تحريم نفتي ايران را از پا در نياورد
ابلاغ دستورعمل تغيير روش ساخت واحدهاي بهرهبرداري
صیانت از محیط زیست حفاظت از نسل آینده
کاهش سهم اوپک از بازار نفت در بلندمدت
«ستاد» در خدمت پيمانکاري و مشاوره
تعمير نفتکش 320 تني ايراني در ياردهاي داخلي
دليل اصلي حضورم هواداران بودند
زنگ تندرستي در شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران
لذت دورهمی خانوادگی زیر نور اماکن متبرکه
رئيس مجلس شوراي اسلامي:
رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: آمريکا تصور مي کرد با تحريم نفت، ايران از پا در مي آيد، اما اين اتفاق نيفتاد، از اين رو آنها امروز به سمت پيشنهاد مذاکره رفته اند.
به گزارش خانه ملت، علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي، روز سه شنبه (11 تيرماه) در مراسم گراميداشت شهداي حمله ناوگان آمريکا به هواپيماي مسافربري جمهوري اسلامي در سال 67 گفت: بايد رفتار رئيس جمهوري آمريکا را آناليز کرد که ابتدا با گستاخي ملت ايران را تروريسم مي خواند و پرونده نظامي روي ميز مي گذارد و با برخي کشورهاي منطقه تماس مي گيرد و قصد تشکيل ائتلاف مي کند، اما نمي داند آنها همسايگان ما هستند و هزينه ائتلاف عليه ايران را نمي دهند. وي افزود: آمريکا همچنين تصور مي کرد با تحريم نفت، ايران از پا در مي آيد، اما اين اتفاق نيفتاد، از اين رو به سمت پيشنهاد مذاکره رفت که در وهله اول پمپئو 12 پيش شرط براي مذاکره قرار داد و بعد ترامپ اعلام کرد بدون پيش شرط نيز مذاکره مي کند و تصور آنها اين بود که بعد از تهديدات، ملت ايران تسليم مي شود و آنها مي توانند داخل کشور را به هم بريزند و چنانچه تصور کردند آشفتگي هاي سال 96 براي آنها گرانبهاست، اما باز هم موفق نشدند.
لاريجاني با بيان اينکه ترامپ بايد بفهمد با اعمال زور، ملت ايران همبسته تر مي شود، عنوان کرد: درک مفاهيم تمدني، ظرفيت هاي عقلاني مي خواهد، از اين رو رفتار پريشان آمريکا در منطقه به دليل نبود عقلانيت است.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي درباره يکصدوهفتادوششمين نشست سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) گفت: در اين اجلاس بايد تلاش شود تصميم هاي اوپک منافع همه اعضا را تامين کند. علي بختيار، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که وزير نفت را در يکصدوهفتادوششمين نشست سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) همراهي مي کند، گفت: در شرايط کنوني که چند عضو اوپک راه دشمني با ايران را در پيش گرفته اند، اين اجلاس و تصميم هاي آن براي ما مهم و تاثيرگذار خواهد بود، هرچند نقش ايران در بازار جهاني نفت بر کسي پوشيده نيست.
وي با بيان اينکه تصميم هاي اوپک بايد منافع حداکثري صادرکنندگان نفت را تامين کند، افزود: به نظر مي رسد کاهش يک ميليون و 200 هزار بشکه اي اوپک و متحدان آن، همچنين کاهش توليد تا يک ميليون و 800 هزار بشکه در روز، يکي از توافق هاي احتمالي اين نشست باشد.
علي قرباني، عضو هيئت رئيسه کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي نيز درباره اين نشست گفت: اعضاي اوپک و متحدان آن بايد براي ترميم قيمت و توازن بازار تصميم هايي را اتخاذ کنند تا منافع کل اعضا تامين شود، نه فقط چند کشور که راه دشمني با ايران را در پيش گرفته اند.
:فعال اقتصادي در بخش صادرات فرآورده هاي نفتي
فعال اقتصادي در بخش صادرات فرآورده هاي نفتي گفت: بحث هايي که به مديريت وزارت نفت وارد مي شود، غيرمنصفانه است و به نظر مي رسد اين گونه افراد اطلاعات کاملي از حوزه نفت ندارند.
سيدحميد حسيني، فعال اقتصادي در بخش صادرات فرآورده هاي نفتي گفت: اين روزها منتقدان وزارت نفت به گونه اي سخن مي گويند که شخصي که اطلاعات کاملي از حوزه صنعت نفت داشته باشد متوجه مي شود اين افراد يا از روي بي اطلاعي يا غيرمنصفانه مباحث خود را بيان مي کنند.
وي با بيان اين موضوع که در تحريم هاي گذشته نيز در فروش نفت مشکلاتي داشتيم، افزود: در شرايط کنوني با تحريم هاي سخت تري مواجه هستيم و اين بر کسي پوشيده نيست، امروز روابط پولي و بانکي ما با ديگر کشورها همانند تحريم هاي گذشته نيست، کشتي هاي ما کاملا ردگيري مي شوند و متاسفانه اکثر خبرگزاري ها نيز عليه وزارت نفت فعاليت مي کنند. حسيني تصريح کرد: کارهاي بزرگي در وزارت نفت انجام مي شود که به دليل شرايط تحريمي قابل بيان نيست. معتقدم تحت فشار قرار دادن وزير نفت در شرايط کنوني از سوي برخي جريان هاي سياسي که کشور با نوعي جنگ اقتصادي روبه رو است، عمل پسنديده اي نيست. اين فعال اقتصادي در حوزه صادرات فرآورده هاي نفتي با اشاره به اينکه امروز دستگاه هاي نظارتي و اطلاعاتي در همه سازمان ها و دستگاه هاي اجرايي کشور حضور دارند، گفت: اگر تخلفي باشد اين دستگاه ها ورود مي کنند. به نظر نمي رسد مشکلي در اين بحث داشته باشيم، اما انگار برخي شب ها چيزي به آنها الهام مي شود و صبح حرف هايي جديدي را عليه زنگنه مطرح مي کنند. وي تصريح کرد: اينکه گفته مي شود جريان سازمان يافته اي در وزارت نفت به دنبال کارشکني است، غيرمنطقي و غيرمنصفانه است و به نظرم اين گونه سخنان از سردلسوزي و کارشناسي بيان نمي شود.
نماينده مجلس:
عضو کميسيون انرژي مجلس با بيان اينکه در پاک دستي و صداقت وزير نفت جاي هيچ شکي نيست، گفت: اکنون جنگ نفت و جنگ اقتصادي است و هيچ کس در شرايط جنگي پشت فرمانده جنگ را خالي نمي کند. به گزارش ايرنا، حسين اميري خامکاني درباره فضاسازي ها و مواضعي که به تازگي از سوي برخي نمايندگان و جريان هاي مخالف دولت عليه وزير نفت صورت مي گيرد، گفت: اگر موردي وجود دارد بدون شک بايد به قوه قضائيه منتقل شود، نه اينکه با فضاسازي و جريان سازي هاي خلاف قاعده، افکار عمومي کشور را نسبت به دولتمردان بي اعتماد کنيم. وي با بيان اينکه اکنون شوراي عالي هماهنگي سران سه قوه در کشور براي بسياري از مسائل کشور وجود دارد و بايد در اين راستا از اين شورا کمک گرفت، ادامه داد: اکنون با جنگ نفت و جنگ اقتصادي روبه رو هستيم و فشار آمريکا و هم پيمانان آنها بر اقتصاد کشور و زندگي مردم از گذرگاه نفت است، امروز واقعا همه بايد کمک کنيم که نفت را بفروشيم و پول آن را صرف امور کشور و عبور از شرايط کنوني کنيم. عضو کميسيون انرژي مجلس با تاکيد بر اينکه ايجاد بي انگيزگي نکنيم، اظهار کرد: هرچه ما فشار را بيشتر کنيم و بر اختلاف ها دامن بزنيم، انگيزه دشمن براي تحت فشار قرار دادن کشور به ويژه به لحاظ اقتصادي بيشتر خواهد شد. وي تصريح کرد: کشور قانون دارد و در صورت وجود هر مسئله اي بايد به مراجع قانوني مراجعه کرد، نه اينکه با جوسازي تخريب شخصيت ها و مقام ها، فضاي کشور را خواسته يا ناخواسته در جهت اهداف دشمن متشنج کنيم.
نماينده زرند و کوهبنان با بيان اينکه زنگنه 40 سال است در وزارتخانه هاي مختلف وزير بوده و فردي نيست که تازه به دوران رسيده باشد، گفت: وزير نفت در جايگاه و مسئوليت کنوني نيز در دولت دوازدهم و دولت هاي پيشين داراي سوابق و تجربه هاي موفق است و در پاک دستي و صداقتش شکي وجود ندارد. اميري خامکاني ادامه داد: در مجموعه اي (وزارت نفت) با اين عظمت که تقريبا معادل يک کشور است، ممکن است مشکلاتي پيش بيايد و کساني نيز سوءاستفاده هايي بکنند، اما اکنون جنگ نفت و جنگ اقتصادي است و هيچ کس نبايد پشت فرمانده جنگ را خالي کند.
نماينده مردم اهواز در مجلس شوراي اسلامي:
نماينده مردم اهواز در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه هر شخصي نسبت به وزيري نقد دارد راه حل ارائه دهد، گفت: در شرايط کنوني، وزير نفت را سردار جنگ اقتصادي مي دانم.
علي ساري، نماينده اهواز، باوي، کارون و حميديه در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه در شرايط کنوني همه بايد در يک جهت و مسير حرکت کنيم و يک صدايي در کشور شنيده شود، گفت: اگر برخي افراد امروز اين تفکر را ندارند و برخلاف تصميم هاي کلان نظام حرکت مي کنند، بايد هرچه سريع تر مسير اصلي خود را مشخص کنند.
وي افزود: ما امروز با تحريم هاي مختلفي مواجه هستيم که يکي از آنها تحريم هاي صنعت نفت است. بايد درک کنيم که در يک جنگ تمام عيار اقتصادي قرار داريم و وقتي اقتصاد ما بر پايه نفت است، بدون ترديد صنعت نفت نيز نوک پيکان حملات دشمن قرار دارد.
ساري با بيان اينکه سردار جنگ اقتصادي ما وزير نفت است و نبايد از پشت به سردار خود خنجر بزنيم، تصريح کرد: بنده دو بار در صحن علني مجلس شوراي اسلامي از وزير نفت سوال کردم و قانع شدم، هدفم از نقدها نه تخريب، بلکه حساسيت بيشتر به موضوع هاي مختلف بود، هم اکنون نيز معتقدم بايد از بعد ملي به مسائل نگاه کرد.
اين نماينده مجلس عنوان کرد: وزير نفت تمام تلاش خود را براي پيروزي در اين جنگ تمام عيار اقتصادي به کار گرفته است، از اين رو بايد با در نظر گرفتن تمامي مولفه ها نسبت به اين وزارتخانه قضاوت کنيم.
وي گفت: برخي راجع به قرارداد گازي ايران و پاکستان اظهارنظر کرده اند. سوال من از اين افراد اين است که وقتي کشور طرف قرارداد، عمدي يا غيرعمدي نمي خواهد پايبند اين قرارداد باشد، ايران بايد چه کاري انجام دهد؟ آيا ما بايد برويم دست بوسي آن کشور را انجام دهيم؟ ما مي خواهيم گاز صادر کنيم، آيا اين صادرات واقعا مقرون به صرفه است؟
ساري با اشاره به اينکه وقتي ابزار ديپلماسي را فعال کرديم، اما به نتيجه مورد نظر نمي رسيم چه کار ديگري بايد انجام دهيم، افزود: کساني که نسبت به اين موضوع اظهارنظر مي کنند راه حل ارائه دهند.
نماينده اهواز، باوي، کارون و حميديه در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: کساني که نقد مي کنند بايد راه حل آن را نيز ارائه دهند، تخريب راه به جايي نخواهد برد.
توضيحات سخنگوي قوه قضاييه درباره 2 پرونده نفتي:
سخنگوي قوه قضاييه در نشست خبري خود، در پاسخ به پرسش هايي درباره دستگيري يک مدير نفتي با چمدان ارز و طلا و همچنين ارتباط يک خانم با 16 مدير نفتي گفت: ان شاءالله به مرور به ادبيات مشترک دست يابيم و اخباري صحيح نقل کنيم و به اخبار منتشره در فضاي مجازي که صاحب و متولي ندارد، يا صاحب و متولي آن بيگانگان هستند، توجه نکنيم.
غلامحسين اسماعيلي روز سه شنبه (11 تيرماه) در يک نشست خبري، درباره يکي از اين خبرها که در فضاي مجازي منتشر شد، توضيح داد: موضوع چمدان و خروج با چمدان نبود، بلکه اين بود که وزارت اطلاعات موضوعي را به مرجع قضايي اعلام کرد مبني بر اينکه بخشي از درآمدهاي حاصل از فروش نفت نزد يکي از صرافان نگهداري مي شود که بين اين صراف و مديران يکي از شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت براي نگهداري اين وجوه تباني وجود دارد.
وي تصريح کرد: وزارت اطلاعات در آن روز گزارش داد اين دو نفر قصد خروج از کشور را دارند. ارز اصلا همراه آنها نبود، بلکه ارز در حساب صراف و در خارج از کشور بود. اين دو نفر هنگام خروج از کشور دستگير شدند و در ادامه تحقيقات، يکي از کارمندان بانک سرمايه که مرتبط با اين موضوع بود، شناسايي و دستگير شد و در حال حاضر سه نفر در ارتباط با اين پرونده بازداشت هستند.
سخنگوي قوه قضاييه ادامه داد: 25 ميليون يورو که حاصل بيش از سه سال درآمد فروش نفت بود، در حساب صراف بود. پيگيري هاي قضايي ما باعث شد علاوه بر دستگيري اين افراد، مبلغ 25 ميليون يورو که در حساب صراف در خارج از کشور بود، با اقدامات قضايي و اطلاعاتي به حساب وزارت نفت برگردد و در سايه تحقيقات، پول ديگري نيز که در گزارش نبود، از حساب صراف در خارج از کشور به حساب وزارت نفت برگشت و اين پول در اختيار بيت المال قرار گرفت.
اسماعيلي اضافه کرد: در حال حاضر سه نفر بازداشت هستند؛ تحقيقات رو به اتمام است و با توجه به تکميل تحقيقات ممکن است اين افراد با وثيقه آزاد شوند و پرونده روند قضايي خود را طي خواهد کرد.
وي در ارتباط با موضوع دوم سوال و اخبار منتشره مبني بر ارتباط خانمي با 16 مدير نفتي گفت: پرونده اي در اين باب داريم، اما موضوعات غيراخلاقي و 16 نفر جزو پرونده ما نيست.
اسماعيلي در ارتباط با نماينده يکي از شرکت هاي خارجي که با برخي از کارکنان وزارت نفت در ارتباط بوده است، گفت: اسناد و مدارک مربوط به قراردادهاي نفتي، فروش و جابه جايي نفت از سوي خانمي که کارگزار يک شرکت خارجي بوده، از کارکنان وزارت نفت اخذ شده و در بازرسي از منزل وي نيز اسناد متعددي در اين حوزه به دست آمده است. وي افزود: کيفرخواست پرونده صادر و دو جلسه دادگاه با حضور وکيل برگزار شده است، از نکات جالب توجه اين پرونده اين است که مادر اين خانم خودش وکيل دادگستري و وکالت وي را عهده دار است.
سخنگوي قوه قضاييه اظهار کرد: اخيرا دادگاه به لحاظ روشن شدن وضعيت طبقه بندي اسناد و مدارک (روشن شدن وضعيت محرمانه، خيلي محرمانه و سري اسناد) استعلامي را از وزارت نفت انجام داده است و از آنجا که نوع طبقه بندي در تصميم دادگاه اثرگذار است، بعد از واصل شدن پاسخ وزارت نفت در مورد طبقه بندي اسناد، دادگاه رسيدگي را ادامه خواهد داد.
اسماعيلي اضافه کرد: در اين پرونده اين خانم و سه نفر ديگر غير از اين خانم مطرح هستند و بحث پرونده مربوط به اسناد و مدارک مجموعه است.
از سوي وزير نفت انجام شد:
وزير نفت، دستورعمل الزام به تغيير روش ساخت و نصب واحدهاي (Skid Mounted) بهره برداري و نمک زدايي را با هدف تسريع در اجراي کار، به شرکت ملي نفت ايران و معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت ابلاغ کرد.
متن ابلاغيه بيژن زنگنه به شرح زير است:
«با توجه به پيشرفت هايي که در سال هاي اخير در کشور، براي ساخت/ تامين و نصب سريع واحدهاي بهره برداري و نمک زدايي نفت به وقوع پيوسته و از سوي ديگر با توجه به طولاني بودن غيرقابل قبول احداث واحدهاي متعارف و مشابه، به منظور:
- رفع تنگناهاي موجود در عمليات بهره برداري؛
- تسريع در اجراي طرح هاي مصوب و تحقق به موقع اهداف تعيين شده؛
- حمايت از انتقال فناوري، ساخت داخل و توسعه فناوري ملي در اين زمينه؛
- کاهش تصدي شرکت ملي نفت ايران، بهبود شاخص هاي اقتصادي و استفاده حداکثري از ظرفيت بخش خصوصي؛
بدينوسيله به استناد جزء يک بند الف ماده 3 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 1391 مجلس شوراي اسلامي، موارد زير ابلاغ مي شود:
1- معاونت مهندسي مکلف است با همکاري تنگاتنگ شرکت ملي نفت ايران (با تاکيد بر همکاران عمليات)، نسبت به انجام موارد زير حداکثر تا تاريخ 31/ 06/ 1398 اقدام کند:
1-1 تعيين ظرفيت هاي استاندارد واحدهاي پيش ساخته (Skid Mounted)
1-2 تهيه اسناد نمونه براي برگزاري مناقصه ساخت/ تامين، نصب و بهره برداري از واحدهاي مورد اشاره در اسناد مناقصه الزامات فني و IISE که بايد توسط سرمايه گذار/ طرف قرارداد مراعات شود، به صراحت بيان شود.
1-3 مطالعه، ارزيابي و معرفي شرکت هاي داخلي صاحب صلاحيت براي ساخت و بهره برداري از واحدهاي ياد شده (به تنهايي يا در مجموعه اي از شرکت ها که مکمل يکديگر باشند و نيز در صورت لزوم با مشارکت شرکت هاي صاحب صلاحيت خارجي)
2- در اين روش، اساس کار بايد بر سرمايه گذاري تاسيسات توسط طرف قرارداد و بهره برداري از آنها در دوره زماني مورد توافق در ازاي پرداخت دستمزد به وي، براي هر بشکه نفت تحويلي به شرکت ملي نفت ايران و واحدهاي تابعه آن تنظيم شود. در هر حال انتقال مالکيت و بهره برداري از تاسيسات احداثي به شرکت نفت مجاز نيست؛ مگر در موارد استثنايي با تصويب هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران.
3- از اين تاريخ، اقدام به برگزاري مناقصه يا عقد قرارداد به هر ترتيب براي اجراي واحدهاي بهره برداري يا نمک زدايي نفت در خشکي نبايد به روش متعارف گذشته صورت گيرد. موارد استثنايي با تصويب هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران قابل انجام است.
تبصره 1- در طرح هايي که قراردادهاي آنها به روش IPC، بيع متقابل يا ساير روش هاي سرمايه گذاري منعقد شده يا مي شود، لزومي به تغيير روش نيست و بهره گيري از واحد Skid Mounted بسته به نظر طرف دوم قرارداد بوده و اجباري نيست.
تبصره 2- در طرح هاي EPC/EPD که قراردادهاي آنها منعقد شده يا قراردادهاي آنها تا پايان مرداد 98 منعقد مي شود، لزومي به تغيير روش نيست».
اقدام هاي اجرايي تحويل ميدان آزادگان جنوبي، از شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) به شرکت نفت و گاز اروندان آغاز شده است. فرخ عليخاني، معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران در نشست تخصصي پيگيري اقدام ها و عملکرد دو شرکت متن و اروندان گفت: پس از ارزيابي هاي مختلف فني و عملياتي، اقدام هاي اجرايي براي تحويل ميدان آزادگان جنوبي به شرکت نفت و گاز اروندان آغاز شده است. جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان نيز اين فرايند را حائز اهميت خواند و تشکيل کارگروه هاي تخصصي، دريافت مدارک مربوط به چاه ها و تاسيسات سطح و تحت الارضي و گردآوري اطلاعات جامع منتج از بررسي مدارک و بازديدهاي ميداني را از مهم ترين اقدام هاي آغازين تحويل ميدان آزادگان جنوبي برشمرد.
سرپرست دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي گفت: در صورتي که توليد شرکت هاي پتروشيمي کفاف نياز داخل را ندهد، اين شرکت ها مي توانند نسبت به واردات مواد مورد نياز از محل صادرات با هدف تامين نياز صنايع پايين دستي پتروشيمي اقدام کنند. مرضيه طهماسبي اظهار کرد: وزارت نفت با هدف تامين خوراک صنايع پايين دستي پتروشيمي و افزايش توليد آنها در سال «رونق توليد» شرکت هاي پتروشيمي را مکلف کرد اگر در بخشي، توليد شرکت هاي پتروشيمي کفاف تامين نياز داخل را نمي کند، به واردات آن مواد اقدام کنند. ارز مورد نياز براي واردات از محل صادرات شرکت هاي پتروشيمي تامين خواهد شد. وي افزود: مجوزهاي لازم با بررسي دقيق درخواست ها از طريق دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي صادر خواهد شد و حمايت هاي لازم از صنايع پايين دستي پتروشيمي و تامين خوراک مورد نياز آنها از سوي وزارت نفت و شرکت ملي صنايع پتروشيمي همسو با کاهش خام فروشي و توليد محصولات نهايي انجام خواهد شد. طهماسبي با اشاره به اينکه حفظ منافع توليدکنندگان و مصرف کنندگان واقعي محصولات پتروشيمي به عنوان يک راهبرد مورد توجه ويژه دفتر صنايع پايين دستي قرار دارد، گفت: همانطور که بارها اعلام شده است، اعلام دقيق نياز واقعي بازار از سوي اتحاديه هاي تامين نياز و انجمن هاي تخصصي مصرف کننده محصولات پتروشيمي مي تواند بازار را با آرامش بيشتري همراه سازد.
انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران، ظرفيت زيادي براي تامين نيازهاي صنعت پتروشيمي دارد.
رضا پديدار، عضو انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران، به فعاليت اين انجمن در دو دهه اخير در بومي سازي تجهيزات صنعت نفت، گاز و پتروشيمي اشاره کرد و گفت: در اين مدت اين انجمن توفيق هاي بسياري کسب کرده که به شکوفايي صنعت داخل منجر شده است و خوشبختانه شرکت هاي ايراني مشارکت بالايي در روند توسعه صنعت پتروشيمي و ساخت و تکميل طرح هاي توسعه اي در اين صنعت پيشرو داشته اند.
وي با بيان اينکه هم اکنون بيش از 75 درصد تجهيزات مورد نياز در بخش هاي مختلف صنعت نفت کشور در داخل توليد مي شوند، افزود: امروز در حوزه ساخت تجهيزات صنعت پتروشيمي داراي ظرفيت بالايي هستيم که بايد از آن به نحو احسن استفاده کنيم و با توجه به شرايط موجود، آماده هرگونه همکاري و تعامل براي ساخت تجهيزات، قطعه ها و نيازهاي گوناگون شرکت هاي فعال در صنعت پتروشيمي هستيم.
عضو انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران با تاکيد بر اينکه بايد از سرمايه ها و نخبگان داخلي در بخش انرژي بيشتر استفاده شود، تصريح کرد: معتقدم نخبگان بخش انرژي به نوعي جزئي از فرايند صنعت و توليد کشور هستند که بايد از ظرفيت هاي آنان استفاده شود و بخش خصوصي در اين زمينه از همه توانايي هاي خود در مسير توسعه اقتصادي و صنعتي کشور استفاده خواهد کرد.
پديدار عنوان کرد: در توليد تجهيزات نفت و پتروشيمي مي توانيم با 15 کشور از منطقه خاورميانه و 12 کشور از منطقه آسياي ميانه تعاملات فني و گردش اقتصادي برقرار کنيم.
وي ادامه داد: در شرايط کنوني نه تنها مي توانيم نيازمندي هاي صنعت پتروشيمي کشور را برآورده کنيم، بلکه در يک فرايند 10ساله قادر خواهيم بود اين تجهيزات را به خارج از کشور صادر کنيم که تحقق اين موضوع ميلياردها دلار درآمد ارزي نصيب کشور خواهد کرد.
شانزدهمين کنفرانس علمي - پژوهشي اتحاديه بين المللي گاز (IGRC 2020)، امسال در کشور عمان برگزار مي شود.
شانزدهمين کنفرانس علمي - پژوهشي اتحاديه بين المللي گاز (IGRC 2020) که مهم ترين کنفرانس علمي و پژوهشي صنعت گاز در سطح جهان به شمار مي رود، روزهاي 26 - 24 فوريه 2020 (7 - 5 اسفندماه 98) در کشور عمان برگزار خواهد شد.
به اين وسيله از همکاران علاقه مند و پژوهشگر در سراسر کشور و نيز پژوهشگران دانشگاهي و ساير علاقه مندان دعوت مي شود براي ثبت نام به سايت www.igrc2020.com مراجعه کنند.
بر اساس اين گزارش، هفدهمين دوره اين کنفرانس قرار است، سال 2023 در ايران و به ميزباني شرکت ملي گاز ايران برگزار شود.
شرکت پتروشيمي جم و سازمان حفاظت محيط زيست در زمينه عمل به مسؤوليت اجتماعي تفاهمنامه همکاري امضا کردند. تفاهمنامه همکاري در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي ميان اين شرکت و سازمان حفاظت محيط زيست با حضور احمدرضا لاهيجانزاده، معاون دريايي سازمان حفاظت محيط زيست، فرهاد قلي نژاد، مديرکل حفاظت محيط زيست استان بوشهر و محمدرضا سعيدي، مديرعامل پتروشيمي جم امضا شد.
اين تفاهمنامه همسو با اصل پنجاهم قانون اساسي جمهوري اسلامي، حفاظت ازمحيط زيست نسل امروز و فردا و گسترش فرهنگ فعاليت هاي زيست محيطي امضا شد.
لاهيجانزاده، معاون دريايي سازمان حفاظت محيط زيست در اين مراسم با تشريح زمينه هاي همکاري و اشاره به سوابق ارزشمند پتروشيمي جم به عنوان حامي طرح پاکسازي سواحل خليج فارس گفت: با توجه به اهميت موضوع اين تفاهمنامه و پيشبرد برنامه ها، نمايندگان طرفين به منظور هماهنگي هاي بيشتر در اجراي برنامه هاي مشارکتي اعم از اجراي طرح ملي پاکسازي و پيشبرد مديريت اصولي پسماندها در سواحل حفاظت شده پارک ملي دريايي خليج نايبند و پارک هاي دير و نخيلو با معرفي و تشکيل کارگروه اجرايي، همه موارد را پيگيري و اقدام کنند. فرهاد قلي نژاد، مديرکل حفاظت محيط زيست استان بوشهر نيز با اشاره به ظرفيت هاي شرکت پتروشيمي جم در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي منطقه عسلويه گفت: اين شرکت با مشارکت داوطلبانه در فعاليت هاي اثربخش با محوريت محيط زيست از جمله پاکسازي سواحل خليج نايبند به عنوان ميراث هاي طبيعي به صورت دوره اي، اقدام هاي مهمي انجام داده است.
تعميرات اساسي پتروشيمي کارون با استفاده حداکثري از تجهيزات ساخت داخل با موفقيت به پايان رسيد.
عمليات تعميرات اساسي اين مجتمع پتروشيمي با اجراي فعاليت هاي گسترده اي از جمله تعويض سه مبدل مهم گلوگاهي واحد که به طور مستقيم مرتبط با افزايش ظرفيت توليد بودند، در مدت 20 روز انجام شد.
رفع مشکلات اساسي کمپرسور هيدروژن براي نخستين بار و تعويض packingهاي کالم C-37101 مربوط به سيستم ESP کوره زباله سوز (به منظور بهبود شرايط محيط زيست) از ديگر اقدام هاي انجام شده در اين تعميرات اساسي بود. همچنين تامين بخش عمده اي از تجهيزات و قطعات تعويض شده از محصولات توليد داخل يکي از نکات حائز اهميت در روند اجراي عمليات تعميرات اساسي پتروشيمي کارون محسوب مي شوند، به عنوان مثال، قطعات تعويض شده از سوي کارشناسان اين مجتمع به صورت مهندسي معکوس براي ساخت به شرکت هاي ايراني سفارش داده شده است.
بر اساس اين گزارش، تعميرات اساسي امسال يکي از بهترين اورهال هاي انجام شده در اين مجتمع بوده است و واحدها در حال راه اندازي و در سرويس قرار گرفتن هستند.
شرکت پتروشيمي کارون نخستين توليدکننده ايزوسيانات ها در خاورميانه است که با استفاده از گازهاي کلر، منواکسيدکربن، هيدروژن و نيز تولوئن و اسيدنيتريک قادر است انواع محصولات پايه اي و اصلي پتروشيمي را شامل انواع ايزوسيانات ها که داراي ارزش افزوده بالاتر بوده با کيفيت بالا توليد و به بازارهاي داخلي و خارجي عرضه کند.
در نشست 176 اوپک چه گذشت؟
مشعل: بيژن زنگنه، سياستمدار کهنه کاري است که توانست نشستي را که پيش از تشکيل، عنوان بي رمق ترين و سردترين اجلاس تاريخ اوپک لقب گرفته بود، به نشستي پرماجرا بدل کند. اوپکي ها اگرچه با تصميمي قابل پيش بيني و از قبل اعلام شده نگاهي را به خود معطوف نکرده بودند؛ اما ديپلماسي نفتي ايران با رويکرد حراست و حفظ جايگاه اوپک بار ديگر، نقش آفريني يکي از اعضاي موسس اين سازمان را به رخ کشاند. موضع رسمي ايران در موضوع تصميمات مشترک توليدکنندگان نفت اوپک و غيراوپک بر اين اصل استوار بود که هر طرح و پيشنهادي ابتدا در جمع تمامي اعضاي اوپک عنوان و پس از اجماع به ساير توليدکنندگان غيراوپک منعکس و اصل مشارکت همه اعضا در تصميم سازي ها نبايد با تکروي و يکجانبه گرايي خدشه دار شود. تصميم هرچه هست، بايد بر مبناي اجماع و کار جمعي درون اوپک باشد.
بيژن زنگنه پيش از عزيمت به وين، با کليدواژه هايي مهم از ضرورت «وحدت دروني» اعضاي اوپک و همچنين پرهيز از «يکجانبه گرايي» سخن گفت. واضح بود که اين تعابير چه سمت و سويي را نشانه رفته و مي شد فهميد صحبت از اجلاس G20 ژاپن است که از قضا براي اعلام مواضع و توافقات نفتي با وين اشتباه گرفته شده بود.
تصميم و توافق اعلام شده از سوي عربستان و روسيه مبني بر تمديد توافق کاهش توليد اگر چه موضوع جديدي به نظر نمي آمد و اين مساله به عنوان خروجي اجلاس 176 محتمل بود؛ اما در پس و پيش خود بازي هاي سياسي فراوان داشت. از اين رو بود که نماينده ايران در اوپک که پيام خود را قبل از رسيدن به وين اعلام کرده بود، با ورود به وين از تلاش و تکاپو براي دعوت اعضا به مقابله با يکجانبه گرايي دست برنداشت. مواضعي همچون «ايران از همکاري با صادرکنندگان نفت خارج از اوپک حمايت مي کند، اما بدون وحدت دروني اوپک، طرح همکاري کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک بي معناست»، «تا زماني که برخي اعضاي اوپک عليه اعضاي ديگر از جمله ايران تنش آفريني مي کنند، تفاهم اوپک با غيراوپک بي معنا مي شود» و «بدون وحدت دروني اوپک، هر بحث ديگري يک ژست بي خاصيت خواهد بود»، مواردي بود که در محور تمام آنها حراست از جايگاه اوپک قرار داشت.
زنگنه در اين سفر بارها از خطر فروپاشي و مرگ اوپک سخن گفت و اعلام کرد که «وقتي دو عضو اوپک به دنبال ضربه زدن به منافع ساير اعضا باشند، اوپک رو به فروپاشي مي رود»، «اوپک بايد به عنوان اوپک وجود داشته باشد، اما الان بشدت تضعيف شده است» و «اگر اوپک مي خواهد زنده بماند، بايد تصميماتش را در داخل اوپک بگيرد، نه اينکه دستورعمل را از خارج اوپک دريافت کند» بي هيچ توضيحي مي شد فهميد که صحبت از فروپاشي اوپک، خواست و هدف چه کشورهايي است. همان خوابي که آمريکا با همدستي يک عضو اوپک در سر دارد و با نفوذ و دخالت در تصميمات اين سازمان، در پي بي خاصيت کردن اين سازمان و اعضاي آن است.
واضح بود موضع گيري، رايزني و تلاش هاي نماينده ايران در اين اجلاس، بسياري را غافلگير کرد. وقتي پافشاري زنگنه بر حفظ جايگاه اوپک و تلاش براي کمرنگ کردن تکروي ها و يکجانبه گرايي ها، يک باره، اوپک بي رونق را به شکلي پرسروصدا به صدر اخبار آورد.
هر ميزان دو کشور عضو و غيرعضو اوپک (عربستان و روسيه) تلاش کردند پيش از موعد نشست اوپک با اعلام تصميم به تمديد توافق کاهش توليد در اجلاس G20 ژاپن، نقش خود را در سطحي فراتر و خارج از اوپک به نمايش بگذارند؛ اما واکنش زنگنه به اين رويه به يکي از موضوعات اصلي نشست تبديل شد، تا جايي که سخنگوي کاخ رياست جمهوري روسيه را هم به واکنش واداشت که گفت «بيانيه ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري اين کشور در مورد آمادگي روسيه و عربستان براي تمديد توافق کاهش توليد، تنها منعکس کننده موقعيت دو کشور و نه به معناي از پيش تعيين کردن خروجي مذاکرات وين بوده است.»
زنگنه در پاسخ به سوالي درباره موضع ايران در قبال تمديد توافق کاهش توليد گفت که ما مشکلي با تمديد تصميم قبلي يا حتي افزايش ميزان آن نداريم. آنچه از نظر ما اشکال داشت، روش طرح و پختوپز اين تصميم بود که فکر مي کنم حرف ما بخوبي شنيده شد؛ نکاتي که زنگنه در ديدارهاي پر ترافيک خود در وين با مانوئل کودو، رئيس دوره اي اوپک و وزيرنفت ونزوئلا؛ ثامر غضبان، وزير نفت عراق؛ مصطفي صنع الله، رئيس شرکت ملي نفت ليبي؛ ژان مارک تيستر چيکايا، وزير نفت جمهوري کنگو؛ آمانوئلايبه کاچيکوو، وزير نفت نيجريه؛ محمد ارکاب، وزير انرژي الجزاير و الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه و ديدار سه جانبه دبير کل و رئيس اوپک اعلام کرد و زماني هم که درباره محور مذاکرات انجام شده خود با وزراي نفت و انرژي عضو اوپک از او سؤال شد، گفت: مهم ترين نکته اين بود که اوپک با خطراتي روبه روست و يکي از اين خطرات، يکجانبه گرايي است که گاه در اوپک مشاهده مي شود.
وزير نفت کشورمان پيش از برگزاري اجلاس مورد سوال قرار گرفت که در اين نشست، چه هدفي را دنبال مي کنيد و او بر حفظ موجوديت اوپک تاکيد کرد و گفت: در اين نشست، شايد هيچ چيز؛ زيرا قيمت براي بنيست که (بخواهيم) بالاتر برود. اين مساله اصلي ما نيست. مساله اصلي ما افزايش صادرات نفت است. ضمن اينکه براي من مهم است که موجوديت اوپک را حفظ کنم. موجوديت اوپک براي ما مهم ترين موضوع است و فکر مي کنم دستاوردي براي بهبود فرايند تصميمگيري درون اوپک داشتيم.
در نهايت تداوم توافق کاهش توليد نفت، تمديد دبيرکلي محمد بارکيندو و تصويب متن پيش نويس منشور همکاري اوپک و غيراوپک خروجي نشست اخير اعضاي اوپک بود و به اين ترتيب آنان با انتشار بيانيه اي مهر تاييد را بر تمديد کاهش توليد زدند. در بيانيه پاياني نشست 176 اشاره شد: اوپک با در نظر گرفتن عوامل بنيادين بازار کنوني و ديدگاه مورد اجماع درباره دورنماي ماه هاي باقيمانده سال 2019 ميلادي، تصميم گرفت کاهش توليد داوطلبانه مورد توافق در نشست 175 اوپک را براي 9 ماه ديگر (از اول ژوييه سال 2019 ميلادي تا 31 مارس سال 2020 ميلادي) تمديد کند. زنگنه پس از اين نشست اعلام کرد که ايران همچون گذشته، از کاهش توليد نفت معاف شده است.
از موارد جنجالي و مهم در اجلاس 176، منشور اوپک و غيراوپک بود که بيشترين زمان اين دوره از نشست اوپکي ها را به خود اختصاص داد و آن را طولاني کرد. ايران از مخالفان اصلي اين منشور بود و در نهايت 13 کشور ديگر عضو با ايجاد تغييراتي در اساسنامه همکاري اوپک و غيراوپک، توانستند نظر ايران را جلب کنند و بندي را به اين منشور اضافه و تاکيد کردند: هر آنچه در متن منشور همکاري اوپک و غيراوپک آمده، کاملا داوطلبانه است و با کليات اساسنامه اوپک تضادي ندارد.
اين منشور، يک همکاري داوطلبانه ميان اعضاست و اجراي آن الزام آور نيست. زنگنه درباره اصلاحات موردنظر ايران در منشور همکاري اوپک و غيراوپک گفت: خوشبختانه همه اصلاحات انجام شد، مساله اصلي اين است که تصميم هاي اين مجموعه الزام آور نيست و هيچ تعهدي براي کشورها ندارد، ضمن اينکه به کشورها اجازه داده شد در صورت لزوم، مجوزهاي لازم را از دولت ها و مراجع بالاترشان بگيرند.
علاوه بر اين، مهم ترين موضوع اين است که اين منشور هيچ تاثيري بر مکانيزم هاي عملياتي و تصميم هاي اوپک ندارد.
به گفته زنگنه، در نشست اوپک، مقداري هم درباره نحوه تامين مسائل مالي مرتبط با اين فرايند بحث شد که بايد براي منابع مالي آن به صورت جداگانه تصميم گيري شود، يعني اين کار بار جديدي بر اوپک تحميل نمي کند.
وزير نفت در پاسخ به اين پرسش که تصويب اين منشور چه تاثيري بر عملکرد آينده اعضاي اوپک خواهد گذاشت نيز اظهار کرد: هدف اين است که آغوشي براي توليدکننده هاي غيراوپک باز شود تا بتوانند بيايند. در واقع سازوکاري است براي کشورهايي که نمي خواهند عضو اوپک شوند، اما مي خواهند با اوپک همکاري داشته باشند.
به گفته زنگنه فعلا محل جلسات نيز در دبيرخانه اوپک خواهد بود و قرار شده است رئيس و نايب رئيس اين نهاد به طور متناوب از ميان اعضاي اوپک و کشورهاي غيرعضو انتخاب شوند.
اعضاي اوپک همچنين دوره دبيرکلي محمد بارکيندو را براي يک دوره سه ساله ديگر، همسو با ماده A28 اساسنامه اوپک تمديد کردند که از اول ماه اوت سال 2019 ميلادي اجرايي مي شوند.
نشست وزراي نفت و انرژي کشورهاي عضو اوپک و 10 متحد غيرعضو به رهبري روسيه برگزار و در نهايت بيانيه پاياني ششمين نشست وزارتي کشورهاي اوپک و غيراوپک با اعلام تمديد کاهش داوطلبانه توليد براي يک دوره 9 ماهه (از اول ژوئيه سال 2019 ميلادي تا پايان ماه مارس سال 2020 ميلادي) منتشر شد. به اين ترتيب اعضاي غيرعضو اوپک موافقت کردند که کاهش 400 هزار بشکه اي توليد نفت خود را ادامه داده و اعضاي اوپک نيز به سهم 800 هزار بشکه اي خود از توليد نفت پايبند بمانند.
دستاورد مورد نظر زنگنه در اين جملاتش عيان شد که صداي ايران شنيده شد و در بخشي ديگر هم اعلام کرد که ايران در اين نشست، تضمين هايي را که مي خواست، به دست آورد و به چيزي که دنبال آن بوديم، رسيديم.
حضور بيژن زنگنه در اجلاس 176 اوپک براي نمايندگان رسانه هاي خارجي بسيار مهم است که بخش پررنگ آن، تحريم هاي يکجانبه آمريکا عليه کشورمان بوده که از قضا صادرات نفت کشور را نشانه رفته است. ازاين رو بخش زيادي از پرسش ها از وزير نفت کشورمان به موضوع تحريم، اينستکس، صادرات و... اختصاص داشت؛ البته رسانه ها از مواضع محکم نماينده ايران در اين اجلاس ساده نگذشتند و در اين زمينه نيز او را مورد سوال قرار دادند. مهم ترين اظهارات و پاسخ هاي زنگنه در طول اين اجلاس را با هم مرور مي کنيم:
اگر اروپاييها به تعهد خود عمل کنند، اينستکس مي تواند به ما کمک کند؛ اما بايد تأکيد کنم که بدون پذيرش دريافت درآمدهاي نفتي، اينستکس نمي تواند راهگشا باشد. اگر اينستکس را به عنوان يک عمليات در نظر بگيرند، بدون واريز مطمئن پول به آن يا با واريز 3 يا 4 ميليون دلار يا يورو، اين سازوکار پاسخگو نيست؛ بايد پول نفت به آن واريز شود.
پول نفت ما جايي گير نکرده و ما خيلي هم آزاديم. اگر راه انتقالش را بگويم که ديگر مي شود مَثل سرکه هفت ساله؛ اگر بگويم چه کار کرديم، ديگر فايدهاي ندارد. در عين حال درباره عمليات تکنيکال نفت و فروش آن هم نمي توانم چيزي بگويم.
ما هر چقدر که بتوانيم، نفت صادر ميکنيم؛ اما چيزي درباره پتانسيل عرضه نفت ايران در بازار نميتوانم بگويم. درباره صادرات نفت ايران به چين و تقاضاي چين براي نفت ايران يا هر جاي ديگري و حتي يک کلمه درباره تحريم ها و قراردادهايمان در دوران تحريم صحبت نميکنم.
مقابله با يکجانبه گرايي، ماموريت ايران به تنهايي نيست. اين مشکل اوپک به طور کلي است. اين يکجانبه گرايي ها، کليت اوپک را تهديد مي کند، نه فقط ايران را. يکجانبه گرايي ضد ايران نيست، بلکه ضد موجوديت اوپک، اتحاد و همدلي اوپک است. من به ديگران مي گويم و اطلاع مي دهم و فکر مي کنم که ديگران بخوبي اين موضوع را درک مي کنند؛ اما چگونگي آن، به بحث ها بستگي دارد.
بيشتر اعضاي اوپک تحريم هاي تحميلي آمريکا ضد ايران را محکوم ميکنند، اما برخي ديگر باور دارند که اوپک ماموريت ندارد آمريکا را محکوم کند. من درخواستي نکردم، زيرا برخي از اعضاي اوپک معذوريتهايي دارند که به آنها اجازه نميدهد آمريکا را محکوم کنند. کاري نمانده است که آمريکا عليه ايران نکرده باشد. اروپا نيز در زمينه خريد نفت هيچ گونه همراهي با ما نداشته، بنابراين کار ما مشکل است.
من نميدانم چه کسي ضد کشتي ها در درياي عمان اقدام کرده؛ اما طرف ايراني در بيش از 100 سال بازار را امن کرده است و ما بارها تکرار کرده ايم که بازار نفت بايد غيرسياسي شود و هدف ما اين است که نفت يک سلاح نباشد. بازار نفت بايد براي همه غيرسياسي شود. اين يک ابزار نيست تا ضد برخي کشورها استفاده شود.
ما اينجا نيستيم تا تصميم هايي را که در بيرون گرفته مي شود، اجرا کنيم. معتقدم اگر اوپک مي خواهد زنده بماند، بايد تصميماتش را در داخل اوپک بگيرد، نه اينکه دستورعمل را از خارج اوپک دريافت کند. در حال حاضر، فقط يکجانبه گرايي ترامپ نيست که دنيا را تهديد مي کند، بلکه برخي يکجانبه گرايي هاي ديگر هم وجود دارد. اوپک جايي براي تصميم گيري هاي جمعي است و فکر مي کنم اعضاي اوپک هم در مقابل رويه اي غير از اين مقاومت مي کنند.
گاز جنوب به بلندترين قله هاي شمال رسيد
مشعل - آخرين پازل هاي گازرساني به شهرها و روستاهاي کشور در حال تکميل است تا گاز که اينک به منبعي براي رفاه، آرامش و توسعه اقتصاد اهالي ايران زمين تبديل شد، درصد بيشتري از خانوار کشور را تحت پوشش قرار دهد. با تداوم و توسعه گازرساني به آخرين مناطق بدون گاز، در آينده نزديک شاهد ثبت استان هاي سبز خواهيم بود که افزون بر رونق کسب و کار و اشتغال زايي، در حفظ محيط زيست نيز، تاثيري بسزا خواهد داشت. در ادامه اين مسير، گاز توليدي کشور از مخزن مشترک پارس جنوبي به شهر آلاشت واقع در ارتفاع 2 هزار متري از سطح دريا رسيد که در مراسمي با حضور استاندار مازندران، معاون وزير نفت در امور گاز، نمايندگان مجلس، مديران ارشد صنعت گاز و... شاهد بهره برداري از اين پروژه بوديم.
حسن منتظرتربتي، معاون وزير نفت و مديرعامل شركت ملي گاز ايران، در آيين افتتاح پروژه گازرساني به شهر آلاشت و هفت روستاي همجوار آن که روز سه شنبه (چهارم تيرماه) برگزار شد، گفت: امروز در اين مراسم بارها از مهندس زنگنه ياد شد، بدون آنكه حضور داشته باشد؛ اين امر از آن روست كه كارهاي وي هميشه در مسير خدمت رساني به مردم بوده و مردم نيز متقابلا هميشه به خادمين خود احترام مي گذارند. وي ادامه داد: ما بايد شاكر خداوند باشيم كه توفيق خدمت رساني به مردم را به ما داده است تا بتوانيم گاز را از قعر چاه ها از عسلويه خارج كرده و با عبور از مسيرهاي مختلف به خانوارهايي در ارتفاع 2 تا 3 هزار متري اين استان برسانيم. منتظرتربتي خطاب به مردم آلاشت و سوادكوه گفت: گاز از امشب جايگزين سوخت مايع در سبد انرژي شهر آلاشت مي شود. بايد بدانيد كه براي رسيدن اين نعمت خدادادي به اين منطقه زحمت زيادي كشيده شده است؛ چه در زمان اجراي پروژه و چه در ابتداي كار،بنابراين بايد آن را بهينه مصرف كنيم. معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينكه با اين تفاسير، من از شما دو خواسته دارم، تصريح كرد: اول آنكه تلاش كنيد گاز را با رعايت نكات ايمني مصرف كنيد و دوم آنكه در مصرف آن صرفه جويي کنيد و بهينه مصرف كردن را سرمشق خود قرار دهيد. منتظرتربتي در ادامه با اشاره به اينكه بسياري از دوستان به ثمر رسيدن اين پروژه را به دليل سخت گذر بودن و هزينه بالا ناممكن مي دانستند، گفت: براي ما حساب رفاه، آسايش و آرامش مردم بر همه چيز ارجحيت دارد و دولت تلاش مي كند تا آرامش و رفاه را با گازرساني به مردم هديه دهد. مديرعامل شركت ملي گاز ايران ادامه داد: امروز جشن پايان يك پروژه است، اما به اعتقاد من پروژه هاي گاز، پايان نيست بلكه آغازي دوباره است. وي افزود: از امروز به بعد بايد همه دست به دست هم دهيم تا پروژه ها و صنايع وابسته با گاز را در اين منطقه راه اندازي كنيم تا علاوه بر گرما بخشيدن به كانون خانواده، گاز به عنوان محور توسعه اقتصادي مردم اين مرز و بوم نيز محسوب شود. تربتي يادآور شد: پيش از اين شهرهاي با 95 درصد برخورداري از نعمت گاز را شهر سبز مي ناميديم، اما امروز به مدد تلاش هاي انجام شده، از شهرهاي سبز به استان هاي سبز رسيده ايم. اين مقام مسؤول افزود: ما بر اساس تعهدات خود و به رغم شرايط سخت اقتصادي، تلاش كرديم تا هيچ پروژه اي تعطيل نشود و همچنان سالي 3 هزار روستا را به شبكه گاز متصل كنيم. منتظرتربتي گفت: گاز نعمت بيكراني است كه خدا به ما ارزاني داشته و شايد در هيچ كجاي دنيا كشوري مانند ايران نباشد كه با اين گستردگي، گازرساني شهري و روستايي را انجام داده باشد. ايران تنها كشوري است كه 95 درصد مردم آن از نعمت گاز بهره مند هستند. وي در پايان تصريح كرد: ميزان گازرساني به روستاها در دولت تدبير و اميد با تعداد کل روستاهاي بهره مند از نعمت گاز در طول انقلاب اسلامي برابري مي کند، از همين رو، به باور من، كاري كه براي خدا و مردم انجام مي شود و به ثمر مي رسد، بزرگترين توفيقي است كه مي تواند نصيب فرد شود.
در ادامه اين مراسم ، استاندار مازندران گفت: شايد طرح گازرساني به آلاشت به سبب ارتفاع زياد، توجيه اقتصادي نداشت، اما نوع نگاه انقلاب و نظام، خدمت رساني به همه مردم است. احمد حسين زادگان افزود: بخشي از بار اصلي منابع مالي کشور بر دوش وزير نفت است. او از شخصيت هاي برجسته ملي است، زيرا باعث شد در شرايط سخت تحريم هيچ کدام از پروژه ها متوقف نشوند. وي ادامه داد: ايران قابل تحريم نيست اما آقاي زنگنه به خاطر بي مهري هايي که به او مي شود، به تنهايي جور اين اقتصاد تحريمي را مي کشد و پروژه هاي عمراني را بدون توقف رو به جلو مي برد. اين مقام مسؤول افزود: گازرساني سبب توسعه زيرساخت ها و مهاجرت معکوس روستاييان از شهرها به روستاها مي شود كه نكته بسيار مهمي است. وي در پايان گفت: گازرساني، اشتغال زايي و توسعه را به همراه دارد و مهم است که پس از گازرساني، آباداني و رشد و شکوفايي کشور را نيز ببينيم.
در ادامه، نماينده مردم قائمشهر، سوادکوه، جويبار و سيمرغ در مجلس شوراي اسلامي گفت: پروژه گازرساني به شهر آلاشت استان مازندران و روستاهاي همجوار آن، فراتر از يک طرح عمراني است و تنها يک پروژه صرف زيرساختي نمي باشد. علي ادياني راد افزود: گازرساني به آلاشت، مبين مردمي بودن نظام اسلامي است. وي ادامه داد: اين طرح ثابت کرده که خدمات دولتمردان، مجلس و مجموعه حاکميت به همه نقاط ايران به ويژه مناطق محروم رسيده است.
عضو کميسيون صنايع مجلس شوراي اسلامي گفت: در حساب عقلي و منطق رياضي نمي گنجد که گازرساني به اين شهر بايد به انجام برسد؛ چراکه اصلا اقتصادي نيست اما بايد به دولت يازدهم و دوازدهم دست مريزاد گفت که اين پروژه را به نحو احسن به انجام رساندند. اين مقام مسؤول در پايان اظهار کرد: من بر دستان مديران و پيمانکاران شرکت ملي گاز ايران و مازندران بوسه مي زنم و رسماً اعلام مي کنم که گازرساني در ارتفاع 2 و 3 هزارمتري، شاهکار خدمت رساني به مردم و انقلابي دوباره است.
فرماندار سوادکوه نيز در اين مراسم گفت: تعهد دولت تدبير و اميد به وعده هاي گازرساني در همه مناطق کشور از جمله مناطق کوهپايه اي آلاشت، حيرت مردم را برانگيخت. سعيد يزداني تصريح کرد: در گازرساني به منطقه اي که سوخت و انرژي آنان نفت سفيد و گازوئيل بوده، مسلما علاوه بر رفاه عمومي، از نظر منافع ملي نيز مورد توجه بوده که گازرساني به چنين مناطق سخت گذري در دستور کار قرار گرفته است. وي ادامه داد: برخي ها اعتقاد داشتند که گازرساني به آلاشت يک رويا است اما دولت با هزينه اي سنگين، به وعده خود عمل کرده است. يزداني در پايان، آلاشت را يکي از مناطق مهم گردشگري خواند و گفت: به اين ترتيب، به طور يقين، مهاجرت معکوس را خواهيم داشت و اشتغال در بخش گردشگري را شاهد خواهيم بود.
در ادامه، مديرعامل شرکت گاز استان مازندران گفت: تحقق پروژه گازرساني به شهر آلاشت، رويايي براي ساکنان آن بود و گمان نمي کردند گاز تا اين ارتفاع و به منطقه آلاشت برسد، اما امروز با همت و تلاش شبانه روزي، اين کار سخت به انجام رسيده است. جعفر احمدپور افزود: امروز به شهر آلاشت و هفت روستاي آن با اعتبار 23 ميليارد تومان به طول 59 کيلومتر گازرساني مي شود که اين طرح با گازرساني 590 کيلومتر شبکه درون شهري برابري مي کند. وي ادامه داد: تا پايان امسال 53 روستاي منطقه آلاشت با اعتبار 81 ميليارد تومان گازرساني خواهد شد، همچنين سرانه نصب هر علمک در آلاشت و روستاهاي آن 12 ميليون و 300 هزار تومان است. احمدپور با بيان اينکه مجوز اين هزينه در زماني صادر شد که هزينه اقتصادي نصب علمک تنها 6 ميليون تومان بود و صدور اين مجوز، نشان دهنده تدبير و آينده نگري وزير نفت است، تصريح کرد: اکنون هزار علمک گاز در اين منطقه نصب مي شود و با تکميل گازرساني به سراسر منطقه، بيش از 6 هزار خانوار از نعمت گاز بهره مند مي شوند. مديرعامل شرکت گاز استان مازندران با بيان اين که از نظر سختي و هزينه، انجام اين پروژه غيرممکن به نظر مي رسيد، افزود: سرمايه گذاري و هزينه زيادي براي اين پروژه صرف شد؛ چراکه نظام دوست داشت براي مردم خود حتي در نقاط دوردست آسايش و آرامش به ارمغان آورد. وي با اشاره به عزم اين شرکت در گازرساني به روستاهاي بالاي 20 خانوار، ايجاد زيرساخت و بستر مناسب در نقاط کمتر توسعه يافته به منظور ايجاد مهاجرت معکوس را يکي ديگر از اهداف اين امر دانست و اعلام کرد: اين منطقه استعداد خوبي در گردشگرپذيري دارد و گازرساني مي تواند کمک کار اين امر باشد.
احمدپور کل هزينه صرف شده براي افتتاح گازرساني به آلاشت و هفت روستا را 23 ميليارد تومان اعلام کرد و افزود: براي گازرساني به کل منطقه با 53 روستا اعتباري بيش از 81 ميليارد تومان در نظر گرفته شده که تا پايان امسال همه آنها گازدار خواهند شد.
مديرعامل شرکت گاز استان مازندران در پايان افزود: با انجام اين پروژه در کل منطقه، پيش بيني ما اين است که تعداد مشترکان گاز به بيش از هزار نفر برسد.
گفت و گوي «مشعل» با مديرعامل شرکت گاز استان کردستان
سعيد محمد بيگي صنعت گاز پس ازپيروزي انقلاب اسلامي به ويژه پس از جنگ تحميلي، حرکتي شتاب گونه و رو به جلو را براي گازرساني در سراسر کشور آغازکرد؛تا آنجا که هم اکنون با اجراي37هزارکيلومترخط انتقال اصلي فشارقوي و 352هزارکيلومتر شبکه شهري و روستايي، يک هزار و 142 شهر و نزديک به 29 هزار روستا ازگازطبيعي به عنوان سوختي پاک، بهره مند شده اند. دراين ميان، گازرساني به استان هاي مرزي ازآن جهت که اهدافي چند گانه از جمله محروميت زدايي رادنبال مي کند، از جايگاهي ويژه برخوردار است و شرکت ملي گازايران نيز به عنوان متولي تامين انرژي پاک، فعاليت هاي چشمگيري را دراين بخش به ثمر نشانده که کردستان نمودي از آن است. استاني که سال هاي متمادي رابا جنگ و پيامدهاي آن دست وپنجه نرم کرد و آسيب هاي فراواني بر آن و مردمانش رفت. سفربه اين استان دستمايه اي شد براي گفت وگو با احمد فعله گري، مديرعامل شرکت گازاستان کردستان تا از آنچه درحوزه گازرساني بر اين استان گذشته است، آگاه شويم. فعله گري که ازسال 69وارد صنعت گاز و از سال 72 وارد شرکت گازاستان کردستان شده، از زمان حضورش تاکنون، مسؤوليت هاي مختلفي همچون رئيس اجراي طرح ها، رئيس بازرسي فني، معاونت مهندسي و اجرا، همچنين معاونت بهره برداري، به عهده داشته است. او امروز راهبري شرکت گازاستان کردستان را درکسوت مديرعاملي به عهده دارد. آنچه مي خوانيد مشروح اين گفت وگوست.
استان کردستان که به واسطه تعدد مسجد در آن به سرزمين هزار مسجد معرف است، درغرب ايران ودرهمسايگي استان هاي آذربايجان غربي، زنجان، همدان وکرمانشاه واقع شده است. ازغرب نيزباکشورعراق و استان کردنشين سليمانيه، مرز مشترک دارد. اين استان با آب وهوايي مطبوع، يکي از زيباترين نقاط ايران به شمار مي رود؛ به طوري که جاذبه هاي طبيعي وتاريخي بکر و متعدد آن موجب شده است، سالانه گردشگران زيادي به اين ديارسفرکنند و از ديدني هاي آن لذت ببرند. جنگل هاي بلوط، آبشارهاورودخانه هاي خروشان، تاريخ و فرهنگ کهن، همچنين جاذبه هاي تاريخي و معماري و... استان کردستان را به مکاني ايده آل براي سفر تبديل کرده است.
خانه کردياعمارت آصف، بازار سرپوشيده حمام خان، مجموعه تفريحي آبيدر، روستاي تاريخي«نگل» که قرآني دست نويس درآن نگهداري مي شود، همينطور درياچه آب شيرين «زريوار»، روستاي اورامانات «تخت» و بسياري اماکن ديگر، جاذبه هايي است که مي تواند هر گردشگر عاشق تاريخ و طبيعت را به سوي خود بکشاند. اين استان، بنابرآخرين سرشماري درسال1395، يک ميليون و 630هزارنفر جمعيت داردکه70درصدآن شهري و30درصد ديگر، روستايي هستند. اين استان ويژگي هاي اقليمي خاصي دارد و با بهره مندي ازخاک خوب، کشاورزي درآن شرايط خوبي دارد؛ با وجود اين هنوز ازبرخي شاخصه هاي توسعه و پيشرفت بي بهره مانده است.
سردسير بودن، کوهستاني و سخت گذر بودن مسيرها با توجه به سختي سنگ، جنس خاک، وجود شيب هاي تند، مرزي بودن و... مواردي است که کار دراين منطقه را متمايز مي سازد. گاه براي گازرساني به يک روستا که درمنطقه اي کوهستاني با سنگ هاي سخت و شيب دار قرار دارد، بايد طراحي خاصي انجام و مسير مناسب ومطمئني براي لوله گذاري انتخاب شود. ازآنجا که شرايط جوي پايدار استان کردستان، زمان زيادي را درطول سال به خود اختصاص نمي دهد، اين مهم گاه اجراي طرح ها راباچالش مواجه مي سازد، اما به پشتوانه تجارب، تخصص وتعهد کاري که درمجموعه همکاران وجود دارد، روش هايي به کارگرفته شده است که فعاليت هاي گازرساني حتي در سخت ترين شرايط محيطي وجوي، بدون توقف انجام شود. شرکت گاز استان کردستان با آن که در انتهاي خطوط لوله انتقال گازقرار دارد، اما به دليل شتاب بخشي به روند اجراي طرح ها، جزء10شرکت نخست است.
گازرساني را مي توان يکي ازشاخص هاي مهم درتوسعه برشمرد و خوشبختانه با پيگيري هاي وزارت نفت و اجراي پروژه هاي متعدد گازرساني، استان کردستان ازاين منظر، وضع مطلوب وجايگاهي مناسب دارد.
باتوجه به نگاه کلان شرکت ملي گازايران درگازرساني به نقاط مختلف کشوربه ويژه نقاط مرزي، گازرساني به استان کردستان نيزباوجود توپوگرافي منطقه وسخت گذربودن آن، ازموقعيت مطلوبي برخوردار است به طوري که هم اکنون از32 شهر و1700روستاي ثبت شده (بنابر آمار)31 شهر و1175 روستاي اين استان زيرپوشش گازطبيعي قرار دارند. بنابرآمارها، ضريب نفوذ گاز در شهرهاي استان کردستان99. 9 درصد و در جمعيت روستايي آن به 87. 5 درصد رسيده که قابل ملاحظه است. اين آمارها نشان مي دهد که ميانگين گازرساني دراستان کردستان بيش از ميانگين گازرساني درکشور(77. 5 درصد) است.
وجود گاز دراستان کردستان به دليل کوهستاني و برف گير و سخت گذر بودن نعمتي بزرگ به شمار مي آيد. درفصل زمستان، به دليل بارش هاي پياپي برف، برخي راه هاي مواصلاتي روستايي حتي تا دو ماه مسدود مي شود واين گاز است که تحمل سرما را بر مردمان امکان پذير مي سازد. حتي دربدترين شرايط که ديگرتاسيسات زيربنايي(آب، برق و... )آسيب مي بينند و از مدارخارج مي شوند، گاز در خطوط لوله جريان دارد و آرامش بخش افراد است، به همين دليل، از آن جهت که نبايد وقفه اي در توزيع گاز ايجاد شود، مسؤوليت ما نيز به عنوان شرکت گازدوچندان است.
وجود مرز درهر استان، از جهات مختلف (سياسي، اقتصادي واجتماعي) ظرفيتي مهم براي آن استان به شمار مي رود و کردستان ايران نيز با 230 کيلومترمرز مشترک با اقليم کردستان عراق، ازچنين ظرفيت و ويژگي مهمي برخورداراست.
قرابت هاي فرهنگي و مذهبي زيادي بين مردم کردستان ايران ومردم اقليم کردستان عراق وجود دارد واين نکته بسيارمهمي درمراودات آنهاست.
گازرساني در نقاط مرزي نيزمي تواند به عنوان يک ظرفيت تلقي و ازآن به بهترين وجه بهره گرفته شود. احداث خطوط ششم ونهم سراسري و گذر آنها از استان کردستان موجب شده است ظرفيت خوبي براي انتقال گاز و صادرات آن به اقليم کردستان عراق که چهاراستان پرجمعيت سليمانيه، اربيل، کرکوک و دهوک را شامل مي شود، فراهم شود.
براي گازرساني به اقليم کردستان، پيگيري هايي درسطوح بالا درحال انجام است که درصورت حصول نتيجه، گازازطريق مريوان وارد خاک عراق مي شود وشرکت گازاستان کردستان نيز، آماده انجام وظيفه درحوزه مسؤوليتي است. از سوي ديگرشرکت گازاستان کردستان بابيش از دو دهه تجربه درامور گازرساني مي تواند درصدورخدمات فني - مهندسي به اقليم کردستان، فعال ظاهرشود و ارائه دهنده صفرتا صد خدمات گازرساني(مطالعات، امکان سنجي، مشاوره، طراحي اجرا، نظارت و... ) باشد.
«چناره» تنها شهرفاقد گاز استان کردستان است که به دليل نزديک بودن به سد «آزاد» و قرارگرفتن دربستر اين سد، گازرساني به آن نيز از برنامه خارج شده است. ساکنان چناره به منطقه ديگري انتقال داده شده اند و لازم است زيرساخت هايي براي خدمات رساني درهمه بخش ها ازجمله گازرساني ايجاد شود.
با توجه به برگزاري مناقصه اجراي خط تغذيه گازشهرجديدچناره و انتخاب پيمانکار آن، انتظار مي رود گازرساني به آن درسال آينده انجام شود.
از 1700 روستاي موجود در استان کردستان، قرار است 1500 روستا زيرپوشش گاز قرار گيرند.
هم اکنون 1175روستا زيرپوشش گازقرار دارند وعمليات گازرساني به 200روستا که بيشترآنها درنقاط صفر مرزي وسخت گذرکوهستاني قرار دارند نيز، آغاز شده است.
دراين ميان، شماري از روستاهاي زير20خانوار واقع درمسيرخطوط تغذيه نيز در مجموعه گازرساني به 1500روستا قرارگرفته اند وبا پايان يافتن اين عمليات، جمعيت روستايي زيرپوشش گازدراستان کردستان، به حدود 96 درصد خواهد رسيد.
امسال به دليل شرايط جوي، عمليات گازرساني باتاخير وازنيمه ارديبهشت ماه آغازشد. از سوي ديگر، فصل کاري در اين استان محدود است و شرايط آب وهوايي اجازه فعاليت زياد نمي دهد. غالب روستاهاي استان کردستان درمناطق کوهستاني وسردسير قرار گرفته اند وسخت گذر بودن مسيرآنها نيز عمليات گازرساني را با کندي مواجه مي کند؛ با وجود اين تلاش خواهيم کرد تا پايان امسال ( در صورت تامين اعتبارات مالي واقلام مورد نياز)حداکثر 150وحداقل 120 روستا زير پوشش گاز قرار گيرند. سروآباد و بانه، مرزهاي اصلي کردستان هستند که شماري از روستاهاي اين استان را با جمعيتي کم در خود جاي داده است. تلاش بر اين است که روستاهاي واقع در مرز با هدف محروميت زدايي زيرپوشش گاز قرار گيرند و برنامه ريزي براي گازرساني به200 روستا درسال جاري نيز با همين رويکرد انجام مي شود. گازرساني به27روستاي بانه، 18روستاي واقع درمسيرمريوان - کاميا ران و27 روستا درمسير سقز - مريوان(منطقه سرشيو وکماسي) ازجمله مناطقي است که درطرح گازرساني به200 روستا قراردارند.
تا قبل ازسال 96 مبلغ در نظر گرفته شده براي نصب انشعاب در کل کشور (باهر شرايط محيطي وجغرافيايي) 6 ميليون تومان بود، اما از سال گذشته به 12 ميليون تومان افزايش يافت. البته با توجه به تورمي که وجود دارد، اين مبلغ نيز ناکافي است و براي اين که هزينه ها باهمين رقم پوشش داده شود، بيشتر مراحل اجراي طرح از جمله طراحي، مطالعات اوليه، نقشه برداري به وسيله نيروهاي خودمان انجام مي شود.
باتوجه به فعاليت هاي انجام شده هم اکنون چه تعداد مشترک خانگي (شهري و روستايي) زيرپوشش گاز قرار دارند؟
باتوجه به اين که استان کردستان ازصنعت چنداني برخوردارنيست و عمده مشترکان (95درصد)آن خانگي وتجاري هستند، مهم ترين هدف نيز، تامين گازاين دسته ازمشترکان است تا آنجا که درحال حاضر يک ميليون و 540 هزار نفر درقالب 520 هزار مشترک شهري و روستايي زيرپوشش گاز قرارگرفته اند.
گازرساني به استان کردستان که منطقه اي کوهستاني، سردسير و مرزي است، همانند استان هاي مشابه، ريشه بسياري ازتحولات بوده که مهم ترين آن امنيت و رفاه ساکنان اين ديار است.
وقتي طرح گازرساني تعريف مي شود، اتفاق هاي خوبي در پي آن مي افتد. اين انرژي ارزشمند موجب مي شود، جاده هاي دسترسي ايجاد شوند، جنگل ها به عنوان ثروت ملي حفظ شوند، آلاينده هاي زيست محيطي کاهش يابند، درختاني که پيش از اين براي گرمايش و پخت و پز قطع مي شد، حفظ شوند و از همه مهم تر، آسايش و امنيت مردم دوچندان شود.
غالب روستاهاي استان کردستان درمناطق کوهستاني واقع شده اند و گازرساني به آنها علاوه برايجاد رفاه براي ساکنان آنها، به صيانت از محيط زيست و جلوگيري از قطع درختان نيز انجاميده است. مهاجرت معکوس(شهربه روستا) ويژگي ديگرگازرساني دراستان هايي مانند کردستان به شمار مي آيد، به طوري که با کندي مهاجرت جمعيت روستايي به شهرها و تثبيت اين روند صفر شده است. از مجموع مشترکان زيرپوشش گاز، 375 هزار مورد به نقاط شهري و 118هزارمشترک به نقاط روستايي مربوط مي شود؛ شماري ازاين مشترکان نيزدر حوزه صنايع قرار دارند.
درمجموع 2 هزار و 120 واحد صنعتي عمده و جزء درسطح استان کردستان زيرپوشش گازطبيعي قرار دارند و شمار اندکي فاقد گاز هستند؛ بنابراين مي توان گفت که غالب صنايع اين استان از گازطبيعي به عنوان سوخت اصلي استفاده مي کنند.
دراستان کردستان 15شهرک صنعتي وجود دارد که همه آنها گازرساني شده اند. نيروگاه هزارمگاواتي سنندج، بخش ديگري از صنايع گازبراستان کردستان محسوب مي شود که مصرف روزانه 3. 5 ميليون مترمکعب گازطبيعي را به خود اختصاص داده است. يک کارخانه سيمان نيز در شهرستان بيجار فعال است که روزانه300 هزار متر مکعب گاز مصرف مي کند. همچنين صنايع تبديلي وشماري کوره هاي آجرپزي دراستان کردستان فعال هستند که آنها نيز، مصرف کننده مقاديري گاز در بخش صنعتي هستند. در دوسال گذشته براساس مصوبه شوراي اقتصاد مبني بر گازرساني به واحدهاي صنعتي باسقف مصرف روزانه 400 مترمکعب، شرکت گاز استان کردستان نيز تلاش زيادي دراين زمينه انجام داده است؛ به طوري که بنابرفهرست اعلامي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان (هزار واحد) با وجود پراکندگي ها ومشکلاتي نظير وجود معارض، بيش از300 واحد صنعتي مصرف کننده سوخت مايع زير پوشش گاز قرار گرفته اند و امسال نيز 200 واحد صنعتي ديگر به جاي سوخت مايع از گازطبيعي استفاده خواهند کرد. همچنين دراستان کردستان بيش از700واحد صنعتي مرغداري وجوددارد که در سال هاي گذشته سوخت مايع مصرف مي کردند اما امروز به مدد گاز، نزديک به 80 درصد آنها ديگر مصرف کننده سوخت مايع نيستند و اين مهم به کاهش هزينه هاي اين واحدهاي صنعتي کمک کرده است.
علاوه برمرغداري ها، گازرساني به کارخانه هاي توليد آسفالت نيز در دستور کارقرار دارد که براين اساس، 18کارخانه شناسايي و مقدمات اوليه براي گازرساني به آنها انجام شده است.
شرکت گازاستان کردستان نيز بنا بر تکليف قانوني و ماموريتي که به عهده اش گذاشته شده، عزم خود راجزم کرده است که با زير پوشش بردن هرچه بيشترصنايع، گامي مهم وتاثيرگذار در رونق دهي به صنايع، ايجاد اشتغال و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي بردارد.
دراين استان 52 جايگاه سي ان جي تک منظوره و دومنظوره فعال است که 6درصد مصرف سالانه گاز(180ميليون مترمکعب)به اين بخش تعلق دارد.
درسال هاي ابتدايي فعاليت هاي گازرساني در استان کردستان، مصرف گاز به يک ميليون مترمکعب در روز هم نمي رسيد اما با توجه به فعاليت هاي بيست و چند سال گذشته وگسترش فعاليت هاي گازرساني در شهرها، روستاها و صنايع، مصرف گاز به حدود سه ميليارد مترمکعب در سال رسيده است. ازاين رقم، نزديک به يک ميليارد مترمکعب(33درصد) در نيروگاه سنندج مصرف مي شود که علاوه برکاهش هزينه هاي تمام شده سوخت، درجلوگيري ازآلايندگي هاي زيست محيطي نيزنقش مهمي دارد. بخش صنعتي (غيرنيروگاهي) سالانه 6 تا 8 درصد مصرف گاز استان را به خود اختصاص مي دهد. همچنين 48 درصد گاز دربخش خانگي و تجاري و بقيه نيز دربخش هاي اداري ونظامي و... مصرف مي شود.
مصرف گازبخش خانگي خيلي متغير است؛ به اين معنا که ارديبهشت ماه (شروع فصل گرم)مصرف گازبخش خانگي به يک ميليون مترمکعب هم نمي رسد، اما درفصل زمستان، باتوجه به سردسيروکوهستاني بودن استان، نمودارمصرف گازبخش خانگي افزايش مي يابد وگاه به10 ميليون متر مکعب هم مي رسد.
باتوجه به فعاليت هاي انجام شده مي توان استان کردستان را بنا بر ادبيات گاز(گازرساني بالاي 95 درصد) استان «سبز» دانست؟
پيش تر به اين موضوع اشاره شد که هم اکنون بيش از95 درصد جمعيت استان کردستان زيرپوشش گازقراردارند؛ بنابراين، واژه استان سبز را مي توان به آن اطلاق کرد، اما زماني اين استان به لحاظ گازرساني «سبز» است که بهره مندي جمعيت استان به 98 درصد برسد. در نقاط شهري کارخاصي باقي نمانده وعمده تمرکز روي گازرساني به مناطق روستايي سخت گذرکوهستاني وجنگلي است که اغلب در نقاط مرزي قرار دارند.
در مواقع بروز بحران هايي مانند زلزله و سيل که اخيرا در برخي استان ها شمالي و غربي شاهد آن بوديم، چه آمادگي هايي وجود دارد؟
ماهيت کار درصنعت گاز به گونه اي است که هميشه بايد آماده باشيم. به همين منظور بامشارکت بخش هاي امداد رساني مثل آتش نشاني، هلال احمر، اورژانس و... درطول سال مانورهايي به منظورآمادگي نيروهاي عملياتي در چندين نوبت برگزار مي شود. حفظ ونگهداشت تاسيسات، ازديگرمواردي است که آمادگي هميشگي رامي طلبد. به همين منظورپيش ازشروع دوره سرما، سرکشي به تاسيسات نيزبه عنوان يکي ازاولويت هاي مهم دردستورکار قرار مي گيرد تا ارائه خدمات به مشترکان دراين بازه زماني وگذر از زمستان با کمترين مشکل انجام شود.
اهداف، براساس اعتبارات ترسيم و تدوين مي شود و پارسال نيزتلاش شد متناسب با بودجه تخصيص يافته عمل شود.
شرکت گازاستان کردستان ازجمله شرکت هايي است که همه ساله بيش از 90 درصد بودجه تخصيص يافته را جذب مي کند واين به معناي تحقق يافتن بسياري از اهداف پيش بيني شده است. درسال97 نيز اهدافي متناسب بابودجه و اعتبارات تعريف که متاسفانه بخشي ازآنها به دليل نوسان هاي شديد ارزي وتاثيرآن بر اجراي پيمان ها، همچنين شرايط جوي و جغرافيايي منطقه، محقق نشد، اما بخش عمده آن محقق شده است. اعتبارات درخواستي براي امسال بيش از200 ميليارد تومان است که با 186ميليارد تومان آن موافقت شده است. بخشي ازاين اعتبارات درقالب تسهيلات بانکي است که اميدواريم باتوجه به خارج شدن از شموليت ماده 141(زيان ده بودن) موفق به دريافت آن بشويم.
بدون ترديد همکاري هاي بين سازماني دستگاه هاي اجرايي کشور، مي تواند به اجراي طرح هاي گازرساني شتاب بخشد ودرسايه اين تعاملات، براي محروميت زدايي واشتغال زايي دراستان کردستان، گام هاي بيشتر و بلندتري برداشته شود.
يکي از مهم ترين مسائلي که لازم است به آن توجه شود، فرهنگ استفاده بهينه از گاز و وسايل گازسوز است. به اين مهم چگونه پرداخته شده است؟
فرهنگ سازي، موضوع مهمي است که در گذر زمان اتفاق مي افتد و شرکت گاز استان کردستان نيز از سال ها پيش، همسو با سياست هاي کلان شرکت ملي گاز ايران فعاليت هاي متعددي در اين زمينه انجام داده است. استفاده ازتريبون نمازجمعه و گفت وگو با مردم برگزاري مانورهاي گاز درمدارس باهمکاري وزارت آموزش وپرورش، انتقال مسائل فني و ايمني گاز به مربيان آموزشي براي انتقال مطلب به دانش آموزان، همچنين بهره گيري ازقدرت رسانه هاي گروهي(راديو، تلويزيون) با ساخت برنامه هايي بامحوريت گاز و استفاده بهينه از آن، تعامل با اصحاب رسانه به منظور انتقال اهميت موضوع گاز، تهيه و توزيع بروشور بامحتواي گاز وايمني آن و... ازجمله مواردي است که از آنها در جهت فرهنگ سازي آحاد جامعه بهره گرفته مي شود.
يکي از ويژگي هاي مهم طرح هاي گازرساني، به نتيجه رساندن آنهاست. يعني طرحي که شروع مي شود، پايان آن مشخص است و نيمه کاره نمي ماند. امسال گازرساني به 200 روستا و 200 واحدصنعتي را شروع کرده ايم وهدف اين است که دست کم 300مورد آنها (150روستا و 150 واحد صنعتي) تا پايان سال به بهره برداري برسند. با توجه به شروع فصل کاري استان (ارديبهشت ماه) ونزديک بودن به هفته دولت، پيش بيني مي شود دراين بازه زماني، پروژه هاي کمتري به بهره برداري برسند. پيش بيني مي شود که دربدترين حالت، 50 واحد صنعتي و50 روستا در هفته دولت امسال به بهره برداري برسند و بهره برداري از بقيه طرح ها (100 روستا و100 واحد صنعتي) نيز در دهه مبارک فجر آغاز شود. مجموعه اين طرح ها (300 طرح روستايي و صنعتي) درقالب اعتبارات بانکي و بودجه تخصيص يافته (186 ميليارد تومان) انجام مي شود.
پايان گازرساني دراين استان منوط به پايان عمليات گازرساني در روستاهاي آن است. امسال باپايان گازرساني روستايي در شهرهاي دهگلان، قروه و احتمالا کامياران، جشن پايان گازرساني در اين شهرها برگزارخواهد شد. در شهرسروآباد نيز اين عمليات حداکثرتا دو سال ديگر پايان مي شود؛ بنابراين سال1400را مي توان سال پايان گازرساني دراين استان اعلام کردبه اين معنا که هيچ روستايي که شرايط گازرساني داشته باشد، بي بهره ازگازنخواهد ماند.
ارباب رجوع کرامت دارد و تسهيل در انجام فعاليت هاي گازرساني به ويژه در ستاد با همين رويکرد انجام مي شود. پاسخگويي شفاف توام بااحترام، يکي ازموضوع هاي مهمي است که به عنوان اولويت به آن توجه مي شود وفعال شدن ميزخدمت همين هدف را دنبال مي کند. صدورآني قبوض گازهنگام قرائت کنتور، يکي ديگرازمصاديق تکريم ارباب رجوع است که باچند هدف ومزيت ازجمله قرائت سريع و دقيق کنتور، نظارت بر صحت ارقام درج شده درقبض توسط مشترک، ازبين رفتن زمان قرائت وتحويل قبوض، همچنين کنترل و نظارت دقيق تر برعمليات کنتورخواني با استفاده ازسامانه جي پي اس و کاهش خطا هاي انساني در کنتورخواني انجام مي شود.
کردستان استاني کوهستاني باشيب هاي تندبه ويژه درمناطق روستايي است که گازرساني درآن، سختي هاي خاص خودرا دارد. براي اين که يک شعله گازدرنقطه اي ازآن روشن و گرمابخش خانه اي شود يا چرخ صنعتي بي وقفه با آن بچرخد، راه هاي پرپيچ و خمي پيموده مي شود، پس بايد قدراين انرژي را دانست. از سوي ديگر، گازسرمايه اي ملي و انرژي ارزشمند است که تنها به نسل حاضرتعلق ندارد و نسل آينده نيزازآن سهم دارد، پس برهمه ما تکليف است که استفاده اي بهينه از آن داشته باشيم.
بررسي عملکرد واحد اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران
سميه راهپيما- محيط زيست، ميراثي ارزشمند از گذشتگان و امانتي تکرار نشدني براي آيندگان است و بايد در حفظ آن کوشا بود و هر فرد و هر سازماني بايد به نوبه خود از اين موهبت الهي محافظت کند. از اين رو صنايع که امروزه جزء جدايي ناپذير زندگي بشر شده اند، همواره در انجام تعهدات خود به حفظ محيط زيست مي کوشند. يکي از اين صنايع، صنعت نفت است که قوانين و دستور عمل هايي در زمينه حفاظت از محيط زيست دارد که از آن ميان مي توان به «دستور عمل يكپارچه انجام مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي پروژه هاي صنعت نفت» اشاره کرد.
ماني عبداله زاده، مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران در اين باره مي گويد: «در جمهوري اسلامي ايران، حفاظت از محيط زيست که نسل هاي امروز و نسل هاي بعد بايد در آن حيات اجتماعي رو به رشدي داشته باشند، وظيفه عمومي تلقي مي شود. از اين رو، فعاليت هاي اقتصادي و غير آن که با آلودگي محيط زيست يا تخريب غير قابل جبران همراه باشد، ممنوع است.»
به گفته او، «با انجام مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي، اثرات بالقوه زيست محيطي، اجتماعي و اقتصادي که در نتيجه اجراي طرح ها و پروژه ها به وجود مي آيند، گزينه هاي مطلوب براي رفع يا کاهش آنها انتخاب مي شوند. با توجه به مصوبه شوراي عالي حفاظت از محيط زيست، تفاهمنامه همكاري سازمان حفاظت از محيط زيست و وزارت نفت و همچنين با توجه به اهميت ايجاد وحدت رويه در انجام مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي طرح ها و پروژه هاي صنعت نفت و بهبود كيفيت اين مطالعات كه به ارتقاي شاخص هاي زيست محيطي اين صنعت منجر مي شود، تامين اعتبار به منظور تدوين دستور عمل يكپارچه نحوه انجام مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي (EIA) پروژه هاي صنعت نفت در هيأت مديره شركت ملي نفت ايران مطرح و تصويب شد.»
عبداله زاده ادامه مي دهد: «اين دستور عمل به تفكيك براي انواع پروژه هاي صنعت نفت و گاز به همراه سرفصل هاي تخصصي در سه بخش شامل پروژه هاي ميداني (ميدان هاي نفت و گاز)، پروژه هاي خطي (خطوط لوله نفت و گاز و فراورده هاي نفتي) و پروژه هاي نقطه اي (پالايشگاه و پتروشيمي) تدوين مي شود؛البته بايد گفت، براي راهبري انجام شرح خدمات، بررسي و تاييد مستندات تدوين شده، كارگروهي متشكل از نمايندگان اداره كل اچ اس اي وزارت نفت، معاونت محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست، مديريت اچ اس اي شركت ملي نفت ايران و حسب مورد نمايندگان شركت گاز، پتروشيمي، پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و ساير مديريت هاي مربوطه تشكيل مي شود. اداره كل اچ اس اي وزارت نفت نيز پس از اخذ تاييديه از معاونت محيط زيست انساني سازمان حفاظت از محيط زيست، نسبت به پياده سازي اين دستور عمل در صنعت نفت اقدام مي كند.»
داشتن توسعه پايدار به معناي توسعه جوامع با در نظر گرفتن تأمين نيازهاي کنوني، بدون لطمه زدن به استعدادها و توانايي هاي مورد نياز آينده، نيازمند عزمي جدي براي حفظ، نگهداري و بهره برداري صحيح از مواهب و منابع ارزشمند الهي است که به عنوان وظيفه عمومي از آن ياد مي شود. به گفته مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، «اقدام هاي خوبي در سطح شرکت ملي نفت به منظور حفاظت محيط زيست صورت گرفته که از آن جمله مي توان به در اولويت قرار دادن اصل پيشگيري به جاي اصلاح در تمام فعاليت ها و تصميم گيري ها، برنامه ريزي براي بازيافت گازهاي ارسالي به مشعل از طريق واگذاري به بخش خصوصي با هدف تبديل به برق يا ساير فراورده هاي نفتي و برنامه ريزي براي ارتقاي تصفيه خانه هاي فاضلاب پالايشگاه هاي گاز منطقه پارس جنوبي اشاره کرد، ضمن آنکه تهيه، تدوين و ابلاغ راهنماها و دستور عمل هاي کاري در بخش محيط زيست در سطح شرکت ملي نفت ايران با هدف پياده سازي و رعايت الزام هاي زيست محيطي حين مراحل ساخت و ساز، حفاري و بهره برداري از تأسيسات توليدي و پشتيباني و پايش وضعيت محيطي و محاسبه و گزارش دهي ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي و آلاينده هاي هوا از ديگر اقدام هاي زيست محيطي است.»
عبداله زاده با بيان اينکه تشکيل کارگروه «لجن هاي نفتي و مواد زايد توليدي (اسلج)» به منظور رفع مشکلات زيست محيطي، تسهيل شرايط عملياتي، جلوگيري از تحميل هزينه هاي غير ضروري در شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي تابعه» يکي ديگر از اقدام هاي زيست محيطي شرکت ملي نفت ايران است، ادامه مي دهد: «کمک به تثبيت کانون هاي توليد گرد و غبار و شن هاي روان و بيابان زدايي در مناطق بحراني حاشيه تأسيسات نفتي از طريق مالچ پاشي و کاشت درخت هاي بومي در مناطق نفت خيز، مديريت گازهاي آلاينده و جلوگيري از سوزاندن هيدروکربن هاي زائد در گودال هاي سوخت بر اساس ابلاغيه وزير نفت طي نامه شماره 376-2/20 مورخ 19/06/1396، جمع آوري، آبزدايي و شيرين سازي گازهاي ترش همراه نفت لايه بنگستان مخازن نفت و تبديل اين گازها به گاز شيرين در کارخانه هاي گاز و گاز مايع و توليد مايعات گازي (طرح آماک)، استفاده از سيستم هاي کنترل جامدات و مديريت پسماند در دستگاه هاي حفاري و استفاده از دستگاه هاي فراورش سيار نفت (MOT)، تفکيک گر سيار نفت (MOS) و دستگاه مشعل سبز (Oil Green Burner) براي پيشگيري از آلودگي هوا و سوزاندن مواد زائد نفتي ناشي از عمليات حفاري چاه هاي نفت در گودال سوزها را در دستور کار داشتيم.»
او در ادامه به اقدام هاي زيست محيطي در سال 98 مي پردازد و مي گويد: «پيگيري اخذ مجوز EIA پروژه ميدان نفتي سپهر و جفير و انتقال و تزريق آب به مخازن نفتي ميدان هاي غرب كارون (شرکت مهندسي و توسعه نفت) و پيگيري اخذ هفت مجوز EIA از پروژه هاي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت (شرکت مناطق نفت خيز جنوب) از اقدام هاي در نظر گرفته شده در سال جاري است، همچنين پيگيري و نظارت بر طرح ايجاد مجتمع مديريت پسماند (ويژه و صنعتي) در منطقه عسلويه، پيگيري، به کارگيري و اجراي راهنماي محاسبه و گزارش دهي ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي و نرم افزار PICARS، پيگيري استقرار و بهره برداري از نرم افزار طرح يكپارچه مديريت پسماند شركت ملي نفت، برگزاري تمرين مقابله با ريزش هاي نفتي در تالاب هور العظيم (پايلوت شركت متن) طرح اقتضايي مقابله با ريزش هاي نفتي در تالاب و پيگيري اجراي طرح پاکسازي 50 تن خاک آلوده به نفت به روش بيولوژيکي در حوضچه هاي نفتي جزيره خارگ (شرکت پايانه هاي نفتي ايران) را نيز در دستور کار داريم.»
پروژه هايي از جمله استانداردسازي برآورد انتشار آلاينده هاي هوا در شرکت ملي نفت ايران، طرح يکپارچه مديريت پسماند شرکت ملي نفت ايران، نظارت عاليه بر مطالعات مهندسي بهبود وضعيت واحدهاي تصفيه پساب صنعتي پالايشگاه هاي پارس جنوبي و نظارت بر مکان يابي و طراحي مجتمع مديريت پسماند عسلويه از جمله پروژه هاي مطالعاتي است که طي سه سال اخير انجام شده است. مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران در زمينه پروژه مطالعاتي استانداردسازي برآورد انتشار آلاينده هاي هوا در شرکت ملي نفت ايران مي گويد: « اين پروژه مطالعاتي از سوي دانشگاه صنعتي شريف انجام شده و هم اکنون در مرحله اخذ مجوزهاي لازم براي نصب نرم افزار الکترونيکي طرح از طريق مديريت فناوري اطلاعات و ارتباطات شرکت ملي نفت است. به همين منظور راهنماي محاسبه انتشار آلاينده هاي هوا در شرکت ملي نفت تهيه و براي اجرا و گزارش دهي به شرکت هاي تابعه شرکت ملي نفت ابلاغ شد.»
به گفته عبداله زاده، «طرح يکپارچه مديريت پسماند شرکت ملي نفت ايران از سال 1395 آغاز شد و در حال حاضر در مرحله طراحي و تهيه نرم افزار مديريت پسماند براي استفاده در پايلوت هاي شش گانه در سطح شرکت هاي فرعي شامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت مناطق مرکزي، نفت فلات قاره ايران، پايانه هاي نفتي و مديريت اکتشاف است. با اجراي اين طرح مي توان انتظار داشت که بخش عظيمي از پسماندهاي توليدي در سطح شرکت ملي نفت به طور اصولي و بر اساس روش هاي مديريتي تعريف شده کاهش يافته و همچنين نتايج اين طرح در سطح ساير شرکت هاي فرعي و تابعه ملي نفت تسري يابد.» او با اشاره به پروژه مطالعاتي «نظارت عاليه بر مطالعات مهندسي بهبود وضعيت واحدهاي تصفيه پساب صنعتي پالايشگاه هاي پارس جنوبي» ادامه مي دهد: «مطالعات پروژه از سوي شرکت مشاور خارجي و کارفرمايي شرکت نفت و گاز پارس انجام يافته و در مرحله تامين اعتبار براي انجام فاز اجرايي طرح است. با انجام اين طرح مي توان انتظار داشت که تمامي پساب هاي خروجي از فازهاي پارس جنوبي به صورت متمرکز وارد تصفيه خانه تکميلي پساب شده و خروجي بر اساس استانداردهاي خروجي سازمان حفاظت محيط زيست باشد.» عبداله زاده در ادامه به نظارت بر مکان يابي و طراحي مجتمع مديريت پسماند عسلويه مي پردازد و مي گويد: «به منظور انجام مطالعات مکان يابي براساس الزام هاي سازمان محيط زيست، پروژه اي براي مکان يابي مجتمع با همکاري دانشگاه شهيد بهشتي آغاز شد. در گام بعدي و در قالب پروژه اي ديگر، همه پسماندهاي شرکت ها شناسايي شدند و طراحي مفهومي مجتمع صورت گرفت. در مرحله سوم مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي احداث مجتمع پسماند، تعريف و سرانجام به صدور مجوز احداث اين مجتمع از سوي سازمان محيط زيست و همچنين اداره محيط زيست استان بوشهر منجر شد. پس از انجام فراخوان کشوري از سوي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، سرمايه گذار آن در قالب کارگروهي با همکاري سازمان محيط زيست، وزارت نفت، شرکت ملي نفت ايران و سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس شناسايي و زمين ها به آن واگذار شد.» مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران خاطرنشان مي کند: «اين پروژه در قالب دو سايت «دفن مهندسي و بهداشتي پسماندهاي غيرقابل بازيافت» و «بازيابي مواد و انرژي اين پسماندها» به سرمايه گذار واگذار شده است و در بازه زماني 24 ماهه به بهره برداري خواهد رسيد که با پايان آن، يکي از چالش هاي منطقه حل خواهد شد.»
بر اساس ابلاغيه وزير نفت، طي نامه شماره 376-2/20 مورخ 19/06/1396 که سوزاندن هرگونه مواد هيدروکربني زائد در گودال هاي سوخت ممنوع است، بسياري از گودال هاي سوخت موجود حذف شدند. به همين منظور اقدام هاي اصلاحي در سطح شرکت هاي توليدي و عملياتي در حال اجراست.
عبداله زاده با اشاره به اين مطلب مي گويد: «آبزدايي و شيرين سازي گازهاي ترش همراه نفت لايه بنگستان مخازن نفت و تبديل اين گازها به گاز شيرين در کارخانه هاي گاز و گاز مايع و توليد مايعات گازي (طرح آماک)، استفاده از دستگاه هاي فراورش سيار نفت (MOT)، تفکيک گر سيار نفت (MOS) و دستگاه مشعل سبز (Oil Green Burner) براي پيشگيري از آلودگي هوا و سوزاندن مواد زائد نفتي ناشي از عمليات حفاري چاه هاي نفت در گودال سوزها، انجام پايش هاي ادواري سنجش آلاينده هاي هوا از سوي شرکت هاي فرعي و تابعه به منظور اندازه گيري و ارائه برنامه هاي کاهشي در زمينه انتشار آلاينده هاي هوا، تشکيل کارگروه «لجن هاي نفتي و مواد زائد توليدي (اسلج)» در شرکت هاي توليدي و عملياتي شرکت ملي نفت با هدف رفع مشکلات محيط زيستي، تسهيل شرايط عملياتي، جلوگيري از تحميل هزينه هاي غير ضروري و کمک به تثبيت کانون هاي توليد گرد و غبار و شن هاي روان و بيابان زدايي در مناطق بحراني حاشيه تأسيسات نفتي از طريق مالچ پاشي و کاشت درخت هاي بومي در مناطق نفت خيز از جمله اقدام هاي اصلاحي است که از سوي شرکت هاي توليدي و عملياتي در حال انجام است.»
توجه به مسائل زيست محيطي همواره به آموزش و فرهنگ سازي نياز دارد، از اين رو اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران، اقدام هايي را از جمله دوره آموزشي محيط زيستي ارزيابي اثرات زيست محيطي طرح ها، برگزاري مانور مقابله با ريزش هاي نفتي در محيط هاي تالابي، دوره آموزشي مديريت پسماند در عمليات حفاري، برگزاري دوره آموزشي شاخص هاي زيست محيطي مورد نياز، برگزاري دوره آموزشي محاسبه و گزارش دهي ميزان انتشار گاز هاي گلخانه اي و برگزاري دوره آموزشي روش هاي پاک سازي خاک هاي آلوده به مواد نفتي را در دستور کار خود قرار داده است.
جان کمپ، از ستون نويسان ارشد خبرگزاري رويترز که بيشتر مطالبش متمرکز بر مباحث روز بازارهاي جهاني نفت خام است، در آستانه برگزاري صدو هفتاد و ششمين نشست عادي وزيران نفت و انرژي 14 عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در تاريخ يکم ژوئيه 2019 (دهم تيرماه) و ششمين نشست مشترک 24 توليدکننده عضو و غيرعضو اوپک يک روز پس از نشست اوپک در مقر دائمي اين سازمان در وين، در يادداشتي تلاش هاي اخير اعضاي اوپک به منظور بهبود قيمت هاي جهاني نفت خام با استفاده از محدود نگه داشتن توليد نفت خام و کمک گرفتن از روسيه را به چالش کشيده است و تداوم اين شرايط در بلندمدت را به زيان اعضاي اوپک و به نفع توليدکنندگان نفت شيل در ايالات متحده آمريکا و ديگر توليدکنندگان غيرعضو اوپک در سراسر جهان مي داند و تاکيد مي کند که اين رويه در بلندمدت کاهش تدريجي سهم اعضاي اوپک از بازارهاي جهاني نفت خام را به دنبال خواهد داشت. در ادامه کمپ با اشاره به آمارهاي موجود و استفاده از استدلال هايي به تبيين نظر خود مي پردازد.
از آنجا که اعضاي اوپک با محدود کردن توليد نفت خود تلاش مي کنند به طور مصنوعي قيمت نفت را در سطوح بالا حفظ کنند، سهم توليدکنندگان عضو اين سازمان در بازارهاي جهاني نفت خام به طور مداوم در حال کاهش است.برپايه تازه ترين گزارش بررسي آماري شرکت بريتيش پتروليوم (بي پي) درباره انرژي جهان که 11 ژوئن سال جاري ميلادي (21 خرداد 1398) منتشر شد، سهم کشورهاي عضو اوپک از بازارهاي جهاني نفت خام در سال گذشته ميلادي (2018) به 41.5 درصد و پايين ترين سطح از سال 2013 ميلادي رسيده است.به دنبال تحريم ها عليه ايران و ونزوئلا و افت شديد توليد نفت خام ونزوئلا به عنوان يکي از کشورهاي آمريکاي جنوبي عضو اوپک، سهم توليدکنندگان نفت خام عضو اوپک بدون ترديد در سال جاري ميلادي با کاهش بيشتري روبه رو خواهد بود، به طوري که به پايين ترين سطح از سال 2002 ميلادي و پيش از دهه 1990 ميلادي مي رسد.اعضاي اوپک در بازه زماني سال هاي 2002 تا 2008 ميلادي پيوسته در حال افزايش سهم خود در بازارهاي جهاني نفت خام بوده اند، اما پس از اين دوره، سهم آنها روندي کاهشي در پيش گرفته است و تاکنون هم هيچ نشانه اي از بازگشت و تغيير اين روند مشاهده نشده است.مجموع توليد نفت خام اعضاي اوپک در سال 2018 ميلادي در مقايسه با سال 2008 ميلادي روزانه با دو ميليون بشکه (5 درصد) افزايش روبه رو بوده است، در حالي که توليد نفت خام کشورهاي غيرعضو اوپک در بازه زماني مشابه با روزانه 9 ميليون و 600 هزار بشکه (29 درصد) افزايش همراه بود.عربستان سعودي، بزرگ ترين توليد کننده و صادرکننده نفت خام اوپک، در دوره مورد بررسي توليد نفت خود را روزانه يک ميليون و 600 هزار بشکه (15 درصد)، در حالي که عراق روزانه دو ميليون و 200 هزار بشکه (90 درصد) افزايش داده است.با اين حال، در خارج از اوپک، کانادا توليد نفت خام خود را دو ميليون بشکه (62 درصد) و ايالات متحده آمريکا روزانه هشت ميليون و 500 هزار بشکه (126 درصد) افزايش دادند، که بخش عمده افزايش توليد نفت ايالات متحده آمريکا در پي افزايش برداشت نفت خام از ذخاير شيل بوده است.سهم عربستان سعودي از توليد جهاني نفت خام از دهه 1990 ميلادي روي نواري ثابت و يکنواخت حرکت کرده است، اما سهم بسياري ديگر از کشورهاي عضو اوپک در طول اين سال ها در پي جنگ هاي داخلي، تحريم، ناآرامي ها و سوءمديريت با کاهش روبه رو بوده است.
عربستان سعودي در دهه 1990 ميلادي پس از کاهش توليد نفت در پي جنگ و تحريم در ايران و عراق و افت توليد در نيجريه، ليبي و ونزوئلا در پي فساد، سوءمديريت و ناآرامي ها، به عنوان رهبر بلامنازع سازمان کشورهاي صادرکننده نفت شناخته شد.هدف عربستان سعودي، با توجه به جلوگيري از به خطر نيفتادن موقعيت بلندمدت خود در بازارهاي جهاني نفت خام و حفظ روابط ديپلماتيک با ايالات متحده آمريکا، افزايش درآمدهاي حاصل از صادرات نفت در کوتاه مدت بوده است.در عمل، عربستان سعودي در دوران مختلف متناسب با شرايط، حمايت از قيمت نفت در بازارهاي جهاني (با ناديده گرفتن بحث سهم در بازار نفت) يا حمايت از سهم بازار ( با ناديده گرفتن بحث قيمت) را در اولويت قرار داده است.در سال هاي اخير، زماني که ديگر اعضاي اين سازمان با تحريم روبه رو شده اند، در مقابل مشکلات سعودي ها کم شده است. تحريم عليه ديگر رقباي توليدکننده، شرايط را براي عربستان به گونه اي رقم زده است تا بدون قرباني کردن بخش زيادي از سهم خود در بازارهاي جهاني نفت خام از قيمت ها هم حفاظت کند، بنابراين آنها به هر دو هدف تجاري و ديپلماتيک خود در کنار هم دست يافته اند.اما محدوديت هاي اين راهبرد هم اکنون قابل مشاهده است به گونه اي که با کاهش توليد اعضاي تحريم شده اوپک، همچنان شاهد افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني هستيم.روندهاي بلندمدت در هر دو بحث قيمت نفت و سهم بازار، به زيان عربستان سعودي خواهد بود و تحقق اهداف جاه طلبانه اين کشور را براي تغييرات اقتصادي و اجتماعي به مخاطره مي اندازد.
شرکت هاي توليد نفت شيل در ايالات متحده آمريکا و ديگر توليدکنندگان غيرعضو اوپک شامل شرکت هاي بين المللي توليد نفت و گاز، از بزرگ ترين ذي نفعان تلاش هاي عربستان سعودي و اوپک براي محدود کردن توليد و بالا بردن قيمت هاي جهاني نفت خام بوده اند.با بالانگهداشتن قيمت نفت بيش از آنچه بايد باشد، راهبرد عربستان سعودي براي کاهش توليد نفت، سبب نخستين انقلاب نفت شيل در بازه زماني سال هاي 2011 تا 2014 ميلادي و دومين انقلاب نفت شيل در بازه زماني سال هاي 2017 تا 2018 ميلادي در ايالات متحده آمريکا شد.بر پايه گزارش بررسي آماري سالانه 2018 بي پي درباره انرژي جهان عربستان سعودي در نيمه نخست سال 2018 ميلادي به کاهش توليد نفت خود ادامه داد و سرانجام در کل سال توليد خود را روزانه 400 هزار بشکه افزايش داد، در حالي که اين رقم با افزايش روزانه دو ميليون و 200 هزار بشکه اي توليد نفت خام ايالات متحده آمريکا مقايسه مي شود.در سال 2015 تا 2016 عربستان سعودي با ترک راهبرد حمايت از قيمت با هدف حفظ سهم در بازارهاي جهاني نفت خام، روزانه 400 هزار بشکه افزايش توليد داشت، امادر مقابل توليد نفت شيل آمريکا روزانه 433 هزار بشکه کاهش يافت.در ميان مدت، راهبرد عربستان سعودي براي کاهش توليد نفت با هدف بالا بردن قيمت هاي جهاني نفت خام ناپايدار خواهد بود و در عين حال اين شرايط سبب افزايش سهم بازار نفت شيل و ديگر توليدکنندگان غيرعضو اوپک در بازارهاي جهاني مي شود.روسيه که هم اکنون در قالب توافق جهاني کاهش توليد، در بازه زماني 2017 تا 2018 و 2018 تا 2019 به عربستان سعودي کمک مي کند، به تازگي درباره عواقب بلندمدت قيمت هاي بالاي نفت خام و کاهش سهم در بازارهاي جهاني هشدار داده است.اعضاي اوپک پس از چند دوره کش و قوس هاي فراوان و اختلاف سليقه اي که ميان اعضاي اين سازمان در چند نشست پيايپي شاهد بوديم، در نشست 171 خود در دسامبر 2016 تصميم گرفتند براي کمک به ثبات بازار و بهبود قيمت نفت روزانه يک ميليون و 200 هزار بشکه از توليد خود بکاهند و در کنار آنها کشورهاي غيرعضو به رهبري روسيه متعهد شدند در مجموع روزانه 600 هزار بشکه کاهش توليد دهند که در مجموع قرار شد روزانه يک ميليون و 800 هزار بشکه نفت مازاد از بازار حذف شود.تا اينکه دوباره پس از مدتي، در پي فشارهاي دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا براي پايين آوردن قيمت نفت و جبران کاهش توليدبرخي اعضاي اوپک به رهبري عربستان و کشورهاي غيرعضو اين سازمان از جمله روسيه، در ماه ژوئن 2018 تصميم گرفتند پايبندي خود به برنامه کاهش عرضه نفت خام اوپک و غيراوپک (در مجموع روزانه يک ميليون و 800 هزار بشکه) را به 100 درصد برسانند و اين به معناي ورود مقداري نفت به بازار بود.اما پس از مشاهده کاهش قيمت نفت در بازارهاي جهاني و بالا رفتن سطح ذخيره سازي هاي نفت خام، اوپک و متحدانش در ماه دسامبر سال 2018 ميلادي توافق کردند از آغاز سال 2019 ميلادي به مدت 6 ماه، توليد روزانه نفت خود را يک ميليون و 200 هزار بشکه نسبت به ماه اکتبر سال 2018 ميلادي کاهش دهند.در کوتاه مدت، سياست گذاران عربستان سعودي توجه خود را روي جلوگيري از افزايش سطح ذخيره سازي هاي نفت خام و کاهش قيمت نفت متمرکز کرده اند، اين در حالي است که هم اکنون روند رشد اقتصادي و تقاضاي جهاني نفت خام در حال کند شدن است.با اين حال، در ميان مدت، عربستان سعودي اگر بتواند همچنان به نقش پيشرو در بازار نفت خود ادامه دهد، اهداف قيمتي را تعديل و دوباره روي بحث افزايش سهم از بازارهاي جهاني نفت خام تمرکز مي کند.
مترجم: عباس حاجي هاشمي
وزارت نفت
دستگاههاي اجرايي موضوع بند«ب» ماده يک قانون برگزاري مناقصات از جمله شرکتهاي تابع وزارت نفت موظفند همه مراحل مناقصات و مزايدههاي مشمول را از طريق سامانه تدارکات الکترونيکي دولت (ستاد) انجام دهند. سعيدمحمدزاده، معاون مهندسي، پژوهش وفناوري وزير نفت در نامهاي باعنوان «به کارگيري سامانه تدارکات الکترونيکي دولت (ستاد) درحوزه خدمات پيمانکاري ومشاوره»خطاب به معاونان، مديران عامل چهار شرکت اصلي، همچنين مديران کل وروساي واحدهاي ستادي مستقل وزارت نفت نوشت: «همانگونه که مستحضريد به استناد ماده 50قانون احکام دائمي توسعه کشور و ماده 2 آييننامه فعاليت سامانه تدارکات الکترونيکي دولت، کليه دستگاه هاي اجرايي موضوع بند «ب»ماده يک قانون برگزاري مناقصات و از آن جمله شرکتهاي تابعه وزارت نفت موظفند مطابق برنامه زمان بندي مورد تاييد هيات وزيران و اعلام مديريت سامانه تدارکات الکترونيکي دولت(ستاد)، کليه مراحل مناقصات/ مزايدههاي مشمول را از طريق سامانه مورد اشاره انجام دهند. » در اين نامه همچنين آمده است: «باعنايت به راه اندازي بخش هاي مربوط به انجام معاملات حوزه خدمات ازجمله مناقصات بخش هاي پيمانکاري و معاملات بزرگ حوزه مشاوره درسامانه مذکور، مقتضي است تا زمان تکميل وپياده سازي سازوکارتعامل سامانه تامين الکترونيکي کالاي وزارت نفت (EP)با سامانه ستاد، دستگاه هاي اجرايي تابع در اسرع وقت به ثبتنام در سامانه و انجام مناقصات و کليه فرايندهاي واگذاري خدمات در حوزههاي مورد اشاره از طريق سامانه ستاد اقدام کنند. دستگاه هاي اجرايي درصورت بروز هرگونه مشکل يا ابهام در به کارگيري سامانه مذکور ميتوانند مراتب را ازمرکز راهبري وپشتيباني سامانه ستاد پيگيري کنند.»
معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت از برگزاري دوره هاي آموزشي آشنايي با الزامات و تدوين مستندات صدور گواهينامه کيفيت براي سازندگان کالا و تجهيزات صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش خبر داد. بنابراعلام اين مديريت، دوره هاي آموزشي مزبور با هدف دريافت تائيديه مرکز ملي تائيد صلاحيت براي همکاري درمديريت آزمايشگاه هاي مرجع، همچنين استانداردها و فرايندهاي صدور گواهينامه کيفيت براي سازندگان کالا و تجهيزات صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش، در اداره کل نظام تامين وتجاري سازي فناوري وزارت نفت هم اکنون درحال برگزاري است. نخستين دوره هاي آموزشي از دوم تيرماه امسال با حضور جمعي از مديران و دست درکاران مربوط در حوزه صدور گواهينامه کيفيت محصول برگزار شده است. اين دوره هاي آموزشي مربوط به آشنايي با الزام ها و تدوين مستندات بر اساس استانداردهاي ايزو 17065 و ايزو 17025 همچنين آشنايي با سيستم هاي مديريت کيفيت است که با استقبال بسياري همراه شده است. در اين دوره هاي آموزشي، ازسوي نهاد صدور گواهينامه کيفيت محصول انجمن نفت ايران (IPICB) به عنوان تنها مرجع مورد تائيد وزارت نفت در زمينه صدور گواهينامه محصول، 400نفر-ساعت آموزش ارائه مي شود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق با اشاره به نقش و جايگاه صنعت نفت در عمل به مسؤوليت اجتماعي گفت: اين شرکت به تعهدهاي خود در قبال مسؤوليت اجتماعي عمل کرده است. سيدابوالحسن محمدي در ديدار با فرماندار و دادستان شهرستان سرخس به منظورتسريع در اجراي پروژه ها و رفع مشکلات کاري، برهمکاري و تعامل بيشتر صنعت نفت با مسئولان شهرستان سرخس تاکيد کرد. وي با اشاره به نقش و جايگاه صنعت نفت در قبال مسؤوليت اجتماعي گفت: اشتغال درمنطقه، معيشت کارکنان، ساخت و بهسازي مدارس، ورزشگاه ها و جاده ها، توجه خاص به مسائل فرهنگي، آموزشي و ... از جمله اقدام هاي مهم در زمينه مسؤوليت اجتماعي است که به اين تعهد خود عمل کرده ايم. وي درباره توسعه ميدان گازي توس و اهميتي که در اشتغال و رونق اقتصادي منطقه ايجاد مي کند، افزود: توسعه هرميدان گازي جديد سبب اشتغال منطقه اي و رونق اقتصادي مي شود. وي تصريح کرد: توسعه ميدان گازي توس درصورت امکان و نياز به جذب نيروي انساني، اولويت شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق با جوانان و نيروهاي بومي شهرستان سرخس خواهد بود. محمدرضا رجبي مقدم، فرماندار شهرستان سرخس نيز، ضمن قدرداني از فعاليت ها و زحمات مجموعه شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق از حيث تامين گاز استان هاي شرق و شمال کشور، به وجود برخي مسائل و مشکلات منطقه از جمله نرخ بيکاري شهرستان اشاره کرد و توسعه اشتغال در اين منطقه را موضوعي مهم دانست و خواستار جذب نيروهاي بومي شد.
سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از اعلام آمادگي اين سازمان براي اجراي پروژه هاي سرمايه گذاري خبر داد و گفت: در صورت تاييد طرح ها و پروژه هاي سرمايه گذاري، مشوق هاي لازم براي عملياتي کردن آنها ارائه خواهد شد. سيدپيروز موسوي در نشست با مديران و مشاوران دبيرخانه شوراي عالي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي کشور با تاکيد بر نقش سياست گذاري اين دبيرخانه درتحقق سند چشم انداز گفت: منطقه ويژه پارس از مناطق مهم وحساس اقتصادي کشور است که مي تواند نقش مهمي در شکوفايي اقتصادي مبتني بر توليد و اشتغال داشته باشد. وي با اشاره به نقش اين منطقه در صادرات نفتي و غيرنفتي کشور افزود: با بهره برداري ازطرح هاي توسعه اي منطقه ويژه پارس، ظرفيت توليد گازکشور از ميدان مشترک پارس جنوبي از قطر پيشي گرفته است و مي تواند نقش مهمي در افزايش درآمدهاي کشور داشته باشد. مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس همچنين از اعلام آمادگي اين سازمان براي دريافت درخواست هاي سرمايه گذاري خبر داد و افزود: در صورت تاييد طرح، مشوق هاي سرمايه گذاري نيز به آنان ارائه مي شود. موسوي با اشاره به ظرفيت هاي قانوني مناطق آزاد و ويژه براي تشويق سرمايه گذاري در اين منطقه گفت: نزديکي به خوراک ارزان و آبراه بين المللي خليج فارس، همچنين وجود بنادر صادراتي مانند مجتمع بندري پارس و بندر پتروشيمي با آبخور مناسب کشتي هاي غول پيکر از ظرفيت هاي منحصربه فرد اين منطقه است که در صورت سرمايه گذاري در طرح هاي پايين دستي، توليد و اشتغال در منطقه و کشور رونق خواهد گرفت. وي همچنين جلوگيري از خام فروشي و تکميل زنجيره توليد را از ديگر مزاياي سرمايه گذاري درطرح هاي پايين دستي برشمرد.
شرکت ملي حفاري ايران
شرکت ملي حفاري ايران و دانشگاه آزاد اسلامي واحد خراسان رضوي در زمينه همکاري هاي علمي، آموزشي و پژوهشي تفاهم نامه همکاري امضا کردند. اين تفاهم نامه، ميان سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران وعلي سروري مجد، رئيس دانشگاه آزاد اسلامي واحد خراسان رضوي امضا شد. درآيين امضاي اين تفاهم نامه که در نتيجه هم افزايي ميان بخش هاي علمي و پژوهشي دانشگاه و مديريت هاي پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت، بازاريابي وهمکاري هاي بين الملل و مجموعه آموزش و تجهيز نيروي انساني شرکت رقم خورد، بر اهميت و گسترش همکاري ها ميان اين سازمان و دانشگاه تاکيد شد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در آيين امضاي تفاهم نامه مزبور گفت: اين شرکت با بيشتر دانشگاه هاي کشور از جمله دانشگاه هاي صنعتي شريف، اميرکبير، تهران، صنعت نفت، علم و صنعت، شيراز و آزاد اسلامي در زمينه هاي علمي، پژوهشي و تبادل تجربه، همکاري هاي مستمر و موثر دارد. موسوي گفت: بومي سازي بخش قابل توجهي ازقطعات پرمصرف و تجهيزات کاربردي درصنعت حفاري از جمله مزيت هاي همکاري ميان مراکزعلمي، پژوهشي، شرکت هاي دانش بنيان و مجموعه هاي صنعتي در چند سال گذشته بوده است.
همکاري در برگزاري دوره هاي تخصصي مورد نياز دانشگاه از سوي شرکت ملي حفاري ايران، بهره گيري بهينه ازظرفيت هاي دانشگاه و شرکت به منظور برگزاري دوره هاي کارآموزي دانشجويان دانشگاه، تعريف پايان نامه هاي تحصيلات تکميلي، استفاده از امکانات آزمايشگاهي و کارگاهي متقابل، همچنين اجراي پروژه هاي تحقيقاتي مورد نياز طرفين و بازديدهاي علمي از جمله محورهاي تفاهم نامه شرکت ملي حفاري ايران با دانشگاه آزاد واحد خراسان رضوي است.
شرکت نفت مناطق مرکزي
معاون مديرعامل درامور توليد شرکت ملي نفت ايران، گفت: شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق به جهت برخورداري از مديران و کارکنان فني، نظام مند و نتيجه گرا، يکي از شرکت هاي بسيار قوي در حوزه هاي فني -عملياتي است. فرخ عليخاني در نشست مشترک با مديران شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و شرکت بهره برداري نفت و گازشرق با اشاره به بررسي هاي عملکردي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق گفت: با بازآرايي مديريت جديد در اين شرکت روند رو به رشدي را شاهد هستيم که اميدواريم تداوم داشته باشد. رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران نيز با قدرداني از مجموعه شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق گفت: اين شرکت بابرخورداري ازکارکنان مجرب، عملکرد بسيارقابل توجهي در حوزه توليد و تزريق گاز دارد. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران بااشاره به موقعيت راهبردي و مهم منطقه عملياتي خانگيران و شرکت بهره برداري نفت و گازشرق افزود: اين موقعيت ايجاب مي کند، توجه و اهتمام ويژه اي در جهت اجراي پروژه هاي اين منطقه عملياتي صورت گيرد. ناصر مولايي، مديرمنابع انساني شرکت ملي نفت ايران نيز در اين نشست از ساماندهي وترميم حقوق نيروهاي قرارداد مدت موقت و پيمانکاري، همچنين تلاش براي افزايش تسهيلات، بهبود خدمات رفاهي، اجتماعي و حفظ نيروهاي بخش عملياتي درشرکت بهره برداري نفت و گاز شرق خبر داد. وي بااشاره به تصميم گيري درسطح کلان شرکت ملي نفت ايران، افزود: درحوزه منابع انساني، به ويژه درحوزه بهبود وضعيت شهرک هاي مسکوني شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق منطقه خانگيران، برنامه ريزي شده است.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
پست برق فشارقوي نيروگاه غرب کارون به زودي راه اندازي مي شود. پس از راه اندازي پست برق شهيد بقايي باسطح ولتاژ 400 کيلوولت و پست برق متن باسطح ولتاژي بالغ بر400/230 کيلوولت، پست فشارقوي نيروگاه غرب کارون نيز با انجام آزمايش هاي لازم درآينده نزديک به صورت کامل راه اندازي مي شود. نيماربيعي، سرپرست طرح نيروگاه غرب کارون وتاسيسات جانبي دراين باره گفت: بابرقراري جريان برق درپست برق فشارقوي نيروگاه غرب کارون وانجام آزمايش ترانس هاي اصلي آن، همچنين انجام عمليات سنکرون، راه اندازي نهايي اين نيروگاه به سرعت در حال انجام است. ربيعي گفت: پيش بيني مي شود نيروگاه غرب کارون ظرف سه هفته آينده آماده بهره برداري صنعتي درفاز يک باشد.فاز يک اين نيروگاه با توربين V94.2 ظرفيت اسمي توليد 162 مگاوات برق را دارد.
شرکت ملي نفت ايران
تدوين نقشه راه بهبود جايگاه شرکت ملي نفت ايران از منظر اقتصاد مقاومتي به عنوان يکي از پروژه هاي طرح مطالعات راهبردي مديريت برنامه ريزي تلفيقي به کار خود پايان داد. معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصادي ومالي طرح هاي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: پروژه بررسي راهکارهاي اقتصاد مقاومتي در شرکت ملي نفت ايران به عنوان يکي از پروژه هاي طرح مطالعات راهبردي مديريت برنامه ريزي تلفيقي بامؤسسه مطالعات بين المللي انرژي به کار خود پايان داد. در نشستي که باحضور رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي و مجريان پروژه ها و مدير، معاونان، ناظران و کارشناسان مديريت برنامه ريزي تلفيقي در شهريورماه پارسال برگزار شد، درباره چگونگي ادامه کار پروژه هاي طرح مطالعات راهبردي که در سال 94 در قالب 9 پروژه در معاونت هاي مختلف مديريت برنامه ريزي تلفيقي تعريف شده بود، تصميم گيري شد. بنابراعلام معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصادي و مالي طرح ها، هم اکنون پروژه بررسي راهکارهاي اقتصاد مقاومتي شرکت ملي نفت ايران به عنوان نخستين پروژه اين طرح با اعلام رسمي کارفرما و اجراي دوره آموزشي يکي از نرم افزارهاي حوزه اقتصادسنجي، به کار خود پايان داد. خروجي نهايي اين پروژه، تدوين نقشه راه در جهت بهبود جايگاه شرکت ملي نفت ايران از منظر اقتصاد مقاومتي است. در اين پروژه که متناسب با شرايط اقتصادي، سياسي و جايگاه شرکت ملي نفت ايران در اقتصاد کشوراست، تلاش شده تا کليات نقشه راه مورد نظر از سه منظر تاب آوري، کارايي و نوآوري اقتصادي ترسيم شود. براساس گزارش معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصادي و مالي طرح ها، هدف اصلي اين پروژه، شناسايي راهبردها و خط مشي هاي کاهش آسيب پذيري شرکت ملي نفت ايران در مواجهه با تکانه هاي خارجي و ارائه به مديران ارشد اين شرکت است. از ديگر اهداف اين پروژه، تصريح روابط شرکت ملي نفت ايران با ديگربخش هاي اقتصادي درچارچوب يک جدول داده- ستاده و سازکارهاي انتقالي آن است که در اين زمينه به 6 پرسش اصلي پاسخ داده است. در پروژه «بررسي راهکارهاي اقتصاد مقاومتي درشرکت ملي نفت ايران»، مواردي همچون شاخص هاي اقتصاد مقاومتي، جايگاه شرکت ملي نفت ايران در اقتصاد ملي، آسيب شناسي شرکت ملي نفت ايران با استفاده از جدول داده- ستانده، بررسي اثر نوسان هاي قيمت نفت خام بر سرمايه گذاري دربالادستي صنعت نفت، بررسي اثر فناوري بر کارايي هزينه در شرکت ملي نفت ايران، همچنين ميزان همسويي فعاليت ها و اقدام هاي شرکت ملي نفت ايران درچارچوب اقتصاد مقاومتي و نقشه راه شرکت ملي نفت ايران براي خلق ارزش در زنجيره توليد، بررسي شده است.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
رئيس سازمان حراست شرکت ملي نفت ايران به همراه معاونان عمليات و حفاظت اين سازمان ضمن بازديد از تاسيسات پايانه نفتي خارک براي راه اندازي سامانه هاي نوين حفاظتي در تاسيسات اين پايانه برنامه ريزي و تصميم گيري کردند. دراين بازديد ضمن هم انديشي واتخاذ تمهيدات لازم براي رفع تهديدهاي احتمالي و حفظ امنيت پايدار پايانه نفتي خارک در زمينه تسهيل وشتاب بخشي در به کارگيري و راه اندازي سامانه هاي حفاظت الکترونيک و سامانه هاي نوين حفاظتي در تاسيسات پايانه نفتي خارک تصميم گيري شد. حسين حاجي حسيني، رئيس سازمان حراست صنعت نفت، در اين بازديد جزيره خارک را مظهر مقاومت و شريان حياتي ايران توصيف کرد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
استاندارخوزستان ازاختصاص 120ميليارد تومان اعتبار ازسوي وزارت نفت براي اجراي طرح جابه جايي واحدهاي مسکوني در معرض خطر آلودگي نفت و گاز در مسجدسليمان خبر داد. غلامرضا شريعتي در نشست شوراي مسکن استان خوزستان گفت: آن زمان که بحث جابه جايي واحدهاي مسکوني در معرض خطر در مسجدسليمان مطرح شد، مقرر شد با پرداخت 120ميليارد تومان اين کار انجام شود و پنج هزار واحد مسکوني در مسجدسليمان که در خطر آلودگي نفت و گاز قرار دارند، جابه جا شوند. وي بابيان اين که اين اعتبار از سوي وزارت نفت تامين شده است، اما مسائلي مانند تورم سبب شد پنج هزار واحد به صورت کامل تکميل نشود، خواستار تعيين تکليف و تکميل اين فرايند شد. احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز با اشاره به موضوع جابه جايي خانه هايي که در زمين هاي آلوده به نفت و گاز در مسجدسليمان قراردارند، گفت: ازنظر شرکت ملي نفت ايران اين کار انجام و120ميليارد تومان براي جابه جايي واحدهاي مسکوني پرداخت شده که بنا به دلايلي، اين فعاليت تکميل نشده است. وي بااشاره به اين که سابقه اين طرح به بيش از15سال پيش مربوط مي شود، تصريح کرد: مجموعه شرکت ملي نفت ايران ومناطق نفت خيز جنوب هيچ دخالتي در اين که چه تعداد واحد بايد ساخته شوند، نداشته اند و فقط بودجه اعلام شده، تامين شده است تا جابه جايي انجام شود. محمدي گفت: پيشنهاد مي شود اداره کل راه وشهرسازي خوزستان مناطقي راکه مردم تخليه کرده اند، مشخص وشرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب درباره اين که آيا هنوزنيازبه جابه جايي در ديگرمناطق وجود دارد يا خير، اعلام نظر کند.
مديرتوليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بر تسريع در تکميل تعميرات اساسي کارخانه ان جي ال 1200شرکت نفت و گاز گچساران تاکيد کرد.
سعيدکوتي دربازديد ازکارخانه گاز وگازمايع 1200 شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران بر تسريع در تکميل کارهاي باقي مانده با رعايت کامل نکات ايمني و زيست محيطي تاکيد و اظهار کرد: اين واحد عملياتي از تاسيسات مهم شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران است که بخشي از خوراک پتروشيمي بندر امام را تامين مي کند.
دراين بازديد که معاونان، کارشناسان مديريت توليد، مسئولان و کارشناسان مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيزحضور داشتند، ضمن بازرسي از کارخانه گاز و گاز مايع 1200 گچساران، فرايند تعميرات اساسي آن بررسي و براي رفع مشکلات و موانع موجود تصميم هاي لازم گرفته شد.
شرکت ملي نفتکش ايران
تعميرنفتکش هاي غول پيکر شرکت ملي نفتکش ايران در ياردهاي تعميراتي داخلي براي نخستين بار درتاريخ صنعت کشتيراني ايران همسو با حمايت از رونق توليد داخلي عملياتي شد. با انجام موفق عمليات داکينگ (ورود به حوضچه خشک)نفتکش غول پيکر 320هزار تني DOREباطول 333 متردرمجتمع کشتي سازي بندرعباس (ايزوايکو) تعمير شد.
اين نخستين باردرتاريخ صنعت کشتيراني ايران است که تعميرات کشتي هاي غول پيکر درياردهاي تعميراتي داخلي وبه دست توانمند متخصصان مجرب ايراني انجام شده است.
پيش از اين به دليل محدوديت هاي فني و فناوري، تعميرات کشتي هاي با اين ابعاد بزرگ در ياردهاي تعميراتي خارجي انجام مي شد. علي منصورزاده، مشاور فني مديرعامل شرکت ملي نفتکش ايران در اين باره گفت: با توجه به فراهم آمدن زيرساخت هاي لازم براي تعميرات کشتي هاي پهن پيکر، اين مهم پس از تلاش هاي مجدانه به ثمر نشسته است.
اين کشتي پهن پيکرسوم تيرماه به آب انداخته و آرزوي ديرينه فعالان صنعت حمل ونقل دريايي کشور نيز به حول و قوه الهي عملياتي شد.
منصورزاده افزود: آرزوي قلبي همه مديران و کارکنان شرکت ملي نفتکش، همچنين کشتيراني هاي داخلي اين است که زمينه براي ساخت چنين کشتي هاي نفتکش غول پيکر در مجتمع هاي صنعتي کشتي سازي داخلي فراهم و ايران در اين حوزه به يکي از کشورهاي توانمند تبديل شود. مشاورفني مديرعامل شرکت ملي نفتکش ايران گفت: پس از برنامه ريزي و انجام تعميرات چند فروند ازناوگان شرکت ملي نفتکش در يک بازه زماني 6 ماهه در ياردهاي تعميراتي داخلي، تعميرات يکي از ابرنفتکش هاي320 هزارتني به مجتمع هاي کشتي سازي داخلي سپرده شده است. وي انجام اين عمليات موفق را درشرايط تحريم ، گامي بزرگ درتحقق اقتصاد مقاومتي و رونق توليد داخلي برشمرد. منصورزاده تصريح کرد: دريک بازه زماني 6ماهه انجام تعميرات نفتکش هاي MARIA 3 به ظرفيت 13هزار و 600 تن و طول 138 متر، POLARIS به ظرفيت 45هزار تن و طول 175 متر و در مرحله بعد کشتي هايي با ظرفيت و ابعاد بزرگ تر متشکل از ARK به ظرفيت 100 هزار تن و طول 250متر و ARGO به ظرفيت 100 هزار تن و طول 250 متر باموفقيت انجام شده است. به گفته وي، تعميرات نفتکش غول پيکر DORE به ظرفيت 320هزار تن و طول 333 متربا برنامه ريزي دقيق و حساب شده و با همکاري مشترک مجتمع کشتي سازي ايزوايکو به يارد تعميراتي اين شرکت سپرده شد.
شرکت گاز استان خراسان جنوبي
مديرعامل شرکت گازاستان خراسان جنوبي گفت: درصورت تخصيص به موقع نقدينگي، امسال به 365 روستا و 365 واحد صنعتي گازرساني مي شود. سيد محمود هاشمي در آيين تکريم و معارفه معاون بهره برداري اين شرکت با بيان اين که از ابتداي امسال تاکنون 189کيلومترشبکه تغذيه و توزيع اجرا شده است، تصريح کرد: تاکنون حدود هفت هزارکيلومتر شبکه شهري و روستايي در استان خراسان جنوبي اجرا شده است. وي بابيان اين که 980 کيلومتر خطوط انتقال گاز در استان اجرا شده است، افزود: تاکنون 30شهراستان خراسان جنوبي با100 درصد جمعيت شهري و 492روستا با 61 درصد جمعيت روستايي زيرپوشش گاز قرار گرفته اند. هاشمي تصريح کرد: گازرساني به روستاها و صنايع فاقد گاز، از برنامه هاي شرکت گاز استان خراسان جنوبي است و در صورت تخصيص به موقع اعتبارات مالي، 365 روستا و 365 واحد صنعتي در دستور کار قرار دارد. مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي در ادامه اين مراسم با اشاره به اين که حوزه بهره برداري به دليل برخورد مستقيم با مشترکان از اهميت و جايگاهي ويژه برخوردار است، تصريح کرد: همکاران اين بخش همواره بايد در پاسخگويي به مردم و تکريم ارباب رجوع تلاش کنند. هاشمي همچنين با بيان ويژگي هاي شخصيتي وحسن خلق ضيائي مقدم، معاون پيشين بهره برداري شرکت گاز استان خراسان جنوبي، از خدمات ارزشمند وي در دوران تصدي اين مسؤوليت قدرداني و رحمان محمودي را به عنوان معاون جديد بهره برداري اين شرکت معرفي کرد.
شرکت انتقال گاز ايران
شرکت انتقال گاز ايران با شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با هدف هم افزايي زيرساخت هاي مخابراتي تفاهم نامه امضا کردند.
مديرعامل شرکت انتقال گازايران درآئين امضاي تفاهم نامه تبادل تار فيبرنوري که به منظور هم افزايي زيرساخت هاي مخابراتي وزارت نفت، افزايش بهره وري، کاهش هزينه ها و جلوگيري از موازي کاري، بين شرکت انتقال گاز ايران و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت امضا شد، اظهار کرد: شرکت انتقال گاز ايران هم اکنون داراي بيش از سه هزار کيلومتر شبکه فيبر نوري فعال در مسيرهاي خطوط سراسري چهارم، پنجم و سوم آذربايجان است وبا بهره برداري از شبکه فيبر نوري خطوط هفتم و هشتم سراسري، اين مقدار در سه ماه آينده به پنج هزار کيلومتر خواهد رسيد. وي بابيان اين که طول شبکه فيبرنوري درچند سال آينده به14 هزار کيلومتر افزايش خواهد يافت، تصريح کرد: نوع فعاليت شرکت انتقال گاز و شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت بسياربه هم نزديک است وسابقه همکاري اين دو شرکت به گذشته بازمي گردد که در زمينه هاي IPCMMS، خوردگي، حريم خطوط، حريم بان و...با يکديگر تعاملاتي داشته اند. مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران با اشاره به امکانات گسترده و گاهي مشترک مخابراتي دوشرکت تصريح کرد: تعامل بين دو شرکت مخابراتي درصنعت گاز و صنعت نفت موجب مي شود قابليت اطمينان درسطح شبکه هاي انتقال و مخابراتي افزايش يابد. وي باتاکيد بر اين که امضاي اين تفاهم نامه بايد موجب افزايش بهره وري و قابليت اطمينان شبکه شود، افزود: کاهش موازي کاري ها وسرمايه گذاري هاي مشابه، از ديگر مواردي است که دراين تفاهم نامه بايد تحقق يابد.
پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
مهندس ارشد تعميرات ماشين آلات واحد ذخيره سازي شوريجه از تعمير اساسي کمپرسورهاي واحد تزريق ذخيره سازي گازطبيعي درمنطقه عملياتي خانگيران سرخس خبرداد.
محسن سردشتي بيرجندي بابيان اين که واحد ذخيره سازي شوريجه از سه دستگاه توربوکمپرسورتشکيل شده است، گفت: اين دستگاه ها، افزايش فشارگازشيرين براي تزريق به لايه هاي زيرزميني را براي افزايش توان توليد و جبران مصرف گاز در ماه هاي سرد سال به عهده دارند. وي با اشاره به رهنمودهاي مقام معظم رهبري درحوزه اقتصاد مقاومتي و تکيه بر توان نيروي متخصص داخلي ادامه داد: با توجه به اين که ساعت کارکرد کمپرسورهاي واحد ذخيره سازي شوريجه به 12هزار ساعت رسيده بود، تصريح کرد: به دليل نيازعملياتي، تعمير اساسي اين دستگاه ها با تلاش شبانه روزي کارکنان تعميرات ماشين آلات ذخيره سازي و با صرفه جويي چهار ميليارد و 800 ميليون ريال انجام شد. مهندس ارشد تعميرات ماشين آلات واحد ذخيره سازي شوريجه اضافه کرد: تعمير اين نوع کمپرسور براي نخستين بار در کشور انجام شده و در مدت 40 روز با موفقيت به پايان رسيد.
بيرجندي با اشاره به اين که ذخيره سازي گازدرمخازن زيرزميني، روشي متداول و شناخته شده درجهان براي جبران توليد گاز و تأمين کمبود مصرف در فصول سرد است، گفت: درهشت ماه گرم سال که مصرف گاز پايين تر است، حجم بيشتري از گاز طبيعي در مخزن ذخيره سازي شده و با سرد شدن هوا در فصل زمستان، با هدف مديريت توليد و مصرف گاز درکشور از مخزن برداشت و به شبکه سراسري تزريق مي شود. مخزن ذخيره سازي شوريجه به عنوان بزرگترين مخزن ذخيره سازي گاز خاورميانه در شهرستان سرخس واقع شده است.
مجتمع گاز پارس جنوبي
ارزيابي هاي انجام شده نشان مي دهد فازهاي 6 و 7 و 8 همواره از پالايشگاه هاي برتر درحوزه محيط زيست بوده است ودرشاخص هاي مختلف وضعيت خوبي دارند. رئيس محيط زيست پالايشگاه چهارم مجتمع گازپارس جنوبي با بيان اين که فعاليت هاي اين مجتمع براساس شاخص هاي جهاني است، گفت: تلاش مجموعه نيز همواره اين است که اختلاف معياري از اين شاخص ها نداشته باشيم. سعيدابراهيمي بااشاره به اين موضوع که توانسته ايم هفت سال متوالي پايين ترين ايندکس فلرينگ راداشته باشيم، افزود: IOGP شاخص جهاني براي معيارفلرينگ و آخرين عدد اعلامي درصنايع نفت و گاز دنيا 12.1 است، درحالي که سال گذشته اين شاخص درپالايشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبي 1.1 بوده است. وي درباره COD (فاضلاب، پساب يا آب آلوده که عبارت است از ميزان اکسيژن مورد نياز براي اکسيداسيون مواد قابل اکسيداسيون موجود در آن) نيزگفت: شاخص آلايندگي پساب خروجي پالايشگاه پايين ترين ميزان را نه تنها درمجتمع بلکه درمقايسه با واحدهاي پتروشيمي منطقه دارد. ابراهيمي تصريح کرد: تصفيه خانه پالايشگاه چهارم داراي فرايندي خاص ومنحصر به فردي است و تنها پالايشگاه در عسلويه است که تصفيه خانه بيولوژيک و شيميايي دارد. رئيس محيط زيست پالايشگاه چهارم در زمينه شاخص GAG که به ميزان انتشارگازهاي گلخانه اي مربوط مي شود نيز، اظهار کرد: پالايشگاه چهارم مجتمع گازپارس جنوبي دراين بخش، بهترين مقام را دارد.
شرکت نفت فلات قاره ايران
رئيس واحد برنامه ريزي نوسازي و تعميرات منطقه سيري از راهاندازي سامانه مکانيزه مديريت نگهداري و تعميرات در اين منطقه خبر داد. مهدي ساماني گفت: بااستقرار اين سامانه، افزون برافزايش قابليت اطمينان تاسيسات و تجهيزات، مي توان از اموال ملي صيانت کرد و براي تداوم توليد و کاهش هزينه ها گام برداشت. وي با بيان اين که سامانه مکانيزه مديريت نگهداري و تعميرات در واحد تاسيسات تقويت فشار گاز و سکوي مبارک منطقه سيري اجرايي شده است، گفت: با توجه به احساس نياز روزافزون به سيستم هاي نوين نگهداري و تعميرات تجهيزات، طرح اجراي پروژه CMMS در منطقه سيري عملياتي شد. به گفته ساماني، برهمين اساس اقدام هاي پيش نياز براي راه اندازي شامل جمع آوري اطلاعات تجهيزات و کلاسه بندي آنها منطبق براستاندارد ايزو 14224، جمع آوري اطلاعات و استانداردسازي چک ليست هاي تعميراتي ظرف چند ماه با سرعتي مثال زدني انجام شد. رئيس واحد برنامه ريزي نوسازي و تعميرات منطقه سيري، ايجاد برنامه هاي پيشگيرانه PM و جمع آوري اطلاعات پايه اي نرم افزار را از ديگر اقدام هاي انجام شده براي راه اندازي سامانه مکانيزه مديريت نگهداري و تعميرات در سيري عنوان کرد. اين سامانه با ارائه شاخص هاي کليدي عملکرد نت، کمک بسزايي در تصميم گيري مسئولان مربوطه درباره نحوه تخصيص منابع خواهد کرد.
عمليات نصب سازه واسط سکوي FY-B ميدان فروزان با موفقيت پايان يافت. با تلاش بيوقفه عوامل اجرايي پروژه، سازه واسط 500 تني سکوي FY-B روي جکت مربوط نصب شد. پس از تکميل عمليات نصب سازه واسط سکوي FY-B ميدان فروزان، پايه سکو، آماده نصب عرشه مسکوني خواهد بود. شرکت نفت فلات قاره ايران از تلاش بي شائبه مديران، کارشناسان و عوامل اجرايي پيمانکاران دخيل در اجراي پروژه، همچنين همکاران مديريت مهندسي و ساختمان، بازرسي فني، حفاظت فني، منطقه خارک، همکاران سکوي فروزان و ديگر عوامل دخيل در به نتيجه رسيدن پروژه قدرداني کرده است.
شرکت گازاستان خوزستان
مديرعامل شرکت گاز استان خوزستان دربازديد ازطرح هاي گازرساني به شهرهاي جنوب شرق اين استان، از گازرساني به منطقه ويژه اقتصادي بندر امام در آينده نزديک خبر داد. عبداله ايول پوربا بيان اين که شهرستان بندرامام (ره) داراي ظرفيت هاي بسياري براي سرمايه گذاري درصنعت گازاست، افزود: براي بهره گيري از اين ظرفيت ها و ايجاد زيرساخت هاي مناسب در آن بايد برنامه ريزي شود وي تصريح کرد: به زودي شاهد کلنگ زني پروژه گازرساني به منطقه ويژه اقتصادي بندرامام (ره)خواهيم بودوساکنان آن ازگازطبيعي برخوردار خواهند شد. مديرعامل شرکت گازاستان خوزستان همچنين دربازديد از طرح هاي گازرساني شهرستان هنديجان و ايول پور، همچنين ايستگاه هاي کاهش فشار، تاسيسات و ديگر پروژه هاي فعال در اين مناطق، برسرعت بخشي به اين طرح ها تاکيد کرد.
پتروشيمي شهيد تندگويان
مديرمجتمع پتروشيمي شهيد تندگويان ازجهش 10درصدي توليد محصولات زنجيره پلي اتيلن ترفتالات در اين مجتمع، در 100 روز نخست امسال نسبت به مدت مشابه قبل خبر داد. محمدعيسي انوشا با اشاره به انجام تعميرات دوره اي در خط دوم توليد PET بطري به منظور توليد پايدار و مطمئن اين محصول پليمري، همچنين تأمين افزايش تقاضا براي محصول PET بطري در فصل تابستان گفت: عمليات تعويض روغن داغ اين خط توليد در مدت زمان کمتر از 10 روز و بدون حادثه از سوي متخصصان اين مجتمع پتروشيمي انجام شد. مديرمجتمع پتروشيمي شهيد تندگويان با اعلام اين که عمليات تعويض روغن داغ خطوط توليد اين پتروشيمي هرچهار تا پنج سال انجام مي شود، تصريح کرد: با تعويض و شارژ روغن داغ و يکسري تعميرات دوره اي، درشرايط کنوني امکان توليد محصول PET بطري با ظرفيت اسمي فراهم شده است. وي با اشاره به کاهش توقف توليدهاي برنامه ريزي نشده در پتروشيمي تندگويان درسال جاري گفت: با استمرار فعاليت واحدهاي فرايندي و رفع گلوگاه هاي توليد، در عمل رکوردي جديد درتاريخ ساخت و راه اندازي پتروشيمي شهيدتندگويان به عنوان تنها مجتمع توليدکننده زنجيره محصولات پلي اتيلن ترفتالات در کشور ثبت شده است. وي توليد واقعي پتروشيمي شهيد تندگويان را در طول 100 روز نخست امسال حدود 1200 تن در روز و متناسب با نياز بازار عنوان کرد. انوشا با تاکيد بر اين که درکنار افزايش ظرفيت و رفع گلوگاه هاي توليد، کيفيت توليد محصولات نيز افزايش يافته است، تاکيد کرد: هم اکنون خوراک پارازايلين مورد نياز پتروشيمي شهيد تندگويان به صورت مستمر و منظم از سوي پتروشيمي نوري تامين مي شود.
پالايشگاه بيدبلند
مديرعامل شرکت پالايش گاز بيدبلند ازتعميرات اساسي واحدهاي پالايش گاز 400 و 500 اين پالايشگاه با هدف استمرار توليد در فصل زمستان خبر داد. علي محمد پور رضا گفت: با توجه به بازه محدود زماني و شرايط سخت جوي استان خوزستان، واحدهاي پالايش گاز 400 و500 اين پالايشگاه، طبق برنامه زمان بندي شده، در تيرماه امسال آغاز شده است. وي با بيان اين که تعميرات اساسي واحدمزبور باهمكاري واحدهاي عمليات انجام مي شود، تصريح کرد: دراين عمليات، بازبيني وسايل و تجهيزات مكانيكي، تجهيزات كنترلي ابزاردقيق ودستگاه ها وتجهيزات برقي در دستور كار قرار گرفته است. پوررضا تعميرات اساسي (اورهال) ديگ بخار شماره 3و6 را از ديگر فعاليت هاي تعميراتي در پالايشگاه گازبيدبلند برشمرد و گفت: در اين عمليات، شيرهاي اطمينان، برنرها، كنترل ولوها و ترانسميترها تعمير كلي و بازبيني فني نهايي مي شوند.
منطقه 7 عمليات انتقال گاز
مديرمنطقه 7عمليات انتقال گاز ايران ازايمن سازي خط20 اينچ كامياران - مريوان در اين منطقه عملياتي خبر داد.
امين عبادي گفت: به منظور افزايش ايمني اين خط لوله در مقابل رانش و امكان كنترل جريان گاز هنگام بحران هاي احتمالي، يك ايستگاه شير بين راهي LBV در مسير آن جانمايي شده است. وي افزود: ايستگاه مزبورطي يك برنامه ريزي منسجم، بدون قطع گاز شهرها و روستاها، درمکان مورد نظرنصب وخط لوله کاميران – مريوان با هدف تامين گاز در مواقع بحراني با خط تغذيه 8 اينچ لوپ شد.
منطقه 4 عمليات انتقال گاز
مديرمنطقه 4 عمليات انتقال گازايران از نخستين عمليات تعميراتي پيشگيرانه اين حوزه عملياتي درسال 98خبرداد وگفت: با اين عمليات، روي خط کلات نادري، ضريب پايداري انتقال گاز دراين محدوده افزايش يافت. ناصرعلوي شهري افزود: پس از دريافت گزارش پيگراني هوشمند و هماهنگي باواحدهاي ديسپچينگ و اچ اس اي منطقه، همچنين همکاري شرکت گازاستان خراسان رضوي، نخستين عمليات تعميراتي پيشگيرانه در سال 98 روي خط لوله مزبور انجام شد. وي با بيان اين که اين عمليات شامل حفاري، تعميرات، جوشکاري و نصب اسليو نوع B بوده است، تصريح کرد: تعميرات پيشگيرانه روي خط لوله کلات نادري درکوتاه ترين زمان انجام شده است که در نوع خود يک رکورد خوب محسوب مي شود. علوي شهري هدف از اجراي اين پروژه را ايمن سازي و بهبود خطوط لوله انتقال گازمنطقه 4عمليات اعلام واظهار کرد: با اجراي اين پروژه، گازمورد نياز شهرها و روستاهاي مسيرخط لوله کلات نادري ايمن به مشترکان تحويل داده مي شود.
«انَّ الْحَياءَ وَالْعِفَّةَ مِنْ خَلائِقِ الْايمانِ وَ انَّهُما لَسَجِيَّةُ الْاحْرارِ وَ شيمَةُ الْابْرارِ»غررالحكم جلد 2 ص 584
«حيا و عفت»، ثمره ايمان، خصلت آزادگان و روش نيكان است.
1- آراستگى هر يك از زن و مرد به ملكه عفت (پاكدامنى) و حيا (شرم از كارهاى ناپسند) موجب پاكى، صداقت و سلامت زندگى مىشود و اين دو خصلت ارزشمند نشانه ايمان دارنده آنهاست.
2- انسانهاى عفيف و با حيا آزادانه زندگى مىكنند.
3- انسانهاى نيك با داشتن صفت عفت و حيا، گِرد بسيارى از گناهان نمىروند تا مبادا دامن پاكشان آلوده شود و از اوج سرافرازى و عزت در وادى سرشكستگى و ذلت سقوط كنند.
4- قرآن كريم نيز زنان و مردان مسلمان را توصيه به حفظ عفت و پاكدامنى کردن است و اين امر را مايه رستگارى مىداند.
جرات بر گناه: يكى ازآثار ترك نماز، جرات پيدا كردن بر ساير گناهان است؛ بدين معنا كه انسان وقتى نماز را كه ستون دين به شمار مىآيد، ترك كند، ارتكاب گناهان ديگر برايش آسان مىشود. رسول خدا(ص) فرمود: «تا زمانى كه انسان نمازهايش را به جا آورد شيطان سراغ او نمىرود و هنگامىكه آنها راضايع كند (ترك كند)، شيطان بر او جرى شده، به گناهان بزرگ وادارش مىكند.»
حضرت على(ع) در نامه اى به محمدبن ابى بكر مىنويسد: «...سپس مراقب اوقات نماز باشد و آن را به موقع به جا آورد، زيرا كسى كه نماز را ضايع سازد، غير نماز (عبادت ديگر) را بيشتر ضايع مىكند.»راز اين مطلب آن است كه نماز موجب تذكر و توجه به خداست و انسان را متوجه حضور در محضر الهى مىسازد و او را از گناهان باز مىدارد. در صورت ترك نماز، يادآور حضور و مراقبت خدا و مهاركننده گناهان وجود نخواهد داشت. به عبارت ديگر، مانع فعاليت هاى وسوسه گرانه شيطان و نفس اماره برطرف مىشود و شيطان و نفس اماره بر انسان چيره مىشوند و او را به گناهان ديگر مىكشانند.
ويرانى دين: نماز، تكيه گاه و اساس دين خدا را تشكيل مىدهد كه هرچه بهتر انجام شود، ايمان انسان را قويتر خواهد كرد و اگر خللى در آن وارد شود، ستون دين را منهدم مىكند. پيامبر اكرم(ص) فرمود: «نماز، ستون و تكيهگاه دين است و كسى كه به عمد آن را ترك كند، دينش را ويران ساخته است.»
از اين رو، امام موحدان، على(ع) ضمن سفارش به نماز، ضايع كننده آن را از خود طرد كرده و فرموده است: «بر شما باد به پاس داشتن اوقات نماز، پس هر كس نماز را خراب كند از (زمره دوستان) من نيست.»ترك نماز، گاهى به كفر و بىدينى مىانجامد، به عبارت ديگر، نماز مرز ميان اسلام و كفر است. رسول خدا(ص) فرمود: «ميان مسلمان تا كافر شدنش فاصلهاى نيست، جز ترك عمدى نماز واجب يا سستى در آن كه به نماز نخواندن بينجامد.»امام باقر(ع) فرمود: «رسول خدا(ص) در مسجد نشسته بود كه مردى وارد شد و به نماز ايستاد، ولى ركوع و سجودش را ناقص انجام داد. حضرت با ديدن او فرمود: همچون كلاغ بر زمين نوك مىزند؛ اين شخص اگر در اين حالت بميرد، به دين من از دنيا نرفته است.»
از دست دادن شخصيت اجتماعى: از ديگر آثار زيانبار ترك نماز و سبك شمردن آن، منفور شدن در جامعه است؛ يعنى تارك نماز يا سبكشمارنده آن ارزش و شخصيت اجتماعى خويش را از دست مىدهد و مسلمانان با ديده نفرت به او مىنگرند، تا جايى كه به گفته امام باقر(ع): «رسول خدا(ص) با همسايگان مسجد شرط كرد به نماز جماعت حاضر شوند.» امام صادق(ع) در مورد انتخاب دوست و همنشين فرمود: «دوستان و برادران خود را با داشتن دو صفت انتخاب كنيد، وگرنه آنها را رها كنيد و از آنان دورى گزينيد: اول مراقبت بر نماز در اوقات مخصوص آن و دوم نيكى كردن به برادران در سختى و راحتى.»
زندگى سخت: سختى زندگى و آميخته شدن با مشكلات روحى و روانى، از ديگر پيامدهاى ترك نماز و سبك شمردن آن است. كسى كه رابطهاى با خدا نداشته باشد، روشن است كه از رحمت و الطاف الهى به دور خواهد بود. در قرآن مجيد مي فرمايد: «نماز را براى ياد من بپا دار.» در آيه ديگر مىفرمايد: «هر كس از ياد من رويگردان شود، زندگى برايش سخت و ناگوار خواهد بود.»در اين زمينه، روايتى ازرسول خدا(ص) نقل مىكنيم كه زندگى سخت و ناگوار را تشريح مي كند: «كسى كه نماز را سبك شمارد ... خداوند بركت از عمر و روزى او برمىدارد و هر عملى انجام دهد، پاداشى نمىبرد، دعايش به آسمان نمىرود، از دعاى نيكوكاران بهرهاى نمىبرد.»
چهره منفور: همچنين رسول گرامى اسلام(ص)، زشتى چهره و منفورى آن را نتيجه سبك شمردن نماز دانسته، فرموده اند: «خداوند سيماى نيكوكاران را از چهره او (سبك شمارنده نماز) محو مىكند.»
امام صادق(ع) فرمودند:
الا اخبركم باشد ما افترض الله علي خلقه؟ انصاف الناس من انفسهم و مواساه الاخوان في الله و ذكر الله علي كل حال
آيا به شما خبر دهم از سخت ترين چيزهايي كه خداوند بر بندگانش واجب كرده است: رفتار منصفانه با مردم، همكاري و كمك كردن به برادران در راه خدا و ذكر خداوند در همه حالات.
انصاف يعني نصف كردن. همچنان كه با او رفتار مي كنيد مثل همان با خودتان رفتار كنيد و عكسش هم همين طور است؛ آن چنان كه با خودتان رفتار مي كنيد، مثل آن با او رفتار كنيد. مواسات، يعني كمك و همكاري كردن. يعني در راه خدا و در راه تكليف و آنچه رضاي خدا متوجه به آن است، با برادران مومن همكاري كنيم. مراد از ذكرالله در اين بيان اميرالمومنين ذكر زباني نيست، بلكه خود حضرت در تعريف ذكر مي فرمايد: يعني هميشه به ياد خدا باشيد. اگر كار خيري پيش آمد، آن را حتما انجام دهيد و اگر گناهي پيش آمد، آن گناه را انجام ندهيد.
اوايل انقلاب منافقين شايعه کرده بودند که شهيد بهشتي سني است و به ولايت اميرالمومنين علي(ع) اعتقادي ندارد و حتي در اذان و اقامه عبارت (اشهد ان عليا ولي الله) را نمي گويد! به شخصي که اين شايعه را باور کرده بود، گفتند: در نماز جماعت ايشان شخصا شرکت کن تا خودت شهادت به ولايت علي(ع) را با گوش هاي خودت بشنوي! از آن طرف دوستان به شهيد بهشتي هم گفتند: اگر ممکن است امشب اين عبارت را کمي بلندتر بگوييد تا اين آقا بشنود و رفع شبهه بشود! آن شب شهيد بهشتي آن عبارت را که مستحب هم هست، نگفتند.
بعد از نماز وقتي از ايشان پرسيدند: آقا! چرا امشب (اشهدان عليا ولي الله) را نگفتيد، فرمودند: من تمام وجودم به ولايت اميرالمومنين(ع) شهادت مي دهد، اما امشب ديدم اگر بگويم به خاطر ولايت و محبت اميرمومنان نيست، بلکه به خاطر اين است که يک مخالف خود را راضي کنم، پس نگفتم.
يک شبهه ويک پاسخ
پاسخ: دين اسلام كه آخرين دين الهي و كامل ترين و جامع ترين اديان است، يكسري اعتقادات و اصولي دارد كه به نام اصول دين مشهور و معروف است كه شامل توحيد، نبوت، معاد، عدل و امامت است. هر شخص مسلماني بايد از روي علم و يقين به اين اصول باور و ايمان حقيقي داشته باشد؛ به طوري كه در زندگي اش اثرگذار باشد. دين اسلام يكسري دستورات و اعمالي نيز دارد كه شامل واجبات و محرمات مي شود و به فروع دين مشهور و معروفند و هر مسلماني در ابتداي تكليفش بايد واجباتش را انجام دهد و از محرمات پرهيز كند. هر مسلماني براي اينكه موفق به انجام اين دستورات دين شود، ابتدا بايد به آنها شناخت كافي داشته باشد و مسائل و احكام دينش را بداند؛ از اين رو هر مكلفي براي آشنايي با اين دستورات و احكام بايد از مجتهد جامع الشرايط تقليد كند.
اگر كسي به اصول دين و فروع دين، شناخت و معرفت كامل داشته و در زندگي خود به آنها معتقد و ملتزم باشد و به دستورات دين عمل کند، مسلما چنين كسي اهل تقوا و پرهيزگاري است و اهل تقوا هم به سعادت و نجات مي رسد. خداوند مي فرمايد: «والعاقبه للمتقين»
خداوند متعال در بسياري از آيات قرآن، رسيدن به نجات و سعادت ابدي را از آن كساني دانسته است كه ايمان واقعي داشته و عمل صالح انجام مي دهند، يعني ايمان و باور به اصول دين و عمل به فروع دين. نمونه اي از اين آيات را ذكر مي كنيم:
- و كسانى را كه ايمان آوردهاند و كارهاى شايسته انجام دادهاند، مژده ده كه براى آنان بهشتهايى است كه از زير [درختان] آن نهرها جارى است.
- و كسانى كه ايمان آوردند و كارهاى شايسته انجام دادند، اهل بهشت و در آن جاودانه اند.
- مسلما كسانى كه ايمان آوردند و كارهاى شايسته انجام دادند و نماز را به پا داشتند و زكات پرداختند، براى آنان نزد پروردگارشان پاداشى شايسته و مناسب است، نه بيمى بر آنان است و نه اندوهگين مىشوند.
- كسانى كه ايمان آوردند و كارهاى شايسته انجام دادند، براى آنان زندگى خوش و با سعادت و بازگشتى نيك است.
- بىترديد انسان در زيانكارى بزرگى است، مگر كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته انجام دادهاند و يكديگر را به حق توصيه و به شكيبايى سفارش كردهاند.
و بسياري از آيات ديگر كه ايمان و عمل صالح را شرط نجات و دخول در بهشت ابدي دانسته اند؛ بنابراين با ايمان و يقين حقيقي به اعتقادات دين و عمل صحيح به دستورات و واجبات و محرمات، سعادت و نجات ابدي به دست مي آيد. البته سرمنشا همه فروعات دين اعتقاد به توحيد، نبوت، امامت و معاد است. اگر كسي از جانشينان پيامبر(ص) را كه همان ائمه دوازدهگانه و اهل بيت پيامبر(ع) هستند، قبول نداشته باشد با صورت روانه جهنم خواهد شد و بوي بهشت را استشمام نخواهد كرد و در روايات هم آمده به مرگ جاهليت و بي دين مرده است.
اولين دوره آموزش و توانمندسازي روحانيون و ائمه جماعات صنعت نفت در سال 98 به ميزباني شرکت بهره برداري نفت و گاز منطقه غرب و با حضور ائمه جماعات شرکت هاي تابع صنعت نفت در استان هاي کرمانشاه، همدان، کردستان و ايلام برگزار شد.
در اين دوره آموزشي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب، به بيان نکاتي در خصوص وضعيت کاري همکاران در مناطق عملياتي و تعامل خوب ائمه جماعات با آنها پرداخت.
سعيد ناصري پور افزود: شرکت هاي نفتي و به ويژه شرکت بهره برداري نفت و گاز منطقه غرب در مناطق دورافتاده واقع است و کارکنان آن به صورت اقماري هستند و شرايط کار اقماري، شرايطي خاص و ويژه است و روحانيون به عنوان طبيبان روح مي توانند نقش بسيار سازنده اي در خصوص مسائل اجتماعي، فرهنگي و شخصي همکاران داشته باشند.
در ادامه حجت الاسلام عباس درويشي، روابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت نيز گفت: آموزش يکي از مهمترين مقوله هاي دنياي پيشرفته و زندگي بشر در تمام اعصار بوده و امروزه به مهمترين عنصر براي رشد و توسعه و تعالي در همه ابعاد زندگي بشر تبديل شده است.
مسئول امور روحانيون منطقه غرب صنعت نفت در بخش ديگري از سخنانش افزود: برگزاري دوره هاي آموزشي ائمه جماعات صنعت نفت چه به صورت مجازي و چه حقيقي از جمله مصوبات شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت، دفتر ارتباطات حوزوي، قرارگاه هاي فرهنگي و دفاتر ده گانه رابطين وزارت نفت و شرکت در اين دوره ها براي همه روحانيون الزامي است.
وي تصريح کرد: بر اساس ابلاغيه دفتر ارتباطات حوزوي وزارت نفت يکي از معيارهاي موثر در تمديد قراردادهاي سال آينده حضور در دوره هاي آموزشي مذکور است. اين دوره آموزشي در دو نوبت صبح و بعدازظهر برگزار شد و مدرسين حجت الاسلام جوانشير و حجت الاسلام قاضي زاده، از اساتيد حوزه علميه قم بودند.
شهيد باورصاد شهري پور در آغاز جواني وارد شركت نفت اميديه شد. از دوران نوجواني علاقه بسياري به مسجد و برپايي نماز جماعت در اين مكان مقدس داشت و مدتي نيز در بسيج فعاليت مي كرد. مسؤوليت پذيري يكي از بارزترين ويژ گي هاي رفتاري او بود. هرگز از كنار مسائل اجتماعي و سياسي بي اعتنا رد نمي شد و سعي مي كرد آنها را دنبال كند. هميشه در شجاعت و جوانمردي بيشتر از سن خود نشان مي داد و با همين روحيه نيز در عرصه خدمت تلاش مي كرد و سرانجام در حال خدمت بر اثر حملات هوايي دشمن بعثي به تاسيسات نفتي در سوم خرداد سال 65 به درجه رفيع شهادت نائل شد. يكي از مهم ترين سفارش هاي شهيد به گفته برادر وي اين بوده که چنان در دنيا زندگي كنيد كه سربلند باشيد و آن دنيا نزد پروردگار روسفيد شويد.
پرسش: پرسش: حدود سه ماه قبل مبلغي حدود يک ميليون و 900 هزار تومان به حساب بنده واريز شد، چندين مرتبه به مرکزي که احتمال مي دادم، اشتباها واريز کرده باشد، اطلاع دادم، اما واکنش و پاسخي از آنها دريافت نکرده ام. وظيفه بنده نسبت به اين مال چيست و سود جزئي که در اين مدت به آن تعلق گرفته چه حکمي دارد؟
پاسخ: در هر صورت تصرف شما در مبلغ واريزي و سود آن جايز نيست و بايد به مالک آن برگردانيد، مگر آنکه پيدا کردن او ممکن نباشد که بايد از طرف صاحبش به فقير صدقه بدهيد.
کتاب نماز و مدرسه، حاوي نکته هاي روان شناختي در تربيت ديني فرزندان، تاليف دکتر عبدالعظيم کريمي از سوي موسسه فرهنگي انتشاراتي ستاد اقامه نماز منتشر شد و در اختيار علاقه مندان قرار گرفت.
نگاهي به فيلم هايي که به تازگي وارد شبکه نمايش خانگي شده اند
اگر تا چند سال پيش فيلم و سريال را فقط مي توانستيم در سينما و تلويزيون ببينيم يا اينکه با هزار زحمت و گرو گذاشتن شناسنامه و گواهينامه مان از ويدئو کلوپ ها، فيلم کرايه کنيم، حالا چند سال است که ديدن فيلم و سريال بيرون از سينما و تلويزيون، خيلي راحت شده، شبکه سينماي خانگي ادامه دهنده راه همان ويدئوکلوپ ها هستند، اما لازم نيست فيلم ها را پس بدهيم و شناسنامه هايمان را گرو بگذاريم. حالا با چند اسکناس هزار توماني مي توان سي دي و دي وي دي فيلم ها وسريال هاي مورد علاقه مان را تهيه کنيم يا حتي خيلي راحت تر آنها را از مجراي قانون با هزينه اي پايين تر دانلود کنيم و ببينيم. اين فضاي جديد، عرضه محصولات فرهنگي- تصويري بازار عرضه فيلم و سريال را هم پررونق تر کرده است. اين روزها و با آغاز فصل تابستان و تعطيلي مدرسه ها و دانشگاه ها شبکه نمايش خانگي هم فيلم هاي جديدش را رو کرده است، البته بعضي سريال ها از چند مدت پيش شروع شده اند، فصل هاي جديدشان را ارائه مي دهند.
فيلم کمدي هميشه پرطرفدار است. مخاطبان ايراني سال هاست نشان داده اند که فيلم کمدي متوسط را به بهترين فيلم ها هم ترجيح مي دهند. عوامل اين فيلم درباره آن آورده اند: «دور پولاتو كش ماست بنداز. كش مي چسبه به پول، موقع خرج كردن سختت مي شه پولاتو دربيارى اونوقت كمتر خرج مي كنى...». پاستاريوني به کارگرداني سهيل موفق، تمام تلاش خود را براي گرفتن خنده از تماشاگراش دارد، تلاشي که ناموفق هم نيست و با بازي هاي خوبي عجين شده است. از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به سام درخشانى، بهاره رهنما، گوهرخيرانديش، محمد نادرى و كمند اميرسليمانى اشاره کرد.
فيلم ترانه به کارگرداني مهدي صاحبي سال 96 اکران شد. اين فيلم از درون مايه اي اجتماعي برخوردار است و تلاش مي کند فضاي مدلينگ غيرقانوني و زيرزميني را به نقد بکشد. عوامل اين فيلم درباره آن نوشته اند: «ترانه دختري دانشجو و مسؤول جذب و پذيرش يک شرکت مدلينگ غيررسمي است که شوق به مد و فشن را در بين دانشجويان هم خوابگاهي اش به اوج مي رساند.». فيلم ترانه مي تواند مخاطب را به درون لايه هاي مختلف اجتماعي فعال در حوزه مدلينگ غيرقانوني ببرد و روياي فشن شدنشان را به چالش بکشد. از بازيگران اصلي فيلم ترانه مي توان از الهه حصاري، انديشه فولادوند و نازنين فراهاني نام برد.
حميد نعمت الله، کارگردان فيلم شعله ور است و به نظر مي رسد فقط نام کارگردان اين فيلم کافي باشد تا تجربه هاي خوش بي پولي، رگ خواب، آرايش غليظ و بوتيک مجابمان کند که شعله ور را ببينيم. بازي بسيار خوب امين حيايي و داستان جذاب، دو مورد ديگر است که شعله ور را ديدني مي کند. عوامل اين فيلم درباره آن نوشته اند: «شعله ور، داستان زندگي مردي را روايت مي کند که احساس مي کند «عددي نشده» است و اين احساس او همه زندگي اش را تحت تاثير قرار مي دهد.» از بازيگران اصلي فيلم شعله ور مي توان به امين حيايي، دارا حيايي، زري خوشکام، فريد قبادي، مژگان صابري و پانته آ مهدي نيا اشاره کرد.
فيلم شکلاتي به کارگرداني سهيل موفق، از فيلم هاي ژانر کودک و نوجوان است. البته مايه هاي کمدي هم دارد، ولي اساسا مناسب سن آنهاست. عوامل فيلم درباره آن آورده اند: «همه چيز از يک جعبه شکلات شروع شد. يعني من بچه بودم... بچه هم که باشيم، بازم شکلات عاشقانه ترين مزه دنياست، اما ...». اگر دوست داريم کودمان يک فيلم مناسب سن خود را ببينيد، شکلاتي گزينه خوبي است. از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به شبنم مقدمي، ناصر هاشمي، محمدرضا هدايتي، ارژنگ اميرفضلي، جواد جوينده، شهره لرستاني و داريوش اسدزاده اشاره کرد.
فيلم آستيگمات به کارگرداني مجيدرضا مصطفوي، سال 96 اکران شده بود. فيلمي با مضمون اجتماعي که از بازي هاي خوبي بهره مي برد. مهتاب نصيرپور بعد از مدت ها دوري از سينما با نقشي بسيار پررنگ توانسته مخاطبان را راضي نگه دارد، البته اين فيلم در زمان اکران نظر منتقدان زيادي را به خوب جلب کرد. عوامل فيلم آستيگمات درباره آن گفته اند: «يه روده راست تو شکمش نيست، يادت رفته تو چشممون زل مي زد، دروغ مي گفت. اون برگرده همه را عاصي مي کنه...». در اين فيلم بازيگراني چون محسن کيايي، مهتاب نصيرپور، هادي حجازي فر، حسين پاکدل، سيامک صفري، باران کوثري، نيکي کريمي و بهنوش بختياري به ايفاي نقش پرداخته اند.
باز هم يک فيلم کمدي در شبکه نمايش خانگي و به احتمال خيلي زياد باز هم يک استقبال خوب از طرف مخاطبان. مارموز فيلمي به کارگرداني کمال تبريزي است که اين روزها فيلم «ما همه با هم هستيم» او در حال اکران است. از اکران مارموز چند ماهي بيشتر نگذشته و خيلي زود وارد شبکه نمايش خانگي شده است. عوامل فيلم مارموز درباره آن نوشته اند: «اين فيلم با مضموني کمدي و سياسي روايتگر داستان زندگي شخصي به نام «قدرت» با بازي حامد بهداد است که سوداي رسيدن به قدرت را دارد.» بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: حامد بهداد، ويشکا آسايش، آزاده صمدي، رضا ناجي، ماني حقيقي و محمد بحراني.
پاسيو به کارگرداني مريم بحرالعلومي، از درون مايه اي اجتماعي بهره مي برد. اين فيلم سال 96 اکران شد و اکنون مي خواهد وارد شبکه نمايش خانوادگي شود. پاسيو درباره وضعيت انسان ها در دوران تنهايي است. وضعيتي که مي تواند انسان هاي تنها را به لبه هاي پرتگاه تباهي بکشاند. عوامل فيلم پاسيو درباره آن آورده اند: «گاهي شهر با تمام بزرگي و شلوغي اش براي بعضي آدم ها هم قواره يک پاسيوي کوچک مي شود. در زندگي هر فرد «تنهايي» مي تواند علت بسياري از تصميمات اشتباه او باشد، اما «عشق» قوي تر از هر احساس ديگري است و باعث نجات انسان ها در عمق مشکلات و اشتباهات آنها مي شود.» از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان از بهناز جعفري، پوريا پورسرخ و شقايق فراهاني نام برد.
چه کسي فکر مي کرد سيدجواد هاشمي، بازيگر فيلم هاي دفاع مقدس دهه هاي 70 و 80 کارگردان و تهيه کننده يکي از پرفروش ترين فيلم هاي کودک و نوجوان سينماي ايران شود. آهوي پيشوني سفيد، شايد در شماره اول خود قصد نداشت شماره هاي دوم و سومي داشته باشد، اما استقبال مخاطبان باعث نشد آهوي پيشوني سفيد در شماره اول به اتمام برسد. آهوي پيشوني سفيد2 در حالي به شبکه نمايش خانگي آمده که آهوي پيشوني سفيد 3، جزو اکران هاي نوروزي بود. عوامل فيلم آهوي پيشوني سفيد 2 درباره آن نوشته اند: «اختاپوس از درون يک غار، امورات قلعه را فرمانروايي مي کند. او براي به دام انداختن آهوها و نوشيدن عصاره تن آنها بل بله را به خدمت گرفته، اما آهوها با نقشه «پيشوني سفيد» از قلعه فرار مي کنند. از سوي ديگر مادر آهوي پيشوني سفيد برگشته تا آهو را از «سالار» يعني پدرخوانده اش پس بگيرد و «پيشوني سفيد» به دليل رنجش از سالار، مي خواهد پيش مادرش بازگردد، اما...». از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به ترلان پروانه، ارسلان قاسمي، محمدرضا شريفي نيا، پژمان بازغي، ليلا اوتادي، هومن حاجي عبداللهي و حسام نواب صفوي اشاره کرد.
پاي انيميشن نزديک به نيم دهه است که در سينماي ايران باز شده و البته تجربه هاي خوبي را هم پشت سر گذاشته است. دنياي انيميشن دنياي جذابي است که کودک و بزرگ نمي شناسد. فيلم انيميشن امين و اکوان به کارگرداني زحل رضوي، از جمله همين فيلم هاست. عوامل انيميشن امين و اکوان درباره آن آورده اند: «امين و اکوان به شهر جديدي مي روند تا زندگي تازه اي را شروع کنند. امين آرايشگر خوش قلب و مهرباني است، اما اکوان که آدم حسود و طمع کاري است، حاضر نيست با تلاش و زحمت پول در بياورد. پس از دوستي امين استفاده و پول او را خرج مي کند...».
باز هم يک فيلم کمدي در شبکه نمايش خانگي و به احتمال خيلي زياد باز هم يک استقبال خوب از طرف مخاطبان. مارموز فيلمي به کارگرداني کمال تبريزي است که اين روزها فيلم «ما همه با هم هستيم» او در حال اکران است. از اکران مارموز چند ماهي بيشتر نگذشته و خيلي زود وارد شبکه نمايش خانگي شده است. عوامل فيلم مارموز درباره آن نوشته اند: «اين فيلم با مضموني کمدي و سياسي روايتگر داستان زندگي شخصي به نام «قدرت» با بازي حامد بهداد است که سوداي رسيدن به قدرت را دارد.» بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: حامد بهداد، ويشکا آسايش، آزاده صمدي، رضا ناجي، ماني حقيقي و محمد بحراني.
چند سالي است که شبکه نمايش خانگي محملي است براي پخش سريال. ديدن سريال هم جذابيت هاي خاص خودش را دارد و احتمالا به زودي جزو مواد اعتيادآور جهان جديد معرفي مي شود. البته شما حد نگه دار باشيد تا کار و زندگي تان با ديدن سريال ها زمين نماند.
«رقص روي شيشه»، سريالي اجتماعي محصول سال 1397 است. کارگرداني آن به عهده مهدي گلستانه بوده و بازيگراني چون بهرام رادان، مهتاب کرامتي، امير آقايي، مهرداد صديقيان، ميترا حجار، حامد کميلي، هدي زين العابدين، بيتا فرهي، اکبر زنجانپور، سحر قريشي، ستاره اسکندري، ترلان پروانه، همايون ارشادي و نگار فروزنده در آن به ايفاي نقش پرداخته اند. با پايان فصل اول اين سريال به زودي فصل دوم آن ارائه خواهد شد.
سال هاي دور از خانه، سريالي کمدي و محصول سال 1398 است. کارگرداني آن به عهده مجيد صالحي بوده و بازيگراني چون احمد مهرانفر، هادي کاظمي و آزيتا حاجيان در اين سريال ايفاي نقش کرده اند. سال هاي دور از خانه بر دو شخصيت خنجري و زهره که در سريال شاهگوش حضور داشتند، تمرکز دارد. اين سريال، ماجراهاي آن دو را پس از پايان سربازي در کلانتري 100 ملت، روايت مي کند.
هيولا جديدترين ساخته مهران مديري و نويسندگي پيمان قاسم خاني است که بازيگراني همچون فرهاد اصلاني، مهران مديري، شبنم مقدمي، گوهر خيرانديش، شيلا خداداد، محمد بحراني وسيما تيرانداز در آن به ايفاي نقش پرداخته اند. مهران مديري و پيمان قاسم خاني که پيش از اين با مجموعه هاي تلويزيوني پاورچين، مرد هزار چهره و شب هاي برره پرطرفدارترين مجموعه هاي طنز ايران را ساخته اند، اکنون پس از سال ها بار ديگر براي ساخت هيولا با يکديگر همکاري کرده اند.
سريال نهنگ آبي به کارگرداني فريدون جيراني، محصول سال 97 است و بازيگراني چون ليلا حاتمي، ساعد سهيلي، ماهور الوند، ويشکا آسايش، آزاده صمدي، حسين ياري، پريوش نظريه، مجيد مظفري، حميدرضا آذرنگ، الهام کردا و ستاره پسياني در آن به ايفاي نقش پرداخته اند. در خلاصه داستان اين سريال مي خوانيد که آرمين (ساعد سهيلي) دانشجوي تيزهوش و دورنگراي رشته امنيت شبکه است که بيشتر وقت خود را در سايت کتابخواني تازه تاسيس اش صرف مي کند. پدر او به بيماري ام اس مبتلاست و در آستانه جدايي از مادرش قرار دارد. در اين ميان سايت کتابخواني آرمين باعث آشنايي او با ژاله (ماهور الوند) و ورودش به ماجراهايي عجيب و تازه مي شود ... .
حذف مصدق و سرکار آمدن زاهدي(بخش پاياني)
چنانکه پيش تر در شماره قبل گفته شد، قرارداد کنسرسيوم اصل ملي شدن نفت را که در سال 1329 از سوي نمايندگان مردم در مجلس شوراي ملي صورت قانوني به خود گرفته بود، ناديده مي انگاشت، مغايرت پاره اي از مواد قرارداد کنسرسيوم با ملي شدن صنعت نفت آن اندازه آشکار بود که سهام السطان بيات براي ايجاد هماهنگي با کنسرسيوم گفت: «ما اساسنامه شرکت ملي نفت را تغيير مي دهيم تا با قرارداد کنسرسيوم انطباق حاصل نمايد!»، زيرا کنسرسيوم راسا به تشکيل شرکت هاي عامل براي اکتشاف، توليد و پالايش طبق قوانين هلند مي پرداخت و ترکيب هيئت مديره که تعداد آن هفت نفر بود، به ترتيبي شکل داده شد که نظر ايران در رد يا قبول موضوعي تاثيرگذار نبود.
به نوشته دکتر محمدعلي موحد در کتاب «نفت ما و مسائل حقوقي آن»، قرارداد کنسرسيوم کوششي بود در راه تلفيق اصولي که کمپاني ها از آن دفاع مي کردند، با اصولي که ايران در نتيجه ملي شدن صنعت نفت، خود را ملزم به رعايت آنها مي دانست.
منتهي آن روز ايران در موقعيتي بسيار ضعيف قرار گرفته بود و برعکس، کمپاني ها در اوج قدرت خود بودند. اين بود که در مقام سازش بين اصول مورد نظر دو طرف، کفه ترازو طبعا به نفع طرف قوي تر چربيد و در نتيجه شرکت ملي نفت ايران در برابر کنسرسيوم به صورت مالک و صاحبکاري درآمد که حقوق و اختيارات خود را به مباشر و کارگزار خود تفويض و از مالکيت به اسمي قناعت کرده باشد. از اين رو بود که موجي از مخالفت در برابر قرارداد کنسرسيوم ايجاد شد.
آيت الله کاشاني با صدور اعلاميه اي زاهدي و اميني را که مسؤوليت تنظيم قرارداد را به عهده داشتند، به شدت مورد حمله قرار داد. وي در اين اعلاميه ضمن اظهار تعجب و تاسف از کيفيت قرارداد، ارزيابي خود را از آن چنين ابراز کرد: «نتايج شوم و عواقب سوء اين قرارداد از قرارداد 1312 به مراتب بدتر و ناگوارتر است. متاسفانه عاقدين قرارداد با تبليغات پوچ و بي اساس مي گويند از قانون ملي شدن صنعت نفت تخطي نکرده ايم، در صورتي که اين سند را افتخار و حيات بخش ملت ايران تصور مي کنند. با اينگونه تحميلات يک طرفه مي توانند حق را پايمال و ملت را در زنجير اسارت و نفع طلبي خود نگه دارند. ملت ايران اجازه نمي دهد سرنوشت حيات اقتصادي وي در خارج از اين مملکت آن هم در لندن معين شود و هرگز قبول نخواهد کرد براي 40 سال ديگر زير نفوذ اقتصادي اجنبي باقي بماند.»
دکتر مصدق نيز که در طول برگزاري مذاکرات کنسرسيوم نفت در زندان به سر مي برد، با اتخاذ موضع مخالف، قبول قرارداد کنسرسيوم را از سوي دولت ايران خيانتي آشکار و فاجعه بار به ملت ايران خواند و اظهار کرد: «تا ملت خود از معادن نفت بهره برداري نکند، به آزادي و استقلال نخواهد رسيد.»
شمس قنات آبادي يکي از نمايندگان روحاني مجلس وقت صراحتا قرارداد کنسرسيوم را مغاير با قانون ملي نفت خواند و گفت: «من معتقدم که اين قرارداد برخلاف قانون ملي شدن صنعت نفت است، براي اينکه اصل ملي شدن اکتشاف، استخراج و بهره برداري را در دست دولت ايران قرار داده، در صورتي که موافقت نامه کنسرسيوم خلاف اين مطلب است و تصريح دارد که شرکت ملي نفت ايران مي تواند در همه امور از قبيل راهسازي، خانه سازي و کارهاي اداري، مستقيما مداخله کند، مگر استخراج، اکتشاف، بهره برداري و فروش.»
روزنامه «تهران اکونوميست» با چاپ گزارشي انتقادي، بسياري از نکات قرارداد را مبهم خواند و آن را شگردي براي فريب افکار عمومي ارزيابي کرد. همچنين در بخشي از گزارش اين روزنامه آمده است: «اصولا قبول اين منت که کنسرسيوم به نفت ايران اعتنايي نداشته و محض کمک به کشور ما حاضر شده است اين قرارداد را ببندد، يک اظهار بي اساس بيش نيست و بنا به دلايل فراوان اقتصادي و سياسي به راه افتادن نفت ايران رو به بازار غرب اهميت حياتي براي آنها دارد و ملت ايران کوچک ترين منتي به عهده نمي گيرد.» مطبوعات و شخصيت هاي خارجي نيز با چاپ مقالاتي به گونه اي ديگر پرده از اين حقيقت برداشتند. روزنامه «آقشام» چاپ ترکيه در يکي از شماره هاي خود تحت عنوان «ايران در جنگ نفت شکست خورد» چنين مي نويسد: «بين ورود کاردار جديد سفارت انگليس به ايران و محکوميت دکتر مصدق بيش از يک روز فاصله نبود. البته تقارن ورود نخستين ديپلمات جديد انگليسي به ايران و پايان محاکمه دکتر مصدق ممکن است يک امر تصادفي بيش نباشد، ولي اين تصادف در ذهن ما اين حقيقت را زنده مي کند که ايران در جنگ نفت شکست خورده و سياست ضدانگليسي مصدق از اين کشور رخت بربسته است.»
اديت پن روز، يکي از نويسندگان برجسته خارجي طي مقاله اي خاطرنشان کرد: «براساس قرارداد کنسرسيوم، ايرانيان براي مداخله مستقيم در تعيين قيمت، ترتيبات مربوط به برداشت، فروش و سرمايه گذاري در صنعت نفت، وضعي بهتر از ديگر کشورهاي توليدکننده نفت به دست نياوردند.»
به زعم يکي ديگر از شخصيت هاي خارجي به نام جرالد والدن، تشکيل کنسرسيوم نفت، نمايشگر پيروزي پرسروصدايي براي انگليسي هاست و شکست فاجعه باري براي آرزوهاي ملي ايران به حساب مي آيد.
ديويد پينتر از کارشناسان نفتي گفت: تشکيل کنسرسيوم به کمپاني هاي عمده نفتي جهان کمک کرد تسلط خويش را بر اقتصاد نفت جهان اعمال کنند.
آنتوني سمپسون نيز نوشت: «تشکيل کنسرسيوم اوج نفت 7 خواهران هم در دولت هاي خاورميانه و هم در دولت هاي متبوع خودشان بود.»
در برابر اظهارات انتقادآميز شخصيت هاي مردمي و رسانه هاي ملي نسبت به انعقاد قرارداد با کنسرسيوم، سخنان سخيف سپهبد زاهدي، نخست وزير کودتا قرار داشت که اندر محاسن قرارداد چنين افاضه کرد: «در واقع کلاه سر انگليس و آمريکا گذاشته ايم، زيرا تا هفت، هشت سال ديگر نيروي اتم جاي نفت را مي گيرد و ذخاير نفت ايران بي مصرف مي ماند، بنابراين در اين 10 سال هرچه از کنسرسيوم بگيريم، وجهي بازيافتي است! گويا او در ارزيابي هاي خود از پذيرش اين واقعيت ابا داشت که با انعقاد چنين قراردادي وابستگي اقتصادي و سياسي ايران به کشورهاي غربي و در راس آن آمريکا شکل تازه اي به خود گرفته است. او در ارزيابي هاي خود تضعيف حق حاکميت ايران را به حساب نمي آورد، چراکه به موجب اين قرارداد، اختلاف احتمالي بين ايران و شرکت هاي عامل به جاي دادگاه هاي ايران به دادگاه هاي کشورهاي ديگر ارجاع مي شد. نخست وزير کودتا در ارزيابي خود هنگام تقديم لايحه نفت در مجلس شوراي ملي چنين آورد: «امتياز به کسي داده نشده و عهد نامه اي هم تنظيم نشده و ايران مالک بلامنازع تاسيسات نفتي است.» اما ارزيابي او با صراحت کلام سهام السطان بيات غلط از آب درآمد، آنجا که گفت: «ما اساسنامه شرکت ملي نفت را تغيير مي دهيم تا با قرارداد کنسرسيوم انطباق حاصل کند!»
دکتر اميني نيز به گونه اي ديگر از قرارداد کنسرسيوم جانبداري کرد و با عبارت پردازي هاي زيرکانه خود جامه مبارکي بر اندام آن پوشاند. وي با حضور در مجلس شوراي ملي به مناسبت تقديم لايحه قرارداد، طي سخناني توجيه آميز خاطرنشان کرد: «... ما مدعي آن نيستيم که راه حل ايده آل مشکل نفت را پيدا کرده ايم و قرارداد فروشي که بسته ايم همان چيزي است که ملت ايران آرزو مي کند... زيرا راه حل ايده آل براي ملت ايران روزي به دست خواهد آمد که مال آن قدرت، ثروت و وسايل فني را پيدا کنيم تا قادر به رقابت با کشورهاي بزرگ باشيم... فعلا تا روزي که ما به آن درجه از قدرت و نيرومندي نرسيده ايم، حدود فعاليت ما براي رسيدن به هدف ايده آل، يعني فروش نفت ايران به دست خودمان به بيش از آنچه ظرف سه سال گذشته رسيده، نخواهد رسيد.»
او پس از اين سخنان به ظاهر مدبرانه، ولي در باطن زيرکانه گفت: «اين قرارداد اگر با ايده آل ملت ايران 100 درصد منطبق نيست، ولي با مقابله با ساير قراردادها 100درصد بهترين و عالي ترين قراردادي است که تاکنون راجع به معاملات نفت در دنيا تنظيم شده است!»
بايد يادآور شد معايب قرارداد با کنسرسيوم تنها در مخالفت پاره اي از بندهاي آن با قانون ملي شدن صنعت نفت خلاصه نمي شد، بلکه بندهاي قابل قبول آن نيز در مرحله اجرا پس از چندي ناديده گرفته شد که از جمله آن مي توان به ترجيح ايرانيان بر خارجي ها در امر استخدام اشاره کرد که صراحتا موضوع يکي از بندها بود.
عدم التزام کنسرسيوم به تعهدات خود به تدريج تا آنجا بالا گرفت که شاه نيز به ناچار اعلام کرد که کنسرسيوم نفت در اجراي تعهدات خود ضعف نشان داده ودر کليه مراحل، منافع ايران را آنچنان که در متن قرارداد تصريح شده، در نظر نداشته است. وي در اقدامي تهديدآميز دو پيشنهاد را براي تمديد قرارداد ارائه داد. متن اين دو پيشنهاد چنين بود:
1- کنسرسيوم تا سال 1358 يعني پايان دوره 25 ساله قرارداد، به کار خود ادامه دهد مشروط بر آنکه درآمد هر بشکه نفت براي ايران از درآمد نفتي کشورهاي حوزه خليج فارس کمتر نباشد و قدرت صادرات نفت ايران به 8 ميليون بشکه در روز برسد.
2- کنسرسيوم قرارداد جديدي با ايران منعقد و تمام مسؤوليت ها را به ايران واگذار کند و شرکت هاي نفتي مشتريان طويل المدت ايران شوند.
کنسرسيوم نيز پس از بررسي پيشنهادهاي فوق، بنا بر مصالح خود پيشنهاد دوم يعني انعقاد قرارداد جديد را پذيرفت و براي عملي کردن آن نمايندگان خود را به سن موريتس (تفريحگاه زمستاني شاه) گسيل داشت. مذاکرات بين شاه و نمايندگان کنسرسيوم سرانجام به انعقاد قرارداد جديدي انجاميد که به قرارداد «سن موريتس» نام گرفت.
اين قرارداد که به مدت 20 سال اعتبار داشت در 9 مرداد 1352 به امضا رسيد و شامل 23 ماده و يک جدول پيوست بود. کاهش 30 درصدي از مساحت حوزه عمليات يکي از مشخصات اين قرارداد محسوب مي شد. شرکت ملي نفت ايران به موجب قرارداد «سن موريتس» متعهد مي شد کليه هزينه هاي عمليات کنسرسيوم را پرداخت کند. عمليات کنسرسيوم از سوي يک شرکت خدمات پيمانکاري انجام مي گرفت. شرکت ملي نفت ايران علاوه بر پرداخت هزينه هاي عمليات 60 درصدي سرمايه گذاري لازم براي توسعه توليد را تقبل مي کرد. کنسرسيوم نيز در ازاي بهره مندي از 22 سنت تخفيف در هر بشکه نفت متعهد مي شد 40 درصد ديگر آن را براي توسعه توليد پرداخت کند.
در اين قرارداد اداره تاسيسات و پالايشگاه آبادان به طور مستقيم و کنترل عمليات نفتي به طور غيرمستقيم و از طريق شرکت خدمات پيمانکاري به عهده شرکت ملي نفت ايران گذاشته شد. همچنين شرکت ملي نفت ايران اختيار داشت به موجب جدول تعيين شده، مقاديري نفت به خارج از کشور صادر و مقدار لازمي از نفت توليد شده را براي مصارف داخلي تامين کند و باقي مانده را به کنسرسيوم بفروشد. مقدار نفتي که به صادرات تعلق مي گرفت، روزانه از 200 هزار بشکه در سال 1352 شروع و به يک ميليون و 500 هزار بشکه در سال 1361 بالغ مي شد. به موجب قرارداد «سن موريتس» گاز طبيعي و صدور آن نيز به ايران تعلق مي گرفت و تنها اعضاي کنسرسيوم اجازه يافتند تحت شرايط مساوي در طرح هاي صادرات گاز از خليج فارس تا 50 درصد مشارکت داشته باشند و با نرخ رقابتي، اقدام به خريد سهميه گاز خود کنند. کنسرسيوم در اين قرارداد متعهد مي شد براي خريد نفت، بهايي معادل مجموع هزينه توليد و پرداخت مشخص (5/12 درصد قيمت اعلام شده نفت) و رقم تعديلي براي جبران زيان احتمالي درآمد نفت ايران در مقايسه با درآمد کشورهاي توليدکننده حوزه خليج فارس پرداخت کند. قرارداد «سن موريتس» که در سال 1352 به فهرست قراردادهاي نفت ايران اضافه شد، اگرچه در مقايسه با قرارداد قبلي در وضعيت بهتري قرار داشت، ولي از جهاتي بي نقص نبود و معايب بسياري در خود داشت، به طوري که در سال هاي پيش از انقلاب اسلامي اقدامات و مذاکراتي براي اصلاح آن به عمل آمد، بدون اينکه حاصلي دربر داشته باشد.
راهکارهای حمایت اجتماعی از کودکان کار
شبنم اعماری - کودکان کار، به بچه هايي مي گويند که بيشتر ساعات زندگي شان را در کوچه و خيابان به سر مي برند. اين بچه ها با اينکه خانه و خانواده دارند، اما بنا بر مشکلات عديده زندگي و ناخواسته ناچار به ترک خانواده و البته مدرسه هستند و وارد محيط ناامني مثل خيابان مي شوند تا زندگي پرمخاطره و پرچالشي را سپري کنند. بچه هايي که دنياي معصومانه کودکي شان را هرگز تجربه نمي کنند. کساني که مجبورند همه آنچه را در اين سن و سال حقشان است، رها کنند و پا به دنيايي بي رحم بگذارند، دنيايي که از آنها موجوداتي منزوي، بزهکار، خشونت طلب و... مي سازد. کودکان خياباني با عقده هاي رواني بزرگ مي شوند، در حاشيه خيابان ها، تبعيض را با تمام وجود درک مي کنند و با بي توجهي ها، کدورت ، بي تفاوتي و حقارت قد مي کشند. اتفاقي که باعث مي شود از جامعه خود کينه به دل بگيرند و سال ها بعد در جايگاه يک بزهکار آنها را به زبان بياورند.
از راهکارهايي که در کاهش ورود کودکان کار به خيابان ها موثر است، خدمات مددکاري اجتماعي است. مددکاران بايد با شناخت و تحليل عوامل موثر بر زندگي كودكان کار در نقاط مختلف کشور يا محل خدمت خود، براي پيشگيري از اين معضل خطرناک و آسيب رسان برنامه ريزي كند. از ياد نبريم که اين برنامه ها تنها با دخالت مددكاران اجتماعي به نتيجه نمي رسد، بنابراين همكاري و تعامل آموزش و پرورش، صدا و سيما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و نهادهاي مربوط در اين زمينه مي تواند بسيار تاثيرگذار باشد.
يکي از راهکارهايي که در رابطه با کودکان کار بايد آن را جدي گرفت، ارتباط شوراهاي شهر، شهرداري و ديگر نهادهاي حکومتي و مدني با يکديگر است. اين ارتباط باعث مي شود بدرفتاري و سوءاستفاده از کودکان کار سلب شود. به همين دليل بايد تمام نهادهاي دولتي و غيردولتي به سهم خود، از اين کودکان حمايت کنند و حامي آنها باشند.
مشکلات زيربنايي اقتصادي مي تواند منشا انواع معضلات اجتماعي باشد که حل آنها نيازمند برنامه ريزي هاي بلندمدت است. در کنار اين موضوع، تنظيم برنامه هاي ميان مدت، کوتاه مدت و همکاري همه جانبه تمام نهادهاي مسئول دولتي و غيردولتي را هم نبايد ناديده گرفت.
آسيب هاي اجتماعي کودکان کار هميشه يکي از دغدغه هاي مهم سازمان هاي مردم نهاد بوده است. سازمان هايي که در خصوص اين موضوع بسيار فعال هستند؛ به همين دليل سازمان ها و ارگان هاي ديگر بايد براي شناخت و اطلاع از مسائل و مصائب کودکان کار از تجارب اين سازمان ها که تمام دغدغه شان برطرف کردن مشکلات اين بچه هاي معصوم است، استفاده کنند، چون بدون شناخت و اطلاع دقيق از مسائل مربوط به کودکان کار نمي توانند قدمي تاثيرگذار بردارند و در رفع مشکلات اين افراد کاري از پيش ببرند.
اگر سازمان هايي همچون سازمان بهزيستي، کميته امداد و ديگر نهادهاي دولتي و غيردولتي بتوانند از خانواده هاي ضعيف حمايت کنند، وضعيت آنها هرچند اندک، اما مطمئنا از شرايط قبلي بهتر خواهد شد. مسئله اي که مي تواند به عدم حضور کودکان در خيابان ها براي کسب درآمد بينجامد يا حداقل خانواده هاي کمتري کودکانشان را وادار به کسب درآمد کنند، اتفاقي که آسيب هاي کمتري را متوجه کودکان کار مي کند. بچه هاي معصومي که اگر شرايط آنها ناديده گرفته شود، از کودکي خود جز تحمل درد و رنج چيزي ديگري به ياد نخواهند آورد. علاوه بر حمايت نهادها و سازمان ها، مي بايد پيش بيني هاي لازم در قوانين کاري در خصوص سختي و مشقت کار و ساعت کاري کودکان کار صورت گيرد تا عدالت در مورد اين افراد به درستي اجرا شود. قوانين شفاف حمايتي از کودکان کار باعث مي شود آنها از بسياري تعرضات و آسيب هاي اجتماعي در امان بمانند.
يکي از مشکلاتي که در خصوص ساماندهي کودکان کار وجود دارد، خلا قانوني است که با آن مواجه هستيم. قانون حمايت از کودکان و نوجوانان مصوب سال 81 است. قانوني که به نظر مي رسد در آن تمام مسائل مربوط به کودکان و نوجوانان به صورت جامع پيش بيني نشده؛ بنابراين بهتر است قانونگذار در اين زمينه قانون کاملي تدوين کند که تمامي مسائل و مشکلات کودکان کار به خصوص تشديد مجازات ها براي جلوگيري از سوءاستفاده هاي جنسي از کودکان در آن لحاظ شود. به کارگيري کودکان زير سن قانوني، جرم بوده و کاهش تعداد آنها نيازمند برخورد قاطع با مافيا و سوءاستفاده کنندگان است. با تصويب قانون و حمايت از کودکان معصوم کار مي توان جلوي بسياري از آسيب هاي اجتماعي آنها را گرفت. اين کودکان نه تنها کودکي نمي کنند، بلکه در سنين پايين مردان نان آوري مي شوند که هر آن امکان لغزش آنها وجود دارد. بچه هايي که بايد به آنها کمک کرد تا علاوه بر پيدا کردن راه درست زندگي بتوانند آينده اي بهتر براي خودشان بسازند. پس زمان را از دست ندهيم و همه در کنار هم براي ياري رساندن به کودکان معصوم کار دست به کار شويم تا شايد بتوانيم قدمي هرچند اندک براي اين کودکان بي گناه برداريم و آينده اي روشن را پيش رويشان قرار دهيم.
از موسسات خيريه و سازمان هاي مردم نهاد براي تهيه اطلاعات جامع از کودکان کار مي توان کمک گرفت. اين موسسات پرونده کودکان تحت پوشش خود را در اختيار دارند، هرچند که بسياري از آنها، اطلاعات و آماري را که از کودکان کار و خيابان در اختيار دارند، پنهان مي کنند. اين نهادها و موسسات بايد بدانند که همپوشاني داده ها، باعث جلوگيري از موازي کاري ها و توزيع عادلانه منابع در محيطي سال و پويا مي شود.
همچنين شفافيت عملکردي موسسات خيريه، باعث ايجاد موجي از اعتماد در جامعه نسبت به آنها و مدارس مرتبط با کودکان کار مي شود که نتيجه اين کار، جذب منابع پايدار خواهد بود.
چند نکته درباره رفتار با کودکان کار
بیشتر کودکان کار خصوصاً در تهران ساعت ها در معرض گرما، سرما و هوای آلوده هستند؛ بنابراین اغلب سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است و بیشترشان هم دچار سوءتغذیه هستند. اگر دلتان می خواهد کمک موثری بکنید، خریدن خشکبار مفید و کمی میوه یا حتی غذاهایی که پروتئین بدنشان را تأمین کند، فکر بسیار خوبی است.
برخورد واقعی
اغلب این بچه های کار دستمال، فال یا چیزهایی ازاین دست می فروشند. اینکه طوری برخورد کنید که انگار واقعاً جنسی که می خرید، برایتان اهمیت دارد و خریدتان از سر ترحم نیست، به کودک شخصیت خواهد داد. این حس که جنسی که می فروشند، کالای مهمی است و مهم تر اینکه او کار مهمی می کند و یک فروشنده است و نه متکدی، بسیار مهم است. برای این کار جنس را حسابی برانداز کنید و برای کمتر پول دادن هم گاهی چانه بزنید.
وقت هایی که دلتان نمی خواهد چیزی از کودکان کار بخرید با لحنی مهربان و درعین حال قاطع نه بگویید. گاهی یک نگاه معصومانه این کودکان کافی است تا توانایی خرید نکردنتان از دست برود، اما اگر قرار است خریدنتان با حس انزجار، غر زدن و کوچک کردن کودک همراه باشد، قطعاً خرید نکردن انتخاب بهتری است. یادتان باشد هر توهین و پس زدن این کودکان هرچند شاید از نظر خودتان اتفاق مهمی نباشد، حتماً زخمی بر روان این فرشته های کوچک خواهد بود. زخمی که هرروز با تکرار این رفتارهای غیرانسانی که بسیار هم در سطح جامعه زیاد است، عمیق تر خواهد شد و این یعنی فردایی که روشن نیست.
داشتن لباس مناسب که در زمستان این کودکان را در برابر سوز سرما و در تابستان از آفتاب داغ محافظت کند حتماً مهم است. یادتان باشد تا جایی که ممکن است لباس های نو و دست اول برای این بچه ها بخرید. سعی کنید لباسی برایشان ببرید که اندازه شان باشد چون به اندازه کافی لباس های بزرگ تر و کوچک تر از خودشان باعث تمسخر شدن توسط همسالانشان شده است.
اگر هرساله نذری می پزید، بد نیست به یاد این کودکان هم باشید و بخش یا همه نذری خود را برای آنها در نظر بگیرید. کافی است یک دیگ نذری تان را در ظروف آلومینیومی بریزید و در چند چهارراه شهر بچرخید. نذری هایتان کودکان کار را خوشحال خواهد کرد و چه بسا غذای یک شب خانواده شان را هم تأمین کند.
این تصور غلط را که متاسفانه برخی سریال ها و رسانه ها هم به آن دامن زده اند که این کودکان توسط گروه های خلافکار سازمان یافته اند، کاملاً از یاد ببرید. شاید درصد کمی هم به این شکل وجود داشته باشند، اما باید بدانید بسیاری از این کودکان حتی خانواده دارند و اغلب به خاطر اینکه کمک خرج والدین خود باشند، بعد از مدرسه در خیابان کار می کنند.
کودکان کار خیلی زود در شرایط کار و خشونت های جامعه قرار می گیرند، اما یادتان نرود که آنها هم مثل بچه های دیگر نیاز به کودکی کردن دارند. می توانید برای آن ها دفتر نقاشی، پازل یا خمیر بازی بخرید یا می توانید برایشان درنا یا قایق کاغذی درست کنید. اگر حوصله و توانش را دارید، چند نفر از آن ها را به شهر بازی ببرید. بگذارید لذت خوب بازی کردن را دوباره تجربه کنند و یک خاطره خوب در ذهنشان ثبت شود.
یکی از رفتارهای زشتی که اخیرا در شبکه های اجتماعی زیاد دیده می شود، عکس گرفتن از کودکان کار و به اشتراک گذاشتن آن در شبکه های اجتماعی برای جلب ترحم و گرفتن لایک بیشتر است. یادتان باشد که مثل هر کس دیگری باید از کودکان کار هم برای عکس گرفتن اجازه بگیرید.
چه مکان هايي را براي سفر در تابستان انتخاب کنيم؟
با آغاز فصل تابستان، بخصوص پايان فصل امتحان دانش آموزان و دانشجويان، کم کم خانواده هاي ايراني برنامه سفرهاي تابستاني خود را در نظر مي گيرند؛ اما با اين هواي گرم، بايد کجا برويم که هم گردش و تفريح کرده باشيم و هم آب و هوايي خنک را تجربه کنيم. در اين مطلب چند مکان خاص را که نسبت به ديگر مناطق ديدني و گردشگري ايران خنک تر هستند، به شما معرفي مي کنيم تا سفري دلچسب داشته باشيد.
نام منطقه اي در غرب ايران است که بيشتر کوهستاني و داراي دره هاي پرپيچ وخم و عميق و رودبارهاي بي شمار است، به همين دليل در فصل زمستان بسيار سرد و در تابستان خنک است. بيشتر روستاهاي اين منطقه، پلکاني هستند که از معروف ترين آنها مي توان به پالنگان و اورامان تخت اشاره کرد. اگر قصد سفر به اورامان تخت را داريد، بايد بدانيد که اين روستا در 60 کيلومتري جنوب شرقي شهرستان مريوان و 170 کيلومتري سنندج - مرکز استان کردستان واقع شده است.
سرآمد جاذبه هاي گردشگري طبيعي استان کردستان، درياچه زيباي زريبار است که در فاصله 3 کيلومتري شهر مريوان استان کردستان واقع شده است. اين تالاب آب شيرين، در منطقه اي سرسبز قرار گرفته و چشم اندازي زيبا دارد. زريبار، بزرگ ترين و زيباترين درياچه آب شيرين باختر ايران و يکي از منحصربه فردترين درياچه هاي آب شيرين در جهان به شمار مي رود و تمامي شرايط جامع يک تالاب بين المللي را داراست. بد نيست بدانيد در 16 کيلومتري اين درياچه، بازارچه مرزي باشماق قرار دارد و کنار درياچه نيز يک هتل چهار ستاره احداث شده است.
در نزديکي شهر اقليد در استان فارس و در مسير جاده کامفيروز، مکاني مملو از آبشار ها و چشمه هاي فراوان و همچنين پوشش گياهي سبز و درختان سر به فلک کشيده وجود دارد که به سبب زيبايي و شباهت اين منطقه به بهشت، آن را بهشت گمشده مي خوانند. بهشت گمشده داراي آب و هواي بسيار خنک است و وجود چشمه و آبشار هاي فراوان، زيبايي منحصر به فردي به اين مکان بخشيده و آن را به يکي از بهترين مقاصد براي سفر هاي تابستاني تبدل کرده است. قبل از شهر کامفيروز، يک جاده فرعي خاکي در سمت راست مي بينيد که تابلوي «بهشت گمشده» در ابتداي آن قرار دارد. در انتهاي اين جاده خاکي به تنگ بستانک يا همان بهشت گمشده مي رسيد که آبشارها و چشمه هاي فراوان و انبوهي از درختان دارد.
يکي از شهرستان هاي استان چهارمحال و بختياري شهرستان کوهرنگ به مرکزيت شهر چلگرد است. اين شهرستان، جاذبه هاي طبيعي و زيباي فراواني دارد که سبب شده به يکي از شهر هاي گردشگري و مقاصد پر مخاطب گردشگران در ايران و استان تبدل شود. بهترين زمان براي سفر به اين نقطه از ابتداي ماه ارديبهشت و تا پايان فصل گرماست و مي توان از خنکي آب و هواي آن بهره برد. همچنين در کوهرنگ، پيست اسکي وجود دارد که معروف ترين پيست اسکي اين استان است و علاوه بر اين که در زمستان مخاطبان بسياري دارد، در تابستان نيز به دليل آب و هواي خنک آن مسافران زيادي به اين پيست سفر مي کنند. از پله هاي کنار سرسره آب يا از جاده خاکي در دامنه کوه که بالا برويد، مي توانيد حفره و تونلي را که در سال 1332 براي انتقال آب ايجاد شده بود، ببينيد.
در 45 کيلومتري مسير جاده شاهرود به آزادشهر، جنگلي چند هزار هکتاري وجود دارد که به دليل وجود ابري که همواره آن را پوشانده است، معروف است و به يکي از مقاصد گردشگري پر طرفدار بدل شده است. شما در اين جنگل علاوه بر استفاده از مناظر و زيبايي هاي طبيعي و همچنين ابر حاکم بر محيط، مي توانيد از آب و هواي دل انگيز آن نيز بهره مند شويد. جنگل ابر بيشتر به دليل ابري که در بعضي ماه هاي سال آن را مي پوشاند، معروف شده است. اين جنگل چند هزار هکتاري، بخشي از بازمانده جنگل هاي هيرکاني است.
در ميان راه اسالم به رضوانشهر، ساحلي به نام گيسوم وجود دارد که نسبت به ساير سواحل درياي خزر از آب و هواي خنک و مطبوع تري برخوردار است. پنج کيلومتر پس از «پره سر» وارد جنگل گيسوم مي شويد و وقتي تونل سبز رنگ و تقريبا سه کيلومتري معروفش را طي کرديد، به ساحل گيسوم مي رسيد. جنگل گيسوم، نيز يکي از زيبا ترين مقاصد گردشگري در تابستان است و به دليل داشتن چشم اندازهاي زيبا تابلوي خيره کننده اي را ترسيم مي کند. در داخل جنگل گيسوم تمام امکانات رفاهي نظير هتل، مناطق پيک نيک، فضاي بازي کودکان و ورزشگاه وجود دارد و مسافران مي توانند به راحتي از اين امکانات بهره مند شوند.
جنگل مشه در 25 کيلومتري اردبيل و در شهر نمين واقع شده و يکي از بهترين مقاصد سفر تابستاني به شمار مي آيد. اين جنگل به دليل داشتن ارتفاع زياد، آب و هواي بسيار خنک و دل انگيز دارد و همچنين وجود استخر آب گرم در ميان اين جنگل، آن را بسيار منحصر به فرد کرده است. آب اين استخر خاصيت درماني دارد و مسافران زيادي براي استفاده از آب و هواي اين منطقه و آب گرم موجود در آن به جنگل مشه سفر مي کنند.
روستاي فيلبند، روستايي خنک و بر فراز ابر هايي است که در ارتفاع 2700 متري قرار دارد. چشم انداز روستا به دليل وجود درياي ابري که آن را احاطه کرده، بسيار زيبا بوده و آب و هواي خنک آن، منطقه را بسيار دلپذير کرده است. از روي ارتفاعات اين روستا که به عنوان بلندترين نقطه منطقه شناخته مي شود، به راحتي مي توان مناظر زيباي اطراف را به تماشا نشست و از ديدن آنها لذت برد. فيلبند، روستايي ييلاقي پر ابر و بسيار خنک است، به نحوي که اغلب روزها، ابرها همچون دريايي آبي و آرام تا بيکرانه ها چشم را مي نوازد و خيره مي کند. در جاده هراز، تقريبا 50 کيلومتر بعد از گزنک و 25 کيلومتر مانده به آمل، وارد يک خروجي در سمت راست جاده مي شويد و بعد از حدود 8-7 کيلومتر سربالايي، به روستاي زيباي فيلبند مي رسيد.
منطقه گردشگري خياوچاي تا گيرد، ولي که بزرگ ترين منطقه گردشگري مشگين شهر در استان اردبيل است، با پوشش گياهي متراکم و درختان آلبالو، گيلاس و گردو و امکاناتي نظير تالارهاي پذيرايي، سوييت هاي اقامتي، سايت بالن سواري و ورزش هاي هوايي، رستوران گردان، فروشگاه و شهربازي، محيط مناسبي براي گذراندن اوقات فراغت است. اين مجموعه يک پل معلق دارد که با دو متر عرض و 365 متر طول بزرگ ترين پل معلق خاورميانه به شمار مي رود و لرزش ها و تکان هاي پل، در حالي که دره اي عميق و پر درخت زير پاي عابران است، عبور از آن را به تجربه اي هيجان انگيز تبديل مي سازد. فضاي اين منطقه در تابستان، خنک ترين آب و هوا را دارد و سفر به آنجا مي تواند بسيار دلپذير باشد.
با ميوه هاي تابستاني و خواص شگفت انگيز آنها آشنا شويد
گرماي تابستان کلافه تان کرده است و از هواي دم کرده فرار مي کنيد؟ حق داريد اما روي ديگر سکه را هم ببينيد. فصل تابستان، فصل ميوه هاي رنگارنگ و خوشمزه است. ميوه هايي با خواصي که شايد در نگاه اول متوجه اهميت آنها نشويد، اما به شما پيشنهاد مي کنيم ميوه هاي تابستاني را از دست ندهيد. اگر حتي اهل ميوه خوردن نيستيد، لطفا در تصميم و عادتتان تجديدنظر کنيد. ما به شما گوشه اي از خواص بي شمار برخي ميوه هاي تابستاني را يادآور شده ايم.
زردآلوي تازه، منبع غني از آهن، ويتامين C، پتاسيم و فيبر است. بتا کاروتن زيادي در اين ميوه وجود دارد که از سوي بدن تبديل به ويتامين آ مي شود. همچنين براي درمان کم خوني، بيماري هاي پوستي، تب، گوش درد و حتي سرطان کمک بزرگي به حساب مي آيد. زردآلوي خشک شده براي افراد مبتلا به احتباس ادراري، سوء هاضمه يبوست بسيار مناسب است. زردآلو با داشتن مقدار زيادي قند ساکاروز، ميوه اي شيرين است، رنگ زرد زردآلو به خاطر رنگدانه آنتي اکسيدان آن،ويتامين B (کاروتن) است که هر قدر رنگ آن پررنگ تر باشد، اين ويتامين در آن بيشتر است. زرد آلو همچنين به دليل داشتن پتاسيم بالا، به عنوان يک ميان وعده و دسر خوب براي سالمندان که از افسردگي رواني و گيجي ناشي از فقدان پتاسيم در رژيم غذايي رنج مي برند، بسيار مفيد است.
اين ميوه به دليل وجود درصد بالايي از آنتي اکسيدان ها، مي تواند عامل دفاعي خوبي براي مبارزه با بعضي از بيماري ها باشد. آناناس ميوه اي اشتها برانگيز بوده و براي افرادي که با هضم غذا مشکل دارند، بسيار مناسب است. اين ميوه اسيد معده و نفخ را کاهش مي دهد. حتماً ديده ايد هنگامي که به عيادت بيمار به ويژه افرادي که به تازگي جراحي کرده اند، مي روند، آناناس مي برند. در خصوص دليل اين امر گفته مي شود بروملين موجود در آناناس، باعث التيام زخم ها مي شود زيرا جريان خون را بيشتر کرده و سبب مي شود مواد مغذي سريع تر به زخم ها برسد. البته بروملين در فرايند کنسروسازي و پخت از بين مي رود، از اين رو آناناس تازه نسبت به کمپوت آناناس، خواص بيشتري دارد. بر اساس طب چيني، آناناس خاصيت خنک کنندگي دارد و براي درمان آفتاب سوختگي بسيار مفيد است.
توت ها از بهترين ميوه ها يي به شمار مي روند که داراي طعم بسيار عالي هستند و باعث بهبود و تعديل سلامتي مي شوند. توت داراي فيبر بالا و قند نسبتاً پايين است، بنابراين اگر در حد متعادل مصرف شود، موجب تغييرات انسولين نمي شود. مصرف انواع توت ها همچنين از رشد سرطان در بدن هم جلوگيري مي کند. محققان انجمن تغذيه آمريکا (USDA) شاه توت را در مقايسه با 40 نوع ميوه تازه ديگر، به عنوان اولين ميوه از نظر فعاليت آنتي اکسيداني قرار داده اند که داراي فيتوکميکال هاي قوي مثل آنتوسيانين است. آنتوسيانين رنگدانه اي است که رنگ سياه شاه توت از آن ناشي مي شود. شاه توت ها خواص مفيدي براي سلامتي دارند؛ از جمله جلوگيري از عفونت هاي دستگاه ادراري، سرطان، بيماري هاي وابسته به سن و حملات مغزي. شاه توت از ساخته شدن کلسترول بد (LDL) که منجر به بيماري ها و حملات قلبي مي شود، جلوگيري مي کند. علاوه بر اين شاه توت داراي ويتامين هاي A ، C و املاح روي ، پتاسيم، آهن، کلسيم و منيزيم است. توت فرنگي داراي مقادير بالاي اسيد فوليک ، فيبر غذايي و پتاسيم است.
متخصصان نشان داده اند که زيگزانتين و لوتئين موجود در هلو به ترميم و بازسازي پوست ملتهب ناشي از اشعه هاي مضر UV کمک مي کند. عصاره هلو که در محصولات مراقبت از پوست يافت مي شود مي تواند پوست مرده را پاکسازي کند و هيدراتاسيون موثرتري را براي پوست فراهم آورد و آن را شاداب تر سازد. فرآيند طبيعي پيري براي بيشتر افراد وحشتناک است. خوشبختانه محتواي روي موجود در هلو مي تواند فرايند پيري را کندتر کند. اين ميوه نه تنها توليد تستسترون در بدن را افزايش مي دهد بلکه به ترميم سلول هاي آسيب ديده توسط راديکال هاي آزاد نيز کمک مي کند. يکي از مزاياي جالب هلو توانايي آن براي بهبود سيستم عصبي بدن است. وجود منيزيم در اين ميوه براي کاهش سطح استرس و اضطراب در بدن و نگه داشتن سيستم عصبي در يک سطح مناسب بسيار ضروري است. علاوه بر اين، مطالعات انجام شده نشان مي دهد که منيزيم در کاهش اثرات افسردگي بسيار مفيد است.
گيلاس شيرين شاخص گليسمي بسيار پاييني دارد (شاخص گليسمي اين ميوه حدود 22 است). اين مقدار حتي از شاخص گليسمي زردآلو(57)، انگور(46)، بلوبري(40 ) يا آلو(39) پايين تر است. همين امر موجب مي شود گيلاس يک ميان وعده مغذي براي افراد ديابتي باشد. آب گيلاس مي تواند بهترين درمان براي شما باشد. آب گيلاس را حدود 30 دقيقه بعد از بيدار شدن از خواب و 30 دقيقه قبل از وعده غذايي عصر بنوشيد. مطالعات انجام شده نشان مي دهد افرادي که اين ميوه خوشمزه را به صورت منظم مصرف مي کنند، سطح ملاتونين بالايي خواهند داشت. همان طور که مي دانيد، گيلاس منبع خوبي از ملاتونين است و همين امر به بهبود چرخه خواب و داشتن خوابي راحت کمک مي کند. محققان دريافته اند موش هايي که از گيلاس ترش تغذيه شده اند، اضافه وزن زيادي نداشته اند. اين موضوع نشان مي دهد که خوردن گيلاس به آب شدن چربي هاي شکمي کمک مي کند. انجمن آلزايمر، گيلاس را به عنوان يک ماده خوشمزه و افزايش دهنده حافظه دسته بندي کرده است زيرا اين ميوه سرشار از آنتي اکسيدان هاست. گيلاس مي تواند مزاياي زيادي براي سيستم قلبي-عروقي فراهم آورد.
شليل قدرت آنتي اکسيداني بسيار شگفت انگيري دارد. مقادير قابل توجهي پلي فنول، محتواي ويتامين C و کاروتنوئيدهايي همچون بتاکاروتن و کريپتوکسانتين در آن يافت مي شود. پوست ميوه شليل غلظت بالايي از ترکيبات مختلف را دارد؛ بنابراين زماني که مي خواهيد شليل را مصرف کنيد آن را به درستي بشوييد و به همراه پوست ميل کنيد. اين آنتي اکسيدان هاي محافظت کننده مي توانند بدن را از شر راديکال هاي ازاد خلاص و اثرات مخرب مولکول هاي آزاد اکسيژن را خنثي کنند. شليل شامل لوتئين، يک ماده مغذي مهم است که سلامت چشم را بيشتر مي کند و خطر ابتلا به بيماري هايي همچون دژنراسيون ماکولا وابسته به سن را کاهش مي دهد. تحقيقات مختلف نشان داده است که لوتئين يک آنتي اکسيدان بسيار قوي است که در کاهش خطر ابتلا به کاتاراکت هسته اي (آب مرواريد هسته اي)کمک مي کند. مصرف منظم ميوه هايي همچون شليل به خاطر وجود آنتي اکسيدان هاي قدرتمند، مي تواند در بهبود سلامت قلب مفيد باشد.
آنتي اکسيدان موجود در انبه موسوم به زياکسانتين، حائلي در برابر تشعشات نورهاي آبي مضر بوده و نقش محافظ را براي حفظ سلامت چشم ايفا مي کند و احتمالا آسيب هاي ناشي از زوال شبکيه را دفع مي کند. اثبات شده است که دريافت بالاي انواع ميوه ها (3 وعده يا بيشتر) خطر ابتلا و پيشرفت زوال شبکيه ناشي از افزايش سن را کاهش مي دهد. خطر پيشرفت آسم در افرادي که مقدار فراواني از مواد مغذي ويژه اي مصرف مي کنند، بسيار پايين است. يکي از اين مواد مغذي بتاکاروتين است که در انبه، پاپايا، زردآلو، بروکلي، طالبي، کدو حلوايي و هويج يافت مي شود. جذب ويتامين K ناکافي خطر شکستگي استخوان را افزايش مي دهد. جذب ويتامين K به ميزان کافي با مصرف به موقع ميوه ها و سبزيجات تامين مي شود و براي بهبود جذب کلسيم بدن که براي سلامت کامل استخوان ها ضروري است، از اهميت ويژه اي برخوردار است.
بز زنگوله پا، کدو قلقله زن، حسن کچل و... خيلي داستان هاي کودکانه ديگر را حتما خاطرتان است. يادتان است که با چه شوق و ذوقي اين داستان ها و بي شمارداستان و قصه ديگر را دنبال مي کرديم؟ راستي به ياد مي آوريد که چه کساني اين قصه ها را برايمان تعريف مي کردند؟ کتاب ها را چطور؟ کتاب هاي کودکانه سراسر عکس و شعري که شب ها برايمان مي خواندند و ما روزشماري مي کرديم، زودتر بزرگ شويم و مدرسه برويم تا خودمان هم بتوانيم آنها را بخوانيم. به ياد مي آوريد که چه کساني اين قصه ها را برايمان مي خواندند؟ مادران، فرشته هاي مهربان کودکي هاي ما، با تمام خستگي ها و ناملايمتي هاي زندگي و روزگار، قصه گويمان هم بودند. شعر به ما مي آموختند و دوست داشتند آنها را حفظ کنيم. از بازي هاي فکري مثل شطرنج غافل نبودند و هزار فعاليت کودکانه ديگر برايمان در نظر مي گرفتند که بار فرهنگي و اجتماعي داشت. امروز شايد تعجب کنيم که براي مادران کارگاه هاي قصه گويي برگزار مي شود تا قصه گفتن ها لابه لاي برنامه هاي متنوع رسانه هاي تصويري و کانال هاي شبکه هاي اجتماعي به کلي فراموش نشود. امروز انبوه انيميشن ها و فيلم هاي مخرب کودکانه، انواع بازي هاي مجازي و هزار سرگرمي ديگر موجب هدر رفت استعداد و عمر کودکان اين سرزمين شده است. مطلب پيش رو تلاش دارد نگاهي به بازي هاي فرهنگي مادران براي فرزندانشان بيندازد؛ فعاليت هايي که در جامعه پذيري و فرهنگ سازي نقش بسيار موثري دارد.
آرتور روشن، روان درمانگر و دانش آموخته دانشگاه واترلوی کانادا، در کتاب «قصه گویی» به ارائه دیدگاه ها و اندیشه های ویژه اش درباره قصه گویی و تمثیل خوانی برای کودکان می پردازد. او در این کتاب به روشنی بیان می کند که چگونه می توان از قصه، داستان، تمثیل و استعاره همچون روشی درمانی و ابزاری تربیتی برای حل بسیاری از مشکلات معمول خردسالان و کودکان بهره گرفت؛ مشکلاتی مانند پرخاشگری، شب ادراری، ناخن جویدن، مکیدن انگشت، ترس و.... همچنین چگونه می توان به کمک قصه گویی، فضیلت هایی همچون صبوری، بخشندگی، خودباوری، مشارکت و بسیاری فضایل دیگر را به بچه ها آموخت.
بر خلاف این نظر که دست خط، یک مهارت بی فایده و بی اهمیت است، باید گفت که این مهارت، در واقع به چند دلیل مهم است. درست همانطور که رمزگشایی کلمات ضعیف می تواند موجب اختلال در درک مطلب شود یا اینکه عدم فراخوانی خودکار می تواند کاهش منابع ذهنی برای یادگیری الگوریتم های محاسباتی پیشرفته در ریاضی را به دنبال داشته باشد، دست خط ضعیف نیز منابع ذهنی مورد نیاز برای جنبه های بالاتر نوشتن مانند توجه به محتوا، بسط جزئیات و ساماندهی ایده ها را تضعیف می کند. از آنجا که دست خط، یک ابزار اساسی در بسیاری از زمینه های دیگر است- مانند یادداشت برداری، امتحان دادن و انجام تکالیف مدرسه- بنابراین دست خط ضعیف می تواند اثری مخرب بر عملکرد درسی داشته باشد. علاوه بر این، وقتی دست خط به عنوان یک کار دشوار و وقت گیر پنداشته می شود، انگیزه برای نوشتن نیز تا حد زیادی کاهش می یابد و همین بی انگیزگی به تمرین نکردن منجر می شود که این امر، تشدید مشکلات مربوط به نوشتن را در پی دارد. دست خط در کلاس های پایین با موفقیت های املایی و خواندن مرتبط است. برای مثال، زمانی که بچه ها یاد می گیرند چگونه حرف «م» را بنویسند، آنها می توانند صدای آن را نیز یاد بگیرند. توجه به ارتباط بین دست خط، خواندن و مهارت های املایی، به تقویت موفقیت های به دست آمده در این حوزه ها کمک می کند.
چند شيء مانند برس سر، سنجاق سر، قاشق، ليوان و مانند آنها را که کودک مي شناسد، کنار او بگذاريد و وانمود کنيد که در حال استفاده از آنها هستيد. سپس از او بخواهيد که از آنها استفاده کند. براي مثال، به او بگوييد که موهايش را شانه کند. اين بازي خوبي براي تکامل بخشيدن به مهارت هاي فکري و عملي کودکتان است و به او کمک مي کند که انجام کارهايي با يک شيء را تجسم کند. يک کودک از دو سالگی بخوبي مي تواند قايم موشک بازي کند؛ البته در جاهايي که به عقل جن هم نمي رسد، پنهان نشويد.
اگر می خواهید فرزندتان مسؤولیت پذیر بار بیاید و قدرت پذیرش اشتباهاتش را پیدا کند، بهتر است او را با شطرنج آشنا کنید. از آنجا که در این بازی، فرد برای حرکت اشتباهی که انجام می دهد، بسرعت تنبیه می شود و باید اشتباهاتش را با راه های تازه جبران کند، شطرنج می تواند ورزشی ایده آل برای فرزند شما باشد. این بازی به کودک شما یاد می دهد که مسؤولیت اشتباهاتش را بپذیرد و بعد از تنبیه شدن، دلگیر یا ناامید نشود و با تفکر منطقی تر، اشتباه خود را جبران کند. شطرنج به فرزند شما کمک می کند یک الگوی فکری در خود ایجاد و از آن درست استفاده کند. او یاد می گیرد که همه نظریه هایش درست نیستند و گاهی لازم است از دیگران الگو بگیرد و مسیر فکری اش را تغییر دهد. اگر فرزند شما با شطرنج آشنا باشد، می داند که برای حل هر مسأله ای باید راهی ویژه را جست وجو کند.کودک شطرنج باز شما، می داند که قوانین همیشه ثابت و بدون تغییر هستند؛ اما برای کمک گرفتن از آنها، باید منعطف باشد. این بازی به او یاد می دهد که برای حل هر موضوعی، نباید از یک راه برود و می فهمد که برای پیروز شدن، ابتکار و انعطاف پذیری، حرف اول را می زند.
کودک مي تواند در بازي های عروسکي، انرژي هاي اضافي و رواني خود را تخليه کند. کودک آنچنان به عروسکش اعتماد دارد و خودش را مثل او مي بيند که تمامی احساسات و عواطفش را به عروسک فرافکن مي کند و نسبت مي دهد. اين حالت نه تنها باعث تخليه رواني او شده؛ بلکه باعث درک و فهم بهتري از او می شود. پس عروسک ها به کودک اين اجازه را مي دهد تا بدون واهمه از بزرگترها، خودش يک آدم بزرگ شود و يکسري مسائل را از روي کنجکاوي تجربه کند. بیشتر اوقات، کودکان به تنهايي عروسک بازي مي کنند؛ چرا که والدين، عروسک را براي او خريده اند که ديگر کاري به کارشان نداشته باشد و اگر هم با آنها بازي کنند، بزرگ ترها خواسته هاي خودشان را به کودکانشان تحميل مي کنند. واضح و روشن است که کودک، عروسکش را از خودش طرد مي کند و نيازهايش، در اين ارتباط ناکام می شود. نيازهاي ديگري نيز براي کودک وجود دارد که در بازی با عروسک مي توانند برآورده شوند، از قبيل نياز به پيشرفت و کسب موفقيت، رهبري و اداره کردن، امنيت، آزادي و کودک آزاد. کودک درون ما هم ميل دارد آزادانه ابراز وجود کند، گريه کند و به زندگي مشغول باشد. بزرگسالاني که در بازي کودکان شرکت مي کنند، تنها به فرزند خود محبت نکرده اند، بلکه به آرام کردن خود نيز کمک کرده اند و در صورتي که بزرگسالي بر اساس کودک شخصيت خود، با فرزندش رفتار کند، نتايج مفيدتر و موثرتري خواهد گرفت. عروسک هاي مناسب کودکان، عروسک هايي بومي با محتويات خودي هستند، نه عروسک هايي که سمبل فرهنگ غيرخودي است... عروسک و عروسک بازي را به عنوان فرايند جدي و مهم در زندگي کودک و رشد شخصيت او در نظر بگيرید. در هنگام بازی با کودک، مشارکت فعال و پر هيجانی داشته باشيد. توجه کنيد که زندگي براي کودک، در بازي کردن است که معني و مفهوم مي گيرد. پس اگر با کودک خود، درگير بازي شود، او بهتر رشد خواهد کرد و تعالي خواهد يافت. بنابراین بازي را فرصتي براي انتقال مفاهيم و الگوهاي تربيتي بدانید.کودک از بازي با عروسک هايش لذت مي برد و با احترامي که ما به عروسک هايش مي گذاريم، اطمينان مي يابد که دوستش داريم. وقتي کودک خود را مشغول بازي کردن و گفت و شنود با عروسک و يا اشياي خارجي مي بينيد، در مسیر افزايش اعتماد به نفس، او را ياري کنيد.
فعالیت باغبانی کودکانه باعث می شود تا فرزندتان فرصتی برای ارتباط با خودش پیدا کند و آرامش روانی اش نیز بیشتر شود. بر همین اساس، باغبانی باعث می شود تا كودك تمركز زیادی پیدا كند و به رابطه علت و معلولی میان عناصر در طبیعت پی ببرد. درباغبانی تنها انگشتان فعال نیستند، بلكه همه اعضای بدن فعالیت می کنند. (5 حس انسان فعالیت دارند) باغبانی شبیه سازی زندگی است. او در باغبانی تبدیل یك دانه به درخت را می بیند با زندگی، حیات و روند رشد موجودات زنده آشنا می شود و قدردانی از زندگی، عشق به حیات، صبر برای رسیدن به هدف نگرش مثبت به طبیعت و موارد دیگر زیست محیطی را یاد می گیرد.
رادياتور را مي توان قلب سيستم خنک کننده خودرو دانست. اين سيستم، آب رادياتور يا مايع خنک کننده را به اطراف سر سيلندر ها و سوپاپ هاي موتور هدايت مي کند تا گرماي آنها گرفته شده و از طريق فن هاي خنک کننده، دفع شود.
*وظيفه رادياتور خنک کردن موتور است و اگر رادياتور وجود نداشته باشد، امکان بالا رفتنِ بيش از حدِ دماي موتور و از کار افتادن آن وجود دارد. براي آنکه رادياتور بدرستي کار کند، به آب و مايع خنک کننده (ضد يخ) نياز دارد. بنابر اين بايد در فواصل زماني معين، آب رادياتور را چک کرده و مايع خنک کننده به آن اضافه کنيد تا هميشه در رادياتور، آب به ميزان کافي وجود داشته باشد.
چک کردن آب رادياتور : اطمينان حاصل کنيد که موتور خنک باشد. پيش از چک کردن آب رادياتور، بايد موتور را خاموش کرده و منتظر بمانيد تا دماي رادياتور تا حدي پايين بيايد که بتوانيد براحتي به آن دست بزنيد. توجه داشته باشيد که قبل از اينکه در راياتور را باز کنيد، بايد موتور خنک بوده و دماي بسيار پاييني داشته باشد. در رادياتور را باز کنيد. يک حوله يا يک تکه پارچه دور آن بپيچيد. حالا در را باز کرده و آن را از روي رادياتور برداريد.اگر در رادياتور داغ است، از باز کردنِ آن خودداري کنيد. اين سيستم، تحت فشار کار مي کند و اگر هنگامي که موتور داغ است، در رادياتور را باز کنيد، اين فشار مي تواند باعث ايجاد سوختگي شديد شود.
اضافه کردنِ آب رادياتور:منبع انبساط را پيدا کنيد. پيش از آنکه مايعي به رادياتور اضافه کنيد، منبع انبساط را که در کنار رادياتور قرار گرفته، پيدا کنيد. اگر آب رادياتور سر ريز شود، آب اضافه اي که از آن بيرون مي زند، در اين مخزن کوچک که در کنار رادياتور واقع شده، جمع مي شود.
* توجه داشته باشيد که اگر سطح آب رادياتور پايين بوده و منبع انبساط هم پُر باشد، احتمال خراب بودنِ درب رادياتور و سيستم سر ريز شدن وجود دارد که در اين صورت بايد به يک مکانيک مراجعه کنيد تا نگاهي به سيستم خنک کننده خودروي شما بيندازد.
* مايع خنک کننده را با آب مقطر مخلوط کنيد. براي اينکه آب رادياتور خودروي شما ترکيب درستي داشته باشد، مايع خنک کننده و آب مقطر را با نسبت 50-50 مخلوط کنيد. براي اين کار مي توانيد از يک بطري خالي آب رادياتور استفاده کنيد، ابتدا نيمي از بطري را با آب مقطر پر کرده و سپس فضاي خالي باقيمانده بطري را با مايع رادياتور پر کنيد.
*آب رادياتور را داخل سيستم خنک کننده خودرو بريزيد. اگر منبع انبساط وجود دارد، ترکيبي را که براي آب رادياتور ساخته ايد، داخل آن بريزيد. اگر خودروي شما منبع انبساط ندارد يا اگر منبع انبساط قابليت بازگرداندنِ مايع درونش به سيستم خنک کننده خودرو را ندارد، ترکيبي را که براي آب رادياتور ساخته ايد، به طور مستقيم داخل رادياتور بريزيد. فقط دقت کنيد که سطح مايع از خطي که نشان دهنده پُر بودن است، بالاتر نرود.
* فراموش نکنيد که پس از اضافه کردنِ مايع خنک کننده تازه به رادياتور و پيش از روشن کردن موتور، در رادياتور را ببنديد.
* موتور خودرو را روشن کنيد. دقت کنيد که آيا صدايي غير عادي به گوش مي رسد يا خير. علاوه بر اين، عملکرد فن هاي رادياتور را نيز چک کنيد. اگر صداي دنگ دنگ، جرنگ جرنگ يا فرفر به گوش مي رسد، ممکن است فنِ خنک کننده دچار اشکال شده باشد که در اين صورت، در کارکرد سيستم خنک کننده خودرو اختلال ايجاد خواهد شد.
تارتار: آمدم تا با نفت مسجد سليمان بهترين جايگاه را داشته باشم
آرش جعفري - مهدي تارتار، سرمربي جديد نفت مسجد سليمان با اشاره به حضورش دراين تيم مي گويد: نفت، تيم خوبي است و پتانسيل بالايي دارد.
من احساس کردم که مي توانم تجربياتم را در اختيار اين تيم بگذارم و براي همين به نفت آمدم؛ البته بايد بگويم که يکي از اصلي ترين دلايل حضورم در نفت، تماشاگران پرشور اين تيم هستند که عاشقانه تيمشان را دوست دارند.
با سرمربي جديد نفت مسجد سليمان گفت وگويي داشتيم که توجه شما را به آن جلب مي کنيم.
درباره تيم نفت مسجد سليمان فقط همين را بگويم که يکي از اصلي ترين اهدافم براي حضور در نفت مسجدسليمان، هواداران پرشور اين تيم بود که در هيچ حال و شرايطي تيمشان را تنها نمي گذارند. من هروقت با پارس جنوبي به مسجد سليمان مي آمدم، از حضور اين همه هوادار لذت مي بردم.
البته عوامل ديگري هم تاثير داشتند. نفت، ظرفيت خوبي دارد و مي توان با اين تيم کارهاي بزرگي انجام داد. من چند بار با اعضاي هيات مديره تيم صحبت کردم و ديدم که آنها مشتاق هستند که تيم نتيجه بگيرد.
از سوي ديگرآدم هاي فوتبالي هستند. براي همين وقتي من شوق وعلاقه آنها را ديدم، جواب مثبت دادم و هدايت نفت مسجد سليمان را قبول کردم.
براي نتيجه گرفتن، شما بايد بازيکن خوب داشته باشيد. بازيکن، ابزار دست مربي است. من به اعضاي هيات مديره گفتم که براي نتيجه گرفتن، بايد زير ساخت ها را آماده کنند.
تنها بازيکن خوب گرفتن شرط من نبود؛ بلکه به زمين خوب، اردوي تدارکاتي و موارد ديگرهم اشاره داشتم که خدا را شکر کارها بخوبي جلو مي رود.
هيات مديره هم سخت در تلاش است تا مشکلات را حل کند و نفت مسجد سليمان، حضوري قوي در ليگ برتر داشته باشد.
من آمده ام تا مفيد باشم و اميدوارم بتوانم هواداران نفت را شاد کنم؛ اما براي کسب موفقيت، نمي توانم به تنهايي کار کنم. از مدير عامل و هيات مديره گرفته تا هواداران همه و همه بايد دست در دست هم بدهيم تا بتوانيم موفق شويم.
50 درصد فوتبال بازي کردن و اتفاقات داخل زمين، در دست من است، مابقي به تيم بيروني و مديريت باشگاه مربوط مي شود. اگر زيرساخت ها خوب باشد و تيم بيروني ما را خوب حمايت کنند، مطمئنا مي توانيم نتيجه بگيريم.
انشاءالله که همين طور است. نفت نبايد آسانسور باشد. اين تيم هويت و شخصيت دارد.
شما کمتر تيمي پيدا مي کنيد که هواداراني مثل اين تيم داشته باشد. من اميدوارم که مفيد باشم و با کمک هواداران بتوانم نتايج خوبي بگيرم.
پارس جنوبي، تيم خوبي بود و ديگر تمام شد و از امروز من فقط به نفت مسجد سليمان فکر مي کنم.
پيش بيني در فوتبال معنا ندارد و شما نمي توانيد از الان بگوييد که جايگاه تيم کجاست و چه نتايجي مي گيريد؟ ولي من تمام تلاشم را مي کنم تا نفت در ميانه جدول و جايگاه در خور شاني داشته باشد.
هر مربي دوست دارد بهترين نتيجه را بگيرد و من هم سعي مي کنم نتايج خوبي با نفت بگيرم.
کلاس هاي خيلي خوبي بود. من فکر مي کنم برگزاري چنين دوره هايي به فوتبال ايران کمک مي کند. جا دارد من از ماجدي، رئيس کميته آموزش فوتبال براي برگزاري چنين کلاس هايي تشکر کنم. از سوي ديگر نيز بايد بگويم که نوع برگزاري کلاس ها تغيير کرده و بر کيفيت آن افزوده شده و خيلي بهتر از کلاس هاي قبل بود.
اين کلاس ها به قدري مفيد بودند که به سطح دانش تمام شرکت کنندگان اضافه شد. اين کلاس ها هم به صورت عملي بود و هم تئوري و همين باعث شد که مربيان با يکديگر تبادل نظر داشته باشند و سطح دانش خود را بالاتر ببرند.
اين کلاس تاثير بسزايي در دانش افزايي مربيان داشت و من عقيده دارم بايد هر چند وقت يکبار برگزار شود، حتي اگر شده مربيان دورهم جمع شوند و به تبادل نظر بپردازند تا اطلاعات فوتبالي شان بيشتر و به روز شود.
دايي که به اندازه خودش شيطان بود، ولي فکر مي کنم اکبر ميثاقيان از همه شيطان تر بود. با او در کلاس اصلا حوصله شما سر نمي رود.
بعداز اينکه مهدي تارتار، قراردادش با نفت مسجد سليمان قطعي و قرار شد که يک سال هدايت اين تيم نفتي را به عهده داشته باشد، بلافاصله کار جذب بازيکنان نيز شروع شد. در نخستين قدم، هيات مديره باشگاه تيم نفت مسجد سليمان با دروازه بان خود که در فصل گذشته عملکرد خوبي داشت، قرارداد خود را براي دو فصل ديگر تمديد کرد. حبيب فرعباسي، دروازه بان جوان تيم نفت مسجدسليمان، با اين باشگاه به مدت دو فصل ديگر قرارداد امضا کرد. اين دروازه بان، در فصل گذشته عملکرد خوبي از خود به جاي گذاشت و تارتار، سرمربي جديد اين تيم خواهان ادامه کار با اين دروازه بان جوان شد. سپس نوبت به مدافع سال گذشته تيم نفت رسيد تا او هم قرارداد خود را تمديد کند. ميلاد خدايي اصل، مدافع تيم فوتبال نفت مسجد سليمان براي يک سال ديگر با اين تيم قرارداد بست. او در خط دفاعي، از بازيکنان خوب تيم نفت مسجد سليمان بود که پس از انجام مذاکرات نهايي، به مدت يک فصل ديگر قراردادش را با نفت مسجدسليمان تمديد کرد. تارتار از مسؤولان باشگاه خواسته بود که اين بازيکن را در تيم حفظ کنند که بر همين اساس، قرارداد ميلاد خدايي تمديد شد.
سپس نوبت به خريد بازيکن جديد رسيد که باشگاه نفت با آقاي گل ليگ دسته دوم فوتبال ايران به توافق رسيد و با او قرارداد امضا کردند. علي آل کثير، مهاجم پيشين تيم داماش، با عقد قراردادي دو ساله به نفت مسجدسليمان پيوست. اين بازيکن، آقاي گل ليگ دسته دوم شده بود و قرارداد خود را با اين تيم به امضا رساند.
تيم واليبال مناطق نفت خيز جنوب، قهرمان مسابقات واليبال جوانان پسر کلانشهر اهواز شد.
مسابقات واليبال قهرماني جوانان پسر کلانشهر اهواز با حضور 6 تيم مناطق نفت خيز جنوب، تابان، شاهرخ، ستارگان جنوب، فراز و پژمان با شرکت 84 ورزشکار از تاريخ 20 خرداد تا اول تيرماه به ميزباني باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب در مجموعه ورزشي شهرک نفت اهواز به صورت دوره اي با انجام 15 مسابقه برگزار شد که تيم هاي مناطق نفت خيز جنوب، پژمان و فراز به ترتيب مقام هاي اول تا سوم اين دوره از رقابت ها را کسب کردند.
در پايان اين رقابت ها طي مراسمي به تيم هاي اول تا سوم کاپ و حکم قهرماني اهدا شد.
به منظورتوسعه ورزش همگاني و نيز طرح تحول سلامت و ايجاد نشاط و شادابي در بين کارکنان و خانواده صنعت نفت وهمچنين بهره گيري از فضاي زيبا،طبيعي و با طراوت، کارکنان گاز استان گلستان به همراه خانواده شان در پارک جنگلي النگ دره، پياده روي خانوادگي برگزار کردند.
در اين برنامه ورزشي – فرهنگي که مديرعامل گاز گلستان به همراه بيش از 350 نفر از کارکنان شرکت و خانواده هايشان در آن حضور داشتند، ضمن پياده روي همگاني، برنامه هاي متنوع فرهنگي، ورزشي، شاد و مفرحي نيز انجام شد.
در حاشيه برگزاري اين برنامه ورزشي، رحيمي، مديرعامل گاز گلستان ازحضور ارزشمند همکاران و خانواده گرامي آنها در اين برنامه جذاب و باصفا که دريکي از اماکن تفريحي و گردشگري و بسيار زيباي کشور انجام شد، تشکر وقدرداني کرد.او درباره برنامه ورزشي پياده روي کارکنان گفت: هدف از برگزاري اين برنامه جذاب و مفرح، تقدير از کارکنان خدوم شرکت و خانواده هاي آنها و همچنين ايجاد روحيه و نشاط است که خوشبختانه با استقبال خوبي همراه بوده و همکاران به اتفاق خانواده خود يک روز به ياد ماندني و صميمانه را در اين فضاي جذاب و با طراوت سپري کردند و به نحو مطلوبي از برنامه هاي مورد نظر بهره مند شدند. درحاشيه برنامه پياده روي، برنامه هاي متنوع فرهنگي - وررزشي ديگري از جمله اقامه نماز جماعت ظهر و عصر، پرسش درباره مباحث احکام و مسائل خانواده، اجراي برنامه طنز، مسابقات طناب کشي، دارت ويژه بانوان،پرتاب حلقه خردسالان و همچنين جمع آوري زباله با هدف دوستي با طبيعت نيز انجام شد که در پايان به منظور تجليل از برندگان مسابقات، جوايز ارزشمندي به رسم ياد بود به نفرات برتر اهدا شد.
کوهنوردان شرکت نفت و گازآغاجاري (نفت اميديه) با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز ايجاد شور نشاط و سلامت کارکنان به ارتفاعات چرام دهدشت صعود کردند. ارتفاعات چرام دهدشت در رشته کوه زاگرس و در استان کهگيلويه و بويراحمد قراردارد که به کوه چاست خوار معروف است. اين قله بيش از 3 هزار متر از سطح دريا ارتفاع دارد و مقصد مناسبي براي کوهنوردي، صخره نوردي و طبيعت گردي است. کوهنوردان نفت اميديه بعد از حضور در شهر چرام به ارتفاعات کوه چاست خوار رفته و بعد از 4 ساعت کوهپيمايي به قله صعود کردند.
کوهنوردان نفت اميديه که درصعود به ارتفاعات چرام و سرچشمه تنگ پيزال حضور داشتند، عبارتنداز:
عقيل شريفي حسيني(سرپرست تيم)، فرج الله آذر، خليل حيدري،هوشنگ انصاري، منصور شريفات، نعمت الله راهداري، محمد خرمي، غلامعلي قنواتي(مدير فني)، غضنفر شيرعلي، غلام دهقان، مرتضي آقاجري، امير برنوس، سيد عليرضا درستان، رضا شعباني، اميد مطهري نژاد، رمضان فرهمندنژاد، حسين اورکي زاده(کاپيتان اول تيم)، بيژن قشقايي، امين عرفاوي، بهنام کنارکوهي، احمد کنارکوهي، احمد چهرآزاد، نورالله يوسفيان و اقبال کريم پور(پزشک تيم)
با هدف ترغيب کارکنان به ورزش اجرايي شد
يکي ازمعضلات کارمندي و پشت ميز نشيني، فقرحرکتي است. کارمندان پشت ميزنشين کمترورزش مي کنند و يا اگر بخواهيم بهتر بگوييم، وقت ورزش کردن ندارند و همين باعث به وجود آمدن امراض زيادي براي آنان بعد ازچند دهه کارکردن مي شود.
به منظور تشويق وترغيب کارمندان به ورزش واستفاده ازوقت موجود، امورورزش وتربيت بدني شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران با مطرح کردن طرحي درشوراي ورزش به دنبال اين بود تا کارکنان بتوانند ضمن کار؛ ورزش و تحرک هم داشته باشند.
از اين رو و با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز طرح توسعه سلامت و نشاط کارکنان «طرح زنگ تندرستي» اجرا و قرارشد که روزي 10 دقيقه کارکنان در پشت ميز خود حرکات ورزشي انجام دهند. از آنجا که بيش از 50 درصد کارکنان با فقر حرکتي مواجه هستند و اين مسأله مهمترين آفت سلامت است، قرارشد اين طرح اجرا شود.
در تحقيق و بررسي هاي ميداني صورت گرفته، مشخص شد، کارکناني که ورزش نمي کنند، مشکلات بدني زيادي دارند. از سوي ديگر ورزش باعث کاهش هزينه هاي درمان و ايام استعلاجي مي شود؛ به همين منظور، شوراي ورزش طرح زنگ تندرستي را تاييد کرد و قرار شد براي نخستين بار، در شرکت خطوط لوله انجام شود.
بر همين اساس و طبق برنامه ريزي هاي انجام شده هر روز ساعت 10 صبح، زنگ تندرستي نواخته مي شود و کارکنان درپشت ميز خود به مدت 10 دقيقه همانطور که روي صندلي نشسته اند، ورزش مي کنند.
کارکنان از طريق برنامه اي (موشن گرافي) که از کامپيوترشان در سيستم بريد موجود است و پخش مي شود، مي توانند بيش از 24 حرکت ورزشي را پشت ميز انجام دهند.
اگر اين طرح موفقيت آميز باشد، در همه شرکت ها انجام خواهد شد.
اين طرح روز چهارشنبه 5 تيرماه با حضور مديرعامل و اعضاي هيات مديره شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با نواختن زنگ تندرستي طي مراسمي به طور رسمي افتتاح شد.
در افتتاحيه اين مراسم كه جمعي از مديران و كاركنان شركت حضور داشتند، ابتدا عرب يارمحمدي، مديرعامل شركت، پشت ميز نشستن طولاني در محيط هاي اداري را يكي از تهديدهاي مهم سلامت و تندرستي كاركنان برشمرد و ابراز اميدواري كرد که با اجراي اين طرح، فقر حركتي در ميان كاركنان كاهش يابد.
مديرعامل شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با تاكيد بر ضرورت ترويج ورزش همگاني و توسعه ورزش سلامت محور گفت: با توجه به اهميت موضوع، مبناي اصلي كار ما در حوزه ورزش شركت، توسعه ورزش همگاني است.
در ادامه، علي اصغر سالمي، مدير منابع انساني در ابتدا به ارائه گزارشي در خصوص ابعاد مختلف اين طرح و اقدام هاي انجام شده در اين خصوص پرداخت.
اين عضو شوراي ورزش شركت با اشاره به محدوديت مالي موجود در اجراي طرح زنگ تندرستي را يكي از ابتكارات مجموعه براي توجه به ورزش سلامت محور برشمرد و گفت: از سال گذشته به دنبال راهبردهاي ديگري براي تداوم بحث هاي مربوط به سلامت كاركنان بوديم كه مقرر شد ابتدا در ستاد شركت و سپس در مناطق 12گانه به صورت يكنواخت در ساعت معين، كاركنان به انجام حركات كششي بپردازند.
سالمي افزود: در اين طرح، همكاران ستادي با آموزش هايي كه از قبل در زمينه مسائل و مشكلات فقر حركتي و اختلالات اندامي ديده اند، هر روز راس ساعت 10 صبح پس از نواخته شدن زنگ تندرستي در محل كار، 24 حركت كششي را پشت ميز انجام خواهند داد.
سپس سيدجلالي، مدرس دانشگاه درباره اين طرح گفت: به همه كساني كه در اين طرح مشاركت كنند، نويد مي دهم كه با انجام همين 24 حركت ساده در زمان بازنشستگي با اندامي سالم و كمتر آسيب ديده، شركت را ترك خواهند كرد.
وي با تقدير از رويكردهاي متعالي مجموعه شوراي ورزش شركت براي بهبود سلامتي كاركنان به تمجيد از اين طرح پرداخت و افزود: اين طرح قابليت اجرا در سطح ملي و براي تمام دستگاه هاي اداري كشور را دارد. اين استاد دانشگاه؛ تغذيه بد، عدم تحرك و عدم آگاهي در مورد فقر حركتي را 3 عامل مهم توجه به سلامت كاركنان برشمرد و از مسؤولان خواست در اين زمينه توجه و برنامه ويژه داشته باشند.در ادامه اين برنامه، همه حاضران با اجراي حركت هاي كششي، خود را براي ورود به اين طرح آماده كردند.
اکبر ميرزايي، رئيس ورزش شرکت خطوط لوله هم درباره اين طرح گفت: با توجه به تحقيقاتي که در خصوص فقر حرکتي کارکنان صنعت نفت انجام داده بوديم، متوجه شديم که اين موضوع به سلامت کارکنان آسيب مي زند، براي همين با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز طرح توسعه سلامت کارکنان به دنبال راهکاري بوديم که کارکنان بتوانند با کمترين امکانات و صرفه جويي در وقت، هم ورزش کنند وهم در کارشان خللي ايجاد نشود. او ادامه داد: از اين رو طرح زنگ تندرستي را پيشنهاد ومطرح کرديم و سپس آن را به شوراي ورزش برديم که پس از تحقيقات انجام شده و حمايت مديران مربوطه به سرانجام رسيد و حالا از اين به بعد کارکنان مي توانند روزي 10 دقيقه در پشت ميز خود ورزش کنند تا هم سلامت باشند و هم بازده کارشان بالا برود.
ميرزايي درباره توسعه و بسط زنگ تندرستي نيز گفت: در صورت موفقيت آميز بودن طرح که مطمئنا موفقيت آميز خواهد بود، ابتدا در کل ادارات شرکت خطوط ولوله آن را گسترش مي دهيم و سپس آن را به کل صنعت نفت تعميم خواهيم داد. شما در آينده خواهيد ديد که زنگ تندرستي چه تاثيري بر سلامت، نشاط و روحيه کارکنان خواهد داشت.
در پايان مراسم رضا قورچيان، رئيس امور ورزش شركت ملي نفت ايران نيز که در مراسم حضور داشت، از پيشتازي شركت خطوط لوله و مخابرات در اجراي طرح ها و مسابقات ورزشي در ميان شركت هاي نفتي تقدير كرد.
قورچيان طرح زنگ تندرستي را بسيار خوب برشمرد و اظهار اميدواري کرد که بعد از موفقيت اين طرح در خطوط و لوله بتوان آن را به کل صنعت نفت اجرايي کرد تا کارکنان اين صنعت از بدني سالم و روحيه اي بانشاط در حين کار برخوردار باشند.
يکي از مديراني که باعث شد طرح زنگ تندرستي در شرکت خطوط لوله و مخابرات اجرايي شود، رئيس خدمات اداري بود. معصومي که خود ورزشکار است، اعتقاد دارد، روزي 10 دقيقه ورزش باعث مي شود که کارکنان بانشاط و روحيه اي بهتر به کارهايشان بپردازند.
رئيس خدمات اداري با توضيح بيشتر در خصوص اجرايي شدن طرح زنگ تندرسي به «مشعل» گفت: براي اجراي اين طرح دو هدف داشتيم، اول اينکه فقر حرکتي کارکنان پشت ميز نشين را از بين ببريم؛ چون به همکاران بشدت آسيب مي زد و دوم اينکه نشاط را به محيط کار بياوريم، مثل زماني که در مدارس زنگ ورزش داشتيم و دانش آموزان روحيه مي گرفتند، کارکنان هم هر روز با اجراي اين طرح به لحاظ روحي رواني بهتر مي شوند.
او درادامه درباره مراحل اجرايي شدن اين طرح گفت: ابتدا با امورورزش هماهنگ شديم و سپس طرح را به شوراي ورزش برديم و مدير وقت (جعفري نسب) از آن استقبال و در ادامه عرب يارمحمدي هم حمايت کردند و حالا اين طرح به مرحله اجرا رسيده است.
معصومي سپس به استقبال کارکنان از اين طرح اشاره کرد و گفت: وقتي بازخورد اين طرح را ديديم، خوشحال شديم.
کارکنان روزي 10 دقيقه در پشت ميزهايشان حرکات کششي انجام مي دهند و همين باعث سلامت و نشاط آنها مي شود، ضمن اينکه 10 دقيقه زماني نيست که موجب شود به کارهايشان نرسند، بلکه بعد از اين حرکات با انرژي بيشتري کار مي کنند.
او درباره گسترش طرح نيز گفت: هدف ما اين است که اين طرح را ابتدا درکل شرکت خطوط لوله بسط و گسترش دهيم و بعد از موفق بودن، تجربه خودمان را در اختيار کل صنعت نفت قراردهيم.
14 نفر از كوهنوردان شركت ملي نفت ايران با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز طرح و برنامه سلامت محور کارکنان در تاريخ 6 تير ماه به ارتفاعات البرز (سركچال) که در ارتفاع 4140 متري قرار دارد، صعود کردند.
سرک به معني بالا و چال به معناي چاله است و ارتفاعات سرکچال در روستاي لالان ( لالون ) يكي از مسير هاي صعود به قله 4140 واقع شده كه در بين راه جان پناه لجني كه در سال 64 ساخته شده، قراردارد و رودخانه هاي تلخ آب و دريوك به سمت غرب از آبريز هاي شمالي شروع مي شوند. کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران بعد از 5 ساعت کوهپيمايي توانستند به قله برسند. کوهنورداني كه در اين صعود حضور داشتند، عبارتنداز:
محسن صداقت، فريدون ابو قداره، محمد علي عبادي، الله يارالياسي، مصطفي حسيني عدل، موسي الرضا كريميان، محسن حدادي، حسن رزميان مقدم، مسعود محمد اصغري، صفرعلي كشاورز، مهدي دياني، سيد مصطفي احمدي نسب، محمد علي شيخلو، اسماعيل غفاري (راهنما محلي) و حسين باقرزاده (سرپرست)
فرزندان نفتي عضو باشگاه کيوکوشين کاراته شهرک نفت رفسنجان به تمرين مشترک با ورزشکاران اين رشته در شهرستان رفسنجان پرداختند.
ياسر دهقاني، مسؤول امور ورزش منطقه جنوب شرق با بيان اين خبر گفت: فرزندان کارکنان منطقه عضو باشگاه کيوکوشين کاراته شهرک نفت رفسنجان در تمرين مشترک اعضاي باشگاه هاي کيوکوشين کاراته سطح شهرستان رفسنجان شرکت کردند.
دهقاني با بيان اينکه اين تمرين در فضاي باز و عمومي و يکي از پارک هاي سطح اين شهرستان برگزار شد، افزود: کاراته کاران با انجام حرکات ورزشي، زير نظر محمدرضا ضيغمي نژاد و اصغري از مربيان اين رشته به تمرين فنون رزمي کيوکوشين کاراته پرداختند تا ضمن بالا بردن آمادگي جسماني خود، با ايجاد انگيزه در افراد، عموم مردم را به پرداختن در اين رشته ورزشي تشويق کنند.
سنگنورد تيم باشگاه نفت اميديه که سابقه قهرماني در مسابقات کشوري را دارد، به تيم ملي سنگنوردي ايران دعوت شد.
رضا غبيشاوي، سنگنورد تيم باشگاه نفت اميديه که از قهرمانان کشور است، از سوي کادر فني تيم ملي سنگنوردي به اردو دعوت شد تا براي مسابقات آسيايي آماده شود.
او تنها سنگنورد خوزستاني دعوت شده به اردوي تيم ملي سنگنوردي ايران است که قرار است اين اردو در هفته دوم تيرماه و در استان فارس و شهر شيراز برگزار شود.
سرمربي کروات و سابق تيم هاي فولاد خوزستان و ملوان، با عقد قرارداد رسمي به تيم صنعت نفت آبادان پيوست.
بالاخره تيم فوتبال نفت آبادان سرمربي خود را شناخت. نفتي هاي آبادان که بعد از مشخص شدن مدير عامل وابقاي هيات مديره به دنبال سرمربي جديد بودند و حتي در اين ميان با گزينه هاي مختلف از جمله علي دايي هم مذاکرده کرده بودند، بالاخره سرمربي جديد خود را انتخاب و معرفي کردند. از مدتي قبل نام دراگان اسکوچيچ به عنوان گزينه هدايت صنعت نفت آبادان مطرح بود و سرانجام اين سرمربي کروات که در فوتبال ايران هم محبوب است، رسما به عنوان سرمربي اين تيم معرفي شد. اسکوچيچ 50 ساله است و علاوه بر صنعت نفت در عربستان و تيم النصر و العربي کويت و همچنين رييکا کرواسي، ملوان، فولاد و خونه به خونه مربيگري کرده است.
به بهانه روز قلم و اهمیت نوشتن در زندگی روزمره
مشعل - 14 تيرماه، به نام «روز قلم» نامگذاري شده و بسياري از دوستاران نوشتن در حوزه هاي مختلف به نام و ياد و جايگاه و حرمت قلم اين روز را يادآوري کرده و مخاطبان عام را در همه گروه هاي سني ترغيب به نوشتن مي کنند. آنهايي که نوشتن و همراهي با قلم را به عنوان همدمي راستين درک کرده اند، بخوبي مي دانند که اين هنر و توانايي مي تواند چه ميزان روي حال خوبشان و استمرار اين حال خوب تاثير گذار باشد و به همين دليل مي توانند تلاش براي به کارگيري اين توانايي را به ديگران هم توصيه کنند. در توضيح دلايل نامگذاري اين روز به نام روز «قلم» گفته شده که در اين روز، هوشنگ، پادشاه پيشدادي ايران، نويسندگان و کاتبان را به رسميت شناخت و آنان را گرامي داشت، مردم جشن گرفتند و آن جشن به ياد ارجمندي قلم بر جاي ماند. قلم در دين اسلام حرمت دارد و تاکيد مستقيم به کلام الله مجيد که به قلم سوگند ياد کرده است (ن وَ الْقَلَمِ وَ ما يَسْطُرُونَ) مورد توجه است. در دهه هاي گذشته بسياري از نويسندگان روزهاي تيرماه را به عنوان روز قلم و نويسنده پيشنهاد داده بودند تا اين که در سال 1381 و در پي پيشنهاد انجمن قلم، روز 14 تيرماه به عنوان «روز قلم» نامگذاري شد.
شايد تصور شود که تنها نويسندگان، مترجمان و روزنامه نگاران در جرگه اهل قلم قرار دارند؛ اما بخوبي روشن است که هر اثر خوب نمايشي، سينمايي، موسيقايي، هنري و... که حاصل انديشه و مطالعه و آفرينش باشد نيز مي تواند در همين دسته قرار بگيرد. در متون قديم تا حال حاضر بزرگان زيادي تاکيد داشته اند که بايد اعتبار و حرمت قلم را ابتدا صاحب آن نگه دارد و از قلم خويش بسيار مراقبت داشته باشد و در خلق آثار خود انصاف و عدالت را رعايت کند. وقتي پيامبر اسلام (ص) مرکب قلم دانشمندان را از خون شهيدان برتر مي داند، ارزش و اعتبار قلم و صاحبان آن بيش از پيش روشن مي شود.
اما نوشتن در زندگي روزمره همه انسان ها هم وجود دارد؛ از بيان و ثبت رويدادهاي يک زندگي ساده در يک شهر تا زندگي بزرگاني در سياست و حکومت که حتي ثبت کردن اتفاقات روزمره آنها هم اهميت تاريخي پيدا مي کند. بسياري از مردم براي بيان روحيات و افکار شان از نوشتن کمک مي گيرند، بسياري ديگر از افراد، ابيات و جملاتي را که در قالب شعر قرار مي گيرد و در لحظه به ذهنشان مي رسد، با نوشتن ثبت مي کنند. بسياري مي گويند يکي از قانون هاي جذب در طبيعت اين است که اگر به چيزي فکر مي کنيد، آن را بنويسيد و همين نوشتن شما را به آن فکر و هدف نزديک و نزديکتر مي کند. بسياري از بررسي هاي علمي نشان داده افرادي که اهداف خود را مي نويسند، نسبت به افرادي که در انجام اين کار تنبلي مي کنند، موفقيت بيشتري کسب مي کنند. داشتن هدف و طرحي از آينده، موجب مي شود که روي مجموعه اي از راهکارها متمرکز شويم و به جاي آنکه دچار حواس پرتي و انحراف از مسير شويم، روي خط مستقيمي متمرکز شويم. آرزو، هدفي فاقد انرژي و انگيزه است و اميد، يک راه حل نيست. اهدافي که به روي کاغذ نيايند و برنامه و طرحي براي رسيدن به آن ها ريخته نشود، شبيه فشنگ هايي هستند که باروت ندارند. افرادي که اهداف نوشته شده اي ندارند، هرگز مهارت اصلي مورد نياز براي رسيدن به موفقيت، يعني تلاش منظم و پشتکار براي رسيدن به هدف را به کار نگرفته اند.
هميشه مثبت فکر کنيد و مثبت بنويسيد که در زندگي چه مي خواهيد؟ هرآنچه مي خواهيد، با ايده، طرح و برنامه دست يافتني خواهد بود. اهدافي را که انتخاب مي کنيد، صرفاً به عنوان يک انتخاب خام باقي نگذاريد و با يادداشت آن، به روند فکري خود جهت داده و در مسير رسيدن به آنها حرکت کنيد. از علل نوشتن اهداف، آن است که به ناخود آگاه خود برنامه هايي تزريق مي کنيد. ذهن ناخود آگاه شما ابزاري بسيار قدرتمند و کارآمد است، ناخود آگاه خوب و بد را از هم تشخيص نمي دهد و قضاوت هم نمي کند. تنها عملکرد آن، انجام دستورعمل ها و برنامه هايش است. هرچه دستورعمل هاي شما مثبت تر باشد، نتيجه مثبت تري نيز در انتظار شما خواهد بود.
از کلي گويي بپرهيزيد و وارد جزييات شويد؛ به جاي اينکه فقط بنويسيد، اتومبيل جديد، بنويسيد يک ماشين قرمز رنگ آخرين مدل با مصرف پايين سوخت، امکانات داخلي کامل، سقف متحرک، صندلي هاي چرم عالي، با آخرين فناوري سيستم صوتي روز دنيا، با ايمني بالا و از همه مهم تر لذت رانندگي عالي و …. هرچه اطلاعات بيشتري در اختيار آن بگذاريد، آخر کار نتيجه واضح تري به دست مي آوريد. هرچه نتيجه تان دقيق تر باشد، ذهن ناخودآگاهتان کارآمد تر خواهد شد.
ناخودآگاهتان نسبت زمان حال مقاومت نمي کند. پس اهداف را به زمان حال بنويسيد. اين کار باعث مي شود ذهن ناخود آگاهتان مسيري با کمترين مقاومت انتخاب کند. اگر بنويسيد «در آينده پولدار خواهم شد» ذهن ناخودآگاه با اين تصور که اين کار مربوط به آينده است، وارد عمل نمي شود. پس اهداف را به زمان حال و اول شخص بنويسيد، انگار که واقعيت دارند و آنها را احساس مي کنيد.
براي رسيدن به هدف، اهداف خود را بارها باز نويسي کنيد؛ زماني که اهداف نوشته شده و سپس باز نويسي شوند، بيشترين تأثير را خواهند داشت. پس به يکبار نوشتن قانع نشويد. اهداف خود را يادداشت کنيد و بعد دوباره آنها را به زباني ديگر بازنويسي کنيد، صفات انگيزه دهنده به آن اضافه کنيد و مختصر و مفيد شان کنيد. يک هفته بعد شايد نياز باشد که باز اصلاحشان کنيد. همينطور به اين اصلاح کردن ها ادامه دهيد.
قرار نيست شبيه نويسندگان بزرگ با ويرايش و قواعد کامل آن، نوشتن را شروع کنيد. اين نوشتن، گاهي تنها يک تخليه و انتقال اطلاعات براي خودتان است تا در ادامه بتوانيد اين حال اکنون و آنچه را در اين لحظات انديشيده ايد، واکاوي کنيد. پس خوب است که در بيشتر مواقع قلم و دفترچه يادداشت همراه خود داشته باشيد. بسياري از نويسندگان، نقاط طلايي داستان، اشعار و مطالب خواندنيشان ر ا در لحظاتي خاص در ذهنشان مي سازند و آن را در گوشه اي يادداشت مي کنند. اين ثبت افکار در لحظه، يکي از طلايي ترين کارهايي است که مي توانيد براي افکار و آرامش روح خودتان انجام دهيد.
فرزاد فرخ، خواننده اي جوان و نوظهور در موسيقي پاپ و اهل شيراز است. آلبوم انرژي مثبت او طرفداران زيادي دارد و اين روزها جزو پرطرفدران گروه هاي نوجوان و جوان است. از جمله آهنگ هاي زيبا و شنيدني فرزاد فرخ مي توان عشقم، هواي تو، لبخند و را نام برد.
واعظان کاين جلوه در محراب و منبر مي کنند چون به خلوت مي روند آن کار ديگر مي کنند
مشـکـلي دارم ز دانـشمند مجـلس بـازپـرس توبه فرمايان چرا خود توبه کمتر مـي کـننـد
گـــويـيــا بــاور نــمـي دارنـــد روز داوري کاين همه قلب و دغل در کار داور مـي کـنند
يـا رب اين نو دولتان را بر خر خودشان نشان کـايـن همه ناز از غلام ترک و اسـتر مي کنند
اي گـداي خـانقـه برجـه کـه در دير مـغـان مـي دهند آبي که دل ها را تـوانـگر مـي کـنند
حسـن بي پايان او چندان که عاشق مي کشد زمـره ديـگر بـه عشق از غيب سر بر مي کنند
بـر در ميخـانه عشـق اي ملک تسـبيح گوي کـاندر آن جـا طـينـت آدم مخـمر مـي کنند
صبحدم از عرش مي آمد خروشي عقل گفت قـدسـيان گويي که شعر حافظ از بر مي کنند
حافظ شيرازي
فيلم «زهرمار» را جواد رضويان در قالب طنزي اجتماعي روايت مي کند و سيامک انصاري، شبنم مقدمي، شقايق فراهاني، سيامک صفري، نسيم ادبي، برزو ارجمند، علي استادي، رضا رويگري، حسين محب اهري و سيامک اديب از جمله بازيگران اين فيلم هستند. اين فيلم کمدي اين روزها در سينماهاي کشور در حال اکران است.
کوه بلندي بود که لانه عقابي با چهار تخم، بر بلنداي آن قرار داشت. يک روز زلزله اي کوه را به لرزه در آورد و باعث شد که يکي از تخم ها از دامنه کوه به پايين بلغزد. بر حسب اتفاق، آن تخم به مزرعه اي رسيد که پر از مرغ و خروس بود. مرغ و خروس ها مي دانستند که بايد از اين تخم مراقبت کنند و بالاخره هم مرغ پيري داوطلب شد تا روي آن بنشيند و آن را گرم نگه دارد تا جوجه به دنيا بيايد. يک روز تخم شکست و جوجه عقاب از آن بيرون آمد. جوجه عقاب مانند ساير جوجه ها پرورش يافت و طولي نکشيد که جوجه عقاب باور کرد که چيزي جز يک جوجه خروس نيست. او زندگي و خانواده اش را دوست داشت؛ اما چيزي از درون او فرياد مي زد که تو بيش از اين هستي. تا اينکه يک روز که داشت در مزرعه بازي مي کرد، متوجه چند عقاب شد که در آسمان اوج مي گرفتند و پرواز مي کردند. عقاب آهي کشيد و گفت: اي کاش من هم مي توانستم مانند آنها پرواز کنم. مرغ و خروس ها شروع کردند به خنديدن و گفتند: تو خروسي و يک خروس هرگز نمي تواند بپرد؛ اما عقاب همچنان به خانواده واقعي اش که در آسمان پرواز مي کردند، خيره شده بود و در آرزوي پرواز به سر مي برد. هر بارکه عقاب از رويايش سخن مي گفت، به او مي گفتند که روياي تو به حقيقت نمي پيوندد و عقاب هم کم کم باور کرد. بعد از مدتي او ديگر به پرواز فکر نکرد و مانند يک خروس به زندگي ادامه داد و بعد از سال ها زندگي خروسي، از دنيا رفت. پس تو هماني که مي انديشي، هرگاه به اين انديشيدي که تو يک عقابي، به دنبال رويا هايت برو و به ياوه هاي مرغ و خروس هاي اطرافت فکر نکن.
کتاب ثروتمندترين مرد بابل، اثر جورج كلاسون و ترجمه مهدي مجرد زاده كرماني است. اين كتاب با نقل داستاني شروع مي شود كه در آن دو نفر به ديدار مرد ثروتمندي كه آركاد نام داشت، مي روند و درباره راز او سؤال مي کنند. اوهم داستان آشنايي خود با فردي را مي گويد كه در ازاي نوشتن كتيبه قبول كرد تا راز ثروتمند شدن را به او بياموزد. قوانين مالي اين كتاب در حدود 8 هزارسال قدمت دارد و بسياري از شركت هاي بيمه، بانك ها و سازمان ها از آن استفاده كرده اند. او مي گويد يك راز ثروتمند شدن آن است كه بدانيم بخشي از درآمد ما متعلق به خودمان است و نبايد كمتر از 0.1 درآمدمان باشد. همچنان كه درخت از دانه اي كوچك به وجود مي آيد، ثروت و موفقيت نيز از برداشتن قدم هاي كوچك مانند پس انداز حاصل مي شود.در اين کتاب سه اصل ثروتمند شدن، يعني زندگي کردن با مبلغي كمتر از درآمد خود راهنمايي گرفتن از افراد صاحب علم و تجربه و به خدمت گرفتن اندوخته خويش مطرح شده است. مشکلات مالي افراد مختلفي که در شهر بابل سکونت دارند در اين کتاب مطرح شده و سعي مي شود در قالب يک داستان جذاب و دنباله دار، شيوه هاي مديريت مالي به خواننده آموزش داده شود. در اين کتاب آمده است روزي پادشاه بابل از اين شخص دعوت مي کند به قصرش برود و به دليل شرايط بد اقتصادي بابل و شرايط نامناسب زندگي مردم، راه هاي ثروتمند شدن را به مردم شهر آموزش دهد. کارگاهي تشکيل مي شود و افراد از گروه ها و طبقات مختلف اجتماعي در اين کلاس حاضر مي شوند تا از زبان ثروتمندترين مرد بابل، شيوه هاي کسب درآمد را بياموزند. کار اين فرد کتيبه نويسي بوده و شرايط اقتصادي بسيار نامساعدي داشته است. تا اينکه روزي به يک مرد ثروتمند کمک مي کند و او در مقابل، تصميم مي گيرد راه هاي کسب ثروت را به مرد کتيبه نويس ياد بدهد.
مشعل - هرچند تب و تاب سفرهاي خانوادگي و دورهمي ها در حياط حرم شاه عبدالعظيم يا حرم خانم فاطمه معصومه(س) در آخر هفته به دليل تغيير شرايط زندگي، چندشغله شدن و مشغله ها کم شده؛ اما هنوز هم دورهمي و خوردن شام و چاي، شب نشيني و... زير نور چراغ هاي هميشه روشن بقاع متبرکه ائمه در کشورمان نوستالژي بسياري از خانواده هاست و طرفداران خودش را دارد. خيال خانواده ها در اين دورهمي خانوادگي، از بازي کودکان، امنيت و آرامش اين محيط ها مطمئن است و بدون نگراني، ساعت ها در کنار خانواده هاي ديگر خوش مي گذرانند. اين سفرهاي کوتاه شهري، رويکردي مذهبي دارند؛ اما همنشيني با خانواده، دليل منطقي بعدي است و بسياري از خانواده ها حتي اگر فرصت رفتن به عتبات عاليات، مشهد مقدس يا قم و جمکران يا بقاع متبرکه ديگر را نداشته باشند، به امامزاده نزديک خانه خود سر مي زنند و اگر هم فاصله نزديک و فضايي براي نشستن خانواده وجود داشته باشد، حتما اين کار را همراه با خانواده خود انجام مي دهند.
از ميان محيط هاي گردشگري مذهبي در داخل کشورمان که همواره محيطي براي حضور خانواده ها بوده، مي توان به حرم حضرت فاطمه معصومه(س) در قم، شاهچراغ در شيراز، بي بي شهربانو، امامزاده داوود، شاه عبدالعظيم حسني، امامزاده حسن، امامزاده زيد و ... در استان تهران، بقعه متبركه شاه نعمت الله ولي در ماهان کرمان، امامزاده عبداله روستاي زيارت در استان گرگان، امامزاده آقا علي عباس در بادرود اصفهان و بسياري ديگر از امامزاده ها و بقاع متبرکه استا ن ها که هر کدامشان براي مردم آن منطقه ارزش و احترام زيادي دارند، اشاره کرد. بسياري از مردم معتقدند همانطور که غم و غصه هايشان را نزد اين بزرگان مي برند، خوب است زماني که حال خوبي دارند و پر از حس شادي و رضايت هستند هم به اين محل هاي پرانرژي بروند. به همين دليل است که در روزهاي آخر هفته يا تعطيلات ديگر تا جايي که بتوانند در فضاي اطراف اين بقاع متبرکه مي مانند، چادر مي زنند يا براي ساعاتي توقف مي کنند.
تهراني ها هنوز هم به همنشيني در کنار بقعه بي بي شهربانو همراه با آش رشته و آش دوغ عادت دارند و اين منظره را اگر همين حالا به اين محل برويد، حتما مي بينيد. مادرها و پدرهايمان در ميان خاطرات دوران نامزديشان از امامزاده داوود تهران گفتني ها دارند؛ اما حالا خانواده ها با خودرويشان از جاده اي هموار به اين امامزاده مي رسند که البته هنوز هم از جاذبه هاي مسير و هواي خوب آنجا لذت مي برند. همين منظره و شباهت در خاطرات را مي توان در مورد بسياري از امامزاده ها و بقاع متبرکه در سراسر کشور پيدا کرد؛ يعني همانقدر که امامزاده عين علي زين علي خانواده ها را دور خودش جمع مي کند، امامزاده محمدهلال بن علي آران و بيدگل هم با آن صحن و سراي زيبا و بزرگش طرفداران زيادي بين خانواده ها دارد و آخر هفته ها شلوغ است.
حتي بسياري از خانواده ها تا چند سال قبل که سفر به مشهد يا عتبات عاليات، اينقدر راحت و در دسترس بود، براي اين سفرها برنامه هاي مفصلي مي چيدند و براي همان يک باري که قسمتشان مي شده همه اعضاي خانواده را همراه مي کردند. زنان و کودکان سرخوش از شروع اين سفرها و مسير طولاني بودند و از اينکه روزها و شب ها در جوار اين بقاع متبرکه هستند، در پوست خود نمي گنجيدند؛ اما حالا خانواده ها با پروازي يک ساعته يا کمي بيشتر به اين مقاصد گردشگري مذهبي مي رسند. ممکن است حال و هواي اين محل هاي زيارتي هنوز مثل سابق باشد؛ اما مثل گذشته اين حواشي جذاب خانوادگي را ندارد، بخصوص اينکه در فضاهاي بزرگتر مذهبي مثل مشهد مقدس به دليل قوانيني که در اين آستان مقدس گذاشته شده، خانواده ها ديگر آنطور که مي خواهند، راحت نيستند و به همين دليل حضورهاي خانوادگي در صحن و سراهاي حرم بزرگ ائمه اطهار کم و کمتر شده است.
در دنياي امروز که گردشگري، به يکي از ارکان اصلي اقتصاد و صنعت تبديل شده است، همچنان گردشگري مذهبي و زيارتي يکي از اقسام اصلي در صنعت توريسم محسوب مي شود. گردشگران چه مسلمان، چه بودايي و چه مسيحي براي خود مسجد، امامزاده، معبد يا کليسايي دارند که به آن مي روند تا علاوه بر اداي فرايض الهي و آرامش روح، دقايق يا ساعاتي را به تنهايي يا همراه با خانواده در اين محيط هاي پرانرژي حضور داشته باشند. هنوز هم سفرهاي زيارتي به مشهد مقدس و عتبات عاليات يا قم و جمکران و... جزو اصلي ترين سفرهاي مردم ايران است، بخصوص که در دوره هايي مثل عيد نوروز يا ايام سوگواري اباعبدالله الحسين بر تعداد اين سفرها افزوده مي شود و خانواده ها در اين روزهاي خاص از سال ترجيح مي دهند که خود و خانواده شان در جوار اين اماکن مقدس باشند.
تابستان، فصل تعطيلات و بهترين فرصت براي سفر، گردش و رفع خستگي است. همدان از شهرهاي سردسير و مرتفع ايران است که در دامنه کوه الوند قرار دارد.آب و هواي خنک و دلنشين و جاذبه هاي گردشگري و تاريخي، همدان را به يکي از مقاصد مورد علاقه مسافران تابستاني تبديل کرده است.
عکس: ايمان حامي خواه - مهر
Google sky map
پنجره رو به آسمان گوگل، دستگاه اندرويدي شما را به پنجره اي رو به آسمان شب تبديل مي کند. از اين طريق مي توانيد محل دقيق ستارگان، صور فلکي و همچنين سياره هاي منظومه شمسي را پيدا کنيد. کافي است GPS خود را روشن کنيد و گوشي خود را رو به آسمان بگيريد. اين اپليکيشن ساده مي تواند کودکان را به دنياي نجوم علاقه مند کند.
اين اپليکيشن اختصاصي سيستم عامل آي او اس است که قابليت هاي فوق العاده اي در اختيار کاربران اين پلتفرم قرار مي دهد. تعامل عميق با اپل واچ، فقط يکي از اين ويژگي هاست که Night Sky را به محصول متمايزي نسبت به ساير اپ هاي اين فهرست تبديل کرده است؛ اما قابليت «Grand Orrery» هم خصوصيت ديگري است که مطمئنا از کار با آن لذت خواهيد برد. اين قابليت با اتکا به قدرت ARKit مي تواند نمونه واقعي منظومه شمسي را به خانه تان بياورد. در اين حالت مي توانيد آزادانه دور منظومه شمسي کوچک تان قدم بزنيد و با لمس ستاره ها در موردشان اطلاعات کسب کنيد. به غير از اين، تمام ماموريت هاي فضايي در حال انجام هم در Night sky به نمايش درمي آيند و مي توانيد در تورهاي مجازي فضانوردي اپليکيشن هم شرکت کنيد. خوشبختانه اين اپليکيشن رايگان است؛ اما براي خدمات بيشتر مثل دور مجازي روي ماه بايد مبلغي قابل توجه بپردازيد.
برخي تصاويري که تلسکوپ هاي فضايي تهيه مي کنند، بسيار شگفت انگيز و باورنکردني هستند. با نصب اين اپليکيشن روي تلفن هوشمند خود، به آرشيو عظيمي از هزاران تصوير با کيفيت که همگي از طريق تلسکوپ هاي بسيار قدرتمندي مثل هابل گرفته شده اند، دسترسي خواهيد داشت. اين تصاوير روزي يک بار به روزرساني مي شوند و قادريد از آنها براي پس زمينه تلفن هوشمند خود هم استفاده کنيد. همچنين گزينه اي براي تغيير اتوماتيک والپيپر در APOD در نظر گرفته شده تا با بارگذاري هر تصوير در اپليکيشن، والپيپر گجت شما هم در همان لحظه به آخرين تصوير موجود تغيير کند؛ البته APOD تنها يک گالري عکس معمولي نيست. به غير از ديدن تصاوير، مي توانيد در کنارش اطلاعات ستاره شناسي بسيار مفيدي در مورد عکسي که در حال مشاهده اش هستيد، کسب کنيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات