقای زنگنه در سفری که به اهواز داشت، وقتی با این اعداد مواجه شد، به من گفت که یعنی شخص شما اینقدر اعتبار دارید؟ این مبلغ زیادی است.
یعنی اعتبارات از تهران تامین نمیشد؟
عرض کردم مشکلات مالی بسیار زیاد بود و واقعا همکاران وقت در تهران خیلی تلاش میکردند تا در بخش های مختلف تامین بودجه کنند و انصافا هم با توجه به شرایط، تمام مجموعه وزارت نفت قوی
عمل کرد؛ به خاطر دارم از اسفند 93 تا آبان 94 به صورت ریالی و ارزی اعتباری را نگرفتیم جا دارد اینجا از سازندگان، پیمانکاران، تامین کنندگان و تمامی کسانی که به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب کمک کردند و فشارهای سنگین و بیشماری را به خاطر نبود اعتبارات از سوی ما تحمل کردند تشکر کنم، به واقع اگر صبر و همکاری آنها نبود به اهدافمان دست پیدا نمیکردیم.
در مجموع روابط عمومی خوبی دارید؟
خوشبختانه 90 درصد کارهای من در شرکت از طریق ارتباطات حل میشود.
کشور در آن زمان شرایطی را سپری میکرد که به دلیل شرایط بین المللی، امید به این بود که سهم نفتی را که در بازار های جهانی از دست داده، بازپس بگیرد و در این بین، یقینا مجموعه وزارت نفت و یا در بیان بهتر دولت، روی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به دلیل حجم تولید نفت حساب ویژه ای باز کرده بود، لطفا در مورد رکورد گیری و افزایش تولید توضیح بفرمایید؟
بعد از اینکه برخی شرایط مهیا شد، آقای وزیر گفت رکورد گیری را شروع کنید و به خاطر دارم که در 5 آبان 94 بود که این اتفاق افتاد، ساعت 12 شب این رکورد گیری شروع شد و فردای آن روز آقای زنگنه به همراه تعدادی از مسئولان عالی رتبه وزارت نفت و نمایندگان مجلس به اهواز آمدند، وقتی به استقبال به فرودگاه رفتیم، حدود ساعت 14 بود. بلافاصله آقای وزیر از من پرسید که وضعیت افزایش تولید چگونه است؟ گفتم 830 هزار بشکه، خیلی خوشحال شد، حدود ساعت 16 بود که تولید شد 965 هزار بشکه و داشت به یک میلیون بشکه میرسید که طوفان شدیدی آمد و موجب قطع برق شد، نگرانی وزیر نفت این بود که این عدد پایدار است یا خیر که به ایشان از این جهت اطمینان خاطر دادیم.
یعنی در همان 960 هزار بشکه متوقف شدید؟
960 هزار بشکه غلط است و 965 عدد صحیح است، لطفا به این عدد دقت کنید (با جدیتی خاص) اگر خدا نکرده 5 هزار بشکه از تولید کم میشد، صبح اول وقت مدیران مربوطه یک به یک تماس میگرفتند و توضیح که چه عرض کنم! ( میخندد)، آقای زنگنه درمورد کم کاری با کسی تعارف ندارد!
فکر میکنم بخشی دیگر از فعالیت های شما در طول این چهارسال صرف واحد های نمک زدایی شد، در این مورد توضیح بفرمایید؟
اکثر واحد های نمک زدایی که در سرویس هستند، مراحل نهایی ساخت را طی میکنند. در آغاز مسئولیت 30 تا 40 درصد پیشرفت داشتند، اما با وجود تمام بی پولی ها، 10 واحد نمک زدایی راه اندازی شد که اگر این اتفاق نمی افتاد، کاهش تولید نزدیک به 500 هزار بشکه ای را به یقین داشتیم.
میخواهم فضای مصاحبه را عوض کنم و از بخش فنی به سمت پرسش های عمومی تر بروم که آقای عالیپور می گوید: قبل از این من یک صحبت در مورد عملکردی که در جوان گرایی داشتم بگویم؛ جوان گرایی که در طول این چهارسال داشته ام، در طول تاریخ صنعت نفت بی سابقه بوده است. مثال میزنید؟
بله حتما، مثلا در بخش امور فنی بجز آقای نصرتی که حدود 55 سال دارد، تماس مسئولان ما در این بخش که 50 تا 60 سمت الف به بالا هستند، حداکثر 46 سال دارند، یا در مدیریت تولید به جز دونفر همه بین 45 تا 48 نفر هستند، معاونت کالا، منابع انسانی، برنامه ریزی تلفیقی، مدیریت امورمالی نیز به همین ترتیب بوده است. حتی هم اکنون متوسط سن مدیران عامل و مدیران ارشد 5 شرکت بهرهبرداری تابعه 48 سال است.
با چه هدفی این کار را انجام دادید؟
جوان گرایی، امید و انگیزه؛ یادم هست روزاول آقای زنگنه روی دو مورد خیلی تاکید کرد، اول جوان گرایی و دوم آموزش، من سعی کردم هردو را به نحو احسن انجام دهم.
شیرین ترین روز در این 4 سال چه روزی بود؟
خاموشی چاه 147 رگ سفید، رکوردگیری و افزایش تولید و خاموشی مخزن پتروشیمی بوعلی مهمترین بوده است.
سخت ترین روز چه زمانی بود؟
یک سال و نیم اول خیلی سخت گذشت، به دلیل نواقصی که پیشتراشاره کردم، توام با استرس بود، چون موضوع افزایش تولید بسیار مهم بود و همه دنیا نگاه میکرد که ایران میتواند این عقب ماندگی را جبران کند یا خیر؟ اینکه جمهوری اسلامی میتوانست در مدت 6 ماه افزایش روزانه 500 هزار بشکه ای را داشته باشد، برای آنها خیلی عجیب بود، در صورتی که ما به کمک خداوند و تلاش شبانه روزی همکارانم موفق شدیم ظرف مدت تنها 3ماه، یک میلیون بشکه در روز به تولید نفت کشور اضافه کنیم که اگر با خوراک پتروشیمی ها و نفتا محاسبه کنیم، این عدد یک میلیون و 170 هزار بشکه است.
روز تلخ هم داشتید؟
جان باختن دو تا از بچه های ملی حفاری خیلی ناراحتم کرد و البته روزهایی که در رگ سفید از جان مایه میگذاشتیم، اما عملیات به خاطر شرایط خاصی که چاه داشت، به ثمر نمینشست نیز خیلی تلخ بود.
زخم زبانهایی که برخی افراد میزدند، هم تلخ بود؟
نه باور کنید، به خاطر این موضوع عرض نکردم، چون برای من مهم نبود که چه چیزی می گویند؟ چون همیشه میگویند که دعا کنید دشمنانتان نادان باشند، افرادی که در آن ایام متلک میگفتند، افرادی بودند که در نفت سمت های مدیریتی داشتند و همه عملکرد آنها را به یاد دارند، کسی فراموش نمیکند در کنگان چاه در چند روز خاموش شد و به غلط عددی کمتر را عنوان میکردند.
آیا دراین مدت هدفی را دنبال کردید که محقق نشد؟
دو آرزو داشتم، یک اینکه صبح ها که سرکار میرفتم جوان، میانسال، پیرمرد و پیرزن بیکار را در مسیر و جلوی شرکت نبینم، چون ظرفیت اشتغال برای همه موجود نبود و این مورد خیلی آزرده خاطرم میکرد که نمیتوانستم کاری برای آنها انجام دهم.
شنیده بودم در منزل شما هم نامه می انداختند، درست است؟
من دوست نداشتم نیروی حراست جلوی منزل در شهرک سازمانی داشته باشم و افراد می توانستند به منزل مراجعه کرده و نامه درخواست کار را حضوری تحویل به اعضای خانواده ام دهند، شبها هم معمولا هفت یا هشت نامه درخواست کار از طریق خانواده به دستم میرسید.
مورد دیگری هم بود که محقق نشود؟
بله، خیلی دوست داشتم حقوق کارکنان پیمانکاری یا ارکان ثالث افزایش پیدا کند تا در زندگی آنها تغییرات مثبتی ایجاد شود، حدود 20 هزار نفر نیروی ارکان ثالث داریم که باید حقوق آنها تغییرات صعودی حاصل شود، جدا از آن، تنوع در پرداخت و به سبب نوع قرارداد با وجود انجام یک کار مشترک نیز برای من تلخ بود و خیلی علاقهمند بودم اصلاح شود، به طور کلی معتقد هستم باید این موضوع ساماندهی شود.
اگر فهرستوار بخواهید مهمترین کارهایی که در این مدت انجام دادید، نام ببرید چه بوده است؟
جوان گرایی، آموزش، افزایش تولید، ضخامت سنجی، ساماندهی نیروی انسانی با توجه به تخصص های آنان، رسیدگی به تلمبه خانه ها و چند راهه گناوه، طرح های نمک زدایی، همراهی و تعامل با سازندگان، پیمانکاران داخلی را می توانم مهمترین آنها عنوان کنم.
در این مدت گلایه یا شکایت از شخص خاصی دارید؟
من از کسی گلهمند نیستم، تنها سه چهار نفر که بالاترین محبت ها را دیدند، اما بدترین برخورد ها را کردند که به خداوند واگذارشان کردم و امیدوارم خداوند آنها را ببخشد. اگر هم به دلیل شلوغی و اهمیت کار، موجب ناراحتی فردی شدم امیدوارم من را ببخشند و حلال کنند، از آنها عذرخواهی میکنم، اما باور کنید هرگز، هرگز و هرگز به دلیل مسائل شخصی این برخورد ها صورت نگرفته است.
اگر بخواهید از کسی تشکر کنید، آن فرد کیست؟
جدا از همه کارکنان زحمتکش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و خانواده های آنها در بخش های مختلف که واقعا در موفقیت هایی که حاصل شد بیشترین نقش را ایفا کردند. دوست دارم از وزیر نفت تشکر کنم، اما خدا شاهد است که این تشکر با نیت چاپلوسی نیست، چرا که آقای زنگنه یک کار نشد را برای شخص من انجام داد و آن ارتقای سمت مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تا معاونت وزیر بود و این از لحاظ افکار عمومی اثرهای خوبی را در میان همکاران داشت و البته در استان وجود یک سمت معادل معاون وزیر بسیار مهم است و اثر مثبتی را در میان مسئولان استانی نیز دارد.
اگر دوست داشتید به این سوال جواب ندهید، شما شاید خیلی ظاهری مانند دیگر مدیران و مسئولان در جمهوری اسلامی ندارید، اما مسئولیت های مهمی را داشتید و الان هم مدیرعامل بزرگ ترین شرکت تولید کننده نفت در ایران هستید، فکر میکنید دلیل این رشد در چه بوده است؟
جنس افراد قابل تغییر نیست، من همین هستم که هستم! از ابتدا هم همین تیپ را داشتم ازسمت کارشناس گرفته تا الان که در راس شرکت هستم، رنگ عوض نکردم.
چطوری به شما اعتماد میشد؟
به دلیل عملکردی که داشتم همه می دانستند که فردی سیاسی نیستم، نه جناح چپ و نه راست برای من مهم نیست، برای من نظام ارزش دارد.
- اگر باردیگر پیشنهاد مدیرعاملی مناطق را به شما بدهند، قبول می کنید؟
تنها اگر آقای زنگنه بخواهد، بله قبول می کنم در غیر این صورت هرگز.
توصیه شما به مدیر عامل بعدی چیست؟
با صمیمیت و رفاقت البته در چارچوب قانون با کارکنان شرکت از سمت بالا تا پایین رفتار کند؛ کار خوبی که در این مدت و در همین ارتباط انجام شد، این بود که یک صندوق الکترونیکی داشتیم که کارکنان می توانستند به طور مستقیم با مدیر عامل در ارتباط باشند، پنج شنبه و جمعه ها تمام این تقاضا ها یا هر موردی را که بود، می خواندم و به مدیر مربوطه دستور پیگیری می دادم.
معمولا چند صفحه است؟
حدود 150 صفحه و در هر صفحه هم دو یا سه نفر تقاضا نوشتند، از رسیدگی به بیماری های صعب العلاج گرفته تا مشکلات دیگر که در این نامه ها مطرح می شد.
بعد از این مسئولیت چه برنامه ای دارید؟
مثل یک شهروند معمولی ادامه زندگی میدهم، همین الان هم چند پیشنهاد کار از تهران دارم اما قبول نکردم.
در اهواز میمانید؟
من هیچ موقع از خوزستان خارج نشدم و نخواهم شد، من نسبت به این استان عرق خیلی خاصی دارم.
برنامه ای برای نمایندگی مجلس دارید؟
هرگز! حتی چند سال قبل که بازنشست شدم، از شورای شهر پیشنهاد کردند که شهردار اهواز شوم، اما قبول نکردم.
نظر شما در مورد قانون اخیر بازنشستگی چیست؟
من اگر بگویم این قانون صحیح نبوده همه فکر میکنند به خاطر خودم میگویم، اما در هیچ کجای دنیا مثل ایران به این شکل این قانون را مصوب نمیکنند، چون یک وزیر فرد شایسته و توانا را به عنوان معاون خود منصوب میکند.
پس تکلیف انگیزه برای نیروهای جوان چه میشود؟
شما فکر کردید جایگزین این معاونان وزیری که بزودی میروند، جوانان 25 ساله میگذارند؟
25 سال که نه اما یک فرد 40 ساله را که میتوانند منصوب کنند.
نه! خیل جاها نمی توانند مثل اینجا (مناطق نفت خیز) نمی توانند، در شرکت های عملیاتی نمی شود، اگر به عنوان یک مدیرعامل نفتی تجربه نداشته باشی، کلاهت پس معرکه است، اول از همه ضربه به صنعت می خورد، دوم اینکه اگر زیرمجموعه ای نخاله داشته باشید، همان افراد خیلی راحت کلاه سرت می گذارند.
بالاخره سمت هرکسی برای خودش مهم، سخت و پراهمیت است، اینطور به نظرتان جهشی صورت میگیرد؟
من موافق ماندن همه معاونین وزیر در وزارتخانه ها نیستم، عرض من این است که قانون باید استثنا کند بعضی از سمت ها راهبردی و حساس است، نباید معاون وزیر نفت را با معاونت در فلان وزارتخانه یکی دانست، برخی از وزارتخانه ها کاملا تخصصی هستند؛ به طور مثال در مورد سفرا یا استاندارها حتما باید فردی با تجربه مسئولیت یک سفارتخانه یا استان را بر عهده بگیرد، باز هم تاکید می کنم و به کلام الله سوگند میخورم این صحبت ها را در مورد شخص بیژن عالیپور که شامل این قانون شده، عرض نمی کنم.
فکر میکنید ده سال آینده صنعت نفت و به ویژه کارکنان مناطق در مورد مهندس بیژن عالیپور چه قضاوتی خواهند داشت؟
خدا می داند، خودشان می دانند و البته بستگی دارد به عملکرد من!
خودتان چه فکر میکنید؟
(می خندد) من هم مثل بقیه آمدم و رفتم.
شما با کدام مدیر عامل در مناطق راحت تر بودید و فکر می کنید که کارنامه خوبی داشت؟
مدیرعاملی در مناطق نفت خیز شرایط خاص خود را دارد، هرکدام معایبی داشتند و هرکدام مزایا، سوالتان جواب مشخصی ندارد (علاقه ای به پاسخ ندارد).
کدام دوران خوب نبود؟
به نظرم دوران آقای میرکاظمی، بدترین زمان در مناطق بود، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب رزق 80 میلیون نفر را می دهد، نباید سلیقه ای عمل کرد، متاسفانه درآن دوران افرادی که شایسته نبودند، سمت های مدیریتی در این شرکت گرفتند، فردی را که من به دلیل عدم صلاحیت از سازمان بیرون کرده بودم، به عنوان مدیر آن بخش گماردند، کارمند کف بدون آنکه مراتب سازمانی را طی کند مدیر شد، کسی که حتی یک روز سابقه سرپرستی یک واحد کوچک هم نداشت در راس مجموعه نشست و افرادی را منصوب کرد که بله قربان گو باشند.
بعد از مسئولیت مناطق نفت خیز قصد سفر به خارج از کشور را دارید؟
41 سال است که کار می کنم اما حتی با اینکه قبلا شرایط فراهم تر از حالا بود، یک بار هم ماموریت خارجی نرفتم، آقای جشن ساز شاهد است و از ایشان بپرسید. سال 86 آقای نوذری گفت که یک شرکت اروپایی قرار است مدیران نمونه چهار شرکت را 11 روز سفر دور اروپا ببرد، هرچقدر آقای جشن ساز اصرار کرد، قبول نکردم.
چرا؟
چون اگر ماموریت خارجی رفتی، سریعا یه چیزی بهت میچسبانند، میخواهم و میخواستم زبانم بلند باشد، افرادی که ماموریت خارجی میروند برای کار میروند نباید پشت سرشان حرف بزنند، اینجا آدم داریم که من به پاکی در مورد او قسم می خورم اما هزار حرف را در آوردند، هرچقدر هم که سمت بالاتر باشد حرف و حدیث ها بیشتر میشود.
احتمالا برنامه ای دارید که بعد از مسئولیت با خانواده باشید، توضیح میدهید؟
نه!! لر چه کار به این حرف ها داره؟! (با خنده و شوخی میگوید). خانواده ام هیچ موقع سوال نمی کنند که کی می روی و می آیی؛ خانواده ام من را می شناسند و من هم آنها را می شناسم، همسر بسیار سازگاری دارم. بعد از ازدواج برای تحصیلات به آمریکا رفتیم و همسرم کارشناسی صنایع و خودم کارشناسی ارشد مهندسی صنایع اخذ کردیم.
همسرتان در صنعت نفت مشغول به کار شدند؟
خیر ایشان معلم بودند و به آموزش و پرورش رفتند، اما به دلیل مشغله های کاری من زودتر از موعد بازنشسته شدند تا به امور خانواده رسیدگی کنند و از این بابت از ایشان تشکر می کنم.
از اینکه به ایران برگشتید، پشیمان نیستید؟
اصلا و ابدا؛ من آدم آنجا نبودم. وقتی که به ایران برگشتم در کل مناطق نفت خیز جنوب تنها سه نفر مدرک کارشناسی ارشد داشتند.
آخرین سفری که با خانواده رفتید، چه زمانی بوده؟
به خاطر نمی آورم. (زیاد فکر می کند)
بیشتر از 5 سال بوده؟
5 یا 10 سال کجا بود؟ شاید سال 67 همراه خانواده محمود آباد رفته ام.
در مورد این افراد اولین چیزی که به ذهنان می رسد بگویید؟
- بیژن زنگنه؟
یک مدیر مدبر، قاطع و در عین حال بسیار پاک، همان طور که آیت اله هاشمی شاهرودی در بخشنامه ای قبلا اعلام کرده بود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب؟
از بچه های خوب و زحمتکشی تشکیل شده که در سال های جنگ و پس از جنگ خودشان را نشان داده اند.
ادامه در صفحه 17
برای نخستین بار در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب رقم خورد
ثبت رکورد تعمیرات 4 کارخانه در 14 روز
مشعل- در میان ترافیک اخبار مختلف کشور، کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بی سروصدا رکورد مهمی را در بخش تعمیرات اساسی ثبت کردند و اورهال 4 کارخانه را 14 روزه به پایان رساندند. خبری که شاید در نگاه اول ساده به نظر آید؛ اما تنها یک فایده آن را در این آمار و ارقام می توان فهمید که با هر روز کاهش زمان تعمیرات اساسی، از هدر رفتن روزانه 56 ميليون فوت مكعب گاز نيز جلوگيری به عمل می آيد.این تعمیرات اساسی که شامل چهار كارخانه تقويت فشار گاز آسماري اهواز 5، تقويت فشار گاز مايع مارون 5، ايستگاه تقويت فشار گاز كوپال بنگستان و واحد مشترك گاز مايع 700 به صورت همزمان است، از نیمه مهر ماه آغاز شد و نکته حایز اهمیت آنکه تعمیرات اساسی در یک کارخانه این شرکت حداقل 45 روز به طول می انجامید.اهمیت این چهار کارخانه به آن دلیل است که گازهای ارسالی از كارخانه هاي مذكور پس ازورود به واحد مشترك گاز مايع 700 ، طي يك فرايند، سرمايش و آب زدايي مي شوند و در نهايت گاز مايع براي تهيه خوراك به پتروشيمي بندر امام (ره) و گاز خشك آن نيز به منظور تامين مصرف خانگي به ايستگاه تقويت فشار گاز شهيد محمدي اهواز ارسال می شود. همین موارد بهانه بازدید از یکی از این کارخانه ها شد؛ ایستگاه تقويت فشار گاز آسماري اهواز 5 واقع در شمال غرب اهواز که نزدیک ترین کارخانه در محیط شهری است و وقتی در آن قدم می زنیم، منازل مسکونی پشت دیوار آن خودنمایی می کند.
وارد کارخانه که می شویم، همه چیز مرتب است و حکایت از تعمیرات اساسی دارد که تازه پشت سرگذاشته شده و حالا در مدار سرویس قرار دارد.
مراد کمالی که مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را عهده دار است، درباره رکوردزنی 14 روزه کارکنان به «مشعل» می گوید: تعميرات اساسي اين كارخانه ها از تاریخ 15 مهر آغاز شد و با فعاليت طاقت فرساي 200 نفر از گروه ها و واحدهای عملياتي كاركنان خدوم در مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندی، کار 45 روزه با میانگین 14 روزه به پایان رسید. این به آن معناست که ما 31 روز صرفه جویی در تعمیرات اساسی داشتیم و از سویی در 14 روز اجرا و 31 روز صرفه جویی روزانه از هدررفت 56 میلیون مترمکعب گاز جلوگیری می کنیم.
او ادامه می دهد: پيش بيني ما این بود که این عملیات 15 روزه نهایی شود که خوشبختانه یک روز زودتر هم به پایان رسید.
از کمالی درباره روند انجام تعمیرات اساسی کارخانه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب سوال می کنم که می گوید: هر اقدامی در زمینه تعمیرات اساسی براساس برنامه ارائه شده از سوی مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام می شود و براساس برنامه ارائه شده از سوی مدیریت تولید، ما جلوتر از برنامه هستیم.
از تعمیرات اساسی چه می دانیم؟
تعمیرات اساسی یا اورهال، کاری کاملاً تخصصی است و با توجه به پیچیدگی دستگاه های صنعتی، در یک پروژه اورهال باید از نیروهای متخصص مکانیک، الکتریک، الکترونیک و صنایع استفاده شود.
تعمیرات اساسی شامل تعمیرات هر چیزی می تواند باشد؛ از کوچکترین مشکلات و لوازم مکانیکی و الکترونیکی گرفته تا دستگاه ها و ابزارهای صنعتی. به تعبیر ساده تر می توان گفت که در یک تعمیرات اساسی، همه پیچ و مهره های کارخانه باز، نظارت، بازرسی و بعد بسته می شود.
مديريت تعميرات تجهيزات صنعتی و ماشين آلات فرايندي، يكي از مديريت های تابع شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب است كه در زمينه ساخت، پشتيبانی ، تعمیرات و نگهداري، ماشين آلات فرايندی، توربين ها، كمپرسورهای گازی، پمپ های انتقال نفت، الكتروموتورها و تجهيزات فراورشی فعاليت می كند. تعمیرات اساسی در مناطق نفت خیز جنوب را دو کارگاه مرکزی اهواز و همچنین آغاجاری عهده دار هستند که در کنار سایر نیروهای عملیانی شرکت های تابعه و سایر بخش ها از جمله پیمانکار انجام می دهند. خسرو محسنی، معاون مدیر تعمیرات تجهيزات صنعتی و ماشين آلات فرايندی درباره روند تعمیرات اساسی در کارخانه ها به «مشعل» می گوید: وقتی کارخانه ای را برای تعمیرات اساسی به ما واگذار می کنند، این کارخانه باید ایمن و ورودی و خروجی آن مسدود شود. در کارخانه یک سری اقدام ها به موازات هم صورت می گیرد که هر کاری پروسه خاص خود را دارد. به عنوان مثال ما در کارخانه روی مبدل های هوایی، زمینی، ولوهای فرایندی، شیرهای ایمنی نقاط بحرانی کارخانه و همه موارد فعالیت می کنیم.
سید فرامرز جلالی، مسئول ایستگاه تقویت فشار گاز آسماری اهواز 5 در بازدید از کارخانه می گوید: یک روز دیر آمدید. در تمامی بخش های کارخانه نفرات مشغول کار بودند. او اشاره می کند که اینجا از ساعت 12 شب نیمه مهر، برای انجام تعمیرات اساسی بسته شد تا همه ماشینری بازرسی، سرویس و تعمیر مجدد شود. گروه های مختلفی در اینجا مشغول کار بودند. همزمان روی مبدل ها، الکتروموتورها، ولوها، ظروف و... فعالیت می کردند.
محمد مهدی شهبازی، جانشین مسئول ایستگاه اهواز 5 درباره روند تعمیرات اساسی در این کارخانه می گوید: شرایط محیط گازی خاص و پیچیده است؛ بالای 10 نفر در هر دستگاه کار می کردند. به طور مستقیم حدود 100 نفر دراینجا برای تعمیرات اساسی فعال بودند. هر تجهیزاتی را عده ای باید باز و از اتصالات خارج می کردند و عده ای دیگر باید کار رفع اشکلات و جداسازی ادوات را انجام می دادند. با توجه به نیروهای شاغل، کار بزرگی انجام شد.
اهمیت تعمیرات اساسی چیست؟
تعمیرات اساسی که هر چهار سال یک بار در کارخانه های شرکت ملی مناطق نفت خیز انجام می شود، از یک سو با پایداری تولید و از دیگر سو با ایمنی و پیشگیری از خطرات احتمالی مرتبط است. جهانبخش حسین پور، سرپرست تعمیرات اساسی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون درباره اهمیت تعمیرات اساسی می گوید: اگر تعمیرات اساسی انجام نشود، مدار تولید هم پایدار نیست. او می گوید: در تعمیرات اساسی، خواه ناخواه گاز هدر می رود که با این اقدام ها روزانه از هدررفت انرژی صرفه جویی کردیم.مکی طائی، رئیس تعمیرات ابزار دقیق شرکت نفت و گاز کارون نیز می گوید: هر چهار سال یک بار واحدها تحت تعمیرات اساسی قرار می گیرند. این کار، ایمنی کارخانه را بالا می برد و با خیال راحت در این واحد عملیات فرایندی انجام می شود.
محمد مهدی شهبازی، هم در این باره توضیح می دهد: نیاز به تعمیرات اساسی در کارخانه مشهود بود و همه نهایت سعی را داشتند تا با کمترین هزینه و کمترین زمان، عملیات تعمیرات اساسی را که در دوره های گذشته بین 35 تا 60 روز انجام می شد، به ثمربرسانند. یکی از مواردی که در تعمیرات اساسی این دوره بارز بود، تلاش بی وقفه همکاران در بخش های مختلف از عملیات تا تعمیرات بود.
ایمنی، رکن جدایی ناپذیر تعمیرات اساسی
یکی از ارکان اساسی در طول تعمیرات اساسی، رعایت ایمنی است. از این رو در طول عملیات تعمیرات اساسی، نیروهای اچ اس ای هم حضوری فعال دارند. آنگونه که کمالی این مساله را الزام کار تعمیرات خوانده و می گوید: رعایت این مهم در جلسات صبحگاهی رصد شده و نکات مورد نیاز لحاظ می شد. شهبازی هم دراهمیت رعایت ایمنی، این نکته را مورد اشاره قرار می دهد که از ادوات و سیستمی استفاده می کنیم که حداقل چهل سال از عمر آن گذشته است. بنابراین نمی توان از مساله رعایت ایمنی و اچ اس ای غافل بود.
حتی یک چسب زخم هم استفاده نشد
سید فرامرز جلالی، در این زمینه یادآور می شود: افتخار در این عملیات این بود که ما حتی یک چسب زخم هم استفاده نکردیم. 18 تا 16 ساعت هم پای کار بودند. سه شیفت کار کردند تا این اقدام به ثمر رسید.
به گفته مسئولان کارخانه دو گروه نمایندگان آتش نشانی و ایمنی در طول تعمیرات اساسی حضور مداوم داشتند.
با توجه به همجواری این کارخانه با منازل مسکونی، اهمیت رعایت مسائل زیست محیطی دوچندان می شود. از جمله اقدام هایی که برای تعمیرات اساسی در این بخش انجام شد، دریافت مجوزهای مورد نیاز از سازمان محیط زیست بود و با توجه به همجواری با مناطق مسکونی ایمن بودن محیط ضروری بوده و با این شرایط، کار در نزدیک ترین زمان و ایمن ترین شرایط به سرانجام رسید.
جوانان را باور کنیم
اپراتور ارشد ایستگاه که 34 سال سن دارد، موضوع جوانگرایی در طول عملیات تعمیرات اساسی را مورد اشاره قرار داده و می گوید: بیشتر کسانی که در طول عملیات حضور داشتند، جوان، پرانرژی و متخصص بودند. یک تیم واحد بودیم، حضور افراد مجرب و با سابقه در کنار جوان ها واقعا دیدنی بود. باید به جوانان بهای بیشتری دهیم. او ضمن طرح این خواسته به انجام طراحی های جدید در طول تعمیرات اساسی این کارخانه اشاره می کند، از جمله تغییر ولوهای ورودی که قبلا هیدرولیکی بود و حالا به نیوماتیکی تبدیل شده که این اقدام بزرگی است. همچنین یک سری اصلاحی ها برای حفظ محیط زیست انجام شده که در نقشه اولیه نبود.
سختی کار
کاهش 30 روزه تعمیرات اساسی چهار کارخانه به معنای افزایش فعالیت و تلاش کارکنانی است که در بخش های مختلف دست به دست هم داده و این رکورد را به ثبت رسانده اند. محسنی درباره سختی کار در طول دوره تعمیرات اساسی می گوید: تعمیرات اساسی 45 روزه را تبدیل به 14 روز کردیم. گاهی نفرات زیاد هم کارایی ندارد و لازم است با هماهنگی و جلسات مشکلات بررسی شود. این اولین بار است که در تاریخ مناطق نفت خیز تعمیرات اساسی 4 کارخانه 14 روزه انجام می شود. همکاران ما شبانه روزی کار کردند سعی کردیم در ساعات مقرر کار را انجام دهیم.طائی در این باره می گوید: برخی نیروها حتی تا 12 شب هم می ماندند. به ثمر رسیدن کار 45 روزه در 14 روز، میزان تلاش و کوشش کارکنان را نشان می دهد. شهبازی هم یادآوری می کند: رکورد 14 روزه یعنی صرف شدن فعل خواستن، آن هم در شرایط بد آب و هوایی که یک روز داغی هواست و دیگر روز گردوغبار که چاشنی گرما می شود.
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با مشعل تاکید کرد:
تعمیرات اساسی از ارکان مهم تولید ایمن
مشعل: اورهال یا همان تعمیرات اساسی از موارد موثر بر تحقق برنامه مصوب تولید است. محمد کوتی، مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با یادآوری این نکته می گوید: استمرار و تولید ایمن و نگهداشت تولید در سقف تعیین شده از جمله هدفگذاری های ما در این مسیر است. وقتی می گوییم کارخانه ای به موقع اورهال نرفته، یعنی کارآیی آن پایین آمده است. هر کارخانه ای که به اورهال رفته، انتظار این است که کارایی آن بهتر باشد و معمولا همین گونه است. بنابراین این اقدام ها در افزایش تولید، نگهداشت تولید و استمرار آن بسیار موثر است. به بهانه تعمیرات اساسی در مناطق نفت خیز جنوب با محمد کوتی گفت وگویی داشتیم که در ادامه می آید:
ابتدا درباره روند موجود تعمیرات اساسی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب توضیح دهید.
براساس برنامه ریزی انجام شده، تعدادی از کارخانجات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در برنامه تعمیرات اساسی قرار گرفت که این اقدام با درنظرگرفتن همه جوانب به عنوان مثال از چاه تا مقصد که مقاصد ما پالایشگاه و صادرات است، در نظرگرفته شده است. یعنی فقط تجهیز را در نظر نمی گیریم.
برنامه ریزی برای تعمیرات اساسی کارخانه ها در سطح مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام می شود؟
این برنامه ریزی مدون فقط در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب هماهنگ نشده است؛ بلکه در سطح وزارت نفت و مدیریت نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران، هماهنگی تنگاتنگی برای این مساله داشتیم؛ چون تعمیرات اساسی یک کارخانه تنها مرتبط با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیست و بر صادرات، خوراک پتروشیمی ها، پالایشگاه ها، گاز شهری و.. تاثیرگذار است. بنابراین همه این موارد برای تعمیرات اساسی در سطح بالای وزارت هماهنگی شده و براساس یک برنامه مدون است که مطابق آن شروع و خاتمه تعمیرات اساسی در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشخص می شود.
چه نکاتی در سطح کارکنان برای تعمیرات اساسی مورد توجه قرار می گیرد؟
آنچه در پروسه تعمیرات اساسی برای ما مهم است، رعایت نکات ایمنی است. ایمنی افراد و تاسیسات سرلوحه کار است. رعایت نکات زیست محیطی جزو اولویت های ماست و در برنامه لحاظ شده است.
اهمیت تعمیرات اساسی در کارخانه ها چیست؟
دوران اورهال برای ما به عنوان یک فرصت تلقی می شود، دورانی که حتی ساعت های آن هم برای ما ارزشمند است و چون در برنامه عملکرد سازمان موثر است، باید سرعت عمل را هم رعایت کنیم. سرعت عمل، ناقض رعایت نکات ایمنی نیست. همکاران به صورت 24 ساعته کار کردند و تا اینجا 100 درصد برنامه محقق شده و تجربه ای برای برنامه های دیگر ما در آینده است. تمام تجهیزات در گستره مناطق نفت خیز جنوب شناسنامه دارند که بر آن اساس از زمان احداث تا اورهال مشخص شده است.
در تعمیرات اساسی چهار کارخانه اخیر یک رکورد 14 روزه زده شده است.تعداد افراد زیادتر نشده و تجهیزات هم همان است، چگونه در این زمان کوتاه انجام شد؟
همه عزیزان به صورت 24 ساعته پای این کار بودند و بدون تعطیلی این کار را به ثمر رساندند.
اهمیت تعمیرات اساسی در استمرار تولید ایمن، پیشگیری از حوادث و گازسوزی و همچنین کاهش آلودگی و حفظ محیط زیست مشخص است. بنابراین انجام به موقع آن طبق برنامه اهمیت دارد. وقتی موعد اورهال می رسد، یعنی اینکه باید بازرسی و اقدام های مورد نیاز انجام شود. تمام تجهیزاتی که اورهال می شود تا قبل از آن در سرویس قرار داشته، اگر قرار است صبر کنیم دستگاه از کار بیفتد و بعد سراغ آن برویم دردسرساز می شود و خطرات آن بالا می رود و هزینه و خطرات عملیاتی نیز چند برابر می شود. افزون بر آن برای اینکه تجهیزی به اورهال برود، یک سری اقدام های اداری باید صورت گیرد، مثل انتخاب پیمانکار، الزام های اچ اس ای، دریافت مجوزها، هماهنگی با امور بین الملل، پالایشگاه ها، شرکت گاز و...
اگر برنامه ریزی مشکل داشته باشد، روند تعمیرات اساسی هم با مشکل مواجه می شود. بنابراین دانش فنی متخصصان مناطق نفت خیز پشت این مساله است.
آیا بعد از نهایی شدن تعمیرات اساسی نظارتی هم از ستاد بر آن می شود؟
در کار تیمی مناطق نفت خیز، از تخصص های مختلف استفاده می شود و کار بعد از تعمیرات اساسی، از سوی تیمی از متخصصان چک و بازرسی می شود و در صورت تایید، به سرویس می آید. بنابراین تعمیرات اساسی از ارکان مهم در تولید ایمن و استمرار آن به شمار می رود.
تعمیرات اساسی چه تاثیری بر تولید دارد؟
اورهال لزوما برای افزایش تولید نیست؛ از موارد موثر بر تحقق برنامه مصوب تولید به شمار می رود. استمرار و تولید ایمن و نگهداشت تولید در سقف تعیین شده از جمله هدفگذاری های ما در این مسیر است. وقتی می گوییم کارخانه ای به موقع اورهال نرفته، یعنی کارایی آن پایین آمده است. هر کارخانه ای که به اورهال رفته، انتظار این است کارایی آن بهتر باشد که معمولا همین گونه است. بنابراین این اقدام ها در افزایش تولید، نگهداشت تولید و استمرار آن بسیار موثر است.
چه کارخانه های دیگری در نوبت تعمیرات اساسی قرار دارند؟
همه کارخانه ها و تاسیسات در برنامه تعمیرات اساسی دوره ای هستند.
اکنون اوضاع تولید در شرکت ملی مناطق نفت خیز چگونه است؟
تولید، حداکثری و مناسب است و مشکلی نداریم. تولید طبق برنامه ابلاغ شده از سوی شرکت ملی نفت استمرار دارد.
قدردانی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از کارکنان تعمیرات
بیژن عالی پور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ضمن تقدیر و تشکر از کارکنان گفت:تعمیرات اساسی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب براساس هماهنگی های انجام شده در سطح بالای شرکت ملی نفت ایران تعریف شده است. اورهال در مناطق نفت خیز جنوب با توجه به قدمت و تاریخ نفت کشور که 110 سال پیش اولین چاه تولیدی شد، اهمیت بسیار زیادی دارد.
خوشبختانه تعمیرات اساسی در مناطق نفت خیز جنوب از چند ماه قبل آغاز شد و همه کارها در این مسیر طبق برنامه و با کیفیت در حال انجام است و از برنامه هم جلوتر هستیم. همانگونه که رکورد 14 روزه در تعمیرات اساسی چهار کارخانه رقم خورد.
در این مسیر نباید از سختی کار کارکنان غافل بود که در خوزستان با هوای بالای 60 درجه و گردوغبار، فرسودگی تاسیسات و...توانستند طبق برنامه و با کیفیت، کارها را به سرانجام برسانند که از همه آنها قدردانی و تشکر می کنم.
ادامه مصاحبه صفحه 10
خوزستان؟
استانی هست که در بین استان های کشور، متاسفانه جزء آخرین هاست؛ درصورتی که قبلا جزء سه استان برتر بود.
سمت مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب؟
دوست دارم، می توانست علاوه بر تولید نفت به مردمان فقیر ساکن در اطراف چاه های نفت هم کمک کند تا وضع زندگی بهتری را داشته باشند.
رکن الدین جوادی؟
مدیری بسیار مسلط، کاری و کاردان
علی کاردر؟
مدیر و آدم بسیار خوب و با صداقت
بختیاری ها؟
هم آدم خوب دارد و هم آدم بد
قانون بازنشستگی؟
قبلا هم عرض کردم به حال من فرقی نمی کند، اما قانون باید افراد متخصص را استثنا می کرد.
افزایش تولید؟
بهترین ساعات کاری من
حیدر بهمنی؟
فردی که به کار خود مسلط بود و از سطح پایین کاری رشد کرد.
محسن پاک نژاد؟
مدیری هست که با رفاقت و صمیمیت کار می کند.
رگ سفید؟
بهترین و بدترین خاطره من
محمودآباد؟
برای خانواده ها جای خوبی است، برای من نه، فکر می کنم رفتم زندان!
اضافه کار؟
برای من فرقی نمی کند، اما دوست دارم به افرادی که اضافه کار می کنند، پرداخت شود.
شبکه های اجتماعی؟
اصلا علاقه ای ندارم، حتی پیامک زدن را هم دوست ندارم، موبایلم مال زمان تیغعلی شاه است!!! (خنده) خودم را درگیر این مسایل نمی کنم! اگر کسی بخواهد مطلب یا عکسی تحت قالب شبکه های مجازی برایم ارسال کند، از همکاران مورد اعتمادم یا اعضای خانواده کمک می گیرم.
ورزش؟
متاسفانه اصلا وابدا اهل ورزش نیستم، راستش را بخواهید وقت برای ورزش ندارم، من اصولا هیچ موقع کار باقی مانده ندارم، هر موقع برای ماموریت به تهران می روم، شب حتما خودم را به اهواز می رسانم، به دفتر رفته و کارها را انجام می دهم تا روز بعد کارها به خوبی توزیع شود و اصطلاحا کار به واسطه من روی زمین باقی نماند، همین الان و قبل از مصاحبه هم دیدید که این کار را انجام دادم.
تا حالا شده انتصابی کنید که بعد پشیمان شوید از انتخابی که داشتید؟
بله، البته خیلی کم در حدود دو سه نفر
بالعکس؟ برکنار کنید و پشیمان شوید؟
(فکر می کند) نه! چون قبل از این کار همه جوانب را می سنجم.
مصاحبه با ما چطور بود؟
بسیار لذت بردم
خسته شدید؟
هرگز.
گفت وگوی «مشعل» با مدیر صنعت شرکت بهینه سازی مصرف انرژی
گام های صنعت بهینه سازی انرژی
سمیه راهپیما با تاسیس شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در سال 1379، فعالیت های مدیریت و استاندارد سازی مصرف انرژی در بخش های مختلف مصرف کننده انرژی از جمله صنعت، شتاب بیشتری گرفت و وارد مرحله ای تازه شد. همزمان با این اقدام ها، حساسیت صاحبان صنایع به موضوع انرژی نیز این امید را تقویت کرد که در آینده ای نزدیک، مدیریت مصرف انرژی در صنایع کشور، جایگاه اصلی خود را پیدا کند. با توجه به طرح هدفمند کردن یارانه ها، محدودیت منابع فسیلی، رشد بالای مصرف سالانه انواع حامل های انرژی در ایران، عدم کارایی فنی و اقتصادی مصرف انرژی و مشکلات مرتبط با محیط زیست ناشی از مصرف غیر منطقی و ناکارایی سوخت، مدیریت مصرف و بهره وری انرژی در صنایع، به یک ضرورت تبدیل شده است. به دلیل اهمیت این موضوع، گفت وگویی با محمدرضا خطاطی، مدیر صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت داشته ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
مدیریت بهینه سازی مصرف سوخت در بخش صنعت چه اهدافی را دنبال می کند؟
برخی اولویت های بهینه سازی انرژی صنایع به صورت عمومی است که به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت اختصاص دارد، از این رو و بر اساس اسناد بالادستی، یکسری تکالیف در نظر گرفته شده است. به عنوان نمونه بر اساس مفاد ماده 11 قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي و قانون برنامه پنجم توسعه، معيارها و مشخصات فني و استاندارد اجباري انرژي تجهيزات و ماشين آلات انرژي بر و فرايندهاي صنعتي، معدني و كشاورزي را به ترتيبي كه توليدكنندگان و واردكنندگان موارد مذكور ملزم به رعايت آن باشند، در دستور کار داریم. تاکنون 36 استاندارد ملی انرژی برای فرایندها و تجهیزات صنعتی از سوی مدیریت صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت تهیه و در کارگروه ملی استاندارد تصویب شده که دبیری این کارگروه را نیز شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به عهده دارد. در این کارگروه وزارت نفت، سازمان محیط زیست کشور، وزارت نیرو، سازمان ملی استاندارد، سازمان برنامه و بودجه و وزارت صنعت، معدن و تجارت حضور دارند تا الزام ها به یک استاندارد اجباری تبدیل شود و بعد از آن، صنایع ملزم به رعایت آن هستند.
این 36 استاندارد، شامل استاندارد و معیار مصرف انرژی برای پالایشگاه های نفت، گاز، مجتمع های پتروشیمی، خطوط لوله نفت و گاز، برخی واحدهای عملیاتی بالادستی نـفـت مــانـنـد واحدهای ان جی ال و نمک زداهاست. همچنین استاندارد انرژی برای صنایع فلزی و غیر فلزی( فولاد، مس، روی، آهن، سیمان، گچ، آجرو ...) و صنایع غذایی و کشاورزی (مرغداری ها و گلخانه ها) تبیین شده است؛ البته در این میان باید گفت که با توجه به زمان اجباری شدن برخی استانداردهای انرژی، نیاز به بازنگری آنها از جمله استاندارد انرژی گلخانه ها و واحدهای قند وشکر وجود دارد.
استانداردهای در نظر گرفته شده برای بهینه سازی مصرف سوخت تا چه حد به استانداردهای جهانی نزدیک است؟
قانون اصلاح الگوی مصرف در زمینه اجرای استانداردها، مشوق ها و جرایمی را برای صنایعی که استاندارد دارند، گذاشته است. در این میان، بر اساس نقشی که این مدیریت دارد، اگر استانداردی به بازنگری نیاز داشته باشد، آن را در دستور کار قرار می دهیم و سعی می شود به استانداردهای متوسط جهانی نزدیک شویم. متاسفانه درحال حاضر، استانداردهای انرژی کشور با نرم های برتر و حتی متوسط جهانی فاصله دارد.اصولا اجرای اقدام های بهینه سازی مصرف سوخت در یک صنعت، بجز عوامل انگیزشی و تنبیهی، به دو عامل درونی نیاز دارد؛ نخستین عامل، داشتن متولی خاص برای بهینه سازی به عنوان مثال مدیر یا واحد مدیریت انرژی در واحد عملیاتی و عامل دوم اجرای ممیزی و برنامه ریزی برای بهینه سازی مصرف انرژی است. اکنون نسبت به 10 سال گذشته در بسیاری از صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و صنایع فلزی و غیرفلزی بزرگ ، بخشی به نام مدیریت انرژی وجود دارد که حضور این مدیریت ها کمک می کند تا برنامه استقرار نظام مدیریت انرژی را ساماندهی کنند و ببینند که در چه مرحله ای قرار دارند و برای بهینه سازی به چه سمت و سویی باید بروند.
یکی از وظایف کمیته هماهنگی سوخت و خوراک وزارت نفت، نزدیک کردن استفاده انرژی صنایع به استاندارد جهانی است. لطفا در این باره بیشتر توضیح دهید؟
بله، یکی از نقش های کمیته هماهنگی سوخت و خوراک وزارت نفت این است که صنایع انرژی بر عمده جدید، باید برای سوختی که مصرف می کنند به این کمیته مراجعه کنند تا شرکت بهینه سازی بر مبنای استانداردها و معیارهای مصرف، میزان سوخت مورد نیاز را به کمیته اعلام کرده و صنایع تازه تاسیس، بر این اساس سوخت را دریافت کنند. با این حال هنوز در زمینه بهبود استاندارد جای کار وجود دارد . معمولا در دنیا بین 3 تا 5 سال این استانداردها به روز می شوند و به سمت استانداردهای سختگیرانه تر برای بهینه سازی مصرف سوخت صنایع و کاهش آلایندگی ها می روند. طی آماری که در سال 1395 از شرکت ملی گاز ایران گرفتیم، مشخص شد که به حدود 61 هزار واحد صنعتی، گاز داده شده است که از این تعداد 690 واحد ، سالانه بیش از پنج میلیون متر مکعب گاز مصرف می کنند که این تعداد با وجودی که تنها 1.13 درصد تعداد کل را شامل می شود، به تنهایی بیش از 84 درصد گاز مصرف می کنند و به تعبیر دیگر 99 درصد واحدهای مصرف کننده گاز، کمتر از 16 درصد مصارف گاز در بخش صنعت و کشاورزی را به خود اختصاص داده اند.
تاکنون چه اقدام هایی در زمینه ماده 12 قانون رفع مواد تولید انجام داده اید؟
یکی از اقدام ها این بوده که طرح های مصوب ماده 12 را به سرمایه گذاران متقاضی ارائه بدهیم. با این وجود ، متاسفانه هنوز طرح های ماده 12 قانون بهینه سازی مصرف سوخت در بخش های تبدیل ، انتقال و توزیع انرژی که زیر نظر وزارتخانه های نفت و نیرو هستند و خود حجم قابل توجهی از مصارف انرژی و پتانسیل کاهش را دارند، مورد توجه جدی نهادهای عالی و تصویب شورای اقتصاد کشور قرار نگرفته که در این خصوص تاکنون طرح های پیشنهادی ماده 12 برای مجتمع های پتروشیمی ، پالایشگاه های نفت و برخی صنایع نفتی دیگر و همچنین واحدهای صنعت آهن و فولاد ، سیمان و مرغداری ها با همکاری دستگاه های دولتی و بخش خصوصی تهیه شده است که هنوز مصوبات لازم را از شورای اقتصاد نگرفته اند. برخی فعالیت ها نیز با همکاری شرکت های خارجی، برای اجرای طرح های بهینه سازی و کاهش فلرینگ در مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز پارس و ... به منظور اجرا در قالب استفاده از تسهیلات ماده 12 انجام شد که با توجه به وضعیت فعلی، رویکرد ما به سمت استفاده بیشتر از توان شرکت های داخلی به عنوان جانشین شرکت های خارجی رفته است.
بازار بورس انرژی چه تاثیری در بهینه سازی مصرف سوخت دارد؟
بر مبنای مصوبات شورای عالی انرژی و تصمیمات معاونت برنامه ریزی وزارت نفت ، قرار است طرح های بهینه سازی کارخانجات آهن، فولاد و سیمان که این مدیریت آن را در قالب ماده 12 آماده کرده بود، به سوی بازار بورس انرژی هدایت شود.
در زمینه فرهنگ سازی چه کارهایی انجام داده اید؟
یکی از اقدام های شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در زمینه فرهنگ سازی به اصلاح قانون الگوی مصرف بازمی گردد، همانند ماده 14 که در آن ترغيب و تشویق مصرف کنندگان به استفاده از تجهيزات و فرايندهاي با مصرف انرژي و آلودگي كمتر مورد توجه قرار می گیرد که به دلیل عدم تخصیص اعتبارات لازم متاسفانه ناتمام مانده است.در مورد ماده 26 این قانون نیز اجازه داده شده تا از واحدهاي صنعتي در صورت عدم رعايت معيارها و مشخصات فني و استانداردهاي مصرف انرژي جريمه گرفته شود که اگر از آنها بر اساس قانون جریمه دریافت می شد، می توانستیم همان جرایم را در جهت اجرای پروژه های بهینه سازی در همان صنعت به کار ببریم. در واقع کمبود اعتبارات تخصیصی دولتی برای اجرای پروژه های بهینه سازی به دلایل مختلف موجب شد یکی از روش ها که به سرمایه بخش خصوصی نیاز دارد، یعنی ماده 12 قانون رفع موانع تولید مورد توجه قرار گیرد و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت روی این ماده برای اجرای پروژه های بزرگ بهینه سازی مصرف متمرکز شود.
تا پایان سال چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟
برنامه های ما نخست تمرکز روی حوزه های تبدیل، انتقال و توزیع انرژی و سپس استفاده از روش های کم هزینه و بدون هزینه نظیر فرهنگسازی و استقرار نظام مدیریت انرژی در صنایع کشور است. در این مدت تلاش می کنیم تا منابع مورد نیاز در چارچوب قانون اصلاح الگوی مصرف را تامین کرده و پروژه های لازم نظیر بازنگری استانداردها و بهینه سازی ها اجرا شود. درخصوص طرح های پرهزینه بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای صنعتی و کشاورزی نیز از طریق قانون ماده 12 رفع موانع تولید یا بازار بورس انرژی اقدام کرده ایم، اگرچه با اصلاح قیمت حامل های انرژی و کاهش قابل توجه یارانه ها که هزینه های جبران ناپذیری برای کشور دارد ، می شد صنایع کشور، با توجه به پتانسیل بالای اقتصادی که در کاهش هزینه های انرژی دارند، به طور مستقل برای اجرای این طرح ها عمل کنند و این مدیریت صرفا در نقش تسهیلگر باشد.
گزارش «مشعل» از اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
کار در شرایط پرخطر
سمیه راهپیما - فلسفه اچ اس ای در مسیر توسعه پایدار و کرامت انسان، از طریق نگاه سیستماتیک و مرتبط با عوامل مختلف بهداشت، ایمنی و محیط زیست صنعت نفت و رشد و توسعه همه جانبه کشور، اهمیت ویژه ای دارد. این فلسفه و نگرش، راهبرد به حداقل رساندن اثرات نامطلوب صنعت بر محیط و افزایش اثرات مطلوب آنها با تأمین ایمنی همه جانبه تمام کارکنان و همکاران سازمان، تجهیزات و تاسیسات، به صفر رساندن حوادث و آسیب ها از طریق حذف شرایط ناایمن و ارتقای سلامت افراد، ایمنی و محیط زیست در تمام سطوح سازمان و حفاظت از محیط زیست به عنوان سرمایه بشریت را دنبال می کند. مقوله های بهداشت، ایمنی و محیط زیست به طور جداگانه طی سال های متمادی در صنعت نفت مطرح بوده، اما نگاه امروز، نگاهی نو، سیستماتیک و همه جانبه تحت یک مدیریت واحد است. نظام مدیریت یکپارچه اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با ایجاد بستر فرهنگی خلاق و نگرشی نو و سیستماتیک، به تبیین تأثیر متقابل عوامل بهداشت، ایمنی و محیط زیست پرداخته و از این طریق نواقص، مخاطرات بالقوه، حوادث و مشکلات را به طور نظام مند مورد ارزیابی قرار داده و روش های مبتنی بر پیشگیری را ارائه می کند. مطلب پیش رو، گزارشی از اقدام های مدیریت اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق است که از نظر می گذرانید:
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، وظیفه تامین گاز پنج استان را به عهده دارد. خصوصیت منحصر به فرد این شرکت، برخورداری از ترش ترین گاز در کشور است، از این رو بحث ایمنی به دلیل سمیت بسیار بالای تولید گاز اهمیت می یابد و هرگونه نشت آن به محیط، مشکلات بسیاری را برای کارکنان، ساکنان و محیط زیست ایجاد می کند، ضمن اینکه اسیدی بودن این گاز فرسودگی و تعمیرات داخل سیستم ها را افزایش می دهد. در این زمینه محمدتقی علیپور، رئیس اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق می گوید: «حدود 30 سال از عمر تاسیسات ما می گذرد، بخصوص در بخش گاز ترش، این فرسودگی بیشتر به چشم می آید. طبیعت فرسودگی این است که نرخ تعمیرات داخل سیستم را افزایش می دهد که بالا رفتن نرخ تعمیرات، اثر مستقیمی روی کارکنان خواهد داشت. فرسودگی تاسیسات، فرسودگی شغلی به همراه دارد که به عنوان یک عامل روانی به آن نگاه می شود. این عامل زیان آور روانی، وقتی با مشکلات دیگری همانند محرومیت و کار در سرخس و خانگیران جمع شود، شاهد روند افزایشی عوامل زیان آور روحی و روانی در میان همکاران مان خواهیم بود.
از این رو منطقه سرخس و خانگیران نیاز دارد تا شرایط محیط کار و زندگی برای همکاران بهبود یابد. اگر به این موارد رسیدگی نشود، نتیجه آن را روی اچ اس ای سازمان خواهیم دید و تمام تلاش هایی را که برای بهبود بخش های دیگر انجام شده، می تواند تحت الشعاع قرار دهد.
به گفته او « اولویت پیشگیرانه را سرلوحه کار خود قرار داده ایم. ما همیشه به دنبال آن هستیم تا موارد ناایمن را قبل از وقوع حادثه شناسایی کنیم؛ از این رو برای فراهم کردن شرایط ایمن، بازرسی های ایمنی و تجهیزات آتش نشانی، ممیزی ها و آموزش اچ اس ای کارکنان را در دستور کار داریم.
همچنین از روش های مختلف ارزیابی ریسک و شناخت مخاطرات، برای ارزیابی استفاده می کنیم تا شناسایی کامل تری داشته باشیم و در این مسیر برای تاسیسات فرایندی، مطالعات ارزیابی و مدل سازی پیامد را به منظور تعیین سطح یکپارچگی ایمنی تاسیسات انجام داده ایم. در زمینه ارزیابی پیامد نیز شناسایی دقیق تر و علمی تری به دست آورده ایم که اگر حادثه ای در شرایط عملیاتی اتفاق بیفتد، تا چه شعاعی تحت تاثیر قرار می گیرد و به تناسب آن برای پیش نیامدن و تشدید نشدن شرایط اضطراری، مدیریت کردن و برگشت به شرایط عادی باید چه فعالیت هایی انجام دهیم، ضمن آنکه ارزیابی ریسک فعالیت ها را نیز در قالب شناسنامه های بهداشت و ایمنی کارگاه ها و مشاغل به روز رسانی می کنیم.»
او ادامه می دهد: « در سطح وزارت نفت، برای ایمنی حوادث دو عامل اصلی ایجاد کننده حوادث ، مدیریت اچ اس ای پیمانکاران و سیستم پروانه کار مطرح بوده که از سال 1392 به بعد فعال تر شده است. از این سال به بعد، سیستم مدیریت اچ اس ای پیمانکاران را ایجاد و روز به روز آن را تقویت کردیم و نقاط کنترلی و ممیزی پیمانکاران را ارتقا دادیم. در خصوص سیستم پروانه کار نیز با توجه به راهنمایی که از سوی وزارت نفت و مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران انجام شد، دستور عمل خاص پروانه کار متناسب با شرایط شرکت بهره برداری نفت مناطق مرکزی ایجاد و سال گذشته اجرایی شده است.»
بیشتر فعالیت های پدافند غیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در زمینه مدیریت بحران است. در این زمینه علیپور می گوید: « برای مدیریت بحران باید مستندات پایه ای ایجاد می کردیم که بر این اساس، دستور عمل واکنش در شرایط اضطرار و مدیریت بحران در شرکت تدوین شده است. از این رو طبق شرایط عملیاتی خاصی که داریم، با همکاری اداره بهره برداری، نزدیک به 100 برنامه عملیاتی تهیه کردیم و تمام آنها را به کارکنان مربوطه آموزش دادیم و بر اساس آن مانور و رزمایش برگزار کردیم . همچنین برای اقدام مشترک با سازمان های بیرونی یکسری تفاهم نامه مانند تفاهم نامه واکنش در شرایط اضطراری و مدیریت بحران، با پالایشگاه شهید هاشمی نژاد تدوین و بر مبنای آن چند مانور مشترک با همکاری اچ اس ای پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و سایر بخش های مربوط برگزار کردیم.»
پایه کنترل سلامت کارکنان، بجز پایش و اندازه گیری عوامل زیان آور محیط کار، بحث معاینات طب صنعتی است. در این زمینه علیپور می گوید: «سال به سال آمار مراجعات طب صنعتی را افزایش می دهیم، به طوری که سال 1396 حدود 95 درصد به طب صنعتی مراجعه کردند؛ البته علاوه بر معاینات دوره ای، تحلیل معاینات را نیز در بخش بهداشت داشتیم و بر مبنای ریسک فاکتورهای قلبی و عروقی همکاران، اصلاح برنامه غذایی را در برنامه داریم ، ضمن آنکه در زمینه تغذیه، از استادان دانشگاه علوم پزشکی مشهد استفاده کردیم تا به همکاران مان مشاوره بدهند.»
شرکت های بهره بردار هرچه از چاه تولید می کنند، به طور مستقیم تحویل پایین دست یعنی پالایشگاه ها می دهند. در این میان برای بهبود شرایط، فعالیت های زیادی انجام شده و به طور خاص مدیریت پسماندهای حفاری در بخش محیط زیست، مورد پیگیری قرار گرفته است. رئیس اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در این زمینه می گوید: «برای اصلاح خاک های آلوده و استفاده از فرایندهای سازگارتر با محیط زیست، پروژه های پژوهشی را دنبال کردیم، به طوری که یک پژوهش در زمینه پاکسازی زیستی خاک های آلوده از حفاری های قبلی در چاه شماره 58 انجام شد و حدود 10 هزار تن خاک آلوده با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت پاکسازی شده است، اکنون نیز در قالب سربازان نخبه وظیفه، پروژه های مرتبط با بهسازی فرایند مدیریت پسماند حفاری را دنبال می کنیم.»
کمبود شرکت های متخصص
فرایندهای اكتشاف و استخراج نفت و گاز می تواند آثار زیست محیطی گوناگونی درپی داشته باشد كه بسته به مرحله فرایند، پیچیدگی و حجم پروژه، ماهیت و حساسیت محیط اطراف، میزان اثربخشی طرح و برنامه، روش های پیشگیری از آلودگی و تكنیك های كنترل و كاهش اثرات می تواند متغیر باشد. تلاش های زیادی برای توسعه سیستم های مدیریتی، روش های عملیاتی و فناوری مهندسی در زمینه كاهش آثار زیست محیطی صورت گرفته و به میزان قابل توجهی، خسارت های زیست محیطی را كاهش داده است. در این زمینه مصطفی ابطحی، کارشناس محیط زیست شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق می گوید: «ماهیت کار این شرکت، بهره برداری از چاه ها و تحویل مایعات همراه به پالایشگاه است، از این رو برای جلوگیری از برون ریز این فرایند به محیط زیست، اقدام هایی را در زمینه دستیابی به توسعه پایدار در دستور کار داریم؛ یکی از آنها استقرار سیستم مدیریت اچ اس ای است که از 6-5 سال گذشته اغلب پسماندهای ناشی از فعالیت واحدهای مختلف را شناسایی کردیم و بر مبنای یک مدیریت اجرایی، تمامی پسماندهای تولید شده را مدیریت می کنیم، ضمن آنکه بحث آلودگی های بجا مانده از حفاری ها را نیز داریم. به همین دلیل ابتدا سیستم های مدیریت پسماند حفاری را پیاده سازی و همزمان، پسماند تولید شده از حفاری چهار حلقه چاه را مدیریت کردیم. یکی از مشکلاتی که آن زمان داشتیم، هزینه های بالای این سیستم ها بود که توجیه اقتصادی نداشت. فاز دوم نیز مدیریت آلودگی های بجا مانده از دستگاه حفاری لوکیشن بود که در این زمینه، ابتدا در روش های تثبیت فیزیکی و شیمیایی سعی بر جلوگیری از انتشار این آلودگی در محیط داشتیم.
با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت نیز بحث پاکسازی و رفع آلودگی از خاک را در دستور کار قرار دادیم که در این زمینه، یک پروژه پژوهشی تدوین شد. نتایجی که آنالیز آزمایشگاه معتمد محیط زیست برایمان ارسال کرد، نشان داد که بیش از 95 درصد مواد هیدروکربوری نفتی حذف شده اند. در این میان سازمان حفاظت محیط زیست نیز از پروژه های ما بازدیدهای متعددی داشت و روش های ما را تایید کرد.
در مدیریت آلودگی آب نیز در حال حاضر دو تصفیه خانه بهداشتی داریم که پساب های خروجی آن برای آبیاری فضای سبز استفاده می شود. از دو سال گذشته نیز فعالیت هایی در توسعه فضای سبز داشته ایم و بیش از 12 هزار هکتار به مساحت فضای سبز در منطقه خانگیران افزوده شده و آبیاری آن از پساب ها صورت می گیرد.»
او در ادامه به کمبود و سختی کار در حرفه خود اشاره می کند و می افزاید: « قالب پروژه های مدیریت آلودگی ها هزینه بر هستند، از این رو عمده مشکل مدیریت محیط زیست، در زمینه اعتبارات است، ضمن آنکه با کمبود شرکت های متخصص در زمینه محیط زیست رو به رو هستیم و با بیشتر شرکت هایی که کار می کنیم، بومی منطقه نیستند.»
صفر کردن حوادث
امید دولت آبادی، رئیس ایمنی و آتش نشانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق نیز می گوید: «همگان فکر می کنند که باید حادثه ای اتفاق بیفتد تا مدیریت ایمنی و آتش نشانی اقدامی انجام دهد؛ اما این نوع نگاه اشتباه است و می توان گفت که پیشگیری، بهتر از ایجاد حادثه است. هدف ایمنی و آتش نشانی، استمرار تولید و پیشگیری از آلودگی های زیست محیطی و جلوگیری از حوادث است، از این رو آموزش از مهم ترین اقدام های ما به شمار می رود. با توجه به گاز تولیدی این منطقه باید با خطرات گاز H2S آشنا شویم؛ زیرا انتشار 10PPM آن در هوا، مشکلات تنفسی ایجاد می کند.»
او ادامه می هد: « قبل از انجام تعمیرات اساسی نیز آموزش های اچ اس ای داریم و در ابتدای هر صبح، آموزش کامل به همکاران داده می شود که تداوم آن کاهش ریسک حوادث را به همراه دارد. با توجه به فرسودگی تاسیسات، تعمیرات از 5-4 سال گذشته بیشتر شده است، از این رو اداره ایمنی باید روی جوشکاری خطوط حاوی سیالات، مواد قابل اشتعال و... نظارت داشته باشد. ضمن آنکه بازرسی هایی از واحدهای عملیاتی، کارگاه ها و تاسیسات داریم که اگر دقیق انجام شود، حوادث به سمت صفر شدن حرکت خواهد کرد.»
دولت آبادی، پایین بودن سمت های اچ اس ای و افزایش ریسک به دلیل قدمت بالای شرکت پالایش نفت و گاز شرق را از دغدغه های این واحد بیان می کند که باید طی برنامه ریزی های مدونی کاهش یابد.
نورسنجی کارگاه ها
امیر شادمهری، کارشناس بهداشت شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق نیز می گوید:« آموزش را سر لوحه کار خود قرار داده ایم که به صورت چهره به چهره است، همچنین تهیه کتاب های آموزشی را در برنامه خود داریم. در این میان از خانواده همکاران نفتی نیز غافل نشده ایم و هر سه ماه یک بار، در شهرک نفت فراخوان برگزار می کنیم و آموزش هایی را برای شان در نظر می گیریم. در زمینه بهداشت محیط نیز هر سه ماه یک بار از قسمت های مختلف شرکت بازدید داریم.»
او ادامه می دهد: «هر سال پایش عوامل زیان آور محیط کار را داریم و در این زمینه اقدام های اصلاحی و پیشگیرانه روی آن انجام می شود. به عنوان مثال کارگاه ها نور سنجی شده اند و با استانداردهای شرکت ملی نفت مقایسه می شوند که در صورت نیاز به روشنایی بیشتر، اقدام های لازم صورت می گیرد.»
ترویج مصرف سبزیجات
زهرا سیادت، کارشناس ارشد تغذیه شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق نیز می گوید: «با توجه به اینکه شغل بیشتر ساکنان این منطقه دامداری است، دسترسی به گوشت قرمز و لبنیات پر چرب زیاد است. به همین دلیل شاهد اختلال چربی خون و کلسترل بالا هستیم که برای کاهش آن توصیه می شود از گوشت سفید و حبوبات استفاده کنند.
اکنون با توجه به اطلاعاتی که از سلامت کارکنان به دست آورده ایم، بشقاب غذایی سالم را در برنامه غذایی رستوران شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق قرار داده ایم و به سمت مصرف بیشتر سبزیجات و کاهش مصرف برنج پیش رفته ایم.»
او ادامه می دهد: « زمانی که سلامت کارکنان مورد پایش قرار می گیرد، برای آنهایی که اختلال چربی، فشار خون و... دارند، مشاوره های فردی در نظر گرفته و در زمینه غذایی و ورزش، توصیه های لازم به آنها داده می شود. سعی کردیم به کمک علم جدید، به هدفمان که پیشگیری بهتر از درمان است، دست یابیم.»
گفت وگو با علی اصغر محمدخانی، جراح و دندانپزشک
دنــدان، درد، درمان
مشعل- سرانجام شب می آید و جای روز را با همه خستگی هایش می گیرد و لحظه های دلپذیر آرمیدن در بستر از راه می رسد، لحظه های فرو رفتن در خوابی خوش و دیدن رویاهای شیرین؛ اما ناگهان، یک دندان تیر می کشد و همه چیز را خراب و رویاها را به کابوس بدل می کند. بسیاری از ما، این تجربه تلخ را آزموده ایم و راهکارهای پیشنهادی بستگان و دوستان هم، اگر بر مشکلات نیفزوده، گره گشا هم نبوده است و همین ما را بر آن داشت تا به سراغ داندانپزشکی حاذق و باتجربه برویم که بیش از 20 سال است در بخش بیماری های دهان و دندان صنعت نفت، بهترین خدمات دندانپزشکی را به همکاران ارائه می دهد: علی اصغر محمدخانی، جراح و دندانپزشک دوست داشتنی صنعت نفت که در حال حاضر، هر هفته 4 روز در کلینیک تخصصی و فوق تخصصی دندانپزشکی صنعت نفت تهران مشغول فعالیت است و با تیمی متخصص، می کوشند به دهان و دندان مراجعه کنندگان، سلامت و زیبایی ارمغان کنند.
با سپاس از فرصتی که در اختیارمان گذاشتید، اجازه بدهید گفت وگو را با این پرسش کلی آغاز کنیم که این روزها، رایج ترین عارضه دندانی چیست؟
پوسیدگی های دندانی، مهم ترین عارضه ای است که بیماران را به کلینیک ها و مطب های دندانپزشکی روانه می کند و فاکتورهای اصلی آن عبارتند از ارث؛ مشکلات مادرزادی؛ مشکلات بهداشتی؛ نوع رژیم غذایی خانواده؛ خشکی دهان؛ اعتیاد به مصرف مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی و خرابی دندان های شیری که رویش آنها از 4 ماهگی آغاز می شود و تا حدود 13 سالگی که آخرین دندان شیری در صورت شرایط مناسب می افتد، ادامه پیدا می کند، بنابراین اگر بهداشت دندان ها از همان 4 سالگی رعایت نشود، باید شاهد پوسیدگی آنها در سال های بعد باشیم. استفاده از قطره آهن و شیردان به نوزاد در هنگام شب هم این روند را سریع تر می کند، لذا والدین باید از همان دوران کودکی مراقب بهداشت دندان کودکان خود باشند.
بیماری لثه یا پریودنتیت، چرا و چگونه ایجاد می شود؟
عامل اصلی این بیماری پلاک های میکروبی است. به طور کلی دندان ها از طریق الیافی به نام پریودنتال گیگامنت که نگهدارنده دندان ها هستند، به استخوان وصل می شوند و وظیفه آنها، تغذیه و نگهداری دندان ها در استخوان است. امکان دارد در شرایطی که دندان ها کاملا سالم هستند هم بر اثر ابتلا به این بیماری، لق شوند یا عفونت ناشی از آنها به سایر دندان ها و دیگر اعضای بدن آسیب برساند. البته این عارضه که به پریودنتیت یا پیوره معروف است، از فردی به فرد دیگر سرایت نمی کند اما می تواند یکی از دلایل عمده از دست دادن دندان ها باشد. علائم این بیماری عبارت است از قرمزی و تورم لثه، خون ریزی و گاهی خارج شدن چرک از لثه و بوی بد دهان که درمان آن هم با توجه به شدت بیماری و در مراحل اولیه با یک جرم گیری کامل و تمیز کردن سطح دندان از میان می رود ولی در شرایط پیشرفته، به کورتاژ یا جراحی لثه نیاز است.
عفونت ریشه در چه شرایطی اتفاق می افتد؟
تروما و وارد آمدن ضربه به تاج دندان یا فک بیمار می تواند باعث شکستگی ریشه و ایجاد عفوت دندان شود؛ همچنین پوسیدگی ها، مهم ترین عامل عفونت ریشه های دندان به شمار می آیند و بیماری های عفونی لثه یا همان پریودنتال هم می تواند به عفونت ریشه های دندان منجر شود.
خشکی دهان هم می تواند به دندان ها آسیب وارد کند؟
بله. خشکی دهان اغلب به سبب ابتلا به بعضی بیماری های سیستمیک و بیشتر در میان مصرف کنندگان مواد مخدر دیده می شود و دلیل بروز آن هم، نبود بزاق کافی برای شست وشوی مداوم است که به پوسیدگی دندان ها می انجامد.
موضوع زیبایی چهره برای اغلب خانم ها و حتی بعضی آقایان اهمیت زیادی دارد، ممکن است بفرمایید از میان رفتن دندان ها تا چه به زیبایی چهره آسیب می زند؟
همان طور که اشاره کردید، این موضوع برای افراد بسیاری حائز اهمیت است و گاهی نزد کودکانی که دندان های شیری را از دست می دهند، باعث افسردگی، گوشه گیری و بی علاقگی برای رفتن به مدرسه می شود و برعکس، وجود دندان های سالم و مرتب، به افزایش نشاط و شادی و اعتماد به نفس بیشتر افراد می انجامد. کشیدن دندان ها، تاثیرات روانی ناخوشایندی روی افراد دارد که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد: مشکل در تکلم به میزان حدود 88 درصد؛ بروز مشکلات روانی اندک تا شدید؛ مشکلات عاطفی؛ ناتوانی در استفاده مطلوب از پروتز؛ ظاهر نازیبا که اغلب اعتماد به نفس را از میان می برد و بالاخره، افسردگی و عدم مشارکت در فعالیت های اجتماعی.
پروتزهای ثابت، متحرک و ایمپلنت را در چه شرایطی توصیه می کنید؟
به طور کلی پروتز، به استفاده از هر عضو مصنوعی در بدن اطلاق می شود و پروتزهای دندانی هم، اجزایی مصنوعی هستند که در دهان گذاشته می شوند. پروتز می تواند متحرک باشد یعنی بیمار خود بتواند آن را در دهان بگذارد و بردارد که طبعا با مشکلات خاص خود همراه است و به صورت کامل، برای بیماران فاقد دندان تجویز می شود و یکی از انواع آن پروتز پارسیل، شامل پارسیل فلزی، پارسیل اکریلی و پارسیل فکی است و برای بیمارانی تجویز می شود که چند دندان خود را از دست داده اند؛ یا می تواند به صورت پروتز ثابت باشد که در یک نوع آن از دندان های موجود و درگیر کردن آن با دندان های مجاور استفاده می شود و قابل برداشتن از سوی بیمار نیست و نوع دیگر آن، پروتز ایمپلنت است که برای بیمارانی که یک تا تمام دندان های خود را از دست داده اند استفاده می شود و بدون وارد آمدن آسیب به دندان های مجاور، در استخوان فک کاشته می شود و ظاهری کاملا طبیعی شبیه دندان های خود فرد دارد. اجازه بدهید به این نکته هم اشاره کنم که در تمامی موارد از دست دادن دندان ها، بهترین جایگزین پروتز ایمپلنت است که هم از نظر دوام و طول عمر و هم از جنبه زبیایی می تواند رضایت کامل بیمار را به همراه داشته باشد.
در مورد درمان آفت هم می شود از شما بپرسیم؟
برای درمان آفت می توان از پماد «آفتین ژل» که در داروخانه ها موجود است استفاده کرد و برای رفع درد و سوزش آن هم، ترکیب «دیفن هیدرامین» و کمی پماد بی حسی موثر است. ترکیب گلیسیرین خوراکی با چند قطره آبلیمو هم از درمان های خانگی و ثبت شده آفت است. البته چنانچه دفعات بروز آفت در دهان زیاد باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.
مشکلات مربوط به دندان، معمولا از بیماری های پرهزینه است و همین گاهی سبب کاهش مراجعه بیماران می شود؛ شما راهکاری برای این مشکل سراغ دارید؟
اجازه بدهید ابتدا اشاره کنم که علت این امر، گرانی مواد و همین طور تجهیزات دندانپزشکی است اما بهترین راه برای کاهش هزینه درمان های دندانپزشکی، استفاده از سازمان های بیمه گر است و بیماران از این طریق می توانند در صورت داشتن بیمه پایه، با استفاده از بیمه های تکمیلی، از میزان هزینه های خود بکاهند. بیماران باید توجه داشته باشند که همواره بهترین درمان، به صرفه ترین درمان است که البته این به معنای ارزان بودن درمان نیست چرا که بعضی از مراکزی که قیمت و هزینه کمتری دارند، طبعا از مواد ارزان تر و با کیفیت پایین استفاده می کنند و در نتیجه بیمار، ناگزیر می شود چندین بار هزینه بپردازد، ضمن اینکه گاهی در این میان، انتخاب درمان ارزان تر به از دست رفتن دندان و پرداخت هزینه های بیشتر برای جایگزینی دندان از دست رفته منجر می شود. من به بیماران توصیه می کنم به دندانپزشک خود اعتماد کنند و از او بخواهند بهترین مواد را مورد استفاده قرار دهد و یقین داشته باشند که این راه، به صرفه ترین شیوه درمان دندان آنهاست.
مسمومیت آمالگام به سبب آزاد شدن جیوه، ظاهرا برای بیماران خطری ندارد اما برای دندانپزشکان که به طور مستمر در معرض آن هستند، چطور؟
استفاده از آمالگام در بعضی کشورها ممنوع است و در مطب دندانپزشکان تابلوهایی با این مضمون که این ماده سرطان زاست، به چشم می خورد، هر چند هنوز با وجود تحقیقات بسیار، این امر به اثبات نرسیده ولی به هر حال، همان طور که اشاره کردید، دندانپزشکان به سبب برداشتن آمالگام های ناقص، بیشتر در معرض خطر هستند. اصولا آمالگام از 5 فلز قلع، جیوه، نقره، سرب و روی تشکیل شده که خطر جیوه بیش از سایر مواد است.
برای تشخیص کیفیت مواد مورد استفاده، صرفا به پشتوانه اعتماد به فروشنده اقدام می کنید یا راهکارهای دیگری هم وجود دارد؟
دندانپزشکان با تجربه، پس از سال ها استفاده از مواد مصرفی با کیفیت، قادر به تشخیص این امر هستند، ضمن اینکه امروزه، اعتماد کردن به بازار، چندان عقلانی به نظر نمی رسد. رای خرید مواد، حتما باید به مراکز مورد تایید وزارت بهداشت مراجعه و از استاندارد بودن آنها اطمینان حاصل کرد که در شرایط مناسب محیطی از نظر نور و دما نگهداری شده باشند.
دندان هایی سالم و چهره ای زیبا
سلامت، زیبایی و درخشندگی دندان ها، از جمله عواملی است که امروزه افراد بسیاری را روانه کلینیک ها و مطب های دندانپزشکی می کند و لمینیت، یکی از درمان های سریع و بدون دردسر در دندانپزشکی زیبایی است که بسیاری از مشکلات ظاهری همچون بدرنگی، بدشکلی، به هم ریختگی، طرح لبخند و بوی بد دهان را از میان می برد و کسانی را که دندان های نامرتبی دارند، از اردتونسی بی نیاز می کند.
بلیچینگ یا سفید کردن دندان ها
یکی از مواردی که دندان ها را زیبا و درخشان نشان می دهد، بلیچینگ یا سفید کردن آنهاست که به لبخند، جذابیتی دوچندان می بخشد. انجام این کار به دو صورت امکان پذیر است: در منزل یا در مطب که بنا به تشخیص دندانپزشک و شرایط فرد، یکی یا هر دو روش مورد استفاده قرار می گیرد.
کامپوزیت ونیر یا لمینیت
کامپوزیت ونیر یا لمپینت، یک لایه بسیار نازک از جنس ماده کامپوزیت یا سرامیک (پرسلن) است که روی دندان را می پوشاند و می تواند بدشکلی، بدرنگی، فواصل بین دندانی و بی نظمی های خفیف دندانی را بدون نیاز به ارتودنسی برطرف کند. انتخاب جنس ونیر یا لمینیت سرامیکی یا کامپوزیتی براساس نیازهای درمانی، سن بیمار و مزایا و معایب هر یک از سوی پزشک متخصص و منحصر به شخص بیمار صورت می گیرد و هرگونه غفلت و مسامحه در مراحل تشخیص، نیازها بیمار و پایین بودن مهارت کلینیکی، می تواند به ایجاد صدمات جبران ناپذیر همچون تراش بیش از حد مینای دندان، بیرون زدگی بیش از حد دندان ها و گاه، چسبیدن چند دندان به یکدیگر منجر شود. از دست دادن دندان ها به ویژه در ناحیه قدامی دهان، می تواند افزون بر کاهش اعتماد به نفس بیمار، موجب اختلال درتکلم و کاهش زیبایی چهره شود که در چنین شرایطی، بهترین روش جایگزین، استفاده از ایمپلنت است که طی آن، از طریق یک جراحی نسبتا ساده، پایه ای فلزی از جنس تیتانیوم در استخوان فک قرار داده می شود و پس از استخوان سازی در اطراف این پایه فلزی، روکشی که به تقلید از آناتومی دندان از دست رفته تهیه شده، روی پایه فلزی قرار داده می شود.
مزایا و معایب لمینیت کامپوزیتی:
این نوع لمینیت از نظر اقتصادی، مقرون به صرفه است.
میزان تراش دندان در آن کمتر است.
برای ترمیم دندان های افراد کم سن و در موارد محدود، مناسب تر است.
در استفاده از این نوع لمینیت، امکان سایش بین دندان ها وجود دارد.
زیبایی و جلوه دندان ها کمتر است.
امکان بازگشت رنگ تغییر داده شده وجود دارد.
دوام و طول عمر آن نسبت به نوع سرامیکی کمتر است.
لمینیت سرامیکی
پرسلن ونیر یا لمینیت سرامیکی، از جنس سرامیک است و برخلاف کامپوزیت، تحویل نهایی آن به دو تا سه هفته زمان نیاز دارد و کاربرد آن بیشتر در مورد دندان های بد شکل، نامرتب، به هم ریخته، شکسته و کوتاه و بلند است و می تواند در خصوص بزرگ کردن دندان های ریز، بستن فاصله های میان دندانی و اصلاح رنگ دندان ها مورد استفاده قرار گیرد. برای استفاده از این نوع لمینیت، نخست از دندان ها قالب گیری می شود و پس از آماده شدن، آنها را به یک لابراتور مجهز ارسال می کنند تا در آنجا به درخواست بیمار و پزشک، رنگ مورد نظر، انتخاب و روی دندان ها چسبانده شود.
تفاوت میان این دو نوع لمینیت
لمینیت سرامیکی با وجود ضخامت کمتر، از استحکام فوق العاده ای برخوردار است و به راحتی دچار آسیب و لب پریدگی نمی شود و از سوی دیگر، به سبب نازک بودن، زیباتر هم به نظر می رسد و همچنین دارای درخشندگی و شفافیت بیشتری است و به ندرت دچار سایش و تغییر رنگ می شود و به مراقبت های مداوم هم نیاز ندارد؛ برخلاف لمینیت های کامپوزیتی که هم تغییر رنگ می دهد، هر 6 ماه یک بار به پولیش احتیاج دارد.
بریج یا پل بین دندانی
بریج یا پل بین دندانی، یک درمان جایگزبن برای ایمپلنت است و فقط در شرایطی که به سبب نقص استخوان فک، مشکلات آناتومیک و نظایر آن که امکان ایمپلنت وجود ندارد، مورد استفاده قرار می گیرد. در این شیوه، ابتدا دندان های پایه مجاور ناحیه بی دندان کاملا تراشیده می شود و دندان مصنوعی با تکیه بر دندان های پایه، جایگزین دندان های از دست رفته می شود، لذا چنانچه دندان های پایه سالم بوده و امکان ایمپلنت - با توجه به شرایط اقتصادی بیمار - وجود داشته باشد، استفاده ازآن فاقد هر گونه توجیه علمی و منطقی خواهد بود.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی اعلام کرد:
صرفه جویی 17 میلیارد دلاری انرژی تا پایان سال ۱۴۰۴
مشعل رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: پیش بینی می شود با تدو ین «برنامه اجرایی کارایی انرژی» از سوی یک موسسه اروپایی و اجرای دقیق آن ، تا پایان سال ۱۴۰۴ شاهد ۱۷ میلیارد دلار صرفه جویی تجمعی انرژی در کشور باشیم.
علی مبینی دهکردی روز شنبه (۱۲ آبان ماه) در نشستی خبری با عنوان «تبدیل چالش ها به فرصت ها در صنعت نفت» گفت: بخش انرژی به دلیل حجم بالای مبادلات کالا ، مالی ، دانش فنی و اطلاعات در راس تحریم ها و فشارهای وارده به کشور قرار گرفته است.
وی در ادامه به موضوع سازماندهی ظرفیت های درونی کشور و تبدیل چالش ها به فرصت ها در صنعت نفت اشاره کرد و افزود: موسسه مطالعات بین المللی انرژی بر حوزه های مختلفی از جمله موضوعات بازار و مطالعات بازار، تحولات ژئوپلیتیک، روابط راهبردی بین ایران و کشورهای دیگر در زمینه صنعت نفت و گاز، بویژه سرمایه گذاری ها و انتقال فناوری تمرکز کرده و امیدواریم بتوانیم با به کارگیری ظرفیت های کشور و مردم، از بحران ها و تحریم عبور و فرصت های زیادی را پیش روی ملت باز کنیم.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی با اشاره به سیر پیچیده و دگرگونی بخش انرژی در جهان افزود: موضوع انرژی در دنیا، عناصر اقتصادی، فنی و تکنولوژیک، محیط زیست، امنیت انرژی، واردات، صادرات و... را دخیل کرده است.
مبینی دهکردی با بیان اینکه کمبود منابع هیدروکربوری کم کم در جهان بروز پیدا می کند، افزود: مجموعه مسائلی همچون یکپارچگی شرکت های بزرگ چندملیتی که ساختار بخش انرژی و نفت و گاز جهان را در اختیار دارند، شکل گیری پیوندها و رقابت های منطقه ای کشورهای تولیدکننده بزرگ نفت به منظور تصاحب سهم از بازار نفت و... شرایط ویژه ای را به وجود آورده که از پویایی و پیچیدگی خاصی برخوردار است، بنابراین در شرایط نوین نمی توان از یک زاویه به پدیده انرژی نگاه کرد.
وی بر ضرورت پیوستگی گرایش های مختلف حوزه انرژی تأکید کرد و افزود: در حوزه انرژی، آلایندگی، پیمان های جهانی و ورود و خروج کشورها به این پیمان ها، رشد اقتصادی کشورهای مختلف و وابستگی آنها به میزان انرژی مورد مصرف، صادرات و واردات در قالب امنیت انرژی، سطح کاربرد دانش در بخش انرژی و هزینه تمام شده آن، همه و همه پویایی و پیچیدگی خاصی را به وجود آورده و کسانی که در حوزه مطالعه، اتاق فکر و مسیرسازی در این بخش کار می کنند، باید این موضوع را مورد توجه قرار دهند.
مبینی دهکردی، «کارایی انرژی» را اولین عنصری عنوان کرد که در حال حاضر آژانس های بین المللی و مشاوران بزرگ در پنج قاره جهان آن را مورد بررسی قرار می دهند تا از منابع تحت اختیار خود، بیشترین بهره وری و اثربخشی را داشته باشند.
وی موضوع «متنوع سازی» را دومین عنصر مورد توجه و مطالعه این گروه برشمرد و مفهوم آن را تمرکز بر منابع انرژی، تنوع در فرایندهای تولید و مصرف و تأمین منابع مورد نیاز، انتقال، تمرکز و عدم تمرکز روی ترکیبات توزیعی شرح داد.
به گفته رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی، «مدیریت کربن» یکی دیگر از موضوعاتی است که در حال حاضر مورد مطالعه برنامه ریزان حوزه انرژی قرار گرفته است. به این معنا که هر زمینه ای که موجب تولید انرژی کربنی کمتر و سلامت انرژی بیشتر شود، جزو اولویت های کار قرار می گیرد و بر همین اساس به سمت تکنولوژی تبدیل و سرمایه گذاری پیش می روند.
وی خاطرنشان کرد: کشورهای بزرگی مثل چین و آسیای جنوب شرقی تلاش می کنند تا یکپارچگی در بازار را برای خود ایجاد کنند. به این مفهوم که در همه بخش های بالادستی صنعت نفت، انتقال و شبکه توزیع، سرمایه گذاری می کنند.
مبینی دهکردی، با اشاره به اینکه مدیریت کربن و عدم تمرکز، شرایط نوینی را برای مطالعات بازار و همکاری بین کشورها شکل می دهد، اظهار کرد: در حال حاضر رقابت بین انرژی ماشین و انسان هم در حال مدیریت است.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع «بیگ دیتا» و داده کاوی مدیریت مخازن بر اساس اطلاعات روز اشاره کرد و گفت: اگر در گذشته مخازن نفت و گاز با حفاری و اندازه گیری به روش سنتی مدیریت می شدند، در حال حاضر بر اساس داده های آنلاین و دیجیتالی، رفتار مخازن و چاه های مختلف نفت و گاز تخمین زده می شوند و تنوعی که در زمینه های داده کاوی و بهره برداری از میادین نفت و گاز شکل گرفته، ظرفیت های بی نظیری را ایجاد کرده است.
وی، نگاه به پدیده های جدید در بخش انرژی را یکی از فرصت های پیش روی کشور برای مقابله با تهدید و تحریم برشمرد و افزود: ممکن است موضوع تحریم در حوزه انرژی اخلال ایجاد کند؛ اما در عصر شبکه ها، پیوندها و جهانی شدن روابط نمی توانند همه چیز را مهار کنند.
میزان تولید انرژی در ایران
مبینی دهکردی، درباره مطالعاتی که روی کارایی انرژی کشور انجام شده نیز گفت: در شرایط موجود و بر اساس شاخص های عملکرد واقعی صنعت انرژی ایران، روزانه بیش از ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه انرژی (معادل بشکه نفت) تولید می شود که از این میزان، نزدیک به ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز به مصرف می رسد.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی به ۴۰۰ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی کشور نیز اشاره کرد و گفت: کشورهایی که تولید ناخالص داخلی شان بالغ بر ۴ هزار میلیارد دلار است، به این میزان انرژی مصرف نمی کنند.
مبینی دهکردی صرفه جویی در مصرف انرژی را یکی از فرصت های نهفته در تحریم عنوان کرد و افزود: اگر شرایط تحریم به گونه ای طراحی شده که تولید در کشور محدود می شود، می توان با صرفه جویی در مصرف انرژی، میزان تولید را حفظ و صادرات را تأمین کرد.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی به تراز هیدروکربوری سالانه کشور اشاره و اظهار کرد: صادرات نفت سال ۹۵ در مقایسه با سال ۹۴ افزایش قابل توجهی داشته است.
به گفته مبینی دهکردی، مصرف نهایی انرژی در بخش حمل و نقل در سال ۹۵ نسبت به سال پیش از آن، با رشد ۴٫۸ درصدی مواجه بوده و همزمان، میزان اختصاص خوراک به واحدهای پتروشیمی ۱۴٫۲۶ درصد رشد داشته که نشان دهنده رونق اقتصاد در واحدهایی است که ارزش افزوده بخش نفت و گاز را بالا برده و از خام فروشی فاصله گرفته است، همچنین بر اساس شاخص های بانک مرکزی رشد اقتصادی کشور در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ نزدیک به ۸ درصد رشد داشته که موجب کاهش ۲٫۴ درصدی مصرف انرژی شده است.
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی افزود: در حالی که در سال های اخیر فشار تولید در فرایند توزیع در بخش نیروگاهی، پالایشگاهی، حمل و نقل و… بالاترین حد خود را داشته، فشار مصرف به دلیل رشد اقتصادی مقداری کنترل شده است.
تدوین برنامه اجرایی کارایی انرژی
وی با اشاره به تأکید مقام عالی وزارت نفت مبنی بر همکاری های بین المللی با برخی موسسات بین المللی که می توانند همکاری خوبی در این زمینه داشته باشند، اظهار کرد: بر این اساس توافقی میان موسسه مطالعات انرژی ایران با موسسه اروپایی صورت گرفته تا «برنامه اجرایی کارایی انرژی» در ایران را در مدت ۵ تا ۱۰ سال تدوین کنند و این توافق تقریبا به مراحل پایانی نزدیک شده و فرصت های جدیدی در زمینه صرفه جویی انرژی، بهبود فرهنگ و… فراهم خواهد شد.
مبینی دهکردی افزود: اگر در قالب این توافق، راندمان نیروگاه های موجود در کشور را به اندازه شاخص متوسط نیروگاه های اروپا برسانیم، تقریبا در طول یک دوره تا سال ۱۴۰۴ ، بالغ بر ۱۷ میلیارد دلار صرفه جویی تجمعی انرژی خواهیم داشت. در بسته های کاری که با اروپایی ها تعریف خواهیم کرد، آمادگی برای سرمایه گذاری وجود دارد که از محل صرفه جویی، منابع انرژی مورد نیاز آنها را به واسطه شبکه هایی که داریم تأمین کنیم، همچنین در پرتو همکاری با کشورهای عمده مصرف کننده نفت، می توانیم با روش های نوین سرمایه گذاری ظرفیت تولید میادین نفت و گاز، کشور را با بازارسازی های جدید افزایش دهیم.
تلفات انرژی در ایران
در ادامه حامد حوری جعفری، رئیس پژوهشکده مطالعات راهبردی و فناوری این مؤسسه، کاربرد شاخص های انرژی در داخل کشور را از چهار جنبه بهره وری، پایداری محیط زیست، امنیت و عدالت اجتماعی عنوان کرد و ضمن ارائه آماری از تولید کل انرژی، میزان مصرف و تلفات انرژی در کشور گفت: تولید کل انرژی کشور ۹ میلیون و ۳۲۰ هزار بشکه معادل نفت خام در روز است که از این میزان ۵ میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه وارد سیستم انرژی کشور می شود و پس از تلفاتی که به واسطه فراورش و تبدیل به فراورده صورت می گیرد، ۳ میلیون و ۶۸۰ هزار بشکه به دست مصرف کننده نهایی می رسد.
به گفته جعفری، با محاسبه تفاوت دو رقم ذکر شده و افزودن میزان گازهای سوزانده شده در کشور به این ارقام، عددی بالغ بر ۲ میلیون و ۱۴۰ هزار بشکه معادل نفت خام به دست می آید که این رقم میزان تلفاتی است که در سیستم عرضه انرژی کشور پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهایی اتفاق می افتد.
این مقام مسئول در موسسه مطالعات بین المللی انرژی، عمده تلفات بخش انرژی را در بخش نیروگاهی، پالایشگاهی و فلرینگ عنوان کرد و گفت: از این میزان، ۸۰۵ هزار بشکه معادل نفت خام در روز مربوط به تلفات بخش نیروگاهی کشور است که بزرگترین منبع تلفات با سهم ۶۰ درصدی، از مجموع تلفات انرژی محسوب می شود.
حوری جعفری میزان تلفات در بخش مربوط به فلرینگ (گازهای سوزانده شده در بخش نفت و گاز) در سال ۹۵ را معادل ۵۳ میلیون مترمکعب در روز عنوان و خاطرنشان کرد: البته در سال ۹۵ تولید و بهره برداری از میادین جدید به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت، همچنین در دو سال اخیر گام های مثبتی برای به حداقل رساندن فلرینگ و پروژه های جمع آوری گازهای همراه مشعل از سوی وزارت نفت برداشته شده است.
وی ۳۵ تا ۴۰ درصد اتلاف نفت و گاز را مربوط به سیستم های پالایشی، انتقال و توزیع دانست و گفت: بعد از نیروگاه ها، پالایشگاه های نفت و پالایشگاه های گاز در رتبه دوم و سوم اتلاف انرژی قرار دارند.
حوری جعفری با اشاره به پتانسیل های صرفه جویی و بهبود در تولید نفت و گاز در بخش بالادستی صنعت نفت نیز گفت: می توان با هزینه های نه چندان زیاد، بهبودهای قابل ملاحظه ای در این بخش ایجاد کرد.
طرح جامع توسعه مدیریت کارشناسان بالادست
در ادامه نشست علی اصغر رجبی ، معاون آموزش موسسه مطالعات بین المللی انرژی به بحث ظرفیت سازی و انتقال دانش در صنعت نفت از طریق آموزش پرداخت و گفت: در شرایط کنونی بسیاری از شرکت های بزرگ نفتی، بیشترین تمرکز خود را روی آموزش افراد گذاشته اند. وی افزود: در حال حاضر وضع نیروی انسانی در کشور به لحاظ دانش فنی و مهندسی در صنعت نفت مطلوب است و علی رغم نبود یا کمبود تکنولوژی های روز به لحاظ نرم افزاری و فکری توان رقابت با شرکت های بزرگ نفتی دنیا را داریم.
رجبی با بیان اینکه در دنیای امروز، به جای واژه نیروی انسانی از سرمایه انسانی استفاده می کنند، گفت: با توجه به اهمیت این موضوع، طرح جامع توسعه مدیریت کارشناسان بالادست در موسسه مطالعات بین المللی انرژی تدوین شده است.
وی ادامه داد: در راستای تدوین طرح جامع توسعه مدیریت کارشناسان بالادست برای دستیابی به پلت فرم کلاس جهانی، شبکه ای طراحی کردیم که انتقال دانش با اصول و فنون حرفه ای صورت گیرد.
معاون آموزش موسسه مطالعات بین المللی انرژی تصریح کرد: مهارت های نرم افزاری، مقوله مهمی است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد که متاسفانه در کشور ما کمتر به آن پرداخته شده است.
سرپرست شرکت پایانههای نفتی ایران منصوب شد
با حکم معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، عباس اسدروز به عنوان سرپرست شرکت پایانههای نفتی ایران منصوب شد. حکم علی کاردر خطاب به اسدروز به این شرح است: «نظر به پیشنهاد معاون محترم مدیرعامل در امور تولید با حفظ سمت به عنوان سرپرست شرکت پایانههای نفتی ایران منصوب می شوید. با توجه به اهمیت و جایگاه شرکت پایانههای نفتی ایران، انتظار میرود که در مدت عهدهداری مسئولیت سرپرستی از همه ظرفیت اعضای هیئت مدیره و کارکنان شریف آن شرکت برای اداره امور محوله استفاده کنید. توفیقات جنابعالی را از خداوند متعال خواستارم.»
تحقق 101 درصدی برنامه تولید تکلیفی گاز در نفت و گاز شرق
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از تحقق 101درصدی برنامه تولید تکلیفی گاز ومیعانات گازی درشرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق خبر داد. رامین حاتمی، تحقق 101 درصدی برنامه تولید تکلیفی گاز و 105 درصدی برنامه تولید تکلیفی میعانات گازی شرکت نفت و گاز شرق در هفت ماه امسال را نتیجه همدلی و همکاری مجموعه سرمایه انسانی این شرکت برشمرد. وی با اشاره به جایگاه راهبردی شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق در تامین انرژی شمال و شرق کشوراظهارکرد: این شرکت، افزون بر تامین نیاز نیروگاه نکا و پتروشیمی بجنورد، گاز مورد نیاز استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، مازندران، گلستان و بخشی از سمنان را تامین میکند. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی با اشاره به تزریق گاز به مخزن ذخیرهسازی شوریجه دی درهشت ماه گرم سال گفت: با راهاندازی مخزن ذخیرهسازی گاز شوریجه، ایران از نظر توان ذخیرهسازی گاز در رتبه پنجم جهان قرار گرفته است. طرح ذخیرهسازی گاز درسازند مخزن شوریجه دی به منظور تزریق روزانه 10میلیون مترمکعب گازسبک دریافتی از ایستگاه تقویت فشار گاز شرکت ذخیرهسازی گازطبیعی درهشت ماه سال و انتقال روزانه 20 میلیون مترمکعب به مراکز جمع آوری در چهار ماه سرد سال در برنامه راه اندازی قرارگرفت. درفاز دوم این طرح نیزامکان ذخیره سازی روزانه 20میلیون متر مکعب گاز در فصل گرم و برداشت روزانه 40 میلیون مترمکعب در چهار ماه سرد سال فراهم می شود. حاتمی همچنین از برنامهریزی برای توسعه میدان گازی توس خبر داد و افزود: فعالیت های توسعه ای این میدان با دریافت مجوزهای لازم، آغاز می شود.
ارزیابی تمرینات عملیاتی - تخصصی آتش نشانان
معاون ایمنی و آتش نشانی اداره کل اچ اس ای وزارت نفت از برگزاری مسابقات «ارزیابی تمرینات عملیاتی – تخصصی آتش نشانان» در سطح چهار شرکت اصلی وزارت نفت تا پایان سال خبر داد. سیدمحمد پورراکی،ایجاد انگیزه برای ارتقای توان جسمی، فنی و عملیاتی آتش نشانان برای مقابله با حریق و حوادث احتمالی، ایجاد هماهنگی و هم افزایی بین آتش نشانان هنگام شرکت در حوادث بین منطقه ای، همچنین شبیه سازی عملیات های آتش نشانی و ارزیابی و تست آتش نشانان را ازجمله اهداف این مسابقات است. وی افزود: بررسی آمادگی آتش نشانان در رویارویی با حوادث و عملیات های آتش نشانی، به اشتراک گذاری دانش، تجربه و مهارت آتش نشانان دیگر،آشنایی با ارزیابی عملیاتی تمرینات آتش نشانان و امداد گران کشوری و بین المللی، همچنین آشنایی کارکنان آتش نشانان صنعت نفت ایران با یکدیگر و ایجاد مودت و دوستی میان آنها از دیگر اهداف برگزاری مسابقات ارزیابی تمرینات عملیاتی– تخصصی آتش نشانان است. به گفته وی، چهارشرکت اصلی وزارت نفت باید6 مورد شامل دو 100 متر با مانع، آتش نشانی امدادی با مسافت 4 در 100متر، عملیات آبرسانی از ماشین به سیبل نشانه، حمل هوز با استفاده از پی پی ئی آتش نشانی، همچنین بالارفتن از نردبان طنابی نجات، عملیات ترکیبی آتش نشانی و امداد و نجات را در برنامه خود داشته باشند. پورراکی گفت: آزمون کتبی به صورت اختیاری انجام می شود و برندگان آزمون، جداگانه تشویق خواهند شد، اما امتیازی در ارزیابی، منظور نخواهد شد.
تاکید برنوسازی تجهیزات و استفاده از فناوری های نوین اچ اس ای
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در نشست هماهنگی رؤسای بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل ستاد و مناطق عملیاتی این شرکت، بر نوسازی تجهیزات و استفاده از فناوریهای نوین در حوزه اچ اس ای تاکید کرد. حمید ایزدی ضمن تبریک هفته پدافند غیرعامل گفت: با افزایش سن کارکنان و عمر تاسیسات، نقش اچ اس ای و مسئولیت آن در حفظ آرامش و ارتقای ایمنی بیشتر میشود. وی با اشاره به عملکرد مطلوب و قابل قبول، بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و تاکید بر عملگرایی ادامه داد: باید از شعارزدگی دوری کرد و در عمل چیزی را که به ایمنسازی سازمان بر میگردد، انجام داد. مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت وگاز زاگرس جنوبی با تاکید بر ایجاد محیطی ایمن برای منابع انسانی به عنوان سرمایههای اصلی سازمان تصریح کرد: تمرکز بر انجام کار حرفهای و تخصصی، شایسته سالاری، همچنین هماهنگی وهمسویی با مدیران و رؤسای مناطق عملیاتی ومراقبت در برابر حوادث، از مسائلی است که واحد اچ اس ای باید به آنها توجه ویژه داشته باشد. ایزدی با اشاره به جایگاه اچ اس ای و ارتباط آن با همه مدیریت ها و ادارات گفت: اداره بهداشت، ایمنی و محیط زیست و پدافند غیرعامل بازوی توانمندی برای ارتقای سلامت سازمان است. وی بهینه سازی چارت سازمانی، نوسازی و بهسازی تجهیزات و ماشین آلات، برقراری ارتباط مؤثر با دیگر سازمان های مرتبط، حضور در برنامه های مهم مرتبط با اچ اس ای، همچنین بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی، استفاده از انرژی های پاک و تجدید پذیر، تمرکز بر پیشگیری از حوادث و... را از موارد مهم در حوزه اچ اس ای خواند و افزود: تحقق و دستیابی به این موارد، نیازمند برنامه ریزی است. علیرضا امینی، سرپرست، بهداشت، ایمنی محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی نیزدر ادامه این نشست گفت: تلاش می شود سال آینده حوادث در این شرکت به صفر نزدیک شود. وی با قدردانی ازحمایت های مدیرعامل نفت و گاز زاگرس جنوبی در پیاده سازی سامانه های نوین حوزه اچ ا س ای اظهارکرد: سال آینده با اجرای مهندسی اچ اس ای، پیشرفت هایی در حوزه های محیط زیست، بهداشت، پدافند غیرعامل و... شاهد خواهیم بود.
تکمیل و حفاری 88 حلقه چاه نفت و گاز در 7 ماه
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران نیز از حفر و تکمیل 88حلقه چاه های نفت و گاز از ابتدای امسال تا پایان مهرماه خبر داد.
حمیدرضا خوشایند با اشاره به 111 هزار و 625 مترحفاری چاه در بازه زمانی یاد شده، افزود: از تعداد چاههای حفر شده 38 حلقه توسعهای- توصیفی و 50 حلقه تعمیری - تکمیلی بوده است.
وی گفت: از این چاه حفاری شده 60 حلقه چاه درگستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب به عنوان بزرگ ترین کارفرمای شرکت ملی حفاری ایران حفر شده که پس از تکمیل نهایی دراختیار شرکتهای بهره برداری نفت و گاز زیر مجموعه این قرار گرفته است. خوشایند اظهارکرد: در هفت ماه امسال، 13حلقه چاه در حوزه فعالیت شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، 6حلقه چاه درشرکت نفت فلات قاره ایران و 9حلقه چاه نیزدر قالب پروژهای حفاری شده است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری ادامه داد: دراین مدت، عملیات حفاری2 حلقه چاه ازمجموع هشت حلقه چاه اکتشافی که ازسوی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به این شرکت واگذار شده، با به کارگیری دستگاه حفاری خشکی 32 و 33 فتح آغاز شده است.
وی افزود: از ابتدای فروردین تا پایان مهرماه امسال، حفاری 9حلقه چاه 75 روز زودتر از برنامه تعیین شده پایان یافت.
بازیافت هوزهاى آسیب دیده شناور فرآورشى کوروش
رئیس منطقه عملیاتی کیش گفت: عملیات بازیافت، تعمیر و تعویض هوزهاى آسیب دیده پایانه شناور فرآورشى (FPSO) کوروش در لایه نفتى پارس جنوبى، کمتر از 40 روز وبا صرف نیروی انسانی معادل 420 نفر - روز انجام شد. شهسوار ارغش افزود: کار تعمیر هوز و پلت فرم صادراتى با توجه به زمان محدود براى بارگیرى، جلوگیرى از پرشدن مخازن ذخیره و ایجاد وقفه در صادرات به کمک ظرفیت هاى تعمیراتى شرکت نفت فلات قاره ایران در مناطق عملیاتى شش گانه، بدون صرف هزینه بالا و همزمان تعمیر قایق نجات و تعمیر بدنه در زمان مقرر به پایان رسید.
وی گفت: مراحل تعمیر بدنه و داده های فنی مربوطه در سه فاز مهندسی، خرید و ساخت و با نظارت و تایید کلاس مربوطه به انجام رسید.
درحادثه برخورد تانکر SOL به پایانه شناور فراورشى کوروش در لایه نفتى پارس جنوبى در تیرماه امسال هوز صادراتى (off loading platform)، قایق نجات و بدنه شناور درقسمت Port Side و حدفاصل یک تا چهار متری از سطح عرشه دچار آسیب شد.
این حجم تعمیرات روی بدنه FPSO که در حالت شناوری قرار دارد، در دریا و بدون توقف تولید نفت، با رعایت استانداردهای کلاس رده بندی خود و کیفیت بالا در اجرای تعمیرات، بنا به گفته های نماینده شرکت خارجی کم نظیر بوده است.
پایان تعمیرات اساسی سکوهای گازی پارس جنوبی
رئیس تعمیرات عملیات تولید شرکت نفت و گاز پارس از پایان تعمیرات اساسی سکوهای میدان گازی پارس جنوبی به منظور افزایش ضریب اطمینان تولید گاز در فصل زمستان خبر داد. هادی فخرزاده با اشاره به پایان تعمیرات اساسی سالانه 23 سکوی عملیات تولید این شرکت گفت: تعمیرات اساسی این سکوها در مدت 6 ماه، با صدور و انجام بیش از 8500 دستور کار و 70 هزار نفر ساعت کار بدون حادثه پایان یافته است. وی با بیان این که از سال گذشته ۶ سکو به تعداد سکوهای تحت راهبری مدیریت عملیات تولید افزوده شده است، گفت: با وجود افزایش حوزه کاری تعمیرات سالانه از 17سکو به 23 سکو، خوشبختانه در مقایسه با پارسال بازه زمانی تعمیرات سالانه از 179 روز به 173 روز رسیده است. رئیس تعمیرات عملیات تولید شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به بومی سازی ساخت و تعویض تیپ مشعل های فشار بالا و فشار پایین دو سکوی تولیدی به عنوان یکی از حساس ترین فعالیت های تعمیراتی در بازه تعمیرات سالانه سکوهای پارس جنوبی گفت: بازبینی و رفع عیوب مخازن، سرویس و کالیبراسیون شیرآلات ایمنی سرچاهی، به روز رسانی سامانه های کنترلی سکو، همچنین کالیبراسیون ولوهای سایز بزرگ، روزآمد کردن سامانه های ایمنی و ابزار دقیق سکو و نوسازی قسمت های معیوب پایپینگ، از دیگر فعالیت های انجام شده در بازده زمانی یاد شده است. به گفته فخرزاده، تعمیرات سالانه سکوهای پارس جنوبی با در نظر گرفتن مؤلفه های ایمنی و به منظور افزایش ضریب اطمینان تولید پایدار گاز در فصول سرد سال انجام می شود.
برگزاری دوره های آموزشی آنلاین
با ایجاد زیرساخت های لازم، دوره های آموزشی مجازی آنلاین در شرکت ملی پالایش و پخش برگزار شد. تاکنون دودوره آموزشی آنلاین با عنوان «مدیریت استرس» و «آشنایی با اصول پدافند غیرعامل» به کوشش اداره آموزش و مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات، در این شرکت برگزار شده است. به منظور صرفه جویی در هزینه ها، کاهش مشکلات رفت و آمد کارکنان شاغل در تهران و شهرستان ها و در پی آن بهره وری بیشتر دوره های آموزشی، اجرای دوره های آنلاین در برنامه های اصلی واحد آموزش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی قرار گرفته است. بر اساس نظرسنجی ها، با توجه به تمایل فراوان کارکنان به برگزاری دوره های آموزشی به صورت آنلاین، واحد آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، برنامه هایی برای پیشبرد و ارتقای کیفیت این نوع آموزش ها تدوین کرده است. نخستین دوره آموزشی آنلاین «مدیریت استرس» 29 و 30 مهرماه باحضور 60 نفر از کارکنان شاغل در ستاد پالایش و پخش، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت خطوط لوله و مخابرات و شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند برگزار شده است. دومین دوره (آشنایی با اصول پدافند غیرعامل) نیزآبان ماه امسال برای رؤسای بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت پالایش و پخش با حضور 61 نفر از کارکنان شاغل در ستاد پالایش و پخش، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و مناطق زیرمجموعه، شرکت خطوط لوله و مخابرات و مناطق زیرمجموعه، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت ملی مهندسی و ساختمان، شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند و شرکت های واگذار شده به بخش خصوصی برگزار شد.
راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی گازوییل در پالایشگاه بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس از راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی گازوییل این شرکت با هدف بهبود کیفیت فرآورده تولیدی و مطابق با استاندارد یورو 4خبر داد.
هاشم نامورگفت: با راه اندازی این واحد، گوگرد موجود در گازوییل تولیدی پالایشگاه از 10 هزار میلی گرم به کمتر از 50 میلی گرم کاهش یافت و مجموع نفت گاز تولیدی پالایشگاه بندرعباس بر اساس استاندارد یورو 4 به 15 میلیون لیتر در روز رسید.
وی افزود: این واحد تصفیه هیدروژنی گازوییل یکی از واحدهای طرح افزایش ظرفیت تولید و بهبود کیفیت پالایشگاه بندرعباس است که با ظرفیت اسمی 50هزار بشکه در روز، بزرگترین واحد تبدیل کاتالیستی این پالایشگاه است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس ادامه داد: در واحد تصفیه هیدروژنی گازوییل، ناخالصی هایی شامل گوگرد، نیتروژن، اکسیژن و همچنین برخی فلزات از گازوییل ورودی جداسازی می شود.
نامورتصریح کرد: اجرای این طرح افزون بر ارتقای کیفیت فرآورده های نفتی و کاهش آلاینده های زیست محیطی، سبب استفاده حداکثری و بهینه از ظرفیت ها و امکانات داخلی همسو با حرکت به سمت خودکفایی در تولید فرآورده های نفتی مورد نیاز کشور می شود.
وی گفت: این طرح از جمله طرح های زیست محیطی همسو با برنامه های بهبود کیفیت محصولات تولیدی و صیانت از محیط زیست است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس افزود: در طرح ملی افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های نفتی پالایشگاه بندرعباس واحدهای مهمی مانند تصفیه نفتای سبک و سنگین، تبدیل کاتالیستی، ایزومریزاسیون و تصفیه هیدروژنی گازوییل احداث شده است.
نامور راه اندازی واحدهای تصفیه آب های ترش، بازیافت و جامدسازی گوگرد، 17 دستگاه مخازن جدید، همچنین واحدهای آب برق و بخار را ازدیگر واحدها در طرح ملی افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های نفتی پالایشگاه بندرعباس برشمرد.
وی گفت: واحدهای بنزین سازی وبخش تصفیه نفتای سبک و واحد ایزومریزاسیون این طرح با تلاش متخصصان پالایشگاه بندرعباس، سال گذشته به بهره برداری رسید و ازمجموع واحدهای باقیمانده این پروژه، واحد بازیافت گوگرد هم اکنون در حال ساخت و تکمیل مراحل پایانی است.
اجرای 15 پروژه زیست محیطی در پالایشگاه تبریز
مدیرعامل پالایشگاه نفت تبریز از اجرای 15عنوان پروژه زیست محیطی در پنج سال گذشته با اعتبار افزون بر 364 میلیون یورو و 406 میلیارد ریال در این پالایشگاه خبر داد.
غلامرضا باقری دیزج دراین باره گفت: شرکت پالایش نفت تبریز با حمایت ها و نظارت های کارساز و بی دریغ مراجع ذی صلاح استانی در طول سال های اخیر همواره یکی از پیشگامان صنایع شمال غرب کشور در اجرای پروژه های زیست محیطی بوده است.
وی با بیان این که در پنج سال گذشته 15 عنوان پروژه زیست محیطی در دستور کارشرکت قرار گرفته است، افزود: از این تعداد، 10 پروژه به بهره برداری رسیده است که از مهم ترین آنها پروژه بنزین سازی جدید با هدف تولید بنزین پاک، بازیافت گازهای ارسالی به مشعل و تصفیه گازوییل با هدف تولید گازوییل منطبق با استاندارد یورو 5 است.
مدیرعامل پالایشگاه نفت تبریز همچنین گفت: پروژه استقرار سامانه پایش بر خط (آنلاین) بهمن ماه پارسال به بهره برداری رسید و نتایج تجزیه و تحلیل خروجی دودکش ها به صورت برخط به اداره کل محیط زیست استان آذربایجان شرقی ارسال می شود. باقری دیزج افزود: طرح جامع پالایشگاه تبریز با رویکرد کاهش تولید نفت کوره و افزایش تولید فرآورده های با ارزش مانند بنزین و گازوئیل پاک ومنطبق با استانداردهای زیست محیطی نیز با 6 میلیارد و یک صد میلیون یورو اعتبار در دستور کار این شرکت قرار دارد.
وی تاکید کرد: پالایشگاه تبریز تا پایان امسال با 12 میلیون یورو هزینه برای واردات کاتالیست، گازوییل پاک تحویل مردم می دهد. مدیرعامل پالایشگاه تبریز تصریح کرد: از31 دودکش پالایشگاه تبریز تنها یک دودکش مشکل دارد که برای جلوگیری از آلایندگی آن اقدام هایی انجام شده است.
باقری دیزج همچنین با اشاره به این که همه پارامترهای مورد پایش در منابع انتشار این شرکت درباره پساب خروجی 100 ندرصد منطبق با استانداردهای زیست محیطی ودرباره منابع ثابت انتشار(کوره ها و بویلرها) 99 درصد منطبق با استانداردهای زیست محیطی است، افزود: گفت: بهبود مستمر با اجرای پروژه های کیفی سازی همواره در دستور کار این شرکت قرار دارد و گزارش های زیست محیطی آن در دوره های معین به مراکز ذی صلاح قانونی ارسال می شود.
افزایش ظرفیت توزیع سی ان جی در منطقه قم
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قم از افزایش تعداد جایگاه ها و ظرفیت عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در این حوزه عملیاتی خبر داد.
محسن وزارتی گفت: بخش خصوصی و سرمایه گذاران برای احداث جایگاه های عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در استان استقبال خوبی داشته اند و به زودی شاهد ساخت مراکز عرضه بیشتری خواهیم بود.
وی افزود: هم اکنون 18 جایگاه تک منظوره و 19 جایگاه دو منظوره در منطقه قم فعال است و به زودی سه جایگاه سی ان جی دیگر به این مجموعه افزوده خواهد شد.
به گفته وزارتی، دو جایگاه عرضه سی ان جی نیز افزایش ظرفیت خواهد داشت.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قم با بیان این که ظرفیت عرضه سی ان جی جایگاه های استان قم 49 هزار مترمکعب بر ساعت است، تصریح کرد: با راه اندازی جایگاه های جدید و افزایش ظرفیت جایگاه های موجود، ظرفیت عرضه سی ان جی درحوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قم به 60 هزار متر مکعب بر ساعت خواهد رسید.
افزایش سرعت و توان بارگیری در انبار نفت ساری
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ساری گفت: با افزایش سرعت، توان بارگیری و افزودن سکو های بنزین و نفت گاز، مدت زمان بارگیری نفتکش ها بیش از 35درصد کاهش یافت. حسینعلی طالبی با بیان این که انبار نفت منطقه ساری، یکی از مدرن ترین و ایمن ترین تاسیسات نفتی در شمال کشوراست، افزود: با توجه به موقعیت راهبردی انبار نفت ساری، برنامه تدارکاتی اعلام شده از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و افزایش سرعت بارگیری در انبار نفت ساری، تامین سوخت داخل استان و مناطق همجوار(استان های شمالی) با سرعت بیشتری انجام می شود. وی زمان آغاز اجرای عملیات پروژه افزایش سرعت و توان بارگیری در انبار نفت ساری را زمستان پارسال اعلام و اظهار کرد: این پروژه بدون ایجاد وقفه در سوخت رسانی و تعطیلی انبار نفت ساری، با تلاش کارکنان واحدهای خدمات فنی و مهندسی، عملیات، همچنین بهداشت، ایمنی و محیط زیست مهرماه امسال به بهره برداری رسیده است. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ساری افزود: با اجرای پروژه یاد شده، سه سکو به سکوهای بارگیری بنزین و چهار سکو به سکوهای بارگیری نفت گاز انبار نفت ساری اضافه شده است. طالبی ادامه داد: به منظور بالا بردن سرعت بارگیری، یک پمپ به مجموعه پمپ های بنزین و دو پمپ به مجموعه پمپ های نفت گاز افزوده شده است.
وی با اشاره به مزایای اجرای این پروژه ازجمله کاهش ترافیک نفتکش ها در انبار و افزایش سرعت بارگیری گفت: زیر ساخت های انبار نفت ساری قابلیت تغییر پذیری بالای عملیاتی را دارد تا درمواقع لزوم با تبدیل سیستم به وظایف جدید عملیاتی تغییر کند.
طالبی دریافت فرآورده به طور مستقیم از خط لوله و بارگیری همزمان فرآورده درحجم بالا را از مزایای انبار نفت ساری اعلام کرد.
تداوم انتقال فرآورده های نفتی در تاسیسات شهید جعفرزاده
نیمه نخست امسال، بیش از470 میلیون لیتر فرآورده نفتی از تاسیسات شهید جعفر زاده خرم آباد رسید شد.
محمدرضا حاتموند، رئیس تاسیسات شهید جعفرزاده خرم آباد شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه لرستان بااشاره به افزایش حجم فعالیت های این تاسیسات از یک سال گذشته افزود: در6 ماه نخست امسال حدود 168 میلیون لیتر نفت گاز، 278 میلیون لیتر بنزین و بیش از 15میلیون لیتر نفت سفید ازطریق خطوط لوله این حوزه عملیاتی به انبار نفت شرکت پخش منطقه لرستان ارسال شده است. وی گفت: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان، یکی از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که با بهره گیری ازمراکز انتقال نفت تنگ فنی، آسار، پل بابا حسین، افرینه، تاسیسات خرم آباد و دره شهر وظیفه انتقال نفت خام مورد نیاز پالایشگاه های اراک، تهران، کرمانشاه وتبریز، همچنین انتقال فرآورده های تولیدی وارداتی از جنوب به شمال کشور را به عهده دارد. حاتموند افزود: این منطقه عملیاتی همچنین سوخت مصرفی استان لرستان و استان های همجوار را تأمین می کند.
بهره برداری از یک طرح زیست محیطی درپتروشیمی تبریز
مدیرعامل پتروشیمی تبریز از به بهره برداری رسیدن پروژه زیست محیطی RTO به منظور جمع آوری و امحای گازهای آلاینده واحد ABS این مجتمع تا دوهفته آینده خبر داد.
سیاوش درفشی با بیان این که طرح جمع آوری و امحای گازهای آلاینده واحد ABS به روش RTO برای نخستین بار درکشور در این مجتمع به بهره برداری می رسد، افزود: برای اجرای این طرح 64 میلیارد تومان هزینه شده است.
وی گفت: با اجرای پروژه RTO بخش عمده ای از گازهای ترکیبات آلی فرار موجود در واحد ABS از طریق یک شبکه کانال کشی به کمک سامانه دمنده جمع آوری، به یک کوره مخصوص ارسال و در دمای 800 تا هزار درجه سانتی گراد به صورت صحیح و اصولی امحا می شود. درفشی گفت: این سیستم دفع آلاینده قرار بود باهمکاری شرکت ایتالیایی در مدت 12 ماه اجرا شود، اما در مدت 10ماه انجام شد. مدیرعامل پتروشیمی تبریز اظهار کرد: نصب، اجرای سامانه RTO و ساخت دودکش مربوط و همچنین طراحی واجرای لوله کشی سایت ABS در قالب قراردادهای جداگانه به شرکت های ایرانی واجد شرایط واگذار و اجرا شده است.
عرضه 70درصدی محصولات پلیمری در بازار داخل
مدیرعامل پتروشیمی جم گفت: این واحد تولیدی، در نیمه نخست امسال دو سوم محصولات پلیمری خود را دربازارهای داخل عرضه کرده است. سیدحسین میر افضلی با اشاره به عرضه محصولات پلیمری پتروشیمی جم در بازار داخل با هدف حمایت از صنایع پایین دستی اعلام کرد: در این بازه زمانی ۷۰ درصد محصولات پلی اتیلن و پلی پروپیلن تولیدی مجتمع پتروشیمی جم وشرکت پلی پروپیلن جم در بازار داخل و از طریق بورس فروخته شده است. وی با تاکید بر ادامه این روند افزود: باحمایت و گسترش صنایع پایین دست و اشتغال زایی حاصل از آن، زمینه مناسبی برای توسعه صنایع پایین دستی فراهم خواهد شد. میرافضلی تصریح کرد: این حمایت هاهمچنین موجب می شود محصولات پتروشیمی با ارزش افزوده بالا وسطح اشتغال بسیار مناسب، در داخل تولید و صادر شود.
معرفی یک کتاب
کتاب «راهنمای عملی واپایش شیمیایی برج های خنک کن» به قلم محمد رضا نفری منتشر شد. این کتاب شامل مطالبی جامع در زمینۀ مسائل برج های خنک کن با محتوای ساز و کار رسوب گذاری، خوردگی، جرم گرفتگی، ارائه دستور نامه های عملیاتی درباره استفاده بهینه موادضد رسوب، همچنین بازدارنده های خوردگی ومواد گند زدا برای واپایش درست سامانه یادشده است. نفری، به عنوان کارشناسی دانش محور در زمینه ترویج علم و مدیریت دانش تاکنون به انتشار 35جلد کتاب
فنی-کاربردی اقدام کرده است. از آنجا که درصنایع نفت؛ گاز و پتروشیمی، جهت زدایش گرما از فرایند های شیمیایی، به طورعمده ازآب خنک کن استفاده می شود، نقش و اهمیت عملکرد درست سامانه برج های خنک کن درعمل به تولید وابسته است، به طوری که هرگونه مشکل دراین سامانه موجب خواهد شد واحدهای صنعتی با افت تولید مواجه شوند. در این کتاب، مسائل و مشکلات حاکم در برج های خنک کن، همچنین موارد مربوط به بهسازی شیمیایی آب خنک کن با نگرشی واکاوانه بررسی و نکات فنی مرتبط نیز تجزیه و تحلیل شده است.
پوشش 84 درصد روستاییان از گاز طبیعی
100درصد جمعیت شهری و 84 درصد جمعیت روستایی قزوین از زیرپوشش گاز طبیعی قرار دارند. اسماعیل مفرد بوشهری، مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین گفت: با گازرسانی های انجام شده در دهه فجر وهفته دولت امسال، پوشش گازرسانی به ویژه در بخش روستایی افزایش چشمگیر داشته است. وی در بازدید از پروژه گازرسانی به چهار روستای طارم نیز گفت: هم اکنون 6روستای این منطقه از نعمت گاز بهره مند هستند و چهار روستای دیگر نیز در آینده نزدیک زیرپوشش قرار خواهند گرفت.
مفرد بوشهری افزود: منطقه طارم به علت کوهستانی و سخت گذر بودن نسبت به دیگر نقاط استان توسعه گازرسانی کمتری یافته است اما از سال 95، شبکه گازرسانی وارد این منطقه شد و سیردان، تنها شهر منطقه طارم با جمعیت 300 خانوار به شبکه سراسری گاز پیوست. مدیرعامل شرکت گازاستان قزوین گفت: اکنون 84 درصد خانوارهای روستایی در 470 روستا و 100 درصد خانوارهای شهری استان در 25شهر از نعمت گاز بهره مند هستند.
اعلام آمادگی برای تامین خوراک پتروشیمی ایلام
مدیرعامل پالایشگاه گازی ایلام برای تامین خوراک گاز و نیز همکاری در دیگر بخش های پتروشیمی ایلام اعلام آمادگی کرد.
شهریار داری پور در دیداربا مدیرعامل پتروشیمی ایلام با اشاره به آغاز به کار مجتمع پتروشیمی ایلام در آینده نزدیک اعلام کرد: پالایشگاه گاز ایلام در زمینه های مختلف کارگاهی، آزمایشگاه، منابع انسانی و... در حد توان آماده همکاری با مجتمع پتروشیمی ایلام خواهد بود.
وی تصریح کرد: سه محصول ازتولیدات این پالایشگاه، خوراک پتروشیمی ایلام است که با راه اندازی این پتروشیمی به آن ارسال خواهد شد.
به گفته داری پور، تاکنون به دلیل راه اندازی نشدن پتروشیمی ایلام سه محصول از تولیدات این پالایشگاه که خوراک پتروشیمی است، به پارس جنوبی ارسال شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: با توجه به این که هر دومجتمع از شرکت های تابع صنعت نفت هستند و در منطقه ای دورتر ازدیگر مراکز صنعتی قراردارند، همکاری و هماهنگی، سبب رشد و ترقی دو مجموعه خواهد شد.
آشنایی با حافظه تاریخی صنعت نفت ایران
آرشیو مسجد سلیمان
علی الله علی جانی اسناد و مدارك گردآوري شده از مسجدسلیمان در مرکز اسناد موزه هاي نفت، افزون بر اسناد مربوط به اكتشاف نفت در خاستگاه نفت ايران، اسنادي از شركاي شركت نفت ايران و انگليس، يعني شرکت هاي نفت عراق، کویت و برمه را نيز شامل می شود.
آرشیو اسناد مسجدسلیمان در مركز اسناد موزه هاي صنعت نفت، از یکهزار و 38 پرونده تشكيل می شود که حدود 95 درصد آنها به زبان انگلیسی و بقیه به زبان فارسی است. تاريخ اين اسناد نيز دوره زماني 1908 میلادی تا اوایل دهه 1980 میلادی را دربرمي گيرد.
در مرکز اسناد صنعت نفت ایران، گنجینه های متعددی وجود دارد که هریک از آنها به نام «منشأ تولید» یا «منشأ نگهداری» آن اسناد شناخته می شوند. یکی از قدیمی ترین و مهم ترین این گنجینه ها، آرشیو اسناد مسجدسلیمان است. این اسناد، باقی مانده تعداد کثیری از اسناد مربوط به مکاتبات اکتشاف و حفاری مسجدسلیمان است که در طی زمان مفقود یا امحا شده است.
بیشترین حجم اسناد به بازه زمانی دهه 1930 تا اوایل دهه 1970 میلادی تعلق دارد و اغلب آنها را اسناد فنی و مهندسی و نزدیک به 20 درصد را بروشورها و کاتالوگ ها تشکیل می دهند.
این مجموعه به دلیل قدمت و شرایط نامناسب نگهداری، نخست به ارزشیابی فنی و سپس به مرمت و دیجیتال سازی نیاز دارد. البته اسناد مهم نیز در حال مرمت و دیجیتال سازی است و امید می رود تا پایان سال 1397 بخش عمده ای از اسناد مهم، مرمت و دیجیتال سازی شود تا برای سرویس دهی به پژوهشگران این حوزه آماده شود. در ادامه برخی از مهم ترین اسناد موجود در این گنجینه معرفی می شود:
اسناد اکتشاف و حفاری در مسجد سلیمان (میدان نفتون)
در سال 1901 میلادی و با وساطت «آنتوان کتابچی خان» تبعه گرجی الاصل ایرانی، قراردادی میان دربار ایران و شخصی به نام ویلیام ناکس دارسی در تهران امضا شد. به موجب این قرارداد که مظفرالدین شاه آن را امضا کرد، اکتشاف و بهره برداری از نفت ایران به مدت 60 سال به دارسی واگذار شد.
دارسی بلافاصله با مشارکت شرکت انگلیسی نفت برمه، شرکت نفت انگلیس و ایران را تاسيس كرد كه به موجب قرارداد، 16 درصد از منافع حاصل از درآمد شرکت تازه تاسیس به دولت ایران تعلق می گرفت. پس از تاسیس شرکت و استقرار امکانات فنی در ایران، مهندسان شرکت در بخش های غربی و جنوب غربی ایران شروع به اکتشاف و حفاری کردند. آنها ابتدا در سال 1902 چاه شماره یک را در منطقه چیاسرخ حفر کردند که نتایج حاصل از آن ناامید کننده بود. سال بعد چاه شماره دو را حفر کردند که به شناسایی يك میدان نفتی منجر شد، اما ميزان آن، اقتصادی نبود. دارسی در کمال ناامیدی متوجه منطقه ماماتین در نزدیکی رامهرمز شد و پس از مدتی امکانات حفاری را به مسجدسلیمان و منطقه معروف به نفتون منتقل کرد. پس از 7 سال مطالعات زمین شناسی، اکتشاف و حفاری، سرانجام در هفته بیستم از عملیات حفاری (سه شنبه 26 ماه مه سال 1908 میلادی) مته حفاری به لایه ای بزرگی از نفت برخورد کرد و نفت با فشار زیاد به بیرون فوران كرد و اولین میدان نفتی قابل استحصال خاورمیانه کشف شد. پس از آن حفاری تا چند هفته ادامه داشت، اما تا قبل از پایان سال متوقف شد و تا سال 1917 میلادی، همچنان متوقف ماند. علت این توقف 9 ساله حفاری در مسجدسلیمان را می توان به دو عامل مربوط دانست: در وهله نخست، لزوم ساختن پالایشگاه و ایجاد خط لوله و تلمبه خانه نفت از مسجدسلیمان به پالایشگاه بود که بهترین نقطه برای آن، در جزیره آبادان قرار داشت. عملیات ساخت پالایشگاه و خط لوله و تلمبه خانه در مدت پنج سال به پایان رسید و اولین محموله صادراتی نفت ایران از پالایشگاه آبادان در سال 1913 از مسیر اروندرود و خلیج فارس صادر شد.
دومین عامل نیز، شروع جنگ جهانی اول در اروپا و سرایت کردن آن به ایران بود. مدتی پس از شروع جنگ، ایران محل درگیری نیروهای متخاصم شد و کماندوهای ارتش آلمان با همدستی برخی عشایر ایران از جمله قشقایی ها و تنگستانی ها به خطوط لوله و تاسیسات شرکت حمله کردند و ضمن قطع کردن خط لوله انتقال نفت از مسجدسلیمان به پالایشگاه آبادان، خسارت های هنگفتی به شرکت و دولت ایران وارد کردند و عملیات استخراج و تولید و فروش نفت را تا سال 1917 که نیروهای بریتانیایی موفق به برقراری امنیت در آن مناطق شدند، متوقف کردند. اسناد فنی حفاری در مسجدسلیمان از سال 1908 به بعد در آرشیو مرکز اسناد صنعت نفت نگهداری می شود.
اسناد شرکت نفت عراق
اوایل قرن بیستم در دوره سلطنت عبدالحمید دوم خلیفه عثمانی، شرکت راه آهن دولتی آلمان و دویچه بانک، پروژه عظیم خط آهن برلین تا جده را در دست اجرا داشتند. این خط آهن از عراق عبور می کرد که در آن سال ها جزء امپراتوری عثمانی بود. مهندسان آلمانی که در منطقه کرکوک مطالعات زمین شناسی انجام می دادند، متوجه وجود نفت در این منطقه شدند. این خبر به سلطان عثمانی رسید و او «گالوست گلبنگیان» دلال ارمنی را مامور بررسی موضوع کرد. گلبنگیان موفق شد شرکتی به نام «شرکت نفت ترکیه» را تاسیس کند.
خط لوله موصل به حيفا در ساحل مديترانه (1938 ميلادي)
این شرکت پس از استقلال عراق از امپراتوری عثمانی به «شرکت نفت عراق» تغییر نام داد. 50 درصد سهام این شرکت متعلق به شرکت نفت انگلیس و ایران و مابقی به دویچه بانک آلمان، شرکت شل و شخص گلبنگیان تعلق داشت. این شرکت در دو منطقه عمده در عراق موفق به اکتشاف نفت در مقادیر اقتصادی شد. یکی در شمال عراق در کرکوک و دیگری در شرق این کشور در مناطق چیاسرخ، نفت خانه و« نفت شهر » که با ایران مشترک است.
پس از اکتشاف نفت در کرکوک، شرکت نفت انگلیس و ایران و شرکا، یک شاه لوله از کرکوک به سمت مدیترانه کشیدند که از نظر فنی در نوع خود بی نظیر بود. این شاه لوله با عبور از رودهای فرات و دجله به حدیثه می رسید و در حدیثه به دو شعبه تقسیم و یکی از راه شمال وارد خاک سوریه می شد.
اين خط لوله در ادامه به بندر تریپولی لبنان در ساحل مدیترانه می رسید. شعبه دوم از راه جنوب وارد اردن می شد و به بندر و پالایشگاه نفت حیفا در فلسطین می رفت. این خطوط لوله در 15 ژانویه سال 1935 با حضور ملک غازی پادشاه عراق* و سر فرانسیس همفریز سفیر بریتانیا در آن کشور افتتاح شد.
در مجموع 12 ایستگاه تلمبه خانه در این خطوط تعبیه شد و نزدیک به سالی چهار میلیون تن نفت از کرکوک به اروپا از راه مدیترانه صادر می شد. این خطوط لوله، بسیار مهم و راهبردی بودند و در طول جنگ دوم جهانی نیازهای نیروهای انگلیسی و آمریکایی را تامین می کرد. در سال 1948 و با شروع منازعات اعراب و رژیم صهیونیستی و تاسیس این رژیم در اراضی فلسطین، عراق صادرات نفت به وسیله خط لوله جنوبی را برای همیشه متوقف کرد. خط لوله شمالی هم پس از جنگ دوم و تغییرات ژئوپولیتیک در منطقه با کمی انحراف از لبنان وارد طرطوس سوریه شد. در سال 1952 خط شمالی بازسازی و این بار به جای طرطوس به بندر بانیاس ختم می شد. اسناد هواشناسی مناطقی که این خطوط لوله از آنها عبور می کند، به اضافه نقشه های هواشناسی، بندر آبادان و مناطق شمالی خلیج فارس تا دریای مدیترانه با جزییات کامل مانند میزان بارندگی، وزش باد، درجه دما و غیره در زمره اسناد گنجینه مسجدسلیمان قرار دارد که در نوع خود بسیار حائز اهمیت است. بخش دیگری از اسناد شرکت نفت عراق که در آرشیو مسجد سلیمان نگهداری می شود، گزارش ها و مکاتبه های فنی و اداری شرکت نفت خانقین است که زیر مجموعه شرکت نفت عراق بود. در ابتدای این گزارش آمد که دارسی در چیاسرخ اولین چاه نفت خود را حفر کرد. چیاسرخ منطقه ای کردنشین است که در گذشته همواره بر سر مالکیت آن بین ایران و عثمانی منازعه وجود داشت. در نهایت در سال 1912 براساس پیمان اسلامبول این مناطق به عثمانی واگذار شد. شرکت نفت عراق که نیمی از سهام آن متعلق به کمپانی نفت انگلیس و ایران بود، در چیاسرخ، نفت خانه و نفت شهر شروع به حفاری و اکتشاف کرد و در نهایت به نفت قابل استحصال دست یافت. نفت این مناطق به شهر خانقین که در نزدیکی مناطق نفتی قرار داشت، فرستاده می شد. شرکت نفت عراق در خانقین پالایشگاهی به نام الوند ساخت. این نام از رودخانه الوند که از شهر خانقین عبور می کند، برداشته شده بود. تعداد قابل توجهی از اسناد فنی و اداری چیاسرخ، نفت خانه و نفت شهر و شرکت نفت خانقین در آرشیو مسجد سلیمان نگهداری می شود.
شرکت نفت کویت
در میان آرشیو اسناد مسجدسلیمان، بخشی از اسناد فنی و اداری شرکت نفت کویت نیز نگهداری می شود. عمده این اسناد، مکاتبات و گزارشات فنی و اداری میان شرکت نفت کویت و شرکت نفت انگلیس و ایران است. همانند شرکت نفت عراق، شرکت نفت انگلیس و ایران سهام دار عمده و اصلی شرکت نفت کویت بود. این اسناد بیشتر متعلق به دهه 1340 میلادی است.
شرکت نفت آسام- برمه
شرکت نفت برمه که سال ها قبل از تاسیس شرکت دارسی، فعالیت های اکتشافی و استخراج نفت را در کشور برمه (میانمار) آغاز کرده بود، یکی از شرکای شرکت نفت انگلیس و ایران بود. این شرکت بعدها شرکت نفت آسام هندوستان را تاسیس کرد که همکاری و شراکت نزدیکی با شرکت نفت انگلیس و ایران داشت. برخی اسناد و مکاتبات شرکت نفت آسام هندوستان با شرکت نفت انگلیس و ایران که متعلق به دهه 1940 میلادی است نیز، در آرشیو مسجدسلیمان نگهداری می شود.
اسناد صادرات نفت ایران از بندر معشور (ماهشهر) و پروژه چم
در دهه 1930 میلادی شرکت نفت انگلیس و ایران موفق به کشف دو حوزه نفتی بزرگ در آغاجاری و گچساران شد. پس از ایجاد تاسیسات استخراج و فرآوری نفت در این دو حوزه، تصمیم بر این قرار گرفت که نفت آنها را با خط لوله به بندر معشور (ماهشهر) منتقل و از آنجا با تانکر صادر کنند. برای سالیان متمادی تا دهه1960 میلادی، بندر معشور اصلی ترین پایانه صدور نفت خام ایران بود. اسناد مربوط به صدور گواهی نامه تایید کیفیت نفت خام صادراتی ایران از این بندر که عمدتا متعلق به دهه1960 میلادی است، در آرشیو مسجد سلیمان وجود دارد. در دهه 1960 میلادی و همزمان با توسعه صنعت نفت ایران، کنسرسیوم بین المللی که طرف قرارداد دولت ایران بود، تصمیم گرفت یک پایانه بزرگ و پیشرفته برای صادرات نفت ایران تاسیس کند. در نتیجه با موافقت دولت وقت ایران، طرح معظم «چم» در جزیره خارک اجرا شد. به موجب این طرح، خطوط لوله انتقال نفت به بندر معشور قطع و به جزیره خارک منتقل شد و یک خط لوله هم از پالایشگاه آبادان به خارک کشیده شد و تاسیسات عظیمی شامل انبارهای نفت، فرودگاه، اسکله بارگیری و غیره در این جزیره ساخته شد. گوشه ای از اسناد مربوط به ساخت و ساز این پروژه به همراه نقشه های فنی آن در آرشیو مسجد سلیمان نگهداری می شود.
کنفرانس ها و برنامه های توسعه ای شرکت نفت انگلیس و ایران
از دیگر اسناد قدیمی و مهمی که در این آرشیو نگهداری می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد: اسناد زمین شناسی و فسیل واره شناسی منطقه بختیاری، اسناد زمین شناسی و حفاری اکتشافی در بندرعباس، بندرلنگه، جزیره قشم و کیش، مسجدسلیمان، هفتکل، لالی، ماماتین، کوه موند، امام حسن، پاژنان، گچساران، گچ قراقول، چیاسرخ، نفت خانه، نفت شهر، نفت سفید، خلف آباد و دیگر مناطق که همه آنها متعلق به پیش از جنگ دوم جهانی است. همچنین اسنادی از کنفرانس های تولید و توسعه و برنامه های آتی شرکت در ایران که به دهه 1930 و 1940 میلادی تعلق دارد، از جمله اسناد آرشیو مسجدسلیمان است.
بی شک موارد بیشتر و متعددی وجود دارد که ذکر همه آنها در این گزارش نمی گنجد. فقط می توان گفت که آرشیو مسجدسلیمان، حافظه تاریخی صنعت نفت ایران است و باید مانند گوهری گرانبها و میراثی ذی قیمت از آن محافظت شود.
پانوشت:
* ملک غازی پسر ملک فیصل، پادشاه عراق از خاندان هاشمی عربستان بود. جد غازی، حسین بن علی معروف به شریف حاکم مکه بود. فرزندان شریف مکه پس از متلاشی شدن امپراتوری عثمانی در خلال جنگ اول جهانی به ترتیب به پادشاهی عراق و سوریه و اردن رسیدند. غازی در سال 1912 در مکه به دنیا آمد و در سال 1920 برای مدتی کوتاه نایب السلطنه سوریه بود و از سال 1933 تا 1939 در عراق سلطنت کرد.
شرح احادیث اخلاقی درس خارج فقه مقام معظم رهبری
عَن أَبِی عَبدِاللهِ جَعفَرِ بنِ مُحَمَّدٍ (ع) قَالَ: طُوبىٰ لِمَن لَم یُبَدِّل نِعمَةَ اللهِ کُفراً طُوبىٰ لِلمُتَحابّین فِی الله.
گاهی خدای متعال نعمتی به انسان داده است؛ فرض بفرمایید نعمت «بیان»، خب نعمتی است؛ می توان این نعمت را در راه ترویج معارف الهی به کار برد، می توان هم آن را در جهت عکس به کار برد؛ این نعمت را اگر کسی در جهت عکس مقاصد الهی به کار ببرد، کفران این نعمت را کرده، نعمت را تبدیل کرده است به کفر. فرض بفرمایید داشتن مال دنیا یک نعمت است؛ مال دنیا، نعمتی است که خداوند به بعضی عنایت می کند؛ می توان با این نعمت، درجات عالیه را کسب کرد -صدقه داد، انفاق کرد، کسانی را از بدبختی و از هلاکت و گرسنگی نجات داد- می توان هم بعکس، این پول را در راه های فساد، در راه های حرام، در راه اشاعه محرمات، در راه افساد خود و دیگران به کار برد؛ این کفران نعمت الهی است. قدرت و توانایی مدیریت و احراز مناصب مدیریتی، یک نعمت است؛ یک روزی بود که ما و شما باید همین طور در جریان تصمیم مدیران جامعه -که به دشمنان دین و دشمنان کشور وابسته بودند- حرکت می کردیم، بدون اینکه اختیاری داشته باشیم؛ امروز، بسیاری از خود ما جزء مدیران کشور هستیم -در هر بخشی که هستیم، در هر حدی که هستیم- و قدرت ایجاد مسیر، تغییر مسیر، تصحیح مسیر را خدای متعال به ما داده است؛ خب این یک نعمت است. این نعمت را چه جور مصرف می کنیم؟ اگر در جهت خدمت به مردم و هدایت جامعه به آن سمتی که مطلوب دین خدا است، این مدیریت به کار رفت، خب این شکر نعمت است؛ اگر چنانچه در این جهت به کار نرفت، معطل ماند یا عکسش به کار رفت، این کفر نعمت است. گاهی این کفران نعمتها، به حدی است که قابل جبران هم نیست…
خیر الکلام قل ودل
عاقل همه آنچه را مي داند، نمي گويد، اما آنچه را مي گويد، مي داند.
«ارسطو»
معرفی کتاب و نرم افزار
دانشنامه فضائل اهل بیت در منابع اهل سنّت
دانشنامه فضائل اهل بیت علیهم السلام در منابع اهل سنّت با محتوای ارائه درختواره «فضائل و مناقب اهل بیت(علیهم السلام)» با بیش از 2300 موضوع و اتصال آن به 33 عنوان «کتاب فضایل و مناقب» از مهم ترین منابع روایی و تفسیری اهل سنّت در 141 جلد، با قابلیت ارتباط بین متن و موضوع کتابخانه ای با 85 عنوان کتاب در 236 جلد مرتبط با فضائل اهل بیت(علیهم السلام). ارائه چند دوره لغت نامه با قابليت جست وجو و ارتباط با متن به کوشش مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی عرضه شده است.
پرسش: چرا فرابشری بودن قرآن را به خداوند نسبت می دهند ؟
پاسخ: با توجه به جنبه های مختلف اعجاز قرآن می توان در یافت كه فرابشری است. اما چرا این فرا بشری بودن را به خدا نسبت می دهند، در صورتی كه ما موجودات فرابشری دیگری مانند جن نیز داریم. إعجاز قرآن، نه تنها بر فرابشری بودن قرآن دلالت دارد، بلكه بر الهی بودن قرآن نیز دلالت دارد؛ زیرا آورنده قرآن، یعنی پیامبر (ص)، مدعی است كه قرآن از سوی خدا نازل شده و معجزه، دلالت بر صداقت آورنده معجزه دارد. از این رو، صدور معجزه از سوی مدعی دروغین نبوت، محال است؛ زیرا معجزه تصدیق خدا بر ادعای نبوت است و تصدیق شخصی كه به دروغ ادعای نبوت کرده، قبیح است و صدور فعل قبیح از خداوند متعال محال است.
علاوه بر این، صدور معجزه از مدعی دروغین نبوت، با قاعده عقلی «لُطف» كه از سوی متكلمان اسلامی مطرح شده است، منافات دارد. طبق «قاعده لطف» لازم است خداوند متعال مدعی دروغین نبوت را رسوا كند و اگر مدعي نبوت، ادعاي نبوت كند و كاري را به عنوان معجزه ارائه دهد و مردم نتوانند تشخيص دهند كه آن کار معجزه است يا خير، در صورت دروغگو بودن مدعي نبوت، خداوند بايد حقيقت را براي مردم روشن و مدعي نبوت را رسوا و يا مجازات كند؛ در حالی كه نه تنها آورنده قرآن را خداوند متعال رسوا نكرده، بلكه با سایر معجزات وی را تأیید کرده و بعد از گذشت هزار و اندی سال، بر عزت و اقتدار ایشان افزوده است.
در توضیح قاعده لطف باید بگوییم كه یكی از اصول و قواعد مهم در كلام عدلیه (شیعه و معتزله)، قاعده لطف است كه پس از قاعده حسن و قبح عقلی، مهم ترین قاعده كلامی به شمار می رود. متكلمان عدلیه بسیاری از آموزه ها و عقاید دینی را براساس آن اثبات كرده اند. وجوب تكالیف دینی، لزوم بعثت پیامبران و وجوب عصمت انبیا، وعده و وعیدهای الهی، و وجوب امامت، از جمله مسائلی است كه بر این قاعده استوار شده اند. لطف در اصطلاح متكلمان، از صفات فعل الهی است؛ یعنی افعالی كه به مكلفان مربوط می شود و مقصود این است كه خداوند آنچه را مایه گرایش مكلفان به طاعت و دوری گزیدن آنان از معصیت است، در حق آنان انجام داده و این مقتضای عدل و حكمت الهی است. مشهورترین دلیل عقلی بر وجوب لطف بر خداوند، اصل حكمت است؛ به این بیان كه ترك لطف، مستلزم نقض غرض است و نقض غرض، مخالف حكمت و باطل است. پس عمل به لطف، واجب است.
برگزاری دوره آموزشی مهارت های رایانه برای روحانیون صنعت نفت
دوره آموزشی مهارتهای رایانه (icdl ) با هماهنگی قرارگاه فرهنگی صنعت نفت در عسلویه و معاونت آموزش سازمان اقتصادی پارس برای روحانیون صنعت نفت استان بوشهر برگزار شد. به منظور آشنایی روحانیون همکار صنعت نفت با مهارتهای رایانه ای دوره آموزشی icdl از سوی معاونت آموزش منطقه اقتصادی پارس برای روحانیون برقرار شده است. دراین دوره روحانیون چهار مهارت اصلی استفاده از رایانه را فرا خواهند گرفت.
انتصاب رئیس شورای اقامه نماز وامور روحانیون شرکت ملی گاز ایران
باحکم حمیدرضا عراقی، معاون وزیر و مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران، تیمور سعیدی راد به عنوان رئیس شورای اقامه نماز و امور روحانیون شرکت ملی گاز ایران منصوب شد. در حکم عراقی خطاب به سعیدی راد آمده است:
به منظور ایجاد وحدت رویه، حفظ انسجام وارتباط بیشتر شورای اقامه نماز با روحانیون محترم و نظارت برروند فعالیت آنها در سطح شرکت ملی گاز ایران و بهره گیری از الگوی فرهنگی وتربیتی دولت تدبیر و امید و همچنین نظر به تعهد وتجارب ارزشمند جنابعالی با توجه به تایید دبیر شورای فرهنگی واقامه نماز وزارت نفت به موجب این حکم به عنوان «رئیس شورای اقامه نماز و امور روحانیون شرکت ملی گاز ایران» تعیین می شوید.
خداوند مدافع مؤمنان
«انَّ اللَّهَ يُدافِعُ عَنِ الَّذينَ امَنُوا انَّ اللَّهَ لا يُحِبَّ كُلَّ خَوَّانٍ كَفُورٍ» حج-38
خداوند از كسانى كه ايمان آوردهاند، دفاع مىكند. خداوند هيچ خيانتكار كفرانكنندهاى را دوست ندارد. شيوه ظلمستيزى و برخوردهاى منطقى و ضد خرافى مؤمنان در طول تاريخ، پيوسته كافران كجانديش و متعصبان كوردل را عليه ايشان برانگيخته و اين نبرد بين حق و باطل همچنان ادامه دارد. خداوند در قرآن كريم به مؤمنان، وعده نصرت و پيروزى داده و آنان را به امدادهاى غيبى دلگرم ساخته است. در اين آيه شريفه نيز به مؤمنان بشارت داده شده است كه خداوند از آنان دفاع مىكند. تعبير «يُدافِعُ» كه به شكل فعل مضارع آمده، حاكى از مبالغه در دفع و دوام است، به اين معنا كه هرگونه حيله دشمنان را از مؤمنان دور مىسازد. اين وعده، مخصوص مؤمنان عصر پيامبر(ص) نيست، بلكه حكمى است كه در تمام زمان ها جارى است و هر مؤمنى را شامل مىشود.
علت دفاع خداوند
وعده يارى خداوند به اين دليل است كه خدا مؤمنان را دوست مىدارد، ولى مشركان را دوست نمىدارد، چون مؤمنان امانت را رعايت می کنند و نعمت خدا را شكر مىگزارند، پس در حقيقت، خدا از دين خود دفاع مىكند؛ همچنان كه فرمود:
«ذلِكَ بِانَّ اللَّهَ مَوْلَى الَّذينَ امَنُوا وَ انَّ الْكافِرينَ لا مَوْلى لَهُمْ»
زيرا خداوند مولاى مؤمنان است و كافران مولا و ياورى ندارند.
تعبير «انَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ كُلَّ خَوَّانٍ كَفُورٍ» در پايان آيه شريفه، خود علت اين يارى خداوند است؛ زيرا «خوّان» بهمعناى بسيار خيانتكننده و «كفور» بهمعناى بسيار كفران كننده نعمت است و چه نعمتى بالاتر از دين مبين اسلام و چه كفران و خيانتى بالاتر از پشت كردن به اين دين بزرگ الهى است.
شهید سید محمود مؤتمن
شهید مؤتمن در چهارم خرداد سال 64 به شرکت ملی نفت ایران پیوست. در بحبوحه سخت ترین شرایط جنگ تحمیلی با وجود گذراندن دوره های تخصصی در خارج از کشور حضور در جبهه های نبرد را بر خود فرض دانست و پس از چند مرحله حضور در خطوط مقدم جبهه های حق علیه باطل در شهریورماه 65 براثر اصابت موشک به کشتی به درجه رفیع شهادت نائل شد. برادر شهيد درباره شهيد مؤتمن مي گويد: «پس از پيروزی انقلاب در عمليات ثامن الائمه (شكست حصر آبادان)، فتح المبين، بيت المقدس و در بسياري از جبهه هاي جنوب و مياني به فعاليت مشغول بود». وي درباره سجاياي اخلاقي برادرش چنين مي گويد: «وفاداري به دوست از جمله برجسته ترين اخلاقيات وي به شمار مي رفت».
کیفیت اصلاح قرائت در حال نماز
سوال: اگر ذکری اشتباه تلفظ شود و برای اصلاح فقط از حرفی که اشتباه بیان شده، شروع شود، صحیح است یا باید کل عبارت را از ابتدا تکرار کند؟ مثلاً در «بحول الله وقوته اقوم واقعد»، برای اصلاح تلفظ صحیح «ع» فقط، «عد» را تکرار کند؛ کسی که اینگونه نماز خوانده، نمازش صحیح است؟
جواب: در اذکار واجب نماز برای اصلاح کلمه ای که اشتباه تلفظ شده است، آن کلمه را تکرار کند و اگر کلمه «ال» مثل «المستقیم» دارد، بنا بر احتیاط آن کلمه را با «ال» تکرار کند، همچنین اگر آن کلمه مضاف الیه بود، مثل «المغضوب» احتیاطاً مضاف را هم تکرار کند، اما در قنوت و اذکار مستحب در صورتی که معنا تغییر نکرده باشد و غلط نیز از جهت ماده و اعراب، فاحش نباشد، تکرار لازم نیست. و در هر صورت، چنانچه نمازهای قبلی را با اعتقاد به صحت، به صورت غلط خوانده باشد، قضای آنها واجب نیست.
با فرزانگان
آیت الله بهجت از استادشان مرحوم آقای قاضی (ره) نقل می کردند که ایشان می فرمود:
اگر کسی نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقام های عالیه نرسد، مرا لعن کند!
و یا فرمودند: به صورت من تف بیندازد.
اول وقت سرعظیمی است « حافظوا علی الصلوات: در انجام نمازها کوشا باشید. »
خود یک نکته ای است غیر از «أقیموا الصلوة: و نماز را بپا دارید. »
و همچنین که نماز گزار اهتمام داشته باشد و مقید باشد که نماز را اول وقت بخواند فی حدّ نفسه آثار زیادی دارد، هر چند حضور قلب هم نباشد.
گفت وگوی «مشعل» با هنرمند نفتی:
پشـت پیـانـو خستـگـی در مـی کنـم
اعظم محمدشفیع زاده- سختی کار و فضای خشک و بدون انعطاف صنعتی و فنی محیط کاری به تلطیف و جبران در زمانی غیر از کار نیاز دارد. این کار می تواند حالمان را برای وقتی که در کنار خانواده هستیم، خوب کند و انرژی مثبتی را برای ادامه کار و ماندن در شرایط سخت به ما بدهد و چه چیز بهتر از همنشینی با هنر و همراه شدن با آن. در عرصه صنعت نفت مردان و زنانی هستند که ضمن داشتن همتی والا در سرافرازی این صنعت، از ظرایف و روح هنرمندی برخوردارند. اصغر طالبی زاده، رئیس واحد مهندسی خوردگی فلزات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق است، اما در این گفت وگو بیشتر به عنوان یک هنرمند موسیقی پای صحبتش نشستیم. او متولد سال 1355 شهر کرمان و دارای تحصیلات کارشناسی در رشته مهندسی مکانیک و کارشناسی ارشد گرایش تبدیل انرژی است. درباره چگونگی ورود به عرصه موسیقی با اصغر طالبی زاده گفت وگو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
ورود شما به عرصه هنر از چه سالی و چگونه بود؟
تعطیلات تابستانی سال دوم راهنمایی برای پرکردن اوقات فراغت بین دو کلاس کاراته و موسیقی به صلاحدید خانواده و برای کاستن از شلوغ کاری هایم مرا به کلاس موسیقی راهی کردند و این نقطه آغاز علاقه من به موسیقی بود.
از چه سازی آغاز کردید؟
موسیقی را از سلفژ و تئوری آغاز کردم بدون این که هیچ آشنایی قبلی با آن داشته باشم. در کلاس تئوری ما پیانویی وجود داشت که هنرآموزان پس از اتمام کلاس به سراغ آن می رفتند و در همان حین بود که نخستین آهنگی که طنین آن در گوشم نشست، آهنگ «خواب های طلایی» جواد معروفی بود که هنرآموزان با آن پیانو می نواختند و همین موجب شد علاقه من به پیانو شکل بگیرد.
پیانو ساز گران قیمتی بود و هر کسی از پس هزینه خرید آن برنمی آمد. به تدریج پس انداز خودم را جمع کردم تا توانستم یک ساز ملودیکا بخرم؛ از آن دسته سازهایی که کیبورد آن مانند ارگ است و اینچنین شد که به عرصه نواختن پیانو قدم گذاشتم و از ساویک قازاریان، از اساتید مطرح نواختن پیانو در شهر کرمان بهره بردم. سپس زیر نظر استاد خسرویان پیانو را آموختم. پس از این که وارد دانشگاه شدم، کار آموزش و نواختن پیانو را تعطیل کردم و آغاز کار در صنعت نفت، همزمان با ادامه نواختن پیانو شد. در حال حاضر هم در دو آموزشگاه موسیقی به شکل پاره وقت در خدمت هنرجویان مشغول به تدریس این هنر هستم.
فرق پیانو با بقیه سازها چیست؟
برخلاف آنکه همه ساز ویولن را سخت ترین ساز می شناسند، اما سخت ترین ساز پیانو است. برای یادگیری مبتدیان ویولن سخت تر از آموختن پیانو است، اما همینطور که پیش می رویم و فرد حرفه ای می شود، پیانو بسیار سخت تر از ویولن است چون باید همزمان با آنکه دست چپ یک ملودی را می نوازد، دست راست یک ملودی دیگر را بنوازد و ذهن نیز بتواند کنترل این هماهنگی را در اختیار داشته و پا هم برای پدال ها در حرکت باشد و این نیازمند تمرین است؛ به همین دلیل پیانیست ها کمتر به آلزایمر دچار می شوند.
نگاهتان به نواختن پیانو چگونه است و آیا خانواده شما به پیانو گرایش دارند؟
بعد از خانواده ام، پیانو عزیزترین دارایی من است و خانواده ام نیز به موسیقی گرایش پیدا کرده اند. همسرم ویولن می زند و دختر و پسرم نیز پیانو می نوازند.
به افراد توصیه می کنید از چه سنی به آموزش پیانو اقدام کنند؟
از شش تا هفت سالگی، زمان مناسبی است، اما مهم ترین عامل در آموزش پیانو علاقه داشتن است.
نواختن پیانو تا چه حد شما را از نظر روحی تأمین می کند؟
آدمی به دنبال تخلیه روحی و ابراز احساسات است تا به آرامش برسد. در شرایط کاری سختی که در عسلویه داشتم، با وجود خستگی، نواختن پیانو به من آرامش می داد و نوازندگی پیانو همه احساساتم را تخلیه می کرد و تنش کاری را از بین می برد. بارها با وجود خستگی پشت پیانو نشستم و بعد از ساعت ها نواختن پیانو متوجه گذر زمان نشدم و این نشان می دهد پیانو انسان را از دل مشغولی های کاری و تنش ها بیرون می آورد و توصیه من این است که برای پرکردن اوقات فراغت، اگر بتوانیم علاقه مندی آنان را به سمت موسیقی پیش ببریم، روشی مناسب و راهی برای تخلیه هیجان های نهفته در فرد گرایش به موسیقی و ورزش است؛ به شرط آنکه به موسیقی علاقه داشته باشد و با اجبار کسی را نمی توان علاقه مند کرد.
پلی بزنیم از موسیقی به صنعت نفت، چه شباهتی میان این دو وجود دارد و چگونه می توان آنها را به هم پیوند داد؟
خیلی سخت می توان میان این دو ارتباط برقرار کرد، چون در صنعت نفت با آهن آلات و جسم سخت سر و کار دارید؛ در صورتی که موسیقی و هنر همه لطافت است و روح و این دو در کنار هم قرار نمی گیرند.
آیا موسیقی در کار فنی شما تأثیر داشته است؟
بسیار تأثیرگذار بوده است؛ انس من با موسیقی موجب شده در تصمیم گیری های خود جنبه تعدیل را رعایت کنم. مثلاً هنگام عصبانیت تصمیم شتابزده نگیرم و با رجوع به گذشته از تصمیم خود احساس رضایت دارم و پشیمان نیستم و این نشان می دهد تنها نباید به فعالیت صرف در صنعت نفت پرداخت بلکه در کنار آن باید به فعالیت هایی پرداخت که با روح انسان سر و کار دارد؛ انسان صرفاً ماشینی به مشکل بر می خورد.
پیش آمده است حین کار فنی یک قطعه موسیقی در ذهنتان شکل بگیرد و ریتم کار در کارگاه تداعی کننده یک آهنگ موسیقی باشد؟
بله پیش آمده یک نرم افزار پیانو روی گوشی ام نصب است که گاه نت یک آهنگ در ذهنم متبلور می شود و همان لحظه سعی می کنم آن را بسازم.
یعنی گاهی صنعت نفت الهام بخش شما برای ساختن یک قطعه موسیقی شده است؟
در عسلویه شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی عازم مأموریت بودیم که با خرابی خودرو رو به رو شدیم. ساعت ها طول کشید تا خودرو درست شد، از فرصت استفاده کردم و تعدادی بطری نمونه گیری را بر اساس نوع نت موسیقی با نسبت های متفاوتی از آب پر کردیم. سپس چند آهنگ را با استفاده از این بطری ها نواختم و این جزء خاطرات شیرین من است.
تا کی به نواختن پیانو ادامه می دهید؟
با پیانو تا آخر عمرم هستم و با وجود مشغله کاری فراوان هیچ وقت از پیانو جدا نشدم.
مقام و رتبه ای در زمینه موسیقی داشته اید؟
در یک سال گذشته طی مستر کلاسی که استاد انوشیروان روحانی در کرمان برگزار کرد، یک دیپلم افتخار به من اهدا شد. با همکاری استاد خسرویان طی چند ماه مشغول نواختن آهنگ های وی بودیم.
قطعه موسیقی ایرانی مورد علاقه شما چیست؟ و شخصاً قطعاتی که خودتان ساختید و به آنها علاقه دارید، کدامند؟
همه قطعات موسیقی ایرانی را دوست دارم و قطعاتی به نام ترنم یک اشک، رویایی در باغ، خدا و تنهایی من، پدر، امام رضا(ع) و مادر ساختم که به آنها علاقه ویژه دارم.
موسیقی را در نوع رفتار خود اثرگذار یافتید؟
برخی موسیقیدان ها بسیار بد اخلاق هستند( با خنده) اگر در موسیقی به خود فشار و استرس وارد کنید تا در زمانی کوتاه، یک قطعه سخت را یاد بگیرید، این موجب می شود فشار روحی زیادی به فرد وارد و اعصاب او ضعیف شود، اما به جز آن تک نوازنده بودن یک ارکست موسیقی به شما حس اعتماد به نفس و آرامشی خاص می دهد.
موسیقی های راک و جاز هم گوش می دهید؟
یکی از رشته های پیانو جاز است؛ همه انواع موسیقی را گوش می دهم، زیرا موسیقی خالقی دارد که برای خلق آن زحمت کشیده است.
آیا شعری که روی یک ملودی پیاده می شود، به آن روح می دهد یا بر عکس ملودی به شعر هویت می بخشد؟ و کدام قوی تر است؟
دو نمونه داریم؛ یک زمان آهنگی ساخته می شود، سپس بر اساس آن آهنگ روی آن شعر گذاشته می شود یا یک نمونه دیگر شعر سروده شده و بر اساس آن آهنگ ساخته می شود و در مورد قوی تر بودن کدام یک باید گفت به آهنگ ساز بستگی دارد که بین موسیقی فاخر و یک متن شعر قوی ارتباط برقرار کند و هیچکدام بر دیگری مستولی نشود؛ به عنوان مثال آهنگ «تو ای پری کجایی» اثر همایون خرم که وی یک ساعت پس از دیدن متن شعر توانست آهنگ مورد نظر آن را بسازد.
موسیقی زبان بین المللی است آیا ایرانی ها در زمینه موسیقی در دنیا مطرح هستند؟
استاد انوشیروان روحانی آهنگی برای گروه اسکورپیونز تحت عنوان maybe i maybe you ساخته که چنان جهانی و فراگیر شده است که رده های بالای موسیقی را از آن خود کرد و بسیار برای ایران موجب افتخار شد. این شخص آهنگ های ماندگاری را تاکنون ساخته است و آهنگ معروفش که اکثراً زمزمه کردیم، آهنگ «تولد تولد تولدت مبارک» است.
نگاه به دو غذای خاص از زاویه دیگر
دست و پاهای خـوردنـی
زیاد شنیده ایم که پاچه نخورید ضرر دارد یا اینکه پای مرغ را نباید خورد چون دور ریختنی است. بر عکس آن را هم گفته اند، بخصوص مادربزرگ ها و پدربزرگ ها، در وقت مریضی. خیلی ها هم می گویند پاچه و گوساله و گوسفند و پای مرغ را نمی خورند چون چندششان می شود. اما باید واقع بین بود و واقعیت این است که دست و پای گوساله و گوسفند و پای مرغ، منابعی سرشار از سلامتی هستند و البته مضراتی نیز دارند. اگر کمی احساس می کنید، بد طعم هستند، احتمالا در حال اشتباه هستید. این هفته به خواص و مضرات خوردن دست و پاهای مرغ، گوسفند و گوساله اشاره می کنیم. شاید بعد از خواندن این مطلب، مشتاق خوردن پای مرغ و پاچه گوساله و گوسفند شدید. یا شاید شمایی که زیاد مصرف می کنید، از برخی مضرات آنها آگاه شوید.
درمان راشیتیسم و ترمیم غضروف ها
یکی از خواص پای مرغ، درمان راشیتیسم (نرمی استخوان در کودکان) و پوکی استخوان است. همچنین از پای مرغ برای جلوگیری و ترمیم نکروز و پوسیدگی مفاصل و غضروف استفاده می شود. یکی دیگر از خواص پای مرغ، پیشگیری و درمان صدای مفاصل در حال فرسایش است.شما می توانید از پای مرغ به جای قرص های غضروف ساز استفاده کنید. کمک به رشد کودکان و نوجوانان، از دیگر وظایف پای مرغ است. این ماده خوردنی منبع گلوکزامین و سولفات کندورایتین و حاوی پروتئین، ویتامین و مواد معدنی است که برای سلامت مفید است. به کسانی که مشکلات خمیدگی (ناشی از کمبود کلسیم)، پوکی استخوان ، آرتروز، نرمی استخوان (راشیتیسم) در کودکان و بزرگسالان، روماتیسم، شکستگی استخوان و به طور کلی تغییرات ساختمانی در استخوان ها دارند، پیشنهاد می کنیم مصرف پای مرغ را فراموش نکنند.
ترمیم شکستگی استخوان و کمبود کلسیم و ویتامین D
پای مرغ حاوی ویتامین D، ویتامین A، کلسیم، فسفر، منیزیم و اسیدهای چرب، مواد غضروف ساز از جمله «سولفات کندروئتین» و... است. بنابراین اختلال عملکرد عضلانی ناشی از کمبود کلسیم و ویتامین D ، نکروز و پوسیدگی مفاصل و غضروف ها و.... را با مصرف آن درمان کنید.از دیگر خواص پای مرغ می توان به ترمیم کنندگی شکستگی استخوان، بهبود کمردرد یا دیسک کمر، کنترل فشارخون و.... اشاره کرد. کلسیمی که از استخوان ها وارد سوپ می شود، آماده جذب در بدن شماست و سلاح کاملی در مقابل پوکی استخوان یا هر نوع استخوان های ضعیف است.
چگونه پای مرغ را بخوریم
برای خوردن پای مرغ، روش های مختلفی وجود دارد. خیلی ها استخوان و گوشت کل آن را می خورند و بدشان نمی آید، اما کسانی که از جویدن آن متنفرند، می توانند روشهای زیر را استفاده کنند :
پای مرغ را با آب و پیاز خوب بپزید. بعد آبش را جدا کرده و در سوپ بریزید.
پای مرغ را به همراه گوشت مرغ در سوپ بریزید و وقتی سوپ خوب پخته شد، آنها را دور بیندازید.
۵۰۰ گرم پای مرغ را با ۳ تا ۴ لیوان آب و یک عدد پیاز درشت در قابلمه ای گذاشته و ۴ تا ۶ ساعت صبر کنید تا با شعله ملایم خوب بپزد. استخوان های پای مرغ را از بقیه اجزا جدا کنید و باقی مانده را در مخلوط کن بریزید تا کاملا له شود.اکنون این عصاره را در فریزر گذاشته و وقتی سوپ یا خورش تهیه می کنید، کمی از آن را داخل غذا بریزید.
خواص دیگر
از خواص پای مرغ کمک به درمان دیسک کمر و بهبود آن است.
مصرف پای مرغ بدون کندن پوست آن در درمان افسردگی و اضطراب بسیار مؤثر است.
در طب سنتی از خواص پای مرغ برای درمان سرماخوردگی و رفع ضعف شدید استفاده می شود.
چرا چینی ها اینقدر پای مرغ می خورند؟
پای مرغ در کشور ما مصرف زیادی ندارد، اما این عضو از بدن مرغ در حال حاضر در کشورهای آسیای جنوب شرقی همچون چین و هند طرفداران زیاد و مصرف بالایی دارد. در میان مردم اروپا نیز مصرف آن در حال بالا رفتن است. چینی ها از علاقه مندان و طرفداران پای مرغ هستند و حتی سرخ شده آن را به عنوان اسنکی خوشمزه در فهرست غذاهای رستوران هایشان قرار داده اند. مصرف قابل توجه این ماده غذایی در میان کودکان و بزرگسالان در این کشور ارتباط با زیبایی و سلامتی بدن دارد.کلاژن ماده ای است که به عنوان یک چسب در بدن عمل می کند و با این توانایی پوست را از چروکیدگی و استخوان ها را از محافظت می کند. مزایای مصرف مواد حاوی کلاژن تنها برای استخوان ها و قلب نیست بلکه برای پوست به خصوص زیبایی و جوانی آن بسیار اهمیت دارد و در واقع ماده ای برای افزایش استحکام پوست در برابر چروک شدن است. برای داشتن پوستی صاف و سالم باید بدن شما از لحاظ موادی همچون کلسیم و پروتئین غنی باشد تا قابلیت انعطاف بیشتری داشته باشد و در نتیجه با گذر زمان و افزایش سن پیری به سراغ پوست شما نیاید.
پاچه گوسفند
پاچه گوسفند در مقایسه با سایر قسمت های آن که مورد مصرف غذایی قرار می گیرد، چربی کمتری دارد و منبع پروتئینی مناسب برای بدن به شمار می رود.
*پاچه گوسفند و گاو به دلیل اینکه حاوی کلسترول بوده مصرف آن بیشتر از دو بار در ماه توصیه نمی شود، اما نسبت به مغز، کلسترول بسیار کمتری دارد و در واقع مصرف آن برای درمان پوکی استخوان و افرادی که مدام دچار شکستگی استخوان می شوند، مناسب است.
*افراد با گرفتگی صدا و سرفه خشک و مبتلایان به بواسیر در صورتی که هاضمه خوبی داشته باشند، از مصرف پاچه پخته شده بهره می برند، مصلح پاچه سرکه و عسل و پختن آن با کرفس و دارچین است.
* مبتلایان به بواسیر در صورتی که هاضمه خوبی داشته باشند, از مصرف پاچه پخته شده بهره می برند، مصلح پاچه، سرکه و عسل و پختن آن با کرفس و دارچین است.
* افرادی که قدرت حسی آنها افزایش یافته و صداها یا بوهای کم، آزارشان می دهد(حواسشان حساس تر از معمول شده است)، با مصرف پاچه مشکلشان بهبود می یابد.
*بیماران قلبی و دیابتی حتی الامکان کله پاچه را از برنامه غذایی خود حذف کنند.
مراقب باشیم
میزان چربی و کلسترول پای مرغ بسیار بالاست؛ از این رو زیاده وری در مصرف آن برای بیمارن قلبی عروقی خطرناک است و به افرادی که مبتلا به چربی خون و کلسترول بالا هستند، توصیه می شود هنگام مصرف، آن را با آب لیموترش و یا آب غوره مصرف کنند.
از آنجا که پوست پنجه مرغ ممکن است حاوی ترکیبات آلوده باشد یا احتمال دارد صاحب مرغداری برای پیشگیری از بروز انواع بیماری در مرغ ها به آنها آنتی بیوتیک تزریق کرده باشد یا به آنها هورمونی داده باشد که همه این ها وارد پوست و تمام امعا و احشای مرغ شود، به منظور استفاده از پای مرغ حتما آن را از مرغداری های ارگانیک و مطمئن تهیه کنید.
با جنگل های پاییزی ایران آشنا شوید
بهارالعارفین در دامان طبیعت
مشعل پاییز، زیباترین تابلوی طبیعت، این روزها به اوج زیبایی نزدیک تر می شود. ایران ما با طبیعتی که شهره جهانی دارد، در خلق تابلوهای پاییزی، در دنیا بی نظیر است. ایران ما زیباست و این زیبایی را بی هیچ چشمداشتی همیشه و همیشه تقدیم به فرزندان خود کرده است. این حرف و سخن تنها از زبان یک ایرانی نیست که بیرون می آید، دنیا به این سخن باور دارد و بارها و بارها به آن اعتراف کرده است. چند سال پیش یک گردشگر فرهیخته استرالیایی پس از گشت و گذاری در ایران گفته بود: ایران مانند پروانه ای زیباست که هر روز زیر شعاع نور خورشید، بخشی از زیبایی هاش پدیدار می شود و بیننده را محو خود می کند. شاید در بیان این گردشگر خارجی، نور خورشید زاویه دید بیننده ایران باشد.
جنگل ها یکی از اعجاب انگیزترین تابلوهایی پاییزی کشورمان هستند. رنگ های سرخ و زرد و نارنجی، در میان ورزش باد پاییزی صحنه هایی را ایجاد می کند که می ارزد برای یک بار هم که شده این صحنه ها را از نزدیک ببینید. مطلب پیش روی شما به معرفی برخی جنگل های پاییزی ایران پرداخته است. جنگل هایی که سفر به آنها می تواند خاطراتی خوش برایتان رقم بزند و شاید شما هم به این مثل معروف معتقد شدید که پاییز، بهار العارفین است.
ابر
جنگل ابر شاهرود، یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین جنگل های ایران است که در 45 کیلومتری شمال شرقی شاهرود در مسیر جاده آزادشهر قرار دارد. بیشتر گردشگران به انگیزه دیدن جنگل ابر در این فصل به شاهرود سفر می کنند. گویی خداوند طوفانی از رنگ به پا کرده است این جنگل قدیمی با گونه های گیاهی و جانوری نادر، یکی از منحصر به فردترین زیست بوم های ایران محسوب می شود. پایین بودن دما در فصل تابستان، وجود چشمه سارهای فراوان و پوشش جنگلی متنوع، از ویژگی های این جنگل بی نظیر است.
انجیلی
جنگل های انجیلی واقع در منطقه زیرآب از توابع سوادکوه، زیبایی های پاییز را با رنگ های مختلف به تصویر کشیده است؛ رنگ هایی مانند زرد پررنگ، نارنجی سوخته و پررنگ و قرمز روشن و حتی بنفش در می آیند. این جنگل ها، می توانند مقصد سفری یک روزه از تهران برای شما باشد. البته در دل این جنگل آبشاری زیبا قرار دارد که لذت سفر را دو چندان می کند. اگر خوش شانس باشید و لحظاتی پیش از رسیدن شما به جنگل در این منطقه باران باریده باشد، استشمام بوی برگ های باران خورده سفر شما را با چاشنی رویا و احساسات همراه می سازد.
لاتون
15 کیلومتری جنوب آستارا جنگل زیبایی، آبشار لاتون را در آغوش کشیده که می توان پاییزی بسیار زیبا را در آن مشاهده کرد. میوه هایی همچون آلو، گلابی، گردو، فندق و سیب، بخشی از ظرفیت های طبیعی این منطقه هستند که البته در کنارش، جمعیت جانوری متعددی از جمله گرگ، گراز، خرس، جوجه تیغی نیز قابل مشاهده خواهد بود. البته باید فکر سرمای پاییزی هم بود. رنگ های خاص این جنگل در کنار آبشاری بکر می تواند یکی از بهترین خاطره های پاییزی را برای شما رقم بزند.
دو هزار و سه هزار
جنگل های ییلاقی، دوهزار و سه هزار در تنکابن، منطقه ای بکر و زیبا با چشم اندازهای بدیع است. آب و هوای مطبوع همراه آبشار ها و چشمه های آب گوارا و آرامش رویایی این منطقه برای گروه های گردشگری مشتاق آرامش و طبیعت کاملا ایده آل است. وجه تسمیه منطقه این است که در قدیم رودخانه را هراز می گفتند و چون منطقه دوهزار دارای ۲ رودخانه است، همینطور منطقه سه هزار دارای ۳ رود اصلی شلف، گرمارود و مران رود است، به آن سه هراز می گفتند که با گذشت زمان با جابه جا شدن نقطه، هراز به هزار تبدیل شده است.
جنگل لاویج
لاویج یکی از دهستان های شهر چمستان نور در استان مازندران است. ناحیه کوچک و کم وسعت لاویج، دارای نواحی اکوتوریستی بی نظیری است. جنگل های انبوه و متراکم لاویج از تنوع زیاد گونه های گیاهی و درختان گوناگون برخوردار است و در هر ناحیه آن چشمه سارانی از دل زمین به بیرون می جوشد. از نواحی تفریحی و گردشگری آن می توان به جاده های جنگلی، آبگرم معدنی لاویج، مراتع و چمنزارهای نومه، چشمه ها و رودخانه های پرآب و خروشان و کوه های پوشیده از انبوه درختان و جنگل های وسیع و بکر اشاره کرد. جنگل لاویج هم در پاییز دیدنی است.
گلستان
جنگل های گلستان از مناطق زیبایی سواحل خزر است. جنگل هزاررنگ پاییزی گلستان از جاذبه های فصل پاییز است و نباید فرصت دیدن آن را از دست داد. خوب است بدانید که یک هشتم گونه های گیاهی، یک سوم گونه های پرندگان و بیش از ۵۰ درصد پستانداران کشور به دلیل برخورداری از منابع آبی متعدد مانند چشمه ها، رودخانه ها، نهرها و آبشارهای متعدد در این جنگل زندگی می کنند. برای رفاه مسافران پارکینگ و کمپینگ هایی برای استراحت و اقامت شبانه در این جنگل احداث شده که کار را برای علاقه مندان طبیعت ساده تر کرده است.
دریاچه چورت
دریاچه «چورت» در شمال شرقی مازندران قرار دارد. این دریاچه به علت زمین لرزه ای در حدود 70 سال پیش و نيز به دليل بسته شدن مسیر چشمه ای که در کنار دریاچه قرار دارد، ایجاد شده است. درختان پاییزی کنار آب آرام این دریاچه و درختانی که پس از زلزله در آن مستغرق باقی مانده اند، مناظر محسورکننده ای ایجاد کرده اند. در سفر به این دریاچه، بازدید از چشمه های رسوبی زیبای «باداب» سورت را فراموش نکنید و قبل از سفر مطمئن شوید که دوربینتان را جا نگذاشته ايد.
الیمستان
آمل در زیبایی شهره است و هر بخش از آن دیدنی های خاطره انگیز را به رخ گردشگران می کشاند. در آمل جنگلی وجود دارد که شاید برای خیلی ها ناشناخته باشد. جنگل الیمستان به دلیل وجود گیاهی به نام الیما، به این نام مشهور شد. اسب های وحشی در این جنگل در کنار رودخانه هایی با آب زلال و خنک، بخشی از طبیعت فوق العاده الیمستان را تشکیل می دهد. این جنگل در ارتفاعات بالای آمل واقع شده و همچون سوباتان و فیلند و جواهر ده، مه غلیظی همواره آن را در بر گرفته است و فضایی رویایی در پاییز رقم می زند.
اسالم به خلخال
جاده اسالم به خلخال، یکی از رویایی ترین نقاط ایران زمین است که می توان در آن پاییز هزار رنگ را به تماشا نشست و گوشه هایی از جلوه های ایران بکر را مشاهده كرد؛ جاده ای 70 کیلومتری، که بخشی از بهشت ایران زمین به شمار می رود و به نظر می رسد که هر چهار فصلش، فوق العاده دیدنی باشد.این جاده را جاده بهشتی هم می نامند، چرا که بهشت هزار رنگ ایران، بخشی از چهره خود را در این فضا به رخ می کشد. چشم اندازهای رویایی که در جاده اسالم به خلخال فرا روی عاشقان طبیعت گردی ایران است، یکی از منحصر به فردترین چشم انداز های طبیعی نقاط شمال کشور به نظر می رسد.
لوندویل
پاییز گیلان، هم چون بهار و تابستانش دیدنی و وصف ناشدنی است. جنگل های لوندویل گیلانی ها، بخشی از پاییز هزار رنگ هزاره نقش این سرزمین هستند که زیبایی خود را در معرض دید عاشقان طبیعت گردی ایران قرار می دهد. لوندویل، منطقه ای رویایی مملو از جنگل و چشمه و آبشار و کوه در آستارا است. آرامش و زیبایی این جنگل را در پاییز نباید از دست داد. یکی از زیبایی های این منطقه، آبشار لاتون است که در میان کوهی از رنگ های پاییزی، جاری شده و برای پیاده گردی های پاییزی، منطقه ای رویایی خواهد بود.
لوندویل
پاییز گیلان، هم چون بهار و تابستانش دیدنی و وصف ناشدنی است. جنگل های لوندویل گیلانی ها، بخشی از پاییز هزار رنگ هزاره نقش این سرزمین هستند که زیبایی خود را در معرض دید عاشقان طبیعت گردی ایران قرار می دهد. لوندویل، منطقه ای رویایی مملو از جنگل و چشمه و آبشار و کوه در آستارا است. آرامش و زیبایی این جنگل را در پاییز نباید از دست داد. یکی از زیبایی های این منطقه، آبشار لاتون است که در میان کوهی از رنگ های پاییزی، جاری شده و برای پیاده گردی های پاییزی، منطقه ای رویایی خواهد بود.
دورود
یکی از آبشار های زیبای استان لرستان را می توان آبشار بیشه دانست که در شهرستان دورود قرار دارد. در این آبشار، سقوط آب از ارتفاعی بیش از ۴۵ متر، بسیار زیبا بوده و رنگین کمان پاییز را شکل می دهد. اما دلیل اینکه این منطقه را به عنوان جنگل پاییزی به شما معرفی می کنیم، این است که اطراف این آبشار، جنگل های پوشیده از بلوط، زیبایی خاصی دارند که بر شکوه آن می افزاید. پاییز جنگل های بیشه زیبایی های خاص خود را دارد که در کنار آبشار بیشه یکی از بکرترین منظره های پاییزی ایران را شکل می دهد.
مـرزبان: ایـل بختیـاری را در لیـگ بـرتر نگـه می داریـم
مشعل تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان بعد از گذشت 11 هفته از لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران موفق شد نخستین پیروزی خود را کسب کند. سرمربی تیم نفت مسجد سلیمان ضمن خوشحالی پس از کسب اولین پیروزی در لیگ هجدهم ابراز امیدواری کرد که روند خوب تیمش در هفته های بعد هم ادامه داشته باشد. علیرضا مرزبان می گوید: باید زودتر از اینها برنده می شدیم؛ ولی قسمت این بوده که در دربی خوزستانی ها جشن نخستین پیروزی را بگیریم. با علیرضا مرزبان گفت وگویی در خصوص نخستین پیروزی و نیز وضعیت نفت مسجد سلیمان داشتیم که با هم می خوانیم.
بالاخره نفت هم طعم برد در لیگ را چشید؟
بله درست است. بالاخره توانستیم ما هم مزه برد را بچشیم، ولی باید بگویم شرایط سختی که در لیگ داشته و داریم، روی روح و روان بازیکنان تاثیر گذاشته بود. حتی این مسئله روی هواداران و مدیریت باشگاه ما هم تاثیرگذار بود که سعی کردیم آرامش خود را حفظ کنیم و برای برد به اهواز برویم و خدا را شکر این صبوری جواب داد.
نفت، دیگر به گل زدن عادت کرده؛ چیزی که در دیدارهای ابتدایی فصل فراموش کرده بود.
ما تا همین یکی دوهفته پیش این مشکل را داشتیم و هنوز هم به طور کامل این مشکل برطرف نشده است؛ ولی ترس بچه ها ریخته و کمی اعتماد به نفس پیدا کرده اند که می توانند آنها هم گل بزنند. اگر یادتان باشد، من دوهفته پیش گفتم خط حمله ما فلج است. این حرف من باعث شد مهاجمان تلاششان را دو برابر کنند و به خودشان بیایند و حالا رفته رفته به حالت عادی خود برمی گردند که من امیدوارم از این هم بهتر شوند.
فکر می کردید در دربی خوزستان و در اهواز برنده شوید؟
من به شما گفتم که برای برد به اهواز رفته بودیم و این تفکر را قبل از بازی به بازیکنانم القا کرده بودم که برنده می شوند و باید بگویم این حرف ها تاثیر گذار بودو بازیکنان ما در این مسابقه یک مبارزه بی نهایت خوب داشتند، تا حدی که از روی استخوان های خود رد شدند تا بازی را ببرند. گل هایی که در این بازی به ثمر رساندیم، خیلی به موقع بود، بخصوص بعد از اینکه گل تساوی را دریافت کردیم و در بهترین زمان، گل دوم را به ثمر رساندیم.
حریف را چطور آنالیز می کنید؟
استقلال خوزستان، تیم دونده و سخت کوشی بود و آنها در نیمه دوم، بازی را بخوبی کنترل کردند و در چند صحنه چند شانس گلزنی داشتند؛ اما همان طور که گفتم، بازیکنان ما به معنای واقعی مبازه کردند.
نفت مسجد سلیمان می تواند این روند را ادامه دهد؟
من خیلی خوشحالم که این برد را به دست آوردیم و این نخستین پیروزی ما بود که امیدوارم تداوم داشته باشد. این برد خیلی به ما کمک خواهد کرد تا کیفیت خودمان را بالاتر برده و به پیشرفتمان چه از لحاظ تاکتیکی و چه بدنی ادامه دهیم. همه باید تلاش کنیم با ادامه این روند، ایل بختیاری را در لیگ برتر حفظ کنیم.
یعنی قول بقا می دهید؟
هیچ مربی قول نمی دهد؛ چه برای بقا و چه برای قهرمانی. برای همین من و بازیکنانم تمام سعی و تلاش خود را می کنیم تا نفت مسجد سلیمان، جایگاه خوبی در جدول داشته باشد؛ چرا که این تیم، نماینده ایل بختیاری است وباید حتما در لیگ باقی بماند.
برای بقا و ادامه روند رو به رشد، ابزار کافی دارید و آیا در نیم فصل دوم شاهد تغییر و تحول در نفت خواهیم بود؟
آنچه مشخص است، تیم ما نیمکت خوبی ندارد و دست من واقعا برای تعویض ها خالی است. بازیکنانی که روی نیمکت داریم، کیفیت شان چندان بالا نیست و به این خاطر حتما باید در نیم فصل، چند بازیکن به لیست مان اضافه کنیم. اگر به گذشته برگردیم، این تیم از سوی یک مربی دیگر بسته شده، با مربی دیگری فصل را شروع کرد و بعد به من رسید. یعنی دو فلسفه و تفکر در بسته شدن این تیم نقش داشته است. به همین دلیل باید با احترام، در نیم فصل 6 و 5 بازیکن را از لیست خارج و بازیکنان با کیفیتی را جایگزین آنها کنیم و امیدوارم باشگاه، شرایط این کار را فراهم کند.
اگر به عقب برگردیم، آیا بازهم نفت را با این شرایط قبول می کنید؟
نفت مسجد سلیمان، ظرفیت بالایی دارد؛ از تماشاگران گرفته که بزرگترین سرمایه این تیم هستند تا کادر مدیریتی و نیز بازیکنان همه و همه خوب هستند. من با چشم باز و تحقیق این تیم را انتخاب کردم. اگر در خودم نمی دیدم که نمی توانم کمک کنم، هر گز نمی آمدم. من به شما گفتم یک سری کم و کاستی ها داریم که طبیعی است و خیلی از تیم ها با این مشکل مواجه هستند. بنابراین نباید زیاد سخت بگیرید. من نفت را دوست دارم و با عشق در این تیم کار می کنم. هواداران به شما انرژی می دهند و برای همین اگر بازهم به عقب برگردیم، من نفت مسجدسلیمان را انتخاب می کنم و از این مسئله پشیمان نیستم.
چرا نفت اینقدر دیر به نخستین پیروزی رسید؟
ما فوتبال مدرنی ارائه می کنیم. به عبارت بهتر، فوتبال زیبا و رو به جلو را به نمایش می گذاریم؛ اما همانطور که گفتم، مدت کوتاهی است که در کنار تیم هستم؛ اما در همین مدت شرایط روحی تیم تغییر کرده و فوتبال زیبایی را ارائه می دهیم. شرایطی که ما می خواهیم به گلزنی برسیم، طبیعتاً به اعتماد به نفس بازیکنان بازمی گردد که حالا این اعتماد به نفس برگشته و بازیکنانم متوجه شدند که می توانند گل بزنند و برنده شوند.
شاگردان من تمرکز خوبی دارند و پاس های خیلی خوبی می دهند و در واقع تیم ما می تواند ایستگاه به ایستگاه حرکت کند. آنها می توانند موقعیت های خوبی برای گلزنی درست کنند و در عین حال به حریف هم موقعیت گلزنی ندهند.
لیاقت تیم و بچه های من بسیار بالاتر از این حرف هاست؛ چون فوتبال را بسیار قوی انجام می دهیم و این دردآور بود که تا قبل از این، برنده از زمین خارج نمی شدیم. بازهم تاکید می کنم، ما باید به خودمان افتخار کنیم؛ چون فوتبال مدرنی را به نمایش می گذاریم. فقط کمی بدشانس بودیم و امیدوارم این بدشانسی دست از سر ما بردارد.
در این مدت به داوری ها هم خیلی اعتراض داشتید؟
ما از داوری ها گلایه داریم؛ اما هم ما، هم هواداران و هم مدیران تا به امروز اعتراضی نکردیم؛ اما دیگر طاقتمان تمام شده است. متاسفانه داوری ها برای تیم ما خوب نبوده و از این بابت خیلی متضرر شدیم، مثل باز ی با استقلال که هم در لیگ و هم در جام حذفی به ضرر ما بود. مسائلی رخ می دهد که عدالت نیست. برای ما پنالتی نمی گیرند و درخواستی که از کمیته داوران دارم، این است که شرافت کاری را رعایت کنیم. ما نباید به این مسائل شک کنیم؛ اما این اتفاق رخ داده است.
چه جایگاهی برای نفت در پایان فصل متصورید؟
اگر باشگاه در نیم فصل دوم بتواند چند بازیکن جدید برای ما جذب و نقاط ضعف را بر طرف کند، به جرات می گویم که می توانیم حتی به رتبه تک رقمی دست پیدا کنیم. لیاقت نفت مسجد سلیمان و هوادارانش بیش از این هاست.
نخستین برد شهراولین ها در لیگ برتر
تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان بعد از گذشت 11 هفته از لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران موفق شد، نخستین پیروزی خود را در این رقابت ها کسب کند.
تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان در هفته یازدهم لیگ برتر در اهواز و در دربی خوزستانی ها مهمان تیم استقلال خوزستان بود که موفق شد این تیم را در دیداری سخت و نفسگیر با نتیجه نزدیک 2 بر یک شکست دهد تا شهر اولین ها نخستین پیروزی خود را در این فصل کسب کرده باشند.شاگردان علی مرزبان در این دیدار در دقیقه 47 با گلزنی حسین دوستدار از درون محوطه جریمه با یک ضربه استثنایی دروازه استقلال خوزستان را باز کردند، از حریف پیش افتادند. در ادامه بعد از اینکه کار به تساوی کشیده شد، نوبت به اسماعیل شریفات رسید که در دقیقه 77 دروازه استقلال را برای مرتبه دوم باز کند تا نفت مسجد سلیمان پیروز این دیدار باشد.نفت مسجد سلیمان با این پیروزی 7 امتیازی شد تا به بقا در لیگ برتر امیدوار باشد.گفتنی است، در هفته یازدهم دونماینده دیگر نفتی حاضر در این رقابت ها، یعنی پارس جنوبی جم و نفت آبادان به ترتیب برابر سپیدرود و فولاد خوزستان متوقف شدند.
پارس جنوبی در رشت به سپیدرود باخت و نفت آبادان هم با تساوی بدون گل متوقف شد تا سریال تساوی های این تیم ادامه دار باشد.
نخستین پیروزی حفاری با مربی جدید
تیم فوتسال ملی حفاری اهواز که به همکاری خود با کیانوش علاسوند پایان داده بود، در نخستین قدم با سرمربی جدید موفق شد به پیروزی برسد.
ملی حفاری در هفته چهاردهم رقابت های لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران برابر حریف خود، مقاومت قرچک، به پیروزی دست یافت.
ملی حفاری در دیداری خانگی به مصاف تیم مقاومت قرچک رفت که در نهایت با نتیجه سه بر یک به برتری رسید.
رضا داوود نژاد پس از سال ها دوری از تیم ملی حفاری، بار دیگر هدایت این تیم را بر عهده گرفت و در اولین بازی خود، با این تیم به پیروزی رسید.
در این دیدار، شهاب طالبی 2 گل و الیاس براتی، یک گل برای تیم ملی حفاری به ثمر رساندند.
حضور پرشور هواداران تیم ملی حفاری در سالن شهرک نفت اهواز، از مهمترین حاشیه های این بازی به شمار می رفت.
باید با گل های بیشتر می بردیم
رضا داوودنژاد، سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری گفت: از عملکرد بازیکنانم راضی هستم. آنها تمام دستورهای کادر فنی را بخوبی در زمین پیاده کردند و اگر در زدن ضربات آخر دقت بیشتری می کردند، شاید با گل های بیشتری پیروز میدان بودیم.
وی در ادامه گفت: از همان ابتدا توپ و میدان را بخوبی در اختیار داشتیم و در ادامه با مدیریت بازی به برتری رسیدیم؛ هر چند حریف در اواخر بازی روی دروازه ما فشار آورد.
سرمربی تیم فوتسال ملی حفاری گفت: در این فصل سعی کردیم به بازیکنان بومی استان، بیشتر میدان دهیم و تاکنون نتایج نسبتا خوبی کسب کرده ایم. تیم مقاومت قرچک از تیم های ریشه دار لیگ محسوب می شود و بازیکنان بزرگی را به فوتسال کشور تقدیم کرده؛ اما خوشبختانه ما با یک بازی حساب شده از سد این تیم گذشتیم.
داوود نژاد در خصوص آینده تیم در ادامه لیگ گفت: اگر چه بازیکنان ما بسیار جوان هستند؛ اما در آینده حرف های بسیاری برای گفتن دارند و همین بازیکنان می توانند آینده تیم را تامین کنند. وضعیت جسمانی و روحی بازیکنان در شرایط خوبی است و تلاش می کنیم در ادامه راه، نتایج ایده آل خود را کسب کنیم.
کارنامه در خشان بانوان هندبالیست
قهرمانی تاسیسات و سومی نفت و گاز گچساران در پایان نیم فصل اول
رقابت های لیگ برتر هندبال بانوان باشگاه های ایران در حالی به نیمه را ه خود رسید که با قهرمانی تاسیسات دریایی و سومی نفت و گاز گچساران همراه شد.
دوتیم هندبال بانوان تاسیسات دریایی و نفت و گاز گچساران در هفته هفتم و پایانی نیم فصل نخست لیگ برتر هندبال باشگاه های ایران به پیروزی رسیدند تا همچنان مدعیان اصلی قهرمانی باشند.
تیم تاسیسات دریایی که در این هفته مهمان اشتاد سازه طرقبه شاندیز بود، در دیداری سخت و نفسگیر موفق شد با نتیجه نزدیک ۲۲ بر ۱۹ به پیروزی برسد تا قهرمانی خود در نیم فصل نخست را تثبیت کند. تاسیسات دریایی با پیروزی در آخرین دیدار14 امتیازی و قهرمان نیم فصل شد.
تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران هم که در هفته پایانی به کرج رفته بود، موفق شد در دیداری که کنترل توپ و میدان را در اختیار داشت، با نتیجه قاطع 32 بر 24 مقابل هیئت هندبال البرز به پیروزی برسد تا نیم فصل نخست را با پیروزی تمام کرده باشد. تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران با این پیروزی 9 امتیازی شد و در رتبه سوم، جایگاه خود را تثبیت کرد.گفتنی است، تیم بانوان هندبال نفت وگار گچساران با تیمی جوان، بومی و با حداقل بودجه نسبت به فصل قبل، پا به میدان گذاشته است.
صمیمی:
شاگردانم تا به اینجا هم عالی بودند
تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران در هفته پایانی نیم فصل اول موفق شد، از سد تیم هیئت هندبال البرز بگذرد و جایگاه سومی خود در جدول را تثبیت کند.
اعظم صمیمی، سرمربی تیم نفت و گاز در خصوص این دیدار و وضعیت نفت گفت: بازی سختی را پشت سر گذاشتیم. تیم کرجی بسیار خوب بازی می کرد. بازیکنانم چون برنامه های تاکتیکی را در زمین بخوبی پیاده کردند موفق شدند این تیم را در خانه اش شکست دهند؛ البته باید بگویم برای اینکه می خواستیم در کورس قهرمانی همچنان باقی بمانیم، باید برنده می شدیم.
وی در ادامه درباره اوضاع تیم نفت گفت: امسال با تیم جوان و بومی راهی مسابقات شدیم و هدف ما این است که بتوانیم عملکرد خوبی در رقابت ها داشته باشیم؛ البته باید بگویم همه مربیان، قهرمانی را دوست دارند و من هم مستثنا نیستم؛ ولی باید به وضعیت خودمان هم نگاه کنیم. دوتیم چمران لارستان و تاسیسات دریایی، بازیکنان خوبی جذب کرده اند و رقابت با آنها سخت است؛ ولی ما پا پس نمی گذاریم و هدفمان حضوری قدرتمند است.
صمیمی در خصوص نیم فصل دوم گفت: رقابت ها در نیم فصل دوم به مراتب سخت تر است و تیم ها سخت تر امتیاز می دهند و آن هم به دلیل شناخت خوبی است که از یکدیگر دارند. ما به دنبال این هستیم که حداقل دومی سال گذشته خود را تکرا کنیم. من از شاگردانم بسیار راضی هستم و با تکیه به این جوانان، می خواهیم شگفتی ساز باشیم.
در لیگ برتر بسکتبال بانوان
پالایش نفت از شکست پیروزی ساخت
لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران با پیروزی مدافع عنوان قهرمانی همراه بود تا این تیم ازهمین ابتدا صدرنشین باشد و نشان دهد که بازهم به دنبال قهرمانی است.تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در هفته دوم در آبادان، میزبان تیم مدعی دانشگاه آزاد بود که موفق شد دومین پیروزی خود را به دست آورد. شاگردان زهرا مرتضی زاده به لطف درخشش الناز سیاهی توانستند در مسابقه ای که به نظر می رسید همه چیز به ضرر آنها پیش می رود، از شکست پیروزی بسازند.نفتی ها کوارتر اول را ۲۰ بر ۷ بازنده به پایان بردند. در کوارتر دوم، آنها تنها توانستند ۲ امتیاز از اختلاف ۱۳ امتیازی را جبران کنند و با نتیجه ۱۸ بر ۱۶ برنده شوند؛ ولی در مجموع ، نیمه اول ۲۵ بر ۳۶ با پیروزی دانشگاه آزاد پایان یافت.نیمه دوم بازی، داستان متفاوتی داشت. پیروزی ۲۲ بر ۱۵ پالایش نفت بر دانشگاه آزاد در کوارتر سوم و رساندن اختلاف نتیجه کلی به ۴ امتیاز باعث شد نفتی ها به پیروزی امیدوارشوند.در کوارتر چهارم و تعیین کننده ، دانشگاه آزاد نتوانست مانع از روند صعودی پالایش نفت شود و اختلاف کمتر شد تا در نهایت و درآخرین ثانیه ها پالایش نفت آبادان با اختلاف ۲ امتیاز پیش افتاد و نتیجه مسابقه ای را که داشت با شکست همراه می شد، با پیروزی عوض کرد و در پایان با نتیجه 67 بر 65 پیروز شد و 2 امتیاز شیرین کسب کرد تا به صدرنشینی خود ادامه دهد. در این مسابقه الناز سیاهی از پالایش نفت آبادان با ۲۰ امتیاز و ۱۲ ریباند، ارزشمندترین بازیکن میدان بود.
لیگ برتر فوتسال بانوان
قهرمان نیم فصل با پیروزی شروع کرد
دوربرگشت رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران با پیروزی قهرمان نیم فصل نخست یعنی تیم بانوان ملی حفاری اهواز شروع شد.شاگردان زیور بابایی که در هفته دوازدهم و اولین دیدار از دور برگشت رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان به رفسنجان رفته بودند، در دیداری سخت و نفسگیر که تا ثانیه های پایانی با نتیجه تساوی پیش می رفت، موفق شدند در آخرین ثانیه ها با زدن گل، پیروزی مقابل حریف سرسخت خود به برتری برسند تا جایگاه خود در صدر جدول را تثبیت کنند.به این ترتیب تیم فوتسال بانوان ملی حفاری در رفسنجان موفق شد، تیم مس این شهر را با نتیجه 2 بر 1 شکست دهد. فرشته خسروی هر 2 گل ملی حفاری اهواز را در این دیدار به ثمر رساند. ملی حفاری با این پیروزی 33 امتیازی شد و در صدر جدول، با قاطعیت به برتری خود ادامه داد.تیم فوتسال پالایش نفت آبادان، دیگر نماینده نفتی ها که این فصل حضور خوبی در این رقابت ها ندارد، در خانه مقابل تیم نامی نو اصفهان، در دیداری نزدیک، بازی را با نتیجه 2 بر 1 واگذار کرد تا با 17 امتیاز کماکان در رتبه چهارم باقی بماند.
بابایی:
مس ما را اذیت کرد
سرمربی تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز که تیمش با قاطعیت در صدر حضوردارد، بعد از پیروزی سخت درنخستین بازی از دور برگشت مقابل مس رفسنجان گفت: بازی سختی را پشت سر گذاشتیم. تیم مس 8 هفته بود که به هیچ تیمی نباخته بود و ما در زمین این تیم باید به میدان می رفتیم که خدا را شکر بچه ها با تلاشی که از خود نشان دادند، موفق شدند در ثانیه های، پایانی یک پیروزی شیرین را کسب کنند تا بتوانیم به صدر نشینی ادامه دهیم.او در خصوص اینکه آیا فکر می کردند در رفسنجان به مشکل بخورند، گفت: ما دربازی رفت 8 گل به این تیم زده بودیم؛ ولی درعین حال به بازیکنانم گفتم که آنها را دست کم نگیرند. مس خیلی تغییر کرده بود و مقابل ما خیلی خوب بازی کرد و با تحت فشار گذاشتن ما تا دقایق پایانی، حداقل امتیاز را کسب کرده بود که خوشبختانه در ثانیه های پایانی، موفق شدیم این تیم را شکست دهیم. من از قبل تصور بازی سختی را داشتم؛ اما نه اینقدر که نخواهیم امتیاز کامل را بگیریم.بابایی در خصوص اینکه این تیم می تواند دوباره قهرمان شود، گفت: 9 بازی دیگر باقی مانده و نمی توان از الان درباره قهرمانی حرف زد. درست است که قهرمان نیم فصل شدیم؛ اما باید صبر کنید. ما هدفمان قهرمانی است و تمام سعی خود را می کنیم که قهرمان شویم.
قضاوت كارمند نفتی
در مسابقات پاورليفتينگ آسیایی
محسن شهني فيض، كارمند شركت نفت و گاز مسجدسليمان در رقابت هاي قهرماني آسيا كه به ميزباني كشور امارات برگزار شد، به قضاوت پرداخت.
مسابقات پاورليفتينگ با حضور 17 كشور در قالب 22 تيم به ميزباني كشور امارات برگزار شد و محسن شهني فيض در اين رقابت ها قضاوت هاي متعددي را بر عهده داشت.
اين مسابقات در سطح بسيار بالايي برگزار شد، به گونه اي كه 8 ركورد قهرماني جهان در اين پيكارها جا به جا شد. در مسابقات پاورليفتينگ آسيا 400 ورزشكار در چهار رده سني نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و پيشکسوتان با هم به رقابت پرداختند. محسن شهني فيض از قهرمانان رشته پاورليفتينگ است كه خردادماه امسال و در مسابقات جهاني ژوهانسبورگ آفريقاي جنوبي، در وزن 83 كيلوگرم موفق به كسب مدال نقره شده بود
قهرمانی بوکسورهای نفت امیدیه
بوکسورهای نونهال باشگاه نفت امیدیه موفق شدند در مسابقات قهرمانی استان خوزستان، به مقام قهرمانی دست پیدا کند.
علی شریفات، بوکسور نونهال نفتی که در وزن 54 کیلوگرم مبازره می کرد، موفق شد با پیروزی بر حریفانش به قهرمانی دست پیدا کند.
اشکان شعبانی، دیگر بوکسور نونهال نفت امیدیه که در وزن 81 کیلو گرم مبارزه می کرد، با شکست حریفانش بر سکوی قهرمانی ایستاد.
این دو بوکسور نفتی برای شرکت در مسابقات المپیاد نونهالان کشوری به اردوی تیم نونهالان استان خوزستان دعوت شدند.
قهرمانی دوومیدانی کاران پتروشیمی جم
مسابقات دوومیدانی قهرمانی کارگران کشور، انتخابی تیم ملی با حضور 145 ورزشکار از 27 استان کشوردر شهر اصفهان برگزار شد که اعضای تیم ورزشی پتروشیمی جم با کسب 8 مدال رنگارنگ، مقام اول تیمی این دوره از مسابقات را از آن خود کردند.
تیم دوومیدانی پتروشیمی جم به نمایندگی از استان بوشهر در این مسابقات حضور پیدا کرد و با کسب 8 مدال رنگارنگ، موفق به کسب مقام اول تیمی این دوره از مسابقات شد.
شایان ذکر است، این مسابقات به منظور انتخاب تیم ملی دوو میدانی برای حضور در مسابقات جهانی کارگران سال آینده در کشور اسپانیا برگزار شد.
اعضای تیم پتروشیمی جم که در این دوره از مسابقات موفق به کسب مدال شدند،عبارتنداز:
احمد فرود، مدال نقره در 800 متر و 1500 متر، امین حسین زاده رهبر، مدال نقره در پرش ارتفاع و برنز در پرش سه گام، هادی خوبیاری، مدال برنز در 400 متر با مانع و پرش ارتفاع، ارسلان محمودیان، مدال برنز 1500 متر، عبداله بهمرد، مدال برنز در پرش طول.
همچنین در این دوره از مسابقات، مهدی ظفر آبادی به عنوان مربی، اعضای تیم ورزش را همراهی می کرد.
امورورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب برگزار کرد
ایستگاه سنجش سلامت کارکنان
امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب با هدف طرح حلقه سلامت کارکنان وزارت نفت، طی یک برنامه ورزشی پزشکی سلامت کارکنان را ارزیابی کرد. طبق این برنامه، ایستگاه سنجش سلامت کارکنان منطقه اهواز در ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون برگزار شد.
مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، با تایید این خبر از انجام تست های طبی ورزشی در ایستگاه های تندرستی منطقه اهواز خبر داد.
هدایت یزدی با اعلام این مطلب افزود: این طرح به منظور سنجش سلامت کارکنان ستادی و عملیاتی با هدف طرح حلقه سلامت وزارت نفت انجام شد.وی با اشاره به این طرح افزود: این ایستگاه با هدف بررسی وضعیت سلامت عمومی کارکنان در 2 قسمت آقایان و بانوان با حضور کارشناسان ارشد باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب اهواز برگزار شد.
در این ایستگاه ها پس از اندازه گیری فشار خون،سن بیولوژیکی، وزن آب میان بافتی، حجم چربی بدن، حجم استخوان،حجم عضله بدن و BMI (اندازه گیری قد و وزن افراد)، به آنها مشاوره سلامت و تغذیه داده شد و افرادی که از بیماری فشارخون خود اطلاع نداشتند یا دچار فشارخون کنترل نشده بودند، به پزشک متخصص ارجاع داده شده و افرادی که دچار سوء تغذیه بودند، با حضور متخصصان، مشاوره شدند.
مروری بر بازی های اعتیادآور تلفن های همراه
کدام بازی اسیرتان کرده ؟
مشعل زمانی تنها بازی جذاب و فراگیر تلفن های همراه، همان ماری بود که دنبال یک نقطه می رفت و با هر نقطه بزرگ و بزرگتر می شد، تا جایی که دم خودش را می خورد و می سوخت. آن زمان هنوز دنیای مجازی و شرکت های تولیدکننده تلفن های همراه این اندازه پیشرفت نکرده بودند که بتوانند روی گوشی ها بازی های هوشمند را فعال کنند؛ اما در دوره ای کوتاه به یک باره تحولی بزرگ در این عرصه به وجود آمد و شاهد ظهور و گسترش بی شمار بازی هایی شدیم که قدرت انتخاب و تنوع بالایی را به مخاطب می دهد؛ آنگونه که مخاطب در میانه این برنامه ها و بازی ها احاطه شده و شاید باید دیگر نگران کاربران تلفن های همراه شد. در گذشته بخش عمده کاربران بازی های هوشمند روی تلفن های همراه را نوجوانان و جوانان تشکیل می دادند؛ اما حالا سال هاست که کودکان در سنین پایین نیز با تلفن همراه والدین شان سرگرم می شوند. پس حالا که کاربران بازی های تلفن های همراه میلیون ها نفر از چند نسل مختلف هستند، بازار بزرگی را تشکیل می دهند که شرکت های تولیدکننده این بازی ها، سر و دستی برای داشتن سهم بیشتر از آن می شکنند.
شما درگیر کدام بازی هستید؟
بخشی از بازی های هوشمند در تلفن های همراه، مختص نوجوانان است که با توجه به علاقه مندی، هیجان و توانمندی خاصی که برای انجام بازی لازم است، کودکان و بزرگسالان توانایی یا تمایلی به سرگرم شدن با آنها ندارند. بازی هایی که ماجراجویانه، سرعتی، ورزشی یا ترسناک و هوشمند هستند و کاربر پس از مدتی بشدت به آن اعتیاد یا وابستگی پیدا می کند. بازی هایی نظیر «وادی بناهای یادبود» (Monument Valley) «یورش سلطنتی» (Kingdom Rush) «فرار ریمن در روز مقدس» (Rayman Fiesta Run) «ماین کرفت- نسخه جیبی» (Minecraft: Pocket Edition) «سه تایی ها» (Threes) «گذرگاه» (Crossy Road) «هشتاد روز » (80 Days) « استیک من گلفباز » (Super Stickman Golf) «کانابالت اچ دی» (Canabalt HD)«آسفالت»(Asphalt) «مرده متحرک» (The Walking Dead) «ماهیگیری مضحک» ((Ridiculous Fishing «درفش ساگا» (The Banner Saga) «لیمبو» (Limbo) و «جاده صعب العبور» (Impossible Road) در میان بازی های معروف معرفی شده اند.
اما برخی بازی ها تنها با اینترنت فعال هستند و برخی دیگر در حالت آفلاین یا بدون اینترنت که البته هر کدام از این دو، شرایط طرفداران خودش را دارد. بازی هایی مثل Oxenfree، Cover Fire، Life is Strange، Telltale Games، Shadow Fight، KAMI 2، Limbo، Inside، Plants Vs Zombies و ... که تنها نمونه ای از دنیای بزرگ بازی های روی تلفن همراه هستند که می توان آنها را بدون اینترنت هم بازی کرد.
وسواس بردن یک مرحله
در این میان برخی بازی ها بر اساس میزان دانلود و محبوبیت بین کاربرها و نیز مورد استفاده قرار گرفتن بین بیشترین گروه های مخاطب (کودکان تا بزرگسالان) به عنوان محبوب ترین ها معرفی شده اند. بازی هایی مثل کلش آف کلنز (Clash of Clans)، سونیک دش (Sonic Dash)، پرندگان خشمگین (Angry Birds) و ... که همین حالا میلیون ها نفر کاربر دارند. ممکن است این بازی ها روی گوشی بسیاری از مخاطبان مشعل هم باشد که در میان روز و در مسیر خانه و اتوبوس و مترو آن را بازی می کنید. راستی بازی که شما را گرفتار خودش کرده و تا مرحله های آن را نگذرانید، آرامش ذهنی تان برنمی گردد، کدام است؟ آیا شما دچار این وسواس فکری درباره تمام کردن مراحل بازی شده اید؟ چقدر این بازی ها دنیای فرزندان تان را احاطه کرده است؟
بسیاری از کاربران ابتدا این بازی ها را برای سرگرمی و پر کردن فواصل خالی بین کارهای روزانه روی گوشی خود نصب می کنند و برای بسیاری از آنها این کاربری همینطور هم باقی می ماند؛ اما در بسیاری از موارد این بازی ها به عامل اعتیادآور در زندگی فرد تبدیل می شود که فرد اگر از مراحل آن برنده بیرون نیاید، دچار نوعی کمبود و حسرت می شود و اگر هم موفق شود، تمایل شدیدی برای رسیدن به مرحله بعد دارد. این وسواس در برد و باخت و درگیر بودن با بازی های تلفن همراه، در واقع بخشی از اعتیاد شما به تلفن همراهتان را تشکیل می دهد؛ اتفاقی که این روزها به یکی از آسیب های عصر جدید تبدیل شده و باید اثرات منفی و صدمات آن را بدانید.
وقتتان را با تلفن همراه پر نکنید
درباره آسیب تلفن های همراه زیاد شنیده اید؛ از بی خوابی، سرگیجه، تهوع، افزایش ضربان قلب، استرس، سردرد و اختلالات بینایی که به دلیل قرار گرفتن در معرض امواج رادیویی در طولانی مدت ایجاد می شود تا تغییر در رفتار، عصبی شدن و برخوردهای تند که در روابط روزانه ما بسیار زیاد شده است. بسیاری از ما در جریان زندگی شهری، در نزدیکی چند آنتن شهری و انواع و اقسام دستگاه های الکترونیکی و امواج رادیویی قرار می گیریم، تلفن های همراه خودمان، اعضای خانواده، همکاران و ... یکی از آنهاست . به همین دلیل است که بسیار توصیه شده خودتان و کودکان تان را از این وسایل الکترونیک، بخصوص تلفن های همراه در زمانی غیر از زمان های الزام آور دور نگه دارید. بسیاری از مادران باردار یا مادرانی که بتازگی فرزندشان متولد شده، ملزم به دوری از تلفن همراه، بخصوص در زمان خوابیدن شده اند. این امواج و اثرات آن برای بسیاری از بیماران، اثرات تخریبی مضاعف دارد و به عنوان نمونه بیمارانی که مشکلات قلبی دارند یا پیش تر جراحی های جدی داشته اند، باید توصیه دوری از تلفن همراه و آنتن های مخابراتی را جدی بگیرند. جدا از آنهایی که شرایط خاص دارند، عموم افراد سالم در سنین مختلف باید بدانند که این امواج و استفاده بیش از اندازه از لوازم الکترونیک، بویژه تلفن همراه، بر يادگيري و حافظه، گوش وشنوایی و چشم اثرات مستقیم و تخریبی دارد. فارغ از این اثرات ظاهری تلفن همراه و بازی هایی که درباره آنها صحبت شد، تاثیر روانی زیادی روی انگیزه ها، علاقه مندی ها، بخصوص برنامه ریزی های کوتاه و بلند مدت زندگی ما نیز می گذارند. این بازی ها میزان کنش و فعالیت فیزیکی فرد را به حداقل ممکن می رسانند و گاه فرد ساعت ها همراه با استرس در یک نقطه باقی می ماند. این شرایط اگر در بلند مدت، به عادت تبدیل شود، برای کودک، نوجوان، جوان و بزرگسال بسیار مخرب خواهد بود.
بازی برای کاهش استرس روزانه
با این حال به نظر می رسد برخی بازی های سرگرم کننده در تلفن های همراه، می تواند بخش قابل توجهی از فشار عصبی و استرس روزانه را کاهش دهد؛ درست همانند کاری که یک مکعب روبیک می تواند انجام دهد و برای لحظاتی شما را به دنیای ریاضی می برد. بسیاری از بازی های ساده، اما جذاب که بدون اینترنت بازی می شوند، این قابلیت را دارند که با مراحل ساده، کاربر را راضی و سرخوش به پایان بازی برسانند. در شرایطی که تلفن های همراه به دلیل فعال شدن شبکه های اجتماعی، روزانه انبوهی از اخبار و داده های پر استرس و گاه تلخ و شکننده را به کاربران خود می رسانند، لازم است این فشار را با اقدامی متوقف یا کم کنید. بسیاری از افراد این فشار را با انجام همین بازی های ساده از طریق تلفن همراهشان جبران می کنند؛ اما مسئله مهم آن است که مرز میان سرگرمی با بازی اعتیاد آور را فراموش نکنیم.
خنده و باغچه
تو به من خنديدي و نمي دانستي
من به چه دلهره از باغچه همسايه سيب را دزديدم
باغبان از پي من تند دويد
سيب را دست تو ديد
غضب آلود به من كرد نگاه
سيب دندان زده از دست تو افتاد به خاك
و تو رفتي و هنوز،
سال هاست كه در گوش من آرام آرام
خش خش گام تو تكرار كنان مي دهد آزارم
و من انديشه كنان غرق در اين پندارم
كه چرا باغچه كوچك ما سيب نداشت
حمید مصدق
چند فیلم و چند ترانه
امیرعباس گلاب، یکی از خواننده های موسیقی پاپ کشورمان است که در چند سال اخیر بدون حاشیه و هیاهو توانسته جای خود را در میان مخاطبان موسیقی باز کند. او در سال 1386 اولین تک آهنگش را منتشر کرد؛ اما حدود 10 سال طول کشید تا بتواند اولین کنسرت خود را برگزار کند. او دوره ای کوتاه شاگرد محمد نوری بود و در این سال ها با تیتراژ چند سریال نظیر «ستایش» محبوبیت خوبی به دست آورد. همچنین دو فیلم سینمایی «قاتل اهلی» و «آینه بغل» هم با صدای او اکران شده اند. گلاب هنوز آلبومی مجزا منتشر نکرده و بیشتر آثارش به صورت تک آهنگ عرضه شده اند. ترانه هایی همچون «بانوجان» و «گونه» جزو آخرین تک آهنگ های موفق او بوده اند.
کمدی ها می فروشند
فیلم کمدى «هشتگ» که در مهر و آبان فروش خوبی هم داشته و جزو فیلم های یک میلیاردی در فروش شده است را از دست ندهید.
این فیلم را رحیم بهبودى فر، کارگردانی و مقصود جبارى و محمد على کیانى تهیه کرده اند. نیوشا ضیغمی و بهاره رهنما نقش هایی متفاوت در این فیلم دارند و بیژن بنفشه خواه، حدیث فولادوند، ارسلان قاسمی، محمدعلی کیانی، مهرداد فلاحتگر، امید روحانی و سایر بازیگران هم آنها را همراهی می کنند.
هر شکستی، شکستن نیست
در افسانه ای هندی آمده است که مردی هر روز دو کوزه بزرگ آب به دو انتهای چوبی می بست. چوب را روی شانه اش می گذاشت و برای خانه اش آب می برد.
یکی از کوزه ها کهنه تر بود و ترک های کوچکی داشت. هربار که مرد مسیر خانه اش را می پیمود، نصف آب کوزه می ریخت.
مرد دو سال تمام همین کار را می کرد. کوزه سالم و نو مغرور بود که وظیفه ای را که به خاطر انجام آن خلق شده، به طورکامل انجام می دهد؛ اما کوزه کهنه و ترک خورده شرمنده بود که فقط می تواند نصف وظیفه اش را انجام دهد. هر چند می دانست آن ترک ها حاصل سال ها کار است. کوزه پیر آنقدر شرمنده بود که یک روز وقتی مرد آماده می شد تا از چاه آب بکشد، تصمیم گرفت با او حرف بزند. او گفت: «از تو معذرت می خواهم. تمام مدتی که از من استفاده کرده ای، فقط از نصف حجم من سود برده ای، فقط نصف تشنگی کسانی را که در خانه ات منتظرند، فرو نشانده ای.»
مرد خندید و گفت: «وقتی برمی گردیم با دقت به مسیر نگاه کن.»
موقع برگشت، کوزه متوجه شد که در یک سمت جاده - سمت خودش - گل ها و گیاهان زیبایی روییده اند.
مرد گفت: «می بینی که طبیعت در سمت تو چقدر زیباتر است؟ من همیشه می دانستم که تو ترک داری و تصمیم گرفتم از این موضوع استفاده کنم. این طرف جاده بذر سبزیجات و گل پخش کردم و تو هم همیشه و هر روز به آنها آب می دادی. به خانه ام گل برده ام و به بچه هایم کلم و کاهو داده ام. اگر تو ترک نداشتی، چطور می توانستی این کار را بکنی؟
اتحادیه ابلهان
داستان انتشار اتحادیه ابلهان، نوشته جان کندی تول، داستان غریبی است. جان کندی کتاب را در 30 سالگی نوشت؛ ولی هیچ ناشری زیر بار چاپ آن نرفت. پس از آن مادرش 11 سال تلاش کرد تا بالاخره دانشگاه لوییزیانا راضی به انتشار آن شد. این کتاب به محض انتشار غوغا به پا کرد و همان سال - 1981 - جایزه پولیتزر را از آن خود کرد. شاید بتوان محبوبیت کتاب را با «ناطور دشت» سلینجر مقایسه کرد. ایگنیشس جی رایلی، قهرمان داستان، یک متخصص قرون وسطاست که تمام دنیا را از دریچه کتاب تسلای فلسفه بوئتیوس، فیلسوف قرون وسطایی می بیند. تمام زندگی اش فلسفه بافی و انزجار از جامعه آمریکاست. او که یک دن کیشوت امروزی است، وادار می شود از خلوت خود بیرون بیاید و با جامعه ای که از آن متنفر است، روبه رو شود و به شیوه دیوانه وار خود با آن بستیزد. بسیاری از منتقدان، «اتحادیه ابلهان» را بزرگ ترین رمان کمدی قرن می دانند.
رمان «اتحادیه ابلهان» از سوی پیمان خاکسار به فارسی ترجمه شده و نشر چشمه آن را منتشر کرده است.
در بخش هایی از آن می خوانید:
- تو اصلاً تو خیابون سن ژوزف چی کار داشتی؟ اونجا که فقط انباره و اسکله. اصلاً آدم از اونجا رد نمی شه. اونجا اصلاً جزء مسیرای ما نیست.
راستش این رو نمی دونستم. از سر ناتوانی اونجا توقف کردم تا خستگی درکنم. گاه گداری هم رهگذری عبور می کرد که متاسفانه میلی به هات داگ نداشت.
-پس اونجا بودی. واسه همینه که هیچی نمی فروشی. شک ندارم که داشتی با اون گربه لعنتی بازی می کردی.
-حالا که اشاره کردید، یاد یک و یا شاید دو حیوان اهلی افتادم که اون حوالی پرسه می زدن.
-پس داشتی با گربه بازی می کردی.
-نه. من با گربه بازی نمی کردم. من فقط گربه رو برداشتم تا کمی نازونوازشش کنم. گربه گل باقالی بسیار ملوسی بود. بهش یک هات داگ تعارف کردم؛ ولی از خوردنش امتناع کرد. حیوانی بود باسلیقه و نجیب.
پول توجیبی نظارت و مسئولیت
عده زیادی از کودکان و نوجوانان، از میزان پولی که به عنوان پول توجیبی از والدین خود دریافت می کنند، ناراضی هستند و معتقدند که این مبلغ برای مخارج شان کافی نیست. در مقابل، والدین هم عقیده دارند که میزان پول دریافتی فرزندان شان زیاد است. البته مبلغ و میزان پول توجیبی بچه ها با شناخت والدین از نیازهای آنان و شناخت فرزندان از وضع مالی والدین شان ارتباط مستقیم دارد. در واقع اغلب مواقع، فرزندان از مشکلات و سختی های والدین اطلاع ندارند و نمی دانند آنها برای کسب درآمد چقدر زحمت می کشند یا مجبور به انجام چه تعهداتی هستند. بعضی فرزندان هم می دانند؛ اما حس و درک خوبی نسبت به مشکلات والدین ندارند، یعنی با این که می دانند والدین وضعیت مالی سختی دارند، اما تقاضاهای نامعقول می کنند.
البته عکس این شرایط مالی هم صادق است، یعنی والدین با شرایط خوب مالی، اساسی ترین نیازهای فرزندشان را نادیده می گیرند. در واقع اگر رابطه والدین و فرزندان مختل باشد، بر سر پول توجیبی عدم توافق و نارضایتی به وجود خواهد آمد.
مسلماً پول توجیبی، زمانی یک مسیر موفق و رضایت بخش را طی می کند که والدین با هم و با فرزندان شان روابط دوسویه و رضایت بخش داشته باشند؛ روابطی که در آن هم والدین نیازهای فرزندان شان را بدانند و هم فرزندان از مشکلات یا توانمندی های والدین خود باخبر باشند.
در بهترین شکل، پول توجیبی در یک خانواده موفق و کارآمد می تواند جریانی رشد دهنده و راضی کننده برای هر دو طرف باشد. یعنی فرزندان راضی و سپاسگزار و والدین هم خشنود و مطمئن باشند.
چقدر پول توجیبی باید پرداخت کرد؟
ابتدا تصمیم بگیرید که شما از عهده پرداخت چه مقدار پول برمی آیید. اول از دادن مبالغ کم شروع کنید، به طوری که فرزندتان بتواند خوراکی یا وسایل ارزان قیمت (مثل کارت بازی یا برچسب) بخرد و نگهداری و خرج کردن پول او را نظارت کنید.
مقدار پول توجیبی در خانواده های مختلف متفاوت است. اگر پول توجیبی بچه ای کم باشد، ممکن است او برای تهیه پول مورد نیازش به سراغ کیف مادر برود و اگر مقدار این پول زیاد باشد، ممکن است باعث ایجاد حسادت بین او و دوستانش شود. گاهی ممکن است در خانواده ای پول کافی وجود نداشته باشد؛ اما حتی مقدار بسیار کم پول توجیبی هم می تواند به فرزندان کمک کند تا مستقل شدن را یاد بگیرند.
در بعضی خانواده ها بچه ها هر قدر که بخواهند پول می گیرند و پول توجیبی برای آنها معنا ندارد. در این خانواده ها، فرزندان فرصت های ارزشمندی را برای یادگیری مسائل مختلف از دست می دهند، مسائلی مثل انتخاب کردن، به تعویق انداختن تمایلات، تصمیم گیری، پس انداز، پیش بینی و...
بعضی خانواده ها قسمتی از پول توجیبی فرزندان شان را در حساب سپرده بانکی آنها می گذارند. بعضی دیگر هم قسمتی از پول توجیبی را همان اول به آنها می دهند و از آنها می خواهند که خود به بانک بروند و آن را هر ماه به صورت منظم در حساب بانکی شان بگذارند. با پرداخت مقدار مناسب پول توجیبی شروع کنید و به آنها یاد بدهید که برای نیازهای دیگرشان که با پول بیشتر برطرف می شود، کار کنند. اگر خیلی دوست دارند چیزی را بخرند، می توانند آن را از پس انداز پول توجیبی شان تهیه کنند. برای پرداخت پول توجیبی، هیچ فرمول خاصی وجود ندارد. تنها نکته مهم، میزان نیاز فرد و توانایی مالی خانواده است. والدین باید مطمئن باشند که می توانند پول توجیبی را تا آخر ماه پرداخت کنند و این پول نباید آن قدر زیاد باشد و نه آن قدر کم که کودک یا نوجوان برای رفع خواسته های خود به اعمال نادرست دست بزند. بسیار دیده شده که خانواده های متوسط برای همسانی فرزندان شان با همسالانی که وضع مالی بهتری دارند، پول توجیبی زیادی را در اختیار آنها قرار می دهند. در این صورت کودک یا نوجوان با عدم درک صحیح از وضعیت مالی و امکانات اقتصادی خانواده خود، در آینده توقع بیشتری از والدین پیدا می کند و زیاده خواه می شود که این مشکلاتی را در سنین بالاتر ایجاد می کند. پول توجیبی باید به اندازه نیاز کودک و در حد امکانات مالی خانواده پرداخت شود. توصیه این است که به کودکان مقرری مختصری داده شود تا حس اعتماد والدین و امنیت مالی در کودکان ارضا شود و چنانچه کودک پول بیشتری احتیاج داشت، این مبلغ را در مقابل کار اضافی مثل شستن اتومبیل، کمک به مادر و نگهداری از خواهر یا برادر کوچک تر دریافت کند. به این ترتیب، کودکان و نوجوانان علاوه بر کسب توانایی عملی، به ارزش پول نیز پی می برند. در واقع فرزندان با دریافت مبلغ مشخصی بر حسب سن، شخصیت و شرایط اقتصادی خانواده خود، با مسائل مالی پیرامون آشنا می شوند و یاد می گیرند که چگونه از پولی که در اختیارشان گذاشته می شود، بیشترین و بهترین استفاده را ببرند.
پا هایم بو می دهد چه کنم؟
بویی در هوا پراکنده است که قطعا مربوط به پاست! آیا این بوی پاهای من است؟! آشفته می شوید. خیلی از ما این شرایط را تجربه کرده ایم. به پای بدبو در اصطلاح پزشکی bromodosis می گویند. بوی بد پا، پدیده ای آزار دهنده است که شاید بیماری محسوب نشود و خطرناک نباشد؛ ولی مسلما چیزی است که باید برطرف شود. گاهی دلیل آن را نمی دانیم و برای همین هم نمی توانیم راه حل مناسبی برای خلاص شدن از آن پیدا کنیم. در اینجا چند علت احتمالی بو گرفتن پا و راهکارهای مبارزه با آن را می گوییم.
کنترلی روی عرق تان ندارید
وقتی پا هایتان عرق می کنند، رطوبت و گرما باعث می شود فضای بسیار مناسبی برای باکتری ها ایجاد شده و روی پوست تان ظاهر شود. این باکتری ها با تجزیه عرق و تولید سلول های مرده پوست، این بوی تند و آزاردهنده را تولید می کنند. بهترین راه برای مقابله با بوی ناشی از عرق، این است که جوراب های تان را مرتب عوض کنید، بخصوص وقتی مرطوب می شوند. باید چیزی بپوشید که عرق را جذب کند؛ هرچند شاید تصور پاهای عرق کرده، تابستان و فصل گرما را به ذهن بیاورد؛ اما خیلی از افراد از بوی بد پا های شان در زمستان هم شاکی هستند؛ زیرا خیلی ها جوراب های ضخیم و غیرقابل تنفس می پوشند تا پا های شان گرم بماند. شما حتی در زمستان هم عرق می کنید و وقتی به خانه می آیید، باز هم به دلیل سرما، جوراب های تان را از پا در نمی آورید و عوض نمی کنید. لازم نیست حتما خیلی گرم تان باشد تا خیلی عرق کنید.اگر جوراب های مناسب هم کمکی به شما نکردند، می توانید اسپری ضدعرق یا بوبر را روی پا های تان امتحان کنید.
به کفش های تان استراحت نمی دهید
درست مثل جوراب های تان، کفش های تان هم نباید گرم و مرطوب بمانند. به همین دلیل بسیاری از پزشکان توصیه می کنند که یک کفش را هر روز نپوشید؛ البته، خیلی ها نمی توانند این موضوع را رعایت کنند، بخصوص اگر کارشان به گونه ای باشد که باید کفش های مخصوص بپوشند. اگر مجبور باشید همیشه یک کفش بپوشید، پس رعایت بهداشت پاها اهمیت بیشتری می یابد. برای برداشتن پوسته های خشک و سلول های مرده از کف پاهای تان می توانید از سنگ پا استفاده کنید. نوع کفشی که می پوشید هم بسیار موثر است. اگر بدبویی پا ها اتفاقی است که معمولا برای تان می افتد، همیشه کفش هایی بپوشید که پا های تان نفس بکشد.
مشکل هورمونی دارید
بی نظمی در میزان ترشح هورمون ها هم می تواند تولید عرق تان را تغییر داده و روی بوی بدن تان تأثیر بگذارد. برای همین زنان باردار، یائسه و حتی نوجوانانی که صورتشان پر از جوش است، ممکن است متوجه بوی تندوتیز، بخصوص از پا های شان شوند، یعنی افراد در دوران بلوغ، بارداری، یا هر زمانی که تغییراتی در بدن و شرایط شان ایجاد می شود، با حالت جدی تری از این مشکل روبه رو هستند.
بیماری قارچ پای ورزشکاران دارید
کسانی که به باشگاه می روند، همواره این استرس را دارند که به بیماری قارچ پای ورزشکاران دچار شوند، چون این بیماری غیر از احساس ناخوشایندی که دارد، می تواند موجب بوی بد پا ها هم شود. رطوبت بین انگشتان پا برای بسیاری از افراد باعث خارش می شود، از این رو ورزشکاران حرفه ای با تصور اینکه قارچ دلیل این خارش است، از کرم ضدقارچ استفاده می کنند، به امید اینکه مانع از رشد قارچ شوند، در حالی که رطوبت کرم تنها این عارضه را شدید تر می کند. بنابراین این دسته افراد، کرم را فقط روی پا و کنار پا بمالند و لابه لای انگشتان پا های شان پودر ضدقارچ بزنند.
اغلب استرس دارید
کسانی که معمولا دچار تنش و استرس می شوند، می دانند که این احساس با تعریق همراه است. بدون شک وقتی تحت استرس زیاد قرار می گیریم، بیشتر عرق می کنیم. این عرق که به دلیل استرس اتفاق می افتد، ترکیباتی متفاوت با عرق عادی دارد که دلیلش گرماست؛ چون از غدد متفاوتی تولید می شود و به همین علت بوی بدتری دارد. اگر کارتان طوری است که دچار استرس و فشار بیشتری می شوید، می توانید چند جفت جوراب اضافه با خود به محل کارتان ببرید.
بهترین روش برای نگهداری از کتاب ها
کتاب ها، دوستان بی توقعی هستند که به مراقبت بیشتری نیاز دارند. نباید اجازه بدهید که کتاب ها گرد و خاک بخورند، بنابراین هر چند وقت یک بار طبقه های کتابخانه را یک به یک خالی کنید. بهتر است، این کار را از طبقه بالا آغاز کنید. گرد و خاک کتاب ها را با برس یا جاروبرقی بگیرید و هنگام چیدن کتاب ها آنها را فشرده نکنید، چون بهتر است هوا داخل آنها نفوذ کند تا از ایجاد رطوبت مخرب بین کتاب ها جلوگیری شود.
اگر جلد چرمی کتاب ها کثیف شده، اسفنجی را در آب خیس کنید و خوب فشار دهید. با این اسفنج، جلد کتاب ها را پاک کنید و پس از خشک شدن، کرم مخصوص تغذیه چرم به آنها بزنید و با پارچه تمیز، جلد کتاب ها را برق بیندازید.
در صورتی که صفحات کتاب شما بر اثر استفاده زیاد و سایر عوامل چروک شده، روی صفحه کتاب، یک ورق کاغذ خشک کن بگذارید و اتوی داغ روی آن قرار دهید تا صاف شود.
اگر کتاب تان معمولی است و صفحات آن پاره شده، برای اصلاح آن از نوار چسب استفاده کنید؛ اما اگر کتاب نفیس است، نواری از کاغذ ابریشمی ببرید و به آن چسب بزنید و پارگی آن را بگیرید و پس از خشک شدن، به وسیله تیغ صورت تراشی، اضافی کاغذ ابریشمی را ببرید.
اگر آب روی کتاب شما ریخت ، یک قطعه کاغذ خشک کن زیر صفحه و یک قطعه کاغذ خشک کن روی صفحه قرار دهید و اتوی داغ را روی خشک کن بگذارید تا خشک شود. اگر صفحات دیگر هم خیس بود، به همین ترتیب عمل کنید.
اگر مشکل جا دادن کتاب در خانه دارید، می توانید یک کتابخانه ارزان درست کنید. وسایل آن همان نبشی های سوراخ داری است که در قفس های مغازه ها از آنها استفاده می شود. سعی کنید طول این کتابخانه از 1 متر بیشتر نباشد. نبشی ها را روی هم سوار کرده و از کشوهای پیش ساخته برای وسایل ریز و درشت اضافی استفاده کنید. این کتابخانه برای خانه های کوچک و آپارتمان ها بسیار مناسب است.
اگر کتاب های شما زیاد است، می توانید آنها را تقسیم بندی کنید و پشت کتاب ها برچسب بزنید. روی برچسب ها شماره کتاب را بنویسید و سپس فهرستی از تمام کتاب ها تهیه کنید. با درج شماره ها براحتی می توانید کتاب مورد نظرتان را پیدا کنید.
اگر اتاق شما طاقچه دارد، می توانید آن را به کتابخانه تبدیل کنید. به این صورت که 3-2 طبقه دیگر از چوب یا فلز درست کنید، به صورتی که یکی از آنها بالاتر از دیگر قفسه ها قرار بگیرد و به راحتی اسم کتاب ها خوانده شود.
ربات های پرستار
ربات های پرستار با اشکال گوناگون خود، بازارِ حرفه پرستاری را تسخیر می کنند و احتمالا در آینده ای نه چندان دور، تبدیل به عنصری جدایی ناپذیر در مراکز نگهداری سالمندان و معلولانِ کشور آلمان خواهند شد. بر پایه یک نظرسنجی که از سوی اتحادیه شرکت های دیجیتال آلمان «بیت کوم» انجام شده، 57 درصد از شرکت کنندگان بر این باورند که تا 10 سال آینده، ربات ها در کارهای سختِ مراقبتی، نقش حمایت کننده را ایفا خواهند کرد.
این ربات ها قادر به انجام چه کار هایی هستند؟
به طور مثال «جاستین» که یک ربات انسان نماست، دارای یک متر و 91 سانتی متر قد و 200 کیلو گرم وزن است و قرار است خدماتی مانند «بردن و آوردن» را به عهده بگیرد.
مسئولیت جابه جایی ویلچر را همکارش «اِدان» برای کسانی که از ناتوانی جسمی-حرکتی شدید رنج می برند، به عهده می گیرد.
ربات های دیگر فقط غذا را به بخش های مورد نظر می آورند.
اما آیا ربات ها در آینده، توانایی این را خواهند داشت که پای درد دل بیمار بنشینند، مونس آنها باشند و به عبارتی ساده تر، همنشینی انسان ها را همانند سازی کنند؟ چنین ربات های «تو دل برو»یی را امروز هم می توان یافت:به طور مثال پارو، یک ربات پارچه ای است که شبیه «فُک» طراحی شده و به مبتلایان به بیماری «فراموشی» یاری می رساند.
پِپِر با سه چرخ و شکلی مانند کودکان، به عنوان ربات «همدم» طراحی شده است.
سوال این است که آیا با این اقدام ها کمبود نیرو در زمینه نگهداری و مراقبت را پشت سر خواهیم گذاشت؟
اُیگن بِریش که از سوی انجمن حمایت از بیماران سخن می گوید، در این مورد نظری روشن ارائه می کند:
«ربات ها می توانند در زمینه مراقبت و نگهداری بیمار کمک کنند؛ ولی نباید مراقبت انسان از انسان، با نیروی آنها جایگزین شود.»
به منظور روشن شدن این نوع مسائل، این انجمن نیازِ به کارگیری یک کارگروه از متخصصان امر با هدف «اخلاق در بخش مراقبت و نگهداری بیمار با رویکرد فناوری خودکار» را بررسی می کند.
الکساندر دیتریش از مرکز هوا فضای آلمان بر این باور است که عبارت «ربات های پرستار» اصولا ترکیبی گمراه کننده است. ربات هایی که در حال حاضر وجود دارند، تنها می توانند به عنوان دستیار کاربرد داشته باشند.
آنها باید کادر مراقبت و نگهداری را یاری کنند، باری از دوش همراهِ بیمار بردارند یا مثل یک ربات در کارتونی از شرکت والت دیسنی، کمک دست سالمندان باشند.
نشریه اشپیگل آلمان
مترجم: ارسلان دامغانی
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات