چشمه هاي منحصر به فرد(بخش دوم)

آبگرم هایی که باعث تسکین درد می شوند

شبنم اعماري - همانطور که در بخش اول اين گزارش آورديم، ايران سرشار از ميراث طبيعي است؛ ميراثي که نه تنها جاذبه اي منحصر به فرد محسوب مي شود، بلکه مي تواند شفابخش و درمان کننده هم باشد. در ادامه به معرفي برخي ديگر از چشمه ها مي پردازيم که شايد در نوع خود جالب توجه باشد.سفر به اين چشمه ها هم تفريحي است و هم درماني.

باداب سورت

 

دومين ميراث طبيعي ملي ايران محسوب مي شود که نمونه مشابه اين نوع چشمه ها در جهان انگشت شمار است. باداب سورت در جنوب شهر ساري در استان مازندران، چشمه پلکاني دو هزار ساله است که اثري بي نظير را خلق کرده و طبقاتي بسيار دارد که هر قسمت آن به رنگي درآمده است و رنگ و بويي متفاوت دارد. جايي که به محض ديدن اين شاهکار آفرينش، انگشت به دهان مي مانيد؛ شاهکاري که به دست عناصر طبيعي همچون باد و آب شکل گرفته تا امروز اينگونه زيبايي اش را به رخ بکشد. در ابتداي ورود به چشمه باداب سورت، با پلکاني رنگين روبه رو مي شويد که زيبايي منحصر به فردي دارد. اين پلکان ها که به طور طبيعي به وجود آمده اند، جلوه اي چشم نواز به چشمه بخشيده اند. آب چشمه باداب سورت شور است و دمايي معتدل دارد. اين آب به خاطر داشتن املاح و اکسيد آهن، خواص درماني زيادي دارد. برخي اين جاذبه را زيباترين چشمه جهان مي دانند؛ چشمه اي که در سال 1387 به عنوان يک اثر ملي به ثبت رسيد.

ایستی بلاغ

 

اين چشمه در 4 کيلومتري شرق مراغه جا خوش کرده و در اطراف خود انشعاباتي دارد که هر کدام از آنها مستقل هستند. آب چشمه ايستي  بلاغ براي درمان بيشتر بيماري هاي پوستي از جمله حساسيت هاي مخملي مفيد است. افرادي که بيماري رماتيسم و زانودرد دارند، مي توانند از آب اين چشمه براي درمان دردهاي خود استفاده کنند.

تاپ تاپان

اين چشمه آب معدني در 3 كيلومتري جنوب غربي آذرش‍‍ه‍ر در استان آذربايجان شرقي  و در منطقه اي گردشگري قرار دارد. آب چشمه تاپ تاپان، ج‍وش‍‍ان است و با فشار گازهايي که از ا ع‍ماق زمين به بيرون متصاعد مي شود، همراه است. در پايين دس‍ت س‍رچ‍ش‍م‍ه ه‍‍ا ي آب م‍‍ع‍دن‍‍ي اين چشمه، اس‍ت‍خ‍ر کوچکي وجود دارد که در ف‍ص‍ل ت‍‍اب‍س‍ت‍‍ان مسافران مي توانند در آن تني به آب بزنند و خستگي به در کنند. آب چشمه تاپ تاپان قابل آشاميدن نيست، ول‍‍ي از آن مي توان براي رفع امراض پ‍وس‍ت‍‍ي ، درد ه‍‍ا ي ع‍ض‍لان‍‍ي و مف‍ص‍ل‍‍ي استفاده کرد.

آبگرم گنو

اين چشمه که در کوه هاي گنو و در فاصله 34 کيلومتري شمال شرقي بندرعباس واقع شده، يکي از مناطق ديدني استان هرمزگان است. چشمه اي که ماهي آوينيوس گينويس در آن زندگي مي کند و در هيچ جاي دنيا هم يافت نمي شود. چشمه گنو در دره اي جا خوش کرده که شمال تا جنوب آن را ارتفاعات آهکي کوه گنو پوشانده است؛ البته گنو تنها چشمه موجود در اين منطقه نيست و چشمه هاي ديگري همچون انارون، تنگ باغ، کهنو، چاهو، پشتنگ، هوبير، پشت بنگرو، رمر، سرچربه، پرکوه، مردو و خرگو در اين منطقه وجود دارد. بخار آب چشمه گنو در صبح هاي سرد، دمايي حدود 41 درجه سانتي گراد دارد که با هواي 20 درجه محيط اطراف خود برخورد مي کند و تا ارتفاع يک متري بخاري ناپايدار ايجاد مي شود و جلوه اي خاص به اين منطقه مي بخشد. آبگرم گنو به لحاظ دارا بودن مقدار قابل توجهي کلروسديم خواص درماني فراواني دارد که از جمله آنها مي توان به درمان برخي از بيماري هاي پوستي اشاره کرد.

آبگرم لاریجان

اين آبگرم که يکي از مناطق گردشگري نزديک تهران به شمار مي رود، از چشمه هاي جوشان قله دماوند سرچشمه مي گيرد و قدمت زيادي دارد. آبگرم لاريجان با حرارتي حدود 62 درجه سرشار از مواد گوگردي است که مي تواند به درمان انواع بيماري هاي پوستي، دردهاي استخوان، مفاصل و روماتيسم کمک کند. در اين منطقه استفاده از حمام موقوفه شاه عباسي لاريجان را هم فراموش نکنيد.

گراب

اين چشمه شفابخش که در قلب استان خراسان واقع شده، در مسير جاده قديم مشهد به نيشابور قرار دارد. نام چشمه از نام روستايي که در اطراف آن قرار دارد، گرفته شده است. به گفته زبان شناسان و مورخان، واژه گراب هم به دسته اي از چشمه ها و آب هاي معدني گفته مي شود که از ترکيبات گوگرد برخوردار باشد. چشمه گراب، مجموعه اي از چند چشمه روي تپه هاي مختلف است که حدود 500 متر با هم فاصله دارند. اين چشمه ها، دهانه هاي مخروطي شکل دارند و در ارتفاع بالاتري از سطح زمين قرار گرفته اند. نکته جالب در خصوص اين چشمه ها، اين است که به دليل وجود مواد معدني خاص، آب هر کدام از چشمه ها رنگ و طعم متفاوتي دارد. اين مواد، طعم آب هر کدام از چشمه ها را ترش، تلخ يا شور کرده اند و تنوع شگفت انگيزي به آنها داده اند. همين موضوع هم باعث شده گراب نسبت به ساير چشمه هاي موجود در ايران متفاوت باشد و گوشه اي از شاهکار طبيعي طبيعت را در قلب استان خراسان به تصوير بکشد.

دیمه

اين چشمه در منطقه کوهرنگ در مجاورت روستايي به نام ديمه و در فاصله 85 کيلومتري شهرکرد واقع شده که اهالي منطقه، آن را به کيکاووس از قهرمانان شاهنامه نسبت مي دهند. آب چشمه ديمه، يکي از گواراترين آب هاي جهان به شمار مي رود که خواص درماني فراوان دارد که از جمله آن مي توان به درمان سنگ کليه و پيشگيري از پوسيدگي دندان به خاطر وجود کلسيم موجود در آن اشاره کرد. علاوه بر آب بسيار گواراي اين چشمه، در اين منطقه مي توان از تماشاي جاذبه و مناظر طبيعي بکر و چشم نواز اطراف آن از جمله آبشار کوهرنگ و دشت لاله هاي واژگون هم لذت برد. چشمه ديمه در سال 1388 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.