نمي توانيم به اسم ايران نفت صادر کنيم
بهرهبرداریاز بزرگترین مرکز جمعآوری گاز ذخیره سازی ایران
اجرای صفر تا 100راهبری توسعه و پشتیبانی تولید
معادلهاي که آمريکا را به شکست ميکشاند
ظرفیت سازی بر اساس استانداردهای روز دنیا
از مهندسی نفت تا مهندسی اجتماعی
با انواع سردرد و عوامل آن آشنا شوید
تلخ و شیرین زندگی در سالنهای تاریک
ميداوودي : نفت ظرفيت ماندن در ليگ برتر را دارد
جامعه شناسی چگونه به جامعه امروز کمک می کند
معاون اول رئيس جمهوري:
معاون اول رئيس جمهوري گفت: گزارش عملکردها و اقدام هاي دولت در زمينه هاي مختلف نظير نفت و گاز، رسيدگي به مناطق محروم و روستايي و اجراي طرح هاي اقتصاد مقاومتي که در اولويت دستگاه هاي اجرايي بوده، نشان مي دهد که پيشرفت هاي انجام شده مناسب بوده است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري عصر دوشنبه (27 خردادماه) در نشست ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي، ضمن تبيين شرايط اقتصادي کشور در مقطع کنوني، بر اهميت بهره گيري از سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي براي عبور از اين برهه حساس تاکيد کرد و گفت: عملکرد ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در سال 98 تعيين کننده است و سياست هاي اقتصاد مقاومتي بايد بيش از گذشته در بخش ها و شئونات مختلف اداره کشور نمايان و متبلور شود.
وي با اشاره به تصوير کلي اقتصاد در سال 97 و برخي گزارش ها از رشد منفي اقتصادي کشور افزود: گزارش عملکردها و اقدام هاي دولت در زمينه هاي مختلف نظير نفت و گاز، رسيدگي به مناطق محروم و روستايي و اجراي طرح هاي اقتصاد مقاومتي که در اولويت دستگاه هاي اجرايي بوده، نشان مي دهد که پيشرفت ها و اقدام هاي انجام شده مناسب بوده است و با توجه به مشکلات و فشارهاي اقتصادي ناشي از تحريم ها عملکرد دولت قابل دفاع است. جهانگيري با اشاره به اينکه امسال با محدوديت منابع و بودجه روبه رو هستيم، تصريح کرد: با وجود آنکه اتکاي بودجه کشور به درآمدهاي نفتي کاهش يافته، اما بودجه کشور همچنان تحت تأثير اين درآمدهاست و بايد براي جبران کسري بودجه به دنبال راهکارها و ظرفيت هاي ديگر باشيم. معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه مسئولان اقتصادي کشور بايد در سال 98 جدي تر پاي کار باشند و نشان دهند که مرد روزهاي سخت و شرايط پيچيده و دشوار هستند، عنوان کرد: بايد در بخش هزينه ها صرفه جويي جدي صورت گيرد و اين جهت گيري به همه دستگاه ها ابلاغ شود تا دستگاه ها مکلف باشند هزينه هاي خود را کاهش دهند. در اين نشست نماينده دبيرخانه ستاد، گزارشي از عملکرد سال 97 دستگاه ها و استان هاي کشور در اجراي اقتصاد مقاومتي و نيز عملکرد جانشينان رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي و نمايندگان معين دولت در استان هاي کشور ارائه کرد. در اين گزارش مهمترين اقدام هاي ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي طي 16 نشست برگزار شده در سال 1397 تشريح شد که اجراي 27 پروژه جديد اولويت دار اقتصاد مقاومتي در سال 1397 و استمرار اجراي 136 پروژه اولويت دار و برنامه اجرايي اقتصاد مقاومتي سال 1396 در سال 1397 بخشي از اين گزارش بود. بر اساس گزارش دبيرخانه ستاد، بعضي از مهمترين نتايج و دستاوردهاي پروژه هاي اقتصاد مقاومتي در سال 97 عبارتند از: افتتاح فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، توليد گاز خام از فازهاي ميدان گازي پارس جنوبي معادل 586.5 ميليون مترمکعب در روز، توليد 280 هزار بشکه در روز نفت خام از ميدان مشترک غرب کارون، گازرساني به 921069 مشترک جديد شهري و روستايي و غيره. در ادامه نشست نماينده دبيرخانه ستاد، گزارشي از برنامه هاي اقتصاد مقاومتي براي سال 1398 ارائه کرد و گفت: کارگروه هايي ذيل دبيرخانه ستاد در تحقق منويات مقام معظم رهبري فعال شده اند تا موضوع رفع موانع و چالش هاي مهم اقتصادي کشور (رفع عيوب ساختاري)، موضوع رونق توليد و بيانيه گام دوم انقلاب را با جديت دنبال کنند.
رئيس مجلس شوراي اسلامي:
رئيس مجلس شوراي اسلامي حمله مشکوک به نفتکش ها در درياي عمان را مکمل تحريم هاي اقتصادي عليه ايران دانست. علي لاريجاني در نشست علني روز يکشنبه (26 خردادماه) مجلس شوراي اسلامي در نطق پيش از دستور خود با بيان اينکه حمله مشکوک به نفتکش ها در درياي عمان، مکمل تحريم هاي اقتصادي است، گفت: به نظر اين اقدام ها مکمل تحريم هاي اقتصادي است، به جهت آنکه از تحريم ها توفيقي کسب نکردند، به ويژه با توجه به سوابق تاريخي آمريکا در اين زمينه که در جنگ جهاني، آمريکايي ها کشتي هاي خود را در نزديکي هاي ژاپن هدف قرار دادند تا توجيه لازم را براي خصومت فراهم کنند. رئيس مجلس شوراي اسلامي افزود: بخشي از اين ماجرا در اظهارات پمپئو نهفته است که توصيه کرد ايران در مقابل اقدام هاي سياسي و ديپلماتيک از ديپلماسي استفاده کند که اين مطلب از زبان وي واقعا شيرين است. وزير خارجه کشوري اين اظهارات را بيان مي کند که با اقدام هاي تروريستي اقتصادي که به بيان خودشان شديدترين تحريم ها عليه يک ملت است، به مصاف يک ملت انقلابي آمده اند. وي اظهار کرد: آيا اين يک اقدام ديپلماتيک است؟ آقاي پمپئو آيا نقض عهد در توافق هسته اي و جنگ اقتصادي عليه ملت ايران اقدام سياسي است؟ آيا اقدام هاي آمريکا در ونزوئلا عليه رئيس جمهوري اين کشور يک اقدام سياسي و ديپلماتيک است؟
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه آرزوي برخي نمايندگان خداحافظي زنگنه از وزارت نفت است، گفت: پيش از اين نيز تعداد محدودي از نمايندگان مانند آقاي ابوترابي و همفکرانشان در مجلس پرسش هايي را از وزير نفت پرسيدند و زماني که از اين مسير براي تضعيف وزير نفت نااميد شدند، در نامه اي به سران قوا درخواست برخورد با زنگنه را داشتند.
به گزارش ايرنا، جلال ميرزايي، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: براي حذف زنگنه از وزارت نفت، اعلام کردند که وي همسو با جنگ اقتصادي عمل نمي کند. صحبت هايي که اکنون مطرح مي شود نيز در ادامه سناريوي تضعيف وزارت نفت و بيژن زنگنه است.
رئيس کميته سياسي فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي افزود: سياست اين افراد سياست تفرقه بينداز و حکومت کن است. دوست دارند زنگنه محتاط و جدي در راس وزارت نفت نباشد و فردي جايگزين شود که بتوانند منافع خود را از اين طريق پيش ببرند و از هر فرصت و خبري نيز براي رسيدن به اين هدف استفاده مي کنند.
سخنگوي دولت:
سخنگوي دولت با تکذيب شايعه برکناري بيژن زنگنه از مقام وزارت نفت از سوي دولت گفت: آقاي زنگنه با توجه به تجاربشان از وزيران کليدي دولت هستند و چنين بحثي در دولت مطرح نيست.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، علي ربيعي عصر روز يکشنبه (26 خردادماه) در نخستين کنفرانس خبري در پاسخ به پرسش خبرنگاري درباره شايعه برکناري زنگنه از مقام وزارت نفت افزود: آقاي زنگنه از وزيراني هستند که افزون بر ايفاي نقش در توليد و فروش نفت که در شرايط کنوني از مسائلي بسيار جدي و اساسي ماست، در ديگر مسائل دولت هم هميشه فعالانه حرف زدند، نظر داشتند و از وزيران کليدي بوده اند. وي ادامه داد: البته همه وزيران کليدي هستند، اما آقاي زنگنه با توجه به تجاربشان از وزيران کليدي ماست و چنين بحثي در دولت مطرح نيست؛ البته تا وقتي که من يادم هست، هميشه اسم زنگنه در مجلس شوراي اسلامي مطرح بود. اسم من و زنگنه هميشه در استيضاح ها مطرح بوده و اميدوارم آقاي زنگنه در دوران باقيمانده دولت هم نقش مهمي را ايفا کند. سخنگوي دولت با بيان اينکه امروز با توجه به کاهش صادرات و فشاري که تحريم هاي آمريکا براي جلوگيري از فروش نفت به ما وارد مي کند، اظهار کرد: در اين دوره تاريخي نقش زنگنه براي ما با ارزش خواهد بود. همه ما بايد کمک کنيم. ربيعي افزود: هرچند (استيضاح) حق مجلس شوراي اسلامي است، اما نمايندگان محترم هم بايد کمک کنند وجود افراد کارشناس و صاحب نظر که در مشکلات، نفت توليد مي کنند، مي توانند صنايع پايين دستي نفت را گسترش دهند، به بازارهاي جهاني آشنا باشند و بتوانند در فروش به ما کمک کنند، بسيار حائز اهميت است.
وي تصريح کرد: هيچ تصميمي براي تغيير قيمت بنزين اتخاذ نشده است، اما کارت سوخت مي تواند سبب تسهيل براي برنامه ريزي در مصرف شود.
عضو فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي:
عضو فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي گفت: وقتي بحث تحريم مطرح مي شود کاسبان تحريم نيز ايجاد خواهند شد، زنگنه دست چنين افرادي را بسته و طبيعي است که چالش هايي پيش رو داشته باشد.
محمود صادقي، نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس در مجلس شوراي اسلامي به عملکرد وزير نفت اشاره کرد و گفت: زنگنه يکي از افراد تاثيرگذار دولت تدبير و اميد است، هرچند حوزه پرچالشي دارد، اما هميشه با اقتدار عمل کرده است. وي با اشاره به اينکه در دولت گذشته (نهم و دهم) متاسفانه دست اندازي به صنعت نفت بسيار زياد بود، افزود: تحريم هاي اقتصادي و همچنين نفوذ برخي نهادهاي موازي و باندهاي قدرت و ثروت نظير بابک زنجاني در دولت گذشته در بخش نفت مشکلاتي را ايجاد کرد، اما در اين دولت با ورود زنگنه به وزارت نفت به دليل سوابق مديريتي فراوان وي، شاهد عملکرد مطلوب در اين بخش هستيم. عضو فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: در اين دولت زنگنه بارها در مجلس حاضر شد و به پرسش هاي نمايندگان پاسخ داد و نمايندگان نيز از پاسخ هاي وي قانع شدند، معتقدم وي وزير موفقي است، هر چند سوال حق نمايندگان است و وزير نيز بايد پاسخگوي پرسش هاي نمايندگان ملت باشد، اما برخي فشارها نيز با اهداف خاصي دنبال مي شود. صادقي با تاکيد بر اينکه زنگنه در بدو ورود خود به وزارت نفت، بحث شفافيت را در اين وزارتخانه دنبال کرده است، گفت: وقتي بحث تحريم مطرح مي شود، کاسبان تحريم نيز ايجاد خواهند شد، زنگنه دست چنين افرادي را بسته و طبيعي است که چالش هايي داشته باشد، اما با پشتوانه اي که از وي سراغ دارم، معتقدم بر چنين چالش هايي فائق آمده و عبور خواهد کرد.
نماينده رشت در مجلس شوراي اسلامي:
نماينده رشت در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه وزارت نفت در بخش گازرساني از جمله گازرساني به روستاهاي دور افتاده کشور، کارنامه درخشاني دارد، گفت: پروژه هاي عظيم گازرساني از اقدام هاي بسيار ارزنده وزارت نفت است. غلامعلي جعفرزاده ايمن آبادي، نماينده رشت در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه گازرساني روستايي در مناطق شمالي کشور سبب کاهش مهاجرت روستاييان به شهرهاي بزرگ شده است، گفت: بدون شک اگر اقدام هاي مهم وزارت نفت در بخش گازرساني روستايي نبود، کشور با مشکل کاهش جمعيت روستاها روبه رو مي شد. وي کاهش آلاينده هاي زيست محيطي، عدم قطع درختان و کاهش مصرف سوخت مازوت را از ديگر آثار مثبت گازرساني به روستاهاي کشور دانست و افزود: تلاش هاي بسياري در حوزه نفت و گاز کشور انجام شده است، متاسفانه برخي در برابر چنين طرح هاي عظيمي چشمان خود را بسته و يا بي انصافي هايي انجام مي دهند که در شرايط کنوني منطقي نيست. سيده حميده زرآبادي، نماينده قزوين، البرز و آبيک در مجلس شوراي اسلامي نيز با بيان اينکه خوشبختانه هم اکنون با اقدام هاي وزارت نفت در بخش گازرساني، درصد بهره مندي خانوارها از گاز طبيعي در اين استان به طور محسوسي افزايش يافته است، گفت: از آنجا که استان قزوين جزو استان هاي سردسير کشور است، گازرساني به بخش هاي باقيمانده اين استان بايد با شتاب بيشتري انجام شود.
زنگنه مرد روزهاي سخت
اين عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: در شرايط کنوني و جنگ اقتصادي که نفت، نوک پيکان حملات دشمن قرار دارد، وزيري همچون زنگنه که ايستاده و کار مي کند را مرد روزهاي سخت مي دانم.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت:
مشعل: نشست نمایندگان صنعت نفت در سامانه انتشار و دسترسی به اطلاعات با حسین انتظامی، دبیر کمیسیون قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و تیم حقوقی این کمیسیون برای ارزیابی اقدام ها ی صنعت نفت در این سامانه و بررسی مشکلات پیش رو برگزار شد.
در این نشست که صبح چهارشنبه (29 خرداد) برگزار شد، گزارشی از عملکرد این سامانه در وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه ارائه شد و در ادامه نمایندگان شرکتها دیدگاه ها و موارد مورد نظر خود را مطرح کردند که از سوی دبیر کمیسیون و معاون حقوقی وی پاسخ داده شد. در این نشست کسری نوری، مدیر کل روابط عمومی وزارت نفت، با اشاره به پیچیدگی های نظام اداری در کشور همچنين شرايط و مقررات متفاوت صنعت نفت گفت: در مجموعه وزارت نفت، این باور شکل گرفته است که باید به سمت اجرای قانون انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات برویم و همه مقدمات این کار هم فراهم شده است. نوری با بیان اینکه گام های اولیه در مسیر اجرای قانون برداشته شده و گزارش های موجود از موفقیت نسبی صنعت نفت در اجراي اين قانون حكايت مي كند، گفت: اجرای این قانون کمک بزرگی به مبارزه با فساد در دستگاه های مختلف كشور خواهد بود.
مبارزه مبنایی با فساد
در ادامه این نشست، حسین انتظامی، دبیر کمیسیون قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، گفت: این قانون کمک می کند تا مبارزه ای مبنایی با فساد صورت گیرد و دستگاه های اجرایی باید به شکلی مسئولانه خود را مقابل شهروندان پاسخگو بدانند.
انتظامی تصریح کرد: عده ای این قانون رانمی پسندند، زیرا سیاق مدیریتی در سالیان گذشته این روند نبوده و دستگاه های اجرایی، اندکی خود را نسبت به مردم پاسخگو می دانستند. ریشه این نگاه هم ممکن است به اين دليل باشد كه دستگاه هاي كشور خيلي مبتني بر ماليات مردم اداره نمي شدند و دليل نگاه آنها از بالا به پايين بود.
دبیر کمیسیون قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات جنبه مهم دیگر اجرای این قانون را افزایش سرمایه اجتماعی برشمرد و گفت: سرمایه اجتماعی شامل سه وجه اعتماد مردم به حاکمیت، اعتماد حاکمیت به مردم و اعتماد مردم به مردم می شود و اجرای این قانون اعتماد مردم به حاکمیت را افزایش می دهد. انتظامی در عین حال تاکید کرد که اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در هر وزارتخانه و سازمان تفاوت هایی دارد و به همین دلیل، شیوه نامه های اجرایی را در حال تدوین داریم.او افزود: در مورد وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه آن ملاحظات و شرایط خاصی وجود دارد که باید در شرایط امروز کشور مراقبت هایی از اسناد و اطلاعاتشان وجود داشته باشد تا دچار افراط و تفریط در انتشار این اسناد و اطلاعات نشوند. در عین حال باید توجه داشته باشید که بهترین راه جلوگیری از به وجود آمدن رانت، انتشار یکباره و همزمان اطلاعات برای همه است، در غیر اینصورت نگهداشتن اطلاعات در نهایت به رانت منجر می شود. در این نشست گزارشی از عملکرد وزارت نفت و 35 زیرمجموعه آن در این سامانه ارائه شد. بر اساس این گزارش از ابتدای شروع به کار وزارت نفت و زیرمجموعه آن در سامانه قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات 184 درخواست از سوی شهروندان پاسخ داده شده است که مجموعه ستاد وزارت نفت با 54 درخواست، بیشترین درخواست پاسخگویی را داشته است. همچنین میانگین زمان پاسخگویی در زیرمجموعه های صنعت نفت 10 روز بوده است.
وزير نفت:
وزير نفت گفت: شرايط امروز از دوران جنگ سخت تر است، زيرا زمان جنگ مشکلي در صادرات نفت نداشتيم و تنها صدام واحدهاي ما را هدف قرار مي داد، ضمن آنکه پول نفت را مي گرفتيم اما الان اين فرايند به سختي انجام مي شود و اکنون نمي توانيم به اسم ايران نفت صادر کنيم. بيژن زنگنه، عصر روز سه شنبه (28 خردادماه) در مراسم بزرگداشت شهيد تندگويان که در مجمع عمومي سالانه تشکل مردم نهاد مجمع وزيران ادوار در سازمان مديريت صنعتي برگزار شد، افزود: شرايط بسيار دشوار و سخت شده است، اما چون دود و آتش و خون نيست، خيلي حس نمي شود که جنگ است. وي اعلام کرد: اکنون شرايط بسيار سخت است اما پر قدرت کار مي کنيم تا ان شاءالله از اين شرايط عبور کنيم. وزير نفت با بيان اينکه مشکل تنها نفت خام نيست بلکه در رابطه با فراورده ها و محصولات پتروشيمي نيز دچار مشکليم، ادامه داد: ان شاءالله خداوند کمک کند تا از اين شرايط عبور کنيم؛ اگر داخل درست باشد، مي توان خارج را کاري کرد. زنگنه ادامه داد: شهيد تندگويان فردي از بدنه وزارت نفت بود که تصدي وزارت را بر عهده گرفتند. ايشان فردي انقلابي و زجرکشيده بودند که قبل از انقلاب به زندان رفتند. در سال اول جنگ براي رسيدگي به پالايشگاه آبادان رفته بودند که اسير شدند. در اينکه چگونه ايشان فوت کردند يا شهيد شدند، ابهاماتي وجود دارد که بعد از سقوط صدام نيز مشخص نشد، زيرا ايشان جوان بودند و بيماري ويژه اي نداشتند.
به گفته وزير نفت، شهيد تندگويان جزو نيروهاي فداکاري بودند که قبل از تصدي وزارت نفت، مديريت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به عهده داشتند. ايشان آن روزها به پالايشگاه آبادان رفته بودند که عراقي ها به آن منطقه حمله و ايشان را اسير کردند.
معاون وزير نفت در امور گاز تاکيد کرد:
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران بر لزوم استفاده از مستندات و تجربه هاي بحران سيل اخير براي مقابله با بحران هاي احتمالي آينده تاکيد کرد و گفت: تجارب سيل بايد در دسترس همه کارکنان قرار گيرد.
حسن منتظرتربتي در آيين قدرداني از مديران و کارکنان مناطق عمليات انتقال گاز که روز چهارشنبه (22 خردادماه) برگزار شد، با تاکيد بر لزوم استفاده از دستورعمل ها و مستندات به منظور آمادگي بيشتر در بحران هاي احتمالي بعدي گفت: دستاوردها و تجاربي که کارکنان انتقال گاز در بحران سيل امسال به دست آوردند، نبايد مغفول بماند، بلکه لازم است به صورت دستورعمل و مستندات و به منظور مشخص شدن نقاط قوت و آمادگي بيشتر در بحران هاي بعدي، به دست همه برسد. وي با بيان اينکه مجموعه شرکت ملي گاز ايران از منظر حضور به موقع و کمک رساني به مردم سيل زده نمره خوبي کسب کرد، افزود: کارکنان صنعت گاز در روزهاي بحران به خوبي مي دانستند که وصل سريع گاز به معناي هديه آرامش به مردم است، به همين سبب با تلاش شبانه روزي براي انتقال، توزيع و تامين پايدار گاز در تکاپو بودند.
تربتي مهم ترين وظايف مديران در هر سازمان را تعيين قواعد بازي عنوان کرد و ادامه داد: مديران بايد عرصه را براي تحقق اهداف سازمان فراهم کنند و سرانجام بازي را به دست بازيگران که همان کارمندان هستند، بسپارند. اين نقش آفريني به کارکنان امکان مي دهد شور و حماسه اي همچون کاري که در سيل اخير کردند، بيافرينند.
در سال هاي 90 تا 97 انجام شد
مدير توليد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران اعلام کرد: از سال 90 تا پايان سال 97، بيش از پنج ميليارد متر مکعب گاز به مخزن ذخيره سازي سراجه قم تزريق شده است.
غلامرضا نصيرايي با اعلام اين مطلب افزود: در اين مدت در مجموع، پنج ميليارد و 465 ميليون متر مکعب گاز به مخزن ذخيره سازي سراجه قم تزريق و پنج ميليارد و 212 ميليون متر مکعب گاز و 477 هزار بشکه ميعانات گازي از اين مخزن بازتوليد شده است.وي گفت: بر اساس برنامه، روزانه حداکثر هفت ميليون و 500 هزار متر مکعب گاز در ماه هاي گرم سال در اين مخزن تزريق و حداکثر روزانه 9 ميليون متر مکعب گاز به همراه ميعانات گازي در چهار ماه سرد سال برداشت خواهد شد.
به گفته نصيرايي، امسال نيز تزريق گاز در اين مخزن از 15 ارديبهشت ماه آغاز شد که تا 20 خردادماه امسال، حدود 270 ميليون متر مکعب گاز تزريق شده است.
وي به اجراي طرح اصلاحي در آرايش شيرهاي کاهنده و تغيير خط لوله مربوط به تسهيلات سرچاهي چاه هاي منطقه عملياتي سراجه اشاره و تصريح کرد: با بررسي دوباره نقشه تسهيلات سرچاهي چاه هاي مخزن ذخيره سازي سراجه قم، پيشنهاد سري کردن شيرهاي کاهنده ثابت و متغير و تغيير خط لوله ارائه شد که با اجراي پيشنهاد جديد، انعطاف انجام کارهاي عملياتي و تعميراتي به ميزان قابل توجهي افزايش مي يابد. اين پيشنهاد تاکنون براي دو حلقه چاه اجرا شده است.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت خطاب به شرکت هاي شتاب دهنده، دانش بنيان و استارتاپ ها گفت: از ايده هاي خلاقانه و جديد استقبال مي کنيم.
جعفر توفيقي روز يکشنبه (26 خردادماه) در نخستين نشست هم انديشي عمومي کارکنان و مديران ارشد پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اين که هر سازماني بايد عملکرد خود را به طور مستمر ارزيابي کند و ميزان تطابق آن را با اهداف و برنامه هاي تنظيم شده بسنجد، افزود: گزارش فعاليت سازمان ها بايد منتشر شود تا ذي نفعان داخلي و خارجي پژوهشگاه در جريان اين گزارش ها قرار گيرند و از اقدام هاي اين مجموعه مطلع شوند.
وي تصريح کرد: هدف ديگر از انتشار فعاليت هاي اين مجموعه ارزيابي دروني سازمان است، چرا که از اين طريق مي توان آسيب ها را شناسايي و در راهبردهاي سازمان نيز تجديد نظر کرد تا در سال هاي آتي با قدرت بيشتري به سمت تحقق اهداف حرکت کنيم.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با تاکيد بر اين که سال گذشته تلاش کرديم که ارتباطات پژوهشگاه را وسعت بخشيم، تصريح کرد: با مديران مختلف در بخش هاي دولتي و خصوصي نشست هاي متعددي برگزار شده تا با ظرفيت هاي پژوهشگاه آشنايي هاي بيشتر انجام شود و در آينده نزديک ارزش هاي اين سازمان براي ارتقاي جايگاه صنعت نفت بيشتر ديده شود.
توفيقي با اشاره به اين که سال 98 را سال چابک سازي در اين مجموعه نام گذاري کرده ايم، افزود: هدف از اين نام گذاري، سرعت بخشي به فعاليت ها و حذف مقررات زايد است تا فعاليت هاي محوري پژوهشگاه با سهولت بيشتر انجام شود.
وي با بيان اين که گزارشات ارايه شده به ذي نفعان با هدف ميزان اثربخشي پروژه ها تنظيم و ارائه مي شود، گفت: اغلب گزارش هاي اين مجموعه بر مبناي شاخص هاي اثر بخشي تنظيم شده تا جامعه اقتصادي، صنعتي و مديران کشور بيشتر با فعاليت هاي اين مجموعه آشنا شوند و بدانند که اقدام هاي اين سازمان صرفا در يک چرخه اقتصادي بسته تعريف نمي شود، بلکه ارزش اقتصادي و فناوري پژوهشگاه بايد در اقتصاد صنعت نفت و کشور مورد تحليل قرار گيرد.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت به وضع کنوني کشور اشاره کرد و گفت: محققان و متخصصان پژوهشگاه صنعت نفت همواره تلاش مي کنند که شرايط موجود را به فرصت تبديل کرده و اکنون که شرکت هاي خارجي فعاليت هاي خود را به صفر رسانده اند، پژوهشگاه بتواند اين خلا را پر کرده، دانش و فناوري مورد نياز صنعت نفت وگاز را نيز تامين کند.
توفيقي با تاکيد بر اين که از همه ايده هاي جديد و خلاقانه استقبال مي کنيم، گفت: سازمان هاي مبتني بر پژوهش و فناوري، همواره به ايده هاي جديد و بروز خلاقيت خود زنده هستند و اميدواريم با کمک شرکت هاي شتاب دهنده، دانش بنيان و استارتاپ ها، بتوانيم شرايط بهتري را در تقويت اين زمينه ها فراهم سازيم.
مديرکل بازرسي و رسيدگي به شکايات وزارت نفت از کشف تخلف 13.8 ميليارد توماني از دو شرکت اصلي و فرعي وزارت نفت خبر داد. اشکان ميرمحمدي با اعلام اين خبر که در پي مغايرت گيري منظم از حساب ها مشخص شد در يکي از شرکت هاي فرعي تابع بالغ بر 11 ميليارد تومان به واسطه سوء استفاده يکي از کارکنان از دو فقره از چک هاي عهده حساب آن شرکت نزد يکي از بانک هاي عامل، مراتب موجبات کسر اين مبلغ از منابع آن شرکت شد، اظهار کرد: بلافاصله پس از کشف موضوع از سوي امور مالي شرکت ذي ربط و بازتاب آن از سوي مديرعامل به مبادي مربوطه، پرونده اي در مرجع قضايي تشکيل و اقدام هاي مترتب بعدي ازسوي آن مرجع با توجه به دستورهاي صادره از ناحيه بازپرس محترم در دستور اقدام قرار دارد. وي با اشاره به اينکه در ابتداي هفته اخير نيز مشخص شد از شماره سريال يک فقره از چک هاي متعلق به يکي از شرکت هاي اصلي بالغ بر 2.8 ميليارد تومان وجه مورد سوء استفاده قرار گرفته، حال آنکه اصل چک در خزانه داري آن شرکت موجود است، افزود: اين موضوع با رصد دوره اي همکاران مالي آن شرکت کشف و اقدام هاي قضايي بلافاصله از ناحيه مديريت حقوقي آن شرکت صورت گرفت و پيگيري هاي بعدي تا رسيدن به حصول نتيجه نهايي در دستور کار قرار دارد. مديرکل بازرسي وزارت نفت با تاکيد بر اينکه متخلفان آگاه باشند و بدانند که به واسطه سرعت در شناسايي کشف و تخلفات احتمالي، قاطعانه برخورد و اقدام خواهد شد، گفت: مديران صنعت نفت در امر مبارزه با فساد در خط مقدم قرار دارند و در ارائه خدمت به مردم و ايران اسلامي با تمام توان به طور اخص در شرايط تحريم، تلاش و مجاهدت مي کنند.
مديرکل اروپا و آمريکا و همسايگان درياي خزر وزارت نفت تفاهم نامه همکاري ايران و روسيه را در بخش انرژي تشريح کرد.
حسين اسماعيلي شهميرزادي با اشاره به اينکه ايران و روسيه در بخش هاي مختلف انرژي گام هاي بزرگي براي همکاري برداشتند، افزود: همکاري در حوزه اکتشاف، استخراج، توليد و سرمايه گذاري در صنعت نفت، گاز، پتروشيمي در اين تفاهم نامه مورد تاکيد قرار گرفت. وي همکاري در زمينه يکسان سازي استانداردهاي تجهيزات صنعت نفت ايران و روسيه را يکي از بندهاي تفاهم نامه با روس ها عنوان کرد و افزود: با اجرايي شدن اين بند که براي نخستين بار به تفاهم نامه افزوده شده است، طرف ها مي توانند از تجهيزات صنعت نفت و گاز يکديگر استفاده کنند. اسماعيلي با بيان اينکه همکاري دوجانبه در درياي خزر از ديگر موارد مورد توافق با روس ها بود، تصريح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت و موسسه هاي مطالعات انرژي نيز مذاکرات خوبي با همتايان روس در زمينه هاي پژوهشي و مطالعاتي داشتند. ايران و روسيه ديروز و پس از پايان سومين نشست کارگروه انرژي دو طرف در بخش انرژي، تفاهم نامه اي در 27 بند در بخش نفت، گاز، پالايش، پتروشيمي، برق و انرژي هسته اي امضا کردند. پانزدهمين نشست مشترک همکاري هاي اقتصادي و تجاري ايران و روسيه روز يکشنبه (26 خردادماه) با حضور رضا اردکانيان، وزير نيرو به عنوان رئيس ايراني اين کميسيون و سرگئي چپاتاريف، وزير ناحيه فدرال قفقاز شمالي روسيه آغاز شد و روز دوشنبه (27 خردادماه) در اصفهان به کار خود پايان داد.
تشريح تامين گاز پايدار مردم شمال شرق ايران در گفت وگو با مدير عامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
مشعل نقطه اي در شمال شرقي ايران به تازگي شاهد افتتاح طرحي در صنعت نفت بود که حاصل جمع آن بهبود تامين گاز مردم مناطق اين خطه از کشور خواهد بود. مرکز جمع آوري گاز در ميدان گازي خانگيران سرخس که عنوان بزرگ ترين مرکز جمع آوري گاز کشور را يدک مي کشد. شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق، به عنوان يکي از شرکت هاي تابعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در سال 77 با هدف توليد و بهره برداري از مخزن عظيم گاز ترش مزدوران و سه مخزن گاز شيرين (شوريجه B، شوريجه D و گنبدلي ) تاسيس شد که مسؤوليت تامين گاز شش استان خراسان رضوي، خراسان شمالي، خراسان جنوبي، گلستان، مازندران (پس از تامين خوراک پتروشيمي خراسان و سوخت نيروگاه نکا) و بخشي از استان سمنان را به عهده دارد.منطقه عملياتي خانگيران، تنها منبع هيدروکربوري شرق و شمال شرق کشور است و حدود 95 درصد گاز توليد آن ترش است که با انتخاب کالاي مناسب، رعايت استانداردهاي گاز ترش و استفاده از انواع سامانه هاي کنترلي سبب شده تاکنون حادثه اي رخ ندهد. مرکز جمع آوري گاز در ميدان گازي خانگيران با هدف ذخيره سازي گاز طبيعي به ميزان روزانه 10 ميليون متر مکعب در دوره هشت ماه گرم سال و باز توليد 20 ميليون متر مکعب در روز، براي فصول سرد سال به بهره برداري رسيده است. اين تاسيسات به شرکت نفت مناطق مرکزي اختصاص دارد که يکي از شرکت هاي اصلي توليدي در ساختار شرکت ملي نفت ايران است. اين شرکت در مجموع، مسؤوليت توسعه و توليد از 80 ميدان گازي و نفتي را به عهده دارد. به عبارت ساده تر به همان ميزان که مخزن پارس جنوبي، تامين کننده عمده گازکشور محسوب مي شود ، شرکت نفت مناطق مرکزي ايران نيز همان وظيفه را در گستره 11 استان از شمال تا شمال شرق ايران عهده دار است. رامين حاتمي، مدير عامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشريح مسير احداث، تکميل و اهميت بزرگ ترين مرکز جمع آوري ذخيره سازي گاز ايران در سرخس پرداخت که در ادامه مي آيد.
با توجه به موقيعت راهبردي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق در تامين گاز شش استان شرقي و شمالي کشور و همچنين ضرورت ذخيره سازي گاز به عنوان يک منبع قابل اطمينان براي قطع وابستگي به گاز وارداتي، طرح ذخيره سازي گاز در ميدان شوريجه به عنوان دومين طرح و بزرگترين طرح ذخيره سازي در کشور تعريف شد و مراحل اجرايي آن به پايان رسيد. ما در سطح کشور، دو طرح ذخيره سازي گاز داريم که تاکنون طراحي، احداث و راه اندازي شده است. نخستين طرح ذخيره سازي گاز در مخزن ميدان سراجه بود و دومين طرح که ظرفيت بالاتري دارد و به نوعي بزرگترين ظرفيت ذخيره سازي گاز در کشور به شمار مي رود، طرح ذخيره سازي در مخزن شوريجه است که به تازگي شاهد افتتاح مرکز جمع آوري آن بوديم. اين پروژه از سال 91 ابلاغ و کار آن آغاز شد که به دليل تحريم و عدم تامين کالا، با مشکلاتي همراه بود و با پيگيري هاي انجام شده از سال 1396 مراحل اجراي آن آغاز و در پايان سال 97 به اتمام رسيد. براي بهره برداري زود هنگام از اين طرح، تاسيسات طرح ضربتي از سال 1394 در فرايند بهره برداري قرار گرفت. اين پروژه شامل تاسيسات 15 راهه با فشار بالا (کلاس 2500)، پست هاي برق فشار متوسط و ضعيف، سيستم هاي کنترل و قطع اضطراري، مشعل سوز، لوازم برق و ابزاردقيق، پکيج هاي تزريق مواد شيميايي، سيستم هاي ايمني و اطفاء حريق، خطوط لوله تزريق و بازتوليد گاز است.
عمليات اجرايي بخش سيويل شامل عمليات خاکي به ميزان 300 هزار متر مکعب و بتن ريزي به ميزان 550 متر مکعب و احداث سازه هاي مورد نياز به ميزان 280 تن است. در بخش عمليات مکانيکي، جوشکاري، تست هاي مخرب و غيرمخرب به ميزان 40 هزار اينچ قطر با ضخامت ها و قطرهاي مختلف انجام شده، در بخش برق و ابزاردقيق، عمليات کابل اندازي به ميزان 25 هزار متر و 960 عدد لوپ چک گرم و سرد اجرا و در بخش خط لوله نيز 7 هزار متر خط لوله 16 اينچ و 12 اينچ انجام شده است.
اين طرح شامل مرکز جمع آوري، مرکز تفکيک 12 حلقه چاه، تاسيسات فشارافزايي و تزريق است. بخش فشارافزايي آن در اختيار ذخيره سازي شرکت ملي گاز ايران قرار گرفته و بخش بالادستي شامل چاه ها، خطوط انتقال، خطوط جمع آوري و خطوط تزريق به عهده شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است.
اين پروژه با اعتبار حدود 19 ميليون يورو و حدود 200 ميليارد ريال از محل منابع داخلي تامين شده و به بهره برداري رسيده است. پروژه ياد شده، شامل احداث تاسيسات جمع آوري گاز (15 راهه)، تابلوهاي برق و سيستم هاي کنترل و قطع اضطراري، مشعل سوز، خطوط لوله توليد و بازتوليد و اتصال خطوط لوله چاه هاي تزريقي به مرکز است.
همسو با شعار صنعت نفت مبني بر حرکت در مسير اقتصاد مقاومتي و همچنين تاکيد بر توان ساخت داخل، تمام کار را با استفاده از پيمانکاران و توان متخصصان داخلي اجرا کرديم که بايد بگويم اين طرح کاملا ايراني است. افزون بر آن، در ساخت مونتاژ و راه اندازي حدود 50 درصد از تجهيزات شامل کل تجهيزات برقي، پکيج هاي مواد شيميايي، سيستم هاي کنترل سيستم هاي ايمني، مشعل و سازه هاي مورد نياز از توان و همچنين در طراحي مجموعه نيز کاملا از توان متخصصان داخلي استفاده کرديم. يکي از نکات بارز در اين پروژه، رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) بوده که خوشبختانه حادثه اي به دنبال نداشته است.
در مسير اهداف اقتصاد مقاومتي نيز با حمايت از توان سازندگان داخلي و رونق توليد، اغلب تجهيزات در داخل کشور و با استفاده از توان سازندگان و تامين کنندگان داخلي ساخته شده و از اين نظر، توليد برخي اقلام و بهره مندي حداکثري از ظرفيت توليدکنندگان داخلي، با توليد داخلي قطعات و تجهيزات، موجب جلوگيري از خروج ارز از کشور و رونق توليد شده است.
در بخش طراحي و ساخت ادوات بالغ بر 20 درصد صرفه جويي ارزي داشتيم.
اين طرح به منظور اجراي اهداف استراتژيک، رفع نيازمندي به گاز کشورهاي ديگر بخصوص در فصول سرد سال و افزايش قابليت اطمينان گازرساني به استان هاي شرقي و شمالي کشور و همچنين افزايش بهره وري از مخازن گازي در حال تخليه با احداث تاسيسات سرچاهي و خطوط لوله جرياني مربوطه در برنامه قرار گرفت. هدف اصلي اين طرح، تزريق روزانه 10 ميليون مترمکعب گاز و برداشت 20 ميليون متر مکعب در ماه هاي سرد سال ازمخزن شوريجه D است. برنامه ما اين است که هشت ماه تزريق گاز و چهار ماه سرد سال که اوج مصرف است، باز توليد داشته باشيم تا بتوانيم از توان اين مخزن به صورت بهينه استفاده کنيم. خوشبختانه شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق در نيمه شمالي کشور قرار دارد؛ تنها نقطه اي که در کل نيمه شمالي کشور توليد گاز داريم، فقط خانگيران است. در دو منطقه قم و خانگيران، هم تزريق و هم بازتوليد داريم و همانگونه که قبلا گفته شد، گاز توليدي اين مناطق در فصول سرد 5 تا 6 استان ما را پوشش مي دهد و بخش عمده اي از کشور را از انتقال گاز بي نياز مي کند. با اجراي اين طرح در زمستان، افزايش گاز قابل ملاحظه اي حاصل شده است. چنانچه در سال گذشته در دوران پيک مصرف، توانستيم حدود 15 ميليون متر مکعب از بخش ذخيره سازي توليد کنيم که اين مهم مي تواند در فصول سرد به پايداري شبکه توزيع، انتقال و توليد گاز کمک کند. مرکز تفکيک اين طرح نيز به صورت طرح ضربتي در حال بهره برداري است. با استفاده از تاسيسات احداث شده، ميزان پيک تزريق تا 12 ميليون متر مکعب و ميزان برداشت گاز در سال گذشته در پيک توليد 15 ميليون متر مکعب در روز بوده است. ميزان گاز تزريقي از ابتداي سال جاري تاکنون 471 ميليون مترمکعب در مقابل 720 ميليون متر مکعب برنامه اي با توجه به گاز تحويلي بوده که حدود 65 درصد برنامه محقق شده است.
ظرفيت تزريق فاز دوم شوريجه، به 20 ميليون متر مکعب در روز و بازتوليد آن به روزانه 40 ميليون متر مکعب مي رسد که با توجه به سياست هاي ابلاغي وزارت نفت، به شرکت ملي گاز ايران واگذار شده و در حال پيگيري از سوي آن شرکت است.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به عنوان بخش مهمي از زنجيره توليد گاز در کشور است. براساس ابلاغيه وزارت نفت، نگهداشت توان توليد، افزايش توليد، افزايش توان تزريق وآماده سازي تاسيسات براي فصول سرد سال همه در برنامه قرار دارد تا مشابه سال هاي قبل، تامين انرژي بدون دغدغه صورت گيرد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب اعلام کرد:
نگار صادقي صنعت نفت ايران در پنجم خردادماه مصادف با اکتشاف نفت در چاه شماره يک مسجد سليمان در تاريخ 1287، صدويازده ساله شد. شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب که 80 درصد توليد نفت ايران را در اختيار دارد، قلب اين صنعت عظيم در ايران است و اکنون يک قرن پس از اکتشاف نفت، همچنان از جايگاه کليدي و مهمي برخوردار است. احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب مي گويد: هم اکنون 100 درصد امور طراحي، مهندسي و راهبري امور توسعه و پشتيباني توليد نفت از سوي ايراني ها انجام مي شود؛ او به تحريم هاي آمريکا عليه ايران نيز اشاره مي کند و مي گويد: توليد نفت طبق برنامه توليد مورد نظر، ادامه دارد و از اين فرصت، براي ظرفيت سازي لازم به منظور نگهداشت و افزايش توليد در حال انجام است.
صنعت نفت ايران در 111 سال گذشته از فراز ونشيب هاي فراواني در ايران برخوردار بوده و در برهه هاي حساسي از تاريخ نه تنها بر زندگي مردم ايران بلکه بر زندگي مردم منطقه به دليل ملي شدن صنعت نفت ايران اثر گذاشته است؛ در جريان انقلاب اسلامي و دوران جنگ هشت ساله عراق عليه ايران نيز اين صنعت همچنان نقش محوري در اقتصاد ايران بازي مي کرد. پس از پايان جنگ، اين صنعت در برهه هاي مختلف با تحريم هاي آمريکا روبه رو شد با اين حال به همت مردان و زنان اين صنعت، تحريم ها هرگز مانع توقف فعاليت ها از جمله توليد و صادرات نفت ايران نشد. هم اکنون که صنعت نفت ايران از يکصدويازده سالگي خود عبور کرده است، مي توانم بگويم که 100 درصد راهبري فعاليت ها و تصميم گيري ها در صنعت نفت از سوي نيروهاي ايراني انجام مي شود، حتي اگر با شرکت هاي خارجي نيز همکاري داشته باشيم، راهبري اصلي پروژه ها، طرح و برنامه ها از سوي ايراني ها انجام مي شود. صنعت نفت يک صنعت بين المللي و پيچيده به لحاظ دانش، تجربه، نيروي انساني، امکانات سخت افزاري، نرم افزاري و راهبردهايي که بايد پياده شود، است.
صنعت نفت ايران در شرايطي در مسير رشد و توسعه قرار دارد که همواره در نوک پيکان تهديدهاي آمريکا پس از انقلاب اسلامي بوده و آمريکا در سال هاي اخير همه تلاش خود را به کار برده است تا انتقال فناوري به اين صنعت را در ايران مخدوش کند، اگرچه اين صنعت يک صنعت 100 در صد بومي نبوده و بين المللي است و به ورود فناوري از بازارهاي بين المللي نياز داريم اما تا جايي که در توانمان بوده است، فناوري را دريافت و بخش قابل توجهي از کالا، تجهيزات و مواد مصرفي را با تلاش صنعتگران و سازندگان داخلي بومي سازي کرده ايم.
تحريم اين دوره همه جانبه تر، سنگين تر و سخت تر از دوره قبل است؛ آمريکا در دور جديد تحريم ها همه تلاش خود را به کار برده است تا صادرات نفت ايران را صفر کند، اما مشاهده مي کنيد که موفق به انجام اين کار نشده است و به حول و قوه الهي نخواهد شد. در واقع با توجه به جنگ تمام عيار اقتصادي که عليه ايران صورت گرفته است، تا همين امروز که با شما صحبت مي کنم، طبق برنامه، توليد نفت در مناطق نفت خيزجنوب ادامه دارد. در دور قبلي تحريم ها هم با برنامه ريزي که در مناطق نفت خيز انجام شده بود و با ايجاد ظرفيتي که در دوران تحريم انجام داده بوديم، پس از رفع تحريم ها توانستيم در بازه زماني مورد نظر، توليد را به حداکثر برسانيم؛ امروز هم با درس گرفتن از آن دوره و علم به اين که هميشه بايد آماده برگشت به توليد حداکثري باشيم، در حال ظرفيت سازي و تعميرات اساسي هستيم تا چنانچه قرار باشد به توليد حداکثري برگرديم، در يک بازه زماني بسيار کوتاه اين هدف را محقق کنيم.
برنامه توليد متناسب با شرايط موجود کشور قابل انعطاف است؛ اما با توجه به برنامه ها و طرح هايي که داريم و همچنين با توجه به ميزان مصارف پالايشگاهي و صادراتي، اميدواريم خللي در ميزان توليد مورد نياز به وجود نيايد. به هرحال در مناطق نفت خيزجنوب در حال توليد هستيم و پيش بيني آينده و ميزان توليد نيز به سياست گذاري هاي وزارت نفت بستگي دارد؛ ما مي توانيم در يک بازه زماني منطقي، توليدمان را به حداکثر برسانيم.
همان طور که مي د انيد، تجهيزات صنعت نفت در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قديمي و فرسوده است و بسياري از ميدان ها وارد نيمه دوم عمر خود شده اند، بنابراين بهسازي و نوسازي تجهيزات و همچنين اجراي پروژه ها به منظور افزايش توليد و جلوگيري از افت توليد در ميدان ها موضوعي طبيعي است که ما نيز در سال هاي اخير با تعريف پروژه هاي فراواني از جمله پروژه هاي ميدان محور که توسعه آنها طبق مدل جديد قراردادهاي نفتي انجام خواهد شد و توسعه 28 مخزن را که نيازمند حفاري هاي جديد بوده است، در دستور کار قرار داده ايم، در اجراي اين پروژه ها نيز، محدوديتي براي همکاري با شرکت هاي داخلي و خارجي نداريم. اما در اجراي طرح توسعه 28 مخزن اولويت ما با شرکت هاي داخلي است، در عين حال شرکت هاي برنده مي توانند از مشاوران خارجي نيز کمک بگيرند.
ما از هرگونه سرمايه گذاري داخلي و خارجي در شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب استقبال مي کنيم، ضمن اين که سرمايه گذاران هر هزينه اي که در صنعت نفت انجام دهند، با اطمينان به آنها قول مي دهم که با توجه به حاشيه سودي که در اين صنعت وجود دارد، بيشتر از هر جاي ديگري سود عايدشان مي شود، ما نيز از صنعتگران و سرمايه گذاران داخلي با استفاده از قراردادهاي پايدار و بلندمدت حمايت مي کنيم، زيرا سرمايه گذاري آنها علاوه بر اين که سبب رونق ساخت داخل مي شود، منجر به تحرک اقتصادي و افزايش اشتغال و رونق توليد در کشور خواهد شد.
جذب سرمايه در مناطق نفت خيزجنوب را در سه قسمت اولويت بندي کرده ايم. نخست مديريت مخازن در 28 مخزن و ميدان محور که در قراردادهاي بالادستي است. دوم طرح جمع آوري گازهاي همراه و جلوگيري از گازسوزي است و سوم نوسازي و بهسازي خطوط لوله و تجهيزات روسطحي. مثلا با توجه به فرسودگي تجهيزات به سرمايه گذاري چند ميليارد دلاري در تجهيزات روسطحي نياز داريم و شايد چند برابر آن را در امور توسعه اي در ميادين تحت بررسي نياز داشته باشيم. منظور اين نيست که اين ارقام به صورت يکجا جذب شوند بلکه بنا داريم در امور توسعه اي در ميادين تحت سرپرستي در يک بازه زماني منطقي مثلا در بازه هاي زماني دوساله، پنج ساله و شايد ده ساله، سرمايه را جذب کنيم. ما معتقديم سرمايه گذاران و سازندگاني که به همکاري با ما علاقه مند هستند، مي توانند براي سال ها در کنار ما باشند و اين يک رابطه برد-برد است.
يکي از مهمترين اهداف اما در اجراي اين بسته ها علاوه بر اهداف توليدي، فعال کردن سازندگان داخلي است، بنابراين براي اين که آنها بتوانند در اين بخش ورود کنند، تصميم گرفتيم پروژه ها را در بسته هايي حداکثر با هزينه 300 ميليون دلار تعريف کنيم و حداکثر آورده پيمانکار مي تواند 20 درصد باشد و پرداختي به آنها متناسب با پيشرفت پروژه ها انجام مي شود. اما اگر قرار باشد شرکت هاي خارجي نيز در اين بخش فعال شوند، به آنها تاکيد کرده ايم که بايد به صورت کامل به فاينانس پروژه بپردازند. در حال حاضر نيز با چند شرکت خارجي در حال مذاکره هستيم که پيشرفت هاي خوبي نيز در اين زمينه داشته ايم.
بله، اما اگر شرکت هاي ايراني ظرفيت فاينانس کامل پروژه را داشته باشند، مي توانيم مجوز ترک تشريفات مناقصه را براي آنها بگيريم؛ اين امتياز تنها براي شرکت هاي ايراني است تا بتوانيم هرچه سريع تر پروژه را به اجرا ببريم؛ در غير اين صورت اجراي پروژه پس از برگزاري مناقصه واگذار مي شود. مدت زمان در نظر گرفته شده براي اجراي پروژه ها نيز دوسال تا دوسال و نيم است.
چند روش را براي اين کار در نظر گرفته ايم. يکي از اين روش ها انتشار اوراق منفعت است. در فاز نخست اجراي برنامه هايمان در سال اول اين اوراق منتشر و به اندازه کافي نيز تامين اعتبار انجام شده است. هم اکنون براي اجراي اين پروژه ها در سال اول اجرا تامين مالي مورد نياز شده است. البته روش هاي ديگري هم براي تامين مالي در نظر گرفته شده است. در کنار اينها ما از جذب سرمايه هاي سرگردان در کشور استقبال و از سرمايه گذاران دعوت مي کنيم تا سرمايه هاي خود را در صنعت نفت سرمايه گذاري کنند، زيرا بازگشت سرمايه آنها حتمي است و اعتقاد داريم صنعت نفت يکي از جذاب ترين بازارها براي سرمايه گذاران است.
تاکنون تکليف 6 بسته منصوري آسماري، رامشير، گچساران خامي، نرگسي، لالي آسماري و کبود مشخص شده و شرکت هاي برنده مناقصه، کارشان را شروع کرده اند. مناقصه 8 بسته هم برگزار شده است و در حال نهايي کردن مناقصه هستيم که به زودي برندگان آنها نيز اعلام مي شود. انتظار داريم تکليف 12 بسته ديگر نيز تا پايان نيمه نخست امسال مشخص شود. به اين ترتيب اميدواريم تا پايان امسال کار اجرايي همه بسته هاي کاري 28 مخزن آغاز شود.
انتظار داريم با اجراي طرح هاي توسعه اي 28 مخزن (پس از حدود دوسال ونيم) در شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب 600 هزار بشکه در روز نگهداشت و افزايش توليد داشته باشيم. البته اين توضيح نيز ضروري است که ما در مناطق نفت خيزجنوب سالانه حدود 10 درصد افت طبيعي توليد از چاه هاي توليدي داريم و اگر فرض کنيم روزانه 3 ميليون بشکه توليد مي کنيم، سالي 300 هزار بشکه افت توليد داريم، ضمن آنکه براي نگهداشت اين 300 هزار بشکه بايد اقداماتي مانند حفاري چاه، ترميم چاه، تعمير چاه و احداث پروژه هاي نمکزدايي را انجام دهيم، بنابراين با اجراي طرح توسعه 28 مخزن، علاوه بر جايگزيني افت توليد 10 درصدي چاه ها و مخازن اين طرح، افزايش توليد 300 هزار بشکه اي در روز را نيز به سطح توليد اين مخازن خواهيم داشت.
در شرايطي کنوني با امکانات موجود، دستيابي به رقم افزايش و نگهداشت توليد 600 هزار بشکه اي در روز در طرح توسعه 28 مخزن در مناطق نفت خيزجنوب امکان پذير است، اما اگر بخواهيم به ازديادبرداشت با روش هاي EOR و IOR دست يابيم، قطعا هم سرمايه گذاري سنگين تر و هم فناوري به روزتر نياز داريم که در اين بخش به مشاور خارجي و سرمايه گذاري نياز خواهيم داشت. در قراردادهاي ميدان محور که افزايش ضريب بازيافت مطرح است، چون انجام اين کار زمان بر است، به هزينه هاي بيشتر و فناوري هاي خاص نياز دارد.
پس از اجراي برجام 18MOU براي توسعه ميدان هاي منتخب مناطق نفت خيزجنوب امضا شد ( 8 شرکت داخلي و خارجي ) و مذاکرات را به صورت جدي دنبال کرديم که به دليل خروج يکجانبه آمريکا از برجام و مشکلاتي که به وجود آمد، برخي شرکت ها از ادامه همکاري انصراف دادند. هم اکنون با سه شرکت مذاکرات را به صورت جدي دنبال مي کنيم که اميدوارم در نيمه اول سال 98 حداقل دو قرارداد را امضا کنيم. به هر تقدير شايد آهنگ مذاکرات کمي کند شده باشد، اما پيوسته بوده است.
تحريم ها باعث نمي شود از استانداردهايمان کوتاه بياييم، زيرا صنعت نفت صنعت حساسي است و به اصطلاح اولين اشتباه در انجام عمليات اين حوزه، شايد آخرين اشتباه باشد. البته در بخش تامين مالي و هزينه ها يکسري ملاحظات داريم، اما در مورد رعايت استانداردهاي نفت به هيچ عنوان نبايد از اين اصول عبور کنيم و استانداردهاي اجرا بايد به درستي رعايت شود.
منبع: ايران پتروليوم
شرکت ملي صنايع پتروشيمي با جديت بر روند ساخت و تکميل طرح هاي پتروشيمي با هدف افزايش ظرفيت توليد و نيز تکميل زنجيره ارزش نظارت دارد. بدون ترديد صنعت پتروشيمي، نبض توسعه و موتور توسعه ايران است، اين صنعت به دليل برخورداري از جايگاه خاص در تامين نياز صنايع مختلف کشور به محصولات مختلف پليمري و شيميايي و نيز صادرات و ارزآوري و همچنين اشتغالزايي، از موقعيتي ويژه در اقتصاد ايران برخوردار است. روند رو به رشد توسعه صنعت پتروشيمي، نشان مي دهد اين صنعت ارزش آفرين افزون بر تامين نياز داخل مي تواند در توسعه صادرات غيرنفتي نيز نقش اساسي ايفا کند و بر همين اساس براي توسعه صنعت بايد حرکت در مسير تکميل زنجيره ارزش و توليد محصولات نهايي با هدف کاهش خام فروشي مورد توجه ويژه و کليه حلقه هاي اين زنجيره مدنظر قرار گيرد. در ساليان اخير دهها طرح پتروشيمي وارد مدار توليد با توجه به تهيه نقشه راه صنعت پتروشيمي و برنامه ريزي هاي انجام شده قرار است 18 طرح تا پايان سال 99 به بهره برداري برسد و سه طرح متانول کاوه، متانول بوشهر و الفين ايلام امسال وارد مدار توليد شوند؛ 15 طرح ديگر نيز سال آينده به بهره برداري خواهند رسيد.
با بهره برداري از 18 طرح پتروشيمي تا پايان سال 99 توليد قابل فروش با 70 درصد رشد به 51 ميليون تن مي رسد که مصداق جهش دوم در اين صنعت است.
عزم دولت و وزارت نفت بر تکميل طرح هاي اولويت دار صنعت پتروشيمي سبب شده تا بهزاد محمدي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با پيگيري و نظارت هاي دقيق وکارشناسي روند ساخت و تکميل اين طرح ها را رصد کرده و در نشست هايي با مديران عامل هلدينگ ها و شرکت هاي پتروشيمي در جريان روند فعاليت هاي جاري، برنامه ها و نيزبرخي چالش هاي موجود در مسير ساخت قرار بگيرد.
مدير عامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين جلسه ها، ضمن تاکيد بر لزوم شتاب به اجراي طرح هاي اولويت دار صنعت پتروشيمي، خطاب به مديران عامل هلدينگ ها و شرکت هاي پتروشيمي اظهارکرد: شرکت ملي صنايع پتروشيمي در مسير شناسايي و رفع موانع و چالش هاي موجود پروژه ها حداکثر همکاري و پيگيري را انجام خواهد داد وبي ترديد مي توان با هم افزايي، انطباق و همدلي شرکت ها و هلدينگ هاي پتروشيمي، روند تحقق "جهش دوم" صنعت "پيشرو پتروشيمي" را با راه اندازي طرح هاي نيمه تمام و افزايش ظرفيت اين صنعت عملي کرد.
افزون برگزارش جلسه هاي تخصصي کاري با مديران طرح هاي توسعه اي در ماه هاي اخير، چندين بازديد از طرح هاي در حال ساخت در عسلويه و ماهشهر به عنوان دو قطب مهم صنعت پتروشيمي ايران و همچنين چند طرح در ديگر نقاط کشو با هدف ارزيابي و بررسي روند پيشرفت طرح ها از سوي مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي انجام شده است .
درحال حاضر با 103 طرح در صنعت پتروشيمي مواجه هستيم که از اين تعداد 39 طرح در حد مجوز آماده سازي، تامين دانش فني و تامين سرمايه هستند و پيشرفت کلي آنان زير 20 درصد قرار دارد و شرکت ملي صنايع پتروشيمي تلاش مي کند تا در معرفي اين طرح ها به سيستم بانکي همکاري داشته باشد. 64 طرح بالاي 20 درصد پيشرفت دارند که از اين ميزان 5 طرح زير ساختي مثل خط اتيلن غرب و مرکز توسعه مخازن و اسکله صادراتي و يوتيليتي متمرکز در هاب هاي توسعه است. همچنين 6 طرح تامين خوراک وظيفه خوراک رساني به طرح هاي 53 گانه پتروشيمي را به عهده دارد که دو طرح آن استحصال اتان است، 4 طرح باقيمانده نيز در تامين خوراک صنعت در بالادست و ميادين نفتي براي جلوگيري از فلرينگ است. سه طرحNGL داريم NGL 3100 که 270 ميليون فوت مکعب خوراک به پتروشيمي دهلران انتقال مي دهد، همچنين NGL 3200 در غرب کارون, مارون اهواز وNGL پارسي وجود دارد و NGL خارک که به ميادين اطراف خارک دسترسي دارد و در فاز دوم متانول خارک، مصرف کننده خوراک آن خواهد بود و در نهايت بيدبلند 2 که دو ميليارد فوت مکعب در روز خوراک مي گيرد، يکي از بزرگترين طرح هاي تامين خوراک پتروشيمي در بالادستي است و در نهايت تامين کننده خوراک پتروشيمي گچساران، بندر امام و اميرکبير خواهد بود و 6 ميليون تن به صورت مستقيم به صنعت پتروشيمي خوراک تزريق مي کند.
53 طرح باقي مانده زنده و فعال در صنعت پتروشيمي وجود دارد که از اين تعداد 30 طرح زير 40 درصد پيشرفت فيزيکي داشته 23 طرح بالاي 40 تا 99 درصد پيشرفت دارند از بين اين 23 طرح 18 طرح انتخاب شده که سه تا در سال 98 به بهره برداري و توليد پايدار مي رسند و 15 طرح در سال 99 بهره برداري مي شوند که مي تواند مصداق بارز جهش دوم صنعت پتروشيمي باشد و ظرفيت اسمي را از 64 ميليون تن به 94 ميليون تن برسند، يعني 46 درصد افزايش ظرفيت خواهد بود در حقيقت 31 ميليون تن محصول قابل فروش در حال حاضر وجود دارد که با بهره برداري از اين 18 طرح به 51ميليون تن مي رسد يعني 70 درصد افزايش محصولات قابل فروش در ابتداي سال1400 داريم که مصداق جهش دوم است.
در اين ميان با توجه به آمارهاي ذکر شده و تعدد طرح هاي در حال ساخت پتروشيمي در نقاط مختلف کشور بايد اين نکته را مورد توجه قرار داد که پتروشيمي اکنون گام در مسير جديدي نهاده است و با توجه به روند خصوصي سازي دراين صنعت براي آينده، نيازمند عزمي ملي براي تحقق برنامه ريزي هاي انجام شده هستيم و بدون ترديد شرکت ملي صنايع پتروشيمي مي تواند به عنوان نهادي هماهنگ کننده و سياست گذار نقش رگولاتوري را ايفا کند.
از سوي ديگر، اين نکته مهم و راهبردي نيز بايد در نظر گرفته شود که جلوگيري از خام فروشي و تکميل زنجيره هاي ارزش صنعت بايد از بنيادي ترين برنامه هاي شرکت هاي پتروشيمي در آينده باشد و صيانت از محيط زيست و منابع ملي با حفظ مسؤوليت اجتماعي و اخلاق حرفه اي با رعايت حقوق ذي نفعان و خلق ارزش با تعهد به توسعه پايدار و متوازن همواره مورد توجه قرار گيرد و براي تحقق هدف هاي پيش بيني شده در اين صنعت، همگرايي و همکاري هلدينگ هاي پتروشيمي و مشارکت هر چه بيشتر بخش خصوصي براي توليدي شدن طرح هاي نيمه تمام و يا آتي موجود مي تواند اثر بخش يوده و مسير توسعه صنعت پتروشيمي ايران را هموارترکند.
معادله اي که آمريکا را به شکست مي کشاند
شعيب بهمن سفر کيم جونگ اون به روسيه، از جنبه هاي مختلف حائز اهميت بود. برخي بيشتر بر جنبه هاي سياسي اين سفر تاکيد و تاثير آن بر مذاکرات آتي کره شمالي و آمريکا را برجسته کردند. برخي نيز بر روابط دوجانبه روسيه و کره شمالي متمرکز شدند و جنبه هاي سياسي و اقتصادي آن را بررسي کردند. در اين ميان، يکي از مهمترين مسائلي که هم از جنبه روابط دوجانبه و هم تاثير بر مذاکرات شبه جزيره کره از اهميت بسيار زيادي برخوردار است، مسئله فروش نفت روسيه به کره شمالي است. با توجه به محدوديت هاي اعمال شده براي فروش نفت به پيونگ يانگ، اقدام روسيه در اين خصوص با پرسش هاي زيادي روبه رو است؛ از اين رو در نوشتار حاضر سعي شده ضمن نگاهي کوتاه به روابط روسيه و کره شمالي، به اهميت و چگونگي فروش نفت از سوي مسکو به پيونگ يانگ پرداخته شود.
روسيه و کره شمالي از رابطه اي تاريخي برخوردارند. در جريان جنگ سرد، شوروي يکي از بزرگترين حاميان کره شمالي بود. در جريان جنگ کره که در سال هاي 1950 تا 1953 رخ داد، اتحاد جماهير شوروي در کنار چين به حمايت از کره شمالي پرداخت و زمينه ساز ايجاد تقسيمات ايدئولوژيک در شبه جزيره کره شد.
مسکو در دهه 50 ميلادي به دانشمندان کره شمالي براي کسب دانش لازم به منظور توسعه زرادخانه هاي هسته اي کمک کرد. همچنين روسيه به طور منظم، تجهيزات و تسليحات جنگي مورد نياز کره شمالي را فراهم کرد و به اين ترتيب به يک شريک کليدي براي اين کشور و عنصري غيرقابل چشم پوشي براي تامين امنيت منطقه تبديل شد.
با وجود فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، اين رابطه گسترده نيز دچار چالش هايي شد. بي ساماني اوضاع داخلي در روسيه، همچنين مشکلات اقتصادي موجب کاهش حمايت هاي مسکو از پيونگ يانگ شد. اين رويه تقريبا تا زمان به قدرت رسيدن ولاديمير پوتين ادامه داشت. با اين حال از زمان به قدرت رسيدن پوتين، وي در پي احياي رابطه تاريخي روسيه با کره شمالي و نفوذ خود در شبه جزيره کره برآمد.
در سال هاي 2003 تا 2009، روسيه به عنوان يکي از اعضاي گروه شش در مذاکرات با کره شمالي حضور داشت و تلاش زيادي براي حفظ موقعيت پيونگ يانگ کرد که از آن جمله مي توان به بخشيدن بدهي 10 ميليارد دلاري اين کشور و اعطاي 50 هزار تني گندم بلاعوض اشاره کرد.
در اين بين سفر اخير «کيم جونگ اون» به روسيه و ديداري که ولاديمير پوتين داشت، نه تنها از جنبه تاريخي داراي اهميت بود، بلکه يک بار ديگر ابعاد و زواياي مختلف روابط دو کشور را نمايان کرد؛ چنانکه کيم جونگ اون، روابط کره شمالي و روسيه را رابطه اي «راهبردي و سنتي» خواند.
کره شمالي در حالي به دنبال حمايت اقتصادي روس ها براي کاهش فشارهاي امريکا و همچنين حمايت سياسي مسکو در جريان مذاکرات غيرهسته اي شدن است که مسکو نيز قصد دارد در مذاکرات آتي از نقش بيشتري برخوردار باشد.
شوراي امنيت سازمان ملل پس از پرتاب يک موشک دوربرد کره شمالي در سال 2017، با تصويب قطعنامه 2397، سقف سالانه 500 هزار بشکه نفت را براي واردات فراورده هاي نفتي کره شمالي تعيين کرد که معادل 60 تا 65 هزار تن است. همچنين سازمان ملل متحد کشورهاي عضو را ملزم کرد اطلاعات تامين، فروش و انتقال همه نوع فراورده هاي نفتي خود به کره شمالي را به اين سازمان گزارش کنند.
به رغم محدوديت هاي اعمال شده، کره شمالي با انتقال نفت از مسير دريا درحال دور زدن تحريم هاي سازمان ملل است. اين انتقال نفت درحالي انجام مي شود که آمريکا تلاش زيادي براي توقف آن انجام داده است. به عنوان مثال، کشتي هاي نظامي و هواپيماهاي آمريکا، پيونگ يانگ را مجبور به انتقال نفت از محدوده اي بسيار دورتر از شبه جزيره کره کرده اند. طبق گزارش مرکز فرماندهي پاسيفيک آمريکا، درحال حاضر انتقال نفت از آب هاي بين المللي و کشورهاي ديگر صورت مي گيرد. همچنين کره شمالي از کشتي هاي کوچکتر براي شناسايي نشدن از سوي کشتي ها و هواپيماهاي عضو ائتلاف آمريکا استفاده مي کند.
با اين حال هيچ يک از محدوديت هاي اعمال شده، موجب قطع صادرات نفت به کره شمالي نشده است. بر اساس گزارشي که امريکا به سازمان ملل ارائه کرده، دولت کره شمالي در سال 2018 بيش از محدوديت هاي تعيين شده نفت دريافت کرده است. طبق اين گزارش کره شمالي 89 مرتبه به صورت مخفيانه نفت را از طريق کشتي دريافت کرده است. اگر کشتي ها 90 درصد از ظرفيت خود را بارگيري کرده باشند، تانکر هاي کره شمالي نزديک به 3 برابر ظرفيت سال 2018 را که معادل 1367628 بشکه است، تحويل گرفته اند. به همين دليل آمريکايي ها بارها از روسيه و چين خواسته اند تا هرچه سريع تر تحويل نفت به کره شمالي را متوقف کنند.
اگر چه درباره ميزان دقيق نفت صادراتي روسيه به کره شمالي اطلاعات موثق و روشني در دسترس نيست، اما کاملا مشخص است که بخش اعظمي از اقتصاد کره شمالي کاملا به واردات نفت از روسيه وابسته است، زيرا در کره شمالي فقط يک پالايشگاه وجود دارد که توسط روس ها طراحي شده است و مشتقات آماده شده آن براي به کارگيري در کارخانه ها، حرکت خودروها و قطار و اتوبوس، گرم کردن منازل و پادگان ها، راه انداختن تانک ها و کاميون ها و جنگنده ها استفاده مي شود. با توجه به اينکه تنها پالايشگاه موجود در کره شمالي از سوي روس ها طراحي شده، در نتيجه نفت مورد استفاده در اين پالايشگاه نيز نفت وارداتي از روسيه خواهد بود.
مطابق گزارش کميته اجراي تحريم هاي کره شمالي، روسيه در ماه دسامبر 2018 حدود هفت هزار تن نفت پالايش شده به کره شمالي صادر کرده است که بيشترين ميزان صدور ماهانه نفت پالايش شده به اين کشور از زمان الزامي شدن ارائه گزارش کشورهاي عضو درباره صدور فراورده هاي نفتي به پيونگ يانگ محسوب مي شود. چين هم در ماه دسامبر يک هزار و 511 تن نفت پالايش شده به کره شمالي صادر کرده است. به اين ترتيب حجم کل صدور فراورده هاي نفتي چين و روسيه به کره شمالي در سال 2018 به 48 هزار و 441 تن رسيده است.
نخستين روش، فروش مستقيم نفت روسيه به کره شمالي است که ابعاد نسبتا گسترده اي دارد. بر اين اساس، کشتي هاي حامل نفت روسيه از روش انتقال نفت از کشتي به کشتي در دريا استفاده مي کنند که امکان رصد و اثبات آن بسيار دشوار است.
امريکا در سال 2017، برخي از شرکت هاي نفتي روسي را به دليل فروش نفت به کره شمالي، وارد فهرست تحريم هاي خود کرد.
دومين روش، حمل نفت بوسيله تانکرهاي روسي از بنادر ناخودکا و ولادي وستوک با کمک واسطه هاي سنگاپوري به کره شمالي است.
سومين روش، فروش نفت روسيه از طريق خريداران چيني است. به اين معنا که نفت روسيه را در وهله اول خريداران چيني مي خرند، سپس آنها از طرق مختلف به کره شمالي تحويل مي دهند.
از نظر آمريکايي ها، قطع صدور نفت و مشتقات آن به کره شمالي همراه با اعمال فشارهاي بين المللي موجب متوقف کردن پيونگ يانگ مي شود. با اين حال روسيه ضمن ناديده گرفتن سياست هاي آمريکا و بخشي از تحريم ها که براي منزوي کردن کره شمالي و متوقف کردن برنامه هاي هسته اي و موشکي آن اعمال شده، با فروش نفت به دولت پيونگ يانگ از اين کشور حمايت مي کند.
پشتيباني روسيه از کره شمالي و فروش نفت به اين کشور بيانگر آن است که فشارهاي حداکثري آمريکا به خصوص در حوزه انرژي نمي تواند بر پيونگ يانگ تاثير جدي و عميقي بگذارد؛ از اين رو مي توان گفت صادرات نفت روسيه به کره شمالي، معادله اي است که سياست هاي آمريکا در قبال اين کشور را با شکست مواجه مي کند.
در واقع اين اقدام روسيه نه تنها سياست تحريمي آمريکا در قبال کره شمالي را بي اثر مي کند، بلکه بر روند مذاکرات آتي ميان واشنگتن و پيونگ يانگ نيز تاثير خواهد گذاشت.
مجوزهاي فعاليت شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني تمديد شد
خردادماه 1398 مهلت گواهينامه صلاحيت 17 شرکت ايراني که از سوي وزارت نفت براي فعاليت در حوزه اکتشاف وتوليد تاييد شده بود، به پايان مي رسد. معاونت مهندسي وزارت نفت که به نوعي رگولاتوري وزارت نفت براي ارزيابي صلاحيت شرکت هاي (اکتشاف و توليد) ايراني است، در حالي بررسي تمديد مجوز فعاليت يا ارزيابي مجدد اين شرکت ها را در دستور کار قرار داده است که ايران در يک سال اخير با تحريم هاي شديد آمريکا ضد صنعت نفت روبه رو شده و همين موضوع بر فضاي کسب و کار شرکت هاي ايراني در صنعت نفت تاثير گذاشته است. در آستانه انقضاي مدت اعتبار مجوز فعاليت شرکت هاي E&P ايراني با امير فرجي، معاون نظام فني و اجرايي در حوزه بالادست و محبوبه سليماني، معاون نظام فني و اجرايي در حوزه پايين دست معاونت مهندسي وزارت نفت که هر دو از اعضاي کارگروه ارزيابي صلاحيت شرکت هاي E&Pهستند، گفت وگو يي انجام داده ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
به عنوان نخستين پرسش، سه سال از تاييد صلاحيت 17 شرکت ايراني براي فعاليت در حوزه اکتشاف وتوليد مي گذرد، آيا درخواست هايي از سوي پيمانکاران ايراني براي اين که در فهرست وزارت نفت قرار بگيرند، دريافت مي کنيد؟
سليماني: بله. هنوز هم درخواست هايي از سوي شرکت هاي ايراني براي اين که در فهرست شرکت هاي اکتشاف و توليد قرار بگيرند، دريافت مي کنيم. عده اي از متقاضيان گمان مي کردند صرفاً چون داراي دکل و تجهيزات هستند، مي توانند به عنوان يک شرکت اکتشاف وتوليد فعاليت کنند، اگرچه دارايي شرکت ها در احراز صلاحيت آنها نقش دارد، اما قطعا به اين معنا نيست که هر شرکتي که دکل دارد، صلاحيت اين را نيز دارد که در فهرست شرکت هاي واجد شرايط اکتشاف وتوليد قرار بگيرد.
همان طور که مي دانيد، با توجه به اين که پيمانکاران ايراني تجربه فعاليت به عنوان يک شرکت E&P را نداشتند، از همان ابتدا يعني سه سال پيش، تصميم گرفته شد با نگاهي به ظرفيت هاي بالقوه شرکت هاي ايراني، در تاييد اوليه صلاحيت شرکت ها کسب شاخص هاي حداقلي مدنظر قرار گيرد، از اين رو شرکت هايي که در مرحله نخست تاييد شدند، عمدتاً ماهيت EPC داشته يا شرکت هاي حفاري بودند، اما در همان زمان هم بنابراين بود که اين شرکت ها در مسير تبديل شدن به شرکت اکتشاف وتوليد حرکت کنند. گام نخست هم اين بود که فعاليت هاي تصدي گري و دارايي هايي مانند دکل را واگذار کنند و يا اين که در پروژه هاي EPC يا خدمات حفاري به عنوان متصدي حضور نداشته باشند، آنها بايد در اين مدت فعاليت خود را از کسب وکارEPC/OSC به فضاي E&P تغيير مي دادند.
سليماني: در هر حال بايد فضاي بين المللي را نيز در تغيير ماهيت اين شرکت ها در نظر بگيريم. متاسفانه در يک سال اخير با تغيير شرايط بين المللي، فعاليت در اين فضا بسيار سخت شده است. براساس گزارش هاي شرکت هاي E&P و مدارکي که در اختيار داريم، برخي از آنها در اين مدت گام هاي خوبي برداشته اند، البته همان طور که گفتم، مساله اين است که شرکت هاي ايراني تجربه فعاليت در حوزه اکتشاف وتوليد را نداشته و فضاي بين المللي نيز از نظر ما دور نمانده است.
سليماني: تا اين لحظه (ارديبهشت ماه)که با شما صحبت مي کنيم، در معاونت مهندسي وزارت نفت تصميم بر آن نيست که تعداد شرکت هاي واجد صلاحيت افزايش يابند، مگر اين که براساس سياست هاي کلان وزارت نفت، به ما ابلاغ شود تا ارزيابي دوباره اي داشته باشيم يا با فراخوان درخواست هاي جديدي را دريافت کنيم. اما تا الان به درخواست هاي متعددي که دراين خصوص دريافت مي کنيم، اعلام کرده ايم در حال حاضر ارزيابي عملکرد 17 شرکت موجود در دستور کار است.
فرجي: البته چابک سازي و غني شدن اين فهرست از منظر کيفي مدنظر وزارت نفت است و به نظر مي رسد در زمينه فعاليت اين شرکت ها، بايد کيفيت، ظرفيت و توان آنها توسعه يابد.
فرجي: در ارزيابي فعاليت شرکت هاي اکتشاف وتوليد ايراني و اين که آيا آنها در سه سال اخير عملکرد قابل قبولي داشتند، تعداد محدودي از شرکت ها امکان فعاليت در کل زنجيره ارزش در بالادست را داشته و در هسته اصلي کسب و کار خود لحاظ کرده اند.در زمان ارزيابي صلاحيت شرکت هاي فوق، تعريف شرکت هاي اکتشاف و توليد، شرکت هاي بالقوه اي بود که حداقل امتيازها و امکان توسعه در اين مسير را داشتند، اما لازم است در ارزشيابي هاي بعدي، عملکرد آنها را مورد پايش قرار دهيم.
فرجي: 17 شرکت E&P ايراني در سه رتبه ارزشيابي شده اند، اما از آنجا که هم اکنون در مرحله ارزيابي آنها هستيم، نمي توانم جزييات آنها را بگويم. البته شرکت هايي که رتبه يک را احراز کرده اند، 2 فاکتور کلي يعني به روز کردن محيط کسب وکارشان با فضاي E&P و ديگر اين که در اين مدت چقدر توانسته اند در پروژه ها فعال باشند، قرارداد محرمانگي يا HOA امضا کرده باشند و يا اين که به مرحله قرارداد رسيده باشند را دارا هستند. البته بازهم تکرارو تاکيد مي کنم که در فضا و شرايط فعلي، ارزيابي ها براساس ملاحظات خاص صورت خواهد گرفت.
سليماني: در واقع با تغييراتي که به ويژه از يک سال پيش به وجود آمده است، ناچار شديم کمي معيارها را تغيير داده و شرايط ارزيابي شرکت ها را به روزکنيم. البته گواهينامه هاي احراز صلاحيت شرکت هاي E&P مدت دار است، از همان ابتدا هم بحث مان اين بود که تعدادي از شرکت هاي ايراني به صورت بالقوه توانايي تبديل شدن به E&P را دارند، اما نبايد از آنها انتظار داشت در مدت زمان کوتاهي به شرکت هاي E&P تبديل شوند، بنابراين براساس برنامه ريزي ها يکسري از شرکت ها اين ظرفيت را دارند که به اين فضا ورود کنند و بعد از بازه زماني در نظر گرفته شده آنها را دوباره ارزيابي مي کنيم تا ببينيم کداميک از آنها در اين مسير حرکت کرده اند، البته در اين فاصله فضاي بين المللي تغيير کرد.
سليماني: مهمترين تفاوت شرکت هايE&P با شرکت هاي EPC تسلط آنها به ويژه در سه بخش مديريت پروژه، مديريت مخزن و تامين مالي است. انتظار هم بود که در اين سه بخش خود را تقويت کنند و انتظار تداوم حمايت از سوي وزارت نفت در حوزه هاي مالي را اصلاح کرده و بررسي شيوه هاي نوين تامين منابع مالي را در دستور کار قرار دهند.
فرجي: اين را بايد پذيرفت که در تصميم گيري ها بسيار کُندعمل مي شود و نتيجه آن هم از دست دادن بازار است. در هر حال بازار با تحريم هاي غيرقانوني از شرکت هاي ايراني گرفته شده و طبيعي است که محاسبات شرکت هاي اکتشاف وتوليد هم براين اساس تغيير کند.
فرجي: پاسخ به اين سوال کمي دشوار است، اما اگر در يک فضاي عادي بوديم،17 شرکتي که صلاحيتشان تاييد شده است، بايد تغيير راهبردهاي کلان و دست کم حضور دربازارهاي کشورهاي منطقه را دستور کار قرار دهند، اما در فضاي واقع بينانه اساساً تعدادي از 17 شرکت E&P ايراني در انتهاي فهرست شرکت هاي توانمند قرار خواهند گرفت.
فرجي: خير، تا جايي که به نگاه رگولاتوري وزارت نفت برمي گردد، بايد تعداد شرکت هاي فعال در اين حوزه رقابتي باشد، شرکت ها بايد فضاي کسب وکار خود را تغيير دهند، بازار هم صرفاً بازار ايران لحاظ نکنند.
سليماني: ما از همان ابتدا هم فکر مي کرديم بايد به اين شرکت ها فرصت دهيم که در يک بازه زماني وارد فضاي بين المللي شوند، به همين دليل اعلام کرديم که اين فضا به آنها داده شده تا توانمندي هاي خود را ارتقا دهند. چراکه حتي اگر ما در شرايط جديد نيز قرار نداشتيم، شرکت هاي ايراني بايد براي نمونه با شرکت هايي مانند توتال و شل در منطقه رقابت مي کردند، ما هم مي دانيم که الان براي آنها زود است که بخواهند در سطح توانمندي هاي اين گونه شرکت ها در فضاي بين المللي براي رقابت ظاهر شوند. به همين دليل قرار بر اين بود که اين شرکت ها در کنار شرکت هاي مطرح بين المللي در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي به اجراي پروژه بپردازند و در کنار آنها رشد کنند. حتي وزارت نفت اصرار مي ورزيد که انتقال فناوري هم بايد صورت بگيرد و ظرفيت سازي در اين بخش انجام شود.
فرجي: ما قبلا هم اين کار را انجام داديم. مثلا در دهه 70 شمسي به ظرفيت سازي گسترده بخش هاي پيمانکاري و مشاوره در صنعت نفت پرداخته شد. امروز که با شما صحبت مي کنيم، با اطمينان مي توانم بگويم که ايران در اين بخش از کشورهاي بي بديل در منطقه است. ظرفيت هاي پيمانکاري ايران در ميان کشورهاي منطقه قابل توجه است. مثلاً در بخش قراردادهاي EPC بيش از 200پيمانکار صاحب صلاحيت در اختيار داريم، سال هاي سال است که در حوزه پيمانکاري قوي هستيم، حتي شرکت هايي مثل توتال پروژه هاي پيمانکاري خود را در ايران، به شرکت هاي ايراني واگذار مي کنند.مي خواهم بگويم ما در حوزه پيمانکاري و مشاوره شرکت هاي خوبي در ايران داريم. در حوزه EPC واقعا نيازي به شرکت هاي خارجي نداريم، در واقع ظرفيت سازي هاي وزارت نفت در دهه 70 شمسي جواب داده و امروز به اين جايگاه رسيده ايم.
هم اکنون تعداد قابل قبولي شرکت ايراني مشاور مطالعات مخزن را در کشور انجام مي دهندکه به دولت وابسته نيستند. شرکت هاي ايراني، دانش فعاليت در بخش بالادست را دارند، اما به صورت پراکنده و غيرتجمعي. انتظارمان از شرکت هاي اکتشاف و توليد اين است که اين توانمندي ها را تجميع کنند.
فرجي: استانداردها غيرقابل تغيير هستند. اگر مي خواهيم روي ريل مشخصي حرکت کنيم، اتفاقاً بايد استانداردها کمي سخت گيرانه تر شود، اما نمي تواند پايين تر بيايد. البته به شرکت هاي E&P اعلام شده که مي توانند فعلاً از ظرفيت هايشان در بخش EPC استفاده کنند، اما ورود به حوزه اکتشاف و توليد، ملاک هاي خاص خود را دارد که غيرقابل تغيير است. در حال حاضر بنا بر سياست هاي وزارت نفت، تصميم گرفته شده تا مجوز فعاليت اين شرکت ها به مدت يک سال ديگر تمديد شود.
سليماني: فهرست مورد تاييد وزارت نفت به عنوان فهرست بلند شرکت هاي توانمند به معناي اين است که شرکت هاي حاضر در فهرست، به صورت بالقوه مي توانند در حوزه کسب وکار اکتشاف وتوليد ورود کنند، اما زماني که بحث اجراي پروژه ها و انعقاد قرارداد مي رسد، شرکت ملي نفت ايران، خود نيز توانمندي اين شرکت ها را دوباره ارزيابي مي کند، اتفاقاً اين فرايند و بررسي ها نيز سختگيرانه تر است و شرکت ها بايد اثبات کنند که توانمندي اجراي پروژه را در حوزه سياست گذاري دارند.
در واقع ما به عنوان تنظيم گر مقررات، کليات صلاحيت شرکت ها را بررسي مي کنيم و شرکت ملي نفت هنگام انعقاد قراردادها به صورت فني و جزئي به بررسي صلاحيت شرکت ها مي پردازد به اين معنا که آيا آنها دانش اجراي پروژه ها را دارند يا خير. بنابراين تاييد اين 17 شرکت عملاً در ارتباط با رويه هاي شرکت ملي نفت ايران به عنوان کارفرما قرار خواهد گرفت که صلاحيت آنها را در خصوص قراردادها بررسي مي کند.
جمهوری اسلامی ایران در چند دهه اخیر در معرض دشمنی های پیدا و پنهان زیادی قرار داشته است؛ چه هشت سال جنگ تحمیلی و چه تحریم هایی که از حداقل دو دهه گذشته به شکلی علنی اقتصاد و رفاه مردم ایران را هدف گرفته است. این تحریم ها هر روز ابعاد جدیددتری به خود می گیرند و حالا چند ماهی است دولت آمریکا فشار خود را روی صنعت پویا و پردرآمد پتروشیمی متمرکز کرده است؛ غافل از اینکه این صنعت بسیار انعطاف پذیر است.
تحریم ها در صنعت نفت و یکی از زیرمجموعه های مهم آن یعنی پتروشیمی، مقوله جدیدی نیست و بخش قابل توجهی از تحریمها از حدود 1379 به بعد تاکنون شروع شده و ادامه داشته است. تحریم هایی که از سال 91 ابعاد بیشتری به خود گرفتند و اگرچه این امیدواری وجود داشت که پس از امضای برجام و قطعنامه سازمان ملل متناسب با قول های داده شده ، بسیاری از این محدودیت ها برداشته شود، اما تحولی رخ نداد.
در همین شرایط سخت تحریم ،درآمد کشور از محل فروش محصولات صنعت پتروشیمی ۱۷ میلیارد دلار بوده است. با محاسبه ۶۴ واحد پتروشیمی که پیشرفتی بین ۲۰ تا ۹۹ درصد دارند و تا سال ۱۴۰۳ به بهره برداری می رسند ، ظرفیت تولیدات پتروشیمی کشور با افزایش ۹۰ تا ۹۵ درصدی به ۱۳۰ میلیون تن در سال می رسد. این یعنی بازاری چشمگیر و فعال که نه تنها کشورهای منطقه و همسایه بلکه کشورهای اروپایی از همین حالا تلاش می کنند در آن سهم داشته باشند.
در چند سال اخیر که موضوع تحریمها جدی شد، بسیاری از بخشهای صنعت پتروشیمی بدون توقف به کار خود ادامه داد و در دولت دوازدهم ۱۴ طرح بهره برداری رسید و روند افتتاح ها همچنان ادامه دارد. به عبارتی اگر در شرایط تحریم می توانیم اینگونه به اهدافمان برسیم ، پس کمتر مانعی می تواند جلوی این صنعت را بگیرد و حالا انبوهی از ایده ها و برنامه ها و پروژه های در حال اجرا داریم که با افتتاحشان خاری در چشم دشمنان و تحریم کنندگان هستند.
به نظر می رسد پاسخ منطقی و بدون نگرانی معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در رابطه با خبر تحریم های جدید برای صنعت پتروشیمی گویاترین واکنش به این تصمیم یکجانبه باشد. او پتروشیمی را تحریم پذیر نمی داند و می گوید این صنعت تاب آوری بالایی دارد؛ صنعتی با حداقل ۳۵۰ نوع محصول و صدها خریدار از ده ها مقصد صادراتی است. به عبارتی صنعت پتروشیمی شرایط مختلفی در حمل و نقل زمینی و دریایی دارد و تنوع محصول و مشتری این صنعت را انعطاف پذیر می کند.
ادامه گسترش هزاران واحد صنعتی و تولیدی و صنفی در صنایع پایین دست پتروشیمی به راحتی می تواند کمر تحریم ها را بشکند. این حوزه به خوبی می تواند عرصه ای برای اقتصاد مقاومتی و تولید داخلی و بومی سازی بسیاری از محصولات باشد که جوانانمان را هم مشغول به کار و راضی نگه می دارد و از قدیم هم گفته اند وقتی بازاری شلوغ و پر کار باشد مشتری ها جای دور نمی روند.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
نشست تخصصي بررسي مشکلات شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت و گاز اروندان و ملي حفاري در حوزه هاي منابع انساني، ساختار سازماني، اچ اس اي و ترخيص کالا از گمرکات کشور با حضور مديران ارشد شرکت ملي نفت ايران برگزار شد.
فرخ عليخاني، معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران درامور توليد ضمن قدرداني از تلاش هاي شرکت ها در مقابله با سيل اخير گفت: هدف از برنامه ريزي و برگزاري اين گونه نشست ها، برطرف کردن موانع به صورت درون زاست و با اين نقشه راه، ارزيابي مسائل افزون بر اتخاذ راهبردهاي مناسب با تعامل و گفت وگوي مستقيم اثربخش تر خواهد بود. احمدمحمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب نيز، ضمن ابراز خرسندي از حضور مديران ارشد شرکت ملي نفت ايران و تاکيد بر تداوم اين نشست ها گفت: گفت وگوي رو در رو و خارج از بوروکراسي اداري، سبب صرفه جويي در زمان، رفع موانع و تسهيل همه فرايندها به منظور تحقق رسالت اصلي سازمان يعني توليد مي شود. وي با بيان اين که توليد، مستلزم تامين مداوم و منسجم کالاي مورد نياز است، افزود: يافتن راهبردهاي نوين درحوزه هاي مرتبط باکالا و گمرکات مي تواند بخش قابل توجهي از موانع را برطرف کند. محمدي تصريح کرد: همه تلاش ها براي نگهداشت توليد و کمک به پيشبرد اهداف اقتصادي کشور است، ضمن آنکه رسيدگي به سرمايه هاي انساني و تقويت اچ اس اي به عنوان بازوي ايمن ساز، از اولويت هاي عملياتي سازمان به شمار مي آيد که خوشبختانه در دستور اين نشست قرار داده شد.
تخليه آب مزارع روستاهاي سوسنگرد
تخليه آب مزارع چندروستاي شهرستان دشت آزادگان به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب واگذار شد.
محمد خانچي، نماينده مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب در ستاد مديريت بحران خوزستان در نشست اخير قرارگاه بازسازي مناطق سيل زده خوزستان گفت: به اين منظور14 دستگاه انواع ماشين آلات مورد نياز و خودروي سبک و سنگين براي تخليه آب مزارع اختصاص يافته است. وي افزود: اين تجهيزات شامل چهاردستگاه کمپرسي، يک دستگاه بيل مکانيکي، يک دستگاه بولدوزر، همچنين دو دستگاه لودر، چهار دستگاه کمرشکن و دو دستگاه خودروي سواري است. خانچي اظهارکرد: «دفار» از توابع بخش بستان شهرستان دشت آزادگان از جمله روستاهايي است که ماشين آلات و تجهيزات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از مدتي پيش فعاليت خود را براي تخليه آب از مزارع کشاورزي آغاز کرده اند که هم اکنون نيز ادامه دارد. نماينده مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در ستاد مديريت بحران خوزستان تصريح کرد: باتخليه آب ازمزارع کشاورزي، بخش قابل ملاحظه اي از اراضي منطقه براي کشت تابستانه مهيا خواهد شد.
شرکت ملي نفت ايران
فازسوم طرح جامع مطالعات غرب کارون با هدف ارائه و اولويت بندي برنامه هاي اقدام و تعيين مسؤوليت ذي نفعان وارد مرحله اجرايي مي شود. بنابراعلام معاونت ارزشيابي و نظارت برعملکرد و نظام هاي ايجاد طرح مديريت برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، فاز نخست و دوم طرح جامع «مطالعات اجتماعي، اقتصادي، مديريتي و زيست محيطي منطقه غرب کارون براي دستيابي به توسعه پايدار و متوازن در منطقه» با همکاري کميته راهبري پارسال پايان يافت و نتايج آن شامل تشريح شرايط اقليمي، اجتماعي، فرهنگي، آموزشي و اقتصادي، زيست محيطي، همچنين منابع طبيعي، شهرسازي و زيرساخت ها، ساختارشرکت بهره برد اري نفت وگاز اروندان و وضع اسکان کارکنان، به وزير نفت و هيات مديره شرکت ملي نفت ايران ارائه شد. به گفته اين معاونت، مشارکت وهمسويي ذي نفعان در منطقه غرب کارون و عمل به تعهدهاي مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت ملي نفت ايران به برقراري توازن بين فعاليت هاي توسعه اي صنعت نفت و وضع اجتماعي، اقتصادي، زيست محيطي و مديريتي منطقه غرب کارون کمک شاياني مي کند، ازاين رو، راهبردهاي اجرايي در اين باره تدوين شد و پس از تائيد هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، اجراي فازسوم با هدف ارائه برنامه اقدام، اولويت بندي هريک از آنها و تعيين نقش ها و مسؤوليت هاي ذي نفعان تصويب شد. معاونت ارزشيابي و نظارت برعملکرد و نظام هاي ايجاد طرح مديريت برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرده است: برنامه هاي اقدام درقالب بهبودشبکه روابط ذي نفعان، ساختار کلان مديريتي وروابط بين سازماني، تسهيل گري اجتماعي وفرهنگ سازي، کاهش پيامدهاي ناخواسته ناشي ازفعاليت پروژه هاي صنعت نفت و گاز برمحيط زيست، همچنين ايجادهمکاري سازنده ومناسب ميان صنعت نفت و وزارتخانه ها، سازمان ها واداره ها منطقه اي و پشتيباني ازظرفيت هاي اقتصادي موجود درمنطقه غرب کارون اولويت بندي مي شود.
مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران
نشست آموزش و پرورش مديران طرح هاي اکتشافي درقالب استقرار و پياده سازي الگوي برنامه ريزي توسعه کارراهه مدير طرح هاي اکتشافي برگزار شد.
دراين نشست سيدصالح هندي، مديراکتشاف شرکت ملي نفت ايران برضرورت الگوسازي به عنوان گزينه مناسب براي بهبود وضع کنوني حاکم بر کشور تاکيد و تصريح کرد:باتوجه به فضاي کنوني حاکم درکشور، يکي از راه هاي خوب در مسير بهبود، الگوسازي است واگر قابل لمس و دردسترس باشد، اثربخش خواهد بود و به بهبود مستمر و آينده بهترمنجرخواهد شد. مديراکتشاف شرکت ملي نفت ايران اظهارکرد: بعضي کارها تابو شده اند و فکرمي کنيم نمي شود آن را شکست، اما وقتي کسي با جرات و با تجربه مناسب، کاري را با موفقيت انجام مي دهد، مي توان آن را الگو قرارداد و تکرار کرد، همانند الگوهاي کارآفرين بومي شده ازسوي جوانان کشورکه اميد بخش است وهمچون چراغي راه را براي بقيه روشن مي کند. عباس سليماني، معاون منابع انساني مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران نيزگفت: بدون شک اجراي يک طرح اين امکان را به مجريان مي دهد تافرآيند اجرا در ابعاد کوچکتر رابا دقت رصد و پس از آشنايي با موانع و نارسايي ها و اصلاح و تکميل آن، طرح را درابعاد وسيع تر اجرايي کنند. معاون منابع انساني مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت تصريح کرد: اميدواريم بتوانيم با اجراي اين مدل کارراهه و تربيت و پرورش مديران شايسته براي تصدي مديريت طرح هاي اکتشافي، ساختار مناسبي در سطح مديريت اکتشاف ايجاد کنيم.
محمدرضا فخرايي، معاون آموزش شرکت ملي نفت ايران نيزهدف از اجراي مدل کارراهه را شناسايي و ايجاد بانک اطلاعاتي از افراد شايسته براي انتصاب هاي آينده عنوان کرد.
نخستين گام براي ايجاد واجراي طرح «برنامه ريزي توسعه کارراهه مدير طرح هاي اکتشافي» درسال 95 براساس اعلام نياز مديريت اکتشاف و مطرح کردن آن در معاونت آموزش شرکت ملي نفت ايران کليد خورد.
پيگيري اجراي اين مدل بابرگزاري نشست هايي از اوايل سال گذشته آغازشد و سرانجام درآذرماه 97، مدل نهايي معرفي و پس از آن 9 نفربه عنوان اعضاي کميته ارزيابي و توسعه اکتشاف تعين شدند. مقرر شده است در نخستين دوره ازآغاز کار الگوي «برنامه ريزي توسعه کارراهه مدير طرح هاي اکتشافي»، 12 نفر از کارشناسان توانمند مديريت اکتشاف به منظور کسب آمادگي هاي لازم براي تصدي مديريت طرح هاي اکتشافي آموزش داده شوند.
شرکت ملي نفت ايران
نخستين نشست تخصصي ارتقاي سلامت کارکنان ستادي شرکت ملي نفت ايران با موضوع مداخلات ورزشي و تغذيه اي برگزار شد. در اين نشست که درسالن اجتماعات مجموعه ورزشي و آموزشي شماره يک صنعت نفت برگزارشد، علي اکبرعليزاده، رئيس امورکارکنان شرکت ملي نفت ايران گفت: با توجه به اهميت طب صنعتي ومعاينات دوره اي در سلامت شغلي و رواني کارکنان، پايش هاي دوره اي در شرکت ملي نفت ايران انجام مي شود و بر همين مبناچهار شاخص چاقي، فشار، چربي خون بالا و ديابت به عنوان چهار فاکتور خطرزا در کارکنان شناسايي شده است. وي افزود: بنابربررسي ها، آن دسته ازکارکناني که گواهي پزشکي استعلاجي بالاي يک هفته ارائه مي کنند، غالبا کساني هستند که به موضوع طب صنعتي وطب کار، بي توجه هستند و برگزاري نخستين نشست تخصصي ارتقاي سلامت کارکنان درسطح ستاد شرکت ملي نفت ايران نيز به همين دليل بوده است. عليزاده با بيان اين که اين نشست تخصصي با همکاري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، امور ورزش، مديريت اچ اس اي، روابط کار ومدد کاري اجتماعي ومعاونت پشتيباني برگزارشده است، افزود: دراين دوره 112نفر از کارکنان ستادي واجد حداقل دوشاخص ريسک از چهار شاخص اعلام شده، شناسايي وبه امور ورزش وکلينيک تغذيه، معرفي مي شوند. وي افزود: برمبناي شاخص هاي اعلام شده و پايش سلامتي، برنامه هاي تغذيه اي، مشاوره اي و ورزشي مرتبط، ازسوي کارشناسان مجرب ارائه و پايش هاي نهايي براي تعيين ميزان تغييرات شاخص هاي يادشده با روز آمدترين دستگاه هاي آناليزگر انجام مي شود.
شرکت نفت خزر
اولويت هاي پژوهشي شرکت نفت خزر در قالب برنامه ششم توسعه کشور اعلام شد. شناسايي مخاطره هاي زمين ساختي و زون هاي احتمالي هيدروکربوري با استفاده از روش هاي ژئوفيزيکي و داده هاي زمين شناسي و مخزني در درياي خزر، الگوسازي حوضه رسوبي و تعيين محدوده عملکرد دلتاها و گسترش سنگ مخزن در درياي خزر جنوبي با استفاده از اطلاعات چاه هاي دريايي موجود و سازکار تشکيل گل فشان ها و آثار آن در ايجاد مخازن هيدروکربوري با استفاده از فناوري سنجش از دور در حوضه خزر جنوبي، از جمله عناوين پروژه هاي پژوهشي شرکت نفت خزر است.
آمادگي دانش بنيان ها براي همکاري
پيرواعلام فراخوان ازسوي شرکت نفت خزردرباره اولويت هاي پژوهشي اين شرکت درقالب برنامه ششم توسعه، پنج دانشگاه و شرکت دانش بنيان، آمادگي خود رابراي همکاري ومشارکت دراين طرح هاي پژوهشي، اعلام کردند. درنشست توجيهي بررسي پروژه هاي پژوهشي اولويت دارشرکت نفت خزر، ضمن تشريح ابعاد مختلف پروژه ها ازسوي کارشناسان شرکت نفت خزر، توانايي فني متقاضيان نيز بررسي و ارزيابي شد. دراين نشست مقررشد طبق برنامه زمان بندي تعيين شده، طرح پيشنهادي نهايي پروژه هاي شناسايي مخاطره هاي زمين ساختي و زون هاي احتمالي هيدروکربوري، همچنين سازکارتشکيل گل فشان ها وآثارآن در ايجاد مخازن هيدروکربوري، باتوجه به تاييد توانايي شرکت هاي دانش بنيان ودانشگاه هاي متقاضي، به شرکت نفت خزر ارائه شود. همچنين باتوجه به نبود تاييد توانايي تنها متقاضي شرکت کننده در نشست، درباره اجراي پروژه الگوسازي حوضه رسوبي وتعيين محدوده عملکرد دلتا، مقررشد مهلت طرح پيشنهادي نهايي تا 15 مردادماه تمديد و در صورت تمايل ديگر دانشگاه ها وشرکت هاي دانش بنيان براي مشارکت در آن، نشست ديگري برگزارشود.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
نماينده مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب درستاد مديريت بحران خوزستان از ارسال 1200بسته اهدايي به مناطق سيل زده استان خوزستان خبر داد. محمد خانچي با بيان اين که سومين وچهارمين محموله کمک هاي اهدايي کارکنان شرکت بهره برداري نفت وگازمسجدسليمان وگچساران به هلال احمرخوزستان تحويل شده است، اين بسته هاشامل مواد شوينده و خوراکي ازجمله برنج، خرما، رب گوجه، تن ماهي، کنسرو، همچنين قند، شکر، چاي، عدس، لپه و لوبياست. وي با بيان اين که ارزش مرسوله هاي ارسالي به مناطق سيل زده خوزستان بيش از دو ميليارد ريال است، تصريح کرد: اين بسته ها از سوي کارکنان شرکت هاي نفت و گاز مسجدسليمان و نفت و گاز گچساران تامين و از سوي بسيجيان حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان بسته بندي و در اختيار هلال احمر استان خوزستان قرارداده شده است. نماينده مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در ستاد مديريت بحران خوزستان گفت: طبق برنامه ريزي ها، اين بسته ها ازسوي هلال احمربراي توزيع در مناطق بخش مرکزي اهواز از جمله الهايي، باوي، کارون و شهرستان حميديه در اختيار فرمانداري هاي مناطق قرار داده مي شود. دو محموله از کمک هاي اهدايي کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون و کارون نيزارديبهشت وخردادماه امسال درميان سيل زدگان توزيع شده است.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
پست بزرگ برق شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) با سطح ولتاژ 400/230کيلوولت به عنوان دومين پست درقالب طرح نيروگاه غرب کارون با موفقيت آزمايش، راه اندازي و بهره برداري شد. پس از راه اندازي پست برق شهيد بقايي باسطح ولتاژ 400 کيلوولت در ارديبهشت ماه امسال، هم اکنون پست بزرگ برق متن باسطح ولتاژ 400/230 کيلوولت به عنوان دومين پست در قالب طرح نيروگاه غرب کارون درمساحتي بالغ بر 73هزارمترمربع، با موفقيت آزمايش، راه اندازي و بهره برداري شد. نيما ربيعي، سرپرست طرح نيروگاه غرب کارون درباره اين طرح با اشاره به اين که پست بزرگ برق «متن» يکي ازبزرگ ترين پست هاي موجود در منطقه غرب کارون است، اظهارکرد: اين پست برق که راه اندازي آن از اسفند ماه سال 95 آغازشده است، برق توليدي نيروگاه غرب کارون را به شبکه سراسري و تلمبه خانه غرب کارون منتقل مي کند.
به گفته وي، با راه اندازي اين پست، عمليات نهايي راه اندازي نيروگاه غرب کارون به زودي پايان مي يابد واميد است نيمه نخست امسال، فاز نخست نيروگاه غرب کارون فعال شود.
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي ازآغازطرح جايگزيني لوله هاي فلزي با لوله هاي RTP در اين ميدان خبر داد.
نصرالله زارعي گفت: طرح جايگزيني لوله هاي فلزي با لوله هاي منعطف RTP، پس ازدوماه بررسي و مطالعه درپژوهشگاه صنعت نفت، در ميدان آزادگان جنوبي در دستور کار قرار گرفت. وي سرعت اجرا، نيازنداشتن به عمليات جوشکاري و حفاظت کاتدي، همچنين سازگاري با محيط هاي آبي وخشکي و کاهش ميزان هزينه را از مزيت هاي استفاده ازاين لوله ها درمقايسه با لوله هاي فلزي برشمرد. وي تصريح کرد: با توجه به قرار گرفتن طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي در منطقه تالاب هورالعظيم، استفاده ازلوله ها RTP مي تواند تاحد قابل توجهي سرعت اجراي کار را دراين منطقه افزايش دهد و از سختي عمليات بکاهد.
زارعي گفت: به دليل طول عمر25ساله لوله هاي RTP نيازي به عمليات تعميرات و نگهداري نيست.وي همچنين با اشاره به طول 400 متري هر شاخه از لوله هاي ياد شده، اظهارکرد: اين لوله ها به دليل انعطاف پذيري، به سهولت قابل جابه جايي و انتقال از مکاني به مکان ديگر هستند.
شرکت ملي حفاري ايران
رئيس اداره حسابرسي داخلي شرکت ملي حفاري ايران از تصويب منشور حسابرسي داخلي اين شرکت ازسوي هيات مديره خبر داد. حميد باران گر گفت: اين منشور براي نخستين بار در سطح شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي نفت ايران تدوين شده است. وي با بيان اين که شرکت ملي حفاري ايران نخستين شرکت درسطح شرکت ملي نفت ايران است که بيش از سه دهه اداره حسابرسي داخلي دارد، افزود: اين واحد باهدف اعمال کنترل هاي داخلي وايجاد شفافيت بيشتر درباره عملکرد مديريت ها و ادارات ستادي مجموعه، ايجاد شده است. باران گر با اشاره به اين که شرکت ملي حفاري الزام دارد بودجه ريزي خود را بر مبناي عملياتي تنظيم کند تا در چارچوب آن به واحدهايي که درآمدزايي بيشتري دارند، بودجه بيشتري تخصيص داده شود، اظهار کرد: يکي از ارکان بودجه ريزي عملياتي، اعمال نظارت و کنترل هاي داخلي دقيق تر بر نحوه تخصيص اين بودجه است که تدوين و رعايت منشور حسابرسي داخلي از الزام هاي آن به شمار مي رود. رئيس اداره حسابرسي داخلي شرکت ملي حفاري ايران گفت: ماموريت اين واحد ارائه خدمات، اطمينان دهي و مشاوره مستقل و بي طرفانه به منظور ارزش افزايي و بهبود عمليات شرکت است و با ايجاد رويکردي منظم و روش مند به شرکت کمک مي کند براي دستيابي به اهداف خود، اثربخشي فرايندهاي راهبردي، مديريت ريسک و کنترل هاي داخلي را ارزيابي کند و بهبود بخشد. وي افزود: منشور حسابرسي داخلي، سندي رسمي است که اهداف فعاليت حسابرسي، اختيارات و مسؤوليت هاي آن را تعريف و دامنه فعاليت در سازمان، اختياردسترسي به اسناد و مدارک کارکنان و دارايي هاي فيزيکي را مشخص مي کند و با استناد به مقررات و دستورعمل هاي لازم الاجرا مي تواند در استقرار و نهادينه کردن حسابرسي داخلي نقش پررنگي ايفا کند.
باران گر در زمينه آثار اجرايي و اثر بخشي منشور حسابرسي داخلي نيز گفت: مفاد اين منشور مسائل مهمي را در بر دارد که مي تواند به عنوان منبعي مفيد و موثر استفاده شود و در آن تاکيد شده دامنه عمليات واحد حسابرسي داخلي بايد به چه ميزاني تعيين شود تا يکي از مولفه هاي مهم و موثر در مديريت ريسک شرکت به شمار بيايد و به بهترين نحو نقش خود را اجرايي سازد.
رئيس بازرسي و پاسخ گويي به شکايات شرکت ملي حفاري ايران گفت: به منظور تحقق اهداف دولت الکترونيک و تکريم ارباب رجوع، از اين پس پيگيري و پاسخ گويي به درخواست هاي کارکنان و مراجعان به اين شرکت از طريق ميز خدمت دنبال مي شود. رحيم بروايه افزود: ايجاد ميزخدمت در اين سازمان با هدف تکريم ارباب رجوع، آسان سازي، شتاب بخشي درپيگيري ها وارائه پاسخ مناسب، همچنين کاستن از تردد و اتلاف وقت و کاهش هزينه ها انجام شده است. وي بابيان اين که اين اقدام بدون شک رضايتمندي کارکنان بخش هاي مختلف شرکت و مراجعه کنندگان خارج ازشرکت را در پي دارد، اظهار کرد: ميزخدمت درشرکت ملي حفاري ايران درکارگاه شماره يک شرکت مستقر است. رئيس بازرسي و پاسخگويي به شکايات شرکت ملي حفاري ايران افزود: با توجه به تاکيد مديرعامل اين شرکت، همکاران ما دراين بخش در نزديک ترين زمان ممکن موارد طرح شده را پي جويي مي کنند و نتيجه را به اطلاع مخاطبان خواهند رساند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق با اشاره به افزايش سن مخازن درحال توليد اين شرکت، توسعه لايه هاي مخزني جديد را بهترين گزينه براي تامين پايدار گاز در شمال و شمال شرق کشور عنوان کرد. ابوالحسن محمدي درنشست مشترک با معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران و مديران ارشد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با بيان اين که بزرگ ترين چالش پيش روي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق در حوزه فني، بالا رفتن سن مخازن است، افزود: براي جلوگيري از اين چالش، ضرورت دارد که با توجه به تمهيدات و پيش بيني هاي لازم درباره مخزن جايگزين، از افت توليد جلوگيري شود. وي بهترين گزينه تامين پايدارگاز دراين منطقه راتوسعه ميدان ها و لايه هاي مخزني جديد عنوان و اظهار کرد: دراين زمينه، مخزن توس به عنوان مخزن جايگزين معرفي و مطالعات و بررسي هاي زيادي روي آن انجام شده است که اميدواريم باحمايت مديران صنعت نفت درآينده نزديک، فرآيند توسعه اين ميدان آغاز شود. محمدي با اشاره به نقش شرکت بهره برداري نفت و گازشرق درتامين گاز شمال کشورگفت: ذخيره سازي گازدر استمرارتوليد آن بسيارحائز اهميت است و هر اقدامي که درمسير بهبود فرايندهاي ذخيره سازي و توليد گاز کشور انجام شود، منافع بلندمدت زيادي به همراه دارد.
شرکت بهره برداري نفت و گازشرق به عنوان يکي از سه شرکت تابع شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، افزون برتامين نياز نيروگاه نکا و پتروشيمي بجنورد، گازمورد نيازاستان هاي خراسان شمالي، خراسان رضوي، خراسان جنوبي، همچنين مازندران، گلستان و بخشي از سمنان را تامين مي کند.
پتروشيمي پارس
رئيس مجتمع پتروشيمي پارس ازثبت سه رکورد توليد، تداوم توليد با ظرفيت حداکثري و فروش در اين مجتمع خبر داد. سيدحميد زارع با اشاره به ثبت رکورد جديد در واحد استايرن منومر اين مجتمع گفت: توليد در اين واحد پس از انجام تعميرات از ابتداي دي ماه سال گذشته تا 19 خرداد ماه امسال بيش از 170 روز بي وقفه با ظرفيت 101 تا 106 درصد تداوم دارد. وي با بيان اين که رکورد تداوم توليد در واحد استايرن منومر پتروشيمي پارس پيش از اين حداکثر 90 روز متوالي آن هم با ظرفيت پايين تر از 100 درصد بوده است، افزود: پيش بيني مي شود اين تداوم توليد به همين ميزان و بدون وقفه ادامه داشته باشد. رئيس مجتمع پتروشيمي پارس با اشاره به اين که افزايش توليد تنها منحصربه واحد استايرن مونومر نيست، افزود: رکورد توليد در پتروشيمي پارس درمجموع و در همه محصولات در دو ماه ابتدايي امسال نسبت به تمامي ادوار گذشته شکسته شده است.
زارع يادآورشد: توليد مجتمع پتروشيمي پارس در واحد استحصال اتان، اتيل بنزن و استايرن منومر در ماه هاي فروردين و ارديبهشت ماه امسال در مجموع 769 هزار و 419 تن بوده و توليد محصولات مختلف، نسبت به برنامه توليد 118.9 درصد و نسبت به طراحي 107 درصد محقق شده که در طول کارکرد مجتمع بي نظير است. وي ادامه داد: رکوردشکني پتروشيمي پارس در توليد، منجر به رکوردشکني در فروش نيز شده است. زارع گفت: فروش محصولات مجتمع شامل استايرن منومر، LPG و اتان در ارديبهشت ماه امسال، بيشترين ميزان فروش در سال هاي اخير بوده است.
شرکت انتقال گاز ايران
مديرعامل شرکت انتقال گازايران باارزيابي مثبت ازعملکرد مناطق انتقال گاز، وقوع بحران سيل امسال را زمينه ساز بررسي ميداني، جامع و دقيق شبکه انتقال گاز کشور عنوان کرد. سعيد توکلي درآيين قدرداني ازمديران و کارکنان مناطق عمليات انتقال گازفعال و تاثيرگذار درمديريت بحران سيل فروردين امسال که با حضور حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، برگزارشد، افزود: بحران سيل، آزمون بزرگي براي خطوط انتقال گاز بود که زمينه ساز بررسي ميداني کامل ازهمه تاسيسات وخطوط انتقال گاز درشرايط پيچيده و دشوار شد. وي با تاکيد بر ضرورت درس آموزي و بهره گيري از تجربه ها با هدف مقابله با بحران هاي احتمالي اظهار کرد: سرکشي دقيق به تاسيسات و خطوط درهمه مناطق انتقال گاز و همراهي با ديگر بخش هاي صنعت گاز موجب شد حتي يک مورد انفجار يا آتش سوزي درشبکه انتقال گاز کشور رخ ندهد. مديرعامل شرکت انتقال گاز، سربلندي اين شرکت دربحران سيل را نتيجه انجام تعميرات، پايش و نگهداري شبکه انتقال گاز خواند و افزود: گذر از بحران، تجربه هاي فراواني با خود به همراه داشت که تهيه دستورعمل ها و استانداردهاي نو، ماحصل اين تجربه ها بود. توکلي با بيان اين که عملکرد شرکت انتقال گاز ايران در بحران اخير در هر دو بعد فني-عملياتي و مسؤوليت هاي اجتماعي درخشان بوده است، تصريح کرد: دربخش مسؤوليت هاي اجتماعي، مناطقي همچون منطقه 7 عمليات انتقال گازکه پايش کيفيت وسلامت آب آشاميدني مناطق سيل زده خرم آباد، معمولان و پل دختررا به عهده داشت، عملکرد مطلوبي داشتند.
پتروشيمي هنگام
پيشرفت فيزيکي فازنخست پتروشيمي هنگام به 73 درصد رسيد.
براساس برنامه ريزي ها، خردادماه امسال اقدام هاي متعددي ازجمله نصب کانوکشن ريفرمر اوليه، راکتور توليد آمونياک و برج جداسازي CO2 با مجموع وزن بالغ بر 1500تن در اين مجموعه انجام شده است.
تنها درخردادماه امسال حدود11درصد از وزن کل تجهيزات ثابت و مخازن در واحد آمونياک پتروشيمي هنگام نصب شد ودرنتيجه اين اقدام ها، فاز نخست پتروشيمي هنگام به پيشرفت فيزيکي 73درصدي رسيد.
با مديريت و برنامه ريزي دقيق امور اچ اس اي و نظارت و پيگيري ديگر همکاران مجموعه دربخش ساختمان و نصب، رکورد 5.5 ميليون نفر -ساعت کار بدون حادثه در پتروشيمي هنگام ثبت شده است.
پتروشيمي هنگام باظرفيت توليد روزانه 2200 تن آمونياک درفاز نخست و 3500 تن اوره و گرانول در فاز دوم درحال آماده سازي در زميني به مساحت 25 هکتار در فاز2 منطقه ويژه اقتصادي پارس (عسلويه) است.
شرکت ملي گاز ايران
رئيس ايمني وآتش نشاني شرکت ملي گاز ايران ازصدور پروانه انجام کار از سوي اين شرکت خبرداد وگفت: اين کارباهدف جلوگيري از بروز حوادث دربين شرکت هاي تابعه انجام مي شود و شرکت پالايش گاز ايلام و مجتمع گاز پارس جنوبي، انتخاب هاي نخستين هستند. عليرضا شکوهيان دربازديد ازپالايشگاه گازايلام با اشاره به اين که اين پالايشگاه ازلحاظ ايمني وجلوگيري از بروزحوادث، يکي ازشرکت هاي برتر درمجموعه شرکت ملي گازايران است، گفت: شاخص هاي جلوگيري از بروز حوادث اين شرکت نشان مي دهد عملکرد بسيارمثبتي در ميان شرکت هاي تابعه شرکت ملي گاز ايران در زمينه رعايت مسائل ايمني داشته است.
وي ازانطباق سامانه هاي پروانه انجام کار با فرآيند برون سپاري در کشور خبر داد و تصريح کرد: به منظور تخصصي ترشدن و جلوگيري از بروز حوادث ناگوار به ويژه در زمان برون سپاري فعاليت ها، سامانه پروانه کار جديد طراحي شده است.
رئيس ايمني و آتش نشاني شرکت ملي گازايران، همچنين با اشاره به اين که براي فعاليت هاي پرريسک تر، کنترل بيشتري اعمال خواهد شد، اظهار کرد: تلاش مي شود فعاليت هاي اجرايي ازسوي واحدهاي اجرايي و کارهاي نظارتي از سوي واحدهاي نظارتي انجام شود تا فضاي اعتماد بين نهادهاي عملياتي نيزبيشتر شود. وي گفت: با تلاش همکاران عملياتي وبا الگوگيري ازنمونه هاي جهاني، همچنين رفع ايرادها واشکال هاي15 سال گذشته، قوي ترين سامانه پروانه کار درسطح کشور وحتي درتراز جهاني براي جلوگيري از بروز حوادث در شرکت ملي گاز ايران طراحي و ايجاد شده است.
شرکت گاز استان خراسان رضوي
مرمت520 کيلومترازپروژه گازرساني به زاهدان به شهرداري اين شهرستان واگذار شد.
سيدحميد فاني، مديرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوي درحاشيه امضاي قراردادواگذاري مرمت آسفالت طرح گازرساني به شهر زاهدان گفت: اين قرارداد باهدف سرعت بخشي به ترميم آثارناشي از حفاري براي شبکه گذاري گازدرمعابر شهري زاهدان باشهرداري زاهدان امضا شده است.
وي مبلغ قرداد امضا شده با شهرداري زاهدان را 140ميليارد تومان اعلام کرد و افزود: با امضاي اين قرارداد، افزون برارتقاي رضايتمندي اجتماعي، شاهداشتغال آفريني در زاهدان با تکيه برظرفيت هاي استاني و نيروهاي بومي خواهيم بود.
شرکت گاز استان خراسان رضوي به عنوان معين گازرساني به زاهدان، 520 کيلومتر شبکه گازرساني را در سه محور اجرا خواهد کرد.
پتروشيمي خراسان
مديرعامل پتروشيمي خراسان از واگذاري اجراي اوره آمونياک 2 پتروشيمي خراسان به شرکت پتروشيمي شاهين اترک خبر داد.
حسين شفيعي گفت: دومين شرکت پتروشيمي استان با نام شرکت پتروشيمي شاهين اترک تاسيس شده و کار خود را آغاز کرده است.
عضو هيات مديره پتروشيمي خراسان افزود: بر مبناي مصوبه سفر رئيس جمهوري به استان از اين پس طرح اوره آمونياک 2 از سوي شرکت پتروشيمي شاهين اترک پيگيري مي شود و با توجه به اينکه هيات مديره و مديرعامل اين شرکت منصوب شده اند مسؤوليت اجراي پروژه با مديريت اين شرکت خواهد بود.
شفيعي ادامه داد: شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي (شستا) و شرکت سرمايه گذاري پتروفرهنگ، سهامداران اصلي دومين شرکت پتروشيمي در خراسان شمالي هستند.
«مِنْ تَوْفيقِ الْحُرِّ اكْتِسابُهُ الْمالَ فِى حِلِّهِ»غررالحكم جلد ص 36
از موفقيتهاى انسان آزاده، كسب مال از راه حلال است.
درآمد مشروع و حلال زمينههاى وارستگى و آزادى انسان را فراهم مىسازد.
درآمدهاى نامشروع و حرام با نوعى رذالت و سرافكندگى همراه است، توفيق بسيارى از عبادتها را از انسان سلب مىكند و در نسل و فرزندان انسان نيز اثرات نامطلوبى بر جاى مىگذارد.
هرگز نمىتوان انسانهاى شياد و كلاهبردار را كه از هر راهى به ثروتاندوزى مىپردازند، آزاده ناميد؛ چرا كه خوى آزادگى و مردانگى اجازه نمىدهد انسان دسترنج ديگران را به يغما ببرد و از دستمايه ضعيفان، سرمايه انباشته سازد.
كار گر زحمتش كه در پى كسب روزى حلال است، در فرهنگ اسلام از ارج و منزلت ويژهاى برخوردار است و كوشش او، همچون جهاد در راه خدا قلمداد شده است. حضرت صادق (ع) مىفرمايد: كسى كه با تلاش، در راه تأمين هزينه خانوادهاش مىكوشد، مانند مجاهد در راه خداست.
پيامبر اكرم (ص) هرگاه به نماز مىايستاد، صورت مباركش از خوف خداوند تغيير مىكرد و دگرگون مىشد. در جنگ خندق وقتى كه مسلمانان در محاصره شديد دشمن قرار گرفتند، اضطراب و وحشت بر بعضى از سپاهيان اسلام چيره شد. در آن لحظات كه سرماى سخت هوا تااستخوان نفوذ مىكرد، پيامبر اسلام (ص)بىاعتنا به محاصره دشمن و سرماى سخت به نماز و نيايش مشغول بود چنان كه گويى در ميان دشمن حضور ندارد. هنگام نماز تير را از پاى مبارك حضرت امير (ع) درآوردند، درحالىكه غرق ارتباط با خداوند بود. آن حضرت در آخر عمر شبانهروز هزار ركعت نماز بجا مىآورد. حضرت فاطمه زهرا (س) در حال نماز از شدت ترس از خداوند نفسش به شماره مىافتاد. هنگامى كه امام حسن مجتبى (ع) به نماز مىايستاد، تن مباركش در مقابل پروردگار مىلرزيد و هرگاه كه ياد بهشت و جهنم مى کرد، چون مار گزيده مضطرب و پريشان مىشد و به خود مىپيچيد. در عصر تاسوعا امام حسين (ع) به برادرش عباس بن على (ع) فرمود: اگر بتوانى لشكر دشمن را برگردانى و امروز جنگ نشود، چنين كن تا مگر امشب براى پروردگار نماز بخوانم، زيرا او مىداند كه من نماز و تلاوت قرآن را دوست دارم. در ظهر عاشورا هنگامى كه «ابوثمامه صائدى» وقت نماز را به امام حسين (ع) يادآورى كرد امام در حق او بهترين دعا را كرد و فرمود: نماز را بيادم آوردى خدا تو را از نمازگزاران و اهل ذكر قرار دهدامام سجاد (ع) قدمها و ساقهاى مباركش بهواسطه زيادى سر پا ايستادن در نماز ورم كرده بود. نماز امام باقر (ع) زبانزد خاص و عام بود. وقتى سر از سجده برمىداشت، چهره مباركش خيس اشك بود.
امام صادق (ع) در آخرين لحظه شهادت به بستگانش فرمود: همانا شفاعت ما به كسى كه نماز را سبك بشمارد، نمىرسد.
امام موسى بن جعفر (ع) در زندان «سندى بن شاهك» سجدههاى طولانى داشت.
امام رضا (ع) به دعبل خزاعى قبايى از خز هديه نمود و فرمود: اين قبا را نگهدار. همانا من در آن هزار شب و در هر شب هزار ركعت نماز خواندهام و در آن هزار مرتبه قرآن را ختم كردهام.
امام جواد (ع) در صحن مسجد پاى درخت سدرى كه ميوه نمىداد وضو گرفت و نماز مغرب را خواند. مردم ديدند آن درخت به بركت امام ميوه آورده است. حضرت امام هادى (ع) چون شب داخل مىشد، سجادهاش را بر حصيرى مىانداخت. جبّهاى پشمين مىپوشيد و به عبادت و نماز مشغول مىشد و ساعتى از نماز و عبادت با معبود خود بازنمىايستاد.
حضرت امامحسن عسگرى (ع) آنقدر به نماز علاقه داشتند كه جاسوسان معتمد عباسى گزارش دادند: روزها را روزه مىگيرند و تمام شب را به نماز مشغول هستند. حضرت مهدى (عج) در روز ظهور به اذن پروردگار به مسجد الحرام مىرود و پشت مقام ابراهيم(ع) و رو به كعبه مىايستد و دو ركعت نماز مىگذارد، سپس اعلام ظهور مىكند.
امام علي (ع) فرمودند: لو رأي العبد اجله وسرعته اليه لأبغض الأمل وترك طلب الدنيا
اگر بنده به سرآمد زندگي وسرعت رسيدن آن بنگرد آرزوها در نظرش پست و به دنبال دنيا نمي دود. در روايات دو نوع اجل ذكر شده است: اجل قطعي واجل معلق. اجل قطعي تخلف ندارد واجل معلق ممكن است با اموري مثل صدقه به تاخير بيفتد. بالأخره يك مقطعي وجود دارد كه اين مقطع اسمش اجل ماست آنجا كه رسيديم از اين نشئه خارج خواهيم شد. حال اين اجل وسرآمد در كجا قرار دارد؟ نمي دانيم اما آنچه مي دانيم اين است كه اين اجل به سرعت به طرف ما مي آيد. أمل يعني آرزوهاي معمولي وپيش پا افتاده، زندگي انسان وقتي فهميد كه چطور با سرعت دارد به آن زندگي ابدي نزديك مي شود، ديگر اين آرزوها در نظرش پست وحقير مي شود. بديهي است مقصود از أمل آرزوهاي شخصي در زمينه مسائل دنيوي است. مراد از طلب دنيا به دنبال زخارف دنيوي دويدن است والا تلاش براي معاش امر مطلوبي است.
نقل مي کنند: وقتي آيت الله العظمي وحيدخراساني (مدظله) وارد نجف شد، فاطميه اول درمنزل مرحوم آيت الله آقا سيدابوالحسن اصفهاني منبر مي رفت. سليقه مرحوم سيد بر اين بود که معمولا براي ذکر مصيبت به بيروني تشريف مي آوردند، اما از اول تا آخر منبر آيت الله وحيد را تشريف مي آوردند وگوش مي کردند. ازاطرافيان به آيت الله وحيد گفته بودند که سيد را درمنبر دعا کنيد ايشان فرموده بودند، ان شاءالله روز آخر مجلس دعا مي کنم. روز آخر که متوسل به حضرت صديقه (س) شده بودند، دعا کرده بودند که خدايا ازاين پير غلام اميرالمومنين هم به شايستگي قبول بفرما. وقتي پايين آمده بودند مرحوم آقاي اصفهاني ايشان را بغل کرده وانگشتري که در دستشان بود به ايشان هديه مي کند. بعدآن جلسه ازبيوت مراجع وقت نجف از آيت الله وحيد براي فاطميه دوم دعوت مي کنند که ايشان اجابت نمي کنند و مي فرمايند من درنجف نيستم. عده اي به خيال اينکه ايشان شايد درکربلا ياکويت باشند، منصرف مي شوند. روزي مرحوم شيخ محمد کوفي براي تهجد به مسجد سهله مشرف مي شود ومي بيند آيت الله وحيد به ستوني تکيه کرده ومشغول عبادت است. شما اينجا چه مي کنيد؟ همه نجف فکر مي کنند که شما کويت هستيد. فرمودند: من چهل روز اعتکاف دارم.
شيخ محمد کوفي به آيت الله وحيد مي فرمايند درتشرفي که خدمت حضرت ولي عصر (روحي له الفدا) داشتم، امر کردند به شما عرض کنم: منبر را تشريف ببريد و درس را هم ادامه دهيد هر کجا در مشکل بوديد، ما شما را ياري مي کنيم. به اينجا که رسيد آيت الله العظمي وحيد به ما فرمودند: ديگر طلبگي ما گل کرد.
پاسخ: معجزه بودن قرآن به خاطر عربي بودن آن نيست تا اگر به زبان ديگري نازل مي شد، معجزه نباشد. در قرآن آمده نشانه معجزه بودن قرآن اين است كه بشر نمي تواند يك سوره همانند قرآن بياورد. براي اين كه بدانيم«سوره اي مثل قرآن»يعني چه؟ بايد قرآن را بشناسيم تا بعد مثل قرآن را معلوم كنيم. قرآن كتاب خداشناسي و معاد شناسي و هدايت به راه رسيدن به سعادت معاد از اين دنياي مادي و تمام شدني است. قرآن خودش هدف از نزول را به صراحت بيان كرده است از جمله در آيات زير مي فرمايد: شَهْرُ رَمَضانَ الَّذي أُنْزِلَ فيهِ الْقُرْآنُ هُديً لِلنَّاسِ وَ بَيِّناتٍ مِنَ الْهُدي وَ الْفُرْقان
ماهِ رمضان است ماهي كه قرآن، براي راهنمايي مردم و نشانههاي هدايت، و فرق ميان حق و باطل، در آن نازل شده است.
نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ وَ أَنْزَلَ التَّوْراةَ وَ الْإِنْجيلَ مِنْ قَبْلُ هُديً لِلنَّاسِ وَ أَنْزَلَ الْفُرْقان (همان كسي كه) كتاب را به حق بر تو نازل كرد، كه با نشانههاي كتب پيشين، منطبق است و «تورات» و «انجيل» را و «تورات» و «انجيل» را پيش از آن، براي هدايت مردم فرستاد. إِنَّا أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ لِتَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ بِما أَراكَ اللَّه
ما اين كتاب را به حق بر تو نازل كرديم تا به آنچه خداوند به تو آموخته، در ميان مردم قضاوت كني. يا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ شِفاءٌ لِما فِي الصُّدُورِ وَ هُديً وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنين. اي مردم! اندرزي از سوي پروردگارتان براي شما آمده است و درماني براي آنچه در سينههاست (درماني براي دلهاي شما) و هدايت و رحمتي است براي مؤمنان!
كِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَي النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلي صِراطِ الْعَزيزِ الْحَميد
(اين) كتابي است كه بر تو نازل كرديم، تا مردم را از تاريكي ها شرك و ظلم و جهل، به سوي روشنايي ايمان و عدل و آگاهي، بفرمان پروردگارشان در آوري، بسوي راه خداوند عزيز و حميد. وَ ما أَنْزَلْنا عَلَيْكَ الْكِتابَ إِلاَّ لِتُبَيِّنَ لَهُمُ الَّذِي اخْتَلَفُوا فيهِ وَ هُديً وَ رَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونما قرآن را بر تو نازل نكرديم، مگر براي اينكه آنچه را در آن اختلاف دارند، براي آنها روشن كني و (اين قرآن) مايه هدايت و رحمت است، براي قومي كه ايمان ميآورند!
وَ نَزَّلْنا عَلَيْكَ الْكِتابَ تِبْياناً لِكُلِّ شَيْءٍ وَ هُديً وَ رَحْمَةً وَ بُشْري لِلْمُسْلِمينَ و ما اين كتاب را بر تو نازل كرديم كه بيانگر همه چيز و مايه هدايت و رحمت و بشارت براي مسلمانان است! اينها برخي آيات است كه هدف نزول قرآن را به وضوح و صراحت گفته و كيفيت و محتواي قرآن را روشن ساخته است، بنا بر اين آيات، گر چه عقل و فطرت هدايتگر انسان هستند، اما اين دو براي شناخت حق كافي نيست و بايد خداوند از طريق وحي مطالبي را به بشر بياموزد كه جز از وحي، راهي براي دستيابي به آنها نيست. قرآن كتاب هدايت انسان ها به صراط مستقيم است و براي حل اختلاف هاي طبيعي بشر آمده و كتاب قانون براي اداره صحيح زندگي بشر در مسير آخرت و رضاي خدا و رسيدن به سعادت است. با توجه به اين شناخت از قرآن، معناي «سوره اي مثل قرآن» روشن مي شود، يعني سوره اي بياورد كه مطالب حق و هدايتگر به فلاح و صلاح با بيان زيبا و جذاب و گيرا در آن مطرح شده باشد؛ به طوري كه آن مطالب را از كتاب ديگري بخصوص كتاب هاي وحياني اقتباس نكرده باشد و در حقانيت آن مطالب، هيچ ترديدي نباشد و بيان هم گيرا بوده و به عنوان معارضه با قرآن و اثبات وحياني نبودن قرآن گفته شده باشند و زبانشناسان منصف همانندي آن را با قرآن در عين همسو و اقتباس نشدن آن از قرآن تاييد كنند. اگر كسي توانست چنين سوره اي بياورد و ارائه دهد و از زبان شناسان و عالمان محتوا شناس تاييد بگيرد، آنگاه مي تواند ادعا كند قرآن كتاب خدا نيست. قرآن كتاب داستان نيست تا با نوشتن داستاني با آن معارضه شود؛ كتاب تاريخ نيست، كتاب علمي نيست، كتاب سخنوري و ادبيات نيست تا با نوشتن شعر و نثري زيبا با آن معارضه شود. قرآن در عين كه همه اينها هست، هيچ كدام از اينها هم نيست، بلكه همه اينها را به خدمت هدف خود كه هدايتگري است، به كار گرفته است. قرآن كتاب معرفت به مبدا و معاد و كتاب هدايت به كمال و كتاب ارائه كننده برنامه عملي سعادت و فلاح است و بايد با ارائه كتابي در اين زمينه كه خدا و معاد و فلاح را غير اين و بهتر از اين و. . . معرفي كند، با آن معارضه كرد. اما نزول قرآن به زبان عربي با توجه به مخاطبان نخستين و پيامبر (كه عرب زبانند) يك جريان طبيعي است، زيرا هر سخنور و دانشمندي مطالب خود را با زبان مخاطبان خود بيان ميكند يا مينويسد، مگر آن كه پيمودن چنين مسير طبيعي به دلايلي، ناممكن باشد يا در پيش گرفتن رويهاي ديگر ضروري به نظر برسد. خداوند در ارسال پيامبران و ابلاغ پيامهاي خويش همين رويه را تأييد كرده و به كار گرفته است: «وما أرسلنا مِن رسول إلاّ بلسان قومه ليبين لهم فيضلّ اللَّه مَن يشاء و يهدي مَن يشاء و هو العزيز الحكيم؛ ما هر فرستاده اي را با زبان مردمش فرستاديم تا بتواند حقايق را براي آنان به روشني بيان كند. پس خداوند هر كس را بخواهد، گمراه و هر كس را بخواهد، هدايت ميكند و او شكستناپذير و حكيم است. »رسولان الهي هم پيام را با زبان قوم و مخاطبان خود ميآورند و هم معارف را متناسب با سطح فرهنگي و علمي آنان بيان ميكنند؛ بنابراين اگر قرآن به زباني غير از زبان عربي بود، جاي آن داشت كه از حكمت نزول قرآن به آن زبان سؤال شود كه چرا با اين كه مخاطبان عرب بودند، قرآن به زبان ديگري كه مردم آن زمان نميفهميدند، نازل شد. پس نزول قرآن به زبان عربي در درجه اول امري طبيعي است.
دوم: قرآن كه به زبان عربي نازل شد، جلوي بهانهگيريهاي اعراب آن زمان را گرفت، چون اگر قرآن به زبان غير عربي بر آنان نازل ميشد، بهانه آنها اين بود كه اين كتاب براي ما قابل فهم نيست. در سوره فصلت ميفرمايد: «و اگر آن كتاب را به زبان عجمي قرار ميداديم، ميگفتند چرا آياتش براي ما قابل فهم نيست». علاوه بر دو دليل بالا كه به فهم ما دلايل اصلي نزول قرآن به زبان عربي است، دلايل ديگري هم بر شمرده اند از جمله:
سوم: ملت عرب دست كم اعراب معاصر زمان پيامبر(ص) با توجه به تعصبات قومي، نزول قرآن را از سوي فردي غير عرب نميپذيرفتند. اگر مثلاً پيامبر ايراني بود و قرآن او به زبان فارسي بود، اعراب زير پذيرش آن نميرفتند. در سوره شعراء فرموده است: «و لو نزلنا علي بعض الاعجمين فقرأه عليهم ما كانوا به مؤمنين؛ اگر قرآن را بر شخصي غير عرب نازل ميكرديم اعراب آن را نميپذيرفتند. » (البته اين دليل نزول قرآن به زبان عربي نيست بلكه اتمام حجتي بر عرب ها است).
چهارم: بعضي مدعي شده اندعربي بهترين زبان است و ظرفيت اين زبان براي بيان مسائل معنوي و ماورائي از همه زبان ها بيشتر است و در روايات هم وارد شده كه زبان عربي زبان اهل بهشت است. اما نازل شدن قرآن به زبان عربي به معناي اختصاص آن به ملت عرب زبان نيست، بلكه چون روح و محتوا و پيام قرآن همگاني و جهاني است، اين كتاب آسماني براي همه انسان هاست و در آيات قرآن نيز اين معنا تأكيد شده است. پس اگر رسول خدا (ص) در جايي غير از حجاز مبعوث شده بود، قرآن به زبان آن مردم نازل مي شد و باز هم معجزه بود.
شهيد انصاري دردوره كوتاه خدمتش در شركت ملي نفت به صفات ارزشمند اخلاقي فراواني شهرت داشت. در ماه هاي پاياني سال كه نياز به حضور در جبهه ها بيشتر احساس مي شد، آرام و قرار نداشت و با اينكه متاهل وصاحب فرزنداني بود به دفعات به جبهه ها مي رفت و حضور در خيل رزمندگان اسلام را بر زندگي آرام در كنار خانواده ترجيح مي داد. سرانجام روح پاكش در 24 دي ماه 65 بر اثر اصابت تركش خمپاره دشمن در منطقه عملياتي مهران به خيل شهيدان صنعت نفت پيوست. فرزند شهيد درباره خصوصيات اخلاقي پدر خود مي گويد: «از خصوصيات بارز وي كه زبانزد خاص و عام است، صله رحم و امر به معروف بود. شهيد با مردم با مهرباني و تواضع رفتار مي كرد. او به تكاليف مذهبي، بخصوص نماز بسيار اهميت مي داد و مردم را در اين خصوص راهنمايي و ارشاد مي كرد».
پرسش: الف) اگر کسي موقع بريدن سر حيوان به خاطر فراموشي يا ندانستن مسأله، آن را رو به قبله قرار ندهد، آيا حيوان حرام مي شود؟
ب) اگر کسي که سر حيوان را مي برد، به خاطر فراموشي نام خدا را نبرد، آيا حيوان حرام مي شود؟ و اگر به جهت ندانستن مسأله مراعات نشده، حکم چيست؟
پاسخ: الف) حيوان حرام نمي شود و خوردن آن اشکال ندارد.
ب) اگر از روي فراموشي بوده اشکال ندارد؛ ولي اگر حکم مسأله را نمي دانسته، حرام مي شود
درگردهمايي دبيران اقامه نماز دستگاه هاي اجرايي استان آذربايجان غربي و با حضور مشاور استاندار و مدير ستاد اقامه نماز استان آذربايجان غربي از دبير شوراي اقامه نماز شرکت ملي پخش منطقه اروميه تجليل شد. در اين گردهمايي ضمن تجليل از فعالان عرصه نماز، رضا حسيني، معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع انساني استانداري آذربايجان غربي و علي برزگري، مدير ستاد اقامه نماز استان با اهداي لوح تقدير از اقدام هاي مطلوب ناصر مقدسي، رئيس روابط عمومي و دبير شوراي اقامه نماز شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه تجليل کرد.
ظهور متجددانه دو شهر ایرانی در سرزمین های نفت خیز(بخش دوم)
دريافت ماليات از سوي شرکت نفت به همين جا ختم نشد بلکه دو سال بعد کارگزار محمره به وزارت امور خارجه درباره اعتراض روساي اصناف و کسبه عبادان نسبت به رفتار شرکت نفت، گزارشي ارسال کرد. آنان معترض بودند که علاوه بر پرداخت حق الارض به شرکت نفت، ملزم به پرداخت ماليات نيز شده اند. شرکت نفت با کمک سردار اقدس شيخ خزعل اهالي آبادان را مجبور به پرداخت مالياتي به نام حق الارض و عوارضي به نام عوارض صحيه نموده بود. شرکت نفت مدعي بود که پول به دست آمده از طريق اين ماليات ها را به مصرف نظافت و پاکسازي و بهداشت شهر مي رساند. ماليات صحيه در ازاي خدمات درماني بود که شرکت نفت به ساکنين آبادان ارائه مي کرد و حقالارض، وجهي بود که يک مالک ميتوانست از کساني که از ملکش استفاده مي کردند، دريافت کند. درواقع حقالارض دليل اثبات مالکيت شرکت نفت بر اراضي مورد نظر در آبادان نيز بود.تصميم روساي شرکت نفت براي دريافت عوارض صحيه در مقابل خدماتي همچون سرم ضد طاعون و برقراري قرنطينه و آتش زدن کپرهاي مبتلايان به بيماري و گندزدايي بود که در اين سال به اهالي آبادان و خرمشهر ارائه کرده بودند. با يادآوري اينکه در اين سال فقط از بيماري وبا 911 نفر در آبادان جان سپردند، اهميت اقدامات پيشگيرانه معلوم مي شود.
شيوع بيماري هاي واگير، گسترش شرکت شهر آبادان و حساسيت مديريت جديد بر روي شکل و مهندسي سبک معماري بناها در اين جزيره همگي سبب شد تا مديران شرکت نفت برنامه ريزي شهري تازه اي داشته باشند. از 1910م که شهر آبادان شکل گرفته بود تا سال1923 م به جز ساختمان هاي اداري شرکت، کارگاه ها، تراشکاري و آهنگري و..... و پالايشگاه و بنگاه ها، بيمارستان و باشگاه هاي کارمندي و ساختمان هاي خوابگاهي هنديان، بقيه شهر و اهالي براي مديران شرکت نفت اهميتي نداشت. اينکه چگونه ساخت و ساز انجام بگيرد، مصالح ساختماني چه باشد، کوچه ها و خيابان ها و مهندسي آن چگونه باشد، هيچ کدام مسئله اي نبود که بتواند توجه مسؤولين شرکت نفت را در اين سال ها به خود جلب کند. اين رشد ناموزون شهر و بي ترتيبي بناهاي کارگري و کسبه در اطراف پالايشگاه و محله هاي مخصوص شرکت نفت، بارها مورد اعتراض و انتقاد کارگزاري خوزستان و خرمشهر نيز قرار گرفته بود.يکي از معترضين به رفتار تبعيض آميز شرکت نفت در عريضه اي به مجلس شوراي ملي نوشته است: «منازل انگليسي ها عمارات عالي و تماما گلکاري و داراي مبل هاي تميز، منازل ايراني هاي کارگر کمپاني، کپرهايي است که از حصير بوريايي خودشان ساخته اند. محل کپرها در اماکن متعفن است، بواسطه اينکه بناي کپر منوط به اجازه شيخ است .... بعضي بيچارگان تمکن تهيه چند عدد بوريا و چوب را دارا نيستند. چند چوبي به هم دوخته خيمه مانندي ساخته در تحت ظل آن امرار حيات مي کنند...» اين وضعيت خانه ها و سرپناه ساکنين تازه وارد جزيره در سال1303بود. اما اوضاع قماره ها و مکان ها نيز بهتر از اين نبود. اگرچه اغلب صاحب درآمد خوبي بودند.
تا اين زمان براي ساخت و ساز و بناي خانه و قماره در آبادان، نياز به دريافت مجوز از شرکت نفت بود که معمولا در ازاي پرداخت وجه مشخصي اين اجازه صادر مي شد.به دليل آباداني آبادان در سال هاي جنگ جهاني اول و پس از آن، کار قماره ها آنقدر رونق يافت که در ميان اتباع ايراني از 800تا 1000روپيه خريد و فروش مي شد. در حالي که هر کارگر روزمزد ماهيانه فقط 30 روپيه حقوق مي گرفت.در سال1300ش /1921م بيست و پنج باب قماره توسط يک فرد بغدادي و با اجازه شرکت نفت تخريب و به جاي آنها دکان هاي اجري بنا شد.صاحبان اوليه قماره ها که با پرداخت وجه به شرکت مجوز ساخت قماره را در سال هاي قبل دريافت کرده بودند، معترض شدند. اما شرکت نفت پيشنهاد کرد تا مالکين اوليه از آن تاريخ در ازاي پرداخت بيست روپيه ماهانه از دکان آجري به جاي قماره هاي قبلي استفاده کنند.پس از شيوع بيماري هاي وبا و طاعون در خوزستان و بنادر جنوب، شرکت نفت که با مرگ و مير بسيار اهالي آبادان از اين بيماري ها غافلگير شده بود، ترجيح داد برنامه اي جدي براي بازسازي و نوسازي شهر و ادارهاي براي رسيدگي به بهداشت و نظافت شهر داشته باشد. چرا که تشکيلات بلديه در تمام کشور به صورت عام و در خوزستان به طور خاص هنوز بسيار ضعيف بود.در سال1302ش مجددا صاحبان دکان هاي آجري جديد، ملزم به پرداخت اجاره اي بيش از سال گذشته شدند و در پاسخ، شرکت نفت معترضين را تهديد به تخليه دکان ها نمود. همچنين چند قماره ديگر براي بازسازي و نوسازي به يک فرد هندي و تعدادي دکان ديگر نيز به يکي از مهاجرين رنگوني واگذار شد. اين دکان هاي چوبي نيز تخريب و با آجر و سيمان ساخته شدند و در اجاره متقاضيان قرار گرفتند.در ادامه طرح نوسازي شهر آبادان و تبديل آن به شرکت- شهر مدرن در اوايل تيرماه1303ش، طي اخطاريه هايي به صاحب خانه هايي که در اطراف پالايشگاه و در اراضي معروف به «اراضي کمپاني» بنا شده بودند اعلام شد که فقط 6 ماه فرصت تخليه خانه را دارند، زيرا کمپاني قصد برنامه ريزي براي اراضي خود را دارد. اقدام شرکت نفت مورد اعتراض کارگزاري خوزستان واقع شد، زيرا به عنوان يک شرکت خارجي حق برخورد و گفت وگوي مستقيم با اهالي و اتباع ايراني جز در موارد کاري در ادارات صنعت نفت را نداشت.
مدير شرکت نفت در پاسخ به سوال کميسر نفت و وزارت فوايد عامه، درباره افزايش قيمت ارزاق و دريافت اجاره بها از دکان ها و ديگر اعتراضات کسبه و اهالي آبادان، توضيح مفصلي دربارهي بازسازي دکان ها و تهيه گارد و حصارکشي اطراف آن براي امنيت بيشتر که طبعاً منجر به افزايش هزينه ها و در نتيجه افزايش اجاره بها شده بود، ارائه کرد.همچنين به پررونق بودن تجارت در شهر آبادان با توجه به قيمت هاي ارزاق و اجناس اشاره کرده و آن را علت اصرار کسبه به ادامه کار در آن منطقه دانست. او در پاسخ به اعتراض کاهش دستمزدها نيز جذابيت هاي ديگر کار در شرکت نفت همچون غذا و منزل و خدمات درماني رايگان براي کارگران را مطرح کرد.در عريضه اي تلگرافي جمعي از اهالي آبادان به مجلس شوراي ملي در تاريخ9سرطان/تير 1303 چنين نوشته بودند:کمپاني جديداً از مالکين به توسط اخطاريه تخليه خانه و دکان تقاضا مي کند. سواد اخطاريه پيوست است. اسامي مالکين ميرزا بابا قماره، علي قماره، سد عبدالکريم قماره، ميرزا علي اکبر قماره و خانه، حسن قماره، رحمن خانه....به اين ترتيب صاحبان خانه ها و قماره هاي اخطار گرفته از شرکت نفت، به کارگزاري خرمشهر و وزارت خارجه و مجلس شوراي ملي و وزارت فوايد عامه شکايت بردند و کمک خواستند. ادعاي معترضين اين بود که نظر به اين که هيچ موسسه خارجي نمي تواند براي رتق وفتق دعاوي خود با رعاياي دولت شاهنشاهي مستقيما مذاکره نمايد، علي هذا سکنه آبادان اين اقدام کمپاني را بي قانون و خلاف رويه دانسته و به وسيله آن مقام محترم جدا اعتراض مي نماييم و استدعا داريم که آن مقام به طور مقتضي از اين حرکات متجاسرانه که لطمه به حيثيت دولت ميزند جلوگيري بفرماييد.کمي بعد شرکت نفت نامه اي براي وزارت فلاحت وتجارت و فوايد عامه فرستاد که تغيير تصميم شرکت نفت مبني به عدم تخريب خانه هاي کساني که در اراضي کمپاني ساکن هستند، تا زماني که براي آنها از سوي شرکت منزلي تهيه شود را اعلام کرد. مهندسي که متخصص شهرسازي آبادان بود و بايد از لندن به منطقه نفتي مي آمد تا ترتيب نقشه و مهندسي شهر را بدهد، سفرش به تعويق افتاده بود و بنابراين برنامه هاي شرکت در نوسازي شهري نيز تغيير کرده بود.در گيرودار اين موضوع شورش و بلواي شيخ خزعل در خوزستان و قيام سعادت نيز آغاز شده بود. شرکت نفت از فرصت حداکثر استفاده را کرده و بدون اطلاع کارگزاري با کمک شيخ عبدالله نايب الحکومه، شيخ خزعل در آبادان و يک منشي، صاحبان خانه هاي مورد نظر را با کتک و تهديد مجبور به امضاي قرارداد فروش خانه کرد. خانه ها در ازاي مبلغي اندک بلافاصله تخريب و اراضي به کمپاني تحويل شد.در نتيجه شکايات مکرر اهالي آبادان و تلاش نمايندگان و وکلاي ايشان در وزارتخانه هاي فوايد عامه و امور خارجه و مجلس شوراي ملي بالاخره شرکت نفت مجبور به اعزام نماينده به «کميسيون رسيدگي به عرايض» با حضور کارگزار و وکيل کنسولگري انگليس در کارگزاري انگليس گرديد.پس از برگزاري هفت جلسه و انجام تحقيقات از صاحبان خانه هاي خراب شده، و گذشت چندين ماه بالاخره در آغاز سال 1304ش محق بودن ساکنين و صاحبان خانه ها و قماره هاي تخريب شده مورد تأييد قرار گرفت و شرکت نفت پذيرفت که مبلغ غرامت تعيين شده15000روپيه را به اهالي خسارت ديده بپردازد.گذشته از محروم ترين و ضعيف ترين افراد که قطعا تعدادشان نيز اندک نبوده است و در کپرها و خيمه ها زندگي مي کردند؛ که هيچ بحثي درباره خسارت ديدنشان مطرح نبود، آنهايي که «خانه خراب» شده بودند 139 خانواده بودند. از اين تعداد بسياري کارگران شرکت نفت بودند که بنا به مصالح شغلي خود، حاضر به شرکت در جلسات و تحقيقات کميسيون نشدند. بيست خانواده نيز از اهالي بين النهرين و يا هندي بودند که آنها نيز مشمول دريافت خسارت نبودند. مجموع خانواده هايي که حاضر به ادامه شکايت بودند 57 خانوار بودند. با اين همه، شرکت نفت از پرداخت مبلغ خسارت تعيين شده خودداري و اعلام کرد؛ مبالغ معين شده بيش از واقعيت بوده و شرکت ملزم به پرداخت آن نيست. زيرا هم خانه ها توسط شيخ عبدالله نايب الحکومه تخريب شده و هم اينکه رضايتنامه از مالکين در دست است، به ويژه اينکه تمام قرادادها و قولنامه ها با امضاي يک روحاني اعتبار يافته بود.
در نهايت، اگر چه راي کميسيون به نفع شرکت نفت صادر نشد، اما مديران کمپاني نيز مبلغ خسارت تعيين شده را نپرداختند و منکر هر اقدام خلاف قانون شدند محله هاي خود ساخته و خودجوش آبادان به ويژه در اراضي مشهور به کمپاني تا پايان سال1303ش تخريب شده و نقشه هاي جديدي براي آنها کشيده شده بود. مرحله بعدي طراحي بازار ويژه شرکت شهر بود. در اوايل سال 1304ش طرح تأسيس بازاري نسبتاً مدرن به نام بازار شيخ توسط شرکت نفت به وزارت فوايد عامه ارائه شد تا جايگزين قماره هاي تخريب شده باشد. اين بازار طبق خواست شرکت نفت بايد در بيرون دروازه آبادان ساخته مي شد، تفسير بسيار دقيق و زيبايي از کارگزار سهام خارجه خوزستان در علت تخريب اين محله ها و تلاش شرکت نفت براي تأسيس دوباره شهر طبق اصول و نقشه جديد و مهندسي فضاها و کالبد شهري آبادان به شکل ديگر را با هم مي خوانيم:«البته خاطر مبارک مستحضر است درآبادان دو محله است، يکي محله معروف به کمپاني و ديگري محله معروف به شيخ، خانه ها و دکاکين که در اراضي معروف به شيخ مي باشد به حال خود باقي و فعلا هم موجود است و قسمت اعظم شهر عبادان دراين قسمت است و روز به روز هم از طرف اهالي در آبادي آن کوشش مي شود. در اراضي معروف به کمپاني هم قسمتي از خانه ها را خراب کردهاند هنوز دکاکين زياد و خانه هاي ديگر باقي است که کمپاني خيال دارد آنها را هم خراب کند ولي اقدامات لازمه به عمل آمده و کمپاني بايد رضايت صاحبان آنها را به عمل آورد و تا حال در خريد و تخريب آنها اقدامي نشده و به حالت خود باقي هستند. در واقع اقدامات کارگزاري براي اين بوده (که) خانه هايي که سابقا خراب کرده اند و از ميان رفته و اهالي را جبرا مجبور به امضا نموده اند، وجهي به عنوان خسارت اخذ شود، والا اين اقدام براي عموم خانه ها نبوده و قسمت اعظم شهر در دست اهالي و ايراني ها است. ... اما مقصود کمپاني از تخريب خانه هاي واقعه در اراضي معروف به کمپاني هنوز قطعاً معلوم نيست براي چه (مصرفي؟) اين اقدام را کرده است. بعضي ها عقيده دارند، مي خواهند ايراني ها را از محوطه خودشان خارج کرده باشند. بعضي ها مي گويند که مي خواهند در آن اراضي کانالي حفر نمايند که عمارات و کارخانجات خود را به وسيله کانال از شهر جدا نمايند. عقيده فدوي اين است که کمپاني نهايت سعي را دارد که وضعيت عبادان را مثل مسجدسليمان نمايد. يعني غير خودشان احدي در آنجا مستغلات نداشته باشند، زيرا در مسجدسليمان تمام خانه ها را خودشان ساخته و به عمله جات و غيره داده اند. بازاري هم خودشان بنا نموده اند، منتها دکاکين را به ايراني ها اجاره داده اند. اشخاص مختلف در آنجا خانه و دکان ندارند. به همين جهت اختيارات آنجا کاملاً در دست خودشان است. در عبادان هم بناهاي جديدي براي عمله جات کرده اند که در خارج شهر حاليه است و بازاري هم به اسم بازار شيخ مي خواهند بسازند و تفصيل آن در تحت تلگراف نمره 11 عرض شده و به اين وسيله تدريجاً شهر حاليه بي اعتبار خواهد شد. زيرا عمده معاملات توسط عمله جات و مستخدمين کمپاني مي شود. وقتي که عمله جات را به محل خارج شهر منتقل کردند و بازار هم براي آنها ساختند، تدريجاً وضعيات شهر به هم خواهد خورد و کمپاني اصرار دارد، زودتر حکومت به آنها اجازه دهد بازار را بسازند. به عقيده فدوي حتي المقدور بايد از اين نيات کمپاني جلوگيري نموده و وضعيت عبادان مثل مسجدسليمان نشود. ولي از طرف ديگر هم بلديه عبادان که فعلاً عايداتي دارد و در دست حکومت است بايد در تنظيم کوچه ها و تنظيفات شهر نهايت جديت را بنمايد که بهانه براي کمپاني باقي نماند.»با تخريب و بازسازي محله هاي آبادان، همانطور که کارگزار امور خارجه خوزستان پيش بيني کرده بود، محله هاي مسکوني متعلق به شرکت نفت کاملا از باقي محله ها و ساکنين آبادان جدا شد. حصارها، کانال و خيابان هايي که بعدا ساخته شدند، فاصله اي ميان طبقات مختلف ساکن در اين شهر ايجاد کردند. گويي محله هاي شهر ادامه ترتيب و سلسله مراتب شغلي در شرکت نفت بود. هر محله به گروهي از مستخدمين و کارکنان تعلق داشت.
برگرفته از کتاب نفت و زندگي، نوشته ربابه معتقدي
آشنایی با میراث طبیعی ایران
شبنم اعماري سرزمين پنهاورمان ايران، داراي جاذبه هاي زيادي است که هر کدام از آنها به تنهايي توانسته است يک قطب گردشگري باشد و مسافران زيادي را از داخل و خارج کشور به سمت خود بکشاند. يکي از جاذبه هاي منحصر به فرد کشورمان جذابيت هاي خاص خود را دارد، چشمه هاي ايران است؛ چشمه هايي که برخي خاصيت درماني دارند و با توجه به املاح موجود در آنها مي توان در درمان بسياري از بيماري هاي پوستي، دردهاي عضلاني، ميکروب زدايي و... از آنها کمک گرفت.
اگر علاقه مند به ديدن چشمه هاي ايران هستيد، با ما همراه باشيد تا بهترين چشمه هاي سرزمين مان را بشناسيد و با آگاهي کامل راهي سفر شويد.
چشمه های آبگرم سرعین
بیشترین شهرت سرعین، چشمه های آبگرم آن است. با توجه به آنیون های موجو ددر آب معدنی طبیعی مثل کربنات، بی کربنات، کلروره، سولفات و کاتیون هایی چون کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم گفته می شود که این آبها دارای خواص درمانی و شفابخش هستند. سرعین (سرچشمه) نامش را از همین چشمه ها که دارایی ارزشمند محسوب می شوند، گرفته است.
استحمام در چشمه های سرعین اثرات آرام بخشی دارد و دردهای عصبی، رماتیسمی و مفصلی را تسكین می دهد. بررسی میزان املاح این چشمه ها نشان داده که همه آنها یك منشا دارند و از ژرفای زمین می جوشند. در سرعین علاوه بر چشمه های آبگرم، دو استخر آب سرد با آب گازدار نیز وجود دارد که می توان از آنها نوشید. این چشمه ها در 5 کیلومتری شهر قرار گرفته و در دره ای به نام ویلا دره واقع شده که طبیعت و چشم اندازی فوق العاده دارد.
این چشمه که در ۲۸ كیلومتری جنوب غربی شهر اراك واقع شده، خواص درمانی متعددی دارد که داروخانه ای طبیعی برای درمان بیماری ها به شمار می رود. آب چشمه چپقلی مدر است و ریگ ها و شن هایی که در مجاری ادراری ایجاد شده را در خود حل و از تشكیل مجدد آنها جلوگیری می كند. با آشامیدن آب این چشمه، خون میزان قابل توجهی از اسیداوریك خود را از دست می دهد و حركات دودی روده با آشامیدن آب این چشمه كاهش می یابد. جذب سریع این آب در معده، دستگاه گوارش، كبد و لوزالمعده بر متابولیسم كلوسیدها، پروتیدها، كلسترول و اسیداوریك بسیار موثر است. نوشیدن این آب معدنی پرفایده از غلظت صفرا می کاهد و سنگ های صفراوی را از مجاری آن به سوی روده می برد و حالات احتقان كبدی را رفع می کند. آب چشمه چپقلی سرشار از كلسیم و فلوئور است و باعث استحكام استخوان بندی كودكان و جلوگیری از پوسیدگی زودرس دندان ها می شود. آشامیدن آب این چشمه برای بیماران مبتلا به سنگ كلیه بسیار مفید است، چراکه این چشمه به سنگ شکن طبیعی شهره است. بیماری هایی مانند نقرس، امراض پوستی، دیابت و ورم های كبدی هم با نوشیدن آب این چشمه التیام می یابد، اما استفاده از آن برای افرادی كه به پروستات مبتلا هستند، توصیه نمی شود.
این چشمه در 35 کیلومتری جاده اصفهان در منطقه ای به نام ورتون واقع شده است. استفاده از آبگرم ورتون، باعث آرامش دردهای عصبی و رماتیسمی می شود و نوشیدن آن نیز ترشح معده را زیاد می کند. در این منطقه حمام هایی به سبک دوره صفویه وجود دارد که برخی از آنها مخروبه شده اند؛ اما برخی از گزند آسیب دور مانده و مورد استفاده قرار می گیرند. حوضخانه چشمه آبگرم ورتون مربوط به دوره صفوی است. این اثر طبیعی چشم نواز در سال ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این مجموعه دارای چشمه های آبگرم معدنی، حمام ها و حوضچه های آبگرم است. ساختمان سنگی تاریخی معروف (حوض مراد) با اتاق های زیبا و معماری سنتی خاص برای اقامت مسافران در نظر گرفته شده است. معماری بناهای چشمه آبگرم ورتون در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است که تالار سنگی و حوض مراد از نمونه های این شاهکار هنری به شمار می رود.
این چشمه که خاصیت درمانی زیادی دارد، در حومه روستاي وننق دهستان قره پشتلو استان زنجان قرار گرفته است. مجرای خروج آب چشمه وننق به صورت سنتی است و با گذاشتن خار، خاشاک، گل و سایر موانع کنترل می شود. استحمام در آب های وننق آرام بخش است و دردهای عصبی را کاهش می دهد و در درمان رماتیسم نیز موثر است.
در کنار چشمه وننق، چشمه قطود بلاغی واقع شده که به گفته بومیان این منطقه، استفاده از آب این چشمه هم برای رفع پادرد بسیار مناسب است. از مهم ترین مشکلات مسیر این چشمه، باید به خاکی بودن قسمتی از آن اشاره کرد.
یکی از چشمه های دیدنی استان البرز است که در شمال غربی روستای وله، یکی از توابع بخش آسارا واقع شده است. چشمه ای بسیار زیبا و دیدنی که از تماشایش سیر نمی شوید. آب چشمه وله از گروه آب های بی کربنات کلسیک گوگردی سرد است که برای درمان بیماری های پوستی، مجاری تنفسی و رماتیسم می توان از آن استفاده کرد و تاثیرات مفید آن را دید. با حضور در چشمه وله علاوه بر استفاده درمانی از آب هایش می توان از طبیعت بی نظیر این منطقه هم لذت برد و ساعات خوشی را در کنار خانواده گذراند.
این چشمه که در استان بوشهر قرار دارد، یکی از پنج چشمه معدنی برتر کشور است که با آب شفابخش خود هر ساله از مسافران زیادی پذیرایی می کند. طبیعت بکر این چشمه خارق العاده، آرامش زیادی به بازدیدکنندگان می دهد. از نکات جالب توجه چشمه اهرم، مسیر زیبایی است که باید برای رسیدن به این آبگرم طی شود. میانگین دمای آب این چشمه بین ۳۵ تا ۴۰ درجه سانتی گراد است و خاصیت درمانی فوق العاده ای دارد. از آب این چشمه می توان برای درمان بیماری های پوستی (مانند جوش و دمل و بیماری پیسی که باعث آسیب دیدن پوست می شود) و تنفسی، تسکین اعصاب و درد مفاصل، بیماری های مفصلی مانند نقرس، سیاتیک و آرتروز و سایر مشکلات جسمی مانند کوفتگی ماهیچه، خشکی و سفتی عضلات، درد کلیه و بیماری های عفونی و زخم های خاص کمک گرفت.
با انواع سردرد و عوامل آن آشنا شوید
يکي از انواع دردهايي که همه ما در طول زندگي خود بارها آن را تجربه کرده ايم، سردرد است. دردي که هرازگاهي خود را به شکل هاي مختلف نشان مي دهد و باعث آزارمان مي شود. علت اين درد از سيستم عصبي مرکزي ناشي مي شود و دلايل مختلفي دارد. از دلايل اصلي بيشتر سردردها مي توان به استرس، رژيم غذايي ضعيف و وضع اندامي اشاره کرد. رژيم غذايي ضعيف به مشکلات عروقي مانند فشار خون بالا، التهاب و سطوح بالاي سم منجر مي شود. استرس و وضع اندامي هم مي تواند در شکل گيري سفتي عضلات و ميزان زياد تنش موثر باشد. در ادامه انواع سردرد و عوامل ايجاد آن را برايتان آورده ايم که شايد آگاهي از آنها به شما در مواقع ضروري کمک کند.
سردرد تنشی : یکی از رایج ترین سردردهاست که استرس، اضطراب، به هم فشردن فک ها و ... می تواند عامل بروز آن باشد. اگرچه این نوع سردرد خیلی شدید نیست، اما می تواند مزمن شود. به گفته متخصصان، علت سردردهای تنشی ممکن است تغییر مواد شیمیایی مغز یا به هم ریختگی سیگنال ها در اعصاب باشد. این سردردها در بیشتر مواقع با داروهایی مثل آسپرین، ایبوپروفن یا استامینوفن برطرف می شود. دوری از استرس هم می تواند در جلوگیری از بروز این درد موثر باشد.
سردردهای عصبی: این نوع سردرد که به آن سردردهای استرسی نیز می گویند، یکی از رایج ترین سردردهاست. سردردی که افراد زیادی به آن مبتلا می شوند. با وجود اینکه دلیل اصلی این سردرد هنوز شناخته نشده، اما متخصصان بروز آن را به عوامل خاصی نسبت داده اند که از شایع ترین آنها می توان به بدخوابی، غذا نخوردن، مشکلات بینایی، خستگی چشم، کار و فشار زیاد و ... تنش های عضلانی اشاره کرد. سردردهای عصبی به دو دسته تقسیم می شوند؛ حاد و مزمن. سردردهای حاد ممکن است از ۳۰ دقیقه تا یک هفته طول بکشند، در حالی که سردردهای مزمن ساعت ها طول می کشند و گاهی ادامه دار هستند. سردرد عصبی باعث درد خفیف تا متوسط می شود. زمانی که دچار این سردرد هستید، احساس می کنید باند محکمی دور سرتان بسته شده و درد ممکن است از پشت سر یا بالای ابروها شروع شود و در نهایت تمام سرتان را تحت تاثیر قرار دهد. برای کاهش سردردهای عصبی بهتر است استرس را مدیریت کنید، پوست سرتان را چند دقیقه ماساژ دهید و از کمپرس یخ به صورت غیرمستقیم برای تسکین دردهای عضلانی استفاده کنید.
سردرد خوشه ای (کلاستر): سردردهایی شدید و طاقت فرسا هستند، اما شایع نیستند و کمتر از یک درصد افراد را درگیر می کند. در مردان شایع تر است و اوج شروع آن 25 تا 50 سالگی است. سردرد خوشه ای از ۱۵ دقیقه تا سه ساعت طول می کشد. این سردردها به دلیل اینکه بسیار دردناکند، از آن به عنوان سردرد خودکشی نیز نام می برند. سردرد خوشه ای به طور منظم، حتی چند بار در روز در طول یک دوره معین عود می کند و پس از آن ممکن است ماه ها یا حتی سال ها از آن خبری نباشد. این سردرد گاهی اوقات با قرمزی و آبریزش چشم همراه است. سر درد خوشه ای را با مصرف تریپتان یا مسکن OTC می توان درمان کرد. مصرف الکل، کشیدن سیگار، ارتفاع زدگی و خوردن غذاهای خاص می تواند از عوامل بروز این سردرد باشد.
سردرد میگرنی : نوع شدیدی از سردرد است که بیشتر مواقع با تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا همراه می شود. سردردهای میگرنی می توانند در هر جایی برای چند دقیقه تا چند ساعت فرد را آزار دهند. در برخی افراد هم ممکن است توهم دیداری یا اختلال در بویایی، لامسه، چشایی و بی حسی بروز کند. افرادی که به این سردردها مبتلا هستند، از داروهایی چون استامینوفن، ایبوپروفن یا تریپتان (ایمیترکس یا زومیگ) برای درمان یا پیشگیری از آن استفاده می کنند.
سردردهای مزمن روزانه: بعضی افراد مرتب سردرد دارند و حتی ممکن است هر روز این درد را تجربه کنند. سردردهای بیش از 15 روز در ماه در بازه زمانی سه ماهه به عنوان سردردهای مزمن روزانه شناخته می شوند. این نوع سردرد می تواند در اثر استفاده بیش از حد از داروهای ضددرد، ضربه به سر یا در موارد نادر مننژیت یا تومور ایجاد شود. با این حال اگر بدون هیچ دلیل مشخصی سردرد داشته باشید، این احتمال وجود دارد که سیگنال های درد بدنتان بیش از حد فعالیت می کنند یا اینکه به درستی کار نمی کنند.
آگاهی از شایع ترین سردردها می تواند در رفع آنها به شما کمک کند. مبتلایان به سردردهای مختلف با رعایت برخی نکات و استفاده از داروها می توانند از بروز آنها پیشگیری کنند، اما علاوه بر آنچه برایتان آوردیم، سردردهایی هم هستند که بی توجهی به آنها ممکن است سلامتتان را تهدید کند، بنابراین بهتر است علائم سردردهای خطرناک را هم بشناسید و آنها را جدی بگیرید.
سردرد سینوسی: این نوع سردرد وقتی اتفاق می افتد که سینوس ها مسدود یا ملتهب شده باشند. درد پشت گونه ها، بینی و چشم ها احساس می شود و زمانی که فرد سرش را به سمت جلو خم می کند یا از خواب بیدار می شود، بدتر می شود. برخی نشانه های این سردرد شبیه سردردهای میگرنی است. یکی از عوامل سردرد سینوسی، عفونت است که با ترشحاتی نیز همراه است. عفونت های سینوسی با مصرف آنتی بیوتیک ها رفع می شوند.
بخش زيادي از سردردها عصبي هستند و تنها يک تا دو درصد از سردردهاي جامعه علت عضوي مانند تومور مغزي يا ضايعه فضاگير دارند. بنابراين حدود 98 درصد سردردها خوش خيم و قابل بهبودند.
عوامل زيادي مي توانند باعث سردرد شوند مثلا يک سرماخوردگي ساده، عفونت کوچک، آلودگي هوا و تغيير عادات غذايي، تغييرات هورموني و....
با اين حال سردردهايي هستند که بسيار خطرناکند و بي توجهي به آنها مي تواند عوارض جبران ناپذيري در پي داشته باشد. به همين دليل با بروز برخي سردردها بايد سريعا به پزشک مراجعه کرد.
تغيير در کيفيت سردرد: اگر هميشه سردردتان آرام بوده و با مصرف مسکن بهبود مي يافته، اما حالا مقاوم شده يا کيفيت آن تغيير کرده، بايد نزد پزشک برويد.
تکرار سردرد: اگر هفته اي يک بار سردرد داشتيد، اما حالا روزي سه بار اين درد آزاردهنده به سراغتان مي آيد، آن را جدي بگيريد.
سردردي که شما را از خواب بيدار مي کند: سردسته اين نوع سردردها که فرد را از خواب بيدار مي کند، سردردهاي عروقي مانند ميگرن هستند، اما حال اگر چنين سردردي به سراغتان آمد، بررسي پزشکي لازم و ضروري است.
سردردهاي صبحگاهي: با اينکه عواملي چون بيخوابي و نداشتن استراحت کافي، فشار خون بالا و غيره مي توانند باعث سردردهاي صبحگاهي شوند، اما اگر سردرد شما اول صبح شروع و در طول روز کمتر مي شود، مهم است، چون به طور طبيعي ما در طول خواب با افزايش نسبي فشار داخل جمجمه مواجه ايم و اگر ضايعه اي فضاگير در آنجا وجود داشته باشد، اين افزايش نسبي فشار را نمي تواند تحمل کند و سردرد رخ مي دهد.
سردرد همراه با تهوع و استفراغ: اگر در اوايل صبح تهوع داشتيد و با استفراغ سردردتان کم شد و اشتهاي خوردن صبحانه را پيدا کرديد، اين نوع سردرد را هم بايد جدي بگيريد.
سردرد کودکان اگر تکرار شونده باشد: بچه ها قدرت شناسايي سردرد را ندارند، بنابراين با تغيير اشتها، کاهش فعاليت بدني يا کاهش تمايل به درس خواندن، آن را نشان مي دهند که در اين صورت مراجعه به پزشک و شناسايي سردرد کودکان نبايد کاري پيش پا افتاده تلقي شود.
سردرد سالمندان (حدود 65 سالگي): سردرد ناگهاني، مزمن و مقاوم به درمان در اين گروه از افراد بايد بررسي شود.
سردرد همراه با فوتوفوبي (ترس از نور): موردي شبيه به ميگرن يا مننژيت است. يعني اگر سردرد همراه با علائم چشمي مثل دوبيني، کاهش ديد، تغيير ميدان بينايي و تاري ديد همراه باشد يا تغيير سريع عينک در فواصل کوتاه باعث ايجاد سردرد شود، بايد آن را جدي گرفت.
سردرد مزمن و مداوم که به راحتي از بين نمي رود، مي تواند نشانه اي از وجود مشکلي جدي تر باشد. بنابراين اگر علائم زير را داشتيد، فورا به پزشک مراجعه کنيد:
سردرد ناگهاني بروز کند و طي چند ثانيه يا چند دقيقه شديدتر شود.
سردردي که در انجام فعاليت هاي روزانه اختلال ايجاد کند.
بعد از انجام فعاليت هايي مثل کار با وزنه، ايروبيک، دويدن و... دچار سردرد شويد.
سردردي که دچار آن شده ايد، نسبت به هميشه بدتر و غيرقابل تحمل تر است.
سردردي که با آسيب سر ايجاد شود.
به همراه سردرد؛ اختلال در گفتار، تغيير در بينايي، مشکلات حرکتي در دست ها و پاها، از دست دادن تعادل، گيجي يا از دست دادن حافظه ديده شود.
سردرد شديد باشد و تنها يک چشم قرمز شود.
در کنار سردرد با مشکلاتي در بينايي مواجه هستيد و وزن از دست مي دهيد.
سردردي که با تشنج، تغييرات شخصيت يا افتادن همراه باشد.
اگر جزو آن دسته از افرادي هستيد که زياد دچار سردرد مي شويد و از آن رنج مي بريد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد تا سردردتان مورد ارزيابي قرار گيرد. در اين صورت است که مي توانيد مطمئن شويد که مشکلي نيست و خطري سلامتتان را تهديد نمي کند.
ژلوفن و استامينوفن از قرص هاي پرمصرفي هستند که براي تسکين درد از آنها استفاده مي شود. متاسفانه اين مسکن ها به راحتي در دسترس هستند و در داروخانه ها بدون تجويز پزشک مي توان آنها را تهيه کرد. برخي از ما بدون اينکه فرق داروها را بدانيم، براي تسکين درد هايمان از آنها استفاده مي کنيم. اشتباهي که گاهي عوارض زيادي را برايمان به دنبال خواهدداشت، در اين مطلب قصد داريم شما را با معايب و مزاياي دو مسکن ژلوفن و استامينوفن و تفاوت اين دو ضددرد آشنا کنيم. ژلوفن و استامينوفن، قرص هايي هستند که براي تسکين درد مورد استفاده قرار مي گيرند. با اينکه هر دو مسکن هستند اما يک سوال پيش مي آيد که اين دو قرص چه تفاوتي با هم دارند؟ رايج ترين انتخاب افراد در زمان درد، استامينوفن است؛ داروي مفيدي که براي پايين آوردن تب و تسکين درد به سراغ آن مي روند و براي رفع سرماخوردگي و آنفلوانزا از آن استفاده مي کنند. شايد ندانيد که مصرف بيش از حد استامينوفن بسيار خطرناک است. استامينوفن و ژلوفن را اگر در دوزهاي پايين مصرف کنيم، بي خطرند، اما مصرف بي رويه اين دو عوارض زيادي براي بدن دارد.
مزاياي استامينوفن: استامينوفن در معده عملکرد بهتري نسبت به ژلوفن دارد. از اين دارو براي درمان دردهايي مثل سردردهاي خفيف و در رفتگي ها استفاده مي شود. اين قرص عوارض جانبي کمتري دارد و مثل ايبوپروفن مصرف طولاني مدت آن، باعث افزايش خطر حمله قلبي نمي شود.
معايب مصرف استامينوفن: مصرف بيش از حد اين مسکن ضددرد، بسيار خطرناک است و ممکن است شخص را دچار آسيب کبدي غيرقابل برگشت کند.
مزاياي مصرف ژلوفن : ژلوفن نيز يک داروي ضدالتهاب غيراستروئيدي است که باعث کاهش درد و تب مي شود و انواع سردردها، دندان درد، کمردرد، آرتروز يا زخم هاي خفيف را درمان مي کند. ژلوفن برخلاف استامينوفن التهاب را درمان مي کند و سبب وابستگي و اعتياد نمي شود.
معايب ژلوفن: مصرف بيش از اندازه اين قرص موجب حمله قلبي، زخم و خونريزي معده و روده مي شود. اين دارو به کليه ها آسيب مي زند و باعث فشار خون مي شود.
نگاهي به فيلم هاي رو پرده پس از اکران عيد فطر
بعد از اکران پر رونق تعطيلات نوروزي و در روزهاي پاياني بهار بود که اکران عيد فطر آغاز شد. اکراني که با شش فيلم متنوع توانسته است مخاطبان سينما را به سوي خود جلب کند، اما در کنار فيلم هاي اکران شده در نوبت اکران عيد فطر، چند فيلم ديگر نيز حضور دارند و هنوز هم خودنمايي کرده و فروش خوبي دارند. تلخي ها و شيريني هاي فيلم هاي اجتماعي و تراژيک تا کمدي و طنز مي تواند لحظاتي مارا به دنياي هنر و سرگرمي ببرد. شايد پس از يک هفته کار و تلاش يا در ميانه روزهاي شلوغ کاري سري به سينما زدن بهترين اوقات را برايمان رقم بزند.
موضوع نماينده مجلس شدن، اين بار وارد سينما شده و محور اصلي داستان فيلم وکيل مدافع به کارگرداني سلمي بابائي و ونداد دوشن شده است. شوخي با مسائل حساس سياسي و اجتماعي و نمايشي طنز گونه از زندگي يک کانديداي مجلس صحنه هايي در فيلم به وجود آورده که ديدن آنها خالي از لطف نيست. البته بايد به اين مسئله هم اشاره کرد که تقريبا بيش از يک دهه است که فيلم هاي کمدي اگر از کيفيت متوسطي نيز برخوردار باشند، باز هم بيشتر از فيلم هاي ديگر مي فروشند. فيلم کمدي در اين سال ها گزينه اصلي و انتخاب نخست سينما رو در ايران است و شايد اقبال کارگردانان سينماي ايران به ساخت فيلم کمدي نيز ريشه در همين استقبال چند ساله ايرانيان از فيلم هاي کمدي باشد. عوامل فيلم وکيل مدافع درباره آن نوشته اند: «فيلم وکيل مدافع روايتگر زندگي دامداري است که قرار است نماينده مجلس شود و اما در اين ميان با مشکلي روبه رو مي شود که ... اين فيلم مسائل سياسي و اجتماعي روز را در قالبي طنز بيان مي کند. »برخي از بازيگران اصلي فيلم وکيل مدافع عبارتند از: ايمان افشاريان، کوروش تهامي، مجيد ياسر، شهرام قائدي و بهناز جعفري.
اگر چه فيلم خانه ديگري بين اکران نوروزي و اکران فطر پخش شده است اما مي توان آن را جزء اکران هاي بعد از نوروز به حساب آورد. خانه ديگري به کارگرداني بهنوش صادقي فيلمي اجتماعي است و تلاش مي کند تا سر سختي آدم هاي طبقات پايين جامعه را در برابر وضعيت هاي بغرنج مالي و روحي نشان دهد. تاثيرات اجتماعي و فرهنگي معيشت و اقتصاد خانوارها محور اصلي فيلم خانه ديگري است. عوامل فيلم خانه ديگري درباره آن نوشته اند: «مرجان مي بايست ظرف 10 روز، پولي را براي پدرش تهيه کند. او در اين مسير با موانعي روبه رو مي شود که زندگي زناشويي اش را نيز تحت الشعاع قرار مي دهد.» از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به گوهر خيرانديش، ليلا زارع، پژمان بازغي، امير صادقي و ناصر هاشمي اشاره کرد.
شايد اين دوره اکران سينما ها را بتوان زنانه ترين فيلم هاي اکران شده در چند سال اخير دانست. فيلم تولدت مبارک مانند چند فيلم ديگر معرفي شده، ساخته سميه زارعي نژاد، يکي از کارگردانان زن سينماي ايران است. در تولدت مبارک، براي نخستين بار است که اکبر عبدي و محمدرضا فروتن با يکديگر هم بازي شده اند. اين فيلم روايت گر روحيات و آرزوهاي دختري نوجوان است که وارد مرحله ديگر از زندگي اش مي شود. به نظر مي رسد فيلم مي تواند براي نوجوانان، خصوصا نوجوانان دختر مورد توجه باشد و البته با بسياري از والدين جوان نيز ارتباط برقرار کند. از بازيگران اصلي فيلم تولدت مبارک مي توان به اکبر عبدي، محمدرضا فروتن، محبوبه بيات اشاره کرد.
محسن عبدالوهاب چنانچه از سابقه اش در دستياري فيلم هاي بني اعتماد و فيلم پيشين او، «لطفا مزاحم نشويد» پيداست، به سينماي اجتماعي علاقه بسيار زيادي دارد. حالا هم به دنيا آمدن روايت گر مشکلات زن و شوهري است که دچار بارداري ناخواسته شده اند. آنها زماني متوجه اين مسئله شده اند که در گير و دار تصميمات مهم زندگي شان هستند. در نگاه نخست ممکن است تصور شود که داستان فيلم تکراري است اما نوع روايت ها، بازي ها و فضاي اجتماعي موجود فيلم همه کليشه هاي پيشين اش را شکسته است و مخاطب خود را با شرايط جديد از يک زوج طبقه متوسط روبه رو مي کند. عوامل فيلم به دنيا آمدن درباره اين فيلم نوشته اند: «زن و شوهري در آستانه ميان سالگي براي ادامه مسيرِ زندگي شان با يکديگر دچار مشکل مي شوند». از بازيگران اصلي فيلم به دنيا آمدن مي توان به هدايت هاشمي و الهام کردا اشاره کرد.
فيلم نبات به کارگرداني پگاه ارضي درباره اينکه جزء اکران هاي نوروزي محسوب مي شود يا اکران عيد فطر وضعيتي مشابه فيلم خانه ديگري دارد. فيلم نبات نيز ساختار و محتوايي اجتماعي دارد و روايت گر مرگ و زندگي دوباره است. يکي از شاخص ترين نکات فيلم نبات، حضور و بازي شهاب حسيني در آن است؛ بازيگري که عموما ثابت کرده است در فيلم ضعيف و حتي متوسط حاضر نيست به ايفاي نقش بپردازد. عوامل فيلم نبات درباره آن آورده اند: «سعيد مرد چهل و چهار ساله اي که همسرش را سال ها پيش در يک سانحه از دست داده با دختر دوازده ساله اش نبات زندگي آرام و شيريني را در تهران سپري مي کند. با ورود ناگهاني زني به زندگي نبات، سرنوشت همه آنها دستخوش تغييراتي مي شود...» از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به شهاب حسيني و نازنين فراهاني اشاره کرد.
فيلم سامورايي در برلين به کارگرداني مهدي نادري بعد از حرف و حديث هاي زيادي پايش به اکران عيد فطر باز شد. نادري سوابقي ديگري نيز در کارگرداني دارد که از جمله آنها مي توان به دو فيلم بدرود بغداد و افسانه شکارچيان گرگ اشاره کرد. فيلم سامورايي در برلين از درون مايه کمدي بهره مي برد، بر طنازي بازيگرانش در فروش حساب کرده است. تضاد خشونت چهره و رفتار حميد فرخ نژاد و ديگر همبازي هاي او هنوز هم از مردم خنده مي گيرد. شايد اگر سري به سامورايي در برلين بزنيد، بتوانيد لحظاتي را شاد باشيد و بخنديد. از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به حميد فرخ نژاد،امير مهدي ژوله، ميرطاهر مظلومي، هومن حاجي عبداللهي، رنه اشتولز، گوهر خيرانديش و ميترا حجار اشاره کرد.
چند سالي است که در گروه اکران، فيلم هايي با عنوان هنر و تجربه در ميانه سان هاي مختلف، جلوي چشممان قرار دارند؛ فيلم هايي که فقط داستاني بلند نيستند، بلکه فيلم هاي کوتاه و مستندهاي مختلف را نيز شامل مي شوند. اگر به سينما ها سري زديد يا فيلم هاي محبوب تان ته کشيد، پيشنهاد مي کنيم، اکران هنر و تجربه را از دست ندهيد چه بسا به زودي مشتري پر و پا قرص اين فيلم ها شويد.
پسران سندباد (فیلم بلند داستانی به کارگردانی رضا حائری): داستان ماریون کاپلان٬ زن عکاسی که چهل سال پیش با مردان دریا همراه می شود تا مقاله ای درباره سفر کشتی های بادبانی که از خلیج فارس به افریقا می رفتند، بنویسد. مردان خلیج فارس هیچ زنی را با خود همراه نمی کردند چون از پدرانشان شنیده بودند حضور یک زنِ تنها در کشتی بدشانسی می آورد، اما ماریون را با خود بردند.
شهسوار (مستند به کارگردانی علی شاه محمدی): این مستند داستانی روایت گر زندگی مرحوم غلامرضا تختی است.
ستاره قطبی (فیلم بلند داستانی به کارگردانی سودابه مرادیان): یک عکاس جنگ که دچار سانحه روحی پس از تصادف یا «پی تی اس دی» است، در ستیزی گرفتار شده تا رازی را از همسرش پنهان کرده و از بازگشت اجتناب ناپذیرش به خاورمیانه فرار کند.
در جست وجوی فریده (مستند به کارگردانی آزاده موسوی و کورش عطایی): درباره زنی به نام فریده است که ۴۰ سال پیش در حرم امام رضا (ع) رها می شود و بعد از انتقال به شیر خوارگاه توسط زوجی هلندی به فرزندی گرفته و به هلند برده می شود.
رزم آرا یک دوسیه مسکوت (مستند به کارگردانی احسان عمادی): مستند «رزم آرا؛ یک دوسیه مسکوت» روایتی از زندگی و قتل سپهبد حاج علی رزم آرا، اولین نخست وزیر نظامی دوران پهلوی است.
بی صدا (فیلم بلند داستانی به کارگردانی رضا شهابی): نویسـنده ادبی مشـهور کشـور به خاطر بیماری سـرطان خانه نشـین شـده و همسـر او ناچار اسـت برای تامیـن هزینـه درمـان شـوهرش در خانه خـود خیاطی کنـد. کار مـداوم و بی وقفه خیاطی باعـث بی دقتی وی شـده و مشـکلات خانه را مضاعـف می کند...
خواب آب (فیلم بند داستانی به کارگردانی فرهاد مهرانفر): با خراب شدن ماشین زمین شناسی جوان در کویر، او که در حال شناسایی سفره های آب زیرزمینی است، به آبادی متروکی می رسد و به راهنمایی پیرمردی که تنها ساکن آنجاست و از تخصص مرد جوان آگاه شده از دهانه یک چاه به عمق زمین می رود. پیرمرد اما راه را بر او میبندد و شرط خروج او را یافتن سرچشمه ای می گذارد که به اعتقادش در عمق زمین پنهان شده است.
چگونه در محيط کار فضاي مناسب تري براي فعاليت داشته باشيم؟
بي گمان شما هم تصديق مي کنيد که هر چه محيط کار آرام تر باشد، بهره وري در کار بالاتر مي رود و کارمندان نيز آسيب هاي روحي کمتري مي بينند و در نهايت رضايت شان از کار و فعاليت روزانه افزايش مي يابد. بنابراين به نفع کارمندان و مديران هر مجموعه اي است که به سمت ايجاد آرامش در محيط کار و دوري از تنش هاي بي مورد غيرکاري و غيرعادي بروند. اين مطلب تلاش مي کند تا راهکارهاي کاربردي را براي ايجاد آرامش بيشتر و دوري از تنش، پيش روي تان بگذارد.
مثبت باقی ماندن، حتی هنگام بروز اختلاف نظر، باعث می شود در جایگاه مناسبی در محل کار قرار بگیرید و نسبت به تنش ها و اختلافات کاری احتمالی که ممکن است در آینده پیش بیاید، آماده تر باشید.وقتی مدیرتان در مورد اختلاف نظر بین شما و همکارتان در مورد یک موضوع کاری نظر نهایی را داد، رای او را بپذیرید. حتی اگر فکر می کنید مدیرتان مرتکب اشتباه شده، تبعات این اشتباه و تصمیم با خود اوست و کسی شما را تخطئه نخواهد کرد، چون قبلا نظرتان را گفته اید.ادامه دادن بحث در مورد تصمیمی که نهایی شده، به هیچ عنوان سازنده و کمک کننده نخواهد بود. به جای بحث، بهتر است نظرات خود را مکتوب یا مستند کنید تا در موقع لزوم، دیگران را به آن ارجاع دهید. در نهایت ممکن است حقانیت شما اثبات و تصمیم گرفته شده بر اساس رای شما تغییر کند.
یکی از سخت ترین موضوعات برای پذیرش در محیط کار این است که قبول کنید در یک اختلاف کاری، شما مقصر هستید. این که شما به مقصر بودن در ایجاد یک اختلاف اعتراف کنید، کاری زمان بر است و فروتنی زیادی می طلبد.اگر در محیط کارتان برداشت عموم نسبت به شخصیت شما این است که همیشه در متن درگیری ها حضور دارید و مقصر هستید، خودتان را برای تغییر راه و روش تان آماده کرده و به هنگام بروز تنش، جلوی زبان خود را بگیرید. عذرخواهی کردن به وقت تقصیر، می تواند بخش عمده ای از مشکل را حل کند و همه چیز را به سر جای اولش بازگرداند.
به دست آوردن تعادل درونی، رابطه زیادی با کنترل عصبانیت دارد. عصبانیت، یک حس بازدارنده است که حالات جسمانی قابل ملاحظه ای را موجب می شود و به مرور زمان و با تبدیل شدن به یک مشکل بزرگ، مشکل اصلی را پنهان می کند. پس سعی کنید عصبانیت های بی دلیل خود را کنترل کنید و خشم خود را بر سر همکار یا موقعیتی خالی نکنید، چرا که هم آرامش را از خود سلب می کنید و هم از دیگران.
نداشتن کنترل و اولویت بندی کارها، یکی از شایع ترین علل استرس است. بهترین راه برای انجام این کار، داشتن یک دفترچه یادداشت روزانه است. به این ترتیب، استرس روزانه تان کم می شود و آرامش بیشتری خواهید داشت.
استرس تان را کنترل کنید
برای به دست آوردن آرامش در محیط کار، بیاموزید که مثبت فکر کنید. یک نگاه مثبت و توانایی در حفظ آرامش تحت فشار زیاد باعث می شود بتوانید به همکاران خود پاسخ مثبت دهید و این به کاهش استرس در گروه شما و محیط کارتان کمک می کند.
تا جایی که امکان دارد از کشیدگی عضلات جلوگیری و از آثار مخربی که استرس بر جسم تان دارد، کم کنید. دقت داشته باشید که وقتی تحت استرس هستید، تمام عضله های بدنتان سفت می شود و حالت طبیعی آن تغییر می کند.
در محیط کاری سریع و تند امروزی، شفافیت یک کالای نایاب محسوب می شود که حتی شناخته شده ترین شرکت ها هم از داشتن آن در روند ارتباطات خود محروم هستند. این عامل سبب عدم قطعیت می شود و ایجاد استرس، بروز خطا و اشتباه در ارتباطات و استرس در تمام تیم، دپارتمان یا حتی شرکت را به دنبال دارد. این مشکل، بخصوص در شرکت های بزرگتر که سلسله مراتب و تشریفات اداری پیچیده ای دارند، بدتر است.
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که وقتی گرفتار مشکلی هستید، چقدر احساس نگرانی می کنید و برای برطرف کردن آن هر چه بیشتر در جزییات چیزی که شما را نگران می کند، فرو می روید، حالتان بدتر می شود. یک فکر به فکر دیگر منجر می شود و باز به فکری دیگر، تا این که به جایی می رسید که فوق العاده ناراحت می شوید. ممکن است شما آدم پرکاری باشید؛ اما یادتان باشد اگر سر خود را با این افکار که چقدر گرفتار هستید، پر کنید،تنها خود را وادار می کنید که فشار روحی بیشتری را احساس و مشکل را وخیم تر کنید.
قبل از اینکه موضوع اختلاف را بخوبی متوجه شوید، شاید لازم باشد زمانی را به کشف دلایل وقوع آن اختصاص دهید. تلاش برای کشف دلایل اختلاف باعث می شود موضوع مورد نظر به شکل ریشه ای و دائمی حل شود و حل اختلاف، موضوعی موقت و صوری نباشد.گاهی اوقات دلیل بروز یک اختلاف، چیزهایی که گفته شده یا انجام داده شده نیست؛ بلکه مسائلی است که در ظاهر گفته نشده یا انجام داده نشده است. شاید یکی از طرفین به خاطر نداشتن درک درست از یک موضوع یا سوء تفاهم، آزار دیده باشد. توضیح این گونه مسائل برای دیگران سخت و نیازمند یک توضیح شفاف و بازتابنده است، بنابراین قبل از اینکه به دل موضوع اختلاف بزنید، زمانی را به کشف دلایل بروز آن اختصاص دهید.
مشاجرات خانوادگي که عموما بيهوده و بي ريشه هستند، باعث اتلاف انرژي و هزينه هاي زياد معنوي، روحي و مادي مي شوند و خانواده ها را با چالش هاي دردسرآوري مواجه مي کنند. نتايجي که از اين مشاجرات سطحي و بي جهت به دست مي آيد، صرفا يک اعصاب خراب و جسم صعيف است. شايد اين چند راهکار ساده براي خانم ها بتواند اين مشاجرات را به صفر برساند؛ البته در شماره آينده چند راهکار هم براي آقايان داريم.
همسرتان را به عنوان يک مرد بپذيريد و براي شناخت دنياي مردانه او دانش و آگاهي خود را افزايش دهيد.
جنبه يا بخش هايي از شخصيت شوهرتان را که باعث تمايز او از سايرين مي شود، مورد توجه و تحسين قرار دهيد.
براي اين که همسرتان با شما روراست باشد، سعي کنيد او را درک کرده و براي افکار و احساساتش ارزش قائل شويد. اگر حرف ها و گفته هاي او مطابق ميل شما نيست، از خود واکنش تند نشان ندهيد؛ زيرا به اين وسيله بذر بي اعتمادي در زندگي خود مي کاريد.
به طور مداوم از شوهرتان انتقاد نکنيد؛ زيرا انتقاد پياپي باعث مي شود که شوهرتان از شما فاصله بگيرد.
او را به درک نکردن ، عدم صميميت و بي احساس بودن متهم نکنيد؛ زيرا او درک کردن ، صميميت و با احساس بودن را به شيوه مردانه نشان مي دهد.
زماني که همسرتان با شما صحبت مي کند، بدقت به حرف هاي او گوش دهيد؛ زيرا بي توجهي شما به گفته هاي او، بي علاقگي شما را نشان مي دهد.
همسرتان را به شيوه خودتان دوست نداشته باشيد؛ بلکه به وجود او نيز اهميت بدهيد. به عنوان مثال اگر در سالگرد ازدواج تان ، هديه اي به او مي دهيد، سعي کنيد از قبل در مورد هديه مورد علاقه اش اطلاعاتي به دست آوريد.
از همسر خود انتظار نداشته باشيد که با تمامي طرح ها، ايده ها و افکار شما موافق باشد و آنها را تحسين کند. واقع بين باشيد و به او اجازه دهيد که نظرش را هر چند که برخلاف ميل شما باشد، بيان کند.
براي همسر خود نقش يک زن حساس و شکننده را بازي نکنيد؛ زيرا اين حالت شما باعث مي شود که همسرتان فکر کند شما ضعيف و بي طاقت هستيد و اگر چيزي بگويد، باعث رنجش شما مي شود. بنابراين سعي مي کند ارتباط کلامي کمتري داشته باشد که همين امر باعث ناراحتي شما مي شود.
سعي کنيد در ارتباط با همسرتان، همواره هويت خود را به عنوان يک زن و همسر حفظ کنيد. زني که توجه به روابطش، به قيمت از دست دادن هويتش تمام شود، به خود و روابطش صدمه مي زند؛ زيرا اين مسأله باعث مي شود که خود را بخشنده تر و دوست داشتني تر از شوهرش ببيند و فکر کند که همسرش بي نهايت خودخواه و ناسپاس است . مردها با زني به عنوان همسر در ارتباط دائمي باقي مي مانند که هويت مستقل و قوي خود را حفظ کنند.
در زندگي زناشويي خويش سعي کنيد خود را مسؤول خوشبختي خود بدانيد. زني که مسؤوليت خوشبختي زندگي مشترک را فقط به عهده شوهرش مي گذارد، يک همسر آزرده و افسرده به بار مي آورد.
او را به دوست نداشتن و گريزان بودن از همسر و زندگي متهم نکنيد؛ زيرا همسرتان اعتقاد دارد که شريک زندگي اش را دوست دارد و از او گريزان نيست. با اين کار او را به چيزي متهم مي کنيد که در موردش صدق نمي کند و اين مسأله موجب کدورت در روابط شما مي شود.
در دنياي مدرن امروز شايد يکي از دغدغه هاي مهم والدين، مسؤوليت پذيري کودکان باشد، حسي که پدر و مادرها بايد از همان ابتداي کودکي آن را به فرزندانشان آموزش دهند. به گفته کارشناسان، مسؤوليت نوعي ويژگي شخصيتي است که به صورت نگرشي در ساختار رواني و رفتاري فرد شکل مي گيرد. کسي که مسؤوليت پذيري را در کودکي بياموزد، مي تواند به فردي موفق تبديل شود. خانواده و مدرسه، نقش زيادي در ايجاد حس مسؤوليت پذيري کودکان دارند. رفتار مسؤولانه از شاخص هاي يک انسان سالم در هر جامعه است که بايد به افراد از دوران کودکي آموزش داده شود. بچه ها در هر دوره اي از زندگي و در مقابل موقعيت و بحران ها بايد بتوانند مشکلات خود را رفع کنند و از عهده کارهايشان برآيند، اما براي اينکه فرزندان بتوانند به خوبي از پس مسؤوليت هاي خود در زندگي برآيند، بايد از دوران کودکي حس مسؤوليت پذيري را در آنها تقويت کنيم. واگذاري برخي امور شخصي و حتي کارهاي خانه به بچه ها با توجه به ميزان توانمندي آنها از جمله روش هاي موثر در آموزش و تقويت حس مسؤوليت پذيري در کودکان است. وقتي بچه ها در کارها مشارکت داده شوند و از آنها کمک گرفته شود، حس مشارکت و همکاري را تجربه خواهند کرد. اين مسئله مي تواند به بروز مهارت ها بينجامد و باعث شود که آنها احساس کنند که مهم هستند.
به طور کلی مسؤولیت پذیری یعنی قابلیت پذیرش و به عهده گرفتن کاری که از کسی خواسته شده است. البته فراموش نکنیم که مسؤولیت با وظیفه فرق دارد. وظیفه کاری است که به کسی محول شده و آن کار باید حتما انجام شود، اما وقتی از کسی خواسته می شود که مسؤولیتی را قبول کند، باید برایش موضوع درخواست کاملا مشخص شود و بداند که دقیقا در برابر به عهده گرفتن مسؤولیت، چه چیزی به دست می آورد.
1- نکته مهم در خصوص مسؤولیت این است که اجباری برای قبول درخواست وجود نداشته باشد. در واقع مسؤولیت، انتخابی آگاهانه است که فرد می تواند آن را قبول کند یا نکند.
2- قبول مسؤولیت نباید با احساس گناه، بدهکاری یا اعمال زور و مبارزه همراه باشد. نمی توان کسی را مجبور به انجام کاری کرد.
به طور کلی دو نوع مسؤولیت پذیری داریم؛ مسؤولیت پذیری شخصی و اجتماعی.
مسؤولیت پذیری شخصی و خانوادگی: این نوع مسؤولیت پذیری، وظایف شخصی اولیه ای هستند که بیشتر کودکان در سنین پایین انجام می دهند که از جمله آنها می توان به مسواک زدن، شستن دست و صورت، پوشیدن لباس و... اشاره کرد. پدر و مادرهای زیادی هستند که انجام این وظایف را کافی می دانند، در حالی که باید به بچه ها وظایف دیگری هم محول کرد تا علاوه بر مسؤولیت پذیری شخصی و خانوادگی، مسؤولیت پذیری اجتماعی را هم یاد بگیرند و در مقابل دیگران احساس مسؤولیت کنند. بهترین شیوه آموزش مسؤولیت پذیری به کودکان، الگوبرداری مناسب از والدین و محیط اجتماعی است.
والدین می توانند با امر و نهی، آموزش، تشویق و تنبیه مسؤولیت پذیری را در فرزندان خود شکل دهند که این شیوه ای آگاهانه است، اما در شیوه ناآگاهانه، بچه ها با دیدن و الگوبرداری از رفتار و گفتار پدر و مادر خود رفتارهای مسؤولانه را یاد می گیرند و این رفتارها را درونی می کنند.
فراموش نکنید که بهترین راه آموزش مسؤولیت پذیری، درونی سازی با شیوه تربیتی مناسب از سوی والدین است.
همان طور که می دانید، یکی از روش های موثر آموزش مسؤولیت پذیری کودکان، واگذاری کارهای روزمره به آنهاست. کودکان کمک کردن را دوست دارند، ویژگی که می توان از آن استفاده کرد و بچه ها را مسؤولیت پذیر بار آورد. البته با توجه به توانایی و سن فرزندان باید به آنها کار محول کرد. برای ایجاد حس مسؤولیت پذیری و محول کردن کار به کودکان باید نکات زیر را در نظر گرفت:
کودکان را دست کم نگیرید: بیشتر خانواده ها کارهایی را که کودکان توانایی انجام آنها را دارند، پایین تر از حد واقعی در نظر می گیرند. آنها حتی ممکن است کارهایی را انجام دهند که خود فرزندان به خوبی می توانند از پس آنها به راحتی برآیند، پس مواظب باشید که این اشتباه را مرتکب نشوید.
به سن کودکان توجه کنید: با توجه به سن کودک به او کار واگذار کنید، چون اگر نتواند وظیفه محوله را انجام دهد، ناامید و دلزده می شود. اگر کارها به صورتی باشد که کودک از عهده انجام آنها به خوبی برآید، تشویق و ترغیب می شود که کارهای بیشتری را انجام دهد. «سادگی» کلید کارهاست: کودکان معمولا به محدوده کوچکی توجه می کنند. به همین خاطر کارهایی را به او بسپارید که در یک محدوده کوچک باشد تا خسته نشود.
انتظار از کودکان را مشخص کنید: بهتر است به او نشان دهید که چگونه می تواند کاری را که به او سپرده اید انجام دهد، یعنی انتظاری را که از کودکان دارید، کاملا مشخص کنید.
کارهای کودکان را اصلاح نکنید: اصلاح کردن کارهای کودکان، ناخودآگاه این پیام را به آنها منتقل می کند که به اندازه کافی تلاش نکرده اند؛ بنابراین به جای توجه به مقدار کاری که انجام داده اند، به تلاش هایی که کرده اند، توجه کنید و از سرزنش آنها بپرهیزید. سرزنش کردن باعث ناامیدی کودکان می شود و آنها به این باور می رساند که هرگز نمی توانند خانواده خود را راضی کنند، به همین خاطر کم کم دست از تلاش بر می دارد. به یاد داشته باشید با گذشت زمان، کودک در کارهایش مهارت پیدا می کند، بر آنها مسلط می شود و از عهده انجام کارها بهتر برمی آید.
به جای جمله های منفی از جملات مثبت استفاده کنید: جمله های منفی نه تنها تاثیر بدی روی کودکان می گذارد، بلکه حس ناخوشایندی را هم به آنها منتقل می کند. بهتر است در به کارگیری جمله ها دقت کنید. با استفاده از جمله های مثبت و امیدوارکننده، انجام کارهایی که به کودکان سپرده اید، به شکل عادت در خواهد آمد و دیگر نیازی نیست که کارها را مرتب به آنها یادآوری کنید.
عواقب اشتباه یا سهل انگاری را قبول کنید: کودکان باید از انتخاب خود درس بگیرند. بنابراین کاری کنید که عواقب سهل انگاری یا اشتباهشان را قبول کنند. مثلا اگر کودکی از جمع کردن اسباب بازی خود در اتاق پذیرایی امتناع می کند، اسباب بازی ها را برای چند روز از دسترس او دور نگه دارید یا اگر لیوان شیر را می ریزد، به او یک دستمال برای تمیز کردن بدهید و... .
خونسردی خود را در تمام شرایط حفظ کنید: خشم و عصبانیت فقط کارها را سخت تر می کند. اگر کودک شما تمایلی ندارد که کاری انجام دهد، یک بار دیگر به او کارش را یادآوری کنید. اگر این یادآوری همراه با شوخی باشد، نتیجه بهتری به دنبال خواهد داشت. مثلا با این جمله که «لباس های کف اتاق صدایت می کنند یا کی می خواهی جواب این لباس ها را بدهی»، وظایفشان را به آنها گوشزد کنید. به جای خشم و عصبانیت و داد زدن، بهتر است مشخص کنید که این بی توجهی ها فقط برای یک بار قابل تحمل است و در صورت ادامه رویه ای دیگری را در پیش خواهید گرفت.
انجام وظیفه پاداش ندارد: کودک باید بداند مثل دیگر اعضای خانواده وظایفی دارد که باید آنها را انجام بدهد، بدون اینکه پاداشی بگیرد. البته تشویق کردن را فراموش نکنید و رفتارهای پسندیده اش را جلوی خودش به زبان بیاورید. این کار او را تشویق می کند و ترغیب می شود که با شور و شوق بیشتری کارهایش را انجام دهد.
پدر و مادر الگوی فرزندان هستند: در شرایطی می توانید از فرزندانتان انتظار داشته باشید که وظایفشان را تمام و کمال انجام دهند که خودتان الگوی خوبی برای آنها باشید. پدر و مادرهایی می توانند که فرزندانی مسؤولیت پذیر بار بیاورند که خودشان مسؤولیت پذیر باشند و کارها و وظایفشان را در قبال فرزندان و خانواده نادیده نگیرند و آنها را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
آگاهي از نکات ريز خانه داري در بيشتر مواقع کمک حال خانم هاي خانه دار بوده است، در ادامه به برخي از اين موارد اشاره کرده ايم که شايد برايتان جالب توجه باشد.
اگر گلداني داريد که ترک خورده و آب را نگه نمي د ارد، مي توانيد پارافين را ذوب کنيد و ته گلدان بريزيد. اين کار ترک هاي گلدان را پر و از نشتي آب جلوگيري مي کند.
براي تميز کردن بطري ها، شيشه ها يا تنگ ها، پوست تخم مرغ، صابون و آب ولرم را داخل آنها بريزيد و خوب تکان دهيد. در زمان کوتاهي داخل آنها تميز مي شود.
براي اينکه دستمال گردگيري بدون پرزي داشته باشيد، مي توانيد آن را داخل آب داغ و کف دار قرار دهيد و چند قطره تربانتين داخل آن بريزيد و بگذاريد چند ساعت بماند. سپس آب دستمال را کاملا بگيريد و آن را پهن کنيد تا خشک شود. اين دستمال بدون پرز به خوبي مي تواند وسايل شما را برق بيندازند.
براي از بين بردن سوختگي قابلمه هاي آلومينيومي مي توانيد کمي آب در آن بريزيد و پياز را هم اضافه کنيد، سپس بگذاريد بجوشد. بعد از مدت کوتاهي مي بينيد که مواد سوخته به راحتي از بين مي روند.
پيچ و مهره، واشر و چيزهاي ريز را داخل شيشه هاي خالي بريزيد تا هر وقت به اين چيزها نياز داشتيد، بتوانيد از بيرون شيشه آنها را ببينيد.
دو برگ کاغذ خشک کن را زير سطل زباله قرار دهيد. اين کار باعث جذب ريزش مايعات درون سطل مي شود و از منتشر شدن بوي بد زباله جلوگيري مي کند.
درخشش فرزند نفتي در تيم ملي واليبال
وقتي به موفقيت هاي ورزش کشور چه درعرصه داخلي و چه بين المللي نگاه مي کنيم، همواره نام نفت در کنار اين موفقيت ها قرار داشته و به قول معروف رد پاي نفتي ها را مي بينيم. گاهي اوقات اين تيم هاي ورزشي نفتي بودند که در مسابقات داخلي يا برون مرزي براي کشور افتخار آفريني کردند. گاهي اوقات هم کارکنان يا بازيکنان نفتي در قالب تيم ملي خوش درخشيدند. حالا نوبت به فرزندان نفتي رسيده که در قالب تيم ملي براي کشورمان افتخار کسب کنند و شاهد نام نفت در کنار اين موفقيت ها باشيم. رشته ورزشي واليبال در ايران در چند سال گذشته، پيشرفت زيادي داشته تا جايي که هم اکنون در قاره کهن کشورمان حرف نخست را مي زند و بر سکوي قهرماني تکيه زده و بايد گفت پرچمدار آسيايي ها در اين رشته جذاب و تماشايي است.
تيم ملي واليبال کشورمان هم اکنون در مسابقات ليگ ملت هاي واليبال 2019 حاضر است و با درخشش در اين رقابت ها و حضور در صدر جدول از شانس هاي نخست صعود به مرحله نهايي و حتي قهرماني به شمار مي رود. اما اينکه چه شد صحبت از واليبال و نام نفت به ميان آمد، بايد بگويم در ميان بلند قامتان واليبال کشورمان نام يک فرزند نفتي به چشم مي خورد که از قضا در اين رقابت ها درخشش خوبي داشته و جزو مردان تاثيرگذار واليبال ايران است که پله هاي ترقي و پيشرفت را يکي يکي طي کرده است. پوريا يلي، در اول بهمن سال 1377 در قوچان مشهد و در خانواده اي واليباليست و فرزند رضايلي از کارکنان شرکت ملي گاز ايران در استان خوزستان است. ورزشي و واليبالي به دنيا آمد.
پوريا يلي فارغ التحصيل هنرستان تربيت بدني است، 209 سانتي متر قد و 81 کيلوگرم وزن دارد و در پست خط زن بازي مي کند. او از جوان ترين بازيکنان تيم ملي واليبال ايران به شمار مي رود.
پوريا واليبال را به صورت حرفه اي و از مقطع ابتدايي زير نظر پدرش که خود از مربيان اين رشته است، شروع کرد، ضمن اينکه مادرش نيز در همين رشته فعاليت دارد. برادر بزرگتر پوريا هم واليباليست است و در تيم هاي استان خراسان بازي مي کند. او سپس واليبال را زير نظر علي حسن زاده، محمدرضا اسدزاده، حميد عليشاهي، رضا تابعي و مهدي فعال در باشگاه هاي ورزشي، دنبال کرد.
ورود به تيم ملي نوجوانان
در جريان مسابقات نوجوانان کشور در سنندج، (سال 93 ) وقتي 16 ساله بود، از سوي محمد وکيلي، سرمربي وقت تيم ملي به تيم ملي نوجوانان دعوت شد.او در سال 94 در رقابت هاي قهرماني نوجوانان جهان به ميدان رفت و از بازيکنان تاثير گذار ايران بود.
از سال 93 با باشگاه ارتعاشات به ليگ برتر ايران آمد و پس از درخشش با تيم ارتعاشات، ازسال 96 عضو باشگاه پيکان تهران شد و تاکنون در اين تيم تهراني توپ مي زند و از بازيکنان تاثير گذار پيکان به شمار مي رود.
پوريا يلي براي بازي در رشته واليبال، فقط به حضور در رده هاي باشگاهي اکتفا نکرد. او در اين سال ها همواره يک پاي ثابت تيم هاي گازي در مسابقت داخلي و المپياد هاي ورزشي سراسري نفت در رده فرزندان نفت بوده و با تيم گاز افتخار آفريني کرده و به قهرماني رسيده است. در آخرين المپياد سراسري فرزندان وزارت نفت که به ميزباني امورورزش شرکت ملي نفت ايران در شيراز برگزار شد، از پوريا يلي به عنوان فرزند نفتي افتخار آفرين در تيم ملي و يک ورزشکار جوان موفق قدرداني و تجليل شد.
جلال لطيف زاده از قهرمانان ملي در رشته واليبال و کارشناس ورزش در امورورزش شرکت ملي نفت ايران درباره پوريا يلي مي گويد: «او يکي از بهترين هاي واليبال ايران است که در آينده اسم او را بيشتر خواهيد شنيد. او را از سن نوجواني مي شناسم؛ از وقتي که در مسابقات ورزشي سراسري المپياد نفت شرکت مي کرد. پوريا استعداد بسيار خوبي دارد و با توجه به اينکه رضا يلي پدر او از واليباليست هاي خوب و قديمي ايران است، بخوبي توانست در خانواده اي واليبالي به بهترين شکل رشد کند و ضمن طي کردن مدارج ترقي، به بازيکن اصلي تيم ملي تبديل شود و مطمئنا در ادامه زندگي ورزشي اش، آينده درخشاني خواهد داشت.» او در ادامه مي گويد: «وقتي در مسابقات اميد هاي کشور در فيروزکوه او را ديدم، با سرمربي آن موقع تيم اميد، پيمان اکبري صحبت کردم تا براحتي از کنار اسم او نگذرد و با توجه به اينکه او در اين مسابقات به عنوان پديده مسابقات معرفي شده، توانست به تيم اميد راه پيدا کند.»
پوريا يلي مي گويد: «الگويي در واليبال ندارم؛ اما بازيکن محبوبم سوکولوف بازيکن معروف لهستاني است. در ايران هم بازيکن محبوبم شهرام محمودي و رضا قرا هستند و از هر يک از اينها چيزهاي جديدي ياد گرفته ام.»
رضا يلي که از واليباليست هاي قديمي ايران است و از نخستين مربيان پوريا به شمار مي رود، يکي از ويژگي هاي فردي پسرش را جسارت او در بازي با حريفان مي داند؛ چرا که پوريا از همان دوران کودکي و مدرسه، باتوپ و ميدان آشنا شده و ترسي از مسابقه با حريفان ندارد که شايد اين روحيه جنگندگي در موفقيت هايش نيز بسيار اثرگذاربوده است. رضا يلي در ادامه مي گويد:« نه اينکه چون پسر من است، از او تعريف مي کنم؛ بلکه به خوبي پله هاي ترقي را طي کرده و با ادامه اين روش مي تواند به يکي از بهترين هاي ايران تبديل شود، چرا که پشتکار خوبي دارد.»
پوريا يلي از سال 96 با دعوت کولاکوويچ، سرمربي تيم ملي ايران به تيم بزرگسالان دعوت شد. او کم کم توانست از نيمکت نشيني به مسابقات ليگ ملت هاي واليبال 2019 برسد و در ترکيب ثابت چند بازي حضور داشته باشد از جمله بازي با ژاپن که از تاثيرگذار ترين بازيکنان ايران در پيروزي مقابل حريف بود.
وزنه بردار نقره اي نفت:
وزنه بردار باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب، دارنده مدال نقره مسابقات وزنه برداري قهرماني جوانان جهان گفت، به علت کسالتي که بخاطر آب و هواي فيجي برايش پيش آمد، کمي شرايط بدني اش تغيير کرد و طلاي يکضربش به نقره تبديل
شد.
افشين طاهري، درخصوص عملکردش در مسابقات وزنه برداري قهرماني جوانان جهان گفت: «سطح مسابقات امسال مثل سال هاي قبل خيلي خوب بود و تيم هاي زيادي شرکت کرده بودند. در دسته 96 کيلو 7 نفر بوديم که تقريبا به يک اندازه وزنه مي زديم و رقابت نزديکي با هم داشتيم.»
او در ادامه با اشاره به انتخاب وزنه ها براي قهرماني افزود: «سطح نزديک حريفان به يکديگر باعث شد، بعضي از وزنه برداران براي کسب مدال، وزنه هاي ريسکي را انتخاب کنند که باعث حذف شدن آنها مي شد.»
طاهري درباره آمادگي خودش در اين رقابت ها گفت: «من در تمرين ها، وزنه هاي خوبي زده بودم. در حرکت يکضرب شانس بيشتري براي طلايي شدن داشتم، اما به علت کسالتي که به خاطر آب و هواي فيجي برايم پيش آمد، کمي شرايط بدني ام به هم ريخت و متاسفانه طلاي يکضرب به نقره تبديل شد. من خودم از اين موضوع خيلي ناراحتم، چرا که فقط براي قهرماني قدم به مسابقات گذاشته بودم.»
دارنده مدال نقره مسابقات وزنه برداري قهرماني جوانان جهان در ادامه تاکيد کرد: «بيماري باعث شد بدنم تحليل برود و درنتيجه در مرحله دوضرب، انرژي کافي براي رقابت بيشتر با رقبا براي من باقي نماند؛ اما خداراشکر در نهايت دست خالي برنگشتم و مانند تمامي اعضاي تيم، سهمي در پيروزي و کسب عنوان قهرماني داشتم. من قول مي دهم و سعي مي کنم در آينده نتايج بهتري بگيرم.»
وزنه بردار جوان تيم ملي در پايان گفت: «از مسؤولان باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب و فدراسيون وزنه برداري و مربيان دلسوز براي زحمات زيادي که کشيدند تا بتوانم در اين مسابقات موفق باشم، تشکر مي کنم.»
سرمربي تيم فوتبال اميد نفت اهواز در پست خود براي يک فصل ديگر ابقا شد تاهدايت تيم آبي و زردپوشان نفتي را به عهده داشته باشد.
مديرعامل باشگاه مناطق نفت خيز جنوب با تاييد اين خبر گفت: تمام تلاش ما مهيا کردن شرايطي براي رشد و شکوفايي نيروهاي مستعد و توسعه ورزش بخصوص رشته پرطرفدار فوتبال در استان است و در اين راه تمامي تلاش خود را به کار خواهيم بست.
هدايت يزدي در گفت وگو با «مشعل» در ابتدا با ابراز رضايت از عملکرد تيم فوتبال اميد نفت اهواز در مسابقات فصل گذشته ليگ برتر باشگاه هاي کشورگفت: «محمد خميسي با تيم فوتبال اميد نفت اهواز نتايج بسيار خوبي کسب کرد و تيم با بدشانسي درسکوي سوم رقابت ها قرار گرفت. تيم فوتبال اميد نفت اهواز به ترتيب با چهار و يک امتياز کمتر نسبت به تيم هاي فولادخورستان و نساجي مازندران در مکان سوم جدول رده بندي قرار گرفت که با کمي دقت مي توانستيم در جايگاه بهتري قرار بگيريم. در مجموع با توجه به عملکرد مورد رضايت اين مربي در فصل آينده نيز او هدايت تيم فوتبال اميد نفت اهواز را برعهده خواهد داشت.
مديرعامل باشگاه مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به کاهش بودجه باشگاه براساس شرايط ويژه کشور در دو سال گذشته گفت: «ما نسبت به تيم هايي مانند فولادخوزستان، سپاهان اصفهان و ذوب آهن با بودجه کمتري تيم را روانه مسابقات کرديم و لازم است در همين جا از تمامي اعضاي تيم اميد تقدير و تشکر کنم.»
وي با اشاره به اينکه تمامي ترکيب تيم هاي باشگاه نفت اهواز از بازيکنان بومي هستند، گفت: «تمام تلاش ما مهيا کردن شرايطي براي رشد و شکوفايي نيروهاي مستعد و توسعه ورزش بخصوص رشته پرطرفدار فوتبال در استان است و در اين راه تمامي تلاش خود را انجام خواهيم داد.»
يزدي درباره وضعيت تيم هاي جوانان و نوجوان نفت هم گفت: «وضعيت کادر فني تيم هاي فوتبال نوجوانان و جوانان نفت اهواز نيز براي حضور در ليگ برتر باشگاه هاي کشور بزودي مشخص خواهد شد.
همچنين در فصل گذشته تعدادي از بازيکنان تيم هاي فوتبال نفت اهواز به اردوهاي تيم ملي در رده هاي پايه و تيم ملي دانشجويان راه يافتند.»
جودوکاران تيم نفت مسجدسليمان با موفقيت و درخشش در مسابقات انتخابي تيم ملي جودو جوانان، به مرحله بعدي اردوي تيم دعوت شدند.
رقابت هاي انتخابي تيم ملي جودو جوانان در استان تهران برگزار شد که مصطفي رياحي وعلي مولوي مقدم، دو جودو کار تيم نفت مسجد سليمان به ترتيب در وزن هاي 60- و 81- کيلوگرم با غلبه بر تمامي حريفان خود، راهي مرحله بعدي اردوي تيم ملي شدند. اردوي تيم ملي جوانان تا اوايل تير ماه در تهران پيگيري خواهد شد.تيم ملي جودو جوانان ايران، خود را براي حضور در مسابقات قهرماني آسيا آماده مي کند.
مسجد سليمان حمايت ويژه مديران را مي طلبد
نفت مسجد سليمان از جمله تيم هايي است که بعد از پايان ليگ هجدهم، هنوز تکليف سرمربي آن براي حضور در ليگ نوزدهم مشخص نيست و بايد گفت در بلاتکليفي به سر مي برد، همين موضوع باعث شده بازيکنان اين تيم هم از آينده خودشان خبر نداشته باشند و نتوانند برنامه ريزي کنند. ميلاد ميداودي، کاپيتان و مهاجم تيم فوتبال نفت مسجد سليمان ضمن گلايه از اين مسأله، مي گويد: بيشتر از بازيکنان، تيم از اين موضوع ضرر مي کند. فصل گذشته به سختي در ليگ مانديم و اگر شرايط به همين ترتيب پيش برود، در فصل جديد کار سخت تري پيش رو داريم. او از فصلي که گذشت و نيز ماندن تيم در ليگ برتر گفت و علاوه بر اين عقيده دارد که حيف است تيم نفت، با اين همه طرفدار پرشور، به ليگ دسته پايين تر سقوط کند. او از مسؤولان مي خواهد که از نفت مسجد سليمان حمايت ويژه اي کنند.با ميلاد ميداوودي گپ و گفتي داشتيم که از نگاه تان مي گذرد.
فصل پر فراز و نشيبي داشتيم. بعد از اينکه با اقتدار به ليگ برتر صعود کرديم، خيلي ديرتر از حد معمول کادر فني مشخص شد و به دنبال آن ديرتر از ساير تيم ها تمرين ها را شروع کرديم و کادر فني هم بازيکنان مدنظرشان و آنچه که مي خواستند را نتوانستند جذب کنند، چون بهترين ها به تيم هاي ديگر رفته بودند و از ديگران عقب تر بوديم.
به هر حال با تمام مشکلاتي که داشتيم ليگ را شروع کرديم؛ البته شروع خوبي نبود و به همين دليل خيلي سريع مديران باشگاه، سرمربي را تغيير دادند. با آمدن مرزبان تيم جان گرفت و توانستيم از انتهاي جدول جدا شويم و با ماندن در ليگ که خيلي سخت بود، فصل را خوب تمام کرديم.
مشکل زياد داشتيم. چون ديرتر از همه شروع کرديم، به لحاظ بدني از همه عقب تر بوديم. بازيکنان تيم بد نبودند؛ ولي عالي هم نبوديم بالاخره در بعضي پست ها ضعف داشتيم. نمي توان از تيمي که روز آخر بسته مي شود، انتظار زيادي داشت؛ اما رفته رفته بهتر شديم. مشکل اصلي ما مسائل مالي بود که تا الان هم ادامه دارد و همين مشکل خيلي به ما ضربه زد.
بله همينطوراست، امسال نتوانستم زياد بازي کنم. متاسفانه من مصدوم شدم و اين مصدوميت باعث شد از تيم عقب بمانم و نسبت به فصل قبل کمتر بازي کردم.
ما فصل را با ويسي شروع کرديم. او زحمت خودش را کشيد؛ ولي نتوانست نتيجه بگيرد. با آمدن مرزبان به تيم شوک مثبت وارد شد و خدار را شکر، تيم خيلي بهتر شد. در نيم فصل دوم همه انتظار داشتند که اين روند ادامه پيدا کند؛ ولي مشکلات مالي باعث شد نتوانيم بخوبي تيم را تقويت کنيم. از سوي ديگر مصدوميت بازيکنان هم بلاي جان تيم شد و متاسفانه مرزبان هم نتوانست انتظارات را بر آورده کند و در خطر سقوط قرار گرفتيم؛ البته بايد بگويم که کمي هم بدشانس بوديم. توپ هايمان گل نمي شد و داوري ها هم زياد خوب نبود. همه اين مسائل دست به دست هم داد تا کار به مربي سوم کشيده شود.
مديران براي بقا، شوک دوم را به تيم وارد کردند و 5 بازي آخر فيروز کريمي آمد و توانستيم با نتايج به دست آمده، در ليگ باقي بمانيم.
متاسفانه بله، مطمئن باشيد مثل فصل قبل متضرر مي شويم. اين پروسه کمي طولاني شد؛ اما اميدوارم مديران نفت، ديگر زمان را از دست ندهند. در اين چند سال حتي در ليگ يک هم هميشه دير شروع کرديم و در شروع ليگ هم نتايج خوبي نگرفتيم، انشاءالله اين بار از همان ابتداي ليگ نتايج خوبي بگيريم و هواداران را خوشحال کنيم. فولاد تمريناتش را شروع کرده و خيلي از تيم ها هم بازيکن مي گيرند؛ اما تکليف تيم نفت هنوز مشخص نشده و اين براي تيمي مثل نفت مسجد سليمان، اصلا خوب نيست.
قرارداد من به پايان رسيده و بازيکن آزاد هستم. هنوز چيزي براي فصل بعد مشخص نيست و منتظر انتخاب سرمربي هستم. خيلي از بازيکنان هم قرارداد ندارند و منتظرند تا تکليف کادر فني نفت مشخص شود. بعد از آن براي فصل آينده بهترين تصميم را مي گيرم.
هنوز سرمربي معرفي نشده شايد سرمربي جديد نفت مسجدسليمان، مرا نخواهد. بنابراين منتظرم تا همه چيز در تيم نفت مشخص شود؛ البته چند پيشنهاد هم به من شده؛ ولي عجله اي ندارم و با بررسي تمام شرايط، بهترين تصميم را براي فصل بعد مي گيرم. خودم دوست دارم بمانم؛ تيم نفت، هوادارانش و شهرم را خيلي دوست دارم.
واقعا هواداران نفت بي نظير هستند. مردم شهر با فوتبال زنده اند. آنها ديوانه وار فوتبال و تيم شهرشان را دوست دارند و براي تشويق و حمايت تيم، همه کار مي کنند. من از مسؤولان مي خواهم، به خاطر هواداران هم که شده، به نفت مسجد سليمان کمک کنند و اين تيم را مورد حمايت ويژه خود قرار دهند.
من تيم شهرم را خيلي دوست دارم و براي آن از جانم مايه مي گذارم. اگر ماندني باشم و من را بخواهند، سعي مي کنم بهترين بازي را انجام دهم؛ البته همه چيز دست من نيست. براي بقا و نتيجه گرفتن درليگ بايد فاکتور هاي زيادي رعايت شود.
اگر به موقع مربي و بازيکنان خوب جذب شوند و تيم مشکلات مالي نداشته باشد، تيم در ليگ نتايج خوبي مي گيرد و مي تواند يک فصل خوب را پشت سر بگذارد. نفت ظرفيت خوبي دارد، فقط کمي به حمايت نياز دارد. اگر حمايت شويم، مي توانيم بازهم در ليگ برتر باشيم.
تيم دارت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، قهرمان رقابت هاي دارت کارکنان سازمان ها و ادارات کلانشهر اهواز شد. براي نخستين بار در سطح کشور، کميته دارت استان خوزستان در شهرستان اهواز، رقابت هاي دارت سريع بين کارکنان ادارات و سازمان ها را با حضور 8 تيم در 3 سطح مختلف (انفرادي، دوبل دو نفره و تيمي) طي دو روز (18 و 19 خردادماه) به مدت 7 ساعت برگزار کرد. در اين رقابت ها تيم هايي از سازمان آب و برق، دانشگاه علوم پزشکي، کشت و صنعت سلمان فارسي، نيروگاه رامين، شهرداري، سازمان تامين اجتماعي، شرکت خطوط لوله و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب حضور داشتندکه در نهايت پس از 7 ساعت رقابت فشرده (دارت سريع)، نتايج زير به دست آمد:
در بخش تيمي 4 نفره:
در بخش دوبل دونفره:
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به مقام دوم دست پيدا کرد.
درمجموع سه بخش، مناطق نفت خيز جنوب، با توجه به امتيازات کسب شده، قهرمان شد.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران، با هدف توسعه ورزش همگاني و سلامت کارکنان در پنجمين برنامه کوهپيمايي خود به ارتفاعات اليمستان(قله سنگ دركا امامزاده عبدالله آمل به گزنا سرا تا آبشار) صعود کردند.
22 نفراز کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران پس از شش ساعت کوهپيمايي، مسير 14 كيلومتري را طي کرده و به قله و در کنار آبشار رسيدند.
آبشار زيبا گزنا سرا، در نزديکي روستاي سنگ درکا، در 25 کيلومتري جنوب غرب آمل و در دامنه کوه وردوي در رشته کوه البرز واقع است. کوه وردوي، سرچشمه رودهاي گزناسرا، انگتارود و آلش رود است.
کوهنورداني كه دراين صعود موفق به اخذ حكم صعود شدند، عبارتنداز: محسن صداقت، فريدون ابو قداره، رضا قاسمي، مهدي باقرپور، مصطفي حسيني عدل، موسي الرضا كريميان، محسن حدادي، عبدالله امامي، ناصر امامي، يونس قيصريان، محمدعلي پورحشمتي، مسعود محمد اصغري، صفرعلي كشاورز، مهدي دياني، اصغر رحيم نژاد، بهروز نوروزي، محمدعلي شيخلو، مجيد خسرواني، فرامرز فرجي، حميد غفاري، بهنام جداييان (مربي) وحسين باقرزاده ( سرپرست گروه)
وزنه بردار خوش آتيه باشگاه نفت اميديه، به اردوي تيم ملي نوجوانان وزنه برداري ايران دعوت شد.
سيد مجتبي موسويان، وزنه بردار نوجوان تيم نفت اميديه که در مسابقات کشوري خوش درخشيده بود، از سوي کادرفني تيم ملي وزنه برداري کشورمان به اردوي تيم ملي دعوت شد.
نخستين مرحله از اردوي آماده سازي تيم ملي نوجوانان وزنه برداري کشورمان با حضور 19 وزنه بردار در قالب دو گروه از 27 خردادماه شروع شد و تا 8 تير ماه به ميزباني کمپ تيم هاي ملي وزنه برداري واقع در ورزشگاه آزادي (مجموعه پنج سالن) ادامه دارد.
سالن ميزهاي بيليارد مجموعه ورزشي شهرک نفت اهواز، براي استفاده کارکنان و ورزشکاران اين رشته، پس از پيگيري ها و نظارت مستمر بهسازي و ترميم شد.
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب، با تاييد اين خبر در مراسم بازگشايي اين سالن گفت: «بهسازي و ترميم ميزهاي بيليارد مجموعه ورزشي شهرک نفت اهواز، پس از پيگيري ها و نظارت مستمر، به مرحله نهايي رسيده و عمليات بهسازي آن تمام شده است.
يزدي هدف از اين موضوع را، رضايتمندي کارکنان و بازيکنان اين رشته ورزشي دانست و گفت: «برنامه آماده سازي سالن و ترميم ميزهاي بيليارد به منظور ايجاد شور و نشاط بيشتر و برگزاري هرچه باشكوه تر برنامه هاي اين رشته مفرح ورزشي، برنامه ريزي و اجرا شد. اين رشته ورزشي از سال هاي دور به عنوان يك ظرفيت در بين کارکنان نفت از اهميت بالايي برخوردار بوده و بايد تمامي امكانات و تمهيدات به روز اين رشته مهيا مي شد. »
رشته بيليارد سابقه اي طولاني درمناطق نفت خيز جنوب دارد وقهرمانان صاحب نامي از اين باشگاه تا به حال معرفي شده اند. مراسم بازگشايي با حضور تعداي از پيشکسوتان اين رشته انجام شد.
به بهانه 28 ژوئن، روز جهانی مبارزه با مواد مخدر
مشعل اعتياد به مواد مخدر در جوامع بشري انواع مختلفي دارد. کشور ما به دليل شرايط جغرافيايي، اقتصادي و اجتماعي ويژ اي که دارد، از ساليان دور تا امروز، درگير مشکلات اعتياد به مواد مخدر است. آثار اعتياد به مواد مخدر بر فرد، اعضاي خانواده و جامعه پيراموني آنها متفاوت است و هر کدام به طور جداگانه بايد مورد بررسي قرار گيرد. معتادان از لحاظ عاطفي نابالغ، عصيانگر و بيقرار هستند و رفتاري خصومت زا دارند. آنها در موقعيت هاي مختلف، بخصوص در زماني که به مصرف مواد مخدر نياز دارند، تعادل روحي و جسمي خود را از دست مي دهند و دست به کارهاي خطرناک و جنون آميزي عليه خود و اطرافيانشان مي زنند. بسياري از کارشناسان، اعتياد به مواد مخدر را حاصل شرايط دروني و حتي وراثتي، خانوادگي و تربيتي دانسته و بسياري ديگر، عوامل بيروني، اجتماعي و اقتصادي را در گرايش به مواد مخدر اثر گذار مي دانند. مطالعات نشان مي دهد که به ترتيب متغيرهاي افسردگي، طلاق والدين، معاشرت با افراد ناباب، سيگار کشيدن و در نهايت شکست تحصيلي، بيشترين تاثير را در گرايش گروه هاي مختلف، بخصوص جوانان به مصرف مواد مخدر دارد. بعضي عوامل گرايش به مصرف مواد مخدر، ريشه هاي دروني و رواني دارد که در ادامه به برخي از اين عوامل که شناخت آنها در پيشگيري و کاهش اثرات آن تاثير گذار خواهد بود، اشاره مي کنيم؛ عواملي که مي تواند به کمک زندگي همه ما بيايد؛ چرا که نمي توان گفت اين بلاي خانمان سوز، فقط مختص ديگران است و ما هيچگاه دچار آن نخواهيم شد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند، نارضایتی های خانوادگی و اجتماعی، بخصوص زمانی که فرد دچار کمبود، شکست یا محدودیت هایی در اهداف خود می شود، می تواند به سرخوردگی، انزوا و تمایل او به مصرف مواد مخدر برای تسکین آلام روحی منجر شود. این نوع نگرش، ارتباط زیادی با نوع تربیت و جهان بینی فرد دارد. هر اندازه فرد موفقیت های بیشتری در زندگی داشته باشد یا خود را در مسیر موفقیت قرار دهد و در جامعه و خانواده خود احساس شکست، سرخوردگی و اندوه نداشته باشد، آسیب ذکر شده نیز کمتر خواهد بود. به همین دلیل، لازم است که هم در مورد خودمان و هم در مورد اطرافیان، اعضای خانواده و دوستانمان به این موضوع توجه داشته باشیم و در مواقع شکست، آسیب های خانوادگی، اجتماعی و شغلی، هوای هم را داشته و یکدیگر را تنها نگذاریم.
يکي از مهمترين دلايل گرايش افراد به استعمال مواد مخدر، وجود تنهايي و انزواي استرس زاست. کمبودها، شکست هاي عاطفي و خانوادگي يا از دست دادن يکي از اعضاي خانواده، از اصلي ترين عوامل تنهايي و انزوا ذکر شده است. معمولا افراد در اين زمان ها، نوعي خلأ را در درون خود و زندگي شان احساس مي کنند که نمي توانند آن را با چيز ديگري پر کنند. به همين دليل به سراغ مواد مخدر مي روند تا با تصوري نادرست، اصطلاحا کمتر متوجه خلأ روحي خود شوند. برخي افراد که اعضاي خانواده خود را از دست داده يا طلاق هاي يکطرفه داشته اند، زمينه مساعدي براي گرايش به مصرف مواد مخدر دارند. بنابراين لازم است خودتان يا اعضاي خانواده و دوستانتان در اين شرايط تنها نمانيد و بدانيد که اين مواد در همه انواع آن، همان بخش هاي با ارزش باقي مانده زندگيتان را هم نابود مي کند.
برخي جوانان و نوجوانان براي تمرکز بر امتحان هاي خود و يا به دنبال وسوسه ايجاد هوش بيشتر در فهميدن درس ها، مطالعه مضاعف و در نهايت به دست آوردن نمره هاي بهتر، از قرص ها و مواد هيجان آور استفاده مي کنند تا آينده اي روشن را براي خود رقم بزنند، اما غافل از اين که اين مواد بسيار بيشتر از آنچه فکرش را مي کنند، زندگيشان را به نابودي مي کشاند. نوجوانان در سني هستند که حرف شنوي کمتري از اعضاي خانواده خود دارند و در عين حال بشدت تحت تاثير گروه همسالان و قهرمانان زندگيشان قرار مي گيرند. لازم است والدين، فرزندانشان را بدون تعارف، از خطرها و عواقب مصرف مواد اعتياد آور آگاه کنند و در مقابل، نوجوانان و جوانان نيز بايد بتوانند با والدين خود به عنوان يک دوست حرف بزنند و اهداف و آرمان هايشان را با آنها مطرح کنند، در غير اين صورت تمايل به گروه هاي دوستانه، در آسيب هاي ذکر شده و اعتيادآور، در اولويت آنها قرار مي گيرد.
به نظر بسياري از روانشناسان، افسردگي بيماري عصرجديد است. آنها معتقدند که بسياري از افراد جامعه، حتي بدون آنکه بدانند، دچار سطحي از اين بيماري هستند، در حالي که خود فرد متوجه نيست، اما اثرات آن بر زندگي اش نمود کاملي دارد. وجود افسردگي مقطعي و مزمن، يکي از زمينه هاي اصلي براي گرايش به مواد مخدر، بخصوص مخدرهاي صنعتي است. آنها براي گريز از اندوه و به دست آوردن شادي به سوي مواد مخدر مي روند. در حالي که بايد با مشاهده علائم افسردگي به پزشکان متخصص مراجعه کنند و تحت درمان با داروهاي مناسب قرار بگيرند، برخي ديگر نيز خود درماني را شروع کرده و يا به توصيه دوستان و اطرافيان، داروهايي را مصرف مي کنند که در اين بين ممکن است گرفتار قرص هاي روانگردان يا ساير مواد مخدر صنعتي شوند. از اين رو بايد توجه داشته باشيم که افسردگي کوتاه مدت يا بلند مدت، عارضه اي است که ممکن است براي بسياري از ما در هر زماني به وجود بيايد. پس لازم است در مواجهه با اين بيماري، به جاي خود درماني، به پزشک متخصص مراجعه کنيم و مراقب دام هاي پنهان و گسترده مواد مخدر باشيم.
آلبوم «ناگفته»، يکي از پرفروش هاي بازار موسيقي کلاسيک اين سال هاست که شهرام ناظري و پسرش، حافظ ناظري و گروه شان، چند نوبت کنسرت پر فروش با آن داشتند. در اين آلبوم از نوازندگان غيرايراني در ضبط قطعات استفاده شده که زيبايي اين اثر را دو چندان کرده است.
خجل شـدم ز جواني که زندگـاني نيـسـت به زندگاني من فرصت جواني نيست
من از دو روزه هستي به جــان شـدم بـيـزار خداي شکر که اين عمر جاوداني نيست
هـمه بـه گريـه ابــر سـيه گـشـودم چـشـم دراين افق که فروغي ز شادماني نيست
بـه غـصـه بلـکـه بـه تـدريـج انـتحار کـنم دريغ و درد که اين انتحار آني نيست
نـه من به سيلي خود سرخ مي کنم رخ و بس به بزم ما رخي از باده ارغواني نيست
بـبين بـه جلد سـگ پاسبان چه گرگـانـند به جان خواجه که اين شيوه شباني نيست
ز بلـبل چــمـن طـبع شـهريـار افســوس که از خزان گلشن شور نغمه خواني نيست
شهريار
«شبي که ماه کامل شد»، فيلمي به کارگرداني نرگس آبيار، نويسندگي مرتضي اصفهاني و نرگس آبيار و تهيه کنندگي محمدحسين قاسمي محصول سال 1397 است. اين فيلم در جشنواره فجر سال گذشته، به نمايش درآمد و با نامزدي در 13 حوزه، توانست 6 سيمرغ بلورين بهترين فيلم، بهترين کارگرداني، بهترين بازيگر نقش اول مرد، بهترين بازيگر نقش اول زن، بهترين بازيگر نقش مکمل زن و بهترين چهره پردازي را به خود اختصاص دهد. «شبي که ماه کامل شد» اين روزها در حال اکران است و مي توانيد آن را در سينماها ببينيد.
روزي مردي ثروتمند در اتومبيل جديد و گران قيمت خود با سرعت فراوان از خيابان کم رفت و آمدي مي گذشت. ناگهان از بين دو اتومبيل پارک شده در کنار خيابان، يک پسر بچه پاره آجري به سمت او پرتاب کرد. پاره آجر به اتومبيل او برخورد کرد. مرد پايش را روي ترمز گذاشت و سريع پياده شد و ديد که اتومبيلش صدمه زيادي ديده است. به طرف پسرک رفت تا او را بسختي تنبيه کند. پسرک گريان، با تلاش فراوان بالاخره توانست توجه مرد را به سمت پياده رو، جايي که برادر فلجش از روي صندلي چرخدار به زمين افتاده بود، جلب کند. پسرک گفت: «اينجا خيابان خلوتي است و بندرت کسي از آن عبور مي کند. هر چه منتظر ايستادم و از رانندگان کمک خواستم، کسي توجه نکرد. برادر بزرگم از روي صندلي چرخدارش به زمين افتاده و من زور کافي براي بلند کردنش ندارم. براي اينکه شما را متوقف کنم، ناچار شدم از اين پاره آجر استفاده کنما.»
مرد متاثر شد و به فکر فرو رفت. برادر پسرک را روي صندلي اش نشاند، سوار ماشينش شد و به راه افتاد.
نتيجه داستان: در زندگي چنان با سرعت حرکت نکنيد که ديگران مجبور شوند براي جلب توجه شما، پاره آجر به طرفتان پرتاب کنند!
سون جو (سان تزو) مؤلف کتاب «هنر جنگ»، نفوذي بيکران بر کتاب هاي باستاني چين، در زمينه استراتژي نظامي دارد. اين کتاب، بيش از 2500 سال پيش در چين نوشته است؛ اما امروز همچنان از اعتبار و شايستگي بسيار بالايي برخوردار است. افسران آمريکايي در طول جنگ جهاني دوم، اين کتاب را بدقت مي خواندند. ژاپني ها براي دهه هاي متوالي به مطالعه آن مي پرداختند و گفته مي شود که افسران چيني در قرن بيستم آن را از حفظ بودند؛ اما امروز اين کتاب دستمايه کار مديران است و يکي از پرفروش ترين کتاب در زمينه مديريت و کسب و کار محسوب مي شود. مديران و صاحب نظران متعددي بر اين کتاب حاشيه و تفسير نوشته اند. «هنر جنگ» براي تمامي مديران و علاقه مندان به مسائل نظامي جالب و سودمند خواهد بود. اين کتاب در وهله اول کاملا نظامي و جنگي است که خيلي ساده، خلاصه و اصولي، تاکتيک ها و تکنيک هاي جنگ را توضيح مي دهد، تکنيک هايي که پس از خواندنشان، اين حس را در خواننده به وجود مي آورند که چقدر ساده هستند و همه اين روش ها را مي دانند و مي شناسند؛ اما هنرِ «هنر جنگ» در اين است که علاوه بر آن که اين روش ها را دسته بندي و جزء به جزء و فصل به فصل در خود جمع کرده، راه هاي استفاده از روش هاي حتي متناقض را بيان کرده است. مزيت ديگر اين کتاب، آوردن مثال ها و شواهدي است که بعد از نوشته شدن کتاب، در جهان واقعي و ميدان رزم رخ داده و کاملا با پندهاي کتاب يکسان است؛ اما بدون شک، مزيت اصلي کتاب در اين است که تمام دستورهاي بيان شده را مي توان در هر زمينه و در هر رشته ديگري به کار بست و از آنها براي کسب موفقيت استفاده کرد. «هنر جنگ»، به ما مي آموزد که به «احتمال» اينکه دشمن حمله خواهد کرد، تکيه نکنيم، بلکه به آمادگي خود براي مواجه شدن با آن تکيه کنيم.
روي شانس حمله نکردنش حساب نکنيم؛ بلکه خود را غيرقابل حمله کنيم. «صدبار پيروزي با صد نبرد هنر نيست، مطيع و مقهور کردن ارتش دشمن، بدون نبرد با آنها هنر اصلي است.»
مشعل اگر علوم را به علوم انساني، طبيعي، زيستي و فني دسته بندي کنيم، علوم انساني در چه جايگاهي قرار مي گيرد؟ علوم طبيعي بيشتر براي کنترل انسان بر محيط بيروني است، اما علوم انساني در جهت فهم و کنترل رفتار عملي، ذهني و فکري انسان است. در طبقه بندي قدمت علوم، علوم اجتماعي متعلق به دوران متأخر است. علوم اجتماعي (به معناي واقعي علم) از نيمه دوم قرن 18 و 19 و بيشتر در قرن 20 شکل گرفت. وقتي به دهه هاي اخير نيمة دوم قرن 20 توجه مي کنيم، مي بينيم که علوم اجتماعي اهميت بيشتري پيدا کرده است که دليل آن هم توجه انسان ها به نيازهاي رواني و معنوي خود بوده است.
بسياري از کارشناسان، جامعه شناسي را در ميان ساير علوم انساني، شاخه اي غير کاربردي و خارج از حوزه علم و داراي مفاهيمي خشک و غير قابل انعطاف مي دانند و پس از سال ها حتي در مورد علم بودن جامعه شناسي، بحث زيادي مطرح است. با اين وجود جامعه شناسي حداقل به واسطه حوزه پژوهشي قابل توجهي که در جوامع امروزي دارد، مي تواند کاربردهاي زيادي داشته باشد. پژوهش هاي جامعه شناسانه به دنياي امروز، کمک بزرگي مي کنند؛ زيرا به واسطه آن دولت ها، کمپاني هاي بزرگ و حتي محققان مي توانند برنامه ريزي هاي اقتصادي و شهري انجام دهند و امکان سنجي نيازهاي يک شهر را به اين پژوهش ها بسپارند. در عين حال مي توانند بسياري از آسيب هاي جامعه انساني را که در لايه هاي پنهان شهر و روابط انسان ها باقي مانده، در بررسي هاي ميداني و در ارتباط با آنها و زندگيشان به دست بياورند و حتي محاسبات و آماري را آن ارائه کنند. آمارهاي ميداني و سرشماري هاي سالانه و دوره اي، تنها حجمي از اعداد هستند که جامعه شناسان مي توانند با کنار هم گذارشتن و بررسي آنها به نتايجي متفاوت دست پيدا کنند. به عنوان نمونه با بررسي گروه هاي سني ازدواج و طلاق در جامعه، متوجه شده اند که تعداد ازدواج هاي گروه هاي سني 25 تا 30 سال کاهش داشته و به يک گروه سني بالاتر رفته و اين يعني سن ازدواج در بيشتر شهرهاي ايران در حال افزايش است.
يکي از موارد اختلاف بين جامعه شناسان و حوزه هاي ديگر علوم انساني، اين است که جامعه شناسي در موارد بسياري، وظيفه منطقي کردن موضوعات غير قابل قبول و يا جديد را براي جامعه داشته است. اينگونه تعبير شده که جامعه شناسان يا مهندسان اجتماعي بنا بر نياز دولت ها، سازمان هاي دولتي يا خصوصي و يا بنا بر نياز اجتماعي که احساس مي شود، شناخت يا مجموعه اي از داده ها و مفاهيم را در قالب هاي مختلف قابل درک به مخاطبان عام خود تزريق مي کنند. در چنين مواردي معمولا رسانه و تبليغات و ساير ابزارهاي انتقال مفاهيم جمعي به کمک جامعه شناسان مي آيد تا مفهوم مورد نظر منتقل شود. نمونه هاي اين موضوع را معمولا در دوران انتخابات بيشتر کشورها مشاهده مي کنيم که چطور موضوعات مورد تاکيد دولت ها يا طبقه بالاتر در قالب تصاوير، کلمات و ... به مردم القا مي شود و در کوتاه مدت اثرگذاري خود را دارد. در چنين مواردي است که گفته مي شود علوم اجتماعي، ارتباط نزديکي با علوم سياسي پيدا کرده و در عين حال هنوز هم در يک شاخه کلي يعني علوم انساني قرار دارد.
جامعه شناسي در بسياري از موارد، خواسته يا ناخواسته هنجارهاي فرهنگي، ارزش ها، آداب و رسوم و بسياري از رسوم اخلاقي و رفتاري را تعيين و مشخص کرده است. مواردي که افراد بدون آنکه بدانند در رفتار، گفتار و آداب زندگي خود جاي داده اند و در جامعه رواج پيدا کرده است. در بسياري از موارد جامعه شناسي، سرچشمه دگرگوني هاي اجتماعي و فرهنگي شده و يا اين که دگرگوني هاي فرهنگي را توضيح مي دهد و توجيه مي کند. در دنياي امروز که موارد زيادي از فناوري و تغييرات و تحولات جمعيتي و رفتارهاي اجتماعي و در عين حال نيازهاي جديد وجود دارد، لازم است جامعه شناسي هم هوشيارانه اين تحولات را در نظر داشته باشد. علاوه بر اين، تحولات در محيط طبيعي انسان ها، بسياري از نيازها و رفتارهاي جمعيتي و اجتماعي را تغيير مي دهد. به عنوان نمونه پديده خشکسالي، در طول زمان، زمينه مهاجرت هاي گسترده را در کشورمان به وجود آورده است. اين پديده به همان اندازه که مشکلات و آسيب هايي در روستاها و شهرهاي کوچک ايجاد کرده، زمينه ساز آسيب هاي اجتماعي بيشتر در شهرهاي بزرگ شده است. جامعه شناسي با بررسي هاي آماري و ميداني در چنين پديده هايي مي تواند به کمک تصميم گيران دولتي و کلان بيايد تا کليت ساختار سياسي بتواند براي اين جمعيت هاي انساني و نيازهايشان، برنامه ريزي کوتاه و بلند مدت داشته باشد.
يک نکته را نبايد از نظر دور داشت که علوم اجتماعي در همه زمان ها و مکان ها، به عنوان يک علم و شاخه تخصصي، داراي يک مخاطب عام و يک مخاطب خاص است و نوع برخورد و ارتباط گرفتن با اين دو گونه از مخاطب هم تفاوت هاي زيادي با هم دارد. همه شهروندان در يک شهر بزرگ، به عنوان مخاطبان عام براي علوم اجتماعي قلمداد مي شوند؛ اما جامعه شناسان در بسياري از مفاهيم، حواس شان به مخاطبان خاص تري است؛ زيرا اثرگذاري مفاهيم مورد نظرشان روي اين گروه هاي خاص بيشتر اهميت دارد.
اين گروه هاي خاص، گاه به عنوان گروه هاي مرجع معرفي مي شوند. به عنوان نمونه در برخي موضوعات اجتماعي ورود، معرفي و قبول مفاهيم از سوي دانشجويان، باعث پذيرش بيشتر موضوع از سوي خانواده ها و ساير گروه هاي اجتماعي مي شود. معمولا جامعه شناسان با تاکيد بر گروه هاي خاص، تلاش مي کنند تا هدف هاي بنياني فرايند اجتماعي شدن را منتقل کنند؛ مواردي شامل مهارت هاي ضروري، ارزش ها و اعتقادات اساسي جامعه که براي حيات اجتماعي هر فردي لازم است.
یکی از اپلیکیشن هایی که در لیست برترین برنامه های اندرویدی قرار دارد Gboard است. ویژگی هایی از قبیل جست و جو و ارسال GIF در پیام رسان های مختلف، ارسال استیکر، امکان استفاده از Google translate، امکان جست و جو در گوگل و اشتراک گذاری لینک نتایج جست و جو، جست و جوی ایموجی (Emoji)، تایپ صوتی و تایپ سریع با استفاده از قابلیت Swype (تایپ سریع تنها با لمس صفحه)، Gboard را تبدیل به یکی از پرکاربردترین کیبوردها و اپلیکیشن های برتر اندروید کرده است.
با این برنامه براحتی می توانید فایل هایتان را بر اساس فضای خالی گوشی تان مدیریت کنید. این برنامه دارای ویژگی هایی همچون ایجاد پسورد برای فایل ها، مخفی سازی آنها و ساپورت حسگر اثر انگشت است. همچنین با استفاده از قابلیت اتصال به اکانت های فضای ابری همچون Google drive و Dropbox می توانید از اطلاعات مهم خود پشتیبان بگیرید.
سيلاب اوايل سال جديد در استان خوزستان، موجب شد تا 90 درصد تالاب شادگان، آبگيري و در مقايسه با سال گذشته پرندگان بيشتري به اين تالاب بيايند و جمعيت فلامينگوها نيز افزايش يابد. فلامينگوها در قسمت جنوبي تالاب شادگان و در جاهايي که آب شور وجود دارد، زيست مي کنند. اکنون فصل جوجه آوري فلامينگوهاست و سواحل جنوبي تالاب شادگان محل جوجه آوري فلامينگوها شده است. براساس سرشماري اخير اداره حفاظت محيط زيست شادگان 6 هزار و 200 قطعه فلامينگو در تالاب شادگان سرشماري شده و پيش بيني مي شود حدود 7 هزار قطعه فلامينگو در تالاب شادگان سرشماري شود. تاکنون حدود 20 درصد از جوجه ها نيز حلقه گذاري شده اند.
عکس: موسي مدحجي - ايسنا
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات