ايران آماده تامين نيازهاي نفت و گاز پاکستان است
وزیر نمایندگان مجلس را قانع کرد
تلاش شرکت ملي پخش فراوردههاي نفتي منطقه لرستان به روايت تصوير
ايجاد پايگاه سلامت براي سيلزدگان
ارتقاي سامانه پمپاژ نفت در واحد بهرهبرداري شماره2
بزرگداشت روز جهانی بناها و محوطه های تاريخی درموزه كارآموزان
ماجرای تجدیدنظر در قرارداد 1312
رئيس جمهوري گفت: جمهوري اسلامي ايران آماده تامين نيازهاي پاکستان در زمينه نفت و گاز و انجام اقدام هاي لازم براي اتصال لوله گاز به اين کشور است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، حسن روحاني در نشست مشترک مطبوعاتي با عمران خان، نخست وزير پاکستان با بيان اينکه ظرفيت هاي خوبي در زمينه روابط اقتصادي و تجاري بين دو کشور وجود دارد، گفت: دو طرف توافق دارند که روابط تجاري توسعه يابد و جمهوري اسلامي ايران آماده است نيازهاي پاکستان در زمينه نفت و گاز را تامين کند و اقدام هاي لازم براي اتصال لوله گاز به اين کشور را انجام دهد، همچنين آماده ايم تا صادرات برق از ايران به پاکستان به 10 برابر افزايش يابد. وي با تاکيد بر اينکه براي توسعه روابط تجاري کميته تهاتر بين دو طرف تشکيل خواهد شد تا صادرات و واردات تهاتر و در يک حساب تسويه شود، افزود: علاقه داريم تا بنادر چابهار و گوآدر روابط بيشتري داشته باشند و ارتباط بين اين دو بندر با اتصال راه آهن گسترش يابد. نخست وزير پاکستان نيز در اين ديدار با تاکيد بر ارتقاي همکاري هاي بين دو کشور در زمينه هاي مختلف بويژه تجاري، اقتصادي، بهداشت و انرژي عنوان کرد: دولت جمهوري اسلامي ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي، پيشرفت هاي قابل توجهي در بخش هاي مختلف و مراقبت هاي اوليه بهداشتي داشته است که اميدواريم بتوانيم از اين تجارب ايران استفاده کنيم.
سکينه الماسي، نماينده دير، کنگان، جم و عسلويه در نشست علني روز دوشنبه، (دوم ارديبهشت ماه) مجلس شوراي اسلامي در نطق ميان دستور خود از اقدام هاي مثبت و اثرگذار وزارت نفت در جنوب استان بوشهر تقدير کرد و گفت: از اختصاص بسته ويژه حمايتي 600 ميليارد توماني براي توسعه زيرساخت هاي آموزشي، راهداري، ورزشي و عمراني جنوب استان بوشهر از سوي وزارت نفت تشکر مي کنم.
نماينده دير، کنگان، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه سفر رئيس جمهوري به استان بوشهر که اواخر پارسال انجام شد، دستاوردهاي خوبي براي اين استان داشت، افزود: شاه بيت اين دستاوردها مصوبه اي براي رفع معضل آلودگي عسلويه و مناطق پيرامون بود که اين مصوبات بايد براي اجرايي شدن ابلاغ شوند.
اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه يکي از اقدام هاي مثبت و اثرگذار وزارت نفت در جنوب استان بوشهر، اختصاص بسته ويژه حمايتي 600 ميليارد توماني براي توسعه زيرساخت هاي آموزشي، راهداري، ورزشي و عمراني بود، تصريح کرد: طي دو سال گذشته بخشي از اين بسته ابلاغ شده است.
الماسي عنوان کرد: همه بايد تلاش کنند تا بخشنامه هاي وزير نفت در جنوب استان بوشهر بدرستي اجرا شوند تا شاهد توسعه هرچه بيشتر اين منطقه باشيم.
استاندار خوزستان در ديدار با نماينده وزير نفت در اين استان، از تلاشها و همکاريهاي وزارت نفت و شرکتهاي تابع در مديريت بحران سيل قدرداني کرد.
به گزارش شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، کريم زبيدي، نماينده وزير نفت در استان خوزستان در ديدار با غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان به ارائه گزارشي از مجموع فعاليتهاي انجام شده از سوي صنعت نفت در مواجهه با سيلاب اخير پرداخت و اقدامهاي انجام شده در زمينه امدادرساني به مناطق سيلزده را تشريح کرد.
شريعتي با بيان اينکه شرکت هاي تابع وزارت نفت در استان خوزستان از زمان آغاز بحران سيل در استان وارد عمل شدند و در امدادرساني به مناطق سيلزده نقش موثري ايفا کردند، از حمايتهاي بيژن زنگنه، وزير نفت؛ زبيدي، نماينده وزير در استان خوزستان؛ مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و همه آنهايي که امدادساني کردند، قدرداني کرد.
وي گفت: آثار کمکها و خدمات وزارت نفت در بازديد از شهرها و روستاهاي استان کاملا مشهود است و در گفتوگو با مسؤولان عاليرتبه کشور نيز به حمايتها و کمکهاي همهجانبه صنعت نفت در خدمترساني به مناطق سيلزده خوزستان اشاره کردهام. استاندار خوزستان ضمن قدرداني از اقدامهاي صورت گرفته، تداوم حمايتهاي وزارت نفت را براي همکاري در بازسازي مناطق سيلزده خواستار شد.
حميد صداقتي، معاون عملياتي مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: با وجود بارش هاي سيل آسا و برخي آسيب ديدگي ها، اکنون ارتباط مخابراتي همه مراکز زيرمجموعه صنعت نفت به طور کامل برقرار است.
به گزارش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران صداقتي افزود: در جريان سيل اخير در هفت نقطه از مسير فيبر نوري، قطعي داشتيم که در همه موارد، بجز مسير تنگه فني - بيدرويه با وجود شرايط بحراني منطقه و بسته شدن راه هاي ارتباطي در کمترين زمان ممکن ترميم شدند.
وي با بيان اينکه در مسيرهاي پل بابا - آسار و تنگه فني - دره شهر دو بار بر اثر سيل و ريزش کوه، قطعي فيبر داشتيم که هر دو مورد برطرف شد، گفت: تنها در مسير تنگه فني به بيدرويه در منطقه پاعلم، فيبر نوري به دليل وسعت زياد خرابي ناشي از سيل، از بين رفتن جاده دسترسي و استحکامات بستر رودخانه از 12 فروردين ماه تاکنون قطع است.
وي با اشاره به وجود فيبر نوري در کنار لوله ها گفت: با وجود مقاوم سازي و بتن ريزي مسير خط در بستر رودخانه ها، وسعت سيل به حدي بود که موجب آسيب به لوله ها و قطع فيبر در مسيرهاي رازان - پل بابا در منطقه مرکزي و پل بابا - آسار، پل بابا - بدرآباد، تنگه فني – بيدرويه و مرکز منطقه – شرکت ارتباطات زيرساخت خرم آباد در منطقه لرستان شده است.
معاون عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت تاکيد کرد: در يک مورد هم توفان موجب افت سيگنال راديويي بين ايستگاه هاي رفسنجان کوه و کبوترخان شد که در کمتر از 24 ساعت با حضور همکاران برطرف شد، همچنين در اوج بحران و قطع خطوط ارتباطي شرکت مخابرات استان لرستان، اين مديريت يک ارتباط E1از ايستگاه ويسيان و چهار ارتباط E1از ايستگاه گردنه چول تا مخابرات خرم آباد برقرار و تحويل شرکت مخابرات کرد.
صداقتي با تاکيد بر اينکه خوشبختانه در سال جاري با وجود شرايط بحراني، تمامي خطوط تلفني و ديتاي مراکز و تاسيسات انتقال نفت تاکنون برقرار بوده است، گفت: با قطع فيبر نوري، تمامي ارتباطات تلفني و ديتاي موجود روي فيبر بدون وقفه روي مسيرهاي پشتيبان راديويي اين مديريت يا مسيرهاي پشتيبان شرکت ارتباطات زيرساخت برقرار مي شود.
وزير نفت با تاکيد بر حمايت همه جانبه از بازرسي وزارت نفت گفت: در مبارزه با فساد، قوم و خويش و رفاقت نداريم.
بيژن زنگنه در جمع بازرسان چهار شرکت اصلي وزارت نفت اظهار کرد: در اين جمع حضور پيدا کردم تا علاوه بر قدرداني از زحمات بازرسان، چند نکته را به صورت مستقيم خدمت دوستان عنوان کنم.
وي در مقدمه سخنانش به حکم معروف اميرالمومنين به مالک اشتر اشاره کرد و يادآور شد: در اين حکم آمده است هرگز پيش تو محسن (نيکوکار) و مسي (بدکردار) يکسان نباشند که اگر چنين شود، محسن از کار نيک خويش نااميد و دلسرد و بدکردار برکار بد خويش جري مي شود. وزير نفت با بيان اينکه بازرسي، وظايف زيادي دارند و مهم ترين مسأله اي که من از شما مي خواهم به آن بپردازيد، فساد است، تاکيد کرد: چرخش مالي سالانه صنعت نفت حدود 150 ميليارد دلار است که رقم بالايي است و امکان ايجاد فساد را مهيا مي کند. بنابراين در اين شرايط بايد روي فساد مالي حساس باشيد و بر مبارزه با آن تمرکز کنيد.
زنگنه با تاکيد بر اينکه نبايد با آدم فاسد مدارا و به او ترحم کرد، بلکه بايد اشد مجازات را اعمال کرد، افزود: البته اين به آن معنا نيست که آبروي مردم را ناديده بگيريم. آبروي مردم مانند خونشان است. اگر آبروي کسي را به ناحق بريزيم، مثل اين است که خون او را ريخته ايم و پيش خدا و جامعه مسؤوليم و گرفتار عذاب الهي خواهيم شد. وي، نخستين شرط کساني را که با فساد مبارزه مي کنند، «سلامت» دانست و با بيان اينکه افرادي که در اين بخش کار مي کنند، بايد سرآمد سلامت باشند، تاکيد کرد: ملاقات و صحبت هاي بازرسان بايد با حساب و کتاب باشد.
وزيرنفت با بيان اينکه در موضوع مبارزه با فساد، قوم و خويش و رفاقت نداريم، افزود: با فساد در هر سطحي بايد مبارزه کرد و کوچک و بزرگ ندارد. اينکه فردي که فساد کرده، آدم خوب و آبروداري است و به اين دليل از کنار فساد او بگذريم، اول فساد خودمان است و در درگاه خداوند بايد جوابگو باشيم.
زنگنه بر ضرورت آموزش و فراگيري قوانين از سوي بازرسان تاکيد کرد و در ادامه با بيان اينکه آدم سالم را تشويق کنيد، ارتقا دهيد و آن را در سوابق کاري اش لحاظ کنيد، تصريح کرد: سالم و فاسد بودن دائمي نيست و امکان خلاف براي هر شخصي وجود دارد؛ البته آن آدمي که خلاف عمده مي کند، بايد حذفش کنيم و نمي توانيم بگوييم که اين دفعه را مي بخشيم، من نمي بخشم.
وي به شرايط تحريم اشاره کرد و با بيان اينکه فشارها در اين دوره از عوامل داخلي و خارجي زياد است، افزود: باتوجه به اينکه شفافيت در دوران تحريم کاهش مي يابد و کار سخت تر مي شود، بنابراين بايد خيلي دقت کنيم تا فساد عمده و قابل ذکري در اين مقطع زماني پيش نيايد. وزير نفت با تاکيد بر اينکه من حامي و پشتيبان شما هستم و با قدرت و قوت کارهايتان را انجام دهيد، افزود: اعتقادم اين است که بازرس ها با جديت به کارشان بپردازند. اولويت از نظر من مبارزه با فساد و شناختن کساني است که اقدام به فساد مي کنند.
در اين مراسم، اشکان ميرمحمدي، مديرکل بازرسي و رسيدگي به شکايات وزارت نفت با تاکيد بر اينکه نظارت منافاتي با اعتماد ندارد، گفت: درمقابل تخلف و جرم هرگز کوتاه نخواهيم آمد. او در جمع بازرسان شرکت هاي تابعه وزارت نفت با بيان اينکه نظارت متمرکز و قوي، بي شک کارآمدي سيستم را با خود به همراه خواهد داشت، تصريح کرد: فلسفه نظارت درون سازماني آن است که به مديران کمک کند تا آنها در مسير صحيح حرکت کنند و از انحراف و کژي که آفت مديريت است، دوري گزينند.
مديرکل بازرسي و رسيدگي به شکايات وزارت نفت، کنترل درون سازماني با روش هاي مختلف و نوين را سبب ناامن کردن فضاي اداري براي مفسدان مالي و اقتصادي دانست و افزود: نظارت هاي سرزده و نامحسوس و بازرسي هاي هدفمند، کارآمدي سيستم اداري را تضمين مي کند.
با وارد مدارشدن چاه D6 ميدان دورود در منطقه خارگ شرکت نفت فلات قاره ايران، توليد نفت در اين منطقه عملياتي افزايش يافت.به گزارش شرکت نفت فلات قاره ايران، با همت کارکنان منطقه عملياتي خارک، چاه D6 ميدان دورود پس از حفاري، احيا شد و در مدار توليد قرار گرفت.بر اساس اين گزارش، با برنامه ريزي امور فني، دکل حفاري WELL TARGET2- در آبان سال 1397 در قسمت دريايي ميدان نفتي دورود، حفاري مجدد چاه D6 را آغاز کرد. اين چاه که در يال جنوبي اين ميدان قرار دارد، تا عمق 4588 متري حفاري شده است. اين پروژه پس از پايان موفقيت آميز حفاري و تکميل چاه، با برنامه ريزي و نظارت مهندسي بهره برداري منطقه عملياتي خارگ با استقرار لوله مغزي سيار و تجهيزات اسيدکاري و احيا عملياتي شد و با تلاش شبانه روزي در نخستين روز امسال، در مدار توليد قرار گرفت.
فاز نخست واحد فراورش سيار ميدان مشترک آزادگان جنوبي از اواخر اسفند پارسال با ظرفيت فراورش روزانه 28 هزار بشکه نفت خام عملياتي شده و پيش بيني مي شود که فاز دوم آن نيز با همين ظرفيت پايان خرداد امسال عملياتي شود.سعيد محمدزاده، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت و هيات همراه روز چهارشنبه (28 فروردين ماه) از اين واحد فراورش سيار بازديد کردند و در جريان روند اجرا و بهره برداري از بخش هاي مختلف پروژه قرار گرفتند.احداث و راه اندازي واحد فراورش سيار ميدان آزادگان جنوبي با هدف افزايش ظرفيت فراورشي اين ميدان مشترک از پارسال در دستور کار قرار گرفت که با پيگيري مستمر و پيشبرد کار با وجود تشديد تحريم هاي آمريکا عليه ايران، فاز نخست اين طرح اواخر اسفند پارسال عملياتي و به افزايش توليد نفت در اين ميدان منتهي شد.
رينگ بين الملل بورس انرژي، 10 ارديبهشت امسال، ميزبان نخستين عرضه نفت خام سنگين شرکت ملي نفت ايران مي شود.
اطلاعيه نخستين عرضه نفت خام سنگين شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي با قيمت پايه 63 دلار و 51 سنت براي هر بشکه منتشر شده و در سايت بورس انرژي قابل دسترسي است. شرايط عرضه مانند عرضه نفت خام سبک است. امکان واريز پيش پرداخت 6 درصد به صورت ارزي فراهم است و براي تسويه باقيمانده وجه المعامله، خريداران مي توانند از سازوکار هاي ارزي مورد تاييد شرکت ملي نفت ايران استفاده کنند. خريداران همچنين مي توانند تا چهار ماه پس از انجام معامله؛ محموله را تحويل بگيرند و تحويل محموله در ديگر مناطق، منوط به تاييد شرکت ملي نفت ايران امکانپذير است. افزون بر اين، در صورت درخواست خريداران، امکان تحويل محموله به صورت زميني از مخازن نفت پالايشگاه تبريز نيز امکانپذير شده است. بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژي ايران همسو با تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي مبتني بر ايجاد تنوع در روش هاي فروش نفت و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفته است.
مدير بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، رونق توليد را محور اصلي برگزاري اين دوره از نمايشگاه اعلام کرد.
محمد ناصري با بيان اينکه نمايشگاه بين المللي صنعت نفت ايران، يکي از مهم ترين رويدادهاي نمايشگاهي نفت و گاز در جهان است، افزود: توانمندي داخلي صنعت نفت در بحث ساخت داخل و شرکت هاي پيمانکاري سبب شد امسال با حضور پررنگ اين شرکت ها در نمايشگاه روبه رو باشيم. بر اين اساس متراژ بخش سرپوشيده داخلي با افزايش 7 هزار مترمربعي نسبت به پارسال، به 35 هزار و 766 مترمربع رسيده است.
رئيس روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران ادامه داد: اگرچه تشديد تحريم هاي يکجانبه آمريکا سبب کاهش حضور شرکت هاي خارجي در نمايشگاه امسال شده، اما با وجود اين شرکت هاي مطرحي از کشورهايي مانند اسپانيا، آلمان، ايتاليا، اوکراين، چين، روسيه، هلند، آذربايجان و... در نمايشگاه حضور دارند.
سهراب عظيمي خواه، مدير اجرايي نمايشگاه بين المللي صنعت نفت نيز در اين زمينه عنوان کرد: يکي از شاخص هاي نمايشگاه امسال، اختصاص يک سالن ويژه به شرکت هاي دانش بنيان و ساخت داخل است.
وي افزود: در اين دوره طبقه بندي موضوعي سالن ها انجام شده و بر اساس آن، نفت و صنايع بالادستي در سالن هاي 8 و 9، گاز و صنايع ميان دستي در سالن 38، پالايش و پخش و صنايع پايين دستي در سالن 41، پتروشيمي و صنايع پايين دستي در سالن هاي 14 و 15، سازندگان 10 گروه کالايي، ساخت داخل، شرکت هاي دانش بنيان و دانشگاه ها در سالن 27، سازندگان تجهيزات صنعت نفت در سالن 31، سازندگان تجهيزات صنعتي ايران در سالن 6 و صادرکنندگان فراورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي در سالن 7 مستقر مي شوند.
عظيمي خواه ادامه داد: امسال در حاشيه نمايشگاه بيست و چهارم صنعت نفت، همايش هايي با موضوع هاي مختلف برگزار مي شود که از ميان آنها مي توان به برگزاري «همايش بورس انرژي؛ فرصت طلايي تجارت با نفت ايران»، «همايش بهينه سازي مصرف سوخت»، «همايش راهکارهاي افزايش سهم بخش خصوصي در صادرات فراورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي» و ... اشاره کرد.
به گفته وي، آيين گشايش نمايشگاه بيست وچهارم صنعت نفت، صبح روز چهارشنبه، 11 ارديبهشت ماه، با حضور وزير نفت و مقام هاي ايراني و خارجي در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران برگزار مي شود. اين رويداد تا 14 ارديبهشت از ساعت 10 تا 18 ميزبان فعالان صنعت نفت و علاقه مندان است.
مشعل- پاسخ هاي وزير نفت در صحن علني مجلس شوراي اسلامي، دو نماينده را قانع کرد. به گزارش شانا، هدايت الله خادمي به گزارش خانه ملت، هدايت الله خادمي، نماينده ايذه و باغملک در نشست علني نوبت عصر سه شنبه (سوم ارديبهشت ) مجلس شوراي اسلامي در جريان پرسش از بيژن زنگنه، وزير نفت، درباره دليل اينکه چرا سياست هاي گاز کشور چه در بخش خدمات گازرساني به روستاها و بخش هاي مختلف کشور و چه در گرفتن سهم بازار گاز دنيا غيرعادلانه و ضدمنافع ملي بوده است، پس از استماع توضيحات وزير قانع نشد. بنابراين سوال به راي گذاشته شد که سرانجام از مجموع 195 نماينده حاضر در جلسه، نمايندگان با 112 راي موافق، 54 راي مخالف و 3 راي ممتنع قانع شدند. در همين حال علي ساري، نماينده مردم اهواز، کارون، باوي و حميديه در نشست علني نوبت عصر سه شنبه (سوم ارديبهشت ) مجلس شوراي اسلامي، از پاسخ وزير نفت به سوال خود مبني بر اينکه دليل اتخاذ نکردن تمهيدات لازم براي جلوگيري از بحران مازوت در آينده چيست، قانع شد.
وزير نفت در پاسخ به پرسش هدايت الله خادمي، نماينده ايذه و باغملک در مجلس شوراي اسلامي درباره سياست هاي گازي کشور و سهم ايران در تجارت جهاني گاز، با اين مقدمه که فکر مي کنم درخشان ترين عملکرد صنعت نفت را در اين سال ها در بخش گاز داشتيم، اظهار کرد: ميانگين توليد گاز در سال 91، 620 ميليون مترمکعب بوده که در سال 97 به روزانه 850 ميليون مترمکعب رسيد و اين نشان از افزايش 30 درصدي دارد.وي با اشاره به اينکه بيشترين برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي در سال 91، 280 ميليون مترمکعب بود که اين رقم در سال 97 به 610 ميليون مترمکعب رسيد، تصريح کرد: ميانگين برداشت گاز از ميدان گازي پارس جنوبي در سال 91، 241 ميليون مترمکعب بوده که اين رقم در سال 97 به 532 رسيد و ايران براي نخستين بار سهمش را از اين ميدان گرفت و توانستيم بخشي از عقب ماندگي ها را جبران کنيم.زنگنه به گازرساني روستايي اشاره کرد و با بيان اينکه پوشش گازرساني روستايي از 54 درصد در سال 92 به 79 درصد در سال 97 رسيد، گفت: اکنون نزديک به 94 درصد کل جمعيت کشور از گاز استفاده مي کنند.
وزير نفت در تشريح اولويت هاي تخصيص گاز با بيان اينکه بازار ايران بخشي از بازار جهاني است، با طرح اين پرسش که اگر من گاز را به صورت خام صادر کنم آيا به من نمي گوييد چرا خام فروشي کرديد؟! افزود: نخستين سياست در بخش گاز، جايگزيني فرآورده هاي نفتي با آن است. هم اکنون 20 ميليون مترمکعب گاز در حمل ونقل به جاي بنزين مصرف مي شود.وي با بيان اينکه با گازرساني روستايي توانسته ايم بخش مهمي از گاز مايع و گازوئيل و نفت سفيد را صرفه جويي کنيم، يادآور شد: براي ما کم شدن آلودگي محيط زيست هم داراي اولويت است.وزير نفت دومين اولويت بخش گاز را تزريق به ميدان هاي نفتي عنوان کرد و گفت: تأمين گاز به عنوان خوراک و مصرف در واحدهاي پتروشيمي، فولاد و ديگر صنايع اولويت سوم و صادرات گاز با خط لوله و گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) و گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) نيز اولويت هاي بعدي بخش گاز هستند. زنگنه با يادآوري اينکه در سبد انرژي ايران بيش از 70 درصد مصرف انرژي گاز طبيعي است که کمتر کشوري در دنيا اينگونه است، افزود: ايران سومين توليدکننده گاز دنيا پس از آمريکا و روسيه است، ما در اين سال ها بالاترين برداشت گاز را از ميدان هاي مشترک داشتيم.وي با تاکيد بر اينکه به هيچ نيروگاهي در سال 97 محدوديت نداديم که نتيجه آن را در زمستان ديديد، تصريح کرد: گفته شده که بنده در عرصه گازرساني رفيق بازي مي کنم. مگر اين اتفاق شدني است؟! اگر باشد بنده با 280 نماينده رفيق بازي کرده ام. وضع گازرساني در همه جاي کشور به جز چند استان از جمله کرمان و کرمانشاه بيش از 85 درصد است.
وزير نفت درباره وضع قراردادهاي صادرات گاز با ترکيه، عراق، ترکمنستان و عمان که سوال آقاي خادمي بود هم توضيح داد: قرارداد صادرات گاز با ترکيه با همه ظرفيت در حال اجرا شدن است؛ دو قرارداد صادرات گاز با عراق که ظرفيت روزانه آن 60 ميليون مترمکعب است نيز به ميزان مورد نياز عراق صادر مي کنيم.وي حجم قرارداد گاز با ارمنستان و جمهوري آذربايجان را محدود عنوان و درباره قرارداد گازي با پاکستان هم اظهار کرد: پاکستان قرارداد گاز با ايران را اجرا نکرده و تخلف کرده است، اين موضوع به نخست وزير اين کشور هم بازتاب داده شده است، آنان مي گويند ما تحت فشار سياسي آمريکا، عربستان و امارات هستيم؛ ايران تعهدهايش را انجام داده است پاکستاني ها کوتاهي مي کنند.زنگنه با بيان اينکه درباره قرارداد با عمان هم توافقنامه جدي وجود دارد، اظهار کرد: لوله گذاري در عمق هزار متري دريا از سوي دو شرکت در دنيا انجام مي شود که به دليل تحريم نمي آيند و بايد موضوع آن حل شود.وي به قرارداد ترکمنستان که مورد اشاره آقاي خادمي بود هم اشاره کرد و گفت: در موضوع ترکمنستان، فکر کنم بايد مورد تشويق نمايندگان قرار بگيرم، زيرا يک شرکت مي خواست تحت فشار از ايران امتياز بگيرد که زير بار فشار غيرعادي آن نرفتم و باعث سربلندي کشور شدم. يک بار ديگر چنين فشاري آوردند و قيمت گاز را 9 برابر کردند، البته به قرارداد احترام مي گذارم.وزير نفت درباره پرونده کرسنت اظهار کرد: اين پرونده در مرحله داوري چند مرتبه به صدور حکم رسيد، اما به ترتيب خارج شد و اجازه صدور حکم را ندادند. وي در پايان پاسخ به پرسش خادمي با بيان اينکه گازرساني روستايي ابتکاري بود که با همکاري مجلس شوراي اسلامي انجام داديم و افتخاري براي مجلس شوراي اسلامي شد، افزود: نزديک 17هزار ميليارد تومان در پروژه گازرساني روستايي هزينه شده، بدون اينکه يک ريال از خزانه عمومي گرفته باشيم، همه اين مبلغ از محل صرفه جويي فرآورده هاي نفتي تامين شده است.زنگنه گفت: 88 درصد خانوار روستايي باغملک و 62 درصد خانوار ايذه که جناب آقاي خادمي نماينده آن هستند، زيرپوشش گازرساني قرار دارند و ان شاء الله جمعيت روستايي زير پوشش گازرساني ايذه نيز به 88 درصد مي رسد.
وزير نفت همچنين در ادامه جلسه عصر امروز مجلس شوراي اسلامي به سوال علي ساري، نماينده مردم اهواز، باوي و حميديه درباره اتخاذ نشدن تمهيدات لازم براي جلوگيري از بحران مازوت در آينده هم پاسخ گفت.وي با مهم برشمردن پرسش آقاي ساري با اشاره به اينکه اين موضوع نه تنها به ايران، بلکه به بسياري از توليدکنندگان نفت جهان برمي گردد، يادآور شد: ميانگين توليد نفت کوره جهان در سال 2017 روزانه يک ميليون تن بوده که بنا بر آمار منابع رسمي کمتر از 2 درصد آن حاوي گوگرد کمتر از نيم درصد است. زنگنه با بيان اينکه سازمان جهاني دريانوردي (IMO) مقرراتي گذاشته است که بر اساس آن از اول سال 2020 کشتي ها اجازه ندارند از مازوت يا نفت کوره با گوگرد بيش از نيم درصد استفاده کنند، تصريح کرد: اين ميزان گوگرد کمتر از 2 درصد است و 33 درصد از نفت کوره اي که توليد مي شود بالاي 3 درصد گوگرد دارد. وزير نفت با اشاره به اينکه نيمي از توليد روزانه يک ميليون تن نفت کوره جهان به عنوان سوخت کشتي ها و نيمي ديگر در بخش نيروگاهي مصرف مي شود، تصريح کرد: اين مهم يک معضل جهاني است. اينکه چگونه مي خواهند تا اول سال 2020 ميلادي، 500 هزار تن نفت کوره زير نيم درصد داشته باشند؟
وزير نفت با بيان اينکه اغلب پالايشگاه ها از سوي بخش هاي غيردولتي اداره مي شوند و ما به جز سياستگذاري ابزار اجرايي ديگري نداريم، افزود: نخستين کار براي حل اين معضل (مازوت) اين است که خوراک پالايشگاه ها را کاهش دهيم. کاهش خوراک پالايشگاه ها به ميزان طراحي آنها سبب مي شود 17 ميليون ليتر در روز (17 هزار تن) کاهش توليد نفت کوره داشته باشيم. در اين صورت روزانه حدودا 40 هزار تن نفت کوره توليدي داريم که 4 درصد نفت کوره جهان با گوگرد بالاي 3 درصد است.زنگنه با بيان اينکه از اين ميزان (40 هزار تن) يک سوم نفت کوره ايران مربوط به پالايشگاه آبادان است، افزود: طرح توسعه اي بهبود کيفيت فرآورده هاي پالايشگاه آبادان که هم اکنون در حال اجراست بخش مهمي از اين مشکل را حل مي کند، اما نفت کوره آبادان به دليل خصوصيتي که دارد به مصرف سوخت کشتي نمي رسد، بلکه دوباره تصفيه مي شود و به عنوان خوراک پالايشگاه ها مورد استفاده قرار مي گيرد، بنابراين مشکل 13 هزار تن از 40 هزار تن نفت کوره توليدي حل مي شود.وي، مصرف داخلي نفت کوره را با وجود گسترش گازرساني در روزهاي سرد سال 7 الي 8 ميليون تن در کارخانه هاي سيمان که در نقاط دورافتاده است، عنوان کرد و گفت: توسعه فازهاي جديد پارس جنوبي سبب شده ميزان مصرف نفت کوره به شدت کاهش يابد و به رقم حدود 10 درصد در کل سال برسد. زنگنه يکي ديگر از راهکارهاي حل معضل مازوت را اجراي طرح هاي بهسازي پالايشگاه ها دانست و ادامه داد: در مورد پالايشگاه آبادان اين طرح در حال اجراست و خوشبختانه قرارداد بهينه سازي نفت کوره پالايشگاه اصفهان هم با مبلغ 650 ميليون دلار امضا شده که ان شاءالله اجرايي خواهد شد.
زنگنه همچنين بر ضرورت توسعه متوازن توليد قير با هدف صادرات به عنوان ديگر راهکار اشاره کرد و گفت: گوگرد در قير يک مزيت است و تا آنجا که مي توانيم بايد اجازه دهيم مواد اوليه نفت کوره که قابل تبديل به قير است به قير تبديل و صادر شود.وي از نصب پاک کننده روي کشتي ها که خروجي دود موتورها را تنظيم و آلودگي هوا را کاهش مي دهد، به عنوان ديگر راهکار جهاني نام برد و با اشاره به اينکه تاکنون 1100 کشتي به اين پاک کننده مجهز شده اند، اظهار کرد: پيش بيني مي شود تا سال 2020 تعداد کشتي هايي که به دستگاه پاک کننده (scruber) مجهز مي شوند به 3 هزار کشتي برسد که هر کشتي با توجه به سيستم و ظرفيتش 2 تا 7 ميليون دلار هزينه دارد.به گفته زنگنه، نصب دستگاه پاک کننده روي کشتي ها از بهبود وضعيت پالايشگاه ها باصرفه تر است.وزير نفت با بيان اينکه مخلوط کردن نفت کوره (محصول گوگرد بالا با محصول گوگرد پايين مخلوط و به حد استاندارد مورد استفاده کشتي برسد) نيز يکي ديگر از راهکارهاست، افزود: اساسا هيدروکربور روي دست کسي در دنيا نمي ماند. اساس اين مقررات در قيمت است.
وي به مصوبه هيئت دولت در سال 93 در اين زمينه اشاره کرد و گفت: بر اساس اين مصوبه مقرر شد اگر پالايشگاه ها 30 درصد سود سالانه خود را صرف کيفي سازي محصولات خود کنند علاوه بر اينکه محصولات شان را گران تر خريداري مي کنيم، خوراک ارزان تر در اختيار آنها قرار مي دهيم که از اين طريق درآمد عظيمي براي پالايشگاه ها ايجاد کرديم. به عنوان سياستگذار اين کاري بود که انجام داديم و کار مهمي است.زنگنه درباره اقدامات اين وزارتخانه براي استانداردسازي سوخت مصرفي نيز با بيان اينکه در محدوده زماني که دولت تعيين کرده در حال انجام آن هستيم، ادامه داد: اما دوستان متوجه هستند بهسازي پالايشگاه کشور به 10 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز دارد که بايد از طريق فاينانس تامين شود و در شرايط فعلي کشور تقريبا براي ما نشدني است.وزير نفت با تاکيد بر اينکه حذف سوخت هاي مايع از سطح شهر به جز بخش حمل ونقل خدمت بزرگي بوده است، افزود: هم اکنون در شهرهاي بزرگ، بنزين با استاندارد يورو 4 و يورو 5 و گازوئيل با گوگرد ناچيز توزيع مي شود که اين مهم در جهت بهبود وضعيت محيط زيست اجرا شده است.
روايتي ازسوخت رساني به سيل زدگان اهواز و سوسنگرد
سعيد محمد بگي- بارندگي هاي پي درپي ابتداي امسال، سال 98 را براي مردم ايران به گونه اي ديگر رقم زد؛ بارش هايي که سيل شد وبرخي شهرها وبسياري از روستاهاي کشورمان را درشمال، جنوب وغرب به زيرآب برد و کام همه را تلخ کرد. زمين هاي زراعي به زيرآب رفت وخانه هاي روستايي درچشم برهم زدني به استخري ازآب وبه ويرانه اي بدل شد. آري، نوروز98 امسال اين گونه آغاز شد اما ادامه آن چنين نبود. با وقوع اين رخداد خانمان برانداز، آنچه نمود داشت، همدلي بود وخلق صحنه هاي زيبا از معرفت، معرفت ملتي بزرگ در کمک رساني به هموطنان آسيب ديده از سيل. هرکس به طريقي کمک کرد، برخي با وجوه نقد و برخي با اقلام مورد نيازسيل زدگان. سازمان ها نيزبه فراخور مسؤوليت و برخي فراتراز آن عمل کردند تا التيامي باشد برآلام سيل زدگان و همدردي با دل هاي زخم خورده آنان که سيل همه زندگي شان را برده است. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز به عنوان يکي از بخش هاي خدمات رسان درسيل اخيراستان هاي فارس، گلستان، لرستان و به تازگي خوزستان، نقش مهمي در کمک رساني درحوزه سوخت ايفا کرده است. گزارش پيش رو، روايتي است از زبان نبي اله نجفي، مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز و دو همکار وي درخدمت رساني به سيل زدگان درحوزه تامين و توزيع سوخت. اهواز آرام است و رفت وآمد مردم درسطح شهربه صورت عادي جريان دارد. سازمان ها و ادارات، فعاليت روزانه خود را انجام مي دهند وحرکت خودروها نيزحکايت از آن دارد که جايگاه هاي عرضه سوخت اين شهر فعال هميشگي خود را انجام مي دهند. درکل به نظرمي آيد هيچ مشکلي وجود ندارد. اما اندکي دورترودرحاشيه شهر، انبوهي از گوني هاي سفيد پرشده از خاک، جلب توجه مي کند. گوني هاي پلاستيکي که درچند رديف روي هم قرار گرفته اند تاسدي باشند دربرابرطغيان احتمالي آب و ورود آن به شهر.
با گذشت چند روز از وقوع سيل دراستان خوزستان، هنوزبخش هاي مختلف شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به ويژه «عمليات» آن در تکاپويند تا تامين و توزيع سوخت، روند عادي تري به خود گيرد که البته اين مهم تاحد زيادي تحقق يافته است.
زنگ ازپي زنگ ودرپس هر زنگ، درخواستي است براي تامين سوخت بيشتر. نبي اله نجفي، مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز، مشغول صحبت با تلفن همراه و پاسخگوي آن سوي خط است.
وي با بيان اين که تماس هاي تلفني و موبايلي در روزهاي نخستين وقوع سيل بيش از اينها بوده وبا عادي ترشدن اوضاع تا حدي کاهش يافته است، مي گويد: اين شرکت ازهفته نخست بهمن 97 درگيرموضوع سيل وخطرهاي ناشي از آن بوده است واز زماني که با بالا رفتن دبي آب رودخانه کرخه، شهر«رُفَيِع» زيرآب رفت، سوخت رساني به شهرهاي هويزه، حميديه، سوسنگرد، بستان، رُفَيِع، بدون وقفه آغاز وانجام شده است.
نجفي با اشاره به اين که نفوذ اصلي آب به استان خوزستان به روزهاي دهم و يازدهم فروردين ماه مربوط مي شود، اظهارمي کند: بارندگي هاي شديد اين مدت، موجب شد استان هاي بالادست خوزستان (لرستان و کرمانشاه و ايلام) درگيرسيل شوند و دبي آب سدکرخه دربرخي مواقع تا 8400 مترمکعب برساعت افزايش يابد.
وي ادامه مي دهد: باشکسته شدن اولين سيل بندها درمنطقه «بامدز»، همچنين بازديد و بررسي آن درچندين نوبت، اين نکته مشخص شد که هيچ تهديدي ازجانب کارون وجود ندارد اما بالا آمدن آب رودخانه کرخه مي تواند تهديدي جدي تلقي شود، به همين خاطر براي کاهش خطر سيل، سيل بندهايي در مسير روستاهاي بخش الهايي(بنت عمير، بروايه کوچک، بروايه بزرگ، آلبوثنوان و ...) ايجاد و تقويت شد.
حفظ انبار نفت نظاميه با همدلي همگان
نجفي با بيان اين که انبارنفت نظاميه اهواز، يکي ازمهم ترين تاسيسات براي سوخت رساني و تداوم آن است، مي گويد: حفظ اين انبار نفت براي تامين سوخت استان خوزستان وحتي استان هاي همجواراهميت بسزايي دارد و اگر سيل بندهاي منطقه الهايي ايجاد و تقويت نمي شد، چه بسا تاسيسات آن به طورکامل زيرآب مي رفت، اما کمک وهمدلي مردم، مانع از بروز چنين اتفاقي شد واين انبارنفت توانست به فعاليت خود درتامين سوخت استان به ويژه درچنين شرايطي که سوخت رساني، موضوع مهمي درامداد رساني به مناطق سيل زده استان خوزستان و استان هاي همجوار است، ادامه دهد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز درادامه با تاکيد بر اين که به منظورصيانت از انبارنفت نظاميه، به سيل بندهاي منطقه الهايي بسنده نشده است، اظهارمي کند: سيل بندهاي ديگري هم که به کمک ساکنين روستاهاي الباجي دربالادست انبارنفت نظاميه زده شد، موجب شده است از هدايت سيلاب به سمت اين انبارنفت مهم جلوگيري و انتقال سوخت از آن بدون لحظه اي توقف انجام شود.
وي با بيان اين که همه منافذ امکان عبورآب و رسيدن آن به انبار نفت نظاميه مسدود شده است، مي گويد: درجاده اي با اختلاف ارتفاع حدود چهارمترکه مسلط برانبار نفت نظاميه است، 9 زيرگذر وجود دارد که همه آنها با هدف جلوگيري از ورود آب به اين انبارنفت مسدود شده اند.
نجفي همچنين ايجاد سيل بند به ارتفاع بيش از 1. 5متر به طول 2500 متردرجلوي انبارنفت نظاميه باهدف قطع ارتباط آن ازجاده اصلي را که سيلاب آن را فراگرفته است، بخش ديگري از فعاليت هاي حفاظت گونه از انبار نفت نظاميه برشمرد و ادامه داد: با توجه به مجموعه فعاليت هاي پيش گفته، ورود وخروج تانکرهاي نفتکش از«در» انبار، بدون مشکل انجام مي شود و براي سوخت رساني به بخش هاي امدادرسان نيزمشکلي وجود ندارد.
وي با بيان اين که باوجود شرايط کنوني، روزانه 9 ميليون ليترسوخت ازاين انبار برداشت مي شود، ادامه مي دهد: برداشت اين مقدارسوخت و ارسال آن به مناطق مورد نياز در چنين شرايطي، کاري جهادي و خلق يک حماسه بزرگ است. حماسه اي که درپي آن فعاليت انبار نفت نظاميه حتي براي يک لحظه متوقف نمانده است.
همه پاي کارند
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز، درلا به لاي صحبت هاي خود درباره حفظ و صيانت از انبار نفت نظاميه به عنوان يکي از بزرگترين و مهم ترين انبارهاي نفت کشوربه سختکوشي و احساس مسؤوليت بالاي کارکنان مجموعه خود اشاره و تصريح مي کند: کارکنان همه بخش هاي ستادي و عملياتي به ويژه دراين انبارنفت در آماده باش کامل هستند تا سوخت رساني بي هيچ وقفه اي انجام شود.
وي اشاره اي هم به مسدود شدن مسيرشوش به سمت اهواز وتعريف مسيرجايگزين براي جلوگيري از وقفه حرکتي تانکرهاي حامل مواد سوختي مي کند و مي گويد: در اين بخش نيز رانندگان نفتکش ها براي جا به جايي مواد سوختي از دل و جان مايه گذاشته اند تا مبادا سوخت رساني به ويژه درچنين شرايطي، دچار خلل شود. بايد قدردان آنها باشيم نجفي با بيان اين که به دليل زيرآب رفتن جاده، راه ورود به انبار نفت نظاميه نيزمشکل شده است، اضافه مي کند: باهمه مشکلاتي که وجود دارد، همه پاي کارند.
ذخيره سازي سوخت درانبارنفت انديمشک
نجفي به نکته ديگري هم اشاره دارد وآن ذخيره سازي سوخت در انبار نفت انديمشک است.
او ادامه مي دهد: پيش از وقوع سيل درخوزستان، همچنين مسدود شدن برخي جاده ها وآب گرفتگي اطراف انبارنفت نظاميه، درمدت کوتاه چند روزه، ذخيره سازي خوبي در انبار نفت انديمشک انجام شد تا درصورت بحران احتمالي درانبار نفت نظاميه، انبارنفت انديمشک وسوخت ذخيره شده در آن بتواند براي چند روز پاسخ گوي استان خوزستان باشد.
همچنين انبارهاي ثانويه درماهشهر و بوشهر تعريف شده است تا اگر سوخت انبارنفت انديمشک تمام شد، از اين انبارها براي تامين سوخت استفاده شود.
اوضاع در کنترل است، همه جايگاه ها فعالند
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز مي گويد: با توجه به تمهيدات و اقدام هاي پيش گفته، هم اکنون اوضاع درحوزه سوخت رساني تحت کنترل است و مشکلي در تامين آن وجود ندارد.
وي ادامه مي دهد: ازشروع سيل درخوزستان وحضورنيروهاي مردمي براي ايجاد سيل بند براي جلوگيري از نفوذآب به داخل انبارنظاميه، سوخت مورد نيازهمه ادوات و ماشين آلات براي حفاظت از اين انبار نفت به طورمستمر تامين شده است.
نجفي به فعاليت مستمر جايگاه هاي عرضه سوخت حوزه عملياتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز نيز اشاره و تصريح مي کند: خوشبختانه با تلاش شبانه روزي نيروهاي مردمي ومنطقه براي دورنگه داشتن انبارنفت نظاميه اهوازازخطرسيل وآب گرفتگي آن، فعاليت هيچ جايگاهي به خاطر نرسيدن سوخت متوقف نماند.
تنهافعاليت دوجايگاه درشهرستان شوش به خاطر آب گرفتگي متوقف شده بود که پس ازفروکش کردن آب به راه اندازي آنها اقدام شده است.
هم اکنون اطراف اين جايگاه هاسيل بندهايي ايجاد شده است ومخازن سوخت نيزبه گونه اي محفوظ شده اند که از ورود آب به داخل آنها جلوگيري شود.
وي در ادامه مي گويد: درباندوال مخازن همه جايگاه هايي که درمعرض سيل قراردارند، ازبستان گرفته تاسوسنگرد وهويزه، شوش، اهواز، با پوششي از پلاستيک، کيسه هاي ماسه قرارداده ايم تا حتي اگرسطح آب بالاتراز مخازن قرارگرفت، قطره اي آب وارد آنها نشود.
نجفي تاکيد مي کند: درحوزه عملياتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران 163جايگاه عرضه سوخت فعاليت مي کنند که هم اکنون همه آنها فعال هستند.
آمادگي براي سوخت رساني نقطه به نقطه حتي با شيلنگ
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز آماده به کار بودن جايگاه هاي سيار رايکي از اقدام هاي مهم درسوخت رساني برمي شمارد و مي گويد: هم اکنون چهارجايگاه سيار آماده به کار است تا درصورت نيازجهت توزيع سوخت استفاده شوند، اما از آنجا که همه جايگاه هاي عرضه سوخت فعال هستند، هنوز چنين نيازي احساس نشده است.
وي تاکيد مي کند: باتوجه به تجربه هاي پيشين درحوادثي مثل زلزله کرمانشاه، اگرلازم باشد نقطه به نقطه سوخت رساني را با تانکرشيلنگ انجام مي دهيم، اما با قطعيت مي گويم که هيچ نگراني از بابت تامين سوخت وجود ندارد و مردم نگران اين موضوع نباشند.
وي درباره عرضه «سوخت رايگان» هم توضيحي دارد شنيدني و آن اين که اين عبارت به غلط استفاده مي شود.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز ادامه مي دهد: در دستور عمل کارگروه سوخت استان آمده است: زماني که بحراني رخ مي دهد، مديريت بحران استان به عنوان مشتري شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي طرف حساب قرارمي گيرد. اين مشتري حکم جايگاه را دارد و که فرايند هاي تحويل سوخت را طي مي کند.
وي درادامه بابيان اين که سوخت تحويلي به مديريت بحران، پس ازخاتمه آن تسويه خواهدشد، براين نکته که عبارت «سوخت رايگان» به غلط استفاده مي شود و نادرست است.
خلق صحنه هاي زيبا
نجفي ازحماسه آفريني وخلق صحنه هاي زيبا به وسيله مردم ساده دل روستايي حرف مي زند و مي گويد: درنزديکي انبار نفت نظاميه، جايگاهي فعاليت مي کند که هکتار، هکتار زمين زراعي اطراف آن براي جلوگيري از ورود آب به انبار نفت نظاميه، مسيرعبورآب شد و با يک درخواست کمک، انبوهي ازمردم ساده دل روستاي الباجي باهر آنچه دراختيار داشتند(بيل، گوني، ماشين آلات و. . . )به کمک آمدند تا در اطراف جايگاه سيل بندي ايجاد کنند تاهم انبار نفت نظاميه ازخطرسيل مصون بماند وهم جايگاه بتواند سوخت رساني کند. آن هم دراين شرايط که آب از سه طرف آن را فرا گرفته است. اينها صحنه هاي کم نظير و شايد بي نظيري هستند که درجريان سيل استان خوزستان خلق شده است.
مناطق معين همسو با منطقه اهواز
نجفي به مناطق معين که نقش پشتيبان دارند، اشاره و تصريح مي کند: در جريان سيل خوزستان تقريبا همه مناطق پخش به گونه اي پشتيبان عمل کرده اند. براي مثال منطقه بوشهر با ارسال پنج هزارکسيه، منطقه تهران با ارسال مقدار زيادي پلاستيک ومنطقه فارس نيزبا ارسال سوخت هوايي (ا تي ک) منطقه اهواز را براي کمک رساني بهتربه سيل زدگان، حمايت کرده اند که جاي تشکر دارد.
وي بابيان اين که باتامين سوخت هوايي، کمک رساني به وسيله بالگردهاي امدارسان باشتاب بيشتري انجام شده است، ادامه مي دهد: روزانه بيش از50 سورتي پرواز با بالگرد درمنطقه انجام مي شود که سوخت مورد نياز آنها جهت امدادرساني به سيل زدگان به نحومطلوبي انجام مي شود. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهوازمي گويد:از روز وقوع حادثه سيل درخوزستان(11فروردين ماه)تاکنون بيش ازيک ميليون و 700 هزار ليترگازوئيل باهماهنگي ستاد بحران توزيع شده است.
ورود به حوزه مسئوليت اجتماعي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز با اشاره به اين که فعاليت هاي اين شرکت تنها به سوخت رساني محدود نمي شود، ادامه مي دهد: بسيج شهيد تندگويان اعلام آمادگي کرده است تا اگرخانواده کارکنان دچارآسيب ناشي ازسيل شده اند، درمکان هايي مانند مجتمع شهيد تندگويان يا سوله ورزشي که به همين منظورآماده شده است، اسکان دهد.
يکي ديگرازفعاليت هاي انجام شده درحوزه مسؤوليت اجتماعي جريان سيل خوزستان، دراختيار قراردادن خاک دپوشده درانبار نفت نظاميه براي ساخت سيل بند جهت حفظ مزارع ومکان هايي مانند بيمارستان است.
نجفي با تاکيد براين که تلاش ها براي خدمات رساني بهتر وبيشتر تا پايان بحران ادامه خواهد داشت، يادآور مي شود: فعاليت هاي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منحصربه بحران وگذرازآن نيست، اين مجموعه بايد درهمه شرايط آماده خدمت رساني باشد و تاکنون برهمين منوال وبراساس مسؤوليت ذاتي خود عمل کرده است.
نجفي فعاليت هاي سوخت رساني درشرايط سيل رابه گونه اي مبسوط بيان و پيشنهاد کرد، بازديد از انبارنفت نظاميه وسيل بنداطراف آن، جايگاه کوثران اهوازدرکيلومتر18جاده اهواز–انديمشک و روستاهاي محاصره درسيل سوسنگرد، در برنامه کارقرارگيرد؛ برنامه اي که تاحدممکن به آن عمل شد.
مراکز بارگيري ثانويه براي جلوگيري از توقف در سوخت رساني
عبدالکريم محمدي، معاون فني وعمليات شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز نيزتقريبا همان حرف هاي مديرخود را واگويه مي کند و مي گويد: باتوجه به تعقيب گزارش هاي سازمان هواشناسي و احتمال وقوع سيل دراستان خوزستان، نشست هاي متعددي براي مقابله با آن برگزار وآمادگي ساز هايي انجام شد تابتوان خسارت هاي ناشي ازآن را به کمترين سطح ممکن کاهش داد.
وي آماده سازي نيروهاي عمليات را نخستين اقدام درون شرکتي دراين حوزه عنوان و اظهار کرد: يکي ازجنبه هاي عمليات، آماده به کار بودن دستگاه ها و تجهيزاتي است که بتواند درشرايطي مانند سيل آب را از به وسيله آنها از تاسيسات خارج کند.
محمدي بابيان اين که انبار نفت نظاميه، يکي از مهم ترين مراکزتامين و ارسال سوخت است، مي گويد: براي جلوگيري ازنفوذ آب به داخل انبار، مسيرهايي باز و سيل بندي سراسري دراطراف آن احداث شد تا قطره اي آب وارد آن نشود.
وي تاکيد کرد: حتي اگرانبارنفت نظاميه را آب فرا مي گرفت، ذخيره سازي هاي مناسبي انجام شده بود وبا ايجاد مراکزبارگيري ثانويه در ديگر انبارهاي نفت، اجازه نمي داديم سوخت رساني متوقف شود.
معاون فني وعمليات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز، آماده سازي 10دستگاه تانکربا ظرفيت هاي متفاوت براي سوخت رساني به خودروهاي امدارسان و آماده سازي جايگاه هاي سيار و قراردادن آنها درمحيطي امن را از ديگرتمهيدات براي گذرموقت از بحران عنوان مي کند.
ايمن سازي انبار نفت نظاميه موضوع ديگري بود که محمدي به آن اشاره کرد و افزود: با سيل بندي که اطراف اين انبار نفت ايجاد و مسيرهايي که براي هدايت آب احداث شد، اين انبارنفت ازسيل ونفوذ آب به درون آن مصون ماند.
او ازاين بابت که انبارنفت نظاميه ازسيل و آب گرفتگي درامان مانده و فعاليت آن بدون وقفه ادامه دارد، خوشحال است و خدا را شکر مي کند.
جايگاه کوثران
زمين هاي زراعي اطراف جايگاه کوثران که در کيلومتر 18 جاده اهواز- انديمشک قرار دارد، همه زير آب فرو رفته اند. تا چشم کار مي کند، آب است و ساقه هاي گندمي که فصل برداشت آن فرا رسيده بود، سيل نگذاشت اين برداشت صورت بگيرد. سيد ابراهيم الباجي که صاحب جايگاه کوثران ومالک اين زمين هاست، فقط و فقط خدا راشکرمي کندوازاين که توانسته باهمياري مردم روستاي خود(الباجي) انبارنفت نظاميه و جايگاه را براي سوخت رساني حفظ کند، خوشحال است.
سيل اين بار در سوسنگرد
سيل، سوسنگرد و روستاهاي آن را بي نصيب نگذاشته ودرآنجا نيزآثاري از ويراني برجاي گذاشته است که البته بيشترمناطق روستايي آن را شامل مي شود. روستاهايي مثل «سبحانيه شاکريه و بُنده» که به طورکامل زير آب و خالي ازسکنه هستند.
سيلاب، جاده هاي مواصلاتي رابراي رسيدن به روستاهايشان و زمين هاي زراعي که سال هاروي آن کار کرده اند، به زير کشيده است. با وجود همه اين مصائب، باز هم شاکر خداوند هستند.
ابوالقاسم موذن زاده، رئيس ناحيه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي سوسنگرد مي گويد: درگيري با سيل و سيلاب و مقابله به آن، موضوعي است که به هفته نخست بهمن ماه سال گذشته برمي گردد وبا وقوع آن در استان هاي گلستان، لرستان، ايلام وکرمانشاه، استان خوزستان نيز در پايين دست اين استان ها و به تبع آن شهرهاي شوش، حميديه سوسنگرد، هويزه وبستان به طور مستقيم با آن درگير شدند.
تامين سوخت در همه شرايط
رئيس ناحيه شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي سوسنگرد مي گويد:با توجه به مسؤوليت ذاتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، مهم ترين موضوع درهر شرايطي، چه جنگ، چه صلح و چه بحران هايي مانند سيل و زلزله، تامين سوخت است.
موذن زاده ادامه مي دهد: در اين شرايط نيز، تامين سوخت امدادگران باراهبري ستاد بحران، مهم ترين موضوعي بود که به آن توجه شد.
وي تصريح کرد: از آنجا که دراين گونه مواقع، امدادرساني به مردم اولي برهمه چيزاست، با مجوزهايي که گرفته شد، سوخت به ميزان نامحدود درقالب ستادبحران دراختياربخش هاي امدادرسان قرارگرفت تا اين مهم باشتاب بيشتري انجام شود.
وي ازتحويل 286 هزار ليتر گازوئيل به فرمانداري دشت آزادگان (سوسنگرد) مي گويد و اظهار مي کند: اين ميزان سوخت بدون دريافت هيچ وجهي و درقالب ستاد مديريت بحران به فرمانداري سوسنگرد تحويل داده شده است که البته پس ازپايان اين دوره بحراني، به تسويه آن با فرمانداري به عنوان طرف حساب شرکت ملي پخش، اقدام خواهد شد.
موذن زاده ميزان تحويل گازوئيل اعتباري به فرمانداري هويزه را 193 هزار ليتر وگازوئيل تحويلي به فرمانداري حميديه را نيز95 هزارليتراعلام و تصريح مي کند: اين مقاديرسوخت، طبق دستورعمل ومجوزهاي قانوني، بدون دريافت وجه درقالب ستاد مديريت بحران به فرمانداري هاي مزبور تحويل شده است و پس ازخاتمه بحران، با آنها تسويه خواهد شد.
رئيس ناحيه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي سوسنگرد با بيان اين که مديريت بحران، نقش مهمي درکاهش بحران وعادي سازي شرايط دارد، مي گويد: در زمان ايجاد بحران، هماهنگي ميان دستگاه هاي اجرايي، موضوع مهمي است که مي تواند امدادرساني را موثرترسازد، گاه بحران در مديريت بحران است که مي طلبد توجه بيشتري به اين موضوع شود.
او ادامه مي دهد: تحويل سوخت حتي در شرايطي مثل سيل و زلزله تابع شرايطي متناسب با بحران است و نمي توان خارج از آن عمل کرد.
موذن زاده شرايط کنوني رادرحوزه سوخت رساني خوب مي خواند و ادامه مي دهد: ناحيه سوسنگرد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي بنابر وظيفه ذاتي خود، با اندک نيروي ستادي که دراختيار دارد، تلاش مي کند سوخت رساني به هرميزان را درقالب مديريت ستاد بحران ادامه دهد.
با موذن زاده همراه مي شويم تا با قايق روستاهاي مغروق درآب را از نزديک ببينيم. روستاهايي مثل شاکريه که خالي ازسکنه شده اند وهمه آن را آب فرا گرفته است؛ گندم زارهايش زير آب است و اهالي اش در چادر.
پشه، همچون لشکري مزاحم احاطه شان کرده و از خطر خزندگاني چون مار وعقرب در امان نيستند. خواسته شان بازگشت به خانه و کار در زمين هايشان است.
شاکريه، «ونيز»ي شده است درسوسنگرد خوزستان. همچون «بُنده» همه جايش آب است و آب با سکوتي غمبار بر در و ديوار کوچه هايش ... قايق سواري، اين بار لذت بخش نيست. خانه هاخالي، مدرسه درآب و دانش آموزي که حيران است ودر انتظار حضوري دوباره در کلاس درس.
تشريح اقدام هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در مواجهه با سيل در گفت و گو با مديرعامل
مشعل- سيل و آسيب هاي ناشي از آن، همچنان پسوند بسياري از استان هاي ايران از جمله خوزستان به عنوان پايتخت نفت و انرژي کشور است و در اين ميان، شرکت هاي مختلف نفتي از جمله شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، فعاليت خود را در دو جبهه همکاري با مردم و مناطق همجوار و صيانت از تاسيسات، چاه ها و خطوط لوله به عنوان گلوگاه هاي صنعت نفت دنبال کرده است. احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشريح اقدام هاي انجام شده از سوي اين شرکت پرداخته است که در ادامه مي آيد:
از ابتداي بحران سيل چه اقدام هايي در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب انجام شده است؟
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از ابتداي اعلام بحران سيل و از تاريخ 27 اسفند ماه، به همه واحدهاي تحت پوشش خود اعلام وضعيت آماده باش داد و اقدام هاي پيشگيرانه لازم در دو بخش کمک به مناطق در معرض سيل و پشتيباني توليد نفت صورت گرفت. ما از همان روزهاي نخست به دستور اکيد مقام عالي وزارت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران مکلف شديم کمک به مردم سيل زده در اولويت کاري مان باشد که خداي ناکرده جان کسي در خطر نباشد و آسيبي به مردم نرسد. در تمامي اين مراحل، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بر اساس دستور وزير نفت؛ مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و هماهنگي با ستاد مديريت بحران استان خوزستان و استاندار وارد عمل شد. در اين زمينه تمام ارکان صنعت نفت فعاليت داشتند و زحمات زيادي را متحمل شدند، ضمن اينكه همکاري، تعامل و هماهنگي مطلوبي دربين همه عوامل درگير در مديريت بحران در استان خوزستان وجود داشت. با توجه به اينکه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به همراه شرکت ملي حفاري ايران، مُعين شهرهاي اهواز، باوي و کارون (پرجمعيت ترين بخش هاي استان) شده بود، نيروي انساني و ماشين آلات در سه شيفت کاري و با فرماندهي مشخص، هم در عمليات و هم در پشتيباني ساماندهي شدند. بالغ بر 337 دستگاه ماشين آلات فوق سنگين، سنگين و نيمه سنگين پشتيباني راهسازي به مناطق سيل زده در حاشيه رودخانه هاي کارون، دز، کرخه و ساير مناطق روستايي و شهري از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گسيل شد؛ البته در مجموع تمام شرکت هاي زير مجموعه وزارت نفت نزديک به 600 دستگاه انواع ماشين آلات را در اختيار ستاد بحران و دستگاه هاي اجرايي استان خوزستان گذاشتند تا با سيل مقابله شود. علاوه بر اين، مناطق نفت خيز جنوب در بسياري از روستاها و محدوده هاي شهري نسبت به احداث سيل بند اقدام کرد. همچنين در بخش تأمين و توزيع اقلام موردنياز سيل زدگان شهرها و روستاهاي مختلف مانند آذوقه، لوازم مورد نياز خانواده ها، خدمت رساني صورت مي گيرد، ضمن اينكه كارگروهي متشكل از كارشناسان بخش مددکاري، روانشناسي، ورزش و سرگرمي در دو حوزه بانوان و آقايان به صورت روزانه خدماتي از قبيل بازي درماني، كتابخواني، ورزش و مشاوره به سيل زدگان ارائه مي دهند.
چه اقدام هاي پيشگيرانه اي براي حفظ تأسيسات در مواجهه با سيل انجام شد؟
در اين ايام، اقدام هاي کنترلي و نظارتي به صورت فيزيکي و الکترونيکي روي خطوط لوله، تأسيسات و چاه هاي همجوار با رودخانه و شهر به طور مرتب انجام مي شد. براي مقابله با ورود سيل به شهر اهواز و محافظت از بخش هاي اطراف آن، مسافتي در حدود 150 کيلومتر از ساحل شرقي و غربي رودخانه کارون و محدوده بالادست شهرستان باوي و همچنين شهرستان کارون، نسبت به احداث سيل بند اقدام كرديم. بخشي از تأسيسات ما هم در اين محدوده هستند كه اين اقدام در محافظت از اين تأسيسات کمک شاياني کرد. اگر به هر دليلي ميزان دبي خروجي رودخانه کارون از عدد پيک بالاتر رود، قطعاً بخشي از تأسيسات ما بيش از شرايط موجود با خسارت و آب گرفتگي رو به رو مي شوند. با هماهنگي که با شرکت ملي نفت ايران صورت گرفت جريان نفت را از برخي خطوط لوله که در معرض سيل بودند، قطع کرديم که خداي ناکرده بر اثر آب بردگي مشکل زيست محيطي به وجود نيايد. به دليل حفظ ايمني در مواجهه با سيل، تعدادي از چاه هاي توليدي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بسته شد. بايد تأکيد کنم که تمامي اقدام هاي پيشگيرانه، براي جلوگيري از مخاطرات زيست محيطي مدنظر بود.
چه زماني اين خطوط لوله اي که بسته شده اند، دوباره راه اندازي مي شوند؟
راه اندازي دوباره آن به پايين رفتن سطح آب بستگي دارد. هر زمان ستاد مديريت بحران و سازمان آب و برق استان خوزستان به ما اعلام کنند که سطح آب در وضع ايمن قرار دارد، قطعاً اين خطوط لوله را راه اندازي مي کنيم.
آقاي زنگنه به خسارت هزار ميلياردي سيل به تأسيسات صنعت نفت اشاره داشتند. در اين زمينه تأسيسات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب چه وضعيتي دارند؟
در سيل اخير خوزستان، بويژه در حاشيه رودخانه کارون، در تالاب منصوري، رودخانه کشکان، بالادست سد کرخه و رودخانه هاي فصلي در قلعه نار و حوزه استحفاظي شرکت نفت و گاز مسجد سليمان، چند خط لوله ما دچار آب بردگي شدند. با توجه به پيش بيني اين موارد، جريان نفت را قبل از حادثه، مسدود و خط لوله را تخليه کرده بوديم تا خسارت زيست محيطي به همراه نداشته باشد. بازسازي اين خطوط لوله و جاده هاي دسترسي به بسياري از چاه ها و پل هايي که براي دسترسي به چاه ها بوده، هزينه اي است که به ما بر اثر سيل تحميل شده است. براي احياي بخشي از چاه ها كه به علت آب گرفتگي بسته شده بودند، قطعاً هزينه اي متحمل خواهيم شد. بخشي از ماشين آلات که ملکي شرکت هستند، در مسير کمک رساني به مناطق سيل زده، يا واقعه سيل دچار خسارت ها و خرابي هاي عمده شده اند. مجموع اين هزينه ها اعداد و ارقام قابل توجهي است. با توجه به گسترش مناطق نفت خيز جنوب، ميزان خسارت سيل به شرکت ملي نفت خيز جنوب قابل توجه است. ميزان دقيق خسارت ها بعد از پايان بحران سيل محاسبه خواهد شد.
در فضاي مجازي شايعاتي مبني بر آلودگي نفتي منتشر شد، در اين زمينه توضيح بفرماييد.
تاکنون هيچ گونه آلودگي ناشي از نشت نفت در مناطق سيلابي به وجود نيامده و تهديدي از جانب چاه ها و خطوط لوله نفت، متوجه رودخانه هاي استان خوزستان نيست. با پيش بيني هاي انجام شده، به منظور حداقل سازي آسيب هاي ناشي از سيلاب، اقدام هاي لازم براي بستن بعضي از چاه هاي نفت که احتمال آبگرفتگي داشتند، انجام شد. همچنين عمليات توپک راني و تميز کردن خطوط لوله پيش و پس از وقوع سيلاب نيز انجام شده و تاکنون هيچ حادثه زيست محيطي در سطح مناطق درگير با سيلاب رخ نداده است. همه چاه ها، خطوط لوله و تأسيسات نفت و گاز مطابق دستورعمل هاي ايمني و زيست محيطي، تحت پايش و نظارت مستمر قرار دارند.
آيا در حال حاضر تهديد ديگري براي تأسيسات نفتي و آسيب ديدن آنها وجود دارد؟
اين مسأله به ميزان خروجي سدها، دبي رودخانه و سيلاب بستگي دارد که براساس پيش بيني هواشناسي احتمال وقوع مجدد سيل و بالا رفتن دبي رودخانه وجود دارد و ممکن است بخشي از تأسيسات ما تهديد شود که از آن جمله مي توان به برخي واحدهاي بهره برداري يا تأسيسات جمع آوري گاز که در حاشيه رودخانه کارون و حوالي منصوري و شادگان قرار دارند، اشاره کرد.
در حال حاضر کمک رساني شرکت هاي نفتي خوزستان در چه مرحله اي قرار دارد؟
در نقاطي همچون غرب کارون و پايين دست اهواز در مناطق شادگان و... هنوز در فاز مقابله قرار داريم. بعد از رو به کاهش رفتن سطح آب، وارد فاز بازسازي خواهيم شد که مقدمه آن تخليه آب از سطوح و معابر، تخليه فاضلاب و سپس بازسازي خرابي ها اعم از اماکن، منازل مسکوني، معابر و روستاهاي تخليه شده به وسيله تجهيزات در اختيار شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است.در تمامي مراحل، براساس تأکيد وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به همراه ساير شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت، حضور خواهند داشت و در کنار مردم خواهند بود.
اگر ناگفته اي هست، بفرماييد.
در هر بحران، کارکنان هميشه در حالت آماده باش و فعاليت قرار دارند. به تمام کارکنان صنعت نفت بويژه بيش از 700 نفر از نيروهاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که به شکل مستقيم و غيرمستقيم مشغول فعاليت بودند، خسته نباشيد و خدا قوت مي گويم. در اين مدت حتي يک نفر هم به مرخصي نرفت. اصلاً متوجه سال جديد نشديم و در سه شيفت کاري مشغول فعاليت بوديم. علاوه بر نيروهايي که در عمليات اجرايي مقابله با سيل حضور داشتند، صدا و سيماي استان خوزستان، اصحاب قلم و رسانه که انعکاس دهنده اقدام هاي انجام شده، بوده و هستند، نقش بسزايي در اين موضوع داشتند که به همه عزيزان اين حوزه نيز خداقوت و خسته نباشيد عرض مي کنم.
خواب آشفته صفر شدن صادرات نفت ايران
مشعل- «روياي آمريکا براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران، به ياري خدا هرگز تعبير نمي شود و با همه توان براي شکستن تحريم آمريکا عمل خواهيم کرد.» اين پاسخ صريح وزير نفت کشورمان به خواب آشفته اي است که آمريکا بار ديگر براي ايران ديده است. کاخ سفيد هفته گذشته، پايان معافيت هاي نفتي ايران را اعلام کرد؛ تصميمي که در آستانه نخستين سال خروج يکجانبه و غير قانوني آمريکا از توافق بين المللي برجام که تأييديه شوراي امنيت سازمان ملل متحد را هم با خود دارد، صادر شد. در بيانيه کاخ سفيد به صراحت هدف از اين تصميم، به صفر رساندن صادرات نفت ايران عنوان شده است؛ رويايي که ترامپ ارديبهشت سال گذشته نيز در سر داشت و در نهايت در ماه نوامبر، هشت کشور چين، هند،ژاپن، کره جنوبي، تايوان، ترکيه، ايتاليا ويونان را به مدت 6 ماه ازتحريم هاي نفتي عليه ايران معاف کرد. با آنکه اين معافيت ها ماه مه (ارديبهشت) به پايان مي رسد؛ اما صفر شدن صادرات نفت ايران، اين بار نيز براي آمريکا آرزويي محال خواهد بود؛ موضوعي که کارشناسان مختلف حوزه انرژي بر آن اتفاق نظر دارند. زنگنه در واکنش به اين اقدام در صحن علني مجلس شوراي اسلامي اعلام کرد که «آمريکا و هم پيمانانش با سياسي کردن نفت و استفاده از نفت به عنوان سلاح، اشتباه بزرگي مرتکب شدند که با توجه به وضع شکننده بازار، دود آن به چشم خيلي ها مي رود.» او با اشاره به اقدام هاي اخير آمريکا و وضع بازار نفت گفت: امروز در اين جنگ تجاوزگرانه اقتصادي که آمريکا عليه ملت ايران به راه انداخته است، صنعت نفت در نوک پيکان حملات ظالمانه است و همه بايد دست در دست هم بدهيم تا با ياري خداوند با سربلندي از اين شرايط خطير عبور کنيم. آمريکا سال گذشته با خروج از برجام، طي دو مرحله تحريم هايي را که طبق اين توافق برداشته شده بود، بازگرداند. اقدامي که با محکوميت ديگر امضاکنندگان اين توافق روبه رو شد و آنها اعلام کردند که به تجارت با ايران ادامه داده و سازوکارهايي براي اين منظور اتخاذ مي کنند. کشورهاي امضا کننده اين توافق يعني انگليس، فرانسه، آلمان، چين و روسيه ضمن محکوم کردن خروج اين کشور از اين توافق چندجانبه بين المللي، تاکيد کردند که به برجام پايبند مانده و از تجارت شرکت هايشان با ايران حمايت مي کنند. اين بار نيز همزمان با انتشار بيانيه کاخ سفيد، کشورهاي مختلف مشمول اين تصميم به عنوان مشتريان بزرگ نفت ايران نسبت به اين تصميم واکنش نشان دادند. همچنين اين خبر موجب شد تا بهاي نفت خام در معاملات امروز بازارهاي جهاني، روندي صعودي را به همراه داشته باشد.
ايران ارزشي براي معافيت هاي اعطايي قائل نيست
سيدعباس موسوي، سخنگوي وزارت امور خارجه، همزمان با انتشار بيانيه کاخ سفيد مبني بر تمديد نشدن معافيت براي خريداران نفت ايران گفت: ايران با توجه به غيرقانوني بودن اصل تحريم هاي مورد نظر، در اصل ارزش و اعتباري براي معافيت هاي اعطايي بر تحريم ها قائل نبوده و نيست. با اين حال، با توجه به آثار منفي عملي اين تحريم ها و احتمال افزايش آثار منفي آن در پي تمديد نشدن معافيت ها، وزارت امور خارجه امروز به طور مستمر با نهادهاي ذي ربط داخلي ارتباط برقرار کرده و نيز رايزني هاي فشرده اي با بسياري از شريکان خارجي اعم از اروپايي، بين المللي و همسايگان داشته است. سخنگوي وزارت امورخارجه گفت: نتيجه اين تماس ها و رايزني هاي داخلي و خارجي به مراجع عالي تصميم گيري بازتاب داده شده و بزودي تصميم مقتضي در اين باره گرفته و اعلام خواهد شد.
مخالفت چين با تصميم آمريکا
وزارت خارجه چين رسماً به آمريکا بر سر تصميمش براي پايان دادن به معافيت هاي واردات نفت ايران اعتراض کرد. ايسنا به نقل از گنگ شوانگ، سخنگوي وزارت خارجه چين در يک کنفرانس مطبوعاتي نوشت: چين قطعاً با اجراي يکجانبه تحريم هاي آمريکا مخالف است. تصميم آمريکا باعث افزايش بي ثباتي در خاورميانه و بازارهاي انرژي بين المللي مي شود. ما از آمريکا مي خواهيم که رفتار مسؤولانه اي داشته باشد و نقش سازنده اي ايفا کند. چين پيش از اين، نظرش را به اطلاع طرف آمريکايي رسانده است. وي گفت: چين از طرف آمريکايي خواسته است به منافع و نگراني هاي چين احترام گذاشته و اقدامات اشتباهي که به منافع اين کشور لطمه مي زند، انجام ندهد. چين به تلاش براي حمايت از حقوق مشروع شرکت هايش ادامه خواهد داد.
هند اميدوار به خريد نفت از ايران
همچنين هند، از مشتريان نفت ايران، اميدوار است که آمريکا به متحدانش اجازه دهد همچنان به خريد نفت از ايران ادامه دهند. به گزارش ايسنا، يک منبع آگاه به رويترز گفت: تحت معافيت ها ما اميدواريم که آمريکايي ها انعطاف به خرج داده و به ما اجازه دهند که به خريد نفت ايران ادامه دهيم.
رايزني هيات کره اي براي خريد نفت ايران
يک مقام وزارت امور خارجه کره جنوبي اعلام کرد، هياتي از اين کشور به رياست معاون اقتصادي وزير امور خارجه کره، براي مذاکره درباره معافيت خريد نفت ايران، به واشنگتن سفر مي کند. دولت کره جنوبي پيش از اين با صدور بيانيه اي اعلام کرده بود که به تلاش هايش براي تمديد معافيت خريد نفت ايران تا 12 ارديبهشت ادامه خواهد داد.
ترکيه مخالف فشار به ايران است
وزير خارجه ترکيه نيز در واکنش به عدم تمديد معافيت خريد نفت ايران از سوي آمريکا، با محکوميت اين اقدام اعلام کرد که کشورش مخالف فشار به ايران است.
به گزارش خبرگزاري آناتولي از آنکارا، مولود چاووش اوغلو، وزير امور خارجه ترکيه گفت: تصميم آمريکا براي پايان دادن به معافيت از تحريم هاي ضد واردات نفت ايران، کمکي به صلح و ثبات منطقه نمي کند، اما به مردم ايران آسيب مي زند. وزير امور خارجه ترکيه گفت: فشار براي خريد نفت از کشورهايي غير از ايران، زياده روي بيش از حد است. چاووش اوغلو اعلام کرد: با توجه به روابط نزديک آمريکا با اين کشور، پيشنهاد خريد نفت از آنها از نظر اخلاقي نادرست است. اين موضوع، مقررات سازمان تجارت جهاني را نقض و ثبات منطقه را تهديد مي کند.
واکنش اتحاديه اروپا
اتحاديه اروپا هم اين اقدام را تاسف بار خواند و تاکيد کرد که همچنان به پايبندي اش به توافق هسته اي ادامه خواهد داد. مايا کاسيانچيچ، سخنگوي امور خارجي و امنيتي اتحاديه اروپا در حاشيه نشست کميسيون اروپا به خبرنگاران گفت: ما از اعلاميه ديروز ايالات متحده مبني بر عدم تمديد معافيت هاي نفتي، متأسفيم. اين اقدام بيش از پيش، اجراي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را تضعيف مي کند.
واکنش فرانسه به تمديد نشدن معافيت ها
وزارت خارجه فرانسه در واکنش به اقدام يکجانبه دولت آمريکا وتمديد نشدن معافيت براي خريداران نفت ايران، ضمن اعلام حمايت از برجام تاکيد کرد که ساز وکار حمايت از مبادلات تجاري ايران و اروپا(اينستکس)، پيشرفت بسيار خوبي داشته است. وزارت خارجه فرانسه همچنين حمايت خود را از توافق هسته اي سال 2015 ايران و 1+5 ( برجام) اعلام کرد.
ابراز تاسف انگليس
دولت انگليس پس از تصميم رئيس جمهوري آمريکا براي خروج از برجام و اعمال تحريم هاي يکجانبه عليه ايران، در کنار فرانسه، آلمان، چين و روسيه به حفظ اين توافق متعهد مانده است. با اعلام تصميم اخير کاخ سفيد، سخنگوي وزارت خارجه انگليس در گفت وگوي اختصاصي با ايرنا اعلام کرد که لندن از پايان معافيت نفتي ايران متاسف است. برجام براي امنيت ما حائز اهميت است و دولت انگليس به آن متعهد مي ماند.
عراق هيچ تصميم يکجانبه اي نمي گيرد
عاصم جهاد، سخنگوي وزارت نفت عراق در پاسخ به اين پرسش که آيا عراق آماده است توليد نفت خود را براي جبران افت احتمالي عرضه نفت ايران افزايش دهد، به رويترز گفت: عراق براي جبران کاهش عرضه در بازار نفت به هر دليلي که باشد، هيچ تصميم يکجانبه اي نمي گيرد و هر گونه تصميم براي افزايش توليد نفت بايد به صورت گروهي از سوي اعضاي اوپک گرفته شود. ايسنا به نقل از وي نوشت: عراق به توافق کاهش توليد نفت که از سوي گروهي از کشورهاي اوپک و غيراوپک انجام مي شود، پايبند است.
بازار آشفته و نگران
با وجود تداوم واکنش ها به تصميم آمريکا، کاخ سفيد در بيانيه اي گفته است که عربستان و امارات براي تزريق نفت بيشتر به بازار پس از توقف صادرات نفت ايران اعلام آمادگي کرده اند. با اين حال خبرگزاري رويترز به نقل از منابع آگاه خبر داد که عربستان، جبران کاهش احتمالي سهم ايران از بازار جهاني نفت را به بررسي تاثير آن بر بازار موکول کرد. رويترز به نقل از يکي از منابع نزديک به حکومت عربستان نوشت که رياض آماده است تا کمبود بازار را در صورت لغو معافيت هاي تحريمي مشتريان نفت ايران از سوي آمريکا جبران کند، ولي پيش از آن تاثير اين اقدام بر بازار نفت را سبک و سنگين خواهد کرد. منبع آگاه خبرگزاري انگليسي رويترز افزود که هر اقدام عربستان، منوط به قطعيت لغو معافيت ها و تاثير آن بر بازار نفت خواهد بود. اغلب رسانه هاي منطقه اي و آمريکايي، عدم تمديد معافيت تحريم ها را داراي پيامدهاي جدي براي سياست خارجي اين کشور دانستند و تصريح کردند که تصميم ترامپ براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران، تنش ها در خليج فارس و قيمت انرژي در جهان را افزايش خواهد داد. روزنامه منطقه اي «راي اليوم» تصميم دولت آمريکا در لغو معافيت هاي نفتي هشت کشور واردکننده نفت از ايران را به معناي «اعلام جنگ» دانست. نشريه آمريکايي «فارن پاليسي» نيز در مطلبي با عنوان قمار بزرگ نفتي ترامپ در مقابل ايران با بيان اين نکته که گزينه هاي فراواني پيش روي ايران براي تلافي تصميم آمريکا در تمديد نکردن معافيت تحريم هاي نفتي وجود دارد، نوشت: «ايران به عنوان مثال مي تواند با بستن تنگه هرمز که 30 درصد صادرات روزانه نفت منطقه از آن عبور مي کند، پاسخ تندي به واشنگتن بدهد.» وزير نفت کشورمان در اين زمينه با اشاره به اينکه بازار نفت، بسيار غيرقابل پيش بيني است و در اين اوضاع شکننده نمي توان اطمينان داشت که به اندازه نياز بازار، نفت توليد خواهد شد، گفته است: اساسا بعضي از کشورهاي منطقه، ظرفيت مازاد خود را براي تحريک آمريکا و فشار به ايران از يک سو و از طرف ديگر براي آرامش خيال مصرف کنندگان بسيار بيشتر از واقعيت اعلام مي کنند. وزير نفت با بيان اينکه وضع عرضه و تقاضا در شرايط کنوني بازار نفت شکننده است، تاکيد کرد: بيانيه هايي که آمريکا و حاميان منطقه اي آن براي اطمينان دادن به بازار براي جلوگيري از بالا رفتن قيمت نفت منتشر مي کنند، بيشتر از هر موضوعي بيانگر و نشان دهنده نگراني آنها از بي ثباتي و شکنندگي بازار است.
به صفر رساندن صادرات نفت ايران ناممکن است
رئيس جمهوري گفت: به صفر رساندن صادرات نفت ايران امکان پذير نيست و ما به روش هاي مختلف نفت خود را خواهيم فروخت، آمريکا با اينگونه اقدام هاي خود به تمام ملت هاي جهان و همه شرکت هاي نفتي دنيا و حتي به ملت خود ظلم مي کند.دکتر حسن روحاني در نشست هيئت دولت با بيان اينکه آمريکايي ها تبليغات جديدي را براي فشار بر ملت ايران آغاز کردند، گفت: البته آمريکايي ها اقدام هاي جدي خود را از ارديبهشت پارسال و مقدمات آن را از دي ماه 96 آغاز کرده بودند و هر روز هم يک اقدام خلاف قانون در عرصه هاي بين المللي، سياسي، تبليغاتي و به ويژه اقتصادي براي فشار عليه ملت ايران انجام مي دهند.وي افزود: آمريکايي ها در صحنه اقتصادي نيز به اهداف خود نرسيده و نخواهند رسيد، البته طبيعي است که با فشارهاي خود مشکلاتي براي زندگي روزمره مردم ايجاد کنند، اما ملت ايران به خوبي مي دانند که در مقابل اقدام هاي غيرقانوني متجاوزين، راهي جز ايستادگي و مقاومت وجود ندارد.رئيس جمهوري تصريح کرد: ما همواره مرد مذاکره و ديپلماسي بوده و همان طوري که مرد جنگ و دفاع هستيم، مذاکره در صورتي ميسر است که همه فشارها برداشته شده، از اقدام هاي غيرقانوني خود عذرخواهي کنند و احترام متقابل وجود داشته باشد. بدون ترديد قبول خواسته فرد چاقوکشي که به زور و به دروغ به دنبال مذاکره است، بي شک به جايي نخواهد رسيد و ما با فرد چاقوکش و فرمول چاقوکشي مذاکره نمي کنيم و قبول چنين مذاکره اي به معناي ذلت و تسليم است.وي با تاکيد بر اينکه در اولين اقدام بايد آمريکا را از اقدام هاي غيرقانوني و ظالمانه خود پشيمان کنيم، عنوان کرد: بايد در مقام عمل ثابت کنيم که آمريکايي ها اشتباه کرده و محاسباتشان غلط است و هر زمان که به اشتباه محاسباتي خود پي بردند و حاضر شدند از طريق منطق و استدلال مشکلات را حل کنند، ما براي اين کار آمادگي داريم.روحاني با بيان اينکه آمريکا با همه توان خود قادر نيست بازار نفت جهان را در مشت خود قرار دهد، تاکيد کرد: آمريکايي ها در اين زمينه تصور غلطي دارند. تنها يکي دو کشور وجود دارند که آنها نيز بايد متوجه اعمال و رفتار خود باشند. عربستان و امارات بايد بدانند که وجود و بقايشان در سايه تصميم خردمندانه حکومت جمهوري اسلامي ايران است.رئيس جمهوري افزود: اين جمهوري اسلامي ايران بود که عربستان را نجات داد و اگر تصميم ديگري در آن مقطع گرفته بوديم، چه بسا امروز اثري از عربستان و امارات وجود نداشت.وي گفت: شما که وجودتان در سايه جمهوري اسلامي ايران است، چطور به ترامپ مي گوييد که اگر صادرات نفت ايران را به صفر برسانيد ما آن را جبران خواهيم کرد؟ آيا از تبعات اين حرف خود آگاه هستيد و مي دانيد که اين به معناي دشمني صريح با ملت ايران است؟ آيا نمي دانيد که دوران ترامپ به پايان خواهد رسيد و ما ماندگار هستيم و به عنوان همسايه در طول ساليان طولاني در کنار هم خواهيم بود؟ بهتر است به فکر دوستي دائمي در منطقه باشيم. به صفر رساندن صادرات نفت ايران امکان پذير نيست و ما به روش هاي مختلف نفت خود را خواهيم فروخت و آمريکا با اينگونه اقدام هاي خود به تمام ملت هاي جهان و همه شرکت هاي نفتي دنيا و حتي به ملت خود ظلم مي کند. رئيس جمهوري عنوان کرد: بعضي از کشورهاي همسايه نيز بدانند که حرف ها و اقدام هايي که مرتکب مي شوند در تاريخ ثبت خواهد شد و در آينده ملت هاي خودتان آنها را محکوم خواهند کرد. ملت ايران در طول تاريخ به شما خوبي کرده و شما خوبي را با بدي پاسخ مي دهيد و اين با منطق برادري و همسايگي سازگار نيست. وي ادامه داد: بايد در برابر تحريم آمريکا، تسهيل اقتصادي، توليدي و صادراتي را در پيش بگيريم و با اين کار مي توانيم تحريم را بشکنيم، امروز بايد شرايط را براي توليد و اشتغال تسهيل کنيم و اين کار امکان پذير است به شرط اينکه همه در کنار هم قرار بگيريم.
رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران از
اقدام های انجام شده در مناطق سیلابی می گوید:
سميه راهپيما-از 27 اسفند که نگراني ها درباره وقوع سيل در برخي نقاط کشور قوت گرفت، بخش هاي مختلف صنعت گاز در پالايشگاه ها، ايستگاه هاي تقويت فشار، شبکه هاي توزيع و شرکت هاي هاي گاز استاني، حضوري منسجم و فعال داشتند و با توجه به برگزاري مانورهاي مختلف در شهرهاي معين و جدي گرفتن هشدارهاي سازمان هواشناسي، توانستند اين رخداد طبيعي را پشت سر بگذارند تا فراورش گاز با مشکل روبه رو نشود. از اين رو مي توان به نقش و اهميت مديريت بحران و پدافند غيرعامل در اين صنعت مهم و حساس در کشور پي برد که با تدابير از قبل اتخاذ شده از سوي مديريت اچ اس اي و پدافند غيرعامل و مديريت بحران توانست سربلند بيرون بيايد و در اين زمينه حادثه اي جان هموطنانمان را تهديد نکند. به دليل آگاهي از اقدام هاي انجام شده در مديريت بحران و پدافند غيرعامل، هفته نامه «مشعل» گفت و گويي با محمدرضا يوسفي پور، رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
شرکت ملي گاز ايران، پوشش گسترده اي از انرژي در سطح کشور دارد، از اين رو زماني که با رخدادهاي طبيعي مانند سيل، زلزله و... روبه رو مي شود، بخش عمده اي از تاسيسات آن را تحت الشعاع قرار مي دهد. به گفته محمدرضا يوسفي پور، رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران «زمان مواجهه با رخدادهاي طبيعي بايد تمهيداتي از جمله امکان سنجي، طراحي، اجرا و نگهداري انديشيده شود.» به بيان ديگر در صنعت گاز، زماني مي توان در اوج باران با خيال آسوده به کار خود ادامه داد که در آفتاب سوزان، پيش بيني هاي لازم را داشته باشيم و تا حدود زيادي اين کار را انجام داده ايم. کشورهاي بحران خيزي مانند ژاپن بعد از رخدادهايي مثل زلزله، سيل و ساير رخدادهاي طبيعي با انواع حوادث ثانويه در حوزه گازرساني مواجه مي شوند، اين در حالي است که در کشورمان، صنعت گاز تاب آوري زيادي دارد و در رخدادهايي مانند سيل تنها در جاهايي گاز را قطع کرده ايم که نگران سيستم هاي داخلي خانه ها و مصرف کنندگان و مشترکان بوديم؛ اما تاسيسات، توزيع و انتقال ما مقاومت و پايداري خوبي داشتند. از اين رو مي توان گفت که قطعي گاز در پلدختر، معمولان و ... به دليل نگراني از سيستم داخلي خانه مشترکان بوده که مسؤوليت اين سيستم داخلي به عهده سازمان نظام مهندسي است و بايد نخست تاييديه صادر مي کردتا گاز را وصل کنيم.» او مي گويد: «براي تاسيسات شهري بايد امکان سنجي، طراحي، اجرا و نگهداري صورت گيرد، در غير اين صورت دچار گرفتاري ها و معضلات بسيار پيچيده اي مي شويم که در لحظه نمي توان راه حلي براي آن پيش بيني کرد و به کار بست؛ چراکه امکان سلسله حوادث ثانويه وجود دارد و ممکن است اتفاقاتي روي دهد و با انبوهي از مشکلات رو به رو شويم.»
هشدار از طريق پيامک
رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران عنوان مي کند: « قبل از وقوع سيل، اقدام هاي لازم صورت گرفت و در روز نخست عيد و روزهاي تعطيل به صورت مستمر با همکاران خود در حوزه اچ اس اي، مديران عامل شرکت ها، وزير و اعضاي هيأت مديره تمام نکات و پيش بيني هايي که در مورد جبهه نخستي که بيش از پنج استان را درگير کرده بود، از سه- چهار روز قبل از وقوع آن، پيامک ها ارسال و هشدارها داده شد و به پنج شرکت گاز استاني در چهارمحال و بختياري، کهگيلويه و بويراحمد، گيلان و خوزستان نيز هشدار داديم. از طريق سامانه هاي پيامکي و سامانه هايي که از طريق شبکه هاي اجتماعي داريم، هشدارها و دستورعمل ها را به همکاران خود مي دهيم. در روز دوم سيل نيز با حضور 14 مدير ارشد شرکت ملي گاز ايران، کميته بحران تشکيل داديم و در قالب سه صفحه علاوه بر دستورعمل ها و موارد مهمي که در سطح کشور داشتند، به صورت دستور جلسه به معاون وزير ارائه و همان روز از طريق سامانه ها براي تمامي شرکت هاي تابع گاز ارسال شد.» يوسفي پور ادامه مي دهد: «شرکت ملي گاز ايران به دليل اينکه با سيالي به نام گاز طبيعي سروکار دارد، از نظر اشتعال و انفجارپذيري در رتبه بالايي از ريسک قرار دارد. در اين صنعت 50 ساله، به گونه اي تربيت شده ايم که جدي، فوري و بدون هيچ مبارزه اي، فقط با يک رويکرد فني و کاملا تخصصي در مورد مسائل خود تصميم بگيريم. بنابراين بايد چابک، دقيق و کاملا جدي با همکاران خود در سطح کشور برخورد کنيم. از اين رو دو رويکرد داريم که يکي براي پالايشگاه هاي قديمي مانند بيدبلند است که 50 سال قدمت دارد و ايمن سازي و مستحکم سازي آن مهم است. ديگري براي پالايشگاه هاي تازه ساز است که در آن بهتر مي توان امکان سنجي انجام داد. از سال ها قبل در پالايشگاه هاي تحت بهره برداري، ايستگاه هاي تقويت فشار، تاسيسات گازي و... مشاور گرفته ايم تا در چگونگي ايمن سازي، مستحکم سازي و پدافند غيرعامل ما را کمک کند. اين نکته مهم را که سيال با ما شوخي ندارد و نمي توانيم در مقابل همکاران و تاسيساتمان کوچکترين سهل انگاري داشته باشيم، سرلوحه کار خود قرار داده ايم.»
پيش بيني وضعيت آب و هوايي با کمک ديسپچينگ
يوسفي پور در پاسخ به اين سوال که چه اقدام هايي قبل از وقوع سيل از سوي شرکت ملي گاز با محور مديريت بحران صورت گرفته است، مي گويد: «پنج دستورعمل در شرکت ملي گاز و شرکت هاي تابعه داريم که هر نسخه، نسخه قبل را کامل مي کند و شامل رخدادهاي طبيعي مانند سيل، زلزله، افت فشار و... مي شود. با وجود اينکه چند دستورعمل از قبل داشتيم، تجارب خودمان را در احياي شبکه گاز پس از زلزله سرپل ذهاب بررسي کرديم و به صورت دستورعمل درآورديم، از اين رو مي توان گفت که دستورعمل پنجم ما بعد از زلزله سرپل ذهاب نوشته شده است. به عنوان نمونه، تجربه هايي را که در زلزله سرپل ذهاب به لحاظ ماهيت و مشخصات تکنيکي زلزله داشته ايم، به صورت دستورعمل در آورديم، حتي دستورعمل هفت بندي براي مشترکان داشته ايم. به اين معنا که مشترکان ما زمان وقوع سيل و زلزله وقتي لوله ها، شلنگ ها، بست ها و دودکش هاي آنها دچار مشکل مي شود، چه اقدام هايي بايد انجام دهند تا حوادث ناشي از نشت گاز دامنگيرشان نشود.» به گفته او در ابتداي سال با همکاري ديسپچينگ، وضعيت آب و هوايي يک سال را پيش بيني مي کنيم تا در فصل هايي مانند پاييز و زمستان براي کاهش افت فشار گاز برنامه داشته باشيم و در آن ميزان گازي که بايد به مناطق عملياتي و پالايشگاه ها برود را بررسي مي کنيم. ضمن آنکه براي گازهاي استاني نيز بحث استحکام سازي تاسيسات و خطوطي که از رودخانه هاي فصلي عبور مي کنند، در مناطق عملياتي ايستگاه تقويت فشاري که داريم و تميز کردن کانال هاي اطراف و در پالايشگاه ها نيز اتاق مرکزي و کنترل را بررسي مي کنيم. بسياري از پالايشگاه هاي خود را از سال ها قبل براي وقوع سيل ايمن سازي کرده ايم. اگر اين رويکرد را نداشتيم و اقدام هاي پدافند غيرعامل انجام نمي شد، آسيب پذيري ما در رخداد امسال افزايش مي يافت.»
برگزاري مانورها به طور منظم
«در حوزه شرکت هاي گاز استاني، پالايشگاه ها، مناطق عملياتي و شرکت مهندسي، مانورهايي متناسب با حرفه خود به صورت منظم با نظارت ستاد مرکزي برگزار مي شود و در آن، آمادگي نانوايي ها و قسمت هايي که با ارتزاق مردم سروکار دارد، مورد بررسي قرار مي گيرد تا اگر در مواردي مانند سيل و زلزله که افت فشار گاز و گاهي قطعي آن را داريم، مشخص شود که آيا سوخت دوم و سوم دارند؟ اين مرتبط به ما نيست؛ اما چون امکان گرفتاري مشترکان وجود دارد، خود را موظف مي دانيم تا آنها را بررسي کنيم.» اين بخشي از صحبت هاي رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران است. او در اين باره ادامه مي دهد: «به صورت منظم، اجراي مانورهايي براي مقابله با رخدادهاي طبيعي داريم؛ از مصاديق بارز مانورها مي توان به نخستين مانور در مجتمع گاز پارس جنوبي اشاره کرد که در آن همزمان شش سناريو پياده سازي شد. بعد از برگزاري اين مانور، برق پالايشگاه قطع شد و با توجه به اينکه يکي از محورهاي مانور، برق پشتيبان بود، توانستيم از قطع برق سراسري در برخي پالايشگاه هاي مجتمع جلوگيري کنيم. ضمن آنکه در مازندران ، خراسان شمالي و گلستان (مانور افت فشار) و در خوزستان (مانور پدافند غيرعامل) داشته ايم.» به گفته يوسفي پور به صورت منظم مميزي، اچ اس اي را در تمام شرکت هاي تابعه، مناطق عملياتي، شرکت هاي گاز استاني و پالايشگاه ها داريم که در آن نه تنها برگزاري مانور و مديريت بحران، بلکه بهداشت صنعتي و محيط زيست مورد ارزيابي قرار مي گيرد. از اين رو بعد از مميزي اگر شرکتي مورد قبول نباشد، فرصت شش ماهه مي دهيم و بعد از آن دوباره بازرسي مي کنيم و بعد از اين دوره، اگر دوباره نتايج قابل قبول نبود، آن را به معاون وزير انعکاس مي دهيم. پس مي توان گفت که در شرکت ملي گاز ايران مميزي ها، بازرسي ها و نظارت ها را در شرکت هاي تابعه به صورت يک رسم کاملا پيوسته و قديمي پياده مي کنيم و اين نظارت ها با سيستم هاي روز دنيا اصلاح مي شود. به مانورها در شرکت هاي تابعه تنها به صورت منفرد نگاه نمي کنيم و حضور شرکت هاي معيني مانند خوزستان، همدان، اصفهان و مرکزي الزامي است؛ زيرا در آن موارد مختلفي مانند به همراه داشتن تجهيزات و امکاناتي مانند ماشين آلات، چادر صحرايي و غذا آموزش داده مي شود.»
او اضافه مي کند: «اگر شرکت هاي گاز معين در زلزله سرپل ذهاب آماده نبودند، شرکت انتقال گاز استان کرمانشاه نمي توانست از پس زلزله گسترده سرپل ذهاب بر بيايد، اين شرکت علاوه بر داشتن دستورعمل ها، بارها به صورت منفرد مانورهايي برگزار کرده است. بنابراين مي توان گفت که شهرهاي معين را نيز در اين مانورها ارزيابي مي کنيم.»
تشکيل کميته مديريت بحران در ساعت هاي اوليه
رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران مي گويد: «با توجه به اينکه طي 100 سال گذشته، شاهد وقوع سيل به اين گستردگي نبوده ايم، تجربه هاي نادري کسب کرديم که در چهار بخش ستاد عالي مديريت بحران سعي داشته ايم آن را به همکاران خود منتقل کنيم. در تاسيساتي که تجمع گل ولاي در حوضچه ها را داشتند و روزها و هفته ها آب در آن جمع شده بود، آموختيم که بايد با وقوع اين حوادث، در تاسيسات چه کنيم؟ از اين رو سعي کرديم تا در جلسه مديريت بحران و ستاد عالي شرکت ملي گاز، اين تجربه ها را به همکاران خود انتقال دهيم. يکي از موارد مهمي که به همکاران در زمان وقوع سيل گفته شد، در زمينه احتمال رانش و فرونشست زمين بعد از بارندگي هاي زياد بود و اين يکي از بندهاي صورت جلسه ستاد عالي کميته مديريت بحران بود.»
اقدام هاي اساسي بعد از تشکيل کميته مديريت بحران
به گفته يوسفي پور اقدام هاي اساسي بعد از تشکيل کميته مديريت بحران را مي توان به چهار دسته حوزه پالايش گاز، شرکت انتقال گاز، شرکت هاي گاز استاني (توزيع) و نکات عمومي تقسيم کرد.
او با اشاره به اقدام هاي اساسي در حوزه پالايش گاز مي گويد: «با توجه به آمادگي و پيش بيني هاي به عمل آمده، مشکل اساسي و خاصي در هيچ کدام از پالايشگاه هاي گاز در سراسر کشور به وجود نيامده و ميزان توليد و شرايط عملياتي، نرمال گزارش شده است؛ اما براي ايجاد آمادگي هاي بيشتر ضروري است مواردي از جمله مسدود کردن دهانه کانال هاي دربرگيرنده کابل هاي برق و ابزار دقيق در موضع ورود به اتاق هاي کنترل/فرمان و همچنين ايستگاه، battery room و... با مواد مناسب (گوني شني، فوم و...)، پيش بيني شود و همچنين آماده به کار بودن سيستم هاي تامين برق اضطراري و پشتيبان، بررسي و نشانه گذاري جاده اختصاصي به پالايشگاه بخصوص در قسمت هاي آبنما به منظور جلوگيري از سقوط خودروها در زمان آبگرفتگي، آماده باش و در دسترس بودن تمامي روسا، مسؤولان ارشد و... مورد توجه قرار گرفته است.» رئيس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران ادامه مي دهد: «با توجه به آمادگي قبلي مناطق عمليات انتقال گاز، در استان هاي درگير سيلاب مشکل خاصي به وجود نيامده و در استان گلستان يا گرگان و منطقه مينودشت که بر اثر شدت سيلاب، خط دچار آب شکستگي شده بود، با اقدام هاي کنترلي و کاهش فشار، خط مهار و تحت کنترل قرار گرفت. از اين رو براي ايجاد آمادگي و مقابله با شرايط اضطراري ضروري است مواردي از جمله آماده به کار و در سرويس بودن تمامي شيرها و تجهيزات کنترلي خطوط انتقال (بخصوص LBVها)، وضعيت پايداري در سيستم هاي مخابراتي/ ارتباطي، پايش شود و در صورت بروز کوچکترين مشکل، نسبت به رفع آن و يا استفاده از سيستم هاي جايگزين مناسب و مطمئن اقدام شود. آماده به کار بودن تمامي ماشين آلات و تجهيزات در ياردها، بازديد گروه هاي بازرسي از خطوط لوله و تاسيسات پس از عبور سيلاب، پيش بيني آماده به کار بودن سيستم هاي تامين برق اضطراري و پشتيبان، باز کردن جاده هاي اختصاصي به تاسيسات/ ياردها از نظر وضعيت آب گرفتگي از ديگر اقدام هاي انجام شده است.»
شرکت هاي استاني نيز اقدام هاي زيادي را انجام داده اند. در اين زمينه يوسفي پور مي افزايد: «با توجه به شروع بارندگي ها از 27 اسفند 97 و اعلام گزارش سازمان هواشناسي در تمامي استان هاي شمالي، ضمن اعلام وضعيت اضطراري، تمامي مرخصي ها لغو و آماده باش کامل اعلام شد. بر اثر سيل و پديده رانش زمين، گاز حدود 15 هزار مشترک قطع شد که بلافاصله با اقدام هاي کنترلي و عملکرد بموقع و سريع، ضمن جلوگيري از قطع گاز بسياري از مشترکان، نسبت به وصل و گاز دار کردن مشترکان اقدام شد، از اين رو براي ايجاد حفظ آمادگي و مقابله با سيل ضروري است موارد ذيل رعايت شود:
استان هاي معين ضمن هماهنگي و همکاري با استان هاي سيل زده، نسبت به حفظ آمادگي خود در صورت نياز اقدام لازم را به عمل آورند.
با توجه به شرايط سيلاب و غيرقابل دسترس بودن جاده ها و عدم امکان اعزام نيروهاي کمکي، ضروري است به لحاظ تصميم گيري بموقع با استفاده از گازبان ها به طور خودکفا بتوانند ارزيابي همه جانبه را انجام داده و تصميمات لازم را در ثانيه هاي طلايي اتخاذ کنند.
حوضچه هاي شير و تاسيسات به صورت پيوسته از آب و گل و لاي تخليه شود تا در صورت بروز حادثه، بتوان در اسرع وقت نسبت به مديريت صحنه حادثه اقدام کرد.
انجام عمليات نشت يابي به صورت مستمر و معاينه تاسيسات بخصوص تاسيسات مدفون، پس از فرونشست سيل و فراهم شدن امکان عمليات نشت يابي، تحت کنترل و بازرسي قرار گيرد. روش اجرايي عملياتي در حوزه توزيع و دستورعمل هاي بهره برداري و امداد گازرساني در زمان آبگرفتگي تاسيسات و تجهيزات از سوي مديريت گازرساني تهيه شود. ضروري است پست هاي امداد ضمن آمادگي کامل و کافي، همچنين خودروهاي داراي تجهيزات لازم و کافي، نقشه هاي بروز شده، تسلط کامل علاوه بر خطوط توزيع و تغذيه، بر شيرهاي همجوار خطوط انتقال نيز داشته باشند.» او با بيان اينکه علاوه بر موارد انجام شده، برخي اقدام هاي اساسي ديگر انجام شده است، عنوان مي کند: «با توجه به احتمال وقوع سيل و آبگرفتگي در بيشتر استان ها انتظار مي رود، پيشاپيش اقدام هاي موثري بر اساس دستورعمل هاي ابلاغي مقابله با سيل در تاسيسات و ابنيه در خصوص موضوع فوق که از سوي اچ اس اي ستاد ارسال شده، در شرکت هاي تابعه تاکيد و رعايت شود. به منظور درس آموزي از چنين تجاربي، بايد به مستندسازي وقايع و تهيه فيلم و عکس از مناطق و تاسيسات که آسيب ديده اند و ارسال گزارش مربوطه اقدام شود. شرکت ها/ مناطق معين با توجه به هماهنگي هاي قبلي از طريق انجام مانورهاي عملياتي در حوزه هاي مربوطه نسبت به ايجاد خطوط ارتباطي موثر و همکاري هاي لازم اقدام کنند. وضعيت پايداري و آماده به سرويس بودن در سيستم هاي مخابراتي/ ارتباطي بايد به صورت مستمر چک و پايش شوند. حراست شرکت هاي تابعه با توجه به تفاهمنامه منعقده با اچ اس اي و همچنين آموزش هاي فرا گرفته، ضروري است واکنش هاي اضطراري را در لحظات سرنوشت ساز حوادث (بخصوص در تاسيسات و ابنيه فاقد آتش نشان)، قبل از رسيدن گروه ها و تيم هاي مسؤول معمول کنند. لازم است ستادهاي بحران (شامل مکان ستاد و نفرات و ادوات) و همچنين تجهيزات و ماشين آلات سبک و سنگين در تمامي شرکت ها/ مناطق عملياتي /ياردهاي تعميراتي/ پست هاي امداد و... تحت کنترل پيوسته بوده و آماده به کار باشند.»
سرلوحه قراردادن ايمني
رئيس شرکت ملي گاز ايران در پايان مي گويد: «از تمام مشترکان گاز طبيعي در سراسر کشور مي خواهم که ما را ياري کنند. فراموش نکنيم که نمي توانيم در سيستم هاي داخلي خانه ها، کارخانه ها و مراکز تجاري دخل و تصرفي داشته باشيم و هر چقدر کوشش کنيم، مي توانيم از شبکه هاي خودمان در سطح کوي و برزن و خيابان مراقبت کنيم؛ اما در خانه کسي که بايد هوشياري و دقت و ايمني را سر لوحه کار خود قرار دهد، خود مردم هستند و زنجيره کوشش ها، فعاليت ها و اقدام ها، کشور را به نتيجه نهايي مي رساند. به عبارت ديگر اگر مردم نسبت به رعايت موازين ايمني و محيط زيست و همچنين فرهنگ اچ اس اي ما را کمک نکنند، کارمان ناقص مي ماند و مطمئن هستيم که مردم کشورمان ما را ياري مي دهند و سلسله فعاليت هاي اچ اس اي را هميشه پايان و اعتبار مي بخشند که از همه آنها تشکر مي کنم.»
گفت وگوي «مشعل» با مدير عامل شرکت پالايش نفت تهران
سميه راهپيما سال 1344 بود که پروژه احداث پالايشگاه تهران در 15 کيلومتري جنوب اين استان آغاز و در سال 1347 تکميل و راه اندازي شد. از آن زمان تاکنون، اين پالايشگاه توانسته فعاليت هاي خود را گسترش دهد، به طوري که سهم 13 درصدي در توليد فراورده هاي نفتي کشور را به خود اختصاص داده است، ضمن اينکه از مقوله خودکفايي، اجراي پروژه هاي جديد، مباحث مرتبط با بهداشت، ايمني و محيط زيست دور نمانده و اقدام هاي قابل توجهي انجام داده است. از اين رو براي کسب اطلاعات بيشتر به شرکت پالايش نفت تهران رفتيم و گفت وگويي با لطف اله هنگي، مدير عامل اين شرکت انجام داديم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
پالايشگاه تهران در کنار ديگر پالايشگاه هاي کشور در زمينه خودکفايي چه اقدام هايي انجام داده است ؟
اکنون بيش از 80 درصد تجهيزات پالايشگاه تهران از داخل تامين مي شود و در زمينه کمک به شرکت هاي قطعه ساز از جمله سيستم هاي دوار پيشتاز بوده ايم. در شهرهاي تهران، اصفهان، شيراز، اراک و... شرکت هاي بزرگ قطعه ساز داريم که از آنها بازديد و توانمندي آنها را بررسي مي کنيم و شرکت هايي که رزومه خوبي دارند، در مديريت بازرگاني رتبه بندي شده اند تا در صورت نياز، قطعات مورد نياز خود را از آنها تامين کنيم و شاهد اشتغالزايي و قطع وابستگي به کشورهاي ديگر باشيم. در زمينه حمايت از شرکت هاي داخلي، جشنواره اي برگزار و در آن از شرکت هايي که طي چند سال اخير به ما کمک کرده اند، تقدير کرديم. البته در کارگاه مرکزي پالايشگاه، قطعاتي که توانايي ساخت آن را داريم نيز توليد مي کنيم؛ اما بيشتر به سمت شرکت هاي قطعه ساز داخلي مي رويم تا هم اشتغالزايي صورت گيرد و هم وابستگي به شرکت هاي خارجي نداشته باشيم. توربين هاي برق، توربين واحدهاي حساس پالايشي، گيربکس و موتور پمپ ها در داخل ساخته شده و مورد استفاده قرار مي گيرند. با اين روش از خروج ارز نيز جلوگيري مي کنيم. مصداق اين امر نيز صرفه جويي 70 ميليارد توماني در سال 96 است که توانستيم 290 قطعه مورد نياز خود را از داخل تامين کنيم.
چگونه به خودکفايي در تامين برق دست يافتيد؟
شرکت پالايش نفت تهران در گذشته با بهره گيري از 7 واحد توربين بخار، 50 مگاوات برق توليد مي کرد؛ اما همسو با برنامه هاي توسعه اي، ازدياد ظرفيت توليد برق در دستور کار اين شرکت قرار گرفت و چهار توربين گازي 25 مگاواتي خريداري شد که با خريد توربين هاي گازي، ظرفيت اسمي توليد برق اين پالايشگاه به 150 مگاوات مي رسد، درحالي که تنها 40 تا 50 مگاوات برق در پالايشگاه مصرف مي شود، از اين رو مي توان گفت که در توليد برق خودکفا شده ايم و ديگر نيازي به شبکه برق شهري نداريم، ضمن آنکه برق موردنياز بعضي از شرکتهاي همجوار را تامين مي کنيم. همچنين براي امنيت شبكه برق پالايشگاه، پروژه 30 مگاواتي برق شهر در حال انجام است.
اکنون کاتاليست مورد نياز واحد بنزين سازي از سوي شرکت هاي داخلي تامين مي شود. پالايشگاه تهران در اين زمينه چه تمهيداتي در نظر گرفته است؟
از اينکه نتوانيم کاتاليست ها را از خارج وارد کنيم، ترسي نداريم و شرکت هاي پالايشي اين محصول را از داخل خريداري مي کنند و با حمايت شرکت هاي پالايشي به خودکفايي رسيده ايم.
پالايشگاه تهران در زمينه مسؤوليت اجتماعي، چه اقدام هايي انجام داده است؟
مسؤوليت اجتماعي، يکي از مباحث مهم در صنعت نفت به شمار مي رود و توانسته ايم کمک هايي به مدارس باقر شهر و بهزيستي اطراف پالايشگاه داشته باشيم.
چه نظارت هايي براي رعايت الزام هاي اچ اس اي از سوي پيمانکاران داريد؟
اين شركت، به منظور رعايت الزام هاي اچ اس اي از سوي پيمانكاران، روش اجرايي طرح ريزي پيمان از ديدگاه اچ اس اي را تدوين و اجرا کرده كه اين روش اجرايي بر اساس دستورعمل شركت ملي پالايش و پخش به شماره 2170002 با عنوان دستورعمل الزام هاي اچ اس اي در قرارداد پيمانكاران است. مطابق با اين روش اجرايي، در كل چرخه عمر يك پيمان، نظارت هاي موثر اچ اس اي لحاظ شده است. به عنوان نمونه در انتخاب پيمانكار در سه سطح پرسشنامه وجود دارد كه براي ارزيابي پيمانكاران اصلح مورد استفاده قرار مي گيرد. در حين كار نيز تمامي دستورعمل هاي كاربردي در آن پيمان، تمامي ممنوعيت ها و بايد ها و نبايد ها از منظر اچ اس اي، ارسال اچ اس اي PLAN پيمان، اخذ مجوزها و تاييديه هاي مورد نياز براي نيروي انساني مانند مجوزهاي ورود به پالايشگاه ،پرميت، رانندگي، اخذ تاييديه ورود تجهيزات و ادوات، جداول تجهيزات استحفاظي فردي، جرايم و ساير موارد مورد نياز در دفترچه شرايط و شرح كار اچ اس اي گنجانده مي شود كه به قرارداد پيمان الصاق شده و پيمانكار ملزم به رعايت آن است.
صورت وضعيت تمامي پيمانكاران از سوي ناظران به صورت ماهانه به اداره اچ اس اي ارسال مي شود و نظارت لازم بر عملكرد پيمانكار صورت مي گيرد. براي تمامي فعاليت هاي پيمانكار با نظارت مسؤول ايمني آن پيمان كه مورد تاييد اداره اچ اس اي قرار گرفته و بر اساس دستورعمل شركت، شناسايي خطرات و ارزيابي ريسك انجام مي شود و اگر فعاليتي خاص وجود داشته باشد كه بايد با دستورعمل پيمانكار انجام شود، آن دستورعمل بايد مورد تاييد پالايشگاه قرار گيرد واگر فاقد دستورعمل باشد، بايد از سوي تيمي متشكل از پيمانكار و پالايشگاه، ارزيابي ريسك شود. براساس دستورعمل بازبيني ايمني قبل از راه اندازي (PSSR)، راه اندازي تجهيزات و ادوات نصب شده بايد با تكميل چك ليست هاي مربوطه و با نظارت پالايشگاه انجام شود و در پايان نسبت به برچيدن كارگاه براساس ارزيابي ريسك مورد نظر اقدام لازم صورت گيرد. همچنين با توجه به اينكه پالايشگاه در خصوص کارکنان پيمانكار، ملزم به رعايت قوانين اداره كار است، از اين رو تمامي پيمانكاران ملزم به اخذ تاييد صلاحيت ايمني پيمانكاران از مراجع ذي صلاح بوده و بايد كميته هاي حفاظت كار را تشكيل دهند كه اين دو و ساير موارد مرتبط از سوي پالايشگاه نظارت مي شود. آنچه مهم است، اينکه پيمانكاران نقش بسزايي در پيشبرد اهداف و ماموريت سازمان دارند و تاكيد بر انجام كار با رعايت الزام هاي اچ اس اي به منظور پيشگيري از بروز حوادث، مستلزم ارتباط دوسويه بين پالايشگاه و پيمانكاران است. بنابراين در هر مرحله، جلسات هماهنگي برگزار مي شود، بخصوص جلسه قبل از شروع به كار پيمانكارها که به صورت جداگانه از سوي اداره اچ اس اي برگزار مي شود كه در آن جلسه تمامي موارد حين و اتمام كار به پيمانكار اطلاع رساني شده و به تمامي سوالات احتمالي پاسخ داده و صورت جلسه مي شود.
با توجه به اينکه پالايشگاه تهران به باقر شهر نزديک است، بفرماييد که چه تمهيدات زيست محيطي در نظر گرفته شده است؟
تيم رهبري شرکت پالايش نفت تهران با آگاهي از مسؤوليتهاي اجتماعي خود، نگاهي جدي به کاهش پيامدهاي حاصل از فرايندهاي توليدي و محصولات نهايي در سراسر چرخه عمر آنها داشته و کاهش آلايندههاي زيست محيطي و مخاطرات انساني را به بخشي جدايي ناپذير از ارزش هاي محوري، اهداف کلان و اهداف استراتژيک خود تبديل کرده است. اين موضوع با نگاه به پروژه هاي بهبود اولويت دار و اجرا شده در شرکت، قابل تشخيص است. از مصاديق بارز آن نيز توجه مديران و مسؤولان شرکت به توسعه پايدار، قابليت توليد گازوييل با گوگرد کمتر از 10PPM، بنزين بدون گوگرد و نفت سفيد با گوگرد کمتر از PPM 40 زودتر از ساير شرکت هاي پالايشي داخلي است.
در اين خصوص، شرکت پالايش نفت تهران با توجه به اهداف زيست محيطي و دستيابي به استاندارد ايزو 14000 فعاليت هاي متعددي انجام داده که يکي از آنها توليد گازوييل يورو 4 است و تمام محصولات تا سال 2020 مطابق با استاندارد يورو خواهد شد. در گذشته با آلودگي هاي زيست محيطي آب رو به رو بوديم، با وجود اينكه منشأ اين آلودگي ها نامشخص بود، با هماهنگي پالايشگاه تهران اقدام هايي صورت گرفت كه از سال 1382 براي رفع آلودگي از آب هاي زير زميني 360 حلقه چاه حفر کرديم، ضمن آنکه در حال حاضر براي رصد آلودگي، حدود 50 حلقه چاه گمانه ديگر نيز به آنها افزوده شده است. همچنين در حال احداث واحد تصفيه آب از پساب شهر ري هستيم تا از اين طريق، آبي که از پساب شهر ري وارد پالايشگاه مي شود را تصفيه و در صنعت استفاده کنيم. اين پروژه از خرداد سال 1397 آغاز شد و اکنون در حال اجراست و پساب شهر ري وارد پالايشگاه شده که براي انتقال آن به فضاي سبز و واحد تصفيه خانه، نزديک به دو سال طول مي کشد تا اين سيستم تصفيه خانه راه اندازي شود و مصرف آب شهري را کاهش دهيم. بايد گفت که اين روش، يکي از راه هاي جايگزين براي حفظ بقاي شرکت هاي پالايشي است.
از ديگر پروژه هاي زيست محيطي، مي توان به استحصال مواد نفتي از آب هاي زير زميني با حفر بيش از 360 حلقه استحصال چاه، نصب دو دستگاه سانتريفيوژ لجن نفتي و بيولوژيکي در واحد بازيافت آب، احداث دو واحد حذف نفت از آب برگشتي با ظرفيت 120 هزار متر مکعب در ساعت براي پالايشگاه شماره دو و 360 متر مکعب در ساعت براي پالايشگاه شماره يک و کاهش مصرف سوخت کوره تقطير به مقدار BUT/HR 11.500.000 معادل کاهش انتشار 6 هزار تن گاز دي اکسيد کربن در سال اشاره کرد.
براي صرفه جويي مصرف انرژي چه برنامه هايي داريد؟
براي کاهش مصرف انرژي، نيروهاي خود را بسيج کرده ايم و چند سالي است که خودمان را با يکي از پالايشگاه هاي مطرح خارجي سنجش مي کنيم تا ميزان تفاوت مصرف انرژي را به دست آوريم که پروژه هايي نيز براي اين منظور در نظر گرفته شده است. ابتدا اين تفاوت زياد بود؛ اما اکنون شرايط بهتر شده و سال 1396 حدود 90 ميليارد تومان صرفه جويي داشتيم و سال 1397 نيز اين ميزان صرفه جويي افزايش يافت. کاهش مصرف انرژي در سود سازمان تاثير دارد و تمام تلاش مان را مي کنيم تا خود را به ميزان مصرف انرژي تمام شرکت هاي پيشرو در اين زمينه برسانيم.
اکنون چند نفر در پالايشگاه تهران مشغول به کار هستند؟
دو هزار و پانصد نفر در اين پالايشگاه به صورت دائمي کار مي کنند و بين 500 تا 600 نفر نيز در پروژه ها مشغول به کار هستند. پروژه ها موقت است و بعد از دو تا سه سال اين افراد از سيستم خارج مي شوند. اکنون شرکت هاي بهران، ايرانول، پاسارگاد، نفت پارس و کارخانه هاي قيرسازي و صنايع پتروشيمي نيز خوراک شان را از ما مي گيرند و از اين نظر برايشان اشتغالزايي شده است. 40 تا 50 درصد کارکنان پالايشگاه بومي هستند و مابقي از شهرهاي ديگر آمده اند.
کار شما با چه سختي هايي روبه روست؟
فعاليت در پالايشگاه ها و صنايع نفتي، با مواد آتش زا سر و کار دارد و قسمت بهره برداري، تعميرات و مهندسي نيز از نزديک با تجهيزات کار مي کنند که استرس هايي به همراه دارد و کساني که در اين محيط هستند، ناخوداگاه اين استرس را به خانواده خود منتقل مي کنند. از اين رو کار در اين محيط روحيه خاص خود را مي خواهد، به همين دليل روي امنيت شغلي کارکنان کار کرده ايم. نيروهاي پيمانکار ما حدود 14 تا 15 سال است که در اين پالايشگاه فعاليت مي کنند و مشکلي نداريم؛ اما بايد روي مسائل خدمات رفاهي و اجتماعي آنها نيز کارهايي انجام شود.
چه توصيه اي به جوانان تازه کار داريد؟
آينده در دست جواناني است که در شرکت جذب شده اند تا با مشکلاتي که سازمان ها با آنها روبه روست، به نحو احسن مقابله کنند. از اين رو براي کيفي سازي و افزايش ظرفيت از نيروهاي جوان استفاده کرده ايم که در واحدهاي بهره برداري مشغول هستند و هر دو سال يکبار با بازنشسته شدن کارکنان قديمي، نيروي جوان جذب مي کنيم؛ اما اگر وقفه بيفتد، مشکل ساز خواهد شد. بنابراين به جواناني که تازه وارد کار شده اند، توصيه مي کنم که از تجربه افراد با سابقه براي پيشرفت و کسب تجربه استفاده کنند.
بارش هایی که از اوایل فروردین ماه آغاز شد، موجب شد شماری از استان های کشور ازجمله گلستان، ایلام، کرمانشاه و خوزستان به طور جدی در مواجهه با سیل و سیلاب قرار گیرند؛ به طوری که وقوع آن موجب شد بسیاری از منازل و زمین های زراعی مردم به زیر آب رود. در این میان بسیاری ازسازمان ها و نهادهای مردمی و غیر مردمی برای کمک به هموطنان آسیب دیده از سیل به صحنه آمدند و بار دیگر صحنه های بی بدیلی از نوع دوستی را خلق کردند. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه لرستان نیز بنابر وظیفه ذاتی خود در حوزه سوخت،در این حادثه خانه مان برانداز با بخش های رسمی و غیررسمی خدمات رسان همگام شد وبا امدارسانی دراین حوزه تلاش کرد مردم آسیب دیده از سیل، با مشکلی رو به رو نباشند.
پايگاه سلامت بهداشت رواني- اجتماعي خانواده با هدف کاهش فشارهاي رواني ناشي ازحادثه سيل و سازگاري با محيط پيرامون در بين سيل زدگان بخش الهايي از توابع کلانشهر اهواز ايجاد شد. در اين پايگاه که در پنج اردوگاه داير شده است، هزار و439 نفر از سيل زدگان در منطقه الهايي زير پوشش قرار دارند. اين پايگاه به دستور احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در قالب تصميمات ستاد مديريت بحران و کنترل شرايط اضطراري اين شرکت راه اندازي شده است. در پايگاه سلامت بهداشت رواني - اجتماعي خانواده ايجاد شده از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، روزانه 20نفر از کارکنان اين شرکت در حوزه خانواده، بازي درماني، کتابخواني، ورزش، مشاوره و مددکاري به سيل زدگان خدمات رساني مي کنند.
توزيع کمک هاي صنعت نفت جنوب در مناطق سيل زده
مرحله نخست توزيع کمک هاي جمع آوري شده کارکنان صنعت نفت جنوب ازسوي بسيجيان حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان به مناطق سيل زده الهايي، حميديه و شهرستان کارون انجام شد. اين هدايا به عنوان نخستين مرحله توزيع گسترده کمک هاي کارکنان و بسيجيان در قالب سه گروه جهادي 30 نفره در محل استقرار و اسکان موقت روستاهاي مناطق سيل زده الهايي، حميديه و کارون توزيع شده است. در اين مرحله 3 هزار بسته مواد شوينده و بهداشتي، 6 هزار بطري آب معدني يک و نيم ليتري، 900 بسته غذايي (قند، شکر، خرما و...)، 250 جعبه کائوچو (جايخي) و 5 تخته چادر اسکان توزيع شد. پيش از اين نيز تيم پزشکي مجهز به آمبولانس و تجهيزات مورد نياز براي امدادرساني به اين مناطق اعزام شده بود. بسيجيان اين حوزه در قالب گردان هاي امدادي از روز آغاز سيل در کنار همشهريان و هم استاني هاي خود براي ايجاد سيل بند و جابه جايي اسباب منازل سيل زدگان و برقراري امنيت حضور داشته اند.
ياري رساني بانوان نفتي به سيل زدگان
در پي آب گرفتکي ناشي از سيل در شمار زيادي از روستاي جنوب کشور، همسران کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در حرکتي خودجوش به ياري آسيب ديدگان مناطق سيل زده شتافتند. اين زنان در زينبيه مسجد امام حسين(ع) منطقه نيوسايد اهواز، با تشکيل يک گروه 25 نفره، آستين همت بالا زده اند و با دوختن لباس براي زنان وکودکان همچنين پخت غذا براي آنها، به کمک هموطنان سيل زده شتافته اند. حيدري به عنوان يکي بانوان خدمت رسان به هموطنان سيل زده که کارهاي فرهنگي مسجد را به عهده دارد، گفت: با توجه به اخبار منتشر شده درباره نيازهاي سيل زدگان به ويژه زنان و کودکان، همچنين درخواست کمک به سيل زدگان از سوي کميته امداد امام خميني(ره)، آشپزي و تهيه غذا براي سيل زدگان، به عنوان يکي از اولويت هاي مهم در دستور کار قرار گرفت. وي دوختن لباس براي زنان و کودکان را از ديگر فعاليت هاي مهم گروه 25 نفره متشکل از همسران کارکنان شرکت مناطق نفت خيز جنوب برشمرد. محبتيان، يکي ديگر از بانوان ساکن در نيوسايد اهواز نيز گفت: اين گروه از بانوان در يک روز حدود20 لباس دست را آماده و به يکي از اردوگاه هاي حميديه ارسال مي کنند.
کاروان کمک هاي شرکت نفت فلات قاره ايران به مناطق سيل زده، از سوي شش دستگاه تريلي، راهي استان خوزستان شد. اين کمک ها شامل 12 فروند قايق بزرگ و 16 فروند کايت دو نفره است که با همکاري سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به منطقه سيل زده سوسنگرد فرستاده مي شود.
اين اقدام به منظور عمل به مسئوليت هاي اجتماعي و امدادرساني به هموطنان آسيب ديده از سيل، از سوي شرکت نفت فلات قاره ايران انجام شده است. از نخستين روزهاي آغاز بارش ها و وقوع سيل گسترده در کشور، امکانات و نيروهاي اين شرکت براي کمک به هموطنان سيل زده بسيج شده است و شرکت نفت فلات قاره نيز با حضور فعال در ستاد مديريت بحران، آمادگي همه جانبه و بسيج امکانات را در مقابله با خسارت هاي احتمالي و امدادرساني به سيل زدگان اعلام کرده است. به همين منظورسامانه جمع آوري کمک هاي داوطلبانه همکاران اين شرکت براي کمک به هموطنان سيل زده، از روزهاي نخست بروز اين حادثه راه اندازي شد. کمک هاي جمع آوري شده پس ازجمع آوري از طريق منابع رسمي در اختيار هم ميهنان آسيب ديده از سيل قرارخواهد گرفت.
مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران گفت: بارش هاي اخير سبب شده است که تالاب هورالعظيم جان دوباره بگيرد. ماني عبدالله زاده راد در بازديد ازتالاب بين المللي هورالعظيم با تاکيد بر اينکه حفظ جان انسان ها، نخستين اولويت و حفظ زيست بوم بي نظير و بين المللي هورالعظيم، اولويت دوم شرکت ملي نفت ايران است، تصريح کرد: اين تالاب علاوه براينکه يکي از حساس ترين زيستگاه هاي ايران است، مهم ترين تصفيه کننده هوا در جنوب غرب ايران نيز به شمار مي آيد. وي با بيان اينکه شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) اقدام هاي بسيار خوبي به منظور آمادگي براي مقابله و کنترل آلودگي هاي زيست محيطي از جمله پاکسازي گودال هاي سوخت، تهيه و تجهيزات مقابله با آلودگي هاي نفتي انجام داده است، افزود: برنامه ريزي و هماهنگي هايي نيزبراي افزايش اين مهم در دستور کار قرار گرفته است. مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه در جريان سيل حادثه اي با پيامد آلودگي هاي نفتي نداشته ايم، اظهار کرد: با توجه به حساس بودن اکوسيستم تالابي، سازمان حفاظت محيط زيست رصد و نظارت هاي خوبي براي اجراي الزام هاي محيط زيستي ازسوي مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران در تالاب هورالعظيم داشته است و پيوسته اين موضوع را پيگيري مي کند. عبدالله زاده راد افزود: شرکت ملي نفت ايران از همه ظرفيت خود براي حفظ اين تالاب بين المللي استفاده مي کند، زيرا تالاب هورالعظيم با پوشش گياهي خاص خود يکي از تالاب هاي حياتي کشور ايران به شمار مي رود. تالاب هورالعظيم يا هورالهويزه يکي از تالاب هاي دائمي است که در غرب استان خوزستان و انتهاي رود کرخه در منطقه مرزي دشت آزادگان بين دو کشور ايران و عراق واقع شده است.
رئيس هيئت مديره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تاکيد بر ضرورت توسعه مقوله پيشگيري در بخش بهداشت و درمان گفت: سازمان بهداشت و درمان مجدانه پيگير سلامت خانواده صنعت نفت است.
مرضيه شاهدايي در بازديد ازسازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور که به مناسبت هفته سلامت انجام شد، با بيان اينکه بر اساس آمار، خانواده صنعت نفت نسبت به ديگر خانواده ها از سلامتي بالاتري برخوردار است، افزود: اين موضوع نشان مي دهد سلامت خانواده صنعت نفت براي اين سازمان اهميت بسزايي دارد و مجدانه آن را پيگيري مي کند. شاهدايي با تاکيد بر اينکه در ساختار سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تغيير کلي نخواهيم داشت، تصريح کرد: تشکيل شوراي سياست گذاري در سطح وزارت نفت سبب بالا رفتن بهره وري و ارائه خدمات بهتر به کارکنان خواهد شد.
بهداشت، اولويت نخست است
حبيب الله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز گفت: اولويت نخست سازمان بهداشت و درمان، مقوله بهداشت است و تاکيد ما بر مسائل بهداشتي است. وي با بيان اينکه بهبود شاخص هاي سلامت از همان ابتداي شکل گيري صنعت نفت در ايران تاکنون مدنظر بوده است، اظهار کرد: آنچه سازمان برآن تاکيد دارد، شناسايي و بهبود شاخص هاي سلامت در بخش شاغلان و خانواده ها به ويژه جوانان، نوجوانان و کودکان است. سميع تصريح کرد: دغدغه و اولويت اصلي ما بهداشت و پيشگيري است که اين مهم قابل خريدن نيست، بلکه کار ارزشمندي است که بهداشت و درمان صنعت نفت با جديت دنبال مي کند تا بتواند سلامتي خانواده نفت را تضمين کند.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب از بازگشايي مسير دوم منطقه عملياتي سرکان (از سمت روستاي وه ره زرد) خبر داد.
سعيد ناصري پور با بيان اينکه در پي بارش هاي اخير و وقوع سيلاب ها، بيشتر راه هاي ارتباطي تخريب ومشکلات بسياري در تردد همکاران، ايجاد شد، تصريح کرد: علاوه بر اين، مسيرهاي ارتباطي روستاهاي مانند پران پرويز، کيان آباد، تيمورآباد و وه ره زرد از توابع شهرستان پلدختر نيز مسدود شده بود که با تلاش کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب بازگشايي شد. وي افزود: با توجه به حجم بسيار بالاي آب رودخانه کشکان و تخريب پل هاي اين منطقه، همچنين قطع راه هاي ارتباطي روستاهاي اطراف، اقدام هاي لازم به منظور بازگشايي مسير دوم از سمت واحد بهره برداري سرکان به روستاي پران پرويز و روستاي وه ره زرد آغاز و اين مسير با در اختيار قرار دادن ماشين آلات راهسازي بازگشايي شد.
ناصري پور اظهار کرد: با بازگشايي مسير ياد شده، راه ارتباطي بيش از 2 هزار نفر از ساکنان روستاهايي مثل کيان آباد، تيمورآباد و پران پرويز دوباره برقرار شد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب درباره امدادرساني به مردم مناطق سيل زده مجاور تاسيسات اين شرکت اظهار کرد: با توجه به برگزاري نشست هاي متعدد و برنامه ريزي براي امدادرساني به مردم سيل زده، توزيع کمک هاي غذايي و بهداشتي از سوي همکاران بسيجي از همان ساعات اوليه در دستور کار قرار گرفت و نسبت به آن اقدام شد.
ناصري پور گفت: به همت همکاران عملياتي، خوشبختانه آسيب هاي وارد شده به تاسيسات و ابنيه شرکت دراين مناطق به حداقل ممکن رسيده است.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت گفت: اين پژوهشگاه محدوديت زماني خاصي ندارد ومادامي که نياز باشد، آماده هرگونه مشارکت و همکاري براي رفع مشکلات مربوط به مناطق سيل زده هستيم. جعفر توفيقي با بيان اينکه ابعاد خسارت اين حادثه بسيار گسترده است و دولت به تنهايي نمي تواند از پس جبران آن برآيد، افزود: همکاران ما در پژوهشگاه صنعت نفت ازابتداي سال کاري، اقدام به جمع آوري کمک هاي نقدي، کالا و اعزام نيروهاي داوطلب به اين مناطق کرده اند. وي همچنين باتاکيد برآمادگي پژوهشگاه صنعت نفت در زمينه کمک هاي علمي گفت: از آنجا که اين مشکلات ابعاد علمي را هم دربر مي گيرد، پژوهشگاه صنعت نفت به منظور رفع آلودگي هاي موجود در آب ها، خاک ها و پساب ها آمادگي خود را به وزارت نفت براي پاکسازي اين مناطق اعلام کرده است. رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اينکه رسيدگي به اين مسائل به دليل گستردگي حادثه درمدت کوتاه انجام پذير نيست، تصريح کرد: مشارکت ها را بايد به عنوان يک پروژه ادامه دار در نظر گرفت تا زماني که ساکنان خسارت ديده به آرامش برسند و به زندگي عادي خود بازگردند.
مدير خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران از اختصاص چهار دستگاه پمپاژ سنگين (پمپ تراک) و20 دستگاه پمپ سبک (پمپ هاي رودخانه اي) براي جمع آوري روان آب هاي کلانشهراهواز و شهرستان کوت عبدالله خبر داد.
فرشيد قاسمي با اشاره به پيامدهاي ناشي از بارندگي هاي سيل آساي اخير در استان خوزستان و بالا آمدن آب رودخانه هاي کارون، دز و کرخه گفت: به دستور مديرعامل، ناوگان خدمات فني شرکت از نخستين روز به حال آماده باش درآمد. وي با اشاره به آمادگي چهار دستگاه پمپ تراک که آماده ارائه خدمات گفت: يک دستگاه آن به اضافه سه دستگاه پمپ سبک در موقعيت ايستگاه مرکزي برق شمال غرب اهواز استقرار يافت و با جمع آوري به موقع آب هاي سطحي، نقش موثري در پيشگيري از ورود آب به تجهيزات ايستگاه ايفا کرد و مانع قطعي برق شبکه شد. قاسمي اظهار کرد: دومين دستگاه به همراه يک دستگاه پمپ رودخانه اي در نزديکي بيمارستان گلستان اهواز مستقر شد و تاکنون بيش از 200 هزار بشکه از روان آب ها را که وارد شبکه فاضلاب شهري شده بود، تخليه کرده و به رودخانه برگشت داده است. مدير خدمات فني شرکت ملي حفاري ايران گفت: پمپ تراک سوم نيز در منطقه شرق کارون در کوت عبدالله استقرار يافت و تا به حال 10 هزار بشکه آب را جمع آوري و به رودخانه پمپاژ کرده است. وي افزود: هم اکنون دو دستگاه پمپ تراک در ساختمان مرکزي آماده کار است تا در صورت نياز، نسبت به انجام وظايف محوله اقدام کند. قاسمي اظهارکرد: در همين حال 20دستگاه پمپ سبک موسوم به کف کش يا رودخانه اي تدارک ديده شده که چهار دستگاه آن در مناطق مختلف اهواز به کار گرفته شده و 16دستگاه نيز آماده به کار است.
پايان عمليات استحکامبخشي سيل بند منطقه عين - 2
عمليات احداث، استحکامبخشي و افزايش ارتفاع سيل بند منطقه عين -2 در اهواز از سوي شرکت ملي حفاري ايران پايان يافت. سعيد قرباني، مدير اچ اس اي، پدافند غيرعامل، مديريت بحران و فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران گفت: در پي تلاقي و افزايش سطح آب رودخانه هاي کارون و کرخه، احداث، ترميم و بالا بردن سطح 3500 متر از سيل بند منطقه از سوي ستاد بحران استان خوزستان به اين شرکت واگذار شد. وي گفت: در پي اعلام ستاد بحران استان خوزستان، در مدت زمان کوتاه 80 نفر کارکنان شرکت و نيروهاي پيمانکاران طرف قرارداد به همراه 70دستگاه ماشين آلات سبک، سنگين و ويژه از جمله 35 دستگاه کمپرسي، شش دستگاه بيل مکانيکي، پنج دستگاه لودر، دو دستگاه تانکر سوخت،15 دستگاه خودرو سبک کمک دار، همچنين غلتک، گريدر، بولدوزر، آمبولانس، کمرشکن، جين پل، تندم و گروه تعميرات و سوخت رسان در منطقه مستقر شدند و عمليات اجرايي پروژه مقاوم سازي سيل بند منطقه عين 2 کليد خورد. مدير اچ اس اي، پدافند غيرعامل، مديريت بحران و فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري اظهار کرد: سختکوشان اين شرکت در شش روز کار شبانه روزي، با نظارت مستمر مديرعامل اين ماموريت را به نحو مناسب به پايان رساند.
آماده باش کامل آمبولانس ها براي رويارويي با سيل
رئيس پدافند غيرعامل و مديريت بحران شرکت ملي حفاري ايران گفت: همه آمبولانس هاي اين شرکت مستقر در استان خوزستان، از ابتداي بارندگي هاي سيل آسا در استان تاکنون در حال آماده باش به سر مي برند. رضا الاسوند در حاشيه عمليات ايمن سازي محوطه دستگاه حفاري 32 فتح در موقعيت دارخوين گفت: مديريت اچ اس اي، پدافند غيرعامل، بحران و فوريت هاي پزشکي شرکت ملي حفاري ايران در ساختمان ها و کارگاه هاي عملياتي و پشتيباني، همچنين دستگاه هاي حفاري مستقر در استان خوزستان، آمبولانس و گروه اورژانس دارد. وي اظهار کرد: افزون بر آمبولانس ها، بخش فوريت هاي پزشکي اين شرکت داراي 150پزشک و به همين تعداد تکنيسين در مناطق عملياتي حفاري در استان خوزستان است که با توجه به شرايط و تبعات ناشي از طغيان رودخانه ها و جريان روان آب ها، اين آمادگي براي ارائه خدمات ضروري به مناطق شهري و روستايي پيش بيني شده است.
سرپرست مهندسي سيستم ها و بهره وري شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي از تمديد گواهينامه استاندارد سيستم مديريت انرژي ايزو 50001 منطقه عملياتي آغاز دالان و ستاد اين شرکت براي دومين سال متوالي خبر داد.
حسين علي نژاد گفت: تمديد اين گواهينامه معتبر بين المللي با اجراي الزام هاي زيست محيطي و پياده سازي پيش شرط هاي لازم محقق شده است.
وي تصريح کرد: اين گواهينامه پس از دو روز مميزي از واحدهاي مختلف از سوي نمايندگان شرکت توف نورد آلمان، براي يک دوره يک ساله ديگر تمديد شده است.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون از ارسال کمک هاي اين شرکت به مناطق سيل زده استان خوزستان خبر داد.
حميد کاويان با تاکيد بر تداوم امداد و خدمات رساني به مناطق سيل زده و به کارگيري توان نيروي انساني و تجهيزات مورد نياز گفت:اين محموله ها شامل مواد غذايي تازه، وسايل بهداشتي و پوشاک، همچنين اسباب بازي، پتو و زيراندازهاي مناسب است که با پنج دستگاه کاميون و سه دستگاه وانت پيکاب بارگيري و به مناطق سيل زده استان خوزستان ارسال شده است.
وي اظهارکرد: شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، پيش تر(در ابتداي بروز سيل)، يک محموله حاوي اقلام مورد نياز براي احداث سيل بند از جمله گوني، بيل و کلنگ و.. به مناطق در معرض سيل، ارسال کرده است.
پمپاژ نفت نمکي وشيرين واحد بهره برداري شماره 2 آغاجاري با انجام اقدام هاي اصلاحي در نحوه اتصالات ورودي و خروجي توربوپمپ شماره7 ارتقا يافت. محمدرضا گودرزي، مدير عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري گفت: اين عمليات با استفاده از توان نيروهاي داخلي، به منظور سهولت عملياتي، بهينه سازي سيستم پمپاژ نفت واحد بهره برداري شماره2 آغاجاري، همچنين فراهم کردن شرايط استفاده حداکثري از امکانات موجود براي افزايش قابليت هاي مورد نياز و حفظ و تداوم توليد در موقعيت هاي خاص انجام شده است. به گفته وي، پيشگيري از هرگونه کاهش توليد ناشي از قطع برق، بروز اشکال در الکتروپمپ هاي نفت نمکي واحد يا در دسترس نبودن تنها توربو پمپ فعلي، از دلايل اجراي اين پروژه است. گودرزي با تاکيد بر اينکه عمليات ياد شده با تلاش همکاران عمليات بهره برداري، نگهداري و تعميرات خطوط لوله انجام شده است، اظهار کرد: انجام اقدام هاي اصلاحي در اتصالات مربوط به واحد بهره برداري شماره 2 آغاجاري، افزون بر تسهيل و بهبود شرايط پمپاژ نفت، سود و صرفه اقتصادي فراواني براي شرکت نفت و گاز آغاجاري ايجاد شده است.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز شرق بابيان اين که کارکنان اين شرکت همسو با ديگرسازمان ها و نهادها براي کمک رساني به مناطق آسيب ديده ازسيل گام برداشته اند، ازکمک رساني به روستاهاي سيل زده شهرستان سرخس در سيلاب اخير خبر داد. ابوالحسن محمدي با اشاره به فعاليت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق درحوزه مسؤوليت اجتماعي از جمله سيل اخيرافزود: اين شرکت همگام باديگر سازمان ها و نهادها، در امدادرساني به روستاهاي آسيب ديده استان خراسان رضوي درجريان سيلاب اخير حضوري فعال داشته است. وي ادامه داد: به واسطه بارش هاي سنگين وجاري شدن سيل دربرخي روستاهاي شهرستان سرخس ازجمله صمدآباد، دولت آباد، قوش علي جان و چاله زرد، نمايندگان شرکت بهره برداري نفت و گازشرق با هدف کمک به سيل زدگان درمناطق آسيب ديده حضوريافته و کمک رساني کرده اند. محمدي، اعزام ماشين آلات سبک و سنگين و استقرار آنها در مناطق آسيب ديده، همکاري با آبفاي روستايي شهرستان سرخس وهماهنگي باکميته بحران شهرستان سرخس را از جمله اين کمک رساني ها برشمرد. وي افزود: تهيه وتامين موادغذايي و کالاهاي ضروري از طريق کمک ها ي جمع آوري شده نيزبخش ديگري از امدادرساني به مناطق سيل زده از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز شرق تصريح کرد: برنامه ريزي ها و پيش بيني هاي لازم براي مديريت بحران ها و حوادث احتمالي در شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق از قبل انجام شده است.
مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان گفت: با وجود حجم سيلاب و خرابي ها، انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي در منطقه خوزستان بدون هيچ مشکلي استمرار دارد. حميدرضا کيهان پور در نشست ستاد پشتيباني مديريت بحران شرکت ملي نفت ايران گفت: با تلاش هاي شبانه روزي کارکنان منطقه و باوجود آب گرفتگي برخي تاسيسات و مراکز انتقال نفت منطقه، تاکنون عمليات انتقال نفت و فرآورده متوقف نشده است. وي با اشاره به وجود يکهزار و 250 کيلومتر خط لوله 6 اينچ تا 30 اينچ در منطقه خوزستان اظهار کرد: عمده اين خطوط زيرزمين هستند که به محض وقوع سيلاب، اقدام هاي اوليه براي محافظت از تاسيسات و ترميم خطوط لوله آسيب ديده که در چند نقطه، انجام شد. مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان ضمن قدرداني از ياري رساني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب و بسيج شهيد تندگويان گفت: مرکز انتقال نفت اين منطقه عملياتي واقع در جاده انديمشک - اهواز به دليل آب گرفتگي بسته شده بود که مرکز ديگري در يک کيلومتري آن جايگزين شد. کيهان پور تاکيد کرد: هم اکنون خطوط لوله انتقال فرآورده در منطقه به طور کامل فعال هستند و سوخت رساني با خطوط لوله به طور مستمر انجام مي شود. وي درباره مقابله با آب گرفتگي مرکز انتقال نفت شهيد چمران نيز گفت: با احداث سيل بندي به ارتفاع سه متر در اطراف اين مرکز از ورود آب که از 70 سانتي متر تا يک و نيم متر ارتفاع دارد، جلوگيري شده است و عمليات انتقال و پمپاژ نفت از اين مرکز با امنيت کامل ادامه دارد.
نيروگاه خورشيدي 20 کيلوواتي باهدف صرفه جويي در مصرف انرژي، استفاده از انرژي هاي تجديدپذير و کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، نيروگاه خورشيدي در ستاد منطقه 3 عمليات انتقال گاز به بهره برداري رسيد.
مقدم بيکلريان، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 3 عمليات انتقال گاز با بيان اينکه پروژه اين نيروگاه خورشيدي، فروردين امسال به صورت پايلوت در منطقه 3عمليات انتقال گاز به بهره برداري رسيده است، افزود: نيروگاه مزبور پس از دوره يک ساله نگهداري و بررسي کيفيت بازدهي، با تضمين بيشتري در ديگر مناطق نيز قابليت اجرا خواهد داشت.
وي افزود: اين نيروگاه با قابليت توليد 20 کيلووات ساعت برق، متصل به شبکه سراسري است و با در نظر گرفتن ميانگين 300 روز آفتابي در سال و پنج ساعت تابش در روز، سالانه حداقل 30 مگاوات ساعت برق را تامين مي کند.
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه3 عمليات انتقال گاز، عمر بهره برداري از اين نيروگاه را 20 سال اعلام و اظهار کرد: نيروگاه خورشيدي ياد شده با توجه به متصل بودن به شبکه سراسري، در مدت بهره برداري، هيچ هزينه تعميراتي نخواهد داشت.
بيکلريان اظهار کرد: با توجه به اينکه هر کيلو وات ساعت برق توليدي از طريق سوخت هاي فسيلي حداقل معادل 700 گرم گاز CO2 وارد جو زمين مي کند، اين نيروگاه از انتشار سالانه21 تن گاز گلخانه اي به جو زمين جلوگيري خواهد کرد.
کاروان کمک هاي نقدي و غيرنقدي کارکنان پالايشگاه گاز سرخون و قشم به مناطق سيل زده اعزام شد.
محمدحسين نوروزي، مديرعامل شرکت پالايش گاز سرخون و قشم از امدادرساني کارکنان اين پالايشگاه براي مناطق سيل زده خبر داد و گفت: اين اقدام همسو با مسئوليت هاي اجتماعي پالايشگاه و ارج نهادن به کرامت انساني هموطنان مناطق آسيب زده انجام شده است.
وي با بيان اينکه کاروان امدادرساني پالايشگاه سرخون و قشم با همکاري سازمان هلال احمراستان هرمزگان براي لرستان و خوزستان اعزام شده است، اظهار کرد: کمک هاي کارکنان پالايشگاه شامل بخش نقدي و غيرنقدي مانند وسايل بهداشتي، پوشاک، پتو و... است.
نوروزي تاکيد کرد: مسئولان و کارکنان شرکت پالايش گاز سرخون و قشم از هيچ کمکي براي کاهش آلام مردم سيل زده دريغ نخواهند کرد.
مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس از انتقال بيش از يک ميليارد ليتر فرآورده در ايام نوروز خبر داد و گفت: براي مقابله با سيلاب احتمالي در استان هرمزگان آمادگي کامل وجود دارد. عليرضا عطار افزود: با توجه به پيش بيني هاي سازمان هواشناسي براي بارش، همچنين وقوع سيلاب در استان هاي خوزستان و لرستان، آمادگي کامل براي مقابله با سيلاب و انتقال نفت خام و فرآورده با حداکثر ظرفيت ايجاد شده است.
وي تأکيد کرد: از ابتداي روز 25 اسفندماه 97 تا روز 15 فروردين ماه 98 مقدار يک ميليارد ليتر انواع فرآورده از جمله بنزين معمولي و يورو، نفت گاز معمولي و يورو و... از توليدات پالايشگاه هاي ستاره خليج فارس و بندرعباس از اين مرکز به ديگر استان ها منتقل شده است. مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس تصريح کرد: به طور ميانگين روزانه 50تا 54ميليون ليتر انواع فرآورده از اين مرکز منتقل مي شد که با توجه به مصرف ميانگين روزانه حدود 93 ميليون ليتر بنزين در کشور، حجم قابل توجهي بوده است. عطار گفت: با توجه به بارش هاي سيل آسا در بيشتر نقاط کشور امکانات خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس از جمله نيروهاي عملياتي، تجهيزات و ادوات و ماشين آلات در سه مرکز انتقال نفت قطب آباد، مهرآران و بندرعباس توزيع و آمادگي کامل ايجاد شده است. وي همچنين از اختصاص بخشي از حقوق فروردين ماه کارکنان اين منطقه به مناطق سيل زده در استان هاي ديگر و اعزام يک گروه امدادرساني پنج نفره شامل نيروهاي فني، عملياتي و مخابراتي به مناطق سيل زده استان خوزستان از جمله آبادان و خرمشهر خبر داد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آبادان از ايمن سازي همه جايگاه هاي عرضه سوخت اين منطقه عملياتي خبر داد. مجاهد سعدي آل کثير بابيان اين که براي جلوگيري از آب گرفتگي مجاري عرضه سوخت، تدابيري اتخاذ شده است، افزود: درکيلومتر60محور مواصلاتي آبادان-اهواز، دوجايگاه عرضه سوخت قرار داردکه اطراف آنها سيل بند احداث شده است.
وي افزود: در ورودي جاده خرمشهر به اهواز نيز يک جايگاه، توزيع سوخت به سيل زدگان را انجام مي دهد که درمحيط پيرامون آن نيز سيل بند ايجاد و ايمن سازي شده است.
آل کثيرهمچنين از آمادگي کامل نفتکش ها براي سوخت رساني به موقع به وسايل سنگين راه سازي و سيل بند خبر داد و گفت: اين منطقه براي توزيع سوخت پايدار، تمام توان خود را به کار بسته است.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آبادان تامين سوخت مورد نياز بالگردهاي امدادي و انتظامي، همچنين آماده به کاربودن همه ادوات و ديزل ژنراتورها را از ديگر اقدام هاي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آبادان براي مقابله با بحران و سيل احتمالي برشمرد.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون از تعويض نوک مشعل واحد بهره برداري مجتمع صنعتي کوپال اين شرکت خبر داد. حميد کاويان گفت: به منظور بهسوزي، جلوگيري از دود مشعل و رعايت استانداردهاي زيست محيطي، نوک مشعل فشار کم و فشار زياد از سوي اداره مهندسي فرآورش، طراحي و به وسيله اداره تعميرات خطوط لوله به طور کامل تعويض و نصب شد. وي با اشاره به وجود خطر انتشار گازهيدروژن سولفوره در زمان انجام تعميرات اظهار کرد: همه مراحل عمليات که به طورعمده در ارتفاع 65 متري، با استفاده از يک دستگاه جرثقيل 140 تني و با رعايت مسائل ايمني در حضور کارشناسان ايمني شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون انجام شده است.
مديرعامل شرکت گازاستان البرز از آغاز عمليات اجرايي فاز دوم پروژه خط انتقال گاز بوئين زهرا - کرج خبر داد.
حسين تقي نژاد با بيان اينکه فاز دوم پروژه خط انتقال گاز بوئين زهرا - کرج در مرحله انتخاب پيمانکار است، گفت: اين پروژه تا سال 99 با نگاه 50 ساله گازرساني ايمن، مطمئن و پايدار، براي سه بخش صنعت، کشاورزي و خدمات به بهره برداري خواهد رسيد. وي با اشاره به آغاز چهارمين سال فعاليت شرکت گاز استان البرز اظهار کرد: اهداف اين شرکت در سال 97 محقق شده است و تلاش مي شود مطابق با برنامه ريزي هاي انجام شده، اهداف سال 98 نيز محقق شود.
براي اين خط انتقال گاز70 کيلومتري که در بوئين زهرا دراستان قزوين به سمت کرج احداث مي شود، 200 ميليارد تومان برآورد هزينه شده است.
خط انتقال گازمزبور در رفع مشکلات گازرساني استان البرز تاثيري بسزايي خواهد داشت.
امام باقر(ع) فرمود: لا دين لمن دان بطاعه من عصي الله ولا دين لمن دان بفريه باطل علي الله ولادين لمن دان بجحود شي من آيات الله
كسي كه به اطاعت و پيروي ازگناهکار كار گردن نهد، دين صحيحي ندارد و كسي كه تهمت و افترا به خدا را از كسي بپذيرد، دينش ناقص است و كسي كه از انكاركننده آيات الهي دنباله روي كند، دين مطلوبي ندارد. منظور از لادين اين نيست كسي كه اين خصوصيت را داشته باشد، به كلي از دين خارج است، بلكه آن ديني كه مي تواند انسان را به مقامات مطلوب برساند، ديگر اين دين نيست. عصي الله يعني كسي كه زندگي او، زندگي معصيت كارانه است از اين فرد نبايد اطاعت كرد. افترا بستن به خدا يعني بدون مراجعه به مباني درست، چيزي را به خدا نسبت دهد اين، فريضه است از چنين شخصي نبايد اطاعت كرد.
قرآن كريم كه عهده دار تزكيه روح و تهذيب جان آدمى است، شيطان را به عنوان دشمن سعادت انسان معرفى كرده و دستور مراقبت و هوشيارى در برابر كيد و مكر او داده، ما را به مبارزهاى همه جانبه با او فراخوانده است: قرآن كريم در آيات فراوانى گونههاى مختلف اغوا، فريبكارى، كيد و مكر شيطان را تبيين و راه حضور در مصاف دشمن قسم خورده بشر را به او نشان داده است.
نرم افزار پيام اميرالمومنين(ع)
نرم افزار اندرويدي پيام اميرالمومنين(ع) ارائه دهنده متن کتاب 15 جلدي «پيام اميرالمومنين» اثر حضرت آيت الله ناصر مکارم شيرازي و ديگر فضلاي همکار ايشان از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
«انَّ اعْظَمَ الْحَسَراتِ يَوْمَ الْقِيامَةِ حَسْرَةُ رَجُلٍ كَسَبَ مالًا فى غَيْرِ طاعَةِ اللَّهِ فَوَرِثَهُ رَجُلٌ فَانْفَقَهُ فى طاعَةِ اللَّهِ سُبْحانَهُ، فَدَخَلَ بِهِ الْجَنَّةَ وَ دَخَلَ الْأَوَّلُ بِهِ النَّارَ.» نهج البلاغه – حكمت 421
از بزرگترين حسرتهاى روز قيامت حسرت مردى است كه مالى را از راه معصيت خدا به چنگ آورده و براى مردى به ارث گذارده كه در راه طاعت خدا انفاقش كرده است. پس، دومى با انفاقش راهى بهشت مىشود و اولى (صاحب مال) به آتش فرو مىافتد!
نكتهها و پيامها
- يكى از نامهاى قيامت «يَوْمُ الْحَسْرَةِ» است. قرآن كريم در اين باره مىفرمايد:
آنها را از روز حسرت (روز رستاخيز) بترسان، روزى كه همه چيز پايان مىيابد، در حالى كه آنها در غفلتند و ايمان نمىآورند.
- دين خود را به دنياى ديگران مفروش: گاهى انسان تمام تلاشش در دنيا مصروف اين است كه انبار دارى ديگران را بنمايد و بر اين منصب افتخار دارد، ولى وقتى حسابش به قيامت موكول و حقيقت هويدا شود، چيزى جز حسرت و اندوه برايش نخواهد ماند، حسرتى كه هيچ سودى برايش نخواهد داشت. چنانكه رسول خدا(ص) مىفرمايد: «در روز قيامت پشيمانترين مردم كسى است كه آخرتش را به دنياى ديگران فروخته باشد.»
از نظر قرآن كريم آسمان هاى هفت گانه و زمين و كسانى كه در آنها هستند، همه تسبيحگوى خداوند متعال و به حمد و سپاس او مشغول هستند، چراكه تنها خداوند است كه منزه، پاك، مقتدر و داناست و عبادت راز آفرينش است: «آسمان هاى هفت گانه، زمين و كسانى كه در آنها هستند، همه تسبيح او مىگويند و هر موجودى، تسبيح و حمد او مىگويد.»
- نماز و عبادت، هدف خلفت است. «من جن و انس را نيافريدم، جز براى اينكه عبادتم كنند.»
- نماز جزو برنامههاى حكومتى اسلام است. «كسانى كه هرگاه در زمين به آنها قدرت بخشيديم، نماز را به پا مىدارند.»
- نماز خصلت مؤمنين است. «مردان و زنان با ايمان، ولى (و يار و ياور) يكديگرند؛ امر به معروف و نهى از منكر مىكنند و نماز را برپا مىدارند.»
- از اوصاف متقين است. (پرهيزكاران) كسانى هستند كه به غيب [آنچه از حس پوشيده و پنهان است] ايمان مىآورند و نماز را برپا مىدارند.
- شكر نعمت است.
«ما به تو كوثر [خير و بركت فراوان] عطا كرديم. پس براى پروردگارت نماز بخوان و قربانى كن.»
- از نماز يارى مىطلبيم. «اى افرادى كه ايمان آوردهايد! از صبر (و استقامت) و نماز، كمك بگيريد.»
- نماز براى خاشعان آسان است. «اين كار (صبر و نماز) جز براى خاشعان گران است.»
- بايد از نماز مراقبت نمود.
«(مؤمنين به آخرت) بر نمازهاى خويش مراقبت مىكنند.»
- نبايد در نماز سهلانگارى كرد. «پس واى بر نمازگزارانى كه در نماز خود سهلانگارى مىكنند!»
- منافقان نماز نمىخوانند، مگر با كسالت و بىحالى. «و (منافقان) نماز بجا نمىآورند، جز با كسالت.»
- دعوت به نماز جماعت. «و همراه ركوع كنندگان ركوع كنيد (و نماز را به جماعت برگزار کنيد).»
- دعوت رسولالله(ص) به نماز شب. «و پاسى از شب را (از خواب برخيز و) قرآن (و نماز) بخوان، اين يك وظيفه اضافى براى توست؛ اميد است پروردگارت تو را به مقامى در خور ستايش برانگيزد.»
- نماز شب از ويژگي هاى عبادالرحمن است. «كسانى كه شبانگاه براى پروردگارشان سجده و قيام مىكنند.»
پاسخ: خداوند متعال در اين سوره ابتدا هر كسي را كه عيب جويي و مسخره كند، تهديد مي كند كه شامل تمام عيب جويان و مسخره كنندگان اعم از ثروتمند و فقير مي شود. در آيه بعدي خداوند در واقع ريشه و علت اصلي اين صفت زشت را بيان مي كند كه غالبا عيب جويان و مسخره كنندگان كساني هستند كه مال اندوزي كرده و به خاطر ثروتشان كه آنها را مغرور كرده، اين كار را مي كنند، اما عيب جويي را منحصر به افراد ثروتمند نكرده است. در تفسير الميزان چنين آمده است: جمله «الَّذِي جَمَعَ...» به منزله تعليل است براي جمله «وَيْلٌ لِكُلِّ هُمَزَةٍ لُمَزَةٍ» و ميفهماند علت اينكه ويل را نثار هر همزه و لمزه كرديم، اين است كه او مال دنيا را جمع ميكند و ميشمارد.
در تفسير نمونه هم اين مطلب آمده است: «سپس به سرچشمه اين عمل زشت (عيب جويي و استهزا) كه غالبا از كبر و غرور ناشي از ثروت مايه ميگيرد، پرداخته و افزوده است: (الَّذِي جَمَعَ مالًا وَ عَدَّدَهُ) آنقدر به مال و ثروت علاقه دارد كه پيوسته آنها را ميشمرد، و از برق درهم و دينار و پول هاي ديگر، لذت ميبرد و شادي ميكند. طبيعي است كه چنين انسان گمراه و ابلهي مومنان فقير را پيوسته به باد سخره بگيرد.
علاوه بر اينكه كه شأن نزول اين آيات درباره افرادي بوده كه ثروتمند بوده و به خاطر ثروتشان، فقيران را مسخره و عيب جويي مي كردند. علت وصف كردن عيب جويان و مسخره كنندگان به مال اندوزان و ثروتمندان هم به خاطر شان نزول آيات است و هم به خاطر اينكه غالب عيب جويان به خاطر ثروتشان و موقعيت اجتماعي شان، دست به چنين كاري مي زنند؛ از اين رو اين عمل منحصر در آنها نيست، بلكه فقيران و مستمندان هم عيب جويي و مسخره مي كنند و تهديد در اين آيه شامل آنها نيز مي شود.
همزمان با اعياد مبارکه شعبانيه، در مراسمي با حضور مديران و کارکنان، از جانبازان پالايشگاه نفت تبريز تجليل شد.
غلامرضا باقري ديزج، مديرعامل پالايشگاه تبريز در مراسم تجليل از جانبازان گفت: دوران هشت سال جنگ تحميلي که با شجاعت ها، ايثار و فداکاري رزمندگان اسلام به درستي دفاع مقدس نام گرفت، محل تجلي بزرگ مرداني است که الگويشان قمر بني هاشم(ع) بود.
باقري ادامه داد: جانبازان افتخار نظام اسلامي هستند و بايد به وجود آنان به عنوان يک ميراث گرانبها و حافظان فرهنگ ايثار، شهادت و جهاد افتخار کنيم و اين ارزش ها را به نسل هاي سوم و چهارم انقلاب انتقال دهيم.
وي تاکيد کرد: حفظ و ترويج ارزش هاي دفاع مقدس و انتقال فرهنگ ايثار و شهادت به نسل جوان از تاکيدات هميشگي مقام معظم رهبري است.
حجت الاسلام والمسلمين محمود هادي، مشاور فرهنگي مديرعامل پالايشگاه تبريز، ديگر سخنران اين مراسم گفت: در سه مولود بزرگوار يعني امام حسين(ع)، حضرت ابوالفضل(ع) و امام سجاد(ع) يک ويژگي مشترک وجود دارد که آن، شجاعت اين سه بزرگوار است.حجت الاسلام هادي افزود: منظور از شجاعت فقط بحث توان رزمي و جنگجويي نيست، بلکه شاخصه هاي انسان شجاع در روايات، موضوع هاي ديگري است.
وي غلبه بر هواي نفس و صداقت را از شاخصه هاي مهم شجاعت برشمرد و گفت: حرکت ارزشمند شهدا، جانبازان و ايثارگران در هشت سال دفاع مقدس و مقابله با دشمنان اسلام مصداق فرهنگ اصيل ديني است و مي توان از اين ظرفيت بزرگ براي فرهنگ سازي استفاده کرد.در پايان مراسم از جانبازان هشت سال دفاع مقدس پالايشگاه تبريز تجليل شد.
از فعالان فرهنگي کاروان هاي راهيان نور منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از سوي قرارگاه فرهنگي تقدير شد.حجت الاسلام اسماعيلي، مسئول قرارگاه فرهنگي صنعت نفت در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، اردوهاي راهيان نور را داراي ظرفيت هاي فراواني براي انتقال فرهنگ اسلام ناب دانست که متاسفانه از اين ظرفيت ها به خوبي استفاده نمي شود. وي گفت: قرارگاه فرهنگي منطقه ويژه به قالب هاي فرهنگي توجه جدي دارد و سعي مي کند با محتواسازي مناسب از آنها بهره برداري کند. فعالان فرهنگي ما براي اتوبوس هاي راهيان نور هم از حيث فضاسازي و هم از حيث محتوايي برنامه هاي فراواني اجرا کردند و آماده انتقال تجربيات خود هستند.
سيدمنصور غيبي حيات، مدير طرح هاي اکتشافي شرکت نفت فلات قاره ايران و از جانبازان دوران دفاع مقدس، روز 12 فروردين 1398 در عروجي شهادت گونه به ديدار معبود شتافت.وي متولد 1345 شهر اهواز و از رزمندگان 8 سال جنگ تحميلي بود که در جبهه هاي نبرد حق عليه باطل رشادت ها و جانفشاني هاي بسياري از خود نشان داده و به درجه رفيع جانبازي نائل آمد و پس از پايان جنگ نيز با درک شرايط و احساس مسؤوليتي مثال زدني، در سنگري ديگر به دفاع از آرمان ها و به حرکت درآوردن چرخ هاي اقتصادي کشور پرداخت.متن زير دلنوشته اي از همکاران وي در شرکت نفت فلات قاره ايران در فراق اين همکار از دست رفته است:
دلنوشته اي در فراق دوست : بار ديگر جرس كاروان از رحلت مردي از تبار ايثارگران و شهدا خبر داد. مسافري جاي مانده كه در روز شهادت جد بزرگوارش امام موسي كاظم (ع) در كنار همرزمان شهيدش آرام گرفت.كوچ ناباورانه و نابهنگام همكار و دوست گرامي سيدمنصور غيبي حيات از ديار خاك به افلاك و رسيدن به وصال معشوق در فصل تولد طبيعت، قلبمان را به درد آورد و بر آلام اين روزهاي دلمان افزود. سيد منصور انساني صادق، بي آلايش، متواضع، متين و مهربان و همكاري با اخلاق، صبور و گشاده رو بود. او انساني وارسته و دل بريده از تعلقات دنيوي بود و براي رسيدن به معشوق شتاب داشت، آنگونه كه در جزيره مجنون هنگام دويدن در جاده عشق، پايش را جا گذاشت تا سبك بال پريدن را بيازمايد و تنفس گاز شيميايي راه گلويش را خراشيد تا راهش را كوتاه تركند؛ اما مي بايد مي ماند تا در سنگري ديگر راه هم سنگرانش را ادامه دهد. اين بار با ياراني تازه در نبردي مابين فولاد و سنگ در خشكي و دريا، تا شيره سياه زمين را براي رونق چرخ هاي صنعت و اقتصاد ميهن بيرون بكشند.از زمان حضورش در شركت نفت با تعامل و دور انديشي در دوران سخت تحريم، سنگر جنگ اقتصادي را همچون دوران دفاع مقدس پرشور نگه مي داشت تا ناوگان حفاري با صلابت و مصون از تركش هاي تحريم به حركت رو به جلوي خويش ادامه دهد.در نگاهش برق اميد بود و آينده اي روشن؛ باور نداشت كه جنگ اقتصادي دشوارتر از جنگ تحميلي است. وقتي مقابلش مي نشست، نبايد گله مي كردي از كاستي ها. زبانش اميد بخش بود و قلبش گواهي مي داد كه با همين امكانات موجود هم مي شود كارها را پيش برد.در كار سخت گير بود و منضبط. هر زمان كه پاي جان نفرات و خطرات كاري در ميان بود، مانند يك فرمانده از نيروهايش حمايت مي كرد و زير بار نمي رفت كه تحت هر شرايطي كار نا ايمن انجام شود.در حفاري صاحب نظر بود و كاربلد؛ به كارش عشق مي ورزيد. اين دوست داشتن در صورت آرام و چشمان خندانش در جلسات فني و كارشناسي نمايان بود. بي پرده و آرام نظراتش را مي گفت و سخت بود قانع كردنش در موارد فني. آرام در رفتار، فردي سختگير در مسئوليت هاي اداري و متعهد در ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي و ياري به همنوعان، كامل ترين جمله اي است كه مي توان در وصف او بر زبان جاري كرد. سيد بزرگوار؛ ذهنمنان ياري نمي كند تا كلمات كافي براي نوشتن در فراقت بيابيم، تنها مي دانيم چيزي اين روزها در سينه مان سنگيني مي كند و گاه به گاه گرمي ردپاي اشك را بر گونه هايمان احساس مي كنيم و به اين دلخوشيم كه مرگ پايان كبوتر نيست. رفتنت را باور نداريم...، دلمان برايت تنگ مي شود، ولي به ناچار مي گوييم خداحافظ رفيق، سفرت به خير.پرواز ابديت را به خانواده محترم، همسر و يادگاران نازنينت (دكتر سيده عليا، مهندس سيد علي و سيدحسين عزيز) تسليت مي گوييم و براي آنها تندرستي و شكيبايي آرزومنديم و براي خودت نيز آمرزش الهي و آرامش ابدي در جوار حضرت دوست مسئلت داريم.
يادت گرامي و روحت سبز
مراسم روز جهاني بزرگداشت بناها و محوطه هاي تاريخي، روز پنجشنبه 29 فروردين ماه در موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان برگزار شد. موزه كارآموزان به عنوان دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت و بزرگ ترين موزه صنعتي كشور، مراسم بزرگداشت روز جهاني بناها و محوطه هاي تاريخي را برگزار كرد. رئيس موزه كارآموزان، از جمله اهداف برگزاري اين مراسم را ايجاد تعامل سازنده با جامعه محلي عنوان كرد و گفت: «موزه كارآموزان در تلاش است با برگزاري مراسم ساده، صميمانه و در عين حال هدفمند، به اين مهم دست پيدا كند.» همچنين در اين مراسم، از دو ويترين جديد در اتاق هاي پنجگانه موزه كارآموزان كه با هداياي پيشکسوتان بازديد كننده از اين موزه در تعطيلات نوروز، ساماندهي شده بودند، رونمايي شد.
عنصر اصلي در ويترين اول، گيره ساخته شده از سوي كارآموزان آموزشگاه فني و حرفه اي نفت است كه در دوره مقدماتي اين آموزشگاه، به عنوان پروژه عملي ساخته مي شد. رئيس موزه كارآموزان در اين باره گفت: «ما دوسال پيگيري کرديم تا گيره را به دست آوريم كه بالاخره آقاي رحماني تبار، يكي از پيشكسوتان، آن را به موزه اهدا كرد.»
به گفته امين زاده درويش، جزوه تئوري دروس فني مربوط به سال اول كارآموزان و برگه امتحاني سال اول، به همراه ابزارهاي مربوط در نجارخانه، ساير اقلام داخل ويترين اول هستند. وي افزود: «اهميت اين ويترين، ارائه نمايي كلي از سال نخست دوره سه ساله آموزشگاه كارآموزان است.» اما ويترين دوم، مجموعه مدارك آموزشي عبدالكريم عبادي، ديگر پيشكسوت نفتي و كارآموز اين آموزشگاه است. اين مجموعه از ابتدا تا پايان دوره را شامل مي شود و كارت ورود به آزمون ورودي آموزشگاه، كارت شناسايي دوره تحصيلي، مدارك دو ساله آموزشگاه و مدارك دوره چهارساله كارآموزي است. به گفته زاده درويش، اين ويترين سير مدارك رايج در آموزشگاه كارآموزان را به تصوير مي كشد. در مراسم رونمايي از اين دو ويترين، علاوه بر بازديد كنندگان موزه كارآموزان، رئيس روابط عمومي پالايشگاه آبادان، نماينده واحد گردشگري منطقه آزاد اروند و جمعي از مسؤولان حضور داشتند و توضيح مختصري درباره اهميت روز جهاني بناها و محوطه هاي تاريخي و نقش مردم در نگهداري اين بناها، از سوي رئيس موزه كارآموزان ارائه شد. شوراي بين المللي بناها و محوطه هاي تاريخي كه به ايكوموس معروف است، در سال 1980 ميلادي طي پيشنهادي به سازمان يونسكو، روز 18 آوريل برابر با 29 فروردين را به عنوان روز جهاني بناها و محوطه هاي تاريخي اعلام كرد. از آن سال تا به امروز، روز جهاني بزرگداشت بناها و محوطه هاي تاريخي، فرصتي است براي يادآوري اين كه يادگارهاي كهن، بخشي از شناسنامه هويتي تمام انسان ها هستند. حادثه آتش سوزي كليساي جامع نوتردام در آستانه اين روز، اگر چه كام دوستداران ميراث فرهنگي را تلخ كرد، اما به همگان يادآور شد كه اين آثار و ابنيه تا چه حد آسيب پذير و شكننده هستند. در اين بين، ميراث و تاسيسات صنعتي در كشور ما بيشتر در معرض خطر هستند؛ زيرا هنوز به چشم آثار و ابنيه تاريخي به آنها نگريسته نمي شود. مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، از بدو تاسيس تا به امروز تلاش كرده تا ميراث ارزشمند صنعت نفت را كه جزو جدانشدني از تاريخ معاصر است، حفظ کند. حفظ ميراث منقول، ثبت بيش از 200 ابنيه تاريخي، راه اندازي دو موزه و تلاش براي آغاز به كار يك موزه ديگر، خلاصه اي از فعاليت هاي اين مديريت است.
موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان در تعطيلات نوروزي امسال، پذيراي 3631 بازديد كننده و گردشگر داخلي و خارجي بود.
بازديد كنندگاني از خانواده هاي صنعت نفت، مردم آبادان و ساير نقاط ايران، همچنين تورهاي گردشگري، از دوم تا 12 فروردين امسال از موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان كه در محل آموزشگاه فني و حرفه اي اين شهر برپا شده بود، بازديد کردند.
بازديد پيشكسوتان نفتي از اين موزه قابل توجه بود و بيش از 250 بازنشسته و پيشكسوت صنعت نفت در تعطيلات نوروزي از اين موزه ديدن کردند. اين در حالي است كه تعدادي از اين پيشكسوتان در گذشته از كارآموزان اين آموزشگاه بوده يا در آن به تدريس اشتغال داشتند.
اين پيشکسوتان از نقاط مختلف کشور از جمله شيراز، بوشهر، اصفهان، خراسان و تعدادي نيز از خارج از کشور به آبادان سفر کرده و ضمن بازديد از موزه كارآموزان و مرور خاطرات گذشته، مدارک و اسنادي را در ارتباط با دوران كارآموزي و تحصيل خود در اين آموزشگاه، به موزه كارآموزان اهدا کردند.
حضور 10 تن از کارآموزان قديمي و پيشکسوت صنعت نفت در مقاطع زماني مختلف اين آموزشگاه، به عنوان راهنماي اين موزه از ديگر مواردي بود كه دست دركاران موزه كارآموزان آبادان براي بازديد كنندگان نوروزي از اين موزه در نظر گرفته بودند. اين نكته، بويژه در انتقال حس نوستالژيک دوران فعاليت اين آموزشگاه بسيار موثر بود.
موزه كارآموزان آبادان، مقصد خوبي براي تورهاي گردشگري در ايام نوروز بود و تورهايي از شهرهاي زنجان، قزوين، تهران، تبريز و مشهد از اين موزه بازديد کردند. علاوه بر اين، تورهاي گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صدا و سيما و پالايشگاه نفت آبادان نيز از بازديدكنندگان اين موزه بودند.
از ديگر نكات جالب، حضور گردشگران خارجي براي بازديد از موزه كارآموزان آبادان در نخستين تعطيلات نوروزي پس از بازگشايي رسمي اين موزه بود. بازديد كنندگاني با مليت هاي انگليسي، دانماركي، فرانسوي و آلماني از آثار به نمايش گذاشته شده در قديمي ترين آموزشگاه فني ايران کردند.
برگزاري نمايشگاه هنر چيدماني دستكش ها، برگزاري مسابقه نقاشي براي گروه هاي سني كودك و نوجوان و احياي فضاي سبز موزه كارآموزان با گل ها و گياهان بومي، از ديگر مواردي بود كه بر جاذبه هاي اين مركز فرهنگي و گردشگري افزوده بود.
لازم به يادآوري است در موزه كارآموزان آبادان كه با محوريت آموزش در صنعت نفت برپا شده است، اشيا و اسنادي از آموزشگاه فني و حرفه اي آبادان كه در سال 1312 راه اندازي شد، به علاوه ابزار و وسايل مورد استفاده در كارگاه هاي آموزشي، بخش هاي اداري آموزشگاه و بالاخره اسناد و اشياي مربوط به سير تاريخ نفت در ايران و جهان، به نمايش درآمده است.
«موزه بنزين خانه آبادان» در تعطيلات نوروزي امسال، پذيراي 3 هزار و 179 بازديدكننده و گردشگر داخلي و خارجي بود.
در تعطيلات نوروز، علاوه بر علاقه مندان به صنعت نفت، مردم آبادان و گردشگراني از ساير نقاط ايران، تورهايي با همكاري منطقه آزاد ميراث فرهنگي آبادان، ميراث فرهنگي خرمشهر و اطلاع رساني هاي صدا و سيما و رسانه هاي خبري از «موزه بنزين خانه آبادان» ديدن كردند.
موزه بنزين خانه آبادان، نخستين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است كه در دي سال 1395 در محل جايگاه قديمي سوخت اين شهر گشايش يافت و محل آن با استناد به برخى سوابق به عنوان نخستين جايگاه سوخت ايران، در سال 1306 شمسي احداث شد.
موزه بنزين خانه آبادان در حال حاضر به عنوان يكي از مقاصد گردشگري اين شهر مورد توجه گردشگران، بويژه دست دركاران صنعت نفت قرار گرفته و طي سال گذشته 7 هزار و 771 نفر از اين موزه بازديد کردند.
اين در حالي است كه آمار كل بازديد از اين موزه از سال 1395 تا كنون به 17 هزار و 290 نفر مي رسد. در ميان بازديد كنندگان اين موزه، حضور پيشكسوتان صنعت نفت، خانواده هاي آباداني و گاه گردشگراني خارجي كه از آبادان ديدن مي كنند، قابل توجه است.
موزه بنزين خانه آبادان در نوروز امسال، برنامه هاي ويژه اي نيز برگزار كرد كه از جمله آنها مي توان به برگزاري نمايشگاه تمبر و اسكناس و نمايشگاه نقاشي اشاره كرد كه مورد استقبال بازديدكنندگان قرار گرفت. اين در حالي بود كه در تعطيلات نوروز، علاوه بر بازديدكنندگان عادي، تورهايي از تهران، مشهد، قزوين و تبريز نيز از موزه بنزين خانه ديدن كردند. همچنين گردشگراني از کشورهاي آمريکا، کانادا و آلمان هم از نخستين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت بازديد داشتند. در موزه بنزين خانه آبادان، انواع دستگاه هاي پمپ بنزين و تاريخچه استفاده از اين دستگاه ها در كشور، نمونه اي از پمپ بنزين هاي قديمي و خودرو در حال سوختگيري، فضاي يك شعبه نفت در گذشته، مخازن قديمي پرچي، مجموعه تانكرهاي سوخت رسان، اسناد و مستندات تاريخي مربوط به توزيع فراورده هاي نفتي و... به نمايش گذاشته شده است.
مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، امسال همچون سال گذشته، با دست پر در نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي حضور مي يابد.
غرفه موزه هاي صنعت نفت در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، جزو پربازديدترين و پرمخاطب ترين غرفه ها به شمار مي رفت. امسال نيز موزه هاي صنعت نفت با بهره گيري از تجارب به دست آمده در سال گذشته، با چهره اي متفاوت و با نمايش اشيا و اسناد ارزشمند بازيابي شده از بخش هاي مختلف صنعت نفت، در معرض ديد بازديدکنندگان قرار خواهد گرفت. غرفه موزه هاي نفت در نمايشگاه بيست و چهارم در سالن اصلي 8 و9 و همان موقعيت مکاني سال گذشته برپا خواهد شد.
بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي از 11 تا 14 ارديبهشت امسال در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي در تهران برگزار مي شود.
9 اثر نفتی ديگر به ثبت ملی رسيد
9 اثر نفتي ديگر در شهرهاي مسجد سليمان، آبادان، اهواز، آغاجاري، بهرگانسر و مشهد به ثبت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و صنايع دستي رسيد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني پتروميوزيم، آثاري كه به پيشنهاد مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و با تصويب سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به ثبت رسيده است، عبارتند از: خوابگاه پرستاران، باشگاه ايران، انبار خوراك و بنگله 96 در شهر مسجد سليمان، پارك كودكان نفت در آبادان، منطقه خرمكوشك در اهواز، پمپ بنزين قديمي آغاجاري، سكوي نفتي بهرگانسر و انبار نفت در شهر مشهد.
اغلب اين آثار، قدمتي بيش از 50 سال دارند و با ثبت آنها، از اين پس هر گونه دخل و تصرف يا اقدام و عملياتي كه به تخريب يا تغيير هويت آنها منجر شود، برابر مقررات مشمول مجازات خواهد بود.
با ثبت اين آثار، تعداد آثار ثبت شده صنعت نفت تا كنون به 113 اثر رسيد.
روز سه شنبه، 27 فروردين ماه در حالي كه مدارس شهرهاي آبادان و خرمشهر، نخستين هفته بازگشايي را پس از وقوع حادثه سيلاب در استان خوزستان سپري مي كردند، دانش آموزان مقطع ابتدايي مدرسه دخترانه ايراندخت در پايه هاي چهارم و پنجم از «موزه كارآموزان آبادان» ديدن كردند. اين دانش آموزان پس از بازديد از بخش هاي مختلف موزه، شنيدن توضيحات راهنما و گرفتن عكس يادگاري، در اتوبوس ويژه نقاشي كودكان در اين موزه، حضور يافته و در مورد آنچه در موزه كارآموزان ديده اند و يا با موضوع آزاد، تصاويري را نقاشي كردند. «حادثه سيل در نوروز و فروردين امسال، استان خوزستان را درگير كرد و خيلي از بخش ها را از فعاليت عادي بازداشت.» امين زاده درويش، رئيس موزه كارآموزان آبادان با بيان اين مطلب، مي افزايد: «از جمله اين بخش ها، مدارس بودند كه يا به دليل درگيري دانش آموزان و خانواده هاي شان با بلاي طبيعي سيل، يا به اين دليل كه مدارس جزو گزينه هايي بود كه در ستادهاي بحران براي اسكان سيل زدگان در نظر گرفته شده بود، از فعاليت بازماندند. اين در حالي است كه به گفته رئيس موزه كارآموزان، با بازگشت زندگي به روال عادي و از سرگرفته شدن فعاليت مدارس در شهرهاي آبادان و خرمشهر، بازديد دانش آموزان مقاطع مختلف از موزه هاي صنعت نفت در آبادان، بويژه موزه كارآموزان از سر گرفته شده است. زاده درويش بازديد از موزه هاي نفت را به عنوان يك پديده اجتماعي توصيف مي كند و مي افزايد: اين حركت نشان مي دهد كه بازديد از موزه هاي نفت، به عنوان بخشي از برنامه هاي فرهنگي مدارس محدوده آبادان و خرمشهر پذيرفته شده است. تا كنون دو موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت در شهر آبادان گشايش يافته كه «موزه بنزين خانه آبادان» در محل قديمي ترين پمپ بنزين كشور و «موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان» در محل آموزشگاه فني و حرفه اي اين شهر ازآن جمله است.
به دنبال تحولات سياسي - اقتصادي جهان، بعد از جنگ جهاني دوم و تغيير شرايط قراردادهاي نفتي که در آن کنترل کشورها بر منابع نفتي به عنوان يک اصل شناخته مي شد، دولت ايران تصميم گرفت براساس قانون مصوب مجلس شوراي ملي در 29 مهر ماه 1326، تجديدنظر در قرارداد 1312 را از شرکت نفت انگليس و ايران خواستار شده و اقداماتي را در جهت استيفاي حقوق ملت ايران به عمل آورد. زيرا قرارداد 1312 که به دنبال الغاي امتياز دارسي بين ايران و دولت انگلستان منعقد شده بود با شرايط حقوقي جديد يعني اصل تنصيف منافع (50-50) بيگانه بود و همچنان نقاط ضعف بسياري داشت. در حالي که قراردادهاي نفتي در پاره اي از کشورهاي نفت خيز جهان از جمله ونزوئلا، کويت و عربستان سعودي، براساس اصل 50-50 منعقد مي شد.
از اين رو پس از رد موافقت نامه قوام – سادچيکف، قوام السلطنه، نخست وزير وقت ايران، وزير دارايي را مامور کرد تا براساس قانون مصوب 1326 مجلس شوراي ملي، ضمن يافتن راهکاري جديد، به استيفاي حقوق ملت ايران از شرکت نفت انگليس و ايران اقدام کند. بندقانوني مصوب مجلس تصريح داشت: «دولت مکلف است در کليه مواردي که حقوق ملت ايران نسبت به منابع ثروت کشور، اعم از منابع زيرزميني و غيرآن مورد تضييع واقع شده است. به خصوص راجع به نفت جنوب، به منظور استيفاي حقوق ملي، مذاکرات و اقدامات لازمه را به عمل آورد و مجلس شوراي ملي را از نتيجه آن مطلع سازد.»
اين بند و تصميمات در شرف اقدام ايران، خطري آشکار براي انگليسي ها و شرکت نفت انگليس و ايران محسوب مي شد، هر چند که مديران شرکت در آغاز آن را جدي نگرفته و همچون گذشته خود را مسلط بر اوضاع سياسي ايران مي پنداشتند، ضمن اينکه اين مصوبه را تنها ابزاري قانوني براي شکست سياست امتياز خواهي شوروي به شمار مي آوردند.
مذکرات در تهران
«الول ساتون» نويسنده کتاب نفت ايران مي نويسد: «آنچه مايه شگفتي است اين است که محافل رسمي انگلستان، اين وقايع را فقط حاکي از شکست روسيه دانستند و از اين نکته به کلي غافل ماندند که اين جريانات منافع خود انگلستان را مورد تهديد قرار داده است.
هر چند دير شده بود، اما حتي اگر در اين موقع هم انگليسي ها بيدار شده بودند، شايد هنوز ممکن بود در رويه شرکت نفت انگليس و ايران آن چنان تغييراتي داده شود که جايي براي سازش شرکت با ايران، باقي گذارد.»
«قوام السلطنه» متعاقب دستور خود به وزارت دارايي، داير بر بررسي راه هاي ممکن جهت استيفاي حقوق ايران، از شرکت نفت انگليس و ايران درخواست مي کند تا نماينده اي را جهت مذاکره براي اجراي قانون مزبور به تهران اعزام دارد.
«نويل گس» نيز به نمايندگي از آن شرکت جهت انجام مذاکرات عازم تهران مي شود. آن هم در شرايطي که کشور به لحاظ سياسي در موقعيت حساسي قرار داشت؛ در آن شرايط شاه مورد سوء قصد مخالفان خود قرار گرفت. دولت به بهانه اين واقعه در تهران حکومت نظامي اعلام کرد. حزب توده که به دخالت در توطئه ترور شاه متهم بود، غيرقانوني شناخته شد. جرايد کشور توقيف و اجازه چاپ نيافت. آيت الله کاشاني به لبنان تبعيد شد.
«قوام السلطنه» درآغاز مذاکرات، درآذر ماه 1326 سقوط کرد. از اين رو مذاکرات في مابين شرکت و دولت که آغاز کار خود را طي مي کرد تا تشکيل دولت جديد مسکوت ماند.نخست وزير جديد در شرايطي انتخاب شد که منازعات سياسي بين جناح هاي مختلف مجلس بالا گرفته بود. شمار نمايندگاني که به ابراهيم حکيمي جهت نخست وزيري راي اعتماد دادند 54 تن را شامل مي شد.
ائتلاف هيات حاکمه
در حالي که دکتر محمدمصدق با اخذ 53 راي در رديف بعدي قرار داشت. اما دولت حکيمي مستعجل تر از آن بود که در آغاز انتظار مي رفت. چرا که تنها اقدام دولت حکيمي در راستاي استيفاي حقوق ايران، به استخدام افراد ايراني در شرکت محدود مي شد.
آشفتگي اوضاع سياسي و اختلافات درون هيات حاکمه ناشي از رقابت بين آمريکا و انگلستان خيلي زود زمينه سقوط حکيمي را فراهم کرد.
پس از سقوط حکيمي «عبدالحسين هژير» که مورد اعتماد و اطمينان شاه بود به نخست وزيري منصوب شد. وي نيز از آنجا که خود را موظف به اجراي قانون مصوب مجلس در 1326 مي ديد، زمينه ادامه مذاکرات با نماينده شرکت را فراهم کرد و تحقق خواست ملي را در صدر برنامه هاي خود قرار داد.
در زمان دولت وي، به مدت دو هفته مذاکراتي بين نمايندگان شرکت و دولت ايران انجام گرفت که نهايتا به صدور اعلاميه مشترکي در 25 مهرماه 1327 انجاميد. مفاد اين اعلاميه مشترک چنين بود: «بنا به دعوت ايران نمايندگان شرکت براي مذاکره در باب مسائلي که مورد توجه و علاقه طرفين مي باشد، اخيرا از لندن به تهران آمده و مانند هميشه مذاکرت مربوطه را با روح همکاري صميمانه تلقي نموده و مذاکرات را از تاريخ 8 تا 21 مهر ماه ادامه دادند. نظريات دولت به نمايندگان شرکت توضيح داده شد و نظريات شرکت نيز به اطلاع نمايندگان دولت رسيد. نمايندگان شرکت اينک به لندن مراجعت مي نمايند که در باب تبادل نظرياتي که به عمل آمده گزارش هاي لازم را بدهند. اکنون مرحله مقدماتي خاتمه يافته و شرکت در ظرف مدتي که از سه ماه از اين تاريخ تجاوز نخواهد کرد دولت را از چگونگي امر، مسبوق خواهد ساخت تا به مجردي که مقدمات لازمه تکميل گردد دنباله مذاکرات در تهران گرفته شود.»
اين اعلاميه مشترک زمينه مساعدي براي عمر بيشتر دولت هژير ايجاد نکرد. چرا که او در زمان دولت خود تنها به افزايش درآمد ايران فکر مي کرد و پيوسته درصدد تشکيل مجلس مؤسسات و تجديدنظر در قانون اساسي به منظور سلب آزادي هاي محدود و افزايش اختيارات شاه برآمد. «هژير» با کناره گيري ازقدرت، کرسي نخست وزيري را در 25 آبان ماه 1327 به «محمدساعد مراغه اي» واگذار کرد.
«نويل گس» نماينده شرکت، پس از انقضاي مدت 3 ماهه به تهران آمد و با اعلام مخالفت با تجديدنظر در قرارداد 1312 دارسي، به ادامه مذاکره با دولت جديد پرداخت.
دولت ايران که ادامه مذاکرات با نماينده شرکت را بي حاصل مي ديد براي حصول نتيجه و آرام کردن جو پرالتهاب سياسي، رسما حضور «سرويليام فريزر» رئيس هيات مديره شرکت نفت انگليس و ايران را در جلسات خواستار شد.
لايحه گس – گلشاييان
با حضور رئيس هيات مديره شرکت و ادامه مذاکرات، قراردادي الحاقي به قرارداد 1312، معروف به قرارداد «گس - گلشاييان» مشتمل بر 11 ماده به امضاي طرفين رسيد. اين قرارداد که به پيشنهاد «عباسقلي گلشاييان»، وزير دارايي در 26 تيرماه 1328 شکل گرفت، طي لايحه اي با قيد دو فوريت، براي تصويب به مجلس شوراي ملي تقديم شد.
آن هم در شرايطي که ده روز بيشتر به عمر مجلس پانزدهم باقي نمانده بود. غرض از تقديم اين لايحه در پايان دوره مجلس، آن بود که وقت زيادي براي بحث در اختيار نمايندگان مخالف همچون؛ حسين مکي، دکتر بقايي و ... نباشد اما برخلاف انتظار، اين لايحه تا شروع مجلس شانزدهم معوق ماند.
مهندس «حسيبي» يکي از اعضاي حزب ايران در زماني که مجلس دوره پانزدهم بحث از لايحه تقديمي را در برنامه خود داشت به حسين مکي يکي از نمايندگان مخالف چنين گفت: «مي خواهند در تنگ کلاغ پرقرارداد الحاقي را به تصويب برسانند.
آيا تو مي تواني نطق مفصلي مثل نطق رضوي ايراد کني تا وقت مجلس گرفته شود و قرارداد به تصويب نرسد؟ گفت: بلي، گفتم: از تو صحبت کردن و از من تهيه مطلب!»
متن قرارداد الحاقي 1328 به تغييراتي اشاره داشت که گامي نخست هر چند کوتاه، در جهت استيفاي حقوق ايران محسوب مي شد.
افزايش ميزان ماليات هر تن نفت فروش رفته به دولت ايران، افزايش حداقل پرداخت سالانه بابت سود حاصله، معافيت عوايد دولت ايران از پرداخت ماليات بر درآمد دولت انگلستان، پذيرش تخفيف 25 درصدي به جاي تخفيف 10 درصدي از سوي شرکت براي تعيين قيمت مبناي فروش نفت در ايران و ...، از جمله اين موارد بود.اما قرارداد الحاقي به رغم اين محاسن از معايب بي شماري نيز حکايت مي کرد. از معايب بزرگ قرارداد الحاقي اين بود که به موجب برخي از مواد خود، قرارداد 1312 را مورد تاييد و اعتبار قرار مي داد، زيرا در بند يک آن آمده بود: اين قرارداد، قرارداد الحاقي است و جزء لاينفک قرارداد اصلي محسوب مي شود. همچنين ماده 10 قرارداد صراحت داشت: با رعايت مقررات اين قرارداد، مقررات قرارداد اصلي در کمال قوت و اعتبار خود باقي خواهد ماند.
برگرفته از کتاب: موج نفت، تاريخ نفت ايران، از امتياز تا قرارداد، احمدراسخي لنگرودي
آخرین تلاش ها برای تصویب قرارداد الحاقی
لايحه قرارداد الحاقي گس – گلشاييان که از طرف دولت ساعد به مجلس تقديم شده بود، به دليل سخنراني هاي تند و مخالفت آميز جمعي از نمايندگان اقليت، مورد تصويب دوره پانزدهم مجلس شوراي ملي قرار نگرفت.
«مصطفي فاتح» در کتاب 50 سال نفت ايران در خصوص غفلت مديران شرکت از اوضاع سياسي داخلي ايران و خوش خيالي آنان نسبت به تصويب چنين لايحه اي در مجلس شوراي ملي مي نويسد: «در زماني که متن قرارداد منتشر گشت و معلوم شد که دولت درصدد بوده است. مجلس پانزدهم را به اصطلاح غافلگير کرده و آن را به تصويب برساند فوري نامه اي به يکي از مديران شرکت در لندن نوشتم و اظهار داشتم که اين قرارداد هيچ گاه به تصويب مجلس نخواهد رسيد. نامه من اثر فوق العاده نامطلوبي در مديران شرکت کرده و بيشتر مديراني که آن نامه را خواندند از من سخت انتقاد کردند و جوابي هم به آن نامه ندادند. ولي سال بعد که قانون ملي شدن نفت ايران به تصويب رسيد همان مديران منتقد اين نامه را چند بار ديگر خواندند و بر حسب اطلاع موثقي که به من رسيده است هنگامي که دولت انگيس اعتراضاتي در باب ملي شدن نفت داشت، يکي از انگليسي ها رونوشت نامه مذکور را به «مستراتلي» که در آن موقع نخست وزير انگليس بود، داده که او خوانده و تعجب کرده بود که چرا مندرجات آن مورد توجه اولياي شرکت واقع نشده است.»
يادآور مي شود مهم ترين مخالفت نمايندگان اقليت از جمله «حسين مکي» با لايحه پيشنهادي دولت، روي 3 اصل و 12 سئوال دور مي زد. اين 3 اصل به طور خلاصه عبارت بودند از:
1-در صورت تصويب لايحه الحاقي، قرارداد 1312 نيز به طور ضمني تصويب مي شد در حالي که اين قرارداد در دوره اختناق و ديکتاتوري تنظيم و به تصويب وکلاي فرمايشي رسيده بود.
2-بهره برداري شرکت نفت با استناد قرارداد 1312 در ظرف مدت 15 سال منتهي به خسارت و زيان فاحش ملت ايران از جمله؛ عدم پرداخت هيچ گونه ماليات و عوارض از طرف شرکت به دولت ايران و نيز فروش نفت به قيمت ارزان به وزارت درياداري انگليس و عدم پرداخت عوارض گمرکي اجناس وارداتي و صادراتي از سوي شرکت و ... بوده است.
3-ناچيز بودن حق السهم دولت ايران براساس مواد مقرر در مقاوله نامه: همچنين پرسش هاي «حسين مکي» بيشتر به مسائلي که تکليف آنها معين نشده بود، از قبيل تاسيس پالايشگاه ها در خارج از ايراد و واقعي نبودن بهاي طلا و معاملات شرکت با شرکت هاي نفت آمريکا و ... ناظر بود.
نطق 6 ساعته «حسين مکي» که در خلال 4 روز ايراد شد مورد توجه اکثريت نمايندگان قرار گرفت و نهايتا مانع تصويب لايحه پيشنهادي دولت شد. از اين رو لايحه مذکور تا تشکيل دوره شانزدهم مجلس معوق ماند.
شبنم اعماري - ايران به دليل داشتن اقليم مختلف به سرزمين چهار فصل معروف است. سرزميني که در آن کوه ، کوير، دريا، رود، دشت، درياچه و جنگل تصاوير بي بديلي را خلق کرده اند که گشت و گذار در آنها روح هر مسافري را مي نوازد و آرامشي وصف ناپذير را برايش به ارمغان مي آورد.سفر به مناطق بکر و سحرانگيز ايران مي تواند حسي فوق العاده به شما منتقل کند و يکي از خاطره انگيزترين سفرها را برايتان رقم بزند. مکان هايي که با ديدنشان غرق در زيبايي آنها مي شويد و از اين همه زيبايي به وجد مي آييد. يکي از بکرترين مناطقي که قصد داريم در اين مطلب به شما معرفي کنيم، جنگل سحرانگيز و جادويي دالخاني است. اين جنگل که در 30 کيلومتري جنوب شرقي رامسر خودنمايي مي کند، دالاني بهشتي دارد که با پوشش متراکم جنگلي و مه غليظ در انتهاي مسير شما را به ييلاق هاي تماشايي اکراسر، گرسماسر و جنت رودبار مي رساند.
حال و هواي خوش جنگل
حضور در دالان بهشتي دالخاني شما را از روزمرگي بيرون مي آورد و دقايقي غرق زيبايي هاي وصف نشدني طبيعت مي کند. در مسير اين جنگل و پيچ هاي تودرتوي آن، مه همچون حريري سپيد شما را در آغوش مي کشد، به طوري که گويي يکي از روياهايتان تعبير شده است.
در مسير دالخاني، شما هر لحظه با جلو ه هاي متفاوتي از طبيعت روبه رو مي شويد، همين کافي است تا ترغيب به ادامه مسير شويد و تا انتها برويد.
جنگل نوردي و کوهنوردي
کوهنوردي و جنگل نوردي يکي از جذاب ترين و پرطرفدارترين تفريح هايي است که در جنگل دالخاني انجام مي شود. جاده پرپيچ و خم اين جنگل با درختان سر به فلک کشيده آن، يکي از محبوب ترين مسيرهاي جنگلي ايران است، به حدي که سالانه تعداد زيادي از طبيعت گردان حرفه اي را به خود مي بيند.
پيک نيک و عکاسي
اين تکه بهشتي، مکان مناسبي براي برگزاري يک پيک نيک به يادماندني است. اگر قصد داريد ساعاتي را در اين جنگل سپري کنيد، همراه داشتن خوراکي هاي خوشمزه و زيرانداز و چند بطري آب معدني به کارتان مي آيد. البته استفاده از کلبه هاي چوبي و آلاچيق هاي موجود در مسير هم مي تواند تجربه فراموش نشدني پيش رويتان قرار دهد.
دالخاني با داشتن مناظر چشم نواز و بي بديل شما را وادار به توقف هاي گاه و بي گاه مي کند تا صحنه هاي سحرآميزش در قاب دوربين ها ثبت شود.
خوشمزه هاي خوردني
در مسير جنگل علاوه بر ديدني هاي طبيعي، خوشمزه هاي خوردني زيادي را مي بينيد که شامل انواع ماهي هاي پرورشي، عسل و ميوه هاي جنگلي مي شود. خوردن کته کباب محلي، ماهي کبابي، چاي آتشي، آش و... را در اين منطقه بکر فراموش نکنيد.
پيچ 7 شهيدان
در مسير پرپيچ و خم و در ميان انبوه درختان سر به فلک کشيده دالخاني، نماد يادبودي ديده مي شود که به پيچ هفت شهيدان شهرت دارد. اينجا همان جايي است که 15 خرداد سال 1361 يک دستگاه خودروي لندرور با هشت بسيجي داخل آن از سوي گروهک تروريستي منافقان به گلوله بسته شدند و به جز يک نفر بقيه به شهادت رسيدند.
علاقه مندان به طبيعت مي توانند در ادامه گشت و گذار خود راه ييلاق هاي انتهاي جنگل دالخاني را در پيش بگيرند و از روستاهاي گرسماسر و جنت رودبار نيز ديدن کنند و از صفاي اين دهکده هاي زيبا لذت ببريد.
روستاي گرسماسر
اولين روستايي که در انتهاي جاده جنگلي دالخاني به آن مي رسيد، گَرِسماسَر يا گرسمه سر است. اين روستا که بيشتر اهالي شهر کتالم رامسر از آن به عنوان ييلاق استفاده مي کنند و در ارتفاع بسيار بالايي قرار گرفته، آب و هواي بسيار مطبوع و خنکي دارد. اين منطقه علاوه بر دارا بودن دشت هاي وسيع، کوه هاي بلند و چشمه هاي خنک، چشم انداز خارق العاده اي دارد.
ييلاق جنت رودبار
يکي از ييلاق هاي مهم و محبوب شهر رامسر، ييلاق جنت رودبار است که به خاطر داشتن دشت هاي گل گاوزبان بسيار مشهور است. گستردگي دشت هاي گل گاوزبان در اين منطقه به اندازه اي است که از آن به عنوان پايتخت گل گاوزبان ايران ياد مي شود. اين روستا در کنار دشت هاي زيبا و بنفش گل گاوزبان، پوشش جنگلي انبوه، مزارع تماشايي، آبشارهاي متعدد و چشم اندازهاي زيبا و مه غليظي که هر از گاهي روستا را در بر مي گيرد، چشم هر مسافري را خيره مي کند و تصويري تماشايي پيش رويش قرار مي دهد، تصويري که از ديدن آن سير نمي شويد.
سد ميجران
در ابتداي جاده جنگلي دالخاني مسيري انحرافي در سه راهي شَستا به سمت راست ديده مي شود که به يکي از زيباترين سدهاي ايران مي رسد. سدي که محيط و طبيعت اطراف آن کمتر شناخته شده است؛ اما منظره اي تماشايي و ديدني دارد. مسير رسيدن به سد کمي سخت است و سربالايي ها و سرپاييني هاي زيادي دارد، با اين حال، به رفتنش مي ارزد، چراکه وقتي به سد مي رسيد، با ديدن درياچه فيروزه اي زيبا خستگي از تن تان بيرون به در مي شود و سختي پيمودن اين مسير سخت از يادتان مي رود.
اقامت جنگلي
در ابتداي جاده جنگل دالخاني و همچنين در انتهاي مسير در روستاهاي گرسماسر و جنت رودبار امکان کرايه اتاق يا ويلا وجود دارد. همچنين در مسير جنگل تعدادي کلبه جنگلي هم ديده مي شود مي توانيد براي اقامت از آنها استفاده کنيد.
با توجه به نوع جنگل، سرماي شب هنگام و حيوانات وحشي مانند شغال و همچنين حشره هاي مختلف به شما توصيه مي کنيم تا حد امکان از چادر زدن در اين مکان خودداري کنيد.
نکته هاي مهم
* توجه داشته باشيد، در مسيرهايي که آشنايي زيادي با آنها نداريد، يک راهنما در کنار خود داشته باشيد، تا از خطرات احتمالي جلوگيري کنيد.
* هيچ وقت از گروهي که با آنها جنگل نوردي يا کوهنوردي مي کنيد، عقب نمانيد. گم شدن در جنگل مي تواند خطراتي را در پي داشته باشد و شما را به دردسر بيندازد.
* در هر شرايطي دستورها و نکته هاي راهنماي همراه خود را رعايت کنيد تا با خيالي آسوده به مقصد برسيد.
* حتما در مسير جنگل نوردي و کوهنوردي چند بطري آب همراه داشته باشيد، چراکه نمي توان به آب هاي مسير و رودخانه ها اطمينان کرد.
* تا حد امکان از لباس هاي نخي براي جنگل نوردي استفاده کنيد. براي پياده روي و کوهپيمايي هم حتما کفش هاي عاج دار بپوشيد تا هم راحت باشيد و هم از سر خوردن و لغزيدن جلوگيري کنيد.
* احتمال بارش باران در جنگل دالخاني هميشه وجود دارد. بهتر است قبل از حرکت از وضعيت هواي اين منطقه آگاهي داشته باشيد.
بهترين فصل سفر
جنگل دالخاني هم از مانند ديگر مناطق گردشگري در هر فصل از سال زيبايي هاي خاص و منحصر به فرد خود را دارد.
بهار: در اين فصل جوانه هاي سبز بهاري، مه و نم باران، شکوفه هاي رنگارنگ در گوشه و کنار اين منطقه بسيار چشم نوازند.
تابستان: بهترين زمان است تا از هواي هواي خنک اين منطقه لذت ببريد و کمي از هواي شرجي رامسير دور شويد.
پاييز: دالخاني در اين فصل بيش از هر فصل ديگري خودنمايي مي کند، چراکه پاييز هزاررنگ اين جنگل تصاوير شگفت انگيزي را مقابل چشمانتان قرار مي دهد.
زمستان: زمستان هاي اين تکه از بهشت سرد است، اما منظره حيرت انگيز درختان سر به فلک کشيده که پوشيده از برف هستند، زيبايي هاي بي حد و حصري را به تصوير مي کشد که نمي توان قيد ديدن آنها را زد.
فراموش نکنيد در فصل پاييز و زمستان به خاطر برف و باراني بودن مسير و همچنين لغزندگي جاده کوهستاني جنگل بهتر است با تجهيزات کافي راهي دالخاني شويد.
آدرس: استان مازندران، شهرستان رامسر، جاده ييلاقي جنت رودبار
بهار با تمام زيبايي هاي دل انگيزش، مشکلاتي هم به همراه دارد که مي تواند آزاردهنده باشد. يکي از اين مشکلات، آلرژي هاي بهاري است که برخي افراد در اين فصل به آن مبتلا مي شوند. تقريبا تمام افراد روي زمين آلرژي را تجربه کرده اند، اما يک چهارم جمعيت جهان از عوارض ناشي از آلرژي رنج مي برند.
آلرژی چیست؟
واكنش افراطی سیستم ایمنی بدن به عوامل مختلف را آلرژی می گویند. از جمله این عوامل می توان به تغییر فصل اشاره کرد، به عبارت بهتر آلرژی، واکنش طبیعی سیستم ایمنی بدن به موادی است که به ظاهر مضر نیستند، اما بدن نسبت به آنها واکنش شدیدی نشان می دهد.
علت اصلی حساسیت های فصلی، به ویژه در فصل بهار، گرده افشانی گیاهان است که معمولا با پایان گرده افشانی گل ها، درختان و... این حساسیت خود به خود از بین می رود.
شایع ترین علامت آلرژی فصلی، عطسه های مکرر و طولانی مدت و خارش بینی و سوزش چشم است. حساسیت فصلی در چشم باعث قرمزی، تورم، اشک و حساسیت به نور می شود. در دستگاه تنفسی فوقانی گرفتگی، خارش و آب ریزش بینی را به دنبال دارد و در دستگاه تحتانی تنفسی موجب سرفه، احساس کمبود هوا ، خس خس و تنگی نفس می شود. خارش بینی، گلو، سقف دهان، گوش ها و کاهش تمرکز، از دیگر علائم آلرژی فصلی است. در برخی مواقع هم علائم حساسیت عمومی با ناخوشى، خستگی و عصبی شدن بروز می کند.
آلرژی فصلی در موارد حادتر می تواند باعث تحریک پوست شود. در این حالت روی پوست حساسیت به صورت کهیر و جوش بیرون می زند. شاید خاراندن پوست آسیب دیده در چنین شرایطی تسکین دهنده باشد، اما همین خاراندن می تواند باعث زخمی شدن پوست و در نهایت آلوده شدن آن به انواع عفونت های میکروبی و باکتریایی شود که این خود خطرناک تر از آلرژی است.
توصیه های مراقبتی
با رعایت برخی نکات می توان از شر آلرژی های فصل بهار در امان ماند که از جمله این نکات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
زمانی که میزان گرده گیاهان در هوا زیاد است، از منزل خارج نشوید. میزان این گرده ها در هوای سرد و مرطوب (بعد از باران) به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
اگر قصد دارید روی چمنزار و برگ های ریخته شده درختان راه بروید، حتما از ماسک استفاده کنید. در این مکان ها، گرده گیاهان در هوا پراکنده است.
هنگام رانندگی، تهویه ماشین را روشن کنید تا از ورود هوای بیرون به داخل ماشین که مملو از مواد آلرژی زاست، جلوگیری شود. همچنین مواقعی که در اطراف شهر هستید، پنجره های ماشین را ببندید.
اگر نسبت به گردوغبار حساسیت دارید، کف اتاق ها را جاروبرقی بکشید و با دستمال مرطوب، گرد و خاک وسایل را پاک کنید.
پوشال کولرهای آبی را حتما سالی یک بار تعویض کنید، زیرا رشد قارچ در پوشال ها و تنفس آن، باعث تشدید آلرژی می شود.
شست وشوی بینی با سرم نمكی به باز ماندن راه های هوایی كمك می كند.
از فیلترها و تهویه کننده های هوا استفاده کنید و در فصل آلرژی پنجره ها را ببندید و دستگاه تهویه را روشن بگذارید. در فضای خیلی مرطوب با استفاده از دستگاه رطوبت زدا هوا را خشک نگه دارید، چون رطوبت زیاد باعث رشد هاگ ها و قارچ ها می شود و آلرژی را تشدید می کند.
با استفاده از کفپوش به جای فرش و قالی عوامل آلرژی زا را از خود دور کنید.
فعالیت هایی چون باغداری و گلکاری را به بعد از گرده افشانی موکول کنید.
در صورت آگاهی از گرده گیاهانی که به آن حساسیت دارید، سعى کنید در فصل گرده افشانى تا جایی که می توانید از حضور در محل رویش آنها خوددارى کنید.
با استفاده از عینک هاى آفتابى از ورود گرده ها به چشم ها جلوگیری کنید.
اگر در محل زندگی تان گرده گیاهان در فضا پراکنده مى شود، درها و پنجره ها را در اوج گرده افشانی(صبح ها حدود ساعت ۱۰ و ابتداى غروب حدود ساعت ۷) بسته نگه دارید.
براى درمان علائم آلرژی می توانید از قرص هاى ضدحساسیت و اسپری هاى ضدالتهاب بینى استفاده کنید.
با نوشیدن مایعات فراوان که میزان ترشحات تنفسی را رقیق می کند، عوارض حساسیت های تنفسی فصلی را کاهش دهید.
مهمترین راه برای درمان یا کنترل حساسیت های فصلی، از بین بردن عامل ایجادکننده حساسیت است. شناسایی این عوامل کمک زیادی به شما می کند.
مصرف میوه ها و سبزی های تازه و آب می تواند عوارض حساسیت فصلی را کمی کاهش دهد.
اوقات آلرژی زا
نکته جالب توجه در خصوص آلرژی های فصلی، این است که آنها در برخی اوقات بیشتر از دیگر زمان ها افراد را آزار می دهند.
ابتدای صبح تا نزدیک ظهر معمولا میزان تراکم گرده ها و مواد حساسیت زا بالاست؛ بنابراین کسانی که آلرژی فصلی دارند، بهتر است در این وقت از روز، فعالیت در هوای آزاد را از برنامه هایشان حذف و بعدازظهر یا غروب را برای انجام کارهایشان انتخاب کنند. البته بعد از باران هم زمان خوبی برای گردش و لذت بردن از هوای دل انگیز بهاری است.
نکته های سلامت
رعايت برخي نکات مهم در طول زندگي، انسان را سالم نگه مي دارد و سلامت او را تضمين مي کند. در ادامه به برخي از اين نکات اشاره مي کنيم که مي تواند به کارتان بيايد:
صبح خود را با خوردن آب شروع کنيد
صبح زود که از خواب بيدار مي شويد، يک ليوان آب بنوشيد تا سوخت و ساز بدنتان زياد شود. شايد ندانيد که بدن پس از هشت ساعت خواب مفيد، خشک و کم آب مي شود.
پروتئين کافي مصرف کنيد
مصرف پروتئين باعث کاهش وزن مي شود و سوخت و ساز بدن را افزايش مي دهد. تحقيقات نشان داده خوردن مقادير زياد پروتئين، قند خون و فشار خون را کاهش مي دهد.
چاي سبز بنوشيد
محققان ثابت کرده اند، ال تيانين (اسيد آمينه در چاي سبز) باعث کاهش استرس و ايجاد آرامش مي شود.
مغز بادام بخوريد
دانه هاي بادام سرشار از ويتامين E و آنتي اکسيدان هستند که باعث تقويت سيستم ايمني بدن مي شود. همچنين بادام حاوي ويتامين B است که بدن را هنگام استرس، بسيار آرام مي کند.
از تک رنگ ها براي تزيين ميز استفاده کنيد
تحقيقات نشان مي دهد، ميزهايي که با يک رنگ واحد چيده شده اند؛ يعني بشقاب، پياله، روميزي و... همرنگ هستند، اشتهاي انسان را تا 5 درصد کم مي کنند.
از چربي هاي ترانس مصنوعي استفاده نکنيد
چربي هاي ترانس مصنوعي که چربي هاي ساخت دست انسان هستند، بشدت مضرند و با التهاب و بيماري هاي قلبي مرتبط هستند، پس تا جايي که مي توانيد از آنها استفاده نکنيد.
پيش از چرت زدن قهوه بنوشيد
قبل از چرت 20 دقيقه اي بعد از ظهر، يک فنجان قهوه بنوشيد. تحقيقات نشان داده، حدود 20 دقيقه زمان مي برد تا قهوه روي بدن تاثير بگذارد. بنابراين، با نوشيدن قهوه، زماني که از خواب بيدار مي شويد، بسيار سرحال تر از ديگر اوقات هستيد.
رژيم گرفتن را فراموش کنيد
محدوديت و محروميت حس خوبي ايجاد نمي کند و نتيجه طولاني مدتي براي شما به دنبال نخواهد داشت. به جاي رژيم، بهتر است رابطه اي خوب بين احساسات خود و غذا خوردن ايجاد کنيد. با استفاده از راه هاي ديگر که به غذا خوردن وابسته نيستند، به دنبال رسيدن به وزن متعادل و سلامت تان باشيد.
اينکه کودکان ما براي دريافت پول توجيبي چه راه هايي دارند و چه کارهايي به عنوان والدين آنها مي تواند وضعيت تربيتي شان بهبود بخشد، از مسائلي است که بسياري از خانواده ها با آن دست به گريبانند. پول توجيبي دادن به ظاهر موضوعي ساده و پيش پا افتاده به نظر مي رسد، اما در شخصيت کودک و ابعاد تربيتي او تاثير بسياري خواهد گذاشت. پس مسئله پول توجيبي کودکتان را دست کم نگيريد. در مطلب پيش رو به چهار پرسش اصلي درباره پول توجيبي کودکان پاسخ هايي داده شده است، که مي تواند براي مسير سخت تربيت کودکانمان راهگشايي کند.
آيا بچه ها مي توانند براي افزايش پول توجيبي وسايل شان را بفروشند؟
اگر وسيله اي براي زندگي ضروري است، پس نبايد فروخته شود، چون پول توجيبي بايد صرف هزينه هاي غيرضروري شود. اينجا اگر کسي بيايد و يک وسيله ضروري خود را بفروشد و آن را صرف کاري غيرضروري بکند، قرارداد به هم مي ريزد. مثل اين که شما پول قبض آب و برق خودتان را پرداخت نکرده باشيد، اما براي شام خوردن به رستوران برويد. اين هم جزء يکي از تعاليمي است که ما مي توانيم به فرزندمان بدهيم. فرزند ما کار خلاف نکرده، کار نادرستي کرده او بايد ياد بگيرد که مثلاً براي تفريح نبايد از امکانات ضروري خود چشم پوشي کند. براي مثال ممکن است واقعاً به کامپيوتر خود نياز داشته باشد، پس نبايد آن را بفروشد، اما ممکن است چندين کاپشن داشته باشد و براي چيزي که خيلي بيشتر دلخواه اوست، احتياج به پول داشته باشد و بخواهد کاپشن خود را بفروشد، اين از جمله مواردي است که به ما امکان مي دهد تا استدلال فرزندمان را بشنويم و استدلال هاي خودمان را هم مطرح کنيم و در محدوده اي که محدوده خطر هم نيست، فرزندمان را محک بزنيم.
آيا درست است از فرزندانمان توقع داشته باشيم آنچه ما مي خواهيم باشند؟
مسئله مهمي که خيلي با آن برخورد مي شود، اين است که وقتي موضوع توافق و قرارداد پيش مي آيد، خيلي از اوقات اين کودک يا نوجوان نيست که مشکل دارد، بلکه اغلب والدين هستند که مشکل دارند. اين را جدول هاي رفتاري نشان مي دهد. براي همين مي گوييم پول توجيبي مسئله اي است که خود والدين هم در آن رشد پيدا مي کنند چون بزرگ کردن فرزند فرصتي است براي رشد يافتن والدين. براي اين که ياد بگيريم با نسل بعد از خودمان چگونه حرف بزنيم و او را قانع کنيم، بايد حرف هاي او را واقعاً و صادقانه گوش کنيم و او را بفهميم، گاهي هم قانع شويم. يا مادري که خودش خيلي آدم مصرفي پرهزينه اي است اما اگر از فرزندش انتظار داشته باشد که فقط لباس ارزان قيمت بپوشد، اين جا بايد بگوييم درست است که نيازهاي اساسي کودک و نوجوان خودش را برآورده مي کند، ولي موضوعي را دارد فراموش مي کند و آن اين است که فرزند من با چه چيزي دارد همانندسازي مي کند. اصلاً سيستم ارزشي او چيست؟ در واقع خيلي از اوقات اگر والدين سر موضوع پول توجيبي با نتيجه و استدلال خودشان مواجه شوند، ممکن است استدلال خود را اصلاح کنند.
اگر فرزندمان توانايي کار کردن داشت، درست است پول توجيبي او را قطع کنيم؟
خيلي از اوقات وقتي ما اين مورد را در بچه هاي مان تشخيص داديم که الان فرزند ما آمادگي کار کردن را دارد، مي توانيم پول توجيبي او را قطع کنيم. البته بايد دقيقاً ببينيم که اگر او تمام انرژي خود را به کار بگيرد، چقدر مي تواند دربياورد. خيلي از بچه ها توقع دارند خودرو داشته باشند يا مثلاً هزينه هاي مختلفشان از سوي والدين شان تأمين شود، در حالي که دنبال هر کاري هم نمي روند. براي مثال آقاي 36 ساله اي که تک فرزند خانواده بود، هرجا که براي او کار پيدا مي کردند، مي گفت آنجا جنوب شهر و دور است يا نمي توانم با افراد سروکله بزنم، به اين اميد که والدينش خرج او را مي دهند و لزومي ندارد که خودش را با سختي ها مواجه کند. ما بايد بتوانيم به فرزندمان بگوييم حالا که شرايط کار براي تو فراهم است، نصف مسؤوليت هاي خودت را به عهده بگير و درآمدي براي خودت کسب کن. از سوي ديگر ممکن است اين طرز برخورد ما باعث شود فرزندمان، به خاطر رفتارش به جاي تشويق، تنبيه شود. مثلاً دانشجوي 20 ساله اي با وضع مالي بسيار خوب که مبلغ قابل توجهي(300 هزار تومان) پول توجيبي مي گرفت، وقتي در شرکت پدرش شروع به کار کرد، ماهي 200 هزار تومان از پدرش دريافت مي کرد، در حالي که پول توجيبي اش هم قطع شده بود. اين دانشجو تصميم گرفت ديگر کار نکند، زيرا با آن که وضع مالي پدر بسيار خوب بود، تصميم او در تجربه کاري فرزندش نتيجه منفي داشت.
چرا بيشتر والدين از اين که فرزندان شان استقلال بيشتري داشته باشند مي ترسند؟
يک خانواده کارآمد با والديني خوب و قوي از هر فرصتي استفاده مي کند تا به فرزندان خود مسئوليت بدهد و در حيطه همان مسؤوليت به آنها استقلال بدهد. اين به نظر من يکي از موقعيت هاي بسيار لذت بخش براي همه والدين است. اما گاهي اوقات بعضي والدين ممکن است خودشان براي مثال وسواسي باشند، يعني هر کاري که نوجوان آنها انجام بدهد، فکر کنند که مي توانستند آن را بهتر انجام دهند. مثلاً نوجوان ميوه مي خرد و والدين مي گويند اگر از جاي ديگر ميوه خريده بودي، بهتر بود! خيلي از اوقات اين والدين حق دارند، يعني مي توان با آن مقدار پول ميوه بهتري خريد، اما بايد ببينند اين مابه التفاوت قيمت ميوه در ازاي آن چيزي که فرزندشان به دست مي آورد و رشدي که مي کند، چه ارزشي دارد. آنها در بسياري از مواقع به خاطر منافع خيلي کوچک، دستاوردهاي خيلي بزرگ را از دست مي دهند. بعضي از خانواده ها هستند که براي آنها از دست دادن قدرت خيلي سخت است و به همين خاطر نمي گذارند فرزندشان در خانواده آن رشدي را که لازم است، پيدا کند! بعضي از والدين هم بسيار حمايتگرند و از فرزندان شان بيش از حد حمايت مي کنند و بدين وسيله از رشد آنها جلوگيري مي کنند. ترس از خطر و ميل به حفاظت از فرزندان از سوي اين والدين، موجب وابستگي و رشدنيافتگي فرزندان مي شود.راحتي موقتي را به وجود بياورد اما در نهايت به نفع هيچ کس نيست. نه به نفع پدر و مادر و نه به نفع بچه ها!
برگرفته از کتاب آموزش مهارت هاي زندگي روزمره به کودکان، شکوفه موسوي
بهترين قيمه
*هرگز در خورشتان آب ليمو نريزيد بلکه آن را با ليموعماني و رب گوجه فرنگي ترش مزه دار کنيد. يادتان باشد که برخي رب هاي گوجه فرنگي ترش مزه هستند و مي توانند به هر چه خوش طعم شدن خورش کمک کنند.
*براي آماده کردن لپه، بعد از خيساندن، آنها را چند دقيقه در آب بجوشانيد و کف سياه حاصل از جوشيدن را بگيريد تا بوي خاص آن از بين برود؛ افزودن اين لپه ها به خورش، طعم بهتري به آن خواهد داد. در غير اين صورت لپه ها را به همراه گوشت تفت دهيد و سپس آب را در خورش بريزيد تا مواد در کنار هم بپزند و لپه ها شکل خود را از دست ندهند.
* رب گوجه فرنگي و زعفران از عوامل رنگ دهنده به اين خورش هستند و افزودن کمي دارچين به غذا طعم بهتري به آن خواهد داد.
* ليمو عماني ها را 20 دقيقه قبل از سرو به خورش اضافه کنيد زيرا زود انداختن آنها باعث تلخي خورش مي شود. دير انداختن آنها باعث مي شود که غذا طعم ليموعماني پيدا نکند.
بوي بد ظروف پلاستيکي
نگهداري ظروف پلاستيکي روش ها و ترفندهاي مخصوص به خود را دارد که هر خانم خانه داري بايد حتما آنها را بشناسد و روزانه آنها را به کار بگيرد تا دوام ظروف بالا رود و بتواند مدت زمان طولاني تري مورد استفاده قرار بگيرد.
با پاک کردن بلافاصله مواد غذايي درون اينگونه ظروف باعث مي شويد که ظرف بوي بد نگيرد و لکه ها هر چه سريعتر از بين بروند . در حالت ايده ال ظروف بايد با آب و مايع شسته شوند ولي حتي اگر به اين چيز ها هم دسترسي نداشتيد، در لحظه سعي کنيد ظروف را با يک دستمال پاک کنيد. همچنين با استفاده از جوش شيرين مي توانيد بوي بد را از ظروف پلاستيکي دور کنيد. کافي است مقداري جوش شيرين روي يک اسفنج بپاشيد و اسفنج را درون اين ظروف بماليد و کنار بگذاريد و قبل از استفاده ظرف را بشوييد. ظرف را با روزنامه خرد شده پر کنيد سپس در آن را بگذاريد. بگذاريد ظرف براي مدت 1 تا 2 روز در اين حالت بماند تا روزنامه ها بوي بد را به خود بگيرد. بعد از اينکه کاغذ ها را در آورديد، ظرف را با آب گرم و مايع ظرفشويي به خوبي شست وشو دهيد.
تميز کردن گاز با سرکه و جوش شرين
سرکه: سطح اجاق گاز شيشه اي خود را با استفاده از سرکه سفيد اسپري کرده و با يک دستمال مرطوب آن را تميز کنيد تا باقيمانده غذاها حذف شود. هر نوع اسپري پاک کننده سطوح مي تواند اين کار را انجام دهد، ولي سرکه ارزانتر بوده و هميشه در دسترس است.
جوش شيرين: َدر اين روش تميز كردن اجاق گاز شيشه اي ، جوش شيرين را روي تمام سطح اجاق گاز بپاشيد. جوش شيرين، يک تميزکننده طبيعي بسيار عالي است به دليل اينکه اين ماده قليايي ملايم، جرم و لکه ها را راحت تر مي شکند و به دليل حالت سايندگي خفيف و اسکراب مانند بدون اينکه سطح اجاق گاز را خط و خش بيندازد، تاثير بهتر و بيشتري دارد.
راه هاي نگهداري از قهوه آسياب شده
* قهوه آسياب شده به دليل پودر شدن سطح تماس بيشتري با هوا پيدا مي کند، به همين دليل زود تر طعم و عطر خود را از دست مي دهد، پس پودر قهوه خود را در ظروف شيشه اي تيره رنگ با در هاي وکيوم نگه داري کنيد .
*به دليل ذکر شده در بالا خريد و نگهداري مقدار زياد پودر قهوه کار درستي نيست ، زيرا جز اينکه نگه داري آن مشکل مي شود ، خيلي دير مصرف مي شود، پس هنگام خريد به اندازه مصرف يک هفته يا حداکثر دو هفته خود پودر قهوه خريداري کنيد.
*قهوه آسياب شده جذب رطوبت بسيار بالايي دارد، پس از قرار دادن ظرف شيشه اي خود در مکان هاي مرطوب و نمناک به ويژه يخچال خودداري کنيد .
*رطوبت زياد و آب مي تواند کل پودر قهوه موجود در ظرفتان را تحت تاثير قرار دهد و خراب کند، پس هنگام برداشتن پودر قهوه دقت کنيد که قاشق يا وسيله اي که از آن براي برداشتن قهوه استفاده مي کنيد، به هيچ عنوان خيس نباشد.
* قهوه بو هاي مختلف و چربي هاي بسيار کم و سطحي را به خود جذب مي کند، پس براي جلوگيري از بو گرفتن قهوه تان و از دست دادن بوي اصلي خود سعي کنيد در ظرف را براي مدت زمان طولاني باز نگذاريد و براي جلوگيري از جذب چربي سعي کنيد با دست تان قهوه ها را لمس نکنيد.
خداحافظي درست با لباس هاي زمستاني
کت هاي چرم را پس از شست وشو با واکس هاي مخصوص لباس هاي چرم، خوب چرب و براق کنيد و بعد آنها را در کاورهاي پارچه اي قرار دهيد.
بهتر است هرطور شده، جايي براي آويزان کردن کت هاي چرم در کمد لباس هايتان باز کنيد. در غير اين صورت و با قرار دادن آنها در چمدان يا لابه لاي رختخواب ها حتما در سرماي سال آينده کتي شق ورق و زيبا نخواهيد داشت.کفش هاي زمستاني، يعني بوت ها و نيم بوت ها را پيش از کنار گذاشتن، حتما بشوييد. هم داخل و هم خارجشان را. بعد آنها را براي خشک شدن در هواي آزاد قرار دهيد و رويه شان را با واکسي چرب، کاملا بپوشانيد. اين کار از ترک خوردن چرم اين کفش ها پيشگيري مي کند. براي جلوگيري از خم شدن ساق کفش ها، مي توانيد داخلشان را با روزنامه يا مقوا پر کنيد.
پرونده رقابت هاي ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران در فصل 98-97، براي نفتي ها بدون صعود به ليگ يک بسته شد تا يک سال ديگر منتظر بمانند.
دو تيم نفت و گاز گچساران و نفت اميديه که نمايندگان ورزش صنعت نفت در ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران بودند، فصلي پر فراز و نشيب را پشت سر گذاشتند و در نهايت، با برگزاري 24 بازي به مقام چهارم و نهم دست پيدا کردند.
هردوتيم، فصل گذشته تا مرحله پلي آف و صعود به ليگ يک پيش رفته بودند؛ ولي در دقايق پاياني از صعود باز ماندند، بخصوص نفت و گاز گچساران که در ضيافت پنالتي ها از رسيدن به ليگ دسته يک ناکام ماند.
در فصل جديد ليگ دسته دوم هم که هر دوتيم مصمم بودند تا به ليگ يک برسند، بازهم به خاطر فرازو نشيب و حواشي که براي آنها ايجادشد، نتوانستند موفق باشند.
هر دوتيم در ميانه راه، مربيانشان را براي کسب نتايج بهتر و صعود عوض کردند؛ ولي بازهم به هدف خود نرسيدند. نفت و گاز گچساران که فصل را با علي نيکبخت شروع کرده بود، به دلايل کسب نتايج نه چندان جالب او را برکنار کرد تا يوسف نادريان، سکان هدايت تيم را به عهده بگيرد.
با آمدن نادريان، نفت و گاز گچساران متحول شد و در جدول، خود را بالاکشيد تا جايي که تا هفته پاياني در کورس صعود بود؛ ولي در نهايت با وجود پيروزي در بازي آخر، براي صعود 2 امتياز کم آورد و با 41 امتياز، دررتبه چهارم جدول قرار گرفت.
شايد اگر نفتي هاي گچساران در هفته هاي ابتدايي فقط يک تساوي را با برد معاوضه مي کردند، الان حسرت دو امتياز را نمي خوردند و به ليگ دسته يک صعود مي کردند.
نفتي هاي گچساران در هفته پاياني ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران در بندر عباس، مهمان تيم شهرداري اين شهر بودند که موفق شدند حريف خود را با 3 گل شکست دهند. در اين ديدار، براي نفت رضا قيالي، وحيد اماني و محمد مجرد گلزني کردند.
تيم فوتبال نفت اميديه، ديگر تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها مثل فصل گذشته عملکرد خوبي نداشت و در نهايت در ايستگاه نهم به کار خود پايان داد. نفتي هاي اميديه هم در ميانه راه، مربي خود را عوض کردند و کار را با سلمان تاجدار ادامه دادند و نتايج قابل قبولي گرفتند، ولي حضور تاجدار در اين تيم دير بود و باعث نشد که نفت بتواند در جرگه مدعيان قراربگيرد. تاجدار با حضورش توانست نفت را از ته جدول و با قرار دادن در ميانه جدول، از خطر سقوط نجات دهد. حالا نفتي هاي اميديه بايد به فصل آينده فکر کنند تا حضوري قدرتمند داشته باشند. نفت اميديه در هفته پاياني، مهمان تيم شهرداري فومن بود که در اين مسابقه، حاضر نشد و با نتيجه 3 بر صفر بازنده اعلام شد؛ البته نتيجه اين ديدار در سرنوشت تيم نفت هيچ تاثيري نداشت.
با تمام اين اوصاف، ليگ دسته دوم فوتبال ايران براي تيم هاي نفتي به پايان رسيد و بايد از حالا به فکر فصل آينده باشند تا شايد بتوانند مانند هم نام هاي خود مثل مسجد سليمان يا آبادان و پارس جنوبي به سطح اول فوتبال ايران برسند و پرچمدار نام نفت باشند.
اگر يک تساوي با برد عوض مي شد، صعود کرده بوديم
تيم فوتبال نفت و گاز گچساران با وجود پيروزي درهفته پاياني ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران 2 امتياز براي صعود به مرحله پلي آف و حضور در ليگ يک کم آورد. يوسف نادريان، سرمربي اين تيم بعد از اينکه تيمش نتوانست در روز آخر صعود کند، گفت: «بازي خوبي بود، بچه ها تمام تلاششان را کردند و موفق شدند در بندرعباس، حريف خود را شکست دهند؛ اما متاسفانه شانس با آنها يار نبود وحريف هاي مستقيم ما هم برنده از زمين خارج شدند تا ما نتوانيم حداقل به مرحله پلي آف صعود کنيم. »
او در خصوص اينکه چرا بايد در روزهاي آخر به دنبال جمع کردن امتيازات لازم باشند، گفت: «من در نيمه راه، هدايت نفت را به عهده گرفتم و در اين مدت تلاش زيادي کردم؛ اما به قول معرف نشد. اگر در نيم فصل اول و بازي هاي ابتدايي، حداقل يک تساوي به برد تبديل شده بود و يا بيشتر تلاش مي کردند، الان ما به ليگ يک صعود کرده بوديم. »
نادريان درباره رضايت از شاگردانش گفت: «بازيکنانم تمام تلاششان را کردند و من ازهمه آنها راضي هستم. واقعا خوب بودند؛ بخصوص اينکه در چند بازي آخر سنگ تمام گذاشتند. اگراز ابتداي فصل اينطور بوديم، مي توانستيم صعود کنيم.»
سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در خصوص ليگ دو و فرسايشي بودن آن گفت: «متاسفانه ليگ دسته دوم بسيار طولاني و فرسايشي است و از سوي ديگر نظارت خوبي روي آن نيست. از داوري ها گرفته تا دستکاري شدن نتايج و خيلي مسائل حاشيه اي ديگر. فدراسيون فوتبال بايد اين مسابقات را مثل ليگ برتر جدي بگيرد و نظارت کافي روي آن داشته باشد تا حقي از هيچ تيمي ضايع نشود.
نادريان درباره ادامه دادن با نفت در فصل آينده هم گفت: «هنوز هيچ چيز معلوم نيست. فصل تازه تمام شده و فعلا مي خواهم استراحت کنم. در آينده قراراست صحبت کنيم. اگر به نتيجه مثبت رسيديم، مطمئنا به همکاري در فصل آينده هم ادامه مي دهيم.»
4 گل برای جشن چهارمین برد در دربی خوزستانی ها
هفته بيست و پنجم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران هرچقدر براي تيم فوتبال نفت آبادان خوش و شيرين به پايان رسيد؛ براي دو نماينده ديگر نفت خوب نبود. دو نماينده ديگر نفت در ليگ برتر، مقابل حريفان خود متوقف شدند تا کام نفتي ها تمام و کمال شيرين نشود، بخصوص نفت مسجد سليمان که باسرمربي جديد خود نتوانست در خانه نتيجه لازم را بگيرد. در هفته بيست و پنجم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، نفت مسجد سليمان که درمنطقه خطر سقوط قرار دارد، با سرمربي جديد خود مقابل تيم قعر جدولي استقلال خوزستان متوقف شد تا کماکان خطر سقوط را احساس کند. نفت مسجد سليمان با هدايت فيروز کريمي در خانه به نتيجه اي بهتر از صفر بر صفردست پيدا نکرد تا با 20 امتياز، در رتبه چهاردهم قرار بگيرد. پارس جنوبي جم هم که در ميانه جدول قراردارد، در خانه ميزبان سپيدرود رشت بود که بازي برده رادر دقايق پاياني با تساوي عوض کرد تا آنها هم در اين هفته برنده نباشند. پارس جنوبي با نتيجه 2 بر 2 مقابل حريف رشتي خود متوقف شد. اما نفت آبادان در اهواز و در حالي که مهمان بود، چهارمين برد فصل خود را با 4 گل جشن گرفت. شاگردان پائلوسرجيو پرتغالي در اهواز دست به کار بزرگي زدند و در دربي خوزستاني ها موفق شدند با نتيجه پرگل 4 بر 1 حريف مقتدر خود را شکست دهند. بالوتلي برزيلي، ستاره اين ديدار بود و با زدن 3 گل و هت تريک کردن نقش بسزايي در پيروزي پرگل تيمش داشت. نفت آبادان با اين پيروزي شيرين 27 امتيازي شد و در رتبه سيزدهم قرار گرفت.
سرجیو: شاگردانم لایق این برد بودند
نفت آبادان با 4 گل از سد فولاد گذشت تا پرگل ترين بازي فصل خود را رقم زده باشد.
پائولو سرجيو، سرمربي نفت آبادان بعد از برد پرگل مقابل فولاد گفت: «بازي خيلي سختي بود؛ چون شرايط آب و هوا فرق کرده بود و هواي گرم کار ما را سخت کرد. هر چه در توان داشتيم، در زمين گذاشتيم. بازيکنانم لايق بهترين ها هستند؛ چون کار زيبايي مقابل فولاد انجام دادند. زماني که توپ در دست حريف بود، خيلي خوب کار کرديم.
وقتي توپ در اختيار ما بود، نشان داديم که مي خواهيم برنده بازي باشيم. خيلي از اين موضوع خوشحالم و 3 امتياز خوب کسب کرديم. ما براي اين 3 امتياز اينجا هستيم. مقابل تيم فولاد که بسيار قوي است، برنده شديم.» سرمربي نفت آبادان درباره فولاد گفت: «فولاد، بازيکنان خيلي خوبي در اختيار دارد. نيمه اول يک کار تاکتيکي داشتند و ما مقابل آن خوب نبوديم. بازيکن ژاپني آنها در سمت راست در طول بازي در نيمه اول خيلي خوب بود. ابتداي بازي خيلي خوب نبوديم و آنها را نبستيم. وقتي فهميديم چه کاري انجام مي دهند، بعد از اينکه با زمين آشنا شديم، توانستيم نتيجه بگيريم. بچه هاي ما کار تاکتيکي خيلي خوبي انجام دادند.» سرجيو درباره 4 گل زده شده گفت: «ما مي دانستيم اگر گل بزنيم، به تيم حريف فشار رواني وارد مي کنيم.
از سبک بازي فولاد انتقاد نمي کنم. ما مي دانستيم آنها چه کاري انجام مي دهند. وقتي هم عقب بوديم، با اولين جا به جايي به بازيکنان فهماندم که چه کنيم تا بهتر شويم. بعد از اينکه خوب دفاع کرديم، به ضد حملات چشم داشتيم.
بعد از گل دوم بود که شيرازه تيم فولاد از هم پاشيد.»وي درباره اينکه مي دانستيد تيم شما تحت فشار است و با اين برد وضعيت خوبي خواهيد داشت، گفت: «ما از ابتداي فصل تحت فشار بوديم.
همه بازيکنان خيلي خوب کار کردند. گاهي مردم درباره بازيکنان صحبت هايي مي کنند، در حالي که اطلاع دقيقي از وضعيت بازيکنان ندارند؛ ولي ما هر روز با آنها هستيم. عادلانه نيست که بخواهيم الان انتقاد کنيم.
وفا هخامنش و مصطفي احمدي، حرفه اي ترين بازيکنان ما هستند که در اختيار داريم. آنها هر روز جان خود را در تمرين ها براي تيم مي دهند. ما به بازيکنان خودمان نياز داريم. من عاشق اين بازيکنان هستم که قلب خود را براي تيم مي دهند.» سرمربي نفت آبادان درباره اينکه فصل آينده در اين تيم مي ماند يا نه؟ گفت: «زود است که بخواهم در اين باره حرف بزنم؛ اما شهر آبادان و کار کردن با اين استعداد ها را دوست دارم.»
کریمی: اگر به تیم امید نداشتم، نمی آمدم
تيم نفت مسجد سليمان در نخستين ديدار با سرمربي جديدش در خانه متوقف شد تا مديران و هواداران احساس نگراني کنند؛ چرا که اين تيم کماکان در منطقه خطرسقوط قرار دارد. فيروزکريمي، سرمربي جديد نفتي ها بعد از تساوي خانگي مقابل استقلال خوزستان قعر جدولي گفت: «در اين بازي، تيم ما بيش از 60 درصد مالک توپ و ميدان بود. بچه هاي ما خيلي تلاش کردند؛ اما در خط حمله دقت کافي نداريم. در بحث گلزني بايد خيلي تمرين کنيم. اگر يک تيم، موقعيت گلزني خلق نکند، نبايد خيلي به آن اميد داشت، اما اگر در بازي 4-3 موقعيت ايجاد شد، بايد اميدوار بود. استقلال خوزستان با تمام وجود دفاع کرد و به دنبال يک امتياز بود ولي ما 5-4 فرصت گلزني داشتيم. در کل از وضعيت تيم راضي هستم. تمام تلاشمان را مي کنيم تا در آينده نتيجه خوبي بگيريم. اطمينان داشته باشيد که اگر شرايط فوتبال متعارف باشد، از هرميدان دست پر خارج مي شويم.» کريمي درباره حمايت هواداران و اينکه بايد دراين شرايط از تيم حمايت کنند، گفت: «از همه هواداران تشکر مي کنيم که تيم را حمايت مي کنند. از دقيقه يک تا 90 زمان زيادي است و بايد تا پايان بازي، تيم را حمايت کرد. به حمايت آنها احتياج داريم.»او به اشتباهات داوري هم اشاره کرد و گفت: «41 سال است در فوتبال هستم و تا به حال صحنه اي به اين واضحي نديده ام. داور بايد براي ما پنالتي مي گرفت. همه کارشناسان اين صحنه را ببينند و اگر يک نفر گفت پنالتي نبوده، فوتبال را کنار مي گذارم. تا به حال يک داوري خوب از علي صفايي نديده ام، چه اصراري بر استفاده از او وجود دارد؟ براي صفايي احترام قائل هستم؛ اما اعتبار يک تيم از بين مي رود. او داور روزهاي سخت نيست. براحتي يک پنالتي را در دقيقه 30 براي ما نگرفت. سرمربي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان درباره اينکه نفت با اين شرايط در ليگ برتر باقي مي ماند، گفت: «تلاش مي کنيم شرايط تيم درست شود. شايد با 25 جلسه تمرين هم شرايط درست نشود. بايد بيشتر تمرين کنيم، به اين شرط که بازيکنان ما آسيب نبينند. هر وقت به مسجدسليمان آمدم، کيف کردم. يکي از شهرهايي که دوست دارم، مسجد سليمان است. تازه حنجره ام را عمل کرده بودم که به من تکليف شد به مسجدسليمان بيايم. شايد درست نبود در اين مقطع هدايت تيم را به عهده مي گرفتم؛ اما جلو آمدم. اگر کنار زمين بودم، نقش موثرتري داشتم و مي توانستم با کاراکترم روي حريف تاثير بگذارم. از بالا هر چه داد زدم، صدايم نرسيد. انشاالله در مسابقات بعدي اين مسائل جبران شود. اگر به تيم اميدي نداشتم، نمي آمدم. هنوز 12 امتياز باقي مانده است.»
حسين آزادي- شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، يکي از پنج شرکت بهره بردار تابع شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، به عنوان يکي از قطب هاي ورزش نفت در کشور به شمار مي رود و طي اين سال ها عناوين زيادي را به خود اختصاص داده و باعث افتخار نام نفت در ورزش کشور بوده است. امورورزش اين شرکت، همچون سال هاي گذشته در سالي که گذشت، يکي از فعال ترين سال هاي ورزش خود را سپري کرد و نتايج قابل قبولي هم در اين راه به دست آورد. امورورزش شرکت نفت و گاز آغاجاري در سال گذشته با وجود محدوديت هاي مالي و تنگناها در بخش ورزش قهرماني، در 24 رشته حضوري پر رنگ داشت که در نهايت موفق به کسب 12 عنوان قهرماني در سطح مسابقات ليگ برتر باشگاه هاي کشور، ليگ دسته اول باشگاه هاي ايران و رقابت هاي قهرماني استان خوزستان از جمله شش عنوان قهرماني، چهار مقام دومي و 2 عنوان سومي شد. به همين منظور علاوه بر گزارش عملکرد امور ورزش اين شرکت، چشم انداز شرکت نفت و گاز آغاجاري در سال جاري نيز از نظرتان مي گذرد.
ورزشکاران تيم شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري که در قالب باشگاه فرهنگي - ورزشي نفت اميديه در مسابقات مختلف کشوري و استاني حضور پيدا کردند، در رشته رزم آوران در رده سني بزرگسالان و در بخش آقايان موفق به کسب عنوان قهرماني شدند.
در اين دوره از رقابت ها که با حضور 13 تيم برگزارشد، تيم نفت و گاز اميديه با اقتدار، عنوان قهرماني اين دوره از رقابت ها را تصاحب کرد.
در مسابقات هندبال دسته دوم باشگاه هاي کشور تيم نفت و گاز اميديه همچنين در مرحله مقدماتي، بازي هاي درخشاني از خود به نمايش گذاشت و موفق شد به مرحله نهايي اين مسابقات صعود کند. در مرحله نهايي اين مسابقات نيز که با حضور چهار تيم و به ميزباني اميديه برگزار شد، اين تيم با کسب سه پيروزي و با اقتدار جواز حضور در مسابقات دسته اول باشگاه هاي کشور را کسب کرد.
حضور بازيکنان بومي و جوان و اتحاد و همدلي ميان آنها، کادر فني و مسؤولان از مهمترين عوامل موفقيت و قهرماني تيم هندبال نفت اميديه در ليگ دسته دوم و صعود به رقابت هاي ليگ دسته يک باشگاه هاي کشور بود. در رشته سنگنوردي قهرماني خوزستان و در رده سني بزرگسالان، تيم آقايان نفت اميديه موفق به کسب مقام نخست شد. در مسابقات وزنه برداري جوانان باشگاه هاي خوزستان که با حضور 10 تيم برگزار شد، نفت اميديه با اقتدار عنوان قهرماني را به خود اختصاص داد.
همچنين مسابقات تنيس روي ميز رده سني بزرگسالان در بخش آقايان در سطح استان خوزستان انجام شد که در نهايت، تيم نفت اميديه موفق به کسب مقام قهرماني شد. در مسابقات کاراته غير کنترلي قهرماني باشگاه هاي خوزستان در بخش بانوان، با حضور هشت تيم به انجام رسيد که در نهايت تيم نفت اميديه صاحب مقام قهرماني شد.
ورزشکاران باشگاه فرهنگي - ورزشي نفت اميديه در ادامه رقابت هاي خود در سال 1397 در رشته هاي واليبال، کشتي آزاد بزرگسالان، بدمينتون و کشتي آزاد رده سني نوجوانان موفق به کسب عنوان نايب قهرماني شدند.
در رقابت هاي واليبال قهرماني آقايان باشگاه هاي خوزستان که با حضور 16 تيم برگزار شد، تيم نفت اميديه موفق به کسب مقام دوم اين مسابقات شد. مسابقات کشتي آزاد رده سني بزرگسالان خوزستان نيز با حضور 15 تيم برگزار شد که در نهايت نفت اميديه با کسب مدال نقره اين رقابت ها در سکوي دوم ايستاد. همچنين در رشته بدمينتون رقابت تيم بزرگسالان بانوان باشگاه هاي خوزستان با حضور پنج تيم انجام شد که نفت اميديه موفق به کسب مقام قهرماني شد. در رقابت هاي کشتي آزاد نوجوانان نيزکه با حضور 15 تيم برگزار شد، اين تيم به عنوان دوم دست يافت.
تيم بزرگسالان نفت اميديه در مسابقات ليگ برتر باشگاه هاي کشور موفق شد عنوان سوم اين دوره از رقابت ها را به خود اختصاص دهد. در مسابقات فصل اخير ليگ برتر واترپلوي تيم هاي مدعي از جمله سايپا تهران و دانشگاه آزاد با حضور بازيکنان ملي پوش گام به اين رقابت ها نهادند، اما تيم نفت اميديه که به علت محدوديت در بودجه نمي توانست با بازيکنان ملي پوش قرارداد منعقد کند، در نهايت با بازيکنان بومي خود توانست به مقام سوم اين دوره از رقابت ها دست يابد.در ليگ برتر واترپلوي باشگاه هاي کشور 7 تيم در 2 گروه با هم به رقابت پرداختند.
نفت اميديه در مسابقات کشتي آزاد و در رده سني جوانان با 16 تيم، مصاف داشتند که موفق شدند به مقام سوم برسند.
فوتبال در اميديه و صعود اميدها
در مسابقات فوتبال ليگ دسته اول اميدهاي کشور که با حضور 9 تيم برگزار شد، تيم نفت اميديه موفق شد با کسب امتيازات لازم به مرحله پلي آف اين دوره از رقابت ها صعود کند.
همچنين مسابقات فوتبال ليگ دسته اول جوانان باشگاه هاي کشور، با حضور 9 تيم برگزار شد که در پايان نفت اميديه به مقام ششم دست يافت. در مسابقات فوتبال دسته دوم باشگاه هاي کشور نيز که در 2 گروه برگزار شد، تيم نفت اميديه در مکان هشتم ايستاد. تيم فوتبال نوجوانان اين باشگاه نيز در مسابقات دسته اول باشگاه هاي خوزستان که با حضور 8 تيم در حال برگزاري است، حضور دارد. در مسابقات فوتسال دسته اول باشگاه هاي کشور نيز تيم نفت اميديه، بازي هاي خوبي از خود به معرض نمايش گذاشت و در مرحله مقدماتي مقابل مدعيان خوب ظاهر و موفق شد به مرحله پلي آف صعود کند؛ اما در اين مرحله با واگذار کردن نتيجه به حريف خود، از دور رقابت ها خارج شد.
کسب عنوان پنجم در مسابقات واليبال بزرگسالان باشگاه هاي خوزستان، مقام هفتم مسابقات تيراندازي با کمان باشگاه هاي کشور، عنوان نهم در ليگ برتر شنا آقايان باشگاه هاي کشور، صعود به مرحله نهايي مسابقات واليبال بزرگسالان دسته اول باشگاه هاي کشور و برگزاري مسابقات بسکتبال بانوان باشگاه هاي کشور در رده سني بزرگسالان و کسب عنوان چهارم از سوي تيم نفت اميديه همچنين حضور در مسابقات فوتسال بانوان دسته اول باشگاه هاي کشور در رده سني بزرگسالان، از ديگرعناوين کسب شده از سوي تيم هاي شرکت نفت و گاز اميديه در مسابقات قهرماني کشور و باشگاه هاي خوزستان محسوب مي شود.
علي اصغر پونده نژادان، رئيس امور ورزش شرکت نفت و گاز آغاجاري در گفت وگو با «مشعل» با بيان اينکه نشاط و سلامت کارکنان و خانواده هاي آنان، شکوفايي استعدادهاي بالقوه و ارتقاي سطح رشته هاي مختلف ورزشي و افزايش بهره وري و توليد، از مهمترين عوامل اهتمام و توجه به ورزش و سلامت کارکنان محسوب مي شود، چشم انداز اين شرکت در سال جاري را اين چنين عنوان کرد: با توجه به دستورعمل وزير محترم نفت در خصوص کاهش هزينه ها در حوزه هاي مختلف صنعت نفت، بخصوص ورزش، لزوم تناسب بين بودجه مصوب(که کاهش چشمگيري داشته) و فعاليت رشته هاي مختلف ورزشي، اجراي مسابقات و برنامه هاي فرهنگي - ورزشي امري لازم و مهم است. امور ورزش اين شرکت در دو بخش ورزش قهرماني و همگاني و همچنين توسعه و ترميم زير ساخت ها در نظر دارد با توجه به عوامل مذکور برنامه ريزي مدوني براي پيشرفت و ارتقاي سطح ورزش در تمام زمينه ها داشته باشد.
به همين منظور توجه به ورزش پايه، استعداديابي در رشته هاي مختلف ورزشي با همکاري آموزش و پرورش، توسعه ورزش همگاني و افزايش مشارکت عمومي کارکنان و خانواده هاي آنان، تقويت و ارتقاي رشته هاي ورزش قهرمان در سطوح استاني- کشوري و …، برگزاري کلاس هاي آموزشي به منظور ارتقاي سطح کيفي مربيان و برگزاري سمينارهاي آموزشي براي کارکنان و خانواده هاي آنان، تکميل پروژه هاي نيمه تمام عمراني، ترميم و نوسازي اماکن موجود، لزوم انجام مسؤوليت هاي اجتماعي در حوزه ورزش، راه اندازي کلينيک خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي در راستاي پيگيري(حلقه سلامت)، توجه ويژه به ورزش بانوان و خانواده، لزوم بهبود جايگاه ورزش منطقه و تيم هاي ورزشي در سطوح مختلف، از اولوي ت هاي چشم انداز توسعه ورزش در امور ورزش شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري در سال 1398 خواهد بود که اميدواريم در سايه عنايت خداوند و توجه هرچه بيشتر مسؤولان محترم صنعت نفت به امر خطير ورزش، زمينه تحقق اين اهداف مهيا و شرايط براي استفاده کارکنان و خانواده هاي آنان از امکانات ورزشي هموار شود.
دو تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام و پالايش نفت آبادان در مرحله نيمه نهايي ليگ برتربسکتبال باشگاه هاي ايران، يک ديدار تمام نفتي و خوزستاني را برگزار کردند که در پايان، اين پالايش نفت آبادان بود که موفق شد با برتري مقابل حريف نامدار خود به برتري برسد و راهي فينال شود.
دو تيم در دو ديدار اول که در ماهشهر برگزار شده بود، هر کدام صاحب يک پيروزي بودند و شانه به شانه هم حرکت مي کردند؛ اما در آبادان ورق برگشت و تيم پالايش نفت آبادان در خانه و با حمايت هواداران آباداني موفق شد در دو ديدار پي درپي، حريف مقتدر خود را شکست دهد تا باپيروزي 3 بر 1 در مجموع راهي فينال ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران شود. شاگردان هماد سامري در ديدار سوم و در سالن 17 شهريور آبادان با نتيجه 79 بر 70 به برتري رسيدند. آنها در کوارتر اول، بازي را بهتر از حريف پر ستاره خود آغاز کردند و 29 بر 21 پيروز شدند. در کوارتر دوم بازي نزديکي بين 2 تيم برگزار شد؛ اما باز هم اين تيم پالايش نفت آبادان بود که 22 بر 16 به برتري رسيد. تيم پتروشيمي بندر امام در کوارتر سوم براي جبران امتيازات از دست رفته به ميدان آمد؛ ولي بازيکنان پالايش نفت اجازه خودنمايي به بازيکنان بزرگ و ملي پوش اين تيم ندادند و بازي در اين کوارتر 15 بر 15 برابر شد. پتروشيمي بندر امام که نمي خواست شانس حضور در فينال را کمرنگ ببيند، در کوارتر چهارم نبض بازي را در دست گرفت و 18 بر 13 پيروز شد؛ اما در پايان، اين پالايش نفت آبادان بود که پيروز اين ديدار حساس شد.
نفتي ها که يک قدم به فينال نزديک شده بودند، در ديدار چهارم و سرنوشت ساز سنگ تمام گذاشتند و با تمام قدرت هرچه در چنته داشتند، رو کردند و موفق شدند مثل دو بازي قبلي با برتري و اقتدار در ديداري زيبا و تماشايي حريف قدرتمند و پر ستاره خود را با نتيجه 74 بر 65 شکست دهند تا به فينال برسند. پالايش نفت آبادان در کوارتر نخست به واسطه بازي کم نقص و فشار هوادارانش 24 بر 19 پتروشيمي را از پيش رو برداشت. در کوارتر دوم باز هم اين تيم پالايش نفت آبادان بود که فشار را بر تيم پتروشيمي افزايش داد و با نتيجه 23 بر 9 پيروز، راهي رختکن شد. پتروشيمي در کوارتر سوم توانست 19 بر 14 ميزبان آباداني خود را مغلوب کند. در کوارتر چهارم بازي بين 2 تيم پاياپاي دنبال شد و اين تيم پتروشيمي بود که 18 بر 13 پيروز شد؛ اما در پايان پالايش نفت آبادان 74 بر 65 به برتري رسيد تا نخستين فيناليست اين رقابت ها لقب بگيرد.
تيم پالايش نفت آبادان در ديدار پاياني رقابت هاي ليگ برتر، به مصاف تيم شهرداري گرگان خواهد رفت.
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان، با پيروزي مقابل پتروشيمي بندر امام در دربي نفتي ها موفق شد به فينال ليگ برتر صعود کند. هماد سامري، سرمربي پالايش نفت آبادان بعد از پيروزي در دربي نفتي ها و صعود به فينال ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران گفت: «4 بازي سخت و فشرده را پشت سر گذاشتيم و بايد بگويم که شاگردانم سنگ تمام گذاشتند و از تک تک آنها ممنون هستم. ما بازي اول را در ماهشهر واگذار کرديم؛ اما در ادامه ديديد که موفق شديم با ارائه يک بازي برتر، حريف را در 3 بازي پي در پي مغلوب کنيم و نشان دهيم که آن باخت، اتفاقي بود.
او درباره تيم پتروشيمي گفت: «پتروشيمي، تيم بسيار خوبي است و با اين شکست، چيزي از ارزش هاي آنها کم نمي شود. من به جرات مي گويم که آنها تيم بسيار خوبي هستند؛ چرا که قهرمان آسيا شده اند؛ اما در اين مرحله ما از آنها بهتر بوديم، آنها ضعيف نشده بودند. بچه هاي ما فعل خواستن را صرف کردند و به پيروزي رسيدند.»
سرمربي پالايش نفت آبادان در خصوص اينکه در دور مقدماتي، دوبار به اين تيم باخته بودند، گفت: «بازي در مرحله گروهي خيلي فرق دارد، مهم مرحله صعود به پلي آف است و اينکه شما با کسب مقام مناسب به حريفي برخورد کنيد که بتوانيد تا اين مرحله پيش بياييد. گفتم پتروشيمي تيم خوبي است و درحالي که در آن دوبازي، مستحق شکست نبوديم، بازي را واگذار کرديم؛ اما اين بار نوبت ما بود که برنده شويم که شديم.»
سامري درباره اينکه بازي هاي سوم و چهارم در آبادان برگزار شد و برگ برنده آنها به شمار مي رفت، گفت: «در ماهشهر ما دست به کار بزرگي زديم و يک پيروزي حساس کسب کرديم که فکر مي کنم آن پيروزي 5 درصد راه بود و به ما خيلي کمک کرد و تيم حريف را به لحاظ روحي رواني به هم ريخت. بعد بايد به آبادان مي آمديم و همين به ما روحيه بيشتري داد. بازي در مقابل هواداران پرشور آباداني يک مزيت است که ما با استفاده از آن توانستيم برنده شويم.»
سرمربي پالايش نفت آبادان درباره فينال و اينکه نخستين قهرماني آباداني ها را رقم مي زنند، گفت: «شهرداري گرگان، تيم خيلي خوبي است. تيمي که شيميدر را حذف کرده، يعني حريف مقتدري است. در مرحله گروهي يکبار آنها را برديم و يکبار هم شکست خورديم. شناخت خوبي از آنها داريم و حالا مي خواهيم وقتي به اين مرحله رسيديم، با قهرماني فصل را تمام کنيم؛ چرا که چيزي جز قهرماني ما را راضي نمي کند. مي خواهيم نخستين قهرماني پالايش نفت آبادان را در بسکتبال ايران رقم بزنيم. شاگردانم شايسته اين قهرماني هستند، ضمن اينکه براي شاد کردن دل هواداران با تمام وجود درفينال بازي خواهيم کرد.
مشعل-در سال 1969، جان مک مونل، ايده برگزاري يک روز جهاني به نام روز زمين پاک را در همايش يونسکو درباره محيط زيست مطرح و در همان سال پرچم زمين پاک را طراحي کرد. دبير کل وقت سازمان ملل (1971-1962) از ايده مک مونل استقبال کرد و اين روز به يک روز جهاني در تقويم هاي سراسر دنيا تبديل شد. در ايران نيز همزمان با ديگر کشورهاي جهان، هفته زمين پاک از روز دوم ارديبهشت شروع مي شود و به مدت يک هفته در سراسر کشور ادامه دارد و نخستين روز اين هفته (دوم ارديبهشت ماه) به نام روز زمين پاک نامگذاري شده است.دانشمندان مي گويند 4.5 ميليون سال پيش، جرمي به اندازه سياره مريخ با زمين برخورد کرد. بخشي از آن جذب زمين و بخش بزرگي از قطعات آن نيز پراکنده شد. اين قطعات در مدار سياره زمين و نزديک به هم قرار گرفتند و آن قدر متراکم شدند که توده اي به نام ماه را تشکيل دادند. درحدود 4 تا 3.8 ميليارد سال پيش بمباران هاي شديدِ سيارک ها و ستاره هاي دنباله دار، چهره تازه اي به زمين بخشيدند. هنوز کسي نمي داند که اکسيژن چه زماني وارد اتمسفر شد و حيات دقيقا چند سال پيش روي زمين شکل گرفت؛ اما شواهد موجود حکايت از آن دارد که آغاز اين رويداد در 3.5 ميليارد سال پيش بوده است. اين زمان، حيات اوليه باکتريايي ورود اکسيژن به درون اتمسفر را در پي داشت و حدود 2.4 ميليارد سال پيش، بالاخره اکسيژن در اتمسفر آغاز به توليد شدن کرد. حدود 650 ميليون سال پيش، دوره زمينِ پوشيده از يخ آغاز شد و زمين به شکل يک گلوله برفي و يخي درآمد. در اين يخبندان، تنها اشکالي از حيات پابرجا ماند که توانايي زندگي بر سطح يخي زمين را داشت و يا نور خورشيد را از زير لايه هاي يخي دريافت مي کرد. حدود 545 ميليون سال پيش، اشکالي ساده از حيات از قبيل باکتري ها روي زمين وجود داشتند که کم کم پيچيده تر شدند و دوره اي به نام انفجار حيات را شکل دادند. 440 تا 450 ميليون سال پيش، دوره انقراض کلي بود و تغييرات آب و هوايي، فوران آتشفشان ها و برخورد سيارک ها منجر به انقراض موجودات شد؛ رويدادي که حدود 65 ميليون سال پيش نيز انقراض نسل دايناسورها را رقم زد و بسياري از گونه هاي جانوري به دليل اتفاقاتي ديگر از اين دست، حياتشان روي اين کره متوقف شد، مثل ماموت ها، ببرهاي دندان خنجري و.... حدود 270 ميليون سال پيش ابرقاره اي روي زمين تشکيل شد و تقريبا 200 ميليون سال پيش شروع به تکه تکه شدن کرد. در ابتدا بيشترين بخش از خشکي هاي زمين، همين ابرقاره بود که يک سوم از سطح زمين را تشکيل مي داد. پس از تکه تکه شدن خشکي زمين، حدود 2.6 ميليون سال، صفحات يخي عظيمي در نيمکره شمالي پديد آمد. انسان با قدم گذاشتن بر زمين، کم کم راه و رسم زندگي را آموخت. از کوچ به يکجانشيني روي آورد، در غارها سکونت گزيد و کم کم اجتماعات کوچک و بزرگي را تشکيل داد. روستاها و شهرها شکل گرفتند و کم کم دوره جديدي از زندگي در زمين آغاز شد. يکي از تحولات مهم در زندگي بشري و حيات زمين، انقلاب صنعتي بود که دگرگوني هاي بزرگ در صنعت، کشاورزي، توليد و حمل ونقل را شامل مي شود. اين دوره در اواسط قرن 18 از انگلستان آغاز شد و در ادامه فاجعه اي به بار آورد. انسان در اين چند هزار سال از منابع زمين استفاده کرد و همزمان جان زمين را هم به خطر انداخت و با گسترش صنعت، متوجه نبود که اگر زمين نباشد، او هم ديگر جايي براي زندگي ندارد. زمان زيادي نيست که انسان ها متوجه خسارت هاي غير قابل جبران خود روي زمين شده اند و در برخي از موارد تلاش مي کنند اين خسارت ها را جبران کنند يا جلوي ادامه آنها را بگيرند.
بسياري از فعالان محيط زيست و انسان هايي که به زمين پاک و حفظ آن براي فرزندانشان اعتقاد دارند، هر ساله تلاش مي کنند تا به حفظ زمين کمک بيشتري کرده و اين روحيه را به ديگران هم منتقل کنند. حالا بايد از خودمان بپرسيم که هر کدام از ما براي حفظ زميني که روي آن زندگي مي کنيم و هيچگاه ديگر در هيچ کجاي اين عالم نمونه اي ندارد، چه مي کنيم؟ در ادامه برخي از اقدام هايي که به راحتي مي توانيم در زندگي روزانه انجام دهيم و به ديگران هم توصيه کنيم، مي آيد.
تا مي توانيد گل و گياه و درختان جديد در خانه، باغ و روستا يا هر جايي که امکانش را داريد، بکاريد يا از آنها مراقبت کنيد. از قطع و خشک شدن يا شکسته شدن شاخه هاي درختان بخصوص درختان کهنسال جلوگيري کنيد.
استفاده کمتر از کاغذ، مقوا و جعبه هاي کاغذي، قطع کمتر درختان را به همراه دارد. پس تا حد ممکن با استفاده از شبکه هاي اجتماعي، تعاملات اينترنتي و آنلاين، تبادلات پولي و بانکي، اداري و حقوقي خود را انجام دهيد تا کاغذ کمتري مصرف شود.
آلودگي شهرها جان خودمان را مستقيما به خطر مي اندازد که يکي از دلايل اصلي آن، افزايش استفاده از وسايل نقليه شخصي است. تا مي توانيد از وسايل حمل و نقل عمومي استفاده کنيد و بگذاريد درختان بيشتري در محيط شهري در کنار شما زندگي کنند.
يکي از راه هاي کمک به محيط زيست، مديريت زباله هاست. زباله هاي خانگي را در پلاستيک هاي دربسته گذاشته، مخصوصا زباله هاي تجزيه ناپذير و آنها را زير خاک دفن کنيد. ريختن زباله در مسير آبراهه ها، رودخانه ها و طبيعت، خطر بالقوه اي را براي بهداشت، سلامت و تخريب محيط زيست به دنبال دارد.
در مصرف آب صرفه جويي کنيد. در زمان شست وشوي ظروف، حمام کردن و حتي مسواک زدن مي توانيد از آب کمتري استفاده کنيد، بخصوص در شهرهايي مثل تهران که آب مورد استفاده در دستشويي و حمام، همان آب شرب است.
سعي کنيد خريدهاي روزانه خود را در سوپرمارکت يا اماکن تجاري به صورت يکباره انجام دهيد تا زمان و کيسه هاي پلاستيکي کمتري مصرف شود و مهمتر اينکه به جاي کيسه پلاستيکي از کيسه هاي پارچه اي که اين روزها در همه جا وجود دارد، استفاده کنيد.
تا جايي که مي توانيد در خانه، محل کار، سفر و... از ظروف يک بار مصرف پلاستيکي استفاده نکنيد ودر صورت نياز، ظروف گياهي را که قابليت بازگشت به طبيعت دارند، تهيه کنند.
خيلي راحت مي توانيد با استفاده از يک بطري چندبارمصرف که هر روز همراهتان داريد، آب بنوشيد تا از خريد بطري آب معدني، ليوان يکبار مصرف يا ني بي نياز شويد.
به انجمن ها و نهادهاي حمايتي بپيونديد و اين توجه و اهتمام به حفظ زمين را در حضور ديگران تبليغ کنيد. بسياري از فعالان محيط زيست در حفظ زمين تنها هستند و لازم است اين ديدگاه در بين همه انسان ها وجود داشته باشد.
نيلوفرانه
قسمتي از حافظه موسيقايي عموم مردم در سال هاي دهه 60 و 70 را عليرضا افتخاري پر کرده که صدايش در آن سال ها بارها و بارها از راديو و تلويزيون پخش مي شد.
آلبوم «نيلوفرانه» يکي از معروف ترين آلبوم هاي اوست که با استقبال فوق العاده مردم روبه رو شد. اين آلبوم، هشت آهنگ دارد که 3 تصنيف آن هنوز هم ورد زبان مردم کوچه و خيابان است.
سراينده تمامي اشعار، مرحوم قيصر امين پور بود که دکتر عباس خوشدل، آهنگساز و رهبر ارکستر، روي آنها ملودي گذاشته بود. در هواي تو (يارا يارا)، کوي بي نشان (صحرا صحرا دويده ام) و بهشت ياد (تو با مني اما من از خودم دورم) جزو معروف ترين هاي اين آلبوم هستند.
آتــــش نشـــــان
حافظ اموال و جان مايـي اي آتـش نـشان دافع آتش در اين دنـيايي اي آتـش نـشان
در پـي دفـع حــ وادث آتـش سـوزنـده را هر زمان آماده اطـفايي اي آتـش نـشان
تا مگر منجي شوي امـوال و جـان خـلق را از خـطر در کار بي پروايي اي آتش نشان
نـاتـوانـي در عـمـل معـنا نـدارد بهــر تـو ناجي مـردم به هر مـأوايي اي آتش نـشان
دقت و سعي و منـظم بودنت گويـد که تـو بهترين مأمور در اجرايـي اي آتـش نـشان
با چنين فکر و تـلاش بـي امان هنـگام کار محترم در نزد هر دانـايي اي آتـش نـشان
گفت «ناظر» تا مصون مانند مردم از خـطر در حوادث جمله را ملجايي اي آتش نشان
سيد اميد مرتضوي ( ناظر)
راننده آتش نشان انبار نفت شهيد محمد منتظري اصفهان
يادگار ماندني سيف الله داد
فيلم کاني مانگا، يکي از پرفروش ترين فيلم هاي دهه 60 در ايران به شمار مي رود که نويسندگي و کارگرداني آن را مرحوم سيف الله داد به عهده داشت. فرامرز قريبيان، علي ثابت فر، عبدالرضا اکبري و کاظم افرندنيا بازيگران آن بودند. کاني مانگا، فيلمي جنگي با لحني حماسي است که چند ماه قبل از پذيرش قطعنامه 598 از سوي ايران و اعلام آتش بس، روي پرده سينماها رفت و اولين فيلم جنگي ايراني بود که صحنه هاي درگيري هوايي اش روي ميز مونتاژ يا از تصاوير آرشيوي ساخته شد. درواقع فيلم با فناوري و تکنيکي که در خدمت حادثه پردازي قرار گرفته بود، موفق شد در روزهاي آخر جنگ، تماشاگراني پرتعداد بيابد.
كلبه كوچك
تنها بازمانده يك كشتي شكسته با جريان آب به يك جزيره دورافتاده برده شد. او با بيقراري به درگاه خداوند دعا مي كرد تا او را نجات بخشد. ساعت ها به اقيانوس چشم مي دوخت تا شايد نشاني از كمك بيابد؛ اما هيچ چيز به چشم نمي آمد. نااميد شد و تصميم گرفت كلبه اي كوچك بسازد تا خود و وسايل اندكش را بهتر محافظت کند. روزي پس از آنكه از جست وجوي غذا بازمي گشت، خانه كوچكش را در آتش يافت، دود به آسمان رفته بود و اين بدترين اتفاق ممكن بود. عصباني و اندوهگين فرياد زد: خدايا «چگونه توانستي با من چنين كني؟» صبح روز بعد او با صداي يك كشتي كه به جزيره نزديك مي شد، از خواب برخاست. آن کشتي مي آمد تا او را نجات دهد. مرد از نجات دهندگانش پرسيد: «چطور متوجه شديد كه من اينجا هستم؟» آنها در جواب گفتند: «ما علامت دودي را که فرستادي، ديديم!» آسان مي توان دلسرد شد، هنگامي كه به نظر مي رسد كارها بخوبي پيش نمي روند؛ اما نبايد اميدمان را از دست بدهيم، زيرا خدا در كار و زندگي همراه ماست، حتي در ميان درد و رنج. هر گاه مشکلي پيش روي تان قرار گرفت، به ياد آوريد كه شايد علامتي براي فراخواندن رحمت خداوند باشد. براي تمام چيزهاي منفي كه ما به خود مي گوييم، خداوند پاسخ مثبتي دارد.
هنر ظريف بي خيالي
اين کتاب به تسکين درد ها و رنج هاي شما اهميتي نمي دهد و دقيقاً براي همين است که صادقانه نوشته شده است. رنج هاي شما را به ابزار، دردهاي شما را به قدرت و مشکلات تان را به مشکلات کمي بهتر تبديل مي کند. کتاب «هنر ظريف بي خيالي» را به عنوان يک راهنما براي رنج کشيدن بدانيد؛ براي اينکه چگونه اين کار را بهتر و با مهرباني و تواضع بيشتر انجام دهيد. اين کتاب درباره آرام حرکت کردن با اينکه بارهاي سنگيني بر دوش مي کشيد و کنار آمدنِ راحت تر با ترس ها و خنديدن به اشک هايتان است. به شما ياد نمي دهد که چگونه چيزي را به دست بياوريد و موفق شويد؛ بلکه مي آموزد که چگونه ببازيد و رها کنيد. به شما مي آموزد که چشم هاي خود را ببنديد و اعتماد داشته باشيد که مي توانيد به پشت بيفتيد و مشکلي پيش نيايد. اگر دلتان مي خواهد تمام عذرو بهانه ها را کنار بگذاريد و در داشتن زندگي بهتر،نقش فعالي داشته باشيد،فقط اين کتاب را بخوانيد.«هنر ظريف بي خيالي» را مارک منسون، وبلاگ نويس و کارآفرين آمريکايي نوشته و به عنوان پرفروش ترين کتاب نيويورک تايمز معرفي شده است.
او در اين کتاب، ايده هاي جذاب و مفيد خود را با روشي خاص مطرح کرده که باعث مي شود خواننده بعد از شروع به خواندن اين کتاب، نتواند آن را زمين بگذارد. همه فصل هاي اين کتاب از جذابيت زيادي برخوردار هستند و نکات آموزنده و کاربردي زيادي در دل خود دارند.
برخي از جملات جالب اين کتاب در ادامه مي آيد:
*اينکه شما حاضريد براي چه چيزي بجنگيد، تعيين مي کند که شما چه کسي خواهيد بود.
*مشکلات ما، شادي هاي ما را مي آفرينند و در کنارش، مشکلات کمي بهتر و کمي ارتقايافته تر نيز ايجاد مي کنند.
*من در زندگي ام به افراد و موضوعات زيادي اهميت مي دهم. همچنين افراد و موضوعات زيادي هم هستند که به آنها اهميت نمي دهم. آن چيزهايي که به آنها اهميت نمي دهم، به وجود آورنده تفاوت هاي من با ديگران در زندگي ام هستند.
*تمرکز بر چيزهاي مثبت، تنها اين کارکرد را دارد که بارها به ما يادآوري مي کند که ما چگونه نيستيم، چه کمبودهايي داريم و چه کسي مي توانستيم باشيم که نشديم.
اگر از علاقه مندان به هنر و دنیای بی حد و مرز موسیقی هستید، حتما اسم Shazam را شنیده اید. این برنامه در واقع اپلیکیشنی برای شناسایی موزیک های مورد علاقه شماست و این توانایی را دارد که تمامی موسیقی های مورد علاقه تان را به همراه متن و نام هنرمند آن برای شما پیدا کرده و در اختیارتان قرار دهد. اگر موزیکی را شنیدید و دوست داشتید آن را پیدا کنید، به محض بازکردن Shazam، کافی است انگشت خود را روی لوگوی اپلیکیشن قرار دهید. در این صورت Shazam در حالت گوش کردن (Listening) قرار می گیرد و شروع به پیدا کردن موسیقی مورد نظر می کند. Shazam اگر بتواند موسیقی را در پایگاه داده خود پیدا کند، آن را برای دسترسی شما در سرویس هایی نظیر اسپاتیفای و اپل موزیک قرار می دهد، در غیر این صورت از شما عذر خواهی کرده و اعلام می کند بنا به دلایلی (مثل صدای کم موسیقی، نویزهای محیطی یا نبودن آن در پایگاه داده) آن را پیدا نکرده است. در قسمت My Shazam نیز می توانید لیستی از تمامی موسیقی هایی راکه این اپلیکشین برای تان پیدا کرده، مشاهده کنید.
این برنامه بسیار شبیه به اپلیکیشن Shazam عمل می کند و کارکردن با آن بسیار آسان است. کافی است پس از نصب و اجرای برنامه، آهنگی را پخش کرده و گوشی خود را نزدیک بلندگو نگه دارید. این برنامه بسرعت مشخصات آهنگ از قبیل نام آهنگ و خواننده را تشخیص داده و علاوه بر آن، متن آهنگ را نیز به شما نشان می دهد. این برنامه رایگان به شما امکان می دهد تا با گفتن یا وارد کردن نام آهنگ یا نام خواننده آن، آهنگ موردنظر را به آسانی بیابید. این برنامه، موزیک های خارجی و تعدادی محدود از موزیک های ایرانی را می تواند تشخیص دهد، ضمن اینکه در صورت اتصال به اینترنت قادر است مشخصات آهنگ ها را نشان دهد. با توجه به ویژگی های ذکرشده و انتخاب آن از طرف گوگل پلی به عنوان یکی از برترین اپلیکیشن های 2014، می توان این برنامه را یک شاهکار در زمینه موسیقی دانست. این برنامه کاربردی برای سیستم عامل اندروید موجود است.
با بالا آمدن آب در بخش هاي مختلف خوزستان، شمار زيادي از تاسيسات نفتي دچار آب گرفتگي شده اند. اين عکس، يکي از عکس هاي گزارش تصويري شانا از آب گرفتگي تاسيسات نفتي در استان خوزستان است.
رضا رستمي / شانا
مشعل- حالا ديگر مردم به يک سري از تبليغات تلويزيون که مجبورند قبل، بعد و يا در ميان يک سريال تحمل کنند، عادت کرده اند. کمتر برنامه اي اعم از ورزشي، سرگرم کننده، خانوادگي و حتي سياسي هست که يک مسابقه را در دل خود جاي نداده باشد. در بسياري از موارد، کيفيت اين برنامه ها که با مسابقه آنلاين همراه شده اند، بشدت پايين آمده و از آن برنامه تنها يک مسابقه باقيمانده است. در بيشتر اين مسابقات، با کدهاي دستوري از مخاطب مي خواهند تا پيامي را منتقل و در مسابقه اي شرکت کند و برنده کالا يا پول يا ... باشد. در بسياري از موارد، آنقدر اين مسابقه يا فروش محصولات در اولويت قرار گرفته که رسالت برنامه يا محور صحبت هاي مجري تغيير مي کند و ديگر آن مجري يا گوينده و حتي بازيگر، به تبليغاتچي آن محصول يا شرکت تبديل شده است. جدا از تبليغات تلويزيوني که فضاي خانه ها، لوازم خانه و نيازهاي افراد آن، از دنيا و يا کشوري ديگر هستند و نسبتي با زندگي امروز خانواده هاي ايراني ندارند، اين عنصر جديد مسابقه و زدن ستاره مربع براي عضويت در آن، تبليغات تلويزيوني را با نزول بيشتري همراه کرده است، در حالي که اين تبليغات مي توانست روحيه مخاطب خود را را به چالش بکشد، بخصوص در شرايط فعلي جامعه که شرايط اقتصادي، زندگي را براي بسياري از مردم سخت کرده است. ستاره مربع هايي که در رقابت با يکديگر، وعده هاي اغواکننده و متفاوت تر مي دهند و مخاطب را بيشتر وارد اين بازي مي کنند. از آن سو هم مخاطبان در اين شرايط اقتصادي بيشتر ترغيب مي شوند که شانس خود را در قرعه کشي ستاره مربع ها يا اپليکيشن هاي مختلف امتحان کنند تا شايد به يک ميليونر تبديل شوند.
اين فضا بارها مورد انتقاد قرار گرفته، حتي بسياري از کارشناسان و مسؤولان در مورد شرعي بودن اين اقدام تلويزيون اعتراض ها و تذکرهايي داشتند؛ اما اين روند همچنان ادامه دارد. اوج اين انتقادها زماني بود که بحث دستکاري در آراي مردمي جشنواره جام جم پيش آمد؛ جايي که آراي مسابقه تلويزيوني «برنده باش» يک شبه افزايش يافت و مشخص شد که تقلب در کار بوده و يک نفر هم به عنوان مسبب شناخته و گفته شد که تحويل مراجع ذيصلاح داده شده است. دعوايي که پايانش حذف عادل فردوسي پور از برنامه 90 بود، اما مشخص نشد عامل اين تخلف و دستکاري آراي مردمي چه کسي بوده و چه سرانجامي برايش در نظر گرفته شده يا با چه نيتي چنين رفتاري را انجام داده است. نوروز امسال که اين مسابقه ها، قرعه کشي ها و ستاره مربع ها بيشترين سهم را در تلويزيون داشتند، صداي بسياري از مخاطبان بلند شد و حتي مسؤولان و نمايندگان مجلس هم به اين عملکرد تلويزيون اعتراض کردند. رمضانعلي سبحاني فر، عضو کميسيون صنايع مجلس، با انتقاد به رويکرد ضدمخاطب صداوسيما هشدار داد که ستاره مربع ها فقط جيب مردم را خالي مي کند. او با بيان اينکه شيوه تبليغات در رسانه ملي نيازمند تغيير است، ادامه داد: «صدا و سيما نبايد تمام برنامه هاي خود را بر قرعه کشي هاي تلويزيوني متمرکز کند و اين روند را در تمام برنامه هاي آموزشي، اخلاقي، فرهنگي، خانوادگي و ورزشي به کار برد؛ تکرار عبارت ستاره مربع ها مردم را خسته کرده است.» چندي قبل هم مصطفي هاشمي طبا در يکي از برنامه هاي تلويزيوني با اشاره به همين کدهاي دستوري، اين اقدام تلويزيون را شبيه به برنامه هاي شرط بندي دانست و اين روند را که تاکنون از سوي مسؤولان مورد سوال قرار نگرفته، با اين چالش مواجه کرد که فرق اين اقدام تلويزيون با برنامه هاي شرط بندي چيست؟
اما هر بار که اعتراضي به اين عملکرد صورت مي گيرد و واکنش هاي منفي مطرح مي شود، تلويزيون شيوه اين کار را تغيير مي دهد و با روشي ديگر اين مسابقه را برگزار مي کند و توجيه هم همان کسب درآمد و سرگرم کردن مردم است. در صورتي که اين اقدام در واقع نوعي نمک پاشيدن بر زخم ها و مشکلات معيشتي مردم است؛ مردمي که ترجيح مي دهند در همان زمان محدود شب که در کنار خانواده هستند، يک برنامه مفيد و شاد يا سريالي جذاب و هيجاني را ببينند تا خستگي شان در برود؛ ولي مجبورند پاي برنامه هاي تبليغاتي تلويزيون بنشينند و گاه هم درگير اين مسابقات شوند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات