هجمهها عليه وزير نفت سياسي و هدفمند است
افزايش ظرفيت روزانه پالايش نفت تا پايان امسال
موزه بنزین خانه برگی از شناسنامه تهران
انتقال 75 درصد گاز کشور از جنوب به مرکز
تولید نفت با استمرار ادامه دارد
نقش فناوری های نو نقش در توسعه صنايع بالادستي نفت
استقبال از ايدههاي خلاقانه و نو
حفر 28 حلقه چاه نفت و گاز در فصل بهار
افتتاح موزه پمپبنزين دروازه دولت تهران
آبگرمهایی که باعث تسکین درد میشوند
نکتههایی برای ارتباط بهتر والدین با نوجوانان
پايان بحران در نفت مسجد سليمان
از توسعه دانش تا صیانت از سرمایه ملی
چگونه ارزش پوشاک چرم را حفظ کنيم
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري گفت: دولت يازدهم و دوازدهم در زمينه توليد فراورده هاي نفتي يورو 4 و 5 و بهبود شرايط زيستمحيطي تلاشهاي خوبي کرده است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني روز سه شنبه (چهارم تيرماه) در ديدار با وزير و مديران ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي با بيان اينکه دولت يازدهم و دوازدهم در زمينه محيط زيست اقدام هاي بسيار خوبي را به انجام رساند، گفت: در شرايطي که بنزين پتروشيمي و گازوييل، شرايط بدي از لحاظ محيط زيستي براي مردم به وجود آورده بود، دولت در زمينه توليد فراورده هاي يورو 4 و 5 تلاش هاي خوبي انجام داد و امروز با دسترسي مردم به اين فراورده ها، اقدام هاي ارزشمندي در زمينه بهبود سلامت به انجام رسيده است.
رئيس جمهوري افزود: در دولت يازدهم تا چند سال در تحريم و چند سال در فشار کاهش قيمت نفت قرار داشتيم، به گونه اي که قيمت نفت از 120 دلار به 30 دلار رسيد، اما دولت به گونه اي تلاش کرد که مردم کاهش درآمدها تا يک چهارم را احساس نکنند.
وي با بيان اينکه در سال هايي که برجام به ثمر رسيده بود و گشايشي ايجاد شده بود، عده اي اجازه ندادند مردم از ثمرات آن لذت ببرند، اظهار کرد: از همان ابتدا شروع به ايراد گرفتن کردند. هنگامي که شرکت هاي خارجي براي سرمايه گذاري به کشور مي آمدند، مي گفتند چرا اين شرکت آمده است و وقتي مي رفتند مي گفتند چرا رفته اند؟ قرارداد مي بستيم، مي گفتند خيانت به عالم بشريت شده است و اگر قراردادي برهم مي خورد، باز هم مي گفتند خيانت کرده اند و در نهايت نگذاشتند مردم اين گشايش را حس کنند و از آن لذت ببرند. روحاني گفت: خوشبختانه کاري که آمريکا در اين روزها انجام مي دهد، به معناي ناموفق بودن حتمي برنامه ها و شکست قطعي آنان است و از لحاظ سياسي، هيچ ترديدي در آن وجود ندارد. رئيس جمهوري ادامه داد: امروز در هيات حاکمه آمريکا يک سرخوردگي عجيب و سردرگمي بزرگ به وجود آمده است. آنها سرخورده شده اند، زيرا هر اقدامي مي کنند، به نتيجه نمي رسد و تأثيري ندارد، به گونه اي که آنها توقع داشتند کشور را در مدت دو تا سه ماه به هم بريزند، اما هر اقدامي مي کنند، مي بينند ملت ايران مستحکم تر، سرزنده تر و با روحيه بهتر در عرصه هاي مختلف حرکت مي کند.
عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس:
عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه وزير نفت در سخت ترين شرايط پس از پيروزي انقلاب اسلامي سکاندار وزارت نفت است، گفت: متاسفانه هجمه هاي اخير به وزير نفت کاملا سياسي، هدف دار و هدفمند است. عبدالحميد خدري، نماينده بوشهر، گناوه و ديلم در مجلس شوراي اسلامي، در گفت وگو با خبرنگار شانا، با اشاره به اينکه امروز وزارت نفت در خط مقدم مقاومت در مقابل تحريم ها و تهاجم دشمن قرار دارد، گفت: در حالي که صنعت نفت ازسوي دشمنان خارجي مورد تحريم قرار گرفته است، برخي در داخل به صورت هدفمند هجمه هاي بي سابقه اي را به وزير نفت آغاز کرده اند. وي با بيان اينکه در شرايط کنوني و همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند بايد يک صدايي در داخل کشور از سوي مسؤولان شنيده شود، افزود: اينگونه هجمه هاي داخلي به وزير نفت منطقي نيست. امروز وزارت نفت نوک پيکان حملات دشمن و در خط مقدم مبارزه قرار دارد، از اين رو همه مسؤولان اعم از نمايندگان مجلس، قوه قضائيه، صداوسيما و ... بايد از اين وزارتخانه حمايت کنند. عضو هيات رئيسه کميسيون انرژي مجلس تصريح کرد: وزير نفت در سخت ترين شرايط پس از پيروزي انقلاب اسلامي و حتي سخت تر از جنگ تحميلي سکاندار وزارت نفت است. امروز زمان تسويه حساب سياسي نيست. بايد در کنار يکديگر باشيم تا از اين بحران ها عبور کنيم.
وزير اسبق نفت:
وزير اسبق نفت با اشاره به اظهارنظرهايي از سوي برخي افراد مانند دبير پيشين شوراي عالي امنيت ملي در زمينه مقايسه فروش نفت در دوره پيشين تحريم و اکنون گفت: انتقادهاي او را بايد به حساب رقابت گذاشت، اکنون شرايط سخت تر شده و طرح اين مباحث ناشي از مخاصمات سياسي است. محمد غرضي با بيان اينکه وزارت نفت طبق قانون عمليات فروش نفت را اجرايي کرده و خارج از آن کاري نمي کند، افزود: طبق مجوزهايي که دولت به وزارت نفت مي دهد، نفت صادر مي کند و گزارش همه اقدام ها هم ارائه مي شود. وزير اسبق نفت اظهار کرد: بدون شک وزارت نفت متکي به وزير نيست و همه امکانات و استعدادها از کارگر عملياتي تا متخصصان سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) همگي به کار گرفته شده اند تا تحريم ها را دور بزنيم؛ همان گونه که در زمان جنگ نيز بيشترين کمک را اين وزارتخانه از آزادسازي آبادان گرفته تا فروش نفت براي مقابله با جنگ داشت.غرضي تاکيد کرد: بدون شک وزارت نفت در شرايط کنوني نيز به خوبي از پس مشکلات بر مي آيد و نيازي نيست از بيرون برخي مدعيان را براي مقابله با حملات مشارکت دهد.
مجلس درخواست کرد:
رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: به منظور استفاده از ظرفيت صندوق توسعه ملي براي توسعه پالايشگاه ها، به مقام معظم رهبري نامه اي نوشته شده که هنوز پاسخ نداده اند، زماني که پاسخ ايشان را دريافت کنيم، در اين باره تصميم گيري خواهد شد.
به گزارش شانا، در جريان طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه ميعانات گازي و نفت خام با استفاده از سرمايه گذاري مردمي که در صحن علني مجلس شوراي اسلامي بررسي شد، نمايندگان با پيشنهاد سيد فريد موسوي، عضو کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي مبني بر حذف عبارت «صندوق توسعه ملي موظف است به اين مجوزها تعهد تنفس خوراک ارائه کند» موافقت کردند. علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز درباره اين بند گفت: به دليل اينکه صندوق توسعه ملي در اين بند موظف شده به مجوزهاي تنفس خوراک اجازه بهره برداري بدهد، اشکال قانون اساسي وجود دارد.
وي افزود: برداشت از صندوق توسعه ملي نياز به اذن مقام معظم رهبري دارد. درخواست برداشت از صندوق توسعه ملي در اين زمينه (توسعه پالايشگاه ها) را به رهبر معظم انقلاب تقديم کرده ايم تا در صورت موافقت اشکالات آن برطرف شود.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با توجه به تعيين تکليف نشدن اصلاحات و وجود برخي اشکالات قانوني در طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه ميعانات گازي و نفت خام با استفاده از سرمايه گذاري مردمي، پيشنهاد ارجاع مواد آن به کميسيون انرژي مجلس را به رأي گذاشت که نمايندگان نيز با 162 رأي موافق، 9 رأي مخالف و 7 رأي ممتنع از مجموع 221 نماينده حاضر در صحن علني، با اين پيشنهاد موافقت کردند. نمايندگان در نشست علني (يکشنبه، دوم تيرماه) مجلس شوراي اسلامي، کليات طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه ميعانات گازي و نفت خام با استفاده از سرمايه گذاري مردمي را تصويب کردند.
سخنگوي هيات نظارت بر رفتار نمايندگان اعلام کرد:
سخنگوي هيات نظارت بر رفتار نمايندگان، از ارجاع شکايت وزيرنفت از يک نماينده مجلس به قوه قضائيه خبر داد.
به گزارش خانه ملت، محمدجواد جمالي نوبندگاني در حاشيه جلسه علني روز سه شنبه (چهارم تيرماه) مجلس در جمع خبرنگاران گفت: به دنبال شکايت هايي که از طرف آقاي زنگنه وزير نفت از يکي از نمايندگان مجلس صورت گرفته بود، امروز جلسه اي با حضور همه اعضاي هيات تشکيل شد و آقاي زنگنه با حضور در جلسه، اطلاعاتي را در مورد جکتي که گفته بودند اوراق شده و به منابع کشور آسيب وارد کرده، ارائه کردند.
وي افزود: آقاي زنگنه درباره موضوع دستگاه کارت خوان در وزارت نفت توضيحاتي را به صورت مشروح ارائه دادند؛ افزون بر اين، مشکلات مالي در حوزه پتروشيمي به بحث گذاشته شد. در اين زمينه نماينده محترم هفته گذشته مستندات خود را ارائه و امروز هم آقاي زنگنه توضيحاتي داد.
نماينده مردم فسا در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: هيات نظارت بر رفتار نمايندگان، موضوعات مربوط به جکت اوراق شده و دستگاه کارت خوان را جزو وظايف نمايندگي تشخيص نداد و آن را به دادگاهي که اين شکايت از آنجا آمده محول کرد تا نماينده مربوطه توضيحات خود را در همانجا ارائه کند، اما در مورد پتروشيمي توضيحاتي را که نماينده محترم داده بود خلاف وظايف نمايندگي تشخيص نداديم. سخنگوي هيات نظارت بر رفتار نمايندگان مجلس افزود: همچنين وزارت نفت شکايتي را عليه آقاي ابوترابي، نماينده نجف آباد در رابطه با اظهارات مربوط به وزارت نفت داشته که از ايشان دعوت مي کنيم در جلسه بعدي مستندات و دفاعيات خود را مطرح کند.
ادعاهاي 2 نماينده مجلس شوراي اسلامي نادرست بود
يک مقام آگاه در وزارت اطلاعات به اظهارات نماينده مجلس درباره نفوذ در وزارت نفت به واسطه ارتباطات يک خانم با تعدادي از مديران وزارت نفت واکنش نشان داد.
به گزارش ايرنا، در پي انتشار خبري در بعضي رسانه ها به نقل از دو تن از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي مبني بر نفوذ در وزارت نفت به واسطه ارتباطات يک خانم با تعدادي از مديران وزارت نفت با هدف اخلال و تصميم سازي در جهت خواسته هاي دشمن، يک مقام آگاه در وزارت اطلاعات ضمن نادرست خواندن خبر يادشده گفت: محتواي پرونده هاي امنيتي تنها در اختيار مراجع ذي صلاح امنيتي قرار مي گيرد و بيان اتهام هايي از اين دست توسط هر فرد يا مراجع ديگري فاقد اعتبار است.
رسانه ها توجه خود را به تلاش عربستان براي محدود کردن توليد اوپک و متحدانش در بحبوحه رشد توليد نفت شيل در آمريکا معطوف کرده اند، اما حسي از بيماري به سرعت آسيا را فرا مي گيرد. به گزارش بلومبرگ، با توجه به گذشت يک سال از جنگ تجاري آمريکا و چين و مشاهده نشدن نشانه هايي از پايان آن، پيامدهاي اين جنگ خود را در قالب هاي گوناگون، از کاهش نگران کننده سود خودروسازان ژاپني تا کاهش مصرف گازوئيل در چين، نشان داده است.پالايشگران بزرگ آسيا از کره جنوبي گرفته تا تايوان، در حال کاهش فرآوري نفت هستند، زيرا ضعف تقاضا، سود پالايشي آنها را کاهش مي دهد. از سوي ديگر، چند پالايشگاه بزرگ آسيايي قرار است امسال افتتاح شوند و اين مسئله سوخت ارزان و جنگ قيمت را در بازار آسيا به راه مي اندازد.اين واقعيتي سياه است که مي تواند اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش را هنگام تصميم گيري براي چگونگي متوازن کردن بازار، سردرگم کند.تنش هاي ژئوپوليتيک و اختلال در طرف عرضه، اکنون سبب رشد قيمت نفت شده اند، اما ناتواني اوپک و متحدانش در ارزيابي صحيح تقاضاي نفت خود در بزرگ ترين بازارها، احتمال خنثي شدن تلاش هاي آنها را زياد مي کند.در گزارش آژانس بين المللي انرژي اعلام شده است تقاضاي سوخت در چين، از آغاز سال جاري ميلادي با ضعف روبه رو شده و مصرف سوخت در ژاپن و کره جنوبي در ماه هاي مارس و آوريل امسال، بيش از انتظار کاهش داشته، نرخ رشد تقاضاي نفت هند نيز در ماه آوريل امسال کاهش خيره کننده اي داشته است.افت شديد تقاضاي سوخت چين در ماه هاي مارس و آوريل امسال، تا حدي ناشي از کند شدن شديد توليد صنعتي اين کشور بوده است.
وزير انرژي روسيه:
وزير انرژي روسيه اعلام کرد که ابهام درباره تقاضاي نفت، تصميم گيري درباره تمديد توافق جهاني کاهش توليد نفت را دشوار مي کند. به گزارش رويترز از سن پترزبورگ، الکساندر نواک گفت: ابهام درباره تقاضاي جهاني نفت در نيمه دوم سال جاري ميلادي، از جمله پيامدهاي تحريم هاي آمريکا، تأثيري عمده بر تصميم روسيه براي تمديد توافق جهاني کاهش توليد نفت خواهد داشت. وي با اعلام اينکه اکنون براي اعلام تصميم روسيه درباره تمديد توافق جهاني کاهش توليد نفت زود است، گفت: ما بايد از جمله براي نتيجه نشست سران گروه 20 (G 20) صبر کنيم. بگذاريد ببينيم آنها در آنجا درباره چه تصميم هايي بحث مي کنند و اقتصاد و شرايط بازار چه تحولاتي را پشت سر مي گذارد.وزير انرژي روسيه اظهار کرد: مصرف نفت در سه ماه سوم و چهارم (سال 2017 ميلادي)، شتاب رشد اقتصاد جهاني و بزرگ ترين اقتصادها، از جمله عواملي هستند که آينده توافق جهاني کاهش توليد نفت را مبهم مي کنند. نواک گفت: همچنين تأثير تحريم ها بر بازار جهاني (مطرح است) و ما بايد اين تأثير و اين موضوع را که پيامدها چگونه خواهند بود درک کنيم.
وي با اشاره به برگزاري نشست سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در يکم ماه ژوئيه امسال گفت: تا زمان برگزاري نشست اوپک و غير اوپک که درکي روشن از وضع داشته باشيم، گزينه ها پيشنهاد خواهند شد، نمي خواهم موردي بگويم، زيرا شرايط عوض نشده است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران:
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: 80 درصد از گازرساني کل کشور مربوط به دوران پيشين و کنوني حضور آقاي زنگنه در وزارت نفت است که از جان و دل براي مردم تلاش مي کند. حسن منتظرتربتي، در آيين افتتاح رسمي طرح گازرساني به شهر آلاشت و هفت روستاي همجوار استان مازندران با بيان اين مطلب گفت: خداوند ما را وسيله اي قرار داده تا گاز را از قعر چاه ها استخراج کنيم و با انتقال آن از هزاران کيلومتر دورتر و در اين ارتفاع 3 هزار کيلومتري به خانه هاي مردم در آلاشت برسانيم. وي افزود: براي رسيدن گاز به اين منطقه از زمان توليد تا پالايش و انتقال، زحمات زيادي کشيده شده است، بنابراين از مردم مي خواهم افزون بر رعايت نکات ايمني، اين نعمت را درست مصرف کنند. معاون وزير نفت در امور گاز با تاکيد بر اينکه آرامش و رفاه مردم براي مجموعه وزارت نفت اهميت بالايي دارد، تصريح کرد: حتي اگر کپسول گاز مجاني در اختيار مردم اين منطقه قرار مي داديم، نسبت به گازرساني صرفه اقتصادي بيشتري داشت، اما اين حالت براي مردم آرامش را به ارمغان نمي آورد، در حالي که گازرساني سبب رفاه مردم مي شود. تربتي عنوان کرد: افتتاح طرح هاي گازرساني پايان کار نيست، بلکه آغازي براي توسعه مناطق است تا پروژه هاي وابسته به صنعت گاز با همت مسؤولان توسعه يابند و اين شرايط سبب شود تا گاز افزون بر آنکه گرمابخش منازل خانواده ها شود، محور توسعه منطقه نيز باشد. وي در باره گازرساني به ديگر استان هاي کشور گفت: امروز به همت و تلاش سال هاي اخير، تعداد بسياري از استان هاي کشور گازرساني شده اند و اين هدف باوجود همه مشکلات اقتصادي دولت محقق شده است. وزارت نفت به سختي اقتصاد کشور را تامين مي کند، اما گازرساني به سبب آنکه مرتبط با رفاه مردم است، هيچگاه متوقف نشده است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: سالانه بيش از 3 هزار روستا به شبکه گاز طبيعي متصل مي شوند، در حالي که اين کار در هيچ کشور ديگري انجام نشده است.
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران از برنامهريزي براي افزايش ظرفيت پالايش نفت خام و ميعانات گازي کشور به حدود 2 ميليون و 400 هزار بشکه در روز تا پايان امسال خبر داد و گفت: از خرداد ماه امسال، ميانگين اين شاخص به 2 ميليون و 150 هزار بشکه در روز رسيده است.
به گزارش شانا، عليرضا صادق آبادي با بيان اينکه ظرفيت پالايش روزانه نفت خام و ميعانات گازي کشور از يک ميليون و 550 هزار بشکه در ابتداي سال 96، به 2 ميليون و 150 هزار بشکه رسيده است، افزود: اين ميزان در حال افزايش است و تا پايان امسال به حدود 2 ميليون و 400 هزار بشکه در روز خواهد رسيد. وي تاکيد کرد: با برنامه ريزي هاي انجام شده، 850 هزار بشکه نفت خام و ميعانات گازي که تحريم هاي يکجانبه آمريکا مي توانست مانع ورود آن به بازارهاي جهاني شود، در داخل کشور پالايش و به فراورده هاي با ارزش افزوده بالاتر تبديل شده است.
صادق آبادي ادامه داد: اجراي سياست هايي که در ادامه مسير افزايش دريافت خوراک براي جذب حداکثري نفت خام و ميعانات گازي در پالايشگاه ها دنبال مي کنيم، دريافت و پالايش روزانه ميعانات گازي را از 450 هزار بشکه به 500 هزار بشکه و نفت خام را از حدود يک ميليون و 700 هزار بشکه به حدود يک ميليون و 900 هزار بشکه در روز خواهد رساند.
صادق آبادي افزود: اين سياست ها يکي از راهبردهاي آرايش جنگي در وزارت نفت است که بر مبناي رفع گلوگاه ها و افزايش ظرفيت پالايشي ايجاد شده است.
معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت به منظور تامين بخشي از نيازمندي هاي آينده شرکت هاي اصلي و تابعه اين وزارتخانه مستقر در استان تهران، براي تشکيل سامانه اطلاعاتي فارغ التحصيلان دانشگاهي فراخوان داد.
در فراخوان «تشکيل سامانه اطلاعاتي فارغ التحصيلان دانشگاهي» که ازسوي اداره کل آموزش، برنامه ريزي نيروي انساني و تحول اداري معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت اعلام شده، آمده است: «به منظور تأمين بخشي از نيازمندي هاي آينده شرکت هاي اصلي و تابع وزارت نفت مستقر در استان تهران از ميان نيروي انساني متخصص و شايسته، ايجاد بانک اطلاعاتي فارغ التحصيلان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالي در دستور کار اين وزارتخانه قرار گرفته است. بدين منظور از کليه دانش آموختگان واجد شرايط و علاقه مند دعوت مي شود براي کسب اطلاعات بيشتر درباره شرايط عمومي، اختصاصي و رشته گرايش هاي تحصيلي مورد نياز به پايگاه اينترنتي jad.mop.ir مراجعه و در صورت تمايل از تاريخ 10 تيرماه تا 10 شهريورماه امسال نسبت به درج مشخصات و اطلاعات درخواستي در «سامانه اطلاعاتي فارغ التحصيلان دانشگاهي» اقدام کنند. در ضمن پس از درج اطلاعات درخواستي، در صورت تکميل اطلاعات و مدارک مورد نياز، اسامي داوطلبان واجد شرايط اوليه در بانک اطلاعاتي متقاضيان ثبت مي شود. تأمين نيازهاي نيروي انساني به صورت غيردائم براي سمت/ وظايف خاص تخصصي در ستاد، فرايند عمليات يا طرح هاي توسعه اي در استان تهران از ميان داوطلبان موجود در بانک اطلاعاتي يادشده و از طريق انجام مصاحبه هاي فني - تخصصي و ارزيابي سلامت روان شناختي براساس نوع مشاغل مورد نياز و نيز طي ديگر مراحل و تشريفات به کارگيري نيروي انساني طبق مقررات و ضوابط مجري در صنعت نفت انجام مي شود.»
مدير امور گمرکي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از راهاندازي سامانه جامع گمرکي EPL در منطقه پارس جنوبي خبر داد و بر ضرورت شفافيت فرايندهاي صادرات و واردات در سازمان منطقه ويژه تاکيد کرد. سيد محمد مهدي مهدوي افزود: گمرک پارس جنوبي نخستين گمرک در مناطق ويژه و آزاد کشور است که در آن سامانه جامع گمرکي EPL راهاندازي شده است. وي ادامه داد: فعاليت سامانه جامع گمرکي در منطقه ويژه پارس به اين روال است که همه دستگاه هاي مرتبط با بحث صادرات و واردات مانند بانک ها، امور مالياتي، اظهارکننده، محيط زيست و ... به اين سامانه وصل هستند، در حالي که هيچ گونه فرايند کاغذي در اين سامانه وجود ندارد.
اين مقام مسؤول، افزايش سرعت در فرايند کار را از ويژگي مهم اين سامانه برشمرد و گفت: در کنار افزايش سرعت که رضايت ذي نفعان به ويژه اظهارکنندگان را در پي دارد، مي توان به چابک سازي فرايند انجام صادرات و واردات به دليل جلوگيري از کاغذ بازي و حذف حداکثري عامل انساني براي به حداقل رساندن احتمال بروز خطا اشاره کرد.
مهدوي همچنين امکان گزارش گيري سريع و آني را از ديگر مزيت هاي اين سامانه جامع دانست و افزود: سرعت انجام کار که به واسطه اين سامانه انجام مي شود، براي جلوگيري از اتلاف زمان در پايتخت انرژي ايران حياتي است، به نحوي که کالاها و تجهيزات مورد نياز در کمترين زمان ممکن به دست توليدکنندگان پارس جنوبي مي رسد. وي ادامه داد: ارزيابان کالاها به صورت تصادفي انتخاب مي شوند و همچنين رويت کالا و ثبت اسناد مربوط به آن در اين سيستم ظرفيت جلوگيري از تخلفات احتمالي در آن را بسيار بالا برده است. مدير امور گمرکي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس همچنين با اشاره به قانون تجارت کشور گفت: هر کدام از صادرکنندگان مي توانند 10 درصد از عايدي صادرات خود را براي واردات هزينه کنند و 90 درصد مابقي بايد به صورت ارز به سيستم بانک مرکزي تزريق شود و همچنين متصل بودن سامانه جامع گمرکي به استعلام بانک ها شفافيت فرايند را افزايش داده است. مدير امور گمرکي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس افزود: اين سازمان با ارائه خدمات شبانه روزي در کمترين زمان ممکن و با حداقل هزينه به حمايت از ذي نفعان دخيل در تجارت در پارس جنوبي مي پردازد و اين فرايند بدون وقفه در حال انجام است.
تفاهمنامه توسعه ميدان نفتي بندکرخه ميان شرکت ملي نفت ايران و کنسرسيومي متشکل از چهار شرکت ايراني امضا شده است.
به گزارش شانا عليرضا زماني، سرپرست طرح توسعه ميدان بندکرخه از امضاي تفاهمنامه توسعه اين ميدان نفتي ميان شرکت ملي نفت ايران و کنسرسيومي متشکل از چهار شرکت ايراني خبر داد و گفت: مدارک فني مورد نياز دريافت و در اين ارتباط، اعضاي کميته مشترک فني معرفي شده اند؛ نمايندگان کنسرسيوم نيز از سايت بازديد کرده اند.
پيش از اين، در نشست بررسي استراتژي هاي نوين براي کسب وکار شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني که در جريان نمايشگاه نفت امسال برگزار شد، فعاليت شرکت هاي E&P در قالب کنسرسيوم به منظور ايفاي نقشي موثر و فعال در توسعه ميدان هاي نفت و گاز کشور مورد تاکيد قرار گرفته بود.
بر اساس اين گزارش، ميدان بندکرخه در جنوب غرب ايران و شمال غربي ميدان اهواز قرار دارد. ساختمان ميدان بندکرخه تاقديسي و روند گستردگي آن شمال غرب- جنوب شرق و به ابعاد طولي 35 کيلومتر و عرض 5 کيلومتر است. اين ميدان داراي 2 چاه اکتشافي و يک چاه ارزيابي است و ظرفيت توليد نفت در لايه سروک و ايلام آن مشاهده شده است.
شرکت پتروشيمي جم و سازمان حفاظت محيط زيست در زمينه عمل به مسؤوليت اجتماعي تفاهم نامه همکاري امضا کردند.
به گزارش شانا تفاهم نامه همکاري در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي ميان اين شرکت و سازمان حفاظت محيط زيست با حضور احمدرضا لاهيجان زاده معاون دريايي سازمان حفاظت محيط زيست، فرهاد قلي نژاد مديرکل حفاظت محيط زيست استان بوشهر و محمدرضا سعيدي مديرعامل پتروشيمي جم امضا شد.
اين تفاهم نامه همسو با اصل پنجاهم قانون اساسي جمهوري اسلامي، حفاظت از محيط زيست نسل امروز و فردا و گسترش فرهنگ فعاليت هاي زيست محيطي امضا شد.
لاهيجان زاده، معاون دريايي سازمان حفاظت محيط زيست در اين مراسم ضمن تشريح زمينه هاي همکاري و اشاره به سوابق ارزشمند پتروشيمي جم به عنوان حامي طرح پاک سازي سواحل خليج فارس گفت: با توجه به اهميت موضوع اين تفاهم نامه و پيشبرد برنامه ها، نمايندگان طرفين به منظور هماهنگي هاي بيشتر در اجراي برنامه هاي مشارکتي اعم از اجراي طرح ملي پاکسازي و پيشبرد مديريت اصولي پسماندها در سواحل حفاظت شده پارک ملي دريايي خليج نايبند و پارک هاي دير و نخيلو با معرفي و تشکيل کارگروه اجرايي، همه موارد را پيگيري و اقدام کنند.
فرهاد قلي نژاد، مديرکل حفاظت محيط زيست استان بوشهر نيز ضمن اشاره به ظرفيت هاي شرکت پتروشيمي جم در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي منطقه عسلويه اظهار کرد: اين شرکت با مشارکت داوطلبانه در فعاليت هاي اثربخش با محوريت محيط زيست، از جمله پاکسازي سواحل خليج نايبند به عنوان ميراث هاي طبيعي به صورت دوره ايي اقدام هاي مهمي انجام داده است که بر اين اساس مصمم هستيم با تعميم اين حرکت بزرگ به ساير نقاط سواحل حفاظت شده خليج فارس که گنجينه هاي ارزشمند کشور در بحث تنوع زيستي هستند، با اجراي برنامه هاي مشارکتي حفظ و صيانت شوند.
محمدرضا سعيدي، مديرعامل پتروشيمي جم، نيز در اين مراسم با تاکيد بر عمل به حوزه مسؤوليت اجتماعي در اين شرکت گفت: مهمترين اصل در هر بنگاه اقتصادي، افزايش کيفيت زندگي مردم، نوآوري و افزايش بهره وري است که به همين منظور پتروشيمي جم به صورت خودجوش در راستاي مشارکت در فعاليت هاي زيست محيطي با هدف مسؤوليت پذيري در اين حوزه به سوي توسعه و آباداني کشور گام برمي دارد.
مشعل بنزين خانه خيابان سعدي تهران در چند دهه گذشته که نه حال و هواي قديم را داشت و نه سرش شلوغ مي شد، حالا جان تازه گرفته و نونوار شده و منتظر حضور گردشگران است تا از روزهاي قديم خود حکايت کند.
اين چند اتاق کوچک با نماي آجري مکاني ديدني شده که با در نظر گرفتن ابزار و دستگاه ها و تجهيزات و خودروهاي قديمي مرتبط با بنزين خانه و حمل و نقل بنزين، به موزه اي جذاب براي مردم تهران و ايران تبديل شده است.
اصلا فضاي اين موزه و همه آنچه در آن مي بيني و حتي موقعيتش در ايستگاه دروازه دولت تهران و کوچه فيات پر از نوستالژي است و وقتي به آن پيت هاي نفت دهه هاي 50 و 60 مي رسي، خاطرات قديمي تازه مي شود.
تهران روزهايي را پشت سر گذاشته که تعداد محدودي خودرو داشت و بنزين خانه ها هم تعدادشان به اندازه انگشتان يک دست نمي رسيد که آنها هم در مرکز تجارت و ترددهاي شهر بودند و به مرور با افزايش جمعيت، آدم ها و خودروهايشان تعداد بنزين خانه ها يا پمپ هاي بنزين امروزي زياد و زيادتر شد. تهران و مردمش روزي را بدون پمپ هاي بنزين تصور نمي کنند و اين جايگاه هاي سوخت جزو الزامات زندگي در شهر شده اند.
اما حالا تهران يک پمپ بنزين دارد که مثل ساير پمپ هاي بنزين شلوغ نيست، صف طولاني ندارد، بوي بنزين هم نمي دهد و در اتاق هايي با نماي آجر سه سانتي و با بخشي از آثار و ادوات عرضه سوخت در دهه هاي گذشته پر شده و منتظر حضور و بازديد شماست.
نخستين موزه بنزين صنعت نفت تهران که به همت و تلاش موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت بازسازي و آماده بهره برداري شده است، بعد از ظهر گرم يکم تيرماه در حالي که مهمانان زيادي از سه حوزه نفت، شهرداري تهران و سازمان ميراث فرهنگي حضور داشتند، افتتاح شد. اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به عنوان ميزبان در اين برنامه که حالا مي تواند ثمره تلاش هاي خود و همکارانش را در معرض ديد عموم قرار دهد و براي ساليان طولاني به يادگار بگذارد، در ابتداي اين مراسم، از همراهي و کمک شهرداري تهران و سازمان ميراث فرهنگي براي آماده سازي اين موزه تشکر کرد و گفت: امروز افتخار مي کنيم که توانسته ايم 124 نقطه صنعت نفت را به ثبت ملي برسانيم. علاوه بر اين 10 ابنيه ديگر براي ثبت داريم که اينها نيز در مرحله نهايي هستند.
او با اعلام اينکه يک تيم را براي ثبت اين اماکن در نظر گرفته ايم که با جمع آوري اسناد تاکنون 20 ميليون برگه سند از مکان هاي فراموش شده، جمع آوري شده است، گفت: با تلاش هاي صورت گرفته موفق شده ايم 10 هزار شي ميراثي صنعت نفت را شناسايي کنيم که در حال حاضر در حال مرمت و آماده سازي است و هدف اين بوده تا بتوانيم اين اسناد را در دسترس همگان قرار دهيم.
او با اشاره به ابتداي کار موزه ها که از سال 93 به صورت رسمي آغاز شده است، گفت: از همان زمان تصميم گرفتيم که بعد از 110 سال ديگر نگذاريم صنعت نفت به فراموشي سپرده شود، به همين دليل موزه ها را احيا کرديم و قصد داريم جلوي از بين رفتن ابنيه، ساختمان ها و تجهيزات صنعت نفت را که بعضا در محله اي نامناسبي نگهداري مي شوند، بگيريم. در حال حاضر با مطالعاتي که صورت گرفته براي ايجاد موزه هايي در تهران، مسجد سليمان و آبادان نيز برنامه ريزي داريم، اما اين موضوع را بايد اعلام کنم که در حال حاضر 28 موزه در ليست برنامه ها قرار دارد و توانسته ايم دو موزه را در آبادان به اتمام برسانيم و اين موزه، سومين موزه اي است که افتتاح شده و به مجموعه موزه هاي صنعت نفت پيوسته است.
او در عين حال اعلام کرد که اين مجموعه در تلاش است تا دو موزه ديگر را در کرمان و سبزوار نهايتاً تا پايان سال جاري به بهره برداري برساند و تعداد موزه هاي صنعت نفت را به پنج موزه افزايش دهد.
مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اعلام اينکه کار اجرايي موزه بنزين خانه تهران از سال 96 آغاز شد، در توضيح درباره گذشته اين پمپ بنزين در تهران و آنچه در اين سال ها بر آن گذشته است، گفت: در سال 1317 زمين اين بنزين خانه خريداري و در سال 1319 ساختمان پمپ بنزين به اتمام مي رسد اما از سال 1374 به دليل عبور مترو از زير اين جايگاه عملاً جايگاه تعطيل مي شود و زمين آن هم به طور موقت در اختيار شهرداري تهران قرار مي گيرد و اين محل هم به فراموشي سپرده مي شود. در اين مدت با پيگيري هاي مجموعه پالايش و پخش و البته توجه شهرداري تهران اين زمين بازپس گرفته و آماده سازي آن شروع شد و شرکت مترو هم با يک کار هماهنگ و خوش سليقگي کمک کرد تا هواکشي راکه در اين محل بود، حذف کنيم و کار مرمت و بازپيرايي به خوبي پيش برود.
نعمت الهي با اشاره به تجهيزات و لوازم و ماشين آلاتي که در اين موزه قرار داده شده، گفت: تجهيزات متعددي در اين موزه به چشم مي خورد که يکي از آنها اتومبيل شهيد تندگويان است و ما تلاش کرده ايم تا مردم با مجموعه فعاليت هاي پمپ بنزين آشنا شوند و در اين مکان بتوانند تمام اجزاي پمپ بنزين، انواع سوخت ها و تجهيزات ديگر را از دهه ها قبل تا امروز مشاهده کنند.
نعمت الهي از شهردار منطقه 12 خواست تا برنامه اي براي ساماندهي کوچه فيات (کوچه اي که موزه پمپ بنزين و موزه عروسک ها در آن قرار دارد) داشته باشد.وي گفت: با گشايش موزه پمپ بنزين تصور مي کنم که موزه عروسک ها نيز از تنهايي در آمده باشد. روزهايي که در حال احيا و مرمت اين ساختمان بوديم، بازديدکنندگان زيادي داشتيم و بخصوص خارجي ها بسيار اشتياق نشان مي دادند که اميدواريم بتوانيم هرچه بهتر اين موزه را به مخاطبان عرضه کنيم.
در مراسم افتتاح موزه بنزين خانه، پيروز حناچي، شهردار تهران صحبت هاي خود را درباره و يژگي هايي که يک شهر را براي شهروندان آن با ارزش و جاي ماندن مي کند، شروع کرد و گفت: ارزش هاي يک شهر تعداد صفحات شناسنامه يک شهر است، ارزش هايي که سير تحولات و تغييرات در جامعه را به نمايش مي گذارد. شايد عده اي در دوره اي ساختمان هاي بلند و برج هاي مسکوني و تجاري و مال ها را به عنوان ارزش هاي شهر معرفي کنند که البته براي جامعه امروز اجتناب ناپذير هم هستند، اما نمي توان اينها را به عنوان ارزش هاي يک شهر نام گذاشت و اگر اينطور شود، کار و مسؤوليت مسؤولان آن شهر را بيشتر خواهد کرد. حالا هم بسيار خوشحالم فضايي فراهم شده که مجموعه نفت يکي از ارزش هاي خود را براي ديدگان عمومي آماده کرده و با بازگشايي اين موزه تلاش مؤثري در ثبت يکي از صفحات شناسنامه خود و تهران داشته است.
او با بيان اينکه يکي از ارزش هاي مهم شهري مثل تهران همين پمپ بنزين باقي مانده از گذشته است، افزود: اولين پمپ بنزين که در چهارراه گمرک بود، متاسفانه به دليل غفلت مسؤولان از دست رفت و خراب شد، اما خوشبختانه اين پمپ بنزين حفظ شد و يک پمپ بنزين ديگر از آن دوران در خيابان 15 خرداد هنوز مشغول سرويس دهي به شهروندان است.
شهردار تهران از همه کساني که در اين حوزه تلاش مي کنند از جمله وزير و معاونان وزارت نفت و مسؤولان موزه تشکر کرد و گفت: اميدوارم در دوره معاصر از اين نگاه که صنعت را به بخش موزه اي تبديل کنيم، بتوانيم بهره مناسبي بگيريم و خاطرات خوبي از تهران را که در حقيقت هويت اين شهر است، باقي بگذاريم. از همين رو به نمايندگي از شورا و شهرداري تهران و مردم تهران از اين اقدام قدرداني مي کنم چراکه اين اقدام به خوبي برگ هاي شناسنامه صنعت نفت را ماندگار مي کند و از سوي ديگر توجه به يکي از جاذبه هاي حوزه نفت است و اين جاذبه ها را در تهران و شهرهاي مهمي مثل آبادان و مسجد سليمان افزايش مي دهد.
شهردار تهران با تاکيد بر تبديل فضاهاي صنعتي به فضاهاي قابل استفاده موزه اي گفت: يکي از روش هايي که بسيار مفيد و مؤثر بوده است، همين تبديل فضاهاي صنعتي به فضاهاي موزه اي است که تجربه هاي زيادي در دنيا به اين شکل وجود دارد و در ايران نيز فرهنگسراي بهمن و کارخانه آب جوي شمس را به عنوان تجربه داشته ايم.
حناچي تاکيد کرد: به عنوان شهردار تهران از وزارت نفت، بانک ملي و ارتش به دليل آنکه فضاهاي خود را به روي مردم باز کرده اند، قدرداني مي کنم و اميدوارم همه دستگاه ها برگه هاي شناسنامه اي هويت خود را حفظ کنند. بي ترديد امروز شهرهاي دنيا با اين ارزش ها با يکديگر رقابت مي کنند.
در ادامه اين مراسم، حاضران از فضاي داخلي موزه بنزين خانه و تجهيزات و لوازم مستقر در آن بازديد کردند.
نخستين موزه نفتي پايتخت و سومين موزه صنعت نفت کشور در خيابان انقلاب، تقاطع سعدي شمالي (جنب ايستگاه مترو دروازه دولت)، نبش کوچه فيات قرار گرفته است.
امير وکيل زاده، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران هم در اين مراسم به عنوان يکي از حاميان شکل گيري اين موزه به خاطرات مشترک از اين پمپ بنزين در سال هاي دور اشاره کرد و گفت: خانه ما در سال هاي گذشته چند خيابان پايين تر از همين پمپ بنزين بود و به خوبي اين محله و اين پمپ بنزين را به ياد دارم که چطور تغييرات شهري باعث تعطيلي اين جايگاه شد و حالا از اينکه اين جايگاه تبديل به موزه شده و چنين فضايي به مجموعه نفت اضافه شده، خوشحال هستيم.
محمد حسن طالبيان، مديرکل سازمان ميراث فرهنگي استان تهران هم با بيان اينکه در گذشته بيشتر آثار ثبتي را آثار تاريخي و باستاني تشکيل مي دادند اما حالا بخش زيادي از آثار با تنوع بسيار زياد در حوزه صنعت به ثبت مي رسند، گفت: بسياري از اين آثار مربوط به دوران دفاع مقدس و ايستگاه هاي خاص مربوط به صنعت نفت که درمحدوده هاي عملياتي جنگ و جبهه بوده اند، مي شود که جزو تاريخ اين کشور هستند. حتي به نظر ما مواردي مثل پالايشگاه آبادان با آن سابقه و اتفاقاتي که در آن رخ داده بايد جزو فهرست آثار جهاني قرار گيرد.
او با اشاره به ايجاد 28 موزه در حوزه صنعت نفت، اظهار اميدواري کرد که اين برنامه ريزي و تلاش وزارت نفت را ديگر دستگاه هاي اجرايي هم داشته باشند. طالبيان افزود: خوب است وزارت راه هم متولي کاروانسراها يا پل هاي مهم و تاريخي شود و از آنها حفاظت کند. البته وزارت نيرو برنامه هايي براي حفاظت از گنجينه هاي آب شروع کرده، اما لازم است اين برنامه ها جدي تر باشند. مهم اين است که اين نهضت حفاظت از ميراث تاريخي و فرهنگي شروع شده و مثل سابق ديگر منتظر سازمان ميراث فرهنگي نمي مانند.
او با بيان اينکه شهرداري تهران رويکرد مثبتي نسبت به حفاظت از آثار تاريخي دارد و خوب است که شهرداري هاي شهرهاي ديگر اين روحيه شهردار تهران را الگو قرار دهند، افزود: اگر اين زمين حفظ نمي شد و وزارت نفت هم براي تبديل آن به موزه اقدامي نمي کرد، زمين را مي فروختند و تخريب مي شد و ديگر ميراثي براي حافظه تاريخي مردم اين شهر باقي نمي ماند.
کسب تنديس زرين خدمات سبز کشوري براي اولين بار در صنعت گاز
منطقه 5 عمليات انتقال گاز به عنوان يکي از مناطق راهبردي شرکت انتقال گاز ايران، وظيفه انتقال حدود 75 درصد گاز کشور را به عهده دارد و ارتباط با مناطق 10، 2 و انتقال گاز از جنوب به مرکز کشور را مي توان از جمله مهم ترين فعاليت هاي اين منطقه برشمرد که با حساسيتي ويژه از سوي اين منطقه در جريان است. افزون بر بهره برداري از خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار گاز، تاسيسات تقويت فشار گاز فراشبند 10 نيز، به عنوان يکي از راهبردي ترين تاسيسات گاز کشور، با تلاش کارکنان شرکت انتقال گاز ايران، مهر سال 96 احداث و وارد مدار شد و ظرفيت انتقال اين مجتمع را از 50 ميليون مترمکعب در روز به 90 ميليون مترمکعب افزايش داد و اين پروژه برگ زرين ديگري در کارنامه منطقه 5 ثبت کرد. ولي الله فرخي، مدير منطقه 5 عمليات انتقال گاز، درباره حوزه فعاليت اين منطقه مي گويد: اين منطقه به عنوان يکي از مناطق ده گانه شرکت انتقال گاز ايران، مسئوليت انتقال گاز از مبادي مصرف براي تامين گاز خانگي و صنايع را به عهده دارد. منطقه 5 عمليات انتقال گاز، سال 69 فعاليتش را به عنوان يک واحد مستقل تحت نظر مديريت عمليات (پالايش و انتقال) شرکت ملي گاز ايران آغاز کرد. اين منطقه با برخورداري از حدود 4 هزار و 500 کيلومتر خطوط لوله فشار قوي و 15 تاسيسات تقويت فشار گاز وظيفه انتقال نزديک به 75 درصد گاز توليدي کشور را در گستره اي به وسعت استان فارس و بخش هايي از استان هاي كهگيلويه و بويراحمد، بوشهر و يزد را عهده دار است.
فرخي با اشاره به عمليات تعميرات اساسي منطقه تاکيد مي کند: تعميرات اساسي توربوکمپرسورها، سال 97 به دو بخش اصلي تعميرات برنامه ريزي شده و تعميرات اضطراري تقسيم شد که در بخش تعميرات برنامه ريزي شده مي توان به 25 مورد تعميرات انواع توربين و کمپرسورهاي گاز اشاره کرد که 16 مورد آنها تعميرات اساسي 24 هزار ساعته انواع کمپرسورهاي گاز، 3 مورد تعويض توربين، يک مورد تعميرات 48 هزار ساعته توربين نئوپينيون و مابقي آنها تعميرات اساسي توربين هاي زيمنس منطقه بود.
در بخش تعميرات اضطراري نيز 22 مورد تعميرات انجام شده است که شش مورد آنها تعميرات اضطراري انواع کمپرسورهاي گاز منطقه و مابقي آنها مربوط به تعميرات انواع توربين هاي منطقه بود.
فرخي با اشاره به همکاري اين منطقه با شرکت هاي داخلي براي تامين اقلام مورد نياز تعميرات اساسي مي گويد: با اخذ اطلاعات و مشخصات فني نظير شماره قطعه، نقشه ساخت و نام سازنده از طريق توليدکنندگان داخلي نسبت به تامين اقلام و کالاهاي مورد نظراقدام مي کنيم. براي تامين کالاهاي مورد نياز از توليدکنندگان داخلي استفاده مي کنيم و در ارتباط با کالاهاي خارجي که مشابه آن در داخل کشور توليد مي شوند نيز، از طريق اين توليدکنندگان اقدام مي کنيم. در خصوص موضوع هاي پژوهشي اين منطقه در سال گذشته و سال هاي پيش از آن فعاليت هاي مختلفي در حوزه هاي پژوهشي و فني با مراکز علمي پژوهشي و شرکت هاي دانش بنيان شروع کرده است. اين فعاليت ها در همسويي با اهداف عاليه سازمان و دستور مديريت انجام شده است که از جمله فعاليت هاي انجام شده در اين باره مي توان به استعلام پروژه عمليات بهينه سازي هات تپ در شرکت انتقال گاز اشاره کرد. پروژه پژوهشي ياد شده پس از طرح موضوع و تصويب در شوراي پژوهشي منطقه از طريق دانشگاه هاي شيراز، دانشگاه صنعتي شيراز، دانشگاه صنعتي اصفهان و شرکت هاي دانش بنيان در پارک علم و فناوري فارس استعلام شده است. پروپوزال پروژه براساس ديدگاه هاي کارشناسان و متخصصان اين حوزه در منطقه 5 و اخذ نظر کارشناسي از ديگر گستره ها در مناطق انتقال گاز تهيه شده است. پس از اعلام پاسخ مثبت از دانشگاه صنعتي شيراز، طي جلسات متعدد فني با کارشناسان در منطقه و سپس تشکيل جلسه مشترک با اساتيد آن دانشگاه با معاونت هاي ستاد انتقال گاز در تهران و نهايتا بازديد ميداني از تجهيزات و توانمندي دانشگاه صنعتي شيراز از سوي معاونت ها و پژوهش شرکت انتقال گاز انجام شده است. از جمله فعاليت هاي انجام شده با شرکت خصوصي براي استفاده از کامپوزيت هاي پوشش خطوط انتقال گاز است که واحد بازرسي فني منطقه همکاري هاي بسيار خوبي در اين زمينه با آن شرکت داشته است. همچنين مي توان از تشکيل جلسه با اساتيد بخش مهندسي شيمي دانشگاه شيراز و شرکت هاي دانش بنيان مهندسي و بحث و تبادل نظر در زمينه هاي فني مختلف نام برد.
يکي ديگر از فعاليت هاي انجام شده در حوزه مشاوره با بخش مکانيک و عمران دانشگاه صنعتي شيراز براي انجام پروژه با عنوان مطالعه و اصلاح لوله هاي زيرزميني در ايستگاه فراشبند 2 بوده که پروژه ياد شده نيز به پايان رسيده است.
فرخي تاکيد مي کند: اين منطقه فعاليت هاي جديدي نيز در حوزهاي مختلف فني شروع کرده است که به طور نمونه مي توان به موضوع بازديد اساتيد خبره دانشگاه از ايستگاه فراشبند اشاره کرد. در اين رابطه با استفاده از تخصص هاي مختلف از جمله مکانيک، برق، کنترل و ابزار دقيق، مواد، عمران و مهندسي شيمي فعاليت هايي آغاز شده است. شروع چنين برنامه هايي با رويکرد توسعه و همکاري هاي پژوهشي و ارتقاي سطح کيفي منطقه انجام شده است که مي تواند شروع بستري مناسب براي پيشبرد اهداف عالي منطقه و انتقال گاز باشد.
او درباره روزآمد کردن تجهيزات و نرم افزارهاي کاربردي منطقه مي گويد: نرم افزارهايي که از سوي واحد فناوري اطلاعات طراحي و پياده سازي شده است که به صورت ادواري و در زمان لزوم استفاده مي شود. علاوه بر اين، نرم افزارهايي که از سوي پيمانکاران داخلي منطقه نصب و راه اندازي شده اند به صورت ادواري و برحسب نيازهاي منطقه به روزآوري مي شوند. در چارچوب اختيارات و مجوزهاي اخذ شده سالانه، با جمع آوري سالانه نيازمندي تک تک واحدهاي منطقه، يکپارچه سازي شده و براي تامين بودجه مورد نياز در قالب تقاضاي بودجه سرمايه اي به ستاد انتقال گاز ارسال مي شود؛ بنابراين هرگونه خريد و به روزرساني تجهيزات سخت افزاري سرمايه اي نيازمند دريافت مجوزهاي لازم از ستاد انتقال گاز است که در ساير موارد مربوط به کالاي مصرفي به صورت بودجه جاري خريداري مي شود. نرم افزارهاي پورتال در قالب پورتال داخلي منطقه نيز از سوي واحد فناوري اطلاعات طراحي و پياده سازي شده است.
او که سال 88 به عنوان کارمند نمونه شرکت ملي گاز ايران انتخاب شده است، مي گويد: کسب رتبه برتر اچ اس اي مناطق عملياتي انتقال شرکت ملي گاز ايران و تنديس زرين خدمات سبز کشوري از سازمان محيط زيست براي اولين بار در سطح شرکت ملي گاز ايران از موفقيت هاي چشمگير منطقه 5 عمليات انتقال گاز در دوران تصدي ام به شمار مي آيد.
سرپرست خدمات مهندسي و خدمات فني منطقه 5 با اشاره به برنامه تعميرات اساسي اين منطقه در سال 97 مي گويد: برنامه تعميرات اساسي براساس برنامه زمان بندي به طور کامل انجام شد. حبيب الله نفيسي نيا گفت: در حوزه ايستگاه هاي تقويت فشار گاز، تعمير روتين 7 دستگاه توربين، تعميرات اضطراري 11 دستگاه توربين، بازرسي فني اقلام مکانيکي 15 ايستگاه تقويت فشار گاز و... انجام شد. تعميرات اساسي خطوط لوله نيز براساس برنامه به طور کامل انجام شد. در ايستگاه هاي تقويت فشار گاز از تکنيک CM و در تعميرات تعويض پوشش خطوط لوله نيز از کامپوزيت بهره گرفته ايم. درخصوص اقتصاد مقاومتي سعي شده همه تعميرات تجهيزاتي که پيش از اين توان شرکت هاي خارجي تامين مي شد با کمک ستاد شرکت ملي گاز ايران و شرکت انتقال گاز ايران از طريق منابع داخلي شناسايي شود. هم اکنون تقريبا تمام فعاليت هاي اين حوزه از سوي شرکت هاي داخلي صورت مي گيرد. به گفته نفيسي نيا، کميته خودکفايي مرتبا در حال شناسايي منابع داخلي به لحاظ امکان بومي سازي قطعات بوده و نمونه بارز آن ساخت تعدادي از فيلترهاي مورد استفاده در تاسيسات از سوي شرکت هاي داخلي است. سرپرست خدمات مهندسي و خدمات فني منطقه 5 با اشاره به همکاري اين معاونت با شرکت هاي دانش بنيان، واحدهاي پژوهشي و دانشگاه هاي کشور مي گويد: با توجه به وجود واحد پژوهش در مهندسي منطقه درخصوص استفاده از ظرفيت مراکز دانشگاهي قوي در سطح استان و نيز شرکت هاي دانش بنيان سعي شده تا با تشکيل شوراي پژوهشي منطقه و ارتباط با اين مراکز بتوان از ظرفيت هاي موجود در راستاي حل مشکلات سازمان استفاده شود که نمونه هاي آن در منطقه قابل رصد است. در مجموع با توجه به اينکه واحد هاي مهندسي در صنعت وظيفه خطير سياست گذاري هاي فني و بودجه اي و پايشي را براي سازمان به عهده دارند در اين باره و در اين برهه زماني تلاش بر استفاده بهينه از امکانات موجود سازمان براي اتکا به خود و صرف هزينه کمتر و در راستاي پايداري انتقال گاز در دستور کار قرار داشته و در اين خصوص مرهون تلاش همه همکاران در اين بخش با توجه به افزايش ظرفيت انتقال گاز هستيم.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 5 با اشاره به بخشي از فعاليت هاي کاري اش مي گويد: در بخش تعميرات برنامه ريزي شده، ميتوان به 25 مورد تعميرات انواع توربين و کمپرسورهاي گاز اشاره کرد که 16 مورد آنها تعميرات اساسي توربوکمپرسورهاي منطقه بود. در بخش تعميرات اضطراري نيز 22 مورد تعميرات انجام شد. در بخش هاي گوناگون نيز، گام هاي بزرگ و مهمي برداشته شده است و هم اکنون بسياري از سنسورها از سوي شرکت هاي داخلي ساخته مي شوند. تمام فيلترهاي هوا و روغن مورد استفاده در ايستگاه ها نيز بومي سازي شده و همکاري با سازندگان داخلي به ويژه در سطح استان فارس براي تامين و تعمير قطعات معيوب مورد نياز در جريان است. رامين نيک خلق، با اشاره به مشکل پرسنلي و کمبود نيرو در ايستگاه صفاشهر با توجه به موقعيت راهبردي و شرايط خاص اين ايستگاه، کمبود امکانات رفاهي در اين شهر از چالش هاي مهم است که با تمهيدات در نظر گرفته شده تا حدودي از مشکلات کاسته و دو سال گذشته با مشکلات کمتري رو به رو بوده ايم. در زمينه استفاده از توانمندي شرکت هاي داخلي مي توان به ساخت و بازسازي انواع قطعات مورد نياز توربين هاي مختلف با بهره گيري از ظرفيت هاي شرکت هاي بومي در استان فارس اشاره کرد.
معاون عمليات خطوط لوله منطقه 5 با اشاره به بخشي از پيشينه کاري اش مي گويد: برنامه تعميرات اساسي، پيگراني هوشمند و تميزکننده، نشت يابي و... تعريف شده در سال 97 بهصورت کامل انجام شد. ابوالفضل ظهيري تاکيد مي کند: با توجه به تاکيد مقام معظم رهبري و به منظور حمايت از توليد صنعت داخلي و بومي سازي قطعات از طريق بازديد نمايشگاه هاي نفت و گاز و شناسايي توليد کنندگان مستعد و توانمند داخلي حداکثر تلاش براي تامين نيازهاي منطقه از طريق توليدکنندگان داخلي صورت مي گيرد. معاون عمليات خطوط لوله منطقه 5 با اشاره به فعاليت هاي اين معاونت در حوزه حفظ و کنترل حريم خطوط لوله مي گويد: بازديد از مسير خطوط لوله حوزه عملياتي براساس برنامه زمان بندي، مکاتبه و تشکيل جلسات با فرمانداري و اعضاي شوراي اداري شهرستان هاي استان فارس، کهگيلويه و بويراحمد و يزد در خصوص اهميت خطوط انتقال فشار قوي و مخاطرات و رعايت حريم ايمني خطوط لوله فشار قوي گاز درخصوص ساخت و ساز و اخذ استعلام از منطقه، نصب تابلوهاي ايمني و هشدار دهنده در حريم شهرها و روستاها، اخذ حکم قضايي در خصوص ساخت و سازهاي غير مجاز در حريم ايمني و رفع تجاوز از حريم اختصاصي از جمله فعاليت ها در زمينه حفظ و کنترل حريم خطوط لوله به شمار مي آيد.
رييس روابط عمومي منطقه 5 عمليات انتقال گاز با اشاره به فعاليت هاي روابط عمومي در حوزه حفظ و کنترل حريم خطوط لوله مي گويد: جلساتي با فرمانداري هاي مختلف در سطح جغرافياي منطقه عملياتي به طور متناوب و بنا به درخواست همکاران حوزه حريم برگزار شده است. همچنين با روابط عمومي شرکت انتقال گاز ايران در به اشتراک گذاري فعاليت ها در چندين نوبت همکاري شده است. در خصوص تهيه کتابچه ويژه کودکان براي فرهنگ سازي و بروشورهاي اطلاع رساني ايمني حريم خطوط انتقال گاز نيز به صورت کامل تهيه محتوا و طراحي صورت پذيرفته که با طي مراحل کسب مجوز براي چاپ و توزيع آنها اقدام خواهد شد. مهدي دهقاني درباره انجام نظرسنجي از سوي روابط عمومي مي گويد: در برگزاري جشن هاي دهه فجر سال گذشته، نظرسنجي هاي مدوني صورت گرفته که نتايج نيز استفاده شده است. همچنين در موضوعاتي نظير تکريم ارباب رجوع، رستوران و مهمانسرا و... فعاليت هاي نظرسنجي به صورت مستمر ادامه دارد. در حوزه اطلاع رساني در خصوص اخبار و آگهي ها به تعداد 60 خبر و 170 آگهي اقدام شده است و در دهه فجر نيز، جشنواره فرهنگي، قرآني و ورزشي دهه فجر انقلاب اسلامي صنعت نفت فارس با بيش از 25 سال سابقه و قدمت است که اين منطقه در همکاري با شوراي فرهنگي صنعت نفت فارس تعداد بيش از 30 جشن خانوادگي کارکنان صنعت نفت فارس را در سالن اجتماعات شهيد تندگويان مستقر در ستاد شيراز و مسابقات ورزشي را در مجموعه ورزشي مرکز بهره برداري شيراز ميزباني مي کند. در خجسته ايام الله دهه فجر انقلاب اسلامي علاوه بر چهار جشن براي خانواده کارکنان اقماري، ستادي و تاسيسات با مرکزيت شيراز که در ستاد منطقه برگزار مي شود، برنامه ها و مراسم هاي گوناگوني براي کارکنان و خانواده ها در سطح نواحي و تاسيسات و مراکز بهره برداري برگزار مي شود که شامل چهار جشن خانوادگي در شهرستان هاي فراشبند، نورآباد، سروستان و جهرم مي شود. دهقاني با اشاره به برنامه ها براي چابک سازي و پويايي روابط عمومي مي گويد: استفاده از رابطين فرهنگي در تاسيسات تقويت فشار گاز و مراکز بهره برداري خطوط لوله و بهره گيري از فناوري هاي نوين در استفاده از پرتال ها و اينترنت و آموزش مستمر کارکنان و استفاده از پيمانکاران مجرب و استفاده از تجاربشان در زمينه هاي مختلف کاري علاوه بر توانمندسازي ساختار فعلي نقش مهمي در چابک سازي و پويايي فعاليت ها داشته است.
پس از اکتشاف نفت در چاه شماره يک مسجد سليمان، اين منطقه که در جنوب ايران واقع شده است، عملا شکل شهر به خود گرفت؛ شهري که هويت صدسال آينده خود را از صنعت نفت گرفت و پس از مدت کوتاهي به يکي از مناطق بسيار مهم ايران تبديل شد؛ اکتشاف نفت در اين منطقه سرآغازي شد بر شکل گيري هويتي جديد در جنوب ايران و تبديل شدن ايران به يکي از کشورهاي مهم نفت خيز منطقه. ايران هم اکنون در مجموع ذخاير نفتي وگازي، رتبه نخست دنيا را دارد. قباد ناصري، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجد سليمان، با بيان اين که اين شرکت، قديمي ترين شرکت بهره برداري نفت وگاز خاورميانه است، مي گويد: اکتشاف نفت در چاه شماره يک مسجد سليمان در عمق کمي بود، بنابراين ما نفت کمي از اين چاه استحصال کرديم و براي برداشت بيشتر از مسجد سليمان به حفاري هاي پيشرفته نياز داشتيم، از اين رو سال1387 شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجد سليمان تاسيس شد. شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجد سليمان در گستره سه استان ايران ( ايلام، خوزستان و چهارمحال و بختياري)، با 11واحد بهره بردارى، 4 ايستگاه تقويت و تزريق گاز و 4 کارخانه نمکزدايي ( بيع متقابل، لب سفيد، هفت شهيدان و هفتگل) نفت وگاز توليد مي کند.
قدیمی بودن چاه های شرکت نفت وگاز مسجد سلیمان سبب شده است تا رعایت مسائل زیست محیطی از اهمیت بالایی در فعالیت های این شرکت برخوردار باشد، قباد ناصری می گوید: در عین این که تولید برای ما بسیار مهم است، همه تلاش خود را به کار برده ایم تا بدون هیچ آلودگی زیست محیطی این کار را انجام دهیم و در سال های 1396 و 1397 توانستیم به عنوان شرکت برتر از حیث تولید و رعایت نکات اچ اس ای معرفی شویم که این موضوع برای ما نوعی موفقیت محسوب می شود.
مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان گفت : افزود: افت تولید چاه ها موضوعی طبیعی است، اما در سال های گذشته توانسته ایم با حفاری چاه های جدید تعادل را بین چاه هایی که تولیدشان افت داشته با چاه های که در مدار تولید قرار گرفته اند، برقرار کنیم. به این ترتیب شمار چاه های جدیدی که وارد مدار تولید می شوند، از چاه هایی که به دلیل افت تولید از شبکه خارج می شوند، بیشتر است. پس از گذشت 111 سال از اکتشاف نفت در مسجد سلیمان، تا چه زمانی می توان از این منطقه نفت برداشت کرد؟ مدیرعامل شرکت نفت وگاز مسجد سلیمان در پاسخ به این سوال می گوید: با توجه به مخازن ناشناخته و متعددی که در مسجد سلیمان داریم، با اطمینان می گویم که حداقل تا 50 سال آینده می توانیم از منطقه تولید داشته باشیم. به عنوان مثال در سه سال گذشته با لرزه نگاری سه بعدی مخزن جدیدی در منطقه هفت شهیدان کشف شد که بسیار پرظرفیت است. به گفته ناصری، علاوه بر حفاری های جدید انجام شده در سال های اخیر در این شرکت، اجرای پروژه های تزریق گاز کمک قابل توجهی به تثبیت و افزایش تولید نفت در شرکت بهره برداری نفت وگاز مسجد سلیمان کرده است.
ناصری درباره اقدام های انجام شده برای جلوگیری از افت تولید در این شرکت نیز می گوید: از آنجا که اکثر تاسیسات و خطوط لوله این شرکت قدیمی است، بنابراین با شرح نیاز تعریف شده از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، به احداث تاسیسات جدید، خطوط لوله و حفاری چاه های جدید اقدام کردیم، ضمن این که پروژه های نمکزدایی را به منظور بهبود کیفیت نفت تولیدی و افزایش تولید در گستره شرکت نفت وگاز مسجد سلیمان اجرا کردیم. به گفته ناصری، هم اکنون واحد نمکزدایی قلعه نار در آستانه راه اندازی است، ضمن این که واحدهای نمکزدایی هفت شهیدان، لب سفید و هفتگل در هفت سال اخیر به بهره برداری رسیده اند. اجرای این پروژه ها به ازدیاد برداشت در این منطقه و در نتیجه افزایش تولید نفت کمک کرده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز مسجد سلیمان با بیان این که با وجود تشدید تحریم های آمریکا علیه ایران، ظرفیت تولید این شرکت با احداث کارخانه های نمکزدایی و حفاری های جدید افزایش یافته است، افزود: علاوه بر این که تولید در این شرکت حداکثری است، توانسته ایم استمرار تولید را نیز حفظ کنیم. سال گذشته (1397) توانستیم سه درصد فراتر از تعهد شرکت ملی نفت ایران، تولیدمان را افزایش دهیم که این موضوع به دلیل حفاری های جدید و راه اندازی واحدهای نمکزدایی بوده است. وی با اشاره به اجرای پروژه های تزریق گاز در مسجد سلیمان نیز ادامه داد: هم اکنون پروژه های هفتگل و قلعه نار از پیشرفت های 90 درصدی برخوردار هستند که امیدواریم نیمه دوم سال 1398 این پروژه ها را به بهره برداری برسانیم.
ناصری با بیان این که 5 مخزن لالی آسماری، لالی بنگستان، کبود، بالارود و زیلایی شرکت نفت وگاز مسجد سلیمان در فهرست 28 مخزنی که شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب برای توسعه اعلام کرده قرار دارند، افزود: پیمانکاران دو مخزن مشخص شده و در حال تجهیز کارگاه هستند، پیمانکاران توسعه مخازن کبود و لالی آسماری نیز به زودی فعالیت هایشان را شروع می کنند انتظار داریم تا دوسال ونیم آینده ظرفیت تولید نفت شرکت بهره برداری نفت وگاز مسجد سلیمان با اجرای این بسته های کاری 20 درصد افزایش یابد. وی با اشاره به تشدید تحریم ها علیه صنعت نفت ایران نیز تصریح می کند: خوشبختانه با ظرفیت سازی هایی که در سال های گذشته در صنعت نفت انجام شده است، هم اکنون بیش از 70 درصد کالاهای مورد نیاز صنعت نفت در داخل ایران تولید می شود؛ ضمن این که می توانیم عملیات اکتشاف و تولید نفت را بدون نیاز به شرکت های خارجی انجام دهیم. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز مسجد سلیمان اگرچه معتقد است تحریم ها ورود فناوری و جذب سرمایه در صنعت نفت ایران را بسیار دشوار کرده است، با این حال به برنامه های گسترده برای جلوگیری از خام فروشی و افزایش تولید فراورده های نفتی و محصولات پتروشیمی در ایران اشاره می کند و می گوید: با وجود همه محدودیت ها همچنان از سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت استقبال می کنیم و این آمادگی را داریم که برای احداث واحدهای بهره برداری و نمکزدایی و همچنین پروژه های ازدیاد برداشت با شرکت های خارجی همکاری داشته باشیم. وی تاکید کرد: شرکت های خارجی می توانند با «امنیت کامل سرمایه خود» در صنعت نفت ایران سرمایه گذاری کنند، ضمن این که بازگشت سرمایه در این صنعت به دلیل مزیت های ایران از جمله نیروی کار متخصص، دسترسی به آب های آزاد و توانمندی سازندگان داخلی، قطعی است.
فاز اجرايي بخشنامه وزير نفت در خصوص «ساماندهي مديريت شرايط اضطراري در صنعت نفت» کليد خورد
پس از ابلاغ شيوه نامه ساماندهي مديريت شرايط اضطراري در صنعت نفت، با توجه به اينکه نظارت بر اين موضوع، به اداره کل بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافندغيرعامل وزارت نفت سپرده شد، اين اداره کل، راهنماي مديريت شرايط اضطراري را تدوين و در ارديبهشت ماه به چهار شرکت اصلي نفت، گاز، پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و پتروشيمي براي پياده سازي و اجرا ارسال کرده است.
با توجه به بررسي هاي به عمل آمده، حوادثي که باعث وقوع شرايط اضطراري در صنعت نفت مي شوند، به سه سطح تقسيم مي شوند. در اين دستورعمل ضمن تشريح هر يک از سطوح شرايط اضطراري، اقدام هاي مربوطه و وظايف کميته هاي شرايط اضطراري مشخص شده است. براساس شيوه نامه ابلاغي وزير و راهنماي تهيه شده اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت، شرکت هاي اصلي موظف شده اند اقدام هاي لازم و برنامه زمانبندي آن را ظرف مدت يک ماه به اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل ارسال کنند.
با توجه به تعاريف مفاهيم و اصول مديريت بحران، با وقوع حوادث، شرکت هاي زيرمجموعه صنعت نفت دچار بحران نخواهند شد و در چنين مواقعي شرکت ها بر اساس راهنماي ابلاغي و با توجه به سطح شرايط اضطراري به وجود آمده، آن را مديريت و برنامه هاي مقابله را اجرا مي کنند. تمرکز ما بر اين است که راهنما و شيوه نامه ابلاغي وزير در اين زمينه را در همه شرکت ها (دولتي، خصوصي) پياده کنيم و پس از جلسات فني – عملياتي مختلف، مقرر شده است اين مهم با نظارت مستقيم اداره کل اچ اس اي در چهار شرکت اصلي اجرايي شود.
اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت از سال 96 اقدام به بررسي مدل هاي موفق مقابله با شرايط اضطراري کرد که نتيجه بررسي هاي فني-تخصصي منتج به الگوي ابلاغي شد. يکي از ارکان کليدي مديريت شرايط اضطراري و طرح هاي واکنش، نقش فرمانده صحنه است که باتوجه به استانداردها و مراجع بين المللي، مسؤوليت فرماندهي و هدايت تمامي عمليات و فعاليت ها درصحنه حادثه از جمله عمليات واکنش در شرايط اضطراري وايمني صحنه، کنترل وضعيت، تعيين وکنترل منابع، تعيين و اتخاذ تاکتيک هاي عملياتي شامل اطفاي حريق، کنترل نشت و سايرجنبه هاي عملياتي در صحنه حادثه را به عهده دارد. بر اين اساس، فرمانده صحنه، ارشدترين مقام مسئول و مجازدرعمليات واکنش بوده و مسؤوليت کامل عمليات مقابله وکنترل ازجنبه فني وتاکتيکي را عهده دار است و سايرعوامل سازماني در يک نمودار ماتريسي، تحت دستورفرمانده صحنه خواهندبود.
با توجه به مصوبه شوراي معاونان وزارت نفت و تصويب هيات مديره شرکت ملي نفت ايران و به منظور پرورش فرماندهان صحنه، پس از بررسي هاي اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت، حدود 230 نفر داراي شرايط اوليه مسؤوليت فرماندهي صحنه حادثه بودند که با توجه به مصاحبه هاي تخصصي و ارزيابي هاي مرکز توسعه مديران صنعت نفت در دو مرحله ارزيابي، در مرحله اول 120 نفر از 230 نفر تاييد شدند و در مرحله دوم 45 نفر حايز شرايط بودند. منتخبين به مدت دو هفته در تهران آموزش هاي اوليه را با موفقيت طي کرده و در ادامه به منظور گذراندن آموزش هاي عملي مورد نياز، از سوي شرکت فرانسوي GESIP به آن کشور اعزام شدند.
مطابق شيوه نامه ابلاغي وزير نفت، مديرشرايط اضطراري، مديرعامل شرکت و موظف به پشتيباني فرمانده صحنه است. تصميم درباره نوع برخورد با حادثه به عهده فرمانده صحنه، خواهد بود. فرمانده صحنه شخصي است که علاوه بر داشتن تجربه و دانش کافي، داراي شايستگي و خصايص و ويژگي هاي فردي بوده که مي تواند يکي از شاغلين سمت هاي رئيس اچ اس اي، رييس ايمني و آتش نشاني، رئيس بهره برداري و يا سمت هاي مشابه باشد. با اجراي اين سامانه، گام بزرگي در صنعت نفت برداشته خواهد شد. بر اين اساس اگر حادثه اي در هر بخش از تاسيسات صنعت نفت رخ دهد، در مرحله اول تيم واکنش وارد عمل مي شود و اگر موفق نشود و حادثه در حال گسترش باشد، با تشکيل کميته شرايط اضطراري در سطح يک، اقدام هاي لازم انجام مي شود. در چنين وضعيتي، فرمانده صحنه (از قبل تعيين شده) وارد صحنه و کميته شرايط اضطراري (براساس شرح وظيفه اي که قبلا براي ايشان بر اساس سناريوهاي معتبر، در سه مرحله قبل از شرايط اضطراري، حين شرايط اضطراري و بعد از شرايط اضطراري تعيين شده است) تشکيل مي شود و هر فردي در شرکت مي داند وظيفه اي را عهده دار است و چه اقدام هايي بايد انجام دهد. با توجه به گستردگي و پراکندگي تاسيسات در کشور، قطعا وجود 45 فرمانده صحنه کافي نيست و بايد به آموزش و تربيت فرماندهان صحنه، اقدام شود. با بهره گيري از اساتيد خبره و توانمندي فرماندهان آموزش ديده، انتقال دانش به ساير همکاران انجام خواهد شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران در شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در شرکت ملي گاز، شرکت پتروشيمي پارس در شرکت ملي صنايع پتروشيمي و شرکت پايانه هاي صادراتي خارگ در شرکت ملي نفت ايران به عنوان پايلوت براي اجراي فاز عملياتي شيوه نامه به عنوان پايلوت انتخاب شده اند و جلسه توجيهي با حضور مديران عامل، مديران اچ اس اي شرکت هاي اصلي و روساي اچ اس اي شرکت هاي پايلوت منتخب برگزار شده است. اين طرح از هفته آينده به مدت چهار تا شش هفته با حضور نمايندگان اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت در شرکت هاي پايلوت اجرايي خوهد شد.
راهنماي مديريت شرايط اضطراري در صنعت نفت براي استقرار به چهار شرکت اصلي ابلاغ شده وهمزمان با اجراي پايلوت، همه شرکت ها موظف به پياده سازي اين سامانه هستند و بايد بر اساس نقشه راه ابلاغي که داراي حداقل عناصر مورد نياز به منظور پياده سازي سامانه است، اقدام کنند. اين شرکت ها در صورت بروز مشکل در طول اجراي طرح علاوه بر امکان تماس با کارشناسان ذي ربط در اداره کل اچ اس اي مي توانند به شرکت مشابه خود که به عنوان پايلوت انتخاب شده اند، مراجعه و از آنها الگوبرداري کنند. پيش بيني ما اين است که تا پايان امسال، شيوه نامه ساماندهي مديريت شرايط اضطراري در کل صنعت نفت پياده سازي و اجرا شود.
معاونت ايمني و آتش نشاني اداره کل بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافند غيرعامل وزارت نفت در سال 98 همسو با سياست ها و وظايف خود، اهدافي کلان را ترسيم کرده و براي تحقق آنها راهبردهايي براي چهار شرکت اصلي مشخص و سياست گذاري هايي به آنها ابلاغ کرده که هدف از آنها کاهش نرخ حوادث و ارتقاي سطح ايمني است. در مسير اين هدف، چهار راهبرد مشخص شده است. نخستين راهبرد کنترل ريسک هاي عملياتي فرايندي با در نظر گرفتن سه سياست زير است:
- برنامه ريزي و اجراي مطالعات مرتبط با شناسايي خطرها و ارزيابي ريسک در پروژه ها، طرح ها و تاسيسات عملياتي.
- اقدام کنترلي متناسب به منظور کاهش ريسک.
- ايجاد سازو کار لازم به منظور اطمينان از انجام اقدام هاي کنترلي و کاهش ريسک در سطح قابل قبول.
راهبرد دوم، بهبود سطح ايمني فرايند و عمليات است که در اين زمينه تهيه و اجراي دستورعمل هاي کاربردي براساس راهنماي ابلاغي اداره کل بهداشت، ايمني، محيطزيست و پدافندغيرعامل وزارت نفت، برنامه ريزي و اجراي مواردي از جمله دستورعمل ورود به فضاي بسته، راهنماي نظام پروانه کار در تمامي شرکتهاي زيرمجموعه و تابعه، راهنماي ايمني گودبرداري، راهنماي تحقيق، تجزيه و تحليل و گزارش وزارت نفت و تهيه درس آموزي از حوادث، بازبيني ايمني و پيش راه اندازي در تمامي طرح ها و تاسيسات، همچنين ارزيابي وضعيت ايمني خطوط لوله انتقال نفت، گاز و پتروشيمي و مقاوم سازي و اجراي راهنماي ايمني مخازن مواد نفتي در وزارت نفت به شرکت ها ابلاغ شده است.
راهبرد سوم، دستيابي به کاهش نرخ حوادث و ارتقاي سطح ايمني و بهبود مديريت شرايط اضطراري است.
سياست ديگر معاونت ايمني و آتش نشاني، برنامه ريزي و امضاي تفاهمنامه ميان اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل و سازمان حراست است. تدوين و طرح ريزي برنامه واکنش در شرايط اضطراري مطابق با راهنماي مديريت شرايط اضطراري ابلاغي وزارت نفت و برگزاري تمرين هاي دوره اي بخصوص در مناطق راهبردي که تجميع تاسيسات را شاهد هستيم، از جمله جزيره خارگ، منطقه پارس جنوبي منطقه ويژه اقتصادي ماهشهر، از ديگر سياست هاي ابلاغي به شرکت هاست که بايد در دستور کار قرار گيرد. ارتقاي ناوگان آتش نشاني و بهبود تجهيزات و نيروي انساني آتش نشان، همچنين بهبود و ارتقاي تجهيزات و دانش فني آنان و فرماندهان صحنه حوادث، از ديگر موارد است.
آخرين راهبرد ابلاغ شده به چهار شرکت اصلي، بهبود و ارتقاي سيستم هاي ايمني و آتش نشاني است که در اين چارچوب، سياست هايي که مشخص کرديم، شامل پياده سازي و اجراي دستورعمل تاييد و تامين کف هاي خاموش کننده آتش دروزارت نفت، دستورعمل ايمني ساختمان ها در تمامي شرکت ها، بهسازي و بازسازي سيستم هاي اعلان و اطفاي حريق، بهسازي و بازسازي سيستم هاي اطفاي حريق در تاسيسات صنعتي و غيرصنعتي، بهسازي و بازسازي سيستم هاي اطفاي حريق در ايستگاه هاي برق اتاق کنترل و مخازن ذخيره مايعات، از ديگر برنامه هاي امسال است.
چهارمين دوره ارزيابي عملياتي تخصصي آتش نشانان وزارت نفت، چهارم تا هفتم مهر ماه سال جاري به ميزباني شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي برگزار خواهد شد که در اين دوره از رقابت ها چهار تيم منتخب آتش نشان از چهار شرکت اصلي و در مجموع 16 تيم ارزيابي خواهند شد. همزمان با هفتم مهر ماه روز ملي آتش نشاني ارزيابي با مشخص شدن و تقدير از نفرات برتر به پايان مي رسد. آمادگي آتش نشانان از اهميت زيادي برخوردار است، به همين دليل اين ارزيابي در سال هاي فرد بين شرکت هاي تابع و بهره بردار چهار شرکت اصلي و در سال هاي زوج ميان منتخبين شرکت هاي اصلي و از سوي اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت برگزار مي شود. در اين دوره 16 تيم به ارزيابي وزارت نفت راه پيدا مي کنند. اين ارزيابي باعث افزايش آمادگي آتش نشانان در رويارويي با شرايط اضطراري و حوادث، با توجه به وظايف محوله خواهد شد.
گزارش هفته نامه «مشعل» از درمانگاه هاي مناطق عملياتي عسلويه و بيمارستان توحيد جم
سميه راهپيما وقتي از مناطق نفتي کشور صحبت به ميان مي آيد، هميشه اين سوال پرسيده مي شود که چه خدماتي براي بوميان منطقه در نظر گرفته شده است. در پاسخ به اين پرسش بايد گفت که وزارت نفت، موضوع مسؤوليت اجتماعي را در دستور کار دارد تا بتواند به بوميان منطقه خدمات رساني کند. در اين ميان، بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ نيز به بوميان منطقه خدمات درماني ارائه مي کند، به گونه اي که 54 درصد بيماران، غير شرکتي هستند که اين ميزان در واحد بستري، متفاوت است و 85 تا 90 درصد را غير شرکتي ها تشکيل مي دهند، از اين رو به دليل اهميت و اطلاع از نحوه ارائه خدمات درماني به بيماران شرکتي و غيرشرکتي در منطقه بوشهر و خارگ، خبرنگار هفته نامه «مشعل» به اين منطقه رفته و گزارشي تهيه کرده است که در ادامه مي خوانيد:
در سمت راست سالن خروجي فرودگاه خليج فارس عسلويه، درمانگاه فرودگاه قرار دارد که زير نظر منطقه ويژه اقتصادي است و پزشک و پرستار آن را بهداشت و درمان صنعت نفت تامين مي کند. با شهرام غفاري، پزشک اين درمانگاه به گفت وگو مي نشينم. او مي گويد: «اگر در حرفه پزشکي، عشق و علاقه وجود نداشته باشد، نمي توان شب بيداري ها و فشار کار را تحمل کرد. از اين رو از 10 سال گذشته با عشق به کار به صورت اقماري (14-14) کار مي کنم که با خود بي خوابي هايي نيز به همراه دارد؛ زيرا نوبت هاي کاري 12 ساعت است؛ اما گاهي اوقات شرايطي پيش مي آيد که هواپيما تاخير دارد و اين ميزان به 15 تا 16 ساعت نيز مي رسد. غفاري ادامه مي دهد: «زماني که بيماري در پرواز با مشکلي روبه رو شود، خلبان با برج مراقبت تماس مي گيرد و به همراه يک پرستار با آمبولانسي که داراي تجهيزات کامل است، به لاين پرواز مي رويم و بيمار را معاينه و به اورژانس منتقل مي کنيم و اگر بيمار به ارجاع نياز داشته باشد، او را به بيمارستان تامين اجتماعي عسلويه مي فرستيم.» او با بيان يک خاطره از دوران کاري خود مي گويد: «يک بار در پرواز عسلويه بودم که اعلام کردند اگر پزشکي در هواپيماست، به سرمهماندار مراجعه کند. زماني که خود را معرفي کردم، گفتند؛ يک نفر مشکوک به سکته قلبي است و خلبان مي خواهد در فرودگاه شيراز فرود اضطراري داشته باشد که بعد از معاينه گفتم اين کار را نکنيد؛ زيرا اين فرد چنين ناراحتي ندارد و مي توان به پرواز ادامه داد و زماني که در فرودگاه عسلويه نشستيم، فوري با برج مراقبت هماهنگ شد و خدمات پزشکي صورت گرفت و خدا را شکر مشکلي براي او به وجود نيامد.»
در ادامه به سمت درمانگاه عملياتي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس مي روم. اين درمانگاه زماني مرکز تروما و اورژانس بود و چون در داخل شهر عسلويه بيمارستاني نبود، ساکنان شهر براي درمان به اين مرکز مراجعه مي کردند؛ اما از چهار سال گذشته با تاسيس بيمارستان تامين اجتماعي در داخل شهر، از بار مراجعه کننده ها کاسته شده و اکنون به عنوان يک مرکز طب کار و اورژانس به کارکنان منطقه ويژه خدمات ارائه مي کند. در اين زمينه راشين مي آبادي، پزشک عمومي درمانگاه عملياتي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس مي گويد: « اين درمانگاه سالانه، معاينه سه هزار نفر را در طب صنعتي به عهده دارد. در اين غربالگري اگر شخصي مشکل خاصي داشته باشد، براي درمان بيشتر به پزشک متخصص ارجاع داده مي شود، ضمن آنکه معاينه اوليه بيماران ترومايي، سقوط از ارتفاع، سوختگي و ... را نيز به عهده داريم؛ اما اگر بيماري به بستري نياز داشته باشد، به بيمارستان هاي جم، کنگان و عسلويه اعزام مي شود. مي توان گفت که اين درمانگاه، به نوعي رابط و هماهنگ کننده فازهاي پتروشيمي و گاز با ديگر بيمارستان هاست.»
زماني که فاز 2 و 3 مجتمع گاز پارس جنوبي از شرکت توتال تحويل گرفته شد، اقدام هاي واحد بهداشت در دو محور رستوران و نمونه گيري ميکربي از آب رستوران محدود بود؛ اما از آن زمان تاکنون اين اقدام ها گسترش يافته و اکنون 17 تا 18 نوع خدمات قابل گزارش ارائه مي شود. با تاسيس شهرک هاي مسکوني در سال 81 نيز خدمات بهداشت و درمان گسترش پيدا کرد. در اين زمينه صلاح الدين عباسي، رئيس بهداشت عمومي و مرکز سلامت کار مجتمع گاز پارس جنوبي مي گويد: «در گذشته دو نفر در واحد بهداشت به صورت 14-14 فعاليت مي کردند؛ اما اکنون نزديک به 9 کارشناس در قالب بهداشت عمومي و محيط، خدمات گسترده اي ارائه مي کنند. تعداد بازديد رستوران ها، انبارهاي مواد غذايي، بازديد سردخانه ها، نمونه برداري از آب تمامي رستوران ها، کلر سنجي و اماکن (استخرهاي شنا، کمپ ها، اتاق داري ها، چايخانه ها ، بازارچه ها، نانوايي ها و ...) را افزايش داديم. در قسمت سم پاشي نيز مبارزه با حشرات و جانوران موذي را مد نظر قرار داده ايم.»
به گفته او، «مواد غذايي در ابتداي ورود به رستوران بازديد و کنترل مي شوند و اين کنترل ها در پنج مرحله صورت مي گيرد تا به دست مصرف کننده برسد. در مرحله نخست مواد پروتييني از سوي دامپزشک بررسي و فک پلمپ انجام مي شود. در مرحله دوم، مواد پروتييني و لبني وارد شده به پالايشگاه ها و شهرک ها دوباره کنترل و مهر و امضا مي شود. تعداد کنترل مواد پروتييني، گوشتي و لبني در سال 97 به يک ميليون و 205 هزار و 333 کيلوگرم در پالايشگاه ها رسيده است و در شهرک ها نيز 117 هزار و 752 کيلوگرم کنترل در بدو ورود داشتيم. کنترل ورودي ها باعث شده، طي 16-15 سال گذشته در داخل پالايشگاه گزارش مصموميت نداشته باشيم. »
عباسي، مرحله سوم بازرسي را از انبار تا ميز کار بيان مي کند و ادامه مي دهد: «در مرحله چهارم نيز نيم ساعت قبل از سرو غذا دوباره مواد غذايي کنترل مي شود تا در نهايت غذاي سالم به دست مصرف کننده برسد. مرحله پنجم نيز به طرح رتبه بندي رستوران ها باز مي گردد که از سال 95 آن را اجرايي و بر اساس آن نقاط بهبود را شناسايي و اهدافي طراحي کرده ايم. اجراي اين طرح، مستلزم همکاري بين بخشي و تعامل هايي است که بين سازمان بهداشت و درمان و شرکت هاي حاضر در مجتمع پارس جنوبي داريم.»
رئيس بهداشت عمومي و مرکز سلامت کار مجتمع گاز پارس جنوبي با بيان اينکه کتابچه بهداشت را نيز تهيه کرده ايم، مي گويد: «تمام اطلاعات ناشي از بررسي هاي به عمل آمده را سالانه به صورت کتابچه در اختيار تمامي شرکت هاي دريافت کننده خدمات قرار مي دهيم.»
او در ادامه به مشکلات پيش رو اشاره مي کند و مي گويد: «تامين آب در اين منطقه به سختي انجام مي شود، از اين رو توانستيم از طرح محرم براي بسياري از رستوران ها و کمپ ها استفاده کنيم. با استفاده از اين طرح، ما نيز از آبي که از سد کوثر کهگيلويه و بوير احمد مي آيد و چهار استان را تغذيه مي کند، براي آب قابل شرب کمپ ها استفاده مي کنيم. در داخل پالايشگاه ها هم آب صنعتي توليد مي شود که براي بويلر ها، يوتيليتي و .... مورد استفاده قرار مي گيرد. ضمن آنکه شهرک ها با مشکل کمبود آب مواجه هستند که براي تامين آن، از منابع مختلف استفاده مي شود، از اين رو به صورت منظم و ماهانه چک ميکربي و نمونه گيري شيميايي صورت مي گيرد و روزانه کلر سنجي داريم.»
به سمت درمانگاه پزشک خانواده در شهرک مسکوني جم مي روم و با مرضيه ميهن دوست، رئيس پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ به گفت و گو مي نشينم. او مي گويد: «در شهر جم دو کلينيک پزشک خانواده تندگويان و توحيد با يکديگر ادغام شده اند و اکنون نزديک به هفت هزار و 500 نفر را تحت پوشش دارد و شهرک پرديس که براي خانواده هاي نفت و پتروشيمي است، حدود پنج هزار و 500 نفر را پوشش مي دهد. خدمات پزشک خانواده به صورت شبانه روزي در بخش اورژانس ارائه مي شود و پزشک خانواده، پرستار و داروخانه داريم؛ البته خدمات ديگري چون مامايي، پايش رشد و دندانپزشکي را در نوبت صبح روزهاي غير تعطيل و متخصص اطفال را نيز در روزهاي تعطيل در کلينيک پرديس داريم و در کلينيک تندگويان نيز متخصص اطفال، همه روزه غير از تعطيلات حضور دارد.»
به گفته او، «براساس برنامه ريزي بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ، سلامت خانواده محور را در برنامه داريم، يعني خانواده ها را درگير درمان بيماري هاي مزمني مانند ديابت، فشار خون و ... مي کنيم که تعداد افراد مبتلا روبه افزايش است. تا زماني که خانواده ها اطلاع کافي نداشته باشند، در اين زمينه موفق نخواهيم بود. از اين رو شرکت ها و خانواده ها را درگير کرده ايم تا با اصلاح رژيم غذايي، بيماري هاي مزمن را درمان کنيم.»رئيس پزشک خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ مي گويد: «با رعايت بهداشت عمومي مي توان از بيماري هاي شايع، بخصوص در فصل مدارس جلوگيري کرد؛ اما چون خدمات بهداشت عمومي به صورت رايگان ارائه مي شود، خيلي مورد توجه قرار نمي گيرد و در طولاني مدت به بيماري هاي مزمن تبديل مي شود.»او مي افزايد: « کلينيک پزشک خانواده پرديس در دفتر يک مدرسه تاسيس شده است، از اين رو از نظر فضاي محيطي با کمبودهايي مواجه هستيم و به دليل نداشتن شرايط فيزيکي، نمي توانيم پزشک متخصص بياوريم و قرار است تا ماه مهر، يک درمانگاه مناسب در اختيارمان قرار گيرد تا از اين طريق، مشکل فضاي فيزيکي برطرف شود و هر روز متخصص داخلي و اطفال در درمانگاه حضور داشته باشد.
در ادامه با سجادي، کارمند شرکت پتروشيمي هم صحبت مي شوم که 17 سال است در منطقه عسلويه کار مي کند و براي گرفتن گواهينامه سلامت به درمانگاه پزشک خانواده پرديس مراجعه کرده است. او مي گويد: «با توجه به اينکه خانواده ام در اينجا زندگي مي کنند، بايد شرايط بهداشتي و رفاهي خوبي داشته باشند؛ اما متاسفانه با کمبود متخصص اطفال و ساير تخصص ها روبه رو هستيم.»
گيسو تاج زاده 51 سال سن دارد و 21 سال در بيمارستان نفت خارگ فعاليت داشته است. او از پرستاري اتاق عمل شروع کرده و اکنون مديريت خدمات پرستاري درمانگاه خانواده پرديس را به عهده دارد. اين کلينيک مختص به کساني است که در شهرک پرديس زندگي مي کنند و خدمات اورژانسي و پزشک خانواده را به عهده دارند و سه دسته بزرگسال(والدين)، 8 تا 18 سال (نوجوانان) و زير 8 سال (کودکان) را تحت پوشش دارد، همچنين خدمات ابتدايي دندانپزشکي در اين کلينيک انجام مي شود.
به گفته تاج زاده، «خدمات ابتدايي در اين کلينيک انجام مي شود و بيماران بستري در اورژانس را بعد از شش ساعت تعيين تکليف مي کنيم و کساني را که به درمان بيشتر نياز دارند، به نزديکترين محيط درماني مي فرستيم؛ البته در کنار اين موارد ارائه خدمات کلينيکي بسيار مهم است و قبل از اينکه اتفاقي براي ساکنان شهرک بيفتد، آن را پيش بيني مي کنيم و اقدام هاي لازم را انجام مي دهيم.»
او با بيان اينکه بهداشت، کارهاي پيشگيري را انجام مي دهد و هميشه پيشگيري بهتر از درمان است، مي گويد: «بسياري از بيماري ها را نمي توان به صورت قطعي درمان کرد؛ اما با شناسايي بيماري هاي قلبي، انواع سکته، آموزش ريسک هايي که باعث بيماري قلبي، سکته و ... مي شود، مي توان از وقوع يک بيماري جلوگيري کرد.
سرپرستار درمانگاه خانواده پرديس در ادامه از کمبود نيرو گلايه مند است و مي افزايد: «اکنون شش پرستار داريم که دو نفر آنها به مرخصي رفته اند. کادر درمان با کمبود نيرو مواجه هستند و گاهي اوقات دو شيفت کار مي کنند که اين روند، کارايي را کاهش مي دهد. اين کلينيک، شبانه روزي است و در سه نوبت صبح، عصر و شب خدمات مي دهد و در هر شيفت بايد دو پرستار داشته باشيم؛ اما اکنون حداقل ها را داريم و در شيفت شب يک پزشک و پرستار حضور دارند. »
در ادامه با مريم رحيمي، مسؤول داروخانه درمانگاه پزشک خانواده پرديس صحبت مي کنم که از سال 87 مشغول به کار است. او مي گويد: « تعداد مراجعه کنندگان به صورت فصلي متغير است و با شروع فصل گرما و تعطيلي مدارس، بيشتر خانواده ها از شهرک مي روند. به همين دليل از خرداد تا مرداد تعداد مراجعه کننده ها کم است؛ اما در پاييز و زمستان روزانه 120 تا 150 نفر مراجعه کننده داريم.»
به گفته رحيمي، «متاسفانه مراجعه کنندگان، برخي اقلام دارويي را که در فارماکوپه دارويي تعريف نشده، از ما مي خواهند، مانند قرص يدوفوليک که براي خانم هاي باردار استفاده مي شود، ضمن آنکه داروهاي ژلوفن و آمپول کتورولاک نيز بتازگي حذف شده است. اين آمپول، جزو داروهاي مسکن است و کاربرد زيادي دارد و با توجه به اينکه اورژانس اين درمانگاه به صورت شبانه روزي است، پزشکان، متقاضي آمپول کتورولاک هستند.»مسؤول داروخانه درمانگاه پزشک خانواده پرديس مي افزايد: «با توجه به اينکه سن مراجعه کنندگان اين شهرک نسبت به بيمارستان توحيد پايين تر است، از اين رو داروهاي فشار خون و بيماري هاي قلبي کمتري دريافت مي کنيم.»
معصومه دبيري، پزشک عمومي درمانگاه پزشک خانواده شهرک پرديس مي گويد: «از آنجا که محيط شهرک کوچک است، بيشتر بيماري ها ويروسي است. به عنوان مثال، زماني که سرماخوردگي يا آنفلوآنزا شيوع پيدا مي کند، طي چند هفته، بيشتر مراجعه کنندگان، مبتلايان به اين ويروس هستند، ضمن آنکه فضاي درمانگاه کوچک است و نمي توان از پزشکان متخصص استفاده کرد. زماني در اين درمانگاه، روانشناس داشتيم و خانم هاي ساکن در اين منطقه که به دليل تنهايي و دوري از خانواده و شاغل بودن همسرانشان، دچار افسردگي شده بودند، براي مشاوره به درمانگاه مراجعه مي کردند. اين کار باعث مي شد آمار طلاق و سردي بين زوجين کم شود.»
بعد از پايان گزارش از درمانگاه هاي مناطق عملياتي بوشهر و خارگ، به سمت بيمارستان توحيد جم مي روم؛ جايي که بخش عمده خدمات درماني به بوميان اين منطقه، برعهده آن است. بخش تالاسمي بيمارستان توحيد جم، يکي از بخش هايي است که تمام بيماران آن را بوميان منطقه تشکيل مي دهند و مسؤوليت آن را کلثوم بازايي به عهده دارد. او مي گويد: «اين بخش 37 بيمار دارد که به دليل دوري مسافت، يک روز قبل از خونگيري، يک ماشين براي دريافت خون مي فرستيم تا فرداي آن روز، تزريق خون را شروع کنيم. اين بيماران هيچکدام تحت پوشش بيمه نفت نيستند و بيمه تامين اجتماعي و خدمات روستايي دارند و هزينه بسيار پاييني از آنها گرفته مي شود، اين در حالي است که در بيمارستان هاي دولتي، براي داروهايي که بعد از تزريق خون به بيمار مي دهند، هزينه هاي زيادي دريافت مي کنند.»
سعيد لطفي، رئيس سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ است. او اين منطقه را به دليل ماهيت عملياتي بودن انتخاب کرده است؛ زيرا حجم کار در آن زياد است. لطفي مي گويد: «حدود 15 هزار نيرو، تحت پوشش طب صنعتي در اين منطقه فعاليت مي کنند که بايد همه ساله براي انجام معاينه دوره اي، به درمانگاه هاي بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ مراجعه کنند.»
به گفته او، «هر سال فهرست افراد واجد شرايط معاينه از طريق امور اداري و منابع انساني شرکت هاي منطقه در اختيار بهداشت و درمان قرار مي گيرد که پس از فراخوان و با همکاري اچ اس اي، بر اساس يک برنامه منظم روزانه تحت معاينه قرار مي گيرند. طب صنعتي، ماهيت پيشگيرانه دارد و از طريق آن بيماري هاي ناشي از شغل و بيماري هاي مزمن غير واگير نظير ديابت و فشارخون بالا که عمدتا فاقد علائم واضح هستند و ممکن است فرد از وجود آنها بي خبر باشد، شناسايي و براي درمان به متخصصان مربوطه ارجاع مي شوند. علاوه بر اين، پس از انجام اين معاينه ها، وضعيت سلامت مراکز صنعتي منطقه به کمک نرم افزار مشخص شده و الگوي اپيدميولوژيک بيماري ها تعيين مي شود. اين الگوها امکان مقايسه اندکسهاي هر سال را با مقادير کشوري فراهم مي کند، همچنين مي توان از اين طريق، روند سالانه شاخص ها را مورد بررسي قرار داد.»
رئيس سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ در ادامه به بيماري هاي شايع در ميان کارکنان اشاره مي کند و مي افزايد: «عمده ترين بيماري هاي اين منطقه در رده بيماري هاي مزمن غير واگير قرار دارد که شامل اضافه وزن، چاقي، چربي خون بالا، ديابت و فشار خون مي شود . شيوع روز افزون اين بيماري ها يک معضل کشوري و در واقع جهاني است. اين بيماري ها غير شغلي بوده و درمان آن علاوه بر آموزش، اطلاع رساني فردي و مشاوره تغذيه، به ميزان همکاري فرد بستگي دارد. شيوع بسياري از اين بيماري ها در منطقه، از متوسط کشوري پايين تر است. در زمينه بيماري هاي شغلي نيز مي توان به شايع ترين آنها يعني کاهش شنوايي ناشي از تماس با سر و صدا اشاره کرد. آسم شغلي و درماتيت پوستي نيز در رده هاي بعدي قرار دارند.»
او مي گويد: «علت کاهش شنوايي شغلي، کار در محيط شلوغ و با سر و صداي بالاست. عمده ترين روش کاهش سر و صدا، فرايندهاي مهندسي است، ضمن اينکه همزمان وسايل حفاظت فردي از طريق اچ اس اي، در اختيار افرادي که در معرض سر و صدا هستند، قرار مي گيرد. همچنين در گزارش هاي سالانه بيماري هاي شغلي، امور اچ اس اي شرکت ها روش هاي کنترل اين بيماري ها را مورد بررسي قرار مي دهند.»
لطفي خاطرنشان مي کند: «فرايند بررسي تغيير شغل کارکناني که به بيماري شغلي مبتلا شده اند، در کميسيون پزشکي منطقه و در نهايت کميسيون پزشکي عالي نفت انجام مي شود و در صورت تاييد، شغل فرد به طور موقت يا دائمي تغيير مي کند.»
به سمت اتاق عمل مي روم تا گفت و گويي با مسؤول اين واحد داشته باشم. وقتي از دري که روي آن نوشته شده ورود ممنوع، داخل مي شوم، مدتي منتظر ناصر ذهبي، مسؤول اتاق عمل بيمارستان توحيد جم مي مانم؛ زيرا پرستارها با او در تماس هستند و هماهنگي ها را انجام مي دهد. او با 27 سال سابقه کار مي گويد: «هر ماه حدود 300 تا 350 عمل داريم که در سه دسته بيماران سرپايي، الکتيو و اورژانسي قرار مي گيرند همچنين جراحي عمومي، جراحي زنان، ارتوپدي و اي ان تي (گوش و حلق و بيني) را داريم که در اين ميان، جراحي عمومي و زنان بيشتر است و پزشکان اي ان تي و چشم به صورت پاره وقت مي آيند.»به گفته او، «بيماران به دو دسته شرکتي و غير شرکتي تقسيم مي شوند که تعداد بيماران غير شرکتي بيشتر است و بر اساس قراردادهايي که با شرکت هاي بيمه داريم، طبق تعرفه از آنها هزينه دريافت مي کنيم»ذهبي در ادامه به کمبودهاي اتاق عمل اشاره مي کند و مي گويد: «با توجه به اينکه جراح عمومي، زنان و ارتوپد هميشه در منطقه حضور دارند، تعداد اتاق هاي عمل کم است که براي رفع اين مشکل در طرح توسعه، تعداد آنها بيشتر خواهد شد.»
از آنجا که بيمارستان توحيد جم در شاهراه شيراز و عسلويه قرار دارد، بيشتر بيماران اورژانسي دچار آسيب ديدگي شديد (تروما) بر اثر تصادف هستند. در اين زمينه بهروز حيدر مطلق، سرپرستار اورژانس بيمارستان توحيد جم مي گويد: «روزانه بين 500 تا 600 مراجعه کننده داريم که گاه به 15 تا 16 هزار نفر مي رسد. بيشتر بيماران به دليل شرايط منطقه در مرحله اول تروما و بعد قلبي و گوارشي هستند.»
به گفته او، «حمايت دانشگاه علوم پزشکي از اين بيمارستان کم است. با توجه به اينکه 80-70 درصد مراجعه کنندگان، بومي هستند، تمام مسؤوليت به عهده بيمارستان است. بوميان منطقه بيشتر بيمه شدگان تامين اجتماعي هستند، از اين رو بهتر است از سوي دانشگاه علوم پزشکي، بيمارستاني فعال براي آنها در نظر گرفته شود، اما متاسفانه اينطور نيست، ضمن آنکه هزينه هايي که از بوميان منطقه دريافت مي کنيم، بر اساس استاندارد کشوري است.»
در ادامه با غلامرضا سليمان نژاد، يکي از بوميان منطقه صحبت مي کنم که برادرش بر اثر تصادف در اورژانس بيمارستان توحيد جم بستري شده است. او مي گويد: «چون بيمارستان توحيد جم، تنها بيمارستان شهر است، بيشتر بوميان براي دريافت خدمات درماني از اين بيمارستان استفاده مي کنند و چون اين بيمارستان پزشکان خوبي دارد، ترجيح مي دهند بيشتر به اينجا بيايند.»
علي عبا، مدير پرستاري بيمارستان توحيد جم نيز مي گويد: « سه تا چهار سال است که در اين بيمارستان، کنترل عفونت بيماران بستري را پايش مي کنيم، به اين صورت که يک هفته بعد از عمل با زير گروه هاي زنان، ارتوپدي و جراحي تماس گرفته مي شود تا وضعيت آنها را پيگيري کنيم، ضمن آنکه نظارت بر سيستم هاي اعتبار بخشي بيمارستاني را نيز داريم که طي چند سال گذشته، رتبه يک بيمارستاني را کسب کرده ايم و جزو بيمارستان هاي معتبر در استان بوشهر هستيم، همچنين سال 96 در ترويج زايمان طبيعي پيشگام بوده ايم و از آن سال تاکنون 1400 نوزاد به اين شيوه به دنيا آمده اند.»
او ادامه مي دهد: «مسؤوليت 115 شهرک نفتي نيز به عهده ماست و در اين زمينه، يک پايگاه اورژانس داريم که به تکنيسين اورژانس و راننده آمبولانس مجهز است و در صورت نياز در انتقال بين بيمارستاني بيماران نيز کمک مي کند.»
عبا، به کمبود نيروي انساني در واحد پرستاري اشاره مي کند و مي گويد: «به دليل نداشتن امکانات NICU و برخي جراحي هاي قلبي، بيماران به استان بوشهر فرستاده مي شوند. ضمن آنکه با يکي از بيمارستان هاي استان فارس هماهنگ کرده ايم تا بيماران سوختگي را به آنجا منتقل کنيم.» مدير پرستاري بيمارستان توحيد جم ادامه مي دهد: «حدود دو سال است که سيستم هدايت اعزام بيماران را فعال کرده ايم و از اين طريق، اطلاعات بيماران اعزامي به بيمارستان هاي طرف قرار داد را ارسال مي کنيم تا مشخص شود که بيمار بايد به کدام بيمارستان فرستاده شود.»
يکي از مراجعه کنندگان مي گويد: «بيمارستان، کمبودهايي از جمله NICU و MRI دارد، اما در کنار اين کمبودها بتازگي بخش دياليز را راه اندازي کرده اند و هزينه هايي که از ما دريافت مي کنند، بسيار پايين است؛ زيرا 5 تا 10 درصد را بيمار و ما بقي را بيمه پرداخت مي کند.»
آذر محمدنژاد، سوپر وايزر پلي کلينيک تخصصي بيمارستان توحيد جم مي گويد: «برخي پزشکان و متخصصان، بايد در يک کلينيک حضور داشته باشند، از اين رو متخصصان داخلي، زنان، اطفال و جراحي را به صورت ثابت داريم و در کنار آن، برخي از تخصص ها مانند گوش و حلق و بيني، اعصاب و روان، چشم و ارتوپدي را به صورت پاره وقت داريم.»
به گفته او، «بعضي مراجعه کنندگان از نداشتن امکاناتي مانند MRI و سي تي اسکن گلايه مي کنند که در پاسخ بايد گفت، بيمارستان کنگان به عنوان معين در نظر گرفته شده است، از اين رو بيماراني را که به دريافت اين خدمات نياز دارند، اعزام مي کنيم، ضمن آنکه گاهي اوقات بعضي تخصص ها مانند روماتولوژي را نداريم، زيرا تعداد بيماران آن به حد نصاب نمي رسد.»
محمدنژاد مي افزايد: «اساسي ترين مشکل اين پلي کلينيک اين است که تناسبي ميان مراجعه کنندگان و متخصصان وجود ندارد و بيشتر اوقات يک متخصص داخلي 100 مراجعه کننده دارد که اين موضوع باعث مي شود به برخي از آنها نوبت نرسد. همچنين نوبت دهي ها به صورت مکانيزه انجام نمي شود.»
در پايان راه با مجيد محسني، فردي که از ابتداي ايجاد ساختمان جديد دندانپزشکي ناظر بر کار بوده تا کم و کاستي در اين زمينه نباشد، صحبت مي کنم.
او مي گويد: «خدمات دندانپزشکي در اين کلينيک، در سطح (يک) انجام مي شود و بيماران شرکتي براي دريافت خدماتي مثل پر کردن دندان، جرم گيري، زيبايي و ... مراجعه مي کنند، اما بيماران غيرشرکتي براي کشيدن دندان مي آيند. به عبارت ديگر، آنچه را در تعهدات سازمان است، انجام مي دهيم.»
او ادامه مي دهد: «هر آنچه از دستمان بر بيايد، انجام مي دهيم، اما در برخي مواقع مثل زماني که سيستم بدني يک بيمار به آمپول بي حسي جواب نمي دهد و ... ، ممکن است باعث نارضايتي بيمار شود، از اين رو سياست کلي ما بر آن است که تا جاي ممکن از اعزام بيماران جلوگيري کنيم، زيرا وقتي يک کودک اعزام مي شود، به همراه او، پدر و مادر او نيز مي روند که در اين صورت پدر بايد چند روز مرخصي بگيرد و به دليل ازدحام بيماران، وقت هايي که به آنها داده مي شود، طولاني مدت است که اين روند، نارضايتي آنها را به همراه دارد.»
استفاده از فناوري هاي ديجيتال براي کاهش هزينه ها و اجراي پروژه ها در صنايع نفت و گاز، مفهومي فراتر از يک کلمه کليدي را در پي دارد. بحث و گفت وگوي عمومي درباره بخش هاي بالادست صنايع نفت و گاز بدون بررسي تاثير فناوري هاي نو از جمله کلان داده ها (Big Data) و توسعه روزافزون حوزه ديجيتال، کاري دشوار است. طرح و بررسي مباحث مربوط به حوزه ديجيتال در کنفرانس و نمايشگاه امسال «MCE توسعه بخش آب هاي عميق» در لندن به عنوان گفتمان غالب اين رويداد نيز، نتايج چندان مطلوبي براي فعالان عرصه نفت و گاز نداشت. ديويد فيليپس، رئيس واحد تحقيقات سهام بخش اروپا در بانک اچ اس بي سي (HSBC) در اظهارات خود به نکته اي منطقي و قابل توجه اشاره مي کند و مي گويد» در حالي که شاهد افزايش تدريجي مقبوليت عمومي و استفاده عملي از فناوري هاي نو در صنعت هستيم، اما همچنان رشد فعاليت ها در مقابل فناوري ها نو مانند «ديجيتالي کردن»، مورد بحث و بررسي بسيار است.وي مي افزايد: با مراجعه به بعضي از بحث ها و تبليغات مطرح شده در سال 2017، اين موضوع قابل کتمان نيست، اما احساس برخي سرمايه گذاران اين است که به ميانه دوران فرسايشي ديجيتالي کردن رسيده اند، زيرا در 18 ماه گذشته با داستان هاي مشابهي از اين دست روبه رو بوده اند.رئيس واحد تحقيقات سهام بخش اروپا در بانک اچ اس بي سي ادامه مي دهد: شما مي توانيد به مسائلي از جمله چگونگي بهبود روند شرايط، کاهش هزينه ها، افزايش ضريب بازيافت بپردازيد، اما اينکه چه مقدار خواهد بود؟ آيا در طول چند سال آينده سرمايه گذاري ثابتي در اين زمينه انجام مي شود؟ آيا با رشد پنج درصدي روبه رو خواهد بود؟ اما در اوضاع کنوني نمي توان به اعداد و ارقامي خاص اشاره کرد بنابراين برخي سرمايه گذاران اينگونه تصور مي کنند که تنها زماني که حرف از توسعه و بهبود اعداد و ارقام باشد، آنگاه مي توان درباره اهميت اين قضيه تصميم جدي گرفت.
فيليپس تاکيد مي کند در عين حالي که پيشرفت هاي فناورانه کمک شاياني به کاهش هزينه ها مي کند، نبايد تاثير آنها بر ساختار فعاليت در بخش هاي فراساحلي را کم اهميت Σشمرد و در ادامه اين پرسش را مطرح مي کند که «جايگاه ديجيتالي کردن در زنجيره عرضه کجاست؟»وي عنوان مي کند: اگر بتوانيد پيش بيني و بخش قابل توجهي از مسائل مربوط به فرآيند تامين خوراک را در مدت زماني اندک مديريت کنيد و کاري را که پيش تر بايد طي چند ماه انجام مي داديد، در آخر هفته به سرانجام برسانيد يا اگر نفر- ساعت کمتري براي انجام عمليات تعميرات و نگهداري دوره اي صرف کنيد و چنانچه قراردادهاي متنوعي مانند خدمات Life-of-Field در فعاليت هاي فراساحلي داشته باشيد، به تعداد کمتري مهندس و شناورهاي ارائه خدمات فراساحلي نيازخواهيد داشت و در نهايت مي توان گفت اين قصه سر درازي دارد.فيليپس در ادامه مي گويد: زماني که فعاليت ها افزايش مي يابد، با اين سوال روبه رو مي شويم که آيا بخش هاي خاصي وجود خواهند داشت که افراد را از بهبود شرايط نااميد کنند، آن هم به خاطر وجود مسائلي در پس پرده که نحوه استفاده اپراتورها از زنجيره عرضه را تغيير مي دهند. سرمايه گذاران درک صحيحي از اينکه در چند سال آينده کدام بخش از عرضه در صنعت تغيير خواهد کرد، ندارند.تاندر سد انرژي (Tunder Said Energy)، يک مرکز مشاوره جديد است که فعاليت هايش بر بررسي فناوري هاي نو در اين فضا متمرکز است، بنابراين جاي تعجب نيست که رابرت وست، موسس و مديرعامل اين مرکز تمايل زيادي براي پاسخ به درخواست فيليپس درباره اعداد و ارقام مربوط به سرفصل هاي ديجيتالي کردن دارد.وي مي گويد: طبق آمار و ارقامي که من دارم، در بخش حفاري آب هاي عميق، تاکنون با استفاده از اتوماسيون حدود 5 ميليون دلار صرفه جويي اقتصادي شده است، شما مي توانيد کارهاي ديگري مانند تغيير طراحي حفاري انجام دهيد، شرکت انگليسي-هلندي شل در روش حفاري mono-bore (يکنواختي کيسينگ در بخش حفاري و لوله هاي مربوط به زمان بهره برداري) اختراع هاي بسيار جالبي داشته است. به جاي حفر چاه هاي مخروطي که ساختاري پيچيده دارند، مي توانيد به راحتي به عمق چاه نفوذ کنيد. شرکت بريتيش پتروليوم رايزرهايي را اختراع کرده است که بالا کشيدن مته هاي حفاري را آسان تر مي کند.مديرعامل مرکز مشاوره تاندر سد انرژي ادامه مي دهد که من مي توانم شرکت هاي مهندسي و ساخت زيادي را پيدا کنم که آماده اند با استفاده از فناوري همزاد ديجيتال (Digital Twin) از وجود احتمالات در پروژه هاي کليد در دست بکاهند، به گونه اي که سبب صرفه جويي در درصدهاي اعداد تک رقمي مي شود و در عين حال اين روند به طور کامل قابل فهم و معنا دار خواهد شد.وست اظهار مي کند: به عنوان يک نمونه از رصد لحظه اي، در حين بررسي عملکرد ميدان نفتي «آيوار اولسن» در نروژ، 80 هزار نمونه به صورت آني رصد و به ساحل ارسال شد. سرمايه مورد نياز براي چنين نوعي از رصد لحظه اي حدود سه تا چهار دلار براي هر بشکه خواهد بود.وي درباره رباتيک يکي ديگر از حوزه هايي که در حال بررسي است، مي گويد: افراد و شرکت هاي زيادي اکنون روي بخش هايي مانند هواپيماهاي بدون سرنشين، برنامه رايانه اي «خزنده وب» (We Crawler)، پهپادهاي زيردريايي، بررسي مشعل ها با استفاده از پهپادها کار مي کند و اين اتفاق هم اکنون فراگير شده است.وست مي گويد: نخستين پروژه شبيه سازي مخازن سلولي در سال 2017 اجرا شد. شرکت ايتاليايي اني هم اکنون مالک بزرگ ترين ابريارانه با سرعتي معادل 22 پتافلاپس است (فلاپس يا عمليات مميّز شناور در ثانيه، مقياسي براي سنجش کارآيي پردازشگر رايانه هاست).موسس مرکز مشاوره تاندر سد انرژي ادامه مي دهد که ما مي توانيم نفت بيشتري از اين ذخاير بازيابي کنيم و حتي مي توانيم نظارت بهتري بر رفتار مخازن نفتي داشته باشيم؛ با استفاده از فناوري هاي فيبر، کيفيت و رزولوشن دريافتي از رفتار يک چاه عمودي،100 برابر مطلوب تر مي شود و شما مي توانيد به طور دقيق جريان هيدروکربن را مشاهده و نرخ ضريب بازيافت را افزايش دهيد. وست مي گويد: من مقاله ها و اختراعاتي را ديدم که در آنها شرکت ها از ماشين هايي براي انتخاب محل حفر چاه استفاده مي کنند. اگر بتوانيد بهترين محل را براي حفر چاه و برپايي دکل انتخاب کنيد، مي توانيد نرخ ضريب بازيافت از چاه را 9 درصد بالا ببريد.
وست عنوان مي کند که نتيجه نهايي قابل توجه و چشمگير است، با احتساب نفت 50 دلاري، من ميانگين آن را محاسبه کرده ام و در اين شرايط به سادگي مي توان شاهد کاهش سرمايه 2 دلاري به ازاي هر بشکه بود؛ اين به معناي افزايش سه درصدي نرخ IIR و معادل 15 دلار بيشتر به ازاي هر بشکه نفت خام است.وي ادامه مي دهد: اين موارد از توفيقات و دستاوردهاي بهره گيري از فناوري ها نو در صنعت است و معتقدم در شرايط رويارويي با مقاومت ها براي سرمايه گذاري، اين روند در بازگشت سرمايه تحولي چشمگير ايجاد مي کند.مديرعامل مرکز مشاوره تاندر سد انرژي بر اين باور است که اين تنها نکته مثبت ماجرا نيست، بلکه رقابت براي سرمايه گذاري در فعاليت هاي فراساحلي در حال بهبود است؛ اگر به 20 فناوري برتر براي بهبود و ارتقاي برداشت از ذخاير نفت شيل نگاهي بيندازيد، به اين نتيجه مي رسيد که اکنون نقطه سر به سري براي توليد هر بشکه نفت شيل به 25 تا 30 دلار براي هر بشکه رسيده و اين اتفاق اکنون رخ داده است.وست مي افزايد: براي همين است که بخش هاي فراساحلي با اين حوزه رقابت مي کنند، برداشت از ديگر منابع هيدروکربني همواره در حال بهبود و صنايع فراساحل هميشه روي نوار پيشرفت و بهبود گام برداشته است.نوآوري در بخش فراساحل و آب هاي عميق تنها 9 درصد از مقاله هاي تحقيقاتي را شامل مي شود، اما اين بخش حدود يک سوم نفت و گاز جهان است.وي هشدار مي دهد اکنون در زمينه تحقيق و توسعه در بخش فعاليت هاي فراساحلي، پايين تر از شاخص تحقيق و توسعه (R&D) قرار داريم؛ از اين رو بايد در اين حوزه کار بيشتري انجام دهيم؛ در مقابل نفت شيل با اينکه تنها 5 درصد از ذخاير نفت خام جهان را شامل مي شود، 20 درصد مقاله هاي فني و اختراعات بر صنعت شيل متمرکز است.به گفته وست، توجه به سهم تمرکز بر نوآوري هاي ديجيتال موضوعي ضروري و حياتي است، اگر به آنچه در نرخ IIR ارائه شده است، نگاهي بيندازيم، متوجه مي شويم که بسياري از اين فناوري ها مربوط به حوزه ديجيتال بوده است، حال اگر فعاليت ها در اين زمينه افزايش يافته بود، مي توانستيم شاهد بهبود و افزايش بيشتر نرخ IIR باشيم.براساس يافته هاي مرکز مشاوره تاندر سد انرژي، 21 درصد اختراعات در حوزه بالادستي، اختراعات و مقاله هاي مربوط به مباحث مختف ديجتال است، اما در بخش آب هاي بسيار عميق اين سهم به 17 درصد کاهش يافته است.
وست در اين باره مي گويد: با اين حال تنها درصد اندکي است، اما مي توانيم کارهاي بيشتري در حوزه ديجيتال براي فعاليت در آب هاي عميق انجام دهيم.وي ادامه مي دهد: اگر نگاهي به حوزه هايي که ديجيتال بر آنها متمرکز شده است، مانند رصد کردن، نگاهي بيندازيم، در مي يابيم که اکنون در نقطهاي قرار گرفته ايم که 70 درصد اختراعات عنصري ديجيتالي دارند؛ در موارد مربوط به فعاليت هاي زير دريا، اين رقم زير10 درصد است. در اينجا شاهد يک تناقض قابل توجه در بخش تحقيق و توسعه ديجيتالي کردن هستيم و اين به بخشي از آن صنعتي که شما در آن فعال هستيد، مربوط مي شود.مديرعامل مرکز مشاوره تاندر سد انرژي مي گويد: سرمايه گذاري در بخش فناوري هاي نو حوزه ديجيتال مي تواند فرصت قابل توجهي را براي تمايز ميان اپراتورهاي فردي فراهم کند، من شرکت ها را براساس اينکه کدام يک بهترين فناوري را در حوزه هايي مانند حفاري، توسعه و توليد و جمع آوري داده ها دارند، شرکت به شرکت رتبه بندي مي کنم.وست مي افزايد: سپس شما به عنوان سرمايه گذار مي توانيد انتخاب کنيد کدام شرکت را براي توسعه يک پروژه انتخاب کنيد و اينکه کدام شرکت نياز به تقويت ابتکارهاي خود در حوزه فناوري دارد.به گفته وي، زماني که خود فناوري موردنظر را در دسترس نداريد، بايد بهترين فناوري موجود را از زنجيره عرضه انتخاب کنيد يا اينکه چگونه اين موضوع بر بازگشت سرمايه شما تاثير مي گذارد؟ از اين رو، عوامل چند بعدي مي تواند بر روند توسعه پروژه تاثيرگذار باشد، مواردي مانند وسعت ميدان، نوع ذخاير و نحوه سرمايه گذاري در آن؛ همه اين موارد قابل توجه و بررسي است و مي تواند شرايط را تغيير دهد.وست مي گويد اگر ذخاير نفتي بسيار مرغوب با شرايط مالي و سرمايه اي عالي داريد، احتمال دارد بتوانيد از فناوري متوسط بهره گيريد و براي پروژه شما مطلوب هم باشد، اما در دنيايي که بحث هزينه هاي سرمايه اي بسيار اهميت دارد، اگر مي خواهيد ميداني متوسط را توسعه دهيد و بيشترين مقدار بازگشت سرمايه، بهترين نوع توسعه و نرخ بالاي IIR را داشته باشيد، بايد از فناوري بهتري بهره گيريد.
مترجم : عباس حاجي هاشمي
پژوهشگاه صنعت نفت
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت خطاب به شرکت هاي شتاب دهنده، دانش بنيان و استارتاپ ها گفت: از ايده هاي خلاقانه و جديد استقبال مي کنيم. جعفر توفيقي درنخستين نشست هم انديشي عمومي کارکنان و مديران ارشد پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اين که هر سازماني بايد عملکرد خود را به طورمستمر ارزيابي کند وميزان تطابق آن را با اهداف و برنامه هاي تنظيم شده بسنجد، افزود: گزارش فعاليت سازمان ها بايد منتشر شود تا ذي نفعان داخلي و خارجي پژوهشگاه در جريان اين گزارش ها قرار گيرند و از اقدام هاي اين مجموعه مطلع شوند.
وي تصريح کرد: هدف ديگر از انتشار فعاليت هاي اين مجموعه ارزيابي دروني سازمان است؛از اين طريق مي توان آسيب ها را شناسايي و در راهبردهاي سازمان نيزتجديد نظرکرد تا با قدرت بيشتري به سمت تحقق اهداف حرکت کنيم.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت با تاکيد براين که سال گذشته تلاش کرديم که ارتباطات پژوهشگاه راگسترش دهيم، تصريح کرد: براي اين منظور و آشنايي اين مديران بخش ها باظرفيت هاي پژوهشگاه صنعت نفت نشست هاي متعددي برگزار شده است. توفيقي با اشاره به اين که سال 98 سال چابک سازي در اين مجموعه نام گذاري شده است، افزود: هدف ازاين نام گذاري، شتاب بخشي به فعاليت ها و حذف مقررات زائد است تا فعاليت هاي محوري پژوهشگاه با سهولت بيشتر انجام شود. رئيس پژوهشگاه صنعت نفت به وضع کنوني کشور اشاره کرد و گفت: محققان و متخصصان پژوهشگاه صنعت نفت همواره تلاش مي کنند که شرايط موجود را به فرصت تبديل و دانش و فناوري مورد نياز صنعت نفت وگاز را تامين کند. وي با تاکيد بر اين که از همه ايده هاي جديد و خلاقانه استقبال مي کنيم، گفت: سازمان هاي مبتني بر پژوهش و فناوري، همواره به ايده هاي جديد و بروز خلاقيت خود زنده هستند و اميدواريم با کمک شرکت هاي شتاب دهنده، دانش بنيان و استارتاپ ها، بتوانيم شرايط بهتري را در تقويت اين زمينه ها فراهم سازيم.
شرکت گاز استان گيلان
مديرعامل شرکت گازاستان گيلان با بيان اين که درسه ماه نخست امسال 65 کيلومترشبکه گذاري انجام شده است، ازجذب بيش از6 هزار مشترک جديد دراين بازه زماني خبر داد. حسين اکبرگفت: شرکت گازاستان گيلان درسه ماه نخست امسال موفق به اجراي بيش از 65 کيلومتر شبکه گازدراين استان شده ومجموع شبکه و خط تغذيه گاز به 20 هزار و 600کيلومتر افزايش يافته است. وي تعداد انشعاب هاي نصب شده درمدت زمان يادشده را دو هزار و 700 مورد اعلام و اظهارکرد: مجموع انشعاب هاي گاز استان به 584 هزار و 600 مورد رسيده است. مديرعامل شرکت گازاستان گيلان همچنين با اشاره به جذب 6هزار و 200مشترک جديد دربهارامسال اظهارکرد: هم اکنون98 درصد خانوارهاي شهري و روستايي استان گيلان از گازطبيعي استفاده مي کنند و با جذب اين تعداد مشترک، مجموع مشترکان گاز گيلان به يک ميليون و 65هزار رسيده است. به گفته وي، 34 واحد صنعتي و 928 واحد تجاري نيز به شبکه گاز طبيعي متصل شده اند. حسين اکبر با اشاره به اين که هم اکنون پنج هزار و 595 واحد صنعتي، 75هزار و 138واحد تجاري و96 جايگاه سي ان جي دراستان گيلان ازگازطبيعي برخوردارهستند، مصرف گازاين استان درسه ماه نخست امسال، يک ميليارد و 500 ميليون مترمکعب اعلام کرد. وي افزود: همسو با طرح هاي گازرساني پروژه هايي مانند قرائت و چاپ هم زمان صورت حساب، سفيران انرژي، بهينه سازي مصرف سوخت گرمکن هاي ايستگاه هاي تقليل فشار گاز، همچنين مرکز پيام و امداد متمرکز، همچنين ايجاد شبکه پرسرعت مخابراتي در ادارات گاز استان، سامانه مکانيزه رسيدگي به شکايات و پياده سازي نرم افزار موبايلي خدمات الکترونيک گاز اجرا و سبب شده است شرکت گاز استان گيلان به موفقيت هاي مختلف دست يابد. مديرعامل شرکت گاز استان گيلان، دريافت تنديس بلورين سرآمدي و بهبود مستمر شرکت ملي گاز، معرفي به عنوان دستگاه برگزيده در جشنواره شهيدرجايي، دريافت نشان زرين مسؤوليت هاي اجتماعي و کسب عنوان دوم صيانت ازحقوق شهروندي را از موفقيت هاي اين شرکت برشمرد.
سي وسومين جشنواره بين المللي خوارزمي با هدف ترويج کارآفريني دانش بنيان و تجاري سازي نتايج تحقيقات، ارج نهادن به مقام والاي پژوهشگران، نوآوران و فناوران کشور، فراهم آوردن بستر مناسب براي همکاري هاي علمي و فناوري در سطح جهاني و شناسايي و معرفي استعدادها در زمينه هاي مختلف علمي و صنعتي و حمايت از برگزيدگان جشنواره برگزار مي شود. مهندسي نرم افزار و فناوري اطلاعات، مهندسي صنايع و مديريت فناوري، زيست فناوري و علوم پايه پزشکي، مواد، متالورژي و انرژي هاي نو، کشاورزي و منابع طبيعي، طرح موفق در توليد ملي، فناوري هاي شيميايي، معماري و شهرسازي، برق و کامپيوتر، محيط زيست، فناوري نانو، مکاترونيک، علوم پايه، مکانيک، هوافضا، عمران و هنر از زمينه هاي علمي مورد پذيرش در سي وسومين جشنواره بين المللي خوارزمي است. متقاضيان مي توانند تا پايان شهريور 98 با مراجعه به پايگاه اطلاع رساني www.khwarizmi.ir به ثبت نام الکترونيکي در سامانه جامع جشنواره هاي خوارزمي - جشنواره بين المللي خوارزمي اقدام کنند. مهلت ثبت نام در بيست ويکمين جشنواره جوان خوارزمي نيز با هدف ترويج فرهنگ کارآفريني دانش بنيان در ميان جوانان، ارج نهادن به مقام والاي پژوهشگران، نوآوران و فناوران جوان کشور، تسهيل مسير تجاري سازي و کاربردي کردن نتايج تحقيقات جوانان کشور و شناسايي و معرفي استعدادها در زمينه هاي مختلف علمي و صنعتي و حمايت از برگزيدگان تا پايان تيرماه 98 است. متقاضيان متولد 1/1/1363 به بعد مي توانند تا پايان تيرماه 98 به پايگاه اطلاع رساني www.khwarizmi.ir مراجعه و درسامانه جامع جشنواره هاي خوارزمي - جشنواره جوان خوارزمي ثبت نام کنند.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
مشعل بدون دود براي نخستين بار در کارگاه مرکزي مديريت تعمير تجهيزات و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ساخته شد. خسرومحسني، معاون تعميرات مديريت تعمير تجهيزات و ماشين آلات فرايندي گفت: اين مشعل به درخواست شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون براي نصب در واحد بهره برداري شماره 2اهوازساخته شده است. وي اظهارکرد: مشعل ساخته شده از نظر ارتفاع، وزن و طراحي فني و مهندسي ويژگي هاي منحصر به فردي دارد که ساخت چنين سازه اي در کارگاه مرکزي اهواز سابقه نداشته است و براي نخستين بار انجام شد. معاون تعميرات مديريت تعمير تجهيزات و ماشين آلات فرايندي با بيان اين که تاکنون مشعل هاي زيادي درکارگاه مرکزي اهواز ساخته شده است، افزود: مشعل بدون دود واحد بهره برداري اهواز-2 با سه متر و70 سانتيمتر ارتفاع و1.5 تن وزن، داراي نازل هاي خاص براي حذف کربن نسوخته (دوده) است.
محسني ادامه داد: اين مشعل در مدت زمان 20 روز در کارگاه مرکزي اهواز ساخته و آماده نصب شد که از اين نظر يک رکورد به شمار مي آيد.
وي گفت: مشخصات فني ومواد اوليه اين مشعل ازسوي شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون تامين و ساخت و بازرسي فني از سوي مديريت تعمير تجهيزات و ماشين آلات فرايندي وباهمکاري شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون انجام شد.
معاون تعميرات مديريت تعمير تجهيزات و ماشين آلات فرايندي افزود: مشعل بدون دود به منظور بهسوزي مشعل و کاهش آلاينده هاي هوا مطابق با استانداردهاي زيست محيطي طراحي و ساخته شده است.
وي تصريح کرد: نمونه اين مشعل پارسال از سوي يک شرکت سازنده داخلي ساخته و در واحد بهره برداري شماره 3 اهواز نصب شد.
پالايشگاه گاز ايلام
پالايشگاه گاز ايلام 25 هزار مگاوات ساعت برق به شبکه سراسري تزريق مي کند.
مديرعامل پالايشگاه گاز ايلام ازتزريق بيش از 25 هزارمگاوات ساعت برق به شبکه سراسري از طريق اين پالايشگاه خبر داد. شهريارداري پور درنشست باعلي اسدي، مديرعامل برق منطقه اي غرب کشوربا بيان اين که پالايشگاه گاز ايلام امسال اين مقدار برق رابه شبکه سراسري تزريق مي کند، افزود: اين مهم باهدف کمک به تامين برق منطقه ودرجهت عمل به مسؤوليت اجتماعي تعريف شده درشرکت پالايش گاز ايلام انجام مي شود. وي گفت: پالايشگاه گاز ايلام ازدوسال پيش به منظور کمک به شبکه سراسري برق و جلوگيري ازخاموشي اقدام به عقد قرارداد فروش برق با شرکت مديريت شبکه برق ايران کرده است. داري پور با بيان اين که درمدت زمان يادشده، بيش از32 هزارمگاوات ساعت، انرژي الکتريکي به شبکه سراسري برق منطقه ايلام تزريق شده است، تصريح کرد: پالايشگاه گاز ايلام امسال نيزدرفصل گرما و اوج مصرف، انرژي الکتريکي را به شبکه سراسري تحويل خواهد داد تا خاموشي در استان ايلام به حداقل ممکن برسد. علي اسدي، مديرعامل شرکت برق منطقه اي غرب کشور نيز با بيان اين که پالايشگاه گاز ايلام کمک شاياني براي جلوگيري از خاموشي ها کرده است، گفت: امسال تلاش مي شود باکمک اين پالايشگاه، خاموشي هاي استان ايلام به حداقل برسد. وي بااشاره به اين موضوع که کاهش خاموشي هاي استان ايلام نيازمند همکاري نيروگاه پالايشگاه گازايلام است، تصريح کرد: تامين برق مردم موضوع ملي است که نيازمند همکاري و تلاش آحاد جامعه و ارگان هاي مختلف است.
موسسه مطالعات بين المللي انرژي
سمينار آشنايي با مهارت هاي غيرفني، کوچينگ و اصول شايستگي مديران سوم تيرماه در موسسه مطالعات بين المللي انرژي با حضور نمايندگاني از شرکت هاي مختلف برگزار شد.
دراين مراسم، علي مبيني دهکردي، رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي تاکيد کرد: ورود به عرصه مهارت هاي غير فني، کوچينگ و اصول شايستگي مديران از الزامات شرکت هاي بزرگ براي آينده بازار انرژي شده است و اگر کشور ما مي خواهد در بازار جهاني آينده نقش داشته باشد، بايد در اين حوزه وارد شود.
وي تاکيد کرد: نوانديشي در صنعت نفت يک الزام اصلي در دوره هاي مختلف بوده است و بايد بازآفريني فکري و سازماني و ساختاري را به عنوان يک برنامه راهبردي دنبال کنيم.
در اين نشست، مباحثي درباره «لزوم ظرفيت سازي و ارتقاي مهارت هاي حرفه اي در صنعت نفت»، «آشنايي با کوچينگ» و آشنايي با برنامه جامع اصول شايستگي مديران ارائه شد و حاضران به پرسش و پاسخ پرداختند.
شرکت گاز استان سمنان
مديرعامل شرکت گازاستان سمنان از افزايش ضريب نفوذ گازرساني روستايي اين استان به بيش از90 درصد با بهره برداري از طرح هاي گازرساني در حال اجرا خبر داد. عليرضا شريفي نژاد با بيان اين که حرکت درمسير تعالي و بهبود مستمر، ضامن دستيابي به چشم انداز شرکت گاز استان سمنان است، افزود: سال گذشته افزون برنصب سه هزار و 797 انشعاب بيش از 168کيلومتر شبکه گاز اجرا شد. وي شبکه گاز اجرا شده در استان سمنان راچهارهزار و 650 کيلومتر عنوان کرد. شريفي نژاد از پذيرش هشت هزار و 740 مشترک شهري و روستايي در سال گذشته خبرداد وافزود: دراين بازه زماني 217 واحد صنعتي و کشاورزي و دو نيروگاه مقياس کوچک از گازطبيعي بهره مند شده اند. وي تصريح کرد: هم اکنون 100درصدجمعيت شهري و87درصد جمعيت روستايي استان سمنان از زيرپوشش گازطبيعي قراردارند و انتظار مي رود با بهره برداري از پروژه هاي در دست اجرا، شاخص برخورداري جمعيت روستايي اين استان به بيش از90 درصد افزايش يابد. مديرعامل شرکت گاز استان سمنان با اعلام اين که سالانه بيش از 650 ميليون مترمکعب گاز به نيروگاه هاي سيکل ترکيبي و کوچک مقياس و حدود 630ميليون مترمکعب گاز به واحدهاي صنعتي و توليدي استان تحويل مي شود، تصريح کرد: چشم انداز شرکت گاز استان سمنان، افزايش سهم گازطبيعي در سبد انرژي استان به 70 درصد است. شريفي نژاد تصريح کرد: گازرساني به روستاها با هدف گسترش رفاه و عدالت و گازرساني به واحدهاي توليدي و صنعتي با هدف رونق توليد و اشتغال نيز از ديگر راهبردهاي شرکت گازبراي دستيابي به اين چشم انداز است. مديرعامل شرکت گاز استان سمنان، کسب رتبه ششم همراه با دريافت لوح سپاس پنج ستاره نخستين دوره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر شرکت ملي گاز ايران، کسب رتبه نخست معيارنتايج کليدي، رتبه دوم معيار مسؤوليت اجتماعي و رتبه سوم معيارمنابع انساني و معيار فرايندها، محصولات و خدمات شرکت هاي گاز استاني را از موفقيت هاي شرکت گاز استان سمنان برشمرد.
شرکت گاز استان تهران
مديرعامل شرکت گاز استان تهران با بيان اين که ضريب نفوذ گاز در شهرهاي استان تهران 100 درصد است، از پايان گازرساني به روستاهاي اين استان تا پايان سال آينده خبر داد. احمد دارابي افزود: گازرساني شهري استان تهران پايان يافته است و هم اکنون 41 روستاي آن فاقدگازطبيعي هستند که با گازرساني به آنها، گازرساني روستايي در استان تهران نيز پايان مي يابد. وي تصريح کرد: سياست شرکت گازاستان تهران براين است که با استفاده از گاز به جاي سوخت هاي فسيلي گام موثري براي حفظ محيط زيست برداشته شود. مديرعامل شرکت گازاستان تهران همچنين بااشاره به بالا بودن آمار آسيب هاي جاني ومالي مرتبط باگازاظهارکرد: مسائل ايمني بايدبه طور مستمرپايش شوند تا شاهد اتفاق هاي ناخوشايند وآسيب هاي جاني و مالي ناشي از ناآگاهي و بي احتياطي نباشيم. دارابي گفت: درروستاهايي که به شبکه گاز متصل شده اند، ساکنان آنها بايد براي مشخص شدن مجري لوله کشي منازل خود به سازمان نظام مهندسي و دريافت معرفي نامه از اين سازمان اقدام کنند. مديرعامل شرکت گاز استان تهران همچنين از مصرف کنندگان گاز طبيعي خواست با مصرف منطقي و بهينه گاز اين شرکت را در جهت ارائه خدمات بهتر ياري و مساعدت کنند.
شرکت ملي حفاري ايران
عمليات اجرايي پروژه حفاري پنج حلقه چاه نفتي در نفت شهر از سوي شرکت ملي حفاري ايران آغاز شد. محمد آل خميس، سرپرست معاونت شرکت شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين عمليات با استقرار دستگاه حفاري سنگين 35 فتح کليد خورده است. وي افزود: اين پروژه از پروژه هاي تعريف شده از سوي وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران در مسير نگهداشت و افزايش توليد در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است. آل خميس درباره زمان آغاز به کار عمليات اجراي پروژه هفت حلقه چاه در ميدان نفتي گچساران در گستره شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب نيزگفت: اين پروژه از جمله پروژه هاي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت شرکت ملي نفت ايران است که ازطريق مناقصه به ملي حفاري واگذار شده و به زودي وارد فاز اجرايي مي شود. وي همچنين به بازسازي سيستم جکينگ دستگاه حفاري دريايي شهيد مدرس و آماده شدن اين دکل براي ورود به مدار عمليات اشاره کرد و افزود: اين دستگاه در ميدان نفتي دورود در آب هاي خليج فارس استقرار يافته و در مرحله کاريابي است.
پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
تعميرات اساسي پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد با هدف توليد پايدار گاز در فصل زمستان، بهره مندي از قطعات ساخت داخل و تکيه بر توان نيروهاي بومي آغاز شد. ناصرنوذري، رئيس تعميرات اساسي ونوسازي شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد گفت: اين تعميرات اساسي مواردي ازجمله 2 واحد شيرين سازي گازترش، يک واحد بازيافت گوگرد، واحد احياي آب ترش، چهار دستگاه بويلر بخارفشار قوي و واحد ذخيره سازي گاز طبيعي را شامل مي شود.
به گفته وي، واحدهاي دانه بندي گوگرد، اويلي واتر، پساب، مولدهاي گازي و بخار نيز درمجموعه اين تعميرات اساسي قرار دارند. نوذري پروژه تعميرات اساسي پالايشگاه خانگيران را يکي از مهم ترين فعاليت هاي تعميراتي شرق کشورعنوان و اظهار کرد: اين عمليات با هدف آماده سازي همه واحدها براي توليد بي وقفه گاز در ماه هاي سرد سال انجام مي شود. رئيس تعميرات اساسي و نوسازي شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد با اشاره به نام گذاري امسال با عنوان سال «رونق توليد» تصريح کرد: استفاده ازقطعات يدکي ساخت داخل با رويکرد تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي و بهره گيري پيمانکاران بومي آموزش ديده، از مهم ترين اولويت هاي در فرايند تعميرات اساسي اين پالايشگاه است. وي پايان تعميرات اساسي پالايشگاه خانگيران را مهرماه امسال اعلام کرد.
شرکت ملي حفاري ايران
معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در عمليات حفاري گفت: در سه ماه نخست امسال، 28 حلقه چاه نفت و گاز درمناطق خشکي و دريايي حفر و تکميل شده است. محمد آل خميس گفت: از اين 28 حلقه چاه، 13 حلقه توسعه اي- توصيفي و 15حلقه تعميري- تکميلي بوده است. وي افزود: ازمجموع چاه هاي حفرشده، 19حلقه درگستره عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، دوحلقه درحوزه عملياتي شرکت نفت مناطق مرکزي، دوحلقه درشرکت نفت فلات قاره، همچنين دو حلقه درشرکت مهندسي وتوسعه نفت و سه حلقه نيز در قالب پروژه اي، تکميل شده ودر اختيار شرکت هاي متقاضي قرار گرفته است. معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران درعمليات حفاري با اشاره به اين که درمدت پيش گفته 36 هزار و 960 مترحفاري ثبت شده است، از جا به جايي14دستگاه حفاري در موقعيت هاي عملياتي خبر داد.
وي درباره اين که درسه ماه نخست امسال مقدمات انجام عمليات چند پروژه جديد حفاري که ازسوي شرکت هاي ملي مناطق نفت خيزجنوب، نفت مناطق مرکزي، مهندسي و توسعه نفت و مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران از طريق مناقصه به اين شرکت واگذار شده است، تصريح کرد: اجراي اين پروژه ها آغاز شده است و در مراحل اوليه قرار دارند. آل خميس يادآورشد: ناوگان حفاري شرکت ملي حفاري ايران هم اکنون با بهره گيري از 72 دستگاه حفاري ملکي شامل 69 دکل خشکي و سه دکل دريايي فعاليت هاي حفاري را انجام مي دهد. به گفته وي، توان ارائه عمليات حفاري و خدمات يکپارچه فني ومهندسي درهر موقعيت عملياتي، از ويژگي هاي مهم شرکت ملي حفاري ايران است.
مديراچ اس اي شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به برگزاري دوره هاي آموزشي مديريتي باهدف کاهش ضريب تکرارحوادث انساني هنگام کار گفت: ازمجموع دکل هاي شرکت حفاري، 26 دکل سال گذشته رابدون حادثه سپري کرده اند. سعيدقرباني افزود: به منظورکاهش حوادث نيروي انساني، پارسال 15 عنوان دوره آموزشي مستمر براي کارکنان واحدهاي عملياتي معادل 161 هزار و 280 نفر - ساعت برگزارشده است. وي مهم ترين شاخص هاي محاسبه کاهش حوادث انساني راضريب تکرار، ضريب شدت و شاخص حوادث خواند. مدير اچ اس اي شرکت ملي حفاري ايران با اشاره ريسک بالا و مخاطره هاي شغلي دربخش عمليات اظهارکرد: باتوجه به آموزش هاي حين خدمت واجراي تمرين هاي شرايط اضطرار، حوادث تجهيزاتي، آتش سوزي وتصادف هاي موتوري، کاهش خيره کننده اي داشته است. قرباني با بيان اين که بازرسي دوره اي تجهيزات ايمني دستگاه هاي حفاري يکي از عوامل موثر درکاهش حوادث در دکل هاي حفاري است، نظارت کامل برتجهيز کارگاه ها و دستگاه هاي حفاري به وسايل ايمني و آتش نشاني (تابلوهاي محل تجمع، تابلوهاي هشداردهنده، کپسول هاي اطفاي حريق، کمربند ايمني کار در ارتفاع، دوش اضطراري، چشم شوي و...) را از ديگر عوامل مهم در کاهش حوادث انساني برشمرد.
وي بااشاره به اين که مانورهاي پارسال را ازنظر تعداد دو برابر سال پيش از آن بوده است، شمار مانوارهاي سال گذشته را 756 اعلام و اظهار کرد: تمرين شرايط اضطراري مهارکنترل فوران چاه، مقابله باگاز هيدروژن سولفوره، ترک دستگاه دريايي و نجات فرد مصدوم، ازجمله اين مانورها بوده اند.
شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري
مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري از تغيير آرايش تفکيک گرهاي نفت شيرين واحد بهره برداري رامشير با هدف افزايش ضريب عملياتي در اين واحد خبر داد. محمدرضا گودرزي گفت: به منظور افزايش ضريب ايمني عمليات، آرايش تفکيک گرهاي مرحله اول و دوم نفت شيرين تغيير کرد و شيرهاي نمونه گير استاندارد روي خطوط لوله نفت وگاز خروجي همه تفکيک گرها و مخازن واحد بهره برداري رامشير نصب شد. وي با مهم برشمردن اين پروژه افزود: پيش از اين، به دليل محدوديت در ظرفيت فرآورش واحدرامشير، يک تفکيک گر جديد به مجموعه تفکيک گر هاي آن اضافه شدکه بنابرمحدوديت هاي موجود در محوطه وآرايش اتصالات واحد بهره برداري، به عنوان تفکيک گرمرحله نخست در سرويس قرار گرفت.
گودرزي با بيان اين که در مهرماه 94 طرح کوتاه مدت نفت نمکي با هدف امکان توليد ازچاه هاي نمکي ميدان رامشير راه اندازي شد، تصريح کرد: با اجراي اين طرح دودستگاه تفکيک گر جديد به واحد انتقال و رديف نمکي واحد رامشير نيز اضافه شد. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري اظهارکرد: براي رفع محدوديت هاي پيش گفته وبه منظورافزايش ضريب ايمني عملياتي، با اجراي طرح اصلاحيه اي که ازسوي مهندسي توليد ارائه شد، ، آرايش تفکيک گرهاي مراحل نخست و دوم نفت شيرين تغيير واحد داد.
گودرزي همچنين گفت: با اجراي اصلاحيه نصب شيرهاي نمونه گير استاندارد روي خطوط لوله نفت وگاز خروجي، تفکيک گرها و خط لوله نفت خروجي مخزن بهره برداري ومخزن دوکاره(بهره برداري، آزمايش)، امکان نمونه گيري استاندارد از سيالات خروجي اين تجهيزات ميسر شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان گفت: برنامه ريزي براي رفع مشکلات موجود و ارتقاي سطح خدمات درماني به کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان در دستور کار است.
نصرالله حسوني بحريني دربازديد ازمناطق عملياتي شرکت بهره برداري نفت وگازاروندان باابرازخرسندي از ارتباط مجموعه بهداشت و درمان و شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان افزود: تعامل اين مجموعه ها با يکديگر علاوه بررفع مشکل، راه کارهايي را نيزبراي ارائه خدمات بهتر بهداشتي – درماني، پيش رو قرار خواهد داد.
وي ضمن بازديد از درمانگاه هاي موجود در مناطق عملياتي، با شرايط و سختي کار کارکنان نيزآشنا شد.
سعيد ابراهيمي، مديرمنابع انساني شرکت نفت وگاز اروندان نيز با ارزيابي مثبت ديدار رئيس صنعت ونفت آبادان با کارکنان شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان گفت: بهداشت و درمان از موضوع هاي مهم در مناطق عملياتي است و بررسي و رفع مشکلات اين حوزه مي تواند نقش مهمي در فرايند کاري کارکنان آن ايفا کند.
شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري از شناسايي، ارزيابي ريسک و اولويت بندي خطوط لوله پر خطر و مستعد حادثه در اين شرکت خبر داد. ابراهيم پيرامون گفت: با تلاش گروه کارشناسي متشکل از بخش هاي فني، عملياتي، بازرسي فني وبهداشت، ايمني ومحيط زيست شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، خطوط لوله روزميني و زيرزميني اين شرکت براساس روش ارزيابي کيفي ريسک خطوط لوله، شناسايي و ارزيابي شدند و در اولويت پايش و ايمن سازي قرار گرفتند. وي افزود: اين ارزيابي باهدف پايش و ايمن سازي و رفع خطرات احتمالي و بر مبناي چهاراولويت شدت پيامدهاي انساني، مالي، زيست محيطي و اعتبار سازماني انجام شده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري بابيان اين که براي هر يک از اولويت هاي چهارگانه، اقدام هايي در نظر گرفته شده است، پايش و بازرسي هاي دوره اي، اقدام هاي اصلاحي مناسب، ايمن سازي وتعمير يا تعويض خطوط لوله پرريسک را از جمله اين اقدام ها برشمرد. پيرامون گفت: پايش وبازرسي دوره اي به نحوي انجام مي شود که در صورت مشاهده مواردي از احتمال بروزخطر و افزايش ريسک، مي توان با انجام اقدام هاي اصلاحي ميزان سطح ريسک را در آن محل کاهش داد. مديرعامل شرکت نفت وگازآغاجاري اظهارکرد: براي اجراي اين برنامه 540نفر-ساعت کارکارشناسي انجام ودوره هاي بازرسي سه ماهه، ماهانه و حتي هفتگي پيش بيني شده است.
شرکت نفت فلات قاره
گواهينامه سامانه مديريت يکپارچه (IMS) با انجام دومين مرحله مميزي مراقبتي، براساس استانداردهاي ايزو 9001، 14001 ويرايش 2015 و 18001 ويرايش 2007 در منطقه عملياتي کيش تمديد شد.
زريرگودرزي، مدير فني شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: اين مميزي براي تمديد گواهينامه مزبور به وسيله مديران شرکت «توو نورد» آلمان در مدت زمان سه روز انجام شده است.
وي بااشاره به فرايند مميزي انجام شده براي تمديد گواهينامه سامانه مديريت يکپارچه، برادامه اين مميزي ها به منظور پياده سازي سامانه مديريت يکپارچه، همچنين اصلاح و بهبود مستمر فعاليت ها و فرايندها در جهت رشد و تعالي سازمان تاکيد کرد.
مديريت ارشد منطقه، واحدهاي تدارکات وامورکالا، برنامه ريزي و کنترل طرح ها، ICT، امورحقوقي وقراردادها، اموراداري، حفاظت فني، بازرسي فني، همچنين خدمات کمپ (رستوران، لاندري، مجموعه ورزشي وخوابگاه ها) ابزار دقيق، انبارکالا، خدمات درماني، اچ اس اي، برنامه ريزي تعميرات مکانيک وبرق وتضمين کيفيت، واحدهاي هستندکه مميزان شرکت «توو نورد» آلمان به مميزي آن براي تمديد گواهينامه مديريت يکپارچه پرداختند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون
مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگاز کارون از انجام چند عمليات اصلاحي روي خطوط لوله و تاسيسات اين شرکت در نيمه دوم خردادماه خبر داد. وحيد زارع با بيان اين که اين عمليات با هدف ارتقاي ضريب ايمني و بهره وري بيشتر تاسيسات و خطوط لوله انجام شده است، تعويض 60متر ازخط لوله گازمصرفي، نصب دوعدد شير دروازه اي 6 اينچ روي خطوط گازآسماري وبنگستان را در واحد نمکزدايي شماره 2 از جمله اين اقدام هاي اصلاحي برشمرد. وي همچنين گفت: اصلاحيه خط 10 اينچ خروجي گازايستگاه تقويت فشار شماره 5براي اجراي توپک راني واتصال گاز خروجي اين ايستگاه به خط 26اينچ گاز، ديگر اقدام هاي عمده از در جهت افزايش ضريب ايمني تاسيسات و خطوط انتقال حوزه عملياتي نفت و گاز کارون بوده است. زارع گفت: دو شاخه لوله 18 اينچ گاز خروجي پالايشگاه شيرين سازي به کارخانه 800 و جابه جايي شير30اينچ ورودي مخزن نوسان گير در واحد نمک زدايي شماره 3 شرکت نفت وگاز کارون، دو اقدام اصلاحي ديگري هستند که در جهت بهبود عملکرد فرايند توليد انجام شده است. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون با تاکيد برکارآمدي و مقرون به صرفه بودن انجام عمليات اصلاحي تصريح کرد: اين عمليات تاثير مهم و قابل توجهي در پيشبرد اهداف توليدي دارد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون از کمک245ميليارد ريالي اين شرکت در حوزه عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي درسه سال گذشته خبر داد. حميدکاويان با بيان اين که تامين آب آشاميدني برخي روستاهاي اطراف تاسيسات از جمله غيزانيه، همواره مورد توجه شرکت مارون بوده است، افزود: اين مشکل با توافق شرکت نفت مناطق نفت خيزجنوب و اداره آب و فاضلاب روستايي در سال 95 تا حدود زيادي برطرف شد. وي اعتبار هزينه شده براي تامين آب اين بخش روستايي را25 ميليارد ريال عنوان و اظهارکرد: اين ميزان اعتبار ازسوي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون به حساب شرکت آبفار واريز شده است و اميدواريم موضوع آب آشاميدني منطقه غيزانيه با پايان اين پروژه به صورت کامل برطرف شود. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون اظهارکرد: پارسال نيز در يک مقطع زماني 100روزه، روزانه 128 هزار ليتر آب براي مردم روستاها در نظرگرفته شد و اين روند امسال دربخش غيزانيه انجام مي شود. کاويان گفت: درسه سال اخير افزون بر 245 ميليارد ريال در امور فرهنگي و مذهبي، راه سازي، محيط زيست، پشتيباني، توسعه زير ساخت ها و امورآب و برق، همچنين ورزش، سلامت وتجهيز و آموزش مدارس حوزه عملياتي شرکت هزينه شده است. وي احداث وبهسازي 31مسجد، احداث 15مدرسه دو و سه کلاسه، کمک به موکب هاي اربعين، توزيع اقلام و بسته هاي غذايي به ارزش حدود 800 ميليون ريال ميان خانواده هاي نيازمند، تامين و توزيع پنج هزاراصله نهال براي شهرستان رامشير، همچنين تامين10مخزن دوهزار ليتري براي عشايراطراف تاسيسات مارون، لايروبي کانال آب شادگان و تامين روشنايي بخش هايي از مناطق روستايي اطراف تاسيسات عملياتي را از مهم ترين اقدام هاي اين شرکت در حوزه مسؤوليت اجتماعي برشمرد. کاويان همچنين دريافت مصوبه تامين پنج دستگاه ميني بوس براي جابه جايي دانش آموزان شهرستان رامشير و دو دستگاه تانکرآبرساني براي تامين آب مردم منطقه را از ديگر فعاليت هاي انجام شده در عمل به مسؤوليت اجتماعي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون برشمرد. وي درباره اقدام هاي شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون در مقابله با سيل اخير خوزستان نيز گفت: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از سوي ستاد مديريت بحران استان خوزستان و حمايت مقام عالي وزارت به عنوان معين چند شهر ازجمله اهواز، کارون و باوي انتخاب شد و شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون خدمات و کمک هاي خود اعم از اعزام نيروي انساني داوطلب، تامين ماشين آلات سنگين و نيمه سنگين، احداث سيل بند و توزيع 600بسته کامل غذايي درماه مبارک رمضان را در قالب خدمات مناطق نفت خيز جنوب ارائه کرد.
مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گازمارون ازايمن سازي خطوط لوله جرياني اين شرکت در سه ماه نخست امسال خبر داد. باقرقاسمي باتاکيد براين که ايمن سازي خطوط لوله، يکي ازمهم ترين اقدام هاي مهم براي رسيدن به ايمن ترين سطح عملياتي است، راهبري بهينه فرايند توليد مستلزم ايمن بودن کامل تاسيسات فرايندي وخطوط لوله جرياني است. وي بااشاره به اقدام هاي سه ماه نخست شرکت نفت وگازمارون در حوزه ايمن سازي تاسيسات اين حوزه عملياتي اظهارکرد: تعويض 38متراز خط لوله 20 اينچ گازشرقي در دو موضع، تعويض 324 متر ازخط لوله گاز کمکي غرب درچهارنقطه، همچنين تعويض 500 مترلوله درخط 24 اينچ نفت کمکي درمقطع رودخانه کوپال و تعمير خط لوله 24 اينچ نفت کمکي در17نقطه، ازجمله اقدام هاي سه ماه نخست امسال درجهت ارتقاي ايمني تاسيسات و خطوط جرياني بوده است. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت وگازمارون، ايمن سازي خط 36 اينچ نفت کمکي ازسوي طرح جامع و ايمن سازي خطوط 32 و 16 اينچ گازايستگاه تزريق گازمارون درمقطع رودخانه رامشيررا ازديگر اقدام هاي اين حوزه عملياتي برشمرد و افزود: اين عمليات هم اکنون نيز ادامه دارد. قاسمي گفت: بازرسي خط 12اينچ گاز خروجي ايستگاه تقويت فشار گاز شماره 5 مارون به طول 2500 متر بازرسي و تعويض 160 متر آن همچنين ضخامت سنجي خط 8 اينچ خروجي يکي از چاه هاي خامي به طول 2370 متر و تعويض 500 متر آن، از ديگر فعاليت هاي انجام شده در سه ماه نخست امسال است.
شرکت نفت مناطق مرکزي
مديرتوليد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران گفت: در فاصله زماني سال 1390تا1397، بيش از پنج ميليارد مترمکعب گازبه مخزن ذخيره سازي سراجه قم تزريق شده است. غلامرضا نصيرايي افزود: در اين بازه زماني پنج ميليارد و 465 ميليون متر مکعب گاز به مخزن ذخيره سازي سراجه قم تزريق و پنج ميليارد و 212ميليون مترمکعب گازو477هزار بشکه ميعانات گازي ازاين مخزن، بازتوليد شده است. وي گفت: براساس برنامه، روزانه حداکثرهفت ميليون و 500 هزارمتر مکعب گازدرماه هاي گرم سال به اين مخزن تزريق و روزانه حداکثر 9 ميليون مترمکعب گاز به همراه ميعانات گازي درچهارماه سرد سال از آن برداشت مي شود. نصيرايي بابيان اين که امسال تزريق گاز دراين مخزن از 15ارديبهشت ماه آغازشده است، تصريح کرد: تا20 خردادماه امسال، حدود 270ميليون متر مکعب گاز به مخزن سراجه قم تزريق شده است. وي به اجراي طرح اصلاحي در آرايش شيرهاي کاهنده و تغيير خط لوله مربوط به تسهيلات سرچاهي چاه هاي منطقه عملياتي سراجه اشاره و تصريح کرد: با بررسي دوباره نقشه تسهيلات سرچاهي چاه هاي مخزن ذخيره سازي سراجه قم، پيشنهاد سري کردن شيرهاي کاهنده ثابت و متغير وتغييرخط لوله ارائه شد. نصيرايي اظهارکرد: با اجراي اين پيشنهاد که تاکنون براي دوحلقه چاه انجام شده است، انعطاف انجام کارهاي عملياتي وتعميراتي، به ميزان قابل توجهي افزايش مي يابد. مديرتوليد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران همچنين از احداث دو بند خاکي به صورت آبخيزداري در منطقه جهت کنترل سيلاب و ذخيره آب بارندگي نيز خبر داد. وي گفت: در بارندگي فروردين امسال، بيش از سه هزار متر مکعب آب در پشت اين دو بند خاکي جمع آوري شد که 960 مترمکعب آن به منظورآبياري فضاي سبز، درمخزن بتني موجود درمنطقه ذخيره شده است.
شرکت ملي نفت ايران
مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، در احکامي جداگانه، جهانبخش شريعت را به عنوان رئيس حراست، غلامرضا نوري مومني را به عنوان مشاور مديرعامل شرکت ملي نفت و ناصر مولايي را نيز به عنوان نماينده شرکت ملي نفت ايران در طرح اسکان کارکنان اقماري منصوب کرد.
درحکم کرباسيان خطاب به جهانبخش شريعت آمده است: با توجه به صلاحيت حرفه اي و تجربه جنابعالي، به موجب اين حکم به عنوان رئيس حراست شرکت ملي نفت ايران منصوب مي شويد. اميد است با هماهنگي با ديگر واحدهاي حراست مناطق و شرکت هاي تابعه و خصوصا سازمان حراست وزارت نفت در انجام وظايف موفق باشيد. کرباسيان درحکم ديگري، ضمن قدرداني از زحمات غلامرضا نوري مومني در دوران تصدي رئيس حراست، وي را به عنوان مشاور مديرعامل شرکت ملي نفت ايران منصوب کرد. با حکم مسعود کرباسيان، ناصرمولايي، مديرمنابع انساني شرکت ملي نفت ايران به عنوان نماينده اين شرکت درطرح اسکان کارکنان اقماري به منظور پيگيري و اجراي مصوبات اين طرح منصوب شده است.
نخستين موزه نفتي پايتخت و سومين موزه صنعت نفت کشور بعدازظهرشنبه، يکم تيرماه با حضور اکبر نعمت اللهي، مدير مرکز موزه ها و اسناد صنعت نفت ايران، پيروز حناچي، شهردار تهران و جمعي از مديران وزارت نفت، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گشايش يافت.
«... انَّما قَلْبُ الْحَدَثِ كَالْارْضِ الْخالِيَةِ ما الْقِىَ فيها مِنْ شَىْءٍ قَبِلَتْهُ فَبادَرْتُكَ بِالْادَبِ قَبْلَ انْ يَقْسُوَ قَلْبُكَ» نهج البلاغه- نامه31
امام على (ع) در نامهاى به فرزند خود امام حسن مجتبى(ع) مىنويسد: دل جوان، مانند زمين خالى است كه هر بذرى در آن افشانده شود، مىپذيرد؛ از اين رو، پيش از آنكه [عمر زيادى بر تو بگذرد و] دلت سخت گردد، به ادب و تربيت تو پرداختم.
1- دوران نوجوانى و جوانى بسترى مناسب براى القا و عرضه هر نوع فكر و انديشهاى از سوى اوليا و مربيان آنان از يك سو و كسب فضايل يا رذايل اخلاقى و زمينهاى مناسب براى رشد استعدادهاى نهفته انسانى ازسوى ديگر است.
2- قلب و روح جوان به كشتزارى مىماند كه از هر نظر شرايط كشت و كار در آن فراهم است، حال اگر كشاورز با ابزار مناسب، بذر مرغوب و دفع به موقع آفات، كشتزار را به خدمت گيرد، محصولى گرانبها درو خواهد كرد؛ ولى اگر اين كشتزار به حال خود رها شود، محل رشد خار و خاشاك شده و به بيابانى بىحاصل تبديل خواهد شد. فرصت جوانى نيز چنين است. اگر از آن به خوبى استفاده شود و استعدادهاى نهفته شكوفا شده و در كسب فضايل اخلاقى و دفع رذايل اخلاقى بكوشد، فردى مفيد، در غير اين صورت سر بار جامعه خواهد بود.
3- قلب جوان، لطيف و ملكوتى است و انگيزه رشد گناه در آن ضعيف است و بازگشت و توبه از گناهان آسان است اما هر چه سن بالا مىرود، ريشه گناه در قلب قوىتر و محكمتر مي شود تا جايى كه كندن آن كارى دشوار است.
در روايات اسلامى نسبت به تلاش براى دستيابى به سعادت در دوران جوانى بسيار سفارش شده است، چنان كه رسول خدا(ص) فرمود: خداى متعال را فرشته است كه هر شب فرود آمده، ندا مىدهد: اى جوانان بيست ساله! كوشش كنيد و (براى نيل به كمال و سعادت خود) مجاهده کنيد.
رسيدن به جايگاه رفيع «نماز» و دريافت نشان «نمازگزار» خود، افتخارى بس بزرگ و مورد غبطه خردمندان است. با توجه به اينكه نماز در اسلام برترين عبادت شمرده شده، بايد نمازگزار نيز از بهترين جايگاه برخوردار باشد.در والا بودن مقام نمازگزار همين بس كه حضرت ابراهيم (ع) با اينكه از پيامبران بزرگ الهى و داراى منصب «خليل اللهى» است، از خدا مىخواهد كه او و فرزندانش را در زمره نمازگزاران قرار دهد. چنانكه قرآن كريم از زبان آن حضرت چنين مىگويد:پروردگارا! مرا و فرزندان مرا بر پا دارنده نماز قرار بده.همچنين در روز عاشورا، وقتى يكى از ياران حضرت سيدالشهدا (ع) گفت: وقت نماز است، آيا نماز نمىخوانيد؟ حضرت فرمود:خدا تو را از نمازگزاران قرار دهد.
جايگاه نمازگزار درقرآن و سنت
مقام ارجمند نمازگزار و جايگاه بلند مرتبه او همواره مورد توجه و تحسين شارع مقدس بوده است. قرآن و روايات، مقام و ارزش نمازگزاران را بيان كرده و با اوصاف گوناگون از آنان بخوبى ياد مىكند كه چند نمونه آن را در زير مىخوانيد:
الف- شيداى حق
مؤمن نمازگزار از هر چه جز خدا چشم پوشيده و ديده و دل به معشوق واقعى دوخته است. او هيچ چيز جز خدا را شايسته دلبستگى نمىداند. از اين رو، در انتظار وصال يار لحظه شمارى مىكند، تا اينكه با شنيدن صداى روحبخش اذان به مراد خويش نايل آيد. به اين خاطر است كه رسول اكرم (ص) هنگام فرا رسيدن اذان مىفرمود:اى بلال! (اذان بگو) و مرا راحت كن.قرآن مجيد شيدايى نمازگزاران را اين گونه توصيف مىكند:
«مردانى كه هيچ تجارت و خريد و فروشى آنان را از ياد خدا و اقامه نماز و پرداخت زكات باز نمىدارد، ايشان از روزى كه دلها و ديدگان دگرگون مىشود، هراسناكند.»ناگفته نماند كه اين عشق و شيدايى، يك طرفه نيست، بلكه از آن سو نيز محبت و عنايت الهى شامل حال نمازگزار مىگردد و او را غرق الطاف خود مىسازد. على(ع) فرمود:«اگر نماز گزار مىدانست كه چقدر جلال الهى او را فرا مىگيرد، سر از سجده برداشتن را خوش نمىداشت.»
ب- رستگارى
قرآن رستگارى را از آن مؤمنانى مىداند كه خاشعانه نماز مىگزارند و مىفرمايد:«به تحقيق مؤمنان رستگارند، آنان كه در نماز خود خاشعند.»
ج- هدايت و نيكوكارى
همچنين به پا دارندگان نماز را نيكوكاران هدايت يافته مىداند و مىفرمايد:«الف، لام، ميم. اينها آيههاى حكمت آميز است و براى نيكوكاران هدايت و رحمتى است، نيكوكارانى كه نماز مىگزارند....»
د- ريزش گناهان و ترفيع درجه
سلمان فارسى از رسول خدا (ص) چنين نقل مىكند:
«آن هنگام كه مسلمان براى اقامه نماز حركت مىكند، گناهان و خطاهايش همچون برگ اين درخت (به هنگام خزان) مىريزد.»
امام علي (ع) فرمود: العجب ممن يقنط و معه الممحاه فقيل له وما الممحاه قال: الاستغفار
جاي تعجب است از كسي كه از رحمت خدا مايوس مي شود، در حالي كه پاك كن در اختيار اوست، پرسيدند پاك كن چيست؟ فرمود: استغفار.
يأس از رحمت الهي از گناهان كبيره است. استغفار يعني طلب مغفرت و عذر خواهي كردن از پروردگار، پاك كننده گناهاني است كه در پرونده اعمال انسان نوشته شده است و اين از مهمترين موهبت هايي است كه خداوند متعال به بندگان مؤمن داده است. البته از اين نكته نبايد غافل بود كه استغفار شرايطي دارد كه مهمترين آن پشيماني واقعي و عدم تكرار گناه است. والا سبحه بركف، توبه برلب، دل پر از شوق گناه معصيت را خنده مي آيد زاستغفار ما! كسي كه عازم بر گناه است يا عازم بر ترك گناه نيست، استغفارش دروغي است.
از دانشمند بزرگى پرسيدند معناى اين سخن رسول خدا (ص) چيست که مىفرمايد: «اعدا عَدُوِّكَ نَفسُكَ الَّتى بَينِ جَنبَيكَ» دشمنترين دشمنان تو، نفس بدفرماى تو است كه در ميان دو پهلوى تو (در درون تو) قرار دارد. در پاسخ گفت: از آنجا كه به هر دشمنى نيكى كنى، دوست تو گردد، مگر نفس اماره كه هر چه او را بيشتر مدارا كنى، مخالفتش زياد مىشود؛ بنابراين دشمنترين دشمنان خواهد بود.
يکي از شاگردان آيت الله شيخ مجتبي قزويني(ره) استاد رهبر معظم انقلاب مي نويسد: در يکي از سفرهاي تبليغي ام با ايشان (حاج شيخ مجتبي قزويني) به مشورت پرداختم؛ عرض کردم: از گويندگان تعهد مي گيرند که نام خميني را نبريد و به اسرائيل بد نگوييد. اگر خواستند از من تعهد بگيرند، چه کنم؟ ايشان با قاطعيت و صراحت فرمودند: «امروز خميني، براي دين قيام کرده است و ترويج از خميني، ترويج از دين است. اگر خواستند تعهد بگيرند که در منبر نام ايشان را نبريد، تعهد ندهيد و منبر را ترک کنيد و برگرديد».
پرسش: آيا هر آنچه به پيامبر (ص) وحي شده، فقط در قرآن آمده است؟ آيا مواردي از وحي موجود است كه در قرآن نيامده باشد و براي مثال در مورد انجام كاري يا احكام باشد؟
پاسخ: افزون بر وحي كه به صورت قرآن تبلور يافته و بر پيامبر اكرم(ص) نازل مي شده است، از ايشان پيام خداوندي ديگري نيز به نام حديث قدسي به ما رسيده كه آن هم از طريق وحي بوده است، اما با وحي قرآني فرق هايي دارد از جمله اينكه قرآن معجزه بوده و خداوند درباره آن تحدي كرده است و مردم از آوردن مانند آن عاجزند، اما درباره حديث قدسي چنين نيست.وحي قرآني با الفاظ مخصوص از طرف خداوند نازل شده است و محتوا و الفاظ همه از خداوند است، اما در حديث قدسي محتوا از خداوند است، اما لفظ از پيامبر اكرم(ص) است؛ به همين دليل قرآن كريم فقط به خداوند نسبت داده مي شود، اما حديث قدسي هم به خداوند و هم به پيامبر(ص) نسبت داده مي شود.به غير از احاديث قدسي، احاديث ديگري هم از پيامبر اكرم(ص) نقل شده كه به احاديث نبوي مشهور است و اينها در اصطلاح عبارت است از سخني كه از گفتار، كردار يا تقرير پيامبر اكرم(ص) حكايت مي كند.احاديث پيامبر اكرم (ص) از نظر محتوا بر دو قسم است يكي توقيفي كه مضمون آن وحي خداوندي است و ديگري توفيقي كه پيامبر محتواي آن را از كلام الهي يا حقايق هستي استفاده کرده است. برخي معتقدند پيامبر اكرم (ص) تمام احاديث توقيفي را بدون واسطه فرشته از خداوند دريافت كرده است.درباره تفاوت وحي قرآني با احاديث نبوي هم مي توان گفت الفاظ و ساختار حديث نبوي از خود ايشان است؛ اما در مورد قرآن ساختار و محتوا و الفاظ از خداوند است. همچنين حديث را مي توان نقل به معنا كرد، اما درباره قرآن نقل به معنا جايز نيست .
چهارمين دوره مسابقات سراسري قرآن کريم ويژه کارکنان برگزيده شرکت هاي اصلي و ستاد وزارت نفت روز پنجشنبه (23 خرداد ماه) 1398 به ميزباني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در محل سالن آمفي تئاتر اين شرکت برگزارشد. احمد مجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت در مراسم افتتاحيه اين دوره از مسابقات گفت: اولين وزارتخانه هستيم که در مرحله نيمه نهايي و انتخابي مسابقات، قرآنيان وزارت نفت را به صورت غير حضوري و الکترونيکي گزينش کرديم. مجيدي بر تبليغ، ترويج و اشاعه فرهنگ قرآني تاکيد کرد و گفت: اين مسابقات، انگيزه لازم را براي جريان فکري و رفتاري کارکنان به وجود مي آورد.وي با اشاره به اينکه اين دوره از مسابقات در بالاترين سطح، برگزار شده است، گفت: قرآن مسابقه نبوده، درس زندگي است و درس زندگي را نمي توان از صحنه زندگي حذف کرد.مجيدي در ادامه به آيه 35 سوره نور « أللَّهُ نُورُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ» اشاره کرد و افزود: قرآن و نورانيت آن باعث از بين رفتن جهل شده و به يقين سازماني که بدون قرآن حرکت کند در جهل و ظلمات فرو خواهد رفت.مجيدي افزود: با توجه به بخشنامه وزير نفت در خصوص صرفه جويي، اين دور از مسابقات قرآن کريم همچون سال هاي گذشته، با هزينه اندک برگزار شد و تمامي برگزارکنندگان و شرکت کنندگان با عشق و خلوص نيت حضور داشتند.اين مقام مسئول اظهار کرد: براي کاهش هزينه ها، دور مقدماتي در شهرستان ها برگزار شد و براي داوري مسابقات، از افراد برجسته و حاذق قرآني خود مجموعه بهره مند شديم.وي با اشاره به حديث رسول خدا (ص) «انَّما بُعِثتُ لِاُتمِمَّ مکارم الأخلاق»، بر بحث معنويت و اخلاق در سازمان تاکيد کرد و گفت: مديران و کارکنان سازمان بايد بيش از پيش، بر اين مهم توجه کنند و اخلاق را سرلوحه کار خود در تمامي امور قرار دهند.مجيدي در پايان از ميزباني شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در چهارمين دوره مسابقات قرآن کريم تقدير و تشکر کرد.امير وکيل زاده، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي، ضمن خوش آمدگويي، از همه دست درکاران، فعالان قرآني و شرکت کنندگان در اين دوره از مسابقات قدرداني کرد و افزود: مفتخريم که ميزباني اين دوره از مسابقات نصيب شرکت ملي پخش شده است.وي با ابراز خرسندي از برگزاري اين گونه مسابقات در راستاي ترويج و توسعه فرهنگ نوراني قرآن در بين کارکنان و خانواده هاي آنان افزود: اين مسابقات بيش از دو دهه است در شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي برگزار و خانواده هاي قرآني برگزار مي شود.وي به دوره قبل اين مسابقات (بيست و سومين دوره) که ميزبان آن شرکت ملي پخش بود اشاره و اظهار کرد: بر اساس آمار، شرکت ملي پخش از يک هزار تا پنج هزار نفر شرکت کننده در اين دوره از مسابقات داشته که اين نشان از علاقه مندي و توجه کارکنان اين شرکت به آموزه هاي قرآني است.اين مقام مسئول همه آموزه هاي قراني را راهنمايي براي اخلاق مداري عنوان و توجه، احترام و تکريم نيروي انساني در سطوح مختلف را مورد تاکيد قرار داد.وي انس با قرآن، دورري از دروغ که سرمنشا تاريکي است، همچنين وجدان کاري را سرلوحه کار قرار داد و گفت: اميد است قرآن، روشنگر راه و منش رفتارمان باشد.در اين دوره از مسابقات شرکت کنندگان در رشته هاي حفظ(10، 20، 30 جزء قرآن کريم)، قرائت، تحقيق و ترتيل قرآن کريم و همچنين مفاهيم قرآني با هم به رقابت پرداختند و شرکت ملي گاز ايران مقام اول، شرکت ملي پالايش وپخش مقام دوم وشرکت ملي نفت مقام سوم را به صورت گروهي کسب کردند.
چند ماهي از پيروزي انقلاب نمي گذشت كه شهيد بالدار وارد شركت ملي نفت شد. او پس از آموختن خواندن، مشغول به فراگيري قرآن کريم نزد پدر شد. فعاليت هاي خود عليه رژيم شاهنشاهي را زماني آغاز كرد كه احساس مي كرد ديگر جاي نشستن نيست و بايد به مبارزه پرداخت، تا اينكه انقلاب با ياري او و هم رزمانش پيروز شد. با شروع جنگ تحميلي در صحنه جنگ حضور پيدا كرد. در محل كار و اشتغال همواره با برگزاري جلسات مذهبي و به راه اندازي انجمن هاي اسلامي، ديگران را نيز به شركت در صحنه تشويق مي كرد. او پس از چندين بار حضور در جبهه ها سرانجام در 19 مرداد سال 66 براثر اصابت تركش به شهادت رسيد.
پرسش: کسي که يک ساختمان سه طبقه دارد و در يک طبقه آن خودش ساکن است و در طبقه ديگر آن پسرش با خانواده ساکن است و طبقه سوم را هم به اجاره داده است. آيا به آن دو طبقه اضافي ساختمان مزبور خمس واجب مي شود يا خير؟
پاسخ: اگر اسکان فرزندش عرفا جزء هزينه ها و شأن زندگي او محسوب مي شود، طبقه دوم خمس ندارد، اما طبقه سوم را اگر با درآمد کسب تهيه کرده است و از ابتدا مورد نياز نبوده و آن را اجاره داده است، خمس دارد.
رساله اجوبه الاستفتاءات مقام معظم رهبري به صورت اندرويدي در اختيار مخاطبان قرار گرفته است. متن کامل رساله عمليه مقام معظم رهبري در قالب پرسش و پاسخ به زبان فارسي از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي منتشر شده است.
حذف مصدق و سرکار آمدن زاهدي(بخش نخست)
با کودتاي 28 مرداد و سرنگوني دولت ملي، نهضت ملي نفت که خاستگاه مردمي داشت و مي رفت تا پايان بخش سلطه بر منابع نفتي ايران باشد، يکباره در محاق رفت. در نتيجه بار ديگر راهي هموار در برابر قراردادهاي استعماري گشوده شد. زاهدي در شرايطي بر کرسي نخست وزيري نشست که مصدق نخست وزير دولت ملي، در دادگاه نظامي روي ميز اتهام نشسته و به اتهام دروغين «خيانت» جريان محاکمه را مي گذراند! اقامت دو ماه و نيم در بازداشتگاه همچنين مدت 3 سال در زندان و بالاخره تبعيد، کيفر مبارزات او بود!! کسي که با مردم و براي مردم بذر نهضت ملي نفت را پاشيد و با تلاش بسيار آن را در حد يک نهال شکوفا کرد. حالا دولت فرمايشي زاهدي بود که به فرمان شاه مسؤوليت خشکاندن اين نهال نو رسيده را به عهده مي گرفت و آن دستاورد گرانبها را به فراموشي مي سپرد. او به صحنه قدرت آمد تا به سفارش اربابان خود قراردادهاي نفتي، از نوع استعماري را که با ملي شدن نفت در 29 اسفند 1329 ساقط شده بود، بار ديگر احيا و ميادين نفت را صحنه تاخت و تاز قدرت هاي خارجي کند.
دولت وقت به نخست وزيري فرد دست نشانده اي چون زاهدي، براي انجام اين ماموريت بهانه کافي هم داشت؛ بروز بحران سياسي و اقتصادي در کشور، ناشي از عواملي چون قطع جريان نفت و کودتا، از جمله آن بود.
از اين رو زمينه ايجاد روابط مجدد با دولت هاي آمريکا و انگلستان خيلي زود فراهم شد. زاهدي در 5 شهريور 1332 دولت خود را وارث خرابي ها و نابساماني هاي اقتصادي وانمود و چنين اعلام کرد که دولت مصدق بيش از 200 ميليون دلار براي ايران قرض به جا گذاشته و نيز مبلغ 50 ميليون دلار از ذخاير پشتوانه اسکناس را به مصرف رسانده است.
او تنها راه نجات از اين مخمصه را در توليد نفت و عايدات آن جست وجو مي کرد تا آنجا که يک کميسيون فني را به منظور ارائه مشاوره به دولت در خصوص مسائل نفتي تشکيل داد. اين امر، از مراتب علاقه مندي او به گشودن فصل جديدي از روابط با کشورهاي انگلستان و آمريکا حکايت مي کرد. اين ابراز تمايل از سوي دولتمردان آن دو کشور شديدا مورد اقبال قرار گرفت.
اليزابت ملکه انگلستان در مراسم افتتاح مجلس اين کشور اظهار اميدواري کرد که روابط ايران و انگلستان از نو تجديد شود. چنان که آنتوني ايدن نيز آمادگي دولت جديد ايران را به تجديد روابط به فال نيک گرفت و از همراهي دولت آمريکا در اين خصوص خبر داد.
آمريکايي ها براي بهره برداري از شرايط پيش آمده با وعده اعطاي کمک اقتصادي به مقدار 25 ميليون دلار نماينده اي را جهت مذاکره با زاهدي، روانه ايران کردند. راه حل نهايي که پس از مذاکرات فراوان، براي مشکل نفت ايران در نظر گرفته شد، اين بود که غول هاي نفتي گردهم آيند و گروه نيرومند و بزرگي را به عنوان کنسيرسيوم بين المللي تشکيل دهند.
در اين کنسرسيوم 5 شرکت آمريکايي به نام هاي: «استاندارد اويل نيوجرسي»، «استاندارد اويل کاليفرنيا»، «سوکوني واکيوم»، «گلفت» و شرکت «نفت تگزاس» شرکت داشتند که هر يک از سهم يکسان 8 درصدي (در مجموع 40درصد) برخوردار شدند. شرکت هاي ديگري نيز از کشورهاي انگلستان، فرانسه و هلند در اين کنسرسيوم صاحب سهم بودند که عبارت بودند از: شرکت نفت انگلستان B.P با 40درصد سهام، شرکت هلندي رويال داچ شل با 14 درصد سهام و شرکت نفت فرانسه با 6 درصد سهام.
چنانکه گفته شد، اين بزرگ ترين و بانفوذترين گروه شرکت هاي خصوصي بود که در رابطه با نفت ايران در قالب يک کنسرسيوم مخالف قانون ضد تراست اين کشور شناخته مي شد. دادستان کل آمريکا به سفارش دولت اين کشور و با جلب موافقت شوراي امنيت ملي، استثنائا اجازه داد که 5 شرکت بتوانند بدون هيچ گونه محدوديتي در ايران اهداف خود را به دنبال کنند!!
کنسرسيوم بين المللي نفت به نمايندگي از «هواردپيج» معاون رياست هيات مديره شرکت نفت استاندارد نيوجرسي و دولت ايران به نمايندگي دکتر علي اميني، وزير دارايي ايران، طي مذاکرات طولاني قرارداد نفت يا قانون فروش نفت و گاز را تنظيم و امضا کردند. اين قرارداد که براي يک دوره اصلي 25 ساله و سه دوره تمديدي 5 ساله مجموعا 40 سال منعقد شد، به رغم مغايرت پاره اي اصول همچون مدت قرارداد، تسهيم منافع و اعمال حاکميت بر منافع ملي، با اصل ملي شدن صنعت نفت، در روز 29 مهر 1333 با 113 راي موافق از مجموع 120 راي به تصويب هجدهمين دوره مجلس شوراي ملي ايران و در يک هفته بعد مجلس سنا رسيد.
به موجب قرارداد کنسرسيوم، شرکت ملي نفت ايران متعهد مي شد که 25 ميليون ليره به عنوان غرامت و بهاي دارايي هاي مربوط به پخش و پالايشگاه کرمانشاه به شرکت نفت انگليس و ايران بپردازد. از سوي ديگر در متن قرارداد، ذکر شده بود که تا مدت 10 سال، سالانه 6 ميليون و 700 هزار ليره از بابت تاسيسات استهلاک نشده حوزه قرارداد به شرکت نفت انگليس و ايران پرداخت شود. فرمول حقوقي که در اين قرارداد از سوي طرفين پذيرفته شد، اين بود که هر يک از اعضاي کنسرسيوم بين المللي به عنوان خريداران نفت، قراردادي را با شرکت ملي نفت ايران به عنوان مالک منابع نفتي و دولت امضا کنند. نفت خام استحصال شده از سوي اين شرکت به اعضاي کنسرسيوم فروخته شود و آنان نيز نفت خام را در بنادر ايران به قيمت مناسب در اختيار مشتريان قرار دهند. 50 درصد درآمد به عنوان ماليات به دولت ايران پرداخت شود و شرکت ملي نفت ايران نيز وجوهي را در قالب عنوان «پرداخت مشخص» که معادل يک هشتم بهاي نفت خام است، دريافت کند.
البته آنچه از بابت «پرداخت مشخص» به شرکت ملي نفت ايران پرداخت مي شد، در پايان سال از حساب ماليات دولت کسر مي شد؛ به طوري که درآمد ايران از همان 50 درصد تجاوز نمي کرد. البته بعدها اين شيوه به گونه اي ديگر تغيير يافت و «پرداخت مشخص» جزو اقلام هزينه، در نظر گرفته شد.
در برخي مواد مهم اين قرارداد به اختصار چنين آمده است:
-براساس ماده 3 قرارداد، اعضاي کنسرسيوم يک شرکت اکتشاف و توليد يک شرکت تصفيه به نام شرکت هاي عامل طبق قوانين کشور هلند تاسيس کرده و متعهد مي شوند اين قرارداد را به امضاي شرکت هاي عامل برسانند. اين شرکت ها بايد در ايران به ثبت رسيده و هيات مديره هر شرکت از 7 نفر عضو تشکيل شود که دو نفر از آنها را شرکت ملي نفت ايران تعيين خواهد کرد.
-ماده 4 اين قرارداد نيز اشاره به آن داشت که شرکت اکتشاف و توليد، حقوق و اختيارات لازم را براي عمليات اکتشاف، حفاري، توليد، استخراج و برداشت نفت خام و گاز طبيعي... انبار کردن نفت و مشتقات آن و حمل ونقل و تحويل اين مواد به کشتي، خواهد داشت.
-در جزء «ب» ماده 41 قرارداد کنسرسيوم چنين آمده است: هيچ گونه اقدام قانون گذاري يا اداري يا هر عمل ديگري از طرف ايران يا مقامات دولتي در ايران (اعم از مرکزي و محلي) قرارداد را الغا نخواهد کرد و مقررات آن اصلاح يا تغييري در آن به عمل نخواهد آورد و مانع و مخل حسن اجراي آن نخواهد شد. الغا يا اصلاح يا تغيير مزبور فقط در صورت توافق طرف هاي اين قرارداد ممکن خواهد بود.
براساس ماده 6 قرارداد، شرکت ملي نفت بايد کليه موجودي هاي انبارها و مصالح و کليه ماشين ها و دستگاه هاي متحرک و کليه وسايل حمل و نقل موتوري و کليه افزارها و دستگاه هاي حفاري را به استثناي اقلام مربوط به بخش داخلي، به شرکت هاي عامل تحويل دهد.
با انعقاد قرارداد کنسرسيوم، اصل حاکميت مردم ايران بر منابع ملي که اساس ملي شدن صنعت نفت را تشکيل مي داد، تحقق نيافت و همچنان تسلط قدرت خارجي در ذخاير ملي ايران، آن هم در قالب يک شرکت چند مليتي که بزرگ ترين کنسرسيوم بين المللي به شمار مي رفت، راه خود را طي مي کرد.
شرکت ملي نفت ايران در برابر کنسرسيوم تنها عنوان مالک را يدک مي کشيد و از حقوق و اختياراتي برخوردار نبود. زاهدي، نخست وزير وقت، از پيش براي هموار کردن زمينه انعقاد اين قرارداد برنامه وسيعي را در سطح کشور تدارک ديده بود. او از طريق پوشش تبليغاتي چنين وانمود مي کرد که قرارداد کنسرسيوم، منطق بر قانون ملي نفت و متضمن منافع و مصالح ملي کشور است. وي هر کسي را که گمان مي رفت ممکن است به اين قرارداد ديد انتقادي داشته باشد، تحت فشار قرارداد و يا توقيف و روانه زندان کرد.
صدها نفر از اعضاي «اتحاديه معلمين ايران» و نيز «مصطفي فاتح» از مديران اجرايي سابق صنعت نفت از جمله کساني بودند که به واسطه اتخاذ موضع مخالف توقيف شدند. آنچه زاهدي را در اين گونه اقدامات ضدملي مصمم و دلگرم مي ساخت، پشتيباني هاي «آيزنهاور»، رئيس جمهور آمريکا و نيز شخص شاه بود. آيزنهاور در آستانه تصويب لايحه در مجلس طي پيامي از شاه خواست حمايت خود را از قرارداد دريغ نداشته و ترتيبي اتخاذ کند تا نظر مساعد نمايندگان مجلس نسبت به آن، جلب شود. وي در اين پيام تلاش هاي گذشته شاه را در جهت برقراري ارتباط با آمريکا ستود و خاطرنشان کرد: «من از نزديک تلاش هاي شجاعانه شما را تعقيب مي کردم و مي ديدم که در اين سال هاي سخت گذشته چه استقامت و ثبات قدمي از خود نشان مي دهيد و اينک حل مسأله نفت گام بسيار مهمي در جهت تحقق آرمان هاي ديرين مردم کشورتان به شمار خواهد آمد.»
شاه نيز در اجراي خواست رئيس جمهور آمريکا قبل از تصويب لايحه، آن را به نمايندگان توصيه کرد و به آنان گوشزد نمود: هر رايي که عليه اين لايحه داده شود، آن را رايي عليه شخص خود محسوب مي کند.
برگرفته از کتاب: موج نفت، نوشته احمد راسخي لنگرودي
چشمه هاي منحصر به فرد(بخش دوم)
شبنم اعماري - همانطور که در بخش اول اين گزارش آورديم، ايران سرشار از ميراث طبيعي است؛ ميراثي که نه تنها جاذبه اي منحصر به فرد محسوب مي شود، بلکه مي تواند شفابخش و درمان کننده هم باشد. در ادامه به معرفي برخي ديگر از چشمه ها مي پردازيم که شايد در نوع خود جالب توجه باشد.سفر به اين چشمه ها هم تفريحي است و هم درماني.
دومين ميراث طبيعي ملي ايران محسوب مي شود که نمونه مشابه اين نوع چشمه ها در جهان انگشت شمار است. باداب سورت در جنوب شهر ساري در استان مازندران، چشمه پلکاني دو هزار ساله است که اثري بي نظير را خلق کرده و طبقاتي بسيار دارد که هر قسمت آن به رنگي درآمده است و رنگ و بويي متفاوت دارد. جايي که به محض ديدن اين شاهکار آفرينش، انگشت به دهان مي مانيد؛ شاهکاري که به دست عناصر طبيعي همچون باد و آب شکل گرفته تا امروز اينگونه زيبايي اش را به رخ بکشد. در ابتداي ورود به چشمه باداب سورت، با پلکاني رنگين روبه رو مي شويد که زيبايي منحصر به فردي دارد. اين پلکان ها که به طور طبيعي به وجود آمده اند، جلوه اي چشم نواز به چشمه بخشيده اند. آب چشمه باداب سورت شور است و دمايي معتدل دارد. اين آب به خاطر داشتن املاح و اکسيد آهن، خواص درماني زيادي دارد. برخي اين جاذبه را زيباترين چشمه جهان مي دانند؛ چشمه اي که در سال 1387 به عنوان يک اثر ملي به ثبت رسيد.
اين چشمه در 4 کيلومتري شرق مراغه جا خوش کرده و در اطراف خود انشعاباتي دارد که هر کدام از آنها مستقل هستند. آب چشمه ايستي بلاغ براي درمان بيشتر بيماري هاي پوستي از جمله حساسيت هاي مخملي مفيد است. افرادي که بيماري رماتيسم و زانودرد دارند، مي توانند از آب اين چشمه براي درمان دردهاي خود استفاده کنند.
اين چشمه آب معدني در 3 كيلومتري جنوب غربي آذرشهر در استان آذربايجان شرقي و در منطقه اي گردشگري قرار دارد. آب چشمه تاپ تاپان، جوشان است و با فشار گازهايي که از ا عماق زمين به بيرون متصاعد مي شود، همراه است. در پايين دست سرچشمه ها ي آب معدني اين چشمه، استخر کوچکي وجود دارد که در فصل تابستان مسافران مي توانند در آن تني به آب بزنند و خستگي به در کنند. آب چشمه تاپ تاپان قابل آشاميدن نيست، ولي از آن مي توان براي رفع امراض پوستي ، درد ها ي عضلاني و مفصلي استفاده کرد.
اين چشمه که در کوه هاي گنو و در فاصله 34 کيلومتري شمال شرقي بندرعباس واقع شده، يکي از مناطق ديدني استان هرمزگان است. چشمه اي که ماهي آوينيوس گينويس در آن زندگي مي کند و در هيچ جاي دنيا هم يافت نمي شود. چشمه گنو در دره اي جا خوش کرده که شمال تا جنوب آن را ارتفاعات آهکي کوه گنو پوشانده است؛ البته گنو تنها چشمه موجود در اين منطقه نيست و چشمه هاي ديگري همچون انارون، تنگ باغ، کهنو، چاهو، پشتنگ، هوبير، پشت بنگرو، رمر، سرچربه، پرکوه، مردو و خرگو در اين منطقه وجود دارد. بخار آب چشمه گنو در صبح هاي سرد، دمايي حدود 41 درجه سانتي گراد دارد که با هواي 20 درجه محيط اطراف خود برخورد مي کند و تا ارتفاع يک متري بخاري ناپايدار ايجاد مي شود و جلوه اي خاص به اين منطقه مي بخشد. آبگرم گنو به لحاظ دارا بودن مقدار قابل توجهي کلروسديم خواص درماني فراواني دارد که از جمله آنها مي توان به درمان برخي از بيماري هاي پوستي اشاره کرد.
اين آبگرم که يکي از مناطق گردشگري نزديک تهران به شمار مي رود، از چشمه هاي جوشان قله دماوند سرچشمه مي گيرد و قدمت زيادي دارد. آبگرم لاريجان با حرارتي حدود 62 درجه سرشار از مواد گوگردي است که مي تواند به درمان انواع بيماري هاي پوستي، دردهاي استخوان، مفاصل و روماتيسم کمک کند. در اين منطقه استفاده از حمام موقوفه شاه عباسي لاريجان را هم فراموش نکنيد.
اين چشمه شفابخش که در قلب استان خراسان واقع شده، در مسير جاده قديم مشهد به نيشابور قرار دارد. نام چشمه از نام روستايي که در اطراف آن قرار دارد، گرفته شده است. به گفته زبان شناسان و مورخان، واژه گراب هم به دسته اي از چشمه ها و آب هاي معدني گفته مي شود که از ترکيبات گوگرد برخوردار باشد. چشمه گراب، مجموعه اي از چند چشمه روي تپه هاي مختلف است که حدود 500 متر با هم فاصله دارند. اين چشمه ها، دهانه هاي مخروطي شکل دارند و در ارتفاع بالاتري از سطح زمين قرار گرفته اند. نکته جالب در خصوص اين چشمه ها، اين است که به دليل وجود مواد معدني خاص، آب هر کدام از چشمه ها رنگ و طعم متفاوتي دارد. اين مواد، طعم آب هر کدام از چشمه ها را ترش، تلخ يا شور کرده اند و تنوع شگفت انگيزي به آنها داده اند. همين موضوع هم باعث شده گراب نسبت به ساير چشمه هاي موجود در ايران متفاوت باشد و گوشه اي از شاهکار طبيعي طبيعت را در قلب استان خراسان به تصوير بکشد.
اين چشمه در منطقه کوهرنگ در مجاورت روستايي به نام ديمه و در فاصله 85 کيلومتري شهرکرد واقع شده که اهالي منطقه، آن را به کيکاووس از قهرمانان شاهنامه نسبت مي دهند. آب چشمه ديمه، يکي از گواراترين آب هاي جهان به شمار مي رود که خواص درماني فراوان دارد که از جمله آن مي توان به درمان سنگ کليه و پيشگيري از پوسيدگي دندان به خاطر وجود کلسيم موجود در آن اشاره کرد. علاوه بر آب بسيار گواراي اين چشمه، در اين منطقه مي توان از تماشاي جاذبه و مناظر طبيعي بکر و چشم نواز اطراف آن از جمله آبشار کوهرنگ و دشت لاله هاي واژگون هم لذت برد. چشمه ديمه در سال 1388 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.
نکاتی درباره سلامت بینایی
چشم ها يكي از حساس ترين و ظريف ترين اعضاي بدن انسان هستند. بينايي هم بدون شک يکي از مهم ترين حس هاي انسان است که در ارتباط با محيط خارج از بدن نقش مهمي دارد. انسان با حس بينايي از خود محافظت، تعادلش را حفظ و قدرت خلاقيت پيدا مي کند و از ديدن محيط اطراف خود لذت مي برد. داشتن بينايي نعمت بسيار بزرگي است که خداوند به بيشتر انسان ها عطا کرده، اما اگر به چشم ها که بخش مهم و حساس بدن هستند، اهميت ندهيم و از آنها مراقبت نکنيم با مشکل مواجه مي شويم که اين مسئله مي تواند بينايي را تحت تاثير قرار دهد و چالش هاي ناگواري را در زندگي رقم بزند؛ بنابراين براي حفظ سلامت اين عضو مهم بدن بايد از آنها به خوبي مراقبت کرد. با رعايت نکاتي که در ادامه آورده ايم، مي توانيد از آسيب به چشم ها جلوگيري و سلامت بينايي تان را تضمين کنيد.
براي اينکه چشم هاي سالمي داشته باشيد، نياز است به طور منظم به چشم پزشک مراجعه کنيد. اگر هم مشکلات بينايي نداريد، بهتر است بين سنين 20 تا 30 سال، هر پنج سال به پزشک مراجعه کنيد. بين سنين 40 تا 65 سال نيز بايد هر دو تا چهار سال راهي چشم پزشکي شويد. در سنين بالاتر از 65 سال ديگر مراجعه سالانه يا حداقل هر دو سال يک بار به پزشک بسيار ضروري است.
فراموش نکنيد زماني که در معرض تابش نور خورشيد هستيد، از عينک آفتابي استاندارد استفاده کنيد. به دنبال عينک هايي باشيد که ويژگي هايي مثل محافظت 99 يا 100درصدي در برابر اشعه هاي فرابنفش (UV) داشته باشند. قرار گرفتن طولاني مدت در معرض اشعه هاي فرابنفش به بينايي آسيب مي رساند. شروع مراقبت از چشم ها اگر از دوران جواني آغاز شود، خطرات مشکلات بينايي در سال هاي بعد را کاهش مي دهد. به گفته متخصصان قرار گرفتن در معرض نور خورشيد با ابتلا به آب مرواريد، تحليل بافت شبکيه، پينگوکولا و ناخنک و شرايط دردناک براي چشم، در ارتباط است.
توصيه مي شود حتي زماني که در سايه قرار داريد هم عينک بزنيد. درست است که سايه مقدار زيادي از اشعه فرابنفش را کاهش مي دهد، اما اين امر 100درصدي نيست و چشم ها همچنان در معرض آسيب قرار دارند. هيچ گاه مستقيم به آفتاب خيره نشويد، حتي زماني که عينک به چشم داريد. اشعه خورشيد بسيار قوي است و با خيره شدن به آن آسيب هاي جدي به بخش هاي حساس شبکيه وارد مي شود.
ورزش منظم مي توانداز ابتلا به بيماري هاي ديگري چون ديابت جلوگيري کند. ورزش کردن، آن هم سه بار در هفته و هر بار حداقل 30 دقيقه ، احتمال بيماري هاي چشمي مثل آب سياه و تحليل بافت شبکيه را کاهش مي دهد.
خواب کم، خستگي چشم را به دنبال دارد. از نشانه هاي خستگي چشم هم مي توان به سوزش چشم، دشواري در تمرکز، خشکي چشم يا اشک فراوان، ديد تار يا دوبيني، حساسيت به نور يا درد در گردن، شانه ها و پشت اشاره کرد. سعي کنيد هر شب به ميزان کافي بخوابيد. اين کار از خستگي چشم ها جلوگيري مي کند. افراد بزرگسال به هفت تا هشت ساعت خواب در شبانه روز نياز دارند.
استفاده از قطره هاي چشمي ضدحساسيت در فصول حساسيت زا باعث کاهش قرمزي چشم ها و خارش مي شود. توجه داشته باشيد که از اين قطره ها به مقدار کم استفاده کنيد، چون استفاده روزانه از آنها مي تواند مشکل را بدتر کند. قطره هاي چشمي ضدحساسيت با جمع کردن جريان خون در قرنيه کار مي کنند، مسئله اي که باعث مي شود اکسيژن به چشم نرسد. پس زماني که احساس التهاب يا خارش نداريد به هيچ وجه از اين قطره ها استفاده نکنيد.
خواب کم، خستگي چشم را به دنبال دارد. از نشانه هاي خستگي چشم هم مي توان به سوزش چشم، دشواري در تمرکز، خشکي چشم يا اشک فراوان، ديد تار يا دوبيني، حساسيت به نور يا درد در گردن، شانه ها و پشت اشاره کرد. سعي کنيد هر شب به ميزان کافي بخوابيد. اين کار از خستگي چشم ها جلوگيري مي کند. افراد بزرگسال به هفت تا هشت ساعت خواب در شبانه روز نياز دارند.
خوابیدن با لنز خطر عفونت چشم را افزایش می دهد و به آسیب دائمی منجر می شود؛ بنابراین هرگز فراموش نکنید که قبل از خواب باید آنها را بیرون بیاورید، البته با دست های تمیز این کار را انجام دهید.
با قرار دادن برش هاي خيار خنک روي پلک براي 10 تا 15 دقيقه پيش از خواب، از پف زير چشم پيشگيري کنيد.
چاي سبز کيسه اي هم گزينه خوبي براي از بين بردن پف کردگي است. بهتر است چاي کيسه اي را براي چند دقيقه در آب سرد قرار دهيد و براي 15 تا 20 دقيقه روي چشم ها بگذاريد. اين کار باعث مي شود تانن موجود در چاي به کاهش التهابات چشم ها کمک کند.
در زندگی روزمره، بیشتر افراد کارهایی را از روی عادت انجام می دهند که ممکن است ضرر و زیان آنها را ندانند؛ بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از آسیب، شناخت این کارها و آگاهی از ضرر و زیان آنهاست.
خیره شدن طولانی مدت به گوشی موبایل و کامپیوتر: خیره شدن به تلفن همراه برای مدت طولانی می تواند به چشم ها آسیب برساند. علاوه بر این، ممکن است به تاری دید، سرگیجه، خشکی چشم ها و حالت تهوع منجر شود.
برای ترک این عادت بد می توانید هر 20 دقیقه یک بار گوشی خود را کنار بگذارید و به چشم هایتان استراحت بدهید. خیره شدن به صفحه کامپیوتر برای مدت طولانی هم سلامت چشم ها را تهدید می کند.
اگرچه علم هنوز ثابت نکرده که نگاه کردن به صفحه رايانه به چشم ها آسيب مي رساند، اما متخصصان بر اين باورند که اين کار باعث فشار به چشم و خشکي آن مي شود. تشعشع صفحه نمايش رايانه خستگي ماهيچه هاي چشم را به دنبال دارد که اين مشکل ممکن است يا به خاطر نور بيش از حد باشد يا به خاطر تاريکي زياد. اگر شرايط اين را نداريد که کار با رايانه را محدود کنيد، از تکنيک هاي استراحت چشم کمک بگيريد.
نگاه کردن از بالا يا پايين به صفحه رايانه براي مدت طولاني مي تواند باعث فشار بيش از حد به چشم ها شود. توصيه مي شود براي کاهش خطرات اين فشار، رايانه را روي ميز و صندلي تان به شکلي قرار دهيد که بتوانيد مستقيم به صفحه آن نگاه کنيد.
در مواقعي که مشغول کار با رايانه هستيد، پس از 20 دقيقه کار به جسمي که 6 متر از شما دورتر است، به مدت 20 ثانيه خيره شويد. اگر فکر مي کنيد که سرگرم کار مي شويد و از خاطر مي بريد که اين قانون را رعايت کنيد، مي توانيد با تنظيم آلارم موبايل اين کار را يادآوري کنيد.
کار کردن و مطالعه در فضايي که نور کمي دارد، باعث فشار به چشم ها مي شود. البته آسيبي به آنها نمي رساند، اما بهتر است براي راحتي خودتان هم که شده در محيط هايي کار کنيد که نور کافي دارند. اگر چشم ها خسته شد، به آنها کمي استراحت بدهيد.
دیدن هر نوع صفحه نمایش در تاریکی، فرقی نمی کند می خواهد تلویزیون و کامپیوتر باشد یا تلفن همراه و کتاب الکترونیکی برای چشم ها بد است. در تاریکی، سطح نور به سرعت در حال تغییر است. بنابراین چشم ها برای پردازش این تغییرات باید بیشتر کار کنند، مسئله ای که روی خواب تاثیر می گذارد و به سردرد، خشکی و قرمزی چشم ها منجر می شود.
کار با رايانه و نگاه کردن به آن باعث مي شود که کمتر پلک بزنيد، مشکلي که موجب خشکي چشم مي شود. بنابراين سعي کنيد آگاهانه هر 30 ثانيه پلک بزنيد و اين عمل را فراموش نکنيد.
براي جذب روي، موادي چون گوشت گاو، بادام زميني و سبزيجات را در رژيم غذايي خود بگنجانيد. اسفناج، کلم بروکلي و نخودفرنگي داراي لوتئين و زآگزانتين هستند. در واقع مصرف سبزيجات براي سلامت چشم ها مفيد است و نقش تاثيرگذاري بر بينايي دارند. البته خوردن هويج هم مي تواند به ديد بهتر و تقويت چشم ها کمک کند، پس مصرف هويج را از ياد نبريد و جايي براي آن در برنامه غذايي تان در نظر بگيريد.
در هفته يک يا دو بار ماهي بخوريد، ماهي هايي مثل سالمون يا ساردين. اگر هم علاقه اي به ماهي نداريد، مي توانيد از قرص هاي امگا3 استفاده کنيد. نکاتي که برايتان آورديم را جدي بگيريد و با رعايت آنها هرچند اندک، به سلامت چشم و بينايي تان کمک کنيد. از ياد نبريد که نعمت ديدن، نعمت بزرگي است که بايد قدر آن را دانست.
حبوبات، آجيل، جوانه گندم و روغن هاي گياهي منبع ويتامين E هستند که بايد آن را به رژيم غذايي اضافه کرد. همچنين مرکبات، توت فرنگي، کلم بروکلي و فلفل دلمه اي سرشار از ويتامين C هستند که مي توان از آنها استفاده کرد
آگاهی پشتوانه ای برای رفع نگرانی با فرزند نوجوانم چطور رفتار کنم؟ اين سوال کليدي و اساسي بسياري از والدين ايراني است که فرزنداني در دوره بلوغ و رشد دارند. آنها هميشه نگرانند که نوع مواجهه با فرزندان بايد چگونه باشد که در مسير تربيت صحيح قرار گيرند. استقلال خواهي و روحيه سرکشانه نوجوانان، هميشه والدين را دچار تعجب و گاه ناراحتي مي کند، اما خيلي از مسائل پيش آمده طبيعي است فقط بايد شرايط را درک کرد و در کنترل خود در آورد. مطلب پيش روي شما تلاش کرده است تا به برخي دغدغه ها و نگراني هاي والدين پاسخ بگويد و راه تربيت فرزندان را براي والدين هموارتر و و کم مشکل تر کند.
مهمترین اصل در روابط انسانی، صداقت است، چون قابل درک است. زمانی که دروغ می گوییم، فکر می کنیم بقیه متوجه نمی شوند زیرا فرزندان به سهولت به میزان صداقت والدین با خودشان پی می برند و میزان اعتماد خود را به والدین برحسب آن تنظیم می کنند. هر چقدر میزان صداقت بین شما و نوجوانتان بیشتر باشد، سهولت ارتباط بیشتر است. راحت تر با شما ارتباط مي گيرد؛ راحت تر می آید درد و دلش را با شما درميان مي گذارد.
نوجوان مثل بقیه افراد نیازهای اولیه اي دارد که همان نیازهای جسمانی و فيزيولوژيک آنهاست، زیرا رشد جسمانی و احساسي را با هم تجربه و نسبت به دنیا هویت پیدا می کنند و جهان بینی شان هم شکل می گیرد. این نیازها همزمان می شود و به همين دليل والدين باید تنها نکته ای که به یاد داشته باشند «به اندازه، بجا و بموقع نیازشان را برآورده کنند.»
در کنار تمام اصول برقراری رابطه انسانی با کودک و نوجوان، اصل قاطع و جدی بودن مطرح می شود، متأسفانه برخی والدین با فرزندان یا بسیار خشک و رسمی هستند و یا بسیار مهربان و نرم. قاطع بودن به معنای جدی و عصبانی و خشونت و سختگیری نیست. قاطع بودن به معنای این است که قانونی که با هم تعریف کردیم، باهم به اجرا بگذاریم. اگر والدين يا فرزندان در جايي از اين قواعد خطا کردند، مي توانیم براي بار اول دربارة دلیل خطا صحبت کنیم و بار دوم برای اینکه چرا تکرار شد صحبت کنیم و اگر بار سومی اتفاق افتاد آنجا بررسی کنیم شاید قانون ما غلط است اما بعد از بار سوم، والدین باید قاطع باشند.
به نوجوانتان مسؤولیت بدهید. زمانی که به او مسؤولیت می دهيد که اتاقش را مرتب کند، نبايد بگویید اتاق خودش است؛ شما همین مسؤولیت را به او دادید؛ بنابراین تحسینش کنید، از او قدردانی کنید، جلوی دیگران بگویید شکرخدا یاسمن کمک کارم است و اگر جدای از مسؤولیتش، کوچکترین کاری انجام داد، بگویید و به او بفهمانید و بگویید می دانم وظیفه تو نيست، انتظاری هم از تو ندارم ولی اين کار را که انجام می دهی، باعث می شود نگاهم به تو عوض شود و حس خوبی داشته باشم و آرامش و انرژی داشته باشم.
با فرزندنتان رابطه برقرار و با آنها مشورت کنید. به بچه ها باید تصمیم گرفتن را یاد بدهیم. زندگی ما با تصمیم هایمان می گذرد. مهمترین کاری که انجام می دهیم، تصمیم گیری و انتخاب است.در اصل مشورت کردن چند نکته هست، اینکه ما برای تو ارزشی قائل هستیم، اینکه تو را به عنوان یک شخصیت مستقل پذیرفتیم و تو هم جزء افراد بالغ هستی و برای نظرت ارزش قائلیم، تو برای ما محترم هستی و مهمترین چیز این است که خود والدين به او تصمیم گیری را به آنها یاد می دهند.
خانواده، مهم ترین کانون تأمین کننده نیازهای روانی فرزند است. خانه و خانواده را می باید مهم ترین کانون تامین کننده نیازهای روانی یک نوجوان بدانيم چرا؟ چون در این سن مستقل می شوند، خیلی راحت یا تحت تاثیر محیط هستند يا دوست قرار می گیرند و دوست دارند با هم سن و سال خودشان باشند و وقت بیشتری را در بیرون از خانه بگذرانند. پس باید اصل ما این باشد که فضای خانه و خانواده، سرشار از امنیت و آرامش و حتی جذابیت باشد.
وقتی با نوجوان روبه رو می شويد، حتی اگر از او عصبانی هستید، نه با حرکات بدنتان و نه با زبانتان نبايد با او مواجه شويد يعني او نبايد احساس کند که شما مي خواهيد به او حمله، تنبیه، قضاوت يا اورا ارزیابی کنيد. عبارات و کلماتی هم که استفاده می کنید، بايد همه مثبت باشند، تشویقی برای تغییر باشد؛ ابتدا با یک نکته مثبت از نوجوانتان شروع کنيد، سپس مطلبی اصلي که مدنظرتان است بگوييد و در باره آن مسئله صحبت کنید و مجدد یک نکته مثبت بگویید.
در هر فرصتی که پیش می آید، با فرزندان خود صحبت و با آنها در یک فضای گرم و صمیمانه ارتباط کلامی و عاطفی برقرار کنید. مثلا وقتي می بینيد بچه نوجوانتان از ساعت 1 تا 3 بعدازظهر در اتاقش هست و در اتاق هم بسته، شما مي توانيد از این فرصت استفاده کنید. تحقیقات نشان می دهد هر چقدر خانواده ها در سن نوجوانی فرزندشان، برای نزدیک شدن به آنها ارتباطات کلامی و غیرکلامی بین همه اعضای خانواده برقرار شود و به او محبت کنيد و او احساس کند مورد توجه است؛ نوجوان بيشتر و بهتر اين سن را پشت سر مي گذارد.
گاهی پدران و مادران به زمان عصر خود اشاره و بی توجه به مقتضیات زمان و مکان تأکید می کنند که وقتی به سن شما بودیم، اینگونه رفتار می کردیم، اینگونه لباس می پوشیدیم و... و نظایر آن را از فرزندان خود انتظار دارند.«چیزی یا کسی را به نوجوانمان تحمیل نکنیم.» بدترین تحمیلی که به نوجوانمان می کنیم این است که از او می خواهیم مثل ما باشد. یادتان باشد دنیا تغییر کرده و بر اساس این تغییرات، روحیات و نیازهای ما هم تغیير کرده است.در حالی که باید به فرزندان اعتماد کرد و به آنها اجازه داد که به تدریج پس از کسب آگاهی لازم بتوانند خود تصمیم گیری در امور زندگی، تحصیلی و شغلی را تمرین کنند.
سعی کنید با نوجوانان، بر اساس اصل اعتدال رفتار کنید. اصل ارتباط با نوجوان اصل اعتدال است؛ مقررات و انضباط را تعیین کنید. برای اعمال مقررات سعی کنیم در مرحله اول شما پایبند باشید. «پدری که خودش سیگار می کشد، نمی تواند به نوجوانش بگوید سیگار بد است و نکش. مادری که خودش مدام با گوشی همراه بازی می کند، نبايد به دختر نوجوانش بگوید این کار را نکن.» از طرفی هم استبداد به درد نمی خورد. «نبايد از والدین بخواهيم با ما کار نداشته باشند، به اين دليل که ما به یک حد رشد رسیدیم» و يا «والدين بگويند: تو با من کار نداشته باش، آب از سر ما گذشته است.» این جملات را وقتی به نوجوانمان می گوییم، اعتدال از بین می رود. گویی به او می گوییم که من با تو متفاوت هستم.
تفاوت های موجود در انسان ها، بیانگر این نکته است که پدر و مادر باید مطابق روحیه، علایق، توانمندی ها، استعدادها و ویژگی های فرزند خود رفتار کنند. ما وقتی هم سن وسال شما بودیم، با شکلاتي خوشحال می شدیم. حالا الان باید فلان چیز را برای شما بگیریم. «به نوجوانتان اعتماد کنید. به آنها اجازه بدهید در مورد امور تصمیم گیری کنند.» آنها هم شبیه ما بودند، اما در دنیایی مدرن تر، سخت تر، سردتر، از لحاظ حوزه ارتباطی. بدترین کاری که ما می توانیم انجام بدهیم، مقایسه کردن است. در هر سنی مقایسه کردن بد است و این کار در نوجوانی بدترین کار است.
اگر در زمان نوجوانی، فرزندتان احساس ارزشمندی کند، هویت مثبت از خود پیدا می کند و این مسئله به او کمک می کند که در آينده با هر فشاری و هر شرایطی که مواجه شد، تصمیم به انتخاب درست با ملاک ها و معيارهاي خودش بگیرد. نوجوان نیاز دارد هویت مشخصی از خود به دست آورد تا بتواند به عنوان فردی مستقل به زندگی اش جهت دهد، احساس ارزشمندی کند، از وابستگی ها رهایی یابد و بالاخره بتواند برای استقلال مالی، تحصیلی، شغلی، ازدواج و آینده خود برنامه ریزی کند.
انتخاب برنج: برنج درجه يک، برنجي است بلند، باريک، سفت و بدون خرده برنج که به آساني زير دندان خرد نمي شود و رنگ آن کمي زرد است. براي تشخيص عطر و طعم برنج، مقداري از آن را بين کف دو دست خوب بماليد و روي آن بدميد، در اين لحظه، عطر برنج بايد به مشام برسد.
نگهداري برنج: برنج را در جاي خشک نگهداري کنيد. رطوبت، برنج را خراب مي کند. براي انبار کردن برنج، آن را در مکاني خشک، بالاتر از سطح زمين و دور از نور مستقيم خورشيد قرار دهيد؛ مقداري نمک روي برنج بريزيد و آن را زير و رو کنيد. اين عمل باعث مي شود آفت وارد برنج نشود، لاي آن تخم نگذارد و از برنج تغذيه نکند.
پاک کردن، شستن و خيس کردن برنج: ابتدا آن را به دقت پاک کنيد. سپس در قابلمه اي که حداقل سه برابر حجم برنج باشد، بريزيد و دو بار با آب سرد بشوييد (هنگام شستن توجه داشته باشيد آن را زياد چنگ نزنيد تا خرد نشود)، سپس روي برنج مقداري آب ولرم بريزيد؛ به طوري که تقريباً چهار تا پنج سانتي متر بالاتر از سطح برنج را بگيرد. به نسبت هر کيلوگرم برنج، 500گرم سنگ نمک را شسته، در دستمال تميزي قرار دهيد و آن را روي برنج بگذاريد. به جاي سنگ نمک مي توانيد از 200گرم نمک کوبيده استفاده کنيد. برنج را بهتر است حدود 8 تا10ساعت قبل از طبخ در شهرهاي خشک و در شهرهاي مرطوب سه تا چهار ساعت خيس کنيد.
خيس کردن برنج براي کته: ابتدا آن را به دقت پاک کنيد. سپس در قابلمه اي که حداقل سه برابر حجم برنج باشد، بريزيد و دو بار با آب سرد بشوييد. سپس آب برنج را کاملاً خالي کنيد و براي هر چهار پيمانه برنج، شش پيمانه آب و مقداري نمک بريزيد، سپس بسته به نوع پخت، آن را سه تا 10ساعت خيس کنيد.
آبکش کردن برنج در حجم بالا: براي اين کار با آب گردان، برنج را در آبکش بريزيد. دقت کنيد کمي زودتر از زماني که مغز آن کاملاً پخته شود، در آبکش بريزيد؛ زيرا تا زماني که کل برنج را آبکش مي کنيد، نيمي از آن له مي شود. از چند آبکش استفاده کنيد تا برنج ها زياد روي هم انباشته و خمير نشود. براي دم کشيدن در حجم بالا، بهتر است از دم کني استفاده و يا خمير درست کنيد و دور در قابلمه را با خمير بپوشانيد تا بخار برنج بيشتر در قابلمه بماند. زير قابلمه، شعله پخش کن و روي در آن مقداري آتش (زغال برافروخته) قرار دهيد تا زير و روي پلو حرارت ببيند و بهتر دم بکشد. مي توانيد براي دم کشيدن برنج از فر نيز استفاده کنيد.
دم کردن برنج آبکش شده: در قابلمه مقداري روغن ريخته، روي حرارت ملايم قرار دهيد تا داغ شود. سپس برنج آبکش شده را روي آن ريخته، به صورت مخروطي درآوريد و با دسته کفگير داخل برنج چند سوراخ ايجاد کنيد. اين عمل باعث مي شود بخار برنج به راحتي بالا بيايد و بهتر دم بکشد. سپس در قابلمه را گذاشته، حرارت را زياد کنيد تا بخار برنج بلند شود. در اين فاصله، کره را با مقداري روغن مايع روي حرارت ملايم قرار دهيد تا داغ شود. زماني که بخار برنج بلند شد (براي امتحان اينکه بخار برنج بلند شده يا نه، مي توانيد کمي آب به بدنه قابلمه بپاشيد. اگر سريعاً جيزجيز کرد و آب تبخير شد، بخار برنج بلند شده)، کره و روغن داغ را روي برنج ريخته، زعفران (ساييده و حل شده در آب) را نيز در گوشه اي از برنج بريزيد و در آن را بگذاريد. سپس شعله پخش کن را زير قابلمه قرار دهيد و حرارت را ملايم کنيد تا دم بکشد. براي چهار پيمانه برنج، 25 دقيقه زمان دم کشيدن لازم است. بايد توجه داشته باشيد به هر ميزان که برنج بيشتر باشد، زمان پخت نيز کمي بيشتر مي شود.
گفت و گوي «مشعل» با جوان ترين کاپيتان نفت آبادان
تيم فوتبال صنعت نفت آبادان در فصل گذشته بخصوص در نيم فصل دوم جزو آن دسته از تيم هايي بود که فوتبال خوبي را ارائه داد تا آن جا که در هفته هاي پاياني به هيچ تيمي رحم نمي کرد و با گلهاي زيادي حريفان خود را شکست مي داد. سرجيو در نيم فصل دوم با اتکا به جوانان، روزهاي خوبي را براي اين تيم رقم زد. يکي از آن جوانان مسلم مجدمي هافبک دفاعي و کاپيتان 22 ساله بود که در فصل گذشته بازي هاي درخشاني را به نمايش گذاشت. کاپيتان جوان تيم فوتبال صنعت نفت آبادان عقيده دارد هرچه ديرتر تکليف تيم روشن شود براي حضور در مسابقت ليگ برتر نوزدهم به مشکل خواهند خورد. مسلم مجدمي که با 22 سال سن در فصل گذشته ليگ برتر جوان ترين کاپيتان ليگ به شمار مي رفت مي گويد: نفت آبادان فصل خوبي را پشت سر گذاشت و اگر ليگ چند هفته بيشتر ادامه داشت آنها مي توانستند سهميه آسيايي بگيرند. او حضور سرجيو را باعث موفقيت نفت مي داند و مي گويد حيف شد او را از دست داديم . اميدوارم براي فصل بعد هم يک مربي خوب خارجي تيم را هدايت کند. با مجدمي کاپيتان جوان شادگاني تيم فوتبال صنعت نفت آبادان از ليگ و برنامه هايش صحبت کرديم که توجه شما را به آن جلب مي کنيم.
براي من فصل خيلي خوبي بود. توانستم بازي هاي خوبي انجام بدهم، بخصوص نيم فصل دوم که کادرفني ازمن راضي بودند؛ البته بايد بگويم که در نيم فصل اول هم خوب بوديم؛ اما چون شناخت سرجيو نسبت به تيم کم بود، براي همين زمان برد تا بتواند تفکرات خودش را در تيم پياده کند، به همين دليل ما هم کمي ديرتر نتيجه لازم را گرفتيم. در مجموع معتقدم که فصل خوبي را پشت سر گذاشتيم.
در ليگ هفدهم با کمالوند که از مربيان خوب فوتبال ايران هستند، فوتبال متفاوتي را بازي کرديم. با رفتن او از آبادان فصل جديد را با سرجيو شروع کرديم و تقريبا تيم جديدي داشتيم؛ چون بيشتر بازيکنان فصل قبل جدا شدند و با تاخيري که براي انتخاب مديريت پيش آمد، تيم ديرتر بسته شد؛ اما سرجيو، مربي بزرگي بود و هميشه براي موفقيت و فوتبال زيبا تلاش مي کرد و به جوانان شهر و باشگاه بازي مي داد.
همانطور که گفتم او مربي خيلي بزرگي بود. به جوانان خيلي اعتقاد داشت و به پيشرفت من خيلي کمک کرد. تمرين هاي خيلي خوبي را براي تيم و هافبک ها در نظر مي گرفت و هميشه به من، نکات جديدي را گوشزد مي کرد و ايراداتم را مي گرفت. من فکر مي کنم خيلي شانس آوردم که در اين برهه با او کار کردم.
ما تغييرات زيادي داشتيم و همانطور که گفتم اين تغييرات باعث شد تيم ديرتر راه بيفتد. هرچه از فصل مي گذشت، ما بهتر بازي مي کرديم. به همين دليل نتايج خوبي گرفتيم و چه بسا اگر ليگ چند هفته ديگر ادامه داشت، مي توانستيم سهميه آسيا را کسب کنيم. در هفته هاي پاياني به هرتيم بين 3 تا4 گل مي زديم و ديديد که چه جهش خوبي در جدول داشتيم و در مجموع هواداران از نتايج و عملکردمان راضي بودند.
بزرگترهاي تيم مي گفتند با توجه به قدمتي که در اين باشگاه دارم، بايد کاپيتان باشم، خيلي خوشحالم که با اين سن کم، کاپيتان يکي از قديمي ترين تيم هاي کشور بودم.
بله من در تيم هاي پايه نفت بازي مي کردم و محصول آکادمي باشگاه نفت آبادان هستم. از تيم اميد به بزرگسالان آمدم و 2 سال است که با بزرگسالان در ليگ بازي مي کنم.
واقعا نفت آبادان، مربي بزرگي را از دست داد. سرجيو، مربي باهوش و کار بلدي بود، واقعا حيف شد. او مي توانست به فوتبال آبادان وحتي کشور کمک کند.اميدوارم هرچه سريع تر تکليف باشگاه و سرمربي مشخص شود.
متاسفانه همين طور است و اگر مسؤولان رده بالاي نفت، هيات مديره و مدير عامل را مشخص نکنند، تيم ضرر خواهد کرد. فکر مي کنم که همه تيم ها شروع کرده اند و فقط تيم ما و نفت مسجد سليمان و پرسپوليس شروع نکرده ايم؛ البته اين تيم ها تکليف مديريتشان مشخص است؛ اما ما هنوز مدير هم نداريم. از سوي ديگر هواداران هم انتظار بجا و بحق دارند. اگر دير شروع کنيم، مثل فصل گذشته بازهم نمي توانيم در نيم فصل اول خوب باشيم و امتيازات لازم را جمع کنيم.
اگر شرايط اقتصادي فراهم باشد و مربي مثل سرجيو بياورند که خيلي بهتر است، چون باعث پيشرفت فوتبال آبادان و نفت مي شود؛ البته اين حرفم به اين معنا نيست که مربي ايراني خوب نيست؛ اگر مربي خارجي در سطح سرجيو بيايد، خيلي بهتر است. مربيان خارجي به جوانان اهميت بيشتري مي دهند و باعث پيشرفت مي شوند.
از چند تيم خوب ليگ برتري پيشنهادهايي دارم که اتفاقا خوب هم هستند. اما قرارداد دارم و اولويت من نفت آبادان است. دوست دارم اينجا بازي کنم. با اين حال منتظرم تکليف باشگاه مشخص شود تا ببينيم چه پيش خواهد آمد.
مگر مي شود به تيم ملي فکر نکرد. هر فوتباليستي دوست دارد به تيم ملي برسد. من هم دوست دارم ملي پوش شوم. براي همين سعي مي کنم در فصل جديد، بهترين بازي هاي خودم را انجام دهم تا بتوانم نظر سرمربي تيم ملي را جلب کنم. خوشبختانه سرمربي بلژيکي تيم ملي، به جوانان زياد اهميت مي دهد و اميدوارم اين شانس را داشته باشم که مسافر جام جهاني قطر شوم. البته مي دانم کار سختي پيش رو دارم؛ چون تيم ملي هافبک هاي خيلي خوبي دارد؛ اما از مبارزه نمي ترسم و نااميد هم نيستم.
اميدوارم هرچه زود تر مشکلات تيم حل شود و تمرين ها را شروع کنيم. آبادان است و يک تيم فوتبال. مردم عاشق اين تيم هستند و چيزي جز اين تيم ندارند. مسؤولان بايد شرايط شهر و تيم را درک و کمک کنند تا نفت زنده بماند. از مديرعامل، هيات مديره، کادر فني و سرپرست، بازيکنان و هواداران پرشور نفت تقدير و تشکر مي کنم که همواره حامي من بودند و با حمايت هايشان باعث پيشرفت فوتبال من شدند.
بانوان کوهنورد شركت ملي نفت ايران با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز سلامت و نشاط کارکنان در يكي ديگر از صعودهاي موفقيت آميز خود به ارتفاعات 3000 متري سرشاخان دررشته کوه زاگرس در استان آذربايجان غربي صعود کردند.
سرشاخان در 100 كيلومتري جنوب شرقي مركز استان آذربايجان غربي بين شهرستان هاي اروميه، نقده، پيرانشهرو مهاباد با ارتفاع 2130 تا 3000 متر واقع شده که به بهشت كوه هاي کردستان معروف است. کوهنوردان خانم شرکت ملي نفت ايران، بعد از 6 ساعت کوهپيمايي در دره شيخان و مسير هاي سخت موفق شدند به قله برسند.
کوهنورداني که دراين صعود حضور داشتند، عبارتنداز:
مريم زرينه، الهه صفري، سميرا صاعدي آذر، زينب احمدي، الهه الهياري، سعيده ردايي، مهين يامولا زواره، عصمت سلطاني، فرزانه جعفر طياري، زهرا محمدي، ليندا هوشياركفاش، ثريا زريني، ملكه توكلي، مريم گلشني، معصومه حبيب الله، معصومه مهماندوست، مهتاب محمدي، ناديا اسمي خاني، خديجه علي پناهي(سرپرست گروه)، مهدي باقرپور(روابط عمومي)، بهنام جداييان (مربي)، حسين باقرزاده (دبير هيات) و اکبر مهدي زاده (رئيس هيات)
با هدف توسعه ورزش همگاني، همايش پياده روي خانوادگي كاركنان شركت گاز استان مركزي در منطقه گردشگردي گردو اراك به همت واحد اجتماعي رفاهي و امورورزش اين شرکت برگزارشد.
باتوجه به تصميم هاي اتخاذ شده در شوراي فرهنگي شرکت گاز استان مرکزي، اين همايش به منظور افزايش روحيه نشاط، شادي و سلامت افراد، ضرورت ترويج ورزش در جامعه بخصوص در بين همكاران و خانواده هايشان و همچنين با پيام حفظ محيط زيست و كمك به كاهش آلودگي زيست محيطي با هدف گسترش مسؤوليت اجتماعي شرکت برگزار شد كه با استقبال همکاران و خانواده هاي آنها همراه بود.
جودوکارتيم نفت مسجدسليمان با تصميم کادر فني تيم ملي جودو کشورمان، به ترکيب اصلي تيم ملي کشورمان راه يافت.
امين کاميابي، جودو کار دسته 81- کيلوگرم تيم نفت مسجد سليمان که به تيم ملي جودودعوت شده بود، پس از درخشش در اردوي تيم ملي، با تصميم کادر فني به ترکيب تيم ملي کشورمان براي حضوردر رقابت هاي قهرماني آسيا انتخاب شد.
هجدهمين دوره رقابت هاي قهرماني آسيا، هفتم و هشتم مرداد ماه در چين تايپه برگزار مي شود و تيم ملي کشورمان با 7 جودوکار در اين مسابقات حضور خواهد داشت.
فوتباليست هاي کوچک تيم نفت اهواز در فستيوال مدارس فوتبال اهواز خوش درخشيدند.
فستيوال مدارس فوتبال اهواز با حضور 14 تيم در زمين شرکت لوله سازي اهواز برگزار شد که تيم زير 10 سال نفت اهواز که از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تشکيل شده بود، در اين مسابقات شرکت داشتند و با ارائه بازي هاي بسيار جذاب و ديدني، رونق بخش اين دوره از فستيوال بودند. به همين منظور استعداد يابان، تعدادي از بازيکنان مدرسه فوتبال نفت را انتخاب کردند. اين فستيوال با هدف شناسايي و کشف استعدادهاي درخشان کلانشهر اهواز برگزار شد و بازيکنان منتخب براي جشنواره استاني دعوت مي شوند. تيم نفت اهواز به مربيگري محمد خميسي و سرپرستي اکبر قراچه که از استعداد يابان اين دوره نيز بودند، در فستيوال شرکت کردند.
تارتار توافق کرد، هيات مديره ابقا شد، بازيکنان جديد درراهند
پس از چند هفته بلاتکليفي سرانجام نفت مسجدسليمان بحران را پشت سر گذاشت و حالا در راه سروسامان گرفتن است تا بتواند در ليگ برتر نوزدهم، حضوري با صلابت داشته باشد.درهفته هايي که پشت سرگذاشتيم، تکليف هيات مديره، مديرعامل و سرمربي نفت مسجد سليمان مشخص نبود و همين موضوع باعث شده بود که ناخواسته اين تيم وارد بحران شود. البته بعد از مخالفت با استعفاي مهران نصريان دوست، مديرعامل تيم که طي حکمي در پست خود ابقا شده بود، اوضاع خوب به نظرمي آمد، ولي عملا تيم و باشگاه در سکوت خبري به سر مي برد. هيچ اتفاق رو به جلويي رخ نمي داد؛ نه بازيکني جذب مي شد و نه خبري از سرمربي جديد بود. البته در همين برهه شنيده مي شد بازيکنان هم يکي يکي دارند از نفت جدا مي شوند که اين موضوع، اوضاع را بحراني تر کرده بود و در اين ميان هم کسي به فکر نفت مسجد سليمان نبود.بعداز چند هفته منتشر شدن اخبار بد درخصوص تيم نفت مسجد سليمان بالاخره خبرهاي خوش هم به گوش رسيد که نخستين خبر خوب، تاييد شدن اعضاي هيات مديره و سپس نهايي شدن حضورمهدي تارتار به عنوان سرمربي در نفت مسجد سليمان، تمديد و خريد بازيکنان جديد باعث شد تا اوضاع نفت بهبود يابد و در مسير حضور با صلابت در ليگ برتر نوزدهم قرار بگيرد.
اولين خبر خوشي که در خصوص نفت مسجد سليمان به گوش رسيد، تاييد شدن و ابقاي اعضاي هيات مديره اين تيم بود.
عطاءالله بهادري، رئيس هيات مديره باشگاه نفت مسجدسليمان با تاييد اين خبر درباره آخرين وضعيت باشگاه نفت مسجدسليمان گفت: خدا را شکر بعد از مدتها رايزني و جلسه و بحث و بررسي، اعضاي هيات مديره تاييد و در سمت خود ابقا شدند. مسئولان استاني و شهرستان مسجدسليمان، اعضاي فعلي هيات مديره باشگاه (بهادري، فرجي، شجاعي، نصيريان دوست و مولايي) را به احمد محمدي (مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب) براي ابقا دراين سمت پيشنهاد کردند که او اين پيشنهاد را پذيرفت و اعضا در سمت خود ابقا شدند. احمد محمدي اکنون بايد نامه اي به مديرعامل شرکت ملي نفت ايران ارسال کند تا باشگاه نفت مسجدسليمان به عنوان يک موسسه و با اعضاي فعلي هيات مديره ثبت شود.
رئيس امورورزش و تربيت بدني ورزش مناطق نفت خيز جنوب که يکي از کانديداهاي مدير عاملي باشگاه نفت مسجد سليمان بود، اين پست را قبول نکرد. هدايت يزدي که قبلا مديرعامل باشگاه نفت مسجد سليمان بود و موفق شده بود، اين تيم را از ليگ يک به ليگ برتر بياورد، با توضيح بيشتر در اين خصوص گفت: به من پيشنهاد شد دوباره مديريت تيم را به عهده بگيرم، اما به دليل مشغله کاري و هم اينکه بعد از ليگ برتري شدن، ديگر تيم از بدنه نفت جدا شده و بايد به طور خصوصي اداره شود، براي همين قبول نکردم. خوشبختانه هيات مديره درپست خود ابقا شدند و همگي از نفرات زبده هستند و مطمنا مي توانند تيم را به خوبي اداره کنند. يزدي در خصوص مدير عامل هم گفت: هنوز آقاي نصيريان دوست مديرعامل هستند مگر اينکه در آينده نخواهند ادامه دهند وهم اينکه اعضاي هيات مديره تصميم جديدي بگيرند، اما به احتمال قوي آقاي نصريان دوست در سمت خود باقي مي مانند. يزدي درباره جذب بازيکن و مربي هم گفت: تا آنجا که خبر دارم، کار تارتار تمام شده است و اعضاي هيات مديره در صدد تمديد و جذب بازيکنان جديد هستند تا تيم به مشکل نخورد.
رئيس هيات مديره باشگاه نفت مسجد سليمان از مذاکرات با مهدي تارتار براي سرمربي شدن زردپوشان مسجدسليمان خبر داد و گفت: تارتار به صورت شفاهي پيشنهاد نفت را پذيرفته است. او يک مربي جوان و باتجربه محسوب مي شود و عملکرد خوبي داشته است. با بازيکنان موردنظر تارتار در تيم نفت يا تيم هاي ديگر مذاکره کرديم و اين مذاکرات را ادامه مي دهيم. تارتار گفته است در صورتي به نفت مسجدسليمان مي آيد که بازيکنان موردنظرش جذب شوند. اگر حضور او در نفت قطعي شود، تلاش مي کنيم يک اردوي تدارکاتي با نظر وي برگزار کنيم.
رئيس هيات مديره باشگاه نفت مسجدسليمان درباره اصلاحات ورزشگاه شهيدبهنام محمدي مسجدسليمان براي ليگ نوزدهم گفت: براي اين ورزشگاه يک پيمانکار گرفتيم تا اصلاحات موردنظر سازمان ليگ انجام شود و الان کارها پيش مي رود. اعضاي هيات مديره با دلگرمي هاي مديران شهري و استاني به کار خود ادامه مي دهند تا نفت مسجدسليمان به جايگاه شايسته اش بازگردد.
سرمربي احتمالي نفت مسجدسليمان براي پذيرش اين سمت، شرطي را براي مديران باشگاه در نظر گرفته است.
همان طور که گفتيم، از مهدي تارتار به عنوان جدي ترين گزينه هدايت تيم فوتبال نفت مسجدسليمان نام برده مي شود، اما اين مربي براي هدايت نماينده مسجدسليمان در ليگ برتر شرطي را براي مديران اين باشگاه در نظر گرفته است. تارتار ليستي از بازيکنان مدنظرش را به مسئولان نفت مسجدسليمان داده و اعلام کرده که بازيکناني را که مي خواهد جذب شوند. سرمربي احتمالي نفت مسجدسليمان عنوان کرده اگر بازيکنان مورد نظر خود را جذب کند، هدايت اين تيم را در فصل آينده به عهده خواهد گرفت.
در ادامه جذب بازيکنان ليست مهدي تارتار، سرمربي جديد نفت، مدافع سابق تيم تراکتورسازي تبريز به نفت مسجدسليمان پيوست. محمد طيبي، مدافع سابق تيم فوتبال تراکتورسازي تبريز که سابقه بازي در پارس جنوبي را زير نظر تارتار دارد، با عقد قراردادي به نفت مسجدسليمان پيوست. طيبي که فصل گذشته در تراکتورسازي بازي مي کرد، با قراردادي يک ساله راهي نفت مسجدسليمان شد تا فصل آينده در اين تيم به فوتبال خود ادامه دهد.
در راستاي ليست، مهدي تارتار براي هدايت نفت مسجد سليمان مدافع تيم نفت مسجدسليمان، قراردادش را با اين تيم به مدت يک فصل ديگر تمديد کرد. موسي کوليبالي، مدافع تيم نفت مسجدسليمان که قراردادش با اين تيم به پايان رسيده بود، براي يک فصل ديگرقراردادش را با اين تيم تمديد کرد. اين تمديد قرارداد درحالي صورت گرفت که صحبت هايي مبني بر انتقال اين بازيکن به فولاد خوزستان به گوش مي رسيد، اما اين بازيکن با قراردادي که امروز امضا کرد، يک سال ديگر در نفت مسجدسليمان حضور خواهد داشت.
مديرعامل و هيات مديره باشگاه نفت آبادان ابقا شدند
مديران باشگاه نفت آبادان بعد از يک ماه بلاتکليفي ابقا شدند. پس از تصميم مجمع مبني بر ابقاي اعضاي هيات مديره و جلسه هيات مديره صنعت نفت آبادان، علي عيسي زاده در پست مديرعاملي موسسه ابقا شد. ساير اعضاي هيات مديره نيز در سمت هاي خود ابقا شدند، به اين ترتيب، نصراصفهاني رئيس هيات مديره که قبلا استعفا کرده بود، بار ديگر به کار بازگشتند. هفته گذشته اولين جلسه هيات مديره اين باشگاه برگزار شد و بعد از يک ماه بلاتکليفي، تکليف مديريت اين باشگاه مشخص شد.
با اعلام رئيس هيات مديره باشگاه نفت آبادان، گزينه هاي سرمربيگري اين تيم مشخص شدند. اين تيم که هنوز تمرينات خود را آغاز نکرده است در نقل و انتقالات هم فعاليتي نداشته و قرار شد، از اين هفته اين باشگاه وارد نقل و انتقالات شود. از جمع طلايي پوشان آبادان تاکنون شهاب گردان دورازه بان اين تيم جدا شده و به فولاد خوزستان پيوست.
در خصوص گزينه هاي سرمربيگري نفت آبادان، حسن نصر اصفهاني، رئيس هيات مديره گفت: هيات مديره مستقيم با مربيان صحبت مي کند؛ ما 3 گزينه خارجي و 4 گزينه داخلي را بررسي کرديم و تا زماني که با هر يک از اين گزينه ها به نتيجه نرسيم، به طور رسمي اسمي را اعلام نمي کنيم و اختيار انتخاب سرمربي را به مديرعامل داده ايم.
وي در پاسخ به اين سوال که از چه زماني تمرينات تيم آغاز مي شود، گفت: تمرينات به زودي زير نظر کادرقبلي آغاز مي شود؛ سرمربي جديد که انتخاب شود، در مورد دستيارانش توافق مي کنيم.
رئيس هيات مديره نفت آبادان در ارتباط با بودجه اين باشگاه گفت: بودجه اين فصل هم تصويب شد، ما زياد بودجه را بالا نبستيم؛ باشگاه نفت آبادان کارخانه بازيکن سازي است و واقعا در داشتن نيرو مشکلي نداريم.
نخستين مرحله مسابقات انتخابي تيم نوجوانان تکواندو باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب درسالن تکواندو مجموعه ورزشي شهرک نفت اهواز برگزار شد و نفرات برگزيده، پس از گزينش نهايي در رقابت هاي ليگ نوجوان باشگاه هاي کشور (جام آينده سازان المپيک)حضور خواهند يافت.
مسابقات انتخابي تيم تکواندو نوجوانان، براي حضور در ليگ نوجوانان باشگاه هاي کشور(جام آينده سازان المپيک)، با مبارزات 80 تکواندوکار در 10 وزن در سالن تکواندو شهرک نفت برگزار و در پايان نفرات برگزيده براي حضور در اردوي اين باشگاه مشخص شدند.
مسابقات انتخابي در دو مرحله و با حضور فرزندان کارکنان شرکتي تمام شرکت هاي تابع مناطق نفت خيز جنوب مثل گچساران و آغاجاري برگزار شد.
پينگ پنگ باز باشگاه مناطق نفت خيزجنوب، عنوان قهرماني مسابقات جوانان استان خوزستان را کسب کرد.
مسابقات پينگ پنگ قهرماني جوانان استان خوزستان در سالن انقلاب مجموعه ورزشي تختي اهواز با حضور 50 بازيکن برگزار شد که درپايان عليرضا بابادي وند از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در بخش انفرادي بعد از پشت سر گذاشتن تمام حريفانش و با درخشش و اقتدار، به مقام قهرماني دست پيدا کرد.
همچنين علي قراچه و محمد جواد قراچه، ازديگر فرزندان نفتي که در اين رقابت ها حضور داشتند، عناوين پنجم و هشتم اين رقابت ها را به خود اختصاص داند.نفرات برتر اين مسابقات به عنوان تيم منتخب استان خوزستان به رقابت هاي کشوري اعزام مي شوند.
گفت وگوی «مشعل» با معلم پژوهشگری که از دانشگاه به صنعت نفت آمد
از در اتاق که وارد مي شوي، مي داني که کلي حس خوب در انتظارت است. هميشه جواب سلامت را رسا و بلند مي دهد، نظم اتاقش توجه ات را جلب مي کند و هر گوشه را که نگاه مي کني، گل و گياه مي بيني که با شيوه اي خاص در اتاق چيده شده است. همه اينها ناخودآگاه رغبت تو را براي حضور در اتاق مرد دانش پژوه اداره بيشتر مي کند. ديوار اتاقش جاي خالي ندارد؛ مدارک تحصيلي، تقديرنامه ها و گواهي نامه هاي مختلف علمي که با نظم خاصي کنار هم چيده شده اند. وقتي قرار مصاحبه مي گذاري، ناخودآگاه به ياد ضرب المثل معروف «درخت هر چه پربارتر، افتاده تر» مي افتي. او معتقد است: «هر کجاي اين کره خاکي که هم نوعي به من نياز داشته باشد، در خدمتم» اين حرف او مصداق کامل فرمايش حضرت علي(ع) است که »ارزش مرد به چيزي است که آن را نيکو مي داند.» با دکتر مجيد اسدنيا، رئيس واحد بازرسي فني منطقه جنوب شرق خطوط لوله و مخابرات به گفت و گو نشسته ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
متولد فروردين سال 56 هستم و 41 سال سن دارم. تحصيلاتم را در مقطع کارشناسي رشته مهندسي مکانيک در دانشگاه فردوسي مشهد، کارشناسي ارشد در رشته مهندسي سيستم هاي انرژي گرايش مدل سازي در دانشگاه صنعتي شريف گذراندم و دکتراي تخصصي (PHD) خود را در همين رشته، سال 96 با معدل 25/19 و دانشنامه با درجه عالي از دانشگاه علوم و فنون نوين دانشگاه تهران گرفتم.
از سال 81 تا سال 87 عضو هيأت علمي رسمي دانشگاه بودم و سال 87 از طريق جذب نخبگان پذيرفته و در منطقه جنوب شرق مشغول به کار شدم و از آن سال به بعد به صورت حق التدريس همچنان با دانشگاه همکاري دارم.
سمت رسمي من مسؤول واحد بازرسي فني است و کارهاي جانبي ديگري نيز عهده دار هستم، مثل مسؤول دفتر مهندسي کيفيت و بهره وري، دبير شوراي پژوهش و فناوري، دبير کميته حفظ حريم خط و معاون علمي و پژوهشي پايگاه بسيج منطقه.
حضور در صنعت نفت را آگاهانه و با برنامه ريزي انتخاب کردم. محيط دانشگاهي به تنهايي نمي تواند به رشد توانمندي ها کمک کند. هر چند مسير دانشگاه هم به روي من بسته نيست و هنوز در دانشگاه تدريس دارم؛ اما مي بينم کار در صنعت نفت نسبت به هفت سالي که در دانشگاه بودم، بيشتر موجب افزايش دانش و تجربه کاري ام شده و از اين انتخاب خوشحال هستم.
در مراکز علمي متعددي در سطح شهرستان رفسنجان، حضور داشته و به تدريس مشغول بوده ام. سال 81 شروع کارم در دانشگاه بود. سپس در دانشگاه علمي کاربردي مشغول تدريس شدم و همزمان در دانشگاه ولي عصر (عج)، آزاد اسلامي و ميثاق به شکل حق التدريسي در خدمت دانشجويان بودم و در مقاطع تحصيلي متفاوت اعم از کارداني، کارشناسي و کارشناسي ارشد تدريس کرده ام و نزديک به 17 سال است که افتخار حضور در محيط دانشگاه را دارم.
در دروس مختلف رشته هاي مربوط به مهندسي مکانيک، گرايش ساخت و توليد، مهندسي صنايع، گرايش ايمني صنعتي و همچنين معماري تدريس داشتم. در رشته مکانيک خودرو نيز درس هاي مرتبط با مکانيک را تدريس کرده ام و يک مقطع کوتاهي هم در بعضي درس هاي رشته مديريت به تدريس اشتغال داشتم.
در آموزش، ناچار به تدريس محفوظات هم هستيم؛ اما خروجي تدريس در رشته مکانيک، کاربردي و عملي است. بخشي از دورس، تئوري هستند؛ اما براي ايجاد نگرش، تغيير رفتار، ايجاد بينش و دانش در خصوص مسائل مکانيکي، کار عملي نيز لازم است.
چون من تحصيلاتم در زمينه انرژي است، دروس مرتبط با مباحث انرژي مورد علاقه ام است و به طور ويژه، به تدريس مباحث آنتروپي و اگزرژي در ترموديناميک علاقه دارم.
سعي کرده ام هر روز موضوع جديدي ياد بگيرم که يکي از بهترين کارها تدريس است و البته کاري حساس و پر مسؤوليت به شمار مي رود. عمر و وقت انسان ها ارزشمندترين سرمايه انساني آنهاست و اين سرمايه در اختيار استاد قرار مي گيرد. اکنون که 17 سال از زمان آغاز تدريسم مي گذرد، با خودم مي گويم که نکند جايي بدون آمادگي سر کلاس رفته و موجب ضرر و زيان به دانشجويان شده باشم؟ کسي که وارد حوزه تدريس مي شود، بايد بداند که ارزشمندترين سرمايه ديگران را در اختيار دارد، پس بايد برايش وقت بگذارد. تدريس وقت گذراني يا صرفا براي اينکه شما داراي شغلي باشي، نيست؛ بلکه کاري است که آثار آن تا هميشه باقي مي ماند. شاگردهايي که شما تربيت مي کنيد، از رفتار و اخلاق شما الگو مي گيرند و تأثير يک حرف يا عمل خوب يا بد تا ابد باقي است.
در محيط هاي کاري، بايد بر مسائل کاربردي تسلط داشت و مسائل تئوريک زياد به درد نمي خورد و مدرس دوره هاي آموزشي داخلي نيز بايد داراي ديد وسيع بوده و با برخورداري از اطلاعات فني و تکنيکال، بر مسائل کاربردي و علمي تسلط داشته باشد. هر چند روحيات همکاران نيز با دانشجوها و ميزان آمادگي آنها متفاوت است. دانشجو ها معمولاً از لحاظ ذهني آماده تر هستند. دغدغه ها و مشغله هاي فکريشان کمتر است. از طرف ديگر روابط شاگرد و معلمي در دانشگاه پررنگ تر است؛ اما تدريس در شرکت از نوع به اشتراک گذاري اطلاعات است تا رابطه شاگرد و معلمي. يعني تدريس براي همکاران بيشتر از جنس همفکري و با همديگر بحث و گفت و گو کردن در مورد مسائل کاري است و شما به عنوان مدرس، از يک جايگاه بالاتر، دانش و تجربه خود را به آنها منتقل مي کنيد و به اشتراک مي گذاريد. رابطه شاگرد و معلمي به آن معنا در محيط کاري وجود ندارد.
مباحث مربوط به انرژي و يک دوره هم نرم افزار کتيا و هيدروليک صنعتي را تدريس کردم و اکنون بيشتر روي تدريس استانداردهاي انرژي متمرکز هستم.
فعاليت جدي من در زمينه توليد محتواي علمي از دوره دکترا شروع شد و پيش از آن، توليد محتوا به صورت رسمي نداشتم؛ هر چند قبل از آن در زمينه ديگ هاي بخار صنعتي با همکاري يکي از استادان دانشگاه کتاب کوچکي نوشتيم؛ اما نوشتن مقالات علمي را از دوره دکترا شروع کردم که در دوره دکترا يک بخش آن ضرورت است و بايد باشد و دانشکده علوم و فنون نوين دانشگاه تهران، نوشتن حداقل دو مقاله ISI براي فارغ التحصيلان دوره دکترا را الزام کرده است. بعد از اين دوره هم کار در زمينه مايع سازي هيدروژن را ادامه دادم و در زمينه تحليل هاي اگزرژي اقتصادي و محيط زيستي مقالاتي نوشتم که همه در ژورنال هاي معتبر با Impact Factor بالا (ضريب تاثير) که ميزان ارجاع به آن مقاله را نشان مي دهد، به چاپ رسيده است، پژوهش هاي من در زمينه مايع سازي هيدروژن ادامه داشت تا اينکه يک فصل کتابي را با عنوان فرايند مايع سازي هيدروژن در مقياس بزرگ، با همکاري يکي از استادان دانشگاه فني برلين به عنوان مؤلف اول نوشتم که چاپ شد و چند کار در مرحله داوري دارم. در حال تدوين يک مقاله درباره فرايند خورشيدي شيرين کردن آب يا نمک زدايي از آب به همراه مايع سازي دي اکسيدکربن هستم که با توجه به اقليم خشک کشورمان اگر به نتيجه برسد، کاربرد داخلي هم دارد. اين فرايند يک سيکل چند منظوره است که از انرژي خورشيدي براي شيرين کردن آب دريا استفاده مي کند، ضمن اينکه در زمينه تصفيه و پاکسازي گازهاي کارخانجات هم کاربرد دارد و اين مقاله هنوز در مرحله تدوين است.
مقاله شيرين کردن آب در ژورنال هاي خارجي چاپ مي شود و بستگي دارد در داخل چقدر به دنبال اين موضوع باشند که بخواهند آن را تجاري سازي کنند. پيش نويس کتاب مايع سازي هيدروژن که با همکاري يکي از استادان دانشگاه تهران نوشتيم، آماده شده است. آن را به انتشارات دانشگاه تهران داديم و قرار شد اصلاحاتي انجام دهيم که کار مي برد و متأسفانه هنوز وقت نکردم روي آن اصلاحات کار کنم.
جزو فناوري هاي استراتژيک است و در صنايع فضايي، خنک سازي راکتور فضاپيماها، انرژي هسته اي، رديابي ذرات راديوکتيو در محفظه جوششBubble Chamber و در صنايع موشکي به عنوان سوخت مايع کاربرد دارد. در داخل کشور، حتي يک سي سي هيدروژن مايع توليد نمي شود؛ زيرا بسيار HighTech است؛ هرچند فرايندها، روش ها، تجهيزات، ابعاد، اندازه ها، Material و ارتباطات مشخص است؛ اما تکنولوژي ساخت آن به طور کامل در کشور وجود ندارد؛ زيرا آن را در دماي بسيار پايين و فشار بالا توليد مي کنند. در دنيا کشورهاي خاصي، تکنولوژي توليد آن را دارند و براي سوخت خودرو تجاري سازي شده است و از هيدروژن مايع براي سوخت خودرو استفاده مي کنند. هيدروژن وقتي مي سوزد، آب توليد مي کند و خروجي اگزوز ماشين به مايع تبديل مي شود. هيدروژن چگالي بالايي دارد و محتواي انرژي هيدروژن مايع، قابل مقايسه با يک ليتر بنزين نيست.
سلام آخر، سومين آلبوم موسيقي احسان خواجه اميري است که در سال 1386 از سوي شرکت ايران گام منتشر شد. آهنگ سلام آخر جزو 40 ترانه ماندگار تاريخ موسيقي ايران قرار گرفته و اين آلبوم و تک آهنگ سلام آخر، از آهنگ هايي است که نسل جديد آن را فراموش نکرده است.
دلواپس گذشته مباش و غمت مبــاد من سال هاست هيچ نمي آورم به يــاد
بي اعتنا شدم به جهان بي تو آنچنــان کز ديدن تو نيز نه غمگين شوم نه شاد
من داستان آن گل سرخم که عاقبـت دلسوزي نسيم سرش را به بــــاد داد
گفتي ببند عهد و به من اعتماد کـــن نفرين به عهد بستن و لعنت به اعتماد
اين زخم خورده را به ترحم نياز نيست خير شما رسيده به ما مرحمت زيـــاد
فاضل نظري
سرخ پوست، فيلمي به کارگرداني و نويسندگي نيما جاويدي و تهيه کنندگي مجيد مطلبي محصول سال 1397 است. اين فيلم براي نخستين بار در سي و هفتمين دوره جشنواره فيلم فجر به نمايش درآمد و با نامزدي در 5 رشته اين جشنواره، توانست سيمرغ بلورين جايزه ويژه هيات داوران را به خود اختصاص دهد. سرخ پوست اين روزها در حال اکران در سينماهاي کشور است و مي توانيد در آن بازي هاي خوبي را با جلوه هاي ويژه تصويري ببينيد.
نخستين رمان جين هارپر، داستاني هيجان انگيز و رازآلود است که جايزه «خنجر طلا» بهترين رمان جنايي سال را از سوي انجمن نويسندگان جنايي کسب کرده است. قهرمان اين داستان بعد از سال ها از تبعيدي خودخواسته به شهر کوچک زادگاهش بازمي گردد و در اين هنگام است که خبر مرگ بهترين دوست خود را مي شنود و مي خواهد هرطور شده به علت مرگ مرموز او پي ببرد. کتاب خشکسالي، رماني بي نظير و درخشش نوري است در تاريک ترين گوشه يک شهر سوخته. اين اثر اولين رمان جين هارپر بود که در سال 2016 منتشر و با استقبال زيادي رو به رو شد. رمان خشکسالي (The Dry) در سال 2017 جوايز متعددي از جمله جايزه خنجر طلايي انجمن جنايي نويسان انگلستان، جايزه ادبي ويکتورين پريميِر و جايزه کتاب ناشران مستقل آمريکا را از آن خود کرد. جين هارپر (Jane Harper) در سال 2018 نيز موفق به کسب جايزه بهترين رمان جنايي - تريلر بريتانيا شد. استراليا، بدترين خشکساليِ قرن را تجربه کرده و دو سالِ پي درپي در کييِوارا، شهر کوچکي واقع در پنج مايليِ ملبورن، هيچ باراني نباريده است. پيامدهاي اين خشکسالي، زماني تحمل ناپذير مي شود که سه نفر از اعضاي خانواده هادلر به قتل مي رسند. همه تصور مي کنند لوک که پس از کشتن همسر و پسر شش ساله اش اقدام به خودکشي کرده، گناهکار است. آرون فالک، پليس فدرال، با دريافت نامه اي، پس از بيست سال به زادگاهش بازمي گردد تا در مراسم خاکسپاريِ بهترين دوست دوران کودکي و نوجواني اش، لوک، شرکت کند. او برخلاف ميلش و به درخواست خانواده مقتول، در جريانِ رسيدگي به پرونده قرار مي گيرد و به ناچار با مردمي رو به رو مي شود که بيست سال پيش او را طرد کردند؛ چرا که فالک و لوک آن زمان رازي را پنهان کرده بودند؛ اما اين راز اکنون ممکن است با مرگ لوک برملا شود. با تحقيقات گسترده اي که فالک روي پرونده هادلرها انجام مي دهد، پرده از اسرار ديگري برداشته مي شود و سرانجام به اين نتيجه مي رسد که در شهرهاي کوچک، همواره رازهاي بزرگي نهفته است. اين کتاب صرفاً ماجراي يک قتل نيست، روايتي است از دو داستان که به فواصل زماني بيست سال رخ داده اند. ماجراي يک قتل که باعث مي شود داستاني کهنه مانند يک دُمل چرکي سر باز کند و پرده از اسراري برداشته شود که بيست سال پيش به دست فراموشي سپرده شده بودند و اکنون با برگشتن آرون فالک، همه درصدد کشف حقيقت ماجرا هستند. مقدمه کتاب خشکسالي، کمي معماگونه است و در عين حال، بخش مهمي از داستان را نيز به تصوير مي کشد. داستان با توصيف تلخ و دردناک خانه اي آغاز مي شود که هادلرها در آن به قتل رسيده اند. جملات آغازين اين کتاب، نه تنها خواننده را بشدت تحت تأثير قرار مي دهد، بلکه او را در وضعيتي دلهره آور رها کرده و وادار مي کند که داستان را دنبال کند. از نقاط قوت اين کتاب مي توان به توصيفات زيبايي اشاره کرد که نويسنده از شهر و مردم بومي آنجا ارائه کرده است. از رودخانه اي که در گذشته پُر آب بوده و اکنون به يک بستر خشک و بي حاصل تبديل شده. از مردمي که از خشکسالي به ستوه آمده اند و شرايط دشواري را پشت سر مي گذارند و با قتل سه نفر از اعضاي خانواده هادلر، شرايط براي آنها سخت تر مي شود.
چگونه ارزش پوشاک چرم
مشعل پوست حيوانات يا چرم طبيعي از فراورده هاي طبيعت است که از اوايل زندگي انسان ها با آنها همراه بوده و از آنها در برابر سرما و آسيب هاي مختلف حفاظت و در عين حال پوششي براي آنها فراهم کرده است. چرم طبيعي در برابر بسياري از عوامل فيزيکي و شرايط آب و هوايي نسبتا مقاوم است و با توجه به اينکه مقداري هوا از آن در جريان است، مانع آسيب به پوست و عرق کردن مي شود. از چرم طبيعي براي تهيه اقلام مختلفي استفاده مي شود؛ اقلامي نظير لباس، کفش، کلاه، کمربند، زين اسب يا لوازم مصرفي ديگر در خانه و وسايل حمل و نقلي که بيشتر آنها در گذر زمان شکل مصرفشان ممکن است تغيير کرده باشد. انسان ها استفاده از چرم طبيعي را در قرون مختلف کنار نگذاشتند و در عوض هر روز به کاربرد و مدل هاي جديدي از مصرف اين کالا دست يافتند؛ زيرا تاکنون کمتر محصولي، کارکرد و زيبايي چرم را براي انسان ها داشته است. در دنياي امروز اين محصول همچنان بازار گرم و جذابي دارد و موارد استفاده متعددي را پيدا کرده و هر کدام از ما در محيط خانه و در ميان لوازم شخصي مان يا در محيط کار و خودروي مان حتما در يک يا چند مورد از چرم طبيعي استفاده مي کنيم، از اين رو لازم است با روش نگهداري چرم طبيعي که اتفاقا محصولي گران قيمت است، آشنا شويم. چرم حلال به دو دسته چرم سبک و سنگين تقسيم مي شود. چرم سبک معمولا به چرم هايي گفته مي شود که از پوست گوسفند، بز و مانند آن به دست مي آيد و چرم سنگين به طور معمول به چرم هايي اطلاق مي شود که از پوست گاو، گاوميش، شتر و مانند آن استحصال شده است.
براي تميز کردن چرم مي توانيد يک محلول پاک کننده خانگي بسازيد. يک پيمانه آب ولرم (حدوداً250 سي سي) را با يک قاشق مربا خوري شامپو بچه و 2 تا 3 قطره سرکه سفيد مخلوط کنيد و با يک اسفنج روي لباس يا هر فراورده ديگر بکشيد. سپس با پارچه اي نرم رطوبت ايجاد شده را جذب و سطح محصول را خشک کنيد. در آخر، محصول خود را در مجاورت دماي هواي 25 تا 35 درجه قرار دهيد. توجه کنيد که قبل از استفاده از مواد پاک کننده و نگهدارنده در سطوح آشکار چرم، ابتدا اين مواد را در محل هايي از محصول که در معرض ديد نيست، امتحان کنيد.
چرم نسبت به رطوبت حساس است و اگر در محل تاريک و مرطوبي نگهداري شود، احتمال کپک زدن آن وجود دارد. به همين دليل هيچ وقت لباس يا کيف و کفش چرمي را در حالي که خيس است، داخل کمد يا جعبه نگذاريد. مي توانيد رويه آن را با استفاده از يک پارچه تهيه شده از الياف طبيعي که جنس لطيفي دارد، خشک کنيد. اگر قسمت هاي داخلي محصول خيس شده ، آن را در معرض هوا قرار دهيد و وقتي مطمئن شديد که کاملا خشک شده و نم ندارد، آن را داخل کمد قرار دهيد.
يکي ديگر از مواردي که بايد نسبت به آن حساس باشيد، گرد و غبار است. نشستن گرد و غبار روي انواع کيف دستي و دوشي چرم مردانه يا ساير محصولات تهيه شده از چرم، عمر اين کالاها را پايين مي آورد. به همين دليل هرگز آنها را بدون کاور پارچه اي داخل کمد نگذاريد. در صورتي که متوجه نشستن گرد و غبار شديد، با يک پارچه نخي لطيف و خشک، گرد و غبار را از سطح محصولات پاک کنيد. در عين حال متوجه باشيد که نگهداري از محصولات چرمي داخل کاور پلاستيکي خطرناک است، چون اين کاورها مي توانند رطوبت کيف يا کفش را حبس کنند و باعث کپک زدن وسايل چرمي شوند. به همين دليل توصيه مي شود از کاورهاي پارچه اي استفاده کنيد.
اشتباه رايج بسياري از علاقه مندان به محصولات چرمي، اين است که بعد از واکس زدن، به چرم فرصت کافي براي جذب واکس نمي دهند و فورا از آن استفاده مي کنند. بهتر است يک شب قبل از استفاده از کيف يا کفش چرمي تان، آن را واکس بزنيد و بگذاريد واکس بخوبي به خورد محصول برود. در غير اين صورت، احتمال اينکه گرد و غبار بيشتري به دليل رطوبت واکس روي آن بنشيند يا رنگ آن تيره شود، وجود دارد.
محصولات چرمي نسبت به آفتاب حساس هستند و تاثيرات مخرب نور آفتاب روي چرم ها جبران ناپذير است. به همين دليل توصيه مي شود روزهاي آفتابي بهار يا تابستان را بدون استفاده از کيف و کفش چرمي و ترجيحا با وسايل پارچه اي يا حصيري سپري کنيد. در ساير فصل ها نيز بهتر است وسايل چرمي تان را تا حد امکان در معرض نور خورشيد قرار ندهيد.
هميشه جاهايي از کيف، کفش يا لباس ها هستند که دسترسي به آنها آسان نيست. براي مثال کناره هاي بند کفش هاي چرمي يا گوشه دسته کيف ها دسترسي مناسبي براي پاک شدن ندارند. براي اينکه بتوانيد اين نواحي را تميز کنيد، يک گوش پاک کن برداريد، يک طرف آن را مرطوب کرده و طرف ديگر را خشک بگذاريد. با استفاده از قسمت مرطوب نواحي کوچک لباس هاي چرمي را از گرد و غبار و لکه پاک کنيد و بعد با استفاده از طرف خشک آن رطوبت را از بين برده و مانع کپک زدن محصول شويد.
اگر شما هم از آن دسته افرادي هستيد که در کيف چرمي يا در جيب کاپشن چرمي خود، خودکار و خودنويس حمل مي کنيد، بهتر است هميشه آن را در جايي ديگر بگذاريد. در عين حال حتما متوجه شده ايد که يکي از بيشترين بخش هاي لباس شما که همواره در معرض آسيب جدي قرار دارد، لبه لباس چرمي است. اين لبه ها خيلي زود تغيير رنگ مي دهند و پوسته پوسته شده و گاه از بين مي روند. از اقدام هاي اصلاحي خود سرانه مثل رنگ زدن، پرهيز کنيد.
خيلي ها به جاي اينکه عطر را روي بدن شان اسپري کنند، آن را روي لباس مي زنند. اين کار شايد براي کيفيت لباس هاي پارچه اي مشکل خاصي ايجاد نکند، اما به لباس يا لوازم چرمي آسيب جدي مي زند. الکل و ساير مواد تشکيل دهنده عطر باعث از بين رفتن کيفيت چرم شده و مي توانند روي رنگ آن تاثير بگذارند و باعث تغيير آن شوند.
هميشه براي لباس ها يا کيف و کفش چرمي تان فضاي مناسبي را در نظر بگيريد. براي مثال نبايد هيچ وقت کت چرمي تان را روي رگال، بين انبوهي از لباس هاي ديگر قرار دهيد که به آن فشار مي آورد. همچنين نبايد روي کيف و کفش تان، وسايل ديگري قرار دهيد. فشار باعث تغيير فرم و ترک برداشتن چرم مي شود. اگر دوست داريد فرم محصولات چرمي بخوبي حفظ شود، مي توانيد داخل آنها را تا زماني که از آنها استفاده نمي کنيد، با روزنامه يا تکه پارچه پر کنيد.
چرم استعداد خشک شدن و ترک خوردن دارد؛ اما کافي است هر چند وقت يک بار با استفاده از واکس چرم آن را برق بيندازيد تا هم مثل روز اولش زيبا شود و هم مانع از ترک خوردن سطح آن شويد. بعضي ها مي گويند استفاده از روغن بچه هم براي چرب محصولات کوچک تر مثل کيف پول چرم زنانه و دخترانه مفيد است؛ اما بهتر است براي اين کار، سراغ واکس چرم برويد.
افتادن لکه روي لوازم چرمي و از بين نبردن آن باعث خراب شدن آنها مي شود. به همين دليل توصيه مي شود در صورت لک شدن اين وسايل، ابتدا با يک دستمال خشک آنها را پاک کنيد. اگر با اين کار لکه پاک نشد، از يک پارچه مرطوب که به مقداري مايع ظرفشويي يا صابون آغشته شده، استفاده کنيد. در صورتي که با اين کار هم لکه برطرف نشد، لباس را به خشکشويي بسپاريد و از دستکاري کردن آن بپرهيزيد.
اپلیکیشن های کاربردی
برنامه کاربردی YoWindow Weather وضعیت هوا و جو را به صورت لحظه ای نشان می دهد و شما می توانید به صورت انیمیشن های جذاب و زیبا، پایش و مانیتور لحظه به لحظه از وضعیت جوی داشته باشید. ابزارهای این برنامه شیک و کاربردی، YoWindow Weather را به یکی از دوست داشتنی ترین ابزارهای مفید و سرگرم کننده موبایل شما تبدیل خواهد کرد. همچنین می توانید هشدار های جوی را برای خود تنظیم کنید تا در مواقع ضروری شما را مطلع سازد.
Eye in Sky Weather برنامه ای با ظاهر بسیار زیباست که پیش بینی وضعیت آب و هوا در 48 ساعت آینده و همچنین 7 روز آینده را به شما نشان می دهد. این برنامه دارای ابزارهای مختلفی برای صفحه آغازین دستگاه است و همچنین رابط کاربری آن با انواع و اقسام آیکن ها قابل سفارش سازی است.
برنامه ای که به شما امکان به اشتراک گذاری اطلاعاتی همچون دما، فشار، سرعت و جهت باد، میزان بارش باران و … را در محدوده مکانی خودتان با دیگر کاربران اینستاگرام می دهد. در ضمن شما از طریق این برنامه می توانید پیش بینی وضعیت آب و هوا تا یک هفته آینده را نیز ببینید. این برنامه ضمن امکان نمایش دمای هوا به واحدهای سانتیگراد و فارنهایت، دارای بیش از 70 بکراند (پوسته) مختلف است که می توانید هر کدام را که خواستید، انتخاب کنید.
هفته سوم و چهارم رقابت هاي ليگ ملت هاي واليبال در دو شهر اروميه و اردبيل برگزار شد که با استقبال پرشور مردم اين شهرها و واليبال دوستان رو به رو بود.
مهر
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات