انحصار کارون در بازار خاورمیانه MDI و TDI
مشعل مديرعامل شرکت پتروشيمي کارون از سهم 100 درصدي اين شرکت در تامين تولوئن دي ايزوسيانات (TDI) منطقه خاورميانه خبر داد و گفت: توليد کنوني متيل دي فنيل دي ايزوسيانات (MDI) پتروشيمي کارون حدود 30 درصد است که اميدواريم تا سال 99 اين ميزان توليد را افزايش داده و به سهم 100 درصدي صادرات و تامين نياز منطقه، علاوه بر تامين نياز داخلي دست يابيم.
در جريان برگزاري تور خبري که شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس براي بازديد از برخي زيرمجموعه ها از جمله پتروشيمي کارون ترتيب داده بود، خبرنگاران ضمن بازديد از بخش هاي مختلف اين پتروشيمي در منطقه ماهشهر، نشستي با مديرعامل پتروشيمي کارون داشتند. عليرضا صديقي زاده با اعلام اينکه پتروشيمي کارون نخستين توليدکننده ايزوسيانات ها در خاورميانه است، در تشريح توليدات اين مجموعه گفت: در حال حاضر در توليد تولوئن دي ايزوسيانات (TDI) سهم 100 درصدي در منطقه خاورميانه داريم و با 50 درصد توليداتمان نياز داخل کشور را هم تامين مي کنيم. صديقي زاده گفت: با توجه به بعد مسافت و دوري ساير توليد کنندگان اين محصول، بسياري از کشورهاي همسايه ايران و منطقه خاورميانه ترجيح مي دهند نياز TDI خود را از ايران تامين کنند.
مزيت منطقه اي براي کارون
او افزود: توليد متيل دي فنيل دي ايزوسيانات (MDI) از سال 97 شروع و در واقع امسال، سال تجاري شدن اين محصول براي ما بوده است و به همين دليل فعلا سهمي 30 درصدي در داخل کشور داريم. اين اميدواري وجود دارد که طبق برنامه هايمان تا سال 99 به مرور سهممان در بازار را به 100 درصد برسانيم.
مديرعامل شرکت پتروشيمي کارون در ادامه با اشاره به اين که رقبا در منطقه براي صادرات اين محصولات زياد نيستند، گفت: توليدکنندگان اين محصول در اين منطقه نيستند و بعد مکان و هزينه حمل باعث شده خريد از ايران براي کشورها صرفه اقتصادي داشته باشد. براي مثال براي هند و کشورهاي همسايه نظير عراق، ارمنستان، آذربايجان، ترکيه، سوريه به صرفه تر است که TDI مورد نياز خود را از ايران تأمين کنند. صديقي زاده افزود: ماهيت صنعت پتروشيمي به گونه اي است که نمي تواند خارج از حوزه هايي که بانک مرکزي تعيين مي کند، حرکت کند و ارز حاصل از صادرات پتروشيمي کارون با نرخ تعيين شده از سوي بانک مرکزي به سامانه نيما واريز مي شود. وي با بيان اينکه بيشتر محصولات توليدي کارون مصرف داخلي دارد، افزود: کاربرد اين محصولات در صنايع عايق بندي، اتومبيل سازي و لاستيک سازي، يخچال سازي، تجهيزات ساختماني و تجهيزات پزشکي و ساير لوازم مصرفي و... است. وي برخي صرفه جويي هاي ناشي از توليدات اين مجموعه را مطرح کرد و گفت: از سال 95 با استفاده از توليدات داخلي 50 تا 60 درصد کاتاليست مورد نياز، توليد داخل شد و به اين ترتيب قيمت تمام شده توليد پايين آمد و حدود 2 ميليون دلار صرفه جويي ارزي داشتيم.
مديريت پساب ها و ضايعات
مديرعامل شرکت پتروشيمي کارون با يادآوري اينکه 97 نخستين سال در تاريخ صنعت پتروشيمي ايران بوده که سوخت و خوراک گازي پتروشيمي ها قطع يا با افت فشار روبه رو نشده است، افزود: بر اين اساس با توجه به تامين کامل خوراک در طول 10 ماه امسال براي نخستين بار موفق به توليد با 60 درصد ظرفيت اسمي در پتروشيمي کارون شده ايم.
صديقي زاده همچنين رقم درآمد حاصل از صادرات پتروشيمي کارون در 10 ماه سال جاري را 15 تا 20 ميليون دلار اعلام کرد و گفت: تمامي ارزي را که از محصولات دريافت مي کنيم طبق دستور بانک مرکزي به سامانه نيما واريز مي کنيم. در عين حال بخش قابل توجهي از محصولات ما فروش داخلي بوده و به اين ترتيب بخش زيادي از درآمدمان ريالي است. او تصريح کرد که برخي حرف و حديث ها که گاهي در رسانه ها درباره درآمد ارزي پتروشيمي ها و عدم واريز گفته مي شود صحت ندارد. مديرعامل شرکت پتروشيمي کارون با اعلام اينکه سهام شرکت پتروشيمي کارون در نيمه اول سال 1399 در بورس عرضه مي شود، توضيح داد: هر دو محصولات آفگريد و آنگريد را در بورس کالا طبق قيمت پايه اي که به صورت هفتگي از سوي شرکت ملي صنايع پتروشيمي اعلام مي شود، عرضه مي کنيم. صديق زاده در ادامه به مديريت انواع ضايعات توليد شده در اين مجتمع اشاره کرد و گفت: برخي ضايعات متناسب با شرايط سوزانده، دفن و يا منتقل مي شود. پساب ها نيز از مجتمع بيرون نمي رود و در واحدي نگهداري و تصفيه اوليه مي شود و بعد براي تصفيه نهايي به پتروشيمي فجر مي رود، اما تصميم ما اين شد که با همکاري شرکتي دانش بنيان و دانشگاه ها اين پساب ها از مجتمع ديگر خارج نمي شود و با تصفيه کامل مجدد به چرخه کار مجتمع برمي گردد. به گفته مديرعامل پتروشيمي کارون، 1100 نفر در پتروشيمي کارون مشغول به کار هستند که 450 نفر آنان داراي قرارداد مستقيم و بقيه نيروهاي پيمانکار هستند.
هدایت مجموعه ای خدمتگزار از ورشکستگی به خودکفایی
مشعل مديرعامل شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي گفت: اين شرکت از پنج سال گذشته تاکنون 95 ميليارد تومان در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي منطقه ماهشهر سرمايه گذاري کرده است.
عبدالرضا غلامي، در جريان بازديد خبرنگاران از پروژه هاي پتروشيمي ماهشهر، درباره ماموريت اصلي اين مجموعه گفت: نزديک به 7500 خانوار تحت پوشش اين شرکت هستند و در اين سال ها تلاش شده تا با ورود فناوري هاي نو و توسعه صنعت پتروشيمي در زمينه توسعه خدمات غيرصنعتي نيز حرکت کنيم و اين خدمات را هم به شکل تخصصي به نيروهاي مربوط به اين حوزه غير فني بسپاريم.
وي افزود: فضاي سبز پارک ارم، يکي از مهمترين و بزرگترين فضاهاي عمومي ماهشهر، 60 هکتار است و بيش از 80 گونه گياهي بومي و غير بومي در آن وجود دارد، ضمن آنکه امکانات داخلي آن متناسب با نيازهاي مردم به روز رساني شده است. او همچنين سرانه فضاي سبز شهري معمول شهرهاي بزرگ مثل تهران را 15 مترمربع و کشورهاي اروپايي را 38 تا 39 مترمربع اعلام کرد و گفت: سرانه فضاي سبز در شهرک بعثت ماهشهر بدون احتساب پارک ارم، 56 متر مربع است که اين فعاليت ها مورد رضايت عمومي است.
وي با تاکيد بر اينکه فعاليت هاي شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي در واقع موتور محرکه ايفاي نقش مسؤوليت هاي اجتماعي در منطقه ماهشهر است، يادآور شد: بخشي از خدمات مختص کارکنان و خانواده هاي شاغل در صنعت پتروشيمي است و بخش عمده اقدام ها به طور مشترک و براي همه ساکنان اختصاص يافته است. او يادآور شد: حدود 95 ميليارد تومان در پنج سال گذشته تنها در حوزه مسئوليتهاي اجتماعي منطقه ماهشهر سرمايه گذاري شده يا در حال سرمايه گذاري است.
غلامي افزود: بسياري از اقدام ها با همکاري و ارتباط با ساير مجموعه ها و نهادهاي دولتي و شهرداري بوده است، ضمن آنکه تعامل دوسويه ميان شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي و مجموعه مديريت شهري وجود دارد و برنامه ريزي هاي انجام شده براي زيرساخت هاي لازم شهر، مورد توافق هستند. به عبارتي اين شرکت يا به صورت مستقيم، يا فقط به عنوان تامين کننده اعتبار، براي ايجاد زيرساختها تلاش مي کند.
مديرعامل شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي به افتتاح يک ميني بيمارستان با اعتبار نزديک به 3 ميليارد و 500 ميليون تومان در منطقه اشاره و اظهار کرد: اين مرکز دهه فجر امسال به بهره برداري مي رسد. به گفته وي، پروژه هاي آبرساني، فرهنگي، ورزشي، دفع فاضلاب، درماني و حمل ونقل از جمله پروژه هايي است که از سوي اين شرکت انجام مي شود.
مديرعامل شرکت عمليات غيرصنعتي و خدمات صنايع پتروشيمي ادامه داد: امسال 600 ميليون تومان به برگزاري کلاس هاي آمادگي کنکور براي فرزندان خانواده هاي بي بضاعت و محروم اختصاص داده ايم.
غلامي همچنين از تغيير قراردادهاي همکاري اين مجموعه با پيمانکاران و نيروهاي خود اشاره کرد و گفت: در تجربه اي متفاوت به جاي قراردادهاي پيمانکاري، قراردادهاي سهامداري امضا کرديم و نيروها سهامي از شرکت را دارند و مدت قرارداد را هم از يک سال به سه سال افزايش داديم. با اين تغيير اعتماد بيشتري بين نيروها ايجاد شد و کيفيت خدمات بالا رفت و در عين حال شرکت هاي زيرمجموعه منطقه توانمند شدند. وي افزود: در عين حال طبق دستورعمل هلدينگ خليج فارس به منظور يکسان سازي خدمات براي همه نيروهاي قراردادي و پيمانکاري، اقدام هايي را شروع کرده ايم که يکسان سازي خدمات رستوراني و ورزشي و فرهنگي... در همين راستا بوده است و در گذر زمان اين رويکرد بهتر مي شود.
وي ادامه داد: ما بايد با توجه به زيان انباشته شرکت و قانون تجارت، از سال ها قبل منحل مي شديم اما با همکاري و همراهي همکارانمان، چهار سال است که شرکت از شرايط ورشکستگي خارج شده ايم.
در عين حال از ايجاد کسب و کارهاي جديد مثل ايجاد کلينيک هاي ورزشي – پزشکي که گروهي از جوانان بودند، حمايت و کلينيکي را در شهر ماهشهر شروع کرديم که بازخورد زيادي داشت و تعداد آن را بيشتر کرديم.
صادرات 1.2 میلیون تنی از پتروشیمی بندر امام (ره)
در جريان بازديد گروه خبرنگاران از پتروشيمي بندر امام (ره) در ماهشهر اعلام شد که حدود يک ميليون و 200 هزار تن محصول از ابتداي سال تاکنون در پتروشيمي بندر امام صادر شده است. اين محصولات که شامل انواع آروماتيک ها تا انواع پلي الفين ها مي شود، حدود 750 ميليون دلار ارزآوري براي کشور داشته است. شرکت پتروشيمي بندرامام (ره) با استفاده از خوراک ميعانات گازي، نفتا، نمک استحصالي از آب دريا، انواع محصولات پايه اي و اصلي پتروشيمي و پليمرهاي با ارزش افزوده بالا و کيفيت مطلوب را توليد و به بازارهاي داخلي و بين المللي عرضه مي کند.
در جريان اين بازديد، حميدرضا رستمي، مديرعامل شرکت سهامي پتروشيمي بندرامام (ره) در جمع خبرنگاران حاضر شد و توضيحاتي از بخش هاي مختلف ارائه داد. پتروشيمي بندر امام (ره) با استفاده از مزيت هاي شرکت از جمله دسترسي به آب هاي بين المللي، راه آهن، خوراک ارزان، نيروي انساني ماهر، برند برتر پتروشيمي بندر امام (ره) (اولين توليدکننده محصولات پليمري در ايران و کيفيت بالاي محصولاتي نظيرLPG و بنزن و…) و تنوع بي بديل محصولات به دليل دارا بودن سه زنجيره پايه توليد محصولات پتروشيمي آروماتيک، الفين ها و کلر الکالي امکان توليد طيف گسترده اي از محصولات را دارد.