صادرات نفت ايران متوقف نميشود
با رونق توليد مقابل تحريم ايستادهايم
مزايده گازهاي مشعل در آيندهاي نزديک
تاکید بر ارتقای توانمندی داخلی برای عملیاتی شدن پروژهها
ورود به عرصه بينالمللي در سه محور
رونق توليد با حمايت از صنايع داخلي
سیانجی، نیاز امروز. . . ضرورت فردا
حاشيه نمايشگاه بيست و چهارم نفت
ثبت تاریخ ایران کمتر از جهاد ملی نیست
تـاج گـذاري بـا عيـنک ريبـون اصـل!40
آبادان پرچمدار فوتبال نفت در ليگ برتر42
اسرار ازل را نه تو دانی و نه من 44
جای خالی دورهمیها از افطارتا سحر46
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه به ظاهر ديدگاه بي منطق مسؤولان آمريکايي تمامي ندارد و به نظر مي رسد به جاي سياست ورزي به عمليات رواني اشتغال دارند، گفت: توقف صادرات نفت ايران تحقق پيدا نخواهد کرد.
علي لاريجاني در نشست علني روز يکشنبه (15 ارديبهشت ماه) مجلس شوراي اسلامي در نطق پيش از دستور گفت: آمريکا مي خواهد خليج فارس را براي خود حفظ کند؛ آنچه آمريکايي ها در اينجا انجام مي دادند از اين قرار بود که از يکسو نفت ايران را که در مقياس وسيع به غارت بيشتر شباهت داشت، استخراج مي کردند و از سوي ديگر، بخش بزرگي از پولي را که بابت نفت به ايران پرداخت مي کردند، به اسم فروش اسلحه مدرن دوباره از ايران پس مي گرفتند. وي افزود: به ظاهر ديدگاه بي منطق مسؤولان آمريکايي تمامي ندارد و به نظر مي رسد به جاي سياست ورزي به عمليات رواني اشتغال دارند؛ با خلق ماجراهاي زنجيره اي، ايجاد سرگرمي بين المللي مي کنند و پس از اقدام هاي غيرقانوني درباره سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، امريه صفر کردن نفت ايران گام ديگري است که تحقق نمي يابد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: همانگونه که مقام معظم رهبري در ديدار با معلمان به خوبي ايراد فرمودند، در اين زمان وحدت و انسجام داخلي مهم ترين عامل تعيين کننده اين نبرد اراده ها در کشور است.
لاريجاني عنوان کرد: به تعبير ايشان اختلاف سلايق را بايد در اين مرحله کنار گذاشت و بر هدف اصلي يعني مقاومت در مقابل استبداد بين المللي مدرن ايستادگي کرد که آنها عزت ملت را هدف گيري کرده اند، از اين رو بايد پايمردي و وفاق داشت و در اين راه از هرچه به ساختار وحدت جامعه لطمه مي زند، پرهيز کرد.
وزير نفت گفت: من اطلاعي از امکان افزايش قيمت بنزين ندارم، در اين زمينه دولت بايد تصميم گيري کند. به گزارش شانا به نقل از خانه ملت، بيژن زنگنه به موضوع قيمت و سهميه بندي بنزين اشاره کرد و گفت: دولت در اين باره هيچ مصوبه اي نداشته، اما برخي با شايعات براي کشور مشکل ايجاد کردند، در حالي که وزارت نفت هيچ تصميمي درباره افزايش قيمت بنزين نداشته است. وي درباره بازداشت سخنگوي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي به مدت 24 ساعت، افزود: اگر واقعا تخلفي انجام شده باشد ما نيز برخورد خواهيم کرد. وزير نفت با بيان اينکه رسانه ها در مقابل انتشار اخبار خود آن هم به صورت قطعي مسؤول هستند، تصريح کرد: اطلاعي از امکان افزايش قيمت بنزين ندارم، در اين زمينه دولت بايد تصميم گيري کند.
راهکارهاي افزايش سهم بخش خصوصي و بهره مندي از توان داخلي در حوزه انرژي با حضور مسؤولان اتاق بازرگاني ايران و سخنگوي کميسيون انرژي مجلس در حاشيه بيست وچهارمين نمايشگاه نفت بررسي شد. پنجمين همايش راهکارهاي افزايش سهم بخش خصوصي در بازارهاي بين المللي در حاشيه بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي برگزار شد. در ابتداي اين همايش رضا پديدار، رئيس کميسيون انرژي اتاق بازرگاني ايران به موضوع ترکيب سبد مديريت اقتصادي کشور اشاره کرد و گفت: هم اکنون بخش عمده سبد مديريت اقتصادي کشور در اختيار دولت است و بايد تلاش کرد تا سهم بخش خصوصي در اين زمينه افزايش يابد. وي افزود: حق مالکيت بخش خصوصي در حوزه انرژي بايد شناخته شود، نقاط قوت بسياري در بخش خصوصي وجود دارد که بايد حوزه انرژي از اين نقاط قوت استفاده کند. در ادامه اين همايش، مهدي شريفي نيک نفس، مديرعامل شرکت بازرگاني پتروشيمي به چالش ها و پيش نيازهاي افزايش توانمندي بخش خصوصي در توسعه صادرات انرژي اشاره و تصريح کرد: امروز حضور بخش خصوصي براي صادرات انرژي موضوعي حياتي است و دولتمردان بايد به بخش خصوصي بيشتر ميدان دهند و به اين حوزه اعتماد کنند. اسدالله قره خاني، سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز در اين نشست به موضوع تحريم هاي نفتي آمريکا عليه ايران اشاره و عنوان کرد: نفت گلوگاه اقتصادي ايران است و آمريکا درصدد آسيب رساندن به اين بخش است، اما مديران وزارت نفت بي وقفه در حال تلاش براي بي اثر کردن تحريم ها و تداوم صادرات نفت ايران هستند.
معاون امور حقوقي و مجلس وزارت نفت با بيان اينکه تاکنون ابلاغيه اي به وزارت نفت از سوي دولت براي سهميه بندي يا افزايش قيمت بنزين ارسال نشده است، گفت: در صورت اتخاذ تصميمي از سوي دولت، افزون بر ابلاغ به شرکت نفت، در سايت دولت نيز منتشر خواهد شد.
به گزارش شانا به نقل از خانه ملت، شجاع الدين بازرگاني، معاون امور حقوقي و مجلس وزارت نفت در اين باره گفت: تصميم هاي مرتبط با بنزين سرانجام در سطح دولت گرفته خواهد شد، بنابراين اگر دولت چنين تصميمي را اتخاد کرده باشد، از طريق سازوکار اطلاع رساني آن را اعلام عمومي خواهد کرد و دليلي بر توجه به خبرهاي بدون منبع رسانه ها نيست.
وي با بيان اينکه وزارت نفت منتظر تصميم دولت است، افزود: در فرآيند اين نوع تصميم ها نظر کارشناسي را وزارت نفت اعلام مي کند، اما تصميم گيرنده و سياست گذار نهايي دولت است، ضمن آنکه شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي مجري تصميم هاي مرتبط با سوخت و انرژي است.
بازرگاني با بيان اينکه تاکنون ابلاغيه اي به وزارت نفت از سوي دولت براي سهميه بندي يا افزايش قيمت بنزين ارسال نشده است، تصريح کرد: در صورت اتخاذ تصميمي ازسوي دولت، افزون بر ابلاغ به شرکت نفت، در سايت دولت نيز منتشر خواهد شد.
معاون امور حقوقي و مجلس وزير نفت عنوان کرد: بايد منتظر بود که دولت چه تصميمي درباره سهميه بندي بنزين مي گيرد.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: برگزاري بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي و حضور دبيرکل (اوپک) در اين نمايشگاه، بيانگر پويايي و شادابي اين صنعت است.
حسين اميري خامکاني، نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، تاريخ بيش از صد ساله صنعت نفت کشور را يادآور شد و گفت: ايران هم اکنون افزون بر سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، در سطح جهان و در حوزه انرژي به ويژه در بخش نفت و گاز تاثيرگذار است.
وي با بيان اينکه استحکام صنعت نفت کشور در سطحي است که هجمه هاي تحريم و تهديدهاي ترامپ هيچ گونه تاثيري نخواهد داشت، افزود: انتظار هم از صنعت نفت در واقع همين استحکام و شادابي است. نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي بر ارتباطات بين المللي در حوزه صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: همکاري با ديگر کشورهاي فعال در بخش نفت و گاز، افزون بر شتاب برنامه خودکفايي اين صنعت، مکملي براي شتاب بخشي به برنامه هاي توسعه اي نيز است. اميري خامکاني، تبادل تجربه هاي نفتي در سطح بين المللي را همسو با ديپلماسي نفت و انرژي دانست و تصريح کرد: بايد به صورت فعال در صحنه بين المللي نفت و انرژي حضور داشته باشيم و با اولويت منافع مشترک برنامه ها را عملياتي کنيم.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: نمايشگاه بين المللي نفت پل ارتباطي سازنده اي ميان سازندگان و فعالان صنعت نفت است.
اسدالله قره خاني در حاشيه بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت گفت: در اين نمايشگاه توليدکنندگان تجهيزات نفتي فرصت مي يابند تا در يک مکان متمرکز و زمان مشخص کالاها، خلاقيت، ابتکار و نوآوري هاي خود را با کمترين هزينه در معرض ديد صاحبان صنايع ايراني و خارجي قرار دهند.
وي افزود: نمايشگاه بين المللي نفت، پل ارتباطي سازنده اي ميان توليدکنندگان و فعالان صنعت نفت است، پروژه هايي که در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي اجرا مي شود مستلزم قطعات مختلفي است و تنها يک يا دو واحدي توليد قادر به رفع نيازهاي صاحبان صنايع نيستند.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس ادامه داد: حضور شرکت ها و صاحبان صنايع و تجهيزات صنعت نفت و گاز در اين نمايشگاه فرصتي است که ارتباط لازم بين توليدکنندگان و خريداران ايجاد مي شود و امکان جايگزيني قطعه اي با هزينه کمتر و کيفيت بالاتر پيدا مي شود.
قره خاني عنوان کرد: وزارت نفت و شرکت هاي وابسته در فضايي متمرکز با مديران و نمايندگاني از شرکت هاي ايراني و خارجي مذاکره مي کنند و به نتايجي دست مي يابند و اين موضوع مي تواند تحولاتي را براي آينده کشور رقم بزند.
قيمت سبد نفتي اوپک در مرز 70 دلار
قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) روز دوشنبه (16 ارديبهشت ماه) در مرز 70 دلار براي هر بشکه ايستاد. به گزارش دبيرخانه اوپک، قيمت سبد نفتي اين سازمان ديروز به 70 دلار و 23 سنت رسيد، در حالي که قيمت اين شاخص در روز جمعه (13 ارديبهشت ماه) 70 دلار و 61 سنت به ازاي هر بشکه بود. سبد نفت خام اوپک شامل 14 نوع نفت خام اعضاي اين سازمان از جمله مخلوط الجزاير، گيراسول آنگولا، اورينته اکوادور، سبک رابي گابون، ميناس اندونزي، سنگين ايران، سبک بصره، صادراتي کويت، السدر ليبي، سبک بوني نيجريه، مارين قطر، سبک عربي عربستان، موربان امارات و مري ونزوئلاست. همچنين قيمت نفت خام برنت و وست تگزاس اينترمديت نيز تا لحظه انتشار اين خبر به ترتيب 70 دلار و 63 سنت و 61 دلار و 84 سنت براي هر بشکه بوده است.
نخست وزير پاکستان: پروژه خط لوله آي پي را تکميل مي کنيم
نخست وزير پاکستان اعلام کرد که اين کشور اقدام هاي لازم را براي اجراي طرح خط لوله انتقال گاز از ايران موسوم به «آي پي» انجام خواهد کرد. به گزارش ايرنا، رسانه هاي پاکستاني اعلام کردند که عمران خان، نخست وزير پاکستان، دستورعمل هاي تازه اي را به مقام هاي اين کشور از جمله وزارت امور خارجه براي پيشبرد و تکميل بخش پاکستاني خط لوله آي پي صادر کرده است. وي از مسؤولان وزارت امور خارجه پاکستان خواست تا روشي موثر براي اجراي اين پروژه پيدا کنند. به گفته منابع خبري پاکستان به نقل از اسناد منتشر شده از سوي دولت اسلام آباد درباره دستور جديد عمران خان درباره طرح خط لوله آي پي، وي اعلام کرده است که تحريم ها سبب شده تا پاکستان نتواند به مسؤوليت خود در قبال طرح انتقال گاز از ايران عمل کند. منابع پاکستاني عنوان کردند که دولت اين کشور تصميم گرفته است تا درباره جوانب حقوقي خط لوله آي پي، به آمريکا، اتحاديه اروپا و ديگر نهادهاي حقوقي بين المللي نامه ارسال کند. نخست وزير پاکستان يکم ارديبهشت ماه امسال در سفري دو روزه به ايران آمد و در نشست هيات هاي عالي رتبه ايران و پاکستان که دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري ايران نيز در آن حضور داشت، گفته بود: پاکستان به دنبال يافتن سازوکاري براي ارتقاي مناسبات اقتصادي با ايران در حوزه هاي مختلف به ويژه نفت و گاز است. روحاني نيز در اين نشست با تاکيد بر ضرورت ارتقا و تقويت سطح همکاري هاي تجاري و اقتصادي تهران و اسلام آباد، اظهار کرده بود: مرزهاي دو کشور بايد مرزهاي تجارت، ثبات و توسعه باشد و تهران آمادگي دارد همکاري هاي خود را با پاکستان در زمينه هاي مختلف اقتصادي از جمله نفت و گاز، برق، پتروشيمي، گردشگري، علمي، دانشگاهي و بهداشت و درمان بيش از پيش گسترش دهد.
آمادگي اوکراين براي ادامه ترانزيت نفت روسيه به اروپا
مسؤولان اوکرايني اعلام کردند اين کشور براي از سرگيري ترانزيت نفت روسيه به اروپا آمادگي دارد. به گزارش خبرگزاري رويترز از کي يف، شرکت بهره برداري خطوط لوله نفت اوکراين (اوکرانسنافتا)، روز دوشنبه (16 ارديبهشت) اعلام کرد براي ازسرگيري ترانزيت نفت روسيه به اتحاديه اروپا آماده است. شرکت اوکرانسنافتا اعلام کرد که جريان نفت غيرآلوده روسيه از بلاروس به اوکراين، از سر گرفته شده است. لهستان، آلمان، اوکراين و چند کشور ديگر در شرق اروپا، ماه گذشته ميلادي پس از مشاهده آلودگي در خط لوله انتقال نفت دروژبا، واردات نفت از روسيه را متوقف کرده بودند.
اتحاديه اروپا و انگليس تحريم هاي نفتي ايران را محکوم کردند
متحدان آمريکا در قاره اروپا، تصميم هاي اخير دولت آمريکا براي تحريم معاملات نفتي ايران و محدوديت معافيت هاي مربوط به پروژه هاي هسته اي ايران را محکوم کردند. به گزارش خبرگزاري رويترز، وزارت امور خارجه بريتانيا در بيانيه اي مشترک با همتايان آلماني و فرانسوي خود و اتحاديه اروپا، اعلام کرد: ما با تأسف و نگراني تصميم آمريکا براي تمديد نکردن معافيت هاي مربوط به معاملات نفتي با ايران را مورد توجه قرار مي دهيم. اين نهاد افزود: ما همچنين با نگراني تصميم آمريکا براي خودداري از تمديد کامل معافيت هاي مربوط به پروژه هاي غيرنظامي هسته اي را مورد توجه قرار مي دهيم. آمريکا هفته گذشته براي وادار کردن ايران به توقف غني سازي محدود و توسعه تنها نيروگاه اتمي ايران اقدام و تلاش خود ضد ايران را تشديد کرد. پيش از اين نيز آمريکا اعلام کرده بود معافيت مشتريان نفت ايران از تحريم ها را تمديد نمي کند.
مشعل - «محمد سانوسي بارکيندو»، دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) مهمان بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي بود. او که در 2 ژوئن 2016 به عنوان نامزد کشور نيجريه، جانشين محمد سالم البدري، دبيرکل اوپک انتخاب شد، در ايامي به ايران آمد که بازار نفت جهان و به تبع آن، کشورهاي صادرکننده اوپک ايام حساسي را پيش رو دارند. آن هم به واسطه تحريم هايي که صادرات نفت ايران را نشانه رفته است. جمله کليدي او در اين سفر اشاره به اين بود که «ما در اوپک تلاش مي کنيم تا نفت را غيرسياسي اداره کنيم. به همه همکارانم در اوپک گفته ام وقتي وارد اين سازمان شديد، بايد پاسپورت هاي تان را در خانه بگذاريد.» بيژن زنگنه، وزير نفت کشورمان نيز در سخنراني گشايش نمايشگاه تاکيد کرد که بازار نفت را با بيانيه نمي شود اداره کرد؛ آنچه تعيين کننده است، توليد واقعي نفتي است که در بازار عرضه مي شود. پيامي که از ديدارهاي وزير نفت ايران و دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) بازتاب يافت. تاکيد بيژن زنگنه بر اين موضع بود که «ايران در اوپک به دليل منافعش عضو است و اگر اعضايي از اوپک بخواهند ايران را تهديد و گرفتار خطر کنند ايران هم آن را بي پاسخ نخواهد گذاشت.» بارکيندو نيز اين نکته را در حضور خود به ايران يادآوري کرد که «در اوپک تک روي نداريم.»
«محمد سانوسي بارکيندو» ابتدا در نشستي با خبرنگاران در حاشيه بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت در محل سالن کنفرانس شماره يک، ايراد سخنراني کرد. به نظر، او در سخنراني اش قصد داشت ثابت کند که شناخت کاملي از ايران دارد، از اين رو در حرف هايش هم از دوره سخت جنگ ايران و عراق گفت و هم از سير تحولات و پيشرفت در ايران و از خودکفايي بنزين تا سرمايه گذاري، گازرساني و ... هم سخن به ميان آورد.
دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) گفت: ما در اوپک تلاش مي کنيم تا نفت را غيرسياسي اداره کنيم. به همه همکارانم در اوپک گفته ام وقتي وارد اين سازمان شديد، بايد پاسپورت هاي تان را در خانه بگذاريد.
او مردم ايران را شجاع خطاب کرد و گفت: به مردم شجاع ايران تبريک مي گويم که در مقابل چالش سيل، همبستگي خود را نشان دادند و زنان و بچه ها در مناطق مختلف جمع شدند تا به سيل زدگان کمک کنند. شما توانستيد با حادثه طبيعي مقابله کنيد و اميدوارم در مقابل چالش زيست محيطي هم موفق باشيد. در عين حال به بازماندگان اين حادثه تسليت مي گويم. بارکيندو در ادامه با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران از بنيانگذاران اوپک است و حدود 60 سال همراه اين سازمان بوده است، گفت: من بيست وهشتمين دبيرکل اوپک هستم و نخستين دبيرکل اين سازمان نيز ايراني بوده است.
او باسابقه ترين وزير نفت در اوپک است که به خاطر تجربه هايش بارها با ايشان ديدار داشته ام، زنگنه در دهه هاي متمادي، حامي و طرفدار اوپک بوده است و همچنين نقش مهمي در همکاري اوپک و غيراوپک ايفا مي کند. پيش از بيانيه تاريخي 2016 مبني بر کاهش توليد نفت اوپک با زنگنه در اين زمينه مشورت کردم. دبيرکل اوپک همچنين از مشاوره و همکاري ديگر کارشناسان ايراني مستقر در اوپک با هدايت حسين کاظم پور اردبيلي، نماينده ايران در هيات عامل اوپک، قدرداني و تاکيد کرد: ايران يکي از مراکز مهم انرژي در جهان و دارنده بزرگ ترين ذخاير نفت و گاز جهان است.
بارکيندو با بيان اينکه ايران طي دهه هاي گذشته با وجود چالش هايي که داشته، توانسته سرمايه گذاري گسترده اي در اين صعنت کند، افزود: ايران در اين مدت توانسته توليد بسياري از تجهيزات را بومي سازي کرده و همچنين بعد از انقلاب، بيشترين اکتشاف را در بخش نفت و گاز از جمله اکتشاف ميدان هاي آزادگان داشته باشد.
وي با اشاره به چهار برابر شدن کل ذخاير نفت و گاز ايران پس از انقلاب خاطرنشان کرد: طي 40 سال اخير، توليد بخش پايين دستي در ايران چهار برابر شده، ضمن اينکه با توسعه زيرساخت هاي نفت و گاز، گازرساني به شهرها و روستاها و همچنين توليد بنزين سوپر سبب کاهش آلودگي هوا در کشور شده است.
دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت، وجود بيش از دو هزار جايگاه عرضه سوخت سي ان جي و همچنين تامين 70 درصد سوخت مايع نيروگاه ها را از جمله اقدام هاي قابل توجه وزارت نفت، همسو با گام برداشتن در مسير انرژي پاک عنوان کرد.
بارکيندو ايران را مثال خوبي در زمينه تنوع سازي در بخش انرژي و کاهش سهم نفت از درآمدهاي کشورها ذکر کرد و افزود: ايران در مقابله با فقر انرژي پيشتاز بوده و همچنين در زمينه تنوع بخشي منابع انرژي، يک قهرمان است. سهم نفت در توليد ناخالص داخلي ايران به کمتر از 40 درصد رسيده است و همه اين موارد دستاوردي معمولي نيستند.
دبيرکل اوپک، ايران را در دستيابي به اهداف در 40 سال اخير، الگويي براي صنعت نفت در منطقه خواند و گفت: اين کشور در شرايط سخت به اهداف خود رسيده است، در حالي که بعضي از کشورهاي عضو اوپک وابستگي شديدي به نفت دارند.
بارکيندو، با بيان اينکه اوپک يکي از قديمي ترين سازمان هايي است که در متوازن کردن بازار نفت موفق عمل کرده، تصريح کرد: در بيانيه همکاري اوپک، بر رعايت توازن در بازار نفت، حفظ توليد و تلاش براي ثبات نفت به نفع ذي نفعان تاکيد شده است. دبيرکل اوپک به چالش هايي که اين سازمان طي دهه هاي اخير داشته، اشاره کرد و افزود: اوپک در همه اين سال ها توانسته است در زمينه ثبات بازار نفت در شرايط مختلف با چالش هايش مقابله کند و پيروز شود.
بارکيندو با بيان اينکه اوپک به تازگي 6 چرخه قيمت نفت را شناسايي کرده است، تصريح کرد: دوره نخست مربوط به سال 1973 ميلادي است که به شوک اول نفتي معروف است. انقلاب اسلامي ايران و جنگ عراق نيز از ديگر چرخه هاي قيمت نفت بوده است. وي ضمن توضيح دوره هاي ديگر مانند برهم خوردن عرضه و تقاضا که سبب کاهش قيمت نفت در اوايل دهه 80 ميلادي شد يا افزايش توليد نفت آمريکا که سبب شد عرضه روزانه نفت بيش از تقاضا باشد، افزود: در مقطع سال 2000 ميلادي، اوپک براي بازگرداندن ثبات به بازار نفت تصميم گرفت روزانه 3 ميليون بشکه نفت از توليد خود بکاهد. 17 سال بعد تاريخ دوباره تکرار شد و اعضاي اوپک تصميم مشابهي را در سال 2014 گرفتند.
دبيرکل اوپک ادامه داد: در واقع هر يک از چرخه ها شوکي را به بازار وارد کردند؛ اما اقدام هايي که در اوپک انجام داديم، سبب شد تا بتوانيم بر اين شوک ها غلبه کنيم. بارکيندو بار ديگر بر نقش ايران به عنوان يکي از اعضاي پيشرو و فعال اوپک براي غلبه بر مشکلات اين سازمان تاکيد کرد.
وي همچنين گفت: اکنون که در 60 سالگي اوپک به سر مي بريم، بايد براي 60 سال آينده برنامه ريزي کنيم. اينکه آيا مي توانيم تا 60 سال ديگر با همين راهبرد به کارمان ادامه بدهيم؟ اعضا بايد سياست هاي شان را هماهنگ کنند.
بارکيندوگفت: ايران نه تنها يکي از اعضاي بنيانگذار اوپک بوده، بلکه چراغ راه اوپک نيز بوده است.
محمد سانوسي بارکيندو در حاشيه نشست خبري خود در بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در گفت وگو با خبرنگاران، درباره تهديدهايي که بتازگي درباره عرضه نفت ايران مطرح شده است، گفت: در خصوص مسأله ايران در سطح وزارت و دبيرخانه اوپک گفت وگوهايي داريم تا راهکارهاي ممکن را بررسي کنيم.دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) حذف نفت ايران از بازار را غيرممکن دانست و گفت: در اوپک تک روي نداريم. وي با اشاره به اينکه ايران در سالهاي گذشته نيز با چالشهايي از اين دست روبه رو بوده و مطمئنم بر اين مسائل فائق مي آيد، تصريح کرد: ما در 60 سال تاسيس اوپک تاکنون، با چالش هاي زيادي روبه رو بوده ايم؛ اما هميشه آنچه به ما کمک کرده، اتحاد ميان کشورها بوده و اگر اين اتحاد را حفظ کنيم، باز هم بر مشکلات غلبه مي کنيم.بارکيندو در پاسخ به اين پرسش که دو عضو اوپک ادعاي جايگزيني نفت ايران را کرده اند، موضع اين سازمان چيست؟ گفت: اوپک تصميم هاي گروهي مي گيرد و تک روي نداريم. سياست اوپک بر اين است تا با مشورت با کارشناسان دبيرخانه همه اعضا در کنار هم و بر اساس خرد جمعي تصميم بگيرند.
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا از نظر فني امکان حذف نفت ايران از بازار وجود دارد يا نه؟ گفت: لازم به تکرار نيست، امکان حذف ايران از بازار نفت غيرممکن است.به گفته دبيرکل اوپک، همه داده ها و آمارهاي منابع ثانويه در ماه ژوئن بررسي و سپس در اين باره تصميم گيري مي شود. در اوپک فقط نفع کشور خاصي در نظر گرفته نمي شود. به طور کلي ما منافع کل گروه را در نظر مي گيريم تا افزون بر تامين منافع تک تک اعضاي عضو، عرضه نفت هم تامين شود.بارکيندو با يادآوري اينکه پيش تر هم گفته ام که هر کدام از اعضاي اوپک مي توانند برنامهها و تصميم هاي خودشان را داشته باشند، اما وقتي در گردهمايي هستيم، کشورها به عنوان يک فرد نيستند و هر کدام عضوي از يک گروه هستند و ما منافع گروه و مصرف کنندگان را در نظر مي گيريم، تصريح کرد: البته بايد متوجه عواقب تصميم هاي خود باشيم، در عين حال در اوپک بايد به تامين عمليات عرضه فکر کنيم، زيرا نفت منبع انرژي است و تصميم هاي ما هم بايد بر اساس همين شرايط باشد.
بارکيندو با اشاره به اينکه وزير نفت توانمند ايران در اوپک سابقه زيادي دارد و از تجربه و خرد بالايي برخوردار است و همه اعضا به حرف ايشان گوش مي دهند، تصريح کرد: در عين حال چالش ايران تنها براي اين کشور نيست و روي کل اوپک تاثير مي گذارد و اتفاق هايي که در ايران، ونزوئلا يا ليبي رخ مي دهد، روي کل بازار و صنعت نفت تاثير دارد.
وي در پاسخ به پرسشي درباره حفظ سقف عرضه اوپک و رفتار نوپک در مقابل اوپک هم گفت: برنامه ما از سال 2017 خيلي خوب پيش رفته و کسي آن را تغيير نداده است. درباره لايحه نوپک هم تاکنون اقدامي در سطح کنگره آمريکا انجام شده که فعلا نمي دانيم به نتيجه مي رسد يا خير، اما آنچه براي ما مهم و نگران کننده است، اين است که ما تفرقه داشته باشيم و کشورها پس از 60 سال از هم جدا شوند.دبيرکل اوپک گفت: اوپک تنها يک سازمان نيست، بلکه کل صنعت نفت دنيا را تحت تاثير قرار داده است. به طور ميانگين روزانه 100 ميليون بشکه نفت در دنيا مصرف مي شود و اوپک نقش زيادي در تامين نياز بازارهاي جهاني و ثبات آن دارد و هميشه توانسته ظرفيت خود را متناسب با نياز بازار پيش ببرد.
بيژن زنگنه و دبير کل اوپک با هم ديدار و گفت وگو کردند. زنگنه پس از ديدار با محمد سانوسي بارکيندو، دبيرکل سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در تهران درباره محور اين ديدار گفت: مذاکراتي درباره بازار نفت، مشکلات و شکنندگي بازار داشته ايم که بيشتر تبادل نظر بود تا تصميم گيري. ايران در اوپک به دليل منافعش عضو است و اگر اعضايي از اوپک بخواهند، ايران را تهديد و گرفتار خطر کنند، ايران هم آن را بي پاسخ نخواهد گذاشت.
وي، صحبت درباره نشست آينده اوپک را محور ديگر اين مذاکره عنوان کرد و افزود: به آقاي بارکيندو گفتم که اوپک به دليل يکجانبه گرايي از سوي برخي اعضا در خطر است و احتمال فروپاشي اين سازمان وجود دارد.
محمدسانوسي بارکيندو نيز پس از ديدار با بيژن زنگنه، وزير نفت در تهران با اشاره به پربار بودن اين ديدار و تبادل ديدگاه ها اظهار کرد: آقاي زنگنه در نشست هاي وزيران نفت و انرژي اوپک با سابقه ترين وزير بوده و توجه به سخنان ايشان بويژه در شرايط حساس رويارويي دوباره با چالش هاي ژئوپوليتيک و تاثير آن بر شرايط کشورهاي عضو اوپک، همواره با ارزش است. تصميم هاي يکجانبه عليه جمهوري اسلامي ايران کارايي ندارد.
وي افزود: با آمدن به نمايشگاه بين المللي نفت تهران و مشاهده استقبال از اين رويداد و همچينين ديدار با آقاي زنگنه با يک تير دو نشان زدم و در ديدار امشب با وزير نفت از مشاوره ايشان استفاده کردم.دبيرکل اوپک تصريح کرد: شکي نيست که ما امروز با چالش هاي بزرگي روبه رو هستيم؛ اما اطمينان دارم با حضور دولتمرداني همچون زنگنه، اين کشتي غرق نخواهد شد.بارکيندو در پاسخ به اين پرسش که اقدام هاي يکجانبه برخي اعضاي اوپک عليه ايران را چگونه ارزيابي مي کنيد، گفت: اوپک هميشه به صورت جمعي تصميم گرفته و ما در گذشته بارها شاهد بوده ايم زماني که کشورهاي عضو اقدام هاي يکجانبه داشتند، اين رويه کارايي نداشته و اين بار هم همين طور خواهد بود.وي با يادآوري برگزاري نشست وزيران نفت و انرژي اوپک در ماه ژوئن امسال اظهار کرد: ما در اين نشست مانند يک خانواده دور هم مي نشينيم.
همزمان با نشست خبری محمدسانوسی بارکیندو، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حاشیه بیست وچهارمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، فاز سوم داده های حجیم (Big data) و چشم انداز سال ۲۰۴۰ اوپک رونمایی شد.
دفتر نمایندگی شرکت ملی نفت ایران به منظور تسهیل فعالیت سازندگان ایرانی در کشور عراق راه اندازی می شود. در حاشیه بیست وچهارمین نمایشگاه بین المللی نفت تهران، برای نخستین بار نشستی میان مدیران ارشد وزارت نفت عراق با سازندگان تجهیزات صنعت نفت با حضور محمود عبدالامیر هاشم، معاون وزیر نفت عراق، رامین قلمبر دزفولی، مدیر پشتیبانی، ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ایران و سازندگان تجهیزات نفتی، به منظور بررسی راهکارهای تسهیل راه اندازی دفتر نمایندگی شرکت ملی نفت ایران در عراق برگزار شد.
آشیش کومار پاتاک، نماینده شرکت انگلیسی هیت تریس، درباره آینده فعالیت این شرکت در ایران ابراز خوشبینی کرد و گفت: برای آینده هم توسعه خوبی در راه است و پروژه های مطلوبی در ایران وجود دارد و هر گاه نیاز باشد، ما برای حمایت از شریکان ایرانی خود آمادگی داریم.
کلاس فریدریش (Klaaus Friedrich)، مشاور اقتصادی انجمن مهندسی ماشین آلات و تجهیزات آلمان (VDMA)، گفت: شرکت های آلمانی می توانند به طور مستقل سیاست ها و راهکارهایی ویژه را برای گسترش همکاری ها با بخش انرژی ایران اتخاذ کنند.
آلکس لوپز (Alex Lopez)، مهندس فنی و مدیر فروش شرکت توپه (Tope) اسپانیا در پاسخ به پرسشی درباره راهکارهای توسعه روابط ایران و اسپانیا در شرایط تحریم عنوان کرد: در نظر داریم طی دیدارهایی با دفتر بازرگانی سفارت اسپانیا، راه حل های موجود برای تسهیل روابط اقتصادی بین شرکت های دو کشور را بررسی کنیم.
خسرو سالور، مسؤول پاویون هلند در حاشیه بیست وچهارمین نمایشگاه بین المللی نفت گفت: با وجود کارشکنی دولت آمریکا و نگرانی بانک های هلندی، شرکت های هلندی همچنان در صنعت نفت ایران حضوری فعال دارند. وی افزود: شرکت های هلندی به صورت های مختلف با صنعت نفت ایران همکاری می کنند.
آری رولیانتو، مدیر بخش آسیا در شرکت ریم ایتالیا در حاشیه نمایشگاه بین المللی نفت گفت: با وجود تحریم های آمریکا علیه ایران، این شرکت برای یافتن راهی به منظور تجارت با ایران مصمم است.
حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره سال گذشته 100 درصد از برنامه هاي مصوب توليدي اين شرکت نسبت به سال 96 محقق شد، همچنين در بخش حفاري شاهد تحقق 92 درصدي و در بخش تزريق آب و گاز نيز شاهد تحقق 82 درصدي برنامه هاي مصوب بوديم. پارسال باوجود همه محدوديت ها و مشکلات، چهار سکوي دريايي و دو کارخانه را راه اندازي کرديم. چهار پروژه از 33 بسته کاري طرح هاي نگهداشت و توليد و افزايش توليد شرکت ملي نفت ايران به اين شرکت مربوط است و ارزش اين بسته ها حدود 800 ميليون دلار مي شد که يک پروژه در دست اجراست، دو پروژه در مرحله انعقاد قرارداد است و پروژه ميدان فروزان نيز به عنوان بسته آخر تا نيمه نخست امسال نهايي مي شود. حداقل 500 ميليون دلار از فعاليت هاي اين قراردادها اجرايي مي شود، 300 ميليون دلار باقيمانده نيز مربوط به پروژه ميدان فروزان است. پنج بسته کاري تعريف شده ما نيز در انتظار مجوزهاي لازم قرار دارد که اميدوارم بتوانيم اسناد مناقصه آن را در سال 98 منتشر کنيم. باوجود تمامي مشکلات و محدوديت ها، حدود يک ميليارد و 500 ميليون دلار سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف در دست اجرا داريم. تاکنون 20 محموله از نفت توليدي لايه نفتي پارس جنوبي بارگيري و صادر شده و توليد نفت از اين لايه طبق برنامه و با ميانگين مناسب انجام مي شود. براساس برنامه مصوب براي سال 98، علاوه بر اجراي تعهدات توليد، به صورت جدي به بحث ساخت داخل توجه خواهيم کرد. بهترين الگوي مديريت مخازن مشترک، مديريت يکپارچه بوده و اين امر به معناي وجود کار علمي، مطالعاتي و اجراي مشترک از طريق راه اندازي يک شرکت مشترک است. با توجه به همکاري مطلوب با کشور همسايه شريک در ميدان هنگام، هم اکنون تبادل اطلاعاتي خوبي با آنها در اين زمينه داريم. در برداشت نفت از ميدان هاي مشترک، در مجموع توليد تجمعي، نسبت به رقباي خود عقب نيستيم. با توجه به برون سپاري 60 درصد از فعاليت هاي اجرايي اين شرکت از بخش خصوصي دعوت مي کنيم تا در حوزه تعميراتي بخش دريايي ورود کنند و در اين بازار گسترده به ايفاي نقش بپردازند. عمده ناوگان شناور اين شرکت ايراني بوده و حداکثر 10 درصد آن در مالکيت بخش خارجي است. از بخش خصوصي ايراني دعوت مي کنم براي فعاليت در حوزه تعميرات دريايي ورود کرده و نقش فعالي در بازار اين بخش ايفا کنند.
مشعل- «رونق توليد» به عنوان شعار سال 98 محوريت بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي قرار گرفت تا از رهگذر آن، سازندگان داخلي هم که دوره آزمون و خطا را پشت سر گذاشته اند، فصل شکوفايي و رونق خود را در اين دوره از نمايشگاه در معرض ديد عموم بگذارند. بايد گفت ايران با عبور موفق از دوره حمايت از کالاي ايراني، گام هاي جديدي برداشته که نتيجه آن ايستادن در ايستگاه رونق است. آن هم در ايامي که تحريم ها صنعت نفت را نشانه رفته است و اين مهم بيش از پيش اهميت مي يابد. آنگونه که بيژن زنگنه، وزير نفت در بازديد از دستاوردها و توليدات سازندگان داخل، اين مساله را مورد تاکيد قرار داد که «آنان راه را درست فهميده و اشکال راهبردي در روش هاي آنها نديده ام. ما در سال هاي پيش، بحث هاي فراواني با اين شرکت ها داشتيم، اما اکنون پس از 5 تا 6 سال، به نظرم مسير را درست مي روند که به طور حتم به موفقيت، بين المللي شدن، جهش و بزرگ شدن واقعي منجر مي شود و کارهايي هم که ما اکنون انجام مي دهيم، در همين جهت است.»
ارزيابي زنگنه از توليدکنندگان تجهيزات صنعت نفت اين است که «نسبت به سال پيش، پروژه هاي خوبي را اجرا کردند و احساس رضايت و رشد هم در اين ارتباط داشتند. من هم آينده روشني براي توليدکنندگان و سازندگان به لحاظ گستردگي کار ديدم.»
به هر رو آنچه حرف ديروز و امروز توليدکنندگان و سازندگان داخلي بوده، مطالبه دريافت پروژه ها و سفارش هاي بيشتر است. وزير نفت هم در اين زمينه يادآور شد که «مهم ترين کاري که براي بقاي مجموعه توليدکنندگان و سازندگان داخلي بايد در نظر گرفته شود، اين است که براي آنها پروژه تعريف کنيم و تداوم سرمايه گذاري داشته باشيم؛ البته ظرفيتي که هم اکنون در اين بخش وجود دارد، بيش از تقاضاي بازار است. براين اساس بايد به طور کامل با کشورهاي منطقه همکاري داشته باشيم تا بتوانيم تقاضاي بازار منطقه را تامين کنيم.»
نکته مهم و کليدي در مسير حمايت از توليد داخل در وزارت نفت آن است که به گفته زنگنه، قرارمان اين است که به هر کالا و تجهيزي که در داخل ايران توليد مي شود، ديگر اجازه خريد خارجي ندهيم. او مي گويد که به شرکت هاي تابعه خود اعلام مي کنيم که اجازه خريد کالاهاي خارجي را که در داخل به ميزان کافي و با کيفيت خوب توليد مي شوند، ندارند.
مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران هم در اين زمينه يادآور شد: نمايشگاه صنعت نفت، عرصه نمايش توانمندي هاي داخلي است و آنچه امروز در نمايشگاه مشاهده مي شود، نشان مي دهد که وزارت نفت در حمايت از ساخت داخل، عملکرد خوبي داشته است. او اين مساله را مورد تاکيد قرار داد که طرح نگهداشت و افزايش توليد ميدان هاي نفتي هم با همين هدف در دستور کار قرار دارد و با توجه به اينکه منابع ريالي بسته هاي کاري اين طرح تامين شده است، اميدواريم اجراي اين قراردادها نيز به استفاده بيشتر از توانمندي هاي داخلي منتهي شود.
به گفته وي، طرح بومي سازي 10 گروه کالايي نيز که با همکاري سازندگان داخلي دنبال مي شود، پيشرفت قابل توجهي دارد و امروز شاهد بخشي از دستاوردهاي اين طرح در نمايشگاه بين المللي صنعت نفت هستيم.
سعيد محمدزاده، معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت در بازديد از نمايشگاه اين مساله را يادآور شد که فضاي اعتماد و توجه به ساخت داخل به خوبي در فضاي بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي مشهود بود.
او گفت که «در حوزه تامين و ساخت تجهيزات، نقاط قوت، قابل اتکا و افتخار زيادي به وجود آمده و باعث افتخار ماست که در بسياري از صنايع گام هاي بزرگي برداشته شده است. با توجه به مجموعه قوانين و اقدام هاي پيش بيني شده در اين حوزه، تسهيل گري مناسب براي شرکت هاي توليدي، دانش بنيان و استارتاپ ها ايجاد شود و براي غناي توليد داخل، پايدارسازي اقتصاد و صنعت، گام برداريم.»
افزون بر ظهور توانايي شرکت هاي داخلي، نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي هر ساله فرصتي است تا شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت هم مروري گذرا بر آنچه پشت سر گذاشته و چشم انداز پيش رو، داشته باشند که در قالب نشست هاي خبري و گفت وگوهاي حاشيه نمايشگاه دنبال مي شود. آنچه بيش از همه در اين دوره از نمايشگاه از سوي اصحاب رسانه پيگيري شد، وضعيت توليد نفت، صادرات و... بود. مديران صنعت نفت متفق القول اين نکته را يادآوري کردند که تحريم، موضوع جديدي براي ما نيست و با تمام توان مقابل آن ايستاده ايم.
حميد کاويان، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون در سال 97 بيش از 5 هزار قطعه در اين شرکت بومي سازي شد. نفت و گاز مارون در صف نخست توليد قرار دارد و همواره براي پايداري توليد، حفاظت محيط زيست و نگهداري تاسيسات و ماشين آلات فرايندي و خطوط لوله خود با بخش عظيمي از سازندگان و تامين کنندگان داخلي مرتبط بوده که با تسهيم دانش فني و تجربه کارکنان شرکت و بخش خصوصي، تقريبا همه کالا و قطعات مورد نياز خود را بومي سازي کرده است.
در سال 97 بيش از 5 هزار قطعه از قطعات ماشين آلات و تاسيسات شرکت نفت و گاز مارون ساخته شد. با به کارگيري دستگاه هاي MOT و MOS از سوزاندن در مجموع حدود 180 هزار بشکه نفت جلوگيري شده است.
اين همت توأمان و همکاري به منظور رعايت الزام هاي زيست محيطي سبب شد پارسال 103.7 درصد برنامه توليد را محقق و 98 درصد پساب هاي نمک زدايي را به چاه هاي دفعي تزريق کنيم و بيش از 481 تجهيز و ماشين فرايندي را مورد تعميرات اساسي قرار دهيم.
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران
توسعه هشت ميدان چنگوله، دهلران، سهراب، پارسي، پرنج، کرنج، ياران و آبتيمور را در دست اقدام داريم و مذاکرات توسعه اي غالب اين ميدان ها با شرکت هاي ايراني در حال پيگيري است.
کند شدن فرايند توسعه در سايه تحريم اجتناب ناپذير است؛ اما همه تلاش مان بر اين است که سرعت توسعه ميدان هاي مشترک تحت تاثير قرار نگيرد و به شکل مطلوب دنبال شود. از چهار قرارداد توسعه اي که تاکنون در قالب قراردادهاي جديد نفتي امضا شده است، قرارداد توسعه ميدان هاي آبان و پايدار غرب نافذ شده و پيشرفت خوبي دارد. سفارش کالاهاي اين طرح نيز داده شده است. قرارداد توسعه ميدان هاي سپهر و جفير بزودي وارد فاز اجرايي مي شود و قرارداد توسعه ميدان هاي دالپري، پايدار شرق و چشمه خوش نيز امضا شده و بزودي نافذ خواهد شد.
توتال، پس از خروج از قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي سهام خود را به سي ان پي سي واگذار کرد و مذاکرات با اين شرکت چيني نيز براي رفع مشکلات موجود و اجراي قرارداد ادامه دارد. اگر مذاکرات به رفع مشکلات منتهي نشود، تمهيدات ديگري در برنامه قرار مي گيرد، ضمن اينکه پتروپارس به عنوان يکي از اعضاي کنسرسيوم، آمادگي دارد فاز نخست توسعه فاز 11 را اجرايي کند.
در زمينه روند اجراي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت شرکت ملي نفت ايران، با توجه به امضاي 10 قرارداد اين طرح در سال 97، 10 بسته قراردادي ديگر در حال پيگيري است که از اين ميان، هشت بسته کاري در قالب مناقصه و دو بسته کاري در قالب مذاکره تعيين تکليف مي شود که اميدواريم اين طرح در تيرماه امسال امضا شود. سال گذشته در مجموع 3 ميليارد فوت مکعب به ظرفيت توليد روزانه پارس جنوبي اضافه شد و امسال نيز 60 ميليون مترمکعب به ظرفيت توليد روزانه اين ميدان مشترک افزوده خواهد شد.
توليد ميدان آذر امسال به بيش از 60 هزار بشکه در روز مي رسد. در حوزه غرب کارون، امسال بازسازي تاسيسات و افزايش ظرفيت توليد نفت را دنبال مي کنيم.
در حوزه اکتشاف، به جز امضاي تفاهمنامه مطالعات بلوک تودج با شرکت تنکو که پارسال انجام شد، پيش بيني مي شود امسال مطالعه چهار بلوک اکتشافي ديگر هم واگذار شود. مذاکرات درباره همکاري ايران و آذربايجان در حوزه خزر ادامه دارد و مديرعامل شرکت نفت خزر طي هفته هاي آينده سفري به آذربايجان خواهد داشت.
از مجموع بيش از 100 تفاهمنامه مطالعاتي امضا شده براي ميادين نفتي و گازي کشور پس از برجام، 90 درصد نتايج مطالعاتي اين تفاهمنامه ها به شرکت ملي نفت ايران تحويل داده شد که با احتساب هزينه 1.5 ميليون دلاري شرکت مطالعه کننده براي هر ميدان، حداقل 150 ميليون دلار ارزش افزوده نصيب اين شرکت شده است.
شرکت متن در طول عمر بيش از 20 سال فعاليت خود، ماموريت توسعه ميادين نفتي کشور بويژه غرب کارون را به عهده داشت و تمرکز اصلي آن در حوزه غرب کارون بوده است. حوزه غرب کارون به عنوان يک حوزه پرظرفيت و تازه کشف شده مطرح بوده که بالغ بر 70 ميليارد بشکه ذخيره نفتي را در خود جاي داده است. در حوزه ميدان هاي مشترک غرب کارون عقب ماندگي نداريم و براي نخستين بار شرکت متن از برق نيروگاه حوزه غرب کارون براي فعاليت هاي تجاري خود استفاده خواهد کرد و اين براي شرکت متن دستاوردي بزرگ محسوب خواهد شد. طرح هاي متعددي براي توسعه ميدان هاي غرب کارون و ديگر ميدان هاي نفتي و همچنين طرح هايي را که اخيرا در قالب IPC واگذار شده در دست اجرا داريم که اميدواريم بتوانيم اين طرح ها را با موفقيت به سرانجام برسانيم. طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک در شرق تنگه هرمز يک طرح عظيم، ملي و راهبردي است که شرکت متن آن را در دست اجرا دارد و يک طرح چند ميليارد دلاري است. خط لوله عظيم هزار کيلومتري را در دست احداث داريم که سال گذشته پيمان ها و مناقصات آن انجام و عمليات اجرايي آن شروع شده و اميدواريم پيشرفت قابل قبولي در اين طرح ملي حاصل شود و به اهداف طرح برسيم. قراردادهايي که براي توسعه ميدان هاي سپهر، جفير، پايدار غرب، آبان، دالپري و چشمه خوش منعقد شده، به شرکت مهندسي و توسعه نفت ابلاغ شده که در حال هماهنگ کردن تيم براي راهبري پروژه هستيم. سيل اخير همه توجه ها را به ميدان هاي غرب کارون و تالاب هورالعظيم جلب کرد. هم اکنون بيش از 200 حلقه چاه ميدان هاي غرب کارون در تالاب هورالعظيم قرار دارد. با اين حال با کنترل هاي مستمري که داشتيم، حتي يک مورد آلودگي و نشتي نفت در تالاب هورالعظيم نداشتيم و قطعا نيز نخواهيم داشت. سياست حفظ و نگهداري تالاب هورالعظيم به عنوان سرمايه ملي در دستور کار وزارت نفت قرار داشته و اين سياست نيز کماکان مانند گذشته ادامه دارد.
تالين منصوريان، مدير سرمايه گذاري و کسب وکار شرکت ملي نفت ايران
طرح هاي جمع آوري گازهاي مشعل با تاکيد جدي وزير نفت طي سال هاي اخير با جديت پيگيري شده است و به جز قراردادهاي امضاشده در اين زمينه، گازهاي تعيين تکليف نشده نيز بزودي به مزايده مي روند.
برنامه ريزي ما جذب منابع داخلي به طور حداکثري است که با توجه به تامين سه هزار ميليارد تومان از محل بازار سرمايه در سال گذشته، در سال 98 براي تامين منابع مالي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت با مشکلي مواجه نخواهيم شد.
سعيد محمد، فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص)
اين قرارگاه خود را بازوي اجرايي دولت مي داند و همواره از سال 1368 تاکنون با دولت هاي مختلف همکاري داشته است، ما جزو نخستين نهادهاي اقتصادي در کشور بوده ايم که از 12 سال پيش تاکنون از سوي آمريکا مورد تحريم قرار گرفته ايم؛ اما با ارتباط خوبي که با دستگاه هاي مختلف داشته ايم ، توانسته ايم در پروژه هاي مختلف با موفقيت عمل کنيم. از مجموعه وزارت نفت بابت فضاي مثبتي که براي همکاري ايجاد کرده است، تشکر و قدرداني مي کنم.
عبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري
صنعت حفاري در داخل کشور بومي شده و لازم است شرکت ملي حفاري ايران به عنوان بازوي قدرتمند صنعت حفاري کشور، همکاري هاي سازنده اي با ديگر شرکت هاي فعال در اين حوزه داشته باشد. با مشارکت هشت شرکت خصوصي در مناقصه هاي مربوط به 27 طرح مربوط به افزايش و نگهداشت توليد شرکت کرده ايم و تاکنون توانسته ايم حضور خود را در دو پروژه قطعي کنيم. اين دو پروژه در حوزه نفت شهر و گچساران تعريف شده اند. مشارکت با شرکت هاي خصوصي ديگر مي تواند به منطقي تر شدن قيمت خدمات حفاري کمک کند.
منشور اجرايي اين شرکت با محوريت انضباط مالي و عملياتي تدوين شده است که در اين مسير منطقي کردن هزينه ها اولويت اصلي ما در سال 98 است. در راستاي اجرايي کردن اين منشور، 14 کارگروه در شرکت ملي حفاري ايران تشکيل شده تا به صورت مستقيم بر فعاليت هاي اين شرکت نظارت و مشکلات و مسائل شرکت را در همه حوزه ها برطرف کنند. شرکت ملي حفاري با در اختيار داشتن 72 دکل حفاري، حدود 65 درصد از فعاليت حفاري کشور را در اختيار دارد و لازم است براي منطقي کردن هزينه ها، ايجاد انضباط مالي و عملياتي را در برنامه هاي خود بگنجاند. اين موضوع مي تواند کمک قابل توجهي به تغيير رويه شرکت ملي حفاري ايران به يک شرکت خودگردان کند.
جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان: شرکت نفت و گاز اروندان، متولي بهره برداري از ميدان هاي غرب کارون است و هم اکنون از 13 ميداني که ما در غرب کارون داريم، 6 ميدان، مشترک با عراق است. در گذشته ما براي تأمين بعضي از تجهيزات در مضيقه بوديم، اما هم اکنون ادواتي را در عمق بيش از 4 هزار متري چاه و در دماي بيش از 100 درجه سانتي گراد به کار گرفته ايم که همگي ساخت داخل بوده اند. سازندگان داخلي ما را از خريد تجهيزات خارجي بي نياز کرده اند. در زمينه جمع آوري گازهاي همراه نفت هم در منطقه غرب کارون، بخشي از گازهاي همراه از طريق NGL3200 و حدود روزانه 50 ميليون فوت مکعب هم از سوي پيمانکار برنده در مزايده جمع آوري مي شود. اين پيمانکار قرار است ظرف مدت 18 ماه تاسيسات خود را مستقر کند.
محسن دهان زاده، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون
پارسال 316 قلم کالاي داخلي در اين شرکت بومي سازي شد که ارزش اين محصولات بيش از 31 ميليارد ريال بوده است. مشعل در پروژه ها حکم سوپاپ اطمينان را دارد؛ اما در شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون تلاش کرديم حجم قابل توجهي از گازهاي همراه را جمع آوري کنيم. به سمت بهسوزي مشعل هاي روشن رفتيم و هم اکنون در غرب اهواز آلايندگي قابل توجهي از طريق مشعل هاي روشن نداريم. هم اکنون در واحد بهره برداري شماره 3 اهواز از سوختن 10 ميليون فوت مکعب گاز همراه جلوگيري کرديم. براي اين پروژه حدود 2 ميليارد تومان اعتبار هزينه شد که با توجه به صرفه جويي 810 هزار دلاري که براي کشور داشت، اين اعتبار در مدت کوتاهي جبران شد. شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون علاوه بر اين اقدام ها، همه عوارض آلايندگي را به موقع پرداخت کرده است. پارسال بيش از 8 ميليارد تومان عوارض آلايندگي و 150 ميليارد تومان عوارض و ماليات بر ارزش افزوده پرداخت کرديم.
احمد محمدي مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
ما با تمام توان مقابل تحريم ايستاده ايم. ممکن است مشکلاتي پيش روي صادرات پيش بيايد، اما ما وقفه اي در برنامه توليد نخواهيم داشت. ظرفيت توليد فعلي نفت اين شرکت، بدون اجراي برنامه هاي توسعه اي، روزانه 3.5 ميليون بشکه نفت است و در صورت اجراي طرح هاي مطالعاتي، توسعه اي و نگهداشت و افزايش توليد در مخازن شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، در مجموع حدود 600 هزار بشکه در روز به ظرفيت توليد اين شرکت اضافه مي شود. هم اکنون هشت بسته کاري طرح نگهداشت و افزايش توليد اين شرکت نيز در مرحله برگزاري مناقصه است و به نظر مي رسد تا کمتر از يک ماه ديگر برندگان اين مناقصات مشخص شوند، ضمن آنکه در چهار ميدان نفتي که داراي 8 تا 9 مخزن هستند، با مدل قراردادي خاص شرکت مناطق نفت خيز جنوب تفاهمنامه هايي با شرکت ها و پيمانکاران داخلي منعقد شده که طرح هاي پيشنهادي توسعه برخي از اين شرکت ها در شوراي عالي مخازن به تصويب رسيده و اميدواريم امسال حداقل طرح توسعه دو ميدان به مرحله امضاي قرارداد برسد. ما هم اکنون در دو جبهه فعال هستيم. جنگ اقتصادي عليه کشور برقرار است، بنابراين راهبري توليد و حفاظت از تاسيسات، جزو وظيفه ذاتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که بايد تلاش کرد وقفه اي در توليد ايجاد نشود و همچنين در کمک به مناطق سيل زده با همه توان پاي کار ايستاده ايم و کارنامه موفقي را رقم زده ايم. در شرايط تحريم، برنامه منسجم و منظمي براي ما تهيه شده و با همه توان، برنامه توليد را پيش خواهيم برد؛ اما اينکه ما چطور مي خواهيم در اين شرايط سخت، توليد و صادرات داشته باشيم، روشي است که خاص ايرانيان است و قطعا اهداف را متناسب با شرايط روز دنبال خواهيم کرد. به هر تقدير، اين يک جنگ تمام عيار عليه ايرانيان است.
همان طور که در 40 سال اخير، خدعه ها و دسيسه هاي دشمنان را خنثي کرديم با تلاش و مجاهدت فرزندان ايران زمين مي توانيم سربلند بيرون آييم. به هر تقدير مشکلاتي وجود دارد؛ ايرانيان مرد روزهاي سخت هستند. امسال به نام رونق توليد مزين شده و با توجه به برنامه هايي که در صنعت نفت است و همچنين اهداف توسعه اي و افزايش و نگهداشت توليد، مي توان رونق فضاي کسب وکار و حمايت از سازندگان داخلي را در کشور ايجاد کرد. وزارت نفت براي تامين مالي پروژه ها راه هاي مختلفي را در نظر گرفته که يکي از آنها انتشار اوراق منفعت است که بخشي از آن انتشار يافته و تا به امروز موفق بوده است.
بنابراين اجراي پروژه هاي مناطق نفت خيز جنوب از طريق همين اوراق، تامين مالي خواهد شد و مشکلي براي شروع و اجراي پروژه ها به لحاظ مالي نداريم. پيرو توافقنامه اصولي ميدان کرنج که با کنسرسيوم پرگس امضا شده بود، مذاکرات و تعامل همچنان ادامه دارد و اميدواريم بتوانيم عمليات اجرايي را آغاز کنيم؛ البته اين ميدان در حال توليد است و طرح تزريق گاز روي آن در حال اجراست؛ اما اگر اين قرارداد نيز اجرا شود، توسعه ميدان شتاب مي گيرد.
غلامرضا منوچهري، مديرعامل شرکت اويک
توسعه ميدان مشترک آذر، طبق برنامه ادامه دارد و توسعه فاز دوم اين ميدان با هدف توليد روزانه 65 هزار بشکه نفت امسال محقق مي شود. تاسيسات فراسطحي (CPF) اين ميدان نيز امسال تکميل مي شود و به بهره برداري مي رسد. شرکت اويک، طرح توسعه تکميلي ميدان آذر و همچنين طرح توسعه ميدان چنگوله را به شرکت ملي نفت ايران ارائه کرده است. در بخش قراردادهاي نگهداشت و افزايش توليد ميدان هاي نفتي، قرارداد دو مخزن منصوري و رامشير از اين طرح بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و اويک امضا شده و به همين منظور سفارش کالاهاي مورد نياز را به سازندگان ايراني داده ايم و در شرف تحويل موقعيت چاه ها براي آغاز حفاري هستيم. اويک تاکنون 6 دکل حفاري براي فعاليت در اين دو مخزن تجهيز کرده است.
محمد مشکين فام مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس
وضع فعاليت هاي فاز 14 پارس جنوبي در شرايط مطلوبي است، در بخش دريايي اين فاز، سال گذشته در دو موقعيت به توليد 28 ميليون مترمکعب گاز دست يافتيم و اين مقدار گاز، روزانه به يکي از پالايشگاه هاي پارس جنوبي براي تصفيه ارسال مي شود. امسال برنامه داريم دو سکوي باقيمانده فاز 14 را نيز عملياتي و گاز را براي تصفيه به يکي از پالايشگاه هاي پارس جنوبي ارسال کنيم. پارسال دو سکوي فاز 13 پارس جنوبي با ظرفيت روزانه 28 ميليون مترمکعب در مدار توليد قرار گرفت تا نيمه نخست امسال، يکي ديگر از سکوهاي اين فاز عملياتي مي شود. دو سکوي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي پارسال به بهره برداري رسيد و اميدواريم دو سکوي ديگر اين فاز نيز تا پايان امسال عملياتي شود.
قراردادهاي مطالعات جامع مخازن شش گانه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، بين شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب و چهار شرکت مشاور داخلي امضا شد که براساس قراردادهاي امضاشده، شرکت مشاوران انرژي تهران، مطالعه مخزن آسماري ميدان هفتکل و مطالعه مخزن بنگستان ميدان بينک را انجام خواهد داد. شرکت ماگماانرژي نيز مخزن آسماري ميدان منصورآباد و مخزن آسماري/جهرم ميدان نرگسي را مطالعه مي کند. مطالعات جامع مخزن آسماري ميدان لب سفيد نيز به شرکت خدمات مهندسي نفت کيش و مطالعه جامع مخزن آسماري ميدان پارسي نيز به شرکت مهندسي فرايند به کمک رايانه ايرانيان (کيپ) سپرده شد. مدت انجام اين قراردادها 15 تا 24 ماه برآورد شده است.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران در نخستين روز از برگزاري بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با سه شرکت دانش بنيان به منظور تکيه بر توانمندي سازندگان داخلي در سال رونق توليد، تفاهمنامه همکاري امضا کرد. عباس اسدروز، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران در آيين امضاي تفاهمنامه اين شرکت با سه شرکت دانش بنيان پارک علم وفناوري خوزستان، شرکت پتروتجهيزسپاهان و شرکت نگرش رايانه پويا گفت: در شرايط کنوني، لازم و حياتي است که اين اطمينان حاصل شود متخصصان و کارشناسان داخلي داراي چنان توانمندي هستند که در بومي سازي قطعات و برطرف کردن نيازهاي داخلي مي توانند کمبودهاي موجود را به نوعي جبران کنند. اسدروز در ادامه بر ضرورت اعتماد به توانمندي سازندگان داخلي، بويژه شرکت هاي دانش بنيان در رفع نيازهاي داخلي تاکيد کرد و با بيان اينکه تکيه بر توانايي شرکت هاي داخلي ضرورتي اجتناب ناپذير است، گفت: از جمله اقدام هاي تاثيرگذار شرکت پايانه هاي نفتي، اعتماد به شرکت هاي دانش بنيان و سازندگان داخلي است که اين مسأله سبب جلوگيري از انحصارطلبي شرکت هاي آمريکايي و اروپايي در صنعت نفت کشور مي شود. وي امضاي تفاهمنامه با شرکت هاي دانش بنيان را راهي براي مقابله با دور جديد تحريم هاي ظالمانه در سال رونق توليد و شکوفايي صنعت داخلي دانست و افزود: ساخت نخستين اکچويتور از سوي سازندگان داخلي که در طيف گسترده اي کاربرد دارد، در پايانه نفتي خارک نصب شد که هزينه هاي ساخت اين تجهيز، نسبت به نمونه خارجي، کاهش 60 درصدي دارد.
نشست سياست هاي توسعه کارگاه هاي تعميراتي و پشتيباني در مناطق عملياتي و ويژه اقتصادي در حاشيه دومين روز از برگزاري بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در محل سالن مرواريد برگزار شد.
عليرضا اصل عربي، مديرکل نگهداري و تعميرات وزارت نفت در اين نشست يادآور شد: امسال، سال بهره برداري و نگهداري از تاسيسات نفت با رويکرد واگذاري حداکثري به بخش خصوصي است، بنابراين در اين زمينه وزير نفت شيوه نامه اي را به مجموعه ها ابلاغ کرده است که بر اساس آن قرار شده تعميرات ماشين هاي دوار صنعت نفت را به شرکت هاي صاحب صلاحيت واگذار کنيم.
پرويز سنگين، مديرکل نظام تامين و تجاري سازي فناوري وزارت نفت در نشست «توسعه و تعميق ساخت داخل، راهکاري موثر در رونق توليد» اظهار کرد: بر اساس طرح ارتقاي توانمندسازي شرکت هاي داخلي تاکنون 84 قلم کالا شناسايي شده که نيازي به خريد آنها از خارج وجود ندارد.
وي با اشاره به اهم فعاليت هاي مرتبط با افزايش توانمندي ساخت داخل گفت: از جمله اين فعاليت ها مي توان به مواردي همچون حداکثرسازي استفاده از توان داخل در قراردادهاي نفتي ايران، مگاپروژه ساخت 10 گروه خانواده کالايي اولويت دار وزارت نفت، سازوکارهاي حمايتي براي رونق توليد، نظام صدور گواهينامه کيفيت محصولات و خدمات صنعت نفت و مديريت خريد اقلام دوگانه از طريق کانال خريد برجام اشاره کرد.
مديرکل نظام تامين و تجاري سازي فناوري وزارت نفت افزود: بر اساس ارزيابي هاي انجام شده، تحقق اهداف فناورانه در قراردادهاي 10 گروه خانواده کالايي اولويت دار صنعت نفت، هفت تعهد فناورانه در نظر گرفته ايم که عبارت اند از: کسب دانش و فناوري در طراحي محصول، طراحي و استقرار سامانه آزمايش استانداردهاي محصول، استقرار ساختار و تجهيزات کسب توانمندي ساخت محصول، ساخت و آزمايش استانداردهاي محصول، کسب تاييديه هاي کيفيت و استاندارد محصول، کسب تاييديه هاي دانش فني و مالکيت معنوي محصول و کسب عملکرد کيفيت مناسب محصول از مشتري به مصرف کننده.
سنگين با اشاره به فهرست منابع سازندگان داخلي (AVL) گفت: از 3 هزار و 793 شرکتي که خوداظهاري کرده اند، بيش از 3 هزار و 128 شرکت را تعيين تکليف کرده ايم و از اين تعداد 596 سازنده داخلي به فهرست EP اضافه شده اند، ضمن آنکه نزديک به هزار تامين کننده، تاييد صلاحيت شده و به اين فهرست اضافه شده اند.
در ادامه رامين قلمبردزفولي، مدير پشتيباني و ساخت کالاي شرکت ملي نفت ايران در اين نشست به مروري بر اقدام هاي انجام شده و نتايج حاصل از طرح 10 گروه خانواده کالايي وزارت نفت پرداخت. وي ادامه داد: تاکنون از پروژه هاي ده گانه، هفت قلم تحقق يافته است .
مدير پشتيباني و ساخت کالاي شرکت ملي نفت ايران گفت: در مناقصه هاي انجام شده تاکنون 50 قرارداد به ارزش حدود 430 ميليارد تومان امضا شده است که از اين تعداد 48 قرارداد ارزي، 4 قرارداد ارزي – ريالي و يک قرارداد نيز ريالي است. به گفته وي، در پاکت هاي مناقصه، ارزيابي فناورانه نيز در نظر گرفته شده که با اجراي آن نقاط قوت و ضعف شرکت ها شناسايي مي شود.
در نشست بررسي استراتژي هاي نوين براي کسب وکار شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني، همزمان با سومين روز برگزاري نمايشگاه بين المللي صنعت نفت، نمايندگان شرکت هاي E&P به بيان نظرها و پيشنهادهاي خود پرداختند.
اميد شاکري، مديرکل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت در اين نشست، با اشاره به پايان مدت گواهينامه سه ساله شرکت هاي صاحب صلاحيت براي فعاليت در قالب E&P در خردادماه امسال گفت: بررسي ها براي ارزيابي مجدد اين شرکت ها از اواخر سال گذشته آغاز شد؛ برآوردها و ارزيابي هاي ما نشان مي دهد که اگر ميخواستيم حداقل معيارها و انتظارات را کمي نسبت به زمان صدور گواهي افزايش دهيم، قاعدتا تعدادي از شرکت ها از اين فهرست حذف مي شدند.
شاکري افزود: با وجود اين، با نظر مثبت وزير نفت، مقرر شد با توجه به شرايط تحريمي کشور، گواهي همه 17 شرکت تمديد شود تا امکان بهره مندي بيشتر از ظرفيت و توان داخلي کشور فراهم باشد.
در ادامه اين نشست، رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران گفت: از مجموع حدود 110 تفاهمنامه مطالعاتي ميدان هاي نفت و گاز که پس از برجام امضا شد، 90 درصد نتايج مطالعاتي به شرکت ملي نفت ايران ارائه و تاکنون چهار قرارداد در قالب IPC براي هشت ميدان نفتي و گازي امضا شده است.
وي با بيان اينکه در شرايط کنوني کشور، برنامه امضاي چند قرارداد توسعه اي را با شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني در دستور کار قرار داده ايم، ادامه داد: توان تامين مالي، مديريت پروژه، مهندسي مخزن و توان توليد و بهره برداري، معيارهاي نفت در واگذاري ميدان ها به شرکت هاي E&P است، اما مهم ترين دغدغه ما تامين منابع مالي است. بهترين تيم کاري نيز بدون توان تامين مالي نمي تواند در شرايط کنوني راهگشا باشد.
وي افزود: پيشنهاد ما تشکيل کنسرسيومي از شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني است تا بتوانند هم در تامين مالي و هم اجراي پروژه ها عملکرد بهتري داشته باشند.
مهدي ميرمعزي به عنوان رئيس مجمع شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني، در ادامه اين نشست به بيان چالش هاي اصلي گريبانگير اين شرکت ها پرداخت و گفت: تقاضاي ما اين است که شرکت ملي نفت ايران، ميدان هاي کوچک و متوسط را که توسعه آنها به سرمايه کلان و فناوري پيشرفته اي نياز ندارد، به شرکت هاي E&P بسپارد و اين شرکت ها نيز مي توانند با تشکيل کنسرسيوم، در توسعه ميدان هاي نفت و گاز کشور ورود کنند.
حجت الاسلام محمدحسن ابوترابي فرد نيز که در اين نشست حضور داشت، با شنيدن ديدگاه هاي نمايندگان شرکت ها، براي برگزاري جلساتي با حضور رئيس مجلس و در صورت نياز با ديگر مقامات کشور قول مساعد داد و تاکيد کرد: از شرکت هاي E&P ايراني مي خواهم با تشکيل کنسرسيوم، مسير را براي ورودشان به قراردادهاي توسعه اي نفت و گاز هموار کنند.
وي با بيان اينکه تشکيل کنسرسيوم، يعني جهش تامين مالي، جهش دانش فني و کاهش ريسک پذيري، ادامه داد: تا شرکت هاي خصوصي بزرگ نشوند، کشور بزرگ نخواهد شد.
سمينار تبيين نقش طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد نفت در رونق کسب وکار شرکت هاي سرمايه گذاري، سازندگان، تامين کنندگان و پيمانکاران صنعت نفت در دومين روز از برگزاري بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي برگزار شد.
سيدهادي فاطمي، رئيس امور پروژه هاي EPCF/EPDF شرکت ملي نفت ايران در اين سمينار با بيان اينکه افزون بر 6 قرارداد امضا شده در اين طرح، 10 بسته کاري ديگر در دست اقدام است، اظهار اميدواري کرد که 13 مناقصه باقيمانده نيز تا پايان امسال تعيين تکليف شود. فاطمي اظهار کرد: مجموع پروژه ها طبق برنامه زمان بندي شده، شامل 280 حلقه چاه جديد، هزار و 700 مورد تعمير چاه و افزون بر آن ساخت سکوهاي دريايي، خطوط لوله واحدهاي نمکزدايي و واحدهاي فراورش و تعمير واحدهاي موجود در نظر گرفته شده است .
اين مقام مسؤول تصريح کرد: اين حجم عظيم از فعاليت ها بي شک رونقي را براي سازندگان داخلي فراهم خواهد کرد. در ادامه صادق فتح الهي، مجري طرح هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: 6 بسته طرح نگهداشت و افزايش توليد مناطق نفت خيز جنوب از اسفند پارسال آغاز شده و هشت بسته پيشنهادي ديگر حدود 10 روز آينده نهايي خواهد شد و اميدواريم پس از پايان کار اين بسته ها، فرآيند مناقصه هاي 13 بسته باقيمانده از اين طرح تا پايان سال عملياتي و اجرايي شود.
او در ادامه به طرح هاي واگذار شده پيرامون 28 مخزن اشاره کرد و گفت: برآورد اوليه ما در 28 مخزن بيش از 35 هزار ميليارد تومان است که امکان دارد اين رقم پيشنهادي در طول مناقصه ها بيشتر هم شود.
فتح الهي از الزام به استفاده از کالاي ساخت داخل، لزوم به کارگيري پيمانکاران و نيروهاي بومي،لزوم استفاده از فهرست تامين کنندگان و سازندگان مورد تاييد کارفرما و سرانجام اختصاص 4 درصد از منابع طرح به مسؤوليت اجتماعي را از جمله الزام هاي طرح 28 مخزن برشمرد.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران گفت: به زودي اخبار خوبي در خصوص برون سپاري فعاليت هاي پالايشي کشور اعلام خواهد شد، به گونه اي که سال 98 را مي توان نقطه عطفي در کاهش تصدي گري دولت در بخش پالايشي دانست.
غلامرضا بهمن نيا افزود: در صنعت گاز پيوستگي توليد، حرف نخست را مي زند و توقف معنا ندارد زيرا از ذخاير ميدان مشترک پارس جنوبي بهره مند هستيم و کاهش يا توقف توليد گاز جبران ناپذيري به اقتصاد کشور وارد مي کند.
وي با اشاره به اينکه براساس برنامه چشم انداز 20 ساله، صنعت گاز کشور تا افق 1404 بايد در سطح جهاني قرار گيرد، اعلام کرد: پارسال بيش از 220 ميليارد مترمکعب گاز در کشور توليد شد که اين موضوع به معناي حضور ايران در جايگاه سومين توليدکننده بزرگ گاز طبيعي در جهان است.
مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه تعميرات تاسيسات پالايشگاهي در کشور براساس شاخص هاي بين المللي پيش مي رود، يادآور شد: در نمايشگاه امسال با توجه به اينکه شاهد ظرفيت بالاي سازندگان تجهيزات گاز داخلي بوديم، مي توانم اين اطمينان را بدهم که شرکت گاز با استفاده از صنايع داخلي مي تواند نام گذاري امسال با عنوان «رونق توليد» را جامه عمل بپوشاند.
مشعل - صنعت گاز در حالي طي سال هاي گذشته توسعه شبکه گازرساني و کيفي سازي ارائه خدمات را پيش گرفته که براساس برنامه هاي تعريف شده، در سال هاي آينده به عرصه بين المللي اين صنعت در سه محور ورود خواهد کرد. براساس گزارش ها، هم اکنون 28 هزار و 793 روستا و يکهزار و 142 شهر از نعمت گاز برخوردارند و براساس برنامه هاي تعريف شده، امسال نيز شاهد گازرساني به 49 شهر و 3 هزار روستاي جديد و در آينده نزديک شاهد افزايش ضريب نفوذ گاز در بخش هاي خانگي (شهري و روستايي) و صنايع خواهيم بود و در ادامه، تلاش ها افزون بر کيفي سازي فعاليت ها در داخل و بهره گيري از فناوري هاي جديد در همه بخش ها، به سمت افزايش سهم گاز و محصولات جانبي آن در بازارهاي بين المللي معطوف خواهد شد. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در نشست خبري که در نخستين روز نمايشگاه برگزار شد، گفت: ايران نخست ين کشور دنيا خواهد بود که در سه سال آينده به پوشش شبکه گازرساني 100 درصدي دست مي يابد.حسن منتظر تربتي درباره برنامه هاي آينده صنعت گاز افزود: نخست به عنوان يک شرکت داخلي و بهره بردار آغاز به کار کرديم و در سال هاي گذشته تمرکز اين صنعت بر گازرساني داخلي قرار گرفت و برنامه ما در سال هاي پيش رو افزون بر تامين نيازهاي داخلي، ورود به عرصه هاي بين المللي در سه محور صدور گاز و ورود به بازارهاي جديد، گاز مايع (LPG) و صدور خدمات فني به ديگر کشورها خواهد بود.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در پاسخ به پرسشي درباره احتمال شکايت از پاکستان درباره خط لوله گاز آي پي تصريح کرد: هنوز به اين نتيجه نرسيده ايم که شکايتي از پاکستان داشته باشيم. به تازگي سفرهاي مشترکي ميان ايران و پاکستان در سطوح بالا انجام شده است و به نظر مي رسد همکاري هاي رو به جلو داشته باشيم.
تربتي افزود: شبکه و آمادگي کامل را براي انتقال گاز در داخل کشور ايجاد کرده ايم، اما خطوط انتقال گاز پاکستان براي دريافت گاز ايران هنوز کامل نشده اند، با اين حال به نظر نمي رسد پاکستان اصل قضيه دريافت گاز ايران را منتفي کرده باشد و ما فکر مي کنيم، ملاقات هاي اخير مقام هاي دو طرف، زمينه ساز مذاکراتي تازه باشد.
وي درباره همکاري با ترکمنستان گفت: اختلاف ايران و ترکمنستان بر سر مطالبات دو کشور است؛ بدهي هاي ما و آنها در کوتاه مدت بررسي مي شود، ضمن اينکه ما به دنبال تداوم همکاري ها از طريق بخش خصوصي ميان دو طرف هستيم. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران درباره سوآپ گاز نيز توضيح داد: سوآپ گاز در ايران از سوي دو بخش دولتي و خصوصي انجام مي شود که بر اين اساس سوآپ گاز آذربايجان به عهده بخش دولتي و سوآپ گاز ترکمنستان به عهده بخش خصوصي است.به گفته تربتي، در مدت زمان پنج سال پاياني قرارداد صادرات گاز ايران به ترکيه، فضاي مطلوب براي موضوع تمديد قرارداد ايجاد مي شود، بنابراين يک سال آينده اين موضوع مطرح خواهد شد.
تربتي درباره همکاري ايران با آذربايجان گفت: حجم مبادلات گازي ايران با آذربايجان زياد نيست، البته مقرر شده بود دو کشور در مورد مخازن ذخيره سازي گاز طبيعي نيز با هم مشارکت داشته باشند، اما با توسعه ميدان هاي ذخيره سازي گاز طبيعي در ايران اين موضوع نيز ديگر مطرح نيست.معاون وزير نفت ادامه داد: آنچه اکنون قابل توجه است ضعيف شدن زيرساخت هاي گازي آذربايجان است که مي تواند به موضوع قابل مذاکره ايران و آذربايجان تبديل شود، همچنين مي توانيم طرح صادرات گاز ايران به اروپا و سرمايه گذاري مشترک به وسيله خط لوله را با اين کشور پيگيري کنيم.
به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، ميزان صادرات گاز به عراق براساس قرارداد انجام مي شود و امسال نيز افزايش مي يابد؛ به گونه اي که تا زمان رسيدن فصل گرما، صادرات روزانه گاز ايران به دو مقصد بغداد و بصره به بيش از 35 ميليون مترمکعب خواهد رسيد، همچنين بخشي از درآمد صادرات گاز به کشورهاي همسايه از سوي بانک مرکزي در اختيار شرکت ملي گاز ايران قرار مي گيرد که اين مبالغ تاکنون به شرکت ملي گاز پرداخت شده است.
تربتي ميزان صادرات گاز ايران در سال 97 را بيش از 40 ميليون مترمکعب در روز اعلام کرد و افزود: امسال نيز صادرات گاز به ترکيه 30 ميليون مترمکعب در روز و صادرات گاز به عراق 35 ميليون مترمکعب در روز خواهد بود.
به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، صادرات گاز ايران به ارمنستان با هدف تهاتر گاز و برق بر اساس آخرين رقم مورد توافق دو کشور در سال 97 انجام مي شود و اکنون تغييري ندارد.
حسن منتظرتربتي درباره پرداخت پول از سوي شرکت ملي گاز ايران به خزانه داري گفت: شرکت ملي گاز ايران يکي از خوش حساب ترين شرکت ها در مقابل خزانه داري است، ما در زمينه هدفمندي مصرف سوخت و سهم صندوق خزانه، هر آنچه لازم بوده است، پرداخت کرده ايم و اکنون هيچ بدهي به اين صندوق نداريم.
کنتورهاي هوشمند گاز، از ديگر پرسش هايي بود که معاون وزير نفت در امور گاز به آن پاسخ داد و گفت: ما در پي راه اندازي سامانه هوشمند گاز هستيم که حدود دو ماه آينده طراحي نخستين نمونه آن به نتيجه مي رسد، در زمينه کنتورهاي هوشمند گاز نيز، بخشي از طرح پايلوت را با موفقيت اجرا کرده ايم و بر اساس تجربه هاي ارزشمندي که در اين زمينه به دست آورده ايم، طرح کنتورهاي هوشمند گاز و سامانه هوشمند گاز را به نتيجه نهايي خواهيم رساند.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران گفت: شاخص قابليت اطمينان انتقال گاز در دي ماه پارسال به 100 درصد رسيده بود.
سعيد توکلي افزود: هم اکنون ميزان خطوط لوله فشار قوي انتقال گاز به رقمي افزون بر 36 هزار و 829 کيلومتر رسيده و با بهره گيري از 82 ايستگاه تقويت فشار گاز و 50 مرکز بهره برداري، پارسال 240 ميليارد مترمکعب گاز در شبکه انتقال يافت.
به گفته مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران، انتقال روزانه 761 ميليون مترمکعب گاز در دي ماه پارسال به عنوان رکوردي جديد در کارنامه صنعت گاز ثبت شد.
وي افزود: اجراي دو دوره آموزشي بين المللي براي کارکنان وزارت نيروي کشور عراق ديگر فعاليت هاي انجام شده از سوي شرکت انتقال گاز ايران است.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران در حاشيه نمايشگاه بيست و چهارم با بيان اينکه در سال 97 به 3 هزار روستاي جديد و 27 شهر گازرساني شده است، گفت: هم اکنون 28 هزار و 793 روستا و يکهزار و 142 شهر از نعمت گاز طبيعي برخوردارند.
سعيد مومني از تداوم اجراي طرح احداث خط انتقال گاز ايرانشهر - چابهار خبر داد و افزود: اين طرح با مشارکت بخش خصوصي اجرا مي شود، همچنين براي ادامه طرح گازرساني به نيروگاه چابهار نيز به زودي مناقصه اي با هدف انتخاب پيمانکار جديد برگزار خواهد شد.وي با بيان اينکه بودجه گازرساني براي سيستان و بلوچستان، جنوب کرمان و هرمزگان نيز، در سطح مطلوبي تعيين شده است، ادامه داد: يک هزار و 500 ميليارد تومان براي گازرساني به اين مناطق در نظر گرفته شده است و هم منابع مالي گازي کمک خواهد کرد که هدف گذاري مالي ما در سال 98 محقق شود.
مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران درباره گازرساني به زابل توضيح داد: گازرساني به شهر زابل اکنون در قالب روش سي ان جي انجام مي شود، همچنين دولت تسهيلاتي را مانند وام قرض الحسنه بدون بهره براي مردم در نظر گرفته است تا با نصب علمک براي هر ساختمان، بتوانند در اسرع وقت به لوله کشي داخلي ساختمان اقدام کنند.
به گفته مومني، اکنون شرايط براي گازرساني به يک هزار مشترک در شهر زابل فراهم شده است و مردم اين شهر بايد هر چه سريع تر به دريافت اشتراک گاز اقدام کنند.مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران اعلام کرد: براساس برنامه گازرساني سال 97، امسال نيز به بيش از سه هزار روستا و 49 شهر گازرساني خواهد شد.
مومني با اشاره به دستور رئيس جمهوري مبني بر لزوم شتاب گيري روند گازرساني به زاهدان، گفت: در هفته هاي اخير نشست هايي با سازمان هاي خدماتي و استانداري سيستان و بلوچستان برگزار کرديم که بر اساس آن مقرر شد موانع سابق از فراروي گازرساني به شهر زاهدان برداشته شود.
وي ادامه داد: شرکت گاز استان خراسان رضوي نيز به عنوان شرکت معين براي گازرساني به بخشي از زاهدان انتخاب شده است تا در کنار شرکت گاز استان سمنان و شرکت گاز استان همدان گازرساني به زاهدان کامل شود.به گفته مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران، مجلس شوراي اسلامي براي گازرساني به استان هاي سيستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان يک هزار و 500 ميليارد تومان اعتبار در نظر گرفته است.وي اعلام کرد: امسال در صنايع بايد روزانه معادل 2 ميليون و 220 هزار ليتر سوخت مايع، گازرساني شود.
سرپرست شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران از اجراي 4100 کيلومتر خط انتقال گاز تا افق 1404 خبر داد.
بهرام صلواتي به پاره اي از اقدام هاي انجام شده در سال 97 اشاره کرد و افزود: در زمينه خطوط انتقال گاز، اين شرکت موفق به اجراي پروژه هاي انتقال گاز اتان، کهنوج - جيرفت، انتقال خط گاز تقويتي کاشمر، افتتاح بخشي از خط نهم سراسري گاز و خط انتقال گاز سربيشه - نهبندان شد که مجموع اين خطوط 737 کيلومتر است.
وي درباره اقدام هاي پيرامون تاسيسات تقويت فشار گاز شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، گفت: اين شرکت موفق به اجراي 20 واحد از تاسيسات اهواز مربوط به خط ششم سراسري گاز، 10 واحد تاسيسات خورموج و 10 واحد تاسيسات آب پخش مربوط به خط پنجم سراسري انتقال گاز شد همچنين افتتاح پالايشگاه توليد ماده بودارکننده گاز، ايستگاه اندازه گيري کمي و کيفي گاز و همچنين پست برق پشتيبان به مقدار 132 کيلو ولت از اهم اقدام هاي اين شرکت در حوزه توسعه پالايشگاهي کشور بوده است.
وي به طرح هاي اجرا شده در زمينه ذخيره سازي گاز طبيعي اشاره کرد و يادآور شد: تهيه اسناد فني و قراردادي فاز دوم ذخيره سازي گاز در ميدان شوريجه به روش BOT، تکميل امکان سنجي ذخيره سازي گاز در ميدان قزل تپه و انعقاد پيمان حفاري چاه ارزيابي و پايان مطالعات پيش امکان سنجي گاز در ميدان هاي باباقير و بانکول، از جمله پروژه هاي اجرا شده سال 97 در حوزه ذخيره سازي گاز طبيعي است.
صلواتي به مهم ترين برنامه هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز در افق 1404 اشاره کرد و گفت: 4 هزار و 100 کيلومتر خط انتقال گاز، 300 هزار مترمربع مجتمع اداره ها، بيش از 20 واحد اصلي تاسيسات تقويت فشار، پنج طرح اصلي واحدهاي پالايشگاهي و سامانه هاي اندازه گيري و 100 هزار مترمربع مراکز بهره برداري اجرا خواهد شد.
سميه راهپيما- نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران به عنوان بزرگترين رخداد صنعتي و تجاري ايران در اين حوزه، كه سالانه با حضور جمع كثيري از شركت هاي توانمند داخلي و خارجي در زمينه صنعت نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي برپا مي شود، فرصتي است تا شركت هاي فعال در اين صنعت دستاوردها و محصولات خود را در معرض ديد دست دركاران و متخصصان اين صنعت قرار دهند و با در نظر گرفتن روند تقاضاي بازارها و سمت و سوي رشد اين صنعت، فعاليت ها و نوآوري هاي آتي خود را هدايت کنند. از اين رو شرکت هاي پالايش نفت نيز همانند سال هاي گذشته، حضور فعالي در روزهاي برگزاري اين نمايشگاه داشتند و مديران آنها نيز براي رايزني با ديگر شرکت هاي پالايشي و صنايع داخلي به گفت وگو نشستند. هفته نامه «مشعل» با برخي مديران شرکت هاي پالايش نفت با طرح سوال هايي همچون رونق توليد، اقتصاد مقاومتي و بهره مندي از توانمندي داخلي به گفت وگو نشسته است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
«با راه اندازي کامل سه فاز پالايشگاه ستاره خليج فارس در سال گذشته، سالي بسيار پر بار داشتيم و اميد است امسال که به عنوان «رونق توليد» نام گرفته، بتوانيم ظرفيت پالايشگاه را تا پايان شهريور به 450 هزار بشکه در روز برسانيم؛ البته برنامه ريزي شده تا پايان سال اين ميزان به 540 هزار بشکه در روز برسد.» اين بخشي از صحبت هاي محمد علي دادور، مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس است.
به گفته او، «در فاز چهارم پالايشگاه نيز، افزايش ظرفيت بر مبناي بنزين داريم؛ اما در اين زمينه چون رسالت تامين خوراک پتروشيمي ها را برعهده داريم، سعي مي کنيم تا 20 هزار بشکه خوراک پتروشيمي ها را نيز تامين کنيم. بايد گفت که فاز چهار، بهينه سازي ظرفيت و رفع موانع توليد است.»
دادور مي گويد: «سال گذشته در زمينه بنزين خودکفا شديم. اگر روند مصرف مديريت شود، مي توانيم به عنوان صادرکننده بنزين در منطقه مطرح باشيم. همچنين با مديريت درست مصرف مي توانيم روي قيمت گذاري فراورده هاي نفتي، نقشي اساسي داشته باشيم. اکنون در زمينه فراورده گاز مايع، تعيين کننده قيمت منطقه بوده و هستيم و بايد ساير مبادي توليد نيز با ما همکاري کنند.»
مدير عامل پالايشگاه ستاره خليج فارس به سياست هاي اقتصاد مقاومتي اشاره مي کند و مي گويد: « بايد ميعانات گازي که از چاه ها خارج مي شود را پالايش کنيم و استمرار برداشت از پارس جنوبي را تحقق ببخشيم؛ اين يعني اقتصاد مقاومتي. از طرفي در فراورده بنزين خودکفا شده ايم که اين امر باعث صرفه جويي حداقل سالي 5 ميليارد دلار شده است. »
به دليل وجود صنايع بزرگ در استان مرکزي، شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند مي تواند از اين مزيت براي تامين قطعات و تجهيزات مورد نياز خود بهره مند شود. در اين زمينه عليرضا امين، مدير عامل پالايشگاه امام خميني (ره) شازند مي گويد: «تمام تجهيزات پالايشگاهي از سوي شرکت هاي مستقر در استان مرکزي تامين مي شود و آنها در مناقصه هاي مان شرکت مي کنند و سهم بسزايي در توليد اين پالايشگاه دارند . با شرکت هاي سازنده، وارد مذاکره شده ايم و در حال امضاي تفاهم نامه هستيم و از اين طريق مقدمات ساخت بسياري از تجهيزات را فراهم کرده ايم. بايد گفت که بيش از 70 درصد تجهيزات پالايشگاه در داخل کشور و به طور عمده در استان مرکزي ساخته مي شوند.»
او ادامه داد: «دستيابي به فناوري ساخت کاتاليست، يکي از مواردي است که به رونق توليد در کشور کمک مي کند که در اين زمينه با شرکت هاي داخلي، تفاهم نامه امضا کرده ايم.»
امين با اشاره به اقتصاد مقاومتي مي گويد: «اقتصاد مقاومتي، جدا از رونق توليد نيست و بايد به نيروها و تجهيزات داخلي متکي باشيم تا بتوانيم شرکت هاي داخلي را در ساخت دستگاه ها توانمند کنيم. با اين روش هم وابستگي کم مي شود و هم شرکت هاي داخلي رونق پيدا مي کنند. اکنون صنايع بزرگي با ما همکاري دارند و برخي از تجهيزاتمان که الکترونيکي است، از طريق صنايع الکترونيک ايران تامين مي شود، پمپ ها، ولو ها و شيرهاي صنعتي بزرگ، از سوي صنايع داخلي در استان مرکزي توليد مي شود که اين روند به اقتصاد مقاومتي و رونق توليد کمک مي کند.»
مدير عامل پالايشگاه امام خميني(ره) شازند در ادامه به چند پروژه اشاره مي کند و مي گويد: «پروژه بازيافت آب هاي آلوده و بازگشت به سيستم برج خنک کننده اين واحد صنعتي، با ظرفيت 250 تا 350 مترمکعب در ساعت از ماه آينده از سوي پيمانکار کليد مي خورد. پايش آب هاي زيرزميني از ديگر پروژه هاي زيست محيطي اين پالايشگاه است. اين پروژه با هدف بررسي و پيگيري آلودگي احتمالي زمين هاي اطراف اين پالايشگاه، شرکت هاي پخش و خطوط لوله و مخابرات همجوار در سه ماه آينده آغاز خواهد شد. در اين پروژه که مشاور پيمانکار اجرايي آن انتخاب شده، بيش از 50حلقه چاه حفر خواهد شد. پروژه فرايندي تعويض پکينگ هاي دو برج خنک کننده موجود نيز در حال انجام است، ضمن آنکه نصب 11 بازوي بارگيري فراورده هاي ويژه را نيز در برنامه داريم. »
لطف اله هنگي، مدير عامل شرکت پالايش نفت تهران در زمينه شعار امسال که رونق توليد است، مي گويد: «با حمايت از شرکت هاي داخلي مي توان شعار «رونق توليد» را به ثمر رساند. با توجه به شرايط موجود، استفاده از صنايع داخلي بسيار مهم است، از اين رو در زمينه صنايع داخلي تاکيد مي کنم که بايد به صنايع داخلي کمک کنيم. کمک امروز به صنايع داخلي، کمک به صنايع آينده است.»
او ادامه داد: «اکنون در بيش از 80 درصد تجهيزات پالايشگاه تهران از شرکت هاي داخلي در زمينه هاي کاتاليست، تجهيزات دوار و ... استفاده مي کنيم و در اين خصوص مشکلي نداريم. اميدوارم بتوانيم با برنامه ريزي، 100 درصد تجهيزات مورد نياز خودمان را در داخل کشور توليد کنيم.»
به گفته هنگي «براي حمايت از صنايع داخلي، کارگروهي در شرکت، با عنوان قطعه سازي و حمايت از صنايع داخلي تشکيل داده ايم تا شرکت هاي توليدکننده را براي حضور در مناقصه ها رتبه بندي کنيم.»
مدير عامل شرکت پالايش نفت تهران مي گويد: «اقتصاد مقاومتي و رونق توليد به تجهيزات ساخت داخل باز مي گردد، يعني اگر شرکت ها به سمتي سوق پيدا کنند که شناخته و حمايت شوند، جلوي خروج ارز از کشور را خواهيم گرفت.»
هاشم نامور، مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس مي گويد: «در سال گذشته پروژه ملي افزايش ظرفيت توليد بنزين و بهبود کيفيت بنزين و نفت گاز پالايشگاه بندرعباس با تلاش هاي شبانه روزي مجموعه مديران، کارکنان و متخصصان متعهد اين شرکت و بهره گيري از خدمات پيمانکار تکميل و با حضور رئيس جمهور افتتاح شد و به بهره برداري رسيد. هدف از اين پروژه ملي، توليد فراورده هاي نفتي با کيفيت بر اساس استاندارد هاي جهاني است که اين هدف با تلاش هاي شبانه روزي مجموعه مديران، کارکنان و متخصصان متعهد اين شرکت و بهره گيري از خدمات پيمانکار محقق شد و بنزين توليدي پالايشگاه نفت بندرعباس مطابق با استاندارد يورو 5 و نفت گاز نيز مطابق با استاندارد يورو 4 توليد مي شود.» به گفته او «يکي از دستاوردهاي طرح افزايش ظرفيت توليد بنزين و بهبود کيفيت بنزين و نفت گاز پالايشگاه که در اواخر سال گذشته به بهره برداري رسيد، علاوه بر ايجاد بسترهاي لازم براي تربيت نيروهاي متخصص، باعث ايجاد اشتغال پايدار براي 650 نفر شد. در اين زمينه از ابتداي امسال آخرين گروه از نيروهاي جديدالاستخدام به تعداد 340 نفر که از طريق آزمون و مصاحبه فني و تخصصي جذب شدند، بتدريج وارد پالايشگاه مي شوند.»
نامور ادامه داد: «يکي از اهداف و سياست هاي مهم پالايشگاه نفت بندرعباس، ايجاد اشتغال پايدار و استفاده از نيروهاي متخصص و توانمند براي پيشبرد اهداف توليدي است و از سوي ديگر ايجاد اشتغال باعث توسعه فرهنگي، رشد اقتصادي و کاهش ناهنجاري هاي اجتماعي در منطقه مي شود. در اين زمينه اين شرکت با توجه به اجراي طرح هاي توسعه پالايشگاه بويژه در چند سال اخير، اقدام به جذب تعداد قابل توجهي از متقاضيان کار بخصوص نيروي بومي منطقه کرده است.»
ابوالفضل قالب، مدير بازرگاني شرکت پالايش نفت تبريز نيز مي گويد: «براي جلوگيري از خام فروشي در کشور تصميم گرفته شد تا در توليدات خود تغييراتي ايجاد و با ارزش افزوده بيشتر فراورده هايمان را صادر کنيم. تنها کاري که در زمينه اقتصاد مقاومتي مي توان کرد، اين است که صدور نفت خام را کاهش دهيم و فراورده هاي با ارزش افزوده بيشتر را صادر کنيم، از اين رو کشورهاي همسايه بازار خوبي براي توليد مواد نفتي است . » او ادامه داد: «در کنار فراورده هاي توليدي پالايشگاه تبريز که شامل آيزوفيد، آيزوسايکل، گوگرد، وکيوم باتوم، انواع لوبکات هاي سبک و سنگين، انواع حلال هاي 402 و 404 مي شود، مي خواهيم در آينده ضد يخ نيز توليد کنيم.»
قالب مي افزايد: «در گذشته براي تعميرات اساسي، کالاهاي مورد نياز خود را وارد مي کرديم، اما اکنون سعي مي کنيم تا بيشتر تعميرات اساسي بر اساس توليدات داخل باشد. تلاش بر اين است که وابستگي به واردات کالاهاي اساسي را کمتر کنيم.»
به گفته مدير بازرگاني شرکت پالايش نفت تبريز، «حدود 90 درصد تجهيزات مکانيکي از شرکت هاي داخلي تامين مي شود و در ساير موارد نيز از تجهيزات تو ليد داخل استفاده مي کنيم.»
مدير عامل شرکت پالايش نفت اصفهان از راه اندازي واحد تقطير 3 اين شرکت که به منظور رفع تنگناهاي عملياتي و تثبيت ظرفيت پالايشگاه اصفهان طراحي و اجرا شده، خبر داد. مرتضي ابراهيمي، مدير عامل شرکت پالايش نفت اصفهان در حاشيه بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي گفت: «هدف از راه اندازي تقطير سوم با ورودي 120 هزار بشکه نفت خام، كيفي سازي محصولات توليدي و كاركرد ايمن تر واحدهاي موجود است.» وي در خصوص توليد بنزين پالايشگاه اصفهان گفت: «از ابتداي ارديبهشت سال گذشته، كل بنزين توليدي پالايشگاه اصفهان كه حدود 10 الي 11ميليون ليتر است، از سطح كيفي يورو 4 به يورو 5 ارتقا پيدا كرده است. همچنين از مجموع حدود 22 ميليون ليتر گازوييل توليدي پالايشگاه، حدود 2 ميليون ليتر گازوييل با سطح كيفي يورو5 توليد مي شود كه اميدواريم در صورت همکاري اداره گمرکات کشور مبني بر ترخيص کالاهاي اين بخش که ماه ها در کمرگ باقي مانده و با نصب آن در سايت، اواخر سال آينده شاهد راه اندازي واحدهاي تصفيه گازوييل و توليد كامل اين محصول در حد استاندارد يورو 5 باشيم.»
ابراهيمي با اشاره به واحد گرانول سازي گوگرد شرکت پالايش نفت اصفهان اعلام کرد: «اين پروژه پيشرفتي معادل 95 درصد داشته و با توجه به اتصال برق 230 کيلوولت توسط برق منطقه اي پست مربوطه برق دار شده و در حال پيش راه اندازي است. اين واحد با ظرفيت گرانول سازي 300 تن گوگرد در روز در آينده نزديك در سرويس قرار خواهد گرفت.»
مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت بر ضرورت اصلاح روند تخصيص و بازتوزيع يارانهها در کشور تاکيد کرد و گفت: مسير کنوني پرداخت يارانه انرژي، به توسعه نميرسد. محسن دلاويز در نخستين گردهمايي مديران انرژي صنعت که همزمان با بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در محل سالن مرواريد نمايشگاه برگزار شد، با بيان اين مطلب افزود: پرداخت سالانه 900 هزار ميليارد تومان يارانه، در شرايطي که بودجه سالانه حدود 400 هزار ميليارد تومان است، هيچ توجيه اقتصادي ندارد و لازم است هر چه سريع تر، روند غيربهينه تخصيص يارانه اصلاح شود. وي در عين حال يادآور شد: بدون ترديد نميتوان يک شبه، مسير اصلاح الگوي مصرف انرژي را طي کرد و لازم است در اين فرآيند، حمايت از دهک هاي کم درآمد جامعه به طور جدي مورد توجه قرار گيرد. مديرعامل شرکت بهينهسازي مصرف سوخت با اشاره به بند هفت سياست هاي ابلاغي رهبر معظم انقلاب مبني بر کاهش 50 درصدي شدت مصرف انرژي تا پايان برنامه تصريح کرد: هم اکنون حدود 65 درصد انرژي کشور در بخش خانگي، تجاري و صنعت مصرف مي شود و نکته حائز اهميت اين است که با اصلاح الگوي مصرف، مي توان اين مقدار مصرف انرژي را در بخش هاي ياد شده تا بيش از 40 درصد کاهش داد. وي عنوان کرد: با اقدام هاي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، در سال هاي 95 و 96 معادل 39 ميليون بشکه نفت خام در مصرف انرژي صرفه جويي شده و بي شک، ظرفيت بيشتري هم در اين حوزه وجود دارد.مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، اصلاح الگوي مصرف انرژي را يک الزام خواند و گفت: استقرار مديريت انرژي در صنايع مختلف نيز از جمله اقدام هايي است که به بهبود مصرف کمک مي کند. در اين راستا، تاکنون ميزان استقرار سازوکار مديريت انرژي در مجموعه وزارت نفت به اين شرح است: 68 درصد در شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، 58 درصد در شرکت ملي گاز ايران، بيش از 40 درصد در شرکت ملي صنايع پتروشيمي. وي فرهنگ سازي را از الزام هاي بهينه سازي مصرف سوخت عنوان کرد و افزود: شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با توجه به اين مهم، پارسال طرحي را با مشارکت دانش آموزان کليد زد که پايش هاي اين شرکت نشان مي دهد که طرح، نتايج خوبي هم داشته است. دلاويز پيشنهاد داد که مباحث مرتبط با اصلاح الگوي مصرف انرژي با حمايت وزارت علوم و وزارت آموزش و پرورش، در مدارس و دانشگاه هاي کشور نيز بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.
بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در حالي به کار خود پايان داد که هر کدام از چهار شرکت اصلي صنعت نفت، به همراه شرکت هاي تابعه حضوري فعال داشتند. شرکت هاي پالايشي توانستند کار خود را در چند وجه به نمايش بگذارند و ارتقا دهند که يکي از آنها امضاي دو تفاهمنامه با پژوهشگاه صنعت نفت بود. در ادامه بخشي از اين رويدادها را مي خوانيد:
شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در سومين روز برگزاري بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، قرارداد «توليد و صنعتي سازي جاذب هاي نانوکربن مخازن گازي» را با پژوهشگاه صنعت نفت امضا کرد. هدف از امضاي اين قرارداد، افزايش ضريب ايمني و کاهش هزينه مخازن خودروهاي گازسوز بود. مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي در آيين امضاي اين قرارداد گفت: اين قرارداد يک ساله مربوط به توسعه فناوري ANG براي استفاده در خودروهاي گازسوز سبک و سنگين است که 800 ميليون تومان ارزش دارد. محمد رضايي با اشاره به محدوديت هايي که فشار بالاي مخازن سي ان جي براي خودروها ايجاد کرده بود، گفت: براساس اين قرارداد، نانوجاذب هايي که توانايي جذب گاز طبيعي را دارند، توسعه خواهند يافت که با قرار گرفتن در مخازن سي ان جي، فشار مخزن تا 30 بار کاهش مي يابد که علاوه بر کاهش هزينه ها، استفاده از فناوري را به نحو قابل ملاحظه اي تسهيل خواهد کرد. وي با تاکيد بر لزوم به کارگيري ظرفيت هاي موجود در کشور از جمله دارا بودن مخازن گازي و زيرساخت هاي موجود مثل شبکه گازرساني در کشور افزود: با پيشرفت و به کارگيري اين فناوري، ظرفيت استفاده از گاز طبيعي که سوخت پاک تر و ارزان تري است، در سبد سوخت خودروها به نحو قابل ملاحظه اي افزايش خواهد يافت. مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي با اشاره به بي نظير بودن زيرساخت هاي به کارگيري گاز طبيعي فشرده در خودروها تصريح کرد: به کارگيري گاز طبيعي فشرده در خودروها، يکي از راهکارهاي استفاده از منابع عظيم گازي کشور و به لحاظ اقتصادي و زيست محيطي به نفع کشور است.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت ايران نيز در اين آيين گفت: نسل بعدي استفاده از گاز طبيعي در خودروها، ANG خواهد بود که در مقايسه با سي ان جي، از مزيت هاي بيشتري مانند جذب گاز طبيعي و کاهش فشار مخزن برخوردار است. وي افزود: آينده گاز کشور بر گاز طبيعي متمرکز است که خوشبختانه شرکت ملي پالايش و پخش، تشخيص خوبي در اين باره داده است. به گفته جعفر توفيقي، اساس اين فناوري، نانوجاذب ها هستند که پژوهشگاه در اين زمينه، دستاوردهاي خوبي داشته است و به نتايج مثبتي نيز رسيده ايم و اميدواريم با حمايت هاي شرکت ملي پالايش و پخش و با امضاي اين قرارداد، پس از انجام آزمون هاي ميداني و اثبات فناوري زودتر از موعد يک ساله قرارداد، به مرز تجاري سازي اين تکنولوژي در کشور برسيم. وي با تاکيد بر اينکه با توجه به لزوم افزايش سهم گاز طبيعي در سبد سوخت خودروها، اين پروژه براي کشور يک پروژه جدي به شمار مي آيد، افزود: اين فناوري در مرز دانش فني در دنيا قرار دارد و آمريکا نيز از پيشگامان اين فناوري در دنياست که البته هنوز به مرز صنعتي کردن آن دست نيافته و در مرحله تحقيق و توسعه است. توفيقي ابراز اميدواري کرد که ايران بتواند به عنوان نخستين کشور در دنيا به اين فناوري دست يابد و آن را تجاري سازي کند و در سطح ملي و بين المللي از دستاوردهاي آن بهره مند شود.
حميد قاسمي، مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي نيز در حاشيه اين مراسم گفت: هدف نهايي ما در توسعه فناوري ANG و به کارگيري آن به جاي سي ان جي براي سوخت خودروها، افزايش ضريب ايمني، کاهش هزينه ها، تسهيل در سوخت گيري و عرضه آن مشابه با ATMهاي بانکي در مکان هاي در دسترس و حتي در پارکينگ خانه هاست. وي افزود: با پيشرفت و صنعتي سازي اين فناوري، خودروهاي گازسوز مي توانند کمپرسور را داخل خودروها جا داده و حتي به شير اصلي گاز متصل شوند. با دورخيز ايران براي دستيابي به فناوري ANG که هم اکنون توجه بسياري از شرکت هاي معتبر خودروسازي دنيا را به خود معطوف کرده است، تحولي در صنعت خودروهاي گازسوز ايجاد خواهد شد. بر پايه اين فناوري، فشار ذخيره سازي مخازن گاز طبيعي خودروها از 200 بار به 35 بار (حدود يک ششم) کاهش و افزون بر افزايش ضريب ايمني، فضاي مورد نياز براي قرارگيري مخازن گاز طبيعي در خودروها به نحو قابل ملاحظه اي کاهش مي يابد.
شرکت پالايش نفت کرمانشاه نيز با پژوهشگاه صنعت نفت «قرارداد تامين دانش فني طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه نفت کرمانشاه» امضا کرد. هدف از اين قرارداد افزايش ظرفيت پالايشي اين پالايشگاه تا 40 هزار بشکه و نيز ارتقاي کيفيت محصولات توليدي آن به يورو 5 با پژوهشگاه صنعت نفت ايران بود. سهراب برانديشان، رئيس هيات مديره پالايشگاه نفت کرمانشاه در اين آيين گفت: با اجرايي شدن اين طرح، ظرفيت پالايشگاه نفت کرمانشاه به روزانه 40 هزار بشکه مي رسد و کيفيت محصولات توليدي آن به يورو 5 ارتقا مي يابد. وي اظهار کرد: پالايشگاه نفت کرمانشاه، تنها پالايشگاهي است که توانسته به عنوان صنعت سبز ملي شناخته شود و اميدواريم بتوانيم با اجراي اين طرح با توان متخصصان داخلي، کيفيت محصولات توليدي را در اين پالايشگاه به نحو چشمگيري افزايش دهيم. همچنين جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت درباره اين قرارداد گفت: دانش فني اين قرارداد، پيش از اين تحت ليسانس کشورهاي خارجي قرار داشت؛ اما با دستيابي متخصصان داخلي به دانش فني مورد نياز، اين طرح به صورت کامل با توان فني متخصصان پژوهشگاه صنعت نفت به انجام خواهد رسيد. وي افزود: افتخار مي کنيم که در سال رونق توليد، پژوهشگاه صنعت نفت توانسته است با توليد دانش، گام مهمي در رفع وابستگي به کشورهاي خارجي بردارد.
مديركالا در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با بيان اين که در تعميرات دستگاه ها وتجهيزات به خودكفايي كامل رسيده ايم، از تامين 80 درصدي قطعات مورد نياز اين بخش از صنعت نفت در داخل کشور خبر داد. ابوالقاسم زماني با اشاره به نام گذاري سال «رونق توليد» گفت: امسال هم در ادامه سال گذشته كه «حمايت از توليد داخل» نام داشت، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت براستفاده از تجهيزات ساخت داخل تاکيد دارد.
وي با بيان اين كه هم اکنون تعميرات توربين ها و ديگر تجهيزات اين شركت از سوي كارشناسان داخلي انجام مي شود، افزود: دربخش ساخت داخل تا حد ممكن از قطعات ساخته شده درکشوراستفاده مي شود و در صورت استفاده از قطعات خارجي، تلاش مي شود اين قطعه يا قطعات، در داخل ساخته شود. زماني بر پيشتاز بودن شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران درحمايت از سازندگان داخلي تاکيد کرد.
معاون طرح هاي مهندسي مديريت طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: هوشمند سازي جايگاه هاي عرضه سي ان جي ، طرحي است که تا پايان سال آينده بايد اجرايي شود.
حسين باقري با مهم برشمردن طرح هوشمند سازي جايگاه هاي عرضه سي ان جي افزود: باهوشمندسازي جايگاه هاي سي ان جي ، خودرو هايي که فاقد معاينه فني باشند، مجوز ورود به جايگاه را نخواهند داشت.
وي تصريح کرد: اگرخودرو فاقد معاينه فني به هرنحوي واردجايگاه شود، بنابر برنامه تعريف شده درسيستم، سوخت گيري براي آن خودرو انجام نخواهد شد. وي گفت: باهمکاري بخش هايي مانندسازمان ملي استاندارد، تقريبا بستر هاي لازم براي معاينه فني خودروهاي گازسوز وامکان سوخت گيري آنها درجايگاه هاي عرضه سي ان جي فراهم شده است. باقري با بيان اين که خودروهاي سي ان جي سوز پس ازانجام معاينه فني درصورت نداشتن ايراد فني، کارت سلامت دريافت خواهند کرد، کارت سلامت اين امکان را مي دهد تاخودرو درجايگاه بتواند سوخت گيري کند. معاون طرح هاي مهندسي مديريت طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درباره سي ان جي و ويژگي هاي آن با اشاره به اينکه يکي ازمزيت هاي اصلي کشورايران، وجود منابع و ذخايرگازي، همچنين شبکه گسترده توزيع آن است، افزود: دسترسي به اين حامل انرژي درتمام نقاط کشور ازطريق خط لوله امکان پذير است که مزيتي مهم به شمار مي آيد. باقري اظهارکرد: با توجه به رشد روز افزون مصرف بنزين درکشور، سي ان جي مي تواند گزينه مناسبي براي کندکردن روند مصرف آن باشد و ازآنجا که سوخت پاکي است، مي تواند نقش موثري نيزدرسالم سازي و بهبود محيط زيست ايفا کند. وي همچنين براستفاده حداکثري از سي ان جي درخودروها تاکيد و تصريح کرد: با پيگيري هاي متعددي که دردوسال گذشته از سوي مديريت طرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شده است، انتظار مي رود با تعامل ديگر بخش هاي مرتبط با اين صنعت، گام هاي بيشتري درجهت توسعه صنعت سي ان جي برداشته شود. معاون طرح هاي مهندسي مديريت طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران تبديل خودروهاي ديزلي باري به گازسوز را يکي ديگر از طرح هاي در دست پيگيري اين مديريت عنوان کرد. وي گفت: گازسوزکردن خودروهاي ديزلي باري موجب خواهدشد مصرف گازوييل درناوگان حمل ونقل و به تبع آن آلاينده هاي زيست محيطي کاهش قابل توجهي يابد. باقري تصريح کرد: گازسوزکردن خودروها (سبک بنزين سوزوسنگين ديزلي) افزون برکاهش آلاينده هاي زيست محيطي، صرفه اقتصادي قابل ملاحظه اي را براي کشور رقم خواهد زد و از محل اين صرفه جويي مي توان به سرمايه گذاري هاي کلان دربخش هاي مختلف اقدام کرد.
مدير برنامه ريزي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: استفاده ازگازطبيعي فشرده(سي ان جي ) از جمله راهکارهاي تنوع بخشي به سبد سوخت انرژي کشور است.
شهرام رضايي گفت: توليد نشدن خودروهاي پايه گازسوز استاندارد، توليدنشدن خودروهاي با پيمايش بالا، همچنين قابل مقايسه نبودن قيمت سي ان جي و رقابتي نبودن آن با ديگر سوخت ها، عمده چالش هاي صنعت سي ان جي در کشور محسوب مي شوند، افزود: وي عمده چالش هاي صنعت سي ان جي درکشور را توليد نشدن خودروهايي با پيمايش بالا، توليد نشدن خودروهاي پايه گازسوز استاندارد، نبود قيمت قابل مقايسه و رقابتي در مقايسه با ديگر سوخت ها برشمرد.
مدير برنامه ريزي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با بيان اين که هم اکنون جايگاه هاي عرضه سي ان جي درهمه نقاط کشور توسعه يافته اند، اظهار کرد: دراين جايگاه ها50درصد ظرفيت مازاد براي پذيرش مشتري وجود دارد.
رضايي در ادامه افزود: باتوجه به موضوع بهينه سازي مصرف و تنوع بخشي به سبد سوخت، برنامه ريزي هاي کلان دستگاه ها، لازمه حرکت در مسير صحيح توزيع سوخت و توسعه است.
وي ازهمکاري سازمان حفاظت محيط زيست، شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه بهينه سازي مصرف سوخت و تنوع بخشي به آن خبر داد.
مديربازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با اشاره به اشتياق جايگاه داران براي ورود به شرکت هاي زنحيره اي توزيع فراورده هاي نفتي افزود: هم اکنون600 جايگاه عرضه سوخت، زير پوشش 57شرکت زنجيره اي، خدمات رساني درحوزه سوخت را انجام مي دهند. عليرضا رجب پوربابيان اين که فلسفه وجودي شرکت هاي زنجيره توزيع فراورده هاي نفتي، کاهش تصدي گري دولت وتغيير مناسبات مالي در اين حوزه است، گفت: باتوجه به اين رويکرد، مسؤوليت ذخيره سازي، انتقال، توزيع و فروش به عهده شرکت هاي زنجيره اي صاحب نشان است و اين شرکت ها درکنار فعاليت هاي ياد شده مي توانند به مواردي جنبي مانند کنترل هاي کمي، کيفي وارائه خدمات جانبي بپردازند. وي تصريح کرد: هم اکنون زمينه هاي خوبي براي ايجادشرکت هاي زنجيره اي فراهم شده است وشاهد استقبال خوبي دراين بخش هستيم. رجب پورگفت: شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران نيزتلاش خواهد کرد که با تغيير درمناسبات مالي درجهت رشداين شرکت ها براي خدمات رساني بهتر به مردم گام بردارد.
مديربازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران درباره استفاده ازظرفيت هاي داخلي درشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز با بيان اين که تجربه نشان داده که درشرايط سخت با محدوديت هاي زياد، بهترعمل شده است، اظهار کرد: شرايط کنوني موجب شده است که از توانمندي ها وظرفيت هاي موجود به نحوي مطلوب بهره گرفته شود و با اتکا به توان داخلي طرح ها و برنامه هاي خود را پيش ببريم.
وي تصريح کرد: امسال نيزباتوجه به نام گذاري «رونق توليد» ازسوي مقام معظم رهبري، تلاش خواهيم کردکه حرکت خود را در اين مسير شتاب دهيم.
مديربازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با اشاره به اين که رشد و بالندگي توليد کنندگان و صنعتگران داخلي نيازمند حمايت و پشتيباني است، يادآورشد: «رونق توليد» نيازمند پشتيباني ازسازنده وصنعتگر داخلي است و آنها بايد از سوي بخش هاي متولي حمايت جدي تري شوند.
وي با اشاره به اين که برخي توليدکنندگان باتوانايي بالا درساخت قطعات مورد نيازصنعت نفت به دليل ضعف سرمايه نمي توانند درچرخه توليد نقش آفريني کنند، اظهارکرد: آنها اگرازسوي بخش هاي متولي حمات شوند، به طورحتم درکاهش وقطع وابستگي به کشورهاي خارجي ايفاگر نقش مهمي خواهند بود.
رجب پور گفت: شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به عنوان يک مصرف کننده آماده بهره گيري از توان صنعتگران و سازندگان داخلي در اين حوزه است.
مديربازرگاني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: اين شرکت براي تامين کالاهاي مورد نيازخود، پيش از بررسي منابع و وندورهاي خارجي، به سراغ توليد کننده ايراني و محصولات ساخت داخل مي رود.
وي گفت: تامين بسياري از اقلام مورد نياز حوزه تامين فراورده هاي نفتي ازطريق مهندسي معکوس يا خلق فناوري بااتکا به سازندگان داخلي محقق شده است؛ به طوري که خريد هاي خارجي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به طور قابل ملاحظه اي کاهش يافته است.
سعيد محمد بيگي - وجودمنابع بالقوه گازطبيعي درايران وسهم 18درصدي اين انرژي ارزشمند وپاک دردنيا، استفاده ازاين موهبت خدادادي راضروري کرده وموجب شده است بهره گيري از آن با نگاهي ويژه تر در دستور کار حاکميت قرار گيرد. امروزه دربرخي کشورهاي دنيا ازاين انرژي پاک باعنوان«سي ان جي» درحوزه حمل و نقل بهره گرفته مي شود. درايران نيز «سي ان جي» از15سال پيش تاکنون، روند تکاملي را پيموده واستفاده از آن دربخش حمل و نقل با فراز و فرودهايي تجربه شده است. وجود منابع سرشار، پاک بودن، دسترسي آسان، اقتصادي بودن وبسياري مزيت ديگر، موجب شده است نگاهي ويژه تر به سي ان جي به عنوان يک صنعت شود، نگاهي که دربرخي مقاطع زماني کم بوده ودرچند سال اخيراين توجه را به يک «ضرورت» بدل کرده است. بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي که از 11 تا 14 ارديبهشت برگزار شد، مکان و زمان مناسبي بود تا درباره سي ان جي و ابعاد مختلف اين صنعت نوپا بحث وگفت وگو شود. در اين دوره از برگزاري نمايشگاه نيزهمچون دوره هاي قبل، نشست هاي خبري وهمايش هاي متعددي بامحورهاي مختلف برگزارشد که نشست خبري حميدقاسمي ده چشمه، مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و همايش «راهکارهاي تنظيم سبد سوخت با توسعه صنعت سي ان جي» باحضور نمايندگان بخش هاي مرتبط با اين صنعت از آن جمله است. گزارش پيش رو اشاره اي است به موضوع هاي مطرح شده دراين نشست خبري وهمايشي که باحضور نمايندگان بخش هاي مرتبط با موضوع سي ان جي درحاشيه نمايشگاه 24 برگزارشد.
سالن35 يا همان ستاد خبري نمايشگاه، کانون برگزاري نشست هاي خبري بود وخبرنگاران رسانه هاي مختلف، مطابق با برنامه درآن حضوريافتند تا آخرين اخبارصنعت نفت را از زبان مديران آن بشنوند و افکار عمومي را ازاين اخبار آگاهي بخشند.
نشست سي ان جي، دومين نشست درسومين روز برگزاري نمايشگاه 24 است. خبرنگاران رسانه هاي مختلف که تا آن زمان اخبار متعددي از نشست ها، پانل ها وهمايش ها رابه رسانه هاي خود ارسال کرده اند، براي پوشش خبري اين نشست نيز درستاد خبري سالن 35 گرد هم مي آيند تا مردم راازآخرين اخبارحوزه سي ان جي آگاه سازند. قرار است محمد رضايي، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي فراورده هاي نفتي ايران، حميد قاسمي، مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و اردشير دادرس، رئيس انجمن صنفي جايگاه داران سي ان جي، پاسخگوي پرسش هاي خبرنگاران دراين حوزه(سي ان جي) باشند.
برنامه هاي خبري فشرده است، بنابراين بدون هيچ فوت وقتي، قاسمي، توضيحات اوليه و اقدام هاي انجام شده درباره سي ان جي را آغاز مي کند.
مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران از ايران به عنوان بزرگترين دارنده ذخاير گازجهان ياد و اظهار مي کند: با در اختيار داشتن اين موهبت خدادادي، شبکه گازرساني به شهرها و روستاهاي کشورپوشش گسترده اي يافته است؛ به طوري که هم اکنون بيش از90درصد کشوراز گازطبيعي به عنوان سوختي پاک استفاده مي کنند. قاسمي افزود: منطق حکم و ايجاب مي کند که با توجه به برخورداري از چنين منبع باارزشي، افزايش سهم گازدرسبد سوخت خودروها و توسعه صنعت سي ان جي به عنوان يک ضرورت پيگيري شود. مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران که با تعصب خاصي درباره سي ان جي، زيرساخت ها، مزيت ها واقدام هاي انجام شده دراين حوزه سخن مي گويد، ادامه مي دهد: هم اکنون حدود 2500 جايگاه سي ان جي درکشور فعال است که تا پايان سال 120 جايگاه ديگر به آنها افزوده خواهد شد. قاسمي بااشاره به اين که هم اکنون سهم سي ان جي درسبد سوخت، 13 درصد است، اظهارمي کند: اين سهم دربرنامه اوليه بيش از اين بوده که محقق نشده است واميدواريم باهمکاري بيش ازپيش بخش هاي مرتبط با حوزه سي ان جي، همچنين مجموعه اقدام هايي که دراين حوزه مي شود، اين سهم 13درصدي افزايش يابد و به سطح مطلوب برسيم.
خبرنگاران با دقت به مطالب قاسمي گوش مي دهند و يادداشت برمي دارند. تصوير برداران شبکه هاي مختلف تلويزيون نيز به ثبت و ضبط تصاوير مشغولند. مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در بخشي ديگر از گزارش خود با اشاره به رشد دانش و فناوري صنعت سي ان جي درکشور اضافه مي کند: اين صنعت دربخش هاي مختلف از جمله ساخت مخزن، کمپرسورو تکنيک هاي تبديل به دستاوردهاي خوبي دست يافته است. وي ازفعاليت 6 کارخانه بزرگ مخزن سازي و چهارکارخانه بزرگ کمپرسورسازي در کشور مي گويد و ادامه مي دهد: کارخانه هاي فعال در حوزه توليد مخزن، ظرفيت بالايي ازساخت مخزن رابه خود اختصاص داده اند و کارخانه هاي توليد کمپرسور نيز تا حدود زيادي پاسخ گوي نياز کشور است. قاسمي، مدير طرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران همچنين بابيان اين که درايران شرکت هايي در زمينه ساخت کيت که عضوهدايت گر خودروست، درايران فعاليت مي کنند، پيشرفت درصنعت سي ان جي رامطلوب توصيف واظهار مي کند: سي ان جي، صنعتي است که بخش هاي مختلف ومتنوعي را فعال مي کند، از جمله شرکت هايي که به آنها اشاره شد. وي تصريح کرد: درمجموع درحوزه ساخت تجهيزات سي ان جي، به حدود 90 درصد خود کفايي دست يافته ايم که نکته اي قابل توجه است.
اطمينان بخشي به مردم درباره استفاده از خودروهاي سي ان جي سوز نکته مهم ديگري است که قاسمي به آن اشاره و تاکيد مي کند.
قاسمي با اشاره به وجود 21ميليون دستگاه خودرو در کشور با بيان اين که ازاين ميزان 16ميليون خودرو بنزين سوزهستند، مي گويد: لازم است سهم خودروهاي بنزيني درسال هاي آينده کاهش يابد و به سهم خودروهاي سي ان جي افزوده شود. مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با اشاره به اين که هم اکنون درسراسر کشورحدود يک ميليون و 200 هزاردستگاه وانت و يک ميليون دستگاه تاکسي تردد مي کنند، مي گويد: مردم بااطمينان کامل مي توانند خودروهاي خود را گازسوز کنند و نگراني از تبديل آن به گازسوز نداشته باشند. قاسمي باتاکيد براين که سي ان جي، مطمئن ترين سوخت است و خودروي سي ان جي سوزهيچ خطري ندارد، افزود: حوادثي که گاهي اوقات رخ مي دهد، به دليل دستکاري درمخازن خودروهاي گازسوز ويا رعايت نکردن استانداردهاي تدوين شده درآنهاست.
مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در پاسخ به پرسش يکي از خبرنگاران درباره حوادث روي داده براي برخي خودروهاي سي ان جي سوز توضيح تکميلي هم مي دهد مبني بر اين که از ابتداي اجراي اين طرح (گاز سوز شدن خودروها) تاکنون 918 هزار خودرودرکارگاه ها گازسوزشده اند که بااطمينان مي گويم هيچ حادثه اي براي آنها روي نداده وحوادث اتفاق افتاده مربوط به خودروهايي بوده که مخازن شان دستکاري شده است.
قاسمي همچنين بامطمئن برشمردن زنجيره تامين وتوزيع سي ان جي مي گويد: زيرساخت هاي ايجادشده دراين حوزه، پاسخگوي100 درصدي به نياز مردم خواهد بود و از اين بابت نيز نگراني وجود ندارد.
وي به انتقاد يکي از رسانه ها درباره اينکه سهم سي ان جي در سبد سوخت کشور بانشست هاي خبري افزايش نمي يابد، پاسخ داد: مصرف سي ان جي در يک ماه گذشته، يک ميليون مترمکعب برساعت افزايش يافته است.
مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران تاکيد کرد: افزايش سهم سي ان جي درسبد سوخت يک يا دو روزه اتفاق نمي افتد و فرايندي زمانبر است.
بعد ازاين نشست، قراراست نشست ديگري درحوزه پژوهش و فناوري برگزار و تفاهم نامه اي دراين بخش امضا شود.
قاسمي مطالب کليدي حوزه سي ان جي را پايان مي دهد تااردشير دادرس به عنوان رئيس انجمن صنفي جايگاه داران سي ان جي نيز مطالب خود را در حوزه سي ان جي اين بار از نگاه جايگاه داران به خبرنگاران ارائه کند.
دادرس، سي ان جي راموضوعي شيرين و در عين حال مهم مي داند و مي گويد: سي ان جي به عنوان يکي ازحامل هاي مهم انرژي، پشتيبان صنعت گازايران، همچنين پاشنه آشيلي درتوسعه پايدار وامنيت عرضه انرژي است.
وي بااشاره تعامل هاي سازنده ميان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و جايگاه داران ادامه مي دهد: يکي از موارد مورد بحث در اين حوزه، افزايش قيمت سي ان جي است که با تعامل دستگاه هاي ذيربط، اين مهم محقق شده است.
دادرس افزود: بنابرمصوبه هيئت وزيران، قيمت سي ان جي از يکم خرداد ماه امسال، 392ريال افزايش مي يابد و اميد مي رود با اين افزايش قيمت، افزايش 40 درصدي کارمزد جايگاه داران، انگيزه سرمايه داران براي سرمايه گذاران دراين صنعت بسيارمهم و راهبردي نيز رخ دهد. وي با بيان اين که اين افزايش قيمت، جنبه درآمدي براي دولت ندارد و بيشتربا هدف ارتقاي کيفي استانداردها دراين صنعت انجام شده است، افزود: درآمد حاصل ازاين افزايش قيمت با محوريت درسه بخش ضوابط و ملاحظات ايمني جايگاه ها، هوشمندسازي جايگاه ها وتست ايمني و بازرسي مخازن خودرويي و جايگاهي هزينه مي شود.
رئيس انجمن صنفي جايگاه داران سي ان جي ازظرفيت هاي خوب اما خالي درحوزه سي ان جي مي گويد و ادامه مي دهد: بيش از 2500 جايگاه سي ان جي در کشور فعاليت مي کنند که روزانه 21 ميليون متر مکعب سي ان جي را توزيع مي کنند. وي مي افزايد: اين مقدار جايگزيني سي ان جي(21 ميليون مترمکعب) موجب شده است تاازمصرف و واردات همين مقدار بنزين جلوگيري شود و در اقتصاد کشور نيز نقش آفريني کند. رئيس انجمن صنفي جايگاه داران سي ان جي با بيان اين که هم اکنون ظرفيت توزيع گازطبيعي فشرده(سي ان جي) درکشور 40ميليون متر مکعب در روز است، افزود: بايد تلاش شود تاافزايش گرايش به استفاده از سي ان جي، ازاين ظرفيت خالي به بهترين نحو ممکن استفاده شود.
دادرس بابيان اين که جايگزين شدن روزانه10ميليون مترمکعب سي ان جي با همين ميزان فراورده نفتي، موجب مي شود روزانه پنج ميليون دلارصرفه جويي ارزي شود، برضرورت استفاده از ظرفيت هاي خالي در صنعت سي ان جي تاکيد مي کند.
دادرس دربخش ديگري ازمطالب خود به انجام برخي فعاليت هاي پژوهشي براي استفاده از جاذب هاي نانوکربن(اي ان جي) در مخازن کامپوزيتي اشاره وتفاهم نامه امضاشده دراين زمينه ميان پژوهشگاه صنعت نفت وشرکت ملي پالايش وپخش راگام وحرکتي مهم درصنعت سي ان جي عنوان کرد.
محمدرضايي، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي نيز به عنوان يکي ديگر ازشرکت کنندگان در نشست خبري بامحوريت سي ان جي، مطالبي ارائه به خبرنگاران حاضر در سانن داشت. او همچون دو سخنران ديگر به سي ان جي وگسترش اين صنعت اعتقاد دارد وباورهاي نادرست مردم درباره خودرهاي گازسوز را عاملي در بي ميلي آنها براي استفاده از سي ان جي مي داند.
مديرپژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي ايران ازهزينه بالاي تعميرات، نبود امنيت وکاهش شتاب خودروها به عنوان سه باور نادرست درباره خودروهاي گازسوز در کشور نام مي برد و مي گويد: ضرورت ايجاب مي کند که افزون بر تحريک تقاضا و فرهنگ سازي درباره صنعت سي ان جي، خودروسازان نيز به توليد خودروهاي گاز سوز توجه بيشتري داشته باشند.
رضايي دراين نشست خبري بااشاره به وجود ظرفيت جايگزيني روزانه 40 ميليون مترمکعب گازبا 40ميليون بنزين درکشور مي گويد: تنها نيمي ازاين ميزان ظرفيت درکشورفعال است وبايد به دنبال راهکارهاي افزايش ظرفيت استفاده از سي ان جي باشيم.
مديرپژوهش و فناوري شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي با اشاره به اين که صنعت سي ان جي به شدت در آمريکا رو به رشد است، ادامه داد: لازم است با فرهنگ سازي لازم سهم سي ان جي درسبد سوخت کشور به عنوان يک نگاه ملي افزايش يابد.
وي با بيان اين که بسياري با طرح اين پرسش که آيا شما خود حاضر به تبديل سوخت ماشين خود به سي ان جي هستيد؟ ادامه داد: جواب من به پرسش دوستان مثبت است و آنها را به استفاده از اين سوخت تشويق مي کنم. به نظر مي آيد توضيحات ارائه شده تاحدود زيادي پاسخ پرسش هاي احتمالي خبرنگاران بوده است. زمان نشست خبر ي با محوريت سي ان جي به پايان رسيده است و سالن ستاد خبري بايد براي نشست بعدي آماده شود.
درچهارمين وآخرين روز بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، همايشي با محوريت سي ان جي درسالن مرواريد خليج فارس نمايشگاه بين المللي برگزار شد. اين همايش که باعنوان راهکارهاي تنظيم سبد سوخت باتوسعه صنعت سي ان جي و درچند محورازجمله سبد سوخت دربخش حمل و نقل، توسعه ناوگان حمل و نقل سبک وسنگين گازسوز، توسعه جايگاه هاي سي ان جي وحفظ جايگاه هاي موجود برگزار شد، ميهماناني هم داشت؛ ميهماناني همچون خالدي سردشتي، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، پريچهرقزلباش، مديرکل نظارت براستانداردهاي سازمان ملي استاندارد و اردشير دادرس، رئيس اتحاديه جايگاه داران سي ان جي که در زماني کوتاه به طرح مطالبي درحوزه سي ان جي پرداختند.
درابتدا، حميدقاسمي، مديرطرح احداث جايگاه هاي سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي به عنوان دبيراين همايش، مطالب متنوعي درباره سي ان جي، ضرورت ها و مزيت هاي استفاده از اين موهب خدادادي مطرح کرد.
وي گفت: شاخص هاي امنيت انرژي دردنيا به سمت مصرف کنندگان گرايش پيدا کرده است و در دنياي کنوني توليدکنندگان انرژي به ميزان 60 درصد ومصرف کنندگان به ميزان 40 درصد در اين زمينه نقش آفريني مي کنند.
قاسمي افزود: افزون برتوليد وفراواني، شاخص هاي ديگري مانند فناوري هاي عرضه، قابل قبول بودن سوخت موردعرضه به لحاظ زيست محيطي و ارزان بودن انرژي نيز از اهميت بسزايي برخوردار هستند. مدير احداث جايگاه هاي طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ادامه داد: بنابر پيش بيني ها، در سال 2040، گازحجم قابل توجهي ازمصرف انرژي دنيا را به خود اختصاص خواهد داد؛ به گونه اي که سرمايه گذاري در صنعت گاز و جايگزيني آن با نفت را مهم مي سازد. وي اظهارکرد: ازآنجا که استانداردهاي آلايندگي ازسال 2025 محدوديت بيشتري را براي سوخت هاي يورو 4، 5 و6 لحاظ خواهد کرد، نيازمند تغييرکيفيت سوخت هاي توليدي در پالايشگاه هاي کشور خواهيم بود. قاسمي بااشاره به اين که ايران دومين کشورعرضه کننده انرژي ارزان در جهان است، تصريح کرد: هرچه ميزان توسعه يافتگي کشورها بيشتر باشد، قيمت انرژي در آن کشورها نيز بيشتراست. وي با تاکيد برضرورت توجه به سرمايه گذاري وتوسعه صنعت سي ان جي اظهار کرد: رشد اين صنعت درسال 86 نشان مي دهد استفاده از گاز طبيعي فشرده درحوزه حمل و نقل، درکنترل مصرف بنزين نقش موثري داشته است.
مديرطرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي لازمه تکميل زنجيره توسعه صنعت سي ان جي را توجه خودروسازي ها به توليد خودروهاي پايه گازسوز عنوان و اظهارکرد: در صورتي که روند کنوني توليد خودرو ومصرف سوخت در کشورادامه يابد، نيازمند22 ميليارد دلار سرمايه گذاري در صنعت پالايش و10ميليارد دلارسرمايه گذاري در صنعت توزيع فرآورده کشور خواهيم بود.
وي تسهيل وتوليد و واردات خودروهاي برقي وهيبريدي و تمام گازسوز، همچنين حمايت از توليد خودروهاي پايه گازسوز را ازجمله راهکارهاي موثر براي حل مسئله مصرف بي رويه سوخت در کشور عنوان واظهار کرد: اگرصنعت سي ان جي درکشور راه اندازي نمي شد، درپنج سال گذشته، بعد از کشور آمريکا، بزرگ ترين واردکننده بنزين در دنيا بوديم. قاسمي تصريح کرد: 96درصد پوشش شبکه گازرساني شهري و88 درصد پوشش گازرساني روستايي ظرفيت بسيارمناسبي رادرکشور براي عرضه گازطبيعي به خودروها ايجاد کرده است که بايد با برنامه ريزي مناسب از اين ظرفيت درجهت توسعه صنعت سي ان جي استفاده کرد.
مدير طرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، آگاه سازي مردم از بهره وري سوخت پاک سي ان جي را از جمله ضرورت هاي تحقق توسعه صنعت سي ان جي در کشور برشمرد و افزود: اميدواريم با برنامه ريزي هاي انجام شده براي توسعه اين صنعت که در سه گام طراحي شده است، بالانس موردنياز درسبد سوخت کشور ايجاد وسبد انرژي کشور ازتوازن کافي درميان سوخت هاي مصرفي بهره مند شود. قاسمي گفت: برنامه ريزي هاي انجام شده براي توسعه صنعت سي ان جي ميزان کارکرد جايگاه هاي سي ان جي را ازهشت ساعت به 14ساعت در شبانه روز افزايش خواهد داد و هدف اين است که دربلندمدت، فناوري جاذب هاي نانو کربن( ANG) در مخازن گازي را که تحولي درصنعت سي ان جي به شمار مي آيد، به مرحله توليد تجاري برسانيم.
مديرطرح سي ان جي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي گفت: با طرح هاي چندگانه تشويقي براي افزايش سهم سي ان جي در سبد سوخت خودروها، در مصرف روزانه 18 و27 ميليون ليتر بنزين وگازوئيل در کشور صرفه جويي خواهد شد. حميد قاسمي با اشاره به وجود 21 ميليون انواع خودرو در چرخه حمل ونقل کشورگفت: تنها ازمحل گازسوز شدن وانت بارهاي موجود درچرخه حمل ونقل عمومي، به ترتيب درمصرف روزانه 18ميليون ليتر بنزين در کشور صرفه جويي خواهد شد. وي تاکيد کرد: 174هزارتريلي نيز درکشور تردد مي کنند که با تبديل اين خودروها به گازسوزدرمصرف روزانه27ميليون ليترگازوئيل کشور صرفه جويي خواهد شد که برابربا 50درصد گازوئيل مصرفي در کشور است.
خالدي سردشتي، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ديگر سخنران همايش راهکارهاي تنظيم سبد سوخت با توسعه سي ان جي، ديدگاه خود را ازمنظر فردي که در مسند قانون گذاري، جايگاهي دارد بيان کرد.
وي با اشاره به وجود منابع غني گاز درکشور بر استفاده از اين ظرفيت، تاکيد و تصريح کرد: با تلاش وزارت نفت امروز، بسياري از شهرها و روستاهاي کشور زيرپوشش گازطبيعي قرار گرفته اند. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: با توجه به در اختيارداشتن اين منبع ارزشمند (گاز) لازم است براي استفاده هرچه بيشتر از آن، برنامه هاي منسجم تر و علمي تري را تعريف کنيم. خالدي تاکيد کرد: با توجه به شرايط کنوني و اعمال تحريم هاي ظالمانه، بايد از اين ظرفيت بالقوه به عنوان يک وزنه براي برون رفت ازاين شرايط استفاده شود.
وي بابيان اين که دولت ومجلس بايد براي استفاده هرچه بيشتر ازمنبع ارزشمند گاز، برنامه فشرده اي رابه بخش هاي مختلف به ويژه سوخت خودرو، طراحي کنند، اظهار کرد: بايد به گونه اي برنامه ريزي کرد که از در همه شرايط ( تحريم و غير تحريم) استفاده حداکثري کرد.
خالدي بابيان اين که در شرايط کنوني دولت بايد برنامه اي رابه ويژه درحوزه سوخت به مجلس بياورد، برسرمايه گذاري روي خودروهاي سنگين براي گازسوزکردن آنها تاکيد کرد و گفت: اين مهم مي تواند صرفه هاي اقتصادي خوبي براي کشور به همراه داشته باشد. وي همچنين بااشاره به اهميت محيط زيست، توسعه ناوگان حمل ونقل عمومي با استفاده ازسي ان جي را عاملي موثر دراين زمينه عنوان کرد و افزود: بنابرتعهدات بين المللي زيست محيطي، بايد درجهت کاهش آلاينده هاي زيست محيطي حرکت کنيم و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومي دراستفاده از سي ان جي، مي توان به اين موضوع کمک بسياري کند.
خالدي ازپرداخت 900هزارميليارد تومان يارانه پنهان دربخش انرژي ازسوي دولت خبرداد و افزود: اين به معناي هدررفت انرژي است و براي جلوگيري از آن قيمت واقعي انرژي بايد مشخص شود. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به حمايت مجلس شوراي اسلامي از استفاده بهتر و بيشتر از گازطبيعي به عنوان ظرفيتي بالقوه درکشور اظهارکرد: اميدوارم اين همايش که هدف آن هم افزايي و هم انديشي متخصصان و کارشناسان اين حوزه است، نتايج خوبي براي صنعت سي ان جي کشور داشته باشد. پريچهرقزلباش مدير کل نظارت بر استانداردهاي سازمان ملي استاندارد که به نمايندگي ازسازمان ملي استاندارد به همايش راهکارهاي تنظيم سبد سوخت دعوت شده بود، چند دقيقه اي صحبت کرد و از استاندارد سازي در جايگاه هاي سي ان جي گفت.
مشعل- بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي يازدهم تا چهاردهم ارديبهشت ماه در محل دائمي نمايشگاه بين المللي تهران با حضور شرکتهاي داخلي و خارجي برگزار شد و فارغ از حضور و مشارکت بسياري از شرکت ها، حواشي و برنامه هاي جنبي در نمايشگاه رخ داد که بسياري از آنها زمينه ساز تحولاتي در آينده است. در عين حال بسياري از مديران زيرمجموعه هاي صنعت نفت با حضور رسانه هاي داخلي و خارجي، گزارشي از اقدام هاي خود ارائه داده و درباره برنامه هاي آينده خود هم صحبت کردند.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي در روزهاي نمايشگاه به جز ديد و بازديدهاي نمايشگاهي و اعلام برنامه ها و گفت و گوي مديران با رسانه ها، يک نشست خبري را هم با حضور مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي و جمعي از مديران آن و اصحاب رسانه برگزار کرد. در اين نشست بهزاد محمدي آمارهايي از صنعت پتروشيمي و برنامه هاي آينده آن مطرح و اعلام کرد که تا 1400 بيش از 18 طرح پتروشيمي افتتاح مي شوند و درآمد حاصل از فروش محصولات پتروشيمي با 46 درصد افزايش 25 ميليارد دلار مي رسد.
وي با اشاره به درآمدزايي صنعت پتروشيمي براي کشور گفت: صنعت پتروشيمي بنگاه اقتصادي نيست؛ اين صنعت امروز يک نظام اقتصادي به شمار مي رود و با توجه به نقش مهم آن در درآمدهاي ارزي کشور، اهميت فوق العاده اي دارد. در يک نگاه کلان ما در صنعت پتروشيمي حدود 25.3 ميليون تن خوراک را از پالايشگاه هاي نفت و گاز و پروژه هاي ان جي ال دريافت مي کنيم که از اين ميزان خوراک، خوراک هاي گازي را دوسوم و يک سوم را نيز خوراک هاي مايع تشکيل مي دهند.محمدي با بيان اينکه دو هاب عملياتي در صنعت پتروشيمي وجود دارد، عنوان کرد: هاب نخست در منطقه ماهشهر و هاب دوم نيز در منطقه عسلويه قرار دارد و بخش سوم توليدات ما را نيز مجتمع هاي ديگر تشکيل مي دهد، همچنين در هاب عسلويه 16 مجتمع توليدي پتروشيمي وجود دارد و در هاب ماهشهر نيز 20 مجتمع ايجاد شده است و در ديگر مناطق کشور نيز 19 مجتمع توليدي وجود دارد که در مجموع 55 مجتمع را تشکيل داده است و 25.3 ميليون تن خوراک را نيز دريافت مي کنند.
وي ادامه داد: حجم کل محصولات توليدي پتروشيمي ما حدود 55 ميليون تن است که بخشي از اين محصول به شکل داخلي مصرف مي شود و بخش قابل فروش اين محصولات 31 ميليون تن محصول در سه حوزه پليمري، شيميايي و غير شيميايي است.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به 18 گروه محصول پليمري، حدود 300 گريد محصول پليمري و 44 تن محصول شيميايي که در صنعت پتروشيمي توليد مي شود، گفت: 31 ميليون تن محصول پتروشيمي قابل فروش داريم که از اين 31 ميليون تن محصول پتروشيمي 22.5 ميليون تن آن را به مقاصد و کشورهاي مختلف صادر و 8.5 ميليون تن آن را نيز در داخل کشور عرضه مي کنيم که 4.7 ميليون تن آن در بورس عرضه مي شود.
محمدي به ارزآوري صنعت پتروشيمي اشاره و عنوان کرد: از فروش 31 ميليون تن محصول پتروشيمي 17.1 ميليارد دلار درآمد کسب مي کنيم که از اين ميزان 12.1 ميليارد دلار درآمد ارزي حاصل از صادرات بوده و 5 ميليارد دلار نيز ارزش محصولاتي است که در داخل کشور و در بورس عرضه مي شود.
وي به اشتغال زايي صنعت پتروشيمي اشاره کرد و افزود: اکنون در مجموعه ها و مجتمع ها و طرح هاي در حال اجرا 67 هزار نيروي انساني به صورت مستقيم مشغول فعاليت هستند و 41 هزار نفر نيز در پروژه هاي ما فعاليت مي کنند.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي يادآور شد که محصولات پتروشيمي 30 مقصد صادراتي اعم از اروپا، آسيا و کشورهاي مختلف ديگر دارد و چند صد مشتري نيز در نقاط مختلف دنيا و با تنوع محصولات دارد و همين موضوع اين صنعت را تبديل به صنعتي تاب آور کرده است.
محمدي با اشاره به قراردادي که در ايام نمايشگاه براي توليد کاتاليست متانول به امضا رسيد، از برنامه مفصل اين مجموعه براي توليد انواع کاتاليستهاي مورد نياز پتروشيمي، خبر داد و گفت: در سال 98 کارخانه توليد کاتاليست پلي اتيلن سبک در لرستان به بهره برداري مي رسد و ما در بخش توليد متانول در سال 1404، به 12 برند توليد متانول خواهيم رسيد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي همچنين از توسعه اين صنعت در کنار درياها خبرداد و گفت: يکي از اين حوزه ها توسعه صنعت پتروشيمي در نواحي ساحلي درياي خزر است که اين موضوع نيز در حال بررسي است، همچنين مطالعاتي را براي تامين خوراک اين واحدها با خط لوله سراسري گاز طبيعي و يا انتقال نفتا از مسير خطوط پالايشگاهي در حال انجام داريم.
وي در پاسخ به اين پرسش که گفته شده مرحله پس از تحريم نفت، تحريم صنعت پتروشيمي خواهد بود، براي اين اتفاق چه پيش بيني هايي صورت گرفته است، گفت: از نظر ما پتروشيمي صنعتي تحريم پذير نيست و تاب آوري بالايي دارد، اما بايد خودمان را براي هر اتفاق و شرايطي آماده کنيم.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: فروش محصولات پتروشيمي در مقابل فروش نفت، شرايط متفاوتي دارد و به عنوان نمونه همچون نفت مبادي مشخص صادراتي و نفتکش هاي عظيم قابل رديابي ندارد. پتروشيمي حداقل 350 نوع محصول با صدها خريدار به ده ها مقصد صادراتي دارد و به همين دليل انعطاف پذيري اش بالاست. به عبارتي صنعت پتروشيمي شرايط مختلفي در حمل زميني و دريايي دارد و تنوع محصول و مشتري نمي گذارد اين صنعت تحريم پذير باشد. در عين حال با همکاري هلدينگ هاي صادراتي کارگروه تحريم را تشکيل داده ايم و از هفته آينده نشست هاي اين کارگروه برگزار مي شود.
وي ادامه داد: ما بايد به دنبال انتقال فناوري باشيم و افزون بر دانش فني توليد کاتاليست بايد به دنبال دانش فني فرايند خاص باشيم و شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز در طرح MTP به عنوان ريسک پذير سرمايه گذاري حضور خواهد داشت، زيرا پلي پروپيلني که از متانول تهيه مي شود، به عنوان خاويار صنعت پتروشيمي در توليد اشتغال بسيار راهگشاست.
وي درباره انتخاب زمين طرح توسعه صنعت پتروشيمي در ماهشهر نيز گفت: هم اکنون 6 گزينه زمين در منطقه ماهشهر وجود دارد و پس از بررسي به دو گزينه رسيديم که تا پايان خردادماه جمع بندي و منطقه نهايي در طرح توسعه اي منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر اعلام خواهد شد.
اما در حاشيه بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز پالايش و پتروشيمي، نخستين قرارداد تأمين کاتاليست توليد متانول ميان شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي و پتروشيمي سبلان نيز به امضا رسيد. براساس نتايج تلاش هاي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي براي ساخت کاتاليست بومي سنتز متانول و انجام تست هاي لازم و پايلوت، قرارداد تأمين اين کاتاليست با شرکت صنايع پتروشيمي سبلان (از زيرمجموعه هاي شرکت انرژي سپهر) امضا شد.
علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در آيين امضاي نخستين قرارداد تأمين کاتاليست توليد متانول با اعلام اينکه شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي حدود 10 سال است که روي فرايند و کاتاليست متانول مطالعه و فعاليت دارد، گفت: با گذراندن مراحل مطالعاتي، آزمايشگاهي، پايلوت و دمو موفق به کسب دانش فني کاتاليست توليد متانول شديم. در اين راه حلقه فناوري آن را تکميل و به اندازه قابل قبول محصول توليد کرديم.
او با اعلام اينکه اين محصول تأييد دو شرکت بين المللي شناخته شده را دريافت کرده و کيفيت آن تضمين شده است، گفت: شرکت پتروشيمي سبلان اين اعتماد را به شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي کرد و منجر به امضاي اين قرارداد شد. از سال 1404 به بعد، مصرف اين کاتاليست به حدود 1200 تن در سال خواهد رسيد و هر پلنت يک ميليون و 600 هزار تني بين 280 تا 300 تن کاتاليست مصرف مي کند که ارزش اقتصادي اين کاتاليست حدود 5 ميليون دلار است.
وي همچنين ارزش اين محصول را پنج ميليون دلار اعلام کرد و گفت: تعهد اين پروژه حدود 300 تن براي اين بچ کاتاليست پيش بيني شده است که در مدت 7 ماه بايد تامين شود.
محمد زالي، مديرعامل مجتمع پتروشيمي سبلان هم با اعلام اينکه اين واحد براي يک ميليون و 650 هزار تن محصول در سال پيش بيني شده و امسال به بهره برداري کامل مي رسد، اظهار اميدواري کرد که اين همکاري کمک بزرگي به اقتصاد مقاومتي و بومي سازي اين کاتاليست مهم در کشور باشد.
وي با اشاره به بررسي هاي کارشناسي اين کاتاليست، تصريح کرد: پس از آزمايش هاي دوباره اطمينان پيدا کرديم که اين کاتاليست مي تواند جايگزين مناسبي براي محصولات اروپايي باشد؛ خوشحال هستيم که با اين همکاري زمينه توليد و معرفي اين کاتاليست به بازار داخلي و خارجي فراهم مي شود و مي توانيم ضمن ايجاد اشتغال، از خروج ارز از کشور جلوگيري کنيم.
پژوهشگاه صنعت نفت، به عنوان يکي از پرکارترين غرفه هاي زيرمجموعه صنعت نفت در بيست و چهارمين نمايشگاه نفت،در اين چهار روز سه توافق نامه ، پنج تفاهم نامه، دو موافقت نامه و شش قرارداد را به امضا رساند. يکي از اين تفاهم نامه ها، تفاهم همکاري ميان پژوهشگاه صنعت نفت و سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران بود.
جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در حاشيه امضاي اين تفاهم نامه گفت: سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، سازماني بسيار ريشه دار و داراي نقشي برجسته در صنايع مختلف است. وي تصريح کرد: شرايط ايجاب مي کند مراکز پژوهشي بيش از پيش توانمندي هاي خود را به اشتراک گذارند و خلأ حضور شرکت هاي بين المللي را در اين شرايط پر کنند تا سرانجام بتوانيم براي صنعت عظيم نفت گام هاي موثري برداريم.
يکي ديگر از اين تفاهم نامه ها، تفاهم همکاري پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت اکسير نوين فرايند آسيا با هدف روزآمد کردن دانش فني فرايند ايزومريزاسيون بود. جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت و جليل سبحاني، رئيس هيات مديره شرکت اکسير نوين فرايند آسيا در جهت روزآمد کردن دانش فني فرايند ايزومريزاسيون، همکاري در توسعه بازار و فروش دانش فني فرايند، اين تفاهم نامه را امضا کردند. همکاري براي توسعه سينيتيک کاتاليست هاي ايزومريزاسيون موجود و ساخته شده توسط شرکت اکسيرنوين (پايه آلومينا و پايه زيوليت) و مدل سازي و بهينه سازي کارايي راکتور ايزومريزاسيون، از ديگر مفاد اين تفاهم نامه است.
توافقنامه همکاري هاي فني، نظارتي، آموزشي، پژوهشي و اجرايي به منظور تجهيز، استقرار و راه اندازي آزمايشگاه هاي مرجع نفت، فرآورده هاي نفتي، گاز و ميعانات در منطقه آزاد قشم، يکي ديگر از تفاهم نامه هاي مشترک با پژوهشگاه صنعت نفت موسسه آموزش عالي قشم و شرکت مشاوران آزماي نفت ايرانيان بود که در حاشيه نمايشگاه نفت امسال امضا شد. اين توافقنامه سه جانبه با هدف تقويت و تعميق ارتباط موثر و فعال در راستاي توسعه اشتغال در جزيره قشم به صورت مستقيم و غير مستقيم و همکاري در تهيه و تدوين بسته هاي آزمايشگاهي، پژوهشي و آموزشي بر اساس استانداردهاي ملي و بين المللي مرتبط با موضوع توافقنامه امضا شده است. از ديگر اهداف اين توافقنامه به حضور فعال در حوزه پژوهش و آزمايشگاهي و آموزشي در جزيره قشم و حوزه خليج فارس مي توان اشاره کرد.
پژوهشگاه صنعت نفت، تفاهم نامه ديگري را هم با شرکت توسعه پتروايران در زمينه مطالعه جامع ميدان ها، فناوري هاي نوين در بهبود توليد چاه محور و مطالعات امکان سنجي پايلوت ازدياد برداشت امضا کرد که بهبود برداشت چاه محور (ازدياد برداشت زودبازده)، مطالعه جامع مخازن، ارائه طرح توسعه ميدان ها و آماده سازي مطالعات امکان سنجي پايلوت ازدياد برداشت، از مهم ترين اهداف اين تفاهم نامه است.
پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه آزاد تبريز براي همکاري هاي فناورانه تفاهم نامه همکاري امضا کردند.جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اينکه دانشگاه آزاد تبريز در سال هاي گذشته از نظر کمي و کيفي توسعه زيادي داشته و گام هاي بلندي در مسير همکاري با صنعت برداشته است، گفت: اين دانشگاه درصدد است مرکز نوآوري داشته باشد و از اين طريق ارتباطات خود را با بخش هاي صنعتي بيشتر کند، ضمن اينکه ما با دانشجويان ارشد و دکتراي ديگر دانشگاه ها در حوزه صنعت همکاري خواهيم کرد و از به اشتراک گذاشتن رساله هاي آنها استقبال خواهيم کرد.عزيز جوانپور، رئيس دانشگاه تبريز نيز گفت: دانشگاه آزاد تبريز 130 آزمايشگاه و کارگاه و پنج مرکز تحقيقاتي و 500 نفر عضو هيات علمي دارد که مي توانند در خدمت صنعت نفت باشند. اميدواريم کمکي براي صنعت باشيم و ارتباط خوبي بين صنعت و دانشگاه برقرار کنيم.
در کنار برنامه ها و تفاهم نامه های مشترک از پنج دستاورد فناورانه پژوهشگاه صنعت نفت نیز در حاشیه بیست وچهارمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برای رسانه ها و اطلاع عموم رونمایی شد. فناوری های طراحی و توسعه سامانه MICRO CHP، تجاری سازی سنسورهای گازی، آب، خاک، روغن کمپرسور هوا SSR Ultra Coolant، کاتالیست واحد RCD پالایشگاه اراک و سیلیس کروی توخالی پنج دستاورد جدید پژوهشگاه صنعت نفت هستند که رونمایی شدند. جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در این مراسم با اشاره به اینکه نیاز داریم صنعت و اقتصاد کشور به سمت اقتصاد و صنعت دانش بنیان حرکت کند، اظهار کرد: تجربه جهانی نشان می دهد که ارزش افزوده بیشتر مرهون توجه هرچه بیشتر به دانش و مراکز دانشی و پژوهشی است. وی با بیان اینکه محدودیت های بین المللی اعمال شده برای کشور، فرصت بسیار خوبی برای استفاده از توانمندی های داخلی است، افزود: پژوهشگاه صنعت نفت تنها به نیازهای جاری صنعت نفت نگاه نمی کند، بلکه به دنبال کسب فناوری های نو برای توسعه و پیشبرد هرچه بهتر و بیشتر صنعت نفت در آینده است.ابراهیم طالقانی، سرپرست مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم با اشاره به اهمیت تولید با اتکا بر پایه دانش داخلی، افزود: تولید براساس دانش داخلی سبب افزایش اشتغال زایی، شرکت های دانش بنیان و استارتاپ ها می شود. وی با بیان اینکه تجاری سازی حسگرهای گازی، آب، خاک سبب کاهش واردات و خوداتکایی در کشور می شود، اظهار کرد: این حسگرها در شرکت نفت فلات قاره و شرکت پایانه های نفتی ایران در جزیره خارک به صورت پایلوت استفاده شده است.
بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي صبح روز چهارشنبه (11 ارديبهشت ماه) در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران آغاز به کار کرد و روز شنبه (14 ارديبهشت ماه) به کار خود پايان داد.اين نمايشگاه با حضور نمايندگان 21 کشور و با برپايي 1047 غرفه به نمايندگي از شرکت هاي داخلي و 106 غرفه به نمايندگي از شرکت هاي خارجي برگزار شد.
شبنم اعماري - گشت و گذار در شهر باستاني يزد و ديدن جاذبه هاي شگفت انگيز آن، علاوه بر اينکه شکوه و عظمت تاريخي اين نقطه از ايران را به رخ مي کشد، بازديدکنندگان را به عمق تاريخ مي برد و اندکي در خود غرق مي کند، لحظاتي که تجربه اش بسيار لذت بخش است.
در ادامه و در بخش دوم آشنايي با جاذبه هاي اولين شهر خشتي دنيا به معرفي ديگر جاذبه هاي يزد پرداخته ايم.
قديمي ترين و اولين ساعت شهري ايران در ميداني نصب شده که به آن ميدان وقت الساعت مي گويند. اين ميدان داراي برجي قديمي است که به دوران قاجار برمي گردد. برج ساعت يزد، ساختماني خشتي به شکل مکعب مستطيل است که طاق ها و قوس ها، تزيينات آجري و کاشيکاري هاي به کار رفته در آن، جلوه اي خاص به آن داده است. اين بناي تاريخي در سال 1378 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
نشاني:تقاطع بلوار بسيج، خيابان امام خميني
اين موزه خانه اي پنج طبقه است که با حضور در آن غرق تاريخ چند هزار ساله آب در اين مرز و بوم مي شويد. در موزه آب يزد که در شمال ميدان اميرچخماق جا خوش کرده، کاريز يکصد ساله اي ديده مي شود که از ميان اين خانه عبور مي کند. در پشت بام اين خانه قديمي هم چاه خانه اي قرار دارد که به وسيله چرخ چاه از آن آب مي کشيدند و آب انبار خانه را که در طبقه همکف بود، پر مي کردند.
نشاني:خيابان امام، شمال ميدان اميرچخماق، خيابان قيام
کوير دروازه قرآن يزد، يکي ديگر از کويرهاي منحصر به فرد استان يزد است که در نزديکي شهر خودنمايي مي کند و جاذبه اي متفاوت را در خود جاي داده است. با حضور در اين منطقه کويري با منظره اي چشم نواز و درياچه اي در ميان شن ها و رمل ها روبه رو مي شويد که از پساب تصفيه فاضلاب يزد درست شده که به حوض جعفر معروف است.
از جمله امکاناتي که در اين منطقه وجود دارد، مي توان به به شترسواري، پرواز با کايت باگي، اسکي روي شن، پرواز با پاراگلايدر، زيپ لاين، رستوران شيشه اي، موسيقي زنده، موتور چهارچرخ و... ديگر اشاره کرد.
نشاني: يزد، کوير دروازه قرآن
اين ساختمان تاريخي که در دوره قاجار ساخته شده، اولين هتل موزه ايران است که حدود250 سال پيش در اختيار خانواده تاجري به نام تهراني بود. هتل موزه فهادان که در قلب شهر تاريخي يزد خودنمايي مي کند، 28 اتاق دارد. از خصوصيات منحصر به فرد اين هتل موزه مي توان به گنجينه هاي مختلفي از آثار تاريخي و قديمي آن اشاره کرد؛ گنجينه هايي که جذابيت هايش را دوچندان کرده است.
نشاني:خيابان امام خميني، خيابان فهادان، مقابل زندان تاريخي اسکندر
اين بازار حدود 600 سال پيش ساخته شده است. به مرور مسگر ها در آن جمع شدند تا به بازار مسگرها تبديل شد. هنر مسگري در زمان هاي نه چندان دور در بيشتر شهرهاي ايران رونق زيادي داشت که يزد هم از اين قاعده مستثنا نبود. رونق مسگري و ساخت ظروف مختلف مسي باعث شده اين بازار همچنان سرپا بماند. در بازار مسگرهاي يزد بيش از 60 باب مغازه مسگري فعال بود، اما امروزه برخي تغيير کاربري داده اند و صنايع دستي و پوشاک مي فروشند. با اين حال ديدن اين بازار قديمي حسي فوق العاده به بازديدکنندگان منتقل مي کند که نبايد ديدن آن را از دست داد.
نشاني: خيابان قيام، حوالي حمام خان
اين بانک، يکي از قديمي ترين بانک هاي استان يزد است که در زمان ناصر الدين شاه ساخته شد. بانک شاهي يزد بنايي آجري دارد که در قسمت هاي بالاي سردر ورودي، گچبري گلداني برجسته اي روي ديوار حياط و چهار سوق بانک ديده مي شود. در هاي اصلي بانک که همگي چوبي هستند، شيشه هاي رنگي زيبايي دارند که در نوع خود جالب توجه است. در حال حاضر از اين بناي تاريخي به عنوان نمايشگاه و انجمن هاي هنرهاي تجسمي استفاده مي شود. بانک شاهي در سال 1377 به ثبت ملي رسيده است.
نشاني: خيابان قيام، ميدان خان
عمارت بوستان ناجي يکي از باغ هاي يزد است که به دوره قاجار برمي گردد. اين عمارت پس از اهدا به شهرداري به صورت بوستان درآمد. اين بوستان که در مسير قنات نجف آباد قرار دارد، علاوه بر جنبه هاي تاريخي، امکانات رفاهي مناسبي براي بازديد و استراحت به گردشگران ارائه مي دهد. در بوستان ناجي، عمارتي به چشم مي خورد که بر زيبايي هاي بوستان افزوده است. اين بوستان به عنوان سي ويکمين باغ ثبتي استان يزد، در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
نشاني: بلوار شهيد حسن دشتي، مسير قنات نجف آباد
بازار تاريخي زرگري شهر يزد که قدمتي 200 ساله دارد، يکي از جاذبه هاي گردشگري اين شهر کويري است. اين بازار، يکي از بازارهاي قديمي و پررونق يزد است که در سال 1382 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. هما ن طور که مي دانيد طلاي يزد از ويژگي هاي خاصي برخوردار است، پس اگر به ديدن طلاهاي خاص علاقه مند هستيد، ديدن اين بازار را فراموش نکنيد.
نشاني:شمال خيابان قيام
اين آتشکده که يکي از جاذبه هاي شاخص يزد به شمار مي رود، ارزش زيادي براي زرتشتيان دارد. اين بناي تاريخي که در دوران پهلوي اول ساخته شده و به آتشکده ورهرام نيز معروف است، آتش مقدس ورهرام را با قدمتي بيش از 1500 سال در خود دارد. از جذاب ترين تزيينات ساختمان آتشکده، مي توان به نگاره فروهر که بر بالاي ورودي آن خودنمايي مي کند، اشاره کرد. آتشکده يزد در سال 1378 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
نشاني:خيابان آيت الله کاشاني، کوچه آتشکده
مانند بسياري از شهرهاي تاريخي کشورمان، يزد هم خانه هاي قديمي و تاريخي زيادي دارد که از ويژگي هاي منحصر به فرد آنها مي توان به وضعيت استقرارشان در جهت قبله اشاره کرد. حضور در اين خانه ها شما را در خود غرق مي کند و به عمق تاريخ مي برد. از جمله اين خانه هاي زيبا که معماري خاص خودشان را دارند مي توان به خانه لاري ها، حيراني، شيخ پور، محمودي، شاه شجاع، خانه ملک التجار و... اشاره کرد.
نشاني: بافت قديم يزد
اين زورخانه بزرگ ترين زورخانه استان يزد است. بنايي که در ميان مجموعه اميرچخماق قرار گرفته است. در واقع زورخانه صاحب الزمان، در نتيجه تغيير کاربري مخزن آب انبار پنج بادگير اميرچخماق است که به همت پهلوان علي درهمي (معروف به محمد مشتي) در سال 1380 مجوز تغيير کاربري گرفت و به زورخانه تبديل شد. حدود دو سال طول کشيد تا آب انبار به زورخانه تبديل و درهايش روي بازديدکنندگان باز شود.
نشاني:ميدان اميرچخماق، کوچه بازار مازار
بقعه دوازده امام از آثار به جا مانده از دوران سلجوقيان است که گنبد آن نمونه اي بارز از معماري اين دوره محسوب مي شود. برخلاف اسم اين مکان، سنگ قبري در آن ديده نمي شود و گفته مي شود که در دوران مختلف، سنگ ها را به تاراج برده اند. اين اثر تاريخي اهميت زيادي از نظر سبک بنا، نقش و نگار و کتيبه کوفي رنگي در معماري اسلامي دارد. اين اثر قديمي ترين بناي سرپاي مانده يزد است. بقعه دوازده امام که کسي نمي داند چرا و چگونه به دوازده امام معروف است در سال 1313 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.
نشاني: بافت قديم، محله مهادان، جنب زندان اسکندر
اين بنا که در قلب بافت تاريخي يزد قرار گرفته، براساس معماري منطقي و حساب شده اي با آجر، ريگ، گچ و ساروج در شهر يزد ساخته شده و تزيينات به کار رفته در سقف آن زيبايي و اصالت خاصي دارد. ساختمان اين بناي تاريخي با داشتن قسمت هاي دست نخورده حمام قديمي که شامل هشتي، راه پله ورودي، فضاي ورودي و حوضچه هاي متعدد آب گرم و سرد، خزينه، اتاق استراحت، شاه نشين، گرمخانه و... مي شود، نمونه کاملي از معماري دوره قاجاريه است. حمام ابوالعمالي در سال 1377 به عنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
نشاني: خيابان امام، محله فهادان، کوچه رختشوي خانه، روبه روي زندان اسکندر ساباط هاي يزد
کوچه پس کوچه هاي سرپوشيده يزد، يکي از زيبايي هاي اين شهر کويري است که به آنها ساباط يا راهرو و دالان مي گويند. جايي که در تابستان سوزان يزد، مي توان از گرماي هواي کوير به اين کوچه ها پناه برد و به دل را به اين سايبان هاي بي نظير سپرد.
نشاني: بلوار امامزاده جعفر، خيابان مصلي
علاوه بر آثاري که به آن اشاره کرديم، يزد مملو از جاذبه هاي ديدني ديگري است که هر کدام ويژگي هاي خاص خود دارند که مطمئنا بازديد از آنها برايتان شگفت انگيز خواهد بود.
نوع اول آن كه مورد تصريح قرآن مجيد قرار گرفته و پيامبر اكرم(ص) خود در تفهيم آن به مردم نقش اساسى داشته، تقسيم قرآن به سوره و آيه است.
مشتمل بودن قرآن به سورهها را از آياتى نظير «سُورَةٌ انْزَلْناها» و «قُلْ فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِثْلِهِ» مىتوان دريافت. در مورد مشتمل بودن قرآن بر آيات نيز مىتوان به آياتى نظير «وَ اذا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آياتُهُ زادَتْهُمْ ايماناً»و «كِتابٌ فُصِّلَتْ آياتُهُ قُرْاناً عَرَبِيّاً» استناد كرد. نوع دوم تقسيماتى است كه مسلمانان پس از زمان رسول خدا (ص) با سليقه خود و براى اغراضى مانند سهولت در فراگيرى قرآن اعمال کردهاند؛ براي مثال قرآن را به سى جزء و هر جزء را به چهار حزب و هر حزب را به چهار ربع تقسيم كردهاند.
در اينجا، به شرح دو واژه آيه و سوره كه مورد تصريح قرآن قرار گرفته است، مىپردازيم:
«آيه» در اصل، بهمعناى نشانه و علامت است و از آنجا كه معجزات پيامبران (ع) نيز يكى از نشانههاى صدق ادعاى آنان بوده، به آنها نيز «آيه» اطلاق شده است؛ مثلًا، در مورد معجزات حضرت عيسى(ع) مىخوانيم: «انّى قَدْ جِئْتُكُمْ بِايَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ...»
من با معجزهاى از پروردگارتان (كه دلالت بر پيامبرى من دارد) نزد شما آمدم.
تعيين حدود و ترتيب آيات قرآن در زمان حيات پيامبر اكرم (ص) و به دستور آن حضرت صورت گرفته است.
تعداد آيات: در شمارهگذارى آيات بعضى از سورههاى قرآن، اختلاف اندكى به چشم مىخورد. به نظر مىرسد كه منشأ اختلاف، تفاوت برداشتهاى صحابه پيامبر (ص) از مواضع وقف و وصل آيات بوده است. پيامبر اكرم (ص) هنگامى كه قرآن را براى مردم مىخواندند، بهمنظور آگاه ساختن آنها از تمام شدن يك آيه، اندكى مكث مىكردند، سپس همان آيه را به آيه بعدى (به علت پيوستگى مطلب آن دو) وصل مىكردند. از اين رو، گاه شنوندهاى آن دو آيه را يك آيه تلقى مىكرد و اين توهم، موجب اختلاف هاي اندكى در شمارش آيات يك سوره شده است.
با توجه به مطالب مزبور، در شمارش تعداد كل آيات قرآن اختلاف شده و هر دسته عددى را صحيح دانستهاند.
مرحوم طبرسى مىنويسد: عدد اهل كوفه (6236) صحيحترين عدد است؛ چون سندش به اميرالمؤمنين (ع) مىرسد و روايتى نيز از پيامبر (ص) وارد شده كه با اين قول سازگار است.
كوتاهترين و بلندترين آيات: كوتاهترين آيه «مُدْهامَّتانِ» استكه يك كلمه است و بلندترين آيه، آيه 282 بقره است كه بيش از سى جمله است. اين آيه به «آيه دَين» معروف است.
اولين و آخرين آيات نازل شده: بيشتر مفسران بر اين عقيدهاند كه آيات اول سوره علق، اولين آياتى است كه بر پيامبر اكرم (ص) نازل شده است. آخرين آيه نازل شده نيز آيه «وَاتَّقُوا يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ الَى اللَّهِ» است. از ابن عباس نقل شده است كه اين آيه آخرين آيهاى بود كه بر پيامبر اكرم (ص) نازل شد و آن حضرت به گفته جبرئيل دستور داد تا آن را پس از آيه 280 سوره بقره قرار دهند.
معناى لغوى و اصطلاحى سوره: «سوره» از ماده «سور» و بهمعناى پايگاه بلند و رفيع است. در اصطلاح نيز به قسمتى از قرآن گفته مىشود كه بر حسب وحى و نزول، از ديگر قسمتها جدا شده باشد. هر سورهاى با «بسم اللّه الرحمن الرحيم» شروع مىشود، بجز سوره «توبه» كه با اعلان جنگ به دشمنان پيمان شكن اسلام و اظهار برائت و بيزارى از آنان، شروع شده است.
سوره نمل داراى دو بسمالله است: يكى مربوط به خود سوره و ديگرى مربوط به نامه حضرت سليمان(ع) به بلقيس كه با بسماللّه شروع شده است.مناسبت معناى اصطلاحى با معناى لغوى سوره يا از آن جهت است كه چون سورههاى قرآن سخن خداست، داراى منزلت وپايگاه بلند است يا اينكه قرائت هر سورهاى موجب بلندى مرتبه و برترى منزلت قارى آن مىشود تا به آخرين مرتبه كمال و منزلت عالى برسد.تعداد سورههاى قرآن: قرآن داراى 114 سوره است كه با سوره «حمد» آغاز مىشود و با سوره «ناس» پايان مىيابد. ناگفته نماند كه چنين ترتيبى، ترتيب نزول آنها نيست، بلكه ترتيبى است كه در تدوين سورهها مراعات شده است.نكته شايان توجه آنكه در برخى روايات، سوره انفال و توبه را كه بين آن دو «بسمالله الرحمن الرحيم» نيامده، يك سوره دانستهاند. همچنين در روايات ائمّه اطهار (عليهم السلام) سورههاى «ضحى» و «انشراح» يك سوره و سورههاى «فيل» و «ايلاف» نيز يك سوره محسوب شدهاند و به همين دليل، فقهاى شيعه نيز با توجه به اينكه در نماز خواندن يك سوره كامل واجب است، خواندن يكى از آنها را كافى ندانستهاند.
اسامى سورهها: درباره نامگذارى سورهها، دو نظريه وجود دارد: بيشتر علما بر اين عقيدهاند كه اسامى سورهها به بيان رسول اكرم (ص) و از طريق وحى تعيين شده است، اما عده بسيار كمى آن را عمل صحابه مىدانند.
كوچكترين و بزرگترين سورهها: كوچكترين سوره قرآن «كوثر» با سه آيه و بزرگترين آنها «بقره» با 286 آيه است.
سورههاى سجدهدار: در چهار سوره از قرآن آياتى وجود دارد كه به آيات سجده معروفند. اين چهار مورد عبارتند از: سورههاى سجده آيه 15، فصّلت آيه 37، نجم آيه 62 و علق آيه 19.
اين چهار سوره را «عزائم» مىنامند و اگر انسان هر يك از چهار آيه مذكور را بهطور كامل بخواند يا به آن گوش فرا دهد، واجب است پس از تمام شدن آيه، بىدرنگ سجده كند. چهارده آيه ديگر در قرآن وجود دارد كه داراى سجده مستحب است. آيات سجده، چه واجب و چه مستحب، در حاشيه قرآنها مشخص شده است.
تقسيمبندى پيامبر اكرم (ص) از سورههاى قرآن: در مورد سورهها، تقسيمبندى ديگرى نيز انجام شده كه چنانچه از روايات نيز استفاده مىشود، پيامبر اكرم (ص)به آن اشاره كردهاند. در اين تقسيمبندى، سورههاى قرآن به چهار گروه تقسيم شدهاند:
1- السَّبْعُ الطُّوَلُ: هفت سوره طولانى قرآن شامل سورههاى بقره، آل عمران، نساء، مائده، انعام، اعراف و مجموع دو سوره انفال و توبه است.
2- مثانى: از سوره يونس تا سوره نحل را «مثانى» گويند.
3- مئون (مئين): از سوره بنى اسرائيل تا سوره مؤمنون را «مئون» مىنامند.
4- مفصل: از سوره مؤمنون تا آخر قرآن، سورههاى «مفصل» ناميده شده است
ماه رمضان فرصت خوبى براى خودسازى است. ماهمان ماده خام هستيم كهاگرروى خودمان كاركرديم و توانستيم اين ماده خام را به شكل هاى برترتبديل كنيم، آن كار لازم در زندگى را انجام دادهايم. هدفِ حيات همين است. واى به حال كسانى كه روى خودشان از لحاظ علم و عمل كارى نكنند و همانطور كه وارد دنيا شدند، به اضافه پوسيدگي ها و ضايعات و خرابي ها و فسادها كه در طول زندگى براى انسان پيش مى آيد، از اين دنيا بروند. مؤمن بايد بهطور دائم روى خودش كار كند؛ بهطور دائم. نه اينكه خيال كنيد «بهطور دائم» زيادى است يا نمىشود؛ نه. هم مىشود، هم زيادى نيست. اگر كسى مراقب خود باشد؛ مواظب باشد كارهاى ممنوع و كارهايى را كه خلاف است، انجام ندهد و راه خدا را با جديت بپيمايد، موفق مىشود.
پرسش: اگر فردى به خاطر عذرى قوى، 50 درصد احتمال دهد که روزه بر او واجب نيست و به همين دليل روزه نگيرد، ولى بعداً معلوم شود که روزه بر او واجب بوده، از جهت قضا و کفّاره چه حکمى دارد؟
پاسخ: اگر افطار عمدى روزه ماه مبارک رمضان به مجرد احتمال عدم وجوب روزه بر وى باشد، در فرض سؤال علاوه بر قضا، کفاره هم بر او واجب است. اما اگر افطار به علت ترس از ضرر باشد و ترس هم منشأ عقلايى داشته باشد، کفاره واجب نيست، ولى قضا بر او واجب است.
اين نرم افزار با نام «ضيافت الله» امکانات زيادي دارد که از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره کرد: شرح کامل اعمال شب قدر، متن كامل دعاها به همراه ترجمه (ادعيه روزانه با صوت، توسل، سحر، سمات، زيارت عاشورا، زيارت آل ياسين، روزهاي هفته، عهد، افتتاح، فرج، کميل، ابوحمزه ثمالي، جوشن کبير، ندبه)، احاديث و روايات مربوط به ماه مبارک رمضان.
روز دهم
آمدن نامه هاى اهل كوفه براى امام حسين(ع): در سال 60 هـ جمعى از كوفيان نامه هاى مردم كوفه را براى امام حسين(ع) آوردند.
كه از جمله نام سليمان بن صُرَد و مسيب بن نجبة و رفاعة بن شداد بجلى و حبيب بن مظاهر و جمعى از شيعيان آن حضرت در آنها بود كه توسط عبدالله بن مسمع همدانى و عبدالله بن وال خدمت امام(ع) آورده شد.
وفات حضرت خديجه(ع): در اين روز حضرت خديجه كبرى(س) از دنيا رحلت فرمودند.آن حضرت نخستين همسر پيامبر(ص) بود و تا خديجه(س) زنده بود، نبى گرامى اسلام(ص) همسرى اختيار نفرمود. سبقت به اسلام و خدمات او به پيامبر(ص) زياده از آن است كه ذكر شود. در فضيلت آن حضرت همين بس كه والده مكرمه حضرت صديقه طاهره(س) است و همه ذرارى پيامبر(ص) به ايشان منتهى مى شوند. روز دوازدهم
مراسم عقد اخوت: در اين روز در سال اول هجرت رسول گرامى اسلام(ص) بين اصحاب خود عقد اخوت بست و اميرالمؤمنين(ع) را برادر خود گردانيد.
فلسفه عالي و فايده مهم روزه گرفتن همان است که در قرآن آمده: «روزه باعث ايجاد تقوا در انسان مي شود»
اما در کنار آن فوائد ديگري نيز براي روزه داري وجود دارد که آنها هم به نوبه خود اهميت دارند، بعضي از آنها عبارتنداز:
1) آثار معنوي و تربيتي
روزه، با کيفيتي که دارد، در حقيقت روح معنوي و ايماني انسان را تقويت و اراده او را در اجتناب از معاصي و گناه قوي و نيرومند مي کند و رمضان ماه خودسازي و تزکيه است.
در اين باره امام علي(ع) چنين توصيه مي فرمايد: «عليکم بصيام شهر رمضان فان صيامه جنة حصينة».
رسول خدا (ص) ارزش معنوي عبادات و فرائض را مشخص فرمود و از نظر مراتب و درجات براي هر يک از آنها ارزشهاي به خصوصي ذکر کرده و از باب آنکه اهميت روزه و خود سازي به وسيله آن از يک امتياز خاصي برخوردار است، او را باب و دروازه عبادات قرار مي دهد:
«لکل شي باب و باب العباده الصوم»
براي هر چيزي باب و دريست و درِ عبادات، روزه است.
و کمتر عبادتي است که داري شرايط خاصي باشد که در حين خواب ثواب عبادت و طاعت براي شخص ثبت شود که فرمود: «نوم الصائم عبادة» «خواب روزه دار عبادت است».
روزه عبادتي نسبتا شاق و مشکل است که بايد بنده خدا به اين عبادت مهم تن در دهد تا از اين باب و دروازه وارد عبادات ديگر شود.
بنابراين روزه دروازه عبادات است به معناي اينکه خودسازي و مقاومت در انجام عبادات را از روز بايد شروع کرد.
در حديث قدسي آمده است: «کُلُّ حَسَنَةٍ بِعَسْرِ اَمثالِها الي سَبْعِمَأةِ ضِعْفٍ الّا الصِّيامَ فَانَّهُ لي و انا اَجْزي بِهِ»
«هر حسنه و عمل نيکي به ده برابر تا 700 برابر پاداش دارد مگر روزه، زيرا به راستي روزه متعلق به من است و من مستقيما ثواب و جزاي روزه را مي دهم.»
2) آثار اجتماعي
روزه موجب تهذيب جامعه، و تداوم روح تعادل و همبستگي و برادري بين مسلمين و همدردي و همنوازي و استحکام پايه هاي فضايل اخلاقي و منهدم ساختن رذايل اخلاقي از قبيل فسق و فجور، فحشا و جنايت است.از نتايج بارز روزه، برانگيختن حس همدردي نسبت به مستمندان و همنوعان تنگدست است، آنانکه زندگي آسوده اي دارند و رنج فقر و طعم گرسنگي و تشنگي را نچشيده اند. ممکن است از حال مستمندان غافل بمانند و روزه وسيله اي است که آنان را از غفلت مي رهاند و رنج مستمندان را به ياد آنان مي آورد تا به دستگيري فقيران همت گمارند و به درد دل آنان برسند.
از سويي به احسان و اطعام و انفاق به مستمندان در ماه مبارک رمضان بسيار سفارش شده است و از سوي ديگر گرسنگي و تشنگي روزه موجب درک رنج مستمند مي شود و به اين ترتيب، ثروتمند به فقير نزديک مي شود و احساس رقت مي يابد و احسان و انفاق فزوني مي گيرد و جامعه کمک به همنوع را مي آموزد.
تا مسلمانان به احسان نسبت به هم بپردازند و با تمرين براين صفت ارزنده انساني، جامعه را از کينه برهانند و برادر وار، درکنار هم ارزنده نعمت هاي الهي بگيرند؛ و شايسته است که روزه داران به همه اين نکات انساني روزه توجه کنند و بکوشند واقعا فريضه روزه را آنچنان که بايد بجا آورند و ماه مبارک رمضان را آنچنان که سزاوار اين ماه است به سر آورند تا همگان از برنامه هاي سازنده اسلامي بهره مند شوند.
از حضرت امام حسن عسکري (ع) پرسيدند: چرا روزه واجب شده است؟
فرمودند: تا ثروتمند درد گرسنگي را دريابد و به فقير توجه کند.
و هشام از امام صادق (ع) علت روزه را پرسيد، فرمود: «خداوند روزه را واجب کرد تا غني و فقير با هم مساوي باشند و بدان جهت که غني رنج و گرسنگي را لمس نکرده تا به فقير رحم کند و هر وقت چيزي خواسته قدرت به دست آوردن آن را داشته است. خدا خواسته است که ميان بندگانش يکنواختي به وجود آورد و خواسته است ثروتمند طعم گرسنگي را بچشد و اگر جز اين بود، ثروتمند بر مستمند و گرسنه ترحم نمي کرد.»
3) آثار اقتصادي
روزه، سدي مقابل اسراف و تبذير بوده و باعث عدم تبعيض و شکاف طبقاتي از نظر اقتصادي است، زيرا به وسيله بذل و بخشش و انفاق مالي، هيچ گاه فردي در اجتماع مسلمين گرفتار فقر و تنگدستي نخواهد شد.
اميرمومنان علي (ع) مي فرمايد: فقر و تنگدستي، مرگ بسيار بزرگ و فجيع است. زيرا سختي مرگ يک بار است، اما سختي فقر و تنگدستي بي شمار است. روزه فريضه اي است که مسلمان را از غرقه شدن در مادي گرايي و حرص و آز براي لذت هاي مادي و مسابقه براي مصرف و تن پروري مي رهاند و به او مي آموزد که به فکر ديگران باشد و بر خواهش هاي جسماني خويش مسلط گردد و به مصرف به قدر نياز قناعت ورزد و از اسراف و تبذير بپرهيزد.روزه به مسلمان قناعت و مناعت را مي آموزد و ارزش اين صفات و تاثير آن در ايجاد صفت برجسته ديگر همچون زهد و بخشش بسيار است. قانع از ديگران بي نياز است و تن به ذلت و خواري نمي دهد، جامعه اي که روح قناعت را در خود بپرورد، بر خود متکي خواهد بود و با دوري از مصرف بي رويه مي تواند بر پاي خويش بايستد و از بيگانه بي نياز باشد.
4) آثار بهداشتي
روزه از نظر بهداشت جسم و سلامت بدن مخصوصا در سلامت معده و پاکسازي آن از انواع غذاها که موجب بيماري هاست، اثرات فوق العاده دارد.
معده و دستگاه گوارش از اعضاي پرکار اندام آدمي است و با سه وعده غذا که معمول مردم است تقريبا در همه ساعات دستگاه گوارش به هضم و تحليل و جذب و دفع مشغول است.
روزه باعث مي شود که از يک سو اين اعضا استراحت کنند و از فرسودگي مصون بمانند و نيروي تازه اي بگيرند و از سوي ديگر ذخاير چربي که زيان هاي مهلکي دارند، تحليل رفته و کاسته شوند.
رسول خدا (ص) فرمود: روزه بگيريد تا سالم بمانيداز نظر رواني و اخلاقي، مردمي که هميشه سير مي خورند، تدريجا يک حالت طغيان و غرور به ايشان دست مي دهد و در نتيجه به کارهاي ناپسندي دست مي زنند و علاوه بر اين از بسياري کمالات معنوي باز مي مانند. پر واضح است که انسان وقتي هميشه سير بخورد، کم کم شهوات بر او غالب مي شود و چه بسا او را به نافرماني از خدا وادار مي کند، مخصوصا اگر جوان و عزب باشد و نيز پس از گذشت مقداري از زمان تغذيه خواب بر او مستولي مي شود و هر اندازه معده از غذا پرتر باشد، تسلط خواب بر انسان بيشتر است و قهرا انسان را از کسب کمالات و فضايل زيادي از قبيل تحصيل علوم و عبادات و... باز مي دارد.
رسول خدا (ص) مي فرمايد: «بپرهيزيد از پرخوري و امتلاي معده، زيرا پرخوري موجب فساد بدن و سوء هاضمه و باعث انواع بيماريها و عامل کسالت بدن از اجراي عبادات الهي خواهد شد»
حضرت در جاي ديگر مي فرمايند: «آن کس که عادت به پرخوري داشته و زياد مي نوشد، قلب او سياه مي شود (يعني آمادگي بيشتري براي جنايت و کارهاي زشت پيدا مي کند و نمي کند مخلصانه و با حال بندگي عبادت خدا کند».
به مناسبت برگزاري بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت، چهار سند برگزيده از مجموعه اسناد موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، براي نخستين بار به معرض نمايش گذاشته شد.
نخستين سند از اين مجموعه، اسناد موزه ها و مرکزا سناد صنعت نفت، گزارشي از حفاري چاه شماره يک در مسجدسليمان است که شامل مختصات چاه و مشخصات فني آن در بازه زماني 2 تا 26 ماه مي 1908 ميلادي مي شود.
دفترچه اي با عنوان Bakhtiari oil company limited، دومين سند از اين مجموعه است که گزارش هاي دخل و خرج روزانه شرکت نفت بختياري در فاصله سال هاي 1914 تا 1916 در آن درج شده است.
شرکت نفت بختياري، نخستين شرکت نفتي در ايران پس از اکتشاف طلاي سياه بود که به فاصله چند روز از فوران چاه شماره يک در منطقه نفتون مسجدسليمان، خبر تاسيس آن از سوي مديران انگليسي اعلام شد. توافقنامه تاسيس اين شرکت که به صورت اختصاصي در مناطق بختياري فعاليت مي کرد، ميان مديران محلي انگليسي و خوانين بختياري به امضا رسيد.
سومين سند از اين مجموعه، نامه فتح الله نفيسي، قائم مقام وقت شرکت ملي نفت ايران خطاب به رئيس هيات مديره و مديرعامل اين شرکت با موضوع «امکان استفاده از ظرفيت تصفيه پالايشگاه حيفا» است که در تاريخ 28 آذر 1342 تنظيم شده است.
نفيسي در اين نامه به منوچهر اقبال، طرح پيشنهادي دکتر فرانکل براي ورود به بازار آلمان را يادآوري کرده و با تأکيد بر علاقه مندي دولت اسراييل به سهيم کردن شرکت ملي نفت ايران در عمليات بازاريابي محصولات پالايشگاه حيفا که خوراک آن نفت خام ايران بوده است، پيشنهاداتي را مطرح کرده است، از جمله اينکه 50 درصد سهام شرکت صادراتي اسراييلي خريداري شود.
آخرين سند از اين مجموعه نيز گزارشي از محمدعلي موحد، مشاور حقوقي آن سال ها در صنعت نفت و نويسنده و مولوي شناس اين روزها به تاريخ نيمه ارديبهشت 1347 است که خطاب به مهندس مستوفي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران و درخصوص مقررات محصولات پتروشيمي در قرارداد کنسرسيوم به رشته تحرير درآمده است.
معاون وزير نفت در امور بين الملل و بازرگاني، مستندسازي تاريخ توسعه کشور را ارزشمند توصيف کرد و گفت: اقدامات موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در ثبت و ضبط تاريخ توسعه کشور، کمتر از جهاد ملي نيست.
اميرحسين زماني نيا بعد از ظهر روز چهارشنبه، 11 ارديبهشت و در نخستين روز آغاز به کار بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت تهران از غرفه موزه هاي صنعت نفت ديدن کرد.
وي با بيان اينکه تلاش براي ثبت و ضبط تاريخ و هويت ايران، فعاليتي ارزشمند به شمار مي رود که کمتر از جهاد ملي نيست، گفت: بي شک غرفه موزه هاي صنعت نفت، يکي از بهترين غرفه هايي بود که از نزديک با فعاليت آن آشنا شدم و براي تمامي فعالان و دست درکاران اين مجموعه آرزوي موفقيت بيش از پيش دارم.
معاون وزير نفت در امور بين الملل و بازرگاني، اقدام مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در مستندسازي تاريخ توسعه کشور را ارزشمند توصيف کرد و گفت: به همه کساني که باعث و باني آغاز و اجراي اين فعاليت شدند، تبريک مي گويم؛ چرا که با جمع آوري و حفاظت از اسناد و مدارک به جاي مانده ، به غناي تاريخ توسعه صنعتي کشور که تا حد زيادي وابسته به صنعت نفت است، کمک کردند.
زماني نيا با اشاره به امکان همکاري معاونت امور بين الملل وزارت نفت درباره شناساندن تلاش ها و تعميق فعاليت هاي موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت تأکيد کرد: به دليل تعاملات و همکاري دوجانبه بين معاونت امور بين الملل وزارت نفت و وزارت امور خارجه، امکان دسترسي به اسناد، مدارک و اشياي مرتبط با توسعه صنعت نفت ايران که در اختيار شرکت هاي خارجي از جمله شرکت BP است، وجود دارد. در اين زمينه بايد تعامل بيشتري با شرکت هاي نفتي و موزه هاي نفتي کشورهاي ديگر برقرار کرد و مطمئنا آنها هم از به اشتراک گذاري اين اسناد استقبال خواهند کرد.
بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي از روز 11 ارديبهشت در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران آغاز به کار کرد و تا 14 ارديبهشت ادامه داشت که غرفه موزه هاي نفت در اين نمايشگاه در سالن اصلي 8 و9 برپا بود.
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، تلاش دست درکاران در امر توسعه موزه هاي مرتبط با صنعت نفت را غرورآفرين توصيف کرد و گفت: در موزه نفت مسجدسليمان که در آينده نزديک راه اندازي مي شود، بخشي از مستندات مربوط به اکتشاف نفت به نمايش گذاشته خواهد شد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني پتروميوزيم، سيد صالح هندي، در سومين روز از برگزاري بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي تهران با حضور در غرفه موزه هاي نفت، در جريان جزئيات فعاليت هاي اين مجموعه قرار گرفت. وي با بيان اينکه عمليات اکتشاف نفت قبل از حفاري نخستين چاه نفتي در مسجدسليمان انجام شده است، تأکيد کرد: به واسطه اين رويداد، تاريخ آغاز فعاليت هاي توسعه اي صنعت نفت را بايد عقب بيندازيم. هندي با بيان اينکه طي سال هاي اخير، مديريت اکتشاف همکاري نزديکي با مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در شناسايي و گردآوري مستندات مرتبط با صنعت اکتشاف داشته است، افزود: در موزه نفت بي بيان که در مسجدسليمان بزودي راه اندازي مي شود، فضايي در نظر گرفته شده تا بخشي از مستندات مربوط به صنعت اکتشاف در آنجا به نمايش درآيد. مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران گفت: درخصوص فعاليت هاي اکتشاف نفت در ايران و مسجدسليمان که خاستگاه کشف نفت در خاورميانه بوده است، اسناد ذي قيمتي وجود دارد که در اختيار مرکز اسناد صنعت نفت قرار گرفته است.
غرفه موزه هاي نفت در بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، با الهام از موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران طراحي شد. رئيس طرح و برنامه مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با بيان اين مطلب افزود: «موزه هاي نفت، امسال چهارمين حضور نمايشگاهي خود را در حالي تجربه کرد كه در آستانه گشايش سومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت قرار داشت.» به گفته ابراهيم رنجبرزاده، موزه پمپ بنزين دروازه دولت، پس از موزه هاي بنزين خانه و موزه كارآموزان در آبادان، در محل يكي از قديمي ترين جايگاه هاي توزيع سوخت در تهران، خرداد امسال راه اندازي مي شود و بخشي از تاريخ نفت در آن به نمايش گذاشته خواهد شد. اين موزه در حال حاضر، آخرين مراحل طراحي هنري و چيدمان موزه اي را از سر مي گذراند.
رنجبرزاده تاكيد كرد: در نمايشگاه امسال، علاوه بر معرفي پروژه هاي موزه هاي نفت، بخشي از اسناد و اشيايي كه طي سال گذشته از سوي مديريت موزه ها، شناسايي و ثبت شده، در معرض ديد بازديد كنندگان قرار گرفت. ديدار با مديران، پيشكسوتان و بازنشستگان صنعت نفت، معرفي آن دسته از مكان ها و تاسيساتي كه به عنوان آثار ملي به ثبت رسيده يا قرار است به موزه نفت تبديل شود و تعامل با پژوهشگران و بازديد كنندگان داخلي و خارجي علاقه مند به تاريخ نفت و تاريخ معاصر ايران از جمله برنامه هاي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در نمايشگاه امسال بود.
غرفه موزه هاي نفت، امسال همچون سال گذشته، يكي از پربازديدترين غرفه هاي نمايشگاه بين المللي نفت بود كه مورد استقبال فراوان علاقه مندان به تاريخ صنعت نفت قرار گرفت.
وزير سابق صمت (صنعت، معدن و تجارت) در بازديد از غرفه موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، طرح ايجاد موزه هاي نفت را موجب آشنايي و بهره برداري عموم مردم از تاريخ يکصدساله کشف طلاي سياه در ايران دانست. محمدرضا نعمت زاده بعد از ظهر روز چهارشنبه، 11 ارديبهشت در بازديد از بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با حضور در غرفه موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، از نزديک با فعاليت اين مجموعه آشنا شد.
وي با ابراز خرسندي از فرصت پيش آمده براي بازديد بخشي از اين نمايشگاه و ملاقات با همکاران صديق، تلاشگر و علاقه مند به صنعت نفت بيان کرد: طراحي و ايجاد موزه هاي صنعت نفت در سراسر کشور با تاريخ يکصد ساله اين صنعت، قطعا مي تواند موجب بهره برداري عموم مردم و آموزش فرزندان اين کشور شود. نعمت زاده ابراز اميدواري کرد، دست درکاران طرح موزه هاي صنعت نفت با بکارگيري خلاقيت هاي خود بتوانند در اين راه موفق و سربلند باشند.
کمتر صنعتي در کشور به موضوع حفظ تاريخ و ميراث پرداخته و وزارت نفت در اين زمينه پيشرو بوده است. سيدپيروز موسوي با حضور در غرفه موزه هاي صنعت نفت و آشنايي از روند فعاليت اين مجموعه، حفظ ميراث صنعت نفت را نيازمند عزم و مشارکت همه شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت دانست. وي ضمن قدرداني از تلاش دست درکاران موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت براي حفاظت از ميراث برجاي مانده اين صنعت افزود: گنجينه ميراث اين صنعت مي توانست پربارتر باشد، اما متأسفانه گنجينه هاي ارزشمندي از فعاليت هاي صنعت نفت در طول سال هاي گذشته نابود شده است، با اين حال کمتر صنعتي در کشور به موضوع حفظ تاريخ و ميراث پرداخته و وزارت نفت در اين زمينه پيشرو بوده است. وي انعکاس فعاليت و تلاش زحمتکشان اين عرصه، چه کساني که با صنعت نفت به صورت مستقيم کار مي کنند و چه کساني که به طور غيرمستقيم با اين صنعت در ارتباط هستند را ضروري عنوان کرد و گفت: ميراث نفت بايد حفظ شده و به نسل هاي بعدي منتقل شود تا مردم بدانند صنعت نفت چقدر توانسته در رشد کشور موثر باشد.
موسوي افزود: در مدت زماني که راهبري شرکت پايانه هاي نفتي ايران را عهده دار بودم، تجهيزات قديمي و ارزشمندي را جمع آوري و به مديريت موزه هاي صنعت نفت منتقل کرديم که اميدوارم ديگر شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت نيز با تمام توان، اسناد و اقلام ميراثي خود را در اختيار مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت قرار دهند.
مديرکل روابط عمومي وزارت نفت گفت: هر آنچه از صنعت نفت باقي مانده، بايد ثبت و ضبط شود، چرا که اين صنعت با تار و پود، فرهنگ و پيشينه ملت ايران گره خورده است.کسري نوري بعدازظهر روز جمعه، 13 ارديبهشت، در بازديد از غرفه موزه هاي نفت اظهار کرد: در دوران مديريت دکتر اکبر نعمت الهي در اداره کل روابط عمومي وزارت نفت، اقدام هاي ارزنده اي براي راه اندازي موزه هاي نفت انجام شد.وي افزود: پس از تفکيک مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، اداره کل روابط عمومي وزارت نفت همچنان بر اساس باوري که به حفظ ميراث صنعت نفت و ضرورت انعکاس و اطلاع رساني آن دارد، از هيچ گونه همکاري در اين زمينه دريغ نخواهد کرد.نوري با بيان اينکه هر آنچه از صنعت نفت باقي مانده، بايد ثبت و ضبط شود، گفت: اين صنعت با تار و پود فرهنگ و پيشينه ملت ايران گره خورده است.مديرکل روابط عمومي وزارت نفت با اشاره به رونمايي از اسناد مربوط به گزارش هاي دخل و خرج روزانه شرکت نفت بختياري براي نخستين بار در نمايشگاه بيست و چهارم گفت: مطابق معمول در بازديد از غرفه مديريت موزه ها با يک شگفتي مواجه شديم. کتابي که نشان مي دهد بختياري ها سهمي از اکتشاف و درآمد نفت را داشته اند، در نوع خود بسيار جالب توجه بود.نوري در پايان براي دست درکاران مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در مسيري که پيش گرفته اند، آرزوي توفيق روزافزون کرد.
مديرعامل اسبق شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، شکل گيري موزه هاي صنعت نفت را موجب آشنايي بيشتر نسل امروز با سير تطور توسعه در کشور عنوان کرد.به گزارش پايگاه اطلاع رساني پتروميوزيم، سيدناصر سجادي در بازديد از غرفه موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت که براي دومين سال پياپي در نمايشگاه بين المللي نفت تهران شرکت کرده است، راه اندازي موزه هاي صنعتي را نشان دهنده تلاش افرادي دانست که از گذشته تا کنون، در مسير گسترش توسعه کشور کوشيده اند.وي با بيان اينکه نسل جديد با مشاهده اين قبيل فعاليت ها با سير تحول صنعت نفت آشنا خواهد شد، افزود: مرور شکل گيري صنعت نفت از ابتدايي ترين روش ها تا به امروز که به تکنولوژي هاي نو دست يافته ايم، مي تواند الهام بخش نسل امروز باشد.مديرعامل اسبق شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي افزود: اگر بتوانيم با اين قبيل فعاليت ها ذهن نسل امروز را براي سازندگي و متکي شدن به خود آماده کنيم، کار بسيار ارزنده اي انجام داده ايم.
فيلم سينمايي «غلامرضا تختي» به کارگرداني بهرام توکلي و نويسندگي توکلي و سعيد ملکان پس از اکران در سي و هفتمين جشنواره فيلم فجر، اکران عمومي خود را از 25 اسفند 97 آغاز و هنوز روي پرده است. فيلمي زندگي نامه اي و ورزشي که البته آن گونه که بايد ديده نشد و شايد يکي از دلايل اين عدم استقبال نسبي، تجربه هاي نافرجام و ناموفق پيشين ديگر کارگردانان در معرفي جهان پهلوان باشد و کارشناسان سينمايي بايد در مورد آن نظر بدهند.
اما در اين فيلم به مواردي از زندگي «تختي» اشاره مي شود که مرتبط با کار وي در سال هاي نوجواني در مسجدسليمان، پايتخت نفت ايران و پس از آن ارتباط وي با موضوع ملي شدن نفت و ارادتش به دکتر محمد مصدق بوده و از منظر پژوهش تاريخ نفت قابل بررسي و توجه است.
غلامرضا، پنجم شهريور 1309 در خاني آباد تهران متولد شد. حاج قلي، پدربزرگ او، در محله خاني آباد، از اربابان خاني آباد و يخچال دار شناخته شده تهران بود. توضيح اينکه يخچال يا يخدان ها، گونه اي ساختمان بودند که در معماري قديمي ايران براي توليد و نگهداري يخ ساخته مي شد. معمولاً هر يخچال داراي يک استخر و يک ديوار بلند(به نام حصار) و يک مخزن گنبددار بود. حصار طوري ساخته مي شد که تمام روز سايه آن بر استخر مي افتاد و از گرم شدن آب استخر جلوگيري مي کرد. يخچال دارها که در روزگار خود افراد متولي بودند، يخي را که در زمستان در استخر يخچال درست مي شد، مي شکستند و در خزانه انبار مي کردند و در فصل گرما آن را به مردم مي فروختند. حاج قلي روي تخت بلندي مي نشست و به همين دليل در ميان اهالي خاني آباد به «حاج قلي تختي» شهرت يافته بود. همين لقب بعدها و با تصويب قانون سجل و اجبار صدور شناسنامه به نام خانوادگي آنها تبديل شد. ارباب رجب، پدر غلامرضا نيز به تبع شغل اجدادي يخچال دار بود، اما با توسعه روزگار رضا شاه و از جمله احداث راه آهن، يخچال ارباب رجب و زمين هاي اطراف آن براي احداث راه آهن به قيمتي پايين و به اجبار از سوي دولت خريداري و عملا مصادره شد. اتفاقي که تاثير بسيار بدي بر روح و روان ارباب رجب داشت و باعث شد تختي روزگار کودکي خود را با پدري مهجور و بيمار و در فقر سپري کند و فقط چند سال در دبستان حکيم نظامي و دبيرستان منوچهري خاني آباد درس خواند. در نوجواني به فکر کار کردن و کمک به خانواده افتاد. اواسط دهه بيستم خورشيدي اوج رونق کاري در کمپاني نفت ايران و انگليس بود و خوزستان و مناطق نفت خيز محل مراجعه جويندگان کار از اقصي نقاط کشور بود. تختي نيز از طريق يکي از همسايگانشان در خاني آباد که اصالت خوزستاني و مسجدسليماني داشت، با اين موقعيت کاري آشنا و سوار بر قطاري که احداث آن منجر به بيکار شدن و ورشکستگي پدرش شده بود، رهسپار خوزستان شد. جزئيات اين رفتن، بخش مهمي از تحقيقات زنده ياد علي حاتمي که قرار بود نخستين فيلم از زندگي وي را بسازد، به خود اختصاص داده بود. چنانچه آقاي خسرو نطافت دوست، دوست دوران کودکي و ورزشي تختي نقل مي کند که مرحوم حاتمي براي اينکه متوجه شود تختي موقع رفتن به مسجدسليمان چه شرايطي داشته و حتي ناهار چه خورده، آشپز آن روزگار راه آهن را نيز پيدا کرده بود! خود شادروان تختي بعدها در مصاحبه اي با اشاره به فقر و مشقت زمان نوجواني گفته بود؛ «با آن که علاقه فراواني به ورزش داشتم، مجبور بودم که در جست وجوي کاري برآيم. زندگي، نان و آب لازم داشت. براي مدتي به خوزستان رفتم و در ازاي روزي هفت يا هشت ريال،کار کردم.»
تختي به پايتخت نفت ايران رسيد و در کمپاني نفت مشغول به کار شد. آنچه در فيلم به تصوير کشيده شده است، البته با خاطرات کساني که حضور تختي را در مسجدسليمان درک کرده اند، تفاوت دارد. تختي به عنوان کارگر نجاري در مستغلات شرکت نفت مشغول به کار مي شود. هرچند بعيد نيست در جريان کارهاي مختلفي که از نيروهاي کاري خواسته مي شده، از جوان خاني آبادي در بخش کار يدي و حمل لوله نفت نيز استفاده شده باشد. تختي در ايام حضور در مسجدسليمان ورزش خود را نيز ادامه مي دهد، هرچند گويا در اين زمينه پيشرفت چنداني نداشته است. به هر روي، پس از بازگشت به تهران و حضور در باشگاه پولاد است که استعداد غلامرضا کشف و شکوفا شده و مقام هاي کشوري، جهاني و المپيک را يکي پس از ديگري براي او و ايران به دنبال دارد.
به موازات همين زندگي ورزشي، البته تختي دغدغه هاي اجتماعي و سياسي نيز دارد که چندان به مذاق حاکميت خوشايند نيست. او که فقر مردم در جنوب پايتخت و ظلم به کارگران را در پايتخت نفتي ايران در خاطر داشت، از 21 سالگي در سال1330 وارد فعاليت هاي سياسي مي شود. ابتدا در حزب زحمتکشان ملت ايران به رهبري خليل ملکي و مظفر بقايي عضو بود و پس از انشعاب ملکي و خُنجي از بقائي به حزب نيروي سوم مي پيوندد. تختي که وضعيت بغرنج ايرانيان پيش از ملي شدن نفت را در مسجدسليمان ديده بود، شيفته منش و راه دکتر محمد مصدق بود و هيچگاه اين ارادت را کتمان نکرد. وي در تمام مدت حيات دکتر مصدق در حصرخانگي نيز با واسطه يا بي واسطه با وي ارتباط داشت و هنگام درگذشت دکتر مصدق در چهاردهم اسفند1345 نيز به تهديد مأموران نظامي و امنيتي مبني بر خودداري از سفر به احمدآباد گوش فرانداد و به ماموران گفت؛ من مي روم، دستگيرم کنيد!
تختي پس از دوران شهرت و نام آوري نيز به مسجدسليمان سفر کرد. آقاي منوچهر ياوري، مولف کتاب «شهر من مسجدسليمان» در اين خصوص آورده است؛ شادروان تختي با هماهنگي روزنامه کيهان ورزشي و از سوي آقاي فرج الله عسکرپور، نمايندگي وقت روزنامه کيهان در مسجدسليمان، به اين شهر دعوت شد و با استقبال کم نظير مردم و قرباني کردن گاو و گوسفند وارد مسجدسليمان شد. پس از انجام مراسم باشکوه استقبال، پهلوان نامي ايران را به محل سالن باشگاه نفتون جهت انجام يک مسابقه کشتي نمايشي بردند.در آنجا پيرمردي از در سالن وارد شد که مرحوم تختي با ديدن او از جا برخاست و به طرف پيرمرد رفته و او را در آغوش گرفت و پرسيد آيا هنوز از درد ميخچه پا رنج مي برد و سپس به حضار اعلام کرد زماني که در شرکت نفت به عنوان کارگر نجار کار مي کردم، استاد محمود، استاد من بود.اين عمل همه حضار را تحت تاثير قرار داد و يکصدا استاد و شاگرد را مورد تشويق قرار دادند.تا پايان مراسم مرحوم تختي، استاد محمود را در کنار خود نشاند و از خود جدا نکرد (شهر من مسجدسليمان/صفحه114) مولف تصويري از جهان پهلوان تختي در حال بازديد از يک مرکز آموزشي را نيز در کنار مطلب خود منتشر کرده است. از خاطره علي نوچيان، متصدي خدمات اجتماعي شرکت نفت در مسجدسليمان در تارنماي ايشان در توضيحات يک عکس قديمي از جريان سفر مرحوم تختي به اين شهر که با شماره گذاري افراد مشخص شده و در سال1393 منتشر شده نيز مي توان متوجه شد که سفر جهان پهلوان بايد در حدود سال 1338 خورشيدي صورت پذيرفته باشد، آنجا که در توضيحات عکس آورده است؛ اين عکس مربوط به 55 سال قبل است. وي درآن زمان جواني 30 ساله و متصدي خدمات اجتماعي شرکت نفت در مسجدسليمان و مسئوليت امور اجتماعي کارکنان در آن شهر بوده و در راستاي اين مسئوليت امور باشگاه هاي کارگري و کارمندي را نيز عهده دار بوده و استقبال مرحوم غلامرضا تختي از طرف شرکت نفت به وي سپرده شده بود.
جهان پهلوان تختي گرچه مردم دار و مهربان بود، اما در تنهايي و خلوت خود، گويي تنهاترين و گمنام ترين مرد جهان بود! فشارهاي ناشي از نامهرباني ها و فشارهاي ناشي از گرايش هاي سياسي و توجه وي به موضوعات اجتماعي و مشکلات مردم از سوي حاکميت، وي را پيش از رسيدن به 40 سالگي از پاي درآورد. روحش شاد و يادش گرامي
فرشيد خداداديان، پژوهشگر تاريخ نفت
وي خود را در عکس منتشر شده نفر نشسته دوم ازسمت چپ و نفر ايستاده دوم ازسمت چپ را محمدباقرپور، رئيس حسابداري شرکت نفت معرفي مي کند و مي افزايد: بقيه حاضرين کنار من، شخصي که اکنون نمي شناسم، وثوق کارمند امور مالي، پسر مرحوم حاج آقا وثوق يزدي، از کاسب هاي سرشناس محل، کارمندي به گمانم به نام شيني زاده و ايستاده ازچپ به راست، محمد باقرپور، حميد تاجپور، اردشيري، مرحوم احمد قروتن با عينک دودي، مرحوم محمد بهادري، مرحوم شنبه بهرامي، کارمند حسابداري، معرفي و مي افزايد؛ بقيه چندان در عکس شناخته نمي شوند. آقاي نوچيان اشاره مي کند که آن روز به باشگاه هاي کارکنان سر زديم و در همه جا جهان پهلوان مورد استقبال بي شائبه اعضا و ورزشکاران قرار گرفته است.
امروزه برخلاف گذشته مصرف مواد غذايي سالم جاي خود را به مصرف انواع مواد غذايي پرچرب، سوسيس و کالباس، نوشابه هاي گازدار، نان با آرد سفيد، لبنيات و شيرين کننده هاي مصنوعي و... داده تا سلامتمان تحت تاثير استفاده از اين مواد غذايي قرار گيرد. بنابراين سطح PH بدن افراد بيشتر از آنچه به نظر مي رسد، مهم است. در واقع سطح PH چيزي است که تعيين مي کند بدن ما سالم است يا ناسالم. به همين دليل بايد توجهي ويژه به PH خون داشت.
PH مخفف «potential hydrogen»، به معناي هيدروژن بالقوه در بدن است. سطح PH مي تواند از يک به 14 تغيير کند که يک بيشترين مقدار اسيدي، 7 متوسط و 14کمترين مقدار اسيدي است. متخصصان مقدار ايده آل PH را از 3 تا 45/7 مي دانند. سطحPH با توجه به عوامل موثر در تغذيه و مصرف بيش از حد غذاهاي فرآوري شده تغيير مي کند و اين تغيير باعث اسيدي شدن بدن مي شود.
حفظ PH خون در محدوده طبيعي براي سلامتي بدن، کارکرد سيستم هاي حياتي و انجام واکنش هاي طبيعي بدن ضروري است. PH که در واقع معياري براي سنجش ميزان اسيدي يا قليايي بودن خون است، تاثير زيادي در سلامت انسان دارد، به طوري که کاهش آن و اسيدي شدن خون باعث ايجاد ناراحتي هاي زيادي مي شود و افزايش آن هم مشکلات بسياري را به دنبال خواهد داشت. هر چيزي که مي خوريم و مي نوشيم PH ما را تحت تاثير قرار مي دهد. شايد ندانيد که بيشتر غذاهاي گوشتي و محصولات لبني اسيدي هستند، در حالي که ميوه ها و سبزيجات به دليل تاثير مثبت در کنترل اين بخش مهم خون براي بدن بسيار مفيدند. تغيير سبک زندگي و مصرف انواع مواد غذايي پرچرب، سوسيس و کالباس، نوشابه هاي گازدار، نان با آرد سفيد، لبنيات و شيرين کننده هاي مصنوعي و... هم مي تواند سلامتتان را تهديد کند.چرا بايد سطح PH خون را کاهش داد؟
همانطور که گفتيم سطحPH ما مي تواند تعيين کننده سلامتي بدن باشد. باکتري ها و ميکروارگانيسم ها براي پيشرفت و گسترش به PH اسيدي نياز دارند، به همين دليل بايد سطح PH به بهترين نحو کنترل شود تا بستر مناسبي براي اسيدي شدن بدن ايجاد نشود.
PH نامتعادل باعث بروز بيماري هايي در بدن مي شود که از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- بيماري هاي ويروسي
- مشکلات پوستي مانند اگزما، آکنه، راش، و تمامي انواع درماتيت
- شکستگي استخوان ها (ناشي از پوکي استخوان)
- کاهش توانايي بدن براي جذب مواد معدني و ساير مواد مغذي
- کاهش توانايي بدن براي ترميم سلول هاي آسيب ديده
- چاقي، کاهش متابوليسم بدن و ناتواني در کاهش وزن، ديابت
- بيماري هاي کليه و مثانه مثل سنگ هاي کليوي
- تضعيف سيستم ايمني بدن
- درد مفاصل و عضلات
- التهاب مزمن
- رشد سلول هاي سرطاني و تومور
- بيماري هاي عصبي مانند آلزايمر، پارکينسون و زوال عقل
- مشکلات سينوسي
- پوسيدگي دندان و حساسيت و التهاب لثه
افزايش تنش، استرس و بي خوابي
- سکته، حمله قلبي و...
با توجه به برخي بيماري هايي که در بالا به آنها اشاره کرديم، توجه به PH بدن از اهميت زيادي برخوردار است. دانستن سطح PH بدن و کنترل و تعادل آن نکات مهمي براي حفظ سلامتي هستند که نبايد ناديده گرفته شوند.
سطح PH را مي توان با استفاده از نوارهايي که در داروخانه ها موجود هستند، اندازه گيري کرد. براي اين کار کافيست، آن را داخل دهانتان به مدت دو تا سه ثانيه قرار دهيد تا با بزاق دهانتان در ارتباط باشد. در مرحله بعد بايد رنگ ايجاد شده در نوار را با جدول رنگ PH که از قبل تهيه کرده ايد تطبيق دهيد و مقدار آن را اندازه گيري کنيد. بهتر است اين کار را اول صبح و زماني که ناشتا هستيد انجام دهيد، به اين خاطر که خوردن صبحانه سطح PH بزاق را تغيير مي دهد. راه ديگر اندازه گيري سطح PH بدن از طريق ادرار است که اين کار هم بايد اول صبح انجام شود. برخي بيماري ها هستند که با اسيديته بودن بيش از حد مرتبط است.
عادت هاي غذا و سبک زندگي همواره تعادل اسيديته بدن را به هم مي زند و به بروز بعضي از بيماري ها منجر مي شود. بنابراين داشتن يک رژيم غذايي سالم مي تواند PH بدن را به طور طبيعي متعادل نگه دارد و سيستم ايمني بدن را تقويت کند.
PH اسفناج، بين 5/50 تا 6/80 است. پس کمي حالت اسيدي دارد که مي تواند محيط قليايي بدن را متعادل کند. اين سبزي همچنين داراي پتاسيم و کلسيم است که براي متعادل نگه داشتن PH مايعات بدن ضروري هستند.
شايد بروکلي سبزي مورد علاقه خيلي از افراد نباشد، اما با داشتن PH بين 6/85 – 6/30 به دليل آنتي اکسيدان فراواني که دارد مانع از صدمه ديدن سلول ها مي شود. ويتامين K و فيبر موجود در اين سبزي از خونريزي شديد جلوگيري و عمل هضم غذا را راحت مي کند.
اين ميوه پرطرفدار با وجود اسيدي بودن و داشتن PH بين 2/80-2/00 محيط بدن را قليايي مي کند و سوخت و ساز سلولي را بهبود مي بخشد.
يک ميوه مغذي حاوي پتاسيم است که به اندازه کافي فيبر دارد و مي تواند بدن را به مدت طولاني سير نگه دارد. PH اين ميوه که بين 5/20 – 4/50 است، محيط بدن را قليايي نگه مي دارد تا محيط اسيدي به بدن آسيبي نرساند. موز به سلامتي قلب و کليه ها کمک و سلامت دستگاه گوارش را به دليل دارا بودن مواد مغذي تضمين مي کند.
استفاده از نوع گرد اين ميوه خوش طعم، PH بدن را در حد متعادل نگه مي دارد. خربزه داراي پتاسيم، کلسيم، منيزيم و فسفات است که باعث گردش بهتر خون در رگ ها مي شود و سلامت قلب را به دنبال دارد.
اين ميوه بهترين منبع اسيدهاي چرب مفيد است، علاوه بر اين انتخاب خوبي براي متعادل نگه داشتن PH بدن است. آووکادو با داشتن PH بين 6/58-6/27 يکي از مواد پرفيبر است که پتاسيم موجود در آن باعث پايين آمدن سطح کلسترول بد و در نتيجه سلامت قلب مي شود.
اين روزها اين دانه پرخاصيت را با طعم هاي مختلف مي توان در بازار پيدا کرد. سويا با PH بين 6/60-6/00 گياهي سرشار از پروتئين است که در رژيم هاي غذايي لاغري به دليل سير نگه داشتن فرد منبع غذايي خوبي محسوب مي شود. مصرف مايعات طبيعي از جمله آب، آب سيب، هويج، گريپ فروت، مرکبات، آناناس و... هم يکي از راه هاي سلامتي و متعادل نگه داشتن PH بدن است. از مصرف زياد گوشت و مواد غذايي پرچر، فرآوري شده و سرخ کرده نيز بپرهيزيد.علاوه بر مواد غذايي که به آنها اشاره کرديم، انجام ورزش هاي منظم هم نقش زيادي در سلامتي و متعادل نگه داشتن PH بدن دارد.
پزشکان مي گويند حدود ساعت 11 شب تا چهار صبح برخي هورمون هايي که براي سلامت بدن بسيار ضروري هستند در خواب ترشح مي شوند و اگر فردي در اين ساعات بيدار باشد، قطعا اين هورمون ها نمي توانند به طور مناسب در بدنش ترشح شوند.
ترشح اين هورمون ها به طور دقيق از 11 شب شروع مي شود که هر يک ساعت مربوط به يک هورمون خاص است. البته آماده سازي بدن براي اين پروسه از دو ساعت قبل آغاز مي شود، بين ساعت 9 تا 11 شب زماني است که بدن براي از بين بردن مواد سمي و غير ضروري شروع به فعاليت مي کند.اين عمليات توسط آنتي اکسيدان ها انجام مي شود و بهتر است بدن در حال آرامش باشد. در غير اين صورت اثر منفي زيادي بر سلامت بدن دارد. بين ساعت11 تا1 بهترين زمان براي خواب عميق است چون اين مواد سمي در حال دفع شدن از کبد هستند.دو ساعت بعدي، تا ساعت3 بدن در حال سم زدايي از کيسه صفراست که فقط در صورت يک خواب عميق ممکن مي شود. ساعت3 تا5 صبح زمان از بين بردن مواد سمي از ريه است که در اين ساعت احتمال عطسه يا سرفه در خواب زياد است. ساعت5تا7 صبح عمليات پاکسازي در روده بزرگ شروع مي شود که مي توانيد آن را دفع کنيد.
حالا که همه عمليات پاکسازي در بدن شما انجام شده بهترين زمان براي بازپس گرفتن اين مواد مغذي است. 7تا9 صبح زمان خوبي براي خوردن صبحانه است. کساني که مي خواهند تناسب اندام داشته باشند، بهترين ساعت صرف صبحانه براي آنها، ساعت 7 و 30 دقيقه است و کساني که اصلا صبحانه نمي خورند، بهتر است عادت خود را خيلي زود تغيير دهند و در ساعت 9 تا 10 صبح صبحانه بخورند. وقتي شما بدنتان را جوري تنظيم کنيد که صبحها زود تر بيدار شويد به مرور سرحالي و سرزندگي خاصي در خود احساس مي کنيد. اول صبح نه خبري هست نه تلفني و نه کاري پس بهترين وقت براي آرامش است. اين آرامش از سکوت آخر شب مفيد تر است. صبح زود بهترين زمان براي ورزش است. تحقيقات نشان داده است 90 درصد افرادي که به طور مرتب ورزش مي کنند اين کار را صبح زود انجام مي دهند تا چيزي مزاحمشان نشود.
همان طور که در طول شب و ساعت هاي خواب بدن در حال پاکسازي و تصفيه مواد مضر از بدن است، قسمت هاي بيروني بدن مثل پوست در حال استراحت هستند؛ بنابراين بايد به اين نکته دقت کرد که خوابيدن روي صورت و فرو رفتن پوست در بالش به شکلي که امکان رسيدن هوا نباشد، براي پوست ضرر دارد.د ر اين حالت پوست فشرد ه شد ه و گرد ش خون در آن به اند ازه کافي صورت نمي گيرد . بنابراين پوست صورت آسيب مي بيند و چين مي خورد و سبب چين و چروک مي شود . خوابيد ن به حالتي که سر به سمت پايين باشد سبب جمع شد ن آب د ر محل و د ر نتيجه پف آلود گي صورت مي شود .برخي تحقيقات نشان داده خوابيد ن به پشت بهترين حالت است حتي مي گويند هنگام خواب 2 بالش زير سر قرار د هيد تا سر پايين تر از بدن قرار نگيرد . وقتي مي خوابيد متابوليسم يا سوخت و ساز بد ن پايين مي آيد ، شما د ر معرض آلود گي هاي محيطي يا تابش اشعه ماوراي بنفش که به پوست آسيب مي رساند نيستيد و به د ليل اينکه بد ن شما د ر طول شب مجبور به حفاظت از پوست نيست مي تواند به جاي آن بازسازي را مؤثر تر انجام د هد .بنابراين حتماً قبل از خواب صورت خود را کاملاً از آلود گي هاي محيطي و لوازم آرايش پاک کنيد . استفاد ه از پاک کنند ه هاي ملايم د ر رفع آلود گي ها بسيار مؤثر است. آرايش چشم ها را کاملاً پاک کنيد .حتما مواد شيميايي و آرايشي مثل ريمل بايد از مژه ها پاک شود.نکته مهم ديگر اين است که ما در زمان خواب يک چرخه 90 دقيقه اي را طي مي کنيم که بين خواب عميق و خواب سبک که به آن Rem يا حرکات سريع چشم مي گويند؛ تغيير مي کند، اين خواب سبک بيشتر در نيمه دوم شب که به سمت روز مي رود، رخ مي دهد؛ بنابراين هرچه شما دير تر به خواب برويد و شب بييشتر بيدار باشيد خواب عميق را از دست مي دهيد و همه چرخه خوابتان در حالت Remخواهد بود و اين خواب سبک به بازسازي سلول ها کمک نمي کند.
زمان و شرايط خوابيدن هر کسي بنا بر شرايط زندگي و کاري او فرق مي کند. به طور قطع نمي توان راهکار هاي يکساني براي همه ارائه کرد، اما چند مورد هستند که در مورد همه افراد صدق مي کند. سعي کنيد وقت خوابتان را تنظيم کنيد و سر وقت تعيين شده بخوابيد. بهترين زمان خواب حدود 6 تا 8 ساعت است، از اين کمتر، کم خوابي و بيشتر پر خوابي است. يادتان باشد 85 درصد اين زمان بايد در شب باشد. يک ساعت خواب بين روز براي شما کافي است. قبل از خواب چند دقيقه اي قدم بزنيد تا راحت تر بخوابيد. براي بيدار شدن به موقع از ساعت زنگ دار استفاده کنيد. سعي کنيد به هيچ وجه برنامه خوابتان را به هم نزنيد. دو ساعت قبل از خواب نوشيدني هايي مثل چاي و قهوه را حذف کنيد. بعد از بيدار شدن از خواب، حدود نيم ساعت ورزش کنيد. قبل از خواب به دستشويي برويد معده و مثانه خود را خالي کنيد و ترجيحا قبل از خواب کمتر آب بنوشيد.شب ها نبايد گرسنه بخوابيد و خيلي هم سنگين غذا نخوريد. به خودتان کمک کنيد تا سر وقت هميشگي صبح ها بيدار شويد. اگر در خوابيدن مشکل داريد بلافاصله سراغ دارو نرويد، خواب مصنوعي کمک چنداني به بدن نمي کند. بهتر است در اين شرايط خواب ظهر را حذف کنيد و خودتان را به زور مجبور به خوابيدن نکنيد. البته يادتان باشد اگر به مدت جهارهفته هرشب نيم ساعت در تخت تقلا کرديد و خوابتان نبرد بايد به پزشک مراجعه کنيد چون شما مشکل بي خوابي اوليه داريد.
اثرات کمبود خواب بر بدن شما کم نيستند و علاوه بر جسم بر روح هم تاثير مي گذارند. اگر زياد دچار بيماري هايي مثل سرماخوردگي و آنفولانزا مي شويد يکي از دلايلش کم خوابي شبانه است، افزايش استرس و اضطراب و افسردگي در طول روز نشانه هاي ديگر کم خوابي است، چون خواب هورمون هاي استرس را متعادل مي کند و سلامت سيستم عصبي را تامين مي کند.چاق شدن بي دليل هم يکي از عوارض بدخوابي شبانه است. کمبود خواب، باعث افزايش هورمون گرلين مي شود که باعث افزايش اشتها است، همچنين باعث کاهش هورمون لپتين مي شود که اين هورمون سبب کاهش اشتها مي شود بالا پايين شدن اين هورمون ها ايجاد چاقي مي کند.بيخوابي در دانش آموزان باعث افت تحصيلي به دليل کسل بودن سر کلاس و کاهش حافظه مي شود. تحقيقات نشان داده دانش آموزاني که شب امتحان 6 ساعت يا کمتر مي خوابند، نسبت به دانش آموزاني که 8 ساعت يا بيشتر مي خوابند، داراي افت تحصيلي بيشتري هستند.تصادفات رانندگي اغلب به دليل خواب آلودگي راننده هاست و کاهش عملکرد ورزشي و ديگر فعاليت هايي که نياز به هماهنگي بدن دارند. از سوي ديگر کمبود خواب باعث مشکلاتي در روابط خانوادگي هم مي شود، طرفين ديگر حوصله و انرژي براي فعاليت هاي سرگرم کننده ندارند، به صحبت هاي همسر توجه نمي کنند، سريعا عصباني مي شوند و تحريک پذيرند و به طور کلي ارتباطات بين خانواده کاهش پيدا مي کند.
در عصر فناوري، يکي از سرگرمي هاي پرطرفدار کودکان، ديدن کارتون و انيميشن است. سرگرمي دوست داشتني که والدين بايد در انتخاب و خريد آنها دقت لازم را داشته باشند تا از نظر محتوايي مناسب کودکان باشد و حس امنيت و آرامش را در آنها ايجاد و نکات آموزنده اي را به مخاطبانش منتقل کند. انتخاب انيميشن و کارتون مناسب براي کودکان مي تواند در روحيه و زندگي آنها تاثيرگذار باشد؛ به همين دليل پدر و مادر براي خريد اين سرگرمي هاي پرطرفدار بايد نکات مهمي را مدنظر داشته باشند، مواردي که در ادامه به برخي از آنها اشاره کرده ايم.
کارتون ها همان دنياي خيالي پر از سرگرمي هستند که کودکان در ذهن خود تصور مي کنند. ديدن کارتون، تفريح و سرگرمي خوبي براي کودکان محسوب مي شود و اين کار مي تواند به طور مستقيم بر ذهن آنها تاثيرگذار باشد. کودکان ذهني کنجکاو دارند و هميشه به دنبال يادگيري هستند. به همين دليل بهتر است آنها را به ديدن کارتون هايي که اثرات مثبتي دارند، تشويق کنيد.
با اينکه شخصيت هاي کارتوني، موجوداتي خيالي هستند و وجود خارجي ندارند، اما با پيام هايي که دارند، چيزهاي زيادي به کودکان ياد مي دهند، حقيقت انکارناپذيري که نمي توان آن را ناديده گرفت. کنجکاوي و هيجان کودکان هنگام ديدن کارتون و ارتباط برقرار کردن آنها با شخصيت هاي کارتوني باعث مي شود کودکان از اين طريق دنياي واقعي را بهتر درک کنند.
شخصيت هاي مهم در انيميشن و کارتون ها، تنها نيستند. آنها همواره خانواده و دوستاني دارند که سعي مي کنند نسبت به آنها وفادار باشند و براي حل مشکلاتشان از اين افراد کمک بگيرند. ديدن اين رفتارها روي ذهن کودکان اثر مي گذارد و سبب مي شود بچه ها تا حد امکان با پدر و مادرشان صادقانه رفتار کنند.
شيوه تربيت کودکان متفاوت است، اما آنچه براي تمام والدين اهميت دارد، اين است که بدانند کودکان در معرض چه عواملي قرار مي گيرند. يکي از اين عوامل سرگرمي هاست و يکي از اين سرگرمي ها ديدن کارتون و انيميشن است. براي تمام والدين پيش آمده که کارتوني از نظر سني مناسب کودک بوده، اما از نظر محتوايي با ارزش هاي تربيتي خانواده ها تناسبي نداشته است؛ از اين رو بهتر است علاوه بر بررسي رده سني انيميشن يا کارتون، درباره اطلاعات مربوط به آنها نيز مطالعه شود.
* سعي کنيد هميشه کارتون هايي را که خريده ايد قبل از کودکان ببيند تا به اين ترتيب از مناسب بودن آن از هر نظر خيالتان راحت شود. ضمن اينکه به دنبال انيميشن هايي برويد که علايق کودکان را دربر دارد و باعث شکوفايي ذهن آنها مي شود و خلاقيت کودکان را برمي انگيزد.
* درباره چيزهايي که کودکان دوست دارند و با آنها به راحتي ارتباط برقرار مي کنند، اطلاعات کسب کنيد تا بتوانيد کارتون هاي مناسب و مورد علاقه کودکان را انتخاب و تهيه کنيد. به طور مثال، اگر کودکان قهرماني و قهرمان شدن را دوست دارند، انيميشن هايي بخريد که موارد مدنظر کودکان در آن ديده مي شود.
* از ياد نبريد که گاهي نياز است تا به نظر کودکان هم احترام بگذاريد و از آنها درباره کارتون ها و انيميشن هايي که دوست دارند ببينند، سوال کنيد. سپس با بررسي درخواست شان و براساس رده سني آنها را تهيه کنيد.
* در مواقعي که کارتون پيشنهادي کودکان مناسب نبود، مي توانيد کارتوني را پيدا کنيد که به علايق آنها نزديک باشد.
* براي نوجوانان بازي هاي انيميشني در نظر بگيريد. بازي هاي کامپيوتري براي رشد مهارت هاي اجتماعي و ترغيب کودکان و به خصوص نوجوانان براي فعاليت هاي اجتماعي بسيار مفيد است. پس در کنار انيميشن و کارتون هاي مناسب، مي توانيد بازي هاي کامپيوتري را هم براي نوجوانانتان در نظر بگيريد.
* کارتون ها را در کنار کودکان به صورت خانوادگي تماشا کنيد. اين کار حس خوشايندي به کودکان منتقل مي کند.
* ديدن انيميشن ها نه تنها براي کودکان و نوجوانان، بلکه براي بزرگسالان هم جذاب است و دوست دارند در کنار بچه ها آنها هم به تماشاي برخي کارتون ها و انيميشن ها بنشينند. نشستن در کنار کودکان و تماشاي دسته جمعي انيميشن به آنها حس آرامش، امنيت و اعتماد به نفس مي دهد.نکته حائز اهميتي که در خريد کارتون و انيميشن بايد به آن توجه کنيد، خريد از از فروشگاه هاي معتبر است. دي وي دي هاي داراي هولوگرام را بخريد. اگر هم قصد دانلود يا خريد اينترنتي داريد، بهتر است سايت هاي معتبر و مشهور را براي اين کار انتخاب کنيد.
بچه ها مي توانند با تماشاي کارتون ها و قهرمانان مورد علاقه شان از آنها الگوبرداري کنند. مثلا کودک با تماشاي کارتوني که قهرمان داستان در آن با بزرگ ترها با احترام رفتار مي کند، ياد مي گيرد که چطور با پدر و مادر خود يا خواهر و برادر بزرگ ترش با احترام رفتار کند.
به لحاظ علمي ثابت شده که ذهن در يادگيري بصري فعال تر از ساير يادگيري هاست. به همين دليل است که بسياري از موسسات، سمينارها و سخنراني هاي آموزشي خود را نمايش مي دهند. در دوران کودکي، ذهن خالي است و هر چيزي را مي پذيرد. کودکان با تماشاي کارتون و انيميشن هاي زيبا و رنگارنگ، چيزهاي زيادي ياد مي گيرند که يکي از اين موارد، تشخيص درست تفاوت رنگ ها از سوي کودکان است.
والدين بايد قبل از تهيه انيميشن يا کارتون به سن کودکان توجه داشته باشند. نکته مهمي که در بيشتر مواقع پدر و مادرها بي توجه به آن، به خريد کارتون و انيميشن اقدام مي کنند. کارتون هايي که در بازار موجود هستند، معمولا روي دي وي دي يا حتي سي دي آنها رده سني مناسب ثبت شده است. براي انيميشن هايي هم که در تلويزيون پخش مي شود و رده سني آن را نمي دانيد، با کمي وقت و جست وجو در اينترنت مي توانيد اطلاعات مربوط به انيميشن مورد نظر را به دست آورد.
حفظ سلامت در دنياي پراسترس امروز آسان نيست. با اين حال به گفته محققان خنده باعث توليد اندورفين مي شود که براي قلب و ذهن بسيار مفيد است؛ اين ماده بيماري ها را کاهش مي دهد و تأثير مثبتي بر سلامت مي گذارد؛ از اين رو مي توان گفت که ديدن کارتون يکي از راه هاي کم کردن استرس است.
چرخ خياطي هم مانند تمام وسايل براي درست کار کردن به نگهداري مناسب نياز دارد؛ بنابراين با رعايت برخي نکات مي توانيد نسبت به دوام چرخ و لذت خياطي مطمئن باشيد.
- يک تيوب روغن چرخ خياطي
- اسپري هواي فشرده
- موچين
1- چرخ خياطي را از برق بکشيد. سوزن، قرقره و ماسوره را درآوريد.
2- از قسمت هاي ظاهري دستگاه شروع به تميز کردن کنيد. پرزهاي دستگاه را به آرامي با دستمال نرمي که پرز نداشته باشد، پاک کنيد. لکه هاي کثيف و سفت شده را با پارچه نم دار و صابون تميز کنيد.
3- از يک برس کوچک يا اسپري هواي فشرده براي تميز کردن جاهاي ظريف، درزها و قسمت هايي که به راحتي امکان پاک کردن آنها وجود ندارد، استفاده کنيد.
4- صفحه متحرک چرخ را تا جايي که امکان دارد، به طرف خود بکشيد. بعضي از اين صفحات با ضربه باز مي شوند، اما بعضي از آنها پيچ و مهره دارند.
5- پرزهاي داخل و روي ماسوره را با اسپري هوا يا برس گردگير تميز کنيد.
6- پرزهاي باقي مانده دور جاماسوره اي و قسمت هاي فلزي را با يک موچين پاک کنيد.
7- يک يا دو قطره روغن در جاي مخصوص بريزيد. اين مکان با توجه به مدل چرخ خياطي در دفترچه يا روي دستگاه مشخص شده است.
* جايي را براي کار انتخاب کنيد که نور کافي داشته باشد.
* به جاي برس گردگير، از گوش پاک کن هم مي توانيد استفاده کنيد.
* بعد از روغن کاري دستگاه، ابتدا دوختن را روي پارچه هاي اضافه انجام دهيد تا روغن اضافه گرفته شود و پارچه اصلي شما خراب نشود.
* حداقل سالي يک بار چرخ خياطي تان را به سرويسکار حرفه اي بدهيد.
* قبل از درآوردن هرگونه پيچ، دستورعمل دستگاه را بخوانيد. بعضي قسمت هاي دستگاه بايد تنها توسط افراد متخصص سرويس شوند.
ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران که از نيمه دوم سال 97 با حضور 9 تيم استارت خورده بود و مرحله پلي آف آن در روزهاي ابتدايي سال 98 پيگيري شد، بالاخره در اوايل ارديبهشت امسال به ايستگاه پاياني رسيد و پالايش نفت آبادان موفق شد برنده آن باشد. تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان درحالي نخستين عنوان قهرماني ليگ برتر بسکتبال ايران را در آبادان از آن خود کرد که تمام بازيکنانش ايراني بودند.
دو تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان و شهرداري گرگان که بعد از پيروزي مقابل دوغول بسکتبال ايران، يعني پتروشيمي و شيميدورموفق شده بودند به فينال ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران راه پيدا کنند، براي قهرماني در 4 ديدار در گرگان و آبادان به مصاف هم رفتند و اين پالايش نفتي ها بودند که در مجموع با نتيجه 3 بر 1 تيم گرگاني را شکست دادند و نخستين عنوان قهرماني خود را در ليگ برتر به ثبت رساندند.
دو ديدار ابتدايي در گرگان برگزار شد که نتيجه آن براي هر يک از دو تيم، يک پيروزي و يک شکست بود و به قول معروف با تساوي به آبادان آمدند تا سرنوشت قهرماني را رقم بزنند.
در ديدار سوم، اين پالايش نفت آبادان بود که موفق شد حريف گرگاني خود را شکست دهد تا يک قدم به قهرماني نزديک شود. به اين ترتيب در بازي سوم، شاگردان هماد سامري توانستند با نتيجه 99 بر 74 تيم شهرداري گرگان با هدايت حميدرضا کلاسنگياني را شکست دهند تا در مجموع پنج بازي فينال، دو بر يک از حريف خود پيش افتاده و به يک قدمي قهرماني در ليگ برسند.
و اما ديدارچهارم و جشن قهرماني در آبادان؛ شاگردان هماد سامري که حالا ازروحيه بهتري نسبت به حريف خود برخوردار بودند، درچهارمين ديدار فينال ليگ برتر بسکتبال در سالن 17 شهريور آبادان و در حضور تماشاگران پرشور آباداني که با وجود ظرفيت بسيار کم سالن در پذيرش تماشاچي بيش از دو هزارنفر را در خود جاي داده بود و تعداد زيادي نيز که جايي براي بودن در سالن برايشان نبود، در گرماي هوا، بازي را از پشت در سالن دنبال مي کردند، موفق شدند در ديداري نزديک و پاياپاي که تا دقايق آخر نتيجه بازي قابل پيش بيني نبود، حريف خود را با نتيجه 58 بر 55 شکست دهند و نخستين قهرماني خود را جشن بگيرند.
در نيمه نخست اين ديدار، هردو تيم بازي فشرده و پاياپايي را از خود به نمايش گذاشتند، به طوري که کوارتر نخست با نتيجه 14 بر11 به سود گرگاني ها و کوارتر دوم با کسب نتيجه 13 بر 10 به سود نفتي ها و در نهايت نيمه نخست با نتيجه برابر 44 خاتمه يافت تا هر دو تيم در سر جمع امتيازآوري، با يکديگر برابر باشند.
دو تيم در حالي نيمه دوم را آغاز کردند که خستگي ناشي از بازي هاي سخت و پي در پي فينال رمقي براي آنها باقي نگذاشته بود و همين باعث افت کيفي بازي شده بود؛ اما با تمام اين اوصاف، شاگردان هماد سامري که با حمايت تماشاگران پرشور آباداني انرژي مي گرفتند، موفق شدند درکوارتر سوم و چهارم با نتيجه 17 بر 13 و 17 بر 16 برنده شوند تا در مجموع، با نتيجه 58 بر 55 بازي به سود نفتي ها پايان يابد و به اين ترتيب با کسب سومين پيروزي در فينال ليگ برتر بسکتبال، با درخشش بازيکناني همچون مايک رستم پور، محمد حسن زاده، سعيد داورپناه، آرن داوودي و البته هدايت هماد سامري توانستند جشن قهرماني خود را برپا کنند و بعد از سال ها به آنچه حقشان بود، برسند.
گفتني است، پالايش نفت آبادان دوبار ديگر به فينال راه يافته بود که هر دوبار، با شکست مقابل حريفان خود به نايب قهرماني بسنده کرده بود. براي همين در مرتبه سوم عزم خود را جزم کردند تا قهرمان شوند.
پس از اتمام بازي و کسب عنوان قهرماني آباداني ها، شورو هيجان خاصي سالن محل برگزاري مسابقه را پر کرد و همه تماشاچيان با حضور در زمين بازي و در آغوش کشيدن يکديگر و بازيکنان، اين قهرماني سخت؛ اما شيرين را به يکديگر تبريک گفتند؛ البته شادي بازيکنان هم جالب بود؛ چرا که در جشن قهرماني با زدن عينک ريبون در لحظه بالا بردن جام، اين مراسم را تاريخي کردند؛ آن هم با شعار آبادان برزيلته!
تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در فينال ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران، عنوان قهرماني اين فصل از مسابقات را از آن خود کرد. اين تيم در مجموع چهار ديدار فينال، موفق شد مقابل شهرداري گرگان، در سه بازي صاحب سه پيروزي شود و به اين ترتيب براي نخستين بار جام قهرماني را بالاي سر ببرد. سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان که براي نخستين بارموفق شد اين تيم را قهرمان ليگ برتر بسکتبال ايران کند، عقيده دارد کار بزرگي انجام دادند، آن هم در حالي که هيچ کارشناس و هيچ تيمي انتظار قهرماني آنها را نداشت.
هماد سامري، سرمربي بسکتبال پالايش نفت آبادان درباره نخستين قهرماني اين تيم درليگ برتر گفت: نگاه هايي که از خارج از مجموعه نفت آبادان و ليگ بسکتبال اين باشگاه مي شد، اين گونه بود که شانسي براي قهرماني ما قائل نبودند. هيچ کس تصور نمي کرد نفت آبادان بتواند تا فينال پيش رفته و قهرمان شود؛ اما هدف من و شاگردانم اين بود که اگر امسال در ليگ برتر حاضر مي شويم، کاري بزرگ انجام دهيم. ازهمان ابتدا هم قسم شده بوديم که نتيجه اي قابل توجه رقم بزنيم. نمي خواستيم در حد هزينه اي که براي تيم شده، نتيجه بگيريم و کارمان را در ليگ بدون عنوان به پايان برسانيم. قهرماني از اهداف ما بود و خيلي خوشحالم که بزرگترين کار ممکن را در تيم بسکتبال نفت انجام داديم. سرمربي تيم بسکتبال نفت آبادان با اشاره به 4 ديدار تيمش در فينال ليگ برتر گفت: از ابتدا برنامه ما اين بود که از دو بازي اول در گرگان، يک بازي را به سود خود تمام کرده و سپس از دو ميزباني در ديدارهاي سوم و چهارم استفاده کنيم، براي اينکه کار تمام شود. خوشبختانه طبق برنامه پيش رفتيم، اگرچه کار راحتي نبود. بايد تلاش زيادي مي کرديم و با تمرکز در بازي هاي گرگان و آبادان حاضر مي شديم تا نتيجه بگيريم.
او با اشاره به ديدار سوم فينال و عملکرد خوب بازيکنان نفت آبادان در ادامه گفت: با تمرکز و آناليز نتيجه بخشي که از حريف داشتيم، توانستيم نتيجه درخشاني از اين تيم بگيريم؛ اما در بازي چهارم تا حد زيادي بازيکنان خسته بودند. ما دو بازي متوالي در گرگان داشتيم و به فاصله سه روز دو بازي متوالي هم در آبادان برگزار کرديم. طبيعي بود که در اين شرايط بازيکنان خسته باشند. شايد اگر بين هر دو ديدار، يک روز فاصله بود، مي توانستيم در بازي چهارم هم عملکرد با کيفيت تري از هر دو تيم ببينيم.
اين مربي که براي نخستين بار نفت آبادان را قهرمان ليگ برتر کرد، درباره عواملي که باعث برتري تيمش در ديدارهاي سوم و چهارم فينال شد نيز گفت: نسبت به دفاع گرگاني ها و چگونگي آن اشراف کامل داشتيم. گرگاني ها زير حلقه دفاع مي کردند و اين موضوع، فرصت شوت هاي سه امتيازي بيشتري به ما مي داد. براي هر چهار ديدار فينال، تلاشمان اين بود که به بازيکنانمان اعتماد به نفس خوبي بدهيم تا بتوانند از موقعيت هاي ايجاد شده براي شوت سه امتيازي استفاده کنند. خوشبختانه اين برنامه ما جواب داد و بازيکنانمان توانستند با تمرکز از طريق شوت از راه دور به نتيجه برسند. سامري با اشاره به اينکه در اواخر ديدار چهارم، رقابت دو تيم نفت و شهرداري گرگان خيلي نزديک تر به هم شد، گفت: اوج هيجان و حساسيت بود. شهرداري گرگان، کادر فني و بازيکنان تأثيرگذاري در اختيار دارد؛ البته عملکرد آنها در بازي سوم تا حدي از روال هميشگي خارج شد؛ اما در مجموع رقابت نفت و شهرداري گرگان در ديدارهاي فينال پاياپاي بود. انتظار از فينال هم همين است.
کاپيتان تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان عقيده دارد، با تيمي تمام ايراني هم مي توان قهرمان شد و ثابت کرديم که هميشه قرار نيست خارجي ها باعث قهرماني تيم هاي ليگ برتري شوند و ما توانستيم بدون هيچ خارجي، جام را ببريم. سعيد داورپناه، کاپيتان تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان درباره قهرماني تيمش گفت: تيم ما در طول فصل، پنج بازيکن داشت و در طول تمرين ها هم دو بازيکن مصدوم شدند و هيچ وقت تمرين خوبي نداشتيم؛ البته زماني که بازيکنان ما از اردوي تيم ملي آمدند، شرايط بهترشد. مهمترين مساله اين بود که ما ثابت کرديم هميشه قرار نيست خارجي ها باعث قهرماني تيم هاي ليگ برتري شوند و ما توانستيم بدون هيچ خارجي جام را بالاي سر ببريم و فينال کاملاً ايراني را بين دو تيم پالايش نفت و شهرداري شاهد بوديم. هيچ وقت در تاريخ، تيمي را نداشته ايم که بدون بازيکن خارجي بتواند قهرمان ليگ برتر شود.کاپيتان تيم پالايش نفت آبادان درباره حمايت از تيم هم گفت: مديريت باشگاه هميشه از ما حمايت کرده و از ايشان مي خواهيم که اگر قرار است در مسابقات آسيايي شرکت کنيم، خيلي زود تيم را جمع کند. اميدوارم بازيکنان کنار هم بمانند. داور پناه در خصوص ماندن درپالايش نفت گفت: من کاپيتان تيم هستم و اولويتم با نفت آبادان است و دوست دارم همين جا بمانم. همچنين دست هواداران را بابت حمايت خوبشان مي بوسم.
هفته بيست و هشتم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران هرچقدر براي نفت آبادان و نفت مسجد سليمان شيرين به پايان رسيد، براي پارس جنوبي جم بسيار تلخ تمام شد. نفت آبادان فصل را پرنوسان شروع کرد و در ادامه روي نوار تساوي گام برداشت تا اين تيم با 15 تساوي در ليگ به سلطان تساوي ها لقب بگيرد؛ اما حالا در هفته هاي پاياني، موتور اين تيم تازه روشن شده و حريفانش را يکي پس از ديگري شکست مي دهد. نفت مسجدسليمان هم که از ابتداي فصل و بعد از صعود دوباره به ليگ برتر با مشکلات مالي دست و پنجه نرم مي کرد، همچنان درگير مشکلات مالي است و به همين دليل از روز اول براي بقا مي جنگيد و بعد از 28 هفته در گير بقاست؛ البته آنها با تساوي در ديدار مستقيم مقابل رقيب خود، هنوزهم شانس بقا دارند. پارس جنوبي جم، فصل را خوب شروع کرد و مثل فصل گذشته بازهم در روزهاي پاياني نفس کم آورد و در جدول رو به افول است؛ البته مشکلات مالي و اعتصاب هاي هرچند وقت يکبار بازيکنان براي گرفتن مطالباتشان باعث شده شاگردان تارتار آن شادابي گذشته را نداشته باشند.
تيم فوتبال نفت آبادان که به قائمشهر رفته بود، موفق شد در روزي که از دقايق ابتدايي 10 نفره شده بود، حريف قدرتمند خود را که در خانه به هيچ تيمي باج نمي دهد، با دو گل شکست دهد تا با اين پيروزي در سواحل خزرچهارمين برد پياپي خود را جشن بگيرد. شاگردان سرجيو در قائمشهر موفق شدند با نتيجه 2 بر يک و با گل هاي بالوتلي و غبيشاوي پيروز شوند تا با 33 امتياز در رتبه نهم قرار بگيرند.
نفت مسجد سليمان که در خانه ميزبان سپيدرود رشت بود، در يک بازي پرحاشيه و جنجالي موفق شد در دقيقه 100 بازي گل تساوي را به ثمر برساند تا هم از شکست خانگي فرار کند و هم به بقا اميدوار باشد. نفت مسجد سليمان در دقيقه 52 گل مشکوک به آفسايد دريافت کرد که بعد از اين گل، سرمربي خود را به دليل شکستگي سر با سنگي که هواداران خودي پرتاب کرده بودند وبه دنبال آن غش کردن، از دست داد. در ادامه و بعد از اينکه سرمربي نداشتند، يک پنالتي را از دست دادند تا اينکه در دقيقه 10 وقت هاي تلف شده ( 100) بازي، موفق شدند توسط اکبر آفاقي، تازه وارد، گل تساوي را بزنند تا اميدشان براي بقا بيش از پيش شود. نفتي ها با اين تساوي 21 امتيازي شدند و در رتبه چهاردهم باقي ماندند.
پارس جنوبي هم که در خانه ميزبان ذوب آهن بود، با ارائه يک بازي دور از انتظار نتيجه را به حريف خود با دوگل واگذار کرد. شاگردان مهدي تارتار که در اين هفته ها زياد سرحال به نظر نمي رسند، در خانه هم حرفي براي گفتن نداشتند و مقابل حريف اصفهان خود تسليم شدند تا با اين شکست 29 امتيازي شوند و در رتبه دوازدهم جاي بگيرند.
سرمربي نفت آبادان در پايان بازي تيمش مقابل نساجي ضمن تمجيد از بازيکنان تيمش مي گويد: خوب بوديم و برديم.
پائولو سرجيو بعد از پيروزي 2 بر يک تيم فوتبال نفت آبادان مقابل نساجي گفت: بازي سختي بود. زماني که بازي مساوي بود، حريف به دنبال کنترل بازي بود و حملاتي را هم روي دروازه ما داشت؛ اما بعد از گل شرايط تغيير کرد و در حالي که 10 نفره بوديم، موفق شديم ضمن برتري، از گل خودمان محافظت کنيم و هم اينکه به آنها اجازه بازي سازي ندهيم.
در نيمه دوم هم با توجه به اينکه يک يار کمتر داشتيم، هرگز به دفاع مطلق روي نياورديم و شما ديديد که هم بازي را اداره کرديم و هم اينکه گل دوم را به ثمر رسانديم.
سرجيو در ادامه به داوري اين ديدار اشاره کرد و گفت: خطاي هخامنش يک برخورد ساده و به قول معروف تنه فني بود و اين برخوردها در فوتبال طبيعي است؛ اما داور تنها يک خطا به ضرر ما نگرفت؛ بلکه با اخراج مدافع ما، تيم را در شرايط سختي از ابتداي بازي قرار داد. به عقيده من داوري خوب نبود و در طول فصل، ما ضربات زيادي از داوري خورديم.
سرجيو در ادامه درباره چهارمين برد پياپي و اينکه موتور تيمش تازه روشن شده، گفت: ما ابتداي فصل و نيم فصل، تغييرات زيادي داشتيم. کرار جاسم، اکبر ايماني و احمد عبدالله زاده از تيم ما رفتند. سيدفاخر تهامي هم از ابتداي فصل کار خود را با ما شروع نکرد. وقفه اي در شروع کار او بود و در اردوي پيش فصل تيم ما را همراهي نکرد. غبيشاوي و جبيره هم در تمرين هاي پيش فصل ما در بروجرد نبودند و يکسري بازيکنان به زمان بيشتر و يکسري بازيکنان زمان کمتري با ما بودند که از آنها خواستيم کارهايي را که لازم است، براي مان انجام بدهند. با اين حال هر بار که از بازيکنان مختلف سؤال کرديد، ما پاسخ داديم که از کيفيت فني اين بازيکنان باخبر هستيم، اما شانس بازي، با گذشت زمان و با گذشت بازي ها ايجاد مي شود. با نظر شما موافقم که مي توانستيم نتايج بهتري بگيريم و جايگاه بهتري در جدول داشته باشيم. موتور ما دير روشن شد، اما براي موفقيت همه تلاش مي کنند.
خواهران نونهال نفتي در مسابقات تنيس روي ميز نونهالان استان کهگيلويه و بويراحمد افتخارآفريني کردند. ثنا و ثمينا نارکي، خواهران نفتي و ورزشکار گچساراني توانستند در مسابقات انتخابي نونهالان استان قهرماني و نايب قهرماني مسابقات تنيس روي ميز نونهالان را از آن خود کنند تا اين افتخار براي باشگاه نفت و گاز گچساران ثبت شود. مسابقات انتخابي نونهالان استان در رشته تنيس روي ميز به ميزباني ياسوج برگزار شد. در اين مسابقات ثمينا مقام اول و ثنا مقام دوم را کسب کرد.
تيم فوتبال ملي حفاري اهواز با قهرماني در ليگ دسته سوم فوتبال باشگاه هاي ايران موفق شد به ليگ دسته دوم فوتبال ايران صعود کند. تيم فوتبال ملي حفاري اهواز که فصل گذشته با کسب نتايج ضعيف به ليگ دسته سوم فوتبال ايران سقوط کرده بود، اين فصل با حضور در ليگ دسته سوم موفق شد با کسب عنوان قهرماني، دوباره به ليگ دسته دوم فوتبال ايران صعود کند. شاگردان اسماعيل قنبري درآخرين بازي خود در اين سري از رقابت ها که مهمان تيم فوتبال نفت ايرانيان بودند، موفق شدند حريف خود را در يک بازي هجومي با نتيجه پرگل 3 بر يک شکست دهند تا با کسب 3 امتياز اين ديدار 38 امتيازي شده و به عنوان صدرنشين و قهرمان صعود کنند.
محمد بختياري،حسين رامشکي و حسين جعفري پور هر سه گل تيم فوتبال ملي حفاري اهواز را در اين ديدار به ثمر رساندند. ملي حفاري بدون شکست و با 10 پيروزي و 8 تساوي و زدن 24 گل قهرمان شد. حالا با توجه به صعود حفاري به ليگ دسته دوم فوتبال ايران، نفتي ها 3 نماينده در فصل بعد ليگ دسته دوم دارند. نفت و گاز گچساران، نفت اميديه و ملي حفاري اهواز نمايندگان نفت در اين مسابقات خواهند بود.
گروه هاي كوهنوردي بانوان و آقايان شركت ملي نفت ايران در دو برنامه جداگانه با هدف توسعه ورزش همگاني وسلامت و نشاط کارکنان و نيز به مناسبت اعياد شعبانيه در تاريخ هاي 29 فروردين (آقايان) و 12 ارديبهشت (بانوان) در استان مازندران - شهرستان چالوس به ارتفاعات البرز و قله مدوبن ( نمك آبرود ) با ارتفاع تقريبي 2 هزار متر صعود کردند.
ابتدا گروه 27 نفره مردان کوهنورد شرکت ملي نفت به اين قله صعود کرد، سپس گروه 32 نفره بانوان کوهنورد شرکت ملي نفت با حضور در منطقه نمک آبرود، طي 5 ساعت کوهپيمايي از قله جنگلي مدوبن بالا رفتند.
در اين دو صعود، تورج اماني، مدير شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي و خانم درويش صفت، رئيس هيات كوهنوردي شهرستان چالوس براي صعود به قله هماهنگي هاي لازم را انجام داده بودند. در اين دو صعود، مهدي اکبرزاده و ناديا اسمي خاني به عنوان مربي و حسين باقرزاده و خديجه علي پناهي به عنوان سرپرست، گروه را براي صعود هدايت کردند و در انتها نيز به کوهنوردان حکم صعود تقديم شد.
کلاس دانش افزايي فوتبال با حضور مدرسان برجسته فدراسيون فوتبال در سالن کنفرانس مجموعه فرهنگي - ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز با حضور حدود 60 مربي برگزار شد.
در اين کلاس يک روزه که با حضور حدود 60 نفر از مربيان فوتبال باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب-اهواز برگزار شد، داريوش يزدي و فريدون حردانيان، مدرسان برجسته فدراسيون فوتبال به ارائه توضيحاتي در خصوص دانش مربيگري، ضرورت آموزش بر اساس دانش روز، نظام جامع مربيگري و تاکتيک دفاع و حمله پرداختند و علم روز فوتبال را به مربيان حاضر آموزش دادند.
هدايت يزدي، مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب در حاشيه برگزاري اين کلاس دانش افزايي، هدف از برگزاري اين کلاس را ارتقاي سطح دانش مربيان اين باشگاه عنوان کرد و افزود: بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده تمامي کساني که عهده دار مربي گري فوتبال هستند، در اين دوره حضور دارند. در اين برنامه علاوه بر ارتقاي دانش مربيان، نحوه مديريت و برنامه ريزي در مربيگري با حضور استادان فن آموزش داده شد.
وي در ادامه گفت: با مذاکرات انجام شده با استادان فن، تلاش داريم بتوانيم هرسه ماه يکبار دوره هاي آموزشي را در راستاي ارتقاي دانش مربيان برگزار کنيم که اميدواريم اين امر محقق شود.
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب، ضمن تاکيد بر به روز بودن مربيان گفت: علم روز به روز در حال تغيير است و اطلاعات جديدي هر روزه وارد فوتبال جهان مي شود که نياز است تمامي مربيان با اين علم آشنا شوند، از اين رو واجب است که مربيان ما خودشان را به روز نگه دارند. اين باشگاه در بحث مربيگري رو به توسعه و پيشرفت است و اميدواريم با برگزاري کلاس هاي دانش افزايي به ارتقاي بيشتر آن کمک کنيم.
مشعل - 28 ارديبهشت ماه را در تقويم رسمي به عنوان روز بزرگداشت حکيم عمر خيام نامگذاري کرده اند و هر سال اين يادبود تکرار مي شود؛ اما چقدر اين شاعر، عارف و رياضيدان بزرگ ايران و جهان اسلام را مي شناسيم.
ابوالفتح الدين عمر بن ابراهيم نيشابوري، مشهور به خيام از برجسته ترين حکما و رياضيدانان جهان اسلام در سال 329 ه.ق در نيشابور ديده به جهان گشود. او پس از تحصيل در حوزه هاي مختلف در رشته رياضيات و نجوم تبحر خاصي يافت و در اين حوزه، شيوه هاي خاصي را در حل مسائل مختلف ابداع کرد. حکيم عمر خيام به دليل تبحر و دانش عظيمي که در اين دو علم به دست آورده بود، ملکشاه سلجوقي او را به سوي دربار فراخواند و وي را در صدر نشاند. خيام در نزد ملکشاه دست به انجام کارهاي علمي بسياري زد که از ميان آنها مي توان به نگارش تقويم جلالي اشاره کرد. او همچنين رصدخانه ملکشاهي را ساخت و در صدد اصلاح تقويم موجود برآمد. تقويم جلالي او که امروزه در ميان ايرانيان رواج دارد، از چنان اعتباري برخوردار است که تاکنون کمتر به آن ايراد وارد شده است. اهميت دانش و نبوغ اين دانشمند ايراني به قدري است که يکي از حفره هاي ماه را به افتخار او «عمر خيام» ناميده اند. در سال 1980 نيز دانشمندان به افتخار او سيارکي را (سيارک 3095) خيام نامگذاري کردند. از او آثار ديگري همچون «رساله في شرح ما اشکال من مصادرات اقليدس»، «رساله في البراهين علي المسائل الجبر و المقابله»، «ميزان الحکم رساله الکون و التکليف»، «الجواب عم ثلاث مسائل اضياء العقلي»، «رساله في الوجود»، «رساله في کليه الوجود»، «نوروزنامه» و کتاب «الزيج المکشاهي» نيز عنوان شده و در دسترس است. با وجود اين، حکيم عمر خيام را امروزه بيشتر به دليل اشعارش که بيشتر آنها رباعيات است، مي شناسند.
بيشترين شهرت خيام طي دو قرن اخير در جهان، به دليل رباعيات اوست که نخستين بار از سوي فيتزجرالد به انگليسي ترجمه شد و در دسترس جهانيان قرار گرفت و نام او را در رديف چهار شاعر بزرگ جهان يعني هومر، شکسپير، دانته و گوته قرار داد. رباعيات خيام به دليل ترجمه بسيار آزاد (و گاه اشتباه) از شعر او، موجب سوءتعبيرهاي گاه غيرقابل قبولي از شخصيت وي شده، به طوري که بحث و اختلاف نظر ميان تحليلگران انديشه خيام را شدت بخشيده است. برخي براي بيان انديشه او تنها به ظاهر رباعيات او بسنده مي کنند، در حالي که برخي ديگر بر اين اعتقادند که انديشه هاي واقعي خيام عميق تر از آن است که صرفا با تفسير ظاهري شعر او قابل بيان باشد. خيام پس از عمري پربار، سرانجام در سال 517 هجري (طبق گفته اغلب منابع) در موطن خويش نيشابور درگذشت و با مرگ او، يکي از درخشان ترين صفحات تاريخ انديشه در ايران بسته شد.
خيام نيشابوري در بحث ادبيات و شعر، بيشترين شهرت را در رباعيات به دست آورده است. از ميان شعراي بزرگ ايران، کمتر کسي به اندازه خيام است که شهرت جهاني داشته باشد. اوج شناخت جهان از خيام را مي توان پس از ترجمه شعرهاي وي به وسيله اسکات فيتزجرالد دانست و نام او را در رديف چهار شاعر بزرگ جهان يعني هومر، شکسپير، دانته و گوته قرار داد. تاثير خيام بر ادبيات غرب از مارک تواين تا تي.اس.اليوت او را به نماد فلسفه شرق و شاعر محبوب روشنفکران جهان تبديل کرده است. بعد از فيتزجرالد، فرانسويان با ترجمه رباعيات او به معرفي خيام در جهان غرب کمک کردند. در سال 1875 ميلادي گارسن دوتاسي، خاورشناس معروف فرانسوي، تعداد 10 رباعي از خيام را به فرانسه برده بود، در حالي که حدود 10 سال قبل، يعني در سال 1867 نيکولاس، کنسول سفارت فرانسه در رشت، اولين ترجمه رباعيات را به فرانسه ارائه کرده بود.آندره ژيد هم با رباعيات خيام از طريق ترجمه فيتزجرالد آشنا بود و بازتاب بعضي از مفاهيم رباعيات خيام را مي توان در کتاب مائده هاي زميني او مشاهده کرد. مارتين لوتر کينگ و آبراهام لينکن هميشه قبل از خواب رباعيات خيام مي خواندند.
همچنين ولاديمير پوتين نيز به خواندن رباعيات خيام علاقه زيادي دارد. دولت جمهوري اسلامي ايران در ژوئن 2009 به عنوان نشاني از پيشرفت علمي صلح آميز ساختمان، مجسمه اي به شکل چهارتاقي با ترکيبي از سبک هاي معماري و تزئينات هخامنشي و اسلامي به دفتر سازمان ملل متحد در وين هديه داد که در محوطه آن در سمت راست ورودي اصلي قرار گرفته است. در اين چهارتاقي مجسمه هايي از چهار فيلسوف ايراني خيام، ابوريحان بيروني، زکرياي رازي و ابوعلي سينا قرار دارد. همچنين در فروردين 1395، به همت مدير انجمن بين المللي فرهنگ ايران، طي مراسمي از مجسمه خيام نيشابوري، ساخت استاد حسين فخيمي در دانشگاه اوکلاهما آمريکا با حضور گسترده دوستداران فرهنگ و هنر ايران زمين پرده برداري شد.
يکي از معروف ترين اشعار عمر خيام:
اسرار ازل را نه تو داني و نه من
وين حل معما نه تو خواني و نه من
هست از پس پرده گفت وگوي من و تو
چون پرده برافتد نه تو ماني و نه من
رضا بهرام، يکي از جديدترين خوانندگان جوان موسيقي پاپ اين روزهاست که چند تک آهنگ اين خواننده، مخاطبان بسياري داشته است. او با تک آهنگ «از عشق بگو» معروف شد و طرفداران زيادي پيدا کرد. يکي از پرطرفدارترين ترانه هايش، تيتراژ پاياني سريال خانگي «ممنوعه» است که با عنوان «مو به مو» پخش شد. آهنگ «ديوانه» او نيز از پردانلودترين آهنگ هاي جديدش است؛ اما يکي از جديدترين آهنگ هاي بهرام «شب هاي بعد از تو» است که با استقبال زيادي مواجه شده است. شنيدن اين آهنگ را به شما هم پيشنهاد مي کنيم.
مرد مسني به همراه پسر 25 ساله اش در قطار نشسته بود. در حالي كه مسافران در صندلي هاي خود قرار داشتند، قطار شروع به حركت كرد.
پسر كه كنار پنجره نشسته بود، با حرکت قطار پر از شور و هيجان شد. دستش را از پنجره بيرون برد و در حالي كه هواي در حال حركت را با لذت لمس مي كرد، فرياد زد: پدر نگاه كن. درخت ها حركت مي كنند. مرد مسن با لبخندي، هيجان پسرش را تحسين كرد.
كنار مرد جوان، زوج جواني نشسته بودند كه حرف هاي پدر و پسر را مي شنيدند و از حركات پسر جوان كه مانند يك كودك پنج ســاله رفتار مي كرد، متعجب شده بودند. ناگهان جوان دوباره با هيجان فرياد زد: پدر نگاه كن درياچه، حيوانات و ابرها هم با قطار حركت مي كنند. زوج جوان پسر را با دلسوزي نگاه مي كردند.
باران شروع به باريدن کرد، چند قطره روي دست مرد جوان چكيد.
او با لــــذت آن را لمس كــــرد و چشم هايش را بست و دوباره فريـــاد زد: پدر نگاه كن باران مي بارد، آب روي من چكيــــد. زوج جوان ديـــگر طاقت نيــــاوردند و از مرد مسن پرسيدند: چرا شما براي مداواي پسرتان به پزشك مراجعه نمي كنيد؟
مرد مسن گفت: ما همين الان از بيمارستان برمي گرديم. پسر من امروز براي اولين بار است که مي تواند ببيند.
اجاره نشين ها، يکي از جذاب ترين و پرفروش ترين فيلم هاي دهه 60 براي مردم ايران بود که هنوز هم اين فيلم را به ياد دارند. داريوش مهرجويي، اجاره نشين ها را در سال 1366 ساخت. عزت الله انتظامي، اکبر عبدي، حسين سرشار، حميده خيرآبادي، ايرج راد، سياوش تهمورث، منوچهر حامدي، فردوس کاوياني و رضا رويگري از جمله بازيگران اين فيلم بودند که در آن، روايتي از زندگي طبقه متوسط شهري را در يک آپارتمان نشان مي دادند. اين فيلم در واقع به اجاره نشيني به عنوان يکي از مسائل شهري آن روزها و رفتارهاي اجتماعي مرتبط با آن مي پرداخت. اجاره نشين ها در عين بيان معضلات، فضايي کمدي داشت.
لارس اسوندسن ، فيلسوف نروژي ،کتاب «فلسفه ترس» را نوشته است. شايد بتوان ترس را مهمترين احساسي ناميد که بر تفکر و تعقل درست، سايه مي افکند و آن را بشدت تحت تاثير قرار مي دهد. از طرفي ترس احساسي است که در تکامل انسان نقش بسزايي داشته است؛ چراکه يکي از بن مايه هاي بقا براي نژاد انسان است؛ اما تا چه حد بايد بترسيم؟ ترس چه چيزهايي را حفظ مي کند و چه چيزهايي را از ما مي گيرد؟ چرا با اينکه زندگي ما اينقدر امن شده باز ترس بر زندگي مان سايه افکنده است؟ چرا ترس برخي مواقع جذاب است؟ وجود سايه ترس و هراس در جامعه چه تاثيري دارد؟ رابطه قدرت و ترس چيست؟
لارس اسوندسن، نويسنده جوان نروژي، در اين کتاب ترس را از جنبه هاي مختلف به پرسش مي گيرد و به واکاوي آن مي پردازد. به عقيده نويسنده، اين کتاب حمله اي به اين گرايش است که عملا همه پديده ها را بايد از منظر ترس مورد توجه قرار داد. يک ويژگي فرهنگ ترس اين است که ترس درست زماني سر برآورده که با احتساب همه جوانب، زندگي ما نسبت به هر دوره تاريخي ديگر امن تر است. با اين حال مهمترين انگيزه نويسنده در حمله عليه فرهنگ ترس، آن است که اين فرهنگ، آزادي ما را کمتر و کمتر مي کند. اين کتاب هفت فصل دارد. در فصل اول شرح و گزارش مختصري از فرهنگ ترس به دست مي دهد، يعني اينکه چگونه ترس از نظر فرهنگي به عينکي ذره بيني بدل شده که ما جهان را از پشت آن مي نگريم. در فصل دوم، مي کوشد توصيفي به دست دهد از اينکه ترس چگونه پديده اي است و شماري از رويکردها و نگرش هاي مختلف از نوروبيولوژي تا پديدارشناسي را دربر مي گيرد. در فصل سوم به بررسي نقش ترس در جامعه خطرخيز مي پردازد و نشان مي دهد که تلاش هاي ما براي به حداقل رساندن خطر، حاوي چه جنبه هاي غيرعقلاني زيادي است. در فصل چهارم سروکارمان با اين واقعيت است که ما غالبا داوطلبانه به دنبال چيزهاي ترسناک مي رويم؛ مثل ورزش ها و سرگرمي هاي ديوانه وار. نکته متناقض اينجاست که ما معمولا سعي مي کنيم از هرچه ترس آفرين است، پرهيز کنيم . او در فصل پنجم نگاهي به مفهوم اعتماد مي اندازد و اين نکته را به بحث مي گذارد که فرهنگ ترس تاثيري مخرب و تضعيف کننده بر اعتماد دارد و دامنه ترس را افزايش مي دهد. وقتي اعتماد عمومي کاهش پيدا مي کند، اين کاهش تاثيري متلاشي کننده بر روابط اجتماعي مي گذارد؛ اگرچه ترس به نوبه خود مي تواند تاثيري يکپارچه هم داشته باشد. نويسنده، در فصل ششم کتاب خود به همين نقش ترس که بنيان برخي فلسفه هاي سياسي است، مي پردازد و در عين حال نشان مي دهد که از ترس در همين سال هاي اخير، در جنگ عليه تروريسم چه بهره برداري هاي سياسي شده و سرانجام در فصل پاياني اين پرسش را مطرح مي کند که آيا راهي براي برون رفت از ترس وجود دارد يا نه؟ آيا ما مي توانيم اين جو ترسي را که امروزه ما را احاطه کرده، بشکنيم يا نه؟
این اپلیکیشن، یکی از بهترین اپلیکیشن های ویرایش ویدیو است که از سوی Wondershare توسعه داده شده است. نحوه کار با این اپلیکیشن بسیار آسان و امکانات موجود در برنامه بسیار زیاد است و می تواند مانند برخی از نرم افزارهای کامپیوتری عمل کند. FilmoraGo امکان وارد کردن عکس و ویدیوهای موجود در حافظه تلفن همراه یا شبکه های اجتماعی مثل فیسبوک و اینستاگرام و استفاده از قالب ها و الگوهای از پیش آماده را دارد. همچنین امکان اضافه کردن موسیقی به تصاویر و ویدیوها، شامل موسیقی های موجود در تلفن یا کتابخانه اختصاصی آپ، امکان دریافت ویدیوی خروجی با نسبت ۱:۱ برای اینستاگرام یا ۱۶:۹ برای یوتیوب و پخش و نمایش ویدیو به صورت معکوس و استفاده از آن در کلیپ خروجی و بسیاری دیگر از قابلیت ها روی این نرم افزار وجود دارد.
KineMaster یک ویرایشگر ویدیویی رایگان با امکان پرداخت درون برنامه برای حذف واترمارک از روی ویدیوی خروجی و دسترسی کامل به امکانات اپلیکیشن است. ویژگی های اصلی KineMaster شامل پشتیبانی از چند لایه ویدیو، عکس، افکت، استیکر، متن و دست نوشته و امکان دانلود افکت های بیشتر و موزیک های رایگان از KineMaster Asset Store است. این برنامه امکان ویرایش فریم به فریم و بسیار دقیق ویدیو و پیش نمایش جداگانه تمام مراحل ساخت ویدیو، تعدیل روشنایی و اشباع رنگ، کنترل سرعت ویدیو و بسیاری موارد دیگر را دارد.
PowerDirector نیز مانند ActionDirector، از سوی CyberLink منتشر شده و از قابلیت های فراوانی برخوردار است. این برنامه امکان استفاده از تایم لاین برای ترتیب قرارگیری عکس ها و ویدیوها، پشتیبانی از افکت های مختلف صوتی و ویدیویی و همچنین ساخت موزیک ویدیو از مجموعه عکس و فیلم های شخصی و افزودن موزیک به ویدیوها و کنترل حجم صدا را دارد، ضمن اینکه می تواند شرایط تعدیل روشنایی، اشباع رنگ و کنتراست ویدیوها، انواع ابزارهای ویرایش ویدیو از جمله برش، ادغام، چرخش و...، کنترل کامل روی سرعت پخش برای ساخت ویدیو حرکت آهسته یا سریع و ذخیره سازی ویدیوها با کیفیت Full HD و 4K (در نسخه پولی) را فراهم کند.
آيين گل غلتان نوزادان يکي از رسوم ديرينه استان سمنان است که در شهر اميريه دامغان و در نخستين بهار زندگي نوزاد برگزار مي شود. اين آيين به عنوان اثر معنوي استان سمنان در سال 1389در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد.
عکس: عباس احمديان/ فارس
مشعل- ماه مبارک رمضان و روزه داري در جامعه متدين ما، يکي از پرخاطره ترين قرارها با معبود است و بسياري از دينداران قبل از رسيدن به اين ماه خودشان را چه از نظر روحي و دروني و چه از نظر جسمي آماده روزه داري و ارتباط بيشتر با خدا مي کنند. اين روزها در طول سال متغير است و از بهار تا زمستان مي چرخد و در هر دوره اي، شرايط خاص خود را دارد؛ از روزهاي کوتاه زمستان و فرصت هاي بيشتر براي شب زنده داري و دورهمي هاي بعد از افطار تا روزهاي طولاني، سخت و گرم تابستان و فرصت اندک افطار تا سحر که اين روزها همين شرايط را داريم. روزهايي که روزه داري با شرايطي متفاوت و سخت مي گذرد؛ اما هنوز بسياري از آن حال و احوال قديمي و دوست داشتني شب هاي ماه رمضان وجود دارد.
بسياري از ما قبل از رسيدن به سن تکليف به واسطه تربيتي که خانواده هايمان داشته اند، روزه داري را با روزه «کله گنجشکي» شروع کرديم و از همان روزهاي کودکي به دنبال اين بوديم که ما هم سر سفره افطار سهمي داشته باشيم و با بزرگترها روزه باز کنيم. شايد خيلي از ما کودکان اين تحمل را نداشتيم و در ميانه هاي روز ناخنکي به خوراکي ها مي زديم؛ اما بر روزه کله گنجشکي مان اصرار داشتيم. دنياي بي تکلف کودکي نمي گذاشت اين لذت از بين برود که هنوز روزه داريم و بزرگترها هم به رويمان نمي آوردند که ديده اند، خوراکي خورده ايم. بسياري از بچه هاي نسل امروز هم هنوز روزه کله گنجشکي مي گيرند، اما به دليل طولاني بودن روز، سختي بيشتري را بايد تحمل کنند.
از ميان نوستالژي هايي که روزهاي ماه رمضان براي نسل هاي قديم و جديد داشته از نماز مغرب، صداي اذان موذن زاده اردبيلي و ربنا و دعاي سحر تا شله زرد و هليم پردارچين افطار و شربت هاي خنک و پريخ که هميشه مادر مي گفت «نبايد با شکم خالي آب يخ بخوري!» و... مشترک و ماندني تر بوده اند.
قديم ها، پدرها و مادرها قبل از ماه رمضان بسياري از مايحتاج اين ماه و نذري شب هاي احيايشان را آماده مي کردند. خرما، برنج و زعفران مي خريدند و مادرها سبزي آش مي گرفتند و آماده نگه مي داشتند. هر افطار يا شله زرد يا آش و يا سوپ داشتيم و اگر هم قرار بود مهمان داشته باشيم، مادر کنار آش، شله زرد مي گذاشت. خاکشير و تخم شربتي را با آب ليمو و شکر به هم مي زد و شربتي بي مانند درست مي کرد تا تشنگي روز را کم کند و شب هاي جمعه هم نان شيرمال مي پخت و به ياد درگذشتگان خيرات مي داد. عادت هاي غذايي خانواده ها در غذا و افطار کردنشان فرق داشت، از اين رو بسياري از اقوام و همسايه ها سعي مي کردند سحري را در خانه خودشان باشند تا روز بعد، هم خودشان و هم ديگران مشکلي نداشته باشند. در اين روزها که شرايط اقتصادي سختي را مي گذرانيم، ديگر آن افطاري دادن هاي خانوادگي و دورهمي افطار در خانه بزرگترهاي فاميل کمتر شده و بسياري از خانواده ها توان دادن افطاري در خانه يا اداي نذرشان را ندارند و همين محدوديت هاي مالي، مستقيما روي حال و احوال ماه رمضان تاثير گذاشته است.
قديم ها هنگام سحر، صداي دعاي سحر و قرائت قرآن، قبل از پخش اذان، از بلندگوهاي مساجد شنيده مي شد و حال و هواي دلنشيني را با خود داشت؛ اما اين روزها بسياري از مساجد فقط اذان پخش مي کنند. بيشتر مردم اين روزها به برنامه هاي راديو و تلويزيون و البته تلفن هاي همراهشان وابسته شده اند و بيشتر از دورهمي هاي بعد از افطار، منتظر ديدن سريال ها از تلويزيون هستند و تا به خودشان بيايند، بايد بخوابند تا براي سحر بيدار شوند، البته اگر عادت به بي سحري روزه گرفتن نداشته باشند.
آن روزها، رمضان که به نيمه مي رسيد و به شب هاي احيا نزديک مي شد، بيشتر خانه ها خودشان را براي نذري دادن آماده مي کردند و شب ها تا سحر دورهم و کنار ديگ ها مي نشستند و شب هاي قدر را هم به خواندن دعاي جوشن و قرآن سر گرفتن مي گذراندند. در طول ماه منتظر مي مانديم تا مادر شله زرد، عدس پلو، آش و ... را که درست کرد و درون ظرف هايشان ريخت، صدايمان بزند که بياييم با سليقه روي آنها را تزيين کنيم و بعد چادر به سر و سيني به دست، نذري ها را براي همسايه ها ببريم؛ اما حالا کمتر خانه اي است که حياطي براي پختن نذري يا خبري از هم محله اي ها داشته باشد، حتي بسياري از خانواده ها به جاي پختن نذري، آن را براي خانه هاي سالمندان يا ساير نيازمندان خيرات مي کنند و ديگر اين روند دلنشين و پرخاطره کمتر ديده مي شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات