نکاتی درباره سلامت بینایی
چشم ها را باید دید
چشم ها يكي از حساس ترين و ظريف ترين اعضاي بدن انسان هستند. بينايي هم بدون شک يکي از مهم ترين حس هاي انسان است که در ارتباط با محيط خارج از بدن نقش مهمي دارد. انسان با حس بينايي از خود محافظت، تعادلش را حفظ و قدرت خلاقيت پيدا مي کند و از ديدن محيط اطراف خود لذت مي برد. داشتن بينايي نعمت بسيار بزرگي است که خداوند به بيشتر انسان ها عطا کرده، اما اگر به چشم ها که بخش مهم و حساس بدن هستند، اهميت ندهيم و از آنها مراقبت نکنيم با مشکل مواجه مي شويم که اين مسئله مي تواند بينايي را تحت تاثير قرار دهد و چالش هاي ناگواري را در زندگي رقم بزند؛ بنابراين براي حفظ سلامت اين عضو مهم بدن بايد از آنها به خوبي مراقبت کرد. با رعايت نکاتي که در ادامه آورده ايم، مي توانيد از آسيب به چشم ها جلوگيري و سلامت بينايي تان را تضمين کنيد.
مراجعه منظم به چشم پزشک
براي اينکه چشم هاي سالمي داشته باشيد، نياز است به طور منظم به چشم پزشک مراجعه کنيد. اگر هم مشکلات بينايي نداريد، بهتر است بين سنين 20 تا 30 سال، هر پنج سال به پزشک مراجعه کنيد. بين سنين 40 تا 65 سال نيز بايد هر دو تا چهار سال راهي چشم پزشکي شويد. در سنين بالاتر از 65 سال ديگر مراجعه سالانه يا حداقل هر دو سال يک بار به پزشک بسيار ضروري است.
عينک هاي آفتابي استاندارد
فراموش نکنيد زماني که در معرض تابش نور خورشيد هستيد، از عينک آفتابي استاندارد استفاده کنيد. به دنبال عينک هايي باشيد که ويژگي هايي مثل محافظت 99 يا 100درصدي در برابر اشعه هاي فرابنفش (UV) داشته باشند. قرار گرفتن طولاني مدت در معرض اشعه هاي فرابنفش به بينايي آسيب مي رساند. شروع مراقبت از چشم ها اگر از دوران جواني آغاز شود، خطرات مشکلات بينايي در سال هاي بعد را کاهش مي دهد. به گفته متخصصان قرار گرفتن در معرض نور خورشيد با ابتلا به آب مرواريد، تحليل بافت شبکيه، پينگوکولا و ناخنک و شرايط دردناک براي چشم، در ارتباط است.
توصيه مي شود حتي زماني که در سايه قرار داريد هم عينک بزنيد. درست است که سايه مقدار زيادي از اشعه فرابنفش را کاهش مي دهد، اما اين امر 100درصدي نيست و چشم ها همچنان در معرض آسيب قرار دارند. هيچ گاه مستقيم به آفتاب خيره نشويد، حتي زماني که عينک به چشم داريد. اشعه خورشيد بسيار قوي است و با خيره شدن به آن آسيب هاي جدي به بخش هاي حساس شبکيه وارد مي شود.
ورزش منظم
ورزش منظم مي توانداز ابتلا به بيماري هاي ديگري چون ديابت جلوگيري کند. ورزش کردن، آن هم سه بار در هفته و هر بار حداقل 30 دقيقه ، احتمال بيماري هاي چشمي مثل آب سياه و تحليل بافت شبکيه را کاهش مي دهد.
خواب کافي
خواب کم، خستگي چشم را به دنبال دارد. از نشانه هاي خستگي چشم هم مي توان به سوزش چشم، دشواري در تمرکز، خشکي چشم يا اشک فراوان، ديد تار يا دوبيني، حساسيت به نور يا درد در گردن، شانه ها و پشت اشاره کرد. سعي کنيد هر شب به ميزان کافي بخوابيد. اين کار از خستگي چشم ها جلوگيري مي کند. افراد بزرگسال به هفت تا هشت ساعت خواب در شبانه روز نياز دارند.
قطره هاي چشمي ضدحساسيت
استفاده از قطره هاي چشمي ضدحساسيت در فصول حساسيت زا باعث کاهش قرمزي چشم ها و خارش مي شود. توجه داشته باشيد که از اين قطره ها به مقدار کم استفاده کنيد، چون استفاده روزانه از آنها مي تواند مشکل را بدتر کند. قطره هاي چشمي ضدحساسيت با جمع کردن جريان خون در قرنيه کار مي کنند، مسئله اي که باعث مي شود اکسيژن به چشم نرسد. پس زماني که احساس التهاب يا خارش نداريد به هيچ وجه از اين قطره ها استفاده نکنيد.
خواب کافي
خواب کم، خستگي چشم را به دنبال دارد. از نشانه هاي خستگي چشم هم مي توان به سوزش چشم، دشواري در تمرکز، خشکي چشم يا اشک فراوان، ديد تار يا دوبيني، حساسيت به نور يا درد در گردن، شانه ها و پشت اشاره کرد. سعي کنيد هر شب به ميزان کافي بخوابيد. اين کار از خستگي چشم ها جلوگيري مي کند. افراد بزرگسال به هفت تا هشت ساعت خواب در شبانه روز نياز دارند.
خوابیدن با لنزهای تماسی
خوابیدن با لنز خطر عفونت چشم را افزایش می دهد و به آسیب دائمی منجر می شود؛ بنابراین هرگز فراموش نکنید که قبل از خواب باید آنها را بیرون بیاورید، البته با دست های تمیز این کار را انجام دهید.
مرهم هاي خانگي
با قرار دادن برش هاي خيار خنک روي پلک براي 10 تا 15 دقيقه پيش از خواب، از پف زير چشم پيشگيري کنيد.
چاي سبز کيسه اي هم گزينه خوبي براي از بين بردن پف کردگي است. بهتر است چاي کيسه اي را براي چند دقيقه در آب سرد قرار دهيد و براي 15 تا 20 دقيقه روي چشم ها بگذاريد. اين کار باعث مي شود تانن موجود در چاي به کاهش التهابات چشم ها کمک کند.
عادت های بد برای چشم ها
در زندگی روزمره، بیشتر افراد کارهایی را از روی عادت انجام می دهند که ممکن است ضرر و زیان آنها را ندانند؛ بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از آسیب، شناخت این کارها و آگاهی از ضرر و زیان آنهاست.
خیره شدن طولانی مدت به گوشی موبایل و کامپیوتر: خیره شدن به تلفن همراه برای مدت طولانی می تواند به چشم ها آسیب برساند. علاوه بر این، ممکن است به تاری دید، سرگیجه، خشکی چشم ها و حالت تهوع منجر شود.
برای ترک این عادت بد می توانید هر 20 دقیقه یک بار گوشی خود را کنار بگذارید و به چشم هایتان استراحت بدهید. خیره شدن به صفحه کامپیوتر برای مدت طولانی هم سلامت چشم ها را تهدید می کند.
محافظت از چشم ها در برابر رايانه
اگرچه علم هنوز ثابت نکرده که نگاه کردن به صفحه رايانه به چشم ها آسيب مي رساند، اما متخصصان بر اين باورند که اين کار باعث فشار به چشم و خشکي آن مي شود. تشعشع صفحه نمايش رايانه خستگي ماهيچه هاي چشم را به دنبال دارد که اين مشکل ممکن است يا به خاطر نور بيش از حد باشد يا به خاطر تاريکي زياد. اگر شرايط اين را نداريد که کار با رايانه را محدود کنيد، از تکنيک هاي استراحت چشم کمک بگيريد.
تنظيم صفحه رايانه همسو با چشم ها
نگاه کردن از بالا يا پايين به صفحه رايانه براي مدت طولاني مي تواند باعث فشار بيش از حد به چشم ها شود. توصيه مي شود براي کاهش خطرات اين فشار، رايانه را روي ميز و صندلي تان به شکلي قرار دهيد که بتوانيد مستقيم به صفحه آن نگاه کنيد.
قانون 20-6-20 را رعايت کنيد
در مواقعي که مشغول کار با رايانه هستيد، پس از 20 دقيقه کار به جسمي که 6 متر از شما دورتر است، به مدت 20 ثانيه خيره شويد. اگر فکر مي کنيد که سرگرم کار مي شويد و از خاطر مي بريد که اين قانون را رعايت کنيد، مي توانيد با تنظيم آلارم موبايل اين کار را يادآوري کنيد.
در مکان هايي با نور کافي کار کنيد
کار کردن و مطالعه در فضايي که نور کمي دارد، باعث فشار به چشم ها مي شود. البته آسيبي به آنها نمي رساند، اما بهتر است براي راحتي خودتان هم که شده در محيط هايي کار کنيد که نور کافي دارند. اگر چشم ها خسته شد، به آنها کمي استراحت بدهيد.
تماشای تلویزیون در شب
دیدن هر نوع صفحه نمایش در تاریکی، فرقی نمی کند می خواهد تلویزیون و کامپیوتر باشد یا تلفن همراه و کتاب الکترونیکی برای چشم ها بد است. در تاریکی، سطح نور به سرعت در حال تغییر است. بنابراین چشم ها برای پردازش این تغییرات باید بیشتر کار کنند، مسئله ای که روی خواب تاثیر می گذارد و به سردرد، خشکی و قرمزی چشم ها منجر می شود.
پلک زدن را از ياد نبريد
کار با رايانه و نگاه کردن به آن باعث مي شود که کمتر پلک بزنيد، مشکلي که موجب خشکي چشم مي شود. بنابراين سعي کنيد آگاهانه هر 30 ثانيه پلک بزنيد و اين عمل را فراموش نکنيد.
روي، لوتئين و زآگزانتين بخوريد
براي جذب روي، موادي چون گوشت گاو، بادام زميني و سبزيجات را در رژيم غذايي خود بگنجانيد. اسفناج، کلم بروکلي و نخودفرنگي داراي لوتئين و زآگزانتين هستند. در واقع مصرف سبزيجات براي سلامت چشم ها مفيد است و نقش تاثيرگذاري بر بينايي دارند. البته خوردن هويج هم مي تواند به ديد بهتر و تقويت چشم ها کمک کند، پس مصرف هويج را از ياد نبريد و جايي براي آن در برنامه غذايي تان در نظر بگيريد.
اسيد چرب امگا3 بخوريد
در هفته يک يا دو بار ماهي بخوريد، ماهي هايي مثل سالمون يا ساردين. اگر هم علاقه اي به ماهي نداريد، مي توانيد از قرص هاي امگا3 استفاده کنيد. نکاتي که برايتان آورديم را جدي بگيريد و با رعايت آنها هرچند اندک، به سلامت چشم و بينايي تان کمک کنيد. از ياد نبريد که نعمت ديدن، نعمت بزرگي است که بايد قدر آن را دانست.
مصرف غذاهايي که ويتامين C و E دارند
حبوبات، آجيل، جوانه گندم و روغن هاي گياهي منبع ويتامين E هستند که بايد آن را به رژيم غذايي اضافه کرد. همچنين مرکبات، توت فرنگي، کلم بروکلي و فلفل دلمه اي سرشار از ويتامين C هستند که مي توان از آنها استفاده کرد