نمیتوانید جریان صادرات نفت ایران را قطع کنید
راهکارهای مقابله با تحریمهای نفتی عملیاتی میشود
ساخت داخل اثبات توانمندی ایرانی
میدان نفتی منصوری در آستانه تحـولی فناورانه
راهبران میهمانان همیشگی جادههای مناطـق عملیاتی
2 انتصاب در شرکت ملی نفت ایران
دنیای ویتامین ها را بیشتر بشناسید
شعر و نفت؛ از عمق دل تا دل زمین
کسب مجوز صعود به قله های اورست و اروپا
رئیس جمهوری با بیان این که آمریکا خیال می کرد با فشار چندماهه، ملت ایران تسلیم می شود، گفت: شما نمی توانید صادرات نفت ایران را قطع کنید، ما در برابر فشار، هرگز دست ها را بالا نخواهیم برد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی که روز دوشنبه (۲۸ آبان ماه) به استان آذربایجان غربی سفر کرده بود، در جمع مردم شهرستان خوی گفت: از ایستادگی مردم ایران در برابر توطئه های اخیر دشمنان تشکر می کنم. می خواستند ۱۳ آبان ماه، روز اندوه مردم باشد، اما این روز، روز قدرت ملت ایران شد. ملت پاسخ اصلی آمریکا را ۲۲ بهمن ماه خواهد داد.
وی با بیان این که با فشار اقتصادی قادر نیستند ملت ایران را از مسیر استقلال و آزادی برگردانند، افزود: کاخ سفید بداند ملت بزرگ ایران پیرو فرهنگ عاشوراست و فقط در برابر خداوند رکوع می کند. فکر می کنند با فشار اقتصادی، حرف ناحق و جنگ روانی، ایران تسلیم می شود.
رئیس جمهوری با تاکید بر این که مردم بدانند به تعهدات خود طبق فرهنگ اسلام وفادار بوده ایم، تصریح کرد: می خواهند انتقام شکست های پیاپی در منطقه را از ملت ایران بگیرند. شکست آنها در منطقه، ناشی از ایستادگی کل ملت های منطقه است. آمریکا خیال می کرد با فشار چندماهه ملت ایران تسلیم می شود.
روحانی خطاب به دشمنان ملت ایران عنوان کرد: می دانیم عصبانی هستید، از اشتباهات خود برگردید. شما نمی توانید صادرات نفت ایران را قطع کنید، ما در برابر فشار، هرگز دست ها را بالا نخواهیم برد. بی شک با ایستادگی در کنار هم و هدایت رهبری، آمریکا را شکست می دهیم.
وی با اشاره به این که از قیمت صعودی اجناس مطلعم، گفت: تلاش دولت کنترل تورم و ارتقای اشتغال است، تولید سخت تر شده، اما صادرات بخش کشاورزی و صنعت فرصت های بیشتری یافته است.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی طرح استفاده از سرمایه های مردمی برای توسعه پالایشگاه ها در کمیسیون متبوع خود خبر داد. حسین امیری خامکانی در این باره گفت: در نشست عصر روز یکشنبه (۲۷ آبان ماه) کمیسیون انرژی مجلس، طرح استفاده از سرمایه های مردمی برای توسعه پالایشگاه ها در ظرفیت های پایین بررسی شد. این طرح به وزارت نفت کمک می کند تا با سهولت بیشتری فرآیند اداری برای مشارکت ها را عملیاتی کند. وی با اشاره به این که مجری چنین طرحی، ۱۰ تا ۵۱ درصد سرمایه را خودش تامین می کند، افزود: در یکی از بندها آمده است که این طرح ها پتروپالایشی است و نفت و میعانات گازی را برای تولید فرآورده های نفتی در نظر می گیرند. نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در بند دیگر آمده است که وزارت نفت به مدت یک تا ۲ سال پس از زمان بهره برداری این پالایشگاه ها، پول نفت و میعانات گازی را که به عنوان خوراک به آنها تحویل داده دریافت نکند. امیری خامکانی تصریح کرد: در این طرح آمده است که رقمی از صندوق توسعه ملی برداشت و در یک فرآیند زمانی ۱۲ سال ازسوی مجریان طرح بازگشت داده شود. وی در ادامه با اشاره به این که نشست بعدی کمیسیون انرژی مجلس روز سه شنبه (۲۹ آبان ماه) با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی و همچنین محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه برگزار می شود، گفت: تصمیم گیری درباره قیمت سوخت از موضوع های مربوط به این نشست است. نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس افزود: نخستین نشست کارگروه مدیریت مصرف سوخت برگزار شده است و نتیجه بررسی های کارگروه به شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه ارائه می شود.
سخنگوی وزارت نفت عراق گفت: تولید داخلی عراق پاسخگوی تامین نیاز ایستگاه های تولید برق نیست و به خاطر همین جایگزینی برای گاز ایران نداریم.
به گزارش ایرنا، عاصم جهاد در یک برنامه تلویزیونی در گفت وگو با شبکه های محلی کردی در کردستان عراق با اعلام این مطلب گفت: هم اکنون هیچ جایگزینی برای گاز طبیعی ایران نداریم، زیرا ایران نزدیکترین نقطه به عراق است تا از آن بتوانیم گاز وارد کنیم.
وی تاکید کرد: عراق نمی تواند از هیچ کشور همسایه ای این مقدار گاز را تامین کرده و جایگزین گاز وارداتی از ایران کند.
جهاد تصریح کرد: این وزارتخانه در تلاش برای افزایش تولیدات داخلی است، اما برای رسیدن به این سطح عراق دست کم به سه سال زمان نیاز دارد.
دکتر حسن روحانی، روز شنبه (۲۶ آبان ماه) در نشست خبری با برهم صالح، رئیس جمهوری عراق از همکاری دو کشور در زمینه نفت و گاز خبر داد و گفت: ما در زمینه روابط و تبادل برق، گاز، فرآورده های نفتی و همچنین فعالیت های دو کشور در زمینه های کشف و استخراج نفت و اتصال راه آهن دو کشور از سمت غرب و جنوب گفت وگو کردیم.
نشست مشترک کمیسیون انرژی و برنامه و بودجه مجلس به منظور مدیریت مصرف سوخت، برگزار می شود.
اسدالله قره خانی با بیان این که نشست مشترک کمیسیون انرژی و برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با موضوع سوخت، روز دوشنبه (۲۸ آبان ماه) برگزار شد، گفت: از وزرای نفت، امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه در این نشست دعوت شده تا درباره مدیریت مصرف سوخت تصمیم گیری شود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به این که مقرر شده پیش از ارائه لایحه بودجه سال ۹۸ کل کشور درباره مدیریت مصرف سوخت بررسی های جامع انجام شود، افزود: در این نشست همچنین قرار است راهکارهایی اتخاذ شود تا از قاچاق بی رویه سوخت جلوگیری کنیم.
۲۹ مهرماه نیز نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با موضوع کارت هوشمند سوخت و راهکارهای مقابله با قاچاق سوخت با حضور برخی اعضای مرکز پژوهش های مجلس و انجمن نفت برگزار شد. در این نشست گزارشی درباره مصرف سوخت و کنترل آن و اقدام های گذشته همچون استفاده از کارت هوشمند سوخت ارائه و پیشنهادها درباره راهکارهای مهار مصرف سوخت مطرح شد.
بیش از ۱۰ هزار تن میعانات گازی در رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی عرضه می شود.
به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز دوشنبه (۲۸ آبان ماه) شاهد عرضه کالاهای سی او پالایش نفت آبادان، اکسترکت نفت سپاهان، نیتروژن مایع پتروشیمی مبین و حلال ۴۰۴ پالایش نفت شیراز بود و نفتای سنگین پالایش نفت لاوان نیز در رینگ بین الملل بازار فیزیکی عرضه شد.
در این روز همچنین بازار فیزیکی بورس انرژی ایران شاهد معامله ۳۱،۲۱۲ تن انواع فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۱,۶۵۰ میلیارد و ۸۳۱ میلیون ریال بود. روز سه شنبه (۲۹ آبان ماه) کالاهای حلال ۵۰۳ پالایش نفت اصفهان، نفتای سبک پالایش نفت بندرعباس، متانول پتروشیمی شیراز، زاگرس و فن آوران، میعانات گازی پالایش گاز ایلام، نیتروژن، برش سنگین و سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز و برش سنگین پتروشیمی امیرکبیر در رینگ داخلی عرضه شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: فرآورده های نفتی و به ویژه بنزین در ایران بدون ابزارهای کنترلی مصرف می شود و برخی افراد نیز صرفه جویی را سرلوحه کار قرار نمی دهند، از این رو استفاده از کارت هوشمند سوخت روشی مناسبی برای مهار مصرف افسارگسیخته این فرآورده است. جلال میرزایی افزود: با استفاده از کارت های هوشمند سوخت، مقدار مصرف با در نظر گرفتن جزئیاتی همانند مصرف سوخت در انواع خودروها یا پراکندگی مناطق کم مصرف و پرمصرف بررسی می شود که این نوع اطلاعات برای مدیریت مصرف سوخت کشور بسیار مهم است. وی اظهار کرد: با توجه به تفاوت قابل توجه قیمت بنزین در داخل کشور و کشورهای همسایه، استفاده دوباره از کارت سوخت از رواج قاچاق به ویژه قاچاق سازمان یافته این فرآورده نفتی جلوگیری می کند.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بی شک استفاده از سامانه های کنترلی همانند کارت سوخت می تواند راهکاری برای مقابله با قاچاق فرآورده باشد. میرزایی عنوان کرد: وضع کنونی اقتصاد کشور و تحریم ها اقتضا می کند که استفاده از کارت سوخت در جایگاه ها الزامی شود.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران روز دوشنبه (۲۸ آبان ماه) در اطلاعیه ای اعلام کرد: به منظور جلوگیری از قاچاق بنزین به ویژه با تشدید قاچاق از مرزها، تصمیم بر این شده که تحویل بنزین به خودروها و موتورسیکلت ها، از تاریخی که متعاقباً اعلام خواهد شد، تنها با استفاده از کارت سوخت انجام شود.
انتقال روزانه ۵۰ تا ۶۰ هزار بشکه نفت خام میدان های نفتی کرکوک به پایانه جیهان با خط لوله کرکوک-جیهان از سرگرفته شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، عراق روز جمعه (۲۵ آبان ماه) صادرات نفت کرکوک را که از یک سال پیش به دلیل بلاتکلیفی میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان عراق متوقف شده بود، به دنبال روی کار آمدن دولت جدید در بغداد و حصول توافقی آزمایشی با اربیل، از سر گرفت. منابع صنعتی می گویند: ازسرگیری صادرات نفت کرکوک با رقم پایین ۵۰ تا ۶۰ هزار بشکه در روز آغاز شده است که با رقم روزانه ۳۰۰ هزار بشکه سال گذشته، فاصله ای چشمگیر دارد، همچنین مشخص نیست چه موقع و تا چه مقدار این رقم افزایش می یابد. نفت خام کرکوک به وسیله خطوط لوله ای که از اقلیم کردستان عراق عبور می کند؛ به بندر مدیترانه ای جیهان ترکیه انتقال داده می شود و پس از ذخیره سازی در مخازن نفتی این پایانه، از آنجا روانه بازارهای جهانی می شود. عاصم جهاد، سخنگوی وزارت نفت عراق تایید کرد که صادرات از سر گرفته شده است و دو طرف به توافقی برای از سرگیری عرضه ۵۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه نفت در روز دست یافته اند. قیمت های نفت خام در نتیجه صادرات کمتر از سطح انتظار اقلیم کردستان عراق با افزایش روبه رو شد.
توافق اخیر حاکی از آمادگی عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، و ثامر غضبان، وزیر نفت این کشور، برای همکاری با اربیل باوجود تنش های ناشی از همه پرسی استقلال ناموفق سپتامبر سال ۲۰۱۷ میلادی است. قطع صادرات نفت کرکوک در اکتبر سال ۲۰۱۷، عرضه ۳۰۰ هزار بشکه در روز را از عراق به سوی ترکیه متوقف کرد؛ موضوعی که زیان درآمد خالصی (net revenue loss) معادل ۸ میلیارد دلار را ظرف سال گذشته میلادی در پی داشت. بیشتر صادرات نفت عراق از میدان های جنوبی عرضه می شود، اما کرکوک، یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین میدان های نفت در خاورمیانه به شمار می آید که مقدار ذخایر قابل برداشت آن ۹ میلیارد بشکه نفت برآورد شده است. مسیر عبور خط لوله کرکوک - جیهان پیش از این در سال ۲۰۱۴ میلادی به دست نیروهای داعش اشغال شده بود و بعدها با عملیات موفق دولت و مردم عراق آزاد شد.
شرکت های نفتی آمریکا هفته گذشته برای پنجمین بار ظرف ۶ هفته گذشته شمار دکل های حفاری را افزایش دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت های انرژی ایالات متحده برای پنجمین بار پیاپی در ۶ هفته گذشته بر شمار دکل های حفاری خود افزودند که به این ترتیب شمار دکل ها به بالاترین رقم ظرف سه سال گذشته رسید و نفت خام تولیدی از حوضه های شیل رکورد جدیدی را ثبت کرد. بیکر هیوز، شرکت ارائه دهنده خدمات انرژی و زیرمجموعه شرکت جنرال الکتریک، روز جمعه (۲۵ آبان ماه) در تازه ترین گزارش هفتگی خود اعلام کرد: مجموع شمار دکل های حفاری نفت شرکت های آمریکایی در هفته منتهی به جمعه ۲۵ آبان ماه به ۸۸۸ دستگاه رسید. پس از آن که رقم دکل های اضافه شده در سه ماه سوم امسال از پنج دستگاه فراتر نرفت، شرکت های حفاری تا کنون ۲۵ دکل را در سه ماهه جاری میلادی اضافه کردند. شمار دکل های حفاری ایالات متحده، که شاخصی اولیه از تولید آینده به شمار می آید، امسال بیش از ۷۳۸دستگاه در سال گذشته میلادی است، زیرا شرکت های انرژی آمریکا امسال تصمیم گرفتند با صرف هزینه بیشتر، تولید را افزایش دهند تا سطح قیمت های نفت را پایین بیاروند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به سیاست گذاریهای وزارت نفت، دولت و نظام برای مقابله با تحریمها گفت: عملیاتی کردن راهکارهای مقابله با تحریم، از اولویتهای اساسی این شرکت است.
مسعود کرباسیان ضمن قدردانی از زحمات، خدمات و تلاشهای مدیرعامل پیشین شرکت ملی نفت ایران درباره اولویتهای کاری این شرکت گفت: برنامههایی از سوی وزیر نفت به دولت و مجلس شورای اسلامی اعلام شده است که بنده به نوبه خود موظف به اجرای آنها هستم.
وی توجه جدی به موضوع تحریم و بررسی و اجرای راهکارهای مقابله با آن را از اولویتهای کاری اعلام کرد و گفت: خوشبختانه در این زمینه، سیاست گذاریهایی در نفت، دولت و نظام انجام شده است که با اجرای آنها میتوان آثار نامطلوب تحریم را کاهش داد. به گفته معاون وزیر نفت، تحریمهای ظالمانه یکسویه زیبنده نظام جهانی نیست، با این حال هم اکنون کشور با این مسئله درگیر است و چارهای جز مقابله با آن وجود ندارد.
بنده به عنوان وزیر سابق اقتصاد و دارایی، دور از این مسئله نیستم و امیدوارم بتوانیم با کمک همکاران نفتی، راهکارهای ترسیم شده برای مقابله با تحریمها را عملی کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، شتاببخشی به توسعه میدانهای مشترک غرب کارون را اولویتی اساسی برشمرد و گفت: بدون شک با کمک همکاران و اولویتبندی طرحهای توسعهای، روند پیشرفت پروژههای این حوزه را دنبال خواهیم کرد.
توسعه میدان گازی پارس جنوبی، جمعآوری گازهای همراه نفت، بازسازی و نوسازی تاسیسات و پایانههای صادراتی، پیگیری پروژههای مربوط به احداث خطوط انتقال نفت و ساخت انبارهای ذخیرهسازی نفت، از دیگر مواردی است که در اولویت اجرا هستند؛ البته در همه این موارد کارهایی انجام شده که ما آن را به صورت جدی دنبال میکنیم.
کرباسیان ادامه داد: برقراری ارتباط با دانشگاهها و گسترش بخش پژوهش و توسعه، توجه به مسئولیتهای اجتماعی، استفاده از توان پیمانکاران داخلی و حمایت از سازندگان به ویژه در این شرایط حساس، از دیگر اولویت های کاری است. وی گفت: بنده به عنوان شخصی با سابقه طولانی در بخش صنعت، حمایت خود را از سازندگان و تولیدکنندگان داخلی اعلام میکنم، به ویژه در شرایط تحریم که باید بیش از پیش به توان سازندگان داخلی اعتماد و از آنها حمایت کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برگزاری نمایشگاه تخصصی ساخت داخل و تجهیزات صنعت نفت و حفاری خوزستان را اقدامی برای حمایت از سازندگان داخلی و زمینه ای برای معرفی پیمانکاران به کارفرمایان اعلام کرد و گفت: امیدوارم بتوانیم با حمایت از سازندگان به اهدافمان برای حمایت از توان داخل در بخشهای مختلف تولید، توسعه، نگهداشت و... جامه عمل بپوشانیم.
کرباسیان با تاکید بر توجه ویژه به کارکنان شرکت ملی نفت ایران به عنوان سرمایههای سازمانی، به همه کارکنانی که در خط مقدم عملیات تولید ایستادهاند و در همه نقاط کشور از خلیج فارس گرفته تا عسلویه، مناطق نفتخیز، غرب کارون، فلات قاره تا دریای خزر و... مشغول فعالیت هستند، خدا قوت و خسته نباشید گفت. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اجرای طرح عرضه نفت در بورس، گفت: این اقدام ارزندهای است که باید به طور جدی به آن توجه کرد. کرباسیان تصریح کرد: انتشار اوراق مشارکت با هدف افزایش نقدینگی، از جمله برنامههایی است که در بودجه پیشبینی شده و با کمک همکارانم آن را دنبال خواهیم کرد تا به نتیجه مطلوب برسد.
وزیر نفت گفت: پیشنهادهایی مبنی بر این که نفت در بورس به صورت ۱۰۰ درصد ریالی فروخته شود، مطرح شده که این پیشنهاد به شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه ارائه می شود و ممکن است این اتفاق رخ دهد. به گزارش خبرگزاری خانه ملت، بیژن زنگنه با اشاره به عرضه نفت خام در بورس انرژی افزود: برای فروش نفت خام در بورس انرژی در دو مرحله تا سقف یک میلیون بشکه مجوز داده شده بود که ارائه شد و مقرر شده گزارش جمع بندی آن به شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه گانه برای ادامه کار ارائه شود. وزیر نفت همچنین با بیان این که بحث افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ مطرح است، اما هیچ تصمیمی در این زمینه اخذ نشده است، تصریح کرد: هرچه در این باره عنوان می شود، شایعه است و اگر تصمیمی در این زمینه اخذ شود، صادقانه به مردم گفته می شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: رئیس جمهوری همواره تاکید داشته اند که دولتی ها باید لبخند را بر چهره مردم بنشانند، گازرسانی مصداق بارز این لبخند است.
حسن منتظر تربتی، در آیین توسعه گازرسانی استان آذربایجان غربی که شامگاه دوشنبه (۲۸ آبان ماه) با حضور رئیس جمهوری برگزار شد، خطاب به دکتر حسن روحانی گفت: شما همیشه تاکید داشتید که ما دولتی ها باید کاری کنیم تا لبخند بر لب مردم نقش ببندد و اکنون با اطمینان می توان گفت که انجام پروژه های گازرسانی، مصداق بارز این لبخند است. وی با بیان این که نهضت گازرسانی به روستاها با پیشنهاد وزیر نفت دولت یازدهم و با تصویب بند «ق» تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۳۹۳ در مجلس شورای اسلامی آغاز شد، اظهار کرد: در بخش گازرسانی به شهرها نیز اقدام های بسیار خوبی به ویژه در استان سیستان و بلوچستان و به خصوص شهر زاهدان انجام شد، همچنین در بسیاری از استان ها در دولت یازدهم، شاهد اتصال آخرین شهرها به شبکه سراسری گاز بودیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به این که در بخش گازرسانی روستایی تا پیش از آغاز کار دولت یازدهم، تعداد روستاهای متصل به شبکه گاز، حدود ۱۴ هزار روستا بود، گفت: اکنون این رقم به ۲۷ هزار روستا رسیده است، امسال نیز ما در هر روز کاری ۱۰ روستا را به شبکه گاز متصل کرده ایم. معاون وزیر نفت در امور گاز درباره گازرسانی به استان آذربایجان غربی تصریح کرد: امروز، شهر سرو و ۲۰۰ روستای این استان با هزینه ای معادل ۱۴۰ میلیارد تومان به شبکه سراسری گاز متصل می شوند. به گفته تربتی، همزمان با این افتتاح، برنامه کلنگ زنی گازرسانی به ۵۹ روستای دیگر در استان آذربایجان غربی با هزینه ۱۱۵ میلیارد تومان در دست اقدام است و تا پایان سال، ۲۰۰ روستای دیگر به شبکه گاز متصل خواهند شد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در احکامی جداگانه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری و دو عضو اصلی هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران را منصوب کرد.
بر این اساس، مسعود کرباسیان، به سمت مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، حسن منتظر تربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، محسن پاکنژاد، معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری، منصوب شدند.
وزیر نفت در پیامهایی جداگانه، از آن دسته از مدیران ارشد وزارت نفت که نظر به اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان، همکاری تماموقتشان با این وزارتخانه پایان یافته است، قدردانی کرد.
بیژن زنگنه در پیامهایی جداگانه از مرضیه شاهدایی، قائم مقام وزیر نفت، علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، حبیب الله بیطرف، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت، محمد مهدی رحمتی، معاون برنامه ریزی، رکن الدین جوادی، معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، حمیدرضا عراقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، رضا نوروززاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، غلامرضا منوچهری، معاون امور توسعه و مهندسی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اصغر هندی، عضو هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، محسن امیریان و محمود آستانه، مشاوران وزیر و فاطمه تندگویان، مشاور وزیر نفت در امور بانوان قدردانی کرد.
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: با وجود تحریم ها، همچنان مراجعه ها از شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی وجود دارد که اقدام های لازم در حال انجام است.
حسین علیمراد روز دوشنبه (۲۸ آبان ماه) در نشست تخصصی فرصت های سرمایه گذاری و تامین منابع مالی طرح ها و پروژه ها که در همایش تخصصی معرفی فرصت های سرمایه گذاری قشم برگزار شد، با توضیح برنامه توسعه صنعت پتروشیمی در مناطق قابل توسعه و هاب های انرژی، انتظارات این مجموعه از سرمایه گذاری در قشم را بیان کرد و گفت: در این مسیر، وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سازندگان داخلی پشتیبانی خواهند کرد.
وی درباره طرح های منطقه آزاد قشم افزود: بعد از امضای تفاهم نامه با سازمان منطقه آزاد قشم و هماهنگی های اولیه، روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب گاز برای توسعه منطقه اختصاص یافت. تاکنون چهار پروژه موافقت اصولی اولیه دریافت کرده اند که برای فاز نخست ۹ میلیون مترمکعب خوراک و در مجموع ۲۶ میلیون مترمکعب در روز گاز به ظرفیت اولیه تصویب شده اضافه خواهد شد.
علیمراد به نیازهای پتروشیمی برای تسریع سرمایه گذاری اشاره و اظهار کرد: در درجه اول باید زمین مورد نیاز توسعه صنعت پتروشیمی نهایی و پس از آن گزارشی از اهداف شرکت و شرایط توسعه تبیین شود، زیرا توسعه جزیره ای اتفاق نمی افتد و توسعه باید متوازن و پایدار باشد. همچنین متولی زیرساخت منطقه برای یوتیلیتی مشخص شود و در نهایت برای هماهنگی به یک ناظر فنی در منطقه نیاز است تا توسعه صنعت پتروشیمی را مدیریت کند.
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: تعداد پروژه های در حال ساخت ۵۶ پروژه است که به ۳۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
علیمراد ادامه داد: به اعتقاد من همسایگی با ۱۳ کشور و دسترسی به بازارهای آنها فشار تحریم بر کشور را کاهش می دهد، همان طور که تحریم های گذشته سبب تقویت ما در عرصه صنعت شد و توانستیم راهبرد خاص و تعاملات خوبی با کشورهای همسایه ایجاد کنیم؛ بر همین اساس از این پیچ تاریخی تحریم نیز عبور خواهیم کرد. وی افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ۶ برنامه توسعه ای تدوین کرده که اهداف ششمین برنامه توسعه صنعت پتروشیمی همسو با اقتصاد مقاومتی تکیه بر توان داخلی در استفاده از دانش فنی است، بر همین اساس پیشنهاد می کنم شرکت های خارجی علاقه مند به سرمایه گذاری در منطقه آزاد قشم در مورد دانش فنی داخل بررسی مجدد انجام دهند.
علیمراد ادامه داد: در صورتی که سرمایه گذاران خارجی تمایل واقعی خود و داشتن توان فنی لازم را اثبات کنند، وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی همکاری خواهند کرد.
مشعل فصل تازه توجه به مردم مناطق نفت خیز، با عنوان مسئولیت اجتماعی از همان سال 92 با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید آغاز شد که حاصل آن در دوره دوم دولت و وزارت نفت گشایشِ چشم اندازهای نوینی در زندگی اهالی این مناطق بوده است.
حجم گسترده اقدام ها در قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهداشتی، درمانی، محیط زیستی، اشتغالزایی و... در مناطق نفت خیز کشور در سال های اخیر به ثمر رسیده و بسیاری نیز در دست اجرا قرار دارد و همین، مردم این مناطق را به زندگی بهتر امیدوارتر کرده است. اگر چه برای رسیدن به نقطه مطلوب با توجه به غفلت برخی دولت های گذشته، مسیر زیادی باید طی شود؛ اما همین راه دنبال شده حکایت از توجه وزارت نفت به رویکرد عدالت بنیانی دارد که رد آن در حوالی تاسیسات نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش به چشم می آید که با اجرای پروژه های زیرساختی مرتبط با درنظر گرفتن نیازهای مناطق مختلف، تعریف شده است.
مروری گذرا بر راه طی شده، متضمن توسعه ای پایدار و متوازن است که از مصادیق آن می توان به ایجاد جاده های دسترسی، محیط های آموزشی، مراکز بهداشتی، فراهم کردن فرصت های ارائه خدمات فرهنگی و عمومی و...اشاره کرد تا براین اساس بتوان وزارت نفت را احیاکننده بحث مسئولیت اجتماعی دانست.
مسیری که باعث شد حسن روحانی، رئیس جمهوری، اواخر شهریور امسال در نامه ای به وزیر نفت از اقدام های این وزارتخانه در بخش مسئولیت اجتماعی قدردانی کند.
با این همه، برخی هم چشم بر این اقدام ها بسته و وزیر نفت را با محورهایی همچون مسئولیت اجتماعی به پارلمان فراخوانده تا همین، فرصتی مناسب برای ارائه گزارش وزارت نفت در این مسیر شود و مردم هم مستمع این راه طی شده باشند؛ هر چند کمبودها و کاستی ها در این حوزه را هم باید ناشی از مشکلات بودجه ای دانست، آنگونه که زنگنه در مجلس با تشریح اقدام های این وزارتخانه در حوزه مسئولیت اجتماعی و با اعتقاد به اینکه باید ارقام قابل ذکری در بودجه عمومی برای مناطق نفت خیز اختصاص داده شود تا مشکلات را رفع کنیم، این نکته را گوشزد کرد که مجلس باید بودجه آن را تصویب کند.
زنگنه درباره سوال علی ساری، نماینده اهواز مبنی بر علت عدم پاسخگویی مدیران نفت، توزیع نشدن خدمات اجتماعی به طور مناسب و عدم اعطای مالیات شهرداریها اظهار کرد: مسئله مسئولیت های اجتماعی دستگاه ها از جمله نفت، مقوله ای است که درباره آن کارهای زیادی انجام شده و سال هاست که به آن پرداخته ایم، بنابراین اگر در خصوص این مسائل، مدیران نفتی پاسخگوی سوالات نمایندگان نبودند، این مسئولیت متوجه بنده بوده و به نوبه خود از نمایندگان عذرخواهی می کنم.
در راستای توجه وزارت نفت به موضوع مسئولیت اجتماعی، می توان به گزارش عبدالحمید امامی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز استناد کرد که براساس آن، اکنون 815 پروژه فعال در بخش مسئولیت های اجتماعی، با مجموع اعتبار این تعداد پروژه 2 هزار و 511 میلیارد تومان است که از این رقم تا امروز یک هزار و 63 میلیارد تومان پرداخت شده است.
همچنین از سال 96 وزارت نفت از محل 14.5 درصد سهم سالانه خود از درآمدهای نفتی، 350 میلیارد تومان صرف پروژه های مسئولیت اجتماعی خود کرده که این رقم برای سال جاری نیز حداقل همین میزان خواهد بود.
افزون بر آن، برای سال 97 هزینه کردن حداقل 350 میلیارد تومان در پروژه های در دست اجرای مسئولیت اجتماعی صنعت نفت نهایی شده است که این هزینه ها به صورت مستقیم از سوی نفت صورت نمی گیرد، بلکه برای هزینه شدن، به دستگاه های اجرایی مربوطه پرداخت می شود.
در حال حاضر 722 پروژه عام المنفعه شامل 121 پروژه آموزشي، 288 مورد ورزشي، 31 مورد بهداشتي و درماني، 195 مورد خدماتي و 87 پروژه راه و جاده با اعتباري به مبلغ 22.410 ميليارد ريال در مرحله پيگيري و اجراست كه تاكنون مبلغ 7.986 ميليارد ريال آن به صورت سرجمع، هزينه و پرداخت شده است.
از دیگر اقدام های وزارت نفت، کاهش آلایندگی های صنعتی بوده که باید گفت، بخش لاینفک تولید در مناطق نفت خیز جنوب است و از جمله آن می توان به قراردادهای جمع آوری گازهای همراه نفت اشاره کرد؛ راهی که با قوت در حال پیگیری است و طبق گفته وزیر نفت با برنامه های انجام شده، ظرف دو سال آینده هیچ گازی در اطراف اهواز سوزانده نمی شود. با این حال، این موضوع هم از وزیر در مجلس سوال شد که زنگنه در این زمینه توضیح داد: در این خصوص، قراردادی با پتروشیمی ها در چند ماه گذشته منعقد شد تا بخش اصلی این گازها به صورت خوراک پتروشیمی استفاده و هزینه های آن از طریق این خوراک ها تامین شود که این موضوع به یک سال و نیم زمان و ۲ میلیون دلار سرمایه نیاز دارد.
همچنین طرح دیگری در غرب کارون در حال انجام است که به عنوان ان جی ال ۱۲۰۰ در دست اجراست و طرحهای دیگری نیز برای غرب و شرق کارون گذاشته ایم که برای این برنامه ها ۵ سال و بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه در نظر گرفته شده است.
برای شرق کارون هم به گفته وزیر نفت، نزدیک به ۱۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه در نظر گرفته شده که به عنوان یک طرح ابتکاری از آن یاد می شود و باید بسرعت آن را اجرایی کرد تا مشکلات ناشی از آلایندگی ها برطرف شود.
وزیر نفت با بیان این که برای حوزه اهواز، نزدیک به ۸۵ طرح به ارزش ۲۹۵ میلیارد تومان در دست اجرا داریم که مقادیر و زمان آن مشخص و این کارهای انجام شده در حد توان وزارت نفت است، اظهار کرد: وزارت نفت درگیر مشکلات مالی است. بیش از ۲ هزار میلیارد تومان صورت وضعیت تایید شده داریم که نتوانستهایم تامین مالی کنیم، بنابراین در حال گرفتن وام برای تامین آنها هستیم. آنچه از وضع موجود می توان نتیجه گرفت، مشکلاتی است که با آن دست و پنجه نرم می کنیم.
وی افزود: متاسفانه تصور می شود که تمام پول نفت استخراج شده به حساب وزارت نفت واریز می شود و این وزارتخانه حق مردم را نمی دهد، در حالی که این پول تا ریال آخر به حساب خزانه دولت واریز و در همین مجلس برای آن تصمیم گیری می شود.
در حوزه کاهش آلایندگی ها برای نخستین بار در کشور و در سطح مناطق نفت خیز جنوب واحد جمع آوری گازهای مشعل پارسی در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با سرمایه گذاری بخش خصوصی احداث و راه اندازی شد. این ایستگاه با حجم سرمایه ای با ظرفیت جمع آوري 3 تا 7میلیون فوت مکعب در روز گاز کم فشار و با هدف خاموش سازی مشعل های گازی میدان پارسی راه اندازی شد.
آغاز به کار عملیات اجرایی پروژه های جمع آوری گازهای مشعل مارون ۳، مارون ۶ و منصوری، برنامه ریزی برای جمع آوری روزانه ۷۲۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت هم از دیگر اقدام ها به شمار می رود.
زنگنه ادامه داد: یکی از اقدام های خوبی که وزارت نفت در خصوص مسائل اجتماعی انجام داده، به کارگیری ۲۵۰ کارآموز در منطقه غرب کارون است که به آنها آموزش های حرفه ای داده شده و نزدیک به ۳ هزار میلیارد تومان برای آنها هزینه شده است.
وی بیان کرد: یکی دیگر از اقدام های مهمی که در حوزه خدمات اجتماعی انجام دادهایم، برگزاری کلاس های کنکور از سال ۹۶ است که این کلاس ها با محوریت آموزش و پرورش انجام شد و یک کار ارزشمند است. بالغ بر ۲۰۰ دانشآموز تحت پوشش آموزش و پرورش و کلاس های کنکور قرار گرفته اند که نتیجه آن کسب 2 رتبه زیر ۱۰۰، ۹ رتبه زیر هزار و ۹۴ رتبه زیر ۲۰ هزار بوده که بسیار ارزشمند است.
وزیر نفت در پایان اظهار کرد: بنده هم این حرف آقای ساری را قبول دارم که باید با مردم زندگی کرد تا آنها با ما احساس همفکری داشته باشند؛ اما اگر از ما کار بیشتری می خواهید، باید در بودجه قید شود. بنده هم معتقدم باید ارقام قابل ذکری در بودجه عمومی برای مناطق نفت خیز اختصاص داده شود تا مشکلات را رفع کنیم. اگر این اتفاق رخ نداد، باید به اطلاع مردم برسانیم تا بدانند به دلیل کمبود منابع است.
پس از توضیحات وزیر نفت به پرسش های علی ساری، نماینده اهواز در باره مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده ازسوی وزارت نفت در سراسر کشور، بویژه خوزستان، نماینده سوال کننده نیز در پایان، پاسخ های وزیر نفت را قانع کننده دانست. اما در این بین، خود نماینده سوال کننده از وزیر نیز در ابتدای پرسش خود، انتخاب زنگنه را یکی از بهترین انتخاب های دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری دانست و از کارهای ارزنده وی در صنعت نفت قدردانی کرد.
دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی، بویژه نمایندگان حوزه انتخابیه جنوب کشور نیز از اقدام های مثبت وزارت نفت در بخش های مختلف از جمله مسئولیت های اجتماعی قدردانی کردند.
سکینه الماسی، نماینده دیر، کنگان، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: وزارت نفت با تلاش خود، برای جوانان غرب کارون کلاس های کنکور تدارک دید که بدون تردید به توانمندسازی مردم آن مناطق کمک خواهد کرد؛ موضوعی که وزیر نفت بدرستی به آن اشاره کرد.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس به فعالیت های مثبت وزارت نفت در حوزه مسئولیت های اجتماعی اشاره کرد و افزود: آموزش کارجویان شهرستان های جنوبی استان بوشهر با هزینه وزارت نفت، بهره برداری از بیمارستان شهدای دشت آزادگان در سوسنگرد، ساخت چند مدرسه در غیزانیه و... تنها بخشی از اقدام های مثبت وزارت نفت است.
حبیب الله کشت زر، نماینده بهبهان و آغاجاری در مجلس نیز تصریح کرد: وزارت نفت در بخش مسئولیت های اجتماعی در جنوب کشور، عملکرد مطلوبی داشته که می توان به برخی از آنها همچون مسائل فرهنگی، اجتماعی و برگزاری کلاس آموزشی آمادگی کنکور در مدارس شهرستان های آغاجاری، امیدیه و شهرهای همجوار یا تعمیر مسیرهای ارتباطی روستاهای این شهرستان اشاره کرد.
علی گلمرادی، نماینده ماهشهر، امیدیه و هندیجان در مجلس نیز گفت: در بحث رسیدگی به مناطق پیرامونی تاسیسات، راه سازی، کمک به دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، مشارکت در برنامه های فرهنگی و اجتماعی و نقش آفرینی در زمینه اجرای برنامه های درازمدت زیست محیطی و بیابان زدایی، همواره شرکت های نفتی در جنوب کشور پیشگام بوده اند.
وی افزود: آثار و نتایج اقدام های مثبت وزارت نفت در بخش مسئولیت های اجتماعی در بلندمدت آشکار می شود؛ اما بدون تردید کمک به فراهم کردن امکانات در روستاها، تامین آب آشامیدنی، احداث مدرسه، مراکز درمانی، راه و زیرساخت های ارتباطی از گسترش بحران مهاجرت از روستاها به شهرها و حاشیه نشینی جلوگیری می کند.
همایون یوسفی، نماینده اهواز در مجلس عنوان کرد: اقدام های مثبت وزارت نفت در بخش مسئولیت های اجتماعی در جنوب کشور قابل مشاهده و ملموس است. این گونه فعالیت ها باید ازسوی دیگر وزارتخانه ها و ارگان ها تداوم یابد.
قاسم ساعدی، نماینده دشت آزادگان و هویزه هم گفت: با دستور و پیگیری های شخص وزیر نفت، بسیاری از جوانان دارای تخصص و حرفه فنی در شرکت های نفتی منطقه جذب شده اند و در مجموع این گونه فعالیت ها و اشتغالزایی در منطقه دشت آزادگان و هویزه، ستودنی است.
اکرم برنجی تاریخچه پروژه های 10 گانه به اوایل سال 93 بازمی گردد که در این چهارسال، به انعقاد 5 پروژه و امضای 53 قرارداد منتهی شد که در حال حاضر 51 قرارداد فعال به ارزش تقریبی 4 هزار میلیارد ریال در دست اجراست. این بخش نخست گفت وگوی هفته نامه «مشعل» با رامین قلمبر دزفولی، مدیر پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ایران بود که قسمت دوم این گفت وگو را در ادامه می خوانید:
پیشرفت پروژه های 10 گروه کالا تا سال 97 چه میزان بوده است؟
میانگین پیشرفت این 51 قرارداد تاکنون 47 درصد بوده است؛ البته 70 تا 80 درصد بعضی پروژه ها برخی هم 20 تا 30 درصد پیشرفت داشته اند. همچنین تاکنون 17 درصد تحویل کالا داشتیم. در برخی قراردادها 100 درصد و در بعضی قراردادها 80 درصد تحویل کالا داشتیم و برخی قراردادها هم به دلیل مسائل مالی، ارزی و اعتبار و مسائل دیگر 10 درصد پیشرفت داشته و تولید اصلا شروع نشده است. البته برنامه پیش بینی شده هم همین بوده؛ چرا که برخی از این تکنولوژی تجهیزات باید از خارج از کشور وارد می شد و سپس به تولید می رسید؛ ولی ظرف 2 سالی که از مدت اجرای پروژه ها می گذرد ( از زمان پرداخت پیش پرداخت ها و ... که قراردادها اجرایی شدند) 47 درصد پیشرفت پروژه ها را شاهدیم.
اقدام اساسی که ظرف 4 ماه گذشته از سوی شرکت ملی نفت ایران برای حمایت از ساخت داخل در برنامه های آتی استمرار و افزایش تولید نفت و گاز که رقم های قابل توجه و خوبی هم دارد، انجام شد، این بود که در اسناد مناقصات تحویل شده به پیمانکار تمام اقلام اساسی ساخت داخل که هزینه بر است ( 27 مجموعه) و لیست شرکت ها را پیوست کردیم که این کار بسیار بزرگی است که دست EPC کارها چه خارجی و چه داخلی را برای خرید کالای خارجی می بندد و آنها را ملزم به خرید از سازندگان داخل می کند. با توجه به توانمندی سازندگان داخلی، شاید تنها مشکلی که سازندگان با آن درگیر هستند، این است که نمی توانند گواهینامه بین المللی دریافت کنند و در مناقصات بین المللی شرکت کنند.
سال 94 و قبل از اینکه مناقصه پروژه لوله های مغزی CRA را برگزار کنیم، هر یک متر طول این لوله ها در کشور به قیمت میانگین 1480 دلار ( کمترین 600 – 700 یورو تا بیشترین 1800 یورو ) خریداری می شد. پس از برگزاری مناقصه قیمت جهانی 20 تا 30 درصد کاهش پیدا کرد و زمانی که قرارداد امضا شد، میانگین قیمت به 900 یورو، یعنی به نصف رسید که اگر روند سابق تحریم ها ادامه پیدا می کرد و مهندس زنگنه این ریسک را نمی کرد که بیاید 560 یورو از شرکت های خارجی - داخلی خرید کند، به طور میانگین باید امروز به جای 560 یورو، بین 900 تا یک میلیارد یورو می پرداختیم، بنابراین در همین یک قرارداد حدود 300 میلیون یورو از خروج ارز جلوگیری کردیم.
نتیجه چشمگیر بعدی در پروژه مته های حفاری بود که حداقل به میزان «4 هزار میلیارد ریال» ارزش ریالی پروژه، از خروج ارز از کشور جلوگیری کردیم. چون قبلا 100 درصد مته ها از خارج تهیه می شد.
همچنین شرکت ملی نفت ایران 80 درصد قطعات سرچاهی و درون چاهی را از داخل خریداری می کرد؛ ولی هیچ یک از پیمانکاران در پروژه ها خرید داخل نداشتند و تمام خرید از خارج انجام می شد.
در زمینه رشته تکمیلی درون چاهی 14 قرارداد با سه شرکت امضا شد که سعی کردیم در قراردادها از انحصار جلوگیری کنیم. به این معنی که حداقل دو شرکت فعال در هر زمینه داشته باشیم، جزء چند مورد خاص که اصلا حجم تقاضا کافی نبود و توجیه اقتصادی وجود نداشت که مثلا دو کارخانه لوله سازی در ایران احداث کنیم، در حالی که همین کارخانه هایی که داریم، با یک دوم ظرفیت کار و نیاز مملکت را برطرف می کنند و بقیه تولیداتشان باید صادر شود.
بنابراین در حال حاضر در تمامی بخش ها بین 2 تا 4 شرکت در حال فعالیت است که در این طرح تاکنون 14 قرارداد به ارزش تقریبی 1300 میلیارد ریال امضا شده است.( طبق محاسبات 50 درصد از این 130 میلیارد تومان جلوگیری از خروج ارز است.) در کنار این موضوع بحث ممنوعیت خرید کالاهای مشابه داخلی از سوی پیمانکار بخش خصوصی و EPC کار موجب شد تا شرکت ها به تولیدات داخل سرچاهی و درون چاهی روی آوردند که تمامی این اقدام ها به جلوگیری از خروج ارز و انعقاد قراردادهای ریالی منجر شد.
شرکت های سازنده داخل با اختلاف نرخ ارز به مشکل بزرگی برخورد کرده اند؛ چرا که در یک نمونه فولادسازان قیمت محصولاتشان را دقیقا مطابق قیمت روز و آزاد دلار و یورو محاسبه می کنند که با توجه به مشکلات تولیدکنندگان، دنبال حل و فصل این معضل هستیم. سازنده های ما خیلی مظلوم هستند. ما براساس قیمت های سال 93 مناقصه برگزار کردیم. سال 94 اسناد مناقصه تحویل و پیشنهاد فنی و قیمت براساس سال 94 تعیین شد و سال 95 پول به سازندگان پرداخت کردیم که باز به دلیل ثبات قیمت تا اواخر سال 96 مشکلی نبود؛ ولی الان این شرکت ها جنسی که باید تحویل بدهند، اگر بگویم سر به سر است، اغراق کرده ام، چون باید چیزی هم از جیبشان بگذارند.
حضور شرکت های دانش بنیان در پروژه های 10 گروه کالایی بسیار چشمگیر بود، تا جایی که در پروژه ابزارهای اندازه گیری 5 شرکت حضور دارند که تمامی آنها شرکت های دانش بنیان هستند.
در پروژه شماره (یک) تجهیزات سرچاهی و درون چاهی از 7 شرکتی که قرارداد بستیم 2 شرکت دانش بنیان است.
در پروژه لوله ها، بخش لوله های دریل پایپ شرکت داخلی که جوینت خارجی دارد، شرکت دانش بنیان است.
در پروژه مته های حفاری هم از 4 شرکت 2 شرکت دانش بنیان هستند.
یکی از کارهای خوبی که وزارت نفت در پروژه های 10 گانه انجام داد، این بود که رسالت دانشگاه ها را به آنان یادآوری کردیم؛ چرا که معتقدیم دانش فنی از دانشگاه ها باید بیرون بیاید و در بخش خصوصی رسوب کند و تولید از آنجا شکل گیرد.
به طور مثال، زمانی که در قراردادهای پمپ های سرچاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز برنده مناقصه شد، با وجود همه اما و اگرها و واکنش های منفی که مگر دانشگاه هم می تواند تولیدکننده باشد، ما این قرارداد را منعقد کردیم، به شرط اینکه دانشگاه رسالتش را مثل همه جای دنیا انجام دهد و پس از دست یافتن به دانش فنی آن را در اختیار سازندگان قرار دهد که دقیقا اینکار را دانشگاه شهید چمران اهواز انجام داد و دانش فنی 100 درصد بومی ساخت پمپ های سرچاهی SRP در دو چاه مرده مناطق نفت خیز نصب شد و از چاهی که یک بشکه هم تولید نداشت، الان روزانه 800 بشکه در روز نفت تولید می شود و آن را وارد خطوط جریانی می کنیم.
دانشگاه شهید چمران با پایبندی به شروط، یک شرکت دانش بنیان تاسیس کرد و تمام امتیاز اینکار به شرکت دانش بنیان 100 در صد خصوصی واگذار شد.
همچنین در این مسیر از جهاد دانشگاهی ها هم کمک گرفته شد و قرارداد ساخت یکسری از مته ها به جهاددانشگاهی سپرده شد.
این شرط باز در مورد مراکز جهاد دانشگاهی که اصولا رسالتشان ایجاد دانش فنی است، دیده و تولید قطعات جانبی مته ها به 4 و 5 شرکت بخش خصوصی که با جهاد دانشگاهی فعالیت مشترک دارند، سپرده شد که پس از مونتاژ و تست نهایی تحویل کارفرما و بهره بردار می شود.
ارتباط صنعت با دانشگاه در ارزیابی ها و نظارت بر اجرای ساخت فناورانه، ارتقای دانش فنی و برگزاری مناقصات پروژه های 10گانه با خرید معمولی تفاوت عمده ای داشت. در خرید معمولی ما در سفارش، تقاضا را ارائه می کنیم. بعد در مناقصه پیشنهاد فنی، قیمت و تضامین می گیریم و قرارداد منعقد می شود؛ ولی چون هدف پروژه های 10 گانه ارتقای سطح دانش فنی و تولید همراه با ارتقای فناورانه شرکت ها بود و شرکت های بخش خصوصی هم سالیان سال است که عادت به مهندسی معکوس و کپی سازی قطعه کرده بودند، این بار برای شرکت های خصوصی با کمک دانشگاه نقشه راه ترسیم کردیم و نظارت بر رسیدن و حرکت در مسیر هم به دانشگاه ها سپرده شد.
به طور مثال در پروژه های 10 گانه ما شرکت ها را این گونه بارور می کنیم که بتوانند براساس نیاز ما (Wellhead ) و طبق مخزن ما مته (down hole) طراحی کند یا در ساخت پمپ های سرچاهی و درون چاهی چیزی نیست که یکی دو نمونه ساخته و خط تولید راه اندازی شود، چون هر چاه پمپ مختص به خودش را دارد که اطلاعات چاه به سازنده داده و براساس اطلاعات چاه و مخزن، پمپ طراحی می شود.
بنابراین در پروژه های 10 گانه ارزیابی فناورانه انجام شد، به طوری که در پاکات مناقصات، برای اولین بار در تاریخ ایران، سطح توانمندی فنی و توانمندی ساخت و توان مدیریتی شرکت ها را ارزیابی کردیم و نمره دادیم و براساس خوداظهاری و توانشان از سوی دانشگاه صنعتی شریف نقشه راه شان را ترسیم کردیم که در این سه سال اجرای پروژه قرار است شرکت سازنده از نقطه 10 به 60 برسد و برای رسیدن به این نقشه راه 15 درصد قرارداد را نگه می داریم که شرکت ها به نقطه اوج شان برسند.
فرق عمده در مناقصات و قراردادهای ساخت داخل که پیش از پروژه های 10 گانه منعقد می شد، این است که در این پروژه ها از سازنده تضمین می گیریم که به اهداف از پیش تعیین شده برای پروژه های 10گانه طبق ابلاغیه وزیر برسند و در کنار آن تعامل با شرکت های دنیا از لحاظ ارائه document اسناد و مدارک را یاد بگیرند؛ چرا که شرکت های داخلی حدود 40-30 سال است که با شرکت های همنوع خارجی معتبر خودشان ارتباط نداشته اند؛ ولی در این قراردادها تعامل را می آموزند.
همچنین الزام شرکت های ساخت داخل به اخذ گواهینامه های بین المللی یا تطبیق با استانداردهای جهانی موجب می شود که سطح توانمندی و نوع حضورشان با گذشته متفاوت باشد؛ البته در این مسیر با توجه به راه اندازی گواهینامه کیفیت محصول با کمک انجمن نفت و موسسه استاندارد تعامل خوبی صورت گرفت تا سازندگان داخل گواهینامه کیفیت شان را تحت عنوان IPI که معادل همان API استاندارد انستیتوی نفت آمریکا با همان روش اجرایی است، بگیرند.
در پروژه های 10 گانه از 17 شرکت داخلی که 51 قرارداد با آنها منعقد شده، 2 شرکت موفق به دریافت گواهینامه کیفیت «آی پی آی» از Iran Petroleum Institute شدند و مابقی 15 شرکت در روند ممیزی هستند که انشاءالله گواهینامه را بگیرند تا هم خیال متقاضی راحت شود که شرکت ها و سازندگان فرایند درستی برای تولید و کنترل کیفی دارند، هم اینکه با کمک موسسه استاندارد گواهینامه های کیفیت را بین المللی کنیم؛ چون موسسه استاندارد به موسسه جهانی وابسته است، بنابراین می تواند این استاندارد را بین المللی کند که پیگیری اینکار از سوی معاونت مهندسی وزارت نفت در دست انجام است که در صورت به نتیجه رسیدن کار بسیار بزرگ و حمایت قابل توجهی از سازندگان داخل خواهد بود.
وزارت نفت برای تجاری سازی برنامه مدونی داشت که کار را با عقد قرارداد و مشارکت شرکت های داخلی با خارجی مورد توجه قرار داد تا شرکت های خارجی که برای سرمایه گذاری وارد ایران شدند، با راه اندازی خط تولید برندهای جهانی در ایران، اقدام به صادرات و گرفتن بازارهای منطقه کنند و بازار هدف هم ترکمنستان و عراق تعیین شد که متاسفانه به دلیل بحث تحریم ها تا حدودی این مسیر کند شده است.
به عنوان مثال در بازار عراق مشکل اساسی این است که تعامل درستی با عراق انجام نمی شود و اینکه تمام پروژه های عراق، دست شرکت های معتبر جهانی مثل شل، توتال، انی و ... هستند که اینها هم، زمانی یک کالا را استفاده می کنند که گواهینامه API داشته باشد؛ ولی با تلاش موسوی، نماینده وزارت نفت با شرکت نفت عراق این قول مساعد گرفته شد، پروژه هایی که شرکت نفت عراق درصدد اجرای آن است، شرکت های ایرانی در مناقصه آن شرکت کنند و در صورت برنده شدن، از کالا یا تجهیزاتی که وزارت نفت یا شرکت ملی نفت ایران تایید کند، در پروژه هایشان استفاده کنند.
شرکت ملی نفت ایران همیشه در خرید از تولیدکنندگان داخلی سختگیری های لازم را در زمان تولید از سوی بازرس شخص ثالث یا بازرس ها و کارشناسان شرکت اعمال کرده است؛ ولی در پروژه های 10 گانه علاوه بر نظارت بازرس شخص ثالث بین المللی بر تولید کالا مطابق دامنه بازرسی برای هر قرارداد مورد تایید طرفین، تمام تست ها طبق استانداردهای بین المللی و خیلی سختگیرانه تر اعمال می شود تا هیچ کالایی بدون این تست بیرون نیاید. همچنین نظارت دیگری از سوی شرکت ملی نفت ایران از سوی بازرس ها، کارشناسان، متقاضیان و دانشگاه تهران برای رسیدن به اجرای نقشه راه تعریف شده از سوی دانشگاه شریف صورت می گیرد، بنابراین همانطور که گفتیم، مراحل ساخت داخل بسیار دقیق با توجه به تمامی جوانب در دست پیگیری است و با قاطعیت می گویم کالاهایی که در پروژه های 10 گانه تحویل می دهیم، با بالاترین کیفیت بین المللی ساخته شده است.
از نظر قیمت این اشکال همواره وجود داشته که ساخت داخل بین 10 تا 30 درصد بالاتر از نمونه خارجی است؛ ولی این نکته را نباید فراموش کنید که 15 درصد صورت حساب invoice هر سازنده نگه داشته می شود و دوم اینکه 10 درصد پیش پرداخت داریم نه 25 درصد و اینکه سازندگان در این پروژه ها تمامی قطعات را با دانش فنی جدید و با توجه به مختصات متقاضی می سازند، واردات ندارند و مهندسی معکوس و کپی نمی کنند.
بنابراین کار برای سازندگان داخل با توجه به بازرسی های دقیق و پایش از سوی سه تا چهار گروه نظارتی بسیار سخت شده؛ البته بسیاری از آنها از این وضعیت راضی هستند؛ چرا که پس از دستیابی به کالاهای جدید به یک برند تبدیل می شوند و فارغ از تحریم ها در عرصه جهانی حرفی برای گفتن خواهند داشت.
مسیر بلوغ فناوری کالای ساخت داخل تا الان بسیار خوب بوده؛ مثلا در پروژه شماره یک سازنده های ما نسبت به یکی دو سال گذشته بخش های R&D و مهندسی بسیار قوی شده اند و تغییرات قابل ملموس است، به طوری که اگر در گذشته 2 نفر در این بخش کار می کردند، الان بین 8 تا 10 نفر دکتر و فوق لیسانس با تجهیزات روز دنیا کار می کنند. با توجه به بخش R&D و مهندسی در بخش تولید، ابزار و تجهیزات جدید وارد کشور شده است و به طور کلی شاهد پیشرفت و توسعه تکنولوژی در ساخت داخل هستیم و بیشتر سازندگان خودشان را به روز کرده اند.
در این میان، نرخ ارز مشکل اصلی امروز سازندگان داخل است که با قوانین جدید نمی توانند ارز تامین کنند یا ثبت سفارش داشته باشند؛ ولی با تمام مشکلات، امروز شاهد بلوغ فناوری در تمام شرکت هایی که با آنها قرارداد منعقد شده، هستیم تا جایی که در پروژه مته های حفاری تست میدانی قطعات ساخته شده در چاه ها انجام شده یا SRP پمپ ها تایید شده و تقریبا 60 درصد تجهیزات درون چاهی حمل و تست شده است. همچنین در بخش سرچاهی بالای 50 درصد قطعات تحویل شده که روند رشد کیفیت و بلوغ فناوری در کالاهای جدید به وضوح قابل دیدن است.
قطعا سازندگان داخل، توانایی حضور در پروژه های نوسازی و بازسازی تجهیزات و تاسیسات را دارند و به طور یقین در مناقصات این پروژه ها الزام استفاده از محصولات و کالاهای ساخت داخل پیوست خواهد شد و وزارت نفت در حد توان از سازندگان داخل حمایت می کند؛ ولی انتظار می رود سازنده های داخلی از تکنولوژی و دانش فنی روز دنیا عقب نیفتند و به ادامه این روند توجه داشته باشند.
مشعل- قراردادهاي ميدان محور با دانشگاهها نقطه عطف همکاري مشترک صنعت نفت با دانشگاه ها است که از سال 93 کليد خورده و در حال حاضر 9 ميدان نفتي فعال صنعت نفت در جريان اين پروژه پژوهشي با هدف ازدياد برداشت قرار دارند. در سال هاي گذشته به شکلي انفرادي دانشگاه ها در پروژه هاي صنعتي همراه بودند، اما در قالب اين قرارداد بالادستي، دانشگاه ها به عنوان يکي از بال هاي تحقق اهداف در نظر گرفته شده اند که مي توانند اهداف پژوهشي و فناورانه خود را هم پيش ببرند. در قرارداد مطالعه فناورانه 9 ميدان نفتي کشور مطالعه ميدان آزادگان جنوبي به انستيتو مهندسي نفت دانشگاه تهران، ميدان نفتي دارخوين به دانشگاه اميرکبير، ميدان نفتي سروش به دانشگاه سهند تبريز، ميدان اهواز به پژوهشگاه صنعت نفت، ميدان کرنج به دانشگاه آزاد اسلامي، ميدان کوپال به دانشگاه صنعتي شريف، ميدان منصوري به دانشگاه شيراز، ميدان گچساران به دانشگاه صنعت نفت و ميدان بيبي حکيمه به پژوهشکده ازدياد برداشت واگذار شد. در اين گفت وگو آخرين وضعيت پيشرفت پروژه در دست دانشگاه شيراز را از مهدي اسکروچي، مدیر پروژه ميدان منصوري در دانشگاه شيراز جويا شديم.
اسکروچي با اعلام اينکه فعالیت دانشگاه شیراز در جهت مطالعه پژوهشی میدان منصوری به عنوان يکي از پروژه هاي ميدان محور از سال 93 شروع شد، گفت: در واقع در ابتدا این ایده به صورت کنسرسیوم ازدیاد برداشت بر اساس رونمایی از دستگاه ازدیاد برداشت میکروبی دانشگاه شیراز در نمایشگاه هفته پژوهش شکل گرفت و بعدا به صورت فعلی ارتقا پیدا کرد. قرارداد بين دانشگاه شيراز و وزارت نفت در سال 93 منعقد شد و از همان زمان با حضور همه جانبه مسئولان دانشگاه و همکاري شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب به عنوان طرف قرارداد برنامه ريزي ها آغاز شد.
وي با اعلام اينکه 19 عنوان اولويت بر اساس نيازهاي ذاتي ميدان منصوري تعيين شد که از ميان سه اولویت از سوی کارفرما تعیین و یکی از آنها جامع سازی و منجر به قرارداد شد، افزود: اقداماتي در اين فاصله انجام شد، اما در سال 95 قرارداد با تغيير رويکردها اصلاح شد. البته اين تغيير براي ما خوب نبود و درست در زماني اتفاق افتاد که پروژه در فاز اول تمام شده بود و همين تغييرات رويکردي کار قبلي را متوقف کرد. وي افزود: تغيير و توقف ناگهاني قرارداد و تغيير رويکردها برنامه ريزي ها را تغيير داد و محتواي قرارداد پیشین در رویکرد جدید به فاز سوم (حداقل چهار سال بعد) منتقل شد. تلاش ما اين بود که در رويکرد جديد انگيزه ها را بيشتر کنيم. در قرارداد جدید شرح کار و جزئیات آن و مبلغ قرارداد از ابتدای کار مشخص نبود و هنوز هم تعیین نشده است در حالی که عملا از زمان ابلاغ قرارداد بیش از 16 ماه گذشته و بسته کار اول قراردادباید تا پایان سال جاری تکمیل شود. این بلاتکلیفی مهمترین نقطه ضعف پروژه محسوب می شود. با وجود این از روند کار و همکاری های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب راضی هستیم و تلاش می کنیم از این فرصت مغتنم ملی در جهت تحقق اهداف کلان کشور در این زمینه نقش آفرینی داشته باشیم اما انتظار داریم سایر ارکان پروژه نیز در این مسیر با جدیت و سرعت بیشتر محتوای کار را تصویب کرده و مانع از تاخیر در حصول نتیجه پروژه شوند. مدیر پروژه ميدان نفتي منصوري در دانشگاه شيراز تاکيد دارد که در مسير اجراي اين پروژه بايد افرادي که به امر پژوهش اعتقاد کامل دارند، قرار گيرند و افزود: مسئله مهم ما اين است که بخش اندکی از افراد نقش آفرين در اين کار تفاوتي بين پژوهش و توسعه فناوري و اثر بلند مدت اين کار بر اقتصاد کشور را با کار يک شرکت مطالعه مخزن معمولي قائل نمي شوند. اين توجه و حساسيت در ميان مديران عالي رتبه و کارشناسان توانمند و متخصصین شرکت ملی نفت وجود دارد و آنها اعتقاد بالايي به انجام اين کار دارند اما گاه در ميان مديران سطوح پايين تر افرادي با نقش آفريني مهم و کلیدی هستند که زمینه اجرای کار را محدود کرده و خلاقیت را که مهمترین بستر لازم برای به نتیجه رسیدن پروژه های پژوهشی است ، با اصرار تبدیل به شرح کار پروژه به سازو کار های رایج و قدیمی مطالعات ، از بین می برند، در حالي که فرهنگ توسعه فناوري بايد در هر دو طرف قرارداد باشد. اسکروچي با اشاره به همکاري همه جانبه شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب در اين پروژه اظهار کرد: اين همکاري خوب از همان ابتدا شروع شد و همه داده هاي مورد نياز را در اختيار دانشگاه شيراز قرار دادند. در اين مدت فهم مشترک خوبي از اين پروژه داشته ايم و از اين جهت مي توان گفت تنها تغييرات حاشيه اي تغيير قرارداد اصلي براي ما مسئله ساز بود. وي افزود: آبروی فني خوب و اعتماد ارزشمندی از دانشگاه شيراز در مناطق نفت خيز جنوب وجود دارد و اين اعتماد از ارتباط دانشي قبلي بين ما حاصل شده است. در اين مدت جلسات مشترک زيادي داشتيم و سوابق ميدان از روز اول با توجه به ماهیت محرمانه آن در اختيار ما قرار گرفت. اگرچه کمبودهاي اطلاعاتي و عدم قطعيت وجود دارد و هر دو طرف به اين نواقص واقف هستند، اما به خوبي از آنها آگاه هستيم و مي دانيم که به چه دليلي و چه زماني به وجود آمده است. مدیر پروژه ميدان نفتي منصوري در دانشگاه شيراز يادآور شد: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از ابتدا تا همين امروز هر تغيير و اقدام جديد که در روند کار موثر است را بلافاصله با مکاتبه اي کوتاه به ما اعلام مي کنند. اين شرايط هم حاصل درک مشترک از کار يکديگر است و آنها مي دانند کار ما براي آنها ارزش آفرين است.
وي با بيان اينکه دانشگاه شيراز از زمان شروع اين پروژه تاکنون تحولات زيادي داشته و سه رئيس دانشگاه و سه معاون پژوهشي و دو مدیر پروژه را تجربه کرده است، افزود: اين تغييرات زمانگير و همراه با تغييرات حاشيه اي بوده است اما خوشبختانه همه روساي دانشگاه موافق اين پروژه و همکاري مشترک بوده اند و اين کار را يکي از مسئوليت هاي دانشگاه در مقابل کشور مي دانند. رئيس دانشگاه شيراز مستقيما در جلسات مربوط به اين پروژه حضور دارد و پروژه فارغ از تغييرات مديريتي ادامه دارد. وي افزود: دانشگاه شيراز به غير از ميدان نفتي منصوري، دو پروژه ديگر و مهم خود يعني «توسعه دانش فني زنجيره ارزش متانول» و «ايزومريزاسيون نفتاي سبک» را هم در دست بررسي و اجرا دارد. اسکروچي با اشاره به سوابق دانشگاه شيراز در حوزه نفت گفت: دانشگاه شيراز با سابقه بيش از 70 سال، بخش مهندسي شيمي خود را از سال 1343 فعال کرد و اولين دانشجوي دکتري مهندسي شيمي ازاين بخش از اين دانشگاه فارغ التحصيل شده و اين بخش از دانشگاه سابقه نزديک به 60 ساله دارد. از 1374 به بعد هم زمينه تحقيقاتي مهندسي نفت شکل گرفت. سرانجام گروه تحقيقاتي ازدياد برداشت از همان سال تاکنون به وجود آمد و تبديل به مرکز تحقيقات ازدياد برداشت شد. وي گفت: از حدود سال 1378 تا امروز 10 قرارداد پژوهشي با قسمت هاي مختلف شرکت ملي نفت ايران داشته ايم و به همين دليل سابقه اين همکاري حدود 20 سال است و ما کم تجربه نبوده ايم. به عنوان نمونه قراردادي براي مطالعه مخروط شدگي آب در اثر توليد نفت با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب داشتيم. مسئول پروژه ميدان نفتي منصوري در دانشگاه شيراز با تاکيد بر اينکه قرارداد دانشگاه شيراز با ساير دانشگاه ها تفاوت دارد و شامل بهينه سازي توليد و ازدياد برداشت است، تصريح کرد: دانشگاه شيراز بخش مجزايي را براي بهينه سازي توليد در نظر گرفت. انتظار می رود با مطالعه یکپارچه چاه محور و مخزن محور با توجه به اینکه بخش زيادي از مشکلات توليد و کم بودن توان توليد مخزن مربوط به مشکلات چاه است دستاوردهای بهتری حاصل شود. وي در توضيح بيشتر گفت: این پروژه بايد به شکل يکپارچه بين مهندسي مخزن و مهندسي بهره برداري انجام شود و مناطق نفت خيز هم به اين موضوع تاکيد دارد و بخش مهمی از کار روي اين بخش است. همچنين در آينده بخش تاسيسات محور به عنوان بخش پايين دستي در فازهاي بعدي اضافه خواهد شد.
اسکروچي با اعلام اينکه اخيرا فاز شناخت ميدان پايان يافته و دلايل و پديده هاي کم شدن ضريب بازيافت در ميدان منصوري را شناخته ايم، افزود: بیش از 100 چاه اين ميدان را دسته بندي کرده ايم. پيش بيني ضريب بازيافت در بخش بنگستاني در مطالعه مناطق نفت خيز جنوب حدود 11 درصد و بخش آسماري 50 درصد است، اما مطالعه ما هنوز به مرحله تعيين ضريب بازيافت جديد نرسيده است. البته بايد ديد پيشنهادهايي که ارائه مي شود، چقدر از نظر عملياتي و مالي براي مناطق نفت خيز جنوب قابليت اجرا دارد. وي با بيان اينکه اين ميدان تا سالهای طولانی در آينده مي تواند توليد داشته و اين توليد بايد صيانتي باشد، افزود: دانشگاه شيراز در اين پروژه به دنبال تاثيرگذاري بلندمدت روي ميدان است. در اين مدت و پس از شناخت مخزن موارد مشابه در کل دنيا را شناسايي و گزارش کرديم و بر اساس موارد مشابه غربال گري موارد مشابه ازدياد برداشت انجام شد.
اسکروچي افزود: پیشنهاد پنج روش به عنوان روش بالقوه پیش بینی شده است که اگر مورد تاييد قرار گيرد، وارد بخش غربالگري پيشرفته مي شويم و آنجا اگر مورد قبول قرار گيرد، مي توانيم پيش بيني ضريب بازيافت جديدي را انجام دهيم. بخشی از اين پيشنهادها تحويل شده و قرار است مورد ارزیابی قرار گیرد. در صورت تصویب و تائید شرح کار نهایی پروژه ، پیش بینی جدید ضریب بازیافت تا اواسط سال آینده تهیه و ارائه خواهد شد.
مسئول پروژه ميدان نفتي منصوري در دانشگاه شيراز يادآور شد: بسياري از ميادين بنگستاني و آسماري مشکلات و شرايط مشابه ميدان منصوري دارند و مي توان اميدوار بود که پيشرفت کار و شرايط خوب در ميدان منصوري به ميادين مشابه ديگر کمک کند. او گفت: البته هر ميدان، شرايط خاص خود را دارد و تعمیم این نتایج قطعيت ندارد. هر ميدان خصوصيات ذاتي مشابهي دارد و بايد براي هر ميدان همين روند را جداگانه انجام داد.
وي درباره تامين مالي اين پروژه هم گفت: هزینه های انجام شده در رویکرد قبلی بود و پیش پرداخت رویکرد جدید به دانشگاه شیراز پرداخت شده است و در حال حاضر دانشگاه شيراز مطالبه اعلام شده اي از شرکت ملي نفت ايران ندارد. در واقع دانشگاه شيراز تاکنون چهار خروجي فناورانه را تحويل داده که در حال بررسی و تائيد در کمیته تخصصی است و چهار خروجی فناورانه دیگر از قرارداد باقی مانده است. اسکروچي گفت: تيمي که در دانشگاه شيراز و در اين پروژه فعال هستند، شامل 29 نفر اعضاي هيئت علمي هستند که بخش عمده آنها از دانشگاه شيراز و عمدتا جوان و از تخصص های بین رشته ای لازم برای این پروژه هستند. علاوه بر اين متخصصانی از دانشگاه هاي خليج فارس، بوشهر، صنعتي اصفهان، فردوسي مشهد و دانشگاه ايلام هم به شکل تخصصي و بر اساس نيازها با ما همکاري دارند.
وي گفت: در قرارداد، الزام به شريک خارجي مورد تاکيد قرار گرفته است و در عين حال فرآيند توسعه فناوري در خارج کشور در حال انجام است و دانشگاه ها تجربيات خوبي با کشورهاي همسايه و اروپايي دارند. به کارگيري اين تجربه مي تواند براي ما ارزش افزوده باشد، البته انتقال فناوري خوب است اما منفعت کوتاه مدت دارد، بايد بتوانيم نظام نوآوري را در کشور نهادينه کنيم تا اين فناوري بومي و ماندگار شود.
اسکروچي گفت: اميدوارم اين کار مترقي با توجه و همراهي نفت و زير مجموعه و قرار دادن افرادي با ذهنيت پژوهش محور و آگاه به نقش پژوهش در توسعه فناوری و رفع مشکلات در مسير آبروي علمي و جامع براي دانشگاه ها از جمله دانشگاه شيراز حفظ شود و موفق از اين کار بيرون بيايد.
اعظم محمد شفیع زاده - حمل روزانه میلیون ها لیترمواد سوختی به مبادی مصرف به وسیله خطوط لوله انتقال مدفون شده در زیر زمین، حلقه ای دیگر از زنجیره توزیع است. روزانه مقادیر فراوانی مواد سوختی(بنزین، نفت گاز، نفت کوره و نفت سفید) در خم وتاب این لوله ها حرکت می کنند تاچرخه توزیع سوخت، آنی از حرکت باز نایستد. فرمان این حرکت پویای زیرزمینی دردست کسانی است که بی هیچ منت و ادعایی، روزها و شب های متوالی را دراین جاده ها سپری می کنند تا چشمی به راه نماند؛ تفاوتی نمی کند کجا باید برود، فقط می رود تا هیچ خانه ای حتی در قله قاف، بدون سوخت نماند. اما در کنار راهبران (رانندگان) نفتکش جاده پیما که حمل مواد سوختی را به عهده دارند، پشت رل نشین ها و دست به فرمان های دیگری نیز هستند که نقش پشتیبانی کننده دارند. آنها راهبران وسایل نقلیه سبک و سنگین هستند که درمجموعه ای به نام ترابری ایفای نقش می کنند. آنهایی که وقت و بی وقت آماده اند تا هیچ خطی، بی خط نشود و سیالات درون خطوط لوله بدون لحظه ای توقف به حرکت خود ادامه دهند. سعیدخواجویی راد، رئیس واحد مهندسی ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق وهمکاران وی، نمایندگانی ازاین عرصه هستند با حرف هایی که از دل برمی آید و بر زبان جاری می شود. حرف هایی از جنس «ترابری» و خاطراتی از همین جنس در واحدی به همین نام یعنی «ترابری». آنچه می خوانید، اشاره ای است به همین موضوع از زبان رئیس واحد مهندسی ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق و برخی همکاران وی در این حوزه عملیاتی.
اینجا تا چشم کارمی کند، بیابان است وباد، رقص کنان درلا به لای خس و خاشاک، پیچ و تاب می خورد. اینجا خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق است. منطقه ای با 1500کیلومترخط لوله انتقال که حوزه استحفاظی آن ازمرز استان هرمزگان و کرمان آغاز وبا گذر از دشت ابراهیم آباد سیرجان (مرتفع ترین دشت ایران) همچنین عبور از سلسله جبال بارز به گله رفسنجان، منتهی می شود. مسیری طولانی بامراکز انتقال نفتی که تا اصفهان، شهر فیروزه ای کشور امتداد یافته است. سعید خواجویی راد، رئیس واحد مهندسی ترابری این منطقه عملیاتی می گوید: خطوط لوله و مخابرات نفت ایران که منطقه جنوب شرق بخشی از آن است، با اتکا به ظرفیت ها و زیرساخت های زیر زمینی و رو زمینی، روزانه میلیون ها لیترانواع فرآورده نفتی را به نقاط مختلف کشور انتقال می دهد ونقش ترابری در کنار دیگر واحدهای خدمت رسان در این حرکت عظیم، بسیارستودنی است.
وی فعالیت واحد ترابری درجهت انتقال کلان و پایدار فرآورده های نفتی را بسیار تاثیرگذار می داند و می افزاید: این واحد، مسئولیت انتقال نیروی انسانی، ادوات و تجهیزات و ماشین آلات را که سرمایه های اصلی این شرکت به شمار می آیند، به عهده دارد وهرگونه اشکال یا خطای انسانی در ایفای این نقش، آسیب های جبران ناپذیر به شرکت تحمیل می کند.
خواجویی راد بر نقش حساس ترابری و افرادی را که دراین واحد فعالیت می کنند، تاکید دارد و ادامه می دهد: کار در ترابری سخت است. چه با وسایل نقلیه سنگین و چه با تجهیزات سبک. به این دلیل که هم حفظ و هدایت وسایل نقلیه واحد وهم مراقبت از تجهیزات فنی با این هدف که در حین انجام عملیات، آسیبی به آنها نرسد، اولویت دارند. سلامت انجام کار و حفظ سرمایه های ملی، موارد مهمی هستند که واحد ترابری با هدف سر بلندی شرکت در حفظ منافع ملی به آنها توجهی ویژه دارد.
رئیس واحد مهندسی ترابری شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق می گوید: نه سرمای استخوان سوز و نه گرمای طاقت فرسا که ویژه مناطق کویری است، نه بعد مسافت و نه هیچ چیز دیگری مانع از آن نمی شود که کارمعطل یا متوقف بماند، هرکجا ودرهرشرایطی که اقتضا کند، ترابری باید در کنار نیروهای عملیاتی حضور داشته باشد تا حلقه خدمت رسانی کامل شود.
به اعتقاد خواجویی راد تنها کسانی از پس شرایط سخت کار برمی آیند که علاقه و عشق را چاشنی کار خود قرار داده باشند وگرنه چه کسی می تواند با این حجم سختی کار در بیابان و دور از دسترسی به امکانات اولیه، با تمام توان به خدمت رسانی مشغول باشند؟ این جز با عشق میسر است؟
رئیس واحد مهندسی ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق، تقاضایی هم دارد و آن لحاظ کردن سختی کار نیروهای ترابری است.
وی ادامه می دهد: مواقعی پیش می آید که نیروهای ترابری به واسطه انجام عملیات باید زمان طولانی را درسایت عملیاتی حضور داشته باشد؛ اگر برای آنها آیتم «سختی کار» لحاظ شود، شاید بتوان تاحدی زحمات آنها را جبران کرد.
خواجویی راد به عنوان یک علاقه مند به صنعت نفت که سال های متمادی از عمر خود را در آن سپری کرده است، حرف های زیادی دارد.
او می گوید: به صرف دانش فنی – فن محوری- نمی توان نیروی انسانی را درجهت پیشبرد اهداف شرکت هدایت کرد. پیچیدگی برخورد با انسان ها و درک تفاوت ها، آدمی را بر آن می دارد که هر روز درحال فراگیری نکته ای جدید در برخورد با اشرف مخلوقات خداوند باشد.
رئیس واحد مهندسی ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق هم همانند بسیاری ازهمکاران خود درمناطق و واحدهای دیگر کمبود نیروی انسانی ماهر، همچنین تجهیزات وماشین آلات فرسوده را چالشی برای خدمات رسانی مطلوب می داند و ادامه می دهد: علاوه بر اینها، پیشبرد اهداف سازمانی درچنین محیط هایی، نیازمند روحیه همدلی و تعاون ارگان های برون سازمانی است.
حسین ریاحی که سابقه فعالیت 10 ساله را در واحد ترابری منطقه جنوب شرق دارد و امروز مسئول وسایل نقلیه سنگین این منطقه عملیاتی است نیز، ازکار و البته ازحساسیت های آن می گوید.
ریاحی، ترابری را واحدی عملیاتی، پشتیبان و ستادی می داند که با همه واحدها در ارتباط است و درهرعملیات اول ازهمه درسایت حضور می یابند و آخر از همه نیز آن را ترک می کنند.
او می گوید: سرمایه بالایی از واحد ترابری درگیرعملیات ها می شوند، سرمایه هایی مثل نیروی انسانی، ماشین آلات و تجهیزات که تا آخر عملیات پای کار هستند.
ریاحی ادامه می دهد: راهبری یا همان رانندگی، شغلی حساس و طاقت فرساست زیرا برای رسیدن به مقصد یا انجام کار درحین عملیات باید تمرکز زیادی داشته باشد و این مهم انرژی زیادی از او می گیرد. مسئول نقلیه سنگین شرکت خطوط لوله ومخابرات جنوب شرق به برخی مشکلات مانند جا به جایی تجهیزات در روزهای تعطیل اشاره می کند و می گوید: جابه جایی تجهیزات مشمول بارترافیکی و کسب مجوز از سازمان راهداری است، خود داستانی دیگر است که همکاری بیشتری را می طلبد.
نوبت به عبد الرسول شریفی، مسئول وسایل نقلیه سبک منطقه عملیاتی جنوب شرق با 27 سال سابقه فعالیت که می رسد، وی به این مهم که ترابری واحدی همیشه آماده به کاراست و پا به پای دیگر واحدها، درهمه عملیات حضور دارد، تاکید می کند. او خود راحافظ منافع شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران می داند و ادامه می دهد: با توجه به امکاناتی که در اختیار داریم، باید جوابگوی کارهایمان باشیم.
حسین احمدی و علی اسدالهی، راهبران (رانندگان) زحمتکش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق هستند. کارشان یکی است، اما وسیله نقلیه ای که راهبری شان را به عهده دارند، با هم فرق می کند.
احمدی، راهبر وسیله نقیله سنگین و اسدالهی راهبر وسیله نقلیه سبک است. وی می گوید: با 12 سال فعالیت در این حوزه کاری، از کار خود رضایت دارم و لذت هم می برم. به کارم عشق می ورزم و با علاقه آن را انجام می دهم بدون آن که ذره ای احساس خستگی کنم.
اسدالهی هم که مثل احمدی 12سال سابقه کار دارد می گوید: به دلیل شرایط کاری، غالب اوقات ازخانه و خانواده خود دورهستیم و بیابان و جاده همدم مان می شود. او ادامه می دهد: بیشتر مواقع، جاده ای در پیش رویمان قرار دارد که ناهموار است ونامهربان و گاه گاه گرد وخاک و خس و خاشاک مهمان چشم هایمان می شود.
اسدالهی گلایه نمی کند و فقط ازشرایط کاری راهبرانی همچون خود می گوید و می افزاید: ما مهمان همیشگی جاده ها هستیم و خدا نکند هوا زیاد گرم یا زیاد سرد باشد؛ آن وقت است که سختی کار به خاطر بدی آب و هوا بیشتر می شود.
وی ادامه می دهد: خانواده هایمان نیز این را درک کرده اند که برنامه و زمان مشخصی در کارما وجود ندارد. چون هر لحظه ممکن است برای ماموریتی فراخوانده شویم به همین دلیل هرگزاجازه خاموش کردن تلفن همراه خود را هم نداریم وهمواره باید در دسترس باشیم. اینها همه سختی های کارهستند که شاید در چشم برخی سختی به نظر نیاید.
اسدالهی، احمدی، راننده های ماشین آلات سبک وسنگین، شریفی و ریاحی، مسئولان هماهنگ کننده های بالادست آنها وخواجویی راد به عنوان کسی که مسئولیت هدایت ناوگان حمل و نقل خطوط لوله و مخابرات نفت منظقه جنوب شرق با اوست، حرف های خود را زدند، حرف هایی که شاید همه حرف هایشان نبود وتنها به بخشی هایی از کارشان اشاره داشت. اما خوشحال بودند ازاین که همین حرف های جاری شده بر زبان، شاید بردل مسئولان بنشیند و نگاهی تازه تر به راهبران عملیاتی شود.
مشعل- همان روزهای نخستی که چاه نفت ایران در مسجد سلیمان حفر شد، مسئولیت اجتماعی صنعت نفت شکل گرفت و نخستین و مجهزترین بیمارستان کشور از سوی صنعت نفت در این منطقه ساخته شد که علاوه بر کارکنان این صنعت، بومیان آن نیز از خدمات درمانی استفاده می کردند. از آن زمان تاکنون سالهای زیادی می گذرد و رنگ و بوی مسئولیت اجتماعی در قسمت های مختلف صنعت خود را نشان می دهد که از آن میان می توان به توسعه آبرسانی در مناطق محروم، گاز رسانی به روستاها، کمپ های دوره ای بهداشت و درمان در روستاهای محروم و ... اشاره کرد. این موارد نشان از این دارد که صنعت نفت، خود را در مقابل جوامعی که در آن حضور دارد، مسئول می داند و می خواهد از امکانات مناسبی در تمامی زمینه ها برخوردار باشند؛ اما جدا از مسئولیت اجتماعی که در چهار شرکت اصلی صنعت نفت دنبال می شود، کارکنان این صنعت نیز در این زمینه پیش قدم شده اند و در قالب سازمان های مردم نهاد، خدمات رسانی در زمینه های عمرانی و آبرسانی، پزشکی و درمانی، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی و کارآفرینی و اشتغالزایی را دنبال می کنند. گزارش پیش رو بخشی از فعالیت های کارکنان شرکت های تابعه وزارت نفت (بهداشت و درمان صنعت نفت، شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، مجتمع گاز پارس جنوبی، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و ... ) در قالب سازمان های مردم نهاد به مناطق کپرنشین سیستان و بلوچستان است که در ادامه می خوانید:
آهوران به منطقه وسیعی در بخش جنوبی سیستان و بلوچستان اطلاق می شود که میان شهرستان های نیک شهر، ایرانشهر و سرباز قرار گرفته است. مبینگ دپ، میدان چاه، گریک دپ، مرغان کور، اوریز، ملنتان و مشكنت از جمله روستاهای این منطقه هستند. مردم این روستاها اغلب کوچ نشین بودند، ولی طی ۳۰ سال گذشته مناطق کوهستانی آهوران را که دسترسی بهتری به چشمه های آب داشته و از آب و هوای نسبتا خوبی برخوردار است، برای سکونت دائم انتخاب کردند. این روستاها در مناطق سخت گذر قرار دارند و برای دسترسی به آنها باید سه ساعت جاده خاکی را در مناطق کوهستانی طی کرد. مردم این روستاها اغلب کپر نشین هستند و زندگی بسیار ساده ای دارند و با توجه به خشکسالی ، درآمدی به جز یارانه و کمک های اندکی که دریافت می کنند، ندارند . بر اساس بازدید کارشناسان فنی سازمان مردم نهاد کارکنان صنعت نفت از منطقه و همچنین پس از پرس و جو از مردم روستاها، مشخص شد که مشکل اصلی و فوری اغلب این روستاها نداشتن امکان انتقال آب به محل زندگی و نبود سرویس بهداشتی و حمام است. بر این اساس در دی ماه 1396 پروژه هایی برای این روستاها ، تعریف شد. همچنین نبود جاده ایمن و حتی یک راه خاکی مناسب، باعث شده تا هیچ خودرویی در این مناطق تردد نداشته باشد و بسیاری از این مردم، برای دسترسی به جاده ایرانشهر به چابهار مجبور هستند تا دو روز پیاده روی کنند.
روستای کمپینگ دپ، از پنج قسمت یا به زبان محلی «بازار» تشکیل شده که هر کدام بر یک بلندی قرار گرفته است . چهار قسمت روستا حدود 300 نفر را شامل می شود که این جمعیت برای تامین آب از دو سرچشمه که در فاصله های تقریبی 4 و 6 کیلومتری بالادست روستا قرارگرفته، با مشقت و سختی فراوان، رو به رو بودند؛ البته یک قسمت از روستا با استفاده از آب لوله کشی شده از سرچشمه، این مشکل خود را به طرف می کنند. برای آبرسانی به این روستا باید در مناطق سخت گذر کوهستانی چند کیلومتری لوله گذاری انجام می شد، از این رو آبرسانی در سه فاز تعریف شد و عملیات اجرایی آبرسانی به چهار قسمت از روستا در بهمن ماه 1396به مناسبت میلاد حضرت زینب (س) و اردیبهشت ماه 1397 به مناسبت میلاد امام زمان (عج) با 13 هزار متر لوله گذاری و استقرار سه مخزن بزرگ، دو مخزن پنج هزار لیتری و یک مخزن سه هزار لیتری به انجام رسید و به این ترتیب مردم محروم این منطقه، از نعمت آب لوله کشی بهره مند شدند.
اهالی روستای گریگ دپ، آب را به صورت دستی و با گالن از دره ای که در نزدیکی روستا قرار گرفته ، حمل می کردند؛ اما با اجرای پروژه آبرسانی و بهره برداری از یک حلقه چاه و با گذاشتن پمپ آب و برق رسانی به طول 260 متر در چاه و لوله کشی به مخزن سه هزار لیتری مستقر بر بلندای این روستای کپرنشین، حدود 100 نفر از مردم محروم منطقه به آب لوله کشی دسترسی پیدا کردند.
برای آبرسانی به روستاهای ملنتان و مشکنت، حوضچه ای در سرچشمه ساخته شد. آب در مخزن های سه هزار لیتری مستقر شده در روستاها ذخیره و با انشعاب های ایجاد شده (5100 متر لوله کشی)، در داخل روستا توزیع می شود که با انجام این دو پروژه، مشکل دسترسی حدود 100 نفر از مردم به آب لوله کشی بر طرف خواهد شد، ضمن آنکه به تنها حمام روستای میل فرهاد و مسجد روستای کنج کسور در منطقه نمداد نیز آبرسانی انجام شده است.
« نمداد»، ناحیه ای کوهستانی از توابع بخش جازموریان ( شهرستان زهکلوت) به شمار می رود که از بیش از ۳۰ روستای محروم و کپرنشین تشکیل شده و در جنوبی ترین بخش از منطقه جازموریان استان کرمان و در مرز استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. مردم این منطقه بلوچ هستند و شغل اصلی آنها کشاورزی و دامپروری بوده و در زمان نه چندان دور، کار آنها از رونق خوبی برخوردار بوده است؛ اما از حدود ۱۰ سال پیش، به علت خشکسالی های طولانی و از بین رفتن کشاورزی و دام به جمعیتی بسیار فقیر تبدیل شده اند. مشکل اصلی مردم این منطقه، خشک شدن سرچشمه های آب و همچنین خشک شدن یا پایین رفتن سطح آب بسیاری از چاه ها و نداشتن امکان دسترسی به آب است. بسیاری از مردم، برای تهیه آب آشامیدنی، مسافت های طولانی را طی می کنند تا از منابع آبی که یافته اند، به صورت دستی و با گالن، آب را به کپرها یا اتاق هایی که برای بعضی روستاییان ساخته شده، منتقل کنند. در بازدیدی که کارشناسان فنی سازمان مردم نهاد کارکنان صنعت نفت از ۱۲ روستای کپرنشین منطقه «نمداد»، با نام های چاه ابراهیم، دَررَس، گُواه چاهاران، سنگ کُت، میل فرهاد، کُنار دَنک، کُنار قنبر، کُنج کَسور، پیرخوشاب و ... داشتند، مشخص شد که با توجه به نبود بارندگی طی چند سال اخیر و بی آبی شدید، خواسته اصلی و اولیه تمامی مردم این روستاها، امکان دسترسی راحت به آب بود. از این رو سعی شد برای هر روستا، با توجه به منابع آبی در دسترس مردم (از جمله سرچشمه های کوهستانی یا چاه)، ظرفیت و مقدار تقریبی آن منبع آبی و موقعیت جغرافیایی هر منبع آبی تا روستا، یک سناریوی فنی تعریف و با در نظر گرفتن ملاحظات بهداشت آب، برای حل مشکل آب هر روستا، طرح اولیه ای مشخص شود و با تامین ملزومات مورد نیاز از جمله پمپ، لوله، تانکر یا در صورت لزوم تعمیق چاه های موجود، آب آشامیدنی و بهداشتی در دسترس مردم این روستاها قرار گیرد و در هر ماه، مشکل یک یا چند روستا حل شود. ضمن اینکه متاسفانه مردم این روستاها به علت دسترسی نداشتن به آب کافی و بهداشتی، در معرض انواع بیماری ها قرار دارند.
ختال نوزاد سه ماهه ریگانی، با یک بیماری نادر کلیوی به دنیا آمد. کلیه او علاوه بر نداشتن شکل طبیعی، فاقد لوله حالب بودو دچار دردهای مداوم شکمی می شد، به طوری که گريه امان خوابيدن به او نمی داد. پدر خانواده، چوپانی است که به علت سقوط از ارتفاع، دچار شکستگی لگن شده و قادر به انجام کار نیست. با شناسایی این کودک از سوی واحد خدمات پزشکی سازمان مردم نهاد از کارکنان صنعت نفت، تحت عمل جراحی قرار گرفت و مشکل او بر طرف شد. علاوه بر ختال می توان به درمان نارسایی کبد در شهر لار، درمان نارسایی کلیه در جیرفت، جراحی شکاف کام و لب کودک هفت ساله در سیستان و بلوچستان، معاینه و انجام آزمایش های تخصصی سه بیمار روستای اوریز در سیستان و بلوچستان، بالون گذاری قلب کودک هفت ماهه با مشکل تنگی عروق در سیستان و بلوچستان، معاینه برای عمل جراحی ناهنجاری مادرزادی گوش در سیستان و بلوچستان، جراحی توده وسیع صورت و گردن کارگر 50 ساله در لردگان و معاینه و آزمایش های چشم کودک 7 ساله در سیستان و بلوچستان اشاره کرد.
توسعه، پديده اي چند بعدي ، منظم و مستمر است و براي دستیابی به توسعه پايدار و متوازن بايد « انسان»، محور قرار گيرد. به همین دلیل قبل از هر چيز بايد موانع توسعه را شناخت و با برنامه ريزي و سرمايه گذاري، آنها را بر طرف كرد. مسائل فرهنگی و اجتماعی مقدم بر هر مساله ديگري با انسان ارتباط مستقيم دارد که توجه جدي به آنها گره گشاي توسعه خواهد بود.
از این رو یک سازمان مردم نهاد کارکنان صنعت نفت طرح های فرهنگی، آموزشی و اجتماعی را علاوه بر آبرسانی و خدمات پزشکی و عمرانی سرلوحه کار خود قرار داده است که از آن میان می توان به پرداخت بدهی دو جوان یتیم به علت بیماری پدرشان در استان قم، اهدای 40 بسته کیف و لوازم التحریر به مناسبت شروع سال تحصیلی برای ایتام و دانش آموزان فقیر چهار روستای اطراف شهر شاهین دژ، اهدای کمک هزینه خرید جهیزیه به دو نو عروس از شهر زرند کرمان، بازدید فنی و بررسی مشکلات مردم روستاهای کپرنشین کمپینگ دپ، گریک دپ،اوریز و... اشاره کرد. همچنین بازدید از مدرسه روستای کمپینگ دپ و خرید شیشه برای پنجره های این مدرسه، توزيع 37 بسته غذايي كه شامل برنج، روغن، قند، چاي و همچنين اقلام بهداشتي از جمله صابون، مسواك و خميردندان و ساير اقلام بهداشتی بين محرومان روستاي كمپينگ دپ، توزیع آرد بین خانواده های روستای کپر نشین ملنتاین، توزیع عروسک، اسباب بازی و کتاب های داستان بین کودکان، بازسازی زمین فوتبال، نصب تیرک دروازه ها و تور برای روستای کمپینگ دپ، تشکیل دو تیم فوتبال و توزیع لباس و کفش ورزشی بین بازیکنان دو تیم ورزشی در سیستان و بلوچستان و توزیع اسباب بازی، عروسک، کفش و لباس بین کودکان روستاهای میل فرهاد و پیرخوشاب نمداد از دیگر مواردی است که این سازمان مردم نهاد کارکنان صنعت نفت در راستای مسئولیت اجتماعی انجام داده است.
شاخص بیکاری، یکی از عوامل مهم در توسعه و پیشرفت کشورهاست. از طرفی ایجاد اشتغال «مولد» از طریق بنگاه ها و کارگاه های متوسط در تمام دنیا، امری بسیار مهم در رونق اقتصادی ارزیابی می شود. درحوزه فقرزدایی در مناطق محروم، مهم ترین رسالت این سازمان مردم نهاد کارکنان صنعت نفت، بررسی و ایجاد مشاغل مولد و بنگاه های زود بازده اقتصادی است. بخش اعظم توانمندسازی محرومان جامعه ، به ایجاد اشتغال آنان و کسب درآمد با سرمایه گذاری خیلی کم منوط می شود، از این رو اشتغال های خانگی با کاهش هزینه هایی چون مالیات، اجاره مکان و... بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. در این زمینه این سازمان مردم نهاد با طرح «اجاره به شرط تملیک» ، اقدام به فراهم آوردن سرمایه اولیه و راه اندازی حرفه ها در کارگاه های کوچک کرده است. در این طرح، پس از تامین وسایل و ابزارآلات متناسب با حرفه مورد نظر، مبالغ تمامی هزینه ها و سرمایه اولیه به صورت وام قرض الحسنه با تضمین های کافی در اختیار متقاضی قرار می گیرد و گیرنده موظف به پرداخت اقساط بدون بهره به این سازمان خواهد بود . با این روش، علاوه بر راه اندازی مشاغل، سرمایه دوباره به این سازمان بازگردانده می شود و در موارد بعدی مورد استفاده قرار می گیرد که از آن جمله می توان به خرید دو دستگاه چرخ خیاطی برای ایجاد یک کارگاه خیاطی به صورت قرارداد اجاره به شرط تملیک اشاره کرد که با این اقدام، برای یک جوان روستایی در سیستان و بلوچستان، منطقه سرباز اشتغالزایی شده است.
سمیه راهپیما- صدای برخورد قطره های باران با زمین، آهنگی گوشنواز دارد و طراوت و شادابی وصف ناپذیری را در فضای ورزشگاه 15 خرداد کرمانشاه ایجاد کرده است. این شرایط جوی هرچند کار را برای بازیکنان در پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی سخت کرده، اما حادثه هیچ گاه خبر نمی کند و آتش نشانان در سرما، گرما، باران و برف به سوی نجات جان انسان ها می شتابند. بازیکنان، در طول برگزاری این دوره از ارزیابی توانستند سه فصل سال را در چهار روز ببینند و شاهد هوای بهاری، تابستانی و پاییزی باشند. سومین روز برگزاری با باران زیبای پاییزی در نوبت صبح همراه شد و شرایط سختی برای پیکار آتش نشانان در محور دوی 4 در 100 متر امدادی به همراه داشت؛ اما در نوبت عصر که نسیم مطبوع پاییزی صورت را نوازش میداد و دیگر از باران تند صبح خبری نبود، پیکارها میان شرکت کنندگان در محور دوی 100 متر با مانع به پایان رسید.در پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان صنعت پتروشیمی 19 شرکت به همراه یک تیم شهری حضور داشتند و پیوندی میان آتش نشانان صنعتی و شهری ایجاد شده بود و توانستند با یکدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند. در ادامه گزارش هفته نامه «مشعل» را از روند برگزاری این ارزیابی می خوانید:
قدرت الله نصیری، سرپرست اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی در کنار مربیان، سرپرستان و بازیکنان روی نیمکت های کنار زمین نشسته و از نزدیک روند برگزاری مسابقات را دنبال می کند، از او در مورد تفاوت برگزاری این دوره از ارزیابی با دوره های پیشین می پرسم، می گوید: «در این دوره دانش فنی و تخصصی آتش نشانان به چالش کشیده می شود و در کنار مسابقات عملیاتی، مسابقه علمی نیز افزوده شده است که هدف آن آشنایی آتش نشانان با دانش روز مقابله با حریق است، ضمن آنکه با فرهنگ مطالعه و کسب علم نیز آشنا می شوند. در این دوره 19 تیم از شرکت های پتروشیمی به همراه یک تیم شهری (آتش نشانان کرمانشاه) حضور دارند و هر تیم متشکل از 6 آتش نشان، یک مربی و یک سرپرست است.»
نصیری، فلسفه وجودی برگزاری این ارزیابی را ایجاد روحیه، انگیزه، شادابی و آمادگی جسمانی و ذهنی برای آتش نشانان صنعت پتروشیمی می داند و می گوید: با قرار گرفتن آتش نشانان در کنار یکدیگر انتقال دانش و تجربه صورت می گیرد. تیم های منتخب به مسابقات بین المللی فرستاده می شوند و امسال نیز سه تیم با همکاری انجمن ورزش آتش نشانان فدراسیون همگانی جمهوری اسلامی ایران به مسابقات جهانی لهستان اعزام کردیم.
به گفته او «از دید بسیاری از مدیران، آتش نشانی به عنوان یک پشتیبان است و زمانی که حادثه ای رخ می دهد، به محل حادثه می روند ، اما این دیدگاه درست نیست، زیرا آتش نشان در تمام زمینه ها باید فعال باشد؛ اگر به آنها بی توجهی شود و ساکن بمانند و آمادگی جسمانی خود را تقویت نکنند، در عملیات از لحاظ جمسانی کم می آورند.» نصیری، آتش نشانی را در یک جمله، نماد عشق و از خود گذشتگی و ایثار می داند.
علیرضا نریمان نژاد، معاون مدیریت اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پا به پای داوران در میدان تصمیم گیری و ثبت رکورد محورهای مسابقه ایستاده و هرگاه کسی از تیم ها رکورد سال گذشته را بشکند، خوشحال می شود و لبخندی از رضایت بر لبانش می نشیند. او می گوید:« رکوردها نشان می دهد که آمادگی تیم ها، نسبت به دوره های قبل بیشتر شده است . هدف اصلی از برگزاری ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان صنعت پتروشیمی این است که نیروهای آتش نشان، آمادگی جسمانی خوبی داشته باشند تا بتوانند در شرایط اضطراری، واکنش سریع و مناسبی داشته باشند.
در نظر داریم در دور بعد، روی آزمون علمی بیشتر تمرکز کنیم و علاوه بر آن آزمون علمی را جدا از ارزیابی به صورت سالانه برای کل آتش نشانان صنعت پتروشیمی برگزار خواهیم کرد. همچنین زمینه اعزام ۶ تیم برتر مسابقات، یعنی سه تیم برتر عملیاتی و سه تیم برتر آزمون علمی به مسابقات بین المللی را فراهم خواهیم کرد به طور معمول مسابقات در سه کشور لهستان، بلاروس و آلمان برگزار می شود که در حال حاضر، کشور برگزار کننده دور بعد مشخص نیست.»
به گفته او، «منتخبان دوره قبل ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی، از سه تیم پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی غدیر و پتروشیمی بندر امام خمینی(ره) در مسابقات لهستان حضور داشتند و بعد از بازگشت، بحث تخصصی بودن موارد آزمودنی مسابقه و شبیه سازی آن با واقعیت را مطرح کردند. بنابراین تصمیم گرفتیم از بین ۶ ماژول آزمودنی آن مسابقه ۳ماژول را انتخاب کرده و بومی سازی و برای نخستین بار به میزبانی پتروشیمی زاگرس در عسلویه برگزار کنیم تا منتخبان ارزیابی که سال آینده به مسابقات بین المللی اعزام می شوند، آشنایی اولیه داشته باشند. این مسابقه، اطلاع رسانی خواهد شد و شرکت ها درصورت تمایل می توانند در این بازی های دوستانه شرکت کنند.
صنعت پتروشیمی در سال ۸۷ آغازگر مسابقات ورزشی آتش نشانان، بود و وزارت نفت در سال ۹۰ متولی این مسابقات شد . در زمینه آزمون علمی نیز در صنعت پتروشیمی دو دوره برگزار کرده و امیدواریم وزارت نفت نیز آزمون علمی را در مسابقات قرار دهد. آزمون پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان پتروشیمی بر اساس کتابچه طراحی شده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی بود. این کتابچه سال گذشته از روی مرجع آتش نشانان کتاب استاندارد NFPA ترجمه و تصویر سازی شده و در اختیار صنعت قرار گرفته است.»
ناصر جمشیدی، رئیس پدافند غیر عامل و مدیریت بحران شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جایگاه نشسته و از بالاترین قسمت ورزشگاه 15 خرداد بازی ها را دنبال می کند، او می گوید: «ارزیابی ها نشان می دهد که آتش نشانان از قدرت بدنی خوبی برخوردار هستند و باید خود را به سطح مسابقات بین المللی برسانند.»
او به جوانانی که وارد حرفه آتش نشانی می شوند، توصیه می کند، از نظر ذهنی و قوای بدنی آمادگی مقابله با سختی های این شغل را داشته باشند و روزانه تمرینات ورزشی را برای افزایش آمادگی جسمانی در برنامه خود قرار دهند.
داوران و سرداوران پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی با همکاری انجمن ورزش آتش نشانان فدراسیون همگانی جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده اند. این انجمن ملی است و تیم هایی را به مسابقه های بین المللی اعزام می کند. در این زمینه غلامرضا کریمی، رئیس این انجمن می گوید: «انجمن به منظور رشد و ارتقای سطح آمادگی و جسمانی آتش نشانان، اقدام به برگزاری کارگاه، دوره های ورزشی، دوره های آموزشی و برگزاری مسابقات می کند، از این رو همکاری ما با اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی و برگزاری مسابقات هم سطح استانداردهای بین المللی و ورزشی در سطح کشور است.»
او ادامه می دهد: «این انجمن زیر مجموعه فدراسیون ورزش همگانی و وزارت ورزش و جوانان است و بر اساس مصوبه هیئت وزیران وظیفه رشد، ارتقا و حفظ آمادگی و جسمانی آتش نشانان به وزارت ورزش محول شده است. در دو ماه خرداد و تیر امسال، برای اولین بار شرایط حضور سه تیم پتروشیمی شامل زاگرس، غدیر و بندر امام به مسابقات لهستان را فراهم کردیم. آتش نشان هایی که در این مسابقات شرکت کردند، با مسابقات تخصصی ویژه آتش نشانان آشنا شدند و دوره های آموزشی کوتاهی از سوی کشور لهستان برای شان گذاشته شد و با قوانین جدید و نیازهای آتش نشانان آشنا شدند.»
در انتهای زمین مسابقه، جایی که خاموش کننده ها برای مرحله آخر دوی 4 در 100 متر امدادی گذاشته شده، رستمی، مسئول تربیت بدنی سازمان آتش نشانی استان کرمانشاه ایستاده و به اعضای گروه خود امید می دهد. بر چهره او استرس و در عین حال امیدواری نقش بسته است. با او وارد صحبت می شوم و از چرایی حضور آتش نشانان شهری در این دوره از ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی می پرسم. در پاسخ می گوید: «هدف از شرکت در این مسابقه، همکاری و تعامل با شرکت های صنعتی و افزایش آمادگی جسمانی است تا از این طریق اگر حریقی اتفاق افتاد، با فعالیت های یکدیگر آشنایی کامل داشته باشیم. برای نخستین بار است که شرکت می کنیم و 10 نفر از آتش نشانان ما در این دوره حضور دارند.»
سجاد الماسی از شرکت پتروشیمی کرمانشاه، مسابقه دوی 4 در 100 متر امدادی را پشت سرگذاشته و نفس زنان به کنار زمین برای استراحت می آید. او می گوید: «با توجه به بارندگی شدید، گذراندن این آیتم توان بیشتری نیاز داشت؛ زیرا لباس های مان خیس و سنگین شده بود، محورهایی که در طول برگزاری این ارزیابی پشت سر گذاشتیم ، در داخل شرکت از چند ماه قبل تمرین کرده بودیم. خوبی این گونه مسابقات این است که تبادل اطلاعات صورت می گیرد و از تجربه همکاران مان در شرکت های دیگر بهرمند می شویم.»
در این دوره از ارزیابی، علاوه بر شرکت های پتروشیمی، برخی شرکت ها مانند پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران حضور دارد و از نزدیک، رقابت میان تیم های پتروشیمی را ارزیابی می کنند. شرکت پالایش نفت کرمانشاه یکی از این شرکت هاست که پرویز امینی هدایت تیم آتش نشانان آن را به عهده دارد. او می گوید: «هدف از حضورم در این ارزیابی به عنوان تماشاگر، ارزیابی سه تیم برتر برای حضور در مسابقات وزارت نفت در سال آینده است. امسال نیز شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همانند شرکت ملی صنایع پتروشیمی،
آهنگ وطنم ای شکوه پا بر جا … در دل التهاب دوران ها / کشور روزهای دشوار … زخمی سربلند بحران ها از سالار عقیلی، بر فضای مجموعه ورزشی طنین انداز شده که حکایت از سرافرازی کشورمان دارد. شاید علت انتخاب این آهنگ، رشادت ها و از جان گذشتگی آتش نشانان صنعت پتروشیمی برای حفاظت از این سرمایه ملی باشد. در کنار بلند گویی که این آهنگ از آن پخش می شود، مهیار رخصت از شرکت پتروشیمی کردستان ایستاده و خود را برای مسابقه آماده می کند. از او در مورد اهمیت محورهای در نظر گرفته شده در ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان می پرسم که در پاسخ می گوید: «محورهایی که در مسابقات انتخاب شده، بر اساس آیتم های یک عملیات واقعی است. کسی که در این دوره از مسابقات بخوبی کار کرده باشد، در عملیات نیز بخوبی کار می کند. همانطور که استرس با این مسابقات عجین شده، در عملیات واقعی نیز همین گونه است؛ اگر در زمینه علمی آماده باشیم؛ اما در هدایت عملیات تمرکز کامل نداشته باشیم، ارزشی ندارد. از این رو می توان گفت که خونسردی، یکی از محورهای مهم آتش نشانی است تا بهترین عملکرد را داشته باشد.»
بیژن فیض اله زاده، سرپرست تیم شرکت پتروشیمی بندر امام زیر باران ایستاده و کورنومتر به دست، سرعت اعضای تیم خود را ثبت می کند. او می گوید: «آمادگی جسمانی، یکی از موارد مطرح و اساسی تیم آتش نشانی است. از این رو برای گزینش نیروها سعی می کنیم در آیتم های ورزشی، از نیروهای با رکورد بالاتر استفاده کنیم. بعد از استخدام نیز برنامه های صبحگاهی برای کارکنان آتش نشانی داریم و در حال احداث باشگاه ورزشی برای آنها هستیم. ضمن اینکه سعی کرده ایم این فرهنگ را (بحث سلامت و ورزش) برای تمام کارکنان شرکت پتروشیمی بندر امام با برگزاری مسابقه هایی به صورت دوره ای و هر سه ماه یک بار یا در روزهای خاص مانند 7 مهر و... را گسترش دهیم. تیم های حاضر در این ارزیابی، نیروهای جوان دارند و بیشتر تیم ها سعی می کنند با وجود افزایش سن، توانایی جسمی خود را افزایش دهند. برخی، رکورد آیتم های سال گذشته را زدند و رشد خوبی داشتند. برنامه های آموزشی ادامه دارد و باید سطح تمرین ها و آموزش ها را به حدی برسانیم که بتوانیم در مسابقات جهانی شرکت کنیم.»
محمد سلطانی زاده از شرکت پتروشیمی غدیر به علت بارندگی در آیتم دوی 4 در 100 متر با مانع به زمین افتاد و از ناحیه دست مصدوم شد. دوستانش او را به سمت آمبولانسی که کنار زمین ورزشی برای خدمات رسانی به مصدومان در نظر گرفته شده، می برند. بعد از دریافت خدمات درمانی با او هم صحبت میشوم، می گوید: «آتش نشانی عشق است و با تمام سختی هایش، شیرین هایی دارد. خانواده من نیز به این حرفه علاقه دارند. به گونه ای که پسرم می خواهد جا پای پدرش بگذارد.»
تیم شرکت پتروشیمی فن آوران برای دومین بار است که در ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی حضور دارد. ابراهیم حیدری، سرپرست این تیم می گوید:« شرایط سنی شرکت کنندگان در تیم ها مختلف است. اگر شرایط سنی خاصی برای دوره های بعد اعلام شود، بهتر است. اعضای بیشتر تیم ها متولدین 1370 به بعد هستند؛ اما اعضای تیم ما به طور متوسط متولدین سال های 1353 و 1354 است. این اختلاف سنی باعث پایین بودن رکوردمان می شود. اگر بتوانیم نیروهای جوان و ورزشکارتر جذب کنیم، در مسابقات بعدی رتبه بهتری به دست خواهیم آورد. »
در این دوره از ارزیابی، شرکت هایی بودند که قبل از برگزاری مسابقه، مشکلاتی برای شان به وجود آمده بود و نتوانستند خود را آماده این رقابت کنند. یکی از این تیم ها، شرکت پتروشیمی بوعلی سیناست . مصطفی محمدی، سرپرست این تیم می گوید:« با توجه به حادثه ای که چندی قبل برای این مجتمع اتفاق افتاد، درگیر بازسازی بودیم و نتوانستیم تمرین داشته باشیم؛ اما از این به بعد، تمرین های مداومی خواهیم داشت و با یک باشگاه ورزشی قرار داد خواهیم بست تا کارکنان بتوانند روزانه خارج از ساعت کاری شان، تمرین داشته باشند.»
«آتش نشانان، کسانی هستند که باید با دل و جان شان کار کنند. زمانی که یک حادثه رخ می دهد، همه فرار می کنند؛ اما آتش نشان ها به دل حادثه می روند. این نیروها نباید به صورت روزمره، قراردادی و پیمانکاری باشند؛ زیرا انگیزه ای برای آنها نمی ماند. «این بخشی از صحبت های عباس گودرزی، سرپرست تیم پتروشیمی شازند اراک است.
او می گوید: «این مسابقات در سطح استانداردهای بین المللی نیست و یکنواخت شده است، از این رو نمی توان نتیجه مطلوبی از آن گرفت.»
در پایان مسابقات با سعید اکبری، سرداور ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان هم صحبت می شوم و ارزیابی تیم ها را از او می پرسم. در پاسخ می گوید: «به دلیل اینکه تعداد آتش نشانان صنعت نفت کم است، نمی توانند به صورت مستمر تمرین کنند، از این رو وقتی مسابقات اعلام می شود، فرصت کمی برای تمرین دارند و بعضی از شرکت کنندگان آمادگی جسمانی کافی ندارند که عملکرد ضعیف برخی از آنها نیز به همین دلیل است. همچنین یکسری تجهیزات مسابقه مانند دیواره و خرک در اختیار برخی تیم ها نیست و وقتی در مسابقه می آیند، تکنیک مناسبی ندارند.»
به گفته او، برای شغل آتش نشانی، نخست امنیت، بعد دقت و در آخر سرعت مطرح است .
جدا از سختی کار آتش نشانان، نباید از فداکاری های همسران شان غافل ماند؛ زیرا آنها در پشت سنگر قرار دارند و در سخت ترین شرایط همراه هستند. مصداق آن حضور همسران آتش نشان ها در ورزشگاه 15 خرداد کرمانشاه و تشویق همسران شان است تا با دلگرمی بیشتری به مبارزه بپردازند. یکی از آنها سمیه مسکینی است که همسرش در این دوره از ارزیابی حضور دارد. او می گوید: «شاید فعالیت آتش نشان ها روزانه نباشد؛ اما حادثه یک لحظه اتفاق می افتد و باید خود را جدا از هر وابستگی و دلبستگی به محل حادثه برسانند و جان هموطنان خود را نجات دهند.»
مریم مهتابی نیز به میان صحبت می آید و می گوید: «با اینکه چند سال از ازدواج مان می گذرد؛ اما نتوانسته ام با استرس شغل همسرم کنار بیایم. همسرم همیشه می گوید، وقتی زنگ خطر محل کارش به صدا در می آید، از استرس تپش قلب می گیرد و علاوه بر حفظ جان خودمان، در امان ماندن جان دیگران نیز در دستان ماست. کسانی که در شغل آتش نشانی کار می کنند، از جان گذشته هستند و هیچ چیز نمی تواند آن را جبران کند.»
فرزندان آتش نشان ها همیشه می خواهند بدانند که پدران شان چگونه با شرایط سخت مقابله می کنند و چه کارهایی برای نجات جان یک انسان انجام می دهند. برای اینکه آنها از نزدیک با حرفه پدر خود بیشتر آشنا شوند، در این دوره از ارزیابی مسابقه حمل مصدوم ویژه خردسالان در نظر گرفته شده است. یکی از آنها پوناز بابایی است که هفت سال سن دارد. می گوید: « قبل از برگزاری مسابقه، یک روز پدرم گفت که می خواهم اسمت را در مسابقه آتش نشان ها بنویسم. با تعجب گفتم که این مسابقه بزرگترها نیست؟ گفت بچه ها هم می توانند در مسابقه حمل مصدوم شرکت کنند. وقتی در مسابقه شرکت کردم، با سختی شغل پدرم بیشتر آشنا شدم و به او برای نجات جان انسان ها افتخار می کنم.»
بعد از رقابت سخت سه روزه آتش نشانان شرکت های پتروشیمی، زنگ پایان رقابت ها در سالن انتظار مجتمع آزادی کرمانشاه به صدا درآمد. تیم ها یکی یکی وارد سالن شدند و روی صندلی ها نشستند. استرس و نگرانی را می شد در چهره تک تک آنها دید، زیرا نمی دانستند که برنده این ارزیابی هستند یا نه؟یکی از کسانی که بعد از اعلام اسامی در قسمت مسابقات انفرادی لبخند رضایت بر لب داشت، بهزاد عیدی وند از شرکت پتروشیمی بندر امام بود که مقام نخست صعود از نردبان طنابی را کسب کرده بود. او می گوید: «به همراه هم تیمی های خود، روزی سه تا چهار ساعت برای مسابقه تمرین داشتیم.قبل از برگزاری روی تمامی آیتم ها کار کرده بودیم. سال اولی که ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان در سطح شرکت های پتروشیمی برگزار می شد، ورزشکاران زیادی در آن حضور نداشتند و در بیشتر آیتم های مسابقه ضعیف بودند؛ اما اکنون شاهد حضور قهرمان های ملی، آسیایی و استانی در تیم ها هستیم. همچنین شرکتها برای اینکه در کورس رقابت باشند، استخدامی های خود را از فیلترهای بیشتری رد می کنند و نفرات قوی تری را می گیرند. این کار در عملیات نیز بسیار موثر است.»عبداله بهمرد از شرکت عملیات غیرصنعتی پازارگاد نیز مقام دوم رشته انفرادی 100 متر با مانع را از آن خود کرده بود. او می گوید: « در این دوره از مسابقات، دو مصدوم داشتیم. به همین دلیل نتوانستیم جایگاه نخست تیمی را کسب کنیم» جام اخلاق پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به شرکت پتروشیمی مهاباد تعلق گرفت. سیروان نانوازاده، سرپرست این تیم می گوید:« اخلاق، صبر و شجاعت از محورهای اصلی آتش نشانی است؛ اما مهمتر از آنها اخلاق است.»یکی از محورهای شاخص در این ارزیابی، برگزاری آزمون علمی بود که شرکت پتروشیمی زاگرس توانست رتبه نخست را از آن خود کند. عبدالرشید تنگستانی، مربی این تیم می گوید: «در دوره های قبلی ارزیابی به دلیل اینکه میانگین سنی تیم ما 35 سال به بالا بود، نتوانستیم مقام قابل توجهی کسب کنیم. اما امسال به چند آتش نشان جوان آموزش های لازم را دادیم و توانستیم به مقام پنجم در قسمت عملیاتی دست یابیم و مقام نخست را در بخش علمی از آن خود کنیم.پیشنهادهایی برای اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشتیم که محورهای مسابقات را به سمت بین المللی ببرند. لهستان از سال 1986 این مسابقات را برگزار کرده و در هر دوره به تکامل رسیده است. قرار شده در بهمن امسال دو ماژول مسابقه لهستان را به صورت بومی برگزار کنیم و کار را با شرکت های پتروشیمی مستقر در پارس جنوبی شروع کنیم و ضمن اینکه پیشنهاد داده شده اگر زیر ساخت ها وجود داشته باشد، در سطح شرکت های صنایع ملی پتروشیمی این مسابقات را برگزار کنیم.»
به گفته او «آتش نشانی، تنها یک شغل نیست و یک علم است و باید خود را با مخاطرات روز آشنا کنیم. در فرایندهای پتروشیمی فشارهای تا هزار بار و دماهایی تا 1090 درجه را نیز داریم، از این رو وقتی آتش نشان به صحنه حریق نزدیک می شود، باید دانش کافی داشته باشد تا بتواند راهبری مناسبی اتخاذ و از آسیب رساندن به خود و دیگران جلوگیری کند. دستیابی به این مهم، آموزش و آگاهی می خواهد که برگزاری آزمون علمی انگیزه ای شده تا شرکت کنندگان اطلاعات خود را به روز کنند. امیدوارم در سال های آینده همانطور که بخش عملیاتی پیشرفت می کنند، شاهد پیشرفت آنها در آزمون علمی نیز باشیم.
منابع این آزمون ها از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی تهیه شده که برخی از محورهای آن شامل شیمی حریق، رفتار حریق، عملیات های آتش نشانی و... بود.»
هر ساله تیم نخست در ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی میزبان دوره بعد می شود، از این رو با توجه به اینکه شرکت پتروشیمی پلیمرکرمانشاه، مقام نخست تیمی را در دوره چهارم به دست آورده، میزبان پنجمین دوره ارزیابی شده است. در این زمینه کامران دیوالایی، سرپرست تیم شرکت پتروشیمی پلیمرکرمانشاه می گوید: «می خواستیم از عنوان قهرمانی خود در دوره چهارم دفاع کنیم و این کار در دور پنجم نیز تکرار شد.»
به گفته او «نیروهای آتش نشانی با واحدهای عملیاتی متفاوت از یکدیگر هستند، از این رو باید به قوای جسمانی استاندارد برسند. برای دستیابی به آن برنامه های روتین روزانه، ماهانه و سالانه داریم تا از نظر روحیه، همیشه شاداب باشند. همچنین تست آمادگی جسمانی را سالی دوبار به صورت داخلی انجام می دهیم. متاسفانه آتش نشانی، علم روز کشورمان نیست و وارد شده است. باید امکاناتی داشته باشیم تا آتش نشانان بتوانند شرایط مختلف مقابله با آتش را تمرین کنند تا اگر حادثه ای در صنعت رخ داد، آن را مهار و در عین حال از جان خود دفاع کنند.»
دیوالایی، شغل خود را در کلمه «تلاش» معنا می کند؛ با تلاش است که می توان پیشرفت کرد و به اهداف خود رسید.
وزیر نفت دراحکامی جداگانه، سعید خوشرو، مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران و زهرا گودرزی را به عنوان اعضای اصلی هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
متن حکم مهندس بیژن زنگنه خطاب به سعید خوشرو به این شرح است: حسب اختیار تفویض شده به اینجانب، از سوی مجمع عمومی محترم شرکت ملی نفت ایران، مستند به مواد 28 و 29 قانون اساسنامه این شرکت مصوب 23فروردین ماه 1395، با عنایت به تعهد و تخصص جنابعالی، با استعانت از خداوند دانای توانا، به موجب این حکم به مدت چهارسال، به عنوان عضو اصلی هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران منصوب می شوید. سعید خوشرو دانش آموخته اقتصاد در مقطع کارشناسی ارشد است که تحصیلات دانشگاهی خود را دردانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و دانشگاه اصفهان گذرانده است. وی بیش از20 سال دربخشهای مختلف صنعت نفت اشتغال و طی 10 سال گذشته درامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، سمتهایی از جمله معاونت بازاریابی فرآوردههای نفتی، مسئولیت فرآوردههای نفتی و میعانات گازی در دفتر اموربین الملل درچین، ریاست واحد فروش داخلی میعانات گازی و ریاست واحد بررسی قیمت فرآورده را به عهده داشته است.
رئیس شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا)، سردبیر گروه پژوهش شانا و پژوهشگر موسسه مطالعات بین المللی انرژی، ازدیگر سوابق کاری سعید خوشرو است.
مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، افزون برعضویت در هیئت مدیره انجمن اقتصاددانان انرژی و تالیف وتدوین کتابهایی نظیر«اوپک، دیدگاهها و موقعیت»، «کالبد شکافی سرمایه گذاری های صنعت نفت»، در طرحها و پروژه های مطالعات اقتصادی و بین المللی حوزه انرژی نیز مشارکت فعال داشته است.
وزیرنفت، درحکمی دیگر، زهرا گودرزی را به عنوان عضو اصلی هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران منصوب کرد.
در بخشی از حکم وزیر نفت خطاب به زهرا گودرزی آمده است: سرکار علاوه بر مسئولیت هایی که به موجب قانون، به عنوان عضو هیئتمدیره این شرکت بر عهده خواهید داشت، باید دقت فرمایید اکنون که در اجرای سیاستهای نظام و دولت در ارتقای جایگاه جوانان و زنان در ساختار مدیریتی کشور، به عنوان نخستین بانویی که به عضویت مهمترین بنگاه اقتصادی کشور منصوب میشوید، مسئولیتی مهم نیز در ارائه الگوی مدیریتی یک خانم متعهد در چنین مسئولیت سنگین نیز بر عهده خواهید داشت.»
زهرا گودرزی نیزکارشناس قراردادها و دعاوی خارجی مدیریت امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران، دارای مدرک کارشناسی حقوق از دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد حقوق تجارت بینالملل ازدانشگاه شهیدبهشتی، کارشناسی ارشد حقوق نفت و گاز از دانشگاه داندی (اسکاتلند) و دکترای حقوق نفت و گاز از دانشگاه تهران است. عضویت در کمیته تهیه و تنظیم قراردادهای جدید نفتی در شرکت ملی نفت ایران، مذاکرهکننده ارشد حقوقی در قراردادهای بالادستی، مشاور حقوقی کمیته بازنگری قراردادهای نفتی، دبیر هیئت تطبیق قراردادهای نفتی، تدریس در دانشگاه و داوری در مجلات علمی – پژوهشی - تخصصی از جمله سوابق و فعالیت های زهرا گودرزی است.
پیروتاکیدات مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری بر ضرورت بهرهمندی از حضور جوانان متخصص، متعهد، شایسته و توانمند کشور در سطوح مدیریتی، همچنین تاکید بر حضور موثرتر زنان توانمند در عرصههای مدیریتی، این نخستین بار است که یک زن در طول سالهای فعالیت شرکت ملی نفت ایران به عضویت هیئت مدیره این شرکت منصوب می شود.
وزیر نفت در پیامی درگذشت سیدتقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و عبدالرحمان تاج الدین، معاون حقوقی و پارلمانی این سازمان را تسلیت گفت.
متن پیام بیژن زنگنه به این شرح است:
و من المومنین رجال صدقوا ما عاهدوالله علیه
با دلی سرشار از غم و اندوه، درگذشت دلخراش و شهادت گونه دو تن از یاران دولت، دکتر سیدتقی نوربخش و عبدالرحمن تاج الدین را به خانواده های محترم و داغ دیده ایشان، به همه همکاران شان، به برادرم دکترعلی ربیعی و برادر وهمکار ارجمندم، دکتر محمد شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به جامعه کارگری ایران صمیمانه تسلیت می گویم. این دو عزیز ازخدمتگزاران صادق به مردم بودند، به ویژه دکتر نوربخش که زیر بار همه فشارها هرگز کمر خم و رو تُرش نکرد. تجلیل از خدمتگزاران به هنگام درگذشت ایشان، سنتی حسنه است، اما از زمانی که خبر پرواز ناگهانی و دور از انتظار این دو عبد صالح خدا را شنیدم، در این حسرتم که کاش تا زنده بودند قدرشان را بیشتر می دانستیم. از درگاه خداوند متعال برای آن عزیزان از دست رفته علو درجات و غفران واسعه الهی و برای بازماندگان صبر و اجر مسئلت دارم.
همسو با اقدام های رفاهی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، اعطای کمک هزینه به مبلغ 700 هزار تومان تصویب شد.
این کمک هزینه که در قالب کارت است، تا پایان آذرماه اجرایی خواهد شد وبازنشستگان می توانند از اعتبار موجود درآن باخرید از هر فروشگاه (دلخواه) از طریق شبکه شتاب بانکی، استفاده کنند.
این اعتبار در کارت چند منظوره که به مرور طبق برنامه توسط شعب منتخب بانک پاسارگاد توزیع می شود، شارژ خواهد شد.
زمان توزیع وشعب مربوط به هر کد پرسنلی توسط نمایندگی های صندوق به اطلاع بازنشستگان رسانده می شود.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران دراحکامی جداگانه، قائممقام، سرپرست معاونت عملیات حفاری، سرپرست معاونت امور فنی و مهندسی، سرپرست معاونت پروژههای حفاری، سرپرست مدیریت منابع انسانی، مشاور عالی و مشاور منابع انسانی وساختار مدیرعامل را منصوب کرد.
سپهر سپهری، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران، حمیدرضا خوشایند را به عنوان قائم مقام مدیرعامل منصوب کرد و محمدرضا تاکایدی را که تا پیش از این عهدهدار این سمت بود، به عنوان مشاور عالی خود برگزید.
سپهری در احکامی دیگر، محمد آلخمیس را به عنوان سرپرست معاونت عملیات حفاری، مهران مکوندی را به عنوان سرپرست معاونت امور فنی و مهندسی، علیرضا لایجی را به عنوان سرپرست معاونت پروژههای حفاری و علیرضا زاهدزاده را نیز به عنوان سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران منصوب کرد.
وی همچنین یونس بنی سعید را که پیشتر مدیریت منابع انسانی این شرکت را به عهده داشت، به عنوان مشاور خود در امور منابع انسانی و ساختار شرکت منصوب کرد.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تکذیب حذف کارانه پزشکان گفت: مبنای پرداخت کارانه در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، دستورعمل کارانه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
حبیب الله سمیع با اشاره به تفاوت های نوع پرداخت در دو وزارتخانه نفت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، افزود: تلاش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و تأکید وزارت نفت، همخوانی داشتن پر داخت ها با دستورعمل های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور است. وی با بیان این که هیچگاه موضوع حذف پرداخت کارانه مطرح نبوده است، اظهار کرد: درنشست با مدیران ارشد وزارت نفت ومدیریت بهداشت و درمان صنعت نفت، تغییراتی برای اصلاح این دستورعمل منطبق با ضوابط طرح تحول سلامت و مقررات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام و به یک دستورعمل جامع و روزآمد، بدل شده است. مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ابراز امیدواری کرد دستورعمل یادشده در آینده نزدیک درقالب یک فوق العاده مستمر و دائمی، مراحل تصویب نهایی را خواهد گذراند و ابلاغ خواهد شد.
علیرضا محمدی، فرزند یکی ازکارکنان بیمارستان نفت تهران، موفق به دریافت نشان طلای ارزیابی جهانی نجوم درکشورچین شد. نرگس محتشمی، سوپروایزرشیفت عصر بیمارستان نفت تهران با ابراز خوشحالی ازموفقیت فرزند خود دراین ارزیابی گفت: دریافت این نشان با ارزش، مرهون برنامه ریزی چندساله فرزندش در دوره دبیرستان و ادامه تلاش های وی درکلاس های آمادگی ارزیابی بوده است. محتشمی افزود: علیرضا محمدی با قبولی در آزمون های مختلف وکسب نشان طلا ارزیابی کشوری در رشته نجوم، به ارزیابی جهانی این رشته در کشورچین راه یافته است. وی تصریح کرد: فرزندش با کسب این مدال طلا درارزیابی جهانی نجوم چین، با پذیرفته شدن در رشته کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، هم اکنون دراین رشته تحصیل می کند. علیرضا محمدی از اعضای تیم 10نفره مدال آور ایران در ارزیابی جهانی نجوم درکشورچین است.
نیمه نخست امسال، چهار و هزار و 813 بازدید میدانی از مصرف کنندگان عمده و مجاری عرضه سوخت در حوزه عملیاتی شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه انجام شده است.
جواد بلندی، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه گفت: دراین بازه زمانی ۱۴۵گشت مشترک از مسئولان نظارتی این حوزه عملیاتی با نیروی انتظامی و مسئولان تعزیرات حکومتی انجام شده است.
وی ثبت آمارها درسامانه جامع، پایش مصرف کنندگان عمده و جزء، افزایش بازدیدهای کنترلی و نظارتی و حضور میدانی مسئولان منطقه در قالب گروه های نظارتی، انجام گشت های مشترک با ادارات تعزیرات حکومتی و نیروی انتظامی را مهم ترین اقدام های این منطقه در حوزه مبارزه و پیشگیری از قاچاق فرآورده های نفتی برشمرد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، وظیفه سوخت رسانی به 9شهرستان جنوب استان خراسان رضوی شامل شهر ستان های تربت حیدریه، مه ولات، زاوه، رشتخوار، کاشمر، خلیل آباد، گناباد، بجستان و خواف را به عهده دارد. سوخت رسانی دراین منطقه عملیاتی با61جایگاه عرضه بنزین ونفت گاز و 120فروشندگی و تعاونی روستایی انجام می شود.موقعیت راهبردی منطقه تربت حیدریه در محور مواصلاتی جنوب به شمال، همچنین هم مرز بودن این منطقه با کشور افغانستان، دلایل لزوم نظارت های جدی بر عرضه سوخت است.
طرح زیستمحیطی جمعآوری پیتهای نفتی(چاله های سوخت)با هدف تصفیه پسابهای صنعتی در منطقه عملیاتی خارک به بهرهبرداری رسید.
عباس رجبخانی، رئیس منطقه عملیاتی خارک با بیان این که برای اجرای این طرح، یک مخزن بدون استفاده درمنطقه لاوان، به خارک انتقال داده شده است، افزود: ایجاد تغییرکاربری، همچنین تیغه های تعبیه شده درداخل مخزن مزبور، این امکان را ایجاد کرده است که نفت وآب از پسابها جدا شوند.
وی افزود: بااین جداسازی و سرازیر شدن آب خالص به دریا، نفت موجود درچاله های سوخت، جمعآوری، تخلیه و سلجهای نفتی باقی مانده که قابل استفاده در فرآوردههایی مانند قیر و ایزوگام است، به مزایده گذاشته می شود.
رجبخانی گفت: چاههایی هم به منظورنگهداری آبهای ایجاد شده روی سکوها در لایههای زیرزمینی حفاری شده است تا دور ریز آبی، روی سکو نداشته باشیم و آب به مخزن برگردد.
وی گفت: نخستین چاه درمیدان ابوذر حفاری شده و قرار است دو، سه سال آینده چاههای دیگری نیزدراین میدان و میدان های دیگر به منظور جمعآوری آب روی سکوها حفاری شود.
رجبخانی همچنین با اشاره به قرارداد پژوهشگاه صنعت نفت وشرکت نفت فلات قاره ایران با هدف پاک سازی خاک آلوده به ترکیبات نفتی حوضچههای پساب اظهارکرد: براساس این قرارداد که تا پایان امسال اجرایی می شود، خاک موجود در پیت نفتی(چاله نفتی)احیا و پیت به فضای سبز در این منطقه تبدیل میشود.
وی ادامه داد: خاک منطقه عملیاتی خارک به روش کشت باکتری زیر و رو و با تابش آفتاب احیا میشود و دوسه سال زمان نیاز است تا احیا و به فضای سبز تبدیل شود.
رجبخانی افزود: طرح حمایت از آهوان منطقه خارک نیزکه برای نخستین بار انجام میشود، نمونه دیگری از اقدامهای زیست محیطی منطقه خارک محسوب می شود که با همکاری سازمان محیط زیست منطقه در حال انجام و پیگیری است. وی گفت: برای حفظ و تکثیر این گونه حیوانی هر اقدامی از جمله تامین علوفه، احداث آبخورها، همچنین کمکهای مالی و اقدامهای فرهنگی انجام وامکانات دامپزشکی، رفاهی، ترددی و خدماتی در اختیار سازمان محیط زیست قرار گرفته است.
به گفته رجب خانی، طبق سرشماری انجام شده، 850 رأس آهو در منطقه وجود دارد که نشان دهنده افزایش 130 رأسی نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان از توزیع نفت گاز یورو 4 در 9 جایگاه عرضه فرآورده های نفتی این منطقه خبر داد.
امین روستایی گفت: در فازنخست، نفت گاز با استاندارد یورو 4، در بخش حمل ونقل از طریق 9 جایگاه عرضه سوخت عرضه می شود.
وی افزود: این جایگاه ها درمحورهای مواصلاتی شهرستان های همدان، نهاوند، ملایر، بهار و اسدآباد، عرضه نفت گاز با استانداردهای روزآمد جهان، یورو 4 را به عهده دارند.
روستایی با اشاره به رویداد همدان 2018 و انتخاب این استان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی اظهارکرد: امیدواریم با افزایش توان تولید این فرآورده در پالایشگاه ها و پیگیری های مستمر گام های بعدی با هدف کاهش آلودگی هوامحکم تر برداشته و امکان عرضه نفت گاز یورو 4 برای همه جایگاه های سوخت این منطقه فراهم شود.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان، کاهش آلایندگی هوا به دلیل کاهش گوگرد موجود دراین سوخت، افزایش کیفیت سوخت در خودروها، جلوگیری ازخوردگی وفرسودگی زودهنگام قطعات داخلی نفت گازسوز، همچنین افزایش طول عمرمیانگین ناوگان حمل ونقل سنگین را از مزایای مهم این فرآورده برشمرد.
مجتمع های خدماتی - رفاهی آفتاب و افلاک در مسیر اتوبان همدان ـ ساوه، آریان و ازندریان ملایر، سفینه غرب در خروجی جاده همدان ـ بهار، پاسارگاد اسدآباد در مسیر خروجی اسدآباد ـ کرمانشاه و جایگاه های کیوان واقع درمحور نهاوند ـ بروجرد، دوراهی نورآباد، جهان نفت درخروجی همدان به ملایر وپایانه مسافربری همدان، مراکز تخصیص یافته به عرضه این فرآورده هستند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اهواز گفت: تخصیص سهمیه سوخت مایع به مناطق فاقد گاز شهری همچنان ادامه دارد.
نعمت الله نجفی افزود: ارسال گازمایع و نفت سفید به مناطق سخت گذر با هماهنگی فرمانداری ها و تعاونی های روستایی انجام می شود.
وی گفت: وظیفه شرکت ملی پخش ارائه خدمات شایسته و سوخت رسانی به مردم در دورترین نقطه کشور است که بر اساس آمار شرکت ملی گاز و اعلام شهرها و روستاهایی که فاقد گاز شهری و علمک گاز هستند، سوخت مایع ارسال می شود.
نجفی تاکید کرد: تامین سوخت خانوارهایی که در مناطق گازرسانی شده به دلیل مشکلات مالی توانایی پرداخت هزینه های انشعاب را ندارند، در دستور کار قرار داد.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه از آغاز توزیع نفت گاز یورو 5 برای خودروهای دیزلی در تمام جایگاه های مستقر در محورهای اصلی مواصلاتی استان آذربایجان غربی خبر داد.
وی با بیان این که با توزیع این فرآورده سازگازبا محیط زیست، از شدت آلاینده های زیست محیطی کاسته خواهد شد، تصریح کرد: انتظار می رود با تلاش مسئولان و کنترل دیگرمولفه های تاثیرگذار درآلودگی هوا اعم از خودروهای فرسوده، صنایع و... شاهد هوایی پاک دراستان آذربایجان غربی باشیم. مجرد گفت: هم اکنون درصد نفت گاز توزیعی دراین منطقه ارومیه از نوع یورو 5 است که از نظر قیمت، تفاوتی با نفت گاز معمولی ندارد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه گفت: توزیع نفت گاز یورو5 در این حوزه عملیاتی، ازعمل به تعهدهای وزارت نفت مبنی برکاهش آلایندگی سوخت های فسیلی حکایت دارد وگام ارزشمند دیگری در مسیر بهبود محیط زیست استان آذربایجان غربی به ویژه شهر ارومیه به شمار می آید. شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه، یکی ازمناطق سی وهفت گانه کشور در شمال غربی ایران است. این منطقه با پنج ناحیه، دو مرکز سوختگیری هواپیمایی درشهرهای ارومیه و خوی، 85جایگاه اختصاصی تک منظوره ودومنظوره اختصاصی، 35جایگاه تک منظوره سی ان جی، 33جایگاه دومنظوره سی ان جی، 28 فروشندگی محور و479 فروشندگی شهری و روستایی، به مردم خدمت رسانی می کند.
سرپرست شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان از توزیع مطلوب فرآورده های نفتی با 700 دستگاه نفتکش فعال در این حوزه عملیاتی خبر داد. عبدالله احمدی کمرپشتی در نشست با مدیران شرکت های حمل و نقل فرآورده های نفتی استان هرمزگان ضمن قدردانی ازفعالان این عرصه افزود: هم اکنون700 دستگاه نفتکش، آماده انتقال فرآورده به 150باب جایگاه عرضه فرآورده های نفتی است.
وی با اشاره به اهمیت فعالیت های رانندگان حوزه حمل و نقل در توزیع سوخت، اظهار کرد: با برنامه ریزی های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان وهمکاری ناوگان حمل و نقل، توزیع سوخت در استان هرمزگان با روندی مستمر و مطلوب انجام می شود. سرپرست شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان، همچنین به تامین سوخت بخش کشاورزی و صنعت استان اشاره و تصریح کرد: تامین رضایت مصرف کنندگان درهمه بخش ها، به عنوان اصلی ترین هدف، دردستور کار و سرلوحه کار این شرکت قرار دارد. وی باتاکید بر خدمت رسانی مطلوب و تکریم ارباب رجوع، از همکاران خود در مجموعه پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان خواست تا با تمرکز برخدمات میزخدمت به صورت الکترونیک وحضوری، خدمت رسانی به مردم را به کمترین زمان ممکن کاهش دهند. دراین نشست، مالکان نفتکش، رانندگان ومدیران شرکت های پیمانکاری حمل و نقل نیز دیدگاه ها، مشکلات ومسائل مربوط به این حوزه را بیان کردند.
رئیس مرکز انتقال نفت چشمه شور از ارائه برخی خدمات بهداشتی و درمانی به خانوارهای روستای همجوار این تأسیسات خبر داد.
مهدی نجفی افزود: بهره مندی روستاییان از خدمات بهداشتی- درمانی و مشاوره ای و توزیع دارو زیر نظر پزشکیار، از خدمات درمانی ارائه شده به روستاییان به شمار می رود.
نجفی با اشاره به این که این طرح در قالب طرح های مردم یاری و مسئولیت اجتماعی صورت می گیرد، تاکید کرد: در این طرح خدماتی از جمله ویزیت، دارو، مشاوره های بهداشتی و توجه به سلامت خانواده ها انجام می شود تابیماران مراجعه کننده به مرکز برای رفع کسالت و تحویل دارو دغدغه نداشته باشند.
وی با بیان این که مراقبت یا اندازه گیری فشارخون و تزریقات و پانسمان، از دیگر اقدام های این درمانگاه است، بر ضرورت تقویت و گسترش نشاط و شادابی در بین اهالی روستا تاکید کرد.
رئیس مرکز انتقال نفت چشمه شور، کمک به بازسازی مسجد روستا، در اختیار قراردادن مخزن آب برای شست وشو، استفاده ازآمبولانس، خودرو آتش نشانی و سیستم اطفای حریق، همچنین برخورداری از سرویس رفت وآمد کارکنان به قم و برعکس را از دیگر فعالیت های این مجموعه برای رفاه حال مردم روستای چشمه شوربرشمرد.
اهالی روستای چشمه شور مدت هاست با مشکل کمبود آب روبه رو هستند و این در حالی است که هیچ گونه مرکز بهداشتی و پزشکی نیز در این روستا وجود ندارد.
این روستا درمیانه بیابان و کویر محدوده قم و دریاچه حوض سلطان در 55 کیلومتری اتوبان قم به سمت تهران، درهمسایگی مرکز انتقال نفت چشمه شور قرار دارد.
شرکت گاز استان مرکزی، 540 هزار بروشور با موضوع مصرف ایمن و صحیح گازطبیعی را در نقاط مختلف استان توزیع کرد که این کار گامی موثر در مسیر اجرای مسئولیت های اجتماعی است. محمدرضا سمیعی، مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی گفت: با توجه به مصوبه کمیته مسئولیت اجتماعی شرکت ملی گاز و آغاز فصل سرد، این شرکت بروشور مصرف صحیح و ایمن گاز را تهیه و همراه با قبض های گاز مشترکان توزیع کرده است. وی افزود: دراین بروشور درباره استفاده صحیح و بهینه از وسایل گازسوز، همچنین راهکارهای جلوگیری از خطرهای احتمالی گازطبیعی اطلاع رسانی شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با اشاره به طراحی بروشورها روی قبوض گاز و امکان مطالعه آنها ازسوی مشترکان، بر توجه جدی مشترکان به نکات مندرج در بروشورها به ویژه توصیه های استفاده از وسایل گاز سوزبا هدف کاهش حوادث تاکید کرد.
مدیرعامل شرکت گازاستان بوشهر گفت: بیش از دوهزاردانش آموز بوشهری با هدف آموزش مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی، زیر پوشش طرح همیار گاز قرار گرفتند.
مسلم رحمانی بااشاره به این که طرح همیار گاز با هدف آموزش مصرف ایمن و بهینه گاز برای دانش آموزان مقطع ابتدایی اجرا می شود، افزود: اجرای این طرح کمک می کند تا دانش آموزان با مضامین مرتبط با حوزه ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز آشنا شوند.
وی با بیان این که این طرح درهمه شهرستان های استان بوشهر اجرا می شود، اظهار کرد: در طرح همیارگاز، کارشناسان واحدهای روابط عمومی، اچ اس ای و امداد، آموزش هایی درحوزه مصرف ایمن گاز را به دانش آموزان ارائه و آنها رابا وظایف همیاران گاز آشنا می کنند.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر با تاکید بر این که تلاش می شود با ارتقای دانش و آگاهی دانش آموزان، گام موثری درجهت ترویج مصرف ایمن و بهینه گاز برداشته شود، اظهارکرد: بدون شک آموزش های مرتبط با گاز ومصرف ایمن آن به دانش آموزان به خانواده آنها نیز منتقل و موجب ترویج آن خواهد شد.
مدیرعامل پتروشیمی شیمی بافت از آغاز دریافت خوراک رافینت 1 از پتروشیمی جم به منظور افزایش تولید در این مجتمع خبر داد.
سیدمحسن شمس با اشاره به هدف این شرکت برای سال 97 مبنی بر افزایش میزان تولید تا رسیدن به ظرفیت اسمی گفت: به منظور تأمین بخشی از خوراک رافینت 1 مورد نیاز این کارخانه، از ابتدای امسال با پتروشیمی جم به عنوان تولیدکننده این خوراک وارد مذاکره شده ایم و برای تأمین این خوراک به میزان 200 تن در روز، قرارداد امضا شده است. مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیمی بافت ادامه داد: از آنجا که امکان ساخت سکوی بارگیری تانکر برای حمل این خوراک از عسلویه تا محل کارخانه پتروشیمی شیمی بافت در بندرماهشهر وجود نداشت، با موافقت شرکت پایانه ها و مخازن عسلویه، سکوی بارگیری در محل این شرکت (شیمی بافت) احداث شد.
وی درباره انتقال خوراک ازعسلویه به ماهشهر نیزاظهار کرد: خط لوله ای به قطر4 اینچ و5.2 کیلومتر، از واحد BD پتروشیمی جم به شرکت پایانه ها و مخازن طراحی و نصب شده است.
شمس با بیان این که این پروژه هفت ماه طول کشیده است، تصریح کرد: باوجود تحریم ها وملاحظات خاص شرکت های سازنده تجهیزات اروپایی، همه تجهیزات موردنیاز طبق برنامه تأمین و نصب شده است.
به گفته وی، با پایان یافتن این پروژه وامکان دریافت خوراک مطابق با قرارداد، می توان به مقدار روزانه 100 تن افزایش تولید داشت.
شرکت پتروشیمی زاگرس درهمایش تجلیل از صادرکنندگان برتر استان بوشهر به عنوان صادرکننده نمونه این استان درسال 1397 برگزیده شد.
درآیین تجلیل ازصادرکنندگان نمونه استان بوشهرکه هفته گذشته به میزبانی سازمان صنعت، معدن و تجارت این استان برگزار شد، شرکت پتروشیمی زاگرس، عنوان صادر کننده برتر را به خود اختصاص داد و با اهدای لوح سپاس از آن تجلیل شد. معاون وزیرجهاد کشاورزی، نمایندگان مجلس، استاندار بوشهر وجمعی از مدیران و صادرکنندگان استان بوشهر، ازجمله مدعوین در آیین تجلیل لز صادرکنندگان استان بوشهر بودند.
مدیرخطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس از انتقال 50 درصد فرآورده های نفتی کشور با خطوط لوله این منطقه عملیاتی خبر داد. علیرضا عطار افزود: منطقه تازه تاسیس خلیج فارس به لحاظ موقعیت جغرافیایی، نوع فعالیتی که انجام می دهد، همچنین همجواری با دو پالایشگاه مهم ستاره خلیج فارس وبندرعباس، یکی ازمهم ترین مناطق خطوط لوله و مخابرات است.
وی گفت: خط لوله 26 اینچ فرآورده بندرعباس- رفسنجان که ۳۰۰ کیلومترآن درمحدوده حوزه استحفاظی خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس است، فرآورده های نفتی (بنزین، نفت گاز، نفت سفید و نفتا) پالایشگاه های ستاره خلیج فارس وبندرعباس را به مرکزکشور انتقال می دهد.
وی با اشاره به اهمیت انتقال فرآورده با این خط لوله افزود: با توجه به مصرف روزافزون سوخت به ویژه در نیمه نخست سال، به طور پیوسته و با حداکثر ظرفیت کار کرده ایم، به نحوی که در دو ماه پیاپی شهریور و مرداد، رکورد انتقال فرآورده از آغاز تاسیس منطقه خلیج فارس شکسته شد. عطار به واگذاری 388 کیلومترخط لوله36 اینچ میعانات گازی به منطقه خلیج فارس درآینده نزدیک اشاره وتصریح کرد: بالاترین قطر خطوط لوله درمیان دیگرمناطق خطوط لوله ومخابرات نفت، 32 اینچ است و واگذاری این خط به منطقه خلیج فارس، نشان ازاهمیت راهبردی و مسئولیت خطیر این منطقه است. وی با بیان این که خط 42اینچ انتقال نفت خام گوره -جاسک به عنوان یکی از مهم ترین خطوط با بیشترین قطر در این منطقه احداث خواهد شد، تاکید کرد: بدون تردید خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس در آینده از مناطق شاخص صنعت انتقال خواهد بود.
به همت کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خوزستان، مرحله سوم توزیع آرد درمناطق محروم و کمتر توسعه یافته اهواز انجام شد. سرپرست شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان گفت: توزیع آرد به عنوان قوت غالب در مناطق محروم، باهماهنگی پایگاه بسیج منطقه، حوزه علمیه علی ابن ابیطالب و همکاران خیر و نیکوکار انجام می شود.
عبدالنبی پورتصریح کرد: این مهم با شناسایی افرادنیازمند ازسوی خیران، به صورت ماهانه انجام می شود وتاکنون سه مرحله بسته حمایتی در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته توزیع شده است.
عبدالنبی پورگفت: بنابرهماهنگی، مقررشده است، از محل جمع آوری کمک های نقدی همکاران منطقه پخش فرآورده های نفتی منطقه خوزستان، ماهانه 50 کیسه آرد درجه یک تهیه وبا همکاری حوزه علمیه علی ابیطالب(ع)و پایگاه بسیج منطقه درمناطق محروم کوی سیاحی، عین دو و کوی علوی اهواز توزیع شود.
مشعل- امروزه ایران کشوری است که جهانیان آن را با منابع غنی نفت و گاز می شناسند. نزدیک به یکصدسال است که ایران با کشف نفت در آن تبدیل به کشوری صنعتی شده است و هر چند از این رهگذر مشکلات فراوانی نیز داشته است، اما به هر حال به عنوان کشوری تاثیرگذار در بازار جهانی نفت این مهم ترین منبع انرژی جهان تا به امروز همواره مطرح بوده است.ایرانیان از دیرباز با نفت و گاز آشنا بودند و در گذشته های باستانی این سرزمین نیز نشانه های فراوانی از شناخت و خصوصا قیر و کاربرد این مواد به چشم می خورد. استفاده از قیر در تمدن ایلام و ساخت مهرهای معروف ایلامی از قیر طبیعی، استفاده از قیر در اندود کردن قایق ها، تابوت ها و ساخت برخی ظروف این ماده قدیمی ترین نمونه های استفاده از این مشتق نفتی در سرزمینی هستند که بعدها ایران نامیده شد.
استفاده از نفت ، قیر و گاز در تمدن های بعدی و خصوصا کاربردهای مذهبی و استفاده از گازبه عنوان منبع سوخت آتشکده های بسیار قدیمی در نجد ایران از دیگر نشانه هایی است که نشان از آشنایی ایرانیان باستان با نفت و مشتقات آن دارند و هنگامی که کاربردهای نظامی را به این مقوله اضافه می کنیم و نفت اندازها را در ارتش ایران باستان مورد توجه قرار می دهیم متوجه می شویم که نفت و مشتقات آن چه اهمیتی در ایران باستان و البته ادوار پس از آن داشته است.
به رغم چنین آشنایی دیرینه ای همان گونه که می دانیم با شروع قرون جدید است که نه تنها ایران بلکه جهان به ارزش واقعی این سیال ارزشمند پی می برند. غرب که به دنبال جانشینی برای زغال سنگ بود تا انقلاب صنعتی خود را با سرعت بیشتری به پیش ببرد، نقاط مختلفی از جهان را مورد گمانه زنی، تحقیق و کاوش قرار داد و ایران نیز از این جمله بود. نخستین بار یک کارشناس زمین شناسی به نام و.ک.لوفتوس از جنوب غرب ایران دیدن کرد و در نتیجه مشاهدات خود را در قالب مقاله ای در اروپا منتشر نمود.
لوفتوس در مقاله خود تحت عنوان درباره زمین شناسی نواحی مرزی ترکیه - ایران و نواحی مجاور آن از مناطقی در جنوب غرب ایران یاد کرد که چشمه های خودجوش نفت و گاز درآن وجود دارند.
بحث چشمه های خودجوش نفت و گاز و قیر طبیعی در نواحی جنوب غربی ایران پیشینه ای بسیار کهن دارد و همانگونه که پیشتر گفتیم برخی از باستان شناسان منابع لایزال گاز آتشکده های همیشه فروزان این مناطق را از همین تصاعد طبیعی نفت و گاز می دانند مقاله توصیفی لوفتوس بسیار مورد توجه غربی ها قرار گرفت و آنها را مترصد فرصتی قرار داد تا احتمال وجود نفت و گاز در ایران را بیازمایند. عصر واگذاری امتیازات در دوره قاجار این فرصت را به ایشان داد. در سال 1872 میلادی بارون جولیوس رویتر امتیاز گیرنده معروف عصر قاجار امتیاز بهره برداری از منابع احتمالی نفت در ایران را در قالب امتیاز بهره برداری از منابع و معدن از دولت ایران اخذ کرد که البته تحت فشار روسیه این امتیاز خیلی زود ملغی شد.حدود یک دهه بعد از اروپاییان مجددا شانس خود را در بحث نفت ایران آزمودند. در 1883 میلادی آلبرت هوتسن از هلند نخستین امتیاز اختصاصی نفت را از ایران اخذ کرد تا در منطقه دالکی در سواحل ایران به جستجوی نفت بپردازد. هوتسن شرکتی جهت این امر تاسیس کرد و به کاوش در منطقه پرداخت، اما به علت عدم دستیابی به نتیجه ای قابل قبول فعالیت اکتشاف نفت تعطیل و شرکت هوتسن نیز عملا ورشکسته شد و به حراج سهام و امتیاز خود پرداخت.
پس از ناکامی هوتسن مجددا این بارون رویتر بود که در 1889 مجددا توانست شانس خود را در اکتشاف نفت ایران بیازماید. رویتر با تشکیل یک بانک و سرمایه گذاری در زمینه خرید سهام شرکت هوتسن به این کار مبادرت ورزید. از آنجا که محدوده مجاز برای فعالیت اکتشاف به همان سواحل جنوبی محدود بود، رویتر جزیره قشم را برای اکتشاف نفت برگزید. در قشم چاهی به عمق هفتصد پا نیز حفر کردند اما به نفت نرسید و پس از این ناکامی عملیات در 1894 خود بخود برچیده شد. ناکامی های حاصل از عملیات اکتشاف نفت در ایران همگان را سرخورده کرده بود. هم سرمایه گذاران و برنامه ریزان اقتصادی غرب را و هم دولتمردان و درباریان ایران عصر قاجار را که با شدت با مشکلات مالی دست به گریبان بودند!
وضع مالی ایران در آن ایام همواره مغشوش بود و دولت به شدت نیازمند پول بود. چرا؟ جوابش را رئیس الوزرای ایران همیشه آماده داشت. ولخرجی های شاه!
همزمان با این اتفاقات و در سال 1892 (دو سال قبل از برچیده شدن عملیات رویترز در قشم) یک زمین شناس و باستان شناس فرانسوی به نام ژاک دمورگان ضمن مسافرت به ایران و بازدید از قصرشیرین و جنوب غرب ایران نتایج مشاهدات خود را که حاکی از احتمال بسیار زیاد وجود رگه های نفتی در غرب ایران بود در یکی از نشریات پاریس منتشر کرد.
این امر باعث شد وقتی رئیس کل گمرکات ایران، آنتوان کتابچی (که اصالتی گرجی یا ارمنی داشت) ماموریت یافت به فرنگ برود و کسی را برای سرمایه گذاری در نفت ایران بیابد که پیش زمینه ذهنی در فرنگ در خصوص احتمال وجود نفت در ایران وجود داشته باشد. ماموریت کتابچی از سفر به فرنگ ظاهرا افتتاح نمایشگاهی در پاریس بود، اما ملاقات ها و رایزنی های وی نشان داد که وظیفه اصلی او در این سفر این است که کسی را بیابد که به سرمایه گذاری در نفت ایران علاقه مند باشد. کتابچی در پاریس از م.گوته منشی قبلی بارون رویتر کمک گرفت. آشنایی آنها از زمانی بود که رویتر امتیاز خود را اخذ کرده بود و کتابچی در جریان آن امتیاز نقش واسطه را داشت. آنها همچنین دمورگان را یافتند شاهدی عینی که خود وجود نفت در ایران را مطرح کرده بود.
کتابچی، کوته و دمورگان با سفیر انگلیس در فرانسه آشنا شدند و او نیز فرد میلیونری را که می شناخت به ایشان معرفی کرد: «ویلیام ناکسی دارسی» دارسی در سال 1849 درشهر دیوون انگلیس متولد شده و بعدها به استرالیا مهاجرت کرده بود. وی در استرالیا به شغل وکالت دعاوی در شهری کوچک مشغول شده بود و ضمنا در این مدت علاقه عجیبی به شرط بندی در مسابقات اسب سواری پیدا کرده بود.
دارسی بسیار اهل ریسک بود و در بزرگ ترین ریسک زندگی اش قبل از سرمایه گذاری در نفت ایران، یک معدن متروک طلا را در استرالیا خریداری کرد و مدتی بعد معلوم شد معدن را بدون جهت متروک کرده اند و هنوز مقادیر زیادی طلا در آن معدن موجود بود.
عواید ناشی از استخراج طلا، دارسی را به مردی بسیار ثروتمند تبدیل کرد به طوری که در هیبت یک میلیونر به لندن بازگشت. پس از این اتفاقات دارسی به دنبال زمینه هایی بود که سرمایه خود را به جریان بیندازد و به همین دلیل پیشنهاد سرمایه گذاری در نفت ایران از جانب او با استقبال روبه رو شد.
نتیجه این بود که منشی خود آل ماریوت را در مارس 1901 به ایرانی فرستاد تا شرایط اخذ امتیاز را بررسی کند. مذاکرات نماینده دارسی با شاه ایران خیلی زود نتیجه داد. برخی منابع از دادن رشوه های کلان به اطرافیان شاه خبر می دهند.و سرانجام در همان سال امتیازنامه استخراج نفت به دارسی واگذار شد. طبق این امتیازنامه صاحب امتیاز به مدت شصت سال مجاز به کشف استخراج، بهره برداری و صدور نفت بود و منطقه مجاز برای انجام عملیات نیز 480 هزارمایل مربع منحصرا از نواحی جنوبی ایران مشخص می شد (تا مورد مخالفت همسایه شمالی قرار نگیرد) در این میان حقوق استثنایی نیز برای ایجاد خطوط لوله در نظر گرفته شد.
حق الامتیاز قابل پرداخت به دولت ایران شانزده درصد از سود خالص را دربرمی گرفت. دارسی برای اجرای امتیازنامه در عرض دو سال شرکتی را تاسیس کرد که البته با مشکلاتی برای او همراه بود. وی هیچ گونه سازمان و شرکتی قبل از آن نداشت و علاوه بر آن در زمینه نفت نیز کوچک ترین اطلاعاتی نداشت.وی همچنین سرزمینی که در آن امتیاز کسب کرده بود را به هیچ عنوان نمی شناخت و هیچ گاه به آن پا نگذاشته بود وی برای این که به کارها سروسامانی دهد و عملیات خود را در خاک ایران آغاز کند، یک فارغ التحصیل کالج سلطنتی مهندسی هند، به نام جورج رینولدز را که قبلا در سوماترا سوابقی در کار حفاری داشت استخدام کرد و از او خواست ضمن تشکیل یک گروه کاری، وسایل و ادوات مورد نیاز خود را لیست کند تا دارسی تهیه کند و در اختیار ایشان قرار دهد. مقدمات کار آماده شد. رینولدز ضمن حضور در ایران اولین نقطه برای کار حفاری را در منطقه ای در کوهستان های غرب ایران انتخاب کرد.چاه سرخ دشتی غیرقابل دسترسی و محصور در کوهستان های غرب ایران و نزدیک محلی بود که بعدها به عنوان مرز ایران و عراق مشخص شد. دلیل این انتخاب گزارشات سابق الذکر دمورگان بود و به رغم اینکه به نظر می رسید نفتی داشته باشد اما دسترسی و انتقال تجهیزات به آن نقطه بسیار سخت بود.مشکل دیگر تامین امنیت بود. ایلات و عشایر منطقه اصولا تعهدی به دولت مرکزی احساس نمی کردند چه رسد به این که بخواهند امتیازی را که آن دولت اعطا کرده به رسمیت بشناسند.منطقه حدود پانصد کیلومتر از خلیج فارس فاصله داشت و رینولدز بهتر آن دید که از طریق راه آبی تجهیزات خود را تا نزدیک ترین نقطه به محل پیش بینی شده جهت حفاری حمل نماید. بدین منظور تجهیزات حفاری و مهم تر از همه دیگ بخار و دکل حفاری با کشتی از بریتانیا تا بندر بصره حمل شد و از آنجا با لنج های کوچک تر تجهیزات در طول رودخانه دجله به سمت شمال تا جایی که امکان لنج رانی بود حمل شد.پس از آن در سراسر دشت بین النهرین این تجهیزات به وسیله انسان و چهارپا حمل شد و پس از عبور از منطقه کوهستانی بسیار صعب العبور نهایتا به محل حفاری رسید. رسیدن تجهیزات به محل تازه اول مشکلات بود. رینولدز و کارگران رنگارنگش از لهستانی گرفته تا کانادایی و باکویی باید با تلاشی طاقت فرسا ماشین آلات و تجهیزات را مونتاژ و کار خود را آغاز می کردند و آنچه بر تمامی این زحمات نافرجامی می زد، عدم استحصال نفت قابل توجه از چاه سرخ بود! حفاری نافرجام در چاه سرخ همگان را مایوس کرد.دارسی که طی مدت نزدیک به دو سال عملیات اکتشاف در چاه سرخ تمامی مشکلات را با شارژ مالی حل کرده بود، سرانجام به رینولدوز نوشت: هر کیسه ای بالاخره روزی تهی می شود و من حدود توانایی های کیسه خود را خیلی خوب می دانم!
به تدریج که مخارج افزایش یافت دارسی متوجه شد که به تنهایی از پس تحمل این بار مالی برنمی آید به دنبال شریکی در سرمایه گذاری به جاهای مختلف مراجعه کرد. امری که حساسیت بریتانیا را برانگیخت.
تا آوریل 1904 تمامی سرمایه گذاری های انجام شده در ایران توسط دارسی در آستانه سقوط کامل قرار گرفت و بریتانیا بیش از پیش در هراس بود که دارسی مجبور به فروش امتیاز خود شود! علاوه بر حساسیت سنتی به روسیه، فرانسه نیز زنگ خطری برای دولتمردان بریتانیا بود تا از افتادن امتیاز به دست فرانسوی ها نیز در هراس باشند. شاید به همین دلیل بود که وزارت دریاداری بریتانیا به موضوع واکنش نشان داد.رئیس کمیته سوخت وزارت دریاداری به دارسی خاطرنشان کرد قبل از آن که با هر موسسه خارجی وارد معامله شود این فرصت را به وزارت دریاداری بدهد تا ترتیباتی برای مشارکت دولت بریتانیا در طرح فرانسه نماید. به فاصله کمی پس از مکاتبه انجام شده توافق نامه ای بین دارسی و وزارت دریاداری بریتانیا منعقد گردید. سندیکایی تحت عنوان سندیکای وطن پرستان تشکیل شد و با همکاری شرکت نفت برمه که در آسیا فعالیت داشت به یاری دارسی شتافتند تا مبادا به دامان دیگران بیفتد.
فعالیت اکتشاف در ایران البته همچنان ادامه داشت و گروه رینولدز پس از ناکامی در چاه سرخ به جنوب غرب ایران عزیمت کردند و در منطقه مامتین در حوالی رامهرمز کنونی در استان خوزستان کار خود را ادامه دادند.
حفاری در مامتین هم البته نتیجه چندانی در پی نداشت و عدم حصول نتیجه در مدتی نزدیک به هفت سال دارسی و شرکای جدیدش را مایوس ساخته بود. گروه کاری نیز رغبت چندانی به ادامه کار نداشتند و بهانه جویی می کردند. در این میان شاید تنها یک نفر بود که سرسختی را از طبیعت سخت اندونزی و ایران آموخته بود.رینولدز حسی قوی در اکتشاف نفت داشت و شاید همین احساس بود که به وی می گفت در این منطقه نفت وجود دارد. رینولدز در گمانه زنی ها و شناسایی مناطقی که احتمال وجود نفت در آنجا می رفت تمامی نشانه ها و علائم را در نظر می گرفت.وی حتی به افسانه ها، خرافات و باورهای گاه دور از عقل ساکنان بومی مناطقی که در آنجا کار می کرد توجه داشت و شاید به همین دلیل بود هنگامی که از عشایر بومی منطقه صحبت هایی مبنی بر وجود مسجدی در فاصله نه چندان نزدیک از مامتین شنید که دیوان آن را برای سلیمان پیامبر ساخته اند! همچنین از آتشی شنید که مدت ها به صورت لایزال در آن منطقه روشن بوده است، سریعا به منطقه عزیمت کرد و در منطقه موردنظر در حوالی شوشتر نشانه هایی از یک بنای باستانی یافت که می توانست یک آتشکده باستانی باشد.
حیرت رینولدز هنگامی بیشتر شد که چشمه های خودجوش نفت و گاز را در منطقه مشاهده نمود و جوشش طبیعی قیر را از دل زمین دید. تمامی این نشانه ها او را تشویق می کرد تا به این فکر بیفتد که در عین ناامیدی سرمایه گذار و همکارانش شاید برای آخرین بار ضربات مته حفاری خود را بر این منطقه وارد نمایند.دارسی و سندیکا در تدارک حراج امتیاز خود بودند. تاکنون نزدیک به هفت سال کار طاقت فرسا و هزینه ای بالغ بر سیصدهزار لیره هیچ گونه نتیجه ای نداشت. اواسط ماه مه سال 1908 در شرایطی که رینولدز در منطقه جدید برای حفاری مستقر شده بود تلگرافی از سندیکا رسید مبنی بر این که پول تمام شد و براساس تصمیمات اتخاذ شده باید عملیات متوقف، کارکنان اخراج و هر چیزی که ارزش حمل کردن دارد به بریتانیا ارسال شود.
یکی از همکاران رینولدز به نام ویلسون که عنوان نظامی داشت و در واقع به منظور حفاظت از حفاران نفتی و منابع بریتانیا گروه را همراهی می کرد متاثر از اعتماد به نفس و اراده رینولدز برای کنسول بریتانیا در بوشهر- سرگرد کاکس - تلگراف فرستاد که سندیکا تصمیم غیرعاقلانه ای اتخاذ کرده است.
اکتشاف در منطقه دیر یا زود به نتیجه می رسد و اگر ما امروز این منابع زرخیز را از دست بدهیم و از امتیاز دارسی استفاده نکنیم فردا یا آلمان ها و یا یکی از کمپانی های وابسته به راکفلر از نفت این منطقه منتفع خواهند شد.
برای اینجانب کمال تعجب است که چرا سران سندیکا زود مایوس شدند و در این رابطه حتی با وزارت امور خارجه یا وزیر هندوستان و یا جنابعالی وارد مذاکره نشدند. چون سیاست مداران بزرگ و کارشناسان عالی رتبه به امنیت این منطقه واقف هستند، انتظار می رود جنابعالی به هر قسم که مقتضی بدانید اقدام فوری به عمل آورید.دراین فاصله رینولدز نیز به رغم بی میلی و یاس گروه حفاران عملیات را در دره مشجر و در نزدیکی چشمه های خودجوش نفت که منطقه مسجدسلیمان دیده بود آغاز کرد تا از این آخرین فرصت باقی مانده استفاه کند. حفاری روزها و روزها ادامه پیدا کرد و آنچه پیشآمد نشان داد که احساس رینولدز به وی دروغ نگفته بود.ساعت چهارصبح بیست و ششم ماه مه برابر با پنجم خرداد 1287 رینولدز و ویلسون در حالی که خارج از چادرهای خود در هوای آزاد آرمیده بودند از صدای نامانوس چاه بیدار شدند. اندکی بعد نفت با فشار زیاد فوران کرد و آنها مشاهده کردند که نفت به ارتفاع 50 پا بالاتر از دکل فوران کرد.حفاران و کارگران سر از پا نمی شناختند. آنها دور دکل حلقه زدند و به رقص و پایکوبی پرداختند نزدیک به هفت سال کار طاقت فرسا در عین ناامیدی و در آخرین روزها و ساعات به نتیجه رسیده بود.رینولدز برای کنسولگری بریتانیا در بوشهر تلگراف زد مفتخرم گزارش کنم امروز صبح ساعت چهار به وقت ایران نفت در عمق 1180 پایی از چاه شماره یک مسجدسلیمان فوران کرد. جزییات دیگر متعاقبا اعلام خواهد شد و بدین ترتیب عصر نفت در ایران آغاز شد.با فوران نفت از چاه شماره یک مسجدسلیمان صنعت نفت در ایران و البته خاورمیانه زاده شد هر چند مصائب و مشکلات بیشماری که از بابت نفت بر این سرزمین وارد آمد باعث شد طلای سیاه به بلای سیاه ایران تبدیل شود. اما در حسن آغاز عصر نفت در ایران نباید شک نمود که اگر نقصی هم بود از خود ما بود شاید ظرفیت استفاده از این سرمایه را نداشتیم.
به هر حالی کشف نفت در ایران سرمنشاء تحولاتی شگرف در عرصه صنعت بود خصوصا اینکه نقش این سیال ارزشمند تا به امروز نیز در ابعاد مختلف زندگی قابل مشاهده است. پنجم خرداد آغاز عصر صنعتی شدن و مدنیت صنعتی سرزمینی بود که مردمانش همچنان بر سنت ها پا می فشردند. کشوری که صنعتی شد اما مردمانش صنعتی نشدند.
منبع : خوزستان ، تمدن و نفت نوشته فرشید خدادادیان
از پیام های پیامبر اکرم (ص): من أصبح من أمتي وهمّته غيراللّه فليس من اللّه ومن لم يهتمّ بأمور المسلمين فليس منهم ومن أقرّ بالذل طائعاً فليس منّا أهل البيت.
(تحف العقول صفحه ۴۷)
هر كس كه صبح كند، درحالی كه در انگيزه ها و نيت هايش رضای الهی نقش و تأثير نداشته باشد، جزء جنداللّه و عاملان للّه محسوب نمی شود و هركس كه صبح كند و نسبت به مصالح و مفاسد مردم و جامعه مسلمين بی تفاوت باشد، در زمره مسلمين واقعی به حساب نمی آيد. اهتمام به امور مسلمين مصاديق گوناگونی دارد. مصداق اعلايش اهتمام به امور امت اسلامی و عزت و اقتدار و حكومت مسلمين است و مصداق ديگرش رسيدگی به حوائج ضعفا و مستمندان است. هركس كه با رغبت تن به ذلت دهد، از ما اهل بيت نيست. بايد دانست كه تسليم با ذلت، تنها در مقابل قدرتمندان سياسی نيست بلكه ذلت در مقابل ثروتمندان و سرمايه داران را نيز شامل می شود. انسان نبايد برای حرص، طمع و حطام دنيوی، خود را ذليل كند. در روايتی وارد شده است كه مؤمن همه چيز را می پذيرد جز ذلت را.
براى این که هیچ انتقادى از شما نشود، فقط یک راه وجود دارد:هیچ کارى را انجام ندهید ؛ هیچ چیز نگویید و هیچکس نشوید…!
«ارسطو»
نرم افزار همراه نور، واسطی برای ارائه و مطالعه کتب الکترونیکی به ویژه در حوزه علوم اسلامی، انسانی و آموزشی است... این نرم افزار اندرویدی از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است
از آرزوهاى انسانى و الهى هر پدر و مادرى، تربيت صحيح فرزندان است. اين امر مهم درصورتى تحقق مىيابد كه بتوانند با بهرهگيرى از روشهاى علمى، مفيد و سازنده، استعدادهايشان را شكوفا و در رسيدن به مراتب كمال معنوى و تقرب الهى آنان را يارى کنند. در بين روشهاى تربيتى، بايد از روشى بهره گرفت كه با خصوصيات و وضعيت كودك و نوجوان قابل تطبيق باشد؛ بنابراين شناخت روشهاى مختلف تربيت گامى موثر در مسير تربيت الهى فرزندانمان خواهد بود. پس از شناخت روشها، گام بعدى، چگونگى اجراى آنها است. توجه به شرايط فردى، خانوادگى و اجتماعى كه كودك و نوجوان در آن قرار گرفته بسيار مؤثر است. اگر بهترين روشها را به فردى ياد بدهند، اما در اجرا نتواند نقش خود را به درستى ايفا کند، كودك و نوجوان آسيبهاى جبرانناپذيرى را متحمل می شود.
نكات مهم
رعايت نكاتى مىتواند والدين را در شناخت روشهاى تربيت يارى دهد تا در سايه آن كودك و نوجوان را به تربيت الهى آراسته و به عمل نيكوى نماز مزين کنند. اين نكات عبارتند از:
1- توجه به شرايط و تفاوتها: در بهكارگيرى روشهاى مختلف ضرورى است شرايط سنى، جنس، آمادگىهاى فكرى، وضعيت محيط خانوادگى از نظر فكرى، اقتصادى و...، كه كودك و نوجوان در آن رشد كرده، مسائل وراثتى و مانند آن به دقت شناخته شود و مد نظر باشد. زيرا هر يك از عوامل یاد شده مىتواند موجب تفاوتهايى در افراد شود كه اين تفاوتها و شرايطى كه افراد در آن قرار دارند، در چگونگى بهكارگيرى روشها بسيار حائز اهميت است و غفلت از شرايط و تفاوتهاى فردى و اجتماعى، سبب كاهش كاربرد مفيد روشها در تربيت كودك و نوجوان خواهد شد.
2- رعايت اعتدال: در اعمال روشهاى مختلف، رعايت اعتدال ضرورى است و مىتواند موجب رغبت كودك و نوجوان به موضوع دعوت شده از طرف والدين باشد. والدين با داشتن روحيه انعطافپذيرى در بهكارگيرى روشها بهتر مىتوانند كودك و نوجوان را بهسوى نماز هدايت كنند. اگر آنان نسبت به روشى علاقه نشان ندادند، والدين بايد از روش ديگرى بهره گيرند نه اينكه بر روش خود تأكيد و اصرار ورزند. در غير اين صورت، اعتدال در به كارگيرى روشها مراعات نشده است. بُعد ديگر رعايت اعتدال اين است كه در انتخاب و اجراى روشها، سطح ادراك و تحمل كودك و نوجوان مد نظر باشد. يعنى با توجه به تفاوتها و ويژگىهاى هر كودك و نوجوان روش مناسب اتخاذ شود تا بتوان در آنان انگيزه لازم را ايجاد كرد.
3- تلاش فرد و مددخواهى از خداوند: به يقين انجام كارهاى خوب و اعمال صالح بدون مدد و يارى خداوند قادر و توانا ميسر نیست. اگر والدين مىخواهند فرزندانى با ايمان، متدين و اهل نماز داشته باشند؛ علاوه بر استفاده از شيوههاى مختلف تربيتى؛ ضرورى است، از پروردگار بزرگ مدد گرفته و با رهنمودهاى قرآن كريم و پيامبر (ص) و ائمهمعصوم (عليهم السلام) به تربيت الهى دست يابند. علاوه بر اين در بهكار گرفتن روشها، لازم است زمينه همكارى و تلاش خود كودك و نوجوان را برانگيخت. يعنى در اجراى روشها فقط والدين مجرى كار نباشند، بلكه آنان را وارد صحنه کنند تا با فكر و خلاقيت خود در اجراى روشها كوشش كنند و نقش والدين هدايتگرى و راهنمايى باشد. مثلًا اگر والدين در اهميت و جايگاه نماز، ادلهاى براى كودك و نوجوان ذكر مىكنند، مىتوانند از او بخواهند كه او نيز يك دليل در اين باره بیان كند. همچنين در اجراى روشها، مىتوان از دوستان، مدرسه و كسانى كه در نزد كودك و نوجوان از محبوبيت بيشترى برخوردارند، كمك گرفت، زيرا اينان مىتوانند او را به تلاش بيشترى وادارند.
4- شناساندن معارف نماز: شناخت فلسفه، مفاهيم، مسايل، اهداف، نتايج، اهميت و جايگاه ارزشمند نماز مىتواند عامل شوق و انگيزه باطنى در كودك و نوجوان شود. مفاهيمى همچون تسليم و عبوديت، تكليف و رسالت الهى، شكر و سپاس، درك حضور پروردگار سبحان، آرامش حقيقى، ياور هميشگى، فرصت عبادت و لحظه درك ارتباط با خالق جهان، اعلام وفادارى، بندگى و پيشرفت در كمال معنوى، اتكا و استمداد از خداوند بزرگ و نترسيدن از هيچ قدرت ظالم و ستمگر، توجه به رعايت حقوق مردم، توجه به بهداشت در نماز، درك نظم و عدالت و اتحاد، توجه به قيامت و روز حساب، نجات و دورى از هرگونه زشتى و پليدى، محور و ملاك ارزش تمام اعمال بودن و مانند آن، مىتوانند ابعاد شناخت فرد را نسبت به نماز بيشتر كنند و ادله كافى و انگيزه لازم براى عبادت و راز و نياز با خداوند باشند.
5- پرهيز از دوگانگى و رفتار نامناسب: در تربيت عملى ضرورى است كه بين گفتار و كردار مربى مطابقت باشد، زيرا دوگانگى بين گفتار و رفتار باعث سلب اعتماد، حيرت و سردرگمى كودك و نوجوان نسبت به مربى و والدين مى شود.
همچنين داشتن حُسن رفتار با كودك و نوجوان و پرهيز از تمسخركردن، طرد کردن، به خود واگذاردن و بىتوجهى، فريب دادن او يا فريب دادن ديگران در حضور او، خشونت و زورگويى، مىتواند محبوبيت و مقبوليت والدين را براى فرزندان به ارمغان آورد. در اينصورت است كه تلاش والدين به ثمر مىنشيند و كودك و نوجوان از مواهب معنوى بندگى و عبادت خداوند بهرهمند مىشوند.
ادامه دارد...
«أَحَسِبَ النَّاسُ انْ يُتْرَكُوا انْ يَقُولُوا امَنَّا وَ هُمْ لا يُفْتَنُونَ وَ لَقَدْ فَتَنَّا الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكاذِبينَ»
آيا مردم گمان كردند همين كه بگويند: ايمان آورديم، به حال خود رها مىشوند و آزمايش نخواهند شد؟! با اينكه ما كسانى را كه پيش از آنان بودند، آزموديم. بايد خداوند راستگويان را معلوم و دروغگويان را مشخص کند.
چرا خداوند بشر را مىآزمايد؟ آيا از نهان او آگاهى ندارد؟ خداوند، عالم به نهان و آشكار جهان خلقت است و هيچ چيز از او پنهان نيست و آزمودن او براى آگاهى يافتن نیست. فلسفه فتنه و آزمايش امور زير است:
مشخص و متمايزشدن خوبان از بدان: در امتحان، مؤمنان واقعى از مدعيان دروغين بازشناخته مىشوند، صدق و كذب ادعاها معلوم و حجت بر همه تمام مىشود. خالصشدن مؤمنان: مؤمنان در كوره فتنه و امتحان خالص مىشوند و كدورتهايى كه بر اثر گناه در آنها حاصل شده، از بين مىرود. از بين رفتن ظاهر زيباى كافران و منافقان: كارهاى شايسته و حسناتى كه از كافر و منافق سر مىزند، از سرِ ايمان و اعتقاد نيست و فقط زيبايىبخش ظاهر است. در كوره فتنه، اين ظواهر زيبا بتدريج از بين مىرود و باطن بدسرشت منافق و كافرآشكار مىشود. هشداردادن نسبت به گناهان و لغزش ها: برخی فتنهها، بلا و ابتلايند تا انسان را به نفاق، گناه و لغزشى كه از او سرزده، آگاه و متنبه كنند و او را به صراط مستقيم برگردانند؛ به سخن ديگر، فتنههاى غفلتزدا و هشدار دهندهاند، چنانكه قرآن مجيد در آيه ديگر مىفرمايد: آيا نمىبينند كه هر سال يكى دوبار آزمايش مىشوند؟! پس چرا توبه نمىكنند و متذكر نمىشوند؟ جهان آفرينش، ميدان آزمايش همه انسان هاست و هيچ كس از اين قانون عمومى استثنا نشده است. از پيامبران گرفته تا اوليا و مؤمنان و منافقان و كفار، همه امتحان مىشوند تا كسى نتواند در قيامت مدعى باشد و حجت بر همه تمام شود؛ از اين رو هر زمان، زمان امتحان و هر مكان، مكان امتحان است.
پرسش: گفته می شود كه یكی از فلسفه های وجود امامان شیعه، تبیین احكامی است كه در زمان رسول خدا (ص) ممكن نبود و از طرفی تعداد امامان ما دوازده نفرند و می بینیم كه فقها حتی در آن مسائلی كه روایات در مورد آن وجود دارد اختلاف دارند (مانند مسئله حج) حال اگر دین از طرف خداوند باشد، خداوند نمی توانست راه حل طبیعی برای این مشكلات بیابد كه این همه اختلاف را شاهد نباشیم (مثلا تعداد امامان این قدر محدود نشود)
تجلیل از مقام شهدا و جانبازان در شرکت نفت و گاز گچساران
با هماهنگی شورای فرهنگی واقامه نماز شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران، جمعی از مدیران این شرکت با حضور در منزل خانواده شهدا و جانبازان قیام ۱۹ آبان شهر گچساران از مقام شامخ شهدا و جانبازان تجلیل کردند.
علی كردلو، مدیرخدمات شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در دیدار از خانواده شهید حسین کیامرثی اظهار كرد: تکریم و سرکشی از خانواده شهدا وظیفه همه ماست، چرا كه استقلال و امنیت امروز کشور را مدیون جان گذشتگی شهدا و صبر و مقاومت خانواده های آنان هستیم.
وی با بیان اینكه تکریم خانواده معظم شهدا تجدید پیمان با آرمان و ارزش های انقلاب اسلامی است، تصریح كرد: فرزندان شهید كیامرثی از افتخارهای ما هستند چنانكه هر ساله شاهد هستیم آیین ۱۹ آبان شهرستان گچساران، با شكوهتر از گذشته برگزار می شود. مدیرخدمات نفت گچساران افزود: در آن روزهای حساس، كاركنان صنعت نفت نیز با اعتصاب خود موجب شدند تا كمر رژیم طاغوت بشكند. رشادت های انقلابی مردم گچساران در قاب تاریخ خورشید ۱۹آبان ماه۵۷ در حالی غروب کرد که عده ای از جوانان انقلابی گچساران به آسمان عروج کردند و طلوع انقلاب را ندیدند و این روزخونین، با شهادت ۶نفر از فرزندان خمینی کبیر(ره)، زمینه ساز پیروزی انقلاب اسلامی در۲۲ بهمن ۱۳۵۷ شد.
همچنین جمعی از مدیران شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران با حضور در اداره تامین و تخصیص شركت نفت گچساران از حاج عبدالله جشن ساز از كاركنان این شركت كه در آن روز به درجه رفیع جانبازی رسیده بود، تجلیل کردند. در این دیدار فرهاد جعفری، مدیر منابع انسانی شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: قیام تاریخی و حماسه ساز ۱۹ آبان مردم گچساران در سال ۵۷ ستودنی و بی بدیل بود.
وی اظهار كرد: مردم گچساران در آن روز با ایثارگری های خود حماسه ای فراموش نشدنی خلق کرده اند كه بی تردید باید اذعان كرد برگ زرینی از افتخارهای این شهر است. مدیر منابع انسانی شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران افزود: حماسه زرین ۱۹ آبان در كنار اعتصاب كاركنان صنعت نفت گچساران موجب شد تا ملت بزرگ ایران اسلامی در بهمن ۵۷ جشن پیروزی انقلاب را برگزار كند. جعفری تصریح كرد: در حال حاضر نیز همان روحیه ایثارگری در تمامی عرصه ها به خصوص صنعت نفت کماکان ادامه دارد و همین روحیه موجب شده تا ایران اسلامی به استقلال در زمینه های مختلف دست یابد.
شهید صوفی زاده پس از فارغ التحصیلی از رشته مهندسی شیمی در دانشگاه صنعت نفت خوزستان، وارد شرکت ملی نفت شد. روح پاک و سرشار از ایمان اورا وادار به حضور درعرصه های نبرد حق علیه باطل کرد. اسفند ماه 65 اصابت ترکش خمپاره باعث عروج او به ملکوت اعلی وپیوستن به خیل عظیم شهیدان شد. پدر شهید در باره خصوصیات اخلاقی فرزند می گوید: «اگر چه رسيدن به درجه اي از اخلاص و پاكي معنوي و فدا كردن جان با ارزش در راه خدا در ميان تمام شهدا عموميت دارد، اما از جمله ويژ گي هاي اخلاقي بارز در ايشان صبر اوست. وي همواره در مقابله با مردم با فروتني و تواضع برخورد مي كرد و از غرور و خودپسندي در او اثري نبود».
پرسش: اگر انسان در مغازه ای کار کند (غیر از مواد غذایی) که صاحب مغازه احتکار یا گرانفروشی یا کم فروشی یا غش در معامله و امثال آن انجام دهد و فرد هم بنا به مقتضیات مغازه، عامل به این قبیل امور باشد و نیز به دلیل مشکلات نتواند شغل دیگری پیدا کند، پولی که به عنوان حقوق از مغازه دار می گیرد، حلال است یا حرام؟
پاسخ: به طور کلی احتکار و گرانفروشی در صورتی که برخلاف قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی باشد، همچنین کم فروشی و غش در معامله به طوری که جنسی با جنس دیگر مخلوط شود و مشتری متوجه نشود و خریدار نیز به او اطلاع ندهد، جایز نیست و عملی که در ارتباط با هر یک از موارد فوق انجام گیرد، حرام است و اجرت در برابر آن حلال نیست.
مرحوم آیه الله مجتهدی تهرانی می گفت: من علمای بسیاری را درک کردم از امام خمینی(ره) گرفته تا آیت الله بروجردی، آیت الله شاه آبادی، آیت الله حائری و…؛
و اگر بخواهم در یک کلام نصیحت تمام بزرگان را بگویم، می گویم:اگر دنیا و آخرت می خواهید، اگر رزق و روزی می خواهید و در یک کلام اگر همه چیز می خواهید، … نماز اول وقت بخوانید.
ویتامین ها ترکیبات طبیعی موجود در مواد غذایی هستند که به مقدار خیلی جزئی، برای حفظ عملکرد طبیعی بدن، همچون متابولیسم مواد غذایی، اعمال حیاتی بدن، رشد و نمو، تولید مثل و تندرستی ضروری بوده و معمولا بدن نمی تواند آنها را به مقدار کافی برای تامین نیازهای فیزیولوژیک تولید کند و باید از طریق مواد غذایی دریافت شوند. به طور کلی ویتامین ها به دو گروه عمده ویتامین های محلول در چربی و محلول در آب تقسیم می شوند. ویتامین های محلول در چربی عبارتند از: ویتامین A , D , E , K و ویتامین های محلول در آب شامل ویتامین C و تمام گروه ویتامین های B از جمله ویتامین های B1, B2, B3, B5, B6, B9 و B12 هستند.
در انجام متابولیسم، کربوهیدرات ها و همچنین عملکرد اعصاب مرکزی و نرون ها نقش موثری دارد و برای درمان کم اشتهایی، بیماری التهابی کولیت اولسروز و بیرون روی مزمن به کار برده می شود. تیامین در تقویت سیستم ایمنی افراد مبتلا به بیماری ایذر و تنظیمات خلقی موثر است. در صورت کمبود ویتامین B1 در بدن، یک نوع اختلال مغزی ایجاد شده و در صورت درمان نشدن، ممکن است به بیماری بِری بِری منجر شود. این ویتامین در غذاهای سبوس دار، سیب زمینی، حبوبات، آجیل و گوشت به وفور دیده می شود.
در کشورهای در حال توسعه کمتر دیده می شود؛ چراکه در این کشورها دسترسی به منابع حیوانی این ویتامین و منابع گیاهی حاوی بتا کاروتن که پیش ساز این ویتامین به شمار می رود، کم است. این ویتامین با تولید آنزیم ردوپسین نقش بسیار موثری در عملکرد سیستم بینایی انسان و تشخیص رنگ ها دارد و کمبود آن موجب شب کوری می شود. همچنین کمبود ویتامین A مانع رشد مطلوب قدی کودکان می شود و مصرف آن در سنین رشد ضروری است. این ویتامین بیشتر در مواد غذایی با رنگ زرد و نارنجی، مانند هویج، خرمالو، کدوحلوایی و انبه وجود دارد.
یا اسید اسکوربیک از طریق گیاهان و بیشتر جانوران از گلوکز و فروکتوز تولید می شود، اما بدن انسان قادر به سنتز این ویتامین نیست. این ویتامین به طور طبیعی در برخی مواد غذایی یافت می شود. مقاومت بدن در مقابل عفونت ها را افزایش می دهد و ترکیبی عالی برای درمان سرماخوردگی محسوب می شود، همچنین نقش آنتی اکسیدانی بسیار خوبی را برای سلول های بدن ایفا می کند، باعث ساخت جداره رگ های انتقال خون شده و کمبود آن موجب خونریزی زیر پوستی می شود، ضمن اینکه ویتامین C باعث افزایش جذب آهن و اسیدفولیک می شود. به خاطر داشته باشید که ویتامین C به سهولت تخریب می شود و بر اثر دما و حرارت از بین می رود، بنابراین هنگام پخت غذاهایی که از سبزیجات در آنها استفاده می شود، هیچ گاه به آنها دما و حرارت بالا ندهید. از جمله منابع بسیار خوب این ویتامین می توان به مرکبات، طالبی، خربزه، کیوی، توت فرنگی و انواع سبزیجات اشاره کرد.
نقش مهمی در انعقاد خون دارد و کمبود آن باعث پوکی استخوان می شود. این ویتامین در ساختن یک پروتیین استخوان ساز به نام استئوکلسین نقش مهمی دارد. تحقیقات نشان داده است، در افراد سالمند دریافت کم ویتامین K با افزایش شکستگی استخوان مفصل ران همراه است و کمبود آن باعث افزایش شیوع آرتروز زانو و دست می شود. مهم ترین منابع حاوی ویتامین k عبارتند از: سبزیجات دارای برگ های پهن سبز رنگ، چای سبز، اسفناج، شلغم، گل کلم، کلم پیچ، روغن های گیاهی، بخصوص روغن سویا، مارچوبه و کاهو.
کاهش خطر ابتلا به سرطان و افسردگی کمک می کند و برای سلامت استخوان ها ضروری است؛ زیرا در جذب کلسیم در روده موثر است. از طرفی ویتامین D محرک غده پاراتیرویید است و موجب می شود این غده جذب و دفع کلسیم را کنترل کند. کاهش مقدار این ویتامین در بدن، سبب ایجاد اختلال در سیستم ایمنی، دردهای ناحیه کمر، پا و لگن، پوکی و شکنندگی استخوان ها و دندان ها می شود. ویتامین D مورد نیاز بدن را می توان از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا مصرف شیرغنی شده با ویتامین D، ماهی های چرب و روغن کبد ماهی تامین کرد.
برای تنفس سلولی و متابولیسم کربوهیدرات ها در بدن ضروری است. کمبود متوسط نیاسین، موجب اختلال در هضم غذا، آفت دهان، سرگیجه و احساس ضعف، حالت تهوع واحساس افسردگی می شود. در مواردی که کمبود این ویتامین طولانی مدت و شدید باشد، علایمی همچون خارش و ضخیم شدن پوست، ورم لب و زبان، سردرد، فراموشی، ضعف حافظه و تهوع و استفراغ بروز می کند. به یاد داشته باشید، منابع غذایی حاوی ویتامین B3 در کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) نقش بسیار موثری دارد. این ویتامین در گوشت، ماهی، جگر، غذاهای سبوس دار، سبزیجات سبز رنگ و حبوبات یافت می شود.
برای متابولیسم قندها، اسیدهای آمینه و چربی ها ضروری است. سیستم آنتی اکسیدانی در بدن را حمایت می کند و برای تقویت سیستم ایمنی و محافظت بدن در مقابل بیماری ها، لازم و ضروری است. مطالعات نشان می دهد، این ویتامین در پیشگیری از سردردهای شدید مؤثر است. همچنین برای سالم ماندن پوست، مو و ناخن و برطرف شدن خستگی چشم مصرف آن توصیه می شود. کمبود ریبوفلاوین می تواند باعث آب مروارید، شوره سر و ریختن مو و ایجاد رگهای قرمز در چشم شود. همچنین مکمل های ریبوفلاوین در درمان «کم خونی داسی شکل» مؤثر است. کسانی که داروهای ضدسرطان استفاده میکنند و گیاهخوارانی که از گوشت و لبنیات استفاده نمیکنند، نیاز بیشتری به ویتامین B2 دارند. این ویتامین به مقدار فراوان در فراورده های لبنی مانند شیر، پنیر و نیز در تخم مرغ و جگر یافت می شود.
قوی ترین آنتی اکسیدان در بین انواع ویتامین ها محسوب می شود و به عبارتی از سلول های بدن در مقابل تخریب حفاظت می کند. این ویتامین در زیبایی و طراوت پوست و نیز در جلوگیری از سفید شدن و ریزش مو اثر فوق العاده ای دارد. ویتامین E می تواند برای موهای خشک و آسیب دیده مفید باشد و مصرف مقادیر کمی ویتامین E در روز، موهای خشک را بهبود بخشیده و ساقه موها را تقویت می کند. همچنین از منابع غذایی حاوی ویتامین E در درمان بیماری ارتریت روماتویید استفاده می شود. ویتامین E در خوراکی هایی چون روغن های گیاهی، آجیل و دانه های روغن، سبزیجات برگدار و پررنگ همچون اسفناج، غلات غنی شده با ویتامین E و تخم مرغ یافت می شود.
ویتامین های محلول در آب در بدن ذخیره نمی شوند، پس از ورود به بدن از طریق جریان خون حرکت کرده و در صورت لزوم مورد استفاده قرار می گیرند و مقدار اضافه آن وارد کلیه شده و از طریق ادرار دفع می شوند.
یکی دیگر از ویتامین های محلول در آب است که برای تبدیل درشت مغذی ها مانند پروتیین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها به انرژی در بدن انسان مورد نیاز است. این ویتامین به عنوان یک آنتی اکسیدان و کوآنزیم عمل کرده و برای بسیاری از عملکرد های حیاتی بدن ضروری است. مصرف کافی ویتامین B5 از منابع غذایی، منجر به کاهش چربی های خون مانند کلسترول و تری گلیسرید شده و از این طریق به کاهش بیماری های قلبی- عروقی کمک می کند. بسیاری از پژوهش ها نشان داده است، مصرف کافی این ویتامین نقش بسیار مهمی در حفظ شادابی و طراوت پوست و مو ایفا و از سفید شدن موها جلوگیری می کند. از جمله بهترین منابع ویتامین B5 می توان به انواع گوشت، جگر، مرغ، بوقلمون، ماهی سالمون و قزل آلا، کلم بروکلی، قارچ، گوجه فرنگی، زرده تخم مرغ، شیر و پنیر، انواع لوبیا، تخمه آفتابگردان، دانه سویا، نخودفرنگی، غلات و نان سبوس دار، ذرت و جوانه گندم اشاره کرد.
مشعل برای بسیاری از ما اتفاق افتاده که با حرف و عملمان، خواسته و ناخواسته دیگران را می آزاریم، سپس درصدد عذرخواهی برمی آییم. عذرخواهی اگرچه ممکن است آب رفته به جوی را باز نگرداند، اما در بسیاری از موارد؛ عذرخواهی درست و از صمیم قلب می توانیم انرژی مثبت جبران رابطه را به فرد مقابل منتقل کنیم. اشتباه های ما در رابطه با دوستان، اعضای خانواده، رئیس و همکاران می تواند رخ دهد و متناسب با نوع آن متفاوت خواهد بود. گاهی با یک عذرخواهی کلامی و قبول اشتباه، مسئله پیش آمده برطرف می شود و گاهی به دنبال یک اشتباه ناخواسته و بی غرض دوست یا عضوی از خانواده را دلخور می کنیم که به این راحتی ها قابل جبران نیست. گاه روابط ما به دلیل اشتباه و عذرخواهی نکردن یا عذرخواهی که به دل ننشسته، مدت ها قطع می ماند و گاه به سردی می گراید، اما برای یک عذرخواهی درست و از صمیم قلب، لازم است قبل از هر چیز اشکالات درون خودمان را برطرف کنیم و شاید هم لازم باشد چند سوال از خودمان بپرسیم. تهمت، غیبت و به خصوص قضاوت کردن درباره دیگران را هیچ کس نمی پسندد؛ حتی خود شما هم اگر بشنوید دیگران پشت سر شما چه می گویند و چه قضاوت هایی می کنند حتما ناراحت می شوید. پس ابتدا به اشتباه های درونی که کسی جز خودمان نمی تواند به خوبی آنها را ببیند و به آنها آگاه باشد، فکر و تلاش کنیم تا آنها را اصلاح کنیم. در ادامه به برخی الزام ها درباره یک عذرخواهی درست می پردازیم تاهمه با هم یک بار دیگر رفتارهایمان را بازنگری کنیم.
نخست باید بپذیریم که اشتباه کرده ایم و برای جبران آن تمایل به عذرخواهی داشته باشیم. در این لحظه که تصمیم به عذرخواهی گرفته ایم یا می دانیم که اشتباهی مرتکب شده ایم، یا تقصیرمان زیاد نیست، اما به دلیل علاقه و ارادت به طرف مقابلمان می خواهیم ناراحتی را برطرف کنیم، دیگر موضوع حرف زدن را به اینکه چه کسی مقصر بود و چه کسی اول بحث را شروع کرد پیش نکشیم.
حافظ گفته است «هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد». برای حفظ احترام خودیا طرف مقابل لازم است در زمان و مکانی مناسب عذرخواهی کنیم. گاهی لازم است بگذاریم زمانی بگذرد و گاهی به عکس، تعلل جایز نیست و باید خیلی زود دلخوری را جبران کنیم. گاهی لازم است عذرخواهی را درحضور دیگران انجام دهیم و گاه لازم است رو در رو مشکل را برطرف کنیم. این مورد هم کاملا به شناخت از خودمان و طرف مقابل بستگی دارد، اما معمولا زمان ، بسیاری از مشکلات را حل می کند و مدتی صبر کردن می تواند جو روابط را آرام کند.
حالا که برای عذرخواهی پا پیش گذاشته ایم، دیگر مسائل قبلی و هر آنچه طرف مقابلمان قرار بوده انجام بدهد، پیش نکشیم. بهتر است از زاویه نگاه خودمان سر حرف را بگیریم و پیش برویم و بگذاریم بحث به قسمت های آرامتری پیش برود و طرف مقابلمان از حالت دفاعی و تخاصمی بیرون بیاید. فردی که ناراحت شده بدون وجود عامل بیرونی یکباره ناراحت نشده و ما عامل این ناراحتی بوده ایم، پس به جای اینکه بگوییم «متأسفم ناراحت شدی» بگوییم «متأسفم که باعث ناراحتیت شدم».
اگرچه در دنیای امروز، فضای شبکه های اجتماعی اولویت دارد و بسیاری از روابط و مکاتبات در همین فضای مجازی یا تلفنی رخ می دهد، اما هنوز هم بسیاری افراد مکتوب بودن مکالمات و روابط و اطلاعات را بیشتر می پسندند. در عین حال اثر بیان بسیاری از حرف ها از جمله عذرخواهی کردن به شکل مکتوب ماندگارتر است. گاهی بیان برخی مسائل به شکل رو در رو و شفاهی بیشتر جواب می دهد و گاهی وجود یک برگه یادداشت که با خط خودمان آن را نوشته ایم، اثرگذاری بیشتری دارد. این موضوع را می توانید با توجه به شخصیت و روحیات خودمان یا طرف مقابل بسنجیم.
برای حل مسئله و باز شدن ابرهای رابطه همان عذرخواهی صادقانه با تاکید بر عدم تکرار آن رفتار کفایت می کند، پس دیگر لازم نیست با تکرار مسائل قبلی به توجیه و تبرئه خودمان بپردازیم. شاید در زمانی دیگر که دوباره روابط برقرار، بتوانید درباره آن اتفاق صحبت کنید، اما درآن زمان این توجیه و تبرئه رفتار می تواند طرف مقابل را دوباره ناراحت کند.
برای عذرخواهی لازم است خودمان سر حرف را باز و عذرخواهی کنیم، اما در ادامه در زمانی مفصل و بدون عجله بگذاریم طرف مقابل حرف هایش را بگوید و ما فقط گوش دهیم. اگر او همه حرف هایش را آرام و منطقی مطرح کند، یعنی او هم آرام شده و می خواهد رابطه به شرایط قبلی برگردد، اما اگر همچنان با عصبانیت و ناراحتی حرف می زند، یعنی هنوز زمان مناسبی را انتخاب نکرده اید.
دلخوری ها زمانی ماندگار می شوند که ما رفتاری اشتباه را تکرار کرده ایم و معمولا بیشتر عذرخواهی ها در نتیجه تکرار یک اشتباه هستند. پس لازم است نسبت به ترک اشتباه و عذرخواهی که قبلا داشته ایم، پایبند بمانیم تا مجبور نشویم در زمانی دیگر دوباره عذرخواهی کنیم. فردی که یک یا چند بار ما را بخشیده، در واقع علاقه، محبت، یا حسن نیت خود را چند بار به میان آورده است، اما ما استفاده درستی از این حسن نیت نداشته ایم و طرف مقابل سابقه خوبی در ذهنش از رفتارهای ما ندارد؛ به این ترتیب لازم است عذرخواهی صادقانه داشته باشیم و به دنبال ترک آن اشتباه برویم.
بدن ما در بسیاری از موارد احساسات ما را منتقل می کنند. اگر در موردی دلخور یا ناراحت باشیم یا احساس تاسف داشته باشیم، این احساس در دست و صورت و ارتعاش صدا و... خود را نشان می دهد. بهتر است در این موارد نگاهی مستقیم و محکم داشته باشیم تا فرد مقابل احساس نکند به زور یا از سر بی میلی عذرخواهی می کنیم. اگر آن فرد همسر، فرزند، والدین و سایر اعضای خانواده یا دوستی صمیمی است، حتما او را در آغوش بگیرید تا آن فرد بداند برای شما اهمیت بالایی دارد.
در بسیاری موارد دلخوری ها در نتیجه انجام دادن یا ندادن کاری است یا حرفی را باید می گفتیم، یا نباید می گفتیم. پس لازم است بعد از قبول عذرخواهی نسبت به جبران آن کار یا حرف اقدام کنید تا بخشی از این خسارت احساسی یا فیزیکی جبران شود، البته در برخی روابط همانند روابط زن و شوهری یا درون خانوادگی، می توانیم برای همسر، پدر و مادر یا سایر اعضای خانواده یا دوستانمان هدیه ای بگیریم، گاه یک شاخه گل یا یک ناهار مشترک می تواند مشکلات و دلخوری های زیادی را برطرف کند
تبلت ها و گوشی های همراه، امان همه را بریده، چه آنهایی که دوست دارند سر در تبلت ها و گوشی ها داشته باشند و چه آنهایی که از این کار دل خوشی ندارند. این وسط کتاب و کتاب خواندن روز به روز مهجورتر می شود، اما باید به خودمان بیاییم، زیرا بدون مطالعه کم کم مشکلات بی شماری سراغمان می آید. شاید هم آمده و ما خبر نداریم و دلیل آن را نمی دانیم. همه هم انتظار داریم فرزندانمان کتاب خوان و باسواد باشند تا در آینده شغل خوبی دست و پا کنند و زندگی شان را بگردانند.شاید اگر کمی دیدگاهمان را عوض کنیم و خودمان هم دست به کار شویم و اهل عمل باشیم، هم منفعت کتاب خوانی را برای خود جلب کرده ایم و هم کودکانمان را از روش الگوپذیری کتابخوان کرده ایم. چون دو صد گفته چون نیم کردار نیست. مطلب پیش رو دوبخش دارد، بخش نخست به برخی نتایج کتاب خوانی از منظر روان شناسان و جامعه شناسان می پردازد و بخش دوم، راه های کتاب خوان شدن کودک را بررسی می کند.
افراد موفق قادرند مدت زمان طولانی تری روی یک کار تمرکز کنند. می دانیم که خواندن یک کتاب فرآیندی زمان بر است. افراد در خلال خواندن به خود استراحت می دهند، اما خوانندگان علاقه مند اگر غرق در خواندن شوند، می توانند کتاب را حتی بیش از یک روز زمین نگذارند! این افراد درباره هر کار دیگری که تصمیم به انجامش را دارند نیز، همین روند را
پی می گیرند.
علاقه مندان به مطالعه، هر بار که با کتاب خوبی روبه رو می شوند، برای خود هدف تعیین می کنند. این هدف می تواند این باشد که پیش از اینکه سراغ کار دیگری بروند، تعداد مشخصی از صفحات یک کتاب را بخوانند، یا اینکه با خود قرار بگذارند تا وقتی که یک مفهوم مشخص در ذهنشان به خوبی جا نیفتاده، دست از خواندن نکشند. در هر صورت آنها با جدیت تلاش می کنند هر مطلبی که می خوانند، برایشان نتیجه مثبتی به دنبال داشته باشد. این افراد برای تک تک لحظه های زندگیشان هدف تعیین می کنند و تا به اهداف خود نرسند، دست از تلاش نمی کشند.
آنها ممکن است تنها ۲۰ دقیقه تا رسیدن به جایی زمان داشته باشند، اما به جای اینکه این ۲۰ دقیقه را زمان ناچیزی ببینند که برای هیچ کاری کافی نیست، آن را فرصتی می بینند که می تواند صرف مطالعه شود. برای این گروه، زمان از ارزشی خارق العاده برخوردار است. آنها هر فرصتی را غنیمت می شمارند تا چیز تازه ای بیاموزند یا در مسیر رسیدن به هدفی پیشروی کنند؛ چرا که دریافته اند ۵ دقیقه هایی که روزانه تلف می شود، در طول یک سال زمانی بالغ بر ۲۴ ساعت را می سازند و این زمانی است که می تواند صرف مطالعه شود.
افراد موفق قادر به دیدن تمام زوایای یک موضوع هستند، زیرا در مسیر مطالعات خود توانسته اند با دیدگاه های گوناگون آشنا شوند. مطالعه کردن به شما این فرصت را می دهد که حتی برای لحظه ای به جای فرد دیگری زندگی کنید و آنچه از این تجربه فرا می گیرید، برای باقی عمر در خاطرتان خواهد ماند.
افزون بر دستیابی به دیدگاه های جدید، مطالعه کنندگان یاد گرفته اند چگونه هرچه را که خوانده اند، در زندگیشان منعکس کنند. در واقع ابتدا یادگیری دیدگاه های مختلف به آنها این فرصت را می دهد که متفاوت بیندیشند و سپس چون می دانند که چطور آموخته های خود را بازتاب دهند، می توانند کارآمدتر عمل کنند.برای افراد موفق مطالعه کردن تنها خیره شدن به کلمات ثبت شده در یک صفحه نیست! آنها تأثیر عمیقی را که یک نوشته می تواند بر ذهن بگذارد دریافته اند و می دانند که کتاب ها چطور قادرند زندگی انسان ها را عوض کنند.
جای هیچ تعجبی نیست که بزرگترین سخنرانان تاریخ بشر همگی اشتیاق عجیبی به مطالعه داشته اند. افراد موفق برای خود الگو انتخاب می کنند و از آنچه از این الگوها یاد می گیرند برای پیشبرد اهداف خود استفاده می کنند.
هر فردی که نامش در تاریخ ماندگار شده است، برای اینکه به سخنران پرشوری تبدیل شود، طرز تفکر بزرگان پیش از خود را بررسی کرده است.
علاقه مندان به مطالعه می دانند که مغز تا چه اندازه قدرتمند است. مغز انسان توانایی نامحدودی در حفظ اطلاعات دارد. هرچه بیشتر بخوانید و بیاموزید، به ذهن سپردن مطالب برایتان ساده تر خواهد شد. افراد موفق آنچه را می خوانند، به سادگی یاد می گیرند و حتی گاهی حجمی باو رنکردنی از اطلاعات به صورت ناخودآگاه در حافظه شان باقی می ماند.
افراد اهل مطالعه، مغز را ماهیچه ای می بینند که احتیاج به کار کردن دارد. همان طور که ورزش روزانه، آمادگی ماهیچه های بدن شما را بالا می برد، مطالعه هم ذهنتان را هوشیار و قوی نگه می دارد. افراد موفق، مغز خود را هر روز ورزش می دهند. به این منظور آنها از مطالعه و یا روش هایی مثل حل جدول و انواع بازی های فکری بهره می گیرند. این افراد عادت کرده اند که همیشه چالش هایی پیدا کنند و برای غلبه بر آنها تلاش کنند. در نهایت این تلاش باعث بهبود توانایی های ذهنی آنها در حل مشکلاتی خواهد شد که روزانه با آنها روبه رو هستند.
افراد موفق به مدارج بالایی دست پیدا می کنند، چرا که وقت زیادی را صرف آموختن کرده اند. حتی خواندن کتاب های درسی برای این گروه صرفا یک وظیفه نیست، بلکه فرصتی برای گسترش دانش است. هربار که کتابی را به دست می گیرند، به دنبال به پایان رساندن آن یا گذراندن وقت نیستند، بلکه می خواهند بر دانسته های خود بیفزایند. حتی وقتی یک کتاب داستانی می خوانند، می کوشند تا از آن درس زندگی بگیرند، درسی که برای تمام عمر در ذهنشان باقی خواهد ماند.
حتی موفق ترین افراد هم گاهی نیاز دارند جهان و مشکلات آن را فراموش کنند. چه اشکالی دارد اگر گاهی یک مجله سرگرم کننده یا یک کتاب مصور ورق بزنند؟ به هر حال مطالعه درباره هر چیزی، از تماشای تلویزیون یا وقت تلف کردن در یک رستوران مفیدتر است. آنها ارزش هر دقیقه از وقت خود را به خوبی می دانند و حتی در زمانی که کاملاً بیکار هستند، هم برای بهتر شدن تلاش می کنند.وقتی به دنبال آرام کردن خودتان هستید، چه راهی بهتر از خواندن یک کتاب خوب وجود دارد؟
با به کارگیری راهکارهای زیر می توانید کودکان را به مطالعه علاقه مند کنید تا عادت به مطالعه و نیاز به کتابخوانی در آنها درونی شود و در بزرگسالی به طور خودانگیخته به مطالعه کتاب بپردازند:
صحبت کردن درباره موضوع کتاب و پرسیدن نظر کودک درباره کتاب او را در چالش قرار می دهد و سبب ایجاد یادگیری اکتشافی در او می شود و همین مسئله علاقه مندی او را به کتاب افزایش می دهد. بنابراین توصیه می شود بعد از مطالعه هر کتابی، نظر و برداشت او را در مورد شخصیت های داستان و آنچه از کتاب آموخته است، بپرسید. یکی از کارهایی که می توانید انجام دهید این است که خود و سایر اعضای خانواده نیز آن کتاب را بخوانید و درباره موضوع آن با یکدیگر صحبت کنید و آنچه از کتاب آموخته اید، در زندگی روزمره به کار ببرید.
در فرایند کتابخوانی کودکتان شریک شوید و او را در مطالعه کتاب همراهی کنید. براساس علایق کودک، محرکی مثل بازی یا طنز را که برای کودک خوشایند است، با کتابخوانی همراه کنید تا مطالعه برایش لذت بخش تر شود. شوخ طبعی و طنزپردازی، میزانی از خلاقیت را در کودک فعال می کند. این خلاقیت در نیمکره راست مغز عمل می کند. اگر هنگام یادگیری نیمکره راست مغز با نیمکره چپ ارتباط پیدا کند، میزان یادگیری به شدت افزایش پیدا می کند.
بیشتر یادگیری های کودکان بدون کوشش، غیرمستقیم و مشاهده ای صورت می گیرد و از طریق بایدها و نبایدهای مستقیم و رودررو نیست. اگر در برنامه های روزانه تان مطالعه در همه زمینه ها وجود ندارد، در واقع این الگو را به طور غیر مستقیم در اختیار کودک تان قرار نداده اید و نباید انتظار داشته باشید که کودکتان در مراحلی از رشد که نیاز به کتابخوانی دارد، علاقمندی به کتاب را در خود احساس کند و بیابد. طبق نظریه یادگیری مشاهده ای، کودک از لحظه تولد از بزرگسالان الگوبرداری می کند؛ بنابراین اگر والدین با کتاب قهر باشند، مطمئناً فرزندشان هم به کتاب و مطالعه علاقه مندی زیادی نشان نخواهد داد؛ مگر اینکه کودک از شخص دیگری الگوبرداری کند.
تصویرسازی ذهنی هنگام یادگیری، انگیزه و یادگیری کودک را افزایش می دهد. از کودک بخواهید بعد از مطالعه کتاب نقش شخصیت های داستان را بازی کند. با انجام این کار، نیمکره راست مغز تحریک می شود و یکسری هیجان به وجود می آید و کودک زود خسته نمی شود.
معمولاً والدین ناچارند برای کودکان در سنین پایین تر انتخاب ها را محدودتر کنند و به انتخاب خودشان کتابی را در اختیار کودک بگذارند، اما می توانید به کودکان سه سال به بالا حق انتخاب بدهید؛ به این ترتیب که بین چند جلد کتاب، انتخاب نهایی را به عهده خودش بگذارید.
اگر کودک از ابتدا در فضایی قرار بگیرد که کتاب خواندن و مطالعه، از کارهای روزمره اعضای خانواده باشد، به کتاب گرایش و علاقه بیشتری پیدا می کند. متاسفانه کتابخوانی در خانواده ها عادی سازی نشده است و در فرایند زندگی عادی مردم جایی ندارد. در واقع خانواده ها مطالعه کتاب را فرایندی رسمی و خارج از خانه به حساب می آورند. روبه رو شدن کودکان با کتاب و کتابخوانی باید در خانواده اتفاق بیفتد.
هنگامی که با دادن پاداش فردی را به انجام کاری تشویق می کنیم، انگیزه او برای انجام این کار بیرونی است، اما وقتی فردی با میل و خواست درونی خود اقدام به انجام کاری می کند، انگیزه او درونی است. اگر می خواهید فرزندتان از همان ابتدای دوران کودکی به کتابخوانی عادت کند، باید بتوانید انگیزه ای قوی برای مطالعه در او ایجاد کنید.
توجه داشته باشید در فرایند کتابخوانی باید در درجه اول کودک از مطالعه کتاب لذت ببرد و نباید به دنبال این باشید که مفاهیم کتاب به فرزندتان چه می آموزد. قرار نیست مطالعه یک کتاب تغییری خیلی بزرگ یا درسی خیلی جدی به کودک ما بدهد؛ بلکه در درجه اول باید کودک از آن لذت ببرد تا بتواند در کنار این لذت بردن، دنیا و شرایط جدیدی را تجربه کند.
اعظم محمدشفیع زاده- برخلاف این باور که قریحه شعر و شاعری با کار در صنعت نفت همخوانی ندارد و قابل جمع شدن نیست، باید گفت که چنین نیست، کسانی هستند که در عین کار صنعتی، با شعر نیز الفتی دیرینه دارند، زیرا همان طور که نفت از دل زمین می جوشد، شعر نیز از عمق روح و درون انسان می جوشد و تراوش نفت و شعر هر دو حیات بخش است. نفت مایه حیات و دوام جامعه بشری است و شعر نیز روح را تازگی و به آن نور و معنا می بخشد. محسن قاسمی، متصدی امور دفتری نیز از جمله کسانی است که با 17 سال سابقه کار در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق از حافظ دوستان است و با این غزل سرای بلند آوازه الفتی دیرینه دارد.او سال 75 در رشته مدیریت دولتی پذیرفته می شود، اما انصراف می دهد و برای کار به تهران می آید و در دفتر یکی از نشریات مشغول به کار می شود. سال 80 به رفسنجان بازمی گردد و به دلیل آشنایی با مبانی کامپیوتر و نیاز آن زمان منطقه جنوب شرق، در این منطقه مشغول خدمت می شود. او اکنون صاحب دو فرزند به نام های همایون و پارمیدا است. با توجه به علاقه فرزندانش به موسیقی و شعر، سعی کرده است عرصه را برای رشد و شکوفایی استعداد آنان فراهم کند.
در ادامه گفت وگوی «مشعل» را با وی می خوانیم.
با توجه به حساسیت بالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در سوخت رسانی، کارکنان باید صبور و مسئولیت پذیر باشند.
آن که پرنقش زد این دایره مینایی
کس ندانست که در گردش پرگار چه کرد؟
ساقیا جام می ام ده که نگارنده غیب
نیست معلوم که در پرده اسرار چه کرد؟
مرا عهدیست با جانان که تا جان در بدن دارم
هواداران کویش را چو جان خویشتن دارم
«حافظ خوانی» و «کار در صنعت نفت» آیا بین این دو مشابهتی وجود دارد؟ شور غزلیات از روح هنری و عواطف و احساسات حافظ غلیان می کند، شباهت آن با جوشش نفت از دل زمین چیست؟
نفت و شعر هر دو از صنایع بهره برده اند، با این تفاوت که در نفت برای پالایش و انتقال آن، صنعت از سوی مهندسان مجرب به خدمت گرفته شده است، اما زمین بدون هیچ چشمداشتی آنچه را در سینه نهفته دارد، با تلاش انسان ها، بی منت در اختیارشان می گذارد، از دل زمین نفت استخراج می کنیم و حافظ نیز از صنایع ادبی برای انتقال حس شاعر به مخاطب نهایت استفاده را برده و همین صنایع و آرایه های ادبی غزلیات وی را بی نهایت شیرین و دلنشین کرده است.
از سال 74 و دبیرستان به غزلیات حافظ علاقه مند شدم چون رشته دبیرستانم نیز ادبیات بود، با خواندن دروسی مانند عروض و قافیه و آرایه های ادبی به شعر علاقه مند شدم و از سال 88 به حفظ غزلیات حافظ اهتمام ورزیدم.
با خواندن غزلیات می بینید که اشعار آن مطابق با زمان کنونی سروده شده و غبار کهنگی با گذشت هفت قرن از زمان سروده شدن بر آن نقش نبسته است. اشعار حافظ سخن روز به شمار می آید و چه بسا در غزلیات وی به نوعی آینده نگری هم شده است.
حافظ با حافظه تاریخی ملت ایران گره خورده است حافظ در زندگی روزمره ایرانیان، حضور و با خون و رگ ایرانی ها پیوند دارد و با غم و شادی ایرانیان درآمیخته است، از شب یلدا گرفته تا سفره هفت سین و... فکر می کنید به چه دلیل حافظ با مردم ایران عجین است؟ به دلیل صنایع ادبی شعر یا به دلیل محتوا یا آهنگ شعر است؟
درک اشعار حافظ به این دلیل که مخاطب احساس می کند حافظ دردکشیده است و در نهایت به این می رسد که همه چیز از نهاد خداجوی وی برخاسته، هم عاشقانه است و هم آسمانی.
لذت شنیدن اشعار حافظ به دلیل جنبه معنوی و عرفانی این اشعار بوده و حتی غزلیاتی که در مدح حاکمان آن زمان سروده شده است، اگر جایگزین آن را ذات الهی قرار دهید، از آن غزلیات هم لذت می برید و دلگرم می شوید؛ در اشعار حافظ نصحیت وجود دارد البته نه در حد اشعار سعدی.
گذر زمان گرد کهنگی بر حافظ ننشانده و کلمات ثقیل در آنها نرفته است.
حافظ نه در حال حاضر و نه در آینده هرگز قدیمی نمی شود، شاید به دلیل مأنوس بودن با قرآن و اینکه قرآن را به 14 روایت می خوانده است و لسان الغیب بودن او باشد دیوان او همانند قرآن در بیشتر خانه ها و جود دارد و توانسته با فطرت ایرانی ها ارتباط برقرار کند. شعر حافظ در زمان آدم اندر باغ خلد/ دفتر نسرین و گل را زینت اوراق بود
حافظ می گوید «سعدی استاد سخن است» اما حافظ بیشتر به دل من نشست، اشعار سعدی بیشتر جنبه نصیحت دارد، ما ایرانی ها با مفاهیمی که توصیف حالات عاشقانه است، بیشتر می توانیم ارتباط برقرار کنیم. ایرانی ها با عواطف و احساسات بیشتر مأنوس هستند، شاید در دیوان حافظ نصیحت هم بیابید، اما بسیار شیرین بیان شده است.
حافظ معلم اخلاق و در عین حال بسیار مهربان است، اما اشتباه نکنیم کنایه های بسیاری در اشعار حافظ است و از درون شعر پندهای غیر مستقیمی بیان می کند. به دلیل علاقه من به حافظ با خواندن غزلیات او، فحوای کلامش را به نظر خودم بهتر درک می کنم، اینجاست که می گویم از صنایع به زیبایی بهره برده است.
این طور نیست، غزلیات حافظ به طوری زیباست که خواننده خود به خود دنبال کشف معنای ابیات می رود. باید از اهل فن پرسید و فقط به ظاهر اشعار توجه نکرد.
درست است به نظر من به احتمال زیاد غزلی با این مطلع شعر:
زان یار دلنوازم شکریست با شکایت
گر نکته دان عشقی بشنو تو این حکایت و تا آخر
به ترسیم واقع عاشورا می پردازد و یا غزل
دلم رمیده لولی وشیست شورانگیز
دروغ وعده و قتال وضع و رنگ آمیز
به حضرت علی(ع) اشاره دارد.
از مجموع 495 غزل های دیوان حافظ تعداد 112 غزل را حفظ هستم، البته غزل های دیوان حافظ کوتاه و بلند هستند.
غزل های حافظ ضرب آهنگی دارد که روح را به طرب درمی آورد. از دیگر آثار خواندن این غزل ها برایمان بگویید؟
وزن غزل های حافظ طرب انگیز است، کلام موزون در غزلیات حافظ، روح را به پرواز در می آورد و برخی غزلیات هم آهنگین و مسجع است، مانند غزل:
زلف آشفته و خوی کرده و خندان لب و مست
پیرهن چاک و غزل خوان و صراحی در دست ...
من به شخصه از غزلیات حافظ لذت می برم چون دوست دارم شخصیت حافظ را کشف کنم.
یک روایت او را شاگرد نانوایی ذکر کرده است که عاشق شده و با عشق زمینی و مجازی به عشق حقیقی و الهی دست پیدا می کند چون معنای دوست داشتن را می شناسد و می فهمد بی تابی چیست. هجران را درک می کند، چون معشوقش را از دست می دهد و زمانی بر بالین او می رسد که فرصت از دست رفته است و غزلی با همین موضوع می سراید
شربتی از لب لعلش نچشیدیم و برفت
روی مه پیکر او سیر ندیدیم و برفت و...
در غزلیات، حس از دست دادن یار را نیز خواننده درک می کند.
انتخاب من هیچ وقت بر اساس ترتیب نبوده است. با ورق زدن دیوان، هر غزلی که به حس و حال من نزدیک بود و به گوشم زیبا می آمد و آن را متناسب با حال و روحیه درونی می یافتم، حفظ می کردم.
پارمیدا به حافظ علاقه داشت، گاهی در بازی های کودکانه برای سخنان عادی خود نیز وزن درست می کند. آموزش دیوان را به او از غزلیات کوتاه آغاز کردم و در حال حاضر 9 غزل را حفظ کرده و گاهی که در حال بازی است، این غزلیات را زمزمه می کند.
شاید یک دلیل علاقه او این است که در مکالمات روزانه با همسرم گاهی اگر نتوانم حق مطلب را برسانم، از غزلیات حافظ بهره می برم و همسرم بهتر مطلب را قبول می کند. به عنوان مثال زمانی که دل وی از یک شخص گرفته و در حق او اجحاف شده است، برایش می خوانم:
غمناک نباید بود از طعن حسود ای دل
شاید که چو وابینی خیر تو در این باشد
با همین شعر آرام می شود و اگر در مورد شخصی حرفی به میان آید، همزمان این غزل برایمان تداعی می شود که حضرت حافظ می فرمایند:
عیب درویش و توانگر به کم و بیش بد است
کار بد مصلحت آن است که مطلق نکنیم
در حافظ خوانی تا کجا می خواهید پیش روید؟
بیماری که اخیراً دچار آن شده ام، توانم را گرفته است، با وجود این سعی می کنم تا زنده ام از حافظ جدا نشوم.
بله. نصایح حافظ در غزلیات آن مستتر است و بستگی به مخاطب دارد که چه برداشتی بکند، غزلیات حافظ می تواند روی زندگی همه انسان ها مؤثر باشد و به ما کمک کند. گاهی درخانه اقوام که از من می خواهند تفألی به حافظ بزنم و اگر جایی متوجه معنی آن بیت نشدیم، همه سعی کردیم دنبال معنای آن غزل برویم.
تفأل، توجیه پیدا کردن برای کار خود است و برای اطمینان دل خودمان به دیوان حافظ رو می آوریم. در دیوان هر غزلی که بیاید، شما از آن می توانید تفسیر به رأی کند و آنچه در دل دارید، روی آن شعر پیاده کنید، زیرا در دیوان حافظ، کنایه زیاد وجود دارد و ایرانی ها این تفأل را به ویژه موقع سال تحویل دوست دارند.
به جوان ها توصیه می کنید به حافظ رو می آورند و غزلیات دیوان او را حفظ کنند؟
جوانان باید در کنار کار و زندگی، به سمت شعر هم بروند تا غذای روح خود را تأمین کنند؛ شعر هارمونی دارد و کلام وزن دار است و انسان نظم را دوست دارد به دل می نشیند.
کدام یک از شعرای ایرانی را دارای قابلیت اغنای روحی و آرامش انسان ها می دانید.
حافظ و مولانا این قابلیت را دارند.
شَمَمتُ روحَ وِدادٍ و شِمتُ برقَ وصال
بیا که بوی تو را میرم ای نسیم شمال
در این شعر تعابیر و استعاره های زیبایی به کار برده شده است.
افسوس می خورم چرا زودتر با حافظ آشنا نشدم. ای کاش در کتب درسی بیشتر از غزلیات حافظ بهره مند می شدیم و باید بگویم راه و روش زندگی من با حافظ تغییر کرده است مثلاً حافظ می گوید:
هر که را خوابگه آخر مشتی خاک است
گو چه حاجت که به افلاک کشی ایوان را
این بیت در مذمت دنیاپرستی سروده شده است و اگر سرلوحه انسان ها شود، راهگشای انسان ها می تواند باشد.
چهار دیوان نفیس حافظ دارم. یکی از آنها به دلیل اجرای برنامه حافظ خوانی از سوی رادیو رفسنجان به من اهدا شده است.
در پایان آرزو دارم همه جوانان، استعدادهای خود را کشف و دنبال کنند.
حسين آزادي- كوهنوردي از جمله رشته هاي ورزشی سخت و در عین حال مفرحي است كه قدمت زيادي در بين رشته هاي ورزش همگانی در وزارت نفت و شرکت های تابعه از جمله شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب دارد.به گفته اسماعیل حاجی پور، رئیس هیات کوهنوردی شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب، كه 35 سال است در اين رشته فعاليت مي كند و از سال 1366 به استخدام صنعت نفت درآمده و طي اين سال ها فتح تمامي قله هاي بيش از 4 هزار متر كشور و همچنين صعود به رشته كوه هاي آرارات تركيه و ارتفاعات اتريش را در كارنامه ورزشي خود دارد، 70 درصد از کارکنان و خانواده های این شرکت، همواره در برنامه کوهنوردی هیأت حضور دارند.
رييس هيات كوهنوردي مناطق نفت خیز گفت: ايجاد روحيه نشاط، سلامت و مودت در بين كاركنان و خانواده هاي آنان، از مهمترين آثار و نتايج اين رشته ورزشي در سطح اين شركت است.
اسماعيل حاجي پور به مهمترين صعودهاي اين هيئت در سال جاري اشاره كرد و گفت: فتح ارتفاعات كبيركوه ايلام با حضور 80 نفر از آقايان و صعود به بلندي هاي باغملك طي 2 برنامه جداگانه و با حضور 120 نفر از بانوان و آقايان، از مهمترين برنامه هاي انجام شده است.
وي در ادامه با بيان اينكه اجراي اين برنامه ها با توجه به تقويم ورزشي سالانه اين هيئت صورت گرفته است، يادآورشد: تا پايان امسال نيز چند برنامه صعود به كوه هاي مختلف در تقويم ورزشي اين شركت گنجانده شده است.
حاجي پور در ادامه با بيان اينكه گرايش و نزديكي به ورزش، علاوه بر حفظ سلامت و تندرستي، موجب فاصله گرفتن از انواع بيماري ها نيز مي شود، خاطر نشان كرد: ما بايد ورزش همگاني را در بين خانواده هاي كاركنان نهادينه كنيم تا مجموعه عظيم مناطق نفت خیز جنوب، با پويايي و نشاط در مسیر صيانت از توليد گام بردارند. وي تصريح كرد: امروزه كوهنوردي و طبيعت گردي، نياز خانواده صنعت نفت است و استمرار فعاليت در اين رشته ورزشي، علاوه بر بعد رواني، فرار از زندگي ماشيني نيز محسوب مي شود.
رئيس هيئت كوهنوردي مناطق نفت خیز جنوب در خصوص انتخاب مكان هاي صعود نيز اظهار داشت: اقليم مستعد و غني استان و كشورمان باعث شده تا با صعود به قله هاي مختلف، نسبت به شناساندن اين محيط ها در بين خانواده ها اقدام كنيم.
وي در ادامه با بيان اينكه باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خیز جنوب ظرفیت لازم براي اشاعه و گسترش تمامي رشته ها از جمله كوهنوردي را در بين كاركنان و فرزندان آنها داراست، يادآورشد: اين باشگاه مي تواند نقش محوريت در ورزش همگاني را بين خانواده بزرگ صنعت نفت ايفا كند.
حاجي پور به اعتماد و اعتقاد فدراسيون كوهنوردي و صعودهاي ورزشي كشور به هيات مناطق نفت خیز جنوب نیز اشاره كرد و گفت: هيات كوهنوردي شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب، يكي از هيات هاي فعال به زعم فدراسيون است كه کسب مجوز صعود به قله هاي مرتفع كشور و بين المللي از جمله اورست و رشته كوه هاي اروپا، بيانگر اين مدعاست.
وی با بيان اينكه هزينه کردن در ورزش، نوعي سرمايه گذاري است، اظهار داشت: ما به عنوان بزرگترين شركت توليدي نفت در كشور، بايد كاركنان شاداب، با نشاط و تندرست داشته باشيم تا بتوانند با روحيه ای مضاعف، نسبت به استمرار توليد اقدام کنند كه ورزش و از جمله رشته كوهنوردي، مي تواند از عوامل اصلي و موثر در اين زمينه باشد. رئيس هيات كوهنوردي مناطق نفت خیز جنوب گفت: خوشبختانه طي 35 سال حضور و مسئوليت در اين رشته، هيچگونه اتفاق ناگواري براي اعضای تيم هاي مختلف كوهنوردي مناطق نفت خیز جنوب به وجود نيامده و ضمن اینکه همه صعودها، با موفقیت به پایان رسیده، تمام کوهنوردان هم سلامت شان حفظ شده است که این خود آماری خوب برای هیات کوهنوردی مناطق نفت خیز جنوب به حساب می آید.
رئیس هیات کوهنوردی مناطق نفت خیز جنوب در پايان از حمايت هاي مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خیز جنوب و ساير دست دركاران اين باشگاه از هيات كوهنوردي تقدير و اظهار اميدواري كرد كه همچون گذشته، ياري گر اين رشته باشند. وی افزود: تاپایان سال چند برنامه صعود به قلل بالای 4000 متر رادر برنامه داریم که بتوانیم با موفقیت آنها را پشت سر بگذاریم و در عین حال، به تمام همکاران و خانواده های شان توصیه می کنم که با جدی گرفتن ورزش همگانی، به سلامت خانواده و محل کار خود بها داده و همیشه تندرست باشند؛ چرا که با تنی سالم، می توانند بهتر زندگی کنند و مثمرثمر باشند. کوهنوردی، یکی از بهترین ورزش های همگانی است که می تواند به این مهم کمک کند.
یعقوب آرخی، همکار و ورزشکار شرکت ملی گاز ایران که از کارکنان شاغل در اداره گاز شهرستان بندر ترکمن استان گلستان است، با حضور درمسابقات دوومیدانی قهرمانی کارگران کشور، انتخابی تیم ملی در رشته پرتاب نیزه موفق شد، پس از رقابتی سخت با دیگر حریفان، با قرار گرفتن روی سکوی دوم، مقام نایب قهرمانی این دوره ازمسابقات را کسب کند.به پاس قدردانی از زحمات وتلاش های یعقوب آرخی، با اهدای مدال وحکم قهرمانی از سوي رئیس انجمن و همچنین فدراسیون دوو میدانی کشور، از اين ورزشكار قهرمان به نحو شايسته اي تجلیل شد.
محمد رحیم رحیمی، مدیر عامل شرکت گاز استان گلستان، امور ورزش و پایگاه بسیج شهید گرزین این شرکت نیز برای این ورزشکار نام آور، توفیق روز افزون وکسب افتخارات بیشتر در سایر میادین ورزشی را آرزو کردند.
شایان ذکر است، این رقابت ها با هدف انتخاب تیم ملی و اعزام به مسابقات دو و میدانی جهانی کارگران در کشور اسپانیا، در آبان امسال به میزبانی اصفهان برگزار شد.
دوبازیکن تیم های واترپلو نفت امیدیه و نفت و گاز گچساران، به اردوی تیم ملی واترپلو ایران دعوت شدند.
با تشخیص کادر فنی تیم ملی واترپلو کشورمان، حسین خالدی تبار و پیمان اسدي، بازيكنان گچساراني تیم لیگ برتری نفت و گاز گچساران و نفت اميديه به اردوی جدید تيم ملی واترپلو دعوت شدند.
این دو بازیکن پیش از این نیز به اردوهای تیم ملی واترپلو دعوت شده بودند.
گفتنی است، تیم ملی واترپلوی ایران به همراه این ۲ ورزشکار نفتی موفق به کسب مقام سوم بازی های آسیایی جاکارتا ۲۰۱۸ در رشته واترپلو شد.
کادر فنی تیم ملی واترپلو کشورمان ۲۰ بازیکن را به این اردو دعوت کرده که از روز شنبه ۲۶ آبان ماه در محل استخر ۹ دی تهران آغاز و تا 10 روز ادامه خواهد داشت.
دختران نوجوان هندبالیست نفت و گاز گچساران، به اردوی تيم ملي ایران دعوت شدند. دومین اردوی تیم ملی نوجوانان بانوان (منطقه جنوب کشور ) برای حضور در مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا، سال 2019 به مدت یک هفته در استان مرکزی شهرستان اراک برگزار می شود که 3 هندبالیست دختر نوجوان نفت و گاز گچسارانی به این اردو دعوت شده اند. برهمین اساس و تصمیم کادر فنی تیم ملی نوجوان خانم هندبال کشورمان، پريچهر اشكبوس، سيده مريم حسيني و هستي بخشي زاده، سه بازیکن نوجوان هندبالیست نفت و گاز گچساران هستند که به اين اردو دعوت شده اند.
مراسم قرعه کشی بیست و هشتمین دوره رقابت های لیگ برتر واترپلو کشور (سال ۱۳۹۷)، با حضور محسن رضوانی (رئیس)، محمد علی آبادی (نایب رئیس)، فرید فتاحیان (دبیر فدراسیون) و نمایندگان تیم های حاضر در این دوره از مسابقات در سالن جلسات استخر ۹ دی برگزار شد. در این مراسم علی رفیعی، سرپرست و آرش حاتمی، سرمربی تیم واترپلو نفت و گاز گچساران نیز به نمایندگی از این باشگاه حضور داشتند.پس از انجام قرعه کشی، مقرر شد که هشت تیم شرکت کننده در دو گروه A و B با یکدیگر به رقابت بپردازند. مسابقات لیگ برتر واترپلو با حضور تیم های دانشگاه آزاد اسلامی، نفت امیدیه، سایپا، رعد پدافند هوایی ارتش، نفت و گاز گچساران، نماینده اصفهان، استخر نوفلاح و دیهیم برگزار می شود که طبق برنامه ریزی های انجام شده دو تیم نفت امیدیه و نفت و گاز گچساران در گروه A این رقابت ها قرار گرفتند. گروه بندی این رقابت ها به این شرح است:
گروه A: نفت امیدیه، سایپا، نفت و گاز گچساران و استخر نوفلاح
گروه B: دانشگاه آزاد اسلامی، رعد پدافند هوایی ارتش، نماینده اصفهان و دیهیم
آیین نامه و تاریخ برگزاری مرحله نخست این رقابت ها نیز در آینده اعلام خواهد شد.
مشعل تیم وزنه برداری شرکت ملی حفاری اهواز برای دومین فصل متوالی، عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران را به خود اختصاص داد. مسابقات لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران در فصل جدید، از تیر ماه امسال شروع شد و در آبان ماه و با برگزاری 4 هفته به اتمام رسید که در پایان این رقابت ها، پولاد مردان تیم شرکت ملی حفاری اهواز با کسب 2 هزار و 601 امتیاز، به عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر بزرگسالان باشگاه های کشور در سال 97 دست یافتند و بر سکوی دوم تکیه زدند. گفتنی است، هفته چهارم (فینال) لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های کشور در سال 97 (جام شهدای مدافع حرم) به میزبانی تالار وزنه برداری (سالن ایرانیان) برگزار شد که در پایان، تیم بیمه رازی عنوان قهرمانی را به دست آورد و تیم ملی حفاری اهواز به مقام دوم دست پیدا کرد. تیم مناطق نفت خیز جنوب هم که در این رقابت ها حضور داشت، مقامی بهتر ازهفتم کسب نکرد.
سعید شاهرخی، مدیرعامل جدید باشگاه فرهنگی - ورزشی ملی حفاری گفت: هفته پایانی لیگ برتر وزنه برداری رده سنی بزرگسالان باشگاه های کشور در سال 97 با حضور هشت تیم در روزهای 22 و 23آبان در تالار وزنه برداری مجموعه ورزشی آزادی تهران برگزار شد و به مقام دوم رسید. وی در هفته چهارم و پایانی این مسابقات، تیم وزنه برداری ملی حفاری با گرفتن 726 امتیاز تیمی در مکان دوم قرار گرفت، افزود: تیم های بیمه رازی و عقاب نیروی زمینی به ترتیب با 775 و 660 امتیاز، عنوان های اول و سوم هفته پایانی رقابت ها را به خود اختصاص دادند. تیم مناطق نفت خیز جنوب، دیگر نماینده استان در این هفته با کسب 414 امتیاز به مقام هفتم رسید. شاهرخی با بیان اینکه تیم ملی حفاری برای دومین فصل متوالی، عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر وزنه برداری کشور را به خود اختصاص داد، گفت: این تیم در این فصل با استفاده از بازیکنان بومی جوان و با تجربه استان در این رقابت ها حاضر شد و عملکرد قابل قبولی داشت. با جوان گرایی که در تیم های باشگاه ملی حفاری صورت گرفته، در آینده نزدیک در رشته های وزنه برداری و فوتسال آقایان و بانوان، حرف های بسیاری برای گفتن داریم و امیدواریم که بازیکنان بیشتری از خوزستان به تیم های ملی دعوت شوند. در پایان لیگ برتر وزنه برداری بزرگسالان باشگاه های کشور در فصل 97، رده بندی نهایی تیم ها به این ترتیب رقم خورد:
1- بیمه رازی: 2752 امتیاز
2- شرکت ملی حفاری اهواز: 2601 امتیاز
3- عقاب نیروی هوایی: 2286 امتیاز
4- رعد پدافند: 2284 امتیاز
5- تعاونی انقلاب شهریار: 2088 امتیاز
6- نیروی زمینی ارتش: 2017 امتیاز
7- مناطق نفت خیزجنوب : 2003 امتیاز
8- نور همدان: 1657 امتیاز
اسامی نفرات برتر وزنه برداری ملی حفاری و مناطق نفت خیز جنوب در هفته چهارم:
در این دسته، علیرضا منصوری از تیم مناطق نفت خیز جنوب در حرکت یک ضرب 90 کیلوگرم، حرکت دو ضرب 107 کیلوگرم و مجموع 197 کیلوگرم وزنه زد که دوم شد.
مهران قاسم زاده از شرکت ملی حفاری اهواز در حرکت یک ضرب 113 کیلوگرم، حرکت دو ضرب 133 کیلوگرم و مجموع 246 کیلوگرم وزنه زد که دوم شد و امید ربیعی هم از مناطق نفت خیز جنوب در حرکت یک ضرب 103 کیلوگرم، حرکت دو ضرب 133 کیلوگرم و مجموع 236 کیلوگرم وزنه زد و سوم شد و در آخر هم حسن گلپرور ازشرکت ملی حفاری اهواز در حرکت یک ضرب 105 کیلوگرم، حرکت دو ضرب 130 کیلوگرم و مجموع 235 کیلوگرم وزنه زد وبه مقام چهارم رسید.
در این دسته، مجید عسگری ازملی حفاری 110 یک ضرب، 130 دوضرب و مجموع 240 کیلوگرم وزنه زد و قهرمان شد.
حسین سلطانی از ملی حفاری 146 یک ضرب، 174 دوضرب و مجموع 320 کیلوگرم وزنه زد و دوم شد و سجاد بهروزی هم از ملی حفاری 125 یک ضرب، 155 دوضرب و مجموع 280 کیلوگرم وزنه زد و سوم شد.
در این دسته میثم زارعی از مناطق نفت خیز جنوب 145 یک ضرب، 170 دوضرب و مجموع 315 کیلوگرم وزنه زد و سوم شد.
علی مکوندی ازمناطق نفت خیز جنوب در حرکت یک ضرب 150 کیلوگرم، حرکت دو ضرب 170 کیلوگرم و مجموع 320 کیلوگرم وزنه زد و به مقام سوم رسید.
در این دسته 4 شرکت کننده در استارت لیست مسابقه فینال لیگ برتر حضور داشتند که در نهایت رضا بیرالوند، ملی پوش شرکت ملی حفاری اهواز با احتساب رکورد های مسابقات جهانی (175 یک ضرب، 218 دوضرب و مجموع 393 کیلوگرم) به عنوان نفر اول شناخته شد و یاسین باقری هم از ملی حفاری 160 یک ضرب، 200 دوضرب و مجموع 360 کیلوگرم وزنه زد و سوم شد.
علی داودی ازشرکت ملی حفاری اهواز در حرکت یک ضرب 197 کیلوگرم، حرکت دوضرب 227 کیلوگرم و مجموع 424 کیلوگرم وزنه زد و قهرمان شد و محسن بهرام زاده ازمناطق نفت خیزجنوب درحرکت یک ضرب 171 کیلوگرم، حرکت دوضرب 215 کیلوگرم و مجموع 386 کیلوگرم وزنه زد و سوم شد.
تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب اهواز، قهرمانی مسابقات وزنه برداری نونهالان خوزستان را کسب کرد.مسابقات وزنه برداری نونهالان خوزستان با حضور 150 وزنه بردار از 17 شهرستان و باشگاه در اهواز برگزار شد که وزنه برداران نونهال باشگاه نفت با درخشش در این رقابت ها موفق شدند، جام قهرمانی را بالای سر ببرند.رئیس هیات وزنه برداری خوزستان، ضمن تبریک به باشگاه مناطق نفت خیز جنوب گفت: هدف از برگزاری این رقابت ها، کشف استعدادهای برتر وزنه برداری و توسعه این رشته در بین نونهالان و نوجوانان خوزستان است تا از این طریق، آینده وزنه برداری این استان را تامین کنیم.
هفته یازدهم مسابقات لیگ برتر فوتبال امید باشگاه های ایران، با انجام چند مسابقه در شهرهای مختلف پیگیری شد که نمایندگان فوتبال نفت در بازی های این هفته، صاحب نتایج متفاوتی شدند و در صدر و قعر جدول جای گرفتند.
تیم فوتبال امید نفت اهواز در مسابقه خانگی با تک گل امید لطیفی برابر مس کرمان، به پیروزی دست یافت. شاگردان محمد خمیسی با کسب این برد 18 امتیازی شدند و به رده چهارم جدول صعود کردند.اما تیم امیدهای نفت آبادان در این هفته، متحمل شکست سنگینی شدند و در زمین خودی با حساب 4 بر یک، به نساجی مازندران باختند. خلیل عساکره، تنها گل امیدهای نفت را به ثمر رساند و امیر عاشوری، امیررضا میرزایی و امیرمحمد شیرخانی (دو گل) برای نساجی گلزنی کردند. نفت آبادان در هفته ششم با استعفای سید ابراهیم تهامی، دچار تغییرات در کادر فنی شد، اما با وجود این تغییرات، کماکان روی نوار ناکامی گام برمی دارد و در قعر جدول قرار دارد.
تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز، درادامه یکه تازی خود درلیگ برتر، فوتسال بانوان باشگاه های ایران، سیزدهمین برد پی درپی خود را کسب کرد تا با اقتدار در صدر جدول باقی بماند.تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز در هفته چهاردهم این رقابت ها، در ساری مهمان استقلال این شهر بود که حریف خود را با 5 گل گلباران کرد و ستاره این بازی کسی نبود جز سحر پاپی.مصاف صدرنشین و قعرنشین جدول لیگ فوتسال، حداقل تا پایان نیمه اول شباهتی به این جنگ نابرابر نداشت. استقلال ساری مقاومت کرد و در نیمه اول، فقط یک بار دروازه خود را باز شده دید؛ اما نیمه دوم، نیمه صدرنشین بود.
بازیکنان حفاری که در نیمه دوم به بازی مسلط شده بودند، راحت تر بازی را پیش بردند که حاصل آن ۴ گل دیگر بود. ستاره بازی، اما سحر پاپی بود. او، هم هت تریک کرد و هم یک بازیکن درخشان در جاگیری، توپ گیری و آزار حریف بود.
فرشته خسروی، بازیکن باارزش تیم زیور بابایی نیز در این بازی گل زد و فاطمه رحمتی دیگر گلزن حفاری بود.این پیروزی، حفاری را با 39 امتیاز، بی رقیب در صدر نگاه داشت.
نونهال پینگ پنگ باز نفت اهواز، با درخشش در مسابقات استانی و قهرمانی کشور، به اردوی تیم ملی تنیس روی میز طرح هوپس دعوت شد.
پارسا روحانی، نونهال پینگ پنگ باز نفت اهواز که در مسابقات استان ونیز قهرمانی کشور خوش درخشید، از سوی کادر فنی به اردوی تیم ملی دعوت شد.اردوی تیم ملی به اسم تور ایرانی تنیس روی میز طرح (هوپس) پسران، با دعوت محسن شیشه گرها، سرمربی تیم ملی هوپس پسران (۱۰ و ۱۱ ساله ها)، به میزبانی هیات قزوین برگزار می شود. در این اردو و تور، استعدادهای تنیس روی میز کشف و پرورش داده می شوند.ورزشکاران برتر در اردو حضور دارند که پارسا روحانی، تنیسور نفت یکی از آن هاست.
مشعل آنچه به عنوان دفاع در محیط های شهری یا محیط های پرخطر توصیه و آموزش داده می شوند، مواردی است که افراد باید در مواقع لزوم از آنها استفاده کنند. در بسیاری از موارد حمله ها و غافلگیری ها از سوی افراد متخلف و بزهکار یا سارقان صورت می گیرد. در بسیاری از موارد توصیه های انتظامی افراد را به عدم مقابله و برخورد توصیه می کنند چرا که مشخص نیست این سارقان و بزهکاران با چه هدفی و چه اغراضی اقدام به این کار می کنند. انجام حرکات دفاع شخصی از سوی هر فردی ساخته نیست و تا زمانی که به این حرکات در موقعیت تسلط نداشته باشید، بهتر است اقدامی نکنید. مهمتر اینکه قرار گرفتن در چنین موقعیت های پر استرس و ترسی به خصوص برای خانم ها و افراد کم توان همراه با دستپاچگی و اختلال در رفتار است و ممکن است فرد نتواند به خوبی آن حرکات دفاع شخصی را انجام دهد. وجود این دفاع شخصی به عنوان یک ضرورت در زندگی شهری و نیز یک سبک از ورزش در بسیاری از شهرها آموزش داده می شود و اتفاقا خانم ها یکی از مشتریان آن هستند. بسیاری از موارد حملاتی که از سوی سارقان و افراد بزهکار صورت می گیرد، غافلگیرانه و ناگهانی است تا فرد مورد حمله قرار گرفته حداقل زمان ممکن برای دفاع و سرو صدا و یا هر نوع مقابله ای را نداشته باشد. همچنین بسیاری از این حمله ها در محیط های تاریک و بی دفاع شهری یا خلوت صورت می گیرند که افراد تنها و یا در شرایطی بدون دفاع هستند. پس بهتر است پیشگیری را اولویت قرار دهید و خود را در معرض چنین اتفاقاتی قرار ندهید. از محیط های بی دفاع شهری همانند خانه های نیمه کاره، زیر پل های شهری، عبور از پل های عابر شهری، کناره اتوبان های حومه ای و... دوری کنید و در عین حال در ساعات پایانی شب به تنهایی در محیط های پر خطر تردد نکنید. با توجه به شرایط اجتماعی ممکن است در هر جامعه ای اندازه ای از ناامنی وجود داشته باشد و این به معنای ناامنی در کل جامعه نیست. در چنین شرایطی، دانستن برخی حرکات دفاع شخصی یا توصیه های امنیتی و انتظامی می تواند مفید باشد که برخی از آنها را در ادامه می آوریم.
اگر سارق به شما حمله کرد و قصد گرفتن کیف را داشت، آن را مستقیم به او تحویل ندهید، کیف را به سمتی دورتر از خودتان پرتاب کنید تا در این فاصله که سارق دنبال کیف است شما فرصت فرار داشته باشید. اگر مورد آدم ربایی قرار گرفتید و شما را داخل صندوق ماشین گذاشتند، چراغ های عقب را با هر وسیله موجود و یا ضربه بیرون بیندازید و دستتان را بیرون ببرید تا شاید راننده یا فرد دیگری از بیرون شما را ببیند. وقتی وارد خودروی خود می شوید، اولین کاری که انجام می دهید، قفل کردن درها باشد. مخصوصا اگر خرید کرده اید یا از عابر بانک پول گرفته اید و یا فقط تنها هستید؛ چرا که ممکن است سارقان و افراد بزهکار شما را زیر نظر گرفته باشند تا در زمان مقتضی حمله کنند. در زمان سوار شدن به خودرو در پارکینگ های مسقف و غیر آشنا (مخصوصا اگر تنها هستید) اطراف خود و بیرون و داخل خودرو را نگاه کنید. اگر خودرویی مشکوک کنار خودروی خود دیدید به مامور پارکینگ مراجعه کنید تا خیالتان راحت شود.
اگر در پارکینگ، خیابان یا هر محیط دیگری فردی در مدت زمانی مشخص به دنبال شما آمد و به شکل مشکوکی رفتار شما را زیر نظر داشت، حتما حساس شوید و موضوع را به فرد دیگری و یا پلیس اطلاع دهید. همیشه از آسانسور به جای پله استفاده کنید. راه پله ها مکان هایی ترسناک برای تنها بودن است. در حال حاضر در بیشتر راهروها پارکینگ ها و آسانسورهای مجتمع ها و ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری دوربین های مداربسته وجود دارد تا امکان شناسایی افراد فراهم شود. در کمک کردن به افراد ناشناس حتی اگر سالمند یا کودک هستند، به جزئیات توجه کنید و به راحتی لوازم خود را به آنها نشان ندهید یا در اختیارشان نگذارید. بسیاری از سارقان با استفاده از کودکان و افراد سالمند، قربانیان خود به خصوص خانم ها را که احساسات و عواطف بیشتری دارند، گرفتار می کنند.
اگر در خودروی خود مورد سرقت قرار گرفتید، خودرو و لوازمتان را برای دنبال کردن سارق رها نکنید؛ بسیاری از سارقان گروه های دو یا سه نفره هستند و در واقع با این کار می خواهند شما را از خودرویتان دور کنند. در بزرگراه ها اگر روی شیشه خودرویتان مایعی روغنی یا چسبناک و یا حتی تخم مرغ انداختند، برف پاک کنتان را نزنید؛ این یک شیوه برای توقف شما کنار بزرگراه است تا در ادامه به شما و خودرویتان حمله کنند. باید تا جایی که می توانید و دید دارید، از آن محل دور شوید و در هر نقطه ای که امکان داشتید و افرادی برای کمک بودند، توقف کنید.
اگر در خانه تنها هستید و اشکال فنی در لوله کشی، شوفاژ، کولر و یا هر بخش دیگری به خصوص شب ها پیش آمد، بدون تماس با اعضای خانواده، مدیر ساختمان و یا همسایه از خانه خارج نشوید. در صورتیکه شخصی اسلحه دارد و شما از او فاصله بیش از سه متر دارید، یقینا بهتر است که بدوید، شخص مهاجم فقط می تواند بدون دقت به شما شلیک کند و شما یک هدف متحرک هستید. زخمی شدن بهتر از مرگ قطعی است.
ممکن است فرد مهاجم قصد کند از روبه رو گلوی شما را فشرده و خفه کند. در یک حالت شما می توانید هنگام مواجهه با خطر خفه شدن، از روبه رو سر خود را به یک طرف متمایل کرده و شانه های خود را بچرخانید تا سرتان با یک حرکت دورانی به سمت پایین از کنترل مهاجم خارج شود. روش دیگر این است که کف دست هایتان را به روی هم قرار دهید یا اینکه مشتتان را گره کرده و در کف دست دیگر قرار داده و با سرعت و فشار زیاد، دست هایی را که قصد خفه کردن شما را دارند، به سمت بالا پرتاب کنید.
در بسیاری از کشورها از جمله ایران، همراه داشتن سلاح سرد و وسایل دفع شخصی قانونی برای مردم عادی قانونی نیست. اما دسته کلید وسیله کمکی خوبی برای این مواقع است. سعی کنید همیشه یک دسته کلید همراه داشته باشید. دسته کلید فلزی است و دندانه های تیزی دارد که می توانید با آن ضربه هایی را به مهاجم وارد کنید. در این وضعیت بهتر است کلید را به صورت عمودی بین دو انگشت قرار داده و به حالت یک مشت تقویت شده آن را به سمت مهاجم نشانه بگیرید. البته باید مراقب باشید که کلید به سمت دست خودتان برنگردد.
یکی از شیوه های معمول زورگیریان این است که فرد با قدرت بدنی بالا از پشت دست هایش را در کمر و یا قفسه سینه شما قفل می کند و رها شدن از این وضعیت غیرممکن خواهد بود. برای رها شدن از این تله اول سعی کنید حلقه فشار دور بدنتان را کمی شل کنید و تا جایی که می توانید دست هایتان را به سمت بالا فشار دهید. این کار حداقل فشار روی قفسه سینه تان را کم می کند. حرکت بعدی این است که خود را پایین کشیده و با چرخاندن پهلو و با قرار دادن در حالت نیمرخ یکی از پاهایتان را پشت پای مهاجم انداخته و او را به زمین بزنید و بعد تا جایی که می توانید فرار کنید.
یکی از روش های معمول مهاجمان برای آسیب رساندن به شما یا دزدیدن اموالتان این است که مچ دست هایتان را بگیرند. این روش برای کنترل یا کشاندن شما به یک محل خلوت استفاده می شود. در این وضعیت باید با یک پیچاندن ساده مچ دست، شرایط مهاجم را برای گرفتن دست های خود بسیار سخت کنید. در واقع شما باید مچ خود را به اندازه یک دایره کامل بچرخانید و با این کار امکان گرفتن مچ دست هایتان برای مهاجم را به صفر خواهید رساند.
دستبندهای پلاستیکی زیپ دار یکی از معمول ترین و راحت ترین وسایل برای بستن دست هستند. در واقع پاره کردن این دستبندهای زیپ دار پلاستیکی از آن چیزی که مردم فکر می کنند آسان تر است. با مشت کردن و فشار دادن دست هایتان به هم جا را برای چرخاندن دست ها باز کرده و در فرصت مناسب از درآوردن دست ها از داخل دست بند فرار کنید.
از هر چه می رود سخن دوست خوشترست پـیغام آشـنا نـفــس روح پـرورسـت
هـرگز وجـود حـاضر غـایـب شـنـیـده ای من در میان جمع و دلم جای دیگرست
ابـنـای روزگــار به صـحـرا رونــد و بــاغ صـحرا و باغ زنده دلان کوی دلبرست
کـاش آن بـه خـشم رفته ما آشـتی کنان بـازآمـدی که دیده مشـتاق بر درست
جـانـا دلـم چـو عـود بـر آتـش بسوختی وین دم که می زنم ز غمت دود مجمرست
شب های بی توام شب گورست در خیال ور بـی تـو بـامـداد کـنم روز محشرست
گـیسـوت عـنبریـنه گـردن تـمـام بـود مـعشوق خـوبروی چه محتاج زیورست
سـعـدی خـیال بـیهده بسـتی امید وصل هجرت بکشت و وصل هنوزت مصورست
زنـهار از ایـن امـید درازت کـه در دلـست هیهات از این خیال محالت که در سرست
سعدی
گل پونه ها، یکی از آخرین آثار ایرج بسطامی است که با همکاری گروه همایون و با آهنگ سازی حسین پرنیا است که اشعار حافظ شیرازی، رهی معیری و هما میر افشار در آن اجرا می شود.
البته تک آهنگ گل پونه ها بیشترین معروفیت را دارد و بسیاری از مردم مرحوم ایرج بسطامی را با این تک آهنگ به یاد دارند. این خواننده در آهنگهای خود فضایی حزن انگیز دارد و به خصوص بعد از فوت این هنرمند در زلزله بم، بسیاری این آهنگ را به یاد او و درگذشته گان این زلزله به یاد دارند.
فیلم سینمایی «دارکوب» به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیه کنندگی سیدمحمود رضوی در جشنواره فیلم فجر سال 96 شرکت کرد و سارا بهرامی بازیگر زن آن، سیمرغ بلورین نقش اول زن جشنواره را از آن خود کرد. مهناز افشار، هادی حجازی فر، نگار عابدی، جمشید هاشم پور و امین حیایی بازیگران دیگر فیلم «دارکوب» هستند. این فیلم داستان زنی معتاد را روایت می کند که به دلیل اتفاقاتی فرزندش را از دست می دهد و چند سال بعد متوجه می شود همسرش هنوز در زندگی دیگر فرزندش را نگه داشته است و...
این فیلم پس از اکران در حال حاضر در شبکه نمایش خانگی قرار دارد و می توانید آن را در خانه و همراه با خانواده تماشا کنید.
شخصی نزد همسایه اش رفت و گفت: گوش کن! می خواهم چیزی برایت تعریف کنم. دوستی به تازگی در مورد تو می گفت. همسایه حرف او را قطع کرد و گفت: قبل از اینکه تعریف کنی، بگو آیا حرفت را از میان سه صافی گذرانده ای یا نه؟
- کدام سه صافی؟
- اول از میان صافی واقعیت. آیا مطمئنی چیزی که تعریف می کنی واقعیت دارد؟
- نه من فقط آن را شنیده ام. شخصی آن را برایم تعریف کرده است.
- سری تکان داد و گفت: پس حتما آن را از میان صافی دوم یعنی خوشحالی گذرانده ای. مسلما چیزی که می خواهی تعریف کنی، حتی اگر واقعیت نداشته باشد، باعث خوشحالیم می شود.
- دوست عزیز فکر نکنم تو را خوشحال کند.
- پس اگر مرا خوشحال نمی کند، حتما از صافی سوم، یعنی فایده، رد شده است. آیا چیزی که می خواهی تعریف کنی، برایم مفید است و به دردم می خورد؟
- نه، به هیچ وجه!
- همسایه گفت: پس اگر این حرف، نه واقعیت دارد، نه خوشحال کننده است و نه مفید، آن را پیش خود نگه دار و سعی کن خودت هم زود فراموشش کنی!
کتاب « انسان خردمند » را یووال هراری در سال ۲۰۱۴ به زبان انگلیسی منتشر کرد و در سال 96 محسن مینوخرد به فارسی برگرداند. نویسنده این کتاب را مرجعی خوانده که با آن می شود سؤال های بزرگ پرسید و به صورت علمی به آنها پاسخ داد. واکنش ها به این کتاب در میان عامه مردم و مراجع علمی متفاوت بوده است.
این کتاب در چند بخش «یک حیوان بی اهمیت»، «بزرگترین فساد تاریخ»، «ساخت اهرام»، «در تاریخ، چیزی به نام عدالت وجود ندارد»،« رایحه پول»،«کشف جهل و نادانی»، «ازدواج علم و امپراطوری»، «کیش سرمایه داری»، «چرخ صنعت»، «پایان انسان خردمند» تهیه شده است. انسان خردمند به گونه ای جسورانه، همه جانبه و بحث انگیز هر آنچه را تا کنون گمان میکردیم در مورد انسان میدانیم به چالش می کشد: افکارمان، رفتارمان، اعمال مان، اقتدارمان… و آینده مان را. از همگی مان با هر ایمان و اعتقادی می خواهیم که روایت های زیربنایی جهان را زیر سؤال ببریم، پیشرفت های گذشته را با دل مشغولی های کنونی مرتبط کنیم و از نتایج جدل انگیز آن نهراسیم.
در بخش هایی از این کتاب آمده است:
«چطور گونه ما در نبرد برای سلطه بر دیگران پیروز شد؟ چرا نیاکان شکارگر ـ خوراک جوی ما اقدام به ساختن شهرها و برپایی پادشاهی ها کردند؟ چگونه به خدایان و ملت ها و حقوق بشر ایمان آوردیم، به پول و کتاب ها و قوانین اعتماد کردیم و خود را برده بوروکراسی و مصرف گرایی و حرص و آز برای خوشبختی ساختیم؟ دنیای ما در هزاره آینده چه شکلی به خود خواهد گرفت؟ «تکامل به تدریج انسان های هوشمند تری را به وجود آورد. سرانجام انسان ها آنقدر هوشمند بودند که بتوانند رازهای طبیعت را کشف کنند. آنها مشتاقانه زندگی طاقت فرسا و خطرناک و اغلب ساده و ابتدایِ شکارگری- خوراک جویی را رها کردند و در یکجا مستقر شدند تا از زندگی دلپذیر و رضایت بخشِ کشاورزی بهره مند شوند. اما این داستان خیالبافی (محض) است.»
این کتاب یک کتاب بسیار هوشمندانه و روشنفکرانه است که تارهای عنکبوت را از روی مغز شما کنار می زند و کمک می کند تا با افقی وسیع تر به بشر و زندگی گذشته و حال و آینده او نگاه کنید.
این کتاب زبانی ساده دارد و با اشارات منطقی، مفاهیم مورد نظر خود را منتقل کرده است بنابراین مطالعه آن به اطلاعات قبلی خاصی نیاز ندارد و هر کسی که به مفاهیم زیست شناسی، انسان شناسی، تاریخ، اقتصاد و علم علاقه مند باشد، می تواند از آن لذت ببرد حتی اگر همه موارد گفته شده در این کتاب را قبول نداشته باشد.
مشعل سوالی که در بسیاری از جلسات مشاوره های درمانی افسردگی یا بررسی مؤلفه های سلامت اجتماعی می پرسند، این است که چند ساعت در روز را پای تلویزیون می گذرانید؟ چند ساعت روز را در اینترنت و حتی جزئی تر چند ساعت را در تلگرام و اینستاگرام هستید؟ اگر یک روز تلفن همراه تان نباشد، چه حالی دارید؟ چقدر احساس بی حوصلگی یا پوچی می کنید؟ چقدر بدون اینترنت می توانید در جایی دور و بدون آنتن بمانید؟ اگر پاسخ تان به این سوال ها عددهایی قابل توجه دارد و اگر بدون تلفن احساس تنهایی می کنید، بدانید که به این وسیله و دنیای مجازی معتاد شده اید و مهمتر اینکه در زندگی واقعی تان میزان کمتری از زندگی جریان دارد. با این همه بسیاری از ما، بخصوص جوان ترها نمی توانند به همین راحتی این فاصله را بین خودشان و تلفن همراه شان ایجاد کنند؛ اگرچه این وابستگی در میان نوجوانان و جوانان بیشتر است؛ البته در دنیای امروز که اینترنت و شبکه های اجتماعی، در دسترس همه اعم از کودکان و سالمندان هم قرار دارد، این وابستگی بدون تفاوت در مورد همه اقشار و همه سنین می تواند رخ دهد. انسان امروز در خلأ کمبودهای رفاهی، آموزشی، خانوادگی و عاطفی، نیازهای خود را در فضای مجازی دنبال می کند و با این سرگرمی، بخشی از این زمان از دست رفته را جبران می کند، در حالی که این جبران کردن در واقع نوعی وابستگی منفی به وجود می آورد. زمان بالای مصرف و حضور در این فضاهای مجازی و این وابستگی در بلند مدت، عوارضی مشهود دارد که حتما این نشانه ها را در خودتان و اطرافیان تان دیده اید. مواردی مثل کم صحبت کردن، ارتباط مستقیم نداشتن با اعضای خانواده و دوستان، پرخاشگر شدن، کم تحملی، داشتن استرس و اضطراب و ناامیدی، بدگویی کردن و... به خصوصیات بیشتر ما تبدیل شده و اگر همیشه اینگونه نباشیم، در لحظات یا ساعاتی از روز اینگونه هستیم. زمان هایی است که نیازی به چک کردن ایمیل ، پیامک ها و پیام ها در شبکه های اجتماعی نداریم و آن روز هم اتفاق خاصی در جامعه و فضای اجتماعی و سیاسی رخ نداده؛ اما باز هم بیش از سه ساعت از روز را در تلفن همراه مان غرق می شویم. بلافاصله پس از توییت، ارسال پیام یا گذاشتن پستی در اینستاگرام به صفحه تلفن زل می زنیم تا پاسخی، لایکی یا واکنشی به ما برسد، در صورتی که اگر دنبال کارهای دیگرمان برویم و دوباره در زمانی دیگر هم برگردیم، همان تعداد لایک و پاسخ و واکنش وجود خواهد داشت. برای کم کردن این اعتیاد راهکارهایی را در زیر توصیه می کنیم:
مهمانی بروید: برای گذراندن اوقات فراغت برنامه دورهمی و مهمانی با خانواده و دوستان بگذارید تا کمتر احساس نیاز به ارتباط در فضای مجازی داشته باشید. این دیدارها احساس تنهایی و گوشه گیری شما را کم می کند.
به زمان از دست رفته فکر کنید: در بسیاری از موارد کارهای روزانه ای دارید که ممکن است چندان مهم نباشند، اما تلنبار شدن آنها حتما ذهن تان را درگیر می کند. یکی از دلایل این تلنبار شدن، همین وابستگی به تلفن همراه است. پس در ذهن تان به کارهای نیمه کاره و کوچک، برنامه های پیش رو و زمان ها و فرصت های از دست رفته فکر کنید.
برای خودتان زمان بگذارید: اگر تصمیم به این تغییر گرفته اید، اولین کار محدود کردن زمان کار با گوشی همراه تان است. به عنوان مثال یک ساعت صبح و یک ساعت عصر و یا برای این موضوع از آلارم تلفن یا برنامه های هشداری دیگر استفاده کنید تا این مدت حضور در فضای مجازی را به شما یادآوری کند.
برنامه ها را کاربردی کنید: حتی اگر زمان زیادی در تلفن همراه سرگرم هستید، تعداد برنامه هایی را که کاربردی هستند و آموزش یا کاری را با آنها انجام می دهید، بیشتر کنید. به عنوان نمونه برنامه های آموزش زبان را نصب کنید و هر زمان احساس کردید به شکلی غیر ارادی نمی توانید از تلفن همراه تان دل بکنید، این برنامه ها را باز کنید.
یکباره ترک نکنید: قرار نیست خودتان را از این وابستگی یکباره جدا کنید. این اتفاق باید کم کم رخ دهد. وابستگی هایی را که در زندگی روزمره تان الزامی ندارد، آرام آرام کم کنید و بعد سراغ موارد اصلی بروید. داشتن تلفن همراه و برنامه های کاربردی آن اشکالی ندارد؛ اما زمان زیادی درگیر آن بودن، اشکال دارد.
زود بخوابید: یکی از زمان های غرق شدن در اینترنت، موقع خوابیدن است، حتی بسیاری از شرکت های تامین کننده خدمات اینترنت هم گزینه های رایگان را برای این ساعات از نیمه شب می گذارند، اما شما درگیر و گرفتار این دام نشوید.
برنامه داشته باشید: بسیاری از این وابستگی ها از آنجا شروع می شود که افراد برنامه های مهم زندگی شان را کنار می گذارند یا اصلا برنامه مهمی ندارند و گرفتار روزمرگی شده اند. اگر برای خود برنامه و هدفی روزانه و هفتگی بگذارید، کمتر وقت تان را به استفاده از تلفن همراه و چرخیدن در فضای مجازی اختصاص می دهید.
عضویت در گروه ها را کم کنید: بسیاری از ما اگر خودمان کانال و گروهی را در شبکه های اجتماعی نداشته باشیم، حتما عضو چندتایی از این گروه ها هستیم. پس تا می توانید این فعالیت ها و عضویت ها را به موارد ضروری محدود کنید و بدانید آن گروه بدون شما هم اگر قرار باشد، ادامه داشته باشد، حتما ادامه می یابد و شما عنصر پایه ای نیستید؛ اما وقت خودتان بیشتر ارزش دارد.
عضویت در گروه ها را کم کنید: بسیاری از ما اگر خودمان کانال و گروهی را در شبکه های اجتماعی نداشته باشیم، حتما عضو چندتایی از این گروه ها هستیم. پس تا می توانید این فعالیت ها و عضویت ها را به موارد ضروری محدود کنید و بدانید آن گروه بدون شما هم اگر قرار باشد، ادامه داشته باشد، حتما ادامه می یابد و شما عنصر پایه ای نیستید؛ اما وقت خودتان بیشتر ارزش دارد.
تا می توانید دور بمانید: در زمانی که می دانید به برنامه خاصی نیاز ندارید و تماس یا پیام و ایمیل مهمی ندارید، تلفن را جایی دور از خود نگه دارید و به معاشرت های عادی زندگی با دوستان، همکاران و خانواده بپردازید. در دست گرفتن گوشی، خودش وسوسه ای است که آن را به هر دلیلی باز کرده و سرتان را با آن در محیط های مختلف گرم کنید.
شیرین پلوی شیرازی، نیازمند پوست نارنج یا پرتقال است که حتما باید تلخی آن گرفته شود و با تهیه شربتی خلال های پوست نارنج یا پرتقال را شیرین کرد. جوشاندن خلال های پوست نارنج و خیساندن آنها در آب سرد، سپس ریختن آنها در شربتی که از قبل تهیه شده، از مراحل شیرین کردن خلال نارنج و پرتقال است. خیلی از کدبانوها با طرز تهیه شیرین پلوی شیرازی آشنا هستند؛ اما شاید خیلی ها اسم این غذای خوشرنگ و لعاب را نشنیده باشند. به همین خاطر در این مطلب، بهترین طرز تهیه شیرین پلو با طعمی ایده آل را آموزش می دهیم. شیرین پلو با ترکیب بندی رنگ های زیبا و جذاب، هر فردی را به خوردن آن مشتاق می کند.
مواد لازم
برنج: یک کیلو
مرغ: نیم کیلو
خلال پسته: 50 گرم
خلال بادام: 200 گرم
شکر: 1 پیمانه
هویج: نیم کیلو
خلال پوست نارنج یا پرتقال: 250 گرم
زعفران: به میزان لازم
نمک و ادویه: به میزان لازم
روغن یا کره: به میزان لازم
پیاز: 1 عدد
زرشک: به مقدار لازم
طرز تهیه
خلال بادام را با آب سرد بشویید و به مدت یک ساعت خیس کنید، سپس آن را در آبکش بریزید تا آبش کشیده شود.
خلال های پوست نارنج را دوبار در آب بجوشانید و هر دفعه آبش را عوض کنید، سپس آن را چند ساعتی در آب سرد قرار دهید و آب آن را چند دفعه عوض کنید. بعد در یک ظرف مقداری آب و شکر بریزید و شربتی تهیه کنید و خلال های پوست نارنج و خلال پسته را درون آن بریزید تا تلخی اش گرفته شود.
پیاز را درون روغن سرخ کرده و تکه های مرغ را نیز تفت دهید و دو طرف مرغ ها را سرخ کنید، سپس نمک، فلفل و مقداری آب روی آن بریزید و بگذارید بپزد. بعد از پخت، استخوان های مرغ را جدا کنید. مقداری کره درون تابه بریزید و روی حرارت اجاق گاز قرار دهید. هویج ها را خلال کرده و همراه خلال بادام به آن اضافه کنید و تفت دهید.
خلال پوست نارنج و پسته را از داخل ظرف محتوی شربت بیرون آورید و به هویج و خلال بادام اضافه کنید و مقداری تفت دهید.
برنج را شسته و آبکش کنید.
برای تزیین پلو، مقداری از خلال پسته ها را بدون اینکه بشویید، در مقداری روغن تفت دهید تا براق شود.
ته قابلمه ای مناسب، ته دیگ مورد نظر خود را بگذارید، سپس نصف برنج را در کف قابلمه بریزید و پخش کنید، روی آن تکه های مرغ را بچینید و روی آن مخلوط هویج، خلال پوست نارنج، خلال بادام و پسته بریزید. سپس باقی برنج ها را ریخته و در آخر زعفران و کره آب کرده را روی همه مواد بریزید و بگذارید شیرین پلو دم بکشد.
بعد از اینکه پلو دم کشید، می توانید برای تزیین آن، از مقداری خلال پوست نارنج، خلال پسته و خلال بادام که نگه داشته اید و همین طور از زرشک که در مقداری روغن تفت داده اید، استفاده کنید.
در تهیه این غذا می توانید به جای گوشت مرغ از گوشت گوسفندی یا گوساله هم استفاده کنید؛ اما زمان پخت بیشتری می خواهد. بعد از پخت گوشت ها، اگر استخوانی بین آنها وجود دارد، جدا کنید و سپس موقع دم کردن
لا به لای برنج بچینید.
بچه های تان را به کار کردن تشویق کنید تا به این وسیله بتوانند پول شان را افزایش دهند. این کار کردن به معنای انجام وظایف روزانه نیست. برای مثال هر روز به فرزندتان در قبال جمع کردن تختخوابش پول ندهید؛ ولی اگر او کار اضافه ای انجام داد که ساعتی از وقتش را برای شما در بیرون از خانه صرف کرد یا کارهایی را انجام داد که جزو وظیفه او نبود، مثل تمیز کردن کمد شما یا شستن اتومبیل یا پرداختن قبض ها، در این صورت مقداری پول اضافه در ازای کار به او بدهید. با این روش فرزند شما یاد می گیرد که به راحتی می تواند پول دربیاورد و این مفهوم را درک می کند که دنیا هیچ بدهی ای به او ندارد و او هیچ وقت پولی را که کاری برای آن انجام نداده، به دست نمی آورد. هنگامی که او این مهارت را به خوبی کسب کرد، به او یاد بدهید که در قبال کمک هایی که به خانواده اش می کند، پولی دریافت نمی کند و این کار را باید به خاطر کمک به خانواده اش و بدون چشمداشت مالی انجام دهد.
هر زمان که فرزندتان بتواند به گونه ای حتی پول خیلی کمی به دست بیاورد، انتخاب این روش مفید است. به عنوان مثال فرض کنید قرار می گذارید، آنها روزنامه های خانه را جمع کنند و بفروشند یا داخل خانه
یک سری خدمات اضافه انجام دهند. یا فرزند بزرگ تر به فرزند کوچک تر که به معلم خصوصی نیاز دارد، درس بدهد و دستمزد خیلی کمتری بگیرد. فرصت های امن زیادی وجود دارد که یک نوجوان می تواند از آنها استفاده کند. این فرصت ها هم برای کسب درآمد خیلی خوب است و هم نوجوان از آنها خیلی لذت می برد. اگر کار درست باشد و امنیت مادی و معنوی نوجوان را به خطر نیندازد، مشکلی وجود ندارد و باید از فرصت امن شغلی برای آنها بهره بگیرید. شغلی که نوجوان انتخاب می کند، باید شغلی مناسب و مطابق با مقررات جامعه باشد. به خاطر داشته باشید، درآمدی که فرزندتان از کار کردن کسب می کند، با پول توجیبی او فرق دارد و به این دلیل نباید پول توجیبی اش را کم یا قطع کنید. برعکس، برای تشویق او به کار کردن، اگر توانایی مالی دارید، او را از جنبه مالی تشویق کنید تا پس انداز قابل توجه تری داشته باشد و بتواند خریدهای دلخواه تر و ارزشمندتری انجام دهد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات