آمریکا قادر نیست صادرات نفت ایران را متوقف کند
زنگنه: بررسی دلایل خروج قطر از اوپک ضروری است
اهواز؛ مقصد اول سفر مدیرعامل شرکت ملی نفت
احیای کارت سوخت درجاده مصرف بنزین
مجلس نشینان حامی احیای کارت سوخت
انتصاب مدیرکل بازرسی وزارت نفت
بررسی اقدامهای امیدآفرین در اتاق فکر
صنعت انتقال نفت به موزه نیاز دارد
توسعه ورزش در کنار بومی سازی و جذب فرزندان کارکنان
نخستین پیروزی تیم شهر اولین ها در خانه
رئیس جمهوری گفت: آمریکا بداند نفت خود را می فروشیم و خواهیم فروخت. آنها قادر نیستند جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. اگر روزی بخواهند صادرات نفت ما را متوقف کنند، نفتی از خلیج فارس صادر نخواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، روز سه شنبه (۱۳ آذرماه) در سفر به استان سمنان و در جمع مردم شاهرود گفت: آمریکا به دنبال کودتا در کشور ما ناموفق بود. آنها در پی تجزیه و جدا کردن خوزستان، تحریم ایران و شکستن قدرت کشورمان بودند اما موفق نشدند و باید بررسی شود چرا آمریکا این همه از ملت ایران و ایرانی ها عصبانی است.
وی افزود: آمریکا اعلام کرد که ایران را از صادرات نفت محروم می کند، ایران را از تبادل تجاری با دنیا باز می دارد و ایران را در منطقه و جهان منزوی می کند و اعلام کرد در منطقه اهدافی دارد تا به آنها دست یابد؛ اما ملت بزرگ ما در تمام این صحنه ها ثابت کرد پیروز نهایی این نبرد خواهد بود. رئیس جمهوری تصریح کرد: آمریکا قادر نیست روابط تجاری ما را با منطقه و جهان قطع کند و باید بداند در سراسر این سرزمین مردم ما با کشورهای منطقه و جهان روابط فرهنگی و اقتصادی و سیاسی خود را حفظ خواهند کرد و ارتباطات خود را با همسایگان و کشورهای اسلامی و جهان توسعه خواهیم داد. روحانی با بیان این که بودجه متعادل و سالمی را در ۲۵ آذر ماه تقدیم مجلس می کنیم، اعلام کرد: ۴۳۳ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمومی سال ۹۸ پیش بینی کرده ایم. وی با تاکید بر این که ۹۷ درصد جمعیت استان سمنان از نعمت گاز برخوردارند، گفت: گازرسانی به روستاهای استان سمنان تا پایان این دولت تقریبا تمام می شود.
معاون اول رئیس جمهوری همزمان با کاهش دما در سراسر کشور و افزایش مصرف گاز، بخشنامه مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی را ابلاغ کرد. اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری در بخشنامه ای خطاب به وزارتخانه ها، سازمان ها، موسسه ها و شرکت های دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی، نیروهای مسلح و استانداری ها، بر لزوم مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی تاکید کرد و به این منظور نکاتی را یادآور شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: بحث بالا رفتن نرخ حامل های انرژی برای امسال وجود ندارد؛ موضوع کارت سوخت نیز نباید ابهام ایجاد کند چرا که هدف از احیای مجدد کارت هوشمند سوخت، جلوگیری از قاچاق است. علی لاریجانی، روز دوشنبه (۱۲ آذرماه) در نشست خبری که به مناسبت روز مجلس برگزار شد، با بیان اینکه از اواسط کار مجلس شورای اسلامی این موضوع مشخص بود که ایران با چالش های اقتصادی مواجه است، اظهار کرد: نمایندگان مجلس درصدد حل این چالش ها هستند. یکی از علل وجود چالش ها در کشور دولت پهن پیکری است که هزینه زیادی برای کشور به بار می آورد و این حجم از گستردگی، منابع کشور را کاهش می دهد. وی درباره برخی قوانین مهم که در مجلس مصوب شده است، گفت: قانون مدیریت مصرف سوخت، احکام دائمی توسعه کشور، قانون استاندارد، قانون برنامه ششم، قانون صدور چک، قانون حمایت از حقوق کودکان، قانون حمایت از حقوق معلولان، قانون کاهش اعدام، قانون ثبت اختراع ها، قانون هوای پاک و خاک و قانون منع بهکارگیری بازنشستگان از قوانین مهم تصویب شده در مجلس است. رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که مجلس چه اهدافی را برای بودجه سال آینده در نظر گرفته است، تصریح کرد: مسائلی درباره تنگناهای صادرات و واردات، همچنین نوسان های فروش نفت وجود دارد. در چند روز گذشته شاهد بودیم که قیمت نفت به بشکه ای ۷۰ دلار رسید و اکنون قیمت آن کاهش یافته که این نوسان ها بدون شک در بودجه تاثیرگذار است.
لاریجانی در ادامه به روابط ایران و چین اشاره و آن را راهبردی اعلام کرد و گفت: ایران با چین روابط بلندمدتی دارد. چین کشور تاثیرگذاری است و برای تامین انرژی و سرمایه گذاری می تواند با ایران در تعامل باشد و در بخش انرژی کشورمان نیز سرمایه گذاری کند. وی درباره افزایش قیمت بنزین گفت: بحث بالا رفتن نرخ حامل های انرژی وجود ندارد و موضوع کارت سوخت نیز نباید ابهام ایجاد کند، زیرا با انجام این مهم تنها قصد جلوگیری از قاچاق سوخت را داریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: باید جلوی قاچاق سوخت گرفته شود. راه حل هایی در این زمینه وجود دارد و از ظرفیت برخی اقتصاددان ها و رسانه ها استفاده شده و مرکز پژوهش های مجلس نیز در رابطه با این موضوع کار کرده است تا افزون بر جلوگیری از قاچاق، همچنین فراهم شدن زمینه کاهش مصرف، به مردم فشار نیاید. لاریجانی تصریح کرد: در هر صورت این موضوع سه وجهی (جلوگیری از قاچاق، کنترل مصرف سوخت و جلوگیری از تورم و فشار اقتصادی) باید بر اساس یک مدل باشد تا به تورم منجر نشود، از این رو بعید می دانم که تا پایان امسال قیمت حامل های انرژی تغییر کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در برخی رسانه ها مطالبی درباره امضای قرارداد نفت در برابر غذا بین ایران با کره جنوبی مطرح شده است که این موضوع را تکذیب می کنم. به گزارش ایرنا، بهرام قاسمی روز دوشنبه (۱۲ آذرماه) در نشست خبری و در پاسخ به این پرسش که ابهام هایی درباره کانال مالی بین ایران و اروپا از قبیل نفت در برابر غذا و تعیین میزبانی وجود دارد، گفت: درباره موضوع میزبانی هنوز زود است قضاوت کنیم. وی افزود: مباحثی در میان کشورهای اروپایی وجود داشته است و برخی کشورها این امکان را نداشتند که میزبانی را عهده دار شوند و برخی دیگر نیز اعلام آمادگی و این موضوع را با ما مطرح کرده اند، منتظر می مانیم تا روند تکمیل و قطعی شود. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: فشار آمریکا به کشورها جدی است و این موضوع پیچیدگی هایی دارد، اما اراده دیده شده در کشورهای اروپایی مثبت است و تصور می کنم در حال یافتن راهکارهایی برای استقرار سازوکارهای مناسب هستند. قاسمی گفت: نگاه ما خوشبینانه است و امیدواریم این روند به خوبی پیش برود، همچنین شایعه پراکنی و گفتارهای غلط از قبیل نفت در برابر غذا که از کانون های مشخصی بیان می شود، زیربنایی ندارد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: آخرین وضع سرمایه گذاری ها، میدان های مشترک و بازیافت نفت و همچنین تولید نفت ایران طی امسال و سال گذشته با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در کمیسیون انرژی مجلس بررسی شد. اسدالله قره خانی درباره جلسه عصر روز یکشنبه (۱۱ آذرماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که با حضور مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برگزار شد، گفت: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و معاونان وی در جلسه عصر دیروز این کمیسیون حضور یافتند و درباره برنامه های آینده این شرکت و وضع تولید نفت طی امسال و سال گذشته توضیحاتی ارائه کردند. وی افزود: در این نشست مباحثی درباره روند سرمایه گذاری ها، میدان های مشترک و بازیافت نفت مطرح، همچنین چالشی که از سوی اعضای کمیسیون عنوان شد، بحث تامین بودجه بود، زیرا هر میزان فروش نفت کاهش یابد سهم و بودجه شرکت ملی نفت نیز کاهش می یابد، اما هزینه های نفت افزایشی است. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان این که توان تولید بالایی در شرکت ملی نفت ایران وجود دارد، تصریح کرد: هر میزان که مشتری وجود داشته باشد، در بخش تولید مشکلی وجود ندارد، البته در بحث فروش مشکلاتی ایجاد شده که بر اساس روش های جدید، روند فروش ادامه دارد.
جلسه فوق العاده هیئت وزیران صبح و بعدازظهر یکشنبه (۱۱ آذرماه) با موضوع بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور تشکیل شد که در پایان، لایحه بودجه سال آینده به تصویب هیئت وزیران رسید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، در این جلسات، تبصره های پیشنهادی ارقام کلان و ویژگی های بودجه مورد بحث و تبادل نظر اعضا قرار گرفت و لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور به تصویب رسید. بر اساس این گزارش، یکی از مباحث کلیدی لایحه بودجه سال آینده، تعیین قیمت حامل های انرژی و همچنین میزان فروش نفت است. بهروز نعمتی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی چندی پیش گفت: صادرات نفت خام ایران در بودجه سال آینده بیش از یک میلیون بشکه در روز پیش بینی می شود.
رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد که هنوز هیچ رقم قطعی درباره کاهش احتمالی تولید نفت این کشور در هماهنگی با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از بوینوس آیرس، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز شنبه (۱۰ آذرماه) پس از دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ (جی ۲۰) اعلام کرد که هیچ رقم قطعی درباره کاهش احتمالی تولید نفت در اختیار ندارد، اما روسیه به همکاری در زمینه کاهش تولید جهانی نفت ادامه خواهد داد.
وی گفت: ما درباره تمدید معاهداتمان توافق داریم، هنوز هیچ توافق نهایی درباره حجم معاملات نیست، اما به همراه عربستان این کار را انجام خواهیم داد. رئیس جمهوری روسیه افزود: درباره اینکه رقم نهایی چیست، ما توافق کردیم که وضع بازار را بررسی کنیم و به سرعت به آن واکنش نشان دهیم.
وزیر نفت و گاز عمان اعلام کرد که باور دارد میان تولیدکنندگان نفت عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، برای کاهش دوباره تولید نفت اجماع وجود دارد. به گزارش خبرگزاری رویترز از وین، محمد بن حمد الرمحی، روز یکشنبه (۱۱ آذرماه) در پاسخ به پرسشی درباره وجود اجماع درباره کاهش تولید نفت گفت: بله، این طور فکر می کنم؛ ما از مزیت های کاهش تولید بهره بردیم. وی همچنین از آمادگی عمان برای همکاری با تصمیم اوپک و متحدانش برای کاهش تولید نفت خبر داد و گفت: البته، ما همواره قهرمان کاهش تولید بوده ایم. قرار است این هفته نشست اوپک و غیراوپک برای بررسی شرایط بازار، در وین پایتخت اتریش برگزار شود.
میانگین قیمت سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در هفته گذشته بیش از ۴ دلار نسبت به هفته پیش از آن کاهش یافت و به کمتر از ۶۰ دلار رسید. به گزارش دبیرخانه اوپک، میانگین قیمت سبد نفتی اوپک در هفته گذشته به ۵۸ دلار و ۸۰ سنت رسید، در حالی که قیمت این شاخص در هفته پیش از آن ۶۲ دلار و ۸۳ سنت بود.
همچنین قیمت سبد نفتی اوپک در روز جمعه (۹ آذر ماه) به ۵۸ دلار و ۳۳ سنت رسید. سبد نفتی اوپک شامل انواع نفت خام تولیدی در ۱۵ کشور عضو این سازمان است.
وزیر نفت بررسی دلایل خروج قطر از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را ضروری عنوان کرد. به گزارش خانه ملت، بیژن زنگنه در آستانه یکصدوهفتادوپنجمین نشست اوپک این را مطلب را درباره اعلام خروج قطر از اوپک اعلام کرد.
زنگنه درباره صادرات نفت ایران هم گفت: با تلاش شبانه روزی و وحدت نظر در کل اجزا و ارکان نظام، وزارت نفت شبانه روزی برای صادرات نفت تلاش می کند تا بتواند مشکلات مردم را تا حد ممکن با افزایش درآمدهای ارزی کاهش دهد. زنگنه درباره جلسه با کمیسیون انرژی مجلس هم توضیح داد: پیشنهادهای مربوط به موضوع طرح جامع انرژی به هیئت دولت ارائه شده است.
وی درباره طرح برندینگ جایگاه های عرضه سوخت اظهار کرد: پس از ماه ها بررسی، پیش نویس طرحی درباره برندینگ در کمیسیون انرژی مطرح شد و در آینده نزدیک به صحن مجلس ارائه می شود که در آن ضوابط دقیق و روشنی برای ارتقای رفاه و افزایش کسب وکار جایگاه داران طراحی شده است. وزیر نفت ادامه داد: ۹۰ درصد جمعیت روستایی در ایران و همچنین ۹۹ درصد جمعیت شهری به جز استان سیستان و بلوچستان از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند که در جهان نادر است. زنگنه تاکید کرد: وظیفه گازرسانی به روستاها با توجه به هزینه سرانه اقتصادی آن همچنان در دستور کار وزارت نفت است و با اجرای این طرح ها تا پایان سال کل جمعیت روستایی تحت پوشش گازرسانی به ۹۶ درصد می رسد.
نخستین عرشه دریایی فاز ۱۳ پارس جنوبی با وزنی حدود ۲ هزار و ۲۰۰ تن، در موقعیت مخزنی سکوی ۱۳B نصب شد.
پیام معتمد، مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی با اعلام این خبر گفت: از ابتدای ماه گذشته دو عرشه ۱۳B و ۱۳D بهطور همزمان در یارد صنعتی صدرا در بوشهر بارگیری و مهاربندی شدند و آمادگی کامل برای نصب در موقعیت های دریایی داشتند، اما به دلیل شرایط ناپایدار جوی و اهمیت رعایت الزامات ایمنی، نصب سکوی ۱۳B در نخستین بازه هوایی مناسب انجام شد.
وی با اشاره به پیشرفت فیزیکی بیش از ۹۸ درصدی ساخت سکوی اصلی ۱۳B گفت: پس از دریافت گزارش شرایط مساعد آب و هوایی، عملیات نصب این سکو با پهلوگیری در کنار جرثقیل دریایی اچ.ال ۵۰۰۰ آغاز شد و پس از انجام مراحل جداسازی از شناور ۱۲۴FLB با تلاش شبانه روزی مهندسان، نیروهای فنی کارفرما و شرکت صدرا روی چهارپایه از پیش نصب شده در این موقعیت قرار گرفت. معتمد، ظرفیت برداشت روزانه از سکوی اصلی فاز ۱۳ پارس جنوبی را ۵۰۰ میلیون فوت مکعب (معادل ۱۴,۲ میلیون مترمکعب) عنوان و پیش بینی کرد پس از انجام عملیات هوک آپ و فعالیت های مربوط به اتصالات سکو، این عرشه در دی ماه امسال به بهره برداری برسد.
وی درباره نصب دومین سکوی طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی افزود: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، سکوی ۱۳D که همزمان با سکوی۱۳B بارگیری و راهی خلیج فارس شده است نیز اوایل هفته آینده در موقعیت مخزنی خود نصب خواهد شد.
به گفته مجری فاز ۱۳ پارس جنوبی، با اتمام عملیات نصب و راه اندازی دو سکوی اصلی ۱۳B و اقماری ۱۳D، برداشت گاز از طرح توسعه این فاز با ظرفیت استاندارد یک میلیارد فوت مکعب در روز (۲۸,۴ میلیون مترمکعب) انجام خواهد شد.
بازار فیزیکی بورس انرژی ایران، روز سه شنبه (۱۳ آذرماه) شاهد عرضه و معامله بیش از ۱۲ هزار تن انواع فرآورده هیدروکربوری بود.
به گزارش بورس انرژی، رینگ داخلی این بورس، روز سه شنبه (۱۳ آذرماه) شاهد عرضه کالاهای متانول پتروشیمی شیراز، زاگرس و فن آوران، بوتان پالایش نفت کرمانشاه، برش سنگین پتروشیمی شازند، تبریز و امیرکبیر، نفتای سنگین تصفیه نشده پالایش نفت شیراز، نیتروژن و سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز، میعانات گازی خانگیران و پارس جنوبی و پنتان پلاس پتروشیمی پارس بود. در این روز، ۱۲،۶۱۴ تن انواع فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۴۱۳ میلیارد و ۲۰۸ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران معامله شد. همچنین روز چهارشنبه (۱۴ آذرماه) کالاهای ریفورمیت پتروشیمی بوعلی، آیزوریسایکل و نفتای سنگین تصفیه نشده پالایش نفت شیراز در رینگ داخلی عرضه می شود.
مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: بر اساس شبکه گذاری انجام شده در زاهدان، گازرسانی به این شهر تا اواسط سال ۹۹ به پایان می رسد.
سعید مومنی، روز سه شنبه (۱۳ آذرماه) در جمع خبرنگاران به تشریح وضع گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان و به ویژه شهر زاهدان پرداخت و گفت: سال ۹۵ مشعل گاز در زاهدان روشن شد و تاکنون روند گازرسانی به این شهر مطابق برنامه پیش رفته است.
وی افزود: اکنون مردم زاهدان با مشکل گاز طبیعی روبه رو نیستند و مشکل گاز مایع ال پی جی نیز به عهده شرکت ملی گاز نیست.
وی با بیان اینکه اکنون ۸۰۰ ظرفیت خالی اشتراک گاز در شهر زاهدان وجود دارد، ادامه داد: پس از این که طرح گازرسانی به شهر زاهدان با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسید، عملیات طراحی و گازرسانی به صورت همزمان آغاز و پنج فاز برای گازرسانی به سراسر شهر زاهدان در نظر گرفته شد.
مومنی طول شبکه مورد نیاز شهر زاهدان را یک هزار و ۳۵۰ کیلومتر عنوان کرد که از این میزان با توجه به ظرفیت شهر، اکنون ۴۵۰ کیلومتر شبکه گذاری انجام شده است.
به گفته مومنی، اکنون هفت هزار و ۶۰۰ انشعاب در زاهدان نصب شده و بیش از ۱۴ هزار مشترک، مصرف کننده گاز طبیعی هستند.
مومنی از افتتاح طرح گازرسانی به شهر زابل در آذر ماه خبر داد و گفت: عملیات نصب ایستگاه های سی ان جی در زابل به پایان رسیده و مراحل نهایی را سپری می کند، بنابراین به زودی تزریق گاز در این شهر نیز انجام خواهد شد.
وی افزود: شهر زابل به ۴۵۰ کیلومتر طراحی شبکه نیاز دارد که اکنون ۵۰ کیلومتر آن اجرایی شده و به زودی تزریق گاز آغاز خواهد شد. تا پیش از آن که خط انتقال گاز به زابل برسد، از طریق سی ان جی به این شهر گازرسانی میشود.
مومنی ادامه داد: بعد از اتمام پروژه خط انتقال گاز زابل، این شهر نیز از خط سراسری گاز استفاده خواهد کرد.
وی افزود: اکنون ۲ پروژه خط انتقال گاز در استان سیستان و بلوچستان اجرایی می شود؛ نخست خط انتقال گاز از زاهدان به سه راهی زابل با قطر ۳۶ اینچ است که پیمانکار در حال اجرای کار است. پیمان دیگری نیز از سه راهی زابل تا شهر زابل انجام می شود که اکنون در آستانه انتخاب سرمایه گذار است و مراحل نهایی را طی می کند. این پیمان برای اجرایی شدن حدود یک سال و نیم تا دو سال زمان نیاز دارد. مومنی با بیان این که گازرسانی به همه شهر زاهدان انجام نشده، ادامه داد: ۲ پیمان برای فاز جدید گازرسانی زاهدان در نظر گرفته شده که برای پیمان نخست، پیمانکار کار خود را آغاز کرده است و پیمان بزرگ دیگری نیز برای انتخاب سرمایه گذار در دست اقدام است که فراخوان آن نوزدهم آذرماه در روزنامه ها منتشر خواهد شد تا باقی مانده حجم کار گازرسانی زاهدان با حضور سرمایه گذار اجرایی شود. وی تأکید کرد: در صورتی که همه کارها مطابق برنامه و بدون مشکل پیش برود پیش بینی می کنیم تا اواسط سال ۹۹ همه امور مربوط به گازرسانی به زاهدان اجرا و تکمیل شود. به گفته مومنی، اکنون در ایرانشهر حدود ۱۵ هزار مشترک و در زاهدان نیز نزدیک ۱۵ هزار مشترک گاز طبیعی از این نعمت خدادادی استفاده می کنند که با توجه به شبکه گذاری انجام شده پیش بینی می شود حجم مشترکان زاهدان تا پایان امسال به بیش از ۲۶ هزار مشترک برسد. مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ادامه داد: در صورتی که زابل نیز به جمع مشترکان گاز طبیعی استان سیستان و بلوچستان اضافه شود، احتمال می دهیم تا پایان امسال تعداد مشترکان گاز این استان به ۵۰ هزار مشترک افزایش یابد.
وی تأکید کرد: ما از برنامه گازرسانی استان سیستان و بلوچستان عقب نیستیم، اما گاهی اوقات در زمان اجرا مشکلاتی پیش می آید که قابل پیش بینی نیستند و برای رفع این مشکلات به هماهنگی با سایر سازمان های خدماتی مثل شهرداری ها و راهنمایی و رانندگی نیاز داریم؛ زیرا گاهی از منظر ترافیکی ایرادهایی به روند احداث پروژه های گازرسانی گرفته می شود و حفاری میتواند در روند ترافیکی شهر اختلال ایجاد کند، بنابراین گازرسانی به زاهدان را فاز به فاز پیش می بریم و تأکید می کنیم که از برنامه عقب نیستیم.
مشعل مهلت اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان پایان یافت تا صنعت نفت هم در بخش های مختلف، شاهد حضور مدیرانی تازه نفس تر باشد که قبای مسئولیت جدید را بر تن کرده اند. در این میان، وزارت نفت در مقایسه با سایر دستگاه های دولتی پیشرو بود و بیژن زنگنه قبل از رسیدن موعد پایان این قانون، مدیران بازنشسته را فرخواند و ضمن خداحافظی، از عملکرد آنان در طول خدمتشان قدردانی کرد.
شرکت ملی نفت ایران هم به عنوان یکی از شرکت های مهم کشور و همچنین زیرمجموعه های دولتی شاهد حضور مسعود کرباسیان در قامت معاون وزیر نفت و مدیرعامل این شرکت بود که احکامی را صادر کرد تا مناطق نفت خیز کشور، فصل تازه ای را با حضور مدیرانی جوان تر پیش رو داشته باشند.
احمد محمدی، جهانگیر پورهنگ و سیدعبدالله موسوی، مثلث مدیران منصوب شده جدید را شامل شدند که به ترتیب به عنوان مدیران عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز اروندان و شرکت ملی حفاری ایران انتخاب شدند.
اهمیت این انتصاب ها تا جایی بود که مدیرعامل جدید شرکت ملی نفت ایران، اهواز را به عنوان نخستین مقصد سفر خود انتخاب کرد تا ضمن آن، آیین تجلیل و معارفه مدیران پیشین و جدید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز اروندان و شرکت ملی حفاری ایران را هم برگزار کند.
او در همین زمینه گفت: افتخارم این است که در مسئولیت جدید، نخستین سفرم به استان خوزستان است؛ استانی که منشا تاریخ نفت و سرمایه ارزشمند کشور به شمار می رود.
آرامش امروز ما، مرهون این استان است که خط اول در دوران جنگ تحمیلی بود.کرباسیان در این سفر، حامل پیام قدردانی وزیر نفت از این سه شرکت بود که مراتب تشکر از آنها را بیان کرد.
او با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی و جهاد اقتصادی به معنای واقعی در نفت جریان دارد، این نکته را گوشزد کرد: آنهایی که می خواهند ما را به سستی بکشانند، این آرزو را با خود به گور می برند.
کرباسیان بر استفاده از نیروهای متخصص جوان در صنعت نفت تاکید کرد و گفت: مجموعه تلاش هایی که در صنعت نفت و شرکت ملی نفت ایران انجام می شود، باید بخوبی بازتاب داده شود.
برای نمونه افزایش تولید پس از تحریم ها، اقدام های ارزشمند صنعت نفت در حوزه حفاری یا فعالیت توسعه ای در غرب کارون، تنها بخشی از فعالیت های انجام شده در این شرکت است.
او با قدردانی از مدیران عامل پیشین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز اروندان و شرکت ملی حفاری ایران یادآور شد: با در نظر گرفتن ظرفیت های قانونی، به طور حتم در آینده باز هم از توانمندی های این عزیزان استفاده خواهیم کرد.
کرباسیان حضور نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی در آیین قدردانی از مدیران سه شرکت نفتی را بسیار ارزشمند عنوان کرد و گفت: این حضور نشان می دهد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی قدردان تلاشگران صنعت نفت هستند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به حضور استاندار خوزستان نیز در این آیین اشاره کرد و افزود: تجربه، دلسوزی و پیگیری، آقای شریعتی را در زمره استانداران جسور و موفق کشور قرار داده است.
کارکنان نفت، جهادی کار می کنند
غلامرضا شریعتی، استاندار استان خوزستان در این آیین با اشاره به این که نفت و خوزستان با هم عجین هستند، تصریح کرد: اگر صنعت نفت نوسازی شود و توسعه یابد، خوزستان هم توسعه می یابد.
او با بیان اینکه کارکنان صنعت نفت، جهادی کار می کنند و از هیچ تلاشی دریغ نمی کنند، تصریح کرد: من این واقعیت را بویژه در مهار حریق و فوران چاه شماره ۱۴۷ میدان رگ سفید به عینه دیدم.
اولویت های ۳ مدیر جدید نفتی
مدیران عامل جدید سه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری ایران و شرکت نفت و گاز اروندان اولویت های خود را از افزایش انگیزه منابع انسانی تا بهبود فرایندهای عملیاتی مطرح کردند.
احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: ایران در غنی ترین کمربند انرژی دنیا قرار گرفته است.
امیدوارم با همدلی ارکان صنعت نفت، در دستیابی به فناوری های روزآمد، جذب سرمایه، ازدیاد برداشت، ایفای مسئولیت اجتماعی، بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای)، افزایش امنیت کارکنان و تاسیسات گام های بلندی برداریم.
وی با تاکید بر ضرورت بهبود محیط زیست در استان خوزستان گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در برابر مردم خوزستان احساس مسئولیت می کند و از هیچ تلاشی برای بهبود وضع مردم این استان دریغ نخواهد کرد.
سیدعبدالله موسوی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران نیز اظهار کرد: صنعت حفاری، گنجینه نظام است. امیدوارم با آرامش در بدنه سازمان، متناسب سازی درآمد هزینه و رونق بازاریابی بین المللی، فضای کار و پیشرفت را در این شرکت بیش از پیش فراهم کنیم.جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان نیز بر ضرورت توجه بیشتر به اصول بهداشت، ایمنی و محیط زیست و متناسب سازی ساختار این شرکت تاکید کرد و یادآور شد: اعتبارات خوبی به حوزه غرب کارون اختصاص یافته و امیدواریم این شرکت در تحقق اهداف پیش رو موفق باشد.
تقدیر نمایندگان مجلس از تلاشگران صنعت نفت
این مراسم افزون بر حضور مسئولان نفتی و استاندار خوزستان، شاهد حضور نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی بود که در این مراسم، ضرورت توجه بیشتر به مردم این استان و افزایش نقش صنعت نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی، افزایش انگیزه کارکنان صنعت نفت و ایجاد نشاط را مورد تاکید قرار دادند.
همچنین قاسم ساعدی، رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان نیز افتخارهای داخلی و بین المللی صنعت نفت را مدیون تلاشگران این صنعت دانست و گفت: بیژن عالی پور، مدیرعامل سابق شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، افتخار استان خوزستان است.
وی با بیان این که اگر امروز صنعت نفت در منطقه و عرصه بین المللی مطرح است، به برکت حضور تلاشگران این صنعت است، افزود: از مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درخواست می کنم به منظور افزایش انگیزه کارکنان صنعت نفت و ایجاد نشاط بین آنان و همچنین توجه بیشتر به حوزه مسئولیت اجتماعی اقدام هایی انجام دهد.
همایون یوسفی، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: نقش متخصصان صنعت نفت پس از تحریم ها، کمتر از نقش تیم دیپلماسی ایران در مذاکرات هسته ای نبود. همین زحمات، افزایش قابل توجه تولید نفت را رقم زد.
وی افزود: لازم است متناسب با ایفای نقش صنعت نفت در اقتصاد کشور، به همین اندازه به مردم خوزستان هم توجه بیشتری شود.
اختصاص 110 میلیارد تومان اعتبار به حوزه مسئولیت اجتماعی
جواد کاظم نسب، دیگر نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به مشکلات مردم خوزستان گفت: امسال صنعت نفت ۱۱۰ میلیارد تومان اعتبار به حوزه مسئولیت های اجتماعی خوزستان اختصاص داد؛ اما نیازمندی های این استان و شهرهای آن بسیار بیش از این است.
وی با تاکید بر اینکه مردم استان خوزستان به توجه بیشتری نیاز دارند ، تصریح کرد: آقای کرباسیان در هر سمتی که فعالیت داشته، همواره یار و خدمتگزار مردم خوزستان بوده است.
علی عسگر ظاهری، نماینده مردم مسجد سلیمان در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: انتخاب معاونان وزیر نفت از میان وزیران دولت، برگ برنده ای برای صنعت نفت است.
وی تاکید کرد: صنعت نفت به رغم همه تلاش هایش در حوزه مسئولیت های اجتماعی، به این موضوع توجه بیشتری کند.
مسعود کرباسیان، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه حضور در استان خوزستان، شامگاه چهارشنبه(7 آذرماه) با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اهواز دیدار کرد.
آیت الله موسوی جزایری در این دیدار که احمد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز حضور داشت، بر تقویت اقتصاد کشور برای مقابله با فشار دشمنان تاکید کرد.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد فرصت های جدید شغلی در استان، اولویت قراردادن نیروهای بومی در استخدام ها را خواستار شد.
امام جمعه اهواز همچنین با قدردانی از مدیران عامل سابق شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری ایران و شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان، انتصاب مدیران عامل جدید این شرکت ها را تبریک گفت.
در این دیدار، کرباسیان گزارشی از وضعیت تولید ارائه و اظهار کرد: مجموعه مدیران و کارکنان شرکت ملی نفت ایران، با تکیه بر توان داخلی، تلاش ویژه ای در استمرار تولید نفت دارند.
اکرم برنجی صبح زود به جزیره خارک، جزیره ای مرجانی که به گفته زمین شناسان، یک میلیون سال از عمرش می گذرد، می رسیم. پس از کمی استراحت، مقصد اولیه با توجه به آرام گرفتن دریا پس از چند روز هوای توفانی منطقه، سکوی فروزان اعلام می شود، مقصدی که برای رسیدن به آن باید مسیری نزدیک به 100 کیلومتر را با هلی کوپتر یا شناور طی کنیم. سفر کوتاه مان آغاز می شود؛ سفری که با هلی کوپتر انجام نمی شود و به ناچار باید با شناور راهی آن منطقه شویم.
سفر با همراهی محمدرضا اکبرموسوی، رئیس عملیات تولید منطقه خارک آغاز می شود و با استقرار در کابین مسافران، او از انجام فاز نخست جمع آوری و انتقال گازهای همراه میدان نفتی فروزان تا پایان امسال خبر می دهد.
هنوز نیم ساعتی از راه را نرفته ایم که گیجی به سراغمان می آید. راهی که با مواج بودن دریا و تکان های بی شمار، حال بسیاری از همراهان را بد می کند ، بالاخره پس از گذشت 4 ساعت به سکوی فروزان می رسیم.
به محض رسیدن و پهلو گرفتن شناور کنار سکو، 2 نفر از مهندسان اچ اس ای با بسکت فرود می آیند و مسائل ایمنی و نحوه قرارگیری در بسکت را که تقریبا همه گروه آن را تجربه کرده بودند، یادآور می شوند و با پوشیدن جلیقه نجات و گذاشتن کلاه ایمنی بر سر، روی سکو فرود می آییم.
معاون مجتمع به همراه سایر مدیران با خوشحالی پذیرای مان می شوند و افسر ارشد اچ اس ای با توجه به اینکه بیشتر اعضای گروه را خانم ها تشکیل می دهند، از شجاعت و تسلط مان در زمان سوار شدن بر بکست تعریف و پس از خوشامدگویی، قوانین ایمنی برای اقامت چند ساعته در سکو را بازگو می کند.
به محض اینکه قدم بر سکو می گذاریم، برخلاف دیگر سکوهای نفتی، صدای مهیب خروج گاز توجهم را جلب می کند. سرزمین آهنی احاطه شده در دریا که در همزیستی خود با آب، آهن و نفت، 50 سال است نفت را برای فرآورش و ذخیره سازی با خط لوله 20 اینچ زیر دریا به تأسیسات خشکی ارسال می کند.
با همراهی احمد سایه وند، معاون مجتمع فروزان از پله ها بالا می رویم و وارد دفتر کارش می شویم که به قول او کاش دیروز به آنجا می رفتیم تا شرایط اتاق آب گرفته را که با کاسه، لگن و پارچ آب را از روی میزها جمع می کردند، می دیدیم. راست می گفت، شرایط سکو برایم جای سوال داشت، چون با دیگر سکوها متفاوت بود. سکوت می کنم تا پس از توضیحات او، به وقتش در مورد شرایط اسکان و کارکنان بپرسم.
دکل حفاری؛ محل اسکان کارکنان فروزان
سایه وند، حدود 7 سال است که در این سمت کار می کند. از فروزان می گوید که میدان نفتی مشترک میان ایران و عربستان است و بخش ایرانی آن «فروزان» و بخش عربستانی اش «مرجان» نام دارد. این میدان در سال ۱۳۴۵ با ذخیره نفت درجا به میزان 2 میلیارد و ۳۰۹ میلیون بشکه کشف شده است.
او می گوید: بیشتر چاه های فروزان، اقماری (11 حلقه چاه) است. به این معنی که نفت تولیدی با خط لوله وارد سکوی کارخانه می شود. در حال حاضر، میدان فروزان دارای سه سکو است؛ یک سکوی فرعی به نام fx در فاصله 18 کیلومتری، سکوی اصلیfz یا کارخانه و F16 سکوی حفاری، 10 جکت و 2 دستگاه حفاری.
سایه وند به سوزاندن روزانه 220 فوت مکعب گاز در میدان فروزان اشاره می کند که به دلیل گازهای همراه، نفت سبکی دارد. نسبت گاز به نفت میدان فروزان 4 هزار gor است، یعنی کوچکترین اشتباه به آتش سوزی و انفجار ختم می شود.
او ادامه می دهد: FY، سکوی مسکونی بود که برای طرح های توسعه ای تخریب شد و جایش را به دکل حفاری 60 ساله از رده خارج داد و قرار بود برای تعمیرات اساسی راهی منطقه شود؛ اما با تغییر کاربری، امروز محل اسکان 60 تا 70 نفر از کارکنان اقماری است که شرایط نامناسب را به امید اجرای طرح های توسعه ای و نوسازی تحمل می کنند.
همچنین از طرح های نیمه تمامی می گوید که استارت آن از سال 79 زده شده و تا به امروز به دلایل متعدد از جمله سوءمدیریت در شرکت های پیمانکاران داخلی ناتمام باقی مانده و الزام امروز میدان فروزان، اجرای طرح های توسعه ای و نوسازی است که باید مدیران برای آن تدبیری بیندیشند.
هزار روز کار بدون حادثه
ابراهیم غیاثی، افسر ارشد اچ اس ای مجتمع فروزان درباره شرایط ایمنی سکو می گوید: 4 نفر در این بخش به صورت اقماری و 2 نفر در سکوی فرعی خدمت می کنیم. کار ما براساس ایمنی که از امنیت می آید، با اولویت حفظ امنیت کارکنان و بعد حفظ تاسیسات تعریف شده است.
هر روز پروانه کار صادر می شود که یکسری از آنها پرمیت کار سرد است و با حرارت و شعله سروکار ندارد و یکسری پرمیت حرارتی است که این بخش، حساسیت و دقت بالاتری را می طلبد؛ چرا که کوچکترین اشتباه، با توجه به حجم گاز بسیار و سبک بودن نفت این میدان، به خسارتی غیرقابل جبران منجر خواهد شد.
از مانورهای مداوم و تجهیزات سکو می گوید که همیشه 2 شناور آتش خوار، به صورت استندبای، بخصوص در زمان فعالیت های جوشکاری آماده است و تجهیزاتی از قبیل یک فایرپمپ که در هر دقیقه 660 مترمکعب آب تولید می کند که با ورود به سکو، وارد انشعابات مختلف مجتمع می شود تا هر کدام از بخش های تاسیسات سکو که به آب نیاز دارند، از آن استفاده کنند. همچنین 2 قایق نجات که هر کدام، ظرفیت شان 50 نفر است.
افسر ارشد اچ اس ای مجتمع فروزان می گوید: تا آنجا که امکان دارد، از ورود هرگونه آلاینده از تاسیسات نفتی به دریا جلوگیری می کنیم، به طور کلی این اصل در سطح منطقه و سکوها نهادینه شده و جزء فرهنگ ماست.
غیاثی ادامه می دهد: در گذشته به این میزان زباله تولید نمی شد؛ ولی الان به خاطر آب معدنی و سایر مواد خوراکی، حجم انباشت پلاستیک زیاد است که گاه در این دکل که محل سکونتمان است، سوزانده شده یا به خارک ارسال می شود.
او در آخر با اشاره به اینکه سکوی فروزان بیش از هزار روز کار بدون حادثه داشته، می گوید: اصل بر پیشگیری بوده و این اتفاق خوب به این دلیل است که 99 درصد پیشگیری کرده ایم و تنها یک درصد حادثه داشته ایم.
در زندگی مان وجود خارجی نداریم
سختی های کار روی سکو خیلی زیاد است. گاهی شب ها، زمانی که به دریا نگاه می کنی، ته دلت خالی می شود. 14 روز وسط دریا، روی سازه غول آسای فولادی، دریا اطرافت را احاطه کرده؛ دریایی که یک وقت آرام است و یک وقت توفانی و فکر خانواده و مشکلاتی که اجتناب نا پذیر است و تو راهی جز صبر و تحمل آنها نداری، سوهان روحت می شود. اینها بخشی از صحبت های یکی از کارکنان سکوی نفتی فروزان است که می گوید: کارکنان اقماری در زندگی وجود خارجی ندارند و مثل سایه بین منطقه و خانه در حال حرکت هستند.
امنیت، درد جدید کارکنان اقماری
یکی دیگر از کارکنان به سمتم می آید و می گوید: بنویسید درد کارکنان اقماری علاوه بر دوری از خانواده و سختی کار، امنیت است. با فرسوده شدن تاسیسات و نبود شرایط مناسب برای اسکان و تجهیزات ایمنی مناسب، هر لحظه با استرس کار می کنیم. همچنین امکان انتشار گازهای سمی و خطرناک، مصدومیت و مسمومیت نیز بر مشکلاتمان افزوده شده است.
آلودگی صوتی آزارمان می دهد
استاندارد آلودگی صوتی 85 دسی بل است که در اینجا گاه به 125 دسی بل می رسد؛ مشکلی که سال هاست کارکنان از آن رنج می برند و گوشی های ایمنی هم دیگر چاره کارشان نیست. بیشتر بچه ها درگیر بیماری افسردگی، کم شنوایی و آلودگی هوا و صوتی هستند.
اتاق کنترل موقت، دائمی شد
مسئول شیفت اتاق کنترل کارخانه فروزان می گوید: شیفت مان 3 نفره است. 2 نفر در کارخانه و یک نفر در اتاق کنترل. در اتاق کنترل، مسئولیت بررسی وضع کل کارخانه را برعهده دارم و کارهای هماهنگی با رئیس و معاون مجتمع برای کارهای تعمیرات و بهره برداری را انجام می دهم.
محمدمهدی بهرامی، از شرایط نامناسب اتاق کنترل می گوید و اینکه در زمان اجرای طرح توسعه و نوسازی برای جلوگیری از قطع تولید، اتاق کنترل موقت درست کردیم که به دلایلی دائمی شد و روزانه 12 ساعت با صدای زیاد و لرزش در اتاقک کار می کنیم. مشکل این است که اتاق کنترل کنار توربوپمپی است که نفت را به خارک ارسال می کند و روبه روی مان هم ظرف های تفکیک قرار دارد که اگر گازی نشت کند، اولین جایی که از بین می رود، اتاق کنترل است. متاسفانه در سکو، هیچ سنسوری برای نشت گاز و آتش سوزی وجود ندارد، مگر فردی در کارخانه ببیند و اطلاع دهد.
تولید به نرخ جان
یکی از کارکنان می گوید: اینجا قیمت تولید نفت به نرخ جان مان است. ای کاش آنهایی که می گویند ما حقوق نجومی می گیریم، برای یک دوره 14 روزه، نه حتی یک روز کامل روی سکو بیایند و ببینند که نفت با چه مشقت و سختی تولید می شود که امروز، ما را از امکانات آن محروم می کنند.
اقماری ها بدون همسران شان هیچ هستند
کارکنان هر کدام حکایتی دارند شنیدنی که گاه می خندی و اغلب از شنیدنش غمگین می شوی. یکی از آنها مثل بقیه از مشکلات طرح اقماری می گوید: «کار اقماری، یعنی ١٤روز کار، ١٤روز استراحت.» بقیه می گویند استراحت؛ اما اقماری ها چنین اعتقادی ندارند؛ چرا که به محض رسیدن به خانه باید به کارهای عقب افتاده یا رفع مشکلات بپردازند. یکی دیگر می گوید: تا چند روز اول مثل غریبه ها کنج اتاق کز می کنم تا به مرور خجالت بچه هایم از من کم شود و مرا هم عضوی از خانواده بدانند. از همسرش می گوید و اینکه اقماری ها بدون همسران شان هیچ هستند. اگر کارکنان اقماری خانواده دارند، هنر و غیرت همسران شان است، نه زحمت آنها.
پینگ پنگ و تلویزیون خراب؛ تنها تفریح کارکنان سکو
امکانات رفاهی سکوی فروزان، تنها میز پینگ پنگ است که بعدازظهرها پس از اتمام کار، ساعت 6 غروب، اینجا پشت در اتاق مثل پسربچه های 10 تا 12 ساله صف می بندیم و 4 نفره بازی می کنیم. این را یکی دیگر از کارکنان سکو می گوید و به اتاق اشاره می کند. سرکی به داخل اتاق می کشم، جای تکان خوردن نیست. می گوید: با هر بار ضربه زدن به توپ، به دیوار برخورد می کنیم؛ اما چه کنیم که این کار تنها راه خلاصی از فکر و خیال است. البته یک تلویزیون هم داریم که بیشتر اوقات خراب است و بعد از کار راهی جز رفتن به اتاق نداریم. اینجا هیچ امکاناتی برای ساعت های تنهایی ما نیست.
امکانات اورژانسی قابل قبول است
از شرایط بهداشتی و امکانات پزشکی می پرسم. معاون مجتمع حیدر شوهان، پزشک سکو را معرفی می کند. از او درباره شرایط پزشکی و امکانات درمانی روی سکو می پرسم. بی درنگ می گوید: اینجا عمده کارمان اورژانس است. یعنی موارد اورژانسی در اولویت قرار دارد. تجهیزات سکو برای اورژانس قابل قبول است؛ البته خرابی دستگاه ها و رسیدگی دیر به آنها معضلی است که باید به آن توجه ویژه شود.
از مراجعات روزانه اش می گوید، اینکه بیشتر مراجعه ها مربوط به سرماخوردگی، کمردرد، آسیب دیدگی، پارگی، گرفتگی عضلات، کوفتگی و بریدگی است.
در کنار اینها همیشه و هر لحظه آماده هستیم؛ چرا که بیشتر مشکلات اتفاق های ناگهانی نظیر بیماری های قلبی و سکته های ناگهانی است که فرد در لحظه به رسیدگی و انتقال به مراکز درمانی نیاز دارد. مشکل اینجاست که همیشه امکان انتقال سریع بیمار میسر نمی شود؛ چرا که دریا روزی سرسازگاری دارد و روز دیگر ناسازگار است. بنابراین همیشه برای ارائه خدمات اورژانسی در حالت آماده باش هستیم.
به توفان چند روز گذشته خارک اشاره می کند که سه روز تمام هیچ کس امکان تکان خوردن از اتاقش را نداشت که به دلیل توفان، آب اشامیدنی و شست وشو جیره بندی شده بود.
از هلی کوپترها می گوید که همیشه حتی خلبان با سلام و صلوات رفت و آمد می کند. به حادثه سه سقوط هواپیما در چهار سال اخیر هم اشاره می کند که همگی در حال انتقال بیمار بودند.
تاکید می کند که فشار کار بالاست؛ اما بسیاری از بیماری های روی سکو، ناشی از استرس زیاد و کم تحرکی، ورزش نکردن و خوردن زیاد است که کارکنان را دچار دردهای عضلانی و مشکلات گوارشی کرده است. همچنین از حساسیت های پوستی، به عنوان یکی دیگر از بیماری های شایع روی سکو نام می برد.
دکتر شوهان می گوید: اینجا 24 ساعته می لرزد و صدای بلند و بوی گاز آزاردهنده است. استرس های شغلی و 14 روز دوری از خانواده بر روابط شخصی و خانوادگی شان تاثیر منفی گذاشته، در یک جمله نفت پول دارد؛ ولی در کنارش فرسایش هم دارد. وی به کهنگی بارج و عدم رعایت مسائل بهداشتی و نبود امکانات تفریحی اشاره می کند و می گوید: باید اینجا زندگی کرد تا شرایط را درک کرد.
هنوز مشغول گفت و گو هستم که اطلاع می دهند هلی کوپتر نشسته است و باید به خارک برگردیم. قبل از برگشت، افسر ارشد اچ اس ای سکو، نحوه پوشیدن جلیقه نجات و سوار شدن به هلی کوپتر را آموزش می دهد. به ساعت نگاه می کنم که چقدر زود گذشت. عقربه ها، ساعت 4 بعدازظهر را نشان می دهند. اقامت چند ساعته مان روی سکوی فروزان تمام می شود. حرف ها و مشکلاتشان را شنیدیم و حالا زمان رفتن است یا بهتر بگویم، زمان گذر از دریا، سازه آهنی و صدای مهیب گاز ...
جزیره خارک 4 میدان نفتی ابوذر، دورود، نوروز و فروزان را در اطراف خود دارد و به خاطر این حجم فعالیت نفتی و به دلیل آلودگی های نفتی و زیست بوم منطقه، همیشه تحت کنترل و نظارت از سوی سازمان محیط زیست بوده است. سال هاست که کاهش آلودگی زیست محیطی از قبیل گازهای همراه و جمع آوری پیت های نفتی و پساب های صنعتی و بهداشتی و جلوگیری از نشت گاز در خشکی و دریا، جزء دغدغه مدیران و اولویت وزارت نفت قرار گرفته است. نتیجه تمامی پیگیری ها و حساسیت ها به جمع آوری دریاچه 50 ساله نفت در خارک انجامید که برای بررسی روند اجرای این پروژه بزرگ زیست محیطی، راهی جزیره خارک شدیم و به همراه رئیس منطقه به محل اجرای پروژه رفتیم تا از نزدیک در جریان کار قرار بگیریم.
جمع آوری چاله های سوخت
عباس رجبخانی، در تشريح اقدام های شاخص زيست محيطي شرکت نفت فلات قاره ايران در منطقه خارک گفت: يکي از مهمترين فعاليت هاي صورت گرفته در اين حوزه، جمع آوري پيت نفتي ۵۰ ساله خارک است که از زمان تاسيس اين شرکت وجود داشته است. وي ادامه داد: اين اقدام در زمينه تصفيه پساب هاي صنعتي صورت گرفته و پيش بيني مي شود تا پايان سال به اتمام برسد. رئيس منطقه عملياتي خارک توضيح داد: از ابتدا پساب هاي صنعتي همراه نفت به يک پيت بزرگ منتقل و در آن ته نشين مي شد که ضمن آلودگي هاي زيست محيطي، بخارات نامطلوبي نيز از آن متصاعد مي شد؛ شرکت نفت فلات قاره ايران در گام اول، تاسيس کارخانه پساب صنعتي در مجاورت تاسيسات اين شرکت را در دستور کار قرار داد و در گام دوم نسبت به ارتقاي اين سيستم اقدام کرد.
رجب خانی، مساحت پیت های نفتی خارک را 4 هکتار اعلام کرد که قرار است با اجرای این پروژه تا دو سال آینده، این لکه سیاه از نقشه گوگل پاک و به فضای سبز تبدیل شود.
پیت های نفتی 80 هزار بشکه ای
رئيس منطقه عملياتي خارک در ادامه، نفت موجود در این پیت های نفتی را 70 تا 80 هزار بشکه اعلام کرد که بسیاری از آن تخلیه شده و در حال جمع آوری است.
رجبخانی گفت: به منظور جمعآوری پیتهای نفتی، یک مخزن نمکزدای اوراق و بدون استفاده در منطقه لاوان به خارک انتقال داده شد و کاربری آن تغییر یافت که با توجه به تیغههایی که در داخل آن تعبیه شده است، امکان جداسازی نفت و آب از پسابها فراهم شد.
وی افزود: با این جداسازی و سرازیر شدن آب خالص به دریا، نفت موجود در پیت، جمعآوری و تخلیه می شود و سلجهای نفتی (Sludge) باقیمانده که قابل استفاده در فراوردههایی مانند قیر و ایزوگام است، برای فروش به مزایده گذاشته خواهد شد.
رئيس منطقه عملياتي خارک ادامه داد: چاههایی هم به منظور نگهداری آبهای ایجاد شده روی سکوها در لایههای زیرزمینی حفاری شده تا دور ریز آبی روی سکو نداشته باشیم و آب را به مخزن برگردانیم که نخستین چاه در میدان ابوذر حفاری شده و قرار است در 3-2 سال آینده، چاههای دیگری در این میدان و میدان های دیگر به منظور جمعآوری آب روی سکوها حفاری شود.
وی میزان ناخالصی موجود در این پیت های نفتی را بین 15 تا 25 هزار PPM اعلام کرد که با طراحی این دستگاه، میزان ناخالصی به200 پی پی ام می رسد، یعنی شاهد خروج آب خالص و شفاف از این دستگاه خواهیم بود.
احیای فضای سبز با کمک پژوهشگاه صنعت نفت
رجبخانی به امضای قرارداد 250 میلیارد ریالی بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت نفت فلات قاره ایران با هدف پاک سازی خاک آلوده به ترکیبات نفتی حوضچههای پساب نیز اشاره و اظهار کرد: بر اساس این قرارداد که تا پایان سال اجرایی می شود، خاک موجود در پیت نفتی احیا و پیت به فضای سبز در این منطقه تبدیل میشود.
وی ادامه داد: خاک این منطقه به روش کشت باکتری زیر و رو و با تابش آفتاب احیا میشود که البته 3-2 سال زمان نیاز است تا خاک این منطقه احیا و به فضای سبز تبدیل شود.
مسئولیت اجتماعی در خارک
رئيس منطقه عملياتي خارک با اشاره به پروژه ها و اقدام های مسئولیت اجتماعی در این منطقه می گوید: اشتغالزایی بومی ها، یکی از اولویت های شرکت بود که در حال حاضر 60 تا 70درصد کارگران پیمانکاری و قراردادی را بومی های خارک، گناوه و بوشهر تشکیل می دهند.
وی اعزام پزشک و هلی کوپتر در زمان نیاز برای نجات جان بومی ها با اینکه هلال احمر در منطقه مستقر است و رفع نقص لنج ها و کمک به ماهیگیران بومی را که گاه در دریا گرفتار می شوند، از دیگر اقدام های حوزه مسئولیت اجتماعی اعلام کرد. رجب خانی همچنین کمک به اداره بنادر برای عملیات امداد و نجات و احیای جان غواص های محلی و درمان با استفاده از اتاق فشار و خدمات پروازی را هم بخشی دیگر از این اقدام ها دانست.
وی همچنین به طرح حمایت از آهوان منطقه خارک که برای نخستینبار انجام میشود، اشاره کرد و گفت: حمایت از آهوان، نمونه دیگری از اقدامهای زیست محیطی منطقه خارک محسوب می شود که با همکاری سازمان محیط زیست منطقه در حال انجام و پیگیری است.
رئيس منطقه عملياتي خارک افزود: برای حفظ و تکثیر این گونه حیوانی، هر اقدامی از جمله تامین علوفه، احداث آبخورها و همچنین کمکهای مالی و اقدامهای فرهنگی انجام شده و امکانات دامپزشکی، رفاهی، ترددی و خدماتی در اختیار سازمان محیط زیست قرار گرفته است. طبق سرشماری انجام شده، ۸۵۰ رأس آهو در منطقه وجود دارد که نشان دهنده افزایش ۱۳۰ رأسی نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
سمیه راهپیما استفاده از توان و ظرفیت فنی متخصصان پالایشگاهی و صنعتگران داخلی برای رفع نیازهای فنی و مهندسی در بخش قطعات و تجهیزات بر کسی پوشیده نیست، از این رو شرکت پالایش نفت لاوان از این قاعده مستنثی نیست و توانسته است گام های موثری در مسیر خود کفایی بردارد. حفظ و استمرار تولید، دستیابی به بازارهای جهانی، بهینه سازی مصرف انرژی و رعایت قوانین و استانداردهای فنی و زیست محیطی را می توان از اهداف پالایشگاه لاوان برشمرد که در کنار موارد یاد شده، مسئولیت اجتماعی جزیره و دهکده لاوان را سرلوحه کار خود قرار داده است. جذب نیروهای بومی، تامین آب آشامیدنی و گاز مصرفی ساکنان جزیره و... مصداق عملکرد شرکت پالایش نفت لاوان در زمینه مسئولیت اجتماعی است.
حمید رضا محجوب، مدير عملیات شركت پالايش نفت لاوان می گوید: «این شرکت یک هزار و 186 نفر کارمند دارد که بر اساس طرح استخدامی سال 1386 مبنی بر جذب نیروهای بومی توانسته ایم تا به امروز 230 نفر از ساکنان دهکده و نوار ساحلی لاوان را جذب کنیم که در واحدهای مختلف بهره برداری، تعمیرات، فضای سبز و و خدمات فعالیت می کنند.» به گفته او «شرکت پالایش نفت لاوان، احترام به همسایگان را به عنوان بخشی از منشور اخلاقی خود در دستور کار قرار داده و و اعتقاد دارد که تکریم انسان ها و جلب رضایت آنها به عنوان یک وظیفه اساسی، نه در کنار سایر فعالیت ها، بلکه به عنوان یک اصل می بایست در نظر گرفته و اجرا شود. شرکت پالایش نفت لاوان، خدمت رسانی به ساکنان و جزیره لاوان را همزمان با سایر فعالیت های سازمانی به انجام رسانده و با ایجاد ارتباط موثر با نهادهای دولتی و مردمی در جزیره لاوان موفق شده است اقدام های بسیار موثر و قابل توجهی را در جهت ارتقای وضعیت عمومی جزیره لاوان و بهبود ساختار فرهنگی، رفاهی، آموزشی، تفریحی و بهداشتی ساکنان جزیره از طریق انجام پروژه های مختلف عمرانی در جزیره لاوان به اجرا درآورد. به طور قطع توجه به نیازهای ساکنان جزیره لاوان به عنوان همسایگان و مجاوران شرکت پالایش نفت این منطقه، زمینه شکوفایی، توسعه و رشد را در بخش های مختلف منطقه فراهم کرده و چهره زندگی را برای اهالی و ساکنان آن جذاب تر و لذت بخش تر خواهد کرد. شرکت پالایش نفت لاوان حوزه مسئولیت اجتماعی و اقدام هایی انجام داده است که از آن جمله می توان به تامین شارژ سیلندر گاز خانگی آنها با تغییر الگوی تولید عملیاتی در بازه های زمانی مشخص و تامین روزانه 100 هزار لیتر آب آشامیدنی مورد نیاز اهالی جزیره به صورت رایگان، جذب و به کارگیری نیروهای بومی در پالایشگاه، احداث دبیرستان خلیج فارس به عنوان نخستین دبیرستان در جزیره ، احداث مجموعه تفریحی پارک ساحلی بوستان نفت، احداث مهدکودک شکوفه های انقلاب، احداث آموزشگاه خیاطی و کارگاه تولیدی ریحانه و انجام مطالعات سازمان دهی و مدیریت پسماندها در جزیره با مشارکت شرکت نفت فلات قاره اشاره کرد.»
داخلی سازی 859 قطعه
مدیر شرکت پالایش نفت لاوان در ادامه به بحث خودکفایی و توانمندی داخلی شرکت پالایش نفت لاوان اشاره می کند و می افزاید: «این شرکت نیروهای متخصصی دارد که به دانش تولید برخی قطعات مورد نیاز پالایشگاه دست یافته اند؛ با این روش از خریدهای خارجی جلوگیری می شود. با توجه به توان داخلی توانستیم در سال 1395 به تولید 445 قطعه و به صرفه جویی 66 میلیارد ریال بیابیم؛ این در حالی است که سال 1396 نیز 859 قطعه داخلی سازی شد و به صرفه جویی 239 میلیارد ریال دست یافتیم.»
از کاهش آلودگی هوا تا کاهش گازهای اسیدی
محجوب با اشاره به اینکه شرکت پالایش نفت لاوان در طول سالیان گذشته از محیط زیست غافل نشده و پروژه های فرآیندی محیط زیستی را در دستور کار قرار داده است، می گوید: «از جمله پروژه های زیست محیطی می توان به کاهش آلودگی هوا، خاک و آب از طریق کاهش 98.3 درصدی میزان گوگرد سوخت جت و 99.5 درصدی گوگرد در نفت گاز، بازیافت گوگرد از گازهای اسیدی، به میزان 99.5 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، کاهش میزان گازهای اسیدی در OFF GAS های خروجی از واحدهای فرآیندی به میزان 99.99 درصد، تصفیه فاضلاب ترش واحدهای بالادستی به میزان 99.7 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست اشاره کرد. در این میان کاهش 5 Oil، COD، BOD در پساب های صنعتی، به میزان 70 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، تصفیه فاضلاب های بهداشتی، به میزان 80 درصد و کمک کاهش مصرف آب، مدیریت و کنترل مواد زاید نفتی و فاضلاب حاوی کاستیک، بهینه سازی سیستم پدافند غیرعامل(نصب و هشدار F&G، خرید UTMهای بومی، ایزوله کردن شبکه های داخلی و اینترنت) از دیگر پروژ های زیست محیطی است.»
20 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه
برنامه ريزي براي حفظ و ارتقای بهداشت محيط كار و بهبود وضعيت ايمني در سطح صنايع پالايش و پخش، همچنين سلامت محيط زيست و نظارت عاليه بر اجراي برنامه ها و دستورعمل ها و هماهنگي و يكپارچه سازي برنامه هاي اچ اس ای و پدافند غير عامل و مديريت بحران در سطح صنايع پالايش و پخش از ارکان مهم این صنعت به شمار می رود؛ به گونه ای که هر یک از شرکت های پالایش نفت برنامه هایی در حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست در دستور کار قرار داده اند. در این زمینه مدیر عملیات شرکت پالایش نفت لاوان می گوید: « این شرکت توانسته در سال 1396 به ثبت آمار 20 میلیون نفر - ساعت کار بدون حادثه دست یابد. ضمن آنکه به تمامی کارکنان پالایشگاه در زمینه اچ اس ای آموزش هایی داده می شود و برنامه ریزی های انجام شده مشارکت کارکنان در دوره های آموزشی به 40 درصد رسیده است و به سرانه آموزش اس ای به میزان 24 ساعت دست یافته ایم. در عین حال برگزاری دوره های آموزش اطفای حریق به طور مستمر برای تمام کارکنان و ارزیابی و اثربخشی تمامی دوره های آموزشی اچ اس ای، از دیگر دستاوردهای شرکت پالایش نفت لاوان در زمینه بهداشت، ایمنی و محیط زیست است. در سال 1395 نیز با اجرای پروژه های احداث واحدهای تقطیر، پروژه احداث واحدهای تحت لیسانس و پروژه احداث واحدهای سرویس های جانبی به 15 میلیون و 500 هزار نفر - ساعت کار بدون حادثه دست یافته ایم.»
اجرای طرح جامع بهبود فرآیند
محجوب ادامه می دهد: «این شرکت به منظور ارتقای کیفیت و افزایش کمی فرآورده های تولیدی خود در راستای صیانت از محیط زیست اقدام به اجرای طرح جامع بهبود فرآیند بهینه سازی ظرفیت در پالایشگاه کرده است. این طرح شامل پروژه های احداث واحد تقطیر، احداث واحدهای تصفیه هیدروژنی و ایزومریزاسیون نفتای سبک، تصفیه هیدروژنی و تبدیل کاتالیستی، تصفیه هیدروژنی فرآورده های میان تقطیر نفت سفید و نفت گاز، واحد بازیافت گوگرد، ایجاد سرویس های وابسته جانبی و احداث دو رشته خط لوله 16 اینچی برای بارگیری فرآورده های نفتی می شود که در قراردادهایی با پیمانکاران اجرایی داخلی به صورت مهندسی، خرید و ساخت(E.P.C) صورت گرفت.
با اجرایی شدن طرح جامع به نتایج و دستاوردهایی از جمله افزایش ظرفیت پالایش نفت خام تولید فرآورده های نفتی بر اساس استانداردهای روز جهانی (یورو 4)، بهبود عملکرد اقتصادی شرکت دست یافته ایم، ضمن آنکه در این طرح به فراهم کردن زمینه های اشتغال مولد و مستمر، ایجاد روحیه اعتماد به نفس و خودباور نسبت به توان و تولید داخلی، ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی و ایجاد بسترهای لازم برای تربیت نیروهای متخصص و استفاده حداکثر و بهینه از ظرفیت ها و امکانات داخلی و ارتقای توانمندی شرکت ها و مشارکت های داخلی برای حضور موثرتر در عرصه های رشد اقتصادی و پیشرفت صنعتی کشور رسیده ایم.»
پروژه های پیشرو و در دست اقدام
مدیر عملیات شرکت پالایش نفت لاوان با بیان اینکه افزون بر موارد یاد شده، این شرکت پروژه های دیگری در دست اقدام دارد، می گوید: «برای توسعه و بهبود عملکرد پالایشگاه پروژه هایی از جمله احداث واحد تقطیر در خلأ با هدف تولید فرآورده های ویژهVB و LUB CUT (ماده اولیه روغن سازی) و قیر، احداث اسکله 90 هزار تنی، استراحتگاه 170 واحدی کارکنان، پروژه نصب توربین back pressure و پروژه احداث مجموعه ورزشی رفاهی کارکنان را در دستور کار داریم.
تعدادی از کارکنان در ایام نوروز خانواده های خود را به شرکت می آورند تا با شرایط و محیط کارشان آشنا شوند، از این رو پروژه 170 واحدی کارکنان را در برنامه داریم تا آنها بتوانند به راحتی این ایام را سپری کنند. از این تعداد 10 واحد را در کنار ساحل و مابقی را در قسمت مسکونی پالایشگاه خواهیم ساخت. شرکت نفت فلات قاره لاوان یک اسلکه نفتی صادراتی در جزیره لاوان دارد که شرکت پالایش نفت لاوان نیز از آن استفاده می کند، اما با گذشت سال های طولانی از احداث آن ، لزوم احداث یک اسکله جدید با ظرفیت بالا برای پالایشگاه احساس می شود، به همین دلیل مطالعات امکان سنجی طراحی اسکله جدید را در برنامه داریم که در حال اتمام است و با پایان یافتن آن به مناقصه گذاشته می شود.»
حضور فعال در بورس انرژی
شرکت پالایش نفت لاوان به عنوان بزرگ ترین عرضه کننده فرآورده های نفتی در رینگ بین المللی بورس انرژی ایران در حوزه مدیریت بازرگانی با اتخاذ رویکردهای نوین سیستماتیک و دانشگاهی و با به کار گیری راهبردهای پویا و متناسب با خط مشی سازمان با هدف بازار سازی و ایجاد فضای رقابتی گسترده و شفاف، موفق شده است سهم مهمی از بازارهای منطقه ای و فرامنطقه ای را به خود اختصاص دهد و به عنوان یک برند تجاری شاخص در عرضه فرآورده های نفتی شناخته شود. محجوب در این باره می گوید: «رکورد بزرگترین معاملات تاریخ بورس انرژی در سال 1397 از سوی شرکت پالایش نفت لاوان ثبت شده است.»
چگونگی پیدایش پالایشگاه لاوان
شرکت پالایش نفت لاوان در سال 1355 به عنوان «مجتمع تقطیر لاوان» زیر نظر پالایشگاه شیراز و با ظرفیت 20 هزار بشکه در روز با تولید سه فرآورده نفتای ترش، نفت گاز و نفت کوره تاسیس شد، این فرآورده ها به ترتیب برای صادرات، مصرف داخلی و صادرات و سوخت کشتی ها در نظر گرفته شده بود. پس از پيروزي انقلاب اسلامي و با توجه به موقعيت راهبردی و امكانات بالقوه موجود طرح هاي توسعه و بهسازي سيستم در دستور كار قرار گرفت . با شروع جنگ تحميلي و صدمه ديدن برخی پالايشگاه های کشور از جمله پالايشگاه آبادان و در نتيجه افزايش نياز به فرآورده هاي نفت گاز و نفت كوره اهميت اين واحد بيش از پيش نمايان شد. تا جایي كه در طول سال هاي دفاع مقدس عمليات سوخت رساني به ناوگان دريايي جمهوري اسلامي ايران را با وجود بمباران هاي متعدد به نحو شايسته اي به انجام رسانيد. مجتمع پالايشي لاوان در اين زمان با هدف توليد فرآورده هاي مرغوب تر شكل گرفت . واحد مراكس با ظرفيت 6 هزار بشکه در روز در سال 1368 از سوی شركت U.O.P. طراحي و از سوی شركت Chyoda به منظور توليد نفتاي شيرين نصب و راه اندازي شد. در سال 1373 با اجراي طرح افزايش ظرفيت واحد تقطير نفت خام سيستم تلمبه گردشي نفت سفيد افزايش ظرفيت واحد تقطير نفت خام از 20 هزار بشکه به 30 هزار بشکه در روز و همچنين متناسب با آن افزايش توليد فرآورده ها و امكان توليد فرآورده با ارزش نفت سفيد و کاهش ضايعات فراهم شد. از آن زمان تا به امروز شرکت پالایش نفت لاوان گام هایی در جهت توسعه برداشته است. حمیدرضا محجوب، مدير عملیات شركت پالايش نفت لاوان در زمینه بهره مندی از توان متخصصان داخلی می گوید: «سال 1380 با استفاده از توان متخصصان داخلی واحد بنزین سازی این پالایشگاه راه اندازی شد و در سال 1387 اسکله دومنظوره نفتی– تدارکاتی و واحد استحصال و ذخیره سازی گاز مایع (LPG) این شرکت که پیش از آن در فلرهای پالایشگاه سوزانده می شد به بهره برداری رسید. دهم اردیبهشت 1390 و مصادف با روز ملی «خلیج همیشه فارس» فاز نخست طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی ظرفیت شرکت با هدف افزایش ظرفیت از 30 هزار بشکه در روز به 55 هزار بشکه در روز در مدار تولید قرار گرفت. شركت پالايش نفت لاوان به منظور ارتقای كيفيت و افزايش كمي فرآورده هاي توليدي خود و به منظور صيانت از محيط زيست اقدام به اجراي طرح بهبود فرآيند و بهينه سازي ظرفيت در پالايشگاه کرده است که در این زمینه، واحد تصفیه هیدروژنی و ایزومریزاسیون نفتای سبک در سال 1392 به بهره برداری رسید، ضمن آنکه در بهمن ماه 1394 واحد تصفیه هیدروژنی فرآورده های میان تقطیر نفت سفید و نفت گاز به منظور تولید فرآورده ها، بر اساس استاندارد یورو 4 به بهره برداری رسید.» به گفته محجوب، «توسعه شرکت پالایش نفت لاوان در سال 1395 نیز ادامه داشت و واحد تصفیه هیدروژنی نفتای سفید به بهره برداری رسید. سال 1396 نیز واحدهای گوگردسازی و واحد پساب صنعتی به بهره برداری رسید و واحد ایزومریزاسیون نفتای سبک راه اندازی شد. واحدهای گوگردزدایی از نفت سفید و نفت خام واحدهایی نیستند که ارزش اقتصادی برایمان داشته باشند و جزء واحدهای زیست محیطی به شمار می آیند. »
سعید محمد بگی انرژی ومصرف بهینه آن، نکته ای است که همواره سیاست گذاران و دولتمردان را به تفکر وتعمق درباره آن واداشته است تا برنامه های راهبردی وکلانی را تدوین کنند و دردستور کار قرار دهند.
روزانه مقادیرمتنابهی بنزین درکشورتولید و توزیع و بدون اغراق شاید بتوان گفت که همه آن مصرف می شود. نگاه به آمارهای مصرف با وجود اطمینان ازتولید این کالای راهبردی و تلاش برای افزایش آن، نگران کننده است.
به گواه آمارهای رسمی وغیر رسمی، تولید و توزیع بنزین درکشورهیچ همخوانی باهم ندارند و این ناهمگونی نه ازباب تولید که ازباب مصرف است. به دیگر سخن، پیشی گرفتن مصرف ازتولید.
امروزمصرف بنزین درکشوربه قدری افزایش یافته است که احساس می شود باید لگام دوباره ای بردهنه اسب سرکش آن زده شود؛ به ویژه در شرایط حساس کنونی که تحریم های بین المللی ظالمانه، اقتصاد کشوررا نشانه گرفته است.
سرانجام پس ازنشست های متعدد درسطوح مختلف مدیریتی کشوردر خصوص احیای کارت سوخت، مجلس شورای اسلامی، شهریورماه امسال بر الزام به استفاده از آن باچند هدف مهم ازجمله مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق آن مهر تایید زد وبا تایید نمایندگان خانه ملت این مهم وارد فازاجرایی وشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ماموراجرای آن شد. وزارت نفت که تا قبل از آزاد سازی قیمت بنزین و چند سال بلااستفاده شدن کارت سوخت، این مهم را به خوبی تجربه کرده بود، باردیگر با تکیه برآموخته های پیشین خود با کمک شبکه مخابراتی و بانکی کشور، بستر فعال سازی دوباره کارت های هوشمند سوخت را فراهم کرد تا مصرف سوخت و چرخه توزیع آن سامانی دوباره یابد.
این گزارش نگاه اجمالی دارد به این رویداد مهم وعملیاتی شدن دوباره کارت سوخت.
میلیون ها خودروی سواری درسراسرکشور تردد می کنند که شماری از آنها به دلایل مختلف مثل مفقود شدن، کارت سوخت ندارند. این نداشتن شاید تا قبل از الزام به استفاده از آن مشکلی برای دارنده خودرو ایجاد نمی کرد، اما اکنون که سوخت گیری وابسته به آن شده، داشتن کارت سوخت نیز، جنبه «بایدی» پیدا کرده است.
برای حل مشکل آن دسته از دارندگان خودرو که کارت سوخت خود را به هر دلیلی (مفقود شدن، صادر نشدن و. . . ) در اختیار ندارند، سازکارها یی تعریف و در نظر گرفته شده است تا این مشکل برطرف شود.
اطلاع رسانی، نخستین گام عملی
شرکت ملی پخش با راهبری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در نخستین گام عملی برای آن دسته ازمالکان (خودرو و موتورسیکلت) که کارت سوختی در اختیار ندارند، اطلاع رسانی گسترده ای را برای جامعه هدف(دارندگان خودرو بدون کارت سوخت) در دستور کار قرار دارد و با هماهنگی رسانه ملی واصحاب رسانه، به انتشار اطلاعیه هایی مرتبط با موضوع کارت سوخت، به منظور آماده سازی آگاه سازی افکار عمومی اقدام کرد.
اعلام عمومی دریافت کارت سوخت برای بی کارت ها
طرح الزام سوخت گیری باکارت سوخت و به عبارتی فعال سازی دوباره کارت سوخت منوط به این است که همه دارندگان وسایل نقلیه (موتورسیکلت و خودرو) آن را در اختیار داشته باشند، اما ازآنجا که در میان دارندگان خودرو وموتورسیکلت، هنوز افرادی هستند که وسیله نقلیه آنها فاقد کارت سوخت است، شرکت ملی پخش درقالب یک اطلاعیه فراخوان داد تا آن دسته ازدارندگان وسایل نقلیه نیزصاحب کارت سوخت ازنوع المثنی شوند؛ اطلاعیه ای که درآن ازمالکان خودرو و موتور سیکلت خواسته شد تا برای دریافت کارت سوخت جدید(المثنی) اقدام کنند.
دراین اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام کرد: به منظورجلوگیری از قاچاق بنزین به ویژه با تشدید قاچاق از مرزها، تصمیم بر این شده که تحویل بنزین به خودروها و موتورسیکلت ها، از تاریخی که متعاقباً اعلام خواهد شد، تنها با استفاده از کارت سوخت انجام شود.
براساس این اطلاعیه به مالکان خودروها و موتورسیکلت هایی که کارت سوخت خود را گم کرده اند، اعلام شد که ازسوم آذرماه تا 24 آذرماه امسال به ترتیبی که در رسانه ها توضیح داده خواهد شد برای دریافت کارت سوخت جدید ثبت نام کنند.
شرکت ملی پخش فرآورده های ایران با انتشار این اطلاعیه دراصل فضای افکار عمومی را به این سمت سوق داد که قراراست اتفاق مهمی درحوزه مدیریت مصرف انرژی اتفاق بیفتد؛ موضوعی که چندین سال از آن دورشده ایم و مصرف سوخت درکشور را نجومی کرده است.
دراین اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به این نکته هم اشاره و تاکید کرده است که این شرکت هیچ وجهی از ثبت نام کنندگان دریافت نمی کند.
با طرح عمومی موضوع الزامی بودن سوخت گیری با کارت سوخت نزد افکار عمومی با انتشاراطلاعیه نخست شرکت ملی پخش، پرسش های زیادی در اذهان مردم شکل گرفت که نیازمند پاسخ گویی بود، پرسش هایی که به طورحتم در ذهن مجریان طرح نیزایجاد و تلاش شد پاسخ مقتضی به آن داده شود تا احیای کارت سوخت ابترنماند وبه بهترین شکل درجهت مصالح و منافع عموم جامعه اجرا شود.
سهمیه بندی بنزین یا افزایش قیمت آن، نخستین سوالی بود که ذهن را به سمت و سوی خود سوق داد، پرسشی که پاسخ آن بی توجهی به شایعات در این زمینه بود.
نحوه ثبت نام کارت سوخت المثنی
نحوه ثبت نام برای دریافت کارت سوخت جدید یا همان المثنی، نکته دیگری بود که باید اطلاع رسانی می شد و مردم رادرجریان جزییات این چرخه قرار می داد. به همین منظورشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی پس از اطلاع رسانی اولیه وفراخوان ثبت نام، اطلاعیه شماره 2 خود را با عنوان «جزییات نحوه ثبت نام کارت سوخت المثتی» منتشر کرد.
دراین اطلاعیه ازکسانی که کارت سوخت شان مفقود شده، خواسته شده است که برای ثبت نام دریافت کارت سوخت المثنی خود به یکی از روش های اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی عمل کنند.
دراین اطلاعیه همچنین آمده است: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به اطلاع می رساند هموطنان عزیزی که کارت سوخت خودرو یا موتورسیکلت آنها مفقود شده است، می توانند به یکی از روش های زیر و برابر جدول زمان بندی، درخواست خود را ثبت کنند:
درادامه این اطلاعیه همچنین براین نکته تاکید شده است که مالکان خودرو یا موتورسیکلت که کارت سوخت فعال در سامانه هوشمند دارند، در صورت ثبت تقاضای صدورکارت المثنی، کارت اولیه آنها ابطال خواهد شد، بنابراین توصیه می شود تنها افراد فاقد کارت سوخت برای ثبت نام مراجعه کنند.
روش های ثبت نام
روش نخست: ثبت نام مالکان خودرو یا موتورسیکلت فاقد کارت سوخت با مراجعه حضوری به دفاتر پلیس10+ از روزشنبه (سوم آذرماه) با ارائه مدارک لازم طبق ضوابط جاری انجام پذیر است.
الف: مالکان خودروهای عمومی دولتی اعم از سواری، وانت و موتورسیکلت و مالکان خودروهای قولنامه ای برای ثبت نام کارت سوخت المثنی می توانند همانند گذشته تنها با مراجعه به دفاتر پلیس10+ نسبت به ثبت تقاضای خود اقدام کنند. ب: خودروهای نو شماره، دارای کارت سوخت بوده و کافی است مالکان آنها برای دریافت کارت سوخت خود به دفاتر پست مراجعه کنند. روش دوم: مراجعه به سامانه خدمات دولت همراه به نشانی www. mob. gov. ir و ورود به گزینه درخواست کارت سوخت المثنی و ثبت اطلاعات. این سامانه از پنجم آذرماه در دسترس عموم قرار می گیرد و ثبت اطلاعات دراین سامانه رایگان است.
نصب اپلیکیشن دولت همراه
روش سوم: دریافت و نصب رایگان اپلیکیشن خدمات دولت همراه و ورود به گزینه درخواست کارت سوخت المثنی از پنجم آذرماه به شرح زیر است:
نسخه های Android و IOS این اپلیکیشن از چهار منبع قابل دریافت است:
سامانه خدمات همراه دولت (mob. gov. ir)
ایران اپس (iranapps. ir)
کافه بازار (cafebazaar. ir)
اپ استور (appstore. ir)
دراطلاعیه شماره 2شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران علاوه بر روش های ثبت نام، به اطلاعات موردنیازبرای ثبت نام الکترونیکی نیزاشاره شده است تا ثبت نام کننده بداند این ثبت نام براساس چه اطلاعاتی انجام می شود.
اطلاعات مورد نیاز ثبت نام الکترونیک کارت سوخت المثنی:
1- شماره تلفن همراه به نام مالک وسیله نقلیه
2- کد ملی و تاریخ تولد مالک که با ثبت آن دیگر اطلاعات شناسنامه ای به صورت خودکار نمایش داده می شود.
3- اطلاعات شناسایی وسیله نقلیه(شماره سریال هشت رقمی مندرج در بارکد پشت کارت یا شماره «وی پی ان»
انتخاب شماره 16 رقمی یکی ازکارت های بانکی عضو شتاب که به صورت خودکار درپنجره ثبت اطلاعات این بخش به نمایش در می آید. تنها 6 رقم اول وچهار رقم آخر کارت(به عنوان مثال 2213******603799) نمایش داده می شود.
5- پس از ورود اطلاعات، پیامی مبنی بر تایید عملیات ثبت نام به اطلاع متقاضی خواهد رسید که به منزله پایان مراحل ثبت نام خواهد بود.
درآخرین بند ازاین بخش از اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران هم به ایننکته اشاره شده است که نحوه فعال سازی کارت سوخت و استفاده از آن درجایگاه های سوخت در اطلاعیه های بعدی اعلام خواهد شد. دربخش دیگری از این اطلاعیه جدول زمان بندی نیز طراحی شده است که مراجعه کنندگان به سامانه دولت همراه می توانند براساس رقم سمت راست تلفن همراه خود زمان ثبت نام خود را رویت کنند.
نکات قابل توجه:
در آخرین بخش از اطلاعیه شماره 2 شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به نکات قابل توجه دیگری نیز اشاره شده که به این شرح است:
1-مالکان بیش از یک دستگاه خودرو یا موتورسیکلت فاقد کارت سوخت باید مراحل ثبت نام را به ازای هر دستگاه خودرو یا موتورسیکلت با یک کارت بانکی دیگر تکرار کنند.
2- در صورت هرگونه مشکل یا نیاز به دریافت اطلاعات تکمیلی، با شماره 09627 تماس گرفته شود.
3- مالکان خودرو یا موتورسیکلت دارای کارت سوخت که رمز آن را فراموش کرده اند، امکان بازیابی رمز برای آنها فراهم شده است و نیاز به ثبت نام ندارند.
در فاصله کوتاهی از انتشار دومین اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، این شرکت اطلاعیه سوم خود را با عنوان «آغاز ثبت نام الکترونیکی از 5 آذرماه» منتشر کرد.
دراین اطلاعیه آمده است که ثبت نام الکترونیکی مالکان خودرو و موتور سیکلت های فاقد کارت سوخت ازساعت هشت صبح پنجم آذرماه در سامانه دولت همراه آغازمی شود واپلیکیشن خدمات دولت همراه با نصب آن درگوشی های هوشمند تلفن همراه در دسترس عموم قرار می گیرد.
دراطلاعیه منتشرشده ازسوی این شرکت به این نکته نیز اشاره شده است که ورود به سامانه های اینترنتی براساس آخرین رقم شماره سمت راست تلفن همراه مالکان خودرو انجام می شود.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران دراین اطلاعیه براین نکته که درهیچ یک از مراحل ثبت نام چه به صورت حضوری دردفاتر پلیس 10+ وچه به صورت اینترنتی، نیازی به ارائه رمزهای کارت های بانکی نیست و به ثبت نام کنندگان دراین باره هشدار داده شده است.
اعلام کد دستوری 4#
همانطور که انتظارمی رفت، باگذشت هر روز از اجرای طرح ثبت نام دریافت کارت سوخت المثنی، راهکارهای جدیدتری برای سهولت درانجام این مهم ازسوی مسئولان اجرایی ارائه شد که اعلام کد دستوری 4#* از آن جمله است.
بر این اساس شرکت ملی پخش برای تنویر افکار عمومی واطلاع رسانی شفاف به آنها، اطلاعیه دیگری را به این مضموم منتشر کرد: «امکان ثبت درخواست کارت سوخت مالکان خودرو و موتورسیکلت فاقد کارت سوخت از طریق کد دستوری #۴* فراهم شده است.»
دراین اطلاعیه آمده است: به منظور رفاه حال هموطنان عزیز وتسریع درخواست کارت سوخت مالکان خودرو و موتورسیکلت فاقد کارت سوخت، امکان ثبت درخواست ازطریق همه گوشی های تلفن همراه (هوشمند ومعمولی) با استفاده ازشماره گیری کد دستوری 4#* (ستاره 4 مربع) نیز فراهم شده است. مالکان خودرو وموتورسیکلت برای استفاده از این سرویس میتوانند برابر برنامه زمان بندی ثبت درخواست، بر اساس آخرین رقم شماره تلفن همراه مالکان از 7 آذر1397 تا پایان مهلت ثبت نام (24 آذرماه) با شمارهگیری این کد دستوری برای ثبت درخواست کارت سوخت المثنی اقدام کنند.
هنوزتا 24 آذرماه، یک هفته زمان باقی است و تا آن موقع در صورت لزوم، جزییات بیشتری ازسوی دستگاه متولی، به اطلاع مردم خواهد رسید تاهیچ خودرو یا موتورسیکلتی بدون کارت سوخت نماند وهمه چیز برای یک همدلی جهادی با هدف مدیریت مصرف سوخت وجلوگیری از هرگونه سوء استفاده از آن آماده باشد.
قدر مسلم، سوخت، سرمایه ای ملی است که همه ما درحفظ وصیانت آن نقش آفرین هستیم. باید لگام مصرف بی رویه آن گرفته و راه های خروج آن ازمجاری غیرمجاز آن مسدود شود تا همه ازاین سرمایه ملی بهره مند باشیم و نسل آینده از آن بی بهره نماند.
مشعل کارت سوخت قرار است بار دیگر به چرخه سوخت رسانی بازگردد و این روزها بسیاری از ایرانیان در تکاپو برای انجام تدارکات لازم در این مسیر هستند و وزیر نفت گفته است: ثبت نام کارت سوخت فقط برای جلوگیری از قاچاق بنزین انجام می شود. بررسی سابقه استفاده از کارت سوخت ما را به زمان دوری هدایت نمی کند و این خاطره هنوز در اذهان ایرانیان دارای خودرو وجود دارد که درست 11 سال پیش، برای نخستین بار و به منظور هدفمند شدن مصرف سوخت، متولد شد و عمری هشت ساله را تجربه کرد. این مساله برای همه به اثبات رسیده که برخی هیچ قید و بندی برای خود قائل نیستند و نه تنها در مصرف، صرفه جویی را مورد توجه قرار نمی دهند که پا را فراتر گذاشته و در مسیر قاچاق سوخت با قدرت در حال فعالیت هستند. آنچه از اخبار می شنویم، آمار و ارقام نگران کننده ای است که از حوزه سوخت به گوش می رسد؛ یک سو مصرف سوخت است که لجام گسیخته مسیری صعودی و شتابنده را دنبال می کند و دیگر سو، آماری است که از قاچاق سوخت نگرانی های زیادی را ایجاد کرده است. همین دو دلیل، بخش های مختلف را برای اجرایی کردن کارت سوخت متفق القول کرده است. آنگونه که نمایندگان مجلس از حامیان بازگشت این سامانه هستند و از حرف ها و دلایل شان می شود فهمید که صلاح، در احیای کارت سوخت است. نمایندگان مجلس معتقدند که کارت سوخت در این ایام می تواند ابزار کنترلی باشد که سوخت را به سمت و سوی بهتری هدایت کند. از نگاه آنان این روش می تواند مصرف سوخت را مهار و همچنین نگرانی ها در زمینه قاچاق سوخت را با نظارت بیشتر بر آن از طریق کارت سوخت کاهش دهد.
جلال میرزایی، که از اعضای کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی است؛ در این زمینه به «مشعل» می گوید: آنچه کارشناسان وزارت نفت و دیگر کارشناسان بر آن اتفاق نظر دارند، این است که در ایام تحریم گذشته که آمریکا کشورمان را به منع فروش فراورده های نفتی تهدید کرد، راه اندازی کارت سوخت باعث صرفه جویی در زمینه مصرف فراورده های نفتی شد و در کنار سایر اقدام ها، توانستیم آن مقطع را با موفقیت پشت سر بگذاریم.
او به فضای فعلی کشور اشاره می کند: در این دوره از تحریم های کشور اگر چه با منع فروش فراورده های نفتی مواجه نیستیم و با ابتکار مهندس زنگنه، وزیر نفت تهدید امنیت تامین انرژی خنثی شد؛ اما نیازمند ذخیره فراورده های نفتی برای شرایط اضطرار هستیم و در این زمینه باید صرفه جویی در دستور کار قرار گیرد. به اعتقاد کارشناسان، در تحریم های دوره قبل، با کارت سوخت صرفه جویی مناسبی حاصل شد و اکنون نیز با توجه به رشد مصرف سوخت و همچنین قاچاق آن، بازگشت کارت سوخت می تواند کارگشا باشد.
نماینده ایلام در مجلس شورای اسلامی افزون بر کاهش قاچاق و صرفه جویی در مصرف سوخت، به عنوان دو مزیت برای کارت سوخت که در شرایط موجود می تواند به کمک کشور بیاید، ضرورت ذخیره فراورده نفتی را هم مورد تاکید قرار می دهد.
میرزایی یادآور می شود: از طریق کارت سوخت می توان قاچاق سوخت را هم کنترل کرد.
او معتقد است: کارت سوخت می تواند کار ویژه های دیگری هم داشته باشد که در آینده می توان از آن بهره مند شد.
طبق اخبار، میزان مصرف بنزین کشور با رشد حدود 10 درصدی نسبت به پارسال، به حدود روزانه 90 میلیون لیتر رسیده که تخمین زده می شود،بخشی از آن به صورت قاچاق از کشور خارج شود.
طبق نظر نمایندگان مجلس، با استفاده از کارت های سوخت شخصی می توان مقدار مصرف سوخت را با در نظر گرفتن جزییاتی مانند مصرف سوخت در انواع خودروها یا پراکندگی مناطق کم مصرف و پرمصرف بررسی کرد.
این نوع اطلاعات برای مدیریت مصرف سوخت کشور بسیار مهم است. در همین زمینه محمد رضا رضایی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هم نسبت به بازگشت دوباره کارت سوخت نگاه مثبتی دارد و در این زمینه به «مشعل» می گوید: کارت سوخت می تواند در جامعه در میزان مصرف، عدالت برقرار کند.
او می گوید: مجلس از احیای کارت سوخت حمایت می کند و در این مسیر در کنار وزارت نفت و دولت خواهد بود. به گفته رضایی، هم اکنون در ایران 2 برابر سوخت مصرفی کشور ترکیه قاچاق می شود که باید در مسیر مهار این معضل حرکت کرد. او اشاره می کند کارت سوخت می تواند این کارویژه را داشته باشد.
در همین زمینه عزت الله یوسفیان ملا، از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم معتقد است: استفاده از کارت هوشمند سوخت از راهکارهای مقابله با قاچاق و سدی در برابر مصرف بی رویه سوخت است.
او با اشاره به تفاوت قیمت بنزین در ایران و کشورهای همسایه گفته است: به دلیل اختلاف بسیار زیاد قیمت بنزین در کشور ما با کشورهای همسایه، بخش زیادی از سوخت ما قاچاق می شود، در حالی که این منابع متعلق به همه ملت است.
یوسفیان با تاکید بر اینکه باید برای جلوگیری از قاچاق سوخت برنامه عملی داشته باشیم، می گوید: استفاده از کارت هوشمند سوخت یکی از راهکارهای جلوگیری از قاچاق بنزین بویژه در مرزهاست، همچنین نظارت و کنترل کارت ها به جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده منجر می شود و در شرایط کنونی تحریم ها نیز احیای آن به مهار تقاضا و مصرف کمک می کند.
او احیای کارت سوخت را به فال نیک گرفته و تصریح می کند: از چنین رویکردی که از تاراج منابع ملی جلوگیری می کند، حمایت می کنیم. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی هم اعلام کرده است: باید جلوی قاچاق سوخت گرفته شود. راه حل هایی در این زمینه وجود دارد و از ظرفیت برخی اقتصاددان ها و رسانه ها استفاده شده و مرکز پژوهش های مجلس نیز در رابطه با این موضوع کار کرده تا علاوه بر جلوگیری از قاچاق و همچنین فراهم شدن زمینه کاهش مصرف، به مردم فشار نیاید.
به اعتقاد لاریجانی، این موضوع سه وجهی (جلوگیری از قاچاق، کنترل مصرف سوخت و جلوگیری از تورم و فشار اقتصادی) باید بر اساس یک مدل باشد تا به تورم منجر نشود.
افزون بر رشد بی رویه مصرف سوخت و قاچاق آن به کشورهای همسایه، نمی توان از تاثیرات مخرب زیست محیطی رشد مصرف سوخت غافل بود که به واسطه آن در کنار دود شدن سرمایه های ملی، به خطری بزرگ برای محیط زیست هم تبدیل شده که نباید از آن غافل بود و در کنار کارویژه های دیگر این مهم هم مورد توجه قرار بگیرد.
جواد آریانی این روزها، سخن گفتن از اقدام ها و فعالیت های مطلوب صنعت نفت و گاز در رسانه های مکتوب و مجازی داخلی و خارجی، کاری، مدام و روزمره است. چراکه بدون اغراق خدمات انجام شده در این صنعت، پیشتاز و سرتیتر ارائه گزارش های روزانه کشور است. در طول 4 دهه انقلاب با برکت اسلامی و به صورت عینی طی چند سال گذشته کارکنان صنعت گاز با تلاش و کوششی مثال زدنی موفق شدند با ثبت رکوردهای گسترده، برگ زرینی در تاریخ کشور عزیزمان به ثبت برسانند. مهرتایید این ادعا، توسعه شبکه های گازرسانی در اقصی نقاط روستاها و شهرهای واجد شرایط کشور است. همین تلاش ها و زحمات باعث شده تا امروزه نام بردن از روستاهای فاقد گاز با خاطره هیزم و ورق زدن دفتر خاطرات قدیمی های روستا همراه شود، اما این بار برخلاف همه دفعات، دلیل مطرح شدن نام شرکت گاز بر سر زبان ها حوزه فنی و عمرانی نیست. سخن از مهربانی و یک قانون نانوشته در بین کارکنان این صنعت است....
آغاز ماجرا تنها با یک پیام
چند روز قبل یکی از دوستان تماس گرفت و گفت: رئیس اداره گاز گناباد در زمستان گاز مردم مستضعف را قطع نمی کند و حتی پول قبض افراد مستضعف را پرداخت می کند؛ اما از همه این موضوع را پنهان کرده و رسید قبض ها را نیز در کشوی میزش می گذارد. به شخصه دو سه بار بیشتر آقای نجاتی را حتی از نزدیک ندیده بودم، به اتاق کارش رفتم و از او خواستم کشوی میزش را باز کند و داستان رسید قبض های کشو را بگوید. اصرار می کرد جایی درج نشود، اما نمی توان این نجابت و وجدان یک مدیر در نظام جمهوری اسلامی را نشان نداد که خود رئیس اداره قبض مردم مستضعف شهرش را پرداخت کند. انتشار همین پیام ساده در یکی از کانال های مجازی شهرستان گناباد به نقل از یکی از خبرنگاران کافی بود تا در ظرف زمانی کوتاهی بمب خبری در کشور شروع به انفجار کند.
کمک به مستمندان عادت دیرینه کارکنان گاز
اکبرنجاتی، رئیس اداره گاز ناحیه گناباد درباره این ماجرا می گوید: اصل انتشار این مطلب کار اشتباهی بود، زیرا اگر فردی کار خوبی انجام می دهد صرفا با خدای خودش معامله می کند و پاداش آن را جز از درگاه احدیت از شخص دیگری مطالبه نمی کند.
وی می افزاید: فرهنگ کمک به فقرا و مستمندان واقعی از قدیم در بین همه کارکنان شرکت ملی گاز ایران وجود داشته و حتی صندوق هایی نیز برای جمع آوری صدقات همکاران برای این موضوع فراهم است. علاقه ای به رسانه ای شدن موضوع نداشتم. چراکه کار من در مقابل تلاش ها و خدماتی که همکاران بنده در طول سال برای تامین انرژی گرمایشی مردم در اقصی نقاط کشور انجام می دهند، بسیار ناچیز است. همه ما انسان هستیم و اگر واقعا نسبت به فقر شخصی اطمینان حاصل کنیم، بدون شک با روحیه مسلمانی برای کمک اقدام می کنیم. این افرادی که قبض آنها پرداخت شده، با اولین اخطار به اداره گاز مراجعه می کنند، همین مراجعه خودش ثابت می کند که فرد مسئولیت پذیر است.
وی با یادآوری اینکه گاهی با دادن مهلت به این مشترکان می توانند بدهی خود را پرداخت کنند، می افزاید: به هرحال تا جایی که امکان داشته باشد، از قطع گاز منازل این افراد جلوگیری می شود، البته افرادی نیز هستند که وضع مالی مناسبی دارند، اما در برابر بدهی خود به دستگاه های خدمت رسان سهل انگاری می کنند که حساب آنها با افراد نیازمند متفاوت است.
رئیس اداره گاز گناباد بابیان اینکه به موقع پرداخت کردن قبض گاز می تواند بسیاری از مشکلات گازرسانی را برطرف کند، یادآور می شود: مردم باید هرچه بیشتر نسبت به پرداخت بدهی خود به دستگاه های دولتی حساس شوند و آن را به تأخیر نیندازند.
ضریب نفوذ 93 درصدی گاز در شهر تاریخی گناباد
نجاتی درباره موقعیت جغرافیایی شهرستان گناباد می گوید: گناباد به عنوان مرکز شهرستان در جنوب استان خراسان رضوی واقع است. این شهر از کهن ترین شهرهای ایران محسوب می شود. عمیق ترین و قدیمی ترین قنات جهان (قنات قصبه) در این شهر قرار دارد. این قنات از دوره هخامنشیان تاکنون، عامل تولید و حیات در این شهر بوده است. قنات قصبه به شماره ۵۲۰۷ در یونسکو در سال ۱۳۹۵ ثبت شد.
وی اضافه می کند: مسجد جامع، مدرسه نجومیه، موزه مردم شناسی، خانه شریعت، آب انبار، روستای تاریخی زیبد، سرو کهن و مسجد جامع عبدالله نوقاب و از همه مهمتر مرقد علامه بهلول گنابادی، از مهمترین آثار تاریخی، باستانی و گردشگری این شهر محسوب می شود. در بحث بهره مندی از نعمت گاز نیز هم اکنون از تعداد 49 روستای واجدد شرایط، 43 روستا با جمعیت 10 هزار و 781 خانوار از نعمت الهی گاز بهره مند هستند. همچنین تعداد یک روستا با جمعیت 456 خانوار نیز در مرحله پیمان سپاری قرار دارد. در بخش شهری نیز شهرهای بجستان، کاخک، گناباد و بیدخت گازدار هستند.
وی ادامه می دهد: برای گازرسانی به این تعداد روستا و شهر 862 کیلومتر شبکه گازرسانی با 25 هزار و 671 مورد انشعاب اجرایی شده است.
پیام مهربانی صنعت گاز برای مردم
سید احمد علوی، رئیس روابط عمومی شرکت گاز خراسان رضوی نیز با اشاره به انتشار گسترده این پیام در رسانه ها اظهار می کند: این خبر حاوی پیام مهربانی کارکنان صنعت گاز برای همه اقشار مردم علی الخصوص نیازمندان و مستمندان بود. کارکنان شرکت گاز با تلاش و کوششی مثال زدنی موفق شده اند تا پرچم سازندگی را در اقصی نقاط کشور به اهتزاز درآورند. همه کارشناسان و صاحب نظران با سختی های کار صنعت گاز آشنا هستند. مراحلی همانند استخراج، پالایش و انتقال و توزیع که همه و همه مستلزم زمان و تلاش مثال زدنی است. در این بین انتشار خبر «کمک به مستمندان توسط کارکنان شرکت گاز» که حتی جزء وظایف سازمانی محسوب نمی شود، نشان دهنده حقیقت فطری کارکنان این صنعت است. البته تاکید می کنم این خبر برای کارکنان شرکت گاز تازگی نداشت. چراکه هر کسی که در این صنعت مشغول به فعالیت است حتما تاکنون به طور مخفیانه اقدام به پرداخت گازبهای یکی از مشترکان واجد شرایط کرده است. به قول ما روابط عمومی ها این یک «کمپین پنهان» در بین کارکنان شرکت گاز است.
علوی یادآوری می کند: وقتی سخن از مشترک واجدشرایط به میان می آوریم منظورمان افراد مستمندی است که در عین مدیریت مصرف، به پرداخت هزینه های گاز مصرفی خود مسئولیت پذیر و حساس هستند. به هرحال میل رسانه ها به انتشار اخبار عاطفی و البته پذیرش آن از سمت جامعه موجب شد تا در مدت زمان کمتر از چند ساعت این خبر یا بهتر بگوییم این فرهنگ کارکنان شرکت گاز به بمب خبری رسانه های کشور تبدیل شود.
شرکت گاز فراتر از مسئولیت اجتماعی
در ادامه این گزارش، به سراغ سیدحمیدفانی، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی می رویم. وی که تجربه ای 31 ساله در صنعت گاز دارد، می گوید: به خاطر دارم از زمان قدیم برخی همکاران به عنوان بانی این کار خیر در سازمان شناخته شده بودند. هر کدام از همکاران که صدقه یا نذری داشت، برای پرداخت قبوض مستمندان واقعی، تاکید می کنم مستمندان و نیازمندان واقعی، در اختیار او می گذاشت تا اگر فردی به اداره مراجعه کرد، بدون اینکه به کرامت شخصی فرد خللی وارد شود مشکل گازبهای مصرفی او را حل کنند. صنعت گاز در این اقدام خداپسندانه یدطولایی دارد. اطمینان دارم در بیشتر شهرها این فرهنگ و سنت پسندیده به صورت مخفی در حال انجام است.
وی می افزاید: البته مسئولیت پذیری شرکت گاز و حتی در برخی موارد فراتر از مسئولیت پذیری در قبال جامعه به همین جا ختم نمی شود و اجرای طرح هایی همانند تقسیط گازبهای برخی مشترکان اعم از صنعتی و خانگی، فعالیت در حوزه فرهنگ سازی مصرف صحیح و ایمن گاز طبیعی، توجه به محیط زیست پیرامونی شهرها، تلاش برای ایجاد رونق اقتصادی با گازرسانی به صنایع، عقد قراردادهای آموزشی با سازمان هایی همچون فنی و حرفه ای، آموزش و پرورش و دانشگاه ها و هزاران مورد دیگر، بخشی از فعالیت های گوناگون صنعت گاز در حوزه مسئولیت اجتماعی محسوب می شود.
فانی اضافه می کند: به عقیده بنده صنعت گاز بدون اغراق یکی از برندها و برترین سازمان های کشور در حوزه خدمت رسانی و مسئولیت پذیری است که کارکنان آن با روحیه ای جهادی به دور از هرگونه شانتاژ خبری و رسانه ای فقط و فقط به آینده کشور و توسعه و آبادانی این مرز و بوم مشغولند و در این مسیر از هیچ کوششی فروگذار نیستند. به عنوان عضو کوچکی از خانواده بزرگ صنعت گاز کشور با سی و یک سال سابقه به احترام همه همکارانم تمام قد بلند می شوم و بر دستان ایران ساز همه آنان در جای جای صنعت گاز بوسه می زنم.
بازخورد مثبت مردم و خبرنگاران
انتشار این مطلب با واکنش های گسترده و سیگنال های مثبتی از سوی مردم و صاحبان قلم در دنیای مجازی همراه شد. یک کاربر در اینستاگرام درباره این مطلب نوشت: در این دوره خبرهای تلخ تو خبر خوب شدی، مدیر شرکت گازی که قبض مستضعفان شهر را پرداخت می کند. خبرنگاری در توییتر گفت: رئیس اداره گاز گناباد و کارمندانش به جای قطع گاز نیازمندان در هوای سرد زمستان، بدون اطلاع آنها قبضشان را از جیب شخصی خود پرداخت می کنند. اول تحقیق کرده مسئولیت پذیری فرد و احتیاجش را ارزیابی می کنند و بعد اقدام می کنند. واقعا دمتون گرم. کاربری دیگر در سروش نوشت: در کنار تمام اتفاقات بد این روزهای جهان، مدیری در ایران وجود دارد که با دلسوزی با مردم همراه می شوند. اقدامی عجیب از رئیس و کارمندان اداره گاز، یکی از شهرستان های خراسان رضوی که موجب آرامش قلب مردم شد.
سمیه راهپیما با شروع فصل سرما، گاهی شاهد اخبار ناراحت کننده ای مانند آتش سوزی یا مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در مدارس هستیم و سالانه تعدادی از کودکان کشورمان به دلیل صدمات وارد شده دچار مشکلاتی می شوند که آینده شان را تحت تاثیر قرار می دهد. برای کاهش این قبیل آسیب ها، باید چاره ای اندیشید و برنامه ریزی های مدونی داشت، از این رو شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، طرح «جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاري مرسوم (گازي و نفتي) با بخاري هاي گازسوز دودكش دار راندمان بالاي هوشمند» را به وزارت نفت ارائه کرده که مورد تایید سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته و در اواخر سال 1396 موفق به اخذ شورای اقتصاد شده است. با اجرای این طرح، یک میلیون دستگاه بخاری گازسوز و نفتی سنتی مستعمل در مدارس، دانشگاه ها، نیروی نظامی و انتظامی و سایر اماکن دولتی و غیر دولتی از رده خارج می شوند و جای خود را به بخاری های با راندمان بالا یا هرمتیک هوشمند می دهند. برای جویا شدن از روند اجرای این طرح، هفته نامه «مشعل» گفت وگویی با محمدرضا فجرک، رئیس امور لوازم خانگی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در مدیریت ساختمان انجام داده که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
با توجه به اینکه فصل سرما را پیش رو داریم، بفرمایید که طرح جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاري مرسوم (گازي و نفتي) با بخاري هاي گاز سوز دودكش دار با راندمان بالاي هوشمند، چه میزان در کاهش مصرف سوخت تاثیر گذار است؟
بر اساس برآوردها و بررسی های انجام شده، مشخص شد که بخاری های سنتی مورد استفاده در کشور از لحاظ رده برچسب انرژی، در رده های E، F و G قرار دارند و حتی هنوز بخاری هایی وجود دارند که به آنها برچسب انرژی تعلق نمی گیرد. به همین دلیل، طرح جایگزینی بخاری های سنتی با بخاری های نسل جدید با راندمان بالا، از سوی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به وزارت نفت ارائه شد. فناوری این بخاری ها با بخاری های سنتی متفاوت است، به طوری که این بخاری به دودکش دو جداره مجهز بوده و هوشمند نیز هستند. بخاری های نسل جدید با راندمان بالا که به بخاری های هرمتیک معروفند، وقتی دمای محیط به بیش از حد مطلوب برسد، به طور خودکار خاموش شده و به این ترتیب از محل مدیریت انرژی نیز در مصرف سوخت صرفه جویی می شود.
اما در مقابل، بخاری های سنتی یا بخاری های تایپ B، هوای احتراق را از داخل اتاق می گیرند که این کار، کاهش مصرف اکسیژن در خانه را به همراه دارد، از این رو برای دریافت هوای تازه در و پنجره را باز می کنیم و نفوذ هوای تازه، برای جبران اکسیژن مصرف شده، باعث اتلاف انرژی می شود. بر اساس محاسبات انجام شده می توان گفت که هر بخاری سنتی، سالانه به طور متوسط حداقل 1225 متر مکعب گاز طبیعی مصرف می کند. در مقابل، میزان مصرف بخاری با فناوری جدید یا همان تایپ C هوشمند، سالانه حداکثر 565 متر مکعب است، بنابراین با جایگزینی بخاری با راندمان بالا به جای بخاری سنتی، شاهد صرفه جویی حداقل 660 متر مکعب گاز طبیعی در سال خواهیم بود.
آیا در خواست هایی برای نصب بخاری های هرمتیک دارید؟
از اماکن دولتی، مدارس کشور، بخصوص مدارس مناطق محروم که بیشتر از بخاری های گازی سنتی استفاده می کنند و با خطر گاز گرفتگی یا مسمومیت با گاز منوکسید کربن روبه رو هستند، درخواست های متعددی مبنی بر استفاده از بخاری های هرمتیک (بخاری های با راندمان بالا) داریم.
بر اساس مبحث 17 مقررات ملی ساختمان، استفاده از وسایل گرمایشی موضعی(بخاری های سنتی) در اماکن عمومی ممنوع است و تنها در یک حالت، مقررات ملی ساختمان اجازه می دهد تا از بخاری و پکیج استفاده کنیم که هوای احتراق از محیط بیرون تامین شود. به این معنا که برای بخاری و پکیج باید از دودکش دو جداره ای استفاده کرد که هوا از جداره داخلی دودکش و از هوای آزاد تامین شود؛ اما در مدارس روستاها که معمولا دو یا سه کلاس درس بیشتر وجود ندارد، استفاده از بخاری هرمتیک در مقایسه با پکیج فن دار و رادیاتور از لحاظ اقتصادی به صرفه تر است.
بنابراین، مهم ترین مراکز هدف استفاده از بخاری های با راندمان بالا، اماکن عمومی شامل مدارس هستند که بهترین گزینه برای آنها، استفاده از بخاری های تایپ C یا همان هرمتیک است یا پادگان ها و کلاس های درسی دانشگاه ها، اداره های دولتی، خانه های بهداشت، پست خانه ها و دیگر اماکن دولتی کشور، بخصوص در مناطق محروم که فاقد سیستم حرارت مرکزی شامل دیگ، مشعل و رادیاتور هستند.
براساس طرحی که به وزارت نفت ارائه کردیم، با عنوان کمک به جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاری مرسوم با بخاری های گاز سوز دودکش دار راندمان بالای هوشمند، یک میلیون بخاری سنتی که اکنون وجود دارد، باید جمع آوری و اسقاط شده و بخاری های با راندمان بالا جایگزین آنها شوند.
شما در میان صحبت خود به نصب بخاری های با راندمان بالا در مدارس ، اداره ها و دانشگاه ها اشاره کردید. این مراکز به چه طریق شناسایی می شوند؟
طبق مصوبه شورای اقتصاد، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت ، تنها شرکت های واجد شرایط را شناسایی می کند و شرکت ها خود بازار هدف را شناسایی و بخاری ها را نصب می کنند و این شرکت ها هرگاه از جایی که بخاری در آن نصب کرده اند، برگه تایید برای ما بیاورند، به ازای کاهش مصرف انرژی، به آنها یارانه تعلق می گیرد.
هدف از اجرای طرح جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاري مرسوم (گازي و نفتي) با بخاري هاي گازسوز دودكش دار با راندمان بالاي هوشمند چیست؟
هدف از اجرای این طرح، ارتقای رده برچسب انرژی بخاری های گازسوز دودکش دار به رده برچسب انرژی A، ارتقای تکنولوژی بخاری های سنتی به بخاری های نسل جدید تایپ C هوشمند (هرمتیک تایمردار و مجهز به دودکش دوجداره و دو فن) و مبدل های حرارتی و کاهش مصرف سوخت و آلودگی های محیطی متناظر است.
همانطور که در مصوبه این طرح آمده، باید تا سه سال آینده واگذاری یک میلیون بخاری به اتمام برسد. در این زمینه چه برنامه هایی دارید؟
برنامه اجرای این طرح در سه سال است و در سال 1397، 200 هزار دستگاه بخاری، سال 1398، 300 هزار دستگاه و در سال 1399 نیز 500 هزار دستگاه بخاری با راندمان بالا با سهم تولید داخل خواهیم داشت که باز پرداخت طرح تا سال 1402 طول می کشد. به همین دلیل، بازه اجرایی طرح با زمان بازپرداخت را تا سال 1402 در نظر گرفته ایم که اگر این طرح با موفقیت انجام شود، حدود 3102 میلیون متر مکعب گاز طبیعی، در مصرف سوخت صرفه جویی می شود و شاهد کاهش حدود 6.08 میلیون تن انتشار گاز دی اکسید کربن خواهیم بود.
سهم تولید داخل باید به تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت برسد. این سهم بر اساس مصوبه رعایت حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور مصوب مجلس شورای اسلامی است. از دیگر شرایط فنی این طرح می توان به دریافت تاییدیه فنی از سوی مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی اشاره کرد.
شرکت های تولید کننده واجد شرایط را چگونه شناسایی می کنید؟
برای شناسایی تولیدکنندگان داخلی، فراخوان عمومی داده شده است. شرکت های واجد شرایط، مدارک خود را به کمیسیون مناقصات تحویل می دهند و برای بررسی به کمیته فنی و بازرگانی فرستاده می شود که اکنون شرکت های واجد شرایط را شناسایی کرده ایم و بعد از طی تشریفات اداری اخذ تاییدیه وزارت نفت و مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، نسبت به عقد قرارداد با شرکت و شرکت های واجد شرایط اقدام می کنیم تا بتوانیم طرح را تا پایان سال به طور قابل ملاحظه ای اجرا کنیم.
اکنون برآورد شما نسبت به تولیدکنندگان داخلی چیست؟ آیا توان تولید بخاری های راندمان بالا را دارند؟
ظرفیتی که تولید کنندگان داخلی در تولید بخاری های با راندمان بالا دارند، بیش از آن چیزی است که تخمین زده شده است. در مصوبه شورای اقتصاد یک میلیون بخاری در خواست کرده ایم که از این تعداد 200 دستگاه برای امسال است. در حالی که فقط ظرفیت یکی از تولید کنندگان 360 هزار دستگاه است، از این رو می توان گفت که توان تولید داخل بسیار بالاست و باید برنامه ریزی خوبی صورت گیرد تا به موقع قرارداد بسته شود و بازار فصل سرما را از دست ندهیم. توان تولید داخل و دانش کافی برای تولید بخاری های با راندمان بالا را داریم و حتی تولید کنندگان سنتی تا کنون دانش خوبی برای ارتقای تکنولوژی خود کسب کرده اند و با وجود تحریم هایی که اتفاق افتاده، تجهیزات کافی در کشورمان در اختیار داریم.
با توجه به ظرفیت بالای تولیدکنندگان، پیش بینی می کنید بتوانیم بیش از یک میلیون بخاری گازی با راندمان بالا تولید کنیم؟
اگر بودجه کافی به تولیدکنندگان ما برسد و از نظر مالی آنها را حمایت کنیم، می توانند سهم خوبی از بازار را به دست بگیرند. تولیدکنندگان خوبی در کشور داریم، ظرفیت ها هم در بخش بازار و تقاضا و هم در عرضه بسیار بالاتر از آن چیزی است که در این طرح پیش بینی کرده ایم. تنها چالشی که در اجرای این طرح وجود دارد، این است که نتوانیم برنامه های خود را در مدت زمان تعیین شده به پایان ببریم و اگر تولیدکنندگان پشتیبانی مالی نشوند، این موضوع می تواند به اجرای طرح آسیب برساند.
مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت منصوب شد. وزیر نفت در حکمی، اشکان میرمحمدی را به عنوان مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت منصوب کرد. متن حکم بیژن زنگنه خطاب به میرمحمدی به شرح زیر است:
«با عنایت به تعهد و تخصص جنابعالی، با استعانت از خداوند دانای توانا، به موجب این حکم به عنوان مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت منصوب می شوید.
انتظار دارد با تحولی که ایجاد می کنید، بازرسی نقشی فعال تر ایفا نموده و با انجام صحیح وظایف ذاتی خود و ارائه گزارش های مناسب به اینجانب، در صیانت از اعتبار صنعت نفت و دارایی های مادی و معنوی آن بیش از پیش مؤثر باشد. از خداوند قادر متعال برای جنابعالی در این مسئولیت خطیر، با همکاری دیگر همکارانتان، توفیق خدمت به مردم مسئلت می کنم.»
زنگنه در حکمی جداگانه، از زحمات سیدمحمد احمدی که پیش از این عهدهدار سرپرستی اداره کل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت بود نیز، قدردانی کرد.
سومین المپیاد علمی- پژوهشی مهندسی نفت در دو بخش علمی و پژوهشی و با هدف توسعه فرهنگ کارآفرینی، 16اسفندماه امسال برگزار می شود. دانشگاه صنعتی شریف با حمایت و همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت نفت، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت نفت عراق، مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، همچنین شرکت ملی نفت ایران و ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی، در نظر دارد سومین المپیاد مهندسی نفت را در دو بخش علمی و پژوهشی و با هدف توسعه فرهنگ کارآفرینی برگزار کند. به این منظور و با هدف همفکری و همسوسازی دستگاههای اجرایی، موسسات، دانشگاهها، پژوهشگاهها، همچنین شرکتهای خصوصی و دولتی فعال در صنعت نفت، نخستین جلسه کمیته راهبری این رویداد 12 آذرماه به میزبانی دانشگاه صنعتی شریف برگزار میشود. بخش پژوهشی سومین المپیاد علمی پژوهشی مهندسی نفت، با الهام از رقابتهای ایده محور مورد حمایت شرکتهای بینالمللی، به صورت جمع سپاری چالشها و دریافت ایده به صورت طرح پیشنهادی اجرا میشود. علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به وبسایت دبیرخانه المپیاد مهندسی نفت به نشانی www.Oilympic.com مراجعه کنند.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت در بازدید از تاسیسات فاز 13 پارس جنوبی، بر اجرای کامل دوره های آموزش ایمنی و رعایت الزام های اچ اس ای در بخش ها توسعه ای و عملیاتی تاکید کرد. سیدباقر مرتضوی در این بازدید که به همراه برخی مدیران صنعت نفت و سازمان پدافند غیرعامل کشور انجام شد، اظهار کرد: توجه به دوره های آموزشی و رعایت آنها برای همه بازدیدکنندگان فازهای پارس جنوبی، مهم و ضروری است. وی با تاکید بر مهم برشمردن بهره مند از اچ اس ای هوشمند در صنعت نفت گفت: دستیابی به این مهم، نیازمند رعایت و اجرای کامل همه الزام های اچ اس ای ابلاغ شده به وزارت نفت و شرکت ملی نفت (در قالب دستورعمل و راهنما) است.
مرتضوی از ابلاغ دستورعمل برنامه مقابله با شرایط اضطراری در آینده نزدیک خبر داد افزود: در این دستورعمل، شرایط اضطراری در سه سطح تعریف شده است. مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت همچنین ساماندهی فرودگاه های ملکی وزارت نفت را برای حفظ ایمنی وامنیت سرمایه انسانی مهم برشمرد و افزود: توانمندسازی غواصان صنعت نفت نیز از برنامه های امسال وزارت نفت است که کارگروه آن تشکیل شده است.
پیام معتمد، مجری فاز 13پارس جنوبی نیز با ارائه گزارشی از اقدام های انجام شده و در حال انجام حوزه اچ اس ای اظهار کرد: سیستم مجوز کار براساس راهنمای وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در حال اجراست.
وی با اشاره به اهمیت توجه به آموزش در پیشبرد اقدام ها و فعالیت ها مطابق برنامه گفت: این موضوع در فاز13 به خوبی رعایت می شود؛ به طوری که بیشتر مسئولان و کارشناسان آن، مدرک بین المللی مدیریت پروژه دریافت کرده اند. مانی عبدالله زاده، مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز با بیان اینکه اجرای فازهای در حال توسعه از سوی پیمانکاران داخلی کاری ارزشمند است، اقدام های انجام شده در زمینه اچ اس ای را مطلوب خواند و بر تداوم و الزام اجرای کامل آن تاکید کرد.
حسین حاج حسینی، رئیس سازمان حراست صنعت نفت نیز تلاش این سازمان را همسو با پیشگیری دانست و گفت: رعایت الزام ها و عمل نکردن به برخی کارها به منظور پیشگیری است.
مظاهر انصاری، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت و گاز پارس، نیز استفاده از تجربه های فازهای گذشته در فاز 13پارس جنوبی و بهره برداری واحدهای مرتبط با محیط زیست دیگر واحدها را از مزیت های اجرای این فاز برشمرد.
مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب از همكاري اين شركت با مديريت بحران و دستگاه هاي اجرايي خوزستان در جهت عمل به مسئوليت هاي اجتماعي و خدمت رساني به مردم اهواز در پي مشكلات ناشی از بارندگي هاي اخير خبر داد.
احمد محمدي با اشاره به بارندگي هاي اخير در كشور، نزول رحمت الهي، لبخند طبيعت و شكرگزاري بر اين بركت عظيم را واجب خواند و افزود: در پی این بارش ها و آب گرفتکی معابر و بروز مشکل برای شهروندان، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با استفاده از پمپ های سبک و سنگین، همچنین ماشین آلات مرتبط، توانست در جهت خدمت رسانی به مردم گام بردارد. وی با بیان اینکه آب گرفتگی معابر می توانست مشکلات دیگری مانند حوادث انسانی و سلامت بهداشت کلانشهر اهواز را در پی داشته باشد، افزود: این مهم با تلاش همه بخش ها ودستگاه های اجرایی شهر مرتفع شد. محمدی مشارکت مقاوم سازی سدخاکی بهبهان را با تامین خودروهای سنگین، بخشی دیگر از همکاری های شرکت مناطق نفت خیز جنوب با دستگاه های اجرایی استان خوزستان برشمرد. مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب تاكيد كرد: اموال و دارايي هاي اين شركت متعلق به مردم است و در كنار حصول اطمينان از تداوم توليد و ايمني تاسيسات، هر آنچه به تسهيل روند زندگي و رفع نيازهاي معيشتي، فرهنگي و اجتماعي كمك كند، در اختيار مردم قرار مي دهد.
رئیس اداره بهینهسازی مصرف انرژی شرکت نفت مناطق مرکزی، نبود دیدگاه سیستمی در زمینه مدیریت مصرف انرژی را از مهم ترین عوامل افزایش مصرف انرژی در سازمانها، ادارات و صنایع مختلف دانست.
حشمتالله رضایی درباره افزایش بهرهوری انرژی بهمنظور کاهش هزینههای تولید گفت: امروزه به موضوع افزایش بهره وری انرژی با هدف کاهش هزینه های تولید وافزایش سود به ویژه با افزایش قیمت حامل های انرژی، توجه بیشتری می شود.
وی افزود: وجودفرصت های فراوان در صنایع نفت و گاز برای بهینهسازی مصرف انرژی، موجب شده است ظرفیت مناسبی برای طراحی و اجرای پروژه های بهینهسازی، همچنین بهره مندی ازمنافع آنها در اختیار ادارات بهینهسازی مصرف انرژی قرار گیرد.
رضایی همچنین درباره اولویتهای اداره بهینه سازی مصرف انرژی شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: این مجموعه به عنوان یک اداره نوپا، ممیزی فنی انرژی، استقرار و دریافت گواهینامه نظام مدیریت انرژی مبتنی بر استاندارد ایزو2011 و5000 در ساختمان های ستاد را در اولویت کاری قرار داده است.
به گفته وی، انجام پروژه های پژوهشی، تحقیقاتی، مطالعاتی در زمینه انرژی های نو و تجدیدپذیر، همچنین آموزش کارکنان در زمینه سامانه مدیریت انرژی و انجام ممیزی از دیگر اولویت های اداره بهینه سازی مصرف انرژی شرکت نفت مناطق مرکزی است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: این شرکت در زمینه صدور خدمات در بخشهای عملیات حفاری، خدمات یکپارچه فنی و مهندسی، نقش برجستهای در حوزه کشورهای خلیجفارس دارد. سیدعبدالله موسوی در بازدید ازدستگاه حفاری 94 فتح در جمع کارکنان عملیاتی با اشاره با بهره مندی شرکت ملی حفاری ایران از دانش فنی و برخورداری از 73 دکل خشکی تصریح کرد: تلاشگران عرصه صنعت حفاری، عزم و اراده ای غالب برای ایجاد تحول در روند فعالیتهای عملیاتی، فنی، تخصصی و پشتیبانی برای پیشبرد اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت شرکت دارند. وی افزایش بازدهی، رشد فزاینده متراژ، تعمیرات اساسی دستگاهها و تجهیزات حفاری را مهم ترین رویکرد شرکت ملی حفاری ایران عنوان کرد. موسوی با بیان اینکه مهندسی، رعایت استانداردها، کنترل و نظارت، شاخصهای اصلی راهبری هستند، افزود: فعالیت های اجرایی باید بر مبنای اصول مهندسی و بر اساس پروتکل الزامهای کار با تایید (اچ اس ای) و بازرسی انجام شود تا برآیند آن در روند افزایش بازدهی در بخشهای مختلف تاثیرگذار و ملموس باشد. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به اینکه بروز حوادث با توجه به ریسک بالای کار در صنعت حفاری اجتناب ناپذیر است، رعایت دستورعملها، دقت و به کارگیری قوانین تعریف شده در بخشهای عملیاتی، اجرایی، فنی، درونچاهی و جابه جایی تجهیزات را در به صفر رساندن حوادث یا کاهش ضریب آن و پیشگیری از وقوع حادثه، مهم برشمرد..
موسوی به عمر دستگاهها و تجهیزات و کار مستمر دکلها اشاره و تاکید کرد: برای جلوگیری از وقفههای احتمالی ناشی از اشکالات و معایب فنی و عملیاتی، توجه به تعمیرات اساسی و دورهای (اورهال) دستگاههای حفاری و تجهیزات خدمات فنی باید در ردیف مهم ترین سرفصل های کار قرار گیرد تا بتوان سهم خود در بازار کار داخلی را ارتقا بخشید. وی تصریح کرد: برای ورود به بازارهای خارجی نیز باید استاندارد های لازم را در اختیار داشت. موسوی همچنین توجه به نیروی انسانی، تامین نیازها، رضایتمندی کارکنان و تلاش برای ارائه خدمات بهتر رفاهی، فرهنگی و ورزشی را همسو با ایجاد زمینههای انگیزشی برای افزایش بهرهوری و شتاببخشی در فرآیند کارها مهم برشمرد.
تاکید بر ارتباط با مراکز هواشناسی
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران همچنین در سومین نشست کمیته پدافند غیرعامل و مدیریت بحران این شرکت با توجه به شرایط متغیر آب و هوایی، بر ارتباط نزدیک شرکت ملی حفاری ایران با مراکز استانی سازمان هواشناسی در پاییز و زمستان امسال تاکید کرد.
وی افزود: باتوجه به پراکندگی دستگاههای حفاری در استانهای مختلف، مدیریت های اچ اس ای، پدافند غیرعامل، بحران و فوریت های پزشکی مکلفند به منظور اطلاع از وضعیت جوی و اطلاع رسانی به دکلها، همچنین آگاهی و انجام اقدامهای پیشگیرانه در مواقع وقوع حوادث طبیعی، با ادارات کل و مراکز هواشناسی ارتباط نزدیک داشته باشند.
موسوی با بیان اینکه سلامت کارکنان در اولویت است، افزود: مسئولان و نیروهای عملیاتی باید به طور منظم در جریان گزارشهای هواشناسی باشند تا در شرایط وقوع حوادث و شرایط نامناسب جوی تمهیدات لازم اندیشیده شود.
مصرف بنزین منطقه تربت حیدریه در فصل برداشت زعفران 12 درصد افزایش یافت.
جواد بلندی گفت: این منطقه عملیاتی تامین سوخت مورد نیاز 400 هزار نفر فعال در زمینه کشت زعفران را در مراحل مختلف آن (کاشت، داشت و برداشت) به عهده دارد.
وی افزود: زعفران یکی از شاخص ترین محصولات کشاورزی حوزه منطقه تربت حیدریه (جنوب خراسان رضوی) است؛ به طوری که رتبه نخست تولید آن در کشور به این منطقه اختصاص دارد.
تولید زعفران، یکی از مهم ترین منابع اشتغال و درآمد منطقه تربت حیدریه است و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی این منطقه وظیفه تامین سوخت مورد نیاز بخش حمل ونقل و کشاورزی زعفران کاران و بهره برداران این بخش از کشاورزی را به عهده دارد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری گفت: مصرف سی ان جی و استقبال از این سوخت پاک در 8 ماه امسال 54 میلیون لیتر صرفه جویی بنزین را در پی داشته است.
جعفر سالاری نسب افزود: دربازه زمانی یاد شده 54 میلیون و 256 هزار مترمکعب گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) به جایگاه های سوخت عرضه شده است.
وی گفت: با استقبال از مصرف سی ان جی دربازه زمانی یاد شده، در مصرف همین میزان بنزین نیز صرفه جویی شده است.
سالاری نسب با اشاره به بازدیدهای ادواری کارشناسان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از جایگاه های عرضه سی ان جی اظهار کرد: در این بازدیدها عملکرد جایگاه های عرضه سی ان جی با هدف ارائه خدمات ایمن به شهروندان، مطابق با چک لیست های سازمان استاندارد پیگیری می شود.
مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز آغاجاری با بیان اینکه در نیمه نخست امسال 332 هزار و 935 دسی مترمربع از خطوط لوله و تاسیسات فرآیندی این شرکت ایمن سازی شده است، از رشد 115 درصدی این فعالیت ها در مقایسه با مدت مشابه پارسال خبرداد.
کوروش محمدی افزود: در این عملیات که با هدف رفع معایب و جلوگیری از کاهش تولید و آسیب به تاسیسات و خطوط لوله انجام شده است، پوشش خطوط لوله زیرزمینی با دستگاه سی اسکن بررسی شد.
وی سنجش کاهش ضخامت احتمالی، همچنین بررسی عیوب ساختاری در خطوط لوله به روش آلتراسونیک را بخش دیگری از فعالیت های انجام شده در 6 ماه نخست امسال برشمرد.
محمدی تصریح کرد: مجموعه این عملیات با تلاش کارشناسان اداره بازرسی فنی و خوردگی فلزات به منظور بهینهسازی تولید و صیانت از خطوط لوله و تاسیسات فرآیندی، انجام شده است.
فریدون سروی، رئیس اداره بازرسی فنی و خوردگی فلزات شرکت نفت و گاز آغاجاری نیز گفت: با توجه به اینکه شناسایی عیوب خطرناک و ادوات آسیب دیده و متعاقب آن تعمیر یا تعویض آنها پیش از وقوع حوادث، سبب کاهش قابل ملاحظه هزینه های اقتصادی و انسانی ناشی از حوادث غیرقابل پیش بینی است، در 6 ماه نخست امسال 255 محل عیب شناسایی شد.
وی افزود: با بررسی پوشش خطوط لوله زیرزمینی، حدود 5 هزار و 200 مترخطوط لوله قدیمی که فشار عملیاتی بالاتری داشتند و محل عبورآنها نزدیک مکان های راهبردی و تجمع نیروی انسانی بود، در اولویت قرار گرفت.
سروی گفت: این خطوط نیز از سوی همکاران بخش مهندسی خوردگی فلزات بهروش سی اسکن ارزیابی و با شناسایی نقاط معیوب دستورعمل تعمیراتی آنها صادر شد.
به گفته وی استفاده از این روش ارزش اقتصادی فراوانی را برای شرکت به همراه داشته است، زیرا در گذشته برای بررسی و اجرای 150 متر ایمنسازی خطوط لوله زیرزمینی هزینههای زیادی صرف میشد، اما با اجرای این روش، نیازی به هزینه اضافی نیست و فقط نقاط معیوب ترمیم می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه میاندوآب گفت: در هشت ماه امسال 4هزار بازدید میدانی از مصرف کنندگان عمده و مجاری عرضه سوخت این حوزه عملیاتی انجام شده است.
داود فعال پور با تاکید بر استانداردهای صنعتی، جلوگیری از هرگونه آلودگی فرآورده های نفتی، سوخت رسانی مطلوب به مجاری عرضه، همچنین جلوگیری از عرضه خارج از شبکه فرآورده های نفتی و پایش سهمیه تخصیصی مصرف کنندگان عمده افزود: به این منظور بیش از 4 هزار بازدید از مبادی توزیع و مصرف فرآورده های نفتی این حوزه عملیاتی (جنوب استان آذربایجان غربی) انجام شده است.
وی گفت: دربازه زمانی یاد شده، با تلاش شبانه روزی واحد مهندسی فرآورده های نفتی، 70 جایگاه سوخت و 523 مصرف کننده عمده با تست های کیفیت فرآورده پایش شده است. به گفته وی، با انجام پایش های کنترلی در مصرف بیش از 2 میلیون لیتر نفت گاز، 300 هزار لیتر نفت کوره و 12 هزار کیلوگرم گاز مایع ال پی جی) صرفه جویی شده است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه میاندوآب بر کنترل مستمر کیفیت و کمیت فرآورده های نفتی تحویلی به مجاری عرضه، مصرف کنندگان عمده، سوخت تاکید و تصریح کرد: این نظارت ها نقش تعیین کننده و بارزی در تحقق سوخت رسانی مطلوب و جلب رضایتمندی مردم دارد.
چهارمین نشست اتاق فکر «اقدامات اثربخش و امیدآفرین» با حضور رؤسای روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت های تابع به میزبانی صنعت انتقال نفت ایران برگزار شد. در این نشست، زیبا اسماعیلی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه نشست های متعددی در زمینه اقدام های امیدآفرین و اثربخش تشکیل شده است، افزود: تلاش ها و اقدام های صورت گرفته در این حوزه به صورت هفتگی پایش می شود و به نتایج خوبی نیز دست یافته ایم. وی تصریح کرد: در حوزه مسئولیت اجتماعی که بخش اصلی آن در مجموعه پالایش و پخش و بخش عمده آن در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است، تصمیم های خوبی گرفته شده و اقدام هایی در حال انجام است. محسن مؤمنی، مشاور مدیرعامل و رئیس روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز با بیان اینکه صنعت انتقال نفت ایران به دلیل ماهیتی که دارد، مجموعه گمنامی است، افزود: تلاشگران این مجموعه در عملیات های مختلف حضور دارند تا انتقال مواد نفتی بدون وقفه و به گونه ای انجام گیرد. در ادامه این نشست، سیدسعید مدنی پور، محمدمهدی علی اکبری و سید وحید موسوی، رؤسای روابط عمومی مناطق اصفهان، فارس وشمال شرق، همچنین لیلا وحدتی مسئول اخبار و اطلاع رسانی و خدیجه ططری مسئول انتشارات و تبلیغات، مطالبی در حوزه روابط عمومی ارائه کردند.
تکنیسین مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس از نصب و راه اندازی سامانه یکپارچه سازی سیستم های مانیتورینگ مخابراتی با اتکا به توان داخلی کارکنان این منطقه عملیاتی خبر داد.
علی مرد خشنود با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر اتکا به توان داخلی درجهت تحقق اقتصاد مقاومتی افزود: با انجام این عملیات چند سیستم جداگانه سوپروایزری مخابراتی در یک سیستم واحد تجمیع شد.
به گفته وی ، این تجمیع موجب شده است تا حد زیادی در مصرف انرژی و استفاده از قطعات سخت افزاری تا صرفه جویی شود.
خشنود تصریح کرد: در این روش علاوه بر بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش پایداری سیستم، کاربرد آن نیز بسیار ساده تر شده است.
وی ادامه داد: سیستم های مانیتورینگ مخابراتی در یک مکان به صورت تصويري، نمای کلی از صحت و سلامت عملکرد سیستم های مخابراتی را نمایش می دهد.
خشنود با بیان اینکه نصب و راه اندازی این سامانه در سال 96 طرح برگزیده اعلام شده است، تصریح کرد: پیاده سازی این سامانه برای نخستین بار در این حوزه عملیاتی در مدت زمان 6 ماه انجام شده است.
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران گفت: این شرکت همسو با اصلاح الگوی مصرف انرژی در کشور، همکاری چندجانبه ای را با سازمان های مختلف در دستور کار قرار داده است. مجید بوجارزاده در نشستی با حضور مدیرکل روابط عمومی شرکت توانیر، مدیرکل روابط عمومی آب و فاضلاب کشور و نمایندگانی از حوزه معاونت مهندسی انرژی کل سپاه افزود: یکی از مولفه های توسعه و پیشرفت در کشور، هدایت انرژی به سوی بخش های اقتصادی و سرمایه ای و جلوگیری از هدررفت آن است.
بوجارزاده با بیان اینکه نیروهای مسلح شامل مراکزنظامی، آموزشی، منازل سازمانی، پادگان ها، شرکت ها و رده های تابعه آنها یکی از مراکز اصلی مصرف کننده گاز در کشور محسوب می شوند، اظهار کرد: این مراکز در صورت اصلاح سیستم های گرمایشی، می توانند الگوی مناسبی برای دیگر بخش ها باشند. نماینده حوزه معاونت مهندسی انرژی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز گفت: این معاونت به دنبال آن است که مدیریت انرژی را به شکل جامع و با مشارکت همه بخش هایی که در مجموعه های سپاه حضور دارند، از طریق نهادینه کردن مدیریت مصرف انرژی عملی کند.
شرکت انتقال گاز و موسسه مطالعات بین المللی انرژی همکاری مشترک در حوزه انرژی را آغاز کردند. در نشستی با حضور مبینی دهکردی، مشاور وزیر نفت و رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی و سعید توکلی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، فصل تازه ای با هدف توسعه همکاری های مشترک آموزشی و پژوهشی در حوزه انرژی گشوده شد. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، موسسه مطالعات بین المللی انرژی را یکی از مراکز معتبر برای آغاز همکاری های فیمابین در زمینه آموزش های تخصصی به ویژه مدیریت انرژی و پایداری خواند و افزود: شرکت انتقال گاز ایران نیز فعالیت ها و اقدام هایی در زمینه های برنامه ریزی راهبردی و مدیریت انرژی انجام داده است. توکلی با اشاره به همکاری های آموزشی شرکت انتقال گاز ایران با موسسه مطالعات بین المللی انرژی، بر تعامل میان کمیته های فنی انرژی ستاد، مناطق عملیاتی و معاونت آموزشی موسسه، به منظور تحقق اهداف مورد نظر تأکید کرد. مبینی دهکردی مشاور وزیر نفت نیز گفت: موسسه مطالعات بین المللی انرژی در زمینه های آموزشی، پژوهشی و تبادل دانش در جهت برنامه ریزی، مدیریت و مدل سازی سیستم های انرژی، از توان بالایی برخوردار است. موسسه مطالعات بین المللی انرژی، وابسته به وزارت نفت و از مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی تابع ضوابط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
مدیرعامل شركت پالايش گاز سرخون و قشم از پایان تعمیرات اساسی كمپرسور هواي ابزار دقيق BROOM WADE این پالایشگاه به همت متخصصان توانمند آن خبر داد.
محمدحسین نوروزی افزود: دستيابي به اين توانمندي حاصل دانش، مهارت و تجربه متخصصان واحد تعميرات مكانيك اين شركت است. وي با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی برتکیه بر توان داخلی و کمک به گسترش اشتغال تصريح كرد: این عملیات با بهره گیری از ظرفیت ارائه دهندگان خدمات فني در این حوزه عملیاتی و همكاري واحدهای تعميرات و اموركالای پالایشگاه گاز سرخون و قشم انجام شده است. نوروزی اظهار کرد: تعميرات دوره اي اين تجهيز(کمپرسور هوای ابزار دقیق) با تکیه بر توان فني، علمي و بهره گيري از تجارب ارزنده کارکنان پالایشگاه سرخون و قشم، در كوتاه ترين زمان ممكن انجام شده است.
مديرعامل شركت گاز استان قزوين از مصرف بيش از 3 میلیارد مترمكعب گاز در بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی استان در 8 ماه امسال خبر داد.
اسماعیل مفردبوشهری گفت: از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه 3 میلیارد و 483 میلیون مترمکعب گاز در این استان مصرف شده که یک میلیارد و 340میلیون مترمکعب آن در بخش های خانگی، تجاری و واحدهای صنعتی عمده و جزء مصرف شده است.
وی تصریح کرد: دربازه زمانی یاد شده، 2 میلیارد و143میلیون مترمکعب گاز نیز برای مصرف در نیروگاه شهید رجایی(بزرگترین مصرف کننده گاز استان قزوین) به بخش نیروگاهی تحویل شده است.
بوشهری با بیان اینکه تحویل حداکثری گاز به نیروگاه شهید رجایی از اولویت های شرکت گاز استان است، افزود: 62 درصد گاز مصرف شده استان در هشت ماه امسال مربوط به گاز تحویلی به این نیروگاه است. به گفته بوشهری، این میزان تحویل گاز به نیروگاه شهید رجایی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 10 درصد افزایش داشته است.
مديرعامل شركت گاز استان قزوين با اشاره به سرد شدن هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، میزان مصرف انرژی به ویژه گاز طبیعی ازسوی مشترکان خانگی را بالاتر از میانگین جهانی عنوان و اظهار کرد: با مصرف بهینه و منطقی گاز، این سوخت پاک باید به سوی صنایع سوق یابد تا زمینه ای برای رشد صنعتی و اقتصادی کشور باشد.
وی همچنین بر رعایت توصیه های ایمنی از مشترکان گاز خواست تا با مصرف بهینه گازاین شرکت را در استمرار تحویل گاز به همه بخش ها اعم از خانگی، تجاری و صنعتی یاری کنند.
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان از راه اندازی سامانه هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) در اين شرکت خبرداد.
حسین اکبر افزود: سامانه مزبور در جهت بهبود مستمر فعالیت های شرکت گاز استان گیلان و باهدف بهینه سازی سیستم مالی آن راه اندازی شده است. وی با بیان اینکه سامانه هزینه یابی بر مبنای فعالیت از جمله طرح های از کیفی امور مالی شرکت گاز استان گیلان است، افزود: این سامانه با همکاری امور مالی شرکت گاز استان هرمزگان راه اندازی شده است. اکبر با استقبال از راه اندازی این سیستم اظهار کرد: دستیابی به اطلاعات و گزارش های صحیح از وضعیت هزینه های انجام شده جهت دستیابی به اهداف شرکت، یکی از نتایج مهم اجرای این پروژه است.
وی گفت: در این مدل هزینه یابی، برخلاف روش مرسوم، تمرکز بر شناسایی فعالیت های سازمان، تخصیص هزینه ها به فعالیت ها و محصول، همچنین خدمات نهایی سازمان است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان تصریح کرد: این ردیابی عوامل تشکیل دهنده هزینه ها، امکان بهینه سازی یا تغییر روش انجام فعالیت ها در جهت کاهش قیمت تمام شده محصول یا خدمات را برای مدیریت سازمان فراهم می کند.
مديرعامل شركت پالايش گاز فجرجم با اشاره به اهميت توليد گاز به ویژه در نيمه دوم سال گفت: با توجه به ورود به دوره سرما، کارکنان این مجموعه نیز همه تلاش خود را برای تولید حداکثری و گرم نگه داشتن منازل مردم به کار خواهند گرفت. عبدالصمد نجفي در جمع كاركنان و روساي واحد تعميرات شرکت پالایش فجرجم، با بیان اینکه این پالايشگاه پويا و فعال در سبد انرژي كشور نقش تعيين كننده اي دارد، افزود: اين شركت، موازي با توليد براي افزايش خوراك نیز برنامه دارد و براي رسیدن به نتیجه مطلوب، راهکارهایی در نظر گرفته است. وي با بیان اینکه حجم تولید کنونی پالایشگاه فجرجم برابر با تولید اسمی آن است، نقش کارکنان این پالایشگاه را در بخش های مختلف به ویژه تعمیرات مهم خواند.
رییس بازرسی فنی شرکت پالایش گاز ایلام از پایان جوشکاری تعمیری استیل بلت های کارخانه دانه بندی گوگرد این پالایشگاه با تکیه بر توان شرکت های داخلی خبر داد. بهزاد پرچم پورگفت: استیل بلت، تسمه ای از جنس فولاد زنگ نزن با ضخامت بسیار کم (یک میلی متر) وعرض بیش ازیک متر است که برای خنک کاری گوگرد مذاب دانه ای استفاده می شود. به گفته وی، استیل بلت ها از جمله تجهیزات حساس کارخانه دانه بندی گوگرد هستند که وجود آنها برای تولید مستمر، حیاتی است.
پرچم پور با اشاره به از رده خارج شدن این تجهیزات(استیل بلت) به دلیل ترک خوردگی و پارگی احتمالی آنها گفت: برشکاری و جوشکاری این تجهیز به دلیل ضخامت کمی که دارد، نیازمند فناوری خاصی است. وی با بیان اینکه سخت ترین مرحله جوشکاری استیل بلت ها، مهار محل جوشکاری و ناحیه اطراف آن است، تصریح کرد: در این عملیات از جوشکاری به روش آرگون اتوماتیک به روش فلر استفاده شده است. پرچم پور تصریح کرد: از آنجا که جوشکاری موجب سوختن و تغییر شکل محل و ناحیه اطراف جوش می شود، این عملیات با استفاده از فیکسچرهای خاصی که به این منظور طراحی و ساخته شده بود، انجام شد. رییس بازرسی فنی شرکت پالایش گاز ایلام تاکید کرد: عملیات مزبور با تکیه بر توان شرکت های ایرانی زیر نظر کارشناسان بازرسی فنی و تعمیرات پالایشگاه در 10 روز کاری انجام شده است.
سحر سعيديان کمی دورتر از شهر دودگرفته تهران، آنجا که دست دادار طبیعت، قبای نیلی رنگش را بر شانه های گنبد گردون می افکند، آنجا که پوششی از بلورهای نمک بر گستره زمین پراکنده می شود، آنجا که مردمی سختکوش در دل روستانشینی خود، با تأسیسات آهنین همزیستی می کنند، آنجا که تا چشم کار می کند نمک است و نمک… در دل جاده ای فرعی بنایی کهن، اما باصلابت نمایان می شود. نام مرکز انتقال نفت «چشمه شور»، برگرفته از روستایی در کیلومتر ۵۵ اتوبان قم – تهران است که مردمان آن با دامداری و قناعت روزگار می گذرانند.
بعد از آنکه نخستین رشته خط لوله سراسری انتقال نفت ایران احداث شد، مرکز انتقال نفت چشمه شور هم بساط آهن و فولاد را در کنار ساده زیستی روستاییان این منطقه و چهره نهفته در ابر دماوند پهن کرد و یک عمر نشست به تماشای همسایگانی از جنس کوه و نمک... حالا که به دیدارش می رویم ۶۱ سال از عمر باعزتش گذشته و امرار معاش مردان سختکوش صنعت نفت را در دست گرفته است.
همراه با نسیم دل انگیز پاییزی پا به محوطه این مجموعه می گذاریم. در بدو ورود و با استقبال مهدی نجفی، رئیس مرکز انتقال نفت خام چشمه شور به سوی تأسیسات خفته در دل کویر هدایت می شویم. مساحت این مرکز حدود ۱۵ هکتار است که بخشی از آن را تأسیسات صنعتی و ساختمان های اداری تشکیل می دهد و بخش دیگر به فضای سبز اختصاص دارد؛ هر چند که بی آبی، کمر درختان به بار نشسته این منطقه را خم کرده است.
نجفی نزدیک به ۱۸ سال در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت سابقه کار دارد و مرکز انتقال نفت چشمه شور را اینطور معرفی می کند: «دو رشته خط لوله فراورده به قطرهای ۱۰ و ۱۶ اینچ از این مرکز عبور می کند.
مبدا خط ۱۰ اینچی آبادان است که با طول نزدیک به ۷۹۲ کیلومتر تا مرکز امتداد می یابد، فراورده های نفتی را به تهران ارسال می کند و ما در کیلومتر ۷۲۴ این خط قرار داریم.
خط دیگر که مبدا آن اهواز است، ۷۵۳ کیلومتر طول و ۱۶ اینچ قطر دارد. این خط نیز به مقصد مشترک می رود و ما در کیلومتر ۶۸۵ آن قرار داریم.
این دو، فراورده های اصلی را منتقل می کنند که شامل بنزین موتور، بنزین سوپر، بنزین یورو، نفت گاز معمولی، نفت گاز یورو، نفت سفید، نفتا و گاه هم پلات فورمیت است.»
درمانگاهی کوچک، مدرسه دوکلاسه غیرفعال، مهمانسرای عاری از هر گونه تشریفات و رستورانی ساده، همه امکاناتشان از صنعت پردرآمد نفت در این مکان دورافتاده از تمدن شهری است. از صبح تا غروب با رگ های آهنین نفت دست و پنجه نرم می کنند و هر ساعت یک میلیون لیتر فراورده نفتی را از خطوط لوله تحویل می گیرند و با تقویت مجدد فشار، به مقصد تهران تزریق می کنند. از این میزان ۸۰۰ هزار لیتر در ساعت، سهم خط لوله ۱۶ اینچی و ۲۰۰ هزار لیتر سهم خط لوله ۱۰ اینچی است.
مرکز انتقال نفت «چشمه شور» به کمک سوآپ نفت عراق رفت
مهدی نجفی با اشاره به کاهش یک سومی ظرفیت انتقال نفت خط لوله ۱۰ اینچی می گوید: «در گذشته روی این خط ۳ دستگاه توربوپمپ با ظرفیت ۳۰۰ هزار لیتر در ساعت در حال بهره برداری بود، اما وقتی موضوع سواپ نفت خام کرکوک عراق به ایران پیش آمد، این سه دستگاه را به تأسیسات دره شهر منتقل کردند. بنابراین ظرفیت این خط با کاهش جزئی مواجه شده است.»
به پشت سرش اشاره می کنم. دو مخزن بزرگ ۴۵۰ هزار لیتری ذخیره نفت گاز در کنار باقی تأسیسات و خطوط لوله درهم تنیده، جا خوش کرده اند. می گوید: «سابق که برق شهری نداشتیم، دیزل ژنراتورها ۲۴ساعته کار و برق اینجا را تأمین می کردند. علاوه بر این در گذشته برای تقویت فشار خط ۱۰ اینچ قدیمی، دیزل پمپ ها نصب بودند که از سوخت نفت گاز استفاده می کردند و این دو مخزن برای ذخیره سازی سوخت دیزل ها احداث شدند. در حال حاضر، کمتر به سراغ شان می رویم؛ چون برق شهر را داریم و روی خطوط لوله انتقال نفت هم سال های بعد از انقلاب اسلامی توربوپمپ با مصرف گاز شهری، جایگزین دیزل پمپ ها شد. حالا دیگر تأسیسات خط ۱۰ اینچی قدیمی که بیش از نیم قرن قدمت دارند، خارج از مدار بهره برداری قرار گرفته و با تصمیم مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ایران دیزل پمپ ها، کمپرسورهای هوا و بویلرهای قدیمی آن راهی موزه های نفت می شوند.»
«دوستان پنهان» نام تمام مردانی است که در صنعت انتقال نفت فعالیت می کنند و وظیفه انتقال ایمن و پایدار سوخت مصرفی کشور را به عهده دارند.
وزیر نفت این لقب را به ایشان داده است؛ این جمله را محسن مؤمنی، رئیس روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران می گوید. معتقد است صنعت انتقال نفت ایران به یک موزه نیاز دارد، چرا که فعالیت این بخش در میان دیگر اقدامات صنعت پرآوازه نفت ناشناخته و گمنام مانده است.
فکرهای بزرگی در سر دارد؛ اما برای تأمین بودجه اش نگران است. می گوید کاش بشود بخشی از این تأسیسات از مدار خارج شده را به بخش خصوصی واگذار کرد تا با سرمایه گذاری در آن و رونق گردشگری، نه از فروش نفت که از صنعت گردشگری نفت پول دربیاوریم… نفتی که ناجوانمردانه مورد تحریم قرار گرفته و حال و روز خوبی ندارد. باید به تمام ظرفیت های این صنعت مادر نگاه شود و نباید در دایره فروش نفت محصور ماند…
این ایده نخستین بار از سوی اکبر نعمت الهی، مدیر کل وقت روابط عمومی وزارت نفت و مدیر فعلی موزه ها و مرکزاسنادصنعت نفت با وزیر مطرح شد و مورد استقبال و حمایت بیژن زنگنه قرار گرفت و از سال ۹۲ به طور رسمی کلید خورد. حالا بعد از گذشت ۵ سال اتفاقات خوبی در این حوزه افتاده است. دو موزه بنزین خانه و کارآموزان در آبادان به بهره برداری رسیده و بسیاری از اماکن تاریخی صنعت نفت ثبت ملی شده است. علاوه بر این بیش از ۳۰ میلیون سند قدیمی از انبارها و سلویچ ها جمع آوری شده و مراحل ثبت و مرمت را می گذرانند. از نعمت الهی درباره پتانسیل این تلمبه خانه برای تبدیل شدن به موزه می پرسم. در پاسخ به آن می گوید: «اگرچه تلمبه خانه چشمه شور، از تلمبه خانه های نسل اولی نیست؛ اما بیش از ۶۰ سال قدمت دارد و با بناها و تأسیسات کهن برجای مانده از دهه ۳۰ می تواند به عنوان میراث صنعت نفت مطرح و نگهداری شود.» وی می گوید: «رویکردمان در مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با نگاه موضوعی پیش رفته، به این مفهوم که موضوع هر یک از موزه ها به یکی از صنایع زیرمجموعه صنعت نفت اختصاص یافته است. به عنوان نمونه در موزه آبادان به صنعت پالایش نفت پرداختیم و موزه مسجدسلیمان را که خاستگاه اکتشاف و تولید نفت در ایران بود، با این نگاه جلو بردیم.
در بازدید از این مجموعه هم موضوع ایجاد موزه ای با رویکرد صنعت انتقال نفت و نمایش تجهیزات، اقلام و اسناد قدیمی مرتبط با آن بررسی خواهد شد.»
مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت معتقد است: نزدیکی به پایتخت، همجواری با دریاچه نمک حوض سلطان و مسافت کوتاه آن با بارگاه حرم حضرت معصومه (س) از مزیت هایی است که برای موزه شدن این تلمبه خانه باید مورد توجه قرار گیرد. با شکل گیری موزه و رفت و آمد تورهای گردشگری، اشتغال و رونق به این منطقه بازمی گردد و مردمان بومی آن نیز به نحوی از برکت نفت بهره مند می شوند؛ اما این موضوع با نگاهی جامع به جغرافیای منطقه، محیط، مسیرهای دسترسی و امکان اقامت گردشگران به مطالعات و بررسی های بیشتری نیاز دارد.
***
همزمان با نگارش این گزارش، شورای راهبردی موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با رأی به ثبت ملی مرکز انتقال نفت چشمه شور تصمیم گرفته اند تا گامی مهم برای حفظ این مجموعه بردارند.
شاید وجود موزه نفت در کشوری اروپایی که مصرف کننده و نه تولید کننده نفت است، کمی عجیب به نظر آید؛ اما واقعیت این است که در 50 کیلومتری شمال استراسبورگ و هم مرز با آلمان در ناحیه آلزاس، شهر کوچکی به نام پشلبورن قرار دارد که یکی از موزه های نفتی دنیا را در خود جای داده است. استخراج صنعتی نفت در این منطقه از نیمه اول قرن 18 آغاز شد. کشف نفت در آلزاس شمالی سبب شد که اندک اندک بافت روستایی این منطقه تغییر یابد و طولی نکشید که منطقه آلزاس به تگزاس اروپا شهرت یافت. اوج استخراج نفت در آلزاس در دهه 1920 بود، یعنی زمانی که بیش از 650 حلقه چاه و چهار پالایشگاه در این منطقه فعال و بیش از 3000 نفر مشغول به کار بودند، شرکت های نفتی بزرگی مانند برادران اشلومبرگ در منطقه شکل گرفتند؛ اما شکوفایی صنعت نفت در آلزاس اندک اندک رو به افول گذاشت و در دهه 1960 استخراج نفت تقریبا متوقف شد.
موزه نفت فرانسه در ماه می 1967 برای حفط میراث صنعت نفت در آلزاس، مشهور به گهواره نفت فرانسه، ازسوی شهردار پشلبورن افتتاح شد. بازدیدکنندگان از موزه می توانند تاریخ 500 ساله نفت در این منطقه را با کمک فیلم های ویدیویی، مدل هایی از تجهیزات و ابزارهای نفتی، وسایل و ابزارهای واقعی، تصاویر قدیمی و طرح های گرافیکی مشاهده کنند. جالب این که شهر استراسبورگ، مرکز ایالت آلزاس، مانند بسیاری دیگر از شهرهای فرانسه، قانونی را به اجرا می گذارد که بر اساس آن، بازدید از موزه ها در یکشنبه های اول هر ماه مجانی است. اینها ، به علاوه طبیعت زیبا و آب و هوای کوهستانی منطقه پشلبورن از جمله عوامل جلب توریست ها به موزه نفت است. افزایش بهای نفت در یکی دوسال اخیر سبب شده بود که برخی شرکت های نفتی، بار دیگر به فکر احیای چاه های نفت منطقه آلزاس بیفتند؛ چاه هایی که در حال حاضر تنها 13 حلقه از آن همچنان فعال است و کمتر از 2 درصد نفت مورد نیاز فرانسه را تامین می کند.
كشف اسناد شرکت نفت انگليس و ايران در موزه كارآموزان
اسنادي متعلق به «شرکت نفت انگليس و ايران» متعلق به دوران قبل از ملي شدن صنعت نفت، در انبار «موزه كارآموزان آبادان» به دست آمد. به گزارش موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، اسناد به دست آمده در انبار این موزه، به یکی از دفاتر سالانه «شرکت نفت انگليس و ايران» يا «انگلو ايرانين اويل كمپاني» (AIOC) تعلق دارد و عنوان مشخصات ساخت در بازه زمانی1950 - 1946 روي عطف آن به چشم مي خورد. به گفته امین زاده درویش، رئيس موزه کارآموزان آبادان، در بررسی اسناد 500 صفحه ای این کتابچه که بیش از نیم قرن قدمت دارد، مشخص شد که عنوان کتاب (مشخصات ساخت) با متن اسناد همخوانی ندارد؛ چرا كه متن اسناد ،گزارش روغن كاري و مشخصات فني توليد پالايشگاه آبادان است. زاده درويش در مورد دليل اين تفاوت مي گويد: «اين كه چرا عنوان و محتوا با يكديگر تفاوت دارند، آيا صرفا يك اشتباه است يا ممكن است با اقدام انگليسي ها به خارج كردن اسناد مهم از ايران در برهه زماني قبل از ملي شدن نفت ارتباط داشته باشد، هنوز براي ما روشن نيست.» جلد مشكي رنگ کتابچه كه در صفحات آن گزارش های روزانه ای از روغن کاری و گریس کاری بخش های مختلف پالایشگاه آبادان درج شده است، از سوی کارخانه ای در لندن ساخته شده و در لابه لاي صفحات آن نيز جلدي سبزرنگ با نام پالایشگاه هاي آبادان، کرمانشاه و بندر صادراتی ماهشهر به چشم مي خورد. همچنين لوگویی از شرکت نفت بریتیش پترولیوم (BP) اطلاعات مربوط به سال 1950 را از ديگر صفحات كتاب تفكيك مي كند.
زاده درویش با اشاره به اسناد پراکنده به دست آمده در آموزشگاه حرفه ای کارآموزان آبادان مي افزايد: «به نظر می رسد این کتابچه به طور اتفاقی به انبار كارآموزان منتقل شده است؛ چرا که در دوره جنگ تحمیلی، شماری از اسناد پالایشگاه آبادان به منظور حفظ و نگهداری به مکان های دیگری منتقل و انبار شدند.»
كم من مفتونٍ بحسن القول فيه، وكم من مغرورٍ بحسن الستر عليه، وكم من مستدرجٍ بالإحسان عليه.
(تحف العقول صفحه ۲۸۱)
چه بسا افرادی كه فريب تعريف ها و تحسين هايی كه مردم از آنان می نمايند، می خورند. انسان نبايد فريفته قضاوت های مردم درباره خودش شده و بخاطر تساويل نفسانی از قضاوت صحيح در مورد خودش غفلت ورزد و توجه به اين مسئله بخصوص برای مسئولين حائز اهميت است.
و همچنين انسان نبايد از اينكه خداوند عيوب او را پوشانده مغرور شود و خيال كند كه هميشه بدي های او مستور می ماند. چه بسا خداوند در همين دنيا آنها را فاش كند و اگر در اين دنيا هم با لطف و احسان خود فاش نكرد در قيامت (روزی كه باطن افراد ظاهر می شود) آشكار كند. لذا ائمه (عليهم السلام) همانطور كه در دعای شعبانيه نقل شده از خدا می خواستند كه: «الهی لا تفضحنی يوم القيامة علی رؤس الاشهاد.»
و چه بسا افرادی كه در اثر نعم الهی گرفتار استدراج می شوند، «وسنستدرجهم من حيث لا يعلمون»
پس نبايد ما بخاطر تمجيدهای مردم و ستر الهی و اعطای نعم او از قضاوت صحيح در مورد خود غفلت نماییم.
کسی را که خواب باشد، اگر صدا کنیم، بیدار می شود، اما هستند کسانی که خود را به خواب زده اند و با هیچ صدایی بیدار نمی شوند،
دکترعلی شریعتی
مجموعه آثار مرحوم آیت الله حق شناس تهرانی
ارائه متن مجموعه آثار آیت الله حق شناس تهرانی رحمه الله، شامل کتاب های مروری بر زندگانی آیت الله حق شناس، ز مُلک تا ملکوت (سخنان اخلاقی مرحوم حق شناس)، رهنمای سلوک و ... ازسوی مرکز تحقیقات علوم اسلامی ارائه شده است.
خانواده، مهمترين جايگاه تربيت انسان است. اگر اين پايگاه اصلى دچار ضعف و نارسايى شود، قطعاً تربيت كودك و نوجوان به مخاطرهمىافتد و عواقب تلخى بهدنبال خواهد داشت.
بسيارى از علل عدم گرايش نوجوانان و جوانان به نماز، ريشه در محيط تربيتى خانوادهاى دارد كه در آن رشد کردهاند، دارد. برخى از مهمترين علل آن به شرح ذيل است:
1- نداشتن الگوى مناسب؛ كودك از بدو تولد با والدين خود آشنا و مأنوس مىشود و در مراحل رشد سعى مىكند رفتار، گفتار و افكارش مانند والدين باشد و با تقليدپذيرى، اعمال آنان را ملاك رفتار خود قرار می دهند و خواسته يا ناخواسته از آنها الگو مىپذيرد. والدينى كه به وظايف الهى و شرعى خود پایبند هستند و به موقع نماز مىخوانند و از سبك شمردن نماز و ساير واجبات الهى پرهيز مىكنند، به يقين فرزندانشان از آنان الگو گرفته و به نماز مىايستند و هيچ عبادتى- از جمله نماز- را سبك نمىشمارند. اما كودكى كه از اين نعمت معنوى محروم است و والدينش به نماز علاقهاى نشان نمىدهند يا گاهى نماز مىخوانند، آيا الگوى مناسب براى عبادت دارد؟ آيا فطرت خداجويى و ميل به پرستش در او شكوفا مىشود يا در انبوه غبار جهل و غفلت باقى مىماند؟
2- بىتوجهى به تربيت دينى؛ برخى والدين نسبت به تربيت دينى از جمله بهنماز فرزندان خود اهميت چندانى قائل نيستند و مىپندارند كه کودک خود بزرگ و خوب مىشود. چنين والدينى كودك و نوجوان را در مسير وزش نسيم دلنواز تربيت دينىقرار نداده تا عِطر معنوى نماز از وجود فرزندانشان، محيط خانه و اجتماع را پُر كند.
اگر والدين با دلسوزى، آگاهى و شناخت لازم به اين حركت مهم و حياتى اقدام کنند و با دعوت كردن آنان بر سر سفره معنوى نماز، وجودشان را به عشق عبادت و بندگى خداوند سبحان مزين کنند، چنين كودكانى سعادت را در آغوش گرفته و به كمالات معنوى دست مىيابند. به يقين والدين خواهان سعادت دنيا و آخرت فرزندان خود هستند و در اين راه از هيچگونه فداكارى دريغ نمىورزند. به همين دليل لازم است والدين شرايط تربيت دينى از جمله نماز را مهيا نموده تا كودك و نوجوان در محيط و فضايى قرار بگيرد كه به نماز مأنوس شود. بردن آنان به اماكن مذهبى، تهيه كتب و مجلات مفيد درباره معارف دينى و نماز، ايجاد جاذبههاى مورد پسند كودك، تشويق و رفتار محبتآميز و مانند آن، مىتوانند عواملى باشند كه شرايط تربيت دينى را فراهم کنند تا والدين در انجام اين رسالت انسانى و الهى خود موفق شوند.
3- عادت و تمرين ندادن؛ يكى از علل موفقيت در هر كارى، تمرين كردن و عادت نيكو است. انجام امور عبادى از جمله نماز نيز نيازمند تمرين است، و بهترين ايام تمرين امور معنوى دوران كودكى و نوجوانى است. برخى والدين به بهانه اينكه هنوز زمان تكليف شرعى فرزندشان فرا نرسيده، آنان را به نماز دعوت و هدايت نمىكنند، اما والدين آگاه نسبت به مسائل تربيتى علاوه بر آگاهى دادن فرزندان خود، ازروشهاى صحيح بهره گرفته تا بتوانند بهتدريج آنان را به عادت نيكوى عبادت و نماز بيارايند. تحقيقات نشان مىدهد، نوجوانان و جوانانىكه نماز را سبك مىشمارند، كسانى هستند كه در دوران كودكى عادت به امور عبادى نداشتهاند. عادت دادن نفس كودك و نوجوان به نماز، نياز به زمانى دارد كه در آن رشد و بلوغ فكرى و شخصيتى او شكل مىگيرد، در اين صورت با دست يافتن و انس به حريم معنوى، نماز خود را از فيض حضور با پروردگار سبحان محروم نمىكند.
4- مال حرام و شبههناك؛ تأثير و تأثر جسم بر روح و بر عكس، امرى است روشن و مسلم؛ از این رو انسان بايد غذايى مصرف كند كه از بهداشت ظاهرى و باطنى برخوردار باشد تا به جسم و روح او آسيبى نرساند. يكى از مسئوليتهاى بسيار مهم والدين در تهيه غذا و ساير امكانات زندگى براى فرزندان، توجهبه حلال و حرام بودن درآمدها است، زيرا غذاى حلال و طيب و حرام و شبههناك اثر وضعى بر جسم و روان انسان مىگذارد. در فرهنگ اسلامى بين تغذيه حلال و طيب و عمل صالح و بين رذايل اخلاقى و آثار سوء تغذيه مىتوان رابطههايى را دريافت. بين مصرف مال حرام و شبههناك و عدم توفيق به عمل صالح يا ميل به گناه نيز ارتباط وجود دارد. مال حرام و شبههناك شامل هر درآمد و مالى است كه از راه تعيين شده در شرع مقدس اسلام بهدست نيايد، مانند تصرف در مال يتيم، ربا، دزدى، كمفروشى، گرانفروشى، خيانت در امانت، مال خمس و زكات نداده، كم كارى، تصرف در بيتالمال، تصرف اموال ديگران و ... . منظور از خوردن مال حرام و شبههناك مطلق تصرف است خواه به مصرف خوردن و آشاميدن، يا لباس و مسكن و غيره برسد يا اينكه آن را مصرف نكند. حرامخوارى مىتواند آثار و نتايج سوء ديگرى نيز بهدنبال داشته باشد از جمله اينكه بركت را از مال مىبرد، مانع قبولى عبادات می شود، دعاى فرد مستجاب نمىشود و قساوت قلب ايجاد مىكند.
شهيد آيتا ... سيد عبدالحسين دستغيب در اين باره چنين مى نويسد:
خوراكى كه انسان مىخورد، به منزله بذرى است كه در زمين ريخته مىشود، پس اگر آن خوراك پاكيزه و حلال باشد، اثرش در قلب كه به منزله سلطان بدن است، از رقّت و صفا ظاهر مىشود و از اعضا و جوارحش جز خير و نيكى تراوش نمىكند و اگر آن خوراك پليد و حرام باشد، قلب را كدر و تيره می کند و در اثر قساوت و ظلمت، اميد خيرى به او نخواهد بود و پند و اندرز در او اثر نمىكند.
بنابراين غذا و امكانات حرام و شبههناك خود مانع بزرگى درتربيت و توفيق كودك و نوجوان به نماز و عبادت است.
5- تقويت نكردن ايمان كودك و نوجوان؛ لازم است والدين راههاى مختلف خداشناسى را براى آنان بيان كنند تا ميل به پرستش در آنان شكوفا و آثار ايمان نمايان شود. كودك و نوجوانى كه معنا و مفهوم ايمان به خدا را دريابد و در سايه عمل به تكاليف الهى، شخصيت معنويش رشد يابد، به يقين انس و ارتباط با خدا و عبادت برايش حاصل خواهد شد.
6- بهره نگرفتن از روشها و ابزارها: در دنياى امروز بهرهگيرى از روشها و ابزارهاى مختلف در امر تربيت از جايگاهی ويژه برخوردار است. تاحدى كه بدون آنها امر تربيت مختل خواهد شد. به همين دليل در تربيت دينى از جمله نماز، ضرورت دارد كه والدين از ابزارها و روشهاى مفيد و سازنده كه با فرهنگ اسلامى نيز تطبيق و هماهنگى دارد بهره گرفته تا در نهايت بتوانند فرزندانشان را بهسوى اعمال صالح ترغيب کنند و غفلت و بىتوجهى نسبت به روشها و ابزارهاى تربيتى خود از علل عدم موفقيت در تربيت محسوب مىشود.
افزون بر دلایل یاد شده، علتهاى ديگرى همچون غفلت والدين از موانع تربيت و برطرف كردن آنها، ارزيابى نكردن روند تربيت دينى از سوی والدين، رفتار ناپسند و تند والدين با كودك و نوجوان، سنگين و پيچيده جلوه دادن مسائل دين از جمله نماز، ناآگاهى والدين نسبت به معارف دينى و مانند آن را مىتوان بیان كرد كه باعث بىتوجهى، غفلت و دورى كودك و نوجوان به معارف دينى ووظايف الهى آنها مى شود.
ادامه دارد... .
پرسش: معاد مربوط به چه موجوداتی است؟
پاسخ: آنچه مسلم است، معاد مربوط به انسان است كه از خلال هزاران آيه و روايت قابل دريافت است. دلايل عقلي بر لزوم معاد نيز، همين موضوع را ثابت می کند، اما از آيات و روايات بر مي آيد كه علاوه بر انسان، ديگر موجودات نيز داراي حشر و معاد هستند. در مورد جنیان نیز گفته شده است كه آنها به واسطه اختیار ذاتی، موظف به حسابرسی و بررسی اعمال دنیایی خود خواهند بود. برخی از آنها به بهشت خاص خود و برخی به جهنم خواهند رفت؛ چنان كه در قرآن ذكر شده: «و وعده پروردگارت [چنین] تحقّق پذیرفته است [كه: ] البته جهنم را از جن و انس یكسره پر خواهم كرد» اما به غیر از جنیان، آیاتی در قرآن كریم به حشر حیوانات نیز اشاره دارد، از جمله: «هیچ جنبنده ای در زمین و هیچ پرندهای كه با دو بال خود پرواز می كند نیست، مگر این كه امت هایی مانند شما هستند. ما هیچ چیز را در این كتاب فرو گذار نكردیم. سپس همگی به سوی پروردگارشان محشور می شوند» «و اذا الوحوش حشرت»؛ «و زمانی كه حیوانات وحشی محشور شوند». وحوش، جمع وحش است. وَحش، حیوانی است كه هرگز با انسانها انس نمیگیرد. ظاهر آیه از این جهت كه در سیاق آیات توصیف كننده قیامت قرار دارد، بیانگر این است كه حیوانات وحشی هم در روز قیامت مانند انسان ها محشور خواهند شد. اصولاً ملاك حشر در انسان، جز وجود نوعی از زندگی ارادی و شعوری نیست. با تفكر عمیق در مراحل زندگی حیوانات و در نظر گرفتن حالات مختلفی كه هر نوع از حیوانات در مسیر زندگی به خود می گیرند، روشن می شود كه حیوانات نیز مانند آدمیان تا اندازه ای از موهبت اختیار برخوردارند. همچنین آنها دارای سطحی از فهم و شعورند. در روایات نیز می توان مطالبی را یافت كه برخی از آنها از درجاتی از تكلیف برخوردارند. در جمع بندي مي توان گفت كه معيار و ميزان حشر و معاد و حضور در عالمي ديگر، برخورداري از روح مجرد و غير مادي است. این روح، عامل بقا و ادامه حيات بعد از فناي جسم است. ضمن این كه لازمه عقلي معاد، داشتن نوعي اختيار و حق انتخاب است تا در نتيجه آن، نوعي حسابرسي و رقم خوردن سرنوشت براي فرد وجود داشته باشد. البته بايد دانست كه آگاهی و اطلاعات ما از مسئله معاد و كم وكیف آن، بسیار اندك است. نمی توان به درستی و دقت در خصوص این امر و تفاوت معاد و حشر انسان و دیگر موجودات، اظهار نظر کرد، اما در جمع بندی می توان به این نكته رسید كه مهم ترین تفاوتی كه ممكن است در بین موجودات دارای حشر و معاد وجود داشته باشد، به حقیقت درجات اختیار و ادراك آن ها بر می گردد؛ یعنی اگر سطح اراده و ادراك و اختیار انسان بالاتر از دیگر موجودات در نظر گرفته شود، او معادی متعالی تر و دقیق تر و دارای محاسبه ای عمیق تر در پیش رو خواهد داشت. اين مطلب، به معناي عدم برخورداري ديگر موجودات مختار، از حشر و معاد نيست.
همزمان با هفته وحدت و هفته بسیج مسجد امام جعفر صادق(ع) روستای حیاویه بخش غیزانیه اهواز که از سوی بسیج سازندگی شركت بهره برداری نفت و گاز کارون احداث شده بود، افتتاح و به اهالی تحویل شد.
حجه الاسلام حیدری، مسئول قرارگاه فرهنگی صنعت نفت جنوب ضمن تبریک هفته بسیج و ولادت حضرت رسول اكرم (ص) و امام صادق (ع)، از تلاش های گروه های جهادی بسیج شرکت نفت و گاز کارون برای احداث این مسجد و دیگر اقدام های عام المنفعه و فعالیت های قابل توجهی که در حوزه محرومیت زدایی انجام داده، همچنین اهتمام مدیریت کلان این شرکت در عمل به مسئولیت های اجتماعی و ارائه خدمات به روستا های پیرامون تاسیسات قدردانی كرد. در ابتدای این مراسم، فتح اله گشتاسبی فرمانده پایگاه بسیج شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون ضمن تبریك هفته وحدت و هفته بسیج، گزارشی از اقدام های گروه های بسیج جهادی این شرکت ارائه داد. وی گفت: عملیات احداث مسجد امام جعفرصادق (ع) روستای حیاویه در زمینی به مساحت ۶۵۰ متر مربع و زیر بنای جدید ۲۰۰ متر انجام شده که به ۳۵۰ متر زیر بنای قبلی اضافه و در این اقدام ۳۰۰ مترمربع از حیاط مسجد بتن ریزی و ۱۵۰ متر نیز دیوارکشی انجام شده که برآورد هزینه این پروژه یک میلیارد و ۶۶۰ میلیون ریال با ۱۰۳۰۴ نفر ساعت بوده که خوشبختانه توانسته ایم حدود ۸۸۵ میلیون ریال صرفه جویی انجام دهیم. روستای حیاویه با ۸۰ خانوار درکیلومتر ۵۰ جاده اهواز - امیدیه و در بخش غیزانیه اهواز قرار دارد.
«الَمْ اعْهَدْ الَيْكُمْ يا بَنى ادَمَ انْ لاتَعْبُدُوا الشَّيْطانَ انَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبينٌ وَ انِ اعْبُدُونى هذا صِراطٌ مُسْتَقيمٌ» (يس -61، 60)
اى بنى آدم آيا با شما پيمان نبستم كه شيطان را نپرستيد، زيرا او دشمن آشكارى است براى شما و اينكه مرا عبادت كنيد كه راه راست همين است.
عهد الهى اين آيه در مقام استيضاح و سرزنش مجرمان و كافران است كه چرا شيطان را اطاعت و عبادت مىكنند و عهد و ميثاق خود را با خدا در خصوص يگانه پرستى فراموش مىكنند. اكنون اين پرسش مطرح است كه مقصود از عهد چيست و خداوند، در چه زمانى و از چه راهى با بندگان خود چنين عهدى بسته است؟
اين پيمان الهى از راه ها و به زبان هاى گوناگون از ايشان گرفته شده است، از جمله در مرحله تكوين، هنگامى كه سرشت همه انسان ها را بر فطرت توحيد استوار ساخت و نيز با اعطاى عقل و انديشه او را به توحيد فراخواند و از شرك و بتپرستى و اطاعت غير خدا بر حذر داشت. عقل بشر به اين موضوع گواهى مىدهد كه انسان نبايد از موجودى پيروى كند كه از روز نخست كمر به دشمنى او بسته و هميشه در كمينش نشسته است. بعلاوه، در مقام تشريع نيز انسان را از اطاعت شيطان برحذر داشته و به وسيله پيامبران توصيه كرده است كه شيطان را نپرستيد، چون دشمن آشكار بشر است. خلاصه آنكه، اين همان عهدى است كه در عالم «ذر» و فطرت گرفته شده و دعوت عقل و انبيا تأكيدى بر آن عهد بوده و تجديد و يادآورى آن است. داستان خارج شدن حضرت آدم (ع) از بهشت، نمونه عينى فريب شيطان است. او با وسوسه شيطان از بهشت، رانده شد و اين خود براى بنىآدم مايه عبرت است؛ چنان كه خداوند مىفرمايد: اي فرزندان آدم! شيطان شما را فريب ندهد، چنان كه پدر و مادر شما را از بهشت بيرون كرد. مقصود از جمله «لاتَعْبُدُوا الشَّيْطانَ» اطاعت و فرمانبردارى شيطان است؛ زيرا عبادت، تنها به معناى پرستش و ركوع و سجود نيست، بلكه ترتيب اثردادن به فرمان شخصى و اطاعت بىقيد و شرط نيز نوعى عبادت است. امام صادق (ع) فرمود: هر كه شخصى را در معصيتى اطاعت كند، او را پرستيده است.
شهید علیرضا عین بین در سال 1350 وارد شرکت ملی نفت ایران شد. در مبارزات انقلابی علیه رژیم شاه تا مرز اعدام رفت، اما خداوند توفیق شهادت در راه خودش را درزمان دیگری برایش رقم زده بود و در آغازین روزهای جنگ تحمیلی هنگام خدمت به مجروحان جنگ روح پاکش براثر ترکش به خیل شهیدان پیوست. همسر شهيد درباره شهيد عين بين مي گويد: «هرگز آثاري از تكبر، غرور و رياست طلبي در ذات پاك و بي آلايشش ديده نمي شد و هيچ گاه در برابر رؤساي خود تملق و چاپلوسي نمي كرد تا مبادا دو رنگي ها و دورويي ها به زندگي بي تزوير و بي ريايش آسيبي رساند».
پرسش: اگر کسی به جای تسبیحات اربعه حمد و سوره را بخواند، آیا نمازش باطل می شود؟
پاسخ: اگر با قصد و اراده حمد را انتخاب کند و بخواند، اشکال ندارد، اما اگر فراموش کرد و بجای تسبیحات اربعه حمد را خواند، اگر در حال رکوع یا بعد آن یادش آمد، نمازش صحیح است و اگر قبل از رکوع یادش آمد، باید با اختیار و اراده یا حمد را بخواند یا تسبیحات اربعه را و در صورت انتخاب حمد، به جای تسبیحات، نباید سوره را بخواند.
فرزند مرحوم آیه الله العظمی نجفی مرعشی در خاطرات پدرشان می گوید: یک بار با پدرم رفتیم منزل یک روحانی به نام حاج آقای کنی، دیدم حدود 15 نفر مستمند نابینا هم مشغول خوردن چایی و میوه هستند. بعد از مدتی از بیرون برای اینها کباب آوردند و پدرم از اینها پذیرایی می کرد و برایشان آب و دوغ می ریخت، اما آنها ایشان را نمی شناختند. متوجه شدم که این مهمانی از طرف پدرم بوده است، اما از ما تعهد گرفت که این جریان را جایی نقل نکنیم.
سرزمین ایران از دیرباز تاکنون مهد تمدن و فرهنگ بوده است. مردمان این سرزمین با حسن ذوق و سلیقه خود، لباس های زیبایی به تن می کنند، لباس هایی که هر کدام روایت گر فرهنگ و تمدن و هنر بی شمار و بی حد ایرانیان است. شناخت لباس های ایرانی و دانستن نکاتی درباره ویژگی ها، جنس و رنگ های آنها می تواند ما را به عنوان یک ایرانی به ماهیت و هستی ایران، بیشتر نزدیک کند. در مطلب پیش رو به معرفی لباس های مناطق مختلف میهن مان پرداخته شده است.
استان خراسان شمالی
در خراسان شمالی هم نشینی فرهنگ ها چشم نواز است و لباس های محلی با رنگ های متنوع و شاد و نقوش مختلفی که از طبیعت الهام گرفته اند، زیبایی های آن را در فصل بهار به یاد می آورند.
لباس های بانوان:
یاشار یا چارقد: در اصطلاح امروزی به آن روسری گفته می شود، شال حریر مخصوصی است که به عنوان پوشش سر استفاده می شود و به گونه ای است که سر و حتی چهره زن، به جز چشمان وی را نیز می پوشاند.
سربند: دستمال یزدی است که غالبا ترکیبی از رنگ های قرمز و مشکی بوده و برای محکم کردن یاشار روی آن بسته می شود.
کراس: لباس بالاتنه بوده و به پیراهن بلند ساده ای گفته می شود که یقه خاصی ندارد و پایین آن نیز چین دار است.
شیلوار: دامن پرچینی است که در پوشش دخترها نارنجی و یا زرد رنگ بوده و در خانم ها نیز به رنگ قرمز و از پارچه مخملی با متراژ حدود متر تهیه و حاصل دوخت آن لباسی با چین بسیار زیاد و خوش حالت می شد. شیلوار با استفاده از نخ های رنگی و سکه های قدیمی(دراو)، دراودوزی و قیطان دوزی می شد و در پایین آن نیز با نوارهایی رنگارنگ که «ماخل» نامیده می شدند، دوردوزی های زیبایی ایجاد می شد.«شلیته» دامنی بلندی تا محدوده زانو و از جنس مخمل بوده که با رنگ های متنوع حاشیه دوزی می شود.
جلیقه: معمولا از جنس مخمل بوده و سکه های قدیمی که در قدیم به عنوان پس انداز خانم ها به آن دوخته می شد و به مرور زمان به جزئی از لباس تبدیل شده است، زیبایی خاصی به آن می بخشد و غالبا نیز کراس و جلیقه با شلیته همرنگ انتخاب می شدند.
البته علاوه بر این پوشش ها باید «گار» یعنی گوشواره ای بلندی که به دو طرف عرقچین متصل و روی آن یاشار و سربند بسته می شد، «کله»، پوششی از جنس پارچه مخمل که روی کراس پوشیده می شد، جوراب و... را نیز اضافه کرد که بنا به شرایط و فصول مختلف سال پوشیده می شدند و با یکدیگر پوششی مرکب از رنگ ها و پیام ها را ایجاد می کردند.
لباس های مردان:
پوشاک مردانه کرمانج های خراسان شمالی نیز شامل «عرق چین»، «که لاو»، «لچگ» و... بود. لباس های مردان این استان نیز برگرفته از طبیعت است و رنگ های شادی دارد.
چاوک: لباسی شبیه به مانتوهای امروزی بوده که پارچه آن از ابریشم قرمز رنگ بوده و آستر زیر پارچه نیز در حاشیه ها و سرآستین ها سوزن دوزی دارد.
کولته: شبیه کت بوده و به صورت آویز روی دوش در مجالس استفاده می شده است.
چلپی: زیباترین لباس سوزن دوزی ترکمن و از جنس ابریشم است که با دارا بودن تنوع و ظرافت خاص در مراسم ازدواج به عروس می پوشانند.
یلک: تنها لباسی است که با زیورآلات و سکه تزیین می شود و بر سر می اندازند و جنس آن نیز از ابریشم است.
دون یا قرمز: لباس محلی مردان ترکمن است که جنس آن ابریشم قرمز تیره و با راه راه مشکی بوده و نوع سوزن دوزی آن قیطان دوزی است که با عرض دو سانت و به رنگ مشکی و قرمز در کناره ها و سرآستین لباس دوخته می شود.
اچمک: نوعی لباس دارای دو بخش بیرونی و داخلی است که بخش بیرونی آن از پارچه های مشکی که روی آن طرح هایی به شکل لوزی، به رنگ های متفاوت و از جنس ابریشم تشکیل و درون آن از پوست بره مشکی تهیه شده است و آن را معمولا مردان در فصول سرد پاییز و زمستان می پوشند.
استان کردستان
لباس کردی، یکی از زیباترین پوشش هایی است که به نوشته جهانگردان در دنیا کم نظیر است. هرچند پوشاک نواحی مختلف کردستان مانند اورامان ، سقز، بانه ، گروس ، سنندج ، مریوان و... متفاوت است ، اما یک کلیت یک دستی در میان لباس های کردی وجود دارد.
لباس های مردان:
چوخه : نیم تنه ای پنبه ای یا پشمی است که در ناحیه سقز، بانه و مریوان به آن «کوا» می گویند و درسنندج آن را «چوخه » می نامند.
پانتول : شلواری گشاد با دم پای تنگ است که «رانک » نیز نامیده می شود.
ملکی : نیم تنه ای بدون یقه است که از پایین نیم تنه تا بالا به وسیله دکمه بسته می شود.
لفکه سورانی: پیراهنی با آستین فراخ و بلند و زبانه ای مثلث شکل در انتهای آستین است که آن را در حال عادی دور مچ یا بازو می پیچند.
شال: که به آن «پشتون » و «پشتینه » نیز می گویند، پارچه ای است تقریبا به طول ۳ تا ۱۰ متر که روی لباس در ناحیه کمر بسته می شود.
دستار: یا «کلاغه » که به آن «دشلمه »، «مندلی »، «رشتی «، و «سروین » (سربند) نیز یم گویند و مردان به جای کلاه از آن استفاده می کنند.
فرنجی : یا «فره جی » که ویژه مردان ناحیه اورامانات است و از نمد ساخته و آماده می شود.
کله بال: نوعی از نمد پوششی است که چوپانان در مناطق چرای گله در صحرا استفاده می کنند.
لباس های بانوان:
جافی : شلواری همانند شلوار مردان است . این شلوار را زنان کرد، به ویژه زنان روستایی ، هنگام کار می پوشند. در سایر مواقع ، زنان شلوار گشاد از جنس حریر به پا می کنند.
کلنجه : نیم تنه ای است که روی پیراهن بلند می پوشند و رد اورامان آن را «سوخمه » می نامند و از پارچه زری یا مخمل دوخته می شود.
شال : از پارچه ای زیبا روی لباس در ناحیه کمر بسته می شود.
کلاو: یا کلاه که از جنس مقوا و به شکل استوانه ای کوتاه است که آن را با پولک هایی رنگین به صورت بسیار زیبایی تزیین می کنند.
کلکه : روسری یا دستاری است که به جای کلاه مورد استفاده زنان قرار می گیرد. کلکه دارای رشته بلندی از ابریشم سیاه و سفید با ملیله دوزی است.
*از نظر بافت پارچه ، منطقه سقز و از نظر ساخت پای افزار «گیوه » یا «کلاش » و «کالی » اورامانات و آبادی های پیرامون کوهستان شاهو مانند هجیج ، نودشه و آبادی های نوسود شهرستان پاوه چون میریه ، خانه دره ، مژگان ، مزوی و وزلی از عمده ترین نواحی بافت و صدور پارچه و پای افزار در استان به شمار می رفتند. جولایی و بافت پارچه و انواع منسوجات مانند بوزو، برمال ، جاجم ، بره ، پوشمین ، موج ، جوراب ، دستکش ، زنگال و کلا به عنوان حرفه یا کار جنبی بخشی از آبادی نشینان مناطق مختلف کردستان محسوب می شد.
استان تهران
شاید الان کمی تعجب کنید، اما نه باور کنید که تهرانی ها هم لباس های محلی مخصوص خود را داشتند. این لباس ها، سال های سال مورد استفاده مردم تهران بود و کم کم با ظهور هرچه بیشتر مدرنیته در ایران، استفاده از آنها در پایتخت، کم رنگ و کمرنگ تر شد تا اینکه الان تقریبا دیگر خبری از آن لباس ها نیست.
لباس های مردان:
شال و کلاه و جبه: لباس رسمی، معمول و متداول در عصر قاجارها برای تمام طبقات شال، کلاه و جبه بود. شال و کلاه نوعی عمامه بود که ریشه قدیمی دارد. اهل علم و رجال، عمامه عادی سبز می گذاشتند و دیگر شاهان مثل نادرشاه، کریم خان، ناصرالدین شاه و فتحعلی شاه که جنبه روحانی نداشتند، شال ترمه دوزی حاشیه داری به کلاه عادی پیچیده به سر می گذاشتند. جبه هم ریشه عربی و ترکمنی دارد، زیرا لباس بلند و گشاد نزد اعراب و ترکمنان مرسوم بود و آنها از قدیم لباس بلند می پوشیده اند.
کوتاه شدن کلاه: از زمان آقامحمدخان تا سالیان دراز طبق عادات و رسوم کلاه های بسیار بلندی از پوست های بخارا و سمرقند که به بهای گزاف تهیه می شد، مد روز بود، اما از زمان محمد شاه به منظور جلوگیری از اسراف و نیز به دلیل اینکه چنین کلاه هایی از تناسب خارج بود به حکم شاه قاجار طول کلاه ها کوتاه تر شد.
کلاه نمدی: در زمانی که تهرانی ها لباس های محلی می پوشیدند، کلاه برای مردان همانند چادر برای بانوان بود. هیچ کس بدون کلاه در انظار ظاهر نمی شد و اگر کسی استطاعت خریدن کلاه نداشت، سر خود را با دستمال و شال و مانند آنها می پوشانید. لزوم کلاه بر سر داشتن به حدی بود که شب ها مردها عرق چین به سر می گذاشتند و می خوابیدند و روزها در داخل کلاه عرق چینی داشتند، چون اکثر کلاه ها قبل از مد شدن کلاه مقوایی، از نمد ساخته می شدند؛از این رو نمدمالی یکی از پیشینه های مهم بود. برای ساخت و مالیدن نمد در مغازه های مربوط به این کار در وسط مغازه ها محل برآمده ای بود که سینی بزرگ توگردی روی اجاق جاسازی شده بود که همواره مقداری آب صابون از وسط آن بخار می کرد و کارگران در حال نشسته در دو طرف نمدها را می مالیدند و تبدیل به کلاه می کردند.
سرپوش های دیگر: شامل کلاه نمدی که کلاه لبه کوتاهی شبیه عرق چین است. کلاه حسن بیگی که لبه ای بلندتر دارد، کلاه نیمچه بختیاری، کلاه فراشی، کلاه بختیاری که قسمت بالای آن پهن و هرچه به دهانه می رسید جمع می شد، کلاه تخم مرغی که شبیه نصف تخم مرغ بود، کلاه پوستی، کلاه مقوایی و کلاه پهلوی از جمله کلاه های تهرانی بودند.
تن پوش ها: شامل پیراهن، شلوار، قوای مرادبیگی، قوای معمولی، قوای سرداری و... می شدند.
لباس های بانوان:
روبند: اغلب برای روبند پارچه سفید انتخاب می شد که بلندی آن در بیشتر مواقع تا زانو نیز می رسید. روی روبند و در جلوی چشم ها تکه های توری تعبیه می شد.
پاپوش: پاپوش زنانه در دوره قاجاریه با دوره های قبل فرقی نداشت و عموما نعلین و ساغری نوک برگشته استفاده می شد. طرح گالشی، کفش نرم پاشنه و خط دور کفش، معرف اندازه آن بود. سه خط کوچکترین و هفت خط، بزرگترین شماره کفش به شمار می رفت. از کفش های فرنگی دوز زنانه نیز باید یاد کرد.
پیراهن: پیراهن بانوان معمولا از ململ سفید بود و آن را شلیته می نامیدند. نوعی دامن شلواری هم «تنبان» نامیده می شد. تنبان شبیه شلیته بود با این تفاوت که مانند شلیته وسط آن باز نبوده و از وسط دو قسمت جلو و عقب به هم دوخته می شد.
سرپوش: برای سرپوش نیز چهارقد توری به شکل چهارگوش بریده می شد. آنگاه به شکل مثلث آنها را تا می کردند و طوری آن را به سر می انداختند که زاویه قائم در پشت سر و دو گوشه دیگر روی سینه ها و در زیر گلو به هم می رسید و به وسیله گره زدن یا سنجاق آن را بر سر محکم می کردند.
چادرچاقچور: جنس چادر خانم ها از دیبا و پارچه پشمی بود. زن های فقیر پارچه دیبا و خانم های اشرافی پارچه پشمی به کار می بردند. پیرزن ها دور کمر چادر را نوار می گذاشتند و این نوار را به گردن خود می انداختند و زن های جوان برای آن کمر می دوختند. چاقچور شلوار بلندی بود که لیفه داشت و در قسمت مچ، پاچین می شد.
در طول تاریخ شهرها معمولا در مسیر راه های بازرگانی و تجاری، مناطق حاصلخیز و خوش آب و هوا و یا در اثر گسترش روستاهای کوچک و تبدیل آنها به محیط های بزرگ تر و بالطبع مجموعه هی گسترده تر انسانی تشکیل شده اند. همانا عصر جدید و آغاز فعالیت های صنعتی، شهرها و مناطق مسکونی متعددی را می توان نشان داد که پس از شروع فعالیت صنعتی در آن مناطق در یک محدود ه جغرافیایی خاص در آن مناطق به وجود می آیند که در مطالعات جغرافیای شهری و صنعتی تحت عنوان Company City یا شرکت شهر از آنها یاد می شود. منظور از شرکت شهر، جوامع شهری هستند که به واسطه آغاز یک فعالیت صنعتی خاص در منطقه جغرافیایی و از تجمع و سکونت نیروی کار شاغل در آن صنعت و پیرامون آن به وجود می آیند. استقرار اینگونه شهرها معمولا با ایجاد یک کمپ کارگری آغاز می شود و با گسترش فعالیت در آن منطقه گسترش می یابد و رفته رفته شکل و شمایل شهر به خود می گیرد. همان اتفاقی که در منطقه مسجدسلیمان پس از کشف نفت در اولین چاه نفت خاورمیانه رخ داد و به تدریج اولین شهر صنعتی تاریخ ایران را به وجود آورد. کشف نفت و گسترش دامنه تاسیسات نفتی و لزوم حضور مستمر نیروی کار در نزدیکی تاسیسات، این منطقه را که قبل از آن شهرت چندانی نداشت تحت عنوان مسجدسلیمان و با علامت اختصاری M.I.S در ایران و کل جهان مطرح کرد. در روزها و ماه های نخست کار، نیروی کار هنوز از کارگران غیرمتخصص روستاهای اطراف تامین می شد. کارگران صبح با پای پیاده از روستاهای خودبه سمت تاسیسات حرکت می کردهند و غروب پس از پایان کار به خانه های خود بازمی گشتند. افرادی که از روستاهای دورتر می آمدند نیز در همان حوالی، افرادی که روستاهای دورتر می آمدند نیز در همان حوالی، در جایی به سر می بردند تا فردا اول وقت به کار برسند و کمتر فرصت دیدار با خانواده های خود را داشتند. در حقیقت بنای اصلی شرکت شهر مسجدسلیمان را باید با ایجاد کمپ اکتشافی که در سال 1908 برای کارگران غیربومی و عمدتا خارجی تشکیل شد همزمان دانست. کاشفان نفت در این منطقه به احداث یک کمپ ساده اقدام و به اکتشاف نفت پرداختند. با کشف نفت، مسجدسلیمان نیز کانون توجه شد علاوه بر اهمیت اقتصادی به عنوان بازارکاری قابل توجه شد و افراد را از اطراف و اکناف به این منطقه سرازیر کرد. باید توجه داشت که تا قبل از این زمان مسجدسلیمان مسکونی نبود و تنها در فصل زمستان با ورود عشایر بختیاری فعالیت انسانی در این منطقه به چشم می خورد و با پایان زمستان و آغاز بهار و عزیمت عشایر کوچ روبه مناطق ییلاقی این منطقه از سکنه خالی می شد. همین امر یکی از مشکلات کاشفان در سال های اولیه تاسیسات در این منطقه از ابتدا با مشکلات بسیار مواجه شد. اراضی مزبور اغلب چراگاه دام های بختیاری ها بود که طبق سنت قدیم به خوانین ایلات تعلق داشتند. کمپانی برای حل این مشکل مستقیما با خوانین بختیاری وارد مذاکره شد چرا که در زمانه ای که بسیاری از ایلات و عشایر از جمله بختیاری ها در عمل از حکومت مرکزی تبعیت نمی کردند جز مذاکره مستقیم و دادن امتیاز به آنان چاره ای برای حفظ امنیت که شرط اول فعالیت بود، وجود نداشت. کاشفان به خوبی به این نکته آگاهی داشتند که اگر چه آنان امتیاز اکتشاف نفت را ازدولت مرکزی ایران دریافت کرده بودند اما منطقه کشف نفت در قلب سرزمین بختیاری قرار داشت و بدون هماهنگی با خوانین این ایل قدرتمند، امکان استحصال نفت و استخراج و صدور آن فراهم نمی شد. شرکت نفت انگلیس و ایران پس از بررسی های فراوان به این نتیجه رسید که خوانین بختیاری را در امور شرکت سهیم کند به همین منظور شرکتی به نام شرکت نفت انگلیس و بختیاری با مسئولیت محدود در آوری سال 1909 میلادی با سرمایه مشخص تاسیس کرد تا بتواند در چارچوب روابط اقتصادی با تاسیس ایران شرکت قراردادی راجع به خرید اراضی با ایلخانی بختیاری منعقد کردند که طی آن شرکت اراضی مورد نیاز را که در حدود خاک بختیاری قرار داشت از ایلخانی به قیمت معین خریداری می کرد. قرار دیگر درباره حفاظت محل بود که ایلخانی یکی از خانزاده ها را به عنوان سر مستحفظ شرکت معرفی و بدین منظور عده ای مستحفظ و تفنگ چی را در اختیار وی می گذاشت و شرکت نیز حقوقی به این نیروهای حفاظتی می داد بدین ترتیب شرکت نفت موفق به برقراری آرامش و امنیت نسبی در مسجدسلیمان شد. به دنبال تامین امنیت استقرار نیروهای کارگری و همچنین متخصصان غربی و نیروهای هندی نیز به تدریج در مسجدسلیمان شروع و اولین هسته های مسکونی شهرتشکیل خانه های کارگری در جوار تاسیسات آغاز شد. در ابتدای امر امکانات زیستی بسیار نامناسب بود و به تدریج با گسترش فعالیت شرکت و لزوم حضور مستمر خانواده های غربی در مسجدسلیمان، خانه های بزرگ تر و مجهز تر جهت اسکان ایشان در مناطق بهتری از شهر جدید مسجدسلیمان ساخته شد و رنگ و بوی تازه به منطقه داد. همزمان با تاسیس و گسترش تاسیسات نفتی امکانات و خدمات رفاهی نیز در مسجدسلیمان به تدریج ایجاد شد و رفته رفته شهرداری امکانات رفاهی همچون بیمارستان، فضاهای تفریحی و ورزشی و محیط های آموزشی شد.
رویارویی دوگانه
به دنبال اکتشاف نفت در دیگر مناطق استان خوزستان و نواحی همجوار تعداد شرکت شهرهای نفتی ایران نیز رو به فزونی گرفت علاوه بر مسجدسلیمان در آغاجاری، اهواز و سایر مناطق نیز مدنیت جدید توسعه یافت و این نواحی را به گونه ای با صنعت نفت پیوند داد که نمی توان آنها را از تاریخ این صنعت جدا نمود. چنان که صنعت نفت، امروز همچنان بر فرهنگ این مناطق و البته کل کشور تاثیری غیرقابل انکار دارد. در بحث پیرامون تاثیر صنعت نفت در فرهنگ و مدنیت مناطق نفت خیز جنوب با توجه به این پیش زمینه ذهنی که حضور کاشفان نفت در ایران همواره با استعمار و چپاول همراه بود و از سوی دیگر این مشهود عینی که حضور صنعت در این خط ازسرزمین ایران منشا تغییر و تحولات فراوان بوده است، دچار این چالش اساسی می شویم که بالاخره وجود و کشف نفت برای کشور ما مفید بوده یا مضر؟
این چالش مطمئنا مشغله ذهنی بسیاری از کسانی بوده و هست که پیرامون این موضوع به تفکر و اندیشه می پردازند. عده ای با چشم بستن بر روی ابعاد استعماری موضوع، حضور صنعت را یک سره خیر و برکت و نعمت دیده اند و در سوی مقابل عده ای نیز با انکار مزایای ناشی از آن و یا با استناد به این که آن مزایا و نعمت ها برای استفاده خود استعمارگران بوده، به نفی تاثیر حضور صنعت در فرهنگ مدنیت، پیشرفت و ترقی ایران می پردازند!
برای این چالش اساسی پسندیده آن است که به جای داشتن نگاه سیاه و سفید کمی جامع تر و معقول تر و با پژوهشی ترکیبی به موضوع پرداخته شود. سرفصل این پژوهش می تواند نظریه استاد دکتر عبدالهادی حائری باشد که با قایل شدن دو رویه و نماد برای تمدن بورژوازی غرب کلید حل این معما و برطرف کردن این چالش اساسی را به خوانندگان ارائه کرده است. دکتر حائری در اثر خود تحت عنوان «نخستین رویارویی های اندیشه گران ایران با دو رویه تمدن بورژوازی غرب» شرح می دهد که تمدن غرب دارای دو رویه و وجه توامان است:
1-رویه دانش، کارشناسی، تمدن و مدنیت
2-رویه استعماری
وی در تشریح این نظریه نیز می نویسد: نوآوری های غرب در زمینه دانش های گوناگون رویه ای گسترده و نیرومند از تمدن بورژوای غرب را تشکیل می داد که مردم دیگر نقاط جهان از دستیابی بدان بازمانده بودند و خود را سخت نیازمند بدان می دیدند. از سوی دیگر این تمدن گسترده، رویه دیگری به نام استعمار را نیز همواره با خود یدک می کشید.
تاثیرهای فرهنگی
نیروهای استعماری پیوسته به درازدستی مشغول بودند و رویه دانش و کارشناسی تمدن غرب نیز همزمان کارایی و سودمندی خود را به نمایش گذاشت. با در نظر داشتن چنین دستورالعملی برای پژوهش پیرامون تاثیر صنعت نفت در فرهنگ و مدنیت مناطق نفت خیز ایران به نظر می رسد آن چالش ابتدایی تا حدودی حل شده باشد به بیان ساده تر باید بپذیریم که حضور صنعت نفت در ایران در عین استعماری بودن و همراهی با غارت و چپاول، تاثیرات مثبتی نیز بر حوزه فعالیت خود نهاده است. انقلاب صنعتی در غرب شیوه معیشت را تغییر داد و رفته رفته، رفاه و آسایش و بهره مندی از اختراعات و ابداعات جدید که زندگی را راحت و راحت تر می کرد، موجب شد در زمانه ای که شاید بیشتر نقاط ایران و حتی دنیا با اقتصادی خود معیشتی و متکی به زحمت، تلاش و مرارت روزگار سپری می کردند. غربی ها با انقلاب صنعتی یک مرحله از سایر همنوعان خود جلوتر باشند و به رفاه بیندیشند. با حضور غریبان کاشف نفت در جنوب غربی ایران، طبیعی است که این امکانات و مزایای رفاهی در این منطقه به نمایش درآید و در عین حال که بسیاری را مسحور خود کرد، رفته رفته باعث شد تا این مناطق از نظر مدنیت از سایر نقاط ایران زمین متمایز شده و با رونق اقتصادی نوین، معیشت افراد بومی منطقه را نیز تغییر داد و آنان را از زندگی خود معیشتی عشایری به بهره مندی از مزایای معیشت صنعتی و رفاه همراه با آن رهنمون ساخت و این تاثیر که از تغییر نوع معیشت آغاز شده بود با تاثیر بر فرهنگ، اخلاقیات و منش زندگی اجتماعی خصوصیات منحصر به فردی را برای آنان به همراه آورد. اعجاز صنعت، تبدیل جامعه عشایری بدون پیش زمینه علمی و فنی به نیروی متخصص کار فنی بود. تحولی که در اثر آموزش و در عین حال استعداد آنان به وجود آمد. هر چند استعمارگران از گماردن ایرانیان درمشاغل حساس و کلیدی هراس داشتند اما ایرانیان به قول کارکنان قدیمی جنوب کار را از آنها می دزدیدند و رفته رفته به کار شناسان مجربی تبدیل می شدند. تاثیر صنعت به مدنیت و مظاهر صنعتی و رفاهی محدود نبود و حتی در زبان و گویش مردم جنوب نیز تاثیر داشت واژگان بسیاری به وسیله کارکنان شرکت نفت وارد گویش مردم جنوب شد و باقی ماند. هر چه صنعت نفت در خط جنوب بیشتر ریشه دوانید تاثیرات و پیامدهای آن نیز افزایش یافت و مردم این دیار نیز بیش از پیش تحت تاثیر فرهنگ نوین صنعتی ناشی از حضور فعالیت های نفتی قرار گرفتند. آشنایی با بسیاری از افرادی که حتی سواد خواندن و نوشتن زبان فارسی را نداشتند با زبان انگلیسی و تبحر آنان در مکالمه با این زبان یکی از مواردی است که در اثر حضور صنعت نفت در جنوب رخ داده است. ضمن اینکه بروز خلاقیت و استعداد صنعتی بین جوانان این دیدار نیز جز از طریق فعالیت در صنعت نفت نبوده است. مردم مناطق نفت خیز جنوب در آن ظرف زمانی و مکانی خاص که بسیاری از مناطق ایران حتی نام بسیاری از امکانات و خدمات و اختراعات و ابداعات را نشنیده بودند، آشنایی بیشتری با فرهنگ عصر جدید را داشتند با اکتشاف حوزه های جدید نفتی دامنه این صنعت به سایر نقاط نیز کشیده و روز به روز بالنده تر شد.
منبع: خوزستان تمدن و نفت
تالیف: فرشید خدادایان
کاربرد واژه MIS در مسجدسلیمان و همچنین توسط علاقه مندان و اهالی مسجدسلیمان در سراسر ایران و جهان آنقدر وسیع، گسترده و متبادر است که شاید تعریف و معنی این واژه در نگاه اول کاری بیهوده بنماید! هر کس مسجد سلیمان را می شناسد، هر کس در این شهر زندگی کرده و حتی میهمانانی که برای ساعات و دقایقی کوتاه افتخار حضور در مسجدسلیمان را پیدا کرده اند هر جا این واژه را ببینید به یاد مسجد سلیمان می افتند و بدین ترتیب واضح است که این واژه متبلور کننده نام و یاد مسجدسلیمان است و از این منظر حتی بی نیاز از معنا و توصیف! البته معنا و مفهوم و نحوه مخفف سازی عبارت مسجدسلیمان در زبان انگلیسی به این شکل نیز مسئله ای است که توسط بیشتر علاقه مندان قابل درک است و تقریبا از هر کدام از ایشان بپرسیم، می توانند برای مان توضیح دهند که چگونه مسجدسلیمان با املای انگلیسی Masjed sulaiman به صورت M.I.S مخفف شده و حرف I در بین حرف M.S به چه منظور اضافه شده است و همان گونه که می دانیم حرف I در این مخفف سازی حروف آوانگاری و وصل کننده دو بخش اسم مسجدسلیمان در زبان انگلیسی است. در حقیقت
حرف I در وسط دو حرف دیگر نشان دهنده اولا دو بخشی بودن اسم و ثانیا اتصال دو بخش اسم و جایگزین همان کسره مسجد در عبارت مسجدسلیمان است. علی رغم چنین وضوح و روشنی این مقاله با دیدی تاریخی و با دو هدف اصلی به نگارش درآمده است. اول، آموزش معنای صحیح واژه برای علاقه مندانی که احتمالا در تعریف و تبیین صحیح آن مشکل دارند و خصوصا جوانان و نوجوانان عزیزی که کنجکاوانه تمایل به ریشه یابی این واژه دارند و دوم تکذیب منطقی ارتباط مطرح شده بین این واژه و یکی از اصلاحات مدیریت یعنی Management Information system به معنای سیستم اطلاعات مدیریت و با علائم اختصاری مشابه M.I.S است از ابتدا این اشتباه سهوی بدین صورت آغاز شد که با توجه به تمرکز این توهم به وجود آمد که این مرکزیت شاید ارتباطی با مدیریت متمرکز صنعت نفت و متعاقبا منعکس کننده یکی از سیستم های مدیریتی در این زمینه یعنی سیستم اطلاعات مدیریت باشد!
در توصیفی دیگر – که البته آن نیز اشتباه بود! واژه MIS را که جز مخفف نام مسجدسلیمان چیز دیگری نیست بهتر درک کنیم سه سند واضح و دقیق قابل ارائه است.
سند اول – پلاکت نصف شده جلوی شیر دهانه چاه F-7 در محل ورودی ساختمان مرکزی شرکت نفت انگلیس بریتانیک هوس در لندن که تصویر آن در صفحه 93 کتاب رئیس نفت نوشته علی یعقوبی نژاد چاپ گردیده است.
با دقت در این تصویر خواهیم دید که بالای پلاکت، سطر اول نوشته شده است:
- sulaiman Masjed - I و موید این مطلب است که حرف I حرف اتصال بین دو واژه مسجد و سلیمان می باشد و مخفف MIS نیز از این عبارت صورت پذیرفته و ارتباطی با واژه کاربردی در علم مدیریت ندارد.
سند دوم – نقشه مربوط به خاورمیانه در سال 1901 میلادی است که در کتاب تاریخ جهانی نفت نوشته دانیل یرگین ترجمه غلامحسین صالحیار از انتشارات موسسه اطلاعات جلد اول صفحه 267 چاپ گردیده است. نقشه به زبان انگلیسی تهیه شده و مسجدسلیمان در این نقشه نیز به صورت - sulaiman Masjed – I قید گردیده است و در این سند نیز از واژه سیستم یا سرویس اطلاعات مدیریت خبری نیست.
سند سوم – برگ حقوقی مربوطه به ژوئن سال 1950 میلادی از شرکت نفت ایران و انگلیس است که مربوط به یکی از کارکنان آن سال شرکت بوده و در صفحه 214 کتاب مسجدسلیمان نیم قرن چپاول قبلا آن را ارائه نموده ام. در بالای این برگ حقوقی نیز عنوان - sulaiman Masjed – I ذکر گردیده و نشان می دهد که حرف I حرف اتصال بین دو بخش نام مسجدسلیمان می باشد.تصور می نمایم با استناد به این مستندات دیگر بتوانیم به یقین ادعا کنیم که واژه مذکور مخفف نام مسجدسلیمان است و ارتباطی باواژگان سایر علوم ندارد توضیح گرامری و دستوری و تشریح اینکه چرا از حرف I برای اتصال این دو بخش یعنی مسجد و سلیمان استفاده شده از حیطه تخصصی و کار راقم این سطور خارج است، اما مسلم است که حرف I در این عبارت حرف اتصال و روابط می باشد. استعمال حرف I بین اسامی دو بخشی مختص مسجدسلیمان نبوده و حتی در جاهای دیگر نیز به کار می رود. کما اینکه در همان نقشه سابق الذکر در کتاب تاریخ جهانی نفت واژه میدان نفتون به صورت Maidan-Nafton آمده است نکته دیگری که شایان ذکر و البته محل تحقیق بیشتر است این است که در اصل واژه مخفف مذکور سه حرف تشکیل دهنده با خط تیره از هم جدا می شوند نه نقطه یعنی به نظر می رسد واژه M.I.S صحیح و واژه M.I.S غلط باشد که این امر البته جای تحقیق بیشتر از جانب اهل فن دارد. M.I.S مخفف نام بلند، عزیز و بزرگ مسجدسلیمان است و هیچ چیز دیگری نیست. نامی که باید بدان مفتخر باشیم و به آن ببالیم شاید دلخوشی ما باشد برای فراموشی تمامی آنچه نداریم اما در عین حال نقطه اتصال عاطفی ماست به مسجدسلیمان و مسجدسلیمانی های عزیز درهر کجای دنیا که باشند با این واژه همدیگر را پیدا می کنند.
مشعل اوتیسم، از بیماری هایی است که اگرچه در سال های اخیر تعداد بیشتری از کودکان به آن دچار شده اند اما شناخت مردم از آن و شناسایی و کنترل عوامل آن هم افزایش یافته است. اوتیسم بیماری است که کنترل و ارتباط بیشتر با کودک می تواند تاثیر زیادی روی درمان آن داشته باشد. این بیماری شرایط پیچیده عصبی- رفتاری را در بیمار ایجاد می کند و کودک دچار اختلالاتی در تعاملات اجتماعی و رشد و مهارت های ارتباطی می شود. کودکان مبتلا به اوتیسم، مشکلات ارتباطی دارند و از درک احساسات یا تفکرات دیگران عاجز هستند؛ بنابراین برای آنها مشکل است که احساسات خود را از طریق کلمات، رفتار و یا حالات صورت و بدن و یا لمس کردن دیگران بیان کنند. این کودکان نمی توانند همانند سایر کودکان در محیط های شلوغ و پرتردد در تماس با دیگر کودکان و افراد باشند و صداها و بوها یا اتفاقات اطراف خود را تحمل یا آنالیز کند و معمولا واکنش های غیر معمول نسبت همه این موارد در اطراف خود دارند. در بسیاری از موارد اختلال هایی که در این کودکان وجود دارد، آنها را محدود و تنها می کند در حالی که این کودکان در سایر حوزه ها هوش بسیاری دارند و در مهارت های انفرادی می توانند موفق باشند. با توجه به اینکه شناسایی بیماران اوتیسم در مراحل ابتدایی، اهمیت زیادی در درمان آنها در سنین ابتدایی دارد، لازم است نشانه های این بیماری را مرور کنیم و برخی موارد آموزشی در ارتباط با این بیماران را یادآوری کنیم.
علائمی که باید جدی بگیرید
بسیاری از این علائم معمولا در سه سال اول بعد از تولد در ظاهر و رفتار کودک خود را نشان می دهد و باید بدانید که پسران سه برابر دختران در معرض ابتلا به این بیماری هستند. اوتیسم یک سندروم است و درجات مختلفی از این اختلال های سندرومی وجود دارند که ممکن است نشانه های مشابهی داشته باشند. پس ممکن است بسیاری از این علائم مربوط به اوتیسم نباشد و به عنوان نمونه، کودک دچار بیش فعالی باشد و حتما با مشاهده برخی از این علائم به پزشک مربوطه مراجعه شود. این کودکان مشکلات ارتباطی دارند و در درک احساسات و تفکرات دیگران ضعیف و سرد رفتار می کنند و نمی توانند به راحتی کلمات را بیان کنند و حالت صورتشان در موقعیت های مختلف ثابت می ماند و خشم و عصبانیت یا شادی و هیجان را نمی توانند نشان دهند. این کودکان ممکن است در فضاهای اجتماعی و شلوغ و در ارتباط با صدا، بو و یا تماس با افراد دچار رفتارهایی تهاجمی شوند و یا حرکات بدنی تکراری و تقلیدی، مانند تاب خوردن، قدم زدن، یا دست زدن را انجام دهند و نسبت به افراد واکنش های غیر معمول یا رفتارهای پرخاشگرانه داشته باشند و به خودشان آسیب بزنند. کودک مبتلا به اوتیسم از نظر کلامی، دچار تاخیر است و رشدی کند دارد و نسبت به سایر کودکان ممکن است در شروع تکلم تاخیر داشته باشد. توجه داشته باشید که برخی کودکان مبتلا به اوتیسم، کلمات دیگران را به خوبی تکرار می کنند پس این مسئله نباید والدین را گمراه کند. برخی از این کودکان مبتلا به اوتیسم «خود» را نمی شناسند و در بیان حرف هایشان از نام خودشان استفاده می کنند و مثلا می گویند «به یاشار غذا بدهید». این کودکان در بیان حرف هایشان ضمیرها و فعل ها و در مجموع جمله سازی ضعیف هستند. آنها ممکن است ساعت ها تنها با یک وسیله یا اسباب بازی، سرگرم باشند و سراغ بازی های مهیج و پر تحرک نروند و به شدت محو تماشای وسایل چرخنده مثل پنکه یا ماشین لباسشویی شوند.
یکی دیگر از نشانه های مهم این است که این کودکان تمرکزی روی ارتباط با دیگران ندارند و نمی توانند ارتباط چشمی برقرار کنند.
اوتیسم قابل کنترل است
بسیاری از متخصصان به این نتیجه رسیده اند که دلیل افزایش تعداد بیماران اوتیسم، صنعتی شدن زندگی انسانها و افزایش زندگی شهری و کاهش سلامت اجتماعی و جسمی است. زندگی در شهرها همراه با آلودگی هوا،استرس های همیشگی و تهدید سلامت غذایی شده است و حتی بسیاری از زنان باردار خواسته و ناخواسته در دوران بارداری اصول اولیه سلامت جنین و خودشان را رعایت نمی کنند. با این توصیف هر اندازه به خصوص در دوران بارداری از زندگی شهری و آلودگی هوا و مواد غذایی غیر ارگانیک دور بمانید، به سلامت خود و نوزادتان کمک کرده اید. کودکان مبتلا به اوتیسم درجه های مختلفی از بیماری دارند و بسیاری از این کودکان با استفاده از روش های کنترلی و درمانی می توانند همانند سایر کودکان به تحصیل ادامه دهند و الزامی به جدا کردن آنها از دیگر کودکان نیست. روش های درمانی تخصصی در ارتباط با کودکان مبتلا به اوتیسم وجود دارد که ممکن است در هر مورد متفاوت باشد و پزشک متخصص می تواند این موارد را تعیین کند؛ با این حال لازم است افراد در ارتباط با کودکان مبتلا به اوتیسم به خصوص والدین صبوری زیادی داشته باشند تا رفتارهای پرخاشجویانه و تند و یا سرد آنها را تحمل کنند. تنها ماندن این کودکان و انزوا راهکار مناسبی نیست و این کودکان باید با گروه همسالان خود در تماس باشند. در این مورد هم ممکن است کودکان مبتلا امکان ارتباط و حرف زدن را نداشته باشند و در عوض می توان به آنها کمک کرد تا با استفاده از تصاویر منظورشان را بیان کنند.
همچنین بسیاری از آموزش ها و مسائل ایمنی و زبانی را می توان با کمک بازی و داستان های جذاب برای این کودکان بازگو و نهادینه کرد چرا که در بازی می توان با کمک تماس فیزیکی (مثلا گرفتن دست ها) به درک بیشتر برخی مفاهیم کمک کرد. این کودکان به تنهایی و فرار از مکان های شلوغ عادت دارند و لازم است در فضایی بدون استرس قرار داشته باشند، افراد خانواده و به خصوص والدین لازم است در ارتباط با آنها کمترین استرس را داشته باشند و احساس امنیت در محیط منتقل شود. تنها یک روش درمانی را شروع کرده و ادامه دهید؛ این کودکان حساس هستند و کمترین تغییرات می تواند اثرگذاری بالایی روی آنها داشته باشد.
غذاهای خاص بیماران اوتیسم
در میان توصیه های غذایی هم، ویتامین «ب» در صدر ویتامین های توصیه شده برای کودکان مبتلا به اوتیسم است. این ویتامین در ساختن آنزیم هایی که مغز برای فعالیت خود به آنها نیاز دارد، مؤثر است و به روند یادگیری و افزایش تماس چشمی کمک زیادی می کند. روغن های گیاهی مثل روغن کندر به کاهش استرس و احساسات منفی کودکان کمک می کند. همچنین بهتر است محصولات غذایی را که حاوی امگا 3 هستند، در برنامه غذاییشان بگذارید. این بیماری یکی از عوارض زندگی صنعتی و عدم تامین سلامت مواد غذایی است پس تاجایی که امکان دارد این کودکان باید از میوه و سبزیجات و لبنیات تازه و ارگانیک استفاده کنند و عذاهایی سالم در برنامه غذاییشان باشد. توجه داشته باشید که شیر گاو حاوی پروتئین به نام کازئین است، این پروتئین در بدن می تواند عکس العمل ایجاد کند و آلرژی زا باشد.
بنابراین به جای کلسیم، سبزیجات، پرتقال و بادام بخورند. همچنین شکر باعث التهاب در بدن و نوسان قند خون در آنها باعث مشکلات رفتاری می شود، پس لازم است آب میوه های مصنوعی، نوشابه و شکلات حاوی قند نخورند.
مشعل هنرتجسمی چیست و از کجا این نام وارد ادبیات ایران شده است؟ چگونه می توان در هنرهای تجسمی فعالیت داشت و آنها را آموخت؟ کدام هنرها جزء هنرهای تجسمی هستند؟ اینها پرسش هایی است که شاید ذهن شما را هم مشغول کرده باشد. شاید شما هم از جمله کسانی باشید که در گروه فرهنگی خبرگزاری ها و سر صفحه روزنامه ها و مجله ها نام هنرهای تجسمی را دیده باشید. مطلب پیش روی شما می کوشد تا ابتدا به چیستی هنرهای تجسمی پاسخ مختصری بدهد و پس از آن برخی نمونه های هنرهای تجسمی را به شما معرفی کند. هنرهایی که اگر کمی چشم بگردانیم و خوب نگاه کنیم، با ما زندگی می کنند و حیات پررنگی دارند.
هنر تجسمی
در یکی از معتبرترین کتاب ها درباره هنرهای تجسمی آمده است:«به گروهی از هنرها که حس بینایی را تحریک می کنند، اطلاق می شود. قابلیت تجسم، شکل پذیری و دیده شدن، خصوصیت بارز هنرهای تجسمی است. نقاشی، معماری، گرافیک، طراحی، پیکرتراشی و مجسمه سازی، هنرهای تزیینی و هنرهای دستی را می توان در زمره هنرهای تجسمی قرار داد. تا قبل از قرن 19 میلادی، هنرمندانی را که در این رشته ها مهارت داشتند، به عنوان هنرمند تجسمی می شناختند. پس از ابداع عکاسی، هنر گرافیک و تصویرسازی به طور کل تغییر کرد و یکسری آثار جدید هنری را به وجود آورد. با پیشرفت و توسعه فناوری، خلاقیت ها شکوفا و شیوه های گوناگونی از هنر ابداع شد. امروزه هنر تجسمی به طور کلی دگرگون و مرزهای سنت و مدرنیته در هم ادغام شده است. در حال حاضر هنرهای تجسمی شامل: نقاشی، خوشنویسی، مجسمه سازی، عکاسی، گرافیک، معماری، طراحی(طراحی داخلی و طراحی صنعتی)، هنرهای نمایشی و هنرهای دستی است. به طور کلی هنرهای تجسمی به هنرهای زیبا و هنرهای کاربردی گفته می شود.
عناصر و نیروهای بصری
الف-خط، سطح، رنگ، شکل، بافت، اندازه، تیرگی و روشنی، مربوط به بخش فیزیکی و قابل لمس هنرهای تجسمی می شوند.
ب- تعادل، هماهنگی، تناسب، کنتراست از مواردی است که قابل لمس نیست و حاصل تجربه هنرمند است. این عناصر موجب استحکام هنر تجسمی می شوند.
تشعیر
تشعیر،یکی از اصطلاحات مهم و کاربردی در هنر تذهیب و نقاشی ایرانی است. تشعیر، از نقش های یک رنگ یا دو رنگ تشکیل شده که در حاشیه و سرفصل های برخی کتاب ها و در و دیوار و پرده ها و فضاهای موجود در مجلس سازی ها و پرده های نقاشی ایرانی کشیده می شود و در جلدسازی و قلمدان سازی و قلم زنی بر روی فلز و نیز خطاطی دیده شده است. ریشه واژه تشعیر از شَعْر (مو) است و نقاشی های ظریفی از گیاهان و حیوانات دارد. تشعیرها معمولا از طلا هستند و به وسیله قلم موهای بسیار ظریف به انجام می رسد، زیرا ظرافت به کار رفته در تشعیر بسیار زیاد است؛ به همین دلیل آن را به مو تشبیه کرده اند. تشعیر دو قسمت دارد: تشعیر گیاهی یا تشعیر گل و بوته و تشعیر وحوش. در تشعیر گیاهی، تصاویر بر بالا و پایین برگ ها و گل ها به زر یا رنگ های سفید یا آبی یا مایه اصلی و ته رنگ لاجورد یا سیاه یا گِل ماشی و امثال آن، بر حواشی کتاب ها کشیده می شود.
مینیاتور
مینیاتور به معنای عام، به هر نقاشی در قطع کوچک نامیده می شود. البته سالهاست که در آکادمی ها و کتاب های معتبر نشاقی ایرانی نام «نگارگری» را برای آن برگزیده اند. در کتاب یعقوب آژند آمده است«این کلمه از واژه لاتین می نیوم ( minium) مشتق شده است که برای رنگ آمیزی قرمز در قرون وسطی در نسخه های تذهیب شده به کار رفته است. یکی از انواع مینیاتور، مینیاتورهای ایرانی و هندی هستند که شامل تصویرها و تذهیب کاری نسخه های داستان ها می شود. گونه ای از رنگ هایى که در ساخت مینیاتور مورد استفاده قرار می گیرد، رنگ هاى جسمى است. این نوع رنگ که از غلظت و ثبات بیشترى برخوردار است، براى ساخت تابلوهاى پرکار مصرف مى شود و بازگو کننده آن دسته از خصوصیات و حالاتى است که در تضاد با احساسات لطیف و انسانى است. از مشهورترین نگارگران ایرانی قدیمی می توان به سلطان محمد، کمال الدین بهزاد، رضا عباسی و در دوره جدید از محمود فرشچیان نام برد. نامی که اکنون یکی از پرآوازه ترین نام های هنر ایرانیان در جهان محسوب می شود.
تاپیوگرافی
تایپوگرافی به اثری گرافیکی گفته می شود که حروف، ساختار اصلی آن را تشکیل می دهد و از فونت های موجود با دخل و تصرفاتی که در آنها برای کشف ویژگی های بصری حروف انجام می شود، استفاده می کند. در تعریفی دیگر از این هنر آمده است«تایپوگرافی شاخه ای از گرافیک است که با استفاده از حروف چاپی روحیه و کاراکتر ثابتی را به حروف می دهد و با تغییرات مختلف، به مفهوم و هدف گرافیست نزدیک می شود. تایپوگرافی انواع مختلفی مانند تایپوگرافی انگلیسی، فارسی و حتی اشکال تایپوگرافی شده دارد. طراحی آن نوع از تایپوگرافی که در آن حروف،شکل یک جسم یا یک حیوان را می سازند نیز، به خلاقیت زیادی نیاز دارد. یک کتاب مرجع، قبض برق، مطبوعات، نوشته های انواع تابلوهای شهری، اعم از چاپی یا الکترونیک و البته پوستر و غیره همگی نیاز به طراحی تایپو گرافی دارند. یکی از مهمترین اهداف طراح تایپوگرافی این است که به کمک تایپ یا قلم و تصویر نه فقط خواندن را آسان و معنا را به صورتی نو و خلاقانه القا و کاری کند که مردم به خواندن و فهمیدن موضوع با شوق و علاقه جذب شوند.
مشبک کاری
مشبک کاری، یکی از شاخه های هنر منبت کاری است و ظرایف زیادی دارد که در تزیین قاب ها و سایر وسایل تجملی کاربرد دارد و معمولا روی چوب های گوناگون،عاج،استخوان انجام می شود. هنرمندان مشبک سازی از وسایلی چون کاغذ،چسب چوب،مته،اره،اره مویی،کمانه مشبک،سمباده،چکش،گاز انبر،چوب(تخته سه لایی)آلمینیوم،مس و چرم بهره می برند. ابتدا طرح یا خط مورد نظر را روی تخته، فلزیا چرم که زمینه اصلی کار است، می چسبانند و پس از بررسی و علامت گذاری روی طرح، نقاطی می گذارند که باید بریده شود، سپس با مته سوراخ می کنند. با استفاده از اره مویی نقش های اضافی بریده می شود. کهن ترین آثار مشبک به جا مانده در تاریخ ایران زمین، آثار مشبک فلز است. شاید یکی از دلایل آن ماندگاری و دوام آثار فلز در مقابل تهدیدهای طبیعی باشد. هنر مشبک کاری، اغلب برای تزئین و زیبا سازی و. . . درها و پنجره های مساجد، کاخ ها، اماکن معتبر، مقبره های بقاع متبرکه، وسایل زینتی تجملی، قاب ها و تابلوهای نفیس خوشنویسی، انواع پاراوانها، لوسترها و غیره به کارگرفته می شود. در مشبک درها و پنجره ها از انواع گره چینی های متداول در معماری، درودگری و غیره استفاده می شود.
سوخته کاری
سوخت نگاری، هنر سوزاندن چوب با هویه است و از آنجا که زمان بسیار بالایی می برد، می توان آن را فقط به هنرمندان بسیار پرحوصله توصیه کرد. در سوخته کاری از دو رنگ اصلی قهوه ای و طلایی و طیف های مختلفی که از این دو رنگ به وجود می آید، استفاده می شود. کنتراست هایی از رنگ قهوه ای که از دماهای مختلف نوک هویه روی چوب ایجاد می شوند، تعیین کننده زیبایی اثر خواهد بود، اما کمترین اختلاف زمانی در انجام سوخت باعث تغییر رنگ چوب و در نتیجه اختلاف در کنتراست ها باعث فرو رفتن نوک بسیار داغ هویه در چوب می شود و اثر را از بین خواهد برد. اساس سوزاندن چوب یا پیروگرافی مهارتی است که به آسانی آموخته می شود. از نیاز به حوصله بالا در انجام این هنر گفتیم، بد نیست این را هم بگوییم که آغاز کردن این هنر بسیار آسان است و بیشتر مبتدی ها این هنر را با قلم سوزاندن چوب (هویه) شروع می کنند که می توان از بیشتر فروشگاه های هنری خریداری کرد. شاید یکی از محتمل ترین هنرهای تجسمی که پس از خواندن این مطلب، آن را آغاز کنید همین سوخته کاری باشد.
معرق کاری
در دایره المعارف هنر، نوشته رویین پاکباز در تعریف معرق چنین آمده است: «معرق (موزائیک Mosaic) طرح پیک نما یا انتزاعی ساخته شده از قطعات سنگ، شیشه، سفال، چوب رنگین بر روی دیوار، سقف، زمین و غیره است. انواع معرق عبارتند از: معرق چوبی، معرق کاشی و معرق موزائیک. معرق سازی در ایران از قرن ۶ هجری و دوره سلجوقیان با ساخت کاشی معرق پیشرفت کرد و در قرن هشتم کامل تر و ظریف تر شد. در قرن نهم و دهم هجری نیز رشد بسیار زیادی کرد. شهرهای اصلی معرق سازی در این دوره اصفهان، یزد، کاشان، هرات، سمرقند و آران و بیدگل بودند. از سوی دیگر، معرق در معنای کلام اصولاً هر چیز رگه دار را گویند. ولی مفهوم آن در هنر معرق چوب، در کنار هم قرار دادن تکه های رنگین چوب و مصالح دیگر از جمله عاج، صدف، فلز و. . . به طوری که طرح مورد نظر حاصل شود. معرق در واقع قرار گرفتن خط در کنار خط است.» معرق کاری، هنر دلنشینی است که این روزها خیلی از جوانان را به خود جذب کرده است. راستی شاید شما هم روزی معرق کاری کنید، خیلی دور نیست.
مشعل شرکت ملي حفاري ايران طي سال هاي اخير در زمينه ورزش و در دو بخش همگاني و قهرماني، در سطح استان خوزستان و کشور و حتی بین الملل، عناوين متعدد و افتخارات قابل توجهي کسب کرده است.درخشش وزنه برداران اين باشگاه در مسابقات قهرماني کشورو کسب عنوان قهرماني اين رقابت ها، قهرماني فوتسال بانوان در مسابقات کشور، حضور پرفروغ تيم فوتسال آقايان، حضور در مسابقات تيراندازي کشور و درخشش ساير تيم هاي اين شرکت و همچنين خدمات رساني در زمينه امور ورزش به کارکنان مستقر در مناطق عملياتي از ديگر اقدام های امور ورزش ملي حفاري محسوب مي شود.به منظور اطلاع از مهمترين اقدام ها و برنامه هاي ورزشی اين شرکت، گفت وگويي با سعيد شاهرخي، سرپرست امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران داشتیم که با هم می خوانیم:
در ابتدا به سابقه ورزشی خود اشاره ای داشته باشید.
سعيد شاهرخي هستم و 40 سال است که در عرصه ورزش و رشته واليبال و در تمامي رده هاي سني فعاليت دارم. سال ٦٨ كانديداي حضور در تيم ملي شدم. همچنين داور بين المللي واليبال، مربي تيم واليبال حفاري در ليگ كشوري، رئيس كميته داوران هيات واليبال خوزستان، رئيس هيات واليبال خوزستان، رئيس ورزش قهرماني باشگاه فرهنگي - ورزشي شركت ملي حفاري ايران و هم اکنون نيز سرپرست امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري ايران هستم.
مهمترين اهدافي که ورزش شرکت ملي حفاري دنبال مي کند، چیست؟
اهدافي كه امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري به عنوان وظيفه اجتماعي در امر توسعه ورزش دنبال مي كند، ابتدا جذب جوانان علاقه مند به ورزش و بعد حفظ سرمايه هاي بومي در استان خوزستان است، جذب فرزندان كاركنان شركت در اولويت برنامه هاي اين مديريت قرار دارد؛ البته يكي دیگر از مسئوليت هاي مهم و محوري شركت ملي حفاري ايران، اهتمام به گسترش ورزش همگاني با هدف نشاط و پويايي در بين كاركنان در دستگاه هاي حفاري، واحدهاي ستادي، خانواده هاي آنان و جامعه ورزشي استان است. ذکر این نکته لازم است که بگویم با توجه به ماهيت كار شركت ملي حفاري و اقماري بودن بیشتر كاركنان شركت، رسالت ما را در اين زمينه نسبت به سازمان هاي ديگر به مراتب سنگين تر كرده و در زمان غيبت سرپرست خانوارها در طول ١٤ روز کار اقماري، به نوعي مسئوليت تربيت، پرورش و پر كردن اوقات فراغت فرزندان اين همكاران، يكي از وظايف ويژه و محوراصلی ماست تا دغدغه اين دسته از همكاران در زمان انجام ماموريت به حداقل برسد.
فعاليت هاي ورزشي براي چه رده هاي سني است؟
در حال حاضر رشته هاي مختلف ورزشی در رده هاي سني پيشكسوتان، بزرگسالان، اميد، جوانان، نوجوانان و نونهالان و در بخش آقايان و بانوان فعال است كه بیشتر ورزشكاران اين رشته ها را كاركنان و خانواده هاي شركت بزرگ ملي حفاري ايران تشكيل مي دهند.
وضعيت تيم هاي شما در زمينه ورزش قهرماني چگونه است و در اين زمينه چه اهدافي را دنبال مي کنيد؟
در بخش قهرماني تيم هاي ورزشي ما بسیار فعال هستند، مثل تيم وزنه برداري شركت ملي حفاري که هر ساله جزو مدعيان اصلي ليگ است. به طور مثال امسال در ليگ مسابقات وزنه برداری سال جاري موفق به كسب عنوان نايب قهرماني اين مسابقات شد و تيم هاي فوتسال بانوان و آقايان و همچنين گلف شركت، هر ساله از مدعيان كسب عنوان قهرماني در رقابت هاي مربوطه هستند واگر هم قهرمان نشوند، حداقل در میان سه تیم نخست حضور دارند.
البته باید به یک نکته مهم و ضروری اشاره کنم، اینکه طبق برنامه ريزي تدوين شده طي ٣سال آينده، بايد بيش از ٥٠ درصد فرزندان كاركنان زحمتكش و تلاشگر شركت ملي حفاري، در تيم هاي حاضر در مسابقات ليگ هاي كشوري در بالاترين سطح حضور داشته باشند که به همین منظور تا جایی که بتوانیم از آنها در ترکیب تیم ها استفاده می کنیم تا به هدف خود در آینده برسیم.
در زمينه بومي سازي چه اقدام هایي انجام شده است؟
يكي از عمده ترين سياست هاي شركت ملي حفاري، بومي سازي تيم هاي حاضر در مسابقات كشوري است. ما به دنبال جذب جوانان استان در اين تيم ها هستیم و هدف ما بسترسازي مناسب براي حضور اين جوانان در عرصه هاي قهرماني است تا علاوه بر شكوفايي استعدادهاي استان و عمل به رسالت اجتماعي، دغدغه اصلي شركت را كه مديريت هزينه و كاهش آن است، تا حد زيادي كاهش دهيم.
نقش بانوان در پيشرفت و گسترش ورزش شرکت ملي حفاري را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
يكي از اهداف مهم امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري ايران، تقويت و ارتقای جايگاه ورزش بانوان و فراهم سازي شرايط لازم براي حضور در ميادين ورزشي است. در همين ارتباط رشته هاي ورزشي در سطوح مختلف استانی و كشوري فعاليت مستمر دارند كه عمدتاً از فرزندان كاركنان هستند.
البته بحث ورزش بانوان، همواره مورد توجه و حمايت مديران ارشد شركت بوده و در حال حاضر هم تيم فوتسال بانوان شركت ملي حفاري در بالاترين سطح كشور و مسابقات ليگ برتر فعاليت می کند كه حضورشان غرور آفرين و قابل تحسين بوده و همواره جزو مدعيان كسب عنوان قهرماني هستند وباید بگویم این تیم از افتخارات وزارت نفت، شركت ملي حفاري و جامعه ورزش استان خوزستان به شمار مي آيد.
به نظر شما اخلاق در ورزش چه جایگاهی دارد؟
يكي از محورهاي اساسي امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري ايران كه همواره سرلوحه كار ما بوده، بحث نهادينه كردن فضایل اخلاقي در ورزش است که به منظور تحقق اين مهم، گزينش و به كارگيري بازيكنان و مربيان، نه تنها در زمينه ورزش حرفه اي، بلكه در بعد تربيتي،فرهنگي و اخلاق ملاك قرار گرفته است.
وصحبت پاياني؟
درپايان ضمن تشکر از عبدالله موسوي، مديرعامل و رئيس هيات مديره شرکت ملي حفاري ايران که نگاه ويژه اي به امر ورزش و توسعه آن دارد،از همکاران و ورزشکاران عزيزشرکت ملي حفاري که با رشادت و تعصب در مسابقات کشوري و استاني حضور پيدا مي کنندو براي اعتلاي نام استان خوزستان و ورزش ملي حفاري از هيچ تلاشي دريغ نمي کنند، قدرداني مي کنم.
تیم فوتبال جوانان نفت امیدیه با شکست صدرنشین، به جمع مدعیان لیگ پیوست.
تیم فوتبال جوانان نفت امیدیه در دور برگشت رقابت های لیگ دسته اول باشگاه های کشور در خانه، میزبان تیم صدرنشین جندی شاپور دزفول بود که موفق شد با تک گل میکاییل شیخی، این تیم خوب را با نتیجه یک بر صفر شکست دهد و با وجود ناکامی های روزهای آخر دور رفت، دوباره به جمع مدعیان بپیوندد.
عباس تاش طیب، سرمربی تیم جوانان نفت از روند رو به رشد این تیم خبر داد و آینده این تیم را بسیار روشن ارزیابی کرد تا جایی که این تیم می تواند شانس صعود به لیگ برتر جوانان کشور را داشته باشد.
هفته اول دور برگشت لیگ دسته یک فوتسال کشور با برد و استمرار صدرنشینی نفت امیدیه آغاز شد.
نیم فصل دوم لیگ دسته یک فوتسال کشور درحالی آغاز شد که نفت امیدیه میزبان صدرای شیراز بود.نفتی ها در دیداری سخت و نفسگیر و در عین حال مهیج که تا دقایق پایانی بدون گل دنبال می شد، سرانجام موفق شدند در دقیقه ٣٨ روی کار ترکیبی بسیار زیبا از سوی محمود بهمنی، قفل دروازه تیم شیرازی را بگشایند و با نتیجه یک بر صفر صدرای شیراز را شکست دهند.تیم نفت امیدیه که با این پیروزی، همچنان در صدر جدول لیگ دسته یک کشور یکه تاز است، در هفته دوم استراحت می کنند و برای حفظ آمادگی خود به منظور برپایی اردویی ۵ روزه به تهران عزیمت خواهد کرد.
قهرمانان بخش دو نفره المپیاد استعدادهای برتر کشور، در رشته تنیس روی میز دختران مشخص شدند.
فرزند همکار نفتی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب موفق شد با درخشش در مسابقات تنیس روی میز المپیاد استعدادهای برتر کشور به مقام سوم دست پیدا کند.
در المپیاد استعدادهای برتر کشور در رشته تنیس روی میز دختران که به میزبانی استان البرز برگزار شد، تیم متشکل از زهرا میراب زاده (از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) و فرناز اسکندری در بخش دو نفره به مقام سوم رسید.
یوسف نادریان، سرمربی نام آشنای فوتبال کشور، هدایت تیم فوتبال بزرگسالان نفت و گاز گچساران را به عهده گرفت.
یوسف نادریان که سال 92 سابقه صعود به لیگ دسته اول با این تیم را در کارنامه خود داشت و در سال 94 با این تیم تا پلی آف لیگ دسته دوم رسیده بود، این بار و پس از کناره گیری علی نیکبخت، بار دیگر از سوی مدیران باشگاه نفت وگاز گچساران انتخاب و معرفی شد تا سکان هدایت تیم فوتبال این باشگاه را به دست گیرد.او پس از پایان بازی تیم فوتبال نفت و گاز گچساران و بعثت کرمانشاه، قرارداد خود را با این باشگاه برای یک فصل منعقد کرد.
مشعل شرکت ملي حفاري ايران طي سال هاي اخير در زمينه ورزش و در دو بخش همگاني و قهرماني، در سطح استان خوزستان و کشور و حتی بین الملل، عناوين متعدد و افتخارات قابل توجهي کسب کرده است.درخشش وزنه برداران اين باشگاه در مسابقات قهرماني کشورو کسب عنوان قهرماني اين رقابت ها، قهرماني فوتسال بانوان در مسابقات کشور، حضور پرفروغ تيم فوتسال آقايان، حضور در مسابقات تيراندازي کشور و درخشش ساير تيم هاي اين شرکت و همچنين خدمات رساني در زمينه امور ورزش به کارکنان مستقر در مناطق عملياتي از ديگر اقدام های امور ورزش ملي حفاري محسوب مي شود.به منظور اطلاع از مهمترين اقدام ها و برنامه هاي ورزشی اين شرکت، گفت وگويي با سعيد شاهرخي، سرپرست امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران داشتیم که با هم می خوانیم:
در ابتدا به سابقه ورزشی خود اشاره ای داشته باشید.
سعيد شاهرخي هستم و 40 سال است که در عرصه ورزش و رشته واليبال و در تمامي رده هاي سني فعاليت دارم. سال ٦٨ كانديداي حضور در تيم ملي شدم. همچنين داور بين المللي واليبال، مربي تيم واليبال حفاري در ليگ كشوري، رئيس كميته داوران هيات واليبال خوزستان، رئيس هيات واليبال خوزستان، رئيس ورزش قهرماني باشگاه فرهنگي - ورزشي شركت ملي حفاري ايران و هم اکنون نيز سرپرست امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري ايران هستم.
مهمترين اهدافي که ورزش شرکت ملي حفاري دنبال مي کند، چیست؟
اهدافي كه امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري به عنوان وظيفه اجتماعي در امر توسعه ورزش دنبال مي كند، ابتدا جذب جوانان علاقه مند به ورزش و بعد حفظ سرمايه هاي بومي در استان خوزستان است، جذب فرزندان كاركنان شركت در اولويت برنامه هاي اين مديريت قرار دارد؛ البته يكي دیگر از مسئوليت هاي مهم و محوري شركت ملي حفاري ايران، اهتمام به گسترش ورزش همگاني با هدف نشاط و پويايي در بين كاركنان در دستگاه هاي حفاري، واحدهاي ستادي، خانواده هاي آنان و جامعه ورزشي استان است. ذکر این نکته لازم است که بگویم با توجه به ماهيت كار شركت ملي حفاري و اقماري بودن بیشتر كاركنان شركت، رسالت ما را در اين زمينه نسبت به سازمان هاي ديگر به مراتب سنگين تر كرده و در زمان غيبت سرپرست خانوارها در طول ١٤ روز کار اقماري، به نوعي مسئوليت تربيت، پرورش و پر كردن اوقات فراغت فرزندان اين همكاران، يكي از وظايف ويژه و محوراصلی ماست تا دغدغه اين دسته از همكاران در زمان انجام ماموريت به حداقل برسد.
فعاليت هاي ورزشي براي چه رده هاي سني است؟
در حال حاضر رشته هاي مختلف ورزشی در رده هاي سني پيشكسوتان، بزرگسالان، اميد، جوانان، نوجوانان و نونهالان و در بخش آقايان و بانوان فعال است كه بیشتر ورزشكاران اين رشته ها را كاركنان و خانواده هاي شركت بزرگ ملي حفاري ايران تشكيل مي دهند.
وضعيت تيم هاي شما در زمينه ورزش قهرماني چگونه است و در اين زمينه چه اهدافي را دنبال مي کنيد؟
در بخش قهرماني تيم هاي ورزشي ما بسیار فعال هستند، مثل تيم وزنه برداري شركت ملي حفاري که هر ساله جزو مدعيان اصلي ليگ است. به طور مثال امسال در ليگ مسابقات وزنه برداری سال جاري موفق به كسب عنوان نايب قهرماني اين مسابقات شد و تيم هاي فوتسال بانوان و آقايان و همچنين گلف شركت، هر ساله از مدعيان كسب عنوان قهرماني در رقابت هاي مربوطه هستند واگر هم قهرمان نشوند، حداقل در میان سه تیم نخست حضور دارند.
البته باید به یک نکته مهم و ضروری اشاره کنم، اینکه طبق برنامه ريزي تدوين شده طي ٣سال آينده، بايد بيش از ٥٠ درصد فرزندان كاركنان زحمتكش و تلاشگر شركت ملي حفاري، در تيم هاي حاضر در مسابقات ليگ هاي كشوري در بالاترين سطح حضور داشته باشند که به همین منظور تا جایی که بتوانیم از آنها در ترکیب تیم ها استفاده می کنیم تا به هدف خود در آینده برسیم.
در زمينه بومي سازي چه اقدام هایي انجام شده است؟
يكي از عمده ترين سياست هاي شركت ملي حفاري، بومي سازي تيم هاي حاضر در مسابقات كشوري است. ما به دنبال جذب جوانان استان در اين تيم ها هستیم و هدف ما بسترسازي مناسب براي حضور اين جوانان در عرصه هاي قهرماني است تا علاوه بر شكوفايي استعدادهاي استان و عمل به رسالت اجتماعي، دغدغه اصلي شركت را كه مديريت هزينه و كاهش آن است، تا حد زيادي كاهش دهيم.
نقش بانوان در پيشرفت و گسترش ورزش شرکت ملي حفاري را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
يكي از اهداف مهم امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري ايران، تقويت و ارتقای جايگاه ورزش بانوان و فراهم سازي شرايط لازم براي حضور در ميادين ورزشي است. در همين ارتباط رشته هاي ورزشي در سطوح مختلف استانی و كشوري فعاليت مستمر دارند كه عمدتاً از فرزندان كاركنان هستند.
البته بحث ورزش بانوان، همواره مورد توجه و حمايت مديران ارشد شركت بوده و در حال حاضر هم تيم فوتسال بانوان شركت ملي حفاري در بالاترين سطح كشور و مسابقات ليگ برتر فعاليت می کند كه حضورشان غرور آفرين و قابل تحسين بوده و همواره جزو مدعيان كسب عنوان قهرماني هستند وباید بگویم این تیم از افتخارات وزارت نفت، شركت ملي حفاري و جامعه ورزش استان خوزستان به شمار مي آيد.
به نظر شما اخلاق در ورزش چه جایگاهی دارد؟
يكي از محورهاي اساسي امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي حفاري ايران كه همواره سرلوحه كار ما بوده، بحث نهادينه كردن فضایل اخلاقي در ورزش است که به منظور تحقق اين مهم، گزينش و به كارگيري بازيكنان و مربيان، نه تنها در زمينه ورزش حرفه اي، بلكه در بعد تربيتي،فرهنگي و اخلاق ملاك قرار گرفته است.
وصحبت پاياني؟
درپايان ضمن تشکر از عبدالله موسوي، مديرعامل و رئيس هيات مديره شرکت ملي حفاري ايران که نگاه ويژه اي به امر ورزش و توسعه آن دارد،از همکاران و ورزشکاران عزيزشرکت ملي حفاري که با رشادت و تعصب در مسابقات کشوري و استاني حضور پيدا مي کنندو براي اعتلاي نام استان خوزستان و ورزش ملي حفاري از هيچ تلاشي دريغ نمي کنند، قدرداني مي کنم.
تیم فوتبال جوانان نفت امیدیه با شکست صدرنشین، به جمع مدعیان لیگ پیوست.
تیم فوتبال جوانان نفت امیدیه در دور برگشت رقابت های لیگ دسته اول باشگاه های کشور در خانه، میزبان تیم صدرنشین جندی شاپور دزفول بود که موفق شد با تک گل میکاییل شیخی، این تیم خوب را با نتیجه یک بر صفر شکست دهد و با وجود ناکامی های روزهای آخر دور رفت، دوباره به جمع مدعیان بپیوندد.
عباس تاش طیب، سرمربی تیم جوانان نفت از روند رو به رشد این تیم خبر داد و آینده این تیم را بسیار روشن ارزیابی کرد تا جایی که این تیم می تواند شانس صعود به لیگ برتر جوانان کشور را داشته باشد.
هفته اول دور برگشت لیگ دسته یک فوتسال کشور با برد و استمرار صدرنشینی نفت امیدیه آغاز شد.
نیم فصل دوم لیگ دسته یک فوتسال کشور درحالی آغاز شد که نفت امیدیه میزبان صدرای شیراز بود.نفتی ها در دیداری سخت و نفسگیر و در عین حال مهیج که تا دقایق پایانی بدون گل دنبال می شد، سرانجام موفق شدند در دقیقه ٣٨ روی کار ترکیبی بسیار زیبا از سوی محمود بهمنی، قفل دروازه تیم شیرازی را بگشایند و با نتیجه یک بر صفر صدرای شیراز را شکست دهند.تیم نفت امیدیه که با این پیروزی، همچنان در صدر جدول لیگ دسته یک کشور یکه تاز است، در هفته دوم استراحت می کنند و برای حفظ آمادگی خود به منظور برپایی اردویی ۵ روزه به تهران عزیمت خواهد کرد.
قهرمانان بخش دو نفره المپیاد استعدادهای برتر کشور، در رشته تنیس روی میز دختران مشخص شدند.
فرزند همکار نفتی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب موفق شد با درخشش در مسابقات تنیس روی میز المپیاد استعدادهای برتر کشور به مقام سوم دست پیدا کند.
در المپیاد استعدادهای برتر کشور در رشته تنیس روی میز دختران که به میزبانی استان البرز برگزار شد، تیم متشکل از زهرا میراب زاده (از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) و فرناز اسکندری در بخش دو نفره به مقام سوم رسید.
یوسف نادریان، سرمربی نام آشنای فوتبال کشور، هدایت تیم فوتبال بزرگسالان نفت و گاز گچساران را به عهده گرفت.
یوسف نادریان که سال 92 سابقه صعود به لیگ دسته اول با این تیم را در کارنامه خود داشت و در سال 94 با این تیم تا پلی آف لیگ دسته دوم رسیده بود، این بار و پس از کناره گیری علی نیکبخت، بار دیگر از سوی مدیران باشگاه نفت وگاز گچساران انتخاب و معرفی شد تا سکان هدایت تیم فوتبال این باشگاه را به دست گیرد.او پس از پایان بازی تیم فوتبال نفت و گاز گچساران و بعثت کرمانشاه، قرارداد خود را با این باشگاه برای یک فصل منعقد کرد.
مشعل همه ما در شرایط عادی محیط خانه، کوچه، خیابان و شهرمان، شرایطی معمولی و همیشگی برای راه رفتن، نشستن و ... داریم. شرایطی که اگر برای ساعاتی یا یک روز اختلال پیدا کند، متوجه اهمیت آن می شویم. زمانی که دست یا پایمان زخمی بردارد یا در حادثه ای دچار شکستگی شود، اهمیت کارایی آنها را بیشتر درک می کنیم. حالا تصور کنید در روزی که پایتان را گچ گرفته اید، بخواهید سوار اتوبوس شهری شوید. مطمئنا ترجیح می دهید از در منزل تاکسی بگیرید یا نهایتا یک نفر همراهتان بیاید؛ اما اگر فردی برای روزهای بیشتری یا برای تمام عمر معلولیتی داشته باشد، علاوه بر اینکه از نعمت سلامت بهره مند نیست، با توجه به آن معلولیت، نمی تواند در محیط اجتماعی و شهر، به زندگی عادی خود هم ادامه دهد. اگر دستگاه عابر بانکی که هر روز از آن استفاده می کنید، بالای پله ای باشد، به راحتی از پله بالا می روید و کار بانکی خو د را انجام می دهید؛ اما کسی که نابیناست یا روی ویلچر نشسته هم می تواند به همین راحتی از این پله ها بالا برود؟
اگر از نگاه یک فرد معلول به زندگی در محیط شهری نگاه کنیم، متوجه می شویم که اطراف فرد معلول پر از محدودیت است و از آنجا که بخش زیادی از این محدودیت ها در اختیار او نیست، ترجیح می دهد زندگی اجتماعی خود را محدود کند. تعداد افراد معلول جسمی، حرکتی و ذهنی در کل کشور عدد قابل توجهی است که نمی توان به راحتی از کنار آن گذشت. در عین حال، تعداد این افراد هر سال با توجه به میزان بیماری ها و اختلالات ژنتیکی، بخصوص تصادفات جاده ای و محیطی بیشتر می شود. در نتیجه لازم است محیط های شهری برای زندگی عادی این معلولان، مناسب سازی شود.
آنچه به عنوان مناسب سازی محیط شهری عنوان می شود، به معنی آماده کردن محیط شهری حداقل در خیابان های اصلی و اماکن عمومی برای استفاده افراد کم توان جسمی و معلولان است و این تجهیزات باید در محیط های اداری و دولتی، کتابخانه ها، بانک ها، پارک ها، فضای تفریحی، سینماها، اماکن آموزشی و ورزشی، بخصوص درمانگاه ها و بیمارستان ها بیش از هر محل دیگری وجود داشته باشد.
در قانون برای انجام مناسب سازی محیطی و رعایت برخی قوانین به نفع معلولان، مواردی قطعی آمده است. به عنوان نمونه در قوانین راهنمایی و رانندگی، تغییراتی براي حمايت از معلولان و جانبازان پیش بینی شده است. این تغییرات با شعار «معلوليت، محدوديت نيست»، در قانون آمده و جریمه ای را برای افراد متخلف پیش بینی کرده است. بر این اساس، افرادي كه از صندلي چرخ دار(ويلچر) استفاده مي كنند، اعم از اينكه ويلچر مكانيكي باشد يا برقي، در حكم عابر پياده محسوب مي شوند. رانندگان با مشاهده عابر پياده نابينا كه از عصاي سفيد استفاده كند، موظف به توقف هستند و پس از عبور فرد نابيناي داراي عصاي سفيد، حق عبور دارند. همچنین توقف در محل هايي كه مختص توقف معلولان و جانبازان است، ممنوع اعلام شده است. در عین حال در سازمان بهزیستی - به عنوان یکی از متولیان در امور معلولان - بخشی به عنوان دفتر توانمندسازی وجود دارد که امور مربوط به مناسب سازی محیط شهری را پیگیری می کند. با این وجود و به منظور هماهنگ و یکپارچه بودن اقدام هایی که ارگان های مختلف انجام می دهند، در سال 83 قانون جامع حمایت از معلولان به تصویب رسید که در ماده 2 آن به طور مفصل به موضوع مناسب سازی محیط های اداری، دولتی، خصوصی و اماکن عمومی شهری پرداخته شده است. آنچه به عنوان مناسب سازی محیط شهری برای معلولان گفته می شود، همان الزام هایی است که همه افراد در جامعه باید در اختیار داشته باشند و بتوانند آزادانه و بدون خطر از آنها بهره مند و به عبارتی از تمامی حقوق اجتماعی خود برخوردار شوند. بر این اساس، طبق قانون تمامی وزارتخانه ها، مؤسسات، سازمان ها، شرکت های دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظف هستند در طراحی، تولید و احداث ساختمان ها، اماکن عمومی، معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل کنند که امکان دسترسی و بهره مندی از آنها برای معلولان همچون افراد عادی فراهم شود. در همین زمینه همه اماکن عمومی و خدماتی باید مجهز به آسانسور، بالابر، سطح شیب دار(رمپ)، سرویس بهداشتی، مسیرهای جداگانه برای نابینایان، قرار دادن تلفن عمومی، خودپردازها و پل های عبوری مناسب با وضعیت معلولان باشند. در بسیاری از اماکن عمومی، سرویس های بهداشتی تنها برای افراد سالم پیش بینی شده و فرد معلول امکان استفاده از آنها را ندارد. این می تواند طبیعی ترین نیاز یک فرد باشد که برای فرد معلول فراهم نیست، در حالی که در قانون، ساختن دستشویی مجزا برای معلولان پیش بینی و الزام شده؛ اما جزو مواردی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در سال های اخیر، شهرداری ها نسبت به این موضوع توجه بیشتری نشان داده اند؛ اما هنوز این نیاز از سوی جامعه معلولان بشدت احساس می شود. بسیاری از اتوبوس های شهری، ایستگاه های مترو، اتوبوس و ترمینال های شهری تا حدی مناسب تردد معلولان شده اند، ون ها و تاکسی های اختصاصی برای تردد معلولان قرارداده شده اند یا طرح ترافیک مجزا داده می شود. بسیاری از پیاده روها مناسب سازی و هم سطح شده و پل ها و چاله ها ایمن شده اند و ... اما همه این اقدام ها در مقابل حجم بالای محدودیت های شهری، به چشم نمی آید. بسیاری از این اقدام ها در خیابان های اصلی و مرکزی پایتخت یا شهرهای بزرگ وجود دارد و هنوز در سایر نقاط شهر، اثری از این توجه و مناسب سازی ها دیده نمی شود. آنچه در این زمینه به عنوان موارد دستوری گفته می شود، درست و قابل قبول است؛ اما باید توجه داشت که این مسئله ابتدا باید به عنوان یک فرهنگ و مسئله اجتماعی در میان شهروندان نهادینه شود تا مسئولان شهری هم توجه به این موارد محدود؛ اما مهم را در دستور کار خود قرار دهند. وجود پل های عابر بدون آسانسور یا پله برقی، ورودی های بیمارستان ها، بانک ها و مرکز آموزشی بدون رمپ (سطح شیب دار) یا توجه نداشتن به تردد معلولان و نابینایان در پیاده روها، مترو و ... نشانه هایی از بی توجهی شهروندان به این دسته از همشهریان است. در سال های گذشته، حساسیت و توجه شهروندان، زمینه ساز اصلاح بسیاری از این مشکلات برای معلولان بوده است. به عبارتی حتی اگر مسئولان نسبت به این قانون و الزام برای رفاه بیشتر حال معلولان بی توجه یا کم توجه باشند، شهروندان باید مسئولان را به این مهم الزام کنند تا همه به یک میزان از امکانات محیط شهری برخوردار شوند و محدودیتی بر معلولیت آنها اضافه نشود.
گـر عقل، پشـت حـرف دل «امـا» نـمی گذاشـت تـردیـد پا به خـلوت دنـیا نـمی گـذاشـت
از خـیر هـست و نـیسـت دنـیا به شـوق دوسـت مـی شد گذشت... وسوسه اما نمی گذاشت
ایـن قـدر اگــر مـعــطل پـرســش نـمـی شـدم شـاید قـطار عشـق مـرا جا نـمی گـذاشت
دنـیـا مـــرا فــروخــت ولـی کـاش دسـت کـم چـون بـردگان مرا به تماشـا نمـی گذاشت
شــایـد اگــر تــو نـیــز بــه دریــا نـمــی زدی هـرگز به این جزیره کـسی پا نمـی گذاشت
گــر عـقـل در جـدال جـنون، مـرد جـنـگ بـود مـا را در ایـن مـبارزه تنها نـمی گـذاشـت
ای دل بـگـو به عـقـل کـه دشمن هم این چنین در خـون مرا به حال خودم وا نمی گذاشت
مـا داغـدار بـوســه وصـلـیـم چــون دو شـمـع ای کـاش عـشق سر به سر ما نمی گذاشت
فاضل نظری
احمدرضا احمدی، شاعری هم دوره نادر ابراهیمی، اسماعیل نوری علاء، مهرداد صمدی، محمدعلی سپانلو، بهرام بیضایی و... است که علاوه بر آثاری ماندگار، بسیاری از مخاطبانش، او را با صدای دلنشینی که دارد، می شناسند. از احمدرضا احمدی، آلبوم هایی همچون «دوستت دارم»، «ادبیات تنهایی»، «دور تا نزدیک» و «در شب سرد زمستانی» در دسترس عموم است که می توانید اشعار سهراب سپهری، نیما یوشیج، احمد شاملو، نادر نادرپور، فروغ فرخزاد و احمدرضا احمدی را با صدای او بشنوید و لذت ببرید.
«سرو زیر آب»، فیلمی به کارگردانی محمدعلی باشه آهنگر، نویسندگی محمدعلی باشه آهنگر و حامد باشه آهنگر و تهیه کنندگی سیدحامد حسینی است که در جشنواره فیلم فجر سال گذشته به نمایش درآمد و به عنوان بهترین فیلم با نگاه ملی انتخاب شد. این فیلم در میانه بازخوانی خاطرات گذشته در جنگ تحمیلی و دوران امروز در رفت و برگشت است و داستان پیدا شدن بدن مطهر یک شهید زرتشتی و ماجراهایی را که برای آن اتفاق افتاده، بیان می کند. بابک حمیدیان، مینا ساداتی، شهرام حقیقت دوست، رضا بهبودی و مسعود رایگان بازیگران این داستان تاثیرگذار هستند. اکران عمومی «سرو زیر آب» مدت کوتاهی است که آغاز شده و دیدن آن را به همه توصیه می کنیم.
وقتی که مُرد، حتی یک نفر هم در محل ما ناراحت نشد. بچه های محل اسمش را گذاشته بودند مرفه بی درد و بی کس و این لقب هم چقدر به او می آمد؛ نه زن داشت، نه بچه و نه کس وکار درستی. شنیده بودیم که چندتایی برادرزاده و خواهرزاده دارد که آنها هم وقتی دیده بودند آبی از اجاق عموجان و دایی جان برایشان گرم نمی شود، تنهایش گذاشته بودند.
وقتی که مُرد، من و سه چهار تا از بچه های محل که می دانستیم ثروت عظیم و بی کرانش بی صاحب می ماند، بدون اینکه بگذاریم کسی از همسایه ها بفهمد، شب اول با ترس و لرز زیاد وارد خانه اش شدیم و هرچه پول نقد داشت، بلند کردیم.
بعد هم با خود کنار آمدیم. اینکه دزدی نیست. تازه او به این پول ها دیگر هیچ احتیاجی ندارد. می توانیم کمی هم از این پول ها را از طرفش صرف کار خیر کنیم تا هم خودش سود برده باشد و هم ما ... .
اما دو روز بعد در مراسم خاکسپاری اش که با همت ریش سفید های محل به بهشت زهرا رفتیم، من و بچه ها چقدر خجالت کشیدیم.
موقعی که ١۵٠ بچه یتیم از بهزیستی آمدند بالای سرش و فهمیدیم مرفه بی درد، خرج سرپرستی همه آنها را می داده، بچه های یتیم را دیدیم که اشک می ریختند و انگار پدری مهربان را از دست داده اند، از خودمان پرسیدیم: او تنها بود یا ما؟
«آخرین قطار به استانبول»، داستان یک خانواده اهل ترکیه را در میانه اتفاقات جنگ جهانی دوم روایت می کند. داستان دختر زیبای آخرین پاشای بازمانده از عثمانی که به آنچه پدرش فرهنگ 600 ساله می خواند، پشت پا می زند.
او به جنگ با سنت های سفت و سخت جامعه ا ش برمی خیزد و به همه خواستگاران متمول و ذی نفودش پاسخ منفی می دهد؛ زیرا دلباخته مردی جوان است و این ماجرا باعث آغاز زندگی پرفراز و نشیب او می شود.
عایشه کولین، رمان نویس نامدار اهل ترکیه، درکتاب «آخرین قطار، به استانبول»، آنچه را جنگ با امیدهای آدمی می کند، در قالب قصه ای لطیف به تصویر می کشد و لحظاتی را خلق می کند که بعید است تا پایان یافتن این رمان، آن را زمین بگذارید. سلوا که آتش عشق جانش را گرفته، پس از ناامید شدن از حمایت خانواده اش، به همراه رافائل، عشقِ ممنوعش به اروپا فرار می کند، بی خبر از اینکه آتشِ بزرگ آنجا زبانه می کشد!
او و عشقش زمانی به فرانسه می رسند که سنگرهای مقاومت جنگ جهانی دوم و صدای هواپیماها همه جا را پر کرده است. شما با خواندن این کتاب علاوه بر داستانی عاشقانه، وارد داستان تحولات فرانسه هم می شوید.
نویسنده کتاب «آخرین قطار به استانبول» که به ایران هم سفر کرده و ادبیات و فرهنگ ایران را بخوبی می شناسد، رمان های مشهور without a country و Farewell: A Mansion in Occupied Istanbul را در کارنامه خود دارد. رمان های کولین از خوش اقبال ترین و پرفروش ترین کتاب ها در بازار ترکیه و بازارهای جهانی است که استعداد درخشان نویسنده در بازنمایی داستان های تاریخی را نشان می دهد.
جالب است بدانید بسیاری از طرفداران رمان «ملت عشق»، خواندن این رمان را نیز توصیه کرده اند و تاثیرگذاری این اثر، عایشه کولین را با ملت عشق هم تراز می دانند.
در بخشی از این کتاب که روایتی از روزگار به هم ریخته در ترکیه دارد، آمده است: «همسرش درست مثل مادرش بود؛ اداره خانه، خواب و خوراک بچه ها، مهمانی شام برای کل فامیل؛ اولویت های معمول زنان خانه دار منظم. با خود فکر کرد تلاش های آتاتورک برای تبدیل آنها به زنان امروزی بی نتیجه بوده است؛ واضح است که زنان ما فقط خانه داری و مادری را خوب بلدند. او حتی در مورد همین هم به شک افتاده بود. نکند صبیحه، وظایف مادری اش را رها کرده و دخترشان را به پرستار سپرده باشد؟ رفتارش عجیب به نظر می رسید.
اوایل عصبانی بود؛ چون فکر می کرد رفتار صبیحه، اعتراض خاموشی است به جلسات کاری بی پایان او که تا صبح روز بعد طول می کشیدند؛ اما او چه حقی داشت که از این موضوع عصبانی باشد؟ مگر جنگ تقصیر مجید بود؟ مگر او مقصر این جلسات طولانی شبانه بود؟ اگر ترکیه واقعا وارد جنگ می شد، چه؟ و اگر جنگ می شد، کدام یک از زنانی که می شناخت، دیگر حتی رنگ شوهران شان را می دیدند؟»
برای ضبط تماس روی تلفن های همراه، پیشنهادهای مختلفی وجود دارد که متناسب با نوع و سیستم عامل هر تلفن همراه، به خصوص حجم حافظه آن، این قابلیت می تواند متفاوت باشد. با توجه به محدودیت هایی که تلفن های همراه با مدل آیفون دارند، این برنامه ها با سهولت بیشتری روی تلفن های همراه با سیستم عامل اندروید فعال می شود. در بسیاری از تلفن های همراه، این برنامه به دلیل اهمیت بالا و کاربردی بودن آن، به صورت پیش فرض وجود دارد؛ اما در برخی دیگر، امکان نصب این برنامه فراهم است. با استفاده از این نرم افزار کاربردی، امکان ضبط تماس خود و مخاطبتان را به شکل دو طرفه با اختیار و توان مدیریت برنامه دارید. ضمن اینکه این نرم افزار، امکان بلاک کردن شماره ها را هم به شما می دهد. در برخی مدل های پیشرفته این برنامه، امکان پاسخ دهی خودکار یا منتظر ماندن مخاطب هم وجود دارد. به عنوان نمونه Call Recorder – ACR Pro نرم افزارهای قدرتمند، پرطرفدار و رایگان برای ضبط تماس ورودی و خروجی در تلفن هایی با سیستم عامل اندروید است که بعد از نصب، به صورت خودکار با پیغام هایی ساده فعال می شود. امکان جست وجو در مکالمات قبلی، امکان لیست و گروه بندی تماس ها، امکان ذخیره و ارسال مکالمه ضبط شده، امکان رمزگذاری روی صوت تماس های ضبط شده، امکان ستاره دار کردن تماس های مهم برای جلوگیری از حذف احتمالی و... برخی امکانات این برنامه های ضبط تماس است. نصب و فعال سازی این برنامه ها، اصلا سخت نیست و با چند مرحله راهنمایی، می توانید آن را به صورت رایگان از گوگل پلی دریافت و نصب کنید.
درست چند روز بعد از سالگرد زلزله 7.3 ریشتری در کرمانشاه که تعداد زیادی از هموطنان مان کشته، زخمی و بی خانمان شدند، زلزله دیگری به بزرگی 6.3 ریشتر برخی شهرستان های این استان را لرزاند. بسیاری از مردم هنوز خانه و سرپناه مناسبی ندارند و در کانکس و چادر زندگی می کنند و برخی دیگر از مردم همچنان از ترس وقوع زلزله در چادر به سر می برند.
مشعل مجموعه بزرگ صنعت نفت، مناطق عملیاتی گسترده و متنوعی دارد. از جنوبی ترین نقاط در حاشیه مرزی تا شمالی ترین و شرقی ترین مناطق که در همه آنها یک مسئله، مشترک است؛ سختی کار. اگر نیروی نفت در یک تلمبه خانه خطوط لوله یا در تاسیسات نگهداشت یا به عنوان نیروی اقماری روی سکوهای نفتی فعال باشد، در شرایطی متفاوت و سخت از نظر کار فنی و شرایط محیطی و آب و هوایی قرار دارد که با پذیرش این شغل، همه این شرایط را هم پذیرفته است. شرایطی سخت که ممکن است در روزهای گرم تابستان و سرد زمستان، بیشتر و نفسگیر شود؛ اما نیروی نفت، سختی این شرایط را می پذیرد. مدیران نفتی هم از این شرایط تا حد زیادی باخبرند و می دانند که کار در شرایط سخت فنی و محیطی، به جایگزین هایی نیاز دارد تا دلخوشی کوتاه مدت و بلندمدت کارکنان را بیشتر کند. در هر کدام از زیرمجموعه های صنعت نفت از این موارد تشویقی متناسب با نوع قرارداد و شرایط کاری و محیطی پیش بینی شده است؛ از دادن اضافه کاری، مرخصی و سایر انگیزه های مالی تا تغییرات کوچک و محدود؛ اما تاثیرگذار در محیط کاری، استراحت و ...
برای کارگر یا نیروی متخصصی که از ساعات اولیه روز یا حتی نوبت های کاری متوالی، روزانه کاری سخت را در شرایطی سخت آن هم هر روز انجام می دهد، باید یک دلخوشی حتی کوتاه در طول روز وجود داشته باشد. در بخش زیادی از ماموریت های کاری شاهد بوده ایم که کارکنان نفت و پیمانکاران شان حتی روی سکوهای نفت و گاز، فضایی برای استراحت موقت، ورزش و تماشای تلویزیون و غذا خوردن دارند که متناسب با ساعت کاری و استراحت می توانند استفاده کنند. این شرایط شکل میانگینی از آن چیزی است که باید وجود داشته باشد؛ اما قبول داریم که موارد نقض هم وجود دارد و همه مناطق عملیاتی ممکن است امکانات رفاهی لازم را برای کارکنان نداشته باشند؛ اما در میان این امکانات رفاهی محدود، یک بخش مهمترین نقش را دارد و آن آشپزخانه و میز غذاست. برای کارگر و نیروی متخصصی که به انرژی و توان بیشتر و البته روحیه مناسب برای ادامه کار نیاز دارد، میز غذا و غذایی که برایش آماده می شود، اهمیت زیادی دارد و به عبارتی، غذا نوعی دلخوشی برای نیروی کار به همراه می آورد. تصور کنید که از 6- 5 صبح در میان تاسیسات آهنی و سیمانی و پراسترس آن هم با هوایی بسیار گرم و شرجی کار کرده اید و حالا در را باز می کنید و وارد سالن غذاخوری می شوید تا غذا بخورید و اگر غذایی که می خورید، کیفیت نداشته باشد، چقدر حالتان گرفته می شود؟ برعکس اگر غذایی لذیذ را جلوی شما بگذارند، چقدر برای ادامه کار انرژی مثبت پیدا می کنید؟
بارها در گفت و گو با نیروهای شاغل در مناطقی که سختی کار بالایی دارند، شنیده ایم که با هیجان از دستپخت آشپزشان و غذایی که دارند، حرف زده اند و یا به عکس از شرایط بد غذای شان گفته اند و این موضوع را به عنوان اولین و مهمترین مطالبه روزانه مطرح کرده اند. در یک ماموریت خبری، همراه با نیروهای خطوط لوله بعد از ساعت های متوالی بررسی مسیر، در آخرین لحظات وقت ناهار، خودمان را به غذاخوری رساندیم. متصدی آشپزخانه منتظر ما بود و سینی غذا را که لوبیا پلویی ساده؛ اما لذیذ و گرم همراه با سالاد شیرازی بود، از دریچه کوچک مرتبط با آشپزخانه بیرون گذاشت. شاید در آن شرایط کاری که دور از خانه و رستوران و آبادی بود، هیچ چیز بیشتر از این غذای ساده، اما خوشمزه نمی توانست خستگی را از تن به در ببرد. به عکس، در ماموریتی روی یکی از سکوهای نفتی پس از ساعت ها بالا و پایین رفتن از پله های آهنی و تحمل سر و صدا و گرما برای تهیه گزارش، در کنار سایر کارکنان پشت میز غذاخوری نشستیم؛ اما تقریبا غذایی نخوردیم؛ چراکه ماهی آماده شده، خشک و بی مزه بود. این تیم خبری یک ساعت بعد از پایان ماموریت، آن سکو را ترک کرد؛ اما نیروهای آن سکو با همان غذا باید به کارشان ادامه می دادند؛ البته صحبت درباره غذا، بدون سخن گفتن درباره شرایط کاری نیروهای آشپزخانه کامل نمی شود و «مشعل» تا به حال چند بار درباره شرایط سخت کاری این بخش از پرسنل که زودتر از همه برای تهیه صبحانه بیدار می شوند و دیرتر از بقیه بعد از شام به استراحت می پردازند، نوشته است؛ نیروهایی که حتما لذت غذا خوردن و حال خوب کارکنان، خستگی شان را از تن بیرون می برد.
میز غذاخوری در مناطق مختلف ممکن است یکسان نباشد؛ اما در بیشتر مناطق عملیاتی جنوبی کشورمان، روی میز غذاخوری شیشه های ترشی، سیر، روغن زیتون، آبلیمو و سس تند در کنار فلفل و نمک حضور همیشگی دارد و تا حدی می توان گفت میز غذاخوری نفت با این چاشنی ها مزه پیدا می کند و می شود غذا را خورد. این شرایط برای میز غذاخوری نفت که اندکی درباره اش صحبت شد، می تواند حداقلی برای تکمیل غذا یا به عبارتی یک اتفاق خوب در میانه یک روز سخت کاری باشد و برای ساعتی کوتاه، همه نیروها را در کنار هم به شادی و آسایش نگه دارد.
ساماندهی و مرتب سازی فایل ها با رابط کاربری راحت، کاربردی و کارپسند شامل 3 سری آیکون کامل برای انواع فایل ها، منوها و نوارها، همچنین پشتیبانی از رزولوشن های مختلف و در ادامه سبک بودن فوق العاده نرم افزار برای اجرا با پردازش گرهای ضعیف تر در file manager بهینه شده است. در ادامه برخی از برنامه های کاربردی (file manager ) را که بیشتر روی تلفن های همراه اندرویدی فعال می شود، می آوریم. این برنامه ها شامل Solid Explorer File Manager، ASUS File Manager، ASTRO File Manager، ES File Explorer File Manager، MK Explorer، Tomi File Manager، Root Browser، Total Commander، Amaze File Manager می شود که عموما کاربردی و شیوه نصب و استفاده آسانی دارند.
همیشه فرض ما بر این بود که گویندگان اخبار، انسان های واقعی هستند؛ اما حالا یک خبرگزاری چینی با استفاده از فناوری دیپ لرنینگ توانسته است همه حالات صورت انسان را به طور مصنوعی ایجاد کند. چیزی که ایجاد شده، یک موجود مصنوعی است که روی ما تاثیراتی همانند انسان می گذارد.
اینکه یک گوینده، اخبار را مخابره کند، در وهله اول عجیب نیست؛ ولی وقتی پس از مدتی متوجه می شویم که شخص اخبارگو، اصلا واقعی نیست و یک انیمیشن کامپیوتری است که رفتاری کاملا شبیه به یک انسان دارد، احساس عجیب و غریبی پیدا می کنیم.
البته در حال حاضر گویندگان اخبار، انسان های واقعی هستند؛ ولی قرار است این ربات ها، مرکزیت مخابره اخبار را در دست گیرند، به طوری که یک آژانس خبری دولتی در کشور چین، دو گوینده اخبار مجازی را رسما به کار گرفته و آنها را در هفتمین کنفرانس بین المللی اینترنت در شهر ووژن به نمایش گذاشته است. آنطور که پیداست، آنها هنوز نامی ندارند.
برنامه نویس های شرکت سوگو - یک موتور جستجوگر چینی- توانسته اند با به کارگیری فناوری دیپ لرنینگ، صدا، میمیک چهره و حرکت لب ها را در وجود آنها نهادینه کنند.
این فناوری از مغز انسان الگوبرداری و یک شبکه متراکم از سلول های عصبی را شبیه سازی کرده است. این سیستم به خودی خود مشغول فراگیری است و شبکه عصبی شبیه سازی شده خود را به همان نسبت تطبیق می دهد.
یک شبکه عصبی که توانایی دیپ لرنینگ دارد، به لایه های مختلفی تقسیم شده که در اولین لایه، به موضوع فراگیری به صورت مختصر و کلی پرداخته می شود. لایه های بعدی، جزییات بیشتری را مشخص می کنند و این روند در لایه های عمیق تر ادامه دارد. به طور مثال سیری، دستیار شخصی و هوشمند شرکت اپل نیز بر پایه فناوری دیپ لرنینگ استوار است.
منبع: نشریه آلمانی دی ولت
ترجمه: ارسلان دامغانی
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات