انصراف چینیها از سرمایهگذاری در صنعت نفت ایران رسمیت ندارد
ضرورت بهکارگیری جوانان در بخشهای مختلف صنعت نفت
مارپیچ سوخت از سبزآب تا آبادان
اجرای 14 مگاپروژه با 14 دانشگاه معتبرکشور
قرارداد فاز دوم طرح پژوهشی هیدرات های گازی امضا شد
لزوم همسویی سیاستهای فرهنگی با برنامههای صنعت نفت
ایمن سازی خط لوله نفت شهر- کرمانشاه
ایران در حنجرهها و سرپنجههای موسیقی دانان و خوانندگان معاصر
استان کرمان سرزمین تاریخ، هنفر و یک دنیا فرهنگ
امیـدوار بـه آینـده بهتـر و درخشـان
سخنگوي وزارت امور خارجه در واکنش به انصراف شرکت چيني براي سرمايه گذاري در صنعت نفت ايران گفت: تا زماني که نامه انصراف شرکت چيني را به طور رسمي دريافت نکنيم، آن را نوعي جنگ رواني عليه ايران مي دانيم. بهرام قاسمي، روز دوشنبه (26 آذرماه) در نشست هفتگي با خبرنگاران تصريح کرد: برخي خبرها درباره انصراف شرکت چيني از سرمايه گذاري در صنعت نفت ايران از کانال ها و کانون هاي مشخص عليه ايران پخش مي شود.
وي با تاکيد بر اين که فشار آمريکا روي شرکت هاي بزرگ براي همکاري با ايران وجود دارد، اما قضاوت نهايي در اين باره بايد با تامل انجام شود، اظهار کرد: آخرين اخبار را در اين خصوص بدون شک وزارت نفت بيان خواهد کرد، اما وزارت خارجه نيز به طور جدي در شرايط فعلي در کنار ديگر دستگاه ها و به عنوان تسهيل کننده نقش اساسي خود را ايفا مي کند. قاسمي در ادامه به موضوع سازوکار مالي ايران و اروپا اشاره کرد و در پاسخ به اين پرسش که آيا قرار است در اين سازوکار ايران در قبال پول نفت نيازهاي غذايي و دارويي خود را تامين کند، گفت: سازوکار مالي، سازوکاري است براي تسهيل مبادلات ايران با اروپا که اقلام بسياري را شامل مي شود و مي تواند دارو و مواد غذايي نيز باشد. وي عنوان کرد: ما مي توانيم با اين سازوکار حتي با ديگر کشورهاي جهان نيز مبادلاتي داشته باشيم يا مجموع مبادلات و همکاري ها و حتي سرمايه گذاري ها را نيز شامل شود.
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نتيجه نشست 175 اوپک را اقتدار ديپلماتيک نفتي ايران دانستند و اعلام کردند: بدون شک اين موفقيت با درايت شخص وزير نفت رقم خورده است. رحيم زارع، رئيس کميته اقتصاد مقاومتي مجلس شوراي اسلامي و عضو کميسيون اقتصادي گفت: نشست اين دوره سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) با دوره هاي ديگر متفاوت بود، زيرا تلاش برخي کشورهاي توليدکننده نفت به اين موضوع معطوف شده بود که سهم ايران در اوپک کاهش يابد و رئيس جمهوري آمريکا موضوعي با اين مضمون توئيت کرده بود که اعضاي اوپک توليد نفت خود را کاهش ندهند. وي افزود: صدو هفتاد و پنجمين نشست عادي وزيران نفت و انرژي اوپک نشان داد که تصميم هاي اعضاي اين سازمان همچنان مي تواند بر قيمت هاي جهاني نفت خام و معادلات اين بازار اثرگذار باشد، همچنين صنعت نفت ايران را نمي توان با حربه هايي نظير تحريم يا فشارهاي سياسي از حرکت باز داشت.
در همين حال، غلامعلي جعفرزاده ايمن آبادي به نشست اخير کشورهاي عضو و غير عضو اوپک اشاره کرد و گفت: امارات و عربستان تحت فشار آمريکا قصد داشتند سهم ايران را در اوپک کاهش دهند که موفقيتي کسب نکردند. به اعتقاد من، همين استثنا شدن ايران در کاهش سهميه توليد، يک پيروزي نفتي براي ايران بود.
وي افزود: نتيجه اين نشست را اقتدار ديپلماتيک نفتي ايران مي دانم که با درايت وزير نفت رقم خورد. اين عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: در اين نشست، مطالبات ايران به نتيجه رسيد و سرانجام اعضاي اوپک ناگزير شدند دلايل منطقي ايران را بپذيرند و به خواسته ايران تمکين کنند. جعفرزاده ايمن آبادي عنوان کرد: در حالي که آمريکايي ها قصد دخالت در امور اوپک را داشتند و اميدوار بودند بتوانند تعادل در عرضه نفت را برهم بزنند، خوشبختانه با مقاومت کشورهاي عضو و اهتمام جمهوري اسلامي ايران و شخص وزير نفت، برنامه آنها خنثي شد و شکستي ديگر را براي سياست هاي مداخلهگرانه آمريکا رقم زد. احمد مرادي، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز به نشست اخير کشورهاي عضو و غير عضو اوپک اشاره و نتيجه آن را پيروزي نفتي براي ايران قلمداد کرد و گفت: برخي کشورها سعي داشتند با همراهي و دخالت هاي آمريکا، سهميه ايران را در اوپک کاهش دهند، اما نه تنها تير آنها به خطا رفت، بلکه متوجه شدند حذف نفت ايران از بازارهاي جهاني ممکن نيست.
وي ادامه داد: اين توافق و همچنين معافيت ايران از کاهش توليد نفت نشان داد تحريم نفت ايران امکان پذير نيست و بازار جهاني به نفت ما نياز دارد.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: اگر کاهش توليد نفت را قبول مي کرديم، اين موضوع به نفع عربستان، امارات و روسيه و به ضرر ايران تمام مي شد و در عين حال مشخص نبود که با اين اقدام قيمت نفت افزايش يابد.
رئيس سازمان مديريت بحران کشور، از آموزش استانداران براي مديريت بحران خبر داد و گفت: ما از هيچ اقدامي براي ارتقاي آموزش مردم در زمينه مديريت بحران، کوتاهي نمي کنيم.
اسماعيل نجار در نشست مديريت بحران و هماهنگي با استان هاي معين که روز دوشنبه (26 آذرماه) با حضور سعيد مومني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز و محمدرضا يوسفي پور، رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران برگزار شد، اظهار کرد: پيشگيري، اساس کار ماست تا با مشکلات و معضلات کمتري هنگام کار روبه رو شويم. وي با بيان اين که آموزش در مديريت بحران، بسيار مهم است و ما از هيچ اقدامي براي ارتقاي آموزش مردم در زمينه بحران کوتاهي نمي کنيم، اظهار کرد: همه مديران استاني و استانداران آموزش هاي لازم را براي مديريت بحران دريافت کرده اند. رئيس سازمان مديريت بحران کشور، بحران را يک حادثه آني توصيف کرد که جامعه را تحت تاثير قرار مي دهد و روند عادي حرکت جامعه را مختل مي سازد، به همين سبب، آموزش و پيشگيري اساس کار مديريت بحران است و هرگز نبايد نسبت به اين موضوع، غفلت کرد.
دبير ستاد مبارزه با قاچاق سوخت از تشکيل کارگروه ويژه اي براي تعيين تکليف پرونده هاي مرتبط با قاچاق فرآورده هاي نفتي تا پايان سال خبر داد و گفت: احياي کارت هاي سوخت در کاهش قاچاق تاثيري بسزا دارد.
به گزارش ايرنا، علي مويدي خرم آبادي در پايان نشست ويژه بررسي وضع قاچاق سوخت گفت: وزارت نفت و سازمان ملي استاندارد موظف بودند تکليف فرآورده هاي نفتي را که به قاچاق سوخت منجر مي شود، تعيين کنند و بررسي بعضي از آنها نيز در دستور کار قرار گيرد و مقرر شد با همکاري اين 2 نهاد، تا پايان سال کارگروه ويژه اي با نظارت اين ستاد تشکيل و اين پرونده ها تعيين تکليف شود.
وي همچنين درباره قاچاق سوخت در خودروهاي ترانزيتي خارجي عنوان کرد: قرار شد وزارت نفت در مبادي ورودي تجهيزات، امکانات و زيرساخت هاي لازم را فراهم کند تا از خروج غيرقانوني سوخت توسط خودروهاي تزانزيتي جلوگيري شود.
دبير ستاد مبارزه با قاچاق سوخت افزود: در اين نشست تاکيد شد همه ناوگان حمل ونقل سوخت بايد به طرح پيمايش تجهيز شوند و به وظايف خود عمل کنند، دستگاه هاي متولي بايد با جديت اين موضوع را پيگيري کنند و حوزه هاي نظارتي براي تکميل اين طرح نظارت کافي داشته باشند.
مويدي خرم آبادي عنوان کرد: مقرر شده است از اين پس نيروي انتظامي هر خودروي جديدي را که پلاک گذاري مي کند، کارت سوخت به همراه داشته باشد، درباره خودروهاي اسقاطي مراتب از طريق نيروي انتظامي به مبادي مربوط اعلام مي شود که کارت هاي سوخت آنها مورد سوءاستفاده ديگران قرار نگيرد.
وي گفت: با اقدام هاي به عمل آمده و فروش سوخت در جدار مرز به صورت تعادلي و موانع پيشگيرانه وزارت نفت، اين رقم به مقدار 3 ميليون ليتر در روز رو به کاهش است.دبير ستاد مبارزه با قاچاق سوخت، رقم تعادلي فروش سوخت براي مرزهاي شمال شرق، شمال غرب، جنوب شرق و جنوب غرب را متفاوت عنوان کرد و افزود: سوخت و به طور عمده گازوئيل به قيمت مناسبي که با آن سوي مرز تفاوت محسوسي داشته باشد، فروخته و درآمد اين فروش براي مرزنشينان به کار گرفته مي شود.
بورس انرژي ايران، امروز ميزبان عرضه متنوع فرآورده هاي پالايشگاهي و پتروشيمي خواهد بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز يکشنبه (25 آذرماه) شاهد عرضه کالاهاي حلال 400، 402، 502، 503 و آيزوريسايکل پالايش نفت اصفهان، نفتاي سنگين پالايش نفت تهران، آيزوفيد، آيزوريسايکل، نفتاي سنگين تصفيه نشده، بلندينگ نفتا حلال 410 و حلال 404 پالايش نفت شيراز، سي او پالايش نفت آبادان و پروپيلن پالايش نفت شازند بود.
در اين روز، 6,676 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 322 ميليارد و 188 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. روز دوشنبه (26 آذرماه) کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت اصفهان و تهران در رينگ داخلي بورس انرژي عرضه مي شود.
تحليلگران باور دارند توافق جهاني کاهش توليد نفت مي تواند به تثبيت بازار نفت کمک کند، اما خطرها در اين بازار پابرجاست.
به گزارش روزنامه گالف تايمز، تحليلگران اعلام کرده اند که اجراي کامل توافق جهاني کاهش توليد نفت که به تازگي بين سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش به دست آمد، مي تواند بازار نفت را در سال آينده ميلادي تثبيت کند و از خطر کاهش قيمت نفت در کوتاه مدت بکاهد.
با اين همه، تحليلگران همچنين درباره ادامه جنگ تجاري ميان آمريکا و چين و تأثير منفي آن بر تقاضاي نفت در سال آينده ميلادي هشدار دادند.
کاربيس آيريدين، اقتصاددان ارشد مؤسسه اينترنشنال فايننس گفت: توافق اخير کاهش توليد نفت، اگر به طور کامل اجرا شود، بازار نفت را در سال آينده ميلادي تثبيت مي کند و از خطر کاهش جديد قيمت نفت در کوتاه مدت مي کاهد.
با اين همه، وي انتظار دارد رشد تقاضاي جهاني نفت در سال 2019 ميلادي کمتر از سال 2018 ميلادي باشد که دليل اصلي آن کند شدن رشد واقعي توليد ناخالص داخلي در چين، هند و ديگر کشورهاي آسيايي است.
اين کارشناس گفت: اين کند شدن، به طور عمده ناشي از تنش هاي تجاري و سياست هاي انقباضي تر پولي در جهان است. ما انتظار داريم با فرض پايبندي قوي عربستان، امارات و کويت (به کاهش توليد) و پايبندي ضعيف تر عراق و کشورهاي غير عضو اوپک، ميانگين قيمت شاخص هاي برنت و دبليوتي آي در سال 2019 ميلادي به ترتيب 67 و 59 دلار باشد.
اوله هانسن، از مديران ساکسو بانک نيز پيش بيني کرد که قيمت نفت افزايش يابد و احتمال مي رود دوباره به بازه 60 تا 70 دلار براي هر بشکه بازگردد، اما اعلام کرد که در کوتاه مدت داده هاي مربوط به اقتصاد کلان و بازارهاي سهام جهت حرکت قيمت نفت را تعيين خواهد کرد.
وي گفت: احتمال مي رود کاهش 30 درصدي (قيمت نفت) از ماه اکتبر سبب افزايش تقاضا شود و افزايش توليد در آمريکا را در ماه هاي آينده مهار مي کند. اين تحولات در کنار استمرار کاهش عرضه ايران بايد سرانجام سبب افزايش قيمت نفت شوند.
با اين همه، آيريدين با اعلام اين که احتمال سقوط قيمت نفت به کمتر از 50 دلار نيز وجود دارد، گفت: اگر توليد نفت آمريکا بتواند بر محدوديت زيرساخت هاي حمل ونقل چيره شود، يا اگر پايبندي (به توافق جهاني کاهش توليد نفت) بسيار ضعيف باشد، در آن صورت قيمت ها مي توانند به کمتر از 50 دلار برسند.
وزير نفت بر ضرورت به کارگيري جوانان در بخش هاي مختلف صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: ابلاغيه محدوديت چهار ساله براي عهده داري يک سمت بايد هر چه سريع تر اجرايي شود.
بيژن زنگنه روز دوشنبه (26 آذرماه) در نشست مشترک با معاونان قديم و جديد وزارت نفت با قدرداني از معاونان پيشين اظهار کرد: به منظور بهره گيري بهتر از ظرفيت هاي مديريتي در سطوح مختلف، بايد جابه جايي مديراني که چهار سال در يک سمت بودند، اجرايي شود.وي با بيان اينکه تغيير مديران صنعت نفت، حسب قانون منع به کارگيري بازنشستگان انجام شد وگرنه برنامه اي براي تغيير مديران نداشته ام، يادآور شد: در طول سال هاي وزارتم، تلاش کردم مديراني را انتخاب کنم که تا پايان کار حضور داشته باشند.وزير نفت به سهم 5/14درصدي شرکت ملي نفت ايران در لايحه بودجه کل کشور اشاره کرد و با بيان اينکه مي دانم اين رقم بودجه کفاف امور جاري اين شرکت را هم نمي دهد، گفت: دولت هم اکنون براي تامين منابع مالي خود با کمبود روبه روست، بنابراين بايد از راه حل هاي ديگري براي تامين منابع مالي شرکت ملي نفت استفاده کرد.زنگنه همچنين بر ضرورت به کارگيري جوانان در سمت هاي مديريتي تاکيد کرد و با بيان اينکه آقاي کاردر در اين زمينه پيشروست، افزود: مديران در استفاده از جوانان دلهره نداشته باشند و همانند آقاي کاردر که نتيجه خوبي هم گرفتند، عمل کنند.وزير نفت از آقايان علي کاردر، سيدمهدي رحمتي، رکن الدين جوادي، حبيب الله بيطرف، حميدرضا عراقي، رضا نوروززاده و مرضيه شاهدايي به دليل همراهي با وزارت نفت قدرداني کرد و گفت: انتخاب جايگزين ها کار سختي بود.
حميدرضا عراقي، معاون پيشين وزير نفت در امور گاز نيز در اين نشست از همراهي وزير نفت با شرکت ملي گاز ايران در اين سال ها قدرداني کرد و يادآور شد: مقدار گاز توليدي، منابع مالي و نيروي انساني سه مشکل اساسي اين شرکت در ابتداي کار دولت يازدهم بود که با تدابير اتخاذ شده، اين مشکلات هم اکنون برطرف شده است.
وي افزود: مشکل مقدار گاز توليدي با افزايش توليد گاز از ميدان پارس جنوبي، مشکل منابع مالي با نوآوري بند «ق» تبصره 2 بودجه سال 93 و مشکل نيروي انساني نيز با شايسته سالاري در شرکت ملي گاز ايران در پنج سال اخير حل شده است.رکن الدين جوادي، معاون پيشين نظارت بر منابع هيدروکربوري وزير نفت نيز به سال هاي حضور خود در جايگاه مديرعاملي شرکت ملي نفت ايران (92 تا 95) اشاره کرد و گفت: جهش توليد نفت و بازگشت به بازار نفت در مدت زمان کوتاه پس از تحريم، مهم ترين کارهايي بود که در دوره مسئوليتم انجام شد.وي افزود: در دوران تحريم و پس از آن، تصميم هاي شرکت ملي نفت ايران از حالت فردگرايانه به نهادگرايانه تغيير کرد و تصميمات فردي، هيچ جايگاهي در اين شرکت نداشت.مرضيه شاهدايي، قائم مقام پيشين وزير نفت نيز با قدرداني از اعتماد وزير نفت به يک خانم براي سپردن معاونت پتروشيمي و همچنين قائم مقامي وزير نفت اظهار کرد: در دوران مسئوليتم در شرکت ملي صنايع پتروشيمي تلاش کردم انسجام بخش خصوصي و شرکت ملي صنايع پتروشيمي که به دليل خصوصي سازي از بين رفته بود، بازگردد.
وزير نفت در حکمي هوشنگ فلاحتيان را به عنوان معاون برنامه ريزي وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم بيژن زنگنه به هوشنگ فلاحتيان آمده است:
«با عنايت به تعهد، خدمات و تجارب جنابعالي، با استعانت از خداوند داناي توانا، به موجب اين حکم به عنوان معاون وزير در برنامه ريزي منصوب مي شويد.اميد است با بهره گيري از تمام ظرفيت خود و همکاري محترم آن معاونت براي تحقق وظايف محوله گام هاي موثري برداريد.انتظار مي رود که در دوره تصدي جنابعالي، در خصوص انضباط بخشي در بودجه چهار شرکت اصلي زيرمجموعه وزارت نفت و به ويژه تنظيم روابط مالي آنها با دولت، ساماندهي و نشر اطلاعات مبتني بر حقوق شهروندي و استقرار دولت الکترونيک در صنعت نفت، اصلاح ساختار براي شفاف سازي بيشتر حوزه هاي کاري آن معاونت و به کارگيري نيروهاي جوان و آموزش نسل جديدي از متخصصان در حوزه برنامه ريزي، قدم هاي جدي تري برداشته شود.از خداوند قادر متعال توفيقات جنابعالي را در انجام وظايف محوله مسالت دارم.»
مديرکل امور پژوهش وزارت نفت گفت: نام يک پژوهشگر برتر و دو پروژه پژوهشي وزارت نفت در ميان منتخبان نوزدهمين جشنواره پژوهش و فناوري وزارت علوم، تحقيقات و فناوري قرار گرفت.مهدي خان بيگي از انتخاب پروژه هاي «شناسايي و ارزيابي منابع شيل گازي در توالي هاي رسوبي ژوراسيک مياني تا کرتاسه زيرين در ناحيه لرستان» و «تدوين دانش فني، طراحي و ساخت ابزار درون چاهي اشعه گاماي طبيعي قابل نصب به سيستم» به عنوان دو پروژه منتخب در جشنواره پژوهش و فناوري کشوري خبر داد.مديرکل امور پژوهش وزارت نفت همچنين به انتخاب پژوهشگر برتر وزارت نفت در مراسم نوزدهمين جشنواره تجليل از پژوهشگران و فناوران برگزيده کشور اشاره کرد و افزود: تنها دو دستگاه اجرايي در ميان منتخبان اين بخش بوده اند که وزارت نفت حائز کسب اين افتخار شد و ديگر برگزيدگان پژوهشي از ميان دانشگاه هاي کشور انتخاب شده اند.وي اين موضوع را نشانه ظرفيت بالاي علمي متخصصان صنعت نفت و تسلط کامل بر مرزهاي دانش در ميان پژوهشگران وزارت نفت دانست.خان بيگي در ادامه به برگزاري «نخستين نمايشگاه معرفي تقاضاي ساخت و توليد تجهيزات، قطعات، مواد و سيستم هاي مورد نياز صنايع کشور» از سوي دبيرخانه شوراي عالي عتف (علوم، تحقيقات و فناوري) در هفته پژوهش اشاره کرد و افزود: با توجه به دستور وزير نفت مبني بر همکاري وزارت نفت با نمايشگاه ياد شده، استفاده از ظرفيت اين رخداد، ساخت و توليد و مشارکت همه شرکت ها و ارکان تابع وزارت نفت در تجميع تقاضاي تجهيزات و تکميل بانک اطلاعات مربوط به اين حوزه، از اقدام هاي مناسب وزارت نفت در اين هفته است.وي ضمن اشاره به طراحي سايت «تستا» از سوي شوراي عالي عتف که با هدف اطلاع رساني تقاضاي ساخت انواع تجهيزات صنعتي، تعداد و مشخصات دقيق فني آنها انجام شده است، از تغذيه اطلاعات گردآوري شده از سوي ارکان پژوهشي در اين سايت در هفته هاي آينده خبر داد.
نمايشگاه بين المللي دريايي با هدف ارائه پتانسيل ها و توانمندي هاي داخلي و آشنايي با توانمندي شرکت هاي خارجي روزهاي 26 تا 28 آذرماه با حضور شرکت هاي دريايي، کشتيراني، خدمات بندري و صنايع فرا ساحل در جزيره کيش برگزار شد. نمايشگاهي که زمينه امضاي 4 تفاهم نامه ميان شرکت هاي داخلي و شرکت نفت فلات قاره را فراهم کرد تا بار ديگر شرکت هاي ايراني با حمايت وزارت نفت از ساخت داخل، توان حضور در عرصه بازارهاي داخلي و خارجي را در شرايط نامناسب بين المللي داشته باشند. شرکت نفت فلات قاره ايران در حاشيه برگزاري نمايشگاه بين المللي دريايي با هدف صرفه جويي و بهره برداري حداکثري از ظرفيت ساخت داخل، 4 تفاهم نامه همکاري با شرکتهاي داخلي در زمينه ساخت شناورهاي فراساحل و استانداردسازي خطوط لوله انعطاف پذير امضا کرد.به گزارش «مشعل»، سه تفاهم نامه با شرکت هاي برزين انرژي نوآور، شرکت مرواريد پارسيان کيش و شرکت Batservice-Contractingدر زمينه ساخت داخل شناورهاي فراساحل و يک تفاهم نامه با شرکت پرتو تدبير پارس با عنوان استانداردسازي خطوط لوله انعطاف پذير دريايي منعقد شد.
آماده همکاري با شرکت هاي سازنده شناور
حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در حاشيه اين مراسم با بيان اينکه امضاي اين تفاهم نامه ها به منظور بهره برداري حداکثري از توان ساخت داخل و صرفه جويي در اجاره شناورهاي مورد نياز اين شرکت صورت گرفته است، گفت: در امضاي سه تفاهم نامه مربوط به ساخت شناورهاي فراساحل و ساخت 6 شناور با ارزش 4/50 ميليون دلار به شرکت هاي ايراني واگذار شده است.وي ادامه داد: اين تفاهم نامه ها سه بعد تامين سرمايه از سوي بخش خصوصي، سازنده و بهره بردار را پوشش مي دهد و انتظار مي رود با بهره برداري از اين شناورها، هزينه هاي مربوط به سرمايه گذاري اوليه جبران شود.بورد همچنين درباره تفاهم نامه استانداردسازي خطوط لوله انعطاف پذير نيز گفت: لوله هاي انعطاف پذير در حوزه فراساحل بسيار گران و پرهزينه است و ضرورت مديريت جامع و نظارت همه جانبه بر آن احساس مي شود.وي تاکيد کرد: اين تفاهم نامه با هدف طراحي و ساخت نرم افزاري براي مديريت جامع خطوط لوله منعقد شده است.به گفته بورد، 2 شرکت حاضر در اين تفاهم نامه ها از مزيت مشارکت با شرکت هاي صاحب نام خارجي در حوزه انتقال فناوري و سرمايه گذاري برخوردار هستند.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در عين حال از تعهد شرکت متبوعش براي حضور حداکثري بخش خصوصي در صنايع فراساحل ياد کرد و گفت: شرکت نفت فلات قاره ايران آمادگي دارد تا با تمام شرکت هايي که در حوزه ساخت شناورهاي ويژه تخصص دارند، همکاري و تعهدات مربوط به اشتغال آنها را تامين کند.وي افزود: هماکنون تعداد شناورهاي خارجي که در کشور فعاليت دارند، در دو سال گذشته به حداقل ممکن رسيده که اميدواريم با امضاي اين تفاهمنامهها، همه شناورهاي فراساحلي با مالکيت داخلي به فعاليت خود ادامه دهند.
مالکيت تمامي شناورهاي فلات قاره ايراني مي شود
در ادامه، رئيس امور قراردادهاي شرکت نفت قاره ايران نيز در جمع خبرنگاران با تاکيد بر اينکه امضاي اين چهار يادداشت تفاهم در راستاي بخشنامه اخير وزير نفت بوده است، گفت: در بخشنامه مقام عالي وزارت نفت که پايان شهريور ماه ابلاغ شد، ضرورت مالکيت ايراني تمامي شناورهاي عملياتي و خدماتي شرکت نفت فلات قاره ايران تا افق 1400 مورد تاکيد قرار گرفت.سلمان خسروي افزود: با توجه به هزينه هاي ناشي از اجاره شناورهاي عملياتي و خدماتي، شرکت نفت فلات قاره ايران از 2 سال پيش تاکنون، نسبت به جايگزيني شناورهاي خارجي با شناورهاي ايراني اقدام کرده است.وي گفت: با اقدام هاي انجام شده طي همين مدت توانسته ايم تا 30 درصد از شناورهاي فراساحل را در داخل کشور توليد کنيم. اين در حالي است که پيش از اين از تعداد 85 شناور فعال در حوزه شرکت نفت فلات قاره ايران، 95 درصد با مالکيت و پرچم خارجي بوده است.رئيس امور قراردادهاي شرکت نفت قاره ايران افزود: بيشتر اين شناورها در يارد کشتي سازي آبادان و بوشهر ساخته شده و با تداوم روند کنوني، تمامي ظرفيت هاي داخلي مربوط به تعميرات اساسي که هم اکنون بخش عمده اي از آنها خالي هستند، تامين مي شود.وي ادامه داد: اين تفاهم نامه ها، با هدف بومي سازي فناوري مربوط به ساخت اين شناورها و بالا بردن ميزان اشتغال در کشور امضا شده است.رئيس امور قراردادهاي شرکت نفت نفت قاره ايران تاکيد کرد: در اين تفاهم نامه ساخت 2 فروند شناور مورد تاکيد بوده که در صورت تاييد آنها از سوي کارفرما، ادامه خواهد داشت.
وي مدت اين تفاهم نامه را سه سال و مبلغ آن را 20 ميليون دلار عنوان کرد.به گفته خسروي، در تفاهم نامه 2 ساله استانداردسازي خطوط لوله انعطاف پذير دريايي نيز که ميان شرکت نفت فلات قاره و شرکت پرتو تدبير پارس منعقد شده، انتقال دانش فني اروپاي غربي در حوزه ساخت اين لوله ها مدنظر بوده است.خسروي متذکر شد: سرمايه گذاري مربوط به اين پروژه از سوي شرکت هاي حمل و نقل ايراني صورت گرفته و مدت انجام آن نيز حدود 3 سال به اضافه 9 ماه در نظر گرفته شده است.
رئيس امور قراردادهاي شرکت نفت نفت قاره ايران در ادامه با بيان اينکه شرکت مرواريد پارسيان کيش نيز يک شرکت صاحب نام در حوزه ترابري دريايي است، گفت: تفاهم نامه منعقد شده با اين شرکت، با هدف ساخت 2 فروند شناور HSTA صورت گرفته که تاکنون از خارج از کشور تامين شده است.وي ادامه داد: اين تفاهم نامه سه ساله بوده و مبلغ آن در حدود 20 ميليون دلار تخمين زده مي شود.
سعيد محمد بگي - خوزستان، اين سرزمين گرم باخاکي تفتيده ازتابش سوزان آفتاب واقع در جنوب غرب کشور، پيشينه اي دارد ازجنس مقاومت وايستادگي در يک جنگ نابرابر؛ جنگي که درآن مردم اين ديار با گذشتن از مال و ايثار جان خويش نگذاشتند که دشمن تابن دندان مسلح به مطامع و مقاصد خود دست يابد و اسطوره شدند در تاريخ يک ملت.در آن روزهاي دود و آتش، ملت ايران، مشتي آهنين شد و بر سر صدام و صداميان کوفت تا دشمن بعث نتواند به آرزويي که غصب خاک کشورمان بود، برسد و اين آرزو را با خود به گور ببرد که البته برد.باوجود ايثارگري هاي فراوان رزمندگان، دشمن زبون باحمايت هاي فراوان تسليحاتي کشورهاي سلطه گر، تاسيسات و زيرساخت هاي نفتي را هدف حملات خود قرار داد، اما با تلاش صنعتگران نفت اين اجازه به دشمن داده نشد تا فعاليت اين بخش مهم اقتصادي کشور متوقف شود.اکنون ازآن روزهاي جنگ، بيش از سه دهه گذشته و خوزستان، اين سرزمين پر نخل با آن روزهاي دود و آتش، تفاوت هاي بسيار کرده است.امروزديگرازتجهيزات نفتي (پالايشگاه، خطوط لوله و...) آسيب ديده ازآن دوران خبري نيست وخرابي هاي اين حوزه ازاقتصاد(نفت) به همت و غيرت تلاشگران اين عرصه ترميم، بازسازي و نوسازي شده است.خوزستان، سرزميني عجين شده با نفت است و احياي بخش هاي مختلف مانند خطوط لوله ومخابرات با گذشت سال ها پس ازجنگ، روحي ديگر در کالبد آن دميده است.سفر به خوزستان، فرصتي بود تا فعاليت هاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان به عنوان يکي از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران و بخشي ازصنعت نفت از زبان حميد رضا کيهان پور، مدير اين منطقه عملياتي و روساي مراکز انتقال نفت شهيد زنگنه (سبزاب) وسيدي آبادان به رشته تحرير درآيد.
غالب اوقات، برنامه روي کاغذ يک چيزاست و اجراي آن چيز ديگر، مثل سفر اخير به خوزستان ومصاحبه باکيهان پور، مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان در هنگام ورود.
هواپيماست و تاخيرهاي چند ساعته آن، انگار کاريش هم نمي توان کرد. قراربود ساعت 7 صبح بپرد، اما 9 و اندي پريد، خم به ابروي کسي نيامد و کسي هم اعتراض نکرد؛ نقص فني است ديگر؛مهم جان انسان هاست.
با تاخير ايجاد شده در پرواز، زمان گفت و گوبا کيهان پورهم تغيير کرد؛ به همين خاطربه جاي رفتن به دفتر مديرمنطقه در اهواز، به اتفاق عوامل روابط عمومي منطقه خوزستان، راهي 150کيلومتر آن طرف تر يعني مرکزانتقال نفت شهيد زنگنه يا همان سبزآب در نزديکي شهرستان انديمشک شديم. مسير دو ساعته جاده اهواز– انديمشک و خستگي ناشي از کم خوابي، اين مجال را مي دهد تا پلک هاي چشم روي هم قرار گيرند و استراحتي کوتاه داشته باشند.
باران شب قبل، زمين هاي کشاورزي دو طرف جاده را مالامال از آب و انعکاس تصوير درختان درآنها، نقاشي زيبايي خلق کرده است.
لطافت هوا با دماي بيست وچند درجه سانتيگراد براي خوزستان که خرما پزان آن معروف است، يک موهبت به شمارمي آيد به خصوص که از ريزگردها هم خبري نباشد و مردم آن بتوانند به راحتي نفس بکشند.
انديمشک در شمال اهواز قرار دارد؛ به همين خاطر هم از درختان نخل در اين مسير خبري نيست و تنها محصولات جاليزي مثل هندوانه درآن خودنمايي مي کنند.
اندکي جلوتر نيزماهي فروشاني را مي بيني که سهم و روزي شان را از درياي خدا گرفته اند و ماهي هاي صيد شده را به طريقي چند شاخه براي عرضه به مسافران به چوب هايي قلاب کرده اند تا با فروش آنها لقمه ناني سر سفره اهل منزل بگذارند.
ايستگاه اول، سبزآب
دو ساعت زمان سپري شده است.با ورود به جاده فرعي و طي مسافتي، تاسيسات انتقال نفت شهيد زنگنه يا سبزآب ازپشت فنس ها هويدا مي شود.
تاسيساتي که سهمي مهم درنفت خام و فرآورده هايش به اقصي نقاط کشور دارد.
آنتن بلند وبالاي مخابرات اين مرکزانتقال نفت، آشيانه پرندگان مهاجري شده است که لانه خود رابرآن بنا کرده اند تا زمستاني را در آن بگذرانند.
«شهرت سبزآب به خاطر آب فراوان و سرسبزي اين منطقه است و هنوز هم کشت و زراعت خوبي در آن انجام مي شود.»
اين را عزت الله اسديان، رئيس مرکزانتقال شهيدزنگنه (سبزآب) مي گويد و ادامه مي دهد: اين مرکزانتقال نفت ازجمله مراکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان است که به دليل جغرافياي منطقه، اهميتي خاص دارد.
اسديان مي گويد: سبزآب را مرکز انتقال نفت «مادر»هم مي گويند به اين دليل که يکي از بزرگترين مراکز انتقال نفت کشور است وخطوط متعددي با اينچ – قطرهاي مختلف از آن عبور مي کند.او ادامه مي دهد: دربالادست سبزآب، مراکز انتقال نفت نظاميه و چمران قرار دارند که با خطوط 10، 16و30 اينچ، سيالات نفتي را به ما مي رسانند واين مرکز(سبزآب) با بهره گيري ازتوربوکمپرسورها و الکترو موتورهاي خود، ارسال نفت خام و فرآورده هاي نفتي را براي ارسال به نقاط مصرف (پالايشگاه ها) به مراکز انتقال نفت پايين دست خود انجام مي دهد.
به گفته رئيس مرکزانتقال نفت سبزآب، اين مرکز با مخازن تعبيه شده در آن هم قابليت ذخيره سازي سيلات نفتي را دارد و هم با فعاليتي مستمر و بدون وقفه، نفت و فرآورده هاي نفتي مورد نياز بيشتر پالايشگاه هاي کشور را با راهبري ديسپچينگ ستاد خطوط لوله و مخابرات نفت ارسال و تامين مي کند؛به همين دليل از موقعيت راهبردي و مهمي برخوردار است.اسديان، اهل بيدرويه خوزستان، نزديکي استان لرستان است و به همين خاطر گويش «لري» دارد تا لهجه خوزستاني.
وي براهميت مرکزانتقال نفت سبزآب تاکيدي دوباره دارد و مي گويد: درمرکزانتقال نفتي مانند عبدالخان تنها يک رشته خط 10اينچ و دو کمپرسورکه معمولا يکي از آنها روي بار است، فعاليت مي کند؛ اما سبزآب انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي را با چند رشته خط لوله وچندين دستگاه توربين والکتروموتور انجام مي دهد.
رئيس مرکز انتقال نفت شهيد زنگنه (سبزاب) به نکته اي ديگر هم اشاره مي کند و آن ژنراتورهاي توليد برق در اين مرکز است و ادامه مي دهد: به دليل تعداد وتنوع عبورخطوط لوله از مرکز انتقال سبزآب، دراين مرکز چندين دستگاه ژنراتورمولد برق اضطراري وجود دارد که به واسطه آنها، عمليات انتقال در اين حوزه عملياتي بدون لحظه اي توقف انجام مي شود.
گشت هاي منظم براي حفظ سرمايه هاي ملي
اسديان درباره حفظ و صيانت از خطوط لوله درحوزه عملياتي خود نيز مي گويد: حفظ وصيانت ازخطوط لوله وتاسيسات جانبي به عنوان سرمايه هاي ملي، کاري دشوار است.دراين خصوص نيروهاي حراست و خط بان ها، مسئوليت مهمي به عهده دارند وبا گشت هاي منظمي که در مسير خطوط انجام مي دهند، تلاش مي کنند فرايند نقل و انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي بدون مشکل و توقف انجام شود.او ادامه مي دهد: اين گشت زني ها در گستره اي به وسعت 80 کيلومتر مربع وبه وسيله گشت هاي موتوري وحراست پوشش داده مي شود تا فرآيند انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي از اين مرکز به خوبي انجام شود.رئيس مرکز انتقال نفت سبزآب، ايمني اين مرکز انتقال نفت را نيز خوب توصيف مي کند و مي گويد: درمرکز انتقال نفت سبزآب تجهيزاتي مانند يک دستگاه خودرو آتش نشان و دو مخزن 500هزار ليتري آب، همچنين دستگاه هاي فوم پخش کن و فوم کش وجود دارد که هميشه آماده به کار هستند.
اسديان با تاکيد برشرايط مطلوب مرکزانتقال نفت سبزآب در حوزه ايمني، ادامه مي دهد: ممکن است هميشه شرايط ايده آل نباشد اما حرکت بايد در جهتي باشد که کاستي هاي احتمالي برطرف شوند.
انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي، موضوع ديگري است که رئيس مرکز انتقال نفت شهيد زنگنه(سبزآب) به آن اشاره دارد و مي گويد: مخابرات نقش مهمي درخطوط لوله دارد.هرجا خط لوله است، مخابرات هم بايد باشد.اينها مکمل يکديگر هستند يعني اگر مشکلي در مسير خطوط لوله يا تجهيزات مراکز انتقال نفت به وجود آيد، اين مخابرات است که مي تواند در رفع مشکل و بروز مشکل جديد تر، ايفاي نقش کند. تجهيزات مخابراتي مثل هات لن (تلفن مستقيم، زنگ خور مستقيم و بدون شماره گير)، همچنين سيستم هاي تله متري که ميان اين مرکز و ديگر مراکزانتقال نفت وجود دارد، شرايط خوبي را براي ارتباط با ديگر تلمبه خانه ها ايجاد کرده است.
ضرورت حضور پزشک در بهداري مرکز
مي گويند پول، حلال مشکلات است، اما درکنار آن تامين نيازهاي روحي، مهم تر است. توجه بيشتر به نيروي انساني، بيشتر کردن همدلي ها وبا هم بودن ها، مواردي هستند که انگيزه افراد را در کاري که انجام مي دهند، افزايش مي دهد. اسديان درباره مشکلات مرکزانتقال سبزآب مي گويد: دراين مرکز، بهداري فعال است و يک پزشکيار هم دارد که در حد مداواي اوليه عمل مي کند.اما پزشکي نيست که ارائه دهنده خدمات به صورت تخصصي باشد.براي مثال دندانپزشک و خدمات دندانپزشکي، يکي ازنيازهاي اساسي مرکزانتقال نفت سبزآب است که متاسفانه کارکنان اين مرکز از آن بي بهره اند و براي دريافت خدمات بايد به اهواز بروند.وي ادامه مي دهد: البته پول هم خوب است ومي تواند به انجام فعاليت هاي بهتر وبيشتر کمک کند اما دربسياري ازموارد، با اتکا به توان و تخصص نيروهاي عملياتي، فعاليت هاي بزرگي انجام شده است، مثل تعميرات تجهيزاتي که نيازمند تعمير هستند و ارائه خدمات مشابه به تلمبه خانه هاي همجوار.
خطوط لوله يک خانواده است
اسديان مي گويد: کارکنان خطوط لوله ومخابرات نفت به ويژه در بخش هاي عملياتي همانند يک خانواده هستند؛بسياري از فعاليت ها با همدلي که ميان آنها وجود دارد انجام مي شودواين نکته مهمي است.برگزاري اردوهاي خانوادگي که درافزايش روحيه کارکنان وايجاد روابط صميمي ميان خانواده کارکنان، تاثيربسزايي دارد، همچنين توجه به «سختي کار» کارکنان اين مرکز که ازآيتم «سختي کار» بي بهره اند، افزايش برخي سهميه ها براي استفاده از مراکز تفريحي مانند محمودآباد، ديگر مواردي است که رئيس مرکز انتقال نفت سبزآب به آنها اشاره مي کند.رئيس مرکز انتقال سبزآب در پايان اين گفت وگو چند يک جمله کوتاه اضافه مي کند و با تاکيد برتوجه به نيروي انساني مي گويد: دستگاه مهم نيست. انسان ها مهم هستند. بايد مراقب انسان ها باشيم.
ساعت چهاربعد از ظهر و آفتاب رنگ باخته است.اهواز، مقصد دوباره براي گفت وگويي ديگر، اين بار، حميد رضا کيهان پور، مديرخطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان.
ايستگاه دوم، اهواز
پنج شنبه، 15آذر، ساعت 8 و 30 دقيقه صبح فاصله مامورسرا تا دفتر حميد رضا کيهان پور، مدير خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان در حد چند دقيقه است. اين دومين باراست که باکيهان پورگفت و گو مي کنم. نوبت اول به حدود دوسال قبل که ريزگردها، صدايش را خش دار وحرف زدن رابرايش مشکل کرده بودند، برمي گردد. اهل دزفول است و فارغ التحصيل رشته الکترو نيک از دانشگاه صنعت نفت و فعاليت در صنعت نفت را از سال 1373 از واحد ابزاردقيق خطوط لوله ومخابرات منطقه خوزستان آغاز و پله پله اين مسير کاري تا مديريت منطقه را طي کرده است.کيهان پوردرباره اهميت وجايگاه خطوط لوله ومخابرات مي گويد: وجود 14هزار کيلومترخط لوله در گستره کشور وانتقال روزانه چند ميليون تن–کيلومتر، نفت خام وفرآورده هاي نفتي به وسيله آنها گوياي اهميت اين بخش از صنعت نفت کشور است.
خوزستان، خاستگاه نفت کشور
او ادامه مي دهد: خوزستان خاستگاه نفت درکشورواين منطقه عملياتي نيز قديمي ترين و بزرگترين منطقه درحوزه هاي نفتي است که مبدأ ارسال و تامين خوراک نفت خام تقريبا نيمي از پالايشگاه هاي نفت کشور به شمار مي آيد؛ پالايشگاه هايي مانند امام خميني (ره)شازند، تهران، تبريز و کرمانشاه که تامين خوراک آنها با يک رشته خط لوله 30 اينچ انجام مي شود. کيهان پورمي افزايد: منطقه عملياتي خوزستان به عنوان يکي از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با بهره گيري از مراکز انتقال نفتي چون شهيدچمران، شهيد دهنوي(نظاميه)، شهيد زنگنه (سبزآب) شهيد شمعوني (عبدالخان)، شهيد باغبان (بيدرويه) و شهيد عليان (خوردورق)، انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي را انجام مي دهد و از آنجا که نقطه صفر و نقطه شروع عمليات است، تلاش مي کند اين مهم بدون کوچک ترين وقفه انجام شود.وي همچنين تامين بخشي ازخوراک پالايشگاه آبادان را که بزرگترين پالايشگاه نفت خاورميانه ونمادي مهم دراستان خوزستان است، ديگر مسئوليت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان برمي شمارد و ادامه مي دهد: ظرفيت توليد اين پالايشگاه به قدري است که شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان يک چهارم آن را دراين استان منتقل و بقيه را به ديگر نقاط کشور ارسال مي کند.
ويژگي هاي شاخص
چند لحظه اي سکوت مي کند وبه اوراق زيردست خود نگاهي مي اندازد تا انسجام مطالبي را که قرار است بگويد، حفظ کرده باشد.مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان ستاره اي بودن مراکز انتقال نفت، همچنين تنوع خطوط لوله (6 اينچ تا 30 اينچ) وسيال درون آنها را وجه تمايزديگر اين منطقه نسبت به ديگرمناطق مي خواند و مي گويد: اين منطقه عملياتي با 13مرکز انتقال نفت، چهار تاسيسات و چندين خط لوله اصلي و فرعي، به صورت رفت و برگشت فعاليت مي کنند.کيهان پور، انتقال نفت کوره توليدي پالايشگاه آبادان را ديگر فعاليت مهم اين منطقه عملياتي مي داند و اضافه مي کند: روزانه مقادير زيادي نفت خام اين پالايشگاه درخطوط لوله خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان جريان مي يابد که اختلال دراين فرآيند فعاليت پالايشگاه آبادان تحت تاثير قرار مي دهد.وي همچنين از انتقال «او آردي» به عنوان خوراک واحدهاي پتروشيمي با خطوط لوله اين منطقه مي گويد و ادامه مي دهد: يکي ديگر ازفعاليت هاي خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان، انتقال اين محصول به ماهشهر براي استفاده در واحدهاي پتروشيمي است.کيهان پورهمچنين انتقال ام تي بي ئي وميعانات گازي از ماهشهر به آبادان، همچنين تامين سوخت نيروگاه هاي خوزستان(آبادان وخرمشهر) را که نيروگاه هاي مهمي هستند، از ديگر فعاليت هاي منطقه خوزستان برمي شمارد و در يک جمله مي گويد: مجموعه اين فعاليت ها از اهميت راهبردي و جايگاه ويژه شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان حکايت دارد و اين جايگاه مرهون تلاش افرادي است که در نقاط عملياتي(تلمبه خانه ها)تلاش مي کنند تاجريان انتقال نفت بدون هيچ گونه وقفه اي انجام شود.
زيرساخت هاي مخابراتي
تاخيرايجاد شده درپروازهواپيما، کار را کمي عقب انداخته است.تلمبه خانه ناحيه فني آبادان هم در پيش است، اما مخابرات و زيرساخت هاي آن هم موضوع مهمي است که کيهان پوربه آن اشاره دارد ومي گويد: گستره عمليات مخابرات دراين منطقه کم ازخطوط لوله نيست؛به زبان ساده، هرکجا که لوله رفته باشد، مخابرات وارتباطات راديويي به آنجا رفته است.اين دو لازم و ملزوم و مکمل يکديگر هستند.وي ادامه مي دهد: در سال هاي اخير نيز زيرساخت هاي مخابراتي با استفاده از فناوري و تجهيزات جديد روزآمدتر شده به طوري که مفهوم هر جا لوله هست، ارتباطات تلفني هم هست، بيش از پيش معنا پيدا کرده است.کيهان پور مي گويد: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان درحوزه مخابرات از چابکي خاصي برخوردار است و به مجموعه شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، مجموعه واحدهاي پتروشيمي فعال در جنوب کشور و پالايشگاه آبادان سرويس دهي مي کند.وي تله مديسين (پزشکي از راه دور) برگزاري ويدئوکنفرانس، انتقال ديتا (اطلاعات مهم براي تصميم گيري) ثبت اطلاعات مسيرخطوط انتقال و سيال درون آن، تعميرات مکانيزه(اي پي سي ام اس) همچنين دارايي هاي فيزيکي را از جمله کارکردهاي مخابرات مي خواند و مي گويد: زيرساخت هاي ايجاد شده درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت خوزستان درحوزه مخابرات شرايط خوبي را براي فعاليت هاي منطقه در موارد ياد شده و خدمت رساني به ديگر بخش هاي صنعت نفت ايجاد کرده است.
حفظ سرمايه ملي با نگهداشت خطوط لوله
نکته مهم در همه بخش هاي صنعت نفت، حفظ و صيانت از سرمايه هاي ملي است؛ موضوعي که در خطوط لوله و مخابرات نفت نيز با اهميت و کيهان پور به آن اشاره دارد.وي دراين باره مي گويد: آي پي سي ام ام اس يا تعميرات مکانيزه و برنامه ريزي شده که پيش تر از آن نام برده شد، با همين هدف يعني حفظ سرمايه هاي ملي انجام مي شود.اين برنامه مکانيزه به ما مي گويد چه تعميراتي در کدام بخش لازم است انجام شود. پيگ راني ها (هوشمند ومعمولي) نيزبخش ديگري ازحفاظت هاي سرمايه اي است.پيگ راني معمولي براي تميز کردن خطوط لوله به طور مستمر و پيگ راني هوشمند نيز، معمولا پنج سال يک بار انجام مي شود. مجموعه اين فعاليت ها روي خطوط انتقال و تعميرات اساسي تجهيزات( توربين ها و...) با هدف صيانت ازسرمايه هاي ملي که دراين منطقه و مناطق مشابه فعاليت مي کنند، انجام مي شود.
اتکا به داخل و فرصت سازي
کيهان پور دراين باره به اين نکته بسنده مي کند که تحريم وشرايط ايجاد شده به واسطه آن، فرصت هايي ايجاد کرده است تا خلاقيت ها شکوفا شوند؛ به اين معنا که بيشتر فعاليت هاي تعميراني را که پيش تر در انحصار کشور وشرکت هاي سازنده بود، با اتکا به توان و تخصص نيروهاي داخلي انجام مي شود.اوادامه مي دهد: گروه هاي تعميراتي که درشرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خوزستان فعاليت مي کنند، مانند بسياري ازهمکاران خود در ديگر مناطق، دست به آچار هستند و فعاليت هاي تعميراتي به همت، تجربه و تخصص علمي آنها انجام مي شود.درمواردي هم که تعميرات سنگين تر باشد، باز هم از توان و تخصص سازندگان داخلي بهره گرفته مي شود. درمجموع اتکا به نيروهاي داخل و سازندگان ايراني به ويژه با رهنمود مقام معظم رهبري درحوزه اقتصاد مقاومتي، از اولويت هايي است که به آن توجه ويژه مي شود.
توضيح درباره بهداشت و درمان
کيهان پور به همه موارد اشاره کرد و درباره مشکل نبود پزشک متخصص در برخي مراکز انتقال نفت مثل سبزآب هم توضيحاتي داد.وي مي گويد: در شهرهاي اهواز، آبادان و ماهشهر، بيمارستان هاي به همه کارکنان صنعت نفت از جمله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت خدمات رساني مي کنند، اما پراکندگي مراکز انتقال نفت در منطقه خوزستان اين ايجاب کرده که درمرکز انتقال نفت سبزآب ومراکز مشابه يک درمانگاه ايجاد شود.شاخص حضور پزشک در يک مرکزانتقال نفت، تعداد افراد شاغل در آن است واين شاخص در مرکز انتقال نفت سبزآب وجود ندارد، به همين دليل پزشک يار خدمات اوليه درماني را انجام مي دهد.ازآنجا که برخي مداواها نيازمند مجوزپزشک و نسخه اوست، تله مديسين يا پزشکي از راه دور به کمک او مي آيد.نکته آنجاست که پيش تر در شهرهاي انديمشک و دزفول، خطوط لوله ومخابرات نفت خوزستان ازپزشک معتمد شرکت بهره مند بود و به خانواده صنعت نفت خدمات بهداشتي–درماني ارائه مي کرد که الان ديگر چنين امکاني وجود ندارد.اگرقرار باشد پزشکي درمراکزانتقال نفتي مثل سبزآب حضورداشته باشند، بايد با بهداشت– درمان صنعت نفت قرارداد بسته وهزينه هاي بالاي آنها ازسوي شرکت تامين شود.
مسئوليت اجتماعي
کيهان پور درباره مسئوليت اجتماعي نيزحرف هايي دارد و مي گويد: حفظ و نگهداشت 1250کيلومترخط لوله دراين حوزه عملياتي با هدف صيانت از محيط زيست، به خودي خود مسئوليت اجتماعي است.اوترميم، تعويض، رفع خوردگي و جلوگيري ازنشت احتمالي سيالات درون خطوط و پايداري انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي را که مسئوليت ذاتي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان است، مسئوليت اجتماعي مي داند و ادامه مي دهد: درمجاورت خطوط لوله، زمين هاي زراعي وجود دارد که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان تلاش مي کند، هنگام انجام تعميرات، خسارتي متوجه آنها نشود؛ تا آنجا که گاه با همين رويکرد، به تغيير مسير خط مبادرت مي کند.مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، کمک به تعمير ونگهداشت آبراه هاي کشاورزي، حفظ و تعمير ابنيه مسير خطوط لوله، همچنين دراختيارقراردادن جاده دسترسي ايجاد شده به وسيله خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان و استفاده مردم از آن را نمونه هاي ديگري ازفعاليت هاي اين شرکت درحوزه مسئوليت اجتماعي بر مي شمارد.اوهمچنين مي گويد: افراد بي بضاعتي درنقاط مختلف استان خوزستان زندگي مي کنند که با اقدام هايي خودجوش ازسوي کارکنان منطقه حمايت مي شوند واين حمايت ها بيشترجنبه کالايي دارد؛ مثل توزيع کيسه هاي آرد. کيهان پور درباره برخي منازل درنقاط مختلف استان که ازاوضاع خوبي برخوردارنيست، مي گويد: اين منازل بادريافت مجوزهاي لازم از هيئت مديره، تا حد امکان ترميم شده اند.نزديک به يک ساعت و ربع از زمان گفت و گو گذشته و به نظر مي آيد کيهان پور نيز به بسياري از مطالب اشاره کرده است. از طرفي نبايد ديگراني را که درمرکزانتقال نفت سيدي آبادان، منتظرهستند، بيش از اين در انتظار نگه داشت.از اهواز تا آبادان، دو ساعتي راه و فرصتي است براي استراحت درمرکبي که اين جاده 123 کيلومتري را مي پيمايد.
آخرين ايستگاه: انتقال نفت سيدي
پنجشنبه، 15 آذر: بانزديک تر شدن به آبادان، نخلستان ها نيزبيشتر نمايان مي شوند؛ نخلستان هايي که نماد ايستادگي اند و استقامت از روزگاران جنگ و آتش.ساعت کمي از12 ظهر گذشته است که باسيدعليرضا شتاب بوشهري، رئيس مرکز انتقال نفت آبادان، آخرين گفت وگو در آخرين ايستگاه، انجام مي شود. اومتولد آبادان وبيشترين سال هاي فعاليت خود را در محيط هاي پالايشگاهي (بندرعباس وآبادان) گذرانده است و چهار سالي هم مي شود که هدايت مرکز انتقال نفت سيدي آبادان را به عهده دارد.بوشهري با اشاره به سابقه فعاليت اين مرکز انتقال نفت در دوران پيش از جنگ وآسيب هاي وارد به آن درحين جنگ مي گويد: بازسازي مرکز انتقال نفت سيدي آبادان درسال 1368 شروع و بهره برداري از آن در سال 1370 آغاز شد. او ادامه مي دهد: «سيدي» نام يکي از همکاراني است که مسئوليت بازسازي مرکزانتقال نفت آبادان را به عهده داشت ودرحين انجام وظيفه درحادثه تصادف جان باخت.به همين خاطر، اين تلمبه خانه نيز به ياد وي، "سيدي" نام گذاري شده است.
سيدي، مبنا و مبدأ عمليات پمپاژ
رئيس مرکزانتقال نفت سيدي، اين مرکز انتقال نفت را مبنا و مبدأ مي داند و اضافه مي کند: هم اکنون، پنج رشته خط لوله با بهره گيري از توان عملياتي اين مرکز، پمپاژمي شود که چهاررشته آن درداخل پالايشگاه آبادان است.وي ادامه مي دهد: پايش و نگهداري خطوط چه داخل پالايشگاه وچه در داخل فنس مرکزانتقال نفت آبادان بعد ازپمپاژفرآورده هاي توليدي پالايشگاه آبادان با مرکز انتقال نفت آبادان است. بوشهري مي گويد: پالايشگاه آبادان، بزرگترين پالايشگاه کشورمحسوب مي شود که تقريبا يک چهارم فرآورده هاي توليدي مربوط به آن است.وجود مرکزانتقال نفت سيدي در جواراين پالايشگاه و انتقال فرآورده هاي آن (بنزين، نفت کوره، نفت گاز، نفتا و...) به هرنحو ممکن، گوياي اهميت اين مرکز است. وي ازطرح توسعه مرکز انتقال نفت سيدي و اين که قراراست 19 هکتار از پالايشگاه آبادان به اين مرکز انتقال نفت اضافه شود، هم گفت.به گفته بوشهري، کل زمين مرکز انتقال نفت آبادان 6 هکتاراست و اضافه شدن 19هکتار ديگر ازپالايشگاه آبادان به محدوده عملياتي آن، به منزله افزايش توان عملياتي است.رئيس مرکز انتقال نفت سيدي با اشاره به اين که براي طرح توسعه مرکز انتقال نفت آبادان سه سال زمان پيش بيني و يک سال ونيم آن سپري شده است، ادامه مي دهد: هم اکنون برخي عمليات مانند ساخت ساختمان هاي جديد انجام شده است و اميدواريم بقيه موارد در موعد مقرر انجام شود.
چند نکته
بيان چند نکته هم بخشي ازحرف هاي بوشهري است که به آن اشاره دارد و مي گويد: کار در مناطق عملياتي مانند تلمبه خانه سيدي که در نقطه گرمسيري واقع شده، سخت است. زماني که سن افراد بالا مي رود، به همان نسبت تجربه آنها افزايش مي يابد، اما از توان عملياتي آنها کاسته مي شود بنابراين بايد افرادجوان تري جايگزين شوند تاضمن کسب تجربه از پيشکسوتان، با بازنشسته شدن آنها، مشکلي در فرآيند کار ايجاد نشود.وي باتاکيد براين که مناطقي اين گونه، نيازمند استفاده از نيروهاي جوان تر است مي افزايد: ميانگين سني افرادي که دراين تلمبه خانه کار مي کنند، بالاست ومي تواند درآينده مشکل آفرين باشد، چون افراد جواني جذب نشده اند که تجربه پيشکسوتان به آنها منتقل شود.موضوع ديگر، همطراز نبودن نيروهاي عملياتي خط لوله دراستفاده از منازل سازماني است.اين منازل به پالايشگاه آبادان تعلق دارد و امتياز دهي در استفاده از آنها به گونه اي است که واحدهاي مسکوني تخصيص يافته به نيروهاي خط لوله (باداشتن سابقه يکسان) از شرايط يکساني برخوردار نيست و تيپ پايين تري دارند. بوشهري ادامه مي دهد: دربقيه موارد مثل استفاده ازامکانات ورزشي و خدمات درماني، مشکلي نيست وکارکنان اين مرکز انتقال هم مانند ديگر کارکنان صنعت نفت از اين امکانات بهره مند هستند.رئيس مرکزانتقال نفت آبادان درپايان صحبت هاي خود يک جمله مي گويد و آن اين که هميشه درخدمت کشورمان هستيم و براي سربلندي آن تلاش مي کنيم.
اکرم برنجي- صنعت نفت کشور در مسائل مربوط به پژوهش و فناوري، تحقيق و توسعه، انتقال فناوري، جذب و بومي سازي و... داراي دستاوردهاي قابل توجه و قابل تقدير بوده و در عين حال به دنبال يافتن راهکارها و راه حل هاي موثرتر و کارآمدتر براي پيشبرد حوزه هاي فناورانه است. از دو سال گذشته که نقش جدي تري براي حضور دانشگاه ها و مراکز پژوهشي در مطالعه ميادين نفتي و همچنين حوزه هاي اكتشافي در نظر گرفته شد، بار ديگر توجه به ارتباط موثر دانشگاه- صنعت، بهينه سازي اين ارتباط، شفاف سازي نقش هر يک و حداکثرسازي سود حاصل از اين ارتباط اهميت ويژه اي يافت. با توجه به اهميت اين بخش و به مناسبت روز پژوهش، به سراغ ابراهيم علوي طالقاني، سرپرست مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران رفتيم و از جايگاه پژوهش در اين شرکت مادرتخصصي پرسيديم که در ادامه اين گفت وگو را مي خوانيد.
پژوهش و فناوري در دنياي امروز چه معنايي پيدا کرده است؟
در جهان امروز، يکي از معيارها و عوامل اصلي براي رتبه بندي شرکت ها و رده بندي آنها، ميزان توانايي و فناور محور بودن و اشراف آنها به مسائل فناوري است که براساس آن، شرکت ها را با توجه به سطح بلوغ فناوري دسته بندي مي کنند. به اين ترتيب به نظر مي رسد که اگر شرکتي در حوزه فناوري، خودش را تقويت نکند، امکان بقا و زنده ماندن در آينده را از دست خواهد داد. بنابراين بايد در اين فضا اقدام هاي موثري انجام شود.
نکته اي که مهم به نظر مي رسد، اين است که فناوري يک کالاي فيزيکي نيست که از يک سمت به سمت ديگر برده شود و بگوييم انتقال فناوري صورت گرفته است؛ بلکه مفهوم و بلوغي است که افراد و سازمان ها پيدا مي کنند و در اين بلوغ، عامل زمان و گيرنده فناوري را حتما بايد در نظر بگيريم؛ چرا که افراد و سازمان ها در يک بازه زماني و با رعايت دستورعمل ها يا روش کار، همراه با دانش ضمني و به كارگيري تجهيزات، ماهرتر مي شوند، بنابراين تجهيز + مهارت + دانش، مساوي است با فناوري که همزمان بايد هر سه بخش، همگام با هم رشد کنند و هماهنگي بين آنها وجود داشته باشد تا به معناي واقعي امروز بتوان يک فرد يا سازمان را فناورمحور ناميد.
پژوهش در شرکت ملي نفت ايران از چه جايگاهي برخوردار است؟
يكي از ماموريت هاي اصلي شرکت ملي نفت ايران، ارتقاي فناوري و انتقال آن از صاحبان فناوري هاي روز به بخش بالادستي ترسيم شده است که در اين ارتباط، الزام هايي از اسناد بالادستي و قوانين متعددي نظير نقشه جامع علمي کشور، سياست هاي اقتصاد مقاومتي، قانون برنامه ششم و قانون بودجه سالانه در برنامه هاي شرکت وجود دارد که ما توانستيم با اقدام هايي طي سال گذشته و امسال، مقدار زيادي در مسير اجراي اين تعهدات حرکت کنيم.
البته معتقدم که بازيگران توسعه فناوري در بخش بالادستي صنعت نفت، شرکت ملي نفت ايران، وزارت نفت، دانشگاه ها، شرکت هاي دانش بنيان، معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، وزارت علوم، جهاددانشگاهي، انجمن هاي علمي، شركت هاي سازنده تجهيزات نفتي، شركت هاي مهندسي مشاور، شركت هاي E&P، صندوق هاي شكوفايي و نوآوري، پارك هاي علم و فناوري و ... هستند که همگي اين مجموعه ها، صنعت نفت کشور را تشکيل مي دهند.
با توجه به اين توضيحات، ايجاد هماهنگي و يکپارچگي بين همه اين ارکان مجموعه، ضرورتي است که با نگاه ملي به آن پرداختيم؛ چون بر اين باوريم که اگر غير از اين باشد، موفق نمي شويم و تا همه اجزا و اين چرخ دنده کنار هم قرار نگيرند، اين ماشين حرکت نمي کند.
تا چه اندازه پژوهش به عنوان اولويت مديران شرکت ملي نفت ايران قرار گرفته است؟
معتقديم که پژوهش، جزو اولويت هاي مديريتي شرکت ملي نفت ايران شناخته شده است. منتهي اولويت کاري براساس مسائل مالي و شرايط کشور نظير فروش نفت و انتقال وجوه ارزي تعيين مي شود. بنابراين نمي توانيم بگوييم که پژوهش در حال حاضر اولويتش از اينها بالاتر است؛ اما اگر ماتريس چهارخانه اي فوريت و اهميت را در نظر بگيريم، پژوهش در بخش مهم غيرفوري قرار دارد.
خوشبختانه مديرعامل جديد شرکت ملي نفت ايران هم به اهميت بخش پژوهش و فناوري اعتقاد دارد و معتقد است که اين بخش و همکاري با دانشگاه ها و توسعه فناوري در جامعه، جزو اولويت هاي کاري است و حرکت هايي که شروع شده، به همين شکل بايد ادامه پيدا کند.
اولويت هاي پژوهش شرکت ملي نفت ايران چيست؟
ما براي اينکه بتوانيم رسالت و جايگاه پژوهش و فناوري را در شرکت ملي نفت ايران و در مجموعه صنعت نفت کشور ايجاد کنيم، بايد کارها را در چند حوزه مباحث زيرساختي، پروژه ها، حمايت از پروژه هاي دانشجويي، شركت هاي دانش بنيان، انجمن هاي علمي و... و تجاري سازي دستاوردها دسته بندي کنيم. يکي از حوزه ها، مباحث زيرساختي است که بايد براساس قوانين، زيرساخت هاي لازم و بستر لازم ايجاد شود تا در آن بستر، کارها تسهيل شده و به حرکت خود به صورت شفاف ادامه دهد. بنابراين مباحث زيرساختي عمدتا به دستورعمل ها، قوانين و مقررات و زمينه سازي ها بازمي گردد.
در اين ارتباط، مديريت پژوهش و فناوري، سال گذشته شوراي پژوهش شرکت ملي نفت ايران را احيا و در هيات مديره مصوب و راه اندازي کرد و جلسات متعددي تشکيل داديم و در اين شوراي پژوهشي، دستورعمل نحوه تعريف، تصويب و انعقاد قراردادها را مصوب کرديم و به طريق اولي به تصويب هيات مديره رسانديم. چالش هاي عملياتي شركت ملي نفت ايران كه بايد روي آنها تحقيق شود، مشخص و همگي روي سايت اطلاع رساني شده است.
همچنين مقررات نظارتي و داوري و نحوه استفاده از داورها، ناظرها و کميته هاي تخصصي همه را در قالب زيرساخت فراهم کرديم. پروژه هاي فناوري برنامه ششم توسعه و پروژه هايي که بايد در ذيل برنامه ششم اجرايي شود را در گروه هاي مختلف تعريف کرديم.
در حال حاضر چند پروژه تعريف شده و در دست اجرا قرار دارد؟
در حال حاضر 14 مگاپروژه 10 ساله با دانشگاه ها، 9 پروژه در حوزه قراردادهاي ميدان محور و 5 پروژه در حوزه موضوعات اکتشافي با 14 دانشگاه بزرگ کشور داريم.
علاوه بر اين 14 مگاپروژه تعريف شده، تعداد زيادي پروژه هاي جاري با دانشگاه ها در ابعاد مختلف و در 11 حوزه فناوري، از جمله محيط زيست، اي تي، علوم زمين، مخزن، مديريت مخزن و حفاري و... شناسايي و در هيات مديره مصوب شده که شرکت ملي نفت ايران احساس مي کند با اجراي پروژه ها در اين 11 حوزه باعث مي شود که سطح فناوري در شركت ارتقا يابد.
پروژه هاي ميدان محور به کدام دانشگاه ها سپرده شد؟
هم اکنون 9 پروژه قراردادهاي ميدان محور در دست اجراست که ابلاغ قرارداد جديد آن از سال گذشته کليد زده شد. در اين پروژه ها هر يک از دانشگاه هاي کشور را روي يکي از ميادين متمرکز کرديم. اين 9 مگاپروژه در ميدان کوپال به دانشگاه شريف، ميدان سروش به دانشگاه سهند تبريز، ميدان آزادگان به انستيتوي نفت دانشگاه تهران، ميدان منصوري به دانشگاه شيراز، ميدان دارخوين به دانشگاه اميرکبير، ميدان کرنچ به دانشگاه آزاد، ميدان اهواز به پژوهشگاه صنعت نفت، ميدان گچساران به دانشگاه صنعت نفت و ميدان بي بي حکيمه به پژوهشکده ازدياد برداشت واگذار شد.
طرف هاي قرارداد با دانشگاه ها کدام شرکت ها بودند؟
طرف هاي قرارداد در اين 9 مگاپروژه شرکت هاي تابعه مناطق نفت خيز جنوب با 6 قرارداد، شرکت فلات قاره با يک قرارداد، شرکت اروندان با يک قرارداد و شرکت مهندسي و توسعه نفت «متن» با يک قرارداد بوده است.
روند اجراي اين 9 مگاپروژه را توضيح دهيد؟
اين پروژه ها به 5 بسته کاري تقسيم شدند که عمدتا بسته اول تمام شده يا در حال انجام است. به طور مثال دانشگاه سهند تبريز، بسته دومش هم تمام شده و مذاکرت بسته سوم را دنبال مي کنيم. دانشگاه تهران بسته دومش رو به اتمام است.
اين مگاپروژه ها چه نقشي در اشتغالزايي داشته اند؟
نکته جالب در اين قراردادها اين است که به ازاي هر يک از اين قراردادها 4 نفر از حوزه هاي فني و عملياتي شرکت هاي تابعه خارج از حوزه پژوهش درگير پروژه ها در كارگروه هاي تخصصي هستند. يعني در ارتباط با قراردادهاي ميدان محور، 36 نفر از همکاران مهندسي نفت و مهندسي توليد و در ارتباط با قراردادهاي فناوري هاي اكتشافي 20 نفر که با پژوهش ارتباط ندارند، در حال حاضر به پيشبرد پروژه کمک مي کنند تا اين پروژه هاي پژوهشي در جزيره خاص خود نباشند و قابليت اجرا داشته باشند.
همچنين همکاران مان از واحد برنامه ريزي تلفيقي در کميته راهبري حضور دارند، بنابراين همگي از مديريت هاي فني گرفته تا برنامه ريزي تلفيقي در ستاد به کمک پژوهش آمده اند تا پژوهش هاي کاربردي انجام شود.
در دانشگاه ها هم همين شرايط حاکم شده، به گونه اي که حداقل از هر دانشگاه 10 نفر در اين پروژه ها حضور فعال دارند که در مجموع 140 نفر ( با احتساب قراردادهاي توسعه فناوري هاي اكتشافي) از اعضاي هيات علمي دانشگاه ها هم در اين پروژه ها به صورت اختصاصي هر کدام روي يک ميدان مشغول فعاليت هستند.
به 14 پروژه اشاره کرديد. لطفا درباره 5 پروژه ديگر توضيح دهيد که در چه حوزه اي تعريف شده است؟
در کنار اين 9 مگا پروژه 5 پروژه در ارتباط با توسعه فناوري هاي اکتشافي با دانشگاه ها تعريف شده که با دانشگاه فردوسي مشهد در حوزه بهبود تصويرسازي زيرسطحي در حوزه رسوبي كپه داغ، با دانشگاه شهيد بهشتي در حوزه ژئوشيمي اكتشافي و مدل سازي هيدروكربني در ناحيه دزفول شمالي، با دانشگاه شاهرود در حوزه ژئومکانيک، با دانشگاه خوارزمي، در حوزه سنگ هاي کربناته شكافدار در حوزه دشت آبادان و با دانشگاه شهيد چمران اهواز در حوزه ژئوشيمي اكتشافي سطحي و زيرسطحي در ناحيه دشت آبادان قرارداد منعقد شده است.
روند اجراي اين 5 پروژه را تشريح کنيد؟
علاوه بر 9 دانشگاه مورد اشاره، 5 قرارداد در حوزه اکتشاف با 5 دانشگاه امضا شد که شامل چهار بسته كاري مي شود. در مرحله بسته اول قرار داريم تا کار تدوين نقشه راه توسعه فناوري انجام شود. اين قراردادها تا بهار سال 98 به اتمام مي رسد و براي هر يک از اين موارد، نقشه راه مجزايي ترسيم خواهد شد که منتسب و برگرفته از اين نقشه راه، اقدام هاي بعدي در سال آينده که انجام پروژه هاي فناورانه است، صورت مي گيرد و هر کدام از اين دانشگاه ها مي توانند ارائه دهنده سرويس هاي فناوري باشند.
ويژگي منحصربه فرد و دستاورد اين پروژه ها چيست؟
اجرايي كردن بخش اقتصاد مقاومتي مبني بر دانش پايه كردن عمليات اجرايي دستگاه ها و تمركز دانشگاه ها روي يك موضوع و تقويت استعدادهاي آن دانشگاه در حول آن موضوع، ايجاد شبكه علمي و فناوري در اين مگاپروژه ها، شکل گيري ترکيبي از متخصصان صنعت نفت با دانشگاه ها، ارتباط حوزه پژوهش با عمليات اجرايي و تطابق اين زنجيره با برنامه هاي شرکت نفت در مديريت برنامه ريزي تلفيقي، ويژگي منحصربه فردي است که موجب مي شود اين پيشرفت چرخ دنده ها ، برگشت ناپذير باشند.
از دستاوردهاي ديگر در اين حوزه، تجاري سازي و بحث ساخت تجهيزات است. همچنين تهيه دستورعمل هايي براي ايجاد شبکه هاي علمي و نوآوري که در جامعه بين دانشگاه ها به وجود آورديم تا همه دانشگاه هاي حاضر در قراردادهاي ميدان محور، شبکه نوآوري داشته باشند. در کنار اين موارد، ايجاد فضاي دانشجويي و برگزاري و حمايت از مسابقات دانشجويي و جهت دادن به اين مسابقه ها و انرژي دانشجويان، دستاورد ديگري است که به نظر ما بسيار باارزش است.
يکي از کارهايي که به عنوان مديريت پژوهش و فناوري دنبال مي کنيم، اين است که در جايگاه مديريت برنامه و پورتفوليو به دنبال اين هستيم که يک پروژه، علاوه بر پياده سازي قوي و به دست آوردن فناوري جديد، به مرحله اجرا برسد و تمامي سطوح و حوزه ها با يکديگر تطابق داشته باشند و در نهايت، اهداف برنامه اي شركت و توسعه هاي مورد نظر محقق شود. قابل ذکر است که در ديدگاه جديد ما به عنوان مديريت پژوهش و فناوري، تنها به دنبال اجراي پروژه نيستيم؛ بلکه اين پروژه بايد جايگاهش در مجموعه برنامه هاي نفت تعريف شده باشد که در اين زمينه و براي ايجاد تطابق، کميته اي تخصصي متشکل از 56 نفر از همکاران فني از شرکت هاي تابعه در کميته راهبري در سطح شرکت نفت همکاري دارند تا اين هماهنگي و تطابق بين وزارت نفت، شرکت ملي نفت ايران و مديريت پژوهش، فناوري و مديريت برنامه ريزي تلفيقي ايجاد شود که در واقع برنامه ها جزيره هاي منفردي نباشند.
محور کاري واحد مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران چيست؟
محور اصلي کار در شرکت ملي نفت ايران، توسعه فناوري ها در بخش هاي E&P است که براي بخش E ( اکتشاف) 5 قرارداد بستيم و براي بخش P (توليد) هم 9 قرارداد داريم. اين 14 قرارداد، مگاپروژه هاي ما هستند؛ اما علاوه بر آنها حدود 63 پروژه ديگر هم داريم که چهار پروژه در سال 97 خاتمه پيدا کرد؛ در مجموع در شرکت ملي نفت و شرکت هاي تابعه 470 پروژه دانشجويي در حال انجام است و طي تعاملي که با مديريت منابع انساني داريم، نخبه وظيفه ها را با همکاري منابع انساني مورد حمايت قرار داديم.
علاوه بر اينها ما دو موافقت نامه با سازمان برنامه و بودجه داريم که يکي از آنها، طرح «ارتقاي علم و فناوري» در شركت ملي نفت ايران است که در برنامه پنجم حدود 30 پروژه آن اجرا شد و 8 پروژه آن تا پايان سال 97 به اتمام مي رسد.
اولويت پژوهش و فناوري در برنامه ششم چيست؟
اکتشاف، توليد و رفع مشکلات اين بخش ها. يعني براي توليد پروژه هاي بهينه سازي توليد، ازدياد برداشت، مديريت مخزن و در مورد حفاري نيز طرح هايي چون تاسيسات بهره برداري، نمکزدايي ها، شيرين کردن نفت، جلوگيري از ترش شدگي ها و جلوگيري از خوردگي مدنظر قرار گرفته است.
همچنين بهينه سازي مصرف، محيط زيست، جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه، کنترل آلاينده ها، تدوين دستورعمل هاي مديريت دارايي فيزيکي و تجاري کردن همه اين دستاوردها، سال آينده در قالب برنامه ششم اجرايي خواهد شد.
ضرورت ارتباط با مراکز پژوهشي دنيا به چه ميزان است؟
حفظ رابطه با مراکز علمي و پژوهشي دنيا و حضور در مجامع بين المللي بسيار حائز اهميت است؛ چرا که نفت کالايي است که از ابتدا بين المللي بوده، بنابراين همه آموزش بايد بين المللي باشد و خيلي از کارهايي که انجام مي دهيم و فناوري هايي که لازم داريم، به هم نزديک هستند؛ ولي بايد از آخرين تحولات فناوري و تکنولوژي روز مطلع باشيم و از آن استفاده کنيم.
قابل ذکر است، در شرکت ملي نفت بايد ارتباطاتمان را توسعه دهيم و بايد جزو برنامه هايمان باشد؛ اما مدتي است که اين ارتباطات بين المللي به دنبال محدوديت هاي بين المللي، بودجه و اعتباري متوقف شده که اميدواريم دوباره احيا شود؛ البته در قراردادهاي ميدان محور و اکتشافي، استفاده از تجربيات بين المللي را از طريق دانشگاه ها پيگيري و همکاري هاي بين المللي خود را در قالب پروژه ها از طريق مشاوران دنبال مي کنيم.
حضورمان در مجامع بين المللي ضروري است؛ به اين دليل که مي توان فناوري روز را از سرخط مقالات پيدا کرد، ضمن اينکه با ارائه مقالات مي توانيم خود را در جامعه بين المللي مطرح کنيم. به طور مثال در بسياري از کنفرانس ها، از کارهاي انجام شده در کشور تعجب مي کنند که چرا هيچ گاه درباره آنها صحبتي نکرده ايم، بنابراين نياز داريم که در حوزه هاي بين المللي بيشتر حضور داشته باشيم تا متوجه شويم که دنيا به چه سمتي در حال حرکت است و روندها را دريابيم و در عين حال، توانمندي هاي علمي كشور در بخش نفت را نيز عرضه کنيم.
اکرم برنجي- مديرکل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي وزارت نفت از وظايف اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي وزارت نفت و تغييرات و تحولات و عملکرد اين اداره کل مي گويد که نسبت به گذشته، حجم کار بيشتري را پيگيري مي کند و دستاورد اقدام هايشان در ماه هاي اخير، تاييد صلاحيت 22 شرکت پيمانکار ماشين هاي دوار، ابلاغ آيين نامه نظام استانداردسازي در صنعت نفت، محاسبه حق بيمه پروژه هاي EPC وEPD، ملي شدن 10 استاندارد صنعت نفت، ارزيابي صلاحيت شرکت هاي عمليات حفاري، تاييد صلاحيت 32 شرکت خارجي در مطالعات مخازن و... است.
اميد شاکري به وظايف اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي وزارت نفت اشاره کرد و گفت: اين اداره کل، جزو اداره کل هاي قديمي وزارت نفت است که قبلاً با عنوان اداره کل امور مهندسي فعاليت مي کرد و از سال گذشته، با ابلاغ نمودار سازماني و شرح ماموريت جديد، عنوان اين اداره به نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح ها تغيير کرد. کارها در چارچوب سند ابلاغي نظام فني و اجرايي طرح ها و پروژه هاي صنعت نفت که آخرين نسخه آن تيرماه 96 ابلاغ شد، در حال انجام است. اهم وظايفي که در چارچوب اين سند به اين اداره کل محول شده، تدوين شرح خدمات طرح و پروژه ها، تدوين اسناد همسان يا همان موافقت نامه هاي قراردادها، ارزيابي صلاحيت مشاوران و پيمانکاران، تدوين فهرست هاي بهاي اختصاصي صنعت نفت، ضوابط فني و تدوين استانداردهاي وزارت نفت است که همگي مجموعه اي از وظايف ذاتي اين اداره کل محسوب مي شود.
ضمن اينکه در مورد بخشنامه ها و ضوابط مرتبط با برآوردهاي مالي طرح ها و پروژه ها، با سازمان برنامه و بودجه اقدام هايي را انجام مي دهيم. همچنين وظايفي که درباره اختيارات دستگاه مرکزي مندرج در قانون برگزاري مناقصات که از سوي وزير نفت به معاون مهندسي و پژوهش و فناوري تفويض شده است، در اين اداره کل دنبال مي شود که عبارتند از: تهيه و انتشار فهرست هاي بلند مشاوران و پيمانکاران، بررسي درخواست هاي صدور مجوز براي فعاليت هاي مشاوره به صورت تک گزينه اي و مجوزهاي مرتبط با عدم انتشار آگهي در فرايند انتخاب مشاور .
تاييد صلاحيت 22 شرکت پيمانکار ماشين هاي دوار
وي در خصوص ارزيابي صلاحيت مشاوران و پيمانکاران، ارزيابي صلاحيت شرکت هاي پيمانکاري در حوزه تعميرات اساسي ماشين هاي دوار گفت: در صنعت نفت، تعداد زيادي ماشين هاي دوار مثل توربين، کمپرسور و... وجود دارد که به موجب بخشنامه وزارتي، ارزيابي صلاحيت شرکت هاي پيمانکار تعميرات اساسي اين حوزه، به معاونت مهندسي سپرده شده که در اين زمينه، طي يک سال گذشته، چهار دوره ارزيابي برگزار و تاکنون صلاحيت 22 شرکت پيمانکار براي مدل هاي مشخصي از ماشين هاي دوار تأييد و برايشان گواهينامه صلاحيت صادر شده و پرونده تعداد ديگري از شرکت ها نيز دريافت شده است که در دوره پنجم ارزيابي که بزودي برگزار خواهد شد، مورد بررسي قرار خواهند گرفت. شرکت هاي تابعه وزارت نفت در مناقصات تعميرات اساسي ملزم هستند از فهرست اين شرکت هايي که گواهي صلاحيت دارند، استفاده کنند.
ارزيابي مجدد شرکت هاي E&P
مديرکل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي وزارت نفت، درباره ارزيابي صلاحيت شرکت هاي اکتشاف و توليد يا همان شرکت هاي E&P افزود: تاکنون حدود 17 شرکت به عنوان شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني گواهي صلاحيت گرفته اند که مدت اعتبار گواهينامه هاي صادر شده براي اين شرکت ها، خرداد 98 به پايان مي رسد و طبيعتا بايد مورد ارزيابي مجدد قرار گيرند. بنابراين ما در نيمه اول سال آينده، ارزيابي مجدد شرکت هايE&P را انجام خواهيم داد و احتمالاً اين ليست (17 مورد)، دستخوش تغييراتي مي شود.
در زماني که اين ارزيابي صورت گرفت و گواهينامه ها صادر شد، عملا در آن مقطع شرکتي که واقعا E&P باشد، نداشتيم؛ از اين رو اين شرکت ها، به عنوان شرکت هايي که توانايي تبديل شدن به E&P را داشتند، مورد ارزيابي قرار گرفتند و براي آنها ابلاغيه اي صادر شد که بايد برخي اقدام ها را در اين مدت دو سال انجام بدهند و انتظار اين است که اين اقدام هاي توانمند ساز را در اين دو سال انجام داده باشند تا در پايان اين مدت زمان که ارزيابي مجدد صورت مي گيرد، بتوانيم گواهينامه هاي شان را تمديد کنيم. حالا بايد احراز کنيم که اقدام ها و توانمندي ها ايجاد و تقويت شده است يا خير؟
ارزيابي صلاحيت شرکت هاي عمليات حفاري
شاکري با اشاره به ارزيابي صلاحيت شرکت هاي عمليات حفاري گفت: از سال گذشته که موضوع مناقصات افزايش و نگهداشت توليد در شرکت ملي نفت ايران معروف به پروژه هاي EPC و EPD مطرح بود، ليست بلند يا شرکت هاي داراي صلاحيت، براي ورود به اين مناقصات مطرح شد و بخشي از اين ليست بلند به شرکت هاي عمليات حفاري اختصاص پيدا کرد که در آن مقطع، اختصاصاً براي اين پروژه ها، 13 شرکت عمليات حفاري نيز تاييد صلاحيت و به فهرست بلند معاونت مهندسي براي اين مناقصات افزوده شد، اما براي اينکه اين ليست، در زمينه پروژه هاي حفاري، جنبه عمومي داشته باشد، در برنامه قرار داديم که انشاءالله در سه ماهه پاياني سال 97، ارزيابي صلاحيت شرکت هاي عمليات حفاري را انجام دهيم تا بتوانيم به فهرست شرکت هاي مورد تاييد وزارت نفت برسيم و آن را منتشر کنيم، بنابراين فرصت براي شرکت هايي که در ارزيابي قبل شرکت نکردند، فراهم است تا بتوانند در اين ارزيابي شرکت کنند.
تاييد صلاحيت 32 شرکت خارجي در مطالعات مخازن
وي در ادامه به تاييد صلاحيت 32 شرکت خارجي در مطالعات مخازن اشاره کرد و گفت: صلاحيت 32 شرکت خارجي که قرار است شرکت هاي ايراني براي حضور در مناقصات مربوط به مطالعات مخازن در شرکت ملي نفت از خدماتشان استفاده کنند، از سوي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري تأييد شده و در اختيار شرکت ملي نفت ايران قرار گرفته که از اين طريق بتواند به ارتقاي ظرفيت شرکت هاي مشاور ايراني در حوزه بالادستي طي همکاري با يک مشاور خارجي کمک کرده و عملا در حوزه هاي مطالعاتي بالادست انتقال تکنولوژي داشته باشيم.
ابلاغ آيين نامه نظام استانداردسازي در صنعت نفت
مديرکل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي وزارت نفت با مروري بر روند استانداردسازي در صنعت نفت گفت: يکي از مواردي که قدمت زيادي در صنعت نفت دارد، تدوين استانداردهاست که بيش از 30 سال سابقه دارد. امسال خوشبختانه اقدام هاي خيلي خوبي انجام شده که بتوانيم در ادامه حرکت هاي قبلي، روند استانداردسازي را در صنعت نفت با گستره بيشتري دنبال کنيم. اولين اقدامي که صورت گرفت، ابلاغ بخشنامه وزارتي با عنوان آيين نامه نظام استانداردسازي در صنعت نفت بود که از سوي وزير نفت در 31 شهريور 97 ابلاغ شد. در اين آيين نامه عملا فعاليت هاي استانداردسازي نه فقط در معاونت مهندسي و پژوهش و فناوري وزارت نفت و اين اداره کل، بلکه در کل ارکان وزارت نفت و شرکت هاي اصلي و تابعه دنبال مي شود. يعني وظايف هر کدام از شرکت ها احصاء شده و هر کدام ملزم هستند که در اين فرايند مشارکت کنند و بتوانيم با بهره گيري از ظرفيت هاي موجود در صنعت نفت، نيازهاي استانداردي را در مدت زمان کوتاه تري به اجرا برسانيم و تعداد استانداردهاي مورد نياز را هم به لحاظ تعدادي و هم از نظر کيفيت کار ارتقا بدهيم که در همين چارچوب، تفاهم نامه اي با سازمان ملي استاندارد به امضا رسيد. اين تفاهم نامه عملا در راستاي قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت و قانون توسعه و تقويت نظام استاندارد، بين دو دستگاه حاکميتي به امضا رسيده و کمک مي کند بتوانيم مواردي را که در قالب کميته هاي تخصصي استانداردسازي دنبال مي کنيم، در فرايند ملي سازي استاندارد قرار دهيم و براي مواردي که به عنوان استاندارد به تصويب مي رسد کد ملي بگيريم و آنها را به عنوان استاندارد ملي ايران منتشر کنيم.
10 استاندارد صنعت نفت ملي شد
وي همچنين به ملي شدن 10 استاندارد در صنعت نفت اشاره کرد و افزود: تدوين استانداردهاي 10 خانواده کالايي، در قالب پروژه ساخت داخل است که ماموريت تدوين استانداردهاي لازم براي اين 10 خانواده کالايي به اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح ها محول شده و در اين چارچوب 19 استاندارد در کميته هاي ذيربط وزارت نفت به تصويب رسيده و براي فرايند تبديل اين استانداردها به استانداردهاي ملي ارسال شده که از اين تعداد، 6 مورد به تصويب نهايي رسيده و الان به عنوان استانداردهاي ملي ايران داراي کد و رديف شده و 13 مورد در مرحله ويرايش قرار دارد، يعني بحث هاي فني تمام و متن استاندارد تصويب شده و فقط بايد مطابق فرمت سازمان ملي استاندارد ويرايش شود که فرايند تصويب نهايي در سازمان استاندارد و گرفتن کد و شماره را دنبال کنيم. به عبارت ديگر اقدام هايي که جنبه پشتيباني کننده داشت، براي اين 10 خانواده که گروه اول ساخت داخل است، انجام شده و اگر زماني تصميم بر اين باشد که خانواده دومي از کالاها براي ساخت داخل تعريف شود، مي توانيم مشابه اين اقدام را براي استانداردسازي ساير حوزه ها دنبال کنيم.
جبران آثار افزايش نرخ ارز در قراردادها
شاکري با اشاره به نوسانات بازار ارز در ماه هاي اخير گفت: امسال اتفاق هاي نسبتا پيچيده اي افتاد، بويژه در خصوص افزايش نرخ ارز که تاثيرات منفي خيلي زيادي روي اجراي طرح ها و پروژه ها از جمله در صنعت نفت گذاشت. از ارديبهشت امسال که اين نوسان ها خيلي شديد شد، با درخواست شرکت ها (شرکت هاي تابعه به عنوان کارفرمايان) انجمن ها و شرکت هاي پيمانکاري مواجه شديم که طبيعتا با نرخ ها و قراردادهاي جاري و اين افزايش قيمت در نرخ ارز، امکان فعاليت نبود و همه دچار چالش شده بودند. از ارديبهشت ماه با امور نظام فني و اجرايي سازمان برنامه و بودجه وارد يک تعامل نزديک شديم و با کار کارشناسي وسيع با توجه به پيچيدگي و تغييرات شديد نرخ ارز، به عنوان يک دستگاه تخصصي کمک کرديم که در نهايت در 18 مهر 97 اين بخشنامه ها که در شوراي عالي فني در سازمان برنامه و بودجه به تصويب رسيده بود، از سوي معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان برنامه و بودجه با عنوان نحوه جبران آثار افزايش نرخ ارز در قراردادهاي ريالي فاقد تعدي، ابلاغ و بلافاصله از سوي مهندس بيطرف به ارکان وزارت نفت ابلاغ شد تا بتوانند در همان طرح ها و پروژه هايي که به اين واسطه دچار مشکل شده بودند، از آن استفاده کنند و به اين طريق يک گلوگاه سخت و مشکل ساز براي پيشبرد طرح ها و پروژه ها برطرف شد. بتازگي نيز دستورعمل تکميلي در زمينه بخشنامه هاي سازمان برنامه و بودجه در اين اداره کل تدوين و از سوي معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت ابلاغ شده است.
در اين بخشنامه 2 روش آمده است: در روش (الف) براي مواردي است که ارزبري مستقيم دارند، يعني پيمانکار تجهيزي را بايد از خارج تهيه و در پروژه استفاده مي کرده که به واسطه افزايش نرخ ارز، ديگر نمي توانسته با رقم ريالي قرارداد کار کند. روش (الف) براي اينگونه موارد که ارزبري مستقيم دارد، فرمولي را تعيين کرده که مابه التفاوت محاسبه و به پيمانکار پرداخت مي شود.
روش (ب) براي همه فعاليت هاي اجرايي است که ارزبري مستقيم ندارند؛ ولي به صورت غيرمستقيم، از نرخ ارز متاثر شده اند که در اين موارد با استفاده از فهرست هاي بهاي پايه و تخصصي، اين مابه التفاوت محاسبه و بر اساس آن پرداخت به پيمانکار صورت مي گيرد. اين بخشنامه ها براي تمام قراردادهاي ريالي فاقد تعديل که پيشنهاد قيمتشان تا قبل از امسال( 29 اسفند 96 )بوده، قابليت استفاده دارد، همچنين براي مناقصات و قراردادهايي که سال 97 برگزار يا منعقد شده، چنانچه با قيمت موجود امکان ادامه کار وجود نداشته نباشد، در بخشنامه آمده که مناقصات قبلي ابطال و دوباره مناقصه برگزار شود يا اگر قرارداد وجود دارد، به آن خاتمه داده شود. با اين وجود، اگر به اجراي همان قرارداد اصرار باشد، به طور خاص از شوراي عالي فني مجوز گرفته شود.
هرچند مي توان گفت که با اين بخشنامه اهم مواردي که شرکت ها را دچار چالش کرده، برطرف مي شود، ليکن واقعيت اين است که هيچ يک از بخشنامه ها، مدعي جبران تمام ضرر و زيان نيستند و نمي توان چنين ادعايي داشت که 100 درصد آنچه که اتفاق افتاده را پوشش دهد. برآورد ما اين است که شايد مشکل بالاي 70 درصد از قراردادها را بتوان به اين طريق مرتفع کرد و موارد محدودي وجود دارد که به خاتمه پيمان يا عقد قرارداد مجدد نياز داشته باشد. در هر صورت، اين ضوابط به شرکت هاي کارفرمايي ابلاغ شده و شرکت ها طبق ضوابط ابلاغي مکلفند موارد را پيگيري کرده و آنچه را قانون و مقررات اجازه مي دهد، به پيمانکاران اختصاص دهند.
محاسبه حق بيمه پروژه هاي EPC و EPD
شاکري محاسبه حق بيمه پروژه هاي EPC و EPD را از جمله اقدام هاي مهم اين اداره کل اعلام کرد و گفت: کار مهم ديگري که در ارتباط با 34 بسته افزايش و نگهداشت توليد نفت موسوم به EPC/EPD صورت گرفت، رسيدن به يک توافق مطلوب با سازمان تأمين اجتماعي براي محاسبه حق بيمه اين طرح ها بود که به دستور وزير نفت، مذاکرات و پيگيري اين موضوع به معاونت مهندسي واگذار شد و 3-2 ماه بحث هاي کارشناسي و مديريتي فشرده داشت و سرانجام با درايت مهندس بيطرف و مرحوم دکتر نوربخش، رئيس سازمان تأمين اجتماعي به نتيجه و براي اين پروژه ها يک فرمول خاص به توافق طرفين رسيد و در ادامه نيز هيأت مديره و هيأت امناي سازمان تامين اجتماعي آن را مصوب کرد. يکي از چالش هاي طرح ها و پروژه ها محاسبه حق بيمه و مطالبات سازمان تامين اجتماعي است که چون در اين پروژه ها موضوع اشتغال و ارتقاي ظرفيت هاي داخلي خيلي مورد توجه بوده و مصوب شوراي اقتصاد هم اين موارد را مورد تاکيد قرار داده، از اين رو سازمان تامين اجتماعي نيز در فرايند محاسبه حق بيمه، پرداخت ها و تسويه حساب مساعدت کرد تا اين پروژه ها با سرعت بيشتري به انجام برسد و عملا يک کار بزرگ و ماندگار با راهبري معاون مهندسي و پژوهش و فناوري به نتيجه رسيد.
مرجان طباطبايي- «مهندس شدن» حالا آرزوي برخي کودکاني است که در همسايگي با تاسيسات نفت و گاز هستند. اگر تا ديروز خود را در لباس معلم مدرسه کوچکِ شهر و روستا و يا شايد خلباني که هواپيمايش را در آسمان دنبال مي کنند، مي ديدند؛ آن آرزوها، امروز رنگ ديگري به خود گرفته است؛ آنها مي خواهند «مهندس نفت» شوند. شايد کودکي خود را با اين آرزو در لباس آبي و کلاه زردرنگي ببيند که در توليد نفت زير پايشان سهمي دارد؛ سهمي که رنگ زندگي را هم برايشان رنگي تر خواهد کرد.اين موضوع را وقتي با مشاور اجتماعي وزير نفت گفت وگو مي کنيم، متوجه مي شويم که در پاسخ به اين سوال که نفت با اجراي وظيفه مسئوليت اجتماعي خود چه ميزان در توسعه و تحول اجتماعي فرهنگي موثر بوده است، اين مثال را مي زند: «امروز در مناطق نفتي، رشد اجتماعي به گونه اي است که بچه هاي آن مناطق صرفا آرزو نمي کنند که معلم شوند و مي خواهند مهندس نفت شوند که ناشي از رشد فکري است.» البته براي برخي از اين بچه ها هم کلمه آرزو، غريبه به نظر مي آيد. در يکي از روستاهاي اهواز وقتي از آنها مي پرسيدم که چه آرزويي داريد؟ متعجب مي ماندند تا معلمشان سوال را برايشان اينگونه طرح مي کرد که در آينده مي خواهيد چه کاره شويد؟ شايدتغييرآرزو براي آن دسته از بچه هايي که مي خواهند در آينده مهندس نفت شوند، مساوي با رفاه بيشتر در زندگي و شهرشان باشد.با سيد امير طالبيان، از صفر تا 100 موضوع مسئوليت اجتماعي در نفت را به گفت وگو نشستيم که در ميان صحبت هايش از تهيه نظام نامه مسئوليت اجتماعي در وزارت نفت هم پرسيديم که گفت: اين موضوع در مرحله ويرايش قرار دارد و يک مرحله آن هم تنظيم شده و وزير نفت آن را به شوراي معاونين ارجاع داده است. متن کامل اين گفت وگو در ادامه مي آيد:
مسئوليت اجتماعي شرکت چه معنا و مفهومي دارد؟
مسئوليت اجتماعي شرکت در دنيا، مفهوم نويني است؛ هر چند پيشينه موضوعي اين نوع از مسئوليت در تاريخ جوامع و پيشينه صنعت و شرکت هاي فعال در آن مشاهده مي شود؛ اما نظرگاه ها، چارچوب ها و رويه ها با عنوان و مفهوم جديد اين نوع مسئوليت از نيمه قرن 20 نضج گرفت. برداشت اوليه از اين مفهوم، به حمايت هاي خيريه معطوف بود؛ اما بتدريج توجه به ذي نفعان و منافع آنان در محافل علمي و رسمي مدنظر قرار گرفت. با رشد مفهوم و روند توسعه پايدار، امروز مسئوليت اجتماعي شرکت در پرتو اين مفهوم مورد توجه بوده و شاخص هاي علمي مرتبط با آن، همخواني بسياري با شاخص هاي توسعه پايدار دارد. در ايران هنوز اين روند کامل نشده و نگاه عمومي مديران شرکت ها به مسئوليت اجتماعي شرکت به عنوان اقدام هاي عام المنفعه، قابل تعبير است. با اين حال در سال هاي اخير، تغيير در اين تعبير و توجه به ذي نفعان و توسعه پايدار آغاز شده است. اين روند، به خصوص در صنعت نفت کشور محسوس تر است.
اگر بخواهيم اين مفهوم را در صنعت نفت مورد ارزيابي قرار دهيم، چه فراز و نشيب هايي شاهد بوديم؟
دغدغه نفت از سال هاي گذشته، تعريف رابطه جامعه و نفت بوده است؛ نفت در کشور ما سابقه اي ديرينه دارد و با تحولات سياسي، اجتماعي و تاريخي کشور عجين است. هر تحولي را بخواهيم بررسي کنيم، رگه هايي از نفت در آن به چشم مي خورد. متناسب با اين شرايط در فضاي بين الملل بخصوص در دهه اخير، يک ترمينولوژي با عنوان مسئوليت اجتماعي مطرح شده و امروز شرکت هاي بزرگ صنعتي اعم از معدني و ... براي تقويت کسب و کار خود ناگزير به اين مفهوم توجه داشتند. در واقع صنعت نفت در آغاز، عمده توجه خود را به امور رفاهي و شغلي کارکنان و بهبود اين امور معطوف مي کرد که اين امر به بعد درون سازماني مسئوليت اجتماعي شرکت مربوط مي شد؛ اما با توسعه و تثبيت اين صنعت درمناطق، توجه به شرايط شغلي و ابعاد زندگي کارکنان صنعت نفت همچنين شرايط زندگي جوامع محلي و بومي پيرامون و بالاخره موضوعات محيط زيستي، بتدريج به شکل گيري ساختارهاي خاصي منجر شده است.
مصاديق اين ساختارهاي خاص چيست؟
مصاديقي از اين ساختارها شرکت عمليات غيرصنعتي( دهه 50 شمسي)، شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي ماهشهر، شرکت عمليات غيرصنعتي پازارگاد، شرکت خدمات غيرصنعتي گاز ايران، شرکت خدمات رفاهي نفت، طرح کمک به عمران مناطق (مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز) است. در واقع ما از بين تعاريف متعددي که از اين مفهوم در فضاي بين الملل مطرح است، آنچه را کاربرد بيشتري براي مان داشته، در تقويت کسب و کار خودمان انتخاب کرده و ملاک عمل قرار داديم. ما هر جا که براي توسعه اعم از نفت، گاز و پتروشيمي مي رويم، يک بررسي داريم که آثار و پيامدهاي استقرار اين اقدام چگونه است. قطعا استقرار اين صنايع، در تقويت اقتصاد محلي، به کارگيري نيروهاي کار، توسعه فرهنگي و... آثار مثبتي دارد؛ ولي ما در مقابل آثار منفي هم احساس مسئوليت مي کنيم که اين يک تعريف اجمالي و مختصر است که خودمان را در قبال پيامدهاي مثبت و منفي مسئول مي دانيم و راهکارهايي مشخص مي کنيم تا پيامدهاي مثبت را افزايش داده و پيامدهاي منفي را مديريت و جبران کنيم.
چه مناطقي مشمول مسئوليت اجتماعي هستند و با چه اولويت هايي انجام مي شوند؟
مسئوليت اجتماعي با توليد رابطه مستقيم دارد؛ هر جا توسعه و توليد باشد، اولويت ما مسئوليت اجتماعي است. بنابراين حضور بيشتر توليد، با توجه دقيق تر و عميق تر در پروژه هاي بهبود همراه است؛اما مسئوليت اجتماعي، شرکتي است؛ نه صرفا منطقه اي و جغرافيايي. به عنوان مثال شرکت خطوط لوله و مخابرات در گستره مناطق دور کشور حضور دارد و حتي ممکن است ما در آنجا هيچ مجتمع صنعتي نداشته باشيم. با اين حال اين شرکت هم به نيازهاي روستاهاي اطراف خطوط لوله توجه داشته و به اقتضاي بضاعت خود در اين مسير گام برداشته است. مسئوليت اجتماعي، محدوده و جغرافيا دارد؛ اما اولويت ما مناطق نفتي و توليدي است؛ ولي هيچ شرکتي از انجام وظيفه مسئوليت اجتماعي معاف نيست. امروز در مناطق نفتي، رشد اجتماعي به گونه اي است که بچه هاي آن مناطق، صرفا آرزو نمي کنند که معلم شوند و مي خواهند مهندس نفت شوند که ناشي از رشد فکري است. ما معتقديم که در مناطق نفتي و گازي به دليل حضور صنعت، انتظارات هم افزايش يافته و ما هم خود را مسئول مي دانيم که هدايتگر اين فرايند توسعه اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي وسياسي باشيم. معتقديم که هر ميزان جامعه محلي تقويت شود، به صورت پدافندغيرعامل براي حفظ اين تاسيسات مي تواند کمک کند.
با اجراي عمل به مسئوليت اجتماعي در صنعت نفت، چه ميزان شاهد توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي بوده ايم؟
با توجه به تعريف گفته شده، قطعا صنعت نفت در هر نقطه اي که گسترش يافته به طور همزمان، باعث توسعه اقتصادي و اجتماعي شده است؛ البته پيامدهايي را در زمينه محيط زيست و جامعه محلي شاهد بوديم که از اين منظر سعي کرديم در توسعه مفهوم مسئوليت اجتماعي، اين نگاه را در نفت ايجاد کنيم، مردمي که در اطراف اين صنعت زندگي مي کنند، از منافع و ارزش افزوده اي که صنعت در آنجا ايجاد کرده است، بتوانند بهره مند شوند. به همين دليل توصيه ما در شيوه نامه ها و آيين نامه هاي مرتبط با مسئوليت اجتماعي اين بوده که ما تشويق و تبليغ کرديم که به تقويت اقتصاد محلي کمک کنيد. اين موضوع مستلزم آن بود که همه امور پشتيباني و خدماتي که قطعا داخل فنس يک مجتمع پتروشيمي يا پالايشگاه در حال اجراست، بتواند با تدبير و تصميم گيري مديران بخشي از اين فعاليت ها به جامعه محلي اطراف واگذار شود تا آنها توانمندتر شوند. از اين طريق ما توانستيم به رشد اقتصاد محلي کمک کنيم و اين مساله مدنظر قرار گرفته که در دوره فعاليت تاسيسات صنعتي تا بعد از بهره برداري از آنها، بستر مناسبي براي استمرار توسعه وجود داشته باشد. توصيه کرديم از امر مهم توانمندسازي و برون سپاري، به عنوان دو مورد از مصاديق مهم مسئوليت اجتماعي غفلت نکنند. هميشه به اين فکر باشند که در طول عمر اين پروژه چقدر مي توان در توسعه آن منطقه موثر بود، ضمن اينکه به توصيه وزير نفت، خيلي نمي توانيم در شرايط کاملا نابرابر از آنها با مردم زندگي کنيم. بناست در اين مناطق، سال هاي سال حضور داشته باشيم و در اين زمينه بايد يک همزيستي مسالمت آميز و برابر را تدارک ديد. از نظر توسعه اجتماعي هم ما به دنبال توانمندشدن زيرساخت هاي اجتماعي اين مناطق هستيم. به همين دليل از چند سال قبل، برگزاري برنامه کلاس هاي کنکور را در مناطق عمده نفت و گاز اعم از پارس جنوبي و غرب کارون براي دانش آموزان سال آخر تحصيلي شروع کرديم که نفت با هزينه خود اين اقدام را انجام مي دهد. با اين فرض که اينها همان توسعه گران اجتماعي آينده اين مناطق خواهند بود. در همين زمينه کار آموزش هاي فني حرفه اي را براي جوانان اين مناطق آغاز کرديم که پيمانکاران بهانه اي از نظر به کارگيري نيرو نداشته باشند. در گذشته، امکانات تحصيلي مناسبي در اختيار مردم اين مناطق نبوده که ما براي جبران اين مساله، اقدام به آموزش فني حرفه اي کرديم و نگاهمان هم اين بود که مردم در اين مناطق از طرق مختلف توانمند شوند و بتوانند نحوه مشارکت با صنعت نفت را مديريت کنند. ما هميشه در اين فکر بوديم، صنعتي که قرار است ساليان سال حضور و توليد داشته باشد و رشد کند، نقش آن در توسعه اقتصاد محلي و مشارکت مردم در اين صنعت چگونه است؟ با تمرکز بر اين سوال، سعي کرديم به عنوان مسئوليت اجتماعي، از همکاران مان بخواهيم که در هر منطقه اي و به اقتضاي هر شرکت، اين موضوع را پاسخگو باشند و به ما هم گزارش دهند.
به شکل عملياتي، صنعت نفت چگونه به وظيفه مسئوليت اجتماعي خود عمل مي کند؟
غير از 2 درصد از درآمدهاي نفتي که به مناطق محروم و نفتي اختصاص داده شده و وزارت نفت آن را تامين مي کند و در اختيار استانداري ها قرار مي دهد، ما اين مجوز را گرفتيم که از طريق منابع خود، سه درصد براي پروژه هاي عام المنفعه و در چارچوب مسئوليت اجتماعي هزينه کنيم.
سازو کار اجراي آن چگونه است؟
سازوکار اين است که ادارات کل و سازمان هاي متولي، اين پروژه ها را در اين مناطق شناسايي و آغاز مي کنند و ما هم شان نظارتي داريم؛ اما سرعت اجراي اين پروژه ها کند است. به عنوان نمونه اعتباراتي را در زمينه اوقات فراغت ورزش و جوانان اين مناطق در اختيار وزارت ورزش و جوانان و سازمان تربيت بدني قرار مي دهيم تا از طريق ايجاد سالن هاي ورزشي، اماکني هم در اختيار مردم محلي قرار گيرد. افزون بر آن اعلام کرديم، امکانات ورزشي کارکنان هم در اختيار ساکنان محلي قرار گيرد. در واقع اعتقاد ما اين است که وارد فاز اجرايي نشويم و تامين بودجه و نظارت را داشته باشيم. بخشي از نيازسنجي ها مثل کلاس هاي کنکور هم از سوي ما انجام مي شود.
اگر بخواهيم به شکل آمار، به فعاليت هاي سال هاي اخير صنعت نفت در زمينه مسئوليت اجتماعي بپردازيم، چه نکاتي قابل اشاره است؟
بخشي از عملکرد آماري را بايد تامين رضايت مردم دانست که نوعي فايده اجتماعي است و بخشي را هم بايد به شکل آمار ريالي و کمي ارائه دهيم. در اين زمينه موضوعي با عنوان گزارش پايداري وجود دارد؛ اين گزارش ها سالانه يا دو سالانه است. شرکت هاي ما تهيه گزارش پايداري را شروع کردند و ما هم راهنمايي را به عنوان گزارش دهي دراختيارشان گذاشتيم. استانداردي به نام « GRI» در دنيا وجود دارد. ما بايد بدانيم که چه کاري مسئوليت اجتماعي است و چه کاري مسئوليت اجتماعي نيست. مسئوليت اجتماعي براي اصلاح رفتار ما آمده است و تعريف، شاخص و گزارش دهي با فرمت خاص دارد. در واقع ما سالانه گزارش مسئوليت اجتماعي را دريافت مي کنيم. قرار است شرکت ها گزارش پايداري خود را تا بهمن ماه به ما ارائه کنند که آمار و ارقام براساس شاخص از جمله محيط زيست، کارکنان و جامعه محلي ارائه مي شود. دراين راستا قرار است گزارش هاي نهايي صنعت نفت ايران در حوزه مسئوليت اجتماعي بهمن ماه آماده شود.
در اولين سال اعلام فراخوان براي گزارش پايداري(1396) بالغ بر 40 گزارش که مواردي کاملا منطبق با استانداردهاي معرفي شده و دستورعمل ( راهنماي گزارش دهي) بود، نشان دهنده درک مفهومي صحيح، تغيير نگاه و رفتار و نقطه عطفي اساسي در مسير ترويج مسئوليت اجتماعي در صنعت نفت قلمداد مي شود. حجم خدماتي که در نفت انجام مي شود، صرفا به سامانه شرکت ملي نفت ايران در قالب مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني محدود نيست و آن بخشي از خدمات است. گاهي گزارش از پالايشگاه ها و پتروشيمي ارائه مي کنم، همکاران نفت هم خيلي اطلاع کافي ندارند که چه اتفاقاتي افتاده است. به عنوان نمونه در پالايشگاه گازي ايلام، گوگردي بسته بندي مي شود که عنوان آن «چوار 64» است. چوار،نام يکي از بخش هاي نزديک پالايشگاه است که در سال 64 هواپيماهاي عراقي موقع برگشت بمب هاي خود را روي ورزشگاهي خالي مي کنند و چند نفر از بچه هاي در حال بازي را به شهادت مي رسانند. اين پالايشگاه، اسم محصول خود را از اين حادثه برگرفته است و مردم آنجا از اين اقدام بسيار خوشحال هستند و حس خوبي دارند. به ما مي گفتند «چوار 64» به مکزيک و برزيل صادر شده است. اقدام هاي زيادي با هدف مسئوليت اجتماعي انجام شده که متاسفانه مغفول مانده است. امروز خوشبختانه تحول مهمي در صنعت نفت، تحت لواي مسئوليت اجتماعي ايجاد شده است و ديگر هيچ مديري نداريم که به اين مقوله، نگاه خيريه اي داشته باشد. اين احساس در صنعت نفت در زمينه مسئوليت اجتماعي شکل گرفته که اين مسئوليت برد-برد است. بايد به هم کمک کنند و در ارائه اين خدمات، منافع مشترک دارند. بخشي از ارائه خدمات در اين زمينه به شکل برون سپاري در حال انجام است.
شما بتازگي از نظام نامه مسئوليت اجتماعي سخن گفتيد. در اين زمينه بيشتر توضيح دهيد.
ما معتقديم که صداي ما بايد به دنيا هم برسد. لازم است به زبان دنيا حرف بزنيم. «G4» همين است که در فرمت هاي جهاني گزارش دهيم. رنکينگ کشور ما در زمينه مسئوليت اجتماعي پايين است. براساس بررسي انجام شده از سوي نشريه و داده هاي اتاق بازرگاني ايران، در سال 1389 ميانگين رتبه ايران در موضوع مسئوليت اجتماعي شرکت در بين 153 کشور، برابر با رتبه 80 بوده که دو سال بعد اين رتبه با 11 پله سقوط به 91 رسيده است. بخش مهمي از اين وضعيت، به دليل مشخص نبودن و گزارش نشدن اقدام هاي مسئوليت اجتماعي شرکت هاي فعال، بخصوص در بخش معدن و صنعت نفت کشور است. تاکيد کرديم که «G4» بايد در صنعت نفت اجرا شود. در اين زمينه بايد به شرکت ها کمک کرد. دو برنامه را دراين باره مدنظر قرار داديم؛ يکي ايجاد نظام نامه يکپارچه مسئوليت اجتماعي صنعت نفت است که شرکت ها را تشويق کنيم تا به سمت توانمندسازي، بسترسازي و ريل گذاري براي توسعه اجتماعي اقتصادي حرکت و از خدمات رساني مستقيم پرهيز کنند؛ چون خدمات رساني مستقيم انتها ندارد. بايد کاري کنيم که مردم خودشان براي خود راه،مدرسه و جاده بسازند. در اين نظام نامه تشويق مي کنيم تا از طريق «GRI» که يک شاخص است، با هم هماهنگ شويم و کار غيرهدفمندي در نفت انجام نشود.
نظام نامه در چه مرحله اي است؟
اين نظام نامه اکنون در مرحله ويرايش قرار دارد. يک مرحله نظام نامه نيز تنظيم شده و وزير نفت آن را به شوراي معاونين ارجاع دادند. در اين شورا بحث شد. من حساسيت هاي مديران نفت را مي دانم. اين نظام نامه نبايد يک انتظار جديد ايجاد کند. ما مي خواهيم به اين سمت برويم که چارچوب دقيق و صحيح مسئوليت اجتماعي براساس استانداردهاي جهاني را به مسئولان ارائه کنيم. تاثير اين نظام نامه اين خواهد بود که ما به همه مقامات و حتي همکاران خود بگوييم تا در اين قالب حرکت کنند. اقدام ديگري که در دست تهيه قرار دارد، راهنماي گزارش دهي است. همان فرمت G4 بين المللي را محلي و بومي کرده و در نظام نامه و راهنما، مشارکت شرکت ها را تامين مي کنيم. علاوه بر آن، مديران عامل چهار شرکت اصلي هم مشاوران مسئوليت اجتماعي دارند که به کمک آنان، سامانه اي را براي ارتباط با بدنه نفت برقرار کرديم. بتازگي هم با برگزاري جلسات منطقه اي در ماهشهر، عسلويه و اهواز براي اين سه مقوله در حال همفکري هستيم. در واقع از سه مسير «GRI»، نظام نامه و راهنماي مشاور دهي تلاش مي کنيم سامانه مسئوليت اجتماعي در آن شرکت ها مستقر شود. آنچه در اين ميان قابل تاکيد است، آنکه پيمانکاران هم از مسئوليت اجتماعي معاف نيستند و در اين ميان حساسيت ما اين است که در چه زمينه اي هزينه شود تا رضايتمندي بيشتري را به دنبال داشته باشد.
اگر بخواهيد شاخص ترين اقدام هاي وزارت نفت با هدف مسئوليت اجتماعي را در دوران وزارت مهندس زنگنه نام ببريد، چه مواردي قابل اشاره است؟
يکي تقويت علمي دانش آموزان مناطق جنوب که براي آينده توسعه اجتماعي بسيار بستر ساز است. دوم آموزش هاي فني حرفه اي تقويت مراکز فني حرفه اي و سوم برون سپاري فعاليت ها که دراين دوره تشويق کرديم. همچنين اجراي 2 برنامه پنج ساله در 2 منطقه پارس جنوبي و غرب کارون مشتمل بر پروژه هاي عمراني، خدماتي، بهداشتي و آموزشي که اکنون در سال سوم برنامه قرار داريم.
مشعل- منابع هيدرات گازي يکي از گزينه هاي جايگزين مهم براي کشورهاي صادر کننده نفت و گاز است که بسياري از کشورهاي پيشرو هزينه هاي بالايي براي ورود و مطالعات در اين بخش را شروع کرده اند. نيازي که براي چند دهه بعد و در آستانه کاهش منابع نفت و گاز الزامي مي شود و بهتر است از امروز به سراغ آن برويم. صنعت نفت ايران اهتمام در اين مسير را با مطالعاتي دردرياي عمان شروع کرده است و حالا پس از اتمام فاز اول طرح هيدرات گازي و پايلوت، و فاز دوم آن با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت و مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در درياي عمان شروع مي شود. سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران مي گويد کشف هيدرات هاي گازي در درياي عمان به دليل موقعيت ژئوپوليتيک اين منطقه و نزديکي به آبهاي آزاد و مرز پاکستان به عنوان يک بازار راهبردي و به خصوص نگاه هاي ويژه اي که مقام معظم رهبري و دولت به توسعه در منطقه راهبردي مکران دارند، مي تواند اين منطقه را به يک قطب انرژي در آينده تبديل کند.
قرارداد فاز دوم طرح پژوهشي هيدراتهاي گازي دوشنبه (26 آذرماه) بين سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران و جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد. بر اساس اين توافق که مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران بودجه آن را تامين مي کند و مدت زمان اجراي آن 48 ماه تعيين شده است، موضوع دستيابي به زنجيره ارزش فناوري اکتشاف هيدرات هاي گازي دنبال مي شود.
هندي در توضيحي درباره اين پروژه گفت: با اجراي فاز نخست اين طرح، منابع هيدرات گازي و گاز طبيعي (منابع متعارف و غيرمتعارف) در درياي عمان شناسايي شد که با توجه به هزينه بالاي فعاليت اکتشافي در آبهاي عميق اين منطقه، تصميم گرفته شد براي افزايش قطعيت نتايج، فاز دوم اين طرح پژوهشي نيز اجرا شود که امروز به قرارداد منتهي شد. وي فعاليت هاي پژوهشي پژوهشگاه صنعت نفت را فرصتي مغتنم براي اين صنعت نفت خواند و افزود: اين مجموعه داراي ظرفيت هاي فراواني است و اگر به هر دليلي نتوانيم در بهرهمندي از اين ظرفيتها درست عمل کنيم، اين قصور از سوي صنعت رخ داده است.
در ادامه اين مراسم ابراهيم طالقاني، سرپرست پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت با اشاره به 14 قرارداد کلان پژوهشي در بخش بالادست صنعت نفت، تعامل با مراکز پژوهشي و دانشگاهي را مثبت و رو به رشد ارزيابي کرد و گفت: برنامه ريزي براي ايجاد يک مرکز بررسي رفع آسفالتينگ در دانشگاه اميرکبير، از نتايج اين همکاري هاي دانشگاهي است که در دستور کار قرار گرفته است و به ويژه در رفع آسفالتينگ در ميدان هاي منطقه غرب کارون راهگشا خواهد بود.
طالقاني با اشاره به امضاي قرارداد فاز دوم طرح پژوهشي هيدرات هاي گازي، به ظرفيت هاي پژوهشگاه صنعت نفت و طرح هاي به نتيجه رسيده در اين پژوهشگاه از جمله طرح کيميا، مرواريد خليج فارس و ... اشاره و ابراز اميدواري کرد که اين طرح نيز به نتايج قابل قبولي دست يابد.
جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت نيز در صحبت هايي کوتاه، اين همکاري را مايه خوشحالي و تعامل بيشتر برشمرد و گفت: خوشحالم که در شرکت ملي نفت ايران با مديراني همکاري مي کنم که قدر و ارزش پژوهش و فناوري را مي دانند و آن را ارج مي نهند. اعتماد به پژوهشگر ايراني مايه افتخار است و پژوهشگاه متعهد مي شود که از همه توان و ظرفيت خود براي پيشبرد بهينه اين طرح استفاده کند.
واگذاري 3 بلوک اکتشافي
در ادامه اين جلسه، نشستي خبري با حضور سيدصالح هندي با محوريت امضاي قرار داد و پژوهش هاي کاربردي در حوزه اکتشاف برگزار شد و مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران از برنامهريزي براي واگذاري بلوکهاي اکتشافي به شرکتهاي اکتشاف و توليد داخلي خبر داد و گفت: در آيندهاي نزديک حداقل سه بلوک اکتشافي به شرکتهاي داخلي واگذار مي شود.
او افزود: در نمايشگاه بين المللي صنعت نفت که ارديبهشت ماه امسال برگزار شد، 14 بلوک اکتشافي در حضور شرکت هاي داخلي و خارجي معرفي شد و اگرچه هدف، واگذاري اين بلوک هاي اکتشافي با هدف جذب سرمايه هاي خارجي بود، اما با توجه به شرايط تحريمي پيش آمده، تصميم گرفتهايم اين فرآيند را با همکاري و مذاکره با شرکتهاي اکتشاف و توليد ايراني پيش ببريم. وي پيش بيني کرد در ماههاي آينده، سه يا چهار بلوک اکتشافي به شرکت هاي داخلي واگذار شود.
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در پاسخ به پرسشي درباره صحبت استاندار يکي از استان هاي شمال غرب کشور درباره کشف ذخاير نفتي در اين منطقه گفت: در منطقه بستانآباد و ميانه، احتمال وجود هيدروکربور را ميدهيم و در ماههاي آينده کار مطالعاتي در اين زمينه آغاز ميشود، اما در مجموع منطقه آذربايجان منطقه پرظرفيتي نيست.
هندي درباره طرح مرواريد خليج فارس گفت: کارفرماي اين طرح، شرکت نفت فلات قاره ايران بود و با همکاري خوب اين شرکت با مديريت اکتشاف و اقدام هاي خوب انجام شده در اين طرح، هزينه طرح اکتشافي در خليج فارس بسيار کاهش يافته است، اما نبايد فراموش کنيم که نتايج طرح هاي اکتشافي همواره نياز به روزآوري دارد.
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران از شناسايي نيازهاي فناورانه در مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران خبر داد و گفت: در بحث پژوهش، بيش از مشکلات مالي، با مشکلات دانشي و مديريتي روبه رو هستيم. بايد به اين باور برسيم که پژوهش، محصول و بازاري ديربازده است، بنابراين بايد براي چالش هاي فرداها از همين امروز از فرصت پژوهش استفاده کنيم. وي امضاي قرارداد با پنج دانشگاه کشور در حوزه توسعه زيرساخت هاي فناوري و علمي در کشف منابع هيدروکربوري را يکي از نتايج شناسايي نيازهاي فناورانه اين مديريت عنوان کرد و با اشاره به تقويت ارتباط اين مديريت با دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي در سال هاي اخير و اقدام هاي انجام شده در مسير شکل گيري شبکه نوآوري و فناوري، گفت: خوشبختانه قراردادهاي پژوهشي امضا شده با دانشگاه ها پيشرفت خوبي دارد و فاز نخست بيشتر اين قراردادها تکميل شده يا در مراحل پاياني قرار گرفته است.
مشعل -خط مشي اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، هفته گذشته از سوي مديرعامل اين شرکت ابلاغ شد.تعيين خط مشي اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران را بايد از نخستين ابلاغيه هاي کرباسيان دانست تا به واسطه آن، اهميت اين مساله به عنوان يکي از اولويت هاي او پس از انتصاب در جايگاه شرکت ملي نفت مشخص شود که همانا مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست و در راس آن نيروي انساني است. بدون شک توليد و اچاساي در صنعت نفت، موضوعات بههم پيوستهاي هستند که از يکسو سلامت نيروي انساني و از ديگر سو سلامت تاسيسات و در بعد کلان تر ايمني، محيط زيست و... را دربر مي گيرد تا جايي که مي توان آن را به عنوان ضامن توليد پايدار و مستمر تلقي کرد. آنگونه که مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در بخشي از اين ابلاغيه، اين مساله را مورد تاکيد قرار داده که توسعه پايدار، از اصول بنيادي شرکت تلقي شده و بر کليه اهداف حاکم خواهد بود. تمامي فعاليتها نيز بر پايه ارزشهاي سازماني که برگرفته از نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست است، مديريت خواهند شد. در ابلاغيه مسعود کرباسيان آمده است:
شرکت ملي نفت ايران، به عنوان يکي از بزرگترين دارندگان ذخاير هيدروکربوري در جهان، اهداف راهبردي خود را در فعاليتهاي بالادستي صنعت نفت بنا نهاده است.
توسعه پايدار، از اصول بنيادي شرکت تلقي شده و بر کليه اهداف حاکم خواهد بود؛ تمامي فعاليتها نيز بر پايه ارزشهاي سازماني که برگرفته از نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست است، مديريت خواهند شد.
طرحريزي و استقرار نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست در تمام فرايندهاي شرکت اعم از اکتشاف، استخراج، انتقال، بهرهبرداري، ذخيرهسازي و صادرات از تعهدات اساسي ما محسوب شده و مديران شرکتهاي فرعي و تابعه، مديريتها و واحدهاي ستادي ملزم به بکارگيري و رعايت ترتيبات اتخاذ شده در اين نظام خواهند بود.
سياستهاي زير به عنوان اصول و چارچوب اين نظام تلقي شده و تمام اهداف، برنامهها و فعاليتهاي سازمان بايد منطبق بر آن تعريف و اجرا شوند:
- حفظ سلامت نيروي انساني به عنوان بالاترين سرمايه سازماني و ملي
- حفاظت از محيط زيست و جلوگيري از اتلاف منابع و تخريب آن ناشي از فعاليتهاي شرکت
- حذف، کاهش و کنترل ريسکها در تمام فعاليتها با هدف دستيابي به توليد ايمن و پايدار
- توجه به اصول پدافند غيرعامل و مديريت بحران در راستاي حفاظت از تاسيسات و سرمايههاي ملي
- ارتقاي فرهنگ اچ اس اي و بهبود عملکرد با تمرکز بر توسعه صلاحيتهاي حرفه اي
- مديريت بر مبناي فرايندها در تمامي سطوح با رويکرد نگرش سيستمي
- انطباق با قوانين و مقررات ملي و بينالمللي و توجه به مسئوليتهاي اجتماعي
- بهبود عملکرد پيمانکاران با نظارت مستمر بر شناسايي، انتخاب و به کارگيري آنها.
اينجانب با اعتقاد راسخ به مفاد اين بيانيه، از کليه مديران و کارکنان انتظار دارم ضمن پايبندي، با جديت زمينه دستيابي به آن را فراهم آورند.
همچنين مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست با اختيارات کامل، مسئوليت طرحريزي، توسعه و بهبود نظام مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت را عهدهدار بوده و موظف خواهد بود کليه فرايندها را تحت نظارت و کنترل داشته و نتايج و پيشرفتهاي صورت گرفته را به طور مستمر به اينجانب گزارش کند.
ايمني و محيط زيست، الزام توليد پايدار
پيرو ابلاغيه مسعود کرباسيان، مدير اچاساي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اهميت التزام به خط مشي اچاساي اين شرکت، آن را زمينه توليد پايدار و بهبود مستمر فرايندها دانست.
ماني عبداللهزاده راد درباره اهميت خطمشي مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست ابلاغ شده از سوي مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران اظهار کرد: واقعيت اين است که بهداشت، ايمني و محيط زيست در شرکت ملي نفت، يک الزام براي توليد پايدار و بهبود مستمر فرايندهاست و تلاش بهمنظور اصلاح سيستم، براي پيشگيري از وقوع حادثه و بهينه سازي فضاي کسب وکار و عمليات بهرهبرداري و توسعه پايدار ضروري است.
وي ادامه داد: ارتقاي آگاهي طرف هاي ذي نفع از جمله کارکنان و پيمانکاران در ارتباط با مسائل پيوسته با بهداشت، ايمني و محيط زيست، حرکت در جهت دستيابي به توسعه پايدار، شناسايي مخاطره ها، ارزيابي و کاهش ريسک بالقوه آسيب رسان و جنبه هاي بارز محيط زيستي به پايين ترين حد ممکن و قابل قبول از موارد مطرح براي تحقق اين خط مشي به شمار ميرود.عبداللهزاده راد به ارتقاي دانش و فرهنگ بهداشت، ايمني و محيط زيست از مسير توسعه آموزش هاي اثربخش، بهبود مشارکت، حمايت از توقف کار مغاير با اصول و مقررات اچاساي و لحاظ کردن معيارهاي مربوط در ارزيابي عملکرد کارکنان اشاره کرد و گفت: با توجه به لزوم توجه ويژه کارکنان و مديران صنعت نفت به رويکرد اچاساي و در اولويت قرار دادن آن در همه امور، بايد بر اجراي برنامه ها و اقدامهاي اصلاحي منطبق بر خط مشي و اهداف راهبردي به عنوان رکن اساسي در مسير تعالي شرکت تاکيد داشت.وي افزود: در مديريت اچاساي رويکرد اجراي صحيح اهداف و برنامه هاي اجرايي شرکت هاي فرعي و تابعه و مطابقت با الزامهاي اچاساي ابلاغي به صورت مداوم و مستمر ارزيابي و پايش ميشود.
امروزه تغييرات اقليمي به يکي از تهديدات اصلي محيط زيستي، اجتماعي و اقتصادي در سطح جهان تبديل شده است. در اين ميان، انتشار گازهاي گلخانه اي ناشي از فعاليت هاي بشري، بويژه سوزاندن سوخت هاي فسيلي به عنوان عامل اصلي گرمايش جهاني و تغييرات اقليمي شناخته مي شود. براي متوقف کردن اين تغييرات اقليمي، بايد انتشار گازهاي گلخانه اي به ميزان قابل توجهي کاهش يابد.
پس از برگزاري اجلاس تغيير اقليم پاريس در پايان سال 2015 ميلادي و همچنين روشن تر شدن خطرات تغيير اقليم در ماه هاي اخير، جديت و همگرايي بيشتري بين کشورهاي مختلف براي کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي شکل گرفته است. کشور ما نيز تعهد مشخصي را براي کاهش انتشار اين گازها پذيرفته و لازم است بخش هاي مختلف کشور، برنامه ريزي مناسبي براي مديريت شايسته اين موضوع داشته باشند.
با توجه به نوع و گستردگي فعاليت ها در بخش عملياتي صنعت نفت، اين صنعت سهم قابل توجهي در انتشار گازهاي گلخانه اي کشور دارد. از اين رو لازم است زيرساخت هاي لازم براي مديريت صحيح انتشارات گلخانه اي در وزارت نفت شکل گيرد. گام اوليه براي پياده سازي اين مديريت، دسترسي به داده هاي قابل اطمينان ميزان انتشار است؛ چرا که با دسترسي به اين داده ها، ابتدا سهم منابع مختلف در انتشار گازهاي گلخانه اي و همچنين روند تغيير انتشارات مشخص شده و در پي آن توسعه اهداف و راهبردهاي موثر در کاهش انتشار امکانپذير خواهد شد. به همين دليل، تعيين موجودي انتشار گازهاي گلخانه اي به عنوان يکي از فعاليت هاي اصلي کارگروه تغيير اقليم وزارت نفت تعيين و مسئوليت اجراي آن به عهده اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت گذاشته شده و اين اداره کل نيز، اقدام به ايجاد ساز و کار محاسبه و گزارش دهي انتشار گازهاي گلخانه اي در سطح کل صنعت نفت کرده که هدف از آن، ايجاد يک رويه مشخص و يکسان براي محاسبه و گزارش دهي اين انتشارات و در نتيجه دستيابي به داده هاي دقيق تر و قابل اطمينان تر است. براي ايجاد اين ساز و کار، «راهنماي محاسبه و گزارش دهي ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي» از سوي اين اداره کل تدوين و بتازگي ابلاغ شده است. اندازه گيري، محاسبه و گزارش دهي گازهاي گلخانه اي، موضوعي با جزييات فني نسبتا پيچيده، دشوار و پرزحمت است؛ ليکن در اين راهنما پس از تعيين محدوده کار و در نظر گرفتن برخي موارد استثنا، ساده سازي هاي لازم انجام شده تا سازمان هاي مشمول، قادر باشند با اطلاعات عملکردي قابل دسترس، ميزان انتشارات خود را با دقت قابل قبول مراجع بين المللي محاسبه و گزارش کنند.
بر اساس مفاد اين راهنما، همه سازمان هاي مشمول، گزارش انتشارات گلخانه اي خود را بر اساس الزامات و روش هاي محاسباتي ارائه شده در راهنمابه صورت سالانه تهيه و ارائه خواهند کرد. لازم به يادآوري است که برنامه محاسبه و گزارش دهي، فعلا در دو فاز پيش بيني شده که در فاز اول، فقط واحدهاي عملياتي مشمول الزامات آن بوده و واحدهاي غيرعملياتي مانند عمليات حمل و نقل نفر/کالا/فراورده از طريق انواع وسايل نقليه و ساختمان ها با کاربري هاي مختلف را در بر نمي گيرد.در اين برنامه، منابع انتشار گازهاي گلخانه اي به چهار دسته احتراقي، ونت هاي فرايندي، فرار و انتشارات غيرمستقيم تقسيم بندي شده است. همچنين با توجه به ماهيت صنعت نفت و اهميت و سهم انواع گازهاي گلخانه اي در سبد انتشار گلخانه هاي صنعت نفت، گازهاي گلخانه اي مورد نظر در فاز اول اين برنامه نيز فعلا محدود به N2Q , CH4 ,CO2 است. براي يکسان سازي روش محاسبه انتشارات و سهولت گزارش دهي، همه روابط و ضرايب لازم براي اين محاسبات به همراه فرم هاي گزارش دهي نتايج در اين راهنما گنجانده شده اند. طبق راهنماي مزبور، محاسبه انتشار ابتدا در سطح تاسيسات يا شرکت هاي تابعه چهار شرکت اصلي وزارت نفت صورت گرفته و گزارش شده و در نهايت پس از تجميع از سوي شرکت هاي اصلي در اختيار اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت قرار داده خواهد شد.
محمد تقي جعفرزاده
*معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل
وزارت نفت
مديرعامل شرکت ملي حفاري گفت: سياستهاي فرهنگي اين شرکت بايد همسو با برنامههاي صنعت نفت ترسيم و اجرا شود. سيدعبدالله موسوي در بازديد از مجموعههاي فرهنگي، رفاهي و ورزشي شرکت ملي حفاري افزود: بازسازي مجموعههاي فرهنگي، رفاهي و ورزشي اين شرکت بايد بر اساس اولويتها و در چارچوب برنامه، عملياتي شود. وي بر استفاده بهينه کارکنان و خانوادههاي آنان از امکانات و فضاهاي موجود فرهنگي، رفاهي و ورزشي شرکت ملي حفاري تاکيد کرد و گفت: اين شرکت امکانات فرهنگي، اعم از سالن اجتماعات، سينما، کتابخانه و ... را در اختيار دارد که در صورت داشتن برنامهريزي مشخص ميتوان افزون بر ارائه خدمات مطلوب به خانوادههاي کارکنان، بخشي از نيازهاي عمومي را نيز تامين کرد. موسوي اهتمام ويژه به مسائل رفاهي کارکنان و خانوادههاي آنان را در ايجاد انگيزه و افزايش بازده کار تاثيرگذار دانست و افزود: سياستهاي فرهنگي شرکت ملي حفاري ايران بايد همسو با اهداف صنعت نفت ترسيم و اجرا شود. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران، توجه به ايجاد امکانات و ارائه خدمات رفاهي به کارکنان عملياتي به ويژه کارکنان طرح اقماري را مهم ارزيابي کرد و گفت: بايد ضمن بهينهسازي هزينهها، کيفيت خدمات به نحو مناسب حفظ و رضايتمندي کارکنان لحاظ شود.
رئيس واحد پدافند غيرعامل و مديريت بحران مديريت اچاساي و فوريتهاي پزشکي شرکت ملي حفاري از ارائه آموزشهاي مقابله با گازهاي سمي در دکلهاي حفاري، مقابله با آتشسوزي و امداد و نجات خبر داد. رضا الاسوند دراين باره توضيح داد: آموزشهاي مقابله با گازهاي سمي، آتشسوزي و امداد و نجات حاوي نکات مربوط به تمرينهاي شرايط اضطراري است که با توجه به اهميت و شرايط کار در خشکي و دريا از سوي کارشناسان مقيم اين مديريت در بخشهاي اچاساي وH2S انجام شده است. وي افزود: براساس برنامهريزي انجام شده و هماهنگي با اداره آموزش و تجهيز نيروي انساني و مديريتهاي عملياتي، امسال 400 نفر از کارکنان دستگاههاي حفاري در دورههاي آموزشي واکنش در شرايط اضطراري و 209 نفر در دوره اصول و مباني پدافند غيرعامل شرکت کردند. الاسوند اظهار کرد: مانورهاي بحران سطح يک روي دستگاههاي حفاري، ساختمانهاي اداري و تاسيسات و کارگاههاي پشتيباني با هدف ارزيابي آمادگي کارکنان و تجهيزات برگزار ميشود که براي امسال 10 مانور پيشبيني و تاکنون هفت مانور انجام شده است. رئيس واحد پدافند غيرعامل و مديريت بحران مديريت اچاساي و فوريتهاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران با بيان اينکه از شمار مانورهاي انجام شده چهار مورد در دستگاههاي حفاري خشکي و سه مانور در کارگاههاي پشتيباني برگزار شد، ادامه داد: در مانورهاي منحصر به دستگاههاي حفاري از خدمات شرکتهاي کارفرما از جمله شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و شرکت نفت و گاز اروندان استفاده شد. وي گفت: به مناسبت روز ملي ايمني و آتشنشاني دستگاههاي حفاري 61 و 69 فتح، مهرماه شاهد برگزاري مانور بحران سطح يک بودند. وي با اشاره به اينکه از ابتداي امسال تاکنون سه نشست کميته پدافند غيرعامل و مديريت بحران در شرکت برگزار شده است، اظهار کرد: در سومين نشست حسب دستور مديرعامل مقرر شد درباره متمرکز کردن وسايل و تجهيزات اوليه براي مقابله با بحرانهاي احتمالي طبيعي مانند پيامدهاي ناشي از بارانهاي سيلآسا و پيامدهاي غيرطبيعي از جمله فوران چاهها و آتشسوزي، مکان مناسب در نظر گرفته شود که اين کار در مراحل اجرايي قرار دارد.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در حکمي، فرخ عليخاني را به عنوان سرپرست معاونت امور توليد اين شرکت منصوب کرد.
در حکم مسعود کرباسيان خطاب به عليخاني آمده است:
«با توجه به سوابق و تجربيات ارزشمند و توانمندي هاي جنابعالي و حسب هماهنگي به عمل آمده با وزير محترم نفت، به موجب اين حکم به عنوان سرپرست معاونت مديرعامل در امور توليد منصوب مي شويد. نظارت، هماهنگي و پيگيري وظايف و مأموريت هاي فني به شرکت ها و واحدهاي فعال در حوزه توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران از وظايف جنابعالي خواهد بود. توفيقات جنابعالي را در انجام وظايف محوله از خداوند منان خواستارم.»
معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی در حکمی، مجید پارسانیا را به عنوان مدیرکل امور کشورهای اقیانوسیه، آسیایی و آفریقایی معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم امیرحسین زمانی نیا به مجید پارسانیا آمده است:
«با توجه به دانش، تعهد و تجارب ارزنده جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان مدیرکل امور کشورهای اقیانوسیه، آسیایی و آفریقایی، معاونت امور بین الملل و بازرگانی منصوب می شوید.
امید است با توکل به خداوند متعال، در انجام وظایف محوله موفق و موید باشید.»
سرپرست پايانه هاي نفتي ايران از نوسازي، نگهداري و بهسازي تاسيسات در پايانههاي نفتي خبر داد و گفت: قطعات حساس پايانه هاي نفتي از سوي متخصصان داخلي طراحي و ساخته شد.
عباس اسدروز اظهار کرد: پايانههاي نفتي ايران از حلقههاي مهم صادرات نفت و ميعانات گازي بهشمار ميآيد و آمادگي کامل دارد تا راهبرد، اهداف و سياستهاي ابلاغي وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران در حوزههاي مختلف عملياتي را اجرايي کند.
وي افزود: با تلاش و همت متخصصان مديريت امور فني شرکت پايانههاي نفتي ايران و استفاده از توانمندي شرکتهاي دانشبنيان بومي، مراحل طراحي و ساخت يک قطعه مهم و حياتي مربوط به سامانه ميترينگ پايانه نفتي خارک به انجام رسيد.
اسدروز گفت: اين قطعه راهبردي پس ازطي مراحل آزمايشگاهي و انجام شبيهسازي، روي يکي از اسکلههاي پايانه نفتي خارک نصب شده و آماده آزمايش عملياتي است.
سرپرست پايانه هاي نفتي ايران تصريح کرد: با همکاري شرکت هاي دانش بنيان داخلي که بر پايه اقتصاد مقاومتي و خودکفايي فعال هستند، همه کارت هاي الکترونيکي اتاق کنترل پايانه نفتي خارک بومي سازي شده که نشان از عزم بالاي کشور براي خودکفايي در صنايع نفت و گاز است.
بومي سازي نخستين عملگر برقي شيرهاي صنعتي
سرپرست پايانه هاي نفتي ايران همچنين از ساخت نخستين عملگر برقي در ايران خبر داد و گفت: متخصصان داخلي انحصار شرکت هاي انگليسي، فرانسوي و آمريکايي در ساخت اين عملگر را شکستند.
اسدروز اظهار کرد: طراحي و ساخت ابزار و دستگاه هاي مورد نياز انجام شده است تا از هزينه هاي گزاف براي خريد دستگاه هاي مشابه خارجي جلوگيري شود. وي افزود: با توجه به نامگذاري سال 97به سال حمايت از کالاي ايراني، شرکت پايانه هاي نفتي با استفاده از دانش نظري و مهارت هاي عملي متخصصان خود و با همکاري يک شرکت دانش بنيان موفق به طراحي و ساخت نخستين عملگر برقي در ايران شد. سرپرست پايانه هاي نفتي ايران تصريح کرد: اين نوع تجهيز براي باز و بسته کردن شيرهاي صنعتي با سايز بالا کاربرد گسترده اي در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي دارد و انحصار ساخت آن فقط در اختيار شرکت هاي انگليسي، فرانسوي و آمريکايي بوده است. اسدروز اظهار کرد: نخستين نمونه اين عملگر برقي به مدت يک سال در پايانه نفتي خارک نصب شده و همه مراحل آزمايشي خود را با موفقيت پشت سر گذاشته است.
توزيع نفت گاز يورو 4 در استان يزد از نيمه تيرماه امسال تا 20 آذر ماه به 34 ميليون و 250 هزار ليتر رسيد.
عبدالرضا انتظاري، مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد اعلام کرد: اين مقدار نفت گاز پس از دريافت از ديگرمناطق کشور در هشت جايگاه استان يزد توزيع شده است. وي درباره پايداري توزيع نفت و گاز يورور 4 دراستان يزد گفت: براي تحقق اين مهم با اختصاص مخزن ذخيره سازي، بارگيري اين سوخت پاک در انبار نفت شهيد صدوقي يزد آغاز شده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد تصريح کرد: اين منطقه عملياتي هم اکنون نيزدرحال برنامه ريزي است تا طبق مصوبات هيئت دولت و الزام هاي سازمان حفاظت محيط زيست، درهمه مراکز عرضه فرآورده نفتي استان يزد (مسير ترانزيت)که تامين کننده سوخت بخش حمل ونقل است، به طورمداوم نفت و گاز يورو 4 توزيع شود. نفت و گاز يورو 4 هم اکنون درهشت جايگاه عرضه سوخت استان يزد، شامل الوند مهريز، کنارگذر، دهقان، امام رضا، حاجي آباد يزد، همچنين سوميا ميبد، سيد نورالدين و کاسپين درشهراردکان (مسير ترانزيت)، توزيع مي شود.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان از افزايش سهميه سوخت زمستاني شهرستان زابل دراستان سيستان و بلوچستان خبر داد. کوروش بالادست در ديدار با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و معاون فرماندارشهرستان زابل با بيان عرضه بيش از نياز گاز مايع (ال پي جي) در ميان شهروندان استان سيستان و بلوچستان، افزود: جايگزين کردن اين فرآورده نفتي با نفت سفيد و بنزين از سوي برخي، همچنين خريد و فروش غيرمجاز آن(ال پي جي) سبب شده است مصرف اين فرآورده افزايش يابد و کمبودهايي درعرضه آن ديده شود.
وي همچنين با تاکيد بر اين که در تامين گازمايع و نفت سفيد شهروندان شهرستان زابل مشکلي وجود ندارد، تصريح کرد: با پيگيري هاي انجام شده، سهميه گازمايع 700 تن در ماه و نفت سفيد نيز روزانه 300 هزار ليتر افزايش خواهد يافت. بالادست از ذخيره سازي مناسب گازمايع و نفت سفيد در استان سيستان و بلوچستان نيز خبرداد وابراز اميدواري کرد: با اقدام هاي انجام شده براي تامين، حمل و ذخيره سازي گازمايع و نفت سفيد، همچنين همکاري دستگاه هاي نظارتي استان و مديريت عرضه ازسوي شرکت هاي توزيع کننده، هيچ مشکلي در زمينه سوخت زمستاني مردم استان سيستان و بلوچستان وجود ندارد.
توزيع 42 ميليون مترمکعب سي ان جي در استان بوشهر به صرفه جويي همين مقداربنزين دراين استان منجر شده است. بنا براعلام روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهر، هم اکنون 35 جايگاه عرضه گازطبيعي فشرده (سي ان جي) در استان بوشهر فعاليت دارد وبا وجود زيرساخت هاي مناسب، هيچ کمبودي در عرضه سي ان جي وجود ندارد.
برپايه اين گزارش، ضمن دعوت ازهمه دارندگان خودروهاي گازسوزبه استفاده ازسي ان جي، بر رعايت نکات ايمني هنگام سوخت گير تاکيد شده است.
نخستين جايگاه فشرده (کامپکت) عرضه بنزين در ناحيه شرق شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران راه اندازي شد.
نخستين جايگاه فشرده عرضه بنزين درناحيه شرق منطقه تهران با حضورمدير، معاونان و جمعي از مسئولان راه اندازي شد.
اين جايگاه واقع درميدان ميوه و تربار خيابان پيروزي، با هدف تسريع در روند سوخت گيري به بهره برداري رسيده است.
اين جايگاه با ابعاد 30 مترمربع، ظرفيت ذخيره سازي حدود 30هزار ليتر فرآورده را دارد و در زميني به مساحت 800 مترمربع احداث شده است.
جايگاه فشرده که از نوع کوچک است و تجهيزات آن به صورت فشرده در يک واحد براي عرضه بنزين يورو 4اختصاص يافته، طبق استانداردهاي جهاني و با روزآمدترين تجهيزات احداث شده است.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه آذربايجان غربي (اروميه) از افزايش شمار جايگاههاي نفت گاز يورو 5 اين منطقه به 33 باب با هدف حفظ سلامت محيط زيست خبر داد. احمد مجرد با بيان اين که افزايش اين جايگاه ها مربوط به مرکز و شهرهاي شمالي استان آذربايجان غربي است، افزود: با توزيع اين فرآورده سازگار با محيط زيست، از آلاينده هاي زيست محيطي به شدت کاسته مي شود و اميدواريم زمستان امسال، شاهد کمترين مقدار آلودگي هوا در اين استان و به ويژه شهرستان اروميه باشيم. وي اظهار کرد: سوخت، يکي از مؤلفه هاي تاثيرگذار در آلودگي هواست و خودروهاي فرسوده، ناوگان حمل ونقل عمومي و صنايع، سهم بسيار بالا و موثري در کنترل آلودگي هوا دارند. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه درباره ميزان توزيع نفت گاز يورو 5 اظهار کرد: روزانه بيش از 530 هزارليتر نفت و گاز يورو5 درجايگاه هاي سوخت مرکز و شهرهاي شمالي استان آذربايجان غربي عرضه مي شود. مجرد با بيان اين که نفت گاز يورو 5 در محورهاي مواصلاتي استان، کمربندي هاي شهري و جايگاه هاي پرتردد منطقه توزيع مي شود و از نظر قيمت نيز تفاوتي با نرخ نفت گاز معمولي ندارد، توزيع اين فرآورده را عمل به تعهدهاي وزارت نفت در کاهش آلايندگي سوخت هاي فسيلي عنوان کرد.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه آذربايجان غربي(اروميه) افزود: توزيع اين فرآورده گام ارزشمند ديگري درجهت بهبود محيط زيست محيط استان آذربايجان غربي به ويژه شهر اروميه است.
بخشي ازخط لوله 8 اينچ انتقال نفت خام نفت شهر- کرمانشاه با تلاش شبانه روزي کارکنان ترميم و ايمن سازي شد.
مهرداد حقيقيان، مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب با بيان اين که اجراي اين پروژه با هدف افزايش ضريب ايمني اين خط لوله وپايداري عمليات انتقال مواد نفتي انجام شده است، افزود: ترميم وايمن سازي خط لوله انتقال نفت خام نفت شهر– کرمانشاه براساس نتايج اوليه پيگ راني هوشمند درمسير اين خط لوله انجام شده است.
وي با اشاره به شرايط سخت محيطي وجوي هنگام عمليات ترميم خط لوله مزبور تصريح کرد: اين عمليات درکيلومتر 235خط لوله 8 اينچ نفت شهر-کرمانشاه ورودي منازل سازماني پالايشگاه کرمانشاه باوجود کانال آب و فاضلاب شهري، خط لوله 10 اينچ گاز و دو رشته کابل فشار قوي برق در ورودي تاسيسات انتهاي کرمانشاه، با رعايت مسائل زيست محيطي ودقت بسيار بالا انجام شده است.
مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب با بيان اين که عمليات ايمن سازي وترميم خط لوله انتقال نفت خام نفت شهر- کرمانشاه با همکاري واحدهاي مهندسي خوردگي، نگهداري وتعميرات خط، بازرسي فني، ترابري، همچنين مهندسي ساختمان، روابط عمومي، حراست و امور اداري منطقه انجام شده است، تصريح کرد: اين عمليات حساس با کسب مجوزهاي لازم از شهرداري و هماهنگي با راهنمايي و رانندگي انجام شده است.
مسئول بهداشت صنعتي ومحيط زيست(اچ اس اي) شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از پايش آلاينده هاي زيست محيطي در مراکز انتقال نفت اين منطقه خبر داد. کيوان صميمي گفت: اين عمليات براساس الزام ها و قوانين زيست محيطي سازمان محيط زيست و استاندارد ايزو 14001 با هدف صيانت محيط زيست در جهت پيشگيري و کاهش پيامدهاي زيست محيطي انجام شده است.
وي افزود: دراين دوره هفت روزه، گازهاي خروجي از اگزوز توربين ها وديزل ژنراتورها، همچنين ميزان صداي محيطي، پساب هاي بهداشتي و خاک 8 مرکز انتقال نفت اين منطقه عملياتي از مارون تا اصفهان پايش شد.
صميمي بابيان اين که براساس نتايج حاصل ازپارامترهاي مورد سنجش، ارزيابي انطباق بااستانداردها و الزام هاي زيست محيطي انجام شده است، افزود: با توجه به اقدام هاي اصلاحي و پيشگيرانه انجام شده در دوره هاي گذشته، خوشبختانه هيچ نبود انطباقي مشاهده نشد.
مسئول اچ اس اي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: اين پايش باتوجه به حساسيت هاي موجود درحوزه آلايندگي هاي مراکز صنعتي، هرسال باهمکاري آزمايشگاه معتمد سازمان محيط زيست انجام مي شود.
رئيس پرديس پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت با تاكيد بر اين كه اين پژوهشگاه وظيفه توسعه فناوري هاي مورد نياز صنعت را به عهده دارد، گفت: در حوزه صنايع پايين دستي فناوري هاي مورد نياز صنعت نفت، گاز، پالايش را توسعه و در اختيار آنها قرار مي دهيم و عمدتا اين فعاليت ها شامل فناوري هاي فرآيندي و مواد شيميايي بوده كه يكي از مهم ترين مواد شيميايي كه در اين صنايع مورد استفاده قرار مي گيرد، كاتاليست ها و جاذب هاست. اكبر زمانيان افزود: هدف اصلي پژوهشكده كاتاليست پژوهشگاه، تحقيقات روي كاتاليست ها با هدف بومي سازي، سنتز و تجاري سازي كاتاليست ها و جاذب هاست كه خوشبختانه در چند سال اخير توانسته ايم دانش فني چندين جاذب و كاتاليست را توسعه دهيم و آنها را به سازندگان و توسعه دهندگان داخلي واگذار كنيم. وي دانش فني كاتاليست هاي ريفورمينگ نفتا و آروماتيك سازي را متعلق به پژوهشگاه صنعت نفت دانست و گفت: دانش فني اين كاتاليست ها از چندين سال قبل توسعه داده شده و با هدف ساخت، توليد انبوه و تجاري سازي به شركت اكسير نوين فرآيند واگذار کرده و خوشبختانه اين شركت با همكاري متخصصان پژوهشگاه اين كاتاليست ها را به توليد انبوه رسانده است. به گفته رئيس پرديس پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت، اين دو نوع كاتاليست تا قبل از توليد داخل، از شركت هاي سازنده خارجي وارد مي شدند و كشور در اين حوزه وابستگي به اين شركت ها داشت كه خوشبختانه با ساخت اين كاتاليست ها وابستگي ها نيز قطع شد و نخستين نمونه صنعتي كاتاليست ريفورمينگ نفتا در سال 96 در شرکت نفت ستاره خليج فارس بارگذاري شده و تاكنون نيز بدون هيچ گونه مشكلي در حال فعاليت است. زمانيان به صرفه اقتصادي ساخت اين كاتاليست ها نيز اشاره كرد و گفت: توليد داخلي توسعه و ساخت كاتاليست ها داراي اثرات مستقيم و غير مستقيم در كشور است و در چند سال گذشته توانسته ايم با ساخت اين كاتاليست ها 250 ميليون دلار صرفه اقتصادي را براي كشور فراهم كنيم. وي ادامه داد: بومي سازي، اشتغال زايي و رفع وابستگي در شرايط تحريم ها، از ديگر مزاياي ساخت اين گونه كاتاليست ها محسوب مي شود و در نبود اين محصولات، بسياري از واحد هاي صنعتي نمي توانند به فعاليت خود ادامه دهند و يا مي بايست از كاتاليست هاي با راندمان كمتر و دست دوم يا سوم استفاده کنند.
معاون مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گازايران ازافتتاح پيش از موعد خط انتقال گاز تربت حيدريه – کاشمر خبر داد.
بهرام صلواتي افزود: مديريت تأمين کالا، ايجاد تغييرات نوآورانه و استفاده از توان سازندگان داخلي، عواملي هستند که سبب شده اند اين خط انتقال زودتر از موعد مقرر و قبل از فصل سرما به بهره برداري برسد. وي با بيان اين که رکن اساسي اجرا در چنين پروژه هايي، تأمين کالا است، تصريح کرد: درپروژه مزبور، حدود 180 قلم کالا (شيرآلات، اتصالات، لانچر و ريسيور و ...)، تامين وبه موقع به سايت عملياتي ارسال شد. صلواتي درباره ويژگي هاي خط لوله تقويتي تربت حيدريه - کاشمر گفت: اين خط انتقال گاز به طول بيش از 75 کيلومتر، در قالب PC اجرا شده است.
وي اظهار کرد: دراين پروژه برخي شيرهاي قديمي که خصوصيات مشابه اقلام مورد نياز را داشتند، پس ازتعميرات اساسي، استفاده شده است. معاون مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز با بيان اين که تربت حيدريه و کاشمر هرسال درفصل سرما با کاهش فشار گار رو به رو مي شدند، تصريح کرد: با بهره برداري ازخط انتقال گازتربت حيدريه – کاشمر، اين مشکل برطرف مي شود وبخش خانگي و صنايع مناطق ياد شده زمستاني آرام را سپري مي کنند.
طرح هميار گاز براي دانش آموزان مدارس مناطق زيرپوشش گاز شهرستان زاهدان، با همکاري شرکت گازاستان سيستان و بلوچستان و اداره آموزش پرورش استان برگزار شد. رضا پنجابي، سرپرست شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان با اشاره به فرا رسيدن فصل سرما درباره آموزش نکات ايمني به دانش آموزان و خانواده هاي زاهداني گفت: اين طرح با حضور 150 نفر دانش آموز مقاطع پنجم و ششم شهرستان زاهدان و با هدف آموزش نکات ايمني اجرا شده است. وي هدف از اجراي طرح هميار گاز را آموزش مهارت هاي ايمني دانش آموزان و خانواده هاي آنها در پيشگيري از بروزحوادث احتمالي ناشي از مصرف نا ايمن گاز طبيعي برشمرد.
پنجابي تاکيد کرد: گسترش اين گونه مهارت ها از جمله اهداف تربيتي شرکت ملي گاز در سيستم آموزشي مدارس است.
سرپرست شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان با تاکيد براين که ضعف درمهارت هاي ايمني افراد، موجب آسيب پذيري و افزايش احتمال وقوع حوادث جبران ناپذير مي شود، تصريح کرد: ارائه آموزش هاي لازم مي تواند از وقوع حوادث ناگوار و جبران ناپذير پيشگيري کند و خسارت هاي احتمالي نيز به حداقل ممکن برسد.
پنجابي، آموزش به دانش آموزان را يکي از راهکارهاي مناسب براي ترويج فرهنگ ايمني و مصرف بهينه گاز برشمرد و افزود: شرکت گازاستان سيستان و بلوچستان برگزاري اين گونه طرح هاي آموزشي را ادامه خواهد داد و تلاش مي کند نقش خود را در اطلاع رساني، فرهنگ سازي و اجراي مسئوليت اجتماعي با هدف کاهش حوادث احتمالي، به نحو مطلوب ايفا کند.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي گفت: 13قرارداد تجاري سازي ميان اين شرکت و صنعت، شامل قراردادهاي توليد کاتاليست، شيميايي و فرآيندي امضا شده است.
علي پژوهان با اشاره به حمايت خيره کننده و رويکرد مثبت شرکت ملي صنايع پتروشيمي از توانمندي هاي داخلي اظهارکرد: دستاوردهاي فني شرکت پژوهش وفناوري پتروشيمي بسيار کاربردي تر و فناوري ها بالغ تر شده اند.
وي بابيان اين که فاصله واگذاري دانش و توليد ازآن در صنعت پتروشيمي، تقريبا طولاني است، افزود: نمي توانيم انتظار درآمدزايي سريع از عرضه دانش به صنعت داشته باشيم.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي به ظرفيت بالاي نيروي انساني دراين شرکت اشاره وتصريح کرد: راه اندازي پلنت و توليد محصول در صنعت سبب افزايش خلاقيت و انگيزه بالا در پژوهشگران اين شرکت مي شود.
پژوهان در مورد ارتباط صنعت پتروشيمي با دانشگاه ها گفت: شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي از گذشته به عنوان حلقه واسط صنعت و دانشگاه عمل کرده و بخشي از دانشي که امروز به صنعت عرضه مي شود با همکاري دانشگاه بوده است.
وي با اشاره به اين که هم اکنون پنج پلنت توليد کاتاليست درحال احداث است، ادامه داد: پيش بيني مي شود در دوسال آينده هر پنج پلنت به بهره برداري و توليد برسند.
مدير شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي افزود: سرمايه گذاري لازم براي احداث واحدهاي مورد نظر از سوي بخش خصوصي انجام مي شود.
پژوهان با اشاره به فعاليت شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در زمينه فرآيند محصولات پتروشيمي، اظهار کرد: اين شرکت در حال کار روي دمو پلنت فرآيند پلي پروپيلن است که اميدواريم سال آينده تجاري سازي شود.
همزمان با روز ملي حمل و نقل، جلسه اي با حضور معاونت های پشتیبانی و تامین و بهبود منابع انسانی وزارت نفت، رئيس فعلي، رؤساي اسبق، مدیران و رؤسای حمل و نقل شرکت های تابعه صنعت نفت و همچنين كارشناسان هماهنگي امور حمل و نقل وزارت نفت برگزار شد.
مصطفي اسلامي، رئيس هماهنگي امور حمل و نقل وزارت نفت در حاشيه اين آیین در گفت وگو با «مشعل» گفت: حمل و نقل، يكي از موثرترين پشتيباني كننده هاي فرايندهاي اصلي وزارت نفت در زنجيره توليد صيانتي شامل اكتشاف، توسعه، توليد، بازرگاني، فروش و... با فعاليت هاي زيرساختي مهندسي، عملياتي، فني و اقتصادي در صنايع نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي است.
وی از همه همكاران حوزه حمل و نقل صنعت نفت كه زحمات زيادي در سرماي زمستان و گرماي تابستان در مناطق مختلف عملياتي اين صنعت متحمل مي شوند كه همواره خطرات متعددي آنها را تهديد می کند، تقدير و تشكر کرد.
اسلامی با بيان اينكه بخش حمل و نقل، قلب هر سازماني است، از آمادگي كامل و حداكثري همكاران اين حوزه در فصل سرما خبر داد.رئيس هماهنگي امور حمل و نقل وزارت نفت با يادآوري اينكه سن فرسودگي خودروهاي سبك و سنگين بر اساس مصوبات هیأت دولت دارای محدودیت و به دلیل مسائل زیست محیطی رو به کاهش است، گفت: وزارت نفت با هدف نوسازي ناوگان حمل و نقل صنعت نفت، كاهش هزينه هاي نگهداري و تعميرات و استفاده از خودروها و ماشين آلات استاندارد روز دنيا، نسبت به اخذ مصوبات از هيات دولت و وزارت امور اقتصادي و دارايي برای جايگزيني تعداد زیادی از خودروهاي وانت دو ديفرانسيل عملياتي اقدام کرده است.
وی افزود: با توجه به فرسودگي بيش از حد ناوگان در حال فعاليت حمل و نقل، اين صنعت نیازمند حمايت مديران ارشد در زمینه تأمين اعتبارات مالي و مجوزهاي لازم به منظور نوسازي ناوگان است. اسلامی ادامه داد: بخش اعظمي از خودروهاي سبك صنعت نفت از طريق بخش خصوصي (استيجاري) تأمين مي شود كه به منظور استفاده بهينه از خودروهاي مناسب و استاندارد و پيمانكاران توانمند در اين زمينه و افزايش سطح ايمني (اچ اس ای) و كاهش هزينه ها باید در پيمان ها وحدت رویه وجود داشته باشد که اين مهم مستلزم تدوين روش ها، دستورعمل ها و نظام نامه خاص است. با توجه به موارد ياد شده، مساعدت بيشتر مديران كلان به بخش حمل و نقل و همچنین تقويت جايگاه سازماني به منظور ايجاد رغبت و انگيزه لازم برای ورود و تداوم همكاري كارشناسان خبره اين حوزه در تمامي صنعت نفت احساس می شود.
اسلامی گفت: اهم مسئوليت هاي بخش هماهنگي امور حمل و نقل وزارت نفت شامل مواردي همچون بررسي نيازهاي وسایط نقليه شركت هاي اصلي و تابعه سازمان هاي وزارت نفت، تهيه طرح استاندارد وسایط نقليه مورد استفاده، تدوين روش ها براي بهينه سازي فعاليت هاي اين حوزه و...
به گفته وی، در حوزه آمار و اطلاعات نيز جمع آوري و بررسي آمار و اطلاعات خودروهاي ملكي، استيجاري و... شركت ها و سازمان هاي تابعه وزارت نفت از لحاظ تعداد، نوع و عمر كاركرد و نظارت بر تغذيه و به روزرساني اطلاعات در سامانه اطلاعات خودرويي وزارت نفت و تطبيق اطلاعات موجود در سامانه و آمارهاي مندرج در جداول كميسيون ماده 2 و رفع مغايرت از جمله وظايف اين بخش است.
رئيس هماهنگي امور حمل و نقل وزارت نفت خاطرنشان کرد: بررسي مشخصات فني در كميسيون تخصصي حمل و نقل وزارت نفت، محاسبه ظرفيت خودروهاي مورد نياز شركت ها و سازمان های تابعه، بررسي مشخصات فني تجهيزات مورد نظر شركت متقاضي و مشخص کردن نوع عمليات به منظور انتخاب خودرو و ماشين آلات مناسب از منابع داخل يا خارج از كشور و... از دیگر وظایف این امور است.اسلامی در پایان گفت: به منظور يكپارچه سازي، ساماندهي و انسجام در اهداف، مسئوليت ها و اختيارات و وظايف در حوزه حمل و نقل، تعيين سيستم هاي مديريتي، سيستم نظارت و كنترل و همچنين افزايش بهره وري اين حوزه با سندي قابل اتكا همانند نظام نامه هدفمند خواهد شد كه معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني در اين خصوص نظر مساعد داشته و اميد است كه اين مساعدت، به منظور نهايي و اجرايي شدن طرح ياد شده، استمرار پيدا كند.
رئيس واحد مهندسي، ساخت و خودکفايي مجتمع پتروشيمي ايلام از ساخت و تحويل 120 قطعه مورد نيازاين شرکت در داخل کشور خبر داد. علي ناصر سليماني افزود: از آنجا که امسال، سال «حمايت از کالاي ايراني» از سوي مقام معظم رهبري نام گذاري شده است، مختصصان داخلي بر آن شدند تا با اتکا به توان داخلي، قطعات و تجهيزات مورد نياز واحدهاي توليدي و صنعتي را در داخل توليد کنند. سليماني با بيان اين که واحد مهندسي، ساخت و خودکفايي مجتمع پتروشيمي ايلام، خردادماه امسال فعاليت خود را آغاز کرده است، اظهار کرد: بيش از 50 هزارقطعه و تجهيز در واحدهاي مختلف شرکت استفاده شده و بخشي نيز در انبارموجود است که ازخارج کشورخريداري شده اند. وي تصريح کرد: در صورتي که به شرکت ها و نيروي انساني داخلي اعتماد شود، بخش عظيمي از اين قطعات در کشور قابل طراحي و ساخت است.
سليماني افزود: از ابتداي فعاليت واحد مهندسي ساخت و خودکفايي با حمايت هاي مجموعه مديريت شرکت، ساخت قطعات ساده وپيچيده مکانيکي در دستور کار قرار گرفت و اکنون ساخت قطعات برق و ابزار دقيق و مواد شيميايي در برنامه بعدي اين واحد است.
رئيس واحد مهندسي ساخت و خودکفايي پتروشيمي ايلام با بيان اين که ساخت اين قطعات درداخل کشورنيازمجتمع پتروشيمي ايلام را برطرف و با انتقال فناوري به داخل و ايجاد اشتغال، از خروج ارز از کشور نيز جلوگيري مي کند، تصريح کرد: قطعات واحدهاي بسته بندي، قطعات پمپ کمپرسور و قطعات مربوط به توربين در واحدهاي يوتيليتي ازجمله اقلامي هستند که يا به طورعمده ساخته شده اند يا درمرحله ساخت قرار دارند.
سليماني ادامه داد: تاکنون درخواست ساخت بيش از 150 قطعه مختلف و تجهيز به واحد خودکفايي ارجاع شده که 120مورد از آن ساخته و تحويل شده و صرفه جويي 25ميليارد ريالي را به همراه داشته است.
وي با اشاره به توانمندي شرکت هاي صنعتي توليدي درايران گفت: احتمال ساخت بسياري از قطعات درکشور با قيمتي رقابتي نسبت به نوع خارجي وجود دارد.
رئيس واحد مهندسي ساخت و خودکفايي پتروشيمي ايلام با بيان اين که زمان طراحي وساخت قطعات و تجهيزات درشرکت هاي صنعتي توليدي در داخل ايران کمتر از مدت زمان ساخت قطعات درخارج ازکشور است، طراحي و ابعادبرداري دستگاه تست افت فشار را براي نخستين بار ازجمله موارد اين موارد برشمرد.
به گفته وي، قطعات ثابت کمپرسورهواي واحد نيروگاه، فيلتر، پمپ 831، ساخت رينگ کمپرسور، ساخت رينگ DSCHديگر اقلامي است که در داخل کشور ساخته و در واحدهاي مختلف مجتمع پتروشيمي ايلام استفاده شده است.
سنت مالکيت عمومي منابع معدني در کشورهاي اسپانيايي زبان قاره امريکا، پس از کسب استقلال ادامه يافت و انقلاب فرانسه و قانون مدون مربوط به معادن آن، زمينه را براي تقويت بيشتر اين سنت فراهم کرد، اما کشور مکزيک در سال 1884، زغال سنگ، نفت و گاز را از جمله منابع معدني موجود «در حيطه مالکيت انحصاري مالکان بخش هاي سطح الارضي يا روزميني» اعلام کرد. در آن زمان، زغال سنگ يا نفت از اهميت چنداني برخوردار نبود و به نظر مي رسد که اين نحوه طبقه بندي برگرفته از آن دسته از ايالات امريکايي همجوار مکزيک باشد که در آنها، بر اساس مالکيت خصوصي منابع معدني، صنايع نيرومند زغال سنگ و نفت و گاز در حال تکوين و توسعه بود. با اين وصف، حق مالکيت دولتي بر منابع معدني مهم کشور مانند نقره و مس، همچنان به قوت خود باقي ماند.
مالکيت خصوصي منابع معدني
نخستين قانون ويژه نفتي که به زمين هاي تحت مالکيت دولتي اشاره داشت، در سال 1901 به تصويب رسيد. در اين قانون، امکان صدور مجوز اکتشاف انحصاري يک ساله پيش بيني شده بود که چنانچه نتايج موفقيت آميزي داشت، مجوز بهره برداري 10 ساله نيز صادر مي شد. علاوه بر اين در ازاي هر هکتار زمين بايد 5 سنت ماليات پرداخت مي شد و سود قابل پرداخت سهامداران نيز تابع 10 درصد ماليات بود. اين 10 درصد ماليات بر سود سهامداران نيز در مورد زمين هاي ايالتي بايد بين دولت مرکزي (70 درصد) و دولت ايالت ذي ربط (30 درصد) تقسيم مي شد. در ازاي پرداخت اين ماليات خاص، صاحب امتيازها از پرداخت هرگونه ماليات فدرال ديگر به استثناي ماليات بر اسناد قرضه تمبردار معاف مي شدند، ولي در مورد عوارض گمرکي، معافيت لازم فقط شامل ماشين آلات و تجهيزات مي شد که وجود آنها براي شروع عمليات ضروري بود.
چهار سال بعد ثروت نفتي بالقوه مکزيک آشکار شد و دو نفر از حقوقدانان و نمايندگان کنگره آن کشور، يعني لورنزواليزاگا و لوئيس ايبارا، پيش نويس قانون جديدي را به دولت تقديم کردند که براساس آن اعاده مالکيت دولتي منابع طبيعي در زمينه زغال سنگ و نفت درخواست شده بود. دولت، اين پيش نويس را براي بررسي کارشناسي به آکادمي علوم قانوني و قضايي مکزيک ارائه کرد. در جلسات بحث و مناظره اي که در آکادمي مزبور برگزار شد، دو حقوقدان مورد بحث با استناد به همان استدال هايي که ميرابو در سال 1971 در مجمع ملي فرانسه استفاده کرده بود، به حمايت از مالکيت دولتي منابع معدني پرداختند. آنها با صراحت اعلام کردند که مالکان و زمين داران قانونا نمي توانند مدعي مالکيت ذخاير معدني ناشناخته باشند، در حالي که هدف از مالکيت دولتي «استخراج نفت و زغال سنگي است که به دليل خودسري و ناتواني مالکان بخش هاي زيرزميني در اعماق زمين پنهان مانده و مانع از پيشرفت صنعتي کشور مي شود. لذا به گفته آنها، صنعت نفت بايد صنعتي عمومي اعلام شود و حق مالکيت مطلق لازم است بر حق مالکيت خصوصي بخش هاي روزميني تفوق يابد و در عين حال حقوق مالکيت مکتسبه قبلي محترم شمرده شود.
در عرصه نفت مکزيک، ديدگاه هاي صاحبان منافع خارجي به وسيله دو شخصيت برجسته شکل مي گرفت که عبارتند بودند از سروينمان د.پيرسون (لرد کودري) که تبعه انگليس بود و از ادواردال دوهني که تبعه امريکا بود. پيرسون بعدها شرکت نفت عقاب مکزيک و دوهني شرکت نفت هوستکا را تاسيس کردند که تا سال هاي بعد از آن همچنان به عنوان دو شرکت نفتي بسيار بزرگ در آن کشور فعال بودند. پيرسون به زمين هاي موجود در مالکيت دولتي توجه داشت، لذا از پيش نويس قانوني فوق الاشاره حمايت مي کرد و شايد بتوان گفت که در پيشبرد آن نقش اصلي را ايفا مي کرد. واقعيت اين است که اليزاگا و ايبارا هر دو نمايندگان حقوقي او بودند. از سوي ديگر، دوهني از همان بدو امر به خريد زمين هاي تحت مالکيت خصوصي علاقه مند بود و به عنوان مالک اراضي بسيار گسترده نفت خيز، او و اکثريت اعضاي آکادمي علوم قانوني و قضايي مکزيک به مخالبت با اليزاگا و ايبارا برخاسته و پيش نويس مورد نظر را مغاير با قانون اساسي مکزيک اعلام کردند. بنا به اظهارنظر اکثريت اعضاي آن آکادمي، نامکشوف ماندن يا کار نشدن روي منابع و ذخاير معدني نمي توانست تفاوت چنداني را در قضيه مالکيت به وجود آورد و بايد به عنوان بخش هاي لاينفک مالکيت خصوصي محترم شمرده شوند. بنابراين، در ايامي که صاحبان منافع شاخص تري در کشور وجود نداشت، فرصتي پيش نيامد که براي پيدايش قانون نفتي مدرن، تلاش و کوشش بيشتري صرف شود. يک سال بعد نخستين دور امتيازهاي نفتي واگذار شد. مدت اجازه 50 سال بود و در تمام طول اين مدت شرکت هاي صاحب امتياز از معافيت هاي مالياتي و عوارض گمرکي برخوردار بودند. با وجود اينکه اين قراردادها مغاير با قانون نفتي سال 1901 شناخته شد، ولي کنگره امريکا آنها را تصويب کرد. به عبارت ديگر، در اين مرحله، هيچ يک از طرفي ذي نفع نتوانست نوعي سياست نفتي خالي از تناض حقوقي را وضع کند.
از يک طرف، شرکت ها بر حقوق اکتسابي خود پافشاري مي کردند و از سوي ديگر، دولت ادعا مي کرد که اين قراردادها به صورت نامشروعي به کنگره تسليم و به گونه اي قرائت شده اند تا ضرورت ايجاد تغييرات حقوي در آنها آشکار نشود. در اين قراردادها، ماده اي بسيار شايان توجه و مهم به نام ماده کالوو وجود داشت که براساس آن صاحبان امتيازها به صورت نامحدود تابع قانون و مراجع قضايي مکزيک بودند و از مصونيتي که از ناحيه سفارتخانه هاي کشورهاي متبوعشان به وجود مي آمد، محروم مي شدند.
لذا، آنچه تاکنون تشريح گرديد، عبارت بود از چارچوب حقوقي که شکوفايي فوق العاده نفتي دهه بعد در اثر کشف «مسير طلايي» در سال 1909، بر آن استوار مي شد.
بزرگترين صادر کننده و توليد کننده نفت
کشور مکزيک به بزرگترين صادرکننده و توليدکننده نفت جهان که تصادفا با جنگ داخلي و انقلاب هم دست به گريبان بود، تبديل شد، اما پس از سال 1914، ديگر نقاط جهان نيز چندان آرام نبودند. جنگ و انقلاب، توليد نفت روسيه را که در آن ايام دومين توليدکننده بزرگ جهان به شمار مي رفت، کاملا متوقف ساخت. در اين ميان، امريکا که مقام اول توليد نفت را داشت، قادر نبود توليد نفت خود را پابه پاي تقاضاي به سرعت رو به افزايش جهان پس از اختراع موتور احتراق داخلي بالا ببرد. اين کشور، البته به طور موقت به واردکننده خالص نفت مبدل شد. در همان حال، توليد نفت مکزيک همزمان با افزايش قيمت ها به حداکثر سطح ممکن رسيد. در سال 1920 قيمت سرچاهي هر بشکه نفت در امريکا معادل 24 درصد کل توليد نفت جهان بود، ولي تمام آن صادر شد و بخش اعظم آن (78 درصد) نصيب امريکا شد.
چارچوب قانوني و حقوقي مکزيک به هيچ وجه پاسخگوي حقوق مالکيت بخش هاي زيرزميني نبود چه برسد به بخش هاي روزميني. حيرت و آشفتگي ناشي از رونق نفتي در منطقه اي که خطوط و مرزبندي هاي مالکيتي بسيار مبهم بود و مالکيت غيررسمي چند خانوادگي امري بسيار معمول به شمار مي رفت، بسياري از قراردادهاي اجاره مورد سوءظن واقع مي شدند، بنابراين اگر زمين، حسب اتفاق به نفت مي رسيد، چه منازعات و مناقشه هاي بسياري که به راه نمي افتاد. بنابراين، قراردادهاي اجاره و زمين هاي بسياري وجود داشت که به صورت غيرقانوني بهره برداري مي شد. در واقع، ظرف چند سال اول اين شکوفايي نفتي، اسناد قراردادهاي اجاره، غالبا ترجمه اسپانيايي همان اجاره هايي بود که تگزاس و ديگر نقاط امريکا، استفاده مي شد.
گذشته از مناقشه ها و دعاوي مختلفي که درمي گرفت، با توجه به اهميت جايزه اي که براي برنده در نظر گرفته مي شد، اين درگيري ها، غالبا از مرز دعاوي حقوقي فراتر رفته و به خشونت و حتي قتل هم منتهي مي شد. البته تداوم اين وضعيت، موجب اتلاف زياده از حد و تخليه زودهنگام ذخاير مي شد.
در اين ميان، زمين داران مکزيکي در وضعي بودند که دائما متضرر مي شدند. آنها که از ارزش بالقوه زمين هاي خود بي خبر بودند و از نظر اقتصادي نيز از قدرت چنداني برخوردار نبودند، در مواجهه با شرکت هاي نفتي خارجي مدون و نيرومند، زمين هايشان را بسيار ارزان فروختند. هنگامي هم که زميني اجاره داده مي شد، اجازه بهايي معادل 5 تا 25 پزو در هر هکتار و بهره مالکانه اي 5 تا 25 درصدي پرداخت مي گرديد. تا سال 1914، مثلا در منطقه تاکسپان مکزيک، 5 درصد، ظاهرا نرخ بهره مالکانه معمول بود، اما تا سال 1916 اين ميزان به 10 درصد هم رسيده بود. در همان حال، در منطقه ايستمو، بهره مالکانه معمولا بين 10 تا 15 درصد بود و حتي در موارد بسيار استثنايي تا 40 درصد هم پرداخت مي شد. مدت اجاره هم بين 20 تا 30 سال تعيين مي شد. البته شکي نيست که پس از آشکار شدن ثروت بالقوه نفتي اراضي و شدت يافتن رقابت براي تملک آنها، نرخ هاي اجاره بها و بهره مالکانه هم افزايش پيدا کرد و زمين داران نه تنها به عوامل بازار متکي بودند بودند، بلکه مقامات محلي هم از آنها حمايت مي کردند و براي تقويت هرچه بيشتر اجاره دهندگان اراضي، پنرال کانديدو آگيلار، داماد ونوستيانو کارانزا، رئيس جمهور وقت مکزيک و فرماندار ايالت وراکروز که تقريبا تمام حوزه هاي نفتي را دربر مي گرفت، در سال 1914 و بار ديگر در سال 1916، حکمي صادر و اعلام کرد که کليه نقل و انتقال ها، فروش ها اجاره ها يا رهن اراضي بايد حتما به تصويب دولت محلي برسد تا به اين ترتيب امکان مداخله به نفع مالکان و زمين داران مکزيکي فراهم شود.
عدم تصويب در دولت محلي
بنابراين، چنانچه مشخص مي شد که قراردادي «غيرمنصفانه و به ضرر يکي از طرفين منعقد شده» و بهره برداري از اراضي مربوط «فقط به نفع شرکت هاي اجاره کننده تمام مي شود»، به تصويب يا تاييد دولت محلي نمي رسيد. علاوه بر اين در مورد زمين هاي دولتي مشخص شد که دولت به صاحبان امتيازهاي نفتي، امتيازهاي مالياتي ويژه اي اعطا کرده است که بسيار سخاوتمندانه به نظر مي رسيد. در سال 1910 و در زمان رياست جمهوري پورفيرودياز، دولت ميزان عوارض گمرکي دريافتي در بندر تامپيکو را افزايش داد. از آن پس، به دليل بروز انقلاب و جنگ داخلي، نياز به درآمدهاي بيشتر، شدت پيدا کرد و وضعيتي به وجود آمد که براساس آن، رژيم قبلي در اعطاي معافيت هاي مورد بحث، به راحتي مقصر قلمداد مي شد. از آنجا که دولت مکزيک نمي توانست شرکت ها را متقاعد به پرداخت ماليات هاي بيشتر کند، رئيس جمهور مادرو، در سال 1912 درخواست پرداخت نوعي ماليات بر توليد به صورت عوارض تمبر يا ماليات بر اسناد فرضه تمبردار را مطرح کرد. شرکت هاي نفتي، اين ماليات را با ناراحتي مي پرداختند، ولي در سال 1914، ديوان عالي مکزيک پرداخت اين ماليات را قانوني اعلام کرد. با استفاده از همان روش، اخذ ماليات بر ارزش کالا به ميزان 10 درصد بر صادرات نفت در سال 1917 اجباري شد. شرکت ها، بار ديگر در مقام اعتراض برآمدند که فايده اي نداشت، زيرا بخش نفت تنها بخش فعال و بسيار پرسود اقتصاد ملي بود.
اهميت بين المللي نفت مکزيک، حاکميت کشور را در وادي امر در معرض خطر قرار داد و در مباحثات مربوط به مالکيت بخش خصوصي در مقابل مالکيت عمومي منابع معدني، ديدگاه جديدي را وارد نمود. در سال 1911 شايع شد که شرکت استاندارد اويل آونيوجرسي در نظر دارد، شرکت انگليسي مکزيکن ايگل را تصاحب کند و اين اقدام نفت مکزيک را به طور کامل تحت سيطره و کنترل شرکت هاي امريکايي قرار مي داد. کنگره مکزيک نيز مدعي شد که آميزه اي از مالکيت دولتي و نظام امتيازي مناسب مي تواند ابزار لازم را براي جلوگيري از بروز چنين واقعه اي در دسترس قرار دهد. البته اين شايعه به واقعيت نپيوست، ولي در سال 1911 استاندارد اويل آونيوجرسي موفق شد اولين امتياز نفتي را در مکزيک و براساس شرايط قبل کسب کند.
همزمان با علني شدن موج هاي انقلاب، خطر مداخله نظامي امريکا نيز قوت گرفت. نيروهاي نظامي امريکا دو بار در مکزيک وارد عمل شدند، ولي از نظر اهميت، ميزان مداخله در هر دو مورد محدود بود و مستقيما به نفت ارتباطي نداشت. مع ذالک، اين خطر واقعا وجود داشت. علاوه بر اين، دولت امريکا و شرکت هاي نفتي در موازنه قدرت ناپايداري که در اين کشور درگير جنگ داخلي و انقلاب، وجود داشت، نقش گسترده اي داشتند. بدتر اينکه، در اواخر سال 1914، دولت مرکزي کنترل منطقه نفت خيز کشور را برابر نيروهاي شورشي تحت فرماندهي ژنرال مانوئل پلائز از دست داد، گرچه بنادر صدور نفت را همچنان در اختيار داشت. با اين وصف، ژنرال پلائز توانست به مدت 6 سال بعد از آن و با استفاده از اخذ عوارض از گيرندگان بهره ها مالکانه و شرکت هاي نفتي، منطقه را در اختيار خود داشته باشد.
در ماه ژانويه سال 1915، رئيس جمهور وقت مکزيک به نام کارنانزا با صدور فرمان تعليق و توقف حفاري هاي جديد نفتي، تضاد موجود را تشديد نمود، چون معتقد بود که براي تجديدنظر اساسي در قانون نفتي کشور و سامان بخيدن به فعاليت هاي اکتشافي و بهره برداري، اين اقدام بسيار ضروري و حياتي است، چراکه تاکنون ملت و دولت نتوانسته اند از منافع و مزاياي بحق خود بهره مند شوند. اگرچه در اثر اعمال فشار وزارت کشور امريکا، کارنازا مجبور شد «مجوزهاي حفاري مشروطي» را اعطا کند، ولي از برنامه خود دست نکشيد و کميسيون فني هيدروکربوري را منصوب نمود که موظف بود قوانين و مقررات لازم براي توسعه صنعت را ارائه کند.ن يک سال بعد، کار اين کميته به رياست ژنرال کانديدو آگيلارا با توصيه مالکيت عمومي ذخاير نفتي پايان يافت.
برگرفته از نفت و حاکميت ملي
برنارد مومر، عليرضا حميدي يوسفي
حضرت امام سجاد(ع) فرمودند:
وقال له رجلٌ: إنّي لأحبّك في اللّه حبّاً شديداً، فنكس عليه السلام ثمّ قال: الّلهم إنّي أعوذبك أن اُحَبّ فيك وأنت لي مبغض ثمّ قال له: أحبّك للذي تحبّني فيه.
تحف العقول صفحه 282
نكته اساسي كه در اين بيان وجود دارد و درس بزرگي براي ماست، توجه فوري به خطري است كه در برابر چنين پديده اي (محبوب بودن نزد مردم به خاطر خدا) انسان را تهديد مي كند؛ لذا وقتي آن مرد به حضرت عرض مي كند كه شما را براي خدا دوست دارم، نمي فرمايند: از تو متشكرم، يا خدا را بر اين محبوبيت سپاس مي گويم، بلكه مي فرمايند: «پرودگارا پناه به تو مي برم از اين كه مردم مرا به خاطر تو دوست داشته باشند، ولي تو مرا دشمن داشته باشي» و اين خطر بزرگي است براي ما، نكند كه مردم فكركنند ما مخلصانه براي خدا كارمي كنيم و در راه او قدم مي زنيم، اما حقيقتا ما اينطور نباشيم و ظاهر و باطن مان يكي نباشد يا با اعمال خود موجبات غضب الهي را در خود به وجود آورده باشيم و در اين صورت است كه مردم به خاطر خدا ما را دوست دارند، ولي خداوند - نعوذ باللّه - دشمن ماست.
منقول است كه مرحوم حاجى سبزوارى (رضوان الله عليه) به عيادت بيمارى مىرفت و عدهاى هم با او بودند. نزديك منزل بيمار كه رسيد، برگشت و نرفت. اطرافيان پرسيدند: آقا چرا تا اينجا آمديد و حالا برمىگرديد؟ آقا جواب داد: خطورى به قلبم كرد كه بيمار وقتى مرا ببيند، از من خوشش خواهد آمد و مىگويد سبزوارى، چه انسان والا و بزرگى است كه به عيادت من بيمار آمده است. حالا برمىگردم تا هنگامى كه اخلاص اوليه را بيابم و تنها براى خدا به عيادت بيمار بيايم.
«الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذى شَرَعَ الْأِسْلامَ فَسَهَّلَ شَرائِعَهُ لِمَنْ وَرَدَهُ وَ اعَزَّ ارْكانَهُ عَلى مَنْ غالَبَهُ فَجَعَلَهُ امْناً لِمَنْ عَلِقَهُ.» ستايش مخصوص خداوندى است كه اسلام را تشريع فرمود و راههاى فراگرفتن و عمل كردن به احكام آن را براى آنان كه خواهان آنند، آسان کرد، اركانش را در برابر آنان كه به ستيز برمىخيزند، استوار کرد و آن را براى كسانى كه دست به دامنش زنند، پناهگاه امنى قرار داد.
1) اسلام دين سهل و آسان است و هر كس را به قدر طاقت خويش تكليف مىكند. چنانكه قرآن كريم مىفرمايد: «لا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً الَّا وُسْعَها» و نيز مىفرمايد: «ما جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِى الدّينِ مِنْ حَرَجٍ» و همچنين پيامبر خدا(ص) فرمود: «بَعَثَنى بِالْحَنيفِيَّةِ السَّهْلَةِ السَّمْحَةِ.» خدا مرا به دين سهل و آسان برانگيخت.
2) دين سهل و سمحه غير از تساهل و تسامح مطرح از سوى برخى است؛ قرآن كريم در اين باره مىفرمايد: محمد(ص) فرستاده خداست و كسانى كه با او هستند، بر كافران خشن، اما در بين خودشان رئوف و مهربانند. بعضى مسلمانان از سختگيرى على(ع) در حفظ بيتالمال به پيامبر خدا(ص) شكايت كردند. پيامبر(ص) فرمود: زبانتان را از نكوهش على بن ابيطالب برداريد؛ همانا او درباره مسائل خداوندى سختگير است و در دينش با كسى مداهنه نمىكند.
3) اتقان و استحكام اركان و مبانى دينى از قبيل اصول اعتقادات چنان است كه كسى را ياراى مقابله با آن نيست و در برخورد با آن بدون شك مغلوب مىشود.
4) امنيت تنها در سايه ايمان و عمل به اسلام حاصل مىشود. چنانكه قرآن كريم مىفرمايد: همانا كسانى كه گفتند پروردگار ما اللّه است، سپس استقامت كردند، نه ترسى براى آنان است و نه اندوهگين مىشوند.
«وَ قَيَّضْنا لَهُمْ قُرَناءَ فَزَيَّنُوا لَهُمْ ما بَيْنَ ايْديهِمْ وَ ما خَلْفَهُمْ ...» سوره فصلت - 25
و برايشان دمسازانى گذاشتيم و آنچه در دسترس ايشان و آنچه در پى آنان بود، در نظرشان زيبا جلوه دادند.
فلسفه تسلط بدان
در اين آيه سخن از چگونگى هلاكت دشمنان خداست؛ خداوند همچنان كه براى تاييد و تقويت ايمان مؤمنان، فرشتگانى مىفرستد، براى گمراهى و هلاكت دشمنان خود نيز عواملى قرار مىدهد و كسانى را از شياطين انس و جن مىگمارد: آيا نديدهاى كه ما شياطين را به سوى كافران فرستاديم تا آنها را بشدت تحريك كنند.
اين تسلط شياطين به كيفر روگردانى از ياد و توجه به خداست: هر كس كه از ياد خداى رحمان روى گرداند، شيطانى بر او مىگماريم كه همواره همراهش باشد.
چون كافران تسليم حق نمىشوند، دشمنى خدا را در دل دارند و رخ از نور هدايت برمىتابند و سرنوشت خود را چنين رقم مىزنند، خداوند نيز طبق انتخاب آنها مسيرشان را تعيين مىكند و دوستان بد را برايشان مسلط مىسازد.
با دقت در معناى واژه «قيّضنا» كه به معناى «بّدلنا» است معلوم مىشود كه جمله «قيّضنا لهم قرناء» اشاره به اين است كه كفار استعداد اين را داشتند كه ايمان بياورند و خدا هم يارانى برايشان قرار دهد كه آنان را بيش از پيش راهنمايى كنند، همچنان كه درباره مؤمنان فرمود: خداوند ايمان را در دل هايشان نوشته و به روحى از ناحيه خود تاييدشان كرد.ولى آنها با داشتن چنين استعدادى كفر ورزيدند و خدا هم به جاى تاييد روحانى و ياران صالح، شيطان ها را همنشين و ملازم آنان قرار داد. البته اين تسلط و همنشينى شيطان از جانب خدا، به عنوان مجازات در مقابل كفر و انتخاب بد آنهاست، وگرنه خداوند كسى را در ابتدا گمراه و همنشين شيطان نمىسازد.
پرسش: چرا كتابي براي لحظه لحظه نزول قرآن وجود ندارد؟ يعني هر آيه چه زماني نازل شده است و پيامبر(ص) چگونه آن را دريافت کرده اند؟
پاسخ: گرچه برخي آيات قرآن كريم در پي حادثه يا واقعه اي كه رخ داده يا پرسشي كه مطرح شده، نازل شده است؛ اما برخي آيات بدون اينكه رويدادي رخ داده و پرسشي مطرح شده باشد، نازل شده است، مانند آيات متعددي كه اشاره به مسائل معرفتي همچون توحيد و معاد و ... دارند. اينکه انتظار داشته باشيم كتابي براي بيان لحظه لحظه نزول قرآن و زمان نزول آن وجود داشته باشد، انتظاري ناممكن است.
درباره آياتي هم كه داراي شأن نزول هستند و در پي حادثه يا واقعه يا پرسشي كه مطرح شده است، نازل شده اند، كتاب هايي مانند «اسباب النزول» تاليف ابوالحسن علي واحدي نيشابوري وجود دارد، اما نكته مهم اين است كه پس از رحلت حضرت رسول اكرم(ص)، ياران و اصحاب آن حضرت به جمع آوري دست نوشته هاي آيات قرآن اقدام كردند.
براي انجام اين کار، اميرالمؤمنين علي(ع) نخستين پيرو رسول خدا(ص) كه از همه ياران آگاه تر به مواقع تنزيل و تاويل قرآن بود، پيش از همه به اين كار اقدام كرد و آيات قرآن را با ويژگي هاي خاصي در سه روز و به نقلي در شش ماه يكجا كنار هم قرار داد و به مردم عرضه كرد، اما به دلايلي مورد استقبال و پذيرش دستگاه رسمي خلافت واقع نشد و آن را به خانه برگرداند و بنا بر روايتي فرمود: از اين پس هرگز آن را نخواهيد ديد. آن مصحف پس از امام(ع) نزد فرزندان و امامان معصوم(ع) باقي ماند.
علاوه بر روايات شيعه در برخي کتاب هاي اهل سنت نيز بر وجود چنين مصحفي تصريح و درباره آن رواياتي نقل شده و از جمله علماي اهل سنت كه اين مطلب را در كتاب هاي خود نقل كرده اند، به ابن نديم در الفهرست و سيوطي در الاتقان و هندي در كنزالعمال و ذهبي در سير اعلام النبلاء مي توان اشاره کرد.
قرآني كه حضرت علي(ع) جمع آوري فرمودند، با قرآن موجود كه در دست مسلمانان است، از نظر تعداد آيات و سوره ها و نام هاي آن هيچ تفاوتي نداشت، اما مشتمل بر ويژگي هاي منحصر به فردي بود كه به آنها اشاره مي شود:
1- ترتيب دقيق آيات و سور، طبق نزول آنها رعايت شده بود يعني در اين مصحف سوره هاي مكي پيش از مدني آمده و مراحل و سير تاريخي نزول آيات روشن بود؛ به اين وسيله سير تشريع و احكام، به ويژه مسئله ناسخ و منسوخ در قرآن به خوبي به دست مي آمد.
2-قرائت مصحف حضرت دقيقا مطابق با قرائت پيامبر(ص) كه اصيل ترين قرائت بود، ثبت شده بود و هرگز براي اختلاف قرائت در آن راهي نبود؛ از اين رو راه براي فهم محتوا و به دست آوردن تفسير صحيح آيه هموار بود و اين موضوع اهميت بسزايي داشت، زيرا چه بسا اختلاف قرائت موجب گمراهي مفسر مي شود كه در آن مصحف هرگونه موجبات گمراهي وجود نداشت.
3- اين مصحف مشتمل بر تنزيل و تاويل بود، يعني موارد نزول و مناسبت هايي را كه موجب نزول آيات و سوره ها بود، در حاشيه مصحف توضيح مي داد. اين حواشي بهترين وسيله براي فهم معاني قرآن و رفع بسياري از مبهمات بود و علاوه بر ذكر سبب نزول در حواشي، تاويلاتي نيز وجود داشت، اين تاويلات برداشت هاي كلي و جامع از موارد خاص آيات بود كه در فهم آيه ها بسيار مؤثر بود.
بنابراين حضرت علي(ع) چنين عمل عظيمي را انجام داده بود، اما مورد پذيرش دستگاه خلافت قرار نگرفت. مسئله ديگر آنكه علاوه بر مصحف اميرالمومنين(ع)، در طول تاريخ بسياري از روايات و كتب شيعه را از بين بردند و ما را از درياي معارف محروم ساختند.
بيست و پنجمين نشست روسا، دبيران، رابطان مناطق و روساي کارگروه هاي تخصصي ستاد اقامه نماز وزارت نفت به ميزباني شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت برگزار شد.
در ابتداي اين نشست، آيت الله مهدي مجيدي، رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت، طي سخناني گفت: همه انبياي الهي، داعيان الي الله بوده اند، علما نيز که براساس روايات اهل بيت ورثه الانبيا شمرده شده اند، بايد داعي الي الله باشند، نه داعي الي نفسه و حزبه و...، بديهي است اجابت پيروان دعوت انبيا را از قوه به فعليت مي رساند و اگر اجابتي از سوي مردم مستعد صورت نگيرد، خود آن دعوت بلاتکليف مي ماند و اجرايي نمي شود.
يکي از وظايف مهم علماي همکار در صنعت نفت، دعوت کارکنان مومن اين صنعت به نماز که مهمترين فريضه و نردبان عروج در دين اسلام و روشن است اين وظيفه سنگين نبايد در اسارت سيستم و قالب هاي اداري باشد، بلکه نيازمند کاري انقلابي، جهادي و مخلصانه است. وي در پايان سخنان خود دو سفارش به حاضران در نشست کردند: اول اينکه تلاش شود اذان حنجره اي در مواقع نماز در سطح صنعت نفت فرهنگ شود و مومنان نمازگزاري که داراي صوت خوبي هستند، در جاهاي مختلف محل کار خود به هنگام نماز اذان بگويند و اين داراي برکات و معجزاتي است، دوم اينکه همه وظيفه خود بدانيم قبل از آغاز کار و ورود به محل کارخود ارتباط چهره به چهره و نزديک با مديران مجموعه داشته باشيم.
نشست بيست و پنجم ستاد اقامه نماز با سخنان مهدي مجيدي، دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت وارد دستور جلسه شد، وي ضمن تاکيد بر توجه به دستور عمل وزير نفت در زمينه صرفه جويي، توجه جدي به برگزاري مسابقات قرآن و برنامه هاي مربوط به اقامه نماز، اجراي برنامه هاي جشن چهلمين سال پيروزي انقلاب اسلامي را با تعامل و هماهنگي مديران را از ضروري ترين کارهاي ماه آينده دانست.
گزارش حجت الاسلام والمسلمين مجيد کافي، رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش و پخش، گزارش مسئولان فرهنگي عسلويه و خارک و گزارش رابطان فرهنگي مناطق، از جمله برنامه هاي اين نشست يک روزه بود.
شهيد صالحي خرداد ماه 1351 وارد شرکت ملي نفت ايران و در شهر مسجد سليمان مهد نفت ايران مشغول خدمت شد. اين شهر که با آغاز جنگ تحميلي همواره از سوي رژيم بعث عراق با موشک مورد هجوم قرار داشت، نيازمند دلاورمرداني چون شهيد صالحي بود تا ضمن مقاومت و کمک به هموطنان خود، چرخ هاي صنعت را دائم در حال حرکت نگهدارند و تا پاي جان از تماميت ارضي کشور خوددفاع کنند. با همين انگيزه، شهيد سيد حسين صالحي از بزرگمردان صنعت نفت است که در سال 61 بر اثر موشک باران رژيم بعث عراق شربت شهادت نوشيد. اخلاق پسنديده و نيكوي او به گفته نزديكانش از جمله خصوصيات بارز معنوي شهيد به شمار مي رفت. او همواره به همراه برادرش در مبارزات ضدرژيم شاهنشاهي شركت داشت و در زمان جنگ به كمك رساني مجروحان در مسجد سليمان مبادرت مي كرد كه سرانجام در حين كار در اثر اصابت موشك به محل كمك رساني به درجه رفيع شهادت رسيد.
در حالات ملاحسينقلي همداني آمده است که روزي با بي توجهي از کنار عبد فرار گذشت، اين بي توجهي بر عبد فرّار سخت گران آمد. از جاي خود حرکت کرد تا اين شيخ پير را تنبيه کند. دويد و راه را بر او سد کرد و با لحني بي ادبانه گفت: هي! آشيخ! چرا به من سلام نکردي؟! عارف همداني ايستاد و گفت: مگر تو کيستي که من بايد حتما به تو سلام مي کردم؟ گفت: من عبد فرّارم. ملاحسينقلي همداني به او گفت: عبد فرّار! افررتَ من اللهِ ام من رسولهِ؟ تو از خدا فرار کرده اي يا از رسول خدا؟ سپس راهش را گرفت و رفت. فردا صبح، ملاحسينقلي همداني درس را تمام، رو به شاگردان کرد و گفت: امروز يکي از بندگان خدا فوت کرده، هر کس مايل باشد به تشييع جنازه او برويم.
عده اي از شاگردان به همراه ايشان براي تشييع حرکت کردند، اما با کمال تعجب ديدند به خانه عبد فرّار رفت. آري او از دنيا رفته بود.
عجبا! اين همان ياغي معروف است که شيخ از او به عنوان بنده خدا ياد کرد و در تشييع جنازه او حاضر شد؟! به هر حال تشييع جنازه تمام شد.
يکي از شاگردان نزد همسر عبد فرّار رفته و از او سوال کرد: چطور شد که او فوت کرد؟ همسرش گفت: نمي دانم چه شد؟ او هر شب ديروقت با حال غيرعادي و از خود بيخود منزل مي آمد، ولي ديشب حدود يک ساعت بعد از اذان مغرب و عشا به منزل آمد و در فکر فرو رفته بود و تا صبح نخوابيد و در حياط قدم مي زد و در حالي که گريه مي کرد، با خود تکرار مي کرد: عبد فرّار تو از خدا فرار کرده اي يا از رسول خدا؟! سحر دق کرد و مرد.
مشعل- سالهاست که موسیقی نه صرفا یکی از هنرهای هفت گانه که با جان و روح ملت ها عجین است. موسیقی به عنوان یکی از انتزاعی ترین هنرها آنگاه که با اشعار صاف و بی آلایش میهنی، به تلفیق می آید، ترانه ها و تصنیف ها و سرودهایی بس شنیدنی و ماندگار خلق می شود.این موسیقی دیگر صرفا موسیقی نیست، بلکه بازتاب دهنده روح و فرهنگ و هویت یک ملت است. امروز سرودهای ملی از نمونه ها و مصادیق میدان داری موسیقی در عرصه هویتی است. ترانه های میهنی و ملی چه در قالب سرودهای ملی و رسمی کشورها و چه در قالب ترانه ها و تصنیف های میهنی که از نمونه های بارز آن«ای ایران» با صدای بنان و آهنگسازی روح الله خالقی است، همیشه به دل های وطن دوست چنگ انداخته اند و همه ایرانیان میهن دوست را سر شوق آورده اند. در یک دهه گذشته ترانه ها و تصنیف های زیادی درباره ایران ساخته و خوانده شده است. در این مطلب به برخی مشهورترین آنها پرداخته ایم. این ترانه ها و تصنیف ها یا در قالب یک آلبوم موسیقی و یا در قالب تیتراژ و تک آهنگ ارائه شده اند.
ایران من
تصنیف ایران من با صدای محمد معتمدی را افشین عزیزی ساخته و شعر آن را افشین یدالهی سروده است. ریتم حماسی و تنظیم خاص آن که برخی آثار فاخر استاد فخرالدینی را به یاد می آورد، توجه مخاطب را جلب می کند. بر این تصنیف علاوه بر روح حماسی، نگاهی فرهنگی و هنری نیز جاری شده است. این تصنیف برای مستند ایران، مجموعه مشهوری که چندین سال است از تلویزیون پخش می شود و حمید مجتهدی آن را کارگردانی کرده است. این اثر سال 95 منتشر شده است.
نام تو، پر از خاطره هاییست که صد قرن
ایران من! ای عشق من، ای دار و ندارم
جان از تو گرفتم، به که جز تو بسپارم؟
وطنم ایران
اواسط دهه هشتاد مرحوم محمدرضا لطفی پس از سال ها به ایران بازگشت و مکتب خانه میرزاعبدالله را که یکی از پایگاه های اصلی آموزش موسیقی ایرانی در دهه 50 و 60 خورشیدی بود، دوباره راه انداخت و جوانان مشتاق این هنر اصیل ایرانی را گرد خود آورد و تا پایان عمر خود در سال 1393 کارهای ماندگاری را به انجام رساند. از جمله نخستین آثاری که محمدرضا لطفی پس از بازگشت به ایران تولید کرد، آلبوم وطنم ایران در شور- دشتی بود. تصنیف وطنم ایران نام یکی از تصنیف های این آلبوم موسیقی ایرانی است که با صدای محمد معتمدی و اهنگسازی لطفی اجرا شده است. از نکات جالب توجه این تصنیف می توان به شعر آن اشاره کرد که سروده خود مرحوم لطفی و سرشار از حس ایراندوستی و میهن ستایی اوست. این اثر سال 87 منتشر شده است.
در دلم باز نشستی تو که پیمانه شکستی
ز خزان بی خبرستی تو که آیینه شکستی
همه شب ناله چنگی تو کمانی و خدنگی
شب ما را تو پناهی تو امید دل مایی
نروی از نظرم نام ایـــران ز سرم
خاک تو پیرهنم تویی ایــران,وطنم
ایران جوان
ایران جوان، نخستین سرود ملی ایران است که دردوره قاجار توسط موسیو لومر فرانسوی موسیقی دان نظامی اعزامی به ایران ساخته شده است. این سرود برای پیانو نوشته شده و یک بار هنگام ورود سلطان مظفرالدین شاه قاجار و در حضور وی در پاریس اجرا شده است. سال ها بعد پیمان سطانی آن را دوباره تنظیم کرد و با شعری از بیژن ترقی و با صدای سالار عقیلی به اجرا درآورد. همین اجرا بود که صلابت و توان صدای عقیلی را به گوش همه ایرانیان رساند. بی راه نیست که بگوییم سالار عقیلی، شهرت هنری خود را مدیون ایران است و ایران نیز به هنرمندی چون او می بالد. هنرمندی که سالهاست برای مادر خویش، سرزمین ایران می خواند.
نام جاوید وطن
صبح امید وطن
جلوه کن در آسمان
همچو مهر جاودان
وطن ای هستی من
شور و سرمستی من
ایران من
تصنیف «ایران من» برگرفته از آلبومی است به همین نام که به تازگی به خوانندگی همایون شجریان و به آهنگسازی سهراب پورناظری منتشر شده است. از ویژگی های بارز این ترانه شنیدنی، مضامین و سبک جدید شعر آن است و رفت و برگ آهنگساز و خواننده به دستگاه ماهور و گوشه شکسته. ایران من با ورود و خروجی خاص تصنیف تاریخی و مشهور ایرانی به نام مرغ سحر را اجرا می کند. تصنیفی با شعر ملک الشعرای بهار و آهنگ سازی مرتضی نی داود. این اثر سال 97 منتشر شده است.
آوازخوانی در شبم، سرچشمه خورشید تو
یار و دیار و عشق تو، سرچشمه امید تو
ای صبح فروردین من، ای تکیه گاه آخرین
ای کهنه سرباز زمین، جان جهان ایران زمین
جان من فدای ایران
باز هم تیتراژ و موسیقی بر خود سریال و تصویر چربیده است. هرچند سریال پربازیگر، «معمای شاه» به کارگردانی محمدرضا ورزی توانست مخاطبان زیادی داشته باشد، اما یکی از تیتراژهای آن با صدای سالارعقیلی و آهنگسازی بابک زرین توانست شهرت بسیار بالایی به دست آورد. این بار نیز صدای عقیلی و آهنگ سازی زرین شگفتی ساز می شود و این تصنیف میهنی بارها و بارها، هم اجرا می شود و هم از رسانه های مختلف آن را پخش می کنند.
ایران فدای اشک و خنده تو
دله پر و تپنده تو
فدای حسرت و امیدت رهایی
رمنده تو رهایی رمنده تو
وطنم
شاید اغراق نباشد که بگوییم آنقدر که ترانه میهنی تیتراژ سریال تبریز در مه شنیده شد، خود سریال دیده نشد. این سریال که روایتی داستانی از جنگ های ایران و روسیه را ارئه می داد، در تیتراژ خود این ترانه میهنی را جای داده بود. ترانه ای که سال هاست شنیدنی مانده است. محمدرضا ورزی کارگردانی این سریال را به عهده داشته و بابک زرین تیتراژ آن را ساخت و با صدای سالار عقیلی ماندگار شد. این اثر سال 89 منتشر شده است.
وطنم ای شکوه پابرجا
در دل التهاب دوران ها
کشور روزهای دشوار
زخمی سربلند بحران ها...
تصنیف میهن
تصنیف میهن با صدای سالار عقیلی در آلبوم یا و دیار به آهنگ سازی نوید دهقان، منتشر شده است. تصنیفی در نغمه دشتی است.درون مایه تصنیف نیایشی برای میهن است و علاوه بر اینکه حالتی حماسه سرایانه دارد، به نوعی برای میهن دست به دعا برمی دارد. شعر این تصنیف را کیوان آتش زاد و برزین آذرمهر سروده اند. این اثر سال 94 منتشر شده است.
تو را ای میهن ای ایران دوست دارم
تو را ای نام جاویدان تا ابد در لوح جانم می نگارم
ایران سربلند
تصنیف ایران سربلند را سالار عقیلی خوانده است. خواننده ای که در یک دهه گذشته بیشترین ترانه ها و تصنیف ها با مضمون میهنی و وطنی را اجرا کرده است. این ترانه را پیمان خازنی آهنگ سازی کرده و شعر آن را نیز عباس محمدی سروده است. این ترانه شورآنگیز را مرکز موسیقی حوزه هنری به شکل یک تک آهنگ تولید کرده است. می توانید این اثر دلنواز را در فضای مجازی روی کلیپ های متعددی بشنوید و تماشا کنید. این اثر سال 96 منتشر شده است.
سر سربلند دل سر به زیر
نه ستمگری، نه ستم پذیر
به نگاه وطن، همه آشنا
همه یک دلیم، همه یک صدا
ابریشم و آهن
تمام آنچه درباره تصنیف جان من فدای ایران گفته شد، درباره ابریشم و آهن نیز صدق می کند. این ترانه میهنی هم با صدای سالار عقیلی و آهنگسازی برزین منتشر شد و توانست در صدر آهنگ های مورد علاقه مردم قرار گیرد. مضامین نو شعر، لطافت و صلابت صدای عقیلی، آهنگ سازی و تنظیم های خاص برزین که حالا دیگر به عنوان یکی از شاخصه ها اصلی کارهای او تبدیل شده است، توانست ابریشم و آهن را در تاریخ موسیقی ایرانی ماندگار کند.
ایران به آتش می کشد، خاموشی تاریخ را
هوشیار پایان می دهد، مدهوشی تاریخ را
مشعل- به شب يلدا نزديک مي شويم؛ جشني ايراني که سراسر فرهنگ است و هنر، آداب است و ادب و شعر است و تمدن. يلدا نزد ايرانيان فقط در چند خوراکي خلاصه نمي شود. آيين شب يلدا، حکايت گر روح پاک ايرانيان است. ايرانياني که در طبيعت و تغيير «ليل» و «نهار» هم سراغ فرهنگ رفتند و دل و جان خود را در فرهنگ غني ايراني شست وشو دادند. هر منطقه از سرزمين پهناور ايران زمين، به سبکي و به طرزي، يلدا را گرامي مي دارد و شادي مي کند و اکنون به برخي آداب، رسوم و خوراکي ها خاص مردمان مناطق و شهرهاي مختلف ايران مي پردازيم
کرمانی ها محمود روح الاميني روايت جالبي از يلداي مردم کرمان ذکر مي کند.: «مردم کرمان تا سحر انتظار مي کشند تا از قارون افسانه اي استقبال کنند. قارون در لباس هيزم شکن براي خانواده هاي فقير تکه هاي چوب مي آورد. اين چوب ها به طلا تبديل مي شوند و براي آن خانواده ثروت و برکت به همراه مي آورند.» راستي شما ياد بابانوئل نيفتاديد؟ خيلي از محققان و مردم شناسان گفته اند که بابانوئل اصل و اساس اش ايراني است.
شیرازی ها مردم شيراز براي يلدا سفره رنگيني مانند سفره نوروز برپا مي کنند. مرکبات و هندوانه براي سردمزاج ها و خرما و رنگينک براي گرم مزاج ها موجود است. حافظ خواني جزء جدانشدني آيين اين شب براي شيرازي هاست.
خراسانی ها خراساني ها در شب يلدا شاهنامه خواني دارند. هرچند حافظ خواني هم مرسوم است، اما در شهرهاي کوچک تر خراسان، شاهنامه خواني رواج بيشتري دارد. از تنقلات اصلي خراساني ها در شب يلدا مي توان به گلابي، زيتون سبز و خربزه اشاره کرد. همچنين خوانچه اي از طرف داماد براي خانواده عروس فرستاده مي شود. اين خوانچه پر از ميوه با هداياي مناسب از قبيل قواره پارچه، دستبند يا گردنبند براي عروس است. در اين خوانچه بايد حداقل هفت رنگ ميوه (انار، انگور، پرتقال، سيب، گلابي، هندوانه و...) وجود داشته باشد.
همدانی ها اهالي همدان در شب يلدا فال سوزن مي گيرند. درباره اين فال در فرهنگنامه ها آمده است: «همه دور تا دور اتاق مي نشينند و پيرزني به طور پياپي شعر مي خواند. دختربچه اي پس از اتمام هر شعر بر يک پارچه نبريده و آب نديده سوزن مي زند و مهمان ها بنا به ترتيبي که نشسته اند، شعرهاي پيرزن را فال خود مي دانند.» از تنقلات معروف همداني ها در شب يلدا مي توان به کشمش و گردو اشاره کرد.
آذربایجانی ها فصل زمستان در آذربايجان غربي به سه دوره تقسيم مي شود که 40 روز اول آن چله بزرگ، 20 روز بعد از آن چله کوچک و 30 روز آخر بايرام آيي (ماه عيد نوروز) است. به مراسم يلدا در اين استان «چيلله گجه سي» مي گويند. يکي از قديمي ترين رسم هاي منطقه آذربايجان در شب چله، برگزاري جشن خدر نبي و قورتولوش بايرامي (عيد نجات) است که ريشه در باورهاي ايرانيان باستان دارد. قديم ترها که زمستان ها سخت تر و سرما و سوز بيشتري داشت و لوازم گرمايشي، وضعيت امروزي را نداشت، بانوان آذربايجاني براي گرما بخشيدن به شب چله در روزهاي نخست پاييزي اقدام به تهيه نوعي سوخت سنتي به نام «کوندالا» مي کردند که به صورت گداخته در داخل يک سيني و در زير کرسي قرار مي گرفت وگرماي شادي آوري را به اتاق مي بخشيد. اين سوخت سنتي ترکيبي از زغال و خاکستر درخت مو بود که با کمي آب ترکيب مي يافت و شکل گلوله اي پيدا مي کرد و مورد استفاده در طول زمستان قرار مي گرفت. علت نام گذاري آن به کوندالا در واقع شکل گلوله اي آن است و امروز نيز «کُنده» همان معناي گرد و شکل گلوله اي را دارد.
لرستانی ها مردم اين ديار، ر شب چله «گندم شيره» مى خورند. گندمى كه در شيره مى خيسانند و زردچوبه و نمك را با آن مخلوط مى كنند؛ سپس آن را روى ساج برشته مى كنند و همراه خلال بادام، گردو، كشمش، سياه دانه و كنجد مخلوط مى كنند و مى خورند. در لرستان پسران كوچك و نوجوان شب يلدا پشت بام خانه ها مى رفتند و كيسه اى به همراه طنابى از سوراخ دودكش خانه ها به داخل آويزان مى كردند و شعرى محلى مى خواندند با اين مضمون كه صاحبخانه، خير به خانه ات ببارد و كدخداى خانه ات نميرد.
گیلانی ها در گيلان «آوكونوس» در شب يلداي گيلاني ها حکايت ها دارد و حتما در اين شب مصرف مى شود و روش تهيه آن هم به اين شرح است «در فصل پاييز ازگيل خام (چند روز مانده به ريختن و رسيدن كامل) را در خمره مى ريزند، خمره را پر از آب مى كنند و كمى نمك هم به آن مى افزايند و در خم را مى بندند و در جايي خنک مى گذارند. ازگيل سفت و خام پس از مدتى پخته و آبدار و خوشمزه مى شود.»
کردستانی ها برگزاري آيين يلدا در ميان کردستاني ها، خانوادگي است و گردهمايي ها به خويشاوندان و دوستان نزديک محدود مي شود. سنندجي ها چند ماه قبل از شب چله، خربزه هاي کوچکي را که از روستاي سراب قاميش تهيه مي شود، در تفاله سرکه مي اندازند تا براي اين شب کالَک تورش (خربزه ترش) را که از اصلي ترين موارد سفره است، داشته باشند. اگر زن منزل، در همسايگي يا در فاميل بداند زن حامله اي وجود دارد، حتما از آن خربزه ترش برايش خواهد برد.
گیلانی هاکرمانشاهي ها: ميوه هايي که در کرمانشاه در اين شب خورده مي شود، به گونه اي نمادي از خورشيد است مانند هندوانه سرخ، انار سرخ، سيب سرخ يا ليموي زرد، قصه هايي از عشق جاودانه شيرين و فرهاد، رستم و سهراب. حکايت حسين کرد شبستري و خواندن اشعار زيبا و دلنشين شامي کرمانشاهي در گذشته، نقل مجالس شب يلدا در کرمانشاه بوده است. از شيريني هاي معروف اين شب که مادربزرگ هاي کرمانشاهي آنها را مي پزند، «نان پنجره اي، کاک و نان برنجي» است.
بلوچ ها مردم استان سيستان و بلوچستان نيز بر اساس يک سنت ديرينه شب يلدا در خانه بزرگ قوم خويش گردهم مي آيند و به قصه هايي که پدربزرگ ها و مادربزرگ ها برايشان نقل مي کنند، گوش مي دهند. برگزاري جشن ها و نشست هاي خانوادگي همراه با گروهي از اعتقادات اسطوره اي، شبي خاطره انگيز را براي خانواده هاي زاهداني به خصوص کودکان و نوجوانان فراهم مي کند. گفتن قصه، گرفتن فال حافظ، بازي هاي دسته جمعي نظير گل يا پوچ و بيان لطيفه و خاطره از سرگرمي هاي شب يلدا در اين منطقه است. شب يلداي زاهداني ها خوردني هايي از قبيل آجيل، مشکل گشا، شيريني محلي نگين دارد.
اردبیلی ها مردم اردبيل رسم دارند که چله بزرگ را قسم دهند تا زمستان را بر آنها زياد سخت نگيرد. آنها معمولا گندم برشته (قورقا)، هندوانه، سبزه، مغز گردو، نخودچي و کشمش مي خورند. اردبيلي ها تا پاسي از شب را به شعرخواني و خوردن انواع آش مي گذرانند. تهيه قووت يکي ديگر از رسوم يلدا در اردبيل است. قووت را خانم ها و مادربزرگ هاي خانواده درست مي کنند. گندم برشته را آسياب و آن را با آرد نخودچي و شکر مخلوط مي کنند و در کنار يکديگر مي خوردند.
تبریزی ها عاشيق ها خنياگران تبريز در شب يلدا هستند. عاشيق ها خنياگران محلى هستند كه اشعار و موسيقى آنان برگرفته از موسيقى مردمى است. آنها در حين اجراى برنامه داستان مى خوانند، فى البداهه شعر مى سرايند و ساز مى زنند. «قصه هايى كه عاشيق ها در شب يلدا مى گويند، ريشه در افسانه هاى كهن ايرانى دارد. قصه هايى مثل «كوراوغلو» و قصه هاى مهر و محبت شبيه «قربانى و پرى» از قصه هاى مشهور عاشيق هاست.»
ايران سرزميني پهناور با ديدني هاي بسيار است. سياحان و جهانگردان خاطرات و کتاب هاي بسياري درباره ديدارشان از ايران بيان کرده و نوشته اند و هميشه با تحسين و بهت و حيرت به وصف کشورمان پرداخته اند. در ميان بي شمار مناطق زيباي ايران، استان کرمان از مناطقي است که از زيبايي ها، فرهنگ و تاريخ آن شايد کمتر خبر داشته باشيم. اين استان با دربر گرفتن بيش از 11 درصد از وسعت کشورمان پس از استان سيستان و بلوچستان، دومين استان پهناور ايران است. ازجمله شهرستان هاي اين استان مي توان به بافت، بردسير، بم، جيرفت، راور، رفسنجان، زرند، سيرجان، شهربابک، فهرج، کرمان، کوهبنان، کهنوج و... اشاره کرد در ادامه به معرفي برخي مکان هاي تاريخي و جاذبه هاي استان کرمان مي پردازيم.
ديدني هاي تاريخي: ارگ بم: بزرگترين مجموعه شهري خشتي جهان است که حدود 2 هزار و 200 سال قدمت دارد. اين بنا در شمال شرقي بم بر فراز تپه آذرين قرار گرفته و از چهار قسمت 38 برج ديده باني، يک خندق و بارويي عظيم تشکيل شده است. مساحت ارگ حدود 20 هکتار و دور تا دور آن، خندقي عميق بوده که در طول قرن ها اين مجموعه را از يورش ها حفظ کرده است. مصالح اصلي بنا، خشت خام و گل رس است. به ندرت سنگ، آجر و تنه خرما نيز در بناي ارگ به کار رفته است.
باغ موزه هرندي: مجموعه باغ موزه هرندي و بناي موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است. اين مجموعه از سوي مرحوم«عدل السلطان» بنا شد.يکي ازنکات موردتوجه تاريخي، توقف «رضاخان» در مسير آخرين سفر تبعيديش در اين منزل است و به همين مناسبت قسمتي از باغ توسط مالک به وزارت فرهنگ و هنر وقت اهدا و در نهايت ساير بخش هاي آن خريداري شد. در حال حاضر در طبقه همکف اين ساختمان، موزه سازهاي سنتي استاد مسعود و در طبقه فوقاني آن موزه باستان شناسي قرار دارد.
خانه بهادرالملک: خانه بهادرالملک بردسير يکي از بناهاي تاريخي شهر بردسير در بر غربي خيابان شريعتي اين شهر واقع شده است. اين بنا به کوشش عبدالمظفرخان سرتيپ، مشهور به بهادرالملک که در بردسير به «ابدال» معروف بود، در دوره قاجار ساخته شد. از جمله بخش هاي جالب اين بنا علاوه بر تالار بزرگ آن، انبارهاي طبقه فوقاني براي ذخيره مواد غذايي و برج خشتي اين خانه است که بخش تحتاني آن به صورت محل گذر عموم است.
حمام گنجعلي خان: اين حمام تاريخي در بازار جنوبي واقع شده است. معمار حمام و همه مجموعه گنجعلي خان کار استاد محمد معمار يزدي است. معماري که بحق اوضاع اقليمي و اقتصادي فرهنگي زمان و محيط خود را مي شناخته و در خلق آثار فوق از هنر منداني چون عليرضا عباسي ياوري جسته است. حمام گنجعلي خان اثري بديع با کاشيکاري ها، نقاشي ها، گچبري ها، مقرنس کاري ها و کاربندي هاي زيبا با به کار گرفتن سنگ ها و تزئينات سنگي بسيار ظريف با مساحتي حدود 1000 متر مربع است.
آرامگاه شاه نعمت الله ولي: آرامگاه و خانقاه شاه نعمت الله ولي (بقعه ماهان) در جنوب شرقي شهر کرمان و در شهر زيباي ماهان واقع شده است. شاه نعمت الله ولي از شاعران برجسته قرن ششم و هفتم است که حافظ شيرازي به نوعي شاگرد او در شعر محسوب مي شود.
خانه بهادرالملک: خانه بهادرالملک بردسير يکي از بناهاي تاريخي شهر بردسير در بر غربي خيابان شريعتي اين شهر واقع شده است. اين بنا به کوشش عبدالمظفرخان سرتيپ، مشهور به بهادرالملک که در بردسير به «ابدال» معروف بود، در دوره قاجار ساخته شد. از جمله بخش هاي جالب اين بنا علاوه بر تالار بزرگ آن، انبارهاي طبقه فوقاني براي ذخيره مواد غذايي و برج خشتي اين خانه است که بخش تحتاني آن به صورت محل گذر عموم است.
حمام يا چايخانه سنتي وکيل: اولين بخش از مجموعه وکيل شهر کرمان، بناي حمام قديمي يا چايخانه امروزي وکيل است که در سال 1280 به شکل باشکوه با تأثيرپذيري از سبک معماري عصر زنديه- قاجاريه احداث شده است.
آرامگاه شاه فيروز: اين بنا در پنج کيلومتري جنوب شرقي قلعه سيرجان در نزديکي روستاي وحدت آباد بر فراز صخره اي از سنگ سبز تيره به ارتفاع 30 متر واقع شده و در محل به نام شاه فيروز معروف است. مردم محلي بناي شاه فيروز را آرامگاه ابوکاليجار بن عضدوالدوله و يا فرزند او مي دانند که بر اثر خوردن گوشت شکار در شکارگاه در گذشته و بر فراز اين صخره دفن شده است. با توجه به شيوه معماري به نظر مي رسد که اين بنا متعلق به دوره ايلخاني- قرن هشتم و نهم هجري باشد.
مسجد ملک (امام): اين مسجد در خيابان امام خميني(ره) شهر قرار دارد و از بناهاي دوران سلجوقي است. مسجد امام از نوع مساجد چهار ايواني و يکي از بزرگترين مسجدهاي کرمان به شمار مي رود. سابقه تاريخي اين بنا به قرن پنجم هجري عصر سلجوقي مي رسد و ساخت آن را به ملک توران شاه منصوب کرده اند.
مسجد پامنار: اين مسجد در خيابان فتحعلي شاه کرمان قرار دارد و از آثار دوره حکومت آل مظفر است. اين بنا در سال 793 هجري قمري به فرمان عمادالدين سلطان محمود برادر شاه شجاع از خاندان آل مظفر ساخته شده و شامل سردر ورودي ومناره وصحن کوچکي است. نماي سردر اين مسجد با کاشيکاري مقرنس کار زيبايي تزئين شده است.
بازار اصلي کرمان: اين بازار بزرگ از ميدان ارگ شروع و به ميدان مشتاقيه ختم مي شود و از غرب به شرق بازارهاي آن شامل بازار ارگ، بازار وکيل، بازار عطاري، بازار قدمگاه و بازار مظفري است. مشهورترين بخش بازار اصلي کرمان بخش بازار ارگ آن است. در ضلع شرقي بازار ميدان ارگ، سر در ورودي بازار اصلي واقع شده است. اين بازار از ميدان ارگ شروع و تا چهارسوق گنجعلي خان ادامه مي يابد. اين بازار به دو بخش فرعي به نام بازار نقار خانه و بازار سراجي تقسيم مي شود. گويا در گذشته در طبقه بالاي بازار نقارخانه نقاره مي نواختند.
مسجد جامع: يکي از زيباترين مساجد ايران است که داراي سر در رفيع، صحن، ايوان و شبستان است. اين مسجد در دوران حکومت امير مبارز الدين محمد مظفر سرسلسله آل مظفر بنا شده است. ارزشمندترين قسمت بنا، کاشيکاري معرق محراب و سردر شرقي مسجد است.
امامزاده حسين جوپار: اين بنا که آرامگاه يکي از فرزندان امام موسي کاظم (ع) است، مشتمل بر حياط، حرم، گنبد و رواق و در دوره صفويه بنا شده است. روستاي ميمند در 36 کيلومتري شمال شرقي شهر بابک قرار گرفته است و زمان بناي آن در دوره هاي قبل از اسلام مي رسد. اين بناحدود 350 اثر معماري صخره ي دارد که در دل کوه کنده شده است و عمق برخي از آنها به 25 متر مي رسد.
کاروانسراي گنجعلي خان:کاروانسراي گنجعلي خان در دوره صفويه بنا شده و از جمله کاروانسراهاي شاه عباسي است که در عهد شاه عباس صفوي به دستور حاکم وقت آن زمان گنجعلي خان در مجموعه اي به همين نام ساخته شده و در مجاورت کاروانسراي وکيل قرار گرفته است.
کاروانسراي کبوترخان:کاروانسراي صفوي کبوتر خان که در 30 کيلو متري جنوب شرقي شهر رفسنجان، در مسير جاده کرمان و در روستايي به نام کبوتر خان واقع شده است، از جايگاهي ويژه در بين آثار تاريخي اين منطقه برخوردار است. قدمت اين کاروانسرا به دوران صفويه مي رسد. در اين دوره جهت سرويس دهي به جاده اصفهان تا کرمان از يزد تا کرمان به مسافت تقريبي هر 30 کيلو متر يک کاروانسرا احداث شده است.
کاروانسراي وکيل:کاروانسراي وکيل از مجموعه کاروانسراهاي درون شهري است که در مجموعه وکيل جنب کاوانسراي گنجعلي خان قرار گرفته است. بناي اين کاروانسرا به فرمان محمد اسماعيل خان وکيل الملک والي کرمان شروع شد و در زمان مرتضي قلي خان در سال 1287 هجري قمري به اتمام رسيد. اين کاروانسرا در سمت چپ بازار وکيل از بزرگترين کاروانسراهاي شهر کرمان و يکي از کاروانسراهاي بزرگ ايران به شمار مي آيد.
خانه والي ميرحسيني:در خيابان 17شهريور شهر راين و در بخش مياني کوچه خان ها، خانه زيبايي متعلق به يکي از بزرگان اين شهر قرار دارد به نام خانه والي که بخشي از آن متعلق به دوره زنديه و بخش ديگر آن متعلق به دوره پهلوي است. طرح اين خانه به صورت “خانه باغ” يا گودال باغچه اي در مقابل عمارت اصلي است. در هر يک از اتاق هاي اين خانه، بخاري هاي زيباي گچي تعبيه شده است.
کاروانسراي هندوها: اين کاروانسرا به دست مرحوم حاج سيد جواد امام جمعه حدود سال هاي 1150 هجري شمسي ساخته شده و دو طبقه دارد. وجه تسميه آن از هندي اخذ شده است.
جاذبه هاي طبيعي
تالاب جازموريان: تالاب جازموريان در فصل زمستان زيستگاه مناسبي براي هزاران پرنده مهاجر، از جمله فلامينکو، انواع غاز، اردک و مرغابي وحشي و به ويژه محل مناسبي براي زمستان گذراني هوبره است و زيبايي هاي خاص خود را دارد.
تپه کنار صندل: در طول 400 کيلو متر رودخانه هليل تاکنون بيش از 100 منطقه باستاني شناسايي شده است. محوطه هاي تاريخي جيرفت که در طول هزاره هاي سوم پيش از ميلاد آثار ارزشمندي را در خود جاي داده است، از غني ترين محوطه هاي تاريخي جهان محسوب مي شوند. يکي از بقاياي اين تمدن عظيم، تپه کنارصندل است که در 30 کيلومتري جيرفت قرار دارد. سازه هاي خشتي آن که به عنوان مرکز مذهبي استفاده مي شده است و در بالاي آن معبدي قرار دارد يکي از عظيم ترين زيگورات هايي يافت شده در دنيا بيش از چهار ميليون خشت است. اين تپه قسمتي از شهري بوده که يک طرف آن وسعت دو کيلومتر داشته است.
تپه يحيي: اين تپه بازمانده تمدني کهن است که به اعتقاد برخي باستان شناسان تاريخي آن به هزاره پنجم قبل از ميلاد مسيح مي رسد.تپه ياد شده در دشت صوغان 30 کيلومتري شمال شرقي دولت آباد از توابع بافت قرار گرفته است و تامرز استان 220کيلومتر فاصله دارد.
کوه شاه(لاله زار): اين کوه با ارتفاع قله 4402 متر است که در شهرستان بافت در استان کرمان واقع شده است. بيشتر شهرت اين قله به دليل محافظت قرق چيان شاهنشاهي از حيات وحش بي نظير آن در گذشته بوده که تا ميانه دوره قاجار به عنوان قرق اختصاصي شاهنشاهي از آن محافظت مي شده است؛ چندين سنگ نوشته نيز در خصوص حدود قرق و توصيف شکار در ارتفاعات تخت شاهزاده به يادگار مانده است؛ که آخرين آن مربوط به ناصرالدين شاه قاجار است که به دست قرقچي هنرمند لاله زاري با خطي خوش روي تخته سنگي کنده کاري شده است.
چشمه حسين آباد: اين چشمه در 33 کيلومتري شمال غربي راين- کرمان واقع شده است. اين نوع آب ها در دستگاه گوارش باعث قليايي شدن محيط معده، سپس تحريکات ترشحات آن مي شود و در سيستم کبدي و لوزالمعده به سبب تحريک لوزالمعده و بزاق، اثر بهبود بخشي دارند.
چشمه قلعه عسکرا: اين چشمه در 11 کيلومتري روستاي سلطان آباد در جنوب کرمان واقع شده است. اين دسته آب ها بيشتر مصرف خارجي دارد و در رفع بيماري هاي لنفاتيسم، راشي ستيسم، برخي بيماري هاي پوستي، رماتيسمي و نيز بيماري هاي زنانه مؤثر است.چشمه آب معدني قاسم آباد: اين چشمه در شش کيلومتري شرق رفسنجان، روستاي قاسم آباد واقع شده است و در اصل قنات قديمي است که آب آن از سال هاي گذشته مورد استفاده درماني اهالي منطقه بوده است. خواص درماني اين نوع آب ها در درمان بيماري هاي رماتيسمي، گوش و حلق و بيني است. همچنين اثر نيرو بخش دارد.چشمه معدني ته خاتون: اين چشمه در شرق کرمان، 13 کيلومتري روستاي جوشان واقع شده است. آب اين چشمه داراي اثر آرام بخش براي دردهاي مفصلي و عصبي است.
چشمه معدني قرقره (باب ترش): اين چشمه در 40 کيلومتري راين کرمان واقع شده است. اين نوع آب در درمان خارجي بيماريهاي لنفاتيسم، راشيتيسم و بيماري هاي پوستي، رماتيسمي، همچنين بيماري هاي زنانه استفاده مي شود.چشمه آب معدني ابارق: اين چشمه در جنوب شرقي کرمان، 11 کيلومتري شمال دهکده ابارق واقع شده است. آب چشمه براي دستگاه هاضمه بدن مفيد است. مصرف اين دسته آب ها در درمان بيماري هاي مفصلي نيز توصيه مي شود.
مشعل- چقدر در سرما و آلودگی محیط مراقب دست هایتان هستید؟ چقدر از کرم های مراقبتی و بهداشتی برای بهداشت و لطافت پوست دستتان استفاده می کنید؟ و آیا فکر می کنید این سوال فقط برای خانم هاست؟ تا چه اندازه درباره سلامت دست ها و پوست دستتان می دانید و آن را انجام می دهید؟ این تصور اشتباه بین خانم ها و بیشتر در میان آقایان وجود دارد که دست ها تنها با همین کرم های مرطوب کننده اوضاعشان خوب است و آن اندازه که به پوست صورتشان اهمیت می دهند، به دست هایشان نمی دهند، در حالی که دست های ما از پیشتازترین عضوهای بدن در ایجاد ارتباط و تعامل با دیگران است. مهمتر اینکه دست هایی خسته و چروکیده با پوستی زمخت و خشک ابتدا خودمان را آزار می دهد. قبل از آنکه درباره روش های مراقبت بیشتر از دست ها و پوست دست ها حرف بزنیم یک نکته را پیشاپیش یادآوری می کنیم که از همه مهمتر است و علاوه بر دست ها برای تمام پوست بدن مفید و لازم است؛ آب خوردن و آن هم به مقدار بیش از هشت لیوان در یک روز که بهتر است آن را جدی بگیرید.
اول باید دستتان سالم و قوی باشد
ماساژ دست ها را جدی بگیرید و در طول روز برای چند دقیقه هم که شده دست هایتان را از هر مدلی که می دانید و راحت هستید، حتی برای دقایقی کوتاه ماساژ دهید. بدانید که ماساژ دست ها باعث آرامش یافتن، دفع تنش های روزانه و به فعالیت انداختن جریان خون تا نوک انگشتان می شود. دست ها را اندام های دور از مرکز بدن و قلب هستند و به خصوص در سرما زودتر سرد می شوند اما در عین حال خیلی زود ماساژ آن انجام می گیرد و به گرمای مورد نظر می رسد. اگر برای ماساژ دادن از روغن های گیاهی و یا کرم های مرطوب کننده هم استفاده کنید حتما بهتر خواهد بود.
یکی از مهمترین موارد در مراقبت از دست ها استفاده از دستکش در زمان انجام کارهایی است که ممکن است دست و یا پوست دست شما را تهدید کند. اگر نجاری می کنید یا میخی به دیوار و تخته ای می کوبید، اگر با چسب های صنعتی کار می کنید، اگر در باغچه گل می کارید و یا خیاطی می کنید و اگر هر شب و ظرف می شویید، دستکش های مخصوص آن را به دست کنید تا از تماس مستقیم دست با مواد یا ابزار پر خطر جلوگیری شود. آب، مواد شوینده یا سرمای زیاد می توانند در بلند مدت دست ها را بیمار کنند و لازم است دستکش های مخصوصی داشته باشید. در زمستان اگر سوار موتور سیکلت می شوید، حتما روی موتور دستکش بگذارید و یا خودتان دستکش دست کنید تا باد سرد پوست دستتان را نیازارد. اگر آقایان هم همانند خانم ها کرم مرطوب کننده در کیف همراه خود داشته باشند یا موقع ظرف شستن دستکش دستشان کنند، کسی ایرادی به آنها نمی گیرد و به عکس نشانه اهمیت دادن به بدن خودمان است.
دستانتان را همانند صورتتان از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به مدت طولانی و بدون کرم ضد آفتاب، قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر و یا مواد شوینده دور نگه دارید. در بسیاری از موارد افراد این گونه برداشت می کنند که دست ها نیازی به مراقبت ندارند، یا فراموش می شوند.
*خوراکی هایی که دستتان را خوشحال می کند
بهترین راه نجات پوست بدن و دست ها، خوردن آب به اندازه کافی است. کم آبی مهمترین عامل برای خشکی پوست و شروع چروک شدن آن است. پوست دست اغلب تمایل به خشک شدن دارد، بنابراین باید دست ها را با کرم مناسب نوع پوست دست مرطوب کنید، این کار بعد از شست وشوی دست یا پس از استعمال مایع ظرفشویی و دیگر شوینده ها، اهمیت بسیار زیادی دارد.
از برخی مواد خوراکی می توان برای دست ها کمک گرفت. گلاب و گلیسیرین را خوب مخلوط کنید و آن را روی پوست دستتان بگذارید و آرام ماساژ بدهید، سپس با آب ولرم بشویید.
نصف فنجان آب توت فرنگی، یک قاشق چایخوری نمک طبیعی (در اصطلاح نمک درشت یا تصفیه نشده) به همراه یک قاشق عسل طبیعی را خوب باهم مخلوط کنید. این خمیر را روی دست بمالید و به خصوص روی قسمت هایی که ترک و شیار وجود دارد، بیشتر ماساژ دهید. این خمیر بهترین دستور طبیعی برای رفع چین و چروک ها هستند.
در زمانی که آرامش دارید و دور از استرس هستید، دست ها را به خوبی بشویید و بعد عسل طبیعی را کمی روی دست ها بمالید و بگذارید زمانی باقی بماند. در ضمن یادتان باشد که ماهی به خصوص ماهی های روغن داری مثل ماهی آزاد حاوی اسید چرب امگا ۳ است که به مرطوب کردن و تقویت پوست کمک می کند.
اگر به خاطر زیاد زیر آفتاب ماندن پوستتان سوخته است، هلو و زغال اخته بخورید. این میوه های خوشمزه حاوی میزان زیادی ویتامین E هستند. این ویتامین به برطرف کردن قرمزی و ورم آفتاب سوختگی کمک می کند. همچنین با افزایش قابلیت کشسانی پوست، در از بین بردن چین و چروک نیز موثر است.
گوجه فرنگی حاوی سه آنتی اکسیدان مهم ضد سرطان مثل بتاکاروتین، ویتامین C و لیکوپن است. گوجه فرنگی را به هر شکلی از جمله خام، پخته یا حتی به شکل سُس می توانید استفاده کنید. اگر می خواهید جذب لیکوپن را در بدنتان بالا ببرید، گوجه فرنگی را در مقدار کمی روغن زیتون بپزید.
بـادام خـواص فـوق العـاده ضد پیری دارد. نه تنها حاوی مـیــزان زیادی ویتامین E است بـلـکـه حـاوی میزان زیـادی اسـیـد چـرب است کـه بـه نــرم کــردن پوست کمک می کند.
حواستان به ناخن هایتان هم باشد
درست است که بخش زیادی از نگهداری ناخن ها مخصوصا برای خانم ها مربوط به حفظ زیبایی آنها می شود، اما سلامت آن اهمیت بیشتری دارد که در این مورد دیگر زن و مردم نمی شناسد. ناخن نقش زیادی در حفاظت از پوست سر انگشتان دارد و ناخن سالم چه بلند و چه کوتاه باید سطحی بدون شیار، برآمدگی، فرورفتگی و لکه های سفید داشته باشند. پس توجه کنید که این علائم ربطی به زیبایی ندارد و سلامت ناخن را نشان می دهد.
از ناخن هایتان به عنوان ابزار استفاده نکنید. کرم های جداگانه ای که حاوی کلسیم هستند، برای نوک انگشتان و ناخن ها وجود دارند که می توانید از آنها استفاده کنید. گوشه های ناخن یا خود ناخن را با دندان نجوید و بگذارید همیشه اندازه ای از ناخن روی دستتان باشد و آن را از ته و جایی که به گوشت زیر ناخن می رسد، کوتاه نکنید.
اگر به آرایشگاه می روید و یا خودتان ناخن ها را مانیکور می کنید به سلامت لوازم مانیکور توجه داشته باشید تا در برابر قارچ ها و عفونت های مسری، مصون بمانید. اگر ناخنتان به هر دلیلی شکافته یا زخم شد، حتما پوششی روی آن بگذارید و نگذارید آلودگی به زیر ناخن شما برسد. ممکن است زخم های اینگونه کوچک به نظر بیایند اما بسیار دردآور هستند و می توانند محل تجمع میکروب باشند.
لاک زدن به طور مداوم را از برنامه مانیکور کردن ناخن ها حذف کنید. اجازه دهید تا به ناخن ها کمی اکسیژن برسد. برای برطرف کردن کوتیکول های زبر و خشن شده اطراف ناخن ها چند راه حل ساده وجود دارد. زمانی که در حمام هستید، پوست اطراف ناخن ها نرم شده و بهترین موقعیت برای برداشتن سلول های سخت و مرده اطراف ناخن ها از طریق ساییدن آنها است. زیر ناخن ها را زود به زود تمیز کنید و سوهان کشیدن را ترک نکنید.
حداقل هفته ای یک بار با استفاده از یک اسکراب دست، پوست خشک و خشن دست ها را پاک کنید و ظاهری نرم و سالم به آنها بدهید. دست های خود را با آب ولرم مرطوب کنید و مقدار کمی از اسکراب را روی هر دو دست خود به صورت حرکات دایره ای ماساژ دهید. سپس آنها را با آب گرم بشویید و مرطوب کننده بزنید. اسکراب دست را می توانید از داروخانه ها و یا فروشگاه های لوازم بهداشتی خریداری کنید. اگر دوست داشته باشید می توانید با مخلوط کردن موادی که در آشپرخانه دارید اسکراب دستِ طبیعی خودتان را تهیه کنید. شکر و روغن زیتون را به اندازه های مساوی باهم مخلوط کنید و به عنوان اسکراب دست از آنها استفاده کنید. پوست دست های آقایان معمولا ضخیم، چرب و پرموتر است، بنابراین بهتر است کرم یا اسکرابی تهیه کنید که مخصوص پوست آقایان باشید. کرم های آقایان معمولا بافت غنی تری دارند و معطر نیست.
پوست دست ها هم درست مثل بقیه پوست بدن، نسبت به نور خورشید آسیب پذیر است. نور خورشید باعث ایجاد لکه های تیره روی پوست و چروک شدن دست ها می شود. برای محافظت از دستان خود از نور خورشید، هر روز از کرم ضدآفتاب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید. برای افرادی که به دلیل محیط کار و شرایط کاری زمان زیادی را در محیط باز و زیر آفتاب مستقیم هستند، استفاده از ضد آفتاب و تمدید آن در طول روز لازم است.
مشعل- هفته پاياني ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در نيم فصل نخست، همانقدر که براي تيم فوتبال نفت آبادان بخوبي به پايان رسيد، براي پارس جنوبي جم خوب نبود و با شکست به تعطيلات رفتند. در اين ميان، نفت مسجد سليمان، سومين نماينده نفتي ها در ليگ برتر با تساوي به کار خود پايان داد که با توجه به کسب اين نتيجه در بيرون از خانه، بايد گفت که هفته آخر براي آنها هم بخوبي تمام شد.
پارس جنوبي، ميان نمايندگان نفتي، بهترين نتيجه را گرفت و با کسب 19 امتياز رتبه ششم جدول را به خود اختصاص داد؛ البته تيم پارس جنوبي در اين فصل نوسان زيادي داشت؛ ولي در نهايت توانست جايگاه مناسبي براي خود در پايان نيم فصل نخست پيدا کند.
تيم فوتبال نفت آبادان که در ليگ برتر فوتبال ايران به سلطان تساوي ها معروف شده، دومين برد خود را در آخرين بازي فصل کسب کرد تا با پيروزي به تعطيلات برود. شاگردان سرجيو پرتغالي بعد از کسب دهمين تساوي موفق شدند در بازي آخر و در خانه، با پيروزي مقابل ساپيا، هم دومين پيروزي فصل را کسب کنند و هم اينکه در جدول رده بندي، صعود کرده و هم با 16 امتياز به کار خود در رتبه يازدهم پايان دهند.
هرچقدر که پارس جنوبي جم و نفت آبادان به لحاظ مديريت و کادرفني ثبات داشتند، در مقابل، سومين نماينده نفت که براي بار دوم به ليگ برتر صعود کرده بود، در هر دو بخش يعني مديريت و کادرفني با مشکلات عديده اي مواجه بود؛ استعفاي چند باره مدير عامل، تعويض و جا به جايي هيات مديره و برکناري سرمربي و جذب سرمربي جديد، همه و همه باعث شد تا نفت، ليگ را خوب شروع نکند و در انتهاي جدول قرار داشته باشد؛ اما بعد از آمدن عليرضا مرزبان به عنوان سرمربي جديد و نيز ثبات در هيات مديره، تيم نفت رفته رفته خودش را پيدا کرد و هم از انتهاي جدول بالا آمد و هم با قرار گرفتن در رتبه دوازدهم، رشد خوبي در جدول داشت.
نفت مسجد سليمان با چند برد پي در پي از قعر جدول جدا شد و سپس درآخرين بازي نيم فصل خود خارج از خانه و در اصفهان موفق شد تيم ذوب آهن را با ستاره هايش با نتيجه بدون گل متوقف کند تا با کسب يک امتياز حياتي، به تعطيلات نيم فصل برود.
نفت مسجد سليمان در پايان نيم فصل نخست ليگ برتر 15 امتيازي شد و در رتبه دوازدهم قرار گرفت.
نفتي ها با توجه به نتايجي که کسب کردند، به آينده و حضوري بهتر در ادامه ليگ برتر اميدوار شدند، بخصوص دوتيم نفت آبادان و نفت مسجد سليمان که فصل را زياد جالب شروع نکرده بودند.
مهمترین فعالیت های امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران از آغاز سال جاری تاکنون تشریح شد. طبق این بررسی از ابتدای امسال بیش از 700 دوره آموزشی و تمرینی در هر ماه با حضور 1215 نفر از کارکنان مناطق عملیاتی سیری، لاوان، بهرگان، خارگ، قشم و كیش برگزار شده است.این دوره هادر رشته های شنا، فوتبال، فوتسال، بسكتبال، والیبال، تنیس خاكی، تنیس روی میز، بدمینتون، دارت، فوتبال دستی، قایقرانی، بیلیارد، دوومیدانی، شطرنج، بدنسازی و دوچرخه سواری برای آقایان و رشته های ایروبیک، بدمینتون، شنا، بدنسازی، یوگا، پیلاتس، آمادگی جسمانی، كوهنوردی و تنیس خاكی برای بانوان بوده است.همچنین در این مدت، به مناسبت های مختلف از جمله هفته دفاع مقدس، آزادسازی خرمشهر، ماه مبارک رمضان و... مسابقات ورزشی در همه رشته ها بین بانوان و آقایان برگزار شده است.از دیگر فعالیت های امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران، برگزاری مدرسه ورزش فرزندان پسر در تابستان با حضور 40 نفر در چهار رشته ورزشی فوتبال، كشتی، پینگ پنگ و فوتبال دستی در ستاد تهران و 90 نفر در دو رشته ورزشی فوتبال و دوومیدانی در منطقه بهرگان بوده است.همچنین برگزاری جلسه مسئولان ورزش مناطق عملیاتی در ستاد تهران و منطقه عملیاتی خارگ، برگزاری تست های سلامت ورزشی در مناطق عملیاتی و تهران با حضور 400 نفر از آقایان و 60 نفر از بانوان در تهران، دفتر شیراز و منطقه كیش، راه اندازی سامانه امور ورزش و سیستم جامع ورزشی کارکنان و انبارداری، 87 مورد اعزام مربی به مناطق عملیاتی، 6 مورد اعزام تعمیركار دستگاه های بدنسازی به مناطق عملیاتی و ستاد تهران و 5 مورد اعزام كارشناس پیست دوومیدانی به مناطق عملیاتی از مهمترین فعالیت های امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران در 6 ماهه نخست سال جاری بوده است.
به مناسبت گرامیداشت هفته بسیج، یاد و خاطره شهدای غواص، یک دوره مسابقات فوتسال از سوی حوزه مقاومت شهید بهشتی ادارات کل استان گلستان با حضور 16 تیم ازتمام دستگاه های اجرایی استان برگزار شد.
در این دوره از مسابقات، تیم های حاضر در 4 گروه باهم رقابت کردند که درنهایت، پس انجام بازی های جذاب، نفرات راه یافته به مرحله پایانی مشخص شدند. در این مرحله، تیم شرکت گاز با برتری برتیم بانک ملی به فینال مسابقات راه یافت و حریف تیم اقتصاد و دارایی شد.
در مرحله فینال نیز پس از ارائه بازی درخور تحسین، تیم شرکت گاز توانست در کمال شایستگی با غلبه بر تیم اقتصاد و دارایی، مقام قهرمانی این دوره از مسابقات را از آن خود کند و تیم بانک ملی نیز در جایگاه سوم قرار گرفت.
در مراسم اختتامیه این بازی ها که با حضور مسئولان استان و شهرستان و همچنین بسیج ادارات کل استان برگزار شد، از تیم های برتر با اهدای لوح تقدیر و جام قهرمانی تجلیل به عمل آمد .
در همین زمینه مدیرعامل، فرمانده پایگاه بسیج شهید گرزین، روابط عمومی و هماهنگی امور ورزشی گازگلستان از تلاش های ارزنده مسئولان و اعضای تیم برای کسب این مقام ارزشمند و تکرار آن تقدیرکرد .
شایان ذکراست، تیم پایگاه بسیج گاز گلستان در مسابقات فوتسال بسیج ادارات کل استان که درتیرماه سال جاری به مناسبت گرامیداشت دهه کرامت و هفته حجاب و عفاف برگزار شده بود نیز توانست مقام قهرمانی را از آن خود کند.
تیم فوتسال شرکت گاز استان خراسان جنوبي با راه یابی به فینال مسابقات بسیج، به نایب قهرمانی این دوره از مسابقات دست یافت.
تیم فوتسال شرکت گاز در این مسابقات با برتری مقابل تیم های بانک کشاورزی، استانداری، زیر ساخت وراهداری و حمل و نقل به فینال راه یافت . فوتسالیست های شرکت گاز در مسابقه نهایی با وجود ارائه یک بازی خوب، در نهایت با شکست مقابل تیم بانک ملت، به مقام دوم این دوره از مسابقات رسیدند.
گفتنی است، این مسابقات به مناسبت گرامیداشت یادواره 2000 شهید خراسان جنوبی به مدت یک هفته و با حضور 14 تیم در سالن 15 آذر کانون بسیج بیرجند برگزار شد.
هفته سوم(فینال) مسابقات لیگ برتر وزنه برداری جوانان استان خوزستان، با برتری پولاد مردان جوان نفتی به پایان رسید. هفته پایانی مسابقات لیگ برترجوانان استان خوزستان در شهرستان امیدیه و به میزبانی باشگاه نفت و گاز آغاجاری برگزار شد.
در این هفته از مسابقات 8 تیم با هم به رقابت پرداختند که در پایان، باشگاه نفت و گاز آغاجاری میزبان این مسابقات با درخشش وزنه بردارانش توانست با کسب ۲۲۴۹ امتیاز به مقام قهرمانی لیگ جوانان استان در سال ۹۷ دست یابد.
پس از نفت و گاز آغاجاری، وزنه برداران باشگاه مناطق نفت خیز جنوب (اهواز) با کسب 2117 امتیاز با حضور در جایگاه دوم، نایب قهرمان این رقابت ها شد و هیات وزنه برداری شهرستان دزفول نیز با کسب ۲۰۲۴ امتیاز در جایگاه سوم قرار گرفت.
شایان ذکر است، وزنه برداران تیم باشگاه ملی حفاری اهواز هم با۱۴۰۵ امتیاز در مکان پنجم این رقابت ها قرار گرفت.
مشعل ورزش و نفت، دو نامی هستند که سال هاست در ورزش کشور با هم عجین شده اند و افتخارات زیادی را در عرصه داخلی و بین المللی کسب کرده اند.
شرکت ملی حفاری اهواز از جمله شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران است که سال هاست در ورزش، چه در بخش های همگانی و چه در بخش قهرمانی فعالیت می کند و به جرات می توان گفت در این زمینه از جمله شرکت های پیشتاز است. فوتبال، فوتسال، گلف و وزنه برداری از جمله رشته های ورزشی هستند که در این شرکت فعالیت دارند و بسیار افتخارآفرین هستند.
اگر بگوييم وزنه برداري در اين شرکت چشمگيرتر بوده، سخني گزافه نگفته ايم؛ چراکه هم ملي پوشان زيادي را به ورزش ايران معرفي کرده و هم در عرصه بين المللي بسيار موفق ظاهر شده و در قاره کهن، عناوين متعدد قهرماني را کسب کرده و از ستون هاي اصلي تيم ملي ايران در اين رشته ورزشي است.
شرکت ملي حفاري اهواز به طور رسمي از سال 1376 با حضور در مسابقات وزنه برداري قهرماني کشور نام خود را بر سر زبان ها انداخت و مي توان گفت از همين سال، فعاليت حرفه اي وزنه برداري در اين شرکت شروع شد.
سرمايه گذاري روي ورزشکاران بومي، به خصوص جوانان از اولويت هاي شرکت ملي حفاري است و همين موضوع باعث شد در سال هاي اوليه شکل گيري وزنه برداري در ملي حفاري، تيم جوانان از سال 1387 تا سال 1397 در رده سني جوانان، هشت عنوان قهرماني در سطح کشور کسب کند. سرمايه گذاري روي جوانان در اين باشگاه جواب داد و سرانجام بعد از تقريبا يک دهه از سال 89 تا 92 در 4 دوره پياپي قهرمان مطلق وزنه برداري باشگاه هاي ايران شدند. البته استارت قهرماني در سال 86 زده شد و تيم ملي حفاري با نايب قهرماني کار خود را شروع کرد؛ ولي همانطور که گفتيم با کسب تجربه بيشتر سرانجام در سال 89 طعم قهرماني را چشيد.وزنه برداران باشگاه ملي حفاري اهواز در سال هاي 95 و 96 موفق شدند نايب قهرمان ليگ شوند و در نهايت در بيست و يکمين سال حضور رسمي خود در وزنه برداري ايران، يعني در سال 97 هم نايب قهرمان ليگ شدند تا در نايب قهرماني هت تريک کرده باشند.
البته اين پايان درخشان حضور شرکت ملي حفاري ايران در عرصه وزنه برداري ايران نبود، چراکه وزنه برداران ملي حفاري در اين سال ها در عرصه بين المللي هم درخشيدند. باشگاه ملي حفاري اهواز در آسيا هم يکي از پرافتخارترين باشگاه هاي وزنه برداري به شمار مي آيد.
وزنه برداران تيم ملي حفاري اهواز 6 بار در مسابقات باشگاه هاي آسيا به عنوان نماينده ايران حضور داشتند که 5 مرتبه موفق شدند مقام قهرماني را کسب کنند و بر بام وزنه برداري آسيا بايستند و يک بار هم نايب قهرمان آسيا شدند.البته قهرماني و افتخارآفريني آنها در آسيا، فقط به تيم بزرگسالان محدود نمي شود؛ بلکه جوانان وزنه بردار ملي حفاري اهواز در آسيا هم خوش درخشيدند.وزنه برداران جوان ملي حفاري در سال 86 و در اولين دوره مسابقات وزنه برداري جوانان آسيا که در دمشق سوريه برگزار شد، به مقام قهرماني رسيدند و سپس در سال 87 در کره جنوبي نايب قهرمان شدند.
همچنين تيم وزنه برداري بزرگسالان ملي حفاري در مسابقات بين المللي در سال هاي 88 در ازبکستان و 92 و 95 در دوحه قطر به مقام قهرماني دست يافت تا کارنامه بسيار پررنگ تري پيدا کند.البته بايد اين را هم اضافه کنيم که درخشش باشگاه ملي حفاري اهواز فقط به قاره آسيا محدود نشد؛ چراکه وزنه برداران اين باشگاه در سال 93 در ازبکستان و در رقابت هاي آسيا–آفريقا صاحب عنوان قهرماني شدند. همانطور که گفتيم، وزنه برداران شرکت ملي حفاري اهواز امسال نيز نايب قهرماني ليگ برتر وزنه برداري بزرگسالان باشگاه هاي کشور را به خود اختصاص دادند و با کسب نايب قهرماني در مسابقات وزنه برداري بزرگسالان در سال جاري، سهميه حضور در مسابقات باشگاه هاي آسيا را نيز به دست آوردند.
رامهرمزی : در آسیا هم مقتدرانه ظاهر می شویم
سرمربي تيم وزنه برداري ملي حفاري اهواز عقيده دارد که اين باشگاه از پيشاگامان وزنه برداري در ايران و آسيا بوده و هست و کسب افتخارات متعدد بر درستي اين موضوع دلالت مي کند.
فرامرز رامهرمزي، سرمربي تيم وزنه برداري شرکت ملي حفاري ايران که تيمش امسال موفق شد به مقام نايب قهرماني دست پيدا کند، سطح برگزاري ليگ برتر وزنه برداري جوانان و بزرگسالان در اين فصل را بسيار مطلوب عنوان کرد و گفت: در اين دوره از مسابقات با 60 درصد از نيروهاي بومي شرکت کرديم که خوشبختانه در رده سني جوانان به مقام قهرماني و در رده سني بزرگسالان نايب قهرمان شديم و مطمئنا با توجه بيشتر از سوي مسئولان و دست درکاران، تيم وزنه برداري اين شرکت طي سال هاي آينده همچون گذشته حرف هاي زيادي براي گفتن خواهد داشت و ورزشکاران متعددي را به وزنه برداري کشور معرفي خواهد کرد.
او با اشاره به رشته پرمدال وزنه برداري گفت: از آنجا که رشته وزنه برداري به همراه کشتي، بيشترين مدال هاي المپيکي را براي کشورمان به همراه داشته است، مسئولان و دست درکاران مي توانند با اهتمام بيشتر به اين رشته، شانس کسب مدال در المپيک و رقابت هاي جهاني آتي را بيش از پيش افزايش دهند.
سرمربي تيم وزنه برداري ملي حفاري ايران همچنين با بيان اينکه هر وزنه بردار روزانه، 10 تن وزنه جابه جا مي کند و براي حضور مقتدرانه در ليگ برتر يک سال تمام، توان خود را به کار مي گيرد، گفت: اکنون پس از درخشش در مسابقات قهرماني کشور و کسب سهميه حضور در جام باشگاه هاي آسيا از مديرعامل ورزش دوست شرکت ملي حفاري انتظار داريم تا با حمايت از تيم وزنه برداري اين شرکت، شاهد حضور مقتدرانه در جام باشگاه هاي آسيا و افتخارآفريني دوباره براي کشورمان در سطح قاره کهن باشيم.
ملي حفاري بارها ثابت کرده که ظرفيت قهرماني در آسيا را دارد، بنابراين اگر کمي بيشتر حمايت شويم، باز هم مي توانيم پرچم نفت را به اهتزاز درآوريم.
رامهرمزي در ادامه با اشاره به سرمايه گذاري روي جوانان و فرزندان شرکتي و بومي گفت: در ميان فرزندان نفتي و بومي هاي استان، استعدادهاي زيادي وجود دارد که به اين رشته بسيار علاقه مند هستند، بنابراين بايد با سرمايه گذاري روي آنها خود را براي سال هاي آينده بيمه کنيم، همانطور که از ابتدا در باشگاه ملي حفاري به اين موضوع نگاه ويژه اي شده و بايد باز هم ادامه پيدا کند. خوشبختانه جواب اين سرمايه گذاري را در سال هاي گذشته گرفته ايم، بنابراين باز هم تاکيد مي کنم که اين قهرماني ها و موفقيت ها به خاطر بها دادن و سرمايه گذاري روي جوانان است.
خبر درگذشت بازيکن جوان تيم فوتبال صنعت نفت آبادان که بر اثر تصادف جانش را از دست داد، تلخ ترين خبر اين روزهاي فوتبال است.
بازيکني که براي رسانه ها معروف نبود؛ اما براي خانواده و دوستانش بي شک بهترين فوتباليست بالقوه صنعت نفت و ليگ برتر بود. محسن ميرزايي 19 ساله، مدافع چپ تيم اميدهاي نفت آبادان که از رده هاي نونهالان در اين باشگاه بازي کرده است.
روز 26 آذر، محسن ميرزايي با وجود مخالفت پدر و مادرش، به همراه دوست خود که مسئول پيست موتورسواري آبادان بود، با يک موتور سنگين هزار سي سي به موتورسواري مي رود که در يک سانحه، موتور پس از عبور با سرعت زياد از روي سرعت گير به هوا پرت مي شود و سپس با اتوبوس کنار خيابان تصادف مي کند که متاسفانه دوست موتورسوار او در صحنه تصادف و محسن ميرزايي بر اثر خونريزي در بيمارستان فوت مي کنند.
تيم هاي فوتبال پيشکسوتان نفت اهواز و اميديه در ديداري دوستانه و خيرخواهانه به ياد مرحوم شاهپور منصوري، فوتباليست ارزنده خوزستاني، در ورزشگاه نفت اهوازبه مصاف هم رفتندکه اين ديدار خيرخواهانه با نتيجه تساوي صفر بر صفر به پايان رسيد.
بازيکنان دو تيم همراه با مسئولان ورزش مناطق نفت خيز جنوب، قبل از آغاز بازي با قرائت فاتحه خاطره اين فوتباليست پيشکسوت را گرامي داشتند. اين ديدار با شور و هيجان بالايي برگزار شد و هر دو تيم به خاطر ارائه بازي زيبا، مورد تشويق تماشاچيان قرار گرفتند.
به مناسبت گراميداشت هفته بسيج، يک دوره مسابقه فوتسال و واليبال بين کارکنان بسيجي شرکت گازاستان گلستان برگزارشد.
در اين دوره از مسابقات که با هدف گراميداشت اين ايام و همچنين تقويت روحيه ورزشي، ايجاد نشاط و شادابي براي کارکنان در سالن ورزشي شهيد گرزين شرکت برگزار شد، در رشته فوتسال 8 تيم شرکت کردند که در پايان تيم ستاد (يک) باغلبه بر تيم اداره گاز علي آباد مقام اول را از آن خود کرد و تيم ستاد (2) به مقام سوم دست يافت.در رشته واليبال نيز 8 تيم حضور داشتند که در نهايت، تيم اداره گاز آق قلا توانست با ارائه يک بازي ديدني، حائز مقام اول شود و تيم هاي ستاد (يک) و اداره گاز گرگان (يک) به ترتيب دوم و سوم شدند. در مراسم اختتاميه اين بازي ها که مزنگي، فرمانده حوزه بسيج شهيد بهشتي ادارات کل استان گلستان نيز حضور داشت، رحيمي، مديرعامل گاز اين استان ضمن گراميداشت هفته بسيج با ابراز رضايت از استقبال و انجام منظم اين مسابقات، از متوليان برگزاري آن صميمانه تشکر کرد.
وي در ادامه افزود: خوشبختانه در اين مسابقات، تيم ها به صورت دوستانه و صميمي با هم رقابت کردند که بسيار حائز اهميت بوده و نقش برجسته اي در سلامت و شادابي کارکنان دارد.
گفتني است، در پايان اين مراسم با حضور مديرعامل شرکت گاز و فرمانده حوزه بسيج شهيد بهشتي ادارات کل استان گلستان، از تيم هاي برتر رشته هاي فوتسال و واليبال تجليل به عمل آمد.
مشعل: کشوري که در آن به مهرباني و صلح زندگي مي کنيم، در خود مردماني از اقوام مختلف را جاي داده است؛ مردماني که شايد از کيش و آيين عموم ايرانيان نباشند، اما دلشان همچون همه ما براي ايران مي تپد و با شادي و غم ما شاد و غمگين مي شوند. درباره مسيحيان ايران صحبت مي کنيم که اين روزها در آستانه عيدشان قرار گرفته اند و بخشي از اقليت هاي مذهبي به حساب مي آيند.جمعيت اصلي مسيحيان ايراني به دو بخش ارمني ها و آشوري ها تقسيم مي شوند که گراميداشت آئين هاي کريسمس آنها با هم تفاوت دارد.
بيشتر مسيحيان درست همانند ما ايراني ها که ابتداي فروردين را ابتداي سال مي دانيم و آن را جشن مي گيريم، ابتداي سال را اول ژانويه مي دانند و 25 دسامبر را به عنوان روز کريسمس يا تولد حضرت عيسي مسيح(ع) مي شناسند و آن را جشن مي گيرند، اما اين شرايط درباره مسيحيان ايران تفاوت دارد. بيشتر مسيحيان ايران شامل دو دسته اصلي ارامنه و آشوري ها مي شوند که جز در تهران در برخي از شهرهاي ايران همچون اصفهان و تبريز، اروميه و... نيز حضور دارند. آشوري ها مانند بيشتر مسيحيان دنيا، روز 25 دسامبر را سالروز تولد عيسي مسيح مي دانند و آن را گرامي مي دارند اما ارامنه ده روز ديرتر اين مراسم را دارند و 6 دسامبر را به عنوان روز تولد حضرت عيسي مسيح و روز کريسمس جشن مي گيرند و ما در اين متن به برخي از رسوم ارامنه مي پردازيم. در حقيقت ارامنه ايران پيرو کليساي شرقي گريگوري هستند و همراه با ديگر پيروان اين کليسا ها 6 ژانويه را به عنوان سالروز تولد عيسي مسيح جشن مي گيرند. با اين حال سال نوي ميلادي را در همان اول ژانويه يا 11 دي هر سال جشن مي گيرند. ارامنه ايران بخش اصلي مسيحيان کشور را تشکيل مي دهند و در استان هايي مختلفي همچون اصفهان و تبريز و تهران ساکنند و محله هايي را براي خودشان دارند که با حضور آنها گاه متفاوت شده است. محلاتي همچون شرق تهران که به خاطر حضور ارامنه فضايي متفاوت و آرام دارد و مخصوصا در اين روزها حال و هوايي شاد گرفته است و ساکنانش در جنب و جوش جشن ها هستند. «ده متري ارامنه» در خيابان خواجه نظام، محله زرکش، شهيد اسماعيل افشاري( پدرثاني)، شهيد سهيليان (شيرمرد جنوبي) شهيد غياثي پور(آبادان جنوبي) ميدان هاي 84،85،86و92 و ديگر محلات اين محدوده که در خانه هايي عموما قديمي زنديگ مي کنند. البته در محلات ديگري مانند شانزده متري اول و دوم، خيابان استاد حسن بنا و سه راه ارامنه مجيديه، خيابان هاي ميرزاي شيرازي، سنايي، قائم مقام فراهاني، هفت تير، استاد نجات اللهي( ويلا)، لارستان، خيابان آبان و حافظ شمالي، سبلان شمالي، خيابان نادري( ميرزا کوچک خان ) و ونک و ده ونک هم ارمني هاي تهران ساکن هستند. بسياري از مردم اقليت هاي ارمني را با شغل هايي که ثابت و معتمد مانده اند، مي شناسند. در تهراني که نگارنده بيشتر مي شناسد، قهوه فروشي ها و قنادي هايي همچون کافه قنادي «لرد» در ابتداي خيابان ويلا وجود دارد که سال ها مشتريانش ثابت مانده و همچنان پرطرفدارند. همچنين بسياري از مردم ارامنه را با مکانيکي هاي خوش دست و کاربلد مي شناسند و هنوز هم مکانيکي هاي ارامنه طرفداران خودش را دارد. ارامنه ايران در آيين هاي خود خوراکي هايي دارند که برخي از آنها معروفتر هستند، اما فکرش را مي کرديد که ارامنه ايران هم در شب کريسمس خود (6 ژانويه) درست مثل شب چهارشنبه سوري و شب سال نو ما ايراني ها، سبزي پلو با ماهي و کوکوسبزي بخورند؟ درست است. البته اين عادت را ارامنه ارمنستان ندارند و به نظر مي رسد در نتيجه تعاملات فرهنگي ايجاد شده باشد. ارامنه همچنين شيريني پزهاي خوش دستي هستند و شيريني هاي معروفي همچون «پيروک» و «نان گاتا» را خودشان مي پزند. «گاتا» ترکيبي از لايه هاي خميري فوق العاده ترد و خوشمزه است. پيروک يا «بِروک» هم نوعي شيريني مغزدار است که خمير آن شباهت زيادي به خمير انواع پاي دارد و در مغز آن هم انواع مارمالاد را قرار مي دهند و بسيار لذيذ است. در عين حال همانند بسياري از رسم هاي مسيحيان در اين ايام سال بسياري از شکلات ها و شيريني ها با تصوير يا شمائل بابانوئل پخته و آماده مي شوند. اگر اين روزها سري به خيابان هايي که ارامنه شهرتان در آنجا سکونت دارند بزنيد اين فضاي شادي و حال و هواي عيد را احساس مي کنيد. اين روزها پياده رو خيابان قائم مقام فراهاني و ويترين مغازه هاي اين راسته شهري در تهران پر از کاج هاي تزئين شده مصنوعي و طبيعي است و عطر کاج همراه با بوي عطرهايي که به فروش مي رسند، در فضا مي پيچد و مردم در اين شلوغي در تردد و خريد هستند. در محلات ارامنه هم هر خانه اي به نحوي اين حال و هوا را بروز مي دهد؛ يا حلقه اي سبز از کاج همراه با توپهاي رنگي به در و پنجره مي آويزد، يا عروسک بابانوئل را از ديوار و پنجره بيرون مي آورد يا ريسه اي رنگي روشن مي کند.
مغازه ها هم پوستر جشنها و کنسرتها در تهران و ارمنستان را پشت شيشه ها چسبانده اند. کليساهاي قديمي و فعال شهرها هم آماده حضور مهمانانشان و شب سال نو و روز تولد حضرت عيسي مسيح مي شوند و اين آمادگي خودش حال و هوايي ديدني دارد. بسياري از اين کليساها مختص حضور ارامنه نيستند و هموطنان ايراني هم مي توانند در اين مراسم حضور داشته باشند و اين همراهي مي تواند بسيار شادي بخش باشد.
با همکاري شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد و اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان سرخس، پانزدهمين نمايشگاه کتاب سال سرخس با حضور قائم مقام اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوي، امام جمعه شهرستان، مديران ارشد پالايشگاه و جمعي از مسئولان شهرستان در محل نمايشگاه دائمي شهرک گاز شهيد مهاجر آغاز به کار کرد.
ابوالفضل نعمتي، رئيس روابط عمومي پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد درباره اين نمايشگاه مي گويد: امسال طبق سال هاي گذشته شاهد برگزاري بزرگترين رويداد فرهنگي استان پس از برگزاري نمايشگاه کتاب مشهد در شهرستان مرزي سرخس هستيم و خوشبختانه تداوم برگزاري اين نمايشگاه هر سال با استقبال پرشور مردم همراه شده است.شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در کنار ماموريت سازماني خود (توليد گاز طبيعي) توجه ويژه اي به مسئوليت هاي اجتماعي و ذي نفعان دارد و اعتقاد داريم که تامين زيرساخت هاي فرهنگي، نقش بسزايي در سلامت جامعه و کاهش آسيب هاي اجتماعي دارد.برگزاري نمايشگاه کتاب سال سرخس تأثير مثبتي بر ارتقاي شاخصه هاي فرهنگي اين شهرستان دارد.امسال براي نخستين بار و با همکاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، بن تخفيف خريد کتب براي استفاده عموم شهروندان سرخسي از اين نمايشگاه در نظر گرفته شد.اين نمايشگاه از روز يازدهم آذرماه و به مدت 10 روز صبح ها از ساعت 9 تا 12 و بعداز ظهرها 16 تا 22 در محل نمايشگاه هاي دائمي شهرک گاز شهيد مهاجر سرخس داير شد.در پانزدهمين نمايشگاه کتاب سال سرخس، چهار هزار و 500 عنوان کتاب در دسترس علاقه مندان قرار گرفت و عموم علاقه مندان مي توانستند از تخفيف 50 درصدي بهره مند شوند.اين نمايشگاه براي اولين بار در جدول ساليانه نمايشگاهي کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ثبت شد.
پس از برگزاري نمايشگاه کتاب، در آييني با حضور قائم مقام اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوي و جمعي از مديران شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد، اولين کافه کتاب در مجتمع مسکوني شهرک گاز شهيد مهاجر سرخس به بهره برداري رسيد. رئيس روابط عمومي اين شرکت در اين خصوص گفت: امروزه با وجود گسترش نفوذ و اثرگذاري فناوري هاي نوين ارتباطي، توسعه فرهنگي هر کشوري در گرو اهميت دادن به کتاب و افزايش نرخ سرانه کتابخواني است و کتاب جايگاه مهمي در سبد فرهنگي جوامع ايفا مي کند. با نظر مثبت مديريت محترم عامل و شوراي فرهنگي پالايشگاه، به منظور گسترش و ايجاد جاذبه در محيط هاي کتابخواني و مطالعاتي پروژه کافه کتاب با هدف جذب اهالي فرهنگ و ادب به ويژه جوانان و خانواده ها و تلطيف فضاي مطالعه در مجموعه رفاهي کارکنان شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد با اعتبار افزون بر دو ميليارد و 500 ميليون ريال به بهره برداري رسيد.اين کافه کتاب معادل 300 متر مربع مساحت دارد.کتاب هاي موجود در اين کافه کتاب در حوزه هاي زبان و ادبيات فارسي، علوم اجتماعي، ديني، تاريخ، جغرافيا، رمان هاي تاريخي، روانشناسي، کامپيوتر، هنر، اطلاعات علمي نوجوانان، کمک درسي، فني و مهندسي است که علاقه مندان مي توانند با مراجعه به اين کافه، از کتاب هاي موجود استفاده کنند.
معاون فرهنگي و مطبوعاتي اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوي از پروژه هاي فرهنگي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد، به منظور حمايت از اصحاب حوزه فرهنگ و ادب شهرستان سرخس در مجتمع مسکوني شهيد مهاجر بازديد کرد.افشين تحفه گر در اين خصوص گفت: استان خراسان رضوي قدمت ديرينه اي در حوزه فرهنگ و هنر دارد و امروز شاهد آثار هنرمندان در بخش هاي مختلف شامل هنرهاي نمايشي، آموزش عکاسي، شعر و ادب هستيم.خوشبختانه در حوزه هاي مختلف فرهنگي، هنري فرصت و بسترهاي خوبي براي رشد و بالندگي حوزه هنر در شهر سرخس وجود دارد و مديران شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد توجه ويژه اي به اين حوزه دارند.علاقه مندي جدي از سوي مديران اين مجتمع گازي نسبت به حوزه فرهنگ و هنر در سطح شهرستان سرخس وجود دارد و امروز شاهد برپايي نمايشگاه عکس، برگزاري پانزدهمين نمايشگاه کتاب، افتتاح کافه کتاب هستيم.خوشبختانه با همت مديران پالايشگاه شاهد راه اندازي نخستين کافه کتاب شهرستان سرخس به هدف توسعه فرهنگ کتابخواني در سطح جامعه هستيم تا مردم بتوانند از چنين فضاهاي فرهنگي استفاده کنند. ما به عنوان نماينده اداره کل ارشاد خراسان رضوي آماده هرگونه همکاري با ادارات شهرستان در زمينه هاي فرهنگي و هنري هستيم.
ناگهان
عشق
آفتاب وار
نقاب برافکند
و بام و در
به صوتِ تجلي
درآکند،
شعشعه آذرخش وار
فروکاست
و انسان
برخاست
احمد شاملو
علي زند وکيلي خواننده و نوازنده خوش صدايي است که بيشتر در موسيقي کلاسيک کار کرد، اما در فضاي موسيقي پاي هم جايگاه خودش را دارد. او براي چند تيتراژ تلوزيوني هم خوانده و بخشي از معروفيت خود را از اين طريق به دست آورده است. تيتراژ مجموعه هاي دزد و پليس، پژمان و شاهگوش و زير پاي مادر از جمله اين کارهاي شنيدني است. او در زمستان 1392 آلبومي را تحت عنوان عبور از مه در ژانر سنتي با اشعاري از حافظ، زهرا پناهي، حسين منزوي و وحشي بافقي در 14 قطعه منتشر کرد.
«آذر» فيلمي به کارگرداني محمد حمزه اي، نويسندگي احسان بيگلري و تهيه کنندگي و بازي نيکي کريمي است که در سال 95 آماده و در سال 96 اکران شد. نيکي کريمي، حميدرضا آذرنگ، هستي مهدوي فر، ليلا زارع، پژمان جمشيدي و هومن سيدي از جمله بازيگران اين فيلم هستند. امير و آذر خانه پدري امير را براي راه اندازي رستورانشان با شراکت پسرعموي امير مي فروشند و کار خوب پيش مي روند تا اينکه ماجرا به مرحله اي سخت براي امير و آذر مي رسد. اين فيلم هم اکنون در شبکه سينماي خانگي در دسترس است.
اين برنامه مي تواند دسته بندي و برنامه ريزي مباحث و پروژه هاي کوتاه و بلند مدت و حتي تا يک سال را انجام دهد. مهم نيست برنامه شما ابتدايي يا فشرده باشد. اين برنامه جزييات اين اطلاعات و برنامه ها را به شما يادآوري مي کند. اين اپليکيشن مي تواند براحتي کلاس ها را مديريت، اعلام و اتفاقات مهم را يادآوري مي کند. همچنين قادر است به صورت اتوماتيک در زمان کلاس، گوشي تان را روي حالت بي صدا قرار دهد. مدل هايي از اين برنامه قابليت تنظيم زبان هم دارند.
گوگل درايو، يکي از کامل ترين و جامع ترين ابزارهاي مديريت و سازماندهي فايل ها در کلاس و محل کار است. مانند ديگر ابزارها، اين اپليکيشن گوگل هم به شما فضاي ابر گونه ارائه مي دهد؛ اما در کنار آن امکان ساخت فايل حاوي تکست، مقاله و ارائه هاي دانشگاهي از طريق ابزارهاي درون برنامه را نيز مي دهد. اين سرويس شامل افزوده هاي گوگل داکس، گوگل شيتس و گوگل اسلايدز به همراه سري برنامه هاي اداري است که به کاربر توانايي ويرايش انواع فايل هاي سرور گوگل، از جمله اسناد کتبي، صفحه گسترده ها، اسلايدها، نقاشي ها و . . . را مي دهد. از جمله ويژگي هاي گوگل درايو، سينک (هماهنگ) بودن آن با سرويس هاي ديگر از جمله گوگل پلاس، گوگل مپس، کلاس روم، جي ميل، پيکاسا و... است.
Cal، تقويمي رايگان، ساده و هوشمند با طراحي زيباست که با تقويم گوگل هماهنگ مي شود. برنامه ريزي روزانه، به خاطر سپردن تولد دوستان و رويداد هاي مهم و پيدا کردن رستوران هاي نزديک با Cal آسان مي شود. براي هر روز، هر هفته و هر ماه خود برنامه ريزي کنيد. علاوه بر اينها، اپليکيشن Cal قابليت همگام سازي با اپليکيشن معروف Any. Do را نيز دارد. با اين کار مي توانيد تمام برنامه ريزي ها و فعاليت هاي تان را يک جا مشاهده کنيد.
داستان عکس: اسحاق جهانگيري ، معاون اول رئيس جمهوري دوشنبه 19 آذرماه ، به منظور بازديد و افتتاح چند طرح و پروژه مهم صنعتي، اقتصادي و عمراني وارد استان هرمزگان شد. يکي از اين مناطق شهرستان حاجي آباد و منطقه محروم کوهشاه احمدي بود که از قضا بخشي از اقوام معاون اول رئيس جمهور هم از اهالي آن بودند. در ميان مردمي که براي استقبال آمده بودند ، خاله اسحاق جهانگيري هم حضور داشت و او را در آغوش گرفت. اين تصوير در روزهاي گذشته در شبکه هاي اجتماعي بازنشر بالايي داشت.
مشعل- داستان هاي ايراني و خارجي زيادي وجود دارد که کودکان دهه هاي مختلف حتما آن را شنيده اند و بعدها براي فرزندان شان هم گفته اند يا کتابش را براي شان خوانده اند. ماه پيشاني، شنل قرمزي، هزار گيسو، شنگول و منگول، چوپان دروغگو يا شازده کوچولو ؛ داستان هايي که از بچگي تا بزرگسالي با کودک مي ماند و چه بسيار بزرگسالاني که هنوز با همين داستان ها زندگي مي کنند و خاطرات شيرين دارند. در اين ميان، شازده کوچولو جزو داستان هايي بين المللي است که کودکاني در سراسر دنيا احتمالا آن را شنيده اند و هنوز هم اين داستان کم حجم، جزو پرفروش ترين ها در ايران و جهان است. داستاني ساده و کودکانه که پيام هايي دلنشين و آموزنده براي کودکان و البته بزرگسالان دارد.
داستان معروف شازده کوچولو، بر اساس اتفاقي واقعي رخ داده که سنت اگزوپري به آن پر و بالي تخيلي داده و به داستاني تبديل کرده که براي همگان خواندني و الهام بخش شده است. هواپيماي ائو در صحراي بزرگ آفريقا دچار نقص فني مي شود و به ناچار فرود مي آيد و مدتي در آنجا باقي مي ماند تا نجات پيدا کند؛ اما در داستان خيالي، خلبان که خود اوست، به طور اتفاقي با پسرکي کوچک و عجيب آشنا مي شود. پسرک مي گويد از اخترکي دوردست براي اولين بار و اتفاقي به زمين آمده و بعد داستانش تا رسيدن به زمين را تعريف مي کند؛ اينکه براي رسيدن به زمين از چند اخترک عجيب گذشته و داستان ساکنانش را مي گويد و بعد به داستان چيزهايي که روي زمين ديده، مي رسد. او درباره گل ها و قطار و روباهي که در مسيرش ديده و با آنها صحبت کرده، حرف مي زند و بعد به خلبان مي گويد که تنها دوست او گلي بوده که در اخترکش تنها گذاشته و به زمين آمده و حالا دلتنگ و نگران گلش است. پسرک و خلبان از تشنگي به دنبال آب مي روند و بعد خلبان متوجه مي شود که شازده کوچولو به دنبال راهي خطرناک براي برگشتن به اخترک خود است و ...
در اين داستان کوتاه که تاکنون ترجمه هاي مختلفي داشته و حتي احمد شاملو و جمعي از هنرمندان قديمي دوبله، با صدايي گيرا اين داستان را به صورت صوتي روايت کرده اند، جملاتي تاثير گذار آمده است که مي تواند نگاه همه انسان ها را به نوع زندگي و تعاملات و دوست داشتن يکديگر تغيير دهد. نويسنده با کمک گرفتن از مثا ل هايي ساده، دنياي خسته کننده و پيچيده آدم بزرگ ها را با دنياي ساده و بدون تکلف بچه ها مقايسه مي کند و از مخاطب مي خواهد تا مي تواند در دنياي ساده و مهربان بچه ها بماند. در اين داستان، شازده کوچولو با استفاده از نماد شخصيت هاي داستاني همچون حاکمان، اخترک هايي ديده که درباره خصوصيات اخلاقي و رفتاري آدم ها حرف مي زند؛ آدم هايي که مي خواهند با منطقي اشتباه بر تمام دنيا تسلط داشته باشند، آدم هايي خودپسند و مغرور، آدم هايي که هدفي در زندگي ندارند و دچار تکرار شده اند، آدم هايي که پول پرست هستند يا آدم هايي که زندگي خود را فداي ديگران مي کنند. شازده کوچولو در اين داستان، آنگونه درباره گلش حرف مي زند که مخاطب مي تواند هر کسي را که در زندگي دوست دارد، جاي گل بگذارد و هم ذات پنداري کند و ياد بگيرد که چگونه بايد گلش را دوست بدارد و از آن مراقبت کند. در جايي از داستان و در گفت وگوي کوتاه شازده کوچولو با يک روباه نويسنده، به مخاطب مي گويد که چگونه اهلي شدن مي تواند دوستي، محبت و عشق بين آدم ها را ايجاد کند و آدم ها معني وابستگي را ياد بگيرند.
شازده کوچولو، يکي از داستان ها و کتاب هايي است که هنوز هم بسياري از نوجوانان و جوانان در کنار هديه هايي که به هم مي دهند، جاي دارد و اين داستان کوتاه، اما تاثيرگذار و جمله هاي آن در ديالوگ هاي روزانه و فيلم ها و سريال ها تکرار مي شود. اگر تا امروز کوچولو را نخوانده يا نشنيده ايد، به اين فکر کنيد که چطور يک داستان کوتاه مي تواند دهه ها بين مردم دنيا در نسل هاي مختلف چرخيده باشد و هنوز هم جزو چند کتاب پر فروش دنيا باشد و شما آن را نخوانده باشيد و داستان ساده دوست داشتن را ندانيد!
بخش هايي از اين داستان کوتاه و معروف که شايد شنيده يا خوانده باشيد:
«... شهريار کوچولو گفت: نَه، پىِ دوست مى گردم. اهلى کردن يعنى چى؟
روباه گفت: يک چيزى است که پاک فراموش شده. معنايش ايجاد علاقه کردن است.
– ايجاد علاقه کردن؟
روباه گفت: معلوم است. تو الان واسه من يک پسر بچه اى مثل صد هزار پسر بچه ديگر. نه من هيچ احتياجى به تو دارم نه تو هيچ احتياجى به من. من هم واسه تو يک روباهم مثل صد هزار روباه ديگر؛ اما اگر منو اهلى کردى، هر دوتامان به هم احتياج پيدا مى کنيم. تو واسه من ميان همه عالم، موجود يگانه اى مى شوى من واسه تو.
شهريار کوچولو گفت: کم کم دارد دستگيرم مى شود. يک گلى هست که گمانم مرا اهلى کرده باشد...»
«...روباه گفت: خدانگه دار!… و اما رازى که گفتم خيلى ساده است:
جز با دل هيچى را چنان که بايد، نمى شود ديد. نهاد و گوهر را چشمِ سَر نمى بيند.
شهريار کوچولو براى آن که يادش بماند تکرار کرد: نهاد و گوهر را چشمِ سَر نمى بيند.
– ارزش گل تو به قدرِ عمرى است که به پاش صرف کرده اى.
شهريار کوچولو براى آن که يادش بماند تکرار کرد: به قدر عمرى است که به پاش صرف کرده ام.
روباه گفت: انسان ها اين حقيقت را فراموش کرده اند؛ اما تو نبايد فراموشش کنى. تو تا زنده اى، نسبت به چيزى که اهلى کرده اى، مسئولى. تو مسئول گُلِتى…
شهريار کوچولو براى آن که يادش بماند، تکرار کرد: من مسئول گُلمَم...»
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات