آمادهايم شبکه گاز ايران را به عراق متصل کنيم
صادرات فرآوردههای نفتی و پتروشیمی بهخوبی در حال انجام است
حذف واژه «محال» از ادبیات پروژهها
پیگیری مشکلات چند وجهی کارکنان
اصلاح خود را از كجا آغاز كنيم؟
مراقبتهای مهم بعد از سیلاب را میدانید
گذر از مشکلات و سختیهای زندگی
نفت و گاز گچساران در آستانه صعود به ليگ يک
رئيس جمهوري گفت: براي برقراري اتصال شبکه برق و گاز ايران به عراق آماده ايم و معتقديم که اين موضوع نه تنها براي دو کشور، بلکه براي ديگر کشورهاي منطقه در آينده نيز مي تواند تسري يابد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز شنبه (17 فروردين ماه) در نشست خبري مشترک با عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق، روابط بين دو کشور را عميق و تاريخي عنوان کرد و گفت: در طول قرن ها همواره روابط بين ايران و عراق به عنوان دو همسايه خوب و رو به توسعه بوده، اما امروز براي توسعه روابط در شرايط ممتازي هستيم. وي اتصال راه آهن دو کشور را از توافق هاي مهم ايران و عراق برشمرد و افزود: اميدواريم اتصال راه آهن ايران و عراق در آينده در مسيرهاي مختلف رخ دهد، اما فعلا اتصال راه آهن شلمچه به بصره مورد تاکيد دو طرف است که اميدواريم عمليات فني و توافق هاي آن انجام و بعد از ماه مبارک رمضان شاهد اجرايي شدن آن باشيم. رئيس جمهوري به موضوع صادرات برق و اتصال شبکه برق و گاز ايران به عراق و همچنين اتصال شبکه نفت در آينده اشاره و تصريح کرد: ما براي برقراري اين اتصالات آماده ايم و معتقديم که اين موضوع نه تنها براي دو کشور، بلکه براي ساير کشورهاي منطقه در آينده نيز مي تواند تسري يابد.
روحاني روابط تجاري ايران و عراق را بسيار خوب توصيف کرد و گفت: برنامه ما براي آينده دستيابي به حجم تجارت 20 ميليارد دلاري بين دو کشور است که اميدواريم در ماه هاي آينده به اين نقطه برسيم.
نخست وزير عراق نيز با ابراز خوشحالي از سفر به ايران و قدرداني از دولت و ملت ايران به دليل استقبال از هيئت عراقي گفت: ايران کشور مسلمان، همسايه و دوست ماست که فرهنگ و تمدني به قدمت تاريخ دارد و فکر نمي کنم بتوانيم دو کشوري مانند ايران و عراق با اين قدمت تاريخي در جهان پيدا کنيم. نخست وزير عراق با اشاره به سخنان رئيس جمهوري ايران، افزود: جناب آقاي روحاني به همه توافق ها و مسائلي که در گفت وگوهاي مشترک به آن پرداختيم اشاره کرد و من هم اعلام مي کنم که با همه مواردي که اعلام شد، هم نظر هستم و حرف من هم همين است. معتقدم همه توافق هايي که بين دو کشور صورت گرفته و همکاري هاي نزديک ايران و عراق به سود دو کشور، منطقه و جهان خواهد بود.
وي با بيان اينکه ما به دنبال توسعه روابط دو کشور هستيم، تصريح کرد: تلاش مي کنيم روابط ما بيش از پيش گسترش يابد. روابط تهران - بغداد مي تواند الگويي براي روابط ما با ديگر کشورهاي منطقه باشد. همه تلاش خود را به کار خواهيم بست که توافق هايي که بين دو کشور حاصل شده، اجرايي و عملياتي شود.
روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران در پي انتشار برخي شايعات مبني بر مخالفت صنعت نفت با هدايت جريان آب به سوي منطقه هور ضمن تکذيب آنها، به منظور تنوير افکار عمومي در قالب يک بيانيه توضيحاتي ارائه کرد. توضيحات روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران به شرح زير است: «در پي انتشار برخي شايعات برنامه ريزي شده مغاير با حفظ وحدت ملي توسط دشمنان کشور و باز انتشار اين شايعات در فضاي مجازي ازسوي برخي دوستان، مبني بر فشار وزارت نفت براي حفظ تاسيسات نفتي در غرب کارون و سوسنگرد و جلوگيري از ورود جريان آب به منطقه هور که منجر به وارد آمدن خسارت به مردم اين مناطق خواهد شد، لازم است تاکيد کنيم که براساس دستورهاي وزير محترم نفت در چارچوب سياست هاي هيئت دولت و رياست محترم جمهوري نه تنها تمام امکانات صنعت نفت در خوزستان براي کمک به هم وطناني که در معرض خطر و آسيب قرار دارند تحت هدايت ستاد مديريت بحران استان بسيج شده است، بلکه هرگز فشار و اراده اي مبني بر حفظ تاسيسات نفتي (که البته آن هم متعلق به مردم است) به بهاي وارد شدن خسارت و آسيب به مردم اعمال نشده و تصميمي هم در اين باره اتخاذ نشده و نخواهد شد؛ بنابراين همه شايعه ها در اين باره به شدت تکذيب مي شود.»
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي طي بيانيه اي از اقدام هاي همه دستگاه هاي دولتي در حل مشکل سيل زدگان قدرداني کردند.
احمد اميرآبادي فراهاني، عضو هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي در نشست علني روز يکشنبه (18 فروردين ماه) مشروح بيانيه يادشده را به شرح زير قرائت کرد:
«در آغازين روزهاي سال جديد بارش باران رحمت الهي در برخي از مناطق کشور سبب سيل و خساراتي شد و جان تعدادي از هموطنان را گرفت، ضمن عرض تسليت به بازماندگان قربانيان اين حادثه و طلب رحمت و غفران الهي براي جان باختگان، از اقدام هاي همه دستگاه هاي دولتي، نيروهاي هلال احمر و مسلح، کميته امداد امام خميني (ره) و ستاد اجرايي فرمان امام قدرداني مي کنيم.
ما نمايندگان مجلس شوراي اسلامي آمادگي خود را براي کمک به دولت جمهوري اسلامي ايران براي حل مشکل سيل زدگان در سراسر کشور اعلام کرده و آماده پذيرش لوايح دولت براي تصويب بودجه لازم هستيم.»
رئيس مجلس شوراي اسلامي خطاب به آمريکايي ها گفت: تصور مي کرديد پارسال مي توانيد فروش نفت ايران را به صفر برسانيد، اما موفق نشديد. تصور مي کرديد ايران چهلمين سال انقلاب را نخواهد ديد، اما ديديد که ملت با شکوه تر در پاسداشت انقلاب خويش حضور يافتند.
علي لاريجاني در جلسه علني روز سه شنبه (20 فروردين ماه) در نطق پيش از دستور خود بيان اينکه وزير خارجه آمريکا، پاسداران مجاهد را به اخاذي متهم مي کند که واقعا در تاريخ چنين دولت بي شرمي نمونه نداشته است، گفت: آقاي ترامپ با وقاحت اخاذي از سعودي و برخي کشورهاي منطقه را نقطه قوت خود مي داند و اعلام و افتخار مي کند که براي شرکت در اجلاس رياض بيش از 100 ميليارد دلار اخاذي کرده است. شما يک دولت دزد هستيد و اين مدال را به سينه خود نصب کرده ايد. وي افزود: آقاي ترامپ مي دانيم چرا به اين روز افتاده ايد، زيرا تصور مي کرديد با خروج از توافق هسته اي مي توانيد به ايران ضربه بزنيد، اما موفق نشديد. تصور مي کرديد در سال گذشته مي توانيد فروش نفت ايران را به صفر برسانيد، اما موفق نشديد. تصور مي کرديد ايران چهلمين سال انقلاب را نخواهد ديد، اما ديديد که ملت با شکوه تر در پاسداشت انقلاب خويش حضور يافتند. تصور مي کرديد مي توانيد با کمک تروريست ها در شرق و غرب ايران، آشفتگي امنيتي ايجاد کنيد و پول و سلاح به تروريست ها داديد و مستقيم يا نيابتي براي شما عمل کردند، اما موفق نشديد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي خطاب به آمريکايي ها تصريح کرد: بدانيد اگر سپاه که در قلب ملت ايران جاي دارد و عامل امنيت کشور است را متهم مي کنيد، همه ملت ايران مفتخر است که پشتيبان سپاه است و همه ما افتخار مي کنيم که پاسدار باشيم. ما پشتيبان همه پاسداران خواهيم بود و از نظر ما دولت آمريکا و نيروهاي مسلح اين کشور نماد تروريسم بين المللي در ابعاد نظامي و اقتصادي است.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: توسعه پتروپالايشگاه ها افزايش ثروت ملي کشور را به همراه دارد و بي شک با برنامه ريزي هايي که در اين زمينه انجام شده مي توان به رشد سريع آنها اميدوار بود. حسين اميري خامکاني با اشاره به اينکه توسعه پتروپالايشگاه ها همسو با افزايش روند سرمايه گذاري در کشور انجام مي شود، گفت: افزايش پتروپالايشگاه ها در ايجاد و افزايش ارزش افزوده موثر است، هر اندازه ارزش افزوده بيشتري ايجاد کنيم، بي شک ثروت کشور را افزايش داده ايم. وي افزود: هر پالايشگاه و يا پتروپالايشگاهي که در کشور ايجاد شود با توليد فرآورده هاي پتروشيمي و نفتي مي تواند در ايجاد ارزش افزوده کمک کرده و مشتري فرآورده هاي نفتي ما مثل بنزين و غيره را افزايش دهد.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: در کشور ظرفيت هاي خوبي در زمينه توسعه پتروپالايشگاه ها داريم و با اين حساب پيش بيني مي شود در اين زمينه به سرعت رشد کنيم و بتوانيم مصرف داخلي را تامين کنيم و در صادرات نيز پيشرفت بيشتري داشته باشيم و با اين شرايط، فضاي کسب و کار در کشور بهبود خواهد يافت.
اميري خامکاني در ادامه به شعار سال (رونق توليد) اشاره و عنوان کرد: شاه بيت رونق توليد در تسهيل فضاي کسب و کار، افزايش توليد، کاهش هزينه هاي توليدي، ارتقا و کيفيت توليد و مصرف کالاهاي توليدي است، هيچ کس نبايد انگشت اشاره را به سمت ديگري بگيرد و فکر کند اشخاص ديگري بايد توليد را رونق بدهند.
وي گفت: هرکس بايد فکر کند چگونه مي تواند در اين شعار موثر باشد. شاخص ها نشان مي دهد که رونق توليد وظيفه تک تک آحاد جامعه است و هر فرد در يکي از اين شاخص ها مي تواند موثر باشد.
نشست فوق العاده اوپک که قرار بود در ماه آوريل برگزار شود، لغو شد و يکصد و هفتاد و ششمين نشست عادي اين سازمان 25 ژوئن (سه شنبه، چهارم تيرماه) در وين برگزار مي شود. سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در يکصد و هفتاد و پنجمين نشست عادي اين سازمان که هفتم دسامبر (16آذرماه 97) در وين برگزار شد، تصميم گرفته بود با هدف بررسي وضع توافق کاهش عرضه نفت، يک نشست فوق العاده در ماه آوريل 2019 برگزار کند. در همين حال، ششمين نشست مشترک وزيران نفت و انرژي کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک 26 ژوئن (چهارشنبه، پنجم تيرماه) در دبيرخانه دائمي اين سازمان در وين برگزار مي شود. بر اساس تصميم صدو هفتاد و پنجمين نشست عادي وزيران نفت و انرژي اوپک، توليد نفت اين سازمان با هدف ايجاد تعادل در بازار نفت از يکم ژانويه 2019، 800 هزار بشکه در روز کاهش يافت.
پالايشگران نفت از سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش مي خواهند عرضه نفت را افزايش دهند. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، يکي از قوانيني که قرار بود به حفظ محيط زيست کمک کند، به زودي سبب افزايش تقاضاي جهاني نفت خواهد شد. تحليلگران بخش پالايش اعلام کردند مقررات مربوط به کاهش آلودگي گوگرد در سوخت کشتي ها سبب شده است برآورد نفت مورد نياز پالايشگاه ها در سال آينده ميلادي 700 هزار بشکه در روز افزايش يابد. در شرايطي که اوپک و متحدانش رقم چشمگيري از عرضه نفت خود را کاهش داده اند و ممکن است اين کاهش را تمديد کنند، پالايشگاه ها ممکن است براي تأمين نفت اضافي مورد نياز خود به چالش کشيده شوند. الينور بادز، کارشناس مؤسسه آي اچ اس مارکيت، گفت: استفاده از نفت از سه ماه چهارم سال 2019 ميلادي رو به افزايش خواهد گذاشت و در سه ماه چهارم اين سال به رشد خود ادامه خواهد داد. از ماه ژانويه سال 2020 ميلادي، کشتي ها موظف خواهند بود ميزان گوگرد در سوخت خود را به 0.5 درصد کاهش دهند، در حالي که اين رقم در بيشتر مناطق جهان اکنون 3.5 درصد است. با وجود آغاز اجراي مقررات ياد شده از ماه ژانويه سال 2020 ميلادي، انتظار مي رود مالکان کشتي ها پيشاپيش آماده شوند و اين به معناي افزايش تقاضا براي سوخت جديد از ماه هاي پاياني سال 2019 ميلادي است.
کاهش توليد نفت اوپک و تحريم هاي آمريکا ضد اعضاي اين سازمان سبب شد قيمت نفت به بالاترين حد از ماه نوامبر سال 2018 ميلادي تا کنون برسد. به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، در ساعت هشت و 11 دقيقه روز دوشنبه (19 فروردين ماه) قيمت شاخص نفت خام برنت با 31 سنت افزايش به 70 دلار و 65 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا با 31 سنت افزايش به 63 دلار و 39 سنت رسيد. در معاملات ساعات نخست امروز، قيمت هر دو شاخص نفت خام برنت و دبليوتي آي به بالاترين حد در حدود پنج ماه اخير رسيد. بانک آمريکايي جي پي مورگان اعلام کرد: قيمت برنت از آغاز سال (ميلادي) تا کنون 30 درصد افزايش داشته، زيرا سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) به کاهش توليد نفت خود براي چهار ماه پياپي ادامه داده و خوش بيني به گفت وگوهاي تجاري آمريکا و چين به بهبود دورنماي رشد تقاضاي نفت کمک کرده است. مؤسسه مشاوره اف جي ئي نيز اعلام کرد کاهش توليد نفت اوپک به اين معناست که ذخيره سازي مازاد نفت در حال ناپديد شدن است. اين مؤسسه همچنين اعلام کرد: بازار آماده اين است که قيمت (برنت) به 75 دلار يا بيشتر برسد.
وزير نفت، روند گازرساني در سال 97 را بسيار مطلوب ارزيابي کرد و گفت: صادرات فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي با وجود برخي مشکلات به خوبي در حال انجام است. بيژن زنگنه، روز يکشنبه (18فروردين ماه) در ديدار با نمايندگان کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در ساختمان مرکزي شرکت ملي گاز ايران اظهار کرد: 97 سال خوبي براي صنعت نفت بود. در اين سال براي نخستين بار با وجود افزايش جمعيت زير پوشش گازرساني، هيچ محدوديتي حتي در بخش صنعتي و نيروگاهي اعمال نشد؛ کار بزرگي بود که از سوي شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي گاز ايران انجام شد. وي با بيان اينکه هم اکنون بيش از 92 درصد جمعيت کل کشور به طور مستقيم از نعمت گاز بهره مند هستند، يادآور شد: بيش از 99 درصد جمعيت شهري و 80 درصد جمعيت روستايي هم اکنون از نعمت گاز برخوردارند؛ البته در اين بخش شاهد نبود تعادل هستيم؛ کرمان، خراسان جنوبي، آذربايجان غربي اندکي از بقيه استان ها عقب هستند. وزير نفت افزود: صادرات فرآورده هاي نفتي با تلاش شبانه روزي همکارانمان شرايط مطلوبي دارد، البته برخي مشکلات وجود دارد که لاينحل نيست.
مشکل کنوني صادرات نفت سياسي و امنيتي است؛ نه عملياتي
وزير نفت، صادرات نفت و ميعانات گازي را به دليل تحريم آمريکا يکي از مشکلات وزارت نفت عنوان کرد و افزود: تلاش مان اين است هيچ رقمي از صادرات نفت و ميعانات گازي عنوان نشود و تاکنون نيز در اين زمينه موفق بوده ايم؛ اعلام رقم صادرات نفت، سبب سوء استفاده دشمنان مي شود. وي تاکيد کرد: ما توانايي صادرات نفت به مقدار پيش از خروج آمريکا از برجام و آغاز تحريم هاي واشينگتن را داريم؛ برخلاف عده اي که عنوان مي کنند، به دليل ناکارآمدي؛ نداريم. مشکل کنوني صادرات نفت سياسي و امنيتي است، نه عملياتي. وزير نفت با بيان اينکه هم اکنون بخشي از ميعانات گازي در اختيار پالايشگاه ستاره خليج فارس قرار مي گيرد و مشکلات صادرات اين بخش کمي برطرف شده است، افزود: همه راه هاي فروش نفت از بورس انرژي گرفته تا تهاتر را آزمايش کرديم و با هر فردي يا سازماني که خواستار خريد نفت ايران باشد نيز، مذاکره کرديم و به تازگي اعلام کردم صورتجلسه اين مذاکرات نيز امضا شود. وي ادامه داد: تاکنون فرد يا سازماني در بخش تهاتر نفت با کالا وارد نشده است. دريافت پول نفت براي ما بسيار مهم است و بايد نسبت به پرداخت آن مطمئن شويم تا مشکلات همانند بابک زنجاني بار ديگر تکرار نشود. زنگنه درباره سيل هم که نگراني برخي نمايندگان بود، با بيان اينکه بخش زيادي از سيل مربوط به مناطق نفت خيز خوزستان است، افزود: توصيه خود را در اين زمينه به همه شرکت هاي تابعه وزارت نفت اعلام و تاکيد کردم آسيب هموطنان عزيز در مناطق سيل زده ايجاب مي کند که همه نيروها و تجهيزات صنعت نفت همچنان با هماهنگي کامل با ستاد فرماندهي مديريت بحران، براي ياري رساني و ارائه خدمات به مردم، حضوري فعال داشته باشند تا مردم هرچه سريع تر به خانه و زندگي شان برگردند.
سال سختي داريم؛ با همدلي آن را پشت سر مي گذاريم
وزيرنفت به شعار امسال (رونق توليد) اشاره کرد و افزود: امسال مي توان بخش عمده اي از سفره پارس جنوبي را جمع کرد، مشکلاتي را که در پالايشگاه فاز 14 است، بايد حل کنيم و بقيه نيز امسال جمع مي شود. افزون بر اين، در زمينه طرح هاي نفتي نيز ما نخستين اوراق مشارکت را به ارزش 3 هزار ميليارد تومان فروختيم که با هدف آغاز به کار سريع تر پيمانکاران است و اين اقدام در مناطقي که سيل رخ نداده، با سرعت بيشتري انجام مي شود. وي با تاکيد بر اينکه شرکت ملي گاز ايران نيز امسال بايد گازرساني به ويژه در بخش روستايي را با قدرت و شدت بيشتري ادامه دهد، از تحول بزرگي در صنعت پتروشيمي کشور در دو سال آينده خبر داد و گفت: بر اساس اين تحول، توليد صنايع پتروشيمي ايران از لحاظ وزني نزديک به دو برابر خواهد شد که در ميان طرح هاي نيمه تمام خوراک پتروشيمي ها، کار بسيار بزرگي است؛ از امسال مقدار خوراک از مصرف بيشتر مي شود. زنگنه با ارائه توضيحاتي درباره صنعت پالايش نفت، به توسعه فازهاي پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در سال 97 اشاره کرد و گفت: امسال نيز در پي افزايش ظرفيت پالايشگاه ستاره خليج فارس هستيم. وزير نفت در پايان گفت: پارسال، سال سختي براي کشور بود که به خوبي گذشت؛ امسال هم سال سختي است و ان شاء الله بتوانيم به خوبي از آن عبور کنيم.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: تاکنون 560 هزار ليتر سوخت رايگان به بالگردهاي امداد و نجات فعال در مناطق سيل زده عرضه شده است که اين رقم رکوردي بي سابقه در سوخت رساني هوايي کشور به شمار مي آيد. سيدمحمدرضا موسوي خواه افزود: در مناطق سيل زده تعداد زيادي بالگرد در حال امدادرساني به سيل زدگان است که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تاکنون نسبت به عرضه 560 هزار ليتر سوخت هوايي رايگان به اين بالگردها اقدام کرده است. وي درباره نحوه سوخت رساني به مناطق سيل زده نيز گفت: با تمهيدات انديشيده شده پيش از وقوع سيل، آمادگي کامل در همه تاسيسات توزيع سوخت در سراسر کشور اعم از انبارهاي نفت، واحدهاي سوخت رساني به هواپيماها، جايگاه ها و مجاري عرضه وجود داشت و با وجود مشکلاتي که سيل در زمينه توزيع و عرضه سوخت ايجاد کرد، هيچگونه کمبودي در اين زمينه احساس نشد.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اشاره به اينکه پيش از بروز سيل، ذخيره سازي هاي مطمئني در کانون هاي خطر انجام شد، افزود: با اين تمهيدات سوخت رساني مطمئن و به موقع در همه مناطق سيل زده در اسرع وقت انجام شد.
موسوي خواه، سوخت رساني به تجهيزات و وسايل امدادي را از ديگر وظايف شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي در مناطق سيل زده عنوان کرد و افزود: به همه ادوات و تجهيزات راه سازي که به صورت شبانه روزي در مناطق سيل زده در حال فعاليت بودند سوخت رايگان و در محل فعاليت تحويل شد، همچنين بيش از 12 هزار ظرف 20 ليتري انواع سوخت اعم از بنزين، نفت گاز و نفت سفيد در مناطق سيل زده توزيع شده است.
وي افزود: اگرچه برخي تاسيسات و مجاري عرضه سوخت در مناطق لرستان، پلدختر، معمولان و بابازيد به مدت طولاني در محاصره سيلاب بودند، اما هيچ کمبود سوختي در اين مناطق ديده نشد و با احياي جايگاه هاي زير آب رفته و همچنين استقرار جايگاه هاي سيار در کوتاه ترين زمان ممکن عمليات سوخت رساني انجام شد.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از ديگر تمهيدات انديشيده شده در مناطق سيل زده را عرضه نفت سفيد عنوان کرد و افزود: تاکنون 4 ميليون ليتر نفت سفيد در چهار استاني که دچار سيل شده اند توزيع شده که اين مسئله نقش مهمي در تامين گرمايش و انرژي مناطق سيل زده داشته است. موسوي خواه همچنين از توزيع بيش از 10 هزار تن گاز مايع در مناطق سيل زده خبر داد و گفت: با هماهنگي هاي انجام شده تا پايان فروردين ماه در پلدختر گاز رايگان عرضه خواهد شد. وي با بيان اينکه در سيل اخير چند جايگاه و همچنين خطوط انتقال سوخت دچار مشکل شده اند، افزود: با تلاش همکاران من اين مشکلات در کوتاه ترين زمان ممکن برطرف شده و هم اکنون هيچ مشکلي در زمينه عرضه سوخت در مناطق سيل زده وجود ندارد.
رکورد بي سابقه مصرف بنزين در 29 اسفند پارسال
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در ادامه گفت: از 27 اسفند 97 تا پايان شانزدهم فروردين به طور ميانگين روزانه 98 ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف شده که نسبت به مدت مشابه پارسال 3.3 دهم درصد رشد نشان مي دهد. موسوي خواه با بيان اينکه پيش بيني ما رشد 14 درصدي بود، افزود: با اين حال با شروع بارندگي ها و کاهش سفرهاي برون شهري در 16 روز اول امسال رشد مصرف بنزين نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها يک درصد بود. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، ضريب آمادگي اين شرکت را 99.97 درصد اعلام کرد و افزود: به اذعان ستادهاي سفرهاي نوروزي هيچ گونه کمبود سوختي در کشور در ايام نوروز گزارش نشد که بي سابقه بوده است. موسوي خواه درباره رکورد مصرف بنزين در ايام پاياني سال افزود: بر پايه آمارهاي ارائه شده، بيشترين مقدار مصرف بنزين کشور در روز 29 اسفند 97 ثبت شد که رقم 135 ميليون و 800 هزار ليتر را نشان مي دهد و رکوردي بي سابقه در تاريخ صنعت نفت کشور است.
وي درباره کمترين مقدار مصرف نيز گفت: اين رقم متعلق به روز 13 فروردين 98 به ميزان 75 ميليون و 600 هزار ليتر است که کمترين مقدار مصرف بنزين در فاصله 19 روزه تعطيلات سال نو به حساب مي آيد. موسوي خواه افزود: پيش بيني ما از رشد مصرف بنزين در سال جاري حدود 10.2 درصد است که با اين حساب پيش بيني مي کنيم امسال به طور ميانگين روزانه حدود 100 ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف شود؛ آرزو مي کنيم اين پيش بيني محقق نشود و مردم در مصرف بنزين صرفه جويي کنند.
هماهنگي هاي لازم براي ارسال رايگان گاز مايع در شهرستان هاي پلدختر و معمولان تا پايان فروردين ماه از سوي شرکت هاي توزيع کننده در پانزدهمين نشست کميته بحران شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، انجام شد. اعضاي کميته بحران شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، ضمن بررسي وضع توزيع سوخت در مناطق لرستان، اهواز، ايلام، گلستان و آبادان، مسيرهاي مختلف توزيع سوخت در صورت شدت گرفتن بارش ها و تغيير شرايط سوخت رساني را بررسي و شناسايي کردند. براساس گزارش هاي مديريت تامين و توزيع، هم اکنون موجودي ذخيره سازي هاي فرآورده هاي نفتي در مناطق درگير سيل به ويژه استان هاي لرستان، اهواز و ايلام مطلوب است و نگراني در اين باره وجود ندارد. با توجه به آبگرفتگي بعضي از محورهاي مواصلاتي و سه جايگاه سوخت در شوش و سيدعباس خوزستان، تمهيدات لازم براي تامين سوخت هموطنان در اين نواحي در نظر گرفته شد. مقاوم سازي بيش از پيش تاسيسات و انبارهاي نفت در برابر طغيان احتمالي و بارش هاي پيش رو، توزيع سوخت در مناطق روستايي و سخت گذر به وسيله تراکتور و مظروف و ارسال دو جايگاه سيار به خوزستان در صورت نياز، از ديگر مواردي بود که در اين جلسه در دستور کار قرار گرفت. افزون بر اين مقرر شد محموله 19 هزار ليتري نفت سفيد به منظور توزيع سوخت در مناطق روستايي ايلام در اختيار ستاد مديريت بحران قرار گيرد. نشست هاي کميته بحران اين شرکت تا عادي شدن شرايط در استان هاي در معرض خطر سيلاب به صورت روزانه و در صورت نياز در دو نوبت، تشکيل مي شود.
وزير نفت از تفاهم ايران و عراق براي توسعه مشترک ميدان هاي نفت شهر و خرمشهر خبر داد. بيژن زنگنه روز يکشنبه (18 فروردين ماه) در حاشيه بازديد وزير نفت عراق از شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي EIED)) که وابسته به شرکت اويک است، با بيان اين مطلب افزود: ظرفيت هاي فراواني براي توسعه همکاري ايران و عراق در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي وجود دارد و ايران آمادگي دارد توانمندي هاي خود را در خدمت صنعت نفت عراق بگذارد. وي افزود: ثامر غضبان، وزير نفت عراق در بازديد از شرکت EIED با ظرفيت هاي اين شرکت و مجموعه اويک آشنا و قرار شد با همکاري اويک و شرکت مشابهي در عراق، زمينه استفاده از ظرفيت هاي مشترک طرفين فراهم شود. وزير نفت با بيان اينکه ايران در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي توانمندي هاي بسياري دارد، تصريح کرد: با توجه به اينکه صنايع پتروشيمي و گاز در عراق توسعه چنداني پيدا نکرده است، چشم انداز روشني براي همکاري هاي مشترک بين دو کشور وجود دارد. وي طلب گازي ايران از عراق را که سوال يکي از خبرنگاران بود، در حال حاضر يک ميليارد دلار عنوان کرد.
براي منافع مردم ايران و عراق همکاري مي کنيم
وزير نفت عراق نيز پس از بازديد از شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي (EIED) اعلام کرد که اميدواريم جلوتر برويم و ضمن تبادل ايده ها، براي منافع مردم ايران و عراق همکاري کنيم. ثامر غضبان گفت: متوجه شدم که اين شرکت مجموعه اي بسيار توانمند است، آنها در اجراي مهندسي و طراحي پروژه هاي نفت و گاز و پتروشيمي بسيار توانمند هستند. وي افزود: از شنيدن کارهاي شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي در بخش هاي نفتي بسيار تحت تأثير قرار گرفتم، متخصصان اين شرکت در دوران دشوار تحريم همچنان قوي و توانمند هستند و در اجراي پروژه ها، چه در ميدان هاي نفتي، طراحي و همچنين ساخت وساز و افزون بر آن عمليات و بهره برداري، بيشترين تلاش خود را مي کنند؛ اين اقدام ها بسيار تحسين برانگيز است و من برايشان آرزوي موفقيت مي کنم. وزير نفت عراق با اشاره به سفر اخير حسن روحاني، رئيس جمهوري ايران به عراق گفت: ما براي بررسي روش ها و ابزارهاي همکاري دو کشور به تهران سفر کرده ايم؛ اين نخستين بار نيست که با هم کار مي کنيم و ايده و افکارمان را رد و بدل مي کنيم. غضبان گفت: ما هم مؤسسه اي مشابه اين (EIED) داريم. در گام اول ما هيئتي مي فرستيم تا بنشينند و ايده ها و افکار را تبادل کنند و روش ها و ابزار همکاري با هم را بررسي کنند، چه در زمينه طراحي، ساخت و حتي بهره برداري و اين مي تواند در شکل هاي مختلف، چه نهاد انفرادي و چه پروژه مشترک باشد. وي افزود: اين بخشي از همکاري مبتني بر حسن نيت ميان دو کشور است. اميدواريم جلوتر برويم و ضمن تبادل ايده ها، براي منافع مردم ايران و عراق همکاري کنيم.
تشريح کليات سند همکاري نفتي ايران و عراق
معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت، کليات سند همکاري نفتي ايران و عراق را که نمايندگان دو طرف چندي پيش امضا کردند، تشريح کرد و صادرات خدمات فني و مهندسي ايران به عراق، توسعه مشترک ميدان ها، بازسازي پالايشگاه هاي قديمي عراق و ايجاد شبکه گازرساني در اين کشور را از مهم ترين تفاهم هاي دو طرف برشمرد. اميرحسين زماني نيا در حاشيه بازديد ثامر غضبان، وزير نفت عراق از شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي (EIED) وابسته به شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت، اويک، با اشاره به مراودات ايران و عراق در زمينه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي و مذاکراتي که در جريان سفر مهندس زنگنه و چندي بعد در سفر دکتر روحاني به عراق مطرح شد، عنوان کرد: پيرو مذاکرات انجام شده، به تازگي سند همکاري ايران و عراق امضا شد که بر مبناي آن، صادرات خدمات فني و مهندسي ايران به عراق، توسعه مشترک ميدان ها، بازسازي پالايشگاه هاي قديمي عراق و ايجاد شبکه گازرساني در اين کشور مدنظر قرار گرفته است. وي با بيان اينکه اکنون از حيث فضاي سياسي، بهترين موقعيت براي توسعه همکاري هاي صنعت نفت ايران و عراق است، ادامه داد: با توجه به ظرفيت هاي سرشار فني و مهندسي صنعت نفت ايران، امکان صادرات خدمات فني و مهندسي کشورمان به عراق وجود دارد، همچنين با توجه به منحصربه فرد بودن ايران در توسعه حداکثري شبکه گازرساني، استفاده از تجارب و ظرفيت هاي ايران براي ايجاد شبکه گازرساني در عراق نيز مورد تاکيد قرار گرفته است. به گفته معاون وزير نفت، بازسازي و نوسازي پالايشگاه هاي قديمي عراق و توسعه دو ميدان مشترک نفت شهر و خرمشهر به صورت مشترک، از ديگر مواردي است که دوطرف براي اجرايي شدن آن به تفاهم رسيده اند. زماني نيا ابراز اميدواري کرد که خط لوله فرآورده هاي نفتي بين آبادان و بصره هم که سال هاي درازي است در مذاکرات بين ايران و عراق مطرح مي شود، در آينده نزديک اجرايي شود. وي به محورهاي آموزشي نيز در توافق هاي دو طرف اشاره کرد و گفت: در اين زمينه مقرر شده است گروهي از دانشجويان عراقي به تحصيل در رشته مهندسي نفت در دانشگاه تهران مشغول شوند. زماني نيا دليل بازديد امروز وزير نفت عراق از يکي از زيرمجموعه هاي گروه اويک (EIED) را آشنايي با نمونه اي از ظرفيت هاي شرکت هاي فعال در صنعت نفت ايران عنوان کرد و افزود: پيش از اين نيز لوي خطيب، وزير برق عراق، از مپنا بازديدي داشت که شنيدم پس از آن بازديد، ايشان از شرکت مپنا به عنوان «آلمان کوچک» در حوزه توربين و نيروگاه هاي حرارتي تعبير کرده است، بنابراين ديدارها و بازديدهايي از اين دست اگرچه شايد آثار فوري به دنبال نداشته باشد، اما بدون ترديد در معرفي مهارت ها، امکانات و خدمات قابل ارائه صنايع ايران نقش اثرگذاري دارد. معاون وزير نفت در امور بين الملل و بازرگاني در پاسخ به پرسشي مبني بر پيش بيني تمديد شدن يا نشدن معافيت کشورهاي واردکننده نفت ايران عنوان کرد: الان در اين زمينه اظهارنظر نمي کنم، اما همه مي دانند که بازار نفت، بازاري ثابت و راکد نيست، بلکه بسيار متلاطم است و قيمت بنزين در پمپ بنزين هاي آمريکاست که تعيين مي کند اين معافيت ها تمديد شود يا خير.
مشعل توسعه صنعت گاز در ساليان گذشته با فراز و نشيب هايي همراه بوده و اين در حالي است که اين مسير با بهره گيري از منابع مالي و نيروي انساني شرکت ملي گاز ايران در چند سال گذشته با کمترين انحراف از برنامه هاي تعريف شده به طور پايدار طي شده است. اجراي زيرساخت هاي کلان گازرساني شامل خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار گاز که علاوه بر تامين نياز داخل در ايجاد ظرفيت هاي جديد و افزايش حجم صادرات گاز نيز تاثيرگذار بوده، در چند سال گذشته از سوي شرکت ملي گاز ايران پيگيري و براساس گزارش ها اين شرکت نمره قبولي دريافت کرده است.اين مسير در بخش هاي ديگر شامل پروژه هاي پالايشگاهي، مخابراتي، راه، ابنيه، مراکز بهره برداري و ايستگاه هاي کنترل فشار نيز ادامه داشته است و تنها چند روز پيش از پايان سال 97 شاهد بهره برداري از چند پروژه ملي که از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اجرا شده، با حضور رئيس جمهوري، وزير نفت، معاون وزير نفت و مسؤولان بلند پايه کشوري و لشکري در پارس جنوبي بوديم. دراين ميان شايد بتوان شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران را برگ برنده صنعت گاز برشمرد که با بهره گيري از ظرفيت هاي موجود و نيروي انساني توانمند، توانسته است «ناممکن ها» را «ممکن» و واژه «محال» را از ادبيات پروژه ها حذف کند.براي آگاهي از فعاليت هاي توسعه اي صنعت گاز، با بهرام صلواتي، سرپرست شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت وگو کرديم که مشروح آن در ادامه مي آيد.
در سال 97 چند کيلومتر خط لوله و چند ايستگاه تقويت فشار گاز وارد مدار شد؟
سال 97، در مجموع يکهزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اجرا شد. بهره برداري از اين خطوط، تاثير بسزايي در افزايش پايداري انتقال گاز مناطق مختلف کشور داشت. با احداث اين خطوط، زمستان سال گذشته را بدون کوچک ترين افت فشار سپري کرديم. علاوه بر خطوط لوله، شاهد بهره برداري از چند تاسيسات تقويت فشار گاز نيز بوديم.
افزون بر خط لوله و تاسيسات تقويت فشار گاز، چه پروژه هايي در سال 97 به بهره برداري رسيد؟
شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران به عنوان بازوي اجرايي شرکت ملي گاز ايران، وظيفه تحقق اهداف برنامه ريزي شده اين شرکت را به عهده دارد. در اين مسير، برنامه هاي کوتاه مدت، ميان مدت و بلندمدت تعريف شده است و به نوعي پروژه هاي کلان صنعت گاز در بخش هاي مختلف از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اجرا مي شود. در سال 97، پروژه هاي متعدد و راهبردي از سوي مجموعه شرکت اجرايي و به بهره برداري رسيد که واحد بودار کننده گاز با ظرفيت 800 تن، نصب سامانه اندازه گيري خروجي پالايشگاه هاي پارس جنوبي، پروژه پست برق پشتيبان KV132 شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي، پروژه خط انتقال اتان، بخشي از خط نهم سراسري، 930 کيلومتر مخابرات خط انتقال گاز سوم آذربايجان، اجراي 200 کيلومتر فيبر نوري، بازسازي و نوسازي ابنيه بندر طاهري، ايستگاه هاي کنترل فشار و... از جمله اين پروژه ها به شمار مي آيند.
چند درصد از برنامه هاي سال 97 محقق شد؟
در سال 97 با وجود تغييرات نرخ ارز خوشبختانه توانستيم پروژه هايمان را براساس برنامه زمان بندي تعريف شده عملياتي کنيم. نکته جالب توجه اينکه با مديريت بهينه و همراهي همکاران بخش هاي مختلف شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، در چند پروژه نيز موفق به ثبت رکورد شديم. براين اساس با مديريت مناسب چند پروژه چندماه زودتر از برنامه تعريف شده وارد مدار شد و شاهد ثبت رکورد در اجراي پروژه خطوط لوله انتقال گاز بوديم.
لطفا درباره ثبت رکورد اجراي پروژه ها بيشتر توضيح دهيد.
اجراي پروژه تربت حيدريه- کاشمر به طول 77 کيلومتر و قطر 16 اينچ بر اساس برنامه زمان بندي قرارداد، بايد در مدت 15 ماه به مرحله افتتاح مي رسيد، اما تامين به موقع کالاهاي مورد نياز سبب شد تا 6 ماه زودتر از موعد مقرر آن را افتتاح کنيم. همزمان با افتتاح اين خط لوله، عمليات اجرايي ساخت خط لوله انتقال گاز ديزباد- تربت حيدريه و عمليات اجرايي گازرساني به 92 روستا، گازرساني به 934 واحد صنعتي و توليدي و 12 ايستگاه تقليل فشار نيز آغاز شد. خط لوله انتقال گاز کهنوج - جيرفت نيز پيش از زمان تعريف شده وارد مدار شد. اين خط لوله 20 اينچي از نيروگاه کهنوج آغاز مي شود و تا جيرفت به طول تقريبي 71 کيلومتر ادامه دارد.
توسعه گازرساني در استان سيستان و بلوچستان از جمله اهداف دولت به شمار مي آيد. سال 97 چه فعاليت هايي براي توسعه زيرساخت هاي گازرساني دراين استان انجام شده است؟
سال گذشته شاهد آغاز چند پروژه در سطح استان سيستان و بلوچستان بوديم که با بهره برداري از آنها ضريب نفوذ گاز در بخش هاي مختلف شاهد افزايش خواهد بود. اجراي خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - چابهار که در تامين خوراک واحدهاي صنعتي و پتروشيمي سواحل مکران تاثير خواهد داشت، اوايل پارسال آغاز شد و ساخت آن براساس برنامه در جريان است. علاوه براين خط لوله و همزمان با گازرساني به زابل به روش سي ان جي، عمليات اجراي ساخت خطوط لوله گازرساني به زابل نيز در دستور کار قرار گرفت که هم اکنون بخش اول آن از زاهدان تا دو راهي دشتک (حدود 107 کيلومتر) شروع شده که حدود 80 کيلومتر زيرسازي و 65 کيلومتر کانال آماده لوله گذاري است. مناقصه خط لوله انتقال گاز ايرانشهر- خاش نيز در آستانه انجام است. در خصوص قسمت دوم پروژه دشتک تا زابل، مناقصه انجام و پيش بيني مي شود از اواخر ارديبهشت امسال، عمليات اجرايي آغاز شود. با بهره برداري از اين پروژه ها سهم گاز در سبد انرژي استان سيستان و بلوچستان افزايش مي يابد و در آينده شاهد توسعه اقتصادي، اجتماعي و رفاهي اين مناطق خواهيم بود.
چه پروژه هايي در دستور کار سال 98 شرکت قرار دارد؟
سال 97 براي مجموعه شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، سالي پربار و پرکار بود و اين روند در سال 98 نيز تداوم خواهد داشت. براساس برنامه هاي تعريف شده، امسال نيز حدود 830 تا يکهزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز اجرا خواهد شد. همچنين آغاز عمليات اجرايي 5 تاسيسات تقويت فشار گاز اصلي جديد، تکميل يک تاسسيات تقويت فشار گاز اصلي موجود و 6 واحد تکميلي نيز در برنامه قرار دارد.
در بخش پروژه هاي پالايشگاهي نيز احداث مخزن ذخيره سازي ميعانات گازي و F&G پالايشگاه پارسيان را در دستور قرار خواهيم داد.
در بخش مخابرات، راه، ابنيه، مراکز بهره برداري و ايستگاه هاي کنترل فشار نيز پروژه هايي در دستور قرار دارند که بخشي از آنها امسال آغاز و در تا پايان سال افتتاح مي شوند.
در پايان اگر نکته اي باقي مانده، بيان بفرماييد.
از همراهي همکاران شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در همه بخش ها قدرداني مي کنم که با تلاش شبانه روزي، زمينه ساز تحقق برنامه هاي شرکت و سربلندي آن شده و در ادامه، زمينه ساز آباداني و رفاه براي مردم ايران عزيز شدند. همچنين از خانواده محترم همکاران که در موفقيت هاي شرکت سهيم بوده اند، قدرداني مي کنم و اميدوارم سالي پربرکت پيش رو داشته باشند.
مشعل شمال غرب کشور با توجه به شرايط اقليمي همواره سفيدپوش است و کاهش شديد دما در فصل زمستان، حساسيت و اهميت تامين پايدار گاز را آشکارتر مي کند. در سال هاي گذشته، اين منطقه با بهره گيري از نيروي انساني توانمند و تجهيزات آماده به کار، انرژي مورد نياز بخش هاي مختلف مصرف را تامين کرده است. منطقه 8 عمليات انتقال گاز به عنوان يکي از مناطق مهم کشور، مسؤوليت انتقال گاز در استان هاي آذربايجان شرقي و غربي، اردبيل و بخشي از استان هاي گيلان، کردستان و زنجان را به عهده دارد.
يدالله بايبوردي، مدير منطقه 8 عمليات انتقال گاز با اشاره به حوزه فعاليت اين منطقه مي گويد: اين منطقه، يكي از مناطق ده گانه شركت انتقال گاز ايران به شمار مي آيد و استان هاي آذربايجان شرقي و غربي، اردبيل و قسمتي از استان هاي گيلان، زنجان و كردستان را تحت پوشش دارد. طول خطوط لوله انتقال در سطح منطقه بيش از سه هزار و 900 كيلومتر و داراي 9 ايستگاه تقويت فشار گاز، چهار ايستگاه اندازه گيري و 6 مركز بهره برداري است.
وي مي افزايد: در طول 10 ماه پارسال (منتهي به دي ماه)، مقدار گاز ورودي منطقه بيش از 20 ميليارد مترمكعب بوده كه از اين مقدار 13 ميليارد و 500 ميليون مترمكعب تحويل شركت هاي گاز استاني شده و مابقي نيز به ديگر مصارف اختصاص يافته است، همچنين در بازه زماني يادشده، چهار هزار و 365 كيلومتر از خطوط نشت يابي شده و با توجه به وضعيت مناسب خطوط و كيفيت گاز در سال گذشته پيگراني تميزكننده انجام نشد. مدير منطقه 8 عمليات انتقال گاز ايران در ادامه به فعاليت هاي اين منطقه در حوزه تعميرات اساسي اشاره مي کند و مي گويد: پارسال، براي افزايش قابليت اطمينان توربوكمپرسورهاي منطقه، تعداد قابل توجهي دستور کار تعميراتي صادر شد که همه اين موارد براساس برنامه انجام شده است. تعميرات اساسي در ديگر بخش ها نيز به طور کامل و براساس برنامه اجرايي شد.
حمايت تمام قد از توليد داخل
بايبوردي تاکيد مي کند: خوشبختانه براي تامين و ساخت قطعات مربوط به توربوكمپرسورها، شركت هاي خوبي ورود و دانش لازم و تجهيزات موردنياز براي داخلي سازي قطعات را فراهم كرده اند و اين منطقه و مناطق ديگر همكاري خوبي در جهت داخلي سازي قطعات با آنها دارند و انواع قطعات را براي بررسي و آناليز متريال و الگوبرداري را در اختيار آنها قرار مي دهيم. به گفته وي، حفظ حريم ايمني خطوط انتقال گاز براي تامين ايمني آحاد مردم از اهميت بالايي برخوردار است و اين منطقه در محدوده عملياتي خود توسط مراكز بهره برداري خطوط لوله و نفرات گشت حريم حراست، كنترل هاي لازم را به عمل مي آورد و از ساخت و سازهاي غيرمجاز جلوگيري مي كند. در مواردي هم كه حريم رعايت نمي شود، با اخذ دستور دادستان و همكاري نيروي انتظامي به تخريب اعياني هاي احداثي غير مجاز اقدام مي کند؛ با فرهنگ سازي و توزيع مقررات حريم در قالب بروشور، تقويم و دفتر در روستاهاي مجاور نسبت به آگاه سازي روستاهاي همجوار در مورد رعايت مقررات حريم اقدام مي کند، همچنين مكاتبات لازم را با سازمان هاي مختلف براي رعايت حريم در مجوزهاي صادره به عمل مي آورد.
تجهيزات روزآمد
مدير منطقه 8 عمليات انتقال گاز با اشاره به روزآمدکردن تجهيزات و نرم افزارهاي کاربردي منطقه مي گويد: تجهيزات و نرم افزارهاي كاربردي با توجه به نيازهاي منطقه در مقاطع مختلف به روزرساني مي شوند نرم افزارهاي به روز شده به شرح زير است:
اتوماسيون اداري بريد، حضوروغياب كاركنان، سيستم تعمير و نگهداري (IPCMMS) در حال تغييربه سيستم GIS، نظام مشاركت، بايگاني پرونده پرسنلي كاركنان و حقوقي( FILERWIN) فهرست بهاي تك صورت وضعيت، پيشنهاد و برآورد.
بايبوردي تاکيد مي کند: واحد پژوهش و شوراي پژوهش منطقه با برگزاري جلسات متعدد با شركت هاي دانش بنيان و پارك هاي علم و فناوري و دانشگاه ها همكاري دارند. مهم ترين اقدام هاي انجام شده به شرح زير است:
بررسي پيشنهادهاي پژوهشي دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي براساس نياز منطقه از جمله اجراي پروژه پژوهشي به منظور رفع مشكل عملياتي ارت تاسيسات تبريز، فراخوان پژوهشي با دانشگاه هاي منطقه، نيازسنجي پروژه هاي پژوهشي به منظور استفاده از توان مراكز تحقيقاتي و دانشگاه ها و پارك هاي علم و فناوري و شركت در جلسات پروژه توسعه خوشه صنعتي تجهيزات نفت و گاز تبريز.
در ادامه، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 8 عمليات انتقال گاز مي گويد: سال 97 با تلاش همكاران در عمليات و پيگيري واحدهاي برنامه ريزي، برنامه هاي تعميرات اساسي در بخش بازرسي فني سالانه كل ايستگاه هاي تقويت فشار، اندازه گيري و خطوط لوله مورد نظر، به صورت 100 درصدي انجام شد.
علي صفرعليزاده ادامه مي دهد: در فرآيندهاي تعميرات اساسي و اقدام هاي نگهداري با حسن نظر مديرعامل و مديران ستادي، حركت شرکت انتقال گاز ايران رو به استفاده از سيستم هاي مديريتي جديد و كارا در جهت روان سازي اقدام ها و افزايش اثر بخشي و در نهايت بهره ور کردن سيستم است. اين منطقه به عنوان پايلوت در زمينه سيستم هاي مديريتي از جمله IPCMMS، مديريت خوردگي بوده و در حال حاضر نيز موضوع IMS در برنامه كاري قرار دارد.
معاون مهندسي وخدمات فني منطقه 8 عمليات انتقال گاز مي گويد: مديريت فرآيند و ريسك هاي فرآيندي نيز با ابلاغيه ستاد از امسال در برنامه هاي منطقه قرار داشته و مطابق برنامه هاي ستاد در مسير اقدام است. همچنين با تلاش همكارانم در خدمات مهندسي، برنامه هاي تست عملكرد كمپرسور و توربين واحدها با نرم افزارهاي تهيه شده در دست اقدام است.
وي با اشاره به فعاليت هاي اين منطقه در حوزه اقتصاد مقاومتي مي گويد: همسو با سياست هاي اقتصاد مقاومتي و خوداتكايي، از سال گذشته كميته هايي با حضور اعضاي فعال در منطقه تشكيل و در زمينه هاي مختلف مكانيك، ابزار دقيق، برق و فيلتر روغن برنامه هايي در دستور کار قرار گرفته است. براين اساس با پيگيري هاي انجام شده، برنامه هاي ارتباط با مراكز دانشگاهي و دانش بنيان، شركت هاي دانش بنيان سطح منطقه و كشور و برنامه هايي به منظور حضور گسترده در همايش هاي معرفي شركت هاي داخلي و پارك هاي علم وفناوري به منظور شناسايي سازندگان توانمند داخلي براي خوداتكايي قطعات در دست اجراست که در اين زمينه تاکنون 26 جلسه از سوي كميته خودكفايي برگزار شده است.
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 8 عمليات انتقال گاز با اشاره به همکاري اين معاونت با شرکت هاي دانش بنيان، واحدهاي پژوهشي و... مي گويد: واحد پژوهش در چارچوب تعريف شده و از طريق شوراي پژوهش منطقه با برگزاري 66 جلسه ماهانه از سال 92 با شركت هاي دانش بنيان و دانشگاه هاي كشور اقدام ها و همكاري هاي گسترده اي داشته است.
گام هاي بلند در ساخت توربين
در ادامه، معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 8 عمليات انتقال گاز مي گويد: اين منطقه داراي 9 تاسيسات تقويت فشار گاز و چهار تاسيسات اندازه گيري و صادرات گاز است. منطقه 8 عمليات انتقال گاز با استفاده از 33 دستگاه توربوكمپرسور و سه دستگاه الكتروكمپرسور وظيفه انتقال گاز به مبادي مصرف را به عهده دارد.
سيد جواد موسوي با اشاره به برنامه تعميرات اساسي اين منطقه اعلام مي کند: بر اساس برنامه هاي تدوين شده، همه فعاليت هاي تعميراتي اين منطقه در سال 97 به طور کامل انجام شده است. به گفته معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 8 عمليات انتقال گاز، از سال ها پيش شركت هاي داخلي با حمايت هاي دولتي تلاش خود را در تامين قطعات يدكي و ساخت توربين و كمپرسورهاي مورد نياز صنعت آغاز كردند. در شرايط فعلي با توجه به حمايت هايي كه مصرف كنندگان از اين شركت ها به عمل مي آورند، مي توان اذعان کرد كه خوشبختانه توليدكنندگان داخلي به موفقيت هاي چشمگيري دست يافته و توانمندي و قابليت هاي خود را در زمينه تامين قطعات مورد نياز صنعت نفت و گاز بسيار بالا برده اند و در حالت كلي، شرايط موجود ما بسيار بهتر از شرايط در زمان وضع تحريم هاي چند سال پيش است.
وي ادامه مي دهد: اين منطقه نيز از توليد داخل به صورت ويژه حمايت کرده و با همكاري هاي به عمل آمده، هم اكنون شركت هاي قابل توجهي به فناوري ساخت قطعات حساس و پر مصرف توربين هاي ما دست يافته اند. به جرات مي توان گفت كه اين شرکت ها به عنوان رقيبي سرسخت براي توليدكنندگان اصلي اين قطعات تبديل شده اند؛ از اين رو نگراني ما از اين نظر تا حدود بسياري برطرف شده است.
بهره گيري از شرکت هاي داخلي
معاون عمليات خطوط لوله منطقه 8 عمليات انتقال گاز نيز مي گويد: انجام عمليات «هات تپ» در شركت هاي گاز استاني در منطقه شمال غرب كشور، نشت يابي همه خطوط لوله، انجام تعميرات لازم روي سرجوش هاي معيوب از جمله نصب اسليو، تزريق گاز به انشعابات تحويل شده از شركت هاي گاز استاني، رفع نشتي ها از بلودان ها و در هاي لانچر و رسيور، احداث ابنيه هاي مختلف، تسطيح و مرمت مسيرهاي خطوط انتقال گاز، انجام گريس كاري و تنظيمات عملكرد شيرهاي خودكار بين راهي و بازرسي هاي مكرر از آنها، انجام تعميرات لازم روي خودروهاي سنگين و عملياتي و آماده به كار کردن آنها، بازديدهاي مستمر و ولتاژگيري از ترانس هاي حفاظت از زنگ به طور مرتب و دوره اي، تعويض پوشش قسمتي از خطوط انتقال و... تنها بخشي از فعاليت هاي اين معاونت در 10 ماه سال گذشته بوده است. در مجموع همه برنامه ها و اهداف تعيين شده، محقق شده است.
ميرصفي ميرشجاعي با بيان اينکه همکاري خوبي با شرکت هاي توانمند داخلي داريم، تاکيد مي کند: براي رفع عيوب و بالابردن كيفيت در ساخت قطعات از جمله ساخت ولوها و درب لانچر رسيور با شركت هاي سازنده همكاري نزديك داريم.
استفاده بهينه ازکانال هاي ارتباط نوين
در ادامه، محمدرضا بخشعلي زاده، رييس روابط عمومي منطقه 8 عمليات انتقال گاز با اشاره به فعاليت هاي اين منطقه در حوزه فرهنگ سازي حفظ حريم مي گويد: به منظور اطلاع رساني، فرهنگ سازي و آگاهي افکارعمومي از خطر ساخت و ساز در حريم خطوط لوله فشار قوي گاز، اقدام هاي موثري از سوي اين روابط عمومي انجام شده است که از جمله آنها مي توان به پيام هاي ايمني و هشداردهنده به صورت زيرنويس از طريق سيماي محلي، ايجاد پنل اطلاع رساني در سايت هاي معتبر اشاره کرد.
همچنين کوشيده ايم از ظرفيت هاي قبوض گاز، توزيع اقلام فرهنگي، بيلبورد و بخصوص فضاي مجازي نهايت استفاده را در جلوگيري از تجاوزات به حريم خطوط و انتقال گاز ببريم. از ديگر فعاليت هاي موثر در جهت تکريم ساکنان همجوار خطوط لوله گاز مي توان به معرفي محل دريافت مجوز ابنيه اشاره کرد که روستاييان بتوانند به نزديک ترين مرکز بهره برداري مراجعه و با اخذ مجوز از ساخت و سازهاي غيرمجاز خودداري کنند و از ميزان تخريب در امان باشند.
رييس روابط عمومي منطقه 8 عمليات انتقال گاز تاکيد مي کند: به منظور آگاهي از ديدگاه هاي كاركنان و به كارگيري آنها در پيشبرد امور، نظرسنجي از كاركنان به عنوان يک فعاليت جدي به طور مستمر در اين منطقه جريان داشته تا انتظارات كاركنان از جنبه هاي مختلف شناسايي، تامين و برآورده شود. بخشعلي زاده ادامه مي دهد: روابط عمومي منطقه به منظور شناسايي نقاط ضعف و قوت و تامين نظرات همكاران، اقدام به انجام نظرسنجي از واحدهاي خدماتي مي کند تا براساس اين نظرسنجي، عوامل موثر بر رضايت مندي کارکنان را شناسايي کنند وبا بازتاب نتايج آن به واحدهاي ذيربط، گامي اساسي در جهت اصلاح فرآيندكاري داشته باشند. به گفته وي، از آنجا که مشتري يکي از دارايي هاي راهبردي سازمان محسوب مي شود، مي توان با ابزار نظرسنجي، شناسايي نقاط بهبود و درک نياز، ضمن بهبود اصلاح فرآيند امور، از پيشنهادات مخاطبان و مشتريان به عنوان سرمايه پايدار سود برد؛ از اين رو اين واحد فرآيند نظرسنجي را به صورت يکساله در واحدهاي ارائه دهنده خدمات، جاري و تحليل مربوطه را براي مطالعه و اصلاح فرآيند به متوليان ارسال مي کند. همچنين فرم هاي نظرسنجي از مراجعه کنندگان برون سازماني مورد بررسي و تحليل قرار مي گيرد.
رييس روابط عمومي منطقه 8 عمليات انتقال گاز با اشاره به فعاليت هاي شاخص انجام شده در حوزه اطلاع رساني، فرهنگ سازي، برگزاري همايش ها و کنفرانس ها و... مي گويد: يکي از مسئوليت هاي روابط عمومي، فرهنگ سازي و برجسته سازي ارزش هاي اجتماعي و سازماني است که سعي مي کنيم در مناسبت ها مراسم خاصي را برگزار کنيم. همچنين در برگزاري همايش ها و کنفرانس ها با استفاده از فناوري هاي نوين و استفاده از نوآوري، ضمن ايجاد جذابيت، تنوع سازي را در دستور کار قرار داده ايم.
به گفته وي، روابط عمومي منطقه 8 عمليات انتقال گاز، موفقيت، همسويي و وحدت در بين كاركنان و مديريت را مرهون استفاده بهينه از كانال هاي ارتباطي نوين، شفاف سازي، افكارسنجي، توجه ويژه به بازخورد فعاليت هاي مربوطه و عدم تغييرات مديريتي در واحد روابط عمومي مي داند.اكثر فعاليت هاي اين روابط عمومي استانداردسازي شده و مطابق برنامه يكساله پيش مي رود، به طوري كه به منظور تسهيل و تسريع فعاليت ها، روش هاي اجرايي مناسبي، متناسب با ساختار سازماني و آيين نامه ها تعريف شده است. اصلاح فرآيند و برون سپاري، بخشي از فعاليت هاي اين منطقه است كه موجب چابک سازي در انجام فعاليت ها شده است.
مشعل مرور فرايند حفاري در صنعت نفت ايران با قدمتي بالغ بر 100 سال، کارنامه افتخارآميزي را پيش رو قرار مي دهد؛ اگر چه فعاليت شرکت ملي حفاري ايران از سال 58 آغاز شد و از بدو تأسيس تنها از 6 دستگاه حفاري برخوردار بود؛ اما به يمن بهره گيري از توان فني مهندسي و نيروي انساني کارآزموده، در حال حاضر راهبري بيش از 72 دستگاه حفاري را عهده دار است.شرکت ملي حفاري ايران از لحاظ حوزه فعاليت، يکي از بزرگترين شرکت هاي تابعه شرکت ملي نفت ايران محسوب مي شود که گستره جغرافيايي آن از شمالي ترين منطقه سرخس و خانگيران، مناطق مرکزي، غرب و جنوب غربي ايران تا جنوبي ترين نقاط خليج فارس، ميدان پارس جنوبي و حتي ميادين مشترک با کشورهاي همسايه را در بر مي گيرد. از نظر تنوع خدمات، اين شرکت در تمامي استان هايي که امکان استحصال نفت و گاز در آنها وجود دارد، قادر به ارائه خدمات حفاري انواع چاههاي اکتشافي، توصيفي، توسعه اي، تعميري و کليه خدمات جانبي حفاري است. درباره جايگاه، توان و عملکرد شرکت ملي حفاري ايران در سال 97 با بابک زنگنه، مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي حفاري ايران گفت وگو کرديم. طبق اعلام او، اين شرکت در سال 97 بيش از 130 حلقه چاه توصيفي و توسعه اي و 70 حلقه چاه تعميري را تکميل کرده که براي اجراي اين حجم از عمليات، بيش از 190 هزار متر حفاري در خشکي و دريا انجام شده است.صحبت از بازسازي و نوسازي ناوگان حفاري که مي شود، مي گويد: بودجه سرمايه اي براي بازسازي دستگاه هاي حفاري در سال 98، حدود 2 برابر نسبت به سال 97 پيش بيني شده است. زنگنه همچنين از برنامه ريزي براي افزايش ناوگان دستگاه هاي دريايي شرکت ملي حفاري ايران خبر مي دهد.
متن کامل اين گفت وگو در ادامه مي آيد:
در حال حاضر وضعيت سهم شرکت ملي حفاري ايران در بازار صنعت حفاري چگونه است؟
شرکت ملي حفاري ايران با مالکيت 72 دستگاه حفاري بالغ بر 60 درصد سهم بازار صنعت را در دو بخش خشکي و دريايي در اختيار دارد.
رقباي خارجي و سهم دکل هاي فعال داخلي در بازار صنعت به چه ترتيب است؟
تعداد دکل هاي حفاري شرکت ملي حفاري ايران و ساير رقباي داخلي در حوزه خشکي، کفايت مورد نياز بازار اين صنعت را دارد؛ اما ظرفيت موجود در بخش حفاري دريايي، زمينه ساز ورود رقباي خارجي به اين صنعت شده است، به همين منظور شرکت ملي حفاري ايران در نظر دارد با برنامه ريزي دقيق، اقدام به افزايش ناوگان دستگاه هاي دريايي خود کند.
کارفرمايان عمده شرکت ملي حفاري ايران چه شرکت هايي هستند؟
همه کارفرمايان حوزه نفت و گاز از خدمات شرکت ملي حفاري ايران بهره مي برند. در اين زمينه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان بزرگترين کارفرماي بخش خشکي بيش از 50 درصد از دکل هاي شرکت ملي حفاري ايران را به کار گرفته و شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) با بهره گيري از 10 درصد از دکل هاي اين شرکت، در رتبه دوم کارفرمايان ما قرار دارد.
عملکرد شرکت ملي حفاري ايران در سال 97 از نظر عملياتي چگونه بوده است؟
شرکت ملي حفاري ايران در سال 97 بيش از130 حلقه چاه توصيفي و توسعه اي و بيش از 70 حلقه چاه تعميري را تکميل کرده که عمده اين چاه ها متعلق به شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت مهندسي و توسعه نفت و شرکت نفت مناطق مرکزي بوده است.
اين شرکت براي اجراي عمليات چاه هاي ياد شده، بيش از 190 هزار متر حفاري در خشکي و دريا انجام داده و در بيش از 100 حفره، عمليات حفاري افقي انحرافي استفاده شده است.
شرکت ملي حفاري ايران از نظر ارائه خدمات جانبي حفاري با حدود 20 سرويس متنوع در کشور انحصاري است، خدمات قابل ارائه اين شرکت در بخش سرويس هاي جانبي عبارتند از: از سيمانکاري، اسيدکاري، لوله گذاري چاه، نصب آويزه، لوله مغزي سيار، حفاري با هوا، حفاري زير فشار تعادل مخزن و... که در قالب 70 گروه همزمان به کارفرمايان خدمات ارائه مي دهند.
باتوجه به اينکه شرکت ملي حفاري ايران اولين تجربه حضور خود در پروژه هاي ميدان محور را پيش رو دارد، جزييات اين فعاليت از چه قرار است؟
شرکت ملي حفاري ايران طي 20 سال اخير، تجربه حضور در مناقصات و پروژه هاي متعددي را داشته است. باتوجه به سياست شرکت ملي نفت ايران درخصوص توسعه ميادين نفتي در قالب پروژه هاي ميدان محور، از آنجا که اين پروژه ها عموماً داراي دو بخش تحت الارضي و سطح الارض هستند و اين شرکت تجربه ارائه خدمات سطح الارضي را نداشته است، براين اساس تمهيدهاي مورد نياز براي حضور قدرتمند در اين مناقصات را انديشيده است.
در حال حاضر از بين مناقصات برگزار شده، پروژه هاي مربوط به ميدان گچساران از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و ميدان نفت شهر از شرکت ملي مناطق نفت مرکزي را برنده شده ايم و به طور جـدي اقدام هاي مربوطه براي برنامـه ريـزي، تأميـن کالا و مواد و تجهيز کارگاه در حال پيگيري و اجراست.
از آنجا که ميادين مشترک از اهميت ويژه اي برخوردار هستند، شرکت ملي حفاري ايران چه نقشي در حفاري ميادين مشترک دارد؟
در حال حاضر در ميادين مشترک خشکي، شامل ميدان آزادگان جنوبي و آذر، 7 دستگاه حفاري از ناوگان شرکت ملي حفاري ايران در حال فعاليت است و در ميدان مشترک دريايي پارس جنوبي در فازهاي 17 و 18 با يک دستگاه حفاري خدمات ارائه مي دهيم. اميدواريم که با تمديد قراردادهاي جاري و عقد قراردادهاي جديد، سهم خود را در توسعه ميادين مشترک افزايش دهيم.
عملکرد شرکت ملي حفاري ايران در اجراي پروژه ها چگونه بوده است؟
در حال حاضر علاوه بر پروژه هاي ميدان محور گچساران و نفت شهر که بتازگي برنده شده ايم، در 5 پروژه در حال ارائه خدمات هستيم. پروژه آذر در مراحل پاياني است.
پروژه کيش در مرحله رانش رشته تکميلي قرار دارد و پيش بيني مي شود بزودي خاتمه يابد.
پروژه اروندان از 14 حلقه چاه برنامه ريزي شده، 6 حلقه آن تکميل شده، 2حلقه چاه در مرحله انجام عمليات است، 3حلقه چاه تعليق شده و 2 حلقه چاه در برنامه قرار دارد. پيش بيني مي شود، اين پروژ ها در سال جاري خاتمه يابد.
ديگر پروژه مهم شرکت ملي حفاري ايران، پروژه آزادگان با 3+20 حلقه چاه است که 16 حلقه آن تکميل، يک حلقه چاه تعليق شده و 5 حلقه در دست عمليات حفاري و يک حلقه چاه باقيمانده است که پيش بيني مي شود، در نيمه اول امسال خاتمه يابد.
پروژه فاز 14 پارس جنوبي در بخش عمليات حفاري در دريا از 22 حلقه چاه برنامه ريزي شده، 15 حلقه تکميل شده و 7 حلقه منتظر کالا و مواد براي تکميل چاه است.
به هر رو، شرکت ملي حفاري ايران، همواره تمام توان فني و تجهيزاتي خود را براي اجراي بهينه پروژه هاي حفاري به کار مي گيرد.
کشور ايران از نظر دانش و توان فني در صنعت حفاري در چه سطحي قرار دارد؟
از نظر دانش فني نيروي انساني براي اجراي عمليات متنوع حفاري و خدمات جانبي مربوط، به خود کفايي کامل رسيده ايم، چه بسا براي متخصصان کشورهاي ديگر دوره آموزشي برگزار مي کنيم، از سوي ديگر به دانش و تخصص مورد نياز براي کنترل فوران چاه هاي خشکي و دريا که يکي از پيچيده ترين عمليات هاي درون چاهي است، دست يافته ايم.
با استفاده از دکل هاي در اختيار و خريد دستگاه حفاري و تجهيزات فني در چند دهه اخير، از نظر توان تجهيزاتي در سطح قابل قبولي هستيم.
در مقاطعي از ارائه خدمات شرکت ملي حفاري ايران به ساير کشورها خبرهايي شنيده شده است. آيا اين موضوع همچنان مطرح است؟
طبيعي است که باتوجه به توان تخصصي و تجهيزاتي و ظرفيت و دانش فني نيروي انساني اين شرکت، کشورهاي زيادي متقاضي دريافت خدمات از شرکت ملي حفاري ايران هستند؛ اما اين موضوع مستلزم مذاکرات همه جانبه و ارزيابي هاي کارشناسي است که با کشورهايي نظير عراق و عمان مذاکرات اوليه اي انجام شده است؛ ولي هنوز به نتيجه قطعي نرسيده ايم.
شرکت ملي حفاري ايران چه برنامه اي براي نوسازي و آماده به کار نگه داشتن دستگاه ها و تجهيزات حفاري خود دارد؟
از آنجا که بخشي از دستگاه ها و تجهيزات شرکت ملي حفاري ايران داراي عمر بالايي هستند، اين شرکت با هدف حفظ توان تجهيزاتي و بهبود کيفيت ارائه خدمات، سيستم نگهداري تعميرات و بازسازي دستگاه هاي حفاري را با جديت دنبال مي کند، براين اساس دستگاه هاي حفاري در خشکي در دوره اي 7 تا 10 ساله و دستگاه هاي حفاري دريايي به صورت 5 ساله مورد بازسازي، نوسازي و ارتقاي کيفي قرار مي گيرند، همچنين به منظور تسهيل در اجراي فرايند مذکور، بودجه سرمايه اي براي بازسازي دستگاه هاي حفاري در سال 98، حدود 2 برابر نسبت به سال 97 پيش بيني شده است.
مشعل وقتي حادثه اي مانند سيل اتفاق مي افتد، قبل از هرچيز سلامت تمام کساني که درگير اين حادثه طبيعي مي شوند، به خطر مي افتد. از اين رو بايد تمهيداتي در نظر گرفته شود تا در کمترين زمان ممکن، خدمات پزشکي به اين مناطق ارسال شود و تمام نهادهايي که با درمان سر و کار دارند، خدمات ارائه دهند. بهداشت و درمان صنعت نفت نيز از اين موضوع مستثنا نيست و در پي وقوع سيل در برخي از استان هاي کشور و خطر احتمال سيل در ديگر مناطق کشور، کميته مديريت بحران در مراکز مختلف بهداشت و درمان صنعت نفت تشکيل شد. در اين جلسات راهکارهاي پيشگيري و مقابله با سيل مورد بررسي قرار گرفت و وضعيت آمادگي براي امدادرساني در سيل ارزيابي شد.
بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان يک روز پس از سيل در شيراز با هماهنگي ستاد بحران استانداري فارس، همزمان با ايجاد وضعيت فوق العاده بر اثر سيل و براي کمک به مصدومان، يک دستگاه آمبولانس و پزشکيار به ستاد بحران استانداري فارس اعزام کرد. اين تيم امدادرسان، طي برنامه ريزي به عمل آمده در حرم شاهچراغ (ع) مستقر و نسبت به ارائه خدمات درماني اقدام کردند. اين اکيپ تا بامداد روز سه شنبه 6 فروردين 98 در اين مکان مستقر بودند.
کميته مديريت بحران بهداشت و درمان شمال شرق
در پي وقوع سيل در برخي استان هاي کشور و اخطار احتمال سيل در استان خراسان رضوي، کميته مديريت بحران بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق جلسه اضطراري تشکيل داد.
در اين جلسه مصوب شد که دو عدد پمپ آب کف کش واحد تأسيسات و کميته بحران اچ اس اي فعال و ملحقات آن کنترل شوند و آماده به کار باشند.
تعداد 50 عدد کيسه شن ( ماسه بادي ) آماده و تهيه شد تا در صورت لزوم بلافاصله در مسير ورودي رمپ هاي هر دو ساختمان مشهد دپو و مانع ورود آب به داخل ساختمان شود، همچنين براي اطلاع کارکنان اين مرکز، اقدامات ايمني قبل از وقوع سيل و مقابله با سيل به اين شرح اطلاع رساني شد: به منظور مقابله با سيل براي زمان هاي اضطراري در ظرف هاي مطمئن، آب سالم ذخيره کنيد و در دسترس داشته باشيد. وسايل ضروري، اسناد و اشياي قيمتي را در طبقات بالاتر منزل قرار دهيد. ديوارهاي زير زمين را با عايق هاي ضد آب بپوشانيد تا جلوي نفوذ آب و آسيب هاي بعدي سيل گرفته شود. هشدار سيل در رسانه ها، به معناي آن است که سيل، به وجود آمده يا جاري خواهد شد، بنابراين از قبل آماده باشيد.
اعلام آماده باش در اهواز
به دنبال اعلام حالت فوق العاده در استان خوزستان در پي بارندگي ها و افزايش آب رودخانه هاي کارون و کرخه، بهداشت و درمان اهواز نيز در حالت آماده باش قرار گرفت و تمهيدات لازم براي ارائه خدمات درماني پايدار در شرايط اضطراري از جمله تأمين آب شرب، مواد غذايي و سوخت انديشيده شد.
فرهاد کلانتري، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز و ماهشهر در حاشيه بازديد از مراکز بهداشتي و درماني صنعت نفت اهواز، با تاکيد بر اينکه شرايط جوي تأثيري برروند ارائه خدمات درماني نداشته ،از نزديک بر روند آماده سازي ها نظارت داشت.
آماده سازي تيم امداد پزشکي در بوشهر
همچنين با هماهنگي انجام شده با رئيس بسيج وزارت نفت ، اولين تيم امدادي بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر نيز با امکانات يک دستگاه اتوبوس آمبولانس، يک دستگاه وانت تدارکات، يک دستگاه خاور شامل پتو و مواد غذايي و مواد بهداشتي (اهدايي از سوي کارکنان بهداشت و درمان بوشهر) به همراه دو پزشک و پنج پرستار و سه نيروي تدارکاتي، به جنوب استان خوزستان اعزام و در يکي از مناطق روستايي درگير بحران سيل مستقر شد.
تيم امداد پزشکي 17 نفره بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در قالب يک دستگاه اتوبوس آمبولانسي و يک دستگاه آمبولانس و به همراه کمک هاي اهدايي کارکنان اين بهداشت و درمان (شامل يک دستگاه کاميون و 2 دستگاه وانت بار و با حمل مواد غذايي، بهداشتي، پتو و لباس گرم ) به مناطق سيل زده استان لرستان اعزام شد. مهدي کشاورزي، دبير ستاد بحران بيمارستان توحيد جم در اين باره مي گويد: «طبق هماهنگي انجام شده با واحد بسيج وزارت نفت و همچنين بهداشت و درمان صنعت نفت استان لرستان و مرکزي، اين تيم امدادي با تجهيزات کامل و به همراه وسايل و اقلام اهدايي کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر ،به شهرستان پلدختر اعزام شد. در اين تيم امدادي، پزشک متخصص، پزشک عمومي، پرستار، امدادگر و کادر پشتيباني حضور دارند.»
اعلام وضعيت فوق العاده در بهداشت ودرمان آبادان
در پي وضعيت اقليمي و شرايط موجود در حوضچه هاي آبي سدها در استان خوزستان، به درخواست غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان، وضعيت فوق العاده اعلام شد. پس از آن، کميته مديريت بحران بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان، در روزهاي چهارشنبه 7 فروردين، شنبه و يکشنبه 10 و 11 فروردين سال جاري، در محل هيات رئيسه جلسه اي با حضور حميد سليماني، جانشين رئيس بهداشت ودرمان و تمامي معاونان و مسؤولان ذي ربط به منظور هماهنگي بيشتر و ايجاد آمادگي و اقدامات لازم براي حفظ زيرساخت هاي آب، برق و محافظت از دستگاه هاي حياتي بيمارستان و جلوگيري از ورود آب هاي احتمالي به بخش ها و واحدهاي اين مرکز، برگزار شد. در طي 24 ساعت اوليه، تمامي واحدها با تلاش کارکنان خدمات عمومي و نيروهاي فضاي سبز با کيسه هاي شن يا ديوارهاي بتني کوتاه، محافظت شده است. به منظور ارائه خدمات بهتر و کاهش سختي براي جمعيت تحت پوشش، درمانگاه قدس، يار ديرين بهداشت ودرمان صنعت نفت آبادان در زمان جنگ و دفاع مقدس، دوباره به عنوان پايگاه دوم امدادرساني بهداشت ودرمان صنعت نفت آبادان در هنگام سيل احتمالي انتخاب شد.
اعزام تيم پزشکي به مناطق سيل زده دشت آزادگان
در پي اعلام وضعيت بحراني، تيم پزشکي از سوي بيمارستان صنايع پتروشيمي ماهشهر در روز 13 فروردين براي امداد به منطقه سيل زده دشت آزادگان اعزام شد. ناصر اميرپور، سرپرست بيمارستان صنايع پتروشيمي و مراکز بهداشتي و درماني ماهشهر در اين زمينه مي گويد: «اين تيم امدادي شامل 9 نفر متشکل از يک پزشک عمومي، دو پرستار خانم و آقا، يک ماما و 5 نيروي پشتيباني به همراه يک دستگاه آمبولانس بود که به منطقه مذکور اعزام شد. تا اتمام وضعيت بحراني و اعلام وضعيت سفيد در منطقه، استقرار اين تيم براي خدمت رساني ادامه دارد.»
آمادگي درمانگاه منطقه چنار
همکاران پزشک و پرستار بهداشت و درمان صنعت نفت مرکزي و لرستان مستقر در منطقه، علاوه بر خدمت رساني به کارکنان صنعت نفت و خانواده ها، به مردم منطقه و روستاها هم به صورت 24 ساعته خدمات پزشکي و درماني ارائه کردند. همچنين ارتباط مراکز پزشکياري که پرستاران وکارشناسان فوريت هاي سازمان در آن مستقر هستند، برقرار شده است که به سيل زدگان روستاهاي نزديک خدمت رساني مي کنند و 17 فروردين امسال دو ماشين کمک هاي غير نقدي همکاران بهداشت و درمان منطقه شامل مواد غذايي، آب معدني،خرما،پنير، نان، کنسرو و پوشاک به همراه تيم پزشکي و آمبولانس به درمانگاه منطقه لرستان اعزام شد تا با هماهنگي مديران استاني در خدمت رساني مشارکت کنند.
امداد رساني بهداشت و درمان آغاجاري
با توجه به عملياتي بودن منطقه آغاجاري و ريزش باران هاي شديد و جاري شدن سيل در شمال و شمال غرب استان خوزستان، تمامي بخش ها و واحدهاي بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري در آماده باش کامل است تا بتوانند به موقع وارد کار امداد رساني شوند. رئيس خدمات پشتيباني بهداشت و درمان آغاجاري به امکانات و تجهيزات مورد نياز اشاره مي کند و مي گويد: «خوشبختانه در روزهاي پاياني سال 97 تمامي تجهيزات مورد نياز تهيه و در دسترس قرار گرفت تا در موقع بحران دچار کمبود نشويم. به روز بودن فهرست کشيک شبانه روزي، آمادگي بخش هاي اورژانس، اتاق عمل، سي سي يو و دياليز، آمادگي آمبولانس ها و تجهيزات سخت افزاري و ساير موارد مرتبط با بحران باعث مي شود تا بحران را با آرامش و آسودگي خاطر و با کمترين عوارض پشت سر بگذاريم.»
اردوي جهادي اين بار در مناطق سيل زده
بسيج سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با همکاري واحد سلامت و روابط عمومي نيز به منظور کمک به هموطنان سيل زده جلسه اي ويژه تشکيل داد. اين جلسه پيرو هماهنگي قبلي فرمانده حوزه بسيج سازمان با فرمانده مرکز بسيج وزارت نفت و مديرعامل سازمان براي کمک به هموطنان سيل زده و با حضور رئيس امور ايثارگران و بازرسي و رسيدگي به شکايات، فرمانده بسيج، رئيس سلامت کار و اچ اس اي، رئيس روابط عمومي و همکاران واحد بسيج برگزار و مقرر شد،«هر منطقه يک نماينده رابط،با هماهنگي بسيج،روابط عمومي و رياست بهداشت و درمان مشخص کند وکمک هاي نقدي و غير نقدي از سوي بسيج و باهمکاري روابط عمومي جمع آوري و ارسال شود.»
واحد گوگردسازي، يکي از بخش هاي مهم پالايشگاه است. در اين واحد، گازهاي هيدروژن سولفوره که در واحد تصفيه گازهاي اسيدي با محلول آمين از گازهاي پالايشگاه ها تصفيه شده اند، با روش کلاوس (سوختن مقداري از گاز هيدروژن سولفوره با هوا) به گوگرد تبديل مي شوند. گوگرد به عنوان محصول فرعي پالايشگاهي به بازار عرضه مي شود. منظور از طراحي و نصب اين دستگاه ها در مجتمع پالايشي در مرحله اول، جلوگيري از آلودگي هاي هوا و حفاظت از محيط زيست است. در اين واحد علاوه بر خطر وجود گاز هيدروژن سولفوره، خطرات ديگري از جمله خطر گوگرد مذاب و سقوط از ارتفاع و ديگر خطرات مي تواند وجود داشته باشد و همانند ساير بخش هاي پالايشگاهي داراي مناطق با ريسک بالاست، از اين رو نيازمند انديشيدن تدابيري براي کاهش ريسک هاي موجود و جلوگيري از بروز حوادث مي شود.
شرح حادثه
در واحد گوگردسازي يکي از شرکت هاي نفتي پس از پايان تعميرات اساسي روي مخزن ذخيره گوگرد مايع رو زميني، مجوز کار گرم (به مدت يک هفته) براي باز کردن داربست هاي اطراف مخزن مذکور صادر مي شود . براي انجام اين کار چهار نفر به منظور باز کردن داربست ها و دو نفر ديگر به عنوان عايق کار (فرد متوفي و همکار او) براي ترميم عايق قسمت هايي از مخزن که اجازه عايق کاري آن قسمت ها داده نشده بود، همزمان با باز کردن داربست ها، فرستاده مي شوند. در روز حادثه بر اساس قانون مجوز کار، گاز سنجي از محل صورت مي گيرد و کار شروع مي شود. در ساعت 8:30 دقيقه صبح يکي از عايق کارها (فرد متوفي) محل کار را ترك مي کند و تا پايان ساعت کار شيفت صبح، به محل کار مراجعه نمي کند. در ساعت 11:30 دقيقه به دليل نبود ايشان در محل استراحت، خارج از فنس عملياتي، مسؤول و ساير همکاران شروع به جست وجو کرده و پس از اطمينان از عدم حضور او در محل استراحت، در ساعت 12:30 دقيقه به واحد ايمني و سپس از سوي واحد ايمني به حراست اطلاع داده مي شود. پس از چک کردن دوربين و سيستم ورود و خروج کارکنان به فنس صنعتي مشخص مي شود که او در ساعت 8 صبح به فنس صنعتي وارد شده؛ ولي هنوز خارج نشده است. جست وجوي دوباره ازسوي تيم هاي حراست، ايمني، بهره برداري و پيمانکار در اطراف محل کار ادامه مي يابد تا اينکه در ساعت 14:30 دقيقه در حوضچه گوگرد مذاب پيکر بي جان او پيدا مي شود.
علل ریشه ای حادثه
• انجام نشدن اقدام هايي مبني بر اصلاح طراحي هاي ضعيف دريچه هاي مخزن با وجود ريسک بالايي که اين بخش ها مي توانند در پي داشته باشند.
• نداشتن نظارت مناسب و اثر بخش پيمانکار بر کارکنان تحت سرپرستي خود (ضعف در اجراي پرميت صادر شده، به گونه اي که افراد تعيين شده در مجوز، براي انجام کار تا اتمام کار بدقت زير نظر گرفته نشدند.)
• نبود دستورعمل هاي عملياتي براي هدايت کارها از جمله کارهاي انجام شده تحت مجوز کار در بخش هاي حساسي مثل واحد گوگردسازي که کار در آن ريسک بالايي دارد و مي تواند خسارت هاي زيادي براي پالايشگاه به همراه داشته باشد.
• وجود ارتباط ضعيف بين واحدهاي بهره برداري و تعميرات، به گونه اي که براي درخواست بهره بردار به منظور تعمير درِ پنجم مخزن (داراي ريسک بالا) چند روز قبل از حادثه هيچ کاري از سوي واحد تعميرات صورت نگرفته بود.
• شناسايي نشدن خطرات و ارزيابي ريسک مخزن زير زميني با وجود ريسک بالايي که اين بخش دارد.
علل زمینه ای حادثه
• طراحي ضعيف در هاي دريچه مخزن، به گونه اي که اين طراحي ضعيف، ريسک خيلي زيادي به همراه دارد.
• شناسايي نشدن خطرات حوزه تحت پوشش مجوز کار صادر شده (داربست دور تا دور مخزن به گونه اي است که فاصله داربست تا مخزن زير زميني خيلي کم است، با اين وجود هيچ توجهي نسبت به خطرات مخزن زير زميني در مجوز صادر شده ديده نمي شود.)
• بي توجهي اچ اس اي پيمانکار نسبت به تعداد نفراتي که در مجوز کار براي انجام کار تعيين شدند و تعداد نفراتي که در جلسه روزانه ايمني حضور داشتند.
• توجه نداشتن سرپرست پيمانکار به کارگران تحت سرپرستي خود.
علل غیر مستقیم حادثه:
• نامناسب بودن طراحي در هاي مخزن زير زميني
• نداشتن آگاهي فرد نسبت به خطرات اطراف حوزه کاري و ورود به ناحيه خطرناك
• نبود حفاظ هايي براي جلوگيري از ورود افراد به روي مخزن که داراي ريسک بالايي است.
• قرارگيري نامناسب در هاي مخزن (شواهد حاکي از قراگيري کج در مخزن است.)
علت مستقیم حادثه
دليل اصلي حادثه تا حدودي نامعلوم بوده؛ ولي فرضيه اي که احتمال وقوع آن زياد است، سقوط به داخل مخزن گوگرد مذاب زير زميني بر اثر وارونه شدن دريچه روي مخزن در عبور فرد از روي آن است.
اقدام های کنترلی موجود
• برگزاری جلسه های روزانه قبل از شروع کار(به صورت ناقص)
• شناسایی خطرات قبل از صدور مجوز کار(به صورت ناقص)
درس از حادثه
در محیط های حساسی مانند واحد گوگردسازی، بویژه مکان هایی که مجوز کار برای آنها صادر می شود، باید محدوده انجام مجوز کار بدقت تعیین شود و سرپرست آن کار تا اتمام زمان مجوز کار، افراد تحت سرپرستی خود را بدقت زیر نظر داشته باشد. همچنین در ارزیابی ریسک، نباید بر اساس یک عادت فقط بخش های خاصی مد نظر قرار گیرد، ضمن اینکه باید افراد مختلف این ارزیابی را انجام دهند تا ریسک هایی که ازسوی نفرات قبلی دیده نشده، نمایان شود.
راهکارهای فنی پیشنهادی برای پیشگیری از تکرار حادثه
• بررسي تمامي دريچه هاي مخزن هاي مشابه مخزن مذکور و انجام اقدام هاي اصلاحي مبني بر اصلاح مهندسي طراحي هاي ضعيف دريچه هاي مخزن با وجود ريسک بالايي که اين بخش ها مي توانند در پي داشته باشند. (براي اين کار بايد طراحي هاي مهندسي از جمله لولادار کردن در ها، قرار دادن زائده هاي کناري براي جلوگيري از سقوط درها به داخل مخزن و ساير اقدام هاي مهندسي صورت گيرد)
• نظارت مناسب و اثربخش پيمانکار بر کارکنان تحت سرپرستي خود، بويژه در اجراي کارهاي انجام شده تحت پرميت، به گونه اي که افراد تعيين شده در مجوز براي انجام کار، تا اتمام کار بدقت زير نظر گرفته شوند.
• بهبود ارتباطات بين واحد هاي بهره برداري و تعميرات
• تعبيه حفاظ هايي براي جلوگيري از ورود افراد به روي مخزن
• دقت در درخواست، صدور و اجراي مجوزهاي کاري، به گونه اي که خطرات موجود در محيط اجراي مجوز و محيط هاي نزديک آن بخوبي شناسايي شود و محدوده کاري افراد بدقت تعيين شده و افراد نسبت به خطرات موجود در آن محدوده، آگاه و مسير هاي رفت و آمد آنها تعيين شود.
• نصب تابلو يا علائم هشدار دهنده براي ورود به بخش هاي با ريسک بالا از جمله مخزن زير زميني
• بازنگري در ارزيابي ريسک مخزن زير زميني و ريسک ساير بخش هاي پالايشگاه (استفاده از متخصصان شرکت هاي ديگر مي تواند باعث شناسايي ريسک هاي جديد شود.)
• انجام اقدام هايي در خصوص درس آموزي از حادثه و انتشار آن به ساير بخش ها براي جلوگيري از حوادث مشابه (از جمله تهيه فيلم حادثه و تجزيه و تحليل دقيق آن)
مشعل واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي ستاد وزارت نفت ؛ زيرمجموعه اي از صنعت بزرگ نفت است که تلاش کرده در کنار شرايط سخت و محدوديت ها نيازهاي کارکنان را با نگاهي متفاوت درک و جبران و زمينه توانمندي آنها را فراهم کند. همسو با اهتمام وزارت نفت به موضوع ارائه خدمات به کارکنان صنعت نفت و ارزيابي از آنچه در اين سالها در اين واحد گذشته است، با مرتضي نوروزي، رئيس روابط کار و مددکاري اجتماعي وزارت نفت گفت وگو کرديم و او بخشي از اقدام هاي اين واحد را تشريح کرد که در ادامه مي آيد:
* واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي در صنعت نفت چه اهدافي را دنبال مي کند؟
واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي در بهبود محيط و شرايط کار با هدف افزايش بهره وري و حفظ و ارتقاي سلامت جسمي و رواني کارکنان و خانواده هاي آنان نقشي محوري به عهده دارد. مددکاران اجتماعي حاميان کارکنان صنعت نفت هستند که بر اساس وظايف محوله و گاه فراتر از آن به خدمات رساني مستقيم و غير مستقيم به مراجعان مي پردازند. نيروي انساني، سرمايه ارزشمند صنعت نفت است و رسالت مددکاران اجتماعي، صيانت از اين سرمايه است. واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي به عنوان بازوي مديريت در جهت تنظيم روابط بين کارکنان با سطوح مديريت به منظور ارتقاي روحيه کاري کارکنان و متعاقبا بهبود و افزايش کيفيت و کميت کار ايفاي نقش مي کند و وظيفه پيگيري و محقق کردن بخش قابل توجهي از اهداف مرتبط با مديريت منابع انساني را در اين خصوص به عهده دارد. اين واحد براي دستيابي به اهداف تعريف شده، به حمايت هاي مادي و معنوي در راستاي رسيدگي به مسائل و مشکلات کارکنان و خانواده هاي بلافصل آنها مي پردازد تا با رفع نگراني ها و دغدغه مندي هاي فردي و سازماني، حداکثر توانمندي شغلي کارکنان همچنين رشد و بهره وري سازماني حاصل شود. مددكاران اجتماعي در اين واحد با التزام به ارزش هاي اخلاقي در اين حرفه تلاش مي كنند به منظور پيشرفت و توسعه ظرفيت هاي مراجعين، براي مواجهه با مسائل موجود در محيط اجتماعي خويش، با ايشان همدلي، همراهي و مساعدت کنند.
*مسؤوليت هاي مددکاران اجتماعي در صنعت نفت چيست؟
هدف اصلي مددکاري اجتماعي صنعتي، شناسايي و پيشگيري از بحران هاي فردي و خانوادگي و انجام مداخلات حرفه اي در جهت مرتفع کردن و يا تقليل اثرات منفي آن است. اشراف به ظرفيت هاي سازماني و شناخت ارزش ها و فرهنگ سازماني به منظور بررسي مشکلات کارکنان با اولويت پيشگيري از بروز آنها، مداخله موثر در چالش هاي شغلي و سازماني کارکنان، ارجاع کارکنان به ساير موسسات اجتماعي براي دريافت خدمات گسترده تر، ارائه مشاوره فردي، گروهي، خانوادگي و بهره گيري از ابزار هاي حرفه اي همچون بازديد از منزل با هدف شناسايي مسئله و توانمند سازي فرد در افزايش تطابق با محيط کار، از جمله مسؤوليت هاي محوري مددکاران اجتماعي صنعت نفت است.
*مخاطبان شما در واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي ستاد وزارت نفت چه کساني هستند؟
مخاطبان اصلي اين واحد کارکناني هستند که با انواع مشكلات شخصي و شغلي مواجه هستند؛ به نحوي كه اين مشکلات شرايط کاري آنان را تحت الشعاع قرار داده و به منظور برطرف کردن اين مشکلات به واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي مراجعه مي کنند و يا از طريق مسؤولان ذيربط ارجاع داده مي شوند. اين دسته از کارکنان به دليل مسائلي با زمينه فردي يا سازماني و تعارضات ناشي از تعاملات ناکارآمد با همكاران يا مسؤولان، دچار عدم سازگاري با محيط شده و نيازمند توجه حرفه اي و دريافت خدمات تخصصي هستند. با توجه به چند وجهي بودن مشکلات و درهم تنيدگي مسائل فردي و سازماني با ابعاد گسترده تر خانوادگي و محيطي، مددكاران اجتماعي مناسبترين افراد براي بررسي و رسيدگي به اين موارد هستند. در عين حال بهره گيري از خدمات ساير متخصصان در صنعت يا منابع خدماتي خارج از صنعت همچون روان شناسان، پزشكان و وکلا نيز، نقش موثري در فرآيند خدمت رساني به مراجعان خواهد داشت.
*وظايف کليدي تعيين شده براي روابط کار و مددکاري اجتماعي ستاد وزارت نفت چه هستند؟
ساماندهي، نظارت و انجام فعاليت ها در سه بخش روابط کار، مددکاري اجتماعي و امور ايثارگران در راستاي اجراي سياست ها و برنامه هاي ابلاغي، اصلي ترين وظيفه مددکاران اجتماعي شاغل در صنعت نفت است. خدمات روابط کار و مددکاري اجتماعي ستاد که منتج از وظايف تدوين شده است در چهار سطح شامل حمايت هاي اجتماعي، اقتصادي، مراقبتي، آموزشي و فرهنگي ارائه مي شود. در سطح حمايت هاي اقتصادي، بررسي و رسيدگي به مشکلات اقتصادي- معيشتي در قالب وام هاي تعيين شده و پرداخت کمک هزينه توانبخشي و معاش به کارکنان و خانواده تحت تکفل معلول، در دستور کار قرار دارد. سطح حمايت هاي اجتماعي، مواردي همچون رسيدگي به مسائل شغلي کارکنان، رسيدگي به تخلفات و گله مندي هاي کارکنان، بررسي درخواست هاي مرخصي بدون حقوق و بازنشستگي پيش از موعد و انجام امور مرتبط با ايثارگران ستاد وزارت نفت را در بر مي گيرد. در سطح حمايت هاي مراقبتي نيز، انجام فرآيند طرح تامين آتيه و پيگيري فرآيند پيشگيري از بروز و تشديد آسيب هاي شغلي از طريق تسهيل گري در خصوص تقليل ساعات کار، جابه جايي و خاتمه خدمت از کار افتادگي، در زمره وظايف تعيين شده است. برگزاري جلسات عمومي و کارگاهي ارتقاء بهداشت روان و سلامت اجتماعي همچنين ارائه خدمات مشاوره حضوري و غير حضوري نيز از جمله اقدام هاي اين واحد در سطوح حمايت هاي آموزشي و فرهنگي است. در همين ارتباط، واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي ستاد وزارت نفت از آذر ماه سال 96 اقدام به راه اندازي کانال تلگرامي در فضاي مجازي کرده که حاوي مطالب مرتبط با حوزه کودک و نوجوان، خانواده، خودشناسي و ارتباطات موثر همچنين ارائه خدمات مشاوره تلگرامي است که با توجه به عدم محدوديت براي عضويت در اين کانال، در حال حاضر علاوه بر جمعي از کارکنان ستاد وزارت نفت و شرکت هاي زير مجموعه، افراد خارج از صنعت نيز به عضويت اين کانال در آمده اند و به اين ترتيب بخشي از مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت در بعد اجتماعي و بعد داوطلبانه به شکلي فراتر از الزامات و وظايف محوله سازماني از سوي اين واحد انجام مي شود.
حسين آزادي خوزستان در نيمه دوم اسفند و بهار هر سال، ميزبان زائران سرزمين نور است که از اقصا نقاط کشور براي تجديد بيعت با شهداي گرانقدر سرزمين مان، سختي سفر را به جان مي خرند. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان بزرگ ترين شرکت زير مجموعه وزارت نفت در خوزستان مسؤوليت اسکان و پذيرايي از کاروان هاي راهيان نور اين وزارتخانه را به عهده دارد. معاون هماهنگ کننده ستاد اجرايي کاروان هاي راهيان نور وزارت نفت درباره تعداد کارکنان وزارت نفت که در بهار 98 به خوزستان سفر کرده اند، گفت: در نوروز امسال 30 هزار نفر از کاروان هاي راهيان نور اين وزارتخانه از مناطق عملياتي دفاع مقدس در استان خوزستان بازديد کردند.
مرتضي باغباني اظهار کرد: اين کاروان ها از 19 اسفند سال گذشته تا 13 فروردين امسال از يادمان هاي طلاييه، شلمچه، اروندکنار، معراج شهدا، چذابه، فکه، فتح المبين و دوکوهه بازديد کردند.
وي در ادامه با تشريح اعزام کاروان هاي راهيان نور وزارت نفت به يادمان هاي دفاع مقدس استان خوزستان، گفت: برنامه ريزي هاي لازم در اين زمينه از دي سال گذشته با مديريت محمد علي فلاح، فرمانده مرکز بسيج وزارت نفت و ساير دست درکاران انجام و به همين منظور کميته هاي مختلفي از جمله فرهنگي، فاوا، بازرسي و پشتيباني داير شد. باغباني با بيان اينکه کاروان هاي راهيان نور وزارت نفت در دوره هاي چهار روزه به استان خوزستان عزيمت کرده اند، گفت: نخستين کاروان در 19 اسفند و به همت شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب در مجتمع آموزش فنون اهواز مستقر و ساير زائران نيز علاوه بر اين مجتمع، در ملي راه اهواز وآذر پيکان آبادان ساکن شدند.
معاون هماهنگ کننده ستاد اجرايي کاروان هاي راهيان نور وزارت نفت همچنين با بيان اينکه 150 نفر به طور ثابت خدمات رساني به اين کاروان ها را به عهده داشتند، يادآورشد: يک کودک 6 ماهه به عنوان کم سن و سال ترين و پدر يکي از شهداي دفاع مقدس با 80 سال سن، به عنوان مسن ترين زائران راهيان نور امسال وزارت نفت محسوب مي شوند.
باغباني در ادامه اين گفت وگو به جانفشاني رزمندگان در 8 سال دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در دوران قبل از انقلاب، طي عهدنامه هاي مختلف، بخش هاي متعددي از کشور به تاراج رفت؛ اما در طول جنگ تحميلي رزمندگان و شهداي جنگ تحميلي، با ايثار و رشادت هايي که از خود نشان دادند، اجازه ندادند حتي يک وجب از خاک ايران اسلامي به يغما برود.
وي در خصوص مهمترين اهداف برگزاري اردوهاي راهيان نور وزارت نفت اظهار کرد: تجديد بيعت با آرمان هاي امام راحل و شهدا، آشنايي با فرهنگ ايثار و شهادت و نقش بي بديل فرماندهان و رزمندگان در جنگ تحميلي در شرايط سخت و نابرابر در مقابل دشمن تا بن دندان مسلح، از مهمترين اهداف برگزاري اردوهاي راهيان نور محسوب مي شود که اين امر تحول عمده اي در بين زائران اين کاروان ها داشته است. باغباني از تلاش ها و مساعدت هاي احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب؛ سرهنگ عباس ممبيني، فرمانده؛ عباس اياران، جانشين حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان (وزارت نفت- جنوب) و ساير دست درکاراني که در سال جاري نهايت همکاري و مساعدت را با کاروان هاي راهيان نور وزارت نفت داشتند، تشکر و قدرداني کرد.
بازديد90 هزار نفر از يادمان هور
فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان نيز در اين زمينه گفت: از آغاز ورود کاروان هاي راهيان نور به مناطق عملياتي دفاع مقدس 90 هزار نفر از يادمان شهداي هور بازديد کردند. سرهنگ عباس ممبيني افزود: از اسفند سال گذشته تا 13 فروردين امسال 90 هزار نفر از کاروان هاي راهيان نور سراسر کشور از يادمان شهداي هور (محل شهادت سردار علي هاشمي و يارانش) بازديد کردند. وي با بيان اينکه خدمات رساني به زائران در يادمان هور از سوي 50 نفر از بسيجيان اين حوزه در حال اجراست، يادآورشد: ايجاد ايستگاه صلواتي و توزيع روزانه 5 هزار بسته پذيرايي، استقرار سه دستگاه آمبولانس، نصب پرچم جمهوري اسلامي ايران، ارسال تانکر آبرساني و ماشين و ادوات سنگين از مهمترين اقدام هاي انجام شده در زمينه خدمات رساني به کاروان هاي راهيان نور در يادمان هور محسوب مي شود.
يادمان هور(محل شهادت سردار علي هاشمي و يارانش) در 100 کيلومتري کلانشهر اهواز قراردارد و کار ساخت و تجهيز اين يادمان از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب انجام شده است.
برپايي ايستگاه صلواتي در يادمان هور
فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان در ادامه گفت: در نوروز امسال، اين حوزه براي استقبال از كاروان هاي راهيان نور سراسر كشور، ايستگاه صلواتي در يادمان شهداي هور داير كرد.
سرهنگ ممبيني اظهار کرد: در اين ايستگاه صلواتي كه تا 12 فروردين ماه به كاروان هاي راهــيــان نــور خدمت رساني کرد، روزانه 5 هزار بسته پذيرايي ميان زائران توزيع شد.
وي گفت: اعزام خانواده ها و كاركنان مناطق نفت خيز جنوب و تشريح رشادت هاي شهداي هور از سوي راويان دفاع مقدس، از ديگر برنامه هاي اين حوزه در يادمان هور است.
برگزاري اربعين خاكسپاري شهيدگمنام
ممبيني افزود: يکي از برنامه هاي اين حوزه براي كاروان هاي راهيان نور وزارت نفت، برگزاري مراسم اربعين خاكسپاري شهيد گمنام در مجتمع آموزش فنون شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب همراه با قرائت زيارت عاشورا بود که با استقبال کارکنان همراه شد.
وي خاطرنشان کرد: پيكر شهيد گمنام دوران دفاع مقدس روز سه شنبه 23 بهمن با حضور پرشور كاركنان مناطق نفت خيزجنوب در مجتمع آموزش فنون اهواز تشييع و به خاك سپرده شد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: در مديريت بحران سيلاب هاي اخير، هماهنگي تنگاتنگي با دستگاه هاي اجرايي استان خوزستان داريم. احمد محمدي افزود: با تمهيداتي که پيش از آغاز بارندگي ها در نظر گرفته شد، خوشبختانه همه تاسيسات، تجهيزات و خطوط لوله در حفاظت کامل قرار دارند و در مواجهه با سيلاب آسيبي نديدند. وي تصريح کرد: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب دراين شرايط در جبهه هاي راهبري توليد وحفاظت ازتاسيسات، تجهيزات توليد، همچنين امدادرساني به مردم و همکاري با نيروهاي نظامي، همه تلاش خود را به کار گرفته است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب افزود: با تاکيد وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران اولويت اصلي ما کمک به مردم و در درجه دوم پايداري توليد است که با آمادگي کامل همه مسؤولان استان مشکل خاصي پيش نيامده است. محمدي با تشريح اقدام هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اهواز گفت: ما خدمت به مردم را وظيفه خود مي دانيم و اعتقاد داريم براي خدمت به مردم بايد در صحنه حاضر بود و اقدام عملي انجام داد. وي با بيان اين که شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به همراه شرکت ملي حفاري ايران معين سه شهراهواز، باوي وکارون است، افزود: مناطق نفت خيز جنوب براي امدادرساني دراين مناطق به صورت حداکثري وارد عمل شده و حتي در جاهايي ريسک کرده وماشين آلاتي را که درعمليات درحال فعاليت بودند، براي امدادرساني به مردم اختصاص داده است.
نشست چهارم مديريت بحران براي مقابله با سيل
چهارمين نشست مديريت شرايط اضطراري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي مقابله با سيل برگزار شد. دراين نشست گزارشي از وضع خطوط لوله در مقطع رودخانه کارون ارائه و نتايج پايش مستمر سطح آب، تنش و پايداري پل بررسي شد. ارائه گزارش وضع امدادرساني و فعاليت ماشين آلات ترابري درمناطق شهري اهواز، شهرستان کارون ومنطقه باوي، بخش ديگري است که در چهارمين نشست مديريت بحران مناطق نفت خيز جنوب به آن پرداخته شد. تشريح فعاليت هاي شبانه روزي گروه هاي امدادي اعزامي ازحوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان و اعلام نتايج بازرسي وپايش گروه هاي تخصصي مهندسي وساختمان از وضع سيل بندها، ديگر مواردي است که در اين نشست بررسي و به آن پرداخته شد.
درچهارمين نشست مديريت بحران شرکت مناطق نفت خيز جنوب، گزارش فعاليت پمپ تراک ها و تلمبه هاي تخليه آب در مناطق شهري اهواز نيز ارائه و پايش آخرين وضع سيلاب و افزايش سطح آب در کرانه هاي کارون و ميدان هاي نفتي اهواز، آبتيمور و منصوري با استفاده از نقشه هاي توپوگرافي روزآمد شده، بررسي شد. ايمن سازي خطوط لوله در مقطع رودخانه کارون، وضع اسکله آبرساني واش واتر اهواز و جايگزيني تلمبه هاي اضطراري، همچنين وضع جاده ها و راه هاي ارتباطي ميان تأسيسات و چاه هاي نفت از ديگر موضوع هاي بررسي شده درچهارمين نشست مديريت بحران مناطق نفت خيز جنوب است.
مديرعامل شرکت پايانههاي نفتي ايران بااشاره به تـوانــمـنـدي بـالاي آزمايشگاههاي تحقيقاتي پايانههاي نفتي ايران در داخل کشور گفت: اين توانمندي در سطح منطقه و جهان نيز قابل توجه است. عباس اسدروز دربازديد از آزمايشگاه اداره شيميايي پايانه نفتي خارک بابيان اين که اين اداره شامل آزمايشگاه هاي کنترل کيفيت و ارزيابي نفت خام و ميعانات گازي و آزمايشگاه هاي تحقيقاتي مي شود، افزود: اين آزمايشگاه ها در سطوح مختلف داخلي، منطقه اي و بين المللي از توانمندي بسيار بالايي براي ارائه خدمات فني و تخصصي برخوردار هستند. وي اظهار کرد: آزمايشگاه شيميايي شرکت پايانه هاي نفتي ايران به عنوان ذي صلاح ومتخصص در زمينه آزمايش هاي نفت خام وفراورده هاي نفتي، ازطريق موسسه استاندارد جهاني به مراجع، موسسه ها و کميته هاي بين المللي اعتبارسنجي معرفي و تاييد شده است. اسدروز گفت: اين موفقيت که با رعايت چهارمنبع مديريتي، فيزيکي، مالي و فناوري مطابق با تجهيزات پيشرفته مربوط به عمليات صحت سنجي و به کارگيري آخرين دستورعمل هاي استاندارد و استفاده از نيروهاي توانمند محقق شد، موجب ارتقاي سطح خدمات آزمايشگاهي صنعت نفت کشور شده است. وي با بيان اين که شرکت پايانه هاي نفتي ايران با برخورداري از يک آزمايشگاه مرجع، يکي از بزرگ ترين مراکز سنجش کيفي نفت خام در سطح جهان است، تصريح کرد: در اين آزمايشگاه، مي توان آزمايش هاي مربوط به نفت خام و فراورده هاي نفتي را به طور دقيق و براساس آخرين استانداردهاي مرجع بين المللي انجام داد.
اهم فعاليت هاي شرکت نفت و گازاروندان درسيلاب اخيراستان خوزستان، بر نگهداشت توليد و پشتيباني از خرمشهر و شادگان متمرکز است. پيرو تأکيد وزير نفت مبني بر انجام اقدام هاي لازم و پيشگيرانه به منظور حفاظت از تأسيسات صنعت نفت و نيز امدادرساني به هموطنان ساکن در مناطق سيل زده، به دستور مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان کميته بحران اين شرکت اقدام هاي موثر و بيشتري را در دستور کار قرار داده است. جهانگير پورهنگ، با اشاره به مشارکت گسترده کميته بحران اين شرکت براي مهار سيلاب هاي پيش آمده و خدمات رساني به مردم مناطق سيل زده اظهار کرد: نشست هايي که با مديريت بحران استانداري استان خوزستان و با حضور استاندار و مديران سازمان هاي دولتي و شرکت هاي نفتي و غير نفتي برگزار شده، همه مسئولان موظف به کنترل سيلاب در اوضاع کنوني شده اند.
وي ضمن حضور و نظارت مستقيم و مستمر درمناطق عملياتي و تأسيساتي با هدف حفظ توليد به صورت پايدار يادآور شد: اهم فعاليت هاي اين شرکت در دو بخش «نگهداشت توليد» و«پشتيباني ازمناطق سيل زده خرمشهر و شادگان» در حال اجرا و ساماندهي است که با توجه به استقرار مناطق عملياتي در حاشيه رود کارون، کرخه و وجود چاه هاي نفتي درمنطقه تالاب، خوشبختانه با کنترل هاي به عمل آمده شاهد هيچ گونه کاهشي در توليد نبوده ايم و اين مهم به شکل مداوم در حال پيگيري و انجام است.
چهاردهمين جلسه کميته بحران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي درباره بررسي وضع توزيع سوخت در مناطق سيل زده تشکيل شد. شرايط توزيع سوخت در مناطق سيل زده لرستان، ايلام، خوزستان و گلستان در چهاردهمين نشست کميته بحران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي با حضور سيدمحمدرضا موسوي خواه، مديرعامل اين شرکت و اعضاي کميته بررسي شد. دراين نشست، اعضاي کميته بحران با ارائه گزارشي از روند سوخت رساني در اين مناطق، بر ذخيره کافي سوخت در نقاط امن تاکيد کردند و وضع سوخت رساني به خودروهاي امداد و نجات، ادوات و تجهيزات راهداري و راهسازي و بالگردهاي امدادي، مطلوب ارزيابي شد.
اقدام هاي لازم براي مقاوم سازي تاسيسات و انبارهاي نفت اين مناطق، با ايجاد خاکريزهاي چندلايه براي جلوگيري از خطر آب گرفتگي به سرعت و به صورت شبانه روزي، ديگر موضوع مورد اشاره در اين نشست بود.
ارسال 12هزارظرف 20 ليتري به منظور تسريع درروند سوخت رساني و هماهنگي با شرکت راه آهن به منظور استفاده از مخزن دارها براي ارسال سوخت، موارد ديگري هستند که درچهاردهمين نشست کميته بحران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي به آنها پرداخته شد.
هم اکنون پنج دستگاه جايگاه سيارسوخت به مناطق سيل زده پلدختر و ايلام از مناطق آبادان و زنجان اعزام شده است و منطقه اصفهان نيز به عنوان «معين»، آمادگي ارسال يک جايگاه سيار عرضه سوخت را به مناطق سيل زده دارد.
مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران اعلام کرد: با تشکيل ستاد بحران اين شرکت و ذخيره سازي سوخت کافي در مناطق پيش بيني شده، تاکنون هيچ گونه مشکل کمبود سوخت در مناطق سيل زده گزارش نشده و سوخت اين مناطق به طور کامل تامين شده است. سيدمحمدرضا موسوي خواه گفت: با ذخيره سازي مناسب سوخت در استان لرستان و تامين سوخت از استان هاي همجوار تاکنون هيچ مشکلي به لحاظ تامين سوخت مناطق سيل زده اين استان وجود نداشته و سوخت رساني در مجاري عرضه با ظرفيت کامل انجام شده است. وي همچنين بااشاره به تامين کامل سوخت بالگردهاي امدادرسان فعال در استان لرستان افزود: سوخت موردنياز تمام خودروهاي امداد ونجات، ادوات و تجهيزات راهداري و راهسازي و ديگر تجهيزات امداد و نجات در مناطق سيل زده به طور کامل تامين شده است. مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با تاکيد بر تامين به موقع نفت سفيد و گاز مايع موردنياز هموطنان در شهرها و روستاهاي سيل زده و همچنين نقاطي که دچار قطعي گاز شده اند، گفت: با همکاري ستاد بحران و در صورت اعلام نيازمندي، آماده استقرار جايگاه هاي سيار سوخت در نقاط سيل زده و تمام مسيرهاي مواصلاتي کشور هستيم که تاکنون گزارشي در اين باره دريافت نشده است. موسوي خواه تاکيد کرد: با توجه به قطع مسيرهاي ارتباطي و مسدودشدن مسيرهاي مواصلاتي سه شهرستان پلدختر، معمولان و بخش بابازيد استان لرستان، با ذخيره سازي مناسب سوخت در جايگاه ها و استقرار خودروهاي سوخت رسان در اين مناطق پيش از وقوع سيلاب، هم اکنون مشکلي به لحاظ تامين سوخت اين مناطق که در محاصره سيلاب هستند، وجود ندارد. وي تصريح کرد: خوشبختانه با ارتباطي که با شهرستان پلدختر برقرار شده است، کمبودي در زمينه سوخت در اين شهرستان وجود ندارد.
آمادگي زنجيره توزيع سوخت کشور
موسوي خواه همچنين با اشاره به آمادگي کامل ستاد بحران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي براي جاري شدن سيل احتمالي دراستان خوزستان گفت: تمام تاسيسات اين شرکت دراستان خوزستان در آماده باش کامل هستند و سوخت موردنياز جايگاه ها و فروشندگي هاي روستايي در اين استان به ويژه در مناطق اهواز، آبادان، انديمشک و ماهشهر ذخيره سازي شده است. به گفته وي، علاوه بر تکميل ظرفيت مجاري عرضه، خودروهاي سوخت رسان در مناطق ايمن و دور از جريان سيل اين مناطق مستقر شده اند تا درصورت قطع احتمالي مسيرهاي مواصلاتي، سوخت کافي در منطقه وجود داشته باشد. وي تاکيد کرد: سوخت موردنياز بالگردهاي امدادي و خودروهاي امداد و نجات مستقر در استان خوزستان نيز تامين شده است و خوشبختانه هيچ کمبودي وجود نداشته و شرايط مطلوب است.
تحويل 1500حلب سوخت هوايي به بالگردهاي امدادي
مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي همچنين از تحويل بيش از يک هزار و 500 حلب سوخت هوايي به منظور تامين سوخت موردنياز بالگردهاي امداد ونجات در استان هاي سيل زده در15 روز نخست فروردين ماه امسال خبرداد. وي اظهارکرد: دراين بازه زماني يک هزار و 428 حلب سوخت JP4 به بالگردهاي سپاه و ارتش فعال در مناطق سيل زده استان گلستان و 100 حلب 20 ليتري سوخت هوايي نيز به بالگردهاي امداد و نجات داده شده است.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري از اعزام ماشين آلات سبک و سنگين اين شرکت در کمک رساني به مناطق سيل زده خبر داد. ابراهيم پيرامون با اشاره به شرايط بحراني ايجاد شده در استان خوزستان اظهار کرد: به درخواست ستاد بحران استانداري خوزستان، ماشين آلات سبک و سنگين شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري براي مشارکت در خدمات رساني، به مناطق سيل زده اعزام شدند. وي افزود: با توجه به درخواست ستاد بحران استان خوزستان تا کنون چهاردستگاه کمپرسي، دو دستگاه بيل مکانيکي، دودستگاه لودر، چهاردستگاه کفي، دو دستگاه ايسوزو اتاق دار، همچنين يک دستگاه پمپ تخليه چهار اينچ، يک دستگاه بنزن کرن و 10 دستگاه خودرو سبک همراه با راننده به صورت شبانه روزي به روستاهاي ديلاويه، سودان، بيت صيوان، بيت سيد محمد، روبيده، رشيده از توابع شهرستان اهواز و شهرستان رامشير اعزام شده اند. مديرعامل شرکت نفت و گازآغاجاري با اشاره به دستور وزير نفت مبني بر مشارکت در کمک رساني به مناطق سيل زده در کنار صيانت از توليد و تاسيسات عملياتي، بر حضور اين شرکت براي امدادرساني به مردم تا خاتمه بحران تاکيد کرد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: افزون بر يکصد کيلومتر از سيل بند حاشيه رودخانه هاي کارون و دز توسط شرکت ملي حفاري ايران استحکام بخشي مي شود. سيدعبدالله موسوي افزود: شرکت ملي حفاري ايران اين مهم را در اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي وشرايط به وجود آمده ناشي از تبعات شدت بارندگي هاي اخير در دستور کار قرار داده است. وي با اشاره به عضويت شرکت ملي حفاري ايران در ستاد بحران استان خوزستان و تاکيد وزير نفت به شرکت هاي تابع اين وزارتخانه مبني بر استفاده از همه ظرفيت ها براي پاسخگويي به مصوبه هاي ستاد بحران استان ها افزود: اين شرکت همسو با ديگر دستگاه هاي اجرايي و امدادي استان خوزستان همه تلاش خود را در همکاري و همياري در اين زمينه به کار گرفته است. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: براساس مصوبه هاي ستادبحران استان، احداث، تقويت و استحکام بخشي سيل بندهاي نقاط شهري و روستايي کلانشهر اهواز و شهرستان کارون در کرانه اين رودخانه ها با توجه به پراکندگي مناطق در وسعت يکصد کيلومتر در حال اجراست. موسوي با اشاره به افزايش سطح آب رودخانه ها و تداوم بارندگي ها در بالادست اظهارکرد: به منظور کاهش عوارض احتمالي، به نحوي برنامه ريزي شده که نيروهاي عملياتي و پشتيباني اين شرکت به موازات کارهاي تعريف شده در نزديک ترين زمان ممکن به مناطق بحراني اعزام و با ايجاد و تقويت سيل بند و خاک ريز مانع نفوذ آب شوند. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: ماشين آلات و تجهيزات به همراه نفرات شرکتي و پيمانکاران طرف قرارداد در کوت عبدالله، روستاهاي شهرستان کارون، حوزه فعاليت شهرداري منطقه 4 اهواز، الهايي و روستاهاي اطراف، همچنين منطقه دغاغله و سيد خلف استقرار دارند که در مجموع بالغ بر 250 نفر مي شوند. موسوي همچنين شمار ماشين آلات و تجهيزات به کار گرفته شده اعم از کمپرسي، لودر، بيل مکانيکي، غلتک، کمرشکن، خودروهاي سبک، سنگين و فوق سنگين، سوخت رسان و آمبولانس را بيش از يکصد دستگاه اعلام و اظهار کرد: درصورت نياز، تعداد تجهيزات افزايش خواهد يافت. وي افزود: درصورت اعلام نيازستاد بحران استان، بخش ترابري شرکت براي اختصاص خودرو براي جابه جايي ساکنان روستاهاي در معرض سيل به مناطق پيش بيني شده براي اسکان آمادگي دارد.
جمع آوري آب هاي سطحي با پمپ تراک
سرپرست معاونت امور فني ومهندسي ملي حفاري نيزبا تاکيد بر آمادگي اين شرکت براي جمع آوري آب هاي سطحي از عملياتي شدن دومين دستگاه پمپ تراک در شهر کوت عبدالله شهرستان کارون خبر داد. مهران مکوندي گفت: چهار دستگاه پمپ تراک آماده به کار است که دو دستگاه آن تاکنون عملياتي شده است. وي با اشاره به اينکه تجهيزات عمليات حفاري همسو با مسؤوليت هاي اجتماعي سازمان و درچارچوب همکاري شرکت ملي حفاري با ستاد بحران استان خوزستان است، افزود: نخستين دستگاه پمپ تراک به همراه يک دستگاه پمپ رودخانه اي درموقعيت جاده ساحلي منطقه گلستان اهواز و در نزديکي بيمارستان گلستان استقرار يافته است. سرپرست معاونت امور فني و مهندسي شرکت ملي حفاري اظهار کرد: براساس محاسبه به عمل آمده، بيش از 70 هزار بشکه آب به وسيله پمپ تراک و پمپ کمکي آن از شبکه دفع آب هاي زائد اهواز به رودخانه تخليه شده است. وي بابيان اين که دومين دستگاه پمپ تراک نيز در يک منطقه مسکوني (نزديکي بيمارستان سيناي شهرکوت عبدالله) مستقرشده است، افزود: اين دستگاه نيزتخليه آب وارد شده به شبکه شهرکوت عبدالله راباسرعت 750 بشکه در ساعت انجام مي دهد.
شرکت هاي پتروشيمي همسو با ايفاي نقش مسؤوليت هاي اجتماعي، کمک به سيل زدگان مناطق سيل زده کشور را در دستور کار قرار داده اند. درنشست مشترک شرکت هاي پتروشيمي کمک رساني به مردم مناطق سيل زده کشور در دستور کار قرار گرفت. دراين نشست برايجاد آشپزخانه در محل اسکان سيل زدگان و اعزام تعدادي از کارشناسان، متخصصان و امدادگران صنايع پتروشيمي به منظور کمک رساني توافق شده است. تهيه اقلام و تجهيزاتي ازجمله آب معدني بزرگ و کوچک، کنسرو تن ماهي، نان، پتو، کمپرسي، جرثقيل، بيل مکانيکي، لجن کش، کف کش، لوله GRP 36 اينچ، لوله FRP 24 و 50 اينچ، آمبولانس و تجهيزات بهداشتي، ديگر مواردي هستند که دراين نشست به آنها پرداخته شد.
کمک هاي پتروشيمي بندر امام به مناطق سيل زده
پس ازجلسه ستاد مديريت بحران منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، شرکت سهامي پتروشيمي بندرامام در کوتاه ترين زمان يک هزار بطري آب معدني، 5 هزار قرص نان، يک هزار قوطي کنسرو تن ماهي، 70 تخته پتو، 38 متر لوله GRP 36 اينچ، 24متر لوله FRP 50 اينچ، 28متر لوله FRP 24 اينچ، دو کمپرسي و يک آمبولانس تهيه و به مناطق سيل زده ارسال کرده است. اين شرکت، افزون بر تهيه اقلام و تجهيزات يادشده، 1500 کيسه 50 کيلوگرمي و80 کيسه هزارکيلوگرمي براي ترميم و ساخت سيل بندها تهيه و به مناطق سيل زده ارسال کرده است.
کمک 15 ميليارد ريالي شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس
باتوجه به موافقت شوراي راهبردي مديران عامل شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس، بودجه اي کلي براي کمک به مردم سيل زده در استان هاي لرستان و خوزستان در نظر گرفته ومقررشد با هماهنگي مقامات هر يک از استان ها و سازمان هلال احمر، سبدي از اقلام مورد نياز تهيه و در قالب دو کاروان به اين مناطق ارسال شود. مقررشده است پس از تصويب شوراي راهبردي مديران عامل، مبلغ 15 ميليارد ريال براي تهيه اقلام مورد تاييد، تامين و اختصاص يابد. بخشي از اقلام مورد نياز سيل زدگان شامل مواد غذايي، لوازم بهداشتي، اقلام دارويي، آب معدني، پتو، مواد شوينده و... خواهد بود.
ارسال کمک هاي پتروشيمي فجر به مناطق سيل زده
به دنبال وقوع سيل در استان خوزستان و استان هاي همجوار، ضمن انجام اقدام هاي لازم اين شرکت براي کمک رساني به هموطنان سيل زده، جلسات مديريت بحران براي مقابله با آثارسيل بر صنايع پتروشيمي منطقه ماهشهر نيز تشکيل شد اين شرکت در گام نخست کمک رساني خود، ضمن تهيه و ارسال 100 تخته پتو، مواد خوراکي شامل يک تن برنج، 600 قوطي کنسرو، 180 ليتر روغن و ساير مواد مورد نياز سيل زدگان، کالاهاي تهيه شده را براي توزيع ميان مردم سيل زده، به سازمان هلال احمر استان خوزستان و سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي تحويل داد.
شرکت پتروشيمي فجربه منظور اقدام هاي پيشگيرانه، براي جلوگيري از ورود سيلاب به سمت ساکنان منطقه کوت امير و حفظ تاسيسات آبرساني، با شرکت آب جنوب شرق براي تهيه ماشين آلات سنگين ازجمله چهار دستگاه کمپرسي، يک دستگاه بيل مکانيکي و يک دستگاه لودر، همکاري کرده و افزون بر آن براي همکاري با ديگر دستگاه ها نيز پيش بيني هاي لازم را انجام داده است.
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: از 29 اسفند پارسال تا هفدهم فروردين ماه امسال، مصرف بنزين در اين منطقه نسبت به مدت مشابه پارسال هشت درصد افزايش داشته است.
علي اصغر اصغري گفت: در اين مدت 85 ميليون ليتر بنزين در منطقه خراسان رضوي مصرف شد که بيشترين مقدار آن با 6 ميليون و 534 هزار ليتر به 29 اسفند مربوط مي شود.
به گفته وي کمترين ميزان مصرف بنزين در بازه زماني ياد شده نيز با سه ميليون و 619 هزار ليتر مربوط به چهاردهم فروردين است.
اصغري مصرف سي ان جي را نيز در بازه زماني 29 اسفند پارسال تا 17 فروردين امسال 25 ميليون مترمکعب اعلام و اظهار کرد: اين ميزان مصرف نسبت به مدت مشابه سال قبل، تغيير محسوسي نداشته است.
وي درباره آمادگي در برابر شرايط جوي نامساعد و بارش هاي سيل آسا در بسياري استان هاي کشور نيز اظهارکرد: با توجه به هشدارهاي سازمان هواشناسي مبني بر بارش هاي سيل آسا، ستاد بحران تشکيل و براي گذر از اين شرايط آمادگي هاي لازم ايجاد شد تا خللي در روند سوخت رساني ايجاد نشود.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي با 134 جايگاه عرضه گاز فشرده طبيعي(سي ان جي) و 125 جايگاه عرضه سوخت مايع، شهرستان هاي مشهد، چناران، کلات، بينالود، فيروزه، نيشابور، فريمان، قوچان، تربت جام، تايباد، درگز و سرخس را زيرپوشش دارد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس درعمليات رفع آب گرفتگي ناشي از سيل در روستاي کجائي واقع در بخش مرکزي شهرستان نورآباد و امدادرساني به سيل زدگان شهر شيراز مشارکت کرد. علي رضائي، رئيس ترابري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس گفت: همسو با سياست هاي راهبردي مسؤوليت اجتماعي و در جريان وقوع سيل در شهرهاي استان فارس از جمله شيراز و نورآباد، همکاران اين منطقه عملياتي که در ايام نوروز در آماده باش بودند، کمک رساني هاي لازم را براي رفع آب گرفتگي ناشي از سيل انجام دادند. وي افزود: پس از اعلام نياز از طريق مراجع ذي صلاح و تاييد مديريت منطقه، براي امدادرساني به سيل زدگان شهرشيراز دو دستگاه خودرو سواري کمک داربه مدت دو روز در اختيار استانداري فارس قرار گرفت. رضايي گفت: همچنين بادرخواست دهياري روستاي کجائي واقع در بخش مرکزي شهرستان نورآباد، يک دستگاه بيل مکانيکي ويک دستگاه لودر براي رفع آب گرفتگي اين روستا در اختيار آنها قرار گرفت که با تغيير مسير آب، محل عبورسيلاب از روستاي مذکورمنحرف شد. به گفته وي، دراين ايام همچنين يک دستگاه کمرشکن براي جابه جايي تجهيزات وماشين آلات ساختماني در اختيار فرمانداري شهرستان نورآباد قرار گرفت. رضايي تاکيدکرد: ازويژگي خاص اين عمليات، همزمان بودن کمک رساني به سازمان هاي دولتي و همجواران ورصد کردن مسير خط و سيلاب رودخانه زهره بود که در دستورکار گروه هاي عملياتي از جمله ترابري، قرار گرفت.
سخنگوي شرکت ملي گاز ايران با اعلام رفع نشتي از خط انتقال گاز خرم آباد، بر پايداري شبکه انتقال گاز کشور تاکيد کرد.
مجيد بوجارزاده گفت: هيچ انفجاري درخطوط لوله انتقال گاز خرم آباد رخ نداده ونشت گازاين خط در اثر رانش کوه رخ داده بوده که بلافاصله باحضور کارکنان منطقه هفت عمليات انتقال گاز برطرف شده است.
وي اظهار کرد: خط لوله انتقال گاز 36 اينچ خرم آباد امروزدر اثر رانش کوه دچار نشت گازشده بود که موضوعي عادي در وقوع حوادث طبيعي به شمار مي رود.
وي تاکيد کرد: نشت گازخط انتقال گازخرم آباد، سبب قطع گازهيچ مصرف کننده اي نشده است.
سخنگوي شرکت ملي گاز ايران تاکيد کرد: مناطق دهگانه انتقال گاز از نخستين ساعات آغاز بارندگي و سيلاب، همه تاسيسات و ايستگاه هاي انتقال گاز را به صورت لحظه اي رصد و کنترل مي کنند و تاکنون خطري متوجه اين تأسيسات نبوده است.
بوجارزاده تاکيد کرد: شرايط پايدار گاز در کل استان هاي کشور و به ويژه استان هاي درگير باسيل ازجمله استان لرستان، خوزستان، کرمانشاه، ايلام، همدان، گلستان، مازندران و ديگر نقاط وجود دارد وهيچ مشکلي در تامين گاز هموطنان به وجود نيامده است.
مديرعامل شرکت گاز استان لرستان از وصل گازمشترکان سيل زده بخش غربي شهر پلدختر خبر داد. غلامرضا لطفعليان بااشاره به فعاليت بي وقفه کارکنان شرکت گازاستان لرستان دراجراي اين عمليات، تصريح کرد: گازاين مشترکان پس ازنشت يابي، بازيابي تاسيسات گازي واطمينان ازامنيت شبکه، 17 فروردين ماه وصل شده است. وي با بيان اين که با وقوع سيل دراستان لرستان به منظور جلوگيري از بروز حوادث ثانويه، گاز شماري از مشترکان قطع شده بود، تصريح کرد: پس از وصل جريان گاز در همه شهرهاي اين استان، عمليات نشت يابي و بازيابي تاسيسات گازي نيز براي وصل کردن گاز بخش غربي شهر پلدختر که به طور کامل زير آب و گل ولاي رفته بود، آغاز و گاز مشترکان اين بخش از شهر پلدختر نيز وصل شد. به گفته لطفعليان، هم اکنون گازميدان شهدا، رسالت شمالي، کوچه هاي رسالت 1، 2، 3 و 4 کوي بهداشت، کوي شهرداري، همچنين خيابان انقلاب شمالي و کوچه هاي اين خيابان، محله هاي درديا و کلمانکره، ميدان رهبر و بلوار رهبري و سلمان فارسي وصل شده است و با برطرف شدن مسائل ايمني، گاز ديگر محله ها نيز وصل خواهد شد. وي با اشاره به اينکه پيش از اين نيز گاز بخش شرقي پلدختر باگرفتن انشعابي از خط ششم سراسري گاز وصل و مشکل قطعي گاز چهارهزار مشترک اين بخش برطرف شده بود، ادامه داد: گاز در روستاي سراب حمام به عنوان بزرگ ترين روستاي استان لرستان با پنج هزار مشترک نيز وصل شده است. هنگام وقوع بلاياي طبيعي مانند سيل و زلزله، حوادث ثانويه اي مانند انفجار در شبکه گازرساني قابل پيش بيني است به همين سبب در نخستين لحظات بحران، شير گاز ورودي شهرها و روستاها از سوي شرکت هاي گاز استاني بسته مي شود تا ازخطر انفجار گاز جلوگيري شود.
مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: آسيب ديدگي بخش هايي از خط لوله اتيلن غرب که به دليل بارش هاي اخير و سيلاب رخ داده، تحت کنترل است. قدرت الله فرج پور با اشاره به اين که بارش بي سابقه باران و جاري شدن سيل در بسياري از مناطق کشور به ويژه در استان لرستان، سبب زير آب رفتن بعضي از روستاها و بخشي از شهر پلدختر شد، اظهار کرد: حجم سيلاب به حدي بود که موجب شد خط اتيلن غرب در محل عبور در رودخانه کشکان دچار پارگي شود. وي افزود: خوشبختانه با توجه به سيستم هاي ايمني موجود، به محض وقوع حادثه تزريق اتيلن به خط متوقف شد و متعاقب آن هماهنگي هاي اوليه با بهره بردار (شرکت پتروشيمي کاويان) براي تعمير خط انجام شد. مديرکنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي تصريح کرد: با کاهش حجم آب و فراهم شدن دسترسي نسبي به محل حادثه، کارهاي اجرايي آغاز شده است و انتظار مي رود با بهره گيري از توانمندي متخصصان کشور، درکوتاه ترين زمان ممکن تعميرات لازم انجام و خط لوله اتيلن غرب در سرويس قرار گيرد. به گفته وي، واحدهاي پتروشيمي موجود در بخش هايي از خط که قبل از محل حادثه قرار دارد، به توليد مشغول هستند و قطع اتيلن تنها روي واحدهاي پتروشيمي بالاتر ازمحل حادثه تاثير داشته است. البته اغلب اين واحدها نيز با توجه به موجودي خط، با ظرفيت پايين تر همچنان در حال توليد هستند. فرج پورادامه داد: متاسفانه در دو نقطه پيش وپس از ايستگاه پيازآباد، بخشي از خط رودخانه سيمره به علت سيلاب و بخش ديگري نيز به علت رانش زمين دچار حادثه شده است. مدير کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي تصريح کرد: خوشبختانه دراين دو محل نيزبا استفاده ازتجهيزات ايمني موجود، شيرهاي دو طرف محل حادثه بسته شده و شرايط تحت کنترل است.
مدير عامل شرکت گازاستان كردستان گفت: مشتركان اين شركت سال گذشته با مصرف دوميليارد و 951 ميليون و 721 هزار متر مكعب گاز طبيعي، قدم به سال جديد گذاشتند. احمد فعله گري با اشاره به افزايش مصرف هرساله گاز و اين که درسال 96 با احتساب مصرف نيروگاه، دوميلياردو699ميليون و 647هزار و 94 متر مكعب گازمصرف شده است، افزود: بنابر آمار، مصرف گاز سال گذشته نسبت به سال 96 بيش از 9 درصد رشد را تجربه کرده است. فعله گري مصرف گاز استان کردستان را نيز در اسفند ماه سال پيش 312 ميليون و 271 هزار مترمکعب اعلام و اظهار کرد: اين ميزان مصرف در مقايسه با مدت مشابه آن در اسفندماه سال 96 رشد پنج درصدي داشته است. وي حجم گاز مصرفي در اسفند سال 96 را 298 ميليون و 101 هزار متر مکعب اعلام کرد. فعله گري همچنين اظهارکرد: بيشترين مصرف گاز در اسفندماه سال گذشته با 12 ميليون و514 هزار مترمکعب به هفتمين روز آن مربوط مي شود که در قياس با مدت مشابه سال قبل از آن از 5 درصد رشد حکايت دارد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران بااشاره به بارش هاي سيل آساي اخير در کشور گفت: خوشبختانه وضع خطوط لوله نفت خام و فرآورده کشور، مناسب وانتقال نفت و فرآورده به صورت عادي در جريان است.
عباسعلي جعفري نسب با تاکيد برآماده باش کامل مناطق دوازده گانه خطوط لوله و مخابرات نفت در کل کشور گفت: تنها در برخي مناطق از جمله مناطق شمالي، لرستان وخوزستان پوشش برخي خطوط به دليل شدت بارش ها شسته شده است که به وسيله همکاران ايمن سازي مي شوند.
وي با بيان اين که در نخستين روزهاي سال نو بخش هايي ازپوشش خط لوله فرآورده ري- ساري به دليل طغيان رودخانه تجن ازبين رفت و خط حالت لرزش پيدا کرده بود، اظهارکرد: اين خطوط لوله با اعمال توقفي کوتاه درجريان انتقال سيال، ايمن سازي و سپس در مدار بهره برداري قرار گرفت.
جعفري نسب همچنين درباره خط لوله انتقال فرآورده اهواز- ري و شکستگي آن در محدوده انديمشک گفت: اين بخش ازخط لوله با توجه به قرار گرفتن آن درعمق 6 متري تعويض شده وهم اکنون در مدار بهره برداري قرار دارد.
وي با تاکيد بر آمادگي کارکنان خطوط لوله براي رفع آسيب هاي احتمالي به دليل بارش ها گفت: پوشش برخي خطوط از جمله دو خط لوله 16 و 10 اينچ فرآورده اهواز به تهران در منطقه خوزستان به دليل شدت بارش ها و جاري شدن سيلاب ازبين رفته بود که عمليات ايمن سازي اين خطوط نيز انجام شد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران از روند رفع خسارت ناشي ازسيل و ايمن سازي خطوط لوله منطقه شمال بازديد کرد.درپي وقوع سيلاب شديد روزهاي گذشته در نقاط مختلف کشور، کارکنان خطوط لوله و مخابرات نفت ايران از روزهاي آغازين سال جديد براي پيشگيري از خسارت بيشتر و خدمات رساني به مردم و مسافران در آماده باش کامل قرار دارند.
عن ابي عبدالله جعفر بن محمد (ع):خياركم سمحاوءكم وشراركم بخلاوءكم ومن صالح العمال البر بالاخوان والسعي في حوائجهم
امام صادق (ع) فرمود: برترين شما بخشندگان شمايند وبدترين شما بخيلانند. نيكي به برادران و تلاش براي نيازمندي هاي آنان از جمله اعمال صالح است.
سماحت يعني روان وآسان بودن وانسان سمح كسي است كه در برخورد با ديگران با آساني و بدون سختگيري رفتار مي كند كه مظهر عمده اش بخشندگي مالي است. در مقابل بخل يعني چيزي به كسي نمي دهد و نمي بخشد و اگر به آن كس از طريق ديگري هم خيري برسد، اين فرد احساس ناخشنودي مي كند.
سعي به معناي دويدن وتلاش كردن است وسعي در حوائج برادران ديني به اين معناست كه براي رفع حاجات ديگران دوندگي وتلاش كند.
ابن خلّكان در شرح حال شيخ الرئيس چنين نقل كرده است: هر گاه مسألهاى بر وى دشوار مىشد، وضو مىگرفت و به مسجد جامع مىرفت و نماز مىگزارد و خداى عزّوجل را مىخواند كه آن را بر وى آسان گرداند و آن در بسته را به روى او بگشايد.
آيت الله سيدرضا فيروزآبادي ضمن خاطره اي از دوران کودکي مي گويد: چهار ساله بودم و همسايه اي به نام غلامحسين داشتيم که از دنيا رفت. همراه پدرم در تشييع جنازه او شرکت کردم. جنازه را در گورستان دفن کردند. هنگام برگشت، از پدرم پرسيدم: چرا همسايه مان را زير خاک کردند؟ در پاسخ گفت: مُرد و خاکش کردند. گفتم: ديگر به خانه اش نمي آيد؟ گفت: نه. گفتم: ما هم همين طور مي شويم؟ گفت: بله. از آن زمان تاکنون، در دنيا راحت نبودم. هميشه حادثه مرگ همسايه مان به يادم مي آمد و ناراحتم مي کرد. براي گريز از اين ناراحتي، از پدر و مادرم پرسيدم: چه کنم تا وقتي مُردم، راحت باشم؟ گفتند: انسان بايد دروغ نگويد، کسي را اذيت نکند، مال کسي را نخورد، نمازش را بخواند روزه اش را بگيرد و...
«مَنْ اصْلَحَ ما بَيْنَهُ وَ بَيْنَ اللَّهِ اصْلَحَ اللَّهُ ما بَيْنَهُ وَ بَيْنَ النَّاسِ، وَ مَنْ اصْلَحَ امْرَ آخِرَتِهِ اصْلَحَ اللَّهُ لَهُ امْرَ دُنْياهُ.» نهج البلاغه ،حكمت 86
آن كه رابطه ميان خود و خدا را اصلاح كند، خدا، رابطه ميان او و مردم را سامان دهد و هر آن كه در اصلاح امر آخرت خود بكوشد، خداوند جريان دنيايش را اصلاح كند.
1- تقوا و ديندارى موجب محبوبيت انسان در ميان مردم مىشود.
زيرا، جاذبه و كشش انسان مؤمن از ناحيه اعتقاد اوست كه در گفتار و كردار وى به صورت اخلاق عاليه انسانى بروز مىكند و همچون مغناطيسى دلهاى مردم را كه فطرتاً زيباپسند هستند و گرايش به نيكى دارند، به خود مجذوب مىسازد. چه بسا شخصى خود، انسان صالح نباشد، اما افراد صالح را دوست بدارد.
قرآن كريم مىفرمايد:كسانى كه ايمان آورده و عمل صالح انجام دادهاند، خداوند رحمان محبت آنها را در دلها مىافكند.گرچه روايات بسيارى به اين نكته اشاره دارد كه اين آيه در شأن اميرالمؤمنين (ع) نازل شده است، اما مفهوم آيه كلّيت و عموميت خود را از دست نمىدهد و در تأييد آن روايات فراوانى موجود است، چنان كه از پيامبر اكرم (ص) نقل شده است: چون خداى بزرگ بندهاى را دوست بدارد، نداكنندهاى از آسمان ندا كند:آگاه باشيد! خداى بزرگ فلانى را دوست مىدارد شما نيز او را دوست بداريد «دل ها او را در ميان خود جاى مىدهند».
2- كسى كه با تقوا، كار آخرت خود را اصلاح كند، خداوند كار دنياى او را اصلاح خواهد كرد. چه بسيارند كسانى كه گمان مىكنند در زندگى زرنگ و تردستاند و با زيركى و چالاكى قادرند مشكلات زندگى خود را برطرف کنند ولى غافل از اين كه گشايش گرههاى زندگى اعم از مادى و معنوى همه در دست خداوند و اوست كه تدبير امور عالم را در قبضه حكمت خود دارد. خداوند حكيم مىفرمايد: «وَ مَنْ يَتَّقِاللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ يَرْزُقْهُ مِنْحَيْثُ لا يَحْتَسِبُ...»
احساس غربتى كه در دنياى خاكى به آدمى دست مىدهد و در زواياى قلبش شعلههاى عشق و دلبستگى به وجودى والا و متعالى زبانه مىكشد، گوياى اين حقيقت است كه اين موجود ضعيف به ارتباط با حىّ توانا و خالق حكيم نياز دارد. انبياي الهى آمدند تا راه اين ارتباط را نشان دهند و انسان را قادر سازند تا از ظلمت، حيرت و سرگردانى رها شده، به وادى نور و سعادت رهنمون شود.
الصَّلوةُ مِعْراجُ المُؤمِن.نماز نردبان عروج مؤمن است.
نماز زيباترين حالت پرستش است كه آدمى در چشمه جوشان آن خود را از همه آلودگي هاى ظاهرى و باطنى وغفلت ها و اغواها شست وشو داده، در حضورىترين بزم گفت وگوى با خداوند، جان را صفا مىبخشد.
نماز، پرستش فردى و اجتماعى است و در سازندگى فرد و اجتماع داراى آثاري ارزشمند است. روابط فرهنگى، سياسى، اجتماعى، اقتصادى بر محور نماز جلوه حق مىگيرد و موجب تكامل فرد و جامعه مىشود. حاكميت فرهنگ نماز، عدالت، امنيت و تربيت و آزادى و آزادگى را به دنبال دارد.
برخلاف پندارهاى واهى، صنعت و فناورى جديد نيز، محصول دينداران و معتقدان به خداست. بهطورى كه در طول تاريخ امثال ابن سينا، ابوريحان و انيشتن و نيوتون از معتقدان به خدا و عبادتكنندگان بودند. پاسكال، دانشمند بزرگ رياضى نيايشهاى زيبايى دارد و نيوتون يك ميليون و 300 هزار كلمه در رابطه با دين سخن گفته است.
و از همه مهمتر، انجام نماز در سايهسار ولايت است، زيرا نماز بىولايت پذيرفته نمىشود. چنانكه امام جعفر صادق (ع) مىفرمايد: مَنْ لَمْ يَتَوَلّنا لَمْ يَرْفَعِ اللَّهُ لَهُ عَمَلًا. هر كس ولايت ما را نداشته باشد و رهبرى ما را نپذيرد، خداوند هيچ كارى را از او بالا نمىبرد و نمىپذيرد.معارف نماز در حيات اجتماعى نقش مهمى دارد.انسان موحّد در نماز فقط خدا را ستايش مىكند، از او كمك مىخواهد، در صراط او گام برمىدارد و از همه ظلمت ها و گمراهي ها دورى مىكند. انسانى كه نماز را بپا دارد، پذيرفتن مسؤوليت هاى اجتماعى را وظيفه خود مىداند.
پاسخ: براي رسيدن به پاسخ مناسب نخست لازم است توضيحاتي درباره معناي واژه تحريف و اقسام آن بيان كنيم.
واژه تحريف از ريشه «حرف» به معناي لبه، كناره و مرز يك چيز گرفته شده و در لغت به معناي مايل كردن و منحرف كردن و دگرگون ساختن است و تحريف سخن، به معناي ايجاد نوعي دگرگوني و انحراف در آن است.
در يك تقسيمبندي كلي، تحريف هر سخني و از جمله تحريف قرآن را ميتوان به دو نوع تحريف معنوي و تحريف لفظي تقسيم كرد.
مقصود از تحريف معنوي، برداشت انحرافي و تفسير و توجيه سخن، بر خلاف مقصود گوينده است. اين نوع تحريف، قطعا در قرآن رخ داده است. حضرت علي (ع) از وقوع چنين تحريفي در زمان خويش، به خدا شكوه ميبرد و از وقوع آن در آينده نيز خبر ميدهد. قرآن مجيد نيز از وقوع اين نوع تحريف در كتابهاي آسماني گذشته ياد كرده است.
نقطه مقابل تحريف معنوي، تحريف لفظي آن است. تحريف لفظي خود اقسامي دارد كه عبارتند از:
1-تحريف به زياده و نقيصه در اعراب و بنا و حروف كه اين نوع تحريف نيز يقينا در قرآن واقع شده است، زيرا با توجه به اختلاف قرائات قاريان و پذيرش اين جهت كه قرائت همه صحيح و قرآن است، چارهاي جز اين نيست. مگر اينكه بپذيريم تحريف در اعراب و بنا و حروف بر قرآن وارد شده است؛ چون به عنوان مثال در «مالك يوم الدّين» و «ملك يوم الدّين» و در: «يطّهّرن و يطهرن» در واقع و لوح محفوظ يكي از اين دو قرائت صحيح است، اگر «مالك يوم الدّين» صحيح باشد، پس در قرائت «ملك يوم الدّين» نقص وارد شده و اگر به عكس باشد، در «مالك يوم الدّين» زياده وارد شده است.
البته ناگفته نماند اينكه همه قرائات، قرآن باشند، طبق حديث نزول قرآن «علي سبعة أحرف» (يعني قرآن تا هفت لغت و زبان هم بخوانند صحيح باشد) است و طبق نظر شيعه باطل است و شيعه خلاف آن را از ائمه اهل بيت (ع) نقل كرده كه قرآن بر حرف واحد و از طرف شخص واحد نازل شده است و لذا اختلاف قرائات به اختلاف خود قراء بر مي گردد و ربطي به اصل قرآن ندارد.
قرائت يكي از وجوه احتمالي در نص قرآن كريم است كه به وسيله يكي از قرّاء ارائه شده است. قرائات قرآن به خود قرآن ربطي ندارد و دو امر متغايرند، زيرا بستر قرآن، بستر نص و تواتر مسلمانان است، در حالي كه بستر قرائات قرآن، اختيارات و استنباطات قراء در قرائات قرآن است و داراي تواتر و حجيت نيست.
2- تحريف به زياده در آيات و سور قرآن، يعني در قرآن فعلي آيات يا سور و يا يك سورهاي وجود داشته باشد كه قرآن واقعي نباشد، حال آن زياده از سوي پيغمبر (ص) و اوصياي او اضافه شده باشد يا به وسيله مخالفان و يا مسلمان، اين نوع زياده و تحريف طبق عقيده فريقين در قرآن واقع نشده است؛ زيرا درست بر خلاف آيات تحدي است كه قرآن معجزه است و جنّ و انس از آوردن همانند آن عاجز و ناتوانند؛ زيرا اگر شخصي (و لو پيغمبر) ميتوانست چند آيه يا يك سوره مانند قرآن را بياورد و بر آن اضافه نمايد، قهرا قرآن ديگر نميتوانست تحدي نمايد و يا سند نبوت پيامبر اسلام (ص) باشد.
3- تحريف به نقيصه كه قرآن فعلي كمتر از آن قرآن واقعي باشد كه بر پيامبر (ص) نازل شده بود. يعني بخشي از آيات و سور و يا كلمات قرآن حذف و ساقط شده باشد.
اكثر علماي شيعه و سني منكر اين نوع تحريف در قرآن هستند جز عده اندكي كه با توجه به دلايل نارسا و باطل قائل به اين نوع تحريف شده اند.با توجه به توضيحات مذكور بايد بگوييم كه منظور از مصونيت قرآن شريف از تحريف اين نيست كه هر جا كتابي به نام قرآن يافت شود، قرآن كامل و محفوظ از اشتباه كتابتي يا قرائتي باشد و يا هيچ گونه تفسير غلط و تحريف معنوي درباره آن، امكان نداشته باشد و يا آيات و سوره هاي آن به ترتيب نزول، تنظيم شده باشد، بلكه منظور اين است كه قرآن كريم چنان در ميان بشر باقي بماند كه طالبان حقيقت، امكان دسترسي به همه آيات آن بدان گونه كه نازل شده است، داشته باشند؛ بنابراين، ناقص بودن يا غلط داشتن بعضي از نسخه هاي قرآن، يا اختلاف قرائت ها، يا تنظيم آيات و سوره هاي آن برخلاف ترتيب نزول، يا وجود تحريف هاي معنوي و انواع تفسير بِه رأي، منافاتي با مصونيّت قرآن كريم از تحريف مورد بحث ندارد. زيرا تحريف مورد بحث تحريف به زياده يا نقيصه در آيات و سور قرآن است و اينگونه تحريف نفي شده است.
همزمان با سالروز ولادت حضرت جواد الائمه (ع) ودرآستانه ولادت با سعادت امام المتقين اميرالمومنين علي بن ابي طالب (ع) در آييني از خادمان وفعالان نماز مراکز ستادي وزارت نفت تقدير شد.در سالروز ولادت امام نهم شيعيان حضرت جواد الائمه (ع) و در آستانه ولادت با سعادت اميرالمومنين علي بن ابي طالب (ع) با حضور مهدي مجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز، مديران وکارکنان ستاد وزارت نفت، از فعالان و خادمان نماز ادارات ستاد وزارت نفت، در نمازخانه مرکزي وزارت تجليل شد.
در اين مراسم که با مداحي، مداح اهل بيت حاج محسن طاهري آغاز شد، دکتر مجيدي ضمن تشريح گزيده اي از فعاليت هاي ستاد اقامه نماز وزارت نفت، نقش خادمان و فعالان نماز را در ترويج وتوسعه اقامه نماز درسطح صنعت نفت،نقشي ارزشمند و ستودني برشمرد و با اهداي هدايايي از 30 نفر از خادمان وفعالان نماز تقدير شد.
انتصاب اعضاي شوراي سياست گذاري دفتر ارتباطات حوزوي و شوراي فقه
در احکامي جداگانه از سوي دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت رئيس واعضاي شوراي سياست گذاري دفتر ارتباطات حوزوي وشوراي فقه نفت منصوب شدند.
در احکامي جداگانه از سوي مهدي مجيدي دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت،حجه الاسلام عباس ثقفي بعنوان رئيس وعضو شوراي سياست گذاري دفتر ارتباطات حوزوي وشوراي فقه نفت، حجه الاسلام مجيد کافي امامي رئيس و عضو شوراي فقه وسياستگذاري دفتر ارتباطات حوزوي و حجج اسلام والمسلمين محسن قمصر، رضا حيدري، علي محمد عليمحمدي به عنوان اعضاي شوراي سياستگذاري دفتر ارتباطات حوزوي وفقه نفت منصوب شدند.
شهيد حاتم احمدي، يكي از قديمي ترين كارمندان شركت نفت بود كه از سال 1329 وارد شركت ملي نفت شد. علاقه مندي به خدمت و حضور مستمر در محل كار در بحراني ترين وضعيت هاي شركت نفت مسجد سليمان، از ويژگي هاي آن شهيد بود. شهيد احمدي سرانجام در دوران جنگ تحميلي كه مراكز نفتي يكي از اهداف دشمن بعثي در بمباران هاي هوايي بود، لباس شهادت را در دي ماه سال 65 براثر بمباران هوايي تاسيسات نفتي مسجد سليمان برتن كرد و نامش جاودانه شد. فرزند شهيد درباره پدر مي گويد: «ما هميشه از پدر به عنوان فردي كه هيچ گاه نماز و روزه اش تحت هيچ شرايطي فراموش نمي شد، ياد مي كنيم. شركت در كارهاي خير و دلسوزي نسبت به اطرافيان، دوستان و فاميل نيز از جمله خصوصيات ممتاز او به شمار مي رفت».
نرم افزار اندرويدي کتاب «پندهاي رسول اعظم(ص)» (انوار اخلاقي) به قلم حضرت آيت الله العظمي علوي گرگاني، از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي با قابليت هاي متنوع به صورت رايگان در اختيار کاربران قرار گرفته است.
پمپ بنزين دروازه دولت، تنها پمپ بنزين قديمي از نسل اول پمپ بنزين هاست كه در تهران ساخته شده و ساختمان و نماي آن حفظ شده است. اكنون در محل اين پمپ بنزين، سومين موزه از جمله موزه هاي صنعت نفت (بعد از موزه هاي بنزين خانه و كارآموزان در آبادان) آخرين مراحل طراحي و اجرايي خود را پشت سر مي گذارد. مطلبي كه در ادامه مي خوانيد، گزارشي است از مراحل آماده سازي اين موزه از زبان محمدرضا جواهري، ناظر و مجري راه اندازي موزه پمپ بنزين دروازه دولت كه از نظر شما مي گذرد. دروازه شميران، روزگاري دروازه خروج از تهران به سمت حومه شمالي و منطقه شميرانات در اين شهر بود. جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت نيز بين سال هاي 1317 تا 1323 از سوي شركت نفت انگليس و ايران در اين محل ساخته شد. در ابتداي ورود به موزه پمپ بنزين دروازه دولت كه در دست آماده سازي است، كتيبه اي در مقابل در ورودي قرار دارد كه تاريخ ساخت اين جايگاه را دهه 1320 ذكر مي كند. جواهري در اين باره مي گويد: متاسفانه تاريخ دقيق ساخت اين جايگاه را پيدا نكرديم؛ اما در بررسي ها، سندي يافت شده كه مربوط به خريداري زمين اين جايگاه از سوي شركت نفت انگليس و ايران در آذر سال 1317 خورشيدي است. از سوي ديگر، قديمي ترين نقشه اي كه پمپ بنزين دروازه دولت را نشان مي دهد، نقشه اي از تهران متعلق به سال 1323 است. احتمال مي دهيم که اين بنا اوايل دهه 1320 ساخته شده باشد.
تبديل جايگاه به موزه
جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت در واقع يكي از 10 جايگاهي است كه بين سال هاي 1310 و 1330 خورشيدي با سبك معماري خاصي از سوي شركت نفت انگليس و ايران در تهران ساخته شد؛ ساختماني كه متاسفانه بناهاي مشابه آن اغلب يا از ميان رفته يا تغيير كاربري پيدا كرده اند.
خوشبختانه اين بنا كه با عنوان جايگاه شماره 6 تهران شناخته مي شود و در حال حاضر در تقاطع خيابان سعدي و انقلاب قرار دارد، باقي مانده و اكنون با تلاش مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، پس از ثبت در سازمان ميراث فرهنگي، به يكي از موزه هاي نفت تبديل شده است.
جواهري در مورد اهميت مكاني و جغرافيايي پمپ بنزين دروازه دولت در تهران قديم چنين مي گويد: در مقطعي موقعيت اين جايگاه، كالسكه خانه دربار بود. بعدها دروازه خروجي شهر تهران به سمت شمال، از توپخانه به اين مكان منتقل شد و نام دروازه دولت به خود گرفت. با تاسيس پمپ بنزين در اوايل دهه 20 شمسي، اين آخرين جايگاه پمپ بنزين تهران به سمت شمال بوده و هركس که مي خواسته به بيرون شهر و نواحي شمالي برود، از اين جايگاه، بنزين مي زده است.
مشاور مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در مورد اينكه چه تعداد جايگاه توزيع بنزين در آن مقطع در تهران وجود داشته، مي گويد: به نظر مي رسد حدود 10 جايگاه با همين معماري وجود داشته است. در آن زمان نمونه اين معماري در ديگر جايگاه ها در كشور نيز به چشم مي خورد؛ به عنوان مثال پمپ بنزين سبزوار كه اكنون به موزه تبديل شده يا پمپ بنزيني در آغاجاري. در واقع اين الگو و اين معماري در شهرهاي ديگر هم اجرا شده است.
پمپ بنزين دروازه دولت تا سال 1372 نيز به فعاليت ادامه داد و از آن پس با قرار گرفتن در منطقه پرتردد شهر كار آن متوقف شد. با راه افتادن ايستگاه متروي دروازه دولت در كنار اين جايگاه، اين نقطه محل تقاطع دو خط مترو شد كه قرار است به سه خط گسترش يابد.
از ديگر مشكلات دست دركاران در راه اندازي اين موزه، هواكشي بود كه با تاسيس ايستگاه مترو، مقابل در ورودي پمپ بنزين دروازه دولت، سر به آسمان كشيده بود و مزاحم ديد از بيرون مي شد. جواهري در اين باره مي گويد: يكي از دشوارترين مراحل در مرمت و بازسازي اين جايگاه، وجود اين هواكش بود كه نماي ساختمان قديمي را تحت تاثير قرار داده بود. طي بررسي و مطالعات انجام شده، مشخص شد که استقرار اين هواكش در اين محل ضروري نبوده و با تلاش بسيار و همكاري شركت راه آهن شهري مجوز تخريب آن صادر شد.
روايتگري اشياء
جواهري در ادامه در خصوص رويكرد موزه پمپ بنزين دروازه دولت مي گويد: تمركز و تاكيد اين موزه، موضوع پمپ بنزين است و تلاش كرديم كه از موضوعات متفرقه حتي نفت پرهيز كنيم. جايگاه هاي پمپ بنزين از همه ابعاد و بخصوص جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت، موضوع اصلي اين موزه بوده كه در محوطه باز و محوطه بسته موزه مورد توجه قرار گرفته است.
در محوطه باز موزه دستگاه هاي ديسپنسر كه روايت گر روند تاريخي توليد و تحول اين دستگاه ها از گذشته تا به امروز هستند، در معرض ديد عموم قرار گرفته اند. به عبارتي اين دستگاه ها، نه روي سكوهاي قديمي كه روي پايه هاي اختصاصي كه به همين منظور طراحي و نصب شده است، در قسمت جنوبي موزه به نمايش گذاشته شده اند.
تعدادي خودروي قديمي نيز در محوطه به نمايش گذاشته اند، از جمله يك دستگاه فولكس قورباغه اي كه تفاوت آن با ديگر خودروها در محل قرار گرفتن باك آن است، به اين معني كه موتور فولكس در عقب خودرو قرار دارد و باك بنزين آن زير كاپوت جلوي ماشين است. تفاوتي كه مي تواند با مفهوم موزه مرتبط باشد.
دومين خودروي به نمايش درآمده، يك دستگاه بنز 190 است كه تاكسي هاي قديم تهران به دو رنگ سفيد و مشكي از اين مدل بودند. بنز 190 هم از معدود خودروهايي است كه در تهران قديم هم بنزيني و هم گازوييلي بوده و به سبب گازوييلي بودن، به عنوان تاكسي از آن استفاده مي شده است.
خودروي وزير شهيد
خودروي ديگري كه در اين موزه به نمايش درآمده، خودروي متعلق به محمد جواد تندگويان، نخستين وزير نفت بعد از انقلاب اسلامي است. به گفته جواهري اين خودرو هم اكنون در دست مرمت و بازسازي است و تلاش مي شود برخي لوازم متعلق به تندگويان كه در خودرو بوده، مانند مهر و نمادهاي مذهبي، حفظ شود.
و بالاخره وسيله ديگر يك موتورسيكلت است كه به طور معمول در پمپ بنزين ها بنزين مي زده است.
مخزن و تانكر سوخت ليلاند در ضلع جنوب غربي موزه از موارد ديگر به نمايش درآمده در موزه پمپ بنزين دروازه دولت است. اين تانكر شايد از نمونه هاي خيلي قديمي تانكرهاي سوخت رساني باشد كه در موزه مستقر شده است. در كنار اين نفتكش، مخزن هاي سه گانه اي كه نفت سفيد، بنزين و گازوييل در آنها پر مي شده، از بخش هاي ديگر نمايشي موزه است. بخش ديگر فضاي باز، نمايش چگونگي سوخت رساني از مخزن به خودرو در جايگاه است كه با نشان دادن مسير حركت بنزين، گازوييل و نفت سفيد در ويترين هاي كفي جايگاه نمايش داده مي شود. بازديد كنندگان به كمك اين ويترين مي توانند رفت و برگشت لوله ها را به مخزن براي تغذيه ديسپنسرها مشاهده كنند. اما يك نكته جالب ديگر در مورد موزه پمپ بنزين دروازه دولت وجود شعبه يا فروشندگي نفت در ضلع شمال غربي محوطه است. امري كه در جايگاه هاي سوخت قديمي مسبوق به سابقه بوده و در پمپ بنزين هاي امروزي اثري از آن ديده نمي شود. در واقع مردم به اين شعبه مراجعه و نفت سفيد دريافت مي كردند.
در مجموع سعي شده جايگاه به همان شكلي كه بوده، بازسازي شود. و بالاخره نكته اي كه جواهري در مورد محوطه باز توضيح مي دهد، شكل نرده هاي دور اين محوطه است. به گفته جواهري، جايگاه اوليه نرده نداشته و مانند همه جايگاه هاي عرضه سوخت، براي ورود و خروج خودروها باز بوده است؛ اما براي مسائل حفاظتي و امنيتي ناگزير بوديم از حفاظ استفاده كنيم.
ماجراي سه اتاق
اما حكايت فضاي بسته موزه، داستان ديگري است. اين بخش از سه اتاق تشكيل شده که اتاق اول معرف خود جايگاه دروازه دولت است. در اين اتاق اهميت مكاني و جغرافيايي پمپ بنزين دروازه دولت، نشان داده مي شود. همچنين روند تبديل اين جايگاه به موزه در اين اتاق به نمايش درآمده است. اين موزه تا سال 1372 كار مي كرده است. اين موقعيت از طريق يك تابلوي مفهومي نقاشي و نقشه هايي كه از قديمي ترين نقشه ها، از مقاطع مختلف، به دست آمده، همه در آن اتاق عرضه شده است. علاوه بر اينها يك ماكت در اين اتاق كار انتقال و جابه جايي فراورده هاي نفتي را از تانكر به مخزن و از مخزن ها به ديسپنسرها و از ديسپنسرها به خودرو نشان مي دهد.
در اين بخش اطلاعات تاريخي ديگر به نمايش گذاشته شده است، مثل سندي كه نشان مي دهد مردم در جريان ملي شدن صنعت نفت، تابلوي شركت نفت انگليس و ايران را در اين جايگاه پايين مي كشند و تابلوي شركت ملي نفت ايران را بالا مي برند. بعلاوه چندعكس محدود تاريخي از اين جايگاه.
جواهري همچنين از فيلم كوتاهي مي گويد كه در گذشته از مقابل اين جايگاه تهيه شده و هم اكنون دست دركاران موزه پمپ بنزين دروازه دولت در تلاش براي به دست آوردن نسخه اي از آن هستند. در اتاق دوم، معرفي مقوله جايگاه پمپ بنزين به معني عام و كلان است. سقف اين اتاق يك سقف بالاتري دارد كه در آن، آسمان آبي پاك طراحي شده است. اين سقف كه در وسط قرار دارد، آسمان آبي را به بيننده القا مي كند. پايين تر سقفي كاذب قرار دارد كه آسمان آلوده و ناپاك است؛ آسمان دود گرفته ناشي از مصرف بي رويه بنزين و فراورده هاي نفتي كه موجب اين آلودگي شده است. جواهري مي گويد: سعي كرده ايم فرايندي را كه باعث اين آلودگي شده و آنچه مي تواند آلودگي را كاهش دهد، نشان دهيم تا به آسمان آبي پاك برسيم. تلاش كرده ايم همه اينها را در حد وسع در فضايي كه در اختيار داريم، به نمايش بگذاريم و معرفي كنيم. كار ديگري كه در اتاق دوم انجام مي شود، خط تاريخ يا تايم لاين ماجراي پمپ بنزين است كه كجا و كي درست شده و چگونه به جاهاي ديگر منتقل شده است. عنصر پس زمينه اين اتاق، كتاب است. مشاور مدير موزه هاي نفت يادآور مي شود: در واقع مي خواهيم مردم آگاهي پيدا كنند. كتاب در اينجا به معني دانش و اطلاعات است. از اين رو در اتاق دوم، يك كتابخانه تخصصي پمپ بنزين هم طراحي شده است. و بالاخره اتاق سوم، اتاق تشريح پمپ هاي بنزين و دستگاه هاي مرتبط با آن است. در اينجا يك پمپ باز شده و تشريح مي شود. بازديد كننده مي تواند ببيند كه داخل آن چيست و چگونه كار مي كند. همين طور اين نمونه نشان مي دهد كه چه تحولاتي در پمپ هاي بنزين اتفاق افتاده و پيوند ميان اين دستگاه ها در خط نمايشي نشان داده مي شود. اينكه فراورده چگونه از مخزن مكش و به باك خودرو منتقل مي شود، موضوع ديگري است كه در اين اتاق به نمايش درمي آيد. جواهري مي گويد: دو عامل اصلي در جايگاه هاي سوخت، يكي برق و ديگري فراورده است كه عناصر اين اتاق با تاكيد بر اين عوامل و نشان دادن نقش آنها چيده شده است. و بالاخره تشريح دستگاه هاي پمپ بنزين، مثل دستگاه نازل، انواع ميتر و شمارنده، انواع درجه بنزين خودرو، پمپ بنزين خودرو و باك خودرو همه از مواردي هستند كه در اتاق شماره 3 به نمايش درآمده اند.
علي اله جاني اسناد و مدارك گردآوري شده از مسجدسليمان در مرکز اسناد موزه هاي نفت، علاوه بر اسناد مربوط به اكتشاف نفت در خاستگاه نفت ايران، اسنادي از شركاي شركت نفت ايران و انگليس، يعني شرک ت هاي نفت عراق، کويت و برمه را نيز شامل مي شود. آرشيو اسناد مسجدسليمان در مركز اسناد موزه هاي صنعت نفت، از 1038 پرونده تشكيل مي شود که حدود 95 درصد آنها به زبان انگليسي و مابقي به زبان فارسي است. تاريخ اين اسناد نيز دوره زماني 1908 ميلادي تا اوايل دهه 1980 ميلادي را دربرمي گيرد. مطلب پيش رو بخش دوم و پاياني اين گزارش است.
بخش ديگري از اسناد شرکت نفت عراق که در آرشيو مسجد سليمان نگهداري مي شود، گزارشات و مکاتبات فني و اداري شرکت نفت خانقين است که زير مجموعه شرکت نفت عراق بود. در ابتداي اين گزارش آمد که دارسي در چياسرخ، اولين چاه نفت خود را حفر کرد. چياسرخ، منطقه اي کردنشين است که در گذشته همواره بر سر مالکيت آن بين ايران و عثماني منازعه وجود داشت و در نهايت در سال 1912 براساس پيمان اسلامبول، اين مناطق به عثماني واگذار شد. شرکت نفت عراق که نيمي از سهام آن به کمپاني نفت انگليس و ايران متعلق بود، در چياسرخ، نفت خانه و نفت شاه شروع به حفاري و اکتشاف کرد و در نهايت به نفت قابل استحصال دست يافت. نفت اين مناطق به شهر خانقين که در نزديکي مناطق نفتي قرار داشت، فرستاده مي شد. شرکت نفت عراق در خانقين، پالايشگاهي به نام الوند ساخت. اين نام از رودخانه الوند که از شهر خانقين عبور مي کند، گرفته شده بود. تعداد قابل توجهي از اسناد فني و اداري چياسرخ، نفت خانه و نفت شاه و شرک نفت خانقين در آرشيو مسجد سليمان نگهداري مي شود.
شرکت نفت کويت
در ميان آرشيو اسناد مسجدسليمان، بخشي از اسناد فني و اداري شرکت نفت کويت نيز نگهداري مي شود. عمده اين اسناد، مکاتبات و گزارشات فني و اداري بين شرکت نفت کويت و شرکت نفت انگليس و ايران است. همانند شرکت نفت عراق، شرکت نفت انگليس و ايران، سهام دار عمده و اصلي شرکت نفت کويت بود. اين اسناد بيشتر متعلق به دهه 1340 ميلادي است.
شرکت نفت آسام- برمه
شرکت نفت برمه که سال ها قبل از تاسيس شرکت دارسي، فعاليت هاي اکتشافي و استخراج نفت را در کشور برمه (ميانمار) آغاز کرده بود، يکي از شرکاي شرکت نفت انگليس و ايران بود. اين شرکت بعدها شرکت نفت آسام هندوستان را تاسيس کرد که همکاري و شراکت نزديکي با شرکت نفت انگليس و ايران داشت. برخي از اسناد و مکاتبات شرکت نفت آسام هندوستان با شرکت نفت انگليس و ايران که متعلق به دهه 1940 ميلادي است، در آرشيو مسجدسليمان نگهداري مي شود.
اسناد صادرات نفت ايران از بندر ماهشهر و پروژه چم
در دهه 1930 ميلادي شرکت نفت انگليس و ايران موفق به کشف دو حوزه نفتي بزرگ در آغاجاري و گچساران شد. پس از ايجاد تاسيسات استخراج و فرآوري نفت در اين دو حوزه، تصميم بر اين شد که نفت آنها را با خط لوله به بندر معشور (ماهشهر) منتقل کرده و از آنجا با تانکر صادر کنند. براي ساليان متمادي تا دهه1960 ميلادي، بندر معشور، اصلي ترين پايانه صدور نفت خام ايران بود. اسناد مربوط به صدور گواهينامه تاييد کيفيت نفت خام صادراتي ايران از اين بندر که عمدتا متعلق به دهه1960 ميلادي است، در آرشيو مسجد سليمان وجود دارد. در دهه 1960 ميلادي و همزمان با توسعه صنعت نفت ايران، کنسرسيوم بين المللي که طرف قرارداد دولت ايران بود، تصميم گرفت يک ترمينال بزرگ و مدرن براي صادرات نفت ايران تاسيس کند. در نتيجه با موافقت دولت وقت ايران، طرح معظم «چم» در جزيره خارگ اجرا شد. به موجب اين طرح، خطوط لوله انتقال نفت به بندر معشور قطع و به جزيره خارگ انتقال يافت و يک خط لوله هم از پالايشگاه آبادان به خارگ کشيده شد. تاسيسات عظيمي شامل انبارهاي نفت، فرودگاه، اسکله بارگيري و غيره در اين جزيره ساخته شد. گوشه اي از اسناد مربوط به ساخت و ساز اين پروژه به همراه نقشه هاي فني آن در آرشيو مسجد سليمان نگهداري مي شود.
کنفرانس ها و برنامه هاي توسعه اي شرکت نفت انگليس و ايران
از ديگر اسناد قديمي و مهمي که در اين آرشيو نگهداري مي شود، مي توان به موارد زير اشاره کرد: اسناد زمين شناسي و فسيل واره شناسي منطقه بختياري، اسناد زمين شناسي و حفاري اکتشافي در بندرعباس، بندرلنگه، جزيره قشم و کيش، مسجدسليمان، هفتکل، لالي، ماماتين، کوه موند، امام حسن، پاژنان، گچساران، گچ قراقول، چياسرخ، نفت خانه، نفت شاه، نفت سفيد، خلف آباد و ديگر مناطق که جملگي آنها به پيش از جنگ دوم جهاني متعلق است. همچنين اسنادي از کنفرانس هاي توليد و توسعه و برنامه هاي آتي شرکت در ايران که به دهه 1930 و 1940 ميلادي تعلق دارد، از جمله اسناد آرشيو مسجدسليمان است. بي شک موارد بيشتر و متعددي وجود دارد که ذکر همه آنها در اين گزارش نمي گنجد. فقط مي توان گفت که آرشيو مسجدسليمان، حافظه تاريخي صنعت نفت ايران است و بايد مانند گوهري گرانبها و ميراثي ذي قيمت از آن محافظت شود.
انتظار جايز نبود! بايد ايران سريعا به راهي که برايش ترسيم شده بود، بازمي گشت. چرچيل طي تلگرافي به استالين نوشت: «ما در وهله اول علاقه منديم که سدي در مقابل پيشروي آلمان ها در شرق ايران ايجاد کنيم. در وهله دوم راهي را براي رساندن مهمات به درياي خزر تامين نماييم.» چرچيل و استالين بهترين راهکار را اشغال نظامي ايران مي دانستند، زيرا سرنگوني شاه ايران امري بود که به زمان نياز داشت و براي آنها هر ساعت و هر دقيقه حکم مرگ و زندگي را داشت. در عين حال آنها به دو نکته نيز توجه ويژه داشتند؛ نخست حضور تعداد زيادي از اتباع کشور آلمان در خاک ايران که برخي از نظر انگلستان و روسيه به جاسوسي براي آلمان ها و خرابکاري در مناطق تحت نفوذ ايشان در ايران مي پرداختند و دوم منافعي که هر کدام از آن کشورها در ايران داشتند. منافع نفت خيز ايران در اين ميان موقعيتي ويژه داشت! به همين دليل چرچيل در تلگراف ديگري نيز به استالين نوشت: «در ايران بايد محتاط باشيم تا در بمباران تهران مرتکب بيرحمي نشويم. حال سوال اين است که آيا قواي ما به اندازه کافي نيرومند هست که مناطق نفت خيز ايران را در صورت مقاومت سربازان ايراني اشغال نمايد؟ ما هر دو البته براي بيرون کردن آلماني ها از ايران توافق حاصل کرده ايم.» بدين ترتيب دو قدرت مصمم شدند تا با حضور فيزيکي در ايران از پشت جبهه جدال با آلمان نازي بيش از پيش مطمئن شوند.
اعلاميه شماره يک ارتش
ارتش ايران در آخرين فرصت ها، ستادي متشکل از فرماندهان ارشد ارتش براي جنگ تشکيل داد، ستادي که تنها يک اطلاعيه صادر کرد و پس از آن فرو ريخت. ستاد جنگ تنها اطلاعيه خود را در شش بند صادر نمود. در بند يک اعلاميه آمد: «ساعت چهار روز سوم شهريورماه ارتش شوروي از شمال و ارتش انگليس در باختر و جنوب باختري مرزهاي کشور را مورد تجاوز و تعرض قرار داده اند.»
در بند دوم اعلاميه نيز آمده بود: «شهرهاي تبريز، اردبيل، رضائيه، اهواز و بندر پهلوي مورد بمباران هوايي واقع و تلفات وارد شده نسبت به مردم غيرنظامي زياد و نسبت به نظاميان کم بوده است.»
حمله ناجوانمردانه در ساحل آبادان
انگلستان تقريبا از آغاز جنگ عالم گير از دولت ايران خواسته بود دفاع از شهر آبادان را عهده دار شود. پس از بمباران بحرين توسط هواپيماهاي ايتاليايي، انگلستان مجددا اين درخواست را مطرح کرد که رضاشاه با آن مخالفت کرد و مدعي شد ايران توانايي دفاع از مرزهاي خود را دارد! البته انگلستان به اين ادعا وقعي ننهاد و چند دستگاه آتشبار ضدهوايي اطراف آبادان مستقر نمود. ايران يک هنگ از تيپ لشکر خوزستان را به فرماندهي سرهنگ معصومي در آبادان مستقر کرد. ناو جنگي ايراني موسوم به پلنگ نيز در سواحل آبادان لنگر انداخته بود تا از مرزهاي آبي ايران دفاع کند.روز دوم شهريور ماه مقارن با ساعت هيجده يکي از رزم ناو هاي انگليس حاضر در خليج فارس با کسب اجازه از مرزداران ايران به بهانه گرفتن نفت، آب، تهيه آذوقه و استراحت افسران و افراد خود وارد ساحل آبادان شد و در مقابل ناو پلنگ در يکي از اسکله هاي شرکت نفت پهلو گرفت. ناخدا سوم ميلانيان، فرمانده ناو پلنگ طبق عرف فرمانده رزم ناو انگليسي را ديدار کرد و به ايشان خيرمقدم گفت. امکانات رفاهي و آذوقه در اختيار رزم ناو انگليسي قرار داده شد تا اين ناو صبح فردا به حوزه ماموريت خود در آب هاي آزاد خليج فارس برگردد. ساعاتي از بامداد روز بعد نگذشته بود که ناخدا سوم ميلانيان با صداي انفجاري مهيب از بستر خود در عرشه ناو پلنگ و خمپاره بلند شد. در عرشه ناوپلنگ توپ و خمپاره مي ريخت و سربازان هندي نيز مسلسل به دست از عرشه رزم ناو انگليسي ميزبانان خود را به آتش بسته بودند!ناوبان يکم کهنمويي، فرمانده توپخانه ناو پلنگ انتظار چنين حمله ناجوانمردانه اي از مهماناني را که چند ساعت پيش از آنان استقبال کرده بودند، نداشت. او در اثر حمله خمپاره اندازان هندي يک دست خود را از دست داد و در حالي که با يک دست قصد آتش کردن توپ را داشت به شهادت رسيد. همرزم ديگر او ناويان رياضي که مسؤول کشيک قسمت عقب ناو پلنگ بود نيز ناجوانمردانه هدف خمپاره قرار گرفت و از بدن او چيزي باقي نماند. فرمانده ناو پلنگ، ناخدا سوم ميلانيان در جريان اين حمله ناجوانمردانه مجروح شد. حجم آتش ناو انگليسي بر ناو پلنگ به حدي بود که ساکنان آبادان با تصور زلزله اي مهيب از خواب پريدند و متوجه شدند که اسکله شرکت نفت غرق دود و آتش است. همان اسکله اي که کارگزاران شرکت نفتي وقتي سوار بر دوچرخه از آن مي گذشتند براي سربازان و افسران ناو پلنگ دست تکان مي دادند و خسته نباشيد دلاور مي گفتند. با اطمينان ناو انگليسي از انهدام ناو پلنگ، آتش بار آنان اندک اندک کم شد. ناخدا سوم ميلانيان را به همراه ساير مجروحان به اسکله منتقل کردند تا براي مداوا به بيمارستان شرکت نفت ببرند، اما او گفت حاضر است بميرد، اما به بيمارستان شرکت نفت نرود!سرانجام در حالي که فرماندهان انگليسي و سربازان هندي سرگرم به اهتزار درآوردن پرچم بريتانيا در اسکله آبادان بودند، ميلانيان براي هميشه چشم از ديدن ايران فرو بست.
جدال در مرکز مناطق نفت خيز
صبح روز سوم شهريور 1320 انگليسي ها در حياط منزل مسترلين، رئيس مناطق نفت خيز در مسجدسليمان جمع شده بودند تا اخبار را دنبال کنند.پيامي از هفتکل به صورت رمز و با اصطلاحات حفاري رسيد که خبر مي داد شش نفربر ارتشي از طريق بمبئي وارد خاک ايران شده اند. يکصد سرباز هندي بدون خونريزي در مسجدسليمان بر اوضاع مسلط شدند. فرمانده ژاندارمري مسجدسليمان سعي کرد فرمانده انگليسي نيروهاي هندي را هدف قرار دهد که تيرش به خطا رفت و خودش هدف قرار گرفت و مجروح شد. در هفتکل نيز اخباري مبني بر کشته شدن يک درجه دار ژاندارمري در درگيري با نيروهاي انگليسي منتشر شد. علاوه بر آن در کرمانشاه هم نيروهاي انگليسي کنترل خطوط لوله و تاسيسات نفتي را در دست گرفتند. در چهارم شهريور با ورود 300 سرباز ارتش ايران به مسجدسليمان درگيري در مرکز ميادين نفت خيز ابعاد تازه اي پيدا کرد. نيروهاي ايراني در قسمت هاي مختلف شهر سنگربندي کرده و مقر اصلي خود را روبه روي ترابري شرکت نفت در مسجدسليمان مستقر کردند. موقعيت براي انگليسي ها سخت شده بود.فرمانده نيروي ايراني درخواست مذاکره رئيس مناطق نفت خيز آقاي لين را رد کرد تا انگليسي ها حساب کار خود را بکنند. روزهاي بعد انگليسي ها مستقر در مسجدسليمان از سوي نيروهاي ايراني به حياط منطل رئيس مناطق منتقل شدند تا در خصوص آنان تصميم گيري شود.روز بعد يکي از اين افراد روي ديوار منزل مذکور اين نوشته را حکاکي کرد: «96 نفر از کارمندان به اتفاق همسران آنان در تاريخ 26 اوت 1941 در اين خانه زنداني بودند و از سوي نيروهاي نظامي به يک مقصد نامعلوم در ساعت 8 و 30 دقيقه صبح روز 28 اوت انتقال يافتند.» مقصدي که براي انگليسي ها نامعلوم بود. انديمشک در شمال استان خوزستان بود. نيروهاي ايراني هرچند ناجوانمردي ناو انگليسي در ساحل آبادان را شنيده بودند، اما مي دانستند که با اسراي جنگي بايد رفتاري انساني داشته باشند. کارمندي هم که اين متن را حکاکي کرده بود، مي دانست در ايران خطر چنداني آنان را تهديد نخواهد کرد.قبل از آنکه اتباع انگليسي در مهمانسراي شرکت نفت در انديمشک مستقر شوند، خبر تسليم ارتش ايران اعلام شد و انگليسي ها سوار بر اتوبوس شرکت نفت در حالي که به فرمانده نيروهاي ايراني پوزخند مي زدند، انديمشک را به مقصد مسجدسليمان ترک مي کردند.به دنبال آن خانقين و کرمانشاه هم پس از چند روز که نيروهاي ايراني کنترل اوضاع را در دست گرفته بودند، سربازان هندي دوباره در پست هاي ديده باني مستقر شدند و پرچم شرکت نفت انگليسي و ايران A.I.O.C مجددا به اهتراز درآمد.استقرار نيروهاي انگليسي در مناطق نفت خيز هرچند چيز تازه اي نبود، اما اين بار غرور سرکوب شده ايرانياني را به همراه داشت که سربازان هندي را بر مال، جان و ناموس خويش مسلط مي ديدند. جنايات سربازان تجاوزگر در مناطق نفت خيز تلخ ترين خاطره حافظه تاريخي اين بخش کشور است که به جرم داشتن نفت و نداشتن حکومتي مردمي و قدرتمند محکوم به تحمل حضور بيگانه بود و مدتي بعد چرچيل پيروزمندانه گفت: «متفقين روي موجي از نفت به پيروزي رسيدند.» نفتي که بدون شک بخش عمده آن از مناطق نفت خيز ايران تامين شده بود.
منبع: خوزستان تمدن و نفت، فرشيد خداداديان
اگر به تاريخ ايران زمين بپردازيم و سير حوادث تاريخي و تحولات اجتماعي را مدنظر داشته باشيم، شايد کمتر روزي را بيابيم که سالروز اتفاق يا حادثه کوچک يا بزرگي در اين سرزمين نباشد، اما برخي از اين روزها به نقطه عطفي در گذشته پرافتخار و پرفراز و نشيب ما تبديل شده اند که 29 اسفند يکي از اين روزهاست.سالروز يک حادثه مهم و تاثيرگذار در تاريخ ايران زمين، سالروز پيروزي اراده ملي ايرانيان در کسب حقوق ملي خود و خجسته سالروز پيروزي نهضت ملي که در اولين اقدام اساسي خود پس از تشکيل جبهه ملي، نفت اين سرمايه عظيم ايران را ا زدست چپاولگران استعمارگر خارج کرد.29 اسفند هر سال يادآور آخرين روز سال 1329 هجري شمسي است که در آن روز و در آخرين ساعات پاياني سال مجلس سنا قانون ملي شدن نفت را به تصويب رساند و از اين منظر مي توان آن را پيروزي اراده ملي در دقيقه 90 ناميد.پيروزي که عطر آن به همراه عطر نوروز در سراسر اين سرزمين منتشر شد و گرانقدرترين هديه و عيدي بود که ايرانيان در آن زمان از منتخبان خود گرفتند. خوزستان به عنوان خاستگاه نفت ايران بيش از هر جاي ديگر لطف اين حماسه را احساس کرد. مردم خوزستان بيش از ساير هموطنان خود از کوتاه شدن دست بيگانگان از سرمايه ملي اين سرزمين خرسند بودند، چراکه استعمار، چپاول و استبدادي را که ديگر ايرانيان نشنيده يا خوانده بودند، مردم خوزستان با چشم ديده و با گوشت، پوست و روح خود احساس کرده بودند. اين اتفاق بزرگ و اين پيروزي مسرت بخش که ايرانيان با آن به استقبال بهار 1330 رفتند، چگونه روي داد؟
کمي عقب تر برويم
در دوراني که مي دانيم استبداد حرف اول و آخر را مي زد، چگونه فرزندان مبارز اين سرزمين مجال فرياد يافتند و يک اقليت پارلماني توانست کاري به اين عظمت را به انجام برساند؟
بدين منظور بايد کمي به عقب تر برگرديم و به ريشه يابي اين رويداد بپردازيم، زيرا مي دانيم با وجود اينکه اوج پيروزي جبهه ملي خود را به شکلي ملي کردن صنعت نفت به نمايش گذارد، اما واقعيت اين بود که تشکيل جبهه ملي دلايل ديگري داشت. براي ريشه يابي اين رويداد و بررسي پيش زمينه هاي فکري آن بايد به حوادث مهر ماه 1328 خورشيدي اشاره اي کوتاه داشته باشيم، زماني که انتخابات مجلس به يکي از صحنه هاي چالش بين حکومت و مردم تبديل شده بود.به رغم استقرار نظام مشروطه در ايران تاريخ ثابت کرد که اين نظام نوين از ابتدا به بيراهه رفت و کار به جايي رسيد که در ادوار بعدي تشکيل مجلس شوراي ملي اعضاي مجلس قبل از انتخابات مشخص بودند و اوج اين سياهکاري را مي توانيم در تحميل مجلس سيزدهم به مردم مشاهده کنيم.اين شرايط کمابيش تا دوره پانزدهم نيز ادامه داشت و در همين زمان بود که اعتراضات علني روشنفکران و سياسيون در اين رابطه آغاز و در 22 مهر ماه اين اعتراضات به پشت پنجره هاي کاخ سلطنتي رسيد. در اين زمان شاه براي سفر به آمريکا آماده مي شد. وزير کشور وقت نيز مي خواست همچون گذشته مجلس در شرف تاسيس را از افراد مورد نظر دربار پر کند.در اين شرايط جماعتي از سياسيون، تجار و دانشجويان با هدايت دکتر محمد مصدق، مرد نام آشناي عرصه مبارزات سياسي آن ايام وارد کاخ سلطنتي شدند تا به نبود انتخابات آزاد اعتراض کنند. زماني که معترضان به دربار رسيدند کميته اي را متشکل از 12 نفر انتخاب کردند تا با هژير، وزير وقت دربار گفت وگو کنند و همين گروه بودند که چند روز بعد از گفت وگو با هژير و گرفتن قول مساعد از وي بابت توجه بيشتر به سلامت انتخابات مجلس از اول آبان ماه همان سال جبهه ملي ايران را تشکيل دادند. اعتراضات و تجميع در محوطه کاخ سلطنتي چنان موثر بود که هژير وعده داد به بي نظمي هاي انتخاباتي پايان دهد و معترضان نيز پس از اخذ اين قول به خانه هاي خود بازگشتند، اما مبارزات جبهه ملي در حقيقت از همين زمان آغاز شده بود.يرواند آبراهياميان، پژوهشگر تاريخ معاصر ايران در معرفي گروه تشکيل دهنده هسته اصلي اين جبهه ايشان را به سه دسته تقسيم مي کند و مي نويسد: دسته اول عبارت بودند از سياستمداران ضددربار مانند امير علائي، محمود نريمان و يوسف مشاور اعظم. دسته دوم را سياستمداران مرتبط با بازار تشکيل مي دادند که شامل سيدابوالحسن حائري زاده متحد نزديک آيت الله کاشاني، مظفر بقايي و حسين مکي مي شدند. دسته سوم را نيز تندروهاي جوان و تحصيلکرده تشکيل مي دادند مثل دکتر کريم سنجابي، زيرک زاده، دکتر علي شايگان، حسين فاطمي و احمد رضوي.البته چنانچه بخواهيم بنيانگذاران جبهه ملي را به طور کامل معرفي کنيم بايد به اسامي ديگري همچون رضا کاويان، آيت الله غروي، ابوالحسن عميدي نوري، احمد ملکي، رضا نائيني، عبدالقدير آزاده، عباس خليلي و ارسلان خلعتبري نيز اشاره کنيم که البته تعدادي از آنها بعدها جبهه ملي را ترک کردند.در تمام اين ايام دکتر مصدق نقش محوري را در اين جبهه به عهده داشت. همان گونه که گفتيم، نمايندگان 12 نفره متحصنان در کاخ قول مساعد از هژير اخذ و پس از آن در خانه دکتر مصدق تجمع کردند و ضمن بحث هاي طولاني تصميم گرفتند ائتلاف گسترده تري را تشکيل دهند که به پيشنهاد حسين فاطمي اين ائتلاف جبهه ملي نام گرفت. جبهه در نخستين بيانيه خود سه خواسته مشخص را مطرح کرد: برگزاري انتخابات آزاد، لغو حکومت نظامي و آزادي مطبوعات.
انتخابات مجلس و نفت
احمد ملکي يکي از شرکت کنندگان در جلسه صادرکننده آن بيانيه بعدها تاکيد کرد که مساله نفت در آن جلسه مطرح نشد، زيرا در آن هنگام اذهان متوجه انتخابات مجلس بود و نه مساله نفت. با شروع ايام ثبت نام و تبليغات براي مجلس شانزدهم نيز متحد و در قالب جبهه ملي وارد صحنه شدند و به رغم مشکلات فراوان پيش رو سرانجام هشت نماينده از اين ائتلاف توانستند به مجلس شانزدهم راه يابند؛ مصدق، حائري زاده، مکي، نريمان، شايگان، آزاده، بقايي و صالح اقليت مجلس شانزدهم را تشکيل مي دادند. در ابتدا به نظر مي رسيد در مجلسي که بيش از 130 نماينده دارد، اقليت هشت نفره اهميت چنداني نداشته باشد، اما در ماه هاي بعد ثابت شد که اين هشت نفر با پشتيباني مردم و طيف مذهبي توانستند نه تنها مجلس، بلکه شاه و کل کشور را تحت تاثير قرار دهند.بدين ترتيب شايد اين گفته ريچارد کاتم، نويسنده کتاب ناسيونالسيم در ايران درست بنمايد که آورده بود: شاه ايران شايد اجازه برگزاري انتخابات آزاد در تهران را بزرگ ترين اشتباه در زندگي خود بداند. مجلس شانزدهم سرانجام در بهمن سال 1328 تشکيل شد. از نظر ترکيب اجتماعي اين مجلس نيز تفاوتي با مجلس هاي قبلي نداشت، زيرا بيشتر اعضاي تشکيل دهنده آن از طبقات بالاتر بودند. 85 درصد از کل نمايندگان را زمين داران، تجار ثروتمند يا کارمندان عالي رتبه دولت تشکيل مي دادند و از نظر سياسي نيز اين مجلس به چهار گروه قابل تقسيم بود.نمايندگان اندک شمار واقعا مردمي، يک فراکسيون طرفدار انگليس متشکل از اعيان محافظه کار، يک گروه مستقل و يک اکثريت سلطنت طلب نزديک به دربار.نخستين زمزمه هاي ملي شدن نفت در حقيقت از خرداد ماه 1329 آغاز شد، زماني که دولت در پي سال ها بحث و گفت وگو با شرکت نفت انگليس پيشنهادي مبني بر تجديدنظر در قرارداد 1933 را پذيرفت و اقليت وطن پرست توجه خود را از مسايل داخلي به امور خارجي معطوف کردند و اين پيشنهاد را با فروش کشور برابر دانستند.ايشان شرکت نفت را به دادن سهم ناکافي، خودداري از پرداخت ماليات هاي درآمد و خودداري از آموزش کارکنان ايراني، اعمال زور در کسب امتياز و مداخله در سياست ملي و نقض حاکميت ملي ايران متهم کردند.منصور، نخست وزير وقت که از پشتيباني طيف مذهبي از ملي کردن نفت هراسان شده بود و ترور هژير وزير دربار را از سوي فداييان اسلام در خاطر داشت، از مقام خود استعفا کرد و شاه که نگران حل مساله نفت بود، رزم آرا رئيس ستاد ارتش را به نخست وزيري انتخاب کرد، هرچند شاه با رزم آرا رابطه اي خوبي نداشت، اما انتخاب اين اعلام غيرمنتظره در شرايطي که کارکنان نفت در خوزستان در آستانه سال جديد منتظر عيدي و پاداش بودند، خود به خود منشا بحراني عظيم شد.اعتصابات از بندر ماهشهر آغاز شد و خيلي زود به سراسر مناطق نفت خيز در خوزستان رسيد. در عرض سه روز موج اعتصاب از بندر ماهشهر (آن هنگام محشور) به مسجدسليمان، آغاجاري و نفت سفيد کشيده شد و در اواسط فروردين 1330 بخش قابل توجهي از 45 هزار نفر کارکنان شرکت در مناطق نفت خيز در اعتصاب بودند.بحران هاي اوايل ملي شدن نفت خيلي زود برطرف شد و پس از تشکيل کابينه دکتر مصدق هيات مديره جديد مسؤوليت شرکت ملي نفت ايران را عهده دار شد و ضمن حضور در مناطق نفت خيز با مشکلات خوزستان آشنا شد و برنامه ريزي هاي اساسي براي عمران، توسعه و پيشرفت اجتماعي شهرهاي استان صورت پذيرفت. بازارچه هاي غيربهداشتي که عموما با کپرهاي کنار هم چيده شده، تشکيل شده بودند به بازارچه هاي اصولي، ساختمان هاي سنگي و خيابان بندهاي مسقف تبديل و در جاي جاي خوزستان بازارچه ها، خيابان ها و مياديني به نام مبارزان ملي ايجاد شد؛ بازار مصدق، خيابان کاشاني، ميدان فاطمي و...
تلافي مصائب خوزستان
بيمارستان ها در مکان هاي مناسب جهت کارگران زحمتکش ساخته شد و حقوق و مزاياي ايشان با وجود مشکلات اقتصادي دولت بهبود يافت. در دوران حاکميت کابينه ملي دکتر مصدق اقدامات اساسي مهمي در مناطق نفت خيز خوزستان به انجام رسيد تا ذره اي از تمام مصائبي که بر مردم خوزستان گذشته بود، تلافي شود. به اين ترتيب آن ايام در خاطره تاريخي خوزستان بسيار باشکوه باقي ماند.اين فرد از جهات مختلف زيرکانه مي نمود. رزم آرا مهره اي متمايل به آمريکا بود و در اين مقطع انگليس را نيز مدنظر داشت. نحوه برخورد رزم آرا با پيشنهاد ملي شدن نفت به گونه اي بود که حتي در مساله اي که بايستي منافع ملي مدنظر باشد نيز شرايط به نفع استعمارگران تغيير داده مي شد.نمايندگان طرح ملي کردن نفت اعلام کردند که رزم آرا در نظر دارد نوعي ديکتاتوري نظامي به وجود آورد تا از اين راه پيشنهادهايش را به زور به ملت بقبولاند. رزم آرا به جاي پرداختن به مساله نفت اصلاحات داخلي را پيش کشيد.اصلاحات اراضي و اموري از اين قبيل، ترفندي جديد براي انحراف افکار عمومي از مساله نفت بود، اما گلوله هاي آتشين خليل طهماسبي اين آخرين مانع بر سر قانون ملي شدن نفت را نيز از سر راه برداشت. با وجود اختلافاتي که بين طيف مذهبي و بدنه اصلي جبهه ملي در دوران حکمراني ايشان پيش آمد، اما بايد به اين نکته ادعان داشته باشيم که حمايت طيف مذهبي و خصوصا اقدام هاي مسلحانه فداييان اسلام در تصويب قانون ملي شدن نفت، تاثير بسيار مهمي داشت.
منبع: خوزستان تمدن و نفت، فرشيد خداداديان
مشهد مقدس را که يکي از شهرهاي قديمي و مهم ايران است، همه با حرم مطهر امام رضا(ع) مي شناسند. امام غريبي که سالانه زائران زيادي را از گوشه و کنار ايران و سراسر جهان به سوي خود مي کشاند و آرامشي وصف ناشدني نصيب شان مي کند. اين نقطه از ايران که بيشتر از نظر زيارتي مورد توجه است، جاذبه هاي تاريخي زيادي در خود جاي داده که مطمئنا از ديد بسياري از مسافران دور مانده است. مکان هاي ديدني که در کنار زيارت حرم ثامن الحجج (ع)مي تواند سفري متفاوت و خاطره انگيز را در ذهن هر مسافري ثبت کند. در اين مطلب قصد داريم مشهد را از زاويه اي ديگر معرفي کنيم تا آن دسته از افرادي که علاوه بر زيارت، به ديدن آثار تاريخي هم علاقه مند هستند، ديدن اين مکان ها را در برنامه سفر خود بگنجانند.مطمئنا بيشتر کساني که علاوه بر زيارت به آثار تاريخي مشهد هم علاقه مند بوده اند، از آرامگاه فردوسي، آرامگاه نادرشاه افشار، گنبد هارونيه، کوهسنگي، باغ وکيل آباد، طرقبه، شانديز، چاليدره و... ديدن کرده اند، اما اين شهر زيارتي جاذبه هاي ديگري هم دارد که شايد کمتر شناخته شده باشند و قطعا بازديد از آنها مي تواند حسي فوق العاده به انسان منتقل کند.
کليساي مسروپ مقدس
اين کليسا که مربوط به دوره پهلوي است، قدمتي 76 ساله دارد. کليساي مسروپ به دليل ارزش معماري اش در 25 مرداد 1384 در فهرست آثار تاريخي فرهنگي کشور به ثبت رسيده است. مشهدي ها آن را به نام کليساي ميدان 10دي مي شناسند. اين بنا تنها و مهم ترين کليساي ارامنه مشهد است که متاسفانه با وجود تاريخي بودن آن به حال خود رها شده و تنها گنبد سفيد و سنگي آن با صليبي در نوک کليسا قابل ديدن است.
نشاني: خيابان امام خميني(ارگ سابق) - ميدان 10دي (بازديد رايگان)
مدرسه عباسقلي خان
يکي از بناهاي تاريخي کمتر شناخته شده مشهد، مدرسه عباسقلي خان است. اين بناي تاريخي تنها مدرسه به جا مانده از دوره صفويه است. بناي اين اثر تاريخي در دو طبقه و در چهار ضلع، داراي چهار ايوان به سبک معماري دوره صفويه ساخته شده و بيش از 100 حجره دارد. اين مدرسه که تمام آن با آجر ساخته شده، داراي تزييناتي از کاشيکاري و مقرنسکاري سردر ورودي ايوان ها، حجرات و رواق هاست که در نوع خود بسيار جالب توجه است.
نشاني: ضلع جنوبي حرم مطهر- ابتداي خيابان نواب صفوي (بازديد رايگان)
يکي ديگر از اماکن ديدني مشهد که نزديک حرم مطهر رضوي قرار گرفته، گنبد خشتي است؛ جايي که مقبره امامزاده سيدمحمد از نوادگان امام موسي بن جعفر(ع) واقع شده است. اين اثر تاريخي که در زمان تيموريان ساخته شده و در دوره صفويان و قاجاريان مرمت و تزيين شده، در 16 دي 1345 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
نشاني: خيابان طبرسي مشهد- کوچه گنبد خشتي-کنار کوچه سياه آب (بازديد رايگان)
اين هتل، يکي از قديمي ترين هتل هاي مشهد است که معماري خاصي دارد. تزيينات نماي اضلاع جانبي اين بنا در نوع خود بسيار جالب توجه است. هتل پارس در سال 1316 هجري از سوي يک معمار روس ساخته شد. اين بناي تاريخي پس از مرمت هاي صورت گرفته، همچنان فعال و پذيراي مهمانان زيادي است.
نشاني: خيابان امام خميني (ارگ سابق)
حمام مهدی قلی بیک
این بنا یکی از بزرگ ترین حمام های ایران است که با قدم گذاشتن به آن، محو معماری بسیار زیبای آن می شویم. این حمام، بنایی قدیمی با سقفی زیبا، رنگین و منحصر به فرد دارد که مربوط به دوره صفویان است. حمام مهدی قلی بیک در کنار یکی از مساجد قدیمی مشهد به نام مسجد شاه جا خوش کرده، به همین دلیل تا مدت ها به نام حمام شاه نیز شناخته می شد، اما پس از انقلاب نام حمام رضوی روی آن نهاده شد. این حمام زیبا که در سال 1300 خورشیدی بنا به خواسته فردی به نام مهدی قلی بیک ساخته و وقف مردم شد، در 5 اردیبهشت سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسید. حمام چشم نواز مهدی قلی بیک که پس از لوله کشی از رونق افتاده بود و چند سالی مورد بی توجهی قرار گرفته بود، با همکاری مشترک سازمان میراث فرهنگی و آستان قدس در سال 1378 بازسازی شد و طی این بازسازی، فضاهایی چون سردر حمام، هشتی ورودی، سربینه یا رختکن، گرمخانه، میاندر (فضای ارتباطی بین دو فضای گرمخانه و سربینه)، خزینه و فضای گربه رو، تون (گلخن)، نظافت خانه و چال حوض (استخر آب سرد) آن مرمت شدند. همچنین در سال 1385 و همزمان با ولادت امام هشتم شیعیان، درهای حمام مهدی قلی بیک با عنوان موزه تخصصی مردم شناسی به روی عموم مردم گشوده شد.
نشانی: خروجی ضلع غربی صحن جامع رضوی- انتهای خیابان اندرزگو (خسروی نو)- اندرزگوی 13- انتهای بازار فرش
در کنار بازدید از این اثر بی نظیر می توانید از مقبره امیر غیاث الدین ملک شاه (مسجد شاه)، بازار رضا، موزه آستان قدس و آرامگاه پیرپالان دوز نیز دیدن کنید.
مصلی
این بنا که به دوره صفویه و معرف سبک معماری اسلامی آن دوره مربوط است، قدمتی بیش از ۳۵۰ سال دارد. طبق کتیبه موجود در بدنه بنا، این اثر تاریخی در عهد شاه سلیمان صفوی ساخته شده است. مصلی از چند قسمت تشکیل شده که ايواني مرتفع و دو ايوانچه منتهي به فضاهاي چهارضلعي در طرفين به صورت قرينه دارد. ايوان این ساختمان بر فراز فضاهاي مربع و رو به قبله ساخته شده و یک محراب در ديوار انتهايي ايوان خودنمایی می کند. این بنا با محوطه بزرگ سنگ فرش آجری، کاشی های آبی، سفید و سرمه ای اثری بی بدیل را پیش روی بازدیدکنندگان قرار می دهد که هنر دست هنرمندان و صنعتگران اصفهانی است. در بازدید از این بنای تاریخی، کتیبه هایی در حاشیه محراب و اطراف ایوان دیده می شود که به زبان فارسی و با خط نسعلیق نوشته شده، نگاره هایی که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. این اثر ارزشمند تاریخی - فرهنگی، جزو اولین مراکزی است که در تاریخ 5 دی سال 1310 در مشهد به ثبت ملی رسید.
نشانی: ابتدای خیابان مصلی، نبش مصلی ۴
(بازدید رایگان)
این باغ 5/6 هکتاری که به اوایل دوره قاجار مربوط می شود، نمادی از باغ ایرانی و نمونه ای زنده از باغ های 200 ساله است. باغ خونی مشهد که 25 اسفند 1379 به ثبت ملی رسیده، یک چشمه دارد که به باغ چشمه نیز مشهور است. این باغ در گذشته دارای سه عمارت بود که دو عمارت آن تخریب شده است. باغ خونی، مدتی به عنوان کنسولگری روسیه در مشهد و سپس مدتی به نام دفتر بازرگانی دولت روسیه، در اختیار روس ها قرار گرفت. با فروپاشی کمونیسم، روس ها در سال ۱۳۶۹ شمسی این باغ را برای همیشه ترک کردند. اولین سند باغ خونی در سال ۱۳۱۷ به نام اداره مالیه زده شد، پس از انقلاب در اختیار بانک کشاورزی بود و بعد از آن نیز به نیروی انتظامی تعلق گرفت. این باغ با وجود طرح های عمرانی و توسعه شهر مشهد در گذر زمان همچنان پابرجاست. نکته قابل اشاره در خصوص این باغ اینکه در سال ۱۳۳۰، روس ها مسجد گوهرشاد را از باغ خونی به توپ بستند.
نشانی: خیابان هفده شهریور- خیابان عنصری عنصری ۹
مشعل نوروز امسال سيلابي ويران کننده، زندگي هموطنانمان را از استان هاي گلستان، مازندران و خراسان شمالي تا خوزستان و لرستان به تلخکامي کشاند و خسارت هاي جاني و مالي بسيار بر جاي گذاشت، اما اين سيلاب به جز آسيب هايي که تاکنون داشته است، در زمان فروکش کردن مي تواند همچنان پر آسيب باشد و سلامت مردم آسيب ديده را به خطر بيندازد چرا که معمولا پس ازسيلاب، بيماري هاي زيادي در اثر آلودگي آب شايع مي شود. سيلاب ها با توجه به خساراتي که به تاسيساتي زيرساختي همچون شبکه هاي آبرساني و فاضلاب وارد مي کنند و تاسيسات انتقال آب را از بين مي برند، امکان دسترسي به آب سالم و خوراکي را از بين مي برد و همين موضوع مي تواند زمينه بروز انواع بيماري و آلودگي را فراهم کند. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهاني بيماري هايي مانند تب تيفوئيد يا حصبه، وبا، لپتوسپيروز و هپاتيت A که منشأ آبي دارند، از جمله بيماري هايي است که پس از وقوع سيل، در اين مناطق شيوع پيدا مي کند و در عين حال بعد از وقوع سيل احتمال بروز بيماري هاي انگلي و باکتريايي نيز وجود دارد که مي توانند مواردي مانند مالاريا، تب دنگي و تب هموراژيک دنگي، تب زرد و تب نيل غربي باشند؛ بنابراين لازم است ساکنان شهرها و روستاها براي در امان ماندن از انواع بيماري ها توصيه هاي بهداشتي و نکات مراقبتي را بدانند و در صورت نياز رعايت کنند. بيماري هاي واگيردار معمولاً چند روز پس از وقوع سيل و بلاياي طبيعي در مناطق ايجاد مي شود و بروز بسياري از اين بيماري ها به دليل نبود دسترسي آسيب ديدگان به آب آشاميدني پاکيزه و مواد غذايي سالم است. يکي از مهم ترين نکاتي که در اين شرايط براي جلوگيري از ايجاد اين نوع بيماري ها بايد در نظر گرفت، در دسترس قراردادن آب آشاميدني سالم در اختيار مردم آسيب ديده است، همچنين در اين شرايط بايد آموزش هاي لازم به مردم داده شود.
پس از سيلاب مارها و جانورهاي گزنده در مناطق سرگردان مي شوند. اگر به هر دليلي در اين مناطق دچار گزيدگي شديد، سريعاً به اولين مرکز درماني مراجعه و از مکيدن محل گزيدگي خودداري کنيد و با پارچه يا هر چيزي که در دسترس داريد، بالاي محل گزيدگي را ببنديد تا توکسين بالا نرود. البته نبايد به قدري هم محکم محل گزيدگي را ببنديد که خون رساني به اندام گزيده شده دچار مشکل شود، همچنين محل گزيدگي را بايد با آب و صابون بشوييد و بلافاصله به مراکز درماني مراجعه کنيد.
اگر آسيب ديدگان به هر دليل به آب پاک دسترسي نداشتند، توصيه مي شود حداقل آب آشاميدني را قبل از مصرف بجوشانند و چند دقيقه اي بگذارند سرد شود و بعد آن را مصرف کنند، چون جوشاندن آب، بسياري از عوامل بيماري زا را از بين مي برد.
پس از وقوع بلاياي طبيعي ممکن است به دستشويي استاندارد دسترسي نباشد و يا نتوانند پس از اجابت مزاج دست خود را با آب و صابون بشويند. در اين شرايط اپيدمي هاي بيماري هاي روده اي مانند بيماري حصبه و شبه حصبه شايع مي شود و لازم است افراد از صابون و شوينده ها تا حد امکان استفاده کنند.
در دماي بالا و گرم ممکن است بيماري وبا شايع شود. البته با توجه به برودت هوا در مناطق سيل زده کمتر احتمال بروز آن وجود دارد؛ با اين حال نبايد به اين دليل از آن غافل شد.
وسايل خود را که در اثر سيل خيس شده و به گل و لاي آغشته اند، حتماً تميز و ضدعفوني و لوازم برقي را قبل از استفاده کنترل و خشک کنيد.
براي حفظ سلامتي و به دليل احتمال آلودگي مواد غذايي، از مواد غذايي در سيلاب مانده استفاده نکنيد و از غذا هاي کنسرو شده و آب معدني يا از آب جوشيده سرد شده استفاده کنيد.
پس از وقوع سيل برخي بيماري هاي عفوني ممکن است شيوع پيدا کند. احتمال بروز بيماري هاي عفوني چون وبا و هپاتيت ، پس از وقوع سيل وجود دارد؛ براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري ها مواد خوراکي و غذايي را که به آب سيل آلوده شده اند، حتماً دور بريزيد.
پس از وقوع سيل احتمال شيوع بيماري هاي عفوني مانند عفونت هاي دستگاه گوارش از انواع ميکروب و ويروس ها نيز وجود دارد که بايد مراقبت هاي بهداشتي فردي و عمومي و بهداشت آب و غذا به عمل آيد و دستهايتان را مرتب با آب و صابون بشوييد.
نشانه هاي وبا (استفراغ ، اسهال ،تب ،دفع آب زياد)، نشانه هاي تب حصبه ( تب ، خستگي و سرگيجه ، درد بدن ، اسهال) از نشانه هاي هپاتيت، ( تب ، خستگي ، استفراغ و اسهال و زردي پوست) است که با ديدن اين نشانه ها بايد حتما به پزشک مراجعه کنيد.
پس از پايان سيلاب و خارج کردن گل و لاي وسايل منزل و فروشگاه بايد شسته شود و در صورت نياز مورد گندزدايي قرار گيرد؛ اگر سيلاب وارد يخچال، انبار يا محل نگهداري مواد غذايي شده است، اين مواد غذايي آلوده و قابل مصرف نيستند بنابراين از خوردن، آشاميدن يا خريد و فروش آنها بايد خودداري کرد.
مصرف مواد غذايي آلوده مي تواند باعث انواع مسموميت هاي غذايي شود، به ويژه اگر از سلامت غذاها، ميوه و سبزيجاتي که به دست آسيب ديده مي رسد، اطلاع نداشته باشيم بهتر است استفاده نکنيم و يا ميوه و سبزيجات را قبل از مصرف حتماً با آب پاکيزه شست وشو دهيم.
سيل و گودال هاي ايجاد شده از سيلاب و مانده آب هاي حاصل از آن، محل و شرايط زيستي مطلوبي را براي زندگي حشرات ايجاد مي کند، براي حفظ سلامت خود روي در و پنجره منزل توري نصب کنيد.
سيلاب در بسياري از محيط هاي روستايي، دام ها را هم قرباني مي کند. پس از سيلاب لاشه اين حيوانات مي تواند عامل مهمي براي ايجاد بيماري باشند. به همين دليل لازم است تلفات دامي جمع آوري و در ادامه دفن بهداشتي و يا سوزانده شوند و محيط مربوطه شست وشو و با ترکيبات مناسب ضدعفوني شود.
همه اين موارد را به کودکان خود آموزش دهيد و به آنها يادآوري کنيد و تا جايي که امکان دارد مراقب کودکان باشيد چرا که آنها در اين شرايط، آستانه تحمل کمتري دارند و بيشتر در معرض تهديد هستند.
از منطقه سيل زده دور شويد، مگر آنکه از شما در خواست کمک شده باشد يا اينکه بتوانيد کمک کنيد. در جريان سيلاب گودال و فضاهاي خالي در محل ايجاد مي شود که ممکن است شما متوجه آنها نشويد و خسارت بار باشند.
بسياري از لوازم خطرناک مثل خرده شيشه و براده هاي فلزي و تيز ممکن است در گل و لاي جمع و پنهان شده باشد، از راه رفتن روي زمين بدون کفش يا هر پاپوشي خودداري کنيد.
همه ما در زندگي روزهايي را تجربه کرده ايم که باعث از دست دادن روحيه و اعتماد به نفس مان شده است. شرايطي که گاهي کنترل زندگي را از دست مان خارج کرده و باعث نااميدي مان شده است.
زندگي دو رو دارد؛ روي خوش و روي ناخوش؛ پس بهتر است آن زمان که روي دور خوش زندگي هستيم، به بهترين شکل ممکن از لحظاتمان لذت ببريم و زماني هم که سختي ها و مشکلات، خواسته يا ناخواسته، محاصره مان کرده، روحيه مان را از دست ندهيم تا بتوانيم اتفاقات ناگوار رخ داده را پشت سر بگذاريم.
براي مقابله با سختي ها و مشکلات زندگي راهکارهايي وجود دارد که شايد دانستن آنها به کارتان بيايد.
از افکار منفي دوري کنيد: معمولا همه افراد در شرايط سخت، به بدترين چيزها فکر مي کنند، در حالي که مي توان از قدرت تجسم به جاي از دست دادن روحيه، براي حل مشکلات پيش آمده، استفاده کرد.
دست به کار شويد: مي گويند در شرايط سخت بايد کاري انجام داد تا ذهن درگير شود. در اين مواقع پرهيز از مواجهه، تنها به اضطراب ها دامن مي زند. پس دست به کار شويد و خود را مشغول کاري کنيد. همين دست به کار شدن ها به شما قدرت مبارزه خواهد داد.
به چيزهايي فکر کنيد که داريد، نه آنهايي که از دست داده ايد: بيشتر افراد وقتي زندگي روي ناخوش خود را به آنها نشان مي دهد، همه چيزشان را از دست رفته مي بينند، در حالي که اصلا اينطور نيست. بهتر است در شرايط سخت به چيزهايي که داريد فکر کنيد، نه آنچه از دست داده ايد. فکر کردن به داشته ها، به ما انگيزه مي دهد و همين موضوع براي عبور از سختي ها کافي است.
واقعيت زمان حال را بپذيريد: همه چيز را همانگونه که هست، بپذيريد. روبه رو شدن با واقعيت، شما را مقاوم تر مي کند. اگر بتوانيد واقعيت هاي رخ داده را بپذيريد، مي توانيد تصميمات درستي بگيريد.
بيش از حد واکنش نشان ندهيد: عکس العمل هاي بيش از حد، کنترل زندگي را از دستتان خارج و گره مشکلات را کور مي کند. پس به جاي اينکه بيش از حد واکنش نشان دهيد و با اين کار انرژي تان را از دست بدهيد، با مشکلات منطقي برخورد کنيد و از گرفتن تصميمات احساساتي و بدون فکر خودداري کنيد.
به سمت جلو حرکت کنيد: براي گذر از دوره بحران بهتر است به سمت جلو حرکت کنيد. اگر انرژي تان را روي حل مشکلات پيش آمده متمرکز کنيد، ناخودآگاه افکار منفي و نااميدکننده از بين مي رود و افکار مثبت و اميدوارکننده به ذهن تان خطور مي کند. پس به عقب برنگرديد و رو به جلو حرکت کنيد.
بيش از حد تجزيه و تحليل نکنيد: فکر کردن بيش از حد در خصوص يک وضعيت يا يک واقعه باعث مي شود اوقات سختي را سپري کنيد و در همان ابتدا نااميد شويد. درست است که در زمان سختي ها نمي توان تظاهر کرد که مشکلي پيش نيامده و همه چيز خوب است، اما تجربه و تحليل بيش از حد مشکلات هم کار شما را براي گذر از بحران سخت خواهد کرد.
خودتان را دست بالا بگيريد: شما بزرگ تر از مشکلات هستيد، به حدي که مي توانيد اتفاقات ناگوار زندگي را پشت سر بگذاريد و سختي هاي پيش آمده را با درايت حل کنيد. اين يعني اينکه شما توانايي هر کاري را داريد. پس خودتان را دست بالا بگيريد و اعتماد داشته باشيد که از پس حل تمام مشکلات برمي آييد.
از ديگران کمک بخواهيد: بسياري از مردم وقتي با چالش هاي زندگي مواجه مي شوند، پيش خودشان تصور مي کنند که براي حل مشکلات و رهايي از اتفاقات ناگوار زندگي به تنهايي بايد وارد عمل شوند، در حالي که کمک گرفتن از ديگران در شرايط سخت مي تواند مشکل گشا باشد. وقتي با خودتان فکر مي کنيد که در زمان بروز مشکلات تنها نيستيد، آرامش خاطر بيشتري پيدا مي کنيد.
انعطاف پذير باشيد: گاهي اوقات اتفاقات غيرمنتظره اي رخ مي دهد که برايتان پذيرفتني نيست. در چنين شرايطي بهتر است خود را براي مديريت شرايط جديد آماده و سعي کنيد با پيدا کردن راهکارهاي مناسب، مشکلات را از جلوي پاي خود برداريد.
تا 10 بشماريد: زماني که تصور مي کنيد تمام درها به روي شما بسته شده، کمي استراحت کنيد و با نگاهي متفاوت به شرايط بنگريد. تا 10 بشماريد، اين کار به شما فرصت کافي مي دهد تا طرز فکرتان را تغيير دهيد. بعد از انجام اين کار ممکن است متوجه شويد، موضوعي که باعث ناراحتي و نااميدي شما شده، قابل حل است.
هر پايان، شروعي ديگر است
بروز مشکلات و سختي ها در زندگي، امري طبيعي و گاهي از اختيار ما خارج است. با اين حال کمتر کسي است که نداند دست و پنجه نرم کردن با مشکلات، ما را قوي تر مي کند و فرصت هايي بهتر در آينده برايمان رقم مي زند. گواه اين ادعا هم شروعي فوق العاده است، آن هم زماني که فکر مي کنيد همه چيز برايتان تمام شده است. پس از ياد نبريد که هر پايان، شروعي ديگر است.
يکي از اشتباه هاي رايج بزرگ ترها براي بيدار کردن بچه ها در ساعت هاي اوليه روز، بيدار کردن آنها با عجله و سر و صداي زياد است. بچه ها با شنيدن صداي بالا در ساعت هاي اوليه روز، بدخلق مي شوند و اين بدخلقي، اثر رواني منفي اي در تمام طول روز روي روان آنها مي گذارد. به همين دليل هم به تمام والدين توصيه مي شود براي بيدارکردن بچه ها، ابتدا درِ اتاق آنها را با آرامش باز و سپس يک چراغ با نور کم روشن کنند. در نهايت هم بچه ها را با نوازش و الفاظ زيبا و محبت آميز، تشويق به بيدار شدن براي خوردن يک صبحانه دسته جمعي و آغاز روزي شاد کنند.
حتما غذا را قبل از پيش شويي از وسايل جدا کنيد، شما مي توانيد اين کار با يک اسفنج يا اسکاچ انجام دهيد. به هيچ وجه از پدهاي خورنده يا فلزي استفاده نکنيد چرا که سطح کارد و چنگال هايتان را خراش مي اندازند. نگذاريد که اين وسايل شما بدون تميزکاري براي حتي يک شب در سينک ظرف شويي بمانند.غذا مي تواند به وسايل شما آسيب بزند و به مرور زمان باعث خوردگي آنها بشود. وقتي که کارد و چنگال فوري خشک شود، لکه و خوردگي روي آن کم مي شود. همواره قبل از قراردادن کارد و چنگال در جاي مخصوص به خود آنها را خشک کنيد.روغن ها و دودهاي آشپزخانه مي توانند باعث خوردگي کارد و چنگال هاي شما بشوند. پس حتما اين وسايل خود را از دود و روغن و غيره دور نگه داريد تا وسائل شما عمر بيشتري پيدا کنند.
لکه غذا و روغن: کمي گچ سفيد تخته سياه روي محل لکه بکشيد و اجازه دهيد تا صبح روي آن باقي بماند سپس با يک دستمال تميز آن را پاک کنيد.
لکه جوهر: اين روش براي لکه خاک و گل هم کاربرد دارد، اگر لکه هنوز تازه است، يک پاک کن سفيد برداريد و روي آن بکشيد تا جايي که جوهر از آن جدا نشود. اما اگر لکه قديمي و خشک است، بايد کيف را به خشکشويي بدهيد.
لکه آب: قطرات آب خشک شده روي کيف لکه هاي ناخوشايندي به جا مي گذارند که براي پاک کردن آن بهتر است از يک دستمال مرطوب کمک بگيريد و اجازه دهيد خشک شود.
لکه عطر: براي اين که بوي عطر ريخته شده داخل يا روي کيف از بين برود يک کيسه پلاستيکي کوچک را از جوش شيرين پر کنيد و دو روز داخل کيف نگه داريد. حوله کاغذي هم مي تواند در جذب بو موثر باشد.
کدبانوهاي هميشه در صحنه آشپزخانه همواره از آموزش نکات مهم و کاربردي خانه داري استقبال مي کنند، از اين رو در ادامه به برخي نکات مهم خانه داري اشاره کرده ايم که مي تواند به کارشان بيايد.
1) استفاده از گوش ماهي
چند دانه گوش ماهي را در کتري يا سماور بيندازيد تا آهک موجود در آب را جذب کند.
2) جوش آمدن سريع آب
اگر مي خواهيد آب سريع جوش بيايد، به آب درون قابلمه نمک اضافه کنيد.
3) بوگير گياهي
به جاي استفاده از بوگيرهايي که در بازار موجود هستند، مي توانيد چند برش ليمو را همراه با چند برگ رزماري داخل قابلمه بريزيد و مقداري آب به آن اضافه کنيد و بگذاريد بجوشد تا محيط خانه خوشبو و عطرآگين شود.
4) تازه نگه داشتن نان
يکي از راه هايي که مي تواند به تازه نگه داشتن نان کمک و از بيات شدن آن جلوگيري کند، استفاده از ساقه کرفس درون کيسه نان است. براي اين کار يک ساقه کرفس را يک شب کامل درون کيسه نان قراردهيد تا رطوبت و طعم تازه نان حفظ شود.
5) جلوگيري از چسبيدن کيک به قالب
براي اينکه مايه کيک تان به قالب نچسبد، مي توانيد مقداري از مخلوط روغن مايع، کره و آرد را ته قالب بريزيد.
6) آبگيري ليموي تازه
براي اينکه بتوانيد از يک ليموي تازه آب بيشتري بگيريد و نهايت استفاده را نماييد قبل از برش آن، ليمو را مقداري فشار دهيد و روي سطح ميز بغلتانيد.
7) پيشگيري از فاسد شدن سبزي
براي جلوگيري از خراب شدن سبزي، حوله کاغذي در روي سبزي ها قرار دهيد تا آب اضافه را جذب و از فاسد شدن آن جلوگيري کند.
با دانستن ترفندهاي خياطي کارتان را راحت کنيد.
* با پاشيدن اسپري مو سر نخ به راحتي سوزن چرختان را نخ کنيد.
* براي تيز کردن سوزن چرخ از کاغذ سنباده استفاده کنيد.
* براي نگهداري سوزن هاي بلند و نازک مي توانيد از قالب دماسنج شکسته استفاده کنيد.
* زيپ هاي کهنه را قبل از استفاده به محلول نشاسته و آب آغشته کنيد تا زمان دوختن آن مشکلي نداشته باشيد.
* براي ديرتر جدا شدن دکمه از لباس وسط آنها را لاک بي رنگ بزنيد.
اينکه مي گويند هر بازي روزهاي پاياني براي تيم هاي جدول، حکم يک فينال را دارد، خيلي هم بيراه نگفته اند. از دست دادن امتياز در اين هفته ها شايد ديگر فرصت جبران را باقي نگذارد. شش هفته به پايان فصل هجدهم ليگ برتر باقي مانده؛ اما هنوز سقوط هيچ تيمي قطعي نشده است؛چرا که آنها روي کاغذ همچنان شانس بقا در ليگ برتر را دارند. در اين ميان چند تيمي هم خيال شان راحت است. اين چند تيم نه شانس قهرماني و کسب سهميه دارند نه اينکه کانديداي سقوط هستند، مثل پارس جنوبي جم و نفت آبادان که براي بقا مشکلي ندارند و حداقل دو سهميه نفت در ليگ را حفظ خواهند کرد. اما با نگاهي به برنامه بازي هاي شش هفته پاياني ليگ برتر به نکات قابل تامل و توجهي دست پيدا مي کنيم که مي تواند تکليف برخي تيم ها را تا قبل از هفته پاياني ليگ مشخص کند. تيم نفت مسجدسليمان يکي از اين تيم هاست.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در حال حاضر با 19 امتياز و بالاتر از تيم هاي سپيدرود و استقلال خوزستان قرار دارد. شايد فاصله چهار امتيازي با سپيدرود حاشيه امن مناسبي براي شاگردان عليرضا مرزبان نباشد، اما آنچه اين تيم و بازيکنانش را اميدوار به بقا کرده، دو موضوع مهم است. اول ميزباني از دو تيم انتهاي جدول و دوم تفاضل گل بهترشان نسبت به آن دو تيم.
اين جدول نشان مي دهد که تيم نفت مسجدسليمان بعد از بازي با پديده در مشهد براي سه بازي بعدي اش از مسجد سليمان و خوزستان خارج نمي شود. طبق برنامه آنها بايد از دو تيم استقلال خوزستان و سپيدرود پذيرايي کنند که هر دو مسابقه شش امتيازي است. نفتي ها در هفته بيست و هفتم مهمان نفت آبادان هستند. همانطور که اشاره شد، هنوز چيزي قطعي نشده و تيم ها شانس بقا دارند؛ اما تيم مرزبان اگر در همين دو بازي رودررو با تيم هاي ته جدولي استقلال خوزستان و سپيدرود رشت به پيروزي برسد، چه بسا در پايان هفته بيست و هشتم بقايش در ليگ قطعي شود؛ چراکه تيم سپيدرود در بازي هاي پيش رو تا قبل از بازي با نفت مسجدسليمان بايد با تراکتورسازي، پارس جنوبي جم و فولاد مصاف دهد. بعد از آن هم با نساجي و استقلال تهران بازي دارد. از آن طرف استقلال خوزستان هم بعد از بازي اين هفته با فولاد و جدال با نفت در مسجدسليمان در چهار هفته پاياني به ترتيب با تيم هاي نساجي، استقلال، سايپا و سپاهان بازي خواهد کرد. به نظر مي رسد حريفان استقلال خوزستان، قوي تر و بازي هاي شان سخت تر باشد؛ البته که سپيدرود هم بازي هاي سختي را پيش رو دارد. در حال حاضر با توجه به فاصله امتيازي سه تيم انتهاي جدول اگر نفت مسجدسليمان و سپيدرود تا قبل از بازي رودررو، به فرض اينکه در هر سه بازي به پيروزي برسند، آن وقت جدال اين دو تيم در هفته بيست و هشتم در مسجدسليمان فوق العاده حساس خواهد شد؛ اما اين فقط يک احتمال است.
در شرايط فعلي مي توان احتمالات ديگري را هم در نظر گرفت. به عنوان مثال اگر استقلال خوزستان در همين هفته برنده دربي باشد و نفت مسجدسليمان در مشهد مقابل پديده شکست بخورد، آن وقت بازي هفته بيست و ششم نفت مسجدسليمان با استقلال خوزستان حساسيت عجيبي پيدا مي کند. به همين دليل يکي از فاکتورهاي مهم تيم عليرضا مرزبان، ميزباني از دو تيم انتهاي جدول است. اتفاقي که مي تواند کمک زيادي به آنها کند؛ اما دو تيم ديگر نه تنها اين شانس را ندارند؛ بلکه بازي هاي سختي را در خانه حريفان دارند.
سپيدرود و استقلال خوزستان هر دو تا پايان فصل بايد در تهران با استقلال روبه رو شوند؛ البته آبي هاي اهوازي بايد يک بار هم براي باز ي با سپاهان به اصفهان بروند، ضمن اينکه باز ي همين هفته سپيدرود با تراکتورسازي هم اهميت فوق العاده اي دارد. سپيدرود رشت براي بقا بايد پيروز شود و تراکتورسازي براي بيشتر نشدن فاصله امتيازي اش با پرسپوليس بايد امتياز بگيرد. همين براي سخت شدن بازي براي دو تيم کافي است.
اينکه مي گويند هر بازي روزهاي پاياني، براي تيم هاي جدول حکم يک فينال را دارد، خيلي هم بيراه نگفته اند. از دست دادن امتياز در اين هفته ها شايد ديگر فرصت جبران را باقي نگذارد. اصلا هم بعيد نيست که تکليف حداقل يکي از تيم هاي سقوط کننده به ليگ يک تا يکي دو هفته مانده به پايان فصل مشخص شود.
البته در اين بين پارس جنوبي جم با پيروزي مقابل سپيدرود مي تواند به نفت مسجد سليمان کمک کند و به قول معروف يک نفتي دست نفتي ديگر را بگيرد.
عليرضا مرزبان هم قول داده که نفت سقوط نمي کند؛ چون شاگردانش از انگيزه مضاعفي برخوردارند و به دنبال دومين حضور متوالي خود در سطح اول فوتبال ايران هستند.
نفتي هاي مسجد سليمان سال 98 را با يک شکست و تساوي شروع کردند.
آنها در اصفهان به سپاهان باختند و در خانه؛ اما بازي برده مقابل ماشين سازي را با تساوي عوض کردند و همين، کار آنها را کمي سخت کرد؛ اما همانطور که اشاره کرديم، برگ برنده مرزبان و شاگردانش، دوبازي خانگي مقابل تيم هاي قعر جدولي است که پيروزي در آنها ضامن بقاي نفت خواهد بود.
مرحله پلي آف ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران برگزار شد و دو تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها موفق شدند با برتري مقابل حريفان خود، به مرحله نيمه نهايي ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران صعود کنند.
در پايان دور گروهي ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران، تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام با 31 امتياز در صدر جدول قرار گرفت و تيم پالايش نفت آبادان با 27 امتياز رتبه چهارم را به دست آورد. با توجه به جايگاهي که دو تيم در دور گروهي در جدول کسب کردند، در مرحله پلي آف حريفان خود را شناختند.
پتروشيمي بندرامام در مرحله پلي آف بايد به مصاف نيروي زميني مي رفت که در جايگاه هشتم قرار داشت و تيم پالايش نفت آبادان، حريف ذوب آهن اصفهان رده پنجمي شد.
طبق قانون در مرحله پلي آف هر تيم بايد 2 پيروزي از 3 بازي کسب مي کرد تا به نيمه نهايي صعود کند که دوتيم نفتي حاضر در اين مرحله موفق شدند در دو ديدار ابتدايي حريفان خود را شکست دهند تا کار به ديدار سوم کشيده نشود و در واقع در دو ديدار رفت و برگشت، کار حريفان خود را يکسره کردند.
تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام ابتدا در تهران به مصاف نيروي زميني رفت و موفق شد با نتيجه قاطع 103 بر 49 حريف خود را شکست دهد تا گام بلندي براي صعود برداشته باشد. شاگردان مهران حاتمي در ديدار دوم هم به راحتي حريف خود را در ماهشهر شکست دادند تا با کسب دومين پيروزي برابر نيروي زميني، راهي مرحله نيمه نهايي ليگ برتر شوند.
در اين ديدار تيم پتروشيمي با ترکيب اصغر کاردوست، فريد اصلاني، بهنام يخچالي، ارسلان کاظمي و هروه پولکو به مصاف تيم نيروي زميني رفت که در پايان توانست با نتيجه 114 بر 61 براي دومين بار، حريف نه چندان قدرتمند خود را براحتي شکست داده باشد.
پتروشيمي بندر امام در کوارتر اول با نتيجه 32 بر 19، در کوارتر دوم با نتيجه 27 بر 11، در کوارتر سوم با نتيجه 32 بر13 و در کوارتر چهارم با نتيجه 23بر 18 حريف خود را شکست داد.
اما در ديگر ديدار اين مرحله، پالايش نفت آبادان مانند پتروشيمي موفق شد در دوديدار رفت و برگشت، کار حريف اصفهاني خود را يکسره کند تا کار به ديدار سوم کشيده نشود. شاگردان هماد سامري در ديدار نخست که در اصفهان برگزار شد، موفق شدند با نتيجه نزديک 69 بر 65 حريف سرسخت خود را شکست دهند تا گام بلندي براي صعود برداشته باشند.
در ديدار دوم هم نفتي ها در خانه به مصاف تيم ذوب آهن رفتند که موفق شدند با ارائه يک بازي برتر در سالن 17 شهريور آبادان با نتيجه 75 بر 42 به برتري برسند.شاگردان هماد سامري در کوارتر نخست اين ديدار با بازي هجومي خود توانستند 21 بر 12 پيروز شوند.در کوارتر دوم بازي نزديکي بين 2 تيم برگزار شد، ولي باز هم اين پالايش نفت آبادان بود که 16 بر 12 پيروز شد. تيم پالايش نفت آبادان در کوارتر سوم هم تيم برتر ميدان بود و با نتيجه 19 بر 10 به برتري رسيد و در کوارتر چهارم هم با نتيجه 19 بر 8 مهمان اصفهاني خود را شکست داد.
به اين ترتيب و با توجه به صعود هر دوتيم به مرحله نيمه نهايي، 25 فروردين شاهد دربي نفتي ها در بسکتبال هستيم. در بازي رفت، پتروشيمي بندر امام ميزبان پالايش نفت آبادان خواهد بود. در مرحله گروهي پتروشيمي دوبار نفت را شکست داد و حالا بايد ديد که برنده اين ديدار سخت چه تيمي است و مي تواند راهي فينال شود؟
سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان معتقد است با توجه به روحيه جنگندگي که بازيکنانش دارند، موفق شدند با پيروزي ازمرحله پلي آف صعود کنند. هماد سامري، سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان پس از پيروزي تيمش مقابل تيم ذوب آهن اصفهان و صعود به مرحله نيمه نهايي گفت: نيمه اول، بازي پاياپايي بود، البته در جاهايي در هنگام دفاع اشتباهاتي داشتيم؛ اما سعي کرديم آن را برطرف کنيم؛ ولي در نيمه دوم به نظرم تيم ذوب آهن قدري به لحاظ روحيه دچار مشکل شد و بازي خوبي ارائه نکرد. آنها در نيمه نخست درخشان تر عمل کردند. سامري سپس با اشاره کيفيت خوب بازيکناش در ادامه گفت: بازيکنان ما با تلاش، کوشش و روحيه جنگندگي توانستند با ارائه يک بازي خوب و تماشاگر پسند، پيروز اين ديدار باشند.سامري سپس در خصوص بازي در نيمه نهايي با پتروشيمي گفت: پتروشيمي تيم بسيار خوبي است. دو مرتبه با آنها در مرحله گروهي بازي کرديم و شناخت خوبي از آنها داريم. مطمئنا بازي سختي خواهد بود، هم براي ما و هم براي آنها. هر دوتيم مي خواهند فيناليست شوند وبراي همين در اين ديدار جاي هيچ اشتباهي نداريم چرا که هر اشتباهي مي تواند باعث شکست و نرسيدن به فينال شود.سامري درباره اينکه تيمش چقدر شانس صعود به فينال و قهرماني دارد، گفت: ابتدا بايد به فينال صعود کنيم و بعد در مورد قهرماني حرف بزنيم درواقع بايد گفت پله پله جلو مي رويم؛ اما در خصوص فيناليست شدن هم بايد بگويم که شانس برابري با پتروشيمي داريم و هر تيمي که در دوبازي رفت وبرگشت بهتر باشد، فيناليست مي شود.
سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام معتقد است، اين تيم با شايستگي به نيمه نهايي صعود کرده و حتي اين استحقاق رادارد که به فينال و حتي قهرماني برسد.
مهران حاتمي، سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام بعد از پيروزي برابر نيروي زميني و صعود به نيمه نهايي گفت: خوشحالم که با صعود به ديدار نيمه نهايي ليگ بسکتبال، بچه ها به حق خود رسيدند؛ البته بايد بگوييم تيم نيروي زميني هم حريف خوبي بود و تلاش خود را برابر ما انجام دادند، اما بچه هاي ما در اين بازي سنگ تمام گذاشتند. ما در اين مدت تمرين هاي بسيار سختي را پشت سر گذاشتيم.
بازيکنان پتروشيمي بندرامام از لحاظ بدني در بهترين شرايط قرار دارند و با آمادگي کامل به ديدار پالايش نفت آبادان مي رويم. سرمربي پتروشيمي در خصوص بازي با نفت در اين مرحله گفت: ديداربا پالايش نفت آبادان براي هرتيمي سخت است. آ نها يکي از قطب هاي بسکتبال ايران به حساب مي آيند و تيمي قدرتمندند.
تمام سعي مان را مي کنيم بازي خوبي را در اين مرحله انجام دهيم و قطعاً بازي از حساسيت بالا و از زيبايي هاي خاص بسکتبال هم بي نصيب نخواهد بود.حاتمي درباره اينکه چقدر شانس صعود به فينال و قهرماني دارند، گفت: ما دومرتبه با تيم نفت در مرحله گروهي بازي کرديم. آنها تيم خوبي هستند و با اينکه در آن دو ديدار پيروز شديم، ولي نبايد آنها را دست کم بگيريم.
مسلما ما مي خواهيم فيناليست و قهرمان شويم، بنابراين در اين ديدار تمام تلاش خودمان را مي کنيم که برنده باشيم. در مورد شانس هم بايد بگويم که دو تيم به اندازه يکسان شانس صعود دارند.
مشعل تيم فوتبال نفت و گاز گچساران که در ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران حضور دارد، در بازي معوقه از هفته 24 ليگ دسته دوم موفق شد با شکست تيم فوتبال بعثت کرمانشاه، همچنان مدعي صعود باقي بماند.شاگردان يوسف نادريان که براي اين ديدار به کرمانشاه رفته بودند، موفق شدند با ارائه يک بازي زيبا، هجومي و پرگل در زمين بعثت کرمانشاه کار حريف را در خانه اش با زدن سه گل يکسره و سه امتياز شيرين از 9 امتياز لازم تا صعود را کسب کنند.
نفتي هاي گچساران که با توجه به حوادث اخير سيل آن منطقه، راه سختي را تا رسيدن به کرمانشاه پيموده بودند، با اين پيروزي به بازي هاي بعدي خود اميدوارتر شدند.
تيم فوتبال نفت و گاز گچساران با اين پيروزي 35 امتيازي شد و در رتبه چهارم جدول قرار گرفت تا شانس صعود به ليگ يک را داشته باشد.
در اين ديدار محمدرضا فلاحيان(23)، سهيل صالحي(41)، اسماعيل هاشمي(3+90) براي نفت و گاز گچساران گلزني کردند.
نفت و گاز گچساران با پيروزي پرگل برابر تيم فوتبال بعثت کرمانشاه، شانس صعود خود به ليگ يک را افزايش داد. سرمربي اين تيم از انگيزه بالاي شاگردانش براي صعود مي گويد و اعتقاد دارد که آنها مي توانند با صعود به ليگ يک، دل هواداران نفت را شاد کنند.
يوسف نادريان، سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران بعد از پيروزي پرگل مقابل بعثت کرمانشاه گفت: تيم ما از انگيزه بالايي براي صعود برخوردار است. ما براي موفقيت از هيچ تلاشي در اين مدت کوتاهي نکرده ايم. از سوي ديگر براي کسب سه امتياز به کرمانشاه آمده بوديم که موفق شديم با ارائه يک بازي خوب و هجومي به هدفمان برسيم. بازيکنان ما انگيزه بالايي براي صعود دارند که همين مساله ما را به کسب 6 امتياز باقيمانده اميدوار کرده است.
وي در ادامه با اشاره به شرايط جوي و مشکلات به وجود آمده ناشي از سيل گفت: ابتدا بايد بگويم اميدوارم مشکلات مردم هرچه زودتر حل شود و به شرايط عادي زندگي برگردند؛ اما با توجه به بحران ناشي از باران هاي سيل آسا در کرمانشاه و لرستان بازي ما با تاخير برگزار شد که اين موضوع از لحاظ فني کار تيم ما را سخت کرد. ما به دليل عقب افتادن بازي در طول هفته اي که گذشت، برنامه ريزي دقيقي براي نگه داشتن آمادگي تيم انجام داديم و در ادامه نيز به سختي، خودمان را به کرمانشاه رسانديم.
نادريان درباره شناخت از تيم حريف گفت: شناخت خوبي از تيم بعثت کرمانشاه داشتيم، چراکه فيلم هاي بازي اين تيم را بخوبي در اين مدت آناليز کرده بوديم و به نقاط ضعف و قوت تيم شناخت کافي داشتيم.
از سوي ديگر تيم ما از سوم فروردين در گچساران تمرين هاي خود را شروع کرده بود و يک آمادگي خوب براي پيروزي و کسب سه امتياز داشتيم که خدا را شکر اين اتفاق شيرين رخ داد و دل مردم و هواداران گچساراني را شاد کرديم.
وي درباره اينکه چقدر شانس صعود دارند، گفت: با کسب اين 3 امتياز، ما در فاصله 3 امتيازي تيم دوم قرار داريم و حالا نتايج آنها هم براي ما مهم است. اگر شانس با ما يار باشد، با پيروزي در دو ديدار ديگر مي توانيم جزو دو تيم صعودکننده باشيم؛ چراکه تيم هاي اول، دوم و سوم با هم بازي رودررو دارند و همين باعث مي شود امتياز از دست بدهند تا ما هم در مقابل با کسب امتياز لازم به هدفمان برسيم؛ البته راه سختي داريم و قول 100درصد به هواداران نمي دهيم، ولي تمام سعي خودمان را مي کنيم که بتوانيم جزو صعودکننده ها باشيم.
تيم واليبال گاز گلستان که درمسابقات ورزشي بسيج کارمندان ادارات کل استان گلستان شرکت کرده بود، موفق شد به مقام سوم دست پيدا کند.
مسابقات واليبال بسيج کارمندان ادارات کل استان گلستان با حضور 12 تيم از ادارات کل استان برگزار شد که در پايان اين مسابقات، در نهايت تيم پايگاه بسيج شهيد گرزين شرکت گاز استان موفق شد مقام سوم اين دوره از مسابقات را از آن خود کند. در مراسم اختتاميه اين بازي ها که با حضور مهندس رحيمي، مديرعامل گاز گلستان و چند تن از مسؤولان مربوطه برگزار شد، از تيم هاي برتر تجليل شد. روابط عمومي پايگاه بسيج شهيد گرزين و هماهنگي امور ورزشي گاز گلستان، ضمن تقدير از تلاش هاي ارزنده مسؤولان و اعضاي تيم واليبال شرکت، کسب اين مقام ارزشمند را تبريک گفتند.
يک دوره مسابقات ورزشي در رشته هاي دارت، تنيس روي ميز، شنا، فوتسال و واليبال در شرکت گاز استان هرمزگان برگزار شد.
محسن ره گوي، مسؤول ورزش شرکت گاز استان هرمزگان در خصوص برگزاري اين مسابقات ورزشي گفت: به منظور توسعه ورزش همگاني و نيز سلامت و نشاط کارکنان، يک دوره مسابقات ورزشي داخلي در پنج رشته در دو گروه بانوان و آقايان برگزار کرديم.
ره گوي افزود: رشته ورزشي دارت در دو گروه بانوان و آقايان برگزار شد که در گروه آقايان 35 نفر شرکت کننده با هم به رقابت پرداختند که در پايان، خرم اخلاصوند مقام نخست، احسان انصاري فر مقام دوم و صادق رحيمي مقام سوم را کسب کردند.
به گفته وي، مسابقات دارت بانوان نيز با حضور 10 شرکت کننده برگزار شد که به ترتيب بهاره اسلامي مقام نخست، مريم اکرمي نيا مقام دوم و نسيبه خورشيدزاده مقام سوم را ازآن خود کردند. ره گوي عنوان کرد: مسابقات تنيس روي ميز نيز با حضور فرزندان و کارکنان آقا به صورت مشترک برگزار شد که در اين بخش عرفان صالحي، بهراد بازگير و نويد زيباپور به ترتيب در مقام هاي اول تا سوم جاي گرفتند.
مسؤول ورزش شرکت گاز استان هرمزگان با اشاره به مسابقات شناي بانوان تصريح کرد: مسابقات شنا نيز در بخش فرزندان و به صورت مشترک با پالايشگاه گاز سرخون و قشم و منطقه 6 عمليات انتقال گاز برگزار و نفرات برتر شناخته شدند.
ره گوي در ادامه با اشاره به استقبال خوب همکاران در دو رشته فوتسال و واليبال گفت: مسابقات فوتسال پارسال با حضور شش تيم از واحدهاي فناوري اطلاعات، حراست، بهره برداري، خدمات رفاهي و اجتماعي، مهندسي و حمل و نقل در دو گروه سه تيمي و به صورت دوره اي برگزار شد که از هر گروه، دو تيم به مرحله نيمه نهايي راه يافتند. وي ادامه داد: در مرحله رده بندي، تيم فناوري اطلاعات با برتري 5 بر 4 تيم حراست را شکست داد و سوم شد. در فينال تيم مهندسي با نتيجه يک بر صفر تيم بهره برداري را شکست داد و قهرمان شد.
به گفته ره گوي، مسابقات واليبال نيز با حضور چهار تيم از واحدهاي فناوري اطلاعات، حراست، بهره برداري و حمل و نقل به صورت دوره اي برگزار شد که در نهايت تيم هاي فناوري اطلاعات، حمل و نقل و حراست به ترتيب مقام هاي اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
فرزند همکار نفتي در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه فارس در مسابقات اورآسيايي سبک هاي آزاد کاراته موفق شد قهرمان شود. اميرمحمد اورنگي فرزند همکار منطقه فارس که در مسابقات اورآسيايي سبک هاي آزاد کاراته به ميزباني استان فارس شرکت کرده بود در رشته کاتا با پشت سر گذاشتن رقبايش موفق شد ضمن کسب مقام نخست به مدال طلا دست پيدا کند. امير محمد اورنگي در رده سني خردسالان در رشته کاتا با مربيگري شيهان احمد فرهادي موفق به کسب اين عنوان شد.
يک دوره جشنواره ورزشي فوتسال به نام جام زنده ياد شهيد مدافع حرم داوود نريميسا به همت بسيج شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران (منطقه خوزستان) برگزار شد که تيم حراست (الف) منطقه خوزستان بر سکوي برتري ايستاد.
فرمانده پايگاه بسيج شهداي منطقه خوزستان با اعلام اين خبر گفت: در اين رويداد ورزشي طبق فراخوان همه واحد ها و مراکز انتقال نفت منطقه در مجموع 11 تيم در سه گروه با هم به رقابت پرداختند که در پايان اين رقابت ها به ترتيب تيم حراست (الف) منطقه مقام اول، مرکز انتقال نفت شهيد شمعوني (عبدالخان) مقام دوم و تيم مکانيک نيز جايگاه سومي اين دوره از رقابت ها را کسب کردند.
در مراسم اختتاميه از همه نفرات سه تيم برتر با اهداي هداياي نفيس تجليل شد.
هفته سوم و پاياني دور رفت از مرحله نهايي رقابت هاي ليگ برتر باشگاه هاي گلف کشور در شهرهاي اهواز و مسجدسليمان پيگيري شد که با برتري تيم هاي نفتي همراه بود.
در هفته سوم و پاياني دور رفت از مرحله نهايي رقابت هاي ليگ برتر باشگاه هاي گلف کشور که در اهواز و مسجدسليمان برگزار شد، جدال ديدني تيم هاي ملي حفاري اهواز و سورتمه اهواز، به سود ملي حفاري اهواز به پايان رسيد. نفت مسجدسليمان ديگر تيم نفتي که در اين مرحله حضور دارد، موفق شد حريف خود را شکست دهد.
دو تيم اهوازي سورتمه و ملي حفاري در زمين گلف اهواز به مصاف هم رفتند که اين ديدار با نتيجه 4 بر يک به سود ملي حفاري به پايان رسيد.
در ادامه ديدارها، تيم هاي تاراز و نفت مسجدسليمان دو تيم ديگر حاضر در اين مرحله برابر هم صف آرايي کردند که اين ديدار با نتيجه 5 بر يک به سود تيم گلف نفت مسجدسليمان خاتمه يافت.
تيم ملي حفاري با 9 امتياز در پايان اين هفته از رقابت ها صدرنشين ليگ برتر است و تيم هاي سورتمه اهواز و نفت مسجدسليمان هر يک با 6 امتياز به ترتيب در جايگاه دوم و سوم جدول رده بندي قرار دارند.
مشعل-فريدالدين ابوحامد محمد بن ابوبكر ابراهيم بن اسحاق عطار نيشابوري، يكي از شعرا و عارفان نام آور ايران در اواخر قرن ششم و اويل قرن هفتم هجري قمري است. او در قريه كدكن يا شادياخ كه در آن زمان از توابع شهر نيشابور بود به دنيا آمد و شغل پدرش که عطاري يا همان دارو فروشي بود را ادامه داد و همزمان طباطبت را هم فراگرفت؛ ولي از زماني به بعد دچار تحولاتي دروني شد. معروف است: روزي عطار در دكان خود مشغول به معامله بود كه درويشي به آنجا رسيد و چند بار با گفتن جمله چيزي براي خدا بدهيد، از عطار كمك خواست؛ اما او به درويش چيزي نداد. درويش به او گفت: اي خواجه! تو چگونه مي خواهي از دنيا بروي؟ عطار گفت: همانگونه كه تو از دنيا مي روي. درويش گفت: تو مانند من مي تواني بميري؟ عطار گفت: بله. درويش كاسه چوبي خود را زير سر نهاد و با گفتن كلمه «الله» از دنيا رفت. عطار چون اين را ديد، بشدت متغير و از دكان خارج شد و راه زندگي خود را براي هميشه تغيير داد. او سال هاي بعد را به رياضت و مجاهدت نفس و سلوک پرداخت و به رسم سالكان طريقت در سفر بود و از مكه تا ماوراءالنهر به مسافرت پرداخت و در اين سفرها بسياري از مشايخ و بزرگان زمان خود را زيارت كرد. در مورد چگونگي مرگ او نيز گفته شده كه در هنگام يورش مغولان به شهر نيشابور، از سوي يك سرباز مغول به شهادت رسيده است. مقبره شيخ عطار در نزديكي شهر نيشابور قرار دارد. ماجراي مرگ عطار از غم انگيزترين رخدادهاي روزگار است که در روان خواننده اثري دردناک به جاي مي گذارد. تذکره نويسان در اين خصوص نگاشته اند: پس از تسلط چنگيز خان مغول بر بلاد خراسان، شيخ عطار نيز به دست لشکر مغول اسير شد. گويند مغولي مي خواست او را بکشد، شخصي گفت: اين پير را مکش که به خون بهاي او هزار درهم بدهم. عطار گفت: مفروش که بهتر از اين مرا خواهند خريد. پس از ساعتي شخص ديگري گفت: اين پير را مکش که به خون بهاي او يک کيسه کاه تو را خواهم داد. شيخ فرمود: بفروش که بيش از اين نمي ارزم. مغول از گفته او خشمناک شد و او را از پاي در آورد. سخن و اشعار عطار ساده و گيراست. او براي بيان مقاصد عرفاني خود از كلام ساده و بي پيرايه و خالي از هرگونه آرايش استفاده مي کند؛ اما از تمثيلات و بيان داستان ها و حكايات مختلف هم استفاده مي کند و مي توان او را سرمشق عرفاي نامي بعد از خود همچون مولوي و جامي دانست. چنانكه مولوي گفته است: «عطار روح بود و سنايي دو چشم او / ما از پي سنايي و عطار آمديم.» همچنين مولوي در جاي ديگري گفته است: «هفت شهر عشق را عطار گشت / ما هنوز اندر خم يک کوچه ايم» از ميان آثار منظوم و منثور عطار مي توان به ديوان اشعار كه شامل غزليات، قصايد و رباعيات است و مثنويات که شامل الهي نامه، اسرارنامه، مصيبت نامه، وصلت نامه، بلبل نامه، بي سرنامه، منطق الطير، جواهر الذات، حيدر نامه، مختار نامه، خسرو نامه، اشتر نامه و مظهر العجايب اشاره کرد؛ اما از ميان همه اين آثا «منطق الطير» است كه با صحبت درباره داستان پرنده اي به نامه سيمرغ، داستان سالكان راه حق را مي گويد. عطار در اين منظومه با نيروي تخيل خود و به كار بردن رمزهاي عرفاني به زيباترين وجه سخن مي گويد كه اين منظومه، يكي از شاهكارهاي زبان فارسي است. درباره هفت شهر عشق که عطار آن را روايت کرده و مولوي هم درباره آن سخن رانده است، گفتني هاي زيادي وجود دارد؛ اما عطار در منطق الطيرخود آنها را اينگونه بيان مي کند:
گفت ما را هفت وادي در ره است چون گذشتي هفت وادي، درگه است
هست وادي طلب آغاز کـار وادي عشق است از آن پس، بي کنار
پس سيم وادي است آن معرفت پس چهارم وادي استغنا صفت
هست پنجم وادي توحيد پـاک پس ششم وادي حيرت صعب ناک
هفتمين، وادي فقر است و فنا بعد از اين روي روش نبود تو را
در کشش افتي، روش گم گرددت گر بود يک قطره قلزم گرددت
آسمان عشق، نام آلبومي قديمي است با صداي محمدرضا شجريان و با همنوازي داريوش پيرنياکان که در دستگاه سه گاه و همراه با گروه آوا در سال 1370 تهيه شده است. اشعار اين آلبوم هم از عطار نيشابوري است. در اين آلبوم همايون شجريان با محمد رضا شجريان همراهي مي کند.
يــاد ايـامـي که در گلـشن فغــاني داشتــم در ميان لاله و گــل آشــياني داشـــتم
گرد آن شمع طـرب مي سـوختم پــروانه وار پاي آن سرو روان اشــک رواني داشتــم
آتشم بر جان ولي از شکوه لب خامـوش بـود عشق را از اشک حسرت ترجماني داشتم
چون سرشک از شوق بودم خاکبوس درگهي چون غبار از شـکر سر بر آسـتاني داشتم
در خزان با سـرو و نسريـنم بـهاري تازه بـود در زمين با ماه و پرويـن آسماني داشتـم
درد بي عشقي ز جانم بـرده طاقـت ورنه مـن داشتــم آرام تــا آرام جــانـي داشتــم
بلبل طبـعم رهي باشد ز تـنهايي خــمـوش نغمه ها بـودي مـرا تا هـمزبـاني داشتـم
رهي معيري
غلامرضا تختي، فيلمي خوش ساخت از زندگي سخت و دوران تلاش و قهرماني هاي غلامرضا تختي، کشتي گير نام آور ايراني است. بهرام توکلي و سعيد ملکان به طور مشترک کارگرداني، نويسندگي و تهيه کنندگي اين فيلم را به عهده دارند. اين فيلم در سي و هفتمين جشنواره فيلم فجر در 10 بخش کانديداي سيمرغ بلورين شد و در دو بخش، سيمرغ بلورين را از آن خود کرد. تختي از 25 اسفند 97 در سينماهاي ايران اکران شده و مي توانيد اين فيلم ديدني را همين روزها در سينماها ببينيد.
روزي، سنگ تراشي كه از كار خود ناراضي بود و احساس حقارت مي كرد، از جلوي خانه بازرگاني رد مي شد. در باز بود و او خانه مجلل، باغ و نوكران بازرگان را ديد و به حال خود غبطه خورد و با خود گفت: اين بازرگان چقدر قدرتمند است! و آرزو كرد كه مانند بازرگان باشد.
در يك لحظه، او به بازرگاني با جاه و جلال تبديل شد. تا مدت ها فكر مي كرد كه از همه قدرتمندتر است. تا اين كه يك روز حاكم شهر از آنجا عبور كرد، او ديد كه همه مردم به حاكم احترام مي گذارند، حتي بازرگانان. مرد با خودش فكر كرد: كاش من هم يك حاكم بودم، آن وقت از همه قوي تر مي شدم! در همان لحظه، او به حاكم مقتدر شهر تبديل شد. در حالي كه روي تخت رواني نشسته بود، مردم همه به او تعظيم مي كردند. احساس كرد كه نور خورشيد او را مي آزارد. با خودش فكر كرد كه خورشيد چقدر قدرتمند است. او آرزو كرد كه خورشيد باشد و به خورشيد تبديل شد و با تمامي نيرو سعي كرد كه به زمين بتابد و آن را گرم كند. پس از مدتي ابري بزرگ و سياه آمد و جلوي تابش او را گرفت. پس با خود انديشيد كه نيروي ابر از خورشيد بيشتر است و به ابري بزرگ تبديل شد. كمي نگذشته بود كه بادي آمد و او را به اين طرف و آن طرف هل داد. اين بار آرزو كرد كه باد شود و به باد تبديل شد؛ اما وقتي به نزديكي صخره سنگي رسيد، ديگر قدرت تكان دادن صخره را نداشت. با خود گفت كه قوي ترين چيز در دنيا، صخره سنگي است و به سنگي بزرگ و عظيم تبديل شد. همان طور كه با غرور ايستاده بود، ناگهان صدايي شنيد و احساس كرد كه دارد خرد مي شود. نگاهي به پايين انداخت و سنگ تراشي را ديد كه با چكش و قلم به جان او افتاده است!
کتاب تاثيرگذار «سيدارت ها» رماني معنوي از هرمان هسه، نويسنده آلماني است که بعدها تابعيت کشور سوييس را گرفت. کسي که راه خويش را بدون هيچ سستي تا به آخر دنبال کرد. کتاب سيدارت ها در دو بخش اصلي نوشته شده است و سرفصل هاي اين کتاب شامل « پسر برهمن»، «در سلک شمنان»، «گوتاما»، «بيداري»، «کمالا»، «در ميان جاهلان»، «سانسارا»، «در کنار رود»، «رودبان»، «پسر»، «اُم» و «گويندا» مي شود.
سروش حبيبي، مترجم اين کتاب در مقدمه خود درباره کتاب مي نويسد: «سيدارت ها، تلاشي ديگر و ديگرگون است در راه خردمندي. سرکشي هسه عليه پارسايي خانوادگي اين بار در صحنه اي هندي، آن هم صحنه اي افسانه اي، نمود مي يابد. اين داستان، شرحي است بر عقيده اي فردباور و ردّيه اي بر هر گونه مکتب، حکم طرد جهان قدرت و ثروت و ستايش نامه زندگي تامل مدار. هسه اين داستان را با نثري ساده انشا کرده است. سادگي فرزانه وارش يادآور زبان کهن است. جوانان آن را همچون اثري انگيزه بخش در عرصه ادب خوانده اند، همچون متني مقدس.» در قسمتي از کتاب آمده است: «گوش به رود سپرد. آواي بسيارآهنگ رود به نرمي به گوش مي رسيد. سيدارت ها در آب روان نگريست و پيش چشمش صورت هايي نقش بست. صورت پدرش را ديد که تنها بود، در ماتم پسرش پيرشده و صورت خود را ديد که تنها بود، او نيز در بند اشتياق فرزند دورشده اش اسير. پسرش را ديد که او نيز تنها بود و با شوري بسيار بر راه گدازان اميال جواني خويش مي شتابيد. هريک از آنها روي به سوي مقصود داشتند و مقهور آن بودند و هريک در رنج. رود با آواي رنج مي ناليد.»
اين برنامه، مناسب دوستداران سفر است و به آنها کمک مي کند که هنگام سفر، نه دير به فرودگاه برسند و نه زودتر، تا در فرودگاه معطل نشوند. اين برنامه، مسير سفر را دنبال مي کند، تعداد پرواز و زمان حرکت هواپيما، همراه با زمان انتظار هنگام «چک اين»، امنيت و تعداد مسافران را براي شما نمايش مي دهد. همچنين قابليت ارائه راهنمايي هاي جست وجو از ساير مسافران براي يافتن بهترين کافي شاپ فرودگاه که در ساعت پنج صبح باز باشد و يا پيدا کردن مکان هاي مناسب شارژ تلفن را براي شما فراهم مي آورد. گاهشمار اين برنامه، تمام جزئيات پرواز را در يک قالب نمايش مي دهد. اين اپليکيشن را مي توانيد به حساب ايميل خود وصل و اعلان هاي مربوطه را از تقويم و ايميل چک کنيد. اطلاعات مربوط به پروازهاي آينده نيز روي تلفن شما نمايش داده مي شود. اين آپ را مي توانيد در زمان پرواز چک کنيد، هزينه هاي خود را ثبت کرده و اطلاعات مربوط به سالن هاي فرودگاه را ببينيد و هزينه حمل بار را در قسمت يادآوري ذکر کنيد. در اين آپ امکان نمايش پروازهاي مجاور و زمان پروازها وجود دارد. همچنين مي توانيد از قابليت بازي اين برنامه در طول سفر لذت ببريد.
Culture Trip
هر کس مي خواهد با يک دوست چابک سفر کند، مي تواند اين آپ را نصب کرده و از امکانات آن لذت ببرد. اپليکيشن مسافرتي Culture Trip اطلاعات فراواني از مناطق مختلف دنيا، صرف نظر از محل سفر شما، در اختيار کاربران قرار مي دهد. در اين نرم افزار يک پروفايل براي خود ساخته و اقدام به مطالعه داستان هاي جذاب ديگر کاربران کنيد، ضمن اينکه جست وجوي هوشمند اين اپليکيشن، مي تواند بر اساس موقعيت مکاني کاربر، بهترين جاذبه هاي گردشگري را به او معرفي کند. اين آپ بيش از هزار مقاله کوتاه را در هر ماه منتشر مي کند که شامل موضوعاتي مانند هنر، فيلم و فرهنگ است. در اين برنامه مي توانيد يک ليست دلخواه از شهرهايي را که مي خواهيد در مورد آنها بدانيد، ايجاد کنيد و Culture Trip همه چيز را از هتل هاي توکيو تا مسيرهاي دوچرخه سواري در ايالات متحده ارائه خواهد داد.
جمشيد مشايخي، بازيگر پيشکسوت سينما، تئاتر و تلويزيون، شامگاه 13 فروردين و در سن 85 سالگي درگذشت. پيکر جمشيد مشايخي 17 فروردين ماه زير بارش باران و با حضور جمعي از هنرمندان و مردم علاقه مند در محدوده تالار وحدت تشييع شد.
هادي زند / ايسنا
مشعل همانطور که ما با پدرها و مادرهايمان تفاوت هاي زيادي متناسب با دوران مان داشتيم، کودکان ما هم نسبت به ما دوراني جديد را تجربه مي کنند و ديگر نمي توان کودکان نسل امروز را با يک دهه يا قبل تر از آن مقايسه کرد. به همين نسبت اطلاعات و آموزش هايي که براي کودکان يک دهه قبل لازم بود، ديگر براي کودکان نسل امروز جوابگو نيست. سرعت تحولات در جامعه و تغييرات اجتماعي، اقتصادي، تکنولوژيکي و فناوري آنقدر سريع شده که گاه پدرها و مادرها از فرزندان شان جا مي مانند و فرزندان بسيار سريع تر و بيشتر از والدين در دنياي اطلاعات و ارتباطات پيش مي روند و اين پيشروي مي تواند گاه همراه با آسيب باشد. کودکان امروز با يک کليک مي توانند دنيايي از اطلاعات را به دست بياورند و ديگر نيازي به سوال کردن از بزرگترها و يا در انتظار پاسخ ماندن از سوي آنها ندارند. آنها مي توانند همانطور که يک بازي کامپيوتري را دانلود مي کنند، يک فيلم، يک برنامه تلويزيوني و يا تصاوير متعددي از موضوعي که درباره آن کنجکاوي دارند را هم در همان لحظه دانلود کنند و والدين شان اصلا متوجه نشوند. بسياري از والدين نسبت به اين تحولات و افزايش دامنه دسترسي فرزندان شان به اطلاعات و فضاي مجازي حساسيت دارند و آن را هوشمندانه کنترل مي کنند. بسياري ديگر فرزندشان را محدود و از اين فناوري ها محروم مي کنند و بسياري ديگر ممکن است اصلا توجهي به اين موضوع نداشته باشند. نوع واکنش ها و دامنه اين رفتارها مي تواند روي توجه و رفتارهاي کودک اثر بگذارد و کودک را به فضاي مجازي حريص تر کرده يا کاملا بي تفاوت کند، به همين دليل لازم است که درباره اين واکنش ها و نيز موارد مهمي که بايد در مورد امنيت کودکان در دنياي جديد و دنياي مجازي بدانيم و به آنها بگوييم، بيشتر حرف بزنيم.
در وهله اول استفاده از کامپيوتر و اينترنت براي کودک و نوجوان مان بايد با قانونمندي همراه باشد و والدين به فرزندان خود ياد بدهند که اجازه چه فعاليت هايي را با کامپيوتر و اينترنت دارند و از چه فعاليت هايي بايد به دور باشند. براي بچه هاي دبستاني بايد قوانين مشخص و محکمي براي استفاده از اينترنت تعريف، تفهيم، اجرا و عوارض عدم رعايت قوانين نيز به آنها گوشزد شود. با ورود به دوران نوجواني جنگ و جدال هاي استقلال طلبانه فرزندان با والدين بر سر موضوعات مختلف شروع مي شود که يکي از اين موضوعات، درخواست استفاده آزادانه، دلخواه و بدون نظارت از اينترنت است. اين دوره، سن هشدار است و ضمن مذاکره و توافق با فرزندان، اصول توافقي بسيار روشن و صريحي بايد اجرا شود. فرزندان تحت نظارت کامل مي توانند به تحقيق و فعاليت اينترنتي محدود و مشخص چه از نظر حجم ساعات مورد استفاده و چه موضوع مورد استفاده بپردازند؛ البته همه اينها منوط به آن است که والدين به عنوان الگوي کودک همين موارد را رعايت کنند.
کودک خود را به استفاده از رايانه با سقف زماني مشخص عادت دهيد. مثلا اگر در کارها کمک کرد، اجازه دارد 2ساعت از کامپيوتر استفاده کند. برنامه هايي روي کامپيوتر نصب کنيد تا از ميزان و نحوه استفاده کودک از کامپيوتر و کارهايي که انجام داده، به شما گزارش دهد. برخي کودکان روي تخت دراز مي کشند و لپ تاپ را روي شکمشان مي گذارند. يا به پشت مي خوابند و از لپ تاپ استفاده مي کنند. اين کار موجب مشکلات استخواني مي شود. فاصله بين مانيتور و چشم کودک بيش از 45سانتي متر توصيه شده است. فاصله کمتر از اين مقدار براي کودکان مضر است.
استفاده زياد و کنترل نشده از کامپيوتر موجب افزايش وزن، رکود عملکرد اجتماعي- ارتباطي، گوشه گيري، انزوا و غمگيني مي شود، همچنين بازي هاي خشن کامپيوتري، کودکان و نوجوانان را مستعد مشکلات رفتاري و پرخاشگري مي کند ولي اگر از برنامه هاي صحيح آموزشي استفاده شود، خلاقيت افزايش مي يابد و فرصتي براي اکتشاف و جستجوگري در اختيار او قرار مي گيرد.
ايجاد بلوغ زودرس در نوجوانان، يکي از موارد مهمي است که در نسل جديد رخ داده و به عنوان يکي از نگراني ها مطرح شده است که دليل اصلي آن يادگيري بسياري از آموزش ها و موضوعات بزرگسالان در سنين پايين است. کودک با مراجعه به اينترنت براحتي مي تواند به مطالبي که در جامعه قبح محسوب مي شود، دسترسي پيدا و از طريق شبکه هاي اجتماعي به راحتي تصاوير و فيلم هايي را ببيند و يا با برخي افراد ارتباطاتي ناسالم برقرار کند.
لازم است به کودکان ياد بدهيم و يادآوري کنيم که ارتباط برقرار کردن در فضاي مجازي درست مانند صحبت کردن با يک غريبه است و بايد همان احتياط هايي را که در اين زمينه به کار مي برد، باز هم رعايت کند و نبايد اطلاعات شخصي و خانوادگي را در اينترنت در اختيار ديگران قرار داده يا ملاقات واقعي ترتيب دهد. در عين حال بايد به کودکان مراقبت هاي اخلاقي و جنسي را خوب بياموزيم تا گرفتار سودجويان نشوند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات