نميگذاريم تصميم آمريکا در به صفر رساندن صادرات نفت ايران اجرايي شود
خط لوله اتيلن غرب؛ خط اميد و اشتغال
بازار نفت را را با بیانیه نمیشود اداره کرد
اهمیت حضور اچ اس ای در کنار دیگر نهادها
تقویت سرانه های پایتخت انرژی کشور
سومین گردهمایی سراسری مشاوران زنان وزارت نفت
برگزاري نخستين دوره رويداد ملي مهندسي نفت خليج فارس
ترميم خطوط لوله آسيب ديده در سيل اخير
سازی که با تلفین هوش و هنر به صدا درمی آید
اشتباه هایی که سلامتمان را به خطر می اندازند
اثرات مخرب اختلاف والدین بر فرزندان
هت تریک نفت آبادان و صعود به میانه جدول
رئيس جمهوري با بيان اينکه کارگران در خط مقدم مقابله با تحريم هاي آمريکا هستند، گفت: تصميم آمريکا براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران، تصميمي غلط و نادرست است که اجازه نخواهيم داد اجرايي و عملياتي شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (10 ارديبهشت ماه) در سي امين جشنواره ملي قدرداني از کارگران نمونه، قدرت دولت را نتيجه پشتيباني مردم و تلاش کارگران خواند و با اشاره به صادرات غيرنفتي 40 ميليارد دلاري کشور گفت: هدف آمريکا از قطع صادرات نفت، کاهش درآمد ارزي بوده و راه مقابله با آن توليد و صادرات غيرنفتي است.
وي با بيان اينکه آمريکا به دنبال اين است که از طريق فشار به صادرات نفتي، درآمد ارزي کاهش يابد تا نيازمندي هاي داخلي براي توليد کالاهاي اساسي و واردات برخي محصولات دچار مشکل شود، افزود: يکي از راه هاي مقابله با آمريکا و خط مقدم اين مبارزه شما کارگران هستيد که بتوانيد با کار بيشتر محصولات بيشتري توليد کنيد و ظرفيت خالي کارخانه ها پرشود.
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه آمريکا فشار مي آورد تا نفت خام صادر نکنيم و البته بايد به صادرات نفت خام ادامه دهيم، تصريح کرد: همه مسئولان اتفاق نظر دارند که تصميم آمريکا براي رساندن صادرات نفت ايران به صفر تصميمي غلط و نادرست است که اجازه نخواهيم داد اجرايي و عملياتي شود.
روحاني با بيان اينکه آمريکايي ها در ماه هاي آينده متوجه مي شوند که صادرات نفت خود را ادامه خواهيم داد، عنوان کرد: ممکن است از يک راه درها را روي ما ببندند، اما يک در وجود ندارد که آمريکا فشار مي آورد تا بسته شود، بلکه هنوز 6 در وجود دارد و ما با قدرت به صادرات نفت ادامه خواهيم داد.
وي با بيان اينکه برخي کشورها در برابر فشار آمريکا عقب نشيني کردند که همين موضوع سبب شده فشار آنها بيشتر شود، گفت: ملت ايران در طول انقلاب اسلامي روبه روي آمريکا ايستادگي کرد و به پيروزي رسيد. در حادثه طبس نيز که البته لطف پروردگار از مقاومت ملت بيشتر بود، روبه روي آمريکا ايستاديم. نبايد اجازه دهيم که جامعه در فشار باشد و رسيدن به اين مهم، اتحاد دولت و ملت را مي طلبد و اگر ملت در هر جا پشتيبان دولت نباشد، ناموفق خواهيم بود.
رئيس جمهوري تاکيد کرد: کارگران غيور کشور، زنان، مردان و جوانان نخواهند گذاشت که آمريکا پيروز شود و ما بدون شک آمريکا را به زانو در مي آوريم.
رئيس دفتر رئيس جمهوري گفت: با بررسي زندگي شخصي و دارايي هاي آقاي زنگنه در طول سال هاي مسؤوليت، بايد به ايشان مدال صداقت و درستکاري داد.
به گزارش خبرگزاري فارس، محمود واعظي، درباره اظهارات يکي از نمايندگان مجلس مبني بر وجود دستگاه کارت خوان در اتاق بيژن زنگنه، وزير نفت، براي ديدار با وي گفت: به هيچ وجه چنين موضوعي نيست.
وي با تاکيد بر اينکه زنگنه سال ها وزير نفت بوده است، ادامه داد: من مي توانم بگويم زنگنه در طول اين 20 سال چه رقمي به کشور کمک کرده است.
رئيس دفتر رئيس جمهوري عنوان کرد: وزير نفت با اين همه امکانات در دسترس ، همواره پاکدستي خود را حفظ کرده است و به حق بايد از ايشان تشکر کرد. هيچ وقت نبايد به فردي که اين حرف را زده توجه کرد.
نخستين گردهمايي تخصصي مديران انرژي صنعت نفت به همت شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، همزمان با دومين روز نمايشگاه بين المللي صنعت نفت برگزار مي شود.
نخستين گردهمايي تخصصي مديران انرژي صنعت نفت، پنجشنبه (12 ارديبهشت ماه) همزمان با برگزاري بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي از سوي شرکت بهينه سازي و با حضور مديران انرژي شرکت هاي تابع صنعت نفت ساعت 10 تا 12 در محل دائمي نمايشگاه بين المللي تهران، سالن خليج فارس، طبقه سوم، سالن مرواريد برگزار خواهد شد.
احمد فضلي، مشاور مديرعامل در امور انرژي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت ضمن اعلام اين خبر گفت: عملکرد انرژي واحدهاي عملياتي و ستادي و چالش هاي آينده اجراي طرح هاي بهينه سازي انرژي به تفکيک واحدهاي ستادي و عملياتي صنعت نفت در اين نشست تخصصي مورد بحث و بررسي قرار خواهد گرفت.
مديرعامل گروه گسترش نفت و گاز پارسيان از آمادگي اين مجموعه براي سرمايه گذاري در طرح هاي GTP خبر داد.
حسين شهرياري درباره سرمايه گذاري هاي آينده گروه گسترش نفت و گاز پارسيان گفت: پارسال آمادگي خود را براي ورود به طرح هاي GTP به شرکت ملي صنايع پتروشيمي اعلام کرديم و تصميم داريم براي سرمايه گذاري هاي آينده به سمت بخش الفين ها حرکت کنيم.
وي با اشاره به اينکه به صورت منطقي سرمايه گذار تنها بايد حدود 20 درصد از پروژه را تامين کند و باقي از طريق فاينانس فراهم شود، ادامه داد: ما مشکلي براي انجام اين پروژه نداريم و براي حضور در منطقه انرژي بر پارسيان برنامه قطعي داريم.
مديرعامل گروه گسترش نفت و گاز پارسيان اظهار کرد: بر اساس برنامه ريزي ها اميدواريم امسال اوره و آمونياک برابر با ظرفيت پيش بيني شده توليد شود.
مديرعامل گروه گسترش نفت و گاز پارسيان با اشاره به برنامه هاي توسعه اي اين مجموعه گفت: فاز دوم پتروشيمي کرمانشاه را در برنامه داريم که خوشبختانه با صندوق توسعه ملي به توافق رسيديم و در صورت تامين مالي پروژه، با سرعت بالا پيش خواهد رفت.
وي افزود: «کيان»پروژه اصلي اين مجموعه هم اکنون يکي از بزرگ ترين مجتمع پتروشيمي الفيني کشور است که در اولويت امسال قرار دارد.
به گفته شهرياري، طرح جمع آوري گازهاي فلر و ترکيب با co2 و تبديل به اوره با همکاري مشترک با هلدينگ خليج فارس به دنبال پيمانکار EPCF است. فاينانس و اجراي پروژه همزمان خواهد بود که با تامين منابع مالي، اين پروژه نيز آغاز خواهد شد.
رئيس انجمن نفت ايران گفت: امروزه بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) فراتر از يک اولويت براي سازمان ها و به يکي از ارزش هاي بنيادين تبديل شده است.
مهدي ميرمعزي صبح روز دوشنبه (نهم ارديبهشت ماه) در کارگروه کارشناسان شوراي جهاني نفت (WPC) در محل هتل پارسيان آزادي اظهار کرد: اصول ايمني بايد فراتر از يک اولويت باشد و افزون بر تبديل شدن به ارزشي بنيادين، مبناي همه تصميم هاي سازماني شود.
وي تأکيد کرد: سازمان ها بايد در تعيين راهبرد خود، بر پيوند دادن عناصر پايداري، از جمله اچ اس اي، با فرآيند اصلي توليد خود، متمرکز شوند.
رئيس انجمن نفت ايران افزود: نهاديه کردن اصول اچ اس اي از لحاظ اخلاقي و حرفه اي ضروري است، ضمن اينکه از جنبه اقتصادي نيز بسيار مهم است، زيرا رفتار غيرمسئولانه در اين زمينه مي تواند چهره سازمان را مخدوش کند و عواقب اين مسئله ممکن است ده ها سال باقي بماند.
معزي پور تأکيد کرد: سازمان ها افزون بر نهادينه کردن اصول اچ اس اي در سازمان خود، بايد به گسترش آن ميان همکاران و جامعه اهميت دهند.
وي با اشاره به اينکه شوراي جهاني نفت (WPC) نخستين کارگروه از دوره هاي اچ اس اي خود را در ايران برگزار مي کند، اظهار کرد: خروجي نهايي همه کارگاه هاي اين دوره در کنفرانس جهاني اين نهاد در سال 2020 ميلادي ارائه خواهد شد.
نخستين کنفرانس بين المللي فناوري هاي نو در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي روزهاي (14 و 15 ارديبهشت ماه) در دانشگاه تهران برگزار مي شود.
نخستين کنفرانس بين المللي فناوري هاي نو در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي از سوي انجمن مهندسي گاز ايران و با مشارکت همکاري دانشگاه تهران برگزار مي شود.
هدف از برگزاري اين کنفرانس، طرح جزئيات فناوري هاي نو در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي است که بعضي از آنها در ارتقاي اقتصاد و ايمني صنعت تاثيرگذار است.
زمان برگزاري نخستين کنفرانس بين المللي فناوري هاي نو در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي روزهاي شنبه و يکشنبه (14 و 15 ارديبهشت ماه) در سالن رجب بيگي دانشگاه تهران است.
افزايش توليد نفت و آمار نگران کننده صنعتي چين سبب شد روز سه شنبه (10 ارديبهشت ماه) قيمت نفت کاهش يابد.به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، ساعت پنج و يک دقيقه روز سه شنبه (10 ارديبهشت ماه)، قيمت شاخص نفت خام برنت با 29 سنت کاهش به 71 دلار و 75 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا با 15 سنت کاهش به 63 دلار و 35 سنت هر بشکه رسيد رسيد.انتظار افزايش توليد نفت آمريکا و سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) براي جبران کاهش توليد نفت ايران از جمله دلايل افت قيمت نفت بود، اما تحليلگران اعلام کردند که عرضه نفت در بازار همچنان با محدوديت روبه روست.از سوي ديگر، آمارهاي نگران کننده درباره بخش هاي توليد کارخانه اي و خدمات چين در ماه آوريل سال 2019 ميلادي، بر قيمت نفت تأثير منفي گذاشت.با اين همه، بانک فرانسوي بي ان پي پاريباس اعلام کرد که انتظار دارد قيمت نفت در کوتاه مدت افزايش يابد، زيرا با وجود احتمال وقفه برنامه ريزي نشده در توليد و همچنين استمرار رشد تقاضا، توليدکنندگان نفت عرضه را بيش از حد محدود کرده اند.
ميانگين قيمت سبد نفتي اوپک در هفته منتهي به ششم ارديبهشت ماه نسبت به هفته پيش از آن (30 فروردين ماه)، 2 دلار و 83 سنت افزايش يافت.به گزارش دبيرخانه اوپک، ميانگين قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در هفته گذشته به 73 دلار و 32 سنت در هر بشکه رسيد، در حالي که قيمت اين شاخص هفته پيش از آن (30 فروردين ماه) 70 دلار و 49 سنت بود.قيمت سبد نفتي اوپک روز جمعه (ششم ارديبهشت ماه) 72 دلار و 38 سنت بود، سبد نفتي اوپک شامل انواع نفت خام توليدي در 14 کشور عضو اين سازمان است.
شمار دکل هاي حفاري نفت در آمريکا در هفته گذشته شديدترين افت خود در سه ماه اخير را تجربه کرد.به گزارش خبرگزاري رويترز، شرکت خدمات حفاري بيکر هيوز اعلام کرد که شرکت هاي نفتي آمريکا هفته گذشته شمار دکل هاي حفاري اين کشور را 20 دستگاه کاهش دادند و اين شديدترين افت در سه ماه اخير است.شمار دکل هاي حفاري آمريکا که به عنوان شاخصي براي پيش بيني توليد نفت اين کشور در آينده به کار گرفته مي شود، هفته گذشته به 805 دستگاه رسيد، در حالي که اين رقم در هفته پيش از آن 825 دستگاه بود.شمار دکل هاي حفاري نفت آمريکا در پايان ماه آوريل، 11 دستگاه کمتر از ماه پيش از آن بود که پنجمين افت ماهانه به شمار مي آيد.
روسيه قصد دارد عرضه نفت به اروپا با خط لوله کليدي دروژبا را در دو هفته آينده از سر گيرد.به گزارش خبرگزاري رويترز از مينسک، روسيه پس از گفت وگوهاي مشترک با بلاروس، اوکراين و لهستان در پايان هفته گذشته، قصد دارد عرضه نفت از خط لوله کليدي دروژبا را در دو هفته آينده از سر بگيرد.لهستان، آلمان، اوکراين و چند کشور ديگر، هفته گذشته به دليل بعضي از آلودگي ها، واردات نفت با خط لوله يادشده را به حال تعليق درآوردند.دميتري کوزاک، معاون نخست وزير روسيه، پس از گفت وگوهاي ياد شده در بيانيه اي اعلام کرد که اين کشور به همراه بلاروس، لهستان و اوکراين درباره اقدام هاي مشترک براي حذف پيامدهاي آلودگي هاي ياد شده، به توافق دست يافته اند.وي گفت: اين به ما امکان مي دهد که از 29 آوريل (دوشنبه 9 ارديبهشت ماه) نفت را به مرز بلاروس تحويل دهيم و فعاليت (پايدار) خط لوله را ظرف دو هفته ازسر بگيريم.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران گفت: خط لوله اتيلن غرب در مسير خود طرح هاي مختلفي ايجاد کرده و سبب آباداني، اشتغال زايي و اميد براي مردم منطقه شده است. بهزاد محمدي روز چهارشنبه (چهارم ارديبهشت ماه) در حاشيه بازديد از طرح پتروشيمي مياندوآب در نشستي با مديرعامل هلدينگ باختر و مديران طرح پتروشيمي مياندوآب، خط لوله اتيلن غرب را خط اميد و اشتغال توصيف کرد. وي با اشاره به اينکه شرکت پتروشيمي هلدينگ باختر از مدل خوبي براي مديريت استفاده مي کند، افزود: شواهد نيز حاکي از مديريت منسجم، پيوسته، هوشمند و اقتصادي است که مي تواند الگوي مناسبي براي طرح هاي ديگر صنعت پتروشيمي شود. معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفت: طرح پتروشيمي مياندوآب جزء 20 طرح اولويت دار نشان گذاري شده در وزارت نفت براي راه اندازي در سال 98 است و اميدواريم در سال 99 به توليد پايدار و ظرفيت اسمي برسد. وي ادامه داد: با وجود بازسازي و نوسازي بخش فرآيندي، تخصيص فضاي اداري، ساختمان هاي صنعتي و غيرصنعتي و بخش يوتيليتي بسيار مناسب طراحي شده است. محمدي تصريح کرد: در طرح پتروشيمي مياندوآب هيچ نقطه نگران کننده اي وجود ندارد و اميدواريم که اين طرح توسعه اي در پيش راه اندازي و باقي مسير بدون مشکل پيش برود و تا پايان سال به مرحله راه اندازي برسد. داود رباني، مديرعامل شرکت پتروشيمي هلدينگ باختر نيز در اين نشست با بيان اينکه هم اکنون به غير از بخش پکيج نيتروژن، خريد ديگري از خارج نداريم، گفت: بخش زيادي از تجهيزات در گمرک هستند که در تلاش براي ترخيص آنها هستيم و نگراني از بابت تأمين تجهيزات نداريم. بخش يوتيليتي از طرح کمي عقب تر است که با توجه به تجربه ما در پتروشيمي کردستان با کمي تلاش نيمه دوم امسال به بهره برداري خواهد رسيد. احد مهدوي، مديرعامل شرکت پتروشيمي مياندوآب نيز در مورد ايمني و جذب سرمايه انساني اين طرح گفت: ايمني در اولويت کاري ماست و با اينکه طرح از نيمه دوم سال 94 کار خود را آغاز کرده، 2 ميليون نفر – ساعت کار بدون حادثه داشته ايم. درباره جذب سرمايه انساني نيز، آزمون استخدامي در ارديبهشت ماه پارسال برگزار کرديم و 200 نيروي جذب شده آزمون پس از آموزش در پتروشيمي مهر و پتروشيمي لرستان در واحد بهره برداري و تعميرات شاغل هستند. وي با اشاره به اينکه در اين طرح بيش از 80 درصد از نيروهاي بومي استفاده شده است و تلاش کرديم براي منطقه ايجاد اشتغال کنيم، گفت: برآورد هزينه طرح 42 ميليون يورو هزينه ارزي و 340 ميليارد تومان هزينه ريالي بوده که از اين ميزان تاکنون 33 ميليون يورو و 200 ميليارد تومان هزينه شده است.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب اعلام کرد: قرارداد مطالعات جامع مخازن شش گانه اين شرکت در نمايشگاه بينالمللي صنعت نفت با مشاوران داخلي امضا ميشود. احمد محمدي ظهر روز چهارشنبه (11 ارديبهشت ماه) در حاشيه نخستين روز بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت، ظرفيت کنوني توليد نفت اين شرکت را بدون اجراي برنامه هاي توسعه اي، روزانه 3.5 ميليون بشکه نفت اعلام کرد و گفت: در صورت اجراي طرح هاي مطالعاتي، توسعه اي و نگهداشت و افزايش توليد در مخازن شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، در مجموع حدود 600 هزار بشکه در روز به ظرفيت توليد اين شرکت اضافه مي شود. وي با اشاره به انعقاد تفاهمنامه ها و قراردادهاي مختلفي که شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب پارسال با شرکت هاي داخلي و خارجي براي اجرا و تامين مالي پروژه هاي افزايش توليد در مخازن نفتي اين شرکت منعقد کرده است، گفت: در 6 قراردادي که در اين زمينه امضا شده است، شرکت هاي برنده در حال تجهيز کارگاه و استقرار دکل هاي حفاري هستند و به زودي عمليات سطح الارضي در اين مخازن آغاز خواهد شد. محمدي ادامه داد: افزون بر اين، هم اکنون هشت بسته کاري طرح نگهداشت و افزايش توليد اين شرکت در مرحله برگزاري مناقصه است و به نظر مي رسد تا کمتر از يک ماه ديگر، برندگان اين مناقصات مشخص شود، ضمن آنکه در چهار ميدان نفتي که داراي 8 تا 9 مخزن هستند، با مدل قراردادي خاص شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تفاهمنامه هايي با شرکت ها و پيمانکاران داخلي منعقد شود که طرح هاي پيشنهادي توسعه برخي از اين شرکت ها در شوراي عالي مخازن به تصويب رسيده و اميدواريم امسال حداقل طرح توسعه دو ميدان به مرحله انعقاد قرارداد برسد. گزارش کامل نشست خبري احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در شماره بعد هفته نامه «مشعل» منتشر مي شود.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: ايران نخستين کشور دنيا خواهد بود که ظرف سه سال آينده به پوشش شبکه گازرساني 100 درصدي دست مي يابد. حسن منتظر تربتي در نخستين نشست خبري بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران صبح روز چهارشنبه (11 ارديبهشت ماه) در محل ستاد خبري گفت: توسعه شبکه گازرساني کشور ظرف دو تا سه سال آينده به طور 100 درصد محقق مي شود و در سراسر دنيا نخستين کشوري خواهيم بود که به توسعه کامل شبکه گازرساني دست خواهيم يافت. وي با اشاره به اينکه صنعت گاز کشور مسير پر فراز و نشيب، اما رو به جلويي را طي کرده است، گفت: خوشبختانه با دارا بودن مخازن عمده گاز در کشور و توانمندي خوب در بخش کالا شاهد توسعه اين صنعت در سال هاي گذشته بوده ايم. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران تاکيد کرد: توسعه گازرساني در داخل کشور به لحاظ رساندن انرژي پاک به دوردست ترين نقاط شهرها و روستاهاي کشور، يکي از نقاط قوت صنعت گاز کشور به شمار مي آيد. گزارش کامل نشست خبري حسن منتظر تربتي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در شماره بعد هفته نامه مشعل منتشر مي شود.
در نخستين عرضه نفت خام سنگين در بورس انرژي ايران، دو محموله نفت خام در مجموع به ميزان 70 هزار بشکه معامله شد. اميرحسين تبيانيان، نماينده اين شرکت در بورس انرژي، با اشاره به عرضه نفت خام سنگين به عنوان نخستين عرضه محموله در سال 98 گفت: در اين عرضه 70 هزار بشکه نفت خام سنگين در قالب دو محموله 35 هزار بشکه اي معامله شد. وي افزود: قيمت اين عرضه 63 دلار و 51 سنت تعيين شده بود که در نهايت با قيمت 60 دلار و 68 سنت به ازاي هر بشکه معامله شد. به گفته تبيانيان، امکان خريد نفت تا عصر فردا (11 ارديبهشت) فراهم است و روال عمليات بانکي و تحويل محموله نيز مطابق اطلاعيه شرکت ملي نفت ايران انجام مي شود. وي عنوان کرد: 17 ارديبهشت ماه نيز يک ميليون بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي در بورس عرضه خواهد شد. بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژي ايران به منظور تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي مبتني بر ايجاد تنوع در روش هاي فروش نفت و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفته است.
مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي گفت: کاهش مشعل سوزي سبب کاهش آلايندگي زيست محيطي و ارزش آفريني 2 ميليون دلاري در يک سال براي پالايشگاه هشتم اين مجتمع شده است. هادي هاشم زاده فرهنگ گفت: با توجه به عملياتي شدن فرآيند تحويل و تحول پالايشگاه، شناسايي چالش ها و موانع اصلي در فرآيند ايمن سازي پالايشگاه در دستور کار قرار گرفت و در اين زمينه چالش هاي تاثيرگذار در ارتباط با آلايندگي زيست محيطي در اولويت بررسي قرار دارد. وي افزود: با راه اندازي سامانه دريافت گاز سوخت در واحد 121 (واحد توليد بخار) بخشي از خوراک سوخت مورد نياز بويلرها تامين و از ارسال نزديک به 20 هزار متر مکعب گاز به مشعل جلوگيري شد. به گفته مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي، با توجه به اينکه مسير تعالي سازماني در مجتمع گازپارس جنوبي از رويکرد توليدمحور و مشتري گرا فراتر رفته است، بنابراين رعايت قوانين و دستورعمل هاي موجود در ارتباط با محيط زيست و صيانت از محيط پيراموني موجب مي شود گام هاي موثر و برجسته اي در حوزه هاي اجتماعي، اقتصادي و زيست محيطي در اين پالايشگاه برداشته شود که از آن جمله مي توان به کاهش 25 درصدي ميزان گازهاي ارسالي روزانه در پالايشگاه هشتم اشاره کرد. شناسايي حوزه هاي تاثيرپذير از شرايط عملياتي، پايش مداوم مناطق آسيب پذير و چالش هاي فرآيندي و نيز ارائه راهکارهاي کنترلي در ارتباط با حفظ محيط زيست پيراموني، از اهداف و اولويت هاي اساسي پالايشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبي است.
سرپرست شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت: مطابق برنامه ريزي اين شرکت، در هر ماه از سال 98، حداقل يک پروژه صنعت گاز به بهره برداري ميرسد. بهرام صلواتي در همايش سالانه شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، سال 97 را با وجود همه مشکلات، سالي موفق براي صنعت گاز کشور توصيف کرد و گفت: مطابق برنامه ريزي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، امسال اين شرکت هر ماه حداقل يک پروژه را به بهره برداري خواهد رساند.
وي پايداري شبکه انتقال گاز کشور را از اهداف اصلي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران عنوان کرد و افزود: اين شرکت در سال 97 موفق به اجراي حدود 750 کيلومتر خط انتقال گاز و بهره برداري از آن شده است، همچنين گازرساني به تعداد قابل توجهي از شهرها و روستاها در کارنامه اين شرکت و شرکت ملي گاز ايران قرار دارد، ضمن آنکه امسال نيز اجراي 850 کيلومتر خط لوله انتقال گاز را در دست اجرا داريم. سرپرست شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران با اعلام اينکه بيشتر اقلام و کالاهاي مورد نياز پروژه هاي صنعت گاز با تکيه بر توان داخلي و توليدات سازندگان ايراني تامين شده است، گفت: حمايت از کالاي ايراني به همراه بهره گيري از شرکت هاي داخلي توانمند، مشاوران باتجربه قوي و نيروي انساني متخصص موجب شد تا پروژه هاي صنعت گاز به بهترين شکل اجرا شوند.
بهرام صلواتي، شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران را بازوي اجرايي شرکت ملي گاز ايران دانست و توضيح داد: اين شرکت با وجود نوسان هاي ارزي پارسال، موفق به ثبت رکورد در اجراي پروژه هاي مختلف از جمله سه پروژه مهم خط انتقال گاز تربت حيدريه - کاشمر، سربيشه - نهبندان و کهنوج - جيرفت در زمان کمتر از موعد مشخص شد.
وي افتتاح برخي طرح هاي عظيم صنعت گاز با حضور رئيس جمهوري را افتخاري براي مجموعه شرکت ملي گاز ايران عنوان کرد و درباره مهم ترين دستاوردهاي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در سال 97 گفت: افتتاح پروژه هاي ميدان گازي پارس جنوبي از سوي رئيس جمهوري شامل طرح انتقال گاز اتان از سايت 2 پارس جنوبي براي تامين کسري و تکميل ظرفيت خوراک مجتمع هاي پتروشيمي هاي کيان، خليج فارس، مرواريد، کاويان، بوشهر و جم با توانايي انتقال 5 ميليون تن اتان در سال، ساخت پالايشگاه توليد ماده بودارکننده گاز طبيعي (مرکاپتان) با ظرفيت توليد 800 تن در سال، تاسيس ايستگاه هاي اندازه گيري کمي و کيفي گاز خروجي پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم و پنجم پارس جنوبي با سرمايه گذاري 100 ميليون دلار، از اقدام هاي مهم شرکت ملي گاز ايران در سال 97 است. به گفته سرپرست شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، تکميل بيش از 700 کيلومتر خط انتقال گاز از جمله تربت - کاشمر، سربيشه - نهبندان و کهنوج - جيرفت به همراه تزريق گاز بخشي از خط انتقال گاز نهم سراسري حدفاصل سقز - دهگلان، افتتاح تاسيسات تقويت فشار گاز اهواز روي خط انتقال گاز ششم سراسري، راه اندازي دو واحد تکميلي در تاسيسات خورموج و آب پخش روي خط انتقال گاز پنجم سراسري، اجراي 930 کيلومتر مخابرات خط انتقال گاز سوم آذربايجان و 200 کيلومتر فيبر نوري پاييز کرمان از ديگر اقدام هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز به همراه شرکت ملي گاز ايران در سال 97 است.
بيژن زنگنه، وزيرنفت در حکمي محمدرضا شمسايي را به عنوان مشاور عمراني وزير نفت منصوب کرد. در حکم بيژن زنگنه آمده است: با توجه به تعهد، خدمات و تجارب ارزنده جنابعالي، با استعانت از خداوند داناي توانا، بدين وسيله به عنوان «مشاور عمراني وزير نفت» منصوب مي شويد.
براي آن جناب در انجام ماموريت هاي محوله توفيق مسئلت مي کنم.
مشعل بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران با پيام مهم بيژن زنگنه، وزير نفت ايران به آمريکا و متحدانش همراه بود که خطاب به آنان اعلام کرد: بازار نفت را با بيانيه نمي شود اداره کرد؛ آنچه تعيين کننده است، توليد واقعي نفتي است که در بازار عرضه مي شود. وزير نفت روز چهارشنبه (11 ارديبهشت) در آيين گشايش بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران در واکنش به اظهارنظرها مبني بر وجود ظرفيت مازاد در بازار نفت گفت: همان طور که پيش تر گفته ام، صفر کردن صادرات نفت ايران گرچه آرزوي آمريکايي هاست، اما خيالي واهي است، هر صاحب نظر مستقلي در بازار مي داند که ظرفيت هاي مازاد اعلام شده از سوي بعضي از کشورها بزرگ نمايي و اغراق است. وزير نفت تاکيد کرد: ما با هيچ کشوري در منطقه دشمني نداريم ، اما دو کشور همسايه ما مرتب سعي مي کنند با بيانيه ها و صحبت هاي خود با اتکاي به بزرگ نمايي ظرفيت مازاد به بازار اطمينان دهند که با خروج ايران از بازار نفت مشکلي در بخش عرضه ايجاد نمي شود؛ هرصاحب نظر مستقلي در بازار مي داند که ظرفيت هاي مازادي که اينها مي گويند، بزرگ نمايي و اغراق است. وي گفت: اين کشورها نه تنها در بخش ظرفيت شان بلکه در ذخاير خودشان هم اغراق مي کنند و تا حالا نتوانسته اند تاييد هيچ مرجع مستقل بين المللي را براي ذخاير نجومي که مي گويند بگيرند؛ براي اين که اسناد و مدارک فني کافي را ندارند. وزير نفت تاکيد کرد: پيش تر هم گفته ام که امور دنيا به اين سادگي ها که آمريکا و برخي از حاميان و محرکانش فکر مي کنند نيست؛ بازار نفت را با بيانيه نمي شود اداره کرد و آنچه تعيين کننده است، توليد واقعي نفتي است که در بازار عرضه مي شود.
زنگنه ادامه داد: شکنندگي بازار نفت با بيانيه و سخنراني، عنوان کردن نبود و کمبود در بازار، کارهاي نمايشي و ايجاد جو رواني مثبت جبران نمي شود، وضع بازار با التهاب هايي که ممکن است در کشورهاي ديگر مانند ليبي و هرجاي ديگر به وقوع بپيوندد و در عين حال تلاطم هاي غيرقابل پيش بيني اما محتمل؛ هر آن شکننده است. وزير نفت گفت: ايران هيچ گاه از نفت به عنوان ابز ار سياسي استفاده نکرده است؛ هرکسي که از نفت به عنوان ابزار سياسي استفاده کند، بايد تبعات آن را هم بپذيرد. وي با اشاره به نگراني برخي کشورها که نگران آينده سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) به دليل لايحه نوپک هستند، تصريح کرد: آنها به دنبال همکاري اوپک و غيراوپک هستند و همين طور به دنبال جذب توليدکنندگان کوچک به عنوان اعضاي جديد اوپک هستند که کار خوبي است، در حالي که همان کشورها با راهي که مي روند با استفاده از نفت به عنوان سلاح براي 2 عضو بنيان گذار اوپک، اتحاد اين سازمان را به تفرقه بدل مي کنند و مرگ و فروپاشي اوپک را رقم مي زنند که مسئوليت اين کار با آنهاست. زنگنه ادامه داد: در شرايط کنوني صنعت نفت ايران در نوک پيکان جنگ تجاوزگرانه اقتصادي آمريکا عليه ملت ايران است، بنابراين همه بايد دست به دست هم دهيم تا با ياري خدا، استقامت و ايستادگي و سربلندي از اين شرايط خطير عبور کنيم. زنگنه با اشاره به نام گذاري سال 98 به عنوان سال «رونق توليد » و کسب وکار از سوي مقام معظم رهبري اظهارکرد: صنعت نفت از ابتداي امسال اقدام ها و برنامه هاي خود را با هدف تحقق شعار «رونق توليد» مرور کرده است تا به تحقق هر چه بيشتر زمينه هاي توليد و رونق کسب وکار کمک کند.
وي نخستين زمينه لازم براي رونق کسب وکار را تداوم صادرات نفت دانست و گفت: هم اکنون بيشترين فشار دشمن روي اين موضوع قرار داد.
وزير نفت، دومين زمينه لازم براي رونق کسب وکار را تامين خوراک واحدهاي پالايشگاهي و پتروشيمي به ميزان درخواست آنها دانست و گفت: پارسال با افزايش رقم توليد در پارس جنوبي ما توانستيم به اندازه ظرفيت توليد طرح هاي الفيني، خوراک به واحدهاي پتروشيمي بدهيم که اين امر در سال 97 به خوبي دنبال شده است.
زنگنه، سومين زمينه لازم براي رونق کسب وکار در کشور را افزايش ظرفيت توليد گاز غني به ميزان 1000 ميليون مترمکعب در روز دانست و عنوان کرد: بر همين اساس تامين گاز براي همه واحدهاي صنعتي در دستور کار قرار گرفته که خوشبختانه پارسال اين امر به خوبي محقق شد.
وي ادامه داد: چهارمين زمينه لازم براي رونق توليد و کسب وکار را در صنعت نفت، ادامه سرمايه گذاري در طرح هاي پارس جنوبي است که تلاش مي شود امسال توليد از اين ميدان حدود 60 ميليون مترمکعب افزايش يابد.
وزير نفت، تکميل طرح هاي پتروشيمي را پنجمين زمينه لازم براي توليد و رونق کسب وکار دانست و گفت: در سال 98 و99 بر اساس برنامه ريزي ها، 18 طرح جديد پتروشيمي نهايي مي شود و توليد محصولات پتروشيمي کشور از 27 ميليون تن به بيش از 50 ميليون تن در سال 1400 خواهد رسيد که اين موضوع به معناي درخواست خدمات مهندسي و کالا ازسوي صنعت نفت به توليدکنندگان داخلي است.
زنگنه استفاده از نقدينگي در بخش خصوصي را ششمين راهکار رونق در کسب وکار کشور و صنعت نفت دانست و گفت: به تازگي پيشنهادي براي استفاده از نقدينگي بازار سرمايه و مردم داده ايم که اميدواريم کمک مالي مطلوبي براي طرح هاي صنعت نفت باشد.
وي هفتمين راهکار رونق در کسب وکار کشور و صنعت نفت را آغاز باب جديدي از همکاري با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ دانست و گفت: قصد داريم محلي را براي آغاز به کار شرکت هاي تازه تاسيس در اين زمينه براي همکاري با صنعت نفت ايجاد کنيم.
وزير نفت ادامه طرح هاي EPC و EPD را هشتمين راهکار صنعت نفت براي رونق کسب وکار اعلام کرد و گفت: ما مجوز سرمايه گذاري 6 ميليارد دلاري براي نگهداشت و افزايش توان توليد را پيش از اين گرفته ايم و تاکنون 10 قرارداد به ارزش 6500 ميليارد تومان در اين راستا امضا شده و 23 قرارداد ديگر با پيش بيني مبلغ 34 هزار ميليارد تومان در حال اجراست و منابع مالي آن پيش بيني شده است.
زنگنه امضاي قرارداد در طرح هاي الگوي جديد قراردادهاي نفتي همچون ميدان هاي سپهر، جفير، آبان، پايدار غرب، پايدار شرق و چشمه خوش را از ديگر راهکارهاي رونق کسب وکار در صنعت نفت دانست و گفت: با ادامه افزايش توليد گاز در بخش هاي بالا دستي از محل صرفه جويي سوخت مايع تاکنون 20 هزار ميليارد تومان در طرح هاي گازرساني روستايي و شهري کشور هزينه شده و براساس برنامه ريزي شرکت گاز ملي ايران قرار است روزانه 9 تا 10 روستاي کشور به شبکه گازرساني متصل شود. زنگنه با اشاره به تداوم حمايت از ساخت داخل با تمرکز بر کالاهاي اساسي مورد نياز صنعت نفت مربوط به 10 قلم کالاي اساسي اظهار کرد: اساسا قراردادهاي EPC و EPD بر اين مبنا تعريف شدند که به پيمانکاران ايراني واگذار مي شوند و عمده تجهيزات و کالاها که ذکر شده الزاما از داخل خريداري شود که مسائل مربوط به پيش پرداخت هاي آنها را حل کرده ايم، همچنين ساخت تجهيزات درون چاهي تا عمق 95 درصد از دستاوردهاي اين کار بوده است. وي ادامه داد: بسياري به من مراجعه مي کنند و مي گويند آيا مي شود در بازپرداخت اجراي طرح ها در شرايط موجود به نفت اتکا کرد يا کسي بيايد و طرحي را پيشنهاد دهد و اجرا کند يا اين که کالايي را به ما بفروشد و در مقابلش هم نفت برداشت کند؛ که در پاسخ مي گويم ما موافق اين موضوع هستيم، اما پيشنهاد دهندگان بايد آن را دنبال کنند، اگرچه کار دشواري است، اما ما و دولت با آن موافق هستيم. وي با بيان اين که امروز با استفاده از روش ها و افکار جديد در کنار آنچه که داريم به منظور فروش نفت تکيه مي کنيم و نياز داريم، افزود: هر سرمايه گذاري که بتواند منابع مالي اجراي طرح را پيشنهاد داده و تامين کند در اولويت قرار مي گيرد، اينکه دولت بخواهد منابع مالي را تامين کند، مقداري کار را محدود مي کند. وزير نفت پس از گشايش نمايشگاه از تعدادي از سالن هاي نمايشگاه بازديد و با سازندگان داخلي گفت وگو کرد. وي در حاشيه بازديد در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: خبر برخي خبرگزاري ها درباره سهميه بندي بنزين صحت ندارد.
در ادامه، محمد ناصري، مدير اجرايي بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي نيز با تشکر از حضور شرکت هاي داخلي و خارجي که در نمايشگاه امسال مشارکت داشته اند، گفت: در اين دوره نمايشگاه، هزار و 47 غرفه داخلي و 106 غرفه خارجي از 21 کشور جهان حضور دارند که از اين ميان، 6 کشور به صورت پاويون حضور يافته اند. وي افزود: شرکت هاي داخلي در 35 هزار و 977متر مربع فضاي سرپوشيده و 8 هزارو 986متر مربع فضاي باز و غرفه هاي خارجي نيز در 2 هزار و 94 متر مربع فضاي سر پوشيده و 165 متر فضاي باز جانمايي شده اند. رئيس روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران افزود: شرکت هاي بالادستي با محوريت شرکت ملي نفت ايران در سالن هاي 8 و 9، صنايع ميان دستي و مرتبط با شرکت ملي گاز ايران با محوريت اين شرکت در سالن 38، شرکت هاي فعال در حوزه پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي با محوريت آن شرکت در سالن 41، شرکت هاي فعال در حوزه پتروشيمي با محوريت شرکت ملي صنايع پتروشيمي در سالن هاي 14 و 15 جانمايي شده اند؛ همچنين شرکت هاي دانش بنيان، دانشگاه ها و سازندگان 10 گروه کالايي، با همراهي مديريت ساخت و تامين کالاي شرکت ملي نفت ايران در سالن 27 استقرار يافته اند. محمد ناصري به جانمايي سازندگان تجهيزات صنعت نفت با محوريت انجمن استصنا در سالن 31، جانمايي سازندگان تجهيزات صنعتي ايران با محوريت انجمن ستصا در سالن 6 و جانمايي صادرکنندگان فرآورده هاي نفتي، گازي و پتروشيمي نيز با محوريت اتحاديه صادرکنندگان در سالن 7 اشاره کرد و گفت: جديدترين بخش نمايشگاه امسال، اختصاص فضا به استارتاپ هاي نفتي و برگزاري جلسات تخصصي براي آنان است که با مديريت و همکاري معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت صورت گرفته است. مدير اجرايي بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي تصريح کرد: همزمان با برگزاري نمايشگاه، گردهمايي هاي مختلفي نيز با محوريت بورس نفت، بهينه سازي مصرف سوخت، راهکارهاي افزايش سهم بخش خصوصي در بازارهاي بين المللي، اتوماسيون صنعتي، امنيت سايبري، CNG و صنايع مرتبط، معرفي ظرفيت دانشگاه ها در حوزه مديريت ايمني فرآيند در صنايع نفت، مديريت مشعل در صنايع نفت و مبارزه با آلودگي هاي نفتي با راهبري مسؤولان، شرکت ها و دانشگاه هاي ذي ربط برگزار مي شود. ناصري از برنامه ريزي براي امضاي چند تفاهم نامه نيز بين شرکت هاي حاضر در نمايشگاه خبر داد.
افزون بر نشست هاي خبري مديران ارشد نفتي که طبق روال هر سال در جريان نمايشگاه برگزار مي شود، برگزاري همايش هايي با مضامين مختلف از جمله بورس نفت، بهينه سازي مصرف سوخت، راهکارهاي افزايش سهم بخش خصوصي در بازارهاي بين المللي انرژي، معرفي ظرفيت هاي دانشگاهي در حوزه مديريت ايمني فرآيند در صنعت نفت و امنيت سايبري حوزه اتوماسيون صنعتي نيز در نمايشگاه امسال برنامه ريزي شده است. بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي روز چهارشنبه (11 ارديبهشت 98) با حضور مديران ارشد صنعت نفت، شماري از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و نمايندگاني از شرکت هاي داخلي و خارجي فعال در صنعت نفت ايران با شعار« رونق توليد » آغاز به کار کرد. محمد سانوسي بارکيندو، دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) از ميهمانان ويژه اين نمايشگاه است .
مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در حاشيه آيين افتتاحيه بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت در جمع خبرنگاران گفت: نبايد به نفت به عنوان حربه سياسي نگاه کنيم؛ روند صادرات نفت ايران ادامه مي يابد و ايران از اوپک خارج نمي شود. کرباسيان گفت: قرار نيست يک نفر در دنيا تعيين کند ما چگونه رفتار کنيم و ما هم صرفا تماشاکننده باشيم؛ ايران هم سياست هاي خود را دنبال مي کند. وي در پاسخ به سوالي درباره احتمال خروج ايران از اوپک در شرايط فعلي گفت: ايران از اوپک خارج نمي شود. کرباسيان، تداوم صادرات نفت و تلاش براي توليد بيشتر فرآورده هاي نفتي، ايجاد ارزش افزوده از محل توليد و صادرات فرآورده ها را برنامه پيش روي صنعت نفت عنوان کرد. مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در پاسخ به سوالي درباره بيمه نفتکش ها اظهار کرد: مکانيزم هاي لازم در اين زمينه ديده شده و همه نفتکش ها بيمه مي شوند. وي در پاسخ به سوال ديگري درباره روابط ايران با چين، هند و آذربايجان عنوان کرد: در چارچوب سياست هاي مان با کشورهاي مختلف در تعامل و مذاکره هستيم.
مشعل عمليات پروژه حفاري هفت حلقه چاه در ميدان نفتي آذر به عنوان يکي از ميدان هاي مشترک ميان ايران و عراق در پايان فروردين ماه پايان يافت و اين پروژه آماده تحويل به شرکت سروک به عنوان کارفرماي پروژه است. حسين رحيمي، مدير پروژه هفت حلقه چاه ميدان آذر در شرکت ملي حفاري ايران با اعلام اين خبر به «مشعل» مي گويد: «براساس اطلاعات موجود، سه ميدان نفتي با ويژگي هاي مشابه ميدان نفتي آذر وجود دارد که با تلاش همکاران ملي حفاري، انجام حفاري هفت حلقه چاه در آن با موفقيت به پايان رسيد و اقدام مهمي در آن به ثمر نشسته است.»
آذر؛ ميدان نفتي مشترک با عراق که کشور همسايه آن را «بدراي» نام گذاشته، از آن به عنوان چشم و چراغ ميادين نفتي ايران در مرزهاي غربي ياد مي شود که در جنوب غربي ايلام (ميان دو شهر مهران و دهلران) واقع شده است. اتفاق خوب در اين ميدان طي سال هاي اخير آن بوده که براي نخستين بار در اسفند سال 95 مرحله نخست توليد زودهنگام از آن با ظرفيت روزانه 15 هزار بشکه آغاز و مشعل اين ميدان نفتي مهم در ايران روشن شد.
بلوک نفتي اناران در استان ايلام از دو ميدان نفتي چنگوله و آذر تشکيل شده است. ميدان آذر 2 ميليارد و 500 ميليون بشکه نفت درجا دارد. نفت خام توليدي ميدان آذر از نوع سبک با API حدود 32 تا 33 است و ضريب برداشت نفت از اين ميدان براساس طرح توسعه فعلي، 16 درصد برآورد شده است.
حسين رحيمي، مدير پروژه حفاري هفت حلقه چاه ميدان آذر در شرکت ملي حفاري ايران درباره پايان عمليات حفاري که تعهد اين شرکت بوده است، به خبرنگار «مشعل» مي گويد: «ميدان نفتي آذر، يکي از سه ميدان نفتي سخت از نظر حفاري است. حفاري آن به دليل لايه هاي کم فشار و پرفشار و ضخامت لايه ها بسيار مشکل بوده و نيازمند مته ها و ابزارهاي خاص است.»
او ميدان نفتي آذر را يکي از پرچالش ترين ميدان هاي نفتي دنيا خوانده و توضيح مي دهد: «بعد از رفتن شرکت خارجي که حفاري اين ميدان را نيمه کاره رها کرد، مناقصه اي براي شرکت هاي داخلي برگزار شد که شرکت ملي حفاري ايران و دو شرکت ايراني ديگر قرار شد عمليات حفاري در اين ميدان را انجام دهند که سهم شرکت ملي حفاري ايران، حفاري هفت حلقه چاه بود و براين اساس، کار حفاري در اين ميدان را از مهر سال 1391 آغاز کرديم.»
مدير پروژه هفت حلقه چاه ميدان آذر با بيان اينکه دو حلقه چاه از سوي شرکت خارجي انجام شده بود، مي گويد: «با آنکه ما اطلاعات کافي از ميدان نفتي آذر نداشتيم و افزون بر آن يک چاه اکتشافي- توسعه اي بود، توانستيم چاه سوم را حفاري کنيم. دو شرکت ديگر هم که در مناقصه برنده شده بودند، در کنار ما کار را آغاز کردند.
به گفته او، شرکت ملي حفاري ايران، چاه اول ( سوم) را 620 روزه تمام کرد و در ادامه راه با توجه به تجربيات به دست آمده، تعداد روزها براي حفاري چاه هاي بعدي کاهش يافت، به شکلي که موفق شديم يک چاه را 318 روزه به پايان رسانيم.
رحيمي مي گويد: «در اجراي هفت حلقه چاه در ميدان نفتي آذر دو دستگاه حفاري سنگين 35 و 37 فتح و همچنين دستگاه حفاري فوق سنگين 60 فتح به کار گرفته شده است.»
او يادآور مي شود: «اکنون براساس قرارداد، حفاري براي هفت حلقه چاه در ميدان نفتي آذر پايان يافته و بهره برداري از اين هفت حلقه از سوي شرکت سروک در حال انجام است.»
مدير پروژه ميدان نفتي آذر در شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به فراز و نشيب کار در اين پروژه توضيح مي دهد: «شرکت توسعه دهنده، مشاوراني جذب کرده بود که وقتي ما براي انجام حفاري در يکي دو چاه با برخي مشکلاتي مواجه شديم، اين مشاوران مي گفتند شما نمي توانيد اين چاه را به نتيجه برسانيد و بهتر است آن را رها کنيد؛ اما ما با توجه به توانمندي، چاه را رها نکرده و به سرانجام رسانديم، از اين رو آنها در موارد مشابه از تجربيات ما در حفاري چاه هاي رها شده استفاده کردند.»
او يادآوري مي کند: «اين اقدام بيشتر از سوي نيروهاي جوان انجام شد و توانستيم کار را به پايان برسانيم، با آنکه برخي با توجه به نوع ميدان، درباره به سرانجام رسيدن آن خوش بين نبودند.»
تجربه و تخصص؛ برگ برنده وزارت نفت
مدير پروژه هفت حلقه چاه ميدان آذر در ادامه درباره توان نيروي انساني و تجهيزات در شرکت ملي حفاري ايران در به ثمر رساندن حفاري ميدان نفتي آذر توضيح مي دهد: «اگر هر شرکتي بتواند در اين ميدان به عنوان يکي از پيچيده ترين ميدان ها کارايي خود را نشان دهد، بدون شک در دنياي صنعت حفاري مطرح خواهد شد.»
وي در ادامه تاکيد مي کند: «نتايج فني و عملياتي اين پروژه، حاصل تلاش نيروي انساني متخصص و صاحب تجربه در اين شرکت است و يک برگ برنده براي وزارت نفت است.»
رحيمي در پاسخ به سوالي درباره مشکلات موجود در مسير کار با توجه به اينکه استان ايلام درگير سيل بوده است،مي گويد: «اين موضوع هيچ مشکلي در موقعيت ما ايجاد نکرده و عمليات حفاري تا پايان کار تداوم داشته است.»
ميدان نفتي آذر، از ميدان هاي توسعه اي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) است که به يک شرکت ايراني واگذار شده و واگذاري پروژه عمليات حفاري هفت حلقه چاه به شرکت ملي حفاري ايران از سوي شرکت سروک انجام شد.
ميدان نفتي آذر از پرچالش ترين و سخت ترين ميدان هاي نفتي ايران و حتي جهان از نظر ساختار زمين شناسي و متعدد سازندي است.
تخصصي تر آنکه عمق بالاي مخزن هيدروکربوري، نياز به حفاري در سازندهاي مختلف نفتي و توالي لايه هاي پرفشار و کم فشار، عمليات حفاري را در آن بسيار پيچيده کرده است. همچنين اين ميدان از اين نظر حائز اهميت است که متخصصان ايراني، نخستين بار توانستند در اين ميدان مشترک از شکافت اسيدي که يکي از روشهاي متداول و موثر در افزايش توليد در ميدانهاي نفت و گاز به شمار مي رود، بهرهمند شوند.وجود لايه هاي پرفشار و کم فشار متعدد در توالي سازندهاي مختلف اين ميدان، لزوم تعريف نقاط متعدد جداره گذاري و جداسازي لايه هاي ناهمگون از همديگر را اجتناب ناپذير مي سازد که اين تعدد تغييرات فشاري سازندها در ميدان آذر منحصر به فرد است. ترکيب سيال ميدان آذر بشدت خورنده و لزوم ساخت تاسيسات و خطوط لوله با آلياژهاي مقاوم در برابر خوردگي و زمان طولاني حفاري در قياس با ساير ميدان ها از ديگر چالش ها و سختي هاي کار در اين ميدان مشترک به شمار مي رود.از سوي ديگر، ميدان آذر به واسطه نوع سازند و خواص سنگ مخزن به صورتي است که به طور عادي نمي توان پس از حفاري، ميزان نفت مورد انتظار را از هر چاه استخراج کرد و در چاه هاي اين ميدان بايد به عمليات برانگيزش اسيدي به روش شکافت اسيدي يا تزريق اسيد در حجم بالا اقدام کرد. به اين معنا که در جريان عمليات شکافت اسيدي، بايد فشاري بالاتر از فشار شکست سنگ را اعمال کرد تا نفت از فواصل دوردست امکان جريان يافتن به سمت حفره توليدي را پيدا کند و ميزان بهره دهي از هر چاه افرايش يابد که اجراي موفقيت آميز اين عمليات در ميدان آذر و کسب تجارب مرتبط با اين مقوله مي تواند اجراي اين عمليات در ساير ميادين نفتي کشور را در آينده تسهيل کند.با پايان يافتن عمليات حفاري از سوي شرکت ملي حفاري ايران، روزهاي خوبي در انتظار اين ميدان نفتي مشترک ايران است.
مشعل جزيره خارگ، مهم ترين گلوگاه حياتي ايران در خليج فارس را همگان با صادرات نفت مي شناسند؛ اما در اين نقطه، رتبه هاي مهم ديگري در حال رقم خوردن است. از جمله آنکه عنوان «جزيره سبز» به واسطه اقدام هاي زيست محيطي و از همه مهمتر ايجاد مرکز پسماند از سوي سازمان محيط زيست به شرکت پايانه هاي نفتي اعطا شده است. شرکت پايانه هاي نفتي ايران، اين مرکز را براي بهينه سازي مديريت زباله و به منظور بازيافت پسماندهاي آلي و تبديل آنها به کمپوست در دستور کار خود قرار داده و استانداردهاي لازم را نيز از سوي سازمان استاندارد براي توليد کود دريافت کرده است.
با ورود به اين مرکز، از چگونگي فعاليت بازيافت زباله، تفکيک و تبديل آن به کود کمپوست بازديد مي کنيم. کامران مرادي، رئيس اين مرکز مي گويد: با اين اقدام، تحولي در سيستم جمع آوري و حمل زباله ايجاد شده است.
محمد نوروزي فرد، مدير خدمات و پشتيباني شرکت پايانه هاي نفتي ايران که از سال 1395 با حفظ سمت، مديريت عمليات عمومي اين شرکت در خارگ را هم عهده دار است، در گفت وگو با «مشعل» مي گويد: تا پيش از ايجاد اين مرکز، زباله ها در نزديکي دريا با گازوييل سوزانده مي شد و آلودگي زيست محيطي فراواني به همراه داشت که از همان زمان، بناي ايجاد اين مرکز آغاز شد.
او ادامه مي دهد: «هم اکنون با راه اندازي مرکز پسماند، روزانه بالغ بر 40 تن زباله بخش هاي صنعتي، واحدهاي نفتي، مسکوني، کارکنان و شهري جمع آوري و در اين مرکز بازيافت مي شود. مقداري از اين مواد که دفني است و مصرف ندارد، براساس قرارداد با پيمانکار به مراکز خاص رفته و دفن مي شوند.»
عضو هيات مديره شرکت پايانه هاي نفتي، بازيافت را از جمله مسؤوليت هاي حساس و مهم شرکت ها خوانده و اعلام مي کند: «جزيره خارگ، تنها نقطه در استان بوشهر و حتي جنوب کشور است که مرکز بازيافت دارد و در فرايند برنامه ريزي شده و با خريد دستگاه هاي مختلف و جذب نيروي موردنياز، در آن زباله ها بازيافت و کمپوست توليد مي شود که در اين مسير، موفق به دريافت گواهينامه «جزيره سبز» از سوي سازمان محيط زيست شده ايم.»
نوروزي فرد يادآور مي شود: «به ثمر رسيدن هر اقدام مهمي، مستلزم فرهنگ سازي است. در اين زمينه و با توجه به اهميت موضوع به منازل مراجعه کرده و براي تفکيک زباله به آنها مشاوره داده و فرهنگ سازي کرده ايم. افزون بر آن، با برگزاري کلاس هاي آموزشي، توجيهي و همچنين ارائه وسايل رايگان، در اقدامي تشويقي در ازاي انجام تفکيک به خانوارها، کتاب رايگان اهدا کرديم. راهي طولاني طي شده تا جزيره خارگ به عنوان «جزيره سبز» شناخته شود.»
کامران مرادي، رئيس مرکز بازيافت جزيره خارگ هم مي گويد: «دومين مرکز در ايران هستيم که توانستيم استاندارد کود کمپوست را هم به دست بياوريم.»
او درباره فعاليت اين مرکز توضيح مي دهد: «تا پيش از ايجاد مرکز بازيافت جزيره خارگ، وضعيت اسفباري در اينجا حاکم بود؛ زباله ها در همين نقطه با گازوييل سوزانده مي شد؛ اما پس از آن روند صنعتي شدن را پشت سرگذاشت. اين روش بيومکانيکال ابتدا از کشورهاي آلمان و کوبا و بعد از آن به شکل پايلوت در سازمان بازيافت تهران اجرا شد و سال 81 اين طرح را در جزيره خارگ بومي سازي کرديم.»
رئيس مرکز بازيافت جزيره خارگ در بازديدمان از اين مرکز، بخش هاي مختلف فعاليت در آن را توضيح داده و اشاره مي کند: «در گام نخست، ساماندهي زباله ها در دستور کار قرار گرفت. حدود 43 خودرو زباله هاي جزيره را جمع آوري، تخليه و سطح مکانيزه زباله را به شکل «تر» و «خشک» در رنگ هاي آبي و مشکي جمع آوري مي کنند. يکپارچه سازي و جمع آوري زباله، باعث کاهش هزينه هاي تحميلي قبلي شده است.
در مرحله بعد، زباله ها پس از جمع آوري از سطح جزيره به سايت بازيافت مي آيد و ابتدا باسکول و پلاژ مي شوند و در قسمت تعبيه شده سايت تخليه و از طريق دستگاه مکانيزه در دو بخش زباله هاي زيرهشت سانتي متر و بالاي 80 ميلي متر تقسيم مي شوند.»
زباله هاي زير هشت سانتي متر بيشتر شامل مواد آلي و براي توليد کود پوسال مورد استفاده قرار مي گيرد و زباله هاي بالاي 80 ميلي متر شامل زباله هاي خشک و قابل بازيافت، پس از دفع آهن ربا و فلزات، باقي آن شامل نايلون، پلاستيک خشک، کارتن، شيشه و منسوجات از سوي نيروي انساني تفکيک و جداسازي مي شود و به وسيله دستگاه پرس بسته بندي، کم حجم سازي و از جزيره خارج شده و به کارخانه اي مي روند که دوباره در چرخه توليد قرار گيرند.
قسمت عمده شامل پسماندها و مواد آلي است که خطرات زيست محيطي دارد، اگر به شکل غيرهوازي دفع شوند، توليد شيرآبه و گاز متانول مي کنند که براي محيط زيست خطرناک است.
مرادي با يادآوري اين موضوع مي گويد: «ما زباله هاي مواد آلي و سلولزي را به روش بيومکانيکال کمپوست مي کنيم.»
در محوطه توليد کود کمپوست که يک بستر بتني است، حدود 180 سانتي متر زباله خرده آلي وجود دارد که با استفاده از لوله هاي مشبک به وسيله فن هاي دمنده اکسيژن رساني مي شود. روي آن لايه پوششي 20 سانتي کمپوست درجه دو براي جلوگيري از انتشار بو به فضاي بيرون قرار دارد. زباله اي که هوادهي مي شود، پس از حدود چهار تا 6 ماه به مرور زمان به کود کمپوست تبديل مي شود و پس از حمل به دستگاه تبديل کود و سرند شدن، محصول نهايي کود توليد مي شود. کود توليدي به آزمايشگاه معتبر از نظر سازمان محيط زيست، جهاد کشاورزي و سازمان استاندارد مي رود که از اين نظر استاندارد کود کمپوست دريافت شده است.
در اين محوطه، حوضچه شيرآبه ايجاد شده تا در صورت خروج شيرآبه داخل اين حوضچه بيايد و مجدد از طريق پمپ داخل تخليه و به مرور زمان به بخار آب تبديل مي شود.
وقتي از عضو اصلي هيات مديره شرکت پايانه هاي نفتي ايران مي پرسم که اگر اين مرکز بازيافت نبود، چه سرنوشتي در انتظار جزيره خارگ بود؟ مي گويد: «بدون اين مرکز، قطعا خارگ ديگر جاي سکونت نبود. هدف ما اين است که محيط کار و زندگي، محيطي امن باشد؛ اگر زباله ها و پسماندها جمع آوري و تفکيک نشود، با معضل بزرگي روبه رو خواهيم بود.
حرکت به سمت جزيره خارگ گام هاي مختلفي را پشت سرگذاشت؛ از جمله آنکه ابتدا مواد دفني و امحايي را کاهش داديم و پس از آن، پروژه بازيافت راه اندازي و سپس صنعتي شد که با خريداري دستگاه هاي تخصصي در اين حوزه همراه بود.
حالا يک لحظه تصور کنيد که اگر در جزيره خارگ مرکز بازيافت زباله اي وجود نداشت، چه اتفاقي مي افتاد؛ حتي تصور آن هم سخت است. زباله هايي که در حوالي خليج فارس با گازوييل به آتش کشيده مي شد، آلوده شدن زمين، هوا و همچنين دريا را به همراه داشت. افزون بر آلودگي زيست محيطي، شيرآبه حاصل از مواد آلي، آبهاي زيرزمين و خاک را آلوده مي کرد، با سوزاندن مواد پلاستيکي دي اکسين توليد مي شود که منجر به سرطان مي شد. زباله ها، جانوران مختلف مثل موش را به سمت خود مي کشاند و مشکلات زيست محيطي براي بهداشت عمومي به وجود مي آورد. اين اقدام مهم حاصل تلاش کارکناني است که با توجه به اهميت اين کار و همچنين سختي که در مسير آن متحمل مي شوند، بايد آنان را حافظان محيط زيست لقب داد که در زمان بازديدمان از اين مرکز، تنها با بخشي از دشواري کارشان آشنا مي شويم.
در ابتداي ورود به مرکز پسماند جزيره خارگ که در نقطه اي در حوالي خليج فارس قرار دارد، به سختي فعاليت کارکنان آن پي مي بريم. بوي نامطبوع زباله هاي مختلف، محوطه را پر کرده که تا زمان دريافت ماسک، تحمل آن محيط را سخت مي کند. کارکنان حاضر در مرکز هر کدام در بخشي از اين محوطه بزرگ، مشغول فعاليت هستند. وجه مشترک آنان ماسک و دستکش است.
در بازديد از اين مرکز، شاهد فعاليت مستمر نيروي کار حاضر در اينجا هستيم که ميانگين سني 35 سال به بالا دارند و بيشتر آنها اهل استان بوشهر هستند. تعداد کارکنان در اين مرکز، حدود 50 نفر است که به شکل اقماري مشغول فعاليت هستند، 25 نفر در حال کار و 25 نفر هم مشغول استراحت.
در مجموع کل فرايند از جمع آوري زباله تا فعاليتي که در اين مرکز انجام مي شود، به گفته نوروزي فرد، اشتغالزايي بالغ بر 200 نفري را به همراه داشته است.
در همان پنج دقيقه حضور در اين مرکز، بدون هيچ توضيحي مي شود سختي کار آنها را درک کرد. سرپرست مرکز مي گويد: «ابتدا از نظر رواني کار در اينجا براي پرسنل سخت بود؛ اما حالا همه کار مي کنند و باعث افتخار است که توانستند اين معضل بزرگ جزيره را رفع کرده در آن دخيل باشند.
ابوالفتح کرمي، سرپرست جوان سايت بازيافت جزيره خارگ، ليسانس اچ اس اي دارد و با توضيح درباره شرايط کار در اين مرکز اشاره مي کند: کارکنان اين مرکز با توجه به سختي کار، 70 درصد معادل 700 تا 800 هزار تومان بيشتر حقوق دريافت مي کنند. او مي گويد: دماي بالا ،کار در اينجا را بسيار سخت مي کند و اصلا قابل توصيف نيست. در فصل تابستان عمدتا، حال کارکنان به خاطر بوي نامطبوع زباله بد مي شود.از اهميت کار مرکز بازيافت که از او مي پرسم، اشاره مي کند: «وجود اين مرکز در سطح استان، بويژه جزيره خارگ فوق العاده است،اما سختي کار هم زياد است. بسياري از کساني که براي کار به اينجا آمدند، بيشتر از چند روز دوام نياورده و ترک کار کردند.
کرمي با بيان اينکه حجم زيادي از زباله ها نايلون و پلاستيک است که روزانه به حدود يک و نيم تن مي رسد، يادآور مي شود:« اين حجم از مصرف نايلون و پلاستيک به يک فاجعه تبديل شده است. يک نايلون را که باز مي کنيم، پنج تا شش نايلون داخل هم است و بعد مي بينيم که داخل آن تنها يک پوست پرتقال است. »
يکي از کارکنان سايت بازيافت که سابقه فعاليت 13 ساله در اين مرکز دارد، مي گويد: «کار ما بازيافت زباله مشتمل بر مواد شيميايي، غذايي و معدني است. از نظر بهداشتي مشخص است که ديگر با زباله سروکار داريم. با جان مان بازي مي کنيم. شرايط کار ما در هواي تابستان خيلي سخت و طاقت فرسا مي شود. ما اينجا معاينات دوره اي و همچنين واکسيناسيون هپاتيت داريم.» يکي از شاغلان مرکز پسماند، اهل روستاي برازجان است و در بخش پرس مشغول فعاليت است. او مي گويد: «پس از انجام بازيافت، کار پرس را انجام مي دهيم.» درباره سختي کار که از او مي پرسم، اشاره مي کند: «کار ما از مشاغل سخت به حساب مي آيد. مرتب ايستاده و در حال فعاليت هستيم و بخش سخت فعاليت ما، تحمل بوي نامطبوع و آزاردهنده زباله هاست.» او توضيح مي دهد: «اگر اين فرهنگ سازي انجام شود که مردم زباله هاي خود را از همان مبدا در منازل خود تفکيک کنند، کار ما در اين مرکز راحت تر مي شود.»سرپرست مرکز بازيافت نيز مي گويد: «فرهنگ سازي را هر فردي بايد از خود شروع کند تا الگوي ديگران شود.»بهمن ياري، يکي ديگر از شاغلان مرکز بازيافت است که به شکل اقماري در جزيره خارگ مشغول فعاليت است. او مي گويد: «همين اسم زباله و بازيافت آن، گوياي همه سختي کار است. دستگاه هاي خريداري شده کار ما را راحت کرده است؛ اما گرماي هوا همچنان آزاردهنده است. او مي گويد: «گاز حاصل از مواد ،بسيار خطرناک است؛ ولي با همه اين سختي ها وظيفه داريم به محيط زيست کمک کنيم. »
افزون بر ايجاد مرکز پسماند جزيره خارگ، اقدام هاي زيست محيطي فراواني نيز به ثمر نشسته است. نوروزي فرد مي گويد: «علاوه بر ايجاد مرکز بازيافت در ساير موارد نيز توجه به محيط زيست در اولويت ما قرار داشته است. به گونه اي که اکنون جزيره خارگ از بالغ بر 103 هکتار فضاي سبز برخوردار است.»او با بيان اينکه سرانه فضاي سبز در دنيا حدود 20 مترمکعب و در استان هاي ايران حدود 9 تا 14 مترمکعب است، اين رقم را در جزيره خارگ، بالغ بر 43 متر مکعب، يعني دو برابر ميانگين سرانه فضاي سبز جهان اعلام مي کند. به گفته نوروزي فرد، 78 درصد از مساحت فضاي سبز، تحت آبياري قطره اي است و در کنار اين اقدام ها 100درصد نشاي گل هاي فصلي در خزانه هاي جزيره توليد، نگهداري و کاشته مي شود که صرفه جويي 50 تا 70 ميليون توماني به همراه داشته است.
به گفته او از ديگر اقدام هاي انجام شده همسو با توجه به محيط زيست، کاشت 5 هزار و 277 نفر نخل خرما بوده که در فصل برداشت، هر يک از ساکنان جزيره اعم از بومي يا شرکتي به ميزان نياز خود استفاده مي کند. نکته مهم در اين زمينه، برندسازي نخيلات جزيره خارگ است که به نام شرکت پايانه هاي نفتي ثبت شده است.
مسيري که جزيره خارگ را با عنوان جزيره سبز همراه کرده و روندي که تداوم خواهد يافت.
مشعل اصفهان، سومين شهر پهناور و سومين شهر پرجمعيت ايران پس از تهران و مشهد به شمار مي آيد و حضور در مرکز کشور و تامين سوخت مورد نياز واحدهاي پالايشگاهي، نيروگاهي و صنايع بزرگي همچون ذوب آهن، فولاد مبارکه، صنايع هواپيماسازي ايران، پلياکريل، پالايشگاه اصفهان و... با حساسيت ويژه اي پيگيري مي شود. در اين مسير، گاز به عنوان سوختي پاک و ارزان با اقبال قابل توجهي از سوي واحدهاي صنعتي مواجه شده و اين موضوع مستلزم تامين پايدار و ايمن گاز در همه فصول است؛ از اين رو فعاليت منطقه 2 عمليات انتقال گاز از حساسيت بالايي برخوردار است. اين منطقه براساس گزارش ها تاکنون توانسته است به صورت ويژه به انتقال و تامين گاز مورد نياز تمام بخش ها در سطح استان هاي تحت پوشش اقدام کند. افزون بر اصفهان، اين منطقه، استان هاي چهارمحال و بختياري، يزد و بخش هايي از استان هاي مرکزي، کهگيلويه وبوير احمد و لرستان را نيز تحت پوشش دارد. در ادامه، گفت و گو با سيد مجتبي گلستانه، مدير منطقه 2 عمليات انتقال گاز و معاونان وي را درباره فعاليت هاي اين منطقه در سال 97 مي خوانيم.
منطقه 2 عمليات انتقال گاز 6 استان شامل اصفهان، چهارمحال و بختياري، يزد، بخش هايي از استان مرکزي، کهگيلويه وبوير احمد و لرستان را زير پوشش دارد.
ايستگاه هاي تقويت فشار گاز شامل 18 ايستگاه مي شود و دو ايستگاه نيز در حال ساخت است، همچنين اين منطقه داراي 8 مرکز بهره برداري اصلي است.
در بازه زماني يادشده، بيش از 112 ميليارد مترمکعب گاز از سوي اين منطقه منتقل و براساس برنامه، نشتيابي هفت هزار و 568 کيلومتر از خطوط اصلي و فرعي منطقه انجام شده است.
سال گذشته در مجموع چه ميزان عمليات تعميرات اساسي ايستگاه ها و خطوط لوله منطقه انجام شده است؟
در مجموع 58 مورد تعميرات برنامه ريزي شده در سال 97 طي بازه زماني 15 فروردين تا 31 شهريور انجام و به بهره بردار تحويل شده است.
با توجه به نامگذاري سال 97 به «حمايت از کالاي ايراني»، در اين سال شاهد شکوفايي فعاليت هاي خودکفايي با بهرهگيري از شرکت ها و کالاهاي ايراني بوديم. بر اين اساس از ساخت انواع روغن مصرفي، انواع فيلترهاي مصرفي گاز روغن، معادل سازي و نصب ترموکوبل ها و کارت هاي ابزار دقيق ساخت داخل با کيفيت و صرفه اقتصادي بالا بهره برده ايم.
در ساخت انواع قطعات توربين نيز، شاهد دستاوردهاي باارزشي بوده ايم. در اين مسير با شرکت هاي توانمند در زمينه بازسازي قطعات همکاري خوبي داشته ايم و در مجموع با بيش از 20 شرکت ايراني که تا حدودي توانمندي ساخت و تعمير قطعات و دستگاه ها را داشتند، وارد مذاکره شديم و توانستيم توانمندي هاي آنها را در اين زمينه بيشتر و کامل تر کنيم. در زمينه خطوط لوله نيز، اقدام هاي با ارزشي انجام شده است.
کنترل حريم خطوط لوله انتقال گاز با حساسيت خاصي از سوي اين منطقه پيگيري مي شود. به گونه اي که با راه اندازي گشت هاي روزانه و شبانه، فعاليت هاي گسترده اي در حوزه کنترل خطوط لوله انجام داده است.
براين اساس در قالب گشت روزانه، توانسته ايم نسبت به كنترل مطلوب بيش از پنج هزار کيلومتر از مسير خطوط لوله در اندازه هاي مختلف را کنترل و به بازديد تقريبي 200 هزار کيلومتر در سال و رفع تقريبي سالانه 38 درصد از تجاوزات صورت گرفته به حرائم خطوط لوله انتقال گاز، اقدام کنيم.
در قالب گشت شبانه نيز در مقاطع حساس به حفظ و حراست از خطوط لوله و حرائم آن مي پردازيم.
مكاتبه و مذاکره حضوري با مسؤولان سازمان ها، نهادها، اداره ها و... و آگاه سازي ساکنان همجوار خطوط لوله و تاسيسات مربوطه (در محدوده استان هاي تحت پوشش)، براي معرفي شركت انتقال گاز ايران و اهميت آن و نيز آشنايي آنها با خطرهاي بالقوه خطوط لوله انتقال و حرائم مربوطه و تمايز شركت هاي گاز استاني از مناطق عملياتي انتقال گاز، از ديگر فعاليت ها در مسير حفظ و کنترل حريم خطوط لوله انتقال گاز است.
تهيه بروشور و توزيع آنها بين سازمان ها، اداره ها، مدارس و... همچنين تهيه فرم هاي اخطار دو منظوره به نحوي که در ظهر فرم مزبور براي معرفي خطوط لوله انتقال گاز و مسائل مرتبط با آن استفاده شده است.
تهيه تابلوهاي هشداردهنده و بازدارنده حريم با مضمون تردد ممنوع و عدم ساخت و ساز در حريم ايمني به منظور نصب در مسير خطوط لوله در محدوده روستاها و شهرهاي همجوار با خطوط لوله.
بازديد و بررسي موقعيت استعلام هاي وارده به منطقه، همچنين تهيه کروکي و پيش نويس نامه براي پاسخگويي به درخواست هاي متقاضيان در کمترين زمان ممکن، شناسايي اشکالات و نقاط ضعف امنيتي در مسير خطوط لوله و تاسيسات مربوطه و اعلام به معاونت عمليات خطوط لوله براي اتخاذ تمهيدات لازم، برپايي دوره هاي آموزشي، متناسب با ماهيت شغلي نيروهاي گشت حريم و نقشه برداري از ساختمان هاي متجاوز به حريم خطوط لوله از ديگر فعاليت ها در حوزه حفظ و کنترل حريم خطوط لوله انتقال گاز است.
با توجه به شعار سال (حمايت از کالاي ايراني) منطقه، اهتمام و توجه ويژه اي به اين موضوع مهم دارد، منطقه طيف وسيعي از نيازهاي فني، مصرفي و عملياتي خود را به سمت تامين داخلي سوق داده و ترجيح، تامين داخلي اولويت همه واحدهاست. در تمام بخش ها تحرک تامين با ساخت داخل ايجاد شده و نمونه عيني آن معادل سازي همه روغن ها، گريس ها و رونکارها با نمونه داخل است. اقلام گوناگون فيلترهاي هوا، روغن، سپيرايتور، اسکرابر، سوخت و...
داخلي سازي و عملا تاييد ميداني هم شده است. اقلام اندازه گيري مهم مثل سنسورها، کارت هاي کنترلي به کمک شرکت هاي دانش بنيان براي اولين بار توليد و در نقاط HI-Temp و لرزشي نصب شده و در روند مصرف کالا، کد داخلي اخذ کرده است.
در حوزه به روز کردن تجهيزات از لحاظ نرم افزاري و کنترلي کارهاي قابل توجهي انجام شده است. اين فعاليت ها شامل تعويض سيستم هاي کنترلي SCS و ESD که با طراحي، ساختار و پيکربندي سخت افزاري استاندارد با ضريب اطمينان بالا و برنامه نويسي که به دست توانمند متخصصان ابزار دقيق انجام شد. همچنين انجام PMS و برنامه نويسي مطلوب براي اولين بار براي سنکرون کردن سيستم برق تاسيسات به حالتهاي دستي، نيمه اتوماتيک و اتوماتيک با مولدهاي اضطراري موجود در تاسيسات به دست متخصصان برق منطقه، همچنين انجام تعميرات اساسي بسيار عالي و درخور توجه که براي اولين بار در ايران از سوي متخصصان مکانيک منطقه که مبتني بر متدهاي نوين و استاندارد جهاني PMO بوده است، روي توربين هاي زاريا با صرفه اقتصادي بسيار بالايي صورت گرفت؛ در حالي که بدون هيچگونه اسناد و مدارک تعميراتي و بدون تولزهاي مخصوص صورت گرفته است و همگي با دانش، تجربه و توانمندي ذهن خلاق همکاران بوده است.
در حوزه استفاده از شرکت هاي دانشبنيان، علم و فناوري اشاره به اين نکته قابل توجه است که در انجام همه فعاليت هاي تعميراتي در اين سال بيشتر از شرکت هاي توانمند دانش بنيان استفاده شده است. اين منطقه در ساخت قطعات يدکي توربين و کمپرسور گاز سوز، بازسازي قطعات داغ توربين، ساخت قطعات و تعمير شيرآلات در سايزهاي مختلف، ساخت انواع ترموکوبل ها، ترمورزيتاتس ها، کارت ها، سنسورهاي ابزار دقيق، همچنين در ساخت قطعات درايوها، شارژرها و ترانس هاي برقي همکاري بسيار قابل توجهي داشته است و توانسته ايم با بها دادن و اهميت دادن به شرکت هاي دانشبنيان جرات کافي به آنها القا کرده تا بتوانند در ساخت همه موارد يادشده موفقيت کسب کنند حتي در موارد تعميراتي از وجود نيروهاي متخصص آنها استفاده شده است و کارهاي تغييراتي با نظارت و تبادل اطلاعاتي که به آنها شده است، در اين امر نيز آنها را توانمند کرده ايم و ثمرات آن را در آينده نزديک بيش از پيش احساس خواهيم کرد.
مناطق عملياتي قلب تپنده شرکت ملي گاز ايران هستند و نگهداري و بهره برداري و استمرار، پايداري، انتقال پاک، ايمن و بهره ور گاز طبيعي نيازمند برنامه هاي مدون و سيستم هاي بهروز مديريتي در بخش هاي عملياتي و پشتيباني است.
به روزآوري متدهاي دانشي، ارتباط با محافل علمي و دانشگاهي، همراه کردن مردم و جوامع با نيازهاي صنعت، توجيه مسائل حريم براي مردم، نهادينه کردن فرهنگ ايمني و حفظ محيط زيست، ارزش گذاري منابع انساني به عنوان بالاترين سازمان ارزش تعريف استراتژي و هدف گذاري برند شدن از برنامه هاي يک منطقه عملياتي است.
كورش صابري، معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 2 ميگويد: «اين منطقه داراي 18 تاسيسات تقويت فشار گاز و در مجموع داراي 74 دستگاه توربوكمپرسور است. همچنين 4 تاسيسات با 16 توربوكمپرسور نيز در دست طراحي قرار دارد.»
صابري تاکيد مي کند: «منطقه 2، بزرگترين منطقه عملياتي كشور با توان 1529 مگاوات است.»به گفته وي، پارسال، 52 دستگاه توربوكمپرسور تحت تعميرات اساسي قرار گرفت كه اين حجم فعاليت در نوع خود كم نظير بود. واحد تعميرات اساسي به منظور چابك سازي سازمان، فرآيند پيمان سپاري تعميرات اساسي را در دستور كار قرار داده و حجم پيمان سپاري تعميرات هر ساله افزايش مي يابد. با اين كار، وظيفه همكاران واحد تعميرات اساسي در آيندهاي نه چندان دور عمدتا نقش نظارتي خواهد داشت. هر چند تعميرات اضطراري تجهيزات همچنان به عهده اين واحد خواهد بود.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 2 با اشاره به همکاري با شرکت هاي دانش بنيان مي گويد: «تاکنون شركت هاي خصوصي بسيار زيادي شناسايي شده اند كه تماما پس از بازديد از كارگاه هاي آن شركت ها و ارزيابي صورت گرفته از سوي كارشناسان اين معاونت، در قالب زنجيره تامين قطعات يدكي و تجهيزات با اين معاونت همكاري دارند.» وي در پايان تاکيد مي کند: «عمليات انتقال گاز فرآيندي است كه در سايه همدلي و كارگروهي تحقق مي يابد و به لطف همكاران جوان تحصيلكرده و با انگيزه اين معاونت، هدف انتقال ايمن، پاك و بهره ور به طور کامل محقق مي شود. از آنجايي كه همكارانم نتايج تلاششان را در تمامي پهنه كشور عزيزمان مشاهده مي كنند، كار در اين حوزه را افتخار دانسته و با همه وجود، بهره برداري بهينه و تعميرات به موقع را سرلوحه كارشان قرار داده اند.»
اسدالله مهري، معاون عمليات خطوط لوله منطقه 2 با اشاره به بخشي از فعاليت هاي معاونت عمليات خطوط لوله انتقال گاز در سال گذشته مي گويد: «از ابتداي سال گذشته و براساس بررسي نتايج پيگ هوشمند در 3 قسمت مجزا و به طول حدود 80 کيلومتر از يکي از خطوط سراسري بررسي حدود 200 مورد عيب گزارش شده، انجام و نهايتا منتج به تعويض 10 شاخه لوله از اين خط شد و مواردي نيز در حد تعميرات سرجوش و غيره صورت گرفت.
به گفته وي، همچنين با بررسي نتايج پيگ هوشمند خطوط 16 اينچ منطقه تعداد 3 شاخه لوله تعويض و سه مورد اسليو تايپ B نيز نصب شد همچنين در راستاي پايداري انتقال گاز و پايش خطوط لوله حدود 370 کيلومتر از خطوط سراسري و استاني منطقه تحت اعمال DCVG قرار گرفت.»
مهري با اشاره به همکاري اين معاونت با شرکت هاي توانمند داخلي تاکيد مي کند: «با توجه به محدوديت هاي اعمال شده بر کشور و فرصت به وجود آمده براي توليدکنندگان داخلي، اکثر قطعات و تجهيزات مورد نياز اين معاونت بومي سازي شده و اين مجموعه نيز تعامل خوبي با توليدکنندگان داخلي خصوصا شرکت هاي دانش بنيان داشته است.» به گفته معاون عمليات خطوط لوله انتقال گاز منطقه 2، در حوزه مسائل حريم ضمن برگزاري جلسات متعدد با فرمانداران، بخشداران و مديريت هاي بحران مربوطه، با نصب تابلوهاي هشدار حريم، شن ريزي مسيرهاي خطوط لوله و... نسبت به آگاهي بخشي به مسؤولان و مجاورين خطوط لوله اقدام شده است. وي در پايان اعلام مي کند: «يک توصيه براي هموطنان عزيزم درمورد استفاده بهينه از نعمت گاز طبيعي دارم و به نظرم در اين خصوص جاي کار زيادي داريم و اگر مسؤولان مربوطه دشواري و هزينه هاي مراحل استخراج، پالايش، انتقال و توزيع گاز را براي مردم عزيزمان به تصوير کشند، آنها نيز قطعا در زمينه مصرف، تجديدنظر خواهند کرد.
مرتضي رضايي، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 2 عمليات انتقال گاز با اشاره به برنامه تعميرات اساسي اين منطقه مي گويد: «هم اکنون (بهمن ماه 97) بيش از 97 درصد برنامه تعميرات اساسي تعريف شده منطقه، محقق شده است.»
به گفته معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 2 عمليات انتقال گاز، اين منطقه در مسير استفاده از فناوري ها و نرم افزارهاي نوين عملياتي گام برداشته و از ظرفيت هاي سامانه IPCMMS بهره گرفته است.
رضايي با اشاره به فعاليتهاي اين معاونت در حوزه تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي تاکيد مي کند: «در اين مورد، پيگيري ساخت قطعات و تجهيزات وارداتي را با شرکت هاي دانش بنيان و صنعتگران داخلي انجام مي دهيم و درخصوص ساخت تجهيزات ابزار دقيق، موفق به توليد داخل شده ايم و خريد اقلام از داخل انجام مي شود». معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 2 عمليات انتقال گاز ادامه مي دهد: «تاکنون براي 602 قلم کالا شناسنامه فني تهيه شده است.» وي با اشاره به همکاري اين معاونت با شرکت هاي دانش بنيان ميگويد: «منطقه 2 عمليات انتقال گاز از روش هاي مختلفي به منظور برقراري تعاملات موثر با مراکز دانشگاهي و پژوهشي استفاده مي کند که از جمله اين موارد مي توان به واگذاري اجراي پروژه هاي پژوهشي به مراکز دانشگاهي و تحقيقاتي و شرکت هاي دانش بنيان، عضويت اساتيد دانشگاه هاي معتبر در شوراي پژوهش منطقه، برگزاري بازديد از تاسيسات منطقه با حضور متخصصان دانشگاهي، برگزاري سمينارهاي علمي، ايجاد ارتباط موثر با شهرک علمي تحقيقاتي اصفهان و تخصيص اتاق به کارشناسان منطقه، حمايت از پايان نامه ها تحصيلات تکميلي براي رفع چالش هاي عمليات، تشکيل کارگروه هاي پژوهش و برگزاري جلسات بحث و بررسي چالش هاي منطقه با حضور متخصصان دانشگاهي و... اشاره کرد.» رضايي در پايان تصريح مي کند: «با اعتماد به نيروهاي داخلي و شرکتهاي دانش بنيان انشاءالله مي توانيم درحد قابل ملاحظه اي برمحدوديت ها فائق آييم و در اين جبهه نيز سربلند خواهيم شد.»
عارف احمدي، رئيس روابط عمومي منطقه 2 عمليات انتقال گاز با اشاره به بخشي از فعاليت هاي روابط عمومي در حوزه فرهنگ سازي «حفظ حريم» خطوط لوله انتقال گاز مي گويد: «تهيه دفترچه، تقويم و بروشور تحويل به سازمان ها و ادارات دولتي براي آشنايي با مسير خط لوله و شناخت وسعت و گستردگي منطقه و استان هاي تحت پوشش، مکاتبات رسمي با استانداري در ابتداي سال براي ابلاغ به فرمانداري ها و بخشداري ها براي کاربري خطوط لوله منطقه، تهيه تابلوها روي مسير خط به همراه شماره تماس، همکاري با رئيس حريم براي پاسخگويي به استعلام هاي حريم و امور حقوقي ، تهيه و تدوين کليپ براي حريم از جمله فعاليت هاي روابط عمومي در اين حوزه به شمار مي آيد.»
وي يادآور مي شود: «منطقه 2 با توجه به ماموريت و رسالت شرکت، داراي مشترياني شامل گازرساني ها در محدوده عمليات شان، مناطق عملياتي (منطقه 3 و 5) و در کل شرکت انتقال گاز ايران و مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران است. براين اساس، فرم هاي نظرسنجي از مشتري به گازرساني هاي مرتبط ارسال مي شود. پس از دريافت فرم تکميل شده، اطلاعات و نتايج به صورت ماهانه از سوي واحد تحليل سيستم ها به ستاد انتقال گاز گزارش مي شود.
رئيس روابط عمومي منطقه 2 عمليات انتقال گاز ادامه مي دهد: «در اين منطقه شاخص هاي ديگري براي تعيين ميزان رضايت مشتريان در عملکرد خطوط لوله تعريف شده است که زمان پايش و نام شاخص مشخص شده است. ديگر نظرسنجي از مشتريان (مراجعين به منطقه) از سوي کميته تکريم ارباب رجوع انجام مي شود که همه موارد نظرسنجي فوق آمار و اطلاعات آن موجود است.»
احمدي با اشاره به فعاليت هاي شاخص اين واحد در حوزه اطلاع رساني، فرهنگ سازي، برگزاري همايش ها و کنفرانس ها و... مي گويد: «همه رويدادهاي عملياتي، قوانين و مقررات واصله، ورزشي، پژوهشي و فرهنگي از طريق سامانه هاي داخلي و يکپارچه همچنين کانال اجتماعي منطقه در اسرع وقت اطلاع رساني مي شود. در سال 97 بزرگداشت و گراميداشت رويدادهاي مذهبي به صورت پوستر، بنر، پيامک و سخنراني اطلاع رساني شده و براي ارتقاي عوامل انگيزشي در پرسنل ارسال پيامک تولد روز کارمند، ارسال پيام تبريک تولد فرزند و اطلاع رساني در سامانه، پوشش لحظه اي اخبار سازمان به صورت خبر و گزارش تصويري انجام شده است.»
رئيس روابط عمومي منطقه 2 عمليات انتقال گاز اعلام مي کند: «توسعه کانال هاي ارتباطي و اطلاع رساني به ذي نفعان، توسعه تعاملات با ذي نفعان متاثر از فعاليت هاي شرکت و بهبود تصوير سازمان در جامعه از جمله برنامه هاي اين واحد براي چابک سازي و پويايي روابط عمومي به شمار مي آيد.» وي در پايان تاکيد مي کند: «امروزه مسؤوليت اجتماعي شرکت ها يکي از مهمترين موضوعاتي است که سازمان ها با آن روبه رو هستند از اين رو واحد روابط عمومي اين الزام را براي خود به وجود آورده است که با هدف کسب منفعت ناشي از انجام مسؤوليت هاي اجتماعي، متعهد به انجام اين تعهدات شود. با توجه به اينکه CSR موضوع حساسيت برانگيز و رو به توجه و عامل اساسي بقاي هر سازماني محسوب مي شود، روابط عمومي سعي دارد با رويکرد اخلاقي تر و منسجم تر فعاليت موثر را گام به گام به هدف برساند.
سميه راهپيما شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز همگام با ديگر شرکت هاي صنعت نفت، اقدام هاي ارزنده اي براي مهار سيل در مناطق غرب، جنوب غربي و شمال کشور انجام داده است تا تاسيسات پخش فراورده هاي نفتي، خطوط لوله و مخابرات و پالايشگاه ها دچار حادثه نشوند و توليد، انتقال و توزيع سوخت ادامه داشته باشد. در اين زمينه اقدام هايي در چهار محور پيش بيني، مقابله، مهار و بازيابي انجام شده و کارکنان اچ اس اي شرکت ها، دوشادوش گروه هاي تعميرات، عمليات و... حرکت کرده اند، مصداق بارز آن حضور مستمر در کميته هاي مديريت بحران / شرايط اضطراري است. افزون بر اين، در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي نيز فعاليت هاي گسترده اي در مسير خدمات رساني به مردم انجام شده است. به منظور اطلاع از اقدام هاي انجام شده از سوي اچ اس اي در زمان وقوع سيل و پس از آن، گفت و گويي با سيد محمد پورراکي، مدير بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافند غيرعامل و مديريت بحران شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران داشته ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
براي پيش بيني حوادث، هر سال شرايط اقليمي کشور را براساس اطلاعات سازمان هواشناسي پايش مي کنيم. احتمال وقوع سيل در برخي مناطق کشور از اسفند سال پيش قوت گرفت. بنابراين از روز 26 اسفند، کميته مديريت شرايط اضطراري در شرکت تشکيل شد که تا کنون 16 جلسه برگزار شده است و مديران ارشد شرکت ملي پالايش وپخش در اين جلسه ها حضور داشته اند و مباحث توليد تا توزيع سوخت در مناطق عملياتي جنوب، جنوب غرب و شمال مورد بررسي قرار گرفته است. در اين کميته، بحث سوخت رساني بسيار مهم بوده و با توجه به سيلاب و آبگرفتي در برخي شهرها و روستاها، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با مشارکت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران توانست سوخت رساني را به نحو احسن انجام دهد. بر اساس پيش بيني هاي صورت گرفته در کميته مديريت شرايط اضطراري، بارندگي ها تا پايان ارديبهشت ماه ادامه دارد و بر اين اساس مرخصي مديران، معاونان و رؤساي مناطق عملياتي در ايام تعطيلات نوروز و بعد از آن لغو شد که اين شرايط تا پايان بارندگي ها ادامه خواهد داشت.
بايد گفت که تمام شرکت هاي پالايش و پخش، دستورعمل مقابله با شرايط اضطراري در تاسيسات را دارند که شرح وظايف، تعيين شده و هر فرد بر اساس آن، وظيفه خود را انجام مي دهد. يکي از اقدام هاي صورت گرفته در اين خصوص، برگزاري تمرين (مانور) است که در چهار فاز پيش بيني و پيشگيري، مقابله و بازيابي انجام مي شود. برگزاري تمرين (مانور) با سناريوي سيل و زلزله در تاسيسات نيز براي تمامي شرکت ها از قبل پيش بيني و طراحي شده است.
براي اينکه بسياري از انبارهاي شرکت پخش فراورده هاي نفتي ايران و تاسيسات نفتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در جنوب، جنوب غربي و شمال کشور دچار آبگرفتگي نشوند، اقدام هايي از جمله سدبندي، استحکام سازي، مقاوم سازي، ايمن سازي و... انجام شده است. در تمامي اين موارد اچ اس اي در کنار ساير نيروهاي تعميرات، عمليات، حراست، خدمات و... حضور داشته و دارد. براي اينکه در امر سوخت رساني وقفه اي ايجاد نشود، يکي از انبارهايي که نيمه فعال بود، در اين دوران فعال شد، ضمن آنکه رانش زمين در منطقه لرستان و آبگرفتگي باعث آسيب به قسمتي از خطوط لوله شده بود که اصلاح شد، از اين رو مي توان گفت که انتقال و توزيع فراورده و سوخت از جنوب به شمال و به عکس پايدار است و انتقال در شرايط ايمن انجام مي شود. هنگامي که خط لوله انتقال نفت خام به پالايشگاه کرمانشاه، در تقاطع با رودخانه کشکان، دچار آبگرفتگي شده بود، باز هم انتقال نفت خام به پالايشگاه از طريق تانکرهاي شرکت پخش فراورده هاي نفتي انجام شد. در خوزستان نيز در برخي انبارهاي نفت، احتمال آبگرفتگي وجود داشت که با احداث سد از ورود آب به انبار جلوگيري شد و در بعضي جاها که آب وارد شده بود نيز با تلمبه آن را خالي کردند. به اين ترتيب مي توان گفت که تاکنون سيلاب در تاسيسات انبارهاي نفت و خطوط لوله وقفه اي ايجاد نکرده و همچنان سوخت رساني ادامه دارد. پالايشگاه ها نيز تدابير خودشان را دارند، واحد ها را فعال نگه داشته و فراورده را به خط لوله و از آنجا به پخش ارسال کرده اند.
با توجه به سيل اخيري که در کشور رخ داد، براي مهار سيل و مقابله با آن تا زمان رسيدن به شرايط نرمال با وزارت کشور، شهرداري ها، استانداري ها، مديريت بحران استان ها ، هلال احمر، وزارت بهداشت و درمان و ديگر سازمان هاي ذيربط... همکاري داريم و اگر به کمک هايي در زمينه استفاده از ماشين آلات و وسايل نقليه سنگين و... نياز داشته باشند، با آنها همکاري خواهيم داشت.
نقش اچ اس اي، کنترل مخاطرات است. به اين معنا که اچ اس اي با همکاري و مشارکت نيروهاي لجستيک، عملياتي، تعميراتي و حراستي، در چهار فاز پيش بيني، پيشگيري، مقابله با شرايط اضطراري و بازيابي، مخاطرات را پيگيري مي کنند و همگام با نيروهاي عملياتي پيش مي روند و هرجا مخاطره و ريسک باشد، اچ اس اي حضور دارد.
ما موظف هستيم که براساس دستور عمل هاي شرايط اضطراري و بحران و... سناريوهاي جديدي را که احتمال بروز آن وجود دارد، شناسايي و ارزيابي ريسک کنيم که در آينده چه مخاطراتي، تاسيسات را تهديد مي کند و طبق آن راهنماو دستور عمل لازم را تدوين مي کنيم.
برخي اقدام هايي که شرکت ملي پالايش و پخش از 26 اسفند 97 تا 26 فروردين 98، با هدف مديريت شرايط اضطراري سيلاب انجام داده و در حال انجام است، به شرح زير بيان مي شود:
آماده باش کامل و لغو مرخصي مديران، معاونان و رؤساي مناطق عملياتي در تعطيلات نوروز و بعد از آن
آماده سازي و آماده باش كامل تمامي ماشين آلات سبک و سنگين از قبيل لودر، بولدوزر، ماشين هاي امداد و نجات، آمبولانس ها، برف پيماها و...
تست و آماده باش كامل ژنراتورهاي تامين برق اضطراري در تمامي انبارهاي نفت، پالايشگاه ها، مراكز انتقال نفت و...
آماده باش كامل ناوگان نفتکش ها، براي ياري رساني به استان هاي دچار بحران مناطق
اعلام آماده باش به تمامي ايستگاه هاي سي ان جي
اعلام هشدار به مناطق ايلام، كردستان، ياسوج و همدان در خصوص احتمال قطع سيستم اينترنت و شبكه ارتباطي و آماده به كار کردن تلفن هاي ماهواره اي
تأمين سوخت مجاري عرضه و فروشندگي هاي روستايي و نقاط سخت گذر
مظروف سازي فراورده هاي نفتي مورد نياز در ظرف هاي 20و10 ليتري در مناطق معين و توزيع با هماهنگي ستاد بحران (عرضه به خودرو هاي امداد و نجات و در راه ماندگان و...)
ارسال سوخت هاي هواييATK و JP4به مناطق سيل زده و برآورد دايمي موجودي آنها
گزارش گيري مداوم از ميزان ذخيره سازي و توزيع بنزين، نفت گاز، نفت سفيد و ارسال نفت سفيد در مناطق در معرض خطر سيل و تامين سريع سوخت مورد نياز
جبران سوخت خودروهاي هلال احمر در مناطق سيل زده، ايجاد تمهيدات لازم براي تأمين سوخت با کارت آزاد در برخي مجاري عرضه
مقاوم سازي ديوارهاي اطراف مخازن مواد نفتي و فراورده ها در مناطق سيل زده
تقويت و ارتقاي سيل بند در اطراف مراکز انتقال نفت و انبار هاي نفت
ايجاد استحکامات مناسب در مناطق پرخطر که در مسير سيلاب قرار گرفته اند.
كمك و مشاركت در احداث سيل بند در روستاهاي اسباجر، سيد خمالي، مراونه، دغاغله، بني اکرم، موقعيت علي اکبر، بروايه، فرج ديوان و اکيوس
لايروبي و باز کردن تمامي کانال ها و مسيرهاي آب باران مخازن، محوطه و اطراف تمامي تأسيسات نفتي
مشاركت در لايروبي رودخانه تلار (اصلي ترين کانون وقوع سيلاب) با ارسال يك دستگاه بولدوزر و اصلاح مسير رودخانه ناصروند و جلوگيري از ورود سيلاب به منازل و زمين هاي کشاورزي روستاي ناصروند، لايروبي دهانه پل هاي مسير کنار گذر اهواز – انديمشک
آماده کردن تجهيزات و امكانات لازم براي سوخت رساني مستقيم از نفتكش ها بر اساس دستورعمل هاي موجود در مناطق سيل زده
تأمين 9 دستگاه سوخت رسان سيار بنزين با ظرفيت 4 هزار ليتر براي مناطقي که در آنها جايگاه هاي سوخت غير فعال شده اند.
بازديد و اطمينان از آماده به کار بودن تجهيزات صاعقه گير و ارتينگ تأسيسات نفتي
آماده به کار کردن تجهيزات آتش نشاني و اقلام مديريت بحران براي مقابله اوليه با شرايط اضطراري مانند پمپ هاي تخليه سيار و....
تست سريع لايه هاي مختلف ارتباطي اعم از تلفن هاي داخلي و شهري، تلفن هاي ماهواره اي، بي سيم و... و تاكيد بر اجراي دستورعمل هاي موجود.
تست و آماده به کار کردن تمامي پمپ ها و کف کش هاي موجود
احداث و نوسازي مسيرهاي تخليه سريع مخازن در تاسيسات نفتي
بازديد و جلوگيري از تجمع آب باران روي سطح مخازن شناور در تاسيسات نفتي
در نظر گرفتن تمهيدات لازم به منظور پيشگيري از نفوذ آب باران به موتور خانه هاي تخليه و بارگيري در تاسيسات.
با توجه به حساسيت تجهيزات برقي و لزوم آماده به کار بودن ادوات برقي، کانال هاي منتهي به پست هاي برق فشار قوي، اتاق هاي تابلو برق و اتاق هاي ژنراتور، بررسي و مسدود شدند.
بازديد از مولد هاي برق اضطراري کليه تأسيسات و اطمينان از آماده به کار بودن آنها
انجام اقدام هاي پيشگيرانه براي جلوگيري از افزايش ارتفاع آب در انبارهاي نفت مناطق سيل زده
آماده سازي تمامي ماشين آلات سبک و سنگين از قبيل لودر، بولدوزر، ماشين هاي امداد و نجات، آمبولانس به زنجير چرخ و لاستيک هاي يخ شکن و...
شناسايي و علامت گذاري درپوش و حفاظ گذاري کانال ها و حوضچه هايي که به دليل آب گرفتگي با ساير نقاط هم سطح مي شوند.
مشاركت در آبرساني به شهر پلدختر و بر خي روستاهاي سيل زده
مشاركت در پاکسازي مسير جاده سراسري خرم آباد – پلدختر به طول 10 کيلومتر و جاده هاي دسترسي روستاي ورکي به لاجيم به طول 12 کيلومتر، لاجيم به اتو به طول 4 کيلومتر، محور دسترسي به روستاهاي مرگاو- قارن سرا – لاجيم و اتو به طول 8 کيلومتر، جاده گل پل به سند بن به مسافت 16 کيلومتر و اعزام يک دستگاه گريدر در محور تهران – شمال در محدوده گدوک تا پل سفيد براي برف روبي و پاکسازي روستاهاي اوريم و سرخ آباد به مسافت 30 کيلومتر از گل و لاي ضايعات ناشي از رانش زمين و پاکسازي جاده ارتباطي پلدختر / آزاد راه خرم آباد – پل زال که راه ارتباطي حدود 50 روستا را تامين مي کند.
هماهنگي و کمک رساني با سازمان هاي مديريت بحران و دستگاه هاي اجرايي مرتبط با بحران در استان ها و شهرستان هاي سيل زده
مشعل وزارت نفت ايران از گذشته تا امروز وظيفه خود مي داند تا پيامدهاي حضور خود را در مناطق نفت خيز جبران کند. اين پيامدها مي تواند به دليل عبور و استقرار تجهيزات و تاسيسات نفت براي مدت کوتاه يا بلند مدت باشد يا براي حضور طولاني مدت چند هزار نفر از کارکنان خود و در همه اين موارد لازم است اثرات مثبت و منفي حضور را رصد کند. مجموعه مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در حدود 17 سال فعاليت خود بسياري از طرح هاي بهداشتي، درماني، علمي، فرهنگي، خدماتي، رفاهي و... را در مناطق نفت خيز با کمک نهادها و ارگان هاي مسؤول و بنا بر درخواست هاي ارائه شده انجام داده است. اين طرح ها علاوه بر طرح هايي است که در سفر مقام معظم رهبري و رئيس جمهوري و به تأييد هيأت وزيران مي رسد و لازم است اجرايي شوند. عمده فعاليت هاي اين مديريت در استان هاي خوزستان، بوشهر، فارس و کهگيلويه و بويراحمد است، زيرا بر اساس سياست هاي وزير نفت و وظايف CSR وزارت نفت، توسعه مناطق نفت خيز در اولويت است.
پيش از آغاز دولت يازدهم و دوازدهم 2 درصد از درآمد نفت به طرح هاي کمک به عمران مناطق نفت خيز و مناطق محروم تعلق داشت، اما هم اکنون، اين بودجه به استانداري ها ارجاع داده شد و در مذاکراتي که با کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي صورت گرفت، قرار شد افزون بر آن 2 درصد، يک درصد هم به «بخش کمک به عمران مناطق محروم رئيس جمهوري» و يک درصد هم به« مديريت کمک به عمران مناطق نفت خيز » تعلق گيرد که اين موضوع، سبب شتاب گيري روند اجراي پروژه ها شد. ضمن اينکه اجراي اين پروژه ها ازسوي دستگاه هاي تخصصي انجام شده و اين مديريت جداي از تامين اعتبار، صرف تکميل پروژه، نقش نظارت بر آن را نيز به عهده دارد و شايد تنها ردي که از خودش باقي مي گذارد، همان جمله کوتاه «اهدايي نفت» در کنار معرفي آن پروژه باشد. جمله اي کوتاه که در بسياري از پروژه ها يا فراموش و يا کنار گذاشته مي شود و ديگر ممکن است مخاطب بيروني نداند اين پروژه با همان پول نفت، امروز در دسترس آنهاست.
يکي از استان هاي پر کار و پردغدغه براي اين معاونت، استان بوشهر است که با وجود حضور يکپارچه و سنگين صنايع نفت و گاز و پتروشيمي در آن، به خدمات حمايتي نفت نياز دارد. طرح هاي بهداشتي، درماني، علمي، فرهنگي، خدماتي و متفرقه اي که در اين سال ها اجرايي شده، بلافاصله به سازمان مربوطه ارجاع و تحويل و شروع به بهره برداري شده اند. اين معاونت آخرين به روزرساني طرح هاي تکميل شده از سال 92 تاکنون را انجام داده که مي توان بخشي از آنها را در قالب يک گزارش ارائه کرد.
بر اين اساس در سال 95 به سفارش سازمان نوسازي مدارس، يک ساختمان آموزشي براي کودکان استثنايي برازجان به مساحت 550 متر و 2 ساختمان 200 متر مربعي براي کتابخانه و آزمايشگاه دبيرستان حضرت زينب (س) شهر سيراف آماده و تحويل شده اند. همچنين براي تجهيز و به روزرساني مراکز آموزشي شهرستانهاي بوشهر، گناوه و ديلم هم به درخواست وزارت علوم و فناوري تامين اعتبار شده است که شامل 10 مدرسه در اين شهرستان ها مي شود.
در همين مدت حدود 5 سال براي تکميل سالن ورزشي چند منظوره جزيره خارگ، احداث و تجهيز پارک و فضاي سبز روستاي شيرينو، سالن ورزشي محمد عامري و تجهيز سالن هاي ورزشي آبدان و بردستان نيز کمک مالي و تامين اعتبار و به وزارت ورزش و جوانان به عنوان دستگاه بهره بردار تحويل شده است.
بابک دارابي، سرپرست مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در توضيح اين گزارش به خبرنگار «مشعل» گفت: در ميان اين پروژه، سهم پروژه هاي زيرساختي همچون اجراي اصلاح معابر روستايي و شهري بيش از موارد ديگر بوده است. در ميان اين پروژه ها 55 پروژه کمک به اصلاح و بهسازي محورها و معابر روستايي يا بين شهري همراه با ايجاد سيل بند و ابنيه نظير پل اجرا شده است که پس از تکميل به بنياد مسکن و شهرسازي تحويل شده و در حال حاضر و در اين چند سال اخير مورد استفاده مردم اين مناطق بوده است. افزون بر اين، طرح هايي همچون تکميل راه اهرم – برازجان- گناوه – ديلم به طول 218 هزار متر، کمک به بهسازي بلوار ورودي شهداي خليج فارس دلوار، کمک به تعريض جاده روستايي حاجي آباد – احمدآباد و اتصال به اتوبان، کمک به تکميل محور شهنياء – دوراهي بردخون نيز، از جمله پروژه هاي مرتبط با همين بخش بوده که در سال هاي 96 و 97 تکميل و تحويل اداره راه و شهرسازي شده است. وي افزود : از ميان اين پروژه هاي تکميل و تحويل شده، هفت پروژه کمک به احداث و تجهيز خانه بهداشت و درمان، مراکز درماني، خريد آمبولانس، تکميل آزمايشگاه و تجهيز دانشگاه علوم پزشکي بوشهر نيز اجرا و تحويل دانشگاه علوم پزشکي شده است. در کنار اين موارد مي توان به نوسازي بيمارستان کنگان و احداث بيمارستان در دير به عنوان دو پروژه قابل توجه اشاره کرد که امروز ساکنان اين مناطق از خدمات اين مجموعه ها برخوردارند. سرپرست مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در ادامه گفت: برخي خدمات هم به صورت موردي صورت گرفته که شامل خريد يکهزار کانکس براي زلزله زدگان در سال 92 مي شود. اين کانکس ها جزو تعهدهاي سفر هيات دولت به استان بوشهر بوده است که به کميته امداد امام خميني(ره) تحويل داده شده است. همچنين احداث بازارچه ماهي فروشان و صيادان در جزيره خارگ و شهر بوشهر و کمک به شبکه آبرساني روستايي و اجراي پروژه هاي آبخيزداري در مناطق مطالعه شده نيز جزو اين پروژه ها بوده است.
بر اساس اين گزارش، در سه سال گذشته مجموعه مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز شروع به اجراي طرحي جديد در حوزه آموزش و تقويت بنيه آموزشي دانش آموزان را کليد زد و برنامه هاي آموزشي جهت توانمندسازي بوميان مناطق متاثر از نفت را در قالب کلاس هاي آموزشي و کنکور شروع کرد که اين برنامه همچنان هم ادامه دارد.
با توجه به همه اين اقدام هاي بهداشتي، درماني، علمي، فرهنگي، خدماتي، رفاهي و... سرانه هاي مختلف رفاهي و خدماتي اندکي تغيير کرده، اما همچنان نياز به توسعه دارند. بر اين اساس، طبق اعلام مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، اين سرانه ها هنوز در شهرستان هاي استان بوشهر کمتر از سرانه هاي کشوري است؛ به نحوي که به عنوان نمونه در شهرستان کنگان با بيش از 60 هزار نفر جمعيت سرانه هاي آموزشي، ورزشي، فرهنگي و بهداشتي به ترتيب 5.50، 0.56، 0.002، 0.014 متر است. در شهرستان جم نيز با بيش از 31 هزار نفر جمعيت سرانه هاي آموزشي، ورزشي، فرهنگي و بهداشتي به ترتيب 5.90، 0.79، 0.022 و 0.016 متر است.
بسياري از سالن هاي ورزشي آماده شده در قالب همين پروژه ها که براي بانوان ساخته شده اند، اما همزمان محلي براي دورهمي هاي مردمي و جشن ها هم شده است. اگرچه ساکنان اين مناطق در بيشتر ماه هاي سال روزهايي گرم و خيلي گرم دارند، اما ساعاتي از روز که هوا اندکي خنک مي شود، گروه هاي ورزشي و محله ها و مدارس به اين سالن هاي ورزشي و فضاي باز مدارس و زمين هاي چمن مي آيند. هنوز برخي از اين سالن ها بعد از بهره برداري، پيمانکار اجرايي دستگاه بهره بردارشان انتخاب نشده و مردم منتظرند تا درهاي اين سالن هاي ورزشي به روي آنها باز شوند.
مناطق شهرستان هاي استان بوشهر علاوه بر مشکلات اقتصادي و معيشتي و کمبود شغل که در همه نقاط کشور وجود دارد، در سال هاي گذشته دچار مشکل کم آبي و خشکسالي هم هستند. بسياري از سيل بندها و طرح هاي آبخيزداري اجرا شده در اين مناطق توانسته بخشي از اين مشکلات را براي روستاييان و کشاورزان جبران کند يا کاهش دهد، اما همچنان اين مشکلات وجود دارند. با توجه به حضور شرکت هاي بزرگ با نيازهاي قابل توجه و حضور کارکنان از نقاط مختلف کشور، افزايش جمعيت مناطقي از استان بوشهر از جمله، عسلويه، کنگان، دير و جم در اين سال ها مشهود بوده و به همين دليل بسياري از اين نيازها براي جبران حضور نيروهاي اضافه شده به منطقه به واسطه پروژه ها بوده و به همين دليل لازم است در افزايش سرانه هاي خدماتي و رفاهي اهتمام جدي تري صورت گيرد.
مشعل سومين گردهمايي سراسري مشاوران امور زنان و خانواده وزارت نفت با حضور معصومه ابتکار، معاون رئيس جمهور در امور زنان و خانواده و فاطمه تندگويان، مشاور وزير نفت در امور زنان وخانواده در ساختمان غدير شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران برگزار شد.
معصومه ابتکار، معاون رئيس جمهوري در امور زنان در اين گردهمايي که روز يکشنبه (هشتم ارديبهشت) برگزار شد، گفت: برنامه ريزي براي عدالت جنسيتي، مبحث بسيار سنگيني است و نيازمند کار نظري و جدي است. از اين رو شاهد هستيم، برنامه هايي که با همکاري بانوان صنعت نفت اجرا شده، حکايت از تحولات بسيار خوب و اميد بخش دارد و اميدوايم اين روند به قوت ادامه داشته باشد و بتوانيم از اين الگو براي دستگاه هاي ديگر نيز استفاده کنيم.
وي ادامه داد: همچنين بهتر است دفتر امور زنان و خانواده، تمام تجربه ها و مسيرهاي طي شده و ساز و کاري را که براي تحقق عدالت جنسيتي تعريف کرده اند، مستند و در اختيار عموم، بخصوص دستگاه هاي اجرايي ديگر قرار دهند.
معاون رئيس جمهور در امور زنان و خانواده تاکيد کرد: مسؤوليت اجتماعي براي وزارت نفت بسيار مهم است و زنان وزارت نفت مي توانند در اين زمينه پيشرو و آينده ساز باشند.
وي در پايان به محيط زيست اشاره کرد و گفت: محيط زيست، بخش جدايي ناپذير صنعت نفت است؛ زيرا اين صنعت در کنار بهره برداري، بايد از محيط زيست محافظت کند. زنان به دليل نگاهي که به طبيعت دارند و هوش عاطفي آنها نسبت به نسل هاي آينده و محيط زيست مي توانند يک نيروي پيشبرنده باشند. در ادامه اين گردهمايي، از مشاوران زنان چهار شرکت اصلي و پژوهشگاه صنعت نفت تقدير شد و هفت کارگروه در زمينه هاي آموزش، سلامت، فرهنگي/ارتباطات، پژوهش، انرژي و محيط زيست، تحول اداري و مقررات و ورزش برگزار شد.
فاطمه تندگويان، مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده نيز در اين گردهمايي گفت: صنعت نفت، مردانه است و حضور زنان در اين صنعت باعث شد تا طرحي ديگر در سياست هاي صنعت نفت جاري شود و اين به پاس خدماتي است که مشاوران صنعت نفت ارائه کرده اند. اگر اين همراهي نبود، ما به نتيجه نمي رسيديم.
وي ادامه داد: دفتر امور زنان وزارت نفت از سال 92 شکل گرفت و از آغاز به کار اين دفتر، چشم انداز 10 ساله توسعه مشارکت زنان را در صنعت نفت ترسيم کرديم که يکي از اين چشم اندازها، سند راهبردي توسعه مشارکت است که در سال 93-92 تدوين شد. کليد اين برنامه تحقق عدالت جنسيتي و شايسته سالاري در صنعت نفت است که بر تعادل کار و زندگي زنان تاکيد دارد. در اين زمينه، اهداف برنامه عمل زنان در چهار محور اصلي طراحي و تدوين شد.
تندگويان ادامه داد: اين چهار محور عبارتند از:توسعه مشارکت اقتصادي و اجتماعي زنان در صنعت نفت، تحکيم خانواده در صنعت نفت، ارتقاي سطح سلامت زنان و خانواده در صنعت نفت و توسعه مسؤوليت اجتماعي براي زنان و خانواده در جوامع محلي.
وي با اشاره به اينکه در دفتر امور زنان و خانواده وزارت نفت تلاش کرديم چالش هاي پيش روي زنان صنعت نفت شناسايي شوند، گفت: موانع فرهنگي و نگرشي و نگاه کليشه اي، توزيع قدرت و امکانات و بهره مندي فرصت ها با نگاه جنسيتي، وجود موانع ارتقاي شغلي زنان و ناديده گرفتن توانايي آنان، بزرگترين چالش هايي بودکه با آن مواجه بوديم.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده گفت: بعد از شکل گيري امور زنان و خانواده در چهار شرکت اصلي، اين دفتر ايجاد شد و توانستيم 8 کارگروه در طول اين 5 سال برگزار کنيم.
به گفته تندگويان، ظرفيت هاي بالقوه زنان شاغل مستعد مديريت و توان افزايي شناسايي شدند و سهم مشارکت زنان در حوزه سياستگذاري، برنامه ريزي و تصميم سازي افزايش يافت و قوانين زيادي براي بهبود اشتغال زنان در صنعت نفت ابلاغ و اجرا شد.
وي در مورد هدف ارتقاي سطح سلامت زنان صنعت نفت گفت: با تدوين برنامه خود مراقبتي، حساسيت لازم براي پايش و معاينات دوره اي افزايش يافت، ضمن آنکه در برنامه ارتقاي سطح سلامت روان زنان و خانواده نيز به ورزش زنان پرداخته شد و در اين زمينه المپياد زنان، مسابقات و ورزش عمومي و همچنين ساز و کار استفاده از امکانات ورزشي صنعت نفت براي زنان شکل گرفت. بايد گفت که سلامت پکيج کاملي از پيشگيري و درمان است.
تندگويان ادامه داد: وزيرنفت، همواره بر نقش زنان در توسعه صنعت تاکيد دارد و معتقد است که رسيدگي به امور زنان 300 هزار نفر را منتفع خواهد کرد. از سال 96 تاکنون 14 نشست آموزشي با تکيه بر تئوري انتخاب با نگاه نو به مسائل برگزار و با هدف مسؤوليت اجتماعي ساخت 13 مجتمع آموزشي و ورزشي در مناطق محروم پيگيري شده است.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده افزود: در توسعه مشارکت اقتصادي و اجتماعي زنان در صنعت نفت، زنان مستعد مديريت شناسايي شدند و بانک اطلاعاتي آنها در همان ابتداي سال 93 تدوين شد و در گام اول 25 نفر از بانوان در صنعت نفت منتصب شدند؛ البته در ذيل اين هدف، ارزيابي استعداد سنجي زنان را نيز در سراسر صنعت نفت اجرا مي کنيم که در اين زمينه، 180 نفر معرفي شده اند.
وي با اشاره به ارتقاي سطح سلامت زنان گفت: طراحي و ارائه پيشنهاد اجراي برنامه هاي مراقبت پزشکي مناسب براي گروه هاي سني و پيگيري مستمر آن، طراحي و نظارت بر اجراي دوره هاي خود مراقبتي در شرکت ها و شهرک هاي مسکوني نفت، مشارکت در نياز سنجي و به روز رساني برنامه هاي توسعه کمي و کيفي مراکزا ارائه خدمات درماني و مراکز ارائه خدمات مشاوره و روانشناسي، مشارکت و همکاري در فرهنگ سازي و تدوين برنامه آموزشي با هدف افزايش فعاليت بدني و توسعه تنوع بخشي به ورزش زنان و خانواده کارکنان و ارتقاي مهارت مديريتي مسؤولان ورزش زنان، ارائه راهکار براي استفاده حداکثري از امکانات و فضاي ورزشي براي کارکنان زن و خانواده آنها ا زجمله برنامه هاي در نظر گرفته شده در سطح سلامت زنان است.
تند گويان ادامه داد: با توجه به آسيب هايي که در سطح خانواده و صنعت نفت به چشم مي خورد، تلاش کرده ايم تا بحث توسعه آگاهي ها را در حوزه خانواده براي بهبود کيفيت خانواده به دفتر امور زنان اختصاص دهيم. در اين زمينه برنامه هدفمندي در قالب شوراي عالي خانواده در صنعت نفت طراحي و تشکيل شد.
به گفته وي، 8 کارگروه در حوزه زنان و خانواده فعاليت مي کنند که از سال نخست بدون دريافت هيچ گونه مزد و پاداشي و به صرف داشتن علاقه و انگيزه شخصي فعاليت مي کنند. کارگروه ها پژوهش، آموزش، فرهنگي و ارتباطات، اداري و اصلاح مقررات، سلامت، ورزش، خانواده، محيط زيست و مسؤوليت اجتماعي مي شوند و از زنان و مردان فرهيخته اي تشکيل شده اند که در صنعت نفت حضور دارند.
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده گفت: در تدوين مقررات و اصلاح آنها نيز دستاوردهايي داشته ايم، از جمله کاهش ساعت کاري مادران خاص، مرخصي بعد از زايمان تا 9 ماه، ماموريت هاي خارج و داخل کشور و... .
تندگويان ادامه داد: در حوزه پژوهش نيز دستاوردهاي چشمگيري داشتيم و از سال اول هر کدام از شرکت هاي صنعت نفت، پژوهش هاي ما را پذيرفتند و نتايج آنها آماده ارائه است و مي تواند در تمام دستگاه هاي اجرايي قابل استفاده باشد. در محيط زيست نيز مديريت پسماند را در منطقه عسلويه، به عنوان مسؤوليت اجتماعي خواهيم داشت و به جوامع محلي و زنان نيز نظر خاص داشته ايم و توانسته ايم 13 پروژه را در مجتمع هاي تفريحي و ورزشي از آن زنان کنيم که برخي از اين پروژه ها تحويل داده شده است.
وي افزود: در توسعه آموزش دختران نيز در قراردادهاي مشترکي که در قالب مسؤوليت اجتماعي بسته شده، گام هاي خوبي برداشته شده و بتازگي به منظور حمايت و کمک به مناطق سيل زده کميته اي تشکيل و در طرح ها و برنامه هاي آن قرار شده تا زنان جدي تر ديده شوند.
بر اساس اين گزارش ، فعاليت مشترک مشاوران امور زنان و خانواده سال 98 در 12 محور است که عبارتند از: شناسايي و ارتقاي جايگاه زنان توانمند و شايسته در راستاي بخشنامه هاي دولت بويژه سهميه 30 درصدي زنان از سمت هاي مديريتي، اجراي مستمر دوره هاي آموزشي مصوب با رويکرد جنسيتي (9 دوره) و همچنين کارگاه ها و سمينارهاي خود مراقبتي و ارتقاي سطح سلامت زنان (ورزش، تغذيه و سلامت روان)، عضويت حداکثري در شوراهاي سياستگذاري و تصميم گيري (يا معرفي زنان متخصص شايسته به اين شوراها)، مشارکت در شبکه سازي زنان موفق و مديران زن، رسيدگي به امور مراجعان دفترهاي امور زنان با اولويت ايجاد امنيت رواني زنان شاغل، برقراري ارتباط نزديک با آحاد زنان شاغل به منظور دريافت آخرين نظرات و پيشنهادهاي آنان و اطلاع رساني اقدام هاي انجام شده، ارتباط مستمر و مداوم با مديران عامل و مديران منابع انساني براي بهبود وضعيت شغلي زنان و ارتقاي جايگاه آنها، ارسال گزارش هاي عملکرد و پيگيري ماده 101 برنامه ششم توسعه کشور، پيگيري بهبود وضعيت شغلي زنان بويژه پيگيري اجراي قوانين مرتبط با زنان داراي شرايط خاص از جمله زنان سرپرست خانوار و زنان شهدا، شناسايي و ارتباط با مشاوران امور اجتماعي در هر يک از شرکت ها در راستاي ايفاي مسؤوليت اجتماعي نفت در قالب زنان و خانواده ها (بويژه جوامع محلي) و تقويت و توسعه مشارکت زنان شاغل در تحقق مسؤوليت اجتماعي نفت، برگزاري جلسه هاي ادواري با مشاوران شرکت هاي تابعه و پيگيري مداوم امور محوله، تدوين برنامه عمل سال 98 و ابلاغ آن به مشاوران امور زنان شرکت هاي تابعه، همسويي و انسجام عمل مشاوران امور زنان چهار شرکت اصلي با يکديگر در هماهنگي کامل با دفاتر امور زنان و خانواده وزارت نفت.
نخستين دوره رويداد ملي مهندسي نفت خليجفارس با مشارکت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران، دانشگاه خليجفارس، هلدينگ پدم پارسيان کيش و شرکت نفت فلات قاره در بوشهر برگزار مي شود. اين رويداد که باهدف همگرايي دانشگاه و صنعت ونوآوري درامر پژوهش برگزارمي شود، با مشارکت فزاينده تر دانشگاه و صنعت، به دنبال هويت جديدي براي جامعه دانش محور است. ايجاد دانشگاه تحول آفرين و تقاضامحور براي توسعه محلي و منطقه اي، ايجاد روحيه کار گروهي، مهارت آموزي و کاربردي سازي دانش و پاسخ به چالش هاي صنعت، از ديگر اهداف نخستين دوره رويداد ملي مهندسي نفت خليج فارس است.
زمينه سازي براي آگاهي طرف ها از توانايي ها ونيازهاي يکديگر، برگزاري کارگاه ها ونشست هاي تخصصي ازسوي استادان دانشگاه و صنعت، جدي تر گرفتن دوره هاي کارآموزي و ارائه پروژه هاي صنعتي به دانشگاهيان بامشارکت استادان مهمان صنعتي دربازه هاي زماني مشخص از جمله برنامه هاي پيش بيني شده در اين رويداد است.
اين رويدادملي در دو مرحله مجزا برگزارمي شود؛ درنشست هاي شوراي تصميم گيري اين رويداد، قالب محورهاي چالش برگزاري مرحله نخست، به کارگيري روش محاسبات معکوس تعيين شده است.
در اين روش اطلاعاتي از قبيل تاريخچه توليد چاه هاي بخشي از يک ميدان، اطلاعات فشار مخزن و بعضي از پارامترهاي سنگ و سيال مخزن در اختيار شرکت کنندگان قرار مي گيرد تا با تحليل کيفي و کمي اطلاعات، ارزيابي کلي از ديگر پارامترهاي مخزن و پيش بيني روش توليد از چاه ها انجام شود.
مرحله دوم رويداد نيز پس از پايان مرحله نخست و با انتخاب گروه هاي برگزيده آغاز خواهد شد.
گروه هاي منتخب مرحله نخست با همکاري متخصصان و استادان اين رويداد تحت توانمندسازي و مهارت افزايي قرار مي گيرند و اطلاعات تکميلي درباره اطلاعات ميدان در اختيار آنها قرار مي گيرد تا برنامه بهينه توليد آينده مخزن را پيش بيني کنند.
برگزاري وسمينار تخصصي، برگزاري کارگاه ها و نشست هاي تخصصي و ايجاد فرصت هاي کارآموزي، ازديگر برنامه هاي ويژه اين رويداد به شمار مي رود که براي تبادل دانش و تجربيات شرکت کنندگان تدارک ديده شده است.
در پايان مرحله دوم، گروه داوران دو گروه برتر را که امتيازهاي بالاتري کسب کرده اند، انتخاب مي کنند.جوايز اين رويداد به گونه اي انتخاب شده است تا ضمن قدرداني از گروه هاي برتر، اين گروه ها را درجهت فعاليت هر چه بيشتر در زمينه هاي بين المللي تشويق کنند.
جايزه گروه نخست، اعزام اعضاي گروه به نمايشگاه بين المللي نفت و گاز ابوظبي امارات و جايزه گروه دوم، اعزام اعضاي گروه به نمايشگاه جهاني نفت سنگين عمان است.
هم اکنون ثبت نام اين مسابقه آغاز شده و متقاضيان شرکت در اين رويداد براي کسب اطلاعات بيشتر مي توانند تا تاريخ 15 ارديبهشت ماه از طريق سايت www.pgpee.pgu.ac.ir در اين مسابقه ثبت نام کنند.
متقاضيان حضور دراين رويداد مي توانند پس ازپايان مهلت ثبت نام، اطلاعات مورد نياز را ازتاريخ 15ارديبهشت ماه از پروفايل خود دريافت کنند.
برج جداسازي پروپان از گازهاي شيرين شده به عنوان يکي از مهم ترين تجهيزات پروژه NGL خارک، ازسوي شرکت راکتورسازي اهواز ساخته و به منطقه عملياتي خارک منتقل شد. حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران، در آييني به همين مناسبت گفت: NGL خارک، پروژه اي ملي است که به صورت BOT در دستور کار بخش خصوصي قرار دارد.
وي با بيان اين که بيش از70درصد ادوات و ماشين آلات مورد نياز صنعت نفت در داخل کشور ساخته مي شود، به مزيت هاي اين طرح از جمله صرفه جويي ارزي قابل توجه ساخت اين برج ها درکشور اشاره و تصريح کرد: ساخت اين برج نسبت به نمونه مشابه خارجي 40 درصد ارزان تر و کيفيت آن از کالاي خارجي بالاتر است. بورد طراحي، مهندسي، اجرا و ساخت اين برج را براي نخستين بار از سوي يک شرکت ايراني، ويژگي ديگر اين پروژه ملي برشمرد. وي با بيان اين که تاکنون سه اقدام اساسي در ارتباط با طرح هاي شرکت نفت فلات قاره در استان خوزستان انجام شده است، گفت: يکي از اين اقدام ها ساخت تجهيزات مورد نياز پروژه NGL خارک است که نيمي از آن به ارزش حدود 250 ميليون دلار در اهواز انجام مي شود. وي راه اندازي يک کارگاه بزرگ براي طرح سلمان با80درصد پيشرفت فيزيکي درخرمشهر را اقدام ديگر شرکت نفت فلات قاره برشمرد. بورد سکوسازي درخرمشهربه ارزش حدود 116 ميليون دلار را سومين اقدام شرکت نفت فلات قاره عنوان واظهار کرد: اين طرح نيز تاکنون 40درصد پيشرفت فيزيکي داشته است.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با اشاره به روند رو به رشد انتصاب بانوان در امور مديريتي درسطح وزارت نفت گفت: اين شرکت نيز در تلاش است با به کارگيري بانوان کارآمد و توانمند در همه سطوح مديريتي، از ظرفيت آنان براي تحقق اهداف توسعه اي بهره گيرد. رامين حاتمي با بيان اين که آماربه کارگيري بانوان توانمند دراين شرکت در چند سال اخير افزايش داشته است، درصد رشد جمعيت بانوان شاغل را نسبت به کارکنان ستاد تهران وستاد شرکت هاي تابعه، 20 درصد اعلام کرد. وي ادامه داد: اين آمارنشانگر نقش برجسته بانوان درپيشبرد اهداف سازمان است و اميدواريم حضوربانوان خلاق و توانمند در سمت هاي مديريتي و کارشناسي مناطق عملياتي گسترش يابد. حاتمي باتاکيد بر ضرورت افزايش سطح ريسک پذيري وقبول مسؤوليت هاي خطيرازسوي بانوان اظهارکرد: آمار25 درصدي جامعه آماري بانوان شاغل در شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، نشانگر نگرش مثبت حاکم براين شرکت است. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي گفت: اميدواريم شاهد حضور موثر تر بانوان در اين شرکت وشرکت هاي تابع آن باشيم.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري از تعمير و راه اندازي يک دستگاه توربين رولزرويس ومجموعه کمپرسورهاي مربوط به آن درکارخانه گاز و گازمايع 1000 اين شرکت خبرداد.
ابراهيم پيرامون گفت: سيستم هاي نشت بندي کمپرسورهاي«سي- 1102 و سي-1103»همچنين توربين رولزرويس کارخانه گاز وگازمايع 1000 با تکيه بردانش فني وتوانمندي کارشناسان شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، همچنين توان سازندگان داخلي. تعمير و راه اندازي شده است.
پيرامون با اشاره به اهميت و نقش اين دستگاه در توليد و انتقال نفت و گاز گفت: اجراي اين عمليات افزون برصيانت و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي، سود و صرفه اقتصادي قابل توجهي براي اين شرکت دارد که جمع آوري روزانه حدود15ميليون فوت مکعب گاز، بخشي از آن است.
وي افزود: تعميرتوربين مزبوربه دست تواناي کارشناسان و صنعتگران داخلي، علاوه برجلوگيري ازهدر رفت گاز وايجاد ارزش افزوده ناشي از آن، گامي مهم درجهت تحقق اقتصاد مقاومتي، خود اتکايي و بهره گيري از ظرفيت هاي داخلي در اين مسير است.
کارکنان دستگاه حفاري32فتح، با استحکام بخشي وعايق بندي سيل بند، موفق به ايمن سازي اردوگاه اين دستگاه در مدت 48 ساعت شدند.
نصرالله جمالي، نماينده ستاد بحران و مديريت امدادرساني دستگاه هاي حفاري شرکت ملي حفاري ايران بابيان اين که اين سيل بند، 400متر طول، پنج مترعرض وچهارمترارتفاع دارد، افزود: اين سيل بند با کيسه هاي شن و پوشش پلاستيک اطراف آن، مانع نفوذ رواناب به اردوگاه دستگاه فتح 32 شده و امکان ورود آب به محوطه اردوگاه رابه صفر رسانده است.
به گفته وي، درعمليات احداث سيل بند اردوگاه دستگاه 32 فتح و استحکام بخشي آن، ازماشين آلات سنگين وتجهيزاتي مانند کمپرسي، بيل مکانيکي و لودر استفاده شده است.
دستگاه حفاري 32فتح درموقعيت شادگان، عمليات حفرچاه اکتشافي آرمان يک رادرچارچوب قرارداد بامديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، انجام مي دهد.
به لحاظ قرارگرفتن اين دستگاه درمحاصره سيلاب، عمليات حفاري به وسيله اين دکل تا فروکش کردن آب و عادي شدن شرايط، متوقف است.
کمک هاي اهدايي کارکنان سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به مناطق سيل زده استان خوزستان به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تحويل داده شد.
محمد خانچي، نماينده تام الاختيار مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب درستاد بحران با بيان اين که اين اقلام ازسوي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جمع آوري شده است، تصريح کرد: اقلام جمع آوري شده شامل آب معدني، خشکبار، مواد شوينده، پمپ آب، همچنين پتو و يخچال است که به وسيله يک دستگاه تريلر و چهار دستگاه کاميونت به اهواز حمل شده است.
وي با از حمايت همکاران سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس افزود: تاپيش ازآغازماه مبارک رمضان سه هزار بسته غذايي با هماهنگي هلال احمر بين سيل زدگان اهواز توزيع خواهد شد.
پيش از اين نيزبسته هاي حمايتي متعددي بين سيل زدگان شهرستان هاي حميديه و کارون توزيع شده است.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت گفت: ارزش افزوده اي كه هر صنعت خلق مي كند، بستگي به ميزان دانشي دارد كه به آن سيستم تزريق مي كند و تزريق دانش نيزمستلزم برخورداري ازايده هاي خلاق و نوآورانه است. جعفر توفيقي درنشست ارائه ايده هاي منتخب جشنواره اويلمپيك با بيان اين که نفت، صنعتي كليدي است و نقش مهمي دراقتصاد كشور و تعاملات بين المللي دارد، افزود: همه ما درتلاش هستيم كه اين صنعت را به صنعتي فناورمحور و دانش بينان تبديل كنيم چون موجب مي شود بيشترين ارزش افزوده از آن به دست آيد. رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، اين سازمان را مركزي مهم برشمرد و شناسايي چالش هاي صنعت نفت را از ماموريت هاي آن عنوان کرد. توفيقي يكي از اهداف پژوهشگاه صنعت نفت را توسعه فناوري هاي مورد نيازبراي رويارويي با چالش هاي پيش رو عنوان و اظهارکرد: با تجاري كردن اين فناوري ها انتظارمي رود گام هاي بهتري در اين صنعت برداشته شود. وي بااشاره به نام گذاري سال 98 ازسوي مقام معظم رهبري به «رونق توليد»، پژوهشگاه صنعت نفت توليد رابه توليد فناوري تعبير و اظهارکرد: انتظارمي رود بتوانيم از همه ظرفيت هاي داخلي، پيراموني و بين المللي، شبكه اي از متخصصان و ايده پردازان را با هدف ايجاد ظرفيت هاي جديد براي صنعت نفت در اين سازمان فراهم کنيم.
مديراكتشاف شركت ملي نفت نيز با بيان نزديك كردن ايده پردازان به صنعت نفت و شناخت بخش هاي مختلف صنعت نفت با ظرفيت هاي دانشگاه ها و مراكز نوآوري و فناوري به يکديگر، بر فرهنگ سازي تقويت ارتباط اين دو بخش تاکيد کرد. سيدصالح هندي گفت: سياست گذاري ها و چشم انداز هاي در نظرگرفته شده، تغييرات محسوس ومناسبي در برگزاري اين جشنواره ايجاد کرده است.
وي با بيان اين که اين المپياد در دوبخش پژوهشي و آموزشي برگزار مي شود، اظهارکرد: دربخش پژوهشي اين المپياد، تلاش شده است تا نياز هاي صنعت مشخص شود و دانشگاهيان نيزدراين زمينه ها ايده پردازي كنند. هندي تصريح کرد: از آنجا كه بخش خصوصي در مسائل مرتبط با صنعت بسيار فعال عمل مي كند، با شركت هاي مختلف خصوصي فعال در زمينه بالادستي نفت مذاكراتي انجام گرفته است و آنها نيز در امر برگزاري اين المپياد، همكاري خوبي داشته اند. به گفته هندي، بابرگزاري اين المپياد، ازيك سو بخش خصوصي مي تواند ايده هاي خودرا مطرح کند و از سوي ديگر نيز مركز نوآوري پژوهشگاه مي تواند به يكپارچگي آنها كمك کند تا نتايج مثبتي براي کشور به دست آيد.
وزيرنفت درحکمي محسن پاک نژاد رابراي مدت سه سال به عنوان عضو و رئيس شوراي مرکزي سلامت، ايمني و محيط زيست منصوب کرد. درحکم بيژن زنگنه، وزير نفت خطاب به محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري وزير نفت آمده است: به استناد بند «الف» شيوه نامه تشکيل شوراي مرکزي سلامت، ايمني و محيط زيست «سلام» و با توجه به تخصص و تجارب جنابعالي، به موجب اين حکم براي مدت سه سال به عنوان عضو و رئيس اين شورا منصوب مي شويد. انتظار مي رود با مشارکت فعال و موثر و به کارگيري همه ظرفيت هاي موجود، نقش موثري در پيشبرد اهداف و وظايف اين شورا و ارتقاي سلامت، ايمني و محيط زيست در صنعت نفت ايفا کنيد.
از خداوند قادر متعال براي جنابعالي توفيق مسئلت مي نمايد.
روتور کمپرسورگازي کلارک مدل 3 ام 10براي نخستين بار در کارگاه مرکزي تعميرات ماشين آلات فرآيندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تعمير و راه اندازي شد. لفته خالدي، رئيس کارگاه مرکزي مديريت تعميرات، تجهيزات و ماشين آلات فرآيندي شرکت ملي نفت مناطق نفت خيزجنوب بابيان اين که روتور مزبور به واحد ان جي ال 300 آغاجاري مربوط مي شود، تصريح کرد: همه عمليات تعمير و راه اندازي اين روتور به وسيله کارشناسان کارگاه مرکزي اهواز، همچنين بازرسي فني و مهندسي مديريت اين شرکت انجام شده است. وي تاکيد کرد: طراحي وساخت ابزارآلات مخصوص مونتاژ ودمو مونتاژ نيز در کارگاه مرکزي اهواز انجام شده است. خالدي تصريح کرد: کارگاه مرکزي با نوآوري هاي مرتبط با قطعات، مهندسي معکوس، ساخت و توليد قطعات ارجاعي از واحدهاي مختلف عملياتي و بازسازي سيستم هاي پيچيده درمناطق نفت خيز جنوب همواره نقش مهمي در اين صنعت داشته است. رئيس کارگاه مرکزي مديريت تعميرات، تجهيزات و ماشين آلات فرآيندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب افزود: اين کارگاه شامل بخش هايي مانند جوشکاري و توليد سازه هاي فلزي، تراشکاري و تعميرات توربين و قطعات، بالانس ماشين آلات دوار، تعمير ديزل ها و کارگاه سيم پيچي و تعمير ژنراتور است. به گفته وي، بخش شيرآلات شامل شيرهاي فرآيندي وشيرهاي ايمني کارگاه مرکزي اهوازنيزنقش ويژه اي درشرکت مناطق نفت خيزجنوب دارند؛ به طوري که سالانه بيش از 4300 شير ايمني در اين کارگاه تعمير و تنظيم مي شود.
جاده قديم اهواز به خرمشهر با احداث سيل بند بازگشايي شد.
غلامعلي خوشخو، نماينده مديريت توليد درستاد بحران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به افزايش سطح آب درمحور قديم اهواز به خرمشهر و آبگرفتگي بخش اسماعيليه اين جاده از18روزپيش گفت: با توجه به اين شرايط، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، با همکاري سپاه قدس استان فارس و مديريت ترابري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب احداث سيل بند در اين منطقه را از پنج روزپيش آغاز وبه بازگشايي آن اقدام کرد.
وي تصريح کرد: با احداث اين سيل بند، افزون بر بازگشايي جاده و عبور و مروردر آن، ازحرکت آب به سمت غرب جاده اهواز– خرمشهر، همچنين ورود آن به مزارع اطراف جلوگيري شد.
مديرخطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران عمليات ترميم خطوط آسيب ديده انتقال نفت و فرآورده در بحران سيل اخير را تشريح کرد.
پرويز معماريان با اشاره به اين که در نخستين روزهاي تعطيلات نوروزي با طغيان رودخانه تجن دو خط لوله 32اينچ انتقال نفت خام سوآپ و 12 اينچ ري- ساري در معرض خطر قرار گرفت، افزود: دراين شرايط بحراني فعاليت خط لوله متوقف وبا بستن ولوهاي دو طرف رودخانه از نشت مواد و آسيب به محيط زيست جلوگيري شد. مدير خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران تاکيد کرد: همزمان با پايل کوبي و تقويت پوشش سيماني لوله ها از شکستگي آنها جلوگيري و رودخانه تجن نيز با مجوز مسئولان استان تغيير مسير داده شد. به گفته وي، خط 10 اينچ علي آباد – گنبد در تقاطع که سوخت شهرستان هاي گنبد و گرگان را تامين مي کند نيز پايل کوبي شد. معماريان با اشاره به بارندگي هاي استان مرکزي و وقوع سيل در آن گفت: اين بار شرايط بدتر بود و خط 26 اينچ اهواز- ري در محدوده تقي آباد (بيشه) در حوزه استحفاظي منطقه مرکزي شکسته و از مدار خارج شد.
وي تصريح کرد: قسمتي از خط 16 اينچ فرآورده در محدوده سبزاب نيز دچار پارگي شد که به دليل حجم گل و لاي ترميم آن با مشکل زيادي همراه بود، اما خوشبختانه عمليات ترميم انجام شد. معماريان افزود: ادامه همين خط به سايز 26 اينچ در منطقه لرستان حدفاصل آسار تا پل بابا در محدوده رودخانه کشکان به دليل آب بردگي، خم و با کوبيدن 6 عدد پايل و تعويض هفت شاخه لوله در تقاطع رودخانه، مقاوم سازي شد. وي تصريح کرد: همچنين درمحدوده مزبور، خط 10 اينچ حدفاصل پل بابا تا بدرآباد در چند نقطه آسيب ديد ودر تقاطع رودخانه پل تنگ و محدوده پاعلم، 250 متر لوله را آب برد و منجر به شکستگي و تعويض هفت شاخه لوله شد. مدير خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت گفت: خط 10اينچ گچساران-شيراز در محدوده رودخانه زهره که خوراک پالايشگاه شيراز را تامين مي کند دو خط روگذر و زيرگذر دارد که خط روگذر دچار شکستگي شده است و در حال ترميم آن هستيم. به گفته وي، خطوط روگذر 10 اينچ ري-کرج و 8اينچ ري- منتظرقائم نيز هم دچار لهيدگي شدند که خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با بستن ولوهاي آن از آسيب به محيط زيست جلوگيري کرده است. وي با بيان اين که در منطقه غرب نيز خطوط لوله 8اينچ نفت شهر- کرمانشاه و 10 اينچ کرمانشاه- سنندج، دچار آب شستگي شده اند، اظهار کرد: اين مهم به طور معمول درفصل بارندگي اين اتفاق مي افتد، اما اين بار حجم کار بالاتر است.
رئيس سازمان آموزش فني و حرفه اي گفت: الگوي آموزشي توافق شده بين شرکت ملي گاز ايران وسازمان آموزش فني وحرفه اي سبب پرورش سرمايه انساني توانمند مي شود ومنافع مشارکتي وسيعي را براي دو سازمان دارد. سليمان پاک سرشت درآيين راه اندازي سايت آموزشي شرکت گازاستان اردبيل بابيان اين که نگاه مترقي به آموزش، از رويکردهاي کلان سازمان فني و حرفه اي است، گفت: سازمان فني و حرفه اي بايد نيروهاي انساني توانمند وبا صلاحيت را براي پيمانکاران درصنايع مختلف فراهم کند و پاسخگوي نياز و تقاضاي بازار کار باشد. وي با تاکيد بر اين که بايد فرصت هاي سرمايه گذاري در کشور شناسايي و به ظرفيت اشتغال درجامعه تبديل شوند، افزود: انجام فعاليت هاي تخصصي- آموزشي باهدف ارتقاي توان و قابليت هاي نيروي کار، به ارتقاي استانداردهاي آموزشي وحرفه اي در کشور منجر مي شود. پاک سرشت تصريح کرد: نتايج اين طرح بي شک در افزايش بهره وري، کاهش حوادث و ارتقاي رضايت مندي مشترکان نمايان خواهد شد.
تاکيد بر گسترش همکاري هاي آموزشي
اسحاق فرشيدي، رئيس آموزش وتجهيز نيروي انساني شرکت ملي گازايران نيز بر لزوم افزايش همکاري ميان شرکت ملي گازايران و سازمان آموزش فني و حرفه اي تاکيد وتصريح کرد: امضاي تفاهم نامه همکاري بين شرکت ملي گاز ايران وسازمان آموزش فني و حرفه اي کشور با هدف ارتقاي توانايي و توانمندي کارکنان شرکت هاي گاز استاني، در درجه نخست اهميت قرار دارد.
به دنبال وقوع سيل در برخي استان هاي کشور وآسيب جدي به هموطنان ، کارکنان نوع دوست مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در قالب شوراي نيکوکاري، با همدلي و کمک هاي همکاران به ياري مردم مناطق سيل زده پل دخترشتافتند. به دنبال وقوع سيل درمناطق مختلف کشور و آسيب هاي جدي وارد شده به هموطنان، کارکنان مديريت اکتشاف نيز درقالب شوراي ياد شده کمک هاي نقدي و غير نقدي خود را به مناطق سيل زده ارسال کردند.
دراين کمک رساني، تيمي متشکل از10 نفربه صورت داوطلب به مناطق سيل زده اعزام وبامستقر شدن درمحل حادثه، به مدت يک هفته به هموطنان سيل زده خود خدمت رساني کردند. گروه اعزامي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران ضمن اهداي اقلام جمع آوري شده و لوازم خريداري شده از محل کمک هاي نقدي کارکنان اين مديريت مانند فرش، پتو، البسه، گازپيک نيک، حبوبات، شيرخشک، دارو و ملزومات بهداشتي نسبت به بهسازي منازل وپاکسازي لوازم به جا مانده از اين حادثه در منطقه پل دختر اقدام کردند.
همچنين در پي تامين يک دستگاه پليشر فرش، بيش از 400 تخته فرش، موکت و پتو درمحل هاي سيل زده شست وشو و به خانواده ها تحويل شد. در ادامه اين کمک رساني ها، مقداري ازکمک هاي جمع آوري شده همکاران اقماري ناحيه سپهر و آرمان نيز به مناطق سيل زده ارسال شده است.
مديرعمليات شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي گفت: سامانه هوشمند سوخت ايران، يکي ازبزرگ ترين طرح هاي فناوري اطلاعات درجهان است.
محمدفرازمند بااشاره به اهميت سامانه هوشمند سوخت افزود: اين سامانه اطلاعاتي(آي تي)بابيشترين تعداد مشترک درجهان مصرف سوخت را پايش مي کند.
وي با بيان اين که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با استفاده از توان متخصصان داخلي وبهره مندي ازسامانه هوشمند سوخت موفق به کنترل مصرف سوخت درکشورشده است، اظهارکرد: باوجود پايش و نظارت برعرضه فرآورده هاي نفتي درسراسرکشور، بهره گيري از اين ظرفيت و دانش در زمينه هاي ديگرمصرف سوخت، همچنان مشهود است.
مديرعمليات شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اشاره به اين که اين شرکت همواره درمعرض آزمون هاي سختي، نظير زلزله، سيل، قطع گاز و...قرار دارد، افزود: مجموعه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران پيوسته همه توان و تلاش خود را براي خدمت رساني بهتر و بيشتر به کار گرفته اند تا از اين آزمون ها سربلند بيرون آيند.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه لرستان، ازتوزيع دوميليون و933 هزارليتر فرآورده نفتي در بخش هاي مختلف شهرستان پلدختر خبر داد. پيمان بهرامي بابيان اين که توزيع اين مقدارفرآورده نفتي مربوط به بازه زماني ابتداي فروردين ماه تاکنون است، افزود: 239 هزار ليتر از اين مقدار، نفت سفيد و 875 هزار ليتر گازوئيل و يک 819 هزار ليتر ديگر نيز بنزين بوده است. وي با بيان اين که بنابر اطلاع رساني سازمان هواشناسي، تمهيدات لازم براي سوخت رساني به شهرستان پل دخترپيش از وقوع سيل انجام شده بود، تصريح کرد: آب گرفتگي در دو جايگاه سوخت اين شهرستان (دالوند –بابازيد) به وجود آمد که با تلاش کارکنان آنها رفع شد. بهرامي تصريح کرد: جايگاه چاغروند نيز ازهمان ساعات اوليه سيل به خدمت رساني به مردم در حوزه توزيع سوخت مشغول است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه لرستان تاکيد کرد: سوخت رساني به مناطق سيل زده اين استان ازهمان دقايق اوليه وقوع سيل تا کنون باهماهنگي ستادمديريت بحران، بدون وقفه وبهترين نحوممکن انجام شده است. بهرامي تاکيد کرد: با توجه به نگراني هاي مردم هنگام وقوع سيل از همان دقايق نخست در هيچ جايگاهي درمناطق سيل زده، کمبود فرآورده سوختي وجود نداشته است.
مديرعامل پالايشگاه گازسرخون وقشم با اعلام ارسال کمک هاي کارکنان براي مردم سيل زده وآمادگي مقابله بابحران احتمالي، برپايش مستمر همه تاسيسات گازي اين پالايشگاه تاکيد کرد.
محمدحسين نوروزي درنشست اضطراري کميته بحران شرکت پالايش گازسرخون و قشم گفت: همه واحدهاي پالايشگاه گازسرخون و قشم به صورت شبانه روزي براي بررسي و رفع موانع ومشکلات درمحيط پالايشگاه و خارج از آن آماده هستند. وي بابيان اين که داشتن برنامه مناسب درشرايط بحران يکي ازنقاط قوت شرکت پالايش گازسرخون وقشم است، اظهارکرد: پايش و بررسي مستمر تاسيسات گاز و محدوده هاي اطراف مربوط به روستاهاي همجوار پالايشگاه، همچنين رفع نقاط بحراني به منظور استمرار توليد براي خدمت رساني به مردم، در دستور کار اين پالايشگاه قرار دارد.
مديرعامل پالايشگاه گازسرخون و قشم گفت: پيش از وقوع بحران احتمالي دراستان هرمزگان، راهکارهاي مطلوبي براي مديريت شرايط اضطراري در نظرگرفته شده است.
وي درباره ارسال کمک هاي نقدي و اقلام مورد نياز براي مردم مناطق سيل زده ازسوي کارکنان شرکت پالايش گاز سرخون و قشم نيز گفت: اين مهم باعنايت به فرمايشات مقام معظم رهبري مبني برحمايت همه جانبه دستگاه هاي اجرايي به سيل زدگان استان هاي مختلف کشور، همسو با اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي انجام شده است و همچنان ادامه دارد.
مديريت يکپارچه، ضامن حفظ و سلامت دارايي هاي فيزيکي و تجهيزات اصلي مرتبط با استمرار توليد است. رئيس امورتاسيسات مشترک مناطق عملياتي شرکت نفت و گاز پارس درسومين جلسه سياست گذاري و برنامه ريزي مديريت يکپارچگي خطوط لوله در صنعت نفت به ميزباني شرکت نفت و گاز پارس، افزود: سيستم هاي مديريت يکپارچه، جوهر و موتور محرک در مديريت دارايي هاي فيزيکي است. وي بااشاره به اين که ابلاغ نظام نامه راهبردي مديريت دارايي فيزيکي از سوي وزير نفت در سال 1393 اظهار کرد: اين مقوله، رويکرد نوين و پيشرفته به مباحث مختلف مرتبط با تجهيزات و دارايي هاي فيزيکي دارد و دستورعمل هاي اجرايي مرتبط با آن به همت اداره کل نظام دارايي فيزيکي وزرات نفت در دست تدوين است. بهروزي گفت: سيستم مديريت يکپارچه درخطوط لوله PIMS ، در ساير دارايي هاي فيزيکي از قبيل چاه ها، WIMSو درسازه ها نيز SIMS ناميده مي شود. رئيس امورتاسيسات مشترک مناطق عملياتي شرکت نفت و گاز پارس گفت: تهيه سند مختصات و الزامات استقرار سيستم PIMS درخطوط لوله دريايي ميدان پارس جنوبي با سازگاري تطبيقي بااسناد بالادستي و سند راهبردي مديريت دارايي فيزيکي وزارت نفت، مهم ترين شرکت نفت و گاز پارس در بخش اسناد فني است.
عمليات ترميم خط لوله 16اينچ تنگ فني- برداسبي- کرمانشاه در بستر رودخانه کشکان پايان يافت و عملياتي شد. نصرت اله مير، معاون عملياتي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان بااشاره به اين که خط لوله مزبورانتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي ازمرکزانتقال نفت شهداي تنگ فني به پالايشگاه کرمانشاه وغرب کشور را به عهده دارد، تصريح کرد: خط لوله 16 اينچ تنگ فني- برداسبي- کرمانشاه، با گذر از مسيرهاي سوخت گذر وعبور ازبستر رودخانه هاي کشکان وسيمره، روزانه مقاديرقابل توجهي نفت خام منتقل مي کند. وي با اشاره به اين که خط يادشده طبق برنامه ريزي، چهارم فروردين ماه امسال به دليل نبود نياز، متوقف شده بود، تصريح کرد: با وقوع سيل روز پنجم فروردين وبالا آمدن سطح رودخانه کشکان، طبق تهميدات پيش بيني شده بلافاصله ولوها بسته شدند تا از نشتي مواد در اثرشکستگي احتمالي خط جلوگيري شود. نصرت اله بابيان اين که باوقوع سيل، 40 مترلوله احداث شده روي پل درعرض رودخانه به داخل آن سقوط کرد وغيرقابل بهره برداري شد، افزود: بلافاصله ترميم و تعويض نقطه آسيب ديده دردستورکار قرارگرفت، اما اين مهم به دليل وقوع سيل دوم و مسدود شدن راه هاي ارتباطي ميسر نشد. معاون عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان با اشاره به حجم بالاي تخريب ها درسيل دوم اظهار کرد: با توجه به تخريب پل، يک تيم عملياتي درسمت ديگر رودخانه مستقر وبا ايجاد يک پل نفر رو منجر به افزايش سرعت تعميرات شد. وي تصريح کرد: عمليات ترميم خط انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي دربستر رودخانه کشکان، پس ازيک هفته کارشبانه روزي بانوسازي 210 مترخط لوله 16 اينچ، درشرايطي ايمن و بدون وقوع هيچ حادثه اي در آخرين روز فروردين ماه به پايان رسيد. مير، شدت جريان آب، بارش هاي پراکنده باران، همچنين تهيه مواد غذايي و آب آشاميدني رابه دليل مسدود بودن راه هاي ارتباطي، ازجمله موانع در اجراي اين عمليات تعميرتي برشمرد.
ماه رمضان در هر سال، قطعهاى از بهشت است كه خدا در جهنم سوزان دنياى مادّى ما آن را وارد مىكند و به ما فرصت مىدهد كه خودمان را بر سر اين سفره الهى در اين ماه، وارد بهشت كنيم. بعضى همان سىروز را وارد بهشت مىشوند. بعضى به بركت آن سىروز، همه سال را و بعضى همه عمر را. بعضى هم از كنار آن، غافل عبور مىكنند كه مايه تأسّف و خسران است. حالا براى خودشان كه هيچ، هر كس كه ببيند اين موجود انسانى، با اين همه استعداد و توانايىِ عروج و تكامل، از چنين سفره با عظمتى استفاده نكند، حق دارد كه متأسّف شود.
پرسش: دخترى که به سن تکليف رسيده، ولى به علت ضعف جسمانى توانايى روزه گرفتن ندارد، و بعد از ماه مبارک رمضان هم نمىتواند قضاى آن را به جا آورد تا اينکه ماه رمضان سال بعد فرا مى رسد، چه حکمى دارد؟
پاسخ: ناتوانى از گرفتن روزه و قضاى آن به مجرد ضعف و عدم قدرت موجب سقوط قضاى روزه نمىشود، بلکه قضاى روزه هاى ماه رمضان که از او فوت شده، بر وى واجب است.
خوشبختانه در مورد اثرات مفيد روزه داري در ماه مبارك رمضان بررسي ها و تحقيقات فراواني صورت گرفته و تاثير آن به شرط رعايت اصول تغذيه صحيح مورد تاييد قرار گرفته است، اما متاسفانه تاكنون مجموعه كامل و مدوني در اين خصوص نگاشته نشده است.در کتاب «راهنماي تغذيه صحيح در ماه مبارك رمضان» سعي شده كه ضمن معرفي روش هاي تغذيه صحيح در ايام ماه مبارك رمضان، برخي از پرسش ها و مشكلات رايج در اين خصوص نيز مطرح و پاسخ كافي و كاربردي براي آن ارائه شود. در پايان كتاب هم نمونه اي از برنامه غذايي كه براي همگان قابل استفاده است، نيز پيشنهاد شده است..
ولايت عهدى امام رضا(ع): در روز اول ماه رمضان سال 201 هـ مردم با حضرت رضا(ع) به ولايت عهدى بيعت كردند.
جنگ تبوك: در اول ماه رمضان سال 9 هـ جنگ تبوك به وقوع پيوست. اين جنگ را فاضحه نيز مى گويند، زيرا منافقين مدينه و كسانى كه قصد كشتن پيامبر (ص) را در عقبه داشتند رسوا و مفتضح شدند.
وفات حضرت نفيسه(ع): در اين روز در سال 208 هـ زاهده عابده حضرت نفيسه خاتون(ع) دختر حسن بن زيد بن حسن بن على بن ابى طالب(ع) در مصر وفات كرد.
شهادت حضرت زهرا(ع): به قولى شهادت حضرت صديقه طاهره زهراى مرضيه(ع) در اين روز است.
ضرب سكه به نام امام رضا(ع): در اين روز در سال 201 هـ سكه طلا به نام مبارك حضرت رضا(ع) زدند.بنابر قولى اين روز روز ولايت عهدى اجبارى آن حضرت بوده است و مردم با آن حضرت به ولايت عهدى بيعت کردند.
خداوند براى توصيف قرآن، نامها و اوصاف متعددى را ذكر كرده كه هريك از آنها ناظر به جنبه خاصى از قرآن است. در اين درس، با بعضى از نامها و اوصاف قرآن آشنا مىشويم.
قرآن: اين نام مشهور كتاب آسمانى ماست و 66 بار در آن به كار رفته است. بهعنوان نمونه، به آيه ذيل توجه کنيد:
«لَوْ أَنزَلْنَا هذَا الْقُرْآنَ عَلى جَبَلٍ لَرَأَيْتَهُ خَاشِعاً مُتَصَدِّعاً مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ»
اگر اين قرآن را بر كوهى نازل مىكرديم، مىديدى كه در برابر آن خاشع مىشود و از خوف خدا مىشكافد!
«قرآن» از ريشه «قَرأ»، هم به معناى قرائت و خواندن است و هم بهمعناى جمع كردن.
اگر از مفهوم قرائت گرفته شده باشد، در اين صورت، كلمه «قرآن» اسم خواهد بود براى آنچه خوانده مىشود و اگر از مفهوم جمع كردن باشد، نام مجموعهاى خواهد بود كه حروف، كلمات، آيات و سورهها در آن گِرد آمده يا احكام، حقايق، معارف و تعاليم عالى دينى كه در كتابهاى پيشين پراكنده بود، در آن جمع شده است.
كتاب: اين واژه به معناى مكتوب (يعنى: نوشته شده) است. پس از واژه «قرآن»، اين اسم بيش از ديگر اسمها درباره قرآن بهكار رفته است. بهعنوان نمونه، مىخوانيم:
«الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَنزَلَ عَلَى عَبْدِهِ الْكِتَابَ وَ لَمْ يَجْعَل لَّهُ عِوَجًا»
ستايش مخصوص خدايى است كه اين كتاب (آسمانى) را بر بنده (برگزيده) اش نازل كرد و هيچگونه كژى در آن قرار نداد.
كلمه «كتاب» نيز براى قرآن عَلَم شده و اگر در كنار واژه «سنّت» به كار رود، فقط بهمعناى قرآن است. البته اين كلمه معمولًا با لفظ جلاله «اللّه» همراه مىشود و مىگويند:«كتابُ اللَّه».
فرقان: «فرقان» در اصل، بهمعناى چيزى است كه حق را از باطل جدا مىكند و وسيله شناسايى اين دو محسوب مي شود.»
قرآن مجيد در آيهاى مىفرمايد:
«تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيراً» «5»
زوالناپذير و پربركت است كسى كه قرآن را بر بندهاش نازل كرد تا بيمدهنده جهانيان باشد.
توصيف قرآن به اين نام به اين دليل است كه قرآن وسيله شناخت حق از باطل در مسير زندگى فرد و اجتماع و معيار محكمى در زمينه افكار، عقايد، قوانين، احكام، آداب و اخلاق است.
ذكر: در بعضى از آيات، قرآن شريف «ذكر» (ياد آورنده) ناميده شده است:
«انَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ ...»
ما ذكر (قرآن) را نازل كرديم.
اطلاق اين نام بر قرآن به آن دليل است كه قرآن حقايقى را كه بشر با فطرت الهى خود دريافته و در مكنون وجودى او قرار دارد، يادآور مىشود.
براى قرآن، غير از اسامى مزبور، اوصاف متعددى نيز ذكر شده كه به توضيح برخى از آنها مىپردازيم:
هدايتگر به سوى بهترين راه:
«إِنَّ هذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتي هِيَ أَقْوَمُ»
همانا اين قرآن، خلق را به راستترين و استوارترين راه هدايت مىكند.
معناي اين آيه اين است که عقايدى را كه قرآن ارائه مىدهد، مستقيم، روشن، قابل درك و خالى از هرگونه ابهام و خرافات است. او نيروهاى انسانى را بسيج و ميان انسان و قوانين طبيعت هماهنگى برقرار مىکند و راهى كه به آن هدايت مىكند هم تكاملآفرين است؛ هم جنبههاى معنوى انسان را پرورش مىدهد و هم جنبههاى مادى او را از افراط و تفريط، حتى در عبادت و برنامههاى اخلاقى، حفظ مىكند.
پر بركت:
«وَ هذَا ذِكْرٌ مُّبَارَكٌ أَنزَلْنَاهُ»
و اين يادآورنده مباركى است كه آن را فرو فرستاديم.
«مبارك» به معناى چيزى است كه داراى خير مستمر و مداوم باشد. اين تعبير در مورد قرآن، اشاره به دوام استفاده جامعه انسانى از تعليمات آن دارد و چون اين كلمه به صورت مطلق به كار رفته، هرگونه خير و سعادت دنيا و آخرت را شامل مىشود.
شفابخش و رحمتآور:
«يَا أيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُم مَوْعِظَةٌ مِن رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ»
اى مردم! اندرزى از سوى پروردگارتان براى شما آمده و درمانى براى آنچه در سينههاست و هدايتى و رحمتى است براى مؤمنان.
«شفا» معمولا در مقابل بيمارىها، عيبها، و نقصهاست؛ بنابراين، نخستين كارى كه قرآن- كتاب موعظه حق- در وجود انسانها انجام مىدهد، پاكسازى انواع بيمارىهاى فكرى و اخلاقى و شفادادن درونها از بيمارىهاى روحى است. پساز پاكسازى و شفا، نوبت به هدايت بهسوى معارف حق، اخلاق شايسته و اعمال بايسته است. سپس مرحله «رحمت» فرا مىرسد كه مرحله خو گرفتن به اخلاق الهى و جوانهزدن شكوفههاى فضايل انسانى در وجود افرادى است كه تحت تربيت قرآن قرار گرفتهاند.
به تعبير ديگر، «شفا» اشاره به «پاكسازى»، و «رحمت» اشاره به «نوسازى» است و به تعبير عُرفا، اوّلى به مقام «تخليه» و دومى به مقام «تحليه» اشاره مىكند.
حكيم:
«تِلْكَ اياتُ الْكِتابِ الْحَكيمٍ»
اين آيات كتاب حكيم است (كتابى پرمحتوا و استوار)
توصيف قرآن به «حكيم» يا به دليل استحكام محتواى آن است كه هرگز باطل به آن راه نمىيابد، هرگونه خرافه را از خود دور مىسازد، جز حق نمىگويد و جز به راه حق دعوت نمىكند و يا به دليل آن است كه اين قرآن همچون دانشمند حكيمى است كه در عين خاموشى، با هزار زبان سخن مىگويد، تعليم مىدهد، موعظه، تشويق و انذار مىكند، داستانهاى عبرتانگيز مىگويد و خلاصه، به تمام معنا، داراى حكمت است.
والا و با عظمت:
«بَلْ هُوَ قُرْانٌ مَجيدٌ»
بلكه آن، قرآنِ با عظمت است.
«مجيد» از ماده «مجد» بهمعناى شرافت گسترده است و از آنجا كه قرآن عظمت و شرافتى بىپايان دارد، كلمه «مجيد» از هر نظر سزاوار آن است؛ ظاهرش زيبا، محتوايش عظيم، دستوراتش عالى و برنامههايش آموزنده و حياتبخش است.
نور: «فَامِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَالنُّورِ الَّذى انْزَلْنا وَاللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ خَبيرٌ»
به خدا و رسولش و نورى كه (همراه او) نازل كرديم، ايمان آوريد و خداوند به آنچه انجام مىدهيد، آگاه است.
چيزى كه «نور» باشد، هم خودش آشكار است و هم سبب ظهور و شناسايى حقايق ديگر مي شود. با تأمّل و تدبّر در آيات قرآن مجيد، هم حقّانيت قرآن ظاهر مىشود و هم افراد به وسيله آن، راه حق را از باطل مىشناسند و مىتوانند آن را چراغ راه خود قرار دهند تا آنان را از ظلمات جهل و عناد و استكبار نجات دهد و به سرچشمه نور برساند.
قرآن خود در اين باره مىفرمايد: «كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ» «2»
اين كتابى است كه بهسوى تو نازل كرديم تا مردم را از تاريكىها بهسوى روشنايى ببرى.
اوصافي ديگر
علاوه بر اوصاف مزبور، اوصاف ديگرى نيز براى اين كتاب آسمانى در قرآن مجيد ذكر شده است كه تنها به ذكر آنها اكتفا مىكنيم:«بصائر» (وسيله بينايىها و بينشها)، «بلاغ» (پيام رسان)، «تذكره» (بهمعناى همان ذكر است)، «مبين» (روشن و آشكار)، «احسنالحديث » (بهترين سخنها)، برهان (دليل محكم)، عزيز (شكستناپذير)، علىّ (بلند مرتبه)، «قيّم »(استوار و بدون انحراف)، «بيّنه » (دليل و حجّت آشكار)، «بُشرى» (وسيله بشارت براى تسليم شدگان به آن)، «تنزيل» (نازلشده از جانب حق)، «حبلاللّه» (ريسمان الهى)، «مصدِّق » (تصديقكننده كتب آسمانى پيشين) «قولٌ فصل» (سخن جداكننده حق از باطل).
احکام روزه ماه رمضان درخلال آياتي در سوره بقره به اجمال تعيين شده و در چند آيه از سوره هاي ديگر، به اقسام روزه اشاره اي رفته است.آيات دال بر روزه ماه رمضان همه در سوره بقره نزديک به يکديگر تربيت يافته است که عبارتند از: آيه اول) «يا ايها الذين آمنوا کتب عليکم الصيام کما کتب علي الذين من قبلکم لعلکم تتقون» «اي افرادي که ايمان آورده ايد، روزه بر شما واجب شده است همان گونه که بر کساني که قبل از شما بودند نوشته شده بود تا پرهيزگار شويد.»به نظر مفسران و دانشمندان علوم قرآني، آياتي که با خطاب «يا ايها الذين آمنوا» هستند، در مدينه نازل شده اند و جزء آيات و سوره هاي مدني هستند. فرمان روزه نيز همچون دستور جهاد و پرداخت زکات، در سال دوم هجري صادر شد.در آيه مورد بحث، به بيان يکي ديگر از احکام الهي که از مهمترين عبادات محسوب مي شود، مي پردازد و آن روزه است. براي اينکه احساسات مومنان را به نفع اين حکم تحريک کند و آنها را آماده پذيرش آن قرار دهد، در آغاز مومنان را با اين خطاب مفتخر مي سازد.«اي کساني که ايمان آورده ايد»و به تعبير امام صادق (ع) لذت اين خطاب، سختي روزه گرفتن را از بين مي برد، سپس تشريح حکم روزه را اعلام مي دارد آنگاه براي کاستن از سختي، اظهار مي دارد که روزه گرفتن بر امت هاي پيشين هم واجب بود.در پايان آيه با يک عبارت کوتاه، فلسفه مهم روزه داري را بيان مي کند و آن اينکه روزه باعث ايجاد تقوا در انسان مي شود، انسان روزه دار با امساک از لذت هاي جسمي که به خاطر خدا خود را از آنها محروم مي کند، نوعي تمرين براي تسلط بر نفس و خواهش هاي آن انجام مي دهد و چون يک ماه اين تمرين ها را تکرار کند، در وجودش ملکه تقوا و خويشتن داري ايجاد مي شود و او ديگر به آساني مي تواند از ارتکاب گناه و خوردن مال ديگران و تجاوز به حقوق مردم هر چند که به نفع او باشد، پرهيز کند و بر نفس خود تسلط يابد و در جهت حفظ خود از معصيت اراده ي نيرومند داشته باشد.
آيه دوم) «اياما معدودات فمن کان منکم مريضا او علي سفر فعده من ايام اخر و علي الذين يطيقونه فديه طعام مسکين فمن تطوع خيرا فهو خير له و ان تصوموا خير لکم ان کنتم تعلمون.» چند روز معدودي را (بايد روزه بداريد) و کساني که از شما بيمار يا در سفر باشد پس (به همان تعداد) از روزه هاي ديگر (را به جاي آن روزه بگيرد) و بر کساني که قدرت انجام آن را ندارند (بيماران مزمن و پيرمردان و پيرزنان) لازم است کفاره بدهند، مسکيني را اطعام کنند و کسي که کار خير کند (بيش از مقدار، طعام مسکين بدهد) براي او بهتر است. روزه گرفتن برايتان بهتر است اگر بدانيد.
پس از بيان حکم و فلسفه روزه در آيه قبل، براي کاستن از سنگيني روزه چند دستور ديگر را در اين زمينه بيان مي فرمايد:
1- چنان نيست که مجبور باشيد تمام سال يا قسمت مهمي از آن را روزه بگيريد بلکه چند روز معدودي را بايد روزه بداريد.
2- هر کس از شما مريض يا مسافر بود، از اين حکم معاف است و روزه بر او نيست و بايد بعد از ماه رمضان به تعداد ايامي که روزه نبوده قضا کند.
3- کساني که توانايي و طاقت روزه گرفتن را ندارند، مانند بيماران و سالمندان و زنان باردار و شيرده چنين افرادي، روزه خود را بخورند، ولي در مقابل آن فديه و کفاره بدهند ميزان فديه اي که بايد بدهند سير کردن يک فقير به جاي يک روز است، اما اگر کسي بخواهد در عوض يک روز، عده اي بيش از يک نفر گرسنه را سير کند، بهتر است.
4- در پايان آيه باز يادآوري مي شود که روزه گرفتن براي شما بهتر است و اگر ميزان و اندازه اين خير و خوبي دانسته شود، هيچ کس آرزو نمي کند که اي کاش من هم سالمند بودم و به جاي روزه گرسنه اي را سير مي کردم.آيه سوم) «شهر رمضان الذي انزل فيه القرآن هدي للناس و بينات من الهدي و الفرقان فمن شهد منکم الشهر فليصمه و من کان مريضا او علي سفر فعده من ايام اخر يديد الله بکم اليسر و لا يريد بکم العسر و لتکلموا العده و لتکبرو الله علي ما هدکم و لعلکم تشکرون.»(آن چند روز معدود) ماه رمضان است، ماهي است که قرآن براي راهنمايي مردم، همراه با دلايل روشن از هدايت و جدا کننده حق از باطل در آن نازل شده است پس هر کس اين ماه را دريابد، بايد روزه بگيرد و آن کس که مريض يا مسافر باشد، روزهاي ديگري را به جاي آن روزه بگيرد، خداوند راحتي براي شما مي خواهد نه زحمت و سختي را. هدف اين است که شما، تعداد اين روزها را تکميل کنيد و خدا را بر اينکه شما را هدايت کرده، بزرگ بداريد، شايد شکرگزاري کنيد.
:رمضان در مکتب پيامبر خدا (ص) ماه ضيافت خداست، در اين مهماني بزرگ الهي ميزبان خداوند است و بندگان مومن او مهمان اين دعوت الهي و رياضت و زهد و مجاهده نفساني و تقوا، وسائل پذيرايي آن.
و اين سخن از پيام آور مکتب الهي است: «دعيتم الي ضيافة الله» رمضان ماهي است که شما را در آن به سوي ضيافت خدا خوانده اند. يکي از تفاوت هاي عمده ضيافت الهي با ضيافت مردمي در اين است که در ضيافتي که از جانب مردم صورت مي گيرد محور؛ دعوت به سوي طعام است و بهره بردن از آنچه هست، اما در ضيافت الهي محور، تقوا و رياضت و مبارزه نفساني با شهوات و اميال شيطاني است که از جمله ويژگي هاي آن، بودن و نخوردن و قدرت داشتن و گناه نکردن و بر خواهش هاي دل «نه» گفتن است که تسلط بر نفس را تقويت مي کند و بدون اين هم نمي توان به وارستگي از خود و رسيدن به قرب الي الله رسيد.آري رمضان، ماه قرب است، ماه گريز از خويشتن خويش و التجا به پروردگار.
اين مقام قرب حق تعالي است که تمام انبياي الهي و هم بندگان مخلص خداوند آرزوي رسيدن به آن را داشتند:
«وَ اَنِر اَبْصارَ قُلُوبِنا بِضياء نَظَرِها اِليکَ حتي تَخْرَقَ اَبْصارُ القلوب حُجُبَ النّورِ فَتَصِلَ الي مَعْدِنِ الَظَمَة...»
«و چشمان دلمان را جلوه اي از عنايت خود روشن فرماي تا پرده هاي نور را بدرد و به سرچشمه عظمت برسد»
اين فرازي از مناجات تمامي ائمه معصومين (عليهم السلام) است که با آن پروردگار خود را مي خواندند و در مقام معرفه الله فاني شدند؛ از اين رو وارد شدن در وادي فيض الهي لياقت و شايستگي مي خواهد.رمضان، هجرت دروني است براي سير در دنياي باطن. براي مرور نفسانيات و اخلاقيات.اگر دل را در اختيار صالحات گذاشتي، اگر تشويق به خير و تقوا و عشق به الله را در دل مشتعل ساختي، ديگر حسنات و صالحات جريان زلالي مي شود که خود به خود از آن چشمه مي جوشد و از درون به بيرون سرايت مي کند و از قلب به اندام مي رسد و از دل بر ديده تاثير مي گذارد.
اگر به ديدار رمضان مي روي که لقاي خداوند نيز درآن است، بايد چهره جان را هم بيارايي و جمال باطن را هم داشته باشي.رمضان، دوره تزکيه و تهذيب، تربيت، ساختن، مقاومت کردن، تحمل کردن و چشيدن است، ايام عفاف و کنترل و امساک و توجه به خدا و تقرب به پروردگار است.دريغ که اين فرصت بگذرد و کاري نکني که خدا را از خويش راضي کني.بنابراين محور ضيافت خداي تبارک و تعالي، دعوت و لذات معنوي و روحاني و وارستگي کامل از بتهاي دروني است که رسيدن به اين مقام هاي عاليه، مقدمه ورود به معدن عظمت الهي است.بايد تمامي حجاب هاي ظلماني به حجاب هاي نوراني تبديل شود تا لياقت ورود به بهشت الهي نصيب سالک الي الله شود، اما کسي که هنوز نتوانسته است زنجيرهاي وابستگي دروني و اين حجاب هاي تاريک نفساني را کنار بزند و توجهش را از عالم طبيعت به عالم روحانيت منعطف گرداند و حتي هيچگاه توان خود را در جهت تهذيب نس به کار نينداخته است، در اسفل السافلين که آخرين درجه حجب ظلماني است قرار مي گيرد؛ در حالي که خداوند انسان را در عالي ترين مقام آفريده است«لقد خلقنا الانسان في احسن تقويم».
رمضان دعوتي است معنوي و تو مهمان عرش خدايي.
مگر نه اينکه مهمان بايد به دلخواه صاحبخانه رفتار کند؟
مگر نه اينکه هر چه ميزبان آورد بايد تناول کرد و هر جا که او گفت، آرميد؟
شايد به چشم بسياري از مردم، نفت فقط يک سوخت فسيلي است که اقتصاد ايران، سخت به آن وابستگي دارد؛ اگر چه اين نظر، دور از واقعيت نيست؛ اما بايد در نظر داشت كه نفت، تأثير ژرفي بر زندگي مردمان اين سرزمين نهاده است.
آنچه مسلم است، اينكه کشف و استخراج نفت، از مهم ترين اتفاقات تاريخ معاصر ايران بوده و تأثير اجتناب ناپذيري بر همه ابعاد زندگي ايرانيان بر جاي گذاشته است که به اختصار مي توان به برخي از تأثيرات آن اشاره كرد:تغيير بافت اجتماعي، پديد آمدن طبقه اي با عنوان «كارگر صنعتي»، پديدآمدن شهرهاي نفتي جديد (مانند آبادان، مسجد سليمان و نفت شهر)، مدرنيزاسيون شهرها و مناطق نفت خيز، كوچ نسبتاً عظيم مردم بسياري از شهرها و روستاهاي ايران به مناطق نفت خيز براي يافتن كار، تحولِ هنر و ادبيات (سينماي مستند، نقاشي، ادبيات داستاني و ترجمه)، تغيير ساختار و تشكيلات، برآمدن و افتادن دولت ها، توسعه صنعتي كشور و تيرگي و روشني در روابط بين المللي. تأثير نفت تا به امروز باقي است و گاهي هم شتاب فراينده اي به خود گرفته است.
نياز به گفتن ندارد كه صنعت نفت ايران، بر مناسبات منطقه اي و بين المللي نيز تأثيري ژرف بر جاي نهاده، اما قصد ما در اين يادداشت كوتاه، بررسي ابعاد تأثير نفت در ايران است و اين كه صنعت نفت چه ميراثي پديد آورده است.
صنعت نفت در ايران، قدمتي بالغ بر يكصد سال دارد. به عبارتي صنعت نفت ايران، عمري بيشتر از كشورهاي نفت خيز منطقه دارد. در اين مدت، صنعت نفت به سبب اهميت و نفوذش در لايه ها و ابعاد اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگيِ ايران، ميراثِ قابل توجه و متنوعي پديد آورده است. بنابراين دور از انتظار نيست كه ميراثِ صنعت نفت، مصاديق متعدد و متنوعي در همه حوزه ها داشته باشد.
برخي از مصاديق ميراث صنعت نفت ايران، داراي اهميتي منطقه اي و جهاني است و مي تواند در فهرست هاي جهانيِ يونسكو به ثبت برسد. به عنوان مثال جرثقيل اكوان در آبادان كه در انتقال ادوات متفقين در جنگ جهاني دوم تأثير انكارناپذيري داشته يا مجموعه هاي مسكوني آبادان كه حاصل تجارب جهاني آن روزگار و در نوع خود منحصر به فرد است.
نمونه هاي متعددي در ميان آثار غيرمنقول، ميراث طبيعي، ميراث زمين شناسي و ميراث مستند مي توان برشمرد كه ارزش هاي منحصر به فردي دارند و مي توان اين آثار را به يونسكو براي ثبت در فهرست هاي ذيربط معرفي كرد. به طور كلي بر اساس تقسيم بندي متداول يونسكو (UNESCO) ميراث صنعت نفت را مي توان به صورت زير معرفي كرد:
* ميراث فرهنگي منقول و غيرمنقول
* ميراث طبيعي و زمين شناسي
* ميراث مستند و ميراث ديداري و شنيداري
* ميراث ديداري و شنيداري.
ناگفته نماند كه ميراث ناملموسِ صنعتِ نفت، از وادي هاي بكر و ناشناخته است كه با مطالعه و تحقيق درباره آن مي توان از آداب و رسوم، فنون، مهارت ها و صناعات حوزه هاي نفت خيز پرده ها برداشت. مناطق نفت خيز ايران اتفاقاً مناطق تاريخي و پراهميت كشور است که امتزاج فرهنگي در اين مناطق در دو سطح قابل بررسي است:
الف: تركيبِ فرهنگِ مردماني از جاهاي مختلف ايران كه به دنبال كار به مناطق نفت خيز آمده بودند و از تركيب و پيوند اين قبيل فرهنگ ها، جلوه هاي نويني از ميراث ناملموس پديد آمد؛ مانند لهجه آباداني.
ب: اختلاط فرهنگي خارجي ها و مردم بومي.
تاكنون بيش از يك صد اثر غيرمنقولِ ميراث صنعت نفت در فهرست آثار ملّي كشور ثبت و ابلاغ شده است؛ البته آثارِ واجد ارزش، بسيار بيشتر از اين تعداد است. علاوه بر آثار غيرمنقول، صنعتِ نفت داراي مصاديق شاخص و مهمي در حوزه ميراث طبيعي، ميراث زمين شناسي و مناظر طبيعي و فرهنگي است؛ شناسايي و برنامه ريزي براي حفظ، نگهداري و معرفي اين قبيل آثار اجتناب ناپذير و ضروري مي نمايد. براي نمونه مي توان به ميراث طبيعيِ «تَش كوه» در نزديكي رامهرمز و «چشمه هاي نفت و قير» در مسجد سليمان و ماماتين اشاره كرد كه بي ترديد منحصربه فرد است؛ اما تا كنون در فهرست ميراث طبيعي كشور به ثبت نرسيده است. در ميان نمونه هاي فراوان و گوناگون ميراثِ صنعت نفت، ميراث مستند (شامل اسناد و مدارك) جايگاه فوق العاده مهمي دارد. در حال حاضر تعداد كثيري از اسناد و مدارك صنعت نفت در مركز اسناد و گنجينه صنعت نفت در تهران نگهداري مي شود. اين اسناد بيشتر مشتمل بر اسناد و مدارك اداري است و از مناطق صنعتي و نفت خيز به تهران منتقل شده و فعلاً از گزند نابودي و تخريب در امان مانده است.
به عنوان مثال در ميان گزارش هاي روزانه، گزارش به نفت رسيدن اولين چاه وجود دارد كه براي تاريخ ايران، منطقه و جهان اهميت دارد. در ميان پوشه هاي حاوي اسناد اداري– كه عمدتاً به زبان انگليسي است– توصيه نامه اي ديدم كه خطاب به مأموران انگليسي بود كه به ايران مي آمدند. توصيه نامه مذكور مواردي از اين دست را در بر مي گرفت كه چه مايحتاجي را با خود از انگليس ببرند و چه لوازم و اثاثي در ايران وجود دارد يا ندارد. در خصوص پوشاك، بهداشت، كتاب و... نيز توصيه هايي كرده است.
اسناد ديگري هم وجود دارد كه هنوز از منظر و ديدگاهِ ميراث مستند، بررسي و فهرست نشده، اما برآوردها و گمانه ها به ما مي گويد كه ميليون ها سند و مدرك ديگر هم وجود دارد كه در بايگاني هاي وزارت نفت و حتي وزارتخانه ها و دستگاه هاي ديگر نگهداري مي شود؛ سند ملّي شدن صنعت نفت، يكي از اين اسناد است.
ميراث صنعت نفت ايران، گنجينه عظيمي است و ما براي شناحت و پاسداري از اين ميراث، در آغاز راه هستيم و گام هاي كوچك، اما موثري برداشته ايم. واقعيت اين است كه ميراث صنعت نفت، جزء جدايي ناپذير ميراث معاصر ماست و پاسداري از ميراث معاصر در ايران، بدون توجه تام و تمام به ميراث صنعت نفت ناممكن است. سخن پاياني اينكه شناخت درست ميراث صنعت نفت، اين فرصت را پيش روي ما مي گذارد كه نفت را عاملي براي وابستگي نپنداريم و به آن به چشم موهبتي تمام عيار بنگريم و از ظرفيت هاي آن در جهات گوناگون بهره مند شويم.
فرهاد نظري- مديرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احياي ميراث معنوي و طبيعي سازمان ميراث فرهنگي
شتاب و سرعتي که نفت به تحولات اجتماعي و اقتصادي داد، باعث توليد پديده هاي نويني در جنوب کشور شد كه نخستين سوپر ماركت يكي از آنها بود.
وقتي چاه هاي نفت در مسجد سليمان، همچون يک گاو شيرده، شروع به تراوش «نفت ناب» کرد، انگليسي ها، بلافاصله دستور جذب تعداد قابل توجهي کارگر را از هند صادر كردند و زمان چنداني نگذشت که سيل کارگران هندي به سوي مسجد سليمان سرازير شد.
اين کارگران ساده و فاقد تخصص که به زبان هندي، کولي و به فارسي، عَمَله خوانده مي شدند، در تاسيسات نفتي اين شهر در کنار چاه هاي پر برکت نفت، آغاز به کار کردند. در ابتدا، تعداد اينها زياد نبود... ولي بعد از 6 ماه از آن فراخوان کذايي، جمعيتي انبوه يافتند، به طوري که از جمعيت بومي شاغل در اين شهر نيز پيشي گرفتند!
يکي دو سال بعد، تعدادشان بالا رفت و طبعا براي خريد نيازمندي هاي خود، هر 15 روز يک بار، به تعاوني شرکت نفت مي رفتند تا ما يحتاج ماهانه خود را از طريق ارائه «برگه کوپن» دريافت کنند.
سيستم جيره بندي شرکت نفت، براساس «رشن» بود که در واقع نوعي جيره رسمي به شمار مي آمد. در اين مورد، سهميه هندي ها و کارگران بومي مسجد سليمان تقريبا مساوي بود. ناگفته نماند که اين تساويِ تقريبي، منحصرا در رده کارگري حاکم بود و در رده هاي بالاتر، ماجرا به نفع بوميان شهر تنظيم مي شد؛ ولي به هر حال، چه کارگران و چه متخصصان، از نوعي جيره خاص استفاده مي کردند.آنچه که کارگران – اعم از هندي و ايراني- به عنوان جيره دريافت مي کردند، شامل اقلامِ انگشت شماري بود که براي هر کسي قابل حدس به نظر مي رسد! به عنوان مثال قند، شکر، چاي، برنج، يخ و مواردي از اين قبيل! طبعا کارکنان نفت براي حصول نيازمندي هاي ديگر (اقلام غير کوپني) ناچار بودند در ساعات فراغت به دنبال فروشگاه هاي ديگري باشند.
اين وضعيت براي کارکنان، طاقت فرسا بود ، بعد از نارضايتي که به وجود آمد، بعدها به دنبال افزايش نيروي کار، اعم از بومي و هندي، شکل جدي تري به خود گرفت. تا اين كه يک روز در زمين بزرگي که حوالي تاسيسات نفتي بود، عمليات ساختمان سازي گسترده اي شروع شد، به طوري که کوچک و بزرگ از همديگر مي پرسيدند: «ايي چي بيده؟!»وقتي همه چيز تمام شد، تابلوي بزرگي را کشان کشان آوردند و بالاي «سردر فروشگاه» نصب کردند: «فروشگاه تاپو»، البته اين يک فروشگاه معمولي نبود و اگر امروز مي توانستيد آن را ببينيد، حتما به قصد تصحيح، مي گفتيد: سوپر مارکت و نه فروشگاه!
به هر روي، با توجه به اينكه مبحث اولين ها، يکي از مباحث جدي در پژوهش هاي نفتي است، جا دارد يادآوري كنيم كه در آن هنگام در تهران يا ساير شهرهاي ايران، چيزي به نام سوپر مارکت وجود نداشت.تاپو يا بهتر بگوييم آقاي تاپو، در واقع يکي از سرمايه داران بزرگ هندي بود که همراه با يکي از آخرين کاروان هاي کارگران هندي به مسجد سليمان آمد. او قبل از آمدنش، پيشاپيش سفارش يک محل مناسب، براي بازگشايي سوپر مارکتِ خود را داده بود. وقتي آمد، همه چيز طبق سفارش آماده شد، حتي تابلو را هم از پيش نصب کرده بودند.
به اين ترتيب، او پس از ورود به مسجد سليمان، کار زيادي نداشت، جز اينکه فروشگاه بزرگ خود را افتتاح کند و مردم را به تماشاي آن فرابخواند!
تاپو، شخصا در روز افتتاح، به مردم گفت كه نبايد مقدار قابل توجهي از وقت و حوصله آنها در گرما و سرما براي خريد نيازمندي ها، صرف دور زدن در خيابان هاي اين شهر شود؟ بعلاوه آنها در اين فروشگاه مي توانند چيزهايي را بيابند كه در جاهاي ديگر پيدا نمي كنند و به همه توصيه كرد که نيازهاي خود را از اين فروشگاه تامين کنند.
ظاهرا تاپو براي تامين كالاهاي خود، علاوه بر روابط تجاري با هند- كه البته پيش تر از اين هم ميان مناطق جنوبي ايران و هند برقرار بود- به دوستان انگليسي خود و روابط تجاري با آنها نيز متكي بود. به هر روي مدتي بعد تاپو به معروف ترين فرد مسجد سليمان تبديل شد. همان طور كه مي بينيد عكسي هم از او در فروشگاهش بجا مانده كه احتمالا بايد مربوط به سال هاي دهه 20 خورشيدي باشد. به هر روي فروشگاه تاپو سعي مي کرد بيشتر کالاهاي مورد نياز مردم و كارمندان نفت را تهيه و در سوپر مارکت خود عرضه كند. به اين ترتيب پس از مدتي اين جمله ورد زبان مردم شد كه هر چه مي خواهي، از شير مرغ تا جان آدميزاد، در سوپر مارکت تاپو هست!
البته بعدها نظير اين فروشگاه در آبادان هم تاسيس و باعث توجه و اقبال مردم آنجا شد. جالب اين كه هنوز هم در آبادان، فروشگاهي به اين نام وجود دارد كه يادآور تولد نخستين فروشگاه به سبك سوپرماركت هاي امروزي در مناطق نفتي است. فروشگاهي كه بعدها در بيشتر شهرهاي استان خوزستان و سپس سراسر ايران گسترش يافت.
سَويا رضايي موسيقي يکي از رشته هاي هنري هفت گانه است و از ساليان دور تاکنون شاهد تبلور افرادي شاخص در اين راه بوده ايم، اما اينکه چطور هر فردي به سمت يک رشته خاص هنري گرايش پيدا مي کند، فلسفه اي قابل تامل دارد. از چند ماه پيش فهرستي از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان که در فرهنگ، هنر يا ورزش دستي دارند، تهيه کرده بودم. در اين فهرست بلندبالا در قسمت موسيقي، يکي از اسامي نظرم را به خود جلب کرد، چون فرد مورد نظر مسئول يکي از واحدهاي منطقه بود. بعد از برنامه ريزي و هماهنگي هاي لازم، با اين هنرمند نفتي قرار ملاقات گذاشتم.درباره «ميثم بختي»، مسئول واحد حقوقي منطقه چيزهاي زيادي شنيده بودم، اما جزئياتي از آن نمي دانستم. صحبت در مورد هنر موسيقي و ويولون بهانه اي شد تا در خصوص تحصيلات و فعاليت هنري وي، نيز پرسش هايي بپرسم.اتاقي ساده با نوري ملايم از پنجره، ديوارها، صندلي ها و حتي پوشه هاي اتاق، خطي از سکوت را روي خود داشتند. فضا بسيار آرام و هنري بود، روحيه آرام ايشان روي وسايل نيز تاثير گذاشته بود. در ادامه گفت و گوي «مشعل» را با اين هنرمند نفتي مي خوانيد.
ميثم بختي هستم، سال 64 در اصفهان؛ شهر فرهنگ و هنر متولد شدم و در رشته حقوق گرايش تجارت بين الملل تحصيل کرده ام. رشته دبيرستاني ام علوم انساني بود و در همين زمينه ارتباط من با ادبيات در اين دوران بيشتر شده بود و با مطالعاتي که در اين رابطه داشتم، به فرهنگ و هنر علاقه پيدا کردم. پس از کسب اطلاعات مختلف، رشته موسيقي و ساز ويولون توجهم را به خود جلب کرد و در همان سال ها يادگيري موسيقي را آغاز کردم. در ابتدا به سمت موسيقي با متد کلاسيک رفتم. يک نکته مهم در رابطه با ويولون قابل گفتن است، زيرا در آن دوران نيز من چالش خاصي با آنها داشتم. در مسير يادگيري، هم يادگيرنده و هم اطرافيان بايد صبور باشند، صبوري براي يادگيرنده به اين دليل است که مکان نت ها در اين ساز پيدا نيست و به اصطلاح پرده اي روي دسته ساز وجود ندارد و بايد با زکاوت و شنيدن قوي و اطلاع از علم سلفژ نت ها و فواصل را بشناسد. صبوري براي اطرافيان به اين علت است که يادگيرندگان ويولون در ماه هاي ابتدايي صداي گوش خراشي توليد مي کنند، صدايي که حتي در اتاقي در بسته نيز، همسايگان را آزار مي دهد.
ويولون به عنوان سازي جهاني در فرهنگ هاي مختلف شرق و غرب پذيرفته و وارد موسيقي هاي ملي شده است. همچنين سازي است که مي تواند به صورت سلو (تکنوازي) و آکمپانيمان (همراهي با ساز) نواخته شود و طبق اطلاعاتي که براي انتخاب رشته موسيقي به دست آورده بودم، متوجه قديمي بودن اين ساز شدم که طي چهار قرن، اخيرا آثاري فاخر براي آن ساخته اند، قدمت اين ساز باعث شد توجهم به آن بيشتر شود، علاوه بر اين، از ويژگي هاي شخصيتي من، انتخاب راه هاي پرچالش است و ويولون نيز يک ساز پرچالش است که هميشه حرفي براي گفتن دارد و به عنوان ساز مادر شناخته شده است.
اصول اوليه ويولون به روش کلاسيک را همراه با تکنيک، ريتم و ملودي را زير نظر استاد «مصطفي نجف» همزمان با موسيقي ايراني فراگرفتم که در اين راه سه کتاب از مرحوم «روح الله خالقي» و کتاب رديف دوم استاد «ابوالحسن صبا» را کار کردم، اما بعد از اين دوران که حدود دو سال طول کشيد، به سمت موسيقي کلاسيک پيش رفتم. زمان کنکور فرارسيده بود و با وجود تذکر معلمان، موسيقي را ترک نکردم و تمرينات خود را انجام مي دادم، زيرا موسيقي به من روحيه و آرامش مي داد و مي توانستم تمرکز بيشتري داشته باشم. خوشبختانه توانستم در کنکور در رشته کارشناسي حقوق در دانشگاه اصفهان قبول شوم، خانواده ام به من اعتماد داشتند و مي دانستند که اگر راهي را انتخاب مي کنم، با پيوستگي و پشتکار در آن راه قدم برمي دارم. در دوران کارشناسي و کارشناسي ارشد هم به خاطر حجم بالاي فعاليت هاي دانشگاهي، وقفه اي 8 ساله براي تمرين جدي موسيقي ام به وجود آمد. در دوران آموزشي سربازي در پادگان نيروي زميني ارتش 01 تهران جزو گروه ارکستر بودم و يکي از سربازان آنجا به نام «مصطفي کاروان» رهبري گروه را به عهده داشت. گروه ما از چهار گيتار، يک گيتار الکتريک، کيبورد و ويولون تشکيل شده بود که به مناسبت روز ارتش 29 فروردين ماه 91 نيز يک اجراي موفقيت آميز داشتيم. بعد از دوره آموزشي براي خدمت سربازي به يگان نيروي زميني گروه 44 توپخانه ارتش اصفهان فرستاده شدم، با اين شرايط بعدازظهرها فرصتي پيش آمد که تمرينات موسيقي کلاسيکم را انجام دهم. به آموزشگاه موسيقي «مکتب زرياب» رفتم، پس از تست دادن زير نظر استادان «شهاب کيوان» و «پدرام پورقاضي» کلاس هايم را گذراندم.
بعد از آموزشگاه به حوزه هنري اصفهان رفتم و پس از قبولي در آزمون مجوز تدريس گرفتم که به مدت دو سال آنجا تدريس کردم. همزمان در اين راه با استاد «احسان اهورايي» آشنا شدم. ايشان يکي از مطرح ترين استادان ويولون کلاسيک در ايران بود، کسي که مدرک آکادميک تدريس ويولون از دانشگاه هاي معتبر اروپايي داشت. براي تست دادن در سال 94 نزد ايشان رفتم و به گفته وي، تنها 8 جلسه فرصت داشتم که خودم را نشان دهم. روزهاي اول تنها استيل نوازندگي موسيقي کلاسيک به روش روسي را که يکي از پيشرفته ترين سبک هاي ويولون در دنياست، به من ياد دادند. 8 جلسه گذشت و گام نوازي، متد تقويت دست چپ و همچنين کنسرتو نوازي را طبق اصول جهاني و کلاسيک فراگرفتم. من در آن آزمون سربلند بيرون آمدم و از آن روز تا به حال با اين استاد بزرگ کار مي کنم.
اولين اجرايم در 18 سالگي درست بعد از کنکور بود که به صورت دونوازي همراه با يک هنرمند ساز تمبک قطعه استاد همايون خرم به نام «پيک سحري» را در مايه دشتي در هنرسراي خورشيد اجرا کرديم و اکنون نيز در حال تمرين يک قطعه «سونات مي ماژور هندل» به همراه يک پيانيست به صورت دونوازي هستم در موزه موسيقي اصفهان اجرا مي شود.
سال 1386 در مقطع کارشناسي ارشد رشته حقوق تجارت بين الملل رتبه يک شدم و در دانشگاه شهيد بهشتي تهران تحصيل کردم. ترم اول با اطلاعيه اي از صنعت نفت روبه رو شدم که دانشجويان را به صورت بورسيه در رشته حقوق قراردادهاي بين الملل مورد پذيرش قرار مي دهد و در آن زمان آخرين دوره اي بود که دانشجو پذيرش و بورسيه مي کرد. در آزمون شرکت کردم و به خاطر سطح بالاي زبان انگليسي ام قبول شدم. ترم دوم دانشگاه را به عنوان دانشجوي بورس شده در رشته حقوق و تجارت بين الملل ادامه دادم و پس از دانشگاه، خدمت سربازي و بررسي شرکت هاي مختلف تابع صنعت نفت در سال 93 براي انجام تعهد کاري بورسيه ام به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان آمدم.
زبان انگليسي را از 9 سالگي آموختم و زبان فرانسه را از 14 سالگي که سه سال در کانون زبان اصفهان تحت آموزش بودم و پس از آن به صورت خودآموز در جهت ارتقاي سطح کاربردي ام تلاش کردم و در حال حاضر مسلط به دو زبان انگليسي و فرانسه هستم.
با توجه به حجم بالاي کاري و ضرورت طي مسافت هاي طولاني و انجام ماموريت هايي که در بعضي مواقع چندين روز به طول مي انجامد و متاسفانه امکان تمرين کافي ندارم، اما کوشش مي کنم از محدود زمان باقي مانده بهترين استفاده را ببرم، با وجود اين بايد به نقش آرامش دهنده هنر موسيقي و تاثير بسزاي آن در کاهش فشارهاي ناشي از کار و دغدغه هاي روزمره زندگي اشاره داشت که تاثير مثبت آن را در زندگي احساس کرده ام.
به والدين پيشنهاد مي کنم که حتما فرزندانشان را از پايه با موسيقي آشنا کنند و دوره هاي موسم به اُرف را که طي آن با اصول و مباني موسيقي آشنا مي شوند، براي فرزندانشان برنامه ريزي کنند. همچنين براي انتخاب ساز موسيقي به دنبال سازهايي که در ارکستر يا به طور کلي در موسيقي افراد کمتري پرداخته اند، متمرکز شوند که از جمله آنها مي توان به ويولونسل و کنترباس اشاره کرد.
همه ما در زندگي مرتکب اشتباهات کوچک و بزرگ مي شويم، اشتباه هايي که شايد در نگاه اول اتفاق خاصي در پي نداشته باشد و مشکلي به وجود نياورد، اما مطمئنا برخي از آنها مي تواند زندگي و حتي سلامتمان را در طولاني مدت به خطر بيندازد. در ادامه به برخي از اين اشتباه ها اشاره کرده ايم که دانستن آن شايد به کارتان بيايد و شما را وادار به ترک آنها کند.
نور مصنوعی در شب، تولید هورمون ملاتونین را که تنظیم کننده خواب و بیداری است، سرکوب می کند و می تواند به افسردگی، سرطان، چاقی، بیماری های قلبی و سیستم ایمنی ضعیف منجر شود. بنابراین عادت های مضر مثل کار کردن با لپ تاب و گوشی در آخر شب را ترک کنید.
با زمانبندي صحيح نوشيدن آب، اثر آن را در بدن خود بالا ببريم.
* بعد از بيدار شدن، نوشيدن دو ليوان آب به فعال کردن ارگان هاي داخلي بدن کمک مي کند.
* آشاميدن يک ليوان آب، 30 دقيقه قبل از غذا، هضم آن را راحت تر مي کند.
* قبل از دوش گرفتن، يک ليوان آب بنوشيد. اين کار باعث کاهش فشار خون مي شود.
* براي جلوگيري از سکته مغزي يا حمله قلبي، قبل از خواب يک ليوان آب بنوشيد.
بسياري از جوان هاي امروزي عادت کرده اند که در کوچه و خيابان يا ماشين موسيقي گوش دهند. شايد اين روش براي دور ماندن از سروصداي خيابان و بوق هاي مکرر مناسب باشد، اما بهتر است بدانيد اين عادت در طولاني مدت مي تواند تهديد جدي اي براي شنوايي باشد و به گوش ها آسيب برساند، بخصوص اگر موسيقي را با صداي بلند گوش دهيد. بهترين راه براي جلوگيري از اين آسيب، گوش دادن موسيقي با صداي کم است.
سبک زندگي امروز نسبت به گذشته تغيير کرده است. امروزه پشت ميزنشيني به يکي از عادت هاي غيرقابل ترک تبديل شده، عادتي که به مرور زمان تهديدي جدي براي سلامت خواهد بود، چراکه در اين شرايط توجه کمتري به وضعيت و ساختار صحيح ستون فقرات داريم. بي توجهي به وضعيت صحيح ستون فقرات و قوز کردن در دراز مدت، نه تنها موجب ناهنجاري قامتي مي شود، بلکه دردهاي عضلاني و مفاصل را نيز به دنبال خواهد داشت. وضعيت بدني غيراصولي باعث کمردرد و شرايط بد ستون فقرات مي شود. همچنين سردرد، درد معده، روده، گردش خون ناقص و کاهش عملکرد ريه را در پي خواهد داشت.
برخي افراد زماني که احساس مي کنند بيماريشان بهبود يافته، مصرف داروهايشان را خودسرانه قطع مي کنند. اين اشتباه خطرناکي است که سلامتشان را تهديد مي کند. مثلا قطع خودسرانه آنتي بيوتيک ها و کامل نشدن دوره درمان، باعث بروز باکتري هاي مقاوم در بدن مي شود. باکتري هايي که نمي توان آنها را به راحتي از بين برد. قطع داروهاي ديگر هم همين گونه است و باعث تشديد بيماري در مراحل بعدي خواهد شد. به طور مثال مي توان به قطع کردن خودسرانه داروهاي کنترل فشارخون اشاره کرد؛ اقدامي که ممکن است باعث سکته هاي مغزي شود. پس از ياد نبريد که بهبود حالتان به اين معنا نيست که ديگر نيازي به مصرف دارو نداريد و کاملا درمان شده ايد.
بيشتر افراد، شب ها دير مي خوابند يا اينکه شب قبل از تعطيلاتشان را تا ديروقت بيدار مي مانند با اين تصور که روز تعطيل با خوابيدن تا نيمه هاي روز خواب شبانه شان را جبران مي کنند. اين افراد بايد بدانند که اين تصور غلطي است که با خوابيدن در طول روز مي توانند کم خوابي شب شان را جبران کنند، چراکه اين کار باعث به هم خوردن نظم ساعت بدنتان مي شود و سلامتي را به خطر مي اندازد. آن دسته از افرادي هم که تا پاسي از شب بيدار مي مانند روز کاري سختي در پيش خواهد بود، چون بدن در ساعت استراحت خود آن طور که بايد استراحت نکرده است.
هرگز عطسه تان را نگه نداريد، چراکه با عطسه کردن باکتري ها، ويروس ها و ذرات گرد و غبار از بدن خارج مي شوند؛ بنابراين وقتي جلوي عطسه را مي گيريد، در واقع جلوي خروج آنها را از بدنتان گرفته ايد. علاوه بر اين، جلوگيري از عطسه مي تواند به شنوايي شما آسيب بزند يا فشار خون را بالا ببرد و حتي به مري، رگ هاي خوني و... صدمه وارد خواهد کرد.
مواد مصنوعي اغلب براي ساخت اسانس استفاده مي شوند. از آنها در توليد عطرهاي قوي تر و ارزان تر از عطرهايي با روغن طبيعي استفاده مي کنند. استفاده از اين مواد مي تواند باعث سرگيجه، حالت تهوع و خواب آلودگي شود و چشم، گلو و پوست تان را تحريک کند. به همين دليل بايد در انتخاب عطر دقت کرد.
يکي از نکات مهمي که در بيشتر مواقع ناديده گرفته مي شود و مي تواند سلامت را به خطر بيندازد، گرم کردن مواد غذايي است که نبايد دو بار گرم شوند.
موادي که شايد خيلي ها ندانند اگر براي بار دوم گرم شوند، تغيير ماهيت مي دهند و مي توانند سلامتي را تهديد کنند. موادي که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره کرده ايم.
چغندر: حاوي نيترات است و با گرم کردن به نيتريت تبديل مي شود که براي بدن بسيار مضر است.
مرغ: ساختار پروتئيني مرغ بعد از گرم کردن مجدد، تغيير مي کند و منجر به مشکلات گوارشي خواهد شد. اگر مقداري از مرغ وعده قبل باقي مانده، بهتر است آن را به صورت سرد بخوريد. اگر هم ترجيح مي دهيد که گرم شود، تنها کاري که مي توانيد انجام دهيد اين است که آن را روي حرارت کم، گرم کنيد.
سيب زميني: سيب زميني که براي بار دوم گرم مي شود، نه تنها ارزش غذايي آن به شدت کاهش مي يابد، بلکه براي بدن سمي است. سعي کنيد بلافاصله پس از پخت سيب زميني، آن را مصرف کنيد و يا اگر اضافه آمد، سرد بخوريد.
اسفناج: گرم کردن مجدد اسفناج هم بسيار خطرناک است. اسفناج هم مانند چغندر، حاوي درصد بالايي نيترات است که گرم کردن دوباره آن، باعث ايجاد نيتريت مي شود، ماده خطرناکي که ارتباط مستقيم با سرطان دارد.
قارچ: اين ماده غذايي هم درست مثل مرغ، ساختار پروتئيني دارد که با حرارت مجدد تغيير مي کند و باعث بروز مشکلات گوارشي مي شود.
تخم مرغ: خطر گرم کردن مجدد تخم مرغ نيز بسيار بالاست، زيرا در اثر قرار گرفتن در معرض حرارت مجدد سمي مي شود. البته اين قانون شامل مواد غذايي که تخم مرغ قسمتي از اجزاي تشکيل دهنده آنهاست، نمي شود. با اين حال اگر تخم مرغ را به صورت آب پز يا املت مصرف مي کنيد، نبايد آن را براي وعده بعد بگذاريد و دوباره گرم کنيد.
کرفس: کرفس هم از مواد غذايي است که نيترات دارد. اگر مجبور به گرم کردن غذاي حاوي کرفس هستيد، بهتر است آن را از غذا خارج کنيد تا دوباره در معرض حرارت قرار نگيرد.
دندانپزشکان توصيه مي کنند دندان ها را حداقل 30 دقيقه بعد از صرف غذا بشوييد، حتي بهتر است در صورت امکان يک ساعت بعد از خوردن غذا اين کار انجام شود. غذا و نوشيدني ها، به ويژه آنهايي که اسيدي هستند، روي ميناي دندان و لايه زير آن (دنتين) تاثير مي گذارند. مسواک زدن بلافاصله بعد از صرف غذا، اسيدها را به سمت داخل هل مي دهد و به عاج دندان نزديک تر مي کند. عملي که به حساسيت شديد منجر مي شود و به ميناي دندان آسيب مي رساند.
استفاده از شوينده هاي معمولي براي شستن ظروف، نظافت منزل، شست و شوي دست ها و... مناسب تر است. محققان در بررسي هاي خود دريافته اند که استفاده از مواد شوينده حاوي مواد ضدباکتري قوي مي تواند به توليد و تکثير باکتري هاي مقاوم به آنتي بيوتيک در محيط زيست منجر شود و عفونت هاي شديد را به دنبال داشته باشد. بهتر است به شوينده هايي که از آن استفاده مي کنيد، توجه بيشتري داشته باشيد.
شبنم اعماري شهر کويري يزد به لطف جاذبه هاي تاريخي زيادي که در دل خود جاي داده، دومين شهر تاريخي جهان و اولين شهر خشتي دنياست که سالانه ميزبان تعداد زيادي گردشگر و مسافر است. اين شهر که گسترده ترين و اصولي ترين بافت تاريخ ايران را دارد، به «شهر بادگيرها»، «عروس کوير»، «دارالعلم» و «شهر دوچرخه ها» نيز معروف است. در گوشه و کنار يزد به قدري جاذبه وجود دارد که مي توان ساعت ها آنها را به نظاره نشست و غرق در زيبايي شان شد. نقطه نقطه اين شهر روايتگر تاريخي ماندگار است که جلوه هاي به جا مانده از آن، چشم هر بازديدکننده اي را خيره مي کند. يزد که نخستين شهر ثبت شده در ميراث جهاني يونسکو است، افتخاري بزرگ براي تمام ايرانيان محسوب مي شود، پس اگر تاکنون برنامه اي براي ديدن عروس کوير نداشته ايد، دست به کار شويد و سفري تکرار نشدني را تجربه کنيد.
اين محل که از گذشته تاکنون بخش مهمي از شهر يزد بوده، يکي از قديمي ترين محله هاي يزد است. بيشتر آثار باستاني و قديمي ترين بناي شهر يزد و خانه هاي تاريخي اشراف نيز در اين محله قرار دارد، جايي که گردشگران مي توانند ساعت ها به گشت و گذار و ديدن جاذبه هاي تاريخي بپردازند و اندکي در تاريخ غرق شوند.
نشاني:بافت قديم يزد
در گذشته شهرها براي حفظ جان و مال مردمان خود؛ حصار و برج و بارو داشتند تا در مقابل هجوم غارتگران و دشمنان در امان بمانند و بتوانند از خود دفاع کنند. يزد هم از اين قاعده مستنثا نبوده و هنوز آثار برج و باروي اين شهر که سال 1352 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده، ديده مي شود.
نشاني: يزد، انتهاي خيابان سيد گلسرخ
اين بنا که متعلق به دوره پهلوي است، تلفيقي از معماري سنتي و اروپايي است. اين عمارت زيبا در ابتدا يک مهمانسراي خصوصي بود، اما بعد از انقلاب به موزه اي تخصصي تبديل شده است.
نشاني: خيابان آيت الله کاشاني، روبه روي پارک هفتم تير
کم آبي شهر کويري يزد به ساخت آب انبارهاي پرتعداد در اين شهر منجر شد. بيش از 100 آب انبار در اين شهر تاريخي وجود دارد که شش بادگير يکي از آنهاست. قدمت اين آب انبار زيبا به 180 سال پيش برمي گردد. اين بنا دو شير آب دارد که يکي مخصوص زرتشتيان و ديگري متعلق به مسلمانان است.
نشاني: ميدان شهيد بهشتي، خيابان دهم فروردين
امير چخماق يزد، مجموعه اي از ميدان، تکيه، بازار، آب انبار و مسجد است که قدمت آن به دوره تيموري برمي گردد. اين مجموعه به دست جلال الدين اميرچخماق ساخته شده که در آن زمان حاکم شهر بوده است. در سال 1330 مجموعه تکيه اميرچخماق به ثبت ملي رسيد.
نشاني: خيابان امام- ميدان امير چخماق
اين بنا که هشت قرن قدمت دارد، اسفند 1346 به ثبت ملي رسيده است. در زندان اسکندر چاهي به قطر 2 متر در وسط حياط ديده مي شود که به سردابي به عمق 5 متر راه دارد. متاسفانه گنبد اين بنا که ارتفاع 18 متري دارد، بخش زيادي از تزييناتش از بين رفته است.
نشاني: محله تاريخي فهادان، کوچه رختشويخانه، کوچه حمام نو
اين بناي زيبا که مربوط به دوره قاجار است،150 سال پيش ساخته شده است. عمارت لاري ها، شش باب خانه با معماري خانه هاي کويري در دل خود جاي داده که در گذشته از آن به عنوان خانقاه نعمت اللهي استفاده مي شد. خانه لاري ها بهمن 1375 به ثبت ملي رسيده است.
نشاني: خيابان امام خميني، محله فهادان
اين حمام که در دوران قاجار و به دستور حاکم وقت يزد ساخته شده است، در حال حاضر با تغيير کاربري به رستوران و چايخانه سنتي بازديدکنندگان زيادي دارد. اين بنا به دليل استفاده بزرگان شهر از آن به «حمام خان» معروف شده است.
نشاني: خيابان قيام، ميدان خان، جنب مسجد ملااسماعيل
اين مسجد که متعلق به قرن 14 ميلاي است، بلندترين مناره ها را در ايران دارد. مسجد جامع يزد داراي کاشيکاري هاي ظريف آبي رنگي است که نشان از معماري ايراني-اسلامي دارد. اين بنا در سال 1313 در فهرست آثار ثبت ملي ايران به ثبت رسيده است.
نشاني: ضلع غربي خيابان امام خميني- مقابل برج ساعت
اين باغ يکي از زيباترين باغ هاي ايران به شمار مي رود. با فضاي سبز، درختان ميوه و گل هاي بسيار زيبا در محوطه باغ، چشم انداز بي نظيري خلق کرده است. براي ورود به اين باغ بايد از يک هشتي بزرگ که صنايع دستي يزد نيز در آنجا به فروش مي رسد، عبور کنيد. همچنين در اين باغ دل انگيز، بلندترين بادگير جهان نيز جا خوش کرده است.
نشاني: خيابان شهيد رجايي، باغ دولت آباد
آب انبار همان طور که از نامش مشخص است، محل ذخيره آب بود، به خصوص در مناطق کويري مثل يزد، آب انبارها اهميت زيادي داشتند. اين بناي تاريخي که در دوران قاجار ساخته شده، در سال 1375 به ثبت ملي رسيده است. اين اثر گنبدي شلغمي شکل با بهره مندي از آجر به صورت طرح زيبايي از سرو، تزيين شده است که يکي از زيبايي هاي فوق العاده اين آب آنبار به شمار مي رود
نشاني: بلوار بسيج
بسياري از والدين مي دانند که دعوا و مشاجره مقابل چشمان فرزندان کاري نادرست است که مي تواند تاثيرات بدي روي آنها داشته باشد. با اين حال گاه پدر و مادر بي توجه به پيامدهاي مخرب مشاجرات به جروبحث مي پردازند، مساله اي که مي تواند سلامت رواني فرزندان را به مخاطره بيندازد. عوامل زيادي باعث بروز اختلاف مي شوند. بسياري از پدر و مادرها با اين تصور که دعواهاي گاه و بي گاه اختلاف ها را از بين مي برد و منجر به آرامش مي شود، مشاجرات را طبيعي مي دانند و به عواقب آن نمي انديشند. خانواده هايي که بي توجه به اثرات منفي جر و بحث مقابل کودکان، هرازگاهي پاي اختلاف هاي ريز و درشت شان را به زندگي باز مي کنند، شايد ندانند که براساس تحقيقات محققان، بچه ها از شش ماهگي نسبت به استرس، صداهايي که اطراف خود مي شنوند، برخوردها و رفتارهاي پرخاشگرايانه واکنش نشان مي دهند، چه برسد به بچه هايي که از آب و گل درآمده اند و فرق خوب و بد را کاملا مي دانند.
مشاجره والدین در حضور فرزندان، آسیب های روانی زیادی را متوجه آنها می کند. فرزندانی که در این خانواده ها رشد می کنند، سلامتی روانی آنها تحت تاثیر قرار می گیرد. دعوای پدر و مادر معمولا جو و فضایی استرس زا برای فرزندان به وجود می آورد. والدینی که به دلایل مختلف رابطه خوبی با هم ندارند و نمی توانند روابط شان را مدیریت کنند، شرایطی را برای بچه ها در محیط خانه ایجاد می کنند که مملو از تنش و استرس است. مواردی که منجر به بروز رفتارهای نامتعارفی مثل جویدن ناخن، لکنت زبان یا شب ادراری و... در فرزندان می شود. به باور محققان این حوزه، بچه ها با هر کدام از این واکنش ها به نوعی درخواست آرامش و امنیت بیشتری از سوی والدین خود دارند و از این طریق می خواهند درخواست شان را به پدر و مادرشان بفهمانند.
گفته می شود فرزندانی که در معرض مشاجرات شدید، مداوم و طولانی مدت پدر و مادر خود قرار می گیرند، ممکن است به افرادی خشن، زورگو و متخاصم تبدل شوند. علاوه بر این، در آنها عدم اعتماد به نفس، اضطراب و افسردگی بروز می کند که در طولانی مدت بسیار خطرناک است و می تواند روی زندگی، تحصیلات و آینده آنها اثرگذار باشد. فرزندانی که در تمام مراحل زندگی خود شاهد اختلاف های خانوادگی هستند، خوش بینی شان را در مورد جهان و توانایی هایشان را برای به دست آوردن عشق و محبت از دست می دهند.
اثرات منفی دعوای والدین در طولانی مدت ناسازگاری فرزندان را در پی دارد، چراکه آنها می خواهند خود را با دعوا و مشاجره های پدر و مادر وفق دهند؛ از این رو گریه می کنند، می ترسند، در مشاجره ها دخالت می کنند و در مواقعی هم راهی جز فرار پیدا نمی کنند. این بچه ها به خاطر الگوهای احساسی منفی که در زمان کودکی در آنها شکل گرفته، همیشه مضطرب هستند و احساس خطر می کنند. اگر فرزندان همواره شاهد دعوای پدر و مادر خود در محیط خانه باشند، کم کم این رفتارها را تقلید و در بازی با دوستانشان اجرا می کنند. مدل سازی از رفتار والدین، پدیده ای رشدی است که اگر دعوا و مشاجره کانون آن باشد، تاثیراتی بسیار مخربی خواهد داشت.
اگر کانون خانواده تنش زا باشد، این احساس در فرزندان ایجاد نمی شود که تمام اعضای خانواده باید همدیگر را دوست داشته باشند و به هم احترام بگذارند. انسان نیازهایی از جمله نیاز به امنیت، احترام متقابل، احترام به خویشتن و برقراری ارتباط با دیگران دارد که لازمه رشد طبیعی و به کمال رسیدن اوست. برای رسیدن به این نیازها باید بستر و محیط خانواده، زمینه رشد سالم اعضای خانواده را فراهم کند. زمانی که جو خانواده برای فرزندان، جو عاطفی مناسبی نباشد و بچه ها همواره در معرض بگوومگوهای پدر و مادر باشند، در آینده از کسب موفقیت باز خواهند ماند. بچه هایی که شاهد تنش و مشاجره والدین خود هستند، در آینده با مشکلات رفتاری و روانی زیادی مواجه می شوند و بیشتر به سمت تنش و مشاجره می روند. فرزندانی که از نظر عاطفی محبت ندیده باشند و در محیطی تنش زا رشد کرده باشند، در آینده نمی توانند در زندگی خود سازگاری داشته باشند و تحت تاثیر رفتارهای نامناسب خانواده، زندگی پرتنشی خواهند داشت. فراموش نکنید اگر تمام اموال و دارایی خود را هم برای فرزندانتان خرج کنید، اما آرامش و امنیتی را که نیاز دارند، به آنها ندهید، فرزندان نمی توانند از زندگی شان لذت ببرند و همیشه مشکلاتی خواهند داشت که ریشه تمام آنها رعایت نکردن مسائلی بوده که می دانستید مخرب است، اما بی توجه به آن فرزندانتان را در معرض آسیب های روحی و روانی قرار داده اید.
با این حال توصیه ما این است که موارد زیر را به کار بگیرید تا شاید بتوانید اثرات مخرب اختلاف ها و دعواهای خانوادگی را کم کنید.
در مواقعی که اختلاف ها بالا می گیرد و به جروبحث منجر می شود، بلافاصله برای بچه ها علت را بازگو کنید و توضیح دهید که بحث و جدل ممکن است در هر خانواده ای پیش بیاید، اما این دلیل نمی شود که همدیگر را دوست نداشته باشید.
مسائل خانوادگی چالش های زیادی دارند، اما نباید با هر مشکلی، صدایتان را بالا ببرید. در این شرایط بهتر است در مسیر درست حرکت کنید و به بحث و گفت وگو بنشینید، حتی اگر شده به صورت ظاهری. با این کار بچه ها خیالشان راحت می شود که مشکل حل شده است.
خودتان را در موقعیت فرزندان قرار دهید. این کار باعث می شود کمی از شدت عصبانیت تان یا نحوه بروز آن کم شود. روش های کنترل خشم و عصبانیت را امتحان کنید. خودتان را کنترل کنید تا از دعوا جلوگیری شود.
اگر با همسرتان مشکلی دارید، سعی کنید زمانی که بچه ها در خانه حضور ندارند یا به رختخواب رفته اند، درباره آن صحبت کنید.
اگر فرزندانتان در خانه بودند و شما نتوانستید خشمتان را کنترل کنید، به اتاق دیگری بروید تا حداقل چهره برافروخته شما را نبینند.
در بحث و جدل ها طوری رفتار کنید که بچه ها مجبور به حمایت از یک طرف و مقابله با طرف دیگر نشوند.
در پایان برای فرزندان خود توضیح دهید که این کار شما بسیار اشتباه و غلط بوده و حرف هایی که در دعوا میان شما ردوبدل شده، فقط از روی عصبانیت بوده و هیچ معنا و مفهوم خاصی نداشته است.
هرگز با همسرتان قهر نکنید، اگر این اتفاق افتاد و شما بعد از آن، قصد آشتی و حل مشکل به وجود آمده را داشتید، بهتر است این کار را جلوی بچه ها انجام دهید تا آنها اطمینان پیدا کنند که مشکلی نیست که بابت آن نگران باشند.
براي اينکه جاروبرقي عمر طولاني تري داشته باشد، بايد بدانيد که برخي چيزها را نبايد با آن تميز کرد. يکي از مواردي که بايد در جارو زدن خانه به آن توجه داشت، چيزهايي است که براي جارو بزرگ هستند، مثل تکه هاي کوچک اسباب بازي، سکه، گيره کاغذ و... اين وسايل قبل از جارو کشيدن بايد برداشته شوند تا اتفاقي وارد جاروبرقي نشوند.
شايد جاروبرقي يکي از بهترين وسايلي باشد که بتواند در نظافت خانه به شما کمک کند، اما رعايت نکردن برخي موارد ممکن است به اين وسيله خوب برقي آسيب برساند و عمر آن را کوتاه کند.
تکه هاي بزرگ شيشه شکسته براي جاروبرقي خطرناک هستند. آنها ممکن است کيسه جارو را سوراخ کنند، در لوله جارو بمانند يا داخل جارو را خراش دهند. بنابراين بهتر است براي جمع کردن آنها از جارودستي استفاده کرد.
اگر به تازگي خانه خود را بازسازي کرده ايد، باقي مانده سمباده زني يا ديگر ذرات ريز را با جاروبرقي تميز نکنيد، چراکه گردو غبارهاي خيلي ريز فيلتر يا کيسه جارو را مسدود و جارو شروع به برگرداندن خاک ها به درون هوا مي کند.
با جاروبرقي معمولي نبايد غذاي خيس يا هر چيز مرطوب ديگري را تميز کرد. در اين موارد بهتر است براي تميز کردن از يک دستمال کاغذي استفاده کنيد.
اين خاکسترها ذرات بسياري ريزي هستند که گرما را در خود نگه مي دارد، نبايد با جاروبرقي هاي معمولي تميز شوند.
شايد شما هم جزو آن دسته از افرادي باشيد که با ديدن اين اشيا وسوسه شويد آن را خيلي راحت با استفاده از جاروبرقي برداريد، اما اين کار به جاروي شما آسيب مي رساند و باعث خرابي آن مي شود، چون ممکن است اين اشيا در برس چرخنده گير کنند و تکه هاي پلاستيکي داخل وسيله برقي تان را بشکنند.
موها را مي توان به راحتي با جاروبرقي جمع کرد، اما مراقب باشيد مو داخل برس جارو درهم گير نکند.
براي برداشتن و تميز کردن تکه هاي بزرگ و ذرات بزرگ، جاروبرقي معمولي مناسب نيست، اما تکه هاي کوچک شن مي توانند به راحتي از ميان اتصالات لوله جارو عبور کنند.
خوراکي هاي ميان وعده مثل غلات، کورن فلکس، چيپس يا خرده هاي نان و شيريني را هم مي توان به سادگي با جاروبرقي تميز کرد.
حضور 3 تيم نفتي در ليگ برترفوتبال باشگاه هاي ايران باعث شد که امسال شاهد چند دربي ميان نفتي ها باشيم؛ اما آخرين دربي، بسيار حساس تر و مهم تر از قبل بود؛ چرا که سرنوشت يک تيم در اين ديدار رقم مي خورد. نفتي هاي آبادان در يک عصر بهاري در ورزشگاه خانگي خود که بازي را هم رايگان اعلام کرده بودند تا هواداران بيشتري بيايند، با ارائه يک بازي برتر و درعين حال جوانمردانه، تيم نفت مسجد سليمان را که انگيزه هاي زيادي در دربي نفتي ها براي بقا درليگ برتر داشت، شکست دادند تا ضمن ديدن يک فوتبال زيبا، شاهد فوتبال پاک هم باشيم. تيم فوتبال نفت آبادان در هفته بيست و هفتم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در ورزشگاه تختي، ميزبان نفت مسجد سليمان بود. آباداني ها که چند هفته اي است روي نوار پيروزي حرکت مي کنند، با خاطري آسوده پا به ميدان گذاشتند؛ اما در آن سوي ميدان، نفت مسجد سليمان که در خطر سقوط قرار داشت، با استرس بيش از اندازه وارد بازي شد. فوتبال است و هزار حرف وحديث، بخصوص که به هفته هاي پاياني نزديک شويم و درست در يک ديدار حساس و سرنوشت ساز، تيمي که در خطر سقوط قرار دارد، بايد از قضا به ديدار يک حريف نام آشنا و هم نام خود برود.
فضاي شهر، مثل هميشه فوتبالي است و چند ساعت قبل از شروع بازي، همه از دربي نفتي ها صحبت مي کنند؛ اما در اين ميان، حرف هاي جالبي به گوش نمي رسد و در بازار شايعات، بعضي ها مي گفتند که چون نفت آبادان دغدغه سقوط ندارد و بي انگيزه است، شايد مقابل نفت سليمان محکم بازي نکند. حرفي که هيچ پايه و اساسي نداشت و در بازي ثابت شد که نفت آبادان به دنبال فوتبال پاک بوده و هست، حتي در ديداري بسيار مهم که يک طرف آن يک تيم نفتي در حال سقوط باشد. دقايقي به شروع بازي در يک عصر بهاري باقي نمانده که هواداران آباداني، براي تشويق وحمايت تيم خود، بيش از نيمي از ورزشگاه را پر کرده اند. البته در گوشه اي از ورزشگاه، اندک تماشاگران مسجد سليماني هم به چشم مي خورند که براي حمايت تيم خود آمده اند و اميدوار بودند که تيم شهرشان با دست پر از ميدان خارج شود تا يک فصل ديگر در ليگ برتر باقي بمانند. آباداني ها براي اين ديدار سنگ تمام گذاشتند و نشان دادند همه چيز در فوتبال، نتيجه نيست. قبل از شروع بازي، تماشاگران آباداني با توزيع شيريني از اندک هواداران تيم نفت مسجد سليمان استقبال کردند. بازي در ساعت 19:15 دقيقه با سوت رضا عادل شروع شد. نفت آبادان به واسطه ميزباني و تشويق تماشاگرانش، صاحب توپ و ميدان بود و تدارک حمله به دروازه حريف را در سر داشت. اولين خطر جدي در دقيقه 16 رقم خورد. ارسال خطرناک وينيسيوس با خروج دروازه بان نفت مسجدسليمان مواجه شد تا مهاجم نفت آبادان به توپ نرسد.در ادامه، نوبت به عرض اندام نفت مسجد سليمان رسيد تا در دقيقه 20 به دروازه نفت آبادان نزديک شود. شوت محکم و روپاي حکيم نصاري با اختلاف کمي از کنار دروازه شهاب گردان به بيرون رفت. نفتي هاي آبادان بلافاصله جواب اين شوت را با شوت سرکش کاپيتان طالب ريکاني دادند که منجر به گل اول بازي و منفجر شدن سکوهاي ورزشگاه شد. در دقيقه 21 نفت آبادان با شوت سنگين و محکم طالب ريکاني از پشت محوطه جريمه، گل اول بازي را به ثمر رساندند تا نويد يک بازي پرگل داده شود و در مقابل آب سردي بود بر پيکره تيم نفت مسجد سليمان.
بازي بعد از اين گل جان تازه اي گرفت. نفت مسجد سليمان به دنبال جبران گل خورده بود و نفت آبادان هم به دنبال حفظ نتيجه و زدن گل هاي بيشتر در ضد حملات. در دقيقه 35، نفت آبادان مي توانست به گل دوم برسد. ارسال بلند توپ به ميلاد جهاني رسيد، اما با ضربه اي که با اختلاف کم به بيرون رفت، آه از نهاد هواداران آباداني بلند شد. نفت مسجد سليمان درست يک دقيقه بعد و در دقيقه 36 اين فرصت را داشت که گل تساوي را به ثمر برساند. پاس زيباي محمد شادکام در دهانه دروازه مي رفت تا با يک اشاره دروازه نفت آبادان را باز کند؛ اما مدافعان نفت اجازه چنين کاري را ندادند. نيمه نخست با برتري نفت آبادان به پايان رسيد. با شروع نيمه دوم، بازهم نفت آبادان، بازي را هجومي تر شروع کرد و درهمان 5 دقيقه اول 2 موقعيت خوب داشت که ابتدا ضربه ريکاني و سپس ضربه وينيسيوس با فاصله اندکي از کنار دروازه به بيرون رفت.
نفت مسجد سليمان که نمي خواست بازنده باشد، دردقيقه 52 با فرشيد پاداش، مهاجم خود در محوطه جريمه نفت آبادان، صاحب توپ شد که قريشي روي او خطاي پنالتي انجام داد وبا اعلام ضربه پنالتي در ادامه، حکيم نصاري با ضربه اي در جهت خلاف حرکت هاي شهاب گردان، گل تساوي را به ثمر رساند همه چيز از نو براي دو تيم شروع شد.
نفت آبادان نمي خواست در خانه امتياز از دست دهد و در مقابل نفت مسجد سليمان هم براي بقا به دنبال 3 امتياز بود که همين مسأله باعث شد دو تيم حملات زيادي را روي دروازه يکديگر انجام دهند. در دقيقه 74 شوت طالب ريکاني اين بار راه به جايي نبرد و توپ از کنار دروازه بيرون رفت.
دقيقه 84 ضربه جاناتان بالوتلي را طهماسبي، دروازه بان نفت مسجد سليمان با واکنشي مناسب از آن خود مي کرد، تا بازهم شاهد به ثمر رسيدن گل نباشيم.
دو تيم در تب و تاب گل زدن بودند که در دقيقه 88 وفا هخامنش، بازيکن تازه وارد نفت آبادان، زمينه ساز گل دوم تيمش شد. پرتاب بلند اوت او در محوطه جريمه، به قريشي رسيد تا او با شوتي سرضرب، گل دوم نفت آبادان را به ثمر برساند. نفت مسجد سليمان که بازي را از دست رفته مي ديد، بي محابا در دقايق پاياني حمله مي کرد، اما حملات آنها احساسي بود و راه به جايي نمي برد. دقيقه 93 و تير خلاص آباداني ها بر پيکره نفت مسجد سليمان کار را براي شاگردان فيروز کريمي تمام کرد. درست در زماني که همه منتظر سوت پايان بازي بودند، رضا جبيره، يکي ديگر از بازيکنان تعويضي پائولو سرجيو، با يک و دويي زيبا با طالب ريکاني به داخل محوطه جريمه رسيد و با ضربه اي فني، توپ را دور از دستان دروازه بان نفت مسجد سليمان، به گل سوم تبديل کرد. به اين ترتيب و بعد از ماراتن 90 دقيقه اي، نفت آبادن موفق شد با نتيجه 3 بر 1 همنام مسجد سليماني خود را شکست دهد تا ضمن کسب سومين پيروزي پي درپي، در ميانه جدول جا خوش کند و در مقابل نفت مسجد سليمان بيش از پيش خطر سقوط را حس کند.
بازهم معجزه فوتبال باعث شد يک شهر خوشحال شود. تماشاگران آباداني پس از پيروزي تيم صنعت نفت مقابل نفت مسجد سليمان که خيلي خوشحال بودند، شادي خود را به خيابان هاي اطراف ورزشگاه کشاندند و با ساير مردم به شادي پرداختند تا يک شهر بازهم به خاطر فوتبال، شب خوبي را پشت سربگذارد.
هافبک تهاجمي و کاپيتان تيم نفت آبادن، بازي بسيار خوبي را از خود به نمايش گذاشت. او درطول 90 دقيقه، در ميانه ميدان بر جريان بازي مسلط بود. طالب ريکاني در نيمه اول با يک شوت از راه دور، گل اول تيمش را به زيبايي به ثمر رساند تا در دو هفته متوالي گل زده باشد. در ادامه و در ميانه ميدان بازهم کاملا نبض بازي را در اختيار داشت و در دو سه نوبت ديگر هم اقدام به شوت زني کرد و اجازه نداد مدافعان مسجد سليماني به حملات اين تيم اضافه شوند. او در دقيقه 93 هم با پاس زيبايش به رضا جبيره او را در موقعيت مناسب گلزني قرار داد تا جبيره تير خلاص را بر پيکر شاگردان فيروز کريمي وارد کند.
پائولو سرجيو، بعد از پيروزي سه بر يک تيم فوتبال نفت آبادان مقابل نفت مسجدسليمان گفت: بازي سختي بود. نفت مسجدسليمان زماني که بازي مساوي بود، خوب دفاع مي کرد. آنها سازماندهي خوبي درعقب زمين داشتند و به ما اجازه نمي دادند شوت بزنيم. فقط مي توانستيم توپ را بچرخانيم. صادقانه بگويم، زماني که گل اول را زديم، تيم ما سرد شد و نتوانستيم بازي را با کيفيت خودمان ادامه بدهيم. البته بايد بگويم که اولين هدف ما، محقق شد. خوشبختانه نفت آبادان، سال آينده در ليگ برتر خواهد بود و اين هدف براي ما بسيار بسيار مهم بود. از حالا به بعد، به بازي هاي باقي مانده فکر مي کنيم تا ببينيم چه اتفاقي رخ خواهد داد. سرمربي تيم فوتبال نفت آبادان در واکنش به اين پرسش که آيا براي فصل آينده با او صحبت شده است يا نه؟ گفت: وقت زياد است که درباره اين موضوع صحبت کنيم. در کنار اين مسأله، چند پيشنهاد ديگر هم دارم که بايد به آن پيشنهادها هم فکر کنم. نمي خواهم خيلي در اين خصوص صحبت کنم.
ما ابتداي فصل و نيم فصل، تغييرات زيادي داشتيم. کرار جاسم، اکبر ايماني و احمد عبدالله زاده از تيم ما رفتند. سيدفاخر تهامي هم از ابتداي فصل، کار خود را با ما شروع نکرد، وقفه اي در شروع کار او بود و در اردوي پيش فصل تيم ما را همراهي نکرد. غبيشاوي و جبيره هم در تمرين هاي پيش فصل ما در بروجرد نبودند و يکسري بازيکنان زمان بيشتر و يکسري بازيکنان زمان کمتري با ما بودند که از آنها خواستيم کارهايي را که لازم است، براي مان انجام بدهند. با اين حال مي توانستيم جايگاه بهتري در جدول داشته باشيم؛ اما براي موفقيت، همه تلاش کردند و تلاش مي کنند.
فرشيد مسعودي، همكار، مربي و ورزشکار رشته کيک جيتسو شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به همراه شش نفر از شاگردانش براي شرکت در مسابقات جهاني اوکراين انتخاب شد.
پس ازدرخشش باشگاه کيکجيتسو مقاومت عليآباد با مربيگري فرشيد مسعودي، خط بان فشارشکن علي آباد در مسابقات شش جانبه کيک جيتسو گرگان، اين باشگاه به عنوان نماينده جمهوري اسلامي ايران براي شرکت در رقابت هاي جهاني اوکراين انتخاب شد.
قرار است اين رقابتها از نهم تا 14 خرداد امسال در شهر اودستا کشور اوکراين برگزار شود و از ايران قرار است فرشيد مسعودي و شش نفر از شاگردان وي در اين مسابقات حضور داشته باشند.
فرشيد مسعودي، مربي و بازيکن سبک هاي مختلف ورزش هاي رزمي با 30 سال سابقه فعاليت ورزشي، از 4 سال گذشته تاکنون به عنوان همکار حراست منطقه شمال در تاسيسات عليآباد مشغول به کار است.
امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفت خيز جنوب در راستاي مسؤوليت اجتماعي خود، برنامه هاي متنوع تفريحي - ورزشي را در مراکز نگهداري از سيل زدگان، از سوي کارگروه اجتماعي ستاد مديريت بحران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار کرد.
هدايت يزدي، مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي، مناطق نفت خيز جنوب از اجراي برنامه هاي متنوع تفريحي - ورزشي در قالب کارگروه اجتماعي ستاد مديريت بحران در محل اردوگاه هاي اسکان سيل زدگان خبر داد و گفت: خانواده هاي سيل زدگان در چند اردوگاه اسکان داده شده اند. از اين رو براي بالا بردن روحيه خانواده ها بويژه کودکان، به صورت مرتب برنامه هايي از سوي اين کارگروه اجرا شد که از آن جمله مي توان به اجراي برنامه هاي شاد عروسکي، مسابقه طناب کشي،اجراي ورزش صبحگاهي،توزيع تجهيزات ورزشي و اجراي برنامه هاي تفريحي همراه با موسيقي ورزشي و ... اشاره کرد.
وي درادامه اجراي چنين برنامه هايي را حائز اهميت دانست و افزود: هدف از اجراي برنامه هاي تفريحي - ورزشي، سرگرم سازي و درعين حال آموزش هاي لازم براي بازيابي روحيه آنهاست.
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب، محل برنامه هاي کارگروه اجتماعي را کمپ سيل زدگان الهايي (سيل زدگان روستاي بام دژ)، شيرين شهر(روستاي البوشيلش)، دارخوين (روستاي دريسيه) شهرستان کارون و خانه واليبال ورزشگاه تختي اهواز اعلام و تصريح کرد: باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب در قالب کارگروه اجتماعي ستاد مديريت بحران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در تلاش است چنين برنامه هايي را تداوم بخشد. همچنين کارشناسان اين امور از طريق برقراري ارتباط با کودکان و اهداي جوايز، آنها را به ورزش و استفاده از کتاب هاي آموزشي به زبان ساده و کودک تشويق مي کنند.
سيد ايوب موسوي، وزنه بردار شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با ثبت رکورد 373 کيلوگرم عنوان نايب قهرماني مسابقات وزنه برداري بزرگسالان آسيا در کشور چين را به خود اختصاص داد.
در مسابقات وزنه برداري بزرگسالان آسيا، سيد ايوب موسوي در وزن 96 کيلوگرم براي تيم ملي کشورمان روي تخته رفت که در حرکت يکضرب با مهار وزنه 166 کيلوگرم صاحب مدال برنز شد و در حرکت دو ضرب نيز 207 کيلوگرم را بالاي سر برد تا در مجموع با ثبت رکورد 373 کيلوگرم مدال نقره را از آن خود کند. در اين وزن، تيان تائو از چين با ثبت رکورد 401 کيلوگرم به مدال طلا رسيد، سيدايوب موسوي با مجموع 373 کيلوگرم به مدال نقره دست يافت و چونگ هان از کشور کره جنوبي نيز با رکورد 366 کيلوگرم مدال برنز را به خود اختصاص داد. مسابقات وزنه برداري بزرگسالان آسيا که گزينش المپيک 2020 توکيو نيز محسوب مي شود، در شهر نينگبو کشور چين برگزارشد.
حسين آزادي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، به عنوان يکي از شرکت هاي مهم و استراتژيک تابعه مديريت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، از ساليان گذشته تاکنون، نقشي اساسي در تحولات اقتصادي کشور ايفا کرده است. گستره عملياتي اين شرکت با قرارگرفتن در حوزه 4 استان کهگيلويه و بويراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر به عنوان يک شرکت بهره بردارنفتي در کنار عمليات توليد و صيانت از مخازن و تاسيسات نفتي در زمينه مسؤوليت اجتماعي نيز عملکرد مثال زدني را در اين مناطق داشته است. ورزش و امر به ورزش در منطقه اي به اين بزرگي، از واجبات بوده و همواره به ورزش نگاه ويژه اي شده است. ورزش نفت و گاز گچساران که قدمتي بالاتر از نيم قرن در اين منطقه دارد، همواره با معرفي نخبگان ورزشي نفتي و غيرنفتي، توانسته جايگاه ورزش استان کهگيلويه و بويراحمد و شهر ستان گچساران را در کشور اعتباري ويژه ببخشد.
ورزش نفت و گاز گچساران با داشتن بيش از 18 رشته قهرماني و 220 تيم همگاني به طور مستقيم، بيش از 13 هزار نفر از کارکنان و خانواده هاي آنها را در مسير ورزش وتندرستي هدايت کرده که اين آمار، جدا از تعداد ورزشکاران بومي حاضر در تيم هاي قهرماني اين شرکت است.
ضمن اينکه طي سال هاي اخير، چند عنوان قهرماني و نايب قهرماني را در مسابقات بين المللي، ملي و ليگ هاي معتبر ورزشي کشور داشته و همواره در برخي رشته ها همچون واترپلو، هندبال مردان و بانوان، تنيس روي ميز، واليبال نشسته جانبازان و معلولان و فوتبال، در سطح ورزش کشور، صاحب سبک و جايگاه ويژه است.
پرونده ورزش نفت و گاز گچساران در حالي در سال 97 مختومه شد که با توجه به بخشنامه وزارتي شاهدکاهش بودجه ورزش در شرکت هاي تابعه نفتي، بوديم.
هرچند با مديريت صورت گرفته از سوي مديران اين شرکت، ميزان قابل توجهي در زمينه هزينه هاي مازاد صرفه جويي شد.
با تدبير اتخاذ شده از سوي مديران اين شرکت و روي آوردن به استفاده از بازيکنان 100درصد بومي و تغيير استراتژي از مدال آوري به نخبه پروري و استعداديابي در برخي رشته ها، حدود 95 درصد بازيکنان را بومي هاي جوان تشکيل دادند و از اين فرصت به وجود آمده در مسير هدايت اين بازيکنان به ميادين حساس ليگ استفاده شد.
اين فرايند چندان براي مدال آوري مفيد نبود، اما با همه اين شرايط در برخي از رشته ها همچون هندبال بانوان، بازيکنان و کادر اين تيم درخشش خوبي داشتند و توانستند جايگاه قابل قبولي را در جدول رده بندي کسب کردند.
در برخي شهرها همچون گچساران، توجه بيشتر جوانان و مردم، به ورزش هاي پرطرفداري همچون فوتبال است که در اين شهر نيز از طرفداران بسياري برخوردار بوده و جوانان با استعداد بسياري علاقه مند به اين رشته ورزشي هستند.
متاسفانه در شهر گچساران، تنها باشگاه نفت و گاز گچساران است که مي توانداز تيم هاي ورزشي، بخصوص تيم فوتبال در ليگ هاي کشوري حمايت کند. اين تيم نيز در فصل 98-97 با فراز و نشيب هاي بسياري روبه رو بود و با اينکه هيات مديره، مديرعامل و مديران شرکت نفت و گاز گچساران حمايت بيشتري از اين تيم کردند ، متاسفانه اين تيم نتوانست انتظارات هواداران و مردم گچساران را که همانا حضور در ليگ دسته اول بود، برآورده کند وحتي جايگاه فصل 96 خود را نيز حفظ نکرد و نتوانست به پلي آف اين مسابقات راه پيدا کند.
هرچند محدوديت هاي مالي تاثير بسزايي بر اين اتفاق ها داشت؛ اما نبود برنامه ريزي چندساله و ثابت نگه داشتن بدنه موفق تيم ها را مي توان از عوامل موثر بر عدم نتيجه گيري تيم هاي نفت و گاز گچساران دانست.
استفاده از ورزشکاران بومي هرمنطقه در موضوع ورزش قهرماني و حرکت به سمت سلامت کارکنان و خانواده هاي آنها شايد بتواند مهمترين آثار مثبت بخشنامه هاي صرفه جويي در ورزش مناطق نفت خيز باشد.
ورزش کارکنان و خانواده ها در سال 97 بخوبي در شرکت هاي تابعه مناطق نفت خيز احساس مي شد و ادامه اين روند، قطعا اثرات خوبي بر سلامت روحي و جسمي کارکنان عملياتي اين مناطق خواهد داشت.
رئيس امور ورزش نفت و گاز گچساران، چشم انداز ورزش اين شرکت در سال 98 را بسيار روشن و اميدوار کننده توصيف کرد و افزود: اولويت ورزش در مناطق عملياتي، سلامت کارکنان و خانواده هاي آنهاست و حرکت در اين مسير، در کنار توجه به مسؤوليت هاي اجتماعي در شهرستان، کار دشواري را پيش روي امور ورزش شرکت هاي تابعه نفت قرارداده است.
شاهرخ داودي افزود: در سال 98 ما همزمان اين دو ماموريت را به پيش خواهيم برد تا هم از توان ورزشکاران بومي منطقه بهره مند شويم و هم ورزش همگاني کارکنان و خانواده هايشان از هرگونه لطمه در امان باشد.
او در ادامه اظهارداشت: برگزاري کلاس هاي ورزشي در دو بخش عمومي و آموزشي، برگزاري مسابقات، جشنواره هاي استعداديابي و مناسبتي در چارچوب دفترچه مصوب برنامه هاي ورزشي وزارت نفت، از مهمترين اقدام هاي عملي در زمينه حمايت از ورزش کارکنان و فرزندان خواهدبود.
رئيس امور ورزش نفت و گاز گچساران ادامه داد: همه ظرفيت رشته هاي ورزشي فعال و راکد اين امور که طي ساليان گذشته فعاليت داشته و توجه کمتري به آنها شده بود، در سال جاري مورد حمايت قرار خواهندگرفت. داودي افزود: استراتژي فصل جديد ورزش نفت و گاز گچساران، حمايت در چارچوب صرفه جويي خواهد بود که با برنامه ريزي صورت گرفته، اولويت اول، معرفي استعدادهاي ورزشي منطقه و سپس کسب مدال و سکو است.
وي بيان داشت: توجه به مقوله سلامت کارکنان از اهميت بسيار زيادي براي ما برخوردار است و در اين زمينه در تدارک اجراي طرح پايش سلامت کارکنان و خانواده هاي آنها در سطح منطقه گچساران هستيم که رايزني هاي اوليه اجراي آن آغاز شده و طي هفته هاي آينده، اعتبار سنجي و نحوه دقيق اين پايش، بيشتر مورد بررسي کارشناسي قرار خواهد گرفت و تلاش مي شود در سال جاري به مرحله عملياتي برسد.
رئيس امور ورزش نفت و گاز گچساران يادآور شد: تجربه ثابت کرده است که ورزشکاران اين منطقه، همواره در مواقع سختي و بحران، نتايج درخشان تري کسب کرده اند و ما اميدواريم اين روند در سال جاري نيز بار ديگر تکرار شود؛ البته تلاش مسؤولان شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران استفاده از همه ظرفيت ها با کمترين امکانات خواهد بود.
به نظر مي رسد سال 98 در ورزش نفت و گاز گچساران، سال تحول ورزش نفت در زمينه ورزش همگاني و کارکنان در کنار توجه به مسؤوليت اجتماعي در مقوله بومي پروري باشد که اميدواريم اين چشم انداز با برنامه ريزي و همت مديران و دست درکاران ورزش نفت و گاز گچساران، نتايج درخشاني را به همراه داشته باشد.
مشعل همين چند سال قبل که هنوز خيلي از مناسبت ها و روابط بين آدم ها و اقشار مختلف مردم، اينقدر دچار تعارف و نمايش نشده بود، بسياري از کارهايي که براي والدين و اعضاي خانواده و دوستان و حتي معلم هايمان انجام مي داديم، خلوص ديگري داشت. براي روز مادر يا پدر، براي اعياد يا براي معلم مان از هر چيزي که در دسترسمان بود، براي خوشحال کردنشان استفاده مي کرديم. قديم ها که اينقدر انواع گل ها و دسته گل ها و سبدهاي گل لاکچري نبود، از همان روزهاي اول ارديبهشت، گل هاي حياطمان را مراقبت مي کرديم تا غنچه هايشان سالم بمانند و باز شوند تا 12 ارديبهشت آنها را در سبد گلي بگذاريم و براي معلم مان ببريم. گلها معمولا گل هاي محمدي و رزهاي خانگي يا داوودي بودند که در بيشتر باغچه ها کاشته مي شدند. مادرهاي مان هم گاهي پولي روي هم مي گذاشتند و هديه اي را براي خانم معلممان مي گرفتند. روز معلم هم هميشه روز خوب و شادي بود چون با تعطيلي فرقي نداشت و تمام روز به جشن و شادي در مدرسه مي گذشت و از درس خبري نبود؛ ولي روز معلم آن روزها با اين روزها تفاوت زيادي کرده و دچار مراسم و تجملات زيادي شده است که ديگر خود دانش آموزان و علائق و سلايق آنها چندان در آن دخيل نيست و مدرسه و والدين از مدت ها قبل به دنبال همين جشن ها و هدايا هستند و شايد ديگر آن صميميت ها و سادگي گذشته ها در اين جشن ها کمتر ديده شود.
خيلي ها ممکن است فکر کنند که روز معلم از زمان ترور و شهادت آيت الله مرتضي مطهري به اين نام، نامگذاري شده است، در صورتي که از قبل انقلاب هم اين روز در تقويم وجود داشت. «باشگاه مهرگان» يا همان مجمع صنفي معلمان در 18 بهمن 1339 طي قطعنامه اي درخواست افزايش حقوق معلمان را مطرح کرد. در پي اين قطعنامه، معلمان زيادي حمايت خود را از آن اعلام کردند. دولت وقت در آن زمان به نخست وزيري جعفر شريف امامي تازه تشکيل شده بود. جهانشاه صالح، وزير فرهنگ وقت، لايحه «اشل حقوقي جديد فرهنگيان» را به مجلس برده بود، اما اين لايجه مورد موافقت معلمان نبود. بنابراين، بنا به درخواست باشگاه مهرگان، معلمان از روز 12 ارديبهشت 1340 دست به اعتصاب زدند و مدارس را تعطيل کردند و براي اعتراض مقابل مجلس در ميدان بهارستان تجمع کردند. مأموران انتظامي براي متفرق کردن معلمان از ماشين آب پاش استفاده کردند، اما معلمان با اينکه خيس شده بودند، در جاي خود ماندند. در اين ميان، عده اي از معلمان براي اينکه جلوي خيس شدن همکاران خود را بگيرند، تلاش کردند مسير شلنگ هاي آب پاش را منحرف کنند. به اين ترتيب درگيري بين معلمان و مأموران شدت گرفت. مأموران با تيراندازي هوايي و استفاده از باتوم مي خواستند معلمان را متفرق کنند؛ اما در اثر اين درگيري يک معلم کشته شد. بعد از اين حادثه براي مدت دو سال يادبودي به نام اين معلم برگزار شد؛ ولي در تقويم ايران ثبت نشد و کم کم به دست فراموشي سپرده شد. بعدها به واسطه همين تلاش ها اين روز به نام روز معلم نامگذاري شد، هرچند که در تقويم جهاني 5 اکتبر روز جهاني معلم ثبت شده است.
اما پس از انقلاب اسلامي ايران با توجه به اينکه خبر ترور و شهادت استاد مرتضي مطهري به دست اعضاي گروه فرقان در 12 ارديبهشت منتشر شد (البته اين ماجرا در شب قبل اتفاق افتاده بود) و به دليل روشنگري که شهيد مطهري براي اقشار باسواد بويژه قشر فرهنگي جامعه داشت و آثار عميقي که در احياي فکر ديني اصيل و بي پيرايه و منطبق با نياز روز جامعه داشت، اين روز را به نام روز معلم نامگذاري کردند.
معلمان در اين سال ها اگرچه تغييرات شغلي و کاري زيادي داشته اند، اما ماهيت شغلي شان تغيير نکرده و هنوز هم همان وظيفه سنگين با نگاه مهربانانه را دارند. هنوز هم معلم مورد اعتماد ترين فرد پس از والدين براي کودکان است و مي تواند اثرگذاري بي بديلي روي کودکان در بدو ورود به جامعه داشته باشد؛ اگرچه اين روزها کودکان در مدارس غير انتفاعي و خصوصي درس مي خوانند و بسياري از روابط گذشته و معمول معلمي و شاگردي و ارتباطات بين والدين و مدرسه تغيير کرده؛ اما هنوز هم عشقي که ميان دانش آموز و معلم در جريان است، با هيچ چيز قابل تغيير و جبران نيست. شايد به همين دليل باشد که بسياري بر تامين نيازهاي معلمان تاکيد دارند؛ نيازهايي که در اين سال ها هنوز هم مورد غفلت قرار گرفته اند و هنوز هم معلمان براي نيازهاي معيشتي خود دچار محروميت هستند. بسياري از کارشناسان و مسؤولان تاکيد دارند که نداشتن دغدغه هاي مالي روي عملکرد معلمان و کادر آموزشي تاثير مستقيم دارد. حقوق پايين و نبود امنيت شغلي باعث مي شود معلمان دغدغه مالي و استرس هاي شغلي داشته باشند يا مجبور به دو يا چند شغله بودن باشند و همه اينها مي تواند روي تدريس و حتي حرف زدن و نوع ارتباط روزانه با دانش آموزان تاثير منفي بگذارد. براي آنکه فرزندانمان در مدارس بالاترين سطح آموزش را در فضايي استاندارد تجربه کنند علاوه بر سيستمي آموزشي و فضايي استاندارد لازم است کادر آموزشي و معلماني حضور داشته باشند که خودشان کمترين دغدغه را داشته باشند؛ اما بخوبي مي دانيم که اين شرايط در حال حاضر در بسياري از مدارس وجود ندارد و والدين با نگراني در مورد مدارس و سيستم آموزشي و معلمان کندوکاو مي کنند.
اما روز معلم، بهانه خوبي براي والدين، کادر آموزشي مدارس و سيستم آموزشي است تا يکبار ديگر به نيازها و درخواست هاي معلمان که درخواست هايي محدود و ابتدايي است، توجه کنند؛ چرا که توجه به آنها به طور مستقيم روي کيفيت تحصيلي فرزندانمان در همين جامعه تاثير دارد.
شهاب رمضان، يکي از خوانندگان پاپ کشورمان است که به طور رسمي از سال 86، با خوانندگاني همچون سيروان خسروي و زانيار خسروي آشنا شد و در اواخر همان سال، مراحل توليد آلبوم موسيقي خود را با نام رمانتيک آغاز کرد.
او در سال 1392 هم آلبوم دوم خود به نام جشن تنهايي را منتشر و در ادامه هم اولين و تنها کنسرت خود را به همين نام برگزار کرد. شهاب رمضان به جز اين دو آلبوم، چند تک آهنگ زيبا نيز در کارنامه خود دارد که شنيدن رمانتيک و جشن تنهايي را به شما پيشنهاد مي کنيم.
رويــيــدن لالــه زار را بــاور کــن جوشيدن چشمه سار را باور کــن
از دفـتـر روزگـار اي دسـت درخت بـرگـي بـزن و بـهار را بـاور کــن
*****
از هـستي اين جـهان جـدا بـود شـهيد با مکتب عشق آشـنا بود شهـيـد
هـنگام اذان که شـد وضو از خـون کرد آن روز که مهمان خدا بود شهيد
*****
از غصه نه يک روز ، که عـمري سـر شد جان سوخت اگر به ديدمان باور شد
بايـد که ربـاعي که نه ، يک مرثيه گفت بر داغ گلي که اينچنين پرپر شد
*****
خشـکيـده و پـير مـي شـوي بـي باران لب تشنه اسير مي شوي بي باران
اي خاک که دلبسته ي خورشيد شدي يک روز کوير مي شوي بي باران
رسول اعرابي،کارمندمرکز انتقال نفت نايين
مسعود اطيابي تگزاس 2 را تهيه و کارگرداني کرده و مدتي است که به اکران رسيده است. اين فيلم سينمايي از لحاظ تجاري به موفقيت به نسبت خوبي دست پيدا کرد. يک بازيگر زن برزيلي ، سام درخشاني و پژمان جمشيدي در تگزاس 2 بازي مي کنند. تگزاس 2 فيلمي کمدي است و کارگردان آن سابقه فيلم هايي همچون «خروس جنگي»، «مصائب دوشيزه» و «دلخون» را در کارنامه خود دارد. قسمت دوم « تگزاس » سرشار از موقعيت هاي کميک برگرفته از شوخي هاي فضاي مجازي است که البته ممکن است برخي از آنها تکراري شده باشد، اما براي ساعتي خنده و شادي خوب است.
اولين نشست از سلسله نشست هاي علمي - تخصصي «خانواده، تحولات عصر حاضر و چالش هاي پيش رو» در سال 98 در سالن همايش ساختمان غدير شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران برگزار شد.
در اين نشست که با عنوان «بازآفريني زندگي بهتر و خانواده سالم بر مبناي تئوري انتخاب» روز دوشنبه 9 ارديبهشت برگزار شد، علي صاحبي، مربي ارشد و عضو هيات علمي موسسه واقعيت درماني ويليام گلسر و رئيس مرکز آموزش واقعيت درماني ايران سخنراني کرد. وي گفت: انسان زماني احساس خشنودي مي کند که کنترلي موثر روي زندگي خود داشته باشد و هنگامي که کنترل موثر بر زندگي از بين برود، انسان نيز حالي ناخوب دارد و احساس شادکامي نمي کند. عضو هيات علمي موسسه واقعيت درماني ايران افزود: عواملي چون مسائل مالي، روابط زناشويي، فرزندپروري، شرايط کار و محيط شغلي، اوضاع سياسي، اعتبار و شان اجتماعي يا آبرو و... در ايجاد خشنودي موثر هستند؛ بنابراين بيشتر افرادي که در زندگي به مشکل برمي خورند، کنترل برخي از اين گزينه ها را از دست داده اند. صاحبي با اشاره به نيازها و خواسته هاي انسان ها گفت: از ديدگاه تئوري انتخاب، دو عامل مهم، «فکر» و «عمل» کنترل کننده رفتار ماست. اين سلسله نشست ها به همت امور زنان وزارت نفت از سال 96 تاکنون برگزار مي شود.
کتاب «از چشم نابينايان» چهار فصل دارد که سه فصل اول آن، سه داستان متفاوت درباره نابينايان است و از سوي دني ديدرو، گرت هوفمان و آندره ژيد نوشته شده است. فصل آخر کتاب نيز به مصاحبه اي با مترجم کتاب، اسکندر آبادي اختصاص دارد. فصل اول کتاب، فلسفي و نامه اي درباره نابينايان است که نويسنده فصل اول، دني ديدرو، فيلسوف فرانسوي قرن 18، خطاب به بينايان نوشته است. شايد درک اين فصل کمي سخت باشد، اما ديدگاه مخاطب را به نابينايان و محيط اطراف تغيير مي دهد. اين فصل، خواننده را با دنياي حيرت انگيز نابينايان آشنا مي کند و به رفتارهاي نادرستي مي پردازد که در زمان هاي گذشته با آنها شده است. فصل دوم درباره نقاشيِ روي جلد کتاب با عنوان سقوط کوران است که پيتر بروگل آن را ترسيم کرده است. اين نقاشي در وهله اول، انسان را با دنياي نابينايان در زمان هاي بسيار دور آشنا مي کند؛ دوراني که طي آن، (چنانکه در نقاشي مشخص است)، نابينايان در شرايط مناسبي نبوده اند و اين موضوع، از سرو وضع و پوششان کاملاً مشخص است. نابينايان نمي بينند، اما براي اينکه تصاويرشان کشيده شود، دسته جمعي به طرف خانه نقاش به راه مي افتند. وقتي نمي بينند، چرا مي خواهند تصاويرشان کشيده شود؟ شايد آن طور که از گفت وگوهايشان پيداست، از اينکه براي هميشه روي يک بوم نقاشي باشند و پس از مرگشان، ديگران از آنها ياد کنند، خوشحالند؛ اما به نظر مي رسد «گرت هوفمان» با نوشتن اين داستان، قصد داشته نه تنها رفتار نابينايان با خود، که رفتار مردم با آنها را نيز توصيف کند. ديالوگ هايي که ميانشان ردوبدل مي شود، نمايانگر ذهن تاريک و پيچيده مردم از نابينايانِ زمان خود و دنياي عجيب وغريب نابينايان است. آن همه سختي کشيدن براي اينکه نقاش تصاويرشان را بکشد؟!
در فصل سوم کتاب مي خوانيم:
گرچه انسان در سرشت و تخيلات ذاتي خود به پديده هايي هماهنگ و موزون بيشتر گرايش دارد تا به پستي ها و پليدي هايي که جهان را يکسره به پلشتي مي آلايند و شيرازه آن را از هم مي درند. شکي نيست که حواس جسماني مان ما را درست به سوي همين پستي ها سوق مي دهند، چنانکه گاه به صرافت مي افتم آن عبارت مشهور ويرژيل را طور ديگري بخوانم.
این برنامه قابلیت های زیادی دارد و می توانید با آن فیلم ها را در گوشی خود ویرایش کنید. نرم افزار AndroMedia Video Editor که مخصوص موبایل های اندرویدی است، امکاناتی مثل برش قسمت های دلخواه فیلم، ویرایش صدای فیلم، عکس گرفتن از یک صحنه در فیلم، چند قسمت کردن فیلم های طولانی و .. را دارد.
برنامه FFmpeg امکان ضبط ویدیو، تبدیل ویدیو از یک فرمت به فرمت دیگر، تغییر بیت ریت ویدیو، تغییر ساز ویدیو و... را فراهم می کند. نکته جالب این برنامه این است که علاوه بر قابلیت ویرایش فیلم، از ویرایش فایل های صوتی هم پشتیبانی می کند؛ اما توصیه می کنیم، اگر به دنبال یک برنامه خوب برای ویرایش موزیک در کامپیوترتان هستید، حتما مقاله «معرفی 13 برنامه ویرایش موزیک رایگان برای کامپیوتر» را مطالعه کنید. بنابراین نرم افزار FFmpeg هم یکی از بهترین ابزارهایی است که با هدف ادیت فیلم می توانید از آن بهره ببرید.
نرم افزار AVS Video Editor یکی از بهترین برنامه هایی است که می توانید برای ویرایش فیلم و ویدئو از آن استفاده کنید. این برنامه مجموعه ای از قابلیت های مختلف مثل برش فیلم، حذف بخشی از آن، چسباندن چند فیلم یا کلیپ به یکدیگر، اضافه کردن افکت های مختلف به فیلم، اضافه کردن نوشته و زیرنویس به آن و را پشتیبانی می کند. به صورت کلی AVS Video Editor با قابلیت های متعدد، یکی از بهترین نرم افزارهای ویرایش فیلم برای کامپیوترها محسوب می شود.
بعد از وقوع سيل در استان گلستان، مردم به خانه هاي خود بازگشتند؛ ولي اين منطقه دوباره دچار آبگرفتگي شده است. بر اثر بارش شديد باران و عدم لايروبي رودخانه هاي منتهي به گرگان رود، آب سر ريز شده از سد وشمگير که در گرگان رود جاري شده، به سمت مزارع و شهرهاي آق قلا و گميشان مي رود.
عکس از: حديثه پاسندي/ايسنا
مشعل روز کارگر در ايران مربوط به چند سال اخير نمي شود؛ 11 ارديبهشت به عنوان روز جهاني کارگر، تاريخي طولاني در جامعه کارگري ايران و جهان دارد. در ايران اولين جانباختگان اعتراضات کارگري مربوط به سال 1325 در کرمانشاه مي شود که 14 کارگر کشته و 120 زخمي داشت.علاوه بر تعطيلات رسمي کشور، روز کارگر( 11 ارديبهشت)نيز جزو تعطيلات رسمي کارگران به حساب مي آيد. بنابراين کارگران در اين روز مانند جمعه ها، تعطيل هستند و مي توانند از تنها روز خود در سال استفاده کنند. طبق ماده 63 قانون کار جمهوري اسلامي، روز کارگر تعطيل رسمي براي کارگران محسوب مي شود و کارفرمايان حق ندارند در اين روز کارگران را وادار به کار کنند. براي جامعه ما که در قانون و احکام اسلام و سخن بزرگان بارها و بارها بر احترام به حقوق کارگر و پرداخت حقوق آنها تا قبل از خشک شدن عرق جبين شان تاکيد شده، تاکيد روي حمايت از حقوق کارگران و ارج نهادن به اين شغل و جايگاه اجتماعي نيز مکرر توصيه شده است؛ اما يکي از مسائل مهم در مورد کارگران، محيط کار آنهاست که بايد استانداردهاي لازم و ايمني بالايي داشته باشد و در عين حال، خود کارگران هم دستورعمل هاي ايمني را در اولويت قرار دهند. برخي از اين دستورعمل ها را که در بيشتر محيط هاي کاري مفيد هستند، در ادامه مي آوريم.
علامت گذاري و نوشتن مشخصات مواد و يا قطعاتي که در داخل قوطي ها و يا بشکه ها هستند و نوع آنها مشخص نيست.
لوازم ضروري از لوازم غيرضروري تفکيک شده و وسايل غير ضروري از محيط کار دور نگه داشته شوند.
ماشين آلات و تجهيزات مورد استفاده و کف سالن ها و راهروها بعد از هر شيفت تميز شوند.
اقلام پر مصرف در نزديکي محل مصرف قرار داده شوند.
دستورعمل استفاده از تجهيزات و ابزارها در کنار آنها وجود داشته باشد تا در صورت لزوم، ديگران هم امکان اقدام داشته باشند.
براي هدايت و اطلاع رساني در محيط کارگاه، از رنگ ها و تصاوير استفاده شود.
کارگران بايد کتابچه دستورعمل چگونگي به کار بردن ابزار را مطالعه و ابزار صدمه ديده را تعمير و يا تعويض کنند.
هنگام کار روي نردبان، ابزار دستي کوچک را در کمربند و يا کيسه قرار دهند و ابزار سنگين را در دلو يا جعبه طناب دار قرار داده و آن را بالا بکشند.
موقع حمل ابزار، قسمت هاي برنده آن را دور از بدن نگه دارند و هرگز ابزار تيز و برنده را در جيب خود حمل نکنند.
هنگام کار با دريل ها، اره برقي، رنگ پاش، ماسه پاش و ساير ابزاري که براده، تراشه و ذرات معلق توليد مي کند، حتماً از وسايل حفاظتي صورت بخصوص عينک ايمني استفاده کنند.
هنگام کار با ابزاري که صداي بيشتر از حد مجاز توليد مي کند، از گوشي ايمني مناسب استفاده کنند.
در هنگام کار با ابزاري که داراي قطعات گردنده است، از پوشيدن دستمال گردن، شال، لباس هاي آستين گشاد و لباس کارهايي که قسمت هايي از آن پاره شده، خودداري کنند.
ابزار برقي مي تواند ايجاد اتصال کوتاه کندکه اين اتصال کارگر را دچار شوک کرده، به ابزار صدمه مي زند و باعث آتش سوزي مي شود.
هنگام تميز کردن يا تعويض قطعات ابزار برقي، آن را خاموش کرده و پلاک آن را از پريز خارج کنند.
در هنگام جوشکاري به علائم هشدار دهنده در محل کار توجه کنند و در صورتي که جوشکاري در ارتفاع بيش از 1.5 متر انجام مي شود، بايد پيش بيني هاي لازم براي جلوگيري از سقوط جوشکار بر اثر برق گرفتگي يا خطاهاي ديگر صورت گيرد.
معاينات شغلي، مهمترين راه شناسايي بيماري هاي شغلي است.
گردوغبار کوچک است؛ اما در تعداد زياد مي تواند خطرآفرين باشد، پس کارگران بايد با استفاده تمام مدت از ماسک تنفسي، به سلامت ريه خود اهميت دهند.
كارگراني كه فلزات داغ حمل مي كنند يا عملياتي روي آنها انجام مي دهند (مانند جوشكاري، برشكاري) بايد از دستكش هايي با جنس پنبه نسوز يا چرم كه در مقابل گرما مقاومت داشته باشند، استفاده کنند.
براي كاركناني كه در ارتفاع كار مي کنند و با خطر سقوط مواجه هستند، استفاده از كمربندهاي ايمني و ساير حائل هاي ايمني مناسب، ضروري است.
براي جلوگيري از گسترش آلودگي ناشي از احتراق ماشين هاي درونسوز مانند موتور جوش هاي ديزلي و امثال آنها، بايد دودهاي حاصل از احتراق به وسيله لوله هاي تخليه هوا و فن مناسب به خارج از محيط كارگاه هدايت شود.
محل هاي ورود و خروج به كارگاه و اطراف محل هاي گود برداري و به طوركلي اطراف محيط كارگاه بايد با نصب هشدار دهنده مشخص شوند.
تمامي داكت ها، پرتگاه ها، لبه هاي سطوح شيب دار، بازشوهاي واقع در كف معابر و ساير نقاطي كه احتمال ايجاد خطر براي كارگران وجود دارد، بايد با وسيله هشدار دهنده مناسب مشخص شوند.
در اماكني كه خطر انفجار يا آتش سوزي وجود دارد، استفاده از لباس كارهايي كه ايجاد الكتريسيته ساكن مي كنند، اكيدا ممنوع است.
كارگراني كه در معرض خطرات ناشي از برخورد يا سقوط اشياي سنگين روي پا قرار دارند، براي حفاظت از انگشتان پا بايد ازكفش هاي ايمني با پنجه هاي فولادي استفاده کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات