ایران و غنا میتوانند در حوزه نفت و گاز همکاری کنند
بحث سهمیهبندی بنزین اکنون مطرح نیست
برند ایرانی بر پیشانــی صنعت نفت
تعمیرات اساسی با بهرهمندی از نیروهای بومی
بهبود روشهای ازدیاد برداشت نفت
بارگیری تمام اتوماتیک ریلی نفت کوره
نخستين مانور نشت نفت در تالاب هورالعظيم
زنـگهــا برای كه به صدا درآمدند؟!
راهاندازی سامانه اطلاعات ائمه جماعات در صنعت نفت
بازگشت پرقدرت نفتی ها به لیگ برتر فوتبال ایران
سقف آرزو هايم کسب مدال المپيک است
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان این که بسیاری از کشورها از تحریم های آمریکا علیه ایران تبعیت نمی کنند، گفت: ایران و غنا می توانند در حوزه نفت و گاز همکاری کنند. به گزارش خانه ملت، علی لاریجانی، روز دوشنبه (پنجم آذرماه) در دیدار با عبدالعزیز منیرو، رئیس گروه دوستی پارلمانی غنا و ایران گفت: بعد از توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هیئت های متعددی از غنا به ایران سفر کردند و مذاکرات خوبی همسو با توسعه روابط شکل گرفت، همچنین کمیسیون مشترکی میان دو کشور ایجاد شد که باید تلاش شود مصوبه های آن به اجرا درآید. وی با بیان این که در حوزه صنعت می توانیم همکاری های دوجانبه داشته باشیم، افزود: ایران مایل است در حوزه نفت و گاز با غنا همکاری هایی داشته باشد. رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که آمریکایی ها به دنبال تحریم و افزایش فشار اقتصادی بر ایران هستند، تصریح کرد: این گونه اقدام ها غیرقانونی است، البته بسیاری از کشورها در مسیر آمریکایی ها گام بر نمی دارند.
عبدالعزیز منیرو، رئیس گروه دوستی پارلمانی غنا و ایران نیز در این دیدار گفت: دولت غنا بسته های تشویقی از جمله معافیت های مالیاتی برای شرکت های سرمایه گذار در مناطق اسلامی غنا در نظر گرفته که تصور می کنیم سرمایه گذارانی از ایران بتوانند در این پروژه ها حضور یابند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان این که کارت هوشمند سوخت سامانه خوبی برای برآورد مقدار مصرف بنزین است، گفت: احیای کارت سوخت، مدیریت مصرف و کاهش قاچاق بنزین را در پی دارد.
اسدالله قره خانی با اشاره به احیای کارت هوشمند سوخت گفت: هدف از کارت هوشمند سوخت، ساماندهی مصرف است، مشکلی که هم اکنون وجود دارد، افزایش مصرف به دلیل اختلاف قیمت سوخت با کشورهای همسایه است که به افزایش قاچاق بنزین منجر شده است. وی افزود: با احیای کارت سوخت، قاچاق کاهش می یابد و میزان مصرف نیز مدیریت می شود. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که مجلس خواهان احیای کارت سوخت است، تصریح کرد: از آنجا که زیرساخت های کارت سوخت فراهم است، استفاده از آنها دوباره به جریان خواهد افتاد و ما نیز از این موضوع استقبال می کنیم. وی به کاربردهای کارت هوشمند سوخت اشاره کرد و گفت: کارت هوشمند، سیستم خوبی برای برآورد میزان مصرف سوخت خودرو است، به نحوی که اگر مصرف خودرویی بیشتر باشد، به خودروساز تذکر داده می شود یا می توان تشخیص داد در جایگاه های مرزی بیش از حد مجاز سوخت فروخته شده است. قره خانی افزود: باید قبول کنیم که مصرف سوخت ما بیش از استاندارد جهانی است و تا زمانی که در این زمینه فرهنگ سازی نشود، نمی توان انتظار معجزه داشت.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: افزایش شفافیت اطلاعات در حوزه های سوخت و حمل و نقل از مزایای استفاده از کارت هوشمند سوخت است، به گونه ای که بازار عرضه و تقاضای بنزین را نیز شفاف می کند. عبدالحمید خدری با بیان این که استفاده از کارت سوخت، مانع مهمی در مسیر قاچاق بنزین ایجاد می کند و سبب کاهش آن می شود، گفت: کارت هوشمند سوخت، بانکی از اطلاعات خودروها و میزان مصرف آنها برای دولت فراهم می کند و سبب می شود آمار و اطلاعات مناسب و دقیقی درباره میزان و نحوه مصرف بنزین خودروهای شخصی و عمومی در اختیار وزارت نفت قرار گیرد. وی افزود: با توجه به تفاوت قابل توجه قیمت داخلی بنزین با قیمت این فرآورده نفتی در کشورهای همسایه، استفاده از کارت سوخت از رواج قاچاق، به ویژه قاچاق سازمان یافته آن جلوگیری می کند. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فرآورده های نفتی و به ویژه بنزین در ایران بدون ابزارهای کنترلی مصرف می شود و متاسفانه برخی افراد نیز، صرفه جویی را سرلوحه کار قرار نمی دهند، از این رو استفاده از کارت هوشمند سوخت، روشی موثر برای کاهش مصرف بنزین است.
خدری افزود: با استفاده از کارت های سوخت، مقدار مصرف با در نظر گرفتن جزییاتی همانند مصرف سوخت در انواع خودروها بررسی می شود که این نوع اطلاعات برای مدیریت مصرف سوخت کشور مهم است، البته تا زمانی که مقدار مصرف مدیریت نشود، همچنان در تامین کامل بنزین مورد نیاز کشور چالش هایی خواهیم داشت.
کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، عملکرد وزارت نفت در تامین قیر رایگان برای دستگاه های اجرایی را بررسی کرد. سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در تشریح نشست عصر روز سه شنبه (ششم آذرماه) این کمیسیون گفت: در این نشست، اعمال ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس درباره اجرای احکام قوانین بودجه سال ۹۴ تا ۹۷ درباره تامین قیر رایگان ازسوی وزارت نفت با حضور وزیر راه و شهرسازی، دادستان دیوان محاسبات، رئیس خزانه داری کل کشور و مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بررسی شد.
صدیف بدری افزود: همچنین عملکرد وزارت نفت در تامین قیر رایگان برای دستگاه های اجرایی بررسی شد و دادستان کل کشور نیز گزارشی درباره این مسئله ارائه کرد. وی تصریح کرد: این کمیسیون درباره اجرای قانون بودجه سال ۹۷ و تامین قیر رایگان معتقد است که در شرایط کنونی برای توزیع قیر رایگان، این محصول باید به قیمت پارسال قیمت گذاری و روند تامین ۴ میلیون تن انجام شود، البته وزارت نفت نیز حدود ۵۰ درصد از تعهد خود را تامین و توزیع کرده است. سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در این نشست مقرر شد برای تعیین نحوه تامین قیر رایگان و زمان بندی برای توزیع آن، نشستی با حضور رئیس کمیته حمل ونقل کمیسیون عمران، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، دادستان دیوان محاسبات و رئیس خزانه داری کشور برگزار شود.
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در سال های گذشته مصرف سوخت مازوت در نیروگاه ها بسیار بالا بود، اما هم اکنون استفاده از این سوخت به طور محسوس کاهش یافته است. مسعود زندی درباره کاهش استفاده از مازوت در نیروگاه ها اظهار کرد: استفاده از سوخت استاندارد در نیروگاه ها در دستور کار اصلی سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
وی با بیان این که در زمینه استانداردسازی سوخت نیروگاه ها موفقیت های خوبی به دست آمده است، افزود: در کلانشهر ها تاکید بر استفاده از گاز طبیعی به جای مازوت بوده است؛ مشکل اصلی ما در استفاده از گاز در نیروگاه ها سه ماه پایانی سال است که مصرف گاز به علت برودت هوا د بخش خانگی افزایش می یابد و ممکن است بعضی نیروگاه ها به استفاده از مازوت روی آورند.
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: نیروگاه های نزدیک کلانشهر ها نباید از سوخت مازوت استفاده کنند و اگر قرار شود برخی مازوت استفاده کنند، باید دور از مراکز حساس و شهری و سکونت گاه ها باشد تا زیان های آن کاهش یابد. زندی ادامه داد: سال های گذشته تاکید کردیم که مصرف مازوت به حداقل برسد، به گونه ای که در سال های گذشته مصرف مازوت در نیروگاه ها از ۱۶۰ میلیون لیتر به حدود ۱۰ میلیون لیتر رسیده است.
وی با بیان این که تهران در فصل سرد سال بیشترین مشکل را دارد، افزود: هم اکنون نیروگاه های اطراف شهر تهران همگی از گاز طبیعی استفاده می کنند.
نحوه اجرای قراردادها و توافق نامههای طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری در ۹ کلانشهر کشور در قالب طرحهای ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید از سوی شرکت بهینهسازی مصرف سوخت و شرکتهای مترو کلانشهرها بررسی شد.
این نشست روز دوشنبه (پنجم آذرماه) با حضور ساسان کاظمینژاد، مدیر بهینهسازی در بخش حمل ونقل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، رجب صلاحی، معاونت حمل ونقل شهری وزارت کشور، اردشیر احمدزاده، مدیرعامل اتحادیه شرکتهای قطار شهری کشور و مدیران عامل مترو هشت کلانشهر اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم در شرکت بهینهسازی مصرف سوخت برگزار شد.
قراردادها و توافق نامههای طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر میان شرکت بهینهسازی مصرف سوخت و شهرداری تهران و کلانشهرهای اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم در تاریخ یکم آبان ماه با حضور وزیر نفت به امضای محسن دلاویز، مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت و شهردار تهران و هشت کلانشهر رسید.
به این منظور فضای محیطی ایستگاه و واگن متروهای سراسر کشور به موضوع فرهنگسازی در خصوص بهینهکردن مصرف انرژی اختصاص خواهد یافت.
طرح بزرگ توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلانشهر اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم با هدف بهبود و ارتقای حمل ونقل مسافر درون شهری، دستیابی به اهداف قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت و آلودگی های محیطی متناظر، اجرا خواهد شد.
با اجرای این طرح، دو هزار دستگاه واگن جدید (یکهزار دستگاه در تهران و یکهزار دستگاه در کلانشهرها) در سالهای ۱۳۹۶ الی ۱۴۰۰ به ناوگان مترو تهران و کلانشهرها اضافه خواهد شد.
یک کارشناس نفتی اعلام کرد که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشسته هفته آینده احتمالا تولید روزانه خود را یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش می دهد.
به گزارش شبکه خبری سی ان بی سی، یوهانس بنینی، رئیس و بنیانگذار مؤسسه مشاوره جی بی سی انرژی، اعلام کرد انتظار می رود در نشست هفته آینده اوپک، اعضای این سازمان برای کاهش تولید روزانه خود به یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه به توافق برسند.
وی گفت: احتمال می رود اوپک موفق شود با استفاده از ادبیات مناسب، بازار نفت را متوازن کند. آنها به کاهش تولید به میزان یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز اشاره خواهند کرد و همین کافی خواهد بود و احتمالا بازار را تثبیت می کند.
این کارشناس همچنین اعلام کرد عرضه مازاد حقیقی، مربوط به نفت خام سبک است که در آمریکا تولید می شود، بنابراین انتظار یا امید اوپک اکنون این است که قیمت ها پایین تر بروند و شاید تقاضا بازگردد.
بنینی همچنین درباره نشست تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک در هفته آینده، گفت: مسئله این خواهد بود که آیا روسیه آماده است در قیمت نفت ۶۰ دلار تولید خود را کاهش دهد؟
قیمت شاخص نفت خام برنت در پایان معاملات روز دوشنبه (پنجم آذرماه) به ۶۰ دلار و ۴۸ سنت و قیمت شاخص دبلیو تی آی آمریکا به ۵۱ دلار و ۶۳ سنت افزایش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک، قیمت نفت روز دوشنبه حدود سه درصد افزایش یافت و بخشی از افت شدید در هفته گذشته را جبران کرد، اما ابهام درباره رشد اقتصاد جهانی و بروز نشانه های بیشتر از افزایش عرضه نفت سبب شد این رشد محدود باشد. جیم ریتربوش، رئیس مؤسسه ریتربوش و شرکا گفت: با توجه به شرایط فنی بازار، ما تمایل نداریم رشد امروز قیمت نفت را چندان مورد توجه قرار دهیم.
رشد ناچیز سطح ذخیره سازی نفت در پایانه کوشینگ در ایالت اوکلاهومای آمریکا، از دیگر عواملی بود که به رشد قیمت نفت کمک کرد.
وزیر نفت با تاکید بر این که اکنون بحث سهمیه بندی بنزین مطرح نیست، گفت: ثبت نام کارت سوخت فقط برای جلوگیری از قاچاق بنزین انجام می شود.
به گزارش ایرنا، بیژن زنگنه روز چهارشنبه (۷ آذرماه) در حاشیه هیئت دولت در جمع خبرنگاران درباره ثبت نام کارت سوخت اظهار کرد: میزان قاچاق نسبت به گذشته بیشتر شده، اما رقم هایی که اعلام می کنند، درست نیست.
وی با تاکید بر این که پس از ثبت نام کارت سوخت، از تاریخی که اعلام خواهد شد، سوخت گیری فقط با کارت انجام می شود، تصریح کرد: مقدار مصرف خودروها از طریق کارت های سوخت، مشخص و ثبت می شود.
وزیر نفت درباره تغییر قیمت بنزین نیز یادآور شد: بحث قیمت هر چه باشد، در لایحه بودجه مطرح می شود.
قیمت نفت تابع عرضه و تقاضاست
وی درباره چشم انداز قیمت نفت در بازارهای جهانی نیز اظهار کرد: نمی توان عددی را اعلام کرد. قیمت نفت تابع عرضه و تقاضاست، اما متاسفانه دخالت های برخی کشورها برای اشباع بازار و ضربه زدن به ایران را نباید نادیده گرفت.
زنگنه تاکید کرد: درباره تحریم نفت هیچ صحبتی نمی کنم، زیرا آمریکا سوء استفاده می کند.
مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز گفت: تا پایان آبان ماه امسال، حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب گاز به بخش های مختلف خانگی تا نیروگاهی کشور تحویل شده است.
سعید مومنی درباره حجم گازرسانی به بخش های مختلف خانگی، تجاری، صنایع و نیروگاهی کشور در هشت ماه سال ۹۷ گفت: از آنجا که تعداد شهرها و روستاهای گازرسانی شده کشور افزایش یافته، میزان گاز تحویلی به بخش های مختلف نیز نسبت به سال های قبل رشد داشته است.
وی افزود: از ابتدای سال ۹۷ تا پایان آبان ماه، ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به نیروگاه های سراسر کشور ارسال شده است.
مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: صنایع عمده از دیگر مقاصد گازرسانی هستند که در مدت یاد شده، ۲۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به آنها تحویل شده است. گازرسانی بخش خانگی، از دیگر آمار ارائه شده از سوی مومنی بود که در این باره اظهار کرد: در هشت ماه امسال، ۴۷ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز به بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده ارسال شده است.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در سفر به منطقه قشم بر رفع چالش ها و حفظ و نگهداشت تولید در این منطقه عملیاتی تاکید کرد.
حمید بورد با ابراز رضایت از روند تعمیرات و اصلاحات انجام شده در پالایشگاه گاز هنگام، از وضع تولید و چالش های منطقه مطلع شد.
وی اظهار کرد: همکاری مدیریت منابع انسانی شرکت، آموزش و روزآمدکردن دانش نیروی انسانی سبب می شود نقایص موجود در منطقه عملیاتی قشم برطرف شود.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران تنظیم یک برنامه جامع، با هدف کاهش ریسک و ارائه آن برای تصمیم گیری اساسی را ضروری دانست و بر لحاظ کردن سه رکن نیروی انسانی متخصص، تجهیزات و قطعات یدکی و نرم افزار های مورد نیاز پالایشگاه تاکید کرد.
بورد در پایان، توجه به موضوع طبقه بندی اقلام مورد نیاز را برای آسان سازی روند خرید کالا بر اساس صرفه اقتصادی، کیفیت و سرعت تامین یادآور شد.
مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران گفت: تجهیزات ایمنی در دستگاههای حفاری باید براساس استانداردها و ضوابط بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) بازنگری و روزآمد شود. سیدعبدالله موسوی در چهلمین نشست کمیته راهبردی عملیات این شرکت که روز دوشنبه (پنجم آذرماه) برگزار شد، بر موضوع برنامه ریزی برای افزایش بازدهی عملیات حفاری تاکید کرد.
وی گفت: کارهای عملیاتی باید بر مبنای رعایت کامل استانداردهای کار حفاری و ضوابط بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) انجام شود و توجه بیشتر به برگزاری دورههای آموزشهای تخصصی و عمومی همسو با فرهنگسازی و سلامت کار، موضوعی ضروری است.
موسوی با بیان اینکه فعالیتهای عملیاتی روی دکلها باید بر اساس دستورعملهای تدوین شده باشد، اظهار کرد: در هر کاری لازم است برای پیشگیری از حوادث احتمالی، الزامهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) به طور کامل رعایت و بحث آموزش نهادینه شود.
وی افزود: ماهیت کار ما عملیاتی است و این مسئولیت ایجاب میکند که به طور مستمر روند پیشرفت و چالشها بررسی و پایش شود و با مشخصشدن علل و عوامل بروز مشکل، نسبت به رفع مشکلات که میتواند در شتاب بخشی روند حفاری اثرگذار باشد، در سریعترین زمان ممکن اقدام شود. موسوی با تاکید بر فرآیندنگری و کار سیستمی در شرکت، به طراحی و تهیه نرمافزارهای تخصصی به منظور تمرکز و پایش فعالیتها و اصلاح ساختارها با هدف چابکسازی سازمان و استفاده از توانمندی علمی و تخصصی همکاران نخبه اشاره و مدیریت برنامهریزی تلفیقی را به نظارت کارشناسی بر عملکرد و فعالیتهای شرکت در بخشهای مختلف موظف کرد.
وی با اشاره به اینکه همه دستگاههای حفاری شرکت از جمله سه دکل دریایی ملکی باید به موقع بازسازی و نوسازی (اورهال) و روزآمد شود، افزود: اداره بازاریابی و همکاریهای بینالمللی شرکت باید نسبت به بازاریابی و زمینهسازی برای حضور فعال در مناقصه های داخلی و بینالمللی تلاش کند.
تفاهم نامه همکاری شرکت انتقال گاز ایران و سازمان فضایی ایران با هدف توسعه کاربردهای فناوری فضایی بومی کشور و با عنایت به مفاد بند 28 از سیاست های کلی برنامه ششم توسعه امضا شد. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران آیین امضای تفاهم نامه همکاری شرکت انتقال گاز ایران و سازمان فضایی ایران که شامگاه چهارشنبه (۳۰ آبان ماه) برگزار شد، گفت: با اجرای کامل و پایدار این تفاهم نامه از سوی سازمان فضایی ایران، شرکت انتقال گاز ایران می تواند فضاهای بعدی توسعه همکاری ها را ایجاد کند و به نوعی سفیر این سازمان در صنعت گاز باشد. سعید توکلی افزود: امنیت و پایداری ارتباطات و حصول اطمینان از امنیت اطلاعات از دغدغه های شبکه انتقال گاز ایران است که این موضوع با بهره برداری از فناوری فضایی و سیستم های ماهواره ای برطرف خواهد شد.
وی با بیان این که مدت زمان این تفاهم نامه چهار سال است، اعلام کرد: در قالب این تفاهم نامه پروژه پایلوتی تعریف می شود و نقاطی را مشخص می کنیم که پس از این که امکان سنجی کردیم و توانستیم از این امکانات استفاده کنیم، منجر به امضای قرارداد می شود. توکلی، همکاری و مشارکت در طراحی ماموریت و امکان سنجی منظومه های ماهواره ای مخابراتی گسترده به منظور ارائه خدمات مخابرات ماهواره ای به صورت عملیاتی در حوزه های مختلف مورد درخواست از قبیل قرائت از راه دور، نشت یابی، شرایط اضطراری در نقاط کور رادیویی، کنترل فرایند حفاظت کاتدی و نیز سایر نیازمندی های شرکت انتقال گاز ایران را از اهداف تفاهم نامه امضا شده برشمرد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، با اشاره به مزیت های بهره گیری از ماهواره های داخلی اظهار کرد: امنیت ارتباط و اطلاعات برای ما بسیار با ارزش است و با استفاده از بستر ماهواره های بومی مسئله امنیت برای ما حل می شود.
امکان ثبت درخواست کارت سوخت مالکان خودرو و موتورسیکلت فاقد کارت سوخت از طریق کد دستوری #۴* فراهم شده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام کرد: به منظور رفاه حال هموطنان عزیز و تسریع درخواست کارت سوخت مالکان خودرو و موتورسیکلت فاقد کارت سوخت، امکان ثبت درخواست از طریق همه گوشی های تلفن همراه (هوشمند و معمولی) با استفاده از شماره گیری کد دستوری #۴* (ستاره ۴ مربع) نیز فراهم شده است. مالکان خودرو و موتورسیکلت برای استفاده از این سرویس میتوانند برابر برنامه زمان بندی ثبت درخواست، بر اساس آخرین رقم شماره تلفن همراه مالکان از فردا صبح (۷ آذر ماه ۱۳۹۷) تا پایان مهلت ثبت نام (۲۴ آذر ماه ۱۳۹۷)، با شمارهگیری این کد دستوری برای ثبت درخواست کارت سوخت المثنی اقدام کنند.
مشعل «ایرانی بودن، برندی است که اگر چه فراز و نشیب های زیادی را پشت سرگذاشته، اما امروز در نقطه قابل قبولی ایستاده است. این توانایی را بسیاری در هفته های گذشته، طی برگزاری چهار روز نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری در اهواز به نظاره نشستند. جنوبِ نفت خیز ایران، در روزهای بارانی یکم تا چهارم آذر میزبان نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری بود تا این نمایشگاه ایستگاه دهم را هم پشت سربگذارد؛ اهمیت این میزبانی از یکسو با توجه به تولید 80 درصدی نفت و گاز کشور در این منطقه و از دیگر سو حضور 220 عددی شرکت های داخل از 11 استان بود. دهمین دوره نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری با توجه به آغاز محدودیت های تازه کشور و باری که سازندگان داخل بر دوش دارند، اهمیتی دوچندان داشت؛ آنگونه که این موضوع از همان آغازین لحظه نمایشگاه مورد اشاره قرار گرفت و محوریت سخنرانی ها در مراسم گشایش آن با تاکید بر ساخت داخل بود.
احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از همان افتتاح مراسم، ضرورت توجه به کالای بومی را مورد تاکید قرار داد و خواستار راه اندازی سامانه های شناسایی کالاهای مورد نیاز صنعت نفت و حفاری برای بخش خصوصی شد.
بومی سازی بیش از 10 هزار قطعه ضروری صنعت نفت
آمار بومی سازی بیش از 10 هزار قطعه ضروری صنعت نفت و حفاری به همت مهندسان و سازندگان داخلی در 9 سالی که از آغاز نمایشگاه نفت و حفاری می گذرد، اعداد و ارقام امیدوارکننده ای است که روند آن همچنان ادامه دارد. تا جایی که این دوره از نمایشگاه نیز با رونمایی از محصولات جدید بومی همراه می شود؛ آن هم در ایامی که ساز محدودیت ها بار دیگر برای ایران کوک شده است؛ می شود گفت چشم های زیادی به ایران دوخته شده تا ببینند با اعمال این محدودیت ها توان کشور در چه وضعیتی است.
از جمله تجهیزات رونمایی شده در نمایشگاه دهم تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری، جایگاه شیر فرازآوری Side pocket mandrel ۲-۷,۸، مته صخره ای راکت بیت ۸ و ۱.۲ اینچ، فلو کامپیوتر S۶۰۰ برای سنجش جریان سیال نفت خام و گاز طبیعی، لوله های جریانی بدون درز با سایز ۶ اینچ و روتور کمپرسور گازی سولار C۱۶ با سرعت دورانی ٢٢٥٠٠ دور در دقیقه با فشار کاری ٢٠٧ بار و توان ٤ هزار اسب بخار، نخستین دستگاه شبیه ساز قابل حمل کنترل فوران چاه های نفت ساخت داخل کشور بود که سازنده اصلی برخی از آنها کشور آمریکا بوده و حالا سازندگان کشورمان آن را بومی کرده اند.
حمایت تمام قد سازندگان داخل از صنعت نفت
افزون بر این محصولات، گشت و گذاری در نمایشگاه، ما را با تجهیزات مختلف صنعت نفت همراه می سازد که سازندگان داخل در کنار غرفه های خود آن را به نمایش گذاشته اند. با فعالان این عرصه که صحبت می کنیم، همگی متفق القول هستند که توان چرخاندن این صنعت را از نظر تامین بسیاری از قطعات و تجهیزات در موسم تحریم دارند. یک سازنده از تجهیزات دواری می گوید که حتی کشور چین هم به دلیل حساسیت خاص این کالا، سمت تولید آن نرفته، اما ایران موفق به ساخت آن شده و آن دیگری از محصول رونمایی شده شرکت خود در این نمایشگاه سخن می گوید که در سطح کلاس زیمنس است.
محمدرضا محبی، مدیر یکی از شرکت های تولیدکننده لوله است که از محصول لوله های جریانی بدون درز در آن نمایشگاه رونمایی شد. او در گفت وگو با «مشعل» با این توضیح می گوید: این محصول حاصل یک سال تلاش و همکاری این شرکت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که پیش از این در ایران تولید نمی شد و حالا با کیفیت اصلی و استاندارد مناسب ساخته شده است.
این محصول جزو لوله های نفتی است که سازندگان مطرح اروپایی و چینی زیادی در جهان آن را ساخته اند و در انتقال نفت خام و گاز طبیعی کاربرد دارد؛ چون نفت و گاز حاوی گوگرد بالاست، عمل آوری این فولاد در ایران تاکنون انجام نشده و حالا به گفته او، مشتری این لوله ها بخش بالادستی نفت از جمله شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت مناطق مرکزی و... است. طبق اعلام محبی، با توجه به محدودیت ها ماهیت این شرکت و پروژه آن در راستای مقابله با تحریم ها بوده و با توجه به اعلام آمادگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، قرار است بزودی محصول تولیدی جدید این شرکت، برای یک تست میدانی حمل شود.
او با بیان اینکه نیاز سالانه ما برای این نوع از محصول بسیار زیاد است، اطمینان می دهد که ظرفیت این شرکت که نزدیک به 100 هزار تن لوله در سال است، می تواند تامین کننده بخش زیادی از نیاز صنعت باشد.
امید عظیمی، مدیرعامل یکی از شرکت های داخلی است که چند محصول جدید خود را در نمایشگاه رونمایی کرده و در این زمینه به «مشعل» می گوید: 60 درصد محصول ما را وزارت نفت و زیرمجموعه های آن می خرند. از جمله محصولات رونمایی شده این شرکت در نمایشگاه، کنترل پوزیشنر است که او آن را در کلاس شرکت های زیمنس خوانده و می گوید: این محصول در شرکت نفت و گاز مارون ارائه، نصب و اعلام رضایت شد و با توجه به اینکه بالغ بر 6 تا هفت پروژه مجزا در نفت خیز داریم ، این پوزیشنر در این پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
آنچه مشخص است، سازندگان داخل، تمام قد، خود را در خدمت صنعت نفت می دانند. آنگونه که رضا خیامیان، رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان صنعت نفت نیز در آیین گشایش رسمی دهمین نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری با بیان اینکه شرایط پیش آمده، فرصت مناسبی است تا به نحو ممکن از توانمندی شرکت های داخلی استفاده کرد، یادآور می شود: سازندگان کالاهای صنایع نفت و گاز با همه توان ابراز تمایل کردند که در شرایط فعلی آماده هرگونه همکاری با وزارت نفت هستند.
ساخت داخل را باور کنیم
در این میان آنچه از سوی سازندگان داخل تاکید می شود، این است که به توانمندی سازندگان داخلی باور داشته باشند؛ اگر چه این مسیر هم با جدیت از سوی وزارت نفت دنبال شده و بومي سازي اين تجهيزات، با نگاه به داخل و تکيه بر ظرفيت هاي داخلي محقق شده است.
سیاستی که در قالب مگاپروژه های 10 گروه خانواده کالایی در سال 93 از سوی بیژن زنگنه در دولت یازدهم با تاسی از شعار سال و به عنوان اولویت صنعت نفت انتخاب شد و حال پس از گذشت حدود چهار سال، پیشرفت این طرح بزرگ ملی را می توان در بخش های مختلف از جمله برگزاری مناقصات، انعقاد قراردادها، ساخت و تحویل تجهیزات و ممنوعیت واردات کالا جست وجو کرد که آمارها حاکی از این است که در برگزاری مناقصات 70 درصد، در بخش قراردادها بیش از 50 درصد، در زمینه ساخت کالا 40 درصد و در بخش تحویل کالا 15 درصد شاهد رشد و پیشرفت بوده ایم. همچنین از ابتدای اجرای طرح تا کنون، واردات نزدیک به 500 قلم کالای خارجی داراي مشابه داخلی ممنوع اعلام شده است.
این موضوعی است که سازندگان داخلی هم به آن اذعان دارند. رضا محمدنژاد، مدیرعامل یکی از شرکت های سازنده داخل در این زمینه به «مشعل» می گوید: در سال 92 که مهندس زنگنه آمد، فهرستی بلند درست کرد و گفت به سازندگان گرید می دهیم که این اقدام بسیار مناسبی بود.
او با بیان اینکه تجهیزات صنعت نفت ایران نسبت به سایر قسمت ها، مثلا خودروسازی، 20 سال جلوتر است، اشاره می کند که فناوری ها در حال به روز شدن است.
ما آخرین تکنولوژی اندازه گیری گیربکس را یک هفته بعد از برجام خریداری کردیم. ما قطعه ساز نفت هستیم؛ در تحریم های قبل به ما اعتماد شد، رشد کردیم.
کم تجربگی ما را تحمل کردند و حالا کیفیت محصولاتمان را با ضمانت نامه بانکی تضمین می کنیم. محمدنژاد یادآور می شود: در کل ساختار جهت گیری و استراتژی نفت، پسندیده و قابل تحسین است. مثل سایر بخش ها نیست که تصمیمات خلق الساعه گرفته شود. پشت هر تصمیمی تفکر خوب قرار دارد. عظیمی، مدیرعامل یکی از شرکت های سازنده داخلی هم معتقد است: وزارت نفت از طریق مصوباتی که در دست دارد و عملا آنها را گام به گام اجرایی می کند، آمال یک سازنده داخل است.
قوانین حمایت از سازندگان داخل
او قوانین حمایت از تولید داخل، تحت عنوان حداکثر استفاده از سهم داخل، قانون مناقصات و ضریب ترجیحی هایی که برای سازنده داخل در متن قانون مناقصات پیش بینی شده، قانون ترجیح شرکت های دانش بنیان، دستورعمل وزیر نفت در همسنگ سازی قیمت های سازندگان داخل در زمان مقایسه با سازندگان خارج از کشور را از جمله این موارد دانسته و این نکته را خاطرنشان می کند که متن قانون، عملا بستر مثبتی برای سازندگان داخل و آنهایی است که توان دانش فنی بالایی دارند و آن دسته از شرکت ها که حالت مونتاژ دارند، نمی توانند از همه این قوانین بهره ببرند. این سازنده داخلی تاکید می کند: خواسته سازندگان داخلی، اجرای همین قوانین و مصوبات موجود است.
آمار و ارقامی که شرکت های نفتی در زمینه استفاده از کالاهای ساخت داخل مورد اشاره قرار می دهند، گواهی بر کیفیت محصولات ایرانی است. از جمله ساخت 4 هزار و 500 قلم كالابه ارزش 700 میلیارد ریال در نفت و گاز گچساران که هوشنگ صيدالي، مدیرعامل این شرکت درباره آن می گوید: از مجموع چهار هزار و500 قلم كالا بيش 1700 قلم آن به ارزش بیش از 420 میلیارد ریال از سوی سازندگان داخلي و به سفارش اين شركت ساخته شده است. او می گوید: این اقلام در قالب 800درخواست از ادارات مختلف ازسوی شرکت های داخلی ساخته شده و اين ميزان خريد نسبت به سال قبل از آن 18 درصد رشد داشته است. همچنين در نيمه اول امسال نيز اين شركت بيش از 1000 قلم كالا به ارزش بيش از 55 ميليارد ريال از فروشندگان و تامين كنندگان در شهر گچساران خريداري کرده كه اين حجم از خريد كالا، تاثير به سزايي بر ايجاد اشتغال، گردش مالي و رونق اقتصادي گچساران داشته است.
جاوید کیانفر، مدیرعامل یکی از شرکت های داخلی که از سال 89 تولید کنترل ولو را تحت برند شرکت اروپایی آغاز کرده، می گوید: به مدت دو سال این دانش را بومی کردیم و دیگر وابستگی وجود ندارد.
وی می گوید: بازار کار برای این محصول زیاد و از تجهیزات حیاتی و گلوگاهی شرکت نفت است که در فهرست 10 قلم کالای اساسی وزارت نفت قرار دارد. او می گوید: محصولات شرکتش در پروژه های طرح توسعه پالایشگاه اصفهان، نفت و گاز گچساران، پتروشیمی شیراز و...مورد استفاده قرار گرفته است، خواسته او از وزارت نفت این است که راهکار حمایتی تدوین شود و پیشنهاد می کند اگر نیاز شرکت ملی نفت، تامین 2 هزار قطعه کنترل ولو است، این نیاز میان شرکت های واجد صلاحیت تقسیم شود و همه درگیر شوند.
سازنده بومی حمایت شود
در این میان نباید از خواسته شرکت های بومی جنوب هم غافل بود که درخواستشان از دولت و وزارت نفت، حمایت بیشتر است. مدیرعامل یکی از شرکت های بومی می گوید: وزارت نفت و صنعت نفت، بزرگترین کارفرمای پیمانکاران این حوزه است و نقش قابل ملاحظه ای در توسعه سازندگان صنعت نفت داشته است. اما به آن معنا نیست که کامل راضی باشیم. ما به عنوان سازنده بومی، باید وضعیت بهتری از نظر توسعه داشته باشیم.
مدیر یکی دیگر از شرکت های غیربومی نیز با اعلام حمایت از صنعت نفت در دوران تحریم اشاره می کند: متناسب با توانمندی و ظرفیت خودمان، قابلیت تولید صدهزار تن لوله در سال و اشتغال بیش از 3 هزار نفر را داشته که چرخه اقتصاد چند کارخانه و زنجیره تولید را تامین می کند. حمایت از سازنده داخل را نباید با خط کش ارزش ریال مقایسه کرد، وقتی چنین پتانسیلی در کشور وجود دارد، ظرفیت آن را پر کنند.
مشکلات سازندگان داخل
افزون بر موارد ذکر شده، نمی توان از مشکلات سازندگان داخل به آسانی گذشت؛ مشکلاتی که تنوع فراوانی دارد و حرف دلشان زیاد است. یکی از سازندگان داخل می گوید: حرف دل ما تلخ است؛ مجموعه عوامل و سیاست ها در طول سال ها جمع شده و سازنده داخل با آن درگیر است. مسائل نقدینگی، عدم سفارش گذاری لازم از سوی شرکت های نفتی و مسئله واردات. او با طرح این موارد می گوید: خواسته اصلی ما این است که با دید بالاتر، ساخت داخل را ببینند و بیشترحمایت کنند و با سازندگان بزرگ خارجی مقایسه نشویم. باید واردات را تحریم کنیم نه اینکه بگوییم چرا قیمت ساخت شما از چین بالاتر است. رفیعی هم در بیان مشکلات سازندگان داخل، به بی ثبات و شناور بودن نرخ ارز، تمایل شرکت های داخلی برای استفاده از برندهای اولیه خود اشاره می کند.
نگاه به نمایشگاه
دهمین دوره نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری در حالی به ایستگاه آخر می رسد که طی آن از پنج کتاب تخصصی و فنی و 8 قلم کالای کاربردی و راهبردی ساخت داخل رونمایی شد؛ رویدادی که در آن 220 شرکت از 11 استان حضور داشتند که 70 درصد آنها سازنده، 20 درصد تامين کننده و 10 درصد دانش بنيان بودند.
سازندگان داخل می گویند با توجه به اهمیت این نمایشگاه نمی توانند دست رد به آن بزنند. یکی از تولیدکننده ها می گوید: نمایشگاه اهواز، برای ما بسیار مهم است و از شرکت کنندگان دائمی آن هستیم. حضور ما به عنوان سازنده داخلی در این نمایشگاه الزامی است و نبودمان جا را برای رقبا خالی می کند. در این منطقه نفت خیز به خریدار اصلی نزدیک هستیم و با کارشناسان دیدار می کنیم. شکراله کرد هم می گوید: نمایشگاه ها، ویترینی هستند که ما توانایی خود را در آن به نمایش می گذاریم و بسیار مفید است. جاوید کیانفر هم اشاره می کند که این نمایشگاه بسیار عالی است؛ چون با صنعت و کارفرما به طور مستقیم ارتباط برقرار می کنیم. در چهار روز می توانیم با شرکت مناطق نفت خیز جنوب ارتباط خوبی داشته باشیم. مدیرعامل یکی از شرکت های دانش بنیان هم در این زمینه توضیح می دهد: در نمایشگاه تهران و انرژی کیش شرکت داریم. در سطح استانی، اهدافی را به صورت منطقه ای هدفگذاری می کنیم. خوزستان و استان های همجوار، یکی از مناطقی است که می تواند از اولویت های ما باشد. نمایشگاه اهواز با حمایت مدیریت مناطق نفت خیز جنوب و سایر موسسات شکل گرفته و نقش خوبی در اطلاع رسانی و بازاریابی شرکت های داخلی دارد. شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی گاز ایران از مشتریان بزرگ ما هستند و یکی از راحت ترین روش ها که بتوانیم خود را در معرض دید آنها قرار دهیم، این نمایشگاه است، بنابراین خود را متعهد به شرکت در این نمایشگاه می دانیم و همیشه با حداکثر توان در آن حاضر می شویم و نتایج آن برای مان مثبت بوده است.
مشعل ساعاتی قبل از آغاز دهمین نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری، احکام تازه ای برای مدیران شرکت های نفت خیز جنوب صادر شد تا از یک سو وزارت نفت در مسیر قانون منع به کارگیری بازنشستگان پیشگام باشد و از دیگر سو، مدیرانی جوان تر و تازه نفس قبای مدیریتی بر تن کنند؛ آنگونه که احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب؛ سید عبدالله موسوى، مدیرعامل جدید شرکت ملى حفارى و جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان شد و در طول برگزاری نمایشگاه پاسخگوی سوال خبرنگاران بودند و به تشریح اولویت های خود در این مسئولیت پرداختند که مشروح آن در ادامه می آید:
احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حاشیه دومین روز از برگزاری دهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت و حفاری در نشستی مطبوعاتی با اشاره به سابقه برگزاری این نمایشگاه از سال ۱۳۸۸ با رویکرد توانمندسازی بخش خصوصی و ساخت داخل گفت: تاکنون بخش چشمگیری از کالاها و قطعات مورد استفاده در بخش حفاری، تولید، سطح الارضی و چاه محور، بومی سازی شده كه از ميان آنها مي توان به دستيابى به دانش بومى سازى تلمبه های درون چاهى SPR با كمك دانشگاه شهید چمران اشاره كرد. او همچنین از بومى سازى برخی مته هاى پرمصرف حفارى كه اغلب، ساخت كشورهاى آمریکا، آلمان و كشورهاى غربى است، خبر داد و گفت: بر اساس برنامه ريزى هاى انجام شده از سال هاى گذشته، بومى سازى اين كالاهای راهبردی و پرمصرف در دستور کار بوده که در اين زمینه، شاهد امضای قراردادهایی با شركت هاى توانمند داخلى بوده ايم و آنهایی را که قابل بومی سازی باشد، در داخل تولید می کنیم. همچنین بومي سازي 100 درصد مته هاي حفاري مورد نياز در دستور کار قرار دارد. محمدی در مورد آخرین وضعیت طرح توسعه میدان کرنج گفت: در اواخر بهار 1397 با کنسرسیوم پرگس، پیش قراردادی در این زمینه امضا شد که خوشبختانه مسیر رسیدن به این قرارداد تقریبا به اتمام رسیده و بزودی قرارداد اصلی مشخص می شود.
او گفت: نگاه راهبردی غالب در كشور، بايد به سمت حركت در مسير خود كفايي و خود اتكايی، ضمن حفظ ارتباط با ساير كشورهاى دنيا باشد. محمدی با بیان اینکه شركت ملى مناطق نفت خيز جنوب در زمینه بومى سازى تجهيزات مورد نياز صنعت نفت و حفارى، برنامه ريزى منظمى دارد، اظهار کرد: ممکن است هر كالا از همان روز نخست، كيفيت 100 درصدی نداشته باشد كه بايد با تعامل، درك شرايط طرفين و استفاده از توسعه پلكانى و مرحله به مرحله، به سمت توليد كالاى با كيفيت پيش برويم. وى در مورد آخرين وضعيت توسعه ٢٨ مخزن نفتی واقع در محدوده عملياتى شركت ملى مناطق نفت خيز جنوب گفت: بر اساس طرح جامع توسعه از پیش تهیه شده، دو بسته از مجموع ٢٨ بسته به نتيجه رسيده است. به گفته او، در طرح توسعه میدان های معرفی شده، عملیات توسعه و بازتوسعه شامل حفاری چاه های جدید، تعمیر چاه های حفاری شده موجود و انجام اقدام های ترمیمی درون چاهی، شامل عملیات سطح الارضی از تاج چاه تا مبادی مصرف، احداث خطوط لوله جریانی، تاسیسات فراورشی، خطوط انتقال نفت به پالایشگاه ها، مبادی صادراتی و ... هدفگذاری شده که بر اساس برنامه زمان بندی انجام می شود. وی با اشاره به اختصاص 4 درصد از اعتبار طرح توسعه 28 مخزن در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي تصريح کرد: با اجراي این طرح، مردم اطراف تاسيسات نفتي بايد از مزاياي آن منتفع شوند و اين امر بايد در عمل باشد، نه در حد حرف و شعار. مردم بايد با تمام وجود درک کنند که با اجراي اين طرح، زندگي و اقتصاد آنها بهبود مي يابد.
ملی حفاری، حمایت از سازندگان داخلی را تکلیف میداند
سید عبدالله موسوی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در این نشست خبری گفت: این شرکت، تامین نیازهای خود از محل تولیدات ساخت داخل را در اولویت دارد و حمایت از سازندگان و تامین کنندگان کالا و خدمات و شرکت های دانش بنیان در سراسر کشور، به ویژه استان خوزستان را برای خود وظیفه و تکلیف می داند. او با اشاره به اینکه این شرکت 73 دستگاه حفاری شامل 70 دکل خشکی و سه دکل دریایی ملکی دارد، گفت: چینش این دستگاه ها هر ساله بر اساس برنامه تولید که از سوی شرکت ملی نفت ایران تبیین و ابلاغ می شود، شکل می گیرد. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در پیوند با این مطلب، به برنامه های توسعه ای شرکت با هدف حضور در بازارهای بین المللی اشاره و اظهار کرد: هم اکنون بازاریابی مشترک در داخل و خارج کشور در جریان است که در آینده، خبرهای خوبی اطلاع رسانی خواهد شد. او با بیان اینکه شرکت ملی حفاری ایران از ردیف های بودجه دولت استفاده نمی کند، گفت: این شرکت، هزینه های جاری خود در ارتباط با حقوق و دستمزد و تهیه و نگهداشت تجهیزات را از محل کارکرد خود تامین می کند، بنابراین باید با کار و تلاش مضاعف و گسترش فعالیت ها از داشته های خود استفاده کند. موسوی افزود: این شرکت همسو با ارائه خدمات در سطح مناطق عملیاتی خشکی و دریایی، برنامه تعمیرات اساسی (اورهال) و روز آمد سازی دستگاه ها و تجهیزات را در دستور کار خود دارد و با توجه به برخورداری از نیروهای مجرب و کار آزموده در چارچوب مقررات صنعت نفت، توسعه فعالیت های برون مرزی خود را در گام نخست در کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس هدفگذاری کرده است .
توسعه میدان ها، از اولویت های اروندان است
جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، در حاشیه سومین روز نمایشگاه تخصصی تجهیزات صنعت نفت و حفاری گفت: وظیفه هر شرکت بهره بردار، تولید نفت است؛ اما شرکت اروندان وظایف توسعه ای خود را نیز همراه با تولید در برنامه دارد و در حال پیشبرد هر دو راهبرد برای رسیدن به هدف نهایی، یعنی ازدیاد برداشت و تولید صیانتی از میدان های مشترک با کشور همسایه است. وی افزود: ویژگی های خاص اقلیمی منطقه، به ویژه در هور، با هر دو بخش دریا و خشکی متفاوت است که این موضوع سبب پیچیدگی و سختی فرایند حفاری و تولید شده است؛ اما تمهیدات لازم برای آن در نظر گرفته شده و اکنون تولید، طبق برنامه ابلاغی شرکت ملی نفت ایران انجام می شود.
پورهنگ تأکید کرد: نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت و حفاری خوزستان، کانون شناسایی، تسهیم دانش و تبادل تجارب با سازندگان و تامین کنندگان است.
مشعل - «مهندسي» ركن اساسي و بنيادين در اجراي پروژه هاي صنعتي است و براي انجام طراحي درست و بهينه، رعايت اصول و استانداردهاي ملي و بين المللي نقشی حياتي دارد. مهندسي طرح تاسيسات تقويت فشار گاز، افزون بر احداث ايستگاه هاي متعدد روي خطوط لوله سراسري و طي رويه هاي قانوني و اداري زمان بر براي انتخاب پيمانكاران، بايد پروژه ها را مطابق برنامه زمان بندي به بهره برداري برساند. تعامل با حجم بالاي دست دركاران پروژه ها در داخل و بيرون سازمان و پاسخگويي به فوريت و اولويت پروژه هاي ابلاغي، نيازمند برخورداري از نيروي انساني كافي و متخصص است.
مرضيه حسين پور، سرپرست مهندسي طرح تاسيسات تقويت فشار گاز در اين گفت وگو ضمن تشريح وضعيت پروژه هاي جاري، از به كارگيري فناوري هاي نو در ايستگاه ها خبر داده است.
بخش مهندسي در طرح ايستگاه هاي تقويت فشار گاز چه وظايفي به عهده دارد؟
اجراي پروژه هاي جديد، بخش عمده اي از فعاليت هاي بخش مهندسي به شمار مي رود. اين دسته از پروژه ها پس از ابلاغ مديريت برنامه ريزي، وارد مرحله طراحي پايه شده و پس از انتخاب پيمانكار اجرايي و طي مراحل EPC تا بهره برداري ادامه مي يابد.
آيا مسئوليت هاي بخش مهندسي پس از تحويل ايستگاه به بهره بردار به پايان مي رسد؟
خير، تيم مهندسي براي رفع هرگونه اشكال احتمالي در عملكرد ايستگاه همواره در كنار بهره بردار است و پشتيباني فني و تخصصي از پروژه تا زماني كه ايستگاه در مدار است، ادامه خواهد يافت.
از پروژه هاي جاري برایمان صحبت كنيد. هم اكنون چند پروژه در دست اجرا داريد؟
طرح ايستگاه ها از پركارترين طرح هاست. درحال حاضر سه ايستگاه روي خط دهم به همراه دو ايستگاه روي خط ششم براي طراحي و ساخت به طرح تاسيسات واگذار شده است.
اين ايستگاه ها در چه مرحله اي قرار دارند؟
برنامه ريز ي كرده ايم كه امسال مهندسي پايه، ژئوتكنيك، نقشه برداري و تهيه اسناد مناقصه را با كمك مشاور به پايان برسانيم. در مرحله بعد هم با كمك مشاور، پيمانكار EPC را انتخاب خواهيم كرد تا كار احداث 5 ايستگاه از طريق تعريف دو پروژه در خطوط دهم و ششم ومطابق برنامه ريزي شركت ملی گاز ایران به پایان برسد.
درباره اهميت ايستگاه هاي خط ششم سراسری هم صحبت كنيد.
این ايستگاه ها، از نخستین ايستگاه ها در خط ششم سراسري به شمار مي آيند كه بايد با اولويت بسيار بالا نسبت به ساير پروژه ها به مرحله EPC وارد شوند. بنابر اهميتي كه راه اندازي سريع اين خط راهبردی در برنامه هاي شركت گاز دارد، تصميم داريم همزمان با ارزيابي كيفي 60 شركت كه در مناقصه عمومي اعلام آمادگي كرده اند، رويه هاي مرتبط براي تهيه اسناد مناقصه را نيز طي كنيم تا هرچه سريع تر پيمانكار EPC مشخص شود. اين رويه براي هر پنج ايستگاه درحال اجراست و تلاش مي كنيم در تعامل مستمر با گروه قراردادهاي شركت، تحصيل اراضي امور حقوقي و مشاور، كار را به پيش ببريم. ضمن آنكه طراحي پايه این ايستگاه ها نيز تا پايان تابستان امسال به پايان مي رسد.
احداث ايستگاه هاي خط هشتم سراسري، نیز از پروژه هاي مهم طرح به شمار مي آيد. درباره پيشرفت اين پروژه ها توضيح دهيد.
با توجه به اينكه طراحي پايه این ایستگاه ها قبلا انجام شده است، هم اكنون با همكاري مشاور و پيمانكار EPC در حال پایان مرحله مهندسي اين دو پروژه مهم هستيم. اگرچه مرحله تامين كالا با توجه به شرايط ويژه كشور با موانعي روبه رو شده است، اما تلاش مي كنيم تا پايان امسال پروژه ها را به بهره برداري برسانيم.
پروژه بهينه سازي طراحي ايستگاه هاي تقويت فشار (Feed) به لحاظ اهميتي كه در ايجاد بهبود ايستگاه ها دارد، از اهميتي كليدي براي شركت ملي گاز ایران برخوردار است.
چه دستاوردهايي در اين باره حاصل شده است؟
اين پروژه با همكاري مشاوران خوشنام و معتبر داخلي و خارجي درحال انجام است. هدف از تعريف اين پروژه، بهينه سازي فناوری های موجود در طراحي و عمليات ايستگاه هاست و قصد داريم علاوه بر استفاده از فناوري هاي نوين، نقاط ضعفي را كه در مراحل طراحي يا بهره برداري وجود دارند، استخراج و مرتفع كنيم.
مدت زمان اجراي فاز نخست اين پروژه 9 ماه پيش بيني شده كه از اسفند آغاز و تاكنون پيشرفت خوبي داشته است.
با توجه به حجم بالاي فعاليت ها، تعامل مستمر و پردامنه با كنشگران گوناگون در پروژه و ضرورت طي كردن سريع رويه هاي پيماني و اداري براي تحقق زمان بندي پروژه ها، چه عواملي باعث كندي روند پروژه ها مي شوند؟
ملموس ترين مشكل در بخش مهندسي، ناكافي بودن منابع انساني است. درحال حاضر بخش مهندسي چند پروژه را بهصورت همزمان جلو مي برد؛ درحالي كه زمان اداري محدود است و كاركنان موظف هستند تمام كارها را در مدت زمان 8 ساعت به پایان برسانند. اگرچه اغلب همكاران ما بيش از 10 ساعت در روز كار مي كنند، اما به دليل تعدد پروژه ها و انبوه مسائل پيچيده فني و اداري مرتبط با آن، باز هم با كمبود وقت روبه رو مي شويم. براي رفع اين مشكل بهتر است هنگام تعريف هر پروژه، منابع انساني مورد نياز هم به تناسب اهميت عمليات تخصيص پيدا کند.
به نظرم بهتر است پروژه ها همراه منابع انساني به مجري طرح واگذار شوند تا دقيقا مشخص شود هر پروژه با چه تعداد نيرو بايد به سرانجام برسد.
با توجه به تخصصي بودن علوم و فناوري ها در پروژه هاي طرح ايستگاه ها، حضور كارشناسان از ساير بخش هاي سازمان چقدر مي تواند براي پروژه هاي شما مفيد فايده باشد؟
طبيعي است كه نيروهاي ساير طرح ها نمي توانند همچون همكاراني كه سال هاست در ايستگاه ها مشغول كارند، ايفاي نقش كنند، اما بايد توجه كنيم كه اكثر كاركنان صنعت گاز كاربلد و زبده اند كه دانش و تجربه را با هم درآميخته و از اين قابليت برخوردارند كه در كمترين زمان ممكن با ديسيپلين هاي طرح هاي ديگر تطابق پيدا كنند. ضمن آنكه مهندسان طرح ايستگاه ها هم قادر به هدايت و بهره برداري حداكثري از ظرفيت منابع انساني هستند و چنانچه دوستاني به عنوان همكار به پروژه هاي ما كمك كنند، مسلما از تمام توانشان براي تحقق پروژه ها در زمان مورد نظر استفاده خواهد شد.
سمیه راهپیما- شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) ، امسال شاهد سه مرحله تعمیرات اساسی بود که یک بخش آن در بهار و دو بخش دیگر در فصل پاییز انجام شد. یکی از بارزترین شاخصه های این تعمیرات اساسی، به واحد تصفیه ته مانده برج های تقطیر (RCD) باز می گردد.برای نخستین بار در کشور، واحد تصفیه هیدروژنی باقیمانده سنگین با ظرفیت ۶۹ هزار بشکه در روز و به منظور کاهش میزان گوگرد موجود در محصول انتهای برج های تقطیر، طراحی و ساخته شده که با ساخت این واحد، زمینه لازم برای تبدیل نفت کوره سنگین به بنزین و محصول سبک تر فراهم شده است. این واحد دارای دو بخش بوده که هر بخش می تواند به صورت مجزا در سرویس قرار گرفته و وظیفه تصفیه را انجام دهد. هر بخش دارای ۵ راکتور است که در دمای 385 درجه سانتیگراد و فشار bar200 که در واقع بالاترین فشارکارکرد در کل واحدهای پالایشی دنیاست، فرایند حذف گوگرد از باقیمانده سنگین انجام می شود. این واحد با مجموع ۱۶۰۰ تن کاتالیست، بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی ایران به شمار می رود. محصول اصلی این واحد، باقیمانده سنگین تصفیه شده برای خوراک RFCC است و دیزل و نفتا از محصولات جانبی آن به شمار می رود. از این رو به دلیل اهمیت کارکرد این واحد، تعمیرات اساسی هر بخش به طور جداگانه انجام مي شود.
علیرضا امین، مدیر عامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) می گوید: «تعمیرات اساسی واحدهای معمولی در پالایشگاه ها هر 4-3 سال یک بار انجام می شود؛ اما در اين واحد هر سال به دليل سنگين بودن خوراك و غير فعال شدن سريع كاتاليست، تعميرات اساسي داريم و هر ساله كاتاليست آن تعويض مي شود.»
به گفته او، «امسال تعمیرات اساسی شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) در 3 مرحله انجام شده است؛ مرحله نخست آن در فصل بهار بوده که از 25 فروردین 97 آغاز و تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه داشت. در این مدت 5 واحد عملیاتی قدیمی در فاز یک تعمیر شدند، مرحله دو و سه تعمیرات اساسی به واحدهاي 12، 19 و 33 و يك خط واحد RCD اختصاص داشت که از مهر امسال شروع شد و در آبان ماه به پایان رسید. تعمیرات اساسی بقيه واحدهاي شركت نیز در بهار سال آینده انجام خواهد شد.»
مدیر عامل شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره)، در ادامه به استفاده از نیروی های بومی در تعمیرات اساسی اشاره می کند و می گوید: «تمام مراحل تعمیرات اساسی واحد 14 RCD و 19 توليد گوگرد، از سوی پیمانکاران بومی منطقه انجام شده و می توان گفت 80 درصد نیروها (1600 نفر) از استان مرکزی تامین شده است؛ البته از تخصص نیروهای سایر نقاط کشور نیز استفاده شده است.»
او در توضیح واحد 19 (واحد گوگردسازی) می گوید: «پالایشگاه امام خمینی (ره) دارای دو واحد گوگرد سازی است. گاز سولفید هیدروژن (که از واحد تصفیه گاز با آمین به دست می آید) و گازهای خروجی واحد آب ترش، خوراک این دستگاه هستند که در این دستگاه به روش کلاوس گوگرد تولید می شوند. خوراک واحد، ابتدا در یک کوره مخصوص در حرارت بالای ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد تحت تبدیل حرارتی قرار گرفته و سپس در مجاورت کاتالیزور در یک راکتور دو مرحله ای به گوگرد مذاب آزاد تبدیل شده و پس از جامد سازی به بازار عرضه می شود. واحد شماره یک با ظرفیت روزانه ۶۰ تن و واحد شماره دو با ظرفیت روزانه ۶۴۰ تن گوگرد با خلوص ۹۹.۵ درصد به صورت گرانول و پرک تولید می کند.»مدیر عامل شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) ادامه داد: پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) در سال 1372 به عنوان بزرگ ترین واحد پالایشگاه تک واحدی کشور، با ظرفیت اسمی 150 هزار بشکه در روز راه اندازی شد كه با تغييرات فني ايجاد شده به 175 هزار بشكه افزايش یافت و نخستین پالایشگاهی است که کار مطالعه و عملیات اجرای آن بعد از انقلاب اسلامی و در نخستین سال بعد از جنگ تحمیلی آغاز شد. »
امین می افزاید: «اين شركت توانست با هدف حداکثر سازی بنزین، کاهش نفت کوره و ایجاد ارزش افزوده از سال 1385 با تشکیل کنسرسیومی متشکل از دو شرکت ایرانی سازه و ODCC و شرکت چینی SEI به كار خود ادامه دهد و با وجود تمام کمبودها و فشارهای ناشی از محدویت های بین المللی، به حول و قوه الهی و با همت متخصصان داخلی، این طرح را تکمیل و همزمان با سی و چهارمین بهار آزادی در بهمن سال 1391 با میلیون ها نفر ساعت کار مداوم کارکنان تلاشگر و خستگی ناپذیر این شرکت به ثمر برساند و با افتتاح و راه اندازي واحد هاي جديد از سوی متخصصان و جوانان توانمند و غيور ايراني در شرایط تحریم، بدون حضور متخصصان و نمايندگان شركت هاي طراح اصلی يا صاحبان دانش فني (Licensors)، ضمن پالايش 250 هزار بشكه در روز نفت خام، به تخصصي ترين و بزرگترين پالايشگاه توليد كننده بنزين و گازویيل پاك كشور بر اساس استانداردهاي روز دنيا (EURO IV) تبديل کند. اکنون این پالایشگاه محصولاتی چون بنزین یورو 4، گازوییل، نفت سفید، نفت گاز، نفت کوره سبک، وکیوم باتوم، پروپیلن، گاز مایع و گوگرد گرانول را تولید می کند.»
ارزیابی ریسک قبل از تعمیرات اساسی
در زمان تعمیرات اساسی، شرایط واحد عملیات از حالت نرمال خارج می شود و خطرات آن نیز با زمان عملیات نرمال واحد متفاوت است. معمولاً در این شرایط، گروه های مختلف تعمیراتی در واحد مشغول به کار می شوند و ممکن است فعالیت یک گروه باعث ایجاد خطر برای گروه دیگر شود، از این رو آشنایی با خطرات و رعایت دقیق دستورعمل های ایمنی در پیشگیری و کاهش احتمال وقوع حوادث اهمیت زیادی دارد. در این زمینه محمد سپهری راد، رئیس نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) می گوید: «برای هرکدام از نیروهایی که به منظور انجام تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه می شوند، نخست کلاس آموزش ایمنی برگزار مي شود و در زمان کار نیز، یک نیروی ایمنی برای كنترل شرايط ايمني هر قسمت اختصاص مي يابد. با توجه به اينكه قبل از اجرای تعميرات اساسي، تمام خطرات احتمالی در قالب ارزیابی ریسک بررسي و شناسایی شده، بر اساس آن به پیمانکاران آموزش و تذکرات لازم داده می شود.»
او در ادامه به واحدهای 12، 14 و 19 که تعمیرات اساسی در آن صورت گرفته، اشاره می کند و می افزاید: «واحد 12، یکی از واحدهای بنزين سازي پالایشگاه است که کار تعمیرات اساسی آن پاییز امسال انجام شد. این واحد یک چهارم بنزین پالایشگاه را تولید می کند. اجراي این تعمیرات در یک برنامه 19 روزه به اتمام رسید. واحد RCD نیز در دو بخش تحت تعميرات اساسي قرار گرفت که شامل راكتورهاي Train B و دستگاه ها و تجهيزات می شود. باید گفت برنامه كاري دستگاه ها و تجهيزات در مدت زمان 17 روز و تخليه و بارگيري راكتورهاي اين Trainدر 28روز انجام شد. واحد 19 نيز Train A ، در مدت زمان 17 روز تحت تعميرات قرار گرفت.»
به گفته او «واحد RCD از جمله واحدهای تازه تأسیس فاز دوم شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) است که وظیفه تصفیه ته مانده برج های اتمسفری و خلأ را که به عنوان خوراک در واحد RFCC مورد استفاده قرار می گیرد، به عهده دارد. در این واحد، فرایند جذب فلزات و گوگرد از ته مانده برج تقطير انجام می شود و به دلیل ماهیت سنگین بودن خوراک واحد و جذب فلزات و گوگرد، فعالیت کاتالیست راکتورهای این واحد به مرور زمان كاهش مي يابد که برای حفظ کیفیت محصول خروجی، باید کاتالیست این واحد تعویض و کاتالیست نو جایگزین شود .»
رئیس نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) می گوید: «تمام تعمیرات اساسی واحد 12 امسال به پایان رسید كه تمامی تجهيزات و دستگاه ها كه شامل 202 تجهيز مختلف است، تحت تعمير قرار گرفت، ضمن آنکه واحد 19 نیز با 18 دستگاه و RCD با 34 تجهيز تعمير آن انجام شد، همچنین واحدهای 19 و 14 داراي دو سري Train موازي هستند كه براي جلوگيري از توقف كامل توليد، به صورت Train به Train تحت تعميرات قرار مي گيرند.»
سوخت در گذرگاه های سخت
سعید محمدبیگی با وجود توسعه گازرسانی درنقاط مختلف کشور و بهره مندی بخش عمده ای از مردم به ویژه روستاییان از این سوخت پاک، اماهنوزمناطقی درکشور وجود دارد که در انتظار شعله های آبی گازهستند. شعله هایی که قرار است به وسیله خط لوله یا طرح سی ان جی «مادر - دختر» به آنها برسد. ساکنان این گونه مناطق که عموما سخت گذر و کوهستانی است، هنوز با پیت های حلبی و دبه های پلاستیکی نفت، خداحافظی نکرده اند. آنها پیت های حلبی و دبه های پلاستیکی خود را دورنینداخته اند و برای ذخیره سازی نفت سفید از آنها بهره می گیرند تا با این اندوخته، زمستانی دیگر را سپری کنند و پای در بهار بگذارند تا شاید روزی شعله های آبی گاز و نه نفت سفید، خانه های آنها را نیز گرم کند. اما تا آن زمان این نفت سفید است که گرمابخش خانه هایی در دور دست ها و نقاط سخت گذر است که باید به تامین آن اقدام شود. با ورود به نیمه دوم سال و سرد شدن تدریجی هوا، تامین سوخت زمستانی، نمودی دیگر دارد. به ویژه در مناطق کوهستانی و سخت گذری که هنوز علمک های گازبه آنجا نرسیده و این نرسیدن به دلیل نبود توجیه اقتصادی است. درمیان شرکت های نفتی، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران متولی وعهده داراین موضوع مهم است. به همین روی، درباره کم وکیف سوخت رسانی درفصول سرد سال به ویژه درنقاط سخت گذر و کوهستانی با مجتبی دلبری، مدیرتامین وتوزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت وگو یی انجام داده ایم. دلبری دانش آموخته دانشگاه صنعت نفت است و25 سال قبل فعالیت خود را در صنعت نفت درسرویس های صنعتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان آغاز کرده و در سمنان وسیستان و بلوچستان و خراسان رضوی (تربت حیدریه) نیز، مسئولیت هایی همچون معاون فنی عملیات مدیر منطقه داشته است.
حوزه تامین و توزیع فرآورده های نفتی چه مسئولیت هایی دارد؟
مدیریت تامین و توزیع در زنجیره تولیدکننده ها و توزیع کننده ها، به عنوان یک حلقه واسط عمل می کند. به این معنا که فرآورده های نفتی را از منابع تولید (پالایشگاه ها) دریافت می کند و به توزیع کننده ها که انبارهای نفت مناطق سی و هفت گانه هستند، تحویل می دهد. این فرآورده ها که می تواند نفت سفید، بنزین، نفت گاز یا نفت کوره باشد، پس از تحویل به انبارهای نفت با اطلاعات دریافتی از دیسپچینگ در چرخه توزیع قرارمی گیرند. توزیع فرآورده های نفتی از انبار به بعد در حوزه مسئولیت واحدهای بازرگانی و عملیات است.
نقش دیسپچینگ در این میان چیست؟
دیسپچینگ، سامانه ای است که اطلاعاتی مانند میزان و نوع سیالات داخل خطوط انتقال، میزان تخلیه و بارگیری فرآورده های نفتی در انبارهای نفت و. . . درآن ثبت می شود و واحد تامین و توزیع براساس این اطلاعات برنامه ریزی لازم را برای ارسال مواد سوختی انجام می دهد.
تامین و توزیع سوخت، به زمان و مکان خاصی محدود نیست، اما برخی مقاطع مانند زمستان، آن هم درمناطق روستایی کوهستانی وسخت گذر، بیشترخود را نشان می دهد. چه فعالیت هایی انجام می شود تا این فرآیند به نحو مطلوب انجام شود؟
به نکته خوبی اشاره کردید و آن محدود نبودن به زمان و مکان و مداومت همیشگی در سوخت رسانی است. شرکت ملی پخش با ناوگانی متشکل از حدود 14هزاردستگاه نفتکش جاده پیما با ظرفیت های مختلف، حمل مواد سوختی را برای ارسال به مبادی مصرف انجام می دهد و این جا به جایی در37 منطقه و نواحی زیرمجموعه آنها، بی هیچ وقفه و در هر شرایط آب و هوایی انجام می شود. امسال هم با بهره گیری از این ظرفیت ها و تلاش همه همکاران در بخش های ستادی وعملیاتی، ذخیره سازی مناسبی دربخش انواع فرآورده های نفتی به ویژه نفت سفید (مورد مصرف مناطق سخت گذر و کوهستانی) شده است. این نکته را هم اضافه کنم که ذخیره سازی فرآورده های نفتی به عنوان یکی از ضرورت های مهم و همیشگی در دستور کارشرکت ملی پخش قراردارد و باید بگویم با ذخیره سازی مناسبی که انجام شده است، هیچ مشکلی در تامین و توزیع مواد سوختی از جمله نفت سفید وجود ندارد.
نفت سفید سوخت حرارتی ساکنان مناطقی است که عمدتا فاقد گاز هستند؛ به ویژه آنها که درنقاط دوردست وسخت گذرتر زندگی می کنند. چه تمهیداتی درنظر گرفته می شود تا این سوخت پیش از شروع دوره سرما در اختیار آنها قرار گیرد؟
نفت سفید بیشتر درمناطق سردسیرغرب و شمال غرب کشور به ویژه در زمستان اهمیت دارد و برای گرمایش و پخت و پز ازآن استفاده می شود؛ به همین روی، این سوخت حرارتی مهم برای خانوارها به ویژه آنها که در مناطق کوهستانی و برف گیر زندگی می کنند، پیش از فرا رسیدن دوره سرما از طریق فروشندگی های روستایی دراختیار آنها قرار می گیرد تا برای استفاده در زمستان ذخیره کنند. این ذخیره سازی عموما اواخر تابستان(شهریورماه) انجام می شود. در مناطق فاقد گاز مانند سیستان و بلوچستان که هنوزشبکه گازتوسعه نیافته است، نفت سفید به میزان کالابرگی که دراختیارمصرف کنندگان قرار دارد، تامین و ذخیره سازی شده است. درمجموع با توجه به ارسال به موقع، مشکلی در زمینه نفت سفید مناطق مختلف کشورازجمله بخش های روستایی وسخت گذر آن وجود ندارد و امیدواریم زمستان بدون دغدغه ای را سپری کنیم.
درباره فروشندگی های روستایی توضیح دهید و این که تحویل سوخت به آنها برای توزیع در مناطق روستایی با چه سازکاری انجام می شود؟
همان طور که اشاره شد، نفت سفید، مهم ترین سوخت حرارتی در مناطق کوهستانی و سخت گذر است؛ از این رو نفت سفید آنها قبل از شروع دوره سرما به صورت اعتباری به فروشندگی های روستایی مستقر دراین مناطق تحویل می شود تا ذخیره سازی مناسبی برای استفاده در فصول سردسال انجام شود. از آنجا که توان مالی دراین گونه مناطق بالا نیست، فروش نفت سفید به فروشندگی های روستایی بنا برمصوبه هیئت مدیره شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به صورت اعتباری انجام می شود به این معنا که عامل فروشندگی نفت سفید در ابتدا پولی به شرکت پرداخت نمی کند و این تسویه حساب به آذرماه(پس از فروش نفت سفید) موکول شده است. امسال نیز مناطق سی وهفت گانه بنابر همین روال ارسال نفت سفید به مناطق روستایی را به منظور ذخیره سازی انجام داده اند. درکشور 10 هزار و 400 فروشندگی نفت سفید فعال است که شماری از آنها در روستاها مستقر هستند.
آماری از خانوارهایی که ازنفت سفید استفاده می کنند، ارائه می فرمایید؟
هم اکنون بیش از دو میلیون و 400 هزار خانوار از نفت سفید استفاده می کنند که با گسترش شبکه گازرسانی و یا تامین گاز به شیوه های دیگر دیگر مانند تحویل سی ان جی به روش مادر– دختر، انتظار می رود شمار مصرف کنندگان نفت سفید نیز کاهش یابد.
گستره عملیات تامین و توزیع سوخت بخش های مختلفی مانند نیروگاه ها، کشاورزی و صنایع (عمده و جزء) را شامل می شود. در این حوزه ها چه فعالیت هایی انجام می شود تا چرخ آنها نیز روان و بدون مشکل بچرخد؟
امسال در همه بخش ها ذخیره سازی خوب و فراتر از سال گذشته انجام شده است. به طوری که در بخش نفت گاز، تولید پالایشگاهی بیش از مصرف است که زمینه خوبی برای صادرات مازاد این فرآورده به شمار می آید. همینطور در بخش نفت کوره و دیگر فرآورده های نفتی. درصورت افت فشار گاز به واسطه افزایش مصرف بخش خانگی وافت فشار دربخش نیروگاهی، سوخت مایع جایگزین خواهد شد تا فعالیت این بخش (نیروگاه) لحظه ای متوقف نشود. نکته مهم تر این که بخش عمده نیروگاه های پرمصرف که در زمان بحران احتمالی، مجبوربه قطع گاز شوند، به خط لوله متصل هستند و سوخت مورد نیاز خود را به طور مستقیم از آن دریافت و تامین می کنند. دربخش صنایع نیز، بنابرسیاست های کلان وزارت نفت، استفاده ازگازطبیعی، اولویت نخست دراین بخش است واستفاده از سوخت جایگزین درمرحله بعد و مربوط به زمانی است که شبکه گاز شهری، به واسطه افزایش مصرف بخش خانگی دچار افت فشار شود. البته تحویل سوخت مایع به بخش صنعتی طی یک فرآیند انجام می شود؛ به این ترتیب با تایید دستگاه متولی، ثبت نام درسامانه تجارت آسان و اعلام سهمیه مورد نیاز، سهمیه مصرف واقعی به وسیله کارشناس اداره مهندسی فرآورده های نفتی مشخص و ثبت می شود. با توجه به مرتبط یالینک بودن سامانه تجارت آسان به سامانه فروش، واحد صنعتی عمده یا جزء، همچنین تولید کنندگان، سهمیه سوخت خود را به صورت اینترنتی خریداری می کنند. اگر مصرف کننده، عمده باشد، حواله سوخت آن به طورمستقیم از انبار به مقصد صادر می شود و اگر جزء باشد، حواله سوخت واحد مزبوربه مراکز توزیعی که در هر منطقه مشخص شده است، به صورت سیستمی ارسال و سوخت درخواستی ازسوی متقاضی، قابل تحویل می شود. دربخش صنعتی، سیاست کلی، استفاده از گازطبیعی به جای سوخت های مایع است. اگرچه مشکلی درحوزه گازرسانی وجود ندارد، اما از آنجا که در فصول سرد سال، اولویت نخست شرکت ملی گاز، تامین سوخت بخش خانگی است، با توجه به پیش بینی های لازم برای گذراز دوره سرما، سوخت جایگزین، تحویل واحدهای متقاضی شده است تا چرخ صنایع ازحرکت باز نایستد. برای تامین سوخت بخش کشاورزی نیزباید فرآیندی مشابه بخش صنعتی طی شود. در این بخش استفاده از برق به جای سوخت مایع اولویت دارد و بخش عمده ای از چاه های کشاورزی پرمصرف (چاه های آب عمیق) به شبکه برق متصل هستند. بخشی ازاین چاه ها که فاصله زیادی ازشبکه سراسری توزیع برق دارند و یا امکان اتصال به این شبکه برایشان مهیا نیست، باید سوخت مایع مصرف کنند. سوخت مایع این بخش نیز مطابق باسقف پروانه همانند دیگر مصرف کنندگان طبق فرآیندی که پیش تر توضیح داده شد (ثبت نام در سامانه تجارت آسان، تایید دستگاه متولی، کارشناسی و راستی آزمایی مصرف واقعی سوخت، صدورحواله، خرید اینترنتی و دریافت سوخت) به آنها تحویل می شود.
اوضاع تامین وتوزیع سوخت در حوزه حمل و نقل چگونه است؟
امسال در بخش بنزین ذخیره سازی خوب و فراترازسال گذشته انجام شده است. این مهم درباره تامین نفت گاز در حوزه حمل و نقل نیز صادق است. بخشی ازآن برای مصرف، درمخازن نیروگاهی و بخشی دیگر نیز در انبارهای تدارکاتی ذخیره شده است تا در زمان ضرورت از آن استفاده شود. شاید بد نباشد به نکته ای اشاره کنم و آن توجه بیش از پیش به مدیریت مصرف بنزین است.روزانه میلیون ها لیتر بنزین درکشور مصرف می شود و آمارها روند افزایشی را نشان می دهند. اگر مصرف آن به همین منوال ادامه یابد، تنها گزینه جلوگیری ازادامه این روند، کاهش مصرف آن است. قیمت سوخت در کشورما در قیاس با دیگر کشورهای همسایه ارزان است و همین عامل موجب می شود تا مصرف بنزین در کشور افزایشی باشد. بدون تردید ابزارهای قیمتی، یکی ازعواملی است که می تواند مصرف را متعادل تر کند، ضمن این که باید به ظرفیت های دیگر مانند سی ان جی و گسترش استفاده از آن نیز توجه بیشتری شود. سال گذشته باوجود افزایش 9 درصدی مصرف بنزین، مصرف سی ان جی افزایش چشمگیری نداشت؛ این نشان می دهد باید در این بخش بیشتر کار و سرمایه گذاری شود تا مردم نیزبه استفاده از آن اشتیاق بیشتری پیدا کنند.
موضوع دیگری هست که بخواهید به آن اشاره کنید؟
درکل می توانم بگویم تامین سوخت در بخش های مورد اشاره به خوبی انجام شده است و با وجود آغاز زودهنگام دوره سرما، انتظارمی رود، بی هیچ مشکلی امسال نیز، همچون سال های قبل از زمستان و سرمای آن، گذر کنیم. نکته دیگر این که لازم می دانم از تلاش همکارانم درحوزه تامین و توزیع فرآورده های نفتی قدردانی کنم. همه بخش ها (بالادست و پایین دست) در مجموعه صنعت نفت تلاش می کنند تا در کنار چرخش چرخ های اقتصاد کشور، آرامش و آسودگی خیال را برای مردم رقم بزنند و این دست مریزاد دارد.
مشعل - سعید گل شکوه، جوان مخترع ایرانی که فعالیتش را از زمان دانشجویی آغاز کرد، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی نفت در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به اتمام رسانید و هم اکنون دانشجوی دکترای مهندسی نفت- مخازن هیدروکربوری دانشگاه صنعتی سهند تبریز است. جوان 30 ساله اهل خوزستان (دزفول) که سال 94 از طریق آزمون استخدامی به صنعت نفت آمد و طی 3 سال با کار گروهی و دانشجویی، موفق به ثبت اختراع خود در آمریکا شد. به گفته خودش اختراعات و یافته های موجود، نتیجه کار گروهی و همت شخصی است که با عشق و علاقه و با وجود تمامی سختی ها و نبود همکاری و هماهنگی ها، پس از چند سال جواب داده و امسال به نتیجه رسیده است.
گل شکوه، توضیحات خود را این چنین آغاز می کند: «اختراعات و مقاله های ارائه شده شامل طراحی و ساخت مغزه با خصوصیات قابل کنترل، به کارگیری هیبرید نانو ذرات سیلیکا و پلیمر سولفوته در ازدیاد برداشت نفت با استفاده از میکرو مدل های سه بعدی، هوشمندسازی ازدیاد برداشت نفت به کمک نانو سیال سیلیکا و پلیمرهای حساس به دما، ارائه طرح کسب و کار BP، مقاله اثر میزان اشباع آب همزاد بر سیلابزنی میکرومدل سه بعدی و مقاله مغزه های مصنوعی جایگزینی مناسب برای مغزه های کربناته و ماسه سنگی می شود که در سطح جهانی مطرح شده و مقالاتی نیز برای آنها به چاپ رسیده است.
او می گوید: «فعالیت های پژوهشی متعددی به همراه رضا خرمیان؛ معصوم شعبان، دانشجوی پسا دکترای دانشگاه کلاستال آلمان؛ یوسف تمثیلیان، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز و به سرپرستی احمد رمضانی سعادت آبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف انجام شده است. گل شکوه، کارمند عملیات بهره برداری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان) است که به همراه این تیم تحقیقاتی، موفق به ثبت اختراع در کشور آمریکا در زمینه «طراحی و ساخت مغزه با خصوصیات قابل کنترل» شده است. او فعالیت های پژوهشی دیگری مانند ثبت مقالات متعدد در نشریات معتبر ISI، شرکت در جشنواره ها و نمایشگاه ها، گواهی های ثبت اختراع سطح 2 و 3 از بنیاد ملی نخبگان و تولید نیمه صنعتی محصولات خود تحت حمایت پارک علم و فناوری و مرکز رشد دانشگاه صنعت نفت را نیز در کارنامه خود دارد.
گل شکوه می گوید: «اگر چه بحث ازدیاد برداشت نفت، واژه ای ناآشنا در صنعت نفت ایران است؛ اما با توجه به اینکه بیشتر مخازن ایران در اواخر نیمه دوم عمر تولید خود هستند، توجه به ازدیاد برداشت ضروری است؛ چرا که در آینده ای نه چندان دور، با مشکل کاهش تولید نفت مواجه خواهیم شد، بنابراین لزوم اعمال روش های مختلف ازدیاد برداشت نفت در مطالعه و بررسی های آزمایشگاهی و شبیه سازی حال حاضر به منظور تجویز روش مناسب ازدیاد برداشت در آینده برای تک تک مخازن ایران اهمیت پیدا می کند. از طرفی، با توجه به اینکه بیشتر مخازن ایران، دارای ویژگی های منحصر به فردی مانند وجود ناهمگنی شدید، شکافدار بودن به همراه دما و شوری بالا هستند، تحقیق و مطالعه این مخازن از حساسیت خاصی برخوردار بوده و تجویز راه حلی برای درمان این مخازن، با توجه به شرایط پیچیده، اهمیت آنها را چند برابر می کند.
بنابراین به منظور پیاده سازی روش های ازدیاد برداشت در یک مخزن مدنظر، باید آزمایش های مختلفی در آزمایشگاه برای امکان سنجی روش های مختلف ازدیاد برداشت نفت صورت گیرد. به این منظور این آزمایش ها باید روی نمونه هایی از سنگ مخزن با عنوان مغزه انجام شود تا بتوان تصمیم درستی در زمینه انتخاب بهترین روش ازدیاد برداشت داشت که طراحی و ساخت مغزه با خصوصیات قابل کنترل، کمک شایانی در این راستا خواهد کرد.
طراحی و ساخت مغزه با خصوصیات قابل کنترل
او ادامه می دهد: طراحی و ساخت مغزه، از آنجایی اهمیت پیدا می کند که می توان انواع پارامترهای دخیل در جریان سیال در محیط متخلخل مانند تخلخل، تراوایی، وجود رس و کانی های مختلف، ترشوندگی، وجود حفره، مکانیزم های منحصر به فرد موجود در مخازن شکافدار و غیره را مورد بررسی و آزمایش قرار داد. هزینه تمام شده ساخت انواع مغزه های ماسه سنگی و کربناته، به حدی پایین است که اصلا با مغزه های واقعی قابل قیاس نیست. از این رو این امر به ارزش افزوده بالای این طرح منجر خواهد شد. از آنجا که مغزه های ساخته شده با سنگ مخازن هیدروکربوری همسان سازی شده اند، می توان با استفاده از این طرح، هر مخزنی را با هزینه ای اندک مورد آزمایش و بررسی قرار داد و اعتبارسنجی و پارامترسنجی بالایی را به دست آورد.
روش های ازدیاد برداشت
گل شکوه می گوید: از چند سال گذشته، بسیاری از کشورها از قبیل کانادا، آمریکا، عربستان، عمان، چین و... اقدام به استفاده از روش های مختلف ازدیاد برداشت نفت کرده اند. در ایران نیز در ابتدای حفاری ها بیشتر چاه های حفر شده، جزء چاه های پر فشار منطقه به شمار می آمدند؛ ولی با گذشت سال ها و بهره برداری های فراوان، اغلب میادین دچار افت فشار و در نتیجه کاهش بهره وری شده اند.
از طرفی نیز به طور کلی، متوسط برداشت نفت در مخازن ايران در مرحله اوليه برداشت، چيزي حدود 20 درصد است و درصد زیادی از نفت قابل برداشت دست نخورده در مخازن باقی می ماند؛ ولی با این وجود، به حفر مخازن جدید اقدام می شود که هزینه اکتشافات و حفر مخازن، بیشتر از هزینه استفاده از روش های ازدیاد برداشت نفت است؛ از این رو امروزه روش های مختلف ازدیاد برداشت نفت، بیش از پیش از اهمیت برخوردار شده اند. در این زمینه، روش ازدیاد برداشت نفت به کمک مواد شیمیایی از جمله پلیمرها، سورفکتانت ها و آلکالین ها بسته به شرایط مخزن، تاثیر چشمگیری بر نتایج حاصل از انجام فرایند دارد. در بین مواد شیمیایی، استفاده از پلیمرهای محلول در آب، بیشترین نقش را در فرایند ازدیاد برداشت نفت دارند و تاکنون بسیاری از پروژه های صنعتی در کشورهایی مثل چین و کشورهای عربی از طریق روش سیلابزنی پلیمری انجام شده اند.
ضمن اینکه بیشتر مخازن ايران، مخازن كربناته و شكافدار هستند. يكي از خصوصيات بارز مخازن شكافدار، نرخ توليد بسيار بالاي آنها در برداشت اوليه است كه عمده اين نفت از طريق شبكه گسترده شكاف ها تأمين مي شود. بديهي است كه در پايان مرحله برداشت اوليه، شبکه شكاف ها خالي از نفت خواهد بود و عمده نفت باقي مانده در ماتريس به تله خواهد افتاد؛ بنابراین به نظر مي رسد، تزريق آب به تنهايي نمی تواند نفت قابل توجهي را توليد كند؛ زیرا آب پس از مدت كوتاهي از طريق شبكه شكاف ها به چاه هاي توليدي راه پيدا خواهد كرد.
بنابراین اگر مخزن شكافداري كانديداي تزريق آب قرار گيرد، برای بهبود بازده جاروب زني و افزايش درصد برداشت، ناگزير بايد از پليمرها استفاده کرد. پليمرهاي محلول در آب با جذب شدن روي سطح سنگ و به تله افتادن در حفره هایی که خروجي کوچک تري نسبت به ورودي شان دارند، باعث کاهش تراوايي مفيد سنگ نسبت به آب مي شوند، همچنين با افزايش ويسکوزيته آب باعث مي شوند تا آب با سرعت کمتري در محيط متخلخل، نسبت به نفت حرکت کند. از این رو پليمرهاي محلول در فاز آبي، چه با افزايش ويسكوزيته آب و چه با كاهش تراوايي نسبي آب، كاهش تحرك پذيري آب و در نتيجه بهبود بازده جاروب زني، ازدياد برداشت را موجب مي شوند.
ضمن اینکه، پلی اکریل آمید هیدرولیز شده (HPAM)، رایج ترین پلیمر تجاری مورد استفاده در بحث ازدیاد برداشت نفت است که دارای معایبی از قبیل عدم پایداری کافی در دما و شوری بالای مخازن است. بنابراین امروزه بسیاری از شرکت های فعال در حوزه نفت از قبیل شرکت Shell و نیز شرکت های فعال در حوزه پلیمر از قبیل شرکت SNF به دنبال یافتن پلیمر جایگزین مناسب برای HPAM هستند. بنابراین در راستای این نیاز مهم، ما موفق به تولید نانوساختارهای کوپلیمری، به عنوان جایگزین بسیار مناسب برای پلیمر تجاری HPAM شده ایم.
ما در این طرح با به کارگیری تکنولوژی نانوفناوری، موفق به تولید نانوساختارهای کوپلیمری اصلاح شده دارای مقاومت بسیار خوب در برابر شوری و نیز عوامل مهم در ازدیاد برداشت نفت از قبیل دما و نرخ برشی بالا شده ایم. این نانو ساختارهای پلیمری، نه تنها قادر به برطرف کردن مشکلات پلیمرهای مرسوم هستند؛ بلکه از نظر اقتصادی کاملا مقرون به صرفه بوده و هزینه ساخت و تولید این مواد در حدود پلیمر تجاری HPAM است و در عین حال به راحتی قابل تولید در مقیاس صنعتی هستند.
او می گوید: تمام خواص ساختاری و رفتارهای رئولوژی این کوپلیمر در شرایط دما و شوری زیاد، از جمله شرایط مشابه با آب دریای خلیج فارس و مخزن مسجد سلیمان مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته و نتایج کاملا موفقیت آمیز بوده است. علاوه بر این، تمامی تست های ازدیاد برداشت نفت در مقیاس آزمایشگاهی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و طبق نتایج به دست آمده، نانوساختارهای کوپلیمری تولید شده بر خلاف پلیمر تجاری HPAM، نه تنها در برابر نمک و دما مقاوم هستند، بلکه نمک و دما به عنوان عوامل بهبود دهنده و افزاینده ویسکوزیته برای آنها عمل می کند. علاوه بر این، محلول آبی این نانوساختارهای کوپلیمری، دارای مقاومت برشی بیشتری نسبت به HPAM است.
ثبت اختراع
به گفته او، این طرح برای اولین بار در ایران و جهان ارائه شده و طی چهار پتنت در ایران و آمریکا به ثبت رسیده است. همچنین این طرح تحت سه اختراع در ایران با داوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دانشگاه صنعت نفت دانشکده نفت تهران و پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز و یک اختراع در آمریکا، با حمایت صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور صورت گرفته است.
با توجه به اهمیت ساخت مغزه در بررسی های ازدیاد برداشت نفت، این طرح در پارک علم و فناوری خوزستان- مرکز رشد دانشگاه صنعت نفت در حال سپری کردن مراحل تولید صنعتی و فروش محصول در ایران و خارج از کشور است که امیدواریم صنعت نفت نیز حمایت لازم را از این طرح داشته باشد.
سمیه راهپیما- سلامت روان از دیدگاه سازمان جهانی بهداشت، یکی از شاخص های مهم ارزیابی توسعه یک جامعه است و بی شک نقش چشمگیری در کارآمدی و پیشرفت آن ایفا می کند.تأمین سلامت جسمانی، روانی، عاطفی و اجتماعی از جمله مواردی است که باید برای آن برنامه داشت تا جامعه با آسیب پذیری کمتری مواجه شود.ما با آموختن ویژگی های سلامت روان، بهتر می توانیم به روح و روان متعادل و شاد دست یابیم، ضمن اینکه والدین نیز در صورت شناخت آسیب های روانی که منجر به وجود مشکلاتی در سلامت روان فرزندانشان در بزرگسالی می شود، می توانند از همان دوران کودکی، به پیشگیری از آنها همت گماشته تا در آینده، هم خود و هم جامعه دچار مشکلات عمده نشوند. در این زمینه مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت کشور مبادرت به تاسیس مراکز مشاوره خانواده و ارائه خدمات مشاوره کرده اند که در این میان، بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز از سال 1385 مرکز سلامت روان خود را در معاونت بهداشت و طب صنعتی راه اندازی کرده است.
در این زمینه سید حسن موسوی، معاون بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان اهواز می گوید: از آنجا که بر اساس پژوهش ها و برآوردهای سازمان جهانی بهداشت، اختلالات روانی رو به افزایش است، وجود مراکز سلامت روان ضامن آینده کشور خواهد بود که انتظار می رود مدیران شرکت های تابعه نفت نیز با هماهنگی و حمایت های خود، موجب استحکام و پویایی این مراکز شوند.
به گفته او، مرکز سلامت روان و بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز که یکی از واحدهای مهم این معاونت به شمار می رود، از همان ابتدا رسالت خود را بر پایه سه محور عملیاتی، ارائه خدمات مشاوره فردی در زمینه های خانواده، کودک و نوجوان ، تحصیلی، ازدواج، شغلی، اعتیاد، اختلالات بالینی و روان سنجی و آموزش و پژوهش در زمینه های روانشناسی گذاشته است. از ابتدای شروع به کار، این مرکز سعی کرده با استفاده از روانشناسان متعهد و کار آمد و طرح های نوین روانشناسی، خدمات خود را ارائه کند.
او ادامه می دهد: این مرکز در حال حاضر با استفاده از چهار دکترای روان شناس متخصص بالینی، روان شناس کودک و نوجوان، روان شناس خانواده (عضو هیئت علمی دانشگاه) و متخصص روانپزشکی و روان درمانگر و سه روان شناس ارشد، خدمات مشاوره ای خود را در زمینه های مشاوره فردی، آموزش و پژوهش و بتازگی نیز انجام خدمات روانشناسی معاینات صنعتی و طرح های غربالگری مراکز سلامت خانواده، به جمعیت تحت پوشش ارائه می کند.
موسوی ادامه می دهد: در حال حاضر این مرکز با کلینیک های مشاوره فردی صبح و عصر ( از ساعت 30/7 تا 19 عصر به صورت یکسره ) به طور میانگین ماهانه 400 نفر را پذیرش می کند. نحوه پذیرش این افراد به دو صورت ارجاع (از سوی پزشکان خانواده، پزشکان متخصص و پزشکان اورژانس ) و خود معرف انجام می شود. این مرکز از ساختار اداری مناسبی برخوردار است
معاون بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان اهواز در خصوص تجهیزات و امکانات کمک درمانی مرکز که با هدف ارائه درمان های تخصصی به مراجعان و آسایش بیشتر خانواده های تحت پوشش و کاهش هزینه های بهداری تامین شده است، می گوید : مرکز مشاوره خانواده اهواز در حال حاضر دارای تجهیزاتی چون وسایل و اتاق بازی درمانی، سیستم نرم افزاری روان سنجی و آزمون های دستی در مقیاس وسیع، دستگاه و اتاق نوربیوفیدبک درمانی، گفتار درمانی مستقر در فیزیوتراپی و کلینیک روانپزشکی، سالن اجتماعات 60 نفره با تجهیزات صوتی و تصویری، بایگانی محرمانه و سیستماتیک و... است که می توان آن را یکی از مراکز خوب و استاندارد خوزستان قلمداد کرد.
حمایت از پایان نامه های دانشجویی
برخی وزارتخانه ها و سازمان ها برای ایجاد پیوند با مراکز دانشگاهی، تفاهم نامه هایی را با دانشگاه امضا می کنند تا از این طریق بتوانند از پایان نامه های دانشجویی استفاده کنند که بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز نیز از این امر مستثنا نیست. در این زمینه معاون بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان اهواز می گوید: سعی کرده ایم در بخش پژوهش با پذیرش اجرای پایان نامه های دانشگاهی سراسر کشور در رشته روانشناسی در مقاطع دکترا و کارشناسی ارشد، 22 پروژه دانشگاهی را به مرحله اجرا در آوریم که بخش عمده ای از آنها مقالاتی را در مجلات علمی داخلی و ISI به چاپ رسانده اند و در درمان های اختلالات فراگیر مرکز، مداخلات علمی داشته اند.
موسوی ادامه می دهد: حمایت از پروژه های دانشگاهی سه هدف را دنبال می کند؛ نخست اجرای یک روش درمانی بر گروه خاصی از مراجعان، دوم اجرای یک پروژه دانشگاهی و روز آمد کردن توان علمی همکاران مرکز و سوم چاپ مقاله علمی از هر پژوهش در مجلات معتبر علمی کشوری و جهانی . با اجرای هر پروژه، یکی از استادان روان شناس مرکز در طول 10 جلسه طرح حضور دارد و مسیر اجرای علمی طرح را هدایت می کند .
به گفته او، 14 پروژه اجرا شده در مرکز سلامت روان، با فرضیه های اثر بخشی سبک های درمانی بر اختلالات روانی و رفتاری چون اضطراب، افسردگی، وسواس، ترس اجتماعی، تاب آوری، لکنت زبان، استرس بیماران سرطانی و دیابتی، تنظیم هیجان و سلامت عمومی در ارتباط بوده و پروژه های اجرا شده دیگر نیز شامل بررسی رابطه مشاغل اقماری، فرسودگی شغلی و فرزند پروری می شود.
وی در خصوص فعالیت های آموزشی و پژوهشی روان شناسان مرکز می گوید: همکاران روان شناس تا کنون در چند کنگره بین المللی علمی شرکت داشته اند که هر بار سه الی پنج مقاله علمی آنان به صورت ارائه و پوستر در این مجامع علمی پذیرفته شده که تعدادی از آنان در قالب کتاب به چاپ رسیده و از نظر علمی برای این معاونت حائز اهمیت است.
طرح غربالگری بیش فعالی
معاون بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان اهواز می گوید: این مرکز با تشکیل جلسه های موردی و فصلی با گروه روانپزشکان بیمارستان و مدیریت و شرکت در کمیته سلامت، بنا به ضرورت و نیاز جامعه طبی، طرح هایی را مصوب و اجرا می کند که طرح کلاس اولی ها یکی از آنها بوده و بتازگی نیز در نظر دارد با تصویب شورای آموزش بهداشت و درمان اهواز و به واسطه وجود مدارس نفت اهواز، طرح غربالگری و شناسایی کودکان دارای اختلال بیش فعالی را به مرحله اجرا در آورد که چنانچه به سرانجام برسد، معتقدیم گام بزرگی در پیشگیری از اختلالات دوران نوجوانی فرزندان این مرز و بوم برداشته ایم.
موسوی ادامه می دهد: تمامی فعالیت ها مختص کارکنان و خانواده های صنعت نفت بوده و در صورت درخواست اداره ها و ارگان های غیر صنعت نفت، تا حد امکان و اجازه مقررات، با آنان همکاری می شود.
او با اشاره به اینکه کل جمعیت طبی نیروهای رسمی بهداشت و درمان صنعت نفت 79 هزار و 198 نفر است، می گوید: تعداد مراجعان به مرکز مشاوره خانواده ماهانه به طور میانگین 500 نفر است که روزانه به طور تقریبی 24 نفر برای مشاوره فردی و 15 نفر برای انجام تست های روانسجی مراجعه می کنند. علاوه بر آن به طور میانگین روزانه 45 نفر نیز برای انجام معاینات بخش روانشناسی دوره ای طب صنعتی مراجعه کننده داریم که تست روانسنجی از آنها گرفته می شود.
معاون بهداشت و طب صنعتی بهداشت و درمان اهواز خاطرنشان می کند: در پی پیشنهادهای راهبردی ریاست بهداشت و درمان اهواز، مبنی بر بردن خدمات روانشناسی بین خانواده های صنعت نفت، این معاونت چند سالی است که با برپایی پایگاه های ارائه خدمات مشاوره و آشنایی خانواده های صنعت نفت با خدمات مرکز سلامت روان در مناطق مسکونی صنعت نفت، با طرح حضور در بین مردم، به مناسبت های مختلف مانند هفته های سلامت روان ، اعیاد و تعطیلات نوروزی، اقدام به بر پایی پایگاه های سیار سلامت می کند که نتایج خوبی را هم به همراه داشته و موجب مراجعه بیشتر مخاطبان به مرکز شده است.
طرح کلاس اولی ها
موسوی ادامه می دهد: مرکز سلامت روان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، از هشت سال پیش تاکنون در دو ماه تابستان که به ثبت نام دانش آموزان اختصاص دارد، با هماهنگی بهداشت مدارس و با دعوت از نوآموزان اول ابتدایی و والدین آنها، کارگاه آموزش مهارت برخورد با تحصیل فرزند را با هدف کاهش اضطراب دوران تحصیل برای والدین و فرزندانشان برگزار می کند. نتایج پس آزمونی، بیانگر پیشرفت تحصیلی این نوآموزان در سال های تحصیلی اخیر بوده که این امر باعث کاهش دغدغه های خانواده هایشان شده است.
برگزاری کارگاه های آموزشی
محمد سعید سبهانی، روانشناس ارشد خانواده و رئیس مرکز سلامت روان بهداشت و درمان اهواز در تشریح فعالیت مرکز مشاوره خانواده اهواز در طول هفته سلامت روان که از 18 تا 24 مهر امسال با شعار جهانی (سلامت روان جوانان و نوجوانان: جهان در حال تغییر ) برگزار شد، می گوید: این مرکز در طول سال، خدماتی چون مشاوره فردی ، آموزش و پژوهش ارائه می کند؛ اما در هفته سلامت روان به دلیل آمادگی مردم ، ادارات، مدارس و رسانه های گروهی، فعالیت خود را بیشتر کرده و بارش اطلاعات خود را افزایش داده است. امسال نیز در هفته سلامت روان، این مرکز از یک هفته قبل از شروع و تا دو هفته بعد از آن، فعالیت های آموزشی خود را با بهره گیری از تخصص 8 روان شناس مرکز و مدعو و با استفاده از سالن های اجتماعات 55 مرکز آموزشی صنعت نفت، اقدام به برگزاری کارگاه آموزشی، کنفرانس و سخنرانی در 9 محور کرد که مهم ترین آنها عبارت بودند از: نقش شادی و نشاط در سلامت روان جوانان و نوجوانان، تاثیر فضای مجازی بر سلامت روان جوانان و نوجوانان، سبک زندگی سالم جوانان و نوجوانان، سلامت روان و معنویت، سلامت روان و پیشگیری از سوء مصرف مواد در جوانان و نوجوانان و مهارت فرزند پروری و.... او ادامه می دهد: این آموزش ها برای 600 نفر از خانواده کارکنان طی 5 جلسه و به مدت 30 ساعت و برای یک هزار و 430 نفر از فرزندان کارکنان، طی 16 جلسه و به مدت 96 ساعت بوده که در مجموع 244 هزار و 440 نفر ساعت کار آموزشی با انجام پیش و پس آزمون صورت گرفته است، همچنین در این آموزش ها تعداد 470 کتابچه آموزشی و 620 برگ پمفلت و بروشور آموزشی مرتبط با سلامت روان بین مخاطبان توزیع شده است. سبهانی در خصوص برگزاری کارگاه مهارت های زندگی و دیگر آموزش های جاری در مرکز سلامت روان بهداشت ودرمان اهواز می گوید: براساس محورهای عملیاتی ابلاغی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، مراکز سلامت روان موظف به برگزاری ماهانه یک کارگاه آموزش مهارت های زندگی هستند که این مرکز به علت بالا بودن جمعیت تحت پوشش و درخواست های مکرر، هرساله بیش از میزان برنامه های ابلاغی، کارگاه مهارت های زندگی را برگزار کرده است.
به گفته او، از ابتدای امسال تا کنون موفق شده ایم 13 کارگاه مهارت های زندگی برگزار کنیم که 4 کارگاه آن برای کارکنان و 9 کارگاه هم برای خانواده کارکنان برگزار شد. تمامی کارگاه ها در قالب طرح پژوهشی و با پرسشنامه متغیرها به صورت پیش و پس آزمون بوده که بر اساس نظرسنجی انجام شده، میزان اطلاعات و رضایت مخاطبان 85 تا 92 درصد بوده است. آنچه در خصوص این کارگاه ها قابل ذکر است، این که در پایان هر دوره کارگاه که 8 تا 10 جلسه است، یک جشن پایانی برای شرکت کنندگان گرفته می شود و با توجه به شرکت محل اشتغال مخاطبان از مدیران آن شرکت ها دعوت می شود تا با حضور در جشن پایانی، ضمن آشنایی با فعالیت مرکز به نقطه نظرات کارکنان و خانواده مجموعه خود در خصوص مشکلات روحی ناشی از شغل گوش فرا دهند. این امر تا کنون نتایج خوبی را به همراه داشته است.
سبهانی در ادامه معرفی سایر فعالیت های مرکز سلامت روان ادامه می دهد: این مرکز برنامه های دیگری را نیز در دست اجرا دارد که تنها به سه نمونه از آنها اشاره می کنم: برگزاری کلاس های بهداشت روان و مهارت تاب آوری برای بیماران دیابتی در روزهای دوشنبه هر هفته در انجمن دیابت برای بیماران این انجمن، برپایی نمایشگاهی از کارهای دستی بیماران بخش های اعصاب و روان به اهتمام روانشناسان این بخش ها در مناسبت های مختلف و تعامل در برنامه پیاده روی صبحگاهی کارکنان بهداشت و طب صنعتی.
او در پایان می گوید: این فعالیت ها با تعامل و کار گروهی همکاران صورت گرفته که بر خود لازم می دانم از همه کسانی که با حمایت خود در جایگاه مدیریت بهداشت ودرمان و معاونان، یارای مرکز بودند، همکاران روان شناس و روانپزشک مرکز و واحد بهداشت مدارس و آموزش کارکنان، آموزش و پژوهش و روابط عمومی که در جایگاه اجرایی قرار دارند، تشکر و قدرنمایی کنیم.
شعیب بهمن- در طول دهه های گذشته بارها کشورهای مختلف از انرژی به عنوان سلاحی سیاسی استفاده کرده و مقاصد و اهداف خود را به پیش برده اند که از نمونه های بارز آن می توان به تحریم نفتی عربی در دهه ۱۹۷۰ میلادی اشاره کرد. در سال های اخیر نیز بارها استفاده سیاسی از انرژی هم از سوی کشورهای صادر کننده و هم مصرف کننده مطرح بوده است. به عنوان مثال روسیه در اوج اختلاف خود با اوکراین و اتحادیه اروپا، گاز صادراتی به این کشورها را در زمستان قطع کرد. اگر چه استفاده سیاسی از سلاح انرژی ممکن است در کوتاه مدت موثر واقع شود، اما در درازمدت موجب افزایش بی اعتمادی و بدبینی می شود. چنانکه این رفتار روسیه، کشورهای اروپایی را واداشت به منابع و مسیرهای دیگری برای تامین انرژی خود فکر کنند.
با توجه به عواقبی که استفاده سیاسی از انرژی داشته، معمولا کشورها در استفاده از این ترفند، جوانب احتیاط را رعایت می کنند. با این حال در سال های اخیر، ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی تلاش قابل توجهی کرده اند که از نفت به عنوان ابزاری سیاسی استفاده کنند؛ این در حالی است که استفاده از سلاح انرژی در مناسبات سیاسی، همچون شمشیری دو لبه است که می تواند گربیانگیر خود این کشورها شود.
سیاسی شدن بازارهای تجاری به خصوص در حوزه انرژی، همواره یکی از آفت هایی بوده که صنعت نفت و گاز را تهدید کرده و به کشورهای صادرکننده و وارد کننده به طور همزمان آسیب رسانده است. با این حال برخی کشورهای تولیدکننده و وارد کننده نفت همچنان در صدد استفاده سیاسی از انرژی هستند. اگر چه در ظاهر استفاده از سلاح انرژی باید از سوی صادر کننده یا صادرکنندگان انرژی علیه مصرف کنندگان آن به کار گرفته شود، با این حال در مواردی هم منافع سیاسی باعث ایجاد همگرایی و همسویی میان صادر کنندگان و مصرف کنندگان انرژی شده است که یکی از نمونه های بارز آن، پیوند و همسویی ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی با یکدیگر برای استفاده سیاسی از نفت است. این ترفند در طول سال های گذشته به صورت مشخص علیه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به کار گرفته شده است، چنانکه بعد از بحران اوکراین و حضور مستقیم روسیه در تحولات نظامی سوریه، دو کشور آمریکا و عربستان با کاهش بهای نفت تلاش کردند روسیه را تحت فشار قرار دهند. همچنین آنها در برنامه خود اعمال فشار اقتصادی به ایران را نیز مد نظر داشتند تا از این طریق تهران را ناگزیر به تغییر و تجدید نظر در سیاست های منطقه ای خود کنند.
اگر چه اتخاذ چنین سیاست هایی در ظاهر می تواند موفقیت آمیز باشد، اما در نهایت به خود کشورهایی که استفاده سیاسی از نفت کرده اند نیز، آسیب می رساند. چنانکه عربستان سعودی بعد از مدتی با کسری بودجه شدید روبه رو و ناگزیر شد به طرح تثبیت و کاهش تولید نفت تن دهد.
مخمصه عربستان
در حال حاضر عربستان سعودی و آمریکا تلاش می کنند از نفت به عنوان ابزاری سیاسی برای اعمال فشار بر ایران استفاده کنند. به نحوی که امریکا تلاش می کند صادرات نفت ایران را محدود کند و عربستان نیز سعی دارد جای خالی آن را پر کند. در این بحبوحه، مسئله قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسول گری عربستان در استانبول و فشارهایی که از سوی کشورهای غربی بر ریاض وارد شد، وزیر نفت سعودی را وادار کرد تا در برابر این فشارها در یک تغییر موضع صریح از عدم توانایی کشورش برای جایگزین کردن نفت ایران در بازارهای جهانی سخن به میان آورد. در واقع عربستان سعودی تلاش می کند با برجسته کردن مسئله صادرات نفت، فشارهای ناشی از این قتل را بکاهد. با این حال هر نوع کاهش تولید از سوی عربستان سعودی می تواند موجب خشم دولت آمریکا شود، زیرا ترامپ در فشارهای اقتصادی و سیاسی خود به ایران، روی جایگزینی نفت عربستان حساب ویژه ای باز کرده است. با این اوصاف می توان گفت که عربستان سعودی در مخمصه ای گیر افتاده که نه راه پیش و نه راه پس دارد، زیرا هر نوع افزایش تولید، اثرگذاری سیاسی این کشور بر غرب را در مورد مسئله خاشقچی می کاهد و هر نوع کاهش تولید موجب افزایش خشم آمریکای ترامپ می شود. از سوی دیگر، افزایش تولید نفت از سوی ریاض به معنای کاهش بهای انرژی در بازارهای جهانی است که چنین امری نمی تواند برای کشوری همچون عربستان مطلوب باشد. همچنین کاهش تولید نفت به افزایش قیمت ها منجر می شود که چنین موضوعی خوشایند کشورهایی همچون آمریکا نیست. افزون بر موارد یاد شده، استفاده سیاسی از نفت می تواند از اعتبار عربستان به عنوان کشوری مسئول در حوزه تامین امنیت انرژی بکاهد و ریاض را به شریکی غیر قابل اعتماد برای غرب مبدل کند.
با این اوصاف، مخمصه ای که عربستان سعودی با استفاده سیاسی از نفت در آن گیر افتاده، تنها یک راه رهایی دارد و آن، واگذاری مسائل اقتصادی و حوزه انرژی به بده و بستان های بازار است. به خصوص که هر نوع مداخله سیاسی در حوزه انرژی علاوه بر آنکه قیمت گذاری نفت را از مسیر درست خود خارج می کند، می تواند به چالشی سیاسی برای کشور استفاده کننده از سلاح نفت نیز تبدیل شود.
اشتباه کاخ سفید
افزون بر عربستان، سیاست آمریکا برای فشار بر ایران از طریق محدودسازی فروش نفت نیز، اشتباه بزرگی است که در نهایت به ضرر دولت ترامپ و متحدان آن تمام می شود. اگر چه جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته که دولت ایالات متحده می خواهد با اعمال تحریم بر صادرات نفت ایران، تهران را مهار کند و نمی خواهد به کشورهای دوست آمریکا که به نفت ایران وابسته هستند، آسیبی وارد شود، اما واقعیت آن است که هم خود امریکا و هم تمام کشورهای مصرف کننده و حتی تولید کننده نفت، از چنین سیاستی آسیب می بینند، زیرا در وهله اول باید توجه داشت که ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است و هر نوع کاهش تولید آن می تواند تاثیر مستقیمی بر بازارهای جهانی داشته باشد و قیمت ها را افزایش دهد. در وهله دوم، توجه به این مسئله ضروری است که در حال حاضر سایر تولیدکنندگان مهم نفت در جهان قادر به پر کردن خلأ ناشی از فقدان نفت ایران در بازارهای جهانی نیستند. در این بین برخی کشورها همچون لیبی و ونزوئلا نیز با چالش های داخلی دست به گریبان هستند که این خود باعث بروز کمبود نفت در بازارها خواهد شد و هر نوع جبران نفت ایران را ناممکن می سازد.
شاید با توجه به همین مسائل است که آمریکا از ادعای اولیه خود مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران عقب نشینی کرده و معافیت هایی برای برخی کشورها که به واردات نفت از ایران وابسته هستند، در نظر گرفته است. این عقب نشینی امریکا نشان می دهد که اگر چه فشارهای سیاسی کاخ سفید بر برخی کشورها موجب کاهش اندک در صادرات نفت ایران شده، اما در نهایت استفاده ابزاری از سلاح نفت می تواند به ضرر واشنگتن تمام شود، زیرا هر نوع کاهش تولید نفت به افزایش بهای آن منجر می شود که چنین موضوعی به معنای افزایش بهای سوخت و تورم در امریکا است. به خصوص که در حال حاضر نیز، بسیاری از تحلیلگران انرژی، علت افزایش بهای نفت را سیاست دولت ترامپ در خروج از برجام و فشار اقتصادی به ایران تلقی می کنند. در چنین شرایطی، استفاده سیاسی آمریکا از انرژی که به افزایش بیش از حد قیمت آن منجر می شود، نتیجه ای عکس خواهد داشت و می تواند دولت ترامپ را با چالش های زیادی در مدیریت اقتصاد آمریکا روبه رو کند. افزون بر این، چنین موضوعی موجب نارضایتی بسیاری از متحدان آمریکا از سیاست های این کشور در حوزه انرژی خواهد شد. هر نوع استفاده سیاسی از نفت می تواند در نهایت به ضرر کشوری تمام شود که تلاش کرده از این سلاح بهره ببرد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه مرکزی از انجام عملیات بارگیری ریلی نفت کوره در انبار نفت آنجفی، به صورت تمام اتوماتیک خبرداد. عبداله گیتی منش در نشست با سید علی آقازاده، استاندار استان مرکزی گفت: سازه تمام اتوماتیک بارگیری ریلی در بزرگترین و نخستین انبار نفت مکانیزه کشور، مطابق استانداردهای لازم و رعایت ملاحظات ایمنی و زیست محیطی در طول شبانه روز، پایش و بررسی می شود. گیتی منش درباره مزایای این سیستم گفت: انبار نفت سردار شهید رحیم آنجفی تنها انبار نفت مجهز به این سیستم درکشور است که در زمان اضطرار، بارگیری نفت کوره از آن به نقاط دوردست، در کوتاه ترین (زمان) امکان پذیر است. آقازاده نیز با اشاره به پدیده قاچاق کالا و ارز گفت: با مدیریت صحیح و استفاده از فناوری روز در تاسیسات انبار نفت و جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی، مقابله با پدیده قاچاق سوخت امکان پذیر است. همچنین هندیانی، معاون پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور در بازدید ازتاسیسات انبار نفت شهید آنجفی، مبارزه با قاچاق سوخت را مستلزم عزم جدی همه دستگاه های مرتبط عنوان و برهمکاری دستگاه های اجرایی برای به حداقل رساندن قاچاق سوخت تاکید کرد.
مجتبی کریمی، رئیس واحد تعمیرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب از تسطیح مسیرخطوط لوله 14و 16اینچ ری– تبریز با هدف سهولت دسترسی به مسیر خط خبر داد وی گفت: این عملیات باهمکاری واحد ترابری منطقه شمالغرب آغاز شده است و هم اکنون در جریان است. رئیس واحد تعمیرات خط منطقه شمالغرب افزود: با اجرای این عملیات، تمام گرده ماهی های مسیرخط لوله مزبوراحیا، آب بردگی حاصل از بارش باران تسطيح، همچنین نخاله برداری در سه نقطه انجام شد.
رئیس واحد ساختمان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس از احداث ابنیه فنی در مسیر خط لوله گچساران – شیراز خبر داد.
محمد نصر هدف از احداث این ابنیه را ایمن سازی و انتقال پایدار سیالات نفتی در مسیر این خطوط لوله خواند.
وی گفت: این عملیات مشتمل بر احداث سه سد، دو آب نما و یک دیوار حائل و پلکانی به منظور حفاظت از آبردگی و جلوگیری از آب شستگی در کیلومترهای 207، 211 و 212 خط لوله گچساران به شیراز انجام شده است. به گفته رئیس واحد ساختمان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس این عملیات با نظارت واحد مهندسی ساختمان و همکاری واحدهای تعمیرات خط و ترابری منطقه در مدت زمان سه ماه انجام شده است.
گاز روستاهای زلزله زده کرمانشاه پس از نشت یابی و حصول اطمینان از سلامت شبکه گازرسانی، وصل شد.
مجید بوجارزاده، رئیس روابط عمومی و سخنگوی شرکت ملی گاز درباره گازرسانی به روستاهای مناطق زلزله زده گفت: پس از وقوع زلزله یکشنبه (چهارم آذرماه) استان کرمانشاه، شیر گاز ورودی شهرهای قصرشیرین، سرپل ذهاب و 50 روستای تابعه آنها بسته شد تا شاهد وقوع حوادث ثانویه نباشیم.
وی با بیان این که کارشناسان منطقه 7 انتقال گاز و شرکت گاز استان کرمانشاه بدون اتلاف وقت، عملیات بررسی سلامت خطوط انتقال گاز و شبکه گاز درون شهری و درون روستایی را انجام دادند، تصریح کرد: پس از حصول اطمینان از سلامت خطوط، جریان گاز مناطق قصرشیرین و سرپل ذهاب در نخستین ساعات پس از زلزله وصل شد.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، ادامه داد: از آنجا که بررسی سلامت شبکه گاز روستایی به زمان بیشتری نیاز داشت، کارشناسان شرکت گاز استان کرمانشاه و گروه امداد و نجات، نشت یابی روستاها را در دستور کار قرار دادند و گاز50 روستا در کوتاه ترین زمان ممکن(صبح روز بعد) وصل شد.
بوجارزاده گفت: خوشبختانه خسارتی به شبکه گازرسانی کرمانشاه وارد نشده است و مشترکان گاز که ازسلامت منازل و لوله کشی داخلی ساختمان خود اطمینان دارند، می توانند با آرامش خاطر از گازطبیعی استفاده کنند.
وی با تاکید بر این که وسایل گازسوز مانند آبگرمکن و بخاری به همراه اتصالات و دودکش ها از جمله مواردی هستند که هنگام بلایای طبیعی مانند زلزله آسیب می بینند، تصریح کرد: لازم است مشترکان همه مناطق زلزله زده،از سلامت وسایل گازسوز، لوله های بخاری و دودکش ها اطمینان حاصل کنند.
بوجارزاده از آمادگی کارشناسان شرکت گاز استان کرمانشاه برای راهنمایی و امدادرسانی به مشترکان گاز در همه ساعات شبانه روز خبر داد.
با آغاز اجرای طرح همیار گاز، بیش از7 هزار دانش آموز زنجانی با روش های مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی آشنا می شوند.
موسی احمدلو، مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان گفت: طرح همیار گاز برای دهمین سال متوالی با هدف آموزش مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی اجرا می شود تا دانش آموزان مقطع پنجم ابتدایی با مضامین مرتبط با حوزه ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز بیشتر آشنا شوند.
وی رفتار و اعمال ناایمن را دو عامل مهم در بروز حوادث عنوان و اظهار کرد: گرچه صنعت گاز توانسته است میزان حوادث را کاهش دهد، اما همچنان نهادینه کردن رفتار ایمن با فرهنگ سازی مستمر، ضروری است. احمدلو با تاکید بر ضرورت به کارگیری ابزارهای اطلاع رسانی و فرهنگ سازی برای کنترل و مدیریت مصرف انرژی در کشور، افزود: وزارت آموزش و پرورش با همراهی میلیون ها دانش آموز در سراسر کشور می تواند برای آموزش مصرف ایمن گاز و مدیریت مصرف انرژی، گام های مثبتی بردارد.
مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان از اجرای نصب علمک گاز مجموعه روستاهای فدوی و سرتپه شهرستان گنبد خبر داد.
محمدرحیم رحیمی با بیان این که این روستاها شامل سرتپه و انوارآباد، دوزآلوم مرکزی و جنوبی، همچنین ازبک آباد و الیاس آباد است، افزود: نصب انشعاب در این روستاها در دست اجراست و تاکنون ازمجموع بیش از 350 انشعاب،110 انشعاب مورد نصب شده است.
رحیمی با بیان اینکه نصب 240 انشعاب باقی مانده نیز در حال انجام است، تصریح کرد: تلاش می شود ظرف مدت 45 روز کاری،مشروط بر فراهم بودن شرایط انجام کار، نصب این تعداد انشعاب نیز انجام شود.
وی اولویت اصلی شرکت گاز استان گلستان را در نصب انشعابات، رعایت مسائل فنی و ایمنی برشمرد.
مدیرعامل شركت گازاستان گلستان همچنین با تاکید برمدیریت مصرف ایمن و بهینه از گاز طبیعی افزود: همه مشترکان به ویژه اهالی روستاهای یاد شده به این نکته دقت داشته باشند که تبديل بخاري و دیگر وسايل غیر گازسوز، غیراستاندارد و خطرآفرین است و سعی کنند از وسایل گرمایشی استاندارد با برچسب ایمنی استفاده کنند.
رحیمی همچنین بر استفاده از بست فلزی براي محـكم كردن شيــلنـگ گاز و استفاده از دودکش مجهز به کلاهک اچ برای هر وسيله گازسوز تاکید کرد.
به همت متخصصان و مهندسان توانمند پتروشیمی ایلام، تولید دو گرید «پی یی 100 و بی 8200» در این شرکت محقق شد. حامد خرمی، رئیس کارخانه پلی اتیلن سنگین این شرکت با اشاره به قابلیت های گرید پی یی 100 گفت: این گرید با کیفیت متفاوت، مواد اولیه کمتر و توانایی تحمل فشار بیشتر برای ساخت لوله، موفق به دریافت مجوز داخلی شده و درصدد دریافت مجوز خارجی است.
وی با اشاره به این که 100 درصد نیروهای این کارخانه بومی های استان ایلام هستند، افزود: کارخانه پلی اتیلن سنگین ظرفیت تولید 300 هزار تن انواع گریدها را دارد. مهناز رشنو، سرپرست مهندسی فرآیند پلی اتیلن سنگین پتروشیمی ایلام نیز گفت: یکی از کاربردهای مواد پلی اتیلنی در لوله های انتقال در صنایع کشاورزی، آب رسانی و شیمیایی در کلاس های مختلف است. رشنو گفت: گرید بی 8200 نیز تنها در استان ایلام تولید می شود ودر ساخت مخازن و باک خودرو کاربرد دارد. به گفته وی، در مدت یک هفته چهار هزار تن از این نوع گرید تولید و با استقبال مشتریان داخلی روبه رو شده است.
با احیای آمین آلوده، پیش بینی می شود 700تن آمین خالص به ارزش دو میلیون دلار بازیافت شود. مدیر پالایشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به انجام عملیات احیای آمین آلوده دراین پالایشگاه گفت: این عملیات از24 مهرماه امسال آغاز شد و با احیای حدود 350 مترمکعب آمین رقیق پایان یافت. سهیل رفیعی بابیان این که متیل دی اتانول آمین، ماده حیاتی در واحدهای شیرین سازی پالایشگاه های نفت و گاز است، افزود: با توجه به ارزش بالا و دشواری تأمین این ماده، به همت متخصصان پالایشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبی، امکان سنجی، شبیه سازی و اجرای عملیات بازیافت آمین با استفاده از تاسیسات بازیافت منواتیلین گلایکول(مستقر در پالایشگاه دهم) با موفقیت انجام شده است. وی گفت: در نخستین گام، آمین آلوده شده متعلق به پالایشگاه یازدهم(فاز 13) دریافت وپس ازانجام عملیات احیا، بیش از 38تن آمین خالص بازیافت شد. مدیر پالایشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: پیش بینی می شود با احیای آمین آلوده به نفت و گاز بتوان 700 تن آمین خالص به ارزش بیش از دو میلیون دلار بازیافت کرد.
شرکت گاز و اداره کل آموزش وپرورش استان اصفهان، توافقنامه همکاری امضا کردند. این توافقنامه با هدف ارتقای فرهنگ ایمنی و ترویج آن، همچنین مصرف بهینه گاز طبیعی امضا شده است.
بنا براین توافقنامه، اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان تا پایان سال تحصیلی جاری، اقدام های لازم را برای تعیین مربیان پرورشی و ایجاد فضای آموزشی مناسب با هدف برگزاری نشست های آموزشی انجام می دهد وشرکت گازاستان اصفهان نیز عهده دار تامین استاد، تهیه محتوا و اجرای دوره آموزشی در هر شهرستان است. اعلام اسامی مسئولان خدمات ونمایندگان فنی از سوی ادره کل آموزش و پرورش استان اصفهان به شرکت گاز این استان برای حضور در دوره بازآموزی تخصصی ایمنی و مصرف بهینه گاز مدارس، از دیگر بندهای این توافقنامه است.
بازرسی دورهای گاز، رفع اشکال های لولهکشی داخلی مدارس، اطلاع رسانی و فرهنگسازی دانشآموزان پایه ششم مدارس،ارسال پیامهای هفتگی ایمنی و مصرف بهینه گاز طبیعی ازجمله اقدام هایی است که به عهده آموزش و پرورش استان اصفهان است. بنا برتوافقنامه مزبور شرکت گاز استان اصفهان همچنین ملزم به حمایت از طرحهای پژوهشی اداره کل آموزش و پرورش استان در زمینه گاز طبیعی شده است.
مانور بحران سطح يك نشت نفت در تالاب هورالعظيم برای نخستین بار در سطح وزارت نفت برگزار شد. این مانور با هدف ارزيابي عملكرد و سنجش سرعت عمل در کنترل نشت نفت و مدیریت شرایط اضطراری و ایجاد آمادگی در رویارویی با تهدیدهای احتمالی با محوریت طرح هاي غرب كارون شركت مهندسي و توسعه نفت و مشارکت شركت CNPC و شركت اويكو برگزار شده است. در این مانور سناریو به گونه ای طراحی شده بود که علاوه بر ارزيابي و توانمندسازي كاركنان طرح آزادگان شمالي در زمان نشت نفت و نحوه استفاده از تجهيزات مقابله با آن، آمادگي طرح هاي همجوار نیز ارزیابی شود. در مانور نشت نفت تالاب هورالعظیم که با مشاركت حدود 100 نفر انجام شد، از یک صد متر بوم مناسب براي آب هاي كم عمق، یک عدد تانك ذخيره سازي، دو دستگاه مولتي اسكيمر، پنج بسته پد جاذب مواد نفتي آبي و خشكي، همچنین یک فروند قايق، یک دستگاه ماشين آتش نشاني Major، سه دستگاه ماشين آتش نشاني General و يك دستگاه آمبولانس استفاده شده است. این مانور با حضور مانی عبداله زاده، مدير اچ اس اي شرکت ملی نفت ایران و فرزاد نژادبهادري، رئيس حفاظت محيط زيست این شركت برگزار شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از ساخت نوعی پهباد برای پایش خطوط لوله نفت و گاز خبر داد.
هوشنگ صیدالی گفت: در ساخت این پهپاد با قابلیت پایش خطوط لوله نفت و گاز، از توانمندی سازندگان بهره گرفته شده است.
وی ادامه داد: ساخت پهپاد مزبور برای پایش خطوط لوله نفت و گاز، با همکاری بخش خصوصی انجام می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با تاکید بر حمایت همه جانبه از سازندگان داخلی گفت: بخش وسیعی از قطعات مورد نیاز این شرکت از سوی سازندگان داخلی تامین می شود و تلاش مجموعه نفت و گاز گچساران نیز استفاده حداکثری از توانمندی شرکت های ایرانی است.
صیدالی با اشاره به تامین بیش از چهار هزار قلم کالا مورد نیاز شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از سوی سازندگان داخلی، تصریح کرد: این شرکت با پذیرفتن همه ریسک سازندگان داخلی تلاش می کند این بخش با اعتماد به نفس بیشتری وارد عرصه ساخت داخل شوند.
صیدالی همچنین درباره جایگاه شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: این شرکت از لحاظ تولید دربین شرکت های تولیدکننده نفت و گاز، جایگاه دوم را در اختیار دارد و با هفت هزار نفر نیرو، از قوی ترین شرکت ها به لحاظ سرمایه انسانی به شمار می رود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران درباره اقدام های این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی نیز گفت: مهم ترین اقدام ها در حوزه مسئولیت اجتماعی اختصاص هزار و 600 میلیارد ریال اعتبار برای جاده سازی در شهرستان های گچساران و گناوه و احداث جاده گچساران و باباکلان بوده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان گفت: این شرکت در حوزه عمل به مسئولیت های اجتماعی فعالیت های متعددی انجام داده که احداث 380 کیلومتر جاده دسترسی از آن جمله است. قباد ناصری با اشاره به اقدام های شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان در دو سال گذشته تصریح کرد: خدمات این شرکت درحوزه مسئولیت های اجتماعی موجب شده است این شرکت در میان شرکت های بهره بردار برتر قرار گیرد. وی گفت: ساخت 380 کیلومترجاده برای دسترسی آسان تر به روستاها از جمله فعالیت های شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان است که پارسال انجام شد. ناصری اعزام ماهانه پزشکان ومتخصصان زبده به روستاها باهدف ارائه خدمات درمانی با همکاری سازمان بهداشت و درمان منطقه گچساران را دیگر اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در حوزه مسئولیت اجتماعی برشمرد.
وی به پروژه پارک موزه نفت درمسجد سلیمان اشاره و تصریح کرد: پارک موزه بی بیان و پارک موزه کارخانه برق تمبی پروژه هایی است که قرار است تا دو ماه آینده افتتاح شوند.
به گفته ناصری، احداث جاده دسترسی به واحد نرگسی، احداث حسینیه در سمیرم نرگسی و جاده میانبر واحد لب سفید، از دیگر اقدا م های شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان در حوزه مسئولیت اجتماعی است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان همچنین به احداث بیمارستان 32 تختخوابی صنعت نفت اشاره و اظهار کرد: این بیمارستان مهم ترین طرح این شرکت به شمار می آید که مجوز ساخت آن دریافت شده و در مرحله مناقصه است. وی شناسایی مناطق آلوده به نفت و گاز و رفع این آلودگی ها را بخش دیگری از اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان در حوزه مسئولیت اجتماعی عنوان کرد و افزود: تلاش بر این است که تا یک سال آینده همه مناطق آلوده به نفت و گاز شناسایی و طرح جامع شهری نیز عملیاتی شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از بهره گیری روش تزریق هوای فشرده با هدف جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت در این شرکت خبر داد. محسن دهانزاده گفت: با استفاده ازاین روش در واحد بهره برداری شماره 2 اهواز که هم اکنون پیشرفت قابل توجه دارد، از سوزاندن روزانه 12تا 15میلیون فوت مکعب گاز جلوگیری می شود. به گفته وی، جلوگیری از سوزانده شدن این حجم گاز970 هزار دلار ارزش افزوده ایجاد می کند. دهانزاده با بیان این که نخستین بار در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب رویکرد سبز به مشعل ها سبب جلوگیری از سوزاندن روزانه 10 میلیون مترمکعب گاز شده است، اظهار کرد: این موضوع ضمن حذف آلودگی های زیست محیطی،800 هزار دلار صرفه جویی اقتصادی نیز ایجاد کرده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از تلاش برای توانمندسازی پیمانکاران بومی و فعال در حوزه ساخت خبر داد و گفت: نگاه شرکت کارون در حوزه ارتقای توانمندسازی داخلی، نگاه برندینگ است. وی با اشاره به این که قطعه سازی انفرادی، نگاهی راهبردی نیست، ادامه داد: براین اساس شرکت نفت و گاز کارون، بومی سازی پکیج تجهیز کامل را مدنظر دارد و در این زمینه موفق عمل کرده است. دهانزاده افزود: شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون هم اکنون در حوزه ساخت تلمبه های تزریق پساب به دانش فنی ایرانی دست یافته و موفق شده است تلمبه های دیوید براون ایرانی شده را تولید کند. این تلمبه ها در واحد نمکزدایی 2 نصب و راه اندازی شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون همچنین از دستیابی به دانش ساخت تلمبه های تزریق پساب سولوز خبر داد و گفت: این فناوری ایرانی شده با مهندسی معکوس متفاوت است؛ به طوری که دانش فنی تولید شده در این روش را می توان به دیگر شرکت های سازنده انتقال داد.
وی ادامه داد: شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون امسال افزون بر انجام 50 میلیارد ریال ساخت قطعات، ساخت پکیج ها را نیز در دستور کار دارد.
مد يرعامل شركت پالايش نفت شيراز از نصب رآكتور جد يد د ر پالايشگاه شيراز خبر د اد ؛ رآكتوري كه با اعتبار 5.4 ميليون يورو به کوشش متخصصان د اخلي و زير نظر مهند سان مجرب اين پالايشگاه ساخته شد .
عبد الرحيم شمس الد يني گفت: با توجه به شرايط خاص رآكتور قد يمي واحد آيزوماكس پالايشگاه شيراز كه طراحي آن به حد ود 50 سال قبل برمي گرد د و وجود ترك پيشرفته د ر بد نه آن كه احتمال بسته شد ن واحد مورد اشاره و حتي خطرات جانبي و زيست محيطي براي منطقه را د رپي د اشت، نياز به ساخت رآكتور جايگزين د ر اين شركت پالايشي در دستور کار قرار گرفت.
وي اعلام كرد : با انجام مطالعات تخصصي، د اد ه هاي فني مورد نياز جهت ساخت رآكتور جد يد با اعمال تغييرات لازم به منظور رفع عيوب رآكتور قد يمي از سوی كارشناسان اد اره خد مات فني مهند سي اين شركت پالايشي تهيه شد و د ر اختيار برند ه مناقصه قرار گرفت.شمس الد يني افزود : رآكتور جد يد با 336 تن وزن، 23 متر ارتفاع، 2438 ميلي متر قطر د اخلي و با ورقي به ضخامت 201 ميلي متر و سرويس فشار عملياتي 2500 psi با صرف هزينه اي معاد ل 5.4 ميليون يورو در مد ت سه سال از سوی متخصصان توانمند د اخلي كشور و زير نظر مهند سان مجرب اين پالايشگاه ساخته و پس از طي مسيرهاي د ريايي (اهواز به بند رعباس) و زميني (بند رعباس- شيراز) به پالايشگاه شيراز ارسال شد .
مد يرعامل شركت پالايش نفت شيراز تأكيد كرد : از د ستاورد هاي مهم اجراي طرح جايگزيني رآكتور جد يد به جاي رآكتور قد يمي، مي توان به افزايش كيفي محصولات توليد ي واحد آيزوماكس، صرفه جويي د ر هزينه سرمايه گذاري اوليه، بهبود شرايط عملياتي فرآورش نفت گاز سنگين برج خلأ، بهينه سازي مصرف انرژي، ايجاد شرايط كاركرد ايمن تجهيزات و از همه مهم تر تقويت روحيه خود باوري و اعتماد به نفس متخصصان ايراني اشاره كرد .
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از ارسال یک میلیون لیتر نفت سفید مازاد بر ذخیره به مناطق زلزله زده استان کرمانشاه خبر داد. سیدمحمدرضا موسوی خواه گفت: تامین سوخت مناطق زلزله زده استان کرمانشاه بدون هیچ مشکلی ادامه دارد و از شامگاه چهارم آذر(زمان وقوع زلزله) تا صبح روز بعد، یک میلیون لیتر نفت سفید مازاد بر ذخایر موجود در منطقه از طریق استان های معین ارسال شده است. وی افزود: این شرکت آمادگی کامل را برای تامین سوخت مناطق زلزله زده و پشتیبانی برای تسهیل در امدادرسانی دارد.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با بیان این که خوشبختانه ذخایر سوخت منطقه زلزله زده بسیار مطلوب است، تاکید کرد: تامین به موقع سوخت وسایل امدادی، اعم از خودروها و بالگردهای امدادرسان نیز در دستور کار قرار دارد. موسوی خواه همچنین با اشاره به این که تامین سوخت به ویژه در مناطق زلزله زده هم اکنون در اولویت کاری این شرکت قرار دارد، تصریح کرد: به همت کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، مردم استان کرمانشاه نگران سوخت خودروها و گرمایش منازل خود نباشند. زلزله 6.4 ریشتری ساعت 20 و 7 دقیقه در عمق هفت کیلومتری زمین، سرپل ذهاب در استان کرمانشاه را لرزاند. مرکز زمین لرزه در17 کیلومتری سرپل ذهاب، 18 کیلومتری قصر شیرین و 33 کیلومتری گیلانغرب گزارش شده است.
توزیع بی وقفه سوخت در مناطق زلزله زده
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه نیز بابیان این که از دقایق اولیه وقوع زلزله تاکنون 5.5 میلیون لیتر سوخت (خودرو و گرمایشی) به نقاط زلزله زده استان کرمانشاه ارسال شده است، افزود: گفت: توزیع سوخت گرمایشی و خودرو در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه، بدون وقفه انجام می شود. مراد حاصل مرادی با تاکید بر این که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه درباره ارسال و تامین سوخت مورد نیاز به جایگاه های عرضه مشکلی ندارد، افزود: خوشبختانه ذخایر سوخت منطقه مطلوب است و کمبودی در این زمینه وجود ندارد. وی تصریح کرد: همه جایگاه های عرضه سوخت در شهرستان سرپل ذهاب فعال و در حال سوخت رسانی است و سوخت مورد نیاز همه جایگاه های استان طبق روال عادی توزیع می شود. مرادی با اشاره به سرمای هوای مناطق زلزله زده اظهارکرد: با توجه به ذخیره سازی سوخت گرمایشی هموطنان ساکن در این مناطق، ارسال نفت سفید به مناطق زلزله زده سرپل ذهاب در حال انجام است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان از برگزاری نشست مشترک با پیمانکاران حمل فرآورده های نفتی این حوزه عملیاتی خبر داد. عیسی افتخاری هدف از این برگزاری این نشست مشترک را هماهنگی و ارتقای کیفیت خدمات سوخت رسانی به ویژه در ماه های سرد سال اعلام کرد. وی ضمن قدردانی از تلاش شبانه روزی زحمتکشان حوزه حمل مواد سوختی، نقش تلاشگران این عرصه را مهم برشمرد و فعالیت در این حوزه(حمل مواد سوختی) را مصداق بارز فعالیت جهادی خواند. افتخاری با اشاره به سخت گذر بودن مسیرها به ویژه در ماه های سرد سال افزود: راهبران(رانندگان) حوزه حمل مواد سوختی، زحمت کشانی هستند که در هر شرایطی به مردم خدمت رسانی می کنند و نزد خداوند منزلت بالایی دارند. افتخاری بر لزوم آمادگی همه نفتکش های جاده پیما و رانندگان آنها برای سوخت رسانی مطلوب، مناسب و ایمن درفصل سرد سال تاکید و تصریح کرد: متولیان همه واحدهای فنی و ایمنی منطقه لازم است با توجه به دستورعمل های موجود به بررسی، بازرسی و اطمینان از صحت عملکرد موارد فنی و ایمنی نفتکش ها اقدام ودر صورت وجود هرگونه نقص و کمبود با جدیت تمام به رفع آن تلاش کنند.
در 6 ماه ابتدایی سال، با استفاده از سی ان جی، در مصرف بیش از 48 میلیون لیتر بنزین صرفه جویی شده است.
تورج امانی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس گفت: تامین و توزیع سی ا ن جی درغرب استان مازندران با بهره گیری از ظرفیت 41 جایگاه انجام می شود.
وی با تاکید بر گسترش استفاده از سی ان جی گفت: سی ان جی، سوختی پاک است که مزیت های بسیاری دارد که بهبود محیط زیست و سالم سازی از ویژگی های بارز آن است.
مدیر شرکت ملی پخش منطقه چالوس همچنین با تکریم مشتریان گفت: خدمت رسانی مطلوب به مراجعان، از اولویت های این شرکت است، ازاین رو برای تحقق این مهم، جایگاه های سی ان جی منطقه به طورمستمر پایش می شوند.
امانی از شهروندان نیز درخواست کرد با کنترل های دوره ای مخازن سی ان جی خودرو و اتصالات آن در مراکز معاینه فنی مجاز، از ایمنی خودروی خود اطمینان حاصل کنند.
رونمایی از دستگاه شبیه ساز کنترل فوران چاه های نفت
همزمان با دهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت و حفاری خوزستان، از نخستین دستگاه شبیه ساز قابل حمل کنترل فوران چاه های نفت ساخت داخل کشور رونمایی شد.
سیدمحمدحسین جزایری، سرپرست آموزش حفاری اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران گفت: فوران چاه از جمله حوادث درحین عملیات حفاری به شمار می آید که در 100 سال گذشته، در میدان های مختلف خشکی و دریایی کشورهای نفت خیز جهان رخ داده است. وی گفت: فوران یک چاه فوران، افزون بر خطرات جانی برای کارکنان ممستقر در منطقه، آلودگی های زیست محیطی و زیان های مالی نیز در پی دارد؛ ازاین رو،برای پیشگیری ازبروز این خسارت ها باید با به کارگیری تدابیر مناسب، از خارج شدن چاه از کنترل جلوگیری کرد. جزایری تصریح کرد: عوامل اصلی فوران درسه مقوله نداشتن اطلاعات کافی از مخزن، خطای انسانی و عملکرد نامناسب تجهیزات، قابل بررسی است سرپرست آموزش حفاری اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران با مهم برشمردن آموزش نیروی انسانی و به کارگیری فناوری های مرتبط در عملیات حفاری چاه های نفت وگاز تصریح کرد: یکی از تجهیزات کاربردی درآموزش منابع انسانی متخصص و کارآمد، استفاده از دستگاه های شبیه ساز کنترل فوران برای آموزش کارآموزان و نیروهای عملیات حفاری است. جزایری گفت: باتوجه به تخصصی بودن مبحث کنترل فوران و هزینه های بالای شبیه سازهای خارجی،همچنین ضرورت ارائه آموزش تخصصی به کارکنان عملیاتی، ساخت این تجهیز در دستور کار مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران قرار گرفت. سرپرست آموزش حفاری اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران، شناخت سیستم شبیه ساز حفاری و نیازمندی های آن، طراحی نرم افزار و سخت افزار شبیه ساز حفاری، ساخت نرم افزار، ارتقای سخت افزار سیستم موجود و ایجاد ارتباط با نرم افزار و ساخت سخت افزار شبیه سازقابل حمل را پروسه اجرای این پروژه عنوان کرد. وی گفت: این دستگاه باکمک گروهی متشکل ازاستادان و دانش آموختگان دانشگاه شهید چمران و چند دانشگاه دیگر، همچنین تعدادی از متخصصان مجرب شرکت ملی حفاری با 10درصد قیمت یک دستگاه شبیه ساز خارجی ساخته شده است. جزایری آموزش پیشگیری ازحوادث احتمالی و ریسک های عملیاتی، بهبود هماهنگی، نظم عملیات و ایمنی، آموزش به منظور پیشگیری از بروز خسارت زیست محیطی، عملکرد مطلوب و حرفه ای کارکنان و مدیریت و انتقال دانش را مزایای استفاده از دستگاه شبیه ساز برشمرد.
سویا رضایی- هنر نقش مهمی در آرام کردن روح انسان دارد؛ به طوری که حرفه دوم بسیاری از هنرمندان است و آنها تنها برای ارضای روح خود در این مسیر گام بر می دارند. در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان نیز، کارکنان بسیاری در کنار شغل خود، فعالیت های هنری هم انجام می دهند و برخی از آنان در استان یا حتی کشور نامدار هستند؛ «بنیامین عارفان» یکی از آنهاست. او از نوازندگان برجسته فلوت کلیددار یا فلوت بوهم در استان است که در ارکستر ملی اصفهان به رهبری استاد «مرتضی شفیعی» و خوانندگی «سالار عقیلی» و «علیرضا قربانی» فلوت اول را می زند. بنیامین عارفان 35 ساله متولد تهران و اهل اصفهان است که ساز فلوت کلیددار را حرفه ای می نوازد، با مدرک کاردانی در رشته نقشه کشی صنعتی مدت 10 سال است در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان فعالیت می کند. گفت وگو با این هنرمند نفتی را در ادامه می-خوانید:
درباره ساز فلوت کلیددار بیشتر توضیح دهید؟
فلوت از سازهای بادی چوبی بی زبانه یا بی قمیش است که برخلاف دیگر سازهای این دسته، صدای آن نه از لرزش قمیش، بلکه از نوسان هوای دمیده شده بر لبه دهنی ساز تولید می شود.فلوت انواع مختلفی دارد، مانند چینی، هندی و اوکاردینا. در قدیم این ساز بدون کلید بود، اما در نیمه اول قرن نوزدهم میلادی برای فلوت کلیدهایی اختراع شد و تعداد سوراخ های آن افزایش یافت.قدیمی ترین نوع این ساز «نی لبک» است که در حدود قرن 12 از مشرق زمین به اروپا راه یافت و بیشتر در ارکسترهای نظامی به کار می رفت.
چطور پا به عرصه هنر گذاشتید، آیا مشوقی در این راه داشته اید که شما را همراهی کند؟
پدرم نوازنده بود و سازهایی همچون آکاردئون، سنتور، کیبورد و فلوت را می نواخت. ذهنم از کودکی با موسیقی و نت ها آشنا شده بود. در دوران نوجوانی علاقه ام به فلوت بیشتر شد؛ به همین دلیل مقدماتی از آن را نزد پدرم آموختم و پس از آن به پیشنهاد ایشان، آموزش را به صورت آکادمیک و علمی ادامه دادم. در آن دوران که در اصفهان زندگی می کردیم و من حدود 15 ساله بودم، استادی برای این ساز در شهر اصفهان نبود و من برای آموزش هفته ای یک بار به آموزشگاه دوست پدرم در تهران می رفتم. استاد «محمدعلی لقا» از نوازندگان ارکستر سمفونیک تهران و استاد راهنمای فلوت من بود. پس از حدود 6 تا 7 ماه که پدرم در مسیر اصفهان به تهران همراهم بود، خودم به تنهایی با اتوبوس به تهران می آمدم و نیم ساعت آموزش می دیدم و دوباره به ترمینال می رفتم و راهی اصفهان می شدم، تمام این سختی ها را تنها به خاطر عشق و علاقه ام به فلوت به جان می خریدم.مراحل یادگیری را آرام آرام طی کردم. بعد از چند سال استاد لقا زمان کلاس هایم را کمتر کرد و رفته رفته تنها برای رفع اشکال نزد استاد می رفتم و در نهایت در سال 84 وارد ارکسترهای مختلف در تهران و اصفهان شدم. در طول این مدت تئوری موسیقی، هارمونی و سلفژ هم نزد استادان اهل فن تهران کار می کردم.
همکاری شما با ارکستر سمفونیک اصفهان به چه صورت بود، با چه اساتیدی در این ارکسترها همراه بودید و چه فعالیت هایی را توانسته اید در این راه انجام دهید؟
در ارکستر سمفونیک اصفهان به رهبری استادان «مجید انتظامی» به عنوان نوازنده فلوت اول شرکت داشتم. در ضبط برنامه ای تلویزیونی مربوط به شبکه جام جم با استاد «نادر مشایخی» همراه بودم، در کنسرت های مختلف «کیوان ساکت» آهنگساز و نوازنده تار شرکت و نوازندگی فلوت یکی از آلبوم هایشان به نام «زندگی» را به عهده داشتم. همکاری در صدا و سیمای مرکز اصفهان، آلبوم ها و اجراهای مختلف نوازندگان و خوانندگانی همچون «علیرضا افتخاری»، «حسام الدین سراج»، «وحید تاج» و «محمد معتمدی» از دیگر فعالیت هایم به شمار می آید. در حال حاضر نیز به مدت 10 سال است که در ارکستر ملی اصفهان به رهبری استاد «مرتضی شفیعی» و خوانندگی «سالار عقیلی» و «علیرضا قربانی» به عنوان نوازنده فلوت اول همکاری دارم. در سال 86 کارت صلاحیت تدریس و مربیگری را در خانه موسیقی تهران دریافت کردم و از سال 84 تاکنون در آموزشگاه های اصفهان مشغول تدریس هستم.
چه دلیلی برای انتخاب ساز فلوت از بین سازهای بادی، کوبه ای، مضرابی و زهی وجود داشت؟
چون حس درونیم را می توانم با صدای این ساز بیان کنم. فلوت یک نوع ساز بادی است و در سازهای بادی با دم و بازدم خود شخص صدایش تولید می شود و به احساس جسم و روح نوازنده نزدیکتر است و من نسبت به دیگر سازها ارتباط بیشتری با آن برقرار کردم.
زندگی با هنر چگونه است، آیا توانسته در مسیرهای ناهموار مرهمی برای شما باشد؟
کارهای فنی و موسیقی می توانند مکمل هم باشند. بعد از وقت اداری به آموزشگاه می روم و مشغول تدریس یا ضبط و یا تمرین ارکستر می شوم و با نواختن تجدید روحیه پیدا می کنم و قوت قلبی برای روز بعد که با انرژی بیشتری به محیط اداری خود وارد می شوم. موسیقی باعث می شود که زندگی از یکنواختی و روزمرگی خود خارج شود و کسانی که در این مسیر هستند، خستگی را احساس نمی کنند.
نظر همکارانتان درباره هنر شما چیست؟ آیا آنها برای آموزش دیدن پیشنهادی به شما داده اند؟
دوستان و همکارانم از این نوع موسیقی استقبال می کنند و بسیاری از آنها برای یادگیری فرزندانشان راه و اصول آموزش را می پرسند که در پی آن در آموزشگاه های مختلف توانسته اند قسمتی از آموزش ها را در مسیری آکادمیک فرا گیرند.
اگر فردی بخواهد موسیقی آموزش ببیند چه پیشنهادی برای انتخاب ساز و روش یادگیری آن دارید؟
کودکان زیر 6 سال باید موسیقی ارف شامل بلز، فلوت ریکوردر، تری انگل و ... را فراگیرند و به طور کلی در این رده سنی ذهنشان با نت ها و ریتم ها آشنا شود و پس از حدود یکسال سازهای مختلف را ببینند و بشنوند تا بتوانند بر طبق علاقه خود یک ساز را انتخاب کنند، به نظر من نوجوانان و جوانان برای انتخاب ساز باید مطالعه دقیقی درباره سازها داشته باشند و در کلیپ هایی که می بینند، یک ساز را انتخاب نکنند، آنها می توانند سازهایی که کمتر در شهر یا کشورمان نوازنده دارند انتخاب کنند. مانند فلوت، اُبوا، کلارینت فاگوت، هورن در سازهای بادی)، ویولون سل، کنترباس در سازهای زهی و یا تیمپانی در سازهای کوبه ای.
علمدار متولي- آموزشگاه اهواز، سومین مرکز آموزش کارگران جوان در نفت بود که پس از آبادان و آغاجاری، در سال 1338 راه اندازي شد. گزارش زير حاصل بازديد از محل كنوني اين آموزشگاه است كه به قلم يكي از كارآموزان سابق اين مركز به نگارش درآمده است. آموزشگاه حرفه ای اهواز قرار است به يكي از موزه هاي نفت تبديل شود. اواسط یک روز گرم پاییزی، به قصد یادآوری خاطرات گذشته و تهیه گزارشی برای مرکز موزه های صنعت نفت، راهی آموزشگاه حرفه ای اهواز می شوم که اکنون نام «مرکز آموزش های علمی-کاربردی» بر سر در آن نقش بسته است. قبل از ورود به یاد می آورم که در چنین محیطی که از سوی کارگاه ها و اداره های مختلف احاطه شده بود، درس می خواندیم. دور تا دور آموزشگاه حرفه ای، کارگرها و کارمندان شرکت نفت حضور داشتند که توجه به آداب آنها برای نوجوانی که در اوج فراگیری بود، درس ها و تجربه هایی کم نظیر به همراه داشت؛ از کارگرهای دندان طلایی که تحت تاثیر مصاحبت با هندی های شاغل در نفت، گاه کلمات و عبارات نه چندان خوشایند را به هندی با هم رد و بدل می کردند تا کارمندان یقه سفیدی همچون اسماعیل فصیح که در مرکز آموزش علوم اداری به تدریس علوم مختلف و زبان مشغول بودند و گاه تألیف چند جلد کتاب و رمان در کارنامه ادبی خود داشتند. پس از پايان كلاس ها و در اتوبوس هایی که با آن ها به منزل می رفتیم، قشرهای مختلف کارکنان حضور داشتند که نشانه ای از پایان تمایزهای کارگری- کارمندی بود.
زمان در این مدرسه فنی بسرعت برق می گذشت، نوجوان های بازیگوش به کارگران جوان قابل اعتمادی تبديل می شدند که تا 40 سال بعد می توانستند تکیه گاه اصلی شرکت برای صیانت از تاسیسات و پایداری تولید باشند. وارد محوطه مرکز علمی – کاربردی می شوم که یکی از کارآموزان سابق، اکنون ریاست آن را به عهده دارد. تورج هرمزی به استقبالم می آید و موافقت می کند که با گردشی در حیاط خالی از کارآموز ، تجدید خاطره کنیم. پس از سال ها دوباره، هوای آموزشگاه حرفه ای به مشامم می رسد؛ بوی روغن موتور آمیخته با زنگار فولاد و صدای زنگ و صف صبحگاه و کارآموزی که از مجنون برگشته و بچه ها را فرا می خواند به یک آموزشگاه بزرگ تر، به دانشگاه جنگ. صحنه همچنان برپاست؛ اما بازیگرها نیستند یا عوض شده اند؛ حیاط همان حیاط 38 سال پيش است که کارگاه ها و کلاس ها گرداگردش ساخته شده بودند؛ اما کوچک تر از گذشته به نظر می رسد! سمت چپ دروازه ورودی، کلاس های درس قرار داشت که اکنون بخشی از آنها پشت یک ساختمان پیش ساخته پنهان شده است. آن روبه رو کارگاه های «تراش» و «موتورهای درون سوز» و «تهویه» و یک انبار پر از جعبه های ابزار با دری فلزی که پنجره ای برای تحویل و تحول در آن تعبیه شده بود. سمت راست انبار، کارگاه تراش قرار داشت كه اکنون نیز به چشم می خورد، بعد کارگاه حلبی سازی و در جهت عقربه های ساعت، کارگاه موتورهای برون سوز و پمپ ها و پس از آن کارگاه جوشکاری، متصل به دفتر و دستک اداری رئیس و مدیران «فنی» كه پیوسته به دروازه ورودی بود. آن سال ها، علاوه بر رئیس آموزشگاه، مدیر فنی و یک کارگزار سن و سال دار اداری نیز در این بخش از ساختمان آموزشگاه مستقر بود. مدیر دروس، در انتهای ردیف کلاس ها دفتر مخصوص به خود را داشت، جنب کارگاه تهویه و موتورهای درون سوز! همان دم در سمت چپ دروازه ورودی، کارگاه رسم فنی واقع بود و بعد از آن کارگاه نجاری که در تمام طول روز، بوی چوب از آن به مشام مي رسيد و صدای کشیده شدن اره و ابزارهای سایشي از آن شنیده می شد.
آموزشگاه حرفه اي اهواز
در میانه حیاط، آنجا که صف صبحگاه برپا می شد، یک زمین والیبال هم وجود داشت که دو سه روز یک بار بچه های سال دومی و مربیان در آن تمرین می کردند. برای بازی فوتبال، کارآموزان به حیاط ورزش هنرستان می رفتند که در تغییرات سال های اخیر، اثری از آن نمانده و تصور می کنم واحد بهره برداری آموزشی فعلی در همان محل ساخته شده است. در اوایل سال 1366 و بالا گرفتن بمباران ها، به دستور رئیس اداره کل آموزش، یک پناهگاه هلالی شکل در عمق حیاط آموزشگاه ساخته و سقف آن استتار شد. دوره آموزش دو سال بود و هر سال تحصیلی حدود ۱۰ ماه به طول می انجامید. نیمی از هفته کاری به دروس تئوری می گذشت و نیمی در کارگاه ها صرف می شد. سال اول دروس و کارگاه ها عمومی بود. در پایان سال اول، کارآموزان استعدادیابی شده و در دو گروه مکانیک و برق دسته بندی می شدند. هر گروه به ترتیب و توالی، درس ها و کارگاه های تخصصی خود را می گذراندند. این روند تا پایان خرداد ادامه داشت و تیرماه موسم امتحانات نهایی بود. پس از آن کارآموزان به خانه می رفتند و بعد از اعلام نتایج و گاه ضرورت شرکت در امتحانات تجدیدي شهریور، تا اواخر مهرماه به استخدام شرکت در می آمدند که شرح جزییات این فرایند مهارت افزایی و کارمند گزینی و منافع مستتر در آن طولانی است. کم و بیش 25 سال پس از گشایش آموزشگاه حرفه ای اهواز و هشت سال پس از خروج خارجی ها، من و هم دوره ای هايم به آموزشگاه حرفه ای نفت اهواز راه یافتيم. امتحان ورودی ما اواخر تیرماه در راهروهای طویل طبقه دوم ساختمان سابق آسکو برگزار شد و اوایل شهریور نتایج و اسامی پذیرفته شدگان را روی تابلوی اعلانات آموزشگاه نصب کردند.
كارگاه آموزشگاه حرفه اي
عکسي یادگاری در کنار شاسی و موتور آموزشی که از آن سال ها مانده است، نشان دهنده اوج شعف کارآموزان پس از استارت موفقیت آمیز در هفته پایانی دوره اتومکانیک است. پس از قبولی در آزمون کتبی، نوبت به مصاحبه رسید؛ هر داوطلب پس از ورود به اتاق، در یک سوی میز کنفرانس فلزی قرار می گرفت که چند مربی نسبتا میانسال به فاصله اندکی از هم نشسته بودند و سوالات خود را مي پرسيدند و نمره می دادند. در یکی از اتاق ها نیز یک نفر به تنهایی نشسته بود و در آخرین مرحله گزینش، سوالات دینی و اخلاقی را طرح می کرد که آن سال خیلی سختگیرانه نبود. گمان می کنم آن سالن مصاحبه، همین جایی است که حالا پس از 32 سال، من و دوستم تورج هرمزی در آن نشسته ایم و سوابق تاسیس آموزشگاه حرفه ای را از روی جزوه ای قدیمی مرور می کنیم. عکس ها و نوشته ها بخشی از خاطرات آن دوره را بازگو می کنند؛ اما از آنجا که جوینده، یابنده است، یک هفته پیش از این، برحسب اتفاق، در باشگاه شهرک نفت، یکی از بازنشسته های مهندسی و ساختمان را ملاقات کردم و ضمن گفت و گو دریافتم که فارغ التحصیل دوره اول آموزشگاه حرفه ای اهواز بوده است؛ روایت مهندس «باورساد»، کارآموز ورودی سال 1338، هرچند کوتاه، اما دریچه ای تازه پیش روی من گشود تا بتوانم تجسم و توصیفی بهتر از آموزشگاه نفت اهواز در نخستین سال های تاسیس داشته باشم: «هر روز صبح ساعت یک ربع به هفت، مسترگلبورن با هیکل تنومند و پرهیبتش، سوار بر موتورسیکلت گازی از لای دروازه نیمه باز آموزشگاه وارد می شد و ۱۵ دقیقه بعد، دربان، در ورودی را می بست.» او اولین رئیس آموزشگاه حرفه ای اهواز بود و گفته می شد، جوانی اش را در ارتش بریتانیا گذرانده است. گلبورن نیز مثل برخی دیگر از کارمندان مجرد خارجی، در یکی از واحدهای فلتِ «پانسیون سعدی» واقع در نیوسایت مقیم بود که فاصله چندانی با خرمکوشک نداشت. آموزشگاه اهواز، سومین مرکز آموزش کارگران جوان بود که پس از آبادان و آغاجاری ایجاد شده بود؛ دوره آموزشی در نخستین سال های تاسیس سه ساله بود. انتخاب کارآموزان از بین دانش آموزان زیر 16 سال، برنامه هوشمندانه ای بود که تربیت و الفت نیروهای جوان با فرهنگ و ارزش های سازمانی نفت را تسهیل می کرد. براین اساس، رعایت مقررات بیش از هر چیز نزد مربیان اهمیت داشت و نظم که جلوه های آن در همه جا آشکار بود؛ از حضور بهنگام در مرکز گرفته تا نگهداری از وسایل و ابزار، نظافت میز کار و بالاخره جاروی محوطه کارگاه كه بخشي از تمرین کارورزی به شمار می آمد. بی تردید انضباط مثال زدنی آموزشگاه حرفه ای که کورسوی آن تا واپسین سال های فعالیت این مرکز مهم آموزشی همچنان به چشم می خورد، مرهون نظم و مقررات سختگیرانه ای بود که در همان سال های اولیه تاسیس اعمال شده بود. در این بین علاوه بر گلبورن، اهتمام معاونان و مربیان برجسته از جمله غلامحسین کاظمی که مردی شاداب و تا حد زیادی برخوردار از نوعی پختگی در برخورد با کارآموزان بود و نیز مستردیکسون، دستیار قبراق گلبورن که حداقل ۳۰ سال جوان تر از او به نظر می رسید، بی تاثیر نبود.
حياط آموزشگاه اهواز
شرکت به کارآموزان، یک کمک هزینه تحصیلی ماهانه پرداخت می کرد که میزان آن از ۵۰ تومان برای سال اولی ها، ۷۵ تومان برای سال دومی ها و 100 تومان برای سال سومی ها متغیر بود. این کمک هزینه در سال 65، یعنی دوره تحصیلی من و هم دوره ای هایم، 350 تومان برای سال اولی ها و 600 تومان برای سال دومی ها بود، به هر ترتیب کار آموزشگاه حرفه ای اهواز با گزینش ۶۰ نفر از نوجوان های ۱۴ تا ۱۵ ساله اکثرا خوزستانی شروع شد. آنان در تابستان سال 1338 پس از یک رقابت جدی، در آزمون ورودی پذیرش کارآموز برای ترینینگ اسکول که در شهرهای اهواز، مسجدسلیمان و هفتکل برگزار شد، به آموزشگاه راه یافتند. سال بعد ۶۰ نفر دیگر نیز به این گروه اضافه شدند و همین شمار در سومین سال نیز جذب شدند تا عدد کارآموزان سال های اول، دوم و سوم به مجموع ثابت ۱۸۰ نفر برسد. هر سال ۶۰ کار آموز جدید وارد و به همین تعداد، از سال سومی ها فارغ التحصیل می شدند. ( زمان کار آموزشگاه از هفت صبح شروع می شد و یک ربع به چهار به اتمام می رسید. در این بین، یک ساعت وقت ناهار و استراحت نیز به کارآموزان داده می شد که می توانستند سر ساعت ۱۲ برای صرف ناهار از آموزشگاه خارج شوند و در زمان مقرر بازگردند. دوره های آموزشی سال اول کارآموزی، در بازه زمانی سال 1338 تا 1341 به کارگاه های عمومی از جمله مکانیک، جوشکاری، نجاری و تعمیرات عمومی محدود مي شد. سال دوم و سوم، در کنار دوره های تخصصی اتومکانیک، تراش و ابزار دقیق، تدریس کتب درس فنی، رسم فنی، هندسه و زبان هم در دستور کار قرار مي گرفت. از بین کارگاه های مختلفی که کارآموزان قد و نیم قد در آنها به بالندگی فنی می رسیدند، دو کارگاه مکانیک ماشین های درون سوز و تراشکاری توانسته بودند جاذبه بیشتری برای جوان های یقه آبی به وجود بیاورند. کار با ماشین های جدید و به تناسب آن زمان مدرن تراشکاری، فرصت خلاقیت و توان تولید قطعاتی با کیفیت و دقت بسیار بالا را براي كارآموزان فراهم مي آورد، خلاقيت هايي كه پيش تر هیچ ذهنیتی از آن نداشتند. هر کارگاه، رختکن و کمدخانه مخصوص به خود داشت و به هر یک از کارآموزان، یک کمد مجزا داده می شد. همين طور یک جعبه ابزار که در پایان سال، بی کم و کاست باید به انبار «تولز» تحويل مي دادند. درکارگاه مکانیک، کارآموزان به صورت تیم های کاری مجزا، اجزای یک موتور شورلت را به طور کامل بازمی کردند و روی میز کار می چیدند. یک روز بعد زیر نظر مربی درون سوز، یک به یک قطعات را سر جای خود قرار می دادند، سوپاپ ها را فیلرگیری می کردند و در نهایت موتور را استارت می زدند. یک عکس یادگاری در کنار شاسی و موتور آموزشی که از آن سال ها به جا مانده، نشان دهنده اوج شعف کارآموزان پس از استارت موفقیت آمیز در هفته پایانی دوره اتومکانیک است.»
مربیان از روپوش، کفش ایمنی، دستکش و عینک مخصوص استفاده می کردند که به ظاهر ضرورتی برای استفاده وسواس گونه از آنها نداشت؛ اما رویه ای بود برای نهادینه کردن اندیشه ایمنی در ذهن کارآموز نوجوان تا در محیط های واقعی عملیاتی، خود و دیگران را دچار مشکل نکند. در زمان ورود من و هم دوره اي هايم به آموزشگاه حرفه ای اهواز، حدود 25 سال از گشايش آن و هشت سال از خروج خارجی ها مي گذشت و فضای مرکز تغییر چندانی نکرده بود. رییس آموزشگاه، شادروان کریمی بود. مربیان صبح زود پیش از صبحگاه، با روپوش های سفید در محوطه حیاط قدم می زدند و با کارآموزان خوش و بش می کردند. در نخستین روز ورود، آنچه جلب توجه می کرد، یک چرخبال با ساختمانی ابتدایی بود که درضلع شمالی حیاط دیده می شد، ساخت هلی کوپتر، ایده یکی از استادان جوان آموزشگاه بود که دو سال پیش از ورود ما مطرح شده و تا آن زمان موفق به پرواز نشده بود. این طرح در آن زمان، تصمیمی بلندپروازانه و بخشی از تلاش نخستین نسل پس از انقلاب برای حرکت در مسیر خودکفایی به شمار می رفت که شایسته است برای یافتن آن چرخبال و انتقالش به موزه نفت تلاش کنیم. سال اول آن دوره (۱۳۶۵)، با اوج گیری بمباران شهرها و تأسیسات صنعتی همزمان شد. دشمن علاوه بر کارخانه ها و پایانه های نفتی، مناطق مسکونی را هم از بمباران وحشیانه خود بی نصیب نگذاشت؛ این تمهید عراق برای جبران برخی شکست ها در خطوط مقدم جنگ بود. در چنین اوضاعی، صدای انفجار و شلیک توپ های ضدهوایی، گاه و بی گاه شنیده می شد. یک بار در زمستان 1365 محل فرود آمدن بمب ها آنقدر نزدیک بود که همه کار آموزان از کلاس ها بیرون آمدند و به جولان میگ ها در آسمان چشم دوختند. کارآموزان البته، فقط شاهد و شنونده صحنه ها و صداها نبودند؛ آنان به هر ترتیبی بود تلاش داشتند نقشی فعال در پشت جبهه ایفا کنند. در بین سال دومی ها عده ای تمام سال را در جبهه بودند و برخی نیز آمد و شد داشتند. اما سال اولی ها همزمان با عملیات زمستانه، در برنامه های امدادگری شرکت می کردند و بعد از ظهرها در گروه های چند نفره به نقاهتگاه ها و بیمارستان هایی که برای بستری مجروحان آماده شده بود، می رفتند و کادر پزشکی را در تیمار و پرستاری زخمی ها کمک می کردند. بخشی از فعالیت های کارگاهی ما نیز در آن مقطع، با مسائل جنگ آمیخته بود؛ به عنوان مثال تمرین دوره جوشکاری ما ساختن موانع خورشیدی بود که به عنوان بخشی از استحکامات و موانع فرود و پیش روی دشمن در خطوط مقدم جنگ کاربرد داشت. در کارگاه فلزکاری هم این رویه جاری بود. بر اساس یک نقشه، هر کارآموز وظیفه داشت یک مفتول فولادی را به آچاری مخصوص تبدیل کند که گویا در باز و بسته کردن دوربین تانک های جنگی کاربرد داشت. آموزشگاه حرفه ای، هنرستان فنی و مرکز آموزش مهارت های فنی (اسکیل) که در ناحیه صنعتی کارون قرار داشت، بخش هایی از اداره کل آموزش مناطق نفت خیز بود که رنگ و بوی عملیاتی داشتند. زمان در این مدرسه فنی و حرفه ای به سرعت برق می گذشت، نوجوان های بازیگوش بزودی پس از گذشت دو سال، به کارگران جوان قابل اعتمادی تبديل می شدند که تا 40 سال بعد می توانستند تکیه گاه اصلی شرکت برای صیانت از تاسیسات و پایداری تولید باشند. آنان دو سال اول استخدام را نزد استادکاران مجرب، کارآموزی کرده و در پایان هر هفته گزارش تأیید شده کارهای فراگرفته را به تکنیسین ارشد ارائه می کردند. آنها در ابتدا از اینکه با عنوان «ترینینگی» شناخته یا معرفی می شدند، دلخور بودند؛ اما وقتی پی می بردند، بیشتر نیروهای با پرنسیپ از جمله استادکارها، تکنیسین ها و حتی روسای بخش ها نیز ابتدا ترینینگی بوده اند، احساس شعف کرده و به خود می بالیدند. آنان به ایمنی کار توجه بسیار داشتند و آشکارا نسبت به نیروهایی که از بازار جذب شده بودند، کمتر دچار حادثه می شدند. این مزیتی مهم بود که نشان می داد کارآموزان درک درستی از ایمنی دارند، بنابراین قادر بودند انجام بی خطر کار در واحدهای مملو از گاز و نفت را به سامان رسانده، سیستم های برق فشارقوی را تعمیر و راه اندازی کرده و یا شانه به شانه اپراتورهای بهره برداری، استمرار شبانه روزی تولید را پایش کنند. فعالیت آموزشگاه های حرفه ای، به تناسب وضعیت نیروی انسانی و میزان نیاز شرکت به نیروی کار، در برهه های زمانی مختلف با فراز و نشیب همراه بود. مدتی قبل از انقلاب، این آموزشگاه ها تعطیل؛ ولی دوباره در سال 1361 بازگشایی شدند و اکنون 20 سالی می شود که مرکز تعطیل و تغییر کاربری داده است. به نظر می رسد با گذشت این همه سال، هنوز جایگزینی مناسب که قادر باشد نیرویی همسنگ با کارآموزان تربیت کرده و بر سرمایه های انسانی نفت بیفزاید، پدید نیامده و بعید است که بعد از این نیز مشابه آن پدید آید.
من اكل ما يشتهي ولبس ما يشتهي وركب مايشتهي لم ينظر اللّه اليه حتی ينزع او يترك
(تحف العقول صحفه ۳۸)
در جمله «ركب مايشتهي»، احتمال دارد كه معنای حقيقی كلمه مراد باشد؛ يعنی هر مركبی كه مورد ميل اوست، انتخاب كند و احتمال دارد به معنای «ركب الامر» باشد؛ يعنی هر كاری دلش خواست انجام دهد. به هرحال، نظر و توجه الهی كه رأس همه خيرات و مايه همه كمالات انسان در عالم وجود است، با ارتكاب اين امور از انسان گرفته می شود و ترك آن هم به اين معناست كه با رياضت اختياری، آنچه هوس می كند و می تواند انجام دهد، كنار بگذارد.
كسانی كه قدرت انجام تمام مشتهيات خود را ندارند، بايد قدر بدانند، زيرا اين نعمت بزرگی است كه انسان در مقابل هوا و هوس های خود، ميدان گسترده ای نداشته باشد. گرچه اگر بتواند و مبارزه كند، ثواب بيشتری دارد.
كسي كه واعظ دروني نداشته باشد، موعظه هاي مردم سودي به او نمي رساند.
امام محمد باقر (ع)
با این نرم افزار می توانید هر یک از آیه ها، ترجمه ها و یا آدرس آنها را در نرم افزارهایی مانند Word،Notepad،Photoshop و... درج کنید.
این نرم افزار از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلا می به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است.
پرسش: ما معتقديم امام زمان(عج) وجود دارد، از طرفي هم دوازده امامي هستيم و لفظ امام را براي ايشان به كار مي بريم. آيا صحيح است، حضرت آيه الله سيد علي خامنه اي، رهبر معظم انقلاب را با لفظ امام خطاب كنيم؟ مگر ما تنها يك امام زنده نداريم؟ مگر امام به معصوم نمي گويند؟
پاسخ: امام، واژه اي عربي و به معناي پيشوا، سرپرست و مقتداست. راغب اصفهاني مي نويسد: «امام كسي است كه به او اقتدا مي شود، چه شي مورد اقتدا انسان باشد كه به گفتار و كردارش اقتدا شود يا كتابي باشد يا شيديگري، چه اقتدا حق و صواب باشد و چه باطل و ناصواب». بنابراين معناي لغوي واژه امامت آن است كه مورد تبعيت و پيروي قرار گيرد؛ يعني رئيس باشد. از آن جهت كه در مفهوم امامت تبعيت و اقتدا نهفته است، به كسي كه نماز جماعت را برگزار مي كند، امام گويند، زيرا مردم در قيام و ركوع و سجده و تشهّد به وي اقتدا و از او تبعيت مي كنند، بنابراين كلمه امام به معناي رهبر و پيشوا است كه در موارد گوناگون کاربرد دارد، به برخي عالمان ديني هم امام اطلاق مي شود. چون پيش قراول آن علم يا رهبر سياسي جامعه هستند، مانند: امام محمد غزالي، امام شافعی و... بدينسان اطلاق آن بر غير ائمه(ع) با توجه به همين معنا مانعي ندارد؛ گرچه بديهي است امام به مفهوم خاص كلامي به دوازده اختصاص امام دارد. از آنجا كه مقام معظم رهبري، عالم ورهبر سياسي جامعه است، واژه امام بر ايشان نيز اطلاق می شود.
راه اندازی سامانه اطلاعات ائمه جماعات در صنعت نفت
سامانه اطلاعات ائمه جماعات صنعت نفت به آدرس www.eservice.mop.ir توسط دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت وهمکاری کارگروه انفورماتیک ستاد اقامه نماز راه اندازی شد.
حجه الاسلام والمسلمین بحرانی، رئیس دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت در تشریح دلایل راه اندازی این سامانه گفت: به منظور تجمیع و تمرکز بخشی اطلاعات جامع روحانیون همکار صنعت نفت برای بهره برداری بخش های مختلف ستاد اقامه نماز به ویژه دفتر ارتباطات حوزوی، کارگروه اطلاعات وآمار و معاونت آموزش و همچنین خدمات دهی بهتر به اعزه روحانی این سامانه با همکاری صمیمانه مدیریت انفورماتیک وزارت نفت راه اندازی شد. به همه روحانیون صنعت نفت ابلاغ شد که در یک بازه زمانی یک ماهه با ورود به صفحات شخصی خود در این سامانه با استفاده از کلمه عبور وکد کاربری که همان کدملی و کد دفتر ارتباطات حوزوی است، به بارگذاری اطلاعات خواسته شده در سامانه اقدام کنند.
روحانیون صنعت نفت که دارای کد همکاری در دفتر ارتباطات حوزوی هستند، می توانند به آدرس اینترنتی www.eservice.mop.ir وارد سامانه شده و به بارگذاری اطلاعات خواسته شده اقدام کنند پس از بازه زمانی یاد شده، خدمات به روحانیون در قالب همین سامانه صورت خواهد گرفت.
«قُلْ انَّما اعِظُكُمْ بِواحِدَةٍ انْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنى وَ فُرادى ثُمَّ تَتَفَكَّرُوا ما بِصاحِبِكُمْ مِنْ جِنَّةٍ انْ هُوَ الّا نَذيرٌ لَكُمْ بَيْنَ يَدَىْ عَذابٍ شَديدٍ» سباء-46
بگو: شما را تنها به يك چيز اندرز مىدهم و آن اينكه دونفر دونفر يا يكنفر يكنفر براى خدا قيام كنيد، سپس بينديشيد، سرپرست شما [محمد (ص)] هيچ گونه جنونى ندارد، او فقط بيمدهنده شما در برابر عذاب شديد است. خداوند به پيامبرش دستور مىدهد كه به مردم بگو: شما را به يك موعظه وصيت مىكنم. معلوم است كه آن يك موعظه، اهميت فراوانى دارد و هيچ چيز ديگر در آن حد از اهميت نيست و گر نه به آن هم سفارش مىكرد. آن مطلب يگانه پراهميت كه تنها سفارش پيامبر (ص) است، «دعوت به قيام براى خدا» است. اگر انسان ها به اين يگانه موعظه عمل كنند، هيچ مفسدهاى رخ نمىدهد و هيچ ظلم و ستمى واقع نخواهد شد، چون تمام فسادها، تكذيب ها و ظلم ها با انگيزه غيرخدايى است.
بعد از آن موعظه يگانه مىفرمايد: حال كه خدايى شديد، درباره خود
پيامبر (ص) و نبوّت او به تفكر بنشينيد كه آيا جنون، او را به ادعاى نبوت واداشته است؟ وقتى در اعمال، رفتار و گفتار او كه سالها در ميان شما بوده، فكر كنيد، تصديق خواهيد كرد كه دعوت او از سر جنون، سحر، كهانت و امثال آن نيست؛ او كه صداقت، امانت، پاكدامنى و خيرخواهىاش بر كسى پوشيده نيست، شما را از گمراهى، ظلم و ستم بيم مىدهد و نگرويدن به او خلاف عقل است. امام خمينى(ره) در ذيل اين آيه مىفرمايد: خداوند تبارك و تعالى در اين آيه مىفرمايد كه يك موعظه، فقط يك موعظه به شما مىكنم. يك موعظهاى كه واعظش خداست و آورنده موعظه پيغمبر اكرم (ص) است و مىفرمايد فقط يك موعظه است، اين موعظه بايد اهميتش خيلى زياد باشد. خداى تعالى در اين كلام شريف، از سرمنزل تاريك طبيعت تا منتهاى سير انسانيت را بيان كرده و بهترين موعظههايى است كه خداى عالم از ميان تمام مواعظ انتخاب فرموده و اين يك كلمه را پيشنهاد بشر فرموده، اين كلمه تنها راه اصلاح در جهان است. قيام براى خداست كه ابراهيم خليل اللَّه(ع) را به منزل خلّت رسانده و از جلوههاى گوناگون عالم طبيعترهانده است.
خليل آسا درِ علم اليقين زن نداى لااحبّ الآفلين زن
قيام اللّه است كه موسى كليم(ع) را با يك عصا به فرعونيان چيره كرد و تمام تخت و تاج آنها را به باد فنا داد و نيز او را به ميقات محبوب رساند... قيام براى خداست كه خاتم النبيّين (ص) را يك تنه بر تمام عادات و عقايد جاهليت غلبه داد و بتها را از خانه خدا برانداخت و به جاى آن توحيد و تقوا را گذاشت و نيز آن ذات مقدس را به مقام قاب قوسين او ادنى رساند.
شهید عسکری درسال 1349 وارد شرکت ملی نفت شد. دردوران مبارزه با رژیم ستمشاهی جزء نخستین کسانی بود که به صف اعتصاب کنندگان شرکت ملی نفت پیوست و همواره در تظاهرات ها حضوری فعال داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی با همان شور انقلابی به جبهه های حق علیه باطل رفت و سرانجام منطقه شرهانی در فکه، میعادگاه او برای پوشیدن لباس پر افتخار شهادت شد و نامش جاودانه شد.
همسر شهيد درباره وي مي گويد: «تواضع، مهرباني و دلسوزي نسبت به خانواده و فاميل در او بسيار برجسته بود و همواره سعي مي كرد كه ارتباط با فاميل را حفظ كند و از حال آنان باخبر باشد».
پرسش: باز کردن سپرده های بانکی با قصد رسیدن به سود چه حک می دارد؟ و آیا در این زمینه فرقی بین بانک های خصوصی و دولتی وجود دارد؟
پاسخ: اگر بانک ها بر اساس قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و مورد تأیید شورای نگهبان، عمل کنند، بی اشکال است و نسبت به غیر بانک ها هم اگر در قالب یکی از عقود صحیح شرعی باشد، اشکال ندارد.
عصبانی شدن شهید بهشتی
فرزند شهید آیه الله دکتر بهشتی در خاطرات پدر شهیدش می گوید:
وارد خانه که شد، دید لامپ را عوض کرده ام، خوشحال شد و کلی تشکر کرد که دیگر دارم مرد می شوم و از این حرف ها.اما وقتی گفتم که آن را از تعاونی دادگستری آورده اند، از ناراحتی صورتش سرخ شد. بعد هم چراغ را خاموش کرد و گفت: شما فکر می کنید پدرتان بعد از انقلاب با قبل از انقلاب تفاوت کرده است که گفته اید برایتان لامپ بیاورند؟
مشعل 5آذرماه 58 و یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، پیر جماران فرمانی صادر کرد که بذر امید را در دل انقلابیون کاشت؛ فرمان تشکیل نیروی مقاومت بسیج، انقلاب اسلامی ایران را به یکی از کانون های مقاومت اسلامی در منطقه و جهان تبدیل کرد. همه ساله در میانه پاییز، هفته بسیج و مقام بسیجی گرامی داشته می شود که بسیجیان وزارت نفت نیز با آمادگی کامل، جزیی از لشکر عشق به روح الله هستند؛ قطره ای از دریای خروشان امید و استقامت ایران اسلامی.
***
ساعت، 8 صبح ششم آذر 97 را نشان می دهد. اگرچه سرما کمی اذیت می کند؛ اما حضور آهسته آهسته بسیجیان و شرکت کنندگان در مراسم ویژه گرامیداشت هفته بسیج، محوطه اصلی وزارت نفت را گرم تر می کند. لبخند به لب، کم کم همه جمع می شوند و لباس های متنوع نظامی با چفیه های سفید و مشکی در محوطه خود نمایی می کند؛ ورود دسته موتورسواران، آمادگی دسته موزیک، تمرین های پیش از مراسم اصلی، همه چیز برای برگزاری مراسم گرامیداشت هفته بسیج آماده است.
مابسیجیان روح الله...باشهیدان عهد خون بستیم... روز اول یا علی گفتیم... تا به آخر با علی هستیم... عشق این دل ها جز ولایت نیست... راه و رسم ما جز شهادت نیست... این واژه ها، چکامه ای است که خوانده می شود و همه بسیجیان و شرکت کنندگان، بندهایی از آن را تکرار می کنند. طرف دیگر دسته موزیک، سازها را تنظیم می کنند و هر از گاهی نوازندگان، ریتم شان را می شمارند. چند دقیقه مانده به 9 صبح، مهمانان ویژه مراسم حضور پیدا می کنند؛ امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت؛ کریم زمانی، مشاور وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی و محمد علی فلاح مهرجردی، فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت، از بسیجیان صنعت نفت سان می بینند. مراسم پرچم آغاز می شود و در آن نسیم صبحگاهی، پرچم سه رنگ و مقدس میهن مان به اهتزاز درمی آید. دسته موزیک، سرود ملی جمهوری اسلامی را می نوازد و پس از آن مراسم نیایش برگزار می شود. بسیجیان، آمین گویان چشم به جایگاه دارند که دسته موزیک، «سرود کجایید ای شهیدان خدایی» را می نوازد. برخی بی اختیار آن را زمزمه می کنند: کجایید ای شهیدان خدایی... بلاجویان دشت کربلایی...کجایید ای سبک بالان عاشق... پرنده تر زمرغان هوایی... چکامه خوان دوباره می خواند: باید سلام کرد به آنانی که لباس خاکی شان، لباس احرام شد...باید سلام کرد بر اشک های جاری مناجات نیمه شب شهدا...باید سلام کرد بر گونه های خاکی و خونین...باید سلام کرد...باید سلام کرد...
***
از فرمانده بسیج وزارت نفت دعوت می شود تا در جایگاه سخن بگوید. او ضمن تبریک اعیاد مذهبی و گرامیداشت هفته بسیج و یاد شهدا می گوید: هشت سال جانفشانی رزمندگان و شهدا باعث شد که کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران حفظ شود؛ اما بسیجیان بدانید که جنگ ادامه دارد، یک روز با اسلحه و مهمات، جنگ سخت افزاری با همه عالم داشتیم و یک روز در حوزه فرهنگ برای مراقبت از اعتقادات مردم می جنگیدیم. امروز، روز سربازی من و شماست در عرصه ای که جنگ اقتصادی نام دارد.
فلاح مهرجردی تاکید می کند: به یقین بدانید آن چیزی که باعث ثبات و اعتلای نظام می شود و ما را در بحران ها یاری می کند، اعتقاد خالص و تفکر بسیجی است. نگاه ایثارگرانه، باعث اعتلای نظام و پیشرفت در مسیرهای مختلف تا به امروز شده است. انشاءالله بتوانیم با همان نگاهی که شهید فهمیده ها در زمان جنگ داشتند و با آن نگاهی که در دوران سازندگی شهید کاظمی، تهرانی مقدم و شهید شهریاری ها داشتند، در عرصه جنگ اقتصادی، سربازان خوبی برای نظام مقدس جمهوری اسلامی باشیم و تکلیف و امانتی را که با قطره قطره خون شهدا برگردن ماست، با کار، روحیه و تفکر بالای بسیجی حفظ کنیم و ارتقا دهیم. مراسم رو به پایان است؛ اما پیش از اهدای جوایز به بسیجیان نمونه صنعت نفت، باز هم چکامه خوان می خواند که: بسیجی مکتبش نور و شهادت... بسیجی اسوه اش چمران و همت... بسیجی معنی ایثار و غیرت....
مشعل: حتما در برخورد با خانواده، دوستان یا همکاران با این جمله درباره خودتان روبه رو شده اید که «ظاهرت چیز دیگری می گوید». شما رفتار یا حرفی را بیان نکرده یا نشان نداده اید، اما اطرافیانتان متوجه چیزی در رفتار یا ظاهرتان شده اند؛ رفتاری که شاید خودتان قصدی در بروز آن نداشته اید، اما بدنتان طور دیگری عمل کرده و پیغامی را منتقل کرده است. زبان بدن، در دنیای امروز دیگر کاملا گویا و خوانا شده است. حالا دیگر هر حرکتی که دست ها و چشم ها و سایر اعضای بدنمان دارد، در نگاه مخاطب معنای مشخصی پیدا می کند و می تواند نوع رابطه یا قوت و ضعف آن را تعیین کند. در برخی تحقیقات مستند به این نتیجه رسیده اند که اشارات و حرکات بدن می توانند ارزش پیام ما را تا ۶۰ درصد افزایش دهند. در بسیاری از زمینه های ارتباطات اجتماعی، تجاری و تبلیغاتی و حتی روا ن شناسی و مشاوره از این موضوع که تقریبا به یک رشته تخصصی تبدیل شده است، استفاده می کنند. در بسیاری از حوزه های تخصصی روان شناسی و حتی جنایی با استفاده از رفتارهای غیر ارادی و زبان بدن می توانند دروغ یا زوایای پنهان ذهنی افراد را کشف کنند. ممکن است برخی از ما انسان ها مهارتی برای دروغگویی یا چند چهره بودن داشته باشند، اما رفتارهای ناخودآگاه در ذهن و بدن انسان در بسیاری از موارد ناخودآگاه رفتار می کنند و فرد را لو می دهد. در عین حال بسیاری از رهبران جنبش های اجتماعی و انقلاب ها یا افراد تاثیرگذار در گروه های اجتماعی با استفاده از همین زبان بدن توانسته اند تاثیراتی عمیق بر مخاطبان چند نفره یا چند میلیونی خود داشته باشند. تغییراتی که در چهره داریم، نگاه و نحوه بیانمان، حرکات دست و نوع ایستادن و بسیاری از موارد دیگر می تواند مخاطب را در جای خود میخکوب و یا دلزده و دور کند، اما نکاتی کوتاه و تاثیرگذار در شناخت زبان بدن را برایتان انتخاب کرده ایم که می تواند در بزنگاه های مختلف زندگی از جمله جلسات خواستگاری، جلسات معارفه گروهی و دوستانه، جلسه ارائه رزومه کاری و ... به کمکتان بیاید. با وجود این بسیاری از این موارد در زندگی روزمره و ایجاد یک ارتباط سازنده و مثبت با اطرافیانتان بسیار مفید خواهد بود.
چرب زبانی فروشندگان و تبلیغاتی ها
بسیاری از بازاریابان هم تکنیک هایی در بیان حرف هایشان دارند که از راه تماس شما را متقاعد می کنند و اگر برخورد حضوری داشته باشند، حتما شما را به خرید کردن مجاب می کنند. آنها با اعتماد به نفس حرف می زنند، مستقیم و با سری بالا نگاه می کنند و در برخورد با شما رفتاری اختصاصی و متفاوت را القا می کنند. هنگام نشستن روبه روی طرف خودشان می نشینند و هرگز به صندلی لَم نمی دهند و حتی کمی بدنشان را به سمت جلو و مخاطبشان خم می کنند. انداختن یک پا روی پای دیگر یا دست به سینه نشستن، حق به جانبی شما را القا می کند.
شل دست ندهید
یکی از مهمترین بخش های ارتباطات انسانی، دست دادن دو نفر با یکدیگر آن هم در آغاز آشنایی است، اما بسیاری افراد و به خصوص خانم ها به اصطلاح شُل دست می دهند که در بیشتر موارد، نشان دهنده ضعیف بودن یا عدم اعتماد به نفس است. در عین حال بیش از اندازه فشار دادن دست هم معنای منفی دارد، پس لازم است همراه با اعتماد به نفس و نگاه مستقیم به چشم های طرف مقابلتان با او دست بدهید. بسیاری از افراد به دلیل اینکه دست هایشان سرد یا عرق کرده است، از دست دادن امتناع دارند که برای این مسئله راه چاره ای وجود دارد، اما نباید شما را به سمت اشتباه دیگری سوق دهد. با این حال اگر کسی هنگام دست دادن مچ دستتان را با دست دیگرش می گیرد، یعنی اینکه می توانید به او اعتماد کنید. اگر طرف مقابلتان هنگام دست دادن کف دست آزادش را روی دستتان بگذارد، نشانه همدلی است و مهمتر اینکه هنگام دست دادن، دست طرف مقابل را به سمت خود نکشید.
زبان بدن اساتید و معلم ها
اساتید و معلمانی که از مقاطع مختلف دوران تحصیل به یاد داریم، همواره مشخصاتی در رفتار و ظاهرشان داشته اند که با آن مشخصه از آنها حساب می بردیم. گاهی برخی از این مشخصات ظاهری، نقطه اتکای مثبت یا منفی آن استاد بوده اند. در واقع زبان بدن اساتید با رهبران و افرادی که کاریزمای بالایی دارند، نزدیک به هم هستند. لازم است برای تاثیرگذاری بیشتر از دست هایتان استفاده کنید، ژست های اقتداری بگیرید و به عنوان نمونه شانه هایتان را عقب بگیرید، پاهایتان را محکم روی زمین بگذارید، سینه تان را صاف نگه دارید و سرتان را بالا بگیرید تا احساس اعتمادبه نفس بیشتری به مخاطب بدهید. خوشرویی در زمان ورود و با صدای بلند، صریح و محکم صحبت کردن، کمک زیادی به این احساس قدرت می کند. دانش آموزان را در کلاس یا محیط آموزشی شریک و تلاش کنید در همه زمانی که در اختیار دارید، فعال باشید.
تلاش کنید دوست داشتنی باشید
فراموش نکنید در روابط اجتماعی با دیگران برای آنکه دوست داشتنی و صمیمی به نظر بیایید، فریبندگی و در عین حال سادگی دررفتار را داشته باشید. خودتان در محیطی که هستید، احساس امنیت و این حس را به محیط هم منتقل کنید. فراموش نکنید همه لایق احترام و دوست داشتن هستند، مگر اینکه خلافش ثابت شود. در زمان آغاز یک ارتباط یا ورود به فضایی جدید با صدایی بلند و همراه با لبخند سلام کنید. تا جایی که می توانید، به دیگران کمک و در برنامه های گروهی شرکت کنید و از خود فردی فعال و قوی به نمایش بگذارید.
حرکت دست باید مفید و به اندازه باشد
حرکات دست در ذات شما وجود دارند و حتی افراد نابینا هم این حرکات را دارند. استفاده از حرکات دست نه تنها به دیگران کمک می کند تا آنچه می گویید، به خاطر بسپارند، بلکه به شما کمک می کند تا سریع تر و مؤثرتر صحبت کنید. فضای مناسب صحبت با دست، بالای قفسه سینه تا پایان کمر شماست. اگر خارج از این کادر بروید، باعث حواس پرتی می شوید و کنترل موقعیت از دستتان خارج می شود. دستتان را نرم حرکت دهید؛ حرکات نامنظم یا ربات وار باعث حواس پرتی می شود. وقتی با مشت گره کرده با کسی حرف می زنید، اقتدار و عزم برای کاری را نشان می دهید و این خوب است اما مراقب باشید، چون ممکن است به عنوان خشم تلقی شود.
علائم بدن در زمان دروغگویی
دروغگویی واکنش هایی را در ذهن و بدن فرد ایجاد می کند که نشانه هایی به همراه دارد، به عنوان نمونه در بسیاری از یافته های تحقیقاتی، حالت سر فرد همچنین جریان تنفس او تغییر می کند، معمولا درجای خود محکم می نشیند یا در همان نقطه ای که ایستاده، باقی می ماند و شروع به تکرار چند کلمه یا جمله می کند. دستش را جلوی دهانش می برد یا آن را می پوشاند. در مواردی دیگر دیده شده که فرد لحظاتی پلک نمی زند و به طرف مقابل خیره می شود.
رفتارهای عصبی ممنوع
برخی رفتارهای همیشگی که برای ما عادت شده اند، در موقعیتی دیگر معنای متفاوتی پیدا می کنند. به عنوان نمونه قولنج شکستن کمر و گردن و انگشت، بازی با مو، جویدن ناخن و خوردن پوست لب و ... نشانه های رفتار عصبی هستند یا ممکن است بی حوصلگی شما را به طرف مقابل منتقل کنند. بهتر است در حضور دیگران به خصوص در جمعی که لازم است تاثیرگذار باشید، جلوی این رفتارها را بگیرید. در کنار این موارد، نگاه کردن به ساعت اگرچه در مقاطعی خاص لازم است، اما اگر بیش از چند بار یا از همان شروع صحبت به ساعت خود نگاه کنید، نوعی بی احترامی تلقی می شود. همین موضوع را می توان در مورد استفاده از تلفن همراه هم گفت. در واقع چک کردن مداوم یا پاسخ به تماس ها در حین گفت وگو یا سخنرانی حتی اگر از طرف مقابلتان عذرخواهی هم کنید، بی احترامی و بی توجهی محسوب می شود.
نکته های طلایی
فضای مناسب صحبت با دست، بالای قفسه سینه تا پایان کمر شماست.
افراد دروغگو معمولا شروع به تکرار چند کلمه یا جمله می کنند.
سرتان را بالا بگیرید تا احساس اعتمادبه نفس بیشتری به مخاطب بدهید.
انداختن یک پا روی پای دیگر یا دست به سینه نشستن، حق به جانبی شما را القا می کند.
هنگام دست دادن، دست طرف مقابل را به سمت خود نکشید.
نگاه کردن به ساعت از همان لحظه شروع صحبت بی احترامی محسوب می شود.
مشعل: رگ ها از حیاتی ترین بخش های بدنمان هستند که بیشترین گستردگی را از نوک پا تا فرق سر دارند. عضو مهمی از بدن که که زیر پوست قرار گرفته و کمتر به آن توجه می کنیم تا وقتی که در حادثه ای کوچک یا بزرگ زخمی شویم. رگ ها بخش مهمی از دستگاه گردش خون را تشکیل می دهند. مجموعه ای به هم پیوسته که خون را از قلب به همه اندام ها می رساند و کوچکترین اختلال در این سیستم عواقبی نگران کننده خواهد داشت. حتما دیده اید که رگها در بدن افرادی که پوست هایی نازک یا سفید دارند بیشتر دیده یا برجسته می شوند. در عین حال برای جلوگیری از غلظت خونتان که کار رگ ها را سخت می کند تا می توانید فست فود نخورید و «سیر»، «سیب»، «ماهی»، «زردچوبه»، « اسفناج»، «گوجه»، «انار» و سایر میوه ها و سبزیجات را در وعده های غذاییتان بگذارید. این برجستگی رگها عموما عادی است و جای نگرانی ندارد اما در برخی موارد بیش از اندازه دیده می شود و شاید لازم باشد درباره این برجستگی رگها مراجعه پزشکی داشته باشید. در ادامه برخی از دلایل را مطرح می کنیم تا مخاطبان متناسب با شرایط بدن خود این شرایط را مرور کنند.
ویژگی خانوادگی
بسیاری از شرایط بدنی ما و حتی بسیاری از بیماری های ما ریشه ژنتیک دارد. نشانه هایی که ممکن است لزوما خطرناک نباشند، اما به عنوان ویژگی های جسمی همواره با ما هستند. در این مورد هم ممکن است برجستگی رگ ها از ویژگی های جسمی پدر و مادر باشد. به عکس برخی افراد هم هستند که رگ هایی پنهان روی پوست دارند و این موضوع کاملا به نوع پوست و شرایط بدنی بستگی دارد.
سالخوردگی
افزایش سن و ضعیف شدن برخی بافت های بدن و پوست به خصوص در دست ها، می تواند دلیلی بر برجستگی رگ ها باشد. رگ ها هم همانند بخش های دیگر بدنتان پیر می شوند و قابلیت ارتجاعی خود را از دست می دهند. بسیاری از افراد در سنین سالخوردگی وزن کم می کنند و چربی های اضافی بدن را از دست می دهند، این کم شدن چربی باعث می شود رگها زیر پوست برجسته تر و نمایان تر شود. پس تا اینجای کار برجستگی رگ ها نگرانی جدی ندارند و برجستگی آنها بخشی از شرایط بدن است.
برخی عوامل زنانه
گاهی اوقات رگ های برآمده بااختلال هورمون ها مرتبط است. یعنی برجستگی رگ ها می تواند نشانه مواردی مثل حاملگی یا یائسگی در زنان باشد. زنان باردار ممکن است رگ های بزرگی در پاهای خود مشاهده کنند، همان طور که فشار رحم را روی رگ های لگن خود تحمل می کنند. بسیاری از این نشانه ها هم نگران کننده نیستند اما در این موارد بهتر است به پزشک مرتبط مراجعه کنید.
حرکات ورزشی زیاد و جدی
بسیاری از ورزشکاران که به شکلی حرفه ای تمرین می کنند و یا تمرین های ورزشی سنگینی مثل وزنه برداری دارند، در زمان تمرین و بعد از آن شاهد برجستگی رگ های بدنشان هستند. این برجستگی رگ ها بیشتر روی رگ های بزرگ و اصلی روی دست های و گردن مشخص می شود. تمرین های ورزشی جریان خون افراد را زیاد می کند؛ در زمان ورزش، عضلات متورم می شوند و رگ ها را به سطح پوست می فشارند و در نتیجه عضلات سخت می شوند و رگها برجسته تر می شوند. بعد از ورزش، عضلات به حالت قبلی خود بر می گردند و جمع می شوند، به همین دلیل از برجستگی رگ ها کم می شود.
گرم مزاجی
برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که برجستگی رگ ها به دلیل حرارت مزاج بدن است. گفته شده که گرم مزاج ها خون بیشتری دارند و این توان و انرژی آنها را بیشتر می کند. در مزاج گرم و خشک رگ های پشت دست، پشت پا، ناحیه پیشانی و ناحیه گردن واضح و برجسته هستند. اگر خیلی لاغر نیستید و یا بیماری سخت و مزمنی ندارید، اما رگهایتان برجسته است، پس اصلا لازم نیست نگران باشید.
پیشنهادهای پزشکی
در بسیاری از موارد برجستگی رگها عارضه ای جدی را به همراه ندارند و با روش هایی که در سبک زندگی سالم انتخاب می کنید، می توانید این مسئله را کنترل کنید. با وجود این دنیای پزشکی برای کاهش یا درمان برجستگی رگ ها روش هایی دارد. اسکلروتراپی و میکروفلبکتومی یا پرکننده ها یکی از این روش ها است که در آن با تزریق چربی در بخش هایی از دست و پا و روش هایی دیگر این برجستگی را کاهش می دهند. اما یک راه دیگر سلول های بنیادی و( PRP ) پی آر پی است که در این روش پزشک پلاکت های پلاسمای خون را خارج و پس از پردازش به مناطقی که دارای مشکل است تزریق می کند.
فلبیت را جدی بگیرید
فلبیت و ترومبوفلبیت باید جدی گرفته شود. وقتی رگ ها به دلیل عفونت ملتهب می شوند، به آن فلبیت می گویند که برجستگی رگ ها یکی از نشانه های مهم آن است و باید بدون تعلل به پزشک مراجعه کنید. این مورد علائمی دیگر مثل احساس درد، احساس گرما و تورم یا قرمزی و یا تغییر رنگ پوست را هم دارد. این بیماری عروقی مي توانند به علتهایی همچون آسیب های وارده به رگ ها، سن، بیماری های دیگر از جمله دیابت و فشارخون، ژنتیک، مصرف دخانیات و عدم تحرک بدنی ایجاد شوند.
خوردنی های مفید
فلفل تند بخورید؛ فلفل تند سرشار از ویتامین c و بیوفلاونوئید است، که موجب گردش خون و در نتیجه کاهش درد رگ های متورم می شود. روغن زیتون بخورید یا با آن بدنتان را ماساژ بدهید؛ این روغن بخصوص برای کسانی که واریس دارند، بسیار مفید است. سیربخورید و از بوی آن نترسید؛ سیر برای کاهش تورم و درد رگ ها موثر است و باعث شکسته شدن تاکسین های مضر در سلول های خونی می شود و گردش خون را بالا می برد. فندق و شاه بلوط بخورید؛ میوه و روغن فندق و شاه بلوط بسیار مفید خواهد بود و اگر بتوانید روغن آن را مستقیم روی محلی که رگ های برجسته دارد، بمالید و ماساژ دهید، بسیار مفید خواهد بود. اگرچه همه سبزیجات مفید هستند، اما در این مورد به خصوص جعفری تازه را به صورت روزانه بخورید؛ جعفری سرشار از ویتامین c است، یک آنتی اکسیدان قوی است و تولید کننده کلاژن، همچنین به ساخت و بازسازی سلولی کمک می کند. جعفری سرشار از روتین است که نقش کلیدی در کاهش تورم رگ ها دارد.
افزایش سن و دوری از آفتاب
چربی دست ها با افزایش سن كاهش می یابند. این اتفاق با قرارگیری پوست دست ها در معرض آفتاب به شدت تسریع می شود. نور آفتاب، كلاژن پوست را از بین برده و پوست را نازك می كند. در نتیجه رگ ها و استخوان های دست واضح تر دیده می شوند. اگرچه در برخی موارد این شرایط متناسب با چاق و لاغر بودن فرد و یا خصوصیات ژنتیکی فرق دارند اما توصیه می شود مواقعی که بیرون می روید، از ضد آفتاب و کرم های تخصصی برای محافظت پوست استفاده کنید. البته این مورد از مواردی است که خانم ها بیشتر به آن حساس هستند و حتی با عمل های زیبایی اقدام به تزریق چربی زیر بافت چربی دستشان می کنند.
ورزش های دم دستی و سبک
پیاده روی، دوچرخه ثابت و عادی و وزنه زدن سبک مواردی هستند که در کاهش برجستگی رگ ها و به خصوص برای آنهایی که واریس دارند مفید خواهد بود. این ورزش های سبک به بدن تحرک معمول و مستمر می دهد و رگ ها همواره در حال فعالیت و خونرسانی همراه با فشار خواهند بود. وجود چربی در بدن یکی از مواردی است که علاوه بر ضررهای جسمی، شما را به اشتباه می اندازد. تا زمانی که زیر پوستتان چربی باشد متوجه شرایطی که رگ ها دارند نمی شوید، پس با ورزش می توانید چربی ها را کم کنید و رگ ها درشرایطی سالم تر به فعالیت خود بپردازند.
دونکته پایانی
ورزش کمک زیادی به از بین بردن برآمدگی رگ ها می کند. ورزش خون را به جریان می اندازد و رگ ها فعال می شوند. کشش در بخش های مختلف دست و پا از نوک انگشتان تا قسمت های انتهایی مهم است. انگشتان دست خود را از یک طرف به عقب خم کنید و در ادامه همین کار را برعکس و برای دست دیگر انجام دهید. این کشش آرام و مستمر در دست و پا می تواند جریان خون را در بخش های دیگر بدن هم منظم کند.
بسیاری از زنان و مردان از سنی به بعد دچار واریس می شوند. این عارضه بیشتر در پاها خود را نشان می دهد. واریس در واقع بخش گشاد شده (بزرگ شده) رگ ها هستند که زیر پوست برجسته می شوند. بارداری، بالارفتن سن، اضافه وزن و زیاد سر پا ایستادن از مهمترین عوامل ابتلا به واریس هستند. واریس می تواند باعث التهاب ورید (ترومبوفلبیت)، تغییرات پوستی در طول رگ های برجسته و مهم و در نهایت خونریزی شود.
نفتی های لیگ برتر بعد از تعطیلات لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران شروع خوبی داشتند و با 2 پیروزی و یک تساوی، پرونده هفته سیزدهم را بستند تا در جدول به اوضاع خود سروسامان دهند.
نفت مسجد سلیمان و پارس جنوبی جم، در بازی بیرون از خانه پیروز هفته سیزدهم لیگ برتر بودند و نفت آبادان هم در یک بازی پرتنش در خانه، به تساوی دست یافت تا از این لحاظ، سلطان نتایج تساوی لیگ لقب بگیرد.
تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان که در انتهای جدول قرار داشت، دراین هفته به رشت رفته بود و دردیداری که 6 امتیاز ارزش داشت، موفق شد تیم سپیدرود را در رشت شکست دهد و از انتهای جدول جدا شود.
شاگردان علیرضا مرزبان در روزی که تیم برتر میدان بودند و با نتیجه یک بر صفر و باشوت سرکش آفاقی به برتری رسیده و پیروزمیدان بودند، می توانستند بیش از یک گل به ثمر برسانند؛ ولی به همان تک گل قناعت کردند. نفت مسجد سلیمان با این پیروزی 11 امتیازی شد و با حضور در رتبه چهاردهم، موقتا از منطقه خطر دور شد.
پارس جنوبی جم، دیگر نماینده فوتبال نفت در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران، این هفته در اصفهان، مهمان تیم ذوب آهن بود که موفق شد در دیداری نزدیک و نفس گیر، حریف پرقدرت اصفهانی خود را با نتیجه یک بر صفر شکست دهد و به جمع بالانشین ها اضافه شود.
شاگردان مهدی تارتار درهمان نیمه اول با گلزنی محمد نوری از حریف خود پیش افتادند و این برتری را تا پایان بازی حفظ کردند تا به یک پیروزی شیرین خارج از خانه دست پیدا کرده باشند. پارس جنوبی با این پیروزی 19 امتیازی شد و در رتبه پنجم جدول قرار گرفت.
نفت آبادان هم که در این هفته در خانه، میزبان نساجی بود، به نتیجه ای بهتر از تساوی دست پیدا کرد تا همچنان روی نوار تساوی گام بردارد. شاگردان سرجیو پرتغالی در روزی که داوری هم به ضرر آنها بود، با یک تساوی دیگر در همان جایگاه خود باقی ماندند. نفتی ها با این تساوی 13 امتیازی شدند و در مکان یازدهم قرار گرفتند.
علیرضا مرزبان، سرمربی نفت مسجد سلیمان بعد از کسب برد شیرین مقابل سپیدرود در خصوص این بازی گفت: همان طورکه انتظار داشتیم و گفته بودم، چون دو تیم نتایج خوبی نگرفته بودند و سپیدرود هم در بازی های قبلی باکیفیت بازی کرده بود، انتظار یک بازی سخت را داشتیم و همین طور هم بود.وی افزود: ما تیمی داریم که با قدرت بازی می کند و بازیکنانم با شهامت هستند. باید درباره تیم سپیدرود هم بگویم بازیکنان این تیم موقعیت های خوبی داشتند، دو ضربه سر خیلی خوب زدند و این نشان می دهد علی کریمی کار خودش را بلد است و بخوبی انجام می دهد. به نظرم این دستاورد در تیم سپیدرود حاصل آن است که بازیکنان آن از لحاظ بدنی و تاکتیکی بخوبی کار می کنند و راه را درست می روند. ما هم کار سختی برای ماندن در لیگ برتر داریم؛ اما باید تلاش خودمان را به کار ببندیم. در نیم فصل دوم کار سخت تر خواهد شد، هم برای من و هم برای علی کریمی در تیم سپیدرود و امیدوارم در نیم فصل دوم شرایط بهتر شود و تیم مان را تقویت کنیم تا این تیم ها که امید مردم هستند، در لیگ برتر بمانند.سرمربی نفت مسجدسلیمان گفت: اینجا محمود فکری مربی بود، او رفت و عبدالله ویسی آمد و چند بازیکن گرفت که پس از رفتن او هم من آمدم. بازیکنان این را نمی پذیرند، چون آنها یک فلسفه خاص می خواهند که با آن پیش بروند، نه اینکه هر مربی با تفکر خودش بیاید و بازیکنان دچار سردرگمی شوند. باید این را بپذیریم و خوشبختانه مدیران خوبی هم در باشگاه حضور دارند که واقع گرا هستند و به نظرم این آنارشی ما را به سمتی می برد که به هدف مان برسیم؛ البته انتظارم این بود که چهار هفته پیش نتیجه بگیریم؛ اما خوشحالم که به پیروزی رسیدیم و امیدوارم این سه امتیاز به ما کمک کند.
مهدی تارتار، سرمربی پارس جنوبی بعد از پیروزی مقابل ذوب آهن در خصوص این بازی گفت: ما بازی را خوب شروع کردیم، به گل رسیدیم و در ادامه هم خوب بودیم و حریف را کنترل کردیم. باید بگویم بچه ها جانانه دفاع کردند و تیم ذوب آهن را که تیم قدرتمندی است، شکست دادیم. انصافا بچه های مان زحمت کشیدند و من از همه ممنونم. بازیکنان ما جزو بازیکنان با شرف فوتبال هستند که با 15 درصد دریافتی، این بازی را انجام دادند و این جایگاه را دارند و کنار تیم های مدعی قرار گرفته اند. من دست تک تکشان را به گرمی می فشارم و وقت آن است که باشگاه قدر بچه ها را بداند.
تارتار درباره گلزنی با پنالتی هم گفت: به هر حال پنالتی هم جزو فوتبال است. اگر آن بازیکن آگاهی داشت و دستش را جمع می کرد، پنالتی نمی شد. ما در رشت پنالتی خوردیم و باختیم؛ ولی ما بازی را خوب شروع کردیم و استحقاق زدن گل را هم داشتیم و توانستیم حریف را کنترل کنیم؛ اما در پاس های آخر کم دقت بودیم.
او در پایان، درباره بازی های سخت آینده هم گفت: 4 بازی هفته پایانی نیم فصل اول مان، سخت است. پیکان بالای جدول بود، ذوب آهن از افتخارات فوتبال ماست و در اصفهان بازی با این تیم سخت است. 6 امتیاز از دو تیم گرفتیم و سعی می کنیم مقابل پدیده، پرسپولیس و تراکتور هم خوب عمل کنیم. بچه ها توانایی اش را دارند.چ
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ایران به مناسبت هفته وحدت و هفته بسيج به اتفاق كاركنان شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي و بسيجيان منطقه به قله شاه كيخسرو با ارتفاع 3017 متری در استان مركزي، که بين اراك و بروجرد قرار دارد صعود کرد.کوه «شاه کيخسرو» يا «کوه شاه زنده» از جمله کوه هاي شهرستان شازند از توابع استان مرکزي و يکي از کوه هاي مورد توجه هموطنان زرتشتي است. این کوه، به واسطه غاری که در آن وجود دارد، یکی از اماکن مقدس و همچنین اسطوره ای، برای پیروان دین زرتشتی است.
20 نفر از كوهنوردان شركت ملي نفت ایران به همراه گروهی از کارکنان شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه، ساعت 5 صبح از مسيردوراهي خنداب و روستاي اناج و روستا هاي گوشه سفلي و سپس گوشه عليا از چشمه شاه كيخسرو صعود به سمت قله را آغاز کردند و بعداز 6 ساعت کوهپیمایی، در ساعت 11 به قله رسیدند.
اسامي كوهنورداني كه در این صعود حضور داشتند و موفق به اخذ حكم صعود از سوی هیات كوهنوردي شهرستان اراك شدند، عبارتند از: عبدالله گيتي منش، پويا اسدي، نعمت الله اكبري، سيد جواد اميني، علي مطلبي، اسماعيل نباتي، سيد حسين اكبري، سيد يحيي اميني، يوسف مرادي، عليرضا عليمحمدي، علي نكويي، شهاب كاوند، موسي الرضا كريميان، حسن رزميان مقدم، محمد جواد ميرزايي، حميد غفاري، رضا قاسمي، محمد علي شيخلو، آرمين ملك محمودي، محسن صداقت، يونس قيصريان، مهدي دياني، محسن حدادي، علي قرباني، سيد بهرام صفوي، فريدون ابو قداره، ناصر قره باقري، سيد مصطفي احمدي نسب، بهنام جدائيان ( مربي )، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده ( سرپرست گروه)
فرزند نفتی در مسابقات استعدادهای برتر وزنه برداری کشور موفق شد در دسته 73 کیلوگرم به مدال برنز دست پیدا کند. در المپیاد استعدادهای برتر وزنه برداری کشور که به میزبانی خرم آباد برگزارشد، در دسته 73 کیلوگرم محمود حاتمی و مبین سلیمانی برای تیم خوزستان روی تخته رفتند که در پایان محمود حاتمی( از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ) موفق شد با مجموع 197 کیلوگرم، مدال برنز این دسته از رقابت ها را از آن خود کند و مبین سلیمانی با مجموع 178 کیلوگرم در جایگاه ششم قرار گرفت.
با انجام قرعه کشی لیگ دسته دوم بسکتبال باشگاه های ایران، تیم بسکتبال نفت و گاز گچساران حریفان خود را شناخت.این مسابقات به صورت متمرکز رفت و برگشت در4 گروه 5 تیمی، برگزار خواهد شد.دور رفت مسابقات لیگ دسته دوم بسکتبال کشور از تاریخ 13 تا 18 آذر در دزفول آغاز و دور برگشت نیزاز 27 آذر تا 2 دی ماه به میزبانی گچساران برگزار می شود.
تیم بسکتبال نفت و گاز گچساران که متشکل از بازیکنان بومی ومستعد نفتی و غیرنفتی است، فصل گذشته برای نخستین بار در لیگ دسته دوم کشور حضور پیدا کرده است.این تیم در گروه(C) این رقابت ها با تیم های نی ریز فارس، آینده سازان یزد، پدافند فسا و رعد پدافند دزفول هم گروه شد.
حمید قدسی نژاد،مربی تیم نجات غریق و واترپلویست لیگ برتری تيم نفت امیدیه در پايان مسابقات قهرمانی جهان که به میزبانی استرالیا برگزار شد، توانست، یک مدال طلا و سه مدال نقره ارزشمند را برای کشورمان کسب کند. قدسي نژاد، سابقه كسب چند مدال طلا و نقره از مسابقات قهرماني جهان را در كارنامه ورزشي و آلبوم افتخارات خود دارد و يكي از پرمدال ترين ورزشكاران شهرستان اميديه در ميادين بين المللي به شمار مي رود.
حسين آزادي- باشگاه وزنه برداري مناطق نفت خيزجنوب، از باشگاه هاي پرافتخار کشورمان است که علاوه بر به دست آوردن عناوين متعدد در مسابقات جهاني و آسيايي، به تيم هاي پايه نيز توجه ويژه اي دارد، به گونه اي که اهتمام به اين امر موجب شده تا اين باشگاه، با وزنه برداران بومي در مسابقات قهرماني کشور و بين المللي، حضور فعالي داشته باشد و ورزشکاران مستعد و لايقي را به ورزش کشورمان معرفي کند. رحمان اورامه از جمله جواناني است که در باشگاه وزنه برداري مناطق نفت خيزجنوب پله های رشد و شکوفايي را طي کرد و موفق به کسب عناوين متعدد در سطح کشور، آسيا و جهان شد.با اين وزنه بردار جوان با آتيه باشگاه مناطق نفت خیز جنوب، گفت وگويي داشتیم که با هم می خوانیم :
رحمان اورامه هستم. در 10 آبان 1377 در شهرستان مسجدسليمان متولد شدم. وزنه برداري را از سال 1390 و در زادگاهم، شهر اولين ها، مسجد سلیمان شروع کردم. اولين مربي من برادرم آيت اورامه بود که در رشته وزنه برداري، کسب مدال برنز مسابقات باشگاه هاي آسيا را درکارنامه ورزشي خود دارد.
سال 1393 در مسابقات قهرماني کشور که در قائمشهر برگزار شد، به همراه تيم خوزستان در اين رقابت ها حضور پيدا کردم و تنها به خاطر اختلاف وزن، به مقام نايب قهرماني رسيدم.
کسب مدال برنز جوانان جهان در سال 1396، کسب مدال طلاي جوانان آسيا در کشور نپال، عنوان قهرماني و مدال طلاي مسابقات باشگاه هاي آسيا در کشور کره جنوبي به همراه تيم مناطق نفت خيزجنوب، مدال برنز مسابقات جوانان آسيا در کشور ژاپن و نايب قهرماني در رقابت هاي بين المللي جام فجر از مهمترين افتخارات ورزشي ام محسوب مي شود.
خاطرات تلخ و شیرین زیادی در ورزش دارم و در واقع زندگی ورزشکارها با این خاطرات همراه است. اما شيرين ترين خاطره ام، کسب مدال طلاي مسابقات آسيايي در کشور نپال است و تلخ ترين خاطره هم به آسيب ديدگي در مسابقات جهاني ازبکستان مربوط می شود که باعث شد نتوانم در اين رقابت ها مدالي کسب کنم.
کسب مدال المپيک، مهمترين هدف من در رشته وزنه برداري است که تمام تلاشم را مي کنم تا به مسابقات المپيک 2020 برسم؛ اما با توجه به اينکه طبق قوانين، هر وزنه بردار قبل از حضور در المپيک بايد در شش مسابقه جهاني حضور پيدا کند و من در رقابت هاي اخيرقهرماني جهان به علت آسيب ديدگي شرکت نداشتم، کار سختي پیش رو دارم که به المپيک 2020 برسم؛ اما انشاءالله براي المپيک 2024 پرقدرت ظاهر خواهم شد.
پس از لطف خدا، برادرم آيت اورامه و همچنين برادر بزرگم که حمايت هاي مالي و معنوي زيادي از من کرد، آقايان مطلق و صالح پور در مسجدسليمان، کاظمي نژاد و رشيدي در مناطق نفت خيزجنوب و برخواه در تيم ملي، زحمات زيادي براي من کشيدند که همين جا فرصت را مغتنم شمرده و از همه اين عزيزان تشکر و قدرداني می کنم.
از سال 1393 تاکنون، عضو تيم مناطق هستم و با توجه به اينکه مناطق، يک باشگاه بااصالت و داراي مربيان مستعدي است، همچنان در اين باشگاه فعاليت می کنم.
در داخل کشور سيد ايوب موسوي ورضا بيرالوند و در مسابقات بين المللي نيز حريفاني از کشورهاي ازبکستان و بلاروس.
از 56 کيلو تا 105 کيلوگرم؛ البته چند ماهي است که وزن 105 کيلو به 102 کيلوگرم تغيير کرده و هم اکنون در دسته 102 کيلو گرم در رقابت ها حضور پيدا مي کنم.
من با عشق و علاقه، رشته وزنه برداري را انتخاب کردم و هنوز هم به آن عشق مي ورزم. وقتي براي نخستين بار در مسابقات کشوري به عنواني دست پيدا نکردم، نا اميد نشدم و با تمام توان تمرين کردم و بر اساس برنامه ريزي که براي خودم داشتم، منزل، مدرسه و سالن وزنه برداري، محل حضور من بود و فقط به تمرين و تحصيل مي پرداختم و همين امور و رهنمودهاي مربيان باعث شد که به اين افتخارات دست پيدا کنم.
از خانواده ام، مربيانم و تمامي عزيزان و دست درکاراني که در راه موفقيت من تلاش کرده اند، نهايت سپاس و قدرداني را دارم و اميدوارم در ادامه راه نيز همچون گذشته، نهايت مساعدت و همکاري را داشته باشند.
مرحله نخست رقابت های لیگ برتر تنیس روی میز با صدرنشینی پتروشیمی بندر امام، مدافع عنوان قهرمانی و درخشش تیم پالایش نفت آبادان به پایان رسید.
مرحله نخست از بیست و هفتمین دوره رقابت های لیگ برتر تنیس روی میز در حالی به پایان رسید که در این مرحله از رقابت ها 9 تیم حضور داشتند و در پایان، تیم پتروشیمی بندر امام، مدافع عنوان قهرمانی با بیشترین پیروزی (21 برد در 4 بازی و 3 شکست ) و کسب 10.5 امتیاز در صدر قرار گرفت. پس از پتروشیمی، تیم پالایش نفت آبادان در 4 بازی با 17 برد و 7 شکست و کسب 8.5 امتیاز، دوم است و منتخب ترکیه با 7.5 امتیاز، در رده سوم قرار دارد.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در هفته پانزدهم لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران در مشهد، دست به کار بزرگی زد و خارج از خانه برابر حریف خود به پیروزی رسید تا به رده چهارم جدول صعود کند.مدافع عنوان قهرمانی که به مشهد رفته بود، در نیمه نخست و در دقیقه ۱۷ از سوی سهیلا ملمولی توانست دروازه هیات فوتبال خراسان رضوی را باز کند وبا پیروزی به رختکن برود. درنیمه دوم، هیات فوتبال خراسان رضوی بازی را به تساوی کشاند؛ اما تجربه بازیکنان پالایش نفت آبادان در ادامه زمان مسابقه، به کمک طلایی پوشان آبادان آمد و در کمتر از یک دقیقه، سپیده زرین راد و مهسا کمالی دو گل را برای این تیم به ثمر رساندند تا پیروز این دیدار شوند. این پیروزی برای آبادانی ها با توجه به حساسیت رقابتشان برای حضور در جمع ۴ تیم بالای جدول ، حیاتی بود. با پیروزی۳ بر یک تیم خدیجه پور بهبهانی در مشهد، حالا آبادانی ها با ۲۰ امتیاز به رده چهارم جدول رسیدند؛ رتبه ای که در صورت حفظ آن، حضور نفت را در مرحله نهایی و پلی اف لیگ تضمین می کند.
تیم ملی حفاری، دیگر نماینده نفتی ها که صدرنشین این رقابت هاست، بعد از 14 برد پیاپی در هفته پانزدهم، با تساوی یک بر یک برابر تیم دختران کویرمس متوقف شد؛ البته با این تساوی، صدرنشینی شاگردان زیور بابایی به خطر نیفتاد.
سنگ نورد نفتی با درخشش در مسابقات سنگ نوردی و کسب مدال برنز، درصف استعدادهای برتر این رشته قرار گرفت.
رضا غبیشاوی، سنگ نورد باشگاه نفت امیدیه و نماینده استان خوزستان در مسابقات سنگ نوردی المپیاد استعدادهای برتر کشور که در استان زنجان برگزار شد، در گروه سنی ١٢ و ١٣ سال توانست با پشت سر گذاشتن حریف هایش و درخشش در این رقابت ها، به مقام سوم دست پیدا کند و مدال برنز را بر گردن آویزد.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، مدافع عنوان قهرمانی از هفته چهارم دور اول رفت رقابت های لیگ برتر بانوان کشور، برابر مهمانش، باژوند بوشهر پیروز شد.
شاگردان زهرا مرتضی زاده در سالن شماره (2) ورزشگاه 17 شهریور آبادان، میزبان حریف بوشهری خود بودند و موفق شدند در روزی که تیم برتر زمین بودند، حریف خود را با نتیجه قاطع 84 بر 55 شکست دهند و سومین پیروزی خود را جشن بگیرند.
در کوارتر نخست این دیدار، تیم پالایش نفت آبادان با نتیجه 21 بر 12 پیروز شد. تیم پالایش نفت آبادان در کوارتر دوم هم 44 بر 27 پیروزی را به دست آورد. در کوارتر سوم باز هم تیم پالایش نفت آبادان از برتری خود استفاده کرد و موفق شد 60 بر 41 پیروز شود. تیم پالایش نفت آبادان در کوارتر چهارم، میدان را در اختیار خود گرفت و با پرتاب های سه امتیازی بازیکنانش 84 بر 55 به برتری رسید.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان با این پیروزی هفت امتیازی شد و در رده دوم جدول رده بندی گروه دوم رقابت های لیگ برتر بانوان کشور باقی ماند.
تیم گاز تهران، دیگر نماینده نفتی ها در این رقابت ها، مهمان تیم دانشگاه آزاد بود که برابر حریف خود با نتیجه 74 بر 58 متوقف شد. در مسابقه ای که شوت های پریسا کرمی، بازیکن ارزشمند گاز به گل تبدیل می شد، این نمایش عالی برای رهایی گاز از شکست کافی نبود. کرمی، تنها بازیکن زمین با آمار ۴۰ دقیقه تمام بود که ۲۸ امتیاز، ۵ ریباند و ۵ توپ ربایی ثبت کرد.
مشعل: سفر به مناطق مختلف ایران به عنوان یک گردشگر را بسیاری از ما در اوقات فراغت و تعطیلات تجربه کرده و می کنیم؛ اما هستند افرادی که به سفر و عکاسی عشق می ورزند و بخش زیادی از زندگی و داشته های مادی خود را در این مسیر می گذارند. علی اکبر آغاجاری، کارمند پالایشگاه نفت آبادان، یکی از همین علاقه مندان به عکاسی و سفر بوده که در این مسیر، لذتی وصف نشدنی و بی بدیل داشته و با عکس هایی که حالا تبدیل به کتاب هایی دیدنی شده اند، این لحظات ناب و تاریخی را ثبت و ماندگار کرده است.
آغاجاری که حالا بازنشسته پالایشگاه نفت آبادان است، خیلی زود در دوره های کارآموزی نفت شرکت کرد و از 15 سالگی دیپلم فنی گرفت و هم زمان در اوقات بیکاری، شروع به سفرهای گردشی و عکاسی خود با موتورسیکلت کرد. او از دوران کودکی به عکاسی علاقه داشت و در همان دوران، یک دوربین «لوبیتل» که در زمان خودش بسیار معروف بود، گرفت و با همان عکاسی را شروع کرد. او می گوید: از 18 سالگی با یکی از دوستانم به شهرهایی مثل شیراز و اصفهان و بعد به سایر استان ها می رفتیم و در این سفرها با مردم و مناطق مختلف آشنا می شدیم که این آشنایی ها، زمینه سفرهایی بیشتر و کشف مناطق بکر برای عکس هایی جذاب می شد. آغاجاری ادامه می دهد که در همه این سال ها، تجهیزات عکاسی، برنامه سفرها و عکاسی از مناطق مختلف ایران و انتشار چند جلد کتاب از مجموع عکس ها تنها با علاقه و انگیزه او اتفاق افتاده و به سرانجام رسیده است و به همین دلیل برای او جذابیت بیشتری دارد. او به عنوان یک کارمند نفتی و عکاس ایرانگرد تلاش کرده تا شرایط سخت کار و زندگی را با سفر و عکاسی کمی سبک و شیرین کند و معتقد است که سفر و عکاسی، این قابلیت را دارد که فرد را برای مدتی کوتاه، از زندگی روزمره دور و به آرامش درون نزدیک کند. آغاجاری می گوید: عکس به عنوان رسانه ای مستقل و قوی می تواند همه آنچه را که در طبیعت و زندگی مردم و فرهنگ و آداب و رسوم می بینیم، در قابی کوچک تا سال های بعد به دیگران منتقل کند و اگر این عکس در قالب کتاب یا مجموعه ای منسجم قرار گیرد، بیشتر اثرگذار خواهد بود. به همین دلیل بوده که او در این سال ها به تنهایی و گاه با کمک ارگان های مرتبط و فرهنگی، چهار جلد کتاب از عکس ها و عکس نوشته هایی را که به ثبت رسانده، منتشر کرده است. این کارمند سابق نفتی ادامه می دهد که در برنامه ریزی برای سفر در سال های گذشته، با دوستان بوده و از چند سال گذشته تا به حال با فرزندانش همراهی می کند؛ چرا که حالا دیگر پسران او در همان راه پدر قدم گذاشته و دنیای عکاسی را خوب می شناسند. آغاجاری می گوید: معمولا برای سفر به تنهایی هماهنگی ها را انجام می دهم و در آن شهر یا منطقه فرد یا ارگانی را شناسایی می کنم تا برای انتخاب منطقه و شرایط آن همکاری کنند. در سال های گذشته همواره با موتور به این سفرها می رفتم و معمولا با سازمان امور عشایر هر استان هماهنگی انجام می دهم؛ چرا که این مجموعه، مشتاق به همکاری است و دامنه فعالیت و آشنایی شان در مناطق بکر و دور از دسترس است. مهم تر اینکه همراهی با عشایر و چند روز زندگی با آنها، جذابیت زیادی دارد و حتما سعی می کنم در سفرها (در صورت امکان) حتی برای زمانی کوتاه با عشایر به سر ببرم و از آنها عکاسی کنم. این کارمند سابق پالایشگاه آبادان عکس هایی خوب و کم نظیر هم از پالایشگاه نفت آبادان در زمان جنگ و بمباران دارد، در بسیاری از حوادث آن سال ها یا دورانی که روی سکوهای نفتی فعال بودم، همزمان با کار، از این تاسیسات هم عکاسی می کردم و امروز بسیاری از این عکس ها در فضاهای صنعتی، اجتماعی و شهری به عنوان اسناد تاریخی قابل دسترسی هستند. آغاجاری در این سال ها کتاب «آبادان و خرمشهر قدیم، جنگ و جدید»، «هرمزگان»، «ایران زمین» و «ایران سرزمین شکوه و زیبایی ها» را از نگاه خود منتشر کرده که مجموعه ای از عکس ها و زیرنویس های مرتبط با آنهاست. او می گوید: در مجموعه اول خود، یعنی «آبادان و خرمشهر قدیم، جنگ و جدید» عکس هایی منحصر به فرد از شهر آبادان و محلات آن روزگار و پالایشگاه آبادان وجود دارد که می تواند بخوبی فضای آن روزها و زندگی مردم و اثرگذاری نفت در زندگی مردم را نشان دهد و با توجه به علاقه ای که به عکاسی و ثبت آنها داشتم، این کتاب ها، بخصوص مجموعه آخر خود را با هزینه های شخصی و بدون کمک های دولتی منتشر کردم و در حالی که در بسیاری از مواقع با مشکلات مالی و بدهکاری مواجه بودم؛ اما همچنان به این مسیر ادامه دادم. در چند سال اخیر دو پسرم هم در زمینه عکاسی به صورت حرفه ای آموزش دیده اند و در سفرها و کارهای مربوط به عکاسی به من کمک می کنند.» این عکاس که در چند دهه عمر خود همراه با کاری سخت، در شرایط نه چندان راحت از سفر و از علاقه به عکاسی دست بر نداشته و تا امروز در این حوزه باقی مانده است، نشان درجه 2 فرهنگ و هنر در رشته عکاسی ایرانگردی را دارد که معادل فوق لیسانس است. او همچنین از برگزاری نمایشگاه آثار او و تعدادی دیگر از عکاسان فعال در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در خانه هنرمندان تهران خبر می دهد و می گوید که این نمایشگاه قرار است 14 آذرماه برگزار شود.
نیلوفرانه، یکی از معروف ترین آلبوم های علیرضا افتخاری، خواننده ایرانی و عباس خوشدل، آهنگساز ایرانی است. این آلبوم را یکی از پرفروش ترین آلبوم های موسیقی کلاسیک هم معرفی کرده اند. علیرضا افتخاری در سال های گذشته، به عنوان یکی از معروف ترین خوانندگان کلاسیک در میان مردم محبوبیت زیادی داشته و آثار او در رسانه ملی هم بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. اشعار این آلبوم از قیصر امین پور است و افتخاری این آلبوم را یکی از بهترین کارهای خود برشمرده است.
در میان فیلم های جنگی که بخش هایی از هشت سال دفاع مقدس را روایت کرده اند، فیلم «روز سوم»، یکی از فیلم های موفق بوده که توانسته هم در زمان اکران و هم در دفعات پخش آن از رسانه ملی و شبکه های خانگی فروش خوبی داشته باشد. «روز سوم» را محمدحسین لطیفی در سال ۱۳۸۵ بر اساس داستانی واقعی که در خرمشهر رخ داده است، ساخت . ماجرا از این قرار است که يك مرد جوان خرمشهري در سال 1359 براي اين كه خواهرش به دست عراقي ها نيفتد، چاله اي در باغچه خانه شان حفر و او را در اين چاله پنهان مي كند تا به طور موقت از گزند عراقی ها که خانه را محاصره کرده اند، در امان بماند؛ اما در ادامه مشکلاتی به وجود می آید. حامد بهداد، پوریا پورسرخ و باران کوثری بازیگران موفق این فیلم هستند.
کشاورزي الاغ پيري داشت که يک روز اتفاقي به درون يک چاه بدون آب افتاد. کشاورز هر چه سعي کرد، نتوانست الاغ را از درون چاه بيرون بياورد. براي اينکه حيوان نکشد، کشاورز و مردم روستا تصميم گرفتند چاه را با خاک پر کنند تا الاغ زودتر بميرد. مردم با سطل روي سر الاغ هر بار خاک مي ريختند؛ اما الاغ هر بار خاک هاي روي بدنش را مي تکاند و زير پايش مي ريخت و وقتي خاک زير پايش بالا مي آمد، سعي مي کرد روي خاک ها بايستد. روستايي ها همين طور به زنده به گور کردن الاغ بيچاره ادامه دادند و الاغ هم همين طور به بالا آمدن ادامه داد تا اينکه به لبه چاه رسيد و بيرون آمد. نکته اینکه مشکلات، مانند تلي از خاک بر سر ما مي ريزند و ما همواره دو انتخاب داريم: اول اينکه اجازه بدهيم مشکلات ما را زنده به گور کنند و دوم اينکه از مشکلات سکويي بسازيم براي صعود.
وقتی گیاهی را می خرید، تولید کننده آن را در گلدانی با اندازه مناسب گذاشته است، اما بعد از یکی دو سال احتمالا ریشه آن به ته گلدان می رسد و در این موقع گیاه از رشد باز می ماند و ضرورت دارد گلدان آن تعویض شود، گلدان و کمپوست مناسب را انتخاب کنین و همچنین اطمینان حاصل کنین که گیاه خوبی در محل جدید جا خواهد گرفت.
ابتدا باید تشخیص دهیم که گیاه به تعویض گلدان نیاز دارد؟ بیشتر گیاهان خانگی در گلدان هایی که برای افراد کم تجربه کوچک به نظر می رسند، بهتر می رویند. اشتباه است گلدان گیاهی را عوض کنیم که نیاز به تعویض گلدان نداشته باشد. بعضی از گیاهان فقط در گلدان های کوچک گل می دهند و بعضی دیگر (مثل بروملیادها) هیچگاه نیاز به تعویض گلدان پیدا نمی کنند.
الف) ساقه و برگ خیلی کند رشد می کند، حتی اگر در بهار و تابستان به خوبی تغذیه شود.
ب)خاک زود به زود خشک می شود؛ بنابراین نیاز به آبیاری زیادتر است.
پ) نوک ریشه از ته گلدان بیرون می زند.
گیاه را به ترتیبی که در زیر شرح می دهیم، از گلدان خارج کنید. اگر ریشه گیاه به ته گلدان رسیده باشد، به جای خاک، توده ای درهم پیچیده از ریشه نمایان می شود. اگر ریشه گیاه به ته گلدان نرسیده باشد، آن را به همان صورت به همان گلدان برگردانید، در این حالت گیاه صدمه ای نمی بیند.
روش اول تعویض گلدان
بهترین وقت تعویض گلدان، فصل بهار است. برای این کار، گلدان تازه ای را که کمی از گلدان قبلی بزرگتر باشد، انتخاب کنید. اگر گلدان خیلی بزرگتر باشد، در رشد آن وقفه ایجاد می شود. پیش از گذاشتن در گلدان جدید می توان آن را به چند گیاه مستقل تقسیم کرد و هر یک را در گلدان مستقل قرار داد.
1) اگر می خواهید گیاه خود را در گلدان کهنه بکارید، باید حتما آن را کاملا تمیز کنید. اگر گلدان نو است، قبلا آن را چند ساعت در آب بخیسانید.
2) اگر گلدان سفالی دارید، سوراخ ته گلدان را با تکه های خرد شده سفال بپوشانید و قدری کمپوست در آن بریزید.
3) گیاه را آب دهید یک ساعت بعد گلدان را وارونه و کاملا خارج کنید. گلدان را به لبه میز بزنید. اگر لازم باشد، با چاقو جدار داخلی گلدان را از خاک چسبیده به آن جدا کنید. با جدا شدن گیاه، گلدان را با دست دیگر بالا بکشید.
4) ریشه ها و باقیمانده های مرده گیاهی را جدا کنید. بعضی قسمت های توده ریشه درهم بافته را با دقت سست کنید. هر نوع ریشه پوسیده را جدا کنید، اما مراقب باشید که به ریشه صدمه زیاد وارد نشود.
5) گیاه را روی لایه کمپوستی قرار دهید که در گلدان جدید ریخته اید و فاصله بین گیاه و گلدان را به تدریج با کمپوست پر کنید. کمپوست باید کمی مرطوب باشد.
6) با انگشتان شست خود کمپوست را بفشارید. باز هم کمپوست بریزید و بفشارید تا با خاک قبلی هم همسطح شود. سرانجام گلدان را چند بار با ملایمت به زمین تقه بزنید تا کمپوست در جای خود قرار گیرد.
گلدان را آب دهیدو به مدت یک هفته در جای سایه دار بگذارید. هر روز به برگ های آن آب بپاشید تا پژمرده نشود. سپس آن را در سکو یا محل خود قرار دهید و طبق روش معمول عمل کنید.
روش دوم:
به دلایلی چند به ویژه در مورد گلدان های بزرگ ممکن است نخواهید گلدان ها را تعویض کنید یا قادر به اجرای چنین کاری نباشید. در این حالت باید خاک سطح گلدان ها را عوض کنید. برای این کار هر سال در فصل بهار حدود 2 تا 3 سانتی متر و برای گلدان های بزرگ تا 5 سانتی متر خاک گلدان را بیرون بریزید و به جای آن کمپوست تازه اضافه کنید.
خیلی وقت ها پیش آمده، همانطور که دست به آچار شده ایم، دست به ماله و کمچه هم شده ایم. پیش می آید که گوشه ای از ساختمان محل زندگی مان دچار مشکل شده یا کارهای کوچک و جمع و جور بنایی را خودمان بتوانیم انجام دهیم. مطلب پیش روی شما نکاتی درباره همین کارهای جزیی می گوید و آموزش مختصری است برای یکی از اصلی ترین مصالح بنایی یعنی ملات. از نظر نحوه خودگیری، ملات ها به دو دسته هوایی و آبی دسته بندی می شوند. خاصیت چسبندگی در ملات باید حداکثر یکی دو ساعت پس از مصرف در ملات ظاهر شود و پس از ده تا دوازده ساعت به حداکثر خود برسد. ملات باید نفوذ پذیر باشد تا بتواند در قطعات مجاور خود نفوذ کرده وموجب چسبیدن آنها به خود بشود. ملات باید بتواند در مقابل نیروهای فشاری و کششی ساختمان به اندازه کافی مقاوم باشد. حداقل مقاومت فشاری و کششی ملات باید مساوی ضعیف ترین عضو ساختمان باشد، زیرا حداکثر مقاومت ملات ها را می توان به دو گروه ملات های زودگیر که ماده چسبنده آن گچ است و ملات های دیرگیر تقسیم کرد. ملات های زودگیر بسیار سریع عمل می کنند، به طوری که پس از ۳ تا ۴ دقیقه بعد از آنکه با آب مخلوط شدند، شروع به سخت شدن کرده و بعد از آن ۱۰تا ۱۵ دقیقه پس از مصرف عمل سخت شدن آنها به پایان می رسد.
ملات گچ وخاک، پر مصرف ترین انواع ملاتهای زود گیراست. خاک مورد مصرف در این ملات، خاک رس است که باید سرند شود. نسبت گچ و خاک در این نوع ملات ۵۰ درصد خاک و ۵۰ درصد گچ است. . مورد مصرف ملات گچ و خاک علاوه بر تیغه های ۵ سانتیمتری، در زیرسازی سفیدکاری نیز استفاده میشود. در مورد استفاده از ملات گچ و خاک برای زیرسازی سفیدکاری نخست روی دیوار آجری را قبلاً شمشه گیری و بین فاصله های شمشه گیری را با ملات گچ و خاک پر می کنند. علت پاشیدن گچ وخاک درون آب آن است که تمام ذرات گچ در مجاورت آب قرار گیرد. از ملات گچ وخاک در طاق ضربی نیز استفاده می شود. مصرف ملات گچ و خاک فقط در مناطقی که رطوبت هوا زیاد نیست و اصولاً آب و هوا خشک است مجاز است و در شهرهای مرطوب (جاهای مرطوب) این ملات به سرعت رطوبت هوا را گرفته و فاسد می شود. به علت زودگیر بودن، ملات گچ و خاک را باید به میزان کم ساخت. زمان ریختن خاک به داخل آب تا پایان مصرف آن حداکثر از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تجاوز نکند. بهترین آزمایش برای میزان پراکندگی خاک درون گچ، رنگ یکنواخت آن است. باید دقت کرد که رگه های سفید گچ و یا رگه های سیاه خاک در مخلوط موجود نباشد.
از پاشیدن گچ در آب به دست می آید. ملات گچ پس از ۱۰ دقیقه شروع به خودگیری می کند و پس از ۲۵ دقیقه خودگیری آن پایان می پذیرد. دوغاب گچ باید قبل از ۱۰ دقیقه و ملات آن پیش از ۲۵ دقیقه به مصرف برسد. گچ مورد استفاده در ملات گچ،گچ الک شده است. پس از اتمام عملیات اندودکاری یک لایه نازک از ملات گچ کشته را که دارای سرعت خودگیری کمتری است، روی سطح دیوار وسقف اندود می کنند.
برای ساختن ملات کاهگل بعد از درست کردن این مخلوط، مخلوط باید یک تا ۲ روز بماند و دوباره ورز داده شود. رنگ خاک رسی که گرافیت داشته باشد، خاکستری است. خاک رسی که بدون اکسید آهن باشد سفید رنگ است. رنگ خاک رسی که اکسید آهن سه ظرفیتی داشته باشد، سرخ است. رنگ خاک رسی که کربن داشته باشد، تیره است. خاک رسی که اکسید آهن دو ظرفیتی داشته باشد کبود است. برای جلوگیری از ترک خوردن گل به آن کاه اضافه می کنند. برای پایین آوردن درجه انجماد ملات در زمستان و جلوگیری از سبز شدن و رشد علف در آن نمک طعام به آن اضافه می کنند. گل نیمچه کاه دارای کاه کمتری است. برای هر متر مکعب ملات کاه گل حدود ۵۰ کیلوگرم کاه لازم است. برای ساخت سیم گل، دانه های کاه را می کوبند، سپس ریز شده آن را با خاک مخلوط می کنند. در استفاده از ملات گل حداقل عرض دیوارها ۸۰ سانتی متر است.
مرغوبترین و رایج ترین ملات مورد استفاده در ساختمان ملات ماسه سیمان است. در ساخت ملات ماسه سیمان از ماسه شسته و سیمان استفاده می شود. مقدار سیمان مورد مصرف در ملات ماسه سیمان بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم در متر مکعب است. متداول ترین نسبت ماسه وسیمان در کارگاه ها یک قسمت حجمی سیمان و۵ قسمت حجمی ماسه است. ملات ماسه سیمان را باید به مقدار کم ساخت؛ به طوری که از زمان مخلوط کردن دانه با آب تا پایان مصرف آن حداکثر بیش از ۲ ساعت طول نکشد. اگر ملات ماسه سیمان را با ملات ساز درست می کنیم، حداقل ملات در حدود ۳ دقیقه باید درون ملات ساز بچرخد. اگر ملات را با دست (روش دستی) درست می کنیم، ابتدا باید سیمان و ماسه را با بیل دو بار برگردان کرد. بهترین آزمایش تشخیص برای پراکندگی یکنواخت سیمان در ماسه رنگ یکنواخت آن است. رنگ ملات ماسه سیمان باید متمایل به رنگ سبز باشد. باید حتماً از ساختن آخوره (آبخوره) خودداری کنیم، زیرا آخوره دانه های سیمان را که سبک تر وریزتر بوده همراه آب شسته و به قسمت های پایین ملات برده و یکنواختی سیمان را در ملات از بین می برد و باعث ناهماهنگی ملات می شود.
ملات های آهکی در ایران پیشینه ۳۰۰۰ ساله دارد. ملات گل آهک، ارزان ترین وضعیف ترین ملات و استانداردی برای آن تعیین نشده است. ماده چسبنده در ملات گل آهک، آهک شکفته است. ملات گل آهک یک ملات آبی است و برای رسیدن به مقاومت مطلوب باید در مجاورت رطوبت قرار گیرد. آهک مورد نیاز در ملات گل آهک حدود ۳۰۰ کیلوگرم در متر مکعب است. شفته همان ملات گل آهک است که به آن قلوه های سنگ اضافه می کنند. از شفته بیشتر در پی سازی یا زیر سازی راه ها استفاده می شود. به شفته پر آهک شفته تیزان هم گفته می شود. شفته تیزان برای جاهایی که نیاز به پی قوی و با استحکام بیشتر باشد، به کار می رود. ملات گل آهک و شفته آهکی در هوای گرم ومرطوب سریعتر می گیرد و مقاوم تر می شود. اگر در ملات گل آهک بجای خاک از ماسه کفی استفاده شود، به آن ملات ماسه آهک گفته می شود. از ملات ماسه آهک برای سطوحی که در جوار رطوبت هستند هم می توان استفاده کرد. آهک مورد نیاز در ملات ماسه آهک ۳۰۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم در مترمکعب ماسه است. ملات ماسه آهک بیشتر در دیوار چینی کاربرد دارد. ملات ماسه آهک تا چندین روز باید مرطوب نگهداشته شود؛ در غیر اینصورت فعل و انفعالات شیمیایی آهک در ملات یاد شده متوقف می شود و ملات می سوزد.
منبع: کتاب شناخت مواد و مصالح ساختمانی و کتاب اجزای ساختمان و ساختمان تألیف سیاوش کباری
گاهی عدالت قالبی در خانواده، نوعی بی عدالتی است. یعنی فرزندان در سنین و شرایط مختلف، نیازهای متفاوتی دارند. البته چون شرایط زندگی همواره در حال تغییر است، بنابراین تمامی فرزندان، شرایط متفاوت را به خوبی تجربه می کنند. مثلاً در خانواده ما دختر بزرگم پول توجیبی بسیار بیشتری از دختر دومم می گرفت خصوصاً بعد از آن که وارد دانشگاه شد، اما دختر دوم من سه سال آخر دبیرستان را در مدرسه ای درس خواند که شهریه ی بسیار بالایی داشت؛ یعنی او در عمل دید که دریافت پول توجیبی بیش تر خواهر بزرگ ترش بی عدالتی نبود، شرایط آن دو فرق می کرد، بعد از آن که او هم وارد دانشگاه شد، پول توجیبی برابر با خواهر بزرگ ترش دریافت می کند. وقتی والدین نیازهای فرزندان را به درستی ارزیابی کنند و همیشه نشان دهند که آنچه برایشان مهم است، صلاح فرزندان و حفظ حقوق آنهاست، فرزندان آنقدر احساس امنیت می کنند که با خود بگویند: پدر و مادر مرا هم خیلی دوست دارند و آنچه لازم باشد و از دستشان برآید، برایم انجام می دهند. شاید این سؤال مطرح شود که از کجا معلوم که والدین، صلاح هر فرزند را به درستی تشخیص دهند؟ مثلاً شاید از سنی برای فرزند پسرشان پیش بینی هایی بکنند یا سرمایه ای در نظر بگیرند، اما برای فرزند دخترشان نوع دیگر حمایت و هزینه را تقبل کنند. به هر حال دیدگاه های فرهنگی و سنتی بر رفتار والدین تأثیر می گذارد که همیشه هم درست نیست. هر وقت والدین با خود بگویند من در این موقعیت چه فکری می کنم؟ و چرا این فکر را می کنم؟ دلایل من برای درستی فکرهایم چیست؟ و آیا می شود در این مورد فکرهای دیگری هم داشت؟ آن وقت تا حد زیادی نسبت به موقعیت فرزندانشان و نیازهای آنان با بصیرت بیش تری برخورد خواهند کرد و نیز این پیام را به فرزندانشان خواهند داد که نگرش ها و تصمیمات آنها نه به خاطر تعصبات و سرسختی ها بلکه بر اساس فکرهای منطقی و در نظر گرفتن واقعیت های محیطی است، همین به فرزندان امنیت می دهد که: آنها تا حدی که می توانند مرا حمایت می کنند....
اگر فرزندی وسیله ای بخواهد و پول کافی نداشته باشد والدین چه باید بکنند؟
ممکن است فرزند ما بخواهد وسیله گرانی بخرد و شاید لازم باشد هفته ها و یا حتی ماه ها پول خود را پس انداز کند. در این مورد چگونه برخورد کنیم؟ باید توجه داشته باشیم که هدف از دادن پول توجیبی، جلب مشارکت کودک است نه وارد کردن فشار بر او، بنابراین در صورتی که کودک 3 تا 4 ساله شما واقعاً به خرید آن کالا تمایل دارد و برای این کار نیز در حال پس انداز کردن است، بعد از یک هفته یا حداکثر 10 روز شما می توانید به عنوان تشویقی برای موفقیت او در پس انداز، بقیه پول مورد نیاز را به او بدهید، اما در صورتی که وسیله ای را می خواهد و در عین حال نمی تواند از خرید روزانه خوراکی نیز دل بکند و در نتیجه پس اندازی هم ندارد، لزومی ندارد در این مورد به او کمک کنید. البته گاهی اوقات کودک با پس انداز کردن یکی دو هفته ای، توانایی خرید آن کالا را پیدا می کند. در این گونه مواقع پیشنهاد می شود برای تشویق کودک در مدتی که پولش را جمع می کند، یکی دو بار خوراکی مورد علاقه اش را که معمولاً خودش با پول توجیبی اش تهیه می کند، به عنوان جایزه بخرید. البته با افزایش سن کودک، مدت زمانی که او می تواند پولش را پس انداز کند و در عین حال نیازی به کمک نداشته باشد، افزایش می یابد.
ادامه دارد...
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات