دولت به تعهد خود در تامین گاز پتروشیمی گلستان عمل میکند
صنعت پتروشيمي نيازمند فناوريهاي نوين است
بزرگترین واحد تولید متانول جهان در آستانه راه اندازی
همای خودکفایی بر بام ستاره نشست
تحریم های نفتی و راهکارهای مقابله با آن
ایجاد کمیته حمایت از توان داخل در شرکت «متن»
خدمات الکترونیک برای توزیع و کنترل فرآوردههای نفتی
گشت و گذار در استان زیبایی و صنعت
کودکان پرانرژی و آپارتمان های نقلی
تارتار: کسب سهمیه آسیایی دور از دسترس نیست
پتروشیمی ؛قهرمان نیم فصل لیگ برتر بسکتبال
قصه و قصه گویی سنتی که در حال رنگ باختن است
رئيس جمهوري گفت: دولت به تعهد خود در پروژه پتروشيمي گلستان براي تامين گاز عمل خواهد کرد، اما اينکه چه محصولي توليد شود، اين به عهده سهامداران است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (25 دي ) در نشست خبري پايان سفر کاروان تدبير و اميد به استان گلستان با اشاره به امضاي تفاهم نامه همکاري ميان بعضي از بانک هاي عامل کشور و مسؤولان اجرايي استان گلستان به ارزش حدود 20 ميليارد تومان براي اجراي طرح هاي توسعه اي در اين منطقه گفت: مسؤولان استان گلستان بايد براي اجراي اين توافق ها و تحول استان تلاش کنند.
وي به برنامه هاي دولت دوازدهم براي تکميل پروژه پتروشيمي گلستان که عمليات احداث آن از 12 سال قبل آغاز شده است، اشاره کرد و افزود: درباره اين پروژه که در سفر پيشين هم يکي از موارد مهم مدنظر دولت بود، اعلام کرده ايم که اگر بخواهد به توليد اوره بپردازد، بايد بازاريابي کند و با توجه به توليد بالاي اوره در کشور، يافتن مشتري براي محصول به عهده خود سهامداران پروژه است.
رئيس جمهوري تصريح کرد: اگر اين مجتمع، محصول توليدي خود را تغيير دهد، دولت آماده همکاري است؛ در نشست هاي دولت درباره استان گلستان با وزير نفت نيز گفت وگوهايي انجام و تاکيد شد که دولت به تعهد خود در اين پروژه براي تامين گاز عمل خواهد کرد، اما اينکه چه محصولي توليد شود، به عهده سهامداران است.
معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به شکست توطئه هاي آمريکا در جلوگيري از فروش نفت و واردات کالا به ايران گفت: آمريکايي ها گاهي از روي بي اطلاعي تصور مي کنند که اگر روز به روز عرصه را بر ملت ايران تنگ تر کنند، اقتصاد و زندگي مردم از هم پاشيده مي شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري، روز يکشنبه (23 دي ماه) در آيين بهره برداري از طرح هاي صنعتي و زيربنايي شهرستان کاشان با بيان اينکه بهره برداري از طرح ها و پروژه هايي که در زندگي مردم تاثير مثبتي دارد، موجب افتخار و خوشحالي مسئولان است، گفت: مسير توسعه کشور با سرعت خوبي پيش مي رود و روند اقدام هايي که در توسعه کشور شکل گرفته و در حال اجراست، مثبت و اميدوار کننده است. وي با اشاره به اينکه در آستانه چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي قرار داريم، افزود: نظام جمهوري اسلامي ايران باوجود مشکلات توانسته است به جايگاه و نتايج قابل قبولي دست يابد. معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به توانمندي متخصصان کشور در اجرا و احداث سکوهاي بزرگ نفتي، تصريح کرد: هنگامي که پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شرکت توتال فرانسه مي خواست يک فاز از پارس جنوبي را انجام دهد براي احداث سکوي 20 هزار تني پس از بازديد از شرکت هاي ايراني، ساخت اين سکو را به مهندسان و شرکت هاي ايراني واگذار کرد.
وي با اشاره به شکست توطئه هاي آمريکا در جلوگيري از صدور نفت و واردات کالا به ايران، عنوان کرد: امروز آمريکايي ها در رويارويي با ملت ايران دچار گرفتاري شده اند و به معناي واقعي جنگ اقتصادي را عليه ملت ايران راه انداخته و هر تحريمي را که مي توانستند، اعمال کرده اند، به گونه اي که بسياري از شرکت هايي که قصد سرمايه گذاري در ايران را داشتند، تهديد و تطميع کردند که نبايد با ايران کار کنند.
معاون اول رئيس جمهوري تاکيد کرد: بايد با انسجام، وحدت، همدلي و همراهي و تدبير اين دوران دشوار و سخت را پشت سر بگذاريم و با تدبير روشي را پيش بگيريم که اداره کشور، اقتصاد، زندگي مردم و اشتغال را در کشور پيش ببريم و آمريکايي ها را در رسيدن به اهداف خود نااميد کنيم.
عضو کميسيون تلفيق مجلس: از تصويب کليات لايحه بودجه سال 98 کل کشور در اين کميسيون خبر داد.
جلال ميرزايي با اشاره به نشست روز يکشنبه (23 دي ماه) کميسيون تلفيق لايحه بودجه 98 کل کشور براي بررسي کليات لايحه گفت: در اين نشست، اعضاي کميسيون تلفيق پس از بحث، بررسي و رأي گيري، با کليات لايحه بودجه سال آينده موافقت کردند.
اين عضو کميسيون تلفيق بودجه افزود: اين کميسيون پس از تصويب کليات، وارد بررسي جزييات لايحه بودجه در بخش درآمدي و هزينه اي خواهد شد.
سقف منابع حاصل از ارزش صادرات نفت (نفت خام، ميعانات گازي و خالص صادرات گاز) در لايحه بودجه سال آينده معادل يک ميليون و 370 هزار و 362 ميليارد ريال تعيين شده است.
چنانچه منابع دولت از محل صادرات نفت خام، ميعانات گازي و خالص صادرات گاز در سال 1398 کمتر از يک ميليون و 425 هزار و 382 ميليارد و يک ميليون ريال شود، به دولت اجازه داده مي شود با رعايت بند (ب) ماده (17) قانون احکام دائمي برنامه هاي توسعه کشور از محل 50 درصد مانده منابع حساب ذخيره ارزي با لحاظ 50 درصد سهم صندوق توسعه ملي نسبت به تامين مابه التفاوت حاصل شده اقدام کند.
سخنگوي کميسيون تلفيق بودجه گفت: در حوزه درآمد حاصل از صادرات نفت، ميانگين يک ميليون و 500 هزار بشکه اي در روز و قيمت 54 دلار براي هر بشکه در بودجه سال آينده در نظر گرفته شده است.
به گزارش خانه ملت، محمدمهدي مفتح، روز يکشنبه (23 دي ماه) در نخستين نشست خبري کميسيون تلفيق بودجه سال 98 کل کشور با بيان اينکه دولت، بودجه در دست بررسي را در دو سطح به مجلس شوراي اسلامي تقديم کرده است، گفت: سقف نخست 407 هزار ميليارد تومان و با پيش بيني برخي از ارقام است که اگر محقق شوند، 40 هزار ميليارد تومان ديگر به اين رقم اضافه خواهد شد و در مجموع به 447 هزار ميليارد تومان خواهد رسيد، البته بررسي هاي بودجه در کميسيون در همان سقف نخست 407 هزار ميليارد تومان انجام مي شود.
وي در خصوص اعداد و ارقام پيش بيني شده درباره ميزان کسب درآمدهاي دولت افزود: در حوزه درآمد مالياتي 126 هزار ميليارد تومان درآمد پيش بيني شده است. در واقع بايد بتوانيم اين ميزان درآمد مالياتي داشته باشيم، همچنين در حوزه درآمد حاصل از صادرات نفت، ميانگين يک ميليون و 500 هزار بشکه در روز و قيمت 54 دلار به ازاي هر بشکه در نظر گرفته شده است.سخنگوي کميسيون تلفيق بودجه با بيان اينکه بايد بخشي از ارقام حاصل از درآمد نفتي و ارزي بر اساس قوانين بالادستي و قانون برنامه توسعه به صندوق توسعه ملي واريز شود، تصريح کرد: سال آينده 20 درصد از اين درآمدها به صندوق واريز و 14,5 درصد نيز براي شرکت نفت و بقيه در کل بودجه تقسيم خواهد شد.مفتح ادامه داد: حدود 6,6 ميليارد دلار به صندوق توسعه ملي و 4.8 ميليارد دلار به شرکت نفت و گاز تخصيص خواهد يافت و سهم دولت حدود 21.7 ميليارد دلار خواهد شد که به اين ترتيب درآمد ارزي کشور تقسيم بندي مي شود.وي عنوان کرد: در لايحه بودجه سال 98 تلاش شده تا اعداد و ارقام واقع بينانه گنجانده شوند، زيرا بايد درصد تحقق اين اعداد را بالا برد، البته در کميسيون تخصصي و کميسيون تلفيق به طور ريز و دقيق اين ارقام بررسي خواهند شد تا اطمينان حاصل شود که اين اعداد تحقق پذير خواهند بود.
کارشناس پژوهش و فناوري شرکت بهينهسازي مصرف سوخت کشور از بوميسازي دانش فني سامانه GHP (فناوري پمپ حرارتي گازسوز) از سوي اين شرکت خبر داد. عقيل براتي در اين باره توضيح داد: سامانههاي«GHP-VRF» به عنوان يکي از محصولات جديد با صرفه بالاي انرژي شناخته مي شوند و در قياس با ديگر محصولات تهويه مطبوع در کاهش گازهاي گلخانهاي، نقش مهمي دارند. وي ادامه داد: امروزه با افزايش روزافزون نيازهاي تهويه مطبوع و به تبع آن افزايش نياز به توان الکتريکي بيشتر، براي کاهش سهم حامل انرژي برق در تابستان و انتقال آن به حامل انرژي گاز (Peak shaving) اين سامانهها سهم قابل ملاحظهاي از سبد محصولات توليدي بسياري از کشورهاي توسعه يافته را به خود اختصاص دادهاند. به گفته براتي، کشور ما با در اختيار داشتن منابع فراوان گاز طبيعي ميتواند با به کارگيري اين محصولات، بخشي از نيازهاي سرمايشي مصرفکنندگان را تامين کند و از مصرف برق (خصوصا در تابستان) بکاهد. در زمستان نيز با توليد گرمايش، ميتوان شاهد کاهش مصرف گاز در کشور بود. وي گفت: با توجه به اينکه بخش عمدهاي از زيرساخت فناوري موتور گازسوز مورد نياز براي اين سامانهها، در قالب پروژه پژوهشي بوميسازي فناوري MCHP از سوي شرکت بهينهسازي مصرف سوخت آماده شده است، اين شرکت با توجه به مصوبه شوراي پژوهش شرکت ملي نفت در نظر دارد دانش فني طراحي، توسعه و ساخت يونيتهاي خارجي سامانه GHP را که به يونيتهاي داخلي متصل بوده و سرمايش و گرمايش را تامين ميکند، بوميسازي کند.
بورس انرژي ايران، روز يکشنبه (23 دي) ميزبان عرضه متنوع فرآورده هاي پالايشگاهي و پتروشيمي بود.
به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس روز يکشنبه (23 دي ماه) شاهد عرضه کالاهاي ميعانات گازي پالايش گاز ايلام و خانگيران، حلال 402 و پنتان پالايش نفت کرمانشاه، آيزوريسايکل، بلندينگ نفتا حلال 410 و حلال 404 پالايش نفت شيراز بود.
روز شنبه (22 دي ماه) نيز کالاهاي حلال 404، نفتاي سنگين تصفيه نشده، نفتاي سبک پالايش نفت شيراز، آيزوفيد، آيزوريسايکل، حلال 402، حلال 404 و ريفورميت پالايش نفت تبريز، حلال 402 و نفتاي سبک پالايش نفت بندرعباس، هگزان، بوتان، پروپان و گاز مايع پتروشيمي بندر امام در رينگ داخلي بازار فيزيکي عرضه شدند.در اين روز، بيش از 20،502 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 892 ميليارد و 296 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
وزير انرژي، صنايع و منابع معدني عربستان اعلام کرد که روسيه با شتابي کمتر از حد مطلوب توليد نفت خود را کاهش مي دهد. به گزارش شبکه خبري سي ان بي سي، خالد الفالح، روز يکشنبه (23 دي ماه) اعلام کرد: با وجود شتاب کمتر از انتظار برخي کشورها، من درباره تحقق تعهد کاهش توليد نفت از سوي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش براي بازگرداندن توازن بازار نفت در سال 2019 ميلادي، خوش بين هستم. وي گفت: ما (عربستان و ديگر کشورها) تاکنون اين کار را به اندازه کافي انجام داده ايم. وزير انرژي، صنايع و منابع معدني عربستان افزود: روسيه کاهش توليد را آغاز کرده است، اما آهسته تر از چيزي که مي پسندم؛ با اين حال مطمئنم همانند سال 2017 آنها خودشان را مي رسانند و همراهي مثبت در بازگشت توازن به بازار خواهند بود.
ميانگين قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) هفته گذشته به بيش از 58 دلار رسيد. به گزارش دبيرخانه اوپک، قيمت سبد نفتي اوپک هفته گذشته به 58 دلار و چهار سنت براي هر بشکه رسيد، در حالي که قيمت اين شاخص در هفته پيش از آن 53 دلار و 40 سنت بود. قيمت سبد نفتي اوپک در روز جمعه (21 دي ماه) 60 دلار بود. سبد نفتي اوپک شامل انواع نفت خام توليدي در 14 کشور عضو اين سازمان است
دبيرکل اوپک درباره پيامدهاي جنگ تجاري بر تقاضاي نفت در چين و هند که از مصرف کنندگان مهم نفت هستند، ابراز نگراني کرد.
به گزارش شبکه سي ان بي سي، محمد سانوسي بارکيندو، دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، درباره دورنماي دستيابي به توازن بازار نفت در سال 2019 ميلادي ابراز خوش بيني کرد، اما گفت احتمال اختلال رشد اقتصادي در واردکنندگان عمده نفت در آسيا، نگران کننده است. وي گفت: ما درباره استمرار اختلاف هاي تجاري نگران هستيم.
دبيرکل اوپک افزود: هر اقدامي که بتواند بر تجارت تأثير بگذارد يا آن را محدود کند، احتمال دارد بر رشد اقتصادي و همسو با آن، بر تقاضاي انرژي تأثير بگذارد. اکنون، خارج از آمريکا، چين و هند همچنان بهترين دورنما را براي تقاضاي انرژي دارند.
با وجود نگراني هاي يادشده، بارکيندو گفت: ما همچنان محتاطانه خوش بين هستيم که مسائل تجاري آمريکا و چين حل و فصل شود.
مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: صنعت پتروشيمي ايران در مسير رشد و توسعه خود نيازمند استفاده از دانش روزآمد دنيا و بهره گيري از فناوري هاي نو و کاربردي است.
به گزارش شرکت ملي صنايع پتروشيمي، قدرت الله فرج پور با اشاره به اينکه استفاده از ظرفيت هاي علمي و پژوهشي کشور مي تواند نيازهاي داخلي را براي گريدهاي مختلف پتروشيمي محقق کند، گفت: چشم انداز استفاده از گريدهاي جديد براي توليد محصولات مختلف پتروشيمي و برنامه هاي نويدبخش، تحولي مهم است، به طوري که بنا به نياز بازار و قيمت بالاي برخي محصولات که داراي ارزش افزوده بيشتري هستند، اقدام هايي درباره گريدهاي جديد ازسوي بعضي شرکت ها انجام شده و مقدمات گسترش اين اقدام ها در آينده نيز در حال انجام است.وي افزود: از جمله اين گريدها مي توان به پلي اتيلن در پتروشيمي جم مانند MD3510 , LL235F7 , MD3520, MD3550 ,LL235F6 اشاره کرد که بعضي از اين گريدها توليد شده و بعضي نيز در برنامه آينده است.مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي تصريح کرد: پتروشيمي تبريز نيز همان گونه که در سال هاي پيشين گريد EPS-FR را براي نخستين بار در ايران توليد کرد، به تازگي ABS گريد Sheet به عنوان عايق بدنه يخچال و فريزر را توليد کرده يا در پتروشيمي شهيد تندگويان نيز گريد بطري Fast Heat و گريد نساجي Home Bright توليد شده است.
فرج پور با بيان اينکه شرکت ملي صنايع پتروشيمي از توانمندي هاي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي براي کسب دانش فني و رصد کاتاليست هاي مورد نياز صنعت پتروشيمي استفاده مي کند، گفت: نيازهاي جديد از سوي شرکت ملي صنايع پتروشيمي به شرکت پژوهش فناوري اعلام مي شود و همسو با ماموريت هاي محوله، کارهاي تحقيقاتي ازسوي آن شرکت شروع مي شود. پس از اتمام کار پروژه و تجاري سازي آن، دانش فني مذکور به شرکت هاي متقاضي يا هلدينگ ها براي فروش عرضه مي شود.وي ادامه داد: به عنوان نمونه مي توان به توليد دانش فني PVM (پروپيلن از طريق متانول) و فروش آن به پتروشيمي سبزوار و همچنين مجوز احداث واحد 500 هزار تني که NPC آن را دريافت کرده است، اشاره کرد. يا دانش فني کاتاليست HDPE گريد PE100 که در پژوهش و فناوري توليد و قرارداد تجاري سازي آن با پتروشيمي شازند منعقد شده است.مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي اظهار کرد: کاتاليست هيدروژناسيون استيلن و برخي کاتاليست هاي ديگر با همکاري برخي مجتمع هاي پتروشيمي در حال طراحي و ساخت است که اين تنها نمونه اي از دستاوردهاي شرکت پژوهش و فناوري است.
مدير امور بينالملل شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: در سومين نوبت، يک ميليون بشکه نفت خام سبک ايران در بورس انرژي عرضه خواهد شد.
به گزارش شرکت ملي نفت ايران، سعيد خوشرو گفت: دوشنبه اول بهمن 1397 يک ميليون بشکه نفت خام سبک در حجمهاي 35 هزار بشکه اي با قيمت پايه 52,42 دلار به ازاي هر بشکه عرضه خواهد شد.وي با بيان اينکه علاوه بر امکان تسويه حساب با ارزهاي بينالمللي، امکان تسويه کامل با ارز ريال ايران با نرخ سنا از تفاوتهاي عرضه اين دوره با دورههاي قبل است، اظهار کرد: دوره تسويه حساب معاملات نيز از 60 به 90 روز افزايش يافته است.
خوشرو با بيان اينکه مجوزهاي لازم از سران سه قوه براي عرضه 3 ميليون بشکه نفت خام در بورس انرژي اخذ شده است، افزود: در اين مرحله، يک ميليون بشکه نفت خام سبک ايران براي عرضه در نظر گرفته شده و به تناسب فروش، نسبت به حجم عرضه در دورههاي بعدي تصميم گيري و اقدام خواهد شد.بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژي ايران همسو با تحقق سياستهاي اقتصاد مقاومتي مبني بر ايجاد تنوع در روشهاي فروش نفت و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفت و پيش از اين حدود يک ميليون بشکه نفت از طريق بورس عرضه شده است.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در حکمي، علي غراياق زندي را به عنوان سرپرست مهندسي ساختار اين شرکت منصوب کرد.
در حکم مسعود کرباسيان خطاب به غراياق زندي آمده است: «با عنايت به تجربيات ارزشمند و توانمنديهاي جنابعالي، به موجب اين حکم به عنوان سرپرست مهندسي ساختار شرکت ملي نفت ايران منصوب ميشويد.
اميد است در پرتو الطاف الهي شاهد به ثمر رسيدن تلاشها و توفيقات جنابعالي و همکاران در انجام وظايف محوله همسو با تحقق اهداف عاليه صنعت نفت باشيم.»
معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت، آخرين وضع ترميم حقوق کارکنان قرارداد مدت موقت و همچنين بهداشت و درمان را تشريح کرد و گفت: تلاش مان اين است تا در صنعت نفت «عدالت در پرداخت» معنادار شود. به گزارش شانا، فرزين مينو با اشاره به اينکه وزير نفت در خصوص منابع انساني دغدغه هايي جدي دارد که ما آن را به برنامه اي براي اجرا از سوي اين معاونت تبديل کرده ايم، تصريح کرد: اين برنامه به تفکيک مخاطبان چهارگانه صنعت نفت يعني نيروهاي رسمي، قرارداد مدت معين، قرارداد مدت موقت و پيمانکار تدوين شده است. برخي مباحث با مخاطبان ارتباط مستقيم ندارد و بيشتر کارهاي نظام سازي است که به تمام چهار گروه کارکنان اين صنعت باز مي گردد. وي با بيان اينکه مسائل مربوط به منابع انساني به دليل تاثير مستقيم بر کارکنان، حساس است، افزود: سياست گذاري منابع انساني در صنعت نفت کاملا متمرکز در معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني و تحت نظر مستقيم وزير نفت است و شرکت هاي اصلي، تابعه و بهره برداري مجري سياست کلان هستند. معاون وزير نفت به نقش رسانه ها در مباحث مربوط به منابع انساني اشاره کرد و با تاکيد بر اينکه در موضوعاتي که ماهيت سياست گذاري دارند، ديدگاه هاي مديران غيرمرتبط نبايد از سوي رسانه ها منتشر شود، اظهار کرد: انتشار اخبار از منابع غيرموثق در صورتي که واقعيت نداشته باشد، سيگنال منفي به بدنه مي دهد. در اين صورت ما بايد افزون بر انجام کار اصلي، تبعات توقعات سيگنال هاي منفي را نيز مديريت کنيم.
مينو با تاکيد بر اينکه درهاي منابع انساني وزارت نفت براي اطلاع رساني باز است و رسانه ها اخبار اين حوزه را از اين معاونت پيگيري کنند، افزود: اطلاع رساني دقيق سبب مي شود جلوي انتشار اخباري که موضوعيت ندارد و صرفا جامعه صنعت نفت را نگران مي کند، گرفته شود.
منابع انساني دغدغه آقاي وزير
مينو ادامه داد: وقتي صحبت از ساماندهي مي شود، يعني چيزي که از تنظيم خارج شده، قرار است سامان يابد، اما بايد به ياد داشت بي قانوني به ضرر يک عده و به نفع عده ديگر است. نمي توانيم بگوييم که بي قانوني به نفع عده اي کثير و به ضرر عده اي قليل است!
وي با بيان اينکه بسياري از مسائل مربوط به منابع انساني در صنعت نفت خواسته يا ناخواسته به واسطه گذر زمان يا تعدد دست درکاران با نابساماني روبه رو است، تصريح کرد: البته در بسياري از بخش ها، امکان ارتقاي جدي وجود دارد و رفع اين مشکلات، دغدغه جدي وزير نفت است.
معاون وزير نفت با اشاره به اينکه اجراي سياست هاي وزير نفت در حوزه منابع انساني به عهده اين معاونت است، تاکيد کرد: در سال هاي اخير، ترجمان درستي از سياست هاي آقاي زنگنه در حوزه منابع انساني انجام نشده است که اگر انجام شده بود، چنين انعکاسي در ذهن کارکنان نفت ايجاد نمي شد.
مينو ادامه داد: تلاشم اين است که سياست هاي آقاي زنگنه در حوزه منابع انساني، اعم از بهبود معيشت قراردادهاي مدت موقت، بهبود شرايط پيمانکاران، ايجاد انگيزه در کارکنان، حذف مکانيزم پرداخت هاي غيرعادلانه و ... به درستي اجرا شود. اگر در اين زمينه ها مجموعه معاونت منابع انساني موفق نباشد، نبايد آن را به حساب سياست راهبري مجموعه و آقاي زنگنه گذاشت، بلکه بايد آن را در مجموعه عملکرد اين معاونت بررسي کرد.
تمرکز بر بند 10 ابلاغيه وضع معيشتي کارکنان مدت موقت
معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت با اين توضيحات به بند 10 ابلاغيه بهبود معيشت نيروهاي قرارداد مدت موقت صنعت نفت اشاره کرد و گفت: بر اساس اين بند، وضع حقوق نيروهاي قرارداد مدت موقت که در گروههاي شغلي اصلي تخصصي که به صورت مستقيم در عمليات توليد و بهرهبرداري چهار شرکت اصلي مشغول به کار هستند، بايد در تناسبي منطقي با نيروهاي رسمي باشد.
وي با تاکيد بر اينکه هيچ شرکتي مبدع بند 10 ابلاغي وزير نفت در خصوص ضوابط ساماندهي وضع پرداخت حقوق و مزايا و بهبود معيشت نيروهاي قرارداد مدت موقت صنعت نفت نبوده است، تاکيد کرد: ايجاد بهبود وضع معيشتي کارکنان قرارداد مدت موقت، ايده شخص وزير نفت است.مينو ادامه داد: وزير نفت به منظور بهبود وضع معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت، اين دستورعمل 11 بندي را ابلاغ کردند که در آن مجموعه اي از مزايا شامل پرداختي، رفاهي، بيمه اي و بحث هاي غيرنقدي در نظر گرفته شده است.
معاون وزير نفت با بيان اينکه اجراي بند 10 ابلاغيه بهبود وضع معيشت کارکنان قراردادي مدت موقت پيش از حضور من نيز در اين معاونت با محوريت آقاي زنگنه و پيگيري هاي آقاي ختلان در دستور کار بوده است، تصريح کرد: براي اجراي اين بند، 6 تا 7 سناريو بر اساس سير تاريخي آن تدوين شده است که به فراخور برخي از آنها حذف و برخي هنوز در دستور کار قرار دارد.
وي با اشاره به اينکه 70 درصد زمان خود را پس از در اختيارگرفتن پست معاونت منابع انساني (از 28 آذرماه) بر بند 10 ابلاغيه وزير نفت متمرکز کرده است، تاکيد کرد: کارکنان مطمئن باشند که اين موضوع در حال پيگيري است و فراموش نشده است.
ضرورت ترميم حقوق مدت موقت ها
مينو با بيان اينکه تمام کارهاي مرتبط با بند 10 ابلاغيه بهبود معيشت نيروهاي قرارداد مدت موقت صنعت نفت، سناريوهاي مرتبط با پرداخت، دامنه شمول و پيش نويس آن نهايي شده است، افزود: تمام تلاشمان اين است که اين پيش نويس به زودي براي اجرا ابلاغ شود.معاون وزير نفت، از اعلام کم و کيف اين پيش نويس و ميزان پرداخت امتناع و تاکيد کرد: کارکنان مدت موقت آرامش کامل داشته باشند و بدانند اين معاونت به طور جدي اين موضوع را پيگيري مي کند. مديران کل اين معاونت، مديران منابع انساني، شوراي اداري و دستيار آقاي وزير وقت زيادي را براي اين موضوع اختصاص داده اند.
وي افزود: به حداقل رساندن اختلاف پرداختي ميان کارکنان قراردادي مدت موقت که در مشاغل مرتبط با نيروهاي اصلي تخصصي شاغل در زنجيره واحدهاي بهرهبرداري نفت (core business) هستند، هدف اصلي اين بند از ابلاغيه خردادماه آقاي وزير است.مينو با يادآوري اينکه برخي مسائل از گذشته به ما ارث رسيده است که ما آن را قبول نداريم، تصريح کرد: پذيرفتيم عدالت حقوقي در بين کارکنان که همزمان کاري مشترک را انجام مي دهند، وجود ندارد، بنابراين براي اصلاح آن گام برداشتيم.
اطلاع رساني اشتباه ممنوع؛ بهداشت و درمان مي ماند
معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت در بخش ديگري از اين گفت وگو به موضوع سازمان بهداشت و درمان پرداخت و با اشاره به اينکه وزير نفت به هيچ وجه قصد تعطيلي يا محدود کردن اين سازمان را ندارد، اظهار کرد: خواهشم از دوستان اين است که اينگونه اطلاع رساني نکنند که قرار است اين سازمان بسته شود؛ اين خيلي بي انصافي است، برنامه ما اين نيست.
مينو با تاکيد بر اخبار نادرست مبني بر تعطيلي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت افزود: اينگونه اطلاع رساني نادرست تنها سبب بي انگيزه کردن همکاران فعال در مجموعه عظيم بهداشت و درمان صنعت نفت مي شود. ايجاد سيگنال منفي، همکاران ما در اين سازمان و کارکنان صنعت نفت را که هم اکنون از اين سازمان خدمات مي گيرند و جايگزين ديگري ندارند، در معرض ريسک قرار مي دهد. وي با بيان اينکه نظر وزير نفت اين است که نوع نظام سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شايسته کارکنان اين صنعت نيست، تصريح کرد: نظام بيمه اي کنوني کارکنان صنعت نفت، نظام بيمه اي موثري نيست و دسترسي کارکنان به طيف وسيعي از ارائه دهندگان سرويس هاي خدماتي ايجاد نشده و اگر هم ايجاد شده با هزينه بالايي ايجاد شده است.مينو ادامه داد: مي توانيم از مراکز زيادي سرويس خدماتي بگيريم، اما با چه هزينه اي؟! اينکه دست کنيم در جيب خودمان و سرويس بگيريم و درصد کمي از آن به ما بازپرداخت شود، خوب نيست.معاون وزير نفت با اشاره به اينکه نظام بهداشت و درمان شامل ارائه دهنده خدمت، خريد خدمت و سياست گذاري است، افزود: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به اين سه مورد خوب عمل نکرده است و نبايد وارد حوزه خريد خدمت و سياست گذاري مي شد. نتيجه مداخله اين شده که کارکنان در حوزه دسترسي، هزينه و بعضي مواقع کيفيت حوزه بهداشت و درمان با مشکل روبه رو شوند، بنابراين موضوع بحث ما اين است و موضوع مخفيانه و برخلاف واقعيت نيست.
ارتقاي نظام بهداشت و درمان صنعت نفت
معاون وزير نفت، ارتقاي نظام بهداشت و درمان صنعت را هدف اصلي معاونت در اين حوزه عنوان کرد و گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بايد به شأن و جايگاه قبلي خود بازگردد، زيرا اين سازمان بايد ارائه دهنده خدمات با کيفيت به کارکنان صنعت باشد. نبايد خريدکننده خدمت و سياست گذار حوزه بهداشت و درمان باشد؛ بنابراين اصلا قرار نيست که اين سازمان را از ارائه خدمت جدا کنيم.مينو اظهار کرد: اگر سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت فعلي، خدمتي را امروز انجام مي دهد که ماهيت خريد خدمت دارد، نبايد انجام دهد، زيرا اين سازمان ارائه دهنده خدمت است. وقتي يکي با يک دست بخواهد چهار تا هندوانه بلند کند، مسلما مشکل پيدا مي شود.وي با بيان اينکه وظيفه ذاتي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، ارائه خدمات باکيفيت بهداشت و درمان است که بايد در قالب اين خدمات محدود باشد، اظهار کرد: سياست گذاري و خريد خدمت از وظايف ذاتي اين سازمان به حساب نمي آيد، پس حذف آن تأثيري هم بر ارائه خدمات سازمان نخواهد داشت.معاون وزير نفت با اشاره به اينکه کيفيت خدمات، دسترسي و هزينه خدمات بهداشتي و درماني مورد تأکيد وزير نفت است، اظهار کرد: همکاران من و خانواده هاي ايشان اصلا نگران نباشند، زيرا قرار نيست تغييري در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ايجاد شود.
مشعل- با راه اندازي و افتتاح مجتمع پتروشيمي کاوه در ماه هاي آينده، ايران دارنده بزرگترين مجتمع پتروشيمي متانول جهان مي شود؛ مجتمعي که ظرفيت روزانه 7هزار تن و سالانه 2.5 ميليون تن متانول را دارا خواهد بود.
در بدو ورود به مجتمع پتروشيمي متانول کاوه که در زميني به مساحت 220 هکتار در سواحل غربي شهرستان دير از شهرستان هاي استان بوشهر واقع شده، با تنها مجتمع صنعتي آن منطقه مواجه مي شويم که همه در تکاپوي انجام اقدام هاي نهايي براي بهره برداري هستند. آنچه متفاوت از ساير مجتمع هاي پتروشيمي به نظر مي آيد، پکيج کامل از توليد تا صادرات در اين واحد است که از سه فاز يوتيليتي، متانول و اسکله براي بارگيري و صادرات تشکيل شده و به شکل انحصاري براي اين مجتمع ساخته شده است.
ليسانس و مهندسي پايه اين مجتمع از سوي شرکت کازاله سوييس و مهندسي تفصيلي آن از طريق شرکت پيدک انجام شده است. سرويس هاي جانبي مورد نياز را هم شرکت پتروکاوه افق (شرکت مهندسي زيرمجموعه گروه صنعتي کاوه) طراحي و اجرا کرده است.
سابقه مجتمع متانول کاوه
کلنگ احداث اين طرح سال 83 زده شد و اگرچه بعد از آن زيرساخت هاي اجراي اين پروژه انجام شد و چند سال نيز طول کشيد؛ اما به دليل اعمال تحريم ها تا سال 93 امکان خريد تجهيزات اصلي واحد ميسر نبود. با اين حال پس از اجراي برجام، سرعت اجراي کار بالا رفت و راه اندازي بخش هاي مختلف واحد از سال 96 شروع شد و هم اکنون نيز در آستانه راه اندازي قرار دارد.
چرا بزرگترين متانول جهان؟
شايد اين سوال پيش بيايد که چرا اين مجتمع، عنوان اولين متانول جهان را در اختيار دارد. وقتي اين سوال را از فواد جابري، مديرعامل مجتمع پتروشيمي کاوه مي پرسيم، مي گويد: تاکنون در دنيا، سابقه توليد روزانه هفت هزار تن متانول وجود نداشته و در واقع اولين وجه تمايز ما در ميزان توليد است که اين حجم از توليد نيازمند تجهيزات و ادوات خاص و ويژه اي نياز است، از جمله آنکه ايران اکنون براي اين حجم از توليد متانول در روز کمپرسور، کولينگ، ريفرمر، رآکتور و تجهيزاتي دارد که در دنيا منحصر به فرد است.
احمد احمدي، معاون مجتمع نيز با بيان اينکه در مجتمع پتروشيمي متانول کاوه سه مخزن اکسيژن مايع، آرگون و نيتروژن مايع، چهار آب شيرين کن، هفت بويلر، دو واحد نيروگاه بخار، يک واحد نيروگاه گازي، ايستگاه پمپاژ آب دريا با چهار پمپ به کارگرفته شده است، مي گويد: از بزرگترين کمپرسور ASU جهان در اين مجتمع استفاده مي شود. سيستم کولينک تاور آب دريا در پتروشيمي متانول کاوه نيز در ايران منحصر به فرد و داراي چهار سلول با عملکرد مجزاست و بزرگترين رآکتور سنتز نيز با 1250 تن وزن خريداري شده، به طوري که براي نصب آن جرثقيلي در ايران وجود نداشت و ناگزير به طراحي و ساخت آن شديم.
به گفته او، يکي ديگر از ويژگي هاي مجتمع پتروشيمي کاوه، بهره مندي از بزرگترين واحد ريفرمر جهان است؛ واحدي که گازطبيعي را به گاز سنتز تبديل مي کند.
احمدي يادآور مي شود: با توجه به ابعاد پروژه تعريف شده، به انجام اقدام هاي زيربنايي ويژه نياز بود. به عنوان مثال در مجتمع متانول کاوه، آب شيرين کن و همچنين اسکله اي براي تدارکات و صادرات محصولات جامد و همچنين اسکله اي براي انتقال مايعات و متانول اجرا شده است.
جابري نيز با بيان اينکه اسکله اين مجتمع به عنوان مرز شناخته و مجوز آن دريافت شده است، مي گويد: يک اس پي ام داريم. سه کشتي 50 هزار تني در يک زمان مي توانند پهلوگيري وبارگيري کنند.
حسن اسبو محله، مدير بهره برداري مجتمع متانول کاوه نيز با بيان اينکه اين مجتمع، بزرگترين و اولين مجتمع در دنيا با اين ميزان ظرفيت است، بنابراين تجهيزات آن هم منحصر به فرد است، توضيح مي دهد: با توجه به اينکه اين مجتمع به شکل منفرد در منطقه دير واقع شده و از مجتمع هاي عسلويه جداست، واحدهاي يوتيليتي را نيز خودمان طراحي کرديم که جدا از واحد متانول، طراحي و ساخته شده و اکنون در سرويس قرار دارد.
او به ميزان سهم خارجي ها در تامين تجهيزات و قطعات به کشورهاي اروپايي و آسيايي اشاره مي کند و يادآور مي شود: کالا و تجهيزاتي که قابليت ساخت و تامين آن در داخل کشور وجود داشت، از سازندگان داخلي تامين شد.
تا جايي که براي مسؤولان مجتمع متانول کاوه مقدور بود و استانداردها نيز تاييد مي کرد، سفارش ساخت تجهيزات به شرکت هاي ايراني سپرده شد. به عنوان نمونه تاورهاي تقطير در ايران ساخته شد، استراکچر ريفورمر که در نوع خود بزرگترين در جهان است نيز از سوي سازندگان ايراني ساخته شد. با اين حال برخي مواد خاص که امکان توليدشان در ايران وجود نداشت، از شرکت هاي مطرح اروپايي و آسيايي خريداري شد.
احمد احمدي، معاون مجتمع کاوه نيز مي گويد: از آنجا که اين مجتمع تحت ليسانس کازاله سوييس احداث شده، بنابراين تجهيزات مورد نيازمان را از وندورهاي مورد تاييد کازاله خريداري کرديم.
او به تحريم ها نيز اشاره مي کند و مي گويد: بعد از اجراي برجام و پيش از خروج آمريکا از برجام، خريدهاي مورد نيازمان را انجام داديم و حتي بيشتر از نيازمان خريد کرديم، ضمن اين که گروه صنعتي کاوه بسياري از تجهيزات مورد نياز خود را نيز مي سازد، بنابراين حتي با تشديد تحريم ها، انبارهاي ما به اندازه کافي تجهيزات يدکي دارد و نگراني نداريم.
اسبو محله نيز درباره ميزان وابستگي به تخصص نيروهاي خارجي معتقد است: از متخصصان زيادي در زمينه پتروشيمي و براي توسعه آن کمک گرفتيم. بنابراين براي راه اندازي، وابستگي به خارج نداريم. دريافت گواهينامه از آنها براي ما مهم بود که انجام شد؛ اما براي توسعه درتوليد محصولات پايين دستي پتروشيمي، نيازمند سرمايه گذاري بخش خصوصي و حضور شرکت هاي توانمند خارجي و حمايت دولت در اين زمينه هستيم.
مديرعامل مجتمع هم اشاره مي کند: براي مراحل راه اندازي و پيش راه اندازي، گروه 60 نفره از مجتمع پتروشيمي شيراز به اينجا آمد و مهندسان خارجي هم براي نظارت بر راه اندازي حاضر بودند. افزون بر آن نيروهايي را براي آموزش نصب به کشورهاي اروپايي اعزام کرديم.
رحيم برزگر از جمله افرادي است که به دعوت شرکت متانول کاوه از سال 89 براي طراحي واحد يوتيليتي از شرکت پيدک به دير آمده است. او درباره وجه تمايز مجتمع پتروشيمي متانول کاوه با ساير مجتمع ها مي گويد: خيلي از اقدام ها از مرحله طراحي، ساخت تا نصب با توان داخلي انجام شده است. نکته ديگر آنکه در اين مجتمع بيشتر نيروي کار از افراد بومي منطقه هستند.
چرا شهرستان دير؟
مديرعامل شرکت متانول کاوه درباره انتخاب دير براي احداث اين مجتمع توضيح مي دهد: زماني که برنامه احداث يک مجتمع پتروشيمي را داشتيم، به ما پيشنهاد شد در عسلويه اين پروژه را نهايي کنيم. براساس نظر يک کارشناس و با توجه به عمق درياي دير براي صادرات، اين منطقه را انتخاب کرديم و در مرحله اول با ظرفيت 50 درصدي توليد را آغاز مي کنيم و سپس به ظرفيت کامل خواهيم رسيد.
او ادامه مي دهد: انتخاب شهرستان دير به دليل محروميت منطقه مدنظر قرار گرفت و با نيت رشد و توسعه به اينجا آمديم.
کدام بازار صادراتي؟
با اين حال اين سوال پيش مي آيد که آيا تقاضا براي ميزان توليد هفت هزار تن متانول و همچنين بازاري براي آن وجود دارد؟ که جابري با بيان اينکه هدفگذاري ما براي احداث اين مجتمع، صادرات محصول متانول بوده است، اين اطمينان را مي دهد که اين محصول مشتريان زيادي دارد و مي گويد: قطعا ما اين اقدام را با برنامه ريزي مقاصد صادراتي انجام داده ايم.
بحث تحريم ها و محدوديت هاي آن که مي شود، اشاره مي کند: ما يک گروه صنعتي هستيم که توليدات مختلفي داريم و از نظر تحريم نگراني نداريم .
برنامه توسعه اي آينده
بزرگترين مجتمع توليد متانول جهان، تنها به اين محصول بسنده نکرده و برنامه توسعه اي براي محصولات ديگر در پيش خواهد داشت. مديرعامل متانول کاوه خبر مي دهد که برنامه ريزي ما اين است که پس از به توليد رسيدن اين پروژه، برنامه توسعه اي را اجرايي کنيم و درصدد راه اندازي واحد اوره و آمونياک هستيم.
او ادامه مي دهد: سه مجوز متانول، اوره، آمونياک و کربنات را داريم و با اداره صنايع و معادن در دير به تفاهم رسيديم که پس از اين اقدام سراغ اوره و آمونياک برويم.
جابري از برنامه ريزي براي احداث واحد متانول 2 در اين مجتمع خبر مي دهد و مي گويد: به دليل آنکه يوتيليتي ما پاسخگو خواهد بود، با موافقت مسؤولان مربوطه در برنامه قرار خواهد گرفت.
از محصول متانول چه مي دانيم؟
متانول، مايعي شفاف و بي رنگ است كه به طور گسترده در توليد انواع مختلف مواد شيميايي همانند فرمالدييد، رزين ها، DMEMTBE، اسيد استيک، حلال ها، الفين ها و ... استفاده مي شود.
همچنين متانول را مي توان به عنوان يك منبع انرژي پاك براي توربين ها، اتومبيل ها، سوخت بيل هاي الكتريكي و ... مورد توجه قرار داد. اين امر ضمن سازگاري با محيط زيست، داراي ارزش حرارتي بالا و موثري خواهد بود.
فرايند توليد
طراحي واحدهاي متانول به دو روش صورت مي گيرد؛ يکي روش سنتي (Conventional) که از ريفرمينگ گاز طبيعي، گاز سنتز متانول توليد مي شود و گاز سنتز پس از فشردن با کمپرسور در راکتور متانول، به متانول خام تبديل مي شود و در واحد تقطير، متانول خالص توليد مي شود. اين روش در مجتمع هاي پتروشيمي شيراز، خارک و فن آوران به کار گرفته شده است.
روش دوم که براي ايجاد واحدهاي بزرگ بيش از يک ميليون تن در سال طراحي مي شود، بخش عمده اي از ريفرمينگ گاز سنتز در راکتوري به نام ATR
(Auto Thermal Reactor) انجام مي شود و براي اينکار به گاز اکسيژن نياز است که به طور مستقيم همراه با گازهاي خروجي ريفرمر اول به راکتور ATR تزريق و به دليل حرارت بالا در ATR بخار آب نسبتاً زيادي توليد مي شود که به خارج از واحد متانول مي رود.
بنابراين رکن اساسي در اين مجتمع، گاز طبيعي است که جابري مي گويد از نظر تامين آن نگراني نداريم و از خط سراسري تامين مي شود.
تا سال 69 کشور ما فاقد واحد توليد متانول بود و متانول مورد نياز کشور با کشتي وارد مي شد .
پس از انقلاب اسلامي و در طول دوران جنگ تحميلي، طراحي يک واحد متانول، با ظرفيت 84 هزار تن در سال در دستور کار شرکت ملي صنايع پتروشيمي قرار گرفت و محل آن نيز به دليل استفاده از امکانات مجتمع پتروشيمي شيراز و نزديک بودن به واحدهاي مصرف کننده متانول، در مجاورت اين مجتمع تعيين شد و بعد از طي مراحل مهندسي و نصب، از ارديبهشت69 توليد خود را آغاز کرد.
مشعل- شهرستان دير که تا همين اواخر، عنوان بزرگترين بندر صيادي کشور را در اختيار داشت، حالا بزرگترين مجتمع پتروشيمي متانول جهان را به خود مي بيند. نقطه اي از جنوب ايران که تاکنون ردي از صنعت در آن نبوده و با ورود آن، سبک جديدي از زندگي، کسب و کار، فرهنگ و اجتماعات جديد در آن در حال رقم خوردن است.نخستين رگه هاي تغيير در ورود صنعت پتروشيمي به شهرستان دير با وعده به کارگيري حداکثري نيروهاي بومي ايجاد شد؛ راهي که باعث شد بسياري از صيادان با انديشه آينده اي بهتر، عطاي شغل ديرينه خانوادگي را به لقايش بسپارند و رداي صنعت را بر تن کنند. موضوعي که در بازديدمان از مجتمع پتروشيمي کاوه در بخش هاي مختلف فني تا خدمات به چشم مي خورد. اين است که نيروهاي بومي جذب کار در اين صنعت شده اند. بسياري از آنان که تا ديروز صياد بودند، حالا مهندس شده و براي افتتاح نخستين مجتمع صنعتي شهر لحظه شماري مي کنند.
يکي از آنان با لهجه خاص خود مي گويد: «هر روز صبح که مي آييم، اول سراغ زمان افتتاح مجتمع را مي گيريم. روزي که کارخانه توليد آزمايشي داشت، همه براي آن کف زديم و حالا هم منتظر توليد و افتتاح نهايي هستيم.»
جمال خاکي، اپراتور اتاق کنترل، 31 ساله اهل بندر دير است و با تحصيلات ليسانس مهندسي از سال 92 به مجتمع پتروشيمي متانول کاوه آمده است. او مي گويد: «به خودمان مي باليم، در بندر دير، بزرگترين متانول جهان ايجاد شده و در آن مشغول کار هستيم.»
خاکي با بيان اينکه شغل غالب بوميان بندر دير، ماهيگيري و کشاورزي بوده است، يادآوري مي کند که حالا تحصيلکرده شده اند و جوانان ما سال هاست که به تحصيلات عاليه گرايش پيدا کرده اند. اين مهندس جوان بندر دير درباره شرايط و روند استخدام در اين مجتمع مي گويد که در اشتغال و به کارگيري ما سختگيري و سنگ اندازي نداشتند و راه را جلوي من جوان باز گذاشتند؛ بيشتر بچه هاي بومي از پايه، اين شغل را آغاز و تجربه کسب کردند و اکنون منتظر به توليد رسيدن هستند.از مطالبه او به عنوان يک شهروند دير، براي اين منطقه که مي پرسم، مي گويد: «شهر ما نيازمند امکانات رفاهي و آباداني است.»
اين مجتمع پتروشيمي به گفته مديرعامل آن باعث اشتغال نزديک به هزار نيروي کار (964 نفر) شده و سهم 58 درصدي را براي نيروهاي بومي در نظر گرفته است. فواد جابري مي گويد: «اين درصد شامل جمعيتي بالغ بر 500 نفر مي شوند. زنان شاغل در اين مجتمع نيز به حدود 29 نفر مي رسند.» او به ضرورت جذب نيروهاي بومي اشاره مي کند که وقتي به اينجا آمدم، به امام جمعه قول جذب نيروهاي بومي را دادم و اولويت را هم بر همين اصل گذاشتم.
او ميانگين سني نيروهاي کار را 30 سال اعلام مي کند و درباره روند استخدام آنان به «مشعل» مي گويد: «مردم اينجا بيشتر ماهيگير و بدون تجربه کار صنعتي بودند و با سيستم کارمندي هم سازگار نبودند. نيروهاي بومي بدون تجربه را جذب کرديم و آموزش داديم و افزون بر آن، برخي نيروهاي بومي را براي آموزش به کارخانه هاي گروه کاوه در شهرها و همچنين مجتمع هاي پتروشيمي مبين، شيراز و.. اعزام کرديم. همچنين چند نفر را براي مقاطع ليسانس و فوق ليسانس بورسيه کرديم. بسياري از نيروها ديپلمه بودند، اما حالا کارشناس هستند.» جابري، آموزش را از ارکان اصلي مجتمع مي داند و مي گويد: «اين مساله هميشه در کارگاه هاي ما تداوم خواهد داشت.»
محسن شيراني، 32 ساله از ديگر نيروهاي بومي شاغل در اين مجتمع پتروشيمي است که مي گويد: «قبل از آمدن به اين مجتمع، ديپلمه و بيکار بودم و همان شغل ماهيگيري را دنبال مي کردم. حالا با بورسيه متانول کاوه در حال تحصيل در رشته مهندسي صنايع هستم.» او درباره فعاليت خود در متانول کاوه توضيح مي دهد: «از سال 1390 در مجتمع متانول کاوه استخدام شدم و در بخش هاي مختلف آن مشغول فعاليت بودم و حالا مهندس مي شوم.»
شيراني مي گويد: «اين اولين تجربه کاري من در بخش صنعت است. قبلا ماهيگير و راننده وانت بودم و حالا مهندس مي شوم. اينجا غواصي، جوشکاري و برقکاري هم ياد گرفتم. بيشتر از تعهدم کار مي کنم و از کار راضي هستم. اين مجتمع براي کسي که بخواهد زندگي ساده اي داشته باشد، بهترين است.»
علي آقا از نيروهاي خدماتي بومي و در حال نظافت محوطه مجتمع متانول کاوه است. با او هم صحبت مي شويم؛ 49 سال سن دارد، مي گويد: «شغل قبلي من کار در دريا بود و حالا در اينجا مشغول شده ام. ماهيگيري هم خوب بود؛ اما اين مجتمع براي جوانان ما شغل ايجاد کرده است.»احمد باغباني از ساکنان بندر دير هم هفت سال است که در مجتمع متانول کاوه مشغول فعاليت شده است. يکي ديگر از صياداني که حالا لباس آبي رنگ صنعت بر تن دارد، مي گويد: «اين کار را به ماهيگيري ترجيح مي دهم و پسر 19 ساله ام که در خدمت سربازي است هم دوست دارد بعد از پايان دوران خدمت، براي کار به اينجا بيايد.»
اين مواردي از نيروي کار شاغل بومي در متانول کاوه است که حسن اسبو محله، مدير بهره برداري مجتمع متانول کاوه مي گويد: «با آنکه جذب نيروهاي بدون تجربه يک ريسک بود؛ اما با هدف اولويت دادن به نيروهاي بومي، جذب شرکت شدند و آموزش ديدند و اکنون به نفرات باتجربه اي تبديل شده اند.»
رونق کسب و کار در دير
با گشت و گذار در شهرستان دير و گفت وگو با مردم مي شود به نگاه تازه و متفاوت تري درباره ورود صنعت پتروشيمي به اين نقطه از کشور رسيد. از جمله مزاياي ورود صنعت به اين شهر بندري، رونق کسب و کار اصناف مختلف است. صاحب يکي از فروشگاه هاي دير مي گويد: «حداقل 30 درصد درآمد او از خريد نيروهاي شرکت متانول کاوه است و 50 درصد خريد آشپزخانه را از ما انجام مي دهند.»
جوان صاحب فروشگاه بزرگ هم مي گويد: «جمعيت 1200 نفري مجتمع متانول باعث افزايش فروش ما شده است؛ چون خريد آنان از داخل شهرستان است.» او معتقد است که اين موضوع براي همه اصناف رضايت بخش بوده و حتي از کنگان هم خريد نمي کنند. با اين حال او مي گويد: «درخواست مردم اين است که تعداد شاغلان بومي در متانول کاوه بيشتر شود.»
در اين ميان برخي هم معتقدند که اين واحد صنعتي برايشان هيچ تاثير مثبتي نداشته است. از جمله يکي از زنان ساکن روستاي دير که مي گويد هنوز نوبت به اشتغال جوانان بيکار ما نرسيده است.
يکي ديگر از زنان هم اشاره مي کند که فقط برايمان مدرسه و درمانگاه ساختند؛ اما بچه هاي ما شغل هم مي خواهند.
مديرعامل مجتمع پتروشيمي کاوه معتقد است که پس از بهره برداري، نه تنها کاهش نيرو ندارد؛ بلکه با توجه به آغاز طرح هاي توسعه اي، تعداد نيروها افزايش خواهد يافت.
هزينه 20 ميلياردي براي مسئوليت اجتماعي
ساخت 18 کلاس درس، 2 مدرسه بزرگ در 2 روستا، درمانگاه، تامين 3 ميني بوس براي سرويس مدارس از روستا به شهر، برنامه ريزي براي ساخت ورزشگاه سرپوشيده کارگري 5 هزار نفري، ساخت جاده دوبانده 6 و نيم کيلومتري از دير تا امامزاده قاسم، کمک به ارگان هاي دولتي و غيردولتي و... بخشي از اقدام هاي متانول کاوه براي مردم شهرستان دير در راستاي عمل به وظيفه مسووليت اجتماعي است که از سوي مديرعامل اين مجتمع اعلام مي شود و مي گويد: «در اين زمينه بالغ بر 20 ميليارد تومان هزينه شده است.»
نگران دريا هستيم
افزون بر طرح موارد بالا، دغدغه مشترک اهالي شهرستان دير مسائل زيست محيطي است؛ از هوا و زمين تا دريا و آبزيان. مي گويند ورود اين صنعت ممکن است آب دريا را آلوده کند و آبزيان ما را از بين ببرد. مرد جوان، اهل دير است و صحبت از پيشرفت اين شهر با ورود صنايع جديد که مي شود، با تعصب خاصي مي گويد: «شغل اصلي ما از بين رفته است؛ مردم ما صيادند. ما نمي خواهيم عسلويه شويم، بهتر بود اين مجتمع با فاصله از شهر و در يکي از روستاهايي که کم جمعيت است، احداث مي شد.»
با اين حال يکي از کارکنان بومي متانول کاوه در اين باره مي گويد: «مردم مي گويند محصول متانول چه فايده اي براي ما دارد. در حالي که بايد به فوايد آن براي شهر توجه داشته باشند، نه خود محصول توليدي.»
مسعود تنگستاني، معاون جوان سياسي- اجتماعي فرماندار دير در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به برخورداري از 95 کيلومتر مرز دريايي اشاره مي کند که قرار گرفتن کنار ساحل يک مزيت است و مجتمع متانول کاوه هم حجم عظيم آب را مي تواند شيرين سازي و در تابستان در تامين آب مردم هم کمک کند.
او با تاکيد بر اينکه نمي خواهيم مثل عسلويه باشيم و بايد يک وضعيت بينابيني وجود داشته باشد، موقعيت جغرافيايي دير را يک مزيت مي داند و اشاره مي کند که نگاه ما به سمت سرمايه گذاري است. مجتمع متانول کاوه هنوز افتتاح نشده، مشتريان منتظر خريد محصول هستند. شرکتي با اين عظمت، مي تواند تاثير زيادي داشته باشد.
وقتي نگراني هاي مردم را با مديران مجتمع پتروشيمي متانول کاوه در ميان مي گذاريم، به مردم اين اطمينان را مي دهند که با توجه به اخذ تاييديه هاي سازمان محيط زيست، جاي نگراني در حوزه زيست محيطي وجود ندارد.
احمد احمدي، معاون مجتمع متانول کاوه در اين زمينه به «مشعل» توضيح مي دهد: «ميزان آلايندگي مجتمع به شکل آنلاين از سوي محيط زيست چک مي شود. ارگان هاي مسوول هر زمان بخواهند، مي توانند نمونه برداري کنند. با قاطعيت به مردم دير اعلام مي کنم که ما هيچ آلودگي در زمين و هوا نخواهيم داشت. فلر در زمان راه اندازي بدون دود خواهد بود. وزش باد هم به سمت درياست و مطلقا به دريا آسيبي نمي رساند.»
از نگاه او، فرهنگ سازي از کار فني و صنعتي سخت تر و زمانبر است و مردم شهرستان دير با توجه به اينکه سابقه اي از صنعت در اين نقطه وجود نداشته است، با آن غريبه هستند و در اين ميان سازمان ها و ارگان هاي دولتي بايد آنان را با فرايند توليد آشنا کنند.
او اعلام مي کند که امروز متانول، پاک ترين سوخت دنياست و درباره فرايند توليد مرتبط با دريا اشاره مي کند: «ما آب دريا را مي گيريم، بخار توليد مي کنيم و بخار را به آب دريا مي زنيم و نمک را جدا مي کنيم. آب، پساب و نمک بيشتر وارد دريا مي شود. براساس استاندارد محيط زيست، اين ميزان نمک مشکلي ندارد.
در پايان سفر هستيم و مديرعامل کاوه اين خبر خوش را به کارکنان مي دهد که براي نگهداري آنها بعد از راه اندازي ، حقوق شان افزايش خواهد يافت.معاون سياسي- اجتماعي فرمانداري شهرستان دير هم مي گويد که انتظار روزهاي خوبي را داريم، اين قابليت وجود دارد که در 10 سال آينده شاهد حضور شرکت هاي بيشتري باشيم.
حالا شهرستان دير بعد از بزرگترين مجتمع متانول کاوه، ميزبان شرکت ها و صنايع جديدتري هم خواهد بود و آنگونه که تنگستاني خبر مي دهد، شرکت سيراف انرژي هم براي سرمايه گذاري به اين منطقه آمده و پيشرفت 35 درصدي دارد. افزون بر آن پتروشيمي فاتح کيميا هم قرار است سرمايه گذاري جديدي در اين منطقه داشته باشد.
مشعل- صنعت گاز ايران، با توجه به فعاليت هاي گسترده اي که همسو با گازرساني به مناطق سخت گذر، بومي سازي و تامين انرژي مورد نياز بخش هاي مختلف انجام داده، انقلابي ترين صنعت پس از پيروزي انقلاب اسلامي به شمار مي آيد. نشست خبري حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، روز شنبه (22 دي ماه) به مناسبت چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي با خبرنگاران برگزار شد. معاون وزير نفت، در ابتداي اين نشست، از خدمات مديران پيشين شرکت ملي گاز ايران و همکاران اين شرکت در نقاط دورافتاده کشور براي توسعه اين صنعت و گازرساني به بخش هاي مختلف، همچنين از خبرنگاران براي اطلاع رساني درباره مصرف بهينه و ايمن گاز قدرداني کرد. در ادامه، گزيده اي از مهم ترين محورهاي اين نشست را که با هدف تشريح فعاليت هاي شرکت ملي گاز ايران در طول چهل سال گذشته برگزار شد، مي خوانيد.
توليد و فرآورش گاز در ايران تا سال 1368 شمسي، روزانه تنها 35 ميليون مترمکعب بود در حالي که اکنون به بيش از 800 ميليون متر مکعب در روز رسيده است. شناسايي مخازن گازي از سال 68 به بعد آغاز شد و طبق آمار ارائه شده در خصوص ذخايرگاهي ايران و گاهي روسيه، به عنوان نخستين کشورهاي دارنده گاز در جهان شناخته شده اند.
صنعت گاز، بومي ترين صنعت است چراکه قبل از انقلاب، همه تجهيزات مرتبط با گاز از خارج کشور تامين مي شد، اما هم اکنون بيش از 90 درصد اقلام مورد نياز صنعت گاز را سازندگان داخلي توليد مي کنند که همکاري تنگاتنگي با آنان داريم.
با توجه به 40 سالگي انقلاب اسلامي ايران، پيشرفت هاي چشمگيري در صنعت گاز از جمله توسعه گازرساني به شهرها و روستاها و گاز دارشدن بخش عمده اي از نيروگاه هاي کشور حاصل شده؛ به طوري که روند توسعه اين صنعت، متمايز از بقيه صنايع کشور ديده مي شود.
واحد سازنده ماده بودارکننده گاز در آينده نزديک با حضور رييس جمهوري افتتاح مي شود. دانش فني و تجهيزات ساخت اين ماده بودارکننده تا پيش از اين تنها در اختيار کشورهاي روسيه و فرانسه بود، اما خوشبختانه با کوشش فرزندان اين مرز و بوم، موفق به توليد اين ماده شديم و اين مهم به برکت انقلاب اسلامي محقق شده است. هم اکنون ايران توانايي توليد سالانه بيش از 800 تن مواد بودار کننده گاز (مرکاپتان) را دارد که افزون بر تأمين نيازهاي داخل، امکان صادرات آن نيز وجود دارد و اين يکي از بهترين خبرهايي است که در آستانه 40 سالگي انقلاب مي توانيم به مردم بدهيم.
بخش عمده مصرف سوخت نيروگاه ها در سال هاي گذشته مربوط به سوخت هاي مايع گازوييل و مازوت بود، اما با افزايش تحويل گاز به آنها در مصرف سوخت هاي مايع، صرفه جويي شده است. پيش بيني مي شود مجموع تحويل گاز به نيروگاه ها تا پايان سال 97، به بيش از 70 ميليارد مترمکعب افزايش يابد.
در سال 96، حدود 37 درصد گاز در بخش نيروگاهي، 25 درصد در بخش خانگي، 4 درصد براي مصارف سي ان جي، 30 درصد در صنايع عمده و چهار درصد از سوي بخش عمومي مصرف شده که با اختصاص گاز به وسايل نقليه توانسته ايم حدود 20 تا 22 ميليون ليتر در مصرف بنزين نيز صرفه جويي کنيم.
هم اکنون97 درصد جمعيت شهري و 81 درصد جمعيت روستايي از نعمت گاز برخوردارند و در مجموع اين ميزان به 94 درصد جمعيت کل کشور رسيده است.
در گذشته دريافت گاز از ترکمنستان براي تامين گاز مناطق شمالي کشور بسيار اهميت داشت، اما با توسعه شبکه گازرساني اکنون به گاز اين کشور وابستگي نداريم و قادر هستيم گاز را از ترکمنستان گرفته و به کشورهاي هدف تحويل دهيم.
تا پيش از به ثمر رسيدن انقلاب شکوهمند اسلامي تنها چند شهر و روستا از نعمت گاز برخوردار بودند، اما پس از انقلاب، گازرساني روندي پر شتاب و گسترده گرفت؛ به گونه اي که هم اکنون يک هزار و 139 شهر و 27 هزار و 197 روستا از نعمت گاز برخودارند.
گاز در تمام دنيا به عنوان کالايي پيشرو در صنعت در نظر گرفته مي شود، زيرا باعث توسعه صنعتي مي شود، براي مکران نيز همين اتفاق افتاد.
از سال 94 تا کنون يک هزار و 234 ميليارد تومان از محل دريافت عوارض از سوي شرکت ملي گاز ايران براي نوسازي تجهيزات گرمايشي مدارس به آموزش و پرورش پرداخت شده است.
فرصت هاي زيادي براي صادرات گاز ايران به اروپا از مسير عراق، سوريه و ترکيه و ساير کشورها وجود دارد، هرچند مساله مهم ما يافتن بازارهاي هدف در اروپاست.
در سال هاي گذشته با افت فشار گاز در ماه هاي سرد سال روبه رو بوديم، اما با توجه به افزايش توليد، اکنون چنين نگراني هايي وجود ندارد.
در داخل شهر زاهدان بايد يک هزار و 350 کيلومتر شبکه گاز احداث کنيم که تاکنون 473 کيلومتر آن اجرا و گاز تزريق شده است و 400 کيلومتر ديگر هم در دست اجراست. دو قرارداد 250 کيلومتري در مرحله مناقصه قرار دارد که با اجراي اين پروژه، همه شهر زاهدان زير پوشش شبکه گاز قرار مي گيرد و روند احداث و بهره مندي عموم مردم اين شهر شتاب بيشتري خواهد گرفت.
در بخش گازرساني، ايجاد همه شرايط تنها در اختيار ما نيست. اگر با سرعت نسبت به توسعه شبکه گازرساني داخل شهر زاهدان اقدام مي شد، مشکلاتي مانند ترافيک پيش مي آمد، اما در جلسه مشترک با استاندار سيستان و بلوچستان قرار شد که تمهيدات لازم براي توسعه سريع تر شبکه گازرساني شهر زاهدان اتخاذ شود.
توسعه روابط با ترکمنستان و گسترش همکاري هاي گازي با اين کشور و همه کشورهاي همسايه براي ما مهم است. سوآپ گاز از سوي بخش خصوصي انجام مي شود و مذاکرات براي امضاي قراردادهاي جديد سوآپ نيز در حال انجام است. شرکت ملي گاز ايران توان دريافت و سواپ روزانه 35 تا 40 ميليون مترمکعب گاز از ترکمنستان را دارد.
ايران امن ترين و به صرفه ترين مسير براي صادرات گاز است. در موضوعات صادراتي هميشه دو وجه وجود دارد؛ يکي بازار مصرف و ديگري توان توليد در کشور؛ ما اکنون در نقطه اي ايستاده ايم که اين اطمينان خاطر براي اروپايي ها ايجاد شده که ايران قادر به صادرات گاز به اروپا و تامين گاز آنهاست.
روزانه بيش از 800 ميليون مترمکعب گاز در کشور توليد مي شود که از نظر حرارتي معادل روزانه 5 ميليون بشکه نفت خام است. رشد سالانه مصرف گاز 6 درصد است و نيازهاي داخلي به طور کامل برطرف شده و گاز مازاد بر مصرف خانگي براي صادرات و يا تحويل به صنايع مختلف اختصاص مي يابد.
ايران زيرساخت هاي لازم را براي صادرات گاز به کشورهاي همسايه دارد. صادرات به عراق از دو مسير بغداد و بصره انجام مي شود که با توجه به شرايط کشور عراق در فصل تابستان حجم صادرات به اين کشور افزايش مي يابد. دريافت مطالبات از اين کشور نيز هم اکنون در قالب يورو دريافت مي شود.
سميه راهپيما - اين بار قرعه به نام ستاره خليج فارس افتاد تا برگ زرين ديگري به کارنامه صنعت پالايش نفت کشور افزوده شود و در توليد بنزين به خودکفايي برسيم. به طور قطع با بهره مندي از اين دستاورد کاهش آلايندگي محيط زيستي در کلانشهرها را شاهد خواهيم بود؛ البته نبايد از اين نکته غافل ماند که اين شرکت در کنار خودکفايي، اشتغال پايدار در استان هرمزگان را نيز به ارمغان آورده است، به گونه اي که از زمان اجراي طرح، هشت تا 13 هزار نفر به طور مستقيم مشغول به کار شده اند و در زمان بهره برداري نيز سه هزار نفر به طور مستقيم کار در اين پالايشگاه را شروع کرده اند.با توجه به مطالب يادشده مي توان گفت که هماي خودکفايي در توليد بنزين مرغوب بر بام ستاره خليج فارس نشسته است و توانسته در اين زمينه پيشرو باشد. به منظور بهرهبرداري از فاز سوم ستاره خليج فارس (شرکت نفت ستاره خليج فارس) در آستانه 40 سالگي پيروزي انقلاب اسلامي، شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نشست خبري با عليرضا صادق آبادي، مدير عامل اين شرکت در پالايشگاه ستاره خليج فارس برگزار کرده است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
هفته گذشته (19 دي ماه 1397) خبرنگاران حوزه انرژي، شاهد راه اندازي فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس بودند که مشعل هاي خودباوري در توليد بنزين با کيفيت روشن شد؛ گامي که ارتقاي جايگاه صنعت نفت در کشور را به همراه داشت. عليرضا صادق آبادي، مدير عامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در نشست خبري راه اندازي فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس و گزارش عملکرد 40 سالگي انقلاب اسلامي در صنعت پالايش و پخش که در سالن اجتماعات شرکت ستاره خليج فارس برگزار شد، از توليد روزانه 45 ميليون ليتر بنزين با کيفيت در پالايشگاه ستاره خليج فارس با راه اندازي فاز سوم آن خبر داد.
به گفته او «ميانگين توليد روزانه بنزين کشور در سال گذشته، 67.3 ميليون ليتر بود که اين رقم تا 18 دي امسال بدون احتساب فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، به روزانه 88 ميليون ليتر رسيد. هم اکنون ظرفيت توليد روزانه بنزين کشور به 97 ميليون ليتر رسيده و در هر فاز پالايشگاه ستاره خليج فارس، روزانه 12 ميليون ليتر بنزين يورو 4 يا روزانه 15 ميليون ليتر بنزين معمولي توليد مي شود.» صادق آبادي با بيان اينکه مجموع ميانگين توليد نفت گاز کشور در سال 1396، روزانه 94 ميليون ليتر است و امسال 21 ميليون ليتر نفت گاز يورو 4 به اين ميزان افزوده شده است، ادامه مي دهد: «مجموع نفت گاز يورو 4 هم اکنون 40 ميليون ليتر است که با افزوده شدن 12 ميليون ليتر از فاز 3 پالايشگاه ستاره خليج فارس تا پايان سال اين ميزان به 52 ميليون ليتر خواهد رسيد.»
مدير عامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران مي گويد: «چنانچه توليد بنزين کشور را روي عدد 110 ميليون ليتر در روز حفظ کنيم و مصرف کشور نيز با همين شدت ادامه يابد، بر اساس پيش بيني ها تفاوت توليد و مصرف کشور تا سال 1412 به روزانه 190 ميليون ليتر مي رسد، بنابراين نيازمند مهار جدي مصرف سوخت در کشور هستيم.»او با اشاره به اينکه ظرفيت کنوني پالايش نفت خام کشور يک ميليون و 750 هزار بشکه در روز است، ادامه مي دهد: «با احتساب دو فاز 240 هزار بشکه اي پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس و 30 هزار بشکه ميعانات گازي در ديگر پالايشگاه ها، اين رقم در مجموع دو ميليون و 100 هزار بشکه خواهد بود.»صادق آبادي مي افزايد: 99 درصد بودجه سال 97 شرکت صرف پالايش روزانه دو ميليون و 100 هزار بشکه نفت خام در پالايشگاه هاي کشور مي شود.»مدير عامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران با بيان اينکه فاز چهارم پالايشگاه ستاره خليج فارس، مشابه فاز سوم خواهد بود و 120 هزار بشکه به ظرفيت اين پالايشگاه مي افزايد، مي گويد: «بيشترين حجم تجهيزات و خريدهاي اين فاز از داخل کشور خواهد بود.»او ادامه مي دهد: «تمرکز و اولويت شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي در سال آينده، استفاده از ظرفيت مازاد فراورده هاي نفتي توليدي در بخش صادرات و عرضه در بورس انرژي خواهد بود، ضمن آنکه افزايش سهم گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) در سبد سوخت کشور با توليد خودروهاي با ظرفيت مصرف بالاي گاز طبيعي ممکن خواهد شد.»صادق آبادي مي گويد: «در کجاي دنيا با 20 ميليون خودرو، روزانه 87 ميليون ليتر بنزين مصرف مي شود. با مديريت صحيح مصرف سوخت در کشور مي توانيم از اين ظرفيت مازاد براي افزايش صادرات استفاده کنيم. هم اکنون 17 ميليون خودرو و پنج ميليون موتورسيکلت در کشور در حال تردد هستند که اين ميزان مصرف بنزين در دنيا بي نظير است.»مدير عامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران ادامه مي دهد: «خودروسازان بزرگ دنيا اگر خودرويي توليد کنند که در پيمايش هر 100 کيلومتر بيش از پنج ليتر بنزين مصرف کنند، نمي توانند آن خودرو را بفروشند و حتي با استفاده از ظرفيت هاي جديد متنوع سازي سوخت، امروز شاهد توليد خودروهايي با مصرف دو ليتر بنزين در هر 100 کيلومتر پيمايش هستيم.»
توليد کاتاليست با بيش از 10 سازنده ايراني
صادق آبادي در ادامه به پرسش هاي خبرنگاران پاسخ مي دهد و مي گويد: «فرصت هاي قابل توجهي براي سرمايه گذاري در صنعت پالايش کشور وجود دارد که بخشي از منابع آن مي تواند از سرمايه گذاري خارجي يا از طريق فاينانس خارجي و منابع صندوق توسعه ملي تامين شود.»او در پاسخ به آمارهاي متناقض قاچاق سوخت در کشور ادامه مي دهد: «قاچاق سوخت، پديده اي است که مبارزه با آن کار يک سازمان نيست و هم اکنون هم کارگروه مقابله با قاچاق سوخت در کشور، متشکل از سازمان هاي مختلفي است.در خصوص احکام قاچاق اعداد و ارقام متفاوتي اعلام مي شود؛ اما نمي توان گفت که به طور دقيق چه مقدار سوخت قاچاق مي شود. زماني مي توان مقدار چيزي را اندازه گرفت که آن چيز تحت کنترل باشد که اگر اين گونه بود، مي توانستيم جلوي رخداد آن را بگيريم.»صادق آبادي مي افزايد: «اگر فرض کنيم 20 ميليون ليتر در روز قاچاق سوخت داريم، اين به معناي فعاليت مستمر و تردد يک ناوگان متشکل از پنج هزار نفتکش است که بدون شک، چنين فرايندي امکان عملياتي شدن ندارد.»معاون وزير نفت با تاکيد بر اينکه بيش از 10 شرکت داخلي براي صنعت پالايش، کاتاليست توليد مي کنند، گفت: صنعت پالايش، بهترين محل براي جذب سرمايه هاي کوچک و مردمي است.
توقف واردات بنزين از مهر ماه
صادق آبادي در پاسخ به سوالي مبني بر تاثير بهره برداري از پالايشگاه ستاره خليج فارس در جلوگيري از واردات بنزين مي گويد: «اگر اين پالايشگاه احداث نمي شد ، در آبان سال 1396 به وارداتي حدود 63 ميليون ليتر در روز نياز داشتيم، در حالي که با بهره برداري از اين پالايشگاه، از مهرماه امسال واردات بنزين در کشور متوقف شد و هم اکنون به دنبال صادرات بنزين هستيم، به طوري که در ماه آينده با کشف قيمت در اين زمينه اقدام مي کنيم تا خريداران بتوانند نسبت به خريد بنزين از ايران تصميم گيري کنند و مقدمات صادرات بنزين کشور فراهم شود.»مدير عامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در ادامه مي گويد: « فرصت هاي قابل توجهي براي سرمايه گذاري در صنعت پالايش کشور وجود دارد که بخشي از منابع آن مي تواند از سرمايه گذاري خارجي يا از طريق فاينانس خارجي و منابع صندوق توسعه ملي تامين شود.»
راه اندازي صدها مگاپروژه با سازندگان داخلي
او در حاشيه بازديد از واحد سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، در گفت وگو با خبرنگار «مشعل»، به خودکفايي و حمايت از ساخت داخل اشاره مي کند و مي گويد: «وقتي بازار وجود داشته باشد، سازنده ها به اين بازار پاسخ مي دهند و در ستاره خليج فارس نزديک به 70 درصد سهم کالا و خدمات به سازندگان ايراني اختصاص دارد.»صادق آبادي ادامه مي دهد: «صدها مگا پروژه، راه اندازي کرده ايم و ظرفيت قابل توجهي در توان توليد سازندگان کشور ايجاد شده است. اين ظرفيت هم فرصتي براي خدمت به کشور و هم صادرات و خدمات است.»
ساخت چهار هزار و 500 قلم کالا در بندر عباس
بعد از نشست خبري، خبرنگاران بازديدي از فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس داشتند و در اين ميان فرصت شد تا با مديران عامل پالايشگاه هايي که حضور داشتند، به گفت وگو بپردازيم. يکي از آنها هاشم نامور، مدير عامل شرکت پالايش نفت بندر عباس است که در زمينه خودکفايي به خبرنگار «مشعل» مي گويد: «يکي از سياست هاي اصلي ما حمايت از ساخت داخل است تا از اين طريق بتوانيم تکنولوژي را به داخل کشور انتقال دهيم و اشتغالزايي ايجاد کنيم، توليد مستمر داشته باشيم و مانع از انتقال ارز به خارج از کشور شويم.»او ادامه مي دهد: « در چند سال اخير، بيش از چهار هزار و 500 قلم از کالاهاي مان را براي نخستين بار ساخت داخل کرده ايم که صرفه جويي بالغ بر 500 ميليارد ريال را در پي داشته است.»نامور با اشاره به جذب نيروهاي بومي مي گويد: «بيش از 80 درصد نيروهاي ما بومي هستند و در جذب نيروهاي اخير نيز اين نکته را مد نظر داريم؛ زيرا ماندگاري نيروهاي بومي بيشتر است.»او در زمينه اقدام هاي محيط زيست مي گويد: « کيفيت سوخت هاي توليدي را به استاندارد رسانده ايم، نزديک به 300 هکتار فضاي سبز درکنار پالايشگاه ايجاد کرده ايم، کيفيت فراورده ها را ارتقا داده، ميزان سوخت کوره ها را نيز در حد بهينه قرار داده ايم و انرژي مصرفي در پالايشگاه را نيز به سطح استاندارد رسانده ايم.»
جذب بيش از 100 نفر طي يک سال گذشته در شازند
عليرضا امين، مدير عامل شرکت پالايش نفت شازند اراک مي گويد: «بسياري از تجهيزات پالايشگاه مانند قطعات شيرهاي کنترل، تعميرات انواع توربين هاي گازي و... از سوي شرکت هاي داخلي انجام مي شود و بيش از 20 قطعه تا کنون ساخته شده است. »به گفته او «بيشتر جذب نيروهاي ما با هماهنگي ارگان هاي محلي شهرستان شازند صورت مي گيرد او از سال گذشته تا کنون نزديک به 100 نفر نيروي پيمانکاري و عملياتي جذب شده اند.»
جذب 90 نفر از نخبگان در پالايشگاه تبريز
به گفته مدير عامل شرکت پالايش نفت تبريز « اين پالايشگاه از زمان دفاع مقدس تا کنون، جهاد خود کفايي را شروع کرده و مي توان گفت 90 درصد کالاهاي مورد نياز خود را با بهره مندي از امکانات داخل پالايشگاه و سازندگان و تامين کنندگان منطقه اي و کشوري بومي سازي کرده و تنها 10 درصد وارد کننده قطعات هستيم.»غلامرضا باقري ديزج مي گويد: « 90 نفر از نخبگان کشوري را جذب کرده ايم و دو ماه است که کار آموزي خود را شروع کرده اند و در واحدهاي مختلف مشغول به کار هستند.»او ادامه مي دهد: «شهرهاي همجوار، شمال غرب و شمال شرق کشور را بومي منطقه تبريز مي دانيم و 93 درصد از کارکنان پالايشگاه بومي هستند.»
حفر چاه هاي جديد براي جلوگيري از ورود مواد نفتي
لطف اله هنگي، مدير عامل شرکت پالايش نفت تهران نيز مي گويد: «ما اکنون به سمت حمايت از صنايع داخلي رفته ايم و 80 تا 90 درصد کاتاليست ها و قطعات يدکي تجهيزات خود را از داخل تامين مي کنيم تا از توليد کنندگان داخلي حمايت کنيم.» او با اشاره به اقدام هاي زيست محيطي ادامه مي دهد: «اکنون مشاوراني از دانشگاه شهيد بهشتي داريم که حرکت مواد نفتي در آب هاي زير زميني را رصد و منشا آن را بررسي مي کنند و به نتايج مثبتي هم رسيده اند. اين مواد نفتي تحت کنترل هستند و با حفر چاه هاي جديد مشخص شد که زياد حرکت نکرده اند. در حال حاضر اين مواد را به صورت روزانه برداشت مي کنيم تا آنها را از زير زمين به روي زمين بياوريم.»
ساخت تجهيزات مورد نياز
سيد علي اکبر ميرقادري، مدير عامل شرکت پالايش نفت آبادان مي گويد: «پالايشگاه آبادان قديمي ترين پالايشگاه در سطح کشور است و قديمي ترين تجهيزات را مي توان در آنجا ديد. تمام نيروهاي متخصص و کارکنان فني در بخش توليد در کارگاه ها فعاليت مي کنند و اکنون توانسته ايم در بخش کارگاهي بيشتر قطعات مورد نياز پالايشگاه مانند پره توربين ها، پروانه ها، تلمبه ها، قطعات داخلي کمپرسورها و انواع قطعاتي را که در ساير نقاط صنعتي کشور به دليل نبود تجهيزات کافي يا نيروي متخصص کارآمد و با تجربه وجود ندارند، در اين پالايشگاه بسازيم.» او درباره به کارگيري نيروهاي بومي نيز مي گويد: «بيش از 80 درصد نيروهاي پالايشگاه آبادان، بومي هستند. »
ستاره خليج فارس به همه ايران تعلق دارد
محمد علي دادور، مدير عامل پالايشگاه ستاره خليج فارس نيز مي گويد: «سعي کرده ايم بيشتر تجهيزات اين پالايشگاه را ساخت داخل کنيم. اکنون برخي مبدل هايي را که خارجي ساز بود و در داخل تعمير نمي شد ، در کشور تعمير مي کنيم و تلاش کرده ايم، اين ميزان (70 درصد) را به 80 تا 85 درصد داخلي سازي برسانيم. » او ادامه مي دهد: « امکان 100 درصد کردن تجهيزات ساخت داخل وجود دارد و اگر همت کنيم، مي توانيم به اين امر دست يابيم. »دادور با اشاره به نيروهاي بومي مي گويد: «با استانداري و نمايندگان مجلس صحبت کرده ايم تا بتوانيم 50 تا 55درصد از کارکنان مان بومي باشند و اين پالايشگاه، ملي است و متعلق به استان هرمزگان نيست و به همه ايران تعلق دارد و با راه اندازي فاز چهار، تعداد جذب بوميان بيشتر خواهد شد.»به گفته مدير عامل پالايشگاه ستاره خليج فارس «بيش از 90 درصد نيروهاي ما ساکن هستند. سعي کرده ايم تا شهرک سازي نکنيم و با سازندگان شهري بندر عباس صحبت کرده ايم تا خانه هاي باقيمت مناسب در اختيار کارکنان قرار دهند.»
40 ميليون نفر ساعت کار بدون حادثه
قبل از راه اندازي يک واحد در پالايشگاه اقدام هاي اچ اس اي براي ايجاد شرايط ايمن در کار از اهميت قابل توجهي برخوردار است و پالايشگاه ستاره خليج فارس نيز از اين موضوع مستثنا نيست. در اين زمينه مهرداد دهداري، رييس اچ اس اي پالايشگاه ستاره خليج فارس به «مشعل» مي گويد: «بر اساس دستور عمل هايي که داريم، تمامي واحدهايي که به مرحله پيش راه اندازي مي روند، بر اساس چک ليست ها جلسه هاي PSSR (بررسي يک واحد) برايشان انجام مي شود و بر اساس آن برنامه عملياتي تهيه و گام به گام بهره برداري و اجراي يک واحد انجام مي شود. خوشبختانه در سه فاز گذشته، مشکلي از نظر ايمني نداشتيم.»به گفته او «آموزش اچ اس اي علاوه بر آنکه براي تمام نفرات پالايشگاه برگزار مي شود، خطرها را شناسايي و بر اساس آن آموزش هاي لازم را مي دهيم.» دهداري از 40 ميليون نفر - ساعت کار بدون حادثه طي 4 سال گذشته خبر مي دهد و مي گويد: «هر شخصي که وارد پالايشگاه مي شود، بايد يک دوره ايمني مقدماتي را بگذراند تا گيت پاس براي او صادر شود و در ادامه نيز متناسب با نوع کاري که انجام مي دهد، آموزش هاي تخصصي به او داده مي شود.»
ما تحريم را «شرايط» يا دامنه پروژه مي بينيم؛ يعني ارزيابي هر آنچه بر فرآيندهاي پروژه و مثلث زمان، کيفيت و هزينه در پروژه، اثر گذار است. اينکه يک پروژه با چه قيمتي و در چه زماني به سرانجام رسيده است، از ديدگاه متدولوژي مديريت پروژه بسيار مهم است. چنانچه اين تحليل و ارزيابي درباره پروژه ها عملي شود، به روشني مشخص مي شود که مشکل تأخير در اجراي پروژه ها و افزايش هزينه هاي آنها، تنها به علت تحريم ها نبوده، بلکه عدم تصميم گيري به موقع يا حتي تصميم نگرفتن، سوء مديريت، همدلي و يکپارچگي در سازمان و... هم در افزايش زمان و هزينه اجراي يک پروژه نقش دارد. اکنون از ياد نبريم که تحريم ها به مفهوم بحراني تازه براي کشور ما نبوده، هرچند شدت و ضعف آن در مقاطع مختلف زماني پس از انقلاب شکوهمند اسلامي متفاوت بوده است.
اعمال و تشديد تحريم هاي يک جانبه آمريکا عليه جمهوري اسلامي ايران به ويژه تحريم هاي آيسا(داماتو) و متعاقبا تحریم های اخیر، ایجاب می کند راه حل های جدیدی به منظور مقابله با این تحریم ها پیش گرفته شود. از آنجا که عمده این تحریم ها، صنعت نفت و گاز و شبکه بانکی را مورد هجمه قرار داده، بدیهی است عدم بکارگیری روش های مقابله با آنها، می تواند آسیب های زیادی به اقتصاد کشور از طریق بخش مولد آن وارد کند. برخی از این روش ها که با توان فعلی داخل کشور، قابلیت اجرا دارد، عبارتند از: ایجاد پالایشگاه های نفتی (به ویژه در مقیاس کوچک)، احداث مجتمع های پتروشیمی با هدف صادرات محصولات پتروشیمی، بهبود کیفیت بنزین و گازوئیل و سایر فرآورده های نفتی از طریق شیرین سازی و سولفورزدایی، تقویت روابط با شرکای راهبردی به منظور صادرات نفت خام و فرآورده ها، تقویت تجارت گاز از طریق توسعه شبکه های انتقال گاز به ویژه احداث خطوط لوله، تنوع سازی روش های فروش نفت خام (اعم از سوآپ، مخلوط سازی نفت و ایجاد نفت با مشخصات جدید، فروش از طریق بورس نفت، ارتقای ظرفیت صنعت کشتیرانی و ...)، تکیه بر توان داخلی در اجرای پروژه های نفت و گاز و منتظر نماندن برای حضور شرکت های خارجی، حداکثرسازی زنجیره ارزش افزوده و جلوگیری از اتلاف منابع هیدروکربوری (جلوگیری از سوزاندن گازهای مشعل)، بهبود بهره وری و کاهش شاخص مصرف انرژی با تقویت راندمان تجهیزات و صنایع و .... است. صادرات نفت ایران تحریم است نه فرآورده های نفتی، بر همین اساس ساخت برخی پالایشگاه ها در مقیاس کوچک، به سرمایه گذاری اندک در حدود 20 تا 40 میلیون دلار در قیاس با پالایشگاه های بزرگ نیاز دارد که لیسانس و پروانه فنی آن را هم می توان از شرکت های معتبر آسیای شرقی گرفت؛ در عین حال، این پالایشگاه های کوچک را می توان در مدت زمان به نسبت کوتاه و در نقاط راهبردی در مسیر ترانزیت نفت خام و سوخت، ساخت و خوراک آن را نیز از نفت خامی که صادرات آن تحریم شده است، تأمین کرد.
استقلال صنعت نفت با توانمندي شرکت هاي ايراني
در ايران ظرفيت فني، نيروهاي تخصصي و توان خوبي براي ساخت تجهيزات صنعت نفت وجود دارد. چنانچه سازکارهاي مديريتي و حقوقي مناسبي براي اجراي قراردادها پيش بيني و موانع قانوني آن برطرف شود، مي توان به اهداف بزرگي در اين صنعت دست يافت. عراق و عربستان به عنوان دو توليد کننده بزرگ، شايد هرگز نتوانند يا اصولا نخواهند که اين امر را عملي کنند، اما صنعت نفت ايران به دليل بهره مندي از توانمندي هاي فني، علمي و مهندسي ياد شده، اين توانايي را دارد که صفر تا صد اين صنعت را خود اداره و متحول کند. اساساً پيشرفت کشور در گرو يک تفاهم ملي و ارتباط سازمان يافته ميان بخش هاي دولتي و خصوصي است. اگر بخش خصوصي را غريبه و دشمن بدانيم، کار مملکت راه نمي افتد و چرخ هاي صنعت نخواهد چرخيد. آيا تنها با اتکا به کارفرمايان سنتي دولتي مي توان مشکلات اين صنعت را (از تامين مالي گرفته تا خريد کالا و تجهيزات و خدمات) حل کرد؟ دولت مي بايست تنها در جايگاه سياست گذار، تامين کننده زيرساخت و ناظر در پروژه ها حضور يابد.
نظام پولي، مالي و بانکداري کشور بايد به عنوان ابزاري براي تسهيل در اجراي طرح هاي توسعه صنعت نفت عمل کند، بانک ها مي توانند و مي بايست صنعت نفت را در گسترش فعاليت ها ياري کنند. در واقع ما با صنعتي بزرگ و راهبردي به نام نفت روبه رو هستيم که دريچه هاي آن بايد به سوي شرکت هاي ايراني گشوده شود و بخش خصوصي ورود کند. با تأمين شدن منابع، از نظر فني، اقتصادي و بازرگاني هم اتفاقات خوبي خواهد افتاد. يكي از بخش هاي اصلي رقابت پذيري در بازارهاي اقتصادي و سرمايه گذاري در جهان، متعلق به نفت، صنايع پشتيبان و خدمات جانبي آن است. به طور ذاتي ميدان هاي نفتي و گازي ايران، نرخ هاي بازگشت سرمايه بالايي دارند. براي مثال ميدان پارس جنوبي به طور ذاتي 70 تا 80 درصد نرخ بازگشت دارد، يعني اگر گاز و ميعانات گازي را به قيمت جهاني بفروشيم، در يک سال مي تواند 50 تا 70 درصد سرمايه صرف شده را بازگرداند. بنابراين زمينه هاي لازم فراهم است که با تفاهم ملي، بايد نرخ بازگشت سرمايه را براي شرکت هاي ايراني بالا ببريم تا بانک ها علاقه مند شوند و به اين پروژه ها ورود کنند.تحقق همکاري بانک ها با شرکت هاي ايراني براي اجراي طرح هاي توسعه در صنعت نفت، نيازمند آن است که طرفين به تعهدهاي خود به درستي عمل کنند؛ يعني افزون بر سرمايه گذاري مناسب، طرح هاي توسعه اي، کارهاي قابل قبولي باشد و شرکت ها هم سازمان مديريت پروژه قوي و توانمندي داشته باشند. اگر قرار شد طرحي را پنج ساله به بهره برداري برسانند، اين زمان را به بيش از يک دهه طولاني نکنند. زيرا اجراي يک طرح در زماني حدود 2 تا سه برابر زمان معمول و پيش بيني شده، هم به کارفرما و هم به پيمانکار آسيب مي زند. موضوع ديگري که مي تواند باعث رشد و تعالي اين شرکت ها شود، افزايش تعاملات بين المللي است. قطعاً اين شرکت ها بدون تماس با شرکت هاي خارجي همتاي خود که قابليت بالايي دارند و بدون مشارکت با منابع تأمين كننده مالي، نمي توانند مسير رشد چنداني را طي کنند. ضمن اينکه در زمينه هاي ديگري هم مي توانند از ديدگاه کارشناسان خارجي و مشاوران برجسته استفاده کنند. در واقع، شرکتهاي ايراني به اين ترتيب قادرند در خارج از مرزها هم پروژه بگيرند و همچنين سطح تماس و تعامل خود را در لايه هاي مختلف افزايش دهند. به گفته يکي از بزرگان حوزه اين صنعت، ما يک بار کار را در کنار خارجي ها که داراي تجربه مناسب هستند ( و ما در آن بي تجربه ايم) انجام مي دهيم و براي دفعات بعدي با کيفيت بهتر و به شکل کامل همه آن کار را خودمان انجام خواهيم داد. راهبرد، ابزار تحقق اهداف است. ما بايد راهبردها را به گونه اي تدوين کنيم که رويکرد و نگرش راهبردي به جامعه، به سيستم، به مديريت و به سازمان در آن اهميت زيادي داشته باشد. ابتدا بايد بررسي شود که شرايط ملي، بين المللي، امکانات، توانايي ها، منابع و... چگونه است، سپس برنامه ريزي و حرکت کنيم. آنچه به آن عمل مي کنيم، بايد متناسب و سازگار با ظرفيت ها، اهداف، قابليت ها و منابع ما باشد يا اينکه برنامه ظرفيت سازي و تأمين منابع و امکانات مشخصي داشته باشيم.
ضرورت نگاه راهبردي به پروژه ها
بحران اصلي صنعت نفت و سازمان هاي بخش دولتي و خصوصي، نبود نگرش راهبردي به سازمان و مديريت است، نگاه راهبردي به پروژه مانند نگاه راهبردي به کسب وکار و سازمان، موضوعي فوق العاده حياتي است و اين نگاه بايد در رويکردهاي مديران ارشد تقويت شود، ضمن اينکه همسويي اين موضوع با توانمندسازي، انگيزش و سلامت سازماني موجب عملکرد برتر و مزيت رقابتي مي شود. بايد از سطوح بالا و کلان، قابليت ها، ظرفيت ها، منابع، توانمندي ها، نظام انگيزشي، نظام شفافيت و سلامت سازماني و... را نگريست و با توجه به آنها اولويت بندي و پس از آن، اجازه اجراي پروژه ها را صادر کرد، بنابراين نداشتن نگاه راهبردي، باعث مي شود بدون اولويت بندي و بدون توجه به محدوديت منابع و ظرفيت ها، منابع ملي تلف شود. در نگرش راهبردي يک نتيجه مهم و راهبردي بايد حاصل شود و آن «هم افزايي» است. با توجه به شرايط ويژه ايران در بخش صنايع نفت، گاز و پتروشيمي، شرکت هاي متعددي در اين صنعت شکل گرفته اند، آسيب شناسي و ارزيابي نقاط قوت و ضعف مديريت پروژه در ميان سازمان هاي مهندسي و پيمانکاري در صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش ايران و ظرفيت سازي براي توسعه صنعت نفت، موضوعي ضروري است، به طوري که اين واحد مي تواند با مديريت، کنترل و نظارت بر عملکرد پروژه ها و با به کارگيري ابزارهاي نرمافزاري مديريت پروژه و ايجاد متدولوژي استاندارد مديريت پروژه، دستيابي به اهداف «مثلث سه گانه طلايي پروژه» شامل زمان، هزينه و کيفيت را به طور کيفي و مطابق برنامه عملي کند. اگر قرار بود کارفرما در کوچک ترين مسائل اجرايي پروژه دخالت کند، پس انتخاب پيمانکار موضوعيتي نداشت. ذات اينکه کارفرما انجام پروژه اي را به پيمانکار مي سپارد، به اين علت است که توان، تخصص و نيروي انساني لازم براي انجام آن را ندارد و تنها منابع لازم و عملکرد مناسب پروژه را مد نظر دارد. از اين رو، يک مجموعه توانمند پيمانکاري را براي اجرا انتخاب مي کند. مدتي است که تجربه انجام پروژه ها به روش EPC در کشور جا افتاده است. يعني تلقي اين است که نقشه کلي کار به عنوان طرح پايه به پيمانکار ارائه مي شود و پيمانکار بر اساس تجربه و تخصص خود آن را طراحي تفصيلي، سپس مرحله به مرحله اجرا مي کند. براي کنترل هاي کلي هم يک دستگاه مشاور يا MC وجود دارد که کنترل هاي لازم را انجام مي دهد. اکنون پارادايم کار تغيير کرده است. با توجه به شرايطي که بر کشور ما و در خيلي کشورهاي ديگر نيز حاکم است، مجموعه کارفرمايي تنها کار رگولاتوري مي کند؛ يعني فقط مي گويد که چه محصول يا خدماتي نياز دارد؛ حتي پول انجام آن را نيز ندارد. اکنون پروژه ها به صورت EPCF يا EPC+F است؛ در اين پروژه ها براي مثال قرار است يک ميدان گازي توسعه يابد، مشاوري براي طرح استخدام مي شود، اما اجراي پروژه و تامين منابع آن به طور کلي به يک شرکت توانمند در اين حوزه ها سپرده مي شود.مديريت پروژه مجموعه اي از مديريت انضباط و روش ها است که اگر به خوبي اجرا شود، احتمال اينکه خروجي يک پروژه، نتايج مطلوبي داشته باشد بالا مي رود. بايد توجه داشت که مديريت پروژه، تنها راهي است که مي تواند ما را از انجام موفق پروژه مطمئن كند. مديريت پروژه، روش کارآيي در مديريت، براي برخورد با مراحل منحصر به فرد و کارهاي جديد و ايجاد توازن در توجه به محدوده فرآيندها و فعاليت هاي پروژه، هزينه و کيفيت در چارچوب زمان و در محيطي مملو از ريسک هاي گوناگون است. وقتي يک مدير بازنشسته در مسئوليت اجرايي و نه مشاوره اي، به عنوان مافوق يک مدير جوان قرار داده مي شود، اين اختلاف نسل، در تفکر و ديدگاه ها، اشکال ايجاد مي کند. اين اختلاف ها، زماني به بحران مي رسد که سبک مديريت جوانان با اصول مديريت نوين پروژه هم راستا شده باشد و ابعاد مختلف پروژه را با شاخص هاي روز علمي ارزيابي مي کنند. هم اکنون در اجراي پروژه هاي کشورمان، بيشتر انتخاب ها در مديريت پروژه به صورت سنتي شکل گرفته است، در حالي که اين علم به سرعت در حال پيشرفت است. مهم ترين موضوع مورد توجه کارفرما بايد استفاده از درس آموخته هايش باشد، قطعاً لازم است تيمي مهيا شود که تجربيات هر پروژه را به پروژه بعدي منتقل کند تا اشتباه هاي پروژه پيشين برطرف شود و در پروژه جديد تکرار نشود و همچنين فرآيندهاي اجراي پروژه بهبود يابد. اين توان مديريت پروژه يک شرکت است که شاخص ارزيابي توانمندي شرکت هاست. توانايي مديريت پروژه مشخص مي کند که يک شرکت مي تواند در کشوري مشخص پروژه بگيرد؟
در پايان و به عنوان جمع بندي با اعتقاد به اينکه چرخه سازمان همچون يک انسان است، بايد بگويم سازمان متولد مي شود، توسعه پيدا مي کند و به مرحله بلوغ مي رسد. اين رويه و روند را هر سازماني اعم از صنعتي، توليدي، خدماتي و... تجربه مي کند و چنانچه در مرحله بلوغ سازمان، تحول اساسي در راستاي نگهداشت آن ايجاد نشود، آن سازمان محکوم به شکست است؛ به بيان ديگر، چنانچه در اين نقطه عطف (Turning Point) راهبرد سازمان با تغييرات محيط هماهنگ نشود، به طور قطع آن سازمان شکست خواهد خورد. مطابق «مدل گرينر» و مراحل هفت گانه اي که معرفي مي کند، در هر مرحله از رشد سازمان، بحراني در پايان آن ايجاد خواهد شد و مديران بايد تا قبل از رسيدن به بحران آن را شناسايي و راهکار مناسب مواجهه به آن را تدوين کنند تا از اين طريق به بقا و رشد خود ادامه دهند، در غير اين صورت در سراشيبي شکست و نابودي قرار مي گيرند.
سيد شمس الدين موسوي
مديرعامل شرکت پايبندان
سميه راهپيما-توجه به حفظ سلامت و زندگي انسان ها و به تبع آن بهره وري افزون تر سازمان ها با استقرار و حفظ ونظام مديريت اچ اس اي محقق مي شود، که اين مهم، يکي از اصول توسعه پايدار بوده و در جوامع پويا به عنوان ارزش شناخته مي شود. اثر بخشي اچ اس اي تنها زماني به چشم مي آيد که رويکرد پيشگيرانه در مورد حوادث، بيماري هاي شغلي و آسيب هاي زيست محيطي اتخاذ شود. از آنجا که پژوهشگاه صنعت نفت با مساحت تقريبي 30 هکتار داراي اماکن و فضاهاي اداري و آزمايشگاهي متعددي است، نياز به رويکرد پيشگيرانه و مديريت ريسک خطرات بيش از پيش احساس مي شود. بر اساس آمار ارائه شده از سوي اچ اس اي پژوهشگاه صنعت نفت، در شش ماه نخست امسال حدود 90 کميته ارزيابي ريسک پروژه ها،940 مورد بررسي نتايج معاينات دوره اي کارکنان و بيش از 950 مجوز انجام کار ايمن و بازديدهاي مرتبط در بخش هاي خدمات آزمايشگاهي و پايلوتي، خدمات عمومي و خدمات فني و مهندسي صادر شده و اين واحد به عنوان متولي نظام مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست با رسالت حفظ سرمايه هاي انساني و مادي عهده دار يکي از مهمترين مسئوليت ها در پژوهشگاه است. در اين زمينه، هفته نامه «مشعل» گفت و گويي با مجتبي جليلي، رئيس اچ اس اي، مديريت بحران و پدافند غيرعامل پژوهشگاه صنعت نفت انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.
چه همكاري هايي با واحد اچ اس اي شركت هاي نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي داريد؟
متقاضيان عمده پروژه هاي پژوهشگاه، شركت ملي نفت و زيرمجموعه هاي مرتبط، مديريت اکتشاف، پالايش و پخش، پتروشيمي و شركت ملي گاز ايران هستند و در اين زمينه واحد اچ اس اي همواره با مجموعه اچ اس اي متقاضيان پروژه تعامل داشته است.
حوزه اچ اس اي پژوهشگاه صنعت نفت، اقدام هاي مکانيزه را در دستور کار خود دارد. اين اقدام ها چيست؟
واحد اچ اس اي با تمام پژوهشكده هاي پژوهشگاه صنعت نفت در زمينه پروژه هاي مختلف در حوزه بالادستي، پايين دستي و انرژي و محيط زيست همكاري دارد. اين همكاري ها در زمينه هاي مختلف مانند ارزيابي ريسك پروژه ها، پايش فعاليت هاي پروژه ها و تهيه مدارك در حوزه اچ اس اي است. علاوه بر اين فعاليت هاي پروژه اي، واحد اچ اس اي همواره با هدف به روزرساني فعاليت هاي خود اقدام هاي پژوهشي و مطالعاتي تخصصي را در دستور كار دارد که از آن جمله مي توان به انجام اقدام ها در زمينه ساماندهي برگه هاي ايمني مواد شيميايي، مديريت مصرف و انبارش مواد شيميايي در آزمايشگاه ها و انبارها اشاره کرد که اين اقدامات موجب صرفه جويي، جلوگيري از خريدهاي موازي و شناسايي و كنترل مخاطرات اين مواد مي شود. در حال حاضر، نرم افزار تجزيه و تحليل حوادث را در دست اجرا داريم، ضمن اينكه تاكنون تمامي حوادث و شبه حوادث گزارش شده به منظور تجزيه و تحليل و درس آموزي از آنها ثبت و نگهداري مي شود. از سوي ديگر، با توجه به اينكه تخصيص البسه حفاظت فردي متناسب با طيف وسيع فعاليت هاي پژوهشگاه از اهميت بسيار زيادي برخوردار است، نرم افزار تخصصي مديريت البسه حفاظت فردي در واحد اچ اس اي طراحي و پياده سازي شده كه با جاري سازي آن در سازمان فرايند شناسايي نيازمندي ها، تخصيص، تحويل و نظارت لوازم حفاظت فردي در سازمان نظام مند شده است.
براي توانمندسازي و ارتقاي دانش تخصصي كاركنان واحد اچ اس اي و آتش نشاني چه کارهايي انجام داده ايد؟
از آنجا كه ارتقاي دانش تخصصي و توانمندسازي كاركنان از مؤلفه هاي اصلي دستيابي به اهداف سازماني است، واحد اچ اس اي اقدام به برگزاري دوره هاي تخصصي مرتبط و عمليات آتش نشاني به مدت 132 ساعت، براي كاركنان اين واحد با همكاري واحد آموزش کرده است. شايان توجه است، آموزش دوره هاي اچ اس اي براي تمامي كاركنان در مجموعه هاي مختلف پژوهشگاه، مطابق نيازسنجي انجام شده برگزار مي شود. طي 8 ماهه امسال با همكاري واحد آموزش و تجهيز نيروي انساني حدود 2800 نفر ساعت آموزش اچ اس اي در زمينه هاي ايمني آزمايشگاه، واكنش در شرايط اضطراري، آشنايي با عوامل زيان آور محيط كار، ايمني پيش راه اندازي، آتش نشاني مقدماتي، كار در ارتفاع و... برگزار شده است.
در زمينه تقويت آمادگي در شرايط اضطراري چه برنامه هايي داريد؟
آتش نشانان پژوهشگاه به صورت 24 ساعته و به منظور پيشگيري از حوادث حريق و آتش سوزي، از ساختمان ها، تاسيسات و آزمايشگاه ها به طور مستمر بازديد مي کنند و براي بهبود عملكرد مناسب در زمان هاي اضطراري و آمادگي كاركنان و تعامل با واحدهاي سازمان، مانورهاي مختلفي از جمله تخليه اضطراري، نشت مواد شيميايي، حريق و... در پژوهشگاه برگزار شده و به صورت فصلي، برنامه ريزي هاي لازم براي تكرار آنها انجام شده، ضمن آنکه برگزاري يکي از بزرگترين مانورهاي ساختمان هاي بلندمرتبه با همکاري سازمان آتش نشاني تهران را در دستور کار داريم.
هدف از برگزاري اين مانور، آشنايي با ايمني اماكن، آشنايي آتش نشانان شهري با بخش هاي مختلف پژوهشگاه و آشنايي كاركنان با مقوله واكنش در شرايط اضطراري است. به همين دليل، هماهنگي با سازمان آتش نشاني تهران براي ما بسيار مفيد خواهد بود؛ البته در كنار مانور ساختمان هاي بلند، مانور مقابله با حوادث مواد شيميايي (HAZMAT) را نيز خواهيم داشت.
ارتقاي فرهنگ ايمني و مشاركت كاركنان در حوزه اچ اس اي، يکي از ارکان مهم در هر سازماني به شمار مي رود. پژوهشگاه صنعت نفت در اين زمينه چه اقدام هايي انجام داده است؟
به منظور افزايش سطح مشاركت كاركنان در حوزه اچ اس اي و ارتقاي فرهنگ ايمن سازي، واحد اچ اس اي اقدام به نصب صندوق هاي آنومالي (اعمال و شرايط ناايمن) کرده كه اين اقدام مي تواند در شناسايي و پيشگيري از اعمال و شرايط ناايمن كه علت اصلي حوادث و رويدادهاست، كمك شاياني کند، ضمن اينکه مي تواند بستر مناسبي باشد براي اينكه كاركنان، اچ اس اي را به عنوان يك ارزش و مسئوليت اجتماعي قلمداد کرده و در آن مشاركت داشته باشند.
از طب صنعتي بگوييد.
با توجه به اهميت صيانت از نيروي انساني به عنوان مهم ترين سرمايه هاي سازماني و از آنجا كه ماهيت كارهاي پژوهشي ايجاب مي كند تا كاركنان با انواع عوامل زيان آور و مخاطرات شغلي در تماس باشند، غربالگري سلامت و پيشگيري از ايجاد بيماري هاي شغلي با انجام معاينات دوره اي براي تمامي كاركنان از اهداف اصلي واحد اچ اس اي است. از اين رو در سال 96 پوشش 98 درصدي معاينات را داشتيم كه جا دارد از همكاري مرکز سلامت کار و تمامي كاركنان پژوهشگاه در اين زمينه تشكر كنم.
پروژه تهيه شناسنامه هاي شغلي و برنامه تجزيه و تحليل خطرات شغلي كاركنان و ارزيابي ريسك حريق ساختمان هاي پژوهشگاه در چه مرحله اي قرار دارد؟
پروژه تجزيه و تحليل مخاطرات شغلي با روش JHA براي تمامي مشاغل در حال اجراست كه از خروجي آن در تدوين رويه ها و دستورعمل هاي كاري، تخصيص لوازم حفاظت فردي، نيازسنجي آموزشي و... استفاده خواهد شد.
همچنين با توجه به ظرفيت خطرات مربوط به تعدد و تنوع مواد شيميايي و سيلندرهاي گاز در پژوهشگاه و اهميت مديريت ريسك در اين زمينه، بر آن شديم تا با استفاده از روش FRAME ارزيابي ريسك حريق بر اساس فاكتورهايي مانند جنس مصالح ساختماني، ابعاد فيزيكي، ميزان و نوع مواد شيميايي موجود، وضعيت آموزشي افراد، وضعيت خروجي هاي اضطراري، سيستم هاي اعلام و اطفاي حريق موجود و ديگر مؤلفه ها، ميزان بار حريق و نمره ريسك حريق ساختمان ها، فعاليت ها و ساكنان را برآورد كنيم.
تمامي ساختمان ها و واحدها به سامانه اعلام حريق آدرس پذير تجهيز شده و با توجه به اينكه عملكرد دقيق و به موقع اين سيستم به منظور پيشگيري از وقوع حوادث جبران ناپذير بسيار مهم است، سامانه تجميع مانيتورينگ اعلام حريق پژوهشگاه نيز پياده سازي و اجرا شده كه با راه اندازي آن، سامانه اعلام حريق ساختمان هاي پژوهشگاه به صورت يكپارچه قابل پايش هستند، همچنين اين سامانه به عنوان يك پايلوت موفق اعلام حريق در سطح شهر تهران از سوي سازمان آتش نشاني تهران نيز شناخته شده است.
آيا روي قراردادهاي خريد خدمات و كالا از منظر اچ اس اي و پياده سازي الزام هاي اچ اس اي پيمانكاران نظارت داريد؟
واحد اچ اس اي پژوهشگاه صنعت نفت به منظور پيشگيري حداكثري حوادث پيمانكاران از طريق بررسي دقيق متن قراردادها و در نظر گرفتن الزام هاي اچ اس اي مرتبط با آنها در تمامي زمينه ها فعال بوده و اين امر با حمايت مديريت سازمان در حال حاضر به صورت كامل اجرا مي شود. به عنوان مثال حضور مسؤول اچ اس اي پيمانکاران براي نظارت بر تمامي فعاليت هاي اجرايي و اخذ مجوزهاي کار ايمن و ديگر الزام هاي دستورعمل اچ اس اي پيمانکاران بخشي از اقدامات صورت گرفته است.
درباره تغيير سيستم ايمني و سلامت شغلي 18001 OHSAS به استاندارد 45001 ISO بيشتر توضيح دهيد؟
واحد اچ اس اي پژوهشگاه، آبان سال جاري در آخرين دوره مميزي هاي سيستم ايمني و سلامت شغلي 18001 OHSAS بدون دريافت عدم انطباق، موفق به اخذ گواهينامه مربوطه شد. بنابراين با توجه به اهميت ارتقاي سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي، پژوهشگاه در نظر دارد گواهينامه 45001 ISO را در همين زمينه كسب کند.
هدف از پياده سازي و استقرار سيستم مديريت پسماند پژوهشگاه صنعت نفت چيست؟
سيستم مديريت پسماند پژوهشگاه صنعت نفت، هماهنگ با ابلاغ طرح نظام بخشي و كنترل پسماند توليدي از سوي مراجع بالادستي و مطابق با قوانين ملي و بين المللي پسماند در حفاظت از محيط زيست، در واحد اچ اس اي پژوهشگاه طرح ريزي و استقرار يافته و از مبدا توليد انواع پسماند تا امحا يا بازيافت آن در تمامي مراحل، نظارت و مديريت مي شود.
پژوهشگاه صنعت نفت در كنوانسيون هاي بين المللي بازل (پسماندهاي شيميايي)، روتردام (حمل و نقل)، ميناماتا (جيوه) و استكهلم (مواد شيميايي آلاينده پايدار POPS) نماينده وزارت نفت است، از اين رو در زمينه هاي زيست محيطي نيز اقدام ها و پروژه هايي تعريف شده كه در آينده از سوي متخصصان به آن اشاره خواهد شد.
در پايان از چگونگي فرايند اچ اس اي در پرديس هاي اهواز و كرمانشاه بگوييد.
از آنجا كه اتلاف وقت در آناليز نمونه هاي سرچاهي، مشكلاتي از قبيل خطاهاي آزمايشگاهي ايجاد مي کند، پژوهشگاه اقدام به تجهيز پرديس اهواز و كرمانشاه کرده كه در خصوص اين مراكز نيز اقدام هايي از قبيل ارزيابي ريسك فعاليت ها، بازديدهاي دوره اي براساس چك ليست هاي مربوط، تخصيص تجهيزات حفاظت فردي، انجام معاينات دوره اي و تامين ايمني كاركنان و تجهيزات، مديريت پسماند ها و... همانند پرديس تهران اجرا مي شود. در پايان ضمن تشکر از توجه و صرف زمان شما در انجام مصاحبه، خاطر نشان مي کنم از آنجا که به دليل ماهيت کاري و پژوهشي، مهمترين سرمايه پژوهشگاه نيروي انساني آن بوده، رئيس پژوهشگاه همواره برنامه ها و الزام هاي اچ اس اي را در اولويت کارهاي خود قرار داده و حمايت هاي همه جانبه ايشان راه گشاي توسعه و بهبود مستمر فعاليت هاي اين مجموعه متناسب با پيچيدگي کاري در پژوهشگاه است، از اين رو رويکرد اچ اس اي در پيشگيري از بروز حوادث، صدمات جاني، خسارات مالي و حفظ منابع و محيط زيست و در نهايت ارتقاي بهره وري در سازمان را مي توان از مصاديق تحقق و پيشبرد اهداف اقتصاد مقاومتي در کشور دانست.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت(متن) با تاکيد بر لزوم شتاب بخشي به روند توسعه ميدان هاي غرب کارون با توان سازندگان داخلي، از ايجاد کميته حمايت از توان داخل در اين شرکت خبر داد.
تورج دهقاني در نشست همافزايي و هم انديشي استفاده از ظرفيت ها و توان توليدکنندگان شير در داخل افزود: فارغ از هرگونه شعارزدگي بايد بگويم که همه تلاش شرکت متن، برطرف کردن موانع براي شتاب دهي به توسعه ميدان هاي غرب کارون با توان سازندگان ايراني است.
وي اظهار کرد: با در نظر گرفتن سياستهاي کشور در توسعه ميدان هاي نفتي که يک نظام آرمان گرا و ايدئولوژيک است، بايد با تلاش هرچه بيشتر، کشور را از شکنندگي اقلام و اجزاي گلوگاههاي راهبردي مصون بداريم و با سرلوحه قرار دادن بيانات مقام معظم رهبري درباره اقتصاد مقاومتي به مسير خود ادامه دهيم.
دهقاني، حمايت از افزايش سهم توليد داخل را ضروري خواند و افزود: به اين منظور کميته اي در شرکت متن تشکيل خواهد شد تا سازندگان داخلي بتوانند توانمندي هاي خود را به درستي ارائه دهند و شرکت متن با بهترين روش ممکن از اين توانمندي ها در پيشبرد اهداف راهبردي ميدان هاي نفتي استفاده خواهد کرد.
وي با بيان اين که توان محقق شده، توان در آستانه تحقق و توان آتي پيمانکاران دراين کميته به طور مجزا، با نظارت واحد مهندسي نفت اين شرکت و رعايت استانداردهاي لازم بررسي خواهد شد، اظهار کرد: همه تلاش شرکت متن دراين باره استفاده حداکثري از توان سازندگان داخلي به بهترين نحو و در کوتاه ترين زمان ممکن خواهد بود.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت، خلق ارزش، ايجاد فرصت هاي شغلي و اشتغال زايي در صنعت نفت را نتيجه حمايت از توان توليد داخل عنوان و اظهار کرد: صنايع وابسته به نفت با همراهي صنعت نفت قدرت خلق ارزش، درآمد ملي، ايجاد اشتغال و کاهش بيکاري را خواهند داشت وتلاش شرکت متن نيز، حمايت از اين اصل است.
شرکت نفت فلات قاره ايران به منظورعمل به مسئوليت هاي اجتماعي و کمک به ساکنان بومي همجوارتاسيسات نفتي درجزيره لاوان، خدمات درماني و پزشکي ارائه کرد. طرح خدمات رساني پزشکي به ساکنان بومي جزيره لاوان، همکاران و خانواده هاي آنان به منظور ارتقاي سلامت و عمل به مسئوليت هاي اجتماعي، به همت واحد روابط کار ومددکاري اجتماعي شرکت نفت فلات قاره ايران به مدت چهار روز در جزيره لاوان اجرا شد.
در طرح خدمات درماني بسيج پزشکي که 10 پزشک متخصص دارد، نخست براي هر مراجعه کننده پرونده تشکيل مي شود تا در مراجعات بعدي با شناخت بيشتر وبهتر افراد، نوع بيماري ها، روند درمان، پراکندگي جمعيت، نوع نياز و... براي بهبود کيفيت خدمات اقدام لازم انجام شود. ساکنان جزيره لاوان نيز با استقبال ازاين طرح در درمانگاه دهکده لاوان حضور يافتند تا گروه پزشکي اعزامي از ستاد اقدام هاي درماني لازم رابراي بهبود و سلامتشان انجام دهد.
اين گروه پزشکي با حضور ملاجان از همکاران واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي ستاد تهران و به سرپرستي علي حکيمي منش، فيزيوتراپ، عاطفه پرآذران، پزشک عمومي، زهرا محبت پور، ماما، مهشيد دارابي، متخصص اطفال، صباح عسکرپور، دندانپزشک، مجيد اسدي، اپتومتريست، سيدعلي شريفي همراه، اپتومتريست و محمدرضا اعرابيان، مسئول تشکيل پرونده بيماران اقدام به اين کار کرده است.
سرپرست پايانههاي نفتي ايران، تضمين صادرات و ذخيره سازي نفت را از مهم ترين مسئوليت هاي اين شرکت برشمرد و گفت: ايمني پايانههاي نفتي کشور افزايش مي يابد.
عباس اسدروز افزود: شرکت پايانههاي نفتي ايران به نمايندگي از شرکت ملي نفت و وزارت نفت براي اجراي ماموريت هاي محوله در همه پايانههاي نفتي کشور آمادگي کامل دارد. وي افزود: يکي از مهمترين مسؤوليت هاي شرکت پايانه هاي نفتي، تضمين صادرات و ذخيره سازي نفت کشور است که با تکيه بر توان داخلي از سوي واحدهاي عمليات دريايي، صادرات، فني و نگهداري و.... طبق استاندارد تعريف شده به صورت ساعتي، روزانه، هفتگي و ماهانه همه پروسه هاي ذخيره سازي و صادرات نفت کشور بررسي، بهسازي و نوسازي مي شود. سرپرست پايانههاي نفتي ايران با اشاره به اين که پايانه نفتي خارک، يکي از برترين و استانداردترين پايانه هاي نفتي دنيا به شمار ميآيد که در بين مشتريان بين المللي نفت جايگاهي ويژه دارد، يادآور شد: شرکت پايانههاي نفتي ايران در چند منطقه کشور از جمله شمال، عسلويه، ماهشهر و جزيره خارک فعاليت دارد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي با بيان اين که تعهد به منابع انساني، تجهيزات و تاسيسات، مهمترين اولويتهاي اين شرکت است، افزود: بايد با نيازسنجي، اولويتهاي توليد را شناسايي و اجرا کرد. حميد ايزدي در بازديد از منطقه عملياتي سرخون و گشوي جنوبي با اشاره به اينکه ميدان گازي سرخون در نيمه دوم عمرخود قرار دارد، گفت: تا زماني که گازي براي توليد در اين منطقه وجود داشته باشد، با همه توان وظايف مان را انجام ميدهيم. وي افزود: تعهد نسبت به منابع انساني، تجهيزات و تاسيسات، از مهمترين اولويتهاي زاگرس جنوبي است و اميدواريم نقش خود را در اين مسير با موفقيت ايفا کنيم.
ايزدي با اشاره به شرايط ويژه کشور در دوره تحريمها اظهار کرد: بايد تلاش کنيم در گذر از دوره تحريمها باصرفهجويي و مصرف بهينه منابع، تعهدات توليد را عملي کنيم. وي درباره عملکرد شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: با تلاش همه مديريتها، اداره هاومناطق عملياتي، اين شرکت بهره برداري عملکرد درخشاني درهمه حوزهها به ويژه مديريت سرمايهها و منابع مالي داشته است که از تلاشها و نگاه کارمحور کارکنان آن حکايت دارد.
پژوهشگاه صنعت نفت و کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تفاهمنامه همکاري امضا کردند. اين تفاهم نامه دي ماه امسال ميان جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت و رضا پديدار، رئيس کميسيون انرژي ومحيط زيست اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران در محل پژوهشگاه امضا شد. استفاده ازظرفيتهاي طرفين براي تسهيل قانون بهبود مستمرفضاي کسب و کار، همچنين همکاري در بازار يابي خدمات دانشي پژوهشگاه در داخل و خارج کشور، ازجمله موضوع هاي اين تفاهم نامه است. با تشريح فعاليتها وتوانمنديهاي طرفين، ظرفيتهاي گستردهاي از زمينههاي تعاملات دو سويه مطرح شد که همکاري باشرکت هاي SMEداخلي وخارجي، همچنين استفاده از ظرفيت هاي مشورتي پژوهشگاه در کميسيون انرژي اتاق، از ديگرمفاد اين تفاهم نامه است. در تفاهم نامه همکاري پژوهشگاه صنعت نفت با اتاق بازرگاني، مقرر شده است که طرفين، متخصصان خود را به عنوان نماينده تعيين و براي برنامه ريزي وعملياتي کردن زمينه هاي مورد توافق درنشست هاي ماهانه شرکت کنند.
رئيس اداره نگهداري و تعميرات خطوط لوله شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران گفت: به منظور صيانت از توليد و حفظ محيط زيست، 750 مورد تعميرات و پشتيباني خطوط لوله در اين شرکت انجام شده است. حسين سبکبار گفت: بازسازي و اصلاحيه تغيير قطر خطوط لوله نفت ورودي 9 حلقه چاه در تفکيکگر 167 گچساران 1 با موفقيت انجام شد. وي ادامه داد: تعمير محل نشتي خط 42 اينچ، ايمن سازي و تعويض دو رشته خط لوله 24 اينچ، تعمير وايمنسازي خط لوله 26 اينچ، ايمن سازي و تعويض خط اصلي و خطوط همراه عبوري، ازديگر اقدامهاي اين اداره از ابتداي امسال تاکنون بوده است. سبکبار به اهم فعاليتهاي پروژه اي انجام شده اشاره وتصريح کرد: ايمنسازي خطوط لوله 8 اينچ گاز هفت حلقه چاه، ايمنسازي به روش غلافگذاري روي خط لوله 26 و 30 اينچ نفت و حذف انشعاب خط لوله 26 اينچ نفت نمکي، ايمن سازي خطوط لوله 24 اينچ و تعويض خطوط لوله 6 اينچ پساب نمکزدايي، از مهمترين اقدامهايي بوده که از سوي اين اداره انجام شده است. سبکبار تصريح کرد: اداره نگهداري و تعميرات از ابتداي امسال تاکنون 751 درخواست کارمانند اصلاحيههاي مهندسي، درون و برون کارخانهاي، تعميرات مترقبه و پيشگيرانه، اتصال مجدد و جمع آوري چاهها، عمليات حفاظت کاتدي و مهار نشتي خطوط لوله را براي حفاظت و صيانت از توليد انجام داده است.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: چرخش مته حفاري بايد براي توليد صيانتي و حفظ سرمايههاي ملي باشد. سيدعبدالله موسوي در بازديد از دستگاه 36 فتح وديدار با کارکنان آن، گفت: توجه به ضوابط و استانداردها، از جمله موضوع اچاس اي در بخشهاي مختلف عمليات حفاري، از الزامهاي اجتناب ناپذير صنعت نفت است. وي کار در صنعت حفاري را فني، پيچيده، طاقت فرسا و با ريسک بالا خواند و افزود: اين کار ارزشمند داراي ابزار، امکانات و مجموعهاي از تخصصهاي متنوع است که درسطوح مختلف براساس دانستههاي علمي، تخصصي و تجربي دنبال ميشود. موسوي باقدرداني از تلاش مستمر حفارمردان اين شرکت در پاسخ گويي به تعهدها و اجراي به موقع پروژههاي حفاري گفت: نيروي انساني مهمترين سرمايه هر سازمان است و دستگاهها و تجهيزات کاربردي در اين صنعت نيز، سرمايههاي کشور محسوب ميشود، از اين رو بايد از اين داشته ها با رعايت مقررات و استانداردهاي اين صنعت حفاظت شود. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران به تشکيل نشستهاي تخصصي مديران ارشد شرکت اشاره وتصريح کرد: دراين جلسات، گزارشهاي دريافتي از هر دستگاه حفاري، پيشرفت کارها، مشکلات فني و وقفههاي کاري ارائه و پيرو بررسي هاي کارشناسي، تصميم هاي لازم گرفته ميشود. وي اظهار کرد: از موارد مهم و تاثيرگذار در اجراي عمليات حفاري، تامين به موقع پيش نيازهاي کاراست که تاکيد شده به عنوان اولويت نخست مورد توجه بخشهاي پشتيباني قرارگيرد تاکارکنان عملياتي بدون کوچک ترين دغدغه اي وظايف خود را انجام دهند. در ادامه، الياس اميري، رئيس دستگاه 36 فتح نيز، گزارشي از فعاليت اين دستگاه ارائه و تصريح کرد: اين دکل سنگين خشکي در حال حفر يک حلقه چاه توسعهاي در محور اهواز– اميديه است که در حوزه عملياتي شرکت بهرهبرداري نفت و گازمارون در مناطق نفتخيز جنوب قراردارد. وي افزود: با هماهنگي ميان متخصصان شرکت کارفرما ومديريت عمليات خشکي– 2، عمليات حفراين چاه که91روز پيش بيني شده است، طبق برنامه زمانبندي پيش مي رود وهماکنون درعمق بيش از سه هزار متر در مراحل تکميل چاه قرار دارد.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه گفت: سوخت رساني به شهر و روستاهاي مرکز و شمال استان آذربايجان غربي در فصل زمستان بي وقفه ادامه دارد. احمد مجرد دربازديد ازنواحي ماکو و بازرگان درباره روند سوخت رساني به شهرهاي شمال استان آذربايجان غربي اظهار کرد: ميزان ذخيره سازي انواع فرآورده هاي نفتي وضع مطلوبي دارد و مردم نگران تامين سوخت مصرفي خود نباشند. وي با اشاره به بارش برف در مناطق کوهستاني و کاهش بسيار محسوس دماي هوا، همچنين يخبندان درمناطق سخت گذر مرزي و شمال استان آذربايجان غربي، گفت: عمده سوخت زمستاني روستاهاي سخت گذر در نيمه نخست سال تامين شده است. مجرد بابيان اين که بارش برف و کولاک و يخبندان نمي تواند روند توزيع مطلوب فرآورده هاي نفتي را دراقصي نقاط آذربايجان غربي مختل کند، افزود: اين مهم مرهون تلاش بدون وقفه کارکنان شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه آذربايجان غربي و ناوگان حمل سوخت اين استان است که تلاش مي کنند سوخت رساني به بهترين نحو انجام شود که جاي قدرداني دارد. مجرد ذخيره بنزين در مخازن انبارهاي نفت وجايگاه هاي سوخت را مطلوب ارزيابي وتصريح کرد: با توجه به تدابيرپيش بيني شده، وقفه اي در ارائه خدمات به مشتريان جايگاه هاي عرضه سوخت وجود ندارد و گروه هاي بازرسي نيز در دو حوزه کنترل کميت و کيفيت بنزين و نفت گاز به همراه کارشناسان فني اداره استاندارد، به صورت شبانه روز فعال هستند.
رئيس بازرسي فني و خوردگي فلزات شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون از بوميسازي يک کالاي خارجي در اين شرکت خبر داد و گفت: براي نخستين بار اتصال دسترسي پايشخوردگي بهمنظور حفاظت از خطوط لوله و مخازن انجام شد. حسن غنيطوس گفت: مجموعه اتصال دســــترســـــي پـــــايـــــشخــــــوردگي ( Access fitting & Coupon holder ) براي نخستينبار با همکاري بخش خصوصي بوميسازي شده است و ديگر نيازي به نمونه خارجي براي مخزن و خطوط لوله نداريم. وي افزود: از اين مجموعه براي نگهداري پايه کوپن پايش نرخ خوردگي تجهيزات ثابت فرآيندي استفاده ميشود. غنيطوس با بيان اين که دقت فني وابعادي اين مجموعه در زمان ساخت، ضامن بهرهگيري مؤثر ازآن است، آزمايشهاي ميداني انجام شده روي نمونههاي ساخته شده را قابل قبول خواند.وي ارزيابي تجهيزات ثابت فرآيندي را از اقدامهاي مهم بازرسي فني و خوردگي فلزات دانست و افزود: برنامهريزي لازم براي بازرسي خطوط لوله با استفاده از روش امواج برد بلند ( Guided Wave) انجام شده و به زودي اجرايي ميشود. رئيس بازرسي فني و خوردگي فلزات شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون تصريح کرد: در اين روش با استفاده از امواج برد بلند، بخشهاي غير قابل دسترس خطوط لوله ارزيابي و سبب بالارفتن ضريب ايمني و تسهيل کار ميشود. اميربکا، رئيس مهندسي خوردگي فلزات نفت و گاز مارون نيز با بيان اين که اين گونه تجهيزات از پيچيدگيهاي خاصي از نظر طراحي و متالورژي برخوردارند، اظهارکرد: درگام نخست براي مهندسي معکوس چنين تجهيزاتي بايد از آلياژشناسي ومحاسبات هندسي ابعاد هر قطعه آن مطمئن شدو سازنده راازجزئيات ساختاري قطعه مطلع کرد تا بتوان بهترين نتيجه اطلاعاتي با درصد اعتبار بالا ازآناليز کوپن متصل به دست آورد.
سومين المپياد علمي - پژوهشي - مهندسي نفت ايران (اويلمپيک) با حمايت و همکارى بيش از16سازمان، دانشگاه و شرکتهاي خصوصى و دولتى برگزار مي شود.
دانشکده مهندسي و شيمي دانشگاه صنعتي شريف، سومين المپياد علمي - پژوهشي مهندسي نفت ايران (اويلمپيک) را 16 اسفندماه امسال برگزار ميکند.آزمون اين المپياد به صورت گروهي برگزار ميشود که در بخش علمي در قالب گروههاي دو نفره و مختص دانشجويان مقطع کارشناسي است. دربخش پژوهشي (درقالب گروههاي سه نفره) کارکنان شرکت هاي خصوصي و دولتي صنعت نفت ودانشجويان باهرمقطع وگرايش تحصيلي ودر بخش پژوهشي نيز هرگروه ميتواند به يک يا چند چالش به صورت مجزا پاسخ دهد. به نفرات گروههاي برتر آزمون ازسوي دانشکده مهندسي شيمي و نفت دانشگاه صنعتي شريف گواهي معتبر و تنديس يادبود همراه با جوايز نقدي اعطا مي شود.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان از ارائه خدمات الکترونيکي در توزيع و کنترل فرآورده هاي نفتي خبر داد. فريدون ياسمي در ديدار با فرمانده نيروي انتظامي استان کردستان با بيان اين مطلب افزود: به منظور خدمت رساني مطلوب به شهروندان و تحقق حقوق شهروندي، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان نيزبا توجه به شرايط جغرافيايي و مرزي بودن اين استان، از زيرساخت هاي الکترونيکي در توزيع و کنترل فرآورده هاي نفتي بهره گرفته است. وي تصريح کرد: گستردگي فعاليت ها دراستان کردستان، وجود زيرساخت هاي کشاورزي وصنعتي وجود بيش از230کيلومترمرزمشترک با کشور عراق، همچنين تفاوت قيمت فرآورده در دوسوي مرز و... مي طلبد که با اعمال نظارت وکنترل هاي شبانه روزي، تامين وتوزيع مطلوب فرآورده هاي نفتي با بهره گيري از دانش روز و به بهترين نحو انجام شود. ياسمي درباره فعاليت هاي شرکت ملي پخش براي جلوگيري از عرضه غير مجاز سوخت نيز گفت: اجراي طرح الکترونيکي توزيع نفت سفيد خانوارهاي استان، ايجادزيرساخت هاي لازم، پيشنهاد اجراي طرح الکترونيکي توزيع سوخت ادوات کشاورزي دراستان، نصب دوربين مداربسته درجايگاه هاي سوخت، همچنين اجراي طرح راستي آزمايي ادوات کشاورزي، اجراي طرح توزيع نفت گاز بخش کشاورزي براساس سطح زيرکشت واجراي برنامه هاي آموزشي براي نيروي انتظامي و مصرف کنندگان عمده، از جمله برنامه هايي است که اين شرکت درجهت جلوگيري از عرضه خارج از شبکه سوخت انجام داده است. وي همچنين به استفاده از سيستم هاي نرم افزاري در کنترل عرضه سوخت در مرزهاي خروجي استان کردستان اشاره و تصريح کرد: با هدف روان سازي عمليات کنترل و فروش فرآورده در پايانه هاي مرزي باشماق، مريوان و سيرانبند بانه، اقدام هاي سخت افزاري براي اندازه گيري ديجيتال موجودي نفتگاز باک کاميون ها انجام شده است. به گفته ياسمي، کنترل و نظارت بر فروش سوخت در پايانه هاي مرزي اين استان به صورت الکترونيکي و بااستفاده از نرم افزارBSS انجام مي شود. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان، حذف دلالان سوخت، جلوگيري از عرضه خارج از شبکه نفت گاز، جلوگيري ازسوء استفاده احتمالي، درآمدزايي دولت، همچنين صرفه جويي درمصرف سوخت، شتاب بخشي به امور و کنترل کاميون هاي ترانزيتي را از جمله مزاياي استفاده از نرم افزارهاي الکترونيکي برشمرد. سردار آزادي، فرمانده نيروي انتظامي استان کردستان نيز با قدرداني از تلاش و اقدام هاي کنترلي و پايش هاي سيستمي عرضه فرآورده هاي نفتي، برآمادگي نيروي انتظامي درهمکاري باشرکت ملي پخش منطقه کردستان در پيشگيري و مبارزه با عرضه خارج ازشبکه ملي فرآورده هاي نفتي تاکيد کرد.
با همکاري پتروشيمي مبين ومحيط زيست شهرستان عسلويه، پنج لاک پشت سبز و منقار عقابي، پس از پلاکگذاري به دريا بازگشتند. سيدمسعود اتقوي ساداتي، رئيس روابط عمومي شرکت پتروشيمي مبين گفت: اين شرکت درجهت عمل به مسئوليت اجتماعي ومحيط زيستي، هر ماه فرآيند آزادسازي لاک پشت هاي گرفتارشده درحوضچه مبين را انجام مي دهد. وي با بيان اين که اقدام هاي اوليه براي حمايت از لاک پشت هاي پشت سبز و منقار عقابي خليج فارس در سال 86صورت گرفته است، افزود: براين اساس، با شروع آبگيري حوضچه آرامش که با مکش از دريا و به منظور مصارف متعدد پتروشيمي انجام مي شود، لاک پشت ها نيز به همراه آب وارد اين حوضچه مي شوند. ساداتي با اشاره به مکش آب دريا به وسيله سه پمپ بزرگ گفت: به دليل جريان مکش ناشي از پمپ هاي قوي، احتمال بازگشت لاک پشتها به دريا ازطريق کانال حوضچه امکان پذيرنيست، ازاين رو براي بازگشت لاک پشت ها به دريا کمک انساني نياز است. وي تصريح کرد: شرکت پتروشيمي مبين با همکاري محيط زيست شهر ستان عسلويه هرماه لاک پشت ها را جمع آوري و براي نشانه گذاري آماده مي کنند.
مديرعامل شرکت گاز استان تهران از پايان گازرساني بخش شهري خبر داد و گفت: روستاهاي استان تهران نيز تا پايان سال 98 از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.
احمد دارابي درباره پايان گازرساني به روستاها در استان تهران تا پايان سال آينده، گفت: يکي از برنامه هاي مصوب اين شرکت اين است که تا پايان سال آينده همه روستاهاي اين استان زيرپوشش گاز قرار گيرند.
وي بابيان اينکه استان تهران 48 شهر دارد که همه آنها مصرف کننده گازطبيعي هستند، اظهارکرد: بهمن سال 96، شمشک به عنوان آخرين شهراستان تهران گازرساني شد.
دارابي تصريح کرد: استان تهران همچنين586 روستا باقابليت دريافت گاز دارد که از اين تعداد، 507 روستاي آن به شبکه گازطبيعي متصل شده اند.
مديرعامل شرکت گازاستان تهران از آمادگي اين شرکت براي گذران فصل زمستان خبر داد و افزود: ما با انجام تعميرات وحفاظت ازشبکه گاز استاني تلاش مي کنيم تا زمستان امسال مردم با مشکل افت يا قطع فشار گاز روبه رو نشوند.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه قم از کشف ومسدود شدن 227 کارت هوشمند سوخت غيرمجاز دراين منطقه عملياتي خبر داد. محسن وزارتي گفت: اين کارت ها به دنبال اعزام گروه هاي گشت و بازرسي ازجايگاه هاي عرضه سوخت کشف و به دستورمقام قضايي مسدود شده اند. وي با اشاره به احرازتخلف سوءاستفاده ازکارت هاي هوشمند سوخت نفت گاز تصريح کرد: پرونده دارندگان کارت و مالکان خودروهاي سوء استفاده کننده به مراجع قضايي ارسال شده است. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه قم اظهارکرد: شرکت تلاش خود را براي جلوگيري ازتخلف ها در حوزه توزيع و مصرف فرآورده هاي نفتي به ويژه برخورد با سوءاستفاده کنندگان از کارت هاي هوشمند سوخت دوچندان کرده است. وزارتي با بيان اين که بازرسي و بازديدهاي منظم از جايگاه هاي عرضه سوخت با حضور و همکاري نزديک ديگر دستگاه هاي نظارتي انجام مي شود، افزود: اين بازديدها با هدف تحقق حقوق شهروندي و ايجاد زمينه عرضه مطلوب و پايدارسوخت درجايگاه هاي منطقه وديگر حوزه هاي مربوط به مصرف کنندگان انجام مي شود و بدون وقفه ادامه مي يابد.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام گفت: به منظور ساماندهي وضعيت معيشتي مرزنشينان ايلامي، 1500 ليتر سوخت به هر خانوارمرزنشين براي صادرات به کشور عراق در نظر گرفته شده است. علي اصغر چاغروندي با اشاره به تصويب اساسنامه ساماندهي معيشت مرزنشينان درکارگروه ساماندهي مرزنشينان، اظهارکرد: براساس اين اساسنامه، معيشت25 هزار خانوار مرزنشين استان ايلام با صادرات سوخت به کشورعراق ساماندهي مي شود.
وي ادامه داد: مرزنشيناني که تا شعاع 20 کيلومتري از مرز بين المللي مهران سکونت دارند، مي توانند با تشکيل شرکت هاي تعاوني از طريق مزايده در اين فعاليت اقتصادي مشغول شوند. چاغروندي، توجه ويژه به معيشت مرزنشينان استان ايلام، تقويت شر کت هاي تعاوني(مطابق برنامه ششم توسعه کشور) توجه به ساختارهاي فرهنگي و اجتماعي، همچنين بررسي برخي نواقص پيش نويس اساسنامه و تهيه و تدوين نهايي اساسنامه را از مهمترين تصميمات اتخاذ شده در کارگروه ساماندهي مرزنشينان اعلام کرد. مديران کل يانمايندگان تام الاختيار دستگاه هاي اجرايي، نظارتي و امنيتي اين استان از جمله ادارات کل صنعت، معدن و تجارت، راهداري و حمل و نقل جاده اي، تعاون، کار و رفاه اجتماعي، بانک توسعه تعاون، اطلاعات، گمرک و تعزيرات حکومتي، معاونت سياسي و اجتماعي استانداري، همچنين معاونت توسعه اقتصادي استانداري، دبير خانه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، فرماندهي مرزباني و معاونت قاچاق کالا و ارز وفرماندهي نيروي انتظامي، نهادهاي تشکيل دهنده کارگروه ساماندهي مرزنشينان استان ايلام هستند.
توجه به سلامت جسمي و روحي کارکنان انتقال گاز و حفاظت از محيط زيست سبب شد تا پروژه پژوهشي سايلنسرهاي ترکيبي بازتابشي -جذبي در سراسر شبکه انتقال گاز اجرا شود. سعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران درباره پروژه پژوهشي سايلنسرهاي (صدا خفه کن) ترکيبي بازتابشي - جذبي گفت: اين طرح با هدف مهار صداي ناهنجار مجاري تخليه در ايستگاه هاي تقويت فشار گاز با همکاري دانشگاه علم و صنعت انجام شد. وي افزود: براساس نتايج معاينات دوره اي انجام شده براي کارکنان عملياتي، آسيب هاي شنوايي به عنوان محتمل ترين و عمومي ترين آسيب شغلي در طول سنوات کاري محسوب مي شود. وقوع آسيب شنوايي سبب کاهش اعتماد به نفس فردي، کاهش تمرکز، چالش هاي ارتباطي بين کارکنان به ويژه در شرايط عملياتي، اختلال خواب پنهان، اختلالات قلبي –عروقي و سرانجام کاهش بهره وري مي شود. مديرعامل شرکت انتقال گاز با بيان اين که افزون بر نيروي انساني، در برخي موارد نيز، امکان ايجاد مشکل براي ساکنان يا مجاوران خطوط لوله يا ايستگاه هاي تقويت فشار گاز وجود دارد، تصريح کرد: اين شرکت با رويکردحفظ سلامت کارکنان عملياتي و رعايت پروتکل هاي محيط زيستي به سبب صيانت از حقوق شهروندي و همسو با مسئوليت هاي اجتماعي و مدني خود، حفاظت از جايگاه سازماني و اعتباري مجموعه و توجه به ضوابط توليد پايدار- ايمن - بهره ور، به حل اين چالش اهتمام ورزيده است. توکلي ادامه داد: اين پروژه با هدف استخراج دانش فني صداخفه کن هاي فشار بالا به منظور مهار صداهاي ناهنجار تخليه مجاري، تخليه خطوط لوله يا ايستگاه هاي تقويت فشار گاز و همسو با برطرف سازي آسيب هاي پرسنلي بارعايت شرايط استاندارد و ضوابط بهداشت صنعتي و محيط زيستي اجرا شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان البرز گفت: همه شهرهاي استان البرز قابليت گازرساني دارند و «آسارا» به عنوان آخرين شهر نيز به زودي به شبکه گاز متصل خواهد شد.
حسين تقي پور با بيان اين که استان البرز 17 شهر دارد و همه آنها قابليت گازرساني دارند، اظهارکرد: هم اکنون 16شهراين استان از گاز برخوردار شده اند و«آسارا» واقع درمحور چالوس نيز به محض اجراي خط تغذيه جوستان - گچسر و اخذ مجوزهاي لازم، به شبکه گاز متصل خواهد شد. وي درباره آمادگي اين شرکت براي گازرساني پايدار در فصل زمستان اظهار کرد: با حفظ سلامت شبکه تغذيه و توزيع گاز، با اطمينان به مردم استان البرز اعلام مي کنيم که براي گذراندن زمستان بدون افت يا قطع فشارگاز آماده هستيم. وي با تاکيد بر رفع تگناهاي گازرساني تصريح کرد: تمهيدات لازم براي جلوگيري از قطع گاز در نظر گرفته شده است. تقي پور با اشاره به توسعه گازرساني شهري و روستايي در استان البرز و بهره مندي بخش زيادي ازجمعيت اين استان از گازطبيعي، گفت: هم اکنون ضريب نفوذگازرساني شهري99.9درصد و ضريب نفوذ گازرساني روستايي 84.6درصد است. مديرعامل شرکت گاز استان البرزگفت: استان البرز 299 روستا دارد که 283مورد از آنها قابليت گازرساني دارند و تاکنون 142 روستا به شبکه گاز متصل شده اند. به گفته وي، گازرساني به 36 روستا نيز در دست اقدام است. تقي پور با بيان اين که در استان البرز 5 هزار و 937 کيلومتر شبکه تغذيه و توزيع، همچنين 422 کيلومتر خط انتقال گاز اجرا شده است، بر اجراي مداوم نگهداشت، مقاوم سازي، نوسازي، تعميرات اساسي شبکه گاز اين استان، همچنين نشت يابي سالانه و پروژه هاي بازنگري وبازطراحي با هدف جلوگيري از ايجاد وقفه در شبکه توزيع گاز تاکيد کرد.
باتري هاي پست هاي برق 6/63 کيلوولت مراکز انتقال نفت شهداي تنگ فني و شهيد قلندري(پل باباحسين) تعويض شدند. رييس واحد مهندسي تعميرات برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان گفت: اين باتري ها از جنس نيکل- کادميوم بوده و با توجه به عمر بالا به مرور زمان، تعداد سلول هاي آنها کاهش يافته و ولتاژ به زير ولتاژ اسمي افت کرده بود. علي کرمي با بيان اين که عمر بالاي باتري هاي پست برق مراکز انتقال تنگ فني وشهيد قلندري، عملکرد تجهيزات حفاظتي با مشکل رو به رو کرده بود، دليل تعويض اين باتري ها را فرسودگي آنها عنوان کرد.
وي افزود: فرسودگي باتري پست برق مراکر انتقال نفت ياد شده موجب شده بود تا هنگام قطع لحظه اي برق، برق تغذيه تمام مرکز انتقال نفت به مدت طولاني قطع باشد و فعاليت معمول آنها را مختل کند.
کرمي تصريح کرد: با پيگيري هاي واحد مهندسي برق منطقه، همه باتري هاي قديمي مراکز انتقال نفت شهداي تنگ فني و شهيد قلندري تعويض و باتري هايي از نوع سيلد اسيد توليد داخل جايگزين آنها شده است.
وي ارزانتر، ايمني بيشتر، همچنين تعمير و نگهداري ساده را از جمله ويژگي هاي مهم اين باتري نسبت به موردمشابه خارجي آنها برشمرد.
مدير بهينهسازي بخش حملونقل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت از اضافه شدن يک هزار دستگاه واگن جديد به شبکه مترو تهران خبر داد. ساسان کاظمي نژاد با بيان اين که بنابر برآورد، هر واگن مترو روزانه امکان جا به جايي بيش ازسه هزار مسافر را دارد، افزود: با توجه به اين مهم، بسياري از مسافران از خيابانها به مترو منتقل مي شوند که ميتواند تاثير قابل توجهي بر کاهش ترافيک پايتخت داشته باشد. وي با بيان اين که قراردادهاي مربوط به طرح توسعه مترو کلانشهرهاي اصفهان، تبريز، شيراز و مشهد نيز در مراحل نهايي شدن است و به زودي فعال خواهد شد، افزود: توسعه مترو در ساير کلانشهرها از سال آينده به بعد انجام ميشود. کاظمينژاد در ادامه به استفاده ازفضاي متروها و ايستگاههاي مترو براي فرهنگسازي اشاره و تصريح کرد: بر اساس قراردادهاي طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر، مقرر شد بخشي از فضاي محيطي ايستگاهها و واگنهاي متروي سراسر کشور به موضوع فرهنگ سازي در باره بهينه کردن مصرف انرژي اختصاص يابد. وي افزود: با اجراي اين طرح، دو هزاردستگاه واگن جديد (هزار دستگاه در تهران وهزار دستگاه در کلانشهرها) درسالهاي 1396 تا 1400به ناوگان مترو تهران و کلانشهرها اضافه خواهد شد.
نهايي شدن قرارداد 200هزار دستگاه بخاري هرمتيک
قرارداد تامين 200 هزار دستگاه بخاري هرمتيک هوشمند بازدهي بالا با حمايت شرکت بهينهسازي مصرف سوخت در حال بررسي و مذاکره است و در آينده نزديک نهايي ميشود. محمدرضا فجرک، رئيس امور بهينهسازي لوازم شرکت بهينهسازي مصرف سوخت گفت: اين قرارداد به منظورتهيه 200هزاردستگاه بخاري هرمتيک هوشمند ازيک ميليون دستگاه بخاري مصوب شوراي اقتصاد و براساس ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير اجرايي ميشود. وي درباره نحوه تامين بقيه بخاريهاي هرمتيک تا رسيدن به عدد يک ميليون دستگاه اشاره و تصريح کرد: هر سال دو نوبت فراخوان عمومي براي امضاي قرارداد اعطاي يارانه صرفهجويي سوخت با توليدکنندگان بخاري دودکش دار هرمتيک هوشمند بازدهي بالا براساس ضوابط و معيارهاي فني وزارت نفت برگزارخواهد شد تا زمينه رقابت سالم ميان توليدکنندگان بخاري و سرمايهگذاران عامل صرفهجويي فراهم شود. فجرک همچنين از راهاندازي اتاق تست براي سنجش ميزان مصرف بخاريها خبر داد و گفت: شرکت بهينهسازي در نظر دارد با همکاري سازمانهاي ذي صلاح نسبت به سنجش بازدهي وميزان مصرف بخاريهاي گازسوز هرمتيک هوشمند بازدهي بالا اقدام کند تا بتواند با آزمايش نمونه بخاريهاي توليدکنندگان متقاضي شرکت در فراخوانها، مصرف گازطبيعي ادعا شده از سوي آنها را صحت سنجي کند. وي درباره مزيتهاي بخاريهاي گازسوز هرمتيک هوشمند گفت: اين نوع بخاري افزون بر کاهش مصرف سوخت و بازدهي بالا، مزاياي زيادي دارد که از آن جمله مي توان به کاهش خطر مرگ خاموش و آتش سوزي اشاره کرد. اين نوع بخاري باتوجه به اينکه هواي احتراق را از بيرون تامين مي کند، هيچ مشکلي در زمينه کمبود اکسيژن و مرگ هاي خاموش ندارد، زيرا ديگر هوايي از داخل مصرف نمي شود و در صورت نصب بخاريهاي هرمتيک هوشمند ازسوي نصابان مجاز، احتمال مرگهاي خاموش به صفر ميرسد.
مسعود فروزنده - مورخان از لابه لاي اسناد آرشيوي، نشريات، تصاوير و مصاحبه با پيشکسوتان مي توانند به بازسازي صحنه هايي از تاريخ معاصر ايران اقدام کنند. آرشيو موزه هاي صنعت نفت ايران در چند سال اخير، کمک هاي بي دريغي به اهل تاريخ کرده است. آنان به زحمت توانسته اند اسناد قديمي را از کانکس ها، گوني هاي خاک گرفته و فايل هاي درون انبارها و سوله ها جمع آوري کنند و در محل جديدي در اختيار اهل پژوهش قرار دهند.
بهرگان، در 40 کيلومتري شمال غربي گناوه، از مناطق قديمي سرزمين مادري است که با نام هاي مختلفي در متون تاريخ ميانه توصيف شده است. يکي از آن نام ها، «سينيز» است که بخشي از آن اکنون روستاي امام حسن ناميده مي شود. سينيز از دوران باستان مرکز صادرات پارچه هاي خوش نقش، روغن چراغ و موم (گرفته شده از نفت) بوده است. نام و واژه سينيز در منابع تاريخي همچون مسالک و ممالک اثر استخري، صوره الارض اثر ابن حوقل و نزهه القلوب اثر حمدالله مستوفي بارها آمده است. احتمالا چشمه هاي نفت اطراف سينيز تا دالکي، از سوي صنعتگران براي عايق کاري کشتي، سيستم فاضلاب و ساختمان هاي مجاور دريا و همچنين روشنايي کوچه ها و خيابان هاي سيراف، هرمز، گمبرون، بوشهر و پس کرانه هاي آنجا مورد استفاده قرار مي گرفته است.دوران بسيار طولاني گذشت تا گاز و نفت مناطق ساحلي خليج فارس در فرايند تکنولوژي جديد به توليد صنعتي برسد. اولين فعاليت براي کشف نفت در سال 1914 ميلادي (1293 شمسي) در جزيره قشم صورت گرفت که به نتيجه نرسيد و سال ها گذشت تا اينکه در سال 1336 شمسي دولت ايران عزم کرد از دريا و کرانه ها نفت استخراج کند. بهرگان، اولين نقطه در درياي خليج فارس بود که توسعه يافت و در رقابتي چشمگير با عربستان، ميزان قابل توجهي نفت از آن استخراج شد. از همه وقايع سال هاي 1336 تا 1343 تنها چند عکس و سند، چاه شماره يک و سکوي بهرگانسر باقي مانده که اداره کل موزه ها و آرشيو در سال 1396 عزم کرد تا آن را به يک موزه دريايي تبديل کند.اين سکو به همت مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به ثبت ملي رسيد و از گزند تخريب و بي اعتنايي در امان ماند و با تأمين بودجه از سوي شرکت ملي نفت، کار مرمت و آماده سازي آن براي موزه شدن بزودي آغاز مي شود. در کنار تجهيزات باقيمانده و اسناد آرشيوي و نشريه نامه صنعت نفت، ميراثي گران بهاتر وجود دارد که همانا جوانان قديمي هستند که گاه وبيگاه در اين سو و آن سو به پرسش ها پاسخ مي دهند و ما را با خود به آن سال ها مي برند.توليد اوليه بهرگانسر از سال 1341 آغاز شد که حدود 6 هزار و 290 بشکه در روز بود. قبل از توليد، شاه در سفري به بهرگان، از تجهيزات شرکت سيريپ بازديد و تأسيسات، دستگاه جداکننده گاز از نفت و امکانات تفريحي و اقامتي را از نزديک مشاهده کرد.
سوداي مبارزه با کارتل هاي نفتي
باني قرارداد سيريپ، انريکو ماتئي بود که بيش از سه فيلم سينمايي و دو سريال تلويزيوني از او ساخته شد. هواپيماي شخصي انريکو ماتئي در سال 1962 ميلادي، هنگامي که براي انعقاد قرارداد جديدي عازم آفريقا بود، به طور مشکوکي سقوط کرد و ماتئي کشته شد. ماتئي در فرهنگ سياسي ايتاليا به يک اسطوره نفتي بدل شد که سوداي مبارزه با کارتل هاي نفتي را داشت.اينک، از سيريپ و روستاي امام حسن و آن همه جوانان و ميانسالاني که بهرگانسر را به سرانجامي خوش بدل کردند، معدود افرادي باقي مانده اند. اگر از آنها پرسش کني، با آه و افسوس شروع مي کنند و در پايان با شعف و شادي شما را سرخوش مي گردانند. شيرينو، بانويي است که همه خاطرات ايتاليايي ها را از ابتدا تا انتها همچون دوربين فيلمبرداري کاشته شده در بهرگان، براي مخاطب مرور مي کند. او براستي ميراثي زنده از رخدادهاي 60 سال گذشته است. در کنار او، جوانان قديمي ديگري هستند که مي توانند توصيف کننده اسناد آرشيوي باشند؛ افرادي چون بهروز بهبهاني، احمد سالمي و اميرحسين حيات داوودي.
رفتار دوستانه ايتاليايي ها
شيرينو، از تلاش و فعاليت هاي ايراني ها و ايتاليايي ها براي برپايي تأسيسات خشکي و حفاري چاه ها و تأسيسات دريايي حرف ها و سخن ها دارد: «رفتار ايتاليايي ها و بوميان منطقه با همديگر دوستانه بود. برخي مردم به کار کشاورزي مشغول بودند؛ اما برخي ديگر مي رفتند جلوي در شرکت و منتظر مي ماندند تا هر وقت به نيروي کارگر نياز بود، در آنجا مشغول کار شوند. حقوقشان بين 3 تا 4 تومان بود. من و مادرم تنها زنان روستا بوديم که براي آنها کار مي کرديم. مادرم براي آنها لباس مي شست و من کمکش مي کردم. از حراست شرکت برايم هيزم مي آوردند و من در تنوري که در خانه داشتم، برايشان نان مي پختم. شب ها معمولاً بيدار مي ماندم تا نان صبحانه را آماده کنم. براي ناهار و شام هم بايد نان مي پختم؛ چون روستا نانوايي نداشت. در ازاي اين کارها 3 تومان به ما حقوق مي دادند. اگرچه پول زيادي نبود؛ اما زندگي مان با آن مي چرخيد. به تدريج زندگي مردم روستا رونق گرفت و اوضاع بهتر شد. براي روستا مدرسه ساختند. لوازم تحرير مي آوردند. به مناسبت هاي مختلف جشن مي گرفتند. پزشکي مي آمد و به صورت مجاني مردم را معاينه و درمان مي کرد.»
طولي نکشيد که توليد نفت در سيريپ افزايش يافت و در سال 1345 به حدود 25 هزار بشکه در روز و در سال 1350 به حدود 60 هزار بشکه در روز رسيد. شاه پيوسته از توليد سيريپ پرس وجو مي کرد. يک بار مدير شرکت سيريپ به همراه رضا فلاح، بخشي از دغدغه ها و پرسش هاي شاه را پاسخ داد. شاه بين شرکت هاي فعال در درياي خليج فارس، به سيريپ و پان امريکن بيش از بقيه توجه داشت؛ اما از آنجا که در اوج هياهوي بعد از قرارداد کنسرسيوم دستور امضاي سيريپ را داده بود، برايش جذابيت بيشتري داشت.در حين مذاکرات براي کنسرسيوم (سال 1333)، مديران شرکت «اني» چند پيام به دربار شاه فرستادند و خواستار مشارکت شدند؛ اما سفير امريکا و انگليس در جلسه سران کنسرسيوم، تنها به حضور فرانسوي ها و هلندي ها تن دادند. در سال 1334 مديران «اني» از شاه تقاضا کردند از ايتاليا ديدن کند. پيغام و پسغام هاي «اني» با دربار ايران در سال هاي 1334 و 1335 و سپس سفر شاه در آذر 1337 به رم، منجر به عقد قرارداد شد.
تفاهم اقتصادي
شاه در رم و در حضور مديران« اني» و سران دولت ايتاليا گفت: «نه شما و نه ما فراموش نکرده ايم که سال گذشته، قرارداد نفت ميان شرکت ملي نفت ايران و شرکت نفت ايتاليا با چه روح مودت و حسن تفاهمي به امضا رسيد و چگونه اين قرارداد در همه جا نمونه اي عالي از همکاري تلقي شد. از آن زمان تاکنون ما و شما قدم هاي تازه تري در راه اين همکاري ثمربخش اقتصادي برداشته ايم که قرارداد طرح عمران و آباداني استان وسيع بلوچستان با يک موسسه ايتاليايي و تاسيس نمايشگاه بزرگ صنعتي ايتاليا در تهران از نمونه هاي برجسته آن است.»
ايتاليايي ها در دهه هاي 40 و 50 در زاهدان، چابهار، بندرعباس، جزيره سيري و برخي بندرهاي ساحلي به توسعه چند بنگاه اقتصادي مانند شيلات و صيادي اقدام کردند و خاطره خوشي از خود بر جاي گذاشتند. نه رفتار استعمارگرانه داشتند و نه خوي برتري جويانه آنگلوساکسوني.
بهرگان پس از انقلاب اسلامي توسعه يافت. جمعيت به تدريج رو به فزوني رفت و روستاي کوچک امام حسن به يک شهر تبديل شد و در دهه 70 صاحب چند مدرسه، مرکز بهداشت، باشگاه ورزشي و خيابان آسفالته شد. از همه مهم تر، دو پديده بيکاري و اتکا به شرکت نفت فلات قاره ايران از دهه 80 بيشتر به چشم آمد. نوزادان متولد شده در اوايل دهه 60، جوانان پرانرژي، اما بيکار دهه 80 بودند که به دنبال منزلت و رفاه مي گشتند و آن را در استخدام در شرکت نفت فلات قاره جست وجو مي کردند و اين بحراني شد که تاکنون به عنوان يک معضل اجتماعي باقي مانده است.
مردم بهرگان
نه شرکت نفت فلات قاره علاقه دارد شاهد بيکاري در امام حسن باشد و نه سازمان اداري آن گنجايش استخدام همه آنها را دارد. همچون زندگي انسان که هنگام تولد، شيرين و جذاب است و به هنگام پيري مشکلات گريبان گير انسان مي شود، بهرگان هم به نقطه اي از تاريخ رسيده که بايد در حد و اندازه جديد آن تصميم گيري شود.تصويري که مي توانيم از سينيز گذشته بسازيم، تصويري پرتلاش و خلاق است که مردمان اين منطقه از عصر ساساني تا قرن چهارم هجري قمري توانايي يافته بودند تخم کتان از مصر آورده، در دشت بزرگ سينيز کاشته و از محصول آن در کارگاه هاي نساجي، مشهورترين پارچه هاي ايراني را توليد کنند. در سمرقند، بخارا، هند، چاچ، ري، اردبيل و تبريز پارچه هاي سينيزي شهره آفاق بود. اين تصوير در سده هاي بعد کمرنگ و به تدريج محو شد.خشکسالي، جنگ هاي محلي و از همه نفرين بارتر، تغيير سلسله ها بود که به مهاجرت مردم دامن زد. در دوره افشاريه، زنديه و قاجار سينيز به روستايي کوچک با اقتصاد صيادي بدل شد. وقتي ايتاليايي ها آمدند، جمعيت روستاي امام حسن نزديک به 100 نفر بود. پس از شروع به کار شرکت ايران ـ ايتاليا (سيريپ) در سال 1336 تمدن نفتي به تدريج شکل گرفت و جمعيت روستا به حدود 500 نفر رسيد.
منابع
استخري، ابواسحاق ابراهيم، المسالک و الممالک، به کوشش ايرج افشار، تهران: بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1340./ابن حوقل، محمد بن علي، صوره الارض، ترجمه جعفر شعار، تهران: انتشارات اميرکبير، 1366./مستوفي، حمدالله بن ابي بکر، نزهه القلوب، تصحيح و تحشيه گاي لسترنج، تهران: اساطير، 1389./ترازنامه بانک مرکزي در سال هاي 1339- 1350./تاريخ نفت ايران تأليف مسعود فروزنده./اداره کل آرشيو اسناد و موزه هاي صنعت نفت ايران./نشريه نامه صنعت نفت در سال هاي 1343 و 1344./مصاحبه با بانو شيرين زهاب (شيرينو)/مصاحبه با آقاي اميرحسين حيات داوودي (1396)/ پايگاه اطلاع رساني شرکت اني.
من استطاع أن يمنع نفسه من أربعة اشياء فهو خليق بأن لاينزل به مكروه أبداً قيل: وما هنّ يا أميرالمؤمنين! قال: العجلة واللجاجة والعُجب والتّوان.
هر كس اين چهار صفت را از خود دور كند، خواه فرد باشد، خواه مجموعه دست دركاران و روساي جامعه، هيچ گاه حادثه و واقعه ناخوشايندي، متوجه او نخواهد شد:
1- عجله، بدون تأني و دقت، تصميم گيري يا كاري را اجرا کند (عجله غير از سرعت در عمل است).
2- لجاجت، يكي از مسائل خطرناك و بلاهاي دامن گير، اصرار و پافشاري ناحق، در مسأله اي است كه چون اين حرف را گفته يا چنين موضعي اتخاذ كرده، حاضر نيست عقب نشيني كند، ولو خلاف آن ثابت شود.
3- مغرور شدن و خودشيفتگي كه انسان نقص ها و ضعف هاي خود را نديده و احيانا محسناتش را بزرگ بشمرد.
4- كاهلي و سستي، كار امروز را به فردا افكندن و به تاخير انداختن.
بنده در اثر تجربياتي كه در سال هاي متمادي پيدا كردم، به اين نتيجه رسيدم كه اين سخن علي(ع) واقعا حكمت تمامي است و همه ضرر و زيان هايي كه متوجه جامعه شده، در اثر اين امور بوده است. خداوند ان شاءالله ما را با مجاهدت خودمان و با توفيق خودش از اين صفات دور بدارد.
ابن جوزى، يكى از خطباى معروف زمان خودش بود. بالاى منبرى رفته بود كه سه پله داشت و براى مردم صحبت مىكرد. زنى از پايين منبر بلند شد و مسئلهاى از او پرسيد. ابن جوزى گفت: نمىدانم. زن گفت: تو كه نمىدانى پس چرا سه پله از ديگران بالاتر نشستهاى؟! جواب داد: اين سه پله را كه من بالاتر نشستهام، به آن اندازهاى است كه من مىدانم و شما نمىدانيد، بنابراين به اندازه معلوماتم بالا رفتهام و اگر به اندازه مجهولاتم مىخواستم بالا بروم، لازم بود منبرى درست كنم كه تا فلك الافلاك بالا مىرفت.
«الا انَّ اللَّه تَعالى قَدْ كَشَفَ الْخَلْقَ كَشْفَةً لا انَّهُ جَهِلَ ما اخْفَوْهُ مِنْ مَصُونِ اشْرارِهِمْ وَ مَكْنُونِ ضَمائِرِهِمْ، «وَ لكِنْ لِيَبْلُوَهُمْ ايُّهُمْ احْسَنُ عَمَلًا» فَيَكُونُ الثَّوابُ جَزاءً وَالْعِقابُ بَواءً». نهج البلاغه خطبه 44
آگاه باشيد، اينكه خدا پرده از اسرار درون بندگان (با آزمايشهاى خود) برداشت، به خاطر اين نيست كه او از آنچه انسانها در درون پنهان داشتهاند و اسرارى كه فاش نكردهاند، بى خبر باشد، بلكه براى اين است كه آنان را در معرض امتحان آورد که كداميك عمل نيكوتر انجام مىدهند. تا پاداش و كيفر، مفهوم صحيح داشته باشد، زيرا تا كسى صفات درونى را در قالب عمل آشكار نكند، نه مستحق پاداش است و نه مستوجب مجازات.
1- همه حقايق عالم از كوچك و بزرگ، پيدا و ناپيدا نزد خداوند حاضر است. چگونه مىشود چيزى از نظر خداوند پنهان بماند؛ در حالى كه خود مىفرمايد: «و كليد غيب، تنها نزد اوست. جز او [كسى] آن را نمىداند و آنچه در خشكى و درياست، مىداند و هيچ برگى فرو نمىافتد، مگر [اينكه] آن را مىداند.» و نيز درباره علم خود به اسرار نهان و آشكار انسانها مىفرمايد: «و آنچه پنهان مىكنيد و آنچه آشكار مىداريد [نيز] مىداند.»
الف) به ظهور رساندن ميزان حُسن عمل است نه فراوانى و كثرت عمل. (احْسَنُ عَمَلًا) چنانكه امام صادق(ع) در اين باره مىفرمايد: معناى «عمل نيكو»، «عمل فراوان» نيست، بلكه «سالمترين عمل» است و معناى «اصابه» ترس از خدا و نيت راستين است، سپس فرمود: باقى ماندن بر عمل به صورت خالص براى خدا از خود عمل سختتر است.
ب) ثواب و عقاب بر محور حسن عمل است، زيرا همچنان كه در دنيا نمىتوان كسى را به موجب نيت درونىاش كيفر کرد، مگر آنكه آن را بهمنصه عمل درآورد، در آخرت نيز انسانها را به واسطه اعمالشان، ثواب و عقاب مىدهند. چنانكه قرآن مىفرمايد: پس هر كس هم وزن ذرهاى كار خير انجام دهد و هر كس هم وزن ذرهاى كار بد کند، نتيجه آن را مىبيند!
در برابر مؤمنان حقيقى كه از مرگ نمىهراسند، افراد بىشمارى نيز از مرگ وحشت دارند. انگيزه ترس اين افراد، متعدد است، از جمله:
1- باورنداشتن حقيقت مرگ: انسان از فنا و نيستى هراسان است و كسى كه معتقد است مرگ فنا و نيستى است، مىترسد؛ و كسى كه داراى چنين جهانبينى باشد و مرگ را نابودى بداند، به هر نحو ممكن مىخواهد زنده بماند.
2- گناه: همانگونه كه صدق ايمان سبب اشتياق به لقاى پروردگار است، ضعفايمان، گناه، تجاوز و ستم نسبت به ديگران، سبب ترس از مرگ و حساب و كتاب خواهد شد. كسى كه در منجلاب فساد و گناه فرو رفته و مرگ را شروع كيفر مىداند، خواه ناخواه از مرگ فرار خواهد كرد.
3- تعلق به دنيا: دلبستگى بيش از حد به دنيا، يكى ديگر از عوامل ترس از مرگ است، چرا كه مرگ ميان انسان وابسته به دنيا و محبوبش جدايى مىافكند و دلكندن از آن همه امكانات كه براى زندگى مرفّه و پرعيش و نوش فراهم ساخته، براى او طاقتفرساست.
4- شخصى از ابوذر پرسيد: چرا ما از مرگ بدمان مىآيد. او فرمود: براى اينكه شما دنيا را آباد و آخرت را خراب كردهايد، و بدين جهت از انتقال از خانه آباد به خانه خراب بدتان مىآيد.
پرسش: آيا در مورد فتنه هاي آخرالزمان آيه يا آياتي داريم؟
پاسخ: فتنه به معناي امتحان، آزمايش و ابتلاست. در قرآن در اين معاني به كار رفته است:
1- امتحان كردن به سختي، آزمودن به تكاليف سخت
2- مبتلا كردن به بلا و فتنه، هلاك كردن
3- در آتش سوزاندن، عذاب كردن به آتش
4- صدمه زدن و كشتن. در آيه 101 سوره نساء به آن اشاره شده است.
5- گمراه كردن و فريفتن و لغزاندن از راه حق
6- شكنجه دادن، به رنج انداختن (براي وادار كردن به ترك دين)
7- منحرف كردن از چيزي، باز داشتن از پذيرش چيزي
فتنه: در قرآن هم به خدا نسبت داده شده و هم به غير خدا، در قرآن، هر جا كه درباره بشر آمده، مراد فتنه مذموم و آزمايش ناهنجار است، برخلاف امتحان خدا كه به وسيله آن انسان هاي خوب و بد از هم جدا شده و خوبان در راه كمال و انسان هاي بد در راه شقاوت پيش مي روند.
خداوند درباره فراگيري آثار فتنه در ميان اجتماع، به مؤمنان هشدار مي دهد. در آيه 25 سوره انفال آمده است: «بپرهيزيد از فتنه اي كه تنها دامن ستمكاران از شما را نمي گيرد.» علامه طباطبايي در ذيل اين آيه مي فرمايد: «فتنه عبارت است از اين كه بعضي از امت با بعضي ديگر اختلاف مي كنند در امري كه تمامي امت، حقيقت امر را مي فهمند كه كدام است، اما يك دسته از قبول آن سرپيچي و آگاهانه به ظلم و منكر اقدام مي كنند. آن دسته ديگر هم كه حقيقت را قبول كرده اند، آنان را نهي از منكر نمي كنند و در نتيجه آثار سوء آن دامنگير همه امت مي شود... اينكه خداوند همه امت را از آن زنهار داده، معلوم مي شود كه منظور آن ظلمي است كه اثر سوء آن عمومي باشد و چنين ظلمي ناچار بايد از قبيل برهم زدن حكومت حقه اسلامي و زمام آن را به ناحق به دست گرفتن يا پايمال كردن احكام قطعي از كتاب و سنت باشد كه راجع به حكومت حقه است. براي نجات از فتنه ها و گرفتاري ها و رسيدن به آرامش و شناخت راه صحيح و سره از ناسره، بايد به قرآن و سنت اهل بيت مراجعه و از قرآن كه همواره نور و روشنايي است، پيروي كرد، زيرا قرآن در تمام زمان ها راهنماي خوبي است كه انسان با پيروي از آن سعادت دنيا و آخرت خود را تامين مي کند و در شناخت فتنه و مشكلات كمتر دچار مشكل مي شود، پيامبر بزرگوار اسلام(ص) درباره قرآن مي فرمايد: «آن زمان كه آشوب ها و فتنه ها مانند پاره هاي شب تار شما را فرا گرفت، به قرآن رو آوريد... هر كس قرآن را پيشواي خود قرار دهد، او را به بهشت راهنمايي مي كند. هر كس آن را پشت سر اندازد، او را به سوي دوزخ مي كشاند. قرآن راهنمايي است كه به بهترين راه، راهنمايي مي كند.»
يکي از عوامل مهم مصونيت از فتنه، بصيرت و رشد فكري است. خداوند در آيات متعددي بعد از نقل قصص و تجارب تاريخي اقوام گذشته، انسان ها را به تفكر و تعقل دعوت مي کند. مهم ترين كار قلب را تفقه (ژرف انديشي) مي شمارد و در وصف جهنميان مي فرمايد: «لَهُمْ قُلُوبٌ لا يفْقَهُونَ بِها. براي كسب بصيرت ديني بايد در هر مسئله اي تفقه نمود.» همان گونه كه مسائل عبادي دين، به تفقه نياز دارد. چنانكه امام كاظم(ع) مي فرمايد: «براي فهم معارف دين تلاش كنيد، چراكه فهم كليد بصيرت است.».
همايش توانمندسازي تبليغي و توسعه و گسترش نماز با حضور ائمه جماعات و دبيران شوراهاي اقامه نماز صنعت نفت در شمال غرب کشور به ميزباني شرکت گاز استان آذربايجان غربي برگزار شد.
در اين همايش يک روزه که حجت الاسلام والمسلمين هادي، رابط فرهنگي و امور روحانيون شمال غرب صنعت نفت، برزگر، مدير ستاد اقامه نماز استان، شيخي، مديرعامل شرکت گاز استان، ائمه جماعات و دبيران شوراي اقامه نماز صنعت نفت در شمال غرب کشور حضور داشتند، حجت الاسلام هادي، در سخناني بر استفاده از ظرفيت هاي مختلف از جمله بسيج و حلقه هاي صالحين در پرشور برگزار کردن نمازهاي جماعت تاکيد کرد و گفت: علاوه بر استفاده از تمام ظرفيت ها، امامان جماعت بايد راه هاي ارتباط گيري با مخاطبان را به صورت علمي فراگيرند و از فرصت هاي کوتاه بين نمازها براي سخنراني پرمحتوا کمال بهره برداري را انجام دهند و صرفا به سخنراني هاي مناسبتي اکتفا نکنند. در ادامه عليرضا شيخي، مديرعامل شرکت گاز استان آذربايجان غربي بر حضور پرشور در نمازهاي جماعت و ديگر برنامه هاي فرهنگي و ديني همچنين بر اهتمام بيشتر همه خادمان نماز به ويژه دبيران شوراهاي اقامه نماز و ائمه جماعت بر پرشور نگهداشتن اقامه نماز در تمام ادارات تاکيد کرد.
در ادامه اين همايش، برزگر، مدير ستاد اقامه نماز استان نيز، از برگزاري چنين نشست هايي تقدير و مطالبي را در زمينه بيانات مقام معظم رهبري در ديدار با مسئولان ستاد اقامه نماز بيان کرد.
ارائه نظرها و پيشنهادهاي شرکت کنندگان در همايش و جلسه پرسش پاسخ از سوي حجت الاسلام والمسلمين هادي، رابط فرهنگي و امور روحانيون صنعت نفت در شمال غرب کشور پايان بخش اين نشست بوده است.
شهيد عباس عفت روش در سال 1354 وارد شرکت ملي نفت ايران شد. حضور پرشورش در مبارزات انقلابي با دستگاه طاغوت پهلوي از او چهره اي آشنا و در عين حال بسيار متواضع ساخته بود. پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز، حضوري چشمگير در برنامه هاي ديني و انقلابي داشت. اين حضور باعث شد منافقان کوردل تحمل ديدن آن چهره انقلابي را نداشته باشند و در دوران ترورهاي کورشان، در 16 مهرماه 61، او را بر اثر شکنجه به درجه رفيع شهادت برسانند. همسر شهيد درباره او مي گويد: «شهيد عفت روش با صداقت و گذشت خود، راه پرارزشي را در زندگي پيش رو داشت. او به تربيت فرزندان بسيار اهميت مي داد و فردي فعال و زحمتكش بود و سرانجام هم در محل كار خود به دست منافقان افتاد و پس از شكنجه فراوان از سوي آنان به شهادت رسيد.».
پرسش: اينجانب در يكى از ادارات مشغول به كار هستم و ماهانه حدود 60 تا 120 ساعت اضافهكارى تشويقى به كاركنان داده مىشود- كه البته بدون كاركرد اضافه- و صرفاً تشويقى است. آيا گرفتن اين وجوه، شرعاً حلال است يا خير؟
پاسخ: به مقررات بستگى دارد؛ چنانچه مطابق مقررات، حقوق بگيرد حلال است و در غير اين صورت نبايد بگيرد.
کتاب «شيوه هاي دعوت به نماز» منتشر شد. محتواي اين کتاب در هفت فصل شامل اهميت دعوت به نماز، اصول و قواعد کلي دعوت به نماز، ويژگي هاي دعوت کنندگان به نماز، گام هاي مهم پيش از دعوت، شيوه ها و روش هاي دعوت به نماز، وظايف نهاد ها، مسئولان، آسيب ها و موانع دعوت است.
گرچه درباره نماز، هزاران کتاب نوشته شده، اما درون مايه، شيوه ها، اصول، قلم و بيان ها متفاوت است. اين اثر حاصل تلاش حجت الاسلام والمسلمين محسن قرائتي است.
مشعل: باآغاز فصل زمستان بيماري هاي زيادي ممکن است سراغ مان بيايند، بيماري هايي که شايد مشهورترين شان سرماخوردگي و گلودرد باشد ولي تنوع آنها خيلي بيشتر از اينهاست. اما جاي نگراني هم نيست چرا که با آگاهي از برخي مسائل پيشگيرانه و درماني مي توانيم از تيررس اين بيماري ها دور باشيم و فصل سرد را نه تنها مريض نباشيم و نشويم که با نشاط تر از هر فصل ديگر سال، فعاليت هاي روزانه مان را انجام دهيم. کافي است باور کنيد که اصلا جبري در کار نيست و لزومي ندارد که با ورود به زمستان دچار بيماري و مريضي زمستاني شويم. پس اگر کارمند يا محصل يا دانشجو، که حوصله دردسر مرخصي گرفتن و غيبت هاي کلاسي و امتحاني را نداريد، بخش دوم اين مطلب را از دست ندهيد.
بيماري قلبي
شايد هيچ کس جز بيماران قلبي و عروقي به اين مطلب واقف نباشد که سرما موجب افزايش ضربان قلب و بروز سکته قلبي مي شود، اما مقالات بسياري در اين خصوص منتشر شده که نشان مي دهد بيماري هاي قلبي در فصل زمستان تا 30 درصد افزايش مي يابد. متخصصان قلب و عروق بر اين باور هستند که افراد به خصوص کساني که زمينه ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي را دارند بايد علاوه بر مراقبت ار بيماري هاي قلبي از ابتلا به بيماري هاي ويروسي مانند سرماخوردگي و آنفلوآنزا نيز پيشگيري کنند، زيرا اين ويروس ها مي تواند قلب را نيز درگير کند. سرما موجب افزايش اسپاسم يا گرفتگي عضله قلب و افزايش جريان خون مي شود که اين عوامل موجب افزايش احتمال ابتلا به نارسايي قلبي و سکته مي شود. نتايج بسياري از تحقيقات نشان مي دهد بيماران مبتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي و افرادي که زمينه ابتلا به اين بيماري ها را دارند نبايد زماني که هوا به شدت سرد مي شود ورزش کنند و در معابر شهر تردد غير ضروري داشته باشند. آنفلوآنزا و سرماخوردگي از ديگر فاکتورهاي ابتلا به بيماري هاي قلبي در فصل سرد است، ويروس هاي اين بيماري مي تواند وارد قلب و آن را درگير کند اما از طرفي برخي ويروس ها در اين فصل مي تواند قلب را درگير و باعث التهاب عضله قلب و التهاب پرده دور قلب شود.
سينوزيت
از بارز ترين ويژگي هاي فصل زمستان کاهش دما ست که اين موضوع موجب مي شود افراد خود را گرم نگه دارند و در محيط هاي بسته بمانند که اين امر و از طرف ديگر استفاده از بخاري ها موجب کاهش رطوبت بدن و خشک شدن مخاطات مي شود که تمام اين مسائل موجب بروز بيماري هاي مختلف مي شود. ضمن اينکه ابتلا به سرماخوردگي و آنفلوآنزا نيز زمينه ابتلا به بيماري هاي ديگر مانند سينوزيت را فراهم مي کند. سينوزيت به دو دسته حاد و مزمن تقسيم بندي مي شود. نوع حاد اين بيماري به دنبال عفونت دستگاه تنفسي فوقاني و ابتلا به بيماري هايي مانند سرماخوردگي و آنفلوآنزا رخ مي دهد در واقع مي توان گفت اگر بيماري فردي بيش از 10 روز به طول انجاميد بايد به سينوزيت شک کرد مگر اينکه خلاف آن ثابت شود. افرادي که به نوع مزمن اين بيماري مبتلا هستند در تمام طول سال از علائم بيماري رنج مي برند اما بايد به خاطر داشته باشند سرما و قرار گرفتن در معرض آن علائم اين بيماري را تشديد و منجر به عود آن مي شود.
اوريون
کودکان وقتي در يک محيط بسته مانند مهد کودک، مدرسه و . . . کنار هم قرار مي گيرند، احتمال بروز بسياري از بيماري هاي عفوني و ويروسي در آنها تشديد مي شود که در فصل سرما اين مساله از شدت بيشتري برخوردار مي شود. اوريون نيز يکي از بيماري هاي ويروسي است که بيشتر کودکان را درگير مي کند. اين بيماري غدد بزاقي فرد را درگير کرده و علائم اوليه آن مانند سرماخوردگي خفيف از جمله تب، سردرد، بي قراري، بي اشتهايي، ورم بناگوش و لوزه ها و گوش درد است. هرچند وجه مشترک همه اين بيماري ها سرماي فصل است اما نمي توان زمستان را به دليل شيوع اين بيماري ها دوست نداشت زيرا در اين فصل ميوه هايي مانند نارنگي، پرتغال، ليمو شيرين، شلغم و . . . به وفور ديده مي شود که تمام اين ميوه ها داراي مقدار زيادي کلسيم است و مصرف آن مي تواند علاوه بر پيشگيري از تمام اين بيماري اثرات درماني نيز داشته باشد، در واقع زمستان علاوه بر بيماري، درمان هاي آن را نيز همراه خود مي آورد.
ذات الريه
ذات الريه همان التهاب ريه هاست که بيشتر در زمستان رخ مي دهد. ويروس آنفولانزا يکي از شايع ترين علل ذات الريه هاي ويروسي است و از آنجا که آنفولانزا اغلب در زمستان رخ مي دهد بنابراين ذات الريه هم بيشتر در زمستان اتفاق مي افتد. اين باعث مي شود کيسه هاي هوايي کوچک در ريه هاي شما (alveoli) با مايع پر شوند. اين همراه با پاسخ ايمني بدنتان که گلبول هاي سفيد را براي مبارزه با عفونت به منطقه ارسال مي کند، مي تواند تنفس را خيلي سخت کند. اکثر افراد سالم در يک تا سه هفته بهبود مي يابند، با اين حال اين بيماري مي تواند زندگي افراد در معرض خطر همچون کودکان و افراد مسن را تهديد کند.
خشکي پوست
با وجود اينکه بسياري افراد سرماخوردگي و آنفلوآنزا را جزو بيماري هاي شايع نيمه دوم سال مي دانند اما بايد گفت زمستان با خود بيماري هاي ديگر مانند خشکي پوست را نيز به همراه دارد. کاهش دما و وزش باد در فصول سرد سال موجب خشکي و آسيب رسيدن به پوست مي شود به گونه اي که پوست افراد متورم، پوسته پوسته، خشک و فرد به شدت احساس ناراحتي مي کند به همين دليل همواره پزشکان به استفاده از کرم هاي مرطوب کننده توصيه مي کنند. به افراد توصيه مي شود در فصول سرد سال از کرم هاي مرطوب کننده براي جلوگيري از خشکي پوست استفاده کنند، تاکيد مي کند که علاوه بر اين افراد مي توانند با مصرف ميوه و سبزيجات آب مورد نياز بدن را تامين کنند.
اين مسئله حقيقت دارد که ما در زمستان به اندازه تابستان آب نمي نوشيم. البته دليل اين مسئله ربطي به تشنگي ما ندارد. در واقع علت اينکه احساس تشنگي کمتري داريم آن است که تمايل داريم فعاليتهاي کمتري در هواي سرد انجام دهيم. تحقيقات نشان مي دهد بدن ما طي زمستان براي هيدراته نگه داشتن خون به دو ليتر آب نياز دارد. از طرفي کم آبي بدن هم مي تواند به ساير مشکلات نظير مشکلات کليوي، سوهاضمه و. . . بينجامد. فراموش نکنيد که نوشيدن آب کمتر و کافئين بيشتر به هيچ وجه روش مناسبي براي مبارزه با سرما نيست. در کنار اين نکته، رعايت نکات زير هم به شما کمک مي کند زمستان را با دردسر کمتري پشت سر بگذاريد.
در فضاي بسته بمانيد
در جايي که برف زيادي مي بارد، ماندن در خانه گزينه خوبي است. همچنين پياده روي درشب هم ايده مناسبي محسوب مي شود. قدم زدن در پارک در طول زمستان باعث افزايش جريان خون شده و به بهبود خون رساني به اندام هاي مختلف کمک مي کند.
اين نکته را آويزه گوش کنيد
خشک کردن لباس ها داخل خانه، باعث مي شود بسياري از ترکيبات آلي متغير داخل خانه منتشر شود که اين موضوع هم مي تواند به افزايش مشکلات تنفسي در بچه ها و افراد مسن بينجامد. بهتر است براي انجام اين کار، کمي پنجره را باز بگذاريد.
به اندازه کافي پروتئين بخوريد
با شروع فصل سرما بيشتر ما تمايل داريم غذاهاي چرب و پرکالري مصرف کنيم؛ در حالي که بايد در فصل زمستان همه گروه هاي غذايي را در برنامه روزانه گنجاند. همچنين در زمستان گوشت، سبزيجات وماهي را به مقدار مناسب مصرف کنيد.
سيستم ايمني بدن را تقويت کنيد
آيا براي سرماخوردگي و سرفه در زمستان عادت به مصرف داروهاي بدون نسخه داريد؟ با اينکه اين داروها مي توانند باعث تسکين علائم بيماري شوند، اما تا حد زيادي بر سيستم ايمني شما هم تاثير منفي گذاشته و باعت تضعيف سيستم ايمني بدن تان مي شود.
ضد آفتاب بزنيد
در طول زمستان پرتوهاي آفتاب درست مثل تابستان به پوست آسيب وارد مي کند، بنابراين براي حفاظت پوست از آفتاب سوختگي ها و کاهش احتمال سرطان پوست در طول زمستان، سعي کنيد از کرم ضد آفتاب مناسب استفاده کنيد.
ساعت خوابتان را تنظيم کنيد
وقتي زمستان مي آيد، همه ما دوست داريم در جاي گرم و نرمي مثل زير پتو بخوابيم. به علاوه دوست داريم ساعات بيشتري را براي خوابيدن در صبح صرف کنيم. خوابيدن زياد در صبح يا چرتهاي طولاني باعت برهم خوردن چرخه خواب و بيداري مي شود.
اين دو بيماري داراي علائم يکساني هستند براي همين تشخيص آن از يکديگر براي افراد معمولي قابل درک نيست به همين دليل افراد بايد به محض مشاهده علائم اوليه به پزشک عمومي براي معاينه مراجعه کنند. علائم سرماخوردگي به مدت يک هفته ادامه دارد و فرد بدون مصرف دارو به صورت خودبه خودي بهبود مي يابد و شدت علائم بيماري از قبيل تب، آبريزيش بيني، عطسه و . . . در اين بيماري بسيار خفيف است اما در بيماري ويروسي آنفلوآنزا علائم با شدت بالايي بروز مي يابد و فرد دچار دردهاي عضلاني شديد، تب بالا، اختلال در دستگاه تنفسي و . . . مي شود و فرد حتما بايد تحت نظر پزشک داروهاي مورد نياز را دريافت کند.
مشعل در ميان استان هاي کشورمان برخي استان ها همچون شيراز و اصفهان را با جاذبه هاي طبيعي و تاريخي آنها مي شناسيم، اما برخي ديگر در اين سال ها وجهه صنعتي و توسعه شهريشان غالب بوده است. استان مرکزي شايد نمونه روشني براي اين استان ها باشد که کمتر هدف گرشگري و سفرهاي داخلي مسافران بوده است. استان مرکزي را مي توان امپراتوري شهرک هاي صنعتي ناميد؛ جايي که برخي از مهمترين صنايع سبک و سنگين ايران در آنجا فعاليت مي کنند. بزرگ ترين شهر استان مرکزي و مرکز آن شهر اراک است. به علت دارا بودن صنايع مادر، اراک را پايتخت صنعتي ايران مي نامند. شهر اراک نسبت به ساير شهرهاي کشورمان جوان محسوب مي شود، زيرا تاريخ تاسيس آن به دوران قاجار برمي گردد و تنها کمي بيش از دو قرن قدمت دارد. با وجود قدمت کوتاه اين شهر داراي آثار فرهنگي و تاريخي بسيار همچنين طبيعت زيبايي است که آن را به محلي مناسب براي گردشگردي تبديل مي کند. در ادامه برخي جاذبه هاي طبيعي و تاريخي در استان مرکزي را مرور مي کنيم؛ جاذبه هايي که مي توانند در همين زمستان پيش رو هم گزينه هاي خوبي براي گذراندن تعطيلات پايان هفته باشند.
تالاب ميقان
درست در قلب بيابان يک تالاب با وسعت 25 هزار هکتار با زيبايي تمام خود نمايي مي کند. تالاب ميقان افزون بر تامين آب يک شهر بياباني به پاک بودن هواي آن نيز کمک مي کند. اگر در طول سال به مقدار کافي باران بيايد، پرآب مي شود، اما در سال هاي کم بارش خشک شده و فرم کويري مي گيرد. زمين هاي باتلاقي آن منبع عظيم سولفات سديم در کشور هستند که باعث شده کارخانه املاح معدني ايران به استخراج مواد معدني از تالاب بپردازد. اگر علاقه مند به طبيعت هستيد، بازديد از تالاب را فراموش نکنيد، زيرا گونه هاي مختلف و گاهي نادر از پرندگان، پستانداران و گياهان آب شور در اطراف آن يافت مي شوند.
روستاي هزاوه
براي رسيدن به روستاي هزاوه بايد 18 کيلومتر از شهر اراک به سمت غرب برويم. قدمت روستا را قرن پنجم هجري تخمين مي زنند. مقبره شاه احمد را که در بلندترين قسمت قرار دارد، مربوط به دوره ايلخانان مي دانند که در زمان صفويان بازسازي شده و به شکل امروزي خود در آمده است. بافت هزاوه به خاطر کوهپايه بودن شکل پلکاني دارد و از گل، سنگ و چوب ساخته شده است. روستاي هزاوه را زادگاه مردان تاريخ ايران ناميده اند، زيرا افراد مشهوري مانند اميرکبير، ميرزا بزرگ قائم مقام و … در آن متولد شده اند.
شازند فقط پالايشگاه ندارد
شهرستان شازند را بيشتر با نيروگاه و پالايشگاه آن مي شناسند، اما اين شهرستان جاذبه هاي زيادي براي گردشگران دارد. روستا و چشمه دو خواهران، چشمه بلاغ حک، سراب پنجعلي، سراب عباس آباد، چشمه عمارت،غار کيخسرو، کليساي هاکوپ از جمله اين جاذبه ها است، ضمن اينکه پيست اسکي «پاکل» گردنه روستاي پاکل واقع در جنوب شهر شازند محل پيست پاکل است. اين پيست از شازند 20 کيلومتر و از اراک 50 کيلومتر فاصله دارد و در فصل بهار و زمستان بسيار مورد توجه قرار مي گيرد.
بهار اردهال دليجان را بشناسيد
منطقه جاسب و منطقه بهار اردهال که هر دو منطقه به سبب ويژگيهاي طبيعي و خاص خود جذب کننده گردشگران هستند. اين دو منطقه از زيباترين روستاهاي استان هستند که به لحاظ طبيعت و چشم انداز مسرور کننده اند.نراق نيز جزء مناطق نمونه گردشگري شهرستان است. بافت تاريخي نراق باعث شد اين شهر جزء 10 شهر برتر از نظر بافت تاريخي به حساب آيد. در اين شهر موزه اي وجود دارد که به موزة آب نراق شهرت دارد و مي تواند براي بازديدکنندگان در نوع خود جالب و ديدني باشد.
جاذبه کوه سفيدخاني در زمستان
منطقه سفيدخاني با مساحت 100هکتار از جمله فضاهايي است که به موجب مطالعات تربيت بدني استان و اظهارنظر کارشناسان فدراسيون اسکي کشور براي استقرار پاره اي از امکانات زمستاني و تابستاني مناسب تشخيص داده شده است.اين محوطه به دليل نزديکي به شهر اراک و وجود امکاناتي از قبيل تله لوژ و کانالهاي شيبدار( سرسره) براي تفريحات خانوادگي و گذران اوقات فراغت مناسب است. وجود برف در زمستان و دماي مناسب هوا در بهاروتابستان باعث خواهد شد. اين امکانات در بيشتر اوقات سال مورد استفاده اهالي و بازديد کنندگان استان قرار بگيرد.
كوه بوجه، يک کوه عادي نيست
اين كوه در جنوب شهر خمين به شكل مخروطي خود نمايي مي كند. كوه بوجه براي مردم خمين فقط يك كوه نيست بلكه مكاني است براي نمايش فرهنگ و آداب و رسوم فرهنگي با ريشه در تاريخ و فرهنگ اين سرزمين . داستان هاي زيادي درباره بوجه در بين مردم رايج است و تعدادي از مراسم بومي و آييني در دامنه آن اجرا مي شود . سازمان ميراث فرهنگي اين منطقه را به عنوان منطقه نمونه به تصويب رساند و با سرمايه گذاري بخش خصوصي تأسيسات گردشگري درآن در حال احداث است. شهرداري خمين نيز بخشي از آن را به صورت پارك و پارك بانوان در آورده كه درپركردن اوقات فراغت شهروندان و گردشگران موثر است.
به «خانک» تفرش برويد
در شهرستان تفرش گزينه هاي طبيعي زيادي براي گذران تعطيلات پايان هفته داريد. مناطق نمونه گردشگري شهرستان تفرش عبارتند از: کوي باران، منطقه خانک و روستاي هدف شهرستان تفرش روستاي سرآبادان است که در 25 کيلومتري شمال شرقي شهر تفرش قرار دارد.انواع درختان بادام و انواع ميوه و گردو دره هايي خنک و فرح بخش را براي شما به نمايش مي گذارد. در همين مسير روستاهاي سرآبادان، خانک و کوي باران به عنوان روستاهاي نمونه گردشگري مي تواند جذابيت زيادي داشته باشد.
آبشار مزرعه
اين آبشار با قرار گرفتن در مرز دو دره، منظره اي نفس گير ايجاد کرده است. مسير دسترسي به اين آبشار ازبين صدها باغ مي گذرد. آبشار دره اول با کمي بلندي بيشتر نسبت به دو آبشار کوتاه دره دوم، جذابيت بسياري را در اين منطقه به وجود آورده است. چشم انداز دامنه هاي سرسبز و جنگلي و استپ کوهي با چشمه هاي پي در پي و دره هاي خوش پيکر، طراوت زيادي به منطقه بخشيده است.
شهر زيرزميني ذلف آباد را ديده ايد؟
زيرزميني ذلف آباد در 5 کيلومتري شمال شهر فرمهين واقع شده است و به صورت يک سايت موزه مورد بازديد مردم قرار مي گيرد. اين شهر تا 200 سال قبل محل زندگي مردم بوده که در اين سال ها از سوي حکومت قاجاريه به آب بسته مي شودو مردم فراهان مجبور به ترک آن مي شوند. اين شهر زيرزميني در جوار امامزاده احمد ذلف آباد قرار دارد. در شهرستان فراهان تکيه فرمهين، بقاياي آتشکده فردقان، حمام خنجين هم قرار دارد که به عنوان جاذبه هاي تاريخي مورد استقبال قرار مي گيرند.
هم آب گرم و هم گل محلات
محلات، پايتخت گل ايران و جذاب ترين منطقه محلات، محله سرچشمه است که از مطلوبيت بسياري برخوردار است. گفته مي شود که علت به وجود آمدن شهر محلات، وجود اين چشمه بوده است. درختان رعنا و چنار پيري در اطراف چشمه تجمع کرده که هواي محلات را دراين محله فرح بخش مي کنند. علاوه بر اين در شمال شرقي محلات و در دامنه ارتفاعات کوه خورزن، مجموعه اي از چشمه هاي طبيعي آبگرم و معدني با آبدهي بالا قرار دارد که از اعماق زمين بادرجه حرارت حداقل 50 درجه سانتيگراد به سطح زمين جاري مي شود .
سحر سعيديان- تصميم گيري ها درباره احداث يك مركز آموزشي تخصصي نفتي از سوي شركت نفت ايران و انگليس از روزهايي آغاز شد كه واردات كارگر فني براي كار در پالايشگاه آبادان، ديگر براي اين شركت به صرفه نبود و منافع اقتصادي شركاي طرف قرارداد حكم مي كرد که نيروي موردنياز خود را غير از مهندسان رده بالا، از سرمايه هاي انساني داخل كشور تامين كنند. اينگونه بود كه در سال 1312 خورشيدي (1933 ميلادي) و چند ماه پس از عقد قرارداد 60 ساله دولت ايران با سر جان کدمن رييس شرکت نفت ايران و انگليس، آجرهاي «كارخانه شاگردان فني» (Apprentice Training Shop) در مساحتي نزديك به 5هزار متر يك به يك روي هم چيده شد و نام و آوازه اش با دستيابي به جايگاه نخستين آموزشگاه فني كشور در كنار مراکز آموزشي بين المللي چون «کالج نفت» منچستر و «انستيتوي فني» واشنگتن قرار گرفت.
يكي از آخرين روزهاي آذر است كه براي دومين بار به ديدارش مي روم... رنگ و روي تازه اي به خود گرفته و گرد و غبار سال هاي دور بي توجهي را از چهره زدوده است... به خاطر دارم اواخر سال 1395 كه به همراه جمعي از روزنامه نگاران از اين مكان ديدن كرديم، همزمان با بارندگي هاي شهر، گل و لاي زيادي در محوطه و حياط اصلي كارگاه آن جمع شده بود که امكان ورود به ساختمان مركزي را دشوار مي كرد. آن روزها دولتمردان نفت در تكاپوي عقد قراردادها، تفاهم نامه ها و موافقت نامه هايي براي جذب سرمايه و توسعه طرح هاي صنايع نفت و گاز بودند، چرا كه درهاي ورود سرمايه گذاران خارجي بعد از توافق برجام روي كشور باز شده و ماحصل آن تلاش، با امضاي قرارداد توسعه و تثبيت ظرفيت قديمي ترين پالايشگاه كشور در آبادان به ثمر نشسته بود... كمي قبل تر از اين اتفاق مبارك، طرح ايجاد موزه هاي صنعت نفت در نخستين گام به افتتاح موزه «بنزين خانه آبادان» انجاميده و دست دركاران موزه ها در تدارك برنامه ريزي براي بازسازي و مرمت كارخانه شاگردان فني آبادان بودند.حالا در روزگاري كه رييس جمهوري آمريكا با ناديده انگاشتن توافق هاي بين المللي، از هر ابزاري براي اعمال فشار بر صنعت نفت ايران استفاده مي كند، راه اندازي يك موزه نفتي ديگر مي تواند پيام لزوم توسعه گردشگري صنعتي را براي مقامات كشور مخابره كند، مگر نه اينكه به روايت آمار مستند، ورود هر گردشگر خارجي به ايران مي تواند معادل فروش 30 بشكه نفت عوايد ارزي داشته باشد؟
اسامي آموزشگاه كارآموزان در دوره هاي مختلف
بناي كهن موزه كارآموزان آبادان از ساختماني سوله مانند با سقف بلند ايرانيتي در سمت راست و چند اتاق اداري در سمت چپ تشكيل شده كه محوطه اي مزين به گياهان و درختان بومي منطقه آنها را به يكديگر پيوند مي دهد. تابلوي معرفي موزه نيز به الماني از چرخ صنعت نفت آراسته شده و اسامي مختلفي از اين آموزشگاه روي آن درج شده است كه به گفته حشمت الله منعم، مشاور و مجري مركز مدارك، اسناد و آرشيو موزه هاي صنعت نفت با مشقت بسيار از اسناد، مدارك و مستندات پراكنده اي كه از فعاليت اين مركز در طول دوره هاي مختلف تاريخي بجا مانده، گردآوري شده است.منعم در اين باره توضيح مي دهد: «اپرنتيس ترينينگ شاپ»، نخستين نامي است كه براي اين مركز آموزشي درنظر گرفته شد و پس از آن با عناويني چون «كارخانه شاگردان فني»، «آموزشگاه حرفه اي»، «آموزشگاه كارآموزان»، «آموزشگاه كارآموزان حرفه اي»، «Artisan school»، «آموزشگاه افرازمندي»، «آموزشگاه حرفه اي آبادان»، «كارخانه فني»، «Train shop»، «Training shop»، «تري شاپ»، «تري خانه» و در نهايت همزمان با جنگ تحميلي و شهادت مدير اين مركز به نام «آموزشگاه حرفه اي شهيد دشتي» شناخته شد. مركز موزه ها و اسناد صنعت نفت نيز همگام با حركت تاريخي اين مجموعه، نام «موزه كارآموزان آبادان» را براي آن برگزيد.
گشت و گذار در نوستالژي هاي نفتي
در كنار ديوار اصلي بزرگترين سالن اين مجموعه، ترتيبي از ولوها و شيرهاي صنعتي مورد استفاده در ميادين نفتي در كنار يكديگر چيده شده و نگاه بازديدكننده را به سوي خود جلب مي كند. به محض ورود به اين سالن كه به كارگاه هاي كوچكتري تقسيم شده است، با انبوهي از ماشين آلات، تابلوها و ميزهاي كارگاهي مواجه مي شوي كه متناسب با رويكرد آموزشي خود، با فرشي از نوارهاي پهن زردرنگ از يكديگر جدا شده و در رديف هاي منظمي قرار گرفته اند. بر ديوار انتهايي سالن نيز نقشي نيمه شماتيك از فرايند پالايش نفت، نقش بسته تا با بهره گيري از پيچ ها و مهره ها، لوله ها، پمپ ها و ابزارآلات اين صنعت مادر، بازديدكننده را در سفر پرفراز و نشيب طلاي سياه از نخستين مراحل اكتشاف و حفاري تا انتقال به پالايشگاه و مبادي عرضه سوخت همراه كند.به گفته قاسم حديده، مسؤول راه اندازي و امين اموال موزه كارآموزان آبادان، حدود 220 قطعه ماشين آلات و قطعات آموزشي اين كارگاه از سلويج گيت 18، ايستگاه ده سي برنج و از زير خروارها خاك و آوار جمع آوري به اين مجموعه منتقل شده تا پس از اتمام مراحل مرمت، بازسازي و رنگ آميزي مجدد، به همت مجريان و مشاوران موزه هاي صنعت نفت، عمليات چيدمان آن انجام شود.همچنان كه تا انتهاي سوله مرتفع نيمه تاريك قدم مي زني، هنوز هم مي تواني نواي ممتد سوهان و اره و مته را از فراسوي تونل تاريك زمان بشنوي، هنوز هم مي تواني با گشت و گذار در نوستالژي ها و خاطراتي كه گذشت چند دهه آنها را كم رنگ يا بي رنگ كرده، سرزندگي و نشاط آن روزهاي كارآموزان را كه دفتر و كتاب به بغل و خط كش و گونيا به دست، «نفط» را مشق كردند، لمس كني... هنوز هم مي تواني بوي روغن و گريس و ورود تمدن به شهر اولين ها را استشمام كني...
پرورش 2300 متخصص فني
در ابتدا و با توجه به اهميت تربيت كارآموزان در نحوه كار و شكل دهي فلزات، كارخانه شاگردان فني به دو كارگاه «تراشكاري» و «ريخته گري» مجهز شد و متناسب با نياز صنعت و پالايشگاه، در دوره هاي بعد كارگاه هاي نجاري (Carpetry shop)، مقدماتي (basic shop)، ابزارهاي دقيق (Instrumentation shop)، تراش (Machine shop)، ماشين تراش (Lathe shop)، فلزكاري (Metal shop)، برق (Electric shop)، لوله كشي (Pipe shop) و... هم به آن اضافه شدند.اينگونه بود كه گذراندن دوره هاي تخصصي در «آموزشگاه حرفه اي، مسيري شد براي رسيدن به روياي دست يافتني كار در نخستين پالايشگاه خاورميانه و كارآموزان را با لباسي از جنس كارگاهي، راهي مدرسه آرزوها كرد...فرشيد خاييز، نماينده طرح موزه هاي صنعت نفت در آبادان مي گويد: «كارخانه شاگردان فني»، در طول دوره هاي مختلف فعاليت خود 2300 كارگر فني و تخصصي را به صنعت نفت تحويل داده است.وي دليل شكل گيري آموزشگاه كارآموزان را اينگونه عنوان مي كند: «با توجه به توافق هايي كه بين كنسرسيوم و دولت ايران صورت گرفت، مي بايست نيروي كار ماهر و متخصص از ايران انتخاب مي شد. آموزشگاه كارآموزان براي پرورش نيروهاي فني تأسيس شد و نيروهاي بومي منطقه با هر نوع نگرش و فرهنگي كه داشتند، براي آموزش راهي اين مركز شدند. افراد بي شماري از كاركنان پيشكسوت و مديران متخصص اين صنعت در دل همين آموزشگاه پرورش يافتند و به درجات علمي بالايي رسيدند. بسياري از آنها كرسي هاي دانشگاهي در ايران يا كشورهاي بين المللي را در اختيار دارند.»
فرهنگ آباداني چگونه شكل گرفت؟
با گريزي به گذشته صنعت شهر آبادان، مي توان دريافت كه خاستگاه صنعتي شدن كشور، از اين نقطه آغاز شد. خاييز به تجربه انگليسي ها در ساخت صنعت شهرهايي در بمبئي و دهلي نو اشاره مي كند: «انگليسي ها در تجارب گذشته خود با مشكلاتي مواجه شده بودند، بنابراين بعد از احداث پالايشگاه آبادان، قوانيني را براي اين شهر وضع كردند، چرا كه اقوام مختلفي از اقصا نقاط كشور به آبادان مهاجرت كردند. با تبعيت از اين قوانين، به عنوان يك اهرم بازدارنده از رفتار عشيره اي و طايفه اي، هر كسي كه با قوانين تازه صنعت شهر سازگاري نداشت، مجبور به ترك آن مي شد، بنابراين پس از مدتي با جاري شدن ضوابط صنعت شهر، تجانس فرهنگي ايجاد شد. مردم كه تا پيش از آن در خانه هاي بزرگ ساكن بودند، وارد خانه هاي كوچك با ديوارهاي كوتاه شدند، صداي يكديگر را مي شنيدند و با فرهنگ هاي هم آشنا شدند.همزمان با صداي چكش ساخت پالايشگاه آبادان، اقوام مختلفي از كرد، عرب ، لر، ترك ، اصفهاني ، فارس، بلوچ، بوشهري و... به صنعت شهر آبادان فراخوانده شدند و همزيستي مسالمت آميزي را در كنار يكديگر آغاز كردند.اينگونه بود كه با احترام به فرهنگ و دين اقوام مختلف و تبعيت از قوانين صنعت شهر، تجانس فرهنگي در آبادان شكل گرفت و فرهنگ جديدي را با مفاهيمي چون خونگرمي و مهرباني و با نام «فرهنگ آباداني» رقم زد و حالا پس از گذشت بيش از يك قرن، مردم مقيم اين شهر، خود را از پيكره آبادان جدا نمي دانند.»
گذر از ريل تاريخ شكل گيري صنعت نفت
ديدار از اتاق هاي اداري موزه كه بخشي از آن به نگهداري اسناد، مدارك، عكس ها و تجهيزات قديمي اختصاص دارد نيز خالي از لطف نيست و به جذابيت هاي اين مكان تاريخي افزوده است. سوار شدن بر قطار تندروي زمان و گذر از ريل تاريخ در فاصله سال هاي 1229 شمسي (1850 ميلادي) تا 1279 (1900 ميلادي) را مي توان در اين بخش تجربه كرد كه در 6 خط منفك با موضوعات مختلفي چون «جهان»، «ايران»، «نفت»، «آبادان»، «آموزش» و «آموزشگاه» قرار گرفته اند و بزنگاه هاي مهمي از اولين هاي تاريخ كشور را همچون اعزام اولين گروه دانشجويان ايران به اروپا، تأسيس اولين دانشگاه دنيا در جندي شاپور خوزستان، كشيدن اولين خط تلگراف ايران، تأسيس دارالفنون به عنوان اولين مدرسه مدرن ايران، انتشار اولين شماره روزنامه وقايع اتفاقيه و... يادآور مي شوند.نمايش تابلويي بزرگ از پرونده تحصيلي كارآموزان و مجموعه اي از ويترين ها، تابلوها، پرونده هاي اداري كارآموزان و اطلاعات مرتبط با اين مركز آموزشي نيز از ديگر اسنادي است كه در ادامه مسير بازديد به نمايش گذاشته شده است. خاييز به دو مقطع كوتاه تعطيلي اين آموزشگاه قبل از شروع جنگ تحميلي و پس از آن اشاره مي كند و مي گويد: فعاليت آموزشگاه كارآموزان بنا به سياست هاي ابلاغي وزارت نفت مدتي پس از خاتمه جنگ تحميلي متوقف شد؛ چرا كه تكنولوژي به سمت الكترونيكي شدن پيش مي رفت و نيازهاي صنعت متناسب با آن تغيير مي كرد و پس از آن به دستور مقام عالي وزارت نفت در دولت يازدهم و كوشش مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، اين آموزشگاه بار ديگر به رونق روزهاي گذشته بازگشته و در آينده نزديك به بهره برداري رسمي مي رسد.
خاطره بازي نفتي ها در قديمي ترين آموزشگاه خاورميانه
قاسم و خلف، دو كارآموز «كارخانه شاگردان فني» آبادان، سال گذشته با سفر به آبادان از موزه در حال احداث كارآموزان آبادان ديدن كردند. پس از آن قاسم برشوي به ياد همكلاسي هاي خود، قطعه نثري را تحرير كرد كه خواندنش خالي از لطف نيست:
آبادان، فقط من و خلف بوديم...
اين بار آبادان، شهر خسته من، شهر هميشگي ام نبود
اين بار مثل سفرهاي قبل، غريبه و بيگانه نبودم
خلف را ديدم، با اشك هايش، با موهاي سفيدش، با چين و چروك هاي چهره اش،
كارخانه كارآموزي ام را ديدم، بعد از پنجاه سال
گيره ام را ديدم، با ميز شكسته
با خلف مثل سال هاي قبل، روبه روي هم ايستاديم
بي سوهان و گونيا، بي هم دوره و معلم، بي دستكش و بويلرسوت
دفتر استادان را هم ديدم، خالي و بي كس بودند
دانشيار نبود، چاروسه، فوارق نبود، كوجاني هم نبود، فقط من و خلف بوديم...
دو قدم آن طرف تر، دفتر لوله و پمپ هم خالي بود
گشتاسبي نبود، باجوند هم نبود، فقط من و خلف بوديم...
ميزها، گيره ها، لوله ها و پمپ ها
و حتي انجين ها
بي كارآموز بودند
هيچ كس نبود، فقط من و خلف بوديم...
مته ها نمي چرخيدند، سوهان ها نمي ساييدند
بچه ها نبودند، هيچ كس نبود، فقط من و خلف بوديم...
گيره بود، اما سوهان نبود
دفتر بود، اما استاد نبود
فقط من و خلف بوديم...
فقط من و خلف...
گشايش دومين موزه نفت در آخرين روزهاي دي ماه
مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در آخرين بازديد خود از آموزشگاه كارآموزان حرفه اي، از گشايش رسمي موزه كارآموزان آبادان به عنوان دومين موزه از طرح موزه هاي نفت در 25 دي ماه جاري خبر مي دهد.اكبر نعمت الهي با اشاره به اشيا و اسنادي كه ضمن مرمت و بازسازي آموزشگاه حرفه اي جمع آوري شده و در اين مكان به نمايش گذاشته مي شود، اميدوار است موزه كارآموزان بتواند بخشي از تاريخ يكصدساله صنعت نفت را براي دست دركاران و علاقه مندان اين صنعت به نمايش بگذارد.آموزشگاه فني و حرفه اي آبادان، پابه پاي توسعه صنعت پرآوازه نفت روزهاي پرفراز و نشيبي را طي كرده و حالا بعد از چند دهه ركود و رخوت، غبار از چهره زدوده و به انتظار مهماناني از روزگاران دور و نزديك نشسته است.
شبنم اعماري- در زندگي مدرن امروزي وقتي صحبت از خانه مي شود، تمام ذهنمان به سمت بناهاي آپارتماني مي رود، جايي كه نه خبري از حياط هاي بزرگ با حوض هاي دل انگيز و شمعداني هاي خوشبو است و نه آن ايوان هاي بزرگ قديمي كه محفلي براي دورهمي هاي خانوادگي بود. خانه امروز يك طبقه آپارتمان با فضاهايي كوچك نسبت به گذشته است كه در آن بايد آهسته راه رفت، آهسته حرف زد و آهسته هزار كار معمولي ديگر و روزمره را انجام داد، در حالي كه داشتن فضاي كافي براي زندگي نقش تاثيرگذاري در شادابي و سلامت روح و روان افراد دارد. استانداردهاي موجود سرانه فضاي مسكوني براي يك خانوار 4 نفره را حدود 150 متر زيربنا در نظر گرفته، در حالي كه امروز برخي خانوارها با جمعيت 5 نفر در آپارتمان هاي كمتر از 55 متر روزگار مي گذرانند. امروز از آن خانه هاي قديمي كه پدران و مادرانمان در آن قد كشيده اند، خبري نيست و تا چشم كار مي كند بناهايي ديده مي شود سر به فلك كشيده كه بسياري از آنها كوچك و دلگيرند، به حدي كه گاهي دلت براي خانه قديمي حياط دار مادربزرگ و پدربزرگ تنگ مي شود، خانه هايي كه پر از عطر شمعداني ، شب بو و گل ياس بود. تغيير شرايط جامعه و افزايش اجاره خانه و مسكن راهي جز كوچك شدن متراژ خانه ها باقي نگذشته، مسئله اي كه تبعات زيادي را براي جامعه و خانوارها به دنبال داشته است. يكي از تبعات اين بحث پردامنه، تأثير آپارتمان نشيني بر رفتارهاي كودكان و نوجوانان است.
ظهور آپارتمان نشيني
رشد جمعیت شهری و گذر زمان در چند دهه گذشته باعث تغییرات زيادي در نحوه زندگی مردم شده است، تغییراتی که به مرور زمان وارد جامعه شده اند. جایگزین شدن ماشین با درشکه، استفاده از تلفن همراه به جای باجه های تلفن و استفاده از وسایل مدرن شرايطي را به وجود آورده كه جامعه آن را پذيرفته و به آن تن داده است.
اما يكي از مهم ترين مواردي كه جامعه امروز راهي جز پذيرفتن آن نداشته، آپارتمان نشيني است. مدلي از زندگی كه در آن برخلاف خانه های بزرگ و قديمي قواعد و قوانين خاصي حاكم است. تغيير شرايط جامعه و افزايش اجاره خانه و مسكن راهي جز كوچك شدن متراژ خانه ها باقي نگذشته، مسئله اي كه تبعات زيادي را براي جامعه و خانوارها به دنبال داشته است. يكي از تبعات اين بحث پردامنه، تأثير آپارتمان نشيني بر رفتارهاي كودكان و نوجوانان است.
محروم شدن از بازی های پرتحرک
كوچك شدن خانه ها اثرات مخربي روي كودكان و نوجوانان گذاشته است. يكي از نيازهاي كودكان و نوجوانان بازي و تحركات است. كودكان پرانرژي هستند و براي تخليه انرژي خود نياز به بازي و جست و خيز دارند و از اين طريق توانايي هاي حسي و ادراكي مانند حس تعادل، ديدن، شنيدن و آزمودن اندام هاي خود با بازي هايي مثل بالا رفتن از بلندي، گرگم به هوا، وسطي و قايم باشك تقويت مي كنند، اما در حال حاضر آپارتمان نشيني كودكان و نوجوانان را از بازي محروم كرده، تا جايي كه در برخي موارد آنها قادر به شناسايي اين قابليت ها نيستند. تخليه نشدن انرژي نهفته كودكان مشکلات زیادی را ایجاد می کند. گفته مي شود بازی کردن، ضرورتی حیاتی در کاهش تکانه های فردی کودکان و نوجوانان است و به ایجاد شخصیت آنها در آینده کمک شایانی می کند، اما زندگی در محیط های آپارتمانی اختلالات زيادي در این خصوص به وجود آورده است.
كم شدن سرمايه استخواني
در آپارتمان ها كودكان به اندازه كافي نمي توانند جست و خيز و بازي كنند. اين مسئله باعث مي شود در درازمدت سرمايه استخواني كمتري پيدا كنند و در آينده با مشكل پوكي استخوان مواجه شوند. متأسفانه امروزه بسياري از كودكان ساعت ها پاي تلويزيون مي نشينند يا ساعت ها بازي هاي رايانه اي انجام مي دهند. اين يعني اينكه كودكان مدت هاي زيادي در حالت نشسته هستند و عضلات خود را حرکت نمی دهند. وقتي عضلات يك كودك به كار گرفته نشود، به استخوان ها فشار كافي وارد نمي شود، به همین دلیل تراكم استخواني كمي خواهند داشت و مستعد پوكي استخوان خواهند بود.
كمبود ویتامین دی
اين روزها به دليل تغيير سبك زندگي كودكان و نوجوانان از كمبود ویتامین حساس و حیاتی دی رنج مي برند. ویتامین دی كه در مراحل تولید علاوه بر کبد، کلیه و روده به تابش نور و اشعه خورشید هم نياز دارد، در زندگی آپارتمانی به علت تماس کم با نور فرایند تولید این ویتامین را با مشکل مواجه كرده است. ويتامين دی در فرایند اسکلت بندی و متابولیسم استخوان ها هم نقش مهمی دارد و کمبود آن می تواند باعث بیماری راشیتیسم و عفونت های تنفسی و مشکلات در ساختمان جمجمه شود.
رفتارهاي تخريبي و پرخاشگرايانه
رشد يافتن کودک در محیطی بسته و محصور بسیار قابل تامل است. اين محیط ها ارتباط كودكان با طبیعت را به عنوان نبوغ آفرینش قطع مي كند و مانع رشد و شکوفایی کودکان می شود، در حالي كه كودكان در خانه هاي بزرگ تر از روحيه و شادابي بيشتري برخوردارند كه اين روحيه در خانه هاي كوچك و آپارتمان ها ديده نمي شود.آپارتمان نشیني باعث شده كودكان و نوجوانان نتوانند انرژي هاي نهفته خود را آنطور كه بايد آزاد كنند، بنابراين دچار بيقراري، رفتارهاي تخريبي و پرخاشگري مي شوند. اين مسئله در طولاني مدت نه تنها موجب مخاطرات زيست شناسي و ضعف عضلاني و قواي ادراكي كودكان و نوجوانان مي شود، بلكه به خمودگي، احساس خشم و نافرماني نيز مي انجامد.
اختلال ها ی يادگيري
نظام يادگيري يا ياددهي كودكان و نوجوانان هم از اهميت زيادي برخوردار است، در حالي كه با كوچك شدن خانه ها كودكان به دليل نداشتن فضاي مناسب با اختلال های يادگيري روبه رو مي شوند. اگر بخواهيم اين مسئله را ساده تر بيان كنيم، بايد بگوييم در خانه هاي كوچك كه تعداد افراد خانوار زياد است، فضاي لازم براي رسيدگي به امور درسي كودكان، همچنين آماده كردن تكاليف درسي وجود ندارد، مسئله اي كه عامل افت تحصيلي در دانش آموزاني مي شود كه در اين خانه ها زندگي مي كنند.
توصيه ها
از آنجا كه امروزه بسياري از خانواده ها ناچارند در آپارتمان زندگي كنند و خود را با اين زندگي وفق دهند، بهتر است والدين براي كاهش آسيب هاي جسمي و روحي آپارتمان نشيني به نكاتي توجه داشته باشند. نكاتي كه رعايت آنها مي تواند به كاهش آسيب هاي كودكان كمك كند. والدين بهتر است به كودكان و نوجوانان اجازه فعاليت بدني و جست و خيز بدهند تا آنها استخوان هاي محكم و قوي تري داشته باشند. همچنين به خانواده هاي آپارتمان نشين توصيه مي شود زماني را به بازي كودكان اختصاص دهند. آنها را به نزديك ترين پارك محل ببرند و اگر اين امكان برايشان وجود ندارد، خودشان براي بازي با كودكان وقت بگذارند. كودكان را مي توان در كلاس هاي ورزشي ثبت نام كرد تا حداقل هفته اي سه بار انرژي هاي خود را تخليه كنند. رفتن به كوه، فضاهاي خارج از شهر و پارك هاي تفريحي هم براي تخليه انرژي كودكان مفيد است.
کم تحرکی
کم تحرکی کودکان سبب از بین رفتن تعادل روحی می شود و آنها به تدریج به خستگی مزمن مبتلا می شوند، در حالي که کودکان از لحاظ روحی و روانی نیاز به بازی و سروصدا دارند، اما زندگي در آپارتمان ها كودكان و نوجوانان را محدود كرده است. محدوديتي كه مي رود تا نسلي چاق، افسرده، كم تحرك و بي روحيه تحويل جامعه بدهد. همچنين آپارتمان نشيني كودكان را از بازی های دسته جمعی محروم کرده، بازی هايي كه از ستون های اصلی ایجاد اعتماد به نفس در کودکان است.
گرایش به بازی های کامپیوتری
همان طور كه گفتيم، با كاهش فضاي مطلوب براي زندگي، كودكان دستان از خيلي چيزها كوتاه مانده و از بسياري از فعاليت ها محروم شده اند. کم شدن رابطه کودکان با محیط اطراف، به طور طبیعی آنها را به سمت بازی های کامپیوتری و سرگرمی های الکترونیکی می کشاند که این مسئله آسيب هايي چون سوءتغذیه، چاقی، بی اشتهایی و پرخوری عصبی را به دنبال دارد.
سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي جم معتقد است امسال هم به دنبال کسب جايگاه بهتري هستند و مقام پنجمي سال گذشته، آنها را راضي نمي کند.مهدي تارتار مي گويد: نيم فصل سختي را پشت سر گذاشتيم؛ ولي با وجود تمامي مشکلات از نتايج راضي هستم و حضور در رتبه ششم بيانگر آن است که خوب بوديم.پارس جنوبي در تهران، اردوي تدارکاتي برپا کرده تا با آمادگي کامل و بيشتردرنيم فصل دوم ليگ برتر فوتبال ايران حضور پيدا کند. در همين زمينه چند ديدار تدارکاتي هم برگزار کرده که در حاشيه يکي از اين ديدارها که با پيکان تهران بود، خبرنگار «مشعل» با مهدي تارتار، سرمربي طلايي پوشان پارس جنوبي جم در خصوص وضعيت اين تيم و ادامه ليگ برتر و حتي در خصوص تيم ملي گفت وگو کرده که در ادامه مي آيد.
از اردوي تدارکاتي تهران صحبت کنيد. چه شد که تهران را انتخاب کرديد؟
بعد از پايان نيم فصل نخست ليگ برتر ابتدا چند روز به بچه ها استراحت دادم و سپس براي شروع دوباره کار و استارت نيم فصل دوم، تيم را به تهران آورديم تا يک اردوي خوب برگزار کنيم؛ اما اينکه چرا تهران آمديم، بايد بگويم شرايط در تهران به لحاظ امکانات و زمين هاي تمرين بهتر است و هم اينکه در تهران مي توانيم چند ديدار تدارکاتي خوب برگزار کنيم تا شرايط آمادگي تيم را بسنجيم.
آيا برنامه اي براي برگزاري اردوي ديگري هم داريد؟
بله، بعد از اتمام اردوي تهران چند روز به بچه ها استراحت مي دهم و سپس براي برپايي اردوي يک هفته اي تا 10 روزه، راهي کيش مي شويم و بعد از آنجا به جم بر مي گرديم تا براي شروع ليگ آماده شويم.
از بازي با پيکان بگوييد. آيا اين ديدار شما را به اهدافتان رساند؟
در راستاي اهدافي که داشتيم و با همکاري باشگاه پيکان و آقاي فرکي، اين بازي را برگزار کرديم؛ البته بازي سطح فني خوبي نداشت، چرا که دو تيم در شرايط بدنسازي بودند و از آمادگي به دور هستند؛ ولي در مجموع اين بازي به ما کمک کرد و در مسير برنامه هايمان بود و در واقع به هدفي که داشتيم، رسيديم.
مشکلات مالي تيم هم گويا حل شده است؟
مشکلات مالي ما با پرداختي که چند وقت قبل انجام شد، تا حدي برطرف شده و بچه ها شارژ مالي شدند و در حال حاضر هم رضاييان، مديرعامل باشگاه تلاش مي کند معوقات بازيکنان به آنها داده شود و با روحيه و انگيزه بيشتري در نيم فصل دوم حاضر شويم و مشکلات ما برطرف شود.
چند بازيکن از تيم شما جدا و چند بازيکن اضافه شدند. از نقل و انتقالات راضي هستيد و آيا برنامه اي براي جذب بازيکن جديد داريد؟
تا کنون 3 بازيکن از جمع ما جدا شدند که در مقابل برنامه اي براي جذب بازيکنان جديد و جايگزيني آنها در نيم فصل داريم.البته بايد از محسن بنگر، امير ميربزرگي و محمد شادکام تشکر کنم که براي ما زحمت کشيدند و در نهايت با خوبي و خوشي از جمع ما جدا شدند. سعي مي کنيم به جاي نفرات جدا شده، بازيکناني به خدمت بگيريم که جاي خالي آنها را پر کنند. هر چند در نيم فصل جذب بازيکن کار سختي است و بيشتر با تيم هايشان قرارداد دارند. ما يک مدافع مياني، يک هافبک و يک مهاجم تمام کننده مي خواهيم تا در ادامه مسير، به مشکل نخوريم.
گويا درصدد جذب مهاجم آفريقايي هستيد؟
بله، يک مهاجم نيجريه اي به تمرين ها آمده که فعلا در حال تست کردن او هستيم و تا الان هم بد نشان نداده و اگر در ادامه تمرين ها خوب باشد، او را جذب مي کنيم.
مهدي تارتار عملکرد نيم فصل تيمش را چطور ارزيابي مي کند و آيا از خودش و تيمش راضي بوده است؟
امسال در شروع فصل، مشکلات زيادي داشتيم. بسياري از بازيکنان کليدي ما از جمعمان جدا شدند و با توجه به مشکلات مالي ابتداي فصل نتوانستيم جايگزين خيلي خوبي داشته باشيم، بجز چند خريد محدود که خيلي خوب بودند. از سوي ديگر تيم را دير بستيم و قاعدتا تمرين هاي پيش فصل را ديرتر شروع کرديم و مثل سال گذشته اردوي پيش فصل خارجي نداشتيم و در نهايت ديرتر براي شروع فصل آماده شديم. در ادامه با توجه به شرايط ابتدايي فصل، رفته رفته سعي کرديم در طول مسابقات، خودمان را آماده کنيم وهرچه در ليگ جلوتر رفتيم، بهتر شديم و درنهايت هم با قرار گرفتن در رتبه ششم، نيم فصل نخست را به پايان برديم. فکر مي کنم کارمان خوب بوده و از عملکرد شاگردانم راضي هستم و در مورد من هم باشگاه بايد نظر بدهد که خوب کار کردم يا نه، ولي با تمام اين اوصاف، فکر مي کنم خوب کار کرديم.
پارس جنوبي مي تواند در پايان نيم فصل دوم جايگاه فصل قبل را تکرار کند؟
ما طبق برنامه اي که طي 3-2 سال اخير در پيش گرفتيم، عمل مي کنيم و برنامه هاي خودمان را داريم. ابتدا در ليگ يک قهرمان شديم و به ليگ برتر صعود کرديم و سپس فصل گذشته در اولين حضورمان موفق شديم در رتبه پنجم قرار بگيريم. فکر مي کنم انتظارات هم از تيم ما بايد بجا باشد و با توجه به هزينه اي که داشتيم، جايگاه ما بايد خيلي پايين تر از اين باشد؛ اما خوب کار کرديم و به نوعي جلوتر از برنامه اين فصل هستيم. تيم و نفرات خوبي داريم و در تلاشيم تا با کسب بهترين جايگاه ممکن، فصل را به پايان برسانيم. من به دنبال جايگاهي بالاتر از پنجمي هستم؛ ولي در نيم فصل دوم کار خيلي سخت مي شود و تيم ها کمتر به هم امتياز مي دهند، اما تمام سعي و تلاش خودمان را مي کنيم.
شما در دوره اي بازيکن پاس بوديد و دوباره صحبت از احياي اين تيم شده، بخصوص که وزيرورزش هم روي اين موضوع تاکيد دارد. نظر شما چيست و آيا حضوردوباره پاس به ليگ برتر رونق مي دهد؟
خبر خوبي بود و به نظر پاس بايد احيا شود؛ چرا که تيم بزرگي است و انتقال اين باشگاه از اول هم تصميم اشتباهي بود که نتيجه اش را ديديم. اين تيم، آخرين قهرماني تيم هاي ايراني در آسيا را به دست آورد و از وزير ورزش ممنونم که دستور احياي اين تيم و بازگشتش به تهران را صادر کرد. مطمئنا با حضور پاس در ليگ برتر، اين رقابت ها جذاب تر مي شود.
حضور تيم ملي را در جام ملت ها چگونه ارزيابي مي کنيد؟
بازي با يمن، بازي تدارکاتي خوبي براي ما بود. يمن اصلاً ليگ فوتبال ندارد و بازي در اين کشور برگزار نمي شود و به نوعي فوتبالشان تعطيل است؛ ولي جدا از ضعف يمن، بايد بگويم که ما خيلي خوب بازي کرديم و تيم قدرتمندي نشان داديم و ضعف حريف چيزي از ارزش کار ما کم نمي کند. بازي با ويتنام هم همين طور بود و بچه ها خوب بازي کردند و هماهنگ تر نشان دادند و فکر مي کنم براي بازي هاي حذفي بخوبي آماده شدند و نشان دادند که مي توانند شانس اول قهرماني باشند.
هميشه از هواداران جم تعريف کرديد. چقدر اين هواداران در نتايج شما تاثير داشتند؟
در طول عمرم در هيچ جاي کشور چنين تماشاگراني نديدم. آنها با صبر و بردباري خود در پيروزي تيم نقش بسزايي ايفا مي کنند. تماشاگران در طول بازي ها، بي امان تيم را تشويق مي کنند و همين امر منجر مي شود به اين که بتوانيم نتيجه دلخواه را کسب کنيم، حتي به جرات مي گويم که در چند ديدار با تشويق آنها بازي باخته را با برد عوض کرديم. تماشاگران جمي باعث مي شوند بازيکنان با انگيزه بيشتري بازي را دنبال کنند.
پس با اين اوصاف، پارس جنوبي مي تواند امسال سهميه آسيايي کسب کند؟
تمام سعي ما اين است که جايگاهي درخور شان و نام پارس جنوبي کسب کنيم و پيش تر اشاره کردم که نيم فصل دوم کار سختي داريم؛ ولي رسيدن به جايگاه چهارم و کسب سهميه آسيايي دور از دسترس نيست. اگر به خوبي آماده شويم و يکي دوبازيکن خوب جذب کنيم، مي توانيم به اهداف بزرگمان دست يابيم.
برنامه ورزش صبحگاهي بانوان با شعار «اصلاح سبک زندگي با ورزش صبحگاهي» در شهرک نفت اهواز برگزار مي شود.امور ورزش و تربيت بدني بانوان مناطق نفت خيزجنوب، با تدارک برنامه هاي متنوع و مطابق با نياز شهروندان، موقعيتي را براي ورزش بانوان به وجود آورده تا بانوان شرکتي با بهره گيري از اين موقعيت بتوانند با ارتقاي نشاط و سلامت، سبک زندگي خود را نيز اصلاح کنند.با توجه به نقش مهم ورزش همگاني در نشاط افزايي و ايجاد روحيه و انگيزه و کاهش آسيب هاي اجتماعي برنامه هاي متنوعي در نظر گرفته شده که از جمله برنامه هاي شاخص مي توان به برگزاري همايش ورزش هاي صبحگاهي در جاده سلامت شهرک نفت اهواز اشاره کرد.
ورزش صبحگاهي ويژه صبح بانوان، روزهاي زوج به جز روزهاي تعطيل از ساعت 8:30 الي 9:30 ويژه بانوان برگزار مي شود و بانوان نفتي در اين همايش ها به صورت رايگان حضور مي يابند.مکان برگزاري ورزش همگاني بانوان در جاده سلامت، شهرک نفت اهوازاست.
دو مدال برنز مسابقات تنيس روي ميز استان خوزستان، به فرزندان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب رسيد.
دور پنجم مسابقات تور بزرگسالان پينگ پنگ آقايان استان خوزستان در سالن ورزشي نفت اهواز با حضور 55 تنيسور از شهرهاي اهواز ، شوش ، ماهشهر، شادگان ، ايذه ، رامهرمز ، بهبهان ، آبادان ، اميديه و دزفول برگزار شد که پس از انجام 104 مسابقه ، عليرضا بابادي وند و اشکان ادهمي از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب- اهواز با پشت سر گذاشتن حريفانشان، به طور مشترک موفق شدند به مقام سوم دست پيدا کنند و به مدال برنز برسند.
دومين مرحله مسابقات ساحلي تيراندازي با کمان، با دو مدال براي نفتي ها به پايان رسيد.
مسابقات تيراندازي با کمان مرحله ششم رنکينگ کشوري و دومين دوره مسابقات ساحلي، با حضور 106 کماندار از استان هاي کشور با عنوان«گراميداشت مرحومه اسماء زحمتکش»، کماندار با اخلاق و ساعي در رشته هاي ريکرو، کامپوند و ساحلي برگزارشد که در پايان دومين مرحله از مسابقات ساحلي در رشته هاي ريکرو و کامپوند و در مسافت 40 متر در ساحل کنار نفتکش (بوشهر) نفرات برتر در رشته هاي مختلف معرفي شدند و دو تيرانداز نفتي توانستند مقام سوم و مدال برنز را به دست آورند.
جواد مدني زاده، تيرانداز نفت اميديه دررشته ريکرو بخش آقايان موفق به کسب مدال برنز شد و امين شير علي از نفت اميديه نيز در رشته کامپوند در بخش آقايان مدال برنز را کسب کرد.
دور رفت ليگ برتر بسکتبال مردان باشگاه هاي ايران با صدرنشيني و قهرماني پتروشيمي بندرامام در نيم فصل نخست به پايان رسيد.پتروشيمي بندر امام، قهرمان آسيا و تيم سوم فصل پيش رقابت هاي ليگ برتر ايران که فصل جديد را با قدرت شروع کرده بود، با برتري مطلق نيم فصل نخست را با 8 پيروزي مقتدرانه و بدون شکست به پايان برد تا شانس نخست قهرماني ليگ برتر در فصل جديد باشد.تيم پتروشيمي که سابقه چهار عنوان قهرماني در رقابت هاي ليگ برتر را دارد، به دنبال کسب پنجمين قهرماني خود در اين رقابت هاست.شاگردان مهران حاتمي در نيم فصل رقابت ها 671 گل به ثمر رساندند، همچنين 453 بار سبد خود را باز شده ديدند. تفاضل گل اين تيم 218 است، از اين رو پتروشيمي باز هم از شانس بالايي براي کسب عنوان قهرماني در اين فصل برخوردار است.تيم پالايش نفت آبادان، ديگر نماينده نفتي ها در اين رقابت ها، از هشت بازي با 6 برد، 2 شکست و کسب 14 امتياز در مکان سوم جدول رده بندي قرار دارد.شاگردان هماد سامري در هشت بازي، خود 599 بار سبد حريفان را باز کردند همچنين 506 گل دريافت کردند که در مجموع تفاضل گل اين تيم 93 گل است.با توجه به اينکه نيم فصل از رقابت هاي ليگ برتر باقي مانده، تيم پالايش نفت همچنان يکي از شانس هاي کسب عنوان قهرماني به شمار مي رود. اين تيم فصل گذشته به مقام چهارم رقابت هاي ليگ برتر دست يافت.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در هفته پاياني نيم فصل اول رقابت هاي ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران، برابر مهمانش شهرداري گرگان به پيروزي رسيد. تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در سالن 17 شهريور آبادان ميزبان حريف گرگاني خود بود که موفق شد در ديداري سخت و فشرده با نتيجه 89 بر 79 به پيروزي برسد.در کوارتر نخست اين ديدار، تيم شهرداري گرگان بازي بهتري نسبت به ميزبان خود ارائه کرد و توانست با استفاده از شوت هاي سه امتيازي 24 بر 17 به برتري برسد.تيم پالايش نفت آبادان در کوارتر دوم براي جبران اختلاف وارد ميدان شد و توانست با استفاده از تجربيات بازيکنان ملي پوش خود 27 بر 17 حريف گرگاني خود را شکست دهد.در کوارتر سوم، 2 تيم پاياپاي يکديگر پيش رفتند؛ ولي در آخر، اين تيم شهرداري گرگان بود که توانست با شوت سه امتيازي در ثانيه هاي پاياني اين کوارتر 19 بر 17 پيروز شود.تيم پالايش نفت آبادان که در کوارتر چهارم، انگيزه را در ساق هاي بازيکنان خود مي ديد، با تحت فشار قرار دادن حريفش 28 بر 19 پيروز شد تا اين ديدار حساس را 89 بر 79 به سود خود به پايان برساند.تيم پالايش نفت آبادان در پايان نيم فصل اول رقابت هاي ليگ برتر بسکتبال کشور با 13 امتياز در رده سوم جدول رده بندي اين مسابقات قرار گرفت.
هماد سامري، سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان بعد از پيروزي در بازي پاياني نيم فصل نخست ليگ برتردر خصوص وضعيت تيمش گفت: ليگ برتر را با نتايج خوب شروع کرديم؛ ولي در 2 بازي برابر 2 تيم مدعي قهرماني تن به شکست بسيار نزديک داديم که واقعا حق ما نبود؛ اما در مورد بازي آخر در نيم فصل برابر تيم گرگاني هم بچه ها بازي را خوب شروع نکردند؛ ولي در ادامه به خودشان آمدند و موفق شدند در خانه، تيم شهرداري را شکست دهند.
او با اشاره به ضعف داوري در اين رقابت ها افزود: متاسفانه داوري ها زياد خوب نيست. مثلا در بازي با شيميدر، اشتباه هاي داوري کاملا مشهود بود و خيلي راحت پيروزي را از ما گرفتند و به اين تيم تقديم کردند.سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در خصوص دربي نفتي ها هم گفت: در دربي نفتي ها که ديداري نزديک و نفس گير بود، در خانه پتروشيمي بندر امام ،عملکرد خوبي داشتيم ومي توانستيم برنده بازي باشيم، ولي با اختلاف نزديکي نتيجه را واگذار کرديم.سامري درباره اينکه چقدر شانس قهرماني دارند،گفت: ليگ امسال بسيار دشوار است و کسب عنوان قهرماني براي هيچ تيمي آسان نخواهد بود.ماهم با توجه به امکاناتي که داريم، سعي مي کنيم در کورس قهرماني باقي بمانيم و قهرمان ليگ شويم.او با اشاره به مشکلات مالي تيم پالايش نفت آبادان گفت: در اين فصل پالايش نفت آبادان به دليل مشکل مالي نتوانست بازيکن خارجي جذب کند و کار براي ما تا حدودي سخت شد. براي حضور پرقدرت در ليگ برتر و براي بودن در جمع مدعيان قهرماني، به بازيکن خارجي نياز است؛ ولي مشکل مالي اجازه نداد ما بازيکن خارجي جذب کنيم.
مهران حاتمي، سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام در مورد عملکرد شاگردان و تيمش در نيم فصل نخست رقابت هاي ليگ برتر که با صدرنشيني و بدون باخت همراه بود، گفت: اين قهرماني به سادگي به دست نيامده است. در هر ديداري که داشتيم، حريفان در موقعيت هاي مختلف براي ما يک تهديد بودند، اما به دليل پيگيري منظم تمرين ها و حس همکاري و انگيزه بالاي بازيکنان، موفق شديم تمام آنها را از پيش رو برداريم.
وي که تيمش در هفته پاياني نيم فصل نخست با قرعه استراحت روبه رو بود، با بيان اينکه بازيکنانش بعد از چند روز استراحت، تمرين هاي خود را پيگيري کردند، يادآور شد: تا زمان شروع نيم فصل دوم، طبق برنامه هميشگي، پيگير تمرين هاي مان خواهيم بود؛ اگرچه مسابقه مهمي مانند باشگاه هاي جهان را در پيش داريم؛ اما فعلاً تمرکزمان روي ليگ برتر است وبه فکر نبرد با تيم آويژه صنعت که در هفته نخست دور برگشت بايد با آن رقابت کنيم، هستيم. اين رسم و عادت ماست که مرحله به مرحله و بازي به بازي پيش برويم، بنابراين امروز که ليگ برتر را به عنوان اولين بازي در پيش داريم، فقط روي همين رقابت تمرکز مي کنيم.
سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام همچنين درباره حضور تيمش در مسابقات باشگاه هاي جهان و برنامه هايي که براي اين رقابت ها دارد، افزود: اينکه براي اولين دوره مسابقات باشگاه هاي جهان، نماينده ايران به عنوان قهرمان آسيا، فرصت حضور در اين رقابت ها را به دست آورده، جاي خرسندي زيادي دارد، بنابراين تمام تلاشمان اين است که با بهترين شرايط، عازم محل برگزاري مسابقات در ريودوژانيرو برزيل شويم تا به عنوان نماينده ايران و آسيا حضوري قابل توجه داشته باشيم، بخصوص که بتوانيم نمايش خوبي از بسکتبال ايران در سطح جهان ارائه کنيم.
حاتمي با تأکيد بر اينکه پيگيري تمرين ها براي شرکت در ليگ برتر و بعد از آن حضور در نيم فصل دوم مسابقات، بخش اصلي برنامه هاي آماده سازي پتروشيمي براي مسابقات باشگاه هاي جهان به حساب مي آيد، در مورد نحوه برگزاري اين رقابت ها تصريح کرد: به غير از نامه اي که از سوي فيبا آسيا مبني بر دعوت به شرکت در اين رقابت ها دريافت کرديم، هيچ اطلاع ديگري در رابطه با آن نداريم؛ اين مسابقات با حضور سه تيم از يونان، جيلي آمريکا، برزيل (ميزبان) و فيناليست هاي آمريکاي لاتين برگزار مي شود. درباره نحوه برگزاري مسابقات، هنوز اطلاع رساني نشده، اما با توجه به بازه سه روزه در نظر گرفته شده، رقابت ها بايد در دو گروه سه تيمي آغاز شود.
سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي درباره اينکه تيمش به عنوان تيم سوم فصل گذشته ليگ برتر مي تواند در مسابقات باشگاه هاي غرب آسيا و انتخابي آسيا شرکت کند، گفت: هنوز زمان و حتي محل برگزاري مسابقات باشگاه هاي غرب آسيا مشخص نيست. شايد بهتر باشد بعد از تعيين اين دو موضوع، در مورد آن صحبت کنيم.
هفته پاياني ليگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه هاي ايران، در مرحله گروهي برگزار و چهره تيم هاي مدعي حضور در پلي آف مشخص شد.دوتيم بسکتبال پالايش نفت آبادان و گاز تهران در اين رقابت ها حضور داشتند که در پايان دو مرحله رفت و برگشت در گروه اول اين رقابت ها، تيم پالايش نفت آبادان موفق شد با ايستادن در رده سوم جدول به مرحله پلي آف قدم بگذارد.تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در هفته دهم و پاياني ليگ برتر بسکتبال بانوان در مرحله گروهي در آبادان ميزبان شاگردان نيکا بيک ليک لي در دانشگاه گلستان بود که موفق شدند با ارائه يک بازي برتر، حريف گرگاني خود را با نتيجه قاطع 83 بر 64 شکست دهند و با اين پيروزي 17 امتيازي شوند و در رتبه سوم جدول قرار بگيرند.آباداني ها در کوارتر اول 16 بر 12 و در کوارتر دوم 24 بر 17 پيروز شدند و برد خود را در کوارتر سوم با پيروزي 22 بر 13 تثبيت کردند. دانشگاه گلستان تنها در کوارتر چهارم 22 بر 21 به پيروزي رسيد. 4 بازيکن تيم پالايش نفت آبادان نيز در اين بازي دبل دبل کردند.تيم بسکتبال گاز تهران هم که در اين گروه قرار داشت، در پايان مرحله گروهي در رتبه پنجم قرار گرفت و از رسيدن به مرحله پلي آف بازماند. تيم گاز که فصل پيش نايب قهرمان شده بود، در اين فصل نتوانست چهره درخشاني از خود ارائه کند. گازي ها با 12 امتياز در رتبه پنجم جدول جاي گرفتند. تيم گاز تهران در ديدار تشريفاتي گروه يک توانست باژوند بوشهر را در يک بازي نزديک 53 بر 47 شکست دهد. اين بازي تا پايان کوارتر سوم مساوي بود؛ اما گاز در کوارتر پاياني بازي را به سود خود پايان داد. شهناز سميعيان نيز در ترکيب گاز با 15 امتياز و 11 ريباند موفق به ثبت دبل دبل شد.در پايان مرحله گروهي ليگ بسکتبال بانوان از هر گروه چهار تيم براي کسب عنوان قهرماني به پلي آف راه پيدا کردند که پس از يک هفته استراحت و از اول بهمن ماه رقابت خود را آغاز مي کنند. در مرحله پلي آف، تيم پالايش نفت آبادان با نامي نو اصفهان بازي مي کند. اين بازي ها به صورت رفت و برگشت و به صورت 2 برد از سه بازي برگزار مي شود که اگر تيم ها بعد از دو بازي رفت و برگشت به تساوي يک بر يک رسيدند، بازي سوم برگزار مي شود تا تيم صعود کننده به مرحله بعد مشخص شود.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز در هفته بيست و دوم و پاياني مرحله گروهي رقابت هاي ليگ برتر در اهواز، از سد حريف خود گذشت تا با قهرماني راهي مرحله پلي آف ليگ برتر فوتسال بانوان ايران شود. تيم ملي حفاري اهواز، نايب قهرمان فصل گذشته ايران در اين ديدار، بار ديگر اقتدار خود را به حريفان نشان داد و با نتيجه 3 بر 2 از سد تيم شهرداري رشت گذشت تا به عنوان تيم اول راهي مرحله پلي آف شود.بازيکنان ملي حفاري در نيمه نخست بازي، توپ و ميدان را در اختيار داشتند و با پيروزي 2 بر يک به رختکن رفتند.تيم ملي حفاري که از امتياز ميزباني برخوردار بود، در نيمه دوم بازي را کنترل کرد و با زدن يک گل ديگر فاصله خود با حريفش را بيشتر کرد، اما در دقايق پاياني بازي، تيم مهمان يکي از گل هاي خورده را جبران کرد.در اين ديدار سحر پاپي، فرشته خسروي و فهيمه زارعي براي تيم ملي حفاري گلزني کردند.حضور پرشور تماشاگران اهوازي و تشويق پي در پي آنها، از مهمترين حواشي اين ديدار بود.تيم ملي حفاري با اين پيروزي 56 امتيازي شد و به عنوان تيم اول به مرحله پلي آف صعود کرد.تيم پالايش نفت آبادان، ديگرنماينده نفتي ها و قهرمان فصل گذشته در يک بازي بيرون از خانه موفق شد تيم پارس آرا شيراز را از پيش رو بردارد؛ اما نفتي هاي آبادان در اين فصل دستشان از جام کوتاه ماند و نتوانستند به مرحله پلي آف صعود کنند.تيم پالايش نفت آبادان، يک امتياز براي صعود به مرحله پلي آف کم آورد و با 36امتياز در رتبه پنجم جدول ايستاد.ديدارهاي پلي آف از 12 بهمن به صورت رفت و برگشت برگزار مي شود که تيم هاي ملي حفاري و مس رفسنجان برابر هم به ميدان مي روند و نامي نو اصفهان و دختران کوير مس کرمان نيز با هم به رقابت مي پردازند.
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري، برگزاري رقابت هاي پلي آف را شانس دوباره براي تيم هاي رده دوم و سوم جدول رده بندي دانست.
زيور بابايي درباره پايان نيم فصل دوم رقابت هاي ليگ برتر و آغاز مرحله پلي آف گفت: تا پايان دور برگشت همه چيز خوب به پايان رسيد. در اواخر رقابت ها خستگي و آسيب ديدگي، کمي بازيکنانم را اذيت کرد. چند بازيکن نيز درگير سرماخوردگي بودند و نتوانستيم در چند بازي آخر عملکرد خوبي داشته باشيم.او به حضور در مرحله پلي آف اشاره و خاطر نشان کرد: پلي آف از 12 بهمن ماه آغاز مي شود و در نخستين بازي مقابل تيم مس رفسنجان قرار خواهيم گرفت. تا شروع مرحله پلي آف ريکاوري مي کنيم تا تيم براي مسابقات مهيا شود. در بازي مقابل پالايش نفت به دليل آسيب ديدگي، برخي بازيکنان را در اختيار نداشتيم و نتيجه را واگذار کرديم. در پلي آف کار سختي در پيش خواهيم داشت. هر بازي حکم فينال دارد و فرقي نمي کند مقابل چه تيمي قرار مي گيريم. هر تيم در مرحله پلي آف، با هدف کسب پيروزي بهترين بازي خود را به نمايش خواهد گذاشت. هر چهار تيم براي کسب عنوان قهرماني مي آيند و به همين دليل پيش بيني تيم قهرمان کار سختي است.برگزاري مرحله پلي آف براي تعيين قهرمان دررقابت هاي ليگ برتر فوتسال بانوان براي نخستين بار است. سرمربي ملي حفاري درباره اين شيوه مسابقات گفت: در ساير رشته ها مانند بسکتبال و واليبال نيز با برگزاري مرحله پلي آف، قهرمان را مشخص مي کنند؛ اما چون در فوتسال بانوان براي نخستين بار است اينگونه قهرمان مشخص مي شود، بايد منتظر ماند و ديد که چه اتفاقاتي رخ مي دهد تا معايب و مزاياي اين شيوه برگزاري مشخص شود. حُسن اين شيوه برگزاري اين است که به تيم هاي رده دوم، سوم و چهارم نيز شانس دوباره براي قهرماني داده مي شود. در سال گذشته که تيم ما دوم شد، اين شيوه مي توانست به تيم، انگيزه اي دوباره براي قهرماني بدهد.
امروزه با پيشرفت فناوري بسياري از سنت هاي زيباي ايراني در حال از بين رفتن است. يکي از اين سنت ها که قدمتي به درازاي تاريخ ايران دارد، قصه گويي است؛ سنتي كه محفل هاي دوستانه و صميمانه اي را به يادمان مي آورد و ما را به دوران كودكي مي برد، سنتي كه نقش پدربزرگ و مادربزرگ در آن بسيار پررنگ بود؛ اما در دنياي جديدي كه عصر فناوري براي مان به وجود آورده، بسياري از سنت هاي قديمي در حال رنگ باختن است.
قصه هايي که درس زندگي مي دادند
در زمان هاي نه چندان دور، مادربزرگ ها و پدربزرگ ها با صبر و حوصله زياد براي کودکان قصه مي گفتند و با افسانه هاي کوچکي که ياد گرفتن آنها دشوار نبود، کودکان را سرگرم مي کردند و در برخي مواقع هم با قصه هايشان درس زندگي به آنها مي آموختند. در دوره هاي مختلف هم قصه و قصه گويي، جزء جدانشدني محفل ها و دورهمي هاي ايرانيان بود، تا جايي که بيشترين وقت شان را به گفتن و شنيدن داستان ها و روايت هاي تاريخي و ملي اختصاص مي دادند. در جامعه قديم، اين سنت بسيار رايج بود و مردم علاقه زيادي به شنيدن داستان داشتند، از اين رو مهماني ها و دورهمي هايشان رنگ و بويي خاص داشت.
قهوه خانه هاي جذاب
بسياري از شب نشيني ها و مهماني هاي شبانه ايرانيان با سنت هاي ملي و آيين هاي مذهبي پيونده خورده بود، تا جايي که گويي آنها را به دستاويزهايي هميشگي براي رواج قصه گويي تبديل مي کرد که از جمله آن مي توان به شب چله، نوروز و ماه رمضان اشاره کرد. پس از خانه ها، قهوه خانه، مهم ترين و جذاب ترين مکان براي برآوردن نياز ايرانيان به «شنيدن» و «گفتن» قصه ها و داستان هاي ملي، ديني و روايت هاي تاريخي بود و نهادي فعال در انتقال فرهنگ، ادب کهن ملي و مذهبي ايران به توده مردم به شمار مي آمد و نقشي مهم در آموزش آداب زندگي گذشتگان، اخلاق و منش پهلوانان و جوانمردان ايفا مي کرد.
راوياني به نام پيران قصه گو
فرهنگ و انديشه يک جامعه در گذر زمان، بيشتر پيام هاي خود را در قصه ها و داستان ها جاي داده بود و اين دُر هاي ارزشمند را به راوياني مي سپرد تا به مشتاقان شنيدن برساند. از اين رو هر ملتي قصه هاي خاص خود را دارد که در داستان هاي اسطوره اي، حماسي و عاميانه يا قصه هاي ديني و مذهبي خود را نشان داده است. در گذشته روايت قصه هاي ايران زمين بر دوش پيران و کهنسالاني بود که از توانايي بالايي براي نقل قصه ها و افسانه ها برخوردار بودند و بخوبي مي توانستند فرزندان اين سرزمين را با خود به دنيايي ببرند که نسل هاي پيش برايشان ترسيم کرده بود. امروز اما گويي پيران قصه گو، جايي در هزارتوي تاريخ مانده اند و به روزگار امروز نرسيده اند!
پيوند با تاريخ
يکي از ويژگي هاي خاص مردم ايران زمين، بي شک قصه گويي، داستان سرايي و روايتگري است. مردمان اين سرزمين در تمام دوران خود، چه در دوره هاي باستاني و چه در روزگار اسلامي، از قالب ها و گونه هاي بسيار و شيوه هاي مختلف براي روايتگري داستان ها و قصه هاي فرهنگ و جامعه خويش استفاده مي کردند. آنها گاه از سرزمين شگفت انگيز اسطوره ها، به دنياي فخرآميز حماسه ها مي رسيدند؛ گاه، از گستره ادبيات عاميانه به هزار و يک شب خاطره انگيز سر مي زدند و زماني هم قصه هاي مذهبي و قرآني را دستاويزي متبرک مي کردند تا سرنوشت پيشينيان را دريابند. روزگاري هم در قلمرو داستان هاي اندرزنامه ها و پندنامه ها، روايت ها مي شنيدند تا از روزگار پرحادثه اين سرزمين، لحظه اي دور شوند و کمي آرام بگيرند. گذشتگان، قصه مي گفتند تا شيوه ها و حکمت زندگي را به کودکان بياموزند. داستان و روايت، نسل به نسل و سينه به سينه که روايت مي شد، آدم ها را با يکديگر، آنها را به جامعه و جامعه را به تاريخي ديرينه پيوند مي زد. قصه ها گاهي رنگ و بوي اسطوره اي داشت و سبب مي شد اثري گران سنگ چون شاهنامه فردوسي خلق شود. گاه کارکرد آموزشي داشت، مانند آنچه در مثنوي معنوي مولانا جلال الدين بلخي، حديقه الحقيقه سنايي و منطق الطير عطار مي بينيم. قصه ها فقط خلق آثار ارزشمند شاعران در پي نداشتند؛ بلکه در نثرمان هم ديده مي شدند، مانند آنچه در کليله و دمنه يا متون عرفاني نظير کشف الاسرار مشاهده مي کنيم.
گستره وسيع
قصه، داستان و فرهنگ قصه گويي تنها مختص به متون ادبي ما نيست؛ بلکه در فرهنگ شفاهي مان هم ديده مي شود. در دوران قاجار که فرهنگ مان بيشتر از آنکه نوشتاري باشد، شفاهي بود، ردپاي قصه گويي ديده مي شد. سنت کهن قصه گويي با استفاده از متون مکتوب و قصه هاي شفاهي و عاميانه، بويژه شاهنامه و داستان هاي حماسي و اساطيري، هزارويک شب، قصص انبيا و... از کنار کرسي خانه ها در زمستان ها و مجلس انس اهالي خانواده و مهمانان شان آغاز مي شد و تا قهوه خانه ها و محافل اعياني و دربار گسترش مي يافت. علاقه به قصه گويي مختص به عوام نبود و يکي از تفريحات پرطرفدار اشراف هم محسوب مي شد. از ديگر نکات مهم در قصه و قصه گويي، نقش و تاثير زنان در اين زمينه است. مادران، مادر بزرگان و دايه هايي که پاسداران حافظه جمعي و تاريخي قوم بودند، با قصه هاي خود نه تنها کودکان را سرگرم مي کردند که درس زندگي نيز به آنها مي آموختند و کودکان را براي رويارويي با مخاطرات آينده آماده مي کردند.
ظهور فناوري و افول قصه گويي
در دنياي پرمخاطره فناوري امروز، ديگر خبري از راويان قصه گو نيست و پدران و مادران و حتي پدربزرگ ها و مادربزرگ ها هم ديگر آن شور و اشتياق گذشته را براي روايت قصه ها و داستان هاي قديمي ندارند. به جرات مي توان گفت که ديگر از آن محافل و دورهمي هايي که محور اصلي اش روايت داستان هاي جذاب و اساطيري بود، خبري نيست و سنت زيباي قصه گويي در حال رنگ باختن است.، چراکه هم زمانه عوض شده و هم بچه ها تغيير کرده اند. اين سنت ديرينه و ارزشمند مردمان ايران زمين را نبايد ناديده گرفت و از کنارش به راحتي گذشت. قصه و قصه گويي نه تنها نبايد فراموش شود، بلکه بايد به جان گرفتن دوباره آن نيز کمک کرد.
«فرهاد و هاله، فصل جديد زندگي خود را آغاز کرده اند و اين سرآغاز تغييرات ديگري است که آنها را در مواجهه با مسائل جديدي قرار مي دهد.» اينها بخشي از روايت سازندگان فيلم «اتاق تاريک» است که در دسترس عموم علاقه مندان به سينما قرار داده اند. فيلمي به کارگرداني روح الله حجازي که اين بار خيلي کم سروصداتر از فيلم هاي قبلي اش به تازگي اکران شده است. اکراني در سکوت رسانه اي؛ البته سابقه فيلم هاي حجازي نشان داده که اگر اثرش را در سينما ببينيم، پشيمان از سالن بيرون نمي رويم. از بازيگران مطرح فيلم اتاق تاريک مي توان به ساره بيات، ساعد سهيلى، محمد امامى و اميررضا رنجبران اشاره کرد.
آزرده را جفـاي فـلک، بيـش مـي رسـد اول بـلا به عاقبــت انــديــش مـي رســـد از هـيــچ آفـريــده نـدارم شـکـايـتـي بر من هر آن چه مي رسد از خويش مي رسـد
چون لاله يک پياله ز خون است روزي ام کـان هـم مـرا ز داغ دل خـويـش مي رسـد رنـج غناست آن چه نصيب توان گر است طبــع غنـي بـه مـردم درويـش مـي رسـد
امـروز نيـز مـحنـت فـرداسـت روزي ام آن بنده ام که رزق مـن از پـيـش مـي رسـد
سـيـد کـريـم اميـري فيــروزکـوهـي
محمد معتمدي اين روزها ترانه «ايرانم» را منتشر کرده است. معتمدي، خواننده اي است که کارهايش دنبال مي شود و چند سالي است که به ارائه تک آهنگ ها و خواندن تيتراژهاي فيلم و سريال ها نيز روي آورده است. او پس از دوره درخشاني که با محمدرضا لطفي و مجيد درخشاني فعاليت داشت، هنوز هم نشان داده که حنجره توانايي براي اجراي ظرايف موسيقي ايراني دارد. تک آهنگ «ايرانم» با صداي محمد معتمدي و آهنگسازي ابوالفضل صادقي نژاد، در فضاي مجازي در دسترس علاقه مندان به موسيقي قرار گرفته است. شاعر قطعه «ايرانم» محمدعلي بهمني است که تنظيم آن را محمدرضا عقيلي به عهده داشته است.
درويشي كه بسيار فقير بود و در زمستان لباس و غذا نداشت، هرروز در شهر هرات غلامان حاكم شهر را مي ديد كه جامه هاي زيبا و گرانقيمت بر تن دارند و كمربندهاي ابريشمين بر كمر مي بندند. روزي با جسارت رو به آسمان كرد و گفت: «خدايا! بنده نوازي را ازرييس بخشنده شهر ما ياد بگير. ما هم بنده تو هستيم.» زمان گذشت و روزي شاه خواجه را دستگير كرد و دست و پايش را بست. مي خواست ببيند طلاها را چه كرده است؟ هرچه از غلامان مي پرسيد، چيزي نمي گفتند.
يك ماه غلامان را شكنجه كرد و مي گفت بگوييد: «خزانه طلا و پول حاكم كجاست؟ اگر نگوييد، گلويتان را مي برم و زبان تان را از گلويتان بيرون مي كشم.» اما غلامان شب و روز شكنجه را تحمل مي كردند و هيچ نمي گفتند. شاه آنها را پاره پاره كرد، ولي هيچ يك لب به سخن باز نكردند و راز خواجه را فاش نكردند.
شبي درويش در خواب صدايي شنيد كه مي گفت: «اي مرد! بندگي و اطاعت را از اين غلامان ياد بگير.»
کتاب «در برابر استبداد»، با عنوان فرعي «بيست درس قرن بيستم»، اثر تيموتي اسنايدر، استاد دانشگاه ييل (Yale) آمريکا، متخصص در تاريخ اروپاي شرقي، جنگ جهاني دوم و هولوکاست است. وي علاوه بر تدريس و تأليف، در حوزه هاي عمومي هم فعاليت دارد و براي کتاب هايي که تاکنون نوشته ، جوايز بين المللي زيادي دريافت کرده است .ماجراي کتاب «در برابر استبداد» از يک پست فيس بوک شروع شد. اسنايدر پس از انتخاب شدن ترامپ به عنوان رييس جمهور، در فيس بوک پستي منتشر مي کند و درآن به هموطنان آمريکايي هشدار مي دهد:آمريکايي هاي امروز هيچ باهوش تر و خردمند تر از اروپايياني نيستند که در قرن بيستم شاهد غلتيدن دموکراسي هايشان در دام فاشيسم، نازيسم يا کمونيسم بودند. مزيت ما اين است که شايد بتوانيم از تجربه آنان درس هايي بگيريم و حالا وقت خوبي براي اين کار است.
اين پست بيش از 18 هزار بار به اشتراک گذاشته شده و به سرعت در همه رسانه ها پخش مي شود. به همين دليل، نويسنده تصميم مي گيرد کتابي با عنوان «در برابر استبداد» منتشر کند و بيست درس با عناويني چون «اخلاقيات حرفه اي را فراموش نکنيد، ايستادگي کنيد، حقيقت را باور داشته باشيد و…» را برمي شمرد که شامل توضيحات و مثال هايي تاريخي از حکومت نازي و شوروي سابق است.
در قسمتي از متن پشت جلد کتاب نيز آمده است:
تاريخ اروپا شاهد سه لحظه دموکراتيکِ بزرگ بوده است: پس از جنگ جهاني اول در سال 1918، پس از جنگ جهاني دوم در سال 1945و پس از پايان کمونيسم در سال 1989 بسياري از دموکراسي هايي که در اين سه مقطع زماني برپا شدند، به شکست و فروپاشي انجاميدند، آن هم در شرايطي که از بسياري جهات به شرايط امروز ما شبيه بوده اند… تاريخ قرن بيستمِ اروپا به ما مي آموزد که چطور ممکن است جوامع درهم بشکنند، دموکراسي ها سقوط کنند، اخلاقيات فروبپاشند و مردمان عادي يکباره خودشان را اسلحه به دست بالاي سر گورهاي دسته جمعي بيابند. درک دلايل به وجود آمدن اين شرايط براي امروزِ ما بسيار مفيد خواهد بود. کتاب با يک جمله از لِشِک کولاکُفسکي آغاز مي شود: «در عالم سياست اينکه بگوييد فريب خورده ايد، بهانه خوبي نيست.» در اين کتاب خواننده ياد مي گيرد که اطاعت از حاکمان ظالم، همواره اجباري و ناگزير نبوده است و براي مقابله با هرگونه استبداد، بايد ابتدا از خود شروع کنيم و کم نيستند کارهاي اثربخشي که مي توان انجام داد.
Duolingo
اين اپليکيشن پرطرفدارترين اپليکيشن آموزش زبان در جهان است و با به روزرساني هاي خوبي که دارد، روز به روز به طرفدارانش افزوده مي شود. زبان هاي انگليسي، اسپانيايي، فرانسوي، آلماني، پرتغالي، ايتاليايي، ايرلندي، هلندي، دانمارکي و سوئدي زبان هايي است که در Duolingo به شما آموزش داده مي شود. بي شک مهم ترين عامل استقبال از اين اپليکيشن، آموزش زبان در قالب بازي و سرگرمي است. Duolingo درست مثل يک بازي فکري، با استفاده از عکس، صدا و ميني گيم هاي متنوع به تدريج زبان جديد را به شما مي آموزد. اين برنامه با پيشرفت در يادگيري هر زبان، به شما پاداش مي دهد و درست مثل يک بازي نقش آفريني مي توانيد روند صعودي آموزشي خود را در آپ مشاهده کنيد تا براي ورود به سطوح بالاتر انگيزه داشته باشيد.
Memrise
اپليکيشن ممرايز (Memrise) از تکنيک هاي تقويت حافظه براي آموزش زبان بهره مي گيرد و مي تواند به دانشجويانش در هر ساعت ده ها کلمه جديد بياموزد. صد زبان مختلف را مي توانيد در ممرايز و در بيش از هزار دوره آموزشي فرا بگيريد. رويه آموزشي ممرايز هم تقريبا مشابه Duolingo و از طريق بازي و سرگرمي است، با اين حال تمرين هاي پيشرفته اي براي تقويت حافظه و به خاطر سپاري کلمات براي آن در نظر گرفته شده است. براي اين که در يادگيري زبان انگيزه داشته باشيد، ممرايز يک جدول رده بندي براي هر زبان دارد که در آن مي توانيد جايگاهتان را با هم دوره اي هاي خود مقايسه کنيد و براي سبقت گرفتن از آنها در يادگيري زبان بکوشيد.
Rosetta Stone
شايد بتوان گفت «Rosetta Stone» معروف ترين روش يادگيري زبان خارجي در دنيا، همچنين روشي کاملا اختصاصي در مقايسه با ديگر منابع دارد. معمولا اپليکيشن هاي يادگيري زبان با زبان مادري خودتان به شما آموزش مي دهند. براي مثال اگر فارسي صحبت مي کنيد، توضيحات دستور زبان و معناي واژگان را به زبان فارسي براي شما بيان مي کند، اما اپليکيشن «Rosetta Stone» زبان انگليسي را به همان زبان انگليسي به شما مي آموزد. Rosetta Stone به گونه اي طراحي شده است که کلمات پايه اي را پيش از کلمات و عبارت هاي طولاني بياموزيد. براي مثال، کلمات «Man» و «Park» را با تصاوير مي آموزيد و در مرحله بعدي Rosetta Stone به شما عبارت «A man is sitting in the park» را مي آموزد. هرچند شايد معناي کلمه «sit» به معناي نشستن را ندانيد، اما احتمالا از روي عکس حدس خواهيد زد.
غلامرضا تختي (5 شهريور 1309 در تهران - 17 دي 1346 در تهران) ملقب به«جهان پهلوان» براي مردم ايران، نماد پهلواني است. تختي در المپيک 1956 ملبورن به همراه امام علي حبيبي، نخستين مدال هاي طلاي تاريخ ورزش ايران در بازي هاي المپيک را کسب کرد. او با يک مدال طلا و دو مدال نقره المپيک، دو طلا و دو نقره قهرماني جهان و يک طلاي بازي هاي آسيايي در فهرست برترين هاي قرن فيلا در جايگاه سيزدهم آسيا قرار دارد. مزار تختي در ابن بابويه شهر ري است و هر سال در سالروز تولد و فوت او دوستدارانش بر سر مزارش گرد هم مي آيند. امسال هم پنجاه ويکمين سالروز فوت «غلامرضا تختي» برگزار شد.
عکس: حسين مرصادي- فارس
مشعل-وقتي بچه بوديم، تولد بهترين اتفاق شخصي بود که مي توانست يک دختر بچه يا پسربچه را شاد کند. براي روزي يا ساعاتي، کانون همه توجه ها و آغوش ها قرار مي گرفتيم و بعد هم تا روزها با هديه هاي تولد شاد بوديم. قديم ها يعني دهه هاي 50، 60 و 70 که تولد گرفتن لوکس و لاکچري نبود، خانواده ها مي توانستند با کيک هاي ساده اما بزرگ هم، دورهمي هاي خانوادگي شلوغ داشته باشند. اما حالا تولد گرفتن به مراسمي پر خرج تبديل شده است. قديم ها فقط يک مراسم تولد بود که والدين براي بچه ها مي گرفتند، اما اين روزها از زماني که مادر در دوران بارداري است، انواع عکس ها و مراسم هاي تازه مد شده مانند تعيين جنسيت و مراسمي براي دندان درآوردن کودک و... را شاهد هستيم. در عين حال تولدهاي ساده و خانوادگي قديمي تبديل به آيين هايي براي چشم و هم چشمي و نشان دادن انواع داشته هاي بزرگترها تبديل شده است. برخي خانواده ها علاوه بر فضاي خانوادگي، چند تولد را هم همراه با دوستان مدرسه و مهد کودک فرزندشان برگزار مي کنند و اين تفاوت ها مي تواند زمينه اختلاف هايي را فراهم کند. اگر به اتفاق ها و تغييرات فضاي فرهنگي و اجتماعي جامعه در اين سال ها نگاه کنيم، شاهد تفاوت هاي زيادي در برگزاري تولدهاي آن روزها و اين روزها هستيم. اين روزها شکل و ظاهر کيک ها کاملا تغيير کرده است، کيک هاي قديم اگر مامان پز و خانگي نبود، بيشترشان با خامه سفيد و صورتي تزئين مي شد، اما حالا کيکتان مي تواند حتي شکل خودتان يا هر حيوان، ماشين يا هر شيئي که دوست داريد، باشد. قديم ها اينقدر لوازم تزئيني نبود، حتي بيشتر اوقات خودمان با کاغذ رنگي و هنر دست خودمان، تزئينات را درست مي کرديم، اما حالا مي توانيد آخرين شکلک کارتن هاي روز دنيا را به عنوان تم تولد انتخاب کنيد و همه تزئينات همان شکل باشند. قبلا شمع ها عدد نداشت، مثلا سه يا پنج يا 10 شمع را روي کيک روشن مي کرديم و از يک سني به بالاتر که نمي شد همه شمع ها را گذاشت، به همان چند شمع به نيت شادي اکتفا مي کرديم. حالا اما علاوه بر عددها، انواع شکل ها و مدل ها براي شمع ها وجود دارد. تازه انواع فشفشه وجود دارد که بدون آنها تولدنمي چسبد. بادکنک هاي کوچک و رنگي قديم هنوز هم هستند، اما شکلشان تغيير کرده و مهمتر اينکه بادکنکي که گاز هليومي نداشته باشد و روي هوا نماند، به دردنمي خورد. همه اينها که مثال مي زنيم مي توانند شادي هايي مضاعف براي خانواده باشد، اما اول از همه هزينه هايي هستند که هر خانواده اينمي تواند آنها را تامين کند و ديگر اينکه دچار شدن به اين ساختارهاي مدگرايانه، وقت بيشتري از مادر و پدر براي همراهي و بودن با فرزندشان مي گيرد. فارغ از همه اين موارد، قديم ها وقتي به تولدي از جنس خودمان مي رفتيم که مراسمي ساده و صميمي گرفته اند، براي گرفتن هديه فرزند خانواده هم دچار استرس نمي شديم و با ساده ترين هديه ها مي شد کودکان را شاد و راضي کرد، اما اين روزها اوضاع خيلي فرق کرده، يعني شما براي ازدواج مثلا دوست صميمي تان بايد غير از هديه تولد يک سالگي فرزندش، دو هديه جداگانه براي دو مراسم تعيين جنسيت و دندان درآوردن فرزندش کنار بگذاريد. آن هم هدايايي که در خور مراسم و هزينه هايي که او کرده باشد و شما هم کم نياوريد. آنچه مي گوييم، مي تواند مثال هاي نقضي هم در ميان خانواده ها داشته باشد و اين اتفاق لزوما مي تواند در ميان قشري از جامعه رخ دهد اما مسئله اينجاست که چنين برنامه ريزي هايي که حتي ريشه در فرهنگ ايراني – اسلامي ما هم ندارد، چند سالي است که در ميان خانواده ها باب شده و در شبکه هاي اجتماعي هم تبليغ مي شود و بسياري از خانواده ها به صرف توانايي مالي آن را اجرا مي کنند. به نظر مي رسد لازم است درباره داشته هاي فرهنگي و اجتماعي خودمان و آنچه سلامت و شادي زندگي مشترک و خانوادگي ما را تضمين مي کند، بازنگري داشته باشيم؛ به ويژه درباره تولد گرفتن براي فرزندانمان که همه دارايي مان هستند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات