میتوان سوخت ارزانتری در اختیار رانندگان منظم قرار داد
ثبت نام بیش از یک میلیون نفر برای کارت سوخت المثنی
قطب اكتشاف منابع نامتعارف كشور
افزوده شدن 100 دستگاه نفتکش به ناوگان حمل و نقل
تعمیر توربین با اتکا به توان داخلی
هفتکل، دومین شهر نفتخیز خاورمیانه
علل اجتماعى غفلت نوجوانان از نماز
استراحتگاه فرزندان صنعت نفت در فهرست موزهها
چشمه قير دهلران پديدهای بینظير و كمياب
تنبلی چشم کودکان را جدی بگیرید
نوبـت درخشـش در جهـان و المپیـک اسـت
نفتی ها با برد به تعطیلات نیم فصل رفتند
رئيس جمهوري گفت: براي تشويق رانندگان منظم مي توان سوخت ارزان تري در اختيار آنها گذاشت و چه اشکالي دارد که در اين خصوص سوخت دو نرخي اعمال شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز دوشنبه (19 آذرماه) در ديدار وزير، معاونان و مديران وزارت راه و شهرسازي، توجه ويژه به بخش حمل ونقل هوايي، ريلي و جاده اي را مورد تاکيد قرار داد و گفت: در پنج سال گذشته در بخش حمل ونقل کارهاي بسيار بزرگي انجام شده و راه آهن از اهداف و اولويت هاي مهم دولت بوده و امروز نيز توسعه آن ضروري است، زيرا وسيله اي مطمئن، امن، راحت و با رفاه بيشتر براي جابه جايي مسافر و انتقال بار بهشمار مي رود.
وي به افزايش ايمني در حمل ونقل جاده اي اشاره کرد و افزود: در اين حوزه بايد با وزارت ارتباطات همکاري بيشتري داشت تا از طريق سيستم هاي هوشمند، کنترل ها به گونه اي انجام شود که افزايش ايمني را به دنبال داشته باشيم. بايد از طريق سيستم هاي هوشمند، جاده ها را امن تر کرده و مي توان از اين طريق، راننده هاي منظم و دقيق را تشويق و کساني که قوانين را رعايت نمي کنند، به نحوي مورد تذکر قرار داد و براي تشويق راننده هاي منظم مي توان سوخت ارزان تري در اختيار آنها گذاشت و چه اشکالي دارد که در اين خصوص سوخت دو نرخي اعمال شود.
رئيس جمهوري تصريح کرد: سوخت در کشور ما تک نرخي است، در حالي که در دنيا در ايام مختلف نرخ هاي متفاوتي دارد.روحاني عنوان کرد: امروز نيازمند نوسازي در جاده ها، وسايل حمل ونقل، راه آهن و ... هستيم و اين کار سبب رفاه بيشتر مردم، حفظ محيط زيست و امنيت بالاتر مي شود، همچنين بايد گام هاي خود را در اين زمينه با سرعت بيشتر برداريم.
وي با اشاره به اقدام هاي خوبي که در زمينه بنادر در سال هاي اخير انجام شده است، گفت: در اين زمينه ظرفيت بندر چابهار از 2,5 ميليون تن به 8.5 ميليون تن افزايش يافته است که مي تواند تحرک بسيار ارزشمندي را در حوزه حمل ونقل ايجاد کند. بندر چابهار بخشي از قاره را به آسياي مرکزي، قفقاز، روسيه و اروپا متصل مي کند و مي تواند در حوزه حمل ونقل و جابه جايي کالا نقش بسزايي ايفا کند، از اين رو بايد توسعه بنادر را با جديت بيشتر پيگيري کنيم.
مقاومت اوپک؛ شکستي ديگر براي آمريکايي ها
رئيس جمهوري عصر روز (يکشنبه، 18 آذرماه) در جلسه هيئت دولت تاکيد کرد: مقاومت کشورهاي عضو اوپک، شکست ديگري را براي آمريکايي ها رقم زد.
دکتر حسن روحاني در جلسه هيئت دولت و پس از استماع گزارش بيژن زنگنه، وزير نفت از پنجمين نشست مشترک کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک گفت: باوجود تلاش آمريکايي ها براي دخالت در امور اوپک و سعي در ممانعت در ايجاد تعادل در عرضه نفت، خوشبختانه با مقاومت کشورهاي عضو و اهتمام جمهوري اسلامي ايران و آقاي زنگنه، برنامه آنها خنثي شد و شکستي ديگر را براي سياست هاي مداخلهگرانه آمريکا رقم زد.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، پنجمين نشست مشترک کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک را پيروزي ديپلماتيک نفتي براي ايران توصيف کرد.
سلام اميني با اشاره به توافق کاهش توليد نفت بين کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک و معافيت ايران از مشارکت در اين توافق گفت: در اين نشست حضور داشتم و مشاهده کردم که هيئت مذاکره کننده ايران به رياست وزير بادرايت نفت با اقتدار ديپلماتيک از حقوق ملت ايران به شايستگي دفاع کرد.
وي با بيان اين که کشورهاي امارات و عربستان تحت فشار آمريکا قصد داشتند سهم ايران را در اوپک کاهش دهند که موفقيتي کسب نکردند، افزود: اين کشورها با واکنش قاطع وزير نفت ايران مواجه شدند و به اهداف خود دست نيافتند.اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که همراه وزير نفت در پنجمين نشست مشترک کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک حضور داشت، گفت: نتيجه اين اجلاس را اقتدار ديپلماتيک نفتي ايران مي دانم که با درايت وزير نفت رقم خورد.اميني تصريح کرد: در اين اجلاس، مطالبات ايران به نتيجه رسيد و سرانجام اعضاي اوپک ناگزير شدند دلايل منطقي ايران را بپذيرند و به خواسته ايران تمکين کنند.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: نشست اوپک نشان داد که اعضاي اين سازمان مي توانند در قيمت جهاني نفت اثرگذار باشند و تحت تاثير قدرت هاي ديگر همچون آمريکا قرار نگيرند.
عبدالحميد خدري به توافق کاهش توليد نفت بين کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک و معافيت ايران از مشارکت در اين توافق اشاره کرد و گفت: نشست اين دوره سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) با نشست هاي ديگر متفاوت بود، زيرا تلاش برخي کشورهاي توليدکننده نفت به اين موضوع معطوف شده بود که سهم ايران در اوپک کاهش يابد و رئيس جمهوري آمريکا موضوعي با اين مضمون توييت کرده بود که اعضاي اوپک توليد نفت خود را کاهش ندهند.
اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: اگر کاهش توليد نفت خود را قبول مي کرديم، اين موضوع به نفع عربستان، امارات و روسيه و به ضرر ايران تمام مي شد و در عين حال مشخص نبود که با اين اقدام قيمت نفت افزايش يابد، اما رايزني ها و درايت شخص وزير نفت جواب داد و سرانجام اعضاي اوپک ناگزير شدند دلايل منطقي ايران را بپذيرند و از خواسته ايران تمکين کنند. بر اين اساس، کشورهاي عضو اوپک براي کاهش 800 هزار بشکه و غيراوپک براي کاهش 400 هزار بشکه از توليد توافق کردند و ايران نيز از اين موضوع مستثنا شد و براساس سهميه قبلي به توليد ادامه مي دهد.
خدري با تاکيد بر اين که اعضاي اوپک مي توانند مستقل تصميم بگيرند و استقلال رأي خود را حفظ کنند، تصريح کرد: اين نشست نشان داد که اعضاي اوپک مي توانند در قيمت جهاني نفت اثرگذار باشند، همانگونه که پس از اين نشست قيمت نفت افزايش يافت.
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي معتقد است، وزير نفت با استفاده از تجربه، نفوذ و ارائه استدلالهاي منطقي توانست اعضاي پنجمين اجلاس کشورهاي اوپک و غير اوپک را قانع کند که ايران بايد از کاهش سهميه توليد نفت استثنا شود.
غلامعلي جعفرزاده ايمن آبادي در توئيتر خود نوشت: «شهادت مي دهم آقاي مهندس زنگنه، اين شيرمرد مخلص مومن وطنپرست کهنهکار با استفاده از تجربه و نفوذ و ارائه استدلالهاي منطقي توانست يکتنه اعضاي پنجمين اجلاس اوپک و غير اوپک را طي دو روز (6 و 7 دسامبر) جلسات فشرده در وين قانع کند که ايران بايد در خصوص کاهش سهميه استثنا شود و اينچنين شد.»
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز دوشنبه (19 آذرماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت تهران، آيزوريسايکل پالايش نفت شيراز، نفتاي شرکت پالايش نفت آبادان، سي اس او پالايش نفت شازند و بنزين پيروليز پتروشيمي اميرکبير بود. در اين روز، 2،235 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 109 ميليارد و 568 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.همچنين روز سه شنبه (20 آذرماه) کالاهاي حلال 402 پالايش نفت کرمانشاه، آيزوريسايکل، حلال 404 و نفتاي سنگين تصفيه نشده پالايش نفت شيراز، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام، پروپيلن پالايش نفت شازند، متانول پتروشيمي شيراز، متانول پتروشيمي فن آوران، متانول پتروشيمي زاگرس، نيتروژن، برش سنگين و سوخت کوره سبک پتروشيمي تبريز در رينگ داخلي عرضه مي شود.
رئيس سازمان برنامه و بودجه گفت: اگر کسي مي خواهد بگويد که براي نمونه يارانه از 45 هزار و 500 تومان به 450 هزار تومان برسد، اشکالي نيست، اما راهش اين است که قيمت حامل هايي که از محل آنها مي توان يارانه داد، گران شود.
هر مقدار که اين موارد گران شود، به همان ميزان مي توان يارانه را بيشتر کرد. به گزارش ايرنا، محمدباقر نوبخت، روز سه شنبه (20 آذرماه) در حاشيه امضاي تفاهم نامه ايجاد اشتغال و توليد در جمع خبرنگاران درباره افزايش يارانه ها گفت: اين يارانه مابه التفاوت قيمت هايي است که روي سوخت، حامل هاي انرژي، آب و برق اعمال مي شود و طبق قانون هدفمند کردن يارانه ها، هر مقدار که اين قيمت ها افزايش يابد، بايد 50 درصد به مردم بازگردد، 30 درصد به توليد کمک شود و 20 درصد را دولت به خزانه واريز کند. وي افزود: مجلس شوراي اسلامي تغييراتي در تبصره 14 قانون بودجه امسال انجام داده است، به طوري که اگر بهاي برق و آب افزايش يابد، منابع آن به خود شرکت ها باز مي گردد تا بتوانند با توجه به نيازها سرمايه گذاري کنند، ضمن اين که قيمت تمام شده آب و برق به مراتب بيشتر از رقمي است که از خانوارها دريافت مي شود، بنابراين اين طور نيست که اگر حاملي افزايش يابد، به يارانه نقدي اضافه شود. رئيس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: آنچه باقي مي ماند حامل هاي انرژي است که همچنان قيمت هر ليتر بنزين هزار تومان است و قيمت گازوئيل نيز تغييري نکرده که منابع جديدي حاصل شود. وي تصريح کرد: طبق قانون، حتي يک ريال ناشي از افزايش قيمت سوخت را شرکت ملي نفت، شرکت پالايش و پخش و نظاير آن نمي توانند استفاده کنند و به طور حتم بايد به خزانه واريز شود تا در حساب خاصي مربوط به سازمان هدفمندي يارانه ها نگهداري کند.
ميانگين قيمت سبد نفتي اوپک پس از هشت هفته افت پياپي، هفته گذشته حدود يک دلار افزايش يافت.
به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، ميانگين قيمت سبد نفتي اين سازمان هفته گذشته به 59 دلار و 95 سنت براي هر بشکه رسيد، در حالي که قيمت اين شاخص هفته پيش از آن 58 دلار و 80 دلار براي هر بشکه بود.
قيمت سبد نفتي اوپک در روز جمعه (16 آذر ماه) به 59 دلار و 20 سنت رسيد.سبد نفتي اوپک شامل انواع نفت خام توليدي در 15 کشور عضو اين سازمان است.
يک کارشناس نفتي اعلام کرد تقاضاي نفت سال آينده ميلادي افزايش مي يابد، اما روند رشد آن از سال 2018 ميلادي آهسته تر خواهد بود.
به گزارش خبرگزاري ترند، رابين ميلز، مديرعامل شرکت اماراتي قمر انرژي اعلام کرد با توجه به رشد قيمت نفت در سال 2018 ميلادي و کند شدن رشد اقتصاد جهاني، رشد تقاضاي نفت در سال آينده ميلادي آهسته تر خواهد شد.وي اين را هم گفت که قيمت نفت تا حدودي نسبت به سطح کنوني افزايش مي يابد و قيمت شاخص برنت در بازه 60 تا 70 دلار قرار خواهد داشت.اين مدير نفتي اعلام کرد فرايند اجراي تحريم هاي آمريکا ضد ايران، واکنش ايران به اين تحريم ها و رشد اقتصاد جهاني به ويژه در چين، از جمله عوامل کليدي مؤثر بر بازار نفت در سال آينده ميلادي هستند.ميلز همچنين اعلام کرد اوپک بايد قيمت نفت متعادل در بازه 50 تا 60 دلار را مورد هدف قرار دهد؛ با رشد نسبي توليد نفتشيل در آمريکا کنار بيايد و تلاش کند رشد تقاضاي نفت را تشويق کند.
وي افزود: همزمان بايد اصلاحات اقتصادي و بودجه اي اعمال شود تا به توليدکنندگان نفت امکان دهد با قيمت پايين نفت براي دوره اي طولاني تر کنار بيايند.
سخنگوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از ثبت نام حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر برای دریافت کارت هوشمند سوخت المثنی خبر داد. زیبا اسماعیلی اعلام کرد: از این میان نزدیک به ۱۷۰ هزار مورد از ثبت نام ها از طریق مراجعه حضوری به دفاتر پلیس ۱۰+ است. وی افزود: چنانچه مالکان خودرو و موتورسیکلت کارت سوخت ندارند، در فرصت باقی مانده نسبت به ثبت نام اقدام کنند. اسماعیلی تاکید کرد: در صورت الزامی شدن استفاده از کارت سوخت، سوختگیری بدون کارت سوخت شخصی امکان پذیر نخواهد بود که زمان الزامی شدن آن به زودی از طریق اطلاعیه های این شرکت اطلاع رسانی خواهد شد.
مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به این که مجتمع پتروشیمی کاوه در مرحله راه اندازی است، گفت: این مجتمع تا ۲ ماه آینده وارد مدار تولید می شود.
قدرت الله فرج پور اظهار کرد: مجتمع پتروشیمی کاوه با ظرفیت تولید روزانه ۷ هزار تن متانول در مرحله راه اندازی قرار دارد و امید است در یکی دو ماه آینده وارد مدار تولید شود.
وی با اشاره به این که امسال با به تولید رسیدن پتروشیمی مرجان (متانول هفتم) با ظرفیت تولید روزانه ۵ هزار تن محصول، شاهد افزایش تولید هستیم، اظهار کرد: این مجتمع جدید که با مشارکت ۷۵ درصدی شرکت های داخلی در زمینه های طراحی، ساخت، ساختمان، نصب و همچنین تامین کالا ساخته شده، اکنون با حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت است.فرج پور ادامه داد: امسال روند تولید محصولات پتروشیمی با وجود برخی مشکلات و همچنین تعمیرات اساسی چند مجتمع پتروشیمی قابل قبول است، به طوری که از ابتدای سال تا پایان آبان ماه شاهد رشد ۳ درصدی تولید محصولات پتروشیمی نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده ایم. وی عمده ترین تعمیرات اساسی شرکت ها را در مجتمع های پتروشیمی آریاساسول، زاگرس۲، کاویان، مارون، فن آوران، خارک، فاز سوم شیراز،MTBE بندر امام و واحد استحصال اتان پارس عنوان کرد و گفت: اکنون نیز چند مجتمع بزرگ دیگر در حال انجام تعمیرات اساسی هستند.
مردم زابل این روزها شاهد پایان مراحل ساخت و نصب ایستگاه سی ان جی دختر در شهرشان هستند تا در زمان باقیمانده از ساخت خط انتقال گاز زاهدان - زابل، از نعمت گاز طبیعی بهره مند شوند. سعید مومنی، مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران درباره گازرسانی به شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان گفت: پروژه عظیم انتقال گاز از عسلویه به سیستان و بلوچستان به طول ۹۰۷ کیلومتر و قطر ۵۶ اینچ با عنوان خط هفتم سراسری راه اندازی شد و پس از گازدار شدن این خط، با انشعابی از خط هفتم، ایرانشهر و زاهدان از نعمت گاز برخوردار شدند و پس از این دو شهر، زابل نیز در صف دریافت گاز طبیعی قرار گرفت. این شهر به ۷۵۰ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع نیاز دارد که تاکنون ۵۰ کیلومتر آن اجرا شده است.
وی با بیان این که ادامه و تکمیل گازرسانی به شهرهای زاهدان و زابل، کارخانه های سیمان زابل و سیمان خاش از اولویت های گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان است که شرکت ملی گاز ایران همواره آن را پیگیری می کند، ادامه داد: پیمانکار احداث ایستگاه سی ان جی گازرسانی به شهر زابل، در حال اجرای مراحل نهایی نصب ایستگاه دریافت سی ان جی در این شهر است تا بخشی از زابل از این طریق گازرسانی شود؛ البته این روند فقط برای مدت زمان محدودی که خط انتقال گاز ۲۴ اینچ این شهر از زاهدان آماده می شود، در نظر گرفته شده است. به گفته مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، متولی اجرای طرح خط ۲۴ اینچ و انتخاب سرمایه گذار و پیمانکار اجرایی آن، شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است که مطابق برنامه ریزی این شرکت، ساخت خط انتقال گاز زاهدان - زابل به حدود ۲ تا ۲ سال و نیم زمان نیاز دارد؛ به همین سبب روش گازرسانی سی ان جی برای مدت زمان یاد شده در شهر زابل از سوی رئیس جمهوری وعده داده شده است. مومنی محل تامین اعتبار این طرح را بهره مندی از بند «ق» تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۳۹۳ و ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید عنوان کرد و افزود: تاکنون هزاران میلیارد تومان از محل منابع جدید ناشی از صرفهجویی در مصرف سوختهای مایع برای گازرسانی استان سیستان و بلوچستان هزینه شده و در این عملیات بزرگ از بودجه عمومی دولت استفاده نشده است.
سومين رديف شيرين سازي پالايشگاه فازهاي 24-22 پارس جنوبي پس از پايان مراحل پيش راه اندازي و راه اندازي، در مدار بهره برداري قرار گرفت.
فرهاد ايزدجو، مجري طرح توسعه فازهاي 24-22 پارس جنوبي با اعلام اين خبر گفت: اين رديف شيرين سازي که هم اکنون با توليد 8 ميليون مترمکعب گاز شيرين از فازهاي 6، 7 و 8 در مدار بهره برداري قرار دارد، با رسيدن به ظرفيت کامل توليد، روزانه 500 ميليون فوت مکعب (معادل 14.2 ميليون مترمکعب) گاز ترش را فراورش و پس از شيرين سازي به شبکه سراسري انتقال گاز تزريق خواهد کرد.
هم اکنون رديف هاي اول و دوم شيرين سازي گاز پالايشگاه فازهاي 24-22 با دريافت گاز ترش فازهاي 6، 7 و 8 در مدار توليد قرار دارند که پس از راه اندازي 2 سکوي 22 وA 24، دريافت گاز ترش از 2 سکوي اصلي و اقماري اين طرح، تا بهمن امسال آغاز خواهد شد.
ايزدجو افزود: با بهره برداري کامل از اين واحد پالايشي، امکان شيرين سازي روزانه 1.5 ميليارد فوت مکعب گاز ترش از سه رديف شيرين سازي پالايشگاه فازهاي 24-22 پارس جنوبي فراهم مي شود.
وي پيش بيني کرد، آخرين رديف شيرين سازي اين پالايشگاه نيز تا بهمن امسال به بهره برداري برسد.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت، بر لزوم استفاده حداکثري از توان پمپسازان داخلي تاکيد کرد و گفت: توليد کالاهاي مورد نياز صنعت نفت، با تلاش، سياستگذاري و هدف گذاري دقيق، در داخل کشور امکان پذير است.
تورج دهقاني در نشست هم افزايي و هم انديشي استفاده از ظرفيت ها و توان ساخت پمپسازان داخل کشور با بيان اين مطلب افزود: حمايت از پمپسازان داخلي با توجه به موقعيت طرح هاي شرکت متن، از مهمترين برنامه هاي اين شرکت است.
وي گفت: با رعايت زمان بندي تعيين شده و استانداردهاي مورد نياز شرکت متن، بنا به شرايط خاص و درخواست هر پروژه، اولويت با سفارشدهي به پمپ سازان داخلي است. دهقاني صداقت کاري را از مهمترين ارکان حفظ ارزش هاي اقتصاد مقاومتي در شرايط کنوني کشور دانست و افزود: با توجه به شرايط خاص کشور، حمايت از افزايش سهم توليد داخل، حياتي است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت گفت: در شرايط کنوني همه ما در برابر آينده کشور مسئوليم و قطعا ميتوانيم ميزان وابستگي به شرکتهاي خارجي را کاهش دهيم و فشار تحريم ها را مهار کنيم.
وي روزآمدشدن پمپ هاي درونچاهي و ديگر اقلام موردنياز پروژههاي شرکت متن را موضوعي مهم و ضروري برشمرد و گفت: بهمنظور حمايت از ساخت داخل، بايد با همراهي يکديگر، تلاش و ارزيابي هر چه دقيقتر و رعايت سياستگذاري ها و استانداردهاي لازم، نقاط قوت، ضعف و روند اجراي کار ارزيابي شود.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در حکمي، رضا دهقان را به عنوان معاون امور توسعه و مهندسي اين شرکت منصوب کرد.
در حکم مسعود کرباسيان خطاب به دهقان آمده است:
«با توجه به تجربيات ارزشمند و توانمنديهاي جنابعالي و حسب هماهنگي به عمل آمده با وزير محترم نفت، به موجب اين حکم به عنوان «معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي» منصوب ميشويد.
سياست گذاري، هماهنگي، نظارت، پيگيري وظايف و ماموريتهاي محوله به شرکتها و واحدهاي فعال در حوزه توسعه و مهندسي در شرکت ملي نفت ايران شامل شرکت نفت و گاز پارس، شرکت مهندسي و توسعه نفت، شرکت نفت خزر، مديريت اکتشاف، مديريت فني و مهندسي، طرح جامع توسعه پايدار پارس جنوبي، ساماندهي و نظارت بر حسن اجراي قراردادهاي بالادستي نفت و گاز مصوب دولت محترم از وظايف معاونت مديرعامل در توسعه و مهندسي خواهد بود. توفيقات جنابعالي را در انجام وظايف محوله از خداوند منان خواستارم.»
مشعل جمعه 16 آذر 1397 را بايد يک روز تاريخي لقب داد که پيروزيِ دوباره ايران در اوپک، برجام نفتي ديگري را برايمان رقم زد. عکس هاي يادگاري و لبخندهاي هيات ايراني حاضر در وين حکايت از آن داشت که اين پرچم ايران است که بالاست. اين را در قاب يادگاري اعضاي اوپک هم ميشد به نظاره نشست آنجا که بيژن زنگنه خرسند از مذاکرات فشرده دو روزه با دستان پر ژنو را به سمت ايران ترک کرد.
خبر اين بود: ايران در کنار ونزوئلا و ليبي موفق شد از مشارکت در توافق اعضاي اوپک و غيراوپک بر سر کاهش توليد نفت به منظور کاستن از مازاد عرضه در بازار و کمک به بهبود قيمت نفت معاف شود.
اين معافيت در حالي بود که اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) توافق کردند توليد خود را براي يک دوره 6ماهه (از ابتداي سال جديد ميلادي) 800 هزار بشکه در روز کاهش دهند؛ همچنين کشورهاي غيراوپکي براي کاهش 400 هزار بشکهاي توليد نفت به توافق رسيدهاند. در کنار ايران، ونزوئلا و ليبي هم از مشارکت در اين توافق معاف شدند. همين خبر کافي بود تا قيمت نفت در بازارهاي جهاني روندي صعودي را طي کند.
موضوعي که در قطعنامه پاياني نشست اوپک هم مورد اشاره قرار گرفت؛ از جمله آنکه همه کشورها تلاش خواهند کرد که در اصلاح توليد مشارکت کنند، به جز زماني که طبق شرايط خاص اين مشارکت ها قابل دستيابي نباشند، در آن صورت رئيس اجلاس به همراه دبيرکل نامه اي صادر و چنين معافيتي را تجويز مي کنند.
اهميت توافق
دستيابي به توافق معافيت براي ايران بر سر کاهش توليد نفت به منظور کاستن از مازاد عرضه در بازار و کمک به بهبود قيمت نفت اگر چه از بعد اقتصادي داراي اهميت است و فروختن حتي يک بشکه نفت بيشتر و افزايش قيمت نفت حتي براي يک دلار هم فايده ها براي منافع اقتصادي اين مردم دارد، اما وجه مهم ديگر آن بعد سياسي اين توافق است. چرا؟ اين را مي شود از رفت و آمدهاي برايان هوک، نماينده ويژه وزارت خارجه آمريکا در امور ايران فهميد. حضوري که همگان را متعجب کرده بود تا بدانند براي اثرگذاري در نتايج اين دوره اوپک هم پاي آمريکا در ميان است؛ آن هم در کنار همتاي عربستاني.
شايد در پاسخ به طرح اين مساله اين توضيح بيايد که آمريکا در دوره هاي پيشين هم از هيچ تلاشي براي تاثيرگذاري مستقيم بر تصميمات اوپک دريغ نکرد ؛اما حضور فيزيکي نماينده ترامپ براي به کرسي نشاندن خواسته خود که همانا تحت فشار قراردادن بيشتر برخي کشورهاي اوپک همزمان با اعمال تحريم ها تدارک ديده شده بود. سايه آمريکا بر اين دوره از اوپک را سنگين تر کرد.
مجموعه اين عوامل بار ديگر اين نگراني را به وجود آورد که برخي کشورهاي عضو اوپک که طي ماه هاي گذشته با افزايش عرضه، قيمت نفت را با کاهش بيش از 24 دلاري همراه کردهاند، بار ديگر همسو با آمريکا منافع ساير کشورهاي عضو اين سازمان را ناديده بگيرند.
بيژن زنگنه از همان بدو ورود به وين بر اين مساله تاکيد کرد: «در اين مقطع و تا زماني که تحريم ها ادامه دارد، ايران در هيچ توافقي درخصوص سطح توليد نفت اوپک شرکت نمي کند و بايد از هر تصميمي در خصوص سطح توليد مستثنا باشد.» اين پيام، اتمام حجتي براي اقليتي بود که البته اين بار نه پشت پرده بلکه به شکل علني خواب هاي تازه اي براي ايران ديده بودند.
واکنش وزير نفت ايران اين بود که اگر آقاي هوک براي درخواست عضويت آمريکا در اوپک به وين آمده و به همين دليل با اعضاي اوپک ملاقات مي کند اين درخواست قابل بررسي است، اگر مي خواهد از طريق اوپک فشار بيشتري به ايران وارد کند، غيرحرفه اي است. اوپک سازماني مستقل است و بخشي از وزارت انرژي آمريکا نيست که از واشنگتن دستور بگيرد.
همه اين موارد مقدمه اي شد تا يکصدو هفتادو پنجمين نشست سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) (پنجشنبه، 15 آذرماه) به عنوان يکي از حساس ترين نشست ها با حضور وزيران نفت 15 کشور عضو اوپک و هيئتهاي همراه در مقر دائمي اين سازمان در وين آغاز بهکار کند.
وزير نفت ايران پيش از آغاز اين نشست درباره موضع ايران بار ديگر بر موضع کشورمان در اين دوره از نشست تاکيد کرد و به خبرنگاران حاضر در هتل محل اقامتش (کمپينسکي) گفت: ايران هميشه از اوپک و مواضع آن براي ثبات بازار حمايت کرده است، اما در اين مقطع همانطور که پيشتر نيز گفتم، تا زماني که ايران با تحريم روبه روست، در هيچ توافقي براي کاهش توليد شرکت نمي کند.
مذاکرات بدون نتيجه
مذاکرات وزيران نفت و انرژي اعضاي اوپک در نشست 175 اين سازمان براي رسيدن به توافق کاهش سطح توليد با هدف ثباتبخشي به بازار نفت و بهبود قيمت ها، پس از حدود 6 ساعت جلسه پشت درهاي بسته، بدون نتيجه پايان يافت و ادامه جلسه به روز بعد از آن ( جمعه 16 آذرماه) موکول شد. توضيحات وزير نفت کشورمان بعد از اين نشست که فضاي جلسه را سخت توصيف کرد، گوياي همه چيز بود. با اين حال او گفت که تلاش ميکنيم مذاکرات به نتيجه برسد. در حاشيه نشست اوپک، بايد ديدارهاي بيژن زنگنه با وزراي نفت کشورهاي حاضر را حائز اهميت دانست. زنگنه با الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه ديدار داشت و پس از آن ديدارهاي دو جانبه مختلفي با وزراي نفت ديگر کشورها انجام شد.
به هر رو، جمعه و نشست بعدي اعضاي اوپک، روز ديگري را رقم زد؛ بعد از مذاکرات فشرده و بسيار سخت تيم ايراني، روزي پر دستاورد براي ايران تا بار ديگر پيروزي ايران و ناکامي عربستان و امريکا را به رخ آنان بکشد. آن زمان که خبر معافيت ايران از توافق به شکل قطعي منتشر شد. بدين ترتيب نشست 175 اوپک با صدور قطعنامه 179,915 مبني بر حصول توافق اعضاي اين سازمان براي کاهش توليد نفت به ميزان 800 هزار بشکه در روز از آغاز سال 2019 ميلادي پايان يافت.
تاکيد قطعنامه بر تعهد اعضا
در بخشي از قطعنامه 179,915 اوپک آمده است: با تأکيد بر تعهد مستمر اوپک بر ثبات بازارها، منافع مشترک کشورهاي توليدکننده، عرضه کارآمد، اقتصادي و امن به مصرفکنندگان، بازگشت سود منصفانه براي سرمايه گذاري ها و با توجه به شرايط و جو رواني کنوني بازار و بازگشت اطمينان و سرمايه گذاري کافي به صنعت نفت براي تأمين تقاضاي آينده؛ با توجه به عوامل بنيادين کنوني در بازار و ديدگاه همگاني بازار درباره افزايش عدم توازن در سال 2019 ميلادي، اجلاس اوپک تصميم گرفت که مجموع افزايش توليد مشاهده شده در نيمه دوم سال 2018 ميلادي را به ميزان 800 هزار بشکه در روز (معادل 2,5 درصد کاهش) نسبت به سطح توليد اوپک در اکتبر 2018 پايين بياورد.
اين توافق از يکم ژانويه 2019 براي يک دوره اوليه 6 ماهه معتبر است و يک بازبيني در آوريل 2019 خواهد داشت. از کميته وزارتي خواسته شد تا بر اجراي منصفانه قطعنامه يادشده نظارت کند و به رئيس نشست اوپک گزارش دهد.
همه کشورها تلاش خواهند کرد که در اصلاح توليد مشارکت کنند، به جز زماني که طبق شرايط خاص اين مشارکت ها قابل دستيابي نباشند. در آن صورت رئيس اجلاس به همراه دبيرکل نامه اي صادر و چنين معافيتي را تجويز مي کنند.
بيژن زنگنه، وزير نفت پيش از ترک دبيرخانه اوپک در جمع خبرنگاران، با اشاره به معافيت ايران از مشارکت در اين توافق، نتيجه نشست را رضايتبخش توصيف کرد و گفت: «ايران از مشارکت در اين توافق مستثنا شده است و نامه معافيت را از اوپک دريافت ميکند.» او همچنين به سي ان ان درباره نتيجه نشست گفت: اين براي ما خوب است، چون از سوي آمريکا تحت فشار (تحريم) هستيم و منصفانه نبود که فشار ديگري از سوي اوپک بر ما تحميل شود. ما از همان ابتدا خواستار معافيت بوديم و سرانجام معافيت را دريافت کرديم.
وي به اين پرسش که آيا معافيت شما بخشي از کاهش سمبليک توافق توليد است؟ پاسخ منفي داد و افزود: واکنش بازار به ما نشان ميدهد اين توافق تا چه حد توافق خوبي بوده است.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا حضور فرستاده آمريکا به وين به معناي مداخله بيش از حد از سوي آمريکاست؟ اظهار کرد: نميدانم چه زماني رئيسجمهوري و دولت آمريکا ميخواهند ياد بگيرند که براي اوپک قابل قبول نيست علنا به اين سازمان فشار وارد شود.
زنگنه ادامه داد: وقتي آقاي هوک (نماينده ويژه وزارت خارجه آمريکا در امور ايران) به وين آمد، فکر کردم مي خواهد درخواست آمريکا براي عضويت در اوپک را تقديم کند. سپس متوجه شدم که براي تحت فشار قرار دادن ايران از سوي اعضاي اوپک آمده است.
وي گفت: هرچند به نظر ميرسد تلاشهاي آمريکا به اين منظور بينتيجه مانده است، اما نميدانم آمريکا چه زماني ميخواهد از اين طرز رفتار در برابر ديگر کشورها و سازمانهاي مستقل درس بگيرد.
زنگنه درباره همکاري کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک اظهار کرد: ما با روسيه و برخي ديگر از توليدکنندگان غير اوپکي توافقي داشتهايم و اکنون آنها در اينجا جمع شدند تا با ارقام جديدي، اين همکاري ادامه يابد.
جايگاه اوپک همچنان بدون خدشه
مي شود گفت اوپک، با تلاش و دستاورد ايران در اين دوره از نشست نشان داد همچنان جايگاه و اعتبارش با تاثيرناپذيري از فشارهاي بيروني پابرجاست. آن هم در دوره اي که تحرکات مختلف در کنار خروج قطر از اوپک و همچنين وفادار نبودن برخي از اعضا به تعهدات سازماني و همراه ساختن اوپک با تحريم ايران، تلاش فراواني براي بي اعتبار کردن اين سازمان بزرگ دارد.
مشعل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان یکی از شرکت های بزرگ شرکت ملی نفت ایران که بیش از 80 درصد از تولید ات نفت و گاز کشور را عهده دار است، مدیرعاملی جدید به خود می بیند. احمد محمدی مدیر جوانی که بتازگی با حکم مسعود کرباسیان، قبای مدیرعاملی بر تن کرده تا به صف مدیران جوان صنعت نفت ایران بپیوندد. در نخستین گفت وگوی اختصاصی با او پس از تصدی این مسئولیت، پیگیر خالی بودن جای زنان مدیر در این شرکت بزرگ می شویم که وعده تحقق آن را می دهد و می گوید: در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هم زنان مستعد و توانمندی به چشم می خورند که کارشناسان و مهندسان خوبی هستند و می توانیم در یک فرایندی منسجم، جانشین پروری کنیم.»بحث به کارکنان شرکت که می رسد، ادامه می دهد: «جایگاه و احترام به نیروی انسانی، سرلوحه کار من قرار دارد.» و وقتی از او پی گیر مسائل صنفی آنها می شویم، می گوید: بتازگی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اقدام مناسبی انجام شده تا حداقل ترمیم در حقوق نیروهای ارکان ثالث ایجاد شود که در آینده نزدیک عملیاتی خواهد شد. رسیدگی به نیازهای صنفی این حوزه، براساس چارچوب اختیارات، در برنامه قرار دارد. معتقدم این مساله، نیازمند کار کارشناسی است که طی فرایند و براساس برنامه زمان بندی، مشکلات این حوزه را با دعوت از آنها و شنیدن مسائل و خواسته هایشان مورد رسیدگی قرار می دهیم.»او برای مردم خوزستان و مناطق تحت سرپرستی این شرکت هم خبری خوش دارد که با تشکیل کمیته مسئولیت اجتماعی، مسائل آنها را در دستور کار قرار خواهد داد. این گفت وگو در ادامه می آید:
گفت وگو را ابتدا با معرفي بيشتر از خودتان آغاز کنيم؛ اهل خوزستان هستيد؟
بنده متولد شهر آبدانان استان ايلام هستم؛ اما پس از گرفتن ديپلم رياضي فيزيک و گذراندن دوران خدمت سربازي، سال1371 از طريق کنکور سراسري در رشته بهره برداري از منابع نفت دانشکده نفت قبول شدم و به استان خوزستان آمدم. آذر 75 فارغ التحصيل شدم و پس از مراحل جذب و استخدام در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در فروردين 76 در بخش مهندسي نفت آغاز به کار کردم. آن زمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به نام مديريت توليد خشکي مي شناختند. با اين مقدمه بايد بگويم که 26 سال است در خوزستان هستم و هر چه دارم، از اين استان است. دو فرزند دارم؛ پسرم رضا 12 سال دارد و دخترم آيدا که اول ابتدايي است.
واکنش خانواده به انتصاب مديريتي شما چه بود؟
در خانواده ما وابستگي دو سويه وجود دارد. يکي از مشکلات من، نداشتن وقت کافي براي خانواده ام است. حدود 6 سال است که به دليل تراکم کاري و حجم کار زياد، گاه فرصت تماس تلفني در طول روز با آنها ميسر نمي شود. به اين ترتيب تمام امور خانواده و تربيت فرزندان، تنها به دوش همسرم است که تشکر ويژه از ايشان دارم. اگر همراهي او نبود، قطعا بنده در کارم موفق نمي شدم. با اين حال معتقدم که هر فرد، فارغ از مسئوليت کاري که دارد، بايد بين کار و خانواده تعادل برقرار کرده و بخوبي اين دو حوزه را مديريت کند.
چه شد که گزينه مديرعاملي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب شديد؟ اين پيشنهاد اولين بار از کجا مطرح و چه روندي طي شد؟
واقعا نمي دانم از چه کانالي پيشنهاد مديرعاملي بنده به شرکت ملي نفت ايران رسيد و اين موضوع را پي گير هم نشدم. آن زمان که اسامي چند نفر براي مديرعاملي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مطرح شده بود، اسم من هم در آن ليست قرار داشت. صحبت هاي اوليه براي پذيرفتن اين سمت انجام شد و در واقع به طور جدي نمي توانستم بپذيرم؛ اما به هر تقدير به من اعتماد شد و اين مسئوليت خطير را به بنده سپردند که انشاءالله بتوانم با توکل به خداوند و با کمک همکاران و دوستان صديق و دلسوز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و انعکاس مناسب اهل رسانه، اين مسئوليت را همسو با اهداف جمهوري اسلامي ايران به پيش ببرم.
زمان زيادي از انتصاب شما در شرکتي که بيش از 80 درصد توليد کشور را عهده دار است، نمي گذرد؛ در اين مدت اوضاع شرکت را از جايگاه مديرعامل چگونه ديديد؟
کار و فعاليت در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، هيچ ثانيه اي توقف ندارد. ماهيت کار هم همين است؛ چون خاصيت توليد نفت و عملياتي که به توليد منجر مي شود، همين توقف ناپذيري است. پروژه هاي وابسته به توليد، انتقال فراورش و ارسال به مبادي مصرف و صادرات، هميشه در حال اجراست و کارکنان خدوم فعال در اين بخش ها نيز با روحيه جهادي و بدون توجه به تغيير و تحولات مديريتي، کارشان را هميشه با قدرت دنبال مي کنند. من هم به عنوان يک عضو کوچک از اين مجموعه بزرگ ِشرکت ملي نفت ايران وظيفه دارم کاستي ها و کمبودها را مرتفع کنم و با پايش حوزه ها و با کمک همين نيروها، در صورت نياز اصلاحات احتمالي را انجام دهم و با سرکشي و ديدار با آنها در مناطق نزديک و دور در جريان مسائل و مشکلات آنها قرار بگيرم. بناي من اين است که کار را با رويکردي تعاملي و مديريت سيستم محور و فرايند نگر دنبال کنم. توجه به نيروي انساني و احترام به نيروي انساني، در سرلوحه کار من قرار دارد.
در واقع بناي اصلاح داريد تا تغيير و تحول؟
اگر جايي به اصلاح نياز داشته باشد، در دستور کار قرار مي گيرد. خداراشکر ساختار شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به گونه اي است که ساليان سال تداوم داشته است؛ اگر احيانا بخشي - با توجه به شرايط امروزي - به اصلاح فرايند و بازنگري روش کاري نياز داشته باشد، با اقدام کارشناسي و با مشارکت همگاني مجموعه، آن را انجام مي دهيم.
مهندس زنگنه ضرورت به کارگيري مديران زن را مورد تاکيد قرار داده اند و بتازگي و به طور مشخص از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نام برده اند که حتي يک مدير خانم هم در آن وجود ندارد. آيا اين ظرفيت در جنوب وجود دارد و بناي استفاده از آن را داريد؟
در کار و فعاليت من اصلا نگاه جنسيتي وجود ندارد و يکي از اولويت هايم توجه به زنان است. خوشبختانه در کشور ما زنان در تمام عرصه ها دوشادوش مردان، فعال و منشا اثر بوده اند که صنعت نفت هم از اين امر مستثنا نيست. در ميان مهندسان و کارکنان بسيار صديق، دلسوز و وفادار، زنان زيادي هستند که شايد آنطور که بايد و شايد، جانشين پروري و نيروپروري در اين حوزه نداشته ايم و در اين مساله مقتضيات زمان هم موثر بوده است. ما واقعا به حضور همه جانبه زنان نياز داريم. در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم زنان مستعد و توانمندي به چشم مي خورند که کارشناسان و مهندسان خوبي هستند که مي توانيم در فرايندي منسجم، جانشين پروري کنيم. استحضار داريد که بخش عمده اي از فعاليت در اين شرکت، عملياتي است و در واقع شرايط کاري دشواري دارد و شايد نتوان از زنان در آن بخش ها استفاده کرد. بنابراين در مجموعه هاي ستادي از خانم ها استفاده مي کنيم. از برنامه هاي من توجه به حوزه زنان است که انشاءالله با همکاران مان و افرادي که مي توانند تصدي اين پست را داشته باشند، اين مهم را محقق مي کنيم.
شما در صحبت هاي تان از تکريم نيروي انساني سخن گفتيد. در اين زمينه چه مواردي مدنظرتان است؟
اولين کاري که بايد انجام دهيم، اين است که ارتباطمان در تمام سطوح، کارکنان و مديران، بايد ارتباط سالمي باشد. معتقدم که فرهنگ شخصي، مقدمه فرهنگ سازماني است که بايد ارتقا يابد. مسئوليت ها و کارهايي که از کارکنان مي خواهيم و هدفگذاري که سازمان دارد، بايد براي همه بدرستي تبيين شود. کارکنان بايد با اشتياق سرکار حاضر شوند و بدانند که کار آنها و نظراتشان در سازمان اثربخش و مفيد است. بايد کاري کنيم که اميد و نشاط را بين همکاران بيش از وضع موجود احيا کنيم که در اين صورت، بخش زيادي از دغدغه کارکنان مرتفع مي شود. بدون شک مهمترين سرمايه هر سازماني، نيروي انساني است. پس اين حوزه نيازمند توجه و برنامه ريزي جدي خواهد بود. علاوه بر حوزه تخصصي و کاري، بحث سلامت جسم و روان نيروي انساني بسيار حائز اهميت است. در بعد سلامت افراد، توجه به ورزش همگاني نيز يک نياز است که تمام کارکنان بايد به آن توجه داشته باشند، ضمن اينکه بايد معاينات دوره اي طب صنعتي را هم جدي بگيرند.
در بخش هاي عملياتي وقتي با کارکنان نفت صحبت مي کنم، اولين دغدغه آنها مساله پيمانکاران، ارکان ثالث و قرارداد مدت موقت است. قصد داريد اصلاحاتي در اين بخش ها انجام دهيد؟
توجه به نيروهاي ارکان ثالث، پيمانکاري و غيررسمي براي ما بسيار مهم است و بايد پي گير باشيم که رضايت آنها تامين شود. براي تغيير وضعيت نيروهاي پيمانکاري تلاش خواهم کرد؛ مگر مي شود از تکريم نيروي انساني صحبت کرد و به آنها توجه نداشت. بايد حرف و دغدغه آنها را شنيد و در چارچوبي که قانونگذار اجازه داده، به مسائل آنان رسيدگي کرد. بتازگي هم در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، اقدام مناسبي انجام شده تا حداقل ترميم در حقوق نيروهاي ارکان ثالث ايجاد شود که در آينده نزديک، عملياتي خواهد شد. به هر حال رسيدگي به نيازهاي صنفي اين حوزه، براساس چارچوب اختيارات، در برنامه قرار دارد. معتقدم اين مساله نيازمند کار کارشناسي است که طي يک فرايند و براساس برنامه زمان بندي، مشکلات اين حوزه را با دعوت از آنها و شنيدن مسائل و خواسته هاي شان مورد رسيدگي قرار مي دهيم.
از جمله مطالبات مجمع نمايندگان استان خوزستان از شما، توجه به مسئوليت اجتماعي بود. در اين مسير چه برنامه اي داريد؟
نقش شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در حوزه مسئوليت اجتماعي، نقش پشتيباني کننده از دستگاه ها و سازمان هاي اجرايي است که در دستگاه متبوع خود بودجه مشخصي دارند، با توجه به وسعت جغرافيايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که پنج استان خوزستان، کهگيلويه و بويراحمد، بوشهر، فارس و ايلام را در برمي گيرد، تاکنون کارهاي بسيار ارزنده اي در اين زمينه انجام شده است. در اين مسير، کار ويژه ما شناسايي مناطق کم برخوردار و در اولويت قرار دادن آنهاست تا با همکاري، همراهي و تعامل با مسئولان منطقه اي و استاني بتوانيم در يک برنامه زمان بندي منسجم، مسئوليت هاي اجتماعي را که حق مردم اين مناطق است، به ثمر برسانيم. اعتقاد دارم که توسعه و امنيت پايدار قطعا با کمک به اين حوزه و با توجه به مردم منطقه و مردم محلي، پايدارتر و برقرارتر خواهد شد. به شکل جدي براي اين حوزه برنامه دارم و با يک رويکرد تعاملي با مسئولان محلي، اولويت را به مناطقي که از نظر زيرساخت ها با مشکل مواجه هستند، اختصاص خواهم داد. در اين زمينه بزودي کميته مسئوليت هاي اجتماعي، در اين شرکت تشکيل مي شود تا به طرق مختلف و با کمک مسئولان و مردم محلي، به اين حوزه بپردازيم. اعتقاد ما اين است که نيروي انساني، فقط نيروي انساني صنعت نفت نيست؛ همان مردمي که اطراف تاسيسات ما در حال فعاليت هستند، مردمي که شب هنگام خواب از پنجره هاي منازل شان نور فلرهاي واحدهاي بهره برداري را مي بينند و صبح که بيدار مي شوند، دکل، تاسيسات و خط لوله مقابل چشمان شان است، بچه اي که تا چشم به دنيا باز مي کند، چشمش به تاسيسات نفتي مي افتد و دست بر تاسيسات و لوله هاي نفتي، راه رفتن را ياد مي گيرد.
يکي از موضوعاتي که در خوزستان هميشه در صدر اخبار بوده، مسائل زيست محيطي است. مي توان اميدوار بود که موضوع گازهاي فلر براي هميشه حل شود؟ برنامه خاصي در اين زمينه داريد؟
در سال 71 که از آبدانان به خوزستان آمدم، اولين چيزي که چشم نواز بود و از تماشاي آن خوشحال مي شدم، فلرهاي گاز بود؛ البته آن زمان نمي دانستم که چه ميزان سرمايه در حال سوختن است. ديدن فلر واحد 3 بنگستان اهواز براي من به معناي رسيدن به اهواز بود. بعد از رفتن به دانشکده، دو - سه سال که از تحصيل در رشته مهندسي نفت گذشت، تازه پي بردم که چه سرمايه عظيمي از طريق همين فلرها مي سوزد و براي محيط زيست، آلودگي ايجاد مي کند. از آن زمان به بعد، يعني 20 سال است که آرزو دارم هيچ فلري در حال سوختن و دود کردن مشاهده نشود. يکي از اولويت هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در راستاي برنامه هاي ترسيم شده وزارت نفت و شرکت ملي نفت، پيگيري جدي طرح جمع آوري گازهاي فلر است. اميدوارم روزي فرا برسد که فلر، تنها در حد ضرورت به اندازه يک شمعک روشن باشد؛ چون به شکل مطلق نمي توانيم آن را صفر کنيم. در همين زمينه يکي از اقدام هاي مناسبي که در واحد بهره برداري اهواز 3 انجام شد، بدون دود کردن فلر بود که افزون بر صرفه جويي اقتصادي، در بهبود مسائل زيست محيطي هم تاثير بسزايي داشت، ضمن اينکه مسئله اچ اس اي هم از اولويت هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است و از جمله موارد در حال پيگيري، نوسازي و بهسازي تاسيسات است که از مسائل واجب و ضروري به شمار مي آيد. بيش از نيم قرن از عمر اين تاسيسات مي گذرد. بسياري از ماشين هاي دوار و خطوط اصلي انتقال نفت ما عمر مفيد خود را کرده و نيازمند نوسازي هستند که از اولويت هاي مهم وزارت نفت و شرکت ملي نفت محسوب مي شود. قطعا اگر نوسازي و بهسازي انجام نشود، علاوه بر به خطر افتادن تاسيسات، خداي ناکرده سلامت افراد هم به خطر مي افتد که در اين حوزه بايد به شکل جدي مواظب باشيم و پروتکل ها را رعايت کنيم.
موضوع مهمي که همه از شرکت ملي مناطق نفت خيز پي گيري مي کنند، توسعه 28 مخزن است. در اين زمينه خبر تازه اي براي مان داريد؟
براساس رويکرد وزارت نفت و شرکت ملي نفت، حدود دو سال پيش در کنار مدل هاي قراردادي توسعه محور يا ميدان محور، برخي ميادين در قالب عمليات محور را در برنامه کاري قرار داديم. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، به دليل تعداد و تنوع ميادين تحت سرپرستي و حجم گسترده جغرافيايي منابع هيدروکربوري، آماده سازي طرح ها و برنامه هاي توسعه اي، تعداد قابل توجهي از اين ميادين را در بازه زماني بسيار فشرده با اولويت در دستور کار قرار داد. پس از اخذ تاييديه هاي اوليه، مصوبات لازم از شرکت ملي نفت و ساير بخش ها دريافت شد تا در اين حوزه بتوانيم اين ميادين را با نظم و نظام و رويکرد جديد که به EPCF و EPDF ( تامين مالي) مرسوم است، در قالب بسته هايي از طريق مناقصه به پيمانکاران عمومي واجد شرايط که مورد تاييد وزارت نفت هستند، واگذار کنيم. خوشبختانه در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، حدود 28 مخزن در قالب 27 بسته کاري انتخاب شدند. يکي از اهدافي که وزارت نفت در توسعه اين ميادين ، افزون بر اهداف توليدي و نگهداشت توليد همواره بر آن تاکيد داشته است، مساله اشتغالزايي و ايجاد فضاي کسب و کار و به کارگيري ظرفيت هاي راکد کشور در مناطق نفت خيز، بويژه استان خوزستان و ديگر استان هاي نفت خيز بوده که با آغاز به کار اين پيمانکاران و با برنامه ريزي صورت گرفته و با توکل بر خدا و تعامل با مسئولان استاني و شهري، اين مهم محقق خواهد شد. در حال حاضر، آخرين خبر اين است که آبان ماه، مناقصه ميدان منصوري را تمام کرديم که برنده آن مشخص شد و بزودي قراردادي با شرکت اويک امضا مي شود. بسته کاري اهواز 2، 3 و 5 هم به شرکت پتروگوهر واگذار شده که چندي پيش در اقدامي بسيار منحصر به فرد، طي يک روز، پنج مناقصه بزرگ از صبح تا 11 شب انجام و در يک فرايند منسجم و نفس گير با انجام پنج مناقصه، پنج برنده براي پنج بسته کاري ديگر شامل رامشير، لالي آسماري، کبود، بالارود و گچساران خامي انجام و برنده آنها مشخص شد. شرکت اويک برنده مناقصه بسته ميدان منصوري (آسماري) به ارزش يک ميليارد و 300 ميليون تومان شده است و برندگان پنج مناقصه ديگر مجموعا به ارزش 2 ميليارد و 700 ميليون تومان براي مخزنهاي رامشير، گچساران خامي، لالي آسماري، کبود و نرگسي نيز به ترتيب شرکتهاي اويک، ملي حفاري ايران، پتروگوهر فراساحل کيش، حفاري و اکتشاف انرژي گستر پارس و حفاري دانا هستند. سه درصد از مبلغ قرارداد براي تجهيز کارگاه و هفت درصد براي تامين و ساخت کالا و تجهيزات به پيمانکاران پرداخت خواهد شد، انتظار ميرود تا اوايل سال آينده اين شش بسته عملياتي شود. براي هر دکل بيش از 200 نفر به صورت مستقيم مشغول به کار خواهند شد، صدها نفر در ديگر پروژهها اعم از احداث لوکيشنها، ساخت تاسيسات و احداث خطوط لوله به صورت مستقيم و غيرمستقيم به کارگرفته ميشوند. يکي از اهداف 28 مخزن، علاوه بر اهداف توليدي و فضاي کسب و کار، حمايت از شرکت هاي ايراني، کالاي ايراني و جذب سرمايه ايراني بوده است. در اين ميان از حضور سرمايه گذاران و شرکت هاي خارجي که بتوانند پروژه ها را تامين مالي کنند، استقبال کرده و از آنها براي مشارکت دعوت مي کنيم.
قرار است از اهداف اين مخازن، براي مسئوليت اجتماعي هزينه شود.
اين خبر نويدبخشي است که از سوي وزارت نفت، شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به شکلي جدي در حال پيگيري است که درصدي از هر بسته توسعه اي را در راستاي مسئوليت هاي اجتماعي مشخص کرديم که بايد با نظارت و تعامل ميان ما و استانداري، به شکل درست و در يک نظم و نظام قابل پايش هزينه شود. کارفرما متعهد شده که 4 درصد ارزش هر قرارداد را براي طرحهاي اولويتدار مسئوليت اجتماعي منطقه از جمله مقابله با ريزگردها، تقويت زيرساختها، آموزش و ... هزينه کند.
براي افزايش ضريب بازيافت چه برنامه اي داريد؟
ازدياد برداشت، موضوعي است که بايد به شکل جدي دنبال کنيم. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از ساليان قبل 50 تا 60 درصد نفت درجاي ميادين تحت سرپرستي خود را تحت تزريق گاز دارد. اين کار باعث شده سطح توليد مخازن گچساران بي بي حکيمه، پارسي پازنان، هفتکل آغاجاري و مارون بهبود يابد. همچنين با هدف افزايش ضريب بازيافت، اقدام هايي را در 28 مخزن به صورت پايلوت هدفگذاري کرديم که بعد از نتايج آن بتوانيم با هدف افزايش ضريب بازيافت، گام هاي اصولي و در مقياس ميدان برداريم.
يکي از مباحث مغفول مانده در صنعت نفت، توريسم صنعتي است. اين مساله در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قابليت پيگيري دارد؟
قطعا مناطق نفت خيز جنوب با قدمت 110 ساله و با تاسيسات و ماشين آلات اوليه به کاررفته در صنعت نفت، براي همگان جذابيت زيادي دارد. معتقدم که توريسم صنعتي از موضوعاتي است که مغفول مانده و با بهره گيري از ظرفيت اين حوز مي توانيم جذب تورسيم داشته باشيم تا افزون بر نسل جوان، ساير علاقه مندان هم بدانند که زادگاه صنعت نفت که در مسجد سليمان ظهور کرد، چه تاريخي پشت سر خود دارد. چرا که بيراه نيست اگر بگوييم بخشي از مباني علم مهندسي مخازن و نفت و فراورش و سيالات دو فازي از ايران و مسجد سليمان، آغاجاري و هفتکل سرچشمه گرفته و مديون ايران است.
در پايان اولويت هاي کاري تان را تيتر وار بفرماييد.
اولويت ها در سه محور نيروي انساني، مسئوليت هاي اجتماعي مسائل زيست محيطي و اچ اس اي و توليد صيانتي - توجه به منابع هيدروکربوري و تاسيسات مرتبط آنها که در بخش دوم عمر خود قرار دارند، دنبال مي شود که با همکاري کارکنان صديق، دلسوز و پرتلاش و مسئولان استاني تا رسيدن به اين اهداف تلاش خواهم کرد.
افزايش لجام گسيخته مصرف سوخت وسوداگري سوداگران اين عرصه موجب شد تا بار ديگر موضوع کارت سوخت و الزام استفاده ازآن در فرآيند سوخت گيري به گونه اي جدي تر درمديريت کلان کشور مطرح شود.با طرح اين موضوع وتصويب آن درنهادهاي قانونگذار واجرايي، همه مالکان وسايل نقليه (خودرو وموتورسيکلت) ملزم شده اند که در زمان سوختگيري، حتما کارت سوخت مربوط به وسيله نقليه خود را دراختيار داشته باشند.از آنجا که انتظارمي رفت شماري ازمالکان وسايل نقليه ممکن است بنا به دلايلي مانند مفقودي، کارت سوختي دراختيار نداشته باشند، پيرو اين تصميم راهبردي و مهم، بسترهايي نيزازسوي متوليان، آماده شد تابراي آن دسته ازمالکان خودرو يا موتورسيکلت که کارت سوخت ندارند، «المثني» صادر شود. درميان بخش هاي مختلف خدمت رسان وانواع خدماتي که براي شتاب بخشي به طرح صدورکارت سوخت المثني در نظرگرفته شده است، سامانه 09627 شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز به عنوان مرجع و پاسخگويي صبور دراين حوزه فعاليت مي کند. گزارش پيش رو، اشاره اي است به گوشه اي ازتلاش فعالان اين سامانه ارتباطي (09627) ونقش تاثيرگذارآن درشتاب بخشي به اجراي طرح صدور کارت سوخت المثني.
«سامانه09627 بفرماييد»؛ الو ... بفرماييد نخستين جملاتي است که از زبان اپراتورهاي سامانه 09627 شنيده مي شود. رئيس، سوپر وايزر و اپراتور، همگي دريک اتاق با سقفي کوتاه که سه پنجره کوچک رو به خيابان تهويه آن را انجام مي دهد (البته اگر سر و صدا و دود خودروهاي پارکينگ مجاورمرکز بگذارد) به تلاش جمعي مشغولند؛ تلاش براي پيشبرد يک هدف مهم، يعني خدمت به مردم.
حنانه بيگي به عنوان مسئول سامانه پاسخگويي 09627 مي گويد: اين مرکز فعاليت خود را تيرماه سال 1386 آغازکرده وپيش از آن، مسئوليت توزيع کارت سوخت را به عهده داشته و پاسخگوي مراجعان به صورت حضوري بوده است.
او با بيان اين که بعدها با راه اندازي 10خط تلفن، پاسخگويي ازطريق اپراتورانجام و مراجعه حضوري براي دريافت کارت سوخت حذف شد، ادامه مي دهد: با حذف مسئوليت توزيع کارت سوخت و واگذاري آن به بخش مربوط (پليس+10)اپراتورها در مرکز کنوني تجميع وفعاليت 09627 با تعريف مسئوليت هاي ديگرشکل گرفت.
بيگي همان طورکه درباره اين مرکز و فعاليت هاي آن صحبت مي کند، حواسش به اين هم هست که به همکاران خود درپاسخگويي به پرسش هاي مردم درباره کارت سوخت کمک کند.
او مي گويد: ثبت شکايات انتقادها و ديدگاه هاي مردمي، ارسال شکايت هاي وارده به مناطق و واحدهاي ستادي مرتبط، همچنين دريافت جوابيه ها و پايش ها به منظور سنجش صحت اطلاعات و جلب رضايت مشتريان، همچنين تهيه گزارش هاي ماهيانه، 6 ماه و سالانه، ارزيابي عملکرد مناطق سي وهفت گانه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و پايش و رسيدگي به شکايات آن دسته از کساني که هنوز رضايت آنها جلب نشده است، از جمله وظايف تعريف شده براي سامانه 09627 است.
کارکرد هاي 09627
مسئول سامانه 09627 شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درباره نقش موثر اين سامانه نيز اظهار مي کند: سامانه 09627 در اجراي طرح هاي مهمي ماننداجراي هدفمند سازي يارانه ها ومتعاقب آن، سهميه بندي بنزين، همچنين رمز دار کردن کارت هاي سوخت استفاده نشده و طرح پيمايش نقش مهمي ايفا کرده است.
وي ادامه مي دهد: اين سامانه نشان داده است که مي تواند کارکردهاي مختلفي داشته باشد وفعال سازي دوباره کارت سوخت والزام دراستفاده از آن در زمان سوخت گيري وسايل نقليه، مويد اين موضوع است.
بيگي همچنين درباره ايفاگري نقش اين سامانه در اجراي طرح صدور کارت سوخت المثني مي گويد: باشروع طرح ثبت نام صدورکارت سوخت المثني، 09627 به عنوان سامانه اي شناخته شده براي مردم درکنار ديگر بخش هاي و بسترهاي آماده شده براي سرعت دهي به اين طرح، همچون گذشته به هموطنان خدمت رساني مي کند.
وي ادامه مي دهد: ازآغاز اطلاع رساني هاي اوليه ومعرفي روش هاي ثبت نام(سايت دولت همراه، اپليکيشن وکد دستوري #4*) با انتشار اطلاعيه هاي مرتبط با اين موضوع ازسوي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران(28 آذرماه)، فعاليت هاي اين مرکزنيزدرحوزه کارت سوخت (ثبت نام المثني) و پاسخگويي به پرسش هاي مردم دراين زمينه بيشتر شده؛ به طوري که تاکنون(21 آذرماه) 52 هزار و 307 تماس در ارتباط با اين موضوع درسامانه 09627 ثبت شده است و به عمده تماس گيرندگان سامانه آي بي آر پاسخ داده شده است.
هر اپراتور 300 تماس
اپراتورها پشت ميزهاي خود نشسته و چشم به مانيتورهايي دوخته اند که پيش روي آنها قراردارد.هدفون درگوش وآماده پاسخگويي به پرسش هاي کساني که گاه زمان مکالمه آنها به 18 تا 20 دقيقه هم مي رسد.
آنها باسعه صدر و بي آن که خم به آبرو آورند، سعي مي کنند نفر آن سوي سيم مخابرات را با توضيحات خود راهنمايي و موارد مبهم را برايش شفاف سازند. براين باورند که بايد خود راجاي مردم گذاشت و با همين تفکر، پاسخگوي پرسش هاي مردم بود.
بيگي مي گويد: روزنخست شروع طرح صدور کارت سوخت المثني، ترافيک کاري دراين مرکز بسيار زياد بود؛ به طوري که نزديک به 6 هزار تماس باسامانه 09627 گرفته شد، اما به دليل کمبود نيروي انساني، متاسفانه نيمي از اين تماس ها بي پاسخ ماند.
به گفته مسئول سامانه 09627 شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، هر يک از اپراتورهاي اين مرکز روزانه به طور ميانگين پاسخگوي 300 تماس تلفني هستند و مردم را براي دريافت کارت سوخت المثني راهنمايي و هدايت مي کنند.
وي براين نکته هم تاکيد مي کند که مالکان وسايل نقليه(خودرو وموتور سيکلت)که کارت سوخت دارند، نيازي به ثبت نام دوباره ندارند و اين ثبت نام ويژه کساني است که به دلايل مختلفي مثل مفقودي، کارت سوخت ندارند.
بيگي بااشاره به اين که کاردرسامانه 09627 ازساعت 8 صبح شروع مي شود و تا ساعت 18 ادامه مي يابد، ادامه مي دهد: 10ساعت حرف زدن وحرف شنيدن، کارساده اي نيست اما ازآنجا که گره اي از مشکلات مردم بازمي شود، حس خوشايندي دارد که اين خستگي را جبران مي کند.
مکالمه هاي طولاني
وي درارتباط با زمان پاسخگويي به پرسش هاي مردم به ويژه پرسش هاي مربوط به طرح اخير اظهار مي کند: اين زمان از59 ثانيه تا 40 دقيقه بوده است.گاه افراد با اين که قبل از برقراري تماس با اپراتور سامانه، توضيح کاملي از روش هاي ثبت نام را ازطريق برنامه تعريف شده در سيستم صوتي مي شنوند، اما بازتمايل دارند توضيح و راهنمايي را از زبان «شخص» دريافت کنند، بنابراين، گاه زمان مکالمه برخي افراد طولاني و پاسخگويي به ديگران که درنوبت قرار مي گيرند، با تاخير انجام مي شود.
نکته اي که بايد اشاره کنم اين است که وقتي فردي با سامانه 09627 تماس مي گيرد، پيام صوتي با مضمون روش هاي ثبت نام کارت سوخت المثني وخدمات قابل ارائه ازسوي اين سامانه دريافت مي کند. به عبارتي درهمان بدو امر، اطلاعات لازم به فرد تماس گيرنده ارائه مي شود، اما غالب مردم ترجيح مي دهند در نوبت پاسخگويي قرار گيرند و پاسخ پرسش هاي خود را به طور مستقيم از اپراتور دريافت کنند.
صبوري؛ يک اصل مهم
اپراتورها نيزبا سعه صدر و با آرامش، پاسخگوي پرسش هاي مردم هستند تا نکته و ابهامي براي کسي باقي نماند. گاه پيش مي آيد که فردي عصباني است و پرسشي درباره بانک دارد که ما اطلاع دقيقي از آن نداريم و در حيطه مسئوليت اين مرکزهم نيست اما باز تلاش مي شود با راهنمايي در چارچوب وظايف، فضاي مکالمه از عصبيت دورشود.
بيگي ادامه مي دهد: پس از پايان ساعت کار حضوري (6 بعداز ظهر) اپراتورهاي سامانه 09627، سيستم پاسخگوي صوتي (آي بي آر) فعال مي شود و تماس هاي تلفني افراد را از زمان ياد شده تا صبح روز بعد، ذخيره مي کند.
تعداد اين تماس ها در فاصله زماني ياد شده نزديک به 700 تا 800 مورد مي رسد و همکاران من با شماره هاي ضبط شده در سيستم و برقراري تماس با آنها، پاسخ مقتضي را ارائه مي کنند.
پايش هاي انجام شده دراين خصوص فعاليت هاي سامانه 09627 بيانگر رضايت 83 درصدي افرادي است که با اين سامانه ارتباط گرفته اند.
هدفون هايي که در گوش کارشناسان مرکز پاسخگويي 09627 است، مانع از آن مي شود که صداي زنگ تلفن درفضا بپيچد اما با قدري تامل و توجه متوجه پويايي آن مشخص مي شود. همه مشغولند تا سوالي بي پاسخ نماند.
مرجان آزمون، يکي از کارشناسان مرکز پاسخگويي 09627 تا قبل از برقراري تماس بعدي با بيان اين که کارمن وهمکارانم هدايت و راهنمايي مردم وپاسخ به پرسش هايي است که در زمينه کارت سوخت دارند، مي افزايد: از آنجا که درطول روزبايد پاسخگوي ده ها نفر باشيم، اصل مهم در مرکز پاسخگويي 09627 صبور بودن است.
زهرا آقاجاني، ديگر کارشناس اين مرکزبا اشاره به اين که ازساعت 8 صبح تا ساعت سه بعد ازظهر پاسخگوي 210 نفر بوده است، ادامه مي دهد: عمده پرسش هابه چگونگي درخواست صدورکارت سوخت ونحوه دريافت آن مربوط مي شود؛ تلاش من وهمکارانم همين است که اگر نکته مبهمي در ذهن آنهاست، برطرف شود.
پاسخگويي تا رفع ابهام
آقاجاني تاکيد مي کند: کار من و همکارانم همين است؛ پاسخگويي تا رفع ابهام و از اين که بتوانم کمکي به مردم کنم خوشحالم.
بدون ترديد نظرنداعليخاني، کارشناس وسوپر وايزرجايگزين مرکز پاسخگويي 09627 و ديگرهمکارانش هم همين است؛ خدمت به مردم و رضايت مندي آنها.
آنها با وجود مشکلاتي نظير تهويه نه چندان مناسب، محروم بودن از نور آفتاب، همچنين مجاورت با پارکينگ وتحمل دود ودم خودروها، روزانه 10 ساعت ازعمر خود را دراين مرکزمي گذرانند به اين اميد که به مردم خدمت کنند، به ويژه دراجراي طرح هايي مثل صدورکارت سوخت المثني.
مشعل سميه راهپيما وقتي از در پالايشگاه نفت آبادان داخل مي روم و مسافتي را طي مي کنم، با ديدن ساختمان ها و واحدهاي درون پالايشگاه، پي به قدمت بالاي آن مي برم؛ ساختمان هايي با نماي قديمي که نوشته برخي سردرهاي آن کمرنگ شده و حکايت از عمر طولاني اين پالايشگاه دارد و انتقال اطلاعات به نسل جوان، از آن زمان تاکنون به دو صورت شفاهي و بهره مندي از فناوري هاي جديد بوده است.اين پالايشگاه در زمان جنگ تحميلي، آماج حملات دشمن قرار گرفته و افت و خيزهايي داشته تا به اينجا رسيده و شاهد ملي شدن صنعت نفت بوده است، به گونه اي که به گفته برخي کارکنان قديمي آن، نخستين اعتصاب ها براي به نتيجه رسيدن ملي شدن صنعت نفت کشورمان از پالايشگاه آبادان آغاز شده است، از اين رو به دليل قدمت پالايشگاه و سختي هايي که کارکنان آن در مسير پيشبرد اهداف تعيين شده شرکت پالايش نفت آبادان پشت سر گذاشته اند، هفته نامه «مشعل» گزارشي از کارکنان اين پالايشگاه تهيه کرده که در ادامه مي خوانيد:
در اين پالايشگاه، ساختماني با ديواره هاي سفيد رنگ ديده مي شود که روزگاري، اعتصابات براي ملي شدن صنعت نفت از مقابل آن شروع شده است. از آن زمان تاکنون، متخصصان داخلي کمر همت بسته اند و با خودکفايي در تجهيزات مورد نياز اين صنعت، وابستگي را نسبت به ديگر کشورها کاهش داده اند. اکنون در همان ساختمان، کارگاه مرکزي شرکت پالايش نفت آبادان قرار دارد که در آن با تکيه بر توان داخل، بيشتر تجهيزات مورد نياز اين پالايشگاه ساخته مي شود. مجتبي قطينه، اکنون مسئوليت برنامه ريزي کارگاه مرکزي شرکت پالايش نفت آبادان را به عهده دارد. او که دانش آموخته رشته مهندسي متالوژي است و سابقه فعاليتش در اين کارگاه به 27 سال مي رسد، مي گويد: «تعمير تجهيزات پالايشگاهي به تخصص نياز دارد و کسي که در کار مکانيک بيرون از پالايشگاه مهارت دارد، نمي تواند در پالايشگاه، کار فني انجام دهد و بايد دوره هاي تخصصي آن را بگذراند. از گذشته هاي دور در کارگاه مرکزي رسم بوده که جوانان تحصيلکرده و تازه کار به صورت کارآموز در کنار استادکاران، دانش عملي را مي آموزند و اين دانش به صورت شفاهي از کساني که بازنشسته مي شوند، به جوان ترها منتقل مي شود. پالايشگاه آبادان با تکيه برتوان داخل، به دانش فني تجهيزات ثابت، دوار، برقي و ... رسيده و با برنامه ريزي، مديريت و دادن ديتاي صحيح به سازندگان داخلي، به خودکفايي دست يافته است.»
قطينه در ادامه به جذب نيروهاي بومي اشاره مي کند و مي افزايد: «وقتي کسي در يک منطقه ساکن باشد، به او بومي گفته مي شود. حال کسي که متولد شيراز است و چند سال در آبادان زندگي کرده، بومي اين منطقه به شمار مي آيد. با توجه به اين تعريف، مي توان گفت که اکنون 300 نفر در کارگاه مرکزي فعاليت دارند که از اين تعداد 99 درصد بومي هستند. جذب بوميان کمک مي کند تا در شرايط اضطراري و در کوتاه ترين زمان، از دانش متخصصان استفاده کنيم. مصداق اين امر به سال 1394 باز مي گردد که يکي از دستگاه هاي مبدل حرارتي، خردگي شديد پيدا کرده بود و بايد تعويض مي شد که هزينه اي نزديک به 100 ميليون تومان داشت؛ ولي با تکيه بر توان داخل توانستيم آن را با 6 ميليون تومان تعمير و وارد سرويس کنيم.»
تعمير تجهيزات جنگي
بعد از صحبت با رئيس کارگاه مرکزي، با مسعود مجد، يکي از باسابقه ترين کارکنان کارگاه مرکزي وارد صحبت مي شوم که از 14 سالگي به صنعت نفت آمده است. او به مدت 2 سال دوره هاي آموزشي لازم را در آموزشگاه فني حرفه اي پالايشگاه گذراند و در پايان دوره و بر اساس نمره اي که در آزمون کتبي کسب کرد، در کنار استادکاري ماهر، دو سال ديگر هم کارآموزي کرد و بعد از چهار سال به صورت ثابت مشغول به کار شد و به مرور زمان تجربه کسب کرد، به طوري که امروز به يک نيروي کارآزموده فني تبديل شده است.
او بيشترين خاطره دوران کاري خود را به دوران جنگ تحميلي مربوط مي داند و مي گويد: «در اين دوران، علاوه بر وظيفه اصلي خود در پالايشگاه، ادوات جنگي مانند شني تانک و صفحه کلاچ تانک را هم تعمير مي کرديم و کار تعمير لوله هاي خمپاره انداز را هم کارکنان فني انجام مي دادند و به طور کلي با تمام توان مقابل دشمن ايستاديم.»
يکي از تجربه هاي مسعود مجد به تعمير الکتروموتور نيروگاه شهر آبادان اختصاص دارد که بالانس آن به دستگاهي مخصوص نياز داشت. او مي گويد: «با تکيه بر تجربه دوران کاري خود و با کمک ديگر همکاران توانستيم آن را تعمير کنيم. از آن زمان تاکنون 5 سال مي گذرد و خدا را شکر مشکلي هم پيش نيامده است.»
نسل سوم صنعت نفت
در ادامه بهروز باورصاد، سرپرست بخش برق شرکت پالايش نفت آبادان به ميان صحبت مي آيد. او سابقه اي 31 ساله دارد و خود را نسل سوم صنعت نفت معرفي مي کند و مي گويد: «زماني که در زادگاهم (مسجد سليمان) نفت پيدا شد، انگليسي ها ساکنان و مالکان زمين هايي را که نفت در آنجا استخراج شده بود، براي نگهداري از وسايل و امکاناتي که در چاه نصب کرده بودند، استخدام مي کردند که پدر بزرگم جزو يکي از آنها بود. زماني که او فوت کرد، پدرم که 9 سال بيشتر نداشت، جاي پدرش استخدام شد. پس از او من نيز در سال 1367، بعد از بازسازي پالايشگاه آبادان، به عنوان نيروي رسمي مشغول به کار شدم.»
او به جوانان توصيه مي کند: «همانند تعصبي که بزرگان مان در حفظ و نگهداري از اين مرز و بوم داشته اند، ما نيز در صيانت از اين خاک کوشا باشيم که نمونه بارز آن تکيه بر توان داخلي است.»
باورصاد ادامه مي دهد: «گاهي اوقات دستگاه هاي پالايشگاه دچار خرابي مي شود که با مهندسي معکوس، آن را بر طرف مي کنيم. امتيازي که کارگاه برق دارد، اين است که هر قطعه پس از سرويس و تعمير در اين کارگاه، تست مي شود و آناليز ارتعاشي آن گرفته شده و پس از اطمينان از درستي آن، به واحد عمليات برگردانده مي شود.»
سرپرست بخش برق شرکت پالايش نفت آبادان در ادامه به خاطره اي از دوران کاري خود اشاره مي کند و مي گويد: «در اولين بازسازي پالايشگاه، استوک هايي را که از موتورها باز شده بود، در مکاني جمع آوري مي کردند. يک روز استادکارمان ما را به آن مجموعه برد و به قطعاتي اشاره کرد که آنها را جمع آوري کنيم و به کارگاه مرکزي ببريم. دو روز روي آنها کار و يک الکتروموتور جمع کرديم. اکنون نيز من جاي استادکارم را گرفته ام و قطعاتي را که از سال ها قبل بدون استفاده مانده بود، جمع آوري کرده و با کمک همکارانم آنها را روي موتورهايي که نياز به قطعه دارند، نصب و بازسازي مي کنيم.»
تلاش شبانه روزي کارکنان
در کنار کارکنان با سابقه، جواناني نيز در کارگاه مرکزي مشغول به کار هستند که با سابقه کاري کم، خوش درخشيده اند. بذرافشان يکي از آنهاست که از سال 1392 در قسمت مکانيک مشغول به کار شده است. او مي گويد: «من از سال 1392 و از روي اجبار وارد صنعت نفت شدم و به مدت دو سال کمک دست بودم. بعد از ورود به پالايشگاه، اشتياق پيدا کردم و شبانه روز تلاش کردم و اکنون استادکار مکانيک هستم. در اينجا استادکاراني هستند که مي توان از تجربه آنها استفاده کرد. اين به خود جوانان تازه کار باز مي گردد که بخواهند از تجربه اين افراد استفاده کنند يا نه؟ مکانيک پالايشگاه، همانند دريايي است که هرچه پيش برويم، بازهم کم است. کار مکانيکي در اين پالايشگاه همانند مکانيک بيرون نيست؛ چون هر روز يک دانش جديد وارد صنعت نفت مي شود. در يک جمله مي توانم بگويم که پشتکار، زمينه ساز پيشرفت در کارم بود.»
قلب ايمني و آتش نشاني
بعد از صحبت با کارکنان کارگاه مرکزي به سمت کارگاه تعميرات واحد آتش نشاني مي روم. محمود سنجري، استادکار اين واحد است که سابقه اي 30 ساله دارد. او مي گويد:« صفر تا 80 درصد پمپ ها و مانيتورهاي ماشين هاي آتش نشاني در اين کارگاه تعمير مي شود و با تکيه بر توان داخلي توانسته ايم در هزينه صرفه جويي کنيم. به نوعي مي توان گفت که اين واحد، قلب ايمني و آتش نشاني پالايشگاه است. »
گشتي در کارگاه تعميرات واحد آتش نشاني مي زنم و از نزديک با فعاليت آن آشنا مي شوم. در قسمتي از کارگاه تعميرات آتش نشاني، کار تعويض يا بازيابي پودرهاي خاموش کننده انجام مي شود. از سنجري مي پرسم که کار در اين قسمت با چه مخاطراتي روبه روست که در پاسخ مي گويد: « پودرهاي خاموش کننده، حاوي مواد شيميايي است و براي کساني که با آن ارتباط مستقيم دارند، آسيب هاي تنفسي ايجاد مي کند و اگر اين پودرها با محل زخم تماس داشته باشد، باعث ايجاد ناراحتي هاي پوستي مي شود.»
گام آخر
بعد از صحبت با کارکنان کارگاه مرکزي و کارگاه تعميرات واحد آتش نشاني، در راه خروج از پالايشگاه، صحبت هاي آنها را در ذهنم مرور مي کنم. به اين نکته مي رسم که تنها با عشق به کشور است که مي توان تمام مرارت ها و سختي ها را پشت سر گذاشت و در مسير رسيدن به خود کفايي گام برداشت.
امور بازرسي فني، مسئوليت بازرسي و نظارت بر انجام پروژه هاي خطوط لوله، تاسيسات تقويت فشار و توسعه پالايشگاه ها را در صنعت گاز به عهده دارد. افزون بر اين وظيفه، بازرسي از كالاهاي مورد نياز پروژه ها هم تحت نظارت اين امور انجام مي شود. بازرسي فني، ماموريت هايي فراتر از قلمروي شركت مهندسي و توسعه گاز ايران هم دارد و بازرسي از توليد لوله و پوشش مورد نياز شركت هاي گاز استاني و شركت هاي تابعه انتقال گاز هم حسب درخواست تحت نظارت كارشناسان اين امورصورت مي گيرد.در سال هاي اخير تعدادي از کارکنان باتجربه بازرسي فني بازنشسته شده اند و به دليل محدوديت هاي جذب نيرو، هنوز امكان جايگزيني نيروهاي جديد فراهم نشده است. با اين همه كاركنان بازرسي فني در تلاش هستند با همت مضاعف، ماموريت هايشان را در سرتاسر ايران با موفقيت تحقق بخشند. ارژنگ حمدالله زاده، سرپرست بازرسي فني شركت مهندسي و توسعه گاز ايران در گفت وگو با مشعل ضمن بيان برنامه هاي جاري، اهداف فراروي اين شرکت را تشريح كرده است.
درباره روند بازرسي از پروژه ها توضيح دهيد.
برنامه بازرسي ادواري از پروژه ها به صورت ماهانه انجام مي شود. به اين صورت كه هر پروژه حداقل ماهي يك بار مورد بازديد قرار مي گيرد و گزارشي مبسوط براي مديرعامل شرکت و مجري مربوطه ارسال مي شود. در بازرسي هاي ما مواردي نظير وضعيت كيفيت اجراي پروژه ها در بخش لوله گذاري، مونتاژ لوله ها، احداث كانال، جوشكاري لوله ها و اتصالات، شيرآلات، درصد تعميرات جوش، وضعيت راديوگرافي سرجوش ها و اعمال پوشش نوار انقباضي سرجوش ها و پوشش اصلي لوله ها كنترل مي شود. سپس عدم انطباق هايي كه در بازرسي از پروژه ها ديده مي شود، به مجري طرح منعكس مي شود تا او دستور پيگيري و رفع موارد مورد نظر را به مشاور صادر كند. بديهي است كه پيگيري رفع موارد عدم انطباق در بازرسي هاي آتي هم با دقت وجديت و تا رفع تمامي اشكالات دنبال مي شود.
براي استفاده حداكثري از كالاهاي انبار چه تمهيداتي انديشيده ايد؟
استفاده حداكثري از كالاهاي انبار، از مهم ترين موضوع هاي اولويت دار است كه پيرو تاكيدهاي مديرعامل در دستور كار قرار گرفته است. به اين منظور دستورعملي با همكاري معاونت هاي ساختمان، نصب، مهندسي، طراحي همچنين مديريت تداركات کالا تهيه شده است. در اين رويه بازرسي، راهبردهايي دقيق براي استفاده بهينه از كالاهاي انبار پيش بيني شده است تا به تناسب نياز پروژه ها، اقلام به محل اجرا ارسال شوند و به مصرف برسند.
كمي درباره بازرسي هاي حين ساخت توضيح دهيد.
يكي از وظايف اصلي بازرسي شركت، بازرسي حين ساخت لوله هاي مصرفي در پروژه هاي شركت است. ما هم اكنون پنج كارشناس در كارخانه هاي لوله سازي مستقر كرده ايم تا امور بازرسي را براي لوله و پوشش پروژه ها و حتي لوله هاي نيابتي (گازهاي استاني و شركت انتقال) در كارخانه هاي مختلف به انجام برسانند.
بازرسي از كالاهاي عودتي پروژه ها چگونه انجام مي شود؟
يكي از فعاليت هاي ما بازرسي از كالاهاي مازاد عودتي و برگشتي پروژه هاست. از آنجا كه اين اقلام از محل احداث پروژه ها به انبار برمي گردند، ممكن است به نحوي دچار آسيب ناشي از جابه جايي شوند؛ از اين رو ضرورت دارد كه مورد بازرسي قرار گيرند و سلامتشان براي ورود مجدد به انبار تاييد شود.
گاهي نياز است برخي كالاها تعمير شوند، سپس مورد بازرسي و تست قرار گيرند تا پس از اطمينان از سالم بودن، وارد انبار شوند و در پروژه هاي بعدي به مصرف برسند.
نظارت بر آزمايشات هيدرواستاتيك طرح ها چه وضعيتي دارد؟
يكي از وظايف امور بازرسي فني كه به درخواست مجريان طرح هاي شركت انجام مي شود، نظارت بر انجام آزمايشات هيدرواستاتيك خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار است. اكنون نظارت برآزمايشات هيدرواستاتيك خطوط لوله سربيشه-نهبندان، 40 اينچ اتان، خط رابط 56 اينچ عسلويه قطعه اول و دوم خط لوله نهم سراسري و تاسيسات تقويت فشار حسينيه اهواز و كوهدشت با نظارت بازرسي فني درحال انجام است.
آزمايشات حفاظت كاتديك خطوط لوله نيز با نظارت بازرسي فني شركت و با حضور نمايندگان طرح، بهره بردار و پيمانكار انجام مي شود. ما در اين بخش بر تست هاي پوشش خطوط لوله نظارت مستمر داريم و با تاييد بازرسي، آزمايش هاي پوشش به بهره بردار تحويل مي شود.
بازرسي فني چه فعاليت هايي در كميته هاي خارج از شركت دارد؟
ما علاوه بر مشاركت در تدوين استانداردها و مشخصات فني شركت ملي گاز ايران IGS))در بخش لوله و اتصالات، بخش الكتريكال و پوشش ودر كميته هاي تدوين استاندارد شركت نفت (IPS) در بخش تجهيزات مكانيكي ثابت و پوشش ها فعاليت داريم.
فعاليت در كميته هايNET و همكاري در تدوين استانداردهاي مرتبط، حضور در كميته هاي راهبردي جوش وNDT شركت گاز، همچنين پايش عملکرد شركت هاي بازرسي شخص ثالث فعال در پروژه هاي شرکت مهندسي و توسعه گازايران، از ديگر ماموريت هاي بازرسي فني شركت است.
درباره چالش هاي بازرسي فني بگوييد.
علاقه منديم فعاليت ها را با وسعت بيشتري انجام دهيم. از آنجاكه بيشتر فعاليت هاي ما با محوريت كارشناس انجام مي شود، نيازمند كارشناسان باتجربه و ماهر در حوزه هاي مكانيك، متالورژي ، برق و ابزاردقيق، جوش وNDT هستيم تا بتوانيم ماموريت هاي ابلاغ شده و رسالت نظارتي را به نحو احسن انجام دهيم. اميدواريم با همكاري مديريت محترم منابع انساني بتوانيم نيروهاي زبده و كيفي را جذب و در سمت هاي خالي مستقر كنيم تا هرچه بهتر پاسخگوي ماموريت هاي نظارتي گوناگون باشيم.
مشعل صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در اين صنعت، مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است. از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنايع، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند. ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند موجب بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي پالايشگاه شود. با بهره مندي از نکات درس آموزي از حوادث، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي درس آموزي از حوادث صنعت نفت کشورمان و جهان، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه گاز گرفتگي و سقوط از ارتفاع داخل راکتور را مي خوانيد:
در يکي از روزها، اداره ايمني براي گروه هاي داربست بند، سرپرست آنها و آتش نشان آماده در محل کار، اقدام به برگزاري جلسه T.B.M(جلسه کوتاه ايمني) مي کند. پس از آن چهار گروه دو نفره داربست بند در راکتور و پلت فرم فوقاني آن مستقر و با تقسيم کار سرپرست، اقدام به باز کردن قطعات داربست هاي مستقر در راکتور مي کنند؛ ضمن آنکه اين روند در حضور سه گروه دو نفره آتش نشان آماده امداد و نجات، که به طور نوبتي و با تناوب چند ساعته در مجاورت منهول مستقر شده اند، صورت پذيرفته است. روند تخليه قطعات داربست تا حوالي ظهر ادامه مي يابد تا اينکه از دو نفر گروه اول مستقر در راکتور، يک نفر از راکتور خارج و هنگامي که نفر دوم آماده خروج از راکتور مي شود، انتهاي (پرس شده) شيلنگ هواي فشرده متصل به ماسک (تمام صورت)، دراثر گير کردن به لبه هاي آزاد پله هاي نردبان، کشيده شده و از قسمت کوپلينگ خارج مي شود و با توليد صداي نشاني از تخليه هواي فشرده، آتش نشان ياد شده را متوجه قطع جريان هواي فشرده (به ماسک مصدوم) مي کند. در اين هنگام، نفر آتش نشان براي امداد رساني به داربست بند مصدوم، با ماسک تمام و در حضور آتش نشان آماده به کار ديگر در محل، وارد راکتور مي شود، از اين رو به دليل تعجيل در پايين رفتن، استقرار نردبان غير ايمن و نبود سامانه متوقف سقوط (F.A.S) در محل، تعادل خود را از دست داده و از نردبان با طول 18 متر سقوط آزاد مي کند. او پس از 18 متر سقوط در داخل راکتور داربست نيمه کاره مستقر در راکتور فرود مي آيد. در اين هنگام آتش نشان آماده ديگر، بلافاصله وضعيت اضطراري را به آتش نشاني اطلاع رساني کرده و در فاصله کوتاهي، همکاران ديگر شيفت آتش نشاني به بالاي راکتور رفته، ضمن درخواست قطع تزريق گاز ازت و تزريق هواي فشرده به راکتور، عمليات نجات را آغاز و در ابتدا آتش نشان سقوط کرده و سپس داربست بند مصدوم را از راکتور خارج و پس از اعزام به بهداري، براي ادامه درمان به بيمارستان شهر منتقل مي کنند تا تحت درمان تکميلي قرار گيرند، ليکن آتش نشان سقوط کرده به دليل شدت جراحات وارده، جان خود را از دست مي دهد.
علل اصلي حادثه
• عدم استفاده از سيستم حفاظت از سقوط: شامل طناب نجات عمودي مجهز به گيره متوقف کننده سقوط براي تردد عمودي در راکتور.
• استفاده از نردبان ثابت غير ايمن در داخل راکتور: به جاي استفاده از نردبان ثابت داراي دو تيرک عمودي در طرفين پله ها و (حتي الامکان نصب حفاظ روي آن) از Monkey ladder استفاده شده که پله هاي آن نيز عرض يکسان نداشتند.
• رعايت نکردن برخي الزام هاي راهنماي ورود به فضاهاي بسته وزارت نفت به صورت ارزيابي ريسک ناقص
• عدم بررسي دقيق شرايط کار قبل از صدور مجوز کار: اين فرآيند به صدور پرميت نامناسب منجر شده، به طوري که در قسمت احتياط هاي لازم، عبارت هاي« لزوم نصب و استفاده از سيستم متوقف کننده سقوط» و « نصب نردبان ثابت ايمن در راکتور» درج نشده است.
• عدم سرپرستي و کنترل متناسب کار از سوي مجموعه سيستم هاي نظارتي و اجرايي
راه هاي پيشگيري از حوادث مشابه
• رعايت کامل مفاد دستور عمل کار در ارتفاع وزارت نفت، بخصوص نصب و استفاده از سامانه متوقف کننده سقوط
• نصب و استفاده از نردبان ثابت داراي دو تيرک عمودي در طرفين پله ها و نصب حفاظ روي آن (قفس ايمني ) براي ترددهاي عمودي در ظروف و...
• ارزيابي دقيق ريسک واحدها، بويژه در قالب رعايت بند 6-1 الزامات مندرج در راهنماي ورود
به فضاهاي بسته وزارت نفت و همچنين توجه ويژه و نظارت کامل به اجراي کامل مفاد ارزيابي ريسک
• رعايت مفاد دستورعمل جامع صدور پروانه هاي کار پالايش و پخش از سوي صادرکنندگان پرميت، بخصوص بررسي شرايط کار به طور دقيق و در صورت لزوم، ثبت موارد احتياطي در پرميت قبل از صدور آن.
• با توجه به اينکه اتصال دائم شيلنگ هاي هوا به اجزاي کوپلينگ هاي مربوط با بسته هاي پرسي، در روند استفاده هاي مکرر و بروز آسيب هاي غير محسوس به اين اتصال، غير قابل رويت و رگلاژ بوده و همچنين امکان ترميم و تعمير آسان و فوري آن را به مسئولان مربوطه نمي دهد، از اين رو پيشنهاد مي شود در خصوص استفاده از بست هاي غير دائم (آچار خور) ضمن در نظر گرفتن ساير موارد (استحکام لازم، جنس مناسب، مباحث ارگونوميک مربوطه) در دستور کار قرار گرفته و استانداردهاي لازم رعايت شود.
• پيشنهاد مي شود براي انجام عمليات نجات (براي محيط هاي بسته) از سه پايه مخصوص و سيستم هاي ترکيبي يا مستقل بالا و پايين بردن نفرات بهره گيري شود و مهمتر اينکه براي اطمينان و حفاظت کامل از منابع انساني که بزرگترين سرمايه هاي سيستم هستند، از سيستم هاي حفاظتي جايگزين نيز استفاده شود.
• انجام ندادن فعاليت هاي با ريسک بالا در روزهاي تعطيل با توجه به دستور عمل هاي ابلاغي و نبود امکان نظارت و پشتيباني مناسب
• انجام رزمايش هاي بيشتر امداد و نجات به منظور کسب مهارت و آمادگي لازم براي فعاليت هاي با ريسک بالا، بخصوص کار در فضاي بسته و کار در ارتفاع.
مشعل پژوهشكده علوم زمين در پژوهشگاه صنعت نفت شامل سه بخش زمين شناسي، ژئوفيزيک و ژئوشيمي مي شود و داراي يک ماموريت کاملاً مشخص با عنوان مطالعات اکتشافي منابع هيدروکربني است، بنابراين وجود اين پژوهشكده با ساختار و ماموريت ذکر شده، از الزام هاي پژوهش و توسعه صنايع بالادستي بوده و حلقه اصلي و آغازين اکتشافات هيدروکربني به شمار مي رود. به سراغ بيژن بيرانوند، رئيس پژوهشكده علوم زمين پژوهشگاه صنعت نفت رفتيم و از او در خصوص ساختار اين پژوهشكده پرسيديم.
پژوهشکده علوم زمين از چه سالي و با چه ساختاري شروع به فعاليت کرد؟
پژوهشكده علوم زمين تا قبل از سال 1379 صرفا با محوريت گروه پژوهش ژئوشيمي و همکاري کارشناساني از زمين شناسي و ژئوفيزيک فعاليت داشت و از اين سال به بعد، با تشکيل دو واحد زمين شناسي نفت و ژئوفيزيك شکل منسجم تري به خود گرفت تا اينکه در سال 1385 ساختار استاندارد اخير خود را آغاز کرد.
اگرچه اين ساختار در نگاه اول، مشخصات يک ساختار وظيفه اي را نشان مي دهد؛ اما متناسب با راهبردهاي پژوهشي و عملکرد خود، بخوبي نشان داده است که داراي ساختاري مرکب و متشکل از ساختارهاي وظيفه اي، ماتريسي و پروژه محور است. به عنوان مثال با اجراي پروژه هاي سطح يک، ساختار پروژه محور را نمايش مي دهد، در اجراي اغلب پروژه هاي سطح دو به صورت ماتريسي عمل مي کند و در بخش خدمات فناورانه ساختاري با عملکرد وظيفه اي از خود نشان مي دهد. چنين ساختاري، انعطاف و قابليت لازم در اجراي راهبردهاي فناورانه سازمان، پويايي و قدرت رقابت با رقباي داخلي و خارجي را به اين پژوهشکده بخشيده است.
جايگاه اين پژوهشكده در پژوهشگاه صنعت نفت به چه صورت است؟
بررسي آماري انجام شده روي داده ها و اطلاعات 13 سال گذشته (1384 تا 1397) پژوهشگاه نشان مي دهد كه پژوهشكده علوم زمين با داشتن حداکثر 4 درصد نيروي انساني کل پژوهشگاه، با اختصاص 28 درصد از مبلغ کل قراردادهاي اين سازمان به خود، بيشترين مشارکت ممکن را در عملکرد پژوهشي و جذب مشتري داشته است. اين پژوهشكده با ايجاد نوآوري در فعاليت هاي مرتبط در بازه زماني ذکر شده، ضمن افزايش دو برابري سبد مشتريان، با داشتن بالاترين سرانه عملکرد، سال ها رتبه نخست کارآيي موثر را در پژوهشگاه به خود اختصاص داده است. همچنين بيش از 95 درصد درآمد اين پژوهشكده از محل پروژه هاي پژوهشي بوده و اصولاً خدمات فناورانه قابل انجام در آن نيز در خدمت پروژه هاي پژوهشي است. بنابراين مهمترين وجه تمايز اين پژوهشکده، پژوهشي و متقاضي محور بودن پروژه ها و طرح هايي است که دائم در حال تحول و تکامل هستند.
فعاليت هاي سطح يک پژوهشکده شامل چه فعاليت هايي مي شود؟
فعاليت هاي سطح يك پژوهشکده ما شامل پروژه ها يا طرح هاي چند بعدي و تلفيقي است كه صرفاً بر اساس منابع و توانمندي هاي داخلي پژوهشکده به طور کامل قابل اجراست و به ايجاد شبکه و استفاده از منابع و قابليت هاي خارج از پژوهشکده نياز دارد.
ويژگي شاخص اين دسته فعاليت ها، انتقال دانش، تكنولوژي و افزايش توانمندي کارکنان اين مجموعه است. به طور مثال، کسب دانش و تكنولوژي لازم در زمينه شناسايي منابع نامتعارف هيدروکربني (شيل و هيدرات گازي)، ساخت مدل ديناميک حوضه و سيستم هاي هيدروکربني و ساخت مدل يکپارچه افق هاي مخزني در مقياس ناحيه اي، از مهمترين دستاوردهاي اجراي چنين طرح هايي در پژوهشکده علوم زمين است.
طول مدت اجراي اين طرح ها غالباً بيش از سه سال بوده و متناسب با حجم و گستردگي فعاليت هاي مربوط گاهي تا پنج سال هم به طول مي انجامد. بنابراين طرح هاي اخير را مي توان به نوعي فرا مديريتي دانست که براي انجام موفق آنها بايد برنامه ريزي، اجرا، نظارت و کنترل بر اساس اصول مديريت پروژه باشد تا با تغييرات مديريتي، دچار هيچ گونه مشکلي نشوند.
تقسيم بندي پروژه ها بر اساس چه شاخص هايي انجام مي شود؟
نوآوري، ايجاد شبکه، خلق فناوري، انتقال دانش و تکنولوژي همراه با تامين منافع سازمان، مهمترين شاخص هاي تفکيک اين سطح فعاليت هاست.
چند پروژه رتبه يك انجام شده يا در حال انجام است؟
اين نوع پروژه هاي پژوهشکده علوم زمين از سال 1390 آغاز شد که شامل طرح مرواريد خليج فارس، طرح هيدارت گازي، طرح دشت آبادان و طرح شيل هاي گازي است. تمامي اين طرح ها با موفقيت به پايان رسيده و بتازگي طرح هيدرات گازي 2 نيز آغاز شده است؛ البته 2 طرح از نوع طرح مرواريد خليج فارس در مرحله تصويب خواهي و يک طرح از گروه منابع نامتعارف نيز در مرحله پيشنهاد پروژه داريم.
در طرح مرواريد چه اقدام هايي از سوي پژوهشگاه صنعت نفت اجرايي شده است؟
طرح مرواريد خليج فارس که براي اولين بار در کشور اجرا شد، بزرگترين پروژه مدل سازي حوضه و سيستم هاي هيدروكربني در منطقه خاورميانه و از نظر پيچيدگي، وسعت و ابعاد جزو پنج پروژه اول دنيا در نوع خود است. كارفرماي اين طرح، شركت نفت فلات قاره ايران و اسپانسر اصلي آن نيز شركت ملي نفت ايران بود كه با حمايت پژوهش و فناوري شركت ملي نفت ايران انجام شد.
طبيعتاً برآورد كمي و كيفي همه منابع هيدروكربني در ناحيه خليج فارس و درياي عمان، مهمترين خواسته شرکت نفت فلات قاره ايران از انجام اين طرح بود. از اين رو بنا به اهميت موضوع و همچنين جديد بودن نوع کار در ايران، اين طرح با همکاري دو شركت اصلي صاحب دانش و تکنولوژي مرتبط آغاز شد و در کنار آنها دو تيم داخلي روي دو نرم افزار تخصصي مدل سازي به منظور انتقال دانش مشغول به کار شدند که خوشبختانه آمادگي لازم براي اجراي کارهاي مشابه در پژوهشکده احساس مي شود.
در ساير بخش ها نيز از توانايي و قابليت هاي موجود در داخل پرديس و گاه از شركت هاي صاحب نام داخلي استفاده شده که در اين بين، پژوهشكده علوم زمين با توجه به منابع و توانمندي هاي موجود، بسياري از فعاليت هاي پژوهشي طرح را در گروه هاي ژئوشيمي، ژئوفيزيك و زمين شناسي به انجام رساند و در نهايت با رضايتمندي کارفرما و شناسايي منابع عظيمي از گاز و نفت به پايان رسيد.
اين طرح بزرگ پژوهشي طي دو سال پياپي در نمايشگاه بين المللي نفت تهران حضوري فعال داشت و در سال 1396 به عنوان طرح پژوهشي برتر شرکت ملي نفت ايران شناخته شد. نتايج نهايي طرح مرواريد خليج فارس، ارائه تجارب حاصل از آن به ساير شرکت هاي اکتشافي و عملياتي و همچنين رضايتمندي مقامات عالي رتبه وزارت نفت از عملکرد پژوهشگاه صنعت نفت، باعث تکرار آن در ساير حوضه هاي نفتي کشور خواهد شد.
آيا مي توان نتايج كاربردي و عملياتي اين پروژه را در ديگر طرح هاي مشابه مورد استفاده قرار داد؟
قطعاً مي توان اين کار را انجام داد و بر همين اساس از سال 1394 نتايج كلي و پيشرفت هاي به دست آمده از اين طرح، براي مديران و کارشناسان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مديريت اكتشاف و شركت ملي نفت مناطق مركزي ايران ارائه و پيشنهاد فني انجام طرح هاي مشابه براي اين شركت ها در حوضه هاي تحت مديريت آنان نيز ارسال شد كه خوشبختانه با استقبال روبه رو بوده که اميدواريم در آينده نزديك شاهد اجراي آن در ساير حوضه ها باشيم.
پروژه هاي ديگري که در سطح يك انجام شده است ، كدامند؟
طرح ديگري كه در اين سطح انجام شده، پروژه هيدرات گازي بود. يكي از دلايلي كه باعث مطرح شدن اين پروژه در سطح ملي و بين المللي شده، كشف ذخاير عظيم منابع نامتعارفي از نوع هيدرات گازي در درياي عمان براي اولين بار در كشور بود. اين نتايج ارزشمند از يک طرف و رضايتمندي كارفرماي آن (مديريت اكتشاف) از سوي ديگر باعث علاقه مندي طرفين بر اجراي طرح هيدرات گازي 2 شد.
از ديگر طرح هاي سطح يک مي توان به مدل سازي يكپارچه افق هاي مخزني گروه بنگستان در دشت آبادان اشاره کرد. اين طرح نيز علاوه بر مدل سازي سه بعدي محيط رسوبي افق هاي مورد مطالعه، موفق به انجام مدل سازي مخزني مبتني بر چينه شناسي سکانسي پايه لرزه اي براي اولين بار در کشور شده است.
پژوهشگاه چه اقدام هايي در زمينه مطالعات منابع نامتعارف انجام داده است؟
چهارمين طرح سطح يك پژوهشکده علوم زمين، در زمينه منابع نامتعارف هيدروكربني است كه اين طرح نيز براي اولين در ايران انجام شد. موضوع مورد مطالعه در اين طرح، شناسايي و ارزيابي منابع شيل گازي در ناحيه لرستان بود که از سوي مديريت اكتشاف (کارفرما) و پژوهشگاه صنعت نفت (مجري) با محوريت پژوهشکده علوم زمين انجام شد. اين طرح از تمامي ويژگي هاي طرح سطح يک، بخصوص شبکه قوي داخلي و بين المللي برخوردار بود که در شهريور ماه 1397 با رضايتمندي بالاي 95 درصدي کارفرما به اتمام رسيد. خوشبختانه اجراي دو طرح موفق هيدرات گازي و شيل هاي گازي و ادامه اين مطالعات با هيدرات 2 و پيشنهادهاي فني ديگر در زمينه شيل گازي، شيل هاي نفتي و گازهاي محبوس در زغال سنگ ها در 10 سال اخير از سوي پژوهشكده علوم زمين، زمينه تحقيقاتي مناسبي را در اين ارتباط فراهم و ما را به قطب اصلي اکتشافات منابع نامتعارف کشور تبديل کرده است.
پژوهشکده چه برنامه اي براي استفاده از نتايج اين طرح ها دارد؟
همانطور که قبلاً نيز اشاره شد، بخشي از چشم انداز پژوهشكده علوم زمين طي چهار سال پيش رو، رساندن اين چهار حوزه فعاليتي به سطح استاندارد و مجهز کردن خود به توانمندي هاي لازم در زمينه هاي فني و تكنولوژيكي مرتبط، به منظور ارائه در سطح بين المللي است. قطعاً متخصصان و همکاران پرتلاش ما در پژوهشكده علوم زمين به اين سطح از خودباوري رسيده اند که ما مي توانيم در زمينه ارائه خدمات فني به كشور هاي همسايه، پيشگام باشيم.
اشاره اي هم به پروژه ها و طرح هاي سطح 2 داشته باشيد.
اين دسته از پروژه ها که همسو با سياست هاي سازمان هستند نيز در هر يك از گروه هاي پژوهشي و يا با همکاري دو يا هر سه گروه پژوهشي متناسب با تخصص و توانمندي هاي موجود تعريف شده و قابليت اجرا دارند. پروژه هايي از قبيل مطالعات زمين شناسي دشت گنبد و گرگان با شرکت نفت خزر، مطالعات زمين شناسي دشت مغان با مديريت اکتشاف، مطالعات ژئوشيمي ميادين چلينگر، گرنگان و شادگان با مناطق نفت خيز جنوب، ارزيابي ژئوشيميايي نمونه هاي چاه هاي اکتشافي با مديريت اکتشاف و مطالعه پيشرفته ژئوفيزيكي ميدان ابوذر با شرکت نفت فلات قاره ايران از نمونه هاي در حال انجام است. با استناد به عملکرد 18 ساله اين مجموعه پژوهشي، گروه پژوهشي زمين شناسي نفت علاوه بر ايفاي نقش اصلي در طرح هاي سطح يك پژوهشکده، بيشترين پروژه هاي پژوهشي سطح دو (50 پروژه) را به نيز به انجام رسانده است.
به منظورتسهيل درسوخت رساني، 100دستگاه نفتکش به ناوگان حمل و نقل سوخت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي اضافه شده است.
اين مهم باتوجه به نياز وضرورت عملياتي براي تامين و تکميل مخازن نيروگاه ها، همچنين برداشت بنزين از مبادي تعيين شده در دستور کار شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي قرارگرفته است.
به همين منظورشرکت هاي حمل و نقل با توجه به سهميه هاي تخصيصي به آنها و با احراز آمادگي هاي فني و ايمني، نسبت به کارگيري اين تعداد نفتکش اقدام کردند.
هم اکنون نفتکش هاي بخش حمل و نقل درمنطقه خراسان رضوي با جذب اين تعداد، به 560 دستگاه افزايش يافته است.
همزمان با آغاز فصل سرما، نفت سفيد روستاهاي سخت گذر و خانوارهاي مصرف کننده منطقه اردبيل براي ذخيره سازي در فصل سرما، تامين و توزيع شده است.
در مناطق سخت گذر استان اردبيل دوميليون و 865 هزار ليتر نفت سفيد توزيع شده که 100 درصد سهميه پيش بيني شده است.منطقه اردبيل 18هزارخانوار مصرف کننده نفت سفيد دارد که توزيع اين فرآورده نفتي را با 6 ناحيه (مرکزي، خلخال، پارس آباد، گرمي، بيله سوار و مشگين شهر) از طريق300 فروشندگي فعال انجام مي دهد.شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل همچنين دراطلاعيه اي از مصرف کنندگان نفت سفيد خانوارهاي عادي وسخت گذر خواسته است که کالابرگ شماره 21 ذخيره سوخت زمستاني (سهميه آبان و آذرماه) را از فروشندگي هاي محل سکونت خود دريافت کنند.
مجري طرح کهاب شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي از تجهيز بيش از 97 درصد مجاري عرضه کشور(حدود 3700 جايگاه) به تجهيزات و ادوات مورد نياز کنترل بخار بنزين (STAGE I) خبر داد.
فرهاد عبدالله پورگفت:اجراي طرح کهاب(کاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخار بنزين) افزون برجلوگيري از اتلاف بنزين، بهبود وسالم سازي محيط زيست را در پي دارد و به همين منظور شناسايي و کنترل مکان هاي انتشار بخار بنزين از زمان دريافت و ذخيره بنزين در انبارهاي نفت تا تحويل آن به مصرف کننده در جايگاه ها در دستور کار اين شرکت قرار گرفته است.
وي تاکيد کرد:اجراي سامانه stage II + vapor saver در تعدادي از جايگاه هاي سطح کشور و تجهيز پنج هزاردستگاه تانکرحمل زميني بنزين به تجهيزات هدايت و نگهداري بخار بنزين، از ديگر اقدام هاي انجام شده تاکنون است.
عبدالله پور به طراحي و نصب سامانه بازيافت بخار بنزين (VRU) در يکي انبارهاي نفت تهران (شمال غرب) به شيوه تبريدي اشاره و تصريح کرد:قابليت اين سامانه، جلوگيري از ورود روزانه 6هزارمترمکعب بخار بنزين به هوا و بازيافت روزانه حدود 9هزار ليتر بخار بنزين است.
وي با اشاره به نصب سامانه بازيافت بخار بنزين در انبار نفت شهر کرج به شيوه غشايي افزود: قابليت اين سيستم جلوگيري از ورود روزانه چهار هزار متر مکعب بخار بنزين به هوا است و حدود 6 هزار ليتر در روز نيز از بازيافت بخار بنزين، استحصال مي شود.عبدالله پور تغيير کاربري سامانه بازيافت بخار بنزين در انبار نفت شهر بندرعباس به شيوه جذبي و طراحي و نصب اين سامانه (به همين روش) همچنين تغييربازوهاي بارگيري درانبار نفت کلانشهراصفهان را از ديگر اقدام ها برشمرد و از شروع عمليات اجرايي نصب سامانه بازيافت بخار بنزين به شيوه جذبي در انبار نفت چهارکلانشهر تبريز، مشهد، اراک و اهواز خبر داد.
عبدالله پور همچنين به برگزاري سه دوره آموزشي در بندرعباس و بابلسر اشاره کرد و افزود:اين دوره ها با محوريت «آشنايي و نظارت بر طرح» معادل 6 هزار و 480 نفرساعت بوده که براي کارشناسان اچ اس اي مناطق در مدت 9روز برگزار شده است.
گرمکن هاي کاتاليستي با هدف گرمايش تجهيزات و جلوگيري از يخ زدگي تاسيسات ايستگاه هاي تقليل فشار گاز در استان سمنان، نصب و راهاندازي شدند.
عليرضا شريفي نژاد، مديرعامل شرکت گازاستان سمنان ازطراحي، ساخت ونصب گرمکن هاي کاتاليستي درايستگاه هاي تقليل فشار درون شهري (TBS) اين استان خبر داد وگفت:اين طرح پژوهشي با هدف گرمايش تجهيزات درايستگاه هاي TBS وجلوگيري از يخ زدگي آنها درفصل سرد سال اجرا شده است.وي گفت: با استفاده از تابش مادون قرمز ايجاد شده در هيترهاي تابشي کاتاليستي مي توان گرمايش موضعي ايجاد کرد و به دليل انتقال گرما با روش تابش مادون قرمز، هيترهاي تابشي کاتاليستي، در سخت ترين شرايط و قوانين زيست محيطي قابل فعاليت هستند.مديرعامل شرکت گازاستان سمنان با اشاره به اهميت اين دستگاه در صنعت گاز، بر لزوم توجه به استفاده از سيستم هاي نوين با فناوري هاي روز به منظور کاهش ميزان مصرف انرژي درکنار کاهش آلاينده هاي زيست محيطي تاکيد کرد.به گفته شريفي نژاد، ايمني بالاتر به واسطه کاهش دماي احتراق و حذف شعله، کاهش ميزان مصرف انرژي به دليل راندمان بالاي هيتر، کاهش آلاينده ها، همچنين ايجاد زمينه براي توسعه پايدار وتداوم گازرساني پايدار از جمله نتايج مثبت استفاده از فناوري احتراق کاتاليستي به عنوان سيستم جايگزين گرمايشي در ايستگاه هاي گازي است.
لوله هاي گيت ولو مسير خط 26 اينچ فرآورده هاي نفتي حدفاصل بندرعباس - رفسنجان بازسازي و تعويض شد.
رئيس واحد مهندسي تعميرات و نگهداري خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس گفت: با توجه به خوردگي بالا و اخلال در روند انتقال فرآورده ها، بازسازي و تعويض لوله هاي 2/1 و 4/3 گيت ولو شماره دو مسير خط 26 اينچ فراورده هاي نفتي در دستور کار واحد مهندسي تعميرات و نگهداري خط قرار گرفت.
ناصر پوربندري با بيان اين که عمليات بازسازي با رعايت استانداردها و نکات ايمني بدون هيچگونه ريخت و پاش مواد انجام شده است، افزود: انجام اين عمليات در بهره برداري مستمر و پايدار انتقال فرآورده هاي نفتي، نقش مهم و تاثير گذار دارد.
رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران گفت:ميزان حوادث ناشي از مصرف نادرست گازطبيعي درسال گذشته نسبت به سال پيش از آن 23درصد کاهش داشته است.
محمدرضا يوسفي پور افزود:سرانه حوادث مرگ خاموش دراين سال نسبت به سال 95 به ازاي هر خانواريا مشترک 23 درصد کاهش را نشان مي دهد.
وي گفت: با وجود آن که ايمني لوله کشي داخل منازل ازسال 82 مسئوليت کنترل به عهده سازمان نظام مهندسي گذاشته شده است، شرکت ملي گاز ايران همچنان يکه تاز فرهنگ سازي مصرف گاز است و براي گسترش اين فرهنگ به همکاري ديگرسازمان ها نياز دارد.يوسفي پور با اشاره به اين که شرکت ملي گاز هرسال يک کتاب80 صفحه اي درباره حوادث گازمنتشرمي کند، تصريح کرد:سالانه به طور ميا نگين چهار درصد به تعداد مشترکان گاز کشور اضافه مي شود.
رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز با بيان اين که از سال 89 تا سال 96 افت وخيز زيادي درميزان حوادث مشترکان وجود داشته است، دودکش ها، نبود تهويه مناسب، استفاده از وسايل پخت و پز براي گرمايش محيط و نواقص وسايل گازسوز را از مهم ترين عوامل توليد منوکسيدکربن و بروز حوادث عنوان کرد.
وي تاکيد کرد: مردم بايد هنگام استفاده از وسايل گازسوز نکات ايمني را رعايت کنند و به تهويه خانه توجه داشته باشند.
يوسفي پور گفت: خراسان شمالي و سمنان سال گذشته همچنان در رده پرحادثه ترين استان هاي کشور ازلحاظ مصرف نادرست گازطبيعي بودند.
به گفته وي، استان هرمزگان به عنوان استان بدون حادثه شناخته شده و استان تهران نيز در رديف استان هاي کم حادثه قرار گرفته است.
مدير اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران يادآور شد: بنابر آمار شرکت ملي گازايران، استان سيستان و بلوچستان نيز درسال 95 هيچ حادثه ناشي از انتشار گازطبيعي نداشته، اما با گازرساني به اين استان، به جمع استان هاي پرحادثه پيوسته است.يوسفي پوربا بيان اين که از94 تا 96، دو هزار و 500 ميليارد مترمکعب گاز منتقل و توزيع شده است، تصريح کرد:اين حجم گازسبب شده است تا ازحجم مواد آلاينده درکشور1800 ميليون تن کاسته شود.
به گفته يوسفي پور، کتابچه ايمني از طرف شرکت ملي گاز هر سال براي 31 استانداري، سازمان نظام مهندسي تهران، اورژانس، بيمه ها و سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني ارسال مي شود.وي با تاکيد بر اين که از ساير سازمان ها نيز انتظار همکاري مي رود، اظهارکرد: فرهنگ سازي، مشارکت درآموزش، تجهيزآمبولانس ها به دستگاه آشکارسازگازسمي منوکسيدکربن، تسريع دراجرايي کردن مبحث 22 مقررات ملي ساختمان، همچنين بازنگري و به روز رساني مبحث 17 مقررات ملي ساختمان، نظارت مسئولان ونمايندگان سازمان نظام مهندسي در الزامات ايمني و توليد محصولات گازسوز ايمن از جمله اقدام هايي است که ديگر سازمان هاي مربوط مي توانند براي کاهش حوادث ناشي از گاز انجام دهند.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان از ذخيره سازي مطلوب سوخت زمستاني براي بيش از 6500 مشترک روستايي در اين منطقه خبر داد.
امين روستايي گفت: با بررسي هاي انجام شده و در نظر گرفتن شرايط جوي حاکم بر منطقه، فرآورده نفت سفيد به ميزان لازم در انبارهاي نفت ايثارگران و نوشيجان ذخيره شده ومشکلي در تأمين سوخت مشترکان براي فصل زمستان وجود ندارد.وي افزود:از ابتداي امسال تا پايان آبان ماه حدود 10 ميليون و 400 هزار ليتر نفت سفيد به مقاصد مصرف ارسال شده است که از 35 درصد کاهش مصرف آن نسبت به مدت مشابه سال قبل حکايت دارد.روستايي تاکيد کرد:اين کارمهم با پايش مستمر و به موقع مصرف کنندگان واقعي و جلوگيري ازعرضه سوخت خارج ازشبکه از سوي همکاران تلاشگر منطقه ميسر شده است.مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان بااشاره به برنامه ريزي هاي لازم به منظور ارسال به موقع فرآورده به روستاهاي فاقد انشعاب گاز طبيعي به ويژه روستاهاي سخت گذر گفت: با توجه به برودت هوا در روزهاي پيش رو، لازم است روستاييان براي دريافت سهميه نفت سفيد خود براساس کالابرگ دريافتي به فروشندگي ها مراجعه کنند و اين اقدام را به آينده موکول نکنند.
14جايگاه عرضه سوخت از ابتداي امسال تاکنون، در نواحي داخلي و حومه شهر تهران راه اندازي شده است.
با افتتاح اين جايگاه ها، 33 سکو مشتمل بر 29 سکوي عرضه بنزين با 72 دستگاه تلمبه و چهارسکوي نفت گاز با11دستگاه تلمبه، سوخت رساني به خودروهاي شهروندان را انجام مي دهند.با راه اندازي اين جايگاه ها، 191نازل عرضه فرآورده نيزبه چرخه سوخت رساني منطقه تهران افزوده شده است.با توجه به بار ترافيکي موجود در استان تهران، راه اندازي اين جايگاه ها روند سوخت گيري خودروها به ويژه در مبادي ورودي و خروجي شهر را شتاب بخشيده است.
شماره جايگاه هاي عرضه سوخت استان تهران باراه اندازي اين جايگاه ها، به 317جايگاه رسيده است.
نخستین پروژه مکانیسم توسعه هوای پاک CDM کشور به منظور کاهش کربن در هوا طی چند سال گذشته از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران اجرا شده است.
ایمان شیریان پور، رئیس بهداشت، ایمنی، محیط زیست، مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران با اشاره به عملکرد شش ماهه این واحد گفت: اجرای پروژه های مهمی چون ساخت و بهره برداری از کارخانه ان جی ال در منطقه عملیاتی سیری برای جمع آوری گازهای همراه میادین نفتی علاوه بر صرفه اقتصادی، نقش مهمی در کاهش آلودگی محیط زیست این مناطق داشته است.
وی افزود: پروژه های تعمیراتی و نوسازی برخی خطوط لوله های دریایی در میادین مناطق عملیاتی و پروژه تقویت مدیریت زیست محیطی صنایع نفتی در خلیج فارس و نواحی ساحلی (EMPI) با همکاری اداره کل اچ اس ای وزارت نفت و آژانس همکاری های بین المللی ژاپن (JICA) در منطقه خارگ به عنوان پایلوت انجام شده است.شیریان ادامه داد: طرح هایی چون پیشگیری از آلودگی خاک، آبهای زیرزمینی و آلودگی سواحل از طریق بهبود سیستم تصفیه پساب صنعتی و حذف پیت های نفتی موجود، ایجاد سیستم مدیریت یکپارچه IMS، ممیزی و نگهداشت آن در تمامی مناطق عملیاتی، بازسازی و نوسازی تعدادی از سیستم های فرسوده خطوط لوله انتقال گاز ظروف کارخانجات بهره برداری خشکی منطقه خارگ به مشعل و نصب مخزن قطره گیر، در این واحد پیگیری و اجرا شده است. وی اعلام کرد: استقرار سیستم جامع تحلیل و پایش ریزش های نفتی از طریق دریافت تصاویر ماهواره ای از سایت های مرتبط، تفسیر این تصاویر و ایجاد نقشه لکه های نفتی، مدیریت امحای پسماند ویژه روغن های آسکارل (PCB) در همه مناطق عملیاتی، برنامه بهبود وضعیت پساب های صنعتی در تمامی مناطق عملیاتی و سکوهای آنها، ساخت و بهره برداری از سیستم تصفیه پساب های بهداشتی در مناطق عملیاتی و استفاده از آب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز موجود نیز از سوی این امور پیگیری می شود.رئیس اچ اس ای شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: در بخش بهداشت صنعتی، ارزیابی و مقایسه شاخص های عملکردی بهداشت در سطح شش منطقه عملیاتی بر مبنای راهنمای ارزیابی عملکرد انجمن تولیدکنندگان نفت و گاز(OGP) و پایش آب مصرفی مناطق عملیاتی و سکوهای عملیاتی، اولویتبندی مشاغل و تعیین گروه های مواجهه شغلی انجام شده است. همچنین بانک اطلاعاتی مشاغل در قالب شناسنامه شغل برای 500 عنوان شغلی در مناطق عملیاتی و ستاد تهران تهیه و عدد ریسک برای هر عنوان شغلی در خصوص عوامل شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی، روانی، ارگونومیکی، مکانیکی و سایر عوامل تعیین شده است.وی افزود: پیگیری و بررسی اسناد و مدارک فنی در خصوص خرید دو دستگاه پمپ آتش نشانی اسکله خارگ، تهیه شناسنامه و پیگیری خرید یک دستگاه تریلر پمپ برای منطقه سیری، خرید 7 دستگاه خودروی آتش نشانی برای مناطق عملیاتی، پروژه های F&G قشم، اسکله بوشهر، اسکله نخیلو، سکوی رسالت، سکوی رشادت، پروژه F&G و ارتقای ایمنی ساختمان ستاد، ارتقای سیستم های F&G و ESD سکوی سلمان، خرید تجهیزات ایمنی و آتش نشانی هلیدک سکوهای عملیاتی و پیگیری خرید با مدیریت تدارکات در حال انجام است.
مديرعمليات شرکت بهرهبرداري نفت وگازآغاجاري گفت: توربين و رکسپور WS 583 کارخانه گاز و گاز مايع 200 با تکيه بر توانمندي نيروهاي داخلي با هدف حمايت از کالاي ايراني در شرکت نفت و گاز آغاجاري تعمير و راهاندازي شد.
محمدرضا گودرزي با بيان اين که اين توربين با قدمتي 50 ساله به دليل لرزش بالا متوقف شده بود، افزود:با توجه به بررسي کارشناسان تعميرات اين شرکت، مشخص شد تيغههاي ثابت و روتور مرحله اول کمپرسور توربين (CT) آسيب ديده است.وي در ادامه به عملکرد اين توربين و همچنين لزوم نگهداري و صيانت از تجهيزات فرايندي اشاره و تصريح کرد: با توجه به اهميت و لزوم وجود گرداننده کمپرسورهاي پروپان و گاز در واحدهاي گاز و گاز مايع، تعميرات اساسي اين توربين با فوريت و خارج از برنامه در دستور کار قرار گرفت.گودرزي گفت: اين توربين با تلاشهاي همکاران ستادي و تعميرات اساسي آغاجاري، نگهداري، تعميرات و عمليات گاز و گاز مايع، با بالاترين کيفيت و براساس اصول استاندارد و مهندسي، راهاندازي و وارد مدار توليد شده است. وي ضمن قدرداني از تلاش کارشناسان دراجراي اين عمليات، افزود: شرکت نفت و گاز آغاجاري با رويکرد صرفه جويي و حمايت از توليد داخلي، حجم گستردهاي ازکالاهاي فني وعملياتي مورد نيازخود را از طريق سازندگان داخلي تامين ميکند.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، مديريت بودجه و کنترل دقيق فرايندهاي مالي را در شرايط کنوني کشور بيش از پيش ضروري خواند. حميد ايزدي با اشاره به شرايط اقتصادي کشور درمقطع کنوني، گفت: با توجه به ضرورت توليد حداکثري، درکنار انضباط کاري، اين انتظار از مديريت مالي وجود دارد که با مديريت بودجه، اين مسير را هموار کند تا کوچک ترين خللي در توليد نفت و گاز که ماموريت اصلي زاگرس جنوبي است، وارد نشود.وي بر ضرورت استفاده حداکثري ازظرفيتهاي قانوني براي پيشبرد اهداف مالي در شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي تأکيد و تصريح کرد: باوجود فشارهاي سياسي و تنگناهاي مالي که از سوي دشمنان خارجي بر ما تحميل شده است، ظرفيتهاي مالي، فني، عملياتي، منابع انساني، ذخاير و موقعيت راهبردي جغرافيايي کشورمان، کمک ميکند از اين برهه با موفقيت بگذريم.ايزدي درادامه، توجه به حسابرسي و تبادلات مالي بهينه را از ملزومات همه سازمانها برشمرد و بر دقت زياد در کنترل فرآيندهاي مالي تاکيد کرد.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران از افزايش استحصال نفت با بهرهمندي از دستگاههاي فرآورش نفت خام دراين شرکت خبر داد.هوشنگ صيدالي از استحصال 210 هزاربشکه نفت با استفاده از دستگاههاي (MOS & MOT) دراين شرکت خبر داد و افزود: دستگاه هاي فرآورش نفت خام سالانه از سوزاندن هزاران بشکه نفت در گودال هاي سوخت در محل چاه جلوگيري ميکند. وي گفت: باتوجه به سياست هاي کلي شرکت ملي نفت و لزوم توجه به موضوع توسعه پايدار، شرکت نفت و گاز گچساران سه دستگاه تفکيک گر سيار نفت MOS و يک دستگاه فرآورش MOT را در مدار استفاده قرار داده است.مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گازگچساران افزود: کاهش حجم نفت سوزانده شده، جلوگيري از آلودگي محيط زيست، جلوگيري از هدررفت سرمايه ملي، افزايش توليد و اعمال دقت بيشتر در تصميم هاي مقتضي براي توسعه ميادين و انجام عمليات بهمنظور بهره برداري به موقع از چاه، از مزاياي استفاده از دستگاههاي فرآورش نفت خام است. MOT دستگاهي است که به منظور فرآورش نفت و گاز روي چاههايي که مشکل افت فشار پيدا کرده است و نياز به تعمير دارند، قرار ميگيرد، ضمن آن که از نفت ريزي جلوگيري مي کند.تفکيک گرسيار نفت (MOS) نيزدستگاهي است که راهاندازي چاههايي را که به دلايلي با افت فشار روبه رو مي شوند، امکان پذير مي سازد.
مانورمشترک مقابله با نشت نفت در محيط تالاب هورالعظيم با همکاري طرح هاي توسعه ميدان هاي نفتي غرب کارون درمحل طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان شمالي برگزار شد.
ماني عبداللهزاده، رئيس بهداشت ، ايمني، محيط زيست و پدافند غيرعامل شرکت ملي نفت ايران با تاکيد بر ضرورت اجراي منظم ودقيق مانورهاي مقابله با آلودگي زيستمحيطي از سوي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)، افزود: اجراي چنين مانورهايي موجب مي شود تادرصورت بروزهرگونه مشکل در زمان بحران، رسيدگي به موانع در سريع ترين زمان و بهترين کيفيت، قابل اجرا باشد.
وي افزود: درمانورهايي از اين قبيل، کيفيت ارتباط، پشتيباني واحد هاي اچاساي طرحها، رسيدن گروه هاي واکنش درشرايط اضطراري طرحهاي مجاور به محل مانور، همچنين لزوم هماهنگي سريع تيم اچاس اي و حراست طرح هاي غرب کارون درکنترل موقعيت و محيط اطراف اهميت فراواني دارد.
کوروش رضازاده، رئيس اچاساي شرکت مهندسي و توسعه نفت نيز با بيان اينکه برگزاري مانورهايي مشابه طبق برنامهاي منظم و سازماندهي شده براي افزايش سطح کيفي نيروها ي مرتبط و فني در طرح هاي توسعه غرب کارون ضروري است، گفت: همه تلاش شرکت متن برخورداري از تجهيزات فني مورد نياز براي مقابله با آلودگي نفتي در زمان بحران است.
وي تصريح کرد: دراين زمينه برنامه ريزي دقيق بهمنظور دست يافتن به طرحي جامع براي مقابله با آلودگي هاي زيست محيطي برنامه ريزي شده و رويه اي براي اجراي آن برپايه OPRC (کنوانسيون بين المللي آمادگي، مقابله و همکاري در برابر آلودگي نفتي) در دست تهيه وتدوين است.
دراين مانور، 140 نفر ازنيروهاي عملياتي مناطق نفتي غرب کارون با نظارت نمايندگان اچاساي شرکت ملي نفت ايران و ديگرشرکتهاي تابعه وزارت نفت حضور داشتند.
نفرات برتراين دوره تحت عنوان گروه هاي واکنش در شرايط اضطراري طرح هاي غرب کارون انتخاب شدند.
مجري طرح خطوط انتقال گاز شرکت مهندسي و توسعه گاز از بهره برداري از خط انتقال گاز کهنوج – جيرفت، پيش از زمستان امسال خبر داد.
فرهاد حسني افزود:اين خط انتقال گازخط لوله 72 کيلومتري، آخرين مراحل ساخت خود راپشت سرمي گذارد تا مردم جيرفت در فصل زمستان از نعمت گاز طبيعي ايمن و ارزان بهره مند شوند.
وي تصريح کرد:با پايان يافتن جوشکاري خط لوله کهنوج- جيرفت، اين پروژه اکنون درمرحله تست قراردارد.
حسني درباره مزيت هاي گازرساني به جيرفت اظهار کرد: استان کرمان از استان هاي مهم براي توسعه صنايع است و با گازرساني به جيرفت، زمينه شکوفايي صنايع و اشتغال زايي براي جنوب اين استان فراهم مي شود.
مجري طرح خطوط انتقال گاز شرکت مهندسي و توسعه گاز، هدف از اجراي اين طرح را رفع محدوديت مصرف گاز استان کرمان عنوان کرد و گفت: با بهره برداري از اين خط انتقال گاز، از محدوديت هاي مصارف خانگي، صنعتي، خدماتي و نيروگاهي در استان کرمان کاسته مي شود.
حسني ارزش اين پروژه را بيش از صد ميليارد تومان اعلام و اظهار کرد: در مسير خط لوله کهنوج - جيرفت، دو شهرک صنعتي فارياب وجيرفت قرار دارند که باگازدار شدن منطقه، از مصرف بي رويه سوخت فسيلي مايع دراين شهرها جلوگيري مي شود وگامي به سوي رونق اقتصادي و آباداني منطقه برداشته خواهد شد.
رئيس امور مهندسي و طراحي راه و ساختمان شرکت ملي حفاري ايران، از همکاري اين شرکت با شهرداري در ايمنسازي مناطق آسيبپذير اهواز در جريان بارانهاي سيلآسا خبر داد.
احمد باورساد باره گفت:اين همکاري درمسيرايفاي مسئوليتهاي اجتماعي شرکت انجام شده است.
وي گفت:با توجه به بارندگيهاي اخير، مقررشد شرکت ملي حفاري ايران درباره ايمنسازي منطقه مسکوني منبع آب که درمعرض ريزش کوه قرار دارد، همياري کند.
رئيس امورمهندسي و طراحي راه و ساختمان شرکت ملي حفاري ايران، موقعيت منازل مسکوني، ريزش سنگهاي صخرهاي واحتمال آسيب رساني به واحدهاي مسکوني وساکنان آنها را از دلايل اين عمليات برشمرد. وي گفت: عمليات ايمنسازي و تسطيح دامنه کوه ازسنگهايي که احتمال ريزش دارد، با نظارت کارشناسان در دست اجراست واين عمليات تا پاکسازي کامل، ادامه دارد.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، اشتغال نيروهاي بومي عسلويه را ازاولويتهاي اصلي اين سازمان خواند وبر لزوم تمرکز بر بخش خدمات به عنوان حلقه گمشده اشتغال تاکيد کرد.
سيدپيروز موسوي ديروز در نشست با شوراي روحانيت اهل سنت شهرستان عسلويه بابيان اينکه به کارگيري نيروهاي بومي در شرکتهاي مستقر درمنطقه راستيآزمايي ميشود، گفت:توسعه اشتغال درعسلويه، نخل تقي، بيدخون، همچنين ديگرمناطق و روستاهاي اين شهرستان، موضوعي است که بر آن متمرکز شده ايم.
وي افزود:امنيت تاسيسات صنعت نفت ازسوي جوانان منطقه و خانوادههاي آنان تامين ميشود بنابراين، جوانان اين منطقه نبايد دغدغه اشتغال را داشته باشند.
موسوي تمرکز بربخش خدمات را حلقه گمشده اشتغال در منطقه عنوان و اظهار کرد: برنامههايي در آموزشهاي فني و مهارت آموزي در دست تدوين است که بر اشتغال و کارآفريني در خدمات تاکيد دارد.
وي تصريح کرد:بخش خدمات، افزون برگردش مالي چشمگير، ازظرفيت بالايي در توسعه اشتغال برخوردار است.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه پارس بااشاره به به کارگيري 60 نفراز جوانان عسلويه درشرکت پتروشيمي بوشهر، پالايشگاههاي مجتمع گاز پارس جنوبي (فازهاي 17، 18، 20 و 21)وشرکت اويکو گفت: تلاش بر اين است که درموضوع استفاده از نيروهاي بومي عسلويه، تحول ايجاد کنيم.
موسوي با بيان اين که شهرستان عسلويه دراولويت معرفي نيروهاي کار به شرکتها قرار دارد، تاکيد کرد: امنيت و توسعه اين منطقه، در توجه و همراهي مردم آن با صنعت نفت است.
شيخ ابراهيم محمدي، امام جمعه اهل سنت عسلويه وعضو شوراي روحانيت اين شهرستان نيزبابيان اين که اين منطقه ازنظرامنيت، موقعيت ممتازي دارد، تصريح کرد:اين مهم جزبا همراهي مردم ميسر نشده است و اميدواريم دغدغه آنها درموضوع اشتغال نيزبيش ازپيش مورد توجه مسئولان صنعت نفت باشد.
وي تاکيد کرد: ديدگاهها ودغدغههاي مسئولان صنعت نفت بامردم عسلويه بسيارنزديک است واميدواريم با اطلاعرساني به موقع دراين زمينه، پاسخ گوي مطالبات مردم باشيم.
يک دستگاه پمپ دو مرحله اي اصلي توربين سولزرمسيرخط مارون- اصفهان تعمير شد و به عنوان پمپ يدک در اختيار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان قرار گرفت.
عليرضا مرادپور رئيس واحد مکانيک اين منطقه عملياتي گفت: پمپ مزبور در دوران جنگ تحميلي درمرکز انتقال نفت شماره 2 مارون ـ اصفهان به دليل بمباران آسيب ديده و از رده خارج بود، در همان زمان به اين منطقه انتقال داده شده است.
وي با بيان اين که اين پمپ با همکاري شرکت هاي داخلي بازسازي شده است، تصريح کرد: کيسينگ ويرينگ، روتور، ژورنال بيرينگ، گسکت و مکانيکال سيل از جمله قطعات ساخته شده با اتکا به توان مهندسان ايراني است. مرادپور با اشاره به اين که ظرفيت کارکرد پمپ مزبور1819 مترمکعب درساعت فلو و 900 متر ارتفاع است، گفت: پس از تست نهايي در کارخانه، اين پمپ به عنوان يدک و آماده به کار در اختيار خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان قرار گرفت. وي تصريح کرد: اين عمليات با توجه به مشکلات تأمين و قيمت بالاي پمپ، صرفه جويي ارزي قابل توجهي داشته است.
بيش از 156هزارخانوار در طرح ثبت نام کالابرگ نفت سفيد الکترونيک در استان سيستان و بلوچستان ثبت نام کردند.
کوروش بالادست، مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان دراين باره گفت:به منظورحذف کالابرگ هاي کاغذي و جايگزيني کارت بانکي به منظور توزيع نفت سفيد، ثبت نام خانوارهاي مصرف کننده نفت سفيد در سطح استان سيستان و بلوچستان در حال انجام است.
وي با بيان اين که 750هزار خانوار مصرف کننده نفت سفيد دراين استان وجود دارد، افزود: کار ثبت نام اين خانوارها در151 دفتر خدمات پستي در حال انجام است.
بالادست با اشاره به استقبال مردم از اين طرح که کمتر از دو ماه از شروع فرآيند آن مي گذرد، تصريح کرد: براساس برنامه زمانبندي، تا اوايل سال 98 همه خانوارها ثبت نام خواهند شد و از نيمه دوم سال آينده توزيع نفت سفيد در کل استان به اين روش انجام خواهد شد. وي با اشاره به اين که ثبت نام به صورت مرحله اي انجام مي شود، اظهار کرد: هر گروه از خانوارها بايد در موعد تعيين شده نسبت به ثبت نام اقدام کنند. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان افزود: از16 مهرماه امسال تاکنون خانوارهاي 3 و 4 نفره و 5 و 6نفره در دو مرحله ثبت نام کرده اند وتاکنون اطلاعات موردنياز از جمله کارت بانکي، کدپستي و هويتي بيش از 156هزار خانوار ثبت شده است.
وي جايگزيني کارت بانکي سرپرست خانوار و استفاده از دستگاه هاي کارت خوان با کالابرگ هاي کاغذي را از اهداف شرکت وهمسو با توسعه خدمات الکترونيکي، کاهش مراجعه حضوري، صرفه جويي در هزينه هاي جانبي و مديريت مصرف سوخت عنوان کرد.
افزايش سهميه گاز مايع در سيستان و بلوچستان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همچنين از افزايش سهميه و تشديد نظارت بر عرضه گاز مايع در استان سيستان و بلوچستان خبرداد.
بالا دست افزود:باتوجه به افزايش مصرف گازمايع دراستان، سهميه شرکت هاي توزيع کننده افزايش مي يابد وبا توجه به قدرت جذب شرکت ها در برخي موارد، اين افزايش تا 100 درصد است. وي با اشاره به اين که امسال 15 درصد بيشتر از مدت مشابه سال قبل گازمايع دراستان توزيع شده است، افزود: با پيگيري هاي انجام شده، تأمين و انتقال گاز از مبادي بندرعباس و اصفهان در حال انجام است و ظرفيت ايستگاه هاي ذخيره سازي استان تکميل شده و مشکلي در اين زمينه وجود ندارد.
بالادست استفاده غيرمجاز از گاز مايع به عنوان سوخت خودرو، توزيع خارج از شبکه و شکل گرفتن بازار سياه خريد و فروش سيلندر گاز و نفت سفيد و مطلوبيت بازار قاچاق سوخت را از مهم ترين عوامل افزايش مصرف گاز مايع در اين منطقه عنوان کرد.
در جنوب شرقي مسجد سليمان «مهد صنعت نفت خاورميانه» ميدان نفتي ديگري وجود دارد به نام هفتکل که هرچند 20 سال پس از مسجد سليمان کشف شد، اما در مدت کوتاهي به بزرگترين توليدکننده در بين ميادين نفتي ايران تبديل شد و پس از مسجدسليمان، دومين شهر نفت خيز ايران و خاورميانه لقب گرفت. هفتکل و حومه آن البته پيش از پيدايش نفت نيز مورد توجه بود و يکي از جذاب ترين مناطق قشلاقي عشاير کوچ رو و قشقايي و بختياري محسوب مي شد. دشت هاي سرسبز اين منطقه در فصل زمستان و بهار آکنده از گل هاي وحشي است.
رودزرد از کنار آن عبور مي کند و زمين هاي اطراف آن هنوز نيز زير کشف برنج مي رود. آب رودخانه هاي فصلي آن در بيشتر فصل هاي سال چرخ آسياب هاي آبي را به حرکت درمي آورد و آثار به جاي مانده از سدهاي سنگي با ملات هاي آهکي حکايت از دانش آبخيزداري از گذشته هاي دور در اين منطقه دارد. هرچند اين منطقه با کشف نفت شهرت يافت، اما قبل از آن نيز به عنوان منطقه قشلاقي مورد توجه بوده است. «کل» در گويش محلي به علامت و نشانه اي که با سنگ چين کردن مشخص مي شود، اطلاق مي شود. درباره هفتکل در جلسه سوم جغرافياي مفصل ايران آمده است: شرکت نفت انگليس و ايران توجه خود را به معادن مسجد سليمان محدود نساخت، بلکه به اکتشاف و کاوش در جزيره قشم، دهلران و چند نقطه ديگر از جمله هفتکل که 35 مايلي جنوب شرقي مسجد سليمان واقع است، اقدام کرد و در سال 1928 ميلادي به حوزه نفتي عظيمي دست يافت که داراي مخازن طبيعي قابل توجهي بود.
نکته جالب توجه در خصوص هفتکل اينکه از نظر مختصات فني نيز سازند و مخزن نفتي هفتکل هم نام کوه سر به فلک کشيده اي به نام «آسماري» است که در مسير مسجد سليمان به هفتکل واقع است. سازند آسماري يکي از عظيم ترين قشرها يا کوهان هاي نفتي در ايران است و علت نامگذاري اين سازند به آسماري، نوع سنگي است که براي نخستين بار در ايران در اين کوه ديده شده است. پس از نصب تجهيزات صنعتي و عملياتي هفتکل براي سال ها بزرگترين توليدکننده نفت در ايران بود و از 25 حلقه چاه آن هر ساله ميليون ها تن نفت استخراج مي شد.
از زمان کشف نفت در اين ميدان در سال 1307 (1928 ميلادي) تا سال 1340 (1951 ميلادي) بيش از 130 ميليون تن نفت از اين منطقه استخراج شد. هفتکل از مهر ماه 1333 پس از استقرار کنسرسيوم، از نظر توليد پس از ميدان جديد نفتي در آغاجاري و ميدان کهنسال مسجد سليمان در رديف سوم قرار گرفت که اين امر حاکي از کاهش فشار نفت ذخيره در اين ميدان بود. توليد اين منطقه پس از کشف ذخاير نفتي و بهره برداري از ذخاير نفتي آغاجاري و گچساران تنزل پيدا کرد و در سال 1346 پس از ميادين آغاجاري، گچساران، مارون، اهواز و کرنج در رديف ششم توليد نفت قرارگرفت. به همان ميزان که توليد نفت در هفتکل کاهش مي يافت، شادابي و نشاط شهر نيز کمتر مي شد. مهاجرت رونق يافت و هفتکل در مدت کوتاهي به شهري متروکه تبديل شد! هرچند با برنامه ريزي عمليات تزريق گاز در ميدان هفتکل از تير ماه 1355 با تامين گاز مورد نياز از کلاهک گازي ميدان نفت سفيد- ميداني همجوار با هفتکل- آغاز شد، توليد نفت از اين ميدان استقرار يافت، اما اين مقدار توليد نتوانست در سال 1358 جايگاهي بهتر از رديف بيستم را در بين 23 منطقه فعال نفتي ايران براي هفتکل به ارمغان بياورد. هم اکنون نيز توليد نفت در ميدان نفتي هفتکل که زيرمجموعه شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان است با استفاده از روش تزريق گاز ادامه دارد و نام آن همچنان در صنعت نفت ايران زنده است. امروز هفتکل با ساکنان مهربان و خونگرم، منطقه اي است که با ديدن آن مي توان سير تاريخ صنعت نفت را از آغاز تاکنون مشاهده کرد و حتي اگر روزي ذخيره نفتي نداشته باشد، مي تواند به عنوان موزه اي از تجهيزات و تاريخ صنعت نفت- که شايد درآمدزايي آن کمتر از نفت نباشد- همچنان مطرح باقي بماند.
آبادان، جزيره نفت
آبادان شرکت شهري است که در شبه جزيره اي شوره زار و باتلاقي به دنيا آمد و اولين پالايشگاه نفتي خاورميانه را در خود جاي داد. اين شهر از جمله مهم ترين شهرهاي استان خوزستان است که از شمال به خرمشهر و رود کارون، از شرق به رودخانه بهمن شير و اراضي باتلاقي آن و از جنوب و غرب به اروندرود محدود است. ارتفاع آبادان از سطح دريا تنها 5 متر و آب و هواي آن گرم و مرطوب است. آبادان از جمله شهرهاي مرزي ايران محسوب مي شود و فاصله زميني آن تا پايتخت و به وسيله خط آهن حدود يکهزار و شصت و شش کيلومتر است. نام سابق منطقه «عبادان» بوده است.
دکتر محمد معين، صاحب فرهنگ معتبر پارسي اين واژه را مرکب از دو بخش «عباد» (احتمالا نام شخص) به اضافه «ان» (پسوند مکان) مي داند. ايرج افشار نيز ضمن تاييد اين توضيح «عباد» را ماخوذ از نام «عباد بن حصين حطي» مي داند که در زمان حکومت حجاج بن يوسف ثقفي و خلافت عبدالملک بن مردان اموي در اين محل صاحب اختيار بوده است، اما قدمت آبادان بسيار پيش تر از اين به نظر مي رسد. اين منطقه را بطلميوس «آرپفانا» و «آپفادانا» مي نامد که به معناي محلي براي نگاهباني از آب بوده است و نشان از قدمت اين منطقه در روزگاران دارد.
شواهد تاريخي حاکي از مسکوني بودن اين مکان در دوران نخستين اسلامي است. آورده اند که اين محل آخرين آبادي در کنار اروند قبل ريختن اين رودخانه به خليج فارس بوده و همان است که منوچهري شاعر معروف در قصيده اي آورده است:
از فراز همت او نيست جاي / نيست زان سوتر ز عبادان دهي
نام عبادان در سفرنامه هاي متعددي آمده است. «ياقوت حموي» در معجم البلدان از قول «بطلميوس» نوشته است: در عبادان قومي براي عبادت و انقطاع مقيم بوده اند و در قديم مکان جلوگيري از دزدان دريايي بوده است. علاوه بر وي افرادي همچون استخري، مقدسي، ابن حوقل و ابن بطوطه نيز در سفرنامه هاي خود از عبادان نام برده اند.
ناصرخسرو نيز که در سال 438 هجري قمري از آنجا عبور کرده، نوشته است: ... به عبادان رسيديم و مردم از کشتي بيرون شدند. عبادان برکنار دريا نهاده است. چون جزيره اي که شط آنجا دوشاخه است. چنانچه از هيچ جانب به آنجا نتوان شد، الا به آب گذر کنند و جانب جنوبي عبادان در دريا محيط است.
با تمام اين اوصاف تا سال هاي 10-1909 ميلادي (90-1289 خورشيدي) که تاسيسات نفتي در اين منطقه به وجود آمد جز معدودي کپر (خانه هاي حصيري اعراب باديه نشين) و چند نخلستان در اين جزيره نشانه اي ازحيات وجود نداشت.
«عبادان» در سال 1314 به پيشنهاد فرهنگستان ادب و تصويب هيئت وزيران به «آبادان» تغيير نام يافت و در تقسيم کشوري و اسناد ملي به اين نام مشهور شد.
در بدو ورود صنعت نفت به آبادان تحت سيطره شيخ محمره (خرمشهر) شيخ خزعل بن جابر بود. شيخ هواي خودمختاري در سر داشت و در منطقه خود از اواخردوران سلطنت ناصرالين شاه علم استقلال برداشت. ارتباط قبلي انگليسي ها با خزعل از طريق «لومير» کنسول انگليسي در بوشهر و سرپرستي کاکس، نماينده سياسي انگليس در خليجفارس و حتي قبل از «آرتورهاردينگ» وزيرمختار انگليس در ايران در سال هاي 1903-1909 ميلادي اين زمينه را به وجود آورد که معامله او در سال 1909 آسان تر باشد. مذاکرات با شيخ خزعل از 23 آوريل 1909 با گفت وگوي دوستانه اي با حاج رئيس، مشور ارشد خزعل به وسيله رينولدز، نماينده تام الاختيار دارسي و شرکت نفت انگليس در ايران آغاز شد و بالاخره در ژوئيه همان سال با دخالت مجدد سرگرد کاکس موافقتنامه اي براي احداث پالايشگاه بين شرکت و شيخ منعقد شد.
اولين کسي که مسئوليت اداره شرکت را در آبادان به عهده گرفت، مهندسي به نام داويدسون بود. او وقتي وارد آبادان شد، حتي يک قطعه سنگ به اندازه مشت دست انسان در آن منطقه وجود نداشت. او در اولين نامه براي خانواده اش، آبادان را سرزمين آفتاب و گِل ناميد. تنها کارگران فني ايران در آن زمان عبارت بودند از: يک عده بنا، نجار و عده معدودي که زير دست هندي ها کار مي کردند. از نظر امکانات رفاهي نيز ايرانيان در مضيقه کامل بودند. به مرور اما، آبادان به مهم ترين شهرصنعتي ايران با عظيم ترين پالايشگاه نفت خاورميانه تبديل و نامش در تاريخ ايران ثبت شد.
نفت و تمدن در خوزستان
تاليف: فرشيد خداداديان
إنّ أحسن ما يألف به الناس قلوب اودّائهم ونفوا به الضّغن عن قلوب أعدائهم حسن البشر عند لقائهم والتفقد في غيبتهم والبشاشة بهم عند حضورهم.
(تحف العقول صفحه 218)
خوشرويي و خوش برخوردي، سبب جلب محبت افراد و تأليف قلوب است. در روايت وارد شده كه: «التودّد نصف العقل». اين حديث براي همه مسئولين در نظام اسلامي و بالاخص روحانيوني كه مسئوليتي را در اداره يا نهادي عهده دار هستند، بسيار قابل توجه است، زيرا افرادي كه براي انجام كاري مراجعه مي كنند، از نظر ايمان در يك سطح نيستند چه بسا يك برخورد سرد و يا يك بي اعتنايي به ارباب رجوع موجب شود كه او از دين زده شود و اعتقادش سست شود و بالعكس اخلاق خوش موجب مي شود كه او به دين و اسلام خوشبين شده و جذب شود. المؤمن بشره في وجهه و حزنه في قلبه.
هركه دل به دنيا بندد، به سه خصلت دل بسته است:
اندوهي كه پايان ندارد،آرزويي كه به دست نيايد، اميدي كه به آن نرسد.
امام صادق (ع)
محافظ صفحه حديثي نور با 10714 حديث و حکمت، به همراه قابليت انتقال احاديث به حافظه جهت درج در Photoshop, Word, NotePad با محتواي 2474حديث از کتاب نهج الفصاحه 258 حکمت از کتاب نهج البلاغه 597حديث از کتاب غرر الحکم و درر الکلم، 338 حديث از کتاب تحف العقول و7047حديث از کتاب ميزان الحکمه از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
هر عمل و رفتار درست يا نادرست افراد جامعه بهنحوى يا مربوط به فرد است يا مربوط به خانواده و يا مربوط به اجتماع.
اجتماع و تأثيراتى كه افراد از آن مىپذيرند، مىتواند منشأ صلاح يا فساد گردد وافقهاى سعادت يا تيرگى و شقاوت را بهدنبال داشته باشد.
اگر شرايط، زمينهها، عملكرد افراد جامعه و بهطور كلى فضاى عمومى و فضاى خاص هر محيط، سالم و به دور از گناه، فساد، خرافه و مانند آن باشد، قطعاً رشد كودك و نوجوان در چنين جامعهاى بهسوى معنويت، ايمان و عبادت پروردگار سبحان سوق پيدا مىكند. جامعه سالم كه از آلودگى، ظلم و فساد به دور است، شخصيت فرزندانمان به بهترين وجهى رنگ الهى به خود گرفته و بهسوى كمال الىالله و رسيدن به قلههاى معرفت انسانى آسان خواهد بود. در اين مختصر برخى از مهمترين علل اجتماعى غفلت كودكان و نوجوانان به نماز را يادآور مىشويم:
1- دوستان و معاشران؛ بسيارىاز رفتارها و افكار كودك و نوجوان متأثر از فكر و رفتار دوستان آنهاست. وقتى كودك و نوجوان همسن و سالان خود را در كوچه، مدرسه، محلّه، مسجد، پارك و. . . مىبيند و يا با آنها آشنا مىشود، خواسته يا ناخواسته از آنان تأثير مىپذيرد و خودرا همچون آنان قرار داده و عمل ديگران را براى خود الگو قرار مىدهد. دوستان، به ويژه آنهايى كه صميمىترند، نقش بسزايى در ترغيب كودك و نوجوان به نماز يا غفلت و ترك نماز دارند. تحقيقات نشان مىدهد، هر قدر نزديكترين دوستان افراد در سنين نوجوانى به انجام رفتار نماز پايبندى بيشترى داشته باشند، بر آنها تأثير مستقيم گذاشته و نقش مؤثرى در تشويق و ترغيب آنها خواهد داشت و به عكس هر چه نزديكترين دوستان افراد در دوران نوجوانى نگرش منفى نسبت به نماز داشته باشند، بر آنها نيز تأثير منفى گذاشته و از گرايش آنان به نماز خواهد كاست؛ بنابراين والدين با مراقبت منطقى و صحيح، لازم است كودك و نوجوان را از دوستى با كسانى كه به نماز بىاهميت هستند، برحذر دارند و دليل اين عمل را نيز برايشان بيان كنند تا با رغبت و ميل باطنى از دوستى با چنين افرادى پرهيز کنند.
2- تبليغات مسموم عليه دين؛ كودك و نوجوان از يک سو بهدليل آمادگى پذيرش هر نوع انديشه و رفتار ارائه شده و از سوي ديگر، به دليل ضعف و ناتوانى علمى و عقلى، قادر به تجزيه و تحليل و تشخيص درست از نادرست نيست. در چنين وضعيتى اگر در معرض وساوس و تبليغات مسموم مخالفان و منحرفان از اسلام ناب محمدى (ص) و ارزش الهى، خاصه نماز قرار گيرد، دچار شك و ترديد و در نهايت به دين و عبادت خدا بىاعتنا مي شود. والدين انديشمند و دلسوز با هوشيارى، علاوه بر اينكهفرزندانشان را از مسير هلاكتبار تبليغات مسموم كه در قالب مجلات، كتب، فيلم و مانند آن آشكار مىشود، حفظ مىكنند، سعى مي کنند، آنان را در مسير روحبخش آيات نورانى قرآن كريم و روايات رسيده از امامان (عليهم السلام) قرار دهند، تا از انوار دلنواز و شفابخش معارف الهى بهرهمند شوند. در اين صورت كودكان و نوجوانان به نماز و رابطه با خداوند سبحان عشق مىورزند و خود را به اعمال صالح مزين مي کنند.
3- ارائه نكردن الگوى عملى در اجتماع؛ نوجوان وقتى به محيط اجتماع پا مىگذارد، براى تحقق آرزوهاى مختلف خود از فرد يا افرادى الگو مىپذيرد. والدينى كه سالها كودك و نوجوان را با ايمان به خدا، پيامبران و ائمه (عليهم السلام) آشنا ساختهاند، لازم است در عصر حاضر يا زمانى كه كودك و نوجوان در آن زندگى مىكند، فرد يا افراد وارستهاى را بهعنوان الگوهاى معنوى به آنها معرفى كنند تا روحيه الگوپذيرى او اشباع شود و او بتواند مصداق عينى بنده صالح و نمازگزار حقيقى را خود دريابد. به يقين چنين كودكان و نوجوانانى با نماز الفت بيشترى يافته و به آن پايبند خواهند ماند.
4- نقش محيط مدرسه در هدايت بهسوى نماز؛ فضاى آموزشى سالم و پويا، در شكلگيرى و تثبيت شخصيت كودك و نوجوان نقش بسيار مهم و كليدى دارد. اگر مجموعه عناصر تعليم و تربيت يعنى مديران، معلمان، كاركنان مدرسه به انديشه الهى و عمل صالح آراستهو پايبند باشند، به يقين كودك و نوجوان در چنين فضايى رشد معنوى مي يابد و به وظايف الهى و عبادت با پروردگار مشتاق مىشود.
معلم بيشترين نقش و تأثير را بر روحيات، عقايد، اخلاق و رفتار كودك و نوجوان دارد تاحدى كه نظر و عمل معلم براى آنان حجت بىبديل است.
«قالَ رَبِاغْفِرْلى وَهَبْلى مُلْكاً لايَنْبَغى لِاحَدٍ مِنْبَعْدى انَّكَ انْتَالْوَهَّابُ» سوره ص - 35
گفت: پروردگارا! مرا ببخش و حكومتى به من عطا كن كه بعد از من سزاوار هيچ كس نباشد كه تو بسيار بخشندهاى. اين آيه خاطرنشان مىسازد كه حضرت سليمان (ع) پس از درخواست بخشايش الهى، تقاضاى مُلك و سلطنتى مىكند كه پس از وى نيز سزاوار كسى نباشد. خداوند نيز حكومتى بىنظير به وى عطا كرد و باد را مسخر او ساخت و شياطين را در اختيار او گذاشت تا در بنايى و غواصى از آنها استفاده كند و اخلالگران از آنان را دربند كند. آنحضرت داراى چنان مُلكى شد كههنوز هم زبانزد همه و ضربالمثلاست. نكته حائز اهميت، مسئوليتپذيرى آن پيامبر خداست، زيرا او مىدانست كه نعمت، مسئوليتآور است و هر چه بزرگتر باشد، مسئوليتش نيز بيشتر است و به همين جهت، تقاضاى حكومت و مسئوليتى كرد كه همه انبياىالهى در صورت آمادهبودن شرايط مناسب آن را قبول مىكردند.
هدف از مسئوليتپذيرى
تقاضاى قدرت و سلطنت از جانب پيامبران و اولياى الهى به خاطر حكومتكردن و رياست دنيايى نيست، بلكه تنها به خاطر اداى دين و انجام وظيفه الهى و خدمتكردن به بندگان خداست. از نمونههاى ديگر اين مسئوليت پذيرى پيشنهاد حضرت يوسف (ع) براى قبول خزانهدارى سرزمين مصر بود؛ مسئوليتى كه خود پيشنهاد آن را داد و فرمود:«قالَ اجْعَلْنى عَلى خَزائِنِ الْارْضِ انى حَفيظٌ عَليمٌ» (يوسف) گفت: مرا سرپرست خزائن سرزمين (مصر) قرار ده كه من نگهدارنده و آگاهم. آن حضرت(ع) در زمانى كه مشكلات مىخواهد به سرزمين مصر هجوم آورد و كار در آنجا، تلاش فراوانى را مىطلبد، آمادگى خود را براى قبول آن پست اعلام مىدارد. حضرت على (ع) نيز هنگام پذيرش منصب حكومت، به همين هدف عالى اشاره كرده و مىفرمايد: قسم به خدا اين كفش (كفش پارهاى كه وصله مىزد) نزد من از حكومت بر شما محبوبتر است، مگر اينكه حقى را بر پا دارم و يا باطلى را دفع كنم.
پرسش: مگر هدف همه اديان، هدايت مردم به سوي خدا نيست؟ پس چرا چند دين وجود دارد؟
ما هم معتقديم كه دين خدا از آدم تا خاتم يكي است. اختلاف در دين وجود ندارد. همه پيامبران به يك مكتب دعوت ميكردهاند. اصول مكتب انبيا كه دين ناميده ميشود، يكي بوده است. اما به آن معنا نيست كه در هر زمان بتوان از هر دين و شريعتي پيروي کرد، زيرا در بين شرايع، تفاوت هاي روشني وجود داشت.
در واقع تفاوت شرايع آسماني در شكل و ماهيت هم از جهت مقتضيات زمان و خصوصيات محيط و ويژگيهاي مردمي كه بدان ها دعوت شدهاند و هم در سطح تعليماتي كه ارائه مي دادند، متفاوت بودند. پيامبران بعدي شرايع كامل تري را به موازات تكامل بشر به آن ها عرضه مي کردند. همواره پيامبران بعدي در سطح بالاتري از تعليمات خويش را كه همه در يك محور كلي بوده، به توده جوامع بشري القا كردهاند؛ مثلاً تعليمات اسلام در مورد مبدا و معاد و وجود خداوند و. . . با همه اديان در محورهاي كلي مشترك است، اما در عمق و گستره و جزييات با معارف پيامبران پيشين بسيار تفاوت دارد.
بشر در تعليمات انبيا مانند يك دانشآموز است كه او را از كلاس اول تا آخرين كلاس بالا برند. هر پيامبري در هر دوره، يكي از مقاطع علمي و كمال انساني را به عهده داشته است. مكتب پيامبران تدريجاً بر حسب استعداد جامعه انساني عرضه شد تا آنجا كه بشر به حدي رسيده است كه آن مكتب به صورت كامل و جامع ازسوي حضرت محمد (ص) عرضه شد.
از نظر قرآن آنچه وجود داشته و همه پيامبران عرضه كردهاند، دين بوده است، نه اديان، قرآن دين خدا را از آدم تا خاتم يك جريان پيوسته معرفي ميكند، نه چند تا و يك نام روي آن ميگذارد و آن «اسلام» است. البته مقصود اين نيست كه در همه دورهها دين خدا با اين نام خوانده ميشد، بلكه مقصود اين است كه حقيقت دين داراي ماهيتي است كه بهترين معرف آن لفظ اسلام است؛ از اين رو ميگويد: «ان الدين عند الله الاسلام؛ دين نزد خدا اسلام است». يا ميگويد: «ابراهيم نه يهودي بود و نه نصراني، بلكه حقجو و مسلمان بود». پس دين خدا كه از طرف پيامبران الهي عرضه شد، يكي بوده است، با آن خصوصيتي كه گفته شد.
مردم در دورانهاي پيامبران موظف بودهاند از شريعت پيامبر زمان خود پيروي کنند، به لحاظ اين كه در آن زمان آن دين به شكل كامل تر از زمان گذشته عرضه شد، اما با رسيدن به دوران خاتميت و ارائه كامل ترين شريعت، همه مردم پس از بعثت رسول اكرم(ص) بايد از دين او كه دين اسلام است، تبعيت کنند كه آخرين پيام الهي و كامل ترين آنهاست.
اصرار در باقي ماندن بر شيوه تعاليم و شريعت انبياي پيشين در چنين موقعيتي همانند اصرار يك دانش آموز بر دوباره و چند باره خواندن دروس يك سطح و يك مقطع تحصيلي است،در حالي كه از او توقع مي رود به سطح بالاتري گام نهد. در نتيجه اين امر هم عملي غير منطقي و نامعقول بوده و هم با روح همه اديان يعني تسليم بودن در برابر خداوند منافات دارد.
به هيچ وجه توجيه پذير نيست كه خداوند از ما تبعيت از شريعت جديد را بطلبد و ما اصرار بر عمل به شريعت سابق داشته باشيم؛ بنابراين اولا دين اسلام شكل كامل تمام اديان گذشته است، در حالي كه اديان گذشته در زمان خود كامل و با رسالت پيامبر اسلام (ص) ناقص محسوب مي شوند.
ثانيا روح همه اديان تبعيت و تسليم در برابر خداوند است. تسليم نه به شكل صوري و در تبعيت از دستورات پيشين، بلكه در عمل و در انقياد مطلق در برابر دستورات خداوند محقق مي شود. وضعيت اديان آسماني و تعاليم و شريعت آنان به درستي و حقانيت و سلامت اصلي خود نماند. با گذشت زمان اختلاف اساسي و جوهري در اديان از ناحيه پيروان و دانشمندان اديان به وجود آمد. به خاطر ظلم و انحراف از حق و اعمال نظرهاي شخصي، اختلاف هاي عجيب و گسترده اي در دين را ايجاد كردهاند.
اگر مردم به ويژه طبقه دانشمندان، تعصب و كينه توزي و تنگ نظري و منافع شخصي و تجاوز از حد حدود و حقوق خود را كنار بگذارند و با واقع بيني و روح عدالت خواهي اديان را بررسي كنند، بسياري ازحقايق روشن و اختلاف حل ميشود، اما در حقيقت نبايد از ياد برد كه ماهيت واحد داشتن همه اديان هم دليلي بر امكان تبعيت از هر دين ديگر نيست، هر چند اعتقاد به تعاليم مشترك همه اديان از نظر اسلام معقول، بلكه لازم است. بحث اصلي در شريعت ها و روش هاي عملي در اديان است؛ در نتيجه هر چند هدف يكي است، اما از راهكارهاي موجود نمي توان به آن هدف رسيد. تنها راهكار رسيدن به آن هدف ارزشمند در زمان كنوني تبعيت كامل از دستورات دين اسلام است.
شوراي اقامه نماز شرکت گاز استان ايلام حائز رتبه برتر در نظارت وارزيابي ستاد اقامه نماز کشور از دستگاه هاي اجرايي استان شد.
در مراسمي از آقاي شمس اللهي رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي گاز استان ايلام به عنوان دستگاه برتر در ميان دستگاه هاي اجرايي استان در ترويج وتوسعه فرهنگ نوراني اقامه نماز با اهداي لوح، تقدير شد.
ديدار ائمه جمعه گنگان وعسلويه از منطقه ويژه اقتصادي پارس
ائمه جمعه شهرستان هاي کنگان وعسلويه، ضمن ديدار از منطقه ويژه اقتصادي پارس با مدير عامل اين منطقه به گفت وگو وتبادل نظر پرداختند. حجه الاسلام محمود محمودي، امام جمعه کنگان با حضور در سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس ضمن عرض تبريک و آرزوي توفيق براي پيروز موسوي گفت: اميدواريم با حضور سيدپيروز موسوي که با کوله باري از تجربه دوباره در راس مديريت منطقه ويژه پارس قرار گرفته است، شاهد توسعه صنايع مرتبط با نفت و گاز و رفع دغدغه هاي مردم اين منطقه باشيم. امام جمعه شهرستان عسلويه نيزدر ديدار با مديرعامل منطقه ويژه پارس، ضمن عرض تبريک انتصاب سيدپيروز موسوي به عنوان مديرعامل جديد منطقه ويژه پارس براي وي آرزوي موفقيت کرد.
شهيدمحمد عبايي دردشتي از آذرماه 64 با شوق خدمت وارد شرکت ملي نفت شد. در بحبوحه سخت ترين شرايط کشور در دوران هشت سال دفاع مقدس، بارها به خيل رزمندگان اسلام پيوست و در مناطق مختلف عملياتي شرکت کرد و سرانجام اول فروردين سال 66 براثر حمله موشکي رژيم بعث عراق در درياي نيلگون خليج فارس به درجه رفيع شهادت نائل شد. مادر شهيد درباره فرزند شهيدش مي گويد: «پسرم بسيار مؤمن و امانتدار بود و همواره در مراسم دعاي كميل و دعاي ندبه شركت مي كرد. روزي خانه يكي از همسايگان آتش گرفته بود و فرزندان آن خانواده در ميان شعله هاي آتش گرفتار شده بودند، پسر من با شجاعت تمام آنها را نجات داد، درحالي كه دستانش در اثر شكستن شيشه خون آلود شده بود و لباس ها و موهاي سرش سوخته بودند».
پاسخ: با توجه به اهميت خاص نمازهاي يوميه و تأکيد زيادي که بر اقامه نماز در اول وقت شده است و با توجه به فضيلت بسيار زياد نماز جماعت، مناسب است کارمندان، روشي را اتخاذ کنند که بتوانند در خلال ساعات کار اداري، نماز واجب را به صورت جماعت در اول وقت و در کمترين زمان بخوانند، اما بايد به گونه اي مقدمات اين کار را فراهم کنند که نماز جماعت در اول وقت بهانه و وسيله براي تأخير انداختن کارهاي مراجعه کنندگان نشود.
درباره شهید محراب آیت الله قاضی طباطبایی نوشته اند: ایشان بسیار مردم دوست بودند؛ می گویند: در منزل ایشان تا ساعت ۱۲ شب به روی مردم باز بود و مشکلات آنها را رفع می کردند. بعد از ساعت ۱۲ ایشان شروع به نوشتن کتاب می کردند. بیش از ۶۰ کتاب از این شهید باقی مانده است. آیت الله الهی، برادر علامه محمدحسین طباطبایی می فرمایند: تمام کتاب هایی که آیت الله قاضی طباطبایی نوشته اند بعد از ساعت ۱۲ بوده است. آخرین جمله ای که ایشان گفتند این بود که برای مردم چه اتفاقی افتاد؟ موقعی که آیت الله قاضی طباطبایی سوار ماشین شدند، منافقان سه تیر به ایشان زدند، در همان لحظات که ایشان سرشان پایین بود، به شخصی که کنارشان نشسته بود، گفت: علی آقا، شما که طوری نشدی؟ در آخرین لحظات هم ایشان دغدغه مردم را داشتند.
راحله خالقي مركز آموزش شركت ملي نفت واقع در محمود آباد، از جمله مراكز آموزش صنعت نفت با پيشينه تاريخي بيش از نيم قرن است كه در خطه شمال كشور قرار دارد و بخشي از دوره هاي آموزشي تخصصي ضمن خدمت كاركنان در اين مركز برگزار مي شود. تاريخچه، قدمت و جايگاه اين مركز در امر آموزش، مجاورت آن با مجتمع ورزشي - آموزشي محمود آباد،اقامت كاركنان صنعت نفت به همراه خانواده هاي شان در اوقات فراغت و بالاخره استقبال مسئولان و كارشناسان اين مركز از راه اندازي موزه نفت، سبب شد راه اندازي موزه اي به منظور معرفي تاريخچه، اهميت و تنوع آموزش در صنعت نفت، نمايش مستندات وابسته، تجهيزات و كارگاه هاي آموزشي و... در دستور كار قرار گيرد.آنچه در پي مي آيد، حاصل گزارشي است از بازديد مسئولان مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت از مجتمع ورزشي - آموزشي محمود آباد و ديدار و گفت و گو با دست دركاران اين مجتمع كه از نظرتان مي گذرد.
فرامرز واشهري، راهنماي ما در اين بازديد از ريش سفيدهاي مركز آموزشي محمودآباد است كه ضمن آشنا كردن ما با منطقه، اطلاعات مفيدي را درباره تاريخچه و نحوه شكل گيري اين مركز در اختيارمان گذاشت. او كه خود از فرزندان خانواده صنعت نفت است، زماني به عنوان دانش آموز در اردوهاي تفريحي كه اين صنعت براي فرزندان كارگران برگزار مي كرد، شركت كرده بود. پدر مرحومش يكي از قديمي ترين كاركنان مجمتع، مسئوليت فضاي سبز اين منطقه را به عهده داشت.واشهري كه امسال به افتخار بازنشستگي نائل مي شود، سال هاست به عنوان تكنيسين آزمايشگاه هاي فني برق در اين مركز مشغول به خدمت است. او مي گويد: مجتمع ورزشي - آموزشي صنعت نفت محمود آباد كه قبلا استراحتگاه فرزندان كارگران نام داشت، از دو مجموعه تفريحي و آموزشي با دو رويكرد و مديريت جداگانه تشكيل شده است. تشكيلات اين مجتمع در بدو برپايي و پيش از ساخت به زميني ختم مي شد كه در آن براي فرزندان كارگران صنعت نفت اردو برگزار مي کردند.به گفته، او كلنگ اين مجمتع در سال 1339 با ساخت اتاق هاي چوبي و فلزي به زمين خورد و نخستين كاروان اردوي فرزندان در تابستان 1340 وارد استراحتگاه شد و در واقع اردوي فرزندان در محل كنوني مجموعه آموزشي برپا مي شد. واشهري مي افزايد: فرزندان كارگران از تمامي نقاط كشور به جز استان هاي گيلان و مازندارن، با قطار از اهواز به قائم شهر آمده و از آنجا با اتوبوس وارد مجموعه مي شدند. در حين بازديد از فضاي اختصاص يافته به مجموعه آموزشي، واشهري ما را به سمت زيرگذري هدايت مي كندكه در فاصله نزديكي از در اصلي ورودي مجموعه جا خوش كرده است. مكاني كه در ابتدا به نظر متروكه و بلااستفاده مي آيد؛ اما فضاي مناسبي است براي راه اندازي نمايشگاهي از تصاوير قديمي به جامانده از اردوي فرزندان و ايجاد فضاي نوستالژيك براي زنده سازي خاطرات گذشته.
همه چيز پابرجاست
جالب آنكه با گذشت بيش از 50 سال، تمامي متعلقات آن اعم از چراغ، پريز و سيم هاي برق، نرده ها، كاشي هاي نيلگون ديوار، كف و... همچنان پا برجاست؛ اگرچه خاك كهنگي و ترك هاي فرسودگي بر چهره شان نشسته است. واشهري در توضيح علت ايجاد اين زيرگذر مي گويد: زماني كه زمين مجتمع خريداري شد، جاده اصلي از وسط مجتمع عبور و آن را به دو قسمت شمالي و جنوبي تقسيم مي كرد. مسئولان براي حفظ جان فرزندان و جلوگيري از بروز حوادث دلخراش، با دريافت مجوز از اداره راه و ترابري در سال 1343 اين تونل را احداث كردند. طبق گفته او فرزندان حداقل روزانه چهار بار به طور دسته جمعي براي دسترسي به رستوران، زمين ورزشي و سالن تئاتر از عرض جاده اصلي عبور مي كردند. البته اين زيرگذر در سال 1356 و پس از موافقت مسئولان شركت ملي نفت براي ايجاد جاده اي در ضلع جنوبي مجتمع و يكپارچه سازي زمين هاي اطراف جاده بلااستفاده ماند. نكته جالب آنكه اين زيرگذر محلي بود براي حضور هنرمندان خوش ذوق بويژه نوازندگان كه براي رهگذران موسيقي مي نواختند.
صلاحي از ديگر كاركنان باسابقه اين مركز، ساختماني قديمي را به ما نشان مي دهد كه به پيشنهاد دست دركاران اين مركز، مكان مناسبي براي راه اندازي يك موزه محلي است. به گفته او هر دانش آموزي بنا به علاقه شخصي خود در كارگاه هاي مختلف از جمله مجسمه سازي، نجاري، برق، چرم سازي، توربافي و... شركت مي كرد و آثار هنري آنها در اين ساختمان به نمايش گذاشته مي شد. اين ساختمان از سال 1363تا 1382به برگزاري دوره هاي آموزش زبان انگليسي و لابراتوار زبان اختصاص داده شد؛ ولي در حال حاضر تخليه شده و بلااستفاده مانده است. وي در ادامه از چگونگي روند تبديل اين منطقه به مجموعه آموزشي مي گويد: اين مجموعه در سال 1363 به دستور غرضي، وزير مسبوق نفت به مجتمعي براي آموزش دروس فني و مهندسي در مقاطع فوق ديپلم به كارشناسي تبديل شد و در سال 1368 و پس از اخذ مجوز از وزارت علوم، به دانشكده فني و مهندسي محمود آباد توسعه يافت. دانش آموزان از طريق آزمون سراسري و قبولي در كنكور سراسري مي توانستند در همان مقاطع در رشته هاي برق، الكترونيك، مكانيك، كامپيوتر و.... در اين دانشگاه تحصيل کنند. اين دانشگاه تا سال 1373 برپا بود، سپس اين تشكيلات و كارگاه هاي وابسته، به آموزش ضمن خدمت كاركنان در رشته هاي فني، مهندسي و عمومي اختصاص يافت كه همچنان اين روند ادامه دارد.
پيشينه پررنگ تاريخي
گفتني است، اين مجموعه بعد از انقلاب اسلامي و در دوران جنگ تحميلي در اختيار نيروهاي ارتش بود و تا مدت ها جنگ زدگان صنعت نفت نيز در اين محل و مجتمع رفاهي قديم اسكان يافته بودند. كارگاه هاي آموزشي، آزمايشگاه ها و لوازم و تجهيزات موجود در آنها از ديگر نقاط اين مجموعه بود كه مورد بازديد مسئولان قرار گرفت. رشته هاي برق، مكانيك، الكترونيك، ابزار دقيق و... در اين كارگاه ها آموزش داده مي شوند. قدمت برخي لوازم و دستگاه هاي قديمي موجود در اين واحدها به 60 سال مي رسد كه دركنار فناوري جديد و تجهيزات مدرن، بسته آموزشي موثر و كارآمدي را براي كارآموزان فراهم کرده است، به طوري كه مي توانند از نزديك و به صورت ملموس با روند تكامل ابزارآلات و فرايند كار آشنا شوند. آنچه مسلم است، مجتمع ورزشي - آموزشي محمود آباد با پيشينه تاريخي و جايگاه آن در آموزش كاركنان در درجه اول و همچنين فراهم آوردن امكانات رفاهي - ورزشي براي ايشان و خانواده هاي آنها در خور توجه و بازنگري تاريخي است تا فرصتي فراهم آورده و كاركنان صنعت نفت به دور از هرگونه اشتغال فكري و جسمي به كار و چالش هاي وابسته به آن، مدتي هرچند كوتاه به شناخت هرچه بيشتر يكديگر و ايجاد رابطه دوسويه و دوستانه بپردازند، ضمن اينکه اين مكان، فضاي مناسبي را براي نمايش و عرضه هر آنچه به دست اين بزرگ مردان و زنان در صنعت نفت ساخته و اداره مي شود، فراهم مي آورد و چه شايسته است كه مسئولان با ايجاد فضايي هرچند كوچك، با عنوان موزه، زمينه ايجاد اين نقطه طلاقي را فراهم آورند. گفتني است، طي بازديد مسئولان مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در سال هاي گذشته از اين مجتمع، اشيا و اسناد ارزشمندي در انبارهاي مازاد اين مجموعه شناسايي كه برخي از آنها به تهران منتقل شد و مابقي در قالب نمايشگاهي كوچك در معرض ديد بازديدكنندگان قرار گرفته است، ضمن آن كه دو ويلا به شماره 80 و 90 به دليل قدمت طولاني نيز در فهرست سازمان ميراث فرهنگي براي ثبت ملي قرار دارد.
حسين گرجي، رئيس مرکز آموزش محمود آباد با استقبال فراوان از طرح راه اندازي موزه و همراهي مسئولان موزه در طول اين بازديد، آمادگي مجموعه را براي همکاري در به ثمر رسيدن اين پروژه فرهنگي، اعلام داشت و بر ضرورت ايجاد تشکيلاتي با عنوان موزه در مجتمع محمودآباد تاکيد کرد. او از موزه نفت به عنوان عامل اصلي و اساسي در حفظ پيشينه و هويت اين صنعت ياد کرد و گفت: موزه، پلي به سوي شناخت صنعت نفت است.اين صنعت به واسطه موزه ها خودش را به مردم معرفي مي کند و نسل هاي جديد از طريق موزه با تاريخ پرشکوه صنعت نفت آشنا خواهند شد. آنها خواهند دانست که اين صنعت، چه روزهاي پرتلاطمي را پشت سرگذاشته تا امروز به دست متخصصان و کارگران سختکوش و زحمتکش ايراني اداره شود.وي افزود: مجموعه آموزشي محمود آباد به دليل قدمت و جايگاه تاريخي آن در آموزش كاركنان صنعت نفت، موقعيت جغرافيايي آن و همچنين حضور خانواده هاي كاركنان در حين آموزش ضمن خدمت، از ظرفيت كافي و مناسب براي راه اندازي موزه برخوردار است و باتوجه به همگوني آن با ديگر مراكز آموزشي صنعت نفت در كشور، مي تواند فضاي مناسبي براي نمايش سيرتحولات تاريخي آموزش كاركنان به شمار آيد.
اين نشريه حاوي مطالب آموزنده علمي، ادبي، داستاني و سرگرمي بوده که روزانه در يك برگ و به صورت پشت و رو در اختيار فرزندان صنعت نفت قرار مي گرفت. جالب آن که بخشي از اين نشريه، به معرفي فيلم هاي سينمايي شبانه و نوع غذا اختصاص داده شده بود. نمونه اي از اين نشريه از سوي فرامرز واشهري به موزه هاي نفت اهدا شد.
چراغ خوراك پزي بنزيني از سوي فرامرز واشهري به موزه هاي صنعت نفت اهدا شد. اين چراغ با قدمت بيش از 50 سال متعلق به پدر مرحوم او و جزو لوازم شكارش در سفرهايش بوده است.
ساختماني دو طبقه با معماري عصر ملکه «ويکتوريا» در شهر سانتاپوئلو در 64 کيلومتري لس آنجلس، «موزه نفت کاليفرنيا» را در خود جاي داده است.نفت و گاز از ديرباز نقش مهمي در زندگي مردم ايالت کاليفرنياي آمريکا داشته؛ اين صنعت براي آنها اشتغال ايجاد کرده، علم و فناوري را به پيش رانده و زندگي شان را دگرگون ساخته است. موزه نفت کاليفرنيا در يک ساختمان کلاسيک متعلق به دهه 1890 ميلادي، داستان نفت و گاز را در اين ايالت روايت مي کند.اين ساختمان که به عنوان يک اثر تاريخي ملي ثبت شده، در واقع يکي از ساختمان هاي شرکت نفتي يونيون اويل بوده و در حال حاضر نيز طبقه دوم آن به گونه اي طراحي شده که دفتر کار اين شرکت را در سال 1930 تداعي مي کند.از ديگر مشخصه هاي اين ساختمان، برج کناري آن است که به شيوه جالبي با نمايي از آجرهاي سنتي و الهام گرفته از سبک هاي ايتاليايي تزيين شده و يکي از بهترين بازسازي هاي يک بناي تجاري از اوايل قرن 20 را به نمايش مي گذارد. نماهاي داخلي و خارجي اين ساختمان در برخي فيلم هاي سينمايي و تجاري مورد استفاده قرار گرفته است.
از فسيل ها تا پمپ هاي بنزين
موزه نفت کاليفرنيا با بهره گيري از فسيل ها و آثار قديمي صنعت نفت و پمپ هاي بنزين قديمي، داستان سرمايه اي ارزشمند را روايت مي کند که براي نسل هاي مختلف در ايالت کاليفرنيا، ثروت، فرصت هاي شغلي و موقعيت هاي فراواني را خلق کرد.نمايشگاه هاي دائمي موزه که در طبقه نخست قرار دارد، علوم، تاريخ و جهان فناوري نفت را براي بازديد کنندگان در سنين مختلف مورد کنکاش و بررسي قرار مي دهد. مجموعه پمپ هاي بنزين موزه نفت کاليفرنيا، يکي از بزرگترين نمايشگاه ها در نوع خود است که نشان مي دهد، نخستين رانندگان اين ايالت چگونه سوخت گيري مي کردند و سوخت خودروهاي شان از چه نوع بوده است.
دکلي با 100 سال قدمت
اتاق دکل موزه، يک ساختمان جداگانه در محوطه موزه است که دکلي 100 ساله را در خود جاي داده است. اين دکل که مستقيما از يک ميدان نفتي در حال توليد در لس آنجلس کانتي به موزه انتقال داده شده، به محض ورود بازديدکنندگان به سالن، به کار مي افتد.
مشعل هنرتجسمي چيست و از کجا به ادبيات ايران راه يافته است؟ چگونه مي توان در هنرهاي تجسمي فعاليت داشت و آنها را آموخت؟ کدام هنرها جزء هنرهاي تجسمي هستند؟ اينها پرسش هايي است که شايد ذهن شما را هم مشغول کرده باشد. شايد شما هم از کساني باشيد که در گروه فرهنگي خبرگزاري ها و سر صفحه روزنامه ها و مجله ها نام هنرهاي تجسمي را ديده باشيد. مطلب پيش روي مي کوشد تا ابتدا به چيستي هنرهاي تجسمي پاسخ مختصري بدهد و پس از آن برخي نمونه هاي هنرهاي تجسمي را به شما معرفي کند. هنرهايي که اگر کمي چشم بگردانيم و خوب نگاه کنيم، با ما زندگي مي کنند و حيات پررنگي دارند. آنچه پيش روي شماست، بخش دوم و پاياني آشنايي مختصر با هنرهاي تجسمي است. کسي چه مي داند، شايد شما همين روزها وارد يکي از اين هنرهاي زيبا شويد.
حکاکي
حکاکي، ترکيب فلز سخت و ظرافت است. شايد در نگاه نخست اين ترکيب، کمي غريب به نظر برسد، اما ايرانيان ثابت کرده اند که حکاکي همه معادلات ذهني را بر هم زده است. اين هنر- صنعت هميشه در کشور مان به روش هاي سنتي به انجام رسيده است. هنر حکاکي افزون برآهن، روي فلزات مختلفي از جمله مس، نقره، برنج، طلا يا مخلوطي از طلا و فلزات ديگر نيز قابل انجام است. براي آغاز يک کار حکاکي ظريف، ابتدا پشت فلزي را که مي خواهند حکاکي روي آن انجام دهند، قير اندود مي کنند. اين کار باعث مي شود از چين و چروک خوردن و موج برداشتن آن فلز که ممکن است توسط چکش کاري به وجود آيد، جلوگيري شود. بعد از قير پوشي، طرحي را که براي آن فلز انتخاب کرده اند، بر روي آن فلز کشيده و به وسيله ابزار مخصوصي به نام «نيم بر» شروع به برداشتن روي فلز مي کنند و کم کم نقش و نگار خود را نشان مي دهد. بعضي وقت ها و بسته به سليقه استادکار نقش ها را به وسيله نقره يا طلا تزئين مي کنند.
مقرنس
مقرنس کاري يکي از عناصر تزييني هنر معماري است که در زيباسازي بناهاي ايراني، به خصوص در مساجد و مقبره ها نقش مهمي ايفا مي کند. مقرنس ها را که حالتي لانه زنبوري دارند مي توان ازجمله وسايل موثر ساختن گنبد ها دانست، اما به مرور زمان و در سير تکامل طبيعي هنرها، کاربرد نخستين خود را از دست داده و بيشتر براي تزيين به کار رفتتند. مقرنس ها معمولا در سطوح فرو رفته گوشه هاي زير سقف ايجاد مي شود، اما محل قرار گيري اين عنصر تزييني مي تواند در بالاي ديوارها، سقف ها گوشه ها سردرها و ... باشد. در کتاب هنرهاي ايراني آمده است که مقرنس ها از لحاظ شکل به 4 دسته تقسيم مي شوند:
1- مقرنس هاي جلو آمده: به مقرنس هايي مي گويند که مصالح آن از خود بناست و در نهايت سادگي و بدون هيچ گونه پيرايه اي به صورت آجر يا گچي، انتهاي سطوح خارجي نماي بيرون ساختمان را آرايش مي دهند و استحکام آنها زياد است.
2- مقرنس هاي روي هم قرار گرفته: علاوه بر مصالح به کار رفته اصلي بنا مانند گچ و آجر وسنگ، در سطوح داخل و خارج بنا به کار مي روند و اغلب در چند رديف (دو تا پنج يا بيشتر) روي هم قرار دارند و داراي ثبات متوسطي است.
3- مقرنس هاي معلق: شبيه همان منشورهاي آهکي آويزان در غارهاست در اصطلاح استلاکتيت ناميده مي شوند و غالبا از چسباندن مواد مختلف چون گچ، سفال، کاشي و ... به سطوح مقعر داخل بنا صورت مي گيرند که آويزان به نظر مي رسند و داراي ثبات کمي هستند.
4- مقرنس هاي لانه زنبوري: چنانکه از تام اين دسته از مقرنس ها پيداست، شبيه لانه زنبور و در مجموع کندوهاي کوچک روي هم قرار گرفته اند. اين دسته از نظر شکل ظاهري شبيه به مقرنس هاي معلق هستند.
طراحي
هنر طراحي در هنرهاي تجسمي از اهميت بسياري برخوردار است و به دليل داشتن نقش پايه اي در شاخه هاي مختلف تجسمي مورد توجه فراواني قرار مي گيرد. شايد طراحي را بتوان مادر هنرهاي تجسمي جديد دانست. هنر طراحي مي تواند مقدمه اي باشد براي ورود علاقه مندان به دنياي هنرهاي تجسمي. دنيايي که تنوع و کاربرد بسياري براي زندگي امروزمان دارد. اين در حالي است که برخي کارشناسان بر اين عقيده اند که متاسفانه يک تعريف کلي از امر طراحي و تفکيک حوزه طراحي و نقاشي وجود ندارد. اين مهم باعث شده است که به نوعي سردرگمي در هنرهاي تجسمي دچار شويم. به همين دليل در برخي تعريف طراحي را در حوزه خط مي دانند و بعضي هر اثر خاکستري را طراحي مي دانند. برخي ديگر طراحي را موضوعي محسوس و برخي ها نامحسوس و شهودي و بعضي از سرعت عمل دست هنرمند تعريف مي کنند، اما به طور کلي طراحي را مي توان شيوه اي از بيان دانست. طراحي ساده ترين بيان در هنر است و مي توان گفت که پيش از هر خط و زباني به وجود آمده است. به همين علت است که اقوام بدوي و بسياري ديگر، از اين شيوه براي رفع نياز ارتباطي خوداستفاده مي کردند. در بياني ديگر مي توان طراحي، محصول هماهنگي ميان چشم، دست ابزار و انديشه هنرمنداست.
قطاعي
قطاعي يا قطعه کردن کاغذ، يکي از رشته هاي ظريف و دقيق هنري است که در آن هنرمند پس از طراحي روي کاغذ، نقش را با قيچي يا کارد مخصوص از ميان کاغذ در مي آورد و با چسباندن آن بر زمينه اي به رنگ ديگر، اثر جديدي به وجود مي آورد. هنر قطاعي، از جمله هنرهاي در حال فراموشي در کشورمان است که با سابقه اي چهارصد ساله از دوران تيموري يکي از بديع ترين ميراث ذوق و زيبايي شناسي ايراني محسوب مي شود. قطاعي هنري است که شاهکارهايي بي مانند از هنرمندان ايراني را در تجليد و کتاب آرايي و حاشيه بندي و همه رشته هاي مرتبط با کاغذ و نقوش تزئيني متنوع به نمايش گذاشته است. مهم ترين و جالب ترين ويژگي اين هنر در جنبه آذيني و آرايشي و چشم نوازي آن است، از اين رو در متن برخي قرآن ها و ديوان ها، از آغاز تا انجام هنر کاغذگري به انجام رسيده است که نمونه اي از حد اعلاي حوصله و پرکاري ودقت و ظرافت است . در اين رشته هنرمندان بزرگي پديد آمده بودند که نمونه کارهاي آنان در دست است و از ديده دقت ، ظرافت ، منبت کاري و زيبايي شگفت انگيز و پيداست که اين گونه جلدسازي ، نخستين بار در تبريز و بغداد در دربارجلايريان پديد آمده ، سپس در ديگر شهرهاي ايران رواج يافته است . ابزارهاي کاغذبري بسيار ساده و انگشت شمار هستند از جمله کاغذ، ساده يا رنگين ، مقراض يا قيچي ، کارد کوچک و يا کارد و گزن هاي ويژه پوست بري «شفره»، قلم هاي فلزي گوناگون ، پيش تخته و مقوا.
کاريکاتور
بازنمايي اغراق آميز رفتار يا ويژگي هاي اشخاص به منظور مضحک جلوه دادن آن، تعريفي است که از کاريکاتور در دايرة المعارف هنر ارائه شده است. تعريف کاريکاتور در فرهنگ عميد به اين ترتيب است: «کاريکاتور Caricatore: تصوير خنده آور، شکل مضحک، نوعي نقاشي که نقاش، تصويري از کسي بکشد که با وجود شباهت، مضحک باشد». در فرهنگ معين نيز آمده است: کاريکاتور، شکل و تصويري مضحک که نقاش در ترسيم آن از نکات و دقايق مشخص موضوع استفاده کند و آن نکات و دقايق را بارزتر و بزرگتر نشان دهد و در عين حال، تصوير بايد با اصل موضوع شبيه باشد.»
کاريکاتور انواع زيادي دارد از جمله آنها مي توان به کاريکاتور سياه، کاريکاتور روزنامه اي، کاريکاتور بدون شرح و ... اشاره کرد. اما به طور کلي 2 دسته کاريکاتور اکنون معمول است که عبارتند از: کاريکاتور نمايشگاهي و کاريکاتور مطبوعاتي. مهمترين تفاوت اين دو نوع کاريکاتور، تاريخ مصرف آنها است. کاريکاتورهاي مطبوعاتي براي يک محدوده خاص زماني کشيده مي شوند؛ در حالي که کاريکاتورهاي نمايشگاهي چنين نيستند.
پاپيه ماشه
پاپيه ماشه (خمير کاغذ) تکنيکي است که در آن لايه هاي کاغذ و سيريش روي هم چسبانده مي شوند يا به شکل خميري نرم درآورده مي شوند که قابليت فرم دهي دارد و پس از خشک شدن محکم مي شود. تاريخچه پاپيه ماشه از کشورهاي آسيايي آغاز مي شود و در اروپا از قرن 15 ميلادي در ابتدا نقش برجسته هاي و مجسمه هاي کوچک مذهبي را با اين تکنيک مي ساختند و با اضافه کردن مواد افزودني مانند گچ و مواد ديگري که از اسرار هنرمندان بود، به استحکام خمير مي افزودند. در قرن 17 ميلادي اين تکنيک در عروسک سازي بسيار به کار مي رفته است. در کشور ايتاليا در شهر«لتسه» مجسمه هاي کليسايي که قدمت آنها به بيش از 500 سال مي رسد، از سوي «ساندرو ريتزي» sandro rizzi مرمت مي شوند. کارگاه ساندرو ريتزي در خياباني به نام «پاپيه ماشه» است. آنچه در هنر مرمت اين مجسمه ها حايز اهميت است، چسب يا سريشي است که در ساخت آنها به کار مي رود. دستور اين چسب از اسرار خانوادگي خانواده ريتزي است. ساخت مجسمه هاي پاپيه ماشه مراحل زيادي دارد و هنرمند پاپيه ماشه کار، بايد با صبر و حوصله آنها را طي کند. يکي از مجسمه هاي مشهوري که با اين تکنيک ساخته شده است، مجسمه غول پيکر «نانا» است.
مجسمه سازي
هنر مجسمه سازي راهي مناسب براي بيان و اشاعه فرهنگ و انديشه انساني است. در تعريف مجسمه مي توان گفت که هر شيئي که قسمتي از فضا را اشغال مي کند به آن حجم يا مجسمه مي گويند. تفاوت اين هنر با ساير هنرها در کاربردي تر بودن و برقرار کردن ارتباط راحت تر با آن است. مجسمه بايد داراي هارموني و هماهنگي در ساختار و اندازه ها باشد. در اين هنر تکنيکي، هر چه مواد مرغوب تر و بهتري در اختيار مجسمه ساز باشد، اثر با ارزش تر و ماندگارتري خلق مي شود. پس دانستن اهميت مواد ساختاري در مجسمه سازي ضروري است. مجسمه ها از جنس هاي متفاوتي تشکيل شده است. مجسمه هاي فلزي جلب توجه بيشتري مي کنند و شايد علاقه مندان بيشتري نيز داشته باشند. مجسمه هايي از جنس سنگ، شيشه، چوب و ساير مواد نيز طرفداران خاص خود را دارند که در نهايت، تمام آنها به دليل ساخته شدن توسط دست يک هنرمند بسيار با ارزش هستند. از سوي ديگر، مجسمه سازي، هنر همگذاري يا ريخت دادن به اشيا و ممکن است در هر اندازه يا با هر مصالحي انجام گيرد. به فراورده هاي اين هنر، تنديس، پيکره يا مجسمه گفته مي شود. هر پيکر سه بعدي که به منظور دارا بودن يک بيان هنري آفريده شده را مي توان تنديس ناميد. البته بايد توجه داشت هر شکل دادني را مجسمه سازي نمي گويند بلکه بايد در وراي آن يک فکر، خلاقيت يا يک نوآوري وجود داشته باشد. مجسمه سازي که هنري سه بعدي و مرتبط با فضاست در تمدن هاي باستان به شکل گسترده در زندگي اجتماعي آدميان نقش داشته و علاوه بر زيبايي، کاربردهاي گوناگوني را تجربه کرده است. گستردگي در به کارگيري مجسمه در ميان اقوام و تمدن هاي دوران باستان تا به حدي بوده که در ميان يافته هاي باستاني تعداد نامحدودي از آثار مجسمه سازان اين دوران به چشم مي خورد. اين هنر در تمدن هاي باستان علاوه بر کاربردهاي زيبايي و بيان گرانه، کارکردي مذهبي و آئيني نيز يافته است.
شبنم اعماري ايران مهد زيبايي است، زيبايي هاي بكر و طبيعي كه در گوشه و كنار كشور پنهاورمان، چشم هر بيننده اي را خيره مي كند و او را به تعجب وا مي دارد.در اين مطلب قصد داريم شما را با يكي از بي نظيرترين پديده هاي طبيعي ايران آشنا كنيم، پديده اي با قدمتي هزاران ساله كه بسيار تماشايي و هيجان انگيز است.صحبت از چشمه كه مي شود، ناخودآگاه ذهن مان به سمت آبي زلال و شفاف كه از دل زمين مي جوشد، منحرف مي شود؛ اما جالب است بدانيد كه ايران چشمه هاي غيرآبي هم دارد، چشمه اي سياهرنگ كه قير جوشان از دل زمين بيرون مي زند؛ پديده اي كمياب و طبيعي كه جلوه اي زيبا از طبيعت را براي مان به تصوير مي كشد.
چشمه قير دهلران
چشمه قير دهلران كه قدمتي به بلنداي تاريخ ايلام دارد، در 7کيلومتري شهرستان دهلران استان ايلام واقع شده و يكي از جاذبه هاي طبيعي و ملي اين استان است. چشمه قير دهلران، حوضچه اي با قير روان دارد كه دماي آب آن گاهي به 50 درجه سانتي گراد هم مي رسد و مواد نفتي از ميدان هاي نفتي زيرزميني منطقه دهلران با آن ترکيب و قير مذاب توليد مي شود. اين چشمه از يک چشمه اصلي و سه چشمه فرعي تشكيل شده و حدود 75 هکتار مساحت، 9 متر قطر و 50 سانتي متر عمق دارد و تنها چشمه قير ايران است که يک حوضچه طبيعي قير در آن روان است.
فعاليت اين پديده كمياب در فصل بهار آغاز مي شود و در فصل تابستان به علت گرماي زياد به بالاترين حد ممكن مي رسد. قيرهاي روان شده در مسير خود با خاک، شن و ماسه مخلوط مي شوند و آسفالت طبيعي را به وجود مي آورند. اين پديده شگفت انگيز روزانه 10 ليتر قير مايع توليد مي کند.
چشمه قير دهلران در گويش محلي به «کني گاو قيلي» معروف است و بر اساس باورهاي مردم محلي، اين چشمه، خون اژدهايي بوده که در جنگ با پهلوان اساطيري، اسفنديار رويين تن، به هلاکت رسيده است.
گفته مي شود، در ادوار گذشته اين چشمه وسعت بيشتري نسبت به امروز داشته؛ اما بخش هايي از آن به تدريج زير خاک رفته است. نكته قابل اشاره درباره چشمه قير دهلران اين است كه خروج قير و مايعات نفت خام از بيش از 10 هزار سال گذشته در اين محل ادامه داشته و براساس كاوش هاي صورت گرفته در دوران باستان نيز از اين پديده طبيعي بهره برداري مي شده است.
همچنين انگليسي ها از سال ها پيش از انقلاب به فکر بهره برداري از چشمه قير دهلران بودند و اقدام به ساخت کمپينگ و ريل آهن براي انتقال قير به خوزستان و سپس به بندر بصره عراق کردند که البته با شروع جنگ جهاني دوم، موفق به بهره برداري از اين چشمه نشدند. با اين حال هنوز آثار ريل قطار و کمپينگ آنها را مي توان در نزديکي اين چشمه مشاهده کرد.
چگونه برويم؟
براي رفتن به چشمه ديگري بايد از دهلران به سمت بوستان جنگلي آبگرم حركت كنيد. بعد از عبور از بوستان، تابلويي مي بينيد كه شما را براي رسيدن به چشمه قير راهنمايي مي كند. از اين قسمت به بعد به دليل نبود تابلو راهنما، بايد از افراد محلي کمک بگيريد.
در 300 متري چشمه، ديگر اثري از جاده نيست و بايد بقيه راه را پياده برويد و طبيعت گردي كنيد. پياده روي در مسيري پوشيده از درختچه حسي فوق العاده به مسافران مي دهد، پس از عبور از اين مسير روح نواز، بوي قير كم كم به مشامتان مي رسد و اين يعني تا رسيدن به چشمه راهي نمانده است.
چشم تان كه به چشمه مي افتد، با فنسي سقف دار روبه رو مي شويد؛ فنسي كه براي حفاظت از حيوانات اين منطقه دور چشمه كشيده شده است. گفته مي شود در گذشته، در هواي گرم تابستان، حيوانات و جانوران زيادي براي خوردن آب به کنار چشمه مي آمدند، اما در قير گرفتار مي شدند و جان خود را از دست مي دادند. به همين دليل اين ديواره فنسي در اطراف چشمه کشيده شده است.
اما نکته حائز اهميت در خصوص چشمه قير دهلران، اين پديده كمياب و بي نظير ايران، اين است که در حال حاضر هيچ استفاده اي از آن نمي شود و بدون کاربرد به حال خود رها شده، در حالي که با کمي بررسي و پژوهش مي توان از آن براي توسعه منطقه استفاده كرد، اما متأسفانه اين اتفاق تاكنون رخ نداده و همت و همكاري مسئولان را مي طلبد.
ديدني هاي اطراف چشمه
در نزديكي چشمه قير، چشمه هاي آبگرمي وجود دارد كه با املاح گوگردي، خواص درماني زيادي دارند. اين چشمه ها در 3کيلومتري شهر دهلران در دامنه سياهکوه و نزديک به غار خفاش ها قرار گرفته و با دماي 50 درجه سانتي گراد از چشمه هاي بهداشتي آبگرم و استخرهاي لجن درماني برخوردار هستند.
در طول روز، انعکاس نور خورشيد باعث مي شود آب اين چشمه ها ظاهري هفت رنگ داشته باشد؛ البته خواص درماني اين آبگرم ها بيشتر از ظاهرشان مورد توجه قرار مي گيرد؛ چراكه شنا در آنها به درمان حساسيت، رماتيسم، دمل، زخم ها و شکستگي استخوان و کوفتگي کمک زيادي مي كند.
* توصيه ما به کساني که از بيماري هاي قلبي رنج مي برند، اين است که نزديک اين چشمه ها نشوند، چراكه در اين منطقه گوگرد زيادي وجود دارد.
ديگر جاذبه هاي دهلران
بعد از اينكه از چشمه قير دهلران بازديد كرديد، مي توانيد زماني را هم به ديگر جاذبه هاي اين شهر اختصاص دهيد؛ مكان هايي كه بي شك از ديدن آنها لذت خواهيد برد.
غار خفاش، يکي ديگر از آثار طبيعي نادر ايران است كه در 4 کيلومتري شمال شهر دهلران در دامنه ارتفاعات سياهکوه و داخل دره اي به ارتفاع 600 متر از سطح دريا واقع شده که مي توان دورنماي آن را از داخل شهر دهلران ديد.
اين غار حدود 265 متر طول، 30 متر عرض و 50 متر ارتفاع دارد و به عنوان يک موزه طبيعي شگفت انگيز شناخته مي شود. غار خفاش، دهليزهاي وسيعي دارد که عمق بعضي از قسمت هاي آن به 400 متر نيز مي رسد. ستون هاي داخل اين غار به شکل قنديل است که برخي در سقف و برخي نيز در کف قرار گرفته اند. باستان شناسان بر اين باورند، غار خفاش كه در حال حاضر زيستگاه خفاش هاست، در گذشته هاي دور سکونتگاه انسان هاي غارنشين بوده است.
يكي ديگر از مناطق طبيعي در بخش مرکزي، منطقه سرسبز هور و آماکو با بقاياي آسياب هاي قديمي، غار و استخر طبيعي تفريحي بيشه دراز، آبشار سرطاف و غار قلاپيکه در نزديکي روستاي کاور است كه ديدن آنها هم خالي از لطف نيست.
مشعل هر چند ماه يک بار و بخصوص همين روزها رسانه ملي در ميانه تبليغات، فيلم هاي آموزشي – انگيزشي را درباره کنترل احتمال تنبلي چشم در کودکان را پخش مي کند. تبليغاتي که در مهمترين پيام به کنترل تنبلي چشم در کودکان تا قبل از 6 سالگي تاکيد مي کند. اين تاکيد براي آن است که بسياري از کودکان به دليل بي توجهي يا کم توجهي والدين در زماني که هنوز بيماري امکان کنترل دارد، درمان نمي شوند و در سال هاي بعد گرفتار عوارض بيشتر اين بيماري مي شوند. آنچه به عنوان «آمبليوپي» يا تنبلي چشم شناخته شده است، نوعي اختلال بينايي است که باعث کاهش ديد مرکزي در يک چشم به ظاهر سالم مي شود. در اين حالت گرچه ساختمان ظاهري چشم سالم است، اما ديد چشم حتي با استفاده از عينک هم کامل نمي شود. زماني که تکامل بينايي در يکي از چشم ها طبيعي و در چشم ديگر غيرطبيعي باشد، چشم مبتلا به ضعف بينايي، تنبل مي شود و در بسياري از موارد به مرور چشم دوم هم تنبل مي شود. معمولا نوزادان و کودکان در سال هاي ابتدايي تولد به دليل عدم تکلم و ارتباط با ديگران شرايط زيادي براي شناسايي بينايي کامل از سوي والدين ندارند و اين بيماري بايد حتما از سوي پزشک تشخيص داده شود. به همين دليل توصيه شده که بينايي تمام کودکان تا قبل از 3 سالگي از سوي پزشک ارزيابي شود. بسياري از پزشکان معاينه هاي چشم پزشکي را به عنوان بخشي از معاينه هاي معمول کودکان انجام مي دهند و در صورت نياز، کودک را به چشم پزشک معرفي مي کنند. اين مهلت را تا 6 سالگي هم بالا آورده اند و اگر کودکي تا اين سن هنوز به وجود اين مشکل از سوي خود يا والدينش آگاه نشده، با مراجعه به پزشک مراحل درمان را در پيش بگيرد.
*نشانه های تنبلی چشم را بشناسید
تنبلی چشم در اثر اختلال در عملکرد طبیعی چشم ها و تکامل بینایی اتفاق می افتد. در بسیاری از موارد ممکن است علل مرتبط با تنبلی چشم ارثی باشند. علل تنبلی چشم را در محور استرابیسم (لوچی) و عیوب انکساری قرار می دهند. تنبلی چشم اغلب به دنبال استرابیسم اتفاق می افتد. در استرابیسم یا انحراف چشم ها، کودک برای فرار از دوبینی از چشم بهتر خود استفاده می کند و در نتیجه چشم منحرف تکامل نمی یابد. در مدل دیگر تنبلی چشم زمانی اتفاق می افتد که عیب انکساری شامل دوربینی، نزدیک بینی یا آستیگماتیسم در یک چشم و یا در دو چشم وجود داشته باشد.
همچنین باید گفت که افتادگی پلک، آب مروارید، کدورت قرنیه و... از جمله عوامل مسدود کننده مسیر بینایی هستند. این مشکل معمولا شدیدترین حالت آمبلیوپی را ایجاد می کند.والدین کودک باید از شش ماهگی چشمان فرزندشان را مورد معاینه قرار دهند تا اگر مشکلی بود، سریع متوجه شوند. بعد از حدود چهار ماهگی اگر چشمان کودک به خوبی نایستد، غیر طبیعی است و باید معاینه شود. اگر متوجه شدید فرزندتان در حال تماشای تلویزیون مرتب سرش را می چرخاند، ممکن است علت یکی از نشانه های تنبلی چشم باشد. آنهایی که مشکل تنبلی چشم دارند، یکی از چشم هایشان بر آن یکی چیره است و برای دیدن بهتر روی آن چشم حساب می کنند. کودکان معمولا برای به کار گرفتن چشمی که کامل می بیند، هنگام فعالیت هایی نظیر تماشای تلویزیون سر خود را می چرخانند. در عین حال بستن یک چشم هنگامی که بیرون زیر نور خورشید است، نگاه کردن به دوردست یا مرتب تنگ کردن چشم ها می تواند از نشانه های آمبلیوپی باشد. مرتب مالیدن یا گرفتن یک چشم با دست می تواند نشانه این باشد که یک چشم از چشم دیگر ضعیف تر است و کودک تلاش می کند تنظیم کند که دیدش بهبود بیابد. اگر فرزند شما در درس خواندن و مشاهده کتاب و به خصوص درس هایی مانند ریاضیات مشکل و مقاومت دارد، می تواند از نشانه های تنبلی چشم باشد چرا که کودک نمی تواند کلمات و کتاب را کامل ببیند و تلاش برای تمرکز روی اعداد و کلمات او را کلافه یا حواس پرت می کند. همچنین اگر کودک هنگام خواندن سطوح مختلف درسی و غیر درسی خسته می شود یا کلمات را جا می اندازد و اشتباه می خواند، باید مورد معاینه پزشکی قرار گیرد. اگر تنبلی چشم در کودک جدی باشد، می تواند به جز کتاب و خطوط در موارد مختلف دیگر هم وجود داشته باشد و بی دقتی و بی حوصلگی کودک را بالا ببرد و او را از انجام برنامه های گروهی و ورزشی دور کند.
فردي که دچار تنبلي چشم است، نسبت به افراد سالم، بيشتر در معرض خطر نابينا شدن قرار دارد، چون اگر يک چشم، کارکرد خود را (در اثر ساير بيماري ها، ضربه، عفونت و ...) از دست بدهد، فرد در معرض خطر نابينايي قرار مي گيرد.
تنبلي چشم درمان سختی ندارد
يادتان باشد که درمان کامل تنبلي چشم بسيار مشکل است و پس از تشخيص بيماري، تازه در اول راه هستيد، پيگيري درمان تا بهبود کامل ديد دو چشم تا 10 سالگي الزامي است. نکته مهم در درمان تنبلي چشم اين است که هر چه سن کودک کمتر باشد، شانس درمان بيشتر و مدت درمان کوتاه تر مي شود و هر چه درمان چشم تنبل ديرتر شروع شود، احتمال به دست آوردن بينايي کامل کمتر مي شود. بهترين سن براي درمان تنبلي چشم قبل از پنج سالگي است. روش هاي درماني مختلفي براي درمان تنبلي چشم وجود دارد که مهم ترين آنها « بستن چشم»، «استفاده از عينک»، «انجام جراحي» و تمرينات چشمي است. بهترين درمان تنبلي چشم، بستن چشم سالم است تا چشم تنبل وادار به فعاليت شود و با تمرين ديدن، تنبلي آن برطرف شود. دورة زماني بستن چشم در کودکان متفاوت و نسبتاً، طولاني است و از چند هفته تا چند ماه است که اين دوره را متخصص تعيين مي کند. مدت بستن چشم در طول روز را نيز متخصص تعيين مي کند. با توجه به ميزان تنبلي چشم، مدت زمان بستن معمولاً، بين 2 ـ 6 ساعت در روز، متغير است. در این مورد توجه داشته باشید که براي بستن چشم کودک، او را مجبور نکنيد و از جملات و کلمات مثبت استفاده کنيد. براي تعيين زمان بستن و باز کردن چشم، از يک زمان سنج (ساعت) استفاده کنيد. به اين ترتيب، از نظر کودک زمان سنج، موجودي بد تلقي مي شود و والدین تبدیل به افراد اجبار کننده منفی در نگاه کودک نمی شوند. زماني که چشم کودک بسته است، از بازي هايي پرهيز کنند که احتمال سقوط يا خطر براي کودک دارد. در زمان بستن چشم ها، کودک را به مهماني يا به جايي نبريد که توجه اطرافيان يا دوستان به او جلب شود، زيرا باعث افزايش اضطراب کودک و کاهش همکاري او مي شود و از ادامة درمان سر باز مي زند. چنانچه کودک به مهد مي رود، با مربي او صحبت کنيد تا در مهد با کودک رفتار مناسبي داشته باشد و ساير بچه ها نيز توجيه شوند. به اين ترتيب، ساعات حضور کودک در مهد براي او به صورت عادي طي مي شود؛ در غير اين صورت، در زمان حضور کودک در منزل، چشم او را ببنديد. از پوشش هاي چشمي زيبا و رنگی و کارتونی استفاده کنيد که برای کودک در چهره اش جذابیت داشته باشد. در روش استفاده از عينک زمان طولانی تری لازم است چشم کودک تحت درمان باشد. استفاده از عينک بايد طبق دستور متخصص براي درمان عيوب انکساري چشم باشد و اگر تنبلي چشم بر اثر بيماري هاي مادرزادي، مانند پايين افتادگي پلک يا ساير عيوب ساختماني، ايجاد شده باشد، بهترين درمان عمل جراحي است. همچنین انجام تمريناتي مانند نقاشي کردن، بازي با خط و نقطه، استفاده از بازي هاي کامپيوتري، پرتاب توپ به سوي هدف تعيين شده، کتاب خواندن، خمير بازي و بريدن اشکال، در کنار ساير روش هاي درماني، مي تواند بر بهبود ديد کودک اثر بگذارد و درمان آن را تسريع کند. حتی برخی بازی های رایانه ای می تواند به این درمان کمک کند.
تنبلی چشم در بزرگسالی
بسیاری از پزشکان تاکید کرده اندکه تنبلی چشم پس از عبور از دوران کودکی، در دوران بزرگسالی درمان نمی شود و فرد مجبور است با عوارض تنبلی چشم کنار بیاید. با این وجود برخی اقدام ها می تواند عوارض تنبلی چشم در بزرگسالی را کاهش دهد. بازی هایی که نیاز به تمرکز چشم دارند از جمله بازی هایی که با چیدمان شکل ها سرو کار دارند، می توانند باعث بهبود تنبلی چشم در بزرگسالان شوند. استفاده از این نوع بازی ها سبب می شود هر دو چشم به تنهایی کار کرده و تصمیم گیری کنند، سبب می شود چشم ضعیف تر سریع تر خود را قوی کرده و با چشم قوی تر هماهنگ سازد. این کار انعطاف مغز را هم برای استفاده از هر دو چشم افزایش می دهد. با این وجود با توجه به پیشرفت علم، روش هایی در طب سوزنی و لیزردرمانی در کاهش تنبلی چشم پیشنهاد شد که با مراجعه به پزشک می توانید بیشتر با آنها آشنا شوید.
مشعل حسين آزادي يکي از قطب هاي مهم ورزش قهرماني در مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت و گاز گچساران است که ريشه تيم هاي ورزشي در بام نفتي ايران، به بيش از نيم قرن برمي گردد.يکي از رشته هاي قديمي و پرطرفدار در ورزش نفت و گاز گچساران، واترپلو است که با توجه به زير ساخت هاي اين شرکت در زمينه شنا و واترپلو، ساليان سال است که زمينه کسب افتخارات فراوان براي شهر گچساران و اين شرکت را فراهم آورده است.از سال ها قبل تاکنون، استعدادهاي بسياري از اين شهر کم برخوردار، به واترپلوي ايران معرفي و بسياري از اين ورزشکاران، به اردوي تيم هاي ملي دعوت شده اند که نام و آوازه گچساران را در ورزش کشور به گوش همگان رسانده اند.
بتازگی و در مسابقات قهرماني واترپلوی بازی های آسيایی جاکارتا 2018 دو ورزشکار گچساراني به نام هاي امير محمد پرهون و حسين خالدي تبار، همراه تيم ملي کشورمان عنوان سوم قاره کهن را کسب کردند.به همين منظور گپ و گفتی دوستانه با اين دو ورزشکار داشتيم که با هم می خوانیم.
اميرمحمد پرهون و حسين خالدي تبار، دو تن از جوانان با استعداد از خانواده صنعت نفت هستند که علاوه بر عضويت در تيم واترپلوي نفت و گاز گچساران توانستند افتخار پوشيدن پيراهن تيم ملي را نيز نصيب خود کنند و برگ زرين ديگري در آلبوم افتخارات ورزش نفت و گاز گچساران به ثبت برسانند.
اميرمحمد پرهون 19 ساله و متولد گچساران از خانواده اي کاملا نفتي است که از هشت سالگي رشته شنا را انتخاب کرده و زير نظر مربيان برجسته اي همچون فرهاد احمدزاده، الفباي شنا کردن را آموخته است.
پرهون در اين باره گفت: جذابيت رشته ورزشي واترپلو باعث شد تا در سن 13 سالگي به اين رشته روي بياورم.
پرهون در گفت وگو با «مشعل» گفت: يکي از مشوق هاي من براي ادامه کار در رشته واترپلو، برادر بزرگم بود که او نيز از واترپلوييست هاي مطرح گچساران است.
اين جوان واترپلوييست نفتي که ورزش حرفه اي را با تيم واترپلوي نفت و گاز گچساران آغاز کرده، اکنون به عنوان يکي از فرزندان نفتي، عضو تيم ملي واترپلوي کشور مطرح است.
وي در خصوص نخستين حضور خود در تيم ملي واترپلو اظهار داشت: در سال 2015 با تيم واترپلو زير 17 سال ايران در مسابقاتي که در کشور تايلند برگزار شد، شرکت کردم و توانستم در اين رقابت ها با کسب عنوان سومي، مدال برنز را به دست آورم.
پرهون ادامه داد: سپس در همان سال سهميه جهاني صربستان را کسب کرديم و در سال 2017 براي انتخابي مسابقات جهاني بين 72 نفر، به عنوان عضو اصلي تيم ملي واترپلو انتخاب شدم وبه همراه اين تيم، مقام شانزدهم جهان را کسب کرديم.
او همچنين در سال 2018 همراه تيم ملي ايران، مقام سوم آسيايي و سهميه جهاني را در تاشکند ازبکستان کسب کرد.
وي در حال حاضر عضو تيم واترپلوي نفت اميديه است و در بيست و هشتمين دوره مسابقات ليگ برتر واترپلو شرکت دارد.
عضويت تيم ملي از 14 سالگي
پس از امير محمد پرهون به سراغ حسين خالدي تبار، ديگر ملي پوش گچساراني فصل گذشته تيم واترپلوي نفت و گاز گچساران و فرزند نفتي رفتيم تا از نزديک با سابقه اين قهرمان نفتي آشنا شويم.
حسين خالدي تبار، واترپلوييست نفتي تيم ملي واترپلوي کشورمان است که از سن هشت سالگي با تيم واترپلوي نفت و گاز گچساران وارد عرصه حرفه اي مسابقات واترپلوي کشور شده و پس از آن در سن 14 سالگي به عضويت تيم ملي نوجوانان در آمده است.
او در اين خصوص گفت: در نخستين مسابقات بين المللي همراه تيم نوجوانان به کشور تايلند اعزام شدم ومدال برنز کسب کردم.
وي پس از مسابقات تايلند به اردوي تيم ملي جوانان دعوت شد و در آنجا با 16 سال سن به مسابقات زير 23 سال آسيايي انتخابي جهاني را ه پيدا کرد که به کسب مقام سوم و سهميه جهاني صربستان انجاميد.
خالدي تبار افزود: در سن 17 سالگي توانستم به اردوي تيم ملي بزرگسال دعوت شدم و با اين تيم درمسابقات کشورهاي جهان اسلام شرکت و مقام دوم اين مسابقات را کسب کرديم.
مسابقات فيناتوراپي ايتاليا و چند بازي تدارکاتي، زمينه اي شد تا خالدي تبار و هم تيمي هايش آماده مسابقات آسيايي شوند.
بازيکن ملي پوش گچساراني در ادامه افزود: در مسابقات واترپلوي جوانان آسيا، به عنوان کاپيتان در تيم ملي کشورمان حضور داشتم و موفق شديم در اين رقابت ها مقام سوم آسيا و سهميه بازي هاي جهاني را کسب کنيم.
وقتي پاي صحبت هاي اين دو جوان موفق نفتي مي نشينيم و از تلاش هاي خود در کسب افتخار براي کشورشان و مردم شهرشان سخن مي گويند، گلايه اي هم از کم توجهي برخي مسئولان استاني و شهرستاني دارند که مي توان گفت انتظارات آنها براي استعدادهاي ورزشي در سطح ملي و بين المللي، منطقي است.
اميرمحمد پرهون و حسين خالدي تبار با سن کمي که دارند، در خانواده بزرگ صنعت نفت و ورزش گچساران الگويي براي نوجوانان و جوانان اين مرز و بوم شده اند که خود آنها مهمترين عامل موفقيت شان را حمايت هاي خانواده و داشتن مربيان خوب عنوان مي کنند.
آنها به دنبال يک هدف مشترک هستند که به گفته پرهون براي خشنود کردن روح عموهاي شهيدش که از شهداي جنگ تحميلي بوده اند و خالدي تبار نيز براي شادي روح برادر خود که از ملي پوشان معروف تيم ملي بوده، تلاش مي کنند تا بتوانند به نوعي ادامه دهنده راه آن عزيزان باشند.
آرزوي قهرمانان نفتي، مشترک است. آنها که موفق شدند مقام سوم المپيک آسيايي راکسب کنند، حالا روياي حضور در جمع سه تيم برتر جهان و المپيک را در سر مي پرورانند؛ هرچند که خيلي سخت است، ولي مي گويند که واترپلوي ايران از ظرفيت بالايي برخورداراست و اين شانس را دارند که در بين بزرگان جهان و المپيک بدرخشند و جزو چهار تيم برتر دنيا باشند، تا جايي که حتي روي سکو بروند.
اما صحبت پاياني هردو قهرمان مصاحبه ما، يک چيز است و آن هم حمايت مسئولان از ورزش قهرماني در مناطق عملياتي و محروم که تنها دلخوشي جوانان اين مناطق است.
امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف توسعه و ترويج ورزش همگاني و نيز شور و نشاط و سلامت کارکنان در تمام سطوح، به مناسبت هفته بسيج، همايش پياده روي ويژه کارکنان، بخصوص بسيجيان شاغل در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را در مجتمع آموزش علوم و فنون اهواز به ميزباني بسيج اين مجتمع برگزار کرد که با حضور پر شور کارکنان همراه بود.
در پايان اين همايش، از سوي مسئولان ورزش بسيج شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به رسم يادبود، به نفرات برتر تقديرنامه و جوايزي اهدا شد.
کاپيتان تيم فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران، به اردوي آماده سازي تيم ملي فوتبال نونهالان ايران دعوت شد. محمدرضا يزدان شناس، مدير تيم هاي پايه فوتبال نفت و گاز گچساران با تاييد اين خبر گفت: مهدي موسوي، بازيکن و کاپيتان تيم نونهالان اين باشگاه با انتخاب کادر فني تيم ملي در ليست 30 نفره نونهالان ملي پوش قرار گرفت.
مهدي موسوي، يکي از نخبگان فوتبال استان کهگيلويه و بويراحمد است که چند دوره با تيم فوتبال نونهالان نفت و گازگچساران، قهرمان ليگ هاي شهرستاني و استاني شده است.او بازيکن چپ پاي نفت و گاز از بازيکنان بومي و اهل شهرستان باشت است که در تيم نونهالان نفت و گاز گچساران چهره شده و تنها نماينده استان کهگيلويه و بويراحمد و نفت گچساران در تيم ملي فوتبال نونهالان ايران است که در آکادمي تيم هاي ملي فوتبال در اردوي آماده سازي اين تيم شرکت مي کند.
دختران نفتي بر سکوي قهرماني مسابقات تنيس روي ميز دانش آموزي استان خوزستان قرار گرفتند.
مسابقات تنيس روي ميز دانش آموزي استان خوزستان از 15 آذرماه به مدت 2 روز در بخش دختران مقطع متوسطه اول در شهرستان ماهشهر برگزار شد که فرزندان نفتي با پشت سر گذاشتن رقباي خود، خوش درخشيدند.
در اين دوره از مسابقات دانش آموزي که با حضور 13 تيم از سراسر استان برگزار شد، تنيسورهاي نفتي زهرا ميراب زاده، مليکا باشت باوي، بهاره انصاري و مينا رستگاران از ناحيه 2 اهواز مقام اول را به خود اختصاص دادند.
شايان ذکراست، نفرات برتر اين مسابقات، به رقابت هاي کشوري اعزام خواهند شد.
محمد حبيبي نژاد، رئيس امور ورزش و تربيت بدني نفت و گاز گچساران که بيش از 4 سال در اين سمت مشغول به کار بود، جاي خود را به شاهرخ داودي داد.
در همين زمينه، طي حکمي از سوي مدير منابع انساني شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، شاهرخ داودي به عنوان سرپرست امور ورزش نفت و گاز گچساران منصوب و جايگزين محمد حبيبي نژاد شد. داودي از نيروهاي ارزشي،بسيجي و رزمنده جبهه هاي حق عليه باطل بوده که فرماندهي بسيج آيت الله بروجردي نفت و گاز گچساران را به عهده دارد. شايان ذکر است، داودي علاوه بر داشتن 15 سال سابقه رياست بر امور اداري و آموزش نگهداري و تعميرات شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، رئيس هيات واليبال شهرستان گچساران نيز بوده که نشان از آشنايي او به مقوله ورزش دارد.
تيم هاي فوتبال نفت اميديه و نفت و گاز گچساران که در ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران قرار دارند، در هفته پاياني نيم فصل نخست اين رقابت ها موفق شدند حريفان خود را شکست دهند و با پيروزي به استقبال تعطيلات نيم فصل نخست اين رقابت ها بروند.
تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در آخرين بازي مهم نيم فصل نخست ليگ دسته دوم، در خانه به مصاف شهرداري بندرعباس رفت که در رتبه دوم قرارداشت.
شاگردان يوسف نادريان در خانه و در حضور هواداران پر شور گچساراني با ارائه يک بازي برتر موفق شدند با نتيجه يک بر صفر، حريف خود را شکست دهند تا دوباره به جمع مدعيان صعود نزديک شوند.
نفت و گاز گچساران با اين پيروزي شيرين 18 امتيازي شد و به خاطر تفاضل گل کمتر نسبت به تيم هاي دوم و سوم جدول در رتبه چهارم قرار گرفت.
شوک تعويض مربي در نفت جواب داد و اين تيم با سرمربي جديد خود نادريان، طعم پيروزي را چشيد و با خاطري آسوده به تعطيلات نيم فصل رفت.
فرشيد عليزاده، يک پنالتي به سود تيم خود در زمين بندرعباس به دست آورد و تک گل بازي را از روي نقطه پنالتي به ثمر رساند.
بازيکنان تيم فوتبال نفت و گاز گچساران پس از پايان بازي، به يک استراحت 5 روزه رفتند و اردوي آماده سازي اين تيم در تعطيلات نيم فصل از روز شنبه 24 آذر در گچساران آغاز و پس از آن براي برگزاري چند بازي دوستانه تيم نفت راهي اهواز مي شود.
ديگر تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها، يعني نفت اميديه که در همين گروه قرار دارد، در خانه، جشنواره به گل راه انداخت تا با حضور دررتبه نهم و فاصله 3 امتيازي با مدعيان به تعطيلات نيم فصل برود.
شاگردان حسن کرمي در خانه و ورزشگاه شهرک نفت، ميزبان تيم شهردارى فومن بودند که موفق شدند در ديداري زيبا و جذاب و در عين حال پر گل، حريف خود را با نتيجه 5 بر 2 شکست دهند.
نفت اميديه با اين پيروزي پر گل 15 امتيازي شد و به رتبه نهم صعود کرد.
در اين ديدار، براي نفت اميديه محمود شريفي2گل، سجادعبدويي2گل وعلي جهانگيري گلزني کردند.
سرمربي نفت و گاز گچساران از اينکه تيمش با پيروزي به تعطيلات نيم فصل رفته، خوشحال است و مي گويد: اين پيروزي باعث افزايش روحيه تيم شد تادر تعطيلات بهتر کار کنيم و در نيم فصل دوم، شروع بهتري داشته باشيم.
يوسف نادريان، سرمربي نفت و گاز گچساران که در پايان نيم فصل، تيمش در رتبه چهارم قرار گرفت، گفت: بازي خوبي مقابل تيم دوم جدول، يعني شهرداري بندر انجام داديم. اين بازي براي ما حيثيتي بود و بايد حتما برنده مي شديم که خدا را شکر برنده شديم. به بازيکنانم گفته بودم براي اينکه در کورس صعود قرار بگيريم، بايد بازي را ببريم و آنها هم از جان مايه گذاشتند و در نهايت 3 امتياز را کسب کرديم.
او در خصوص پيروزي با يک گل گفت: مهم برد بود که اتفاق افتاد؛ البته موقعيت هاي ديگري هم داشتيم که بتوانيم به گل برسيم؛ ولي با بدشانسي آنها را از دست داديم. مهم در اين برهه و بازي با تيم دوم جدول که 6 امتياز ارزش داشت، پيروزي بود که به آن دست پيدا کرديم.
نادريان درباره حفظ جايگاه نفت و صعود به پلي اف گفت: شرايط امسال خيلي سخت تر است؛ ولي با تقويت تيم در نيم فصل دوم تمام تلاش خود را مي کنيم که به مرحله پلي آف صعود و سپس شانس خود را براي ليگ يکي شدن آزمايش کنيم. سال گذشته هم در پلي آف و روز آخر از صعود باز مانديم و امسال مي خواهيم آن را جبران کنيم.
کرمی: شاگردانم ظرفیت کارهای بزرگ تر را دارند
تيم فوتبال نفت اميديه در آخرين بازي نيم فصل خود، موفق شد درديداري پرگل برنده شود تا با پيروزي به تعطيلات نيم فصل برود.
حسن کريمي، سرمربي تيم نفت اميديه در خصوص پيروزي پرگل مقابل شهرداري فومن و سروسامان گرفتن اين تيم در جدول گفت: بازي خوبي بود. بچه ها خيلي عالي کار کردند. پيروزي در آخرين بازي نيم فصل، روحيه بچه ها را افزايش داد و همين باعث مي شود که در تعطيلات بهتر کار کنيم و براي نيم فصل دوم بخوبي آماده شويم. فکر مي کنم به اين پيروزي خيلي نياز داشتيم و وقتي هم که پر گل تمام شد، آوراژ گلمان را هم بهتر کرد.
کرمي در ادامه با توجه به اينکه 3 امتياز با بالانشينان جدول فاصله دارند، گفت: رقابت در ليگ دسته دوم بسيار فشرده و نزديک است و همانطور که شما گفتيد، با يک پيروزي مي توانيم تا رتبه چهارم صعود کنيم. بنابراين بايد در نيم فصل دوم قدر موقعيت هاي مان را بدانيم و حداکثر امتيازات را کسب کنيم تا بتوانيم به مرحله پلي آف برسيم؛ البته تا کيد مي کنم کار سختي پيش رو داريم؛ ولي شاگردانم اين ظرفيت را دارند که بتوانند کارهاي بزرگ انجام دهند.
سرمربي نفت اميديه در خصوص اينکه آيا فکر مي کرد تيمش جشنواره گل راه بيندازد، گفت: فوتبال غيرقابل پيش بيني است و همين باعث جذابيت آن مي شود. من انتظار برد را داشتم؛ ولي نه با 5 گل، بچه ها سنگ تمام گذاشتند؛ البته بايد اين را هم بگويم که شهرداري فومن تيم خوبي بود و مطمئنا در ادامه ليگ، يقه خيلي از تيم ها را خواهد گرفت.
بيست و هشتمين دوره رقابت هاي ليگ برتر واترپلوي باشگاه هاي ايران، با دربي نفتي ها در تهران شروع شد.
ليگ برترواترپلو در فصل جديد در دو گروه برگزار مي شود که دو تيم نفت اميديه و نفت و گاز گچساران در گروه الف و در کنار تيم هاي سايپا واستخر نوفلاح قرار گرفتند.
درمرحله نخست اين رقابت ها که به ميزباني دو تيم دانشگاه آزاد اسلامي و سايپا در استخر بين المللي 9 دي مجموعه ورزشي شهيد شيرودي برگزار شد، در ديدار افتتاحيه، دو تيم نفت اميديه و نفت و گاز گچساران به مصاف هم رفتند که بعد از يک ديدار جذاب و ديدني، در پايان نفت اميديه موفق شد حريف خود نفت و گاز گچساران را با نتيجه 7 بر 3 در قدم اول از پيش رو بردارد.تيم هاي نفت اميديه، سايپا، دانشگاه آزاد اسلامي و رعد پدافند هوايي موفق شدند با کسب دو امتياز، روز نخست اين رقابت ها را به پايان برسانند.اما در دومين روز اين رقابت ها، در ديدار اول استخر نوفلاح و نفت و گاز گچساران به مصاف هم رفتند. نوفلاح در ديداري پاياپاي و نزديک موفق شد حريف خود را با اختلاف يک گل 8 بر 7 از پيش رو بردارد. در ادامه و در دومين ديدار، دو تيم سايپا و نفت اميديه که روز نخست اين مسابقات را با پيروزي آغاز کرده بودند به آب زدند. شاگردان پنام تاش موفق شدند با نتيجه 16 بر 5 پيروز از ميدان خارج شوند و دومين دو امتياز خود را کسب کنند.سومين روز هم با تقابل نفت اميديه و نوفلاح آغاز شد. اين ديدار در پايان با نتيجه 12 بر 7 به سود نفت اميديه به پايان رسيد. در ديدار دوم نيز سايپا پذيراي نفت و گاز گچساران بود که اين بازي با برتري سايپا با نتيجه 28 بر 1 به پايان رسيد تا اين تيم با 6 امتياز در جايگاه نخست گروه A قرار گيرد.در پايان مرحله نخست ليگ برتر، واترپلوي نفت اميديه موفق شد با 4 امتياز در رتبه دوم قرار بگيرد و نفت و گاز گچساران هم در رتبه چهارم قرار گرفت.
امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز سلامت کارکنان و تشويق آنها به امر ورزش در هفته اي که گذشت، به مناسبت گراميداشت هواي پاک، يک همايش پياده روي بين کارکنان برگزار کرد. اين همايش از در باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب - اهوازشروع شد و تا مقبره شهدا در شهرک نفت ادامه داشت. سپس حاضران در اين همايش پياده روي، با حضور بر سر مزار شهداي گمنام با آنها تجديد ميثاق کردند. قرار است کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف سلامت و ايجاد شور ونشاط کاري، هر هفته اين همايش پياده روي را بر گزار کنند.
كاركنان ورزشكار شركت ملي گاز استان خراسان رضوي به مناسبت فرارسيدن هفته بسيج و گراميداشت سالروز ولادت پيامبر مهرباني ها (ص) (هفته وحدت) با دوچرخه سواري و كوهپيمايي، موفق به فتح قله فلسكه در رشته كوه بينالود شدند. در اين برنامه دو روزه 8 نفر از ورزشكاران اين شركت به نام هاي محمد ايماني فر، مصطفي براتي، حسين اميد بخش، علي تقي زاده، حسين عليزاده، سعيد اميدخدا، وحيد اعتمادي و حسن يزداني حضور داشتند.حركت ورزشكاران، ساعت 6 صبح با پيمايش به قله فلسكه و حركت به سمت روستاي دررود نيشابور آغاز شد و در ادامه، طبق برنامه ريزي ساعت 7 صبح مسير 90 كيلومتري روستاي دررود تا مشهد مقدس را ركاب زدند و موفق شدند در ساعت 12 ظهر همان روز به مشهد برسند.
گفتني است، قله فلسكه با ارتفاع 3150 متر از سطح دريا به دليل ارتفاع زياد نسبت به ساير قله هاي اطراف، از بيشتر نقاط مشهد قابل مشاهده است.
تيم بسکتبال نفت و گاز گچسارن که در ليگ دسته دوم بسکتبال باشگاه هاي ايران قرار دارد، با دو پيروزي و دوشکست در مرحله نخست، به کار خود در شهرستان دزفول پايان داد.
تيم بسکتبال نفت و گاز گچساران در اين مسابقات در گروه سوم با تيم هاي ني ريز فارس، آينده سازان يزد، پدافند فسا و رعد پدافند دزفول رقابت مي کند. براساس برنامه ريزي انجام شده، تيم دزفول ميزبان دور رفت و نفت و گاز گچساران، ميزبان مرحله برگشت اين مسابقات است.
تيم بسکتبال نفت و گاز گچساران که با ترکيبي از جوانان بومي در اين رقابت ها پا به ميدان گذاشته، در دو ديدار نخست خود مغلوب شد، ولي درادامه توانست در دوديدار پي درپي به پيروزي برسد تا در ميانه جدول قرار بگيرد و براي دور برگشت، به صعود از اين گروه اميدوار باشد.تيم بسکتبال نفت و گاز گچساران در سومين ديدار خود موفق شد، در ديداري نزديک و نفس گير و ارائه بازي بهتر، حريف خود، آينده سازان يزد را با نتيجه 61 بر 58 شکست دهد.
سپس شاگردان مهدي اکبر زاده در چهارمين ديدار خود در شهر دزفول به مصاف ني ريز فارس رفتند و موفق شدند در ديداري که حاکم مطلق توپ و ميدان بودند، اين تيم را با نتيجه 68 بر 49 مغلوب کنند و دومين پيروزي خود را جشن بگيرند.
نفت و گاز گچساران در گام نخست، مقابل پدافند فسا با نتيجه 50 بر 39 مغلوب شد و سپس در دومين بازي، با نتيجه 82 بر 63 در برابر تيم رعد پدافند دزفول شکست خورد.
اين رقابت ها به صورت متمرکز رفت و برگشتي در چهار گروه پنج تيمي برگزار مي شود و دور برگشت 27 آذر تا 2 دي در گچساران برگزار خواهد شد.
مشعل حتما کوپن و کاربرد آن را مي دانيد؛ تکه کاغذي که ارزشي استمراري براي دوره اي نسبتا کوتاه دارد و آنچه روي آن نوشته شده، گوياي ارزشي است که براي آن تعيين شده است. در دوران قبل از انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي، خانواده هاي ما کوپن را به عنوان يکي از اجزاي لاينفک سبد اقتصادي خانوار مي شناختند؛ اما در سال هاي بعد، کوپن ها حذف شدند. کوپن روغن، قند، شکر در ميان اقشاري که جامعه هدف اين کوپن ها بودند، پخش مي شد. با اين توصيف، کوپن تعريفي جدي و مهم در زندگي ها داشت و وجودش مي توانست باعث آسودگي خيال و شادي براي افراد و خانواده ها شود. به عنوان نمونه، دولت ها براي حفظ شرايط اقتصادي خانوادهاي محروم و متوسط جامعه، در گذشته کوپن پخش مي کردند و حالا به نوعي، کارکردها تغيير کرده و دولت ها سبد کالا ارائه مي کنند. پس پشت اين کوپن، نوعي ايجاد رضايت و شادي نهفته است که براي هر دو طرف ايجاد مي شود. ممکن است فرد ارائه کننده کوپن (يا دولت) درآن زمان، دارايي و توان انجام و پرداخت آن را نداشته باشد؛ اما قولش را به مخاطب خود مي دهد؛ چه يک نفر، چه ميليون ها نفر. اما در شرايطي که دارايي زيادي نداريم، درآمد و حقوق ماهانه نداريم يا درآمدمان کفاف هديه هاي قابل توجه را نمي دهد يا اصلا خانه دار، محصل يا بيکار هستيم و درآمدي نداريم، چطور مي توانيم براي ايجاد حس رضايت و شادي در کساني که دوستشان داريم، اعضاي خانواده، دوستان و...کاري انجام دهيم؟ در حالي که پول و شرايط، حتي زماني براي همراهي با اطرافيان نداريم، چطور مي توانيم راضي شان کنيم که از ما دلخور نشوند؟
فکر کردن درباره «قول ها»
تا به حال به قول هايي که پدرها و مادرها به فرزندان شان مي دهند، فکر کرده ايد؟ قول هايي با طول مدت کوتاه و بلند که عموما با هدف تشويق به انجام دادن يا ندادن کاري داده مي شود. قول هايي که در همان لحظه و فقط با بيان شان، بچه ها خوشحال مي شوند و از همان زمان، به لحظه تحقق آن قول فکر مي کنند. قول هايي مثل رفتن به شهربازي، خريد يک اسباب بازي جديد يا رفتن به يک رستوران دوست داشتني براي فرزندتان که در بيشتر اين موارد، لزوما آن پدر و مادر شرايط لحظه اي انجام آن قول را ندارند. در واقع والدين يا آن فرد، دادن اين قول را با هدف تشويق و تربيت کودک و شادي او، بخصوص به اين دليل که آن زمان شرايطش را ندارند، حواله به زماني ديگر مي کنند، اما آيا مي شود همين قول به شادي، تشويق و رضايت را براي بزرگسالان هم اجرا کرد؟ براحتي بدانيد که اين احساس رضايت در بزرگترها، حتما ماندگاري بيشتري هم دارد؛ چرا که هر دو طرف مي دانند اين قول و به عبارتي دادن کوپن شادي، نشانه اهميت دادن و علاقه است و ممکن است ارزش آن را بيشتر بدانند. براي استفاده از کوپن هاي شادي هم لازم نيست به کارهاي خارق العاده فکر کنيد و اتفاقا مسئله مهم همين«به فکر بودن» اهميت زيادي دارد. اينکه بدانيد پدر، مادر، خواهر، برادر يا دوستتان اين روزها چه حال و هوايي دارد؟ دلش چه مي خواهد؟ دوست دارد امروز براي خودش جايي تنها باشد يا يک دورهمي حالش را خوب مي کند؟ اگر امشب مادرتان به فکر غذا درست کردن و تميزي آشپزخانه نباشد، چقدر وقت خالي دارد و با وقت خالي چه مي کند؟ يک ناهار بدون برنامه با دوستتان چقدر مي تواند هيجان زده اش کند و چقدر مي توانيد در آن فاصله چند ساعته با هم حرف هاي نگفته بزنيد؟ اينکه براي يکي از روزهايي که دوستتان مي خواهد به او کوپن يک پياده روي دو نفره را بدهيد، چقدر شادش مي کند؟ آيا کوپن شادي مي تواند قول بدمينتون بازي در پارک و در يک عصر پاييزي يا يک شب نشيني بدون برنامه ريزي باشد؟ حتما.
کوپن شادي «يهويي»
در عين حال کوپن شادي مي تواند براي همسرتان خيلي شخصي تر و پر از اتفاق هاي خاص و غير منتظره مثل يک شام متفاوت همراه با نور شمع، گل و موسيقي باشد. مي توانيد قول ديدن يک فيلم جذاب همراه با تخمه و تنقلات روي کاناپه و بي خيالي آخر هفته را به همسرتان که شغلي خسته کننده دارد، بدهيد و هر وقت او خواست، برايش اجابت کنيد. کوپن ها بايد شکلي عيني و ظاهري داشته باشند تا هر زمان فرد خواست از آن استفاده کند، آن را نشان بدهد و ديگر حرف و حديثي در اجرايش نباشد. مي توانيد از برگه هايي کوچک و رنگي و بدون تاريخ استفاده کنيد و به عنوان نمونه روي آن بنويسيد که «شستن ظرف ها هر وقت تو دلت بخواهد» يا «برويم کوه؛ هروقت تو بخواهي». براي هيچ کدام از اين کارها به پول نياز نداريد يا حداقل پولي را که براي يک هديه مي توانيد صرف کرد، بايد بپردازيد. اين شيوه مي تواند ارتباطات و علاقه هاي بين شما و اطرافيان تان را بيشتر کند و آنها بدانند اگر سرتان شلوغ است يا اگر پولي نداريد؛ اما حواستان به دوست داشتن شان است و براي آنها و خودتان فرصت هاي دوستي و عشق را فراهم مي کنيد. فقط يادتان باشد؛ کوپن هايتان را نبايد براي هر موقعيت و هر فردي خرج کنيد؛ اين کوپن ها بايد حکم يک چک سفيد امضا را داشته باشد. اگر محدوديت زماني داريد، روي کاغذ بنويسيد «تا چه تاريخي اعتبار دارد» و يا کاري که قولش را مي دهيد، به طور دقيق مشخص کنيد.
جواني دامن افشان رفت و پيري هم به دنبالش گـذشت از قامت خم گوش بر آواز خلخالش
ز پـرواز نـفـس آگـه نـيام ليـک اينـقدر دانـم کـه آخر تا شکستن مي رسد سعي پر و بالش
بـه خـواب وهـم تـعـبير بـلندي کـرده ام انشا به گردون ميتند هرکس بقدر گردش حالش
وداع سـاز هستي کن که اينجا هر چه پيدا شد نـفـس گـرديـد بر آيـينه تحـقيق تمثالش
مـزاج نـاتوان عـشـق چـون آتـش تـبـي دارد که جز خاکستر بنياد هستي نيست تبخالش
شـبستان جنون ديگر چه رونق داشت حيرانم چراغان گر نمي بود از شرار سنگ اطـفـالش
گرفتم نوبهار آمد چه دارد گل در ايـن گـلشن هـمان آيينه دار وحشت پار است امـسالش
به ضـبط نـاله دل مـي گـدازم پيـکر خـود را مگر در سرمه غلتم تا کنم يک خامشي لالش
غـنا و فـقر هسـتي آنقدر فرصـت نمي خواهد نفس هر دم زدن بي پرده است ادبار و اقبالش
بـه هـر کلـکي کـه پردازنـد احـوال مـن بيدل چـو تـار سـاز بالـد تـا قـيامت نـاله از نالش
بيدل دهلوي
محمد ابراهيم شريف زاده، يکي از هنرمندان پيشکسوت در دستگاه مقامي خراسان است که حدود شصت سال با غلامحسين سمندري دوتار نواز باخزري همکاري کرده و حاصل اين همکاري آلبومي است به نام خون پاش و نغمه ريز که در سال 1380 وارد بازار شد و شامل هشت قطعه است. وي خالق آهنگ هاي معروفي چون «سرو خرامان» و «بهاره دخترعمو» است، اما قطعه «نوايي» او را هم بهتر است از دست ندهيد. اذان معروف وي که به شيوه اي منحصر بفرد خوانده مي شود، توجه بسياري از پژوهشگران را به خود معطوف کرده است.
«بمب، يک عاشقانه» را پيمان معادي نوشته و کارگرداني کرده و همزمان خودش به عنوان يکي از بازيگران اصلي در آن نقش آفريني مي کند.
«بمب» داستان رابطه اي عاشقانه در کشاکش بمباران هاي جنگ تحميلي در دهه 60 است. داستان «بمب؛ يک عاشقانه» به روزهاي موشک باران تهران در دهه شصت برمي گردد و فيلمنامه آن همچون اثر قبلي اين کارگردان توسط خود معادي نوشته شده است. در اين فيلم بازيگراني ديگر همچون ليلا حاتمي، حبيب رضايي، سيامک انصاري و سيامک صفري به ايفاي نقش پرداخته اند. اين فيلم هم اکنون در سينماهاي سراسر کشور در حال اکران است.
روزي يک مرد ثروتمند، پسر بچه کوچکش را به ده برد تا به او نشان دهد مردمي که در آنجا زندگي مي کنند، چقدر فقير هستند.
آن دو يک شبانه روز در خانه محقر يک روستايي مهمان بودند. در راه بازگشت و در پايان سفر، مرد از پسرش پرسيد: نظرت در مورد مسافرتمان چه بود؟
پسر پاسخ داد: عالي بود پدر! پدر پرسيد آيا به زندگي آنها توجه کردي؟ پسر پاسخ داد: بله پدر! و پدر پرسيد: چه چيزي از اين سفر ياد گرفتي؟پسر کمي انديشيد و بعد به آرامي گفت: فهميدم که ما در خانه يک سگ داريم و آنها چهار تا. ما در حياطمان يک فواره داريم و آنها رودخانه اي دارند که نهايت ندارد. ما در حياطمان فانوس هاي تزييني داريم و آنها ستارگان را دارند. حياط ما به ديوارهايش محدود مي شود، اما باغ آنها بي انتهاست!
با شنيدن حرف هاي پسر، زبان مرد بند آمده بود.
بعد پسر بچه اضافه کرد: متشکرم پدر، تو به من نشان دادي که ما چقدر فقير هستيم.
کتاب «پاييز فصل آخر سال» شامل دو بخش با عنوان هاي «تابستان» و«پاييز» است که هر يک از اين دو بخش نيز، سه فصل دارد. هر فصل کتاب از نگاه يکي از سه شخصيت اصلي کتاب که سه دختر هستند، روايت مي شود. در واقع داستان برشي کوتاه از ماجراها و دغدغه هاي سه دختر را شامل مي شود و دغدغه هايي مانند مهاجرت، هويت شغلي و اجتماعي و روابط عاطفي و خانوادگي دنبال مي شود.نسيم مرعشي، نويسنده کتاب، نه راهکاري براي دغدغه هاي شخصيت ها ارائه مي دهد، نه قضاوتي مي کند و نه حتي پاياني مشخص و واقعي ارائه مي دهد، در پايانِ کتاب دغدغه ها سر باز مي مانند و تعليق حفظ مي شود و همين تعليق و پايانِ بازِ کتاب، واقعي بودن داستان را دوچندان مي کند که شباهت زيادي به زندگي همه ما دارد. از نقاط قوت کتاب، سبک نوشتاري خوب و خوش خوان بودن آن است، داستان بسيار قابل لمس و همذات پنداري با هر سه شخصيت آسان است، به طوري که مي شود هر سه شخصيت را در وجود خودمان پيدا کنيم.
دنبال تو مي دويدم. روي سراميک هاي سرد و سفيد سالن. در آن سکوت ترسناکِ هزارساله. هن و هنِ نفس هايم با هرگام بلندتر در گوشم تکرار مي شد و گلويم را تلخ مي کرد. بخش پروازهاي خارجي آن طرف بود. امام نه، مهرآباد بود انگار و سالن پروازش هي دورتر مي شد. رسيدم به گيت. پشتت به من بود، اما شناختمت. کت نيلي ات تنت بود و چمدان به دست، منتظر و آرام ايستاده بودي. روشني سالن به سفيدي مي زد. فقط نور مي ديدم و تو را. لکه اي نيلي روي سفيدي مطلق. صدايت زدم. راه افتادي و دور شدي. سُر مي خوردي روي سراميک هاي سالن. دويدم. دستم را دراز کردم و دستت را گرفتم. برگشتي. دستت توي دستم ماند و هواپيما پريد....
فکر اين که چرا به اينجا رسيديم. کجا را اشتباه کرديم. کجاي خلقت و با کدام فشار شالوده مان ترک خورد که بدون اين که بدانيم براي چه، با يک باد، طوري آوار شديم روي خودمان که ديگر نمي توانيم از جايمان بلند شويم. نمي توانيم خودمان را بتکانيم و دوباره بايستيم و اگر بتوانيم، آني نيستيم که قبل از آوار بوده ايم. اشتباهِ کدام طراح بود که فشارها را درست محاسبه نکرد و سازه مان را طوري غيرمقاوم ساخت که هر روز مي تواند براي شکستن مان چيزي داشته باشد؟ فکر زندگي بي خنده و بي آرزو تکه تکه ام مي کند. مثل لکه زشت زرد ماست، روي پيشخان آشپزخانه.وقتي سکوت مي کنم يعني موافقم؟ نه، نيستم. من وقتي موافق باشم، سکوت نمي کنم، مي خندم. دهانم را باز مي کنم و مي گويم بله، موافقم. اما سکوت، مي دانم که نمي کنم. شايد آن روز هم سکوت کرده بودم که فکر کردي با رفتنت موافقم. ساکت نشسته بودم و چمدانت را مي بستم. موافق نبودم، فقط ساکت بودم و تو بدون من رفتي.
برنامه هاي کاربردي براي ويرايش عکس زياد است؛ اما در ميان آنها PicsArt Photo Studio با 450 ميليون نصب، نه تنها رتبه اول را در ميان دسته بندي اديت عکس داراست؛ بلکه به طور کلي نيز يکي از پرطرفدارترين اپليکيشن هاي اندرويد است که نحوه استفاده از آن هم سختي زيادي ندارد. در تمام ليست هاي اپليکيشن برتر اندرويد، حداقل يکي از برنامه هاي PicsArt وجود دارد. امکانات زياد، محيط کاربري زيبا و سادگي، اين برنامه را به يک اپليکيشن برتر اندرويد بي رقيب تبديل کرده است. با استفاده از PicsArt Photo Studio مي توانيد عکس ها را کراپ (Crop) يا کپي کنيد، روي عکس ها متن (Text) اضافه کرده و از افکت هاي (Effect) زيادي که در برنامه وجود دارد، استفاده کنيد يا سايز عکس هايتان را تغيير دهيد. همچنين اين برنامه داراي استيکر هاي زياد و محيط کاربري کاربرپسند و ساده است. به طور خلاصه، PicsArt Photo Studio با بيش از 1000 قابليت (آفلاين و آنلاين)، يکي از برنامه هاي برتر اندرويد به شمار مي رود که از طريق آن مي توانيد عکس هاي خود را به طور حرفه اي اديت کنيد.
بهبود دهنده فضای حافظهClean Master- Space Cleaner
شايد بتوان ادعا کرد که بهترين اپليکيشن براي آزاد کردن فضا و اجراي روان برنامه ها همين Clean Master- Space Cleaner است. برنامه Clean Master به شما کمک مي کند تا با پاک کرن فايل هاي مرده، فايل هاي کش (Cach) و فايل ها و فولدرهاي موقتي (Temp Files) و بي مصرف، برنامه هاي تان را با سرعت بالاتري اجرا کنيد. از مهمترين امکانات Clean Master، ايجاد فضاي خصوصي (Private) براي مخفي کردن عکس ها (Hide Photo)، خنک کردن سي پي يو (CPU Cooler) با بستن برنامه هاي در حال اجرا و بهبود حافظه رم تلفن (Phone Boost) براي اجراي سريع تر و روان تر برنامه هاست. به علاوه Clean Master قابليت هاي ديگري نيز همچون آناليز و بهبود عمر باتري دستگاه اندرويدي دارد. اين اپليکيشن به منظور سازگاري با سخت افزارهاي مختلف و نيز تمرکز روي قابليت هاي خاص در ورژن هاي متفاوت ارائه شده که اپ اصلي آن به تنهايي بيش از 500 ميليون بار دانلود و نصب شده است.
واقعيت اين است که علاوه بر زباله هاي خشک و تري که هر روز در شهرهاي مختلف توليد مي شود و هنوز اهتمامي سراسري براي تفکيک آنها از مبدا وجود ندارد، بسياري از مراکز بهداشتي و پزشکي در شهرهاي مختلف، زباله هاي عفوني خود را مانند زباله هاي عادي دفع مي کنند. در اراک بخش زيادي از کلينيک ها و مراکز تخصصي براي دفع بهداشتي زباله ها با شهرداري همکاري ندارند و زباله را بي خطر نمي کنند. در اين ميان، افراد زيادي، از جمله زباله جمع کن هايي که بدون هيچ محافظي از اين زباله ها روزي کسب مي کنند، در معرض خطر هستند
عکس: محمد اسدي- ايسنا
نوستالژی دوگانه مشعل های
روشن
مشعل از زماني که نفت و گاز در ايران کشف شد تا همين امروز ، همه ما نفت را با مشعل هايي روشن در کنار يا نزديکي چاه آن مي شناسيم. مشعل هايي فروزان و پر حرارت که همزمان هم چشم مان را خيره مي کند و نور آن را در روز و شب دوست داريم و هم از اينکه نعمتي با اين ارزش، روز و شب در حال سوختن است و براي همسايگانش آلودگي ايجاد مي کند، دلخور و ناراحت هستيم.
وقتي در خط مقدم استخراج و روي دکل هاي نفتي و گازي خليج فارس يا مشغول گشت و گذار در حوالي هفتکل، مسجد سليمان و اهواز هستيم، مشعل هايي بلند و کوتاه با شعله هايي هميشه سرزنده مي بينيم؛ شعله هايي که معرفي کننده و بيانگر هويت يک منطقه يا محدوده شهري شده اند و ساکنان آن مناطق چه بخواهند و چه نخواهند، زندگي شان با اين مشعل ها يکي شده است.
حرارت، صدا و آلودگي مشعل ها در مناطقي که توليد و بهره برداري به تعادل و يکنواختي رسيده، کمتر است و در برخي ديگر از مناطق همچون عسلويه، هنوز مشعل ها نقش دوگانه خودشان را دارند.
اگر در شب از شرق يا غرب عسلويه به اين محدوده کوچک، اما جهاني نزديک شويد، انبوهي از چراغ هاي زرد، سفيد و نارنجي مجتمع هاي صنعتي و پالايشگاه ها که تاسيسات را روشن نگه داشته اند، نگاه تان را خيره مي کند، در حالي که همه اينها در نور نارنجي و گرم مشعل ها آرام گرفته اند و همين شرايط، به عادتي هميشگي براي کارکنان و مردم اين منطقه تبديل شده است؛ مشعل هايي که از دل کوه هاي نه چندان بلند عسلويه تا مسافتي در ساحل را روشن مي کنند.
مشعل هايي بلند و درخشان که از کيلومترها دورتر در خشکي و دريا، هويت اين منطقه را نشان مي دهند و روشن بودن شان چه بخواهيم و چه نخواهيم، گوياي فعال بودن مجتمع هاي بزرگ نفت، گاز، پتروشيمي و در نتيجه وجود شغل و ادامه زندگي است. در بسياري از مناطق استان خوزستان همانند هفتکل، مشعل هاي نفت و گاز در کنار خانه هاي مردم قرار گرفته و به منبع انرژي گرمايشي و نور براي خانه هايي تبديل شده که به مرور زمان در کنار خطوط لوله شکل گرفته اند و امروز از زيرساخت هاي روستايي و شهري محروم هستند. در برخي موارد شعله ها، اختصاصي يک روستا يا يک خانه شده اند و نورشان، خانه اي و روستايي را روشن نگه مي دارد.
در سال هاي اخير، مجموعه وزارت نفت براي جمع آوري مشعل هاي روشن و جلوگيري از هدرروي اين گازهاي همراه، تلاشي را آغاز کرده و به نتايجي نيز دست يافته است.
شروع طرح جمع آوري گازهاي همراه نفت(آماک) و برنامه هاي نوفلرينگ در بخش هاي مختلف نفت و گاز که با پيمانکاران داخلي در حال اجرا و پيگيري است و يا خاموش شدن مشعل واحد بهره برداري اهواز 3 در نتيجه اهتمام همه بوده که همچنان ادامه دارد.
اين وظيفه مهم و اساسي در شرايطي به طور مشخص در استان خوزستان و حوالي شهر اهواز دنبال مي شود که اين استان در معرض آلودگي هواست و خاموشي اين مشعل ها به سلامت مردم اين منطقه کمک قابل توجهي خواهد کرد.
شايد در آينده نزديک، به روزي برسيم که مشعل ها کاملا خاموش شوند يا به حداقل ممکن برسند و يا تنها در روزهايي محدود روشن بمانند و قطعا در آن روز صنعت نفت، گاز و پتروشيمي ما به رشدي بيش از امروز رسيده است؛ رشدي که خاموش شدن مشعل ها مي تواند نشانه اي بيروني از آن باشد و اين تلقي قديمي را که مشعل روشن مساوي با وجود زندگي است، دگرگون کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات