شرح احادیث اخلاقی درس خارج فقه مقام معظم رهبری
پیامبر اکرم(ص) می فرمایند:
من اكل ما يشتهي ولبس ما يشتهي وركب مايشتهي لم ينظر اللّه اليه حتی ينزع او يترك
(تحف العقول صحفه ۳۸)
در جمله «ركب مايشتهي»، احتمال دارد كه معنای حقيقی كلمه مراد باشد؛ يعنی هر مركبی كه مورد ميل اوست، انتخاب كند و احتمال دارد به معنای «ركب الامر» باشد؛ يعنی هر كاری دلش خواست انجام دهد. به هرحال، نظر و توجه الهی كه رأس همه خيرات و مايه همه كمالات انسان در عالم وجود است، با ارتكاب اين امور از انسان گرفته می شود و ترك آن هم به اين معناست كه با رياضت اختياری، آنچه هوس می كند و می تواند انجام دهد، كنار بگذارد.
كسانی كه قدرت انجام تمام مشتهيات خود را ندارند، بايد قدر بدانند، زيرا اين نعمت بزرگی است كه انسان در مقابل هوا و هوس های خود، ميدان گسترده ای نداشته باشد. گرچه اگر بتواند و مبارزه كند، ثواب بيشتری دارد.
سخن نیک
كسي كه واعظ دروني نداشته باشد، موعظه هاي مردم سودي به او نمي رساند.
امام محمد باقر (ع)
معرفی کتاب و نرم افزار
ابزار نگارش آیات قرآنی
با این نرم افزار می توانید هر یک از آیه ها، ترجمه ها و یا آدرس آنها را در نرم افزارهایی مانند Word،Notepad،Photoshop و... درج کنید.
این نرم افزار از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلا می به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است.
یک شبهه ویک پاسخ
پرسش: ما معتقديم امام زمان(عج) وجود دارد، از طرفي هم دوازده امامي هستيم و لفظ امام را براي ايشان به كار مي بريم. آيا صحيح است، حضرت آيه الله سيد علي خامنه اي، رهبر معظم انقلاب را با لفظ امام خطاب كنيم؟ مگر ما تنها يك امام زنده نداريم؟ مگر امام به معصوم نمي گويند؟
پاسخ: امام، واژه اي عربي و به معناي پيشوا، سرپرست و مقتداست. راغب اصفهاني مي نويسد: «امام كسي است كه به او اقتدا مي شود، چه شي مورد اقتدا انسان باشد كه به گفتار و كردارش اقتدا شود يا كتابي باشد يا شيديگري، چه اقتدا حق و صواب باشد و چه باطل و ناصواب». بنابراين معناي لغوي واژه امامت آن است كه مورد تبعيت و پيروي قرار گيرد؛ يعني رئيس باشد. از آن جهت كه در مفهوم امامت تبعيت و اقتدا نهفته است، به كسي كه نماز جماعت را برگزار مي كند، امام گويند، زيرا مردم در قيام و ركوع و سجده و تشهّد به وي اقتدا و از او تبعيت مي كنند، بنابراين كلمه امام به معناي رهبر و پيشوا است كه در موارد گوناگون کاربرد دارد، به برخي عالمان ديني هم امام اطلاق مي شود. چون پيش قراول آن علم يا رهبر سياسي جامعه هستند، مانند: امام محمد غزالي، امام شافعی و... بدينسان اطلاق آن بر غير ائمه(ع) با توجه به همين معنا مانعي ندارد؛ گرچه بديهي است امام به مفهوم خاص كلامي به دوازده اختصاص امام دارد. از آنجا كه مقام معظم رهبري، عالم ورهبر سياسي جامعه است، واژه امام بر ايشان نيز اطلاق می شود.
اخبار ستاد اقامه نماز
راه اندازی سامانه اطلاعات ائمه جماعات در صنعت نفت
سامانه اطلاعات ائمه جماعات صنعت نفت به آدرس www.eservice.mop.ir توسط دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت وهمکاری کارگروه انفورماتیک ستاد اقامه نماز راه اندازی شد.
حجه الاسلام والمسلمین بحرانی، رئیس دفتر ارتباطات حوزوی وزارت نفت در تشریح دلایل راه اندازی این سامانه گفت: به منظور تجمیع و تمرکز بخشی اطلاعات جامع روحانیون همکار صنعت نفت برای بهره برداری بخش های مختلف ستاد اقامه نماز به ویژه دفتر ارتباطات حوزوی، کارگروه اطلاعات وآمار و معاونت آموزش و همچنین خدمات دهی بهتر به اعزه روحانی این سامانه با همکاری صمیمانه مدیریت انفورماتیک وزارت نفت راه اندازی شد. به همه روحانیون صنعت نفت ابلاغ شد که در یک بازه زمانی یک ماهه با ورود به صفحات شخصی خود در این سامانه با استفاده از کلمه عبور وکد کاربری که همان کدملی و کد دفتر ارتباطات حوزوی است، به بارگذاری اطلاعات خواسته شده در سامانه اقدام کنند.
روحانیون صنعت نفت که دارای کد همکاری در دفتر ارتباطات حوزوی هستند، می توانند به آدرس اینترنتی www.eservice.mop.ir وارد سامانه شده و به بارگذاری اطلاعات خواسته شده اقدام کنند پس از بازه زمانی یاد شده، خدمات به روحانیون در قالب همین سامانه صورت خواهد گرفت.
يگانه موعظه قرآن
«قُلْ انَّما اعِظُكُمْ بِواحِدَةٍ انْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنى وَ فُرادى ثُمَّ تَتَفَكَّرُوا ما بِصاحِبِكُمْ مِنْ جِنَّةٍ انْ هُوَ الّا نَذيرٌ لَكُمْ بَيْنَ يَدَىْ عَذابٍ شَديدٍ» سباء-46
بگو: شما را تنها به يك چيز اندرز مىدهم و آن اينكه دونفر دونفر يا يكنفر يكنفر براى خدا قيام كنيد، سپس بينديشيد، سرپرست شما [محمد (ص)] هيچ گونه جنونى ندارد، او فقط بيمدهنده شما در برابر عذاب شديد است. خداوند به پيامبرش دستور مىدهد كه به مردم بگو: شما را به يك موعظه وصيت مىكنم. معلوم است كه آن يك موعظه، اهميت فراوانى دارد و هيچ چيز ديگر در آن حد از اهميت نيست و گر نه به آن هم سفارش مىكرد. آن مطلب يگانه پراهميت كه تنها سفارش پيامبر (ص) است، «دعوت به قيام براى خدا» است. اگر انسان ها به اين يگانه موعظه عمل كنند، هيچ مفسدهاى رخ نمىدهد و هيچ ظلم و ستمى واقع نخواهد شد، چون تمام فسادها، تكذيب ها و ظلم ها با انگيزه غيرخدايى است.
دعوت به تفكر
بعد از آن موعظه يگانه مىفرمايد: حال كه خدايى شديد، درباره خود
پيامبر (ص) و نبوّت او به تفكر بنشينيد كه آيا جنون، او را به ادعاى نبوت واداشته است؟ وقتى در اعمال، رفتار و گفتار او كه سالها در ميان شما بوده، فكر كنيد، تصديق خواهيد كرد كه دعوت او از سر جنون، سحر، كهانت و امثال آن نيست؛ او كه صداقت، امانت، پاكدامنى و خيرخواهىاش بر كسى پوشيده نيست، شما را از گمراهى، ظلم و ستم بيم مىدهد و نگرويدن به او خلاف عقل است. امام خمينى(ره) در ذيل اين آيه مىفرمايد: خداوند تبارك و تعالى در اين آيه مىفرمايد كه يك موعظه، فقط يك موعظه به شما مىكنم. يك موعظهاى كه واعظش خداست و آورنده موعظه پيغمبر اكرم (ص) است و مىفرمايد فقط يك موعظه است، اين موعظه بايد اهميتش خيلى زياد باشد. خداى تعالى در اين كلام شريف، از سرمنزل تاريك طبيعت تا منتهاى سير انسانيت را بيان كرده و بهترين موعظههايى است كه خداى عالم از ميان تمام مواعظ انتخاب فرموده و اين يك كلمه را پيشنهاد بشر فرموده، اين كلمه تنها راه اصلاح در جهان است. قيام براى خداست كه ابراهيم خليل اللَّه(ع) را به منزل خلّت رسانده و از جلوههاى گوناگون عالم طبيعترهانده است.
خليل آسا درِ علم اليقين زن نداى لااحبّ الآفلين زن
قيام اللّه است كه موسى كليم(ع) را با يك عصا به فرعونيان چيره كرد و تمام تخت و تاج آنها را به باد فنا داد و نيز او را به ميقات محبوب رساند... قيام براى خداست كه خاتم النبيّين (ص) را يك تنه بر تمام عادات و عقايد جاهليت غلبه داد و بتها را از خانه خدا برانداخت و به جاى آن توحيد و تقوا را گذاشت و نيز آن ذات مقدس را به مقام قاب قوسين او ادنى رساند.
شهید قربانعلی عسگری
شهید عسکری درسال 1349 وارد شرکت ملی نفت شد. دردوران مبارزه با رژیم ستمشاهی جزء نخستین کسانی بود که به صف اعتصاب کنندگان شرکت ملی نفت پیوست و همواره در تظاهرات ها حضوری فعال داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی با همان شور انقلابی به جبهه های حق علیه باطل رفت و سرانجام منطقه شرهانی در فکه، میعادگاه او برای پوشیدن لباس پر افتخار شهادت شد و نامش جاودانه شد.
همسر شهيد درباره وي مي گويد: «تواضع، مهرباني و دلسوزي نسبت به خانواده و فاميل در او بسيار برجسته بود و همواره سعي مي كرد كه ارتباط با فاميل را حفظ كند و از حال آنان باخبر باشد».
زلال احکام
افتتاح حساب سپرده های بانکی
پرسش: باز کردن سپرده های بانکی با قصد رسیدن به سود چه حک می دارد؟ و آیا در این زمینه فرقی بین بانک های خصوصی و دولتی وجود دارد؟
پاسخ: اگر بانک ها بر اساس قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و مورد تأیید شورای نگهبان، عمل کنند، بی اشکال است و نسبت به غیر بانک ها هم اگر در قالب یکی از عقود صحیح شرعی باشد، اشکال ندارد.
با فرزانگان
عصبانی شدن شهید بهشتی
فرزند شهید آیه الله دکتر بهشتی در خاطرات پدر شهیدش می گوید:
وارد خانه که شد، دید لامپ را عوض کرده ام، خوشحال شد و کلی تشکر کرد که دیگر دارم مرد می شوم و از این حرف ها.اما وقتی گفتم که آن را از تعاونی دادگستری آورده اند، از ناراحتی صورتش سرخ شد. بعد هم چراغ را خاموش کرد و گفت: شما فکر می کنید پدرتان بعد از انقلاب با قبل از انقلاب تفاوت کرده است که گفته اید برایتان لامپ بیاورند؟