افزايش توليد بنزين با افتتاح بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي
ضرورت نوسازي و افزايش ظرفيت در خطوط لوله نفت و فرآورده
خبرهای خوب پتروشیمی در راه است
افزایش 60 میلیون متر مکعبی تولید پارس در سال 98
توسعه قدیمی ترین منطقه عملیاتی
استفاده از توان داخل، خروج از وابستگی
بازگشت به مدار خط لوله انتقال نفت اميديه-اهواز
کاهش مصرف حاملهاي انرژي با اقدامهاي کنترلي
پتانسيـل قهـرماني در آسيـا را داريم
باشگاه خبر
رئيس جمهوري عنوان کرد:
رئيس جمهوري در سخناني با اشاره به افتتاح طرح هاي بزرگ در سال هاي گذشته از جمله افتتاح 15 فاز پارس جنوبي گفت: در اين مدت، بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي که در خاورميانه بي نظير است، افتتاح و سبب خودکفايي و توليد دو برابري بنزين شد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، عصر سه شنبه (24 ارديبهشت ماه) در ديدار مسؤولان و کارگزاران نظام با رهبر معظم انقلاب اسلامي گفت: سال 97 سال سختي براي مردم کشور به ويژه از لحاظ فشار بر معيشت و زندگي مردم و کاهش درآمدهاي دولت بود. وي با اشاره به تصميم آمريکا براي متوقف کردن صادرات نفت ايران و اخلال در صادرات غيرنفتي و فشار رواني و تبليغي افزود: با ايثار و وحدت مردم و با سازماندهي، برنامه ريزي، مديريت بهتر و هماهنگي بيشتر و تمرکز در اداره کشور مي توانيم از اين معضلات عبور کنيم. روحاني با تاکيد بر نياز به وحدت و اتحاد در کشور عنوان کرد: کاري که ملت و مسؤولان در ماجراي سيل انجام دادند، بي نظير بود و به وحدتي شبيه آنچه که در ماجراي سيل شاهد بوديم، نياز داريم؛ زيرا آن اتحاد توانست يک تهديد را به فرصت بزرگ تبديل کند.
وي با بيان اينکه مردم در فشار هستند و بايد به معيشت آنان توجه ويژه کرد، گفت: اگر در کالاهاي وارداتي نظارت بيشتري کنيم، مي توانيم مشکلات مردم را در زمينه معيشت کمتر و بر تحريم غلبه کنيم. رئيس جمهوري با اشاره به اينکه مي توانيم به جاي درآمد نفتي، درآمد غيرنفتي را جايگزين کنيم، افزود: آمريکايي ها با محاسبات اشتباه و غلط فکر مي کردند ظرف چند ماه مي توانند ملت بزرگ ايران را به زانو در آورند و تاريخ هايي را براي اين موضوع تعيين کردند؛ اما ملت ايران با استقامت، ايستادگي و مقاومت روزها و ساعت هاي زريني را در تاريخ جمهوري اسلامي ايران خلق کرد.
روحاني با بيان اينکه دنيا به بردباري ملت ايران پي برده است، تصريح کرد: بعد از تخلف آمريکا از توافق هسته اي به دوستانمان و اتحاديه اروپا که هر دو از ما مهلت خواسته بودند تا به وظايف شان عمل کنند، به اندازه کافي فرصت داديم.
وي ادامه داد: برخي به اشتباه مي گويند که 60 روز مهلت داديم تا 60 روز ديگر عمل کنند، در حالي که ما از روز 18 ارديبهشت عمل کرديم و دو تعهد را کنار گذاشتيم و دو تعهد ديگر را نيز پس از 60 روز کنار خواهيم گذاشت.
رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه با مشارکت مردم، مدارا با يکديگر و مقاومت مي توانيم به پيروزي برسيم، عنوان کرد: امروز در يک آزمايش بزرگ الهي قرار گرفته ايم و بدون ترديد با ايستادگي و مقاومت از اين مرحله عبور خواهيم کرد.
مديرعامل شرکت تجارت صنعت پتروشيمي خليج فارس:
مديرعامل شرکت تجارت صنعت پتروشيمي خليج فارس اظهار کرد: شرايط بين المللي کنوني کشور تأثيري بر صادرات محصولات هلدينگ خليج فارس نداشته است و صادرات طبق روال ادامه دارد. رضا عبادزاده با اشاره به اينکه شرايط بين المللي کنوني کشور تأثيري بر صادرات شرکت تجارت صنعت پتروشيمي خليج فارس نداشته است، گفت: عرضه محصولات اين شرکت به بازار داخلي نسبت به سال هاي گذشته افزايش يافته است. وي با بيان اينکه مشتريان ما يکي از مباني تحليلي بازار صادراتي محصولات پتروشيمي هستند، افزود: پافشاري مشتريان خارجي براي امضاي قرارداد يکساله صادراتي در همين شرايط کنوني، خود گواه انجام صادرات محصولات پتروشيمي به طور طبيعي است. مديرعامل شرکت تجارت صنعت پتروشيمي خليج فارس با اشاره به اينکه شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با دسترسي به اطلاعات لازم براي تحليل بازار، موضوع مأيوس کننده اي را مشاهده نکرده است، ادامه داد: مشتريان ما هم با همين اطلاعات، بازار را تحليل مي کنند. عبادزاده به افزايش مقاصد صادراتي با توجه به محدوديت هاي اعمال شده اشاره و اظهار کرد: مذاکره براي افزايش سه مقصد صادراتي در خاور دور نيز هم اکنون در حال انجام و بررسي است. وي با اشاره به اينکه در زمينه انتقال وجه خوشبختانه مشکلي وجود ندارد، گفت: شرايط بين المللي کنوني، انجام امور را سخت تر کرده، اما صادرات همانند گذشته در حال انجام است. مديرعامل شرکت تجارت صنعت پتروشيمي خليج فارس با اشاره به اينکه ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي به سامانه نيما عرضه مي شود، تصريح کرد: براساس اجازه قانون، تنها درصد اندکي از رقم صادرات، صرف هزينه هاي داخلي مجتمع ها مي شود. وي به برنامه ريزي شرکت تجارت صنعت پتروشيمي خليج فارس به منظور مقابله با خطرهاي احتمالي تحريم در اين صنعت اشاره کرد و افزود: تاکنون مشتريان ما هراسي از اين نظر به خودشان راه نداده اند.
: رئيس پژوهشکده مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرد
پروژه کنترل آب توليدي به روش تزريق ژل پليمري در چاه هاي نفت با هدف کنترل توليد سيالات ناخواسته، سهم توليد نفت را افزايش و توليد آب را کاهش خواهد داد.
تورج بهروز، رئيس پژوهشکده مطالعات مخازن و توسعه ميادين پژوهشگاه صنعت نفت درباره پروژه کنترل آب توليدي به روش تزريق ژل پليمري توضيح داد: با توجه به اينکه در همه مخازن نفتي آب وجود دارد و پس از مدتي آب اين مخازن افزايش پيدا مي کند و سهم توليد نفت در چاه ها کاهش مي يابد، بنابراين براي جلوگيري از بروز اين مشکلات، روش هاي متعددي را بايد به کار بست.
وي با بيان اينکه اين پروژه داراي دو فاز اصلي طراحي و اجراي عمليات است، ادامه داد: در فاز طراحي عمليات، ابتدا غربالگري چاه هاي مختلف در بخش نخست فاز يک اين پروژه بررسي شد و پژوهشگاه صنعت نفت در بخش دوم فاز يک، تست هاي آزمايشگاهي ديناميک و استاتيک را در دستور کار خود قرار داد.
بهروز در ادامه به بخش سوم فاز يک اين پروژه اشاره کرد و افزود: مدل سازي و شبيه سازي متناسب با چاه ها با فرمولاسيون خاص خود و همچنين طراحي عمليات از ديگر بخش هاي فاز يک اين پروژه محسوب مي شود، از اين رو پژوهشگاه صنعت نفت در تلاش است با انجام صحيح فاز يک، طراحي عمليات اين پروژه را با موفقيت به پايان برساند تا با شروع فاز دوم اجراي عمليات توليد بهينه و بهره برداري از مخازن مختلف ميدان هاي هيدروکربني، کمک شاياني به بهبود توليد از مخازن هيدروکربوري کند.
وي اين پروژه را پروژه اي فراپژوهشکده اي دانست و گفت: پژوهشکده مطالعات مخازن و توسعه ميدان ها با همکاري و استفاده از توانمندي ديگر پژوهشکده هاي پرديس بالادستي مانند پژوهشکده مهندسي نفت در حال پيگيري اين پروژه است و اميدواريم از تجربيات ساير پرديس هاي پژوهشگاه صنعت نفت نيز در انجام اين پروژه استفاده کنيم.
بر اساس ابلاغ بانک مرکزي
بر اساس ابلاغ بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران، بانک ها مکلف به پذيرش قراردادهاي نفتي به عنوان وثيقـه و تضـمين بازپرداخت اصـل و سـود تسـهيلات دريافتي شدند. به گزارش ايرنا، بر اساس بخشنامه بانک مرکزي طبق قانون بودجه سال 98، اصل قرارداد شرکت هاي اکتشاف و توليد داخلي، تاييد صلاحيت شده با شرکت ملي نفت ايران براي توسعه ميدان ها و توليد نفت، گاز و فراورده هاي نفتي و اصل قرارداد خريد نفت شرکت ملي نفت ايران از اين شرکت ها و عوايد حاصل از قراردادهاي موصوف به عنوان وثيقـه و تضـمين بازپرداخت اصـل و سـود تسـهيلات دريافتي شرکت هاي مذکور از بانک ها قابل پذيرش است. بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران و بانک هاي عامل، شيوه عمل کار و تسهيلات لازم براي اجراي اين بند را فراهم مي کنند. اين حکم طرح هاي پالايشگاهي و پتروشـيمي جديد را نيز که در مرحله اخذ تامين مالي خارجي (فاينانس) هستند، شامل مي شود.
بورس انرژي ايران، ديروز شاهد معامله بيش از 31 هزار تن فراورده هيدروکربوري بود. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز سه شنبه (24 ارديبهشت ماه) شاهد عرضه کالاهاي برش سنگين و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين شرکت پتروشيمي اميرکبير، پنتان پلاس پتروشيمي پارس، ريفورميت پتروشيمي بوعلي سينا، سي اس او پالايش نفت شازند، متانول پتروشيمي زاگرس، متانول پتروشيمي شيراز و متانول پتروشيمي فن آوران بود و گاز مايع پالايش نفت آبادان، گاز مايع پالايش نفت اصفهان، گاز مايع شرکت نفت ستاره خليج فارس، گاز مايع پالايش نفت اصفهان به مقصد ارمنستان و گاز مايع پالايش نفت شازند به مقصد ارمنستان نيز در رينگ بين الملل عرضه شدند. روز دوشنبه (23 ارديبهشت ماه) کالاهاي آيزوريسايکل، حلال 402، حلال 406 و حلال 410 پالايش نفت اصفهان، حلال 402 پالايش نفت بندرعباس، حلال 502 و حلال 503 پتروشيمي بيستون، روغن سنگين قطراني پالايش قطران زغال سنگ، سي اس او پالايش نفت شازند، نفت سفيد شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و هيدروکربن MC160 پالايش نفت کرمانشاه در رينگ داخلي و حلال 402 پالايش نفت اصفهان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي عرضه شدند و در آن بيش از 31.786 تن فراورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 1.708 ميليارد و 326 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.
شرکت پتروشيمي طب صنعت ماهشهر با هدف ساماندهي و بهبود ارائه خدمات درماني و بهداشتي به شرکت هاي پتروشيمي و ساکنان غيرشرکتي شهرستان ماهشهر با استفاده از ظرفيت هاي بيمارستان 200 تخت خوابي صنايع پتروشيمي تأسيس شد.
حميدرضا رستمي اعلام کرد: با توجه به ارزيابي ها براي شناسايي کمبودهاي خدمات رساني در زمينه هاي مختلف از جمله خدمات امدادي و پزشکي به شرکت هاي حاضر در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي و ساکنان شهرستان ماهشهر، بندرامام خميني (ره)، چمران و حومه، بيمارستان 200 تخت خوابي صنايع پتروشيمي براي ايفاي نقش مسؤوليت هاي اجتماعي و بهبود وضع خدمات درماني و بيمارستاني در اولويت ساماندهي قرار گرفت. به گفته وي، مشکلاتي از قبيل نبود تجهيزات مناسب براي استفاده در شرايط اضطراري، از سرويس خارج بودن دستگاه هاي تخصصي، تعمير نکردن و نگهداري مناسب تجهيزات، حضور نداشتن پزشکان متخصص و فوق تخصص و همکاري ناقص با بيمه هاي درماني تکميلي، وضع بهداشت و درمان کارکنان زير پوشش را به سمت شرايط بحراني سوق داده بود که اين موضوع موجب نارضايتي همکاران شاغل در صنعت پتروشيمي و ساکنان شهرستان ماهشهر، بندرامام خميني (ره) و به ويژه شهر شهيد چمران شده بود.
مديرعامل شرکت پتروشيمي بندرامام خميني (ره) با اشاره به اينکه شرکت پتروشيمي طب صنعت ماهشهر با همکاري مستمر شرکت هاي پتروشيمي حاضر در منطقه تأسيس شده است، افزود: يکي از اصلي ترين مأموريت هاي اين شرکت، ارتقاي خدمات بهداري و بهداشت به شرکت هاي پتروشيمي مستقر در منطقه ويژه و ساکنان غيرشرکتي منطقه است.
رستمي اظهار کرد: شرکت پتروشيمي طب صنعت ماهشهر با مشارکت و سهامداري همه شرکت هاي پتروشيمي منطقه و با عضويت حقوقي پتروشيمي بندرامام خميني(ره)، پتروشيمي مارون، پتروشيمي رازي، پتروشيمي بوعلي سينا و پتروشيمي اروند در هيات مديره اين شرکت شکل گرفته است.
وي تاکيد کرد: همه نيروهاي شاغل در بيمارستان شامل نيروهاي رسمي، مدت معين، مدت موقت و ارکان ثالث (پيمانکاري ها) بدون هيچ تغييري به فعاليت خود ادامه خواهند داد و حقوق و مزاياي خود را مانند گذشته از بهداري و بهداشت نفت دريافت مي کنند و قراردادهاي پيمانکاري به شرکت تازه تاسيس طب صنعت ماهشهر منتقل خواهد شد
قيمت نفت، روز سه شنبه (24 ارديبهشت ماه) اندکي افزايش يافت، اما ادامه تنش هاي تجاري بين آمريکا و چين سبب شد اين افزايش محدود باشد. به گزارش خبرگزاري رويترز از توکيو، ساعت 6 و 48 دقيقه صبح روز سه شنبه (24 ارديبهشت ماه)، قيمت هر بشکه نفت خام برنت با هفت سنت افزايش به 70 دلار و 30 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا نيز با هفت سنت افزايش به 61 دلار و 11 سنت براي هر بشکه رسيد. عربستان اعلام کرد که دو نفتکش اين کشور در ميان کشتي هاي آسيب ديده در حادثه انفجارها در نزديکي امارات بودند و اين مسأله، توجه بازار نفت را به خود جلب کرد. با اين همه، تحليلگران اعلام کردند جنگ تجاري آمريکا و چين همچنان بر کل بازار نفت سايه انداخته است.
فين زيبل، کارشناس نشنال استراليا بانک گفت: اين تشديد تنش هاي تجاري که فکر مي کنم مردم انتظار آن را نداشتند، تأثيري گسترده خواهد داشت و نمي توان از تأثير آن بر بازار نفت پيشگيري کرد.
رئيس جمهوري بلاروس اعلام کرد: خسارت هاي ناشي از آلودگي در نفت صادراتي روسيه به اروپا از طريق خط لوله، چشمگير بوده است. به گزارش خبرگزاري رويترز از مينسک، الکساندر لوکاشنکو، رئيس جمهوري بلاروس، اعلام کرد که هزينه خسارت هاي ناشي از آلودگي نفت دريافت شده با خط لوله صادراتي دروژبا روسيه، چشمگير بوده و بلاروس انتظار دارد روسيه اين خسارت ها را جبران کند. وي گفت: اکنون ما در حال ارزيابي خسارت هستيم. خسارت به خط لوله و تجهيزات آن، از جمله پمپ هاي تأسيسات و همچنين خسارت پالايشگاه هاي نفت، چشمگير است. رئيس جمهوري بلاروس گفت: هزينه ها ميليون ها دلار است و اميدواريم روسيه درباره اين خسارت ها چون و چرا نکند. چندي پيش روسيه صادرات نفت با خط لوله دروژبا را به دليل آلودگي نفتي متوقف کرد. از سوي ديگر، شرکت اوکرانسنافتا در اوکراين روز يکشنبه (22 ارديبهشت ماه) اعلام کرد که ترانزيت نفت روسيه از خاک اوکراين را ازسر گرفته است.
برخي منابع اعلام کردند: توليد نفت روسيه در روزهاي نخست ماه جاري ميلادي به 11 ميليون و 160 هزار بشکه در روز کاهش يافت. به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، دو منبع صنعتي امروز (دوشنبه، 23 ارديبهشت ماه) اعلام کردند: ميانگين توليد نفت روسيه از آغاز تا 12 ماه مه امسال به 11 ميليون و 160 هزار بشکه در روز رسيده، در حالي که اين رقم در ماه آوريل اين سال 11 ميليون و 230 هزار بشکه در روز بوده است. در همين حال، دريافت نفت از سوي شرکت ترانسنفت که انحصار خطوط لوله نفت روسيه را در اختيار دارد، در دوره ياد شده، حدود 6 درصد کاهش يافت و به 8 ميليون و 800 هزار بشکه در روز رسيد.منابع ياد شده، دليل کاهش توليد و صادرات نفت روسيه را اعلام نکردند. وزارت انرژي روسيه نيز به درخواست اظهارنظر پاسخي نداد.
وزيرنفت، بخشنامه صرفه جويي و کاهش هزينه هاي بي تاثير در کارايي وزارت نفت را با توجه به شرايط ويژه کشور به مديران عامل شرکت هاي اصلي و فرعي تابع وزارت نفت، موسسات و واحدهاي مستقل ستادي و صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت ابلاغ کرد.
در متن بخشنامه بيژن زنگنه (23 ارديبهشت ماه) ابلاغ شده آمده است: «در اجراي تبصره 21 قانون بودجه سال 1398 و سياست هاي دولت براي صرفه جويي و کاهش هزينه هايي که در عمل هيچ تاثيري در کارايي دستگاه ها ندارد و در ادامه سياست ها و روش هايي که تاکنون براي کاهش هزينه ها اتخاذ شده و با توجه به شرايط ويژه کشور، پس از بحث، مذاکره و همفکري در شوراي معاونان وزارتخانه، به استناد جز 6 بند «ب» ماده 3 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 19 ارديبهشت ماه 91، موارد زير با هدف مديريت و کاهش هزينه ها در شرکت هاي تابعه صنعت نفت براي رعايت دقيق ابلاغ مي شود».
هزينه هاي اداري، ماموريت هاي داخلي و خارجي کارکنان، همايش ها، سمينارها، کنفرانس ها و نمايشگاه ها، جوايز تعالي و عناوين مشابه، خريد و چاپ نشريات، ممنوعيت به کارگيري نيروي انساني جديد، فروش خانه هاي سازماني، زمين و ساختمان هاي مازاد، امضاي قرارداد با مشاوران حقيقي، بعضي از مواردي هستند که جزئيات اجراي آن در اين بخشنامه آمده است.
تاکيد شده است که اين بخشنامه بايد در هيئت مديره همه شرکت هاي تابعه با حضور مسئولان مالي، اداري و پشتيباني شرکت ها قرائت و ازسوي مديرعامل هر شرکت براي اجرا به همه واحدهاي آن شرکت ابلاغ شود و شرکت هاي تابعه نيز صرفا در برابر وزارت نفت پاسخگو هستند.
معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در آيين توديع و معارفه مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران بر ضرورت نوسازي و افزايش ظرفيت خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده کشور تاکيد کرد.
عليرضا صادق آبادي (21 ارديبهشت ماه) در آيين توديع عباسعلي جعفري نسب، مديرعامل پيشين و معارفه قاسم عرب يارمحمدي، مديرعامل جديد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: با توجه به نقش حياتي خطوط لوله در انتقال انرژي و نيز عمر بالاي خطوط، لازم است به نوسازي و ايجاد ظرفيت هاي جديد در اين صنعت توجه جدي داشت. وي با اشاره به اينکه هم اکنون پروژه هاي مهمي از جمله احداث خط لوله کنارگذر تهران و خط لوله رفسنجان - سيرجان در اين زمينه در دست اجراست، افزود: لازم است نوسازي خطوط لوله و تجهيزات با انجام عمليات هايي نظير پيگراني، آزمايش خطوط، تعمير و... نيز در دست اجرا قرار گيرد.
صادق آبادي با تاکيد بر لزوم افزايش بهره وري اين شرکت در هر دو بخش سخت افزاري و نرم افزاري تاکيد کرد: با درايت و سرعت عمل مديران و کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در سراسر کشور در بحران سيل اخير براي انتقال نفت و فراورده در سطح کشور، مشکل جدي ايجاد نشد.
وي با آرزوي توفيق براي مهندس جعفري نسب گفت: در دوره مديريت ايشان اطمينان داشتم که تحت هر شرايطي کار به نحو احسن انجام مي شود و در مواقع بحران نيز مسائل با همکاري ايشان و مجموعه کارکنان شرکت برطرف خواهد شد و ترک صنعت پس از سي و اندي سال خدمت با نام نيک، افتخار و آرزوي تک تک ماست.
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: تکميل زنجيره ارزش و توسعه صنايع ميان دستي و پايين دستي پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس (عسلويه) به عنوان يک راهبرد مورد توجه قرار دارد.
علي محمد بساق زاده افزود: با توجه به وجود برخي محدوديت ها در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، سعي کرديم در صورت فراهم شدن شرايط براي فعال کردن صنايع تکميلي و توسعه پايين دست پتروشيمي يا واحدهاي تکميلي پتروشيمي مانند تکميل زنجيره متانول از زمينهاي فاز 3 پتروشيمي يعني حدفاصل فرودگاه تا فازهاي 15، 16 پارس جنوبي که جدول بندي انجام و تعدادي کارگاه نيز ايجاد شده، استفاده کنيم. وي با بيان اينکه تا سال 1400 توليد متانول افزايش قابل توجهي خواهد داشت که با تامين نياز داخل، بخش اعظم آن صادر مي شود، افزود: تلاش داريم هر چه سريع تر مقداري از متانول توليدي را به زنجيره پتروشيمي تبديل کنيم که بهترين و نزديک ترين محل براي اجرايي کردن اين زنجيره بين فرودگاه و فاز 15، 16 پارس جنوبي است. از مزيت هاي اين منطقه، نزديکي و دسترسي به خوراک و يوتيليتي است که با توجه به شرايط منطقه مورد اشاره بايد واحدهايي که ارتفاع کمي دارند با در نظر گرفتن شرايط زيست محيطي اجرا شوند.
مديران عامل شرکت بهره برداري مترو تهران و سازمان مديريت و نظارت بر تاکسيراني تهران، از تلاش هاي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و وزارت نفت در حمايت حداکثري از اجراي طرح هاي اصلاح الگوي مصرف انرژي در بخش حمل ونقل قدرداني و اعلام کردند که نفت در اجراي طرح ها و قراردادهاي امضا شده در اين حوزه، به عنوان يک بازوي توانمند از هيچ کمکي دريغ نکرده است.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت 17 ارديبهشت ماه ميزبان مديران ارشد شرکت بهره برداري مترو تهران و سازمان مديريت و نظارت بر تاکسيراني تهران بود تا در اين نشست که به دعوت شرکت بهينه سازي مصرف سوخت برگزار شد، شرايط پروژه هاي مشترکي که در دستور کار طرف ها قرار دارد، بررسي و درباره چالش هاي احتمالي اين پروژه ها بحث و تبادل نظر شود.
در نخستين نشست که با حضور محسن دلاويز، مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، فرنوش نوبخت، مديرعامل شرکت بهره برداري مترو تهران و ديگر مديران ارشد دو شرکت برگزار شد، طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهري در تهران مورد اشاره قرار گرفت.
وي از حذف شرط دريافت ضمانتنامه (يک درصد) از سازمان هاي قطار شهري طرف قرارداد در همسويي با تسهيل اجراي قرارداد خبر داد و ابراز اميدواري کرد که طرح با سرعت اجرايي شود.
دومين نشست که به ميزباني شرکت بهينه سازي مصرف سوخت برگزار شد، نشست با مديران ارشد سازمان تاکسيراني تهران بود.
دلاويز در اين نشست به طرح جايگزيني 140 هزار تاکسي فرسوده (تاکسي صندوقدار و تاکسي ون) که مدتهاست مصوبه شوراي اقتصاد آن اخذ شده اشاره کرد و گفت: متاسفانه اين طرح به دلايل متعدد هنوز وارد فاز اجرايي نشده و نفت همانطور که پيش از اين نيز اعلام کرده بود، براي هرگونه همکاري به منظور رفع مشکلات پيش رو و اجرايي شدن طرح آمادگي دارد.
رئيس تعميرات مجتمع گاز پارس جنوبي از کاهش روزهاي تعميرات اساسي مجتمع گاز پارس جنوبي تا پايان امسال به عنوان يکي از اهداف اين مجتمع گازي خبر داد وگفت: با توجه به وسعت فازهاي پارس جنوبي، امسال مجتمع گاز پارس جنوبي نزديک به پنج ماه درگير برنامه هاي تعميراتي خواهد بود.
حسين فرزندي با بيان اينکه امسال يکي از اهداف مجتمع گاز پارس جنوبي کاهش روزهاي تعميرات اساسي است، اظهار کرد: برنامه تعميرات پالايشگاه هاي پارس جنوبي از 25 فروردين ماه امسال در فازهاي 4 و 5 آغاز شده و اکنون فعاليت هاي تعميراتي در اين پالايشگاه پايان يافته است تا پس از ماه مبارک رمضان، فعاليت هاي تعميراتي ازسر گرفته شود.
رئيس تعميرات مجتمع گاز پارس جنوبي زمان اجراي تعميرات ديگر پالايشگاه ها را از 18 خردادماه اعلام کرد و افزود: تعميرات فازهاي 2 و 3 در اين زمان آغاز خواهد شد. پالايشگاه بعدي نيز پالايشگاه نهم است که بايد فعاليت هاي تعميراتي خود را از ششم تيرماه آغاز کند، همچنين برنامه تعميراتي پالايشگاه يکم از هفتم مردادماه آغاز خواهد شد و در روزهاي گرم تابستان کماکان ادامه خواهد داشت. افزون بر اين، پالايشگاه هشتم نيز، فعاليت هاي تعميراتي خود را از نهم مردادماه مطابق برنامه آغاز خواهد کرد.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) گفت: طراحي اوليه مخازن ذخيرهسازي نفت خام در بندر جاسک رو به پايان است و پيمانکاران اجرايي ساخت مخازن طي دو ماه آينده فعاليت خود را آغاز ميکنند.
تورج دهقاني در بازديد از پروژه احداث مخازن ذخيره سازي نفت خام و پايانه صادرات واقع در سواحل مکران (جاسک)، در نشستي با حضور مشاوران و سرمايه گذار پروژه، از شرايط و اقدام هاي انجام شده در اين پروژه مطلع شد.وي گفت: طرح توسعه سواحل مکران در 65 کيلومتري بندر جاسک اجرا مي شود، احداث مخازن ذخيره سازي نفت خام و پايانه صادراتي بخشي از اين طرح است که نفت را از گوره با خط لوله 42 اينچ به اين پايانه منتقل خواهد کرد.مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت تصريح کرد: اين پروژه عظيم ملي داراي پنج ايستگاه پمپاژ نفت خواهد بود که در سه استان بوشهر، فارس و هرمزگان احداث خواهند شد و اين پايانه نفتي طبق برنامه زمان بندي به بهره برداري مي رسد.دهقاني با اشاره به برنامه ريزي براي احداث 20 مخزن 500 هزار بشکه اي نفت به ظرفيت 10 ميليون بشکه در بندر جاسک، گفت: طراحي اوليه اين مخازن تا پايان خردادماه امسال پايان مي يابد و طبق برنامه زمان بندي، پيمانکاران اجرايي ساخت مخازن طي دو ماه آينده فعاليت خود را آغاز مي کنند.به گفته وي، اين پايانه صادراتي شامل سه گوي شناور است که امکان بارگيري و تخليه انواع نفتکش اعم از کوچک تا فوق سنگين را فراهم مي کند و محلي در ساحل مکران براي احداث حوضچه آرامش و اسکله هاي مورد نياز براي پهلوگيري شناورهاي پشتيبان در نظر گرفته شده است. اين پايانه با برخورداري از استانداردهاي کامل بين المللي ايجاد مي شود.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در حکمي، غلامرضا مفيدي را به عنوان مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون منصوب کرد. احمد محمدي در اين حکم از تلاش هاي محسن دهانزاده در مدت تصدي اين مسؤوليت قدرداني کرد. وي همچنين در حکمي جداگانه با اشاره به ابلاغيه وزير نفت درباره محدوديت چهار ساله عهده داري يک سمت، محسن دهانزاده را به عنوان سرپرست جانشين مديرعامل شرکت هاي تابعه منصوب کرد. مفيدي، دانش آموخته کارشناسي ارشد مهندسي نفت است و پيش از اين رئيس مهندسي توليد شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون بود.
پيش نشست کنفرانس يکجانبه گرايي و حقوق بين الملل با عنوان«مديريت تکانه هاي ناشي از تحريم و رفتار دول مختلف در حوزه انرژي ايران» 15 ارديبهشت با حضور اميرحسين زماني نيا معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت و به همت موسسه ابرار معاصر تهران و دانشکده نفت تهران برگزار شد.
پيش از اين نيز، سه پيش نشست ديگر در محورهاي اصلي کنفرانس در دانشگاه هاي فردوسي(7 ارديبهشت 98)، شيراز (9 ارديبهشت 98) و رازي کرمانشاه( 14 ارديبهشت 98 ) برگزار شده بود.کنفرانس يکجانبه گرايي و حقوق بين الملل در تيرماه 1398 و با حضور پژوهشگران بين المللي در تهران برگزار خواهد شد و موسسه ابرار معاصر تهران مسؤوليت دبيرخانه اين کنفرانس را به عهده دارد.
مشعل سال جديد مي تواند به سالي پر از رويدادهاي جديد و خبرهاي خوش براي صنعت پتروشيمي تبديل شود و حال صنعت نفت و کشور را خوب تر کند. افتتاح هايي در پيش است و خيلي زود نوبت به پروژه هاي در نوبت افتتاح در سال 98 مي رسد که يکي يکي با حضور رئيس جمهور يا مقام هاي ديگر بهره برداري مي شوند. وزير نفت از سال گذشته وعده آماده بهره برداري شدن اين پتروشيمي ها را داده و بايد منتظر باشيم و ببينيم طبق برنامه، الفين پتروشيمي بوشهر، الفين ايلام، متانول سبلان، اوره و آمونياک لردگان، پتروشيمي مياندوآب و پالايشگاه گاز بيدبلند چه زماني رسانه ها را براي مراسم افتتاح دعوت مي کنند.
قول افتتاح طرح متانول کاوه را که در حال حاضر با 99درصد پیشرفت در پله های آخر افتتاح است، برای نیمه اول سال جاری داده اند. در واقع طرح متانول کاوه اواخرسال 97 تولید آزمایشی خود را آغاز کرده است و به تدریج درسال جاری با افزایش تولید و نرمال شدن واحد، شاهد تولید بیشتر تجاری هرچه بیشتر این طرح خواهیم بود. طرح متانول کاوه، یکی از پروژه های پیش راه اندازی شده پتروشیمی است که سهمی قابل توجه در افزایش تولیدات سال آینده دارد. این پروژه با تولید روزانه 7 هزار تن، یکی از بزرگ ترین واحدهای متانولی جهان است که به دلیل نزدیکی به دریا و داشتن اسکله اختصاصی، امتیاز خوبی برای صادرات دارد.
فاز نخست پتروشیمی بوشهر نیز که این روزها به پیشرفت 96 درصدی رسیده است، در نوبت افتتاح قرار دارد. طبق اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، 3 واحد از فاز نخست پتروشیمی بوشهر نیمه نخست امسال به بهره برداری خواهد رسید. واحد شیرین سازی و اتان ریکاوری تولید این مجموعه نیز چندی قبل به طور آزمایشی آغاز به کار کرده اند و واحد متانول نیز در مرحله پیش راه اندازی است. گازهای دریافتی از فازهای 6و 7 و 8 پارس جنوبی در این فاز شیرین سازی و گاز غنی به واحد بازیافت اتان ارسال می شود. متان هم برای سوخت و هم برای خوراک واحد متانول است و نیمه نخست سال 98 شاهد راه اندازی واحد متانول پتروشیمی بوشهر خواهیم بود. فاز نخست مجتمع متانول بوشهر شامل واحدهای متانول، استحصال اتان و شیرین سازی گاز به مرحله پیش راه اندازی رسیده است. این مجتمع با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ٦٥٠ هزار تن متانول، یک میلیون تن الفین، 550 هزار تن اتیلن گلایکول، ٣٠٠ هزار تن پلیمر سنگین و سبک و 300 هزار تن اسید استیک اجرا می شود. پتروشیمی بوشهر در فاز ۲ عسلویه در زمینی به مساحت ۶۲ هکتار اجرا می شود.
طرح پتروشیمی لردگان نیز، یکی دیگر از برنامه های افتتاح در سال 98 است که پیشرفت فیزیکی آن به بیش از 96 درصد رسیده است و پیش تر از آماده بودن این مجموعه برای افتتاح خبر داده اند. مجتمع پتروشیمی لردگان با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و 755 هزار تن محصول در استان چهارمحال و بختیاری منطقه فلارد در 55 کیلومتری شهرستان لردگان در حال ساخت است. محصولات تولیدی مجتمع پتروشیمی لردگان، اوره و آمونیاک است که بخش عمده ای از آمونیاک برای تولید اوره در داخل مجتمع مصرف می شود و مابقی برای عرضه مستقیم به بازار در نظر گرفته شده است. عمده ترین کاربرد آمونیاک در تولید انواع کودهای شیمیایی است.
طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با تدبیر وزیر نفت و تغییر مالکیت به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به بیش از 92 درصد پیشرفت رسیده است. برای این پروژه 3.2 میلیارد دلار سرمایه گذاری شده و پیش بینی می شود درآمد سالانه آن 700 میلیون دلار باشد. 1.5 تن محصول اتان این پروژه به وسیله خط لوله ۹۵ کیلومتری به پتروشیمی گچساران ارسال می شود و با تولید اتیلن در این مجتمع، خوراک طرح های خط لوله اتیلن غرب شاخه دنا تامین می شود. بید بلند، یکی از پروژه های مهم صنعت نفت و گاز کشور به شمار می رود که درحوزه بالادست از چهار NGL خوراک دریافت خواهد کرد که این وجه تمایز با پالایشگاه های پارس جنوبی است. این طرح دارای ظرفیت 2 میلیارد فوت مکعب گاز در روز است و این موضوع برای کل منطقه خوزستان و استان های جنوبی کشوردارای اهمیت است.
فاز دوم پتروشیمی ایلام شامل پروژه های گوگرد زدایی خوراک (SRU) و الفین است که واحد گوگردزدایی در حال حاضر پیشرفت فیزیکی 97 درصد دارد. فاز دوم محصولاتی نظیر اتیلن، بنزین پیرولیز، پروپیلن در گریدهای شیمیایی و پلیمری و سوخت مایع نیز به سبد محصولات پتروشیمی ایلام اضافه خواهد شد. پتروشیمی ایلام از لحاظ وسعت، ظرفیت تولید و تعداد واحدها فرایندی، بزرگترین پتروشیمی غرب کشور است. پتروشیمی ایلام می تواند 150 هزار تن اتیلن مازاد بر مصرف واحد پلی اتیلن خود را به خط لوله اتیلن غرب سالانه تزریق کند. این پتروشیمی مهم هم برنامه ریزی های مطلوبی داشته و نیمه دوم سال 98 شاهد بهره برداری از آن خواهیم بود.
یکی دیگر از برنامه های پتروشمیی در سال 97 افتتاح مجتمع پتروشیمی میاندوآب معروف به واحد پلی اتیلن سنگین با تولید 175هزار تن در سال است. طرح اولیه این پروژه تولید 300 هزار تن محصول پی وی سی بود که بعد از مطالعات و بررسی اقتصادی به تولید پلی اتیلن تغییر یافت.این پتروشیمی مراحل پایانی ساخت را می گذراند و به گفته وزیر نفت در سال 98 آماده بهره برداری خواهد بود. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده است بخش دیگری از پتروشیمی دماوند به عنوان تامین کننده یوتیلیتی مجتمع های پتروشمیی در فاز 2 پتروشیمی درعسلویه تا پایان نیمه نخست سال جاری تولیدی می شود. او گفته است امسال با تکمیل فازنخست دماوند به غیر از واحد پساب صنعتی، واحد های دیگر این فاز وارد مدار تولید می شوند. به نظر می رسد امسال با توجه به شرایط اقتصادی و فشارهای تحریمی صنعت پتروشیمی با اهتمام به واحدهای در حال فعالیت و این واحدهای در آستانه بهره برداری می تواند در رونق دادن تولید، به ویژه تولیدات صنایع مرتبط با پتروشیمی نقشی حائز اهمیت داشته باشد و حمایت از تولید داخل را محقق کند. صنعت پتروشیمی جایگاهی ویژه در ظرفیت های توسعه ای کشور و همچنین جلوگیری از خام فروشی دارد و می توان به دامنه صادراتی این محصولات امیدوار بود. صنعت پتروشیمی، صنعتی پرسود و درآمدزا برای کشور و در سال های اخیر توانسته است بازارهای منطقه ای و جهانی را به دست آورد و در شرایط سخت به کمک کشور بیاید.
مشعل گام هاي توسعه اي وزارت نفت در پارس جنوبي را بايد از برنامه هاي اولويت داري دانست که همواره تداوم خواهد داشت. نام پارس جنوبي اواخر سال گذشته با افتتاح پالايشگاه فازهاي 13، 22 تا 24 با حضور رئيس جمهور همراه بود که اقدام مهم در اين مسير، پشت سرگذاشتن کشور قطر در برداشت از گاز مخزن مشترک گازي بود. امسال نيز شاهد اخبار خوشي از نقطه اي از ايران هستيم که رقابت در برداشت از مخزن مشترک با کشور همسايه در جريان است. با توجه به نامگذاري سال 98 به رونق توليد، وزارت نفت نيز برنامه هاي ويژه اي در مسير تحقق اين شعار تدارک ديده است. آنگونه که بيژن زنگنه، وزير نفت در گشايش بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي اعلام کردکه «صنعت نفت از ابتداي امسال اقدام ها و برنامه هاي خود را با هدف تحقق شعار «رونق توليد» مرور کرده است تا به تحقق هر چه بيشتر زمينه هاي توليد و رونق کسب وکار کمک کند.» وزير نفت در بيان گام هاي وزارت نفت براي تحقق شعار رونق توليد، افزون بر تداوم صادرات نفت، دومين زمينه لازم براي رونق کسب وکار را تامين خوراک واحدهاي پالايشگاهي و پتروشيمي به ميزان درخواست آنها دانست و گفت: پارسال با افزايش رقم توليد در پارس جنوبي توانستيم به اندازه ظرفيت توليد طرح هاي الفيني، به واحدهاي پتروشيمي خوراک بدهيم که اين موضوع در سال 97 بخوبي دنبال شده است. او افزايش ظرفيت توليد گاز غني به ميزان هزار ميليون مترمکعب را از ديگرگام ها اعلام کرد و نکته مهم سخنان او براي چهارمين اقدام ادامه سرمايه گذاري در طرح هاي پارس جنوبي بود که گفت: تلاش مي شود امسال توليد از اين ميدان حدود 60 ميليون مترمکعب افزايش يابد. توليد در پارس جنوبي در آخر سال 91 و ابتداي سال 92، 280 ميليون مترمکعب بوده که در اواخر اسفند ماه، ميانگين برداشت گاز از اين ميدان مشترک به 610 ميليون مترمکعب رسيد که داراي ظرفيت حدود 660 ميليون مترمکعب است. نکته مهم در اين مسير آنکه فرايند توسعه پارس جنوبي، افزون بر رقابت با کشور قطر در مخزن مشترک، در ابعاد گوناگون به سياست هاي کلان توسعه کشور ياري رسانده است، به گونه اي که هم اکنون در کنار تامين انرژي منازل، اماکن، صنايع و نيروگاه ها در کشور، کمتر بنگاه اقتصادي را خواهيد يافت که مستقيم يا غيرمستقيم ظرفيت توليد و اشتغالزايي خود را با بهره مندي از گاز اين ميدان گسترش نداده باشد. محمد مشکين فام، مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس نيز با اعلام جزييات افزايش توليد از پارس جنوبي خبر داده است که امسال 5 عرشه گازي پارس جنوبي نصب و راه اندازي خواهد شد تا به گفته او، تا پايان سال 98 به ظرفيت توليد گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي، بيش از 60 ميليون مترمکعب در روز افزوده شود كه با تنظيم پارامتر هاي عملياتي 6 سكوي نصب شده در سال 97، علاوه بر آن روزانه حدود 18 ميليون مترمكعب نيز افزايش توليد متصور است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با یادآوری عملياتي شدن دو سکوی دریایی فاز 14 در سال گذشته و برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش از این دو عرشه گفته است: فاز 14 پارس جنوبی شرایط مطلوبی دارد و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، مقرر است دو سکوی باقیمانده این طرح با ظرفیت روزانه هر یک 500 میلیون فوت مکعب تا پایان سال جاری وارد مدار تولید شده و گاز توليدي این دو سکو به یکی از پالایشگاه های پارس جنوبی برای تصفیه ارسال شود. او با ابراز امیدواری از تقویت تیم پیمانکار پروژه به منظور تسریع در روند پیشرفت بخش پالایشگاهی طرح فاز 14 افزود: تغییراتی در سطوح مدیریتی کارفرما اعمال شده و انتظار می رود در تیم پیمانکار پروژه هم اصلاحاتي انجام شود. مشکین فام پیش بینی کرد که مطابق برنامه زمان بندی، نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز 14 در اواخر سال جاری یا ابتدای سال آینده به بهره برداری برسد.
محمد مشکین فام با اشاره به بهره برداری رسمی از فاز 13 پارس جنوبی در اسفند سال گذشته و تولیدی شدن دو عرشه دریایی این طرح گفت: در سال جاری نیز، یکی از سکوهای فرعی این فاز با ظرفیت برداشت روزانه 500 میلیون فوت مکعب گاز وارد مدار تولید شده و به پالایشگاه این طرح ارسال می شود. وی با اشاره به حادثه اي كه بر اثر برخورد نفتكش نروژي با پايه سكو و چاه هاي موقعيت دريايي SPD13A در گذشته رخ داد، افزود: با رفع مشکلات مربوط به آن حادثه و تکمیل حفاری چاه ها، نصب و بهره برداری از این سکو به سال آینده موکول می شود؛ البته ساخت سکو و احداث خطوط لوله دریایی این موقعیت تا پایان سال جاری به اتمام می رسد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در ادامه به برنامه ریزی برای برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش از فاز 22-24 پارس جنوبی نیز اشاره کرد و گفت: پیش بینی می شود دو موقعیت دیگر دریایی این طرح تا نیمه اول سال جاری وارد مدار تولید شده و برداشت گاز ترش از فاز 22-24 پارس جنوبی به ظرفیت کامل برسد. به گفته وی، با توجه به تکمیل بخش پالایشگاهی این طرح و بهره برداری رسمی از آن در سال گذشته، گاز استحصال شده از دو موقعیت جدید به پالایشگاه فاز 22-24 ارسال و تصفیه می شود. به این ترتیب، با افزایش روزانه 78 میلیون مترمکعب برداشت روزانه گاز از پارس جنوبی، وعده وزیر نفت درخصوص افزایش 60 میلیون مترمکعبی از این میدان مشترک در سال جاری محقق خواهد شد.
مشعل- بدون شک يکي از حوزه هاي مهمي که مي توان در آن نيروي انساني جوان و خلاق را به آينده اميدوار کرد و زمينه هاي متناسب با تحصيل و علايق و مهمتر از همه در شان جوان ايراني فراهم آورد، حوزه فناوري هاي جديد است. جوانان زيادي با خلق انديشه و خلاقيت خود زمينه هاي کارآفريني، رشد صنعت و کسب وکارهاي متنوع و جديد و ظهور شکل جديدي از تجربه اقتصادي را در قالب شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها فراهم کرده اند. اين عرصه در سال هاي گذشته، پنجره جديدي را روي کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه، از جمله ايران باز کرده تا اينگونه بتوانيم با بهره مندي بيشتر از نيروي انساني نخبه، از توسعه در حوزه اقتصاد دانش بنيان بهره مند شويم. آنچه به عنوان شرکت هاي دانش بنيان، فناورانه و استارت آپ ها معرفي شده اند، مرجعي مهم براي سرمايه گذاري هاي جهاني کشورها به شمار مي روند، به طوري که مي توان گفت در بسياري از کشورها و حوزه هاي مشترک سرمايه گذاري و تجارت، در صدر برنامه ريزي هاي موسسات و نهادهاي سرمايه گذاري قرار گرفته اند.
در کشور ما نيز فرهنگ سازي و حمايت از توانمندي شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها و شرکت هاي خلاق و نوآور، طي چند سال اخير يکي از راهبردهاي اصلي دولت بوده و قانون حمايت از شرکت هاي دانش بنيان، سرفصل هاي گوناگوني را براي حمايت و توسعه هرچه بهتر شرکت هاي فناور نوپا در نظر گرفته است. از سوي ديگر، رويدادهاي قابل توجه استارت آپي براي معرفي شرکت هاي نوپا و جوان در سال هاي گذشته در بخش هاي مختلف صنعت از جمله صنعت نفت اتفاق افتاده است. بيشتر اين حمايت ها معطوف به شرکت هايي است که با توانمندي داخلي، به توليد کالا و ارائه خدمات اقدام مي کنند و توانسته اند بسياري از خدمات، کالاها و اختراعات جديد را به ثبت برسانند. اين حمايت ها به شکل ظاهري، خود را در بسياري از قراردادهاي جديد و برنامه ريزي هاي زيرمجموعه هاي صنعت نشان مي دهند. در عين حال برگزاري جشنواره ها، رويدادهاي استارت آپي همچون دمو صنعت گاز و زمينه سازي هاي برخي بخش هاي مهم همچون پژوهشگاه ها و دانشگاه ها مي تواند اين اميدواري و اهتمام را بيشتر از قبل به بخش دانشگاهي و دانشجويان منتقل کند.
در همين حال، بيژن زنگنه، وزير نفت چندي قبل و در آيين افتتاح بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت در تشريح راهکارهاي کسب و کار و رونق توليد، يکي از اين برنامه ريزي ها را ورود جدي به حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها عنوان کرد و گفت: سعي داريم همگام با ديگر شرکت هاي بزرگ توليدکننده نفت، به همکاري با استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان ادامه دهيم و اين نمايشگاه ها مي توانند فرصت بسيار مغتنمي براي اعلام حضور و فعاليت آنها باشند. با اين وجود قصد داريم محلي را براي آغاز به کار شرکت هاي تازه تاسيس در زمينه هاي فناورانه، دانش بنيان و استارت آپ هاي موفق به منظور همکاري با صنعت نفت ايجاد کنيم. يکي از مجموعه هاي صنعت نفت که مي تواند بيشترين همکاري را براي فعاليت مشترک فناورانه با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها داشته باشد، پژوهشگاه صنعت نفت است که هم از شرايط بهتري برخوردار است و هم اشتياق و اهتمام بيشتري براي همراهي با جوانان خوش فکر دارد. جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان فردي با پايه علمي و دانشگاهي، به اين مقوله اهتمام بيشتري داشته و معتقد است که با اين برنامه ريزي وزارت نفت و تاکيد وزير نفت، دست آنها براي همکاري هاي جديد بازتر خواهد بود. او در گفت وگو با «مشعل»، با بيان اينکه حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و استارتآپ ها در دنياي امروز به عنوان يکي از اولويت ها شناخته شده است، درباره مرکز نوآوري که براي همکاري با مجموعه ها پيش بيني شده است، افزود: پژوهشگاه، پروژه ها را تا مرحله توسعه فناوري و تجاري سازي پيش مي برد که در اين مسير به همکاري شتابدهنده ها و شرکتهاي دانش بنيان نياز دارد و تاسيس يک مرکز نوآوري در پژوهشگاه صنعت نفت، به منظور گسترش شبکه همکاري و تکميل زنجيره توليد، تجاري سازي و عرضه فناوري در همين راستا بوده است.
توفيقي با اشاره به سابقه پژوهشگاه و برخورداري از سرمايه هاي فکري و تجهيزات پيشرفته و برنامه هاي راهبردي که اين مجموعه در دست اقدام دارد، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت تاکنون در توسعه دانش فني مورد نياز صنعت نفت خدمات مثمرثمري ارائه کرده و با فعاليت در بخش بزرگي از زنجيره ارزش صنعت نفت اعم از بالادست و پايين دست، آمادگي دارد به عنوان مرکز تحقيق و توسعه و پيشرو در همکاري با صنعت نفت، توانمندي هاي خود را بيش از پيش به عرصه بياورد و مشکلات اين صنعت را حل کند.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اينکه در مرکز نوآوري، از شرکت هاي استارت آپ در حوزه نفت و گاز و شتاب دهنده هاي فعال در اين حوزه کمک مي گيريم، اظهار کرد: آنچه وزير در آيين گشايش نمايشگاه صنعت نفت مطرح کرد، سياستي درست و فراگير و کلي در کل کشور است و تنها شامل پژوهشگاه نمي شود و بسياري از مراکز علمي مي توانند در اين زمينه با صنعت نفت همکاري داشته باشند.
او با بيان اينکه اين سياست و مواضع وزارت نفت که ناشي از سياست کلي دولت است، کمک زيادي به ادامه فعاليت ما مي کند و نشان دهنده اهتمام وزارت نفت است، افزود: پژوهشگاه صنعت نفت از قبل کار خود را در زمينه همکاري با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها شروع کرده و مي توانيم در اين مسير کمک خوبي براي ديگران در صنعت نفت باشيم.
توفيقي با اشاره به فعاليت ساير مراکز در همکاري با استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان گفت: برخي دانشگاه ها با عناوين مختلف «منطقه» يا «مرکز نوآوري»، «پرديس» و «پارک علم و فناوري» از قبل فعاليت هايي را در اين عرصه مهم شروع کردند که البته فعاليت اين گروه ها کاملا متنوع است و محور اصلي آن هم استفاده از نيروهاي جوان و ايده هاي خلاق و حمايت از حوزه هاي فناورانه است.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اينکه در اين مسير، از معاونت علوم و فناوري رياست جمهوري هم کمک مي گيريم، تصريح کرد: مجموعه هاي شتاب دهنده براي ما تامين سرمايه مي کنند؛ چرا که ما در اين حوزه ها از اعتبارات دولتي استفاده نمي کنيم؛ بلکه مجموعه اي از استارت آپ ها و شتاب دهنده هاي فعال هستند و سرمايه گذار پيدا مي کنند و به اين ترتيب، وابستگي اين مجموعه ها به دولت در حداقل ممکن است. توفيقي با تاکيد بر اينکه محور اين اقدام ها و همکاري با مجموعه هاي دانش بنيان و استارت آپ ها تمرکز بر نيازهاي صنعت نفت است، اظهار کرد: روش کار اين است که از يک سو با مديران صنعتي در ارتباط هستيم تا نيازهاي صنعت نفت، بخصوص در شرايط امروز بررسي و اعلام شود و همزمان رويدادهاي استارت آپي را برگزار و گروه هاي خلاق و ايده پرداز را دعوت مي کنيم تا دوباره آن نيازها براي ما راهکار به دست بياورند.
او با يادآوري اينکه پژوهشگاه صنعت نفت در هر سه حوزه پايين دست و بالادست، انرژي و محيط زيست فعال است، افزود: در حوزه ازدياد برداشت و روش هاي مختلف آن، متناسب با سياست هاي اصلي وزارت نفت، قراردادهايي روي تعدادي از ميدان ها منعقد شده و در حال پيگيري است. در عين حال موضوع بومي سازي تعداد زيادي از کاتاليست ها و جاذب هاي حياتي براي صنعت نفت را از سال ها قبل شروع کرديم و در اين چند سال، فعاليت موفق زيادي در اين زمينه داشته ايم و تعداد زيادي از مطالعاتمان تاييد و در ادامه تجاري شده است.
او خاطرنشان کرد: اين مجموعه در حوزه محيط زيست و موارد مهمي همچون روش هاي رفع آلودگي از آب ها و خاک هاي آلوده نفتي و کاهش مصرف آب در صنعت که از بحث هاي جدي و بحراني است در ارتباط با استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان همکاري هاي خوب و سازنده اي دارد و در حال حاضر موضوع مهم کاهش مصرف انرژي در صنعت نفت را دنبال مي کنيم.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت تاکيد کرد: با توجه به اهتمام جدي دولت و توجه وزير نفت به مقوله استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان و مهمتر از همه با توجه به نيروي کار خوبي که در دانشگاه ها داريم، اين حوزه مي تواند زمينه اشتغال بسيار خوب و سازنده اي را رقم بزند و در عين حال حوزه اي موفق و قابل اعتماد براي سرمايه گذاري و اهداف اقتصادي باشد.
به نظر مي رسد، صنعت نفت بايد متناسب با نياز روز جهاني و اهميت همراهي با شرايط بين المللي ، در حوزه فعاليت هاي فناورانه و شرکت هايي که در اين حوزه ها فعال هستند، بيش از قبل همکاري داشته باشد. اگر چه ورود اين فناوري در بسياري از حوزه هاي فناورانه بالادستي صنعت نفت هنوز چشمگير نيست؛ اما همين ورود موفق ولي حداقلي از طريق شرکت هاي کوچک دانش بنيان، اميدواري زيادي را به همراه دارد و به نظر مي رسد استارت آپ ها در آينده مي توانند در توسعه حوزه بالادستي صنعت نفت، اثرگذاري بيشتري داشته باشند؛ اما مسأله مهم اين است که کارهاي بزرگ از تجربه هاي کوچک به دست مي آيند و اين شرکت ها بايد هر چه زودتر زمينه مناسب براي تجربه هاي بيشتر را داشته باشند و بايد اميدوار بود فضايي که وزير نفت قول داده، خيلي زود براي شرکت هاي مشتاق در اين حوزه ايجاد شود و خبرهاي خوب آن به گوش برسد.
يکي از اهداف صنعت نفت براي افزايش ظرفيت پالايشي کشور و افزايش سرمايه گذاري در بخش پتروشيمي و ساير حوزه ها توجه به بومي سازي انواع کاتاليست ها بوده است و در سال هاي اخير موفقيت هايي چشمگير در اين حوزه را شاهد بوده ايم . ايران از نظر موقعيت ژئوپوليتيک و بهره مندي از ذخاير فراوان نفت و گاز وضعيت مطلوبي دارد و برخي چالش هاي سياسي از جمله، تحريم هاي اقتصادي، ضرورت خودکفايي کشور را در اين زمينه آشکار کرده است و به خصوص در سال هاي اخير صنعت نفت در حوزه هاي مختلف خود با اعمال تحريم به سمت بومي سازي و استفاده از انواع کاتاليست ها رفته است و اين روزها بارها شاهد توافق هايي براي توليد انواع کاتاليست ها هستيم.
برنامه ريزي اي که مجموعه هايي چون پژوهشگاه صنعت نفت در توليد و فرمولاسيون کاتاليست ها و مواد شيميايي در اين سال ها داشته اند، باعث شده در شرايط تحريم بتوانيم بسياري از نيازها را از داخل تامين کنيم و نگذاريم تامين انواع کاتاليست ها براي صنعت پتروشيمي، پالايش و ... تبديل به گلوگاهي براي فشار به کشور شوند. از سوي ديگر اگرچه کاتاليست ها در مقايسه با ساير اجزاي صنعت قيمت هايي بالا ندارند، اما فناوري هاي تک و انحصاري آنها باعث شده در نبودشان خسارت هاي جبران ناپذيري به صنعت وارد شود. حالا اما صنعت نفت کشورمان با به دست آوردن دانش توليد بسياري ازاين کاتاليست ها علاوه بر عدم وابستگي، به درآمدي جديد دسترسي پيدا کرده و در سال هاي آينده مي تواند حتي به صعود در بازارهاي منطقه اي هم فکر کند.
در شرايطي که بدون کاتاليست فرايند شيميايي صورت نمي گيرد، کاتاليست ها به عنوان يک کالاي راهبردي در انحصار برخي کشورهاي خارجي قرار دارد. با اعمال شرايط تحريم که مي توانست براي تأمين اين ماده راهبردي مشکل ايجاد کند، با آينده نگري هاي صورت گرفته در واحد کاتاليست پژوهشگاه صنعت نفت اين محدوديت ها به فرصت تبديل شده است. در حال حاضر دانش فني در پژوهشگاه کاتاليست و نانو فناوري با حضور نيروهاي متخصص توليد و به بخش خصوصي براي توليد انبوه محصول واگذار مي شود.
در حال حاضر دو مجموعه پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پژوهش و توسعه پتروشيمي در دو حوزه کاتاليست هاي پالايشگاهي و پتروشيمي فعاليت مي کنند و در اين دو حوزه سرمايه گذاري هاي وسيعي به لحاظ فني، ايجاد پايلوت و تربيت نيروي انساني انجام داده اند و نتيجه اين تلاش ها، قراردادهاي متعددي است که در اين چند سال و تا اين اواخر به امضا رسيده و در حال اجراست. بسياري از اين پروژه ها از سالها قبل شروع شده اند و در درون خود بسياري از متخصصان مجرب و فعال در اين زمينه و نيروهاي جوان دانشگاهي را به کار گرفته اند و در صورت حمايت وزارت نفت از شرکت هاي توسعه دهنده، بيش از پيش به هدف بومي سازي در عرصه توليد انواع کاتاليست ها و جاذب ها نزديک مي شويم.
سند توليد کاتاليست در پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهش و فناوري شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران تهيه شده و در اين مدت به عنوان راهنماي کار پژوهشکده کاتاليست و نانوفناوري در توليد انواع کاتاليست مورد استفاده قرار مي گيرد. در قالب اين سند، همه شرکت ها، فعالان بخش خصوصي (در اين زمينه توليد کاتاليست) و مراکز فناوري و توسعه دهنده ها شناسايي شده و همه کاتاليست هاي مورد استفاده در صنعت گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش فراورده هاي نفتي نيز مورد اشاره قرار گرفته اند.
پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مرجع ارزيابي انواع کاتاليست در کشور فعاليت و در اين زمينه، با شرکتهاي خصوصي فعال همکاري مي کند و خوشبختانه در چند سال اخير توانسته است به واسطه نهايي شدن تعدادي از کاتاليست ها و تجاري شدن آنها توجه و اعتماد سازندگان و توسعه دهندگان داخلي صنعت نفت را جلب کند. تمامي دانش هاي فني توسعه داده شده در زمينه كاتاليست ها در پژوهشگاه صنعت نفت در يك فضاي رقابتي به دست آمده است چرا كه دانشگاه ها، شركت هاي تحقيق و توسعه و بسياري از شركت هاي خارجي مي توانند در اين زمينه با پژوهشگاه رقابت كنند و همواره پژوهشگاه در انتخاب شركت هاي توسعه دهنده نيز رقابتي عمل مي كند؛ به عبارتي شركت هاي مختلف را از نظر زير ساخت، تجربه، زمينه فعاليت و همكاري هاي قبلي بررسي كرده و سپس دانش فني را به آن واگذار مي كند از اين رو اين مجموعه به صورت انحصاري با هيچ شركت خاصي همكاري نمي كند.
اکبر زمانيان، رئيس پرديس پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به فشارهاي خارجي که به واسطه تامين انواع کاتاليست مورد نياز صنعت در سال هاي اخير و در دوره تحريم داشته ايم، مي گويد: اين حوزه مي تواند همچون شمشيري دو لبه براي ما باشد، اگر به اندازه کافي در حوزه کاتاليست ها وارد نشويم مي تواند به عنوان اهرم فشار عليه صنعت کشور مورد استفاده قرار گيرد.
او با بيان اينکه کاتاليست ها مي توانند حوزه اي فعال و فناورانه با درآمد اطمينان بخش و پايدار براي کشور به همراه بياورند و در عين حال خيال توليد کننده و کارفرما را براي توليد راحت کند، ادامه مي دهد: ممکن است رقم کلي قيمت هاي کاتاليست ها قابل توجه نباشد، اما مسئله اين است که اگر اين کاتاليست ها نباشند و يا در تامين آنها مشکل پيدا کنيم، کل عمليات صنعت متوقف مي شود.
زمانيان با اشاره به توانمندي صنعت نفت در توليد داخلي و بومي سازي بسياري از تجهيزات صنعت نفت در سال هاي گذشته، مي گويد: ممکن است در حوزه تامين و ساخت تجهيزات صنعت نفت شرايط قابل قبولي داشته باشيم، اما براي بخش توليد کاتاليست که سهم و قيمت هاي کمتري دارند، توليد کمتري هم داريم، چرا که اين محصولات فناوري هاي تک و انحصاري دارند. شرکت هاي تامين کننده کاتاليست ها دانش فني خودشان را دارند و روي توليد، ساخت و فرمولاسيون کاتاليست ها سرمايه گذاري بلند مدت مي کنند و به همين راحتي اين دانش را در اختيار ساير کشورها قرار نمي دهند.
او در پاسخ به اين سوال که چرا در دهه هاي گذشته وارد اين عرصه نشده بوديم تا امروز شرايط قابل قبول تري داشته باشيم، توضيح مي دهد: در اين مدت کاتاليست هاي زيادي توليد شده و شرکت هاي زيادي ادعاي توليد آنها را داشتند اما متاسفانه توجهي به اين دستاورد نشد، تا اينکه از چند سال قبل که شرايط تحريم، محدوديت ها را چند برابر کرد، صنعت هم ترجيح داد که اين دستاوردها را به آزمايش بگذارد. در واقع اين شرايط تحريم، اجبار براي صنعت و فرصت براي ما به همراه داشت تا محصولاتمان را عرضه کنيم و صنعت هم به اين اطمينان برسد که ما مي توانيم اين دانش فني را داشته باشيم.
رئيس پرديس پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اينکه در حال حاضر چندين مورد از کاتاليست هايي که روي آنها کار کرديم تجاري سازي و وارد صنعت شده است، مي گويد: نمي توان عدد دقيقي از ميزان مصرف و صرفه جويي که توليد انواع کاتاليست هاي بومي شده داشته اند، ارائه داد و من هم اطلاع دقيقي ندارم اما بايد توجه داشت که ممکن است اين عدد، در بعد اقتصادي عدد بزرگي نباشد ولي مهم اين است که اگر اين کاتاليست نباشد صنعت متوقف مي شود و خسارات جبران ناپذيري را به همراه دارد.
زمانيان با بيان اينکه به جز پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه هاي ديگر و شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي به طور تخصصي در حوزه کاتاليست هاي پتروشيمي و پالايشگاهي کار مي کنند و در اين مدت دستاوردهاي بسيار درخشاني داشته اند و تاکيد مي کند: به عنوان نمونه در يک مورد کاتاليست پژوهشگاه در يک واحد آروماتيک از 5 سال قبل تاکنون در سرويس است. به عبارتي ما ديگر امتحانمان را پس داده ايم و صنعت امروز به ما اعتماد دارد و مي تواند با اطمينان از واردات کاتاليست هاي مورد نيازشان جلوگيري کنند و علاوه بر منفعت براي خودشان، کشور را هم بي نياز کنند.
او مي گويد: برنامه پژوهشگاه، تجاري سازي بسياري از کاتاليست ها و تامين نياز داخل است و فعلا برنامه اي براي ورود به بازار منطقه نداريم. بهره گيري صنعت نفت کشورمان از کاتاليست هاي توليد ما مي تواند تائيديه خوبي براي شرکت ها و صنعت نفت دنيا باشد تا ببينند که صنعت نفت ما بدون نياز به کاتاليست هاي چند کشور خاص، توانسته به خوبي به کارش ادامه دهد و همين امر مي تواند تبليغ و نشانه اي بر تائيد اقدامات و محصولات ما باشد.در عين حال بايد توجه داشت که در نبود اين محصولات، بسياري از واحدهاي صنعتي نميتوانند به فعاليت خود ادامه دهند، يا اينکه بايد از کاتاليستهاي با بازدهي کمتر و دست دوم يا سوم استفاده کنند.
مشعل عنوان نخستين منطقه گازي کشور را با خود يدک مي کشد و در حوزه استان هاي خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، ايلام و لرستان به مساحت 76 هزار کيلومتر مربع فعاليت مي کند و بيش از سه هزار کيلومتر خط لوله در سايزهاي 4 الي 56 اينچ در گستره تحت پوشش اين منطقه وجود دارد.
منطقه يک عمليات انتقال گاز، به عنوان يکي از مناطق مهم شرکت انتقال گاز ايران با توجه به تابستان هاي سوزان و اقليم خاص با ديگر مناطق متمايز است و ديگر وجه تمايز اين منطقه با ديگر مناطق عملياتي، دريافت گازهاي همراه نفت از ان جي ال هاي مناطق نفت خيز جنوب با فشارهاي مختلف HP و LP و فشار افزايي و انتقال آنهاست.
مدير منطقه يک عمليات انتقال به تشريح اين منطقه مي پردازد و مي گويد: منطقه يک عمليات که نخستين منطقه گازي کشور محسوب مي شود، در حوزه استان هاي خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، ايلام و لرستان به مساحت 76 هزار کيلومتر مربع فعاليت مي کند و بيش از سه هزار کيلومتر خط لوله در سايزهاي 4 تا 56 اينچ در گستره تحت پوشش اين منطقه وجود دارد.
به گفته پيمان خضرائي، در 10 ماه منتهي به دي ماه سال گذشته، در مجموع بيش از 29 ميليارد متر مکعب گاز از سوي اين منطقه منتقل، همچنين 975 کيلومتر پيگراني هوشمند، 810 کيلومتر پيگراني تميز کننده و دو هزار کيلومتر نيز نشت يابي انجام شده است.
مدير منطقه يک عمليات انتقال گاز در ادامه با اشاره به تعميرات اساسي منطقه مي گويد: 15 مورد تعميرات اساسي و تعميرات پيشگيرانه تعريف شده بود که براساس برنامه پايان يافته است.»
خضرائي در ادامه با اشاره به همکاري با شرکت هاي داخلي براي تامين اقلام مورد نياز اين منطقه مي گويد: با تلاش همکاران در منطقه، در سال هاي 96 و 97 قطعات يدکي مورد نياز تعميرات اساسي توربو ماشين و انجين هاي منطقه از سوي سازندگان داخلي ساخته شده اند. به دليل حساسيت قطعات ساخته شده، همه قطعات پس از انجام ارزيابي هاي فني و آزمايش هاي لازم و اخذ اطمينان از کيفيت آنها مورد استفاده قرار گرفته اند. اين منطقه افتخار دارد تا اعلام کند در تامين قطعات يدکي تعدادي از توربوماشين ها به خودکفايي 100 درصدي قطعات رسيده است.
او در ادامه با اشاره به فعاليت ها در حوزه تحقق شعار سال 97 و برنامه ريزي براي شعار سال 98 مي گويد: در راستاي اقتصاد مقاومتي و حمايت از کالاي ايراني، 101 قلم از قطعات ضروري و مورد نياز در تعميرات ماشين آلات فرايندي تاسيسات تقويت فشار در سال 96 و 97 از طريق منابع و شرکت هاي داخلي ساخته شده است. همچنين ضمن بازنگري در نحوه مصرف بودجه و پرهيز از تعريف پروژه هاي اجرايي، نگهداري غير ضروري، نسبت به بهينه کردن هزينه ها با توجه به اقتصاد مقاومتي، حذف نيازمندي هاي غير ضروري اقلام مصرفي در پيمان هاي جاري، توجه ويژه اي نيز به توليد اقلام داخلي شده؛ به گونه اي که از خريد کالاهاي خارجي داراي توليد داخلي جدا پرهيز شده است. همچنين براي تحقق شعار امسال، جلسات کارشناسي برگزار و موارد مرتبط با انتقال گاز مورد بحث و بررسي قرار گرفته و نقشه راه ترسيم شده است.
مدير منطقه يک عمليات انتقال گاز درباره روزآمد کردن نرم افزارها و تجهيزات منطقه نيز تاکيد مي کند: باتوجه به اهميت امنيت هاي ديتا و زيرساخت هاي مرتبط با بسترهاي ديتا و مخابرات، سعي شده است تا آخرين ويرايش و به روز آوري نرم افزارهاي امنيتي به کار گرفته شود و همچنين با بهينه کردن هزينه مطابق با نياز در اين حوزه، تمامي سيستم عامل ها و بعضي از نرم افزارهاي کاربردي به روزآوري شده و تجهيزات سخت افزاري نيز ارتقا يافته است.
خضرائي درباره همکاري با شرکت هاي دانش بنيان و پارک هاي علم و فناوري اعلام مي کند: برگزاري جلسات مشترک با مسؤولان پارک علم و فناوري خوزستان، دعوت از شرکت هاي دانش بنيان و برگزاري سمينار براي معرفي محصولات آنها، استفاده از اساتيد دانشگاه ها براي تعريف و تصويب پروژه هاي پژوهشي و تصميم گيري بهتر در شوراي پژوهشي منطقه از جمله شرکت هاي پتروپژوهان نانو گستر، سازه کامپوزيت ستر و دز الکترونيک جنوب، بخشي از اقدام هايي است که در اين حوزه صورت گرفته است. او در پايان تصريح مي کند: از همه همکاران تلاشگر و ساعي منطقه يک با پيچيدگي هاي خاص عملياتي اش در راستاي تعهد و خدمت رساني به مردم اين مرز و بوم تشکر و اعلام مي کنم با توجه به وجود اينکه منطقه يک، قديمي ترين مجموعه گاز کشور بوده؛ از اين رو پروژه هاي جديد که به زودي به بهره برداري خواهند رسيد، نيازمند تلاش مضاعف همه همکاران در توسعه مهارت هاي فردي و گروهي در راستاي توانمندي سازمان است، به گونه اي که بتواند ضمن نگهداري و بهره برداري مناسب و ايمن از خطوط و تاسيسات قديمي هم راستا با توسعه منطقه از تاسيسات و خطوط جديد هم به خوبي نگهداري و راهبري کرده و ماموريت اين منطقه که انتقال پاک، ايمن، پايدار و بهره ور گاز طبيعي است، به خوبي انجام دهد.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه يک مي گويد: اين منطقه راهبري 8 ايستگاه تقويت فشار گاز و چند ايستگاه تقليل فشار گاز را به عهده دارد و به زودي سه ايستگاه تقويت فشار گاز در قالب طرح BOT به ناوگان منطقه افزوده خواهد شد و مورد بهره برداري قرار خواهد گرفت.
جمشيد مرادي بيرگاني تاکيد مي کند: وجه تمايز منطقه يک با ساير مناطق عملياتي، دريافت گازهاي همراه نفت از ان جي ال هاي مناطق نفت خيز جنوب با فشارهاي مختلف HP و LP و فشار افزايي و انتقال است.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه يک درباره تعميرات اساسي اين منطقه اعلام مي کند: تعميرات اساسي يک دستگاه توربين در تاسيسات تنگ پيرزال از سوي نيروهاي تعميرات اساسي منطقه، تعميرات يک دستگاه انجين و يک دستگاه گسکمپرسور در تاسيسات شهيد محمدي از سوي بخش خصوصي انجام و تعميرات يک دستگاه توربين در تاسيسات کاوه پيشه و يک دستگاه انجين کلارک نيز در تاسيسات شهيد يوسفي نيز انجام شده است. مرادي بيرگاني يادآور مي شود: در حوزه خودکفايي، تامين قطعات و تجهيزات مورد نياز منطقه فعاليت هاي بسيار خوبي انجام شده است. اين منطقه به دليل قدمت دستگاه ها و با توجه به اينکه توربين و انجين هاي موجود در منطقه عمدتا ساخت کشورهاي آمريکا و انگليس بوده و تامين قطعات آنها از منابع اصلي امکان پذير نبوده، براي تامين قطعات مورد نياز تجهيزات خود،
ارتباط تنگاتنگي با شرکت هاي داخلي برقرار کرده است؛ به طوري که 100 درصد قطعات مورد نياز تعميرات اساسي توربين ها از سوي شرکت هاي داخلي ساخته مي شود.
او ادامه مي دهد: بخشي از قطعات ابزار دقيق سيستم کنترل توربين نيز با استفاده از توانمندي کارکنان تاسيسات تغيير طراحي، ساخته و جايگزين شده است. بخش عمده اي از قطعات مورد نياز اورهال انجين هاي کلارک و همچنين قسمتي از قطعات انجين هاي وارتسيلا و گس کمپرسورهاي نئوبيتون از سوي شرکت هاي داخلي ساخته و تامين مي شود.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه يک تاکيد ميکند: کارکنان تاسيسات تقويت فشار گاز، همکاراني بسيار کوشا، توانمند و متعهد هستند که با فناوري و استرس فراوان سر و کار دارند، اما آنچه براي همه اين عزيزان مهمترين است، آسايش و آرامش هموطنان و استمرار جريان گاز است. براي من کارکردن درمنطقه يک و در مجموعه عمليات افتخار بزرگي است و از بودن و کار کردن در کنار چنين همکاراني احساس لذت و غرور مي کنم.
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه يک با اشاره به بخشي از پيشينه کاري اش مي گويد: طراحي و ساخت دستگاه GSM موقعيت ولو و ارسال فشار و دماي خط، طراحي و ساخت دستگاه کنترل سوخت توربين EM85 تاسيسات بيدبلند و تنگ پيرزال (مرحله تست ميداني) و طراحي و ساخت سوئيچينگ مطابق با اقليم مناطق گرمسيري (در حال اتمام طراحي) از جمله فعاليت هاي اين معاونت به شمار مي آيد.
شهرام خاشعي تاکيد مي کند: در راستاي اقتصاد مقاومتي و حمايت از کالاي ايراني، 101 قلم از قطعات مورد نياز از طريق منابع و شرکت هاي داخلي ساخته شده است.
او ادامه مي دهد: در حوزه خودکفايي، فعاليت هاي گستردهاي در منطقه انجام و بيش از 90 درصد قطعات توربين EM85 بوميسازي شده است. همچنين کميته خودکفايي منطقه قطعات پرمصرف را شناسايي کرده که بخشي از اين اقلام پس از تهيه شناسنامه فني از سوي شرکت هاي توانمند داخلي ساخته مي شوند.
به گفته او، تاکنون يکهزار و 102 شناسنامه فني قطعات و تجهيزات منطقه شناسايي و تهيه شده است. او با اشاره به همکاري اين منطقه با شرکت هاي دانش بنيان، واحدهاي پژوهشي و دانشگاه هاي کشور مي گويد: برگزاري جلسات مشترک با مسؤولان پارک علم و فناوري خوزستان، دعوت از شرکتهاي دانشبنيان و برگزاري سمينار براي معرفي محصولات آنها، استفاده از اساتيد دانشگاه ها براي تعريف و تصويب پروژه هاي پژوهشي و تصميم گيري بهتر در شوراي پژوهشي منطقه، از جمله فعاليت هاي اين منطقه در حوزه همکاري با شرکت هاي دانش بنيان به شمار مي آيد.
معاون عمليات خطوط لوله منطقه يک مي گويد: با توجه به تزريق گاز به خط ششم سراسري چندين نوبت پيگراني تميز کننده بهمنظور افزايش کيفيت گاز انجام شده است.»
مهرداد احياء ادامه مي دهد: «با توجه به مديريت، کنترل و ارزيابي ريسک در خطوط لوله از طريق HAZOP STUDY سه رشته خطوط لوله منطقه در برنامه پيگراني هوشمند قرار گرفت.
معاونت عمليات خطوط لوله منطقه يک يادآور مي شود: با توجه به شرايط روز کشور همکاري با شرکت هاي داخلي از الزامات تامين قطعات و تجهيزات مورد نياز است ولي تغييرات قيمت ارز باعث عدم ثبات بازار و در نتيجه تمايل کمتر شرکت ها به حضور در مناقصات يا تجديد آنها شده است.احياء تاکيد مي کند: توسعه تاسيسات و خطوط لوله منطقه و عدم جذب نيروي انساني و از طرفي بازنشستگي و خروج نيروهاي قديمي و با تجربه، شرکت را با بحران نيروي انساني مواجه کرده و ضرورت بررسي و پيشگيري از حاد شدن شرايط اجتناب ناپذير است.»
رئيس روابط عمومي منطقه يک عمليات انتقال گاز با اشاره به فعاليت هاي روابط عمومي در حوزه فرهنگ سازي حريم مي گويد: در خصوص حريم، فعاليت هاي خوبي صورت گرفته که از آن جمله مي توان به برگزاري نشست هايي با مديران استاني و دادگستري هاي شهرستان ها و فرمانداري ها و همچنين جلسه مشترک با رئيس کل دادگستري استان خوزستان و معاونين پيرامون تجاوزات به حريم خطوط لوله که تاثير بسيار خوبي در روند کنترل حريم خطوط لوله منطقه را در پي داشته است، اشاره کرد.
عبدالحسين خازني ادامه مي دهد: همچنين ديدار با دهياري ها و بخشداري هاي مجاور خطوط و اهداي هدايايي با شعار مربوط به حريم و کنترل حريم به آنها از ديگر اقدام هاي موثر اين واحد با همکاري و همراهي واحدهاي حراست و امور حقوقي منطقه بوده است.به گفته او، در راستاي فرهنگ سازي حوزه حريم خطوط لوله، اين واحد با همکاري واحدهاي حراست و امور حقوقي اقدام به تهيه و توزيع دفترچه، برنامه کلاسي، لوح فشرده با موضوعيت حريم خطوط لوله و مقررات آن به روستاها، شهرها و مدارس همجوار با خطوط لوله منطقه کرده که اين فعاليت در کاهش تجاوزات به حريم خطوط لوله منطقه تاثير بسزايي داشته است.
خازني يادآور مي شود: با توجه به رويکردهاي مسؤوليت هاي اجتماعي منطقه در راستاي افزايش و ارتقاي رضايتمندي جامعه پيرامون، واحد روابط عمومي بر اساس رسالت و وظايف محوله خود با همکاري و هماهنگي مناسب با واحد تحليل سيستم ها اقدام به بررسي چالش ها و گلوگاه هاي مورد نظر سازمان در اين حوزه کرده که ماحصل آن تهيه نظرسنجي هاي مرتبط با ارزش هاي سازماني، منشور اخلاقي، رضايتمندي شغلي کارکنان، سبک رهبري است و بر اساس نتايج برداشتي آن برنامه هاي بهبود مناسبي براي اقدام در چشم انداز آينده منطقه طرح ريزي و در دست اقدام است که از جمله مي توان به برنامه نظرسنجي خانواده هاي ساکن در شهرک مسکوني ميانکوه اشاره کرد.
به گفته او، روابط عمومي منطقه با توجه به رويکرد ارزيابي هاي تعالي سازماني که براي دومين سال پياپي در سطح شرکت ملي گاز ايران برگزار مي شود، در اين حوزه با نگاه به ارزش هاي سازماني خود در خصوص اعتمادسازي و درستکاري و تعالي جويي خود، اقدام هاي موثر و مناسبي در حوزه نتايج جامعه انجام داده است که از جمله مي توان به برقراري ارتباط و ملاقات با مديران کل استاني در حوزه فعاليت هاي منطقه و برگزاري جلسات متعدد با مديران استاني در راستاي پيشبرد اهداف سازمان و همچنين انجام نشست هاي متعدد با دادگستري ها و مديران کل دادگستري در سطح استان در همين راستا اشاره کرد.رئيس روابط عمومي منطقه يک تاکيد مي کند: در حوزه فرهنگ سازي نيز اقدام هاي شايان توجهي از دو سال گذشته تا کنون صورت پذيرفته که ميتوان به تهيه بسته هاي فرهنگي مرتبط با حوزه مديريت مصرف انرژي و کنترل حريم اشاره کرد.خازني با اشاره به برنامهها در مسير چابک سازي و پويايي روابط عمومي مي گويد: يکي از مباني مهم مفاهيم بنيادي کيفيت مديريت، چابکي سازمان است که پاسخگويي موثر و کار آمد به فرصت ها و تهديدها، قابليت هاي سازمان را در شناسايي و تشخيص موقعيت ها افزايش مي دهد.او ادامه مي دهد: ايجاد ارتباط در محيط جامعه پيرامون پيچيده تر از پيش و در معرض تغييرات ناگهاني است و در چنين محيطي برخورداري از چابکي در سازمان امري مهم به شمار مي رود. يکي از نقش ها و شايد مهمترين نقش روابط عمومي منطقه، ايجاد تصوير مثبت سازماني است.رئيس روابط عمومي منطقه يک عمليات انتقال گاز مي افزايد: در اين راستا روابط عمومي منطقه اقدامات موثر و مناسبي را طرح ريزي و اجرا کرده است که از آن جمله مي توان به راه اندازي سامانه دولت الکترونيک در منطقه، ارتباط قوي و موثر با شرکت هاي نفتي و گازي همجوار که در بسياري از زمينهها راهگشاي کارهاي عملياتي منطقه بوده است و همچنين راه اندازي سامانه GIS براي پاسخگويي سريع در حوزه حريم و سامانه امور قراردادها براي تسريع در امور مناقصه گذاري و ... اشاره کرد.
خازني تصريح مي کند: در پايان لازم است به تحول ايجاد شده در سطح شرکت ملي گاز ايران در خصوص اجرا و پياده سازي مدل تعالي سازماني اشاره کنم که نکته کليدي آن ايجاد رويکردهاي مناسب در همه سطوح سازماني در راستاي ايجاد راهبردهاي مناسب و همسوسازي آنها با چشم انداز و ماموريت شرکت ملي گاز ايران است که مي تواند نويد موفقيت هايي در آينده نزديک باشد.
سميه راهپيما استفاده از توانايي سازندگان داخلي در صنعت نفت که ظرفيتي راهبردي براي کشور به شمار مي رود، از اهميت بسزايي برخوردار است، از اين رو اتکا به توانمندي شرکت هاي دانش بنيان و خريد اقلام داخلي بسيار راهگشاست و ما را از وابستگي به کشورهاي ديگر رها يي مي دهد که در اين مسير بهتر است توليدات داخلي را باور کنيم و سازندگان کشور نيز بايد با ارتقاي سطح کيفي کار و توليد خود، کاري کنند که اين باور تقويت شود. طي چند سال اخير صنعت نفت طرح بومي سازي 10 گروه کالاي کاربردي، در اين صنعت را در دستور کار خود قرار داده که شامل ساخت تجهيزات سرچاهي و رشته تکميلي درونچاهي، پمپ هاي درونچاهي، انواع مته هاي حفاري (صخره اي، الماسي و مغزه گيري)، انواع شيرهاي کنترلي، ايمني و تجهيزات جانبي، انواع لوله ها (لوله هاي جداري بدون درز از 8/3 تا 13 اينچ، لوله هاي جداري با درز از 20 تا 30 اينچ، لوله هاي مغزي، لوله هاي حفاري و لوله هاي جرياني بدون درز بالاي 6 اينچ)، الکتروموتورهاي ضد انفجار و دور متغير، ماشين هاي دوار (توربين، کمپرسور و پمپ ها شامل پمپ هاي گريز از مرکز)، فولادهاي آلياژي، ابزارهاي اندازه گيري حفاري و ساخت پيگ هاي هوشمند است. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» گفت و گوهايي با برخي سازندگان داخلي داشته که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
اکبر شفقي، مدير بازرگاني و پروژ ه هاي يکي از شرکت هاي دانش بنيان مي گويد: «فعاليت شرکت هاي توليدي با فعاليت ساير بخش هاي ديگر کشور معنا پيدا مي کند. معمولا در کشورهاي صنعتي که توليد بالايي دارند، ساير بخش ها به کمک توليد کننده مي آيند تا بر اساس برنامه ريزي هايي که دارد، ظرفيت توليد خود را افزايش دهد. در اين ميان بانک ها و گمرکات، يکي از مهمترين بخش هايي هستند که مي توانند به توليد کننده کمک کنند.» به گفته او، «توليد کننده، دست راست دولت است و بخشي از اقتصاد کشور را به گردش در مي آورد. مصداق اين امر، شرکت هاي توليد کننده در کشور آلمان هستند که در سال 2014 تراز تجاري و صادارتي کشور آلمان را به 285 ميليارد يورو رساندند، اين در حالي است که 99 درصد شرکت هاي توليدي در آلمان، شرکت هاي کوچک و متوسط هستند که به صورت خانوادگي اداره مي شوند.» شفقي ادامه مي دهد: «طي دو ماه گذشته، بيش از 30 بخشنامه از سوي گمرکات کشور صادر شده که بر اساس آن، خروج کالا را با مشکل روبه رو مي کند. ما توليد کننده هستيم و بايد براي ادامه حيات خود، برخي مواد مورد نياز خود را وارد کنيم.» او مي افزايد: «محصولات شرکت ما از سوي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به عنوان دانش بنيان مورد تاييد قرار گرفته است. اين شرکت انواع مکانيکال سيل و انواع اورينگ (سيستم هاي آب بندي) را توليد مي کند که در تجهيزات ماشين آلات دوار در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي مورد استفاده قرار مي گيرد. از سال 2014 با شرکت جان کرين همکاري داريم و توانستيم به دانش فني آنها دست يابيم. انتقال اين دانش فني در شرايط سخت اقتصادي رخ داده است. اين شرکت در سيستم هاي آب بندي، حرف نخست را مي زند و پيشرو است و از سال 1917 تاکنون روي اين سيستم ها کار مي کند. »
ناصر عاشوري، دبير کل انجمن صنفي کارفرمايي شرکت هاي صنعت پالايش نفت نيز مي گويد: «صنعت پالايش نفت با توجه به سابقه اي که دارد، در ارتباط با توليد و تامين مصارف و محصولات داخلي (بنزين ، گازوييل، سوخت جت هاي هواپيما و محصولات ويژه) کشور نقش بسزايي داشته و دارد، از اين رو با توجه به اينکه امسال «رونق توليد» نامگذاري شده است، بايد نخست بتوانيم توليد موجود را در برخي محصولات که به خودکفايي رسيده ايم، پايدار نگه داريم، سپس با همت کارکنان پالايشگاه ها از جمله مهندسان، کارشناسان، کارکنان و کارگران در شرايط سخت اقتصادي بدون اتکا به کارشناس خارجي اين صنعت را مديريت و اداره کنيم. علاوه بر خودکفايي در برخي محصولات و تامين نياز داخلي، مي توان اين قول را داد که امسال در برخي محصولات اصلي صادر کننده باشيم. اين نيازمند آن است که دولت و بخش خصوصي، با يکديگر همپوشاني و هماهنگي و وحدت رويه داشته باشند. » به گفته او «متاسفانه اکنون مسابقه اي ميان توليد کننده و مصرف کننده هاي بنزين داريم که بايد فکري در اين زمينه شود. همچنين با راه اندازي فاز 3 پالايشگاه ستاره خليج فارس از واردات بنزين بي نياز شده ايم، اين لازم است، اما کافي نيست و در اين راه خودروسازان نيز بايد خوروهاي خود را استاندارد سازي کنند و دولت در صرفه جويي بنزين برنامه ريزي هايي داشته باشد. بهتر است دولت راهکارهايي را در نظر بگيرد تا خودکفايي، استقلال و بي نيازي به خارج را حفظ کنيم. بنابر اين در اين زمينه بايد براي توليد پايدار، با دولت همپوشاني داشته باشيم.» عاشوري ادامه مي دهد: «استفاده از خودروهاي دو گانه سوز، سياست خوبي است و بايد گاز را با قيمت مناسب در اختيار مردم قرار دهند. اکنون حدود 90 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد مي کنيم و تحريم، در کيفيت توليدات تاثيري نخواهد داشت و در مجموعه پالايشگاه هاي دولتي و خصوصي يک مهندس خارجي نداريم و همه کارها به دست توانمند کارشناسان و مهندسان داخلي انجام مي شود. »
دبير کل انجمن صنفي کارفرمايي شرکت هاي صنعت پالايش نفت مي گويد: «کارهايي که به آنها اشاره شد، به مديريت جهادي باز مي گردد؛ زيرا براي کشور دلسوزي کردن و پاي کار بودن، کاري جهادي است . زماني که امانت دار خوبي باشيم و صرفه جويي داشته باشيم ، توليد کشور را پايدار نگه داريم و افزايش توليد داشته باشيم، به منافع ملي و رونق اقتصادي در کشور دست خواهيم يافت. »
«شرکت هاي دانش بنيان، توان توليد و ارائه محصولاتي را دارند که متمايز از محصولاتي است که هم اکنون در جامعه ما استفاده مي شود. اين تمايز، دانش بنيان شدن آنها را به دنبال دارد.
در اين برهه از زمان، نيازمند اين گونه شرکت ها و فعاليت هاي بنيادي در کشور هستيم تا بتوانيم به فناوري ها و محصولات جديدي دست يابيم که نيازهاي فعلي و آينده ما را مرتفع کنند.» اين بخشي از صحبت هاي سيد مهدي منصوري تهراني، مديرعامل يکي از شرکت هاي سازنده داخلي است.
او مي گويد: «نياز، راه را به ما نشان داده و براي آن برنامه ريزي کرده ايم تا بتوانيم مواردي را که در صنايع داشتيم، بر طرف کنيم. به اين صورت که نخست نياز را شناسايي و به عنوان يک هدف قرار داديم و براي رسيدن به هدف به دنبال کسب دانش بوديم و پس از کسب دانش، براي ايجاد کردن آن نياز، امکانات لازم را از نظر تجهيزاتي و مواد اوليه وارد کرديم و با نيروي انساني متخصص، اين کار را پرورش داديم، اين کارها همزمان با هم پيش رفتند تا اينکه توانستيم دانشي بوجود آوريم تا محصولي متمايز ايجاد کنيم.»
منصوري تهراني در زمينه محصولات توليدي اين شرکت دانش بنيان خاطرنشان مي کند: «اکنون در فهرست اصلي 10 قلم کالاي اساسي شرکت ملي نفت ايران قرار داريم و در اين زمينه، همکاري هايي با شرکت نفت و گاز پارس جنوبي، شرکت ملي گاز ايران، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، شرکت خطوط لوله و مخابرات ايران، شرکت نفت و گاز زاگرس، مناطق نفت خيز جنوب و.... همکاري داريم و ورق هاي رنگي را که قابليت استفاده در سازه هاي زير زمين و زير آب دارند، توليد مي کنيم.»
سعيد حامدنيا، رئيس هيات مديره يکي ديگر از شرکت هاي دانش بنيان نيز از ساخت پالايشگاهي خصوصي در شهرستان پلدختر خبر مي دهد.
به گفته او، «اگر تمام شرکت هاي دانش بنيان با حداقل پشتيباني از سوي دولت روبه رو شوند، مي توانند قدم هاي بسيار مهمي بردارند.»
حامد نيا مي گويد: «هميشه پالايشگاه ها بر پايه دانش فني خارجي احداث شده اند و بعد از آن تصميم گرفتيم تا يک پالايشگاه کوچک با دانش فني ايراني ايجاد کنيم.
اکنون 70 درصد تجهيزات آن را در کارخانه خودمان ساخته ايم و در حال آماده سازي زمين براي فونداسيون هستيم و اميدواريم تا آخر پاييز امسال، پالايشگاه ايراني داشته باشيم.
اين پالايشگاه در شهرستان پلدختر است و با مجوز اخذ شده روزانه 5 هزار بشکه در روز نفت خام دريافت خواهيم کرد. اين پالايشگاه با همکاري يکي دو شرکت دانش بنيان ديگر طراحي شده است و در حال ساخت آن هستيم؛ البته در اين زمينه با مشکلاتي روبه رو بوديم.»
سميه راهپيما هر ساله با شروع فصل بهار، جزيره مارو يا همان شيدور، شاهد حضور مرغان دريايي و لاک پشت هاي منقار عقابي است که براي تخمگذاري به اين منطقه مي آيند. اين لاک پشت ها از سال 1970 ميلادي به عنوان گونه جانداران در معرض خطر انقراض معرفي شدند، از اين رو شرکت پالايش نفت لاوان همسو با سياست هاي مسؤوليت اجتماعي با همکاري سازمان محيط زيست هرمزگان، طرح حفاظت از گونه هاي هاي جانوري اين منطقه (جزيره مارو) را به عهده دارد.
در اين زمينه جابر دهقان، کارشناس ارشد محيط زيست شرکت پالايش نفت لاوان مي گويد: « اين شرکت در زمينه مسؤوليت اجتماعي، با دهکده لاوان در ارتباط است و خدمات گوناگوني به بوميان اين منطقه ارائه مي کند؛ يکي از اين خدمات حفاظت از گونه هاي نادر مرغان دريايي و لاک پشت هاي منقار عقابي در جزيره مارو است. اين جزيره، خالي از سکنه است و زيستگاه اصلي تخمگذاري پرندگان دريايي و لاک پشت هاي منقار عقابي در معرض خطر انقراض محسوب مي شود، از اين رو تحت حمايت سازمان محيط زيست استان هرمزگان قرار دارد. طي تفاهمنامه هايي که با اداره محيط زيست استان هرمزگان امضا کرده ايم، هر سال هزينه هايي را براي طرح هاي مطالعاتي و تحقيقاتي در جزيره هاي مارو و هنگام داريم که با حمايت سازمان هاي مردم نهاد در استان هرمزگان اين فعاليت ها صورت گرفته است.» او ادامه مي دهد: «پلاک گذاري و شمارش جمعيت پرندگان مهاجري که از نقاط دور دست به جزيره مارو مي آيند و در فصل بهار تخمگذاري مي کنند، با حمايت شرکت پالايش نفت لاوان صورت گرفته و در اين زمينه اطلاع رساني هايي نيز به ساکنان بومي جزيره لاوان انجام شده است تا با کساني که از سوي سازمان محيط زيست مي آيند، همکاري لازم را داشته باشند.»به گفته دهقان، « با توجه به اينکه جزيره مارو، يکي از نقاط کمتر شناخته شده محيط زيستي در ايران بود، با همکاري اداره محيط زيست هرمزگان و حمايت مالي شرکت پالايش نفت لاوان، موفق به تهيه مستند «مارو» شده ايم که در دو فصل همزمان با تخمگذاري پرندگان دريايي و لاک پشت هاي منقار عقابي تهيه شده و بيش از سه ماه زمان فيلمبرداري آن طول کشيد. اين فيلم مي تواند براي معرفي اکوسيستم جزيره مارو و حفاظت از گونه هاي در حال انقراض بسيار موثر باشد.» اين کارشناس ارشد محيط زيست شرکت پالايش نفت لاوان مي گويد: «پالايشگاه لاوان در جزيره مارو آثار مثبت زيست محيطي ايجاد کرده و باعث شده تا اين زادآوري ها مستمر باشد و طبيعت بکر آن به قوت خود باقي بماند.»
او در ادامه از ارسال مستند «مارو» به جشنواره فيلم سبز امسال خبر داد که در تابستان برگزار مي شود، ضمن آنکه براي جشنواره هاي بين المللي نيز ارسال شده و طي يک سال آينده رتبه بندي هاي آن انجام خواهد شد.
پايش آنلاين
دهقان در ادامه به ديگر فعاليت هاي زيست محيطي پالايشگاه لاوان مي پردازد و مي گويد: «با توجه به تفاهمنامه هايي که با اداره محيط زيست هرمزگان امضا کرديم، دستاورد ها و اقدام هاي شاخص در حوزه محيط زيست را در دستور کار داريم و شرکت پالايش نفت لاوان به صورت مستمر تاثيرات مواد نفتي را پايش مي کند تا آلودگي وارد اين آب ها نشود. »به گفته او «پالايشگاه لاوان از سال 86، طرح هاي توسعه اي و بهبود کيفيت فراورده ها را آغاز کرده که در سال 94 با هدف بهينه سازي مصرف سوخت و حفظ محيط زيست بنزين يورو 4 را به عنوان سوختي سازگار با محيط زيست توليد کرد. اين پالايشگاه همواره رعايت اصول زيست محيطي را در اولويت فعاليت هاي خود قرار داده و ساخت حوضچه جمع آوري مواد زائد نفتي با ظرفيت 4800 متر مکعب را با در نظر گرفتن معيارها و ضوابط محيط زيستي و با استفاده از پوشش هاي ژئو ممبران و ژئو تکستايل، به منظور جلوگيري از ورود مواد نفتي، براي صيانت از محيط زيست انجام داده است، همچنين پايش مستمر زيست محيطي از سوي آزمايشگاه هاي معتبر و معتمد محيط زيست در اين پالايشگاه انجام مي شود.» اين کارشناس ارشد محيط زيست شرکت پالايش نفت لاوان مي افزايد: «از ديگر اقدام هاي زيست محيطي، احداث واحد بازيافت گوگرد است. گوگرد توليدي موجود در نفت گاز را به زير ppm 50 رسانده ايم که در واحد بازيافت به صورت گرانوله در کيسه هاي يک تني در کشتي ها براي صادرات بارگيري مي شود.» دهقان از ديگر اقدام هاي زيست محيطي پالايشگاه لاوان به احداث واحدهاي جانبي مانند تصفيه آب هاي صنعتي اشاره مي کند و مي گويد: «تصفيه پساب ها به سه روش بيولوژيکي، فيزيکي و شيميايي انجام مي شود و تمامي پساب هاي حاصل از آن به صورت قطره اي، (با توجه به شرايط تامين آب شيرين در جزيره) به مصارف کشاورزي مي رسد.» او مي افزايد: « در بحث توسعه فضاي سبز پالايشگاه نيز توانستيم طي سال هاي گذشته 50 هکتار فضاي سبز ايجاد کنيم. در اين باره با مشکلاتي از جمله تامين خاک روبه رو بوديم که براي رفع آن، خاک هاي مرغوب و حاصلخيز را به وسيله کشتي به جزيره منتقل کرديم و اکنون آبياري آن به وسيله تصفيه پساب هاي صنعتي و بهداشتي انجام مي شود.» دهقان تاکيد مي کند: «با توجه به بندهاي قانوني در نظر گرفته شده از سوي مجلس شوراي اسلامي، صنايع، به اجراي پايش آنلاين منابع آلاينده مکلف شده اند. به همين دليل، پروژه تجهيز دودکش ها به آنالايزر هاي آنلاين را در دستور کار قرار داديم. اکنون کوره واحد تقطير به آنالايزر آنلاين تجهيز شده و به صورت مستمر گزارش آن به سازمان محيط زيست ارسال مي شود. براي پساب هاي صنعتي نيز اين تکليف قانوني را داريم تا پساب پالايشگاه را به سيستم آنالايزر آنلاين مجهز کنيم، ضمن آنکه تا يک سال آينده، هشت دودکش ديگر پالايشگاه را به اين سيستم مجهز خواهيم کرد.»
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در اين صنعت، مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است، از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنايع، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند باعث بهبود رفتاري ايمن در افراد مستقر در فضاي پالايشگاه شود. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» به بررسي حادثه اي ديگر که منجر به قطع انگشتان دست در تماس با فن خنک کننده دستگاه جت زني، شده، پرداخته است که در ادامه مي خوانيد:
در ساعت 8 صبح روز حادثه، مجوز کار براي عمليات جت زني روي مبدل هاي واحد CCR از سوي مسؤولان مربوط صادر مي شود. سپس در ساعت 9 صبح، فرد حادثه ديده که يکي از کارکنان شرکت پيمانکاري است، به منظور تامين سوخت دستگاه جت زني به محل مراجعه مي کند. او نازل تزريق گازوييل را با دست چپ مي گيرد و هنگام تزريق گازوييل به دستگاه جت زني، احتمالا دست راست خود را به دستگاه جت زني تکيه مي دهد. در همين زمان دست او با نيمه پاييني پره هاي خنک کننده دستگاه جت زني که بدون حفاظ بوده، تماس پيدا مي کند که اين حادثه منجر به صدمه ديدن دست راست او مي شود. بعد از بروز حادثه، آمبولانس مستقر در واحد، او را به درمانگاه شرکت انتقال مي دهد و سپس براي ادامه درمان، ابتدا به بيمارستان شهر و بعد به بيمارستان تهران اعزام مي شود.
• نداشتن توجه کافي به مفاد دستور عمل صدور مجوز کارکه مشتمل بر موارد زير است:
- صدور مجوز کار عمليات جت زني روي مبدل ها، با وجود نداشتن حفاظ روي نيمه پايين فن خنک کننده
- مورد بررسي قرار نگرفتن شرايط کار به صورت دقيق قبل از صدور مجوز کار
• عدم شناسايي و ارزيابي ريسک خطر تماس دست با فن خنک کننده دستگاه جت زني
• ضرورت دارد واحدهاي اچ اس اي شرکت ها با همراهي واحدهاي عمليات و تعميرات، برنامه زير را براي بهبود وضعيت صدور مجوزه هاي کاري، طراحي و اجرا کند.
- تعيين موارد کليدي مفاد دستور عمل صدور مجوز کار
- تعريف شاخص ميزان انطباق وضعيت صدور مجوز کار با دستور عمل مربوطه بر اساس موارد کليدي اشاره شده
- اندازه گيري ميزان شاخص وضعيت صدور مجوز کار در واحدهاي مختلف پالايشگاه و محاسبه ميزان انطباق در کل پالايشگاه
- بررسي دلايل پياده نشدن مفاد دستورعمل صدور مجوز کار
- تعريف هدف کمي و برنامه عملياتي به منظور بهبود شاخص مذکور طي يک برنامه سه تا پنج ساله
- اجرا و بررسي ميزان تحقق اهداف و اثربخشي برنامه ها
• در بعضي موارد، نتايج ارزيابي ريسک به دليل کلي گويي به گونه اي هستند که آگاهي لازم را در اختيار امضا کنندگان مجوز کار قرار نمي دهند. در صورتي که جداول ارزيابي ريسک بايد منتج به اين موضوع شود که کارکنان بدانند، هنگام کار با يک تجهيز، هر کدام از اجزاي آن تجهيز، چه خطراتي در بر دارند. به عنوان مثال در مورد دستگاه جت زني بايد خطرات اجزاي مختلف آن از قبيل فن خنک کننده، شيلنگ ورودي آب، نازل خروجي آب، مخزن سوخت و.... شناسايي و ارزيابي شود. اين موضوع در خصوص فعاليت ها نيز مصداق دارد. به اين معني که اگر مقرر شد، شناسايي خطر و ارزيابي ريسک بر اساس فعاليت ها باشد، بايد هر فعاليت به اجزاي آن تقسيم شود. در غير اين صورت، بعضي خطرات شناسايي نخواهند شد.
• فردي که مجوز کار را امضا مي کند، در واقع به گونه اي شناسايي خطر و ارزيابي ريسک انجام مي دهد؛ اما موضوع اينجاست که برگه مجوز کار، چند مورد کلي را بيان مي کند. به عنوان مثال، در برگه مجوز کار اين موضوع پرسيده مي شود که آيا تمامي مسيرهايي که خطر ورود سيالات در آن وجود دارد، بسته شده اند؟ در حالي که اين امضاکننده مجوز است که بايد براي فعاليت ها و تجهيزات مختلف فکري کند و مسيرهاي احتمالي را تشخيص دهد. نتايج بررسي حوادث به ما نشان مي دهد که در عمل، افراد امضا کننده مجوزهاي کار، خيلي از مواقع فرصت کافي، دانش کافي يا باور قوي براي انجام اين بررسي را ندارند؛ اما چنانچه در جداول مديريت ريسک، اين موارد براي خطرات مربوط به هر تجهيز يا فعاليت، به صورت کامل ديده شوند، به افراد کمک مي کند که در هنگام صدور مجوز کار، يک راهنماي مناسب در اختيار داشته باشند.
• افزايش کيفيت برگزاري جلسه هاي کوتاه ايمني (TBM) قبل از انجام کار در هر روز / نوبت کاري
• تعريف و اجراي برنامه ارزيابي و بهبود فرهنگ ايمني مشتمل بر جو ايمني و ايمني رفتاري.
• بررسي و اصلاح وضعيت حفاظ تجهيزات مختلف
فعاليت خط لوله 42 اينچ صادرات نفت حدفاصل اميديه-اهواز در گستره عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري ازسرگرفته شد. پس از چند روز تلاش بي وقفه و شبانه روزي کارکنان شرکت نفت وگاز آغاجاري و گروه هاي ستاد مناطق نفت خيز جنوب، شرايط فعاليت خط لوله 42 اينچ صادرات نفت، به وضع پيش از حادثه برگردانده شد. ابراهيم پيرامون، مديرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاري بااعلام اين خبر گفت: پس از بازرسي هاي لازم، باعملياتي شدن خط لوله 42 اينچ، ظرفيت خوراک پالايشگاه اصفهان تکميل شد و به وضع توليدي پيش از حادثه بازگشت. وي با اشاره به تعمير خط لوله 36 اينچ صادرات نفت عنوان کرد: تعمير اين خط نيزبا تلاش وجديت کارکنان شرکت آغاجاري دردست انجام است و تلاش مي شود که در زمان کوتاهي، تعمير اين خط نيز تکميل شود و شرايط به حالت اوليه بازگردد. روز دوشنبه (16 ارديبهشت ماه) خط لوله 42 اينچ نفت اميديه هنگام تعميرات براثر برخورد لودر با آن، دچار نشت و آتش سوزي شد و متعاقب آن خط 12 اينچ انتقال گازمايع مجاور آن نيز آتش گرفت که آتش سوزي هر دو خط به طور کامل مهار شد.
درپي حادثه خط لوله اهواز-اميديه، رئيس خدمات عمليات، رئيس اچ اس اي، رئيس بازرسي خطوط لوله وسرگروه آزمايش چاه شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري، برکنار شدند. اين تصميم به دليل سهل انگاري اين افراد در انجام وظايف محوله، رعايت نکردن دستورعمل هاي ايمني و به کارنگرفتن تمهيدات لازم براي انجام تعميرات صادرشد، همچنين درباره تخلفات ياقصورديگرافراد نيز بررسي و اقدام خواهد شد. ابراهيم پيرامون، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري تا تعيين جانشين نهايي اين افراد، علي شکيباکيا رابه عنوان سرپرست اداره بهداشت، ايمني ومحيط زيست وعلي محمدي رابه عنوان سرپرست خدمات عمليات اين شرکت منصوب کرده است.
پروژه تکميل و راه اندازي معلم سراي آموزش وپرورش شهرستان اميديه با هدف اجراي مسئوليت هاي اجتماعي وامورعام المنفعه، بامشارکت شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري انجام خواهد شد. همزمان با برگزاري بيست ويکمين جشنواره خيرين مدرسه ساز استان خوزستان درشهرستان اميديه، آيين کلنگ زني فازدوم معلم سراي آموزش و پرورش باحضورابراهيم پيرامون، مديرعامل شرکت نفت وگاز آغاجاري، سيدمهران رفيعي، فرماندار شهرستان اميديه و جمعي از مسئولان محلي برگزار شد. در اين جشنواره که با حضورخيرين مدرسه ساز شهرستان همراه بود، مقررشدپروژه تکميل وراه اندازي معلم سراي آموزش وپرورش، با مشارکت شرکت نفت وگاز آغاجاري اجرايي شود. دراين مراسم رفيعي، فرماندار شهرستان اميديه از نقش بي بديل شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري در همه فعاليت هاي عام المنفعه به ويژه در حوزه آموزشي وخدمات رساني به آموزش وپرورش شهرستان قدرداني کرد.
ساخت اين معلم سرا درسال 1390 آغاز وتکميل آن به دليل کمبود بودجه عمراني، متوقف شده بود. اين معلم سرا درمحوطه اي به مساحت 2500 مترمربع و زيربناي 320 مترمربع احداث شده است وباانجام محوطه سازي و احداث ديوار از سوي شرکت نفت وگازآغاجاري، در آينده نزديک تکميل وبهره برداري اين مجتمع آغاز خواهد شد.
آيين اختتاميه سومين المپياد علمي، پژوهشي مهندسي نفت(اويلمپيک) برگزار و عبدالصمد رحمتي، کارشناس مديريت برنامه ريزي– تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، موفق به کسب رتبه نخست اين المپياد شد. طرح پيشنهادي رحمتي متشکل از دو بخش است که جمع آوري اطلاعات، دسته بندي و اولويت بندي فازهاي مختلف توسعه اي يک ميدان نفتي، همچنين مشخص کردن حجم ريالي هرمرحله، بخش نخست آن را شامل مي شود؛ دربخش دوم نيزابزارهاي متعدد موجود دربازارسرمايه متناسب باموضوع تامين مالي ازبازارسرمايه تعيين و روش هاي اجرايي تامين مالي از طريق آن ابزار طراحي شده است. سومين دوره المپياد علمي، پژوهشي مهندسي نفت باحمايت معاونت علمي و فناوري ومرکزهمکاري هاي تحول وپيشرفت رياست جمهوري، وزارت علوم، تحقيقات وفناري، وزارت نفت کشور عراق، همچنين شرکت ملي نفت ايران وستاد توسعه فناوري حوزه انرژي، در دو بخش علمي و پژوهشي و باحضور 250شرکت کننده از بيش از 60 دانشگاه، شرکت و مرکز پژوهشي برگزارشد. اويلمپيک، اسفندماه سال گذشته باهدف غربالگري افراد نخبه دانشگاهي– صنعتي وبه منظورايجاد بانک جامع اطلاعاتي در زمينه هاي خاص، در دو سطح ملي وبين المللي دردانشکده مهندسي شيمي ونفت دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد.
تعميرات اساسي سالانه تاسيسات توليد گاز شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي در دو منطقه عملياتي نار و کنگان و آغار و دالان آغاز شد. سيدمحمود ميرباقري، مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي گفت: تعميرات اساسي دو منطقه عملياتي نار و کنگان و آغار و دالان با هدف اطمينان از عملکرد ايمن و آمادگي کامل تاسيسات براي توليد گاز در فصل سرما به طور همزمان در حال انجام است.
وي گفت: تعميرات اساسي منطقه عملياتي نار و کنگان شامل مراکز تفکيک، خطوط لوله جرياني چاه ها، توربوکمپرسورهاي ايستگاه تقويت فشار گاز نار و خطوط لوله انتقال گاز اين منطقه عملياتي است.
مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي تصريح کرد: تعميرات پيشگيرانه و اساسي منطقه عملياتي آغار و دالان نيز شامل خطوط لوله جرياني چاه ها، مراکز جمع آوري گاز شماره 2 و 3 ناحيه دالان همزمان با منطقه عملياتي نار و کنگان آغاز شده است. ميرباقري با اشاره به اين که تعميرات پيشگيرانه و اساسي اين دو منطقه عملياتي از اوايل ارديبهشت ماه آغاز شده است، گفت: در منطقه عملياتي سروستان و سعادت آباد نيز ادامه تعميرات اساسي سه مخزن ذخيره نفت که از اواخر پارسال آغازشده بود، در دست انجام است.
مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران گفت: قطعات شيرآلاتي که در انحصارشرکت هاي اروپايي وآمريکايي بود، هم اکنون باتوانمندي سازندگان داخلي 100درصد بومي سازي شده است. عباس اسدروز درنشست بامديران پايانه نفتي خارک افزود: فلسفه شکل گيري شرکت هاي دانش بنيان درحوزه نفت، کمک به توسعه شرکت هاي نفتي و توليد قطعات و تجهيزات جديد با بهره گيري از دانش و تجربيات دانشگاهيان است. وي گفت: در شرايط کنوني که فشار بيشتري بر واحدهاي توسعه اي وارد مي شود، بهترين زمان براي حضور موثرفعاليت هاي دانش بنيان براي کمک به رفع مشکلات واحدهاي قديمي و توليد محصولات جديد است.مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران تصريح کرد: مراحل شکل گيري و توسعه استارتاپ ها در دو مرحله ويکند و دمو انجام مي شود، به صورتي که استارتاپ هاي ويکند در مرحله ارائه طرح و استارتاپ هاي دمو در مرحله صنعتي شدن و ملحق شدن به يک واحد صنعتي هستند. وي امضاي تفاهم نامه باشرکت هاي دانش بنيان را راهي براي مقابله با دور جديد تحريم هاي ظالمانه درسال رونق توليد وشکوفايي صنعت داخلي عنوان واظهارکرد: نخستين اکچويتور ساخته شده ازسوي سازندگان داخلي که درطيف گسترده اي کاربرد دارد، درپايانه نفتي خارک نصب شده است. به گفته وي، هزينه هاي ساخت اين تجهيز نسبت به نمونه خارجي آن کاهش 60 درصدي دارد.
سامانه آموزش از راه دور (LMS) شرکت نفت فلات قاره ايران به طور رسمي آغاز به کار کرد.
حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در آيين فعاليت رسمي اين سامانه آموزشي با بيان اين که آموزش نه تنها هزينه نيست، بلکه سرمايه گذاري است، برارتقاي پيوسته اين سامانه تاکيد و تصريح کرد: سامانه آموزش از راه دورشرکت بايد به طور دائم اصلاح و همواره آخرين نسخه آن پياده سازي شود.
وي همچنين بربه روزرساني پيوسته محتواي دوره ها، استفاده از آخرين مطالب آموزشي براي همکاران، استفاده بيشتر از امکانات کمک آموزشي مانندفيلم ها وانيميشن هاي آموزشي و برگزاري دوره هاي پيشرفته نيز تاکيد کرد.
رئيس آموزش شرکت نفت فلات قاره ايران نيزگفت: سامانه مديريت آموزش مجازي، سامانه اي است که به صورت الکترونيکي، علاوه بر مديريت روند يادگيري وآموزش در يک سازمان، اجراي برنامه هاي آموزشي آن را نيز تسهيل مي کند.
اميد مولاوردي خاني گفت: اين سامانه آموزش، درسطوح مختلف به دانشجويان امکان مي دهد که تمام يا بخشي از دوره آموزشي را از راه دور و بدون نياز به حضور فيزيکي، در کلاس درس بگذرانند.
به گفته وي، ازسال87با زمينه سازي وفرهنگ سازي درباره آموزش الکترونيکي، امکان برگزاري دوره هاي آموزشي براي مهارت هاي هفت گانه (ICDL)و زبان انگليسي ازطريق سيستم آموزش از راه دور، براي همکاران همه مناطق عملياتي و ستاد تهران فراهم شده است. مولاوردي خاني، يکي از اهداف مهم واحد آموزش را همگامي و همراهي با توسعه و فناوري در زمينه آموزش اعلام واظهار کرد: کاهش چشمگير هزينه ها، صرفه جويي ومديريت بودجه آموزشي، آموزش تعداد زيادي از فراگيران درمدت زمان کوتاه، همچنين کاهش اتلاف وقت کارآموز، دسترسي آسان و در زمان دلخواه، افزايش به کارگيري عملي آموخته ها در اين شيوه و کاهش زمان آموزشي 40 تا60 درصدي رانسبت به شيوه هاي سنتي، مزيت هاي استفاده ازسامانه آموزش از راه دور برشمرد. وي بابيان اين که سامانه نوين آموزش از راه دور، جديدترين و به روزترين نسخه موجود در وزارت نفت است، اظهار کرد: بارگذاري و نصب 500 دوره آموزشي، استفاده همزمان 25هزار کاربر ازسامانه، استفاده ازسامانه آموزشي روي سايت اينترنت و اينترانت، امکان استفاده ازمحتواي آموزشي روي تلفن همراه، همچنين امکان گزارش گيري کامل از فعاليت وحضورکاربران درسامانه آموزشي، از ديگر مزيت هاي اين سامانه آموزشي است.
رئيس آموزش شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: هم اکنون 33 دوره آموزشي شامل زبان انگليسي برپايهTOP NOTCH، فن اداره جلسات، ارگونومي تخصصي، امنيت درشبکه هاي کامپيوتري، پيشگيري از حملات سايبري و امنيت اطلاعات و ... درسامانه جديد آموزش از راه دور براي آغاز به کار سامانه و ترم بهار بارگذاري شده است.
مديرعمليات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب خواستار ايجاد ساختار، تسهيل صدور بارنامه و پروانه هاي ترافيکي با توجه به فعاليت هاي شبانه روزي اين شرکت شد. مهران حسن وند با اشاره به نقش مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد در اين شرکت گفت: اين مديريت با در اختيار داشتن ناوگان تخصصي، با بيش از يکصد سال سابقه، بزرگ ترين مجموعه حمل ونقل متنوع تخصصي کشور است که افزون برمسئوليت پشتيباني از توليد، درشرايط بحراني نيز باهماهنگي استانداري خوزستان، اقدام ها و کمک هاي لازم را در دستور کار دارد. حسن وند، تخصيص چهارهزارو 817روز-دستگاه انواع ماشين آلات راهسازي، کاميون کشنده، کمپرسي و تانکر آبرساني به بحران سيل استان خوزستان را از جمله اقدام هاي شرکت مناطق نفت خيز جنوب برشمرد. وي برايجاد ساختار، تسهيل صدوربارنامه و پروانه هاي ترافيکي با توجه به فعاليت هاي شبانه روزي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تاکيد کرد. غلام عباس بهرامي نيا، مديرکل راهداري و حمل ونقل جاده اي خوزستان نيز گفت: سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي دربرقراري ساختار وزمينه مناسب براي صيانت از توليد، همچنين تسهيل درصدور بارنامه وپروانه هاي عبور همکاري سازنده اي بامجموعه مناطق نفت خيز جنوب دارد. وي اظهارکرد: تردد همه محموله هاي ترافيکي مربوط به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بلامانع است و هماهنگي لازم با عوامل انتظامي انجام مي شود.
باحکم معاون وزير نفت ومديرعامل شرکت ملي نفت ايران،اکبرسهيلي پوربه عنوان مديرامورمالي شرکت ملي نفت ايران منصوب شد. درحکم مسعود کرباسيان آمده است: نظر به تعهد،تخصص وتجارب ارزشمند جناب عالي وبا عنايت به اهميت تاثيرگذارامورمالي شرکت ملي نفت ايران درصنعت نفت، جناب عالي رابه سمت مدير امور مالي شرکت ملي نفت ايران منصوب مي نمايم. تنظيم وساماندهي مطلوب ارتباط مالي بين دولت وصنعت نفت،تنظيم روابط باشرکت هاي فرعي وتابعه وتوجه به اجراي اصل 44 قانون اساسي درتعدادي ازشرکت هاي فرعي،همچنين ارتقاي سطح گزارشگري و اعتبارمالي شرکت ملي نفت درايران وجامعه بين المللي،ازجمله موارد تاکيدي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران درحکم انتصاب اکبرسهلي پور است. همچنين در انتصابي ديگر شجاع الدين بازرگاني، معاون حقوقي ومجلس وزارت نفت درحکمي سيدمحمد طباطبايي رابه عنوان مشاورحقوقي وزارت نفت منصوب کرد.
مشاورمديرعامل شرکت ملي حفاري ايران بابيان اين که بازسازي، نوسازي و تعميرات اساسي (اورهال)ناوگان در دستورکارامسال مديريت ارشد اين شرکت قرار دارد، ازشتاب بخشيدن به اين فرآيند درشرکت ملي حفاري ايران خبر داد. محمدرضاتاکايدي افزود: به منظورتوسعه پايدارشرکت ملي حفاري ايران، بايد براي افزايش درآمدها و مديريت هزينه ها گام برداشته شود. وي اظهارکرد: با توجه به برنامه ريزي هاي انجام شده، مديران ومجموعه کارکنان بايدبه سمت دستيابي به درآمد بيشتر، بهينه سازي هزينه ها و ايجاد توازن بين درآمد و هزينه حرکت کنند. وي بابيان اين که حضورفعال دربازار داخلي بانگاهي به بازارهاي کشورهاي همسايه، زمينه سازافزايش درآمدخواهدبود، اظهارکرد: مشارکت در27 پروژه EPC/ EPD شرکت ملي نفت ايران وهمکاري با شرکت هايي که دراين مناقصه ها اجراي پروژه ها را در دست مي گيرند، موجب خواهد شد ازظرفيت هاي موجود درشرکت ملي جفاري ايران، به طور کامل بهره گرفته شود. نايب رئيس هيئت مديره شرکت ملي حفاري ايران افزود: مديرعامل شرکت با تقسيم کار و ترسيم راهکار مناسب براي استفاده از توانمندي هاي داخلي سازمان وپيمانکاراني که دراين زمينه اثرگذار هستند، شتاب بخشيدن به روزآمدسازي ناوگان را به جد دنبال مي کند. وي بااشاره به ابلاغ منشور پانزده گانه اجرايي شرکت ملي حفاري ايران در اواخرسال گذشته ونشست هاي تخصصي گارگروه هاي آن اظهارکرد: چهار کارگروه زيرنظروي ادارهمي شودکه مهم ترين آن «زنجيره تامين کالا»ست که رکن اصلي پشتيباني ازناوگان شرکت ملي حفاري ايران محسوب مي شود.
مشاورعالي مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران همچنين با اشاره به واگذاري دوپروژه گچساران ونفت شهر درقالب طرح هاي حفظ، نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي نفت ايران به شرکت ملي حفاري ايران تصريح کرد: اجراي اين پروژه ها اهميت ويژه اي دارد و اين شرکت تلاش دارد باجديت مراحل اجرايي کار راپيگيري کند وبه موقع به نتيجه برساند. وي همچنين با ارزيابي بازارکار صنعت حفاري گفت: با توجه به شرايط بازار، تقاضاي کارفرمايان به بخش خدمات فني حفاري بيشتر مي شود به همين دليل اقدام هايي انجام شده است تا بتوان با توسعه فعاليت ها و ارائه خدمات مطلوب، سهم شرکت را در بازار خدمات جنبي ارتقا بخشيم.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه گفت: مصرف حامل هاي مصرف انرژي(آب، برق و گاز)تاسيسات و ساختمان هاي اين منطقه عملياتي درسال گذشته با اقدام هاي کنترلي بهينه سازي مصرف، کاهش داشته است.
احمد مجرد درجلسه تجزيه و تحليل مصارف انرژي گفت: هوشمندسازي کنترل مصارف سيستم گرمايشي و سرمايشي ساختمان ها و تاسيسات، اجراي سيستم مديريت هوشمند ساختمان (BMS)، ارتقاي سيستم روشنايي محوطه انبارهاي نفت و سوختگيري هواپيمايي به نسل جديد LED از جمله اقدام هايي هستند که موجب کاهش مصرف حامل هاي انرژي در تاسيسات و ساختمان هاي اين منطقه عملياتي شده است.
وي به کارگيري ژنراتور در اوج پيک مصرف برق در ساختمان هاي ستادي و انبارهاي نفت، همچنين نظارت مستمر بر مصارف انرژي را از ديگر اقدام هاي کنترلي در جهت کاهش مصرف حامل هاي انرژي برشمرد. مجرد افزود: با انجام موارد ياد شده مصرف برق نسبت به پارسال يک درصد، مصرف آب 12.4 درصد ومصرف گازنيز 21.5 درصد کاهش داشته است.
وي گفت: مواردي همچون افزايش 30درصدي توان تخليه وبارگيري در انبارهاي نفت منطقه، فعال بودن آنها تاپاسي ازشب به منظورسوخت رساني مطلوب وبدون وقفه موجب شده است که مصرف برق تاسيسات و ساختمان هاي اين حوزه عملياتي با وجود اقدام هاي کنترلي، کاهش محسوسي نسبت به سال قبل نداشته باشد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه گفت: با پيگيري و اجراي مصوبات و برنامه هاي ابلاغي بهينه سازي مصرف انرژي درصدد هستيم که امسال نيز روند کاهشي مصارف انرژي ادامه يابد؛ به طوري که مصرف برق حداقل پنج درصد کاهش يابد.
مجرد يادآورشد: استفاده صحيح از انرژي، علاوه بر تضمين حيات و توسعه پايدار جامعه، همچنين بقاي انرژي براي نسل هاي آتي، مانعي براي توليد و گسترش آلودگي هاي زيست محيطي است.
مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام از تاثير مثبت بهره برداري از آب سد شهداي ايلام (گلال) بر افزايش بهره وري اين پالايشگاه خبر داد.
شهريار داري پور در ديدار با مديرعامل شرکت آب منطقه اي ايلام بر لزوم همکاري سازنده بين دو شرکت تاکيد و تصريح کرد: همکاري سازنده درچارچوب مقررات و قوانين بين شرکت هاي آب منطقه اي و پالايشگاه گازايلام براي رفع موانع و محروميت منطقه و ارتقاي سازنده در زمينه توليد الزامي است.
وي با اشاره به اهميت تامين آب مورد نياز اين شرکت وپتروشيمي ايلام از سد شهداي ايلام اظهارکرد: بهره برداري از سد گلال و انتقال آب آن به پالايشگاه نه تنها موجب افزايش بهره وري پالايشگاه در زمينه توليد مي شود، بلکه گامي اساسي براي کاهش برداشت آب از منابع زيرزميني برداشته خواهد بود.
علي پوراحمد، مديرعامل شرکت آب منطقه اي ايلام نيز گفت: آبگيري سد شهداي ايلام (گلال) در تابستان امسال با حضور رئيس جمهوري آغاز خواهد شد و به منظور تامين آب مورد نياز پالايشگاه گاز و پتروشيمي ايلام، تا پايان سال آينده آب سد شهداي ايلام با احداث خط لوله به اين شرکت ها انتقال داده مي شود.
در اين ديدار موانع اجرايي پروژه انتقال آب سد گلال به پالايشگاه ايلام مانند تامين برق و مسير انتقال آب ارائه و مقرر شد راهکارهاي مناسب با همکاري کارشناسي دو شرکت براي رفع موانع در نظر گرفته شود.
رئيس واحد خوردگي خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از ترميم خوردگي بيش از محدوده از خط لوله نفت خام مارون - اصفهان در سال گذشته خبر داد. رحمت الله مصباح گفت: در سال قبل خوردگي بيش از 120 محدوده از خط لوله 32اينچ نفت خام مارون به اصفهان به طول 800متر ترميم و طي اين عمليات بالغ بر 13هزار مترمکعب خاکبرداري انجام شد. وي افزود: افزون بر موارد ذکر شده، پوشش خطوط لوله به طول يک هزار و 100 متر در 82 محدوده به همراه خاکريزي 2 هزار و 36 متر با حجم 21 هزار و 790 مترمکعب نيز انجام شده است.
مصباح تاکيد کرد: همچنين 200 مترمربع از منيفولد مرکز انتقال نفت شماره 2 (شهيد بديع صنايع رامهرمز) به روش کامپوزيت تقويت و ايمن سازي شد. رئيس واحد خوردگي به ديگر اقدام هاي انجام شده در طول سال گذشته (97) در اين مرکز اشاره کرد و گفت: 40 محدوده از نقاط داراي خوردگي حد فاصل مراکز انتقال نفت شماره 3 و 4 به روش کامپوزيت ايمن سازي و 2 هزار مترمربع از خطوط لوله منيفولد مرکز انتقال نفت شماره 1 پس از آماده سازي سطح، در سه لايه زينک ريچ، مباني اپوکسي و لايه نهايي پلي يورتان رنگ آميزي شد.
مرکزمستقل ستاد سامانه هوشمند سوخت ويژه پاسخگويي به پرسش هاي مردم و مراجعه کنندگان در ساختمان ستاد قديم شرکت ملي پحش فراورده هاي نفتي منطقه همدان افتتاح و راه اندازي شد. امين روستايي، مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان با بيان اين که مرکز يادشده پيرو اجراي مصوبات نشست هاي هماهنگي بازنگري واصلاح زيرساخت هاي سامانه هوشمندسوخت فعال شده است، هدف از راه اندازي اين سامانه را پرسش هاي بهنگام و رعايت حقوق شهروندي عنوان کرد. وي ادامه داد: اين سامانه پاسخ گويي به دنبال صدوراطلاعيه مهم شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران ودعوت ازدارندگان خودرو و موتور سيکلت فاقد کارت هوشمند سوخت براي دريافت کارت سوخت مجدد، راه اندازي شده است. روستايي گفت: حذف رمز کارت هاي سوخت، پاسخ به پرسش هاي شهروندان در مورد سهميه بندي احتمالي، شيوه هاي مراقبت از کارت و قابليت هاي فراوان کارت سوخت، از جمله خدماتي است که اين مرکز به مردم استان همدان ارائه مي کند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان تاکيد کرد: حفظ آمادگي براي هرگونه تغيير وتحول از ويژگي ها والزام هاي سازمان هاي پويا و کارآمد است و فعاليت اين سامانه نيز درپي همين پويايي محقق شده است.
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان از آمادگي براي واگذاري مجوز احداث پنج جايگاه عرضه سي ان جي در شهر زاهدان خبر داد.
غلام محمد احمدي با بيان اين که فراخوان احداث جايگاه هاي تک منظوره عرضه سي ان جي از طريق جرايد اطلاع رساني شده است، افزود: متقا ضيان واجد شرايط مي توانند درخواست هاي خود را به شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان ارائه کنند. وي با اشاره به گسترش طرح گازرساني درشهر زاهدان گفت: به منظور استفاده ازسوخت پاک و ارزان، طرح احداث جايگاه هاي تک منظوره سي ان جي در دستور کار قرارگرفته است و اين شرکت در نظر دارد با سرمايه گذاري بخش خصوصي پنج جايگاه عرضه سي ان جي در نقاط گازرساني شده شهر زاهدان احداث کند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه زاهدان بابيان اين که هم اکنون يک جايگاه عرضه سي ان جي درشهر زاهدان دردست راه اندازي است، از صدور مجوز براي احداث يک جايگاه ديگر خبر داد. وي هدف ازاحداث اين جايگاه ها را گسترش خدمات دولت، جذب سرمايه هاي بخش خصوصي و رفاه مردم عنوان کرد.
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام گفت: نخستين جايگاه عرضه سوخت دو منظوره زيرپوشش شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت(برند) دراستان ايلام بهره برداري شد.
علي اصغر چاغروندي بابيان اين که اين جايگاه دومنظوره(فراورده هاي نفتي وسي ان جي) در شهرستان سيروان آماده خدمات رساني است، افزود: افزايش جايگاه هاي زنجيره اي، عاملي مهم براي توزيع مطلوب و کيفي سوخت، همچنين رقابت پذيري بيشتر در اين حوزه است.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام بااشاره به مشخصات فني اين جايگاه اظهار کرد: جايگاه عرضه سوخت دو منظوره جمشيدي لومار، باهشت نازل بنزين، هشت نازل نفت گاز وهشت نازل سي ان جي، آماده ارائه خدمات در حوزه سوخت رساني است.
مديرعامل شرکت گاز استان تهران از به کارگيري روش کامپوزيت با هدف تعمير و استحکام دهي به خطوط لوله گاز خبر داد. احمد دارابي گفت: باتوجه به وقوع سيلاب هاي امسال وآسيب ديدگي خطوط لوله گاز دربرخي نقاط استان تهران، اين خطوط درکوتاه ترين زمان ممکن به روش کامپوزيت تعمير و مقاوم سازي شد. وي با اشاره به استفاده از اين روش (کامپوزيت) براي خطوط لوله گاز گفت: يکي از نقاط آسيب ديده دراثر سيل، خط 16 اينچ رودبار - قصران بود که بنابر برآوردهاي اوليه انتظارمي رفت بخش آسيب ديده آن نيازمند تعويض و به ناچارقطع گسترده گازمنطقه لواسانات باشد.
وي ادامه داد: باتوجه به نشست هاي کميته خوردگي وبازرسي فني با شرکت هاي فعال در زمينه پوشش کامپوزيت، همچنين مشکلات اجرايي براي برش واتصال خط،، به منظورجلوگيري ازتخليه گاز در محيط زيست و استمرارايمن آن باانجام آزمون غيرمخرب NDT از محل آسيب ديدگي، مشخص شدبراي ترميم بخش اسيب ديده خط لوله مزبور، محدوديتي در استفاده از کامپوزيت وجود ندارد.
مديرعامل شرکت گاز استان تهران ادامه داد: براي نخستين بار نسبت به استفاده از روش کامپوزيت براي تعمير و استحکام بخشي به لوله از سوي يکي ازشرکت هاي فعال در زمينه کامپوزيت وبا حضور کارشناسان امورمهندسي، بهره برداري، اچ اس اي و بازرسي فني اقدام و عمليات به خوبي انجام شد.
وي يادآور شد: درموارد خاص، استفاده از کامپوزيت به لحاظ اقتصادي توجيه پذير است.
مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان گفت: سال گذشته بيش از117ميليون ليتر سوخت بين بهره برداران بخش کشاورزي استان کردستان توزيع شد.
فريدون ياسمي در ديدار با نماينده ولي فقيه استان کردستان، با بيان اين که رونق بخشي به چرخه فعاليت هاي صنعتي، کشاورزي، توليدي و حمل و نقل، ازاهداف وبرنامه هاي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان است، افزود: با توجه به تعامل سازنده ميان بخش سوخت رساني وديگرسازمان ها درحوزه ارائه خدمات مرتبط با تامين، نگهداشت وتوزيع فراورده هاي نفتي، تلاش شده است تا خدمات مطلوبي به مردم ارائه شود.
وي اظهارکرد: با توجه به جغرافياي استان کردستان وهم مرزبودن با عراق، سال 97 درقالب کمک به معيشت مرزنشينان، 22 ميليون ليتر گازوييل به اقليم کردستان عراق ارسال وسود حاصل از آن به مبلغ 173ميليارد و 437 ميليون ريال به حساب 28 خانوارمرزنشين استان کردستان واريز شد.
ياسمي دربخشي ديگر به ارسال بيش از140ميليون ليترگازوييل به نيروگاه سيکل ترکيبي سنندج درسال گذشته اشاره و تصريح کرد: تامين پايدارسوخت اين نيروگاه به منظورتوليد برق به ويژه در زمستان اهميت بسزايي داردواين مهم با تلاش همه بخش ها (کارکنان و رانندگان نفتکش) بدون وقفه انجام شد که جاي تشکر دارد.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان به استفاده از خدمات الکترونيک به منظورارائه خدمات مطلوب به شهروندان و تحقق حقوق شهروندي اشاره و تصريح کرد:: اجراي طرح الکترونيکي توزيع نفت سفيد خانوارهاي استان، ايجاد زيرساخت هاي توزيع الکترونيکي گازوييل بخش کشاورزي، همچنين استفاده از سيستم هاي نرم افزاري در کنترل عرضه سوخت در مرزهاي خروجي استان و.... از جمله اين اقدام ها است.
حجت السلام حسيني شاهرودي نيزبااشاره به شرايط جغرافيايي و اقتصادي استان، خدمات و اقدام هاي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي استان را لازمه تحرک و پويايي چرخه اقتصادي اين استان برشمرد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با حکم معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش منصوب شد.
عليرضا صادق آبادي درحکمي «قاسم عرب يارمحمدي» رابه عنوان مديرعامل جديد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منصوب کرد.
صادق آبادي همچنين دراين حکم از زحمات عباسعلي جعفري نسب قدرداني کرد.
عرب يارمحمدي پيش ازاين به عنوان مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران مشغول به فعاليت بود.
درحکم معاون وزير نفت آمده است: «نظر به تعهد، تخصص و تجارب جنابعالي به موجب اين حکم، به سمت «مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران» منصوب مي شويد.اميد است بااتکال به نيروي لايزال الهي، تعامل مناسب با مديران پرتلاش آن شرکت و بهره گيري از تجارب کارکنان و کارشناسان آن مجموعه در انجام وظايف محوله موفق و مويد باشيد. فرصت را مغتنم شمرده و از خدمات جناب آقاي عباس علي جعفري نسب که پس از سال ها خدمت صادقانه به افتخار بازنشستگي نائل گرديده اند، کمال تشکر و امتنان را داشته و براي ايشان سلامتي و آرزوي توفيق روزافزون از خداوند متعال خواستارم».
عمليات تعويض 350 مترخط لوله 10 اينچ بيدرويه – تنگ فني در بستر رودخانه سيمره تکميل شد. سعيدمير، رئيس واحد مهندسي نگهداري وتعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان بااشاره به اين که درحادثه سيلاب، افزون برپارگي خط، پل ارتباطي دسترسي خط لوله و جاده عمومي امامزاده شاه احمد نيز تخريب شده بود، گفت: دراين عمليات، بخش زيادي از جاده ارتباطي، همچنين پل روي رود خانه سيمره که دچار اشکال شده بود، با تلاش گروه هاي اعزامي منطقه، ترميم و جاده تردد زائران وعشاير محل بازگشايي شد. وي ترانشه برداري، مخلوط ريزي، احداث جاده جديد دسترسي و جاده کنار گذر خط لوله، همچنين حفر کانال مناسب، پيکورزني و انتقال حجم زياد آب به وسيله پمپ ازمسيرخط راازجمله اقدام هاي انجام شده دراين عمليات عنوان کرد. رئيس واحد مهندسي نگهداري وتعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان افزود: انتقال ماشين آلات، تجهيزات و لوله، خمکاري، ريسه، جوشکاري 350 مترخط لوله، اجراي غلاف لوله روي دهانه پل، ايمن سازي شرايط جوشکاري ومحيط کار، همچنين راديوگرافي، راه اندازي، هواگيري خط، کنترل و بازديد کل مسير خط تا ثبات جريان در مقصد، ديگر اقدام هاي انجام شده در اين عمليات است. ميريادآورشد: خط لوله 10 اينچ سراسري بيدرويه-تنگ فني، با تلاش نيروهاي عملياتي، هشتم ارديبهشت ماه در مدار بهره برداري قرار گرفت. رئيس واحد مهندسي نگهداري و تعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان اظهارکرد: ايمن سازي تکميلي نيزبا اجراي CCWدرطول دهانه بيش از200متردربستر رودخانه ازجمله فعاليت هاي متعاقب اين عمليات و در آينده اي نزديک انجام مي شود.
اين نوافل 34 رکعتي که براي نمازهاي روز و شب وارد شده است، بسيار با ارزش است. ماه رمضان فرصت خوبي است. ما غالباً اهل نوافل نيستيم. ولي ماه رمضان که مي شود، چه مانعي دارد؟ کدام کار با دهان روزه، بهتر از نماز خواندن؟ چهار رکعت نماز ظهر است، قبل از اين چهار رکعت، هشت رکعت نافله دارد؛ چهار دو رکعتي. چهار رکعت نماز عصر است و قبل از اين چهار رکعت، هشت رکعت نافله نماز عصر است. اين نوافل را بخوانيد. همچنين نوافل مغرب را که از اينها مهم تر است و نيز نوافل شب که يازده رکعت است. همچنين نافله صبح که دو رکعت است. کساني هستند که در ايام معمولي سال، برايشان مشکل است پيش از اذان صبح براي نماز شب بيدار شوند. ولي در اين شب ها، به طور قهري و طبيعي بيدار مي شوند. اين يک توفيق الهي است. چرا از اين توفيق استفاده نکنيم؟ ان شاء الله فرصت هاي ماه رمضان را مغتنم بشماريد.
پرسش: شخصى به علت مسافرت و حضور در محل خدمت، نمىتواند روزه ماه رمضان سال گذشته را بگيرد و هنگام حلول ماه رمضان امسال نيز در محل خدمت است و احتمال دارد که باز هم نتواند روزه بگيرد، اگر پس از پايان دوره خدمت بخواهد روزه اين دو ماه را قضا نمايد، آيا کفّاره هم بر او واجب است يا خير؟
پاسخ: کسى که بر اثر عذر مسافرت، روزه ماه رمضان از او فوت شده و آن عذر تا ماه رمضان سال آينده استمرار داشته، فقط قضاى آن بر او واجب است و کفّاره تأخير واجب نيست.
در سال 67 هجري در چنين روزى مختار بن ابى عبيده ثقفى به شهادت رسيد، مزار او كنار مرقد حضرت مسلم(ع) در انتهاى مسجد كوفه است.
امام حسن (ع) فرزند امام علي(ع)، امام دوم شيعيان متولد شد.
معراج پيامبر: اين رخداد بزرگ پنج سال بعد از بعثت در چنين روزى واقع شده و آيه«سُبْحانَ الَّذى أسْرى بِعَبْدِهِ لَيْلا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ اِلَى الْمَسْجِدِ الأقْصى ...»در اين باره نازل شده است. معراج پيامبر(ص) در 21 ماه رمضان نيز نقل شده است.
جنگ بدر: روز جمعه در سال دوم هجرت، جنگ بدر كبرى به وقوع پيوست.تعداد مسلمانان 313 نفر و تعداد شهداى آنان 9 تا 14 نفر، و تعداد كفار 950 نفر بود. مقتولين كفار 70 نفر بودند و 70 نفر را هم مسلمانان اسير گرفتند. 35 نفر از 70 نفر كشته هاى كفار به دست اميرالمؤمنين(ع) به قتل رسيدند.
ضربت خوردن حضرت اميرالمؤمنين علي (ع): در 19 ماه رمضان سال 40 هـ در نماز صبح در مسجد كوفه با شمشيرى مسموم به دست ناپاك ابن ملجم منافق بر فرق مبارك اميرالمؤمنين(ع) ضربت وارد شد.صبح روز نوزدهم بعد از اذان صبح، اميرالمؤمنين(ع) وارد مسجد شد و صداى نازنين ايشان به «يا ايها الناس، الصلاة» بلند شد.سپس آن حضرت مشغول نماز شد. هنگامى كه در ركعت اول سر از سجده برداشت، شبيب بر آن حضرت حمله ور شد، ولى شمشيرش خطا كرد. بلافاصله ابن ملجم لعنه الله حمله كرد و شمشير او فرق مبارك آن حضرت را شكافت.
«نسخ» در لغت، بهمعناى نوشتن چيزى از روى چيز ديگر، نقل، تغيير و از بين بردن آمده است و در اصطلاح، بهمعناى برداشتن حكمى از احكام ثابت دينى بر اثر سپرى شدن مدت آن است.
از ديدگاه دانشمندان اسلامى، مسأله نسخ احكام و آيات قرآنى مسلّم و پذيرفته شده است و آيات قرآن مجيد نيز به آن اشاره دارد:
«مَا نَنْسَخْ مِنْ آيَةٍ أَوْ نُنْسِهَا نَأْتِ بِخَيْرٍ مِنْهَا أَوْ مِثْلِهَا أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللّهَ عَلَى كُلِّ شَيءٍ قَدِيرٌ»
هر حكمى را نسخ كنيم و يا آن را به (دست) فراموشى بسپاريم بهتر از آن يا مانندش را مىآوريم. مگر نمىدانى كه خدا بر هر كارى تواناست؟
«وَإِذَا بَدَّلْنَا آيَةً مَّكَانَ آيَةٍ وَاللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا يُنَزِّلُ قَالُوا إِنَّمَا أَنتَ مُفْتَرٍ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ»»
و هنگامى كه آيهاى را به آيه ديگر مبدّل كنيم (: حكمى را نسخ نماييم)- و خدا بهتر مىداند چه حكمى را نازل كند- آنها مىگويند: تو افترا مىبندى، اما بيشترشان (حقيقت را) نمىدانند.
در اين آيات، بهويژه آيه اول، امكان نسخ در زمينه امور تكوينى و تشريعى مطرح است؛ زيرا اصطلاح «آيه» اعماز آيات تشريعى و تكوينى است. در قرآن مجيد، در موارد فراوانى لفظ «آيه» بر نشانههاى قدرت خداوند اطلاق شده است؛ بنابراين، در آيه اول سخن از آن است كه اگر خداوند بخواهد آيات قرآن و يا آيات تكوينى را نسخ و به جاى آنها، آيات ديگرى را جايگزين مىكند. اما در آيه دوم، بهدليل اينكه سخن از نزول آيات از طرف خدا و افترا زدن كافران بر پيامبر (ص) است، قطعاً منظور نسخ آيات قرآنى است؛ بدين معنا كه گاهى خداوند حكمى را كه در آيهاى آمده است، به دليل سپرى شدن مصلحت آن، نسخ و حكم ديگرى را جايگزين آن مىكند؛ بنابراين، امكان نسخ قطعى است.اما در مورد وقوع آن بايد گفت: برخى از دانشمندان مسلمان تعداد فراوانى از آيات را مشمول حكم نسخ دانسته و به منسوخ بودن آنها معتقد شدهاند، درحالىكه آيات نسخ شده تعداد اندكى است و بقيه آنها تقييد يا تخصيص خوردهاند. صاحب كتاب البيان از 36 موردى كه ادعاى نسخ آنها شده، تنها يك مورد را مىپذيرد و در بقيه موارد مناقشه كرده، آنها را نمىپذيرد. همين مورد مذكور كه ادعاى نسخ در آن، مورد قبول همه دانشمندان اسلامى است، آيه 12 سوره مجادله است كه مىفرمايد:
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نَاجَيْتُمُ الرَّسُولَ فَقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَةً ...»؛
اى كسانى كه ايمان آوردهايد، هنگامى كه مىخواهيد با رسول خدا نجوا كنيد (و سخنان درِ گوشى بگوييد)، پيش از آن صدقهاى (در راه خدا) بدهيد.اين آيه بهوسيله آيه بعد از آن نسخ شد و تنها شخصى كه پيش از نسخ، به آن عمل فرمود، حضرت على (ع)بود.
مسألهاى را كه بايد بر آن تأكيد كرد، وجود مصلحت براى آيه منسوخ پيش از زمان نسخ و عدم لزوم محال در مورد مسأله نسخ است؛ زيرا برخى اشكال كردهاند كه نسخ در احكام خدا، مستلزم يكى از دو محال است: كسى كه حكم را تغيير مىدهد، يا اين كار را برخلاف حكمت و مصلحتى كه در تشريع حكم اوّلى بوده، انجام مىدهد و يا مصلحت و عاقبت كار را نمىدانسته و اين هر دو احتمال درباره خداوند محال و غير قابل قبول است.در پاسخ به اين اشكال مىگوييم: حكمى كه از طرف خداوند تشريع مىشود، گاهى هدف از تشريع آن انجام گرفتن و يا متروك شدن آن حكم نيست، بلكه منظور ديگرى در كار است؛ مانند آزمايش افراد كه در اينگونه موارد، جز امتحان هدف ديگرى در ميان نيست. نسخ در اينگونه موارد، كوچكترين اشكال و محذورى ندارد؛ زيرا هر يك از تكليف و برداشتن تكليف در جاى خود، داراى حكمت و مصلحتى بوده و چنين نسخى مستلزم خلاف حكمت و يا ناشى از بىحكمتى نيست تا درباره خداوند محال باشد.گاهى نيز ممكن است حكمى كه از روى مصلحت واقعى تشريع شده، پس از مدتى نسخ شود، اما اين نه به آن معناست كه آن حكم براى هميشه تشريع شده بوده و بعداً در اثر مصلحتيابى يا برخورد به اشكال، تبصره خورده و يا تغيير پيدا كرده، بلكه به اين معنا است كه مدت آن حكم در علم خدا از روز اول، كوتاه و موقت بوده و پس از تمام شدن مدت آن، سقوط و يا تغيير آن اعلان شده است. نسخ به اين معنا نيز هيچ اشكال و محذورى ندارد؛ نه با علم خدا منافات دارد و نه با مصلحتبينى و حكمت ايشان. بنابراين، نسخ در واقع، بهاين معنا است كه مدت حكم از ابتدا موقّت و محدود بوده و بعداً بهعنوان نسخ اعلان شده كه مدت آن حكم سپرى شده است. نسخ به اين معنا، هيچ اشكال و محذورى ندارد و قطعاً امكانپذير است، زيرا تأثير و دخالت خصوصيات زمان در ملاك و حكمت احكام قابل انكار و ترديد نيست و ممكن است زمانى داراى خصوصيتى بوده كه در اثر آن خصوصيت، مثلا روز شنبه براى پيروان حضرت موسى(ع) عيد شده و زمان ديگرى داراى خصوصيتى ديگر بوده كه در اثر آن، مثلا روز جمعه براى مسلمانان عيد شده و احكامى براى آن جعل شده است. اكنون كه وقوع چنين حقيقتى را در شرايع آسمانى تصور کرديم، بايد اين حقيقت را نيز تصور كنيم كه همانگونه كه زمان از نظر اوقات و روزها داراى خصوصيتى است، ممكن است از نظر مدت و استمرار نيز داراى خصوصيت و امتياز خاصى بوده و انجام دادن كارى در مدت معين و خاصى داراى مصلحت باشد و پس از انقضاى اين مدت، اين مصلحت از بين برود و بالعكس.
يکي از مهم ترين فوايد گرفتن روزه؛ صفاي دل است، زيرا سيري باعث مي شود که بخار مغز زياد شده و حالتي شبيه حالت مستي در انسان وجود بيايد و همين موضوع سبب مي شود که مغز نتواند به خوبي فکر کند و سرعت انتقالش کم مي شود؛ اما گرسنگي باعث مي شود که انسان صفاي قلب پيدا کند و دل نازک شود. گرسنگي دل را براي تفکري پيوسته که به شناخت و معرفت منجر مي شود، آماده مي سازد و دل، صاحب نوري آشکار و نمايان مي شود.
رسول خدا(ص) فرمودند: هر کس شکم خويش را گرسنه نگاه دارد انديشه و فکر او، بزرگ تر مي شود.
گرسنگي و روزه، باعث ايجاد صفت تواضع و فروتني در انسان مي شود و سبب مي شود که روح سرمستي و ناسپاسي که سرمنشأ سرکشي و طغيان است، در انسان از بين برود. هنگامي که در نفس انسان، حالت تواضع و فروتني ايجاد شود، نفس، خود به خود خوار و زبون شده و در برابر پروردگارش آرام و خاشع خواهد بود.
گرسنگي و روزه، باعث شکسته شدن شهوات و اميال نفساني و نيروهايي مي شود که همين ها مسبب گناهان کبيره هستند؛ زيرا شهوت کلام(سخن گفتن) و شهوت جنسي، منشا بيشتر گناهان کبيره هستند و کم کردن اين دو شهوت، باعث ايمني از گناهان کبيره و نجات از مهلکه ها مي شود.
يکي ديگر از فوايد گرسنگي و روزه، اين است که خواب انسان کم مي شود و خواب، همان عاملي است که عمر انسان را تباه مي کند و سرمايه تجارت اخروي انسان را به باد مي د هد. گرسنگي موجب بيداري مي شود و بيداري، منشا تمامي خيرات است و همچنين انسان روزه دار را براي شب زنده داري و تهجد ياري مي دهد که همين موضوع، سبب رسيدن به «مقام محمود» مي شود.
فايده ديگر گرسنگي اين است که انجام تمامي عبادات براي انسان ميسر مي شود زيرا انسان در حالت روزه داري، کمتر احتياج به قضاي حاجت دارد و نيز انسان روزه دار، در حال روزه، ديگر در پي به دست آوردن غذا نيست.
ديگر فايده روزه گرفتن اين است که شخص روزه دار، به علت کمتر خوردن، کمتر بيمار مي شود، زيرا همان گونه که در روايات گوناگون هم آمده: معده انسان، خانه تمام بيماري هاست و پرهيز و کم خوردن سرآمد تمامي دواهاست.
روزه باعث مي شود که انسان به مشکلاتي که از غذا خوردن به وجود مي آيند گرفتار نشود، مشکلاتي که انسان به خاطر آن، محتاج دارايي و مقامات دنيايي مي شود و همين ها هستند که باعث هلاکت و نابودي انسان مي شوند.
روزه، باعث تمکن براي بخشيدن مال و دادن غذا به درماندگان و بيچارگان و پيوستن به خويشان و احسان و زيارت بيت الله الحرام و عتبات عاليات و خلاصه تمامي عبادت هاي مالي مي شود.
اينها بخشي از فوايد روزه بود که انسان با عقل بشري اش، قادر به درک روشني از انها نيست. به خصوص نخستين فايده روزه، که همان تفکر و انديشيدن است، زيرا انديشيدن در اعمال، مثل نتيجه ان و غير فکر، به منزله مقدمات است.در روايت آمده: يک ساعت تفکر و انديشيدن، بهتر از هفتاد سال عبادت است.»
از نظرقرآن قبولي اعمال بندگان مشروط به وجود خلوص در آن هاست عملي که به انگيزه تقرب به خداوند انجام شود، اگر با خلوص همراه باشد پذيرفته است خداوند در قران کريم مي فرمايد:«اي کساني که ايمان اورده ايد صدقه هاي خويش را با منت نهادن و آزار رسانيدن باطل نکنيد مانند کسي که اموال خود را از روي ريا و خودنمايي انفاق مي کند و به خداوند و روز قيامت ايمان ندارد.»قرآن در اين آيه کريمه هشدار مي دهد که خدمت هاي خود را با منت باطل نکنيد و در اعمال خود ريا و تظاهر نداشته باشيد. اگر تظاهر و خودنمايي در عملي باشد، علاوه بر اينکه آن عمل باطل است گناه آن در حد کفر به خداوند و بي ايماني نسبت به جهان آخرت است. بنابراين چنانچه در روزه خلوص وجود نداشته باشد جز تشنگي و گرسنگي فايده اي براي روزه دار نخواهد داشت اگر شخصي براي ستايش مردم و خودنمايي و ريا روزه بگيرد، روزه او نه تنها باطل است بلکه گناه آن در حد کفر به پروردگار عالميان است.اميرمومنان (ع) مي فرمايند: «چه بسا روزه داري که از روزه اش جز تشنگي نصيبي ندارد و چه بسا شب زنده داري که جز رنج و سختي بهره اي نمي برد چه خوش است خواب هوشمندان و افطار آنان.»
اگر انسان بتواند به گفتار و کردار خود رنگ خدايي بدهد عمل او با ارزش مي شود و نزد خداوند ارج و بها پيدا مي کند. چنانچه روزه دار با خلوص نيت و تنها به خاطر خشنودي پروردگار روزه گرفت، مي تواند در وقت افطار بگويد:«اللهم لک صمت و علي رزقک افطرت و عليک توکلت» آدمي با پرو بال اخلاص مي تواند به عالم ملکوت پرواز کند وبه جايي برسد که جز خدا نبيند. وقتي همه افکار و اعمال انسان نور خدايي داشته باشد شيطان نمي تواند او را فريب دهد همان گونه که در قرآن کريم آمده است:«شيطان را بر کساني که ايمان آورده اند و بر خدا توکل مي کنند تسلطي نيست.» انسان هاي مخلص در معرض خطر شيطان قرار مي گيرند شيطان با وسوسه پيوسته خود مي کوشد تا با وارد کردن نوعي ريا و تظاهر، ارزش اعمال مومنان مخلص را از بين ببرد. ارزش يک ماه روزه، تلاوت قرآن و نماز شب، اگر با غروز؛ ريا و خود نمايي همراه شود از ميان مي رود.بندگان مخلص کساني هستند که خداوند متعال بر قلب و روح آنان حاکم است و عبادت هاي آنان فقط براي تقرب به حق تعالي و لقاي پروردگار است.کسي که خداوند بر دلش حاکم شده باشد ديگر هوي و هوس به قلب او راه نمي يابد.
موضوعي که به آن پرداخته خواهد شد، مبحثي در باب جغرافياي تاريخي منطقه اي است که کاربردهاي نفت و گاز در روزگار باستان در آن، موضوع بحث ماست.بايد به اين نکته توجه داشته باشيم که در خصوص منطقه اي صحبت مي کنيم که در عين قدمت در تمدن باستان، غني ترين منابع نفت و گاز جهان را در خود نهفته دارد. نکته اي که بررسي آن يکي از عوامل اصلي انتخاب اين موضوع براي تحقيق بوده است.ايران و مرکز تمدني همجوار آن، بين النهرين در کنار سابقه تمدني و باستاني بسيار ارزشمند خود، واجد غني ترين منابع نفت و گاز نيز هستند و طبيعي است که اين اتفاق ميمون فرصت استفاده از نفت و گاز را توسط مردمان آن روزگار قريب به يقين مي کند.مروري کوتاه بر محل جغرافيايي منابع نفت و گاز در ايران و عراق در ترسيم بهتر اين تطابق مفيد خواهد بود.مهم ترين و قديمي ترين منابع نفت و گاز ايران در منطقه جنوب غرب ايران قرار دارند و با وجود اکتشافات بعدي در ساير مناطق ايران، منابع نفتي اين منطقه و مشخصا منابع استان خوزستان کماکان غني ترين منابع در ايران هستند. سابقه اکتشاف نفت در مناطق نفت خيز جنوب ايران به سال 1287 خورشيدي (1908 ميلادي) برمي گردد. در اين سال در پي تلاش چند ساله حفاران و کاوشگران نفت در مناطق شمال غرب و جنوب کشور، اولين چاه خاورميانه با توليد اقتصادي، در ميدان نفتون مسجدسليمان حفر و در عمق 338 متري به نفت رسيد.بهره برداري از اين چاه که با توليد 500 بشکه در روز عملا از سال 1290 خورشيدي آغاز شد، سرآغاز فعاليت صنعت نفت ايران محسوب مي شود. پس از پيدايش نفت در مسجدسليمان، عمليات کاوش براي کشف مخازن ديگر ادامه يافت و در پي آن حوزه هاي نفت خيز هفتکل (1306)، آغاجاري (1315)، اهواز (1337)، بينک (1328)، بي بي حکيمه (1340)، مارون و کرنج (1342) و پارسي و رگ سفيد (1343) که همگي در خوزستان و مناطق همجوار آن قرار دارند، کشف و به بهره برداري رسيد.
مجموعه اين ميدان ها با تمامي تاسيسات، کارخانه ها و خطوط لوله مورد نياز توليد، فرآورش و انتقال نفت به پالايشگاه هاي داخلي و پايانه هاي صادراتي نفت خام، هم اکنون بخش عمده اي از مناطق نفت خيز جنوب و فلات قاره ايران را تشکيل مي دهد.
وقتي جغرافياي تاريخي اين منطقه را با استقرار تمدن عيلام مقايسه مي کنيم، با توجه به وجود چشمه هاي خودجوش نفت و گاز که از روزگار باستان در منطقه وجود داشته و در ادامه به آنها خواهيم پرداخت، مساله برايمان جالب تر خواهد شد و استفاده از نفت و گاز در اين منطقه محتمل تر مي نمايند، گو اينکه در گستره بيشتري از جغرافياي ايران نيز اين امر قابل تعميم است. در فلاتي که به واسطه آب و زمين خوب، قديمي ترين و يکي از مهم ترين تمدن هاي روزگار باستان، يعني تمدن عيلام تشکيل شده، مي توانيم اين احتمال را بررسي کنيم که وجود منابع غني نفت و گاز با مظاهر و چشمه هاي خودجوش و طبيعي که داشته براي ساکنان آن روزگار سرزمين ياده شده، استفاده فراواني داشته است.
تمدن عيلام يکي از درخشان ترين مقاطع تاريخ ايران باستان است. مي دانيم که عيلاميان، بنيانگذار نخستين پادشاهي در منطقه همجوار با بين النهرين بودند. نام اين سرزمين در زبان عيلامي «Hal-Tamti» بوده است.هخامنشيان اين سرزمين را Uja مي خواندند که نام کنوني «خوز»= (خوزستان) بازمانده همين واژه است. گستره کشور عيلام شامل خوزستان و لرستان بوده است. به اين معنا که از غرب تا رود دجله، از شرق تا استان فارس، از شمال تا لرستان و از جنوب تا خليج فارس گسترش داشته است. کشور عيلام از دو بخش کوهستاني و دشت تشکيل مي شد. بخش دشت آنشامل سرزمين هاي غربي عيلام و مرکز آن شهر «شوش» بود و بخش کوهستاني آن شامل نواحي شرقي عيلام و کانون آن شهر انشان/ انزان Anshan/anzan] [بخش مهمي از تمدن عيلام در ناحيه اي واقع شده بود که امروز تحت عنوان خوزستان مي شناسيم و پيش تر در مورد منابع نفت و گاز آن صحبت کرديم.نخستين دودمان شناسايي شده حاکم بر عيلام، دودمان برآمده از شهر «اوان» Avan بود که شهرياران آن، از حدود 2200 تا 2500 سال پيش از ميلاد فرمانروايي مي کردند. اين شهر نيز در منطقه جنوب غرب ايران و ناحيه فعلي خوزستان قابل تطابق است. عيلام با همسايگان پرتوان خود چون سومر و اکد – و سپس- بابل و آشور، همواره در ارتباط و ميان کنش نزديکي قرار داشت که اين پيوندها، گاه خصمانه و گاه دوستانه بود، اما به هر حال روابط موجود ميان اين سرزمين ها، باعث ارتقا و پيشرفت فرهنگي و تمدني آنها مي شد. اينکه چه مقدار از اين تاثير و تاثر با استفاده از کاربردهاي نفت و گاز بوده، مساله اي است که مي توان در مورد آن تحقيق کرد.
البته عيلاميان فاقد خصوصيت هايي بودند که بتوان نام امپراتوري را براي گستره فرمانروايي ايشان به کار گرفت. امپراتوري، بيشتر به نظام سياسي گفته مي شود که توانسته باشد مردمان متفاوت و متعدد را در يک واحد سياسي، هماهنگ سازد و آنها را زير چيرگي يک نظام مرکزي درآورد. در صورتي که پادشاهي عيلام در اوج برتري اش، سيادتي زودگذر بر بخش هايي از ميان رودان (بين النهرين) داشته و حتي تمامي پهنه سرزمين ايران آن روزي را هم شامل نمي شده است. هرچند پادشاهي عيلام اتحادي از ايلات و طوايف منطقه را شامل مي شد، اما چنين اتحادي لزوما به معني امپراتوري نبوده است.گفتني است، اطلاعات ناقص ما از جغرافياي تاريخي عيلام، ناشي از کمبود مدارک و اسناد مکتوب و نيز عدم آشنايي با تمامي سرزمين هاي اين پادشاهي است و هنوز هم نمي توان مکان دقيق شمار اندک شهرهاي عيلامي را که در متون کهن از آنها ياد شده، به درستي تعيين کرد. از سوي ديگر گستردگي جغرافيايي عيلام در منابع باستان، با توجه به شرايط سياسي و رويکرد نويسندگان باستان، همواره به يک سان ياد نشده است و اينکه نويسنده از ميان رودان، شوش يا زاگرس بوده باشد، به تفاوت حدود اين قلمرو را ذکر کرده اند. البته نوشتار و نقش هاي برجسته به دست آمده، حضور عيلام را در سرتاسر خوزستان از جنوب تا ليان (بوشهر امروزي) و از شرق تا آنشان نشان مي دهد.»وقتي در خصوص بخش مهمي از جغرافياي تاريخي تمدن عيلام، يعني خوزستان صحبت مي کنيم، بايد توجه داشته باشيم که همان گونه که گفته شد، اين سرزمين در حالي که واجد غني ترين منابع نفت و گاز است و همچنين از دير زيست ترين مناطق فرهنگي فلات ايران نيز به شمار مي رود و از هزاره هفتم پيش از ميلاد پيوسته محل سکونت انسان ها و آثار به دست آمده از آن، گونه اي تسلسل فرهنگي را به خوبي نشان مي دهد.از سوي ديگر وقتي منطقه خوزستان کنوني را با نقاط همجوار آن در عراق کنوني مقايسه مي کنيم، متوجه مي شويم علاوه بر اينکه در هر دو منطقه، مناطق نفت و گاز قابل توجهي وجود دارد، مي توان شباهت هاي فرواني نيز بين عناصر فرهنگي اين دو منطقه مشاهد کرد که برخلاف گمان بسياري از خاورشناسان، اين شباهت ها نتيجه تاثيري يک سويه نبوده، بلکه روابطي متقابل در ايجاد آن نقش داشته است.آنچه بايد بر آن تاکيد بيشتري داشته باشيم، قرار گرفتن منابع نفت ايران در اين منطقه است که در ارتقاي تمدن آن روزگار منطقه فعلي خوزستان و ساير مناطق به احتمال زياد موثر بودن است. منابع نفتي ايران در همان مناطقي شناسايي شده اند که کمابيش آثار تمدني قابل توجهي کشف شده اند!
گروهي از زمين شناسان بر اين عقيده اند که سرزمين کنوني خوزستان در دوران هاي سوم و چهارم زمين شناسي از زير خاک خارج شده است، زيرا در اين استان آثار و شواهدي از دوران هاي اول و دوم زمين شناسي ديده مي شود.اين تطابق جغرافيايي منحصر به خوزستان نبوده و در برخي ديگر از نقاط باستاني ايران نيز کمابيش وجود داشته و در نوع خود جالب توجه است.در ادامه، هنگامي که به کاربردهاي نفت و گاز خواهيم پرداخت، بيشتر به اين مساله اشاره مي کنيم و به استفاده از نفت و گاز و قير طبيعي در نقاطي از ايران که مظاهر و چشمه هاي خودجوش اين سيالات وجود داشته و دارد، اشاره خواهيم کرد.
اين امر علاوه بر ايران در بين النهرين يا ميان رودان نيز قابل بررسي است. تاريخ دانان، باستان شناسان و خاورشناسان، همواره در مطالعه پيش از تاريخ خاورميانه، نظر خود را معطوف جلگه ميان رودان (بين النهرين) در خاورميانه کنوني ساخته اند. اين سرزمين در مرکز ثقل و در بسياري موارد، خاستگاه فرهنگ هاي نخستين منطقه به شمار آورده و حتي دوره هاي فرهنگي را نيز با دوره اي موجود در ميان رودان به سنجش و مقياس گرفته اند. دليل اين شيوه و نگرش بيشتر به سبب شناخت وسيع و گسترده باستان شناسان و شرق شناسان از فرهنگ ها و تمدن هاي ميان رودان است. در جنوب ميان رودان، خاستگاه تمدن هاي سومري، اکدي و بابلي، دشتي کوچک و مسطح است که مناطق قابل سکونت آن به سواحل رودخانه هاي دجله و فرات محدود مي شود. اين دو رود که در جنوب ميان رودان قابل کشتيراني هستند، به آساني ميان مراکز فرهنگي واقع در کناره هاي خود رابطه اي پايدار ايجاد مي کردند.از سوي ديگر فاصله اندک ميان دو رودخانه و فقدان هرگونه مانع طبيعي بين آنها و نيز وجود کانال هاي قابل کشتيراني که در طول زمان براي آبياري و ايجاد رابطه ميان محوطه هاي مسکوني حدفاصل دو رودخانه احداث شده بود، سرتاسر منطقه را به هم مربوط مي ساخت. اين ويژگي ها و همچنين حاصلخيزي خاک و عوامل بوم شناسي، سرانجام باعث ايجاد فرهنگي نسبتا يکپارچه، تشکيل مرکز شهري و پيدايش تمدن و تشکيلات حکومتي در جنوب ميان رودان شد.اين يکپارچگي فرهنگي مهم ترين عامل در هماهنگ سازي مطالعات در شناسايي هرچه گسترده تر فرهنگ ها و تمدن هاي ميان رودان باستان بوده است. کشورهايي که امروزه ميان رودان بين شان تقسيم شده، عبارتند از: ترکيه، عراق، سوريه، کويت و بيشتر سطح اين منطقه در کشور عراق قرار گرفته است.
از جمله تمدن هاي بين النهرين مي توان به تمدن سومر اشاره کرد. سومريان از اقوام باستاني ساکن در جنوب سرزمين کنوني عراق، يعني ميان رودان و خليج فارس بودند.ايشان از جمله در شهر باستاني بابل سکني داشتند و تمدني بسيار غني و باکيفيت متعالي و بلندمرتبه پي ريزي کردند. امروزه که به جغرافياي تاريخي منطقه اي که سومر در آن واقع بود، دقت مي کنيم، مشاهده خواهيم کرد که اين نقطه در عين سابقه تمدني، واجد غني ترين منابع نفت و گاز بوده است. ناصريه امروز در عراق واجد غني ترين منابع نفت و گاز و چشمه هاي قير طبيعي قابل توجه است و يادگاري از آن روزگار باستاني را نيز در دل نهفته دارد.تاريخ ورود سومريان به اين سرزمين دقيقا معلوم نيست، ولي براساس کاوش هاي باستان شناسي سومريان حدودا 4500 سال پ.م نخستين تمدن درخشان بشري را پايه گذاري کردند و دولت شهرهاي باشکوهي چون اور، اوروک، نيپور، کيش، لاگاش، اريد و غيره بنا نهادند. لازمه ايجاد چنين تمدني اين است که سومريان حداقل 500 سال قبل از به وجود آوردن دولت شهرها، در منطقه حضور داشته باشند، يعني مي توان گفت سومريان 5000-4500 سال پ.م در منطقه ميان رودان بوده اند. اين باور که چرا سومريان را نخستين قوم شکل يافته مي خوانند، چند علت دارد. ابتدايي ترين و برترين آثار کشاورزي که نشانه زندگي اجتماعي آنان است، ابزارسازي و دانش استفاده از فلزات، خط و نوشته که مهم ترين اختراع بشري است. خط سومريان ميخي بوده و حدود 5000-4500 سال قدمت دارد.
از ديگر تمدن هاي مطرح ناحيه بين النهرين، اکدي ها بودند. اکدي ها قومي سامي نژاد بودند که در شمال خاک ميان رودان و در حوالي بغداد کنوني مي زيستند. اين قوم 5000 سال قبل در نزاع با سومريان پيروز شدند و در دوره حکومت پادشاهي به نام سارگن تسلط خود را از کرمانشاهان تا شام و درياي مديترانه گسترش دادند.اکديان 300 سال در قدرت باقي ماندند و با گذشت زمان سومريان دوباره قدرت را به قبضه درآورده و شهر لاگاش را پايتخت خود قرار دادند. زبان سومري را از نو به جاي زبان اکدي رسميت دادند.به دستور سارگن، قوانين موجود به زبان سومري به زبان اکدي ترجمه شد. در زمان آشورباني پال با تهيه نسخه اي از آنها قوانين مزبور را به سرزمين آشور بردند. آشور نام سرزمين قديمي است که در بخش مياني رود دجله و کوهستان هاي مجاور قرار داشته است و گرفته شده از آشور (نام يک رب النوع) است و پايتخت آن نخست شهر آشور بود که در ساحل رود دجله در جنوب موصل امروزي قرار داشت و سپس شاروکين و پس از آن کالج و بعدا نينوا (موصل امروزي) بوده است. آشوري ها اصولا از نژاد سامي بودند و زبان آنان با ساير زبان هاي سامي، مانند عربي و عبري هم ريشه است. دولت آشور دولت مهمي بود که در خاورميانه قديم تشکيل شد و در آغاز تابع بابل بود. سال 1800 پ.م فرمانروايان اوليه آشوري شهرهاي آشور، نينوا و اربل را متحد کردند و تاريخ سلسله هاي پادشاهي آشور بعد از سال 1420 پ.م ياد مي کند.آشور در آغازيکي از استان هاي کشور بابل بود. آشوري ها وقتي که متحد و از بابل جدا شدند چون سرزمين شان مانند بابل حاصلخيز نبود ناچار شدند که از دسترنج ديگران استفاه کنند، اين بود که باج گيري و دست اندازي به سرزمين هاي ديگر را در پيش گرفتند و در نتيجه دولت آشور يک دولت حرفه اي جنگ جو و متجاوز شد. از خصايص آشوري ها شقاوت و بي رحمي آنها نسبت به دشمنان است. آشور حدود هزار سال دوام آورد و حدود کشورش از خاور و باختر توسعه يافت و لبنان و سوريه و فلسطين و مصر امروزي در تصرف آشوريان بود. آشور سرانجام مغلوب دولت ماد شد.ويل دورانت در تاريخ تمدن خود مي گويد: «حکومت آشوربني پال که بر منطقه وسيع آشور، بابل، ارمنستان، سرزمين ماد، فلسطين، سوريه، فنيقيه، سومر، عيلام و مصر سايه انداخته بود، بدون ترديد يکي از بزرگ ترين سازمان هاي اداري بود که جهان مديترانه يا خاور نزديک تا آن زمان به خود ديده بود و تنها حمورايي و نخوطمس سوم بودند که قبل از آن بدين گونه دستگاه اداري، آن هم نه شبيه به آن، نزديک شده بودند و تنخا پس از آن، دستگاه اداري هخامنشي پيش از حمله اسکندر بود که توانست با آن برابري کند.»نکته اي که در مبحث ما قابل طرح است اين است که جغرافياي تاريخي اکد و آشور نيز واجد غني ترين منابع نفت و گاز را در جغرافياي تاريخي ناحيه بابل مي بينيم. بابل يکي از تمدن هاي باستاني حوزه ميان رودان است که در حوضه رود فرات قرار داشت، بابلي ها از نژاد سامي بودند. کلمه بابل به معني دروازه خدا (باب – ايل – لون) است. در سال 2000 پ . م سلسله سومريان باستان از هم پاشيد. سومر اولين و قوي ترين شهر – کشورهاي بين النهرين و جانشين آن پادشاهي بابل و امپراتوري آشور بود. در سال 1900 پيش از ميلاد عيلام بين النهرين را به تصرف خود درآوردند. با درگيري طولاني سومري ها در جنوب و بابلي ها در شمال بين النهرين، سرانجام اقتدار بابلي ها تحت سلطه حمورابي در سال 1763 پ.م تثبيت شد.اقتدار بابل در دنياي قديم آن چنان بود که در دولت هاي بعدي دنياي قديم اثرگذار شد. به ويژه قوانين حمورايي که لوح نوشته آن در شوش يافته شده. قوانين حمورايي مربوط به زارعت، آبياري، کشتيراني، خريد و فروش برده و مجازات ها، ارث و ازدواج است. دوران تسلط بابلي ها از 1900 تا 1100 پ.م است.باغ هاي معلق بابل از عجايب هفتگانه دنياي قديم بوده و کنارش ديوارهاي حصار بابل از شهرتي همطراز برخوردار است. ديوارهايي که چنان عريض بود که ارابه را مي شد بر فراز آنها راند. يکي از مواردي که راقم اين اسطور به دنبال طرح سوال در خصوص آن است بررسي احتمال استفاده از ايزولاسيون قير در اين باغ هاست! و در ادامه به اين خواهيم پرداخت.آنچه در خصوص سرزمين عراق فعلي که بر ويرانه هاي بين النهرين واقع شده قابل توجه است اين نکته است که عراق با در اختيار داشتن 12 ميليارد بشکه ذخاير اثبات شده و بيش از 250 ميليارد بشکه ذخاير احتمالي، سهمي مهم از عرضه جهاني نفت را در دست دارد.براي نخستين بار زماني که اولين چاه در منطقه کرکوک حفر شد، نفت در عراق استخراج شد و کشمکش ميان دولت هاي انگليس و فرانسه بر سر تصاحب آن، وارد شدن نفت اين کشور به بازار جهاني را به تاخير همراه ساخت.بديهي است آنچه در اين فصل مختصر بدان پرداختيم معرفي و تشريح تمامي تمدن هاي موجود در منطقه ايران و بين النهرين نبود بلکه با تطابق نقشه هاي منابع نفتي شناخته شده در خاورميانه جديد و تطابق جغرافيايي اين منابع با منطقه باستاني ايران و بين النهرين به دنبال اين طرح سوال بوديم که تطابق جغرافيايي اين دو چه نتايجي داشته است؟ مطمئنا اولين نتيجه آن آشنايي ساکنان باستاني اين مناطق با نفت و مشتقات آن و استفاده آن و استفاده از اين سيال ارزشمند در تمدن سازي بوده است.
برگرفته از کتاب کاربردهاي نفت و گاز در ايران باستان، فرشيد خداداديان
مشعل مهرماه سال گذشته بود که گزارشي مستند از برنامه شبکه استاني مازندران به بررسي وضعيت هنرمندان وآثار ارائه شده در هفت هنر اصيل ايراني و هنرهاي بين رشتهاي خطه طبرستان پرداخت که نام اکبر رستگار خواننده، نوازنده و آهنگ ساز مازندراني به عنوان هنرمند ميهمان اين برنامه براي علاقه مندان به موسيقي و کارکنان صنعت انتقال نفت شمال کشور آشنا بود. اين برنامه به مدت 20 دقيقه با پخش آثار مصور از رستگار و گفت وگوي مفصل با وي، بيش از هر زمان ديگري ارزش اين هنرمند مازندراني را نمايان کرد.اکبر رستگار کارمند ترابري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمال، سابقه قابل توجهي در هنرموسيقي مازندراني دارد و تاکنون علاوه بر توليد و انتشار آلبوم هاي موسيقي متعدد، اجراهاي زنده را نيز در نقاط مختلف تقديم به علاقه مندان کرده است.در اين گفت وگو تلاش کرديم با اين هنرمند شاغل در صنعت نفت بيشتر آشنا شويم، او43 سال دارد و 10سالي است که در واحد ترابري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمال مشغول به ارائه خدمت است.
اکبر رستگار متولد هفدهم شهريور سال 54 در شهرستان سوادکوه-مازندران هستم، دوران ابتدايي و دبيرستان را در زادگاهم سوادکوه گذراندم و در سال 1374 در دانشکده نفت محمودآباد در رشته مکانيک کشتي پذيرفته شدم. پس از فارغالتحصيلي وارد شرکت ملي نفتکش شدم و به عنوان مهندس دوم شناورهاي يدککش به مدت 10 سال در خليجفارس مشغول به کار بودم و از سال 1386 تا به حال به عنوان مسئول عمليات نقليه سبک در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال انجام وظيفه مي کنم.
بله ، پدر بزرگم آقابزرگ احمدي که خودشان از اساتيد و نوازندگان و سازندگان ساز دوتار مازندراني بودند و همچنين مادر عزيزم که صداي خوش لالايي او را هنوز هم در گوش جانم احساس ميکنم.
کلاس اول يا دوم ابتدايي که بودم، هر شعري که آموزگار براي حفظ کردن از ما مي خواست، براي معلم به طور آهنگين اجرا ميکردم و هميشه هم براي معلم و همکلاسيهايم جالب بود و مورد تشويق قرار ميگرفتم. همين باعث شد که باورکنم صداي خوبي دارم تا اينکه بزرگتر که شدم با تشويق خانواده و اطرافيانم به شکل جديتري خوانندگي را دنبال کردم و از سال88 با انتشار آلبوم مهربوني به صورت جدي وارد عرصه موسيقي بومي مازندراني شدم.
تا امروز6 آلبوم موسيقي مازندراني به نام مهربوني سال 89 –شبي به نغمه و نوا و سوز کلام سال 93 - بهار وا سال95-تهخاطري سال95-آلبوم دلخواه سال 96 و همچنين دو آلبوم موسيقي ايراني با عنوان دلبرانه و موسم عاشقي با صداي بنده منتشر شده است.
قطعا اگر بخواهيم هنر موسيقي را به صورت حرفهاي دنبال کنيم، بايد زمان زيادي را به آن اختصاص دهيم، پژوهش و تحقيق و تمرين کافي کنيم وهيچگاه از آموزش و در زمان خود اجراي کنسرت غافل نشويم، اما همان طور که گفتيد، کمبود وقت يکي از چالش هاي هميشگي من در پيگيري فعاليت موسيقيام بوده که با مديريت زمان و برنامهريزي سعي ميکنم تا وقت و انرژي کافي براي انجام همه کارها داشته باشم.
اين روزها در حال ساخت موسيقي براي يک مستند تحت عنوان دلبند هستم وهمچنين يک قطعه موسيقي با گروه وارش در حال ضبط دارم و کنسرتي که قرار است در بابلسر برگزار کنيم.
همکاران نازنينم هميشه مرا مورد لطف قرار ميدهند و با تشويق هاي خود به من انرژي مي بخشند.
به نظرم نفت يک ماده ساکن و ساکت نيست، تحرک، تکاپو و رويش دارد و نوايي دلنشين را همواره زمزمه ميکند، موسيقي نفت اما از جنس توسعه و آبادي است، نُتهاي آن را ميتوان در عمق آباداني کشور شنيد و رويش آن در ساختن شهرها وروستاهاي ايران تجلي پيدا ميکند، از اين رو به نظرم مي آيد تمامي کارکنان خانواده بزرگ صنعت نفت همه موسيقي دانند، آنان موسيقي نفت را مي نوازند و هر روز صبح تا عصر ترانه آبادي وطن را سر ميدهند.
آزاد کويک اهل خوزستان و زاده خاک تفتيده اهواز است. دلي دريايي دارد و روحي باصفا. دستي بر شعر دارد که دمي نشستن در کنارش و نوشيدن استکاني چاي، با شنيدن اشعار زيبايي که مي خواند، خستگي را از تنت بيرون مي راند و روحت را جلا مي بخشد. با مردي از جنس آهن و فولاد و روزهاي سخت و طاقت فرساي عمليات وقت و بي وقت که در پشت نگاه سخت مردانه اش دلي آرام دارد، گفت وگو کرده ايم.
خودش را با خواندن شعر «تورا بسيار دوست مي دارم/ چون او تو را/ بي حساب دوست مي دارد»، اسماعيل عابديني با 26 سال سابقه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه خليج فارس معرفي مي کند.
او مي گويد: «حدود 26 سال سابقه بهره برداري عمليات، حمل و نقل مواد و فراورده هاي نفتي را دارم و در حال حاضر نيز مسؤول عمليات تلمبه خانه مهرآران منطقه خليج فارس هستم.»
مسؤول عمليات تلمبه خانه مهرآران ادامه مي دهد: «20 ساله بودم که وارد شرکت نفت شدم. دست کم بيش از 60 نفر از فاميل هاي نسبي و سببي ام بيش از30 سال سابقه کار در اين صنعت را دارند و بازنشسته شده اند. بسياري از آنها نيز دار فاني را وداع گفته اند.»
عابديني با لبخند مي افزايد: «با افتخار مي گويم که برگي از درخت صنعت نفت در خانواده هستم.»
او اهميت و جايگاه شغلي خود را در شرکت چنين توصيف مي کند: «تلمبه خانه ها و مراکز انتقال نفت، هسته هاي اصلي يکي از مهم ترين شرکت هاي تابع از زيرمجموعه بزرگ صنعت ملي نفت در سطح کشور هستند، به طوري که مي توان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت را شاهرگ هاي حياتي براي تني واحد و زنده در نظر گرفت.
بي شک بعد از آب که مايع حياتي در کره زمين محسوب مي شود و آنقدر باارزش است که نه اسم طلايي، زرد، سبز و سياه که بالاتر از الماس را بايد بر آن نهاد، موضوع سوخت و انرژي اهميت بسزايي دارد.»
مجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، وظيفه بسيار پراهميت انتقال انرژي را در سطح کشور در کنار پالايشگاه و شرکت پخش عهده دار است، بنابراين هر يک از کارکنان در هر سمت سازماني در اين دستاورد از جايگاه خاص و حائز اهميتي برخوردارند.
وقتي سخن از مشکلات حرفه اش به ميان مي آيد، مي گويد: «دل تنگي هاي آدمي را باد
ترانه اي مي خواند!»
او ادامه مي دهد: «از مشکلات که مي گويد،
جز لبخند و سکوت چيزي نخواهي شنيد،
اجازه بدهيد تنها به اين بسنده کنم «و عشق آسان نمود اول، ولي افتاد مشکل ها!»
عابديني در پاسخ به اينکه شغلش تا چه ميزان مي تواند در تحقق شعار امسال موثر باشد، مي افزايد: «فکر مي کنم کشور ما يکي از معدود کشورهايي است که مردمانش در آغاز بهار که بي نهايت حرف هاي ناگفته مي توان از آن نوشت، از سوي مسؤولان اول مملکت، با يک شعار، سال را نو و آغاز مي کنند که طبيعي است؛ زيرا اين کشور پشتوانه تاريخي چند هزار ساله دارد ...»
او ادامه مي دهد: «همان طور که مي دانيد، امسال را مقام معظم رهبري به نام «رونق توليد» نامگذاري کرده اند، بنابراين تعريف نفت هم جزئي از اين تعريف به شمار مي آيد.
آنچه در مديريت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران مي تواند با تحقق اين خواسته ارتباط پيدا کند، بهره برداري بهينه، انتقال سالم و باکيفيت مطابق با استانداردهاي بين المللي است.»
او درباره تحمل مشکلات دوري از خانواده مي گويد: «شرکت به مديريت معاونت هاي فني- عملياتي در سطح کلان و معاونت هاي مخابرات اداري و مالي تقسيم مي شود که تمامي بخش ها اعم از فني تا عمليات، به نحوي به صورت 24 ساعته فعال هستند، به عبارتي چه بخش اقماري و چه ستادي و فني به نحوي با اهداف اصلي سازمان در ارتباط تنگاتنگ است که اين باعث مي شود خانواده هاي کارکنان نفت نيز درگير چرخ دنده هاي اين صنعت مهم شوند که شرکت در حد توان خود سعي کرده با ارتباط دادن مداوم و مستمر کارشناسان خبره روان شناس با کارکنان و خانواده هاي آنها، نسبت به اين موضوع بي تفاوت نباشد.
اگرچه مشکلات قابل اغماض نيست و اصطکاک شغلي و خانوادگي تاثير خود را خواهد گذاشت.»
او درباره گذراندن اوقات فراغتش عنوان مي کند: «بخش قابل توجهي از ساعات فراغت را به خواندن متون ادبي مدرن مي گذرانم.»
از عابديني در خصوص بروز حوادث تلخ و ناگوار در زمان خدمتش مي پرسم که مي گويد: «بهمن سال 1371 بود که کار اين منطقه شروع شد.
يکي از افتخاراتم در طول ربع قرن فعاليت مستمر، اين است که در محيط کارم، اتفاقي که منجر به بروز حادثه ناگوار انساني يا سيستمي باشد، به لطف خدا حادث نشده؛ اما از دست دادن چند تن از همکارانم بيرون از جريان و روند سيستمي شرکت، از خاطرات تاسف باري است که در ذهنم ماندگار شده است.»
بوي بد پا و کفش بسيار آزاردهنده است. اين بو به خاطر وجود باکتري هايي است که در محيط تاريک کفش رشد مي کنند. پاها در تمام طول روز در کفش ها قرار دارند. بنابراين عرق و گرماي موجود محل خوبي براي رشد باکتري هاي بدبو است. براي جلوگيري و از بين بردن بوي بد پاها و کفش ها، بايد جلوي رشد و تکثير اين باکتري ها را بگيريم، چون آنها روي پا، در جوراب ها و تمام کفش هاي مورد علاقه مان زندگي مي کنند.
بوي بد پا يا همان قلب دوم بدن ما، مشکل رايجي است که بيشتر افراد با آن درگير هستند، اما چه کاري مي توان انجام داد که بوي بد پاها و کفش هاي بدبو از بين برود؟
اولين کاري که بايد انجام دهيد، تميز نگه داشتن پاهاست. شستن روزانه پاها با صابون براي آنها بسيار مفيد است. مي توان پاها را در محلول نمک اپسوم خيس کرد. اين کار نه تنها باکتري ها را از بين مي برد، بلکه به آرام سازي ماهيچه ها هم کمک مي کند.
توجه داشته باشيد که پاها قبل از پوشيدن جوراب يا کفش خشک باشد، به خصوص بعد از دوش گرفتن، چون آب ميان انگشت هاي پا خود عامل باکتري است.
براي رفع بوي بد، کفش هايي با تهويه خوب انتخاب کنيد. چرم طبيعي انتخاب خوبي است، چون بيشتر از پلاستيک يا لاستيک قابل نفس کشيدن است. البته کفش هاي سوراخ دار هم طوري طراحي شده اند که پا در آنها عرق نمي کند.
به کفش هايتان استراحت دهيد. بهتر است کفش هايتان تا 24 ساعت بعد از استفاده استراحت کنند تا هواي داخل آنها خارج شود و باکتري هاي فاسد درون آن از بين بروند.
هرگز بدون جوراب کفش نپوشيد. جوراب هاي نخي، سفيد و تميز عرق پا را جذب مي کنند و دماي پا را متعادل نگه مي دارند.
پوشيدن جوراب عرق گير و ضد بو هم گزينه خوبي است. البته همه دوست ندارند جوراب بپوشند، اما جوراب هاي عرق گير، عرق را از بين مي برد و تهويه خوبي است. فراموش نکنيد که جوراب هايتان را بايد به طور مرتب عوض کنيد.
اگر پاهايتان ترک دارد، حتما از کرم ضد ترک پا استفاده کنيد، چون ترک پا باعث ايجاد و رشد قارچ ها و باکتري هايي مي شود که مولد بوي بد و نامطبوع پاها هستند.
هنگام استحمام از سنگ پا استفاده کنيد تا بوي بد پاها کمتر شود.
يکي ديگر از راه هاي کاهش بوي بد پا اين است که بيرون و داخل کفش هايتان را با مواد شوينده بشوييد.
بوي بد پاي گاهي اوقات به دليل کمبود زينک (روي) است. قرص ها و مکمل هاي غذايي حاوي زينک مصرف کنيد.
استرس هم يکي از مواردي است که باعث افزايش تعريق مي شود و فعاليت باکتري ها را شدت مي بخشد، پا نيز از اين قاعده مستثنا نيست.
اگرچه با استفاده از مواردي که عنوان کرديم، مي توانيد مشکل بدبويي پا و کفش را حل کنيد، اما در کنار نکات ذکر شده، راه حل هاي ساده اي هم وجود دارد که بهتر است آنها را هم امتحان کنيد.
1) گاهي اوقات اضافه کردن يک خوشبوکننده براي از بين بردن بوي بد پاها و کفش ها کافي است. چوب سدار يا ميخک درون کفش هاي خود بريزيد.
براي خوشبو شدن و از بين رفتن بوي بد پا بهتر است کمي چوب سدار يا ميخک درون کفش قرار دهيد. بعد از چند روز بوي بد به کلي از بين مي رود.
2) شب قبل داخل کفش تان کمي جوش شيرين و صبح قبل از پوشيدن، آنها را بتکانيد، حالا کفش تان آماده پوشيدن است.
3) داخل کفش، کمي جوش شيرين بريزيد. سپس کفش را داخل يک کيسه نايلوني بگذاريد و داخل فريزر قرار دهيد. جوش شيرين، بوي بد کفش را از بين مي برد و سرما باکتري هاي مولد بو را مي کشد.
4) داخل دو جوراب کهنه، جوش شيرين پر کنيد و سر آنها را گره بزنيد. درون هر لنگه کفش، يکي از اين جوراب ها را قرار دهيد تا بوي بد را از بين ببرد. اين کار نسبت به پاشيدن جوش شيرين در داخل کفش، کثيف کاري کمتري دارد.
5) استفاده روزانه از مواد ضدعفوني کننده يا بو زدا هم بسيار کمک کننده است. بهتر است از موادي استفاده کنيد که مخصوص بوي بد پا هستند.
6) کمي الکل ضد عفوني کننده داخل يک شيشه عطر خالي بريزيد و به سطح داخلي کفش بودار بپاشيد. سپس کفش را در هواي آزاد قرار دهيد تا خشک شود.
7) از پودرهاي مخصوص رفع بوي بد پا که در داروخانه ها مي فروشند هم مي توانيد کمک بگيريد.
8) از کفي هاي از بين برنده بو استفاده کنيد. اين کفي ها، پاها را خشک نگه مي دارد و جلوي رشد باکتري هاي را مي گيرد.
9) پاهاي خود را با صابون بشوييد. هنگام شستن دقت کنيد تا لاي انگشتان پاهايتان نيز به خوبي تميز شوند. بعد پاها را کاملا با پارچه يا حوله خشک کنيد.
10) براي کاهش رشد باکتري ها مي توانيد از ژل هاي ضدباکتري يا از پودرهاي ضدقارچ استفاده کنيد.
11) اگر فعاليت زيادي داريد و پاهايتان خيلي عرق مي کند، کفي کفشتان را درآوريد و 24 ساعت در هواي آزاد قرار دهيد. از محلول سرکه و الکل استفاده کنيد.
12) الکل ايزوپروپيل و سرکه معمولي را به نسبت يک به يک با هم ترکيب کنيد. با استفاده از يک قطره چکان، هر روز چند قطره را روي پا و بين انگشتان بماليد. هر دو ماده براي پوست بي خطر هستند. سرکه قارچ ها را از بين مي برد و الکل باکتري ها را مي کشد و از رشد آنها جلوگيري مي کند.
13) اگر شما هم عادت داريد که کفش را بدون جوراب بپوشيد، بهتر است داخل آن کمي پودر تالک بپاشيد تا عرق پا را بگيرد.
14) بر اثر باران يا به هر دليلي اگر کفشتان خيس شد، قبل از استفاده مجدد اجازه دهيد کفش ها کاملا خشک شوند.
15) از محلول آب و نمک استفاده کنيد. براي اين کار نصف فنجان نمک را در يک ليتر آب حل کنيد و پاها را در اين محلول قرار دهيد و بعد از بيرون آوردن آنها را خشک کنيد.
16) با جوراب روي سطوح مختلف راه نرويد. جوراب آلودگي ها و باکتري ها را به خود جذب و آنها را به کفش منتقل مي کند.
17) هنگام شستن جوراب ها، آنها را پشت و رو کنيد تا شانس بيشتري براي شستشو و پاک شدن سلوي هاي مرده بجا مانده در بافت جوراب، وجود داشته باشد.
با رعايت اين نکات مطمئن باشيد که با بوي بد پا براي هميشه خداحافظي مي کنيد.
سلامت يکي از نعمت هاي بزرگي است که خداوند به انسان داده است، اما آگاهي از برخي نکات که به سلامت بدن مربوط مي شود و تاکنون به آنها توجه نکرده ايد، شايد برايتان جالب توجه باشد.
خوردن يک وعده غذايي ممکن است تنها چند دقيقه طول بکشد، اما تقريبا 12ساعت طول مي کشد تا مواد غذايي مصرفي به طور کامل هضم شوند.
براي اينکه بدن انسان بتواند بعضي از وظايف مهم خود را انجام دهد، به آهن نياز دارد. آهن در شکل هموگلوبين به حمل اکسيژن به قسمت هاي مختلف بدن کمک مي کند. کمبود اين ماده در بدن مي تواند به ضعف و خستگي فرد منجر شود.
گوشت قرمز، ماهي، نخود، سويا، لوبيا و عدس منابع غني آهن هستند.
سلول هاي قرمز خون در داخل مغز استخوان ايجاد مي شوند و نقش مهمي در حمل خون به سراسر بدن دارند.
آنتي بيوتيک ها مي توانند براي مقابله با باکتري ها مفيد باشند، اما در مقابله با ويروس ها موثر نيستند، به اين دليل که باکتري ها و ويروس ها کاملا با هم متفاوتند. هر کدام از آنها به دليل ويژگي هاي خاصي که دارند، بايد به طور تخصصي درمان شوند.
ويروس ها معمولا حدود 100 برابر کوچک تر از باکتري ها هستند.
حدود 7 ميليون نفر در سال از مجموع 70 ميليون نفري که در جهان دچارمسموميت غذايي مي شوند، مي ميرند. آماده سازي و ذخيره سازي دقيق مواد غذايي به منظور اجتناب از سموم خطرناک، ايجاد ويروس ها و باکتري ها بسيار حياتي است.
مردم در کشورهاي توسعه يافته به آب آشاميدني سالم دسترسي دارند، اما در کشورهاي فقير جهان کيفيت بد آب و آلودگي آن مي تواند به بيماري هاي خطرناک و باکتري هايي مانند انگل و اشريشيا کُلي منجر شود.
چاقي احتمال ابتلا به بيماري هاي در حال گسترشي مانند ديابت نوع 2 و بيماري هاي قلبي را افزايش مي دهد.
فعاليت بدني در سال هاي اخير هم در بزرگسالان و هم در کودکان کاهش يافته که يکي از دلايل آن، فناوري هاي جديد است که باعث شده فعاليت فيزيکي کمتر و بي تحرکي بيشتر شود. گفته مي شود دست کم 60 درصد از جمعيت جهان تحرک کافي ندارند.
در سال هاي اخير حدود 13 درصد از تمام مرگ و ميرهاي جهان به خاطر سرطان بوده، به همين دليل شاخه اي از پزشکي براي مطالعه و درمان سرطان به وجود آمده است.
شبنم اعماري استان آذربايجان غربي به دليل تاريخ و تمدن کهني که دارد، استاني پرجاذبه محسوب مي شود؛ قسمتي از سرزمين پهناورمان ايران که با سفر به شهرها و روستاهاي زيبايش، حديث عشق و همدلي را مي آموزيد؛ استاني ديدني که رازهاي سر به مهر زيادي دارد و نگيني درخشان که با درياچه اروميه اش مي درخشد و با چشمه ها، درياچه ها، آبشار ها، قلعه ها و... خودنمايي مي کند. اين استان علاوه بر جاذبه هاي شناخته شده، ديدني هاي ناشناخته اي هم دارد که شايد کمتر مورد توجه گردشگران قرار گرفته باشد. در ادامه برخي از اين جاذبه هاي کمتر شناخته شده را اين استان پيش رويتان قرار مي دهيم.
اين قلعه در شش کيلومتري روستاي بردوک استان آذربايجان غربي قرار گرفته است. به محض ديدن قلعه بردوک مي بينيد که کتيبه اي روي دو سنگ مرمر زير قوس دروازه ورودي قرار گرفته که سال ساخت قلعه روي آن حک شده است؛ قلعه اي که در سال 1078 هجري قمري، همزمان با دوران صفويه ساخته شد. اين بنا از سه قسمت قلعه، مسجد و مقبره تشکيل شده است. در بخش مرکزي آن بناهاي ديگري هم ديده مي شود که با سنگ هاي چهارگوش، ملات شن و آهک ساخته شده اند؛ البته از اين بناها تنها يک بنا سالم مانده که از آن به عنوان آب انبار استفاده مي شد. راه دسترسي به قلعه برودک شيب تندي دارد که براي ديدن آن بايد جانب احتياط را رعايت کرد.
نشاني: 96 کيلومتري اروميه، بخش صوماي برادوست، 6 کيلومتري روستاي بردوک
يکي از مکان هاي ويژه و ديدني ايران دره منشورهاي بازالتي شهرستان ماکو در استان آذربايجان غربي است. اين دره که به نام هاي قيرميزيليخ و يا دره مارها (ايلانلار دره سي) معروف است، مناظري زيبا، چشمه ها و آبشارهاي ديدني دارد. وجود ستون هاي سنگي عظيم و منظم آتشفشاني در اين دره چشم هر بيننده اي را مي نوازد. با اين حال ديواره هاي در حال ريزش دره مارها، اين دره را به جاذبه اي خطرناک تبديل کرده، از اين رو بايد فاصله مناسب و ايمن از ديواره ها رعايت شود.
نشاني: ماکو، سه کيلومتري روستاي بدولي، به موازت جاده آواجيق
اين چشمه آبگرم معدني که با نام (ايسي سو) نيز شناخته مي شود، يکي از جاذبه هاي طبيعي استان آذربايجان غربي است. چشمه در بالاي تپه اي قرار دارد که از دو طرف آن آبگرم و از وسط تپه نيز آب سرد به بيرون مي جوشد. اين چشمه به دليل دارا بودن خواص درماني مورد توجه مردم منطقه شوط است و مي تواند مقصد مناسبي براي مسافراني باشد که قصد سفر به استان آذربايجان غربي را دارند.
نشاني: شهرستان شوط، بلوار شهيد سردار عبدالله پور، بعد از شهرک مهر
اين درياچه که در زبان محلي مام شيخ نيز خوانده مي شود، روي کوهي بلند جا خوش کرده که با گنجينه اي از شگفتي هاي طبيعت، چشم هر بيننده اي را مي نوازد. درياچه دالامپر، دايره اي شکل است و در ارتفاع 2700 متري کوه دالامپر قرار گرفته و 450 متر قطر دارد. کوه دالامپر هم با ارتفاع 3500 متري، يخچال هايي با قدمت بسيار زياد در دل خود جاي داده که با حضور در اين منطقه با مناظر زيبايي روبه رو خواهيد شد. به جز درياچه دالامپر، در اين کوه درياچه هاي زيادي وجود دارد که از جمله آنها مي توان به درياچه مامه، شيخ، بنچول و ديمک اشاره کرد.
نشاني: امتداد جاده اروميه به اشنويه، سه راهي روستاي آغبلاغ
اين چشمه آب معدني در کنار روستايي به نام کاني گويز در نزديکي شهرستان ربط و در 12 کيلومتري شمال شرقي شهرستان سردشت قرار گرفته است. آب غني و پرخاصيت چشمه گراوان، علاوه بر خواص درماني، اثري هنري از طبيعت را به معرض نمايش مي گذارد که بسيار شگفت انگيز است. املاح اين چشمه که از آن پديده اي کم نظير ساخته، علاوه بر مصارف درماني، مورد استفاده بيوفيزيولوژيکي هم قرار مي گيرد. کساني که از خواص درماني چشمه گراوان آگاه هستند، براي معالجه بيماري هاي پوستي، خود را به اين منطقه مي رسانند و از حضور در آن لذت مي برند.
نشاني: سردشت، 12 کيلومتري شمال شرقي سردشت (جاده سردشت به مهاباد)
اين غار که از دوره حکومت باستاني اورارتوي به جا مانده، به غار قلعه حيدري نيز معروف است. گفته مي شود علت نامگذاري اش به 40 پله، به دليل تعداد پله هايي است که بايد طي کنيد؛ البته با گذشت زمان و بر اثر فرسايش زمين تعدادي از پله ها از بين رفته است. در گذشته از اين غار به عنوان سرداب استفاده مي کردند.
نشاني: سيه چشمه (چالدران)، دامنه تپه باستاني غرب روستاي خضرلو
اين آبشار زيبا و شگفت انگيز که با نام قيزيل چير نيز شناخته مي شود، در دامنه کوه اورين خوي قرار گرفته و از جاذبه هاي شگفت انگيز آذربايجان غربي است. آب سرچشمه آبشار بدلان از شکافي به داخل يک گودال غار مانند مي ريزد که از اين معبر باريک، مي توان به آبشار رسيد. مناظر زيباي طبيعي اطراف دشت خوي و درختچه هاي کوچکي که در کنار آبشار روييده، زيبايي هاي آبشار بدلان را دوچندان کرده است. در مسير اين آبشار، روستاهاي سبز و خرمي به نام روستاي پسک و بدلان ديده مي شود که سرسبزي و طراوتشان مسافران را به وجد مي آورد.
نشاني: 35 کيلومتري خوي، 10 کيلومتري روستاي بدلان
اين اثر تاريخي که مربوط به زمان مادهاست، در کنار روستاي اگريقاش در نزديکي مهاباد قرار گرفته است. دخمه سنگي فقرگاه با ارتفاع 1331 متري از سطح درياها در دل صخره اي كنده و از دو طبقه تشکيل شده که چهار ستون سنگي با سه گور خالي دارد. بسياري از مورخان ساخت فقره قا (فقرگاه) را به فرآتيس (فرورتيش) پدر دياکو اولين پادشاه ماد نسبت داده اند. اين جاذبه ديدني در سال 1316 در فهرست آثار ملي ايران به رسيده است.
نشاني: نرسيده به مهاباد، جنب روستاي اگريقاش
در يکي از خيابان هاي شهر اروميه، کليسايي خودنمايي مي کند که امروز يکي از ميراث تاريخي آذربايجان غربي است. به گفته باستان شناسان، کليساي حضرت مريم يا کليساي مارت مريم، يکي از کهن ترين کليساهاي جهان است. قدمت نماي فعلي اين بناي مذهبي که از آثار بي نظير دوره آشوريان است، به دوران ساسانيان برمي گردد. معماري ساختمان اين کليساي مقدس، به سبک معماري عمارت هاي دوران ساسانيان است. در اين بناي تاريخي، برخلاف کليساي هاي جهان، خبري از تزيينات نيست و به حدي ساده است که در نگاه اول توجه همه را به خود جلب مي کند. همين سادگي بازديدکنندگان را در فکر فرو مي برد.
نشاني: اروميه، خيابان قدس
امروزه برخلاف گذشته، زنان به دلايل مختلفي از جمله مشکلات اقتصادي، رسيدن به خودکفايي و استقلال، استفاده از تحصيلات و تخصصي که وقت شان را صرف آن کرده اند و... حضور پررنگي در جامعه دارند و دوشادوش مردان به کار و تلاش مشغولند. کار و تلاشي که به اعتقاد برخي ها خوب است و مزاياي زيادي دارد. در اين بين عده اي هم هستند که معتقدند کار کردن در بيرون از خانه، زنان را براي انجام وظايفشان با مشکل مواجه مي کند، چراکه آنها بايد تمام انرژي شان را در محيط کار صرف امور محوله کنند. اين اتفاق باعث مي شود فرصت و توان زيادي براي رسيدگي به کارهاي خانه، همسر و فرزندانشان نداشته باشند و با چالش ها و مشکلاتي مواجه شوند. با توجه به تأثير اشتغال زنان در ساختار خانواده، در اين مطلب به مزايا، معايب و راهکارهاي مناسب آن پرداخته ايم.
زنان همواره در طول تاريخ، چه به صورت مستقيم و چه غيرمستقيم در تامين هزينه هاي زندگي نقش داشته اند که از عمده دلايل اشتغال زنان مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- کسب درآمد با هدف کمک به تامين هزينه هاي زندگي و حل مشکلات اقتصادي خانواده
- بيم از آينده و پس انداز براي رفع نيازهاي احتمالي
- کسب اعتبار و وجهه اجتماعي
- کمال جويي و استفاده از توانايي هاي نهفته
- فرار از مسؤوليت هاي زندگي يا مشکلات خانوادگي
- پر کردن اوقات فراغت و رهايي از تنهايي
- چشم و هم چشمي و رقابت با دوستان و اطرافيان
اقتصادي: به باور برخي از زنان، کسب استقلال مالي که بهبود وضعيت اقتصادي خانواده را به دنبال دارد، پاسخي به نياز روزافزون خانواده است. شاغل بودن زنان علاوه بر اينکه بر درآمد خانواده تاثيرگذار است، نسبت مهمي از درآمد ملي را هم تامين مي کند. همچنين زنان شاغل، زناني صرفه جو و قانع هستند که مي توانند مشکلات مالي زندگي را به بهترين شکل ممکن حل کنند.
شخصيتي و فردي: زناني که خارج از خانه مشغول فعاليت هستند، اعتماد به نفس بالا و پشتکاري قوي دارند. استعدادهاي نهفته شان شکوفا و از قوه به فعل تبديل مي شود. شخصيت اين افراد رشد مي کند و رغبت و علاقه شان پيرامون مسائل جامعه افزايش مي يابد.
تربيتي و خانوادگي: زنان شاغل وقتي از نزديک مشکلات جامعه را لمس مي کنند، همسرشان را درک کرده، به سخت بودن کسب درآمد پي مي برند. در خانواده هايي که زن پا به پاي مرد در بيرون از خانه مشغول به کار است، روحيه تعاون و همکاري قوت پيدا مي کند. همچنين زنان شاغل از آزادي عمل، تفکر و انديشه برخوردارند و اين روحيه را در فرزندانشان نيز تقويت مي کنند. نکته ديگر اينکه، زنان شاغل در تربيت فرزندان خود موفق ترند.
تصميم گيري و مشارکت: زنان شاغل معمولا قدرت رهبري و هدايت خوبي در جامعه دارند، در تصميم گيري ها مشارکت مي کنند و شعور سياسي خود را بالا مي برند. آنها با حضور در جامعه و مشاغل مختلف، ياد مي گيرند که چگونه در تبادل انديشه ها شرکت کنند و...
فرهنگي و اجتماعي: زنان شاغل معمولا نسبت به زنان خانه دار قدرت بالايي در تجزيه و تحليل مسائل اجتماعي دارند. همچنين مشاركت اجتماعي در جامعه، سطح دانش آنها را به طور قابل توجهي افزايش مي دهد.
روحي و رواني: زناني که در خارج از خانه به کار و تلاش مشغولند، از لحاظ روحي و رواني نيز شرايط بهتري نسبت به زنان خانه دار دارند. اين افراد کمتر دچار افسردگي مي شوند.
با وجود مزايايي که به آنها اشاره کرديم، شاغل بودن زنان معايبي هم براي خانواده دارد که در برخي مواقع مشکلات و اختلافاتي را ايجاد مي کند.
- زناني که در خارج از خانه کار مي کنند، نيمي از انرژي شان صرف کارهايي مي شود که به آنها محول شده است. بنابراين طبيعي است که اين افراد خسته به منزل برسند و انرژي زيادي براي انجام کارهاي خانه، رسيدگي به همسر و فرزندانشان نداشته باشند.
- فشارها و خستگي هاي جسمي و روحي ناشي از محيط کار، به تربيت فرزندان و ارتباط عاطفي مادر و فرزندان خدشه وارد مي کند.
- از آنجا که نيازهاي عاطفي و رواني زنان در طول روز در کنار همکاران برطرف مي شود، ممکن است در خانه با اعضاي خانواده ارتباط کلامي يا عاطفي کمتري برقرار کنند.
- استقلال مالي زنان يا جايگاه اجتماعي آنها در برخي موارد باعث اختلال در روابط اين افراد با اطرافيانشان مي شود.
- فشار ناشي از انجام همزمان کارهاي بيرون و خانه به مرور زمان باعث فرسودگي جسمي مي شود و پيري زودرس را به دنبال دارد.
- مادراني که به کار در خارج از خانه مشغولند، ممکن است نقش اصلي شان که مادر بودن است، کمرنگ شود و اين مي تواند اثرات نامطلوبي روي روحيه فرزندان داشته باشد.
اصل کار و تلاش، براي امرار معاش و کسب روزي حلال، مطلوب و مورد پذيرش است. با اين حال در بيشتر مواقع، آنچه خانواده ها را با مشکل مواجه مي کند، چگونگي، انگيزه و شرايط اشتغال زنان است؛ مسائلي که مي تواند به همراه خلاقيت و نوآوري شرايطي را فراهم کند که زنان بدون ايجاد مشکل در زندگي وارد جامعه شوند و دوشادوش مردان و بدون اينکه زندگي شان به مخاطره بيفتد، کار کنند.
براي از بين بردن تار عنکبوت، يک جوراب را بر سر يک چوب قرار دهيد و با نوار چسب آن را محکم کنيد، با اين کار به راحتي مي توانيد تار عنکبوت ها را تميز کنيد. براي تميز کردن زير يخچال هم از اين روش مي توانيد بهره بگيريد.
گزش زنبور
براي التيام گزش زنبور، محل گزيدگي را با جوش شيرين و آب تميز کنيد، سپس يک تکه پياز روي محل گزش بگذاريد تا زهر را کاملا جذب کند.
با ريختن نمک در محل حرکت مورچه ها، مي توانيد حرکت آنها را در آن محل متوقف کنيد. از حشره کش و پودرهاي ضدمورچه نيز مي توان استفاده کرد، به اين طريق که پودر را در مسير حرکت آنها بريزيد و بعد از سه روز محل را با جارو برقي تميز کنيد.
براي جلوگيري از ورود مگس، ابتدا درهاي ورودي را با توري بپوشانيد و زباله ها را درون کيسه زباله قرار دهيد. سطل زباله را زود به زود خالي کنيد.
براي از بين بردن بيد، از ورقه هاي آماده ضدبيد براي کمد لباس استفاده کنيد، علاوه بر اين، مواد ضدبيد به صورت گلوله هاي کوچک ريز هم وجود دارد که مي توانيد از آن بين پتوهاي پشمي استفاده کنيد. نفتالين هم گزينه خوبي براي از بين بردن بيد است.
داشتن پنجره کوچک در آشپزخانه باعث شده است که بوي غذا هميشه در اين فضا بماند و همين مسئله براي من مشکل ساز شده است. آيا راهي براي از بين بردن بوي غذا در آشپزخانه وجود دارد؟
بعد از پخت غذا در آشپزخانه براي از بين بردن بوي آن، پنجره ها را باز و هود و هواکش را روشن کنيد تا جريان هواز به از بين بردن بوي غذا کمک کند؛ البته بايد بدانيد که اين کار انرژي زيادي را هدر مي دهد. مي توانيد حوله نمناکي را درون فضاي خانه بچرخانيد تا مقداري بوي غذا را جذب کند. براي جلوگيري از پخش شدن بوي مواد غذايي سرخ کردني در خانه، قبل از سرخ شدن آنها، مقداري سرکه سفيد را در ظرفي ريخته و آن را کنار اجاق گاز قرار دهيد. به خاطر داشته باشيد که براي طبخ هر غذايي قبل از اقدام به روشن کردن گاز، هواکش و هود را روشن کنيد.
بعد از پخش شدن بوي نامطبوع مانند سوختگي در خانه، اين راه حل را انجام دهيد: قابلمه اي حاوي آب را روي اجاق گاز قرار دهيد و چند برش ليمو ترش درون آب بيندازيد. زماني که آب به جوش مي آيد، بخار ليموترش به از بين بردن بوي سوخته غذا کمک مي کند.
قابلمه اي کوچک که حاوي آب، چوب دارچين و وانيل است هم مي تواند در از بين بردن بو و معطر کردن فضاي خانه تاثير زيادي داشته باشد. همچنين مي توانيد دارچين و وانيل را کمي درون ماهي تابه تفت دهيد تا بوي آن، فضاي خانه را پر کند. مقداري از برگ خرد شده جعفري هم اين کار را انجام مي دهد.
اگر لباس هايي از جنس ابريشم، مخمل، کتان و ساتن داريد، بدون هيچ درنگي آن را به جا لباسي هاي مستحکم آويزان کنيد.
براي جلوگيري از چروک شدن، شلوارها را از کمر (پل کمربند) و به کمک کليپس هايي که روي جا رختي وجود دارد، آويزان کنيد.
توجه داشته باشيد که در هر شرايطي بايد روپوش، مانتو يا هر لباس بلند ديگري را به صورت قائم آويزان کنيد، مگر اينکه لباستان خيلي سنگين باشد.
جليقه، کت و پالتو جزو آن دسته از لباس هايي هستند که حتما بايد روي جارختي مخصوص خود آويزان شوند. همچنين توجه داشته باشيد که کت هاي چرمي نيز همواره بايد روي جالباسي خاص خود قرار گيرند، پس از تا کردن آنها خودداري کنيد.
دامن هاي چرمي، پليسه و... بايد به کمک کليپس از کمر آويزان شوند.
پليورها و لباس هاي بافتني به اين علت که بعد از آويزان شدن ممکن است کش بيايند و تغيير شکل دهند، نبايد آويزان شوند. بهترين راه اين است که آنها را تا کنيد.
تيشرت ها هم جزو آن دسته از لباس هايي هستند که ممکن است با آويزان کردن تغيير شکل دهند، بنابراين اين دسته از لباس ها را هم مانند پليورها مي توان تا کرد.
شلوارهاي ضخيم و کلفت را که معمولا در ماه هاي سرد سال مورد استفاده قرار مي گيرند، بايد تا کرد؛ چراکه مانند بسياري از لباس هاي زمستاني آويزان کردن آنها باعث تغيير شکل لباس خواهد شد.
بازيکن و ملي پوش سابق دوران طلايي بسکتبال ايران و کاپيتان اين روزهاي پالايش نفت آبادان، بعد از قهرماني در ليگ برتر، تيمش را مستحق اين قهرماني مي داند و مي گويد: «حق به حقدار رسيد». سعيد داورپناه که فصل خوبي را در نفت سپري کرد، درباره وضعيت تيم، تيم ملي و از درد دل هايش در مسير قهرماني با «مشعل» گفت وگويي داشت که با هم مي خوانيم.
فصل را با کاهش بودجه آغاز کرديم و نتوانستيم بازيکن بگيريم.اوايل فقط 6-5 بازيکن بوديم، اما تصميم گرفتيم بمانيم و چراغ نفت آبادان را روشن نگه داريم تا نگويند يک فصل پول نبود، بازيکنان رفتند و بازي نکردند. از سوي ديگر به حماد سامري هم قول داده بوديم. ابتداي فصل چون هفته اي يک بازي داشتيم و يک دفعه مثلا سه هفته به خاطر تيم ملي تعطيل مي شديم، شرايط جالب نبود.در تمرين تيم، حتي نمي توانستيم 5 به 5 بازي کنيم و جنگندگي و تمرين مناسب تکميلي نداشتيم. فقط دو بازيکن مانده بوديم و چند جوان، چون بقيه به تيم ملي رفته بودند و تعداد نفرات تيم هم کم بود. باور کنيد اوضاع مثل اين بود که يک بازيکن مصدوم در حال بدنسازي باشد؛ اما خدا را شکر با همين شرايط، اشتباه بدي در طول فصل نداشتيم و به فينال رسيديم.
بله، بازي با ذوب آهن راه را براي ما باز کرد. عليار نجفي و مايک رستم پور هم به ما اضافه شدند و وضعيت تمرين به جايي رسيده بود که خسته از آن برمي گشتيم و بحث فني پيش مي آمد، نمي دانم چرا به اشتباه خيلي ها مي گويند که در آبادان، کسي تمرين نمي کند. اتفاقا هميشه تمرين مي کنيم و امکاناتش هم مهياست. در نهايت بايد اشاره کنم که ما در بازي با ذوب آهن در دفاع درست کار کرديم و مقابل پتروشيمي، هم در دفاع خوب بوديم و هم در حمله. در فينال با گرگان هم من صحنه هايي ديدم که 40 سال بود در بسکتبال ايران رخ نداده بود؛ چرا که سالن از ساعت 10 صبح پر شد.
ناراحت شدم و جايي هم مصاحبه نکردم که دليلش چه بود.من اتفاقي که افتاد را متوجه تماشاگران نمي دانم، چون آنها هوادار هستند و هر کاري مي کنند تا تيم شان ببرد. من ناظر مسابقه را مقصر مي دانم که حواسش نبود تا به تماشاگران تذکر بدهد يا جاي آنها را عوض کند که مرتب پرده هاي سالن را کنار نکشند. در نهايت ما آن بازي را برديم و به آبادان برگشتيم که حمايت تماشاگران خودمان را داشتيم. به نظر من جوان هاي تيم درجه يک حاضر شدند و خالقي عالي بود. در کنار آنها حسن زاده و آرن مثل هميشه بازي خودشان را کردند و ديديد که چه آمارهاي فوق العاده اي به جا گذاشتند. متاسفانه وحيد حاجيان مصدوم شد که در غير اين صورت، کمک زيادي به ما مي کرد.ما به لطف بچه ها و زحمات حماد سامري و کادر فني اش قهرمان شديم.
من در نظر سنجي ها و پيش بيني هاي فضاي مجازي ديده بودم که مي گويند نفت آبادان، شانسي براي قهرماني ندارد، حتي چند خبرنگار و کارشناس هم نوشتند که ما شانس نداريم! و جوي را عليه تيم ما به راه انداختند. خوشحالم که توانستيم دل مردم اين شهررا شاد کنيم؛ چون خيلي به شادي هر چند کوچک احتياج داشتند. واقعا جالب بود که تا نصف شب همه مردم بيرون بودند. من قهرماني زياد داشتم؛ اما اين يکي فرق داشت و خيلي خوب بود.
فقط مي خنديدند و يک باره مراسم فينال به هم ريخت.
من کاپيتان تيم هستم و اولويت اولم هم با نفت آبادان است و دوست دارم در اين تيم بمانم، همچنين ما اينجا بهترين هواداران را داريم و براي همين دست هواداران را بابت حمايت خوبشان مي بوسم.
بله، به اين مسأله اشاره داشتم مهم اين بود که ما ثابت کرديم هميشه قرار نيست خارجي ها باعث قهرماني تيم هاي ليگ برتري شوند و ما توانستيم بدون هيچ بازيکن خارجي، جام را بالاي سر ببريم و اينکه فينال کاملاً ايراني را بين دو تيم پالايش نفت و شهرداري شاهد بوديم. هيچ وقت در تاريخ، تيمي را نداشته ايم که بدون بازيکن خارجي بتواند قهرمان ليگ برتر شود. اين يک افتخار و رکورد است.
مديريت باشگاه هميشه از ما حمايت کرده و خواهش مي کنم، اگر قرار است در مسابقات آسيايي شرکت کنيم، خيلي زود تيم را جمع کند. اميدوارم بازيکنان کنار هم بمانند.
بازي در آسيا به مراتب سخت تر و مشکل تر است و براي حضور در اين رقابت ها بايد تيم تقويت و تمرين ها زود تر شروع شود و حمايت مديران هم 100درصدي باشد؛ چرا که آنجا ليگ ايران نيست و تمام حريفان با قدرت، پا به مسابقات مي گذارند.
چرا که نه، فقط کافي است تيم خوب بسته شود و تمرين هاي خوبي داشته باشيم و مديران حمايت کنند و آنها هم بخواهند ما قهرمان شويم. نفت آبادان اين ظرفيت و توانايي را دارد که قهرمان آسيا شود.
من به تيم ملي دعوت شدم و گفتند بيا کمک کن. بعد با اينکه کل تابستان را تمرين کردم و زير فشار بودم، به يکباره و بدون هيچ بازي تدارکاتي و اينکه ببينند بازي ام چطور است، گفتند تو سرحال نيستي و خط خوردم.حتي لباس هم به من داده بودند. دقيقا نمي دانم چه اتفاقي افتاد! همان جا لباس را پس دادم و برگشتم.من هم مي توانستم تابستان را با خانواده ام سپري کنم، نه اين گونه که آخرش به جايي نرسد! صعود به جام جهاني با شرايط تعداد سهميه آسيا و مدل انتخابي، کوچک ترين چيزي بود که به آن رسيديم.
مهم خوب بسکتبال بازي کردن در جام جهاني است. نمي دانم چرا آنقدر از صعود به جام جهاني خوشحالي کردند، دفعه اول نبود که به آن راه مي يافتيم و کار سختي هم نبود.
واقعا نمي دانم. در کل رفتار درستي با من نشد. کل تابستان و روزهاي تمرين سخت، مي توانست به شکل ديگري با خانواده ام بگذرد. من اصلا نمي دانستم با چه کسي مقايسه شدم که کنارم گذاشتند.چه کسي واقعا در تيم حضور داشت که بيشتر از من کمک کند؟ اگر مي خواستند من را کنار بگذارند، چرا دعوتم کردند؟ من که اگر دعوت نمي شدم هم يک کلمه حرف نمي زدم. باور کنيد آخرش هم نفهميدم چه اتفاقي افتاد.
نمي دانم، اميدوارم اين فدراسيون که از سوي افراد تحصيلکرده اداره مي شود، از اين پس تصميم گروهي درستي بگيرد. من اصلا اين حرف ها را نزدم که به تيم ملي برگردم. اميدوارم تيم ملي روند رو به جلو و موفقي داشته باشد؛ اما بدترين خاطره را براي نسل هاي بعد رقم نزنند.
با همت و تلاش کارکنان مرکز انتقال نفت شهيد آل خميس اميديه (شماره يک مارون ـ اصفهان) يک باب منزل سازماني با تغيير کاربري به عنوان سالن ورزشي تجهيز شد و در اختيار همکاران و خانواده هاي ساکن شهرک مسکوني اميديه قرار گرفت.
حميد اماني، رئيس انتقال نفت شهيد آل خميس اميديه با تاييد اين خبر گفت: اين منزل سازماني با زيربنايي بالغ بر 80 مترمربع با پشتکار و تلاش همکاران تعمير و رنگ آميزي شد و براي تجهيز در اختيار امور ورزش منطقه قرار گرفت.
با پشتيباني امور ورزش منطقه، 27 قلم تجهيزات ورزشي شامل دستگاه هاي چند منظوره، ميز هالتر، ميز پرس سينه، دوچرخه ثابت، تردميل، فوتبال دستي و ميز تنيس روي ميز در اين سالن گذاشته شد تا همکاران آقا و خانم بتوانند از آن استفاده کنند.
ستايش اعرابيان، فرزند 7 ساله يکي از همکاران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق - مرکز انتقال نفت سمنان، نايب قهرمان مسابقات اسکيت سرعت دختران ايران شد.
مسابقات اسکيت سرعت دختران ايران با حضور بيش از 213 ورزشکار از 20 استان کشور در پيست اسکيت ورزشگاه آزادي تهران برگزار شد كه در پايان اين رقابت ها ستايش اعرابيان، توانست مقام دوم ماده 100متر سرعت را به دست آورد و حکم نايب قهرماني و جوايز خود را از دست مسؤولان فدراسيون اسکيت جمهوري اسلامي ايران دريافت کند.
نگارسادات خزير، دختر يکي ديگر از همکاران مرکز انتقال نفت سمنان نيز در در رشته کاراته کاتا به مقام اولي ومدال طلا و در رشته کاراته کوميته به مقام سومي و مدال برنز مسابقات استاني در سمنان دست يافت.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران، همزمان با شروع ماه مبارك رمضان، به ارتفاعات البرز رفتند و به قله 2500 متري چين كلاغ صعود کردند.
16 نفر از کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران، با هدف تقويت قواي جسماني در حالي که روزه دار بودند، از ساعت 6 بعد از ظهر صعود خود را آغاز کردند و بعد از 3 ساعت ونيم کوهپيمايي به قله چين کلاغ رسيدند ودر قله با خواندن دعاي فرج و ذكر صلوات و نثار آن به روح شهدا و امام شهدا، مراسم نماز جماعت مغرب و عشا و افطار را در فضايي دلنشين برگزار کردند.
کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتنداز:
فريدون ابوقداره، الله يار الياسي، مهدي دياني، مسعود اصغري، محسن صداقت، محمد علي عبادي، موسي الرضا كريميان، مصطفي حسيني عدل، سيد بهرام صفوي، منصوررحيم زادگان، قادرسرخي نژاد، رضا حسين زاده، صفرعلي كشاورز، فرامرز فرجي، بهنام جداييان (مربي) و حسين باقرزاده (سرپرست گروه).
فرزند همکار نفتي در شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، موفق شد مقام سوم مسابقات تنيس روي ميز کشور را کسب کند.
يکتا لرکيان از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که در مسابقات قهرماني هوپس تنيس روي ميز کشور در زنجان شرکت کرده بود، موفق شد در پايان به مقام سوم برسد و مدال برنز را کسب کند.
رقابت هاي قهرماني تنيس روي ميز کشور طرح (هوپس دختر) در ارديبهشت ماه به ميزباني زنجان و در دو رده سني 10 و 11 سال با حضور 26 استان در مجموعه ورزشي مادران و کودکان زنجان برگزار شد.
تيم فوتبال نفت آبادان بعد از 4 برد پياپي در خانه مقابل استقلال تهران قرار گرفت و با نتيجه تساوي بدون گل به کار خود پايان داد تا نوار بردهاي پي در پي اش پاره شود؛ البته سرمربي نفت عقيده دارد که مساوي، مقابل تيم استقلال که در کورس قهرماني بوده، نتيجه بدي نيست؛ هرچند که در اين ديدار شانس پيروزي داشتند.
پائلو سرجيو مي گويد: نفت آبادان ظرفيت بالايي دارد و اين تيم مي تواند در آينده، يکي از مدعيان در فوتبال ايران باشد، به شرطي که استعدادهاي اين تيم به خوبي هدايت شود.
با سرمربي پرتغالي نفت گفت وگويي در باره فوتبال نفت و ايران داشتيم که خواندن آن خالي از لطف نيست.
استقلال تيم بزرگي است. آنها در کورس قهرماني قرارداشتند و براي برد به آبادان آمده بودند و همين کار ما را سخت کرده بود.البته بايد بگويم بازي خوب و پاياپايي بود، ما در نيمه اول خوب بازي کرديم و توانستيم موقعيت هاي خوبي خلق کنيم. اگر کمي شانس با ما همراه بود، مي توانستيم حتي به گل برسيم. در نيمه دوم خوب از دروازه تيم مان محافظت کرديم و بايد بپذيريم که استقلال در نيمه دوم بهتر از نفت بازي کرد. فکر مي کنم بايد بپذيريم که تساوي، نتيجه عادلانه اي بود.
من آنجا نبودم که صحنه را با دقت ببينيم. براي همين نمي توانم در مورد آن صحنه نظر بدهم. چون از آن فاصله اي که داشتم، ممکن است اظهار نظر درستي نداشته باشيم. قطعا تلويزيون مي تواند نشان بدهد که اين گل درست بود يا خير. براي همين عقيده دارم مربي استقلال هم بايد به تصميم داور احترام مي گذاشت. اشتباهات داوري هميشه بوده و هست و خيلي وقت ها به ضرر تيم تمام مي شود. پس بايد به نظر داور احترام بگذاريم؛ اما اينکه مربي استقلال هم در کنفرانس اعتراض داشته، بايد بگويم طبيعي است.
من به نظر او احترام مي گذارم؛ ولي در نيمه اول، بازي در اختيار ما بود. در نيمه دوم سعي کرديم بازيکنان تازه نفس را به زمين بفرستيم. بايد قبول کنيم نتيجه بازي عادلانه بود. سعي ما اين بود که با بازيکنان تازه نفس، نتيجه را عوض کنيم؛ ولي شانس بزرگي را ايجاد نکرديم.
من به اين موضوع چند بار اشاره کرده ام و همه در جريان هستند که امسال تيم را کاملاً از نو ساختيم. بسياري از بازيکنان، سال گذشته از ما جدا شدند. در خصوص جذب بازيکنان جديد مشکل مالي داشتيم. کرار، اکبر ايماني و برزاي را در نيم فصل از دست داديم. روي بازيکنان جوان سرمايه گذاري کرديم. آنها در ابتداي فصل آماده نبودند؛ اما در بازي هاي آخر نتيجه آن را ديديم. گاهي اشتباهاتي رخ مي دهد و بازي با نتيجه تساوي تمام مي شود. در تمام 15 مسابقه اي که مساوي شد، خوب جنگيديم و براي يک امتياز به ميدان نرفتيم؛ البته در کنار اينها بايد داوري ها و بد شانسي را هم اضافه کنم.
اگر من ماندني باشم و در ادامه کار بخواهم تيم را براي فصل بعد ببندم، به هيچ کدام از اين بازيکنان دست نمي زنم؛ چون همه خوب هستند و تازه در تيم جا افتاده اند و در واقع اين بازيکنان، اسکلت تيم را تشکيل مي دهند. اما آنچه که بايد به صراحت اعلام کنم، اين است که اگر تيم کنوني ما نابود نشود، فصل آينده، فصل خوبي براي صنعت نفت خواهد بود.
هيچکس از آينده خودش خبر ندارد. در واقع آينده يک مربي، همين الان است که با شما حرف مي زند. يک بازي ديگر باقي مانده و تمام تمرکز من روي ديدار آينده است و مي خواهم روي آن بازي تمرکز کنم. در کل، فصل بسيار سختي را گذرانديم. من هميشه به مديرعامل باشگاه گفته ام، هر وقت که او بخواهد از اينجا مي روم، خيلي خوشحالم که او به من وقت زيادي داد و در مقابل نظرات و ديدگاه هاي مختلف از من حمايت کرد. خوشحالم که در نهايت نتايج مورد نظرمان را کسب کرديم.
من دوست دارم بمانم. آبادان شهري خوب و تيم نفت هم تيم خوبي است. در آبادان و فوتبال ايران، استعدادهاي خوبي وجود دارد که هر مربي دوست دارد با آنها کار کند . من تازه به تيمي که دوست داشتم، رسيدم و بعد از يک فصل توانستم آن را بسازم؛ اما همانطور که گفتم، همه چيز به من بستگي ندارد؛ بلکه در سوي ديگر مدير عامل باشگاه است که بايد ببينيم تمايل به ماندن من دارد يا نه؟بنابراين بايد صبر کرد و بعد از اينکه فصل تمام شد و هر دوطرف نظراتشان را به هم گفتند، تصميم نهايي را بگيريم.
اينجا پر از استعداد است . همه ديوانه وار فوتبال را دوست دارند. يعني شما دو اصل اوليه را داريد. استعداد و علاقه، مي ماند سرمايه گذاري روي اين جوانان که تشنه فوتبال و ياد گيري هستند. من جوانان آباداني را خوب ديدم و فکر مي کنم اگر بدرستي هدايت شوند و روي آنها سرمايه گذاري خوبي صورت گيرد، نه تنها فوتبال نفت بيمه مي شود؛ بلکه مي تواند فوتباليست هاي خوبي به فوتبال ايران معرفي کند.
آقاي عيسي زاده، مدير دلسوز و فوتبال دوستي هستند. ايشان در اين مدت بخوبي از تيم و من حمايت کردند. در طول فصل مشکلات مالي و دلاري داشتيم؛ اما مي ديدم که او همواره در تلاش است تا مشکلات تيم را حل کند و تيم نتيجه بگيرد.از سوي ديگر چون فردي ورزشي است، پاي نتايج تيم ايستاد و در زماني که ما نتيجه نگرفتيم، حمايت کرد تا تيم خوب ساخته شود و حالا نتايج حمايت هاي خود را مي بينند؛ البته بازهم بايد بگويم که ما تغييرات زيادي داشتيم و خيلي ها از جمع ما جداشدند، در غير اين صورت زود تر مي توانستيم به اين نتايج برسيم.
نفت واقعا بهترين هواداران ايران را دارد. آنها هميشه از تيمشان حمايت مي کنند؛ البته در بعضي مواقع ناراضي بودند که بايد حق را به آنها داد؛ چون هواداران همواره نتيجه خوب مي خواهند؛ اما در عين حال شرايط ما را درک مي کردند. من با آنها ارتباط خوبي داشتم و هميشه من و تيم را حمايت کردند. من از آنها سپاسگزارم چون سرمايه اصلي باشگاه و تيم هستند.
اين يکي از زيبايي هاي فوتبال آبادان است. وقتي به آبادان آمدم، اين موضوع برايم خيلي جالب بود. آنها دوست دارند مثل برزيل، هجومي و زيبا بازي کنيم و من سعي کردم با توجه به داشته هايم در تيم، بهترين بازي را براي آنها به نمايش بگذارم.
قطعا با شناخت و هدف به اينجا آمدم؛ زيرا کارلوس کي روش، ديگر هموطن من نيز در ايران به عنوان سرمربي تيم ملي مشغول به کار بود که در آمدن من تاثير داشت؛ البته پيش از من نيز صنعت نفت چند مربي پرتغالي داشت و زماني که در کشورم بودم، هميشه بازي ها و اخبار تيم آبادان را دنبال مي کردم. زماني که براي کار در آبادان به توافق رسيدم، تقريبا تمام بازي هاي فصل گذشته صنعت نفت را ديده بودم و اين شيوه اي بود تا هم درباره ليگ فوتبال ايران و هم نفت آبادان شناخت پيدا کنم.
ليگ خوبي داريد؛ اما در عين حال اشکالات خود را دارد. بايد به روز تر شويد و خيلي از استانداردهاي بين المللي فوتبال را رعايت کنيد. فوتبال شما پر از استعداداست و مي توانيد در آسيا حرف اول را بزنيد و حتي به فوتبال روز دنيا نزديکتر شويد. مهم سرمايه گذاري و بها دادن به جوانان است. حضور مربيان خوب خارجي در ايران به رشد فوتبال شما کمک مي کند. من فوتبال ايران را خوب ديدم؛ ولي براي بهتر شدن کار داريد. بگذاريد بهتر به شما بگويم، توانايي طبيعي بازيکنان فوتبال ايران به صورتي است که مي توانند فوتبال اين کشور را در سطح بالاتر قرار دهند. بازيکنان ايراني ذاتا خوب فوتبال بازي کردن و تبديل به فوتباليست بزرگ شدن را دارند. بازيکنان ايراني فقط به اين نياز دارند که فهم تاکتيکي از بازي و شدت و کيفيت تمرين هاي خود را کمي بالاتر ببرند. کشوري مانند ايران آنقدر پتانسيل دارد که بتواند بازيکنان بهتري را معرفي کند. بازيکنان ايراني بايد بتوانند خيلي خوب با توپ بازي و ارتباط برقرار کنند؛ البته کارشناسان نيز مي گويند که بازيکنان ايراني رابطه خوبي با توپ دارند؛ اما رقابت و فوتبال چيزي بالاتر از با توپ بازي کردن است.
نه تنها کي روش، بلکه تمام مربيان براي من قابل احترام هستند؛ اما فکر مي کنم نتايج کي روش در چند سالي که در خدمت فوتبال ايران بوده، توانمندي او را ثابت کرده است. اکنون نيز او استحقاق جايگاهي را که در آن است، دارد. کي روش دوبار ايران را به جام جهاني رسانده و اين نشان مي دهد که او چقدر در کار خود خوب است. من فکر مي کنم شما يکي از بهترين مربيان دنيا را در اختيار داشتيد.
تيم فوتبال نفت آبادان در آخرين روزهاي ليگ برتر هجدهم (هفته 29) در خانه و در ديداري سنگين و حساس، ميزبان استقلال تهران بود.
شاگردان سرجيو که در آخرين بازي خانگي در دربي نفتي ها، در ديداري حساس مقابل نفت مسجد سليمان که تکليف بقا يا سقوط ديگر تيم نفتي را مشخص مي کرد، با ارائه يک فوتبال پاک، سربلند از زمين بيرون آمده بودند، اين بار بايد درخانه براي تعيين سرنوشت قهرماني، يک فوتبال پاک ديگر را به نمايش مي گذاشتند.
نفتي هاي آبادان فارغ از هرگونه استرس در يک شب به ياد ماندني مقابل استقلال، در ديداري جوانمردانه، بازي بسيار خوبي را به نمايش گذاشتند و با تساوي بدون گل مقابل اين تيم، توانستند آبي پوشان تهراني را از کورس قهرماني دور کنند.
هواداران پرشور آباداني همچون گذشته، ساعت ها قبل از شروع بازي، آن هم در حالي که در ماه مبارک رمضان هستيم، ورزشگاه را پر کردند تا از تيم محبوب خود حمايت کنند.
بازي از ساعت 21:30 دقيقه و باسوت محمدرضا اکبريان در ورزشگاه تختي که بيش از 10 هزار هوادار را در خود جاي داده بود، شروع شد. نفتي ها به واسطه ميزباني، صاحب توپ و ميدان بودند و خود را به حريف تهراني تحميل کردند. تا اينکه در دقيقه 16 اولين خطر جدي را روي دروازه استقلال خلق کردند. ميلاد جهاني، مهاجم نفت بعد از جا گذاشتن منتظري در موقعيت تک به تک با حسيني دروازه بان استقلال قرار گرفت که حسيني ضربه اورا راهي کرنر کرد.
نفتي ها دست بردار نبودند و بلافاصله در دقيقه 17 روي يک حمله و پاس در عمق، غبيشاوي را در محوطه جريمه حريف، صاحب توپ کردند که ضربه چيپ او را بازهم دروازه بان استقلال راهي کرنر کرد.در ادامه بازهم نفت، ميدان دار بازي بود تا اينکه نيمه اول بدون گل به پايان رسيد. در نيمه دوم بازهم نفت ميدان داري مي کرد تا اينکه در دقيقه 76 دروازه نفت بازشد، اما داور گل استقلالي ها را مردود اعلام کرد که همين اتفاق براي چند دقيقه باعث تنش در ورزشگاه و منجر به اخراج سرمربي استقلال شد. درادامه نفت با اداره بازي به هدف خودرسيد و با تساوي مقابل استقلال 34 امتيازي شد و در رتبه دهم ايستاد.
نفت آبادان در اين ديدار با ترکيب شهاب گردان، عقيل کعبي، مسلم مجدمي، جعفر سلماني، محمدرضا قريشي،حسين ساکي، محمدرضا غبيشاوي(64عزيزسيديکوف)، طالب ريکاني(73 فاخر تهامي)، وينيسيوس فرانکو، جاناتان بالوتلي و ميلاد جهاني(69 رضا جبيره) به ميدان رفت.
شعل صدرالدين محمد بن ابراهيم قوام شيرازي، معروف به مُلاصَدرا و صدرالمتالهين، متاله و فيلسوف شيعه ايراني، سده 11 هجري قمري و بنيانگذار حکمت متعاليه است. او در شيراز و در خانواده اي معروف و پدري دانشمند و بازرگان به دنيا آمد. وفات شاه تهماسب يکم صفوي و به پادشاهي رسيدن شاه اسماعيل دوم صفوي، سبب ناامني ايران از جمله شيراز شده بود. در اين اوضاع خانواده ملاصدرا مجبور شدند به اميرنشين هاي جنوب خليج فارس مهاجرت کنند. با به فرمانروايي رسيدن شاه عباس يکم، دوران هرج و مرج به پايان رسيد و خانواده ملاصدرا به شيراز بازگشتند. سنگ بناي پيشرفت علمي ملاصدرا در حوزه هاي علميه قزوين گذاشته شد و آشنايي او با شيخ بهايي و ميرداماد از همانجا رقم خورد و پس از انتقال پايتخت به اصفهان، با استادانش به اصفهان مهاجرت کرد. ملاصدرا پس از کسب درجه اجتهاد، به تدريس پرداخت؛ اما از آنجا که نظرياتش در برخي مسائل فقهي با بيشتر دانشمندان قشري اصفهان متفاوت بود، او را به بدعت گذاري در دين متهم و تبعيد کردند. او در سال هايي که در روستاي کهک قم بود و به تبعيد و تنهايي روزگار مي گذراند، به رياضت و عبادت پرداخت؛ اما بعدها الله وردي خان، حاکم ايالت فارس - امپراتوري صفوي در زمان شاه عباس - هنگام ساخت مدرسه خان در شيراز، ملاصدرا را که از سوي علماي اصفهان تکفير شده و در کهک قم تبعيد بود، به شيراز دعوت کرد. مشهور است که ملاصدرا در سال 1050 قمري درگذشته و مزار او بنا بر گفته علم الهدي - نوه وي - در سمت چپ صحن حرم علي بن ابيطالب در نجف قرار داد.
*روايت ساده از ملاصدرا با «روشن تر از خاموشي»
اما در کنار سريال هاي تاريخي که تلويزيون در سال هاي گذشته توليد کرده، مجموعه تلويزيوني - تاريخي «روشن تر از تاريکي» به کارگرداني حسن فتحي به شکلي ساده، زندگي صدرالدين محمد بن ابراهيم قوام يا ملاصدراي شيرازي را از تولد تا مرگ روايت مي کند. اين مجموعه تلويزيوني در سال 1382 پخش شد و با استقبال زيادي رو به رو بود. حسين ياري در نقش ملاصدرا، محمود پاک نيت در نقش شاه عباس صفوي، جمشيد مشايخي در نقش شيخ بهايي، علي نصيريان در نقش ميرداماد و محمدعلي کشاورز در نقش ميرفندرسکي در اين سريال به ايفاي نقش پرداختند.
*چشمه سوابقي که قرن هاست مي جوشد
«شرح اصول کافي»، «اسفار اربعه»، «شواهد الربوبيه»، «المشاعر»، «مفاتيح الغيب»، «عرشيه» و برخي رساله ها و تفاسير او از جمله مهمترين آثار صدرالمتالهين هستند. به بسياري از آثار ملاصدرا توجه و اهتمام جدي نشده و مورد بدفهمي قرار گرفته اند. به عنوان نمونه کتاب اصلي او يعني «الحكمه المتعاليه في الاسفار العقليه الاربعه» به دليل همين بدفهمي، ساليان سال از شناخت اصلي دور ماند، به طوري كه كنت دوگوبينو آن را «سفرنامه» پنداشته و ا.ج.براون آن را مجموعه اي از «چهار كتاب» تصور كرده و چندين دهه طول كشيده تا آشنايي نزديك تري با نوشته هاي ملاصدرا پديد آمده تا اينكه معناي عنوان اين كتاب و نه محتوايش؛ معلوم شده است. هانري كربن، پس از سال ها مطالعه فلسفه اسلامي، بويژه فلسفه اسلامي حكماي ايراني، راجع به اسفار نوشته كه اين كتاب «اثر عظيم ملاصدرا و جامع فلسفه ايران شيعي است». در معرفي اسفار اربعه گفته اند که ملاصدرا در هر فصل، نام يکي از «مراحل عملي» يا در اصطلاح «مسافرت» هاي معنوي عرفا براي «رسيدن به خدا» را مطرح مي کند. اين چهار مرحله شامل «مسافرت از مردم تا خدا (سفر من الخلق الي الحق) در امور عامه وجود»، «مسافرت با خدا درباره خدا (سفر بالحق في الحق) در جواهر و اعراض»، «مسافرت از خدا تا مردم با خدا (سفر من الحق الي الخلق بالحق) در خداشناسي و صفات خدا» و «مسافرت در ميان مردم با خدا (سفر في الخلق بالحق) در نفس و معاد مي شود.
*خانه ملاصدرا در روستاي کهک هنوز پابرجاست
در روزهايي که ملاصدرا از شيراز تبعيد شد، مدتي را در قم و در روستاي کهک که آب و هوايي مطبوع هم دارد، گذراند. اين خانه تاريخي- کاهگلي در اين سال ها بارها مرمت شده و از آن نگهداري مي شود. اين بنا که تا چند سال قبل کاملا مخروبه بود و از آن به عنوان اصطبل استفاده مي شد، در سال 1376 با توجه به شکل اوليه آن بازسازي و احيا شد. فضاهاي جانبي آن از بين رفته و فقط چهار صفه اصلي آن باقي مانده است. محوطه اصلي اين بنا سقفي گنبدي شکل دارد و در راس گنبد آن شيشه هاي رنگي، نور را به داخل هدايت مي کنند. در چهار طرف اين محوطه، چهار دهليز قرار گرفته که دو دهليز آن در تملک ديگران است و سازمان ميراث فرهنگي استان درصدد خريد، حفاظت و بازسازي آنهاست. بايد براي ديدن خانه تاريخي ملاصدرا به غرب روستاي کهک قم برويد و اين خانه تاريخي را در محله چال حمام ببينيد. جايي که پيرامون آن را خانه هاي روستايي با بافت معماري مناطق گرمسيري احاطه کرده است.
عليرضا قرباني، هفته گذشته کنسرت هايي چندگانه را با محوريت چند آهنگ جديد برگزار کرد که با استقبال زيادي رو به رو شد. او در اين اجراي متفاوت، ساختارشکني هاي زيادي داشت، از جمله اينکه به عنوان خواننده ا ي کلاسيک که به شعر نو و آثار معاصر علاقه دارد، شعري از احمد شاملو را خواند و در ادامه از حاضران در کنسرت خواست تا يک دوبيتي را همراه او بلند بخوانند. او همچنين دو موسيقي فولکلور را همراه با گروه نوازندگانش به صورت بداهه اجرا کرد.
تاآمــده ام حرف دلم بــاز کـنم اسرار درون به صفحــه آغــازکنــم
تاآمــده ام بـنـالم از نــامـدنـت صدشـکوه ز دوري تـو آغــازکــنــم
تا خواستم ازحـال وهوايـم گويم يا نــامــه ســربسته خود باز کــنـم
تا آمده ام شـرح فراقت گــويـم با اشـــک پلي به سوي تو بازکـنـــم
ديدم مولاکه در کـنارم هسـتي ايـــن مـن بودم،که بايد آغـازکـنــم
اين من بودم،دور ز تــو يــامولا بــايد که دلي پاک سرشت ساز کنــم
افسوس ازاين دل پر از شوق گناه کــاشــم راهــي به سوي تو باز کـنم
صغري گرجي / امور مالي تدوين روشها ومقررات مالي مرکزي جديد
پيشوني سفيد 3 فيلمي به کارگرداني، نويسندگي و تهيه کنندگي سيدجواد هاشمي محصول سال 1397 است که در واقع سومين قسمت از سه گانه اختاپوس و دنباله پيشوني سفيد 2 است. اين فيلم از روزهاي پاياني اسفند 1397 در سينماهاي ايران اکران شده و هنوز هم ادامه دارد. پژمان بازغي، ليلا اوتادي، ارسلان قاسمي، ترلان پروانه، محمدرضا شريفي نيا، سيدجواد هاشمي، امير غفارمنش، هومن حاجي عبداللهي، ساغر عزيزي، اميررضا احمدي و حسام نواب صفوي از بازيگران اين فيلم طنز هستند.
آورده اند که روزي زبيده، زوجه هارون الرشيد در راه، بهلول را ديد که با کودکان بازي مي کرد و با انگشت بر زمين خط مي کشيد.
پرسيد: چه مي کني؟
گفت: خانه مي سازم.
پرسيد: اين خانه را مي فروشي؟
گفت: آري
پرسيد: قيمت آن چقدر است؟
بهلول مبلغي ذکر کرد. زبيده فرمان داد که آن مبلغ را به بهلول بدهند و خود دور شد. بهلول زر بگرفت و بر فقيران قسمت کرد.
شب هارون الرشيد در خواب ديد که وارد بهشت شده است. به خانه اي رسيد و چون خواست داخل شود، او را مانع شدند و گفتند اين خانه از آن زبيده، زوجه توست. ديگر روز هارون ماجرا را از زبيده بپرسيد. زبيده قصه بهلول را باز گفت. هارون نزد بهلول رفت و او را ديد که با اطفال بازي مي کند و خانه مي سازد.
گفت: اين خانه را مي فروشي؟
بهلول گفت: آري
هارون پرسيد: بهايش چه مقدار است؟
بهلول چندين مال نام برد که در جهان نبود.
هارون گفت: به زبيده به اندک چيزي فروخته اي.
بهلول خنديد و گفت: زبيده نديده خريده و تو ديده مي خري. ميان اين دو، فرق بسيار است.
«روح گريان من»، داستان واقعي يک جاسوس زن کره اي است که در نوجواني، ناخواسته از خانواده اش جدا و وارد حزب مي شود و سخت ترين آموزش هاي نظامي را مي بيند و در نهايت به عنوان جاسوس به بسياري از کشورهاي جهان سفر مي کند. اين داستان با ترجمه فرشاد رضايي از سوي نشر ققنوس منتشر شده و تمام فراز و نشيب هاي زندگي پرماجرا، دردناک و سرشار از ترس و رنج خود و حکومت کره شمالي را روايت مي کند؛ کتابي که تاکنون به چند زبان دنيا ترجمه شده است. يکي از موضوعات جالب اين کتاب، اعتماد نکردن کره شمالي به ماموران عالي رتبه جاسوسي خودش است. همه افرادي که به ماموريت خارج از کشور مي رفتند، پس از بازگشت بايد سه ماه آموزش عقيدتي مي ديدند و همه آنها نيز قبل از ماموريت بايد قسم وفاداري مي خوردند. اين نکته بر هيچ جاسوسي پوشيده نبود که اگر دست از پا خطا کند، حزب چه بلاهايي بر سر خانواده آنها مي آورد. قسمتي از متن سوگند نامه را که در کتاب آمده است با هم مي خوانيم: «هنگام انجام اين ماموريت، هرگز اعتمادي را که حزب به ما ارزاني داشته و نگراني هايش بابت رفتارمان را فراموش نخواهيم کرد. عهد مي بنديم که از قوانين پيروي و با يکديگر همکاري کنيم تا ماموريتمان را به نحو احسن به انجام برسانيم. ما از بزرگواري رهبر کبيرمان با نثار جان خود پاسداري خواهيم کرد.» در قسمتي ديگر از کتاب مي خوانيم: «انگار مسيرم تا رسيدن به جايگاه متهم قرار بود تا ابد ادامه پيدا کند و وقتي بالاخره توانستم بنشينم، ديگر نتوانستم جلوي خودم را بگيرم. قلبم تندتند مي تپيد و بدنم بي اراده مي لرزيد. گريه ام گرفت و فقط يک کلمه را مدام زير لب زمزمه مي کردم: مامان. فرايند ملال آور محاکمه شروع شد؛ اما من نمي توانستم تمرکز کنم. انگار از قبل مشخص شده بود که قرار است به اعدام محکومم کنند. من هواپيماي پرواز 858 هواپيمايي کره جنوبي را منفجر کرده بودم. من مسؤول مرگ 115 انسان بودم...» «در اتاق انتظار کثيف و تاريک متهمان نشسته بودم. نفسم بالا نمي آمد و منتظر اعلام مجازاتم بودم. آن بيرون و در سالني که به دادگاه ختم مي شد، اجتماعي خشمگين پشت در موج مي زد و من يک آن ترسيدم که نکند در را بشکنند. صدايشان مانند غرشي سهمگين برمي خاست و انگار دشنام هايشان تمام ساختمان را مي لرزاند. قاتل، قاتل، قاتل... مشتم را گره کردم و ديدم تمام بدنم مي لرزد. داشتند به خاطر من داد مي زدند. داشتند بر سر من داد مي زدند.»
این اپلیکیشن رایگان برای اندروید و iOS تنظیم شده و نرمش هایی را برای آقایون و خانم ها معرفی می کند که با انجام دادن روزانه ۵ تا ۱۰ دقیقه از آنها، می توان عضلات شکم قوی تری داشت. نرمش های ارائه شده در این نرم افزار از سوی یک مربی مورد تایید، اجرا شده و عضلات اصلی شکمی را شامل می شوند. این نرم افزار، کاربری ساده ای دارد و تنها کافی است که همراه با پخش ویدئو، نرمش ها را انجام بدهید، همچنین این اپلیکیشن، حرکت های باقی مانده و توضیحات هر حرکت را به شکل نوشتاری به شما اطلاع می دهد.
ویژگی های اصلی Daily Ab Workout FREE شامل کاربری ساده، دارا بودن ۱۰ نوع از بهترین نرمش ها برای تقویت عضلات شکم، امکان انتخاب مدت زمان نرمش (۵ تا ۱۰ دقیقه)، نمایش نرمش ها با ویدئو، به همراه توضیحات نوشتاری و... می شود.
Freeletics بر اساس چهار محور اصلی تناسب اندام، تمرینات و ورزش های بدنسازی، تغذیه و دویدن عمل می کند. این برنامه بدنسازی، شما را از محدودیت هایتان دور می کند و حرکات آن از وزن بدن شما می کاهد؛ چرا که باید این حرکات را در سریع ترین زمان ممکن به پایان برسانید. برای هر تمرین، یک ویدیو وجود دارد که نحوه صحیح انجام آن را نشان می دهد. همچنین این برنامه به شما انگیزه می دهد تا به برنامه تان پایبند باشید و هر بار رکورد خود را بزنید. اگر بخواهید، می توانید هزینه اشتراک برای دسترسی به مربی را پرداخت کنید تا تمرین هایی متنوع تر و همچنین برنامه ای مخصوص برای هدف خودتان دریافت کنید. همچنین اشتراک دیگری برای گرفتن برنامه تغذیه در این برنامه وجود دارد که برنامه غذایی هفتگی به شما می دهد تا تمریناتتان را با این برنامه غذایی تکمیل کنید.
پس از طرح نگرانی هایی که در زمینه رشد جمعیت کشور در سال های آخر دهه 80 شمسی، بویژه پس از اجرای سرشماری سال90 و کاهش میزان باروری کل کشور به کمتر از سطح جانشینی، ایجاد شده بود، چند سال قبل و در 30 اردیبهشت ماه 93 مقام معظم رهبری سیاست های مهم جمعیتی را ابلاغ کردند و از این تاریخ به بعد 30 اردیبهشت، متناسب با اهمیت این موضوع، به عنوان روز ملی «جمعیت» نامگذاری شد. تنظیم و ابلاغ این سیاست ها در سال هایی که کشور در گذار از موهبت جمعیتی (پنجره جمعیتی) و با صورت بندی اقتصاد مقاومتی در تلاش برای تحقق اهداف بلند خود در زمینه تحقق پیشرفت وعدالت است، حاکی از جامع نگری مقام معظم رهبری و ضرورت توجه به استمرار جوانی، پویایی و بالندگی جمعیت با اقناع نخبگان است که در مقاطع مختلف مورد تأکید ایشان قرار گرفته است؛ اگرچه بسیاری از مردم به این موضوع مهم تنها از زاویه فرزندآوری نگاه می کنند؛ اما این سیاست ها به ابعادی عمیق تر و پنهان تر از دید عموم مردم می پردازد و زیست حال و آینده ایرانیان را مد نظر قرار می دهد.
پدربزرگ ها و پدران ما و همه نسل های قبل و بعد از ما بخشی از امید به آینده را، با باروری و داشتن فرزندانی سالم به دست آورده و می آوردند و این موضوع، عادت یا روشی برای همه مردمان این کره خاکی است. همه ما در مورد زندگی خودمان و فرزندان مان نگران هستیم و در بیشتر دوران، شرایط زندگی امروز و فردایمان در تعداد فرزندان مان نقش داشته است. نوع زندگی شهری و کمرنگ شدن ازدواج های ساده همراه با کمک خانواده ها برای جوانان، یکی از دلایل مهم کاهش ازدواج ها و کاهش باروری در سال های گذشته بوده و همچنان همین چالش در جامعه وجود دارد. بسیاری از جوانان حتی اگر برای ازدواج پا پیش بگذارند، تصمیم ندارند به همین زودی ها بچه دار شوند و همین تاخیر در باروری به نوعی از سبک زندگی شهری در شهرهای بزرگ شده است؛ سبکی که به مرور به تهدید جمعیت شهری و روستایی هم تبدیل شده است. در سیاست های کلی جمعیت که حالا چهار سال از ابلاغ آن می گذرد، مواردی مانند ارتقای پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی، رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج، اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بویژه در دوران بارداری و شیردهی و پوشش بیمه ای هزینه های زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان، تحکیم بنیان و پایداری خانواده با اصلاح و تکمیل آموزش های عمومی درباره اصالت کانون خانواده و فرزند پروری مورد تاکید قرار گرفته است. در عین حال مواردی مثل ترویج و نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی - ایرانی، ارتقای امید به زندگی، تأمین سلامت و تغذیه سالم جمعیت و پیشگیری از آسیب های اجتماعی، فرهنگ سازی برای احترام و تکریم سالمندان، توانمندسازی جمعیت در سن کار، باز توزیع فضایی و جغرافیایی جمعیت، حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی و کم تراکم و ایجاد مراکز جدید جمعیتی، مدیریت مهاجرت داخلی و خارجی، تشویق ایرانیان خارج از کشور برای حضور و سرمایه گذاری، تقویت مؤلفه های هویت بخش ملی (ایرانی، اسلامی، انقلابی)، ارتقای وفاق و همگرایی اجتماعی و رصد مستمر سیاست های جمعیتی از دیگر مفاد سیاست های کلی جمعیت است که در این چند سال مورد تاکید و پیگیری بوده اند.
آمارهایی که سازمان ثبت احوال هر 6 ماه یا یک سال یکبار در مورد دو اتفاق مهم جمعیتی یعنی ازدواج و طلاق ارائه می دهند، به اندازه خود نگران کننده است، اما وقتی آمار پنج ساله سرشماری ها را مرور می کنیم، بیشتر متوجه تفاوت ها می شویم. این تفاوت ها در چهار واقعه مهم جمعیتی، یعنی تولد، فوت، ازدواج و طلاق در سال 90 حجم زیادی را نشان داد. رشد منفی مستمر ازدواج ها نگران کننده بود و در سال 90 به ۱.۹- درصد، در سال ۹۱ به ۵.۱-، در سال ۹۲ به ۶.۷- و در سال ۹۳ نیز به ۶.۵- درصد رسیده و این حرکت منفی در ازدواج ها منجر به کاهش سهم جمعیت جوان شده بود؛ این نگرانی زمانی افزایش یافت که مشخص شد تا پایان دهه 80 این روند در هر سال مثبت بود، به طوری که جمعیت جوان 35 درصدی کشور در سال های 85 تا 90 به کمی بیشتر از 31 درصد در سال 90 رسیده بود.
با توجه به اینکه از سال 75 تاکنون به طور میانگین هر سال حدود یک میلیون نفر به جمعیت کشور افزوده شده، کارشناسان معتقدند که نرخ رشد جمعیت صفر نمی شود و پیش بینی ها نشان می دهد که تا سال1400 این نرخ به حدود 2 درصد هم می رسد و می توان گفت که این تغییر، جدا از شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و سایر مولفه ها به شکل قابل ملاحظه ای مدیون ابلاغ به موقع سیاست های جمعیتی و توجه به مقوله مهم جمعیت بوده است.
حوالي ساعت 22:40 دقيقه 18ارديبهشت، سراي دودري بازار تبريز، شاهد آتش سوزي گسترده اي بود. اين سراي بازار محل فروش عمده لوازم آرايشي و بهداشتي بود که اجناس و ساختمان بيش از 100 مغازه در اين آتش سوختند. طبق اعلام سازمان آتش نشاني تبريز، هنوز آمار دقيقي از تعداد مغازه هاي آسيب ديده و ميزان خسارت اين سانحه در دسترس نيست و علت وقوع آتش سوزي در دست بررسي است.
عکس: مريم ابراهيمه-ايسنا
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات