وزير نفت در خط مقدم مقابله با جنگ اقتصادي دشمن است
خروج نفت از سبد انرژی جهان زمان بر است
حضور دو سر برد برای پتروشیمی و منطقه ویژه پارسیان
نفت در رگ های آبادان و مسجد سلیمان
موزههای نفت، فرصتی برای بهرهبرداری از تجربيات پيشكسوتان
روزهایی که تنوع فیلم ها کامل شد
معاون اول رئيس جمهوري:
معاون اول رئيس جمهوري با بيان اينکه نبايد فضا را براي تلاش و ابتکار عمل مديران کشور در جبهه مقابله با جنگ تمام عيار اقتصادي دشمن ناامن کنيم، گفت: امروز وزير نفت و کارکنان اين وزارتخانه در خط مقدم مقابله با تحريم ها قرار دارند و نبايد آنها را علاوه بر جبهه مقابله با فشار اقتصادي دشمن در جبهه هاي داخلي درگير کنيم. به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري روز دوشنبه (20 خردادماه) پس از بازديد از کارخانه واگن سازي تهران در نشستي که با حضور وزير صنعت، معدن و تجارت، رئيس شوراي شهر تهران، شهردار و استاندار تهران به منظور بررسي راه هاي کمک دولت به توسعه فعاليت هاي اين کارخانه و توسعه قطار شهري برگزار شده بود، گفت: درست است که با شرايط تحريم روبه رو هستيم، اما هنر مديريت اين است که از دل محدوديت ها فرصت خلق کند. وي افزود: در شرايط جنگ اقتصادي و فشار همه جانبه دشمن نبايد مسئولاني را که به دنبال بهره گيري حداکثري از توانمندي هاي داخل کشور هستند، افزون بر مقابله با دشمن خارجي، در جبهه هاي مختلف داخلي نيز درگير کنيم و فضا را براي ابتکار عمل آنها محدود و ناامني کاري برايشان ايجاد کنيم. معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: امروز وزير نفت و کارکنان اين وزارتخانه در خط مقدم مقابله در جنگ اقتصادي تمام عيار قرار دارند و بايد براي تلاش هايشان احساس آرامش داشته باشند تا بتوانند حتي يک بشکه بيشتر نفت توليد و صادر کنند. جهانگيري با بيان اينکه بايد فضا را براي فعاليت هاي سازنده در مسير مقابله با تحريم ها آرام و امن کنيم، عنوان کرد: يا بايد در برابر مردم و ملت ايران سر تعظيم فرود بياوريم تا همه ظرفيت ها را در جبهه مقابله با جنگ اقتصادي پاي کار بياوريم، يا اينکه در برابر دشمنان سر تعظيم فرود بياوريم. هر عقل سليمي تاييد مي کند که کار منطقي تعظيم و تکريم در برابر مردم خودمان است. وي ادامه داد: امروز هر تصميمي براي مقابله با شرايط سخت اقتصادي گرفته مي شود بايد با حمايت همگاني اجرا شود، نه اينکه در مسير اجراي آن اخلال شود يا حتي همان طور که گاه مشاهده کرده ايم، در مسير اتخاذ اين تصميم ها اخلال ايجاد يا مشکل تراشي شود. مي شود از دل همين شرايط سخت نيازمندي هاي توسعه کشور و معيشت بهتر مردم را تامين کرد. معاون اول رئيس جمهوري گفت: حمل ونقل عمومي از جمله حوزه هاي پيشران توليد است که نوسازي و توسعه آن ده ها مشکل کشور از جمله مصرف بالاي سوخت و آلودگي هوا را حل مي کند، اگر کاميون هاي فرسوده کنوني کشور نوسازي شوند، مي توانيم حدود نيمي از توليد کنوني بنزين و گازوئيل کشور را صادر کنيم. جهانگيري افزود: يکي ديگر از محورهاي مهم مورد توجه دولت هاي يازدهم و دوازدهم در عرصه حمل ونقل عمومي توسعه ريلي بوده که خوب هم پيش رفته است و امروز تعداد زيادي از استان هاي کشور به شبکه ريلي سراسري متصل شده اند. حمل ونقل عمومي حومه اي نيز مورد توجه جدي دولت قرار دارد و توسعه قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر ديگر نيز از موضوع هاي مورد توجه در دولت هاي يازدهم و دوازدهم بوده که در حد توان به حل مشکلات و توسعه آنها کمک شده است.
سخنگوي وزارت امور خارجه:
سخنگوي وزارت امور خارجه، تحريم شرکت هاي پتروشيمي ايران از سوي آمريکا را محکوم کرد و آن را مصداق تروريسم اقتصادي دانست. به گزارش وزارت امور خارجه، سيدعباس موسوي در واکنش به اقدام تازه وزارت خزانه داري آمريکا در تحريم شرکت هاي پتروشيمي ايران، اين اقدام رژيم آمريکا را به شدت محکوم کرد و آن را مصداق تروريسم اقتصادي و در ادامه خصومت هاي مستمر کاخ سفيد عليه ملت ايران دانست. وي با اشاره به اينکه تنها يک هفته صبر نياز بود تا پوچ بودن ادعاي رئيس جمهور آمريکا براي مذاکره با ايران ثابت شود، افزود: سياست فشار حداکثري آمريکا يک سياست شکست خورده است که بارها از سوي روساي جمهور پيشين آن کشور امتحان شده بود. اين مسيري اشتباه است و دولت آمريکا مي تواند مطمئن باشد که به هيچ يک از اهداف تعيين شده براي اين سياست نخواهد رسيد. سخنگوي وزارت امور خارجه ادعاهاي برخي مقام هاي آمريکايي براي مذاکره با ايران را فريبکارانه، غيرواقعي و تنها براي جلب توجه افکار عمومي دانست و گفت: اين اقدام ايالات متحده مغاير با اصول و قواعد اساسي روابط و حقوق بين الملل و نيز تعهدهاي بين المللي اين رژيم بوده و موجبات مسؤوليت بين المللي آن را فراهم خواهد آورد. سخنگوي وزارت امور خارجه تاکيد کرد: همه کشورها مسؤوليت دارند در برابر نقض آشکار اصول بنيادين حقوق بين الملل واکنش نشان دهند و اجازه ندهند دستاوردهاي جامعه بين المللي در زمينه چندجانبه گرايي به واسطه اقدام هاي زورمدارانه و يکجانبه هيئت حاکمه آمريکا بيش از پيش از بين برود. وزارت خزانه داري آمريکا روز جمعه (17 خردادماه) تحريم هاي جديدي عليه بخش پتروشيمي ايران از جمله بزرگ ترين هلدينگ پتروشيمي کشور اعلام کرد.
با چشم انداز پنج ساله
سند راهبردي دانشگاه صنعت نفت با افقي پنج ساله که داراي 19 هدف کلان و 65 هدف عملياتي است، منتشر شد. به گزارش دانشگاه صنعت نفت، اين سند، نخستين برنامه راهبردي اين دانشگاه است که در تهيه و تدوين آن به ويژگي ها و ملاحظات مهمي توجه شده است. برنامه راهبردي دانشگاه به گونه اي تهيه و تدوين شده است که نقشه راه دانشگاه را به درستي و با درک و تکيه بر شرايط و واقعيت هاي صحنه کار ترسيم کند. به اين ترتيب، امکان استفاده از ظرفيت هاي موجود دانشگاه براي تقويت و بهبود شاخص هاي کيفي تعريف شده در برنامه راهبردي، فراهم مي شود.
بر اساس اين گزارش، در تدوين اين برنامه، سعي شده است به دغدغه ها و مشکلات جاري دانشگاه در قالب پرسش هاي جدي در زمينه مسائل مربوط به همه حوزه هاي تخصصي دانشگاه مانند آموزشي، پژوهشي، دانشجويي، اداري و مالي توجه شود. مدل اجرايي کار با بهره گيري از الگوي پيشنهادي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در مهرماه 93 در نظر گرفته شده است. همچنين به منظور جلب مشارکت همه دست درکاران در سطوح مختلف دانشگاه و ايجاد زمينه هاي تحقق برنامه ريزي راهبردي، بررسي و تدوين اين برنامه با بهره گيري از يک فرآيند سه سطحي در دانشگاه شامل شوراي تخصصي دانشگاه، هيئت رئيسه دانشگاه و دبيرخانه سند راهبردي دانشگاه، انجام شد. همچنين اين سند با افقي پنج ساله (1402-1398) داراي 19 هدف کلان و 65 هدف عملياتي بوده که در پنج فصل شامل کليات، سند چشم انداز و بيانيه ماموريت دانشگاه، ارزيابي عملکرد دانشگاه با استفاده از تحليل هاي استراتژيک، تدوين اهداف راهبردي و کلان دانشگاه و برنامه عملياتي دانشگاه امسال تنظيم شده است.
جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي عنوان کردند:
جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه وزارت نفت در بخش مسؤوليت هاي اجتماعي فعاليت هاي بزرگي انجام داده است، عنوان کردند: شخص وزير نفت را فردي توانمند مي دانيم و معتقديم وي به مسؤوليت خود اشراف کامل دارد.
علي اصغر يوسف نژاد، عضو هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي در گفت وگو با خبرنگار شانا با بيان اينکه عملکرد وزارت نفت در بسياري از حوزه ها مطلوب ارزيابي مي شود، گفت: عملکرد وزارت نفت در حوزه گازرساني بسيار درخشان است. خط انتقال گاز دامغان - کياسر - ساري - نکا يکي از کارهاي ماندگار اين وزارتخانه است که کمبود گاز در شهرهاي شمالي کشور به ويژه فصل زمستان را برطرف کرد. نماينده مردم ساري در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه مشکلات جايگاه هاي عرضه سوخت در استان مازندران و شهرهاي شمالي کشور برطرف شده است، افزود: از عملکرد سازمان ها و زيرمجموعه هاي وزارت نفت در حوزه انتخابي خود دفاع مي کنم و معتقدم اين وزارتخانه در زمينه خدمت رساني فعاليت هاي گسترده اي داشته است. قاسم ساعدي، نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس شوراي اسلامي نيز با بيان اينکه وزارت نفت در بخش مسؤوليت هاي اجتماعي اقدام هاي گسترده اي انجام داده است، گفت: وزارت نفت در مناطق نفت خيز جنوب فعاليت هاي بسياري در عرصه مسؤوليت هاي اجتماعي انجام داده که ساخت بيمارستان شهداي دشت آزادگان در سوسنگرد تنها بخشي از اين گونه فعاليت هاست. وي ادامه داد: وزارت نفت در بخش تعمير جاده هاي روستايي، ساخت مدرسه، آبرساني روستايي، برگزاري دوره هاي آموزشي براي داوطلبان ورود به دانشگاه و ... فعاليت هاي مختلفي انجام داده که بدون شک در توسعه اين مناطق و رفع محروميت ها تاثيرگذار بوده است.
فرج الله رجبي، نماينده شيراز در مجلس شوراي اسلامي نيز با تاکيد بر اينکه شخص وزير نفت را فردي توانمند مي دانم و معتقدم وي به مسؤوليت خود اشراف کامل دارد، عنوان کرد: هم اکنون وزارت نفت غير از مسؤوليت هايي که در حوزه نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي به عهده دارد، در بخش هايي ديگر که دولت و مردم نياز به کمک دارند، ورود کرده و در اين زمينه کارهاي بزرگي نيز انجام داده است. به نظرم وزارت نفت در اين بخش نمره قبولي دريافت مي کند. وي با بيان اينکه در سيلاب فروردين ماه و با همکاري وزارت نفت، سوخت رساني به مناطق سيل زده استان فارس بي وقفه تداوم داشت، افزود: با توزيع بنزين و گازوئيل يورو 4 و 5 در کلانشهر شيراز، شاهد کاهش آلودگي هواي اين شهر هستيم که در اين خصوص نيز از مسئولان وزارت نفت تشکر مي کنيم.
سکينه الماسي، نماينده کنگان، دير، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه انجام مسؤوليت هاي اجتماعي ازسوي وزارت نفت همچون برگزاري کلاس هاي کنکور براي دانش آموزان تحت سرپرستي کميته امداد امام خميني (ره) در جنوب کشور و مناطق نفت خيز، کار شايسته و ستودني بود، گفت: رويکرد وزارت نفت توليدمحوري است. در گذشته اين وزارتخانه به مباحث مسؤوليت هاي اجتماعي ورود نمي کرد، اما در سال هاي اخير در کنار اهداف توسعه، توليد و صادرات، به مقوله مسؤوليت اجتماعي نيز وارد شده و موفقيت هاي بزرگي نيز کسب کرده است. معتقدم اين گونه فعاليت ها بايد افزايش يابد.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه در بخش مسؤوليت هاي اجتماعي، وزارت نفت فعاليت هاي خوبي انجام داده است، گفت: بسيار خوشحاليم که دانش آموزان استان بوشهر با تلاش و پشتکار خود و با حضور فعالانه در فعاليت هاي آموزشي، رتبه هاي برتر کنکور را به دست آورده اند.
سيد احسن علوي، نماينده سنندج، ديواندره و کامياران در مجلس شوراي اسلامي نيز با اشاره به اينکه وزارت نفت در بخش گازرساني روستايي و شهري عملکرد مطلوبي داشت که جاي تشکر دارد، گفت: خوشبختانه وزارت نفت در بخش گازرساني عملکرد مناسبي داشت و معتقدم معدل خوبي در اين زمينه کسب کرده است.
توليد نفت روسيه در 10 روز نخست ماه جاري ميلادي به 11 ميليون و 40 هزار بشکه در روز رسيد. به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، دو منبع روز سه شنبه (21 خردادماه) اعلام کردند که ميانگين توليد نفت روسيه در روزهاي يکم تا دهم ماه ژوئن امسال به 11 ميليون و 40 هزار بشکه در روز رسيد، در حالي که اين رقم در سه روز نخست اين ماه 10 ميليون و 870 هزار بشکه در روز بود. محاسبات نشان مي دهد که توليد نفت روسيه در سه روز نخست ماه ژوئن، کمترين مقدار از ميانه سال 2016 ميلادي تاکنون بوده است. وزارت انرژي روسيه از اظهارنظر درباره اين خبر خودداري کرد.
قيمت شاخص نفت خام برنت در ساعت 6 و يک دقيقه روز چهارشنبه (22 خردادماه) به 61 دلار و 42 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 52 دلار و 41 سنت رسيد. به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (21 خردادماه) 62 دلار و 29 سنت و قيمت شاخص دبليو تي آي آمريکا 53 دلار و 26 سنت به ازاي هر بشکه بود. ضعف رشد تقاضاي نفت در جهان از يک سو و افزايش فراتر از انتظار ذخيره سازي نفت در آمريکا، از مهمترين عوامل افت قيمت نفت برشمرده شده اند. اداره اطلاعات انرژي آمريکا برآورد خود را درباره رشد تقاضاي نفت جهان در سال 2019 ميلادي و همچنين رشد توليد نفت اين کشور در اين سال کاهش داد.
بانک اي ان زد استراليا اعلام کرد: سرمايه گذاران درباره رشد اخير ذخيره سازي نفت در آمريکا، نگران بوده اند.
معاون وزير انرژي روسيه اعلام کرد که خسارت ناشي از صادرات نفت آلوده روسيه به اروپا، شرکت با شرکت حل وفصل مي شود.
به گزارش خبرگزاري رويترز از سن پترزبورگ، پاول سوروکين، معاون وزير انرژي روسيه گفت: جبران خسارت ناشي از صادرات نفت آلوده به کلر روسيه به اروپا به وسيله خط لوله دروژبا، به صورت مذاکره شرکت با شرکت حل و فصل مي شود. طبق برآورد شرکت ترانسنفت روسيه، حدود 22 ميليون بشکه از نفت صادراتي اين کشور به اروپا، دچار آلودگي کلر بوده است. دو شرکت توتال فرانسه و لوک اويل روسيه اعلام کرده اند که جبران خسارت آلودگي نفتي بايد حدود 15 دلار براي هر بشکه باشد. سوروکين که از طرف وزارت انرژي روسيه مسؤوليت مذاکره درباره آلودگي هاي نفتي را به عهده دارد، گفت: هر شرکت وضعيت خاص خود را دارد و سازوکارهاي متفاوتي براي نفت صادراتي با خط لوله و محموله هاي نفتي وجود دارد. وي اعلام کرد: هيچ شرکت خارجي ميزان دقيق خسارت خود را محاسبه نکرده است، اما انتظار مي رود مذاکرات در آينده نزديک به نتيجه برسد.
از سوي وزير نفت ابلاغ شد
بيژن زنگنه، وزيرنفت مصوبه هيئت وزيران مبني بر «معافيت هزينه گاز مصرفي مشترکان خانگي و تجاري مناطق سيل زده استان هاي گلستان، مازندران، لرستان و خوزستان مطابق با تاريخهاي مورد اشاره با تشخيص شرکتهاي گاز استاني ذيربط» را به شرکت ملي گاز ايران جهت اقدام ابلاغ کرد.
هيئت وزيران در نشست روز يکشنبه (12 خردادماه) معافيت مشترکان خانگي و تجاري مناطق سيل زده استان هاي گلستان، مازندران، لرستان و خوزستان از پرداخت هزينه گاز را بر اساس پيشنهاد وزارت نفت تصويب کرد.
بر اساس اين مصوبه، مشترکان خانگي و تجاري مناطق سيل زده استان هاي گلستان و مازندران از تاريخ 28 اسفندماه 1397 تا 15 ارديبهشت 1398 و نيز مشترکان خانگي و تجاري مناطق سيل زده استان هاي لرستان و خوزستان از پنجم فروردين ماه تا 15 ارديبهشت 98 با تشخيص شرکت هاي گاز استاني ذي ربط از پرداخت هزينه گاز مصرفي معاف هستند.
رونوشت دستور وزير نفت افزون بر حسن منتظرتربتي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران به هوشنگ فلاحتيان، معاون برنامه ريزي وزير نفت، شجاع الدين بازرگاني، معاون امور حقوقي و مجلس وزير نفت نيز ارسال شده است.
مجريطرح توسعه فاز 14پارس جنوبي از پايان عمليات بارگيري سومين سکوي اين طرح گازي به منظور انتقال و نصب در آب هاي خليج فارس خبر داد.
محمدمهدي توسلي پور روز سه شنبه (21 خردادماه) پس از بارگيري سکوي فاز 14B با اشاره به اينکه اين سکو در يارد شرکت ايزوايکو در بندرعباس ساخته شده است، گفت: بر اساس برنامه کاري موجود، اين سکو در صورت مساعد بودن شرايط جوي، تا پايان خردادماه توسط شناور نصاب HL-5000 نصب مي شود. وي وزن اين سکو را 2400 تن عنوان کرد و گفت: عمليات حفاري چاه هاي سکوي 14B به پايان رسيده و با پايان عمليات هوک آپ، راه اندازي و تکميل خط لوله دريا، امکان ارسال روزانه 500 ميليون فوت مکعب گاز (14.1 ميليون مترمکعب) از سکوي 14B به خشکي فراهم خواهد شد. مجريطرح توسعه فاز 14پارس جنوبي به آخرين وضع سکوي 14D که در يارد شرکت صدرا مراحل پاياني ساخت را مي گذراند، اشاره کرد و گفت: عمليات حفاري چاه هاي موقعيت اين سکو هم اکنون درحال انجام است و مطابق برنامه تا اوايل مهرماه، حفاري آن به پايان مي رسد و تا پايان مهرماه امسال در موقعيت خود نصب مي شود. بخش فراساحل فاز 14 پارس جنوبي شامل 4 سکو (دو سکوي اصلي و دو سکوي اقماري) هرکدام با ظرفيت برداشت 500 ميليون فوت مکعب گاز از مخزن پارس جنوبي است و سکوي 14B، دومين سکوي اصلي و سومين سکو از چهار سازه توليدي اين طرح است. پيش از اين، برداشت از دو سکوي 14A و 14C به ميزان يک ميليارد فوت مکعب گاز غني از ميدان مشترک پارس جنوبي در سال 1397 محقق شده است.
اين سکو آخرين سکو در قرارداد همکاري مشترک شرکت نفت و گاز پارس و مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران ايزوايکو در بندرعباس است.
دبيرخانه شوراي هماهنگي منابع واحد دستگاه مرکزي وزارت نفت به منظور استفاده از توانمندي ها و حمايت حداکثري از سازندگان داخلي، سومين فراخوان ارزيابي صلاحيت مناقصه گران دستگاه مرکزي وزارت نفت را اعلام کرده است. براي استفاده از توانمندي ها و حمايت حداکثري از سازندگان داخلي، ايجاد بانک اطلاعات منابع واحد، تسريع در تامين اقلام و تجهيزات مورد نياز در فضاي رقابتي و همچنين با توجه به درخواست هاي مکرر و گسترده شرکت هاي سازنده و فروشنده (اعم از شعبه شرکت اصلي خارجي، نماينده انحصاري، نماينده، انباردار و...) از وزارت نفت، سومين فراخوان ارزيابي صلاحيت مناقصه گران دستگاه مرکزي وزارت نفت اعلام شد. بر اساس اين گزارش، تمامي سازندگان و تامين کنندگان داخلي مي توانند با دريافت کد عضويت پنج رقمي ايران کد از تارنماي www.irancode.ir و ثبت نام در تارنماي www.meganaft.ir شرکت فاوا نفت صباکيش و اخذ امضاي الکترونيکي (token)، به پرتال سامانه تامين کالاي وزارت نفت به نشاني ep.mop.ir مراجعه و نسبت به درج اطلاعات و تکميل فرم پرسشنامه خوداظهاري اقدام کنند. تلفن مرکزي (call center) با شماره 61623300-021 براي پاسخگويي به مراجعان در نظر گرفته شده است. در اين فراخوان تاکيد شده است پس از ثبت و صدور نهايي فرم هاي تکميل شده، اضافه کردن هرگونه اطلاعات جديد منوط به دريافت مجوز از دستگاه مرکزي به نشاني بالا خواهد بود و ضروري است شرکت ها در تکميل فرم هاي مربوطه که ملاک ارزيابي صلاحيت و رتبه بندي خواهد بود، دقت کافي داشته باشند.
در بخش ديگري از اين فراخوان آمده است: همه سازندگان و تامين کنندگان داخلي بايد در تارنماي ep.mop.ir حتما سربرگ «راهنماي تامين کنندگان» را ملاحظه کنند تا در فرايند خوداظهاري تسريع شود. مستندات، مجوزها، گواهينامه ها و معيارهاي ارزيابي صلاحيت منابع و اهميت وزني آنها در پايگاه اطلاع رساني مناقصات و تارنماي دستگاه مرکزي به نشاني ep.mop.ir قرار دارد.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، صيانت از محيط زيست را ارزش راهبردي و مسؤوليت ذاتي مديريت و کارکنان اين شرکت برشمرد و به مناسبت هفته محيط زيست، رئوس اقدام هاي زيست محيطي اين شرکت را اعلام کرد.
مسعود کرباسيان ضمن گراميداشت هفته محيط زيست (16 تا 22 خردادماه) که از سوي سازمان حفاظت محيط زيست کشور با شعار «کاهش آلاينده ها و پسماند، آسمان آبي، زمين سبز» ناميده شده است، عنوان کرد: آرزوي داشتن توسعه پايدار به معناي توسعه جوامع با در نظر گرفتن تأمين نيازهاي کنوني، بدون لطمه زدن به استعدادها و توانايي هاي مورد نياز آينده، نيازمند عزمي جدي براي حفظ، نگهداري و بهره برداري صحيح از مواهب و منابع ارزشمند الهي است که در اصل 50 قانون اساسي به عنوان وظيفه عمومي به شمار آمده است.
وي افزود: رويکرد شرکت ملي نفت ايران در حفاظت محيط زيست به عنوان يک ارزش راهبردي نوعي مسؤوليت ذاتي است که ريشه در اخلاق، فرهنگ و اعتقادات مديريت و کارکنان اين شرکت دارد.
کرباسيان در تشريح اقدام هاي زيست محيطي شرکت ملي نفت ايران به مواردي از جمله در اولويت قرار دادن اصل پيشگيري به جاي اصلاح در فعاليت ها و تصميم گيري ها، برنامه ريزي به منظور بازيافت گازهاي ارسالي به مشعل از طريق واگذاري به بخش خصوصي، استفاده از سامانه هاي کنترل جامدات و مديريت پسماند در دستگاه هاي حفاري و برنامه ريزي براي ارتقاي تصفيه خانه هاي فاضلاب پالايشگاه هاي گاز منطقه پارس جنوبي اشاره و تصريح کرد: تهيه و تدوين و ابلاغ راهنماها و دستورعمل هاي کاري در بخش محيط زيست در سطح شرکت ملي نفت ايران با هدف پياده سازي و رعايت الزام هاي زيست محيطي حين مراحل ساخت وساز، حفاري و بهره برداري از تأسيسات توليدي و پشتيباني و پايش وضع محيطي و گزارش دهي ميزان آلاينده هاي هوا از ديگر اقدام هاي اين شرکت در حوزه محيط زيست بوده است.
پيشرفت فيزيکي فاز نخست پتروشيمي هنگام از مرز 73 درصد عبور کرد.
براساس برنامه ريزي ها، خردادماه امسال اقدام هاي متعددي از جمله نصب کانوکشن ريفرمر اوليه، راکتور توليد آمونياک و برج جداسازي CO2 با مجموع وزن بالغ بر 1500 تن در اين مجموعه انجام شده است.
تنها در خردادماه امسال حدود 11 درصد از وزن کل تجهيزات ثابت و مخازن در واحد آمونياک پتروشيمي هنگام نصب شد. با اين اقدام ها فاز نخست پتروشيمي هنگام به پيشرفت فيزيکي 73 درصدي رسيده است.
با مديريت و برنامه ريزي دقيق امور اچ اس اي و همچنين نظارت و پيگيري ديگر همکاران مجموعه در بخش ساختمان و نصب، رکورد 5.5 ميليون نفر - ساعت کار بدون حادثه در پتروشيمي هنگام ثبت شد.
پتروشيمي هنگام با ظرفيت توليد روزانه 2200 تن آمونياک در فاز نخست و 3500 تن اوره و گرانول در فاز دوم در حال آماده سازي در زميني به مساحت 25 هکتار در فاز 2 منطقه ويژه اقتصادي پارس (عسلويه) است.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران از پايان موفقيت آميز عمليات نصب عرشه 940 تني سکوي F18 ميدان مشترک فروزان خبر داد.
حميد بورد گفت: با تلاش بي وقفه عوامل اجرايي پروژه ساخت و نصب سکوي F18، عرشه اين سکو روز دوشنبه (20 خردادماه) در ميدان فروزان نصب شد.
وي افزود: بر اساس برنامه ريزي ها عمليات بارگيري، مهاربندي و حمل عرشه در يک ماه گذشته انجام و عرشه سکو روي جکت مربوطه نصب شد. پس از تکميل عمليات نصب عرشه، سکوي F18 آماده حفاري هفت چاه توليدي در قالب پروژه هاي EPC/EPD خواهد بود.
به گفته وي، هزينه تمام شده اين پروژه حدود 43 ميليون يورو بوده است که با توجه به ابعاد سکو و حجم کار انجام شده، همچنين شرايط موجود و تحريم ها عليه کشورمان، اين رقم به صرفه است.
بورد ادامه داد: شرکت نفت فلات قاره ايران اهتمام ويژه اي به توانمندسازي شرکت هاي داخلي دارد و به همين دليل همه مراحل طراحي، خريد، ساخت، حمل و نصب جکت، عرشه، خطوط لوله و کابل زيردريايي سکوي F18 توسط متخصصان و پيمانکاران داخلي اجرا شده است.
بر اساس اعلام شرکت نفت فلات قاره ايران، در انجام اين پروژه، مديران، کارشناسان و عوامل اجرايي شرکت IGC و ساير پيمانکاران فرعي، همچنين همکاران مديريت مهندسي و ساختمان، بازرسي فني، حفاظت فني، منطقه خارک، سکوي فروزان و ... ايفاي نقش کرده اند.
فاز سوم طرح جامع مطالعات غرب کارون با هدف ارائه و اولويت بندي برنامه هاي اقدام و تعيين مسؤوليت ذي نفعان وارد مرحله اجرايي مي شود. معاونت ارزشيابي و نظارت بر عملکرد و نظام هاي ايجاد طرح اعلام کرد: فاز نخست و دوم طرح جامع «مطالعات اجتماعي، اقتصادي، مديريتي و زيست محيطي منطقه غرب کارون براي دستيابي به توسعه پايدار و متوازن در منطقه» با همکاري کميته راهبري پارسال پايان يافت و نتايج آن که شامل تشريح شرايط اقليمي، اجتماعي، فرهنگي، آموزشي و اقتصادي، زيست محيطي و منابع طبيعي، شهرسازي و زيرساخت ها، ساختار شرکت بهره برداري نفت وگاز اروندان و وضع اسکان کارکنان است، به وزير نفت و هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران ارائه شد. به گفته اين معاونت، مشارکت و همسويي ذي نفعان در منطقه غرب کارون و عمل به تعهدهاي مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت ملي نفت ايران به برقراري توازن بين فعاليت هاي توسعه اي صنعت نفت و وضع اجتماعي، اقتصادي، زيست محيطي و مديريتي منطقه غرب کارون کمک شاياني مي کند، از اين رو راهبردهاي اجرايي در اين باره تدوين شد که پس از تائيد از سوي هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران، اجراي فاز سوم با هدف ارائه برنامه اقدام، اولويت بندي هر يک از آنها و تعيين نقش ها و مسؤوليت هاي هر يک از ذي نفعان تصويب شد. اين معاونت در ادامه افزود: برنامه هاي اقدام در قالب بهبود شبکه روابط ذي نفعان، ساختار کلان مديريتي و روابط بين سازماني، تسهيل گري اجتماعي و فرهنگ سازي، کاهش پيامدهاي ناخواسته ناشي از فعاليت پروژه هاي صنعت نفت و گاز بر محيط زيست، ايجاد همکاري سازنده و مناسب ميان صنعت نفت و وزارتخانه ها، سازمان ها و اداره ها منطقه اي و پشتيباني از ظرفيت هاي اقتصادي موجود در منطقه غرب کارون اولويت بندي مي شود.
آيين تجليل وقدرداني از زحمات وفعاليت هاي چندساله مجيدبوجار زاده رئيس پيشين روابط عمومي شرکت ملي گاز ايران برگزارشد.
اين مراسم با حضور روساي روابط عمومي چهارشرکت اصلي دردفتر اداره کل روابط عمومي وزارت نفت برگزار وبا اهداي لوح سپاس از خدمات چندين ساله وي درجهت اطلاع رساني به موقع ودقيق درعرصه صنعت گاز قدرداني شد.
يک روز با کارکنان دکل حفاري 93 فتح
مرجان طباطبايي آنچه در يک بازديد چند ساعته از فعاليت کارکنان نفت در يک دکل حفاري به چشم مي آيد، سخت، پيچيده و خشن بودن صنعت حفاري است؛ صنعتي که اهميت آن با همان اکتشاف نفت در چاه شماره (يک) مسجدسليمان عيان شد، وقتي چرخش مته اي، نويدبخش طلاي سياه گشت و سرنوشت متفاوتي را برايمان رقم زد. از آن زمان تا به امروز، حفاري بخش لاينفک نفت شده که به مدد آن اکتشاف هاي مختلفي صورت گرفته و راهي پرفراز و نشيب را پشت سر گذاشته است.
همين اهميت صنعت حفاري بود که به تاسيس شرکت ملي حفاري ايران در سال 58 منجر شد؛ روزگاري که اين صنعت، فعاليت خود را با شش دستگاه حفاري آغاز کرد و با گذشت ايام و کسب تجربيات مختلف، به ظرفيت 70 دکل رسيد. رشد آماري که نشان از افزايش نيروهاي متخصصي دارد که در اين حوزه مشغول فعاليت هستند. شرکت ملي حفاري به لحاظ دامنه جغرافيايي، از بزرگترين شرکت هاي فرعي شرکت ملي نفت ايران به شمار مي رود که حفاري چاه هاي اکتشافي حوزه عمليات شرکت نفت خزر در شمال کشور و حفاري ميادين گازي تحت مديريت شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، در بخش مرکزي و غرب کشور تا حفاري ميادين نفت و گاز متعلق به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و حفاري دريايي ميادين نفتي مستقر در خليج فارس از خدمات اين شرکت است.
شايد برايتان جالب باشد که بدانيد در يک دکل حفاري چه خبر است و چه فعاليتي در آن جريان دارد. در بازديد از يکي از دکل هاي فعال در شرکت ملي حفاري با چگونگي کار در آن بيشتر آشنا مي شويم. موقعيت کنوني آن نقطه اي در ميدان نفتي اهواز است. جايي که با فاصله زيادي از زندگي شهري در نقطه اي بياباني قرار دارد و در ميانه آن، سازه اي عظيم الجثه آهني سر به آسمان برافراشته است؛ دکل 93 فتح. دکلي جوان که تاريخ شروع فعاليت آن به سال 93 باز مي گردد که بخشي از تجهيزات آن بومي است و به گفته پويا احمديان، رئيس دستگاه، حدود پنج سال فعال است و دو سال هم دکل نمونه شده است. در حادثه رگ سفيد که منجر به آتش سوزي دکل 95 شد، عمليات چاه انحرافي اين دکل باعث خاموش شدن آن حادثه شد. اين مدير جوان مي گويد: با افتخار مي گويم دکل 93، چاه رگ سفيد 147 را خاموش کرد.
کارکنان فعال روي اين دکل تعصب خاصي هم به اين دکل دارند و مي گويند تمام تجهيزات آن فوق پيشرفته و سرسبد تمام دکل هاست.
وقتي ضرورت انجام حفاري با اهداف مختلف اکتشافي، توصيفي، توسعه اي، تعميراتي و... در يک ميدان نفتي تشخيص داده مي شود، يک دکل با تمام امکانات فني، تخصصي و نيروي انساني به آن نقطه انتقال مي يابد که ممکن است در هر نقطه از ايران پهناور باشد. دکل 93 فتح هم در طول سال بنا به تشخيص در فواصلي از سال در نقاط مختلف کشور برپا مي شود. اين دکل 156 لود است. يعني بايد 156 تريلر پشت هم بگذاريد تا دکل فتح را به نقطه اي منتقل کنند. اين دکل ماکزيموم لوله هاي داخل چاه را که مي تواند بلند کند، يک ميليون پوند و وزن دکل وقتي از زمين بلند مي شود و تيک آف مي زند، 550 هزار پوند است. به عبارتي، اين دکل وقتي مي خواهد برپا و مونتاژ شود، 550 هزار نيرو اعمال مي شود. به اين ترتيب يک دکل در نقطه هدف استقرار مي يابد.
هدف از حفاري دکل فتح 93 در يکي از چاه هاي تحت مديريت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، توصيف يال جنوبي مخزن اهواز است. رئيس دستگاه 93 فتح مي گويد: «فعلا نيمي از راه را رفته ايم و 800 متر ديگر از حفاري چاه باقي مانده است.» جنب و جوشي در ميان کارکنان برپاست و کار با سرعت دنبال مي شود. اينجا سرعت و دقت حرف اول و آخر را مي زند و هر تاخير و تعللي مي تواند جبران ناپذير باشد؛ چون با نفت و سيالات پرفشار در ارتباط هستند. در يک گشت کوتاه در محوطه مي توان به سختي کار پي برد.
در موقعيت يک دستگاه دکل حفاري، بخش هاي مختلفي وجود دارد که عمليات، سيالات، تعميرات، مکانيک، خدمات پشتيباني و اردوگاه ها از جمله آنهاست. از اين رو با توجه به نوع عمليات اين سکو، به طور ميانگين از 70 نفر تا 100 نفر روي دستگاه مشغول فعاليت هستند. مي توان گفت که روي يک دکل حفاري، فعاليت هاي متنوعي از تمام عمليات صنعت نفت در جريان است؛ از جوشکاري و برقکاري تا نمونه گيري و...
تعداد کارکنان روي دکل 93 فتح نيز همين تعداد است. نيروهايي که همچون اين دکل، جوان هستند، با ميانگين سني 23 سال. برخي از آنان روي دکل مشغول فعاليت هستند و برخي هم در بخش هاي خارجي آن. در محوطه دکل، کاروان هايي به چشم مي آيد که در واقع اتاق هاي مربوط به رئيس دستگاه، زمين شناس، گل شناس، مکانيک ارشد، پزشک، برقکار و مکانيک ارشد، تکنيسين، آمبولانس و... است و بخشي هم به سالن غذاخوري اختصاص دارد.
اينجا کار به شکل نوبتکاري است؛ يعني کارکنان 24 ساعته فعاليت دارند و پس از آن شيفت ديگري جايگزين مي شود. مکان استراحت آنان اردوگاه هايي است که چند کيلومتر با محل دکل فاصله دارد. در واقع صبح کارها هفت صبح مي آيند و هفت شب بعد به اردوگاه مي روند. پس از آن فعاليت شيفت شب شروع مي شود و اين روند تا 14 روز ادامه دارد تا آنها به 14 روز استراحت بروند. اين هم شکلي از کار اقماري است که يک هفته روز کار و يک هفته شب کار هستند که نشان مي دهد چرخه کار حفاري تعطيل بردار نيست و کارکنان در شرايط مختلف در حال فعاليت هستند.
همان ابتداي ورود، در يکي از کانکس هاي مستقر در اطراف دکل، رئيس اچ اس اي دکل حفاري نکات ايمني را آموزش مي دهد و پس از تجهيز به کلاه ايمني، بازديد از بخش هاي مختلف آن با همراهي رئيس دستگاه دکل حفاري آغاز مي شود. در يک دکل حفاري، قوانين خاصي حاکم است و رفتن به هر بخش آن مجاز نيست. کلاه ايمني و دستکش از الزام هاي اينجاست. اعلام مي شود که به هيچ تجهيزي بدون هماهنگي دست نزنيد؛ چون تجهيزات با برق ولتاژ بالاست. در تمام نقاط لوکيشن، سيگار کشيدن و استفاده از تلفن همراه ممنوع است.
نقطه بازديد از دکل، سکوي آن است که بايد از مسير پله هاي دکل به آن برسيم. هنگام بالا رفتن از پله ها، براي رسيدن به طبقات بالاتر سکوي حفاري، حتما بايد دو دست را به راه پله ها بگيريم. شرايط پله ها متفاوت با ساير بخش هاست. به اين دليل که فلزي و با شيب زياد است، آن هم به تعداد حدود 36 پله که ترجيحا بايد کفش هاي مخصوص به پا باشد. همين يکي از سختي هاي کار روي دکل است که پله ها و شيب هاي زياد آن باعث مي شود مفاصل کارکنان به دليل رفت و آمد مستمر روي پله ها که ممکن است روزي 15 بار اين 35 پله را بالا و پايين بروند، با مشکل مواجه شود.
بعد از طي پله ها، روي سکوي حفاري مي رويم. از بالاي سکو تا زمين 10 متر و نيم فاصله است؛ اما بالاترين نقطه سکو در ارتفاع 36 متري است که فقط دکلبان مجاز به حضور در آن است. غير از دکلبان روي يک دکل نيروهاي مختلفي مشغول فعاليت هستند که در يک تقسيم بندي کلي مي توان آنان را به رئيس منطقه، رئيس دستگاه، سکوبان، دکلبان، کمک حفار، حفار ، سرحفارو ... تقسيم کرد که وقتي روي سکوي دکل مي رسيم، با برخي از آنان گفت وگو مي کنم. روي سکوي دکل، اتاقک کارکنان سکوي حفاري، کابين حفاري و دنيايي از تجهيزات مختلف سنگين به چشم مي آيد.
پويا احمديان، رئيس دستگاه حفاري 93 فتح است. 35 ساله و 12 سال است که با رشته مهندسي نفت بهره برداري در اين صنعت مشغول به فعاليت است. ابتداي صحبت مي گويد: «من اهل خرم آبادم و اکنون در جنوب مشغول کار هستم. در طول سال دو بهار و دو پاييز مي بينم؛ يکي در لرستان و ديگري در خوزستان.»
به اعتقاد او، کار روي يک دکل حفاري، بيشتر تجربي است و تحصيلات باعث مي شود ذهن به کار فني تر و درک از کار بيشتر شود. به همين دليل بيشتر افراد پس از مدتي فعاليت روي دکل به تحصيلات عالي گرايش پيدا مي کنند.»
رئيس دستگاه در واقع رئيس کارگاه است و تمام خروجي، سرويس عمليات و نگهداري از تجهيزات و مسائل مرتبط با اردوگاه و تمامي هماهنگي هاي يک دکل حفاري را او عهده دار است. رئيس دستگاه بايد به شکل 24 ساعته در محوطه دکل براي نظارت، برنامه ريزي و هماهنگي تمامي امور در محوطه دکل «استندباي» باشد.
احمدي توضيح مي دهد: «وقتي به اين حرفه وارد شدم، يک کارگر بودم. عمليات از کارگر معمولي يا کارگر شست وشو کار شروع مي شود که کار آن شامل جابه جا کردن وسايل محوطه و شست و شوست و بعد مي توان رتبه هاي مختلف را تا رسيدن به رئيس دستگاه پشت سر گذاشت.» کابين حفار، مقصد بعدي بازديد است. عبدالرضا رضايي، حفار دکل 93 فتح درباره نوع فعاليت خود توضيح مي دهد: «تمام دستگاه ها و وسايل، ميزان چرخش عمق حفاري و همه کارهايي که به پيمايش و حفر چاه مرتبط است، از سوي حفار کنترل و انجام مي شود.» او مي گويد: «14 روز کاري اينجا هستيم، هفته اول 12 ساعت شب کار مي کنيم.»
از سختي کار که مي پرسم، اشاره مي کند: «کار ما سنگين، پرفشار و پر از حادثه است. اينجا احتمال رخ دادن حادثه هاي زيادي وجود دارد که باعث نقص عضو و فوت
همکاران مي شود. سختي بدتر از اين هم مگر سراغ داريد، 12 ساعت شيفت کاري جسم و روح را خسته مي کند. آن هم در گرماي بالاي 65 درجه. کار روي دکل به شکل مداوم جريان دارد تا توليد نفت هم جريان داشته باشد. سختي کار آنجاست که اين کار ما کمتر ديده مي شود. مي خواهيم بهتر ما را ببينند. اگر ديده نشويم، سختي کارمان بيشتر مي شود، او با اين توضيحات يادآوري مي کند که در صنعت حفاري با تمام سختي ها، کار را ادامه خواهيم داد تا چرخ آن بچرخد و صنعت نفت ما محتاج بيگانه نشود.»
در حال گفت وگو است که بخشي از کار را به دکلبان دستور مي دهد. به جرات مي توان گفت که سکوباني و دکلباني از سخت ترين بخش هاي کار روي يک دکل است، اين را مشاهدات من نشان مي دهد. فردي در ارتفاع 16 تا 25 متري مشغول فعاليت است و مسؤوليت هر کاري از ارتفاع يک و نيم متر به بالاتر با دکلبان است که ساده ترين آن جابه جا کردن پيچ، تميزکاري، محکم کردن نصب پرچم و... است. اين ها همه يعني سختي کار ...
عماد باني، دکلبان سکوي 93 فتح 40 ساله و اهل اهواز است. درباره کار دکلباني از او مي پرسم، مي گويد: کار بسيار سختي است. براي انجام کار حفاري به طور دائم سرپا هستيم. لوله زدن در ارتفاع و هر نقطه اي کار ماست. سختي کار ما بسيار زياد است. کار حفاري هم چيزي جز سروکار داشتن با وسايل سخت و سنگين نيست. وقتي براي بخشي از عمليات، پله هاي پر ارتفاع چند هزارتايي را بالا مي رود، تازه مي توان به سختي کار او پي برد. با سرعت تمام دالان باريک پر از پله را به ارتفاع چند هزارتايي سکو بالا مي رود و با چشم رد رفتنش را که دنبال مي کنم از يک نقطه اي به بعد به قدري دور شده که تنها سايه اي از او باقي است و حتي براي دنبال کردن فعاليت او، چشم سياهي مي رود و ياري نمي کند.
چشم از بالا رفتن دکلبان که برمي دارم، نيروهاي ديگري را مشغول جابه جا کردن تجهيزات روي سکو مي بينم. تمام ابزارآلات روي يک دکل، فوق سنگين است که فعاليت حفاري به آن گره خورده است. کارکنان در روز بسيار با آنها سروکار داشته و بايد آن را جابه جا کنند و عمليات حفاري را انجام دهند. هر يک از وسايل و آچارها بشدت سنگين است. يکي از آنان مي گويد: «همکاران ما ممکن است در حين پيمايش چاه، 12 ساعت، يک تجهيز چند تني را بالا و پايين کنند يا وسايل ديگر، سيليبس دسته دار 40 کيلو است که ممکن است آن را 200 مرتبه بلند کنند و زمين بگذارند. اين توضيحات را حسين خادمي، کمک حفار دکل 93 فتح مي گويد که در واقع استادکار عمليات است و انجام تمامي کار روي سکو و روي زمين را انجام مي دهد. يکي ديگر نيز بخشي از ابزارآلات سنگين را نشان داده و مي گويد: اينجا را ببينيد، يک وسيله اي پيدا نمي شود که کمتر از 100 کيلو وزن داشته باشد. بايد جرثقيل و نفر باشد تا وسيله جمع شود،
تنها با چشم نظاره گر اين سختي هستم که با چه مشقتي اين کار را انجام مي دهند.
آنچه تا اين لحظه از بازديد درباره يک دکل حفاري خوانديد، مربوط به روي سکو بود. اگر اين سوال برايتان پيش آمده که در زير سکو چه خبر است، بايد بدانيد که بخش نهايي کار مربوط به همين حوزه است؛ چون هدف اصلي، استقرار يک دکل و کارکنان براي انباشته هاي داخل زمين است.
دکل هاي حفاري براي حفر چاه هاي نفت يا چاه هاي استخراج گاز طبيعي به کار مي روند. آنها از لايه هاي زمين و سنگ مخزن براي مطالعه و بررسي توليد نفت مغزه گيري مي کنند و در لايه هاي سطحي نيز کنده هاي حفاري سنگ، خاک و مشخصات فيزيکي آب هاي زيرزميني با بالا آمدن از اعماق زمين در سطح مورد بررسي و آزمايش زمين شناس به منظور بررسي ادامه عمليات حفاري قرار مي گيرد. اين تنها يک بخش از کاربرد آن است که در کشور همه مراحل به کمک نيروي انساني متخصص و ماهر ايراني انجام مي شود.
مجموعه وظايف کارکنان يک دستگاه حفاري خشکي، برچيدن و برپايي دکل، نگهداري، سرويس، تعمير و راه اندازي دستگاه حفاري و نيز اجراي روزمره عمليات حفاري است. برحسب شرايط و نوع عمليات حفاري چاه، گروه هاي ديگري در مقاطع مختلف بر سر چاه حضور يافته و با همکاري کارکنان اصلي دستگاه حفاري، عمليات خاصي نظير جداره گذاري، سيمان کاري، نمودارگيري سطحي و درون چاهي، آزمايش بهره دهي چاه، لوله مغزي سيار، اسيدکاري، حفاري جهت دار و افقي و... را انجام مي دهند.
نکته حايز اهميت در اين روند، جلوگيري از فوران است. فوران، زماني است که سيال سازنده ابتدا داخل چاه مي رود و اگر به سطح زمين بيايد، فوران مي شود.
به اعتقاد رئيس دستگاه، حساس ترين بخش کار روي يک سکو، قسمت عمليات است که بايد در هر ساعت از روز و در هر شرايط جوي فعال باشند. اين چرخه به هيچ عنوان نبايد متوقف شود؛ چون چرخه صنعت نفت است و کوچکترين توقف، آسيب ها و هزينه هاي زيادي به همراه دارد. او اشاره مي کند که اکنون در عمق 2 هزار و 858 متري چاه هستيم، يعني دو کيلومتر زير زمين رفتيم که در نهايت به 4500 متر مي رسد. در اين بخش از عمليات، لوله هاي مخصوص، يک به يک متصل شده و از سطح زمين تا عمق 2 هزار و 858 متري رفته است تا چاه نفتي را در اعماق زمين حفظ کند. لوله هايي که براي حفاري است، روي هم نصب مي شود و با چرخش مته، راه خود را به اعماق زمين باز مي کند.
دکلبان آن بالاست و اقدام هاي لازم را براي هدايت آن انجام مي دهد. حتي تصورش هم سخت است.
محمود هويزاوي، تکنيسين جامدات دکل 93 فتح درباره فعاليت خود توضيح مي دهد که کار ما درگيري با لايه هاي زمين است. برخي مواقع زمين به ما اجازه نمي دهد با حوصله کار کنيم و بايد سرعت بيشتري داشته باشيم که ممکن است به حوادث منجر شود. اينکه بتوانيم سرعت عمل و واکنش مناسب را با هم هماهنگ کنيم، سخت ترين بخش کار است. دقت و سرعت به موازات هم بايد اعمال شود.
کيوان مولايي، جوشکار دکل 93 فتح اهل مسجد سليمان است با 40 سال سن. حوزه فعاليت او کار روي دکل در بخش چاه است. او مي گويد: «کار سر چاه، بسيار سخت است. با زمين، نفت و گاز سروکار داريم که در اين حين با خطرات زيادي مواجه مي شويم. از ساعت ورود به لوکيشن دکل تا لحظه خروج با سختي کار دست و پنجه نرم مي کنيم. همه ما، اينجا از جان و دل براي کارمان مايه مي گذاريم.»
او ادامه مي دهد: «زماني که لوله به داخل چاه رانده مي شود، بعد از تکميل رمزها بالا کشيده شده و جوشکار بايد آن را ببرد و سنگ بزند. تمام جوشکاري لوله هاي فشار قوي و هر نوع جوشکاري روي دکل را ما انجام مي دهيم.»
اگر بخواهيم به زباني عاميانه درباره آنچه داخل يک چاه از طريق دکل حفاري انجام مي شود، بگوييم، از اين قرار است که دکل حفاري با متخصصان و کارکنان و تجهيزات مربوط، امکان عبور از لايه هاي سطحي زمين و رسيدن به مخازن نفت و گاز در اعماق را فراهم مي آورد.
مجموعه عمليات سخت و سنگين روي يک دکل حفاري، اهميت رعايت نکات ايمني را در مقايسه با ساير بخش ها دوچندان کرده است. دريس فرد، مسؤول منطقه ايمني دستگاه هاي حفاري در اين زمينه توضيح مي دهد: «کار ما شامل چند بخش از جمله حوزه ايمني و بهداشت محيط زيست، پدافند غيرعامل، مديريت بحران و فوريت هاي پزشکي است. به عبارت ديگر، تلاش ما اين است که در طول فرايند انجام کار محيط امني را براي همکاران فراهم کنيم.»
او در بيان تمايز فعاليت در صنعت حفاري با ساير بخش ها اشاره مي کند: «تفاوت کار آن دسته از کارکنان صنعت نفت که در بخش حفاري مشغول فعاليت هستند، اين است که با توجه به ماهيت کار، از يک منطقه به منطقه ديگر جابه جا مي شوند و در اقصا نقاط کشور در محيط هايي با خطرات مختلف، عوامل زيانبار محيطي شامل گرما، کار در محيط پرسروصدا، موادشيميايي مختلف، خطرات ايمني شامل برق گرفتگي، سقوط از ارتفاع، سقوط اجسام و مهمتر از همه فوران چاه نفت و گاز که بارها جان نفرات را تهديد کرده، مواجه هستند. افزون بر آن خطر نشت گاز H2S مي تواند کل نفرات و حتي افراد خارج از محيط را تهديد کند.»
در پايان بازديد از دکل به اتاق نمودارگيري مي روم. اين بخش، جعبه سياه يک دکل حفاري محسوب مي شود. سيستم نمودارگيري سطحي در اتاق رئيس دستگاه هم وجود دارد. تمام گراف ها و کارهاي حفاري و مخازن و شرايط دستگاه ها و مخازن گل همه از مانيتور قابل مشاهده و ذخيره است. مهدي ابوعلي، کارشناس ارشد نمودارگيري دکل 93 فتح، از دانشگاه اميديه 13 سال است که روي دستگاه نمودارگيري دکل حفاري کار مي کند. او توضيح مي دهد که آلارم ها براي سيستم تعريف و در صورت خروج از استاندارد، آژير فعال مي شود.
اميد محمدي، يکي ديگر از کارشناسان نمودار گيري دکل 93 فتح هم مي گويد: «به طور کلي صنعت حفاري در دنيا، صنعتي خشن است. سختي هاي آن هم ويژه است.»
کار روي دکل، سختي هاي زيادي دارد؛ اما فصل مشترک حرف هاي کارکنان در زمينه سختي کار روي دکل 93 فتح يک موضوع است: دوري از خانواده.
عبدالامير معظمي نيا 50 ساله که با 28 سال سابقه فعاليت، گل شناس ارشد دستگاه 93 فتح است، با اشاره به دوري از خانواده مي گويد: «هنگام تولد فرزندانم کنارشان نبودم. سختي کار ما هم مثل کار معدن است که بايد در مجلس و دولت به عنوان مشاغل سخت شناخته شود. 28 سال سابقه کار دارم و دو سال هم سربازي بودم که مي شود 30 سال. بايد 10 سال ديگر کار کنم تا با 60 سال سن بازنشسته شوم. ديگر چه تواني براي ادامه زندگي و کار برايم باقي مي ماند.»
درخواست او از مديران اين است که کارگران فعال در مناطق را فراموش نکنند؛ مي گويد: «مي خواهيم ما هم ديده شويم و به چشم بياييم. از خانواده دور هستيم و اينجا هم که مي آييم، جانمان کف دستمان است.»
رئيس دستگاه حفاري هم مي گويد: «خانواده ما از سختي کارمان آگاهي دارند. آنها پشتيبان و باعث دلگرمي ما هستند. من در سرخس در دماي منفي صفر درجه کار کردم و اينجا هم در گرماي طاقت فرساي بالاي 60 درجه که سنسورهاي خودمان نشان مي دهد، کار مي کنيم تا چرخ صنعت بچرخد. اين تمام سختي کار در حفاري نيست. ما در اين صنعت با خطراتي همچون کار با مواد آلاينده مواجه هستيم، مثلاً اگر پي اچ سيال حفاري پايين باشد، حالت اسيدي پيدا مي کند، يعني در همان شرايط که آن را تنفس مي کنيم، مشکل ريوي پيدا مي کنيم. بنابراين کار در تمامي بخش هاي حفاري سخت و طاقت فرساست: ابزار سنگين و داغ و خستگي 12 ساعت کار در شيفت.»
مهدي ابوعلي، کارشناس ارشد نمودارگيري هم مي گويد که سختي کار براي او دوري از خانواده و فعاليت در شرايط آب و هوايي و همچنين آلودگي هاي محيطي و صوتي است. او نوبتکاري را هم از شرايط سخت کار مي داند.
بازديد از دکل با عکس يادگاري به پايان مي رسد. مي گويند اينجا هم وقتي کار ما به نقطه پايان برسد، تمام تجهيزات ريز و درشت ازاين نقطه جمع و اين دکل نيز تکه تکه و جدا مي شود و به موقعيت جديد که مي تواند هر نقطه اي از ايران باشد، انتقال مي يابد و حفاري چاه ديگري براي استخراج نفت آغاز مي شود و داستان نفت بيش از يک قرن است که ادامه دارد ...
همکاري مطلوب سي ان پي سي و پيمانکاران ايراني در آزادگان شمالي
نگار صادقي سه سال از توليد بدون وقفه ميدان مشترک آزادگان شمالي مي گذرد؛ در اين سه سال توليد نه تنها افت نداشته، بلکه به گفته اسماعيل غلامپورآهنگر، مجري طرح ميدان آزادگان شمالي، ايران در برداشت از اين ميدان از رقيب عراقي خود پيشي گرفته است و توليد را با کمترين ريسک انجام مي دهد. اين مهم در حالي محقق شده که براي نخستين بار شرکت ايراني اويکو، پيمانکار بهره برداري از ميدان آزادگان شمالي، زير نظر شرکت سي ان پي سي چين شده است. مجري طرح توسعه ميدان آزادگان شمالي مي گويد: عملکرد يک ساله اويکو نشان مي دهد اين شرکت به خوبي توانسته است وظايف خود را انجام دهد. شرکت سي ان پي سي چين در قالب قرارداد بيع متقابل، فاز نخست طرح توسعه ميدان آزادگان شمالي را اجرا کرده است. در گفت و گو با اسماعيل غلامپورآهنگر، مجري طرح توسعه ميدان آزادگان شمالي را بخوانيد:
از آن زمان تاکنون توليد نفت از اين ميدان پيوسته در حال انجام است. براساس برنامه، توليد نفت در اين ميدان بايد روزانه 75 هزار بشکه در روز باشد که به 100 درصد اهداف توليد در آن دست يافته ايم.
شرکت سي ان پي سي، پيمانکار توسعه دهنده فاز نخست ميدان آزادگان شمالي است و با توجه به قرارداد اوليه قرار بود فاز 2 را نيز سي ان پي سي توسعه دهد، بنابراين به شرکت ملي نفت ايران پيشنهاد کرد تا عمليات بهره برداري از فاز نخست آزادگان شمالي را نيز انجام دهد و چنانچه قرار شود فاز دوم در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي توسعه يابد، اين فعاليت را در ادامه فاز دوم انجام دهد که شرکت ملي نفت ايران با اين پيشنهاد موافقت کرد. در حال حاضر چيني ها با حداقل نيرو به عنوان مسئول ادامه دهنده بهره برداري از آزادگان شمالي با نظارت شرکت مهندسي و توسعه نفت حضور دارند. همچنين سي ان پي سي بخشي از هزينه هاي بهره برداري و تامين قطعات يدکي را نيز به عهده دارد.
البته يکي از دلايلي که شرکت ملي نفت ايران بهره برداري از اين ميدان را به شرکت سي ان پي سي واگذار کرد، اين بود که اين شرکت پيمانکار اوليه توسعه آن بود و مي توانست نواقص احتمالي حين کار را در کمترين زمان برطرف کند.
شرکت ملي نفت ايران پيش از اين اعلام کرده بود که مي خواهد از حضور شرکت هاي ايراني در بهره برداري از ميدان هاي نفتي استفاده کند، آيا سي ان پي سي در بهره برداري از آزادگان شمالي شريک ايراني دارد؟
بله همين طور است. شرکت بهره برداري اويکو، پيمانکار سي ان پي سي در اين پروژه است. اين شرکت از جمله شرکت هاي خوب بهره بردار ايراني است که توانايي، ساختار و تجربه خوبي در اين بخش دارد. ضمن اين که بايد به اين نکته هم تاکيد کنم که توانايي فعاليت هاي مربوط به بهره برداري در ايران وجود دارد، از اين رو با اطمينان مي توان گفت که پيمانکاران ايراني از عهده بهره برداري از ميدان برمي آيند.
از زمان اين همکاري يک سال مي گذرد. البته با توجه به سياست شرکت ملي نفت ايران مبني بر واگذاري بهره برداري ميدان هاي نفتي به شرکت هاي ايراني، اگر شرکت سي ان پي سي به هردليلي تمايلي به ادامه همکاري براي بهره برداري از اين ميدان نداشته باشد، مشکلي براي ادامه همکاري با پيمانکاران ايراني نداريم، ضمن اينکه اويکو در يک سال اخير، عملکرد خوبي از خود نشان داده است.
واگذاري بهره برداري آزادگان شمالي به يک پيمانکار ايراني، اولين تجربه شرکت ملي نفت ايران در اين زمينه است که تا اينجاي کار به نظرم موفقيت آميز بوده است. البته شرکت هاي ايراني تاکنون به صورت پراکنده در بهره برداري از ميدان هاي نفتي و گازي حضور داشته اند، اما اين نخستين بار است که به صورت يکپارچه بهره برداري از يک ميدان به شرکت ايراني واگذار شده است. حال اگر سي ان پي سي به هر دليلي نخواهد همکاري خود را با شرکت ملي نفت ايران ادامه دهد، شرکت اويکو همچنان فعاليت خود را در اين ميدان ادامه خواهد داد و شرکت ملي نفت ايران نيز ناظر آن خواهد بود.
البته حضور سي ان پي سي به عنوان بهره بردار در اين ميدان براي ما 2 امتياز دارد؛ نخست اين که اين شرکت خود پيمانکار طرح است و مي داند به شرطي پول خود را دريافت مي کند که توليد بدون نگراني جلو برود، از سوي ديگر آزادگان شمالي اولين تجربه موفق سي ان پي سي در ايران است و قطعا با اجراي موفق اين پروژه، وجهه كاري خود را نيز در ايران بالا مي برد، از اين روست که صرفه جويي هاي خوبي در بخش هزينه ها در اين پروژه انجام داده است.
تيم فني بسيار خوبي از سوي سي ان پي سي بر فعاليت اويکو نظارت مي کنند و در بخش هايي هم که نياز است وندورهاي (سازنده ها) اصلي را مي آورند، از سوي ديگر براي ما به عنوان کارفرما بسيار مهم است که عمر تاسيسات و ضريب بازيافت کاملا حفظ شود. براي سي ان پي سي هم اين عوامل مهم است تا بتواند از نظر مادي به اهدافش برسد.
تا اين لحظه (پايان فروردين ماه)، همکاري ما با شرکت سي ان پي سي در بخش بهره برداري از آزادگان شمالي ادامه دارد. البته ما توافق کرديم که سي ان پي سي در بازه زماني يک ساله بهره برداري از آزادگان شمالي را انجام دهد و اگر تمايل داشته باشد براي سال دوم اعلام آمادگي کند و در صورت صلاحديد شرکت ملي نفت ايران، اين همکاري ادامه داشته باشد. فعلا از سال 2018 تا 2019 موافقت کرده ايم تا سي ان پي سي بهره برداري از آزادگان شمالي را به عهده داشته باشد.
طبق قرارداد، بازپرداخت طرح چهارساله است و نزديك به دو سال از اين زمان باقي مانده است. تا امروز هم بازپرداخت پول انجام شده است و مشکلي از اين بابت نداشته ايم.
همان طور که گفتيد، ميدان آزادگان شمالي در موقعيتي خاص قرار دارد. ما دقيقا در دل تالاب هورالعظيم هستيم، در نتيجه از همان ابتدا حساسيت ويژه اي روي موضوع اچ اس اي داشتيم و از سي ان پي سي به عنوان پيمانکار توسعه دهنده ميدان خواستيم تا استانداردهاي موجود را نه تنها در زمينه کار در تاسيسات، بلکه در زمينه کار در محيط تالاب رعايت کند، روي اين موضوع نيز نظارت هاي سختگيرانه اي هم از سوي شركت ملي نفت ايران و هم سازمان محيط زيست خوزستان داشتيم که تقريبا در قالب چيدمانمان استانداردهاي بين المللي رعايت شده است.
نفت ميدان آزادگان شمالي از جمله نفت هاي بسيار سنگين است؛ بنابراين طراحي تاسيسات به صورتي انجام شده است تا علاوه بر توجه به کيفيت نفت توليدي، حداکثر بهره برداري با حفظ صيانت با بهينه ترين منابع را داشته باشيم. توزيع چاه هاي آزادگان شمالي نيز با هدف صيانت از مخازن انجام شده، حتي براي توليد بهينه چاه ها استفاده از سيستم فرازآوري داخل چاه را نيز پيش بيني کرده ايم که خوشبختانه سه سال بعد از توليد پياپي از ميدان آزادگان شمالي چاه هاي ما با افت فشار مواجه نشدند که به معناي اين است که مخازن ما در شرايط خوبي قرار دارند.
البته ضريب بازيافت ميدان آزادگان شمالي هم اکنون حدود 7 درصد است که با شرايط ذخاير فعلي مخزن پيش بيني مي کنيم مي توانيم با مديريت مخزن صحيح، آن را تا 11 درصد هم افزايش دهيم. براي رسيدن به اين ضريب بازيافت هم توانايي لازم را داريم البته ممکن است براي اين کار به پمپ هاي خاصي نياز داشته باشيم كه در شرايط فعلي تا حدودي محدود هستيم، اما با توجه به وجود شركت هاي پمپ سازي قوي در ايران با مكانيسم هاي بومي سازي، مي توانيم از عهده اين کار هم برآييم.
در برداشت نفت از آزادگان شمالي نگران طرف مقابل نيستيم، به دليل توليد بي وقفه در سه سال گذشته تقريبا از طرف عراقي در برداشت نفت جلوتر هستيم. در اين مدت حتي يک بشکه هم از توليدمان کم نشده است. آزادگان شمالي از اولين ميدان هايي است که با توان كارشناسي مجموعه داخلي شرکت ملي نفت ايران، طرح جامع توسعه (MDP) براي فاز 2 آن تهيه شده که براساس آن پيمانكار توسعه مجاب شده در محاسبات، حداقل 20 درصد به ميزان نفت درجاي ميدان اضافه شود.
با توجه به اينکه سه سال از توليد ميدان گذشته است، در حال برنامه ريزي براي شروع تعميرات اساسي در برخي از بخش هاي تاسيسات آزادگان شمالي هستيم. خوشبختانه تحريم ها تاثيري بر تعميرات اساسي ما نخواهد گذاشت، زيرا از دوسال گذشته قطعات يدکي مورد نيازمان را خريداري کرده و در بخش هايي هم که فکر مي کنيم احتمال دارد با مشکل روبه رو شويم، از هم اکنون در حال مذاکره با برخي از سازندگان داخلي هستيم تا قطعات مورد نيازمان را توليد کنند، با اين حال فکر نمي کنيم دچار توقف توليد شويم. در مجموع بايد بگويم توليد نفت در آزادگان شمالي حتي با شرايط تحريمي تقريبا بدون ريسک پيش مي رود.
چيني ها عملکرد خوبي در آزادگان شمالي داشتند. آنها همه تلاش خود را به کار بردند تا کار را به نحو عالي انجام دهند. براي اثبات اين ادعا هم بايد بگويم تاسيسات فني ما در سه سال گذشته بدون توقف، فعاليت کرده اند و دسترسي ما به توليد نيز نزديک به 100 درصد است. تا اين لحظه افت توليد نداشته ايم و عملکرد مديريت مخزن ما نيز به نوعي بوده که برداشت غيرصيانتي از آن نداشته ايم. در واقع در ميدان آزادگان شمالي همه عملکردهاي ما صيانتي بوده است و نتيجه مطلوبي هم داشته ايم.
خير. تا پيش از اين شرکت ملي نفت ايران متولي بهره برداري از ميدان هاي نفتي بود و بنا به سياست جديد شرکت ملي نفت ايران، قرار بر اين شده که پيمانکاران ايراني به صورت يکپارچه بهره برداري از ميدان ها را با نظارت شرکت ملي نفت ايران انجام دهند. در اين پروژه خاص هم از آنجا که طبق قرارداد قبلي (بيع متقابل) شرکت سي ان پي سي در صورت تمايل و صلاحديد شرکت ملي نفت ايران توسعه دهنده فاز2 مي شود (هنوز هيچ توافقي قطعي نشده است)، بنابراين به پيشنهاد اين شرکت، بهره برداري نيز به چيني ها سپرده شد، حال اگر بنا به هر دليلي آنها بخواهند ايران را ترک کنند، ما برنامه هاي جايگزين براي توسعه و حفظ توليد داريم و قطعا پيمانکاران ايراني قادر به بهره برداري از ميدان خواهند بود؛ همان طور که پيش از اين هم خودمان بهره برداري از ميدان ها را انجام داده ايم.رصميدان نفتي آزادگان شمالي با مساحتي حدود 460 کيلومترمربع، بخشي از ميدان نفتي آزادگان است که در حدود 120کيلومتري غرب اهواز در منطقه مشترک ايران و عراق در جنوب غرب ايران واقع شده و عمدتا در تالاب هورالهويزه قرار گرفته است. نفت درجاي آن معادل 6.5 ميليارد بشکه برآورد شده است. قرار داد توسعه فاز نخست اين ميدان با شرکت سي ان پي سي چين به صورت بيع متقابل امضا شد، در فاز نخست، توليد نفت از اين ميدان بايد به 75 هزار بشکه در روز برسد، فاز نخست اين ميدان آبان ماه 1395 به صورت رسمي افتتاح شد.
منبع: ماهنامه ايران پتروليوم
نگاهي به دلايل پوچ بودن تحريم ها عليه صنعت پتروشيمي ايران
مشعل دولتمردان آمريکا و در راس آن رئيس جمهور اين کشور پس از خروج يک جانبه از توافق برجام، تلاش هاي زيادي مبني بر فشارهاي اقتصادي در ابعاد مختلف داشته است و اين هدف را از بزرگترين حوزه هاي اقتصادي از جمله فروش نفت شروع کرد و در ادامه به سراغ بخش هاي ديگر صنعت نفت آمد. دولت امريکا از چند ماه قبل موضوع تحريم صنعت پتروشيمي ايران را مطرح و بسياري از حوزه هاي قبلي اين تحريم را هم تشديد کرد. دوم ارديبهشت ماه بود که دولت امريکا در بيانيه اي اعلام کرد معافيت از تحريم هاي نفتي ديگر تمديد نخواهد شد و اين موضوع براي اين است که صادرات نفت ايران به صفر برسد و به سبب حذف اصلي ترين محل درآمد، دولت ايران دچار مشکلات جدي شود. اما خوب است يادمان بماند که صنعت نفت ايران و در ذيل آن صنعت پتروشيمي در حداقل يک دهه گذشته تحت تاثير تحريم هاي ظالمانه بوده اند و در همين شرايط توانسته اند به بيشترين سطح از درآمدهاي متصور در صنعت پتروشيمي دست پيدا کنند و تعداد قابل توجهي از واحدهاي جديد و عظيم پتروشيمي در همين مدت به بهره برداري رسيده اند. صنعت پتروشيمي روزهاي سخت تحريم از حدود 1379 به بعد و تاکنون را فراموش نکرده و نمي کند؛ تحريم هايي که از سال 91 ابعاد بيشتري به خود گرفتند و اين اميدواري وجود داشت که پس از برجام و متناسب با قول هاي داده شده، بسياري از اين محدوديت ها برداشته شود اما تحولي رخ نداد.
این حوزه به خوبی می تواند عرصه ای برای اقتصاد مقاومتی و تولید داخلی و بومی سازی بسیاری از محصولات باشد که جوانانمان را هم مشغول به کار و راضی نگه می دارد و از قدیم هم گفته اند وقتی بازاری شلوغ و پر کار باشد مشتری ها جای دور نمی روند. با توجه به ارزآوری صنعت پتروشیمی و استقبال و جایگاهی که مجموعه های پتروشیمی در بورس دارند، باید بتوان از این ظرفیت به بهترین نحو استفاده و اشکالات، سوء استفاده ها و خلاء های این حوزه را بر طرف کرد. شرکت های پتروشیمی و به خصوص آنهایی که از مدتها قبل خصوصی شده اند، به خوبی تجربه و تخصص کافی برای محصولاتشان را پیدا کرده اند.
اگرچه بسیاری از کارشناسان و مسئولان صنعت نفت، پتروشیمی را صنعتی تحریم پذیر نمی دانند و در این مدت به پوچی این تلاش های خصمانه تاکید کرده اند با وجود این از مدت ها قبل، صنعت پتروشیمی کمیته ای مجزا را برای بررسی ابعاد این تحریم ها تعیین کرد تا اثرات این محدودیت ها را روی سه حوزه مجزای واردات تکنولوژی و کاتالیست های مورد نیاز، سرمایه گذاری و توسعه صنعت پتروشیمی و مهمتر از همه در بخش فروش و صادرات مورد ارزیابی قرار دهد. مسئله مهم و قابل توجه این است که در دو حوزه اولیه با توجه به توان داخلی بالایی که صنعت نفت ایران و حوزه پتروشیمی در این سال ها به دست آورده است، نگرانی چندانی وجود ندارد و حضور نیروهای جوان در استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان که با حمایت های مستقیم وزارت نفت فعال هستند، امید بیشتری در این حوزه است. در این میان حضور نیافتن شرکت های خارجی و عدم تعهداتشان به توافقات و قراردادها اگرچه در ابتدا مشکلاتی را ایجاد کرد اما چشم بسیاری از صنایع را به ناپایدار بودن این توافقات باز کرد.
رئیس جمهور در جریان افتتاح طرح های پتروشیمی که سال گذشته در عسلویه اتفاق افتاد گفت: «آغاز به کار این طرح ها نشان دهنده حرکت صحیح ما در مسیر تلاش و ایثار است و ضمن ایجاد اشتغال و افزایش تولید نیاز داخل هم تامین خواهد شد. در صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری میلیارد دلاری انجام شده و امیدواریم سود میلیارد دلاری نیز پیش روی ایران باشد. هر پروژه ای که امروز کلنگ زده شود، به معنای انقلابی گری و تلاش برای عزت ایران و افتتاح پروژه به معنی تداوم تلاش ملت به سمت توسعه است. در شرایطی که فشار و تحریم غیر قانونی وجود خواهد داشت، ما سه طرح مهم پتروشیمی افتتاح می کنیم، یعنی ملت ایران در برابر دشمن پیروز شده است. طرح های امروز در دوران تحریم آغاز شده است و در دورانی که دشمن به دنبال اجرای تحریم جدید است، افتتاح شده است و دشمن به دنبال قطع امید و تلاش و حرکت ما و هدف آن جلوگیری از ایران عزت مند و مستقل است؛ این در حالی است که در دولت دوازدهم ۱۴ طرح بهره برداری شده و این روند تا پایان دولت نیز ادامه خواهد داشت.»
با اینکه هنوز مهمترین چالش ها در مورد حوزه فروش محصولات پتروشیمی در بالادست و پایین دست وجود دارد اما خاصیت و شرایط این صنعت به شکلی پویا و خود انگیخته این نگرانی را رفع می کند و این همان حرفی است که بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در جریان نمایشگاه نفت امسال در پاسخ به سوالی درباره تحریم های پتروشیمی بدون نگرانی مطرح کرد. او گفت: از نظر ما پتروشیمی صنعتی تحریم پذیر نیست و تاب آوری بالایی دارد، اما باید خودمان را برای هر اتفاق و شرایطی آماده کنیم. فروش محصولات پتروشیمی در مقابل فروش نفت شرایط متفاوتی دارد و به عنوان نمونه همچون نفت مبادی مشخص صادراتی و نفتکش های عظیم قابلیت ردیابی ندارد. در عین حال پتروشیمی حداقل ۳۵۰ نوع محصول با صدها خریدار به ده ها مقصد صادراتی دارد و به همین دلیل انعطاف پذیری اش بالاست. به عبارتی صنعت پتروشیمی شرایط مختلفی در حمل زمینی و دریایی دارد و تنوع محصول و مشتری نمی گذارد این صنعت تحریم پذیر باشد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همین چند رو قبل هم در حالی که خبر از افتتاح های جدید و برنامه های اجرایی پیش رو و آمارهای صادراتی می داد، مجددا تاکید کرد: بحث تحریم موضوع جدیدی برای صنعت پتروشیمی نیست و از سال ۹۲ صنعت پتروشیمی درگیر این مسائل است و اتفاقا در همین شرایط توانستیم تولید و فروش متناسبی داشته باشیم. از نظر ما تحریم های اعمال شده برای صنعت پتروشیمی اثری بر بخش تولید و صادرات ما نخواهد داشت و ما بدون توجه به تحریم به دنبال توسعه و تولید در این صنعت هستیم.
این همان نقطه اتکایی است که می توان به آن چنگ زد و دور آن جمع شد؛ انبوهی از ایده ها و برنامه ها و پروژه های در حال اجرا که با افتتاحشان می توانند خاری در چشم دشمنان و تحریم کنندگان باشند. بنا بر آخرین آماری که معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی داده است، درآمد کشور از محل فروش محصولات صنعت پتروشیمی در سال گذشته ۱۷ میلیارد دلار بوده است و از ۳۱ میلیون تن تولیدات قابل فروش ۲۲ میلیون تن آن با ارزش ۱۲ میلیارد دلار به ۳۰ کشور مقصد صادر می شود. این آمار یعنی آنقدر تنوع در این بازار وجود دارد که اگر از گوشه ای محدودیت اعمال شود، از گوشه ای دیگر شاهد زایشی بزرگ خواهیم بود. ضمن اینکه در حال حاضر ۶۴ واحد پتروشیمی با پیشرفت ۲۰ تا ۹۹ درصد هم در کشور در حال اجرا هستند که شش طرح آن تامین خوراک با ظرفیت ۱۵ میلیون تن و پنج پروژه نیز زیرساختی است. این پروژه ها تا سال ۱۴۰۳ به بهره برداری می رسند و ظرفیت تولیدات پتروشیمی کشور با افزایش ۹۰ تا ۹۵ درصدی به ۱۳۰ میلیون تن در سال می رسد. می توان این توان و ظرفیت اجرایی شده را متوقف کرد؟ این ظرفیت ها با اتکا و امید جوانان ایرانی شروع به کار کرده اند و برای نگداهشت آنها هم همان جوانان با پشتکار ایستاده اند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تحریم های اعمال شده ازسوی آمریکا علیه صنعت پتروشیمی ایران را نمایشی سیاسی دانست که اثری بر تولید و صادرات محصولات این صنعت نخواهد داشت. سخنگوی وزارت امور خارجه هم نسبت به تحریم های جدیدی که وزارت خزانه داری آمریکا از ۱۷ خردادماه علیه بخش پتروشیمی ایران و به خصوص بزرگ ترین هلدینگ پتروشیمی یعنی خلیج فارس اعمال کرده است، واکنش نشان داد و تحریم شرکت های پتروشیمی ایران از سوی آمریکا را محکوم کرد و آن را مصداق تروریسم اقتصادی دانست. سیدعباس موسوی این اقدام رژیم آمریکا را به شدت محکوم کرد و آن را مصداق تروریسم اقتصادی و در ادامه خصومت های مستمر کاخ سفید علیه ملت ایران دانست. درباره نگرانی های تحریم دستورعمل های زیادی داده شده که بسیاری از آنها ناگفته و نانوشته اجرایی می شوند و نباید با دست باز در مقابل دشمن بازی کرد اما مسئله حائز اهمیت و مشخص این است که صنعت پتروشیمی با ادامه گسترش هزاران واحد صنعتی و تولیدی و صنفی در صنایع پایین دست پتروشیمی به راحتی می تواند کمر تحریم ها را بشکند.
رئيس بيمارستان توحيد جم خارگ از ارائه خدمات درماني به بوميان منطقه سخن مي گويد
سميه راهپيما بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ علاوه بر ارائه خدمات به کارکنان صنعت نفت اين منطقه، به بوميان نيز خدمات درماني ارائه مي کند، به گونه اي که سهم 54 درصدي واحد سرپايي و بيش از 85 درصدي بخش بستري را به خود اختصاص داده و طرح تحول نظام سلامت به طور کامل در اين منطقه اجرا شده است. همسو با ارائه خدمات درماني در مرکز سلامت و طب کار بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ، پايش سنجش سلامت کارکنان صنعت نفت مورد بررسي قرار گرفته و مشخص شده، بر خلاف تصور عامه مردم، کارکنان اين منطقه به بيماري هاي صعب العلاج و آلودگي هاي خوني مبتلا نيستند و سازمان انتقال خون به طور مستمر در مناطق عسلويه و کنگان حضور دارد و خون هاي اهدايي را جمع آوري مي کند. از اين رو به دليل گستردگي ارائه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ، بخصوص بيمارستان توحيد جم، خبرنگار هفته نامه «مشعل» به اين منطقه سفر کرده و گفت و گويي با فرهاد باقري، رئيس بيمارستان توحيد جم انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
بيمارستان توحيد جم، 15 ارديبهشت سال 93 تحت پوشش طرح تحول نظام سلامت، قبل از بيمارستان هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، اين طرح را در سطح کشور کليد زد که از همان روز خدمات زايمان طبيعي به صورت رايگان ارائه شد. تعداد مراجعه کنندگان در واحد سرپايي که شامل معاينه هاي تخصصي و عمومي مي شود، در بخش شرکتي و غير شرکتي نزديک به هم بوده و 46 درصد شرکتي و 54 درصد غير شرکتي را شامل مي شود؛ اما در واحد بستري اين قضيه متفاوت است و غير شرکتي ها ظرفيت 85 تا 90 درصدي و شرکتي ها نيز ظرفيت باقي مانده را شامل مي شوند.
بر اساس آماري که سال 97 در واحد سرپايي داشتيم، تعداد مراجعه کنندگان در کل واحدهاي پاراکلينيکي و کلينيکي بيمارستان توحيد جم بيش از 230 هزار نفر بود و در بخش هاي بستري، نزديک به هفت هزار بيمار خدمات دريافت کردند.
با توجه به اينکه بيمارستان تحت پوشش طرح تحول نظام سلامت قرار دارد، به همين دليل واحد حسابداري از اين طرح تبعيت مي کند. بر اساس اين طرح، در واحد بستري بيماران در رده هاي (الف)، (ب)، (ج) و (د) قرار مي گيرند که در زير گروه (الف)، بيماران غيرشرکتي داراي دفترچه درماني تنها 10 درصد و بيماراني که واجد بيمه روستايي هستند، تنها 5 درصد هزينه بستري را پرداخت مي کنند. واحد پلي کلينيک بيمارستان توحيد جم از اين قانون مستثنا نيست و پرداختي ها بر اساس طرح تحول نظام سلامت انجام مي شود.
بايد گفت که طرح تحول نظام سلامت، داراي هفت بسته است که عبارت است از: دستورعمل برنامه کاهش ميزان پرداختي بيماران بستري در بيمارستان هاي تحت پوشش، دستورعمل برنامه حمايت از ماندگاري پزشکان در مناطق محروم، دستورعمل ارتقاي کيفيت خدمات ويزيت، دستورعمل برنامه ارتقاي کيفيت هتلينگ، دستورعمل برنامه حفاظت مالي از بيماران صعب العلاج، خاص و نيازمند و دستورعمل برنامه ترويج زايمان طبيعي.
در بررسي هاي انجام شده از سوي بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ در طب صنعتي، هيچ آماري از افزايش و بروز بيماري هاي بدخيم و آلودگي هاي خوني در منطقه ديده نشده است.
مورد مشابه ديگري شايعه شده بود مبني بر آلوده بودن خون ساکنان عسلويه و کنگان و اينکه سازمان انتقال خون، اکيپ هاي خود را به اين مناطق نمي فرستد که اين موضوع از سوي دانشگاه علوم پزشکي بوشهر و بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر قوياً تکذيب شد. لازم به توضيح است که اکيپ هاي سازمان انتقال خون به طور روتين در اين مناطق حضور يافته وخون هاي اهدايي را جمع آوري مي کنند.
طرح توسعه بيمارستان توحيد جم از اواخر سال 96 کليد خورد و سال 97 با توجه به نيازهاي10 سال آينده شهر جم و کارکنان صنعت نفت در دستورکار قرار گرفت و مقرر شد که اين توسعه به دو قسمت افزايش تعداد بخش هاي تخصصي و افزايش ظرفيت بخش هاي موجود تقسيم شود.
سال 97 با همکاري پالايشگاه فجر جم و هيات امناي شهرک هاي نفت در جم، اعتبار لازم براي توسعه فضاي فيزيکي بيمارستان بالغ بر 222 ميليارد ريال تاييد شد تا پروژه توسعه بيمارستان توحيد جم کليد بخورد که انشاءالله در سال جاري عملياتي خواهد شد.
اکنون صدور نقشه، مطالعات زمين شناسي و خاک شناسي انجام و مشکلات موجود در نقشه هاي ساختماني ارائه شده نيز بر طرف شده و در ادامه با مناقصه و معرفي پيمانکار اين کار عملياتي خواهد شد که با سرعت قابل قبولي، شاهد پيشرفت مراحل انجام آن هستيم.
بخش هاي جديدي مثل آي سي يو نوزادان با ظرفيت شش تخت و شش تخت Post Icu (مراقبت هاي بعد از آي سي يو) و بخش آي سي يو بزرگسالان با ظرفيت سه تخت عادي و يک تخت ايزوله.
همچنين اتاق عمل بيش از دو برابر وضعيت کنوني افزايش ظرفيت خواهد داشت و از دو اتاق عمل به پنج اتاق عمل افزايش مي يابد و در آينده مي توان پنج عمل جراحي همزمان داشت. در بخش سي سي يو نيز افزايش تخت با شرايط جديد ساختاري خواهيم داشت، شرايط فيزيکي بخش هاي تالاسمي نيز تغيير خواهد کرد؛ اما افزايش تخت را در اين بخش نداريم. ضمن آنکه بخش تشخيص بيماري هاي زنان(Gynecology Ward ) نيز با ظرفيت 16 تخت در دستور کار قرار گرفته و تا پايان امسال احداث و راه اندازي مي شود. بخش مراقبت هاي روتين نوزادان (Nursery) بلافاصله بعد از تولد را نيز ايجاد خواهيم کرد. واحدهاي پشتيباني مانند سلف سرويس و لاندري بيمارستان نيز در يک فضاي جديد طراحي و ساخته خواهد شد.
اکنون ظرفيت اورژانس شش تخت با يک تخت ايزوله و دو تخت اطفال است که در دستور جديد اورژانس، 12 تخت بستري موقت، يک تخت ايزوله، يک تخت اعصاب و روان و يک اتاق سوختگي مجهز به آخرين امکانات درمان هاي اوليه سوختگي به ظرفيت دو تخت و يک بخش اورژانس اطفال به ظرفيت چهار تخت، تعبيه شده است.
همچنين واحد ترياژ، دو اتاق پزشک عمومي سرپايي، اتاق معاينه پزشک متخصص طب اورژانس و واحدهاي پشتيباني اورژانس شامل راديولوژي، آزمايشگاه و داروخانه هم در اين توسعه ديده شده است.
اگر شرايط مساعد باشد و شش ماه نخست سال 98 تجهيز کارگاه صورت گيرد، انتظار داريم طي دو سال تمام ظرفيت هاي در دست تهيه اين پروژه را به بهره برداري برسانيم.
فارماکوپه نفت، رونوشتي نسبتا کامل از فارماکوپه کشوري و داروهاي ژنريک وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي است و از تغييرات دستورات دارويي کشور نيز تبعيت کرده و با آن همگام است، ضمن اينکه منکر مختصر نقص موجود نيز نيستيم.
مديريت دارويي بهداشت و درمان صنعت نفت، آن را در اولويت رسيدگي قرار داده و با همکاري مراکز ستادي طي سال گذشته، نقايص آن را به حداقل رسانده است. در اين بين گاه داروهايي خاص که تحت پوشش بيمه اي کشوري و زير مجموعه هاي آن نيست، با تشخيص کميسيون عالي پزشکي بهداشت و درمان نفت در صورت نياز بيمار مورد تاييد قرار مي گيرد و تحت پوشش بيمه نفت به بيماران ارائه مي شود.
در اين خصوص تمهيدات جديدي در نظر گرفته شده که در آينده نزديک، به اطلاع کارکنان شرکت نفت خواهد رسيد.
ضمن اينکه اولويت اول، مصرف داروهاي توليد ايران است و ما موظف به تهيه و پخش داروهاي شرکت هاي داخلي بوده و مدعي هستيم که داروهاي توليد داخل طبق استانداردهاي روز دنيا تهيه شده و با اعتماد100 در صد در پروسه درمان قابل استفاده هستند.
در اين باره، کميسيون عالي و کميسيون پزشکي مناطق ستادي زير مجموعه بهداشت و درمان نفت تصميم مي گيرد و در صورت تاييد تفاوت تاثير داروي خارجي و ايراني، دارويي با اثر بخشي بهتر تجويز خواهد شد.
اين داروها بيشتر براي بيماري هاي خاص يا صعب العلاج است که اعضاي کميسيون پزشکي معمولا در اين موارد متناسب با شرايط بيماران بهترين تصميم را اتخاذ مي کنند.
با توجه به ظرفيت بيمارستان توحيد جم از نظر دسترسي 24 ساعته به پزشکان متخصص در فيلدهاي تخصصي متفاوت، اين مرکز در واقع يک مرکز ريفرال يا پذيرش کننده بيماران نيازمند به خدمات تخصصي پزشکي در سطح مناطق عملياتي نفت و گاز در پارس جنوبي است که بايد در شرايط خاص که امکان انتقال بيمار به بيمارستان فراهم نيست يا مجبور هستيم در کمترين زمان ممکن، براي ارائه خدمات اورژانسي تخصصي تصميم گيري کنيم، همه مناطق دور دست يا سکوهاي نفتي، از طريق سيستم تله مديسين (تحت پوشش وب) با پزشک متخصص مورد نياز، به شکل ويدئو کنفرانس در بيمارستان (بدون کمترين اتلاف وقت) مشکلات را مطرح و دستورات لازم را دريافت و به اين وسيله به گروه پزشکي مستقر در مناطق براي ارائه هر چه بهتر دستورات و خدمات تخصصي ياري مي رسانند.
بخش تالاسمي بيمارستان توحيد جم با ظرفيت 5 تخت بستري به 36 بيمار تالاسمي نيازمند در سطح منطقه خدمات ارائه مي کند که غير از ارائه خدمات تخصصي روزانه مانند تزريق روزانه خون و فراورده هاي خوني و نيز تهيه داروي دسفرال و تزريق آن براي بيماران، ساير خدمات پزشکي به اين بيماران در همه سطوح، به شکل رايگان انجام مي شود.
بتازگي به جاي آمپول دسفرال، فرم خوراکي دارو براي بيماران تالاسمي در سيستم دارويي کشور تهيه و تقسيم شده که با توجه به عوارض کمتر اين دارو و مصرف بهتر آن از سوي بيماران، مورد درخواست عموم اين بيماران قرار گرفته است، از اين رو کمياب شده که مديريت دارويي بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر اين دارو را تهيه مي کند و به شکل رايگان در اختيار بيماران قرار مي دهد.
بخش دياليز بيمارستان توحيد جم نيز در فضايي به مساحت 220 مترمربع، با مشارکت بنياد امور بيماري هاي خاص، دانشگاه علوم پزشکي بوشهر و با مساعدت مالي شرکت پالايش گاز فجر جم، شوراي اسلامي شهرستان جم و همچنين خيرين نيکوکار اين شهرستان ساخته و تجهيز شده است. با راه اندازي اين بخش از اعزام سالانه 3900 بيمار دياليزي به شهرستان هاي مجاور جلوگيري مي شود که اين موضوع نقش بسيار ارزنده اي در کاهش سختي ها و مشکلات اين گروه از بيماران داشته است و اکنون به 22 بيمار در سطح شهرستان جم خدمات درماني در 2 شيفت صبح و بعد از ظهر ارائه مي شود. ظرفيت اين بخش شامل 5 تخت عادي و يک تخت ايزوله است.
وظيفه ديگر بخش دياليز، ارائه خدمات دياليزي به بيماران مسموم شده، به عنوان اولين خط درمان در مسموميت هاي شيميايي و دارويي و نيز مسموميت به دنبال گزش حيوانات با سم مهلک و کشنده است که بخصوص در مسموميت ها و مارگزيدگي، بخش دياليز بيمارستان کمک شاياني به بيماران کرده است.
پلي کلينيک تخصصي در دو زيرگروه به بيماران خدمات ارائه مي کند. گروه اول، کلينيک هاي تخصصي واجد پزشکان متخصص است که شامل رشته هاي داخلي، جراحي، اطفال، زنان، ارتوپدي، قلب، بيهوشي، طب اورژانس، گوش و حلق و بيني و چشم است. پزشک چشم و گوش و حلق و بيني 10 تا 15 روز در ماه و در ساير بخش ها پزشک نيز به صورت شبانه روزي حضور دارد و در برخي بخش ها مانند اطفال و زنان و زايمان دو متخصص بيماران را ويزيت مي کنند. بخش دندانپزشکي نيز با ظرفيت شش يونيت و سه دندانپزشک عمومي در دو شيفت صبح و بعد از ظهر خدمات ارائه مي کند.
گروه دوم، بخش هاي تشخيصي و داروخانه هستند. بخش هاي تشخيصي شامل واحد آزمايشگاه، سونوگرافي، اندوسکوپي و کولونوسکوپي، تست ورزش و اکوکارديوگرافي و الکتروکارديوگرافي، هولتر مانيتورينگ براي فشارخون و آريتمي هاي قلبي واسپيرومتري است.
بخش کلينيک تخصصي پزشکان بيمارستان توحيد جم به طور ميانگين روزانه پذيراي حدود 500 بيمار است که در نوع خود آمار شايان توجهي دارد.
يکي از مشکلات بيمارستان توحيد جم، ظرفيت پايين اتاق عمل موجود است. اتاق عمل موجود در اين بيمارستان جوابگوي بيماران ارجاعي با مشکلات و بيماري هاي چشم، گوش و حلق و بيني که الزما براي درمان نياز به جراحي دارند، نيست. بنابراين در طرح توسعه بيمارستان، افزايش تعداد اتاق هاي عمل از دو به پنج اتاق مدنظر است که انشاءالله با حصول اين نتيجه، امکان حضور بيشتر متخصصان هم فراهم خواهد شد.
بيمارستان توحيد جم، همگام با ارائه خدمات روز دنيا، استانداردسازي ارائه خدمات درماني خط اول درمان يا اورژانس را مد نظر قرار داده و نزديک به چهار سال است که متخصص طب اورژانس به صورت تمام وقت در بخش اورژانس اين بيمارستان مستقر شده است و با اين اقدام استانداردسازي کيفيت خدمات درماني تخصصي اورژانس را افزايش داده و شاهد اين مدعا، سيستم ارزيابي وزارت بهداشت در قالب اعتبار بخشي است که اورژانس بيمارستان توحيد جم در پنج شاخص مورد بررسي قرار گرفته و رتبه برتر را در سطح استان بوشهر کسب کرده است.
اتوبوس آمبولانس، شش تخت بستري موقت و يک تخت ويژه بيماران سوختگي دارد که تمامي تخت ها به تجهيزات لازم براي معاينات ابتدايي بيماران و مانيتورينگ قلبي – تنفسي مجهز بوده و شرايط مراقبت هاي اوليه و موقت بيماران عادي را دارد و با توجه به احتمال بروز بحران و شرايط ويژه در مناطق عملياتي دور دست يا در بحران هاي همراه با ازدحام بيمار، اين اتوبوس آمبولانس کمک شاياني به ارائه خدمات اورژانسي و تخصصي اوليه در مناطق بحران زده مي کند و مي تواند با حداکثر ظرفيت، بيماران نيازمند به خدمات تخصصي تر را با ارائه مراقبت هاي ويژه در طول مسير، با حداقل خطر ممکن انتقال دهد. اين آمبولانس در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس مستقر بوده و در دسترس مديريت سلامت اين مرکز است.
در طرح غربالگري فشار خون کشوري، بتازگي بهداشت و درمان صنعت نفت، به عنوان يکي از واحدهاي همگام با دانشگاه علوم پزشکي بوشهر، از اتوبوس آمبولانس براي پيشبرد هر چه بهتر اين طرح استفاده کرده و به همراه دو تيم، به مناطق درماني دور دست اعزام مي شود.
با حضور اولين دستگاه، خدمات ارائه شده و ارزيابي اين خدمات و همچنين انجام نيازسنجي، در صورت مثبت بودن بررسي هاي انجام شده، امکان خريد دستگاه ديگر نيز وجود خواهد داشت.
با توجه به سياست هاي کلان وزارت نفت مبني بر اولويت توسعه در ميادين نفتي و گازي مشترک با کشورهاي همسايه و نيز رشد جمعيت مورد انتظار در منطقه و همچنين متناسب با توسعه فضاي فيزيکي بيمارستان، قطعا مهمترين و اولين نياز بيمارستان در سال جاري و آينده، تامين نيروي انساني تخصصي و درماني و تجهيزات پزشکي مورد نياز است که از مسؤولان مي خواهم به اين مهم توجه ويژه داشته باشند.
مديرعامل پيشين شرکت بريتيش پتروليوم:
ادموند جان فيليپ براون، مديرعامل پيشين شرکت انگليسي بريتيش پتروليوم (بي پي) از مديران ارشد فعال در حوزه انرژي در گفت وگويي مفصل با روزنامه انگليسي «گاردين» به بيان مسائل متنوعي درباره باورهاي شخصي خود، همچنين ديدگاهش درباره دعوت «گرتا تانبرگ»، دختر نوجوان 16 ساله سوئدي براي پايان دادن به بي مهري ها نسبت به تغييرات جوي و تلاش هاي زيست محيطي او مي پردازد.
براون متولد سال 1948 ميلادي (1327 شمسي، 71 ساله) است که از سال 1995 ميلادي تا سال 2007 به مدت 12 سال مديرعامل شرکت «بي پي» بوده است. وي در سال 2015 ميلادي با سمت رئيس هيئت مديره شرکت روسي «L1 انرژي» دوباره پا به عرصه فعاليت هاي نفتي گذاشت.
براون از زمان پايان همکاري با بي پي، پنج کتاب به رشته تحرير درآورد. وي در تازه ترين اثرش مي نويسد: مهندسان با فعاليت در حوزه ها و مباحثي مانند هوش مصنوعي و جلوگيري از گرم شدن زمين، جوامع بشري را از تهديدها و خطرهايي مانند بيماري نجات خواهند داد.
متن کامل گفت وگوي گاردين با براون در پي مي آيد:
بدون شک خير، بلکه ترکيبي از اختراع و پيشرفت ماشين آلات صنعتي، علم مهندسي و خود بشر از عوامل اين رشد و پيشرفت بوده اند. بدون وجود علم مهندسي، پيشرفتي را شاهد نخواهيم بود، ضمن آنکه ماشين آلات نيز بدون حضور بشر راه به جايي نخواهند برد.
بله، تا زماني که بشر در مسير صحيح گام برمي دارد، به برخي پيشرفت هاي مهندسي نيازي نيست. حتي بعضي از آنها نامطلوب هم هستند و پيامدهايي پيش بيني نشده دارند که از آنها واهمه دارم. استفاده مهار نشدني از مواد فسيلي براي ساخت بمب، رعب آور و وحشتناک است که حتي مي تواند بيماري زا هم باشد.
البته اين مسائل نگران کننده است، چنين مواردي ما را به مهار فناوري هدايت مي کند؛ براي نمونه استفاده از فناوري تشخيص چهره در غرب به شدت کنترل مي شود.
در چين نيز از فناوري تشخيص چهره براي تشخيص دادن مليت ها و مهار آنان استفاده مي شود که اين رويه نادرست است. البته استفاده از فناوري تشخيص چهره در برخي مناطق جهان بسيار سودمند بوده است؛ به گونه اي که از آن براي اجراي قانون، پرداخت ها و ورود و خروج به ساختمان ها و ايجاد آسايش براي مردم بهره مي برند، اما موارد ديگري هستند که راهي اشتباه در پيش گرفته اند يا اينکه فناوري به دست افراد نااهل افتاده است.
من خوشبين هستم، مهندسي به معناي کاوش در زندگي است. اين علم، کارهاي خارق العاده اي را براي جهان انجام داده و به اشاعه صلح در دنيا و کاهش خشونت و جهاني ايمن تر و پاک تر کمک کرده است.
افزايش طول عمر بشر، تحصيلات مطلوب تر، کاهش فقر و همه اينها از مواهب و آثار علم مهندسي است.
مهندسان در مقايسه با پزشکان، زندگي هاي بسياري را نجات داده اند و براي نمونه به افزايش سلامت آب آشاميدني کمک فراواني کرده اند. در طول عمرم، جمعيت جهان سه برابر شده و شاخص سلامت نسبت به زماني که يک سوم شرايط کنوني بود، بهبود يافته است.
آيا فناوري، جهان را به جايي امن تر بدل کرده است؟ شما رياست هيئت مديره شرکت هواوي چين را به عهده داريد که پيش قراول و پيشگام فناوري 5G در دنياست، آيا اين فناوري امنيت انگليسي ها و آمريکايي را به مخاطره مي اندازد؟
اين موضوع به سطح ريسک بستگي دارد، دولت انگليس ظاهرا اعلام کرده است که شما مي توانيد سيستم را به دو ناحيه ريسک پايين و ريسک بالا تقسيم کنيد، اگر فناوري هاي معين را در ريسک پايين نگه داريد، از آن استقبال مي کنند، در حالي که آنها ريسکي نمي پذيرند.
اين مشکل از زمان برچيده شدن آزمايشگاه هاي تحقيقات صنعتي و توسعه علمي Bell Labs شرکت فنلاندي نوکيا که تحقيقات اوليه روي تلکام را انجام داد، آغاز شد.
قطعات يکجا و ارزان فروخته شد و به جايي رسيديم که اکنون آمريکا به فناوري 5G رويکرد تجاري ندارد و اين فناوري تنها در دست شرکت هاي نوکيا، اريکسون و هواوي است. قرار گرفتن در اين موقعيت براي جهان آسان نيست و بايد ديد که از اين شرايط رها مي شود يا خير.
دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا با هواوي وارد يک جنگ تجاري شده، بنابراين بايد ديد اين بخشي از يک جنگ تجاري است يا امنيتي، حل اين مشکل بسيار دشوار است.
مسئله بزرگ درباره اين فناوري ها غلبه بر ميراث گذشته است، بسياري از افراد به حفظ گذشته علاقه مند هستند، زيرا از آن طريق کسب درآمد مي کنند.
من مي گويم که در اين زمينه بيشتر از او در اين سياره زندگي کرده ام و رسيدن به اين هدف يعني کربن زدايي از فعاليت هاي صنعتي فرآيندي زمان بر است؛ بنابراين طرح پيشنهادي من اين است که به خاطر داشته باشيم انرژي، سيستم بسيار بزرگي است و در اين زمينه راه حل يگانه وجود ندارد. نمي توانيم يک گلوله جادويي داشته باشيم که به عنوان يک راه حل کارآيي داشته باشد.
براي کاستن از انتشار گاز دي اکسيدکربن در همه فعاليت ها بايد تلاش کنيم، زيرا مجاب کردن آنها براي تغيير فعاليت هايشان کاري بسيار دشوار است.
چين در حال توليد نوعي زغال سنگ براي فروش آن به هند است. شرايطي که در انگليس رخ مي دهد، در واقع قابل توجه نيست، بلکه اتفاق هايي که در کشورهايي مانند چين، اندونزي و هند در حال رخ دادن است، اهميت دارد، زيرا ما به گاز، نفت و زغال سنگ نياز داريم و بايد همه تلاش خود را براي کاهش انتشار گاز دي اکسيد کربن به کار بگيريم. اين موضوع براي آينده جهان بسيار اهميت دارد.
شما از مشکلات تغييرات اقليمي آگاه هستيد، اما اکنون رياست هيئت مديره شرکت «L1 انرژي» را به عهده داريد و همچنان در صنعت نفت در حال فعاليت هستيد.
نفت و گاز. من شرکتي ايجاد کرده ام که 70 درصد فعاليت هاي آن روي بخش نفت و تنها 30 درصدش در بخش گاز متمرکز است؛ گاز، کربن کمتر و سازگاري بيشتر با محيط زيست دارد و موارد مصرف آن مصارف گوناگون و متنوع است ضمن آنکه فناوري جديدتري دارد.
زماني که من در شرکت بي پي کار مي کردم، طرحي را ارائه داد، اما بي پي هم اکنون بيشتر از گذشته نفت توليد مي کند...
مدتي است که من هم از آنجا دور بوده ام. بزرگترين صندوق انرژي هاي تجديدپذير را راه اندازي کرده ام. سرمايه گذاري10 ميليارد دلاري دراين بخش ثابت مي کند که افراد مي توانند از اين راه درآمد بيشتري به دست آورند.
زمان زيادي مي برد تا نفت و زغال سنگ از سيستم انرژي جهان خارج شود و براي خروج گاز از سبد انرژي جهان زمان بيشتري لازم است.
براي کاستن از انتشار دي اکسيدکربن از هيدروکربن ها ابزارهايي داريم و کمبودي که احساس مي شود، نبود هزينه هاي صحيح است.
وقتي کار زيادتري انجام مي دهيد، در حالت عادي، براي شما ارزان تر تمام مي شود، به غير از انرژي هسته اي که در اين باره استثنا وجود دارد، هر چقدر کار بيشتري انجام دهيد، براي شما گران تر تمام مي شود. اين مشکل با استانداردسازي برطرف مي شود.
دولت ها بايد نخستين ريسک را که بسيار هم بالاست، براي کاهش انتشار دي اکسيدکربن در نظر بگيرند و صنعت بايد به دومين ريسک بدل شود، به طوري که به تدريج هم در حال کاهش است، موضوعي که اکنون در زمينه انرژي خورشيدي حکفرماست، موضوع مهمي است، اما بخش کوچکي از سيستم انرژي جهان را شامل مي شود.
نه، شکست هيدروليک در انگليس مقرون به صرفه نيست. در اين باره بايد آزمايش کرد و ديد که آيا کارآمد است، شايد ما نيازي به انجام آن کار نداشته باشيم.
آيا مي توان کاهش انتشار دي اکسيدکربن و گازهاي گلخانه اي را براي جلوگيري از وقوع سناريوهاي ترسناکي که پيش بيني مي شود، سريع تر انجام داد؟
اگر هم اکنون در اين مسير گام برداريم، شانسي باقي مي ماند و اگر چنين نکنيم، شانس ما کمتر و کمتر مي شود. 22 سال پيش گفتم اکنون بايد آغاز کنيم، البته کارهايي انجام شده، اما کافي نبوده است.
کسي نمي داند، جيمزلاولاک ديدگاه مرا تغيير داد. او به من يادآوري مي کند تلاشي براي اين سياره نمي کنيم، بلکه انسان ها به سادگي در اين سياره هستند. اين سياره از خودش مراقبت مي کند و رويه زندگي خود را دارد و کاري که ما بايد انجام دهيم، تنظيم مسير است. ما خواهيم رفت و زمين بر خواهد گشت.
بدون شک خير، تنها کاري که در اين شرايط بايد انجام دهيم، اين است که کارهايي را براي آماده کردن زمين به منظور زيست بشر انجام دهيم، زيرا اگر اين کارها را انجام ندهيم، نه تنها يک بخش، بلکه شرايط را براي بشريت به خطر انداخته ايم و اين کاري اشتباه است.
ما پيشکار هستيم، زيرا بشر بايد روي اين سياره زندگي کند، بشر بايد در جو با مقداري مشخص اکسيژن زندگي کند، اگر به جاي ديگري نقل مکان کنيم، به راحتي نمي توانيم با آن مکان ارتباط برقرار کنيم. بايد چگونگي ايجاد محيطي براي زندگي سالم را ياد بگيريم و اين راهي دشوار را مي طلبد.
منبع: گاردين
ترجمه: عباس حاجي هاشمي
NPC و ايميدرو دومين تفاهم نامه مشترک توسعه منطقه ويژه اقتصادي صنايع انرژي بر پارسيان را امضا کردند
مشعل منطقه ويژه صنايع انرژي بر پارسيان با هدف استقرار واحدهاي توليدي و صنعتي در حوزه فولاد، پتروشيمي، آلومينيوم و ايجاد فضايي براي تبادل کالا و بارگيري که مي تواند نيازهاي يوتيليتي خود و واحدهاي ديگر را تامين کند، در سطحي کلان پيش بيني شده و حالا به گفته مسؤولان آن به حدود 40 درصد پيشرفت رسيده است. به نظر مي رسد مزيت هايي قابل توجه نظير نزديکي به مخزن گازي پارس جنوبي، دسترسي به خطوط حمل ونقل دريايي، وجود گاز شيرين به ميزان قابل برداشت بالاتراز 100 ميليون مترمکعب در روز(حوزه هاي تابناک، شانول، وراوي و هما) در مجاورت منطقه، دسترسي به امکانات زير بنايي موجود در سايت هاي پارس 1و2 و به خصوص زمينه استفاده از ظرفيت هاي استان هاي هرمزگان، بوشهر و فارس براي توسعه و نيروي کار منطقه و ... آينده اي قابل توجه و روشن را براي اين منطقه رقم خواهد زد.
در همين زمينه هم تفاهم نامه همکاري توسعه منطقه ويژه اقتصادي صنايع انرژي بر پارسيان روز دوشنبه (20خردادماه) با هدف ساماندهي و شتاب بخشي به روند عمليات اجرايي طرح هاي پتروشيمي اين منطقه ميان بهزاد محمدي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و خداداد غريب پور، رئيس هيات عامل ايميدرو (سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران) امضا شد. اين دومين تفاهم نامه همکاري توسعه منطقه ويژه اقتصادي صنايع انرژي بر پارسيان است که با هدف ساماندهي و تسريع در عمليات اجرايي طرح هاي پتروشيمي اين منطقه امضا مي شود و بر اساس آن شرکت ملي صنايع پتروشيمي وظيفه تعيين صلاحيت واحدهاي پتروشيمي را که بخواهند در منطقه يادشده مستقر شوند، به عهده دارد.
بر اساس اين يادداشت تفاهم قرار است زمينه تسهيل استقرار شرکت هاي پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي صنايع انرژي بر پارسيان فراهم و سبب شتاب بخشيدن به عمليات اجرايي پنج طرح پتروشيمي اين منطقه شود که هر يک از اين طرح هاي پتروشيمي قابليت اشتغال 5 تا 7 هزار نفر را خواهند داشت. همچنين پيش بيني شده که در منطقه ويژه صنايع انرژي بر پارسيان امکان توليد 4ميليون تن فولاد، 18 ميليون تن محصولات پتروشيمي و 1.2 ميليون تن آلومينيوم فراهم شود. افزون بر اين تأمين 6 هزار مگاوات برق در سال و احداث بندر پارسيان با ظرفيت تخليه و بارگيري سالانه 40 ميليون تن و ساخت تاسيسات آب شيرين کن، از ديگر برنامه هاي پيش بيني شده براي اين منطقه است.
بهزاد محمدي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي، در اين مراسم با اشاره به اينکه اجراي 14 طرح پتروشيمي در فاز نخست توسعه منطقه ويژه اقتصادي انرژي بر پارسيان پيش بيني شده است، گفت: با بهره برداري از اين طرح ها حدود 15 ميليون تن به ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي کشور اضافه مي شود و به نظر ما اين اقدام مي تواند آغازي براي يک حرکت بزرگ در توسعه استان هرمزگان باشد. وي با اشاره به اينکه از 55 مجتمع توليدي صنعت پتروشيمي در کشور، 16 مجتمع در منطقه عسلويه متمرکز و فعال است، افزود: 30 طرح پتروشيمي در فاز 2 عسلويه، کنگان و دير تعريف شده که 17 طرح در حال پيشرفت و 13 طرح در مرحله تأمين مالي و دانش فني است.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با اشاره به افتتاح 15 فاز پارس جنوبي از ابتداي دولت يازدهم تاکنون ادامه داد: با افتتاح اين فازها خوراک قابل توجهي براي مجتمع هاي پتروشيمي تأمين مي شود که اين موضوع سبب توسعه هرچه بيشتر و سريع تر صنعت پتروشيمي خواهد شد.
محمدي با بيان اينکه همکاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي و ايميدرو مي تواند سبب پيشرفت صنعت پتروشيمي در منطقه پارسيان شود، اظهار کرد: زيرساخت هاي بسيار مناسبي در عسلويه فراهم است که به تناسب آن صنعت پتروشيمي هم مي تواند در منطقه پارسيان گسترش يابد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به جديت اين شرکت در توسعه منطقه پارسيان تأکيد کرد: اميدواريم با گسترش صنعت پتروشيمي، توسعه، رونق و اشتغال زايي را در اين منطقه شاهد باشيم.
در اين مراسم خداداد غريب پور، رئيس هيات عامل ايميدرو نيز گفت: بيش از 2 هزار هکتار زمين از منطقه پارسيان به طرح هاي صنعت پتروشيمي اختصاص داده شده که تاکنون در اين زمينه دو موافقتنامه اصولي صادر شده و مقرر است زمينه فعاليت صنايع فولاد، پتروشيمي و آلومينيوم در منطقه ويژه صنايع انرژي بر پارسيان فراهم شود. همچنين 15 پست اسکله براي اين منطقه پيش بيني شده که در فاز نخست، احداث چهار پست اسکله در حال انجام است. به گفته رئيس هيات عامل ايميدرو، پيشرفت فاز نخست توسعه منطقه ويژه صنايع انرژي بر پارسيان 40 درصد است.
غريب پور تأکيد کرد: اميدواريم در سال رونق توليد، شاهد سرمايه گذاري لازم در منطقه پارسيان باشيم تا اين منطقه نيز مانند منطقه عسلويه نقش خود را در توليد، اشتغال و توسعه اقتصادي کشور ايفا کند.
در اين مراسم همچنين فريدون همتي، استاندار هرمزگان به ظرفيت هاي بالاي اين استان که هنوز مورد استفاده قرار نگرفته است، اشاره کرد و گفت: زيرساخت هاي لازم براي توسعه منطقه پارسيان فراهم شده است وفاز نخست بندر اين منطقه در آينده اي نزديک با حضور مقامات ارشد کشور آماده بهره برداري و افتتاح خواهد شد. همتي با اشاره به اينکه همه شرايط براي سرمايه گذاري بخش خصوصي در منطقه پارسيان مهياست، تصريح کرد: 20 ميليون مترمکعب سهميه خوراک در اين منطقه وجود دارد که قابليت توسعه نيز دارد. استاندار هرمزگان گفت: مذاکراتي نيز با صندوق توسعه ملي براي مشارکت و حمايت از متقاضيان بخش خصوصي براي سرمايه گذاري در منطقه پارسيان انجام شده است. وي ظرفيت هاي محيطي، دسترسي به آب هاي بين المللي، نيروي کار و خوراک در دسترس را از مزيت هاي سرمايه گذاري در سواحل جنوبي کشور برشمرد.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي
همزمان با آغازشمارش معکوس براي راه اندازي طرح هاي جديد توسعه اي صنعت پتروشيمي در فاز دوم منطقه اقتصادي انرژي پارس، طرح پتروشيمي دماوند به منظور ارائه خدمات و سرويس هاي جانبي در حال تکميل است. محمدرضا سميعي، مديرعامل پتروشيمي دماوند درباره پيشرفت تکميل فاز نخست اين طرح اظهارکرد: تا پايان امسال يا سه ماه نخست سال آينده فاز نخست پتروشيمي دماوند عملياتي مي شود. وي افزود: اين طرح به منظور تأمين برق، بخار، اکسيژن و انواع آب هاي صنعتي براي 24 طرح فازدوم منطقه ويژه اقتصادي پارس عسلويه درسه فازطراحي شده است.هم اکنون 648مگاوات ظرفيت نصب شده داريم که 230 مگاوات آن استفاده مي شود. مديرعامل پتروشيمي دماوند با اشاره به اين که ظرفيت نصب شده واحد بخار درفازيک، 780تن است و250 تن آن در پتروشيمي هاي مرجان، مرواريد، کاويان، انتخاب و تخت جمشيد مصرف مي شود، تصريح کرد: ايستگاه گاز با ظرفيت يک ميليون نرمال مترمکعب درساعت فعال است وحدود 400هزار نرمال مترمکعب گاز نياز پتروشيمي هاي کاويان، مرجان و نيروگاه دماوند را تامين مي کند. سميعي با بيان اينکه خطوط گاز، برق و بخار آماده است و رينگ آتش نشاني به طول 24 کيلومتر در غرب فاز يک کشيده شده است، ادامه داد: از فاز يک اين طرح دو واحد آب هاي صنعتي و بخش اکسيژن و هواي ابزار دقيق و نيتروژن باقي مانده است که واحد آب با ظرفيت 40 هزار مترمکعب در روزتا شهريورماه امسال عملياتي مي شود و تأمين کننده آب دريا، آب RO1 و آب DM براي توليد بخار خواهد بود. وي درباره واحد باقي مانده فاز نخست پتروشيمي دماوند گفت: واحد ASU تأمين کننده اکسيژن و نيتروژن در واحدهاي متانول است که هم اکنون 65 درصد پيشرفت دارد و اميدواريم يک واحد 72 هزار نرمال متر مکعب تا پايان امسال و واحد ديگر سه ماه نخست سال آينده عملياتي شود. مديرعامل پتروشيمي دماوند تصريح کرد: طرح پتروشيمي دماوند يک پروژه بزرگ است که سرمايه گذاري بسيار زيادي را مي طلبد و هم اکنون تجهيزات مورد نياز تهيه شده و ساخت فاز يک طرح 72 درصد پيشرفت داشته است. وي تصريح کرد: اين شرکت درحال مذاکره براي تأمين بخشي از اکسيژن مورد نياز و تأمين فاينانس براي دو واحد هواي ديگر براي طرح هاي آينده است.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي
مديرعامل پتروشيمي پارس فنل گفت: پيش بيني مي شود واحد منو اتيلن گلايکول ((MEGپتروشيمي پارس فنل، تا پايان سال آينده به بهره برداري برسد. بهزاد توکلي گفت: ظرفيت توليد اين واحد 553هزار و 500 تن اتيلن گلايکول و محصول اصلي آن به ظرفيت 500هزارتن، منواتيلن گلايکول است. به گفته وي، دي اتيلن گلايکول باظرفيت 50هزار تن وتري اتيلن گلايکول با ظرفيت 3500 تن، محصولات جانبي توليدي واحد مزبورخواهند بود. مديرعامل پتروشيمي پارس فنل پيشرفت فيزيکي طرح ساخت واحد منو اتيلن گلايکول را58 درصد اعلام واظهارکرد: عمده محصولات اين واحد دردست ساخت، صادراتي خواهد بود و پيش بيني مي شود سالانه ارز آوري قابل توجهي داشته باشد. توکلي درباره اهم فعاليت هاي صورت گرفته دربخش تدارکات طرح ياد شده گفت: سفارش گذاري عمده تجهيزات طرح صورت گرفته است و پيش بيني مي شود تا پايان تيرماه امسال سفارش گذاري تجهيزات باقي مانده (بخشي از تجهيزات برق و ابزار دقيق) نيز پايان يابد. وي با بيان اين که تا پايان امسال همه تجهيزات در محل پروژه دريافت مي شوند، پيشرفت حاصل شده درنصب تجهيزات ثابت را 38 درصد اعلام کرد. مديرعامل پتروشيمي پارس فنل با اشاره به اين که سهامدار اصلي طرح ساخت واحد مونواتيلن گلايکول پتروشيمي پارس فنل، شرکت هلدينگ باختراست، افزود: اجراي اين طرح از ابتداي سال 93 در زميني به وسعت 7.33 هکتاردرفاز دوم پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس آغاز شده است.
پالايشگاه ايلام
معاون مهندسي وتوسعه شرکت پالايش گاز ايلام گفت: بومي سازي مواد شيميايي آزمايشگاهي موجب140درصد صرفه جويي درمصرف اين مواد شده است. حامدعليشيري بابيان اين که مواد شيميايي آزمايشگاهي از طريق شركت هاي خارجي تهيه وهزينه و زمان زيادي براي آنها صرف مي شد، اظهار کرد: با توجه به اهميت کيفيت اين مواد درفرآيند آناليز و تهيه ديتاهاي آزمايشگاهي، تامين آنها از شركت هاي خارجي انجام مي شد، اما اين مشکل باشناسايي توليدکنندگان داخلي برطرف شده است ومواد شيميايي آزمايشگاهي از داخل تامين مي شود. وي با تاکيد برحمايت از توليد داخل و جلوگيري ازخروج ارز از کشور تصريح کرد: خريد وسفارش گذاري دستگاه ها، تجهيزات، مواد شيميايي و ديگر اقلام مصرفي آزمايشگاه، برپايه بومي سازي انجام مي شود. عليشيري همچنين با اشاره به اين که مواد شيميايي يکي از اقلامي است که به دليل مصرف مستمر درآزمايشگاه بايد به صورت سالانه تأمين شود، اظهار کرد: اهميت اين موضوع موجب شده است که بومي سازي مواد شيميايي آزمايشگاهي ازچند سال قبل، در دستور کار قرار گيرد. معاون مهندسي وتوسعه شرکت پالايش گاز ايلام با اشاره به منويات مقام معظم رهبري مبني برحمايت ازتوليد داخل تصريح کرد: شرکت پالايش گاز ايلام خريدهاي خود را در زمينه مواد شيميايي مصرفي آزمايشگاه از توليدکنندگان داخلي آغاز کرده است و اين مهم را تداوم خواهد بخشيد.
شرکت گاز استان هرمزگان
مديرعامل شرکت گازاستان هرمزگان از آغاز عمليات اجرايي گازرساني به دو روستاي «برآفتاب» و«لاي بيشه» شهرستان حاجي آباد خبر داد. فوادحمزوي درآيين کلنگ زني به اين روستاها که باحضور فرماندار حاجي آباد، مقام هاي محلي برگزارشد، گفت: براي گازرساني به اين دو روستا اجراي15کيلومترشبکه و نصب 125 انشعاب پلي اتيلن، پيش بيني شده است.
حمزوي، مدت اجراي عمليات گازرساني به روستاهاي برآفتاب ولاي بيشه را205 روز تقويمي اعلام واظهار کرد: اعتبار پيش بيني شده براي اجراي اين طرح 47 ميليارد ريال است. مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان با اشاره به اين که حاجي آباد شهر سبز استان هرمزگان است، افزود: هم اکنون 99 درصد جمعيت اين شهر با بيش از هشت هزار خانوار زيرپوشش گاز طبيعي قرار دارند. حمزوي يادآورشد: گازرساني به روستاهاي دهستان بالا، دهستان پايين، باينوج و دشتوييه حاجي آباد نيز در دست اجراست.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب
بخشي از خط لوله انتقال نفت خام و فراورده برداسپي- کرمانشاه با استفاده از روش استوپيچ گذاري ايمن شد.
رحمان رضايي، رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب با اشاره به ضرورت ايمني خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده هاي نفتي به ويژه درمناطقي که دچار آب بردگي شده اند، اظهار کرد: خط لوله انتقال نفت خام و فراورده نفتي برداسپي– کرمانشاه ازجمله خطوطي است که ايمن سازي بخشي ازآن به منظورجلوگيري از آسيب ديدگي پوشش آن به واسطه شسته شدن خاک ناشي از بارندگي، در دستور کار قرار گرفت. وي گفت: ايمن سازي خط لوله ياد شده درکيلومتر120 اين خط لوله 16 اينچ درمسيري به طول پنج متر انجام شده است.
رئيس مهندسي واحد خوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب، ترميم پوشش خط لوله 8 اينچ انتقال نفت خام نفت شهر- کرمانشاه به طول 30متر درکيلومتر149را از ديگر فعاليت هاي نيروهاي اين واحد خواند. وي تصريح کرد: اين بخش ازخط لوله يادشده، براثر آب بردگي دچار آسيب شده بود که پس از ترميم پوشش، با ريختن خاک نرم روي آن تا حد ممکن ايمن سازي شد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
عمليات کابل اندازي بين سکوهاي R4 و W4 ميدان رشادت منطقه لاوان به طول حدود هزار و 650متردرعمق 64 متري دريا به همت همکاران واحد تعميرات زيرآب منطقه لاوان وسکوي رشادت انجام شد. فريبرزادراکي، رئيس سکوي رشادت گفت: دراين عمليات سه رشته کابل برق هريک به طول تقريبي 550متردر بستر دريا تثبيت و ضمن اتصال به بخش فوقاني سکو، کابل ها از سطح آب تاعمق 50متري به سازه سکو بسته شد. وي هدف ازاجراي اين عمليات را انتقال برق ازسکوي رشادت (R4) به سکوي W4 براي راه اندازي پمپ هاي درون چاهي و نتيجه آن را افزايش توليد نفت سکو عنوان کرد. رئيس سکوي رشادت بابيان اين که اين گونه عمليات معمولا ازسوي کشتي هاي مجهزبه تجهيزاتDP با صرف هزينه هاي بسيار زياد و زمان طولاني انجام مي شود، تصريح کرد: همکاران زبده و متخصص تعميرات زيرآب، باروش ابداعي ايمن واستاندارد، موفق شدندعمليات کابل اندازي را با همکاري کارکنان سکوي رشادت، درکمترين زمان ممکن و پايين ترين هزينه انجام دهند. ادراکي زمان انجام عمليات کابل اندازي بين سکوهاي R4 و W4 ميدان رشادت منطقه لاوان را چهار روز اعلام کرد.
رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافند غيرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران از ثبت 70ميليون نفر- ساعت کار بدون حادثه دراين شرکت خبر داد. ايمان شيريان پوربابيان اين که در چهار سال گذشته، حادثه عملياتي و فرآيندي منجربه فوت در شرکت فلات قاره ثبت نشده است، افزود: اميدواريم اين عددرا به 100ميليون نفر- ساعت برسانيم. وي همچنين بااشاره به طرح ها و پروژه هاي محيط زيستي شرکت نفت فلات قاره ايران اظهارکرد: طرح زيست محيطي جمع آوري پيت هاي نفتي که با هدف مديريت پساب هاي صنعتي درمنطقه خارک و لاوان در دست اجراست، ازجمله مهم ترين طرح هاي حوزه زيست محيطي شرکت نفت فلات قاره به شمارمي آيد که باهمکاري پژوهشگاه صنعت نفت انجام مي شود. رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافند غيرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران درباره پروژه بازيافت لجن هاي نفتي و پاک سازي خاک هاي آلوده درمناطق عملياتي نيزگفت: پيت هاي بزرگ نفتي، مانند لکه هاي بزرگ سياه رنگي هستند که دربرخي مناطق عملياتي ديده مي شوند.
وي ادامه داد: براساس پروژه هاي تعريف شده، پس ازجمع آوري وتخليه نفت موجود در چاله ها، همچنين زيست پالايي وگياه پالايي خاک هاي آلوده، سلج هاي نفتي باقي مانده مطابق دستورعمل جامع ابلاغي مديريت بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافندغيرعامل شرکت ملي نفت ايران، براي فروش به مزايده گذاشته مي شود. شيريان پورهمچنين با تاکيد برلزوم هماهنگي فعاليت هاي شرکت نفت فلات قاره ايران با الزام ها وقوانين زيست محيطي، ازارتقا، استقرار و بهينه سازي سامانه تصفيه پساب صنعتي (CFU) درهمه مناطق عملياتي زيرپوشش اين شرکت خبر داد. به گفته وي، شرکت نفت فلات قاره ايران از10سال پيش تاکنون در زمينه ارتقاي تصفيه پساب صنعتي، فعال و پيشرو بوده است.
وي هدف از استقرار و راه اندازي سامانه خروجي تصفيه پساب صنعتي را استانداردسازي ارسال آب هاي خروجي به دريا يا چاه هاي دفعي عنوان کرد.
نفت و گاز پارس
به منظورافزايش ضريب بازيافت گاز و طول دوره توليد پايدار ازسکوي فاز4ميدان گازي پارس جنوبي، عمليات مشبک کاري و توليدي کردن لايه مخزنيk1 و اسيدکاري گسترده درچاه هاي سکوي SPD5 انجام شد. اين عمليات با استقرار يک دستگاه دکل حفاري روي سکوي SPD5، همزمان باعمليات توليد انجام شد. اين عمليات شامل مشبک کاري لايه K1 در11حلقه چاه و اسيدکاري گسترده در 9 حلقه چاه و درمدت 108 روز انجام شده است. درنتيجه اين عمليات، ضمن توليدي شدن لايه مخزني K1 با انجام اسيدکاري گسترده، فشارجرياني سرچاهي به طورميانگين درهرچاه حدود 330 پام درنرخ توليد، 80ميليون فوت مکعب استاندارد در روز افزايش يافته که از افزايش طول دوره توليد پايدار سکو به مدت دو سال در نرخ توليد، معادل يک ميليارد فوت مکعب استاندارد در روز حکايت دارد. اين عمليات ازسوي مديريت مهندسي نفت وگازپارس و با همکاري معاونت عمليات و پشتيباني اين شرکت، اواخر بهمن ماه پارسال آغازشد و نيمه خردادماه امسال پايان يافت.
درانجام اين عمليات، افزون براستفاده ازدستگاه حفاري و شناور اسيدکاري ملکي ايراني، از توانمندي پيمانکاران داخلي نيز براي تامين ديگر تجهيزات و خدمات جانبي استفاده شده است.
هم اکنون نيز عمليات تعمير چاه شماره 2 اين سکو براي بهبود ظرفيت توليدي آن در دست انجام است.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت گفت: در يک سال اخير، يک هزار و 525 واگن باري با حمايت وزارت نفت به ناوگان حمل ونقل ريلي کشور پيوسته است. محسن دلاويز درآيين گشايش فازپنجم طرح توسعه حمل ونقل ريلي افزود: اين تعداد تا پايان امسال به 4100 واگن باري افزايش مي يابد. وي بابيان اين که وزارت نفت درقالب ظرفيت هاي ماده 12قانون رفع موانع توليد رقابت پذير، علاوه برحمايت ازصنعت ريلي، درچارچوب امضاي قراردادهاي راه آهن گام هاي بلندي برداشته است، ادامه داد: سرمايه گذاري دربخش حمل ونقل ريلي، افزون بر صرفه جويي در مصرف سوخت، درحفظ محيط زيست و تامين رفاه مردم نيزموثر است، به همين دليل، وزارت نفت توجهي ويژه به اين موضوع دارد. مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت همچنين با تاکيد براين که بهره مندي از ذخاير عظيم هيدروکربوري، مجوزي براي مصرف بي رويه انرژي درکشورنيست، تصريح کرد: براساس ترازنامه انرژي سال 1395 درحوزه خانگي، حدود390 ميليون معادل بشکه نفت خام و در بخش حمل و نقل نيز حدود 320 ميليون معادل بشکه نفت خام، انرژي مصرف شده که نشان دهنده هدررفت ظرفيتي عظيم است. آيين افتتاح فازپنجم طرح توسعه حمل ونقل ريلي با موضوع پيوستن 400 دستگاه واگن لبه بلند باري به مبلغ قرارداد88ميلياردتومان، براساس توافقنامه بين شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و راه آهن جهموري اسلامي ايران توسط شرکت تجارت کوشش سپاهان به عنوان سرمايه گذار عامل صرفه جويي، برگزار شد.
شرکت ملي حفاري ايران
معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران درامور فني و مهندسي از انجام چهارهزار و251 مترحفاري جهت دار و افقي روي 10حلقه چاه در دو ماه نخست امسال در مناطق نفت خيز کشور خبر داد. مهران مکوندي با بيان اين که حفاري افقي وجهت دار ازشيوه هاي روزآمد صنعت حفاري است، افزود: افزون برحفاري جهت دار وافقي درمدت زمان يادشده، حفاري 163مترمغزه گيري که درکسب اطلاعات جامع ازمخازن نفت وگازبسيار اهميت دارد، ازسه حلقه چاه محقق شده است. وي با تاکيد بر اين که هر يک از خدمات تخصصي فني و ويژه حفاري دراجراي عمليات حفرچاه هاي نفت و گازنقش اساسي ومکمل در زنجيره فرآيند کاردارد، اظهارکرد: دراين زمينه 200 عمليات تخصصي شامل 67 موردعمليات نمودارگيري درون چاهي78 مورد نمودارگيري سطحي و 55 عمليات تکميل چاه انجام شده است. مکوندي گفت: درحوزه مديريت خدمات فني نيز از ابتداي فروردين تا پايان ارديبهشت، 851 عمليات شامل181 مورد سيمانکاري، 21 مورد عمليات اسيدکاري ويژه، 386مورد عمليات تزريق پذيري، همچنين47 مورد خدمات لوله مغزي سيار، 78مورد عمليات آزمايش چاه با ساقه مته و 12 مورد عمليات کامل و ويژه حفاري با هوا انجام شده است. وي افزود: 10عمليات حفاري کامل و ويژه به روش فروتعادلي (UBD) به متراژ 340 متر، 84 عمليات لوله گذاري چاه، 13مورد نصب آويزه و 19 مورد آزمايش بهره دهي چاه ازديگرموارد انجام شده در دو ماه ابتداي امسال است.
شرکت نفت خزر
کتاب «پژوهش هاي نوين درحوضه زمين شناسي نفت و گاز درياي خزر» به همت کارشناسان اداره زمين شناسي شرکت نفت خزر تدوين و منتشر شد.
درمقدمه اين کتاب به قلم علي اصولي، مديرعامل شرکت نفت خزر، ضمن اشاره به موقعيت ژئوپوليتيک و ذخاير هيدروکربوري درياي خزر، آمده است: حوضه خزر جنوبي با توجه به شرايط جغرافيايي حاکم بر آن، پيچيدگي ها و ابهام هاي زمين شناسي خاصي دارد واکتشاف هاي هرچند محدود درعرصه هاي عميق اين حوضه وکشف نفت وگاز در ساختارهاي جنوبي، مورد توجه کارشناسان و شرکت هاي بزرگ بين المللي نفتي قرار گرفته است. در بخش ديگري ازمقدمه آمده است: اطلاعات به دست آمده از کاوش هاي اکتشافي وعمليات حفاري بخش خشکي و دريا درسه استان ساحلي خزر به برخي ابهام هاي زمين شناسي دراين منطقه پاسخ داده اگر چه همچنان سوال هاي بسياري بدون پاسخ باقي مانده است. دربخش ديگري از مقدمه کتاب پژوهش هاي نوين درحوضه زمين شناسي نفت و گاز درياي خزر، به اين نکته که شرکت نفت خزر در پنج سال گذشته باهمکاري دانشگاه هاي داخلي، برخي ازمهم ترين ابهام هاي زمين شناسي را درقالب پروژه هاي دانشجويي، مورد توجه قرار داده، اشاره شده است. مقالات کتاب «پژوهش هاي نوين درحوضه زمين شناسي درياي خزر»با نگاهي جديد درچهارشاخه تکتونيک، رسوب شناسي، زمين شناسي، مهندسي و ژئوشيمي گردآوري شده است وعلاقه مندان آخرين يافته هاي جديد حوضه نفتي درياي خزر مي توانند آنهارا دراين کتاب مطالعه و پيگيري کنند.
منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديريت کار و خدمات اشتغال از جذب و به کارگيري 926 نفر نيروي بومي در شرکت هاي مستقر درمنطقه ويژه پارس در6 ماه گذشته خبر داد. بنابراعلام مديريت کار وخدمات و اشتغال منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، جذب اين تعداد نيرو بومي درمدت زمان ياد شده تحولي دربه کار گيري و اشتغال نيروي هاي بومي منطقه به شمار مي آيد.
مجموع نيروهاي شاغل درشرکت هاي مستقر درمنطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، 62 هزارنفراست که19هزارنفرآن بومي منطقه و43 هزار نفر ديگر مربوط به نقاط مختلف کشور هستند. هم اکنون ميزان اشتغال نيروهاي بومي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس 31درصد و غيربوميان شاغل در آن 69 درصد است.
بابه کارگيري نيروهاي بومي جديددر6ماه گذشته (926نفر)ميزان اشتغال افراد بومي 1.5درصد ازکل و5 درصد نيز در مقايسه با آبان ماه پارسال، بهبود يافته است.
يادآورمي شود نيروهاي بومي به شرکت هاي نفت وگاز پارس، پارس جنوبي، ريتون، اويکو، همچنين پتروشيمي هاي پرديس، جم، دماوند، پايانه ها و مخازن پتروشيمي معرفي و مشغول به کار شده اند.
پژوهشگاه صنعت نفت
پژوهشگاه صنعت نفت وشرکت مديريت پروژه هاي صنعتي ابدال (مپصا) تفاهم نامه همکاري امضا کردند. جعفرتوفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، درحاشيه امضاي اين تفاهم نامه با بيان اين که در پژوهشگاه علاقه به توسعه شبکه هاي همکاري وجود دارد و هيچ گاه تنها به امکانات داخلي سازمان بسنده نکرده است، افزود: صنعت نفت از يک سو با چالش هاي بسيار روبه روست و از سوي ديگر از زيرساخت ها و نيروي انساني باتجربه بهره مي گيرد، از اين رو سياست اصلي اين سازمان توسعه شبکه ها وشناسايي ظرفيت ها درمراکز تحقيقاتي و دانشگاهي است. وي اظهارکرد: امکانات و زيرساخت هاي بسيار مناسبي در شرکت هاي خصوصي و پژوهشگاه وجود دارد که اين نقاط مشترک مي تواند به انجام پروژه هاي مشترک بزرگي درسطح کشور و رفع بسياري از چالش ها منجرشود. عبدالحسين شريفي، مديرعامل شرکت «مپصا» نيز با تاکيد بر اين که مپصا به دنبال هم افزايي در داخل کشوراست، تصريح کرد: بيشتر فعاليت هاي اين مجموعه در زمينه بالادستي است وچنانچه حمايت هاي بيشتري ازآن انجام شود، در زمينه طراحي نرم افزارهاي مرتبط و فعاليت هاي آزمايشگاهي نيزمي تواند توانمندي هاي خود را توسعه بخشد. وي اظهارکرد: شرکت هاي خارجي به دنبال فعاليت هاي علمي و پژوهشي با کيفيت بالا وهزينه پايين هستند، مجموعه مپصا مي تواند باايجاد هم افزايي مناسب واستفاده ازامکانات پژوهشگاه صنعت نفت به اهداف تعيين شده دست يابد. مديرعامل شرکت مپصا با اشاره به همکاري صنعت و دانشگاه گفت: اين شرکت با بيشتر دانشگاه هاي کشور تفاهم نامه همکاري امضا کرده است؛ اين موضوع از يک سو مي تواند دانشگاه ها را با فرآيندهاي اجرايي واين مجموعه را با دانش روزآمد دنيا آشنا سازد و از سوي ديگر مي تواند زمينه ساز اقدام هايي موثر براي کشور باشد. آزمايش هاي مطالعات الگوسازي ژئومکانيک، مطالعه آسيب سازندي در مغزه و فناوري هاي ازدياد برداشت نفت و گاز، ازمهم ترين موارد مندرج در تفاهم نامه همکاري پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت مپصاست.
توسعه فناوري هاي صنعت نفت، تجاري سازي، فروش خدمات و کالاها و فناوري هاي پژوهشگاه درداخل و خارج از کشور، ازديگر مفاد اين تفاهم نامه همکاري است.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
عضو و دبير کارگروه اقتصاد مقاومتي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) هدف راهبردي کميته ساخت داخل را استفاده حداکثري از ظرفيت ها و توان ساخت داخل اعلام کرد.
علي عباسي لرکي گفت: با توجه به نام گذاري امسال «رونق توليد»، تاکيد براين اصل است که در اين جهت از ظرفيت ها و توان توليد داخل به نحو مطلوب استفاده و از سازندگان داخلي حمايت شود تاچرخ توليداقتصادي کشور به ويژه درحوزه نفت در بهترين وضع ممکن بچرخد.
وي اقتصاد مقاومتي راروشي مبتکرانه براي مقابله با تحريم هاي اقتصادي عليه کشوربرشمرد و افزود: هدف اصلي شرکت مهندسي و توسعه نفت در اين مسير، کمترين وابستگي به کشورهاي خارجي در زمينه نيازهاي اساسي و راهبردي توسعه است.
عباسي لرکي اظهارکرد: پياده سازي سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي مستلزم تغييرنگرش اساسي درساختارهاي اقتصادي واجرايي کشوراست که به ياري خداوند وبا به کارگيري توان فني پيمانکاران داخلي به خوبي اجرا خواهد شد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان ازارسال 600بسته موادغذايي به مناطق سيل زده خوزستان خبر داد.
عباس ممبيني افزود: در آستانه عيدسعيد فطرمحموله کمک هاي اهدايي کارکنان شرکت نفت و گاز کارون براي توزيع در بين سيل زدگان خوزستاني، تحويل هلال احمر خوزستان شده است.
وي با بيان اين که اين مرسوله دومين مرحله ازکمک هاي کارکنان مناطق نفت خيزجنوب به سيل زدگان خوزستاني است، افزود: برنج، خرما، رب گوجه، تن ماهي، کنسرو، قند، شکر و چاي، از مهم ترين اقلام ارسالي به مناطق سيل زده است.
ممبيني اظهارکرد: اين اقلام به ارزش يک ميليارد و 300 ميليون ريال از سوي کارکنان شرکت نفت وگاز کارون تهيه وبا بسته بندي به وسيله بسيجيان حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان، براي تحويل به سيل زدگان، در اختيار هلال احمر قرار گرفته است.
فرمانده حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان گفت: طبق برنامه ريزي هاي انجام شده، بسته هاي غذايي درمناطق بخش مرکزي اهواز از جمله الهايي، باوي و کارون توزيع خواهد شد.
ممبيني تصريح کرد: سومين محوله کمک هاي اهدايي ازسوي کارکنان شرکت نفت وگازمسجدسليمان نيز، نيمه دوم خردادماه تهيه وبين سيل زدگان خوزستاني توزيع مي شود.
امام باقر(ع) فرمودند: لا يزال المؤمن في صلاه ما كان في ذكر الله قائما كان او جالسا او مضطجعا.
مؤمن مادامي كه در ياد خداست، در حال نماز است. چه در حال ايستاده، چه در حال نشسته، چه در حال خوابيده.
ياد خدا بودن گاهي همراه با ذكر لفظي و گاهي بدون ذكر لفظي است. اينكه در قرآن مي فرمايد:«ويتفكرون في خلق السموات والارض ربنا ما خلقت هذا باطلا سبحانك » تفكر در خلق آسمان ها وزمين وقدرت الهي واحاطه علمي پروردگار، اين در ياد خدا بودن است، اگرچه همراه آن تكبير، تهليل يا تسبيح و تحميدي هم نباشد، البته اگر ذكر لساني هم بود، طبعا يك فضيلت زائدي هم خواهد داشت.
درخاطراتي از شهيد امام موسي صدر آمده است: عباي مشکي، لباده اي خاکستري، عمّامه اي تميز پيچيده...کفش هايي مشکي...هميشه واکس زده! هميشه خوش لباس بود... عبا و عمّامه هميشه بر آن قامت بلند برازنده بود...و اما عجيب است که با همة اصراري که در خوش لباس بودن داشت، هيچ وسواسي در تميز نگاه داشتن و آلوده نشدن عبايش نداشت. بي محابا، از تپه ها بالا مي رفت، در مزارع مي گشت، در کنار کشاورز پير مي نشست! بي هيچ دغدغه اي در ميانِ خرابه هاي حاصل از بمب هاي بي رحم و کنارِ زخمي ها و آوارگان روي خاک مي نشست و دل هايشان را به سلامي گرم مي کرد. کودکانِ يتيم را در آغوش مي کشيد، مي بوسيد، مي بوييد... اشک هايشان را پاک مي کرد...برايشان دعا مي کرد...دل نگران نبود از اين که لباسِ تميز و مرتبش آلوده شود يا کفش هايش خاکي وقت نماز هم همان عباي مشکين، حکم سجّاده را داشت برايش، کجا و در چه حالت؟! فرقي نداشت، بي هيچ اضطرابي کفش هايش را در مي آورد و مشغول نماز مي شد. حتي، گاهي، ميهماني را آن چنان عزيز مي داشت که عبايش را روي زمين پهن مي کرد و او را بر عبايش مي نشاند. روزي از اين شهيد مي پرسند: جاي سيد ما بالاتر از روي خاک نشستن است...و او مي گويد: «ما فرزندان ابوترابيم!»
«فَانّى احَذِّرُكُمُ الدُّنْيا فَانَّها حُلْوَةٌ خَضِرَةٌ حُفَّتْ بِالشَّهَواتِ وَ تَحَبَّبَتْ بِالْعاجِلَةِ وَ راقَتْ بِالْقَليلِ وَ تَحَلَّتْ بِالْامالِ وَ تَزَيَّنَتْ بِالْغُرُورِ لا تَدُومُ حَبْرَتُها وَ لا تُؤْمَنُ فَجْعَتُها غَرَّارَةٌ، ضَرَّارَةٌ، حائِلَةٌ، زائِلَةٌ، نافِدَةٌ، بائِدَةٌ، أَكَّالَةٌ، غَوَّالَةٌ...» نهج البلاغه خطبه 110
شما را از دنيا برحذر مىدارم؛ زيرا دنيا ظاهرش شيرين و با طراوت است و به شهوات و خواهشهاى نفسانى پيچيده است و به خاطر نقد بودنش جلب توجه مىكند؛ با اينكه مواهب آن كم و ناچيز است، دلها را به طرف خود مىكشاند، آرزوها را زيور خود ساخته و با فريب چهره مىآرايد، شادمانى و نعمت آن پايدارنيست از دردها و مشكلات آن ايمن نتوان بود، سخت فريبنده و زيانباراست؛ متغير، فناپذير و نابودشدنىاست، شكمباره، تبهكار و كشنده است.
نكته ها و پيامها
-دنياى مذموم، فراهم آمده از امورى است كه انسان را از طاعتخدا و دوستى او و تحصيل آخرت بازمىدارد.
- دنياى مذموم همان دلبستگى به دنياست.
- حضرت ضمن اينكه مردم را از دلبستگى به دنيا و دنيا پرستى برحذر مىدارد، صفات دنياى مذموم را اينگونه معرفى مىكند:
- شادمانى و نعمت آن پايدار نيست؛
- از دردها و مشكلات آن ايمن نتوان بود؛
- مغرور كننده و زيانبار است؛
- متغير و فناپذير است؛
- به هيچ كس وفا نكرده و پيوسته دارنده خود را هلاك مىكند؛
- آرزو، دنياپرستان را در خود جمع کرده است؛
- زيور غرور به خود پوشيده است؛
- ظاهرش شيرين و با طراوت است و به خاطر نقد بودنش جلب توجه مىكند و....
سيما و آثار نماز در حديث
نماز نور مؤمن است. الصَّلوةُ نورُ المُؤمِنِ.
نماز سيماى دين است. على (ع) فرمود: وجهُ دينِكُم الصَّلوة.
شيعه على (ع) و زيادى نماز و قرآن
امام باقر (ع) فرمود: انَّما شيعَةُ عَلىّ (ع) كَثيرةٌ صَلاتُهُمْ كثيرةٌتَلاوَتُهُمْ لِلْقُرآنِ. يعنى: شيعيان على (ع) زياد نماز مىخوانند و قرآن را زياد تلاوت مىكنند.
رشد فضايل اخلاقى و تكامل انسان و تقرب به خداوند متعال.
على (ع) مىفرمايد: الصَّلوةُ قُربانُ كُلِّ تَقىٍ. نماز موجب تقرّب و نزديكى هر تقواپيشه (به خداوند) است.
نماز موجب تقويت انضباط و پاكيزگى است.
روح همه اعمال آدمى نماز است و ارزش ساير اعمال به آن است.
اوَّلُ ما يُحاسِبُ بِهِ الْعَبدُ الصَّلوةُ فَانْ قُبِلَتْ، قُبِلَ ما سِواها وَ انْ رُدَّتْ رُدَّ عَلَيْهِ سائِرُ عَمَلِهِ.
نخستين عمل بندگان كه در قيامت حساب مىشود، نماز است، اگر قبول شود، ساير اعمال نيز پذيرفته مىشود و اگر قبول نشود، ساير اعمال پذيرفته نمىشود.
نماز، خودبينى و غرور انسان را در هم مىشكند.
حضرت على (ع) مىفرمايد: فَرَضَ اللَّهُ الايمانَ تَطْهيراً مِنَ الشِّركِ والصَّلوةَ تَنْزيهاً مِنَ الْكِبْرِ.
خداوند ايمان را براى پاكسازى انسانها از شرك و نماز را براى دورى آنان از تكبر واجب كرده است.
نماز عدالت اجتماعى و رعايت حقوق ديگران را در جامعه به دنبال دارد، زيرا در دين اسلام مقدمات نماز (مانند مكان نمازگزار، لباس و...) بايد از هر جهت بدون اشكال باشد.
نماز نشانه حكومت صالحان و عامل پيروزى آنها است.
پرسش: شان نزول آيه شريفه «و ان يكاد» چيست؟ و دليل اينكه براي چشم زخم مفيد است، چيست؟
پاسخ: بسياري از مردم معتقدند در بعضي چشمها اثر مخصوصي است كه وقتي با اعجاب به چيزي بنگرند، ممكن است در آن تحولاتي منفي و مخرب ايجاد كند. گر چه اين مسئله از نظر عقلي امر محالي نيست، ولي توجيه علمي معتبري تا كنون براي آن ذكر نشده است؛ البته روايت « العين حق» گر چه در كتب درجه يك حديثي نيامده ولي در كلمات قصار امير مؤمنان(ع) در نهج البلاغه و در برخي کتاب هاي روايي ديگر هم آمده و روايات ديگري به اين مضمون كه همه مي تواند به اين معنا حمل شود كه چشم زخم زدن افراد حسود حق است، زيرا وقتي زيبايي و نعمت و خوبي ديگري را ببينند، نمي توانند تحمل كنند و حسد و كينه و عداوتشان آنان را به توطئه چيني وامي دارد كه چه بسا تا ريشه كني فرد پيش مي روند و اين حقيقتي است انكار ناپذير و به همين جهت هم دعا و تعويذ و استعاذه براي اين موارد به وفور وارد شده است، اما اين روايات دلالت صريح و قطعي بر تاثير خود چشم و نيروي فوق العاده و ضربه زننده در بعض چشم ها ندارند. در روايتي آمده است: جبرئيل «رقيه» و تعويذي براي رسول خدا (ص) آورد كه اين جمله بود: «بِسْمِ اللَّهِ أَرْقِيكَ مِنْ كُلِّ عَيْنِ حَاسِدٍ اللَّهُ يَشْفِيك»= به نام خدا تو را در پناه خدا قرار مي دهم از شر هر چشم حسود تا خدا از آن شفا و امنت بدهد. رسول خدا (ص) فرمود: با كتمان و پوشاندن نعمت هايتان (از آدم هاي بي ظرفيت و كم ظرفيت) كارتان را پيش ببريد، زيرا هر نعمت داري مورد حسادت است. حضرت يعقوب به تعليم خدايي مي دانست که وقتي افرادي، بخصوص آدميان كم ظرفيت، 11 برادر قوي هيكل و خوش سيما و...را با هم ببينند، حسادتشان گل مي كند و آنها را چشم زخم مي زنند و براي از بين بردن وحدت و اجتماع آنها توطئه مي کنند و... از اين رو فرزندان را سفارش كرد كه به گونه اي عمل كنند كه از اين مهلكه در امان باشند. محسود بودن فرد نعمت دار و مورد توطئه و حقد قرار گرفتن او، در روايات تصريح شده و به پناه بردن به خدا و تلاوت سوره هاي «معوذتين» (قل اعوذ برب الفلق و قل اعوذ برب الناس) و ذكر هاي «لا حول و لا قوه الا بالله» و دعاهايي ديگر توصيه شده است. با توجه به اين روايات و روايات گذشته، چه چشم زخم به معناي مشهور (تأثير مرموز چشم ها) وجود داشته باشد و چشم هايي بتوانند چنين ضررهايي بزنند يا نه، معنايش چشم هاي حسود باشد كه به توطئه چيني مي پردازند، در هر دو حال نوشتن اين آيه و همراه داشتن آن براي در امان ماندن از چشم زخم معمول شده و اگر با اعتقاد به قرآن و توسل به آن باشد، خوب است.
مديران شرکت هاي تابع صنعت نفت استان کرمانشاه به همراه رابط فرهنگي منطقه 7، با آيت الله مصطفي علما، نماينده ولي فقيه در استان کرمانشاه، ديدار و گزارشي از عملکرد شرکت متبوع خود در سال 97 را ارائه کردند.
سيروس شهبازي، مدير عامل شرکت گاز استان کرمانشاه گفت: در سال 97 با وجود تنگناهايي که از نظر اقتصادي وجود داشت، 271 روستاي استان به شبکه گازرساني متصل شد که اقدام مهمي در جهت عمران روستايي بود. مدير عامل شرکت گاز استان کرمانشاه افزود: سال گذشته 500کيلومتر انشعاب انجام و بيش از 22هزار مشترک به مجموع استفاده کنندگان گاز طبيعي در استان کرمانشاه اضافه شد و هم اکنون 565هزار مشترک در بخش هاي مختلف تحت پوشش خدمات گازرساني هستند. در ادامه مراد حاصل مرادي، مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه نيز، ضمن ارائه گزارش عملکرد اين شرکت ملي در سال 97 گفت: در حادثه سيلي که در سال جاري به وقوع پيوست. به همت همکاران شرکت ملي پخش فرآوردهاي نفتي استان کرمانشاه تمام جايگاههاي عرضه سوخت کاملا طبيعي و به صورت مديريت شده به کار خود ادامه دادند و مشکل خاصي نداشتيم. مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه، کمک رساني سوختي به استان لرستان به عنوان استان معين را مطلوب ارزيابي کرد. مهرداد حقيقيان، مدير خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب نيز در اين ديدار، گزارشي از وضعيت خطوط لوله نفت در مقابله با سيل در چند روز گذشته ارائه کرد و گفت: آب بردگي بخشي از خطوط لوله 16 اينچ رو گذر باي پاس در عبورعرضي از رودخانه سيمره کيلومتر 88 حد فاصل مرکز انتقال برداسبي/تاسيسات انتهاي کرمانشاه در اثر سيلاب هاي اخير، فقط باعث افتادن لوله و پايه هاي نگهدارنده پل شد که خوشبختانه لوله دچار شکستگي نشده است.وي با اشاره به اهميت مسائل زيست محيطي گفت: به منظور حفظ مسائل زيست محيطي و احتمال بريدگي لوله هاي همجوار با سيلاب نسبت به تخليه نفت خام درون لوله رو گذر به طول 550 کيلومتر اقدام و طي عملياتي نسبت به مسدود کردن مسير باي پاس رودخانه از مسير اصلي در هر دو طرف رودخانه اقدام شد. مدير خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب افزود: ساير خطوط لوله منطقه از جمله خط لوله 8 اينچ نفت شهر /پايطاق/کرمانشاه و همچنين خط لوله 10 اينچ کرمانشاه /سنندج/نيروگاه آماده بهره برداري بوده و تنها در سيلاب هاي اخير به صورت مقطعي دچار آب بردگي شده که با فرونشست آب و قطع بارندگي عمليات ترميم و ايمن سازي انجام مي شود.در پايان اين ديدار، آيت علماء مجموعه اقدام ها و تدابير شرکت هاي نفتي را در خور تحسين و چشمگير توصيف و براي مديران و کار کنان شرکت هاي تابع صنعت نفت استان کرمانشاه آرزوي موفقيت کرد.
شهيد عطاء الله اكبري از مهر 1364 وارد شركت ملي نفت شد. پيش از ورود به شركت نفت، شور و عشق حق طلبي و مبارزه با ظلم وپلشتي در وجود او موج مي زد؛ به طوري كه از دوران نوجواني در روستاي محل سكونتش به مبارزه عليه طاغوتيان پرداخت و در راهپيمايي ها شركت فعالانه داشت. علاقه خاص او به ائمه اطهار و دين اسلام باعث شد كه مبارزات خود را در انقلاب ادامه داده و با وقوع جنگ تحميلي به صحنه مبارزات حق عليه باطل بشتابد. اين شهيد سرانجام پس از بارها حضور در جبهه هاي حق عليه باطل در 28 دي 1365 در كربلاي شلمچه به خيل شهدا پيوست. در قسمتي از وصيت نامه شهيد آمده است: «در جبهه مؤمنان كه سراسر عشق است و ايمان، حوادثي پيش مي آيد و جلوه هايي از امدادهاي غيبي پديد مي آيد كه موجب استواري رزمندگان در ايمانشان و نورانيت و صفاي روحشان مي شود. به كليه بستگانم توصيه مي كنم در عزاي من گريه نكنند و مرا ببخشند و حلال كنند».
شيطان ابتدا «مُسوِّل» است، سپس امّاره به سوء. اول به عنوان دستيار، كمك می كند و پيشنهاد می دهد؛ يعنى زشت را زيبا و زيبا را زشت جلوه می دهد و وقتى انسان را اسير كرد، فرمان می دهد و آنگاه انسان، دانسته و از روى عمد گناه می كند؛ يعنى مىداند اين كار بد است، اما چون به دام شيطان افتاده و مبتلا شده آن را انجام می دهد.
پرسش: آيا کپي و تکثير سي دي هاي سخنراني يا عزاداري يا نرم افزار مذهبي و فرهنگي با ساير سيدي ها تفاوت دارد؟
پاسخ: احوط اين است که در نسخه برداري و تکثير نوارهاي کامپيوتري که در داخل توليد شده است، حقوق صاحبانشان از طريق کسب اجازه از آنان رعايت شود و فرقي در حکم موارد ياد شده وجود ندارد.
نرم افزار اندرويدي «پيامبر نور» حاصل همکاري ايرانسل و مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي (نور) تهيه شده و در اختيار کار بران قرار گرفته است.
ظهور متجددانه دو شهر ايراني در سرزمين هاي نفت خيز (بخش اول)
مسجدسليمان و آبادان بارزترين نمونه هاي مهندسي- اجتماعي يک شرکت انگليسي در ايران به عنوان يک کشور جهان سومي و به سبک مستعمرات بنيان نهاده شدند. در اين مطلب به بررسي تطبيقي اين دو شرکت- شهر مي پردازيم. چگونگي ضرورت ايجاد اين شهرها پس از تحول جمعيتي منطقه نفتي، ترکيب جمعيتي آنها، شکل و فضاي کالبدي و تقسيم محله ها و قسمت هاي مختلف شهرها، تاثيرپذيري شکل مسکن و محله ها از شهرک هاي مستعمراتي و چگونگي اعمال قدرت شرکت نفت در نحوه سکونت مردم فرودست دراين شهرها از پرسش هايي که بايد پاسخي براي آن يافت.
شرکت- شهرها شهرها يا شهرک هايي هستند که براي اسکان کارکنان يک صنعت يا بهره برداري از منابع طبيعي معادن و کشاورزي، معمولا دور از شهرهاي موجود و در کنار مجتمع هاي ذکر شده، به وسيله موسسه بهره بردار ايجاد مي شوند. فراهم آوردن مسکن مناسب براي نيروي انساني مجتمع هاي ذکر شده به ويژه متخصصان آنها، قرار گرفتن اجباري يا اختياري اکثر مجتمع ها در مناطق بکر و دورافتاده و بالاخره گاه دلايل سياسي، مانند محصور کردن نيروي کار و يا مجموعه اين عوامل باعث احداث
شرکت - شهرها مي شود. اما در شرکت - شهرها به دليل حاکميت انحصاري دستگاه بهره بردار بر حيات اقتصادي و اجتماعي ساکنان يعني تک پايه بودن اقتصاد شهر و عدم امکان يا اجازه حضور ساکنان غير شاغل در مجتمع بهره برداري، تنوع اشتغال و به دنبال آن تنوع اجتماعي ايجاد نمي شود. درنتيجه شرکت - شهر فاقد توليد و مبادله متنوع دروني و بيروني کالاها و خدمات، فرهنگ و عقايد و مشارکتهاي سياسي و اجتماعي با هويت مستقل مي گردد. يعني مشخصه هايي که شهرنشيني يا مدنيت را معنا مي بخشد يا امکان آن را فراهم مي سازند. اين بي هويتي و انزوا بر ساکنان شرکت- شهرها تاثير مي گذارد و موجب گريزان شدن نيروي انساني شاغل در مجتمع هاي بهره بردار مي شود که جذب آنها خود يکي از دلايل ايجاد اين نوع شهرها بوده است. شرکت- شهر، شهرک يا شهري است که تمام زمين ها، ساختمان ها ( اعم از مسکوني يا تجاري) امکانات خدمات ضروري و اوليه، بيمارستان ها، بنگاه هاي تجاري کوچک مانند مغازه ها و امکانات رفاهي ديگر در داخل محدوده تملک شرکت و در تعلق انحصاري آن قراردارد. شرکت- شهرها با تمامي شئون اقتصادي، فرهنگي، رفاهي و ... در منطقه زير پوشش خود سر و کار و تعامل دارند؛ حال آنکه شهرک هاي صنعتي معمولاً و صرفاً با تمرکز تأسيسات و نيروي کار در زمان هاي مشخصي از شبانه روز و تنها با توليد در ارتباط است. با کشف نفت در ميادين نفتي مسجدسليمان در سال 1327ق/1908م، شرکت نفت بنيان شهرهاي مسجد سليمان و سپس آبادان را گذاشت. مسجدسليمان دوره قاجار، تا اين زمان هيچ سکنه ثابتي به عنوان روستا يا شهر نداشت. بلکه محل عبور عشاير کوچ نشين بود. آبادان نيز در اين دوره تاريخي، وجود عيني به عنوان شهر و مرکز جمعيتي نداشت. بلکه تعدادي روستاهاي پراکنده و عشاير عرب در اطراف آن جزيره زندگي مي کردند که معمولا مشغول نخلستان ها و دام هايشان بودند. شرکت نفت انگليس و ايران موفق شد تا در منطقه نفتي خوزستان و به مدد صنعت نفت، جامعه و شهري متفاوت با ديگر شهرهاي ايران بسازد. حضور صنعت نفت در خوزستان منجر به شکل گيري و ظهور هويت و حتي «قوميتي» جديد شد. هويت «آباداني» و «مسجدسليماني».
با کشف و استخراج نفت در خوزستان، شرکت نفت انگليس و ايران که از ماندگاري در منطقه و ادامه فعاليت پيرامون توسعه صنعت نفت اطمينان حاصل کرده بود، برنامه ريزي براي ساخت شرکت- شهري براي سکونت کارگران و کارکنان کارگاه هاي نفتي در نزديکي چاه ها و تأسيسات نفتي را آغاز کرد. انگلستان پيش از اين تجربه احداث شهرک هاي صنعتي ديگري در مستعمرات را داشت. با الگوبرداري از آنها و کمک مهندسين اروپايي که در اين زمينه صاحب نظر بودند، در منطقه نفتي خوزستان نيز براي اولين بار شرکت - شهرهايي نسبتا مدرن ساخته شد. مسجدسليمان اولين شهرک ساخته شده توسط شرکت نفت بود که بلافاصله پس از کشف منابع نفتي در 1328ق/ 1908م شروع به شکل گيري کرد. با توسعه بيشتر مسجدسليمان و سکونت افراد بيشتر در اين شهر، ضرورت احداث مرکز درماني براي شهر نيز نمايان شد. بيمارستان بسيار مجهز شركت نفت در آن سال ها، موجب تحسين شرکت نفت از سوي حکام شهرهاي ديگر شده بود. مسجدسليمان که اولين حضور جمعيت را به علت برخورداري از نفت و آتش مقدس، در سال ها پيش از ورود اسلام به ايران تجربه کرده بود، از دوره هارون الرشيد با خاموش شدن آتشكده، براي قرون متمادي خالي از سكنه گرديد. زماني كه نفت در مسجدسليمان كشف و استخراج آن در منطقه آغاز شد، كليه ساخت و ساز هاي منطقه تحت تأثير اين صنعت قرار گرفت. با کشف نفت شركت نفت عمليات استخراجي خود را به استخراج اراضي حوالي ميدان نفتون انحصار داد. اين محل چراگاه ايل بختياري و متعلق به عموم افراد ايل بود. عمليات شركت مستلزم داشتن حق تصرف در آن ناحيه بود و سران بختياري به آساني به اين امر راضي نمي شدند. جنبه حقوقي مسئله از يك طرف و ناامني ناشي از مخالفت بختياري ها از طرف ديگر انگليسي ها را مجبور كرد كه براي اين منطقه فكري بكنند . نتيجه آن شد كه از مبلغ كل سرمايه شركت نفت دوازده هزار سهم مجاناً به خوانين بختياري واگذار گرديد. خوانين متعهد شدند كه هر سال عوايد سهام را گرفته بين ديگران تقسيم نمايند و درباره اراضي كه شركت لازم داشت نيز قرار بر آن شد تا آن زمين ها را از سران ايل يعني ايلخاني و ايل بيگي خريداري کنند. به اين ترتيب نخستين شرکت - شهر صنعت نفت در سال هاي 1908 و 1909م و در مکاني که صدها سال قبل تمدن شهرنشيني را يک بار ديگر به دليل وجود نفت تجربه کرده بود، بنيان گذاشته شد. عليرغم آنچه اتفاق افتاد، به لحاظ جغرافيايي اين منطقه هيچگونه قابليت شهرنشيني نداشت. توپوگرافي شديد، شيب زياد اراضي، وجود پنج دره اصلي و هفت دره فرعي به همراه گرماي خشك و بسيار شديد هوا در 9 ماه از سال، همگي از دلايل مهم اثبات اين ادعاست.
پس از کشف چاه هاي نفت در مسجدسليمان، شرکت نفت تصميم به تأسيس پالايشگاه در منطقه و جزيره عبادان گرفته بود. در سال 1289ش و دربحبوحه تأسيس پالايشگاه شرکت نفت براي مهندسين و کارکنان عالي رتبه اي که قرار بود در آبادان مشغول به کار باشند، شروع به ساخت ساختمان هايي ويلايي با نام بنگله و کمپ ها و چادرهايي نيز براي کارگران هندي و ايراني برپا کرد و با افزايش تعداد مستخدمين و پيشرفت توليد و پالايش نفت و احداث خط لوله انتقال نفت از مسجدسليمان به آبادان، جمعيت اين منطقه نيز رو به افزايش گذاشت. هنوز دو سال ازکشف نفت نگذشته بود که عده اي براي استخدام در شرکت و تعدادي براي سوداگري و فروش لوازم و اجناس شان به مهاجرين در اين منطقه ساکن شده بودند. در ابتدا شرکت نفت که نگاهش به توسعه صنعت نفت و افزايش فعاليت موفقيت آميزش بود، چندان در قيد وبند مهندسي شهري و شکل و فضاي شهرهايي که با سرعت شکل مي گرفتند، نبود. بنابراين با استناد به عريضه يکي از اهالي آبادان: «با گرفتن وجهي، اجازه بناي منزل داده است و اجاره مکان هاي چوبي که فعلا مرسوم به قماره و وعده نمود که در موقع لزوم اجازه مکان هاي آجري خواهم داد.»به اين ترتيب اولين شالوده شهر آبادان گذاشته شد. ملغم هاي از بناهاي مدرن با معماري خاص به نام بنگله، کمپ هايي به عنوان خوابگاه، چادرها و خيمه ها و کپرهاي کارگري؛ تعدادي بناي خشتي و گلي با چند دکان چوبي به نام قماره. اين محله هاي کارگري برخلاف بنگله ها و محله هاي مخصوص کارگران هندي و خارجي، فاقد آب آشاميدني، راه فاضلاب و ديگر امکانات بهداشتي بود. هرچه تعداد مهاجرين افزايش مي يافت بر کپرها و چادرها و خانه هاي خشتي نيز افزوده مي شد و هرچه تعداد کارگران و کارکنان خارجي و هندي افزوده مي گشت، بر خانه هاي سازماني و بنگله ها و ويلاهاي ساخت مهندسان شرکت افزايش مي يافت. با استخدام گسترده نيروي انساني در آبادان، مهاجراني که به اميد يافتن کاري مناسب به اين منطقه آمده بودند، به دنبال سرپناهي براي خود و احيانا خانواده هايشان بودند. محله هايي از چادرها و آلونک هاي حصيري و خشتي در اطراف تاسيسات نفتي روييده بود، اما شرکت نفت در مقابل اين محله ها هيچ تعهدي را نمي پذيرفت. ازهمين زمان شهر به دو بخش تقسيم شده بود. بخش شرکتي که متعلق به ساختمان هاي اداري و مسکوني و کارگاه هاي نفتي بود و بخش دوم که توسط مردم و بدون مهندسي متخصصان، تنها بر اساس نياز و مطابق الگوها و امکانات موجود، با هر ابزار و مصالح ممکن ساخته شده بود. نقشه اين محله هاي کارگري و خودجوش، نقشه خيالي ذهن هاي صاحبان آلونک ها و خانه هاي خشتي بود که هيچ ترتيبي و آدابي بر آن مترتب نبود. اگر چه براي کارگراني که به تازگي از روستاها يا زندگي دامداري عشايري به مناطق نفتي مهاجرت کرده بودند، زندگي در کپر و چادر خيلي سخت نبود، اما تفاوت بسيار ميان زندگي کارکنان خارجي و کارگران ايراني در نوع مسکن، مواد غذايي، پوشاک و ميزان حقوق دريافتي فاصله ميان اين دو را بيشتر به نمايش مي گذاشت. در سال هاي جنگ جهاني اول با رشد جمعيت شرکت-شهرها اين تفاوت بيشتر نيز شد. با شروع جنگ جهاني اول به علت بروز بيماري هاي واگير و شيوع قحطي هاي برآمده از احتکار و خروج موادغذايي از کشور، عموم مردم و بخصوص فرودستان با مشکل بيکاري، فقر و گرسنگي بيش از پيش مواجه شدند. جابجايي جمعيت يکي از معمول ترين گزينه ها در شرايط مشابه است. بنابراين سيل مهاجران بيکار به سوي جنوب سرازير شد. شرکت نفت نيز به علت اصرار بر افزايش ميزان توليدات نفتي و صدور آن به کشورهاي متفقين، نياز بيشتري به استخدام نيروي انساني داشت. با توجه به افزايش تعداد کارگران و کارکنان ايراني و غير ايراني در حوزه هاي نفتي جنوب ايران در سال هاي مذکور، شرکت- شهرهاي نفتي در حال احداث مسجد سليمان، عبادان و همچنين بخش هايي از ناصري و محمره که در خدمت شرکت نفت بودند با سرعت بسيار گسترش يافتند. تمام امکانات، تجهيزات و مصالح ساختمان سازي از جمله ماسه، سنگ، آهک و آجر افزون بر معماران و مهندسان ماهر براي ساخت و ساز فضاي شهري مورد نظر شرکت نفت به اين مناطق آورده مي شدند. در آبادان ساختمان هاي اداري و دفاتر شرکت نفت در فاصله بين پالايشگاه و رودخانه و در مسجدسليمان در اطراف چاه هاي نفت ساخته شد.
برگرفته از کتاب نفت و زندگي، نوشته ربابه معتقدي
فضاي کالبدي تبعيض آميز آبادان و مسجدسليمان
در ابتدا براي استقرار اقشار مختلف شاغل در اين صنعت، محلات مختلفي در منطقه طراحي و احداث شد كه بعدها شالوده شهرسازي مسجدسليمان را شكل داد. محله هاي اين شهر با نگاهي تبعيض آميز به سه گروه كارگرنشين، كارمندي و مديران دسته بندي شده بود. شركت - شهرها در طراحي با يك ويژگي اساسي روبرو هستند و آن جداسازي محلات از يكديگر است. اين جداسازي با توجه به ويژگي هاي شغلي و رده هر كدام مشاغل متفاوت بوده و باعث بروز اختلاف طبقاتي شديد شد. به اين ترتيب تفكر طبقاتي به كل شهر تعميم داده شد. به حدي كه كارگران نمي توانستند در محلات مديران حضور يابند. حتي حضور در خود مسجدسليمان و وارد شدن به شهر نيز به دريافت نوعي مجوز احتياج داشت. چرا كه حضور نيروي امنيتي و پليس انگليسي در داخل شهر به شدت بر رفت و آمد افراد در شهر نظارت و کنترل داشت. اين موضوع بعدها سبب حساسيت و عکس العمل دولت رضاشاه شده و موجبات اعتراض دولت به شرکت نفت را پديد آورد. همزمان با شكل گيري محلات جديد در شهر، تعدادي از کسبه و بازاريان شهرهاي اطراف همچون اصفهان، بوشهر و شيراز براي تامين مايحتاج كاركنان صنعت نفت در اطراف مناطق مسكوني اقدام به ايجاد بازار نمودند. اين بازارهاي محلي بعدها تبديل به محلات جديدتري شد كه بر عكس محله هاي اوليه فاقد طرح قبلي بودند و كاملا طبيعي و فوق العاده ناهموار منطقه شكل گرفتند.
ساختمان ها و امکاناتي که شرکت نفت در آبادان ايجاد مي کرد، اغلب در خدمت اروپائيان بود. در واقع شرکت نفت همسو با افکار و ايده هاي تفوق نژادي مستخدمين بومي ايراني و کارکنان اروپايي را با ايجاد مسکن هايي متفاوت و محله هايي مجزا از هم جدا مي کرد. نابرابري در منابع شرکت و در پاداش هاي اروپاييان به وضوح در شکل فضاهاي شهري و مسکن در محلات آبادان ديده مي شد. منابع شرکت بيشتر در جهت ساخت مسکن و ديگر امکانات براي کارکنان ارشد هدايت مي شد. مسکن نيز همچون کارکنان شرکت به سه طبقه تقسيم مي شد. خانه هاي کاملا مجهز با اثاث کامل براي کارکنان انگليسي و تني چند از مقامات ارشد ايراني، خانه هاي نيمه مجهز براي کارکنان جزء و غير اروپايي، خانه هاي بدون اثاث و تجهيزات براي کارگران روز مزد در نظر گرفته شده بود. در سال هاي بعد، بخش شرکتي شهر آبادان داراي چندين محله بود که هر کدام به وسيله يک مانع جدي از ديگري جدا مي شد. کارکنان و کارگران شرکت نفت به لحاظ شغلي نژادي و مليت از هم جدا شده در محله هاي مختلف اسکان مي يافتند. اروپايي ها و متخصصان خارجي در بنگله ها در محله بريم و کارگران و سرکارگران هندي و گاه ايراني نيز در محله هاي کارگري که شامل رديف خانه هاي بسيار کوچک متحدالشکل چسبيده به هم با ديوارهاي بلند مستقر شدند.
در جلسه نمايندگان موزه هاي نفت با كانون بازنشستگان اين صنعت مطرح شد؛
پيشكسوتان و بازنشستگان صنعت نفت، گنجينه عظيمي از دانش و تجربه هستند كه تاكنون در شناسايي و بهره گيري از دانش آنها، براي پيشبرد اهداف اين صنعت كوتاهي شده است. موزه هاي نفت فرصتي مناسب را براي به کارگيري اين تجربيات فراهم کرده است. نشست مشترك نمايندگان مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با اعضاي هيات مديره كانون صنفي كارمندان بازنشسته صنعت نفت ايران (تهران مركز) برگزار شد. در اين جلسه، محمدرضا جواهري، مشاور مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، با تاكيد بر اين كه فعاليت موزه هاي نفت، نتيجه زحمات و كوشش هاي بازنشستگان اين صنعت است، افزود: «بي توجهي به اين ظرفيت، مسير راه اندازي موزه هاي صنعت نفت را ابتر خواهد گذاشت. در حال حاضر براي ما اين بستر وجود دارد كه در حوزه هاي مختلف با كانون بازنشستگان همكاري داشته باشيم.»
وي با اشاره به طرح هاي موزه اي كه قرار است در مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت به اجرا درآيد، گفت: «اطلاعاتي كه تاكنون در اين زمينه تهيه شده، بايد به سناريوهاي نمايشي تبديل شود. براي اين كار علاوه بر مستندات، به مشاوره پيشكسوتان و صاحب نظراني كه در حوزه هاي كاري خود كارشناس هستند، نياز خواهد بود.» حشمت اله منعم، ديگر مشاور مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت نيز با اشاره به اينكه 5 خرداد امسال، صنعت نفت 111 ساله شد، گفت: «متاسفانه تا چند سال پيش، در حفظ اين ميراث بشدت ضعيف عمل شد، علاوه بر اين در گزارش دهي و شناساندن فعاليت هاي صنعت نفت به همه مردم موفق نبوديم.»
وي افزود: «اين در حالي است كه كاركنان صنعت نفت با تلاش و مشقت هاي فراوان، اين صنعت را كه بودجه كشور از طريق آن تامين مي شود، اداره مي كنند.»
همچنين حسين كاشفي، رئيس هيات مديره كانون بازنشستگان صنعت نفت با اشاره به سابقه آموزش در بخش هاي مختلف اين صنعت، گفت: «نفت از سابقه اي ديرينه در امر آموزش برخوردار است. براي مثال حتي در زمان جنگ نيز نيروهاي صنعت نفت در زمينه آموزش غواصي به نيروهاي سپاه پاسداران كمك مي كردند.»
وي با تاكيد بر ضرورت تداوم همكاري كانون با موزه هاي نفت در خصوص استفاده از تجربيات گرانبهاي بازنشستگان افزود: «در اين زمينه فراخوان هايي از طريق نشريات و سايت هاي مرتبط با بازنشستگان نفت منتشر شده است.»
در اين نشست همچنين رئيس كميته تخصصي آموزش كانون صنفي كارمندان بازنشسته صنعت نفت، با اشاره به اقدام هاي اين كانون در زمينه توانمندسازي بازنشستگان و افزايش روحيه آنان گفت: «كميته هاي دهگانه اي در كانون تشكيل شده كه فعال كردن كاركنان نفت پس از بازنشستگي و جلوگيري از سرخوردگي آنان، در دستور كار جلسات اين كميته ها قرار گرفته است.»
علي نادري با اشاره به لزوم بهره برداري از مديريت دانش و توليد علم يادآور شد: «متاسفانه در اين زمينه زيرساخت هاي لازم وجود ندارد و ضعف در مكتوب كردن و ثبت و ضبط اقدام هايي كه انجام شده، به چشم مي خورد.»
رئيس كميته آموزش كانون بازنشستگان همچنين با اشاره به اهميت مستندسازي گفت: «كميته آموزش كانون بازنشستگان، جزوه اي را در اين زمينه و با موضوع راه و روش درست مستندسازي، تدوين و آماده كرده است.»
رئيس اداري و پشتيباني كانون بازنشستگان صنعت نفت نيز در بخش ديگري از اين نشست با اشاره به چشم انداز مثبت همكاري كانون و موزه هاي نفت در زمينه پيشبرد اهداف اين دو نهاد افزود: «در جمع آوري اين اطلاعات مي توان از نيروهاي باتجربه و پرسابقه بهره گرفت. موضوعات بسياري در صنعت وجود دارد كه قابل پژوهش و بررسي است. به عنوان مثال، ساختار سازماني نفت چگونه شكل گرفته، مبناي استخدام يا پرداخت حقوق و همچنين مبناي اضافه كاري، نحوه تعيين حقوق پايه و دستمزد چه بوده است؟و ...» رحمت اله رحيمي افزود: «به عنوان مثال نخستين سيستم هاي پرداخت حقوق در اوايل دهه 20 خورشيدي غيرنقدي و از طريق «رشن» بوده است يا مواردي مثل فوق العاده ارتفاع كه در نفت رايج بوده است و شايد افراد زيادي از آن اطلاع نداشته باشند.» وي با اشاره به ظاهر خشن صنعت نفت يادآور شد: «شايد كار و فعاليت در مناطق دور از دسترس، مثل سكوهاي حفاري و مناطق نفتي، نمونه هايي از زندگي در شرايط سخت و دشوار باشد؛ اما در همين صنعت، ادبيات، شعر و موسيقي را داريم. هنرهايي كه سابقه زيادي در صنعت نفت دارد و بايد به آنها پرداخته شود.»
دبير كميته هاي تخصصي كانون بازنشستگان صنعت نفت با تاكيد بر اينكه موزه و كانون، دو مجموعه اي هستند كه مي توانند مكمل يكديگر باشند، بر ايجاد بانك اطلاعاتي و كارگروه هاي مشترك تاكيد كرد و افزود: «تشكيل كميته هاي تخصصي با موضوعات مختلف، مي تواند با دعوت از بازنشستگاني كه زماني در واحدهاي مربوطه كار مي كردند، صورت گيرد.»
در پايان اين نشست نيز محمدرضا جواهري با اظهار اميدواري نسبت به اينكه كانون بازنشستگان در شناسايي افراد پيشكسوت نيازهاي مشاوره اي موزه هاي نفت را رفع كند، گفت: «نيروي انساني، گنجينه هاي ارزشمندي هستند كه اهميت آنها اگر از اشيا و اسناد بيشتر نباشد، كمتر نيست. ما درصدد هستيم در موزه هاي نفت، فضاهايي را تدارك ببينيم تا پيشكسوتاني كه در حوزه هاي مختلف فعال بوده اند، بتوانند تجربيات خود را به اشتراک بگذارند.»
وي همچنين به ايجاد طرحي براي استفاده از بازنشستگان و پيشكسوتان داوطلب، به عنوان راهنما در بخش هاي مختلف موزه هاي نفت اشاره و اظهار اميدواري كرد که اين اقدام در موزه هاي نفت عملي شود.
یک پیشکسوت نفتی که از سال 1354 تا 1386 به مدت 32 سال در این صنعت فعالیت کرده است، یادگاری های دوران خدمت خود را به موزه نفت اهدا کرد. به گزارش روابط عمومی موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، حسن لطفعلی پور که از طریق کانون بازنشستگان صنعت نفت اصفهان با موزه نفت آشنا شده است، مدارکی را شامل دفترچه بيمه متعلق به سال 1350، مدرک فوق دیپلم در انستیتوی تکنولوژی اهواز در سال 1351، كارت شناسايي نيروگاه گازي بندرعباس و حكم استخدام در شركت مهندسان مشاور مونتكو ايران به تاریخ 1352، مکاتبه با خانم فليتچر، استاد زبان انگليسي شركت مونتكو در نیروگاه بندرعباس، كارت شناسايي موقت پالايشگاه نفت اصفهان در سال 1375 و تعدادی تصویر قدیمی را به موزه ها و مر کز اسناد صنعت نفت اهدا کرد. لطفعلی پور که در سال 1329 در اهواز متولد شده و پدرش کارمند پالایشگاه آبادان بوده است، در مورد نحوه ورود خود به صنعت نفت می گوید: «من در سال 1349 از هنرستان فنی اهواز در رشته فلزکاری، مدرک دیپلم خود را دریافت کردم. چند ماهی نیز با شرکت بين المللي مونتکو که در نیروگاه بندرعباس فعالیت می کرد، همکاری داشتم، تا اینکه پس از دریافت مدرک فوق دیپلم در انستیتوی تکنولوژی اهواز در رشته ریاضی و طبیعی، در دی سال 1354 در اداره آموزش مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار شدم.» وی تا سال 1375 در اداره آموزش شرکت مناطق نفت خیز خدمت می کرد و از آن پس به پالایشگاه بندرعباس منتقل می شود. این پیشکسوت نفتی سرانجام در سال 1386 با سمت مسؤول ایمنی و آتش نشانی شرکت گاز استان یزد به افتخار بازنشستگي نائل شد. لطفعلی پور که در حال حاضر دوران بازنشستگی را در اصفهان می گذراند، در مورد انگیزه خود از اهدای یادگارهایش به موزه نفت می گوید: «احساس می کنم موزه نفت، می تواند به عنوان پلی میان این صنعت و مردمی که در خارج از آن هستند، ايفاي نقش كند. از طريق موزه نفت افراد جامعه مي توانند با ویژگی ها و خصوصيات کار در صنعت نفت آشنا شوند. من به سهم خود خیلی خوشحال هستم که می توانم در این زمینه قدم كوچكي بردارم و مطمئن هستم همه بازنشستگان نفت براي حفظ خاطرات و يادگارهاي اين صنعت، هر كاري از دستشان بربيايد، انجام می دهند.»
موزه نفت کانادا در محل نخستين چاه تجاري نفت در آمريکاي شمالي، يعني شهر لمبتون در ايالت اونتاريو واقع شده و داستان پيشروان صنعت نفت اين کشور را روايت مي کند.
مردم لمبتون در منطقه اي به نام «چشمه سياه» از ديرباز با مايعي سياه که از آن براي عايق کردن قايق هاي شان استفاده مي کردند، آشنايي داشتند؛ اما در سال 1858 بود که حفاري شخصي به نام جيمز ميلر ويليامز براي آب، به نفت رسيد!
کشف ويليامز سبب شد که بزودي نخستين هجوم براي کشف نفت در آمريکاي شمالي شکل گيرد و نام اين محل به «چشمه نفت» تغيير يابد. در سال هاي پس از کشف نفت در منطقه لمبتون، با حضور هزاران نيروي کار به منطقه صنعتي مهمي تبديل شد.
معرفي بخشي مهم از تاريخ کانادا
موزه نفت کانادا، با هدف به تصوير کشيدن و معرفي بخش مهمي از تاريخ اين کشور ايجاد شده است. بازديد از موزه با نمايش يک فيلم ويديويي کوتاه آغاز مي شود که با زباني هنرمندانه، سرگذشت کشف نفت و تاريخ منطقه را روايت مي کند.
نخستين چاه تجاري نفت در آمريکاي شمالي، نخستين شرکت نفتي و نخستين پالايشگاه در جهان، از جمله عناويني است که دست درکاران موزه نفت کانادا، آنها را به عنوان تاريخ صنعت نفت منطقه معرفي مي کنند.
اين موزه علاوه بر بخش هاي داخلي همچون گالري ها، از بخش هايي در فضاي آزاد هم برخوردار است که با حفظ بناهايي که قدمت آنها به سال ها قبل مي رسد، شکل گرفته است؛ هر چند بازديد از بخش هاي بيروني در برخي فصول سال و با توجه به شرايط آب و هوايي امکانپذير نيست.
از جمله بخش هاي ديدني موزه، چاه نفتي است که به عنوان نخستين چاه تجاري نفت در آمريکاي شمالي از آن نفت استخراج شد. در اين بخش مي توان بسياري از تجهيزات را ديد که در حفاري هاي قديمي مورد استفاده قرار مي گرفته است؛ حفاري هايي که غالبا با دست انجام مي شده و گاه تا عمق 60 پايي زمين مي رسيد.
موزه نفت کانادا، همچنين به معرفي افراد تاثيرگذار در صنعت نفت اين کشور مي پردازد، از جمله هنري فربنک که در سال 1861 کمپاني فربنک را در لمبتون کانتي بينان گذاشت که اکنون به عنوان قديمي ترين کمپاني نفتي در جهان شناخته مي شود.
فربنک همچنين مبتکر برخي روش ها در حفاري و استخراج نفت از چاه به وسيله موتورهاي بخار بود که بخشي از فضاي باز موزه به نمايش آنها اختصاص يافته است.
اقلامي با حداقل 50 سال قدمت
در گالري هاي موزه تجهيزات قديمي اکتشاف، حفاري، پالايشي و ... به نمايش درآمده است؛ البته نمايش آثار در اين موزه از قواعدي پيروي مي کند که از جمله آنها قدمت حداقل 50 سال براي اشياي به نمايش درآمده است. همچنين اقلامي که از نواحي جغرافيايي ديگر جمع آوري شده، بايد نقش يا ارتباطي با صنعت نفت در اين منطقه داشته باشد.
البته در مورد قدمت اشيا، استثناهايي هم وجود دارد و آن در مواردي است که يک شي يا سند از ارزش تاريخي خاصي برخوردار بوده يا وجود آن با حادثه اي مهم در صنعت نفت کانادا پيوند خورده باشد که در آن صورت، با وجود نداشتن قدمت لازم نيز قابليت نمايش در موزه را کسب خواهد کرد.
به طور ايده آل، اقلامي قابل اضافه شدن و نمايش در موزه است که به مهم ترين جنبه زندگي مردم منطقه و وقايعي که لمبتون کانتي به خاطرآنها شناخته شده و شهرت يافته، بپردازند.
موزه نفت کانادا که اکنون يک مکان تاريخي ملي در اين کشور به شمار مي آيد، حفاظت از فرهنگ و ميراث تاريخي اين کشور و انتقال آنها را به نسل هاي آينده به عنوان اهداف خود مطرح ساخته است.
مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از برگزاري آيين گشايش رسمي موزه «پمپ بنزين دروازه دولت» در نخستين روز از فصل تابستان سال جاري (شنبه، يکم تير 1398) خبر داد. به گزارش روابط عمومي موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، اکبر نعمت الهي ضمن اعلام اين خبر گفت: آيين گشايش سومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت با حضور پيروز حناچي، شهردار تهران و جمعي از مديران ارشد صنعت نفت، مديران سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، مديران و كاركنان شهرداري، بازنشستگان و پيشکسوتان نفتي برگزار مي شود. وي پمپ بنزين دروازه دولت را سومين جايگاه عرضه سوخت در تهران و يکي از معدود جايگاه هاي به جا مانده از نسل پمپ بنزين هاي نخستين در کشور معرفي کرد و افزود: جايگاه شماره 6 تهران که ساخت آن به دهه 10 خورشيدي بازمي گردد، در مرداد سال 96 به شماره 31711 در فهرست آثار ملي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به ثبت رسيد و بزودي در معرض نمايش عموم قرار مي گيرد.
به گفته نعمت الهي، معرفي تاريخ جايگاه هاي توزيع سوخت در کشور، نمايش اشيا و اسناد مرتبط با چرخه تحول پخش فراورده هاي نفتي از ابتدا تا کنون، شيوه بارگيري، حمل و تخليه سوخت در جايگاه هاي عرضه و... از اهداف تعريف شده براي اين موزه به شمار مي رود.
موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران پس از موزه هاي «بنزين خانه» و «کارآموزان صنعت نفت» آبادان به بهره برداري مي رسد.
نگاهي به فيلم هاي سينمايي به بهانه اکران عيد فطر
مشعل - هر بازاري که کساد باشد، بازار سينما هيچ وقت کساد نبوده است. اين روزها رونق سينماها در ميان هياهوي اخبار خوب و بد داخلي و بين المللي، بيش از پيش جالب توجه است. حالا ديگر مي توان گفت که فيلم هاي اکران نوروز به سقف فروششان رسيده اند و چند روزي است که فيلم هاي اکران عيد فطر پايشان به سينماها باز شده است. تنوع فيلم هاي اکران عيد فطر نويدبخش فروش هاي چند ميلياردي است. علاوه بر فيلم هاي کمدي و خارج از جشنواره فيلم فجر، حضور «سرخ پوست» و«شبي که ماه کامل شد» دو فيلم مطرح و تحسين شده جشنواره فجر سال 97، به تنوع و غناي فيلم هاي اکران شده افزوده است.
اگر تجربه های سال های دهه های هفتاد و هشتاد برای حضور بازیگران خارجی در فیلم های ایرانی معمولا شکست خورده بودند، اما حدود سه سال است که پای بازیگران خارجی به سینمای ایران باز شده و عموما برخی از فیلم های کمدی با حضور یک یا چند بازیگر خارجی بر پرده سینماها حضور دارند. فیلم دختر شیطان به کارگردانی قربان محمدپور که فضایی کمدی اجتماعی دارد، نیز با همراهی بازیگران هندی ساخته شده است. کارگردان تلاش کرده است تا با حضور در لوکیشن های خاص سرزمین و جغرافیای هند و داستان صمیمی و سر راست، فیلم را مورد توجه عموم علاقه مندان به سینما قرار دهد و از این نظر به فروش خوبی دست پیدا کند. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به حمید فرخ نژاد، ایشا گوپتا، جکی شروف، گلشن گرور، سیمران میشکروتی، محمدرضا شریفی نیا اشاره کرد.
جواد رضویان را در هر نقش و قامت تا کنون دیده بودیم، جز در قامت کارگردان. این بازیگر پرکار کمدی سینما و تلویزیون این بار در نقش یک کارگردان ظاهر شده و به کارگردانی یک فیلم کمدی پرداخته است. رضویان این بار بازی نمی کند، اما بازیگردان یکی از جنجالی ترین فیلم های جشنواره فجر سال گذشته است. فیلمی کمدی که مورد توجه بسیاری از علاقه مندان سینما قرار گرفت. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند «رضا مردی که امروز به عنوان یک فرد ارزشی شناخته می شود، گذشته ای دارد که او را رها نمی کند و همین گذشته برای او ایجاد دردسر می کند...». حالا زهرمار اکران شده و پیش بینی می شود با موضوع جذاب و بازیگران کمدی اش فیلم پر فروشی باشد. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به سیامک انصاری، شبنم مقدمی، شقایق فراهانی، سیامک صفری، نسیم ادبی، برزو ارجمند و رضا رویگری اشاره کرد.
بالاخره پس از کش و قوس های فراوان درباره حضور یا عدم حضور سرخ پوست در اکران نوروزی، این فیلم گزینه اکران عید فطر شد. فیلمی تحسین شده به کارگردانی نیما جاویدی که تقریبا مخالفی در جشنواره فجر 97 نداشت. عموم منتقدان حتی سخت گیرترین آنها نیز به فیلم جاویدی نمره بالایی دادند و مردم نیز از آن استقبال بسیار خوبی داشتند. عوامل این فیلم درباره آن نوشته اند «سال ۱۳۴۷، يك زندان قديمي در جنوب ایران به دلیل مجاورت با فرودگاهِ در حال توسعه شهر در حال تخليه است. سرگرد نعمت جاهد، رئیس زندان به همراه مامورانش در حال انتقال زندانيان به زندان جديدند...». دیدن این فیلم به عنوان یک فیلم شاخص هنری به نظر خالی از لطف نمی رسد. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، مانی حقیقی، ستاره پسیانی، حبیب رضایی و آتیلا پسیانی اشاره کرد.
کمال تبریزی این بار هم یک فیلم جذابی ساخته است. فیلمی که با حضور بازیگران و ستاره های بسیار زیادش نوید بخش فروش بالایی را می دهد. به فیلم های دهه نودی تبریزی مثل طبقه حساس، طعم شیرین خیال، امکان مینا و مارموز که نگاهی بیندازیم، متوجه می شویم این کارگردان هنوز هم در کمدی موفق تر است تا غیر کمدی. هرچند در کارنامه او فرش باد و گاهی به آسمان نگاه کن نیز درخشندگی خوبی دارند، اما هنوز هم درخشان ترین فیلم های تبریزی مارمولک و لیلی با من است، هستند. عوامل فیلم ما همه با هم هستیم درباره اش نوشته اند: «داستان فیلم در بستری کمدی روایت می شود و ماجرای سقوط یک هواپیما همراه با مسافرانی است که رازهای مختلفی دارند؛ راز هایی که قرار نیست تا ابد پنهان بمانند». برخی از بازیگران اصلی این فیلم عبارتند از: محمدرضا گلزار، مهران مدیری، مهناز افشار، لیلا حاتمی، ویشکا آسایش، جواد عزتی، هانیه توسلی، پژمان جمشیدی، مانی حقیقی، سروش صحت، حسن معجونی، مهران غفوریان، سیروس گرجستانی و رضا ناجی.
این فیلم نرگس آبیار را حتما می توان برنده ترین فیلم او دانست. فیلمی که به اصطلاح همه جایزه های جشنواره فجر سال 97 را درو کرد. هفت سیمرغ حاصل حضور این فیلم در جشنواره فیلم فجر سال گذشته بود. سیمرغ هایی که هر کدامشان برای مفتخر شدن یک فیلم کافی است. بهترین فیلم(محمد حسین قاسمی)، بهترین کارگردانی (نرگس آبیار)، بهترین بازیگر نقش اول مرد (هوتن شکیبا)، بهترین بازیگر نقش اول زن (الناز شاکردوست)، بهترین بازیگر نقش مکمل زن (فرشته صدرعرفایی)، بهترین طراحی صحنه (محمدرضا شجاعی)، بهترین چهره پردازی (ایمان امیدواری). اما شبی که ماه کامل شد، روایت به مسلخ بردن عشق است. عشقی که پاک زاده شده اما با فکر غلط به سنگین ترین خشونت ها مبتلا می شود. عوامل فیلم در باره آن نوشته اند «روایت دختر جوانی از مناطق جنوب شهر تهران هست که درگیر عشق جوانی شهرستانی می شود و این در حالی است که دختر به دلایلی مجبور به مهاجرت از ایران است که در این مسیر برادرش با او همراه می شود، اما در میانه راه اتفاقاتی برای آن ها رقم می خورد...»
وقتي حرف از سينما مي شود، هميشه ياد فيلم هاي بلند داستاني مي افتيم و فيلم هاي کوتاه و مستند و نيمه بلند تقريبا فراموش شده اند. اما چند سالي است که در حوزه اکران سينماي ايران دسته اي به نام هنر و تجربه نيز حضور دارند اين دسته از اکران هم فيلم بلند داستاني دارد و هم مستند و فيلم کوتاه. فيلم هاي هنرو تجربه اين روزهاي سينماي ايران بسيار ديدني اند. اگر سري به سينماها زديد آنها را از دست ندهيد. تنوع اکرانشان بسيار بالاست و تقريبا هر مخاطبي را راضي نگه مي دارند. به برخي از آنها اشاره مي کنيم:
يه وا (داستاني بلند به کارگرداني آناهيدآباد): يه وا زني 34 ساله که به اتهام قتل شوهرش تحت پيگرد قانوني است. او براي حفاظت از دخترش فرار را پيشه کرده به محل دور دستي پناه مي برد و به ناچار در محل جديد مجبور به مقابله با مسائل و دشواريها شده و رودرروي آيينه اي به نام زندگي مي شود...
قصه بولوار – ديوار آبي: (دومستند داستاني به کارگرداني داود اشرفي، فرزانه بهرامي و تاراکابلي): قصه بولوار: «قصه بولوار» درباره بولوار کشاورز، يکي از معروف ترين خيابان هاي تهران است که در سال 1339 ساخته شد. فيلم جور کردن خطي از تاريخ و روايت و اتفاق است با همه فراز و فرودهايش، با همه آرزوهايش و با همه سختي هايش، مسيري که خيابان را به داشته جمعي ما تبديل مي کند، ديوار آبي نيز نگاهي دارد به تهران و پلِ صدر؛ رابطه شكل شهر و شيوه هاى زندگى، زيرساخت هاي شهرى و رفتارهاى شهروندى.
اسرار درياچه (مستند به کارگرداني آرمين ايثاريان): در منطقه باستاني تخت سليمان با بيش از 3000 سال قدمت که در استان آذربايجان غربي قرار دارد، درياچهاي عميق با داستانها و افسانههاي بسياري در باره گنجهاي سلسله هاي مختلف تاريخي هست که به خاطر سمي بودن آب ِآن و قرارگيري در ارتفاع، تاکنون دست نيافتني بوده و هيچ کس به اعماق آن نرسيده بود. اين فيلم اکتشافي و پژوهشي به معرفي منطقه باستاني تخت سليمان و مراحل اکتشاف اعماق تاريک و رمزآلود درياچه تخت سليمان ميپردازد.»
رضا (فيلم بلند داستاني به کارگرداني عليرضا معتمدي): هميشه دلم مي خواست فيلمي بسازم درباره عاشقي که هرگز از عشق خود دست نمي کشد. مدت ها درگير اين فکر بودم که مجنون و فرهاد و رامين و ساير عاشقان قصه هاي کهن اگر مردي مدرن در روزگار ما بودند، داستان عشق شان چگونه بود؟ و «رضا» حاصل همين خيال پردازي و آن رؤياست.
ترور سرچشمه (مستند به کارگرداني محمدحسين مهدويان): هفتم تير 1360 تروري در سرچشمه اتفاق افتاد. اين فيلم داستاني است که از بازخواني اين پرونده شکل گرفته است.
آندرانيک (فيلم داستاني بلند به کارگرداني حسين مهکام): بهار 1328، اروميه، يك كشيش سالخورده در منزلش ميزبان يك سروان اداره نظميه است كه سال ها پيش درجه هاي خود را به دليل فرار يك شاعر انقلابي به نام آندرانيك از دست داده است. سروان در پي آندرانيك است كه شنيده مي شود به تازگي از مرزهاي شمالي وارد كشور شده است.
جنبل (مستند داستاني، به کارگرداني هادي کمالي مقدم و مينا بزرگمهر): جنبل که برگرفته از افسانه هاي مردم جنوب درباره عشق آدميزاد و پريزاد است.داستان مردي به نام «موسي» است، با در هم تنيدن مستند، ويديو آرت و هنر اجرا (پرفورمنس آرت) کشف و شهود موسي را در هزارتوهاي اين جزيره اسرارآميز دنبال مي کند. موسي با افسون يکي از پريان دريا به نام دخت دريا، وارد دنياي موجودات خيالي مي شود.
جاده های زیبای ایران (بخش دوم)
اقليم هزاررنگ ايران، جاده هاي چشم نوازي را خلق کرده که با عبور از آنها غرق در هيجان مي شويم. آنهايي که اهل گشت و گذارند، مطمئنا بارها عبور از جاده هاي زيباي کشورمان را تجربه کرده اند و از ديدن اين جاذبه هاي بي نظير و مناظر زيباي اطراف آنها شگفت زده شده اند. در بخش دوم جاده هاي زيباي ايران، به معرفي برخي ديگر از مسيرهاي رويايي کشورمان مي پردازيم که در ادامه مي خوانيد.
اين جاده که بعد از چالوس، مشهورترين جاده شمالي کشور است، پيچ هاي کمتري نسبت به چالوس دارد؛ اما خطر ريزش کوه در اين مسير زياد است. اين جاده 14 تونل دارد و در مقايسه با جاده چالوس، به شهرهاي شرقي حاشيه دريا نزديک تر است. ديدني هاي زيادي در طول مسير هراز وجود دارد که از جمله آنها مي توان به روستاها، آبشارها، تالاب ها، جنگل ها، آبگرم ها، زيارتگاه ها و مناطق ديدني اشاره کرد. يکي از جاذبه هاي حاشيه هراز، منطقه اي زيبا به نام گل زرد است که پوشيده از گل هاي زرد و سفيد بهاري است.
يکي از زيباترين مسيرهاي جنگلي ايران جاده هاي معروف دو هزار و سه هزار است؛ جاده اي که از شهسوار شروع مي شود و با گذشتن از جنگل هاي سرسبز و مخملي البرز در کنار رودخانه دو هزار منطقه اي رويايي را خلق مي کند که بسيار چشم نواز است. در اين جاده جنگلي مي توانيد درياي خزر را از ارتفاعات کوه هاي سرسبز البرز تماشا کنيد و از ديدن آن لذت ببريد. اين جاده رويايي پرپيچ و خم زيبا که گاهي غرق در مه است و گاهي با نم باران جلوه گري مي کند، به اين دليل به دو هزار مشهور است که به محل هايي با ارتفاع دو هزار متر از سطح دريا مي رسد. حدودا در کيلومتر 10، جاده سه هزار از اين جاده منشعب مي شود. دقيقا جايي که دو رودخانه دو هزار و سه هزار(چشمه کيله) به هم مي رسند. جاده سه هزار هم زيبايي هاي خاص خود دارد، تنها وجه تمايز اين دو مسير اين است که جاده سه هزار از جاده دو هزار بکرتر و دست نخورده تر است.
اين جاده با تصاوير شگفت انگيز، وهم آلود و زيباي کويري خود با آن افق بي پايان و چشم اندازهاي منحصر به فردش از قلب کوير مرکزي ايران مي گذرد و جنوب و شمال آن را به هم وصل مي کند. در جاده جندق- معلمان انواع بافت هاي عجيب و غريب کويري را مي بينيد که در نوع خود بي نظيرند. در برخي نقاط اين مسير، حتي يک بته خار هم ديده نمي شود؛ اما در برخي قسمت ها تپه هاي سرخ خاکي روبه رويتان قرار گرفته که زيبايي اين جاده کويري را دوچندان کرده است. اينجا همان نقطه اي است که مي توانيد سکوت کوير را با جسم و روح خود لمس کنيد. در اين کوير رخساره خاک هاي زرد و همچنين نمک سياه به وفور يافت مي شود. قسمتي از زمين هاي اين کوير نيز پوشيده از سوراخ هايي به شکل دهانه آتشفشان است که بر اثر تبخير سريع آب و پوکي جنس خاک به وجود آمده است. اين جاده از جندق در نزديکي شهرستان خور و بيابانک استان اصفهان تا معلمان در نزديکي دامغان استان سمنان ادامه دارد.
اين مسير، بکر و کم تردد است و مناظري مسحورکننده دارد. منظره هاي اين جاده به هيچ وجه قابل توصيف نيست، چراکه از دل جنگل توسکستان مي گذرد؛ مسيري که طبيعتي سحرانگيز دارد و شما را محو در زيبايي اش مي کند. در نگاه اول شايد عبور از اين جاده به دليل پيچ و خم هاي خطرناکش ترسناک به نظر برسد، اما وجود مناظر بي بديل و هواي مطبوعش باعث مي شود بر ترس خود غلبه کنيد و راه را ادامه دهيد، البته با احتياط. بهترين زمان براي رانندگي در اين جاده، فصل دل انگيز بهار است.
اين جاده که شيراز را به سپيدان و سپيدان را به نورآباد متصل مي کند، بهاري دل انگيز و پاييز و زمستاني ديدني دارد. در گذر از اين جاده که هنوز ناشناخته است، با مزارع و زمين هاي کشاورزي، دشت هاي وسيع و کوه هاي زيبا مواجه مي شويد که مناظري کم نظيري را به وجود آورده اند. در اين جاده بي ترافيک و خلوت درختان بلوط، بنه، کلخنگ، بادام وحشي، انجير کوهي، تمشک، سپيدار و آويشن در کنار چشمه ساران و رودخانه هاي فراوان تصاوير رنگارنگي را در دو سوي جاده پيش رويتان قرار مي دهد که از ديدنش سير نمي شويد.
اين جاده هم يکي از مسيرهاي بسيار ديدني جنوب كشور است. در آغاز، جاده اي كوهستاني با شكل هاي خيالي دو طرف جاده را دربرگرفته، اما با نزديک شدن به استان فارس، جاده سرسبزتر و طبيعت آن شگفت انگيزتر مي شود. تنگه هاي اطراف جاده جم – فيروزآباد، بويژه شکاف «هايقر» تصاويري همچون «گراند کانيون» را برايتان به تصوير مي کشد، با اين تفاوت که اين جاده ها هم سبزترند و هم در عمق اين شکاف، رودخانه اي پرآب در جريان است.
اين مسير زيباي جنگلي جلوه هاي بي بديلي را پيش روي مسافران اين جاده قرار مي دهد. با ورود به جاده سياهکل- ديلمان گويي به دنيايي پر از زيبايي قدم نهاده ايد. اين مسير کوهستاني و جنگلي با مناظر ديدني خود هر لحظه شما را غافلگير مي کند. با عبور از کنار شاليزارهاي سرسبز و باغ هاي چاي در اين جاده که بي شک رويايي ترين مسير شمالي است، روحتان جلا مي يابد و جسم تان خستگي از تن به در مي کند. پشت هر پيچ اين جاده، يک جنگل انبوه قرار گرفته که چشم ها را خيره مي کند و نگاه ها را به سمت درختان تنومند و کهنسال مي برد. در اين مسير جنگلي و رويايي وسوسه مي شويد که قدم به قدم توقف کنيد و از تماشاي اين همه زيبايي لذت ببريد.
زيباترين مسير کويري ايران، جاده شهداد - نهبندان است. از ويژگي هاي منحصر به فرد اين جاده که هر سالانه گردشگران زيادي را به سمت خود مي کشاند، مي توان به کلوت هاي شهداد يا همان قصرهاي جن و پري اشاره کرد. کلوت هاي اين مسير يا همان هرم هاي ماسه اي بزرگ با پهنه هاي وسيع ماسه و ريگ با طيف رنگ هاي قهوه اي روشن تا خاکستري و سياه، اين جاده را به يکي مسيرهاي بي نظير ايران تبديل کرده است. برآمدن خورشيد از شرق و تابش آفتاب بر شن هاي طلايي کوير و تماشاي غروب از ديگر جاذبه هاي اين جاده است. شب هاي جاده شهداد – نهبندان با آسمان آبي پرستاره هم به قدري زيباست که نمي توان آن را از دست داد.
انواع ادویه و خواص درمانی آنها
از گذشته هاي بسيار دور ادويه جزء چاشني هاي جدايي ناپذير غذاها بوده است. اين چاشني هزاررنگ و خوشبو انواع مختلفي دارد که براي مطبوع کردن رنگ و طعم غذا ساليان متمادي است که از آن استفاده مي کنند. ادويه ها علاوه بر مصرف غذايي، مصرف دارويي نيز دارند و به حفظ سلامتي هم کمک مي کنند. ادويه ها تنوع و فوايد زيادي دارند و هدف مصرف آنها تنها طعم دار کردن غذا نيست، بلکه استفاده از اين چاشني هاي خوش رنگ مي تواند راهي براي تناسب اندام، سلامتي گوارش، تسکين دردها و... باشد.
پودر کاری: این ادویه خوراکی که از ترکیب برگ بو، دارچین، گشنیز، هل، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه، رازیانه، شبدر و پودر چیلی درست شده است، برای خوشمزه و خوش عطر کردن خورشت ها استفاده می شود. اگرچه پودر کاری به صورت یک ادویه مجزا فروخته می شود، ولی ترکیبات آن در کشورهای مختلف متفاوت است. عنصر اصلی پودر کاری در تمام کشورها زردچوبه است که سبب شده رنگی زیبا و خاصیت فراوانی داشته باشد. این ادویه به دلیل دارا بودن کورکومین که عاملی ضد التهاب و یک آنتی اکسیدان قوی است، باعث کاهش التهاب مفاصل می شود. همچنین روند پیشرفت سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد، حافظه را تقویت و از انعقاد خون جلوگیری می کند.
دارچین: یکی از ادویه هایی است که زیاد از آن استفاده می شود. دارچین معمولا در غذاهایی که طبعی سرد دارند مثل حلیم، کله پاچه، عدس پلو و ... مورد استفاده قرار می گیرد. این ادویه که یکی از خوشبوترین ادویه هاست، به کاهش قند خون، کلسترول و تری گلیسیرید کمک می کند. ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در دارچین از التهاب جلوگیری می کند. از دیگر خواص دارچین می توان به درمان بیخوابی، خوشبوکننده نفس، افزایش طول عمر، کاهش وزن و درمان جوش، آکنه و لک، بهبود رنگ چهره و... اشاره کرد.
زنجبیل: یکی دیگر از ادویه های پراستفاده و مقوی زنجبیل است. محققان خواص این ادویه را ثابت کرده اند و بر این باورند که خواص زنجبیل برای سلامتی، بسیار بیشتر از گیاهان دارویی دیگر است. این ادویه خاصیت ضدتهوع دارد و معمولا از آن برای از بین بردن حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی استفاده می کنند. زنجبیل در درمان سرطان روده موثر است و مانند آسپرین باعث کاهش التهاب روده می شود. از دیگر خواص این ادویه پراستفاده علاوه بر موارد بالا می توان به محافظت از کبد، جلوگیری از تجمع چربی، افزایش ترشح بزاق، جذب مواد مغذی و... اشاره کرد.
فلفل قرمز: فلفل قرمز سرشار از ویتامین C است و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. این ادویه اثر شیمیایی موادی را که به بافت های بدن آسیب می رسانند، خنثی می کند و باعث سلامت قلب و افزایش گردش خون می شود. علاوه بر این، فلفل قرمز متابولیسم بدن را بالا می برد و به کالری سوزی بیشتر کمک می کند. از دیگر خاصیت های فلفل قرمز می توان به تسکین درد، جلوگیری از زخم معده، پیشگیری از دیابت و تسریع در هضم غذا اشاره کرد. از این چاشنی خوشرنگ در بعضی از پمادها برای تسکین دردهای عضلانی و مفاصلی نیز استفاده می شود.
فلفل سیاه: فلفل به عنوان پادشاه ادویه ها تاریخچه ای طولانی دارد. در گذشته از این ادویه به عنوان واحدی برای معاملات مانند پول در هند استفاده می شد و حتی ارزشی به اندازه طلا داشت. این فلفل که نقش زیادی در طعم دار کردن غذ اها دارد، دارای خواص شگفت انگیزی است. فلفل سیاه خاصیت آنتی بیوتیکی دارد، به همین دلیل برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است. استفاده از این فلفل به صورت روزانه به درمان بیماری های سخت از جمله سرطان کمک می کند. از دیگر خواص این ادویه سیاه می توان به جلوگیری از پوسیدگی دندان، تنظیم فشار خون، سلامت پوست و مو، افزایش سوخت و ساز بدن و جلوگیری از تولید رادیکال های آزاد اشاره کرد. از فلفل سیاه در تهیه انواع خورش ها استفاده می شود. برای اینکه از کیفیت فلفل سیاه مطمئن باشید، می توانید آن را نسابیده تهیه کنید و خودتان در داخل خانه آن را بسابید و با خیال راحت به غذاهایتان اضافه کنید.
زردچوبه: ادویه ای است که در بیشتر غذاها از آن استفاده می کنند. برای از بین بردن بوی زهم گوشت قرمز، مرغ و ماهی هم از زردچوبه کمک می گیرند. این ادویه زردرنگ، دارای ترکیب شیمیایی کورکومین است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی می توان از آن بهره برد. همچنین زردچوبه خاصیت ضدالتهابی دارد، عملکرد مغز را بهبود می بخشد و از آلزایمر جلوگیری می کند. مصرف آن خطر حمله قلبی و سرطان را کاهش می دهد، در کاهش افسردگی موثر است، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. کرم روده را از بین می برد، باعث کاهش طبیعی فشار خون می شود و...
زیره: این ادویه دلپذیر طعم تندی دارد. زیره دارای سه رنگ سفید، سیاه و کهربایی است. میوه های این گیاه حاوی دانه هایی هستند که تنها بخش خوراکی آن را تشکیل می دهند. از این ادویه سه رنگ در سراسر دنیا استفاده می شود. دانه های زیره ارزش دارویی زیادی دارند و به عنوان تسریع کننده گوارش از آنها استفاده می شود. همچنین ارزش تغذیه ای این ادویه بسیار بالا ست، یعنی هر ۱۰۰ گرم زیره، سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی بی شمار است. زیره حاوی آهن، کلسیم، منیزیوم، منگنز، فسفر، سدیم و روی فراوان است. از مهم ترین فواید آن می توان به درمان سرماخوردگی، کم خونی، بیخوابی، اختلالات تنفسی، درمان یبوست، سم زدایی بدن، دفع خارش و... اشاره کرد.
پودر سیر: یک طعم دهنده قوی است که کاربرد زیادی در آشپزخانه های ایرانی دارد. طبیعت سیر گرم است و ضدباکتری بودن و قدرت چربی سوزی این ادویه باعث مصرف زیاد آن شده است. این ادویه پرکاربرد، رادیکال های آزاد و فلزات سنگین را از بدن دفع می کند، کلسترول را پایین می آورد، مواد مغذی فراوان، اما کم کالری دارد و...
علاوه بر ادويه هاي پرکاربردي که به آنها اشاره کرديم، ادويه هاي مخلوط هم که از ترکيب چند ادويه تهيه مي شود، چاشني دلچسبي است.
تاکو ادويه اي مکزيکي است که از ترکيب پودر چيلي، زيره، پودر پياز و سير، پونه، پاپريکا و نمک دريايي درست مي شود که مي توان آن را روي گوشت چرخ کرده يا مرغ پاشيد و به آنها طعم داد.
ادويه ايتاليايي نوع ديگري از ادويه مخلوط است که از آن در پخت لازانيا، اسپاگتي، پارمزان بادمجان و پارمزان مرغ استفاده مي کنند و از ترکيب رزماري، ريحون، آويشن، پونه و پودر سير تهيه مي شود.
ادويه ها با وجود خواص و طعم خوبي که دارند، اما براي برخي افراد عامل آلرژي هستند. بنابراين افرادي که به ادويه حساسيت دارند، بايد مراقب باشند و در مصرف غذاهايي که در آنها از ادويه ها استفاده شده، دقت کنند.
زعفران ماده غذايي باارزشي است که به مقدار کم از گياه زعفران برداشت مي شود. جالب است بدانيد که از هر 100 تا 200 هزار گياه زعفران، حدود 5 كيلوگرم گل زعفران به دست مي آيد.
ايراني ها از اين ماده غذايي باارزش معمولا به عنوان چاشني و رنگ دهنده غذا استفاده مي کنند. زعفران علاوه بر اينکه به عنوان يک چاشني مورد استفاده قرار مي گيرد، داراي خواص زيادي است.
اين گياه پرخاصيت به كاهش چربي و كلسترول خون، تقويت معده و هضم غذا مي کند و از آن در درمان دردهاي لثه نيز مي توان به عنوان يک مسکن استفاده کرد. زعفران آرام بخش، اشتهاآور، ضداسپاسم، پيشگيري كننده بيماري هاي قلبي و سرطان، تقويت کننده حافظه و كاهش دهنده فشار خون است. از زعفران در درمان بيماري آسم، بيماري هاي پوستي، بيماري هاي چشم، عفونت ادراري، يرقان، رفع نفخ شكم، درمان کم خوني و... استفاده مي شود. همچنين به هضم غذا نيزکمک مي کند.
بر اساس تحقيقات، زعفران از بروز افسردگي پيشگيري مي کند و با داشتن خواص ضدافسردگي در طب سنتي، مصارف بالايي دارد. در پيشگيري از ابتلا به آلزايمر و پارکينسون نيز موثر است.
زعفران به دليل داشتن کاروتنوئيد در حفظ سلامت چشم ها موثر است. به اين صورت که با افزايش جريان خون در قسمت شبکيه چشم، از آسيب وارده در اثر پيري و سالخوردگي پيشگيري مي کند.اين گياه پرخاصيت با داشتن مواد آنتي اكسيداني، خواص ضدسرطاني داشته و با جمع کردن راديکال هاي آزاد علاوه بر اينکه از سرطان پيشگيري مي کند، باعث ترميم مولكول هاي دي ان اي آسيب ديده نيز مي شود.
زعفران را بايد دور از نور و رطوبت نگهداري کرد. بهتر است آن را در ظروف شيشه اي يا فلزي دربسته نگهداري کنيد. در صورت باز ماندن در ظرف، اين ماده خاصيت دارويي و کيفيت خود را از دست مي دهد.
نکته: توجه داشته باشيد که استفاده بيش از حد از اين گياه باعث استفراغ، كاهش ضربان قلب، خون ريزي از بيني، خون ريزي از پلك ها، سرگيجه، بي حالي، زردي پوست و عوارض خطرناك مي شود.
* زنان باردار در سه ماه اول حاملگي نبايد از آن استفاده کنند، زيرا براساس تحقيقات انجام شده باعث سقط جنين مي شود.
* زعفران بيش از 5 گرم براي هر نفر در ماه مضر است. ميزان مصرف متعادل اين گياه 3 گرم براي هر نفر در ماه است.
براي بررسي رشد خلاقيت در كودكان دانستن برخي اطلاعات مهم، ضروري است. خلاقيت گاهي با استعداد و ذوق تركيب مي شود، به همين دليل بايد ميان خلاقيت، هوش و استعداد تفاوت قائل شد. اما چه رابطه اي بين خلاقيت و هوش وجود دارد؟ اگر بپذيريم كه خلاقيت يك فرايند شناختي و انديشمندانه است، آن وقت مي توانيم به اين نتيجه برسيم كه سطوح بالاتر خلاقيت با سطوح بالاتر هوش در ارتباط هستند. درست است که ميزاني از هوش براي نشان دادن خلاقيت در بيشتر زمينه ها ضرورت دارد، اما بيشتر افراد باهوش، لزوما آدم هاي خلاقي نيستند. متخصصان در زمينه خلاقيت بر اين باورند که خلاقيت و هوش دو كيفيت متفاوت دارند؛ بنابراين هر كس تا حدودي از خلاقيت برخوردار است. صاحب نظران و افرادي كه در کار آموزش هستند، بايد اين نکته مهم را در نظر داشته باشند که خلاقيت براي فردي که داراي استعداد متوسط است به همان اندازه براي يك فرد نابغه موضوعي طبيعي است. در ادامه به چهار ارتباط احتمالي هوش و خلاقيت اشاره خواهيم کرد.
کودکان با بهره هوشي پايين ممكن است ويژگي هاي خلاقيت زيادي را نشان دهند. اين کودکان از روش هاي سنتي در مدارس ناراحت هستند، محتاطانه عمل مي کنند و اعتماد به نفس ندارند. همچنين از شرايطي كه به آنها امكان نمايش خلاقيت را ندهد، بيزارند.
کودكان با بهره هوشي كم ممكن است ويژگي هاي خلاقيت کمي را به نمايش بگذارند: شايد به نظر برسد كه اين کودکان هدف و علت رفتن به مدرسه را نمي دانند. ممکن است زمان صحبت و تبادل با ديگران ويژگي هايي را به نمايش بگذارند كه بيشتر جسماني و انفعالي است. در برخي مواقع هم اين احتمال وجود دارد که از شرايط چالش دار دوري كنند.
کودكان با بهره هوشي زياد ممكن است ويژگي هاي خلاق زيادي را به نمايش بگذارند. افرادي كه در هر دو زمينه خوب و عالي هستند در برابر تغييرات انعطاف نشان مي دهند و خود را با شرايط متفاوت يادگيري به راحتي وفق خواهند داد. اين کودکان مي توانند رفتارهاي شخصي شان را براي مواجه شدن با موقعيت هاي جدي تعديل كنند. آنها اعتماد به نفس زيادي دارند و ممكن است گاه با رفتار خود جلب توجه كنند. كودكان با بهره هوشي بالا و خلاقيت فراوان معمولا براي درس و مشق خود اهميت قائلند و از موفقيت هايشان لذت مي برند. اين کودکان انگيزه هاي زيادي دارند.
کودكان با بهره هوشي زياد ممكن است خلاقيت کمي را از خود نشان دهند.
اين كودكان بهاي زيادي به موفقيت در مدرسه مي دهند. دامنه توجه و اعتماد به نفس فراواني دارند، تابع مقررات هستند و معمولا به تقويت هاي مثبت، جواب خوب مي دهند. پژوهشگران در اين زمينه دريافته اند که آموزگاران دانش آموزاني را ترجيح مي دهند كه بهره هوشي زياد وخلاقيت اندك داشته باشند، به اين دليل که اين دانش آموزان، بهتر مي توانند خود را با قواعد و مقررات تطبيق دهند. كودكان خلاق، چه آنهايي كه بهره هوشي زيادي دارند و چه آنهايي كه از بهره هوشي كم برخوردارند، معمولا در چارچوب قرار نمي گيرند و ميل به كاوشگري در آنها زياد است.
واژه هاي خوش ذوق، با استعداد و خلاق با وجود تفاوت هایی که میانشان وجود دارند، با یکدیگر در ارتباط هستند. كودكان خوش ذوق در زمينه های به خصوصی خوب ظاهر مي شوند. به طور مثال اینکه شاید كودكي ذوق موسيقي داشته باشد، اما در این زمینه خلاق نباشد. استعداد و ذوق مي تواند توانايي در عمل و اجرا را به نمايش بگذارد که اين لزوما به معناي توانايي در خلق سرودي جديد نيست. يك آهنگساز خلاق ممكن است استعداد اجرا نداشته باشد. نکته ای که شاید ندانید اینکه در برخی نظام های مدرسه اي، كودكاني كه خوش ذوق هستند، شناسايي مي شوند. این کودکان ممكن است از بهره هوشي بالاتری از متوسط برخوردار باشند (بهره هوشي 130 يا بالاتر). بسياري از مدارس هنگام ثبت نام دانش آموزان به هوش و استعدادهاي آموزشي آنها بها مي دهند و امتيازاتشان را لحاظ مي كنند، اما به جنبه هاي خلاقيت توجهی ندارند. با توجه به بررسي هاي انجام شده، مي توان گفت كه ذوق، استعداد و بهره هوشي كيفيت هاي متفاوتی دارند. خلاقيت مي تواند يكي از ويژگي هاي ذوق زياد باشد. با این حال گاهی با كودكان خوش ذوقي مواجه می شويم كه خلاقيت ندارند. همچنین خلاقيت مي تواند يكي از ويژگي هاي هوش باشد. در این مورد هم ممکن است به كودكاني بربخوريم كه در عین با هوشی، خلاقيت ندارند.
افزایش هوش واستعداد کودکان ارتباط تنگاتنگی با رفتارهای آنها دارد. شن بازی، خواندن کتاب، داستان و شعر همراه با تکرار آن حتی از روی اشکال برای کودکان بسیار مفید است و باعث افزایش استعداد آنها می شود.
بریدن و چسباندن اشیا و به نوعی ساخت کاردستی با وسایل دورریختنی با کمک والدین، آواسازی و ساخت وسایل ساده برای تولید صدا و ریتم باعث می شود کودکان بیاموزند که چطور از هر وسیله ای خلاقانه استفاده کنند.
انجام بازي هايي که به تفکر نياز دارند، در افزایش هوش کودک تاثیر زیادی خواهند داشت. بازي با مکعب ها، لوگو و ديگر وسايل کمک آموزشي مطابق با سن کودک مي تواند مهارت هاي ظريف از جمله هماهنگي چشم و دست را افزايش دهد که این موضوع به رشد هوش کودکان کمک می کند.
استفاده کودکان از الگوی تفکر خلاق باعث رشد خلاقیت می شود و از آنها کودکان خلاق می سازد.
خانم هاي خانه دار با دانستن برخي نکات ريز آشپزي مي توانند به خوش طعم تر شدن غذاهايشان کمک کنند و از پختن غذا هاي خوشمزه لذت ببرند.
براي خوشمزه تر شدن قورمه سبزي يک ساعت مانده به سرو، داخل آن رب انار بريزيد.
براي اينکه آش رشته لعاب داشته باشد و خوشمزه تر شود، کمي بلغور گندم همراه حبوبات خيس کنيد و با هم بپزيد.
براي ترد شدن گوشت، روي تمام قسمت هاي آن مخلوطي از سركه و روغن زيتون بماليد و اجازه دهيد کمي بماند.
براي اينکه پنير پيتزا خوب کش بيايد، قبل از اينکه پيتزا را داخل فر بگذاريد، روي آن آب اسپري کنيد.
براي خوشمزه تر شدن کتلت داخل مواد آن زيره و پودر آويشن بريزيد.
براي اينکه بفهميد تخم مرغ هايتان خوب آب پز شده يا نه، آن را بچرخانيد. اگر چرخيد خوب پخته، اگر نه هنوز نپخته است.
براي اينکه ماکاروني و لازانيا به هم نچسبد و خوشرنگ شود، داخل آب آن کمي زردچوبه بريزيد.
براي اينکه يک قيمه خوشمزه داشته باشيد، در پايان پخت چند قطره گلاب به آن اضافه کنيد و بلافاصله زير آن را خاموش کنيد.
براي اينکه لوبياپلو عطر و بوي خوبي بگيرد، در پايان پخت مواد، يک قاشق مرباخوري پودر گل سرخ به آن اضافه کنيد.
براي اينکه پوست بادمجان هاي کبابي زود و بدون دردسر کنده شود، بعد از کباب شدن، آنها را داخل يک نايلون بريزيد تا چند دقيقه بماند، بعد از اين کار به راحتي پوستشان کنده مي شود، بدون اينکه گوشت بادمجان آسيبي ببيند.
براي اينکه برنج خوب قد بکشد، در لحظه هاي آخر که قصد آبکش کردنش را داريد، يک ليوان آب سرد به آن اضافه کنيد.
براي اينکه برنج به ته ديگ ناني قابلمه نچسبد، روي نان را بايد کمي خيس کرد.
مديرعامل پارس جنوبي جم: کمالوند تمام فاکتور هاي لازم را داشت
مديرعامل پارس جنوبي جم مي گويد: «براساس کارنامه و رزومه مطلوب فراز کمالوند، او را براي هدايت اين تيم در فصل جديد انتخاب کرده ايم.»
بهرام رضاييان، عقيده دارد، با کمالوند مي توانند نتايج خوبي بگيرند و همچنان جزو تيم هاي مطرح مدعي فوتبال ايران باشند.
وي به مشکلات مالي هم اشاره دارد و مي گويد: «هنوز با مشکلات مالي دست و پنجه نرم مي کنند و اين تنها مشکل اين تيم نيست؛ بلکه تمام باشگاه ها اين روزها با مشکل مالي مواجه هستند.»
ما سال هاي خوبي را با او سپري کرديم. در ليگ يک با او قهرمان شديم و به ليگ برتر رسيديم و دوفصل خوب را با او درليگ برترسپري کرديم، بخصوص در سال اول که حتي شانس کسب سهميه آسيايي داشتيم. به هرحال باتمام اين اوصاف در پايان فصل خودشان اعلام کردند که ديگر نمي خواهند بمانند و در نهايت با توافق دوجانبه به همکاري چند ساله خود پايان داديم. اميدوارم هر کجا که مي رود، موفق باشد؛ البته بازهم از او براي 3 سال تلاش دلسوزانه، تشکر مي کنم. او در اين چند سال هرچه را در توان داشت، گذاشت و روزهاي خوبي را در کنار يکديگر سپري کرديم ودوستي مان پابرجاست. اتفاقا به صورت تلفني با او صحبت کردم. براي او و همکارانش آقايان پاشايي، عالي پور، معمار، اينانلو و اماني هرجا که هستند، آرزوي موفقيت مي کنم.
بعدازاينکه تارتار از ما جدا شد، ما به دنبال گزينه هاي ديگر رفتيم و کارنامه و رزومه چند مربي را مورد بررسي قرار داديم که در نهايت براساس تحقيقاتي که صورت گرفت، ديديم که کمالوند تجربه بالايي دارد و از سوي ديگر در مناطق عملياتي مثل آبادان کار کرده و با شرايط نفت آشناست. بنابراين با تمام اين اوصاف با فراز کمالوند به توافق رسيديم و قرار شد هدايت پارس جنوبي را در فصل جديد به عهده داشته باشد و اميدوارم سال خوبي براي فوتبال جم رقم بخورد.
بله درست است، ما با حسيني هم مذاکراتي داشتيم؛ اما تصميم نهايي بر اين شد که کمالوند هدايت تيم را به عهده بگيرند. از حسيني هم براي همراهي اش در مذاکرات تشکر مي کنم و آرزوي توفيق براي او دارم.
ما به دنبال اين هستيم که تيم موفق باشد. بنابراين هرکاري که لازم باشد، انجام مي دهيم تا به نفع تيم باشد. در حال حاضر ترميم چمن هاي باشگاه را در دستور کارداريم تا شرايط تمرين در جم براي تيم فراهم شود. يکي از اهداف ما آماده سازي زير ساخت ها براي موفقيت فوتبال جم است؛ اما در عين حال براي برپايي يک اردوي آماده سازي و بازي دوستانه به تهران خواهيم آمد. البته بايد ببينيم که سرمربي تيم چه عقيده اي دارد. مطمئنا کمالوند برنامه جامعي خواهد داشت تا تيم براي حضوري قدرتمند آماده شود.
برنامه اي براي اردوي خارج از ايران نداريم؛ البته فدراسيون و وزارت ورزش هم تاکيد داشتند که تا جايي که امکان دارد، برنامه آماده سازي خارج از کشور نداشته باشيم. بنابراين به احتمال قوي يک اردوي داخلي براي آماده سازي خواهيم داشت.
بلافاصله بعد از آنکه با کمالوند قرارداد بستيم، ليست بازيکنان مورد نظر او را دريافت کرديم. فعاليت هايمان در نقل و انتقالات را ساعتي بعد از سرمربيگري کمالوند استارت زديم. کار ما حالا وارد فاز تازه اي شده و انشاءالله با همکاري يکديگر تيمي خوب، جوان و پرانرژي که نفرات بومي نيز در آن حضور خواهند داشت، مي بنديم و روانه مسابقات مي کنيم. البته بايد بگويم به دنبال اين هستيم که اسکلت تيم را حفظ کنيم؛ اما در هر صورت اين سرمربي تيم است که مي گويد چه کسي بماند و چي کسي را جذب کنيم؟ ضمن اينکه ما يک بودجه مشخص داريم و براساس بودجه اي که داريم، بهترين بازيکنان را جذب خواهيم کرد که به تيم کمک کنند.
در هرصورت براي جذب يک مربي، شما بايد يکسري تحقيقات را انجام دهيد. ما هم مثل همه درباره او تحقيقات لازم را انجام داديم و مسلما از همکاران نفتي خودمان هم در آبادان مشورت گرفتيم و نظر آنها هم مثبت بود و بايد بگويم کارنامه فراز کمالوند در آبادان خوب بود. به همين دليل همه چيز دست به دست هم داد تا با يک مربي جوان و موفق به نتيجه برسيم و هدايت تيم را به عهده او بگذاريم.
امسال هدف ما اين است که جوانگرايي کنيم و در عين حال يک تيم خوب که تلفيقي از بازيکنان جوان و با تجربه باشد ، ببنديم و در نهايت بتوانيم نتايج خوبي بگيريم. مطمئن باشيد پارس جنوبي جم مي تواند در ليگ برتر بازهم در ميان تيم مدعي قرار بگيرد و با کسب نتايج خوب مردم جم را خوشحال کند.
از تلاش ها و حمايت هاي پيروز موسوي، مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس نيز تشکر مي کنم. انشاءالله همه با هم کار را جلو مي بريم تا بتوانيم با رويکردي جديد و تازه و با تمام وجود براي شاد کردن دل مردم شهرستان جم و استان بوشهر تلاش کنيم.
تیم فوتبال پارس جنوبی جم که زمان زیادی از تاسیس آن نمی گذرد، در فوتبال ایران موفق شده چهره خوبی از خود به نمایش بگذارد و پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی کند.
پارسی ها لیگ 2 را با مهدی پاشازاده استارت زدند که با قهرمانی درهمان سال به لیگ دسته یک رسیدند. سپس با مهدی تارتار در لیگ دسته یک، حضور پیدا کردند که آنجا هم با قهرمانی، فصل را به پایان رساندند تا به سطح اول فوتبال ایران برسند.
مدیران پارس جنوبی برخلاف خیلی از مدیران سرمربی، خود را حفظ کردند و با مهدی تارتار قدم در لیگ برتر گذاشتند که از قضا توانستند نتایج خوبی هم بگیرند. تارتار 2 سال در لیگ برتر، هدایت پارسی ها را به عهده داشت تا اینکه در پایان فصل گذشته، به دلایل شخصی با جمی ها خداحافظی کرد تا مدیران باشگاه به دنبال سرمربی جدید باشند.
انتخاب جدید مدیران پارس جنوبی جم، این بار از میان سرخابی های قدیمی نبود؛ بلکه به یک مربی جوان که از قضا قبلا هدایت یک تیم دیگر نفتی را به عهده داشت، اعتماد کردند و هدایت تیم خود را به دست آن سپردند.
تیم فوتبال پارس جنوبی جم که سومین سال حضور خود در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران را تجربه می کند، بعد از قطع همکاری با مهدی تارتار با فراز کمالوند به عنوان سرمربی برای عقد قراردادی دو ساله به توافق رسید.
بعد از برگزاری نشستی چند ساعته میان بهرام رضاییان، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی با فراز کمالوند، سرانجام توافق نهایی میان دوطرف انجام شد و این مربی جوان و در عین حال باتجربه هدایت نماینده جم در لیگ برتر را رسما به عهده گرفت تا جایگزین مهدی تارتار شود که بعد از 3 فصل از هواداران پارس جنوبی خداحافظی کرده بود.
باشگاه پارس جنوبی طی روزهای گذشته از چند مربی برنامه دریافت کرده بود که پس از جمع بندی نظرات در هیات مدیره، سرانجام کمالوند به عنوان سرمربی جدید پارس جنوبی جم انتخاب و معرفی شد.
کمالوند که با تیم های شیرین فراز کرمانشاه، استقلال اهواز و تراکتورسازی سابقه صعود به لیگ برتر را دارد، در دوران فعالیتش موفق شد در گسترش فولاد و نفت آبادان بهترین نتایج تاریخ این دو تیم در لیگ برتر را کسب کند. او بعد از کسب عنوان هشتمی با نفت آبادان ترجیح داد از این تیم جدا شود و به لیگ دسته اول برود و هدایت اکسین البرز و آلومینیوم اراک را به عهده بگیرد.
حالا این مربی 43 ساله با نشستن روی نیمکت سرمربیگری پارس جنوبی بار دیگر به لیگ برتر برمی گردد و هواداران جمی، امید زیادی دارند تا با حضور او بتوانند نتایج خوبی را در لیگ برتر نوزدهم کسب کنند.
فراز کمالوند از سوي باشگاه پارس جنوبي جم به عنوان سرمربي تيم فوتبال اين باشگاه انتخاب و معرفي شد.
سرمربي جديد پارس جنوبي جم ابراز اميدواري کرد که با حمايت هاي هواداران خونگرم اين تيم فصل خوبي را پشت سر بگذارد.
به گفته وي، پارس جنوبي جم ظرفيت خوبي دارد و مي تواند با اين تيم، ضمن کسب نتايج خوب در ميانه بالايي جدول قرار بگيرد.
شرايط فصل پيش به صورتي رقم خورد که يک فصل از ليگ برتر دور باشم؛ ولي امسال مي خواستم در ليگ برتر کار کنم که چند پيشنهاد از جمله پارس جنوبي جم داشتم و اما اينکه چرا پارس جنوبي جم را انتخاب کردم، بايد بگويم حضور من در پارس جنوبي دو دليل اصلي داشت؛ يکي حضور مهندس رضاييان به عنوان يک مدير فوتبالي و کاربلد و دليل دوم داشتن هواداران خونگرم در استان بوشهر، بخصوص شهرستان جم بود.
در ليگ هفدهم با نفت آبادان به جم سفر کردم و شور و هيجان و نشاط را نزد مردم جم ديدم. همين موضوع باعث علاقه مندي بيشترمن براي حضور در پارس جنوبي شد. من در هر تيمي حضور داشتم، توانستم ارتباط خوبي با هواداران برقرار کنم. در کرمانشاه، تبريز، آبادان و... هميشه ارتباطم با هواداران نزديک بوده و الان هم خوشحال هستم که در کنار يک تيم پرهوادار و خوب ديگر حضور دارم.
نفت آبادان تيم خوبي بود. من آنجا يک فصل خيلي خوب را سپري کردم. تيم هاي نفتي به معناي واقعي باشگاه هستند و شرايط کار در اين تيم ها فراهم است؛ چون هر چيزي سرجاي خودش قراردارد. از امکانات گرفته تا هر چيزي که فکرش را کنيد، همه چيز داراي نظم و انضباط است و مهمتر اينکه مدير عامل باشگاه و مجموعه، کار خودشان را بخوبي بلد هستند و سيستماتيک کار ها انجام مي شود و شما دلشوره بيرون زمين را نداريد. حضور در نفت آبادان در اين انتخاب تاثير داشت.
بله، دقيقا همينطور است. وجود رضاييان به عنوان يک مدير کاربلد و فوتبالي موفق بسيار تاثيرگذار بود تا پيشنهاد پارس جنوبي جم را پذيرا باشم. من جلسات متعددي را با او و هيات مديره باشگاه پارس جنوبي برگزار کردم و در نهايت به جمع بندي رسيديم و قراردادي دوساله امضا شد.
برنامه نخست من جوانگرايي است که در اين مسير، چشم به نفرات بومي استان داريم. تا جايي که امکان دارد از مربيان بومي نيز در کادرفني استفاده مي کنيم و اميدوارم بتوانيم نتايج خوبي کسب کنيم. مردم خونگرم جم نشان دادند که چقدر تيم شان را دوست دارند و انشاءالله با ارتباط خوبي که با مردم مي گيريم، مي توانيم روزهاي خوبي را در کنار يکديگر رقم بزنيم.
من در هر تيمي که رفته ام، سعي کرده ام با ارائه يک فوتبال هجومي و زيبا نتايج خوبي بگيرم تا هم باشگاه و هم هواداران راضي باشند. در پارس جنوبي هم هدفي جز اين ندارم. اين تيم ظرفيت خوبي دارد و ما مي توانيم با جذب نفرات خوب و حفظ اسکلت اصلي تيم، براي فصل بعد در ميان تيم هاي نيمه بالايي جدول باشيم.
جا دارد از پيروز موسوي، مديرعامل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و رضاييان، مديرعامل باشگاه به خاطر اعتمادشان تشکر کنم. بزودي با بررسي همه جوانب و طي جلساتي که با مديرعامل باشگاه خواهيم داشت، نسبت به جمع آوري تيمي خوب اقدام مي کنيم تا روزهاي خوبي را در ليگ برتر تجربه کنيم.
نزديک به يک ماه است که مسابقات ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در فصل هجدهم به پايان رسيده است. به همين منظور بسياري از تيم ها به دنبال جذب بازيکن و آماده سازي براي فصل بعد هستند؛ اما دراين ميان تيم فوتبال نفت آبادان که فصل خوبي را با مربي پرتغالي پشت سر گذاشته بود، براي فصل جديد بلاتکليف است و اگر بگوييم اين تيم در کما فرورفته، سخني به گزاف نگفته ايم!
بعضي تيم ها تکليف مربي و بازيکنانشان مشخص شده و در حال برنامه ريزي براي شروع فصل جديد هستند؛ ولي در آبادان با تمام شدن ليگ گويا باشگاه نفت هم تعطيل شده است!
بر اساس شنيده ها از باشگاه نفت آبادان، زمان ماموريت هيات مديره اين باشگاه تمام شده است. از سوي ديگر نيز زمان رياست مديرعاملي باشگاه هم به پايان رسيده و همين موضوع باعث شده تا تکليف سرمربي و بازيکنان براي فصل بعد در هاله اي از ابهام باشد.
با پايان ليگ هجدهم، پائولو سرجيو، سرمربي پرتغالي موفق اين تيم از جمع نفتي ها جدا شد و به عربستان رفت تا در اين کشور به مربيگري بپردازد. ماموريت اعضاي هيات مديره و مدير عامل تمام شده و هيات مديره جديد و مدير عامل براي فصل هنوز مشخص نشده اند و وقتي باشگاه هيات مديره و مدير عامل نداشته باشد، تکليف سرمربي آينده اش هم معلوم نيست و همينطور بازيکنان که بلاتکليف هستند!
مهمترين مسأله زمان است که بسرعت مي گذرد و نفتي ها اصلا به آن توجهي ندارند. بازار نقل وانتقالات شروع شده و تيم هاي ديگر به دنبال جذب بهترين ها هستند و هرچقدر نفتي دير تر به خودشان بيايند، بازيکن خوبي، در ليگ براي جذب باقي نمي ماند.
براي فهميدن صحت و سقم موضوع و اينکه نفت در چه شرايطي قرار دارد، ابتدا با عضو هيات مديره اين تيم گفت وگو کرديم. عضو هيأت مديره نفت آبادان با تاييد اين موضوع و مشکلات نفت گفت: «حکم اعضاي هيأت مديره باشگاه نفت آبادان به اتمام رسيده و بايد بعد از مشخص شدن هيأت مديره و مديرعامل جديد امور ديگر تيم را دنبال کرد.»
مظفر شاملي با توضيح بيشتردرمورد وضعيت کادر فني نفت آبادان و هيات مديره باشگاه افزود: «هنوز هيچ چيزي مشخص نيست. بايد ابتدا وضعيت هيأت مديره و مديرعامل مشخص شود تا امور لازم در اين رابطه بررسي شود. » عضو هيأت مديره نفت آبادان در مورد اين که آيا وضعيت حضور علي عيسي زاده به عنوان مديرعامل مشخص نيست، تصريح کرد : «حکم همه به پايان رسيده، ابتدا بايد وضعيت هيأت مديره مشخص شود و بعد از آن در مورد مديرعامل تصميم گيري و درنهايت بررسي هاي لازم در مورد قرارداد سرمربي انجام شود. » او درباره اينکه پس صحبت هاي حسن نصر اصفهاني مبني بر اتمام کار هيأت مديره صحت دارد، اظهار کرد: «دقيقاً آن مسائل درست است. بايد پالايش و پخش، هيأت مديره را معرفي کند تا امور لازم انجام شود. » وي در پاسخ به اين سؤال که آيا زمان از دست نمي رود، گفت: «هرچه بگذرد اين مسأله به ضرر نفت است. بايد جلسه اي بگذارند و به نقطه نظرات مشترک برسند و پس از مشخص شدن هيأت مديره اقدام هاي لازم براي کادر فني انجام شود. مسلما بايد براي حضوري بهتر در ليگ برتر هرچه سريع تر کار را شروع کنيم.»
مدير عامل باشگاه هم حرف عضو هيات مديره را تاييد مي کند و مي گويد: «آقاي شاملي دقيقا درست مي گويند. حکم اعضاي هيأت مديره باشگاه نفت آبادان و من به عنوان مدير عامل به اتمام رسيده و بايد بعد از مشخص شدن هيأت مديره و مديرعامل امور ديگر تيم را دنبال کرد.» علي عيسي زاده درباره اينکه چه زماني تکليف مشخص مي شود، مي گويد: «قراراست در اين هفته، جلسه اي در اين خصوص برگزار شود تا در مورد اعضاي هيات مديره و نيز مدير عامل تصميم گيري شود.» عيسي زاده در خصوص اينکه آيا خودش در نفت ماندني است يا نه مي گويد: «همانطور که گفتم، ابتدا بايد اعضاي هيات مديره مشخص شوند و اينکه من بمانم يا نه، به انتخاب اعضاي هيات مديره بستگي دارد و بايد منتظر پايان اين جلسه ماند. » مدير عامل باشگاه نفت آبادان در پاسخ به اين سؤال که آيا اين تعلل به ضرر نفت است، گفت: «هرچه زمان از دست برود، کار مشکل تر مي شود و در واقع گذشت زمان به ضرر نفت است؛ البته هنوز بعضي از تيم ها شرايط ما را دارند؛ ولي در مقابل بعضي ها هم کار را شروع کرده اند و حداقل مدير عامل و سرمربي شان مشخص است. بنابراين بايد به کار سرعت دهيم و از اين کما بيرون بياييم . » عيسي زاده درباره سرمربي آينده نفت گفت: «بگذاريد ابتدا ببينيم من و اعضاي هيات مديره ماندني هستيم يا نه؟ اگر ماندني باشيم به دنبال آوردن يک مربي خارجي خوب و ارزان قيمت هستيم، چرا که همه از اوضاع و شرايط اقتصادي بخصوص نرخ ارز خبر دارند، بنابراين بايد مربي باشد تا به باشگاه فشار نيايد؛ اما اگر نشد، آن موقع به سراغ گزينه هاي داخلي مي رويم.»
وزنه بردار باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيزجنوب- اهواز، نايب قهرمان مسابقات جوانان جهان شد.
افشين طاهري که با تيم ملي به مسابقات جهاني جوانان اعزام شده بود، مدال نقره دسته 96 کيلوگرم وزنه برداري جوانان جهان را به دست آورد.
مسابقات وزنه برداري جوانان جهان در فيجي برگزار شد و دررقابت هاي دسته 96 کيلوگرم، افشين طاهري وزنه بردار باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيزجنوب روي سکوي دومي ايستاد و توانست مدال نقره را کسب کند.
طاهري در يک ضرب با رکورد 161 کيلو گرم در مکان دوم قرار گرفت و در حرکت دو ضرب با 180 کيلو گرم و مجموع 341 کيلوگرم چهارم شد.
مسابقات فوتسال جام رمضان بين تيم کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه جنوب شرق و تيم هاي بومي- محلي شهرستان رفسنجان برگزار شد. ياسر دهقاني، مسؤول امور ورزش منطقه با بيان اين خبر گفت: به منظور استفاده بهينه از امکانات ورزشي موجود در شهرک نفت رفسنجان با برقراري تعامل و ارتباط حداکثري با تيم هاي ورزشي محلي منطقه، يک سري مسابقات خودجوش و داخلي فوتسال بين تيم ورزشي متشکل از کارکنان ساکن شهرک نفت رفسنجان و تيم هاي بومي- محلي مناطق همجوار شهرک برگزار شد. دهقاني در ادامه با اشاره به اينکه اين مسابقات بدون صرف هزينه و صرفاً با مشارکت شرکت کنندگان برگزار شد، به نتايج اين مسابقات اشاره کرد و گفت: اين مسابقات طي 18 شب در دو گروه 4 تيمي 12 نفره به شکل رفت و برگشت برگزار شد و تيم کارمندان (الف) اول، تيم فرزندان دوم و تيم شهداي کشکوييه سوم شدند. در پايان مسابقات محمد قرباني پور، مدير منطقه، جوايز تيم هاي برتر را اهدا کرد.
تيم فوتبال پارس جنوبي با جذب دو بازيکن جديد، فعاليت خود را در نقل و انتقالات آغاز کرد.
ايمان باصفا، هافبک وسط 27 ساله پيشين آلومينيوم اراک و محمود شفيعي، هافبک دفاعي پيشين گل ريحان البرز بعد از توافق با بهرام رضاييان، مديرعامل باشگاه پارس جنوبي قراردادي دوساله امضا کردند و شاگرد فراز کمالوند شدند.
ايمان باصفا که سابقه حضور در استقلال تهران را دارد، در تيم هاي استقلال خوزستان، فجرسپاسي، ملوان و آلومينيوم اراک نيز توپ زده است. اين هافبک وسط و تدافعي 27 ساله، اولين خريد پارس جنوبي جم بعد از قبول هدايت اين تيم از سوي فراز کمالوند محسوب مي شود.
همچنين محمود شفيعي، هافبک تدافعي 27 ساله که سابقه بازي در صباي قم، نساجي مازندران و گل ريحان البرز را دارد، قراردادي دوساله با پارس جنوبي امضا کرد.
دو فرزندهمکارنفتي در تيم ملي فوتبال جوانان ايران حضور دارند و در مسابقات دوستانه تيم ملي به ميدان رفتند.
حسين زواري و ياسين سلماني، فرزندان همکاران شرکت گاز استان گلستان با دعوت فدراسيون فوتبال به عنوان بازيکنان تيم ملي در تورنمنت کشور روسيه حضور يافتند و برابر حريفان به ميدان رفتند.
حسين زواري و ياسين سلماني زير نظر سيروس پورموسوي، سرمربي تيم ملي براي حضور در بازي هاي مقدماتي جام ملت ها آماده مي شوند که شهريور ماه برگزار خواهد شد.
تيم ملي جوانان ايران در نخستين بازي خود در اين تورنمنت، مقابل ميزبان قرار گرفت که با يک يار کمتر در کمال شايستگي نتيجه را واگذار کرد و در بازي دوم، تيم ارمنستان را شکست داد و براي بازي سوم نيزبه مصاف تيم جوانان آرژانتين رفت.
حسين زواري به عنوان بهترين بازيکن مسابقه تيم هاي ملي فوتبال جوانان ايران و ارمنستان در تورنمنت سن پترزبورگ انتخاب شد.
به بهانه روز جهانی مقابله با بیابان زایی
مشعل بيابان زايي در قرن اخير براي کشورهايي همچون ايران، به عنوان يک معضل جدي در حال توسعه است و هر روز هم اثرات اين عارضه طبيعي و البته متاثر از نوع زندگي انسان ها روي زمين بيشتر و بيشتر مي شود. بيابان زايي، مشتمل بر فرايندهايي است که در نتيجه عوامل طبيعي و عملکرد نادرست انسان ايجاد مي شود و شامل مواردي مثل کاهش استعداد اراضي بر اثر يک يا ترکيب فرسايش بادي و آبي، تخريب پوشش گياهي، تخريب منابع آب، ماندابي شدن، شور شدن و قليايي شدن خاک و. . . مي شود. همه اين موارد البته با دخالت انسان تشديد مي شود و اتفاقا مي تواند با دخالت انسان کاهش هم داشته باشد و با آنها مقابله شود.
بر اساس نقشه هاي جغرافيايي، ايران جزو مناطقي از دنياست که بجز محدوده اي از شمال و غرب داراي سرزمين هاي خشک است و به عبارتي بيش از 80 درصد از وسعت کشور در قلمرو اقليم خشک و نيمه خشک قرار دارد و25 درصد از وسعت کشور در قلمرو اراضي بياباني و شنزار و کويري است.
علل عمده بيابان زايي در ايران، فرسايش باد است و حدود 20 ميليون هکتار از اراضي کشور تحت اثر فرسايش بادي قرار دارد. در عين حال تنزل کمي و کيفي آب، نشست زمين و تداخل سفره هاي آب شور و شيرين به عنوان عواملي تاثيرگذار بر اين فرسايش مطرح هستند. با اين وجود فقر طبيعي و مصنوعي پوشش گياهي، از مهم ترين علل پيامد بياباني شدن در مناطق مختلف ايران است و بايد مسأله افزايش نمک هاي محلول در خاک را که موجب تخريب خاک مي شود، به اين موارد اضافه کرد. بسياري از کارشناسان معتقدند که شخم بيش از حد زمين ها، چراي مفرط، نابودي جنگل ها، شور شدن منابع آب و خاک، تراکم و سله بستن خاک، سوزاندن کود دامي، استفاده از گونه هاي نامناسب گياهي، بهره برداري بيش از حد از آب زيرزميني و . . . از جمله عوامل بيابان زايي هستند. در مورد ايران و ساير کشورهاي خشک منطقه، نوسان اقليمي با کاهش ميزان بارندگي، رطوبت و افزايش تبخير و تعرق، وزش بادهاي گرم و سوزان و ميزان خشکي بويژه با افزايش دما در تابستان، زمينه گسترش بيابان زايي در بعضي مناطق ايران مثل سيستان و بلوچستان شده است.
با وجود اين شرايط در دهه هاي گذشته که نگراني از افزايش روند بيابان زايي احساس شد، دولت ها اقدام هايي را براي مقابله پيش گرفتند؛ اقدام هايي که در بسياري از آنها موفق بودند، برخي نيمه کاره مانده و بسياري هم اثري نامطلوب و اشتباه داشته است. در مقابل بيابان زايي، برنامه هاي بيابان زدايي در جريان هستند و مي توان گفت که بيابان زدايي کم و بيش تابعي از منابع آب در دسترس و عوامل مقابله با خشکسالي است. اگر آب کافي براي آبياري در دسترس باشد، هر نوع بياباني اعم از ماسه اي، صخره اي، سرد يا گرم، مي تواند سبز شود. اين آب مي تواند از استفاده مجدد، برداشت آب باران، شيرين سازي يا انتقال مستقيم آب دريا براي گياهان سازگار با نمک تامين شود. در عين حال يک جزء اصلي بيابان زدايي، کاشت درخت است. درختان مي توانند آب را از لايه هاي پايين آبخوان ها بالا بکشند، ذخيره کنند، حيوانات را جذب کنند، تبخير بعد از بارش را کاهش دهند و با کاهش دما و اثرات ديگر باعث افزايش بارندگي شوند. اين موضوع مستلزم اين نکته است که مساحت کاشت درختان به اندازه کافي بزرگ باشد. روند خشکسالي که حداقل در يک دهه گذشته در بيشتر مناطق ايران شروع شده، موجب افزايش مساحت بيابان ها و مناطق خشک و نيمه خشک شده است. بسياري از روستاها در استان هاي مختلف به دليل پيشروي بيابان و تمام شدن منابع آبي و گونه هاي گياهي، خالي از سکنه شده اند و ساکنانشان سال هاست که مهاجرت کرده اند.
براي مقابله با چنين پديده اي بايد به راهکارهايي توجه شود که جلوگيري از بحران کم آبي را در کشور به دنبال داشته باشد. بازنگري جدي در سياست هاي رشد و توزيع جغرافيايي جمعيت، تأمين معيشت کشاورزان و جوامع روستايي با اعطاي امتيازات بيشتر و سرمايه گذاري در بخش کشاورزي، بازبيني الگوي کشت در سراسر کشور با در نظر گرفتن امنيت غذايي ملي و بر اساس ميزان دسترسي به منابع منطقه اي و بهره وري اقتصادي، افزايش قيمت حامل هاي انرژي و آب، ايجاد سازمان هاي تعاوني مديريت کشاورزي، ايجاد بازار آب و کنترل حقابه ها، اصلاح ساختار حکمراني آب و تقويت سازمان محيط زيست و آموزش و تقويت فرهنگ زيست محيطي جامعه از جمله اين راه حل هاست.
سازمان هاي جهاني 17 ژوئن – 27 خرداد را به عنوان روز مقابله با بيابان زايي نامگذاري کرده اند و هر سال اين روز با شعاري متفاوت براي يادآوري اين مسأله مهم رسانه اي مي شود. به نظر مي رسد چنانچه همان چند راهکار ساده، يعني کاشت درختان و گياهان مقاوم و متناسب با مناطق خشک همچون گياهان شوره زي، پخش و هدايت سيلاب ها و پخش آب هاي روان، برقرار کردن تعادل تعداد دام و مراتع براي حفاظت از پوشش گياهي موجود، بهره گيري از روش هاي کارآ در انباشتن آب باران يا احياي شوره زارها را در دستور کار قرار دهيم، مي توانيم جلوي بيابان زايي هاي جديد را بگيريم.
نخستين گروه موسيقي پاپ ايراني به نام گروه آريان نامگذاري شد. اين گروه کار خود را از نيمه نخست سال 1378 آغاز کرد. محمدرضا گلزار، يکي از اعضاي اين گروه بود. گروه آريان نخستين آهنگ مشترک خود را با کريس دي برگ، خواننده مشهور ايرلندي در تهران اجرا کرد و همين باعث شهرت بيشتر اين گروه شد. اولين آلبومي که از اين گروه منتشر شد، آلبوم «گل آفتابگردون» بود که بسيار پرفروش شد و هنوز طرفداران خودش را دارد.
رمز آشـناي معـني هر خيره سر نبـاشد طبع سليم فضل است ارث پدر نباشد
غفلت بهانه مشتاق خوابت فسـانه مايل بر ديده سخت ظلم است گر گوش کر نباشد
افـشـاي راز الـفـت بر شـرم واگـذاريـد نگشايد اين گره را دستي که تر نباشد
بر آسـمان رسيـديم راز درون نديـديم اين حلقه شبهه دارد بيرون در نباشد
خلق و هزار سودا ما و جـنون و دشـتي کانجا ز بي کسي ها خاکي به سر نباشد
چين کدورتي هست بر جبهه نگيـن ها تحصيل نامداري بي دردسر نباشد
امروز قدر هرکس مقدار مال و جاه است آدم نمي توان گفت آن را که خر نباشد
در يـاد دامـن او مــاييـم و دل تپـيـدن مشت غبار ما را شغل دگر نباشد
نـقـد حيـات تاکـي در کـيسـه توهــم آهي که ما نداريم گو در جگر نباشد
آن به کـه بـرق غيـرت بنـياد ما بسـوزد آيينه ايم و ما را تاب نظر نباشد
بيدل دهلوي
اين فيلم مستند درباره يک عکس است که روزنامه نگاران روزنامه «جامعه» در سال 1376 به پيشنهاد ماشاالله شمس الواعظين - سردبير روزنامه براي روي جلد شماره نوروز در ميدان جوانان گرفته اند. اين فيلم به بهانه اين عکس، مروري دارد بر وضعيت مطبوعات طي 20 سال اخير و تاثيري که دگرگوني هاي سياسي و اجتماعي ايران بر کار رسانه گذاشته است. ميدان جوانان، ميدان کوچکي در کنار دانشکده علوم اجتماعي و ارتباطات علامه طباطبايي است. اين فيلم در اين هفته فرصت اکران پيدا کرده و بسياري از اهالي مطبوعات مشتاق ديدن آن هستند.
هنگامي که ناسا برنامه فرستادن فضانوردان به فضا را آغاز کرد، با مشکل کوچکي روبه رو شد. آنها دريافتند که خودکارهاي موجود در فضاي بدون جاذبه کار نمي کنند، جوهر خودکار به سمت پايين جريان نمي يابد و روي سطح کاغذ نمي ريزد. براي حل اين مشکل آنها شرکت مشاوران اندرسون را انتخاب کردند، تحقيقات بيش از يک دهه طول کشيد. 12 ميليون دلار صرف شد و در نهايت آنها خودکاري طراحي کردند که در محيط بدون جاذبه، زير آب و روي هر سطحي حتي کريستال بنويسد و در دماي زير صفر تا 300 درجه سانتي گراد هم کار کند؛ اما روس ها راه حل ساده تري داشتند: آنها از مداد استفاده کردند!
کتاب «قهوه سرد» آقاي نويسنده، يک رمان ايراني با موضوع عاشقانه است که تمِ معمايي – هيجاني دارد و در مدت زمان تقريبا يک ماهه به چاپ بيستم رسيده و مي توان گفت به نحوي شگفتي ساز است. اين رمان تا به امروز بيش از 50 بار تجديد چاپ شده است.
روزبه معين، نويسنده اين کتاب است که نشر نيماژ آن را منتشر کرده است. اين رمان، داستان يک نويسنده به نام آرمان روزبه و يک دختر روزنامه نگار است. کتاب با يک خاطره از دروان کودکي آرمان شروع مي شود. خاطره اي که در ادامه، اساس اتفاقات بعدي کتاب مي شود. ماجرا از اين قرار است که آرمان در کودکي عاشق دختري مي شود که 15 سال از خودش بزرگتر است و براي تمرين پيانو به خانه پيرزن همسايه مي آيد. او عاشق رفت و آمد اين دختر براي يادگيري پيانوست؛ اما پيرزني که به اين دختر، پيانو آموزش مي دهد، يک آهنگ بيشتر نمي داند، بنابراين آرمان تصميم مي گيرد نت هاي موسيقي آنها را دستکاري کند تا آموزش پيانو مدت زمان بيشتري طول بکشد.در بخش هايي از اين کتاب آمده است: بهم گفت: «تا حالا شکار رفتي؟» گفتم «نه.» گفت: «من قبلا مي رفتم، ولي ديگه نمي رم. آخرين باري که شکار رفتم، شکار گوزن بود. خيلي گشتم تا يه گوزن پيدا کردم. من بهش شليک کردم، درست زدم به پاش. وقتي رسيدم بالاي سرش هنوز جون داشت، نفس مي کشيد و با چشم هاش التماس مي کرد. زيباييش مسخم کرده بود. حس کردم که مي تونه دوست خوبي واسه م باشه، مي تونستم نزديک خونه يه جاي دنج واسه ش درست کنم. اما خوب که فکر کردم، فهميدم که اين جوري اون گوزن واسه هميشه لنگ مي زنه و هروقت من رو ببينه ياد بلايي مي افته که سرش آوردم. از نگاهش فهميدم بزرگ ترين لطفي که مي تونم در حقش بکنم، اينه که يه گلوله صاف تو قلبش شليک کنم.» بعدش گفت: «تو هيچ وقت نمي توني با کسي که بدجور زخميش کردي، دوست باشي.» «موسيقي، بي شک يکي از مهم ترين و تاثيرگذارترين هنرهاست. وقتي موسيقي در روح و جانت مي نشينه، مي توني وارد عرصه جديدي از کشف زيبايي هاي دنياي هنر بشي و تازه متوجه مي شي که هرچيزي توي طبيعت، آهنگ و موسيقي خاص خودش رو داره، حتا داستان ها.»
«عاشق شدن مثل گوش دادن به صداي پيانو توي يه کافه شلوغ مي مونه. اگه بخواي به اون صداي قشنگ گوش کني، بايد چشم هات رو ببندي و از بقيه صداها بگذري و اون ها رو نشنوي، صداي خنده ها، گريه ها، به هم خوردن فنجون ها… تو واسه م اون صداي قشنگ بودي که من به خاطرش هيچ صدايي رو نشنيدم.»
گزارشی کوتاه از موفقیت فرزند یکی از کارکنان شرکت نفت و گاز شرق
محمدرضا مجيدي، فرزند يکي از کارکنان شرکت نفت و گاز شرق در چهل و هفتمين جشنواره اختراعات ژنو با ارائه طرح ساخت نوعي پماد پوستي محافظ در برابر اشعه ايکس، موفق به دريافت مدال طلا شد. او دانشجوي سال چهارم پزشکي و از برگزيدگان دوره پنجم و ششم المپياد دانش آموزي فناوري نانو، فرزند مهندس امير هوشنگ مجيدي از همکاران شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق است. مجيدي با اشاره به اهميت ساخت اين پماد به عنوان محافظ در برابر تابش هاي اشعه ايکس مي گويد: «روش هاي مبتني بر اشعه ايکس مانند سي تي اسکن، راديوگرافي، ماموگرافي و يا روش هاي مداخله اي مثل آنژيوگرافي، يکي از کاربردي ترين روش ها در حوزه تشخيصي و درماني پزشکي است و رواج اينگونه روش هاي مبتني بر اشعه ايکس در حال حاضر، تجهيزات حفاظتي بيشتر و بهتري را مي طلبد. او با بيان اينکه بهترين و ساده ترين روش حفاظتي، پوشش هاي جاذب اشعه ايکس است که تکنيسين هاي پرتوکار و بيماران براي جلوگيري از جذب دوز بيش از حد مجبور به استفاده آنها هستند، مي افزايد: «شيلدهاي محافظتي موجود، در حال حاضر نقص هاي بسياري از جمله عدم انعطاف پذيري، نداشتن خاصيت ارتجاعي مناسب، سنگيني و ضخامت بالا و در نهايت جريان نداشتن هوا دارند که درکنار هم موجب خستگي و کاهش دقت تکنيسين ها در استفاده طولاني مدت از اين شيلد ها مي شود، به طوري که در بسياري از بخش هاي تصوير برداري ديده مي شود که تکنيسين هاي راديولوژي از چنين پوشش ها يي استفاده نمي کنند.» او ادامه مي دهد: «مورد ديگر وجود عنصر سرب در اين گونه شيلدهاست که مشکلات مختلف از جمله بحث ديسپوزال سرب و همچنين مسموميت هاي فلز سنگين را به دنبال دارد. در اختراعات گذشته، محصولي را توليد کرديم که علاوه برحذف عنصر سرب، از عناصري با خاصيت جذبي مکمل استفاده کرده تا به جذب بهتر اشعه ايکس دست پيدا کنيم و علاوه بر آن با استفاده از نانوالياف در ساختار شيلدها توانستيم تاحد بسياري نواقص موجود در شيلدهاي گذشته را برطرف کنيم.» مجيدي مي گويد: «پس از آن سعي بر اين شد که عناصر محافظتي اشعه ايکس را در قالب پماد توليد کرده تا مسائلي مثل ضخامت و عدم انعطاف پذيري در شيلدهاي گذشته عملا بي معنا شوند.» اين جوان موفق خانواده نفت مي گويد: «اين پروژه که با همراهي دو نفر از استادانم انجام شده، حدود دو سال زمان برده است.» او مي افزايد: «وقتي پروژه، دانشگاهي بود، پرداخت هايي محدود و نامنظم از سوي دانشگاه داشتيم؛ اما در زمان اجراي پروژه اصلي ديگر نمي توانستم منتظر اين پرداخت ها بمانم و حدود 9 ميليون تومان براي اين طرح و تست هاي آن هزينه کرديم.» مجيدي درباره مراحل اخذ مجوز از وزارت بهداشت براي اجراي فاز تجاري سازي اين اختراع تصريح مي کند: «تست هاي اوليه روي اين فناوري که حاوي روغن هاي گياهي است، انجام شده و براي گرفتن مجوزهاي وزارت بهداشت ارسال شده است. بعد از دريافت مجوز وزارت بهداشت مي توان فاز بعد تجاري سازي را آغاز کرد.» او مي افزايد: «علاوه بر قول هاي دانشگاه در مورد تجاري کردن اين اختراع، ستاد نانو هم قول پيگيري براي تجاري شدن و ساخت خط توليد اين محصول را داده که اميدواريم زودتر اجرايي شود.» مجيدي مي گويد: «نمونه هايي از اين محصول در دنيا وجود دارد، اما در اين نمونه، همه نمونه هاي قبلي و ساختارها را ارتقا داديم و از نانو الياف استفاده کرديم. به همين دليل اين نمونه با جزييات بيشتري مورد استقبال قرار گرفت.»
بر اساس اين گزارش، مجيدي علاوه بر کسب مدال طلا، موفق به دريافت جايزه ويژه (Special Prize) اين رقابت ها نيز شده است؛ جايزه اي که به صورت ويژه از سوي 40 کشور به پروژه هاي منتخب اعطا مي شود.
وي که متولد سال 1376 و دانشجوي سال چهارم پزشکي دانشگاه گناباد است، کسب مدال نقره المپياد بين المللي مخترعان سئول، کره جنوبي و همچنين مدال برنز جشنواره اختراعات سيليکون ولي آمريکا و کسب جايزه ويژه بهترين اختراع کشور تايلند در 47مين دوره جشنواره اختراعات ژنو سوئيس در سال 2019را نيز در کارنامه خود دارد. او همچنين در انجمن جهاني تيزهوشان منسا، کانون برگزيدگان باشگاه نانو- ستاد نانو، شوراي مرکزي کميته تحقيقات دانشجويي دانشگاه علوم پزشکي گناباد و بنياد ملي نخبگان کشور ايران عضويت دارد.
اين برنامه با قابليت هايي که در اختيار کاربران قرار مي دهد، محاسبه مبادلات پولي روزانه را آسان مي کند. در اين برنامه کاربر مي تواند مديريت مالي خود را در سطح کاملا حرفه اي انجام دهد. از ديگر قابليت هاي اين برنامه، پشتيباني از ارزهاي مختلف است که با ابزار هاي حرفه اي و ساده مي توانيد مديريتي کامل روي حساب هاي خود داشته باشيد.از ديگر امکانات اين برنامه، سرويس ذخيره سازي ابري است که بدون نگراني مي توانيد نسخه پشتيباني را در آن ذخيره کنيد تا هيچ وقت از بين نرود. از ديگر مزيت هاي اين برنامه، امکان رمزگذاري روي فايل ها و حساب هاي خود است .اين برنامه را مي توان جزو برنامه هاي برتر و ساده مديريت مالي روزمره دانست.
اين يک برنامه کمکي در زمينه نواختن گيتار است و براي کساني که در حال آموختن گيتار هستند، بسيار مناسب است. در اين برنامه کافي است که براي دسترسي به يک آکورد از هر آهنگي نام آن را جست وجو کنيد تا آکورد موسيقي مورد نظر همراه با متن آهنگ نمايان شود؛ اما توجه داشته باشيد که اين برنامه در ديتابيس عظيم خود جست و جو مي کند و ممکن است بعضي آهنگ هاي دلخواه شما در آن نباشد؛ البته اين برنامه نسبت به برنامه هاي مشابه داراي ديتابيس گسترده تري است .
چهارشنبه 15 خرداد به عنوان عيد سعيد فطر اعلام شد و مردم موحد و مؤمن ايران اسلامي به شکرانه يک ماه روزه داري و بندگي خداوند متعال، در سراسر کشور، نماز عيد را با شکوه فراوان برگزار کردند.
عکس: محسن اسماعيل زاده – ايسنا
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات