گزارش «مشعل» از برگزاری پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان صنعت پتروشیمی
مسابقه ای از جنس عشق
سمیه راهپیما- صدای برخورد قطره های باران با زمین، آهنگی گوشنواز دارد و طراوت و شادابی وصف ناپذیری را در فضای ورزشگاه 15 خرداد کرمانشاه ایجاد کرده است. این شرایط جوی هرچند کار را برای بازیکنان در پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی سخت کرده، اما حادثه هیچ گاه خبر نمی کند و آتش نشانان در سرما، گرما، باران و برف به سوی نجات جان انسان ها می شتابند. بازیکنان، در طول برگزاری این دوره از ارزیابی توانستند سه فصل سال را در چهار روز ببینند و شاهد هوای بهاری، تابستانی و پاییزی باشند. سومین روز برگزاری با باران زیبای پاییزی در نوبت صبح همراه شد و شرایط سختی برای پیکار آتش نشانان در محور دوی 4 در 100 متر امدادی به همراه داشت؛ اما در نوبت عصر که نسیم مطبوع پاییزی صورت را نوازش میداد و دیگر از باران تند صبح خبری نبود، پیکارها میان شرکت کنندگان در محور دوی 100 متر با مانع به پایان رسید.در پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان صنعت پتروشیمی 19 شرکت به همراه یک تیم شهری حضور داشتند و پیوندی میان آتش نشانان صنعتی و شهری ایجاد شده بود و توانستند با یکدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند. در ادامه گزارش هفته نامه «مشعل» را از روند برگزاری این ارزیابی می خوانید:
قدرت الله نصیری، سرپرست اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی در کنار مربیان، سرپرستان و بازیکنان روی نیمکت های کنار زمین نشسته و از نزدیک روند برگزاری مسابقات را دنبال می کند، از او در مورد تفاوت برگزاری این دوره از ارزیابی با دوره های پیشین می پرسم، می گوید: «در این دوره دانش فنی و تخصصی آتش نشانان به چالش کشیده می شود و در کنار مسابقات عملیاتی، مسابقه علمی نیز افزوده شده است که هدف آن آشنایی آتش نشانان با دانش روز مقابله با حریق است، ضمن آنکه با فرهنگ مطالعه و کسب علم نیز آشنا می شوند. در این دوره 19 تیم از شرکت های پتروشیمی به همراه یک تیم شهری (آتش نشانان کرمانشاه) حضور دارند و هر تیم متشکل از 6 آتش نشان، یک مربی و یک سرپرست است.»
نصیری، فلسفه وجودی برگزاری این ارزیابی را ایجاد روحیه، انگیزه، شادابی و آمادگی جسمانی و ذهنی برای آتش نشانان صنعت پتروشیمی می داند و می گوید: با قرار گرفتن آتش نشانان در کنار یکدیگر انتقال دانش و تجربه صورت می گیرد. تیم های منتخب به مسابقات بین المللی فرستاده می شوند و امسال نیز سه تیم با همکاری انجمن ورزش آتش نشانان فدراسیون همگانی جمهوری اسلامی ایران به مسابقات جهانی لهستان اعزام کردیم.
به گفته او «از دید بسیاری از مدیران، آتش نشانی به عنوان یک پشتیبان است و زمانی که حادثه ای رخ می دهد، به محل حادثه می روند ، اما این دیدگاه درست نیست، زیرا آتش نشان در تمام زمینه ها باید فعال باشد؛ اگر به آنها بی توجهی شود و ساکن بمانند و آمادگی جسمانی خود را تقویت نکنند، در عملیات از لحاظ جمسانی کم می آورند.» نصیری، آتش نشانی را در یک جمله، نماد عشق و از خود گذشتگی و ایثار می داند.
اعزام برگزیدگان به مسابقات بین المللی
علیرضا نریمان نژاد، معاون مدیریت اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پا به پای داوران در میدان تصمیم گیری و ثبت رکورد محورهای مسابقه ایستاده و هرگاه کسی از تیم ها رکورد سال گذشته را بشکند، خوشحال می شود و لبخندی از رضایت بر لبانش می نشیند. او می گوید:« رکوردها نشان می دهد که آمادگی تیم ها، نسبت به دوره های قبل بیشتر شده است . هدف اصلی از برگزاری ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان صنعت پتروشیمی این است که نیروهای آتش نشان، آمادگی جسمانی خوبی داشته باشند تا بتوانند در شرایط اضطراری، واکنش سریع و مناسبی داشته باشند.
در نظر داریم در دور بعد، روی آزمون علمی بیشتر تمرکز کنیم و علاوه بر آن آزمون علمی را جدا از ارزیابی به صورت سالانه برای کل آتش نشانان صنعت پتروشیمی برگزار خواهیم کرد. همچنین زمینه اعزام ۶ تیم برتر مسابقات، یعنی سه تیم برتر عملیاتی و سه تیم برتر آزمون علمی به مسابقات بین المللی را فراهم خواهیم کرد به طور معمول مسابقات در سه کشور لهستان، بلاروس و آلمان برگزار می شود که در حال حاضر، کشور برگزار کننده دور بعد مشخص نیست.»
به گفته او، «منتخبان دوره قبل ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی، از سه تیم پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی غدیر و پتروشیمی بندر امام خمینی(ره) در مسابقات لهستان حضور داشتند و بعد از بازگشت، بحث تخصصی بودن موارد آزمودنی مسابقه و شبیه سازی آن با واقعیت را مطرح کردند. بنابراین تصمیم گرفتیم از بین ۶ ماژول آزمودنی آن مسابقه ۳ماژول را انتخاب کرده و بومی سازی و برای نخستین بار به میزبانی پتروشیمی زاگرس در عسلویه برگزار کنیم تا منتخبان ارزیابی که سال آینده به مسابقات بین المللی اعزام می شوند، آشنایی اولیه داشته باشند. این مسابقه، اطلاع رسانی خواهد شد و شرکت ها درصورت تمایل می توانند در این بازی های دوستانه شرکت کنند.
صنعت پتروشیمی در سال ۸۷ آغازگر مسابقات ورزشی آتش نشانان، بود و وزارت نفت در سال ۹۰ متولی این مسابقات شد . در زمینه آزمون علمی نیز در صنعت پتروشیمی دو دوره برگزار کرده و امیدواریم وزارت نفت نیز آزمون علمی را در مسابقات قرار دهد. آزمون پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان پتروشیمی بر اساس کتابچه طراحی شده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی بود. این کتابچه سال گذشته از روی مرجع آتش نشانان کتاب استاندارد NFPA ترجمه و تصویر سازی شده و در اختیار صنعت قرار گرفته است.»
به سطح بین المللی نزدیک شویم
ناصر جمشیدی، رئیس پدافند غیر عامل و مدیریت بحران شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جایگاه نشسته و از بالاترین قسمت ورزشگاه 15 خرداد بازی ها را دنبال می کند، او می گوید: «ارزیابی ها نشان می دهد که آتش نشانان از قدرت بدنی خوبی برخوردار هستند و باید خود را به سطح مسابقات بین المللی برسانند.»
او به جوانانی که وارد حرفه آتش نشانی می شوند، توصیه می کند، از نظر ذهنی و قوای بدنی آمادگی مقابله با سختی های این شغل را داشته باشند و روزانه تمرینات ورزشی را برای افزایش آمادگی جسمانی در برنامه خود قرار دهند.
حضور در مسابقات لهستان
داوران و سرداوران پنجمین ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی با همکاری انجمن ورزش آتش نشانان فدراسیون همگانی جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده اند. این انجمن ملی است و تیم هایی را به مسابقه های بین المللی اعزام می کند. در این زمینه غلامرضا کریمی، رئیس این انجمن می گوید: «انجمن به منظور رشد و ارتقای سطح آمادگی و جسمانی آتش نشانان، اقدام به برگزاری کارگاه، دوره های ورزشی، دوره های آموزشی و برگزاری مسابقات می کند، از این رو همکاری ما با اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی و برگزاری مسابقات هم سطح استانداردهای بین المللی و ورزشی در سطح کشور است.»
او ادامه می دهد: «این انجمن زیر مجموعه فدراسیون ورزش همگانی و وزارت ورزش و جوانان است و بر اساس مصوبه هیئت وزیران وظیفه رشد، ارتقا و حفظ آمادگی و جسمانی آتش نشانان به وزارت ورزش محول شده است. در دو ماه خرداد و تیر امسال، برای اولین بار شرایط حضور سه تیم پتروشیمی شامل زاگرس، غدیر و بندر امام به مسابقات لهستان را فراهم کردیم. آتش نشان هایی که در این مسابقات شرکت کردند، با مسابقات تخصصی ویژه آتش نشانان آشنا شدند و دوره های آموزشی کوتاهی از سوی کشور لهستان برای شان گذاشته شد و با قوانین جدید و نیازهای آتش نشانان آشنا شدند.»
همراهی آتش نشانی شهری
در انتهای زمین مسابقه، جایی که خاموش کننده ها برای مرحله آخر دوی 4 در 100 متر امدادی گذاشته شده، رستمی، مسئول تربیت بدنی سازمان آتش نشانی استان کرمانشاه ایستاده و به اعضای گروه خود امید می دهد. بر چهره او استرس و در عین حال امیدواری نقش بسته است. با او وارد صحبت می شوم و از چرایی حضور آتش نشانان شهری در این دوره از ارزیابی آمادگی عملیات تخصصی آتش نشانان شرکت ملی صنایع پتروشیمی می پرسم. در پاسخ می گوید: «هدف از شرکت در این مسابقه، همکاری و تعامل با شرکت های صنعتی و افزایش آمادگی جسمانی است تا از این طریق اگر حریقی اتفاق افتاد، با فعالیت های یکدیگر آشنایی کامل داشته باشیم. برای نخستین بار است که شرکت می کنیم و 10 نفر از آتش نشانان ما در این دوره حضور دارند.»
تبادل اطلاعات
سجاد الماسی از شرکت پتروشیمی کرمانشاه، مسابقه دوی 4 در 100 متر امدادی را پشت سرگذاشته و نفس زنان به کنار زمین برای استراحت می آید. او می گوید: «با توجه به بارندگی شدید، گذراندن این آیتم توان بیشتری نیاز داشت؛ زیرا لباس های مان خیس و سنگین شده بود، محورهایی که در طول برگزاری این ارزیابی پشت سر گذاشتیم ، در داخل شرکت از چند ماه قبل تمرین کرده بودیم. خوبی این گونه مسابقات این است که تبادل اطلاعات صورت می گیرد و از تجربه همکاران مان در شرکت های دیگر بهرمند می شویم.»
ارزیابی تیم ها از سوی دیگر شرکت ها
در این دوره از ارزیابی، علاوه بر شرکت های پتروشیمی، برخی شرکت ها مانند پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران حضور دارد و از نزدیک، رقابت میان تیم های پتروشیمی را ارزیابی می کنند. شرکت پالایش نفت کرمانشاه یکی از این شرکت هاست که پرویز امینی هدایت تیم آتش نشانان آن را به عهده دارد. او می گوید: «هدف از حضورم در این ارزیابی به عنوان تماشاگر، ارزیابی سه تیم برتر برای حضور در مسابقات وزارت نفت در سال آینده است. امسال نیز شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همانند شرکت ملی صنایع پتروشیمی،