شکست آمریکا در به صفر رساندن صادرات نفت ایران
گاز باید با بهترین کیفیت به مردم عرضه شود
توربین ملی مثل ساعت کار میکند
جزییات طرحهای تکمیل زنجیره ارزش
توصیههای مرگخاموش را جـدی بـگیرید
تسلیت به خانواده پیشکسوت عرصه قلم و رسانه
راهاندازی مرکز تلفن در تأسیسات نفت منطقه کرمان
مرواریدهای دریای پارس دریای پارس
نفـت بـه ورزش همـگانی تـوجه ویـژه دارد
در دربی نفتیها مسجدسلیمان و آبادان امتیازات را تقسیم کردند
از پشم تا کرک چگونه نگهداری کنیم؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: ایران تاکنون موفق شده است به میزانی که نیاز داشته نفت بفروشد و علاوه بر آن، آمریکا ناچار شد به هشت کشور خریدار نفت ایران این فرصت را بدهد که بتوانند همچنان از ایران نفت خریداری کنند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، اسحاق جهانگیری، روز دوشنبه (۲۱ آبان ماه) که به منظور افتتاح و بهره برداری از چند طرح و پروژه مهم عمرانی و صنعتی وارد استان خوزستان شد در فرودگاه آبادان در خصوص رویکرد آمریکا در خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و اعمال دوباره تحریم ها علیه ملت ایران گفت: آمریکا پس از روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید تلاش کرد فضای ناامنی روانی در ایران ایجاد کند و به سرمایه گذاران داخلی و خارجی این پیام را بدهد که تحریم های ایران بازگردانده خواهد شد و ایران مکان امنی برای سرمایه گذاری نیست. وی افزود: آمریکا از اردیبهشت ماه، چند موضع گیری و رویکرد را در پیش گرفت و در ۱۳ مردادماه بخشی از تحریم ها و در ۱۳ آبان ماه نیز بخش دیگری از تحریم ها بازگردانده شد و تلاش کرد با استفاده از جنگ رسانه ای، فضای روانی در داخل کشور و خارج از کشور را متشنج کند. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: با اقدام های خوب انجام شده در ۶ ماه اخیر، بخش زیادی از توطئه های دشمنان خنثی شد. به عنوان مثال یکی از ادعاهای آمریکا که اعلام کرده بود فروش نفت ایران را به صفر می رساند با شکست روبه رو شد. جهانگیری با تاکید بر این که آمریکا درباره ایران وارد بازی دو سرباخت و منزوی شده است، عنوان کرد: هیچ دولتی به جز رژیم صهیونیستی و برخی دولت های منطقه از آمریکا در قبال تحریم ایران حمایت نکرده و حمایت خود را از رویکرد ایران در این مبارزه اعلام داشته اند. وی گفت: دولت برنامه ریزی و راهکارهایی را پیش بینی کرده است تا تحریم ها و فشارها حداقل آسیب را بر اقتصاد کشور داشته باشد؛ البته مهم ترین شرط در این زمینه این است که همه با هم باشیم و دست در دست هم از این شرایط عبور کنیم.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که درآمدهای نفتی ایران افزایش یافته است، گفت: هیچ کشوری نمی تواند سدی در برابر توسعه صنعت نفت یا صادرات فرآورده های نفتی ایران ایجاد کند.
شهباز حسن پور بیگلری با بیان این که تحریم ها بیش از آن که به ما خسارت وارد کند به آمریکا ضربه می زند، گفت: با وجود بدعهدی برخی کشورها، ایران مشتریان نفتی جدیدی پیدا کرده است. آمریکا می داند که بازار جهانی نفت نمی تواند جای خالی نفت ایران را پر کند؛ از این رو تصمیم گرفت که هشت کشور را از تحریم های نفتی علیه ایران معاف کند. وی با تاکید بر این که افزایش درآمد نفتی ایران واقعیت دارد، افزود: آمریکا در تحریم های جدید علیه ایران تنهاست و دیکر کشورهای جهان از واشنگتن تبعیت نکرده اند، در دور پیشین تحریم ها، هیچ کشوری به لحاظ حقوقی و شرایط بین المللی اجازه همکاری با ایران را نداشت، اما در همان شرایط هم ما توانستیم نفت صادر کنیم، به این معنا که هیچ وقت صادرات نفت ایران به صفر نرسیده است. این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: خریدار نفت داریم و سازوکارهایی نیز پیدا می کنیم تا بتوانیم باوجود تحریم ها، نفتمان را صادر کنیم. حسن پور بیگلری افزود: نکته ای که نباید فراموش شود این است که در شرایط تحریم های نفتی، هیچگاه صادرات نفت ایران به صفر نخواهد رسید و ایران برای فروش نفت خود مشتریان خاصی خواهد داشت.
کارگروهی مشترک بین راهآهن و شرکت بهینهسازی مصرف سوخت برای شناسایی ظرفیتهای ریلی به منظور بهرهمندی از ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید ایجاد می شود. ساسان کاظمینژاد، مدیربخش حمل ونقل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت در نشست مشترک با عضو هیئت مدیره راهآهن کشور و بازدید از بخشهای مختلف ایستگاه راهآهن تهران و مسیر حومهای تهران - کرج، با تاکید بر اقدامهای موثر راهآهن برای استفاده عموم، بهویژه قشر محروم از خدمات ریلی گفت: راهآهن با احداث خطوط زیرسطحی، افزون بر صرفهجویی در مصرف سوخت و کوتاه کردن مسیر، به حرکت روان ترافیک جادهای و شهری کمک کرده است. وی با اشاره به اهمیت ویژه حمل ونقل ریلی کشور گفت: این اهمیت سبب شده است از ۲۰ میلیارد دلار پروژههای صنعت نفت ۷,۵میلیارد دلار آن به پروژههای بخش ریلی اختصاص داده شود. در ادامه سعید رسولی، عضو هیئت مدیره راهآهن کشور، ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید را شکل توسعه یافته بند «ق» تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۳ عنوان و افزود: در قانون ماده ۱۲ به همه دستگاههای اجرایی اجازه داده تا از سرمایه گذاری در اقدامهایی که سبب صرفهجویی انرژی و افزایش بهرهوری شود، حمایت کنند و از محل قرارداد، اصل سود سرمایه گذاری به سرمایه گذار بازگردانده شود. وی گفت: راهآهن از نخستین دستگاههای کشور است که ظرفیت ماده ١٢ را بهخوبی شناخته و در روزهای نخست تصویب آن در سال ٩٣ با کار کارشناسی و تشکیل جلسات بسیار مفصل در سطوح مختلف، موفق به دریافت مصوبه ۷,۵ میلیارد دلاری از محل این قانون از شورای اقتصاد شد.
مدیرکل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با هدف کاهش آلودگی هوا، ماهانه ۱۶۰ جایگاه عرضه گازوئیل در محورهای مواصلاتی منتهی به کلانشهرها پایش می شوند. شینا انصاری با بیان این که مقوله پایش سوخت اهمیت بسیار زیادی دارد، گفت: با توجه به اهمیت موضوع، یکی از برنامه هایی که تصویب شد این است که افزون بر پایش های محیطی، منابع آلاینده را نیز به ویژه در هشت کلانشهر مهار کنیم. وی افزود: منظور از منابع آلاینده، خودروها و سوخت آنهاست، در این میان سوخت گازوییل برای خودروهای دیزلی را با جدیت پیگیری می کنیم که تاکنون در نشست های کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی مطرح و تاکید شده است که به طور حتم سوخت یورو ۴ به ویژه در کلانشهرها و محورهای مواصلاتی آنها توزیع شود. مدیرکل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: مقرر شد ماهانه جایگاه های عرضه گازوئیل در محورهای مواصلاتی کلانشهرها را نیز پایش کنیم که بر این اساس کار پایش از پارسال در کشور آغاز شد و با این کار میزان گوگرد در سوخت های دیزل پایش می شود.
انصاری تاکید کرد: با توجه به اهمیت موضوع، برنامه مشترکی با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در قالب یک تفاهم نامه داریم تا کارها هماهنگ پیش رود. بر این اساس، جایگاه ها را به صورت هفتگی پایش و اطلاعات را جمع بندی و ماهانه در جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوا اعلام می کنیم. وی عنوان کرد: تا پیش از این جایگاه های عرضه سوخت در داخل شهرها در سراسر کشور را پایش می کردیم؛ کار پایش جایگاه های عرضه گازوییل در محورهای مواصلاتی که بیشتر برای سوخت گیری خودروهای سنگینی است از پارسال به ویژه در فصل زمستان آغاز شد، بر این اساس باید به طور حتم سوخت آنها یورو ۴ باشد. مدیرکل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به هزینه بالای پایش افزود: ازآنجا که تعداد جایگاه های عرضه زیاد است، نمی توانیم هفتگی همه را پایش کنیم، از این رو قرار شد هر هفته حدود ۳۰ جایگاه پایش شود و از آنجا که روند پایش جایگاه های عرضه کننده سوخت گازوئیل پیچیده است، استان ها توان انجام آن را ندارند، بنابراین آزمایش و اندازه گیری ها باید در تهران انجام شود.
روش های بهینه در مهار مصرف و تعدیل قیمت انرژی از جمله بنزین در نشست کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران بررسی شد. نمایندگان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تهران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، هفته گذشته در نشست کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران، راهکارهای مدیریت مصرف بنزین را بررسی کردند. در ابتدای این نشست رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران با بیان این که ایران در صدر فهرست کشورهای دارای بالاترین یارانه های انرژی در جهان قرار دارد، گفت: بر اساس آمار رسمی، هر ایرانی در شبانه روز ۱,۱ لیتر بنزین مصرف می کند، در حالی که این میزان در ترکیه ۰.۱ لیتر، چین ۰.۳ و در اروپا ۰.۵ لیتر است و مصرف بنزین در ایران معادل ۵.۷ تا ۶ برابر میانگین جهانی است.
فریدون اسعدی، عضو کمیته انرژی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی به وضع تولید و مصرف بنزین در کشور طی دوره های برنامههای توسعه اشاره کرد و افزود: اگر هدف سیاست گذاران در کشور صرفا مقابله با قاچاق بنزین است، رویکرد احیای کارت سوخت می تواند بهترین گزینه قلمداد شود و اگر کاهش و مدیریت مصرف سوخت را هدف گذاری کرده اند، سهمیه بندی به همراه روش های غیرنفتی کاهش تقاضا می تواند گزینه مناسب برای رویارویی با آن باشد. آرش نجفی، رئیس انجمن بهینه سازی مصرف انرژی نیز در ادامه این نشست، با تاکید بر این که در ایران باید برای مدیریت مصرف بنزین، سیاست های جبرانی و جایگزین های مناسب را پیش روی جامعه مصرف قرار داد، تصریح کرد: در ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان، باید روی چندگانگی سوخت خودروها تمرکز کرد.
علی بختیار، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز عنوان کرد: یک پیشنهاد عملیاتی، استفاده از کارت سبز انرژی است، به طوری که رقم مشخصی همزمان با پرداخت یارانه ها در این کارت واریز شود و نکته مهم این که کارت سبز انرژی قابلیت نقدشوندگی نداشته باشد. در همین باره، فرهاد فزونی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران، به کارگیری کارت انرژی را راهکاری مناسب برای مدیریت مصرف بنزین در کشور دانست. اسدالله قره خانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز با بیان این که در کشور به همان میزان که بنزین تولید می شود، مصرف می کنیم و گاه مقدار مصرف از تولید پیشی می گیرد، افزود: با توجه به تفاوت قیمت سوخت داخل و خارج از کشور، این نگرانی را دارم که حتی در آینده نزدیک افزون بر مرزنشینان، مرکزنشینان نیز به سمت قاچاق سوخت و بنزین به خارج از کشور گرایش پیدا کنند.
یازدهمین نشست کمیته نظارتی اوپک و غیراوپک در ابوظبی که عمده تمرکزش بر بررسی چشم انداز عرضه و تقاضا در سال ۲۰۱۹ بود، پایبندی تولیدکنندگان حاضر در توافقنامه کاهش عرضه نفت را ۱۰۴ درصد اعلام کرد.
در یازدهمین نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه ای اوپک و غیر اوپک روز یکشنبه (۲۰ آبان ماه) در ابوظبی گزارش ماهانه کمیته مشترک فنی(JTC) و تحولات کوتاه مدت در بازارهای جهانی نفت خام شامل چشم انداز و سناریوهای تحلیلی بررسی شد.
کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک بر اقدام ها و تلاش های مستمر تولیدکنندگان حاضر در بیانیه همکاری با هدف ایجاد بازار نفت متوازن و پایدار به نفع هر دو قشر تولیدکننده و مصرف کننده، صنایع و اقتصاد جهان تاکید کرد.
کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک اشاره کرد که شرکت کنندگان در بیانیه همکاری در اکتبر ۲۰۱۸ به توافقنامه کاهش تولید روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه ای (مصوبه نشست ۱۷۱ اوپک و نخستین نشست مشترک اوپک و غیراوپک در وین) ۱۰۴ درصد پایبند بوده اند.
کمیته همچنین شرایط کنونی عرضه و تقاضا در بازارهای جهانی نفت خام را بررسی و اشاره کرد که در سال ۲۰۱۹ رشد عرضه بیش از تقاضای جهانی سبب ایجاد تردیدهایی در بازار می شود.
این کمیته تاکید کرد که تعدیل چشم انداز رشد اقتصادی جهان در کنار این تردیدها، می تواند سبب کاهش تقاضا برای نفت خام در سال ۲۰۱۹ میلادی شود و سرانجام به افزایش شکاف بین عرضه و تقاضا بینجامد.
کمیته وزارتی همچنین از کمیته فنی خواست شرایط بازار را به طور مداوم رصد و سناریو های تحلیلی مبنی بر داده های جدید را با توجه به گزینه های مربوط به ارقام تولید در سال ۲۰۱۹ بررسی کند، زیرا امکان به کارگیری راهبردهای جدید برای ثبات بازار وجود دارد.
دوازدهمین نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک پنجم دسامبر (چهارشنبه ۱۴ آذر) یک روز پیش از صدو هفتادوپنجمین نشست عادی که آخرین نشست سال ۲۰۱۸ وزیران نفت و انرژی اوپک است، در وین برگزار می شود.
اعضای اوپک و غیر اوپک در نشست ۱۷۴ اوپک تصمیم گرفته بودند پایبندی خود به سقف تولید تعیین شده را به ۱۰۰ درصد برسانند.
اعضای اوپک در نشست ۱۷۱ خود در دسامبر ۲۰۱۶ تصمیم گرفتند برای کمک به ثبات بازار و بهبود قیمت نفت، روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه از تولید خود بکاهند و در کنار آنها کشورهای غیرعضو به رهبری روسیه متعهد شدند در مجموع روزانه ۶۰۰ هزار بشکه کاهش تولید دهند.
کشورهای حاضر در توافق تصمیم گرفتند به منظور نظارت بر حسن اجرای مصوبه های نشست های اوپک و نشست های مشترک اوپک و غیراوپک و بررسی میزان پایبندی تولیدکنندگان به سهمیه ها و تعهدها، کمیته ای متشکل از چند کشور عضو و غیرعضو اوپک تشکیل دهند که هرچند وقت یک بار نشست های فنی با حضور کارشناسان و نشست های وزارتی با حضور وزیران کشورهای عضو کمیته برگزار می شود.
کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافقنامه کاهش عرضه روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه ای تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک (JMMC) متشکل از وزیران کشورهای کویت، عربستان، ونزوئلا، الجزایر، روسیه و عمان است؛ امارات هم به عنوان رئیس دوره ای اوپک در این نشست ها حضور دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: گاز تولیدی پالایشگاه ها باید با مناسب ترین هزینه و بهترین کیفیت، تولید و در اختیار مردم گذاشته شود. حمیدرضا عراقی روز سه شنبه (۲۲ آبان ماه) در نشست اعلام آمادگی شرکت های پالایش گاز برای ورود به فصل سرما گفت: در شرکت ملی گاز ایران به یک توازن درست رسیده ایم، به گونه ای که پالایشگاه ها در تولید و عرضه گاز توانا و شایسته هستند. وی تاکید کرد: باید گاز را به روشی تولید کنیم که با کمترین امکانات، بهترین کیفیت را برای عرضه به مردم داشته باشد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به این که توانمند شدن نیروها، می تواند یک سازمان را به اوج برساند، اظهار کرد: با توانمندسازی افراد، کشور می تواند در راه رشد و شکوفایی گام بردارد. این یکی از کارهای مهمی است که شرکت ملی گاز ایران همسو با مسئولیت های اجتماعی خود و با هدف افزایش اعتماد در مردم انجام می دهد. غلامرضا بهمن نیا، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران نیز با مطلوب خواندن وضع پالایشگاه های گاز گفت: هماهنگی های لازم برای تولید پایدار، مطمئن و ایمن گاز در سراسر کشور انجام شده است تا با آمادگی کامل به استقبال فصل سرما برویم. وی با بیان این که تولید پایدار و ایمن گاز در اولویت شرکت ملی گاز قرار دارد، اظهار کرد: باید در افزایش کیفی فرآیندها و حفاظت از دارایی های فیزیکی نیز پیشقدم و پیشرو باشیم تا محیطی امن را برای تولید پایدار گاز به وجود آوریم.
وزارت نفت و سازمان ملی استاندارد پیرو اجرای موافقتآمیز تفاهم نامه امضا شده در سال ۹۴، تفاهم نامه جدیدی برای همکاری امضا کردند.
معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت اعلام کرده است: «پیرو اجرای موفقیت آمیز تفاهمنامه امضا شده در اردیبهشت ۹۴ با سازمان ملی استاندارد و اتمام اعتبار آن، متن تفاهمنامه جدید بین وزارت نفت و سازمان ملی استاندارد، براساس ظرفیتهای موجود در «قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد» و در چارچوب ضوابط ابلاغ شده از سوی وزیر نفت در «آییننامه نظام استانداردسازی در صنعت نفت ایران» تدوین و امضا شده است.» بر اساس این گزارش، اهم موضوعات مورد تفاهم و همکاری در توافق جدید، شامل شناسایی زمینههای سرمایهگذاری مشترک سازمان و وزارت در راستای تفاهمنامه، همکاری در اجرای مسئولیتهای قانونی در نظام استاندارد (استانداردسازی، ارزیابی انطباق، اندازهشناسی و تایید صلاحیت) در حوزه صنعت نفت، همکاری و مشارکت در ارزیابی ملی کیفیت، همکاری در تدوین نظام جامع کیفیت کالا و خدمات، همکاری در سیاستگذاری برای حمایت از محصولات ایرانی در صنعت نفت، همکاری در آموزش تخصصی و ترویج و توسعه فرهنگ استاندارد در زمینه تولید و مصرف صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، همکاری و مشارکت در ایجاد و توسعه شبکه ملی آزمایشگاهی کشور (شماک) و مشارکت در فعالیتهای پژوهشی و آموزشی مشترک وزارت و سازمان است. براساس این تفاهمنامه، همه مدیریتها و شرکتهای تابع وزارت نفت میتوانند با هماهنگی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، در مسائل یادشده مشارکت داشته باشند.
نشست تخصصي مسئوليت های اجتماعي به میزبانی شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با حضور سيد امير طالبيان، مشاورر وزير نفت در امور اجتماعي و مديران و نمايندگان شرکت هاي تابع وزارت نفت در جنوب برگزار شد.
مشاور اجتماعي وزير نفت در این نشست گفت: اين نشست با حضور مديران و نمايندگان شرکت ملي مناطق نفت خیز جنوب و شرکت هاي تابع و شرکت ملی پخش فرآورده هاي نفتي برگزار شد و فرصت مناسبي بود تا فرآیند مسئولیت اجتماعی شرکتی که از چند سال پیش در وزارت نفت با تدبیر و تأکید وزیر نفت مطرح شده بررسي شود.
سيد امير طالبيان افزود: ما نیاز به این داشتیم که طی جلسات منطقه ای با مديران و کارشناسان، ضمن ارزیابی عملکرد در خصوص مسئولیت اجتماعی، همفکری داشته و نظرهای خود را به هم نزدیک کنیم و در قبال انتظارات و مطالباتی که به طور طبیعی از نفت وجود دارد، اتخاذ موضع کنیم و موضع یکسان و واحدی داشته باشیم.
به گفته وی، در این جلسه بر اين موضوع تاکيد شد که در کنار تولید که وظيفه ذاتی شرکت هاست در قبال توسعه و رفاه ذینفعانی که از ما متأثرند، احساس مسئولیت کنیم و سعی کنیم در مناطقي که نفت احیاناً پیامدهای منفی داشته است، آنها را با انجام فعالیت هایی که تحت عنوان مسئولیت اجتماعی تعریف می شود، جبران کنیم و به شرایطی برسیم که مردم آن مناطق پشتیبان تولید باشند.
مشاور اجتماعي وزير نفت ادامه داد: به هر حال تولید نفت، موضوعی حیاتی برای کشور است و مخصوصا در مناطق نفت خيز جنوب که سهم عمده اي از توليد را به عهده دارد، باید به گونه ای با مردم تعامل کنیم تا آنها پشتیبان این تولید باشند.
طالبيان تاکید کرد: این جلسه به این دلیل تشکیل شد که وزیر نفت تأکید داشتند ما نظرهای همکاران را در مناطق مختلف دريافت کنيم و در حوزه مسئولیت اجتماعی به یک نقشه راه و یک نظامنامه و چارچوبی برسیم که آن را در سطح صنعت نفت عملیاتی کنيم.
علی کاردر، حق امضای ناشی از اختیارات مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران را به محسن پاکنژاد، معاون امور تولید این شرکت تفویض کرد. در نامه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خطاب به پاکنژاد آمده است:
«با توجه به هماهنگیهای به عملآمده با وزیر محترم نفت و در اجرای بند (۱۸) ماده (۵۲) قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران مصوب ۱۳۹۵,۱.۲۳، مبنی بر تعیین صاحبان امضای مجاز و تعهدآور برای شرکت و امکان تفویض اختیارات مدیرعامل، بدینوسیله حق امضای ناشی از اختیارات موضوع ماده مذکور جهت انجام و اعمال کلیه اختیارات قابل تفویض مدیرعامل در قانون اساسنامه و سایر قوانین و مقررات از جمله مکاتبات، تنظیم و ابلاغ صورتجلسات، اسناد مالی و تعهدآور، انعقاد موافقتنامه ها و قراردادها، با رعایت کلیه قوانین و مقررات حاکم بر شرکت ملی نفت ایران و همچنین صدور احکام انتصاب، بخشنامهها و دستورالعملهای مورد نیاز در شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای فرعی تابعه، شامل راهبری، نظارت، هماهنگی، پیگیری وظایف و انجام ماموریتهای مرتبط محوله به شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای فرعی تابعه در چارچوب مصوبات هیئت مدیره و با رعایت قوانین و مقررات به جنابعالی تفویض میگردد تا اقدامات لازم را معمول فرمایید.
حدود این تفویض اختیار، شامل اختیارات تفویضی هیئت مدیره به مدیرعامل طی ابلاغ مصوبه شماره ۳۲۸۶۵-۲۰۲۹ مورخ ۱۳۹۶,۷.۱۱ نشده و از تاریخ ابلاغ، جایگزین کلیه تفویض اختیارات قبلی میشود». بر اساس این گزارش، با توجه به الزام اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان که علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران را نیز شامل میشود، وی تا تعیین مدیرعامل جدید، اختیارات مربوطه را تفویض کرده است.
حمیدرضا عراقی در حکمی، حسن منتظر تربتی را به عنوان قائم مقام مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران منصوب کرد. معاون وزیر نفت در امور گاز در حکمی حسن منتظرتربتی را به عنوان «قائم مقام مدیرعامل و نایب رییس هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران» منصوب کرد.
متن حکم به شرح زیر است:
با توجه به هماهنگی به عمل آمده با وزیر محترم نفت و رئیس مجمع عمومی شرکت ملی گاز ایران و به استناد تصویب نامه شماره ۸۵۹۷ به تاریخ ۲۲/۸/۱۳۹۷ هیئت مدیره و با لحاظ ماده ۱۷ اساسنامه شرکت ملی گاز ایران جنابعالی به عنوان قائم مقام مدیرعامل و نائب رئیس هیئت مدیره منصوب و بدین وسیله تمشیت امور شرکت از جمله وظایف و اختیارات مقرر در ماده ۲۶ اساسنامه شرکت به جنابعالی تفویض می گردد.
امید است با استعانت از ذات اقدس الهی و در راستای سیاست های شرکت ملی گاز ایران و نیل به اهداف کلان صنعت گاز در انجام وظایف محوله موفق و موید باشید.
رضا نوروززاده، اختیارات مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی را به حسین ابویی مهریزی تفویض کرد. در نامه مدیرعامل این شرکت خطاب به ابویی مهریزی آمده است: «نظر به سوابق و تجربیات مفید جنابعالی و به استناد ماده ۲۶ اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به منظور اداره عملیات مختلف شرکت به موجب این حکم اختیارات و وظایف مصرحه خود در اساسنامه را به جنابعالی تفویض می نمایم، امید است با اتکال به خداوند منان و بهره گیری از توان نیروهای شرکت در انجام این مهم موفق وپیروز باشید».
بر اساس این گزارش، با توجه به الزام اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان که رضا نوروززاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی را نیز شامل میشود، وی تا تعیین مدیرعامل جدید، اختیارات مربوطه را تفویض کرده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درباره سوءاستفاده احتمالی از کارت های سوخت شخصی در جایگاه ها توضیحاتی ارائه کرد.
در متن این توضیحات آمده است: «پیرو انتشار اخباری مبنی بر خرید و فروش کارت های هوشمند سوخت شخصی از طریق فروش کارت و سپس تقاضای صدور کارت المثنی، به اطلاع می رساند با توجه به ظرفیت های سامانه هوشمند سوخت، امکان استفاده همزمان از دو کارت وجود ندارد.
برای صدور کارت هوشمند سوخت المثنی جدید ابتدا باید کارت سوختی که مفقودی آن اعلام شده است، ابطال شود و سپس فرآیند صدور کارت جدید آغاز می شود.»
به تازگی اخباری در رسانه ها مطرح شده است که کارکنان جایگاه های عرضه سوخت نسبت به خرید کارت های سوخت شخصی افراد به قیمت های ۱۰۰ هزار تومان و ... اقدام و آنان را به دریافت کارت سوخت المثنی ترغیب می کنند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز گفت: بهره برداران به خوبی می توانند زنجیره انتقال گاز در سراسر کشور را هدایت کنند. سعید توکلی، روز سه شنبه (۲۲ آبان ماه) در آیین تجلیل از بهره برداران برتر انتقال گاز که با حضور حمیدرضا عراقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مدیران ارشد صنعت گاز برگزار شد، ضمن تجلیل از زحمات بهره برداران ایستگاه های تقویت فشار گاز گفت: ایده المپیاد بهره برداران در مردادماه ۹۵ پس از برگزاری المپیاد آتش نشانان در ذهن من شکل گرفت. وی افزود: برای اجرایی شدن این ایده، یک کمیته راهبری و اجرایی خوب را تشکیل دادیم و بهره برداران را فرا خواندیم تا از ایده های آنها استفاده کنیم. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ادامه داد: هدف ما برگزاری المپیاد برای انتخاب بهترین بهره برداران انتقال گاز بود، ارتقای دانش فنی و مهندسی آنها از دیگر اهداف برگزاری این المپیاد است.
وی با بیان این که سه منطقه برای اجرای المپیاد در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: منطقه ۳ عملیات انتقال گاز به عنوان نخستین منطقه برای اجرای المپیاد انتخاب شد که در مرحله نخست بیش از ۶۴ درصد از بهره برداران سراسر کشور شرکت کردند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان این که بهره برداران می توانند زنجیره انتقال گاز را به خوبی هدایت کنند، عنوان کرد: ما می توانیم به صدور خدمات فنی بپردازیم، همان طور که اکنون نیز خدمات فنی خود مانند پیگرانی هوشمند را در برخی کشورهای همسایه ارائه می دهیم تا بتوانیم به هدف خود یعنی سرآمدی در تراز جهانی دست یابیم.
مشعل - سمیه راهپیما- پس از پیدایش نفت خام در مسجد سلیمان (در سال 1287) آبادان به دلیل نزدیکی به مناطق نفت خیز ، قرار گرفتن در میان رودخانه های اروند و بهمنشیر، در فاصله 71 کیلومتری خلیج فارس و دسترسی به آب های آزاد، برای ساخت پالایشگاه انتخاب شد. به همین منظور نخستین کلنگ احداث پالایشگاه در سال 1287 شمسی(1910 میلادی) به زمین زده شد و پالایشگاه آبادان در سال 1291 به عنوان نخستین تصفیه خانه نفت کشور آغاز به کار کرد.از آن زمان تا کنون این پالایشگاه افت و خیزهای فراوانی داشته و اکنون توانسته سختی هایش را که بخش عمده آن به دوران هشت سال جنگ تحمیلی باز می گردد، پشت سر بگذارد. به دلیل اهمیت این موضوع، هفته نامه «مشعل» گفت وگویی با سیدعلی اکبر میرقادری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان داشته که در ادامه می خوانید:
با توجه به اینکه قدمت برخی واحدهای فرایندی پالایشگاه به بیش از 50 سال می رسد، در این زمینه توضیح دهید که چه برنامه هایی برای نوسازی آنها در دستور کار دارید؟
پالایشگاه آبادان بیش از 100 سال سابقه تصفیه نفت خام در فراوردهای نفتی را دارد و نخستین پالایشگاه احداث شده در کشور است. این پالایشگاه دارای شرایط مختلفی از نظر عملکردی و تاریخی بوده، از این رو برای عملکرد بهتر پالایشگاه پروژه هایی راهبردی در برنامه داریم. در این پالایشگاه واحدهایی در حال کار هستند که قدمت ساخت آنها به بیش از 60 تا 70 سال می رسد و در سایر واحدهای فرایندی کشور این قدمت بی سابقه است. پالایشگاه با توجه به شرایط جغرافیایی و قرار گرفتن در نقطه صفر مرزی طی هشت سال جنگ تحمیلی، تحت شدیدترین بمباران ها و تهاجم توپخانه و خمپاره اندازهای دشمن قرار گرفت، از این رو به بیشتر تجهیزات پالایشگاه آسیب های جدی وارد شد و در شرایط بسیار سختی تعمیر، بازسازی و نوسازی شدند. ضمن آنکه واحدهای این پالایشگاه، دارای فرایندهای قدیمی هستند و به دلیل شرایط بازار آن سال ها، تقریبا 45 درصد نفت کوره کشور در این پالایشگاه تولید می شد. در آن زمان، تقاضای بازار به شکلی بود که استفاده از این نوع فرایندها را برای تولید این حجم نفت کوره، اقتصادی و قابل توجیه می کرد.درحال حاضر به دلیل کاهش قیمت نفت کوره و محدودیت های زیست محیطی، تمام شرکت های پالایشی در سطح جهان به منظور سودآوری بیشتر و همچنین انطباق فراورده ها با استاندارهای زیست محیطی، درپی کاهش تولید نفت کوره هستند. از این رو پالایشگاه آبادان با توجه به قدمتی که دارد، دارای فرایندهایی است که به اجبار میزان قابل توجهی از خوراک خود را به نفت کوره تبدیل می کند. با اجرای فاز سه پالایشگاه و ساخت واحد کت کراکر جدید با ظرفیت 45 هزار بشکه در روز و از مدار خارج کردن کت کراکر قدیمی، شرایط بهتری برای پالایشگاه ایجاد شده که علاوه بر بهبود محصولات تولیدی پالایشگاه، تاحدی در تولید نهایی نفت کوره پالایشگاه موثر بوده است.
پس می توان گفت که طرح های توسعه ای این پالایشگاه به فاز سه
باز می گردد؟ خیر، اکنون چند هدف را دنبال می کنیم که عبارتند از: انطباق محصولات و فراورده های تولیدی که براساس آخرین استانداردهای روز زیست محیطی است، استفاده از فناوری های مدرن برای تطبیق این فراورده ها با استانداردهای یورو 5 و کاهش میزان تولیدی نفت کوره به شکلی که باعث بهینه سازی و حداکثر کردن تولید بنزین، گازوییل و سایر فراورده های سبک مانند خوراک های واحدهای پتروشیمی شود.
در میان صحبت های خود به تولید فراورده های یورو 5 اشاره کردید. آیا این فراورده ها به تولید رسیده است؟
اکنون محصولات تولیدی پالایشگاه در شرایطی هستند که با استانداردهای روز جهانی انطباق دارند، به طوری که در آن بنزین با استاندارد یورو 4 تولید می شود و به دنبال ارتقای کیفیت محصولات دیگر هستیم. طرح های احداثی موجود شامل دو طرح اساسی است که به نام فاز 2 و فاز 4 تقسیم بندی شده است.اقدام نخست در فاز 2، ساخت واحدهای جدیدی است که باعث حذف واحدهای قدیمی با بازده پایین و بدون ایمنی کافی برای ادامه فرایندهای عملیاتی که دارای قدمت حدود 70 ساله است، می شود. بنابر این در نگاه نخست با ایجاد فاز 2 به دنبال ایجاد واحدهای جایگزین به جای واحدهای قدیمی و فرسوده هستیم. فاز 2 یا همان طرح تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، شامل واحدهای تقطیر در اتمفسر و خلأ، واحدهای تولید و شیرین سازی گاز موجود، واحدهای گوگرد زدایی از محصولات سبک مثل نفتا، گوگرد زدایی از نفت سفید و نفت گاز، ایجاد واحد تبدیل کاتالیستی جدید و ایجاد واحد آیزو ماکس جدید، ایجاد واحد ایزومریزاسیون نفتا، واحد تولید گوگرد و سایر واحدهای یوتیلیتی و سایر مخازن مورد نیاز برای فاز 2 است. در این فاز با ایجاد واحد جدید تقطیر در اتمسفر با 210 هزار بشکه در روز، واحد جدید تقطیر در خلأ با روزانه 110 هزار بشکه، واحد گاز مایع با 17 هزار بشکه در روز، واحد جدید تصفیه نفتا با روزانه 65 هزار بشکه و... این توان را خواهیم داشت که با ساخت و بهره برداری از فاز 2 بتوانیم علاوه بر خارج کردن واحدهای قدیمی از سرویس، محصولات یورو 5 را نیز تحویل بازار دهیم. همچنین می توان گفت به دلیل افزایش راندمان تجهیزات جدید، حداقل چهار تا پنج درصد نفت کوره تولیدی کاهش یابد.نزدیک به 50 دستگاه مخزن برای ذخیره سازی خوراک و سایر محصولات میانی و نهایی دیده شده و مدت زمان اجرای فاز 2 بین 4 تا 5 سال است.
چه تعداد نیروی انسانی برای اجرای فاز 2 مشغول به کار هستند؟
در فاز 2 نزدیک به سه هزار و 500 تا چهار هزار نیروی انسانی به مدت 5 سال مشغول به کار خواهند شد و بعد از بهره برداری از فاز 2، امیدواریم بتوانیم در بخش های مهندسی، تعمیراتی، عملیاتی، اداری و ادامه روند بهره برداری از این فاز استخدام جدید (به تعداد مورد نیاز) داشته باشیم که این امر کمک شایانی به کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال در منطقه می کند.علاوه بر فاز 2 با انجام پروژه های دیگری که در دستور کار داریم، شاهد کاهش نرخ بیکاری در منطقه خواهیم بود.
فاز 4 در چه مرحله ای است و چه هدفی را دنبال می کند؟
در این فاز، به دنبال کاهش تولید نفت کوره پالایشگاه هستیم. پیش بینی می شود با انجام این پروژه ، نفت کوره تولیدی پالایشگاه، از میزان تولیدی پس از اجرای پروژه فاز 4 به کمتر از 10 درصد حجمی خوراک نفت خام ورودی برسد.فاز 4 پروژه ای است که پالایشگاه را در محدوده سودآوری قابل توجهی قرار خواهد داد. از نظر استفاده از فناوری ها، شرکت های متعددی برای ارائه فناوری های مدرن، اعلام همکاری کرده اند و مطالعات جامع و طرح تفصیلی این فاز تمام شده و قرار است همزمان با انجام پروژه فاز 2 شروع به کار کند.
یکی از مزایای اجرای فاز 4 مدرنیزه کردن واحدهای پالایشگاهی، بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلاینده های زیست محیطی است. در حال حاضر کار مطالعاتی و بررسی های اقتصادی و فنی این پروژه رو به اتمام است و به نظر می رسد در اواسط اجرای فاز 2 فاز 4 را هم شروع کنیم. مدت زمان بهره برداری از این فاز 4 تا 5 سال پیش بینی شده است.
چه طرح های دیگری در دستور کار دارید؟
یکی دیگر از طرح ها اسکرابر فاز 3 است. این طرح کاهش آلایندگی گازهای دی اکسیدهای گوگرد خروجی از واحدهای کت کراکر و اسید سولفوریک را به همراه خواهد داشت.برای بازیافت اسید سولفوریک و تأمین اسید مورد نیاز به منظور استفاده در واحد آلکیلاسیون، پروژه احداث واحد تولید اسید سولفوریک جدید را نیز داریم که در مرحله مناقصه قرار دارد، ضمن آنکه پروژه احداث مخازن جدید کروی را هم پیش رو داریم که در آن دو مخزن سه هزار متر مکعبی و چهار مخزن هزار متر مکعبی برای افزایش ذخیره سازی گاز مایع تولیدی در پالایشگاه ایجاد خواهد شد.احداث بویلرهای جدید بازیافت در نیروگاه سوم را نیز در برنامه داریم که با احداث آن، 48 تن در ساعت بخار با فشار بالا تولید می کنیم. این پروژه مطالعاتی نیز در مرحله آگهی مناقصه و ارزیابی اولیه قرار دارد.
پروژه بازیافت گازهای فلر نیز در حال اتمام است که کاهش آلاینده های زیست محیطی و مصرف انرژی در پالایشگاه از اهداف آن به شمار می رود. این پروژه را یک پیمانکار داخلی انجام داده و بخش عمده آن راه اندازی شده است که در بخش های تکمیلی، حداکثر بازیافت گازهای فلر را خواهیم داشت.پروژه دیگر ما به برق پالایشگاه برای پایداری در شبکه تولید باز می گردد که در مرحله مناقصه قرار دارد. با احداث کلید خانه اصلی برق پالایشگاه، پایداری را در شبکه تولید و توزیع برق پالایشگاه افزایش خواهیم داد و همزمان با آن و به منظور تأمین مطمئن برق واحدهای عملیاتی، احداث کلید خانه های فرعی پالایشگاه را نیز داریم که پیمانکار انتخاب شده و طی روزهای آینده شروع به کار خواهد کرد.
این پروژه ها از جمله اقدام هایی است که ضمن ارتقای کیفیت محصولات، کاهش آلایندگی محیط زیست را نیز به همراه دارد.
در مورد کیفیت فراورده های نفتی بفرمایید؟
کیفیت، بحثی دائمی و همیشگی است. ارتقا و افزایش کیفیت محصولات، ذاتاً یک پروژه بدون زمان است که بی شک باید برای ارتقای محصولات و فراورده های تولیدی برنامه داشته باشیم. این برنامه توقف ناپذیر است. آنچه در برنامه ها دنبال می کنیم، ارتقای کیفیت محصولات اصلی مانند گازوییل و نفت کوره به سطح استانداردهای جهانی است که سرمایه گذاری و استفاده از واحدهای جدید را می طلبد. این کار دائمی است و با برنامه های پیوسته و غیر قابل توقف پیش می رود و هیچگاه نمی توان اعلام کرد که در بحث کیفیت به انتها رسیده ایم.
به دنبال تولید نفت گاز با میزان گوگرد کمتر از PPM 10، میزان بنزن در فراورده بنزین و تولید فراورده های با ارزش و مورد استفاده پتروشیمی ها مانند افزایش تولید پروپیلن به عنوان یک خوراک راهبردی برای واحدهای پتروشیمی هستیم که به تمام این موارد، باید در قالب پروژه های تعریف شده، جامه عمل پوشانده شود.
در بخش شیرین سازی نفت سفید و نفت گاز همانطور که گفته شد، به دنبال کاهش میزان گوگرد و سولفور در این فراورده ها هستیم و واحدهایی مانند هیدرو کراکر یا همان ایزوماکس می تواند علاوه بر تولید فراورده پاک، در کاهش میزان نهایی نفت کوره نیز مؤثر باشند.
اکنون یکی از رسالت های اصلی صنعت نفت، مسئولیت اجتماعی است. شرکت پالایش نفت آبادان در این زمینه چه برنامه هایی دارد؟
پالایشگاه آبادان در یک منطقه مرزی قرار دارد و با توجه به شرایط جغرافیایی و تنوع قومی و به دلیل اینکه یک بندر صادراتی فعال است، مسئولیت های اجتماعی خاصی را دنبال می کند. اقدام های پالایشگاه آبادان به شهر آبادان و دیگر بخش های جامعه باز می گردد.
در حال حاضر این پالایشگاه، دارای چند باشگاه است که در اختیار کارکنان قرار دارد و باشگاه های ورزشی متنوع و قابل توجهی در شهر داریم. تیم های ورزش های همگانی ما در رشته های مختلف فعال هستند و نزدیک به 130 رشته اصلی و فرعی داریم که در بیشتر این رشته ها علاوه بر آقایان، خانم ها نیز حضور فعال دارند.
تمام باشگاه ها و سینمای پالایشگاه در خدمت مردم شهر است. امکانات ورزشی پالایشگاه، امروز بر اساس مسئولیت های اجتماعی در اختیار مردم شهر آبادان نیز قرار می گیرد.
ورزشگاه تختی آبادان، یکی از آخرین دستاوردهای اجرای تعهدات اجتماعی پالایشگاه آبادان است که نوسازی شده و امروز با شرایط مطلوب و استاندارد، بهره برداری می شود.
ارائه خدمات پشتیبانی و همکاری آتش نشانان پالایشگاه با آتش نشانان شهر در شرایط بحران را در برنامه خود داریم، ضمن اینکه سالانه به 700 کارآموز خدمات آموزشی ارائه می کنیم که این افراد از طریق نهادها، ارگان ها، دانشگاه و سایر مراکز شهری به پالایشگاه معرفی می شوند.
همچنین به بخشی از نهادهای مردمی از جمله مرکز کودکان استثنایی، دارالایتام و شیر خوارگاه ها به طور مستمر کمک می کنیم.
بیشتر فعالیت های شرکت برون سپاری شده و با استفاده از پیمانکاران بومی شهر، نیروی کارگر متخصص و ماهر (در گستره شهر آبادان) جذب کرده ایم.
همچنین با استفاده از سیکل مدار بسته ای که در پالایشگاه اجرا شده، میزان مصرف آب پالایشگاه را که از طریق رودخانه بهمنشیر تامین می شد، به حداقل رسانده ایم. در این سیکل، هرز روی و کاهش تولید آلاینده هایی را که احتمال دارد همراه با آب از پالایشگاه خارج شود، به صفر رسانده ایم.
با توجه به تولید برق مازادی که در پالایشگاه داریم، نزدیک به 15 مگاوات برق در این شرایط به شبکه برق سراسری داده ایم که این کار در کاهش خاموشی ها بسیار مؤثر بوده است، به گونه ای که تابستان امسال شاهد خاموشی در آبادان نبوده ایم.
در بخش پژوهش و فناوری چه کارهایی انجام شده است؟
با استفاده از پروژه هایی که در واحد پژوهش و فناوری پالایشگاه تعریف و اجرا شده، همچنین با استفاده از خدمات دریافتی از مراکز دانشگاهی و پژوهشی و کارهای مشترکی که صورت گرفته، فناوری های روز دنیا، دانش فنی ساخت کاتالیست، استفاده از نانو تکنولوژی در فرایندهای پالایشی و سایر پروژه های تعریف شده، توانستیم در ارتقای فنی فرایندهای پالایشی اقدام های خوبی مثل امکان سنجی و ارائه راهکار برای تغییر شرایط کاری دیگ های بخار واحد مرکزی تولید بخار پالایشگاه و افزایش بازدهی آنها انجام دهیم.
امیدواریم پس از اجرای فازهای 2 و 4 بتوانیم با کاهش میزان نفت کوره، به کمتر از 10 درصد حجمی، خوراک این پالایشگاه را در سطح قابل قبول سودآوری قرار دهیم.
با توجه به شرایط موجود، بحث ساخت داخل بسیار مؤثر است. در این زمینه چه فعالیت هایی برای توانمند سازی شرکت های داخلی انجام داده اید؟
شرکت های داخلی در پالایشگاه در حوزه صنعت پالایش و توزیع فراورده ها، با توجه به نیاز پالایشگاه ها به تولید قطعات یدکی به منظور استمرار فرایند تولید و تأمین قطعات یدکی برای ماشین های دوار و ثابت، انواع کمپرسورها، پمپ ها و راکتورهای پالایشگاه ها، اقدام به ساخت داخل با استفاده از مهندسان زبده کرده اند. بر این اساس بومی سازی قطعات یدکی بسیار پیچیده با روش های مرسوم فنی و مهندسی (مهندسی معکوس) به عنوان یک کار اساسی برای پالایشگاه تعریف شده است.
علاوه بر بومی سازی، خودکفایی و ساخت قطعات یدکی پیچیده و تجهیزات فرایندی با تکیه بر توانمندی های متخصصان داخلی کشور و با ارتقای توان فنی و مهندسی مجموعه، موفق به ساخت و تولید تعداد زیادی از قطعات مورد نیاز صنعت کشور شده ایم که فهرست و نمونه های ساخته شده در پالایشگاه در بخش کالا موجود است.
یکی از فواید اصلی این موضوع، ارتقای توان دانش مهندسی ساخت داخل و استفاده از نیروهای کار آمد و دانش ایرانی است.
با تکیه بر دانش فنی داخلی، توانسته ایم در هزینه موارد ذکر شده، حدود 75 درصد صرفه جویی کنیم. به جرات می توان گفت که نسبت به انواع درخواست ها و نیازهای داخلی شرکت از جمله قطعات یدکی یا تجهیزات جدید، توان و امکان ساخت آن را در داخل داریم. از این رو افتخار می کنیم که این پالایشگاه امروز موفق شده نیازهای خود را که در گذشته از منابع خارجی تأمین می شد، در داخل شرکت و با بهره گیری از توان نیروهای متخصص داخلی تأمین کند.
تجهیزات دوار مانند انواع کمپرسورها، پمپ ها و انواع توربوژنراتورها، پنکه های هوایی که در شرایط عملیاتی متفاوتی در سرویس قرار می گیرند، دائماً به قطعات یدکی نیاز دارند که با استفاده از مهندسی معکوس اقدام به تولید دانش فنی و سپس ساخت داخل کرده ایم.
در پایان اگر موضوعی باقی مانده که به آن اشاره نکرده اید، بفرمایید؟
با توجه به برنامه های شرکت، بخصوص برنامه های درازمدت که در مدت 4 تا 5 سال اجرایی و محقق خواهد شد، آینده این شرکت را بسیار روشن می بینم و در سال های آینده، شاهد پالایشگاهی مدرن و به روز در آبادان خواهیم بود. این پالایشگاه با توجه به شرایط خاص جغرافیایی خود که دارای 13 اسکله فعال و بندرصادراتی ماهشهر است، در آینده ای نه چندان دور به عنوان یک قطب صنعت پالایشی کشور محسوب می شود و خدمات شایانی را به جامعه ارائه خواهد کرد.
مشعل پارس جنوبي ؛ بزرگ ترين ميدان گازي جهان که توسعه آن با هدف تامين گاز مورد نياز كشور در بخش هاي گازرساني شهری (شامل واحدهاي خانگي- تجاري)، تزريق به ميادين نفتي، عرضه به واحدهاي صنعتي و نيروگاه ها، تامين خوراك مجتمع هاي پتروشيمي و صادرات گاز، ميعانات گازي، گازمايع و گوگرد به اولویت وزارت نفت تبدیل شد و ظرفیت تولید گاز در میدان مشترک به سبب راه اندازی فازهای جدید از روزانه 282 میلیون مترمکعب در سال 1392، اکنون از مرز 600 میلیون مترمکعب گذشته است. تلاشی که موجب شده با ورود گاز تولیدی به شبکه سراسری انتقال ، نگرانی مردم از سرمای زمستان و نبود سوخت به پایان برسد؛ اما به دغدغه و مسئولیت مدیران نفتی و گازی افزوده شود. نگرانی هایی که موجب شده از ابتدای سال فعالیت های گسترده ای برای انجام تعمیرات اساسی پالایشگاه ها و واحدهای گازی و تولید حداکثری گاز در ماه های سرد سال صورت گیرد؛ عملیاتی بزرگی ( تعمیر اساسی پالایشگاه های پارس جنوبی) که از 23 فروردین به مدت 156 روز با تعمیر پالایشگاه نهم آغاز شد و با پالایشگاه های سوم، چهارم، هفتم، ششم، هشتم و دهم تا 30 مهر پایان یافت، فرایندی که تعمیرات با محور بازرسی فنی، نیازهای تعمیراتی و استفاده و الگوگیری از روش شناسی مدیریت دارایی های فیزیکی با انتخاب تجهیزات براساس آمار و اطلاعات فنی و محاسبات علمی با استفاده از نرم افزارهای مختلف به منظور بهینه سازی هزینه ها هر ساله به اجرا در می آید.
پرونده گازرسانی در فصل سرما که بخش اعظم آن به وضعیت توسعه فازهای میدان گازی پارس جنوبی اختصاص پیدا کرده، با راه اندازی فازهای جدید موجب افزایش مقدار تولید گاز طبیعی در کشور می شود که پایداری گازرسانی در فصل سرما را در پی خواهد داشت؛ اما از آنجا که مصرف گاز به صورت کنترل ناپذیری افزایش می یابد، بنابراین هر سال باید تولید گاز هم بیشتر شود. از این رو به شرکت های تولید کننده تکلیف می شود که تولید خود را به میزان معینی برسانند.
همچنین طبق برنامه ریزی ها علاوه بر برداشت از سایر فازها که طبق روال هر سال انجام می شود، امسال ۲۸ میلیون مترمکعب (یک میلیارد فوت مکعب) گاز ترش از موقعیت مخزنی طرح توسعه فازهای ۲۲_۲۴ در پارس جنوبی برای تامین سوخت زمستانی کشور برداشت خواهد شد.
تاکنون همه بلوک های مرزی پارس جنوبی در طرف ایران، به جز فاز ۱۱ تولیدی شده و تا پایان امسال فازهای ۱۳، ۲۲، ۲۴ هم کامل می شود و بخشی از فاز ۱۴ در سال آینده تکمیل خواهد شد. به طور کلی همه فازهای باقیمانده پارس جنوبی به جز فاز ۱۱ هم تا پایان سال ۱۳۹۸ تکمیل می شوند. بنابراین روند تکمیل فازهای پارس جنوبی ادامه دارد و تکمیل این پازل به تامین گاز کشور کمک خواهد کرد.
آخرین خبرها از پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به وضع عملیات تولید در نیمه نخست امسال و اقدام ها و چالش های پیش روی این بخش در ۶ ماه دوم سال گفت: با اقدام های صورت گرفته، روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز ترش از فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴ در زمستان تولید خواهد شد.
محمد مشکین فام با بیان اینکه این شرکت دارای ۲ بخش تولیدی و توسعه ای است و فعالیت در این بخش ها به موازات هم ادامه دارد، افزود: بخش عملیات تولید، وظیفه سنگین تولید گاز از پارس جنوبی را برعهده دارد که این موضوع برای شرکت ملی نفت ایران و کشور بسیار قابل توجه و حائز اهمیت است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس ادامه داد: در بخش پالایشگاهی فاز ۱۳، ۲ ردیف شیرین سازی در انتظار دریافت گاز از دریا و یک ردیف آماده راه اندازی است، همچنین در پالایشگاه فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی هم ۲ ردیف شیرین سازی آماده دریافت گاز ترش از بخش دریایی این ۲ فاز است و در مجموع، مرحله نخست هر کدام از این فازها شامل زنجیره تولید 28 میلیون مترمکعب (یک میلیارد فوت مکعب) گاز، تا پیش از زمستان امسال عملیاتی می شود.
وی فعالیت های مربوط به راه اندازی بخش فراساحل را از دیگر موارد مهم پیش رو در تکمیل زنجیره تولید عنوان کرد و افزود: هم اکنون در بیشتر چاه های طرح های گازی یاد شده، عملیات مشبک کاری در جریان است و پس از پایان این عملیات، چاه های این طرح ها آماده تولید گاز می شوند.
مشکین فام، تمرکز بر اصول ایمنی در مرحله حفاری و مشبک کاری را الزام آور دانست و افزود: ارتکاب هرگونه خطایی در مراحل تولیدی شدن چاه، زیان بار و غیرقابل جبران خواهد بود.
اتصال پالایشگاه فاز ۱۳ به خط نهم
مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی نیز گفت: پالایشگاه این فاز با افزایش ضریب انعطاف پذیری به خطوط ششم و نهم شبکه سراسری انتقال گاز متصل شد.
پیام معتمد با اشاره به همزمانی اجرای بی وقفه، منسجم و یکپارچه ۲ بخش پالایشگاهی و فراساحلی به منظور سرعت بخشی به روند توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی گفت: با تلاش کارکنان بخش های مختلف عملیاتی در گروه پیمانکار و کارفرمای این پروژه، اتصال خط ۴۲ اینچ انتقال گاز شیرین خروجی پالایشگاه فاز ۱۳ به خط ۵۶ اینچ رابط سایت ۱ و ۲ پارس جنوبی با موفقیت انجام شد.
وی از انجام مراحل مختلف این عملیات شامل حفاری، تمیزکاری، برشکاری، فیتاپ، جوشکاری و تست از سوی گروه پروژه فاز ۱۳ خبر داد و افزود: انجام این مراحل از دوم آبان ماه آغاز شد و با تلاش شبانه روزی گروه های فعال در این بخش، پس از چهار روز با موفقیت به پایان رسید و هم اکنون پالایشگاه فاز ۱۳ از توانایی ارسال گاز شیرین به خطوط ۶ و ۹ شبکه سراسری انتقال گاز برخوردار است.
مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی در خصوص تمهیدات اندیشیده شده برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خط سراسری IGAT۶ به دلیل راه اندازی چند پالایشگاه در سایت ۲ تأکید کرد: خط نهم سراسری انتقال گاز، مازاد گاز خروجی پالایشگاه های سایت ۲ پارس جنوبی را به خطوط سراسری ۳ و ۱۰ سایت یک منتقل خواهد کرد.
به گفته وی، بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، پیش بینی می شود پالایشگاه فاز ۱۳ پارس جنوبی تا پیش از پایان آذرماه امسال و با راه اندازی آخرین ردیف شیرین سازی و دریافت یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش از چاه های دریایی این طرح، نقش بسزایی در تامین سوخت زمستانی کشور داشته باشد.
برداشت گاز از دومین سکوی فاز ۱۴
مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی نیز گفت: همزمان با اتمام عملیات راه اندازی سکوی اقماری ۱۴C در خلیج فارس، برداشت گاز ترش از موقعیت مخزنی دومین سکوی گازی فاز ۱۴ پارس جنوبی آغاز شد.
حمیدرضا مسعودی با اعلام موفقیت آمیز بودن عملیات راه اندازی دومین سکوی دریایی فاز ۱۴، ظرفیت برداشت گاز ترش غنی از عرشه ۱۴C را ۵۰۰ میلیون فوت مکعب (۱۴,۱ میلیون مترمکعب) در روز عنوان کرد و افزود: همانطور که پیشتر وعده داده شده بود، با بهره برداری از دومین سکوی گازی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی، مجموع ظرفیت برداشت گاز از بخش فراساحلی این فاز در سال جاری به یک میلیارد فوت مکعب معادل ۲۸.۲ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته و مرحله نخست توسعه بخش فراساحل فاز ۱۴ به طور کامل عملیاتی شد. وی با اشاره به اتمام عملیات لوله گذاری خط ۱۸ اینچ زیردریایی انتقال گاز ترش و خط ۴,۵ اینچ تزریق گلایکول از سکوی اقماری ۱۴C به سکوی اصلی ۱۴A عنوان کرد: گاز ترش استحصال شده از این سکو، پس از انتقال، با گاز تولیدی سکوی اصلی ۱۴A به پالایشگاه های محدوده صنعتی پارس ۲ در منطقه کنگان ارسال و پس از فرایندهای پالایشی به شبکه سراسری تزریق می شود.
با اقدام های انجام شده و تلاش شبانه روزی مدیران و کارکنان صنعت نفت و گاز در گازرسانی به حدود 30هزار روستا و یک هزار و 150 شهر شاید بتوان امسال را گازی ترین زمستان ایران نام نهاد؛ چرا که در حال حاضر حدود ۹۹ درصد جمعیت شهری و حدود ۸۵ درصد جمعیت روستایی کشور از نعمت گاز بهره مند هستند.
مشعل توسعه زیرساخت های گازرسانی در کشور همچون سال های گذشته، زمینه ساز بهره مندی بیشتر هموطنان از این سوخت پاک شده است. با افزایش شمار مشترکان، هرساله بر حجم انتقال و مصرف گاز نیز افزوده می شود و این موضوع نیازمند تلاش بیش از پیش و شبانه روزی مجموعه انتقال گاز ایران برای انتقال پایدار، ایمن و اقتصادی گاز به مناطق مختلف کشور است. منطقه 2 عملیات انتقال گاز، به عنوان یکی از مناطق پیشرو، سال های گذشته شاهد بهره برداری از پنج ایستگاه تقویت فشار گاز و یک خط لوله سراسری بوده است و راه اندازی و بهره برداری موفق توربین ملی به عنوان یکی از افتخارهای صنعت گاز، برگ زرین دیگری در کارنامه این منطقه ثبت کرد.قدمت تاسیسات این منطقه که هفت استان کشور شامل اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد و بخش هایی از استان های لرستان، خوزستان، مرکزی و کهگیلویه و بویراحمد را تحت پوشش دارد، از حدود نیم قرن پیش آغاز شده است و تاریخ آخرین تاسیسات تحویل شده به منطقه به سه سال گذشته بازمی گردد. از سال 93 تا 95، پنج ایستگاه تقویت فشار گاز جدید در این منطقه راه اندازی شده است.
مدیر منطقه 2 عملیات انتقال گاز با اشاره به تعمیرات اساسی تاسیسات در خطوط و تجهیزات این منطقه می گوید: از اوایل سال، برنامه ریزی دقیقی در زمینه انجام به موقع تعمیرات اساسی در بخش ایستگاه های تقویت فشار و خطوط انتقال گاز انجام داده ایم و تعمیرات در سه بخش عمده تقسیم بندی شد.
به گفته سید مجتبی گلستانه، در بخش نخست، تعمیرات روتین ایستگاه ها در بخش دوم، تعمیرات برنامه ای در حوزه توربوکمپرسورها و تجهیزات دوار و در بخش سوم نیز، تعمیراتی که براساس نتایج پیگرانی هوشمند روی خطوط اصلی انتقال باید انجام می شد. تمام تعمیرات را می باید تا ابتدای مهرماه به پایان می رساندیم که خوشبختانه حجم وسیعی از تعمیرات و عملیات از اوایل سال آغاز شد و در زمان تعریف شده پایان یافت.
براین اساس، بازرسی فنی ویژه تمام اسکرابرهای ایستگاه های تقویت فشار گاز انجام شد. در یک نمونه، پنج اسکرابر بزرگ و پرظرفیت تاسیسات، پس از 15 سال تغییرات اساسی شد و DP این اسکرابرها PSI 40 کاهش یافت که این موضوع در انتقال گاز بسیار موثر است.
عملیات خاک برداری، رکوتین، سندبلاست، رادیوگرافی و تعمیر حدود 593 نقطه به طول 800 کیلومتر، روی یکی از خطوط سراسری نیز انجام شد و این خط لوله در سرویس قرار گرفت.
وی با اشاره به تعامل با نهادهای مدیریتی و تصمیم ساز استان های زیر پوشش این منطقه می گوید: با برگزاری جلسه و برنامه های کارشناسی، افزون بر استانداری ها، با بیش از 60 فرمانداری در هفت استان ارتباط نزدیک برقرار کرده ایم. افزون بر فرمانداران، با مسئولان محلی و شهرداری ها نیز، ارتباط برقرار کرده ایم و با فرهنگ سازی به روش های متنوع در پی بهره گیری از علاقه مردم به این سوخت پاک برای نگهداری و صیانت از حریم خطوط لوله هستیم.
از سوی دیگر، کوشیده ایم خواسته های به حق مسئولان محلی و مردم را در زمینه تکریم ارباب رجوع به بهترین شکل پاسخگو باشیم و نیازهای آنها را براساس استانداردها و ملاحظات حریم پاسخ بدهیم.
ارائه 400 مقاله به همایش خودکفایی
مدیر منطقه 2 عملیات انتقال گاز با اشاره به برگزاری همایش و نمایشگاه خودکفایی می گوید: مشعل این همایش، اوایل سال 96 و در جریان بازدید مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از این منطقه روشن شد. این همایش به ابتکار سعید توکلی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران پایه گذاری شد و با توجه به ظرفیت فنی و علمی بالای منطقه 2، شاهد برگزاری آن در این منطقه بودیم. در حاشیه برگزاری این همایش، نمایشگاه دو روزه ارائه اقلام خودکفایی، خوداتکایی و نوآوری نیز برگزار شد. این برنامه، نخستین نمایشگاه خودکفایی و ابتکاری در این وسعت بود و مورد توجه هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران قرارگرفت. در این همایش نزدیک به 400 مقاله ارائه شد که 191 مقاله مربوط به منطقه 2 بود.
در این همایش و نمایشگاه جانبی، فرآیند حذف کارت RTA و اینترفیس توربین های گاز در قالب طرح پژوهشی با همکاری دانشگاه صنعتی اصفهان پیاده سازی و به نمایش گذاشته شد. این سیستم به صورت موفقیت آمیز روی یکی از توربین های منطقه نصب و در این پروسه، علاوه بر بی نیازی از واردات و وابستگی به خارج، 500 میلیون ریال (برای یک توربین) صرفه جویی عاید منطقه شده است. افزون بر این، تصفیه خانه آب پتاوه 2 نیز به بهره برداری رسید.در قالب این همایش و نمایشگاه، اقلام بسیار زیادی از قطعات اندازه گیری، ارتعاشی و سنسورهای دما که تقریبا از جمله فناوری های پیشرفته توربوکمپرسورها به شمار می آیند، رونمایی شد.
همکاری نزدیک گاز با تصمیم سازان استانی
وی در ادامه با اشاره به دستیابی شرکت انتقال گاز ایران به جایگاه واقعی خود می گوید: شرکت های گاز استانی محدود و محصور به یک استان هستند و همه فعالیت های آنها بر همان استان متمرکز است. نیاز ما به ارتباط و تعامل با استانداری ها و فرمانداری ها قابل مقایسه با گازهای استانی نیست. فشار عملیاتی ما نیز چهار تا پنج هزار برابر فشار گاز خانگی است و این فشار خطوط، درجه ریسک را افزایش می دهد.به نظر می رسد شرکت انتقال گاز ایران باید سازوکاری داشته باشد که در کنار وظیفه مهم عملیاتی، در مسیر روشنگری مسئولان استان، فرمانداری ها، شهرداری ها بیش از پیش تلاش و پیامدهای توجه نکردن به مسائل اچ اس ای در خطوط انتقال را گوشزد کند. در این زمینه از ابتدای سال گذشته تاکنون جلساتی با مسئولان استانی داشته ایم. پس از برگزاری چند جلسه با مدیر کل بحران استان اصفهان، همه مسئولان بحران فرمانداری های تحت پوشش استان به منطقه دعوت شدند و پس از برگزاری جلسه و توضیحات کارشناسی، این مدیران بحران به بازوی فکری و عملیاتی منطقه در حفظ و صیانت از حریم تبدیل شدند.به گفته مدیر منطقه 2 عملیات انتقال گاز، انتقال پایدار، ایمن و بهره ور گاز، مهمترین راهبرد شرکت انتقال گاز ایران است، براین اساس، هر روشی که برای این راهبرد لازم باشد، به کار می گیریم و با اینکه برنامه های تعمیراتی پیشگیرانه و کنترل حریم، اچ اس ای بازرسی و رعایت استانداردها را مد نظر داریم، برای انتقال حداکثری در آمادگی کامل به سر می بریم.امسال تابستان، آرایش کار ما زمستانه بود و با توجه به الزام برای تامین گاز نیروگاه ها، با حداکثر ظرفیت فعالیت کردیم و دیگر فعالیت در تابستان و زمستان تفاوتی با یکدیگر ندارد. منطقه 2 عملیات انتقال گاز، در زمینه انتقال گاز، در تابستان آرایش زمستانی و در زمستانی وظیفه زمستانی دارد.
تهیه شناسنامه فنی قطعات راهبردی صنعت گاز
در ادامه، معاون مهندسی منطقه 2 می گوید: این معاونت، مجموعه خدمات پیمان ها، برنامه ریزی و تعمیرات، تحلیل سیستم ها و خدمات فنی و پژوهش را شامل می شود.
مرتضی رضایی با اشاره به فعالیت های این معاونت در حوزه حوزه اقتصاد مقاومتی و خودکفایی تاکید می کند: شناسنامه دار کردن قطعات بومی سازی شده و تعمیم آن به دیگر مناطق، از جمله برنامه های راهبردی این منطقه به شمار می آید. تاکنون بیش از 400 قطعه راهبردی صنعت گاز را بومی سازی کرده ایم.
وی با اشاره به بهره گیری از سیستم های و نرم افزارهای کاربردی در جهت کاهش زمان تعمیرات می گوید: در حوزه بهره گیری از نرم افزار CMMS و IPCMS پیشتاز بوده ایم؛ پیمانکاری نیز در حوزه وایبریشن ارتعاشات به خدمت گرفته ایم.
توربین ملی مثل ساعت کار می کند
در ادامه، معاون عملیات ایستگاه های منطقه 2 می گوید: گستره معاونت عملیات ایستگاه های تقویت فشار گاز منطقه 2 به لحاظ تعداد توربین و ظرفیت از بسیاری کشورهای اروپایی بیشتر است.
کوروش صابری با بیان اینکه این معاونت، واحد نخستین ها در کشور است، اعلام می کند: نخستین توربین ملی کشور در تاسیسات دهق نصب و راه اندازی شده و بیش از یکسال در سرویس قرار دارد. در همین ارتباط، موفق به دریافت لوح از سوی مهندس عراقی معاون وزیر شده ام.
وی با اشاره این تجهیز راهبردی می گوید: بدون اغراق، توربین، راهبردی ترین تجهیزی است که تاکنون اختراع شده است. تنها چهار کشور در دنیا علم طراحی و 9 کشور علم ساخت آن را دارند و معتقدم باید سالروز ساخت و دستیابی به فناوری طراحی و ساخت توربین گاز را جشن بگیریم. این توربین رتبه یک جشنواره خوارزمی را کسب کرد.
معاون عملیات ایستگاه های منطقه 2 یادآور می شود: تیمی از تحصیل کرده ترین افراد عملیات ایستگاه های این منطقه به صورت شبانه روزی این توربین را پایش کردند. این افراد با ترکیب های خاص اطلاعات را به یادداشت کرده و ارتباط بسیار نزدیکی با مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران و مدیر پژوهشگاه دانشگاه علم و صنعت داشتند.
به گفته صابری، توربین های زیمنس هر 10 هزار ساعت پایش می شود و این در حالی است که توربین ملی پس از سه هزار ساعت پایش شد و همه گزارش ها مثبت بود. این توربین پس از 6 هزار ساعت کارکرد، بار دیگر پایش و به شرکت توربورکمپرسور نفت برای بررسی قسمت های داغ ارسال شد این گزارش ها نیز مطلوب بود و توربین ملی بیش از 10 هزار ساعت در سرویس قرار دارد.
وی با اشاره به حضور نیروهای توانمند در این معاونت یادآور می شود: این معاونت در حال حاضر 10 نیروی دانشجوی دکتری دارد. با پشتوانه مالی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران، پشتوانه علمی خبرگان علم تجهیزات دوار در پژوهشگاه توربین دانشگاه علم و صنعت، پشتوانه تجربی شرکت توربوکمپرسور نفت و با همکاری کارکنان منطقه 2، توربین ملی مثل ساعت کار می کند.
ما در این واحد کار کردن را وظیفه نمی دانیم بلکه افتخار می دانیم و برای کسب افتخار از یکدیگر پیشی می گیریم. به عنوان واحدی پروژه محور، پروژه تعریف می کنیم و سیستم ها را ارتقا می دهیم.
3 روز عملیات شبانه روزی بدون لحظه ای استراحت
در ادامه، معاون عملیات خطوط لوله منطقه 2 می گوید: این منطقه، با در اختیار داشتن یک هفتم از مجموع خطوط انتقال گاز، بزرگ ترین منطقه عملیاتی کشور به شمار می آید.
اسدالله مهری با اشاره به تعمیرات خطوط سراسری تاکید می کند: خوشبختانه با توجه به نتایج پیگ هوشمند، در سال های گذشته عملیات لازم روی یکی از خطوط سراسری از جمله تعویض70 کیلومتر خط لوله به صورت یکپارچه انجام شده است.
معاون عملیات خطوط لوله منطقه 2 با اشاره به گذر خطوط لوله این منطقه از مناطق سخت گذر اعلام می کند: خطوط لوله از مناطق باتلاقی، کویری، دشت و رشته کوه عبور می کند. عبور خط لوله از مناطق کشاورزی و بستر سد، مستلزم پایش های مستمر است که همکاران ما در بازرسی فنی این وظیفه را به عهده دارند و گزارش های آن را برای معاونت عملیات خطوط لوله ارسال می کنند.
مهری در پایان تاکید می کند: در یکی از فعالیت های عملیاتی که سه شبانه روز طول کشید، همکاران ما به دلیل اضطرار، این پروژه را بدون استراحت عملیاتی کردند.
همکاران ما سربازان گمنام هستند و امیدواریم ملت شریف ایران نیز با صرفه جویی در مصرف گاز زحمات این همکاران را قدر بدانند.
کمک به تصمیم سازان سازمان
در ادامه، سرپرست روابط عمومی منطقه دو عملیات انتقال گاز می گوید: از آنجا که روابط عمومی به عنوان یک علم، همیشه در حال تغییر و دگرگونی است، آموزش کارکنان این حرفه یک امر بسیار ضروری به حساب آمده و باعث افزایش توان علمی و تخصصی آنان خواهد شد، بنابراین باید با کاربرد شیوه های مختلف کوشید تا کارکنان روابط عمومی پیوسته با آخرین مطالب علمی روز آشنا شوند.
عارف احمدی با اشاره به فعالیت های روابط عمومی در حوزه فرهنگ سازی «حریم» تاکید می کند: واحد روابط عمومی منطقه با همکاری و مشارکت واحد کنترل حریم، به منظور پیشگیری یا کاهش صدمات احتمالی از نقاط مجاور به خطوط لوله فشار قوی انتقال گاز در زمینه فرهنگ سازی هرچه بهتر و آشنایی و آگاهی مجاورین خطوط لوله و تاسیسات تقویت فشار گاز در محدوده هفت استان کشور فعالیت های قابل توجهی داشته است.
تهیه بروشور و توزیع آن در میان سازمانها، ادارات، مدارس، برگزاری جلسه و نشست با مسئولان سازمان ها، نهادها و ادارات دولتی در راستای معرفی شرکت انتقال گاز ایران و حرایم مربوطه و تمایز شرکت های گاز استانی از مناطق عملیاتی انتقال گاز، مشارکت و همکاری در برپایی دوره های آموزشی متناسب با ماهیت شغلی نیروهای گشت حریم و ساخت کلیپ و فیلم مستند با موضوع حریم و نمایش آن در جلسات و گردهمایی های مربوطه درخصوص انفجارات خطوط لوله، تنها بخشی از فعالیت های این واحد در حوزه حریم بوده است.
وی درباره برگزاری نظرسنجی از سوی روابط عمومی می گوید: روابط عمومی منطقه 2، بنابر ضرورت ها و نیازهای پیش آمده، به ویژه در برگزاری مراسم ها، جشن ها، همایش ها و... به صورت کاملا علمی، اقدام به این مهم کرده و پس از تحلیل و بررسی، در خصوص رفع موانع و مشکلات احتمالی، همچنین بهبود شرایط، اقدام های لازم را به انجام رسانده است.
سرپرست روابط عمومی منطقه دو عملیات انتقال گاز با اشاره به شاخص ترین فعالیت های این واحد می گوید: روابط عمومی در جامعه اطلاعاتی امروز باید، حضوری موثر و قدرتمند داشته باشد تا از این طریق بتواند مدیریت مجموعه را در تصمیم گیری ها و راهبردهای سازمان در قبال محیط و مخاطبان یاری رسانده و وی را از اهمیت ارتباط دو سویه با محیط، ارزیابی سازمان از نظر مخاطبان، ضرورت مخاطب محوری در سازمان، تطبیق برنامه ها و سیاست های سازمان با گرایش و خواسته ها و نیازهای مخاطبان آگاه کند.
روابط عمومی منطقه نیز با راه اندازی سامانه در شبکه مجازی، مسئولیت پیام رسانی مستمر را به عهده دارد و با به برگزاری مسابقات فرهنگی و درج مطالب گوناگون خبری، علمی، فرهنگی، سلامتی، ورزشی، مذهبی نسبت به مقوله مهم اطلاع رسانی و ارتباطات اقدام می کند.
از جمله فعالیت های شاخص انجام شده در سال جاری، برگزاری نخستین همایش علمی کاربردی بود که با شعار انسان، تجهیز و محیط سالم و در راستای ماموریت انتقال پاک پایدار، ایمن و بهره ور گاز به میزبانی منطقه دو عملیات انتقال گاز برگزار شد.
با هدف پویایی و چابک سازی روابط عمومی، فعالیت هایی همچون برگزاری جلسات تعامل میان منطقه و سایر ذی نفعان مختلف درون سازمانی و برون سازمانی، مشارکت در طرح های فرهنگی و ارتباطی ملی، استانی و منطقه ای همگام با مسئولیت های اجتماعی و ارتقای سطح نام و نشان منطقه، توسعه فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی در سطح منطقه و... انجام شده است.
احمدی در پایان می گوید: متولیان روابط عمومی با توجه به وظیفه «امتناع و ترغیب» که هر دو در سایه اطلاع رسانی صحیح انجام می گیرد، باید بتوانند مدیریت صحیحی برکارکنان خود به عنوان پایه های انتقال دهنده وظایف واحد روابط عمومی سازمان به عهده گیرند. این متولیان و کارگزاران باید بدانند که به طور مستقیم «مدیریت منابع انسانی» را به عهده گرفته اند، بنابراین باید توجه خاصی به این دو مقوله داشته باشد و اصول و پایه های آن را بشناسند، همچنین می باید مدیریتی بر پایه و اصول علم به شکل «مدیریت علمی» بنا کنند.
مشعل - سهم 5 درصدی صنعت پتروشیمی ایران از تجارت جهانی و 24 درصدی در خاورمیانه، نشان از مسیر پیشرفت و روبه رشدی دارد که در این حوزه راهبردی و مهم در کشور طی شده است. آماری که علی محمد بساق زاده، مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام آن، جزییاتی از این مسیر را هم ارائه می کند و به تشریح برنامه های این شرکت در راستای تکمیل زنجیره ارزش می پردازد. این گفت وگو در ادامه می آید:
ایران طی سال های اخیر سرمایه گذاری گسترده ای در توسعه صنایع پتروشیمی خود و تکمیل زنجیره ارزش در این صنعت انجام داده است. فکر می کنید می توانید متناسب با این سرمایه گذاری، بازارهای تجاری خود را نیز توسعه دهید؟
صنعت پتروشیمی که از جمله صنایع قابل گسترش و جایگزین برای صنایع مختلف به شمار می رود، طی سال های اخیر از نظر افزایش ظرفیت تولید و کیفیت محصولات جدید، جزو پویاترین صنایع جهان بوده است. به طور خلاصه می توانم بگویم که این صنعت رفته رفته جایگزین بسیاری از مواد و آلیاژهای مختلف در جهان شده است. ما هرگز نگران از بین رفتن مصارف محصولات پتروشیمی خود نیستیم. به عنوان مثال یکی از مصارف پتروشیمی، استفاده از تجهیزات ساخت منازل یا حتی لوازم خانگی است یا در خصوص ابزارهای مورد استفاده در خودروها، سعی بر این است که در ساخت خودروها از مواد پتروشیمی استفاده بیشتری شود، بتازگی شرکت های ژاپنی خودروهایی ساخته اند که 70 درصد آن از مواد پتروشیمی و 30 درصد آن از مواد غیر پتروشیمی است. این امر حاکی از آینده رو به توسعه این صنعت در جهان است.
از سوی دیگر، تامین خوراک برای تولید محصولات پتروشیمی مساله مهمی بوده و طبیعی است که ایران به عنوان نخستین کشور دارنده ذخایر هیدروکربوری دنیا می تواند از این مزیت به بهترین نحو ممکن استفاده کند و ما نیز براساس همین اصل، به توسعه صنایع پتروشیمی در ایران اقدام کرده ایم. درحال حاضر از حدود هشت درصد گاز تولیدی و 15 درصد هیدروکربورهای مایع، مانند نفت خام در صنعت پتروشیمی استفاده می شود. براساس پیش بینی ها، در سال 2050، از نزدیک به 50 درصد تولید گاز و 50 درصد مایعات هیدروکربوری در صنعت پتروشیمی استفاده خواهد شد. برای توسعه صنعت پتروشیمی به ماده اولیه که همان خوراک گاز و مایعات هیدروکربوری است و همچنین تکنولوژی نیاز داریم. در حال حاضر نیز فناوری این صنعت در حال گسترش است. پیش از این فناوری توسعه صنایع پتروشیمی در اختیار شرکت های آمریکایی بود که پس از آن در اختیار کشورهای اروپایی، آسیای دور و هم اکنون نیز در اختیار خاورمیانه قرار گرفته و در حال توسعه است.
با توجه به اینکه محصولات پتروشیمی در همه کشورها مورد استفاده قرار می گیرد، همواره متقاضی خود را دارد که این تقاضا رو به افزایش است. ایران هم طبق همین اصل، به توسعه صنایع پتروشیمی خود پرداخته است، البته باید تاکید کنم که برای تکمیل زنجیره ارزش در این صنعت، به سرمایه گذاری بالایی نیاز داریم که اقدام های موثری در این زمینه انجام داده ایم، ضمن اینکه ضرورت دارد هماهنگی بیشتری با کشورها در توسعه این صنعت داشته باشیم تا بتوانیم از امکانات آنها در بهره بردن از آخرین فناوری ها استفاده کنیم.
فکر می کنید در این زمینه موفق بودید؟
همان طور که گفتم، با توجه به ضرورت استفاده از فناوری و سرمایه خارجی، گام های موثری برداشته ایم. همواره در بحث سرمایه گذاری شرکت های خارجی در صنعت پتروشیمی، به انتقال فناوری نیز توجه داشته ایم. به طور مثال در سال های گذشته بیش از 80 درصد تکنولوژی مورد استفاده در صنعت پتروشیمی ایران از شرکت های خارجی بود؛ اما هم اکنون بخش قابل توجهی از لایسنس ها در داخل تولید می شود و این روند
رو به توسعه است.
در زمینه جذب سرمایه خارجی چه اقدام هایی انجام داده اید؟
در رابطه با استفاده از سرمایه خارجی تلاش فراوانی کردیم تا از کشورهای خارجی وام بگیریم، سعی هم بر این بوده که شرکت های خارجی را سهامدار مجتمع های پتروشیمی خود کنیم؛ البته این کار مسبوق به سابقه است، به نحوی که پیش از انقلاب، پتروشیمی شیراز با استفاده از تکنولوژی و امکانات سرمایه ای فرانسوی ها و پس از آن پتروشیمی رازی با مشارکت 50 درصدی شرکت های آمریکایی احداث شد. پس از انقلاب هم این روند ادامه داشت؛ شرکت آریاساسول با مشارکت شرکت های ایرانی هم اکنون در حال تولید محصولات خود است یا پتروشیمی مهر با مشارکت 60 درصدی شرکت های ژاپنی و تایلندی و 40 درصدی شرکت های ایرانی در مدار است. حتی در واگذاری شرکت های پتروشیمی به بخش خصوصی نیز به این امر توجه داشتیم، به عنوان مثال 96 درصد پتروشیمی رازی در اختیار شرکت های خصوصی ترکیه ای و 4 درصد آن هم در اختیار شرکت های خصوصی داخلی ایران است.
شرکت های خارجی هیچ محدودیتی برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران ندارند؟
بله همین طور است. ما نیز همواره از حضور شرکت های خارجی در صنعت پتروشیمی استقبال کرده ایم. برداشت ما این است که صنعت پتروشیمی، از صنایعی است که با چارچوب های خاص تعریف شده برای شرکت های داخلی، زمینه مشارکت با شرکت های خارجی را چه در تامین مالی و چه در انتقال فناوری دارد. خوشبختانه بعضی پروژه هایی که تعریف کردیم، با مشارکت60 – 40 و یا 50-50 بوده است. در هر حال ایران از مزیت های فراوانی برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی برخوردار است، این که نزدیک آب های خلیج فارس هستیم، دسترسی به خوراک و مواد اولیه داریم، بازار داخلی گسترده ای داریم و به بازارهای مصرف نیز نزدیک هستیم و... از جمله دلایلی است که سرمایه گذاران خارجی علاقه مند به حضور در این صنعت هستند؛ البته انتقال تکنولوژی در این زمینه برای ایران بسیار حائز اهمیت است.
به منظور تکمیل زنجیره ارزش و تنوع سبد محصولات پتروشیمی چه تعداد طرح در دست اجرا دارید؟
نزدیک به ۳۰ طرح همسو با تکمیل زنجیره ارزش و تنوع سبد محصولات صنعت پتروشیمی در حال اجراست. همسو با این سیاست، سعی ما این است که در پروژه های جدید، تنوع محصول بیشتری را شاهد باشیم و تولیدات نهایی به صورت زنجیره باشد. به همین منظور بالای ۱۸ پروژه GTX که از گاز، پروپیلن تولید میکند، تعریف کرده ایم که در چابهار و قشم در مرحله آغاز اجرا قرار دارند. همچنین 10 واحد PDH که از گاز پروپان، پلی پروپیلن تولید می کند، تعریف شده است و این طرح ها هم همسو با استفاده بهینه از خوراک گاز برای تکمیل زنجیره مواد پتروشیمی در مناطق عسلویه و ماهشهر در حال اجراست. با توجه به پروژه هایی که در دست اقدام داریم، تا پایان امسال چند پروژه دیگر راه اندازی می شود و امیدواریم هر سال شاهد بهره برداری از پروژه های جدید باشیم. خوشبختانه پروژه های در دست اجرا، بالای ۹۰ درصد پیشرفت دارند که از جمله آن می توان به پتروشیمی لردگان، الفین ایلام، پتروشیمی میاندوآب، متانول کاوه و فاز یک بوشهر اشاره کرد.
با بهره برداری از این طرح ها، سهم ایران از بازار جهانی پتروشیمی چقدر افزایش خواهد یافت؟
ایران نسبت به میانگین جهانی، نیمی از سرانه مصرف مواد پتروشیمی را به خود اختصاص داده است. براین اساس باید تولید صنعتی داخلی را به گونه ای هدایت کنیم که سرانه مصرف بالاتر برود. در زمینه جایگاه ایران در تجارت جهانی پتروشیمی با توجه به سرمایه گذاری هایی که در سال های گذشته انجام شده، ایران حدود 5 درصد سهم تجارت جهانی پتروشیمی را در اختیار دارد. این آمار در منطقه خاورمیانه به 24 درصد می رسد. با توجه به برنامه های گسترده ای که در حال اجرا داریم می خواهیم در سال 1404 بالاترین ارزش مواد پتروشیمی را در منطقه خاورمیانه به خود اختصاص دهیم. همان طور که می دانید، دولت ایران در توسعه صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری مستقیم نمی کند. اولویت هم با شرکت های خصوصی داخلی و خارجی است. براین اساس دولت باید شرایطی ایجاد کند تا بستر حضور سرمایه گذاران با مالکیت آنها میسر شود و این روند نیز توسعه یابد. البته در توسعه های بعدی صنعت پتروشیمی، نگاهمان به تکمیل زنجیره ارزش است. با توجه به نیاز 80 تا 90 میلیارد دلاری سرمایه گذاری برای توسعه صنعت پتروشیمی، سیاست بر این است که نخست طرح ها براساس تکمیل زنجیره ارزش و ارزش افزوده بالاتر باشد، دوم این که محصولاتی که پیش از این در ایران تولید نمی شدند، تولید شوند و سوم این که قطعا باید انتقال تکنولوژی داشته باشیم. پروژه ها و طرح های مان را براین اساس تعریف کرده ایم و پیش بینی می کنیم بسیاری از آنها به صورت مشارکت ایرانی و خارجی توسعه یابند. در حال حاضر نیز مذاکراتی با شرکت های بزرگ خارجی برای سرمایه گذاری انجام داده ایم که به محض نهایی شدن قراردادها اعلام خواهد شد؛ البته شرکت هایی که تمایل به فاینانس پروژه ها دارند، متنوع تر از سرمایه گذاران مستقیم هستند.
قرار بود شرکت های خصوصی با مشارکت شرکت های خارجی، تعدادی طرح در منطقه مکران اجرا کنند، آیا پروژه ای در این بخش تعریف شده است؟
یکی از وظایف شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بررسی توسعه صنعت پتروشیمی در منطقه مکران بود. از جمله مزیت های توسعه صنعتی در این منطقه، می توان به نزدیک بودن به خوراک و مواد اولیه، کاهش هزینه حمل بین 3 تا 5 دلار، تنوع بازار صادراتی ایران از خلیج فارس به دریای عمان و نزدیک بودن به بازارهای مصرفی مانند پاکستان و هندوستان اشاره کرد. از دیگر مزیت های توسعه منطقه مکران، عمیق بودن آب در این منطقه برای بارگیری محصولات است. در عسلویه توان بارگیری کشتی های بزرگ بین 50 تا 60 هزار تن است، در حالی که در دریای عمان، این میزان به 100 هزار تن می رسد.
با توجه به اعلام آمادگی تعدادی از شرکت های خارجی و داخلی برای سرمایه گذاری در این منطقه، زیرساخت های توسعه در فاز یک در حال آماده سازی است. انتظار داریم با اجرایی شدن پروژه ها در منطقه مکران، این منطقه نیز همانند خلیج فارس، به یکی از مناطق راهبردی برای صادرات و افزایش سهم ایران در تجارت انرژی تبدیل شود.
مشعل جذابیت های «نفت ایران» بر هیچ کس پوشیده نیست؛ جذابیتی که از همان بدو تولد آن در نقطه ای در مسجد سلیمان تا کنون سبب شده است حکومت های خارجی هم از آن چشم بر ندارند و در هر دوره خوابی متفاوت برای آن داشته باشند. همچون تحریمهای تازه که البته باید گفت پیش از آغاز آن با ورود نفت خام ایران به رینگ بین الملل بورس انرژی معبری در برابر آن شکل گرفت و اینگونه بود که شرکت ملی نفت ایران، 6 آبان ماه و در حالی که تنها یک هفته به تحریم های ضد ایرانی آمریکا باقی مانده بود، یک میلیون بشکه نفت خام را در رینگ بین الملل بورس انرژی عرضه کرد و موفق شد در روز نخست، 280 هزار بشکه از این میزان را به قیمت 74 دلار و 85 سنت برای هر بشکه معامله کند. عرضه نفت خام در بورس انرژی ایران به منظور تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی مبتنی بر ایجاد تنوع در روشهای فروش نفت و استفاده از ظرفیت های بخش غیردولتی به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفت. شرکت ملی نفت ایران نیز به عنوان مسئول عرضه یک میلیون بشکه نفت خام پس از برگزاری ساعت ها جلسات کارشناسی با حضور مسئولان ارشد وزارت نفت و بورس انرژی، سرانجام 23 مهرماه، اطلاعیه عرضه نفت خام را در سایت رسمی بورس انرژی منتشر کرد تا فرآیند عرضه نفت خام در این بورس آغاز شود.
گام نخست
براساس اطلاعیه شرکت ملی نفت ایران عرضه یک میلیون بشکه نفت خام در رینگ بین الملل بورس انرژی« در راستای تحقق بند ۱۳ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، مبنی بر ایجاد تنوع در روش های فروش نفت و مشارکت بخش خصوصی و همچنین اجرای بند «ح» ماده ۴ قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه کشور» آغاز شده است و با توجه به فراهم شدن زمینه های قانونی و نهایی سازی چارچوب و اصول کلیدی موضوع توسط مراجع ذی صلاح، شرکت ملی نفت ایران با همکاری بورس انرژی ایران و شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، سازوکار اجرایی و جزئیات شرایط عرضه را طراحی و جمع بندی کرده است. ایجاد فضایی شفاف و سالم برای استفاده از ظرفیت های بخش غیردولتی جهت صادرات نفت خام، از مزایای اصلی این طرح اعلام شده است. براین اساس، فروش به صورت ۲۰ درصد ریالی و ۸۰ درصد ارزی خواهد بود که تسویه بخش ریالی (براساس نرخ تسعیر سنا) به صورت نقدی قبل از تحویل محموله و تسویه بخش ارزی به صورت اعتباری، با ارائه ضمانت نامه بانکی تعهد پرداخت ریالی معتبر از بانک های مورد قبول شرکت ملی نفت ایران، پس از تحویل محموله صورت می گیرد. متقاضیان خرید برای شرکت در معامله، باید ۱۰ درصد ارزش سفارش را به صورت ریالی به میزان پیش پرداخت پیش از عرضه به حساب اعلامی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز کنند که در صورت انجام معامله، بخشی از ۲۰ درصد ریالی محسوب خواهد شد. خریداران بر اساس قیمت پایه اعلامی شرکت ملی نفت ایران که براساس قیمت های معاملاتی امور بین الملل این شرکت خواهد بود، روی قیمت نفت خام رقابت می کنند که انتظار می رود ایجاد چنین فضای رقابتی به کشف قیمت مناسب و شفاف بینجامد. تحویل نفت خام به خریداران در محموله های حداقل ۵ هزار تنی (معادل حدود ۳۵ هزار بشکه استاندارد) قابل انجام است و خریداران می توانند با تجمیع قراردادهای خرید، نسبت به برداشت محموله های بزرگ تر اقدام کنند. به این ترتیب در مرحله اول، عرضه نفت خام در رینگ بین الملل بورس انرژی (ششم آبان ماه)، هشت محموله ۳۵ هزار بشکه ای به قیمت ۷۴ دلار و ۸۵ سنت به ازای هر بشکه از طریق سه کارگزاری خریداری شد.
گام دوم
بیستم آبان ماه به عنوان مرحله بعدی عرضه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران در رینگ بین الملل بورس انرژی اعلام شد. مرحله دوم عرضه نفت خام در بورس انرژی ایران که از ساعت 14 و 30 دقیقه روز یکشنبه (۲۰آبان ماه) آغاز شد، با معامله ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام پایان یافت که پس از رقابت خریداران، تمامی نفت عرضه شده با قیمت هر بشکه ۶۴,۹۷ دلار به فروش رفت. بر اساس اعلام بورس انرژی ایران، رینگ بین الملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران میزبان عرضه ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران بود که کل حجم عرضه با ارزشی نزدیک به ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال معامله شد. خریداران این محموله با ارائه سفارشهای خرید از طریق شرکت های کارگزاری عضو بورس انرژی ایران اقدام به ثبت سفارش در سامانه معاملاتی بورس کردند که بر این اساس، حجم تقاضا برای خرید دومین محموله نفت خام سبک عرضه شده در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران به میزان ۷۰۰ هزار بشکه بود که در نهایت خریداران با سه سفارش خرید ۲۴۵ هزار بشکه ای، ۲۴۵ هزار بشکه ای و ۲۱۰ هزار بشکه ای، موفق به خرید دومین محموله صادراتی نفت خام سبک ایران در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران شدند. طبق اعلام سعید خوشرو، مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران شرکت ملی نفت برای تسهیل خرید نفت از سوی بخش خصوصی در بورس انرژی، شرایط داشتن پالایشگاه، قرارداد معتبر و ارتباط با پالایشگران، مشخص بودن مقصد و... را برداشته و تنها عنوان کرده است متقاضیان خرید برای شرکت در معامله باید ۱۰ درصد ارزش سفارش را به صورت ریالی به عنوان پیش پرداخت پیش از عرضه به حساب اعلامی «شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه» واریز کنند. خوشرو با بیان این که شرکت ملی نفت ایران همچنین برای تسهیل خرید نفت از سوی بخش خصوصی، مقاصد فروش نفت را برای آنها آزاد گذاشته و آنها می توانند به جز مشتریان سنتی، نفت خام ایران را به هر مقصدی صادر کنند، یادآور شده است: بخش خصوصی مدت ها به دنبال نقش آفرینی موثر در فروش نفت بود و شرکت ملی نفت ایران نیز با آگاهی از این موضوع، تسهیلاتی برای عرضه نفت در بورس در نظر گرفت تا بخش خصوصی با شرایط مساعدتری در موضوع فروش نفت مشارکت کند. در این باره سیدعلی حسینی، رئیس بورس انرژی گفته است: مقام های شرکت ملی نفت سعی دارند تا شرایط فروش نفت خام را از این مسیر تسهیل کنند. مثلاً مقصد صادرات را محدود نکرده اند و شرایط تسویه را بخشی ریالی و بخشی ارزی طراحی کرده اند یا در دوره دوم دوره تسویه از 50 به 60 روز افزایش پیدا کرد. اما نتیجه گیری این موضوع زمانبر است. ایران به نقل از او نوشت:هرچقدر اطمینان سازی بیشتری برای بخش خصوصی رقم بخورد و انعطاف بیشتری از سوی دولت به نمایش گذاشته شود، انگیزه اقتصادی بیشتری در فعالان اقتصادی ایجاد خواهد شد و می توان به بورس انرژی امیدوارتر بود. به طور کلی نفت ایران قابل حذف کردن نیست و اگر این طور بود تاکنون حذف شده بود منتها در بازار مالی باید این ظرفیت را توسعه بدهیم. او در مورد عرضه بعدی نیز گفت: منتظر هستیم که شرکت ملی نفت اطلاعیه بعدی را بدهد و مصر هستیم که عرضه ها منظم انجام شود. مسئولان معتقدند شرکت ملی نفت ایران با تسهیل شرایط حسن نیت خود را به بخش خصوصی نشان داده و ثابت کرد که به دنبال انحصار گرایی در موضوع فروش نفت نیست. باید دید بخش خصوصی این آزمون را چگونه طی خواهد کرد و می تواند بتواند بخشی از فروش نفت ایران را به عهده بگیرد.
«طرح جایگزینی 65 هزار دستگاه کامیون و کشنده فرسوده بالای 10 تن با سن بالاتر از 35 سال» با هدف ارتقای فناوری و عملکرد کامیون های فرسوده دیزلی، ارتقای حجم حمل و نقل بار جاده ای و کاهش مصرف سوخت و آلودگی از سال 1394 کلید خورد و تا سال 1404 به پایان می رسد، از این رو می توان گفت که طی بازه زمانی 10 ساله باید 6/8 میلیارد لیتر نفت گاز صرفه جویی شود. حال این سوال مطرح است که از ابتدای شروع این طرح تاکنون چه میزان در مصرف سوخت صرفه جویی شده است؟ برای پاسخ به این پرسش هفته نامه «مشعل» گفت و گویی با ساسان کاظمی نژاد، مدیر بهینه سازی انرژی در بخش حمل ونقل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت انجام داده است که در ادامه می خوانید:
با توجه به اینکه یکی از طرح های ماده 12 به جایگزینی 65 هزار دستگاه کامیون و کشنده فرسوده بالای 10 تن با سن بالاتر از 35 سال اختصاص دارد، این طرح طی مدت یک سال گذشته چه روندی را طی کرده است؟
طرح ماده 12 در بخش کامیون ها، طرحی است که به واسطه آن خودروهای جدید، جایگزین خودروهای فرسوده می شوند. با این روش می توانیم میزان مصرف سوخت خودروهای فرسوده از حدود 60 لیتر در 100 کیلومتر را به حدود 40 لیتر در 100 کیلومتر برسانیم و شاهد صرفه جویی 25 لیتر سوخت باشیم.
به همین منظور مجتمع صنعتی ماموت باید بر اساس قراردادی که در30 فروردین 1396 با شرکت بهینه سازی مصرف سوخت منعقد کرده، پنج هزار دستگاه را با سرمایه گذاری 300 میلیون دلار نوسازی کند، ضمن اینکه شرکت سایپا دیزل باید براساس قراردادی که در 25 مهر 1396 با شرکت بهینه سازی مصرف سوخت منعقد کرده، دو هزار و 100 دستگاه را با سرمایه گذاری 126 میلیون دلاری، شرکت آذهایتکس نیز طی قراردادی که 13 خرداد 97 با شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به امضا رسانده، 300 دستگاه را با سرمایه گذاری 18 میلیون دلار و شرکت زامیاد هم طی قراردادی که 19 خرداد 97 با شرکت بهینه سازی مصرف سوخت بسته، 240 دستگاه را با 14.4 میلیون دلار نو سازی کنند. سهم شرکت آریا دیزل نیز 300 دستگاه است که قرارداد آن را در 28 بهمن 1396 با شرکت بهینه سازی مصرف سوخت بسته و میزان سرمایه گذاری آن 18 میلیون دلار تعیین شده است.
بازپرداخت ها چگونه انجام می شود؟
مراحل بازپرداخت صرفه جویی سوخت به این صورت است که سرمایه گذار، میزان پیمایش و فهرست اسقاط و نوسازی را به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت می دهد و ما با روش اندازه گیری و صحه گذاری، آن را سنجش می کنیم. در این میان از طریق شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بررسی می کنیم که آیا کارت سوخت ماشین های اسقاطی باطل شده است یا خیر؟ همچنین میزان سوخت مصرف پیمایش کامیون های جدید را محاسبه می کنیم که در 100 کیلو متر، چه میزان پیمایش انجام شده و اگر این عدد کمتر از مقداری بود که در گذشته ماشین فرسوده استفاده می کرده، باز پرداخت صرفه جویی به آن خودرو داده می شود. به عنوان مثال اگر ماشینی در 100 کیلومتر، 40 لیتر مصرف کرده باشد، از فاصله 60 لیتری که ماشین اسقاطی مصرف می کرده، 20 لیتر ذخیره سوخت داشته که بازپرداخت به آن خودرو اختصاص می یابد. سرمایه گذار، اطلاعات جایگزین را به سازمان راهداری ارسال و پس از تأیید جایگزینی سازمان راهداری، میزان عملکرد خود را به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت ارسال می کند. شرکت بهینه سازی بر اساس دستورعمل اندازه گیری و صحه گذاری، اطلاعات ارسالی را بررسی و میزان صرفه جویی محقق شده را محاسبه می کند. در این میان صحت ابطال کارت سوخت خودروهای فرسوده اسقاط شده و سوخت برداشت شده از کارت سوخت خودروهای جدید نیز از شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران استعلام می شود. قرار بود در این مصوبه، به ازای پیمایشی که کامیون ها و کشنده ها انجام می دهند، حداکثر تا پایان سال 1404 هزینه هایی که سرمایه گذار بر عهده داشته، از محل صرفه جویی های سوخت در این مدت پرداخت شود که سقف کل این طرح، حدود 2.76 میلیارد دلار است .
در مصوبه شورای اقتصاد چه مواردی ذکر شده است؟ مهم ترین آنها را بیان کنید.
در سازوکار پرداخت منابع حاصل از صرفه جویی سوخت آمده است که میزان پیمایش خودروی سنگین باری عمومی جاده ای نوسازی شده در مقاطع زمانی سه ماهه، از سوی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و شرکت ملی نفت ایران اعلام می شود.
تعهدات موضوع این مصوبه، با اعلام سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و تایید بالاترین مقام دستگاه اجرایی (وزارت نفت) از طریق سامانه پایش و نظارت بر اجرای طرح در سر رسیدها از سوی شرکت ملی نفت ایران از محل منابع ناشی از صادرات سوخت صرفه جویی شده(یا نفت خام معادل) در مجموع تا سقف دو میلیارد و هفتصد و شصت و دو میلیون دلار در وجه سرمایه گذاران طرف قرارداد یا شرکت های تأمین کننده ناوگان واریز خواهد شد.
ضمن آنکه شرکت ملی نفت ایران مکلف است منابع حاصل از صرفه جویی نفت این طرح را محاسبه و مبالغ بازپرداخت را هر سه ماه به خزانه داری کل کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اعلام کند.
سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای نیز مکلف است معاینه فنی ادواری کامیون ها و کشنده های جایگزین را بر اساس قوانین و مقررات انجام دهد و گزارش مربوط را به وزارتخانه های نفت و راه و شهر سازی اعلام کند.
در این مصوبه همچنین آمده است که ناوگان جدید باید دارای استانداردهای روز بوده و مشخصات فنی آنها به تایید سازمان ملی استاندارد ایران، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت نفت و وزارت راه و شهرسازی برسد.
شرکت های تامین کننده نیز موظفند تا 5 سال پس از تحویل، تامین قطعات یدکی و 10 سال خدمات پس از فروش را تضمین کنند.
همچنین محاسبات میزان صرفه جویی در این مصوبه، بر اساس قیمت نفت خام هر بشکه 60 دلار صورت گرفته و با تغییر در قیمت نفت خام، ارزش صرفه جویی انجام شده بر اساس قیمت متوسط نفت خام صادراتی در مقاطع زمانی سه ماهه ازسوی وزارت نفت، محاسبه و تا سقف دو میلیارد و 762 میلیون دلار پرداخت می شود.
تا پایان طرح که در سال 1404 است، چه میزان صرفه جویی خواهیم داشت؟
اکنون شش هزار دستگاه کامیون و کشنده 10 تا 18 تن داریم که در هر کیلومتر پیمایش 5.5 سنت صرفه جویی می شود. همچنین 41 هزار دستگاه 19 تا 26 تن داریم که به ازای هر کیلومتر پیمایش 4.4 سنت صرفه جویی صورت می گیرد و 18 هزار دستگاه 27 تن به بالا داریم که به ازای هر کیلومتر پیمایش 9.1 میلیارد لیتر سوخت صرفه جویی می شود.
اندازه گیری و صحه گذاری برای تحقق صرفه جویی ها چگونه محاسبه می شود؟
برای این کار، تدوین طرح روش اندازه گیری و صحه گذاری برای محاسبه صرفه جویی، بازنگری طرح اندازه گیری و صحه گذاری براساس اصلاحیه جدید مصوبه شورای اقتصاد و تهیه دستورعمل ارزیابی و انتخاب ناظران کامیون را در دستور کار داریم. از دیگر اقدام ها می توان به دریافت لوح فشرده خودروهای پلاک شده مشمول قرارداد شرکت ماموت حاوی اطلاعات (شماره شاسی، شماره موتور، تاریخ پلاک شدن و شماره جی پی اس)، اخذ لیست عملکرد 1487 دستگاه کامیون نوسازی شده از سوی شرکت ماموت از سازمان راهداری و دریافت لیست عملکرد 698 دستگاه کامیون نوسازی شده شرکت سایپا از سازمان راهداری اشاره کرد.
اسقاط ماشین های سنگین چه مراحلی را طی می کند تا به نوسازی برسد؟
هر خودروی فرسوده پس از اسقاط، یک برگه گواهی اسقاط دریافت می کند. تامین کنندگان خودروهای سنگین با استفاده از این گواهی های اسقاط و برابر کردن آنها با خودروهای نو و تایید سازمان راهداری، فرایند نوسازی را تکمیل می کنند.
لازم به ذکر است، تعداد و ظرفیت خودروهای فرسوده برای هر قرارداد باید بیشتر یا برابر با تعداد و ظرفیت خودروهای جدید جایگزین شده باشد.
با اجرای کامل این طرح به چه دستاوردهایی خواهیم رسید؟
برآورد می شود با اجرای کامل این طرح، مقدار 6/8 میلیارد لیتر نفت گاز (در دوره کامل اجرای طرح) از مصرف کاسته شده و از این طریق بیش از 97.36 میلیون تن معادل دی اکسید کربن از انتشار گازهای گلخانه ای کاسته شود. مبلغ قابل پرداخت از کل صرفه جویی حاصل از اجرای طرح نوسازی 65 هزار دستگاه کامیون و کشنده بالای 10 تن با سن بالاتر از 35 سال به 67/2 میلیارد دلار طی دوره اجرا تا پایان دوره باز پرداخت است. به عبارت دیگر، به منظور پایداری کاهش مصرف حاصل از نوسازی ناوگان، می توان بخشی از سهمیه روزانه نفت گاز خودروهای جدید را بدون تاثیر منفی بر پیمایش سالانه آنها کم کرد.
طی یک سالی که از اجرای طرح می گذرد، چه میزان صرفه جویی صورت گرفته است؟
بر اساس مصوبه شورای اقتصاد باید سرمایه گذار به سازمان راهداری گزارش دهد که چه میزان نوسازی و اسقاط انجام داده و میزان صرفهجویی حاصل از آن را دریافت کند. در این میان سازمان راهداری، لیست را بررسی و تایید می کند و به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت می فرستد و ما لیست و کارت سوخت خودروهای اسقاطی را بررسی و میزان مصرف سوخت خودروهای جدید را محاسبه و سپس بارنامه ها را بررسی و در نهایت محاسبه می کنیم. به عنوان مثال بعد از روش اندازه گیری و صحه گذاری، مجتمع صنعتی ماموت بتازگی یک سری گزارش عملکرد داده که از سوی راهداری برای مان ارسال شده است و تا کنون دو هزار و 300 دستگاه خودروی جایگزین از سوی ما تایید شده که یک هزار و 398 کیلومتر پیمایش داشته اند و پیمایش کل آنها 136 میلیون کیلومتر شده و صرفه جویی ناشی از این خودروها در مجموع 36 میلیون لیتر گازوییل است. با احتساب 9.1 سنت در ازای هر کیلومتر پیمایش در کل 16 میلیون و 850 هزار دلار صرفه جویی داشته ایم. شرکت سایپا دیزل نیز لیستی داده که در حال بررسی اندازه گیری و صحه گذاری است و اعلام کرده که 698 خودرو را تحویل داده و پیمایش داشته اند؛ اما عملکرد آن نیز در مرحله محاسبه است. آریا دیزل نیز هنوز عملکردی ارائه نکرده است.
هر ساله با شروع فصل سرما شاهد مرگ خاموش برخی هموطنان خود هستیم که به دلیل رعایت نکردن برخی نکات ایمنی، دچار مسمویت با منوکسید کربن شده و جان خود را از دست می دهند. منوکسید کربن، گازی بی رنگ، بی بو و بسیار سمی است که به علت عملکرد نامناسب وسیله گرمایشی بر اثر سوخت ناقص، نصب نادرست یا استفاده ناصحیح از آن ایجاد می شود. غلظت این گاز در مقادیر بسیار پایین نیز برای انسان خطرناک و کشنده است. خانواده ها باید با علایم شایع مسمومیت با منوکسیدکربن آشنا باشند تا در صورت مشاهده آن ، اقدام های اولیه را انجام دهند. گیجی، کرختی مزمن و سردرد ناگهانی از علایم شایع گاز گرفتگی است که افراد سالم به دلیل این که این علایم دیرتر در آنها بروز می کند، باید کاملاً هوشیار بوده و با مشاهده آن، در افرادی که حساس تر هستند، به سرعت اقدام های اولیه را انجام دهند. انجام اقدام های پیشگیرانه در تمامی شرایط، کمک مؤثری به جلوگیری از حوادث بزرگ تر در آینده می کند و رعایت چند نکته ایمنی، قبل از راه اندازی وسایل گاز سوز گرمایشی، می تواند در پیشگیری از حوادث تلخ و حفظ جان مان بسیار موثر باشد:
بخاری های گاز سوز
با سرد شدن هوا اولین اقدام در تمامی خانه ها، روشن کردن بخاری برای تأمین گرمای منزل است؛. اما قبل از اینکه بخاری های گازی خود را روشن کنید، لازم است که به برخی نکات توجه داشته باشید تا بتوانید علاوه برخانه گرم ، آسایش و راحتی خیال هم داشته باشید. یکی از نکات اساسی این است که همیشه اجازه بدهید هوای کافی برای تنفس شما و سوختن بخاری گازسوز در اتاق وجود داشته باشد. وجود روزنه های زیر درها برای این منظور مفید است. بنابراین روزنه های زیر در ها را هیچ وقت با اشیایی همچون پارچه ، پتو و... مسدود نکنید. از صحیح سوختن گاز و سلامت بخاری به وسیله افراد ذی صلاح مطمئن شوید. از سلامت دودکش مربوط به بخاری اطمینان حاصل کنید. همچنین از تبدیل بخاری و سایر وسایلی که با سوخت های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند، به وسایل گازسوز جدا خودداری کنید. هر بخاری یا سایر وسایل گازسوز باید به یک دودکش مجزا و مجهز به کلاهک متصل باشند. درصورتی که احساس کردید سوخت بخاری ناقص بوده یا با شعله آبی نمی سوزد، بخاری و مسیر لوله دودکش را بررسی کنید. ممکن است این نقص، ناشی از نرسیدن هوای کافی به بخاری باشد. بنابراین دقت کنید که بخاری همواره با شعله آبی بسوزد.
شومينه هاي گازي
شومينه، وسيله گرمايشي است که در سال هاي اخير بيشتر به عنوان دکور از آن استفاده مي شود. توجه داشته باشيد وسایل گازسوز فقط مي تواند نيازهاي گرمايشي را تأمين کند و هر نوع بهره برداري فرعي و گاه غيراستاندارد و ناايمن از آنها مي تواند پيامدهاي خطرناکي داشته باشد. برای ايمني بيشتر بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
به منظور جلوگيري از خطر نشت گاز، شومينه باید به ترموکوپل و شير جداگانه قطع و وصل مجهز باشد.
تنوره آجري شومينه باید به نوعي ساخته شود که گازهاي حاصل از احتراق را به سمت بالا و دودکش فلزي تعبيه شده در بخش فوقاني هدایت کند.
اجاق شومينه باید کاملاً در راستا و زير دودکش قرار داده شود تا گازهاي حاصل از احتراق، به فضاي اتاق نفوذ نکند. براي خروج سهل و ايمن گازهاي حاصل از احتراق، از دودکش به قطر 15 سانتي متر استفاده کنید.
دودکش شومينه باید بدون درز تا بالاي بام ادامه داشته و داراي کلاهک H باشد.
شير شومينه را در پايان فصل زمستان ببندید و خروجي آن را با درپوش مسدود کنید. به هيچ عنوان به منظور رقص نور شعله ، شومينه را عمداً زردسوز نکنید . شعله زرد به معني توليد گاز سمي منوکسيدکربن در دستگاه است. با توجه به امکان نفوذ گازسمي (CO) از درزهاي دودکش آجري به ساختمان، تا جایی که امکان دارد در شومينه ازدودکش آجري استفاده نشود.
به دليل انتقال حرارت از اجاق شومينه به رابط شير اصلي گاز، حتماً از لوله هاي مسي فشارقوي و اتصالات مطمئن استفاده کنید. قبل از روشن کردن شومينه از بازبودن دريچه شومينه (دمپر) مطمئن شوید. چنانچه دمپر درحالت بسته باشد، تمامي گازهاي سمي ناشي از احتراق به فضاي مسکوني برمی گردد و خطرناک است.
شیلنگ گاز
رعایت نکات ایمنی درخصوص استفاده از شیلنگ های مناسب برای اتصال وسایل گازسوز به لوله کشی ساختمان، از اهمیت ویژه و حساسی برخوردار است و چنانچه این موارد نادیده یا کم اهمیت شمرده شوند، در نهایت باعث بروز اتفاقات ناگواری خواهند شد. شیلنگ های لاستیکی معمولی در برابر ترکیبات نفتی و گازی، بسرعت فاسد می شوند، به همین دلیل برای وصل کردن اجاق گاز و سایر وسایلی که استفاده از شیلنگ برای اتصال آنها به سیستم لوله کشی گاز مجاز شناخته شده، باید از شیلنگ های لاستیکی تقویت شده (چند لایه) که مخصوص گاز ساخته شده است، استفاده کرد. برای وصل کردن بخاری به لوله کشی گاز، هرگز از شیلنگ های آب و... غیراستاندارد استفاه نکنید، ضمن آنکه شیلنگ هایی را که ترک دارد، قبل از نشتی گاز حتماً تعویض کنید. طول شیلنگ های گاز نباید حداکثر از یک متر و نیم بیشتر باشد. شیلنگ های گاز نباید در معرض حرارت اجاق گاز و سایر وسایل گازسوز قرارداشته باشند. شیلنگ های لاستیکی را باید هرچند وقت یکبار مورد بازدید قرارداد تا اطمینان حاصل شود که شیلنگ های مورد استفاده سوراخ نشده ، ترک برنداشته و از محل بست بریده نشده است.
همچنین شیلنگ های گاز را در محل اتصال به شیر و دستگاه گازسوز به وسیله بست فلزی مناسب (مجهز به نوار لاستیکی ) داخلی مهار کنید و هیچ گاه از شیلنگ های فرسوده و غیر استاندارد استفاده نکنید.
کنتور و رگولاتور
قبل از اینکه وسایل گاز سوز خود را به سیستم لوله کشی گاز طبیعی وصل کنید، لازم است به چند نکته مهم توجه داشته باشید: لوله کشی داخلی باید از طریق شرکت مجری ، تحت فشار هوا قرار گرفته و هیچ گونه افت فشار درگیج (فشار سنج) مشاهده نشود. کم شدن فشارداخلی، نشانه نشتی در لوله کشی گاز است.رگولاتور و کنتور نصب شده برای ساختمانی که شما در آن زندگی می کنید، ظرفیت معینی دارد. چنانچه قصد توسعه لوله کشی داخل و اضافه کردن وسایل گازسوز را دارید، حتماً این موضوع را با شرکت ملی گاز ایران در میان بگذارید تا ضمن دریافت راهنمایی های لازم، در صورتی که به تعویض رگولاتور و کنتور نیاز باشد، اقدام شود.توسعه لوله کشی داخلی و اضافه کردن وسایل گازسوز از سوی افراد غیر متخصص، می تواند عواقب وخیمی را برای مشترکان به دنبال داشته باشد.رگولاتور به وسایل ایمنی خاصی مجهز است که در صورت بروز نقص در سیستم لوله کشی شهر، به طور اتوماتیک جریان گاز را قطع می کند تا مصرف کنندگان در معرض هیچ گونه مشکلی قرار نگیرند. از دستکاری کنتور و رگولاتور اکیداً خودداری کنید و چنانچه در این تجهیزات اشکالی ملاحظه شد، به سرعت با تلفن 194 (مرکزپیام) یا امداد گازرسانی که شماره آن در پشت قبض ذکر شده، تماس بگیرید.در هنگام قطع گاز از شبکه شهر، در مرحله نخست، فوراً شیر اصلی گاز را بسته و سپس شیرهای مصرفی خانگی تمامی واحدها درساختمان را ببندید.
سیستم حرارت مرکزی
محل اتاقک موتورخانه باید به طریقی باشد که هوا در آن جریان داشته باشد. به عبارت دیگر، هوا باید از دریچه ای وارد و از دریچه یا پنجره دیگری به خارج هدایت شود. درِ موتورخانه برای عبور جریان هوا، باید دست کم 5 سانتی متر با زمین فاصله داشته باشد و در قسمت پایین در نیز یک دریچه مشبک برای تهویه تعبیه شود. ضمن آنکه توصیه می شود، موتور خانه مجهز به هواکش (FAN) باشد. منافذ دودکش ها باید کاملاً آب بندی شده باشد. کنترل کنید که از اطراف دیگ و مابین پره ها، گازهای حاصل از احتراق در فضا پخش نشود تا در معرض خطر قرار نگیرید. در هنگام ورود به موتورخانه، در را باز نگه دارید و چند لحظه تأمل کرده و سپس وارد موتورخانه شوید تا در صورت وجود احتمالی گازهای سمی ، تبادل هوا با فضای بیرون انجام گیرد. ازتعبیه لوله های دودکش به صورت افقی و بیش از یک متر در موتورخانه خودداری کنید. از نصب زانوهای متعدد دودکش در موتورخانه حتما پرهیز کنید. در صورتی که سیستم فعلی منزل شما به این صورت است، در اولین فرصت نسبت به اصلاح سیستم دودکش دستگاه شوفاژ اقدام کنید.
دودکش
برای اطمینان از صحت عملکرد دودکش 3 آزمایش را می توان انجام داد. ساده ترین آزمایش دست زدن و لمس دودکش است. سردی دودکش، نشانه عبور نکردن گازهای سمی حاصل از احتراق وسیله گازسوز بوده و زنگ خطری برای شماست. وقتی وسیله گازسوز کار می کند، باید دودکش داغ باشد و نوک انگشتان دست داغی آن را حس کند. آزمایش بعدی، استفاده از شمع یا شعله کبریت در محل دریچه و مبدأ دودکش در اتاق (محل مصرف) است. با قرار دادن کبریت روشن در ابتدای دریچه، باید شعله به سمت داخل دودکش کشیده شود. این موضوع نشانه کـارکردن و مکش مناسب دودکش بوده و در صورتی که تغییری در شعله ایجـاد نشود، نشان دهنده عدم مکش مناسب دودکش است. هنگام خرید یا اجاره خانه و قبل از وصل وسایل گازسوز به دودکش، مسیر دودکش ها را با یک وزنه و طناب محکم از پشت بام تا محل دریچه و مبدأ دودکش کنترل کنید تا از بازبودن آن کاملاً مطمئن شوید.
آبگرمکن
یکی از وسایل گازسوزی که عمدتاً پس از لوله کشی گاز منازل تهیه می شود ، آبگرمکن است. این وسیله که همانند وسایل گازسوز دیگر به خودی خود هیچ خطری ندارد و برای استفاده و به منظور راحتی و آسایش خانواده تامین می شود ، چنانچه اصول ایمنی درکار کردن با آن رعایت نشود، می تواند خطر ساز و فاجعه آفرین باشد. باید به این نکته توجه شود که نصب آبگرمکن در حمام یا فضایی که به طور عادی در آن هوا جریان ندارد، باعث کمبود اکسیژن و ایجاد خفگی می شود، ضمن اینکه نصب هرگونه وسیله گازسوز در حمام مغایر اصول ایمنی است. همیشه یادتان باشد؛ آبگرمکن و سایر وسایل گاز سوز را هرگز در حمام و فضاهای محدود و بدون تهویه نصب نکنید.
اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با انتشار پیامی، درگذشت زنده یاد حمید هوشنگی از پیشکسوتان نامدار عرصه قلم و رسانه را به خانواده، بازماندگان وی و جامعه رسانه ای کشور تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به این شرح است:
حمید هوشنگی، دوست و همکار قدیمی و پیشکسوت رسانه ای بعد از مدت ها تحمل رنج و بیماری، مظلومانه چشم ازجهان فروبست و دوستانش را در غم و اندوه فرو برد.
درگذشت این روزنامه نگار با اخلاق، خوشنام و میهن پرست را به جامعه رسانه ای کشور و خانواده داغدارش تسلیت عرض کرده و از درگاه خداوند بزرگ برای روح آن مرحوم آمرزش وعلو درجات مسئلت داریم.
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: هم اکنون که تعمیرات اساسی شرکت پایان یافته است، این شرکت برای تولید حداکثری و پایدار گاز در فصل زمستان آمادگی کامل دارد.
حمید ایزدی درباره تعمیرات اساسی انجام شده در این شرکت افزود: از ابتدای امسال تا پایان مهرماه، 16 هزار متر ازخطوط لوله انتقال نفت، گاز و میعانات گازی مناطق پنج گانه عملیاتی و 621 مورد تجهیزات فرآورشی شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی، تعمیر اساسی شده است.
وی درباره جزئیات این تعمیرات افزود: در منطقه عملیاتی نار و کنگان، تجهیزات فرایندی مراکز جمعآوری، شیرآلات، مخازن، پمپ و ادوات ابزار دقیق و ایستگاه تقویت فشار نار و چهار دستگاه توربین، در منطقه عملیاتی آغار و دالان نیز، 162 مورد از تجهیزات فرایندی مراکز جمعآوری، پالایشگاه فراشبند، خطوط انتقال برق و شیرآلات، مخازن، پمپ، ادوات ابزار دقیق و مرکزجمعآوری ACF تعمیر اساسی شده است. مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با بیان این که بخشی از تعمیرات اساسی انجام شده نیز به منطقه عملیاتی پارسیان مربوط می شود، اظهار کرد: دراین منطقه86 تعمیرات اساسی مربوط به تجهیزات فرایندی مراکز جمعآوری هما، وراوی و شانول، خطوط انتقال برق و شیرآلات، مخازن، پمپ، ادوات ابزار دقیق مرکز تفکیک خیرگو انجام شده است.
ایزدی ادامه داد: تعمیرات اساسی امسال با صرف حدود 190 هزار نفر -ساعت کار بیوقفه، درشرایط ایمن و بدون حادثه انجام شده است و واحدها در مدار تولید قرار گرفته اند.
وی ادامه داد: درنیمه نخست امسال2050 مورد انواع عملیات اسیدکاری، سیمان کاری، مشبککاری، نمودار نگاری، آزمایش ممیزی فشار، تزریق دورهای مواد ضدخوردگی، همچنین تعمیر یا تعویض شیر تزریق درونچاهی وشیرآلات تاج چاه، عمقسنجی و آزمایش شاخص بهرهدهی با هدف آمادگی تولید در قالب برنامههای نگهداشت افزایش تولید سالیانه انجام شده است.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان خوزستان ازبرگزاری دهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت و حفاری خوزستان در اهواز خبرداد.
رحیم جلیلی بابیان این که این نمایشگاه از یکم تا چهارم آذرماه برگزار می شود، افزود:نمایشگاه مزبور پس ازنمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران، مهمترین رویداد عرصه صنعت نفت کشور به شمار می آید. وی گفت: برای برگزاری هرچه بهتر این رخداد مهم، پنج هزارمتر مربع فضای مسقف شامل سالنهای خلیج فارس، کارون، خرمشهر و امام رضا (ع) و یک هزارمترمربع فضای باز برای غرفههای شرکتهای نفتی، مجموعههای بزرگ صنعتی، شرکتهای سازنده قطعات و تجهیزات و تامین کنندگان کالا اختصاص یافته است. مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان خوزستان تصریح کرد: تاکنون حدود 200 شرکت که 90 درصد آنها ازبخش خصوصی است و تعدادی ازشرکتهای دولتی برای حضور در دهمین نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت وحفاری ثبت نام کردهاند که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و شرکت ملی حفاری ازجمله آنهاست. جلیلی با بیان اینکه در نمایشگاه امسال همانند سالهای گذشته انجمن سازندگان تجهیزات نفت، گاز و پتروشیمی، مراکز علمی و پژوهشی و دانشگاههای صنعتی کشور حضوردارند، افزود: در نشستهای تخصصی با نمایندگان شرکتها تلاش شده است به ابعاد کیفی نمایشگاه اهتمام ویژه شود و تازه ترین ساخته های کاربردی دربخشهای مختلف صنعت نفت به نمایش در آید. وی برگزاری نشست های تخصصی، رونمایی از قطعات و تجهیزات تازه تولید شده، ایجاد زمینه لازم برای همافزایی میان سازندگان، صنعتگران و شرکتهای فعال در صنایع نفت، گاز، حفاری، پالایش و پتروشیمی درباره آشنایی بانیازهای یکدیگر را از بخش های پیش بینی شده در این نمایشگاه برشمرد. مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان خوزستان با اشاره به اهمیت ساخت داخل در نمایشگاه امسال گفت: با توجه به برنامهریزی و هماهنگی باشرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب وشرکت ملی حفاری ایران به عنوان شرکتهای پیشران درعرصه ساخت داخل و بومیسازی قطعات و تجهیزات، مقرر شده است نمایشگاه اختصاصی این دو شرکت که هر ساله جداگانه برگزار میشود، با یکدیگر ادغام شود. وی با بیان این که دهمین نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری باهمکاری شرکت نمایشگاه های بین المللی استان خوزستان برگزار می شود، همسویی و همافزایی بیشتر همچنین بهینهسازی هزینهها را از دلایل این ادغام برشمرد. ساعت کارنمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت و حفاری خوزستان 9 تا 17خواهد بود وتمهیدات لازم برای آشنایی مراجعه کنندگان با این صنعت با توضیح کارشناسان مجرب پیشبینی شده است.
معاون مهندسی و توسعه پالایشگاه اصفهان از آماده بهره برداری بودن واحد تقطیر فاز 3 طرح بهینه سازی این پالایشگاه خبر داد. ناصرخیری با اشاره به تولید 70درصدی تجهیزات طرح بهینه سازی پالایشگاه درشرکت های داخلی گفت: با تلاش 36 ماهه متخصصان ایرانی وصرف 32 میلیون یورو اعتبار ارزی و سه هزار و120 میلیارد اعتبار ریالی، این طرح به صورت کاملا بومی طراحی و اجرا شده است.
وی افزود: واحد تقطیر و گاز مایع فازسوم این طرح در مرحله پیش راه اندازی قرار دارد وحداکثر تا سه ماه آینده به بهره برداری می رسد. وی با اشاره به پیامدهای زیست محیطی تولید فرآورده های سبک پالایشگاه گفت: با راه اندازی این واحد، آلایندگی فرآورده های تولیدی پالایشگاه به طور چشمگیر کاهش می یابد و نفت کوره بیشتری در پالایشگاه تولید خواهد شد.
خیری با بیان این که با راه اندازی واحد تقطیر فاز 3، پالایشگاه به صورت بهینه فعالیت خواهد کرد، افزود: از این به بعد واحدهای تقطیر یک و دو با کاهش ظرفیت، روزانه 120هزار بشکه محصولات نفتی تولید می کنند و واحدهای گرانروی پالایشگاه اصفهان هم با خروج از چرخه شکست نفت خام، به مد فعالیت خود یعنی شکست نفت کوره باز خواهد گشت.
سومین ممیزی جامع تخصصی - سیستمی مدیریت انرژی در شرکت پالایش نفت آبادان با هدف شناسایی و استفاده از فرصت های بهبود در صرفه جویی مصرف انرژی و صیانت از محیط زیست انجام شد. این ممیزی جامع فنی از سوی 21 نفر ازمتخصصان خبره ممیزی در کارگروه اصلی مدیریت انرژی شرکت ملی پالایش و پخش و همکاری 21 نفر از کارشناسان ارشد منتخب پالایشگاه نفت آبادان، اواخر مهرماه امسال انجام شده است. این افراد درقالب 6 گروه فرآیندی، هیترها و کوره های صنعتی، آب و بخار، تله های بخار، همچنین برق و ساختمان و سیستم مدیریت انرژی بر مبنای ایزو 50001 با بیش از 1500 نفرساعت همه واحدهای اصلی بهره برداری، نیروگاهی، دیگ های بخار، کوره ها، کمپرسورهای هوای فشرده، برج های خنک کننده، مدیریت انرژی و ... را در مدت زمان یک هفته بررسی کردند. با توجه به بررسی جزئیات دستگاه های پالایشی و لزوم آنالیز دقیق اطلاعات و شناسایی شکاف های موجود با استانداردهای بین المللی، تهیه گزارش نهایی گروه ممیزی به طور معمول، دو ماه زمان می برد. اصلاح شبکه توزیع بخار آب و آب مقطر برگشتی در پالایشگاه، جایگزینی کاندنسرهای بارومتریک بامبدل های صفحه ای، بازیابی گازهای ارسالی به مشعل های شماره 2 و 3 با دو سیستم کمپرسورهای حلقه مایع و اجکتور از دستاوردهای ممیزی پیشین است. بهینه سازی سیستم احتراق کوره های پی اچ 1، اچ اچ 1 وپی اچ 2 واحد کاتالیستی، تعویض مشعل های کوره های اولیه وثانویه واحدتقطیردر اتمسفر 80 وکوره واحد تقطیر درخلأ 75 همچنین نصب نمک زدای واحد تقطیر در اتمسفر 80، از دیگر دستاورهای ممیزی قبلی است.
با اجرای این پروژه ها، روزانه 173هزار و 44 مترمکعب صرفه جویی درسوخت گازمصرفی، یک هزار و200 مترمکعب در روز صرفه جویی درآب خوراک دیگ های بخار و 28 هزار و 800 مترمکعب در روز صرفه جویی در آب خام مصرفی با صرفه اقتصادی معادل 280میلیارد ریال در سال برای پالایشگاه ایجاد شده است. براساس ماده 54 قانون اصلاح الگوی مصرف، همه واحدهای نیروگاهی، پالایشگاهی و پتروشیمی، درچارچوب بودجه سالانه خود موظف به ممیزی انرژی شده اند.
درهفت سال گذشته، این سومین ممیزی جامع تخصصی- سیستمی مدیریت انرژی است که شرکت پالایش نفت آبادان آن را تجربه می کند و در همین رابطه، تیم ممیزی انرژی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تاکنون 19بارشرکت های پالایشی را ممیزی تخصصی انرژی کرده است.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان گفت: از ابتدای امسال تا آبان ماه، 25 میلیون لیتر نفت سفید در نقاط مختلف این استان توزیع شده است. فریدون یاسمی افزود:با توجه به سردسیر بودن این استان به ویژه در مناطق روستایی سخت گذر و کوهستانی، تامین به موقع و مطلوب سوخت موردنیاز مصرف کنندگان، از اولویت های مهم است. وی افزود: تاکنون 25 میلیون لیترنفت سفید از طریق فروشندگی های نفت مستقر درمناطق مختلف استان کردستان توزیع شده که 21 میلیون لیتر آن مربوط به مناطق روستایی استان است. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان با بیان این که تامین سوخت زمستانی روستاهای استان از ابتدای خرداد آغاز شده است، گفت: تاکنون بیش از 12میلیون لیتر سهمیه نفت سفید روستاییان ساکن در مناطق سخت گذراستان ارسال و ذخیره سازی شده است تا درصورت برودت هوا و بسته شدن راه ها، مشکلی برای تامین سوخت مردم ساکن در این مناطق ایجاد نشود. یاسمی با اشاره به تامین نفت سفید برای 28 هزار خانوار استان افزود: سوخت مورد نیاز این عزیزان از طریق 375فروشندگی در منطقه توزیع می شود که 140 فروشندگی در مناطق سخت گذر و کوهستانی فعال است. وی تاکید کرد:سهمیه سوخت سالانه هر خانوار(خانوارهای بدون انشعاب گازطبیعی)یک هزار و800 لیتر است واین خانوارها می توانند با مراجعه به فروشندگی های نفت سفید به دریافت سهمیه خود براساس کالابرگ های توزیعی در فاصله های زمانی مشخص اقدام کنند. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان بااشاره به اجرای طرح الکترونیکی توزیع نفت سفید خانوارهای روستایی استان تصریح کرد: پیش از این، نفت سفید مورد نیاز خانوارها از طریق چاپ و توزیع کالابرگ و فروشندگی ها تامین و توزیع می شد، اما به منظور ارائه خدمات مطلوب به شهروندان وتحقق حقوق شهروندی وافزایش رضایت مندی مشتریان، مشترکان نفت سفید می توانند با کارت الکترونیکی متصل به شبکه شتاب، به دریافت سهمیه نفت سفید خود از فروشندگی های نفت سفید اقدام کنند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران باانتشاراطلاعیه ای اعلام کرد: بخشی ازمطالبات پرونده تخلف مالی شرکت پخش فرآورده های نفتی ناحیه بوشهر وصول شده است.
در این اطلاعیه آمده است:با پیگیری های صورت گرفته از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و هماهنگی با نهاد محترم قضایی، مبلغ 12میلیارد ریال (معادل یک میلیارد و 200 میلیون تومان) از تخلف مالی صورت گرفته درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ناحیه بوشهر وصول و به صندوق دادگستری واریز شده است.
پیگیری برای وصول مطالبات باقی مانده و نیز رسیدگی به جرایم صورت گرفته همچنان ادامه دارد.
موضوع تخلف یادشده درحوزه فروش فرآورده های نفتی به شناورها و کشتی ها در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر شهریور ماه امسال ازسوی گروهی ازبازرسان و کارشناسان خبره واحدهای نظارتی درشرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی شناسایی و اقدام های لازم حقوقی علیه مباشران و معاونان تخلف یادشده انجام و متهم اصلی پرونده 22 مهرماه با تلاش نیروهای امنیتی و انتظامی در داخل کشور دستگیر و تحویل مراجع قضایی شد.
این پرونده تخلف مالی که مبلغ آن پیش از این از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، 52 میلیارد ریال اعلام شده بود، هشت متهم دارد که همگی دستگیر شده اند و هیچ متهم متواری در این پرونده وجود ندارد.
با برنامه ریزی و ذخیره سازی انجام شده، سوخت رسانی زمستانی در گستره عملیاتی منطقه آذربایجان شرقی بدون وقفه و به صورت مطلوب، انجام خواهد شد. ابوالفضل روح اللهی، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی با تاکید برآمادگی کامل، برای تأمین و توزیع مطلوب و به موقع سوخت زمستانی مناطق روستایی و سخت گذر، عشایر و جنگل نشینان این منطقه عملیاتی گفت: شهریور ماه امسال کالابرگ نفت سفید به میزان 660 لیتر برای خانوارهای روستایی فاقد گازطبیعی، عشایر و جنگل نشینان استان آذربایجان شرقی اختصاص یافته که تا 20 آبان ماه اعتبار داشته است. وی همچنین ازتخصیص سه هزار لیتر نفت سفید برای خانوارهای مناطق یاد شده خبر داد وتصریح کرد:تاکنون یک هزار و 320 لیتر ازاین مقدار میان خانوارها توزیع شده وبقیه نیز تاپایان امسال به صورت کالابرگ اعلام و توزیع خواهد شد. روح الهی گفت: توسعه گازرسانی و بهره مندی هرچه بیشتر روستاییان از گاز طبیعی، کاهش 12درصدی مصرف این فرآورده را در 6 ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل در پی داشته است. مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی تاکید کرد:توزیع مستمر و بدون وقفه سوخت، مرهون تلاش شبانه روزی کارکنان منطقه، شرکت های حمل ونقل فرآورده های نفتی به ویژه رانندگان نفتکش است.
سرپرست معاونت مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق از راه اندازی مرکز تلفن «ام ایکس وان» تأسیسات انتهایی کرمان با هدف ایجاد ارتباطات رادیویی خبرداد.
رضا منشادی گفت: راه اندازی این مرکز تلفن در ادامه برقراری لینک رادیویی رفسنجان-کرمان در دستور کار قرار گرفته و انجام شده است.
منشادی با اشاره به همکاری و پشتیبانی مخابرات ستاد در نصب و راه اندازی این مرکز تلفن گفت: این مرکز تلفن با نصب تجهیزاتی مانند رک 42 یونیت، ساب رک، دو دستگاه روترهوآوی، دو دستگاه سوئیچ هوآوی، همچنین تجهیزات آی پی ایکس، تجهیزات دوربین و کارت های مرکز تلفن وکابل کشی پاور48 ولت دی سی وتنظیمات کارت ها، راه اندازی شده است.
به گفته وی، مرکز تلفن مزبوربا تخصیص 25 شماره تلفن آنالوگ و هشت تلفن آی پی به بهره برداری رسیده است.
تسطیح جاده دسترسی بین 2 مرکز انتقال نفت
عملیات تسطیح مسیر و ساماندهی جاده دسترسی خط لوله حد فاصل مرکز انتقال نفت شهید چمران تا مرکز انتقال نفت شهید دهنوی(نظامیه) پایان یافت. رئیس مرکز انتقال نفت شهید چمران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان گفت: به منظور سهولت دسترسی به مسیر خط لوله 26 اینچ فرآورده نظامیه-شهید چمران، این مسیر به طول هشت کیلومتر تسطیح و گرده ماهی مناسب برای آن احداث شد.
حسین صلبوخی افزود: پنج کیلومتر از مسیر یاد شده به صورت اختصاصی از محدوده میادین نفتی بهره برداری شماره 3 وتقاطع جاده کمربندی اهواز- بندر امام خمینی (ره) عبور می کند. وی ادامه داد: باتوجه به واقع بودن این خط لوله انتقال در محدوده صنعتی میادین و چاه های نفتی پرتردد، عملیات تسطیح به وسیله واحد ترابری و به درخواست و نظارت کامل عملیات مرکز انتقال نفت شهید چمران انجام شده است.
همکاران منطقه فارس در اقدامی داوطلبانه حدودصد کیسه از زباله های رها شده در دل طبیعت جمع آوری کردند. محمد مهدی علی اکبری، رئیس روابط عمومی این منطقه عملیاتی گفت: درجهت عمل به مسئولیت های اجتماعی، دومین برنامه پاکسازی محیط زیست، با هدف گسترش آگاهی های عمومی درباره ضرورت پاسداری از محیط زیست و ترویج ارزش های این میراث کم نظیر، به صورت خودجوش انجام شد. وی با بیان این که عملیات پاکسازی محیط زیست ازکیلومتر139خط لوله گچساران (قبل ازروستای بلمینی دربخش دشمن زیاری شهرستان ممسنی) آغاز شده است، افزود:این عملیات با مشارکت داوطلبانه جمعی از همکاران تا مرکز شهید صفری نژاد ادامه یافت. علی اکبری بااشاره به رها شدن زباله های پلاستیکی و ظروف یک بار مصرف و مضربودن آنها برای طبیعت، بر ترویج فرهنگ حفاظت ازمحیط زیست تاکید کرد. وی گفت:زباله های جمع آوری شده به سایت بازیافت شهری شیراز تحویل شده است.
شرکت ملی گاز ایران و سازمان آتش نشانی با هدف کاهش حوادث ناشی از منواکسید کربن نشست هم اندیشی برگزار کردند که در این نشست بر لزوم افزایش اطلاع رسانی درخصوص مصرف صحیح و ایمن گاز برای مردم تاکید شد. مجید بوجارزاده، سخنگو و رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران در نشست هم اندیشی با سازمان آتش نشانی که به منظور هم افزایی و تعامل بیشتر و نیز استفاده از تجربیات مشترک، ظرفیت های فرهنگ سازی و اطلاع رسانی برگزار شده بود، گفت:هم اکنون آمار مرگ و میر ناشی از منواکسید کربن به سبب استفاده نادرست از گازطبیعی، بسیارکاهش یافته واین مهم به دلیل هم افزایی وتعامل با برخی سازمان ها و به ویژه آتش نشانی است. وی با اشاره به این که فرهنگ سازی، موضوعی دائمی است و به تکرار ونهادینه شدن نیازدارد، اظهارکرد: برای همه وزارتخانه ها، سازمان ها و نهادهای دولتی و خصوصی که مطابق قانون در زمینه کاهش حوادث مسئولیت دارند، ضروری است که دراین زمینه و مطابق با مسئولیت های هر بخش، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی شود. به گفته بوجارزاده، بسیاری ازسازمان ها و نهادها چنین مسئولیتی (فرهنگسازی) را به عهده نمی گیرند و این مهم هم اکنون فقط از سوی شرکت ملی گاز و چند نهاد دیگر انجام می شود که ناکافی است. سخنگوی شرکت ملی گازایران تصریح کرد:مطالعات نشان می دهد رابطه معناداری بین میزان و کیفیت فعالیت های فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، تبلیغاتی و ترویجی با کاهش حوادث گازی وجود دارد. رئیس روابط عمومی شرکت ملی گازبا بیان این که هر زمان اطلاع رسانی در زمینه مصرف ایمن گاز بیشتر بوده، آمار حوادث کاهش یافته است، تصریح کرد: این موضوع نشان می دهد که مردم به پیام ها و گویش های مختلف در این باب، بی توجه نیستند و در بسیاری از موارد، با رعایت آنها خود را نسبت به خطرهای این حوزه مصون می سازند. محمود قدیری، معاون حوزه پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران نیزگفت: ما همانند همه مردم نسبت به حوادث ناشی از گاز طبیعی حساس هستیم، اما باید در نظر داشته باشیم که موضوع ایمنی گاز به مسائل فنی، هوش مردم و رفتار و فرهنگ مردم باز می گردد. وی اظهارکرد: اگر بخواهیم رفتارهای نادرست مصرف گاز را تغییر دهیم، باید دانش مردم را بالا ببریم و به آنها آموزش درست و ایمن بدهیم، هرچند الزام های قانونی بسیار ضعیفی دراین موارد داریم، مثلاً نمی توانیم وارد حریم خانه ها شویم. سیدجلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران نیز، محور اصلی کاهش حوادث ناشی از مصرف نادرست گاز را مربوط به قانونگذاران دانست و گفت: قانون گذاران تعامل خوبی در این زمینه با ما ندارند و تماسی هم برقرار نمی کنند تا در این همکاری سازنده، نیازها و الزام های قانونی مورد نظر برای حفظ سلامت جامعه و مردم را بهتر و بیشتر درک و نسبت به آن شناخت پیدا کنند.
رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز با بیان این که «گاز»دومین صنعت پر ریسک کشور است، گفت: مدیریت شرایط اضطراری و بحرانی، بدون آمادگی فنی، ناشدنی است. محمدرضا یوسفی پور در مانور افت فشار گاز شهرستان خرم آباد گفت: صنعت گاز پس از انرژی هسته ای، پرریسک ترین صنعت کشوراست. وی تصریح کرد: هم اکنون بیش از 70درصد سبد انرژی کشور به گاز اختصاص دارد و مردم ایران به نعمت گاز وابسته شده اند؛ این موضوع مدیریت چنین صنعتی را حساس تر کرده است، به گونه ای که بدون آمادگی جدی فنی و ایمنی، مدیریت شرایط اضطراری دست نیافتنی خواهد بود. غلامرضا لطفعلیان، مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان نیز با بیان این که این شرکت هر سال سه مانوربرگزارمی کند، اظهار کرد:تلاش کارکنان این شرکت، خدمت رسانی مطلوب به مردم حتی درسخت ترین شرایط و بحران هاست. مانورافت فشارگازخرم آباد باهدف ارتقای آمادگی در شرایط اضطرار، ایجاد وافزایش توانمندی نیروهای عملیاتی، بافرضیه وقوع زلزله، سیلاب و افت فشار گاز با حضورشرکت های معین شرکت گاز لرستان شامل شرکت گازاستان های اصفهان، خوزستان، همدان، مرکزی، کرمانشاه، ایلام، همچنین مناطق عملیات انتقال گاز2 و7 برگزار شد.
اداره کل محیط زیست استان بوشهر، پتروشیمی نوری را حامی دلفین های گوژپشت خلیج فارس معرفی کرد. مجتمع پتروشیمی نوری پس ازحمایت همه جانبه از پروژه تحقیقاتی بررسی آثار صنایع نفت و گاز بر محیط دریایی خلیج فارس، به طور رسمی ازسوی اداره کل محیط زیست استان بوشهر به عنوان حامی دلفین های گوژپشت خلیج فارس معرفی شده است . پروژه مطالعاتی یادشده باهدف بررسی پراکنش و جمعیت دلفین های خلیج فارس درپارک ملی دیر- نخیلو در منطقه حفاظت شده «مند» و به منظور حفاظت از این گونه جانوری، با حمایت مالی و پشتیبانی این شرکت در حال اجراست. این پروژه با هماهنگی و تأیید اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر و با هدف ارائه راهکارهای علمی و عملی مناسب برای حفظ سرمایه های زیست محیطی و به ویژه گونه های جانوری خلیج فارس در مقابل پیامدهای زیست محیطی ساخت صنایع نفت و گاز در سواحل زیبای این استان اجرا می شود. مجتمع پتروشیمی نوری پروژه بازیافت بخارهای VRU، بازیافت 80 درصدی پسماندها، ایجاد بیش از هشت هکتار فضای سبز وچند فعالیت موثر دیگر را در کارنامه مثبت زیست محیطی خود دارد. گام مثبت دیگری را همسو با مسئولیت های اجتماعی و تعهد به بیانیه های مدیریتی خود در حوزه حفاظت از محیط زیست برداشته است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد(خانگیران)از آمادگی این پالایشگاه برای فرآورش حداکثری گاز با هدف خدمت رسانی به هموطنان در زمستان 97 خبر داد.
سیدمجید منبتی گفت: با توجه به آغاز فصل سرما، با اجرای برنامه های توانمندسازی در بحث منابع انسانی، تامین کالا و مواد شیمیایی مورد نیاز و انجام تعمیرات اساسی برای ورود به فصل زمستان آماده ایم. وی تصریح کرد: همه تمهیدات طبق برنامه ریزی های از پیش تعیین شده در هشت ماه امسال برای تولید پایدار گاز انجام شده است و تلاش می کنیم در چهار ماه پایانی سال، گاز مشترکان استان های شمال و شمال شرق کشور را تامین کنیم. مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از واحد ذخیره سازی گاز شوریجه به عنوان یکی از پشتوانه های راهبردی پایداری تولید گاز در شمال شرق کشور یاد کرد و افزود: در هشت ماه امسال به میزان کافی گاز را در مخزن شوریجه ذخیره کرده ایم تا در زمان نیاز شبکه، برداشت از گاز ذخیره شده انجام شود.
مجتمع گازپارس جنوبی وسازمان آموزش فنی وحرفه ای کشور، تفاهمنامه همکاری امضا کردند. محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وسلیمان پاک سرشت، رئیس سازمان فنی و حرفه ای کشور، هفته گذشته میهمان مجتمع گاز پارس جنوبی در عسلویه بودند تا باامضای تفاهم نامه، گام دیگری در مسیر رشد آموزشی کارکنان صنعت گاز برداشته شود. این تفاهمنامه باهدف اجرای تفاهم نامه مشترک این دو بخش شرکت درباره تدوین نظام جامع آموزش شاغلان پیمانکاری در حوزه شرکت های پالایش گاز امضا شده است. شرکت ملی گاز وسازمان آموزش فنی و حرفه ای، خردادماه امسال با هدف ایجاد نظام جامع آموزش تخصصی نیروهای شاغل شرکت های پیمانکاری طرف قرارداد صنعت گاز تفاهم نامه مشترکی امضا کردند که مطابق آن، سلیمان پاک سرشت، رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای وعده داد آموزش نیروهای پیمانکار مطابق استانداردهای شرکت ملی گاز انجام شود و اشتغال نیروهای پیمانکار را پس از آموزش تضمین کرد.
علمدار متولی «خرمکوشک» یکی از قدیمی ترین مناطق اهواز است كه بناهاي نفتي مهمي را در خود جاي داده است؛ از جمله اين بناها مي توان به هنرستان نفت و آموزشگاه حرفه ای اشاره كرد كه قرار است به يكي از موزه هاي نفت تبديل شود. يادداشت زير به اين بهانه نگاشته شده است. با هم مي خوانيم:
«خرمکوشک» نام یکی از قدیمی ترین مناطق شرکتی اهواز است. پیش از آن که منطقه اعیان نشین «نیوسایت» با ویلاها و خانه باغ های فرح انگیزش از دل زمین های خاک آلود شمال اهواز بروید، باغ خرمکوشک چونان نگینی سبز در حاشیه شرقی کارون و همجوار با «اهواز قدیم» ایجاد شد. خرمکوشک ابتدا به یک باغ بزرگ اداری- مسکونی محدود مي شد که ده ها دفتر کار و سی، چهل منزل سازمانی کارمندی را در خود جای می داد. یک باشگاه جمع و جور با سالن نمایش فیلم و پذیرایی که در کنار آن یک استخر و یک سالن اسکواش با سقفي لوله ای قرار داشت و ساکنان می توانستند در اوقات فراغت از آن بهره ببرند.در ابتدای خیابان ورودی باغ هم، ساختمان یک اشکوبه شرکت ملی نفت- عملیات غیرصنعتی- قرار داشت که بعدها در اواخر دهه 40 به شکلی مدرن و امروزی نوسازی شد. در انتهای باغ و در شرقی ترین نقطه، عمارتی اعیانی و چهارگوش به چشم مي خورد كه دورتادور آن تارمه (ایوان) متکی به ستون های قطور سفیدرنگ وجود داشت؛ خیابانی مارپیچ كه دو سویش درختان نخل، لیل و سدر بود و به اين عمارت منتهی می شد.
اطراف خانه پوشیده از فضای سبز بود و باغبان ها تمام سلیقه و تجربه خود را صرف می کردند تا بوته های متعدد رز و بهترین گل های فصلی را در اطراف این ساختمان برویانند. شب ها با روشن شدن چراغ تارمه ها (ایوان) خانه حالتی رویایی و تا حدی خوف انگیز به خود می گرفت.
اکنون حدود 90 سال از احداث اولین خانه های خرمکوشک می گذرد و وضعیت درون باغ کم و بیش چون گذشته است، با این تفاوت که برخی خانه های آجری بادگیردار تخریب شده و جای خود را به ساختمان هایی جدید با نمای کامپوزیت داده اند. نخل ها و پالم ها تا حدی نگران کننده، سر به آسمان کشیده اند و تردد بی وقفه خودروها، فوج پرندگان را از باغ دلگشای خرمکوشک پرانده است.
با این همه، هنوز هم می شود نوای فاخته ای را از فراز سدری شنید و یا حتی آخرین بازمانده طوطی های رها شده در باغ را روی شاخه بلندترین نخل بریم مشرف به «خزانه گل» مشاهده کرد و بلبل ها که بی شمارند و ساکنان داغدار این باغستان کناره کارون. استخر به مرور زمان تخریب و اکنون به خزانه گل های فصلی بدل شده و ساختمان سابق باشگاه، روابط عمومی كنوني است و سالن اسکواش از ملحقات آن كه از سال 1384 تغییر کاربری یافته و دفتر تبلیغات در آن مستقر است.
ساختمان عملیات غیرصنعتی هرساله به همان سیاق گذشته رنگ آمیزی و سپید پوش می شود و آن خانه قدیمی رئیس منطقه، اکنون رستوران مهمانسرای خرمکوشک است و البته چشم به راه توافقی برای ثبت در آثار معماری غیر قابل تخریب نفت و اگر خدا بخواهد تبدیل شدن به بخشی از موزه نفت اهواز.سهم و نقش اداره فضای سبز در حفظ «باغیت» خرمکوشک بسزاست؛ اگر هنوز هم هنگام عبور از مقابل ساختمان خدمات، عطر شب بویی به مشام می رسد، از قِبل حضور باغبان های آفتاب سوخته در این باغ قدیمی است؛ آنان هر زمستان به امید بهار زودگذر اهواز، خاک قلیایی خزانه را نرم می کنند، دانه می کارند، قلمه می زنند و در فاصله بهمن تا فروردین پیاده روها را به زیور اطلسی و شاه پسند و شمعدانی مزین می سازند. سرشان توی کار خودشان است و با چای زغالی و بساط صبحانه دورهمی، میراث دار 100 سال باغبانی نفت در جنوب هستند.خرمکوشک منحصر به این باغ نیست؛ منطقه ای است عمدتا اداری، حد واسط میان اهواز قدیم (عامری) و نیوسایت که از غرب به کرانه شرقی کارون و از شرق به دروازه قدیم اهواز منتهی می شود؛ در این محدوده صدها ساختمان اداری و منزل مسکونی نفت واقع شده اند که عمر قریب به اتفاق آنها، بالای 70 سال است؛ گنجینه ای از معماری نفت که می تواند بهشت علاقه مندان به موزه داری باشد.خرمکوشک، همچون تمام محلات اهواز در 50 سال گذشته دستخوش تغییر بوده است و بیم آن می رود که طرح های توسعه ای جدید، به این میراث معنوی صنعت نفت آسیب جدی وارد سازد و آیندگان را از وجود آثار معماری و شهرسازی نفت در این خطه محروم كند. نشانه های اولیه ما در کناره کارون، اداره آبرسانی و باشگاه قایقرانی يا ساحل تا منطقه «عامری» پیش می رود و ازشمال به نیوسایت، ازغرب به رودخانه و از شرق تا دروازه اهواز گسترش می یابد. مجموعه ای از ادارات، کارگاه ها، یک مرکز بهداشت، دو فروشگاه کارگری و کارمندی و یک ردیف انبارهای سنگی با سقف لوله ای، بخشی از مستغلات شرکت در این ناحیه است.
انبارها در حاشیه کارون ساخته شده اند و در حد فاصل آنها تا رودخانه، بقایای یک بارانداز قدیمی نیز به چشم می خورد که پس از کشیدن جاده ساحلی از میان رفته است. این تنها یکی از نشانه های کشتیرانی در رود بزرگ محسوب می شود. 500 قدم بالاتر، باشگاه قایقرانی قرار داشته که اکنون باشگاه ساحل نامیده می شود و در آغاز، محلی بوده است برای تخلیه و بارگیری لوله هایی که با دوبه به مقصد بندقیر و مسجد سلیمان می رفته است.باز کمی بالاتر، کارگاه آبرسانی خرمکوشک قرار دارد که نخستین کارخانه تولید آب (واش واتر) نفت در اهواز به شمار می آید. قدیمی ها می گویند در ضلع غربی خرمکوشک، نزدیک به انبارها و فروشگاه های مواد غذایی، یک حمام با آب گرم و یک لاندری (رختشوی خانه) نیز برای کارگران مستغلات وجود داشته که امروز اثری از آن دیده نمی شود.فروشگاه کارمندی در اواخر دهه 80 تخریب شد و به جای آن ساختمانی برای دادگستری ساختند که ازدحام امروز ماشین ها و تجمع مراجعه کنندگان، تا حدی به سبب حضور این مرکز دادرسی است. سایرفروشگاه های قدیم کارگری هم پس از تعطیلی به ساختمان اداری بدل شده اند.در ضلع شرقی و آن سوی خیابان مارپیچی که خرمکوشک را به دو نیم تبدیل می کند، یک مرکز مخابرات، باشگاه ورزش های سنگین و وزنه برداری، انبارهای رشن خانه و کارگاه اداره برق مستقر بود؛ کمی آن سوتر، منازل سازمانی دو اتاقه و چندتایی نیز سه اتاقه کارگری بودند که با حیاط های کوچک و گذرگاه های باریک، شباهتی به خانه های کارگری امیدیه و آغاجاری دارند.
تا اواسط دهه 50 یک پمپ بنزین کوچک نیز جنب اداره مخابرات و محل كنوني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت قرار داشت که ماشین های شرکتی، مجاز به سوختگیری در آن بودند. بعدها با توسعه خیابان خرمکوشک، این جایگاه برچیده شد.در جنوبی ترین بخش خرمکوشک، انبارهای مواد نفتی شرکت پخش واقع است که با ورق های گالوانیزه موجدار، حصارکشی شده و در زمان رونق، هر روزه قطاری حامل سوخت را در دل خود جای می داده است. پیش از این دروازه ورودی انبارها به سه راهه «سچه» باز می شد که نامی بود برای همان ریل های آهن که روی آسفالت خیابان برق می زدند. قطار حامل سوخت تا اوایل دهه 60 هم به این محوطه رفت وآمد داشت؛ اما با اوج گیری جنگ شهرها، از حمل سوخت به این انبارها جلوگیری شد.درست متصل به دروازه ورودی انبارهای پخش، مسجدی واقع است که در گذشته، مسجد هندی ها (هنود) نامیده می شد. این مسجدکه برای عبادت کارگران مسلمان هندی تبار ساخته شده بود، امروز به تابلوی «مسجد جعفری خرمکوشک نفت» مزین است.و اما ماندگارترین و خاطره انگیزترین مکان های خرمکوشک، مراکز آموزشی مناطق نفت خیز شامل مرکز آموزش علوم اداری، هنرستان نفت و آموزشگاه حرفه ای اهواز است با دیوارهای بلند و سقف های شیروانی در مرکز خرمکوشک که رو به خیابان اصلی قرار دارند. ظاهرا یک مرکز بهداشت که تا همین اواخر در انتهای این ردیف از ساختمان های آموزشی قرار داشت، در آغاز مرکز آموزش پرستاری (نرس هاستل) بوده است.
درباره اين بنا كه قرار است به يكي از موزه هاي نفت كشور تبديل شود، در فرصت هاي آينده بيشتر خواهيم نوشت.
سید نعمت اله امام حراست در صنعت نفت، قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، به دو بخش تقسيم مي شد؛ يكي حراست عملیات غیرصنعتی كه حراست ساختمان هاي اداري، منازل سازمانی و امكانات رفاهي را بر عهده داشت و ديگري حراست عملیات صنعتی كه مسئوليت آن حفاظت از مناطق عملياتي، مثل چاه ها و خطوط لوله بود.
برخي مواقع نيز اداره حراست به پيمانكاران نفت واگذار مي شد كه گاه افراد محلي و گاه متنفذي بودند كه براي حفاظت از يك منطقه پيمان مي بستند و به موجب قرارداد، تعداد مشخصی از افراد را به كار مي گرفتند. طبيعي بود كه در چنين وضعيتي، افراد فامیل و آشنایان به کار گرفته شوند و البته گاه نيز موضوع ترحم و كمك کار بود.
با وقوع انقلاب اسلامي در سال 1357، حراست نفت هم دچار تغيير و تحولاتي شد و تثبيت شرايط و حاكم شدن كامل نظم، مدتي به طول كشيد. آنچه در پي مي آيد، خاطراتي از آن دوران است كه از قول نعمت اله امام، پيشكوست نفتي كه در آن زمان رئيس اداره بهبود محيط كار (روابط صنعتي) در مناطق نفت خيز جنوب بود، روايت مي شود:
پرده اول- اوايل سال 1358 به اتفاق یکی از مسئولان حراست بازدیدی داشتيم از کوی نیوسایت در اهواز. در اين منطقه در ابتدای هر خیابان، یک نفر در اتاقك حراست به کار گرفته می شد تا سراسر خیابان را از ساعت 6 بعدازظهر تا 6 صبح نگهبانی دهد.
در يكي از اين اتاقك ها، با پیرمردی رو به رو شديم كه به همراه دخترکي 7 یا 8 ساله نشسته بود. وقتي خواستيم با پيرمرد دست بدهيم و با او احوال پرسی كنيم، متوجه شديم که نابیناست. از او پرسیديم: تو كه نابينا هستي، چگونه خیابان را حراست می کنی؟
در جواب، اشاره به دخترک کرد و گفت: «هِی عُیونی!» یعنی این چشم های من است.
پرده دوم- چند ماهي از پيروزي انقلاب اسلامی مي گذشت و گاه و بيگاه از بی توجهی و نداشتن دقت كافي در حراست نفت گلايه هايي شنيده مي شد. يك بار یکی از همکاران که جوانی پرشور و انقلابی بود، شب به محل نگهبانی افراد حراستی رفته و در حالي كه آنها در خواب بودند، کفش های شان را جمع آوری و در گونی انداخته و صبح روز بعد تحویل اداره حراست داده بود. بعضی از نگهبانانی که جرات بیان سرقت کفش های شان را نداشتند، صبح روز بعد پس از خاتمه شیفت کاری، پا برهنه به منزل رفته و چیزی نگفته بودند؛ ولی یکی دو نفر به اداره حراست رفته و با مشاهده گونی پر از کفش فهمیده بودند که سرقت کفش ها عمدی بوده است. اداره حراست با احضار آنها و گرفتن تعهد، کفش هاي شان را پس داد!
پرده سوم- حراست 24 ساعته از خطوط لوله نفت و گاز و چاه های پراکنده در کوهستان ها و دشت های خوزستان، ایلام، دهلران برعهده حراستِ عملیات صنعتی بود که معمولا به پیمانکاران واگذار مي شد.
اين اقدام در عين حال نوعي معامله با افراد منتفذ محلی یا کدخدایان روستاها بود تا از خرابکاری یا سرقت لوله ها جلوگیری شود. در سال 1358 به دعوت یکی از روسای حراست قرار شد از تاسیسات سرکان/ مالکوه بازدید كنيم.
منطقه سرکان، مابین پل دختر و اندیمشک، یک واحد بهره برداري و سه حلقه چاه فعال داشت که نفت آن پس از تفکیک گاز، به وسيله خطوط لوله سراسری اهواز/ تهران، به تلمبه خانه افرینه و سپس به پالایشگاه تهران منتقل می شد.
این منطقه سردتر از خوزستان و نسبتا خوش آب و هواست و در کنار رودخانه سیمره قرار دارد. بخش همجوار آن، تَنگِ مَلاوی است که کنار رودخانه سیمره و جاده تنگ ملاوی به اندیمشک قرار دارد.
آن روز به اتفاق مسئول حراست و یک نفر از کارکنان عملیات بهره برداری با یک دستگاه خودروی شاسی بلند عازم سرکان شديم. پس از توفقی کوتاه در واحد بهره برداری سرکان، برای سرکشی به وضعیت حراست چاه ها و خطوط لوله به منطقه رفتیم.
اما در منطقه هیچ فرد حراستی مشاهده نشد. تنها كسي كه ديديم، مردي ميانسال بود كه كنار جاده نشسته و مقداري خيار را روي يك گوني ريخته بود و به خودروهای عبوری می فروخت. چوپاني هم دورتر چند راس بز را مي چراند.
به همکارم گفتم بد نيست كمي خیار بخریم. توقف کردیم، اما خیارها کوچک و کج و معوج بودند و به درد نمی خوردند. فروشنده هرچه اصرار کرد، نخریدیم. پس از بازگشت همکار ما گزارشی از ماموریت تهیه و به اداره مربوطه داد؛ از جمله اين كه از نيروهاي حراست در منطقه خبري نبوده است.
پس از چند روز پاسخی از پیمانکار دریافت شد، به اين مضمون که «نگهبانان در محل حاضر بوده، مشخصات خودروی آقایان را داده و نگهبان چاه شماره يك هم گفته نشان به آن نشان که من به ايشان خیار تعارف کردم...!»
چقدر خوش شانس بودیم که خیار از وی نخریدیم، وگرنه متهم به ارتشاء نیز می شدیم!
حضرت علی (ع) می فرماید:
الزّاهد في الدّنيا من لم يغلب الحرام صبره ولم يشغل الحلال شكره.
(تحف العقول صفحه ۲۰۰)
زهد كه مورد نظر اسلام بوده و ائمه معصومين (عليهم السلام) به آن توصيه كرده اند، حقيقتش طبق اين روايت دو چيز است:
اول آن كه وسوسه های شيطانی و تمايلات حيوانی كه انسان را به ارتكاب محرمات، تحريك می كند بر او غلبه نكند و بتواند در برابر اين مسائل، صابر بوده و استقامت كند.
دوم، آن كه نعَم الهی آن قدر او را سرگرم نكند كه از شكر خدا غفلت کند و انسانی ناسپاس باشد و غفلت كند كه اين نعمت ها از كيست؟ و زينهار كه اين غفلت، انسان را به وادی های خطرناك، می كشاند.
آنچنان کار کن که گویی تا ابد زندگی خواهی کرد و آنچنان زندگی کن که گویی همین فردا خواهی مرد.
(امام حسن مجتبی«ع» )
متن و تصویر 205 شماره از ماهنامه فرهنگی «مهدوی موعود»، مشتمل بر موضوعات مرتبط با مباحث مهدویت، فرهنگ اسلامی... در قالب یک نرم افزار از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در اختیار کاربران قرارگرفته است.
انسان در رابطه بندگى خود و خداى سبحان، نيازمند آموزش و تربيت صحيح است. شالوده تربيت مذهبى در آغاز زندگى و بهطور ویژه در دوران كودكى و نوجوانى پىريزى مىشود.
والدين براى رساندن فرزندان خود به سرچشمه كمال، نيازمند شناختن درست موانع تربيتى هستند كه باعث محروميت آنان از رسيدن به هدف می شود. موانعى كه نه فقط كودك و نوجوان را از تربيت صحيح بىنصيب مىسازد، بلكه باعث گمراهى و هلاكت او و در نهايت پشيمانى والدين مىشود. در اينجا به بررسى يكي از اين عوامل بازدارنده مىپردازيم:
كودكان و نوجوانان همچون گلهایى ناشکفته هستند كه به باغبانى مهربان و دانا نيازمندند؛ باغبانى كه به عشق اين امانتهاى الهى با تمام وجود كوشش مىكند تا شکفتن و عطرافشانى آنان رادريابد. آيا مىتوان با گفتار، توصيه و نصيحت بدون پایبندى و عمل، شاهد شكوفايى استعدادهاى فرزندانمان در صحنه ايمان و عمل صالح باشيم؟ اگر خواهان اين هستيم كه فرزندانمان بهخاطر عشق و بندگى خداوند سبحان به خود ببالند و لذت راز و نياز را دريابند، لازم است از روشهاى غير گفتارى بيشتر بهره گيريم، زيرا روشهاى غير كلامى، عميقترين و مؤثرترين شيوههاى سازنده تربيتى است.
كودك و نوجوان هيچگاه با سخن و نصيحت مداوم والدين كه اغلب با نوعى اجبار و بايدها و نبايدها همراه است، به اعتقادات و باورهاى آنان نزديك نمىشود. بلكه اغلب در قبال اينگونه رفتار والدين، از خود مقاومت و سرسختى نشان مىدهد.
آنچه در شخصيت و رفتار كودك و نوجوان مؤثر است، پيامهاى نصيحتآميز نيست بلكه روش و منش عملى والدين در زندگى است.
آنان از تك تك رفتارهايى كه بهصورت آشكار و پنهان، خواسته يا ناخواسته، درست يا نادرست از والدين سرمىزند، پيام مىگيرند. پدر و مادرى كه به نماز و رابطه با خداوند عشق مىورزند و در گفتار و كردار خويش و در همه جا به احكام الهى از جمله نماز پایبند هستند، فرزندانى اهل نماز و طاعت خداوند خواهند داشت؛ به همين دليل است كه ششمين امام معصوم (ع) فرمودهاند:
دعوت كنيد مردم را با اعمال و كردار خود و نباشيد دعوت كننده مردم با زبان.
دعوت لفظى، كوتاه، كم اثر و زودگذر است. دعوتى مىتواند ماندگار باشد و در اعماق جانها اثر بگذارد و موجب تحول درونى شود كه بهصورت عملى صورت گيرد.
پدر و مادرى كه مىخواهند كودك و نوجوان خود را به نماز دعوت كنند، بهتر است هنگامى كه خود به نماز مىايستند يا بعد از اقامه نماز به آنان یادآور شوند. در اين صورت فرزندان مىپذيرند كه اين كار خوب و درست بوده است، زيرا پدر و مادر انجام دادهاند.
از ديگر موارد ضعف تأثير در تربيت گفتارى آن است كه والدين با كسالت و بيحالى يا تحقير و عصبانيت فرزند را به انجام فرايض دينى بخوانند. در اين صورت نهتنها بهنتيجه مطلوب دست نمىيابند بلكه بهنوعى سلب علاقه از كودك و نوجوان نسبت به نماز كردهاند در واقع دعوت گفتارى نيز بايد به صفات حسنهاى مزين باشد تا براى كودك و نوجوان دلچسب، جذّاب و مؤثر باشد.
خداوند سبحان در قرآن كريم در اين باره چنين مىفرمايد:
«ادْعُ إِلى سَبيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ» (سورهنحل آیه 125)
مردم را با حكمت و اندرز نيكو به راه پروردگارت دعوت كن.
ادامه دارد...
«فَلا تُطِعِ الْكافِرينَ وَ جاهِدْهُمْ بِهِ جِهاداً كَبيراً» فرقان- آيه 52
از كافران فرمان مبر و بهوسيله آن (قرآن) با آنان مبارزه كن.
بدون شك، مقصود از جهاد در اين آيه، جهاد نظامى نيست، زيرا اين آيه در مكه نازل شده است و در آن زمان، هنوز جنگ نظامى و جهاد مسلحانه صورت نگرفته بود، پس اين آيه درصدد پىريزى و تحكيم مبانى فكرى و عقيدتى مردم است كه از آن به «جهاد بزرگ» تعبير مىشود. با دقت در آيه مزبور و موقعيت اجتماعى نزول آن، ارزش زيربنايى جهاد فرهنگى روشن مىشود. مجاهدان اين ميدان، عالمان نستوه و دردآشنايند كه با سلاح «حكمت و موعظه حسنه» با لشكريان جهل و خرافه مىستيزند، دلها و فطرتهاى پاك انسانى را فتح و خدا و قانون او را بر آنها حاكم مىكنند. نخستين وظيفه پيامآوران الهى نيز «ابلاغ» است.
از سوى ديگر، دشمنان انسانيت و طاغوتها چون خود را در ميدان جهاد اكبر، خلع سلاح شده مىبينند، نبرد را به ميدان كارزار فيزيكى مىكشانند و منطق را با اسلحه پاسخ مىدهند. در اين مرحله، مجاهدان راه خدا نيز با زبانى كه دشمن مىفهمد، با او سخن مىگويند و «كلوخانداز را پاداش سنگ است!»
خداوند در آيه ياد شده، قرآن را محور اصلى تداوم جهاد فكرى و عقيدتى معرفى مىكند. اين معرفى به دليل بعد روشنگرى، فراگيرى، تأثير عميق و سريع قرآن است كه در تمام ابعاد زندگى مىتواند برنامهاى روشن و تفكرى ناب و صحيح ارائه دهد. با وجود قرآن، نبايد تحت تأثير انديشههاى انحرافى و باطل ديگران قرار گرفت و از آنها اطاعت كرد، از اين رو خداوند به پيامبر (ص) دستور مىدهد كه در هيچ زمينهاى از كافران اطاعت نكن.
پرسش: اگر قرآن برای هر زمان و مكاني است، چرا به زبان عربي است؟
پاسخ: نزول قرآن به زبان عربي با توجه به مخاطبان نخستين و پيامبر (كه عرب زبانند) يك جريان طبيعي است، زيرا هر سخنور و دانشمندي، مطالب خود را با زبان مخاطبان خود بيان ميكند يا مينويسد، مگر آن كه پيمودن چنين مسير طبيعي به دلايلي، غير ممكن باشد يا در پيش گرفتن رويهاي ديگر ضروري به نظر برسد. خداوند در ارسال پيامبران و ابلاغ پيامهاي خويش همين رويه را تأييد و می فرماید:
و ما أرسلنا مِن رسول إلاّ بلسان قومه ليبين لهم فيضلّ اللَّه مَن يشاء و يهدي مَن يشاء و هو العزيز الحكيم
ما هر فرستاده اي را با زبان مردمش فرستاديم تا بتواند حقايق را براي آنان به روشني بيان كند. پس خداوند هر كس را بخواهد، گمراه و هر كس را بخواهد، هدايت ميكند و او شكستناپذير و حكيم است».
رسولان الهي هم پيام را با زبان قوم و مخاطبان خويش ميآورند و هم معارف را متناسب با سطح فرهنگي و علمي آنان بيان ميكنند؛ بنابراين اگر قرآن به زباني غير از زبان عربي بود، جاي آن داشت كه از حكمت نزول قرآن به آن زبان سؤال شود كه چرا با اين كه مخاطبان عرب بودند، قرآن به زبان ديگري كه مردم آن زمان نميفهميدند، نازل شد. پس نزول قرآن به زبان عربي در درجه اول امري طبيعي است.
اما نازل شدن قرآن به زبان عربي به معناي اختصاص آن به ملت عرب زبان نيست، بلكه، چون روح و محتوا و پيام قرآن همگاني و جهاني است، اين كتاب آسماني براي همه انسان ها است و در آيات قرآن نيز اين معنا تأكيد شده است. از سوی ديگر، براي جهاني بودن قرآن، لازم نيست حتما قرآن به زبان ما باشد، بلكه همين كه قرآن و مفاهيم و پيام هاي آن به زبان ما ترجمه شود، حجت بر ما تمام مي شود و بهانه اي براي ايمان نياوردن نخواهيم داشت.
شهید فتحی اسفند 57 وارد شرکت ملی نفت ایران شد، شور جوانی واخلاق و متانت در گفتار ورفتار او زبانزد همه همکاران بود. نورانیت درون او حکایت از عاقبتی نیک و قرار گرفتن در جرگه شهیدان داشت، در آغازین روزهای جنگ تحمیلی (نوزدهم مهر 59) براثر بمباران رژیم بعث عراق در شهراهواز روح پاکش به خیل عظیم شهیدان پیوست و نامش جاودانه شد، يكي از بستگان شهيد درباره وي مي گويد: «شهيد داراي متانت كلام و اخلاقي حسنه بود، به نحوي كه بسياري از جوانان و نوجواناني كه با او در ارتباط بوده اند از او به عنوان الگويي اخلاقي ياد مي كنند».
پرسش: شرکت کردن در پیش بینی نتیجه مسابقات از طریق اینترنت مشکل دارد؟ آیا پولی که از آن به دست می آید حلال است یا حرام؟
جواب: احتیاط در ترک شرکت در این مسابقات است هر چند حرام نیست و کسی که در پیش بینی مسابقات برنده می شود شرعاً مالک جایزه نمی شود مگر این که مالک جایزه ضمن یکی از عقود شرعی مانند هبه یا صلح آن جایزه را به برنده تملیک کند.
پدر آيت الله بهجت در 16-17 سالگي بر اثر بيماري وبا در بستر بيماري مي افتد و حالش بد مي شود به گونه اي كه اميد زنده ماندن او از بين مي رود. وي مي گفت: در آن حال ناگهان صدايي شنيدم كه گفت: با ايشان كاري نداشته باشيد، زيرا ايشان پدر محمد تقي است. بعد از مدتي پدر آقاي بهجت حالش رو به بهبود مي رود و بالاخره كاملاً شفا مي يابد. چند سال پس از اين ماجرا تصميم به ازدواج مي گيرد و سخني را كه در حال بيماري به او گفته شده بود، كاملاً از ياد مي برد.
بعد از ازدواج هنگامي كه خداوند چهارمين فرزند را به او عنايت مي كند، به ياد آن سخن كه در دوران بيماري اش شنيده بود مي افتد.
وي را « محمد تقي » نام مي نهد، ولي وي در كودكي در حوض آب مي افتد و از دنيا مي رود.
سرانجام پنجمين فرزند را دوباره « محمد تقي » نام مي گذارد. بدينسان نام آيت الله بهجت مشخص مي شود.
خواب آلودگی یکی از شایع ترین حالت ما انسانها هنگام انجام کارهای روزانه است. چه در حال انجام کار در خانه، چه در محیط کار و چه در حال تردد با اتوبوس. این حالت در اثر خستگی و کم خوابی یا کسل بودن سراغمان می آید. خواب آلودگی در شرایط عادی اتفاق مهم و نگران کننده ای نیست، اما اگر زیاد تکرار شود و یا در موقعیت های خطرناک اتفاق بیفتد می تواند حتی جان افراد را به خطر بیندازد. رانندگی در شرایط خواب آلودگی بسیار خطرناک است و به هیچ عنوان توصیه نمی شود. اما در یکی دیگر از حالت ها هم خواب آلودگی برای خود فرد، مشکل جسمی و جانی به وجود نمی آورد و اتفاقا حس شیرینی دارد اما ممکن است منتهی به اخراج از محل کار شود. چرت زدن روی میز کار یا در محیط کاری اتفاقی معمول است که گاه کارگران و کارمندان در محیط های کاری، انجام می دهند و گاهی بودن آن اشکالی ندارد، اما زمانی که این کار زیاد تر از حد معمول و به عادت تبدیل می شود، دیگر کارفرما نمی تواند کوتاه بیاید. اما این حالت در بسیاری از موارد غیر ارادی است و فرد در لحظه، دچار خواب آلودگی می شود. برای این مشکل راه های ساده ای معمولا پیشنهاد می شود که فرد با توجه به موقعیتی که در آن قرار گرفته است، می تواند آنها را انجام دهد.
هوای محیط را تنظیم کنید
محیط های گرم یا در بسته که جریان هوا در آن وجود ندارد، معمولا فرد را دچار رخوت و خواب آلودگی می کند. به خصوص در فصول سرد که سیستمهای گرمایشی فعال هستند، بیشتر دچار این شرایط می شوید. در این شرایط بهترین کار این است که هوای محیط کارتان را با هوای بیرون از آن محل تنظیم کنید و پایین بیاورید.
کارتان را دوست داشته باشید
اگر با انرژی و انگیزه بالا در محل کارتان حضور داشته باشید، بسیاری از این حالت ها را نخواهید داشت. در بسیاری از موارد این احساس رخوت و خواب آلودگی در شرایطی زیاد و غیر معمول می شود که فرد در جایگاه و موقعیت دلخواه کاری خود قرار نگرفته و راندمان کاری بالایی هم ندارد. به همین دلیل بهتر است اگر کارتان را دوست ندارید، به گزینه های شغلی دیگر فکر کنید.
آب بنوشید
افزون بر پیشنهاد خوردن تنقلات، خوردن آب به تنهایی هم کفایت می کند. آب تقریبا همه جا در دسترس است. آب حس چابکی می دهد و خواب را می پراند و در عین حال می توانید کمی از آن را به صورتتان بزنید تا بدنتان واکنش فیزیکی به سرما بدهد و از خواب آلودگی بیرون بیاید.
عرق نعنا بخورید
برخی دم نوش ها هم می تواند خواب آلودگی را از سرتان بیندازد. عرق نعنا یک محرک طبیعی است که به خوبی برای بالا بردن انرژی کارآمد است. می توانید بطری کوچکی از آن را در محیط کارتان داشته باشید و در موارد مختلف از جمله خواب آلودگی از آن استفاده کنید.
درست بنشینید
آناتومی نشستن شما پشت میز کارتان علاوه بر اینکه برای کمر و زانوها اهمیت زیادی دارد، می تواند به رفع خواب آلودگی هم کمک کند. لم دادن روی صندلی، شما را از حالت رسمی خارج می کند و بیشتر ممکن است خوابتان بگیرد. پس بهتر است در محیط اداری با روحیه روی صندلی بنشینید.
کارتان را دوست داشته باشید
اگر با انرژی و انگیزه بالا در محل کارتان حضور داشته باشید، بسیاری از این حالت ها را نخواهید داشت. در بسیاری از موارد این احساس رخوت و خواب آلودگی در شرایطی زیاد و غیر معمول می شود که فرد در جایگاه و موقعیت دلخواه کاری خود قرار نگرفته و راندمان کاری بالایی هم ندارد. به همین دلیل بهتر است اگر کارتان را دوست ندارید، به گزینه های شغلی دیگر فکر کنید.
حرف بزنید
در بسیاری از ادارات، ارباب رجوع نیست یا کم است، در برخی دیگر از ادارات در اتاق تنها هستید یا تعداد همکاران در آن اتاق کم است. سعی کنید ارتباط رو در رو و کلامی با همکارانتان بگیرید و درباره موضوعی از آن روز یا مسائل مشترک بین خودتان حرف بزنید تا ذهنتان درگیر موضوعی شود.
خوب بخوابید
معمولا خواب آلودگی زمانی به وجود می آید که شما خواب کامل و راحت نداشته اید. پس اگر شب قبل به اندازه کافی استراحت و خواب عمیق داشته باشید، دیگر کمتر احتمال دارد روی میز کارتان چرت بزنید. در دنیای امروز که بسیاری از افراد چند شغله هستند و درگیری های زندگی آنها را احاطه کرده، کم خوابیدن معمول است. با وجود این سعی کنید خواب شبتان را کامل داشته باشید تا به عوارض بعدی آن دچار نشوید.
مارچوبه بخورید
مارچوبه ماهیتی گرم و خشک دارد و سرشار از منیزیم، نیاسین، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین، سلنیوم، تیامین، روی، فیبر و ویتامین های A، B، C و E است. عصاره مارچوبه، حاوی اسیدهای آمینه و مواد معدنی است که می تواند خواب آلودگی و کسالت را برطرف و از سلول های کبدی در برابر مواد سمی محافظت کند.
فعال باشید
یکی دیگر از عوامل اصلی خواب آلودگی در محل کار، بیکار بودن است. سعی کنید با برنامه ریزی کارها را در همه زمان حاضر در محیط کار انجام دهید تا زمانی بیکار نمانید. مشغولیت ذهنی و فعالیت بدنی، خواب آلودگی را دور می کند.
امگا ۳ بخورید
مصرف مواد غذایی مغذی برای بیداری مفید خواهد بود که یکی از آنها امگا ۳ است. سعی کنید ماهی را در وعده های غذایی خود بگنجانید یا اگر ماهی نمی خورید، از مکمل امگا۳ به صورت روزانه مصرف کنید.
سیب بخورید
در میان خوردنی هایی که در دسترس هستند، به سراغ میوه های فیبردار و سبزیجات هم بروید. فیبر بر عکس بسیاری از مواد غذایی که مصرف می کنیم، به زمان بسیار زیادی برای هضم شدن نیاز دارند؛ بنابراین با مصرف فیبر انرژی کم کم آزاد شده و بدن شما در تمام مدت دارای انرژی خواهد بود. در این مورد خوراکی هایی مانند سیب با پوست می تواند اثر زیادی داشته باشد.
آدامس بجوید
در میان خوراکی هایی که می تواند خوابتان را از بین ببرد، حتما یکی از مهمترین گزینه ها جویدن آدامس است. مطالعات روی کارمندان، دانشجویان و سایر افراد در محیط های مختلف نشان داده که جویدن آدامس در مدتی کوتاه خواب آلودگی را از بین می برد. گفته شده که جویدن آدامس باعث تحرک عضلات صورت و افزایش جریان خون به سر می شود.
شیرینی جات بخورید
استفاده از مواد قندی، انرژی زیادی را در لحظه به فرد می دهد و رخوت و خواب آلودگی را کم می کند. مواد قندى و مغذى مانند خرما، کشمش، انجبر، عسل، مربا و... را در وعده صبحانه خود بگذارید و یا حداقل چند دانه کشمش و یا بیسکویت بخورید.
چیزی بخورید
معمولا تغییر ذائقه و خوردن مایعات یا تنقلات می تواند راهگشا باشد. خوراکی های سبک و مقوی که می تواند در ساعاتی از روز انرژی شما را تامین کند. مغزهای خشکبار یا حتی چای ساده می تواند در این مورد به کارتان بیاید. سراغ خوراکی هایی بروید که دوست دارید در آن لحظه بخورید و حالتان را بهتر می کند.
راه بروید
یکی از بهترین راه ها برای از بین رفتن خواب آلودگی، حرکت کردن و راه رفتن است. زمان کوتاهی را در محیط کار راه بروید و یا به دستشویی بروید با همکاران حرف بزنید. حتما در همین مسیر از فضای کار بیرون بیایید تا هوای تازه به سرتان برسد و با حال و هوای جدید، پشت میزتان برگردید.
ساعت ناهار جذاب
یکی از مهمترین راه ها برای کاهش خواب آلودگی، داشتن وعده های غذایی جذاب است. اگر از منزل غذا می آورید یا از بیرون فست فود و غذا تهیه می کنید، فرقی ندارد، مهم این است که ناهار یک حدفاصل مناسب بین کار و شما برای زمانی کوتاه فراهم کند.
خاصیت فصل
در بسیاری از موارد فصل ها و آب و هوا حالات جسمی و روحی افراد را هم تغییر می دهند. در موارد بسیاری کارشناسان تاثیر دو فصل پاییز و زمستان بر میزان خواب و حتی افسردگی را تایید کرده اند. اگر در این فصول میزان کسل بودن و خواب آلودگیتان بیشتر می شود، نگران کننده نیست و فقط باید در مواقعی که شرایط خوابیدن و چرت زدن ندارید، آن را از بین ببرید.
مشعل لرزش دستان و در ادامه لرزش سر و ... اتفاقی که برای بسیاری از سالمندان رخ می دهد و نمی توانند دیگر از آن رها شوند. پارکینسون؛ بیماری است که در اثر از بین رفتن سلول های ترشح کننده ماده ای به نام دوپامین ایجاد می شود و فرد سالمند در حالت استراحت یا فعالیت با لرزش رو به رو می شود. در واقع لرزش، یکی از علائم اصلی این بیماری است و کندی حرکات، سختی و خشک شدن دست و پا و بدن و نداشتن تعادل هم در کنار لرزش وجود دارند و تناسب با فرد و پیشرفت بیماری متفاوت است. این گفته شده که علائم پارکینسون و به خصوص لرزش در یک سمت بیشتر از سمت دیگر خود را نشان می دهد، اما این قاعده در همه موارد قطعی نیست. از آنجا که بسیاری از این علائم در سنین بالا نمودار می شود، بسیاری از افراد علائم پارکینسون را با علائم پیری اشتباه می گیرند که نتیجه ناآگاهی و عدم توجه به تغییرات فیزیکی بدن است. به عنوان نمونه بسیاری افراد، لرزش دست و سر را به پیری، سفت شدن عضلات را به آرتروز، حالت قوز و خمیدگی را به پوکی استخوان ربط می دهند.
این بیماری علائم دیگری همانند مشکل در بیان کلمات ، تغییرات صدا ، از بین رفتن حالت طبیعی چهره ، اختلال در جویدن و بلع، آبریزش دهان، افسردگی، عصبی بودن، مشکلات در به خاطر سپردن یا به یادآوردن اطلاعات جدید هم دارد. بیشتر افرادی که در سنین 50 تا 70 سالگی هستند، در معرض این بیماری هستند و شیوع آن در مردان بیشتر از زنان است. اگرچه گفته می شود این بیماری برای افراد مسن است، اما در برخی موارد در میان جوانان هم دیده شده است.
محققان دو عامل تغذیه و سبک زندگی و ژنتیک را به عنوان بیشترین دلیل برای احتمال دچار شدن به این بیماری برشمرده اند. با وجود این مطالعات جدید نشان داده است که به جز این عوامل ، مواردی مانند ضربه به سر، تماس با آلاینده ها (آلودگی هوا و ارتباط به مواد شیمیایی ) رژیم های غذایی اشتباه و شکننده و کاهش جدی ویتامین D و B12، دیابت، استفاده از آب چاه یا مصرف ترکیبات آفت کش، استرس و فشارهای زندگی جدید می تواند در احتمال بروز این بیماری تاثیر زیادی داشته باشند. اگرچه موارد کنترلی زیادی برای این بیماری و کاهش اثرات آن پیش بینی شده، اما تاکنون درمانی قطعی برای این بیماری یافت نشده است و فردی که مبتلا به این بیماری شود، تنها می تواند اثرات بیماری را کاهش دهد و آن را کنترل کند و تا پایان عمر با آن به شکلی مسالمت آمیز بسازد. هرچند که پیشرفتهای پزشکی هیچ گاه متوقف نمی شوند و می توان به پیدا شدن راه های درمان قطعی این بیماری امیدوار بود.
این نکته را به خاطر داشته باشید که بسیاری از سران کشورها، بسیاری از هنرمندان وحتی ورزشکاران هم دچار این بیماری شده اند و با وجود این بیماری به زندگی طبیعی خود ادامه داده اند. پس به هیچ عنوان ابتلا به این بیماری را برای خودتان بزرگ نکنید و با انرژی مثبت به مقابله با آن بپردازید. از آنجا که بخش قابل توجهی از مخاطبان «مشعل» را بازنشستگان صنعت نفت تشکیل می دهند، ضمن اینکه به همه و خودمان به سبک زندگی شاد و پرتحرک و همراه با ورزش توصیه می کنیم، برخی از موارد شناسایی این بیماری و راه های کنترل آن را بیان می کنیم.
برای بیماران پارکینسون خوردن غذاهای کامل و داشتن رژیم غذایی حاوی مواد مغذی، مقدار زیادی از میوه های ارگانیک تازه، سبزیجات و گوشت های با کیفیت مهم است. حذف غذاهای فرآوری شده و مواردی که حاوی مواد نگهدارنده، مواد مصنوعی و سایر مواد شیمیایی هستند، نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.
*سبزیجات فیبردار بخورید؛ یبوست در میان بیماران پارکینسون رایج است، بنابراین حتما باید مقدار زیادی فیبر مصرف کنید.
*چربی های طبیعی جذب کنید؛ مصرف چربی های سالم می تواند سلامت عصب ها را تقویت کند.
*روغن های مفید به خصوص روغن زیتون؛ زیتون را روی غذا و سالاد استفاده کنید تا ویتامین E بدنتان را تامین کند.
*امگا ۳ را فراموش نکنید؛ امگا 3 می تواند باعث افزایش سطح دوپامین و کاهش التهاب شود.
*آب میوه: آب میوه هر فصل را خودتان بگیرید و تازه مصرف کنید، هم باعث آبرسانی و جذب ویتامین می شود و هم مشکل یبوست را برطرف می کند.
*چای سبز بخورید؛ این نوع از چای حاوی تیانین است که سطح دوپامین را در مغز افزایش می دهد.
* مواد قندی : شکر و مواد قندی را تا جایی که می توانید حذف کنید، این مواد حتی اگر پارکینسون نداشته باشید، چندان مفید نیست.
*دخانیات: الکل، قلیان و سیگار و هر ماده مخدر دیگر را کنار بگذارید، این مواد می توانند اختلالات عصبی در شما ایجاد کنند.
* زعفران: مصرف محدود و متعادل اما ادامه دار زعفران در غذای روزانه می تواند به بهبود مشکلات عصبی کمک کند.
*قهوه ممنوع؛ قهوه اسید معده را بیشتر می کند و سیستم گوارشی را به هم می ریزد. اگر عادت به قهوه دارید، مصرف آن را کاهش دهید.
*سراغ میوه های قرمز بروید؛ در علوم غذایی ثابت شده که میوه های قرمز در درمان بیماری های مغزی مانند پارکینسون تاثیر زیادی دارند.
*آب یك ضرورت است؛ داروی های ضد پاركینسون، خشكی دهان و یبوست ایجاد می كنند. به این دلیل نوشیدن آب در طول روز برای این بیماران بسیار حیاتی بوده و توصیه می شود كه این بیماران حداقل ۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز بنوشند.
*گوشت کمتر بخورید؛ همان طور که گفته شد، بیماران پارکینسون عموما دچار یبوست می شوند؛ به همین دلیل بهتر است از خوردن غذاهای دیر هضم خودداری کنند.
*ورزش کنید؛ این بیماری در سنین بالا رخ می دهد که در اثر آن بخش های زیادی از بدن توان قبل را ندارد و نمی توانید هر ورزشی را انجام دهید، اما هر حرکت و فعالیتی بهتر از انجام ندادن آن است. با احتیاط برخی حرکت های ورزشی را به شکل ثابت انجام دهید.
*پیاده روی کنید؛ ساعاتی از روز را برای راه رفتن و پیاده روی بگذارید و در زمان راه رفتن هم اصول پیاده روی را رعایت کنید. سرتان را خم نکنید، قوز نکنید، پایتان را زمین نکشید و اگر می توانید وقتی بدنتان گرم است، چند حرکت کششی انجام دهید.
* تایچی : برخی ورزش ها مانند تایچی را توصیه کرده اند، اما همه اینها به انگیزه و شرایط جسمی شما دارد. علاوه بر آن ایروبیک و یوگا و شناکردن می تواند کمک بالایی کند. توجه داشته باشید که افراد مبتلا به این بیماری دچار افسردگی هم می شوند و ورزش کردن می تواند شرایط روحی را هم بهبود بخشد.
* احتمال افسردگی : افرد مبتلا به پارکینسون به مرور زمان دچار سرخوردگی، تنهایی، افسردگی و دور کردن خود از محیط های اجتماعی می شوند. آنها درباره لرزش دست و واکنش دیگران و احتمال ناتوانایی در انجام کارهای شخصی دچار اضطراب می شوند و در عین حال وابستگی شان به اطرافیان بیشتر می شود. لازم است در این موارد شرایط آنها درک و با آنها همراهی شود.
* فیزیوتراپی کنید: در کنار پیشنهاد انواع ورزش ، انجام فیزیوتراپی در مراحل ابتدایی و یا پیشرفته بیماری می تواند اثرگذاری بالایی داشته باشد. پارکینسون روی سیستم حرکتی اختلال ایجاد می کند و به مرور فرد برای راه رفتن و انجام کارهای روزانه با مشکل روبه رو می شود و انجام فیزیوتراپی می تواند عوارض ثانویه این اختلال را به حداقل برساند.
* خود مراقبتی کنید: پارکینسون از بیماری هایی است که به شدت نیاز به «خود مراقبتی» دارد. این بیمار است که می داند دامنه بیماری تا کجا پیش رفته و کدام کارها را هنوز می تواند انجام دهد و در چه کارهایی نیاز است از دیگران کمک بگیرد. همه موارد گفته شده را بیمار است که باید بپذیرد و بخواهد که اجرا کند؛ در غیر اینصورت بیماری به او غلبه کرده و منزوی می شود.
مشعل خلیج همیشه فارس، جنوبی ترین بخش سرزمین اجدادی، ثروت های عظیمی به فرزندانش عطا کرده است؛ ثروت هایی که شاید نخستین آنها را نفت و گاز بدانیم و در رده های بعدی شیلات و ... اما خلیج فارس مرواریدهایی هم دارد، مرواریدهایی که نه زیر آبند و در دل صدف ها، که روی آبند و در دل دریا. جزیره های خلیج ایرانی نژاد فارس، هر کدام چون مروارید زیر آفتاب در پهنه دریای بیکران می درخشند و حکایت از ثروتی عظیم دارند. برخی از این مرواریدها، چون قشم و کیش را خوب می شناسیم، اما برخی را نه. مطلب پیش روی شما نگاهی دارد به جزایر کمتر شناخته شده خلیج همیشه فارس و زیبایی هایی خدادادی، که دیدنی اند و برای گشت و گذار ایرانیان در هوای سرد پاییزی، نیک می درخشند.
شیدور
جزیره شیدوَر، شدوار یا شِتوَر از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. شدور یکی از جزایر ایرانی در خلیج فارس است. این جزیره غیرمسکونی از توابع شهرستان ابوموسی واقع در استان هرمزگان به شمار می آید. جزیره شِتوَر یا شیدوَر به وجود تعداد زیادی مار سمی سیاهرنگ و کوچک معروف است که معمولاً زیر شن مخفی می شوند. به این جزیره «جزیره ماران» نیز گفته می شود. شاید غیر مسکونی بودن این جزیره به دلیل حضور این مارها باشد. شتور در حدود یک ونیم کیلومتری جنوب خاوری جزیره لاوان قرار گرفته و از پناهگاه های مهم حیات وحش و منطقه طبیعی حفاظت شده است که از سال ۱۳۶۶ تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است. این جزیره از با ارزش ترین و مهم ترین پناهگاه های حیات وحش پرندگان، لاک پشت های دریایی، ماهی ها و دلفین ها در خلیج فارس است و جزء مناطق حفاظت شده کشور است. بد نیست بدانید جزیره شیدور را بهشت پرندگان نیز می نامند.
هنگام
جزیره هنگام یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. این جزیره با آبادی های کوچک با وسعت حدود 50 کیلومترمربع در جنوب جزیره قشم واقع شده و دارای معادن نمک، خاک و سرب است. جزیره هنگام 33/6 کیلومترمربع مساحت دارد و به شکل مخروط ناقصی است که در کرانه های جنوبی جزیره قشم واقع شده است . تنها فعالیت اقتصادی در جزیره هنگام که اکثر اهالی به آن مشغولند ماهیگیری و صیادی است. از نقاط دیدنی جزیره، تاًسیسات بندری انگلیسی ها است. صید کوسه در اطراف جزیره، یکی دیگر از دیدنی های این جزیره به شمار می رود. همچنین سواحل مرجانی، خاکی حاوی آهن، لاک پشت های بزرگ و زیبا و دلفین های بسیار زیبای دریایی، سواحل زیبای صخره ای و شنی، آکواریوم های طبیعی و آهوان از جاذبه های گردشگری جزیره هنگام محسوب می شود. تنها پارک کروکودیل کشور از دیگر جاذبه های جزیره هنگام محسوب می شود. پارک کروکودیل «نوپک» مهم ترین مرکز گردشگری ساخته شده در این جزیره دیدنی و اولین مزرعه پرورش کروکودیل کشور است. در نزدیکی پارک، کمپینگ دائمی برای فراهم شدن امکان اقامت طبیعت گردان وجود دارد. همچنین آب تنی در آب های نیلگون خلیج فارس را که به خاطر مرجانی بودن در این منطقه بسیار شفاف است، از دست ندهید.آب کشی از چاه آب میان نخلستان جزیره را هم حتما تجربه کنید. یکی از نکات جالب توجه جزیره هنگام روستای غیل است. این روستا سنگ هایی شبیه انسان دارد. به اعتقاد مردم این روستا، سنگ ها متعلق به یک مادر و دختر هستند که هنگام فرار از زورگویان در زمان قدیم، دست دعا به سوی خداوند بلند کردند و از او نجات خواستند. خداوند هم آنها را به سنگ تبدیل کرد و به این وسیله آنها را نجات داد.در جزیره هنگام، کوه ها و خاک های قرمز رنگی وجود دارد که به گلک معروف است. از این خاک قرمز در صنعت سنگ های تزئینی برای ساخت ساختمان ها استفاده می شود. همچنین کاربرد دیگر خاک قرمز یا گلک این است که مردم این منطقه، برای تهیه نوعی مربا که به مربای سوراخ معروف است، از آن استفاده می کنند. در مناطق مرکزی جزیره، خاک قرمز برای ساخت و ساز اسکله و سایر تاسیسات مورد نیاز هم کاربرد دارد.
12
جزیره مینو از جزیره های ایرانی در استان خوزستان است. این جزیره در گذشته صلبوخ نام داشته و بین آبادان و خرمشهر قرار دارد که دو شاخه اروندرود آن را فرا می گیرد. این جزیره ۱۰ متر ارتفاع از سطح دریا دارد و در ۱۰ کیلومتری شهر خرمشهر واقع شده است. بزرگترین قطر جزیره ۲/۶ کیلومتر و مساحت آن ۸/۱۷ کیلومتر مربع است. مینو شهر، شهر کوچکی است که در این جزیره قرار گرفته است و بزرگترین آبادی این جزیره محسوب می شود. این شهر حدود ۱۲ هزار نفر جمعیت دارد و تفریحگاهی برای مردم آبادان و خرمشهر به حساب می آید. کشاورزی و پرورش دام در این جزیره جایگاهی خاص دارد. در جزیره مینو ۵ نهر جریان دارد که دو تای آنها از رود جرف و سه تای آنها از اروندرود منشعب می شوند. این جزیره از معدود نقاط جهان است که آبیاری به وسیله برکشند و فروکشند آب انجام می شود و به وسیله ای نیاز نیست. سراسر این جزیره از نخلستان پوشیده شده که محیط زیست مناسبی برای زیست پرندگان مهاجر است. همچنین نیزارهای انبوه آن پناهگاه حیوانات وحشی مانند گراز است.
هرمز
جزیره هرمز در استان هرمزگان و در دهانه تنگه هرمز واقع شده است. این جزیره اصولاً يک گنبد نمکي است که درآن سازندهاي آذرين و آتش فشاني تيپ غالب سنگ شناسي را تشکيل مي دهد. هرمز به مساحت 42 کيلومتر در 8 کيلومتري بندرعباس قرار دارد. وجود کاني ها و سنگ هاي زيبا، لقب موزه زمين شناسي و بهشت زمين شناسان را براي اين جزيره به ارمغان آورده است. وجود آبسنگ هاي مرجاني، سواحل صخره اي، غارهاي دريايي درکنار پوشش گياهي بومي و حيات وحش ساکن دراين جزيره و برخي يادمان هاي تاريخي و فرهنگي پيوند خورده با زندگي بومي، از ويژگي هاي اين جزيره است. املای صحیح آن هرموز یا هرمزد، برگرفته از کلمات خورموز یا خورموغ به معنای لنگرگاه و بندر ایالت موغستان (میناب) بوده است که به واسطه کثرت استفاده از غلط مشهور امروزه هرمز خوانده می شود. هرموز اصلاً نام بندری معتبر در مصب رود میناب با خلیج فارس بوده است. شهر میناب کنونی روی خرابه های این بندر ساخته شده است. هرموز قدیم در اوایل عهد مغول، تجارت پر رونقی داشته است. با هجوم مغولان در حدود سال ۷۰۰ هجری، مردم شهر هرموز ابتدا به جزیره قشم، سپس به جزیره هرموز که در آن زمان زرون (معرب آن جرون که بعدها نام بندری در محل بندر عباس کنونی شد و به تلفظ پرتغالی بندر گمبرون خوانده شد) نام داشت، کوچ کردند و شهری در آن بنا کردند و نام آن را به یاد شهر قدیم خود هرموز گذاشتند. لاک پشت های دريايي را مي توان از مظلوم ترين آبزيان دريايي قلمداد کرد که به سبب بي مهري انسان تنوع و جمعيت گونه و زيستگاه هاي بسيار محدودي يافته اند. از ميان پنج گونه لاک پشت دريايي شناسايي شده در آبهاي خليج فارس، دو گونه شامل لاک پشت دريايي سبز(mydas chlonia) و لاک پشت منقار عقابي(Eretmuchelys imdricata) روي سواحل شني، ماسه هاي نرم با شيب ملايم در جزيره هرمز تخم گذاري کرده و در مناطق مرجاني و مناطق واجد علف هاي دريايي و جنگل هاي مانگرو به تغذيه مي پردازند (دانه كار،1377). زيستگاه هاي شني مکان مناسبي براي تخم گذاري لاک پشتان دريايي محسوب مي شوند که در كرانه ساحلي شرق هرمز با طول 2500 متر قرار دارد و بررسي هاي اخير، تراكم آنها را در اين محدوده 60 قطعه لاک پشت (لقماني،1385) نشان داده است. اين لاک پشتان از اواخر زمستان تا اوايل بهار هر سال براي تخم گذاري به این سواحل مي آيند و حدود 50 روز بعد بيرون آمدن بچه لاک پشت ها از تخم و حرکت آنها به سمت دريا از جاذبه هايی است که بسياری از گردشگران به مشاهده آن علاقه مند هستند. همچنین مناسب ترين مکان هاي زيستي پرندگان آبزي و کنار آبزي در جزيره هرمز، جنگل هاي مانگرو و پهنه هاي گلي شمال شرق جزيره، زيستگاه جلبک هاي دريايي درسمت شرق و جنوب شرق جزيره، همچنين بسترهاي صخره اي بيرون زده از آب و سواحل صخره اي غرب و شمال غرب جزيره است که به علت وفور مواد غذايي، امنيت و آرامش پناهگاه مورد توجه قرار مي گيرد. فرش هاي جلبکي در کرانه هاي سنگي بويژه هنگام جزر، يکي از چشم اندازهاي طبيعي و جاذب در جزيره هرمز محسوب مي شود که مي توان اين جلوه هاي طبيعي را در جنوب جزيره مشاهده کرد. جزيره هرمز به عنوان نگين زمين شناسي خليج فارس به دليل تنوع بالاي سنگ و کاني در آن معرفي شده است که يکي ديگر از جاذبه هاي اين جزيره به خصوص براي علاقه مندان به علوم ژئومورفولوژي است، اما در سال ۹۰۹ دریانورد پرتغالی آلفونسود آلبوکرک که به مستعمرات پرتغال در آسیا سفر کرده بود، بر حسب اتفاق، گذرش به خلیج فارس افتاد و با آن نواحی آشنایی پیدا کرد و بلافاصله با حضور در دربار مانوئل پادشاه پرتغال طرح خود برای اشغال جزایر خلیج فارس را ارائه کرد و به تصویب رساند. او در سال ۹۱۲ به خلیج فارس بازگشت و پس از کشتار و وحشیگری فراوان موفق به فتح هرموز در سال ۹۱۳ شد و قلعه ای در جزیره هرمز ساخت. مردم هرمز در طول سال های اشغال مکررا سر به شورش برداشتند که مهم ترین این شورشها مربوط به سالهای ۹۱۹ شمسی، ۹۲۵ شمسی، ۹۲۸ شمسی و ۹۵۷ شمسی بوده اند. جزیره در سال ۱۰۳۱ از سوی یکی از امرای شاه عباس به نام امام قلی خان از اشغال خارج و آزاد شد. هم اکنون آثار و خرابه های ابنیه و قلعه پرتغالی ها و توپ های آن در شمال جزیره در نزدیکی آبادی های فعلی دیده می شود. از منابع دیگر گردشگري تاريخي و فرهنگي جزيره هرمز مي توان به قلعه پرتغالي ها، برج ناقوس، قصر صورت، قصر بي بي گل، ويرانه هاي دارالعلم قديم، خانه زعفراني، برج تيرانداز، خرابه هاي شهر قديم هرمز و زيارتخانه حضرت خضر اشاره کرد. همچنين ديدار از معدن خاک سرخ اين جزيره را مي توان تجربه اي به ياد ماندني توصيف کرد.
هندورابی
جزيره هندورابي با 22 کيلومتر مربع مساحت در 325 کيلومتري بندر عباس و 133 کيلومتري بندر لنگه و حد فاصل بين دو جزيره کيش و لاوان قرار گرفته است. این جزیره، سرزمینی هموار و تقریباً بدون عارضه طبیعی است. بلند ترین نقطه آن 21 متر و بزرگ ترین قطر آن هفت و نیم کیلومتر است. فعالیت اقتصادی اکثر اهالی بومی که در شمال جزیره هندورابی زندگی می کنند، صید و ماهیگیری است. محیط زیست جزیره به دلیل بسته بودن آن محدود است و موجوداتی از قبیل انواع پرندگان کوچک مهاجری نظیر باز و شاهین و انواع کمی از خزندگان و موش صحرایی در آنجا یافت می شود. تراکم مرجان ها در سواحل شمالی جزیره بیشتر، اما سایت های غواصی جنوب این جزیره عمیق تر است. منطقه مرجانی هندورابی، زیستگاه بسیار مهمی در منطقه برای انواع آبزیان به شمار می رود. همچنین بازدید از لاک پشت های دریایی که از اواسط اسفند و تا نیمه خرداد برای تخم گذاری به سواحل جزیره هندورابی می آیند، خالی از لطف نیست. بازدید از سایت های مناسب غواصی شمال این جزیره هم بسیار لذت بخش است. ریف شمالی این جزیره بسیار کم عمق، بین 5 تا 8 متر بوده و سایت بسیار مناسبی برای اسنورکلینک و یا غواصی در شب است. از آبزیان موجود در این ریف می توان از انواع مرجان های مغزی، جراح ماهیان، تن ماهیان دم زرد، یونیک، پیکاسو، ملوان و طوطی ماهیان نام برد. در ساحل شرقی جزیره نیز هتلی کاملا متروکه به چشم می خورد که آب های روبه روی آن نیز دارای ریف های مرجانی غنی است. از سایت غواصی شرق این جزیره نیز می توان به ریف های همین منطقه اشاره کرد که مملو از انواع آبزیان و بخصوص ستاره های دریایی بسیار زیباست که نوازشگر چشم شما خواهند بود. عمق دریا در سواحل شرقی بین 8 تا 18 متر متغیر است و در نقاط عمیق تر ستاره های بسیار زیبای دریایی به چشم می خورند. اين جزيره از نظر سياحت و ايرانگردي از زير مجموعه هاي کيش است که با توجه به امکانات و استعداد طبيعي جزيره از نظر آب، خاک، هوا و شرايط خاص تجاري جزيره کيش و همچنين برخورداري از زيبايي هاي طبيعي، قادر است بخشي از نياز هاي سياحتي و گردشگري ايرانگردان را تأمين کند.
حسين آزادي- جهانفر دانش، قهرمان وزنه برداری پیشکسوتان آسیا و اقیانوسیه متولد سال 1357 شهرستان مسجدسلیمان است. او از سال 1372 به عنوان کارآموز آموزشگاه شهید مطهری صنعت نفت مسجدسلیمان به وزارت نفت پیوست. کارشناس ارشد علوم سیاسی و دانشجوی مدیریت استراتژیک است و هم اکنون در سمت رئیس دفتر مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون خدمت می کند، متاهل است و دو فرزند دارد و در حال حاضر داور تیم وزنه برداری استان و عضو هیات رئیسه تیم وزنه برداری استان خوزستان است. با این قهرمان نفتی، گپ و گفت کوتاهی داشتیم که باهم می خوانیم.
روزنه برداری را از کجا و چه سالی آغاز کردی و اولین مربیان تو چه کسانی بودند؟
وزنه برداری، رشته خانوادگی ماست و برادرانم وزنه بردار بودند. برادرم پاسدار شهید جهانگیر دانش از قهرمانان وزنه برداری کشور بود که به تبعيت از ایشان، من هم از سال 1368 وزنه برداری را از باشگاه فرهنگیان نفتون زیر نظر استادانی همچون اسکندر کاکولکی، مرحوم محمد زمان مهمدی و بعدها شاه کرم کرم زاده شروع کردم و برای باشگاه های نفت مسجدسلیمان، نفت اهواز، ملی حفاری ایران، کارگران خوزستان، فجر سپاه خوزستان و راه آهن تهران وزنه زدم؛ البته در رشته های شنا، غواصی، کوهنوردی و صخره نوردی نیز فعالیت دارم و دوره های لازم را کسب کردم.
در رشته وزنه برداری چه عناوینی را به دست آوردی؟
من از 11 سالگی (سال 1368) وزنه برداری را شروع کردم و در سال 1377 به دلیل وضعیت تحصیلی و شغلی و همچنین آسیب دیدگی از ناحیه کتف، مجبور به ترک وزنه برداری شدم. بیشترین عناوین کسب شده مربوط به رده سنی نوجوانان و جوانان است که در سطح استان و کشور دارای عناوین قهرمانی اول تا سوم هستم. درحدود 11 مسابقه نوجوانان و المپیادهای دانش آموزی و دانشجویی، مقام قهرمان راکسب کردم و در مسابقات جوانان کشور، انتخابی تیم ملی نیز قهرمان و نایب قهرمان شدم و در آخرین مسابقه در سال 1377 در بابلسر، مسابقات باشگاه های جوانان کشور انتخابی تیم ملی، توانستم نایب قهرمان کشور شوم. در مسابقات قهرماني ارتش های کشور سه بار عنوان قهرمانی را کسب کردم. در مسابقات دانشجویان کشور نیز دو بار قهرمان شدم و آخرین بار نیز در مسابقات المپیک آسیا و اقیانوسیه در پنانک مالزی در رده پیشکسوتان توانستم عنوان نایب قهرمانی را به دست آورم.
از مسابقات المپیک آسیا و اقیانوسیه و مدال نقره اي كه كسب كردي، بيشتر بگو؟
در این مسابقات در دسته 85 کیلوگرم (که البته از سال جدید میلادی به وزن 89 کیلو گرم تغيير پيدا کرده ) در رده سنی 45-40 شرکت کردم و از بین 14 ورزشکار شرکت کننده در این رشته با رکورد 227 کیلوگرم موفق به کسب مدال نقره و عنوان نایب قهرمانی این مسابقات شدم.
سطح برگزاری اين مسابقات چطوربود و حریفان شما از چه كشورهايي بودند؟
این مسابقات هر چهار سال یکبار و در رده های سنی پیشکسوتان و در گروه های دهگانه (35سال تا 80 سال) برگزار می شود. این دوره از مسابقات با عنوان المپیک (بازی های) آسیایی و اقیانوسیه به صورت کاملاً باز و آزاد برگزار شد، یعنی با اینکه مسابقات عنوان آسیایی داشت؛ ولی برای آمادگی حضور تیم ها در المپیک 2020 و 2021 توکیو ژاپن، مسابقات را آزاد اعلام کردند و بیشتر کشورهای اروپایی، آفریقایی، کانادا و آمریکا نیز شرکت کردند. رقبای من از کشورهای چین ، تایلند، ژاپن، گرجستان،هند، مالزی، نیوزلند، استرالیا، آمریکا، روسیه، کانادا و... بودند که مهم ترین آنها از چین، ژاپن و روسیه بودند.
مدال نقره خودت را به خانواده شهدای حادثه تروریستی اهواز تقديم كردي. چه عواملي باعث شد تا اين کار ارزشی را انجام دهي؟
من برادرشهید هستم و از کودکی با خانواده شهدا بزرگ شده ام و از نزدیک با آنها آشنا هستم. شهدا، قهرمانان حقیقی هستند؛ چون مهمترین و عزیزترین داشته شان که جانشان بود را در دفاع از وطن فدا کردند و بزرگترین مربیان قهرمان پرور، پدران و مادران شهدا هستند که این قهرمانان حقیقی را پرورش داده اند. امنیت امروز ما و عزتی که در عرصه های جهانی داریم، مرهون خون شهداست و همه ما مدیون آنها هستیم. هدف من از اهدای مدال خود به خانواده شهدا این بود که ضمن تجلیل از مقام والای شهدا و تقدیر از پدر و مادر آنها، پیامی روشن هم به افکار عمومی نظام بین الملل ارسال کنم که ایران عزیز، قربانی تروریسم است و شهدای زیادی را در راه مبارزه با تروریسم تقدیم کرده است.
ورزش همگانی در نفت را چطور می بینی و به عنوان ورزشکار چه توصیه ای به همکاران نفتی برای ورزش داری؟
خدارا شکر در نفت به ورزش همگانی توجه ویژه ای می شود و در این سال ها شاهد رشد و توسعه ورزش همگانی بودیم. ورزش، باعث نشاط و سلامت کارکنان می شود. من همیشه همکارانم را تشویق می کنم که در برنامه های ورزشی شرکت کنند تا بتوانند بهتر کار کنند و همیشه سلامت باشند. در همین عرصه، همیشه به عنوان یک ورزشکار سعی کردم که تجربیات خودم را در اختیار همکاران قرار دهم. من در فعالیت های ورزشی شرکت، همواره حضور دارم؛ چون با ورزش کردن پویایی خاصی احساس می کنم.
و سخن پایانی؟
معتقدم که روح و روان سالم در بدن سالم است. با ورزش به استقبال سلامت و تندرستی بروید. در هر شرایط و سنی که هستید، ورزش کنید. برای همه مردم ایران آرزوی سلامت و نشاط و عاقبت بخیری دارم و از زحمات شما و همکاران تان که با انعکاس اخبار ورزشی، باعث تشویق سایر همکاران به ورزش و دیده شدن ورزشکاران نفتی می شوید، تشکر می کنم.
مرحله سوم لیگ برتر دارت بانوان با حضور ۱۱ دارت انداز به میزبانی استان فارس و در سالن تخصصی دارت شیراز برگزار شد که دو ملی پوش کشورمان، مژگان رحمانی، عضو تیم ملی بزرگسالان از تهران و فاطمه صفی، عضو تیم ملی جوانان از اصفهان هردو با ۳ برد، ۲ مساوی و کسب ۸ امتیاز و تفاضل لگ برابر۱۳ در جایگاه نخست ایستادند.توران قادری از خوزستان (مناطق نفت خیز جنوب-اهواز) با ۷ امتیاز و تفاضل لگ ۹ در ردیف دوم قرار گرفت. منا فرهنگ از تهران با ۷ امتیاز و تفاضل لگ ۷ سوم شد و مهشاد عوض زاده، دیگر ملی پوش سمنانی تیم ملی جوانان نیز با ۷ امتیاز و تفاضل لگ ۳ در پله چهارم ایستاد.اما در مجموع ۳ مرحله، مژگان رحمانی با کسب ۲۷ امتیاز صدرنشین است، عسل عوض زاده با ۲۴ امتیاز دوم، مهشاد عوض زاده با ۲۱ امتیاز سوم و توران قادری نیز با ۱۹ امتیاز چهارم است.
هفته اول مسابقات لیگ برتر باشگاه های خوزستان، با برتری نماینده نفت در این رقابت ها همراه بود.تیم والیبال نفت مسجد سلیمان که در گروه (الف) رقابت های لیگ برتر والیبال استان خوزستان قرار دارد، موفق شد در اولین مسابقه خود برنده از زمین خارج شود. تیم والیبال نفت مسجدسلیمان درگروه (الف) این مسابقات و در روزی که میزبان بود، موفق شد در دیداری نزدیک و نفسگیر با نتیجه 3 بر 2 برابر مهمان خود، تیم آراد ماهشهر به برتری برسد. در دیگر دیدار این گروه، تیم بهمن بهبهان با نتیجه 3 بر صفر، میزبان خود شاهین اندیمشک را شکست داد، دراین گروه تیم برق منطقه خوزستان استراحت داشت.نفتی ها با این پیروزی در صدر جدول قرار دارند.
تیم فوتبال امیدهای نفت امیدیه در هفته هفتم مسابقات لیگ دسته اول باشگاه های کشور در بوشهر به مصاف تیم کارگر بنه بوشهر رفت و توانست با ارائه یک بازی منطقی با گل دقیقه ۷۳ از سوی هافبک خوب خود، علی جوانمردی به برتری برسد و صدرنشینی خود را در هفته هفتم این رقابت ها تثبیت کند. تیم فوتبال نفت امیدیه در هفته هشتم این رقابت ها، میزبان تیم پرسپولیس شیراز خواهد بود. باشگاه فرهنگی - ورزشی نفت امیدیه، کادر و بازیکنان آن، پیروزی خود را به پیشکسوتان زنده یاد و محبوب فوتبال شهرستان امیدیه مرحوم محمد حمیداوی(جمعه اولی) و مرحوم فرشید بهوندی تقدیم کردند.
در دربی نفتی ها مسجدسلیمان و آبادان امتیازات را تقسیم کردند
تیم های فوتبال نفت مسجدسلیمان و نفت آبادان درهفته دوازدهم رقابت های لیگ برترباشگاه های ایران دردربی نفتی ها به مصاف هم رفتند که این دیدار مهیج با نتیجه تساوی یک بر یک به پایان رسید.تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان درخانه و ورزشگاه شهید بهنام محمدی و در حضور تماشاگران پرشور مسجدسلیمانی، میزبان تیم فوتبال نفت آبادان بود.شاگردان علیرضا مرزبان به واسطه میزبانی، بازی را بهتر از همنام خود شروع کردند؛ ولی بر خلاف جهت بازی در اواخر نیمه اول، روی یک غفلت و در دقیقه 35 دروازه خود را برابر شاگردان سرجیوی پرتغالی باز شده دیدند تا در نیمه اول از حریف خود عقب بمانند و با شکست به رختکن بروند.با شروع نیمه دوم، بازهم نفت مسجد سلیمان، توپ و میدان را به دست گرفت و در مقابل نفت آبادان، با ارائه یک بازی منطقی سعی در حفظ نتیجه داشت؛ اما سرانجام نفت مسجد سلیمان در دقیقه 73 موفق شد گل تساوی را به ثمر برساند تا دربی نفتی ها با نتیجه تساوی یک بر یک به پایان برسد. دراین دیدار، جعفرسلیمانی برای نفت آبادان گلزنی کرد وعرفان کاظمی هم گل تساوی نفت مسجدسلیمان را به ثمر رساند.نفت آبادان با این تساوی 12 امتیازی شد و در رتبه نهم قرار گرفت و نفت مسجد سلیمان هم 8 امتیازی شد ودرانتهای جدول باقی ماند.دراین دیدار برای نفت مسجد سلیمان حبیب فرعباسی، میلاد خدایی اصل، اسماعیل شریفات، حکیم نصاری، میلاد میداوودی، سید محمد حسینی، صادق صادقی، حسین دوستدار، یوسف وکیا، موسی کولیبالی و علیرضا علیزاده به میدان رفتند وهمچنین برای نفت آبادان شهاب گردان، عقیل کعبی، اکبر ایمانی، وفا هخامنش، سیروان قربانی، مصطفی احمدی، کرار جاسم ، طالب ریکانی، جعفر سلمانی، رضا جبیره و حسین ساکی بازی کردند.
سرجیو: پایان فصل می بینید که نفت کجای جدول می ایستد
سرمربی تیم فوتبال نفت آبادان از نتیجه در دربی نفتی ها راضی نیست؛ چرا که اعتقاد دارد تیمش باید برنده از بازی خارج می شد و مثل خیلی از دیدارها بازهم برد را با تساوی عوض کردند. پائولو سرجیو پس از دیدار تیمش مقابل نفت مسجدسلیمان در دربی نفتی ها با بیان اینکه تیم برتر زمین بودند و در آینده تیم بهتری خواهند داشت، گفت: در نیمه نخست با دقت بیشتری بازی کردیم و نتیجه خوبی گرفتیم؛ اما در نیمه دوم در حالی که کار را بخوبی آغاز کردیم، به یکباره روند بازی تغییر کرد و یک گل دریافت کردیم.
سرجیو از نتیجه راضی نبود؛ ولی با اشاره به جایگاه تیمش درجدول گفت: در طول هفته زحمات زیادی می کشیم تا بهترین نتیجه را بگیریم؛ اما تیم ما نسبت به فصل گذشته جوان ترشده و به فرصت بیشتری نیاز داریم. ما بازهم برد را با تساوی عوض کردیم و این راضی کننده نیست. در هر بازی برای سه امتیاز و ارائه یک بازی زیبا تلاش می کنیم؛ اما نمی دانم چرا اینقدر راحت امتیاز از دست می دهیم. بایکنان ما خیلی خوب کار می کنند؛ اما باید صبر کنیم تا خود را بخوبی پیدا کنند.مربی پرتغالی با بیان اینکه از عملکرد بازیکنانش در 12 هفته گذشته راضی است، گفت: در این فصل بازیکنان زیادی از دست دادیم، در حالی که ما فقط 6 بازیکن جذب کردیم. با تمام این اوصاف از شاگردانم راضی هستم. سرجیو با بیان اینکه نمی توان از ابتدای کار به قهرمانی فکر کرد و در طول فصل می شود به جایگاه مورد نظر رسید، گفت : باید بازی به بازی جلو رفت. بازی بعدی ما با نساجی است و تلاش می کنیم این تیم را در خانه شکست دهیم. همچنین در پایان فصل خواهیم دید که نفت آبادان، کجای جدول لیگ برتر می ایستد.
مرزبان: خوب بازی می کنیم اما خوب گل نمی زنیم
سرمربی تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان عقیده دارد، مشکل تیمش استرس بازیکنان است که این امر موجب می شود، شانس گلزنی را براحتی از دست بدهند.علیرضا مرزبان، بعد از تساوی در دربین نفتی ها گفت: مقابل نفت آبادان با برنامه و خطر ساز ظاهر شدیم و بیشتر دقایق بازی، توپ و میدان را در اختیار داشتیم؛ اما در گلزنی همچنان ضعیف هستیم. سرمربی نفت با بیان اینکه بازیکنانش به لحاظ جسمانی و تاکتیکی در شرایط بسیار خوبی قرار دارند، افزود: در چند بازی گذشته با اینکه می توانستیم پیروز میدان شویم؛ اما شرایط به گونه ای دیگر رقم خورد و ما براحتی امتیاز از دست دادیم؛ اگر چه من از عملکرد بازیکنانم راضی هستم؛ زیرا آنها بازی خوبی ارائه می کنند.مرزبان با بیان اینکه باید قبول کنیم بازی دادن به بازیکنان جوان بها دارد و باید بهای آن را بپردازیم، گفت: در نیم فصل تغییراتی اساسی در تیم خواهیم داشت و بازیکنان خوبی را جذب می کنیم؛ اگر چه امیدوارم مشکلات مالی نداشته باشیم و بتوانیم بازیکنان مدنظرمان را جذب کنیم.وی در خصوص جدایی میلاد فراهانی، دروازه بان اصلی این تیم گفت: معتقدم وقتی بازیکنی دلش با تیم نیست، باید از مجموعه برود. میلاد فراهانی 240 میلیون از ما پول گرفت و انتظار داشت که باز هم به او پول بدهیم. من ترجیح می دهم با بازیکنی کار کنم که دلش با مردم مسجدسلیمان و تیم نفت مسجدسلیمان باشد، نه اینکه تنها به خاطر پول بازی کند.سرمربی تیم نفت مسجدسلیمان در خصوص بازی آینده تیمش مقابل سپیدرود رشت گفت: بازی سخت و حساسی در انتظار ماست و باید در طول هفته روی زمین چمن مصنوعی تمرین کنیم؛ الان ما هشت امتیاز داریم و تیم های میانه جدول 11 امتیاز دارند، بنابراین نباید اجازه دهیم این فاصله قطع شود.
سرمربی تيم فوتسال نفت اميديه:
با ترکيبی شرکتی و بومی قهرمان شدیم
سرمربي تيم فوتسال نفت اميديه گفت: با اعتماد به بازيکنان جوان و اتحاد و همدلي موفق به کسب عنوان قهرماني نيم فصل نخست ليگ دسته یک باشگاه هاي ایران شديم.علي اصغر ملحاني با اشاره به سطح مسابقات در ادامه گفت: سطح برگزاري مسابقات فوتسال ليگ يک کشور در فصل جاري فوق العاده بالاست و تيم ها با بازيکنان جوان و مستعد در رقابت هاي اين فصل ظاهر شده اند و امیدواريم با روند رو به رشد خودمان در نيم فصل دوم، اين حرکت رو به رشد را تکرار و به مرحله پلي آف صعود کنيم.وي در ادامه ميانگين سني بازيکنان تيم نفت اميديه را 22 سال عنوان کرد و گفت: ما توانستيم با ترکيبي کاملا شرکتي - بومي، عنوان قهرماني نيم فصل را کسب کنيم.ملحاني در ادامه به مصدومان اين تيم در ابتداي فصل اشاره کرد و گفت: هاشم شيرالي، آقاي گل فصل گذشته ليگ يک، سامان کريمي و امين حطاوي از جمله بازيکنان مصدوم ما در ابتداي فصل بودند، اما بازيکنان جوان و با انگيزه تيم ما خلأ آنان را پر کردند و موجب افتخار آفريني در نيم فصل نخست شدند.
سرمربي تيم فوتسال نفت اميديه در پايان اين گفت وگو از بازيکنان تيم ، پونده نژادان، رئيس امور ورزش و بهبهانيان، مديرمنابع انساني شرکت نفت و گاز آغاجاري که در رقابت هاي اين فصل از تيم فوتسال نفت اميديه حمايت کردند، تشکر و قدرداني کرد.
صعود نفتی های مسجد سلیمان به ارتفاعات پلنگان
کارکنان کوهنورد شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک ربیع الاول به ارتفاعات پلنگان (لب سفید) صعود کردند.در این صعود که 16 نفر از کوهنوردان شرکت نفت و گازمسجد سلیمان حضور داشتند، موفق شدند طی 4 ساعت کوهپیمایی به قله پلنگان صعود کنند.ارتفاعات پلنگان ( لب سفید ) در حاشیه شهر دزفول و در کنار میدان نفتی (لب سفید) قرار دارد. ارتفاعات پلنگان در رشته کوه زاگراس جنوبی است که بیش از 2 هزار و 800 متر ارتفاع دارد.
نیم فصل نخست مسابقات فوتسال لیگ دسته یک باشگاه های ایران با قهرمانی نماینده نفت به پایان رسید.
تیم فوتسال نفت امیدیه در دوهفته پایانی نیم فصل نخست لیگ دسته یک فوتسال باشگاه های ایران ابتدا در سالن انقلاب کرج، پاس ناجا این شهر را با نتیجه دو بریک شکست داد که دراین بازی حسین حیاتی هر 2 گل نفت امیدیه را به ثمر رساند.
سپس در آخرین بازی نیم فصل اول، شاگردان علي اصغر ملحاني به مصاف تیم دوم جدول، یعنی شهرداری رشت رفتند که موفق شدند در یک بازی پر افت و خیز که نیمه اول آن گلی در برنداشت، در نیمه دوم با زدن دوگل، حریف رشتی خود را شکست دهند تا 19 امتیازی شده و با اختلاف 6 امتیاز نسبت به حریف خود، در صدر جدول قرار بگیرند و با قهرمانی به استقبال پایان نیم فصل نخست لیگ دسته یک بروند.
گل های تیم نفت امیدیه را در این دیدار ابتدا سعید کرمی و سپس محمود بهمنی به ثمر رساندند.
مسابقات فوتسال لیگ دسته یک باشگاه های ایران ،در2 گروه برگزار می شود که تیم نفت امیدیه درگروه نخست با تیم های هبلکس رضوی مشهد، خالص سازان زنجان، پاس ناجا البرز، الماس شهر قم، رسالت ساری، شهرداری رشت، صدرای شیراز و هایپرشهر شاهین شهر همگروه است.
هفته دوم لیگ نوجوانان استان خوزستان (یادواره شادروان استاد بهمن مطلق) و انتخابی تیم وزنه برداری نوجوانان این استان برای اعزام به المپیاد ورزشی ایرانیان با قهرمانی تیم نفت مسجدسلیمان به پایان رسید. هفته دوم لیگ نوجوانان استان خوزستان در اهواز، سالن شهدای وزنه برداری خوزستان با حضور ۷۰ وزنه بردار در قالب ۸ تیم برگزار شد که وزنه برداران تیم نفت مسجد سلیمان با درو کردن عناوین برتر موفق شدند به قهرمانی برسند. تیم وزنه برداری نفت مسجد سلیمان با کسب 1488 امتیاز اول شد.گفتنی است، بعد از نفتی های مسجد سلیمان، تیم نفت و گاز امیدیه هم با کسب 1422 امتیاز دوم شد.
مشعل: خانواده ای که در گذشته بزرگ و شلوغ بود، امروز به خانواده ای کوچک تبدیل شده که در بهترین حالت می تواند چهار نفره باشد. خانواده ای شامل والدین و فرزندان که در بسیاری از موارد با تک فرزند بودن فرزندان، دامنه خانواده کوچکتر هم می شود؛ اما در گذشته ای نه چندان دور، خانواده ها کنار هم و با هم بودند و چند نسل، شامل پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، پدران و مادران و فرزندان در کنار هم زندگی می کردند. این رفتار اجتماعی و اخلاقی که فرزندان از والدین خود در زمان پیری و از کار افتادگی مراقبت و نگهداری کنند، به عنوان یک ارزش مطرح بود و هنوز هم در بسیاری از خانواده ها، این ارزش حفظ شده و می شود. در شرایطی که پدربزرگ ها و مادربزرگ ها هنوز به مرز از کار افتادگی نرسیده اند و می توانند بسیاری از کارهای روزمره خود را انجام دهند ، حتی می توانند به تنهایی در خانه خود زندگی کنند و فرزندان هم به دیدار آنها بروند، اما بسیاری از آنها به دلایلی مانند کهولت سن، بیماری یا مرگ همسر توان ادامه زندگی به تنهایی را ندارند و باید از آنها مراقبت شود. این دوران در واقع همان دورانی است که همه پدرها و مادرها از آن می ترسیدند، دورانی که از کار افتاده می شوند و دیگر نمی توانند از پس نیازهایشان بر آیند و به کمک دیگران از جمله فرزندان شان نیاز پیدا می کنند. آنها نه می خواهند باری بر دوش فرزندان و زندگی آنها باشند و نه می خواهند غرورشان جریحه دار شود. به همین دلیل است که بسیاری از سالمندان به دلیل عدم توانایی فرزندان و یا به خواست خودشان، در مراکز اختصاصی سالمندان نگهداری می شوند. اما هنوز هم خانواده هایی هستند که پدر بزرگ و مادر بزرگ را به عنوان عضوی ارزشمند از خانواده و فامیل در کنار خود نگه می دارند و از برکات حضور آنها برخوردار می شوند. به همین دلیل لازم است برخی رفتارها و کارهایی را که برای ارتباط بیشتر با سالمندان و فراهم کردن فضای مناسب برای آنها لازم است، مرور کنیم.
مسائل مرتبط با سلامت و بیماری آنها را کنترل و مراقبت کنید . لازم است بیماری های آنها و دفعاتی که لازم است به پزشک مراجعه کنند، بخصوص نوبت مصرف داروهای روزانه را کنترل کنید چرا که ممکن است این موارد مهم را فراموش کنند.
مشکل عمده آنها نداشتن هم صحبت است و اگر نوه و نتیجه ای اطرافشان نباشد که با آنها سرگرم شوند، بی حوصله می شوند. آنها نه می توانند مثل جوان ترها کار و فعالیت کنند و نه می خواهند که بلا استفاده در گوشه ای بمانند. پس تا می توانید با آنها هم صحبت شوید و آنها را در کارهای روزمره ساده و سبک شریک کنید. در بسیاری از موارد، پدربزرگ ها و مادربزرگ ها افرادی قابل اعتماد برای سروکله زدن و بازی با فرزندان یا نوه هایشان هستند و از این کار هم لذت می برند.
پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، نصیحت کننده های خوبی هستند. آنها سال های زیادی زندگی کرده اند و تجربیات خوب و بد زیادی دارند که می توانند با فرزندان خود در میان بگذارند. این کار باعث می شود،سالمندان احساس ارزشمند بودن داشته باشند. علاوه بر این خاطرات خوبی دارند که دوست دارند درباره آنها با دیگران صحبت کنند؛ خاطراتی که گاه نکات آموزنده زیادی را در دل خود نهفته دارد.
ممکن است برخی سالمندان در انجام کارهای روزمره خود دچار مشکل شوند؛ اما در عین حال غرورشان اجازه ندهد که از دیگران کمک بخواهند. در چنین مواردی با آنها احساس همدردی و شباهت رفتاری کنید و نشان دهید که انجام کارهای آنها برای شما سخت نیست.
نوع تربیت و مولفه های رفتاری نسل های قبل با نسل امروزی فرق دارد. ممکن است نسل جوان بسیاری از مواردی را که از نظر بزرگترها احترام و ادب محسوب می شود، کامل ادا نکند. به همین دلیل بهتر است با پدربزرگ ها و مادربزرگ ها در کمال احترام و ادب رفتار شود.
بسیاری از آنها به دلیل شرایط جسمی، توان کار و فعالیت و بیرون رفتن از منزل را ندارند و گاه ساعت ها و روزها در گوشه ای از خانه باقی می مانند و یا از اینکه به تنهایی بیرون بروند، می ترسند. پس خوب است در طول روز یا هفته، زمانی را به همراهی مشترک با آنها اختصاص دهید. به طور مثال با آنها برنامه تلویزیونی ببینید، با هم غذا بخورید، بازی سبک جدیدی انجام دهید، پیاده روی یا خرید کنید و یا استخر بروید.
آنها ممکن است احساس کنند که در بسیاری از جمع های خانوادگی جایی ندارند و تنها می مانند. این شرایط می تواند آنها را منزوی کند. لازم نیست آنها را به همه مهمانی ها ببرید؛ اما خوب است که در مراسم رسمی و خانوادگی، آنها را شرکت و در جمع مورد توجه و حمایت قرار دهید.
آنها در موارد زیادی و متناسب با شرایطشان دچار افسردگی یا بازگشت خاطرات تلخ زندگی می شوند. در این شرایط همراهی و ارتباط مثبت و محبت آمیز می تواند اثر بخش باشد. لازم است سالمندی که با شما زندگی می کند، احساس کند که سربار زندگی شما نیست و به عنوان بخشی از این زندگی و خانه با شما همراه است.
خجل شدم ز جوانی که زندگانی نیـست به زندگانی من فرصـت جـوانی نیــست
من از دو روزه هستی به جان شدم بـیزار خدای شکر که این عمر جاودانی نیسـت
هـمه به گریـه ابـر سـیه گشـودم چـشـم دراین افق که فروغی ز شادمـانی نیـسـت
بـه غـصـه بـلکـه به تدریج انتـحار کنـم دریغ و درد که این انتحـار آنی نـیـسـت
نه من به سیلی خود سرخ می کنم رخ و بس به بزم ما رخی از باده ارغـوانـی نـیـسـت
بـبـین به جـلد سگ پاسبان چه گرگـانند به جان خواجه که این شیوه شبانی نیست
ز بلبل چـمن طـبـع شـهـریـار افـسـوس که از خزان گلشن شور نغمه خوانی نیست
شهریار
نشان دادن ساز بالینی
حتما نام فیلم «دلشدگان» اثر زنده یاد علی حاتمی را به یاد دارید. محمدرضا شجریان و حسین علیزاده قبل از ساخت این فیلم ، آلبومی به همین نام را شامل آوازها و تصنیف هایی دلنشین تهیه کرده بودند که در فیلم علی حاتمی، به همین نام به کار گرفته شد. می توان این گونه گفت که این آلبوم با فیلم دلشدگان بیشتر شناخته شد و این مهارت علی حاتمی در تلفیق موسیقی با سینما بود. حسین علیزاده، آهنگساز این اثر در جایی گفته است : «حاتمی، ساز را با سینما به مردم نشان داد.» چند قطعه اصلی که در این فیلم با صدای استاد شجریان اجرا می شود، آن چنان روح بخش است که پس از چند دهه، همچنان این اثربخشی را حفظ کرده و هر بار شنیدن آن، روح را جلا می دهد.
«دونفر و نصفی» فیلمی به یادماندنی و تاثیرگذار از اوایل دهه 70 است که هنوز هم هر بار تلویزیون آن را پخش می کند، مخاطبان زیادی به تماشای آن می نشینند. «دو نفر و نصفی» داستان مهمان شدن یک نوزاد در خانه دو جوان است که شرایط شغلی و مالی مناسبی ندارند. زن جوانی دختر ۱۱ ماهه اش را در پارک گم می کند و کالسکه کودک مقابل خانه دو پسرعمو، به نام های خسرو و علیرضا متوقف می شود. خسرو، راننده تاکسی و علیرضا، عکاس دوره گرد و دلقک یک مجموعه شهربازی است. آنها ابتدا به فکر برگرداندن و سپردن کودک به پلیس هستند، اما در نهایت کودک مدتی را مهمان آنها می شود و جریان زندگی این دو مرد بعد از مدتی به دلیل وابسته شدن به این کودک تغییر می کند. یدالله صمدی، این فیلم را در سال 1370 و با نگاهی به داستان سه مرد و یک سبد، اثر کولین سِرو نوشته است. فرامرز قریبیان، علیرضا خمسه و آتنا فقیه نصیری در این فیلم هنرنمایی کرده اند.
مامور کنترل مواد مخدر به یک دامداری در ایالت تکزاس آمریکا می رود و به صاحب سالخورده آن می گوید: باید دامداری ات را برای جلوگیری از کشت مواد مخدر بازدید کنم.
دامدار با اشاره به بخشی از مرتع می گوید: «باشد، ولی آنجا نرو»
مامور فریاد می زند: «آقا! من از طرف دولت فدرال اختیار دارم.» بعد هم دستش را می برد و از جیب پشتش نشان خود را بیرون می کشد و با افتخار، نشان دامدار می دهد و اضافه می کند: «این را می بینی؟ این نشان به این معناست که من اجازه دارم هرجا دلم می خواد برم. در هر منطقه ای . بدون پرسش و پاسخ می فهمی؟»
دامدار محترمانه سری تکان می دهد، پوزش می خواهد و دنبال کارش می رود.
کمی بعد، دامدار پیر فریادهای بلندی می شنود و می بیند که مامور از ترس گاو بزرگ وحشی که هرلحظه به او نزدیک تر می شود، فرار می کند.
به نظر می رسد که مامور راه فراری ندارد و قبل از این که به منطقه امن برسد، گرفتار شاخ گاو خواهد شد. دامدار لوازمش را پرت می کند، باسرعت خود را به نرده ها می رساند و از ته دل فریاد می کشد: «نشان، نشانت را نشانش بده !»
«داستان دو شهر»، شاهکار چارلز دیکنز است که به عنوان یکی از پرتیراژترین کتاب های ادبیات جهان همچنان در صدر پرفروش ها قرار دارد. این رمان در سال ۱۸۵۹ منتشر شد و گفته می شود تاکنون بیش از ۲۰۰ میلیون جلد از آن فروخته شده است.
چارلز دیکنز با قدرت تخیل، ظرافت طبع، تسلط بر زبان و تنوع آثار در میان معدود نویسندگانی است که در دوران حیات خود به شهرت رسید. داستان دو شهر، جزو کتاب های تک جلدی و کوتاه دیکنز است که خیلی زود به چاپ مجدد و چندباره رسید و جهانی شد.
ماجرای این کتاب در زمان گذشته و بخشی از آن در کشوری دیگر -فرانسه- رخ می دهد. این کتاب، از دیگر رمان های این نویسنده کوتاه تر است و از مبالغه ها و اغراق های معروف دیکنز در آن خبری نیست، به علاوه فضایی غم انگیز و تاریک دارد و طنز و بذله گویی در آن زیاد به چشم نمی آید. با این حال، مثل تمام آثار دیکنز از خفقان و خشونتی که زیر پوست جامعه جریان دارد، مایه می گیرد.
این کتاب شامل سه فصل «زندگی دوباره» ، «ریسمان طلایی» و« مسیر طوفان» است. شخصیت های این داستان نه از طریق گفت وگو بلکه در جریان داستان شکل می گیرند و آشکار می شوند.
بستر رمان «داستان دوشهر»، انقلاب کبیر فرانسه است؛ انقلابی که به بسیاری از کشورهای دنیا صادر و سرمشقی شد برای سرنگونی حاکمان جبار و زورگو و بیگناه کُش و فرانسه را پس از امپراتوری ناپلئون دستخوش تغییرات بسیار کرد و در انقلاب روسیه هم می توان تاثیر انقلاب کبیر فرانسه را دید.
اولین جرقه های انقلاب کبیر فرانسه در سال 1789 زده شد؛ چه خون هایی که در این بازه زمانی به حق و ناحق ریخته نشد و چه زنان و کودکانی که به دلیل ارتباطی هرچند کوچک و کم با حکومت فئودالی زمانه خودشان قربانیِ عطشِ سیری ناپذیر گیوتین نشدند؛ ولی سرانجام در سال 1805 با ظهور ناپلئون به عنوان امپراتور فرانسه، انقلاب کبیر فرانسه راهی دیگر رفت.
«داستان دوشهر»، از ابتدای همین انقلاب شروع می شود. «لوسی» دختر جوانی است که در زمان کودکی ، پدرش در دسته زندانیان سیاسی، به زندان می افتد و دوست صمیمی پدرش، آقای «لاری» که در بانک مرکزی فرانسه کار می کند، سرپرستی او را به عهده می گیرد و او را تا بعد از انقلاب کبیر فرانسه که پدر لوسی از زندان آزاد می شود، پیش خود نگه می دارد.
پس از آن لوسی به جست وجوی پدرش می پردازد و او را در اتاق نمناک زیر شیروانی پانسیون کوچکی پیدا می کند، سپس با پدرش به انگلستان می رود و در آنجا زندانی سیاسی دیگری به نام «چارلز دارنی» را می بیند.
به نظر برخی منتقدان، وجود دو قهرمان مرد- «دارنی» و «کارتن»- در این داستان حکایت از دو روی تاریک و روشن شخصیت نویسنده دارد. جالب این که شخصیت «کارتن» بسیار به یاد ماندنی تر است و جملاتی که در پایان کتاب می گوید، از معروف ترین نوشته های زبان انگلیسی به شمار می رود.
با آمدن فصل پاییز، بسیاری از خانم ها لباس های نخی و تابستانی را از كمد اعضای خانواده جمع آوری و لباس های زمستانی و پشمی را برای روزهای سرد آماده می كنند. نكات طلایی و كاربردی برای مراقبت از لباس های تابستانی و آماده سازی لباس های زمستانی را با هم مرور می كنیم.مراقبت و نگهداری از لباس های زمستانی بخصوص لباس های بافتنی، بسیار مهم است. اگر از لباس های زمستانی مانند پلیور و ژاکت بخوبی نگهداری نشود، ممکن است بسرعت از هم باز شده و گشاد و خراب شود، درحالی که براحتی می توانید از بدشکل شدن و کهنگی بلوزهای بافتنی خود جلوگیری کنید.
چطور از لباس های زمستانی مراقبت کنیم
1) پلیورها و ژاکت های سنگین خود را به جای آویزان کردن از چوب رختی، تا کنید تا مرتب و تمیز بماند؛ ولی در مورد پلیوورها و بلوزهای سبک، حتما از چوبرختی و جالباسی های ابری و لایه دار استفاده کنید. از نگهداری بلوز و ژاکت در کشوهای چوب سدر خودداری کنید؛ چون این چوب به پشم و سایر پارچه های کشباف صدمه می زند.
2) همیشه قبل از شستن لباس، به برچسب آن دقت کنید. لباس هایی که روی آن نوشته شده « فقط با مواد شیمیایی و خشکشویی شسته شوند» را باید تنها با همین روش آنها را بشویید؛ اما اگر چنین چیزی ذکر نشده، می توانید لباس را با دست و به آرامی بشویید. یادتان باشد، همیشه قبل از شستن لباس بافتنی، آن را کاملا برگردانید سپس اقدام به شست وشوی آن کنید.
3) از خشک کن و اتو برای خشک کردن لباس های بافتنی مانند پلیور خودداری کنید. در عوض بلوز را به مدت ۵ دقیقه در یک حوله سنگین بپیچید تا آب اضافی آن گرفته بشود. سپس پلیور را روی صفحه توری یا مشبک پهن کنید تا خشک بشود.
4) برای خوشبو نگه داشتن لباس و جلوگیری از صدمه دیدن آن، می توانید بسته های کوچک اسطوخودوس و سنبل را در قفسه لباس و کشوهای خود بگذارید یا به چوبرختی آویزان کنید.
نکات ویژه برای لباس های پشمی
1) برای از بین بردن چروك لباس های پشمی، بهترین كار این است كه اتو را روی درجه بخار قرار دهید و با كمك بخار، از راه دور، چروك لباس تان را برطرف كنید.
2) درصورتی كه یكی از لباس های پشمی شما خیلی چروك بود برای اتو كشیدن آن بهتر است از یك پارچه سفید كتان كه با آب مرطوب شده، استفاده كنید. این پارچه را روی لباس پشمی قرار دهید و با درجه كم آن را اتو بزنید.
3) برای نگهداری از لباس پشمی در كمد لباس ها، حتما جیب لباس را خالی كرده و سعی كنید لباس تان را در محیط خنك نگهداری كنید.
4) هرگز لباس های پشمی یا شال های پشمی را تا نزنید، بهترین راهكار آن است كه آنها را دور یك لوله مقوایی یا استوانه پلاستیكی بپیچید.
5) اگر برای نگهداری لباس های پشمی و كركی خود از نفتالین استفاده كردید، بهتر است پیش از استفاده از لباس ها، آنها را بشویید و به طور غیرمستقیم زیر تابش نور خورشید خشك كنید. این كار موجب از بین رفتن بوی نفتالین لباس می شود.
بعد از یک روز سخت کاری یا برای پذیرایی از مهمان ها، درست کردن آب میوه، کاری دلچسب است. این کار را آبمیوه گیری هایمان انجام می دهند؛ وسیله ای که این روزها در خانه هر ایرانی دیده می شود. با اوضاعی که از قیمت ها سراغ داریم، بهتر است که مراقبت بیشتری از وسایل برقی منزلمان داشته باشیم؛ مراقبت هایی که زحمتی ندارد و با کمی دقت می توانیم عمر وسیله منزل مان را به چند برابر افزایش دهیم. مطلب پیش رو، بخشی از توصیه ها و نکات کاربردی است که می توان با به کار بستن آنها، ضمن لذت بردن از نوشیدن آبمیوه ها، نیم نگاهی هم به جیب و اقتصاد خانواده مان داشته باشیم.
از دستگاه آبمیوه گیری نباید برای گرفتن آب میوه های نرم مثل زردآلو، موز، کیوی، هلو و حتی گوجه فرنگی استفاده کرد، به این دلیل که تفاله های آنها به تدریج منافذ صافی را مسدود کرده و این روند پس از مدتی کوتاه، به موتور دستگاه آسیب می زند.
موضوع دیگری که اشاره به آن ضرورت دارد، این است که پس از استفاده از دستگاه آبمیوه گیری، باید توری و شیر کوچک محل خروج آبمیوه را با فرچه های کوچک و مخصوصی که غالبا در لوازم و ملزومات جانبی این وسیله موجود است، تمیز کنید و سپس آن را با دقت بشویید؛ زیرا به این ترتیب همه تفاله ها و تکه های باقیمانده بخوبی شسته می شوند.
از شستن توری و شیر که بگذریم، به طور حتم دیده اید که پس از مدتی استفاده از این وسیله، محفظه داخل آن تغییر رنگ می دهد که علت آن، گرفتن آب میوه های مختلف است که هر کدام رنگ خاصی دارد و این میوه های مختلف به مرور باعث تغییر محفظه پلاستیکی دستگاه می شوند، بنابراین باید هر چند وقت یک بار، آن را با محلول آب و وایتکس بشویید تا مانند روز اول سفید و جرم هایش برطرف شود.
برای گرفتن آب میوه های گوشتی، ابتدا آنها را تا حد امکان به صورت کاملا ریز خرد کنید تا بدون نیاز به گوشت کوب، به راحتی از مجراهای آبمیوه گیری پایین بروند؛ زیرا فشار دادن تکه های بزرگ نه فقط شما را خسته می کند؛ بلکه می تواند به موتور دستگاه نیز آسیب برساند و حتی در ثابت ماندن آن روی سطح در نظر گرفته شده نیز اخلال ایجاد کند.
به طور حتم برای شما پیش آمده است که هنگام گرفتن آب میوه دستگاه شروع به لرزیدن و تکان خوردن می کند. برای رفع این مشکل بهتر است نگاهی به لاستیک های خنثی کننده لرزش که در قسمت پایه های آبمیوه گیری تعبیه شده است، بیندازید، البته پر بودن محفظه ها نیز دلیل دیگری است که می تواند موجب بروز چنین مشکلی برای شما شود، البته توجه داشته باشید همانطور که اشاره شد سطحی که دستگاه را روی آن قرار داده اید هم باید مناسب باشد.
یادتان باشد، هیچگاه برای تمیز کردن آبمیوه گیری، به طور کامل آن را درون آب فرو نبرید؛ زیرا این کار می تواند به دستگاه آسیب جدی وارد کند و حتی به طور کامل آن را از کار بیندازد. بنابراین اگر می خواهید دستگاه آبمیوه گیری تمیزی داشته باشید، با دستمال نمدار آن را بخوبی پاک و لکه های روی آن را تمیز کنید.
دلیلی برای به کار بردن مواد پاک کننده وجود ندارد؛ زیرا میوه ها چرب نیستند، بنابراین قطعات دستگاه، تنها با استفاده از آب براحتی تمیز خواهند شد و استفاده از این مواد فقط موجب آسیب رساندن به قطعات دستگاه شما می شود و عمر آن را کوتاه و کوتاه تر می کند.
تمیز کردن فیلتر آبمیوه گیری هم نکته مهمی است که باید به آن توجه کرد، از این رو پس از گرفتن حدود نیم لیتر آب از میوه های گوشتی که معادل 2 لیوان است، ابتدا تفاله ها را از دستگاه خارج کرده و سپس فیلتر آن را با آب سرد بخوبی بشویید؛ البته پس از شستن منتظر بمانید تا بخوبی خشک شود و سپس آن را داخل دستگاه قرار دهید؛ زیرا در صورتی که فیلتر نمدار را درون آبمیوه گیری قرار دهید، بتدریج شبکه های آن آسیب خواهد دید، ضمن اینکه این کار می تواند به سایر قسمت های این وسیله نیز آسیب برساند.
توجه داشته باشید که هنگام استفاده از آبمیوه گیری، آن را روی سطح صاف و تراز شده ای قرار دهید. در غیر این صورت، آبمیوه گیری هنگام کار کردن، به اطراف حرکت خواهد کرد.
تمیز کردن به موقع و درست دستگاه آبمیوه گیری از مهم ترین نکاتی است که حتما باید مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا موجب افزایش طول عمر دستگاه شما می شود. یکی از این نکات شستن محفظه و وسایل داخلی آبمیوه گیری با آب سرد است.
در شرایط اقتصادی حاضر به نظر می رسد که در 3 سالگی کودک، دادن 150 تومان پول توجیبی به صورت روزانه کافی باشد؛ چرا که با این پول کودک شما اگر بخواهد خوراکی مختصری بخرد، می تواند این کار را انجام دهد و در عین حال در صورتی که بخواهد اسباب بازی یا وسایل کوچکی بخرد، با پس انداز دو هفته ای از عهده آن برمی آید. در هر سالروز تولد می توان به این میزان درصدی را اضافه کرد. ممکن است فرزند شما عددی را بگوید؛ ولی شما عدد دیگری مدنظرتان باشد. این زمان خوبی برای بازی برنده - برنده است. برای مثال فرض کنید بگویید من می توانم ماهی 5000تومان پول توجیبی بدهم و فرزند شما بگوید من ماهی 30000 تومان می خواهم. اگر وضع مالی خانواده خوب باشد، ممکن است عددی که در نهایت انتخاب می شود، به 30000 نزدیک تر باشد و اگر وضع مالی خانواده خوب نباشد، ممکن است به 5000 نزدیک تر باشد؛ اما انتخاب هر عددی بین این دو عدد، از 5000 تا 30000 بهتر است. برای مثال اگر 30000 را انتخاب کنید، معنای آن برنده بودن فرزند شماست و اگر انتخاب تان 5000 باشد، به معنای برنده بودن خود شماست. عدد بین این دو نشان می دهد که ما در زندگی می توانیم درباره موضوع های مختلف صحبت کنیم و به توافقی برسیم که مورد قبول هر دو طرف باشد. این به تنهایی به رشد رابطه دوطرف کمک می کند، یعنی هم فرزند متوجه می شود حرف های او شنیده شده و روی عددی که او خواسته فکر کرده اند و هم والدین درمی یابند که فرزند، شرایط آنها را درک کرده است. بعضی فرزندان فکر می کنند اگر از والدین شان بخواهند به آن ها 30000 تومان بدهند، مطمئناً والدین مخالفت می کنند و این باعث می شود آنها تقاضای 50000 تومان بکنند تا والدین به همان 30000 تومان راضی شوند و این مقدار پول را بدهند. (مقدار این پول باید کاملاً توافقی باشد) اغلب والدینی که خیلی سختگیری می کنند، عاقبت کارشان این گونه است. بنابراین باید از این مشکلات جلوگیری کرد. پول توجیبی، فرصت بسیار خوبی برای آشنایی والدین و فرزندان با سیستم های ارزشی و نیازهای یکدیگر است. اگر روابط والدین و فرزندان در همه سطوح همراه با صداقت، احترام و بر اساس تبادل نظر باشد، با مسائلی از این قبیل رو به رو نخواهند شد. هدف از دادن پول توجیبی این است که کودک یا نوجوان به علایق شخصی خود بپردازد، ضمن اینکه این پول توجیبی، فقط محدوده ای امن را برای یادگیری بسیاری از مهارت ها فراهم می کند.
پول توجیبی تا چه سنی باید پرداخت شود؟
واقعیت این است، زمان خاصی برای این که حمایت ما از فرزندان مان تمام شود، وجود ندارد. یکی از دلایل آن، این است که سال های تحصیل خیلی طولانی شده و در عمل امکان کار کردن برای بسیاری از جوان ها فراهم نیست. یعنی آنها تحت حمایت خانواده زندگی می کنند که دریافت پول توجیبی هم بخشی از این حمایت محسوب می شود. در صورتی که ببینیم فرزند ما واقعاً می تواند کار کند؛ ولی به خاطر حمایت های بیش از اندازه ما و توقعات بیش از اندازه خودش تن به کار نمی دهد، می توانیم طور دیگری رفتار کنیم. به عنوان مثال، یک پسر 24 ساله ای که دانشجوی فوق لیسانس است و امکان کار هم تا اندازه ای برای او فراهم است، (تدریس خصوصی و...) باز هم باید از پدر و مادر خود پول توجیبی بگیرد؟ در این شرایط بیشتر موضوع توافق و حل مسئله وجود دارد، یعنی خیلی از خانواده ها ترجیح می دهند فرزندشان فوق لیسانس بگیرد و چون وضع مالی نسبتاً خوبی دارند، از او حمایت مالی می کنند تا وقت فرزندشان برای کار کردن هدر نرود. یا برعکس بعضی خانواده ها که از نظر مالی مشکل دارند، به فرزندشان می گویند که من تا این جا تو را تأمین کردم و از این جا به بعد خودت هم باید کمک کنی. در مجموع نظر ما این است که وقتی فرزند ما دانشجو شد، اگر بتواند محیط کاری امنی برای خودش در نظر بگیرد که درآمدهایی- ولو بسیار ناچیز-داشته باشد، خیلی راحت تر می تواند قوانین زندگی را بفهمد. فرد جوان با دانستن این که پول درآوردن چقدر سختی دارد و در چه شرایطی پول به دست می آید، رشد بیشتری پیدا می کند. به عبارت دیگر اگر محیط امنی برای کار کردن بچه های مان پیدا شد، ولو این که درآمد خیلی کمی هم داشتند، بهتر است آنها را تشویق کنیم که شغلی برای خود پیدا کنند. ولی ممکن است فرزندی به دنبال کار نرود و همچنان به پول پدر و مادر امیدوار باشد و بگوید که همین پول توجیبی برای من کافی است، در خیلی مواقع حمایت های بیش از اندازه خانواده ها موجب ایجاد این وضعیت می شود. اینجاست که خانواده باید فرزندش را به سمت کسب استقلال مالی هدایت کند؛ البته نکته اینجاست، فرزندی که تا 35 سالگی به دنبال پیدا کردن کار نمی رود و خانواده ای که فرزند خود را تا این سن حمایت مالی مطلق می کند، آدم های طبیعی نیستند.
ادامه دارد...
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات