ایران به مقدار موردنیاز نفت فروخته و به درآمدهای آن دست یافته است
افتتاح طرح گازرسانی به بیمارستان تامین اجتماعی زاهدان
گذر از سختی ها با طعم شیرین گاز
همنشینی بزرگان صنعت پتروشیمی در آغاز راهی نو
تامین انرژی با سلو ل های خورشیدی
همکاری با موسسههای خارجی افزایش مییابد
افتتاح 100 طرح گازرسانی روستایی
توان داخلی و فناوریهای نو، رکن اصلی بهرهوری
دو قدم مانده تا افتتاح «موزه كارآموزان آبادان»
راگبی مادر رشتههای سرعتی قدرتی و فکری است
پالایش نخستین شکست حفاری را رقم زد
یک جستوجوی ساده قبل از رفتن به سینما
معاون اول رئيس جمهوري گفت: آمريکا در تلاش است تا مهم ترين منبع درآمدي کشور يعني فروش نفت ايران را متوقف کند، اما خوشبختانه تاکنون توانسته ايم به مقدار موردنياز نفت بفروشيم و به منابع مالي آن دست يابيم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري، روز شنبه (15 دي ماه) در ديدار با مديران شرکت هاي مرتبط با کشتيراني با بيان اينکه برنامه دشمنان ما شناسايي و تحريم گلوگاه هاي اصلي اقتصاد کشور است تا از اين طريق زندگي و معيشت مردم را در فشار و تنگنا قرار دهند، گفت: مهم ترين هدف گذاري آمريکايي ها اين است که جريان واردات کالا به کشور اعم از مواد اوليه توليد و کالاهاي اساسي مورد نياز مردم با مشکل روبه رو شود. وي افزود: در اين شرايط و در دوره تحريم، کشتيراني جمهوري اسلامي ايران به عنوان يکي از بخش هاي مهم اقتصاد کشور، بار سنگيني بر دوش دارد و در شرايطي که شرکت هاي کشتيراني خارجي به دليل تحريم، همکاري خود را با ايران قطع کرده اند، مسئوليت و بار مضاعفي بر دوش شرکت هاي داخلي قرار دارد تا روند واردات و صادرات کالا به دليل محدوديت در بخش حمل ونقل متوقف نشود.
معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: آمريکا در تلاش است تا مهم ترين منبع درآمدي کشور يعني فروش نفت ايران را متوقف کند و به تصور خودشان مي خواستند مقدار فروش نفت ايران را به صفر برسانند که به فضل الهي موفق نشدند. جهانگيري تصريح کرد: مقدار صادرات غيرنفتي کشور به اندازه اي است که با درآمدهاي حاصل از آن، مي توان کشور را اداره کرد.
وزير امور خارجه گفت: ايران همواره تامين کننده مطمئن نفت براي هند بوده است و خواهد بود.
به گزارش ايرنا، محمدجواد ظريف، عصر روز دوشنبه (17 دي ماه) در فرودگاه دهلي نو درباره سفر سه روزه خود به هند گفت: تصميم گرفتيم از اين فرصت استفاده کنيم و همراه با هيئت بزرگ اقتصادي به ويژه از بخش خصوصي و هيئت سياسي و اقتصادي دولتي با مقام هاي مختلف هندي ديدار داشته باشيم.
وي با بيان اينکه روابط ايران با هند حتي پس از تحريم روابط خوبي است، افزود: يک توافق خوب بانکي با هندي ها داريم که پاييز امسال و پس از تحريم ها امضا شده است و اين توافق اين امکان را براي کشور فراهم مي کند که صادرات و واردات و ديگر نيازهاي مالي را از اين مسير تامين کند.
وزير امور خارجه تصريح کرد: حضور بسيار پررنگ بخش خصوصي در اين سفر نشان دهنده علاقه بخش خصوصي به استفاده از اين فرصت در شرايط تحريم هاي ظالمانه براي توسعه روابط است.
وي ادامه داد: زمينه هاي زيادي براي گسترش روابط دوجانبه ايران و هند وجود دارد که يکي از اين حوزه ها چابهار است. هندي ها به حضور در چابهار و در زيرساخت هاي ترانزيتي ايران علاقه مند هستند.
ظريف گفت: از آنجا که من و وزير خارجه هند رئيس کميسيون مشترک اقتصادي دو کشور نيز هستيم، در ملاقات با وي اين فرصت فراهم مي شود که در زمينه صادرات نفت گفت وگو کنيم.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تصويب کليات لايحه بودجه سال 98 کل کشور در بخش انرژي، در اين کميسيون خبر داد. حسين اميري خامکاني با اشاره به نشست عصر روز يکشنبه (16 دي ماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: در اين نشست کليات، بندها و تبصره هاي مرتبط با حوزه انرژي لايحه بودجه سال 98 کل کشور در کميسيون انرژي تصويب شد. وي افزود: در اين جلسه مقر شد هياتي متشکل از اعضاي منتخب از کميسيون انرژي در کميسيون تلفيق و روساي کميته هاي کميسيون انرژي، پيشنهادهاي خود را بررسي و آنها را اولويت بندي کنند. نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه جزييات لايحه بودجه و پيشنهادهاي نمايندگان در حوزه انرژي تا پايان هفته بررسي، اصلاح و تغيير داده مي شود، تصريح کرد: پس از تصويب اين بخش ها نظر نهايي نمايندگان کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي هفته آينده به کميسيون تلفيق بودجه سال 98 ارجاع مي شود.
عضو کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي گفت: در لايحه بودجه سال 98 براي قير رايگان 6 هزار ميليارد تومان و براي گازرساني به روستاهاي محروم 1500 ميليارد تومان بودجه اختصاص داده شده است. عبدالکريم حسين زاده با تاکيد بر اينکه کليات، بندها و تبصره هاي مرتبط با بخش عمراني کشور در کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي به تصويب رسيده است، گفت: تبصره يک بند (د) لايحه بودجه مربوط به گازرساني از محل چهارده و نيم درصد سهم وزارت نفت براي گازرساني به روستاهاي محروم از جمله روستاهاي استان سيستان و بلوچستان با پيشنهاد اختصاص بودجه 1500 ميليارد تومان به اين مهم به تصويب کميسيون عمران رسيد. اين عضو کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه بقيه تبصره ها و بندهاي مرتبط با کميسيون انرژي نيز تا پايان هفته بررسي خواهند شد، افزود: تبصره 19 مربوط به واگذاري پروژه هاي عمراني نيز به عنوان يکي از مباحث مهم در لايحه بودجه به زودي درباره آن بحث و بررسي مي شود و در صورت لزوم اصلاح خواهد شد.
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي گفت: قابل مشاهده است که مسير پيشرفت و توسعه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي هيچگاه متوقف نخواهد شد و مجلس نيز از توسعه هرچه بيشتر اين صنعت حمايت خواهد کرد.
عزت الله يوسفيان ملا با تاکيد بر اينکه برنامه توسعه اي صنعت نفت ايران در هر شرايطي ادامه خواهد يافت، گفت: ما تحريم را پشت سر گذاشته ايم و با برنامه ريزي دقيق مقابل تهديدها و تحريم هاي ترامپ مي ايستيم.
وي افزود: توسعه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي بايد در اولويت طرح هاي توسعه اي قرار گيرد و در اين مسير بخش خصوصي نيز مي تواند بيش از گذشته نقش آفرين باشد. اين عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه مجلس از طرح هاي توسعه اي صنعت نفت حمايت مي کند، تصريح کرد: قابل مشاهده است که مسير پيشرفت صنعت نفت کشور و توليد و صادرات، حتي در دوره تحريم نيز متوقف نخواهد شد. يوسفيان ملا عنوان کرد: تحريم ها ممکن است مشکلاتي بر سر راه توسعه ايجاد کند، اما ما به خوبي از چنين گذرگاه هايي عبور خواهيم کرد، کما اينکه به صفر رساندن صادرات نفت ايران نيز هيچگاه عملي نشده و در آينده نيز نخواهد شد.
شهباز حسن پوربيگلري، عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي نيز به نشست عصر ديروز کميسيون متبوع خود اشاره کرد و گفت: در اين نشست موضوع درآمدهاي نفتي و ارزي با حضور مسئولان سازمان برنامه و بودجه کشور بررسي شد.
وي ادامه داد: اعداد و ارقام پيش بيني درآمدهاي نفتي براي سال آينده به نحوي است که بايد محرمانه بماند و نمي توان جزييات بيشتري از آن ارائه کرد، اما تصميم هاي گرفته شده براي درآمدهاي نفتي و ارزي از اهميت ويژه و مهمي براي کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات و کميسيون تلفيق بودجه مجلس برخوردار است.
بورس انرژي ايران، ميزبان عرضه بيش از 15هزار تن ميعانات گازي است. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز دوشنبه (17 دي ماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل، نفتاي سنگين تصفيه نشده، بلندينگ نفتا حلال 410 و حلال 404 پالايش نفت شيراز، حلال 402، 502 و 503 پتروشيمي بيستون، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام و نيتروژن پتروشيمي مبين است. همچنين روز يکشنبه (16 دي ماه) کالاهاي آيزوريسايکل و حلال 402 پالايش نفت تهران در رينگ داخلي بازار فيزيکي عرضه شدند. در اين روز بيش از 2،530 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 99 ميليارد و 375 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
دبيرکل انجمن کارفرمايان صنعت پتروشيمي گفت: پتروشيمي ها به همه تعهدهاي خود براي عرضه ارز صادراتي عمل کرده اند، به گونه اي که از ابتداي امسال تا پايان هفته گذشته (14 دي ماه) 6 ميليارد و 650 ميليون دلار ارز از سوي پتروشيمي ها به چرخه اقتصادي کشور عرضه شد.
به گزارش ايرنا، احمد مهدوي ابهري با تشريح جزئيات عرضه ارز حاصل از صادرات پتروشيمي در چرخه اقتصاد کشور افزود: از مبلغ 6 ميليارد و 650 ميليون دلار عرضه شده، حدود 650 ميليون دلار مربوط به پيش از راه اندازي سامانه نيما و 6 ميليارد دلار نيز پس از راه اندازي سامانه نيما بوده است.
وي افزود: پيش بيني شده که پتروشيمي ها در سال 97 حدود 12 ميليارد دلار صادرات داشته باشند که تاکنون حدود 8,1 ميليارد دلار آن انجام شده است.
دبيرکل انجمن کارفرمايان صنعت پتروشيمي اظهار کرد: صنعت پتروشيمي از صادرات انجام شده، تاکنون 6 ميليارد و 650 ميليون دلار را به چرخه اقتصاد کشور تزريق کرده و حدود 1,5 ميليارد دلار نيز براي خريد و وارد کردن تجهيزات، کاتاليست ها و کالاهاي مورد نياز هزينه شده است.
مهدوي ادامه داد: تا پايان امسال، 4 ميليارد دلار ديگر صادرات پتروشيمي انجام خواهد شد که طبق تعهدها، ارز حاصل از آن به چرخه اقتصاد وارد مي شود.
دبيرکل انجمن کارفرمايان صنعت پتروشيمي تصريح کرد: رئيس کل بانک مرکزي نيز در گفته هاي خود، عمل کردن پتروشيمي ها به تعهدها در عرضه ارز صادراتي را تاييد کرده است.
مهدوي گفت: وزير نفت نيز بر روند صادرات پتروشيمي و عرضه ارز آنها در سامانه ارزي نيما نظارت دارد.
راهبرد اوپک در کاهش توليد نفت، حتي با وجود افت اخير در قيمت ها، براي اعضاي اين سازمان موفقيت آميز خواهد بود. به گزارش شبکه بلومبرگ، با توجه به افت قيمت نفت در ماه هاي پاياني سال 2018 ميلادي ممکن است به نظر برسد که راهبرد سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) براي تثبيت بازار نفت ناکام بوده است، اما در مهم ترين زمينه براي اعضاي اوپک، يعني درآمدهاي نفتي، اين راهبرد موفقيت آميز بوده است. قيمت نفت اکنون به همان حدود 50 تا 60 دلار در زمان آغاز توافق جهاني کاهش توليد نفت در سال 2017 ميلادي بازگشته است، زيرا توليد بي سابقه نفت در آمريکا و ضعف تقاضاي نفت، تلاش هاي اوپک را تا حدي خنثي مي کنند. اين سطح پايين تر از ميزاني است که بيشتر اعضاي اوپک براي تأمين بودجه خود به آن نياز دارند. براساس محاسبات بلومبرگ، ارزش اسمي توليد اوپک، بر اساس ميانگين قيمت سبد نفتي اوپک، در سال 2018 ميلادي با 33 درصد افزايش به 826 ميليارد دلار رسيد، زيرا کاهش توليد اوپک و متحدانش، ميانگين قيمت نفت را بالا برد. البته رقم واقعي درآمد، براساس ميزان نفت صادر شده و نه نفت توليد شده، کمتر از اين مبلغ اسمي خواهد بود. مشخص نيست که اين موفقيت در سال 2019 ميلادي ادامه مي يابد يا نه. قيمت ها در آغاز اين سال پرنوسان بوده اند. اگر سقوط قيمت نفت ادامه يابد، ممکن است اوپک باز هم توليد خود را کاهش دهد. اين احتمال نيز وجود دارد که همانند سال هاي 2015 و 2016 ميلادي، اوپک دوباره با حداکثر ظرفيت به توليد نفت بپردازد.
با اين همه، به نظر مي رسد بهترين رويه براي اوپک، پيگيري روند کنوني است. حتي اگر قيمت ها از سطح کنوني بالاتر نروند و اوپک در همه سال 2019 ميلادي کاهش توليد خود را ادامه دهد، درآمد اين سازمان بيش از دوره هاي پيشين خواهد بود.
گفت وگوهاي بازرگاني آمريکا و چين از يک سو و کاهش توليد نفت اوپک از سوي ديگر، سبب شد قيمت نفت در معاملات روز دوشنبه (17 دي ماه) افزايش يابد. به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، قيمت نفت امروز بيش از يک درصد افزايش يافت که دليل آن، خوش بيني به پايان جنگ تجاري آمريکا و چين و همچنين کاهش عرضه از سوي توليدکنندگان عمده نفت بوده است. ساعت هفت و 34 دقيقه روز دوشنبه (17 دي ماه)، قيمت هر بشکه نفت خام برنت با 69 سنت افزايش به 57 دلار و 75 سنت و قيمت شاخص دبليو تي آي آمريکا با 71 سنت افزايش به 48 دلار و 67 سنت رسيد. به دليل اميدواري به اينکه آغاز گفت وگوي بازرگاني نمايندگان آمريکا و چين از امروز مي تواند موجب پايان تنش ميان بزرگ ترين اقتصادهاي جهان شود، بازارهاي مالي جهان امروز شاهد رشد بودند.
سعيد مومني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز در آيين بهره برداري از طرح گازرساني به بيمارستان تامين اجتماعي زاهدان گفت: ارائه آموزش هاي بهره برداري ايمن و مصرف بهينه گاز به مشترکان عمده، نقش بسيار مهمي در استفاده ايمن گاز طبيعي دارد. وي افزود: مقرر شده است مسئولان فني اين بيمارستان با حضور در دوره هاي آموزشي واحد بهداشت، ايمني ومحيط زيست (اچ اس اي) شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان، از الزام ها و استانداردهاي ايمني و فني مرتبط آگاه شوند. رضا پنجابي، سرپرست شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان نيز درباره گازرساني به اين مرکز درماني اظهار کرد: شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان تلاش مي کند مصرف کنندگان عمده گاز طبيعي زاهدان هر چه بيشتر و بهتر از گاز بهره مند شوند و پروژه گازرساني به بيمارستان تامين اجتماعي نيز براساس همين هدف اجرا شده است.
وي با بيان اين که بيمارستان تامين اجتماعي شهر زاهدان افزون بر 400 مترمکعب در ساعت مصرف گاز دارد، تصريح کرد: پيش از اين تامين سوخت مايع مورد نياز، يکي از مشکلات مهم بيمارستان بود که با پيگيري هاي شرکت گاز استان، زمينه بهره مندي اين بيمارستان از نعمت گاز طبيعي فراهم و خط اختصاصي و ايستگاه هاي تقليل فشار آن طراحي و نصب شد.
وزير نفت از موقعيت جغرافياي کرمانشاه به عنوان يکي از مزيت هاي اين استان نام برد و گفت: ظرفيت احداث ده ها واحد پايين دستي پتروشيمي در اين استان وجود دارد. بيژن زنگنه در همايش معرفي فرصت هاي سرمايه گذاري استان کرمانشاه که روز دوشنبه (17 دي ماه) برگزار شد، افزود: براي توسعه کرمانشاه بايد اين استان را در قالب سند آمايش غرب کشور ديد؛ توسعه استان هاي غربي در هم تنيده است و توسعه آينده پنج استان غرب کشور بايد در يک مجموعه ديده شود، زيرا قابليت هاي اين مناطق تکميل کننده يکديگر است. وي به نقش محوري کرمانشاه در غرب کشور اشاره و تصريح کرد: موقعيت جغرافيايي اين استان و فاصله اندک آن با استان هاي همجوار، همچنين با بغداد، نقشي محوري به اين استان داده است. وزير نفت، يکي از مزيت هاي غرب کشور را در بخش نفت و پتروشيمي عنوان کرد و گفت: امکان فرآوري محصولات نفتي و پتروشيمي در غرب کشور وجود دارد و مي توان اين محصولات را با مرکزيت کرمانشاه به عراق که در سال هاي آينده، امکان توليد محصولات پتروشيمي را ندارد، صادر کرد. زنگنه با بيان اينکه افراد تاثيرگذار پنج استان غرب کشور در زمينه هاي مختلف، بايد چند ماه يک بار با هم نشست هاي هم انديشي برگزار کنند، تاکيد کرد: در حوزه نفت و صنايع پايين دستي هر حمايتي که لازم باشد، از اين استان ها و به ويژه کرمانشاه انجام خواهيم داد. وي بر ضرورت تربيت نيروي انساني ماهر و آموزش ديده در اين مناطق تاکيد کرد و گفت: نيازمند حرکتي متمرکز براي حرفه آموزي در کرمانشاه هستيم، بايد آموزش نيروي انساني به ويژه در زمينه مشاغل خدماتي مانند راهنمايان گردشگري، هتلداري و ... صورت گيرد. وزير نفت به مزيت هاي کرمانشاه در بخش هاي مختلف اشاره کرد و با بيان اينکه اگرچه اين استان چندان نفت خيز نيست، اما در حوزه پتروشيمي و پالايشگاه ها ظرفيت زيادي دارد، گفت: ساخت پالايشگاه و چهارمين پتروشيمي در کرمانشاه با مشکلاتي همراه است که اميدواريم اين مشکلات هرچه سريع تر حل و فرصت خوبي براي اين استان فراهم شود. همايش فرصت هاي سرمايه گذاري استان کرمانشاه ديروز با حضور علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي و بيژن زنگنه، وزير نفت در هتل اسپيناس تهران برگزار شد.
عمليات راندن طولانيترين لوله جداري با قطر 9 و پنج هشتم اينچ روي چاه اکتشافي شماره 20 در ميدان نفتي فروزان از سوي کارشناسان مديريت اکتشاف با موفقيت انجام شد.
ايرج ايرجي، رئيس اداره کل حفاري مديريت اکتشاف در اين باره گفت: کارشناسان اداره حفاري در بخش هاي مهندسي و عمليات، ضمن تدوين برنامه ي حفاري بهينه، با نظارت دقيق بر روند عمليات، حفاري اين چاه را در برنامه کاري خود داشتند که حفاري چهارمين فاز چاه پس از مشکلات و پيچيدگي هاي عملياتي فراوان به پايان رسيد و سرانجام سبب راندن يکي از عميقترين لولههاي جداري با قطر 9 و پنج هشتم اينچ در منطقه خليج فارس شد.
وي عمليات حفاري به طول هزار و يکصد متر به روش« Mud Cap Drilling» و بدون برگشتي براي نخستين بار در مديريت اکتشاف را از دستاوردهاي مهم برشمرد و افزود: انجام اين عمليات حفاري، نشان از روزآمدي و سطح بالاي دانش فني متخصصان حفاري مديريت اکتشاف دارد.
رئيس اداره کل حفاري مديريت اکتشاف تصريح کرد: گروه سکوي سحر يک شرکت حفاري شمال و گروه عمليات حفاري نيز توانستند با تامين به موقع سوخت، مواد مصرفي گل و سيمان حفاري و کالاي مورد نياز پشتيباني لازم را به عمل آورند.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران از ثبت رکورد تازه در حجم انتقال گاز طي يک روز خبر داد.
سعيد توکلي گفت: به دليل کاهش دماي هوا در نقاط مختلف کشور، مناطق 10 گانه عمليات انتقال گاز همه توان خود را براي گازرساني ايمن و پايدار در سراسر کشور به کار گرفته اند.
وي افزود: بر همين اساس چندي پيش و در يک روز 761 ميليون و 200 هزار متر مکعب گاز در خطوط سراسري انتقال گاز کشور جريان يافته است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران افزود: بيشترين آمار حجم انتقال گاز سال گذشته 757 ميليون مترمکعب بوده است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران اظهارکرد: مناطق 10 گانه عمليات انتقال گاز با به کارگيري ايستگاه هاي تقويت فشار و بهره مندي از توان نيروهاي متخصص و جوان، براي گذراندن زمستاني ايمن بدون افت يا قطع فشار گاز آماده هستند.
وي تاکيد کرد: به مردم اطمينان خاطر مي دهيم هيچ مشکلي براي دريافت گاز در فصل زمستان وجود ندارد.
شرکت انتقال گاز ايران با دارا بودن بيش از 37 هزار کيلومتر خط انتقال فشارقوي گاز در سراسر کشور داراي جايگاهي بي رقيب در خاورميانه است و با بهره مندي از دانش و توان متخصصان ايراني، وظيفه انتقال گاز از پالايشگاه ها به مبادي مصرف و شرکت هاي گاز استاني را به عهده دارد.
مجري طرح توسعه فازهاي 22تا 24 پارس جنوبي از پايان عمليات لوله گذاري دريايي دومين خط لوله اصلي اين طرح خبر داد.
فرهاد ايزدجو اعلام کرد: عمليات لوله گذاري دريايي خط اتصال سکوي فاز 23 طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي به پالايشگاه خشکي و خط لوله 4 اينچ انتقال گلايکول پالايشگاهي به سکوي اين طرح تکميل شد.
وي با اشاره به لوله گذاري اين خط دريايي به طول 100 کيلومتر گفت: اين خط لوله 32 اينچي، منابع گازي سکوي 23 را به پالايشگاه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي منتقل خواهد کرد. مجري طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي با بيان اين که عمليات لوله گذاري سکوي فاز 23 پارس جنوبي با توجه به تغييرات فصلي و در شرايط نامناسب آب و هوايي دريا تکميل شده است، گفت: اين عمليات به همت گروه هايي از متخصصان بخش کارفرما وپيمانکار طرح در وضع ايمني کامل و بدون هيچ حادثه اي به پايان رسيد.
وي اتصال سکوي اصلي 23 و سکوي اقماريB 24 به يکديگر را از ديگر برنامه هاي بخش خط لوله فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي برشمرد و گفت: به زودي عمليات لوله گذاري خط 20 اينچ ميان اين دو موقعيت به طول 7.5 کيلومتر آغاز مي شود.
خط لوله نخست اين طرح شامل سکوي 22 و خط لوله مياني اين سکو و سکوي اقماري 24A پيش از اين تکميل شده بود.
به گفته ايزدجو، قراراست خط لوله نخست فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي با بهره برداري از سکوي فاز 22 عملياتي شود.
شرکت حفاري شمال و دانشگاه صنعتي شريف بهمنظور گسترش زمينههاي همکاري علمي، آموزشي و پژوهشي تفاهمنامه همکاري امضا کردند. مسعود عيدي، مديرعامل شرکت حفاري شمال، درباره محورهاي اين همکاري گفت: راه موفقيت صنعت حفاري از فضاهاي علمي و پژوهشي مانند دانشگاه و پژوهشگاه ميگذرد که به اين منظور در شرايط تحريم ارتباط صنعت و دانشگاه اولويت نخست پيشرفت، موفقيت و دستيابي به فناوري هاي روزآمد دنيا در عرصه صنعت حفاري است و همه کشورهاي در حال توسعه با ارتباط عميق و مستمر اين امکان را فراهم ميسازند. وي هدف از امضاي تفاهمنامه را بررسي راههاي همکاري تخصصي و حرفهاي در زمينه ارتقاي سطح آموزشي حفارمردان و کارکنان عملياتي شاغل در دستگاههاي حفاري دانست و افزود: در نظر داريم با استفاده از ظرفيتهاي بالقوه و موجود در مراکز معتبر علمي و آموزشي مانند دانشکده مهندسي شيمي و نفت دانشگاه صنعتي شريف به اين مهم دست يابيم. مديرعامل شرکت حفاري شمال بر ضرورت تقويت زيرساختهاي آموزشي و دانشگاهي تاکيد و تصريح کرد: تلفيق فضاي آموزش آکادميک صنعت حفاري در دانشگاهها و حضور دانشجويان و کارآموزان در دستگاههاي حفاري براي کسب مهارت و تجربه ميداني و مشاهده عيني و ملموس، ميتواند در مقاطع مختلف دانشگاهي، به عنوان بازوي محرک، سبب پيشرفت و بالندگي روزافزون سطح علمي، آموزشي و پژوهشي در صنعت حفاري شود.
گـاز
سعيد محمد بيگي- «گاز» ازجمله ذخاير ارزشمندي است که درکنار ديگر منابع غني موجود در کشور توانسته است رونق و تحول روزافزوني را رقم بزند. اين منبع با ارزش وغني، امروزبه صنعتي با ريشه قطورتبديل ونقش محوري آن موجب شده است تا گام هاي مهمي درجهت توسعه و پيشرفت کشور برداشته شود. وجود 56 هزار روستا درکشوروگازرساني به بيش از 42 هزارمورد آن در کنار گازرساني تقريبا 98 درصدي به شهرهاي کشور، گوياي اين نقش مهم و محوري است. در اين ميان، گازرساني به نقاط سخت گذر که عموما در بخش روستايي انجام مي شود، خود مقوله اي ديگر است. گازرساني به نقاط سخت گذر، براي غالب افراد تنها يک جمله است؛ بي آن که تصور واقعي ازآن داشته باشند. چون نديده اند و نمي دانند اين سيال «فرار» محبوس شده درخطوط انتقال، بايدچه فرآيندي را به لحاظ استخراج، پالايش، انتقال وتوزيع طي کند تا به در خانه هايشان برسد. سفربه کهگيلويه و بويراحمد وهمراه شدن با رحمان خادم، مديرعامل شرکت گاز استان کهگيلويه و بويراحمد و تيم عملياتي اوبراي رسيدن به قلعه رئيسي و ديشموک که از نقاط سخت گذراين استان محسوب مي شوند، موضوع گزارشي است که براي تهيه آن مسافت طولاني پيموده شده است. آنچه مي خوانيد، بازتاب تلاش گسترده براي گازرساني به خانه هاي روستاييان ساده دلي است که دراين منطقه ازکشور زندگي مي کنند. آنها در انتظارآنند تا گازگرمابخش خانه هايشان شود.
فعاليت فرودگاه ياسوج به واسطه سانحه دلخراش هواپيما که سال گذشته اتفاق افتاد، به حال تعطيل درآمده است ومردم ترجيح مي دهند سفرهاي هوايي خود را از استان هاي مجاور(فارس وخوزستان) انجام دهند. به همين خاطر، فرودگاه شهيد دستغيب شيرازمي شود مبدأ حرکت به قلعه رئيسي و ديشموک و ازآنجا که تاخيرنيز به جزء جدايي ناپذيربسياري از شرکت هاي هواپيمايي تبديل شده است، پروازشماره 425 هواپيمايي ايران اير با ديرکردي دوساعته، فرود فاتحانه ديگري را در ديارحافظ و سعدي تجربه مي کند.
ديشموک و قلعه رئيسي، شهرهايي هستند دراستان کهگيلويه و بويراحمد و اين يعني نزديک به سه ساعت جاده نوردي ازشيرازتا ياسوج، مرکزاين استان.
همه چيز به جزخستگي، خوب پيش مي رود وازآنجا که راه تا قلعه رئيسي و ديشموک، طولاني است، تنها يک خواب راحت مي تواند پاسخي براين خستگي باشد وهمه را مهياي اين راه طولاني فردا کند. مهمانسراي گاز استان کهگيلويه و بويراحمد، آماده وفرصت تجديد قوا فراهم شده است تا شبي به صبح برسد.
هوا گرک وميش وجشن ستاره ها در دل آسمان، هنوز پايان نيافته است. ازبرف خبري نيست، اما باد سرد وملايمي مي وزد و تن را مورمور مي کند.
شهر، آرامش صبحگاهي خاص خود را دارد، اما با بالا آمدن خورشيد، اين آرامش به طورحتم جاي خود را به حرکت وتکاپو مي دهد و روزي نو آغاز مي شود.
قرارما ملحق شدن به رحــمــان خــادم، مديرعامل شرکت گــاز اسـتـان کـهگـيلويه و بـويـراحـمد درايستگاه تقليـل فـشار وهمراه شدن با او براي رفتن به قلعه رئيسي و ديشموک است.
گازرساني به 108 روستا در سه فاز
قلعه رئيسي و ديشموک، دوطرح مهم گازرساني هستند که در بدو ورود به اين ايستگاه، به منظورآشنايي با اين مناطق خادم درباره آنها توضيحاتي ارائه مي کند.
او مي گويد: گازرساني به قلعه رئيسي و ديشموک، دو طرح کليدي و مهم هستند که با پايان يافتن عمليات گازرساني درآنها، 180روستاي تابع اين دو شهر، زيرپوشش سوخت پاک قرارمي گيرند و اين ايستگاه نيزبه همين منظوراحداث شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان کهگيلويه و بويراحمد که خود زاده همين استان در شهرستان دهدشت است، ادامه مي دهد: با بهره گيري از اين ايستگاه که از نزديکي آن خط لوله 42 اينچ گازمي گذرد، گاز پر فشار(هزار پي اس آي) دريافتي از پالايشگاه پارسيان به 250 پي اس آي کاهش مي يابد و با استفاده ازتجهيزات کاهش فشار تعبيه شده در آن با 60 پي اس آي براي ورود به شبکه خانگي (با فشار20 پي اس آي) روانه شهرها مي شود. شهرهاي قلعه رئيسي، ديشموک و روستاهاي تابع آنها نيز از اين قاعده مستثنا نيستند.
فاز سوم، سخت ترين بخش کار
خادم ادامه مي دهد: گازرساني به اين روستاها با اولويت 108روستا به دليل سخت گذر بودن، در سه فاز تعريف شده که در دو فاز نخست آن، 79روستا با صرف هزينه15ميلياردتومان زيرپوشش گازطبيعي قرار گرفته اند و فازسوم نيز که سخت ترين بخش کار را شامل مي شود، در دست اجراست.
وي مي گويد: دراصل فازسوم طرح گازرساني به روستاهاي قلعه رئيسي و ديشموک که بااعتبار 40 ميلياردتومان اجرا مي شود، به دليل جغرافياي منطقه وعوامل محيطي مانند رودخانه، جاده و . . . درچند فاز تعريف شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان کهگيلويه و بويراحمد، سختي کار در گازرساني به روستاهاي تابع قلعه رئيسي و ديشموک را ويژگي مهم اجراي اين عمليات برمي شمارد و مي گويد: فعاليت دراين گونه مناطق که موانعي طبيعي مانند کوه، رودخانه وجاده را پيش رو دارد، اجراي طرح هاي گازرساني رابسيار متفاوت تر از محيط هاي تخت و هموار کرده است.
بهره مندي 8800 خانوار روستايي
از نعمت گاز
خادم با اشاره به دستاوردهاي اجراي طرح گازرساني به مناطق ياد شده، ادامه مي دهد: يکي از مهم ترين دستاوردهاي اجراي طرح گازرساني به روستاهاي قلعه رئيسي وديشموک، جلوگيري ازمهاجرت روستاييان به شهرها و حاشيه آنهاست. او بهره مندي نزديک به 40 هزار روستايي ساکن در مناطق قلعه رئيسي و ديشموک را درقالب 8800 خانوار، ديگر دستاورد مهم اين طرح برمي شمارد و مي افزايد: اين مناطق از پوشش گياهي خوبي برخورداراست که حفظ آن اهميت بسزايي دارد. با گازرساني به اين مناطق، قطع درختان که هم ريه هاي تنفسي وهم سرمايه ملي است، متوقف مي شود.
خادم مي گويد: روستاييان ساکن دراين مناطق (قلعه رئيسي و ديشموک) براي گرمايش خانه هاي خود ازهيزم استفاده مي کنند و اين هيزم درختي است که حکم ريه تنفسي را دارد و قطع آن حيات منطقه را به خطر مي اندازد.
از اين رو گاز مي تواند جايگزين مناسبي براي سوخت هاي فسيلي باشد و افزون بر حفظ سلامت روستاييان، به بهبود محيط زيست نيز کمک کند.
او ادامه مي دهد: موج مهاجرت ها موجب شده است تا بسياري ازساکنان روستاها کنده شوند و به حاشيه شهرها پناه ببرند. با اين مهاجرت ها، هم براي خود مشکل آفريني مي کنند و هم براي شهرهايي که به آنجا مهاجرت کرده اند. گازرساني موجب شده است که برگشت به روستاها روندي شتاب گونه به خود بگيرد و رشد مهاجرت از روستا به مناطق شهري، کاهش يابد.
خادمي همچنين با بيان اين که در اجراي طرح گازرساني به اين دو شهر و روستاهاي تابع آنها نزديک به200 نفر ازبوميان استان کهگيلويه و بوير احمد به کار گرفته شده اند، مي گويد: اشتغالزايي براي بوميان هدف ديگري در اين پروژه است که کمک مي کند آنها با تجربه اي بيشتر و مهارتي بالاتر در پروژه هاي ديگر مشارکت داشته باشند.
گاز گرمابخش بچه هاي مدرسه
خادم مايل است فعاليت هاي گازرساني دراستان کوهستاني کهگيلويه و بوير احمد بويژه روستاهاي تابع قلعه رئيسي وديشموک را ملموس تر و عيني تر کند. به همين خاطر بازديد از يک مدرسه ابتدايي را در برنامه قرار داده است که البته خالي از لطف نيست.
مدرسه ابتدايي شهيد سرافراز روستاي طوليان شهرستان دهدشت، مدرسه اي است با حياطي بزرگ که بچه هاي کلاس اول تا ششم درآن درس مي خوانند و قرار است در سايه حمايت هاي مسؤولان و دستگاه هاي متولي، آينده ساز اين مرز و بوم باشند.
زنگ ورزش است و پسرها به دنبال توپ فوتبال رنگ پريده و کم باد به اين سو و آن سوي حياط مي دوند؛ دخترها نيز در پي هم، با آن جثه کوچکشان. اينان شايد دکترها و مهندساني باشند که خانه هاي روستاي خود را خواهند ساخت و درد مردم ديارشان را درمان خواهند کرد.
چهارسالي مي شود که گازبه دبستان شهيد سرافراز آمده است و اين جاي خوشحالي دارد که دانش آموزان آن از سرماي زمستان در امانند.
سيدعابدين تقوي، مديراين مدرسه مي گويد: از زماني که از وسايل گرمازاي گازسوز براي گرمايش کلاس هاي درس استفاده مي شود، مشکلات با توجه به آموزش هاي مستمري که به دانش آموزان داده مي شود، به صفر رسيده است.
او ادامه مي دهد: يکي ديگر از ويژگي هاي گازرساني به اين مدرسه، آن است که گازبا خود بهداشت محيط را هم آورده و به سلامت دانش آموزان و کادر آموزشي مدرسه کمک کرده است.
خورشيد تقريبا به وسط آسمان رسيده و تا قلعه رئيسي راه زيادي در پيش است. دانش آموزان به نشانه خداحافظي دست هاي کوچک، اما پر مهرشان را تکان مي دهند و دوباره شيطنت هاي کودکانه شان را از سر مي گيرند.
گاز خيلي از مشکلاتم را حل مي کند
مسيرقلعه رئيسي، کوهستاني است وخادم تلاش مي کند تا دراين مسير، هم از سختي ها ودشواري هاي اجراي طرح هايي همچون گازرساني به روستاهاي قلعه رئيسي و ديشموک بگويد و هم از ثمره اين گونه فعاليت ها.
مديرعامل شرکت گازاستان کهگيلويه و بويراحمد مي گويد: مردم بهترين گواهاني هستند که مي توانند درباره فعاليت هاي او و همکارانش قضاوت و اظهارنظرکنند.
دراين مسير پر پيچ و خم، پيرزني سالخورده را مي بينيم که هيزم زمستانه را بار الاغش کرده تا با آتش آن، خانه اش را گرم کند. با وجود سالخوردگي، هنوزايستاده قامت است وبارسنگين زندگي نتوانسته کمرش را خم کند.
اوکه ساکن منطقه اي به نام «سرخون» است، با گويش لري، زبان به دعا مي گشايد و مي گويد: گازهنوز به روستاي ما نيامده است. اگر گاز بيايد، ديگر مجبور نمي شوم براي گرم کردن خانه ام، هيزم جمع وبا اين چهار پاي بي زبان، مسافت هاي طولاني را در کوه و بيابان طي کنم.
پيرزن ادامه مي دهد: گازخيلي ازمشکلاتم را حل وخانه ام را گرم مي کند و مي توانم براي حمام کردن، آب گرم داشته باشم.
خادم اين نويد را به او مي دهد که گاز خيلي زود به خانه او هم خواهد رفت. برق اميد درچشم هاي پيرزن موج مي زند و او فقط دعا مي کند.
پيشرفت 70 درصدي با گذر از سختي ها
حرکت به سمت قلعه رئيسي و پس از آن به ديشموک ادامه مي يابد و مديرعامل شرکت گاز استان کهگيلويه و بوير احمد در حين حرکت، توضيحات تکميلي در ابعاد مختلف پروژه گازرساني به روستاهاي تابع اين دو شهر ارائه مي دهد ومي گويد: درمسير گازرساني به اين شهرها و روستاهاي آنها بي آن که انفجاري انجام شود، ترانشه هايي با ارتفاع زياد در دل کوه ايجاد شده تا معبري براي گذر لوله هاي گاز باز شود.
او با بيان اين که گذر از رودخانه هاي دائمي مثل مارون با لحاظ شرايط اچ اس اي، نکته مهم ديگر اجراي اين طرح است، ادامه مي دهد: با اجراي طرح گازرساني به روستاهاي تابع، قلعه رئيسي و ديشموک، از قطع 17هزاراصله درخت درسال جلوگيري مي شود وازآنجا که جنگل، سرمايه اي ملي است، گازرساني به مناطق ياد شده موجب خواهد شد اين سرمايه ملي حفظ و صيانت شود.
خادم با بيان اين که درطرح گازرساني به قلعه رئيسي و ديشموک، 73 کيلومترخط لوله فلزي و 300 کيلومتر خط لوله پلي اتيلن اجرا شده است، ادامه مي دهد: لوله گذاري فلزي به طورکلي پايان يافته و 150 کيلومتر از شبکه پلي اتيلن نيز انجام شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان کهگيلويه و بويراحمد با اشاره به ديگر ابعاد پروژه گازرساني به مناطق سخت گذر قلعه رئيسي و ديشموک مي گويد: با توجه به کوهستاني بودن مناطق ياد شده و ضرورت عبور لوله از دل کوه، 1400متر، کوه برداري انجام شد، بي آن که ازمواد انفجاري استفاده شود.
خادم پيشرفت کلي طرح گازرساني به 108 روستاي اين دو شهر را بيش از70درصد اعلام مي کند و ادامه مي دهد: تلاش همه دست درکاران اين است که اين طرح پايان يابد و گاز هرچه زودتر خانه هاي روستاييان مناطق ياد شده را گرم کند.
بيشترتوضيحات درباره گازرساني به قلعه رئيسي و ديشموک تا قبل از رسيدن به ديشموک داده شده است. همه تلاش خادم اين است که سختي کار اين پروژه را نشان دهد.
او کوه بلندي رانشان مي دهد و مي گويد: بيشترين سختي کاردراين عمليات، مربوط به خاک برداري است؛ به گونه اي که 80 دستگاه بيل مکانيکي و لودر، بي وقفه کار کردند تا يک ميليون و500 هزارمتر مکعب عمليات خاک برداري انجام شود، بي آن که حادثه اي رخ دهد.
گاز به جاي هيزم
خورشيد به تدريج ميل به غروب دارد و لحظه لحظه ازنور و گرمايش کاسته مي شود. روستاي «پس رش» از توابع شهر ديشموک، پيش رويمان قرار دارد، با خانه هاي کاهگلي و برخي سنگي و سرد در دل کوه.
راه روستا خاکي است وازآسفالت هم خبري نيست. راهي با شيبي تند که بارندگي چند روز قبل آن، همه جا را گل آلود کرده است. تلي ازهيزم جلوي هر خانه، دسته شده است تا ساکنانش زمستاني ديگر را با آن سپري کنند. هيزمي که زماني درخت بوده و شايد جنگلي و گازرساني به اين منطقه قراراست جلوي اين اتفاق زيست محيطي را بگيرد.
مديرعامل شرکت گازاستان کهگيلويه و بويراحمد، گريزي به اهميت موضوع محيط زيست و صيانت از آن مي زند و مي گويد: قلعه رئيسي و ديشموک مناطق پرتراکمي به لحاظ وجود درخت هستند و گازرساني به آنها مانع از قطع 17 هزار اصله درخت در سال مي شود.
روستائيان ديشموک نيزهمانند هم ولايتي هاي خود در قلعه رئيسي، زبان تشکر دارند. آنها نيزمنتظرند تا گازبه خانه هايشان بيايد و گرمابخش وجود و دلشان باشد.
خادم، اين نويد را مي دهد که از180روستاي قلعه رئيسي و ديشموک که هم اکنون 108 روستاي آن در اولويت گازرساني است، 40 روستا در دهه فجرامسال زيرپوشش گازطبيعي قرار گيرند.
مديرعامل شرکت گاز استان کهگيلويه و بويراحمد يک آمار کلي هم درباره گازرساني استان مي دهد و مي گويد: استان کهگيلويه و بويراحمد 1800 روستا دارد که يک هزار و 77 مورد آن قابليت گازرساني دارند. خادم با بيان اين که تاکنون 677 مورد آن زيرپوشش گاز قرار گرفته اند، ادامه مي دهد: از مجموع روستاهاي زيرپوشش گاز، 352 مورد آن در 5 سال گذشته گازرساني شده اند و اين نشان مي دهد که روستاهاي گازرساني شده دراين سال ها، به اندازه همه سال هاي پيش از آن بوده است. هوا تاريک شده و توضيحات مديرعامل شرکت گازاستان کهگيلويه و بويراحمد درباره گازرساني به شهرهاي قلعه رئيسي، ديشموک و روستاها ي آن کامل است. هم اکنون برق و روشنايي آن تنها نشانه زندگي در روستاي «پس رش» ديشموک است. شايدساکنان اين روستا وديگر روستاهاي مجاور آن، زمستان امسال خانه هاي خود را با گازگرم کنند و ديگر مجبور نـباشـنــد هــيــزم بسوزانند.
مشعل: نشست هم انديشي مديرعامل هاي پيشين شرکت ملي صنايع پتروشيمي با مديرعامل جديد اين شرکت با هدف بهره مندي از تجارب بزرگان صنعت پتروشيمي کشور برگزار شد.بهزاد محمدي، معاون وزير نفت و مدير عامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران اين نشست را فرصتي مناسب براي تجديد ديدار با بزرگان صنعت پتروشيمي توصيف و اظهار کرد: در اين هم انديشي دوستانه از نظرها و تجارب شما درباره وضع کنوني، همچنين پيشرفت صنعت پتروشيمي استفاده خواهيم کرد.معاون وزير نفت با اشاره به اينکه قبل از واگذاري واحدهاي پتروشيمي به بخش خصوصي، شرکت ملي صنايع پتروشيمي افزون بر مالکيت و حاکميت، خود متولي توسعه، اجرا و بهره برداري از پروژه هاي صنعت پتروشيمي بود، افزود: هم اکنون اين شرکت در جايگاه حاکميتي، صنعت را به سمت توسعه کلان هدايت مي کند.وي تاکيد کرد: آنچه هم اکنون به ثمر رسيده، حاصل سال ها تلاش شما در صنعت پتروشيمي است؛ پتروشيمي اولويت نخست اقتصاد کشور است و نسبت به ديگر صنايع، درآمدزايي بالايي براي کشور دارد.معاون وزير نفت با اشاره به اينکه 105 موافقت اصولي در شرکت ملي صنايع پتروشيمي صادر شده است، گفت: از اين تعداد، 64 طرح وارد حوزه مهندسي، اجرا و ساخت شده که شامل 6 طرح تأمين خوراک، 5 طرح در حوزه زيرساخت و بسترسازي در دو منطقه عسلويه و ماهشهر و 53 طرح محصول نهايي است که سبب افزايش ظرفيت توليد مي شود.وي افزود: 13 طرح پتروشيمي نيز در سال هاي نزديک به توليد خواهند رسيد.مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ادامه داد: اميدوارم در حين انجام مأموريتم در اين صنعت از ديدگاه شما نخبگان و پيشکسوتان براي شتاب بخشي هرچه بيشتر به روند توسعه صنعت پتروشيمي استفاده کنم.
NPC مشوق سرمايه گذاران
محمدرضا نعمت زاده نيز در اين نشست، برگزاري چنين جلسات و استفاده از تجربه مديران ادوار گذشته را بسيار مفيد توصيف و تصريح کرد: کشور ما منابع سرشار نفت و گاز را در اختيار دارد، ضمن آنکه صنعت پتروشيمي در ايجاد ارزش افزوده، فناوري و توليد شغل، جايگاهي بسيار ارزشمند دارد. وي با اشاره به اين که صنعت پتروشيمي هنوز هم ظرفيت بالايي براي رشد و پيشرفت دارد، افزود: روند پيشرفت اين صنعت بايد شتاب يابد.نعمت زاده با تأکيد بر اهميت سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي اظهار کرد: همکاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي و بخش خصوصي مي تواند روند توسعه صنعت پتروشيمي را شتاب بخشد.
اميدواري به آينده درخشان صنعت پتروشيمي
عباس شعري مقدم نيز در اين نشست با اشاره به اين که صنعت پتروشيمي تحول بالايي را در زمان مديريت محمدرضا نعمت زاده تجربه کرده است، گفت: در آن دوره، ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي رشد چشمگيري را شاهد بود.
وي با اشاره به افزايش تعاملات بين المللي افزود: توليد فناوري هاي روزآمد و سرمايهگذاري هاي جديد براي توسعه و پيشرفت هرچه بيشتر صنعت پتروشيمي کشور لازم است.
شعري مقدم به مقام نخست ايران در بهره مندي از مجموع ذخاير هيدروکربوري اشاره و تصريح کرد: صنعت پتروشيمي ايران آينده اي درخشان دارد.
هلدينگ ها آماده همکاري با NPC
عادل نژادسليم نيز در ادامه اين نشست گفت: شرکت ملي صنايع پتروشيمي به دليل جايگاه ويژه مي تواند روابط ميان تمام ارکان صنعت را تحکيم بخشد و به عنوان حاکميت از شرکت هاي فعال در اين صنعت حمايت کند.وي با اشاره به جايگاه حاکميت و نقش شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: تمام هلدينگ ها نيز آماده همکاري با شرکت ملي صنايع پتروشيمي هستند.نژادسليم با بيان اين که جهش صنعت پتروشيمي از دوران حضور محمدرضا نعمت زاده آغاز شد، گفت: تمام معاونان پس از ايشان نيز تلاش کردند تا پتروشيمي در مسير و جايگاه واقعي خود حرکت کند، هرچند که تحريم ها مسير توسعه را کند کرد، اما همچنان شاهد عملکرد بسيار خوبي در سال هاي اخير بوده ايم.
تمرکز بر توليد فناوري هاي نو
عبدالحسين بيات نيز در اين نشست با اشاره به چالش هاي پيش بيني نشده براي تحقق اهداف برنامه هاي توسعه اي صنعت پتروشيمي گفت: تحول ايجاد شده در سال هاي اخير در اين صنعت بسيار اميدوارکننده است، به نحوي که صنعت پتروشيمي، نخستين گروه تأثيرگذار در اقتصاد کشور است.وي ادامه داد: جايگاه صنعت پتروشيمي کشور هم اکنون پس از گذشت 40 سال از پيروزي انقلاب اسلامي در تأمين رفاه، توليد ثروت، اشتغال و فناوري بسيار ارزشمند، نويدبخش و راضي کننده است.بيات با اشاره به اين که در توسعه صنعت پتروشيمي بايد به تکميل زنجيره ارزش توجه ويژه شود، گفت: به نظر من به عنوان يک کارشناس، از سر چاه نفت، محور توسعه را بايد صنعت پتروشيمي ديد.وي بر لزوم ايجاد پتروپالايشگاه ها تأکيد کرد و گفت: با همکاري هرچه بيشتر دولت و بخش خصوصي مي توان فضاي کسب وکار مناسب تري براي سرمايه گذاران و توسعه گران بخش خصوصي ايجاد کرد.
بيات با اشاره به حمايت همه جانبه شرکت ملي صنايع پتروشيمي از سرمايه گذاران اين صنعت تصريح کرد: اين شرکت مي تواند براي رفع هرگونه عاملي که سبب توقف پيشرفت صنعت از جمله مسائل بانکي، بيمه اي، فاينانس، خوراک، تحويل زمين و ... شود، اقدام مقتضي را انجام دهد.وي با بيان اينکه شرکت ملي صنايع پتروشيمي مي تواند براي ايجاد زيرساخت ها در مناطق و شتاب گيري روند توسعه صنعت پتروشيمي پيشقدم شود، افزود: تقويت روابط بين المللي نيز با کمک وزارت نفت و وزارت امورخارجه، کمک شاياني به پيشرفت صنعت مي کند.بيات همچنين بر تمرکز بر توليد فناوري ها اعم از فناوري کاتاليست ها و توليد محصولات پتروشيمي تأکيد کرد.
جهش دوم صنعت پتروشيمي
سيدمهدي حسيني نيز در اين نشست با اشاره به اينکه صنعت پتروشيمي کشور پس از پيروزي انقلاب اسلامي پيشرفتي کم نظير داشته است، گفت: ظرفيت توليد اين صنعت قبل از پيروزي انقلاب حداکثر 3 ميليون تن در سال بود، اما در سال هاي گذشته رشدي چشمگير داشته و بسيار شکوفا شده است.وي به اهميت صادرات غيرنفتي کشور اشاره و تصريح کرد: در ميان همه محصولات صادراتي کشور، صنعت پتروشيمي بالاترين درآمدزايي را به خود اختصاص داده است.حسيني به توسعه پارس جنوبي اشاره و تصريح کرد: با وجود خوراک فراوان براي مجتمع هاي پتروشيمي، فرصت بسيار خوبي براي توسعه هرچه بيشتر صنعت پتروشيمي فراهم شده است.وي ادامه داد: همکاري سازمان يافته و علمي ميان شرکت ملي صنايع پتروشيمي و بخش خصوصي به تکميل زنجيره ارزش کمک شاياني مي کند.حسيني با اشاره به اين که ظرفيت تحقق جهش دوم صنعت پتروشيمي وجود دارد، گفت: براي تحقق اين جهش، بايد به بازار محصولات پتروشيمي نگاهي عميق تر داشت.
دور زدن تحريم ها با توسعه صنايع پايين دست
در ادامه اين نشست، اصغر ابراهيمي اصل نيز با اشاره به اين که تلاش هاي بسيار خوبي در صنعت پتروشيمي به ويژه صنايع بالادستي انجام شده است، گفت: هم اکنون بايد سرمايه گذاري بيشتري در صنايع پايين دستي انجام شود.وي همچنين به جذب سرمايه، فناوري هاي نو و به کارگيري بخش خصوصي اشاره کرد و گفت: سرمايه گذاري و توليدات بيشتر در صنايع پايين دست، سبب دور زدن تحريم ها مي شود.نشست هم انديشي مدير عامل هاي پيشين روز يکشنبه (16 دي 97) با حضور بهزاد محمدي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي برگزار شد که مصطفي طاهري نجف آبادي، سيدمهدي حسيني، محمدرضا نعمت زاده، اصغر ابراهيمي اصل، غلامحسين نجابت، عادل نژادسليم، عبدالحسين بيات، عباس شعري مقدم، مرضيه شاهدايي و سيدرضا نوروززاده، مديران عامل پيشين اين شرکت در آن حضور داشتند.
سميه راهپيما-شركت پالايش نفت اصفهان ( پالايشگاه اصفهان ) فعاليت خود را از سال 1358 در زمينه پالايش نفت خام، توليد انواع فرآورده هاي نفتي و تأمين خوراك صنايع پتروشيمي و ديگر صنايع پايين دستي آغاز کرد.در حال حاضر اين پالايشگاه، به عنوان يكي از بزرگ ترين صنايع پالايشي ايران، وظيفه تأمين حدود 25 درصد از سوخت كشور را به عهده دارد. علاوه بر اين رسالت مهم، شركت پالايش نفت اصفهان، تأمين كننده اصلي خوراك صنايع بزرگ ديگري نظير شركت نفت سپاهان، پتروشيمي اصفهان، پترواشيمي اراك، شركت پالايش نفت جي و شركت صنايع شيميايي ايران (LAB) است.اين شركت بزرگ نفتي، علاوه بر تأمين سوخت و خوراك ديگر صنايع، از رسالت و مسؤوليت خود در ارتباط با مسائل زيست محيطي و مسؤوليت هاي اجتماعي نيز دور نمانده است و توانسته در زمره نخستين شرکت هاي نفتي باشد که به طور گسترده از سلول هاي خورشيدي بهره برداري کرده است. به منظور كسب اطلاعات بيشتر در مورد روند اقدامات انجام شده از سوي اين شرکت، هفته نامه «مشعل» گفت وگويي با مرتضي ابراهيمي، مدير عامل شركت پالايش نفت اصفهان انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
شركت پالايش نفت اصفهان با هدف ارتقاي فعاليت هاي خود، طرح جامع را از سال هاي قبل در دستور و برنامه كار خود داشته است. لطفاً در اين باره توضيح دهيد.
شركت پالايش نفت اصفهان به عنوان يكي از بزرگترين توليد كنندگان فراورده هاي نفتي كشور، به منظور كسب جايگاهي شايسته در بازار جهاني صنعت پالايش و دستيابي به اهداف چشم انداز سازمان و تحقق ماموريت شركت از طريق ارزش آفريني و تأمين متوازن منافع ذينفعان، خود را ملزم به تلاش و توجه به محورهايي از جمله عملكرد زيست محيطي، ايمني، بهداشت و مسؤوليت هاي اجتماعي، سرمايه هاي انساني، منابع انرژي، استمرار توليد، دارايي هاي مشهود و نامشهود ، سهم بازار داخلي و بين المللي، عملكرد رقابتي، اقتصادي و سودآوري، منابع بلند مدت و با ثبات، مديريت بحران و پايداري ملي كرده است.
اين شركت براي حصول اطمينان از ايجاد زيرساخت هاي يكپارچه و نظام مند در مسير سرآمدي و با رعايت الزام هاي قانوني، تحقق اهداف، بهبود اثر بخشي فرايندها، پايش، كنترل و بهينه سازي مصرف انرژي (در زمينه طراحي، خريد و عملكرد تجهيزات) حذف يا كاهش ريسك ها و مخاطرات و كنترل و كاهش آلودگي هاي زيست محيطي ناشي از فرايندها، رعايت الزام استانداردهاي مديريت كيفيت ISO 9001 و TS 29001، مديريت زيست محيطي ISO 14001 ، مديريت ايمني و بهداشت شغلي OHSAS 18001، مديريت انرژي ISO 50001 و نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست HSE-MS را در دستور كار قرار داده است.
براي بهبود كيفيت توليدات پالايشگاه چه طرح هايي را در دستور كار داريد؟
شركت پالايش نفت اصفهان با هدف مسؤوليت هاي اجتماعي و ارتقاي سلامت جامعه و توليد سوخت هايي مطابق با استانداردهاي زيست محيطي، پروژه هاي بهبود فراورده هاي اصلي از جمله بنزين و گازوييل را از سال ها قبل در برنامه هاي خود قرارداد. به همين منظور پروژه احداث مجتمع بنزين سازي در سال 1392 به بهره برداري رسيد و در سال 1394 با ظرفيت 100 در صد و با قابليت توليد روزانه حدود 11 ميليون ليتر بنزين با سطح كيفيت يورو 4 ، در مدار توليد قرار گرفت.
همچنين پروژه احداث واحدهاي تصفيه گازوييل براي توليد گازوييل با بالاترين سطح كيفيت جهاني (EURO-5) از سال 1390 مصوب و اجرا شد که در حال حاضر بيش از 93 درصد پيشرفت داشته است. با بهره برداري از اين پروژه، روزانه بيش از 20 ميليون ليتر گازوييل توليدي شركت پالايش نفت اصفهان به كيفيت يورو 5 خواهد رسيد. در حال حاضر و براي استفاده هاي درون شهري روزانه يك و نيم ميليون ليتر گازوييل با استاندارد جهاني يورو 5 در حال توليد و عرضه است.
ضمن آنکه در ارتباط با حذف حدود يك صد هزار بشكه سوخت هاي سنگين از سبد توليدات شركت پالايش نفت اصفهان و توليد فراورده هاي استاندارد زيست محيطي، واحدهاي مربوطه در حال احداث است.
آيا براي اجراي طرح هاي بهبود كيفيت با مشكلاتي روبه رو بوده ايد؟
در جريان احداث پروژه بنزين سازي كه با هدف بهبود بخشيدن به كيفيت بنزين توليدي انجام مي شد، مشكلاتي از سوي كشورهاي خارجي براي تأمين كاتاليست هاي مورد نياز به وجود آمد. در واقع توليدكنندگان اين كاتاليست حياتي كه تنها دو كشور آمريكا و فرانسه هستند، از تحويل كاتاليست به ايران خودداري کردند.
پالايشگاه اصفهان با حمايت از توليد داخلي و الهام از اقتصاد مقاومتي و با پرداخت هزينه هاي تحقيقاتي پروژه توليد اين كاتاليست خاص، موفق به توليد داخلي و بومي سازي ساخت اين كاتاليست شد.
در حال حاضر كاتاليست ساخت داخل در مجتمع بنزين سازي پالايشگاه اصفهان مورد استفاده قرار مي گيرد و با گذشت سه سال از بهره برداري، كيفيت و كارايي اين كاتاليست تغييري نكرده است.
از ديگر مشكلات مهمي كه بهره برداري از مجتمع بنزين سازي را با چالش روبه رو كرد، عدم تحويل سطح سنج هاي اشعه گاما بود كه با همت و تلاش محققان سازمان انرژي اتمي، سطح سنج هاي داخلي ساخته شد و مورد بهره برداري قرار گرفت. در حال حاضر بيش از 5 سال است كه اين تجهيزات بدون كوچكترين مشكلي در حال بهره برداري است.
شركت پالايش نفت اصفهان با استفاده از دانش و توان شركت هاي داخلي به عنوان نخستين شركت پالايشي، از كاتاليست ساخت داخل براي توليد بنزين با سطح كيفيت يورو 4 استفاده کرده است. در اين باره بيشتر توضيح دهيد.
با توجه به مشكلاتي كه در تأمين كاتاليست واحد ايزومريزاسيون به وجود آمد، با اتكا به توان و دانش متخصصان ايراني و حمايت هاي مالي كه از سوي پالايشگاه انجام شد، يكي از راهبردي ترين كاتاليست هاي صنعت نفت در داخل كشور توليد شد و براي نخستين بار از سوي پالايشگاه اصفهان مورد بهره برداري قرار گرفت. با بهره برداري از اين طرح پژوهشي و بنيادي، امكان توليد بنزين با كيفيت يورو4 فراهم شد و در حال حاضر اين فراورده در بيش از 12 استان كشور از جمله اصفهان توزيع و مصرف مي شود. در پي توليد کاتاليست، ايران نيز به عنوان يكي از بهترين توليدكنندگان اين نوع كاتاليست ها در سطح جهان شناخته مي شود.
با توجه به اينكه 70 درصد تجهيزات پالايشگاه اصفهان بومي است، چه فعاليت هايي براي دستيابي به اين جايگاه انجام شده است؟
واحد پشتيباني ساخت داخل شركت پالايش نفت اصفهان از سال 1380 شروع به كاركرده و در زمينه تأمين قطعات دستگاه هاي پالايشي، بويژه ماشين آلات دوار مانند توربين، پمپ، كمپرسور، چرخ دنده و ... تا كنون فعاليت هاي گسترده اي داشته است. با تلاش و همت متخصصان و كارشناسان، 70 درصد قطعات و تجهيزات مورد نياز پالايشگاه اصفهان در بخش خودكفايي اين شركت توليد شده است.
واحدهاي خودكفايي، تحقيق و ساخت شركت پالايش نفت اصفهان از سال هاي گذشته، به كمك متخصصان داخلي موفق به ساخت طيف وسيعي از قطعات يدكي ماشين آلات دوار مانند تلمبه، توربين، كمپرسور، گيرباكس، مكنده و دمنده و نيز اقلام ديگري نظير دمپرهاي كوره، برنرها، كنترل ولوها، كولرهاي هوايي، مبدل هاي حرارتي و ... شده است.
شركت پالايش نفت اصفهان به عنوان نخستين شركت پالايشي كشور موفق به راه اندازي تصفيه پساب با استفاده از تكنولوژي اسمز معكوس (RO) شده است. در اين زمينه توضيح دهيد.
با توجه به محدوديت منابع آب، خشكسالي هاي وسيع و افزايش برداشت از منابع آب و متأسفانه توسعه آلودگي منابع آب، استفاده صحيح از منابع آب موجود و تصفيه كامل پساب هاي صنعتي، تنها گزينه براي بقاي صنايع كشور است. به همين منظور شركت پالايش نفت اصفهان در كنار اجراي پروژه هايي در گذشته، واحد تصفيه پساب و استفاده مجدد از آن را احداث و راه اندازي کرد. با اجرايي شدن پروژه RO ، پساب هاي صنعتي با ظرفيت 400 متر مكعب در ساعت تصفيه و آب خروجي بار ديگر مورد استفاده قرار گرفت.
همچنين با هدف صرفه جويي در مصارف آب و حفظ منابع و ذخاير آبي استان، اقدام به احداث تصفيه خانه پساب شده است. با بهره برداري از اين پروژه، حجم قابل توجهي از آب هاي خاكستري ( آب هاي فاضلاب شهري ) تصفيه و استحصال مي شود كه از لحاظ زيست محيطي ، پروژه بسيار مهمي به شمار مي رود.
در زمينه محيط زيست چه اقدام هايي انجام داده ايد؟
شركت پالايش نفت اصفهان در زمره نخستين شركت هاي نفتي است كه به طور گسترده از سلول هاي خورشيدي براي تأمين انرژي ( هم در قسمت منازل سازماني و هم در سطح پالايشگاه ) بهره برداري كرده است. بر اساس قانون پنجم توسعه كشور و اهميتي كه اين قانون براي محيط زيست قائل شده، مديريت پالايشگاه اصفهان، پروژه هاي عظيم زيست محيطي را در اين شركت به اجرا درآورده است.
همچنين طراحي جامع فضاي سبز پالايشگاه در حال انجام است و اين طراحي از سوي دانشجويان دانشگاه آزاد خوراسگان و توسعه نرم افزارهاي KS و GIS در حال پيگيري است تا فضاي سبز مناسب و متناسب با محيط پالايشگاه طراحي شود.همچنين پروژه مطالعاتي تركيبي زيست پالايي و گياه پالايي براي پايش مستمر خاك هاي آلوده از سوي سازمان هاي دانش بنياد و دانشگاه صنعتي اصفهان اجرا شده كه در اين پروژه، گياهاني همچون « ني خيزران» و «كتون» استفاده مي شوند. پروژه نصب آنالايزرهاي آنلاين روي خروجي دودكش ها، بر اساس توافق با اداره كل محيط زيست استان اجرا شده كه از اين طريق كيفيت احتراق در كوره هاي عملياتي و بويلرها، كنترل و از آلودگي هاي زيست محيطي كاسته مي شود.
رشد كمي و كيفي توليدات فراورده هاي شركت پالايش نفت اصفهان را چگونه برآورد مي كنيد؟
كل بنزين توليدي پالايشگاه اصفهان از سطح كيفي يورو 4 به سطح كيفي يورو 5 كه يكي از بالاترين سطوح كيفي جهاني به شمار مي رود، ارتقا پيدا كرده است.
هدف از راه اندازي واحد تقطير چيست و چه زماني راه اندازي مي شود؟
واحد تقطير سوم، همزمان با جشن چهلمين سال پيروزي انقلاب اسلامي وارد مدار توليد خواهد شد. با راه اندازي و بهره برداري از واحد تقطير سوم، نه تنها هيچ گونه افزايش ظرفيتي در زمينه پالايش نفت خام اتفاق نمي افتد؛ بلكه ظرفيت تصفيه نفت خام كاهش مي يابد. راه اندازي واحد تقطير سوم بيشتر باعث كيفي سازي محصولات توليدي و كاركرد ايمن تر واحدهاي موجود خواهد شد.
جذب نيروها چگونه صورت مي گيرد؟
به منظور تأمين نيروي انساني مورد نياز واحدهاي تازه تأسيس، تا كنون در سه مرحله و در هر مرحله 115 نفر از طريق آزمون هاي سراسري و مصاحبه جذب شده اند. براي ارتقاي سطح دانش فني و تكنيكي افراد تازه استخدام شده، كلاس ها و دوره هاي آموزشي تئوري و عملي برگزار مي شود تا اين افراد شايستگي هاي لازم را براي انجام مشاغل و مسؤوليت هاي محوله داشته باشند. در مكانيزم هاي جذب، اولويت با نيروهاي بومي، بخصوص شهرهاي نزديك نظير اصفهان، شاهين شهر و ... است.
موضوع مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت بسيار مهم است. در اين زمينه چه اقدام هايي انجام شده است؟
در فرايندهاي تصفيه فراورده هاي نفتي و ارتقاي كيفيت محصولاتي نظير بنزين و گازوييل، مقادير زيادي گوگرد از ساختار ملكولي محصولات حذف مي شود. در واقع گوگردي كه در تركيبات نفتي و در ساخت ملكولي آنها قرار دارد و به وسيله احتراق در موتورهاي ديزلي و بنزيني وارد اتمسفر شده، باعث آلودگي هوا مي شود، از طريق پروژه هاي بهبود كيفيت كه عمدتاً بسيار هزينه بر است يا از ساختار محصولات حذف و به صورت گوگرد خالص بازيابي و به بازارهاي جهاني ارائه مي شود.
اين پروژه ها بيشتر جنبه و پيامدهاي زيست محيطي دارد و از آلودگي هوا و ايجاد بيماري هاي مرتبط با آلودگي هوا جلوگيري مي کند و به طور مستقيم با ارتقا و افزايش سطح سلامت مردم ارتباط دارد.
مسؤوليت هاي اجتماعي سازمان عملا با ماموريت سازمان گره خورده و در هم آميخته است. پالايشگاه اصفهان، به عنوان يكي از بزرگترين و راهبردي ترين صنايع كشور، وظيفه دارد سوخت مورد نياز جامعه و مردم را با كيفيت هاي استاندارد تهيه کند.
همين احساس مسؤوليت اجتماعي و تعلق عميق به جامعه و مردم باعث شده تا مديريت پالايشگاه در مسير بهبود كيفيت فراورده هاي توليدي گام بردارد و فراورده هايي توليد کند كه كمترين آثار مخرب را بر محيط زيست و جامعه داشته باشد.
شركت پالايش نفت اصفهان، همواره خود را در مقابل مصائب و مشكلات اجتماعي مردم مسؤول مي داند و در زمينه مسؤوليت هاي خطير اجتماعي و مدني اقدام هاي زيادي نيز انجام داده كه از آن جمله مي توان به خريد تخت هاي برقي براي آسايشگاه جانبازان شهيد مطهري اصفهان، كمك هاي مالي به موسسات خيريه و توانبخشي نظير موسسه خيريه محموديه، موسسه خيريه معلولان دختر و پسر، كمك به زلزله زدگان كرمانشاه ( خريد كانكس و مايحتاج ديگر )، بازسازي دو باب مدرسه در مناطق زلزله زده كرمانشاه، كمك به پروژه هاي عمراني شهرهاي اصفهان، شاهين شهر و خميني شهر اشاره كرد.
مسؤوليت اجتماعي شرکت ها، يعني مسؤوليت شرکت در پاسخگويي به پيامدهاي فعاليت هايي که جامعه را تحت تأثير خود قرار مي دهد. منظور از جامعه، همه ذينفعان شرکت است. مهمترين ذينفعان شرکت که به صورت مستقيم و غيرمستقيم در موقعيت شرکت مؤثر هستند، عبارتند از مصرف کنندگان، کارکنان، مالکان يا سهامداران و جامعه. اين موضوع بايد به يک فرهنگ سازماني تبديل شود تا با رفتن يک فرد از بين نرود و همه اعضاي سازمان بدانند که با رفتن آن مدير هم بايد به همين روش عمل کند. به عبارت ديگر، مسؤوليت اجتماعي شرکت، يک باور سازماني بوده به دنبال خلق ارزش مشترك بين ذينفعان شرکت است و پروژه اي نيست که آغاز و پاياني داشته باشد. نبايد برنامه هاي مسؤوليت پذيري اجتماعي، فعاليتي جداگانه از فعاليت هاي روزانه کسب و کار شرکت باشد.
شرکت نفت وگاز اروندان به عنوان جوان ترين شرکت نفتي بلافصل شرکت ملي نفت ايران، مسؤوليت توليد از ميادين نفتي دارخوين، آزادگان، يادآوران، جفير، ياران، بند کرخه، سوسنگرد، اروند، مشتاق، خرمشهر، اميد و سهراب را به عهده دارد.
اين شرکت در حوزه فعاليت خود اهميت ويژه اي دارد؛ زيرا با سرمايه عظيمي از نيروي انساني جوان، تحصيلکرده و کاردان به دنبال آفريدن افتخار براي کشور است. اهداف و برخي اقدام هاي اين شرکت در حوزه بهداشت و درمان، ورزش، محيط زيست، راهسازي، مدرسه سازي، عمراني و ... در ادامه مي آيد.
اهداف و برنامه ها
اعتقاد به تولید صیانتی با محوریت یکپارچه مخزن، برنامه ریزی برای تولید از میادین نفتی در حوزه عملیاتی، ایجاد زیرساخت ها و امکانات لازم برای توسعه و تولید خدمات فنی و مهندسی، بویژه استقرار و استمرار مدیریت یکپارچه ایمنی، بهداشت و محیط زیست، نظام سلامت کارکنان، امنیت اطلاعات، توجه به مدیریت ارزش از طریق بازنگری برنامه تولید فرایندها، به کارگیری بهینه ترین راهکارها برای ترویج فرهنگ نوآوری و خلاقیت و خروجی های علمی و استفاده موثر از منابع موجود، از زمره اهداف کلان و برنامه های این شرکت است.
همچنین استفاده از فناوری ملی، مدیریت از نگاه منابع بنگاه اقتصادی براساس حداکثر درآمد و حداقل هزینه، حفظ محیط زیست و جلوگیری از هرگونه آلودگی انجام پروژه های بنیادین و کاربردی در حوزه های فعالیت شرکت، ایجاد و حفظ ارتباطات بین صنعت و دانشگاه و مراکز پژوهشی و تعامل با مسؤولان بومی در مناطق عملیاتی، از جمله راهبردهای مهم این شرکت است .
مسؤولیت اجتماعی در حوزه جوامع محلی
حوزه بهداشت و ورزش
احداث مرکز بهداشتی درمانی شهر دارخوین که با اعتباری نزدیک بر 16 میلیارد ریال انجام شد. از امکانات ویژه این پروژه می توان به اتاق عمل، دندانپزشکی، زنان و زایمان، اورژانس، داروخانه، پزشک عمومی، ساختمان اداری و آموزشی و خدمات اشاره کرد. این پروژه در تاریخ 20 اردیبهشت سال گذشته به دانشکده علوم پزشک و خدمات بهداشتی درمانی آبادان تحویل شد.
سالن چند منظوره ورزشی شهر دارخوین با امکانات سالن فوتسال شامل اتاق کمک های اولیه، جایگاه تماشاچیان با ظرفیت 250 نفر، اتاق داوران، رختکن، سرویس بهداشتی و حمام، سالن تنیس روی میز، بدنسازی و شطرنج با اعتباری بالغ بر 25 میلیارد ریال احداث و در سال گذشته به اداره تربیت بدنی شهرستان شادگان تحویل شد.
احداث زمین چمن تمرینی فوتبال و استخر سرپوشیده شهرستان خرمشهر از پروژه های تعریف شده در زمینه مسؤولیت اجتماعی بود که در سال گذشته به اداره ورزش و جوانان شهرستان خرمشهر و جمعیت هلال احمر استان خوزستان تحویل داده شد.
احداث استادیوم 15 هزار نفری نفت و گاز اروندان خرمشهر
با هدف ایجاد امکانات لازم و فضای مناسب برای توسعه ورزش فوتبال، پروژه احداث استادیوم 15 هزار نفری فوتبال براساس استانداردهای روز فدراسیون فوتبال آسیا در شهرستان خرمشهر با تخصیص اعتباری بالغ بر 527 میلیارد ریال در زمینی به مساحت 138 هزار متر مربع در مهر سال 90 آغاز و در سال 95 افتتاح شد.
زمین چمن فوتبال به مساحت 7140 مترمربع
پیست تارتان دوومیدانی
سکوی مسقف تماشاچیان با نصب صندلی در 2 طبقه با ظرفیت 15 هزار نفر
احداث زمین چمن فوتبال شهر دارخوین، با اعتباری بالغ بر 12 میلیارد ریال انجام شده و از امکانات ویژه این پروژه می توان به جایگاه تماشاچیان با ظرفیت 150 نفر، رختکن و اتاق داوران اشاره کرد.
حوزه محيط زيست
يکي از مهمترين مباحث مطرح شده در بحث مسؤوليت اجتماعي طي سال هاي اخير در ايران، به محيط زيست و آثار و عواقبي که صنعت نفت پيرامون تاسيسات به جاي گذاشته است، بازمي گردد. بنابراين به کار بردن مسؤوليت اجتماعي در باره مسائل زيست محيطي صنعت نفت ايران مي تواند راه را براي کنترل آلودگي هاي ناشي از فعاليت هاي اين صنعت هموار سازد. همچنين باور به ارتباط تنگاتنگ مسائل زيست محيطي با حقوق بشر و حفظ آن براي نسل هاي آتي سبب مي شود اجراي تعهدات زيست محيطي فراتر از چارچوب قانون و تعهدات و به صورت وظيفه اي عمومي بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.
اندازه گيري آلاينده هاي زيست محيطي مناطق دارخوين و غرب كارون در قالب طرح خوداظهاري
خريد تجهيزات جاذب آلودگي نفتي در محيط آبي
برگزاري كميته فني نظارتي و جلسات دفاعيه مربوط به EIA خط لوله سهراب در سازمان حفاظت محيط زيست
نظارت بر پاكسازي چاه هاي سهراب
نظارت بر مديريت پسماندهاي حفاري با استفاده از سيستم zero discharge
انعقاد قرارداد انتقال پسماندهاي بهداشتي آزادگان به شهرداري هويزه
انعقاد قرارداد انتقال پساب بهداشتي آزادگان به آبفا هويزه
كاهش نفت سوزي در چاه هاي در حال حفاري يا تعميري (خريد دستگاه MOT )
خدمات عام المنفعه
تأمين سرويس اياب و ذهاب دانش آموزان مدارس روستايي واقع در غرب رودخانه کارون
همکاري با ادارات ورزش و جوانان شهرستان هاي رودخانه غرب کارون
ارسال کمک هاي اهدايي شرکت نفت و گاز اروندان به زلزله زدگان استان کرمانشاه
همکاري با ادارات آموزش و پرورش شهرستان هاي غرب رودخانه کارون
همکاري با کميته امداد شهرستان هاي غرب رودخانه کارون
مديريت پسماند
تزريق گازهاي همراه نفت در لايه فهليان در منطقه دارخوين
استفاده از سيستمSmokeless در فلر به منظور بهسوزي فلر و كاهش بار آلايندگي
ايزوله کردن گودال هاي گل چاه هاي در حال حفاري به منظور پيشگيري از آلودگي خاك و آب هاي زير زميني
پاكسازي كنده هاي حفاري چاه هاي سهراب با نظارت اداره محيط زيست (ناشي از فعاليت ساير شركت ها)
انتقال پسماندهاي عادي به محل دفن شهرداري
جداسازي و انبارش پسماندهاي ويژه از ساير پسماندها
مديريت پساب
استفاده از سيستم zero discharge در عمليات حفاري و مديريت سيال و كنده حفاري
تزريق پساب صنعتي به لايه آسماري
انتقال پساب بهداشتي توليدي به نزديك ترين آبفا
فعاليت هاي بهداشتي - صنعتي
پايش و اندازه گيري دوره اي عوامل زيان آور محيط كار
پيگيري نتايج معاينات طب صنعتي و اقدام لازم براي سلامت كاركنان
تهيه اطلاعات وضعيت بهداشتي همه پيمانكاران شركت از نظر قوانين و مقررات اچ اس اي پيمانكاران
سم پاشي ساختمان مديريت و آزمايشگاه، کمپ، رستوران و آشپزخانه اروندان دارخوين
تعمير و راه اندازي آمبولانس واقع در منطقه نفتي دارخوين
انعقاد تفاهم نامه با سازمان بهداشت و درمان اهواز براي راهبري درمانگاه دارخوين
شناسايي خطرات تمامي مشاغل شركت نفت و گاز اروندان با روش مصاحبه و بازرسي محل كار
بازديد هاي بهداشتي برنامه ريزي شده (اماكن و نظارت بر مواد غذايي)
مديريت منابع انساني
مسؤوليت اجتماعي شرکت ها،رويکردي متعالي به کسب و کار است که تأثير اجتماعي يک سازمان بر جامعه چه داخلي و چه خارجي را مد نظر قرار مي دهد و هدف اصلي آن فراهم کردن تمامي بخش ها اعم از دولتي، خصوصي و داوطلبان براي همکاري با يکديگر است. چنين رويکردي به ايجاد يک فرهنگ قوي نياز دارد که بر ارزش هاي مسؤوليت اجتماعي و شايستگي هايي که براي دستيابي به منافع هم افزايي مورد نياز است، تأکيد کند و کارکنان سازمان، داراي جايگاهي مرکزي در بهبود چنين فرهنگي هستند که در اين زمينه شرکت نفت و گاز اروندان اقدام به جذب 94.3 درصد نيروهاي بومي و 5.6 درصد نيروهاي غيربومي در شرکت کرده است.
برگزاري دوره آشنايي با منشور حقوق شهروندي و حقوق شهروندي در نظام اداري براي كارمندان در سال هاي 96 و 97 به منظور افزايش سطح آگاهي تعهد و مسؤوليت كاركنان و مديران اجرايي و التزام آنها به رعايت حقوق شهروندي در نظام اداري
برگزاري دوره تهديدها و آسيب پذيري خانواده براي كارمندان در سال 96 به منظور ارتقاي سطح آگاهي خانواده ها در زمينه فرهنگي - اجتماعي و توسعه آگاهي هاي خانواده نسبت به اهميت مقابله با جنگ نرم
برگزاري دوره طرح تكريم ارباب رجوع براي كارمندان ستادي در سال 97 به منظور آشنايي آنها با قوانين و مقررات مربوط، بهبود پاسخگويي به مراجعان و حل تعارض ها
پرداخت وام و كمك هزينه هاي مالي با هدف كاهش مشكلات شخصي كارمندان و نيروهاي اركان ثالث (تأمين هزينه هاي بيماري، آتش سوزي منزل و...)
ارائه خدمات مشاوره اي در زمينه هاي فردي، خانوادگي، تحصيلي، پيش از ازدواج، كاري و اختلالات رفتاري كودكان و نوجوانان
پرداخت وام و كمك هزينه هاي مالي براي رفع مشكلات شخصي كاركنان (اضطراري، ازدواج و...)
از فوران نخستين چاه نفت ايران و خاورميانه در مسجدسليمان و به دنبال آن تولد صنعت نفت ايران سال ها مي گذرد. ازآن زمان که مردم براي روشنايي تنها از نفت خام استفاده مي کردند تا امروز که تقريبا در هر صنعتي، ردپايي از نفت خام و فرآورده هايش ديده مي شود، پژوهشگران تحقيقات فراواني در همه زمينه ها و کاربردهاي مربوط به نفت خام انجام داده اند؛ تحقيقاتي که پيشرفت هاي وسيع فناورانه را در زمينه صنايع نفت،گاز، پالايش و پتروشيمي در پي داشته است و به يقين عاملي موثر که مقدار توليد دهه هاي آينده به آن وابستگي فراوان دارد، فناوري است. چگونگي ظهور و بروز فناوري و نحوه به کارگيري آن، تعيين کننده مقدار توليد در آينده صنعت نفت خواهد بود. صنعت نفت به عنوان اهرمي قدرتمند در موازنه قدرت، در منطقه و جهان داراي جايگاهي با اهميت است، از همين رو اعتلاي اين صنعت بنيادين، يکي از الزام هاي امنيت و منافع ملي کشور تلقي مي شود.
در نگاهي گذرا به چارچوب و کليت برنامه جامع توسعه نفت و نگاهي عميق تر به مفاد و راهبردهاي توسعه ملي در افق 1404 و برنامه هاي توسعه، چنين استنباط مي شود که توسعه اين صنعت، تنها از شاهراه ارتقاي فناوري و بهره مندي از ابزارهاي نوين، شدني است. در بعد کلان تر از منظر سياسي و راهبردي، رفع شكاف تكنولوژيك موجب سرآمدي صنعت در منطقه مي شود. امروزه يکي از مراکز اصلي پژوهشي در صنعت نفت ايران، موسسه مطالعات بين المللي انرژي است که در ساختار وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران به عنوان يک نهاد واسط ميان بخش صنعت و دانشگاه در سطح راهبردي فعاليت مي کند. به عنوان مثال، تحولات بازارها و آخرين وضعيت فناوري و بازارهاي مالي و سرمايه تحولات ژئوپليتيك و سرمايه انساني را رصد مي کند.
به گفته علي مبيني دهکردي، رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي، بر اساس مطالعات دورنماي انجام شده، اگر روند مصرف انرژي در ايران به همين شکل ادامه يابد، در آينده ما از صادرکننده به واردکننده تبديل مي شويم. ما اين گونه موارد را مطالعه مي کنيم و راهکارهاي لازم را در اختيار تصميم گيرندگان قرار مي دهيم. به عنوان مثال مدل هايي که درباره چگونگي تغييرات نرخ فرآورده ها و پرداخت يارانه ها و روابط مالي دولت و شرکت هاي نفتي، برنامه هاي توسعه و پيشرفت فناوري، منابع انساني، مجموعه کارهايي است که به عنوان اولويت هاي مطالعاتي در اين موسسه دنبال شود.
متاسفانه امروزه پژوهش براي پژوهش انجام مي شود، در حالي که جهت گيري پژوهش ها بايد به سمت ارائه راه حل «Base solution » باشد؛ چراکه اگر راه حل يافت نشود، ماهيت فعاليت هاي پژوهشي زيرسوال مي رود، بنابراين تقريبا تلاش کرديم مسئله محور باشيم و راه حل هم به عنوان نتيجه پژوهش مورد توجه قرار گيرد. رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي ايجاد پل بين علم و صنعت را راه حل نتيجه گرايي، کاهش هزينه و بهبود کيفيت فعاليت هاي اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، سياسي و دفاعي كشوري خوانده و مي گويد: تحقق اين موضوع، نگاه نوآورانه و ساختاردهي و ارتباطات جديد مي خواهد که در موسسه مطالعات بين المللي انرژي در حال برقرار شدن است، به عنوان مثال هم اکنون در حال همکاري با يکي از موسسه هاي مطالعات انرژي در اروپا در زمينه کارآيي انرژي " Energy efficiency" هستيم؛ به عبارت ديگر قصد داريم با موسسه هاي علمي و پژوهشي دنيا که نگاه استعماري نداشته باشند، همکاري داشته باشيم.
هم اکنون پروژه هايي همچون طرح مطالعاتي تحولات ژئوپليتيک، تراز هيدروکربوري، دور نماي انرژي کشور، طرح هاي راهبردي شرکت ملي نفت ايران، پروژه رابطه مالي شرکت ملي نفت ايران و دولت، مطالعات بازار آينده گاز، طرح مطالعاتي مدل هاي قيمت گذاري گاز در بازار داخل و خارج، بررسي جايگاه صنعت پتروشيمي در اقتصاد ملي با رويكرد اقتصاد مقاومتي، بررسي روش هاي نوين مبادلات مالي ايران با کشورهاي ديگر همچون روسيه، هند و چين، مطالعه کشورهاي توليدکننده و مصرف کننده نفت و گاز و همسايگان، مطالعات سازمان و ساختار منابع انساني صنعت نفت ايران و نقشه راه فناوري صنعت نفت کشور در حال بررسي و مطالعه در موسسه مطالعات بين المللي انرژي است.
ضرورت برجسته سازي پيامدهاي اجتماعي پژوهش
رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي ادامه مي دهد که هم اکنون در صنعت نفت کشور يک نظام ملي نوآوري بخشي شبکه آموزشي- پژوهشي نداريم، به عبارت ديگر، نهادهاي علمي، صنعتي و سياست گذار بايد در تعامل پويا با يکديگر باشند، با ايجاد نظام ملي حتي اشخاص حقيقي و حقوقي نيز با يکديگر آشنا مي شوند؛ از اين رو پژوهش در صنعت نفت کشور نيازمند باز آرايي نهادي است تا هر نهادي در تعامل با نهاد ديگر در رنکينگ بين المللي بتواند خود را باز تعريف کند. نياز ديگر اين است که بايد اثرات اجتماعي پژوهش را برجسته تر کنيم، هم اکنون بر توليد مقاله در نظام هاي علمي و پژوهشي خود تاکيد داريم، اما بايد از علم زدگي پرهيز و تلاش کنيم مشکلات و مسائل خود را مبتني بر علم حل کنيم. در حقيقت پژوهش بايد به ما کمک کند به نتايج موثرتري دست يابيم و با احساس مسئله تصميم گيري نکنيم، بلکه با درک مسئله تصميم گيري کنيم.
نگاه تازه دولت دوازدهم به پژوهش و علم
رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي مي گويد: دولت دوازدهم، رويکردي تازه به موضوع پژوهش و علم دارد، اما راهي طولاني در پيش است، زيرا اين نگاه جديد نتوانسته خود را تثبيت کند؛ هم اکنون ستادهاي علم و فناوري و شرکت هاي دانش بنيان با نگاه جديد تشکيل شده در کشور بايد خود را با سرعت پيشرفت علم هماهنگ کنند، به عنوان مثال شرکت مکنزي يک شرکت پژوهشي بين المللي است که در 5 قاره جهان پيشنهاد تحول و تغيير راديكال به ساير موسسات را ارائه مي دهد، اما خود اين شرکت در 150 سال گذشته هيچ تغيير راديكال نداشته و دليل آن هم وجود مسير راهبردي انتخابي آنان است.
فرصتي پيدا شد تا با کارکنان ايراني اين شرکت هم صحبت شوم، آنها مي گفتند شرکت مکنزي اعتقاد دارد کارکنان بايد يا هر يک سال و نيم ارتقا پيدا کنند يا اخراج شوند، به عبارت ديگر، پويايي را درون سيستمي کرده است؛ بنابراين نيازمند تغييرات راديکال نيست، تغييرات سيستم پژوهشي بايد با محيط انطباق داشته باشد که متاسفانه در ايران اين طور نيست. از سوي ديگر، وزير کنوني نفت ايران تلاش کرده است دانشگاه ها را درگير فرايندهاي پژوهشي توليد نفت و گاز کند، جريان مديريت فناوري در صنعت نفت بايد مستمر باشد تا اين همکاري با دانشگاه ها به بار بنشيند. پروژه هاي پژوهشي امروزه نبايد طولاني باشد، در غير اين صورت نمي تواند مشکل صنعت نفت را حل کند. اعتقاد دارم پژوهشگر و اساسا نظام پژوهشي که نتواند مشکل صنعت نفت را حل کند، بايد سريعا در اهداف، ماموريت و فرآيندهاي كاري خود بازنگري كند. وي تاکيد مي کند: در زمينه هاي صنعتي با شرکت هاي خارجي اندکي فاصله داريم، درگام اول براي جبران اين فاصله بايد ارتباط خود را با ايراني هاي دانشمند مقيم خارج از کشور قوي تر کنيم. در مرحله دوم با کشورهاي علاقه مند دوره ها و کارگاه هاي مشترک (workshop) اجرا کنيم. به عنوان مثال همانطور که در ايران از همكاري خارجي در فوتبال استفاده مي شود، در پژوهش نيز مي توان از همكاري هاي پژوهشگران خارج استفاده کنيم. راهبرد در صنعت نفت ايران «منابع محور» است، به عبارتي بايد يک شرکت سرمايه گذار خارجي بياورد تا يک پروژه انجام شود. در شرايط کنوني با توجه به تحريم هاي يک جانبه آمريکا بايد جايگزيني براي اين راهبرد داشته باشيم که به نظر من آموزش کارشناسان با تجربه مي تواند تاثيرگذار باشد.
وي افزود: صنعت نفت يک صنعت عملياتي است و پژوهشگران نيز بايد خود را با شرايط اين صنعت وفق دهند. به عبارت ديگر اگر يک پژوهشگر مشکل صنعت را با قيمت و کيفيتي بهتر نسبت به خارجي ها حل کند، صنعتگر نيز براي استفاده از داخلي ها راغب تر مي شود. ايران يک کشور منابع پايه است و ساختار اقتصاد ايران برپايه تمرکز روي ارزش آفريني از طريق پژوهش بنا نشده است، بنابراين تغيير اين رويه با شرايط کنوني ضروري است.
پژوهش هاي تقاضا محور؛ اولويت صنعت نفت
به گفته مبيني دهکردي، هم اکنون تلاش مي کنيم پژوهش ها «تقاضا محور» باشد تا تلاش هاي پژوهشگران به ارائه راه حل منتهي شود و در زمان کمتر از قبل نتايج به متقاضيان و همکاران صنعت نفت ارائه شود.
رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي ادامه مي دهد: هم اکنون رويکرد استفاده از انرژي هاي تجديدپذير به جاي انرژي هاي هيدروکربوري با جديت در حال افزايش است هر چند پيش بيني مي شود تا سال 2050 منابع نفت و گاز همچنان سهم بالايي در تامين انرژي جهان داشته باشند، اما اين به معناي آن نيست که از هم اکنون کشورهاي جهان به دنبال منابع جديد نروند. وي با اشاره به اينکه کشور آلمان هم اکنون 45 درصد از انرژي خود را از انرژي هاي تجديد پذير تامين مي کند، مي گويد: با توجه به شرايط جهاني، برگزاري اجلاس هاي بين المللي جلوگيري از انتشار گازهاي گلخانه اي مي تواند فرآيند خيزش به سمت انرژي هاي جديد را آسان سازي کند. مبيني دهکردي با تاکيد بر اينکه ما صنعت نفت و انرژي خود را بايد بر اساس اين فرضيه ها توسعه دهيم، مي افزايد: با توجه به روند مصرف انرژي در ايران، پيش بيني مي شود با وجود مخازن و منابع فراوان هيدروكربوري مجبور به واردات آنها شويم. متاسفانه روزانه 800 هزار بشکه معادل نفت، تلفات انرژي در برخي نيروگاه ها داريم که با توجه به اين ميزان شدت مصرف ، حرکت به سمت استفاده از فناوري جديد، ضرورتي اجتناب ناپذير است.
سميه راهپيما-سختي کار پرستار، سختي جسمي نيست؛ کلنگ زدن و در فضاي سخت معدن يا امثال آن نيست، بلکه فشار روحي و عصبي است. مي توان گفت پرستاري، يکي از سخت ترين کارها از لحاظ فشار روحي و جسمي به شمار مي رود. نشستن کنار بيمار، معاشرت دائمي با او، شکوه بيمار را شنيدن، با او به مهرباني رفتار کردن، به او لبخند زدن، او را با عمل، رفتار و پذيرايي خود از رنج هاي فراوان دوران بيماري رهاندن، تحمل پولادين مي خواهد؛ پرستار با چنين وضعيتي روبه روست. رسيدگي به بيماري که درد مي کشد، اميد به زندگي در او ضعيف شده و دسترسي به هيچ کس و هيچ جا ندارد؛ به خصوص بيماراني که دچار بيماري هاي بسيار سخت هستند يا به مراقبت هاي ويژه نياز دارند، روح و جسم پرستار را تحت فشار قرار مي دهد. براي تحمل اين همه سختي، سرمايه اي عظيم از حلم، گذشت، تحمل، مدارا و اخلاق خوش لازم است تا پرستار بتواند با اين بيمار سر کند. خبرنگار «مشعل» به بهانه روز پرستار به بيمارستان صنعت نفت تهران رفته و پاي صحبت پرستاران اين بيمارستان نشسته که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
زهرا نوري نيارکي، مدير امور پرستاري بيمارستان صنعت نفت تهران، يکي از افرادي است که همواره با درجه بالايي از صبر و شکيبايي به بيماران و مراجعه کنندگان در کنار پرستاران ديگر خدمات ارائه مي کند. او 20 سال سابقه کار دارد و در بخش هاي سي سي يو، جراحي قلب باز و... فعاليت داشته و مهرباني و دلسوزي را از شاخصه هاي اصلي حرفه پرستاري مي داند. او مي گويد: «اگر کسي مهربان و دلسوز باشد، به راحتي مي تواند در حرفه پرستاري کار کند و از شغلش خسته نشود. اين حرفه بيشتر با همراهان بيمار و کساني که درد و رنج دارند، سروکار دارد، از اين رو براي مرهم بودن بر دردشان، بايد صبر و شکيبايي بالايي داشت.» بيمارستان صنعت نفت تهران نيز همانند ديگر بيمارستان هاي کشور با کمبود پرستار مواجه است و توانسته با اضافه کاري پرستاران، اين مشکل را تا حدودي برطرف کند؛ اما به دليل پايين بودن حقوق، معمولا دو جا کار مي کنند و استراحت ندارند. وظيفه حکم مي کند در هر شرايطي که هستند، وقتي بر بالين بيمار حاضر مي شوند، با روي خوش خدمات ارزنده اي ارائه کنند. با اين شرايط، بهتر است خدماتي به پرستاران داده شود تا بتوانند با کمبودها کنار بيايند. در اين زمينه نوري نيارکي مي گويد: «شغل پرستاري با درد و رنج بيمار در ارتباط است و آنها در خارج از بيمارستان نيز نقش مادر و پدري دلسوز را به عهده دارند، از اين رو بايد روحيه بسيار بالايي داشته باشند و براي افزايش اين روحيه، تنها اقدامي که به عنوان مسوول مي توانم انجام دهم، در نظر گرفتن اضافه کار تشويقي و استفاده از سهميه مراکز تفريحي تحت نظارت وزارت نفت است.»
او برگزاري کلاس هاي آموزشي مختلف از جمله احياي نوزادان، همايش سه روزه آي سي يو و مراقبت هاي ويژه را از اقدام هاي موثر بيمارستان براي ارائه خدمات به پرستاران عنوان مي کند و ادامه مي دهد: «از ابتداي امسال تاکنون 78 نفر در سمينارها و کنگره هاي برون سازماني، 18 نفر در دوره هاي تخصصي دانشگاهي و برون سازماني و 4 هزار و 774 نفر در دوره هاي تخصصي، سمينارها، کنفرانس ها، کارگاه ها و کلاس هاي آموزشي درون سازماني شرکت کرده اند.» مدير امور پرستاري بيمارستان صنعت نفت تهران مي گويد: «يک پرستار بايد از سرعت عمل و تصميم گيري سريع برخوردار باشد، به همين دليل آموزش هاي عملي را نيز براي ارتقاي دانش پرستاران در دستور کار داريم؛ زيرا آنچه عملي ديده مي شود، بهتر در ذهن باقي مي ماند.» او در ادامه به بيان خاطره اي از دوران کاري خود مي پردازد و مي گويد: «چند سال پيش، بيماري در سي سي يو بستري بود که به علت نامنظم بودن ريتم قلبي مجبور شديم 20 بار به او شوک وارد کنيم و اميدي به زنده ماندنش نداشتيم؛ اما بعد از مدتي با پاي خود از بيمارستان بيرون رفت. همچنين دامادي براي عيادت از پدرزن خود که 90 سال سن داشت، به بيمارستان ما مراجعه کرد و دچار ايست قلبي شد و در سن 52 سالگي فوت کرد. با اين تجربه مي توان گفت تا خدا نخواهد، برگي از درخت نمي افتد.»
اورژانس همانند فصل بهار است
بعد از صحبت با مدير امور پرستاري بيمارستان صنعت نفت تهران، به برخي از بخش ها مي روم و با سرپرستاران آنها صحبت مي کنم. يکي از اين بخش ها اورژانس است که سيمين هاشميون، سرپرستاري اين بخش را به عهده دارد و 26 سال از عمر خود را صرف خدمت به بيماران کرده است. با آرامشي که در چهره دارد، مي گويد: «اورژانس همانند فصل بهار است؛ زيرا زماني آرام و زماني ديگر پرتلاطم است و در تمامي رده هاي سني از نوزادان تا سالمندان در اين بخش بستري مي شوند؛ از اين رو بايد پرستاران اين بخش خوددار باشند. آنها با بيماراني که احيا مي شوند و گاهي اوقات فوت مي کنند، در ارتباط هستند و اين باعث تضعيف روحيه شان مي شود، اما بايد در اين شرايط هم کارشان را به درستي انجام دهند و به همراه بيمار نيز آرامش بدهند.»
هاشميون در ادامه به سختي ها و کمبودهاي کارش اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «نوبت کاري، به خصوص در شيفت شب، فرسايشي است و بايد 24 ساعته خدمات ارائه کنيم. به همين دليل با گذشت چند سال، بيشتر پرستاران درخواست کار در نوبت صبح را مي کنند؛ اما وقتي نيروي جواني نداريم که جايگزين آنها کنيم، نميتوانيم به درخواستشان پاسخ مثبت دهيم.»
باارزش ترين موجودات زندگي
آهنگ «گنجشک لالا، سنجاب لالا، آمد دوباره مهتـــاب بالا، لالا لالايي لالا لالايي…» در بخش اطفال شنيده مي شود، علت آن را از زهرا ارژنگي، سرپرستار اين بخش سوال مي کنم. مي گويد: «نوزادي سه ماهه در اين بخش داريم که بايد عمل شود و يکي از شرايط عملش ناشتا بودن است. به دليل اينکه گرسنه است، گريه مي کند و مادرش هم تحمل اين وضعيت را ندارد. من به همراه همکارانم يک ساعت در اتاق بوديم و موزيک گذاشتيم تا اين نوزاد آرام شود و بتوانيم او را به اتاق عمل بفرستيم.»
او ادامه مي دهد : «وقتي در بخش اطفال کار مي کنيم، بايد کودک درون خود را زنده نگه داريم و با آنها همانند خودشان صحبت کنيم تا از اين طريق بتوانيم اقدام هاي لازم را برايشان انجام دهيم. از سوي ديگر چون خانواده ها با ارزش ترين موجودات زندگي خود را به ما مي سپارند، خود را موظف مي دانيم آنها را در جريان روند درمان فرزندانشان قرار دهيم.»
سرپرستار بخش اطفال بيمارستان صنعت نفت تهران در ادامه به برخي کمبودها در بخش اطفال اشاره مي کند و مي گويد: «اين بخش 14 تخت دارد که 3 تخت براي نوزادان و مابقي براي سنين متفاوت از يک ماهه تا 14 ساله است، ضمن اينکه گروه مختلف درماني شامل بيماران داخلي، جراحي و سرطاني نيز داريم. از اين رو با کمبود فضاي فيزيکي رو به رو هستيم. بر اساس استاندارد بايد هر کودک در يک اتاق باشد؛ زيرا ممکن است کودکي گريه کند و ديگري بخواهد بخوابد يا دارو بخورد، ضمن آنکه چند اتاق اين بخش سرويس بهداشتي ندارد و دو حمام عمومي داريم.»
پرستاري با عشق معنا مي شود
شايد رنگ سبزي که براي اتاق عمل استفاده مي شود، از نظر ديداري آرامش خاطر به بيماران بدهد و از استرس قبل عمل آنها بکاهد، از اين رو پرستاران اين بخش بايد در نخستين ارتباط خود با بيمار روي خوش داشته باشند تا بتوانند آرامش را به بيمار منتقل کنند. ليلا خليلي، سرپرستار اتاق عمل جنرال و قلب که 27 سال سابقه کار دارد و از اين ميزان نزديک به 17 سال را در اتاق عمل بوده، مي گويد: «ماهيت اتاق عمل با ديگر بخش هاي بيمارستان متفاوت است؛ زيرا بيماراني که مي آيند، استرس خاص خود را دارند، از اين رو اولين ارتباطي که برقرار مي کنيم، روي خوش است تا بتوانيم آرامش را به آنها انتقال دهيم.»
او شغل پرستاري را با فداکاري، وجدان کاري و همراه با عشق معنا مي کند و مي گويد: «اميدوارم به قشر پرستار بيش از پيش بها داده شود و خواسته ها و نيازهاي آنها را در نظر بگيرند و امکانات کارکنان اداري را نيز براي پرستاران لحاظ کنند، ضمن آنکه سختي کار پرستاران هم در حقوق آنها و هم در دوران بازنشستگي لحاظ شود.»
لزوم وجود روانپزشک در بخش شيمي درماني
عذرا مرادي، سرپرستار بخش شيمي درماني بيمارستان صنعت نفت تهران است. وقتي با او در مورد حرفه اش صحبت مي کنم، بي اختيار اشک از چشمانش سرازير مي شود. دليل گريه اش را مي پرسم، مي گويد: «پرستار شيمي درماني بايد عاشق خدا و دوستي و محبت کردن به ديگران باشد تا بتواند به بيماران سرطاني خدمات ارائه کند. يکي از معيارهاي اصلي پرستاران اين بخش صبور بودنشان است؛ زيرا اين بيماران از نظر روحي آزرده خاطر هستند و بايد نخست از لحاظ روحي آماده شوند و بعد درمان را شروع کنيم.»
به گفته او «در بخش شيمي درماني و آنکولوژي بايد يک روانپزشک نيز حضور داشته باشد تا بيماران را از نظر روحي، آماده شيمي درماني کند.»
حق عفوني در نظر گرفته شود
زهرا کاظمي، سرپرستار بخش آي سي يو داخلي از سال 80 کارش را از شهرهاي جنوبي کشور شروع کرده و از سال 84 به بعد در تهران مشغول به کار شده است. او مي گويد: «بيماران بدحال يا کد خورده بيشتر در بخش آي سي يو داخلي بستري مي شوند، از اين رو تعداد فوتي ها در اين بخش زياد است و اين موضوع، تضعيف روحيه پرستاران را به همراه دارد. براي افزايش روحيه آنها بهتر است حق عفوني براي شان لحاظ شود.»
به گفته کاظمي ، بيماران بدحال و کد خورده نبايد با بيماراني که شرايط بهتري دارند، در کنار هم قرار بگيرند. به همين دليل اين بخش را به دو قسمت تقسيم کرده ايم و با کمبود جا مواجه هستيم، بنابراين براي بستري برخي از بيماران به يک اتاق ايزوله نياز داريم.»
تهويه هواي نامناسب
کلينيک زخم، يکي از بخش هاي جديدي است که به تازگي در بيمارستان صنعت نفت تهران به بيماراني که دچار زخم هاي ديابتي، زخم بستر و ... شده اند، خدمات ارائه مي کند. اين دسته از بيماران مي توانند از طريق شماره 1519 نوبت بگيرند و به اين کلينيک مراجعه کنند.
بهناز اسدي، يکي از پرستاران اين کلينيک مي گويد: «اتاقي که براي اين کار در نظر گرفته شده، تهويه مناسبي ندارد و ما با برخي بيماران روبه رو هستيم که ترشحات زخم آنها بدبوست و اگر سيستم تهويه درست کار نکند، مشکلاتي براي ما و بيماران به وجود مي آيد. با پيگيري هاي انجام شده، قرار است سيستم تهويه درست شود.»
گام آخر
در پايان، واژه پرستار را اينگونه براي خود معنا مي کنم؛ پ: پيمان خون بستن براي مهر و ايثار، ر: رفتن به سوي خدمت به خلق، س: سربلند و ساده زيست و سختکوش، ت: تکميل کننده کار طبيبان، ا: الگوي او، مظهر تقوا، حضرت زينب کبري(س) و ر: راضي و خشنود از رحمت خدا.
مديرعامل شرکت گاز استان اردبيل از تکميل گازرساني شهري و تداوم گازرساني روستايي دراين استان خبر داد و گفت: 100 روستاي ديگر در دهه فجر امسال از نعمت گاز بهره مند مي شوند. فيروز خدايي افزود: در آستانه چهلمين سالروز پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي، گام هاي نهايي براي تکميل گازرساني شهري و روستايي استان اردبيل برداشته مي شود تا در آينده نزديک اردبيل را به عنوان استان سبز معرفي کنيم. به گفته وي، دهه فجر امسال يکصد طرح گازرساني روستايي و چند طرح صنعتي افتتاح خواهد شد. خدايي بابيان اين که پيش از انقلاب اسلامي حتي يک شهر يا روستاي استان اردبيل گازرساني نشده بود، تصريح کرد: فعاليت هاي گازرساني در اين استان از سال 68 آغاز شده است وهم اکنون 100 درصد شهرها و بيش از 90 درصد روستاها زيرپوشش گاز طبيعي قرار دارند. وي شمار شهرهاي استان اردبيل را 29 مورد و روستاهاي اين استان را يک هزار و 695 روستا اعلام و اظهار کرد: همه شهرها زيرپوشش گاز قرار گرفته اند واز حدود 1400 روستاي قابل گازرساني، يک هزار و 132 روستا، گازرساني شده اند. به گفته خدايي، گازرساني به 251 روستا نيز در دست اقدام است که با تکميل اين طرح ها، ضريب نفوذ گاز در روستاهاي استان اردبيل به 98 درصد مي رسد. مديرعامل شرکت گازاستان اردبيل درباره گازرساني به بخش هاي نيروگاهي و صنعتي نيز گفت: تنها نيروگاه استان اردبيل از گاز طبيعي استفاده مي کند ويک هزار و 360 واحد صنعتي عمده و جزء نيزبه شبکه گاز متصل هستند. وي افزود: دولت با هدف اشتغال زايي، تاکيد بسيار زيادي بر گازرساني صنعتي دارد؛ از اين رو، شرکت هاي گاز استاني تلاش ويژه اي براي تحقق اين مهم دارند. خدايي با بيان اين که استفاده از مصوبه شوراي اقتصاد مبني بر استفاده صنايع ازتسهيلات 240 ميليون توماني تاثير بسزايي در توسعه گازرساني صنعتي داشته است، تصريح کرد: با توجه به اين مهم، علاوه بر واحدهاي صنعتي زيرپوشش گاز، طرح گازرساني به يکصد واحد صنعتي جديد نيز نيز در دست اقدام است. خدايي، طول خطوط انتقال گاز استان اردبيل را 731 کيلومتر و طول خطوط تغذيه و توزيع اين استان را 9 هزار و 350 کيلومتر عنوان و اظهار کرد: با اجراي طرح هاي گازرساني روستايي، طول خطوط تغذيه و توزيع به بيش از 11 هزار کيلومتر افزايش خواهد يافت.
توليد استايرن منومر پتروشيمي پارس باثبت رکوردي تازه به 105درصد ظرفيت اسمي رسيد. اين مجتمع موفق شد امسال افزون بر کاهش چشمگير 25 روزه تعميرات اساسي واحدهاي استايرن منومر و اتيل بنزن، رکورد توليد واحد استايرن منومر را بشکند. تعميرات اساسي واحدهاي استايرن منومر و اتيل بنزن به مدت 17روز، (پانزدهم آذرماه تا دوم دي ماه) امسال انجام شد و واحد استايرن منومر با 5 درصد بالاتر از ظرفيت اسمي خود در مدار توليد قرار گرفت. تعميرات اساسي سال 94 اين دو واحد 42 روز به طول انجاميده بود که کاهش 25 روزه زمان اين عمليات در سال جاري موجب شده است در هزينه هاي اين فرايند شامل ماشين آلات و نيروي انساني کاهش چشمگيري ايجاد شود. سود و صرفه حاصل از تعميرات اساسي انجام شده در مدت 25 روز، 18 ميليون و 500 هزار دلار برآورد شده است.
مديرعامل شرکت گاز استان بوشهر گفت: 9 شهر و85 روستاي شهرستان دشتستان تحت پوشش گاز طبيعي قرار دارند. مسلم رحماني افزود: به منظور گازرساني به اين مناطق، يک هزار 469 کيلومترشبکه گذاري انجام شده است که 752 کيلومتر آن به شهرها و 717 کيلومتر ديگر به روستاهاي اين شهرستان مربوط مي شود. وي با بيان اين که دشتستان يکي از مناطقي است که حجم شبکه گذاري گاز در آن بالاست، از بهره مندي 100 درصدي شهرها و 92 درصدي روستاهاي شهرستان دشتستان از گاز طبيعي خبر داد. به گفته رحماني، تاکنون بيش از50هزار انشعاب دراين شهرستان طراحي و نصب شده است. وي يادآورشد: هم اکنون بيش از35 هزار و 700 مشترک گاز در شهرستان دشتستان، زيرپوشش خدمات گازرساني قرار دارند. وي با اشاره به تلاش هاي بسياربراي توسعه گازرساني در نقاط مختلف استان بوشهرافزود: در چندسال گذشته، پروژه هاي متعددي در حوزه گازرساني اجرا شده است و هم اکنون بخش زيادي از شهرها و روستاهاي استان بوشهرزيرپوشش گاز قرار دارند و مردم از آن استفاده مي کنند.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز از تامين و توزيع مطلوب سوخت در مناطق عشايرنشين استان خوزستان خبر داد. نعمت الله نجفي با اشاره به سهميه 200ليتري نفت سفيد براي هر خانوار، افزود: با پيگيري هاي انجام شده اين مهم تا سقف 600ليتر براي شهرهاي شمالي استان و در برخي شهرهاي ديگر، افزايش داشته است. وي با اشاره به تامين نفت سفيد هموطنان براساس سامانه تجارت آسان و زيرساخت هاي بانکي تصريح کرد: تامين و توزيع سوخت مورد نياز هموطنان در اولويت کاري اين شرکت قرار دارد و همشهريان عزيز نگران سوخت مورد نياز خود نباشند. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز گفت: سامانه تجارت آسان بر اساس دستورعمل ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز رياست جمهوري تشکيل شده است و طبق آن، بدون ثبت در اين سامانه، حتي يک ليتر فرآورده نفتي تحويل افراد نخواهد شد.
نجفي با اشاره به نشستي باحضورمسئولان شرکت گاز وشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز تصريح کرد: براي57 هزار و400 خانوار ثبت نامي در سامانه تجارت آسان کارت نفت صادر شد.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون از ارائه و پيادهسازي يک طرح خلاقانه و تاثيرگذار از سوي متخصصان اين شرکت خبر داد. حميد کاويان گفت: تبديل ساختار ديافراگمي اکچوايتورهاي شير کنترل فشار مياني کمپرسورها به سامانه سيلندر و پيستوني از جمله طرحهاي خلاقانه اي بود که دانش آن به همت کارگروه نگهداري و تعميرات شرکت نفت و گاز مارون بوميسازي شد.
وي افزود: با اين ابتکار از نشتهاي ناشي از فشار، پارگي ديافراگم، توقفهاي لحظهاي توليد، بار مالي قابل توجه و استهلاک منابع انساني جلوگيري ميشود.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون تصريح کرد: يکي از متخصصان ابزار دقيق اداره تعميرات با خلاقيت و نوآوري خود اين تحول را به وجود آورده تا افزون بر کاهش هزينههاي مالي تعميرات، امکان خرابي در تجهيزات جانبي را به صفر نزديک کند و از جمله مزيتهاي اين طرح اين است که توقفي در توليد ايجاد نخواهد شد.
کاويان با تاکيد بر اينکه اين دانش بوميسازي شده و قابل انتقال است، افزود: اين دانش با استفاده از نمونههاي آزمايشي به کار رفته در يک آزمون ميداني يکساله روي هشت عدد از شيرهاي کنترل ورودي کمپرسورهاي HP&LP رديفهاي A&B ايستگاه تزريق گاز مارون محقق شد.
با قطع گازچهار هزارمشترک گاز، مانور سوخت رساني در شرايط سرد زمستاني برگزارشد. دراين مانور که با حضور اعضاي کارگروه تخصصي تامين سوخت و مواد نفتي استان گلستان درگرگان برگزار شد، سوخت رساني در شرايط سخت و سرد زمستاني با سناريوي قطع گاز چهارهزار مشترک اين شهر به دليل نقص فني درخطوط اصلي گاز، تمرين شد. درمانوراخير، باتشکيل کميته بحران در کوتاه ترين زمان ممکن، موقعيت جغرافيايي از طريق تصاوير ويدئويي به صورت آنلاين، بررسي و با عزيمت مديران استاني به محل قطع گاز، دستورهاي مقتضي درمحل صادر شد. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گلستان نيز به منظور کاهش آثار قطع گاز با اعزام چهار دستگاه خودروي حامل نفت سفيد، گازوئيل و کپسول گازمايع، توزيع سوخت رساني در اين شرايط را با هدف آمادگي بيش از پيش، تمرين کرد. عيسي افتخاري، مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گلستان در باره برگزاري اين مانور گفت: متوليان تامين انرژي، ضامن امنيت انرژي هستند ومردم براي تامين سوخت هيچ دل نگراني نداشته باشند. وي وفاق، همدلي وهماهنگي ميان دستگاه هاي مرتبط با کارگروه تامين سوخت استان گلستان را ضامن تحقق پايداري در تامين سوخت مورد نياز وفاق، همدلي وهماهنگي ميان دستگاه هاي مرتبط با کارگروه تامين سوخت استان گلستان را ضامن تحقق پايداري در تامين سوخت مورد نياز مردم در شرايط عادي و اضطراري برشمرد.
اهالي روستاهاي شهرستان گناوه مي توانند سوخت مورد نياز خود را از واحدهاي سيار دريافت کنند و نيازي به مراجعه به مرکز شهرستان نيست. رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهر گفت: بر اساس مجوزصادر شده به شهرونداني که منازل مسکوني شان در محدوده گازرساني است، اما به هر دليلي تاکنون موفق به انجام لوله کشي و دريافت اشتراک آن نشدند، نفت سفيد اختصاص مي يابد. مهردادبيوکي افزود: محله هايي که داراي تعاوني روستايي هستند، مي توانند سهميه نفت سفيد خود را از فروشندگي هاي اين شرکت دريافت کنند و نيازي به صرف وقت در صف هاي طولاني نيست. وي با تاکيد بر اين که هيچ مشکلي در زمينه تامين نفت سفيد نقاط شهري و روستايي وجود ندارد، تصريح کرد: اين شرکت همه توان و تلاش خود را به صورت شبانه روزي براي سوخت رساني به مردم با همه امکانات موجود به کار بسته است. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهر، يکي از قديمي ترين شرکت هاي نفتي با قدمت حدود يکصد ساله است.اين شرکت در استان بوشهر به عنوان يکي از مناطق مهم و راهبردي کشور در ذخيره و توزيع فرآورده هاي مختلف نفتي ازجمله بنزين، گازوئيل، نفت سفيد، سي ان جي و سوخت هاي هوايي در استان بوشهر و ديگر استان هاي همجوار(کهگيلويه و بويراحمد وقسمتي از استان فارس)، نقشي بسزا دارد.
نشست مشترک مديراکتشاف شرکت ملي نفت ايران و مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان با هدف همکاري بيشتر در پروژه هاي عملياتي و تبادل اطلاعات علمي و فني برگزار شد. نشست مشترک سيدصالح هندي، مديراکتشاف شرکت ملي نفت ايران و جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان و مديران فني اين شرکت به دعوت مدير اکتشاف، با هدف همکاري بيشتر در پروژه هاي در دست اقدام، همچنين تبادل اطلاعات علمي و فني برگزار شد. در اين نشست زمينه هاي همکاري متقابل مديريت اکتشاف و شرکت نفت و گاز اروندان از جمله همکاري در طراحي چاه و مراحل حفاري با اهداف مشترک اکتشافي-توليدي، آمادگي مديريت اکتشاف براي توصيف و برطرف کردن ابهام هاي ميادين در حال توليد شرکت نفت و گاز اروندان، برنامه ريزي براي تحويل چاه هاي اکتشافي و تکميل آنها و تبادل اطلاعات اکتشافي و توليدي در پروژه هاي در دست اقدام مطرح شد و مورد استقبال دو طرف قرار گرفت. مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران از سال 1395 تاکنون تعامل و گسترش همکاري هاي علمي، فني و عملياتي با شرکت هاي بهره برداري و توليدي را در دستور کار قرار داده و تفاهمنامه هايي نيز با شرکت هاي توليدي و توسعه اي و علمي، همچون پژوهشگاه صنعت نفت، فلات قاره، نفت مرکزي و ... امضا کرده و موقعيت هاي چشمگيري نيز در کاهش هزينه ها، تسهيل امور و هماهنگي بيشتر در پروژه ها و هم افزايي علمي- فني و افزايش راندمان کارها نصيب دو طرف و صنعت نفت کشور شده است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل از عرضه 6ميليون و 760 هزار ليتر گازوييل يورو 5در پاييز امسال خبر داد و افزود: ازاين ميزان، سه ميليون و 70 هزار ليتر به آذرماه مربوط مي شود. مدني گفت: توزيع نفت گاز يورو5 در9 جايگاه نواحي مرکزي(اردبيل) بيله سوار، گرمي، پارس آباد و مشکين شهر انجام مي شود. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل با قدرداني از تلاش ناوگان حمل فرآورده هاي نفتي براي توزيع به موقع و مطلوب فرآورده هاي نفتي، تصريح کرد: اين مقدار فرآورده به وسيله 230 دستگاه نفتکش به جايگاه هاي عرضه سوخت ارسال شده است.
صرفه جويي درمصرف بنزين با سي ان جي
مدني همچنين گفت: با استفاده از گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) در مصرف 155ميليون ليتر بنزين صرفه جويي شده است. وي با بيان اين که از ابتداي امسال تا پايان آذرماه 155 ميليون و 240 هزار مترمکعب سي ان جي مصرف شده است، افزود: درباره زماني ياد شده، به همين ميزان در مصرف بنزين صرفه جويي شده است. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل تصريح کرد: مصرف اين سوخت پاک نسبت به مدت مشابه سال قبل (151 ميليون و900 هزار مترمکعب) بيش از دو درصد افزايش يافته است.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران گفت: استفاده از توان داخلي و دستيابي به فناوريهاي نو، رکن اصلي بهرهوري در صنعت نفت است. هوشنگ صيدالي در نشست با مجموعه مديريت امور فني اين شرکت، براستفاده از فناوريهاي نو در زمينه توليد نفت و گاز و استفاده از توانمنديهاي داخلي تاکيد کرد و اين دو عامل مهم را در پيشبرد اهداف کليدي ضروري برشمرد. وي افزود: شرکت بهرهبرداري نفت وگاز گچساران به عنوان گلوگاه حياتي و اقتصادي کشور با دارا بودن منابع انساني متخصص، متعهد و مجرب قادر خواهد بود با برنامه ريزي منسجم به اهداف توليدي و صيانت از مخازن خود دست يابد. مديرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با ابراز خرسندي از عملکرد مناسب اين شرکت در زمان بحران گفت: با توجه به روند بهره دهي چاه ها در طول مدت عمرشان، بايد با توليد صيانتي، براي نگهداشت وافزايش توليد، برنامه ريزي دقيق و روزآمدي تدوين و اجرا کرد.
صيدالي، مديريت فني را مغز متفکر شرکت نفت و گاز گچساران خواند و تصريح کرد: مديريت فني با تمرکز بر موضوع برنامه ريزي مدون و جامع فني، همچنين ارائه نقشه راه با وجود کمبود منابع مالي، توانسته است روند توليد را شتاب بخشد، به گونهاي که مجموعه اين مديريت به عنوان يکي از قويترين بخشهاي مديريتي در مناطق نفتخيز جنوب شناخته شده است.
انجام 75 مورد اصلاحيه عملياتي
رئيس اداره بهرهبرداري شرکت نفت و گاز گچساران نيز اعلام کرد: به منظور بهبود شرايط توليد، فرآورش، ايمنسازي و صيانت از محيط زيست، 75اصلاحيه اساسي عملياتي در اين شرکت انجام شده است.
علي وفايي گفت: در نيمه نخست امسال 47 دستگاه مخزن تحت فشار درون واحدي و سرچاهي، تعمير کلي 134 دستگاه تجهيزات فرآيندي مانند 39 دستگاه ذخيره، خشک کننده و مولد هوا، 52 دستگاه الکتروموتور، ترانسفورمر و رلههاي حفاظتي، 36 دستگاه تلمبههاي نفت، آب صنعتي و آب زائد تزريقي، سه دستگاه ديزل آتشنشاني و چهار دستگاه توربين گازي تعمير اساسي شده اند. وي از تعمير، ايمنسازي و توپکراني 232 مورد خطوط لوله نفت و گاز چاهها و تفکيک گرها در بازه زماني ياد شده خبر داد و افزود: در مدت ياد شده 284 مورد تعمير، تعويض، تنظيم و نصب شيرآلات فرآيندي نيز انجام شده است. رئيس اداره بهرهبرداري شرکت نفت و گاز گچساران با اشاره به 191مورد نصب يا تعويض صفحه کاهنده خطوط لوله نفت و گاز و 294 مورد رفع نشتي، گفت: انجام اين عملياتها در گستره جغرافيايي چهار استان، از روحيه جهادي و تلاش کارکنان اداره بهرهبرداري نفت و گاز گچساران و همکاري ديگر مديريتها در اين شرکت حکايت دارد. وي ادامه داد: اداره بهرهبرداري شرکت نفت و گاز گچساران به عنوان زيرمجموعه مديريت عمليات، وظايفي از جمله هدايت، سرپرستي، کنترل و هماهنگي عمليات واحدهاي بهرهبرداري چاههاي نفت و گاز، تفکيک کنندههاي سرچاهي، همچنين تقويتکنندهها، دستگاههاي نمکزدايي، آبرساني، اندازهگيري ذخاير نفتي و خدمات شيميايي را به عهده دارد.
با اجراي عمليات بازيابي هيدروژن درشرکت پتروشيمي هنگام، علاوه بر جلوگيري از هدر رفت هيدروژن، با وارد شدن آن به چرخه سنتزآمونياك، ميزان توليد اين محصول (آمونياک) نيز افزايش مي يابد. ابوالفضل فتح الهي، مديرعمليات شرکت پتروشيمي هنگام گفت: طرح بازيابي هيدروژن(HRU) ازجريان گازهاي ارسالي به مشعل و تبديل آن به محصول آمونياک صورت مي گيرد و هدف آن جلوگيري از سوختن و هدر رفتن هيدروژن است. به گفته وي، در اين بخش حدود 90 درصد هيدروژن موجود در جريان گازهاي پرج (گازي که جهت سوختن به ريفورمر اوليه و يا مشعل ارسال مي شود) به وسيله غشاهاي پليمري جداسازي و به منظور توليد آمونياک به بخش سنتز آمونياک (Synthesis Loop) ارسال مي شود. فتح الهي بااشاره به ارزشمند بودن گازهيدروژن تصريح کرد: با انجام اين عمليات، علاوه برجلوگيري ازهدررفتن آن، اين گازباارزش به محصول آمونياک نيز تبديل مي شود.
وزير نفت در احکامي جداگانه، سيد محمدحسين حسيني را به عنوان عضو اصلي هيئت مديره شرکت ملي گاز ايران و مهدي جمشيدي دانا را به عنوان عضو علي البدل هيئت مديره اين شرکت منصوب کرد. درحکمي بيژن زنگنه، وزير نفت خطاب به سيد محمدحسين حسيني آمده است:
«باعنايت به تجربه و تخصص جنابعالي، به استناد ماده 5 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 19 ارديبهشت ماه 1391مجلس شوراي اسلامي و مواد 17 و 18 اساسنامه شرکت ملي گاز ايران، حسب اختيار تفويضي به اينجانب درجلسه مورخ 19 آبان ماه 1397 مجمع عمومي اين شرکت، به موجب اين حکم به سمت عضو اصلي هيئت مديره براي مدت چهار سال منصوب مي شويد.» همچنين درحکم وزيرنفت خطاب به مهدي جمشيدي دانا آمده است: باعنايت به تجربه و تخصص جنابعالي، به استناد ماده 5 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 19 ارديبهشت ماه 1391مجلس شوراي اسلامي و مواد 17 و 18 اساسنامه شرکت ملي گاز ايران، حسب اختيار تفويضي به اينجانب در جلسه مورخ 19 آبانماه 1397مجمع عمومي اين شرکت، به موجب اين حکم به سمت عضو علي البدل هيئت مديره براي مدت چهار سال منصوب مي شويد. در ادامه اين احکام آمده است: اميد است با اتکال به ايزد متعال و تعامل با ساير اعضاي هيئت مديره و کارکنان صديق و وظيفه شناس آن شرکت در انجام امور و اهداف عاليه شرکت موفق و مؤيد باشيد.
پل شهداي صنعت نفت استان لرستان با تخصيص 60ميليارد ريال اعتبار از سوي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، احداث و بهرهبرداري شد. رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، در آيين افتتاح و بهرهبرداري از پل شهداي صنعت نفت استان لرستان، با تاکيد بر نقش صنعت نفت در توسعه فعاليتهاي اجتماعي گفت: پل ارتباطي شهداي صنعت نفت، يکي از ايمنترين پلها با استانداردهاي مهندسي است و در گام نخست سبب تسهيل در تردد اهالي منطقه و سهولت دسترسي همکاران شرکت به ميدان نفتي سرکان مي شود. وي درباره مشخصات و هزينه انجام شده براي ساخت پل شهداي صنعت نفت گفت: اين پل با 120 متر طول و شش دهانه 20 متري احداث شده است که 180 تن مصالح فولادي، سه هزار و 357 مترمکعب بتن و 36هزار مترمکعب حجم خاک در آن به کار رفته است. حاتمي اظهارکرد: هزينه ساخت و تکميل اين پل ارتباطي ازمحل اعتبارات شرکت نفت مناطق مرکزي تامين شده است. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران بر نقش و کارکرد مسئوليت اجتماعي صنعت نفت تاکيد کرد و افزود: صنعت نفت جايگاه ويژهاي در توسعه پايدار دارد و عامل پيشرفت کشور است که بخشي از اين فعاليتها در کارکردهاي اجتماعي و پروژههاي عامالمنفعه نمود عيني مييابد.
مديرعامل شرکت نفت خزر برگزاري هدفمند و مؤثر کارگروه سلامت نظام اداري را ضروري دانست و بر انجام اقدامهاي پيشگيرانه و کاهش هرگونه فساد اداري در شرکتهاي نفتي تاکيد کرد. علي اصولي در دهمين نشست کارگروه سلامت نظام اداري و مقابله با فساد اين شرکت ضمن بررسي چالشهاي مربوط به حوزه برگزاري مناقصه ها گفت: از طريق آموزش، آگاهي بخشي، ارائه راهکارهاي مطلوب و ايجاد فضاي مناسب، ميتوان زمينه بروز هرگونه فساد را در بخشهاي مختلف شناسايي کرد و اقدامهاي پيشگيرانه را براي کاهش و حذف آن به کار گرفت. وي ادامه داد: همچنين از طريق ارزيابي دورهاي منابع معتبر تأمينکننده کالا و خدمات، ميتوان صلاحيت آنها را بررسي و روزآمد کرد. رضا لشکري، دبير کارگروه سلامت نظام اداري شرکت نفت خزر نيز هدف از برگزاري اين نشستها را دستيابي به روشهاي مؤثر براي پيشگيري و مبارزه با مفاسد احتمالي مرتبط با فرآيند برگزاري مناقصه ها در اداره ها به ويژه مقابله با موقعيتهاي آسيبپذير برشمرد. وي گفت: يکي از اهداف برگزاري اين نشست، بررسي چالشهاي مربوط به فرآيند برگزاري مناقصه ها و شناسايي زمينههاي شکلگيري فساد، همچنين يادآوري، آموزش و آشنايي هر چه بيشتر دست درکاران با مقررات مربوط به برگزاري مناقصه ها بوده که با حضور اعضاي کارگروه سلامت اداري، کميسيون مناقصه ها، کميته فني بازرگاني و مديران و رؤساي اداره هاي ذي ربط در سه بخش انجام شده است.
سازمان مديريت صنعتي اعلام کرد: همايش چهارمين دوره جايزه ملي مديريت انرژي، 18دي ماه با حضور مقام ها، مديران ارشد و متخصصان حوزه انرژي برگزار مي شود. اين جايزه با هدف ايجاد راهي براي کمک به شرکت هايي که قصد دارند مسير خود را بر مبناي عمل به مسئوليتهاي اجتماعي در سطحي بالاتر از حداقل ها ادامه دهند، شکل گرفته است. بر همين اساس، سازمان مديريت صنعتي با جلب همکاري اصلي ترين نهادهاي قانونگذار و ناظر در زمينه انرژي، يعني ستاد توسعه فناوري حوزه انرژي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، سازمان انرژي هاي تجديد پذير و بهر ه وري انرژي برق و سازمان ملي استاندارد ايران، نظام جايزه ملي مديريت انرژي را پايهگذاري کرد که در گذر زمان به عنوان اصلي ترين مرجع براي ارزيابي عملکرد سيستم مديريت انرژي در کشور شناخته مي شود. مطابق الگوي تدوين شده براي ارزيابي در اين جايزه، مسائل سيستمي و مديريتي در کنار نتايج حاصل از فرآيندها و به صورتي موزون بررسي مي شود. بررسي ها و ارزيابيهاي اين جايزه افزون بر فعاليتهايي که دراين باره از سوي کميته علمي و کميته راهبري صورت مي گيرد، از سوي بيش از 50 نفر از ارزيابان آموزشديده که بنابر تخصص و تجربه از مجموعه حدود 80 نفري همکاران دبيرخانه جايزه ملي مديريت انرژي گزينش شدهاند، با مراجعه به سايت اجرايي هر شرکت متقاضي در قالب گروه هاي چهار نفره، در بازه زماني دو ماهه انجام شده است.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز غرب از پايان تعميرات اساسي واحد بهرهبرداري چشمه خوش خبر داد و گفت: بنا بر نياز عملياتي و برنامههاي پنج ساله، تعميرات اساسي واحد بهرهبرداري و نمک زدايي چشمه خوش با موفقيت پايان يافت. سعيد ناصريپور افزود: اين پروژه با برنامهريزي و نظارت دقيق مديريت عمليات، برنامهريزي تعميرات اساسي ستاد و همچنين مهندسان شرکت در منطقه عملياتي چشمه خوش با کمترين ميزان کاهش توليد و در کمترين زمان ممکن (سه ماه) انجام شد. وي گفت: تعميرات اساسي منطقه عملياتي چشمه خوش با هماهنگي و همکاري واحدهاي مديريت عمليات، برنامهريزي و نظارت بر تعميرات اساسي، بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي)، بازرسي فني، اداره کالا و گروههاي کاري منطقه در ادارات تعميرات، مکانيک، برق، خطوط لوله ابزار دقيق، بهرهبرداري، ادارات ستاد و منطقه عملياتي چشمه خوش به انجام رسيد. مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز غرب افزود: براي انجام اين عمليات، پس از جداسازي و ايزولهکردن ظروف مانند مراحل بخارزني، تميزکاري و چربيزدايي تجهيزات، واحد بازرسي فني اقدام به عيب يابي کرد و سپس عمليات سندبلاست و لکهگيري آغاز شد و بنا به عيوب شناسايي شده مراحل چسب کاري، جوشکاري و نصب ورق Patch انجام شد و در ادامه عمليات رنگ آميزي لايههاي اول، دوم و سوم تفکيکگرها و مخازن بهرهبرداري منطقه انجام شد.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با تاکيد بر آمادگي اين شرکت براي تامين و توزيع سوخت درشرايط بحران، از مطلوب بودن شرايط تامين و توزيع فرآورده هاي نفتي درمناطق زلزله زده کرمانشاه مطلوب خبر داد. محمدرضا موسوي خواه ضمن ابزار تاسف از وقوع زمين لرزه در منطقه گيلانغرب استان کرمانشاه، افزود: پس از اطلاع از وقوع اين حادثه، کميته بحران در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تشکيل شده است. وي برآمادگي کامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مبني بر تامين سوخت همه وسايل امدادي، اعم ازخودروها و بالگردهاي ارگان هاي امدادرسان تاکيد کرد. روز يکشنبه (16دي ماه 97 )زلزله اي به قدرت 5.9 ريشتر در منطقه گيلانغرب رخ داد که در چند استان غرب کشور احساس شد.
آرامش در جايگاه هاي سوخت گيلانغرب
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه نيز از توزيع 120 هزار ليتر بنزين در جايگاه هاي شهرستان هاي زلزله زده قصر شيرين، سرپل ذهاب و گيلانغرب خبر داد. مراد حاصل مرادي با اشاره به ازدحام جايگاه ها درساعات اوليه وقوع زلزله تاکيد کرد: با اطمينان مردم از سوخت کافي، بتدريج از ازدحام در جايگاه ها کاسته شد و شرايط به حال عادي بازگشت.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به اينکه به زودي پروژههاي جديد اين شرکت وارد مراحل اجرايي ميشود، گفت: با توسعه فعاليتها و برنامهريزيهاي مهندسي، افق روشني پيش روي اين شرکت است. سيدعبدالله موسوي در بازديد از شعبه اين شرکت در کيش و تاسيسات و امکانات لجستيک در اين جزيره افزود: با پيگيريهاي مستمر بخشهاي مرتبط درحوزه ستادي و اداره بازاريابي و همکاريهاي خارجي، اجراي چندپروژه حفاري از طريق مناقصه به شرکت ملي حفاري ايران واگذار ميشود. وي اظهار کرد: نقشه راه شرکت براي حضور فعال در مناقصههاي داخلي به ويژه توسعه ميدانهاي نفتي و همچنين پروژههاي مربوط به ميدان هاي مشترک در بخش خشکي و دريايي، از جمله ميدانهاي نفتي غرب کارون ترسيم شده است.
ساخت 600 قلم قطعات صنعت حفاري در داخل
رئيس اداره مهندسي و فناوري ساخت شرکت ملي حفاري ايران نيز از همافزايي و همکاري بين اين شرکت و سازندگان داخلي در زمينه طراحي و ساخت 600 قلم انواع قطعات پرمصرف صنعت حفاري در سال 97 خبر داد. بهنود منصورنژاد در تشريح فعاليتهاي شرکت ملي حفاري ايران در عرصه بوميسازي قطعات و تجهيزات اين صنعت گفت: برحسب نياز و الزامهاي ابلاغي وزارت نفت، بوميسازي قطعات و تجهيزات دراين شرکت از حدود دو دهه پيش در دستور کار قرار گرفته است و اکنون بخش قابل توجهي از نيازهاي دستگاهها و تجهيزات حفاري در داخل کشور توليد ميشود. وي با اشاره به همکاري و همياري مستمر با سازندگان داخلي افزود: از زمان ورود به عرصه طراحي وساخت، حدود 21 هزار قطعه بوميسازي و نياز به خريد آنها از خارج متوقف شده است. وي گفت: اين شرکت براساس نياز، بوميسازي قطعات را به چهار گروه کلي شامل قطعات فلزي، لاستيکي و کامپوزيت و قطعات برقي و الکترونيکي تقسيم و سازندگان توانمند را شناسايي، ارزيابي و سطح بندي کرده است. به گفته منصورنژاد: تاکنون 360 سازنده داخلي تاييد شده اند که75درصد ازخوزستان و بقيه نيز از ديگر استانهاي کشور(تهران، اصفهان، آذربايجان شرقي و غربي، خراسان رضوي، گيلان و فارس) هستند. منصورنژاد افزود: از هزاران قطعه و تجهيز استفاده شده در صنعت حفاري ميتوان به قطعات پمپهاي سيال حفاري، شيرهاي فورانگير (BOP)، تراکشن موتور، دراورکس، سامانه پسماند سيال حفاري، ميشن پمپ، همچنين گرداننده فوقاني (تاپ درايو)، سازه دکل حفاري و سامانه کنترل برق دستگاه (SCR) اشاره کرد.
رئيس اداره مهندسي و فناوري ساخت شرکت ملي حفاري ايران با بيان اينکه فعاليتهاي اين شرکت در عرصه ساخت در چارچوب سياستها و برنامههاي اقتصاد مقاومتي و خودکفايي صنعتي کشور است، اظهار کرد: اهتمام به ساخت داخل افزون بر بي نياز کردن صنعت به تامين قطعات از خارج، سبب جلوگيري ازخروج ارز وامکان دريافت خدمات پس از فروش خواهد شد. وي تصريح کرد: بومي سازي کالاهاي مورد نياز صنعت حفاري 5 هزار فرصت شغلي در کارگاهها و شهرکهاي صنعتي ايجاد خواهد کرد.
وي گفت: قطعات توليد داخل بر اساس استانداردهاي صنعت نفت کشور و فناوريهاي روزآمد است و درمواردي با تکيه بر تجربيات به دست آمده، تغييراتي درحين کار روي آنهاايجاد شده است که سبب بهبود درکارايي خواهد شد.
- امين زاده درويش، رئيس موزه كارآموزان آبادان، دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت، «موزه كارآموزان آبادان» از اواخر سال گذشته، آخرين مراحل مرمت و بازسازي خود را براي تبديل شدن به يكي از موزه هاي نفت و دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت كشور، پشت سر مي گذراند. اين موزه در محل آموزشگاه حرفه اي آبادان برپا مي شود كه تاريخ تاسيس آن به سال 1312 خورشيدي (1933 ميلادي) بازمي گردد. ساختمان اين آموزشگاه پس از مرمت، بازسازي و بازيابي اسناد مربوط به آن، به عنوان يكي از موزه هاي نفت كشور به طور غيررسمي گشايش يافته و در معرض بازديد عموم قرار گرفته که آيين افتتاح رسمي آن 25 دي سال جاري با حضور با مديران صنعت نفت، مديران سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و مقامات محلي در آبادان برگزار خواهد شد.
«موزه كارآموزان آبادان» نام دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است كه در محل آموزشگاه حرفه اي آبادان، هم اكنون آخرين مراحل تكميل و آماده سازي را مي گذراند و بزودي گشايش خواهد يافت. تاريخ تاسيس آن به سال 1312 خورشيدي (1933 ميلادي) بازمي گردد. يك موزه زنده و پويا، هميشه در حال تغيير و به روزرساني است. «موزه كارآموزان آبادان» نيز از اين قاعده مستثنا نيست و با توجه به اينكه زمان افتتاح اين موزه روز به روز نزديك تر مي شود، اين امر شتاب بيشتري گرفته است.
نصب سردر جديد
نمادسازي در فضاي مدرن شهري با رنگ و بو و هويت نوستالژيك، در طراحي و ساخت سردر موزه كارآموزان مد نظر قرار گرفته است. اين حجم عظيم در يك نگاه، بيننده را مسحور خود مي كند و پس از آن، بازديد كنندهِ آشنا با نمادهايي چون برج هاي پالايشگاه، گنبد موزه آبادان و ديگر نمادهاي اين شهر را به سال هاي گذشته و خاطرات دور مي برد.
رنگ آميزي «ولو»ها
ولوها (شيرهاي نفت) كه يكي از نمادها و شاخص هاي مهم اين صنعت هستند، در حياط موزه صف كشيده اند. اين ولوها با توجه به كاركرد و نقش شان، هر يک به رنگي درآمده و با توجه به آب و هواي سخت و بي رحم آبادان، بعد از دو سال نياز بود تا زنگار از چهره ولوها زدوده و دوباره با رنگ هاي زيبا و درخشان به عناصري چشم نواز براي بازديدكنندگان موزه كارآموزان تبدل شود.
بازگشت به رنگ اصلی
در بازسازي آموزشگاه حرفه اي، ميزهاي كارگاهي و در و پنجره هاي نماي بيروني با رنگ آبي رنگ آميزي شده بود؛ اما با مستندنگاري هايي كه صورت گرفت، همچنين استفاده از تصاوير قديمي و مصاحبه با پيشكسوتان، مشخص شد که قبل از رنگ آبي، رنگ عناصر درون سوله، نقره اي و فيلي و درها و پنجره ها سبز بوده است. از اين رو در رنگ آميزي دوباره، عناصر درون سوله به نقره اي و پنجره ها و درهاي مجموعه به رنگ سبز تغيير يافت.
باغچه آرايي
با توجه به اين نكته كه فضاي سبز هر موزه، عنصري ضروري در جذب و نگهداري مخاطبان در حال و هواي موزه است، طرحي براي باغ آرايي محوطه موزه، با توجه به آب و هوا و زيست بوم منطقه آماده شد. در قدم اول، درخت هاي موجود هرس و بازپيرايي شدند، سپس خاك باغچه وارد مرحله اصلاح شد و طي هفته هاي آينده مرحله كاشت و اجراي طراحي انجام خواهد گرفت.
ساماندهي نماي شرقي موزه
نماي اصلي موزه كه در مجاورت بلوار دهداري آبادان قرار دارد، دوباره به طور كامل ساماندهي شد. مخازن جوشي دهه 1370 خورشيدي، به راهروي پشت آموزشگاه منتقل و سطح زمين به طور كامل از علف، خار و خاشاك پاكسازي شد و براي جلوگيري از رشد دوباره آنها، سمپاشي هاي لازم صورت گرفت. علاوه بر اينها نسبت به حذف تمامي عناصر اضافه و مزاحم براي زيبايي بصري نماي اصلي موزه اقدام شد.
اميد مي رود با تكميل اقدامات انجام شده، بزودي شاهد افتتاح دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت در آبادان باشيم.
كليساي «سنت كاراپت» كه از سوي ارامنه آبادان در سال 1337 خورشيدي (1958 ميلادي) ساخته شده ، نمونه اي كم نظير از همزيستي و تفاهم ميان اديان است. اين كليسا ديوار به ديوار مسجد امام موسي بن جعفر(ع) قرار دارد و از جمله جاذبه هاي شهر آبادان است كه در فهرست آثار ملي نيز به ثبت رسيده است.
مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت فرارسيدن سال نو ميلادي را به هموطنان مسيحي تبريک مي گويد.
در كارگاه نجاري آموزشگاه حرفه اي آبادان، كارآموزان در سال اول ورود به آموزشگاه حرفه اي نفت آبادان، پس از گذراندن دوره 6 ماهه فلزكاري، دو ماه و نيم نيز دوره نجاري مي ديدند. «موزه كارآموزان آبادان» در محل آموزشگاه حرفه اي اين شهر، بزودي گشايش مي يابد و در معرض ديد علاقه مندان قرار می گیرد.
مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در نشست خبري افتتاح «موزه كارآموزان آبادان» اين موزه را با داشتن بيش از 12 هزار متر مساحت و 7 هزار متر فضاي نمايشگاهي، بزرگترين موزه صنعتي كشور در حال حاضر ناميد.
اكبر نعمت الهي در نشست خبري افتتاح موزه كارآموزان، با اعلام گشايش دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت در 25 دي امسال گفت: در مطالعات اوليه كه از سوي مشاوران ميراث فرهنگيِ موزه هاي نفت انجام گرفت، آبادان با توجه به ظرفيت هاي عظيم آن به عنوان يك شهر- موزه در نظر گرفته شد و راه اندازي موزه هاي نفت در پنج نقطه مختلف اين شهر، در واقع فاز اول اين طرح است.
وي علاوه بر موزه كارآموزان از نيروگاه شماره يك پالايشگاه، خانه هاي تشريفاتي و اسكله تاريخي شهر، به عنوان سه نقطه ديگري نام برد كه فعاليت هاي مطالعاتي و اجرايي براي تبديل آنها به موزه هاي نفت آغاز شده و بتدريج پس از افتتاح موزه كارآموزان، تكميل و راه اندازي خواهند شد.
نعمت الهي تاكيد كرد: همه مكان هايي كه واجد ارزش هاي تاريخي در شهر آبادان هستند و از سوي مديريت موزه هاي نفت شناسايي مي شوند، لزوما به موزه تبديل نخواهند شد؛ اما همه آنها ثبت ملي و مرمت مي شوند و از آنها نگهداري خواهد شد.
وي با اشاره به اينكه بيشترين ثبت هاي ملي در نفت، در شهر آبادان انجام شده است، گفت: تا كنون بيش از 90 مكان در اين شهر ثبت ملي شده و اين روند ادامه دارد، بعلاوه بعضي از اين مكان ها فراملي است و بايد براي ثبت آنها در سازمان ميراث جهاني صنعتي فكري كرد.
مدير موزه هاي نفت، اسكله، نيروگاه شماره يك، جرثقيل اكوان و واحدهاي قديمي پرچي پالايشگاه آبادان را از جمله اين مكان ها خواند و افزود: براي مثال، واحدهاي قديمي پرچي پالايشگاه آبادان، از مواردي است كه در دنيا نمونه هاي در حال كار و بهره برداريِ آنها وجود ندارد و ثبت ملي اين اماكن با تاكيد و دستور مهندس زنگنه، وزير نفت انجام شده است.
وي سر و سامان دادن به جاهايي را كه در معرض تخريب و دستبرد قرار دارد، از جمله دغدغه هاي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت خواند و افزود: حفظ يادگارها و ميراث هاي صنعت نفت براي ما اهميت دارد و اين اماكن نبايد كاربردي تجاري پيدا كند.
نعمت الهي براي مثال از ساختمان راديو نفت در آبادان كه از قدمت زيادي برخوردار است، نام برد و افزود: راديو نفت، يكي از مكان هايي بود كه سال ها كسي سراغ آن نرفته بود. وقتي ما با هدف ايجاد موزه راديو نفت، روي آن دست گذاشتيم، دوستان صدا و سيما حركت هايي در آن انجام دادند و ما هم با هر اقدامي براي حفظ اين نقاط، موافق بوده و حتي در حد توان، حاضر به كمك و همكاري هستيم.
مدير موزه هاي نفت تاكيد كرد: اگر هر كدام از اين سازمان ها و دوستان قدمي براي حفظ و آباداني شهر بردارند، ما هم خوشحال مي شويم؛ اما نه اينكه اين مراكز از نفت گرفته شود و به عنوان مثال به پاساژ تبديل شود يا كاربردهاي مشابه پيدا كند. اين ظلم به مردم آبادان است كه يك ميراث صد ساله را از اين شهر پاك كنيم.
وي با اشاره به سابقه طولاني صنعت نفت در خوزستان و شهرهاي ديگري مانند مسجد سليمان كه قابليت تبديل شدن به شهر موزه را دارند، افزود: در صنعت نفت 30 نقطه در نقاط مختلف براي تبديل به موزه در نظر گرفته شده كه عموما هم در خوزستان هستند. از آبادان گرفته تا دارخوين، اهواز، اميديه، آغاجاري و ... همه را مي توان شهر موزه اعلام كرد. آثار تاريخي و ديدني در مسجد سليمان زياد داريم.
نعمت الهي از «موزه بنزين خانه» كه نخستين موزه نفت راه اندازي شده در شهر آبادان است، به عنوان گل سرسبد مناطق ديدني شهر نام برد و تاكيد كرد: هر چه تعداد اينها زياد شود، براي شهر و منطقه خوب است. در منطقه موزه بنزين خانه يا پمپ بنزين نداريم. در آمريكا و اروپا داريم، اما در منطقه خاورميانه نيست.
وي همچنين از پايان يافتن کار ساخت دومين موزه پمپ بنزين تا پايان سال جاري در تهران خبر داد و افزود: البته معماري اين پمپ بنزين، با معماري موزه بنزين خانه آبادان متفاوت است. معماري بنزين خانه آبادان، منحصر به فرد است و در هيچ جاي ايران تكرار نشده است.
ايجاد موزه هاي نفت در شهرهاي مسجد سليمان، تهران، كرمان، كرمانشاه و مشهد از جمله موارد ديگري بود كه مدير موزه هاي نفت در اين جلسه به آن اشاره كرد و نگاه موضوعي به نفت را در اين موزه ها يادآور شد.
وي گفت: براي مثال موزه مشهد صرفا در مورد توزيع و پخش فراورده هاست و موزه سبزوار، موزه پمپ بنزين است و كرمانشاه نيز كارخانه حلب سازي و حلب پركني است. چيزي كه در آبادان هم داشتيم و امروز نداريم؛ اما كارخانه اي كه در كرمانشاه داريم، بسيار سالم است. تمام اين كارخانه با يك الكتروموتور كار مي كرده كه در نوع خود بي نظير است. اين كارخانه هم اکنون در حال مرمت و بازسازي است.
نعمت الهي همچنين از ثبت 124 مكان متعلق به صنعت نفت در كشور به عنوان ميرات فرهنگي خبر داد.
در پايان اين نشست، مدير موزه هاي نفت به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
لازم به يادآوري است، موزه كارآموزان آبادان در محل آموزشگاه فني و حرفه اي اين شهر كه نخستين مركز از مجموعه مراكز آموزش قبل از استخدام در صنعت نفت بوده، با محوريت آموزش در اين صنعت، راه اندازي مي شود. نمايش فضاها و ابزار و وسايل مورد استفاده در كارگاه هاي آموزشي، بخش هاي اداري آموزشگاه حرفه اي و اسناد و اشياي مربوط به تاريخ نفت از جمله مواردي است كه در «موزه كارآموزان آبادان» به نمايش درمي آيد.
كليساي «سنت كاراپت» كه از سوي ارامنه آبادان در سال 1337 خورشيدي (1958 ميلادي) ساخته شده ، نمونه اي كم نظير از همزيستي و تفاهم ميان اديان است. اين كليسا ديوار به ديوار مسجد امام موسي بن جعفر(ع) قرار دارد و از جمله جاذبه هاي شهر آبادان است كه در فهرست آثار ملي نيز به ثبت رسيده است.
مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت فرارسيدن سال نو ميلادي را به هموطنان مسيحي تبريک مي گويد.
«ميز نجاري» موزه كارآموزان
در كارگاه نجاري آموزشگاه حرفه اي آبادان، كارآموزان در سال اول ورود به آموزشگاه حرفه اي نفت آبادان، پس از گذراندن دوره 6 ماهه فلزكاري، دو ماه و نيم نيز دوره نجاري مي ديدند. «موزه كارآموزان آبادان» در محل آموزشگاه حرفه اي اين شهر، بزودي گشايش مي يابد و در معرض ديد علاقه مندان قرار می گیرد.
موزه كارآموزان آبادان بزرگترين موزه صنعتی كشور است
مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در نشست خبري افتتاح «موزه كارآموزان آبادان» اين موزه را با داشتن بيش از 12 هزار متر مساحت و 7 هزار متر فضاي نمايشگاهي، بزرگترين موزه صنعتي كشور در حال حاضر ناميد.
اكبر نعمت الهي در نشست خبري افتتاح موزه كارآموزان، با اعلام گشايش دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت در 25 دي امسال گفت: در مطالعات اوليه كه از سوي مشاوران ميراث فرهنگيِ موزه هاي نفت انجام گرفت، آبادان با توجه به ظرفيت هاي عظيم آن به عنوان يك شهر- موزه در نظر گرفته شد و راه اندازي موزه هاي نفت در پنج نقطه مختلف اين شهر، در واقع فاز اول اين طرح است.
وي علاوه بر موزه كارآموزان از نيروگاه شماره يك پالايشگاه، خانه هاي تشريفاتي و اسكله تاريخي شهر، به عنوان سه نقطه ديگري نام برد كه فعاليت هاي مطالعاتي و اجرايي براي تبديل آنها به موزه هاي نفت آغاز شده و بتدريج پس از افتتاح موزه كارآموزان، تكميل و راه اندازي خواهند شد.
نعمت الهي تاكيد كرد: همه مكان هايي كه واجد ارزش هاي تاريخي در شهر آبادان هستند و از سوي مديريت موزه هاي نفت شناسايي مي شوند، لزوما به موزه تبديل نخواهند شد؛ اما همه آنها ثبت ملي و مرمت مي شوند و از آنها نگهداري خواهد شد.
وي با اشاره به اينكه بيشترين ثبت هاي ملي در نفت، در شهر آبادان انجام شده است، گفت: تا كنون بيش از 90 مكان در اين شهر ثبت ملي شده و اين روند ادامه دارد، بعلاوه بعضي از اين مكان ها فراملي است و بايد براي ثبت آنها در سازمان ميراث جهاني صنعتي فكري كرد.
مدير موزه هاي نفت، اسكله، نيروگاه شماره يك، جرثقيل اكوان و واحدهاي قديمي پرچي پالايشگاه آبادان را از جمله اين مكان ها خواند و افزود: براي مثال، واحدهاي قديمي پرچي پالايشگاه آبادان، از مواردي است كه در دنيا نمونه هاي در حال كار و بهره برداريِ آنها وجود ندارد و ثبت ملي اين اماكن با تاكيد و دستور مهندس زنگنه، وزير نفت انجام شده است.
وي سر و سامان دادن به جاهايي را كه در معرض تخريب و دستبرد قرار دارد، از جمله دغدغه هاي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت خواند و افزود: حفظ يادگارها و ميراث هاي صنعت نفت براي ما اهميت دارد و اين اماكن نبايد كاربردي تجاري پيدا كند.
نعمت الهي براي مثال از ساختمان راديو نفت در آبادان كه از قدمت زيادي برخوردار است، نام برد و افزود: راديو نفت، يكي از مكان هايي بود كه سال ها كسي سراغ آن نرفته بود. وقتي ما با هدف ايجاد موزه راديو نفت، روي آن دست گذاشتيم، دوستان صدا و سيما حركت هايي در آن انجام دادند و ما هم با هر اقدامي براي حفظ اين نقاط، موافق بوده و حتي در حد توان، حاضر به كمك و همكاري هستيم.
مدير موزه هاي نفت تاكيد كرد: اگر هر كدام از اين سازمان ها و دوستان قدمي براي حفظ و آباداني شهر بردارند، ما هم خوشحال مي شويم؛ اما نه اينكه اين مراكز از نفت گرفته شود و به عنوان مثال به پاساژ تبديل شود يا كاربردهاي مشابه پيدا كند. اين ظلم به مردم آبادان است كه يك ميراث صد ساله را از اين شهر پاك كنيم.
وي با اشاره به سابقه طولاني صنعت نفت در خوزستان و شهرهاي ديگري مانند مسجد سليمان كه قابليت تبديل شدن به شهر موزه را دارند، افزود: در صنعت نفت 30 نقطه در نقاط مختلف براي تبديل به موزه در نظر گرفته شده كه عموما هم در خوزستان هستند. از آبادان گرفته تا دارخوين، اهواز، اميديه، آغاجاري و ... همه را مي توان شهر موزه اعلام كرد. آثار تاريخي و ديدني در مسجد سليمان زياد داريم.
نعمت الهي از «موزه بنزين خانه» كه نخستين موزه نفت راه اندازي شده در شهر آبادان است، به عنوان گل سرسبد مناطق ديدني شهر نام برد و تاكيد كرد: هر چه تعداد اينها زياد شود، براي شهر و منطقه خوب است. در منطقه موزه بنزين خانه يا پمپ بنزين نداريم. در آمريكا و اروپا داريم، اما در منطقه خاورميانه نيست.
وي همچنين از پايان يافتن کار ساخت دومين موزه پمپ بنزين تا پايان سال جاري در تهران خبر داد و افزود: البته معماري اين پمپ بنزين، با معماري موزه بنزين خانه آبادان متفاوت است. معماري بنزين خانه آبادان، منحصر به فرد است و در هيچ جاي ايران تكرار نشده است.
ايجاد موزه هاي نفت در شهرهاي مسجد سليمان، تهران، كرمان، كرمانشاه و مشهد از جمله موارد ديگري بود كه مدير موزه هاي نفت در اين جلسه به آن اشاره كرد و نگاه موضوعي به نفت را در اين موزه ها يادآور شد.
وي گفت: براي مثال موزه مشهد صرفا در مورد توزيع و پخش فراورده هاست و موزه سبزوار، موزه پمپ بنزين است و كرمانشاه نيز كارخانه حلب سازي و حلب پركني است. چيزي كه در آبادان هم داشتيم و امروز نداريم؛ اما كارخانه اي كه در كرمانشاه داريم، بسيار سالم است. تمام اين كارخانه با يك الكتروموتور كار مي كرده كه در نوع خود بي نظير است. اين كارخانه هم اکنون در حال مرمت و بازسازي است.
نعمت الهي همچنين از ثبت 124 مكان متعلق به صنعت نفت در كشور به عنوان ميرات فرهنگي خبر داد.
در پايان اين نشست، مدير موزه هاي نفت به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
لازم به يادآوري است، موزه كارآموزان آبادان در محل آموزشگاه فني و حرفه اي اين شهر كه نخستين مركز از مجموعه مراكز آموزش قبل از استخدام در صنعت نفت بوده، با محوريت آموزش در اين صنعت، راه اندازي مي شود. نمايش فضاها و ابزار و وسايل مورد استفاده در كارگاه هاي آموزشي، بخش هاي اداري آموزشگاه حرفه اي و اسناد و اشياي مربوط به تاريخ نفت از جمله مواردي است كه در «موزه كارآموزان آبادان» به نمايش درمي آيد.
ابن آدم! إنّك لاتزال بخير ما كان لك واعظ من نفسك وما كانت المحاسبة من همّك وما كان الخوف لك شعاراً والحذر لك دثاراً.
گرچه انسان از موعظه ديگران بي نياز نيست، لكن موعظه اي كه از درون انسان برمي خيزد، بهترين موعظه است، چون هركسي به صفات و عيوب خود از همه آگاه تر است.
بايد همت انسان اين باشد كه خود را محاسبه كند. اگر ديگران ما را محاسبه نكنند، دليل نمي شود كه ما خود را محاسبه نكنيم.
محاسبه، از لغزش هاي آينده انسان جلوگيري مي كند.مراد از خوف، خوف از خدا و عذاب او و كردار بد انسان است نه ترس از مردم و قدرت هاي پوشالي.حذر، به معناي احتياط است لكن نه به اين معنا كه انسان دست از فعاليت بكشد بلكه بايد در ميدان هاي مختلف وارد شده اما همواره احتياط و پرهيز را رعايت كند كه معناي تقوا هم همين است.
نرم افزار قرآن کر يم با ويژگي هاي جديد
افزونه سه زبانه Word، دسترسي آسان و درج قرآن با 21 ترجمه به زبان هاي مختلف با محتواي ؛ دستيابي آسان به متن و ترجمه کامل قرآن کريم با افزودن گزينه اي مستقل به محيط word4 ترجمه فارسي و 17 ترجمه خارجي از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
«عَلامَةُ الْايمانِ، انْ تُؤْثِرَ الصِّدْقَ حَيْثُ يَضُرُّكَ، عَلَى الْكِذْبِ حَيْثُ يَنْفَعُكَ وَ انْ لا يَكُونَ فى حَديثِكَ فَضْلٌ عَنْ عَمَلِكَ وَ انْ تَتَّقِىَ اللَّهَ فى حَديثِ غَيْرِكَ.»
نهج البلاغه- حكمت 450
نشانه ايمان، برگزيدن راستى است بر دروغ، گرچه آن زيان رساند و اينسود آرد، و نيز بيشتر از عمل حرف نزدن و به هنگام سخن درباره ديگرى، تقواى الهى پيشه كردن.
نكتهها و پيامها
1) بهطور معمول انسانها، گفتار خود را بر مبناى مصالح و منافع خود تنظيم مىكنند. دروغگويى خود را نيز بر همين اساس نزد محكمه وجدان خويش، توجيه مىكنند؛ درصورتى كه مقتضاى ايمان چيز ديگرى است. انسان مؤمن در هر حال راستى را برمىگزيند، هر چند در راستاى منافع زودگذر و مادى او نباشد.
امام علي (ع) مىفرمايد: همواره راستگو باش، گرچه از زيان آن بيمناك باشى، زيرا راستى (هر چند زيانآور) از دروغى كه اميد منفعت در او مىرود، بهتر است.
2) بيش از آنچه انجام مىدهى، به ديگران توصيه نكنى. چنان كه آن حضرت در مورد خويش مىفرمايد: اى مردم به خدا سوگند من شما را به هيچ طاعتى وادار نمىكنم مگر اين كه پيش از شما خودم به آن عمل مىكنم و شما را از گناهى بازنمىدارم مگر اين كه خودم پيش از شما از آن كنارهگيرى مىنمايم.
3) رعايت تقوا، هنگام سخن گفتن از ديگران؛ مانند پرهيز از غيبت و تهمت، رعايت عدل و انصاف و تقوا در مشورتهايى كه از انسان مىشود. حضرت على (ع) مىفرمايد:
«شاوِرْ فى حَديثِكَ الَّذينَ يَخافُونَ اللَّهَ» در گفتار خود، با مردم خدا ترس، مشورت كن.
«وَلَقَدْ خَلَقْنَاالْانْسانَ وَ نَعْلَمُ ماتُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ اقْرَبُ الَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَريدِ»
سوره ق-16
ما آدمى را آفريدهايم و از وسوسههاى نفس او آگاه و از رگ گردنش به او نزديكتريم.
قرآن رابطه انسان با خدا را رابطه «قيومى»، «احاطهاى» و «رب و مربوبى» مىداند. در اين آيه نوع ديگرى از رابطه را بيان مىكند و آن، رابطه «قُربى و معيّتى» است؛ به اين معنا كه خداوند با همه موجودات پيوسته همراه است و در هيچ زمان و مكانى از آنها جدانيست.
«وَ هُوَ مَعَكُمْ ايْنما كُنْتُمْ»
و او با شماست هر جا كه باشيد.
البته مقصود از نزديكى و معيّت، مانند نزديكى دو جسم با يكديگر نيست، بلكه مانند كالبد و روح است كه اتصال و نزديكى آنها از مقوله هم فضايى، هم زمانى و مثل آن نيست. حضرت على (ع) مىفرمايد: او با همه چيز است، بدون پيوستگى و غير از همه چيز است بدون گسيختگى.
تشبيه و تمثيل
نزديكى و قرب خدا به انسان، از شدت وابستگى ما به او سرچشمه مىگيرد. از اين رهگذر است كه در فرهنگ و ادبِ عارفان و حكيمان اين معيت و رابطه در قالب تشبيهها و تمثيل هاى گوناگونى تجلى يافته است؛ از جمله: دريا و قطرههايش، گل و برگهايش، جسم و سايهاش، دريا و امواجش، گل و عطرافشانيش. ولى هيچ يك از آنها نمىتواند بدرستى بيانگر نوع ارتباط خدا با جهان و انسان باشد و خود قرآن كه نزديكبودن خدا به انسان را نزديكتر از شاهرگ و شريان قلب مىخواند براى تقريب ذهن است وگرنه قرب خدا از آن بالاتر و برتر است، هرچند مثالى رساتر از آن در محسوسات پيدا نمىشود. صاحب الميزان در اين باره مىنويسد:
جمله «نحن اقرب اليه من حبل الوريد» مىخواهد مقصود را با عبارتى ساده و همه فهم ادا كند وگرنه مسأله نزديكى خدا به انسان مهمتر از اين و خداى سبحان بزرگتر از آن است، چرا كه خداوند كسى است كه نفس آدمى را آفريده و آثارى براى آن قرار داده است. او بين انسان و نفسش و بين او و افعالش واسطه و حتى از خود انسان به وى نزديكتر است و چون اين مطلب، مهم و تصورش براى مردم دشوار است آن را در حداقل عبارت ممكن بيان كردهاست.»
پاسخ: قرآن كريم در اين باره با اشاره به حكمت بعثت انبيا (عليهم السلام) فرمود: «...لئلا يكون للناس علي الله حجه بعد الرسل؛ تا براي مردم پس از فرستادن پيامبران در مقابل خدا بهانه و حجتي نباشد.»
در نهج البلاغه آمده: «لا تخلو الارض من قائم لله بحجه اما ظاهرا مشهورا و اما خائفا معمورا، لئلا تبطل حجج الله و بيناته...؛ زمين هيچ گاه از حجت خالي نيست كه براي خدا با برهان روشن قيام كند يا آشكار و شناخته شده، يا بيمناك و پنهان تا حجت خدا باطل نشود و نشانه هايش از ميان نرود.»در روايتي ديگر آمده: «ان الارض لا تخلو من حجه؛ زمين هيچ گاه بدون حجت الهي نخواهد بود.»
در حديث ديگر حجت به امام معنا شده و در آن آمده است: «لو بقيت الارض بغير امام لساخت؛ اگر زمين بدون امام باقي بماند، از هم متلاشي مي شود.»بنابراين مطالب زمين هميشه داراي حجت بوده است، و هيچ قومي بدون حجت نبوده اند اگرچه خبرشان به ما نرسيده باشد.
نشست مديران عامل، روساي روابط عمومي و ائمه جماعات صنعت نفت استان همدان با حضور آيه الله محمدي، نماينده ولي فقيه در استان، درشرکت گاز استان همدان برگزارشد.
در اين نشست که مجيدي دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت وحجه الاسلام عباس درويشي، رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه هفت نيز حضور داشت، در ابتدا، فياض، مدير عامل شرکت گاز استان همدان ضمن خوش آمد گويي به حاضران گزارشي از آخرين اقدام ها و فعاليت هاي اين شرکت، در حوزه خدمات گازرساني در بخش شهري و روستايي و صنايع و همچنين برخي از فعاليتهاي و مسئوليتهاي اجتماعي و برنامه هاي فرهنگي را تشريح کرد.در ادامه دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت نيز ضمن تقدير و تشکر از مديران عامل و عوامل فرهنگي صنعت نفت در استان همدان، انسجام و تنوع برنامه هاي تاثير گذار فرهنگي و ديني در سطح خانواده بزرگ صنعت نفت را از اهداف شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت دانست و راه رسيدن به اين اهداف عاليه را همکاري و همدلي و مجاهدت هر چه بيشتر تمام مسؤولان فرهنگي صنعت معرفي کردند. وي در بخش ديگري دفتر رابط منطقه هفت صنعت نفت را يکي از موفق ترين دفاتر ده گانه معرفي واز تلاش هاي حجت الاسلام درويشي تشکر کرد.درادامه اين نشست، آيت الله محمدي، نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه شهر همدان ضمن تشکر از عوامل بر پايي جلسه از اقدام هاي انجام شده در حوزه فرهنگ، دين و روحانيون صنعت نفت تقدير و تشکر کرد.آيت الله محمدي در بخشي از سخنان خود گفت: نماز، سد بزرگي در برابر گناهان است، زيرا روح ايمان را در انسان تقويت مي کند و نهال تقوا را در دل پرورش مي دهد.وي افزود: چنانچه انسان در نماز بتواند با مراقبه، قلب و فکر خود را متوجه خالق سازد، زمينه اي خواهد يافت تا در غير نماز نيز از حصار تنگ و بسته خود خواهي، خودپرستي و خودشيفتگي آسوده و رها شود و آنگاه شاهد رشد و بالندگي خويش باشد. در ادامه اين جلسه، حجه الاسلام درويشي رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت ضمن تشکر از ميزباني شرکت گاز استان همدان. گزارش مختصري از آخرين اقدام ها در حوزه فرهنگ، نماز و روحانيون منطقه غرب را تشريح کرد. وي گفت: در منطقه هفت 17شرکت بزرگ تابعه صنعت نفت وجود دارد که همگي داراي شوراي فرهنگي و اقامه نماز هستند و مطابق با دستورالعمل جلسات شوراي فرهنگي و اقامه نماز در شرکت ها انجام مي شود.رابط فرهنگي منطقه 7، اعطاي لوح تقديردستگاه برتربه امضاء استانداران و نمايندگان ولي فقيه در استان ها توسط به شرکت گاز در استان هاي کردستان، کرمانشاه، همدان و ايلام در بين همه ادارات را نشان توجه جدي مديران منطقه در خصوص توسعه و ترويج فرهنگ نماز برشمردند و از همکاري خوب مديران عامل و روساي روابط عمومي با رابط منطقه تشکر کردند. رابط منطقه 7 در بخش ديگري گفت: در چهار استان غربي کشور 65 روحاني در مراکز شرکت ها و نواحي تابعه به امر اقامه نماز و بيان احکام و معارف دين مشغول و همگي داراي کد همکاري با صنعت نفت هستيم که توانستند ارتباطات خوبي با مديران، کارکنان و بعضا خانوادهاي کارکنان برقرار کنند.در ادامه اين نشست، شيراني مدير روابط عمومي شرکت پخش منطقه همدان، مجرد مدير روابط عمومي شرکت انتقال گاز منطقه 7 و ربيعيان، مدير روابط عمومي شرکت گاز استان همدان، گزارشي از فعاليت هاي فرهنگي، قرآني و توسعه و ترويج فرهنگ نماز را تشريح کردند.ائمه جماعات شرکت کننده در اين نشست ضمن اشاره به فعاليتهاي فرهنگي در حوزه ماموريت خود به بيان ديدگاه ها، مشکلات و پيشنهادها براي اجراي برنامه هاي ديني و فرهنگي پرداختند.
شهيد کنارکوهي آذر ماه 64 وارد شرکت ملي نفت ايران شد. از آغاز پيروزي انقلاب اسلامي با اينکه يازده سال بيش نداشت، شور حضور در پايگاه هاي بسيج ومساجد در وجودش موج مي زد. با شروع جنگ تحميلي به دفعات به جبهه ها اعزام شد وسرانجام روح پاکش در بهمن ماه سال 64براثر اصابت تير مستقيم دشمن بعثي به لقاء الهي پيوست، مادر شهيد در باره فرزندش مي گويد: «پسرم هيچگاه هنگام حرف زدن با بزرگترها سرش را بالا نمي گرفت و از تواضع خاصي برخوردار بود. همواره صبر و بردباري پيشه مي كرد و در جمع دوستان از برتري ويژه اي برخوردار بود».
از قول شاگردان حاج ملا آقاجان زنجاني نقل شده است: ايشان مي گفت: روايت است که بر سادات نبايد در راه رفتن مقدم شد.وقتي سادات ( ولو از نظر سن، خردسال بودند) وارد مجلسي مي شدند، ايشان به تمام قد مقابلشان مي ايستاد و مي گفت: در حديث است که اگر کسي يکي از سادات را ببيند و مقابل او نايستد و قيام تام نکند، خدا به دردي او را مبتلا مي کند که دوا نداشته باشد.او هميشه دو زانو مي نشست و هميشه حتي در مسافرت و بين دوستان، آداب معاشرت را ترک نمي کرد. گاهي که ما به او مي گفتيم: شنيده ايم که گفته اند: بين دوستان آداب ساقط مي شود. مي فرمود: من از اين افراد که اين مطالب را مي گويند، سؤالي دارم و آن اين است که آيا ادب، خوب است يا نه؟حتما مي گويند: ادب، چيز خوبي است. من در جواب مي گويم: انسان چرا چيز خوبي را که دارد، به دوستانش تقديم نکند؟
پرسش: كارمندان دولت در مواردى از مزايايى برخوردار هستند مانند داشتن دفترچه تعاونى و دفترچه خدمات درمانى و استفاده از بليت هواپيما، آيا مىتوانند حق خود را به دوستان يا نزديكترين ارحام خود واگذار کنند؟
پاسخ: تابع مقررات اداري است واگر برخلاف مقررات دولت اسلامى باشد، جايز نيست.
مهربانى، موجب جلب اعتماد
مهربانى در گفتار، موجب جلب اعتماد مىشود. مهربانى در فكر، محبت را عميق مىكند و مهربانى به صورت بخشش، عشق مىآفريند.
براساس برآورد به عمل آمده در سال 1921، سهم نفت در توليد ناخالص داخلي مکزيک 92/6 درصد بود و 11 سال بعد به 62/1 درصد تنزل يافت. توليد نفت در سال 1921 به شدت افزايش يافت و به 193 ميليون بشکه رسيد، ولي به دليل انجام نشدن سرمايه گذاري هاي جديد و استمرار بهره برداري هاي نادرست و غيرصيانتي از حوزه هاي موجود، ميزان توليد نفت کشور در سال 1932 به 33 ميليون بشکه تقليل يافت. قيمت هاي صعودي سال 1920 نيز پايين آمده بود و متوسط قيمت هاي سرچاهي در امريکا را مي توان به عنوان شاخص وضعيت در نظر گرفت که از سطح 07/3 دلار در سال 1920 به 87/0 دلار در سال 1932 رسيده بود، ولي وضع درآمدها و عوايد مالي از ثبات بيشتري برخوردار بود. ميزان ماليات ها نيز از سطح 10 سنت امريکا در هر بشکه در سال 1919 به بيش از 16 سنت در سال هاي 1920 و 1921 افزايش يافته بود و پس از آن در سطح بالاي 20 سنت در هر بشکه تثبيت شد. با وجود اينکه سطح قيمت ها هنوز هم پايين تر از ميزان رانت يا اجاره بها، بهره مالکانه و ماليات هاي پرداختي در آمريکا بود، ولي با سطح قيمت هاي حدود يک دلار در هر بشکه، برداشت مالي مکزيک از اهميت چشمگيري برخوردار بود.
با اين وصف، عوايد مالي نفتي همراه با حجم توليد کاهش يافت. کل درآمدهاي نفتي در اوايل دهه 1920 به اوج خود رسيد، چون يک سوم درآمدهاي مالي دولت را تشکيل مي داد، ولي 10 سال بعد، درآمدهاي نفتي فقط يک هشتم درآمدهاي مورد نياز آن را تامين مي کرد. در عرصه بين المللي نيز، کاهش اهميت نفت کشور مکزيک بسيار خيره کننده بود، زيرا از سطح 25 درصد کل توليد نفت جهان در سال 1921، در اواسط دهه 1930 به سطح دود 5/2 درصد تنزل پيدا کرد. علاوه بر اين، سرمايه گذاري هاي نفتي، بخش ناچيزي از کل آن را تشکيل مي داد.
ولي از يک نقطه نظر، اهميت نفت مکزيک افزايش يافته بود و آن به دليل نقش و تاثيري بود که در اقتصاد ملي آن کشور داشت. در سال 1920، تقريبا کل نفت توليدي مکزيک، به خارج از کشور صادر مي شد، ولي با پايان انقلاب و جنگ داخلي و نيز بهبود اوضاع اقتصادي، حدود 40 درصد نفت توليدي در داخل مکزيک مصرف مي شد. در واقع، پيش بيني تقاضاي داخلي براي نفت دليل اصلي و عمده توجه دولت مکزيک به موضوع حفاظت و صرفه جويي نفتي از زمان کارانزا بود. جانشين او يعني اوبرگان، ذخاير نفتي ملي حفاظت شده را ايجاد کرد که بخش هاي بسيار نويدبخش ارضي از قبيل مسير راه آهن ملي را که از حوزه هاي توليدکننده نفت عبور مي کرد، دربر مي گرفت. در بطن همان ذخاير ملي و در سال 1933، پترومکس يعني اولين شرکت ملي نفتي به وجود آمد تا نسبت به توليد، پالايش و توزيع نفت و فرآورده هاي نفتي در بازار داخلي اقدام کند. ابتدا قرار بود اين کار به صورت سرمايه گذاري مشترک بين دولت (40 درصد) و بخش خصوصي مکزيک (60 درصد) به مرحله اجرا درآيد، اما براساس مقررات داخلي شرکت پترومکس، دولت در مورد مسائل خاصي چون حجم توليد و استخدام پيمانکاران بايد از حق وتو برخوردار مي شد. با اين وصف، بخش خصوصي- ملي، برخلاف انتظارات، عکس العمل نشان داد و اکثريت سهم در اختيار دولت قرار گرفت. بسياري نيز مدعي شدند که بي توجهي و علاقه مند نبودن بخش خصوصي به خاطر حق وتوي دولت بوده است. با اين حال، اين پرسش مطرح مي شود که آيا پافشاري دولت براي برخورداري از حق وتو، علت اساسي تري نداشته است؟ آيا موضع گيري درهم کوبنده و تقابل گرايانه شرکت هاي خارجي همان علت اساسي نبوده است؟ آيا راه ديگري وجود داشت که با توسل به آن از ائتلاف و هم پيماني کارآفرينان نفتي داخلي و شرکت هاي داخلي همان گونه که در رابطه با صاحبان مکزيکي بهره مالکانه رخ داده بود، جلوگيري به عمل آيد؟ به هر حال، در سال 1936، رئيس جمهور وقت، لازارو کاردناس اجراي طرح را آغاز کرد با اين وصف که شرکت مزبور، نهادي کاملا دولتي محسوب مي شد. بعدها نتيجه کار اين شد که در روند امور، اين شرکت نقش بسيار موثر و مفيدي را ايفا نمود و سال بعد از آن، رويارويي معروف بين کارگران نفتي و صنعت به وجود آمد که به ملي شدن صنعت نفت آن کشور منجر گرديد.
از آنجا که طرفين درگير در نيل به توافق و تفاهم ناتوان بودند، سنديکاي کارگران نفتي جمهوري مکزيک موضوع را براي تصميم گيري به ديوان قضايي فدرال احاله کرد و ديوان نيز از فرصت استفاده کرده و نه تنها راي لازم را به عنوان مناقشه اي کارگيري صادر نمود، بلکه در مورد نقش شرکت هاي خارجي از زمان وقوع انقلاب نيز به قضاوت پرداخت. از جمله اينکه در راي نهايي صادره اعلام شد که شرکت هاي نفتي اصلي در هيچ برهه اي مرتبط با کشور نبوده و منافع آنها در همه حال در زمره منافع خارجي قرار داشته و در موارد بسياري عملا در تضاد با منافع ملي بوده است. ديوان فدرال همچنين شرکت هاي مزبور را متهم کرد که محصولات و فرآورده هاي توليدي در مکزيک را با قيمت هاي به مراتب گران تر از خارج فروخته و عملا در راه توسعه اقتصادي کشور مانع تراشي نموده اند.
نکته مهمتر مطروحه در راي صادره اين بود که اين شرکت هاي نفتي سود و منافع قابل ملاحظه اي را به جيب زده اند و در نتيجه بايد به خواست سنديکاي کارگران نفتي جمهوري مکزيک مبني بر پرداخت غرامتي معادل 26 ميليون پزو يا 2/7 ميليون دلار گردن نهند.
شرکت هاي نفتي از پذيرش راي صادره امتناع ورزيده و به ديوان عالي کشور متوسل شدند، ولي بار ديگر بازنده گشتند. مع ذالک، از پذيرش راي صادره طفره رفتند، چون معتقد بودند که مي توانند همچون گذشته، خواست و اراده خود را تحميل کنند.
لکن، در مقايسه با 15 سال قبل از آن، قدرت اقتصادي آنها ضعيف تر شده بود.
از نظر سياسي نيز با روي کار آمدن دموکرات ها و فرانکلين روزولت به عنوان رئيس دولت، آنها بخش اعظم نفوذي را که در واشنگتن داشتند، از دست داده بودند. کاردناس در خفا به ملي سازي صنعت نفت مي انديشيد و با توجه به وضعيت بين المللي، فکر نمي کرد امريکا، کشورش مکزيک را مورد تعرض نظامي قرار دهد. او محبوب ترين رئيس جمهور مکزيک بود و با توسل به ماده 27 قانون اساسي، به طور منظم به تقسيم اراضي ميان دهقانان و روستاييان پرداخت و اين اولين بار بودکه در رويارويي دولت و شرکت نفتي، دولت از حمايت و پشتيباني مردمي برخوردار بود. کارگران صنعت نفت در روز 17 مارس 1938 دست به اعتصاب زدند. کاردناس نيز از فرصت استفاده کرد و در برابر چشمان حيرت زده همه، فرمان ملي شدن شرکت هاي نفتي خارجي را در تاريخ 18 مارس 1938 صادر نمود. وي در نطقي راديويي خطاب به ملت اعلام کرد، چنانچه اين اقدام عملي نشود، حاکميت مکزيک به خطر خواهد افتاد.
صنعت نفت ملي شده
با وجود اينکه شرکت هاي بين المللي عمدتا موفق شدند نفت مکزيک را از بازارهاي صادراتي خود حذف کنند، کاردناس از وضعيت و شرايط ملي و بين المللي ارزيابي دقيق و درستي داشت، حتي پس از آنکه مسئله پرداخت غرامت حل و فصل شد (در سال 1941 با شرکت هاي امريکايي و در سال 1948 با شرکت هاي انگليسي) وجود شرکت ملي نفت مکزيک پمکس که در ماه ژوئن سال 1938 تاسيس شده بود، به راحتي و سهولت پذيرفته نشد. در واقع، شرکت ملي نفت مکزيک تمام تلاش خود را بر تقاضاي داخلي به سرعت رو به افزايش، متمرکز ساخت و در اين کار هم موفق بود و تا سال 1966 هميشه درصدي از نفت براي صادرات باقي بود.
به استثناي زمان جنگ جهاني دوم، نهادهاي مالي بين المللي، در ساير موارد از اعطاي وام به اين شرکت نفتي دولتي خودداري مي کردند. مثلا پمکس در سال 1947 از بانک صادرات و واردات درخواست وام کرد تا بتواند با استفاده از آن به اکتشاف و مضاعف ساختن حجم ذخاير و توليد بپردازد که وزارت مکزيک و تمام جهان به مثابه مهر تاييدي دولت امريکا بر رهيافت ملي گرايانه مکزيک با مسئله نفت تلقي خواهد شد و موقعيت استراتژيک و راهبردي صنعت نفت ونزوئلا را متزلزل خواهد ساخت. حتي به رغم مداخله رئيس جمهور ترومن در حمايت از پرداخت وام مورد نظر و فراهم آمدن زمينه امضاي قراردادهاي مورد توجه پمکس با شرکت هاي مستقل امريکايي، در موضع گيري وزارت خارجه امريکا، هيچ گونه تغييري حاصل نشد. بالاخره در اين مورد خاص، اقدامات و تدابير ديپلماتيک صورت گرفت و وام مورد نياز، البته به صورت غيرمستقيم به شرکت پمکس پرداخت شد وحداقل از جنبه نظري، سرمايه گذاري بخش خصوصي در صنعت نفت هنوز امکانپذير بود. در حقيقت، بين سال هاي 1949 و 1951، در نتيجه دريافت همان وام مورد نظر، 16 مورد قرارداد اکتشافي نفتي منعقد گرديد. اگر عمليات اکتشافي شرکت هاي مربوطه به نتيجه مي رسيد، بهره مالکانه اي 15 تا 18 درصدي به دليل مخاطرات عملياتي به عنوان پاداش به آنها تعلق مي گرفت، ولي در نهايت تمام درها کاملا بسته شد. در سال 1960، مطالب زير به ماده 27 قانون اساسي مکزيک اضافه شد: در مورد نفت، کربن و هيدروژن جامد، مايع يا گاز، هيچ گونه امتياز يا قراردادي اعطا نخواهد شد و امتيازها و قراردادهاي قبلي هم از درجه اعتبار ساقط مي باشند.
در ابتدا، بازارها و سرمايه گذاري هاي خارجي روي نفت مکزيک بسته شدند و اين وضع ادامه داشت تا اينکه در اوايل دهه 1970 شرکت هاي بين المللي نفتي، در برابر اوپک، سيطره بر بازارهاي جهاني را از دست دادند.
مالکان و زمين داران
ملي شدن شرکت هاي خارجي، مالکان و زمين داران مکزيکي را ناگهان به خود وانهاد. در سال 1941، حق آنها براي دريافت 5درصد غرامت يا 5 درصد بهره مالکانه که در سايه قانون نفتي سال 1925 پرداخت مي شد، مردود اعلام گرديد. آن دسته از زمين داران دريافت کننده بهره مالکانه که حقوق مربوطه در نتيجه قراردادهاي اجاره منعقده قبل از سال 1917 به رسميت شناخته شده بود، ملزم شدند که اين حقوق را به شرکت پمکس بفروشند.
در مورد امتيازات ترجيحي دعاوي نيز به همين روش عمل شد، ولي اين روش بسيار طولاني بود و بيش از 20 سال طول کشيد. در نتيجه اصلاحات سال 1960 قانون اساسي، آخرين امتيازهاي نفتي نيز محو و نابود شد.
دليلي براي شادماني
به گفته فيليپ، در روند ملي شدن صنعت نفت، افکار عمومي نقش چندان موثري نداشت. نشانه ها و شواهد موجود حاکي از اين است که جنبش مردمي چندان مهمي وجود نداشت که در حرکت کاردناس عليه شرکت هاي نفتي تاثير داشته باشد.
وي همچنين ادعا مي کند که برخي از رهبران اتحاديه، تلاش نهايي شرکت ها را براي حل و فصل مناقشه کارگري پنهان نگه داشتند، چون مي ترسيدند که مقبول کارگران واقع گردد.
بروز چنين اتفاقي نمي توانست غيرمتحمل باشد، ولي دولت هم معتقد بود که از حمايت کافي برخوردار است. شرکت هاي نفتي خارجي چنان منزوي شده بودند که به محض اعلام ملي شدن صنعت نفت، هيچ يک از مخالفان روند ملي سازي در کشور جرات سخن گفتن نداشتند. در اين ميان اين سوءظن پيش آمد که صاحبان مکزيکي بهره مالکانه، حتي در جمع مخالفان روند ملي سازي نيز حضور داشته اند.
واقعيت قضيه اين است که در اينجا اصولا موضوع ساختار نظارتي و حکمراني مطرح بود. شرکت ها به قدرت اعمال نفوذ خود در حاشيه و برخلاف جريان فرآيند مستحکم شدن انقلاب مکزيک چه از نظر نهادي و چه از نظر اقتصادي و سياسي متکي بودند و به رغم رشد و توسعه بازار داخلي مکزيک به موقعيت خود به عنوان يک پناهگاه سياسي مي باليدند. از نظر دولت مکزيک، در سال 1938 مشخص شد که اخذ ماليات از صادرات نفت مسئله اصلي نبوده، بلکه تامين نياز بازار داخلي به قيمت هاي معقول و منطقي، موضوع عمده اي بود که بايد به آن پرداخته مي شد. با ظهور انقلاب و مهمتر از آن روي کار آمدن دولت کاردناس، اراضي نفت خيز تخصيص يافته به امر صادرات به املاک کوچکتر تبديل و براي تامين نياز بازار داخلي اختصاص يافتند. گذشته از اين، منطقه ويژه صادرات نفت نيز به صنعت نفت ملي و داخلي تبديل شد؛ بنابراين هر شرکت نفت دولتي مکزيک بايد براي مصرف کنندگان داخلي نفت توليد مي کرد و اين سياستي بود که به راحتي توانست از حمايت گسترده مردمي برخوردار شود. در حال حاضر نيز روز 18 مارس روز جشن و پايکوبي براي مردم مکزيک است.
منبع: کتاب «نفت و حاکميت ملي» اثر برنارد مومر
مشعل| تبلت ها، گوشي ها و صفحه هاي مونيتور، چشمان بچه هاي ايراني را چنان خيره کرده و عقلشان را مدهوش که خيلي ها مي گويند کار از کار گذشته و نسل کودک امروز اين سرزمين، بازي هاي واقعي و حقيقي را به کلي فراموش کرده و در دنياي مجازي ذوب شده است. از طرفي روان شناسان و جامعه شناسان بسياري هستند که همچنان به بازگشت بازي هاي واقعي ميان بچه ها اميدوارند. بازي هايي که فقط يک بازي ساده نيستند بلکه هوش اجتماعي کودکانمان را افزايش مي دهند و جامعه پذيري شان را بالا مي برند. عدم ارتباط با جامعه و گروه هاي همسالان، ايجاد استرس و اضطراب هاي مزمن، سوغاتي رويکرد افراطي استفاده از فناوري هاي نوين در بازي هاي کودکانه است. نوجوانان و کودکان بسياري در معرض آسيب هاي رواني و اجتماعي بازي هاي مجازي هستند. آنچه پيش روي شماست، تلاش مي کند تا با اشاره اي به بازي هاي حقيقي که زماني نه چندان دور کودکان و نوجوانان ايراني را به خود مشغول مي کرد، اميد دوباره در بازگشت کودکان به بازي هاي حقيقي ايجاد کند.
هفت سنگ
هفت سنگ نام يک بازي سنتي ايراني است. امکانات لازم براي اين بازي، هفت عدد سنگ صاف و تخت و يک توپ هفت سنگ (شبيه توپ تنيس) است. بازيکنان در قالب دو تيم پنج يا شش نفره تقسيم مي شوند. وقتي که سنگ ها چيده مي شوند يکي از گروه ها به عنوان پرتاب کننده بازي را شروع مي کند. شروع بازي به اين ترتيب است که بايد از فاصله نسبتاً دور توپ را به طرف سنگ ها بيندازند. گروهي که توپ را پرتاب مي کند بايد سعي کند که کمترين مقدار سنگ را بيندازد چون در اين صورت راحت تر مي تواند بازي را تمام کند. وظيفه گروه دوم هم اين است که نگذارد تيم پرتاب کننده سنگ هاي ريخته شده را دوباره روي هم بچيند و بايد با توپ به آنها بزند. هر کدام از بازيکنان تيم مهاجم که توپ به او برخورد کند از جريان بازي کنار مي رود. و به اين ترتيب اگر هيچ کدام باقي نمانند، بازي به نفع تيم مدافع و اگر سنگ ها روي هم چيده بشوند، بازي به نفع تيم مهاجم تمام مي شود.
گاو گوساله
بازي اينطور است که ابتدا پنج سنگ کوچک يا شيئ ديگر را که هر کدام سنبل يک چيز است، تهيه مي کنيم. سنگ تيره به عنوان گاو، سنگ قهواي به عنوان گوساله، شيئ گرد به عنوان فنگل، شيئ سفيد به عنوان پنير و شيئ دراز به عنوان شاه دراز. اينها بايد در حدي باشند که هر کدام به راحتي در مشت بسته جاي گيرند. سپس تعدادي دور هم جمع مي شوند و يک نفر اشياي را پشت خود يا درپيراهن يا کيسه يا هر جايي که افراد ديگر نبينند، قايم مي کند و به طور تصادفي يکي رادر مشت بسته بيرون مي آورد و به صورت سوالي مي گويد: گو، گوسال، فنگل پنير يا شادراز؟ اگر درست پاسخ داد، نوبت نفر بعدي مي شود ولي اگر پاسخ غلط داد جريمه مي شود که معمولا کولي دادن به نفر مقابل است و يا هر نوع جريمه اي که در ابتداي بازي جمع توافق مي کنند. سپس نوبت به نفر بعدي است که سوال کند و همين طور بازي ادامه دارد.
گانيه
اين بازي در محدوه مربع يا مستطيل شکل به نام زمين بازي انجام مي شود. حدود زمين بازي مشخص شده و بازيکنان به دو تيم يارکشي مي شوند. اعضاي يک تيم در سراسر زمين بازي پراکنده مي شوند. اعضاي تيم ديگر به صورت تک نفري و با حالت لِي لِي وارد زمين بازي شده و سعي در زدن (رساندن دست به بدن بازيکن تيم مقابل) بازيکنان تيم مقابل مي کنند. در صورتي که از حالت لِي لِي خارج شوند، سوخته و از بازي حذف مي شوند. در صورتي که پاي هر کدام از بازيکنان دو تيم از زمين بازي خارج شود، آنها خواهند سوخت. بازي تا زدن آخرين نفر باقيمانده در زمين ادامه خواهد داشت. در اين هنگام جاي دو تيم با هم عوض مي شود.
قلعه
در بازي قلعه يا نجات ابتدا يارکشي مي شود و سپس با شير يا خط يکي از گروه ها به گرفتن ياران گروه ديگر مي پردازد، هر کسي که دستگير مي شود، به کنج ديواري برده مي شود که به آن قلعه گفته مي شود. اگر در اين حال يکي ديگر از اعضاي گروه بتواند به قلعه نزديک شده و دستش را به يکي از افراد دستگير شده بزند، آنها آزاد مي شوند. بازي تا هنگامي که تمام افراد گروه دستگير شوند، ادامه مي يابد و سپس دو گروه تعويض مي شوند. بازي قلعه در مدارس ابتدايي پسرانه ايران بسيار رواج دارد. در اين بازي دو تيم جايي را به عنوان قلعه خود انتخاب مي کند. يک گروه (سگ) مي شود که دنبال گروهي ديگر به نام(بره) مي دوند، اگر دست گرگ ها به بره بخورد، بره بايد به قلعه سگ ها برود و براي آزاد سازي بره زنداني بره ديگر بايد ازدست سگها فرار کند و دست خود را به بره زنداني بزند و بگويد آزاد آنگاه بره آزاد مي شود، بازي تا جايي ادامه دارد که تمام بره ها گرفته شوند.
زووووووو
بازي زو يک بازي است که از زمان هاي قديم وجود داشته. بازي به اين صورت است که افراد به2گروه تقسيم مي شوند. به ترتيب در هر 2گروه انتخاب شده و با گفتن کلمه زوووووووو مي روند و يکي از افراد گروه مقابل را مي گيرد. ابتدا افراد به دو گروه هفت نفره تقسيم مي شوند و يک گروه گرگ و ديگري بره مي شود. آنگاه يکي از گرگ ها مي گويد زووو و به يکي از بره ها دست مي زند. اگر بره ها گرگ را تا زماني که زويش بند بيايد، بتوانند نگه دارند، آن گرگ يکي از بره ها مي شود.
لي لي
به انگليسي: Hopscotch اين بازي را بيشتر دختران انجام مي دهند. اصول اين بازي با پريدن از روي مربع هاي کشيده شده روي زمين است. هر مربع يک شماره از خود دارد. شرکت کننده اول سنگي را روي يک شماره مي اندازد و اگر توانست اين کار را به طور دقيق انجام دهد، با لي لي کردن همه مربع ها را به جز مربعي که سنگ را در آن انداخته طي مي کند و سنگ را در بازگشت مي آورد.
خرس وسط
در اين بازي که هر چه تعداد نفرات آن بيشتر باشند، لذت بازي بيشتر خواهد بود، فردي به عنوان خرس وسط انتخاب مي شود. اين فرد مي بايست هنگام پاسکاريِ توپ (با دست) بين بازيکنان، توپ را از آنان بگيرد. شخصي که توپ را از دست مي دهد، جاي او را مي گيرد. عمل قاپيدن توپ در هوا نيز در اين بازي مجاز است. هنگامي که اين بازي به جاي دست با پا انجام شود، به خرس وسط موسوم مي شود.
شبنم اعماري - اکثر افراد بهترين فصل براي سفر را بهار و تابستان و زمستان را فصل خانه ماندن مي دانند، در حالي كه در فصل زمستان هم مي توان سفري به يادماندني و متفاوت را نسبت به ديگر فصل ها تجربه کرد. سفري با طعم برف و يخ كه قطعا در نوع خود بي نظير و رويايي خواهد بود. سفرهاي زمستاني در حالي از ديد مردم دور مانده كه در كشور پنهاورمان ايران، مناطق بكر و زيبايي وجود دارد كه مي تواند در فصول مختلف، به خصوص در فصل زمستان مسافرتي خاطره انگيز را براي علاقه مندان به گشت و گذار رقم بزند. کوهپايه ها و ارتفاعات سردسيري شمال و شمال غرب بهترين مقصد براي اسکي بازان، يخ نوردان، طبيعت نوردان و ماجراجويان است. براي آشنايي بيشتر با سفرهاي زمستاني، آن هم با طعم برف و يخ با ما همراه باشيد.
قره کليسا (آذربايجان غربي)
جالب است بدانید که يكي از قديمي ترين کليساهاي جهان در ايران قرار دارد. كليسايي كه فراز و نشیب های زيادي در طول تاریخ حیات خود به چشم دیده و قدمتی به تاریخ ارامنه جهان دارد. قره کلیسا در منطقه کوهستانی چالدران مرتفع ترین منطقه استان آذربایجان غربی، قرار گرفته است. موقعیت خاص جغرافیایی اين کلیسا به شكلي است که اطراف آن از هر طرف در محاصره کوه ها و رودخانه اي نيز در كنار كليسا روان است. قره كليسا در 40 کيلومتري شهر ماکو واقع شده كه گفته مي شود توسط حواريون حضرت عيسي(ع) ساخته شده است. این کلیسا که جنگ های زیادی را بعد از زلزله به خود دیده و هنوز آثاری از گلوله روی دیواره هایش دیده می شود، بارها مرمت و بازسازی شده است. اولین چیزی که در معماری این بنا نظر همگان را به خود جلب می کند، تکنیک و حجم پردازی است، کاری که شاهکاری از معماری را قره کلیسا رقم زده است. توصيه ما به شما اين است كه حضور در اين بناي تاريخي مقدس را که بسیار زیباست، به هيچ وجه از دست ندهيد، آن هم در فصل زمستان، چراکه اطراف این کلیسا و بنای آن در سفیدی برف حس فوق العاده ای به شما می دهد که قابل توصیف نیست. براي رسيدن به اين کليساي سنگي و بسيار زيبا بايد از تبريز به سمت مرند حرکت کنيد و بعد از 70 کيلومتر به «شوط» برسيد و پس از آن وارد جاده سمت چپ شويد و بعد از طي مسافتي حدود 40 کيلومتر به قره كليسا مي رسيد، بنايي كه به محض ديدن آن خستگي از تنتان بيرون مي رود.
آب گرم هاي معدني (اردبیل)
نمی توان به اردبيل سفر كرد و سراغ آب گرم هاي آن نرفت. دانه هاي برف در حال باريدن است و شما تا گردن در آب گرم هستيد؛ حس خوشايندي كه باعث مي شود برنامه اي براي سفر به شهر سرعين در استان اردبيل تدارک ببینید، شهري كه مملو از چشمه هاي آبگرم است و همين موضوع هم باعث شده تا در طول سال پذيراي مسافران زيادي باشد. در حال حاضر روي بسياري از چشمه هاي موجود در اين شهر، فضاي مسقفي بنا شده كه بيشتر به استخرهاي مدرن می مانند تا چشمه هاي آب گرم، با اين حال هستند كساني كه ترجيح دهند از چشمه هاي سرباز استفاده كنند تا اين استخرهاي مدرن سرپوشيده. پس پيشنهاد مي كنيم در زمستان، آب گرم هاي سرعين را از دست ندهيد و گرما در سرمای استان اردبیل را تجربه کنید.
روستاي شيخ موسي (مازندران)
سفر به اين روستا در زمستان که البته به عنوان ييلاق مازني ها، به خصوص دوستان مقيم بابل و اطراف آن شناخته مي شود، خالي از لطف نيست. در اين روستا علاوه بر زيارت امامزاده و استفاده از مناظر بکر برفي، مي توانيد از چند آبشار يخ زده در اطراف شهر نيز ديدن کنيد. براي رسيدن به اين روستا بايد از شهر بابل به سمت گلوگاه حرکت کنيد و پس از رسيدن به گلوگاه 20 کيلومتر ديگر نيز در جاده گلوگاه برانيد تا به روستاي شيخ موسي برسيد.
کوه برار بایع کلاه (سوادکوه)
مناطق کوهستانی مازندران از مکان های پرطرفدار تفریحات زمستانی است. دو برار مرتفع ترین خط الراس رشته کوه های فیروزکوه و در حد فاصل دو جاده هراز تا جاده فیروزکوه قرار دارد. از ویژگی خاص این کوه می توان به برف دائمی و برفچال در میان گرده های شمالی این خط الرأس اشاره کرد. دریاچه تار و هویر نیز از ویژگی های طبیعی این منطقه است که هر ساله در فصل زمستان گردشگران و کوهنوردان زیادی را به سمت خود می کشد.
جزيره آشوراده و منطقه گميشان (گلستان)
زمستان مي توان انواع اقليم ها را در گلستان به تماشا نشست، از کوهستان هاي مرتفع گرفته تا مناطق کويري شگفت انگيز. با اين حال توصيه ما به شما سفر به جزيره آشوراده، تنها جزيره ايران در درياي خزر است، منطقه اي که مي توان در آرامش به تماشاي اسب هاي زيبا و آزاد نشست و از هواي زمستاني و فضاي رويايي آن لذت برد. اين جزيره در گذشته از سه جزيره به هم پيوسته تشکيل مي شده که دو جزيره کوچک و انتهايي آن در طول قرن ها زير آب رفته و حالا آشوراده نيز به همان دليل متروک و نيمه مغروق مانده است. براي رسيدن به اين جزيره زيباي مي توانيد از بندر ترکمن با قايق موتوري ظرف مدت زمان 10 دقيقه به آشوراده برسيد و از زيبايي هاي بي نظير و آرامش بخش اين منطقه سفري خاطره انگيز بسازيد.
روستای آهار (تهران)
این روستا که اطراف تهران قرار دارد، در زمستان می تواند سفری دلچسب را برایتان در پی داشته باشد، چراکه این روستا یکی از معروف ترین مسیر های پیاده روی اطراف تهران است که به خاطر داشتن جاذبه های بی نظیرش در فصول مختلف سال گردشگران، علاقه مندان و کوهنوردان زیادی به سمت خود جذب می کند. به غیر از طبیعت زیبا آنچه جذابیت های آهار را دوچندان کرده، آبشاری به نام شکرآب است که از محل روستای آهار تا این آبشار، حدود یک ساعت و نیم پیاده روی در مسیری نسبتاً هموار را پیش رو دارید. در فصول گرم سال پیاده روی در این مسیر برای عموم امکانپذیر است، اما در زمستان و حتی اواسط پاییز (با اولین بارش ها) مسیر پوشیده از برف می شود و پیاده روی را سخت می کند. بنابراین توصیه ما به افرادی که قصد سفر در زمستان را دارند این است که تمام امکانات لازم را برای این سفر زمستانی به همراه داشته باشند تا آرامش در دل طبیعت زیبا را با تمام وجود لمس کنند، آرامشی برگرفته از طبیعت بکر و البته سفیدپوش که قطعا مرهمی بر روح خسته خواهد بود. برای رسیدن به آهاری از تهران، باید راهی جاده لشگرک شوید و مسیر این جاده به سمت فشم را در پیش بگیرید. بعد از حاجی آباد و اوشان به روستای آهار می رسید.
آب گرم مي اندشت (خراسان شمالی)
نسبت به همتايانش در سرعين شهرت کمتري دارد و همين مهجور ماندن آن، باعث شده از گزند تصرفات انساني تا حد زيادي در امان بماند. این آب گرم از مجموعه چشمه هایی تشکيل شده که از دل زمين می جوشند و در سطح زمین جاری مي شوند. دماي آب چشمه حدود 36 درجه سانتيگراد است. در آب و هواي سرد زمستانی، آب تني در چشمه آبگرم می اندشت یا ايوب پيامبر(ع) لذت خاصی دارد. علت نامگذاري این آبگرم به ایوب پیامبر به این دلیل است که اهالي اعتقاد دارند مقبره اي که در کنار اين چشمه قرار دارد، متعلق به حضرت ايوب (ع) است. براي رسيدن به اين چشمه بايد از بجنورد به سمت گيفان حرکت کنيد. در حدود 95 کيلومتري بجنورد در شمال روستاي حاجي عبدالوهاب، اين چشمه آبگرم در انتظار شماست.
تله کابین احرار (گیلان)
بی شک بیشتر مسافران شمال، این تله کابین را با نام تله کابین بام سبز گیلان می شناسند. حضور در این منطقه در زمستان هم خالی از لطف نیست. البته سفر به ارتفعات و جنگل های کوهستانی گیلان در این فصل سال تنها به درد حرفه ای ها می خورد، اما اگر شما جزو اقلیت حرفه ای نیستید، می توانید خیلی راحت سوار تله کابین شوید و از دره های پوشیده از برف شگفت انگیز این منطقه خیلی شیک و مجلسی لذت ببرید.
و اما سه اقلیم متفاوت
شرق ایران در زمستان به طور عمده از سه اقلیم آب و هوایی متفاوت برخوردار است. یکی سرد و خشک که از مرزهای شمالی این منطقه شروع می شود و به جز چند منطقه قشلاقی تا جنوب استان خراسان رضوی ادامه دارد. یکی گرم و خشک که از جنوب استان خراسان رضوی و تا نزدیکی های خط ساحلی در استان سیستان و بلوچستان امتداد می یابد و دیگری هم گرم و شرجی که طبیعت آب و هوای مناطق ساحلی است. به همین علت در این گستره صدها کیلومتری می توانید هر نوع آب و هوایی را که مدنظرتان است در زمستان تجربه کنید. این دیگر بستگی به حال خودتان دارد که دلتان برای هوای ۱۰ زیر صفر و برف های چند متری می تپد یا برای کویرنوردی و مناظر بدیع آن یا اینکه هوس ساحل مکران و آب و هوای معتدلش در زمستان به سرتان زده است.
ندارد
زمستان از راه رسيده است و يقين داريم شما هم دغدغه بيماري هاي مخصوص فصل زمستان را داريد. شما هم نمي خواهيد آنفلوانزا بگيريد يا گلويتان چرکي شود، درد مفاصل اذيتتان کند يا ... هر سال با آغاز فصل سرما بيماري هاي خاص اين فصل که يا موجب اصلي بيماري هستند يا تشديدکننده و تحريک کننده آن، نه تنها جسممان را اذيت مي کند، بلکه روحمان را نيز مي آزارد. شايد با اندکي اطلاعات و آگاهي درباره اين بيماري ها بتوانيم مشکل را حل کنيم يا از ابعاد آن بکاهيم، اگر کارمند هستيد که در کنار بيماري، درد سر مرخصي روزانه را نيز داريد و اگر محصل يا دانشجو باشيد که به مشکل غيبت در جلسه امتحان ترم و کلاس درس دچار مي شويد، پس همراه ما باشيد تا با داشتن آگاهي هايي به ظاهر کوچک، از دردسرهاي بزرگ جسمي و روحي رهايي يابيد.
سرماخوردگی و آنفلوانزا
سرماخوردگی و آنفلوانزا بیماری های رایج فصل پاییز و زمستان هستند، اما چرا افراد در این دو فصل بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری ها هستند؟ عفونت های ویروسی که عامل سرماخوردگی یا آنفلوانزا هستند، عامل دردسرزا به حساب می آیند. طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از امراض آمریکا هر ساله سرماخوردگی معمولی دلیل اصلی غیبت دانش آموزان در مدرسه و بزرگسالان در محل کار است؛ در حالی که بیشتر سرماخوردگی ها به خودی خود رفع می شوند. هر سال آنفلوانزا در سراسر جهان حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار قربانی بر جا می گذارد، اما چرا کاهش دما باعث می شود ویروس ها به این شدت شیوع پیدا کنند. برای پاسخ به این پرسش باید ابتدا به تفاوت بین آنفلوانزا و سرماخوردگی معمولی اشاره کنیم، زیرا ویروس های عامل آنها به یک شیوه رفتار نمی کنند. بیشتر مواقع سرماخوردگی معمولی با نشانه هایی همچون گلودرد، کیپ شدن بینی و سرفه خود را نشان می دهد. بیش از ۲۰۰ ویروس وجود دارد که موجب این نشانه های سرماخوردگی معمولی می شوند، اما «راینو ویروس»ها اصلی ترین عامل هستند. آنفلوانزا از ویروس آنفلوانزا ناشی می شود که به سه نوع آنفلوانزای A، B و C تقسیم می شود. سرماخوردگی های معمولی و آنفلوانزا نشانه های مشترک بسیاری دارند، اما عفونت ناشی از آنفلوانزا اغلب با بالا رفتن دمای بدن، درد و عرق سرد خود را نشان می دهد. عوامل متعددی بر چگونگی رفتار ویروس ها و واکنش سیستم ایمنی در مقابله با عفونت ها تاثیر دارند که شامل طیف گسترده ای از فاکتورها همچون کاهش دما، افزایش مدت زمان حضور در مناطق پررفت و آمد و کاهش میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید می شود. ویروس های آنفلوانزا و سرماخوردگی معمولی از طریق بینی وارد بدن می شوند. هرچند جداره های بینی دارای مکانیزم دفاعی پیچیده ای است که با این عاملان میکروبی مقابله می کند، اما سرمای هوا موجب خنکی مجرای بینی شده و روند پاک سازی مخاط را کُند می کند. در این وضعیت ویروس ها می توانند برای مدت زمان بیشتری در مخاط بمانند و راهی برای ورود به بدن پیدا کنند. زمانی که ویروس بر این مکانیزم دفاعی نفوذ کند، سیستم ایمنی کنترل مقابله با ویروس ها را به عهده می گیرد، اما سردی هوا با کاهش فعالیت این سیستم هم مرتبط است. دلیل دیگری که می تواند به شیوع آنفلوانزا و سرماخوردگی در فصل پاییز و زمستان کمک کند، این است که افراد مدت زمان بیشتری را در فضاهای بسته می گذرانند که از هوای مطلوب و قابل تحمل کمتری برخوردار است. با وجود این شرایط، چگونه می توانیم خود را در برابر ویروس آنفلوانزا و سرماخوردگی حفظ کنیم؟ بهترین روش برای جلوگیری از سرماخوردگی، شست وشوی مرتب دست ها با آب و صابون، خودداری از تماس دست با چشم، بینی و دهان و حفظ فاصله با افراد آلوده به این ویروس هاست. رعایت این نکات برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا هم توصیه می شود. همچنین تزریق سالانه واکسن آنفلوانزا برای جلوگیری از ابتلا به آن پیشنهاد می شود.
مشکلات قلبی
کاهش غیرعادی دمای بدن در زمستان بسیار شایع است، حتی اگر خودمان را با لباس های پشمی بپوشانیم. در واقع این مشکل بیشتر از سوی مبتلایان به بیماری قلبی تجربه می شود. در این شرایط بدن در وضعیت شوک قرار می گیرد. از طرفی وقتی فرد به طور مناسب خود را نپوشانده باشد، این مشکل پررنگ تر خواهد شد تا آنجا که این موضوع برای بیمارانی که ناراحتی قلبی دارند، می تواند کشنده باشد. در واقع بدن در رویارویی با سرما ناگهان ظرفیت خود را برای تولید گرما از دست می دهد. افرادی هم که مشکلات کرونری قلب دارند، وقتی در معرض آب و هوای سرد قرار می گیرند، از انژین یا درد سینه رنج می برند. البته ما این مشکل را تشخیص نمی دهیم، اما از آنجا که آب و هوای سرد قلب ما را وادار می کند، خون بیشتری به اندام های بدن پمپاژ کند، در نتیجه فعالیت بیشتری خواهد داشت. این یکی از دلایلی است که نشان می دهد چرا فشار خون در طول زمستان بالا می رود و همین مسئله فرد را در معرض حملات قلبی و مشکلات این چنینی قرار می دهد.
خروسک
خروسک در فصل پاییز و زمستان شایع است. این بیماری در بیشتر موارد علت ویروسی دارد. تب، سرفه های خشک، خشن و صدادارمانند از نشانه های مهم خروسک است. این بیماری ویروسی باعث تنگ شدن حنجره و نای می شود و این مجاری که مجاری اصلی هستند، مشکلات تنفسی را برای کودک پدید می آورند. بیماری معمولا با یک سرماخوردگی ساده شروع می شود. شدت بیماری در شب ها بیشتر است، تنفس تندتر می شود و پوست شکم و دنده ها حالت فرورفته پیدا می کند و گاهی کبودی لب ها نیز دیده می شود. تشخیص این بیماری بر اساس علائم بالینی و کلینیکی است، اما در موارد مشکوک رادیوگرافی رخ و نیمرخ کمک کننده است و در مواردی که تنفس صدادار، خشن و به سختی انجام می شود، ممکن است نیاز به بستری کردن کودک باشد. اکثر موارد نشانه های خفیفی دارد و خود به خود خوب شونده است و ظرف مدت 5 تا 7 روز و بدون دارو بهبود می یابد. بخور و افزایش رطوبت هوای تنفس هم کمک کننده است. در موارد شدیدتر نیازمند مراجعه به پزشک و اقدام های درمانی و گاه نیازمند بستری است.
یرسینیا
یرسینیا یک نوع از باکتری های موجود در خانواده انتروباکتریاسه است. برخی اعضای یرسینیا در انسان بیماری زا هستند. به طور خاص، Y. پستیس عامل طاعون است. جوندگان مخازن طبیعی یرسینیا هستند و پستانداران به عنوان میزبان خدمت می کنند. عفونت ممکن است از طریق خون یا مصرف مواد غذایی (به خصوص سبزیجات، شیر محصولات پردازش، و گوشت) آلوده به ادرار یا مدفوع منتقل شود. نشانه های رایج این بیماری 4 تا 7 روز پس از رویارویی با عفونت ایجاد می شود و از یک تا سه هفته طول می کشد تا بهبود حاصل شود. از علائم غالب این بیماری، درد در ناحیه شکم و تب است، هرچند گاهی درد مفاصل و جوش های پوستی نیز می تواند رخ دهد.
آسم
هوای سرد می تواند علائم آسم مانند تنگی نفس و خس خس سینه را تشدید کند. باد و باران که عامل آلرژی هستند هم می توانند آسم را بدتر کنند. علاوه بر این، کار کردن به خصوص در هوای سرد می تواند ایجاد مشکل کند. هوای سرد می تواند باعث انقباض برونش ها شده (تنگی راه های هوا) و تنفس را دچار مشکل کند.
آرتروز
هرچند مطالعات، ارتباط معناداری بین آب و هوا و درد مفاصل را نشان نمی دهند، اما تعدادی از افراد مبتلا به این بیماری، این عامل را علتی بر آرتروز می دانند. برخی پزشکان، با وجود نبود شواهد علمی، نظریه ای ارائه دادند مبنی بر اینکه درد و ورم مفاصل، ممکن است در زمستان بدتر شود. دکتر جیمز فانت (James Fant)، استاد پزشکی دانشگاه کارولینای شمالی، توضیح می دهد که در نتیجه دمای پایین بافت های عضله می تواند منقبض شده و روی رشته های عصبی کشیده شوند و بدین وسیله موجب درد می شوند. افزون بر این، سبک زندگی مردم در زمستان کم تحرک و ساکن می شود که این موضوع باعث سفت شدن مفاصل می شود.
برونشیت
برونشیت، تورم و التهاب در راه های هوایی ریه هاست که اغلب در زمستان رخ می دهد. این بیماری اغلب به دلیل بیماری های دیگر مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا شروع می شود. شایع ترین علامت برونشیت حاد سرفه مکرر است. در افراد سالم معمولا خود به خود از بین می رود. طول درمان آن از چند روز تا بیش از یک ماه، متغیر است.
کمبود ویتامین D عاملی خطرزا برای حملات قلبی، نارسایی قلبی، بیماری عروق محیطی، سکته مغزی و نیز بیماری هایی محسوب می شود که با بیماری های قلبی-عروقی مرتبط است؛ بیماری هایی مانند فشار خون بالا و دیابت. از طرفی کمبود ویتامین D در طول زمستان باعث می شود که قلب به مرور فعالیت کمتری داشته باشد. پس تا می توانید با مشورت پزشک کمبود ویتامین D را در بدنتان جبران کنید.
تغييرات و نوسان سطح کلسترول
کلسترول اغلب با تغيير فصل ها کم و زياد و اين باعث مي شود افرادي که کلسترول تقريبا بالايي دارند، طي ماه هاي زمستان، خطر بيماري هاي قلبي- عروقي در آنها بيشتر شود. به علاوه همان طور که مي دانيد، ميزان بالاي کلسترول LDL يکي از عوامل خطرزا براي بيماري قلبي تلقي مي شود.
لباس کافی بپوشید
شاید گفتن این جمله کمی کلیشه ای باشد، اما برای جلوگیری از افت و کاهش دمای بدن، سعی کنید لباس کافی بپوشید. خودتان را خسته نکنید. اگر قلب شما در شرایط عادی تحت فشار است و وقتی با مقوله ای مانند کاهش دما روبه رو می شود، نمی تواند فشار ناشی از استرس بالا را هم تحمل کند، لازم است سعی کنید بین کار و ورزش حتما استراحت کنید. هرگز هیچ کدام از علائم بیماری های قلبی (از جمله درد، خصوصا در قفسه سینه، خستگی و مشکلات تنفسی) را حداقل در طول زمستان نادیده نگیرید.
لباس زیادی نپوشید
وقتی ژاکت یا لباس پشمی یا پولیور می پوشیم، احساس راحتی و گرما خواهیم داشت، اما باید حواسمان باشد که زیاد لباس نپوشیم. پوشیدن لباس زیاد منجر به تولید گرمای زیاد می شود و به تعرق می انجامد. وقتی عرق تبخیر می شود، احساس سرما می کنیم. وقتی در طول زمستان لباس می پوشیم، هدفمان باید این باشد که عضلات را گرم نگه داریم و رطوبت پوست را حفظ کنیم.
پوشاندن دست و پاها
پوشاندن دست ها با دستکش و پاها با جوراب برای گرم نگه داشتن بدن گزینه خوبی است، اما روشی ایده آل برای مقابله با سرما محسوب نمی شود. دست ها و پاهای ما تنها بخش هایی در بدن هستند که در هر فصل خود را با شرایط تطبیق می دهند. پوشیده نگه داشتن آنها به معنای آن است که هماهنگی بدن را با تغییرات دمایی محدود می کنیم. به خاطر همین سعی کنید هیچ وقت حین خواب جوراب نپوشید، چراکه این کار باعث ایجاد اختلال در جریان خون می شود.
راگبي در ايران، ورزشي جوان و در حال پيشرفت است. برخلاف ظاهر پربرخورد و مهيج اين ورزش، بيش از 70 درصد از اعضاي اين کميته و بازيکنان اين رشته ورزشي، از قشر تحصيلکرده جامعه و جزو متخصصان هستند. جلال جهانبخش، کاپيتان و ملي پوش تيم ملي راگبي کشور که کارمند امور خدمات اجتماعي- رفاهي شرکت گاز استان خراسان رضوي است، اين ورزش را بسيار مهيج و زيبا مي داند و در عين حال همبستگي، اخلاق و جوانمردي را پيام رشته راگبي براي همگان عنوان مي کند.
جلال جهانبخش، با اشاره به اينکه بيش از 17سال است در تيم هاي استان وتيم ملي فعاليت مي کند، مي گويد: 12سال است که به عنوان بازيکن در تيم ملي راگبي حضور دارم و حتي در يک دوره، به دليل مصدوميت، در کنار سرمربي تيم، مربيگري را نيز در تيم ملي تجربه کردم.
او به حضورش در تيم راگبي خراسان رضوي و ظرفيت اين تيم اشاره مي کند و مي گويد: تيم راگبي خراسان رضوي به صورت حرفه اي کارش را از سال 87 شروع کرده و تاکنون هم ادامه دارد و يکي از تيم هاي پرقدرت ليگ راگبي ايران به شمار مي رود. جهانبخش ادامه مي دهد: در استان خراسان رضوي استعدادهاي فراواني در ورزش راگبي ديده مي شود، تا جايي که ظرفيت داشتن 2 تيم در ليگ کشور را دارد، به طوري که سال گذشته در مسابقات ليگ برتر، قهرمان و به عنوان نماينده کشور با عنوان تيم ملي، به مسابقات غرب آسيا اعزام شديم؛ البته بايد بگويم که طي سال هاي 96-95 هم در مسابقات ليگ کشور به مقام قهرماني دست پيدا کرديم. بازيکن تيم ملي راگبي در پاسخ به اين سوال که توسعه ورزش راگبي کشور در چه سطحي است، مي گويد: استعداديابي در تمام رشته هاي ورزشي، به سرمايه گذاري و فعاليت مستمر نياز دارد. همچنين انعکاس و بازخورد مسابقات راگبي در رسانه ها خيلي پررنگ نيست و اين امر، انگيزه حضور جوانان به اين رشته ورزشي را کمرنگ کرده است. وي در ادامه با اشاره به حضور 6 تيم در مسابقات ليگ برتر تصريح مي کند: مسابقات راگبي در «سيد»هاي مختلف برگزار مي شود، به عنوان مثال در سيد Aتيم تهران (2 تيم) خراسان رضوي، خوزستان، شيراز و اصفهان حضور دارند و سيدهاي B، C و... در کشور تيم هايي دارند که البته همانطور که گفتم، بازتابي در رسانه ها وجود ندارد. کاپيتان تيم ملي راگبي در ادامه با اشاره به اينکه راگبي، مادر همه رشته هاي سرعتي، قدرتي و فکري و داراي اهدافي مشترک است، مي گويد: راگبي، رشته اي است که سرعت، قدرت و فکر در آن به هم آميخته است. در اين رشته درگيري داريم؛ اما نبايد تو و طرف مقابلت آسيب ببينيد. در اين رشته ورزشي پنج هدف را دنبال مي کنيم و احترام به يکديگر، همبستگي و احترام به داور بسيار براي مان اهميت دارد. در واقع، مثل يک مشت گره شده هستيم. جهانبخش در ادامه با اشاره به اينکه در راگبي، تو و حريفت با هم درگير مي شويد، مي گويد: اما رفاقت و صميميت هم در اين ورزش ديده مي شود. سرعت دارد، اما نبايد طوري باشد که يارانت عقب بمانند، بلکه بايد طوري بدوي که بقيه همپاي تو باشند و تيم جلو برود. به عنوان مثال در فوتبال يا هندبال توپ را به يک نفر مي دهند و آن تک نفر جلو مي رود؛ اما در رشته ما وقتي يک نفر ضدحمله مي زند، همه اميدش به اين است که بقيه هم تيمي هايش همراه او بيايند و تنهايش نگذارند. در رشته هاي ديگر يک بعد داريم. به عنوان مثال در رشته هاي انفرادي، بايد همه را کنار بزني تا به مقام برسي؛ اما در رشته ما بايد با تيم مقابلت رفاقت کني. تيم رقيب بايد قوي باشد تا تو بتواني خوب بازي کني. در واقع، بايد تيم مقابل را مجبور کني خوب بازي کند. جنبه هاي مثبتش بسيار زياد است. کاپيتان تيم ملي راگبي با اظهار اميدواري از اينکه رشته راگبي زودتر صاحب فدراسيون شود، تاکيد مي کند: رشته ما المپيکي است، در حالي که خيلي از رشته هايي که المپيکي نيستند، فدراسيون دارند. ما مي توانيم خودمان را نشان دهيم. نوجوانان ما علاقه مند به حضور در اين رشته مهيج و قدرتي هستند و خيلي حرف ها براي گفتن دارند و به طور قطع در مقابل تيم هايي مي توانند بازي کنند که از نظر امکانات، از ما وضعيت بهتري دارند؛ ولي ما با همين داشته هاي اندک، تمام سعي مان را مي کنيم تا جايي بايستيم که آنها ايستاده اند. ما مي توانيم لژيونر داشته باشيم و بازيکن صادر کنيم. جهانبخش اشاره اي هم به کارش در اداره گاز خراسان رضوي دارد و مي گويد : در امورورزش مشغول هستم و سعي مي کنم تجارب ورزشي خودم را در اختيار کارکنان و ورزشکاران گاز قرار دهم؛ البته بايد بگويم با توجه به اينکه مديريت يک سالن چند منظوره را به عهده دارم در رشته هاي بدنسازي، فوتسال و چند رشته ديگر به ورزشکاران و همکاران کمک مي کنم، بخصوص به فرزندان کارکنان تا راه درست ورزش کردن را بياموزند.
کاپيتان تيم ملي راگبي در خصوص اينکه گازي ها را تشويق به فراگرفتن راگبي مي کند يا نه گفت : ابتدا تا آنجا که بتوانم به طور کلي همه را به ورزش کردن تشويق مي کنم، اما کساني را هم که به راگبي علاقه دارند، راهنمايي، تشويق و کمکشان مي کنم تا اين رشته ورزشي را ياد بگيرند.
کاروان ورزشي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در دو بخش آقايان و بانوان به المپياد فرهنگي- ورزشي کارکنان دولت اعزم شد.
باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب با هدف توسعه ورزش همگاني و اهميت دادن به اين موضوع، در مسابقات کارکنان دولت شرکت مي کند.
تيم هاي ورزشي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب- اهواز در دو بخش آقايان و بانوان به مسابقات کارکنان دولت در اهواز اعزام مي شود و اواسط دي ماه به مدت يک هفته به ميزباني هيات ورزش همگاني اهواز به رقابت مي پردازند. تيم هاي ورزشي آقايان و بانوان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، متشکل از منتخبان رشته هاي مختلف دراين مسابقات، مقابل حريفان خود به رقابت خواهند پرداخت.
تيم هاي مناطق نفت خيز جنوب با برنامه ريزي و تمرين هاي انجام شده، به کسب عناوين در اين مسابقات بسيار اميدوار هستند. تيم هاي مناطق نفت خيز جنوب در سال گذشته با قهرماني در اکثريت رشته ها به عنوان شرکت برتر در استان خوزستان شناخته شدند.اين مسابقات در رشته هاي پينگ پنگ، بدمينتون، شطرنج، واليبال، فوتسال، دارت، شنا و... برگزار مي شود و کاروان ورزشکاران و کادر سرپرستي از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در رشته هاي ياد شده در اين مسابقات حضور خواهند داشت و در پايان نيز نفرات و تيم هاي برتر المپياد فرهنگي- ورزشي کارکنان دولت در سال 97 جواز حضور در مسابقات کشوري را به دست خواهند آورد.
مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب، از حضور قدرتمندانه تيم واليبال اين باشگاه در مسابقات قهرماني باشگاه هاي کشور خبر داد.
هدايت يزدي در نشستي با حضور کارشناسان مربوطه اظهار کرد: اولويت نخست باشگاه، جذب بازيکنان بومي و در کنار آن جذب يک يا دو بازيکن از استان هاي همجوار است.
وي افزود: هم اکنون رايزني با برخي بازيکنان بومي و نيز برخي بازيکنان سال قبل تيم واليبال از سوي کميته فني و سرمربي تيم آغاز شده است.يزدي با قدرداني از تلاش خبرنگاران که در عرصه اطلاع رساني فعاليت مي کنند، تصريح کرد: از خبرنگاران انتظار داريم با ارائه راهکارهاي مناسب، اين تيم و مجموعه باشگاه هاي منطقه جنوب را ياري دهند.مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب درباره انتخاب سرمربي تيم نيز گفت: براي انتخاب سرمربي تيم، چند مربي مطرح اين منطقه با نظر پيشکسوتان و اعضاي کميته فني باشگاه پيشنهاد شدند که در نهايت پس از بررسي برنامه ها و صحبت هاي آنان، با راي اکثريت اين کميته انتخاب شد.
يزدي در ادامه با اشاره به اينکه براي تيم اصلي پشتوانه سازي خواهند کرد، گفت: در کنار تيم اصلي باشگاه که در مسابقات باشگاه هاي کشور حاضر خواهد بود، تيم هاي رده نوجوانان، جوانان و اميد باشگاه نيز با استعداديابي از بين بازيکنان بومي و علاقه مندان به واليبال تشکيل شده است.
وي درباره نحوه انتخاب بازيکنان نيز گفت: براي انتخاب بازيکنان اصلي تيم، از 25 تا 30 بازيکن بومي که 6-5 نفر آنان از جوانان هستند، دعوت شده و هم اکنون در مرحله تست گيري قرار دارند؛ البته بايد بگويم که انتخاب بازيکنان و ديگر اعضاي کادر فني انجام شده و تا چند هفته ديگر که مسابقات آغاز مي شود، به آماده سازي تيم با هدف حضور قدرتمندانه در مسابقات پرداخته شده است.
يزدي گفت: تشکيل و حمايت از تيم واليبال با هدف گسترش فرهنگ ورزش و طرفداران اين رشته در منطقه صورت گرفته است. رشته واليبال در اين منطقه بويژه در بين نوجوانان و جوانان علاقه مندان زيادي دارد و تاکنون نيز بازيکناني در رده هاي مختلف سني از اين باشگاه به تيم ملي دعوت شده اند.
مربي تنيس روي ميز نفت و گاز گچساران مدرك بين المللي مربيگري اين رشته را اخذ كرد.
سعيد بهادري مربي تنيس روي ميز نفت و گاز گچساران با شركت در كارگاه آموزشي تخصصي علوم نوين ورزش هاي راكتي زير نظر اساتيد ، پروفسور ميران كوندريك رييس كميته علوم ورزشي و پژوهش فدراسيون جهاني تنيس روي ميز و خانم پروفسور گوردانا فورجان استاد تمام دانشگاه زاگرب كروايي و عضو كميته پژوهش فدراسيون جهاني توانست مدرك معتبر دانش افزايي مربيگري بين المللي را اخذ کند.بهادري از مربيان جوان و فعال در حوزه آموزش، پرورش استعدادها و همچنين مربيگري حرفه اي تنيس روي ميز است كه در سال هاي اخير سابقه برگزاري چندين دوره جشنواره هاي استعداديابي را در كارنامه خود دارد.
تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در هفته نخست از دور برگشت ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران، مقابل نفت اميديه، رقيب نفتي و سنتي خود، به يک برد شيرين خارج از خانه دست پيدا کرد.
شاگردان يوسف نادريان که به اميديه رفته بودند، در يک بازي سخت و نفسگير که تا ثانيه هاي پاياني، مساوي پيش مي رفت، موفق شدند با نتيجه نزديک 2 بر يک حريف خود را در دربي نفتي ها شکست دهند.
گل هاي اين بازي را براي نفت و گاز گچساران، رضا قيالي در دقيقه 41 و سعيد بحركاظمي در دقيقه 94 به ثمر رساندند. تک گل نفت اميديه را هم محمود شريفي در دقيقه 20 به ثمر رساند.نفت و گاز گچساران با اين نتيجه 21 امتيازي شد و در رتبه سوم جدول ايستاد. نفت اميديه هم با اين شکست 18 امتيازي باقي ماند.
سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران بعد از پيروزي مقابل نفت اميديه در دربي نفتي ها گفت: بازي سختي بود، به خصوص اينکه در زمين نفت اميديه به ميدان رفته بوديم. بازي را آنها بهتر از ما شروع کردند و خيلي زود هم به گل رسيدند؛ اما در ادامه و رفته رفته موفق شديم بر توپ و ميدان مسلط شويم و در دقايق پاياني نيمه اول، گل تساوي را به ثمر برسانيم.
با شروع نيمه دوم، دو تيم بازي پاياپايي را به نمايش گذاشتند؛ ولي از آنجا که براي صعود به پلي آف به 3 امتياز اين ديدار حساس احتياج داشتيم، فشار را بيشتر کرديم و در نهايت در دقايق پاياني گل برتري را زديم.نادريان در خصوص فشردگي جدول گفت: همه تيم ها در سايه هم حرکت مي کنند و اگر شما در يک ديدار متوقف شويد، چند پله جا به جا مي شويد.
براي همين تمام ديدارها حکم فينال را دارند و بايد برنده از آن خارج شويم.نادريان درباره صعود به پلي آف و مرحله نهايي گفت: تمام سعي مان را مي کنيم در جمع تيم هاي نهايي باشيم و بتوانيم در نهايت به ليگ يک صعود کنيم؛ ولي کار سختي در پيش داريم.
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري با بيان اينکه نبود بازيکنان اصلي در عملکردشان برابر پالايش نفت آبادان تاثيرگذار بود، گفت: تيم آبادان در هفته هاي اخير روي فرم آمده و برابر ما نيز خيلي خوب کار کردند و مزد عملکرد خوبشان را هم گرفتند.زيور بابايي درباره اولين شکست تيمش در فصل جاري ليگ برتر فوتسال بانوان گفت: در هفته بيست و يکم ليگ برتر، مهمان تيم پالايش نفت آبادان بوديم که متاسفانه پيش از اين ديدار سه بازيکن ما دچار سرماخوردگي شديد شده بودند، به همين دليل هشت روز تمرين نداشتند. براي بازي با نفت آبادان، پزشک به خاطر سرماخوردگي اجازه بازي به فاطمه رحمتي را نداد و فهيمه زارعي و فرشته خسروي نيز با وجود اينکه شرايط لازم را نداشتند، براي ما بازي کردند؛ ولي کارايي شان مانند هميشه نبود. البته ساير بازيکنان تلاش خود را کردند و در نيمه اول نيز با يک گل برنده به رختکن رفتيم؛ ولي در نيمه دوم، نبود بازيکنان اصلي در عملکردمان تاثيرگذار بود.سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري در ادامه گفت: تيم آبادان نيز در هفته هاي اخير روي فرم آمده و برابر ما نيز خيلي خوب کار کرده و مزد عملکرد خوبشان را هم گرفتند که من هم بعد از بازي به آنها تبريک گفتم. نمي دانم آبادان بتواند در نهايت جزو چهار تيم صعودکننده به پلي آف باشد يا نه؛ ولي در کل هفته پاياني حساس است و ما هم دوست داريم که آبادان، ديگر نماينده نفت و استان به پلي آف برسد.ملي حفاري هم اگر در بازي هفته پاياني اين مرحله از ليگ برتر به پيروزي برسد، به عنوان تيم نخست راهي مرحله پلي آف خواهد شد. بازي پاياني ما نيز با تيم شهرداري رشت در اهواز است که حريف خوبي است و دست و پا بسته نيست.بابايي درباره اضافه شدن مرحله پلي آف به فصل جاري ليگ برتر نيز گفت: براي اولين بار است که پلي آف به ليگ برتر اضافه شده و حسن هايي دارد؛ البته در مجموع بايد مسابقات به پايان برسد تا ببينيم معايب و مزاياي آن چه بوده است.
در فاصله يک هفته مانده به پايان رقابت هاي ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران، شاهد دربي نفتي ها در آبادان بوديم.
در سالن 17 شهريور آبادان و از هفته بيست و يکم ليگ برتر فوتسال بانوان، دو نماينده فوتسال بانوان نفت وخوزستان به مصاف يکديگر رفتند. ملي حفاري اهواز که صدرنشين ليگ برتر بود و صعودش از قبل به پلي آف مسجل شده بود، در اين بازي نگراني خاصي نداشت؛ اما در آن سوي ميدان، تيم فوتسال پالايش نفت آبادان براي صعود به پلي آف محکوم به پيروزي در اين بازي بود.
در نيمه نخست، سحرپاپي تک گل بازي را براي ملي حفاري به ثمر رساند و اين تيم با پيروزي به رختکن رفت؛ اما در نيمه دوم ورق برگشت و سهيلا ملمولي با دو گل، بازي را به سود ميزبان برگرداند و تک گل سپيده زرين راد در دقايق پاياني، نخستين شکست ملي حفاري را رقم زد تا چشم و اميد پالايش نفت آبادان براي صعود به پلي آف به بازي آخر باشد.
پالايش نفت آبادان در ديداري جذاب، در نهايت با نتيجه 3 بر يک برنده شد تا 33 امتيازي شود و در رتبه پنجم قرار گيرد و ملي حفاري هم با 50 امتياز در صدر باقي ماند.اين شکست، اولين باخت ملي حفاري در ليگ برتر فوتسال بانوان بود و به نوعي زنگ خطر را براي تيم زيور بابايي به صدا درآورد. پالايش نفت آبادان هم اگر بتواند چهارم شود و به پلي آف برسد، بايد بار ديگر در دو بازي رفت و برگشت با ملي حفاري ديدار کند و ملاقات دوباره نفتي هاي خوزستان ليگ فوتسال در پلي آف ديدني خواهد بود، بخصوص اينکه در فينال با هم ديدار مي کنند.
سرمربي تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان، درباره احتمال صعود به مرحله پلي آف گفت: با تمام مشکلات موجود سرپا مانديم و براي صعود مي جنگيم.
خديجه بهبهاني، درباره شکست تيم ملي حفاري و پيروزي در دربي ادامه داد: با توجه به اينکه 3 بازيکن را به دليل مصدوميت و محروميت در اختيار نداشتيم، کارمان مقابل ملي حفاري سخت بود. تمرکز و برنامه هاي خود را براي بازي مقابل ملي حفاري گذاشته بوديم. خدا را شکر موفق شديم طبق برنامه پيش برويم و نکات فني را در زمين اجرا کنيم.
بهبهاني در ادامه افزود: بازي پرفشاري بود. بازيکنان تمام تلاش خود را کردند و از جان مايه گذاشتند.
بازي با ملي حفاري براي ما مهم بود؛ چراکه اندک اميد و انگيزه ما براي صعود به مرحله پلي آف را زنده نگه مي داشت.
نيمه اول را با نتيجه يک بر صفر واگذار کرديم؛ اما در نيمه دوم در ضدحمله ها و کارهاي دفاعي خوب عمل کرديم و موفق شديم با نتيجه 3 بر يک پيروز شويم.
بهبهاني در خصوص تيم حريف گفت: ملي حفاري صدر جدول را در اختيار دارد و از نظر فني و اخلاقي، تيم بسيار خوبي است. هر دو تيم بازي زيبايي را به نمايش گذاشتند و در نهايت تيم ما مزد زحمات خود را با پيروزي گرفت.
بهبهاني در اين خصوص که چقدر شانس براي صعود به پلي آف دارند، گفت: به همراه تيم رفسنجان براي گرفتن سهميه چهارم در تلاش هستيم.
بازيکنانم نشان دادند تا آخرين لحظه خواهند جنگيد و فرقي نمي کند چه تيمي مقابلشان باشد.
در فوتسال نمي توان برنده را پيش بيني کرد. فرقي نمي کند چه تيمي مقابل ما قرار دارد، براي کسب بهترين نتيجه، تلاش خواهيم کرد.
از مديريت باشگاه، مسوولان وزارت نفت، مديرعامل پالايش نفت و باشگاه تشکر مي کنم که از صفر تا 100، تيم را حمايت کردند.
بانوان فوتباليست نفتي در هفته اي که گذشت، با اينکه مهمان بودند، موفق شدند با برتري مقابل حريفان خود، به اوضاعشان در جدول رده بندي سروسامان دهند.
تيم فوتبال پالايش گاز ايلام در هفته پنجم اين رقابت ها در ورزشگاه شهيد وطني قائمشهر، مهمان تيم سپيدار اين شهر بود.
شاگردان فاطمه حياتي با ارائه يک بازي برتر موفق شدند حريف خود را با نتيجه پرگل 5 بر صفر شکست دهند.
گازي ها که در اين ديدار، برتري محسوسي نسبت به نماينده قائمشهر داشتند، با هت تريک عاطفه ايماني ودبل سميه فيضي به 3 امتياز مهم بازي دست يافتند.
گل اول تيم پالايش گاز ايلام را سميه فيضي در دقيقه ششم بازي وارد دروازه سپيدار قائمشهر کرد و در اين نيمه، ديگر هيچ گلي رد و بدل نشد تا اينکه در نيمه دوم، دوباره همين بازيکن در دقيقه 49 دروازه سپيدار را باز کرد تا عاطفه ايماني بتواند در دقايق 54، 61 و 81 سه گل ديگر را به ثمر برساند.
گاز ايلام با اين پيروزي 9 امتيازي شد و در رتبه ششم قرار گرفت.
تيم فوتبال پارس جنوبي هم در شيراز مهمان تيم خليج فارس شيراز بود.
شاگردان فرشته رجبي در تيم پارس جنوبي، انتظار بازي ساده اي را برابر حريف خود داشتند؛ اما براي به ثمر رساندن تک گل پيروزي بخش خود مجبور شدند تا دقيقه 74 صبر کنند. پاس عمقي به پشت مدافعان خليج فارس در نهايت هانيه رحيمي را با دروازه بان شيرازي ها تک به تک کرد و ضربه او تنها گل بازي را به سود پارس جنوبي رقم زد.
پارس جنوبي با پيروزي يک بر صفر در شيراز 6 امتيازي شد و در رتبه نهم قرار گرفت.
تيم فوتبال پارس جنوبي در اولين تجربه خود در ليگ برتر بانوان ايران موفق شد در شيراز، مقابل تيم خليج فارس اين شهر به دومين پيروزي فصل خود دست پيدا کند.
فرشته رجبي، سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي درباره اين پيروزي و اوضاع تيمش گفت: با اينکه همه فکر مي کردند بازي راحتي داريم، بايد بگويم که بازي سختي بود. حريف در خانه خودش به دنبال کسب امتياز بود که همين کار ما را سخت تر کرده بود. نيمه اول نتوانستيم به خواسته خود برسيم؛ اما در نيمه دوم با تعويض ها و تغيير تاکتيک موفق شديم گل پيروزي را بزنيم و 3 امتياز مهم کسب کنيم.
رجبي در ادامه به حل شدن مشکلات مالي تيم اشاره کرد و گفت: مشکلات مالي و اسپانسري که داشتيم، با پيگيري هاي انجام شده حل شد که جا دارد از آقايان رضاييان، فريد و عبدي پور تشکر کنم.
وي با اشاره به بازيکنان تيمش گفت: تيم ما بجز شش نفر، بقيه بومي بوده که همگي بازيکنان شايسته اي هستند و در بازي تمام تلاش خود را کردند که جا دارد از آنها تشکر کنم.
رجبي درباره تيم خليج فارس شيراز، حريف تيمش هم گفت: تيم شيرازي، يک تيم تکنيکي و خوب است که فکر مي کنم جايگاهش در ميان تيم هاي پايين جدول نيست. آنها خوب بازي مي کنند؛ ولي نمي توانند نتيجه لازم را بگيرند.
او در ادامه و با اظهار اميدواري نسبت به تيمش افزود: طي هفته هاي آتي و با درايت کادر فني و مجربي که در اختيار داريم، وضعيت پارس جنوبي در جدول بهتر خواهد شد. همانطور که مي دانيد، اين اولين تجربه حضور ما در ليگ برتر است. براي همين سعي مي کنيم نماينده اي شايسته براي استان و نفت باشيم.
تيم فوتبال پالايش گاز ايلام در هفته پنجم ليگ برتر فوتبال بانوان باشگاه هاي ايران با 5 گل، حريفش را شکست داد تا در قائمشهر جشن پيروزي بگيرد.
سرمربي تيم فوتبال پالايش گاز ايلام، بعد از پيروزي پرگل برابر حريف قائمشهري گفت: بازيکنانم از تمامي موقعيت هاي پيش آمده، خوب بهره بردند و با تمرکز مناسب فوتبال باکيفيت و خوبي ارائه کردند.
فاطمه حياتي با بيان اينکه بسيار خوشحال است که تيمش سه امتياز بازي هفته پنجم را کسب کرده، گفت: نيمه نخست خوب کار نکرديم؛ اما در نيمه دوم روند بهتري داشتيم و انگيزه بازيکنان هم براي زدن گل بيشتر و همين امر موجب شد تا گل هاي زيادي را به ثمر برسانيم. سرمربي تيم پالايش گاز ايلام در عين حال از سپيدار به عنوان تيم جوان و خوب نام برد و گفت: سپيدار تيمي يکدست و جوان است.
حياتي درباره داوري اين مسابقات هم گفت: داوري خوب بود؛ اما گاهي به دليل اشتباه هاي کمک داور، آفسايدهايي اعلام مي شد که موقعيت هاي حملات بازيکنانم را هدر مي داد. ما در هر بازي که مهمان هستيم، بايد مسافت طولاني را طي کنيم و حداقل انتظاري که از داوران داريم، اين است که در بازي هاي بعدي اجازه ندهند کمک داوران چنين اشتباه هايي را تکرار کنند.
سرمربي پالايش گاز ايلام با اعلام اينکه بازي آينده تيمش مقابل خليج فارس شيراز است، گفت: تيم خليج فارس شيراز تيم خوبي است. اميدوارم در اين بازي هم بازيکنانم با نمايش يک بازي خوب بتوانند سه امتياز ديگر مسابقات را کسب کنند.
سینما
مشعل-هـرچـنـد مـيـزان اقـبـال مخاطبان به يک اثر هـنري نـمي تواند تضمين کـنـنـده خوبي يا بدي آن اثر باشد؛ اما نمي توان مخاطبان را ناديده گرفت. از جمله شاخص هاي قطعي توجه مخاطبان در اثر هنري چون فيلم سينمايي، آن هم از نوع بلند و داستاني اش که اکران عمومي مي شود، ميزان فروش است. ميزان فروش مي تواند تا حدودي متر و معياري براي ديدن و نديدن يک فيلم و رفتن يا نرفتن به سينما باشد. اين روزها و در آستانه ورود به 40 روز سرد، سينماي ايران روزهاي گرمي را پشت سر مي گذارد و با وجود مشکلات اقتصادي، فرهنگ و هنر هنوز هم در سبد خانواده هاي ايراني جايي دارد. مردم فرهنگ دوست ايران، سينما رفتن را دوست دارند. با همين پشتوانه مردمي است که سينماي ايران مي تواند در خاورميانه و جهان حرف هايي براي گفتن داشته باشد؛ حرف هايي که بيش از آنکه شنيدني باشد، در فرم سينما، ديدني است. اين هفته نگاهي داريم به فروش فيلم هاي سينمايي در حال اکران؛ البته اين آمار دقيق تا هفته سوم دي ماه است و احتمالا تا زمان انتشار «مشعل» آمار نيز حدودي تغيير کرده است. يکي از عجيب ترين بخش اين آمار فروش، آمار فيلم هزارپاست که تا چندي پيش در حال اکران بود؛فيلمي که با محتواي کمدي و حضور رضا عطاران ثابت کرده که مردم اين ژانر را دوست دارند و شايد به آن نياز داشته باشند؛ البته اگر نگاهي به فروش فيلم هاي کمدي ديگر اين جدول نيز داشته باشيم، حرفمان تاييد مي شود. فيلم هاي کمدي که در يک ماه گذشته بحث هاي زيادي را در رسانه هاي مختلف و از جمله صداوسيما برانگيخته، بحث هايي درباره کيفيت، محتوا و خصلت هاي هنري اين فيلم ها، حتي در برخي برنامه هاي زنده، کار را به قهر و درگيري لفظي کارشناس و مجري برنامه کشاند.
فيلم «بمب، يک عاشقانه» هم با وجود اينکه اکران کوتاهي داشته و تا حالا 4 هفته بر پرده هاي سينمايي نشان داده شده، با فروش خوبي مواجه بوده و توانسته مخاطبان زيادي داشته باشد.
«کلمبوس»، ساخته عليمرداني هم فروش خوبي داشته و نشان مي دهد که اين کارگردان، بعد از فروش خوب کوچه «بي نام» کم کم به جرگه کارگرداناني مي پيوندد که ساخته هايشان مورد توجه مخاطبان قرار مي گيرد. هومن سيدي نيز همين وضعيت را در چند فيلم اخيرش پيدا کرده است. «مغزهاي کوچک زنگ زده»، فروش بالايي داشته و برخلاف نظر برخي کارشناسان سينمايي که معتقد بودند اين فيلم در گيشه شکست خواهد خورد، در 14 هفته تقريبا 13 ميليارد تومان فروخته است. تحليل فروش باقي فيلم ها را به عهده خودتان مي گذاريم؛ اما پيشنهاد مي کنيم بدون تحقيق و بررسي قبلي، فيلمي را براي ديدن انتخاب نکنيد. براي ديدن فيلم ها حتما يک جست وجوي ساده داشته باشيد. هيچ چيز بدتر از احساس پشيماني بعد از ديدن يک فيلم سينمايي وقت بيرون آمدن از سالن نيست. راستي فروش هم مهم است؛ اما همه چيز فروش نيست.
مارموز ( کمال تبريزي)/ 3 هفته اکران/ 124سالن/ فروش هفتگي: يک ميليارد و 300 ميليون تومان/ کل: 3ميليارد و 800 ميليون تومان
بمب؛ يک عاشقانه (پيمان معادي)/ 4هفته/ 124سالن/ هفتگي: 950 ميليون/ کل: 4ميليارد و 600ميليون
کُلمبوس ( هاتف عليمرداني)/ 4هفته/ 138سالن/ هفتگي: 670 ميليون/ کل: 2ميليارد و 300 ميليون
پاستاريوني (سهيل موفق)/ 5هفته/ 97 سالن/ هفتگي: 320 ميليون/ کل: يک ميليارد و 800 ميليون
اتاق تاريک (روح الله حجازي)/ 2هفته/ 58 سالن/ هفتگي: 285 ميليون/ کل: 450 ميليون
دزد و پري 2 (حسين قناعت)/ يک هفته/ 73سالن/ هفتگي و کل: 200 ميليون
ميليونر ميامي (مصطفي احمدي)/ 4هفته/ 84 سالن/ هفتگي: 180 ميليون/ کل: يک ميليارد
پيشوني سفيد 2 (سيدجواد هاشمي)/ 12 هفته/ 87 سالن/ هفتگي: 100 ميليون/ کل: 4ميليارد
مغزهاي کوچک زنگ زده (هومن سيدي)/ 14 هفته/ 33 سالن/ هفتگي: 95 ميليون/ کل: 12 ميليارد 500 ميليون
هزارپا (ابوالحسن داودي)/ 26هفته/ 14 سالن/ هفتگي: 50 ميليون/ کل: 37 ميليارد و 900 ميليون
آستيگمات (مجيدرضا مصطفوي)/ 6 هفته/ 36 سالن/ هفتگي: 45 ميليون/ کل: يک ميليارد و 450 ميليون
واي آمپول (علي رضا محمودزاده)/ 7 هفته/ 41 سالن/ هفتگي: 35 ميليون/ کل: يک ميليارد و 100 ميليون
لازانيا (حسين قناعت)/ 13 هفته/ 26 سالن/ هفتگي: 22ميليون/ کل: 4ميليارد و 100 ميليون
خانم يايا (عبدالرضا کاهاني)/ 7 هفته/ 8 سالن/ هفتگي: 15 ميليون/ کل: 3ميليارد
سرو زير آب (محمدعلي باشه آهنگر)/ 6هفته/ 29 سالن/ هفتگي: 15 ميليون/ کل: 460 ميليون
بي نامي (عليرضا صمدي)/ 3هفته/ 31 سالن/ هفتگي: 10 ميليون/ کل: 75 ميليون
امين و اکوان (انيميشن) (زحل رضوي)/ 3هفته/ 27سالن/ هفتگي: 8ميليون/ کل: 72 ميليون
اگر از علاقه مندان صداي سالار عقيلي هستيد، اين خبر را براي شما داريم که اين روزها ترانه «سرو زير آب» را منتشر کرده است؛ البته اين ترانه تيتراژ فيلم سينمايي سرو زير آب به کارگرداني محمدعلي باشه آهنگر است که اتفاقا هنوز هم روي پرده سينماهاست. آهنگسازي اين اثر سالار عقيلي را فريد سعادتمند انجام داده و عباس محمدي هم ترانه آن را گفته و فريد سعادتمند با همکاري ميلاد بيضا، آهنگ اين ترانه را تنظيم کرده است. ترانه «سرو زير آب» با صداي سالار عقيلي، هم اکنون در فضاي مجازي در دسترش همه علاقه مندان قرار گرفته و پيشنهاد اين هفته ما هم شنيدن اين ترانه است.
در ديـاري کـه در او نـيـسـت کـسي يار کسي کاش يارب که نيفتد به کسي کار کسي
هــر کــس آزار مــن زار پــسنــديــد ولــي نـپســنديـد دل زار مــن آزار کـسي
آخـرش مــحـنـت جـانـکـاه بـه چـاه انــدازد هر که چون ماه برافروخت شب تار کسي
سودش اين بس که به هيچش بفروشند چو من هر که با قيمت جان بود خريدار کسي
ســود بــازار مـحـبـت هـمـه آه سـرد اسـت تـا نـکوشـيد پـي گـرمـي بازار کـسي
غـيــر آزار نــديــدم چــو گــرفــتـارم ديـد کـس مـبادا چو من زار گـرفتار کـسي
لطــف حــق يـار کــسي بـاد کـه در دوره مـا نـشود يـار کـسي تـا نـشود بار کـسي
گـر کـسي را نـفـکنـديم بـه سـر سايه چو گل شـکـر ايزد که نبوديم به پـا خار کسي
شــهريــارا ســر مــن زيــر پـي کـاخ سـتـم بـه کـه بر سـر فتدم سـايه ديوار کسي
شهريار
«يک بز کوهي که به روستاه پناه آورده، قرار است قرباني يک رسم محلي شود. جولي، پسربچه اي است که تا قبل از مسابقه اسکي، فرصت دارد او را نجات دهد.» اينها بخشي از داستان فيلم «اسکي باز» است، فيلمي به کارگرداني فريدون نجفي که به گفته تهيه کننده اش براي رده سني کودکان و نوجوانان ساخته شده است. نماهاي فيلم بيشتر در برف و سرماي شديد گرفته شده و چنانکه از نامش پيداست، حال و هواي زمستاني دارد. از بازيگران اين فيلم مي توان به اميررضا فرامرزي، آوا دارويت، رضا موري و حبيب تاجميري اشاره کرد؛ بازيگراني که در عين کم تجربگي، نقش هاي خود را به شکل قابل قبولي ارائه کرده اند. شايد يک آخر هفته زمستاني، ديدن «اسکي باز» به مذاق تان خوش بيايد، به خصوص که بخواهيد با کودک خود به سينما برويد يا فيلمي دلخواه او پيدا کنيد.
روزي بهلول به حمام رفت؛ ولي خدمتکاران حمام به او بي اعتنايي کردند و آن طور که دلخواه بهلول بود، او را کيسه نکشيدند. با اين حال بهلول وقت خروج از حمام 10 ديناري را که به همراه داشت، يکجا به استاد حمام داد. کارگران حمامي چون اين بذل و بخشش را ديدند، همگي پشيمان شدند که چرا نسبت به او بي اعتنايي کردند. بهلول باز هفته ديگر به حمام رفت. اين دفعه تمام کارگران با احترام کامل او را شست وشو کرده و بسيار مواظبت کردند؛ ولي با اين همه سعي و کوشش کارگران، بهلول هنگام خروج فقط يک دينار به آنها داد.حمامي متغير شد، پرسيد: سبب بخشش بي جهت هفته قبل و رفتار امروزت چيست؟ بهلول گفت: مزد امروز حمام را هفته قبل که حمام آمده بودم، پرداختم و مزد آن روز حمام را امروز مي پردازم تا شما ادب شده و رعايت مشتري هاي خود را بکنيد.
کتاب دسته دلقک ها، اثر لويي فردينان دِتوش با نام مستعار «سلين» است؛ نويسنده اي فرانسوي که اولين کتاب خود را در سن 38 سالگي منتشر کرد و بلافاصله با انتشار کتابش، تمام جامعه ادبي را انگشت به دهان کرد. اولين اثر سلين، سفر به انتهاي شب بود. در ابتداي کتاب« دسته دلقک ها»، خود سلين مقدمه اي نوشته که در آن همه خوانندگان کتابش را به صبور بودن دعوت مي کند و از آنها مي خواهد که زود قضاوت نکنند. همان طور که گفته شد، سفر به انتهاي شب، اولين رمان سلين بود؛ اما منتقدان رمان «مرگ قسطي» او را بهترين اثرش مي دانند؛ منتقداني که زماني مرگ قسطي را به شدت کوبيده بودند. سلين در اين باره مي نويسد: « مرگ قسطي، اگر يادتان باشد، با چنان موجي از مخالفت روبه رو شد که از نظر شدت نفرت، کينه و غرض ورزي شبيهش کمتر ديده شده بود! همه منتقدهاي ادبي از سر تا ته، ريز و درشت، همگي، کشيش ها و کشيش دوست ها، فراماسون ها، جهود ها، آقايان محترم و بانوان محترمه، عينکي ها، پچ پچو ها، ورزشکارها، خارشکي ها، همه «لژيون»دارها، همه و همه تف و لعنتش کردند، همه عليه او سينه جر دادند و کف به لب آوردند.
پخ پخ! تمام!
بعد آب ها از آسياب افتاد و امروزه روز مرگ قسطي، محبوبيتش از سفر به انتهاي شب هم بيشتر شده، حتي همه کاغذمان را بايد بگذاريم براي چاپ اين يک کتاب! مايه رسوايي است!
اين جوري است وضع...»
خلاصه کتاب:
«دسته دلقک ها، کتابي است با دنيايي مملو از دروغ، دزدي، ريا و تزوير. صفاتي زشت که سلين منشا همه آنها را با جنگ مرتبط مي داند و با وجود لحن طنزآميز خاص خود، فضايي سياه و تاريک را به تصوير مي کشد. فضايي که اگرچه به طور صريح به جنگ و بمباران اشاره نداشته؛ ولي همين سياهي خود يادآوري ا ست از صداي بمب و گريه کودکان و آدم هاي گريزان و خانه هاي ويران و در اين بين دسته اي دلقک که چون بازيگران نمايشي از جنگ فراري هستند.من يک چيز را بگويم، بگويم که دلم مي خواهد وقتي مردم همين طوري ولم کنند، کنار پياده رو... جلوي بيمارستان لاندن… ولم کنند و همه بگذارند و بروند… چون ديگر آدم چشمش هيچ چيز را نمي بيند… فکر کنم اين طوري آسته آسته از بين مي روم و محو مي شوم… فکري است که همين طوري زده به سرم… اميد و اعتقاد به سايه… البته که هيچ مبنايي ندارد… اين را مي شود گفت… دارم شوخي مي کنم، يک برداشت ساده… يک جور خودپسندي گذرا… بخار روي شيشه، معلق… اي! روزگار!… کتاب با صحنه جنگ شروع مي شود؛ اما در ادامه درگير شخصيت هاي داستان مي شود که همه آنها در حال فرار از جنگ يا مخفي کردن کارهايشان هستند و از هرج و مرج جنگ سوءاستفاده مي کنند. مثل دزدها، پااندازها، قاتل و شرخر که همه دنبال فرار از پليس و جنگ و حتي خودشان هستند که همين خودش باعث به وجود آمدن اتفاق هاي بعدي کتاب مي شود.سلين، نويسنده ناآرامي است که زخم جنگ در همه نوشته ها و آثارش مشهود است. سلين از نزديک شاهد دو جنگ جهاني بوده و جراحت هاي زيادي نيز از جنگ داشته است. پس فکر مي کنم کاملا طبيعي ا ست که تم کتاب ها و آثار او از جنگ و زواياي پنهان آن باشد.نکته اي که نبايد فراموش کنيد، اين است که سلين، سبک خاصي دارد و در ابتدا ممکن است کتاب شما را جذب نکند. خواننده کتاب هاي سلين بايد صبر و حوصله داشته باشد و از روي 100 صفحه اول کتاب، او را قضاوت نکند. بنابراين با حوصله سراغ اين کتاب برويد.»
پشت جلد کتاب دسته دلقک ها آمده است:
«دسته دلقک ها در کنار سفر به انتهاي شب و مرگ قسطي که آن دو نيز به فارسي ترجمه شده اند، از مهم ترين آثار سلين، نويسنده عصياني و سنت ستيز فرانسه پس از جنگ اول است. ماجرا در زمان جنگ اول مي گذرد، در محلات پايين شهر لندن، شهري دچار ويراني هاي جنگ و پناهگاهي براي عناصر وازده اي که مي کوشند از گذشته خود بگريزند. سلين با تفاله هاي جامعه، آدمکش ها، واسطه ها، قاچاقچي ها، بدکاره ها، معتادان، ولگردان و جنايتکاران محشور مي شود. گويي آنان را درک مي کند و تيزبينانه و بدبينانه، با حالي از انزجار و نفرت، به جامعه اي در حال تباهي و تجزيه مي نگرد. «دلقک بازي» هاي قهرمانان اين کتاب، درگيري دائمي شان با «گزمه» و «عسس»، آنارشيسم حاکم بر روحيه و رفتارشان، در ظاهر جلوه يک نمايش عروسکي را دارد؛ اما در باطن تراژدي عظيمي است که سلين، استادانه با اين بازيگران خلق کرده است.»
Zarinpal
معمولا از «دريافت» و «پرداخت» وجه به عنوان مهم ترين فرايندهاي مالي کسب و کارهاي آنلاين ياد مي کنند. بنابراين طبيعي است که خيلي ها به دنبال محيطي ساده و امن براي انجام تراکنش هاي خود باشند. «زرين پال» يک درگاه واسط پرداخت ميان مشتري و بانک است. اين سرويس با هدف سهولت در پرداخت هاي اينترنتي فعال شده و مي توانيد براحتي از آن استفاده کنيد. اين اپليکيشن جدا از انجام تراکنش هاي مالي، قابليت خريد از وب سايت هاي مختلف را نيز دارد، ضمن اينکه مي توانيد پرداخت قبض يا خريد شارژ را هم از اين طريق انجام دهيد.
ProofHub
پروف هوب، راهکاري براي ايميل هاي بي شماري است که دريافت مي کنيم. اين اپليکيشن هاي کاربردي مديريت پروژه پيشرفته، مي تواند براحتي به گروه هاي کاري بزرگ در کارهايشان کمک کند تا زمان را ذخيره کنند. پروف هوب اين امکان را به شما مي دهد که تمامي کارها را به سهولت انجام دهيد و بتوانيد بر کارهايي که در يک روز بايد به آنها رسيدگي کنيد و اموري که اعضاي گروه بايد انجام دهند، نظارت داشته باشيد.
ايده هاي جديد مي توانند در هرکجا و در مکان هاي غيرمنتظره اتفاق بيفتند. اين شايد فقط مختص به نسل جديد نباشد، ولي آنها با استفاده از اپليکيشن «پاکت» يک مکان مرکزي دارند که ايده ها و ويديوهاي ارزشمند را ذخيره مي کنند. «پاکت» يک اپليکيشن شگفت انگيز است که به شما اجازه مي دهد آدرس ها و لينک هاي ويديويي را ذخيره کنيد تا بتوانيد بعدها آنها را بخوانيد. به عبارت ديگر زماني که شما به چيزي واقعا جالب در اينترنت برخورد مي کنيد، اما در آن لحظه قابل خواندن يا مشاهده نيست، اپليکيشن «پاکت» مثل يک نجات دهنده، آن را براي شما ذخيره مي کند تا در فرصت مناسب آن را ببينيد يا بخوانيد.
داستان عکس: مراسم عشاي رباني همزمان با اول ژانويه باحضورخليفه ارامنه اصفهان و جنوب ايران و جمعي از مسيحيان ارتدوکس در کليساي وانک اصفهان برگزار شد.در اين مراسم، خليفه ارامنه اصفهان و جنوب ايران دعاهاي مربوط به آغاز سال نو ميلادي را خواند و شرکت کنندگان براي همه جهانيان، آرزوي صلح و آرامش کردند. کليساي وانک ( کليساي نجات دهنده مقدس) نيز يکي از قديمي ترين و زيباترين کليساهاي شهر اصفهان است که در محله جلفاي اين شهر قرار دارد و احداث آن به سال 1655 ميلادي بر مي گردد.
منبع: تسنيم
بسياري معتقدند که مديريت خانه، با خانم خانه است؛ اما در دنياي امروز که بيشتر زنان، شاغل هستند، چطور مي توانند همزمان به امور محل کار، خانه، همسر و فرزندان بپردازند؟ زناني که به عنوان وزير، نماينده پارلمان يا رؤساي شرکت هاي مهم در دنيا، همراه با همسران شان در محل کار حاضر مي شوند، نمونه هايي عيني و موفق از زناني هستند که مي توانند مهارت هاي فردي و اجتماعي را مديريت کرده و به همه وظايف خود بپردازند. از سوي ديگر با بي شمار زنان خانه داري نيز رو به رو هستيم که در ظاهر شاغل نيستند و بيمه اي براي آنها اختصاص نمي يابد، اما از صبح تا شب مشغول کار و فعاليت هستند و همزمان بايد به همه امور مربوط به فرزندان هم رسيدگي کنند و شايد در اين بين خود و نيازهايشان را گم کنند. براي آنکه اين زنان بتوانند مديريت بيشتري روي زمان، شرايط و کارهايي که پيش رو دارند، داشته باشند، پيشنهادهايي در زير مطرح مي کنيم.
قرار نيست همه کاره باشيد، برخي کارهاي خانه را به فرزندان و همسرتان بسپاريد. قانوني درباره اينکه همه اين امور وظيفه شماست، وجود ندارد و مي توانيد براي کارهاي خانه تقسيم بندي داشته باشيد.
در بسياري از موارد، حضورتان براي انجام کاري لازم نيست و مي توانيد با دورکاري، خريد آنلاين يا سفارش هاي مشتري مدارانه، وقتتان را صرف کارهاي ديگري کنيد.
از آنجا که شما و همسرتان شاغل هستيد، اشکالي ندارد که همه وعده هاي غذايي هفتگي را در خانه پخت و پز نکنيد.به جاي آن مي توانيد از غذاهاي آماده سبک، اما سالمي که در بازار وجود دارد، استفاده کنيد.
در ساعتي که بچه ها خوابيده اند، تميز کردن و جمع و جور کردن لوزام و اسباب بازي را انجام دهيد، ضمن اينکه کار با لوازم برقي مثل اتو کشيدن يا روشن کردن ماشين لباسشويي را در زمان اوج مصرف انجام ندهيد.
اگر همزمان همسر و مادر هستيد، در تقسيم بندي روزانه و هفتگي، زماني به گذراندن وقت با همسر و فرزندانتان اختصاص دهيد.
برخي کارها هميشگي و لازم نيستند. به عنوان مثال لازم نيست هر روز گردگيري کنيد، بنابراين متناسب با بزرگي و کوچکي خانه، دفعات و مدت زمان تميزکاري منزل را مديريت کنيد.
خواسته ها و روياهاي ممکن الوقوع را در ليستي بنويسيد تا فراموش نکنيد که بايد براي خودتان هم وقت بگذاريد.
برنامه ها و اقدام هاي انجام شده را جايي در دسترس يا جلوي ديدتان يادداشت کنيد.
مي توانيد سبزيجاتي مثل هويج، لوبيا، کرفس و... را که براي پخت و پز لازم داريد، از بازار يا برخي افراد که اين سبزيجات را در ازاي مبلغي کم آماده مي کنند، خريداري کرده و با اين کار زمان تان را ذخيره کنيد.
گاهي لازم نيست کاري را در همان زمان انجام دهيد. پس با اولويت بندي، زمان انجام کارها را جابه جا کنيد.
برخي غذاها را مي توان يک بار پخت؛ اما دوبار مصرف کرد. به اين صورت که غذاي شب و ناهار فرداي خودتان و همسرتان را در همان وعده شام آماده کنيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات