توليد روزانه 110 ميليون ليتر بنزين در تاريخ بي سابقه است
شرکت ملي نفت ايران قصد فروش املاک زنجاني را دارد
انقلاب رباتی در بهرهبرداري از نفت و گاز فراساحل
بررسي الزامهاي ساخت کارخانه گاز و گاز مايع دهلران
استفاده از پوشش داخلي لولههاي مغزي براي نخستين بار
از کار کمدی و اجتماعی تا مستند کیارستمی
فرزندانی مبادی آداب داشته باشید
با آسيب ديدگي نايبقهرمان آسيا شدم
قهرماني بانوان واليباليست نفت گچساران
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري با بيان اينکه توليد بنزين در اين دولت بيش از دو برابر شد، گفت: امروز روزانه 110 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد مي کنيم که در تاريخ بي سابقه است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، عصر يکشنبه (23 تيرماه) در جلسه شوراي اداري استان خراسان شمالي، به امضاي توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اشاره کرد و گفت: پس از توافق برجام از نظر اقتصادي گشايش هاي خوبي براي کشور شاهد بوديم، به طوري که 14 فاز پارس جنوبي افتتاح شد. وي افزود: کمپرسورهاي عظيمي را براي تاسيسات پارس جنوبي خريداري کرده بوديم، اما به دليل تحريم به ما تحويل نمي دادند، بعد از برجام ظرف چند ماه همه اين دستگاه ها وارد کشور شد و در يک سال پنج فاز پارس جنوبي افتتاح شد. رئيس جمهوري با اشاره به افتتاح ده ها طرح پتروشيمي و همچنين پالايشگاه ستاره خليج فارس تصريح کرد: امروز روزانه 110 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد مي کنيم که در تاريخ بي سابقه است؛ در آغاز توافق برجام روزانه يک ميليون بشکه نفت صادر مي کرديم، اما در سال هاي 94 تا 96 اين رقم به روزانه 2 ميليون و 800 هزار بشکه رسيد که اينها از نتايج و آثار برجام بود. روحاني با اشاره به افزايش برداشت از مخزن مشترک گاز با قطر، عنوان کرد: در گذشته و اوايل دولت يازدهم کل برداشت گاز کشورمان از اين مخزن مشترک کمتر از 300 ميليون مترمکعب در روز بود و امروز بيش از 600 ميليون مترمکعب از اين مخزن برداشت مي کنيم و از قطر پيشي گرفته ايم و اين خبري است که انسان از شنيدن آن احساس غرور و آرامش مي کند.
وي با اشاره به افزايش برداشت از منبع مشترک نفت کشورمان با کشور عراق گفت: اوايل دولت يازدهم، کشورمان 50 هزار بشکه نفت از اين منبع مشترک برداشت مي کرد و در مقابل عراقي ها حدود 300 هزار بشکه برداشت داشتند و امروز با اقدام هايي که انجام شده تقريبا روزانه 365 هزار بشکه نفت برداشت مي کنيم. رئيس جمهوري افزود: اينکه وزير نيرو اعلام مي کند در هفته 30 روستا از آب آشاميدني سالم برخوردار مي شوند و بر اساس گفته وزير نفت هر روز، 10 روستا به گاز سراسري وصل مي شوند، اين موارد اقدام هايي ارزشمند و غرورانگيز است. روحاني با تاکيد بر اينکه دولت گام هاي بسيار خوبي براي توسعه و پيشرفت روزافزون کشور برداشته است، تصريح کرد: بدون ترديد اگر تحريم هاي اخير آمريکا نبود و کارشکني هاي آنها وجود نداشت، امروز شرايط بهتري داشتيم، اما با وجود همه فشارها باز هم ملت ايران به پيش خواهد رفت و به مقصد خواهيم رسيد.
رئيس کميته سياسي فراکسيون اميد مجلس:
رئيس کميته سياسي فراکسيون اميد مجلس گفت: زنگنه سدي در برابر خلق بابک زنجاني هاي جديد ايجاد کرده که طبيعي است برخي از اين شرايط راضي نباشند، اما فراکسيون اميد همانند گذشته از اقدام هاي وزارت نفت حمايت و تاکيد مي کند. جلال ميرزايي درباره نشست روز سه شنبه (25 تيرماه) فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت گفت: وزير نفت در اين نشست درباره شرايط تحريم و فروش نفت توضيحاتي ارائه کرد. وي افزود: وزارت نفت هميشه در همکاري با ديگر ارکان نظام حرکت مي کند، هم اکنون صنعت نفت نوک پيکان حملات دشمن در جنگ اقتصادي قرار دارد، بنابراين اينکه زنگنه مي گويد نمي توان آماري از فروش نفت ارائه کرد براي ما نيز کاملا روشن است، زيرا سبب سوء استفاده دشمنان به ويژه آمريکا خواهد شد. رئيس کميته سياسي فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: زنگنه سدي در برابر خلق بابک زنجاني هاي جديد ايجاد کرده که طبيعي است برخي از اين شرايط راضي نباشند، اما فراکسيون اميد همانند گذشته از اقدام هاي وزارت نفت حمايت و تاکيد مي کند در شرايط کنوني بايد بيش از گذشته مراقب بود تا پديده هايي نظير بابک زنجاني تکرار نشود.
نايب رئيس فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي:
نايب رئيس فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه افتخار بزرگي است که زنگنه پس از چند سال وزارت، سند پاکدستي اش بر همگان آشکار است، گفت: حمله ها، هجمه ها و انتقادهاي تخريب کننده اخير عليه وزير نفت نوعي بازي سياسي است.
محمدرضا تابش، نايب رئيس فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه زنگنه را از سال هاي دور و زماني که وزير جهاد سازندگي بود مي شناسم، گفت: زنگنه را فردي متعهد مي دانم و باورم بر اين است که حمله ها، هجمه ها و انتقادهاي تخريب کننده اخير عليه وي نوعي بازي سياسي است. وي افزود: در نشست هاي کميسيون هاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي هر زمان سخني از نفت، تغيير و تحول در اساسنامه صنعت نفت، تغيير قيمت و ... است، زنگنه نيز حضور دارد و با حساسيت کامل بحث ها را دنبال مي کند تا بهترين نتيجه که به نفع کشور و مردم باشد حاصل شود. نماينده اردکان در مجلس شوراي اسلامي وقت گذاري و مديريت زمان را ويژگي ديگر زنگنه دانست و تصريح کرد: يک بار که با زنگنه به نشست سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) رفته بودم، از نزديک مديريت فوق العاده ايشان را مشاهده کردم، به طوري که در نشست هاي اين سازمان منظم حضور داشت و از منافع کشور به خوبي دفاع مي کرد. تابش، پاکدستي زنگنه را يکي ديگر از ويژگي هاي وزير نفت دانست و عنوان کرد: در دولت هاي هفتم و هشتم (دولت اصلاحات) و همچنين دولت تدبير و اميد، پاکدستي وي برايم ثابت شده که اين ويژگي بر همگان نيز آشکار است.
معاون اول رئيس جمهوري:
معاون اول رئيس جمهوري گفت: هرچند منابع درآمدي و بودجه کشور تحت تاثير تحريم ها قرار گرفته است، اما تلاش آمريکا اين بود که فروش نفت ايران را به صفر برساند که البته در رسيدن به اين هدف موفق نخواهد شد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري روز سه شنبه (25 تيرماه) در کنگره ملي «پرسش مهر» با اشاره به خروج يکجانبه آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت: رئيس جمهوري آمريکا اعلام کرد که برجام کلاه بزرگي است که بر سر ايالات متحده رفته و همه شرايط به نفع ايران است و با اين استدلال از برجام خارج شد. وي افزود: جمهوري اسلامي ايران يک سال صبر کرد و امروز بعضي از تعهدهاي خود را کاهش داده است، زيرا معتقد هستيم اگر قرار باشد از برجام استفاده نکنيم، تعهدهاي خود را کاهش مي دهيم تا دنيا بداند با مردمي متمدن و تاريخ ساز روبه روست و نه يک کشور بي اراده. معاون اول رئيس جمهوري با بيان اينکه تلاش آمريکا اين بوده که فروش نفت ايران را به صفر برساند، تصريح کرد: البته در رسيدن به اين هدف موفق نخواهند شد، هرچند منابع درآمدي و بودجه کشور تحت تاثير اين تحريم ها قرار گرفته است.
تکليف مجلس به دولت
نمايندگان مجلس دولت را موظف کردند از طريق وزارت نفت براي صدور و بازنگري مجوز طرح ها تا سقف 2 ميليون بشکه در روز و اعطاي تنفس خوراک، از سرمايه گذاران بخش غيردولتي به منظور جذب سرمايه هاي مردمي در طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه هاي ميعانات گازي و نفت خام حمايت کند.
نمايندگان در نشست علني روز دوشنبه (24 تيرماه) مجلس شوراي اسلامي، در جريان بررسي گزارش کميسيون انرژي درباره طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه هاي ميعانات گازي و نفت خام با استفاده از سرمايه گذاري مردمي، دولت را موظف به حمايت از سرمايه گذاران بخش غيردولتي براي اعطاي تنفس خوراک تا سقف 2 ميليون بشکه در روز کردند. متن ماده 2 به اين شرح است: دولت موظف است طبق تکاليف اين قانون، از طريق وزارت نفت نسبت به صدور و بازنگري مجوز طرح ها تا سقف 2 ميليون بشکه در روز و اعطاي تنفس خوراک، از سرمايه گذاران بخش غيردولتي براي جذب سرمايه هاي مردمي حمايت کند.
پيش از اين بندهاي الف، ب و پ اين ماده از سوي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بررسي شده و به تصويب رسيده بود که متن آنها به اين شرح است:
الف. طرح: طرح هاي ايجاد تاسيسات پالايشگاهي و پتروپالايشگاهي با خوراک نفت خام يا ميعانات گازي با ضريب پيچيدگي بالاتر در بخش غيردولتي، همچنين بهينه سازي و ارتقاي کميت و کيفيت فرآورده هاي پالايشگاه هاي موجود به نحوي که ترکيب توليد فرآورده آنها به محصولات سبک تر تقطير اختصاص يابد. ب. مجوز: مجوز صادره مطابق با جزء 4 بند (پ) ماده 3 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت که بر اساس طراحي و محاسبات فني و اقتصادي طرح پيشنهادي و مشخصات فرآورده هاي توليدي توسط وزارت نفت ارزيابي و صادر مي شود و شامل مقدار خوراک و تنفس خوراک برآورد مي شود.
پ. شرکت مجري طرح: شخصيت حقوقي مالک و داراي مجوز اجراي طرح است که تنها مي تواند مجري يکي از طرح هاي موضوع اين قانون باشد.
در جريان بررسي طرح حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي، غلامرضا کاتب، نماينده گرمسار در مجلس در اخطار اصل (110) قانون اساسي گفت: در برخي بندهاي سياست هاي کلي برنامه ششم توسعه آمده که ارائه تسهيلات از منابع صندوق توسعه ملي به بخش هاي غيردولتي به صورت ارزي و استقلال مصارف صندوق توسعه ملي از تکاليف بودجه اي و قوانين عادي است. وي افزود: در ماده (3) طرح حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي آمده است که يک سال به طرح هايي که تسهيلاتي از صندوق توسعه ملي دريافت مي کنند، تنفس داده شود، در حالي که ارائه اين تسهيلات فقط براي بخش خصوصي است و اگر اين بخش به تسهيلات نياز دارد روند آن مشخص است در صورتي که امکان برداشت براي بخش دولتي وجود ندارد. در اين بين مسعود پزشکيان، نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي که رياست جلسه را به عهده داشت در پاسخ به تذکر کاتب گفت: رئيس مجلس شوراي اسلامي تماس گرفته و گفتند اذن مقام معظم رهبري گرفته شده است و بنابراين اخطار شما وارد نيست.
قيمت شاخص نفت خام برنت در ساعت 6 و 57 دقيقه روز چهارشنبه (26 تيرماه) به 64 دلار و 60 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 57 دلار و 68 سنت رسيد. به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (25 تيرماه) 64 دلار و 35 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 57 دلار و 62 سنت براي هر بشکه بود. انتشار گزارش هايي درباره کاهش ذخيره سازي نفت در آمريکا، از جمله دلايل افزايش قيمت نفت به شمار مي آيد. آبيشک کومار، از مديران مؤسسه اينترفکس انرژي گفت: فعالان بازار منتظر انتشار آمار هفتگي اداره اطلاعات انرژي آمريکا درباره ذخيره سازي نفت اين کشور هستند که انتظار مي رود حکايت از يک کاهش ديگر داشته باشد.
بانک مرکزي ليبي اعلام کرد درآمدهاي نفتي اين کشور در نيمه نخست سال جاري ميلادي به حدود 10 ميليارد دلار کاهش يافت. به گزارش خبرگزاري رويترز از طرابلس، بانک مرکزي ليبي روز دوشنبه (24 تيرماه) اعلام کرد در 6 ماه نخست سال 2019 ميلادي درآمدهاي نفتي اين کشور با 11.2 درصد کاهش به 14 ميليارد و 300 ميليون دينار، معادل 10 ميليارد و 200 ميليون دلار کاهش يافته است. طبق بيانيه اين بانک، درآمدهاي نفتي 92 درصد از مجموع درآمدهاي ليبي را در دوره يادشده به خود اختصاص داده اند. جنگ داخلي در ليبي از جمله عواملي به شمار مي آيد که سبب شده است توليد نفت در اين کشور آسيب ببيند.
دولت آمريکا اعلام کرد فرآيند توليد نفت و گاز در قلمرو اين کشور در خليج مکزيک پس از تعطيلي به دليل توفان از سرگرفته شده است.
به گزارش خبرگزاري رويترز از هيوستن، اداره ايمني و محيط زيست روز دوشنبه (24 تيرماه) اعلام کرد پس از تعطيلي گسترده به دليل توفان حاره اي بري، چهار درصد از توليد فراساحلي نفت اين کشور در خليج مکزيک به توليد بازگشته است. طبق اعلام اداره يادشده، 69 درصد معادل روزانه يک ميليون و 300 هزار بشکه، از توليد نفت آمريکا در خليج مکزيک همچنان در روز دوشنبه تعطيل بوده است.
افتتاح دو پالايشگاه جديد در چين سبب شد فرآوري نفت در پالايشگاه هاي اين کشور در ماه ژوئن امسال به رقمي بي سابقه برسد.
به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، اداره ملي آمار چين روز دوشنبه(24 تيرماه) اعلام کرد که فرآوري نفت در پالايشگاه هاي اين کشور در ماه ژوئن امسال 7.7 درصد نسبت به پارسال بيشتر بوده است.
حجم فرآوري نفت در پالايشگاه هاي چين در دوره يادشده به 53 ميليون و 700 هزار تن، معادل 13 ميليون و 70 هزار بشکه در روز رسيد و رکورد پيشين را که در ماه آوريل امسال محقق شده بود، پشت سر گذاشت.
افتتاح دو پالايشگاه جديد در چين، به تحقق آمارهاي يادشده کمک کردند. گزارش اداره ملي آماري چين همچنين نشان داد توليد نفت خام در چين در ماه گذشته ميلادي با يک درصد افزايش نسبت به پارسال، به 16 ميليون و 100 هزار تن، (معادل 3 ميليون و 920 هزار بشکه) در روز رسيد.
وزير نفت:
وزير نفت با بيان اينکه شرکت نفت قصد فروش املاک بابک زنجاني را دارد، گفت: ادعاي ممانعت وزارت نفت از پيگيري اين پرونده يک شوخي است.
به گزارش ايلنا، بيژن زنگنه درباره اينکه گفته مي شود وزارت نفت مانع انتقال اموال بابک زنجاني براي پرداخت بدهي هاي وي مي شود، گفت: مقداري از املاک زنجاني به وزارت نفت منتقل شده که ديگر متعلق به وي نيست و متعلق به شرکت ملي نفت ايران است که اين شرکت هم قصد فروش آنها را دارد.
وي درباره اينکه گفته مي شود وزارت نفت از رسيدگي به اين پرونده جلوگيري مي کند، تاکيد کرد: آنها مي گويند ما مي خواهيم 2.7 ميليارد دلار پرداخت کنيم، اما وزارت نفت حساب اعلام نمي کند که اين حرف ها يک شوخي است.
رکورد عرضه اوليه سهام پتروشيمي نوري با ثبت بيش از 560 هزار کد معاملاتي شکسته شد.
در نخستين ساعات عرضه اوليه سهام پتروشيمي نوري در بورس، رکورد خريد سهام اين شرکت شکسته شد.
براساس اين گزارش، عرضه اوليه پتروشيمي نوري با 31 هزار و 250 ريال کشف قيمت شد و به هر کد حداکثر تعداد 533 سهم (يک ميليون و 665 هزار تومان) تخصيص يافت.
طبق اين گزارش، بيش از 562 هزار کد معاملاتي در اين عرضه اوليه شرکت کردند که اين مقدار مشارکت در خريد سهام عرضه اوليه، بي سابقه بوده است.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي:
ظرفيت هاي علمي، پژوهشي و فناوري پتروشيمي بايد در خدمت توسعه صنعت باشد
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي تاکيد کرد: ظرفيت هاي فراوان علمي و پژوهشي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي بايد در خدمت توسعه صنعت پتروشيمي کشور قرار گيرد.
بهزاد محمدي عصر روز شنبه (22 تيرماه) در مجمع عمومي سالانه شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با تاکيد بر لزوم حمايت از اين شرکت اظهار کرد: ظرفيت هاي علمي و تخصصي بسيار خوبي در شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي وجود دارد و بايد نقش و جايگاه اين شرکت بيش از گذشته تبيين شود. وي با اشاره به هدف گذاري براي آينده شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي تاکيد کرد: اين شرکت همزمان با يک برنامه ريزي کلان و بلندمدت بايد همواره پويا، کارآمد و رو به جلو باشد و نگاه بنگاه داري به آن بايد تغيير کند و تنها ظرفيت هاي فراوان علمي و پژوهشي آن در خدمت توسعه صنعت پتروشيمي کشورمان قرار گيرد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه ضرورت دارد به سمت تجاري سازي دانش فني حرکت کنيم، افزود: شرکت پژوهش و فناوري افزون بر دستيابي به چند دانش فني و تجاري چند کاتاليست، به منظور توسعه دانش فني تبديل متانول به پروپيلن (PVM) اقدام هاي قابل توجهي انجام داده که اين روند بايد تداوم يابد و صنعت با توانايي هاي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي بيشتر آشنا شود.
محمدي خطاب به مديران و کارکنان شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي گفت: هدف گرا باشيد و در مسير اهداف مورد نظر با تکيه بر دانش و تخصص خود فعاليت کنيد. وي ادامه داد: شرکت ملي صنايع پتروشيمي برنامه توسعه تا سال 1400 را در بخش هاي مختلفي نهايي کرده است و پژوهش و فناوري نيز بايد با توجه به ظرفيت هاي موجود، نقش خود را در اين برنامه مشخص اعلام کند. وي افزود: شرکت پژوهش و فناوري داراي اهدف و وظايف خاص است و جنس فعاليت هاي پژوهشي آن سبب شده از نظر کمي و کيفي همواره در حال رشد و پيشرفت باشد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه فعاليت هاي اين شرکت پيشرو بايد فرهنگ سازي و اطلاع رساني شود، گفت: در حوزه دانش فني، فناوري هاي نوين و نيز کاتاليست، دستاوردهاي ارزشمندي حاصل شده و جايگاه شرکت پژوهش و فناوري شفاف و مشخص است.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان تاکيد کرد
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان با تاکيد بر حفظ و استمرار خدمت رساني به شهروندان زلزله زده اين شهر گفت: تا پايان حل اين بحران بنا به وظيفه انساني و اسلامي مان در کنار شهروندان خواهيم ماند.
به گزارش شانا به نقل از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، قباد ناصري در نشست مديريت بحران و پدافند غيرعامل اين شرکت اعلام کرد: وقوع اين زلزله تلنگر و هشداري جدي به همه ما بود و بايد با بررسي عملکرد و ارزيابي نقاط ضعف و قوت خودمان در اين حادثه نسبت به تقويت نقاط قوت و برطرف کردن نقاط ضعف اقدام کنيم.
وي با تاکيد بر لزوم پدافند غيرعامل به عنوان دستور کار جامع براي مقابله با حوادث و بحران ها گفت: با توجه به غيرقابل پيش بيني بودن اين حادثه و از طرفي فعال بودن گسل هاي زمين در اين منطقه که سبب وقوع زمين لرزه هاي متعدد مي شوند، بايد با آماده کردن سناريوهاي متعدد براي مقابله با چنين حوادثي خود را آماده کنيم و با تمرين آن در قالب مانورهاي برنامه ريزي شده آمادگي و عملکردمان را محک جدي بزنيم. رئيس کميته مديريت بحران و پدافند غيرعامل صنعت نفت مسجدسليمان با بيان اين مطلب که وقوع زلزله با اين شدت و خرابي شوک رواني فوق العاده شديدي به مردم وارد کرد، افزود: نشر خبرهاي متناقض و بدون منبع و پشتوانه علمي در فضاي مجازي سبب تشديد اضطراب و آشفتگي رواني شهروندان شد و لازم است آنان بدانند که اخبار صحيح را بايد از مجاري رسمي و مورد وثوق دريافت کنند و به منابع نامعتبر اعتنايي نکنند.
ناصري به آسيب ديدگي اماکن اداري و غيرصنعتي اين شرکت در حادثه زلزله اشاره کرد و گفت: ساختمان هاي اداري و مسکوني زيادي از اين شرکت دچار خسارت هاي جدي شدند که عمليات ارزيابي و بررسي آنها با تشکيل کارگروه هاي جداگانه اي در حال انجام است.
غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان نيز در نشست شوراي مديريت بحران شهرستان مسجدسليمان بر ضرورت تسريع در ارزيابي و برآورد خسارات ناشي از وقوع زلزله براي ارائه به هيئت دولت تاکيد کرد و گفت: بايد هر چه سريع تر به وضعيت مشکلات زلزله زدگان ساکن در سالن هاي ورزشي نفت رسيدگي شود.
وي ضمن اشاره به حادثه زمين لرزه 5.7 ريشتري هفته گذشته در اين شهر گفت: اگرچه بنا به عنايت الهي، جان شهروندان در برابر اين بلا به خطر نيفتاد، اما بايد بدانيم و آگاه باشيم که حوادث اينچنيني بسيار محتمل است و براي مقابله با آنها بايد آماده باشيم. وي با اشاره به ميزان خسارت وارد شده به ساختمان برخي مدارس افزود: زمان به سرعت مي گذرد و بايد براي آغاز سال تحصيلي جديد وضع همه مدارس مطلوب و براي حضور دانش آموزان مهيا شود. شريعتي با عنوان اينکه براي تعمير و مقاوم سازي مدارس بايد همه اعتبارات جذب شود و اعتبارات جديد نيز تخصيص يابد، افزود: با اولويت تعمير و مقاوم سازي مدارس، حتي اگر نياز باشد اعتبارات ديگر شهرها را نيز براي انجام اين مهم جابه جا و تخصيص خواهيم داد. استاندار خوزستان ضمن تاکيد بر رسيدگي به مشکلات زلزله زدگان ساکن در سالن هاي ورزشي نفت گفت: ضمن رسيدگي به وضع رفاهي و تغذيه اين افراد ضرورت دارد مراقبت هاي بهداشتي و درماني لازم نيز از اين افراد تا زمان تعيين تکليف از سوي همه دستگاه هاي دولتي به عمل آيد.
حامد حوري جعفري، رئيس پژوهشکده مطالعات راهبردي فناوري مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي ضمن تکذيب خبر نقل شده ازسوي هدايت الله خادمي، نماينده مردم ايذه و باغملک در مجلس شوراي اسلامي مبني بر اينکه اين مؤسسه، اطلاعات سري انرژي ايران را در اختيار يک شرکت آلماني قرار داده است، گفت: آقاي خادمي به همکاري مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي با يک شرکت آلماني اشاره کردند، در حالي که اين مؤسسه هيچ گونه همکاري با هيچ يک از شرکت هاي آلماني ندارد. وي افزود: مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي با يک مؤسسه آلماني و در چارچوب کميته مشترک ايران و آلمان با همکاري کامل وزارت نفت و وزارت امور خارجه همکاري مي کند. رئيس پژوهشکده مطالعات راهبردي فناوري مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي ادامه داد: اين مؤسسه آلماني نهادي علمي-تخصصي-دولتي-پژوهشي به نام دنا و يک نوع همکاري مشترک در حوزه کارايي انرژي است. حوري جعفري از خادمي خواست در دقت، صداقت و سلامت منابعي که اين اطلاعات را در اختيارش قرار داده اند، توجه بيشتري کند. وي ضمن تکذيب در اختيار گذاشتن اسرار کشور به يک شرکت آلماني گفت: فعاليت هاي مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي در چارچوب مصالح ملي است و همه همکاراني که در اين مؤسسه فعاليت مي کنند، به اين موضوع واقف هستند.
معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني گفت: به دنبال صدور مجوز از سوي وزير نفت، کارانه پزشکان وزارت نفت، پرداخت خواهد شد.
فرزين مينو در پاسخ به پرسش هاي پزشکان درباره احتمال پرداخت نشدن کارانه اظهار کرد: به دنبال صدور مجوز وزير نفت، امکان پرداخت کارانه تا پايان مردادماه امسال، مطابق با مقررات جاري فراهم شد.
وي تاکيد کرد: مجوز وزير نفت، براي رفع دغدغه جامعه پزشکان، صادر شده و معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني تلاش خواهد کرد با نهايي کردن طرح «الگوي پرداخت کارانه پزشکان صنعت نفت» در دو ماه آينده، مانع بروز مشکلات احتمالي در حوزه پرداخت کارانه شود.
مجوز يادشده تنها به پرداخت کارانه تا پايان مردادماه اختصاص دارد و پرداخت ها پس از اين موعد، طبق «الگوي پرداخت کارانه پزشکان صنعت نفت» که از سوي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني نهايي مي شود، خواهد بود.
وزير نفت در نشست هم انديشي کارگروه ارتقاي سلامت اداري و مبارزه با مفاسد اقتصادي و هيات هاي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت
مشعل: نشست هم انديشي کارگروه ارتقاي سلامت اداري و مبارزه با مفاسد اقتصادي و هيات هاي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت، فرصتي شد تا بيژن زنگنه بار ديگر مساله مورد دغدغه و تاکيد خود را يادآوري کند: «مبارزه با فساد»؛ موضوعي که در سال هاي گذشته، بيش از تمام موضوعات از سوي او شنيده و در اين مسير حرکت شده است. راهي که به شناسايي و پيگيري پرونده هاي مهمي منجر شده که در صدر آن، نفت خواري با برند بابک زنجاني قرار دارد. به اين موارد مي توان دکل گمشده، کشف فسادهاي شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي، بازرگاني پتروشيمي، مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت و ... را اضافه کرد.
وزير نفت در سخنان تازه خود اين مهم را يادآوري کرد که براي جلوگيري از ايجاد فساد در فروش نفت، مقابله و ايستادگي مي کنيم، چوبش را هم مي خوريم، هزينه اش را هم پرداخت مي کنيم. وظيفه مان حفاظت از حقوق ملت است. او با طرح اين موضوع بر اشد مجازات افراد فاسد تاکيد کرد و بار ديگر اين اطمينان را به مردم داد: «تا زماني که هستم در امانت مردم که در دستم است، خيانت نمي کنم.»
نشست هم انديشي کارگروه ارتقاي سلامت اداري و مبارزه با مفاسد اقتصادي و هيات هاي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت (شنبه، 22 تيرماه) در سالن شهيد بهشتي وزارت نفت برگزار شد که به گفته بيژن زنگنه، اين کارگروه مدتي است متشکل از حراست، حسابرسي داخلي، بازرسي نفت، وزارت اطلاعات و سازمان بازرسي کل کشور تشکيل شده است تا با کمک همديگر بازوي مبارزه با فساد را تقويت کنيم.زنگنه، نفس تشکيل نشست هم انديشي کارگروه ارتقاي سلامت اداري را مثبت عنوان کرد و افزود: مسأله مبارزه با فساد، وظيفه يک دستگاه نيست؛ بلکه همه واحدها و اجزاي يک سازمان بايد به آن توجه کنند، گرچه نقش بعضي دستگاه ها مانند بازرسي، حراست و حسابرسي بيشتر است.
وي با بيان اينکه بيشتر افرادي که در صنعت نفت کار مي کنند، افراد سالم و خدوم هستند و ما براي صيانت و کرامت حرفه اي آنها بايد با افراد فاسد که در برخي بخش ها هستند، برخورد کنيم، افزود: «اگر بخواهيم سالم باشيم، همه بايد امر به معروف و نهي از منکر کنيم و بايد يک کار جامع اجتماعي انجام شود، گرچه مسؤوليت برخي بيشتر است. از نگاه من، هيچ کس مبارزه با فساد را باور نمي کند، مگر اينکه مديران ارشد يک سيستم در عمل، اراده و رفتار ضد فساد را براي مبارزه با فساد نشان دهند. يعني جيب هاي خودشان بسته و عمل شان درست باشد و فساد نکنند. الحمدالله در سطوح بالاي کشور مبارزه با فساد وجود دارد و افتخار مي کنيم که يک لکه کوچک به مقام هاي عالي نظام نمي چسبد که بسيار مهم است.
زنگنه گردش مالي سالانه صنعت نفت را ده ها ميليارد دلار عنوان کرد و از آن به عنوان جواهر فروشي نظام ياد کرد و گفت: «وظيفه مان اين است که از نفت به عنوان حقوق ملت ايران که همانند جواهر است، محافظت کنيم.»
وي افزود: «من در طول عمر کاري ام، از اين منابعي که در دستم بوده، يک رفيق هم براي خود جست وجو نکردم. رفيقان من در روزي که وارد نفت شدم از اکنون بيشتر بوده است. رفيق بازي، گروه بازي، باندبازي و حزب بازي در چنين سيستمي بسيار خطرناک است و آن را به سمت فساد مي برد.»
وزير نفت دليل اصرار بر مبارزه با فساد در صنعت نفت را درآمدهاي ميلياردي اين صنعت عنوان کرد و افزود: «افراد دزد و ناسالم به دنبال منفعت و پول هستند و کمتر جايي در کشور است که به اندازه صنعت نفت در آن پول باشد يا گردش مالي آن زياد باشد. تمرکز فاسدان روي صنعت نفت است و تمرکز مبارزه با فساد نيز بايد در نفت باشد؛ البته اين به آن معنا نيست که نفتي ها مشکل داشته باشند.»
وي با بيان اينکه دزدان بيشتر از ميوه فروشي و نانوايي، به طلافروشي و جواهرفروشي دستبرد مي زنند، افزود: «نفت، طلافروشي و جواهرفروشي نظام است.»
زنگنه در ادامه سخنان خود از بخش فراورده هاي نفتي و فروش آن به عنوان نخستين زمينه بروز فساد ياد کرد و گفت: «هزاران ميليارد تومان در اين بخش اعم از قاچاق و دريافت خارج از سهميه امکان فساد وجود دارد؛ البته همه آن در سيستم نفت نيست.»
وي بر ضرورت رعايت قانون تاکيد و از بخش قراردادها و مناقصه ها به عنوان ديگر زمينه بروز فساد در نفت نام برد و افزود: «البته در موضوع قراردادها، مشکلي که وجود دارد، ناآگاهي نسبت به اجراي مناقصه هاست که از معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري خواستم کميسيون معاملات، آموزش لازم را در اين زمينه ببينند تا ياد بگيرند و مناقصه به کسي واگذار شود که حقش است.»
وزير نفت با تاکيد بر اينکه هر چه اسناد قراردادها مبهم باشد و مسائل در آن حل نشده باشد، مشکل ايجاد مي کند، افزود: «بايد پيش از ايجاد مشکل، آن را حل و در صورت ايجاد مشکل نيز سريع آن را برطرف کرد، در غير اين صورت شيطان مي آيد وسط و برخي شيطان را هم درس مي دهند.»
وي افزود: «فروش اموال هم به عنوان ديگر زمينه بروز فساد در نفت است که اگرچه نسبت به دو بخش ديگر امکان ايجاد فساد در آن کمتر است، اما بايد از آن مراقبت کرد.»
وزير نفت با بيان اينکه در فروش نفت تاکنون چنين مشکلاتي نداشتيم، به نفت خواري با برند بابک زنجاني اشاره کرد و گفت: «هر وقت اسم بابک زنجاني را مي آورم، دو هفته در مطبوعات به ما حمله مي شود؛ تعدادي مطبوعات جيره خوار بابک زنجاني و رسانه ها هستند؛ اما من نمي توانم اسم او را رها کنم. اين برندِ نفت خواري مختص اوست و نمي توانم از آن بگذرم.»
وي افزود: «البته عده اي الان به ما فحش مي دهند که دليلش اين است که ما نمي گذاريم نفت کشور را ببرند، بخورند و پول آن را پس ندهند.»
زنگنه با بيان اينکه مهم ترين موضوع در مبارزه با فساد، عزم و اراده بالاترين مديران يک سيستم و سلامت خودمان است، افزود: «يعني اينکه ما نمي توانيم به ديگران بگوييم سالم باشند، اما خودمان خداي نکرده مشکل داشته باشيم.»
وي با اشاره به اينکه فساد، اشکال گوناگون دارد و حتي از نظر من رفيق بازي نيز نوعي فساد است، گفت: «برخي همشهري ها يا هم ولايتي هايشان را دور خود جمع مي کنند که زمينه ساز نوعي فساد است.
وزير نفت ادامه داد: «بايد فضايي ايجاد شود که همه يکديگر را نسبت به فساد نهي و رخنه هاي فساد را افشا کنند. کارکنان ما بايد باور کنند که با فساد مبارزه مي کنيم و با فاسد و مفسد دشمن هستيم و کساني که فساد را افشا مي کنند، تکريم کنيم.»
زنگنه به اصل برائت و حمل بر صحت به عنوان دو اصل در اسلام اشاره کرد و گفت: «اگر نسبت به مدير يا شخصي گزارشي دريافت شد، به طور حتم تحقيق کنيد، بازرسي، حسابرسي و حراست بايد همانند دادسرا تحقيق کنند و نبايد منتظر اثبات آن باشند.»
وي با بيان اينکه وقتي خبري به بازرسي مي رسد و پچ پچ درباره آن زياد مي شود، حتما آن را پيگيري کنند، زيرا متاسفانه حرام خواري زياد شده است، تصريح کرد: «بايد کاري کنيم که حرام خوارها بترسند، اگر نترسند شجاعت و جسارت پيدا مي کنند. بايد مانند صاعقه بر سرشان فرود آمد.»
تخلفات اداري از ديگر موضوعات مورد اشاره از سوي زنگنه بود که وي با بيان اينکه ترحم در اين زمينه به هيچ وجه جايز نيست، گفت: «با مديري که به اموال مردم تجاوز کرده است، بايد با اشد مجازات برخورد کرد و به هيچ وجه نبايد به او رحم کرد. اگر 10 مورد با متخلفان برخورد شود، ديگر تکرار نخواهد شد؛ اما وقتي دوباره به کار برگردانده شوند، تخلفات تکرار مي شود.»
وي افزود: «معتقدم در مقابله با افرادي که به بيت المال دست درازي مي کنند، بايد بشدت برخورد شود، به ويژه در اين شرايط که حرام خواري زياد شده است و بعضي ها در اين زمينه جسور شده اند.»
وزير نفت با بيان اينکه بايد افراد فاسد را پيدا و آنان را رسوا کرد، گفت: «هيات تخلفات بايد مانند دادگاه انقلاب با فساد مبارزه کند و نبايد در اين موضوع سابقه فرد يا خانواده او ملاحظه شود. بايد آنها را رسوا کرد و داغ ننگ را بر پيشاني آنها گذاشت که نتوانند ادامه دهند.»
زنگنه با تاکيد بر اينکه مخالف لاپوشاني هستم و بايد آبروي طرف را برد، چون آبروي نظام را مي برد و به مردم بيچاره رحم نمي کند، افزود: «اگر ما به اينها رحم کنيم، مردم را تکه پاره خواهند کرد. اين ترحم همانند ضرب المثل معروفي است که مي گويد ترحم بر پلنگ تيزدندان، ستمکاري بود بر گوسفندان.»
وزير نفت با بيان اينکه بازرسي ما در ماه هاي اخير اقدام هاي مناسبي انجام داده است، گفت: «بازرسي را به همان روال در تمام شرکت هاي خود ادامه خواهيم داد. بازرس، مانند بازپرس است و بايد حقيقت را کشف کند. بازرسي کار بسيار مهمي است.»
وي ادامه داد: «انتظار من از بازرسي نفت، کشف فساد است و هيچ ماموريت ديگري ندارند؛ البته ما کشفيات خوبي مانند پرونده بابک زنجاني، دکل گمشده شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي، بازرگاني پتروشيمي (PCC) و مديريت امور اکتشاف شرکت ملي نفت ايران را داشتيم که خودمان آنها را دنبال کرديم.»
زنگنه با بيان اينکه از کشف فساد از سوي سازمان هاي ديگر نيز استقبال مي کنيم، تاکيد کرد: «البته از مبارزه با فساد نبايد استفاده سياسي شود؛ زيرا کار را خراب مي کند. اين يک موضوع ملي است. کساني که با غرض و مرض با اين مسائل برخورد مي کنند، به دنبال رفتن يکي و آمدن يکي ديگر هستند که بايد با آن نيز برخورد شود.»
وزير نفت با تاکيد بر اينکه در مبارزه با فاسد هيچ خط قرمزي وجود ندارد، اظهار کرد: «هر جا فساد ديديد، آن را دنبال کنيد. نفت جاي مهمي است؛ زيرا پول اصلي کشور اينجا (نفت) مي چرخد. يک بار محاسبه اي انجام دادم درباره اينکه اگر روزانه يک کاميون حامل گازوييل وارد نيروگاه شود و جاي گازوييل در محفظه آن آب ريخته شود، کسي جز راننده و تحويل گيرنده خبردار نخواهد شد.»
وي افزود: «يک کاميون با ظرفيت روزانه 30 هزار ليتر، سالانه 11 ميليون ليتر مي شود که اگر هر ليتر گازوييل را 1000 تومان در نظر بگيريم، 11 ميليارد تومان در سال سود کرده است. هيچ کس هم متوجه نمي شود.»
زنگنه با بيان اينکه بنيان برخي کارها اشکال دارد، از جمله اينکه گازوييل به صورت مجاني در اختيار نيروگاه ها قرار مي گيرد، گفت: «البته اين به آن معنا نيست که حواسمان به فساد نباشد. بايد تا آنجا که مي توانيم، مسيرها را ببنديم.»
وي ادامه داد: «تقاضاي سوخت براي لنج هاي دريايي در شرايط کنوني که واردات و صادرات دريايي کم شده است، افزايش يافته است. اين به آن معناست که قرار است درآمد خود را از اين طريق به دست بياورند.»
زنگنه تاکيد کرد: «نبايد محيطي امن نسبت به فساد وجود داشته باشد. وقتي تعداد گزارش ها زياد مي شود، بايد تحقيق شود و اگر خلاف وجود داشت، با آن برخورد کرد. انتظارم اين است که بازرسي، تمام همت خود را بر اين موضوع بگذارد.»
وزارت نفت خط قرمزي براي مبارزه با فساد ندارد
وزير نفت همچنين در حاشيه نشست هم انديشي کارگروه ارتقاي سلامت اداري و مبارزه با مفاسد اقتصادي و هيات هاي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت در جمع خبرنگاران گفت: «وزارت نفت هيچ خط قرمزي براي مبارزه با فساد ندارد و اگر فرد فاسدي را در هر رتبه اي کشف کرد، به هيچ وجه ترحم نمي کند.»
وي با بيان اينکه افراد فاسد جذب دستگاه هايي که گردش مالي بالايي دارند، مي شوند، افزود: «صنعت نفت يکي از اين دستگاه هاست که صدها هزار ميليارد تومان گردش مالي در معاملات خارجي و در فروش فراورده ها دارد.»
وزير نفت با اشاره به اهميت سلامت مديران و عزم و اراده و عملکرد آنها در مبارزه با فساد ادامه داد: «بايد به کانال ها و جريانات اطلاعاتي اهميت داد و دريافت اطلاعات، تنها به نامه نگاري ختم نشود.»
زنگنه با بيان اينکه بازرسي صنعت نفت بايد به طور زنده مبارزه با فساد را دنبال و کشف واقعيت کند، اظهار کرد: «بايد با فساد برخورد شود و من به هيات تخلفات هم گفته ام که اگر فرد فاسدي کشف کرديد، به هيچ وجه ترحم نکنيد؛ در هر موقعيت و رتبه اي که باشد. ما هيچ خط قرمزي در صنعت نفت براي مبارزه با فساد نداريم و بايد به شديدترين نحو با آن برخورد شود تا براي ديگران عبرت شود و جلوي اينگونه فسادها گرفته شود.»
وي با اشاره به اينکه اصلاح بخشي از سيستم و مقررات هم به مبارزه با فساد کمک مي کند، تصريح کرد: «مبارزه با فساد به صيانت از کارکنان سالم مي انجامد و منجر به دلگرم شدن آنها به سلامت کاريشان شده و از حيثيت آنان دفاع مي شود.»
وزير نفت با اشاره به اينکه کشف فساد در دستگاهي ممکن است ذهن مردم را به سمتي بکشاند که همه کارکنان آن دستگاه فاسد هستند، گفت: «اين ظلم به کارکنان سالم است که اکثريت قريب به اتفاق هستند. بايد فساد را دنبال و کشف کرد و وزارت نفت، کشف هاي متعددي در اين زمينه داشته است و به اين روال خود هم ادامه خواهد داد.»
زنگنه در پاسخ به اينکه چه تخلف هايي در وزارت نفت کشف شده است، افزود: «تخلف بابک زنجاني به ميزان 2 ميليارد و 700 ميليون دلار که اين تنها اصل آن بود، به غير از بهره اش، دکل نفتي گمشده، کشف فسادهايي در شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي، پرونده بازرگاني پتروشيمي که هنوز زنده است، پرونده مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در حدود 100 ميليارد تومان که در اينجا کشف شد و بلافاصله قوه قضاييه و سازمان بازرسي کل کشور هم برخورد خوبي داشتند و اموال فرد متخلف توقيف شد و طبق برآورد ما اموال توقيف شده بيش از مبلغ برداشت شده است، اينها بخشي از تخلفات کشف شده در وزارت نفت هستند.»
وي درباره فساد 25 ميليون دلاري مدير مالي نفت که بتازگي عنوان شده بود نيز ادامه داد: «وزارت نفت به هيچ وجه مدير مالي نداشت که بخواهد پولي را هم ببرد. اصلا کسي نبوده که پولي ببرد و اين پول ظرف مدت دو تا سه روز به حساب نفت آمد و فقط موضوعي بود که جنجالي در نفت به وجود آيد.»
وزير نفت در پاسخ به اينکه اموال بابک زنجاني چه مقدار از بدهي اش را پوشش مي دهد، گفت: «وزارت نفت 2 هزار ميليارد تومان از اموال بابک زنجاني را دريافت کرده است. اموالش فروش نرفته و بسيار سخت اينها را مي خرند. خودش مرتب مي گويد که مي خواهد پول بدهد و اموالش را پس بگيرد، درصورتي که اموال متعلق به نفت است و اگر موقعي پول داد که خيلي بعيد است و در اين زمينه تخصص ويژه اي دارد، مي تواند اموالش را از وزارت نفت بخرد.»
زنگنه در پاسخ به دليل خبرسازي هاي اخير درباره ديدار نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با بابک زنجاني گفت: «من فکر مي کنم ايشان در بعضي از رسانه ها خيلي فعال است و مقدار بسيار کمي از پول هايي را که برده، اکنون خرج رسانه ها مي کند.»
وي ادامه داد: «اگرسرنخ بسياري از صبحت هايي را که مي شود، دنبال کنند، به داخل زندان برمي گردد.»
وزير نفت درباره اينکه گفته مي شود وزارت نفت براي پرداخت بدهي بابک زنجاني، شماره حساب نداده است، گفت: «اين حرف ها يک شوخي است. وزارت نفت شماره حساب داده است و به نظر بنده پولي وجود ندارد. مي گفتند که وزارت نفت در بانکي که 10 ميليون دلار سرمايه اش بوده و 200 ميليون دلار بدهي داشته حساب باز کند، در صورتي که بانک مرکزي بايد مجوز افتتاح هر حسابي را به وزارت نفت بدهد. اگر پول را به آن حساب در آن بانک ريختند و از آنجا هم برده شد، چه مي شود؟! اما وزارت نفت گفت اين کار را انجام نمي دهد و خود قوه قضاييه نماينده ما و عموم است.»
زنگنه با اشاره به اينکه به نظر بنده بابک زنجاني روش هاي قشنگي را براي سر کار گذاشتن مسؤولان کشور به کار مي برد، در پاسخ به اينکه شما اعتقاد داريد که بدهي ايشان وصول مي شود يا نه؟ گفت: «من معتقدم پولي دست بابک زنجاني نيست.»
وزير نفت در پاسخ به اينکه شما ارزيابي نکرديد که پول بابک زنجاني کجاست؟ اظهار کرد: «نه، وظيفه من نبوده است.»
شجاع الدين بازرگاني، معاون امور حقوقي و مجلس وزارت نفت در همايش هم انديشي کارگروه ارتقاي سلامت اداري و مبارزه با مفاسد اقتصادي و هيات هاي رسيدگي به تخلفات اداري کارمندان وزارت نفت اظهار کرد: 10 هيات رسيدگي به تخلفات در وزارت نفت شکل گرفته است که به صورت تخصصي به مشکلات رخ داده، رسيدگي مي کنند.
او از شناسايي 12 گلوگاه فساد در صنعت نفت خبر داد و گفت: با تدابير اتخاذ شده، روند شناسايي عوامل فساد اقتصادي بهبود يافته است.
بازرگاني با يادآوري اينکه هيات رسيدگي به تخلفات داراي سه عضو اصلي و سه عضو علي البدل است، يادآور شد: «اعضاي هيات با حکم وزير نفت منصوب مي شوند و کار خود را آغاز مي کنند.»
معاون امور حقوقي و مجلس وزارت نفت با بيان اينکه 75 درصد تخلفات رخ داده در نفت مربوط به ضوابط اداري و اجرايي مانند غيبت و تاخير کارمندان است و تخلفات مالي بخش کمي را تشکيل مي دهد، تصريح کرد: «با تدابير اتخاذ شده از سوي وزير نفت و همت سازماني، روند شناسايي عوامل فساد اقتصادي بهبود يافته و بازخوردهاي بيروني آن نيز مشخص است.
وي با اشاره به اينکه کارگروه هاي مبارزه با مفاسد اقتصادي نيز تشکيل شده که رويکرد آن پيشگيرانه و جلوگيري از وقوع فساد است، ادامه داد: «با اقدام هاي انجام شده، 12 گلوگاه فسادخيز در صنعت نفت شناسايي شد که با توجه به گستردگي قراردادها، مناقصه ها و طرح ها همه اين گلوگاه ها مربوط به وزارت نفت نيست.»
بازرگاني به تشکيل کميته ويژه بررسي و مبارزه با مفاسد اقتصادي اشاره کرد و گفت،ترکيب اين کميته فرابخشي است و نمايندگاني از وزارت نفت، ديوان محاسبات و سازمان بازرسي کل کشور نيز در آن حضور دارند که ترکيب موثري است.
آغاز برداشت 14 ميليون مترمکعب گاز از آذرماه
مشعل- نگار صادقي-پارس جنوبي هفته گذشته به دليل نصب سومين سکوي توليدي فاز 14 درصدر اخبار قرار گرفت؛ سکويي با شناور HL-5000 با هدف توليد روزانه 14.1 ميليون مترمکعب گاز به کوشش متخصصان ايراني در آب هاي خليج فارس نصب شد. سومين سکوي توليدي فاز 14 پارس جنوبي 22 تيرماه، با شناور HL-5000 به منظور توليد روزانه 14.1 ميليون مترمکعب گاز در آب هاي خليج فارس نصب شد و هم اکنون در حال انجام عمليات هوک آپ، راه اندازي و تکميل خط لوله درياست، محمدمهدي توسلي پور، مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي مي گويد: انتظار داريم توليد از اين سکو از ابتداي آذرماه شروع شود.
قرارداد فاز14 پارس جنوبي خردادماه1389 ميان شرکت ملي نفت ايران و هشت پيمانکار در دولت دهم منعقد شد، طراحي اين فاز هم مانند ساير فازهاي پارس جنوبي است، براي برداشت تجمعي 56 ميليون مترمکعب گاز ترش بايد 44حلقه چاه حفاري شود و برداشت گاز نيز از 4 سکو شامل 2سکوي اصلي و 2سکوي اقماري انجام مي شود. گاز دريا نخست به بخش خشکي و پس از فراورش در پالايشگاه به مبادي مصرف ارسال مي شود. قرار بود اين فاز در مدت 35 ماه به اتمام برسد، اما تعدد پيمانکاران اجرايي آن نه تنها سبب اجراي به موقع پروژه نشد بلکه آن را 6 سال به تاخير انداخت. با روي کارآمدن دولت يازدهم، وزارت نفت بهره برداري از فازهاي پارس جنوبي را به دليل مشترک بودن ايران و قطر در برداشت گاز از اين ميدان در اولويت برنامه هاي خود قرار داد، به دليل محدوديت منابع مالي، فازهايي که از پيشرفت بالاتري برخوردار بودند، در اولويت تخصيص منابع و اجرا قرار گرفتند، نتيجه اين برنامه افتتاح فازهاي 12، 15 و 16، 17 و 18، 19، 20 و 21 در دولت يازدهم بود پس از آن هم فازهاي13 و 22 تا 24 در روزهاي پاياني سال 97 وارد مدار شد، امسال هم به گفته محمد مشکين فام، مديرعامل شرکت نفت وگاز پارس، 60 ميليون مترمکعب به ظرفيت برداشت گاز از پارس جنوبي اضافه مي شود. ايران هم اکنون در برداشت گاز از ميدان پارس جنوبي از قطر پيشي گرفته است. مهدي توسلي پور، مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي که پس از نصب اين ابرسازه از سوي متخصصان داخلي در جمع خبرنگاران حاضر شد و به پرسش هاي آنها در باره نصب اين سکو و همچنين آخرين وضع توسعه اين فاز توضيح داد. وي گفت: با بهره برداري از سکوي 14B، افزون بر توليد گاز شيرين، روزانه 20 هزار بشکه ميعانات گازي و 100 تن گوگرد و سالانه 250 هزار تن گاز مايع و 250 هزار تن اتان فرآوري مي شود و با احتساب سکوي 14B، ظرفيت توليد گاز در بخش فراساحل فاز 14 پارس جنوبي به 42 ميليون مترمکعب گاز (معادل يک و نيم ميليارد فوت مکعب) در روز خواهد رسيد. اما سکوي B فاز 14 چه مشخصاتي دارد: پيشرفت ساخت سکو هم اکنون به 97 درصد رسيده و 80 کيلومتر کابل کشي و 37 هزار اينچ قطر لوله کشي در آن انجام شده است. تا اوايل مهرماه نيز عمليات حفاري چاههاي اين سکو نيز به اتمام خواهد رسيد. عمليات هوک آپ و راه اندازي اين سکو نيز حدود يک ماه تا 45 روز طول مي کشد. بخش فراساحل فاز 14 شامل 4سکو (دو سکوي اصلي و دو سکوي اقماري) هرکدام با ظرفيت برداشت 500 ميليون فوت مکعب گاز (14.1 ميليون مترمکعب) از مخزن پارس جنوبي است و سکوي 14B، دومين سکوي اصلي و سومين سکو از چهار عرشه توليدي اين طرح است. مجري طرح توسعه فاز 14 درباره سکوي D اين فاز تصريح مي کند: اين سکو آخرين سکوي فاز 14 پارس جنوبي بوده که هم اکنون با پيشرفت 92 درصد در يارد شرکت صدرا در بوشهر مراحل پاياني ساخت را سپري مي کند که تا پايان مهرماه امسال در اين موقعيت نصب خواهد شد. عمليات حفاري 11 حلقه چاه آن نيز پايان يافته و آماده بهره برداري است. به گفته مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي، با تکميل خطوط لوله دريايي، انجام عمليات هيدروتست و نصب خطوط بين دو سکوي اصلي B و اقماري D تا پايان پاييز امسال، گاز اين سکوها نيز وارد مدار خواهد شد.
مهدي توسلي پور مجموع هزينه ساخت چهار سکوي اين فاز را که نسبت به موارد مشابه کمتر بوده، 550 ميليون دلار اعلام کرد و افزود: اين موضوع به صرفه جويي ارزي 150 ميليون دلاري و جلوگيري از خروج بيشتر ارز از کشور منجر شده است. او درباره تامين لوله هاي CRA نيز اظهارکرد: خوشبختانه با تمهيدات شرکت ملي نفت ايران سفارش گذاري دوباره اين لوله ها براي تکميل چاه هاي باقيمانده انجام شده است. در حالي که عمليات اجرايي بخش دريايي فاز 14 پارس جنوبي پيش از زمستان امسال تکميل شده و 56 ميليون مترمکعب گاز توليدي اين فاز به شبکه ارسال مي شود اما بخش خشکي آن از همپاي بخش دريايي پيش نرفته است، در سال جاري نيز طرح توسعه فاز 14 در اولويت تخصيص منابع مالي براي اجراي بخش خشکي قرار گرفته است، نخستين رديف شيرين سازي پالايشگاه اين فاز ابتداي سال 99 عملياتي مي شود و انتظار است که تا پايان سال اين بخش نيز تکميل شود، با اين حال با توجه به تکميل بخش دريايي، با تمهيدات انديشيده شده تا تکميل بخش پالايشگاهي فاز 14، براي فرآورش گاز توليدي سکوهاي اين فاز از ظرفيت خالي فازهاي 12 و 13 استفاده خواهد شد.
مهدي توسلي پور، يکي از دلايل عقب بودن بخش خشکي را تعدد پيمانکاران و ناهماهنگي بين آنها اعلام کرد. البته توسلي پور در پاسخ به اين پرسش که آيا تغييرات مديريتي در شرکت مديريت طرح هاي صنعتي (IPMI) که رهبر کنسرسيوم اين طرح است، همچنين انتخاب نشدن مديرعامل آن تاثيري در اجراي بخش خشکي داشته است، افزود: ما نيز به عنوان کارفرماي پروژه پيگير اين موضوع هستيم، زيرا IPMI در بخش خشکي با تاخيرهايي همراه بوده است. به گفته وي، اين شرکت (IPMI) زيرمجموعه سازمان گسترش و نوسازي صنايع است و مديرعامل آن بايد از سوي ايدرو انتخاب شود که در اين بخش کوتاهي هايي انجام شده است. توسلي پور با بيان اينکه تاخير در اجراي پروژه از سوي يک پيمانکار بقيه پيمانکاران را نيز متاثر مي کند، افزود: اين موضوع هم اکنون ما را در بخش خشکي دچار مشکل کرده است، البته ما از IPMI خواسته ايم راهکاري براي حل اين مشکل بينديشد و چابکي را به پروژه برگرداند.
وي افزود: در قرارداد نيز تدابير لازم براي هرگونه قصوري که ازسوي پيمانکار اتفاق بيفتد انديشيده شده و در اين مورد نيز اخطارهاي لازم به پيمانکار داده شده است. چنانچه پيمانکار در بازه زماني لازم برنامه جبراني خود براي کاهش فاصله عقب ماندگي ناشي از اجرا را عملي نکند، ما نيز طبق قرارداد عمل خواهيم کرد. مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي درباره راهکار حل اين مشکل نيز ادامه داد: تشکيل پيمانکاري مديريت (MC) يکي از موارد مطرح شده است که به شرکت ايدرو هشدار داديم اگر تغييرات اساسي در بخش مديريتي ايجاد نکند، از شرکت هاي MC باتجربه استفاده مي شود، با اين حال تغييري در اين شرکت مشاهده نشد. وي گفت: ظاهرا پيمانکار تغيير مديريتي در بخش بازرگاني را که تامين تجهيزات را به عهده دارد، در نظر گرفته تا بتواند به تعهدهاي خود عمل کند. توسلي پور ضمن ابراز اميدواري از اين که پيمانکار اين فاز به برنامه هاي اعلامي خود متعهد باشد، گفت: البته تا جايي که اجراي اين برنامه عدم النفعي براي کشور نداشته باشد و توليد را نيز دچار مشکل نکند، به سياست هاي حمايتي خود از پيمانکاران ادامه خواهيم داد.
مجري طرح توسعه فاز 14 در پاسخ به اين پرسش که آيا تحريم ها اثري بر اجراي بخش خشکي اين فاز خواهد داشت، تصريح کرد: صنعت نفت طي 40 سال اخير همواره با تحريم روبه رو بوده است، بنابراين براي اجراي بخش خشکي فاز 14 تدابير لازم از همان ابتدا انديشيده و سفارش گذاري کالاها نيز انجام شده است؛ تعهدهاي اعلام شده براي اجرا نيز براساس شرايط واقعي امروز بوده و پيمانکار نيز طبق تعهدي که به وزارت نفت داده آن را اجرايي خواهد کرد. وي درباره تخصيص منابع مالي پروژه نيز اظهارکرد: منابع مالي اين پروژه از محل صندوق توسعه ملي بوده و اعتبارات نيز تخصيص داده شده است.
بابک عباسپور، مديرعامل شرکت «مبين سازه» نيز در اين نشست اظهار کرد: 100درصد مراحل مهندسي، ساخت، نصب و راه اندازي بخش فراساحل فاز 14 از سوي متخصصان ايراني انجام شده و 50 تا 60 درصد تجهيزات نصب شده نيز ساخت سازندگان ايراني بوده است. حميد رضائيان اصل، مديرعامل شرکت ايزوايکو هم از وزارت نفت و شرکت نفت و گاز پارس براي حمايت از سازندگان داخلي و اعتماد به آنها براي اجراي پروژه ها تشکر کرد. سکوي B فاز 14 پارس جنوبي که 21 خردادماه از يارد شرکت ايزوايکو در بندرعباس بارگيري شده بود، ظهر شنبه (22 تيرماه)، با مساعد شدن شرايط جوي، به همت متخصصان داخلي در موقعيت آب هاي خليج فارس نصب شد. وزن اين سکو 2400 تن بوده و عمليات حفاري چاه هاي آن نيز به پايان رسيده است. بخش فراساحل فاز 14 پارس جنوبي شامل چهار سکو (دو سکوي اصلي و دو سکوي اقماري) هرکدام با ظرفيت برداشت 500 ميليون فوت مکعب گاز از مخزن پارس جنوبي است و سکوي 14B، دومين سکوي اصلي و سومين سکو از چهار سازه توليدي اين طرح است. پيش از اين، برداشت از دو سکوي 14A و 14C به ميزان يک ميليارد فوت مکعب گاز غني ( 28 ميليون مترمکعب) از ميدان مشترک پارس جنوبي در سال 1397 محقق شده بود. حال با تکميل دو سکوي باقي مانده پيش از زمستان امسال برداشت گاز از فاز 14 پارس جنوبي به 56 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد.
روايت «مشعل» از گازرساني به مناطق کوهستاني استان کردستان
سعيد محمد بگي- گازرساني روستايي يکي از راهبردي ترين سياست هاي وزارت نفت است که ازسوي شرکت ملي گازايران به عنوان متولي آن به طورمجدانه درجاي جاي ايران پيگيري مي شود تا آنجا که تاکنون نزديک به 29 هزار روستا درسراسر کشور زيرپوشش اين انرژي ارزشمند قرارگرفته اند.
بدون ترديد يکي از موضوع هاي مهم درگازرساني روستايي که نبايد ناديده گرفته شود، جغرافياي هرمنطقه است؛ به طوري که گاه اين مهم را به کاري سخت و دشوار بدل مي سازد، اما نتيجه چنان مي شود که لبخند رضايت را از آن روي که آرامش، آسايش وامنيت به ارمغان مي آورد، بر لب هاي مجريان و ذي نفعان که همانا روستاييان هستند، هويدا مي سازد.
گزارش پيش رو، نگاهي داردبه گازرساني درمنطقه سخت گذر و کوهستاني سروآباد و روستاي اورامان (از توابع سروآباد) و تاثيراين حرکت بنيادين بر زندگي ساکنان اين ديار.
به پيشنهاداحمد فعله گري، مديرعامل شرکت گازاستان کردستان و هماهنگي هاي هوشنگ اولي زاده، رئيس روابط عمومي اين شرکت، براي تهيه گزارشي از فعاليت هاي گازرساني در سروآباد و اورامانات تخت که ساکنان آنها تاچندي پيش، براي گرمايش و پخت و پز، شرايط سختي داشتند، جاده سنندج - مريوان پيش روي مان قرار مي گيرد؛ جاده اي پرپيچ وخم اما زيبا که به درياچه زريوار به عنوان قطب گردشگري کردستان مي رسد. مريوان ازشمال به سقز، ازشرق وجنوب شرقي به سنندج، ازجنوب به نوسود درشهرستان پاوه و از غرب وشمال غربي نيز به عراق محدود مي شود. فاصله تقريبي سنندج تا سروآباد 80 کيلومتر و فاصله روستاي تاريخي اورامان معروف به هزارماسوله (به سبب پلکاني بودن پشت بام هاي آن) از سروآباد 75کيلومتراست. اين مسافت با احتساب پيچ وخم هاي جاده اي، يعني دست کم چهارساعت درجاده راندن و در جاده بودن. مسير108کيلومتري اما کوهستاني سنندج– مريوان، ايجاب مي کند پيش از بالا آمدن کافي خورشيد در مسيرقراربگيريم تا هم به گرما نخوريم و هم به تاريکي شب؛ اگرچه به سبب گفت وگو با روساي نواحي گازسروآباد و روستاي اورامان، همچنين برخي ساکنان اين روستا، به هردو اينها برخورد کرديم؛ هم گرماي روزانه وهم تاريکي شب. اوايل صبح است و انرژي فراوان. اولي زاده نيز پرانرژي است و گاه با آرمان محمدي (کارشناس روابط عمومي گازکردستان) که دوربين به دست است و صحنه هاي ناب را شکارمي کند، سخن مي گويد وگاه با من البته نه با زبان کردي. آرش قادري هم که راهبراست، چشم برجاده دوخته و بي هيچ کلامي خودرو وسرنشينان آن را به سوي سروآباد و اورامانات به پيش مي راند.
با پیمودن مسیری دو ساعته، در میانه راه و قبل از رسیدن به سروآباد، در دل کوهستان، عملیاتی درکیلومتر66 خط انتقال گاز20 اینچ کامیاران – مریوان در دست اجراست.
چند دستگاه بیل مکانیکی همراه با شماری از نیروهای عملیاتی متشکل از گازاستان کردستان و منطقه 7 عملیات انتقال گاز که هر یک مسؤولیتی به عهده دارند، اطراف گودال بزرگی که خط لوله 20 اینچ گاز درآن قرار گرفته است، تجمع کرده اند. چند نفرهم در داخل گودال مشغول به جوشکاری هستند. امید رجبی نیا، رئیس اداره گازناحیه سروآباد که خود درمنطقه حضور دارد، درباره این عملیات می گوید: سروآباد منطقه ای کوهستانی وسیلابی است؛ خط لوله گازی که ازمنطقه سروآباد می گذرد، به دلیل بارندگی های پیاپی اواخر پارسال و اوایل امسال و رانش زمین در کیلومتر66مسیر کامیاران–مریوان ناایمن شده بود. از این رو، به منظور تثبیت خط لوله مزبور و پایداری در انتقال گازمشترکان، عملیاتی با همکاری نیروهای تعمیراتی منطقه هفت عملیات انتقال گاز تعریف و به نصب یک دستگاه شیر اطمینان در کیلومتر 66 این خط لوله اقدام شد. وی ادامه می دهد: جغرافیا وتوپوگرافی منطقه به گونه ای است که فعالیت های تعمیراتی را سخت می کند، اما ایمنی خط و استمرارانتقال گاز باهدف تامین بدون وقفه آن برای مشترکان، موضوعی مهم تراست که گروه تعمیرات، متشکل از شرکت گاز استان کردستان و منطقه هفت عملیات انتقال گاز آن را هیچ می انگارند. رجبی نیا درخلال حرف هایش چند باربرتلاش نیروهای عملیاتی منطقه هفت عملیات انتقال گاز تاکید و از این همکاری دو سویه، قدردانی می کند.
رئیس اداره گازسروآباد دربخش دیگری از صحبت هایش اشاره ای هم به گازرسانی در شهرستان سروآباد دارد و می گوید: سروآباد افزون بر40 هزار نفرجمعیت دارد که همه آنها زیرپوشش گازطبیعی قرار دارند. وی درباره گازرسانی روستایی حوزه عملیاتی خود نیزمی گوید: شهر ستان سروآباد دارای 73روستاست که تاکنون 65 روستای آن زیرپوشش گاز قرار گرفته اند و گازرسانی به بقیه نیز در دستور کار قراردارد. رجبی نیا ادامه می دهد: باگازرسانی به این تعداد روستا، 93درصد جمعیت روستایی این شهرستان از خدمات گازرسانی بهره مند شده اند. گازرسانی درچنین مناطقی که کوه و کوهستان است، سختی های خود را دارد، اما وقتی کار به نتیجه می رسد، سختی ها فراموش می شوند و لذت جای آن را می گیرد؛ لذت از این که توانسته ایم درجهت رفاه و آسایش هموطنانم گام برداریم.
ایمن سازی خط لوله 20 اینچ درمسیر کامیاران– مریوان ادامه می یابد تا این بخش ازخط لوله که به دلیل رانش زمین ناایمن شده بود، ایمن شود. ما نیز ادامه مسیرمی دهیم تا بخش دیگری از فعالیت های شرکت گازاستان کردستان را نظاره گرباشیم. این بار دراورامان، ماسوله ای دیگردرغرب کشور با پشت بام های مطبقی که حیاط خانه ای دیگر است. اورامان مرکب از دو کلمه «اهورا» و «مان» به معنای سرزمین خورشید، در 75کیلومتری سرو آباد قراردارد وبه لحاظ بافت و پیشینه تاریخی یکی از مناطق جذاب و گردشگر استان کردستان برشمرده می شود. مقبره «پیرشالیار» از مکان های تاریخی این دیار است که در موسمی از سال، گردشگران بسیاری را از نقاط مختلف کشور به سمت و سوی خود می کشاند. این روستا و مردمان ساده زیستش، چهارسالی می شود که گاز گرمابخش خانه هایشان در زمستان های سرد است و از این بابت خوشحالند و خرسند.
سیدغفورحسینی که زاده همین دیاراست، ازسختی هایی می گوید که او پیش از گازرسانی به اورامانات با آن رو به رو بوده است. از جمع آوری هیزم زمستانه و پیمودن مسافت های زیاد برای این منظور، خطر حمله حیوانات وحشی واز بین رفتن احشام تا قطع جبری درختان جنگلی برای گرم کردن منازل و آسیب دیدن منابع طبیعی. سیدغفور57ساله که با کلکسیونی از درد، کناربخاری خاموشی که تا چند ماه دیگربا سردشدن هوا، شعله آبی آن گرمابخش خانه اش خواهد بود، نشسته است. کار زیاد، چین و شکن زندگی را در چهره اش نمایان کرده است. او می گوید: اورامان، زمستان های سختی دارد و سرمای آن بسیار آزار دهنده است، اما از چهارسال پیش که گاز به این منطقه آمده، دیگر برای گرم کردن خانه هایمان، ازنفت یا هیزم استفاده نمی کنیم. وی ادامه می دهد: با انجام یک لوله کشی ساده، هم گرمای خانه هایمان تامین شده است وهم پخت و پز مثل گذشته برایمان سخت نیست. سیدغفورکه کارگرساختمانی است ودرد کمر وپا، امانش را بریده است، گازرسانی به اورامان را یک موهبت بزرگ می داند و می افزاید: گاز راحتی زیادی را باخود به همراه آورده است. بوی دودبخاری های هیزمی و نفتی از خانه ها رفته است و نفس کشیدن مان هم بهترشده است چون گاز مانند نفت یا هیزم، آلودگی ندارد. وی در ادامه می گوید: تامین کپسول های سنگین گاز از یک سو و حمل آن از سویی دیگر، مشکل دیگری بود که با آمدن گاز به این منطقه حل شد و افرادی مثل من که از درد کمر و پا رنج می برند، از این موضوع خوشحالند. سیدغفور، فارسی رابه سختی حرف می زند، اما تلاش می کند کلمات را درست ادا کند و باهمان لهجه زیبای کردی می گوید: امروز با وجود گاز، درخت ها قطع نمی شوند وجنگل ها به عنوان منابع طبیعی، سلامت باقی می مانند. وی همچنین کاهش هزینه های تامین سوخت رایکی دیگر از ویژگی های گازرسانی می داند واظهارمی کند: پیش تر، برای تامین نفت یاکپسول گازبا آن همه مشکلات جانبی که داشت، باید هزینه بیشتری می پرداختیم، اما با گازرسانی به این منطقه، هزینه های گرمایشی و پخت و پز کاهش یافته است. لبخند رضایت بر چهره سیدغفور نقش بسته است. اوخوشحال است. خوشحال ازاین که او و هم ولایتی هایش در اورامان، زمستان ها را به واسطه وجود گاز، آسان تر از گذشته می گذرانند.
حامدمردوخی اوارمان که ماموستا یاهمان روحانی مسجدروستای اورامان و امام جمعه شهراورامانات تخت است، نیزحرف هایی دارد.
او گریزی به گذشته نه چندان دورمی زند و این که مردم اورامان برای گرم کردن خانه های خود مجبور بودند تیشه به ریشه جنگل بزنند با قطع درختان جنگلی خانه های خود را گرم کنند، اما با آمدن سوخت هایی مثل نفت و پس از آن گاز، منابع طبیعی مانند جنگل ها که ثروت ملی این کشور هستند، حفظ شد و امروز دیگر کسی درخانه های خود هیزم نمی سوزاند تا فضای خانه خود را گرم کند.
اوهمچنین می گوید: گاز با گذر از نقاط کوهستانی تا در منازل هدایت شده وفضای خانه ها را گرم کرده است. این یک نعمت بزرگ خدادادی است که باید قدرش را دانست. ماموستا مردوخی بابیان این که یکی از جذابیت های استان کردستان، جنگل های زیبای اورامانات است، ادامه می دهد:جنگل، ثروت ملی است و با گازرسانی به این منطقه، خدمت بزرگی به احیای منابع طبیعی و صیانت از این ثروت ملی شده است. او اظهارمی کند: گاز در داخل خطوط لوله جریانی مداوم است و مانند آب یا برق نیست که گاه ممکن است به دلیل شدت برف وبوران یا آب بردگی قطع شوند.
ماموستای اورامانات ادامه می دهد: گازرسانی موجب شده است مهاجرت جمعیت روستایی به شهرها، معکوس ومتوقف شود. وقتی توزیع امکانات رفاهی به درستی انجام شود، جمعیت روستایی دیگر تمایلی برای رفتن به شهرها ندارد.
گاز این نقش رابه درستی ایفاکرده وبه سهم خودمانع از مهاجرت روستاییان به شهرها شده است. مسجدی که ماموستا مردوخی امام جماعت است ودرآن نماز برپا می دارد فضای نسبتا وسیعی را به خود اختصاص داده است. وی با بیان این که هرهفته نمازجمعه دراین مسجد برپا می شود می گوید: نمازجمعه، تریبونی برای طرح مسائل روز و آگاه سازی مردم است؛ ازاین رو همواره تلاش شده است تا ازاین جایگاه معرفی عمیق تر ازاین انرژی ارزشمند به عنوان یک ثروت خدادای و نکات جانبی آن (مصرف ایمن و منطقی گاز، رعایت مسائل ایمنی، جلوگیری ازهدر رفت این انرژی ارزشمند و...) صورت گیرد.
ماموستا مردوخی با شنیدن صدای اذان، آماده برپایی نمازعصر می شود، اما پیش از رفتن، همه حرف های خود را در این جمله خلاصه می کند و می گوید: گاز با خود آرامش آورده و این خدمت بزرگی به مردم منطقه اورامانات تخت است که تا قبل از آن باحوادث زیادی به واسطه استفاده از بخاری های هیزمی و نفتی، رو به رو بوده اند.
بیرون از مسجد پسربچه ای روی پله نشسته است و روزهای داغ تابستان را فازغ از درس و مدرسه می گذراند. کاوان 11ساله که این روزها را به بازی و تفریح می گذراند، به نقطه ای در دل روستای اورامان اشاره می کند و مدرسه اش را که پرچم سه رنگ ایران درحیاط آن در اهتزاز است، نشان می دهد. وقتی از گاز و مزیت هایش از او می پرسم، هرآنچه درباره انرژی در مدرسه یاد گرفته است، ربط و بی ربط، پشت سر هم ردیف می کند. حواسش، بیشترجمع بازی کردن است تاجواب دادن سوال. لابه لای حرف هایش تنها یکی دوجمله از گاز می گوید؛ این که مدرسه اش، گازکشی شده و از نفت وهیزم درآن خبری نیست و دیگر این که کلاس های مدرسه اش درزمستان، مثل خانه شان گرم است و این برایش خوشحال کننده است.
در دل روستای اورامان وکوهایی که اطراف آن را احاطه کرده اند، اداره گاز فعال است که بختیارحیدری مسؤولیت آن رابه عهده دارد. او می گوید: اورامانات تخت شامل 10روستاست که6روستای آن از جمله کماله، ویسیان، اورامان، رودبر زیرپوشش گاز قرار دارند. حیدری جمعیت اورامانات را10هزار نفر اعلام و اظهار می کند: غالب این جمعیت از گازطبیعی استفاده می کنند و با گازرسانی به روستاهای ناو، نوین، کلجی وعباس آباد، پوشش گاز دراورامانات به 100درصد خواهد رسید.
رئیس اداره گازاورامان باوجود18ماه سکونت دراین منطقه هنوز با بودن و ماندن درآن کنار نیامده است، گریزی هم به مشکلاتی که با آن رو به روست می زند و می گوید: خانواده ام هیچ کس را دراینجا ندارند وبه لحاظ روحی ازبودن دراین منطقه رنج می برند. این موضوع آزارم می دهد و با این که چند بارتقاضای انتقالی به شهرخود(سقز) را داده ام، اما تا کنون جوابی نگرفته ام. کاش شرایطی فراهم می شد که درسقز ادامه خدمت دهم. وی همچنین به اتفاقی که برای فرزند خردسالش رخ داده است، اشاره و تصریح می کند: به دلیل امکانات ضعیف پزشکی، نتوانستم کمک چندانی به سلامت فرزند خود کنم. بختیارحیدری ازاین که کیلومترها دور از شهر و کاشانه خود (سقز) خود است، حال خوبی ندارد و نگران است، البته نه برای خود بلکه برای خانواده اش که خود را دراین دیارغربیه می دانند. بدون شک زمان و گذرآن، این حس غربت را با خدماتی که از ناحیه گازرسانی می شود، به حس شیرین ماندن، بدل خواهد کرد. بختیاری هم این راخوب می داند که پایان هرطرح، گامی روبه جلوبرای آسایش مردم است. خانواده او نیز از همین مردمانند و این نگرانی هایش را کمتر می کند و شوق خدمت را بیشتر. او ازچند پروژه گازرسانی روستایی دیگر هم حرف زد و گفت: با پایان یافتن این طرح ها، همه ساکنان اورامان که روستایی در دل کوه است، گرم خواهند شد و ما نیز به گرمای وجود آنها دل گرم خواهیم شد.
گزارش «مشعل» از خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران
سميه راهپيما-پيش از پيروزي انقلاب اسلامي ، هيچ بيمارستاني در حوزه صنعت نفت شهرستان گچساران وجود نداشت؛ ولي اکنون يک بيمارستان 64 تختخوابي به کارکنان و خانواده هاي صنعت نفت خدمات ارائه مي دهد و کادر درماني بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در دورترين نقاط عملياتي براي ارائه خدمات درماني به کارکنان حضور دارند. گستره فعاليت بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران، همسو با اهداف شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران در استان هاي خوزستان، کهگيلويه و بويراحمد، بوشهر و فارس است و با وجود خدماتي که بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران به کارکنان اين منطقه مي دهد؛ اما باز هم با کمبودهايي روبه روست، از اين رو براي آگاهي از فعاليت خدمات اين واحد درماني، خبرنگار «مشعل» با حضور در گچساران گزارشي از روند فعاليت آن تهيه کرده است که در ادامه مي خوانيد.
محمد محمدي، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران مي گويد: «با توجه به اينکه بخش هايي از ساختمان بيمارستان نفت گچساران، قدمتي بيش از 60 سال دارد، با گذشت اين مدت دچار نواقصي شده و کمبودهايي دارد، از اين رو مجبور شديم برخي از دفترهايي را که براي کادر اداري در نظر گرفته شده بود، تخليه کنيم و هم اکنون نيازمند بيمارستاني جديد هستيم تا بتوانيم خدمات بهتري به کارکنان صنعت نفت بدهيم، ضمن آنکه در واحدها پراکندگي داريم که شرايط را براي ارائه خدمات مشکل مي کند و هزينه ها را افزايش مي دهد؛ اما اگر بيمارستان جديدي ساخته شود، کاهش هزينه خواهيم داشت.» به گفته او «ساختمان در بخش بستري شرايط خوبي دارد؛ اما بخش پشتيباني، پزشک خانواده، سي سي يو، امور قراردادها و انبار دارويي، ساختمان هاي فرسوده اي دارند و از نظر اچ اس اي بايد تعطيل شوند، از اين رو به دليل نداشتن فضاي مناسب، نمي توانيم اين قسمت ها را به جاي ديگري منتقل کنيم.» محمدي با اشاره به تاسيس بيمارستان جديد ادامه مي دهد: «ساخت بيمارستان جديد از سال 85 آغاز شده است؛ اما به دلايلي و با گذشت 13 سال هنوز راه اندازي نشده است که علت اين تاخير به کارشناسي نياز دارد.» او در بخش ديگري از صحبت هاي خود به امکانات رفاهي اشاره مي کند و مي گويد: «محور اصلي سلامت، درمان نيست؛ بلکه تغذيه سالم، ورزش و مراقبت هاي پيشگيري است.»
شهرام قرباني، رئيس ايمني و آتش نشاني شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران نيز مي گويد: «شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران داراي 12 مجتمع صنعتي است که از اين تعداد 9 کمپ غذاخوري و رستوران دارد و دو سالن غذاخوري بجز کمپ ها نيز براي کارکنان و خانواده هاي آنها با عنوان باشگاه فعاليت مي کنند. به منظور نظارت بر کمپ ها و رستوران ها، شرح وظايفي براي ادارات مختلف در نظر گرفته شده که بخشي از آن را سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت پوشش مي دهد و بخشي ديگر را ادارات خدمات اداري، اجتماعي و اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران انجام مي دهد. مديريت اچ اس اي بر اساس برنامه معيني که دارد، روي فعاليت پيمانکاران، شرح کار پيمانکاران و الزام هاي مربوط به پيمان ها نظارت مي کند، ضمن آنکه نظارت روي الزام هاي اچ اس اي و کمپ ها را نيز به عهده دارد. کارشناسان تغذيه اي که در کمپ ها حضور دارند نيز تحت نظارت اداره خدمات اداري اجتماعي فعاليت مي کنند و بازرسي هاي موردي و برنامه ريزي شده نيز از سوي اداره اچ اس اي انجام مي شود و بتازگي بر اساس مرزبندي صورت گرفته، نظارت بر مواد غذايي و مسائل بهداشتي رستوران ها به عهده مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت قرار گرفته است .» او ادامه مي دهد: « مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت براي نظارت بر مواد غذايي، گوشتي و پروتييني، ساعت هاي مشخصي را براي پيمانکاران در نظر گرفته است، همچنين بر اساس مفاد پيمان ها، جريمه هاي سنگيني براي پيمانکاران در صورت تخلف لحاظ شده است. هرچه ميزان جرايم افزايش يابد، به همان ميزان تخلفات کاهش خواهد يافت.» قرباني مي افزايد: «6-5 سال است که با حضور ادارات بهداشت و درمان صنعت نفت، اچ اس اي، بهبود روابط کار، خدمات اداري و اجتماعي ، امور حقوقي و قراردادها ، اداره حراست و نماينده هاي ادارات عملياتي، کميته تغذيه تشکيل شده و از اماکني که در تهيه و طبخ غذا فعاليت مي کنند، بازرسي مي شود و در اين زمينه شرح پيمان ها ، نوع مواد اوليه ، نحوه پخت و توزيع مواد غذايي که وارد کمپ ها مي شود، مورد بررسي قرار مي گيرد و سپس درباره ضعف ها و مواردي که نياز است، در جلسه هاي کميته با حضور پيمانکاران، پيگيري و تذکرهاي لازم داده مي شود و در مواردي هم که به نتيجه نمي رسد، به جلسه هاي هيات مديره ارجاع مي شود. در بحث تغذيه، متاسفانه دستورعمل مشخصي نداريم، از اين رو بهتر است از سوي شرکت ملي نفت ايران، با توجه به تجربه شرکت هاي پتروشيمي ، روش پايش و ارزيابي يکپارچه، تدوين و به شرکت هاي نفتي ابلاغ شود.» او در ادامه به بيمارهاي شغلي کارکنان اشاره مي کند و مي گويد: «بخشي از اين بيماري ها به موقعيت هاي شغلي کارکنان باز مي گردد، به عنوان مثال يک جوشکار بايد براي جوشکاري روي خطوط لوله يک يا دو ساعت به صورت نشسته و در شرايط سخت کار کند که طولاني شدن اين روند، مشکلاتي را در درازمدت براي او به وجود خواهد آورد. همچنين مسير طولاني و وضعيت نامناسب جاده هاي عملياتي که کارکنان براي رسيدن به محل انجام فعاليت هاي مرتبط با شغل خود از آن استفاده مي کنند، مناسب نيست و استانداردهاي لازم را ندارد. همچنين اتوبوس ها و ناوگان حمل و نقل هم فرسوده است و برخي خودروهاي عملياتي کارکنان مانند پيکاب براي جاده ها و شرايط عملياتي مناسب نيست، از اين رو پروژه هاي مختلفي براي نوسازي ناوگان حمل ونقل و مرمت و بازسازي يا احداث جاده هاي مناسب تعريف شده که به دليل شرايط مالي، اين امکان در حال حاضر وجود ندارد.»
بيمارستان صنعت نفت گچساران فرسوده است؛ اما هر سال تعداد زيادي مراجعه کننده به بخش هاي مختلف دارد. محمد بخشايي، رئيس بيمارستان صنعت نفت گچساران مي گويد: «سال گذشته حدود 465 هزار نفر به واحدهاي مختلف بيمارستاني مراجعه کرده اند که از اين تعداد 13 تا 14 هزار نفر بازنشسته، 46 هزار و 387 نفر به کلينيک هاي تخصصي، 13 هزار و 907 نفر به فيزيوتراپي و 25 هزار نفر به آزمايشگاه مراجعه کرده اند، ضمن آنکه 15 هزار و 84 نفر هم در بخش ها بستري شده اند و 13 تا 15 درصد اعزام ها کاهش يافته است.» او ادامه مي دهد: «با مشکل استفاده بي رويه از داروها به دليل مراجعه مکرر کنترل نشده کساني که داراي دفترچه بيمه نفت هستند، مواجه هستيم که بايد راه حلي براي اين موضوع در نظر گرفته شود.»
دکتر تراب احمدي، رئيس مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران نيز در مورد سلامت شاغلان مي گويد: «الگوي تغذيه نامناسب، سلامت کارکنان را به خطر مي اندازد که براي جلوگيري از آن، ترويج الگوي تغذيه سالم و رستوران هاي دوستدار سلامت را بر اساس دستورعمل ها در برنامه کاري خود داريم. همچنين واحد بهداشت محيط و عمومي اين مرکز، مواد غذايي پروتييني، لبني و... را قبل از ورود به رستوران هاي تحت پوشش، بازرسي مي کند تا از سلامت مواد غذايي اطمينان حاصل شود و بعد از وارد شدن به چرخه طبخ و توزيع نيز استانداردهاي بهداشت عمومي و محيط آشپزخانه ها مورد نظارت قرار مي گيرد.» به گفته او، «بر عملکرد پيمانکاران نيز نظارت هايي از سوي کميته تغذيه منطقه و مرکز سلامت کار صورت مي گيرد تا پيمانکار، همسو با آيين نامه هاي بهداشتي عمل کند. در صورتي که موارد خلاف استاندارد مشاهده شود، در کميته تغذيه، بررسي و تصميم گيري مي شود.»
«به دليل فرسوده بودن ساختمان بخش سي سي يو، بيماران تمايلي به بستري شدن در اين بخش نداشتند. بنابراين سقف و ديوارها را بازسازي کرديم. ضمن آنکه آمبولانس هايي که در درمانگاه ها وجود دارند، مستهلک شده اند و بهتر است با آمبولانس هاي جديد تعويض شوند. براي ارتقاي کيفيت خدمات، لازم است نيروهاي پرستاري مناطق عملياتي سه شيفت شده و براي 9 درمانگاه مناطق عملياتي نيز پزشک در نظر گرفته شود.» اين بخشي از صحبت هاي زينب مهري زاده، مدير خدمات پرستاري و مامايي بيمارستان نفت گچساران درباره کمبودهاي اين بخش است. به گفته او، «براي انتقال بيماران در موارد اورژانسي از منزل به بيمارستان، در صورتي که شرکت بهره برداري، يک آمبولانس فوريت هاي پزشکي در نظر بگيرد، مي توان در شرايط حاد و اورژانسي، خدمات مناسبي به کارکنان و خانواده آنها ارائه داد.»
يکي از واحدهايي که نسبت به ديگر بخش هاي بيمارستان صنعت نفت گچساران نوپاست، واحد بهبود کيفيت است که در آن کارهاي مختلفي از جمله تشکيل کميته آموزش، واحد بهداشت محيط، واحد مرگ و مير، واحد کنترل عفونت و... تشکيل شده است.
ليلا نارک نژاد، مسؤول بهبود کيفيت بيمارستان صنعت نفت گچساران درباره ديگر اقدام هاي انجام شده در اين واحد مي گويد: «واحد بهبود کيفيت، يک واحد نوپاست که از سال 91 شروع به کار کرده است. رسالت اصلي اين واحد، ارتقاي مستمر کيفيت خدمات باليني، غيرباليني و ايمني بيمار با استقرار اجراي استانداردهاي اعتبار بخشي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي است. از جمله واحدهايي که براساس استانداردهاي اعتبار بخشي و با پيگيري واحد بهبود کيفيت در بيمارستان مستقر شده و شروع به کار کرده است، مي توان به واحد اچ اس اي، بهداشت محيط و پسماند، کنترل عفونت، آموزش به بيمار و مديريت اطلاعات سلامت اشاره کرد. اصول کار اين واحدها ارتقا و نظارت بر بهداشت و ايمني بيماران و کارکنان است. واحد کنترل عفونت، براي تمامي کارکنان، پرونده بهداشتي تشکيل داده و کارکنان در معرض خطر هپاتيت B واکسينه شده اند. واحد بهداشت محيط بر تفکيک انواع پسماند در مبدا و نحوه امحاي پسماندها، تهيه، طبخ، توزيع و کيفيت شوينده ها و گندزداها نظارت کامل دارد.» به گفته او، «مسؤول اچ اس اي نيز در زمينه آتش نشاني، ارگونومي و ايمني کارکنان و بيماران به صورت کنفرانس يا چهره به چهره آموزش مي دهد. واحد بهبود کيفيت ناظر بر برگزاري و اجراي مصوبات کميته هاي 14 گانه ابلاغي وزارت بهداشت، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و کميته هاي داخلي است که هر سه ماه يک بار پايش و به مديريت گزارش مي شوند. از جمله اين کميته ها مي توان به کميته پايش و سنجش، اخلاق پزشکي، کنترل عفونت، بحران، سلامت، مرگ ومير، انتقال خون، دارو و درمان، ايمني نوزاد و کاهش سزارين و... اشاره کرد. اين واحد متولي تدوين و بازنگري سالانه سياست هاي کلان، سند استراتژيک بيمارستان، تدوين و پايش گزارش فصلي برنامه عملياتي، جمع آوري و پايش شاخص ها و تدوين اقدام اصلاحي يا برنامه بهبود در جلسات تيم اجرايي است.»
سعيد سينايي، مسؤول درمان غيرمستقيم و بيمه گري بيمارستان صنعت نفت گچساران نيز مي گويد: «هدف از ورزش، سلامت و بهداشت روحي و جسمي است، از اين رو يکي از کارهايي که انجام مي شود، در زمينه پزشک خانواده است که علاوه بر سيستم ارجاع چهار بيماري ديابت، فشار خون، افزايش چربي خون و افزايش وزن را پايش و غربالگري مي کنند. اگر کسي بيمار باشد، زمان اندازه گيري فشار خون يا قند خون کاهش پيدا مي کند. تغذيه نامناسب باعث شده تا آمار فشار خون در بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران افزايش يابد، ضمن آنکه عمل هاي قلب باز نيز زياد است و به دليل پايش و غربالگري، بيماري آنها زودتر شناسايي و درمان مي شود، اما ورزش و تغذيه مي تواند اين بيماري ها را کاهش دهد.»
علي جعفري، رئيس روابط عمومي شرکت نفت و گاز گچساران نيز به نيازهاي منطقه گچساران مي پردازد و مي گويد: «نيازهاي منطقه را مي توان به چند دسته تقسيم کرد که يکي از آنها بحث تغذيه است و بهتر است روش تغذيه مناسبي به کارکنان و خانواده هاي آنها آموزش داده شود. دوم بحث بهداشت فردي، صنعتي و خانواده هاست که بايد دستورعمل هايي را که در اين زمينه وجود دارد، بخوبي پوشش دهيم تا شاهد سلامت همکاران و خانواده هاي آنها باشيم. موضوع ديگري که بسيار اهميت دارد، به طب صنعتي باز مي گردد. بهداشت و درمان صنعت نفت و اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران اين پايش را هر سال انجام مي دهند. بر اساس آمار موجود، سال گذشته تعداد زيادي از همکاران ما به طب صنعتي مراجعه کرده و غربالگري انجام داده اند و از اين طريق برخي بيماري ها به موقع شناسايي و تحت درمان قرار گرفته اند.» به گفته او، «در خارج از کمپ ها هم با مشکل حيوانات ولگرد روبه رو هستيم که بايد با همفکري بهداشت و درمان صنعت نفت و اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران با سازمان هاي ذيربط، اين موضوع ساماندهي شود. اين موضوع بيشتر بين گناوه، ديلم و گچساران ديده مي شود و لازم است دقت نظري در اين زمينه داشته باشيم تا بيماري ها از اين طريق انتقال پيدا نکند.» جعفري ديگر دغدغه هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران را بيمارستان مي داند و مي گويد: «مدير عامل شرکت و همکاران اچ اس اي مکاتبات زيادي براي اتمام و راه اندازي بيمارستان جديد انجام داده اند؛ اما به نتيجه نرسيده ايم. بخشي از تجهيزات بيمارستان جديد خريداري شده و نگران هستيم که بر اثر نگهداري در محل نامناسب از بين بروند.»
او مي افزايد: «با اشاره به اهميت تغذيه در نظر داريم در واحد روابط عمومي از همکاران خود در زمينه تغذيه، ورزش و ميزان رضايتمندي از ارائه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران نظرسنجي کنيم. بيشتر بيماري ها به تغذيه ناسالم باز مي گردد، از اين رو بهتر است در رژيم غذايي يک بازنگري صورت گيرد و در کميته تغذيه نيز بررسي شود.»
انقلاب رباتی در بهره برداري از نفت و گاز فراساحل
پلتفرم رباتيک اني مل متعلق به شرکت «اني رباتيکس» که با عنوان «اولين ربات خودکار دنيا در صنايع فراساحل» توصيف مي شود، يک ربات چهارپاست که براي عمليات خودکار در زمين هاي سخت گذر و دشوار طراحي شده است.
اين ربات مي تواند سايتهاي فراساحل را بازبيني کند و به دوربينهاي ديداري و حرارتي، ميکروفون و حسگرهاي ردياب گاز مجهز شده است که مي تواند به کمک آنها نقشه سه بعدي محيط پيرامونش را بسازد و بازرسي ها و عمليات خود را به شکل بهينه تري انجام دهد. اني مل مي تواند از اين نقشه بهره بگيرد تا فضاي عملياتي خود را به صورت مستقل و بهتر تحليل و اطلاعات بيشتري از آن کسب کند. همچنين عمليات آن را از راه دور و از طريق ابزارهاي داخل ساحل مي توان کنترل کرد تا داده ها را در همان لحظه در اختيار اپراتورهاي انساني بگذارد.
اني ر باتيکس در يکي از بيانيههاي خود گفته است: «يکي ازوظايف مهم تامين کنندههاي انرژي، عملکرد ايمن و مطمئن کارخانههايشان است، به ويژه زماني که در حال توليد انرژي در دريا هستند».
«رباتهاي سيار و مستقل مي توانند از طريق بازرسي مداوم و خودکار ماشينآلات و شالودهها، پشتيباني جامعي فراهم کنند».
اني مل نخستين بار در سپتامبر 2018 و در يک پلتفرم درياي شمال استفاده و از آن براي 16 نقطه بازرسي مختلف بهره گرفته شد که تعدادي از وظايف ازجمله مطالعه تجهيزات حسگري و رديابي نشتي ها را انجام داد.
آرگونات که به عنوان بخشي از طرح «چالش آرگوس با تامين مالي شرکت توتال » و به منظور «توسعه اولين ربات سطحي خودگردان براي صنعت نفت و گاز» ساخته شده، ربات ديگري است که با هدف بازرسيهاي روتين و اجراي وظايف خودگردان طراحي شده است.
آرگونات در همان مسابقه اي ساخته شد که به خلق «اني مل» ختم شد و خيلي از حسگرهاي اين دو ربات با يکديگر مشابه هستند، اما بر خلاف رقيب خود که طراحي پايه داري دارد، آرگونات يک ربات زنجيردار است و در کنار دو واحد آرگونات ديگربه صورت شيفتي کار مي کند. هر زمان که باتري آنها رو به اتمام باشد، به جايگاه خود برمي گردند تا دوباره شارژ شوند.
ديو مکينسون ، سرپرست بخش فناوري و نوآوري توتال اي اندپي در انگلستان مي گويد: «در آستانه ارائه يک فناوري خاص قرار داريم که امنيت را افزايش، هزينهها را کاهش و حتي عمر عمليات درياي شما را افزايش خواهد داد».
«ربات ها الگويي جديد و هيجان انگيز را براي صنعت بهره برداري از نفت و گاز فراساحل ارائه مي کنند و توتال افتخار مي کند که بخشي از اين الگوست».
آرگونات در آوريل 2018 به کار گرفته شد و درحاليکه ابتدا در کارخانه توليد گاز شتلند در ساحل کار مي کرد، به پلتفرم فراساحل آلوين منتقل شد. توتال اميدوار است تا سال 2022 «يک راهکار رباتيک را در مقياس صنعتي» به دست بياورد.
ربات يوليم که از سوي يک اسپين آف دانشگاه علوم و فناوري نروژ و طي همکاري با کونگزبرگ مارين و اکينور توسعه داده شد، براي زندگي دائم در زير آب، اجراي عمليات زيردريايي و وظايف تعمير و نگهداري طراحي شده است. يوليم به يک جايگاه استقرار در بستر دريا متصل و همين موضوع سبب مي شود بهره برداري از آن، نسبت به ربات هاي مرسوم کنترل از راه دور که بايداز سطح دريا به سمت پايين فرستاده شوند، ساده تر باشد.
بدنه منحصربه فرد و مارمانند آن، موجب مانورپذيري بيشتر ربات در زير آب ميشود و به آن اجازه مي دهد به مناطق سخت گذر زير آب وارد شود، درحالي که فناوريهاي کنوني با اين کار مشکل دارند، اين ربات يک طراحي ماژولار دارد و مي توان تعدادي ابزار را به آن متصل کرد تا مسئوليتهاي مختلفي را انجام دهند.
آرنه کيورسويک ، مديرعامل کونگزبرگ مي گويد: «چندکاره بودن اين فناوري، ازجمله ويژگي هاي خوب آن است. مار دريايي يوليم، همان قابليتهايي را که ربات هاي دريانورد کونگزبرگ دارند، نشان مي دهد، ازجمله اينکه مي تواند همچون يک وسيله زيردريايي باريک، بلند و اژدر مانند عمل کند و روي يک خط مستقيم شنا کند که به نوعي مي توان آن را يک زهپاد دانست».
«کاربرد ديگر آن يک بازوي به شدت انعطاف پذير است که مي تواند زير کشتي ها و زيردرياييها برود و شيرها را دستکاري کند يا مجموعهاي از عمليات فراساحل را داخل يک الگوي زيردريايي انجام دهد».
پلتفرم نفتي « اوزبرگ اچ» که از سوي اکينور در درياي شمال هدايت مي شود، اولين پلتفرم نفت و گاز کاملاً خودکار در دنيا است. اين پلتفرم بدون هيچ گونه اتاقک و تجهيزات زندگي، کاملاً عاري از نيروي انساني است و تنها به يکي دو بار بازديد سالانه براي نگه داري سايت نياز دارد.
اين پلتفرم که با اصل «بزرگ فکر کن، کوچک بساز» توسعه داده شده، به سادگي هرچه تمام تر طراحي شده است. اين خصلت طراحي به اين معناست که اوزبرگ اچ زودتر از زمان برنامه ريزي شده و با هزينه 75 ميليون دلار (6.5 ميليارد کرون نروژ) تحويل داده شده که بيش از 20 درصد کمتر از برآورد هزينه صورت گرفته براي توسعه و عمليات آن است.
توليد در پلتفرم اوزبرگ اچ در 14 اکتبر 2018 آغاز شد. انتظار مي رود که با توسعه آن، معادل 110 ميليون بشکه نفتحاصل شود.
آندرس اوپدال ، معاون اجرايي اکينور در بخش فناوري، پروژهها و حفاري مي گويد: «با اوزبرگ اچ يک جهش فناورانه عظيم را به سمت جلو خواهيم داشت. اين پلتفرم خودکار، بدون سرنشين و کنترل از راه دور، يکي از نمودهاي عملياتي ديجيتالي است و مفتخرم که اکينور و همکارانش، اين راهکاري را که داخل شرکت توسعه يافته است، برگزيده اند».
مترجم :عباس حاجي هاشمي
شرکت نفت مناطق مرکزي
الزام هاي ساخت کارخانه گاز وگازمايع 3100 دهلران درنشست مشترک مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي با مديران اين شرکت و شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) بررسي شد. رامين حاتمي درنشست مديران شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و شرکت مهندسي وساختمان صنايع نفت (اويک)بااشاره به زمينه مشترک همکاري در اجراي طرح ملي ساخت کارخانه ان جي ال 3100 و تامين خوراک پايدار آن از سوي شرکت نفت مناطق مرکزي، گفت: مقدار گاز براي تامين خوراک پايدارکارخانه ان جي ال 3100 درمجموع روزانه 206 ميليون فوت مکعب است که 120ميليون فوت مکعب آن ازسوي ايستگاه تقويت فشار دهلران، 21 ميليون فوت مکعب از ورودي پايدار، 20 ميليون فوت مکعب از ايستگاه تقويت فشار پايدار غرب و 45ميليون فوت مکعب در روز نيزاز طريق ايستگاه تقويت فشار چشمه خوش، ارسال مي شود. وي درباره مبادي تامين گازمورد نياز ان جي ال 3100 افزود: يکي از مبادي تامين گازمورد نياز، ايستگاه تقويت فشارگاز دهلران است که براي فشارافزايي گازهاي همراه ميدان هاي دهلران و دانان به ميزان 120 ميليون فوت مکعب از ميزان دو بار به 132 بار طراحي مي شود. مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي با بيان اين که سرمايه گذار اين طرح صندوق هاي بازنشستگي نفت و پيمانکار اجرايي آن نيز شرکت اويک است، زمان اجراي طرح را 23 ماه اعلام کرد. وي همچنين تصريح کرد: خطوط لوله ارتباطي 16 اينچ به طول 58 کيلومتر، مخزن ميعان گير و تاسيسات ورودي به ايستگاه کارخانه ان جي ال 3100 وايستگاه تقويت فشاردهلران نيز درحال انجام و بسته هاي فني آن تهيه شده است. حاتمي افزود: جمع آوري و تزريق گازهاي همراه نفت ميدان نفتي چشمه خوش با هدف جمع آوري گازهاي همراه نفت و فشارافزايي براي تامين خوراک ان جي ال 3100 به ميزان 45 ميليون فوت مکعب در روز گاز ترش و روزانه 58ميليون فوت مکعب گازشيرين براي تزريق گاز در ميدان نفتي چشمه خوش و احداث ايستگاه تقويت فشار چشمه خوش براي گازهاي همراه پايدارغرب با هدف جمع آوري و فشارافزايي گازهاي همراه نفت توليدي از ميدان پايدارغرب آسماري براي تزريق روزانه 20ميليون فوت مکعب درميدان نفتي چشمه خوش، از ديگر پروژه هاي تعريف شده است. وي درباره مراحل اجرايي کار اظهار کرد: مذاکرات قراردادي با شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) و يک سرمايه گذار ديگر پايان يافته است. اسناد فني، پيشنهاد فني و مالي، نهايي سازي شده و به هيات مديره شرکت ملي نفت ايران به منظور دريافت مصوبه ارائه شده است.
شرکت ملي حفاري ايران
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: رضايتمندي مجموعه کارکنان شرکت و ارائه دهندگان خدمات برون سازماني، اولويت نخست برنامه هاي اين شرکت از جنبه هاي مختلف است.
سيدعبدالله موسوي افزود: درچند ماه اخيربه واسطه هم افزايي ميان شرکت هاي کارفرمايي، پيمانکاران وهمدلي و همگرايي کارکنان شرکت ملي حفاري ايران، جهش قابل توجهي درپيشبرد اهداف و فعاليت ها شاهد بوده ايم. وي گفت: امضاي قراردادهاي جديد با شرکت هاي کارفرما از جمله شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت مناطق مرکزي، شرکت مهندسي و توسعه نفت، شرکت نفت فلات قاره و مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، همچنين تعامل باسازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، تلاش براي بهبود ارائه خدمات رفاهي وفرهنگي ورزشي به کارکنان وخانواده هاي آنان، ازجمله اقدام هايي است که با پيگيري مديريت هاي ستادي و عملياتي محقق يا اجرايي خواهد شد. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران تصريح کرد: با تمهيدات انديشيده شده و مساعدت هاي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران حقوق و مزاياي کارکنان اعم از رسمي، قرارداد مدت معين، قرارداد مدت موقت و ارکان ثالث طبق برنامه زمان بندي و شارژ چند مرحله نفت کارت، تسهيلات پس انداز کارکنان و بخش قابل توجهي از مطالبات پيمانکاران تامين اعتبار و پرداخت شد. موسوي با اشاره به راه اندازي سيستم جامع دستمزد ومزاياي کارکنان ارکان ثالث اظهارکرد: اين سيستم مزيت هاي خوبي براي ايجاد يکپارچگي در پرداخت ها و شرايط کاري اين دسته از کارکنان ايجاد خواهد کرد.
شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس
مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس اعلام کرد: شرکت هاي پتروشيمي کشورپارسال درمجموع حدود10 ميليارد دلار ارز وارد کشور کردند.
جعفر ربيعي در نشست خبري عرضه سهام شرکت پتروشيمي نوري در بورس با تاکيد برعرضه ارز حاصل از صادرات پتروشيمي ها در سامانه نيما گفت: طبق بخشنامه بانک مرکزي، شرکت هاي پتروشيمي مي توانند بخشي از ارز حاصل از صادرات خود را صرف بخشي از هزينه هايشان شامل خريد مواد اوليه، قطعات يدکي و هزينه هاي درون شرکتي کنند. وي تصريح کرد: طبق اين بخشنامه سقف در نظر گرفته شده براي هزينه درون شرکتي پتروشيمي ها از ارز حاصل ازصادراتشان معادل 30درصد درآمدهاي آنهاست. ربيعي با بيان اين که متاسفانه ارزآوري پتروشيمي ها تا حدودي تحت تاثير تحريم ها قرارگرفته است، گفت: سال گذشته، پتروشيمي هاي کشور در مجموع حدود10ميليارد دلار ارز حاصل از صادرات وارد کشور کردند و بر اين اساس مي توان عنوان کرد سامانه نيما عمدتا با ارز پتروشيمي ها تامين مي شود. مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با تاکيد براين که هيچ رانتي براي پتروشيمي ها وجود ندارد، تصريح کرد: درسال 97 غير از چندروز، هيچ رانتي بين نرخ خوراک پتروشيمي ها با نرخ ارز نيمايي وجود نداشته است. وي گفت: امروز زمان آن که رانتي براي پتروشيمي ها وجود داشت، گذشته است و درسياست هاي جديد کشور هيچ رانتي براي پتروشيمي ها وجود ندارد. مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس درباره عرضه سهام پتروشيمي نوري در بورس نيز بابيان اين که سودي که اين شرکت براي سهامداران دارد، ناشي ازتوليد وصادرات است، تصريح کرد: امسال پيش بيني تحقق درآمد خوبي براي پتروشيمي نوري شده است و انتظار مي رود سود مناسبي نصيب سهامداران شود.
شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت: احداث قطعه دهگلان - مياندوآب درخط انتقال گاز نهم سراسري به طول 230 کيلومتر پايان يافته و آماده تزريق گاز است. بهرام صلواتي بابيان اين که پروژه هاي طرح خط نهم سراسري ازخطوط مهم شرکت ملي گازايران است، افزود: اين خط انتقال گاز که ازپالايشگاه بيد بلندآغاز شده وتامرزبازرگان ادامه يافته است، قطعه دهگلان- مياندوآب آن به مرحله راه اندازي رسيده است. وي در توضيح پيچيدگي هاي فعاليت در کريدورغرب شبکه انتقال گاز کشور اظهارکرد: باوجود عبورمسيرخط لوله انتقال گازدهگلان- مياندوآب ازکوهستان هايي با شيب تندو زمين هايي پوشيده ازسنگ، همچنين تاثير توپوگرافي منطقه برروند فعاليت ها، اين موانع باافزايش منابع اعتباري، ماشين آلات وتجهيزات، همچنين نوبت هاي کاري، يکي پس از ديگري برطرف و کار به نحو مطلوب انجام شد. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گازايران، عبور از رودخانه پرآب و عريض قزل اوزن را يکي از دشواري هاي انجام اين پروژه عنوان و اظهار کرد: تعداد عبور از موانع بسيار زياد بود، به گونه اي که در دو گستره دهگلان -مياندوآب، درمجموع 31مورد عبور ازجاده آسفالت و پنج مورد عبور از رودخانه هاي پرآب و دائمي انجام شد. صلواتي با اشاره به اين که با تکميل و راه اندازي پروژه هاي خط لوله نهم سراسري، پايداري کامل گازرساني درانتهاي استان کردستان و ورودي استان آذربايجان غربي برقرارشده است، افزود: اجراي طرح هاي مربوط به خط نهم سراسري موجب خواهد شد تاکمبود وافت فشارگازي در برخي شهرهاي سردسير به طور کامل برطرف شود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه اصفهان
پنج جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي (بنزين، نفت گاز) زير پوشش شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت، در کاشان افتتاح و راه اندازي شد.
با توجه به وسعت جغرافيايي، وضع ترافيک موجود در مرکز شهرستان کاشان و افزايش خودروها، با پيگيري هاي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ناحيه کاشان و منطقه اصفهان، پنج جايگاه عرضه سوخت با هدف افزايش جايگاه هاي درون شهري در مدار بهره برداري قرار گرفت.
جايگاه هاي عرضه سوخت «پارسيان يک» و «پيروزان» درشهرستان کاشان هريک با 26 نازل بنزين معمولي و سوپر درمجموع در زميني بامساحت يک هزار و 600 متر مربع آماده سوخت رساني به هموطنان است. جايگاه «ستاره ايرانيان» نيزدرشهرستان کاشان با18نازل بنزين، در زميني به مساحت 1200مترمربع افتتاح شده است. دو جايگاه عرضه سوخت به نام هاي تجاري «روناک پارسيان» و «هلال منير» نيزدر مسيرهاي کاشان - قم و جاده مرنجاب به بهره برداري رسيده است. اين جايگاه ها به ترتيب با44 نازل و هشت نازل عرضه فراورده هاي نفتي، ظرفيت مطلوبي براي تامين و عرضه سوخت به مسافران ايجاد کرده اند. هم اکنون 22جايگاه عرضه سوخت مايع و 24 جايگاه عرضه گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) تک منظوره و دومنظوره در ناحيه کاشان فعاليت مي کنند.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
فضاي محيطي ايستگاه هاي مترو مشهد مقدس با هدف اشاعه فرهنگ مصرف بهينه انرژي از سوي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به موضوع آموزش و فرهنگ سازي اختصاص يافت.
اين اقدام ملي در همسويي با امضاي قراردادهاي طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطارشهري در تهران و هشت کلانشهر که با حضور وزير نفت درتاريخ يکم آبان ماه سال 97 به امضاي مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و شهرداران تهران و کلانشهرهاي اصفهان، تبريز، شيراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم رسيد، انجام شد.
بر اين اساس، در ذيل اين قراردادها فضاي تبليغات محيطي ايستگاه ها و واگن هاي مترو درسراسر کشور به موضوع آموزش واطلاع رساني درباره بهينه کردن مصرف انرژي اختصاص خواهد يافت.
اين طرح تاکنون در شهرهاي تهران، شيراز، اصفهان، تبريز و مشهد اجرايي شده است.
به دنبال وقوع زمين لرزه 5.7ريشتري درمسجدسليمان وانتشار شايعه هايي مبني بر تعطيلي و تخليه بيمارستان صنعت نفت، نماينده معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني و مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ضمن بازديد، وضع نيروي انساني صنعت نفت و مشکلات آنان را بررسي کردند. غلامرضا شاه کرمي، مديرکل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت و حبيب الله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در جريان سفر به مسجدسليمان، از نزديک شرايط نخستين بيمارستان خاورميانه را پس از وقوع زلزله اخير در مسجد سليمان بررسي کردند. نمايندگان اعزامي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران از بخش آسيب ديده اورژانس و ديگر بخش هاي بيمارستان بازديد کردند و در جريان فعاليت هاي بيمارستان نفت قرار گرفتند. مديرکل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت با اشاره به اين که به دستور معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني به اين منطقه سفر کرده است، گفت: در ابتدا بازديدي از بيمارستان نفت مسجدسليمان داشتيم که باوجود خبرهاي نگران کننده اي که درباره تخريب و تخليه بيمارستان نفت در شبکه هاي مجازي منتشر شد، متوجه شديم خوشبختانه به جزخسارت به بخش اورژانس، بقيه بخش هاي اين بيمارستان آسيبي نديده است. شاه کرمي افزود: همکاران مطمئن باشند خواست معاون وزيرنفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، رسيدگي به مشکلات آنان درحادثه وقوع زلزله است و ازهيچ کمکي براي رفع دغدغه هاي کارکنان به عنوان سرمايه هاي بي بديل اين صنعت دريغ نمي شود. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز با اشاره به نقش و تأثير فعاليت هاي اين بيمارستان به کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي آنان، ازحضور يک تيم کارشناسي براي ارزيابي هاي فني وصحيح از خسارت هاي وارده خبر داد. سميع افزود: در اين بازديد نقاط قرمز، زرد و سبز درباره ادامه کار و فعاليت بيمارستان نفت مسجدسليمان مشخص و اعلام مي شود. وي تصريح کرد: برنامه ريزي اين سازمان به دو بخش ميان مدت شامل بازسازي بخش آسيب ديده اورژانس و تکميل پروژه نيمه کاره بخش زنان و CCU و برنامه بلندمدت به منظوراحداث ساختمان جديد تقسيم بندي مي شود. قباد ناصري، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان نيز گفت: اعزام نماينده ويژه بلافاصله پس از وقوع اين حادثه به مسجد سليمان، نشانه توجه به نيروي انساني و تلاش براي حفظ و انگيزش بخشي به اين سرمايه واقعي و بي تکرار صنعت نفت و اهميت پدافند غيرعامل است. وي با بيان اين که بيمارستان نفت مسجدسليمان از ديرباز تاکنون منشا خدمات مختلف پزشکي، بهداشتي ودرماني به جامعه کارکنان صنعت نفت وشهروندان بوده است، براحداث بيمارستان جديد ومراکزتخصصي، بهداشتي و درماني اين شهر ازسوي سازمان بهداشت درمان صنعت نفت تاکيد کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در اطلاعيه اي از شهروندان اين شهرخواست هرگونه حادثه تراوش يانشت نفت و گاز را به شماره 1481 مرکز کنترل عمليات اداره بهره برداري اطلاع دهند. به دنبال انتشارخبري مبني برجوشش نفت ازکف يک مغازه درشهرمسجد سليمان پس از حادثه زلزله، شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان از شهروندان اين شهرخواست هرگونه حادثه تراوش يا نشت نفت وگاز رابا شماره ياد شده به مرکز کنترل عمليات اداره بهره برداري اطلاع دهند. دراين اطلاعيه با اشاره به اين که براي تماس باتلفن 1481 نيازبه گرفتن پيش شماره (کُد)ازتلفن ثابت وهمراه نيست وگرفتن شماره يادشده کفايت مي کند، آمده است: تماس با اين شماره رايگان بوده وهزينه اي براي شهروندان نخواهد داشت.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
حدود 7هزارهکتار ازاراضي کشاورزي سيل زده دشت آزادگان به منظور آماده سازي براي کشت تابستانه و پاييزه به همت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از آب تخليه شد. محمد خانچي، مشاورمديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، در امورپيگيري واجرايي گفت: پيروتصميم قرارگاه بازسازي و نوسازي استانداري خوزستان درباره تخليه آب مزارع دشت آزادگان، اين شرکت 21 دستگاه انواع ماشين آلات و تجهيزات خود شامل کمپرسي، کشنده تريلر، تانکر سوخت، بنزکرن، بولدوزر، بيل مکانيکي، لودر و خودروي سبک را به اين موضوع اختصاص داده است. وي گفت: بااستقرار تجهيزات و ماشين آلات مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، پنج نقطه از سيل بندهاي تخريب شده در زمان سيلاب ترميم و حدود هفت هزار هکتار از اراضي کشاورزي روستاهاي دفار، دبيه، کسر، صفاف/ شماريه و مسير چزابه دشت آزادگان از آب خارج و آماده کشت تابستانه و پاييزه شده است. وي با بيان اين که موارد ياد شده در مدت 14 روز انجام شده است، از زحمات کارکنان مديريت عمليات ترابري وپشتيباني توليد که در اين گرماي طاقت فرسا وشرايط محيطي نامناسب به مردم شريف دشت آزادگان خدمت رساني کرده اند، قدرداني کرد.
شرکت نفت خزر
نشست مجمع عمومي شرکت نفت خزر با حضور مديرعامل شرکت ملي نفت ايران برگزار شد. نشست مجمع عمومي شرکت نفت خزربا حضور مسعود کرباسيان، معاون وزير نفت ومديرعامل شرکت ملي نفت ايران، اعضاي هيات مديره شرکت ملي نفت ايران و نمايندگان سازمان حسابرسي برگزار شد. در اين نشست، گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانوني سازمان حسابرسي قرائت و پس از آن گزارش هيات مديره شرکت نفت خزر به اعضاي هيات مديره شرکت ملي نفت ايران و صاحبان سهام ارائه شد. در پايان سيد عماد حسيني، رئيس هيات مديره شرکت نفت خزر و کريم زبيدي، مدير برنامه ريزي تلفيقي و عضو هيات مديره شرکت ملي نفت ايران به ارائه راهکارهاي لازم براي دستيابي به اهداف صنعت نفت در خزر اشاره کردند.
دوره آموزشي آشنايي با قانون برگزاري مناقصه در سطح مديران و کارشناسان مربوط به اين حوزه به مدت دو روز در شرکت نفت خزر برگزار شد. بابرنامه ريزي مديريت منابع انساني اين شرکت دوره آموزشي «آشنايي با قانون برگزاري مناقصات»ازسوي علي قره داغلي، استاد برجسته اين حوزه و ازمولفان کتاب برگزاري مناقصه ها با حضورجمعي ازمديران، اعضاي کميته فني بازرگاني، اعضاي کميسيون مناقصات و کارشناسان مرتبط در مدت دو روز برگزار شد. تعريف و فلسفه مناقصه، انواع مختلف ارزيابي ها درمناقصه، وظايف و اختيارات کميسيون و بررسي روش ها و مراحل مختلف مناقصه، مهم ترين سرفصل ها دراين دوره آموزشي است که به آنها پرداخته شد.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي مسجد سليمان گفت: با ابتکار عمل همکاران شرکت مهندسي و توسعه نفت، همچنين با تکيه بر توان صنعتگران داخلي، بهره مندي از فناوري پوشش داخلي لوله هاي مغزي و جداري براي نخستين بار در طرح توسعه ميدان نفتي مسجد سليمان کليد خورد.
سينا سپهري افزود: لوله هاي مغزي (Tubing) ازجمله کالاهاي اساسي و مصرفي درچاه هاي توليدي نفت است که باتوجه به شرايط سيال در ميدان نفتي مسجد سليمان تا پارسال از لوله هاي L80 باکروم يک درصد استفاده مي شد. وي با بيان اين که دريک سال گذشته باتوجه به تغيير ماهيت و درصد آب موجود در چاه ها، ميزان خوردگي اين لوله ها تاحد بسيار زيادي بالا رفته است، افزود: به اين منظور با ابتکارعمل همکاران شرکت مهندسي و توسعه نفت، همچنين باتکيه برتوان صنعتگران داخلي موفق به استفاده از فناوري پوشش لوله هاي مغزي (Tubing)وجداري (casing) براي نخستين بار در صنعت نفت ايران شده ايم. به گفته سپهري، در اين روش با ايجاد پوشش داخلي براي لوله هاي L80 ضمن صرف هزينه کمترنسبت به لوله هاي آلياژي خارجي و جلوگيري از خروج ارز، عمر اين لوله ها نيز تا حد قابل قبولي افزايش يافته است؛ به طوري که حدود سه هزار متر از لوله هاي توليد شده با اين فناوري در سه چاه توليدي ميدان نفتي مسجد سليمان، هم اکنون بيش از پنج ماه است که بدون مشکل خاصي در حال بهره برداري است. سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي مسجدسليمان اظهارکرد: همه آزمايش هاي استانداردسازي و مقاوم سازي براي اين عمليات از سوي مديريت مهندسي نفت و اداره بازرسي فني شرکت مهندسي و توسعه نفت انجام شده است و در صورت نياز در ديگر طرح ها و ميدان ها نيز استفاده خواهد شد.
مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر از راه اندازي پست برق بخش تاسيسات نفتي واحد فرآورش مرکزي طرح آذر خبر داد. کيوان ياراحمدي گفت: با تلاش شبانه روزي ترانسفورماتور A در پست برق اصلي واحد فرآورش مرکزي (CPF) با سطح ولتاژ 11 به 6 کيلوولت باقدرت اسمي 11مگاولت آمپرازطريق يکي ازفيدرهاي خروجي پست اصلي 11/132 کيلو ولت برق دار شد. وي افزود: خروجي ترانسفورماتور مزبور 66عدد ازتابلوهاي MV مستقر در پست برق اصلي است که در گام بعدي، ترانسفورماتورهاي LV را تغذيه مي کند وبه اين ترتيب برق همه ساختمان ها و تاسيسات مربوط و برق بخش عمده ميدان نفتي آذر از اين منبع تغذيه مي شود. مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر افزود: پست برق اصلي شامل دو دستگاه ترانسفورماتور MV وپنج دستگاه ترانسفورماتور LV با توان هاي مختلف است که در مراحل بعدي برق دار مي شود. ياراحمدي گفت: با برق دار شدن پست برق اصلي، جبهه هاي کاري جديدي براي انجام آزمون هاي پيش راه اندازي، راه اندازي وعملکردي ديگر تجهيزات برقي واحد فرآورش مرکزي نظير HVAC ساختمان ها، پمپ ها، موتورها و پنل ها ايجاد وپيشرفت طرح با شتاب بيشتري انجام مي شود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه چالوس
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه چالوس از استاندارد سازي بيش از 95 درصد جايگاه هاي سي ان جي استان خبر داد. تورج اماني با تاکيد بر توسعه عرضه سوخت پاک در غرب مازندران و مشارکت سرمايه گذاران و بخش خصوصي در اين زمينه گفت: استاندارد سازي جايگاه هاي سي ان جي با توجه به ارتقاي سطح ايمني، موجب افزايش کيفيت خدمت شايسته به مردم با رويکرد اقتصادي و زيست محيطي مي شود. اماني تصريح کرد: به دليل اهميت کار درجايگاه هاي عرضه سوخت، به ويژه سي ان جي، کنترل جايگاه ها با رعايت نکات فني و کارشناسي از سوي متخصصان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه چالوس انجام مي شود. وي تصريح کرد: هم اکنون بيش از95 درصد جايگاه هاي سي ان جي منطقه چالوس استاندارد سازي شده اند. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه چالوس بااشاره به مصرف21ميليون مترمکعب سي ان جي درسه ماه نخست امسال و صرفه جويي همين ميزان بنزين گفت: باتوجه به موقعيت راهبردي منطقه چالوس و توريستي بودن آن، جانمايي جايگاه هاي سي ان جي درمجاورت دريا وجنگل، همچنين مصرف سوخت پاک سي ان جي اهميت فراواني دارد. وي تاکيد کرد: با ارائه طرح هاي انگيزشي مانند پرداخت وام جهت دوگانه سوزکردن خودروها، مي توان سهم بسزايي درکاهش مصرف بنزين و کاهش آلودگي زيست محيطي ايجاد کرد. مسؤول سي انجي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه چالوس نيز گفت: استاندارد سازي جايگاه هاي سي ان جي فرايند زمان بري است و با برنامه ريزي دقيق، بايد مرحله به مرحله نواقص ومشکلات ايستگاه هاي سي انجي را برطرف کرد. بهروز شيرچي آموزش اپراتورها، مسؤولان فني ومالکان جايگاه ها را يکي از اصلي ترين برنامه ها در زمينه استانداردسازي جايگاه هاي عرضه سي ان جي عنوان کرد. وي با بيان اين که نظارت وبازرسي جايگاه هاي سوخت گيري، کنترل لوله هاي فشارپايين، خشک کن، کمپرسور، ديسپنسر (سامانه توزيع کننده)، همچنين، تابلوهاي برق وکنترل و کابل ها، حريم هاي ايمني و نواحي تردد، مخازن ذخيره و شيرمخازن گازطبيعي فشرده را شامل مي شود، تاکيد کرد نظارت بر موارد ياد شده مطابق با استانداردهاي لازم، صورت مي شود. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه چالوس(غرب مازندران) داراي14جايگاه تک منظوره سي انجي و27 جايگاه دو منظوره است که با توسعه و تجهيزمطلوب جايگاه هاي سي انجي ميانگين زمان انتظار براي سوخت گيري را به کمتر از پنج دقيقه رسانده است.
شرکت نفت فلات قاره ايران
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران از بازرسي و نظارت 51هزار تن سازه دريايي، يک ميليون اينچ قطر خط لوله، 25 هزار تن مخزن و... از سوي واحد بازرسي فني و خوردگي فلزات اين شرکت خبر داد. حميد بورد درنخستين هم انديشي رؤساي بازرسي فني و خوردگي فلزات اين شرکت گفت: بازرسي فني، يکي ازمجموعه هاي کليدي است که با توجه به موقعيت راهبردي اين شرکت در دريا، وجود سه هزار و 500 کيلومتر خط لوله، 200سازه دريايي ونزديک به 400 ميليارد دلار ارزش دارايي، اهميت بسيار زيادي دارد. وي با بيان اين که ضرر و زيان ناشي از خوردگي تاسيسات در کشورعدد بسياربزرگي است، اظهار کرد: با توجه به اين که تاسيسات اين شرکت در دريا باخوردگي بسياربالايي روبه روست، بايد با بهره مندي از تازه ترين فناوري ها و انجام تعميرات به موقع، از خوردگي و ازبين رفتن اين تاسيسات ارزشمند جلوگيري شود. وي تصريح کرد: اگر خوردگي تاسيسات حتي يک درصد کاهش يابد، به رقم بسيار بزرگي دست خواهيم يافت. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران با تاکيد بر فرهنگ سازي درحوزه بازرسي فني و خوردگي فلزات اظهار کرد: همکاران اين بخش بايد پايش دائمي، نگهداري درست و تعميرات به موقع، فرهنگ بازرسي فني و جلوگيري از خوردگي فلزات را سرلوحه اقدام هاي خود قرار دهند. بورد افزود: با توجه به جايگاه علمي، فني و حاکميتي بازرسي فني، مجموعه مديريت شرکت نفت فلات قاره ايران آماده شنيدن ايده هاي جديد براي انجام بهتر امور است. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: انسجام و وحدت رويه در سازمان، جديت در کار و افزايش بعد علمي بازرسي فني از مواردي است که سبب ارتقاي کار اين بخش شده و فوايد آن نصيب کل شرکت مي شود. سيدمهدي ميرزاده دهکردي، رئيس بازرسي فني و خوردگي فلزات شرکت نفت فلات قاره ايران با تشريح دستاوردهاي اين واحد و برنامه هاي آينده آن اظهارکرد: حفظ ايمني تاسيسات از طريق بازرسي هاي مختلف و انجام اصلاحات و کاهش مخاطره ها، مهم ترين هدف در اين مجموعه است.
ميرزاده دهکردي حلقه مفقوده بازرسي فني را ضعيف بودن ارتباطات بين ستاد تهران و مناطق عملياتي دانست و بر افزايش ارتباط دوجانبه و بازدهي کاري اين بخش تاکيد کرد.
شرکت انتقال گاز ايران
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران ازبومي سازي سامانه هاي راهبردي پايش و حفاظت در برابر ارتعاشات مربوط به تاسيسات تقويت فشارگاز کشور خبر داد. سعيدتوکلي با بيان اين که صنعت گازايران، خريد اين محصول را از کشورهاي خارجي متوقف وبراي جايگزيني نمونه داخلي سازي شده آن اقدام کرده است، افزود: بومي سازي اين قطعه، شبکه انتقال گاز ايران را از خريد خارجي آن بي نياز کرده و هزينه تمام شده محصول را نسبت به نمونه خارجي حدود يک بيستم کاهش داده است. وي با اشاره به محدود بودن دانش سامانه هاي پايش وحفاظت دربرابر ارتعاشات به عنوان يک محصول راهبردي بافناوري به چندشرکت و برند درجهان گفت: با توجه به استفاده وافر از اين تجهيزدر صنايع نفت و گاز به ويژه ماشين هاي دوار، همچنين مشکلات تامين نمونه هاي خارجي آن، داخلي سازي اين تجهيز در دستور کار شرکت انتقال گاز ايران قرار گرفته است. مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران هدف ازاين اقدام را پشتيباني ازکالاي ايراني وقطع وابستگي به محصولات خارجي اعلام کرد. وي بابيان اين که ساخت داخل کارت هاي کنترلي Vibro–Meter/VM600 نيز در دستورکار اعضاي کميته خودکفايي ستاد و کارگروه تخصصي ابزاردقيق معاونت مهندسي درامورايستگاه ها قرار گرفته است، اظهارکرد: براين اساس نسبت به شناسايي توليدکننده داخلي، امکان سنجي ساخت و جايگزيني پنل کنترلي يادشده بااستفاده از نمونه هاي داخلي توليد شده بامشخصات مشابه، براي ساخت دو دستگاه اقدام شده است. به گفته توکلي، محصول ساخته شده پس از انطباق، انجام بازرسي لازم و تست کارخانه اي، براي نصب و تست عملکرد ميداني به دو تاسيسات تقويت فشارگازارسال وبا پايش، تست عملکرد ميداني مدت دار و بازرسي هاي فني، عملکرد مناسب تجهيز تاييد شده است.
وي شناسايي مشکلات وحل آنها راازمزاياي داخلي سازي سيستم وايبريشن عنوان و اظهارکرد: با توجه به بومي سازي انجام شده، اکنون خريد پنل و کارت هاي کنترلي سيستم وايبرشن خارجي متوقف و براي جايگزيني نمونه داخلي آن اقدام شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
رئيس مرکز انتقال نفت و تاسيسات شهيد بهشتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: با بهره برداري از الکتروپمپ شماره 2 خط 16 اينچ اصفهان – رفسنجان، ضريب پايداري و ظرفيت انتقال فراورده هاي نفتي در اين خط لوله افزايش يافت. بهمن رشيدي افزود: عمليات نصب و راه اندازي الکتروپمپ شماره 2 اين خط لوله انتقال با تلاش کارکنان واحدهاي مختلف فني و عملياتي منطقه با موفقيت انجام شده است. وي اظهارکرد: دراين عمليات، پس ازمونتاژ، نصب و راه اندازي تجهيزات، پايش و کنترل الکتروپمپ فوق باموفقيت آزمايش و بهره برداري شد.
رئيس مرکز انتقال نفت و تاسيسات شهيد بهشتي ادامه داد: سامانه پنل کنترل اين الکتروپمپ که نزديک به 25 سال خارج از سرويس بود، پس از 900 نفر- ساعت کار بهينه سازي و عملياتي شده است.
الکتروپمپ نخست خط لوله 16 اينچ اصفهان ـ رفسنجان دو سال پيش در پروژه معکوس سازي خط رفسنجان به اصفهان راه اندازي شده بود.
منطقه 6 عمليات انتقال گاز
مديرمنطقه 6عمليات انتقال گاز از ارتقاي پايداري ارتباطات دراين منطقه عملياتي جنوب کشورخبرداد وگفت: با اجراي پروژه اصلاح شبکه کابل مخابراتي آسيب ديده، پايداري ارتباطات منطقه 6حفظ مي شود. کرم گودرزي افزود: اين هدف بااجراي پروژه ياد شده از اداره مرکزي به طرف مرکز بهره برداري خطوط لوله سرخون به طول 700 متر، محقق شده است.
وي گفت: با توجه به نفوذ رطوبت درسال هاي اخيربه کابل 50زوج مخابراتي مرکز بهره برداري خطوط لوله سرخون به طرف اداره مرکزي که سبب اختلال وکاهش کيفيت ارتباط خطوط تلفن و ديتا شده بود، پروژه اصلاح شبکه کابل مخابراتي تعريف وبه کمک حفاري دستي وبا همکاري واحد مستغلات، مسير دقيق کابلي براي رفع ايراد مشخص شد.
مديرمنطقه 6عمليات انتقال گاز ادامه داد: با توجه به حساسيت خطوط تلفن وديتاي موجود روي کابل مخابراتي مرکز بهره برداري خطوط لوله سرخون، اين پروژه با بهره گيري از امکانات موجود منطقه درمدت دو روز از گرم ترين روزهاي خردادماه، انجام شد.
گودرزي، اجراي پروژه اصلاح شبکه کابل مخابراتي راعاملي مهم در صرفه جويي اقتصادي در زمينه کابل کشي وپايداري ارتباطات حساس منطقه 6 عمليات انتقال گاز عنوان کرد.
اغتنام فرصت
فرصت مانند ابر (از افق زندگى) مىگذرد. پس فرصتهاى خير را غنيمت بشماريد و از آنها استفاده كنيد. (نهج البلاغه، حكمت بيستم)
1- فرصتهايى كه بر سر راه زندگى بشر پيش مىآيد، ناپايدار و زودگذر است و ممكن است، بزرگترين فرصت ثمربخش بر اثر كمترين مسامحه و سهلانگارى از كف برود و براى صاحبش تنها شكست و ندامت باقى بماند؛ چنانكه امام علي (ع) در حديث ديگرى مىفرمايد:
«الْفُرْصَةُ سَريعَةُ الْفَوْتِ وَ بَطيئَةُ الْعَوْدِ»... إِضاعَةُ الْفُرْصَةِ غُصَّةٌ»
2- فرصتهاى خير و زمينههاى مستعدى كه براى انسان پيش مىآيد، بايد غنيمت شمرد و از آنها استفاده كرد.
3- از مهمترين فرصتهاى حيات بشرى، فرصت جوانى است.
دوران جوانى از فرصتهاى گرانبهايى است كه در طول زندگى بشر قرار دارد كه اگر بهدرستى مورد استفاده قرار گيرد، پايه اساسى سعادت انسانخواهد بود. گاه عوامل و موانعى باعث مىشود كه جوان نتواند از فرصت جوانى بهرهمند شود كه برخى از آنها عبارتند از: كسالت و تنبلى، كار امروز به فردا وانهادن، بىهدفى، بىبرنامه بودن و اشتغال به لهو و بيهودگى.
امام صادق (ع) فرمود:
من كان في حاجه اخيه المؤمن المسلم كان الله في حاجته ماكان في حاجه اخيه.
كسي كه در صدد برآورده كردن نيازي از برادر مومن و مسلمانش باشد، خداوند متعال حاجات او را برآورده خواهد كرد.مؤمن اخص از مسلم است، اين كه حضرت مسلم را كه مفهومي اعم از مؤمن است، بر مفهوم اخص افزودند، معنايش توسعه اين دايره است.
اگر مي خواهيد خداي متعال حاجات شما را برآورده كند، راهش اين است كه حاجات برادر مؤمن ومسلمانتان را بر آورده كنيد.
اين البته به اندازه مقدورات هر كدام از ماست. مهم اين است كه وقتي برادر مؤمن به انسان مراجعه كرد و حاجتي را در معرض ابتلاي من وشما قرار داد، اهتمام بورزيم به اينكه آن حاجت را برآورده كنيم اگر اين شد، تاوقتي كه شما مشغول به تدارك حاجت برادر مؤمنتان هستيد، خداوند متعال در آن مدت در تدارك قضاي حاجت شماست.
شخصي مي گفت: من در نوجوانى به مشهد رفتم. مرحوم (حاج شيخ حسن على نخودکي اصفهاني) باغچه اى در نخودك داشت به آنجا رفتم و ايشان را پيدا كردم.
به ايشان گفتم: من سه حاجت مهم دارم دلم مى خواهد هر سه تا را خدا توى جوانى به من بدهد. يك چيزى يادم بدهيد.
فرمودند: چى مى خواهى؟ گفتم: يكى دلم مى خواهد در جوانى به حج مشرف شوم. چون حج در جوانى يك لذت ديگرى دارد. فرمودند: نماز اول وقت به جماعت بخوان.
گفتم: دومين حاجتم اين است كه دلم مي خواهد يك همسر خوب خدا به من عنايت كند. فرمودند: نماز اول وقت به جماعت بخوان. سوم اينكه خدا يك كسب آبرومندى به من عنايت فرمايد.
فرمودند: نماز اول وقت به جماعت بخوان. اين عملى را كه ايشان فرمودند من شروع كردم و در فاصله سه سال هم به حج مشرف شدم هم زن مؤمنه و صالحه خدا به من داد و هم كسب با آبرو به من عنايت كرد.
بيست و هفتمين نشست روسا، دبيران، رابطين فرهنگي وامور روحانيون ستاد اقامه نماز وزارت نفت به ميزباني پالايشگاه نفت تهران برگزار شد.
در ابتداي اين نشست، لطف الله هنگي، مديرعامل پالايشگاه نفت تهران ضمن خوشامد به شرکت کنندگان اين نشست، گزارشي از روند فعاليت هاي توليدي پالايشگاه و همچنين فعاليت هاي فرهنگي واقامه نماز ارائه و سپس مهدي مجيدي، دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز اهداف مد نظر در نشست بيست وهفتم را تشريح کرد.
بررسي و تبادل نظر در خصوص تفاهم نامه ستاد اقامه نماز وزارت نفت با ستاد اقامه نماز کشور، تشريح نحوه گزارش دهي بر اساس نرم افزار سجاده، گزارش فعاليت هاي فرهنگي و اقامه نماز قرارگاه هاي فرهنگي خوزستان و عسلويه و گزارش برخي از رابطين مناطق، همچنين گزارش ويژه برنامه هاي ستاد اقامه نماز وزارت نفت در استان هاي آذربايجان شرقي و غربي توسط حجت الاسلام و المسلمين محمود هادي رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه ده، همچنين معرفي حجت الاسلام والمسلمين محسن محمدپور به عنوان رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي صنايع پتروشيمي، از اهم برنامه هاي نشست بيست وهفتم ستاد اقامه نماز وزارت نفت بود. زيارت آستان مقدس حضرت عبد العظيم حسني (ع) حسن ختام اين نشست بود.
شريعت مقدس اسلام، براى هر چه باشكوهتر برگزار شدن اين واجب الهى، دستورات گوناگونى داده كه مهمترين آنها به شرح زير است.
الف- رعايت آداب نماز
نماز، آداب و حدودى دارد كه رعايت آن بر نماز گزار لازم و ضرورى است وتوجه و دقت در آن نشانگر اهميت دادن او به نماز است.
قرآن به مؤمنين دستور مىدهد: «اى فرزندان آدم! زينت هاى (مادى و معنوى) خود را هنگام رفتن به هر مسجدى با خود برداريد.»زينت هاى مادى شامل پوشيدن لباس هاى مرتب، پاك، تميز، شانه زدن موها، به كار بردن عطر و مانند آن مىشود و زينت هاى معنوى، صفات انسانى، ملكات اخلاقى، پاكى نيّت و اخلاص را در بر مىگيرد. امام رضا (ع) در اين باره چنين فرموده است: «هر گاه بخواهى نماز به جاى آورى، در حال كسالت و خواب آلودگى و شتابزدگى و هواپرستى به نماز نايست، بلكه آن را با آرامش و وقار و هشيارى به پادار. و بر تو باد به افتادگى و فروتنى در برابر خداوند بزرگ، بر تو باد به واهمه و پريدگى رنگ، بين بيم و اميد... همچون برده فرارى و سرافكنده در پيشگاه خدا بايست؛ پاهايت را استوار وقامتت را مستقيم بدار و به چپ و راست منگر، گويا او را مىبينى و اگر تو او را نمىبينى او تو را مىبيند؛ و در وقتنماز با ريش خود و با هيچ يك از اعضاى بدنت بازى مكن.»
ب- مراعات اول وقت
پاسخ سريع به خواسته بزرگان، نشانه احترام وادب نسبت به آنان است؛ از اين رو، افراد نمازگزار به مجرد شنيدن نواى ملكوتى اذان كه اقامه نماز را از جانب خدا اعلان مىدارد، همه كارهاى خويش را تعطيل كرده، به نماز مىايستند و بويژه هنگام سحر، خود را پيش از اذان صبح آماده حضور در پيشگاه خدا نموده و زمزمههاى عاشقانه خويش را با نسيم سحرى در هم مىآميزند، چنانكه قرآن درباره آنان مىفرمايد: «و در سحرگاهان از خدا بخشش مىطلبند.»امام باقر (ع) فرمود: «برترى اول وقت بر ديگر وقت ها همچون برترى آخرت بر دنياست.»
ج- شركت در نماز جماعت
حضور در نماز جماعت نيز يكى از نشانه هاى اهميت دادن به نماز است. اسلام تأكيد فراوان دارد كه مؤمنين در صف واحد وكنار يكديگر خدا را عبادت كنند. قرآن مجيد در اين باره مىفرمايد: «نماز را به پا داريد و زكات را بپردازيد و با ركوع كنندگان به ركوع رويد.»رسول خدا (ص) در اين باره فرمود: «هر كس به سوى مسجدى براى نماز قدم بردارد (تا در جماعت شركت نمايد) خداوند با هر قدمى ده ثواب براى او مىنويسد و ده گناه از او بر مىدارد و ده درجه بر او مىافزايد و كسى كه مراقب باشد نمازهايش را به جماعت بخواند در قيامت همچون برق از صراط مىگذرد.»
در روايتى آمده است كه اگر يك نفر به امام جماعت اقتدا كند، هر ركعت از نماز آنان ثواب 150 نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا كنند، هر ركعتى ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بيشتر شوند، ثواب نمازشان بيشتر مىشود، تا به ده نفر برسند و عده آنان كه از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها كاغذ و درياها مركب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائكه، نويسنده شوند، نمىتوانند، ثواب يك ركعت آن را بنويسند.
د- حضور قلب در نماز
توجه و حضور قلب از جمله امورى است كه روح و حقيقت نماز به آن بستگى دارد. مقصود از حضور قلب، تهى كردن دل از غير خداست.
نماز، حضور در پيشگاه الهى و سخن گفتن با بزرگ مطلق است و در چنين جايگاهى هر گونه دلدادگى و التفات به غير او، بىادبى و نشانه عدم حضور نمازگزار و رعايت نكردن مقام بلند نماز است. رسول خدا (ص) فرمود: «در نماز به غير خدا توجه نكنيد؛ كه براى كسى كه به غير خدا توجه دارد، نمازى نيست.»
يعنى: گويا نمازى به جا نياورده است و نيز فرمود: «وقتى كسى به نماز مشغول مىشود، شيطان به سراغش مىآيد و مىگويد: اين را به ياد بياور، آن را به ياد بياور، تا آنجا او را گمراه مىكند كه نمىداند چقدر نماز خوانده است.»
آرى طمع شيطان در انسان براى نفوذ در دل و ربودن ايمان اوست واگر بتواند در حال نماز بر او چيره شود، گمراه ساختن او در غير نماز آسانتر خواهد بود.
پس نمازگزار بايد هشيار باشد و از اين دشمن خطرناك حذر کند و هنگام نماز توجه كامل به خداى متعال داشته باشد، تا با ورود به حريم قدس الهى از وسوسههاى شيطان و گمراهى نجات يابد.
بعد ديگر توجه و حضور قلب، با طهارت و پاكى از گناه تحقق مىيابد، آيا ظرف كثيف و آلوده، آب زلال يا غذاى پاكيزه است؟ آيا دل زنگار گرفته از گناه قابليت تجلى انوار الهى نماز را دارد؟ پاسخ اين سؤال در نصيحت حكيمانه امير مؤمنان (ع) به كميل چنين آمده است:
حضور قلب در عبادت دو درجه دارد، يكى حضور قلب اجمالى، يعنى اينكه در عين اشتغال به عبادت، بطور اجمال ملتفت باشد كه در حال ثناى معبود است، اگر چه خود نمىداند چه ثنايى مىكند و ديگرى حضور قلب تفصيلى است كه اين مرتبه جز براى خلّص اولياى خدا و اهل معرفت ممكن نيست.
اگر نماز گزار موفق شود كه با تمام وجود متوجه ذات مقدس خدا باشد و در نماز جز او را به ياد نياورد، خداوند نيز لطف و عنايت خويش رامتوجه او خواهد كرد، چنان كه پيامبر خدا (ص) فرمود: «تا وقتى كه فردى از خدا رويگردان نشده، خداوند به او توجه دارد.»
شهيد مهران بقايي چند روزي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي دانشجوي دانشگاه صنعت نفت آبادان شد. از همان ابتداي كودكي خلق و خويي مذهبي داشت. فردي بسيار مهربان و فداكار بود و همواره دوست داشت با وجود سن كم، باري از دوش خانواده بردارد و در تأمين رفاه خانواده سهمي داشته باشد. به دليل روحيه مبارزه طلبي، حضوري پررنگ در اعتراضات مردمي عليه رژيم ستمشاهي داشت و در بخش هايي، برنامه ها را راهبري مي كرد و سرانجام در بهمن ماه سال 57 در حالي كه چندگاهي به پيروزي انقلاب اسلامي نمانده بود جزء شهداي سرفراز انقلاب اسلامي شد.
پرسش: اگر از شرط بندي افراد ديگر در يک جمعي، مالي هر چند کم، به فردي که حتي در شرط آنها حضور نداشته و قبول نداشته، برسد، حکم آن چيست و آيا بايد هزينه آن را پرداخت کند تا مال حرام از شرط بندي محسوب نشود؟
پاسخ: افراد ديگر هم نمي توانند از مال حرامي که با شرط بندي به دست آمده است، استفاده کنند.
عَجِبتُ لِمَن انَكَرَ النَّشْأَةُ الاخُرى و هويَرى النَّشْاةَ الاولى.
در شگفتم، از كسى كه زندگى اين دنيا را مىبيند و باز زندگى دنياى ديگر (آخرت) را قبول ندارد.
نهج البلاغه
کتاب «آثار نماز؛ تاثير نماز در ساحت هاي مختلف زندگي» تأليف ابوالفضل ساجدي در دو بخش مختلف با عنوان «آثار فردي نماز» و آثار اجتماعي نماز تهيه و تنظيم شده است.بخش نخست کتاب شامل پنج فصل مختلف با عنوان هاي «آثار شناختي و انديشه اي»، «آثار عبادي و معنوي»، « آثار عاطفي و رواني»، آثار اخلاقي و رفتاري» و «آثار زيستي و بهداشتي» است و بخش دوم به آثار اجتماعي نماز مي پردازد و عنوان هاي چون« نمازوخانواده»، نمازوجامعه»، «نماز وفرهنگ»،« نماز و سياست»، « نماز و اقتصاد»، « اثر فراگير نماز» را شامل مي شود.
نگاهي به کاربردهاي نفت در تاريخ پزشکي
كاربردهاي نفت و مشتقات نفتي در زمينه پزشكي و درماني از ديگر جنبه هاي كاربرد اين سيال ارزشمند در دوران باستان است. شواهد فراواني از كاربرد نفت در درمان زخم ها و رماتيسم وجود دارد. در عيلام از اواسط هزاره چهارم پيش از ميلاد از قير طبيعي براي درمان بسياري از امراض عفوني و رماتيسم استفاده مي شده است. اقدام به درمان و امور پزشكي از ديرباز در جوامع انساني رايج بوده و هر جامعه اي از امكانات طبيعي پيرامون خود براي درمان بيماري ها استفاده مي كردند. يكي از كهن ترين اشاراتي كه درباره استفاده از نفت در علم پزشكي و روزگار باستان وجود دارد و شناسايي شده، متون پزشكي آشوري است. در آشور، علماي علم لغت، فهرستي از نام هاي گياهان و مواد مرتب كرده اند، شايد تهيه اين فهرست براي آن بوده كه از آن در صناعت پزشكي استفاده كنند و بايد گفت از اين راه سهمي نيز در پيشرفت گياه شناسي داشته اند. بسياري از اين لغات به ميانجي گري زبان يوناني وارد زبان هاي اروپايي شده که از آن جمله مي توان به گل سرخ، نيشكر، گيلاس، آمونياك، نفت و كنجد اشاره کرد.
كشف يك چشم مصنوعي از جنس قير طبيعي، يكي از نمونه كاربردهاي اين مشتق نفتي در زمينه پزشكي روزگار باستان است. نتيجه حفاري ها در گورستان شهر سوخته نشان داده که چشم چپ يكي از زنان به خاك سپرده شده در اين گورستان از جنس قير طبيعي بوده است. شهر سوخته رازهاي سر به مهر فراواني را در دل خود نهفته كه با حفاري هاي بيشتر، مطمئناً كشفيات فراواني را به همراه خواهند داشت. اين شهر از سال 1348 خورشيدي توسط پروفسور توچي نيز شواهدي از اكتشاف دارد. سپس دكتر امبرتو، رئيس و دكتر شراتو مارتيسيو، معاون هيات نيز از سوي مؤسسه ايتاليايي ايزمئو، چند سال در شهر سوخته حفاري كردند و قدمت اين محل را تا هزاره سوم پيش از ميلاد تخمين زدند و اين نشان مي دهد كه از ديرباز، آشنايي هايي با كاربردهاي پزشكي نفت و مشتقات آن وجود داشته است.
يكي ديگر از كاربردهايي كه براي نفت و مشتقات آن در علم پزشكي مي توانيم متصور باشيم، تأثير غيرمستقيم منابع و چشمه هاي نفتي در ايجاد چشمه هاي آب گرم است كه در مناطق مختلفي از ايران وجود دارد و شاهد استفاده پزشكي از اين چشمه هاي آب معدني واجد گوگرد در طول تاريخ بوده ايم. چشمه هاي دهلران شاهد ادعاي چنين كاربردي هستند. همان گونه كه مي دانيم. دهلران واجد چشمه هاي خودجوش نفت و همچنين چشمه هاي آب گرم در جوار يكديگر بوده و اين امر كاربرد غيرمستقيم نفت در پزشكي را تأييد مي كند.
شواهد فراواني از كاربرد مستقيم نفت در درمان رماتيسم وجود دارد. استعمال خارجي نفت روي عضو بيمار، نمونه اي است كه هم اكنون نيز توسط عطاران محلي و پزشكان سنتي در مناطق واجد چشمه هاي خودجوش نفت استفاده مي شود و به احتمال قريب به يقين ريشه هاي باستاني دارد. شيخ الرئيس ابن سينا نيز در کتاب قانون، جلد دوم مربوط به داروها به نفت، قير، دود، دود قير و زفت اشاره دارد. وي از قول ديسقوريدوس مي نويسد: «زفت كه آن را (اعزا) نيز ناميد ه اند، دو نوع است؛ يكي آبي و سياه و مايع كه از تيره قير است ». همچنين به نفت (= نفت) نيز اشاره کرده و مي نويسد: «نفت سفيد كه شناخته شده است. نفت سياه كه پالاييده قير بابلي و غيره است». در اين بخش از كتاب ابن سينا در مجموع 8 بار از نفت سياه، سفيد و كبود صحبت شده است. بديهي است آنچه در طول تاريخ رشد كرده و به روزگار ابن سينا رسيده، مراحل مختلفي از آزمون و تجربه را طي کرده است.
در طول تاريخ و حتي پيش از آن طي هزاران سال، اين تجربيات به دست آمده است و كسي نمي داند كه اين تجربه ها به چه نحو پيش آمده، آيا اتفاقي و تصادفي و يا الهامي بوده و يا آنكه انسان از موجودات ديگر يا از طبيعت آموخته است؟! اين تجارب از نسلي به نسل ديگر انتقال يافته و آنچه محقق است آن كه مردمان روزگار باستان، گياهان و مواد ديگر را امتحان و آزمايش کرده و ضرر و نفع آنها را سنجيده و آنها را مورد استعمال قرار مي داده اند. بدون شك آشنايي با خواص و فوايد نفت و مشتقات آن در اين زمينه نيز حاصل چنين امري بوده است. تصور كنيم پاي فردي رماتيسمي در چشمه نفت طبيعي فرو رفته و دردش التيام يافته! ديگري شايد به طور اتفاقي قطره نفتي روي لكه پوستي اش افتاده و برطرف شده و به اين ترتيب، انسان عصر باستان با كاربردهاي نفت و گاز آشنا شده است.
مواد طبيعي كه به عنوان دارو كاربرد داشتند نيز يكي از بخش هاي دانسته هاي ايرانيان باستان بود ه است. در درمان بيماري هاي پوستي با نفت بايد بگوييم که اين كار به وسيله وازلين كه يك مشتق نفتي است، انجام مي شده و از اين مشتق نفتي است كه پس از خروج تمام بخارات حاصل از تصفيه، نفت به وجود مي آيد؛ ماده هاي خميري شكل كه تا امروز نيز خاصيت خود را در كاربردهاي جلدي حفظ کرده است. در توصيف اين ماده در فرهنگ معين مي خوانيم:«جسمي روغني شكل و چسبنده و بي رنگ كه در داروسازي براي تهيه مرهم ها به كار مي رود. روغن وازلين مايعي است بي رنگ كه بيشتر به نام پارافين مايع يا روغن پارافين مشهود است و در پزشكي براي رفع يبوست يكي دو قاشق از آن قبل از غذا تجويز مي شود.» در همين منبع درباره نفت خام مي خوانيم: «نفت خامي كه از چاه خارج مي شود، تقريباً قابل استفاده در صنعت نيست و فقط به مصرف ضدعفوني و معالجه برخي زخم هاي جلدي مي رسد.» اين امر نشان مي دهد كه كاربردهايي كه براي نفت و مشتقات آن در زمينه پزشكي متصوريم، تا چه حد اجرايي است.
در تمدن شهر سوخته از انجام عمل جراحي ياد كرد يم، آن هم روي جمجمه انسان نشانه هاي ديگري نيز از دندانپزشكي و ساير اموري كه به بي هوشي يا بي حسي نياز داشته اند، وجود دارد و مي توانيم اين احتمال را مطرح کنيم كه اين بيهوشي ها و بي حسي ها نيز با استفاده از مشتقات نفتي همچون اتر نفت و ساير مشتقات تأثيرگذار نفتي بر سيستم اعصاب صورت گرفته باشد. بديهي است كه تأييد چنين فرضيه اي در پرتو پژوهش ها و كشفيات احتمالي آينده خواهد بود، با اينكه از هوم و ترياك براي چنين منظوري استفاده مي شده است؛ اما استفاده از اين ماده نيز قابل بررسي است! در زمينه دندانپزشكي نيز شايد بتوانيم استفاده از مشتقات نفتي را قابل بررسي بدانيم. نشانه هايي از انجام دندانپزشكي از روزگار باستان در ايران وجود دارد. به طوري که وقتي چشمي را از جنس قير طبيعي در دست داريم، مي توانيم اين پيش بيني را داشته باشيم كه استفاده از توده قير در پر كردن دندان نيز كاربرد داشته باشد؛ چرا كه وقتي از قير طبيعي براي ساخت چشم استفاده شده، پس دور نخواهد بود كه در دندان پزشكي نيز بتوان براي پر كردن حفره دندان هاي معيوب از آن استفاده كرد.
جالب است بدانيد که در حال حاضر نيز در بين عشاير منطقه از قير براي پر كردن دندان استفاده مي شود.
در تابستان از سرماي طبيعي هوا لذت ببريد
شبنم اعماری - فصل تابستان که فرا مي رسد، علاقه مندان به گشت و گذار، مناطقي را براي سفر انتخاب مي کنند که خنک باشد. جايي که بتوانند در خنکاي آن، خستگي به در کنند و از زيبايي هايشان لذت ببرند. چالدران، يکي از شهرهاي استان آذربايجان غربي در دامنه رشته کوه هاي زاگرس است که آب و هواي خنکي دارد و انتخاب خوبي براي سفرهاي تابستاني محسوب مي شود.
اين منطقه، يکي از مرتفع ترين شهرهاي کشورمان است که زمستان هاي سرد و تابستان هاي خنکي دارد و آب و هواي دلپذير آن باعث شده به يک منطقه گردشگري تبديل شود.
بارش شديد باران و برف در اين شهر، چيز عجيبي نيست؛ چون ديده شده که ارتفاع برف در اين منطقه به 2 متر هم رسيده است. با اين توضيحات تعجب نکنيد اگر در حال قدم زدن و لذت بردن از زيبايي هاي اين شهر بوديد و ديديد که کولري روي پشت بام ها يا کنار پنجره ها نيست. مردم اين ديار با سرماي طبيعي هوا خود را خنک مي کنند.
چالدران که در بين مردم ايران به شهر بي کولر مشهور است، سالانه از مهمانان زيادي پذيرايي مي کند.
آب و هواي مطبوع اين منطقه در طول تاريخ به گونه اي بوده که اهالي آن نيازي به کولر نداشته اند. سيستم خنک کننده اين شهر، پنکه است، آن هم فقط در بعدازظهرهايي که دماي هوا کمي بالا مي رود.
يکي از دلايلي که در سال هاي اخير باعث شده دماي هوا در اين شهر کمي گرم تر شود، از بين رفتن پوشش گياهي چالدران بر اثر سيل بوده که متاسفانه هر سال به علت وقوع اين پديده طبيعي، بيش از 4ميليون مترمکعب خاک در هر هکتار از اراضي و مراتع اين شهرستان از بين مي رود.
با اينکه در سال هاي گذشته خنکاي هواي تابستان مانع حضور خانواده ها در فضاي سبز و پارک ها مي شد، اما اکنون با تغييرات دمايي ايجاد شده، مردمي را مي بينيم که در فصل گرم تابستان به پارک ها مي آيند و در کنار خانواده هايشان چادر برپا مي کنند.
با وجود سيل و از بين رفتن بخشي از پوشش گياهي اين منطقه، همچنان هواي اين شهر، خنک است و براي استفاده از هواي دلپذير بايد بار سفر بست و راهي شد.
حالا اگر جزو آن دسته از افرادي هستيد که با خواندن اين مطلب، قصد رفتن به تنها شهر بي کولر ايران را داريد، از ديدني هاي اطراف اين منطقه غافل نشويد. در زير به برخي از مناطق ديدني اين شهر اشاره مي کنيم:
اين آبشار که در بخش دشتک و در 37 کيلومتري شمال غرب سيه چشمه در حاشيه روستاي عرب ديزج واقع شده، چشم اندازهاي زيبا و غارهاي طبيعي زيادي در اطراف کوه هاي مشرف به آبشار دارد که در نوع خود بسيار کم نظير است.
شيخ صدرالدين، وزير شاه اسماعيل صفوي بوده که در جنگ چالدران کشته شده است. مقبره اين وزير در حال حاضر يکي از جاذبه هاي گردشگري اين شهر محسوب مي شود.
اين سد، يکي از بزرگ ترين سدهاي استان آذربايجان غربي است که روي رودخانه زنگمار در نزديکي روستاي بارون در چالدران ساخته شده است. سد بارون که در جوار کليساي معروف «زور زور» قرار گرفته، داراي مناظر و درياچه اي زيباست که مي توان در اين درياچه ماهيگيري کرد.
اين تالاب از جمله 30 تالاب ثبت شده در آذربايجان غربي است که هر سال در آن پرندگان زيادي نظير درناي خاکستري، غاز، اردک، حواصيل، فلامينگو و پليکان را مي توان ديد.
اين مقبره، بنايي مکعبي شکل دارد که در حومه شهر چالدران و روي بلندترين نقطه ارتفاعات شمالي درتادنوس قرار گرفته است. بنا بر داستاني که وجود دارد، گفته مي شود اين مقبره متعلق به دختر پادشاه ارمنستان است که به خاطر اعتقادات مذهبي خود کشته شده است. از ديگر جاذبه هاي چالدران مي توان به دشت وسيع چالدران که مزار 27 هزار شهيد همراه با يادمان شهداي جنگ چالدران است، كليساي تاتائوس مقدس (قره كليسا)، دخمه سنگي دليك داش که مربوط به هزاره هاي اول قبل از ميلاد است، كليساي صخره اي سعدل، چشمه هاي آبگرم، آبشار شور شور، و... اشاره کرد.
همانطور که پيشتر گفتيم، بومگردي ظرفيت پنهان گردشگري است که مسافران و گردشگران مي توانند علاوه بر آشنايي با فرهنگ پيشينيان با حفظ حرمت طبيعت، زندگي در مناطق مختلف را در کنار مردم بومي آن منطقه نيز تجربه کنند و با آداب و رسوم آنها آشنا شوند. اقامتگاه هاي بومگردي بايد ويژگي ها و استانداردهاي خاص خود را داشته باشند تا بتوانند مسافران زيادي را به سمت خود جذب کنند. در ادامه، به طور خلاصه به ويژگي هاي کلي اين اقامتگاه ها اشاره مي کنيم که خواندنش خالي از لطف نخواهد بود.
يکي از ويژگي هايي که به محض ورود به يک روستا يا يک شهر، توجه شما را به خود جلب مي کند، ساختار خانه ها، ساختمان ها، طرح و معماري آنهاست. به طور مثال در اقامتگاه هاي بومگردي شمال بايد به دنبال خانه هايي بگرديد که بوي شمعداني هاي رديف شده آن در ايوان ها هوش از سرتان ببرد و بوي نم باران و تازگي، چنان به وجدتان بياورد که براي لحظاتي از خود بي خود شويد. در مناطق مرکزي هم بايد مهمان خانه هاي کاهگلي با معماري بي نظير، پنجره هاي ارسي، حياط و حوض باصفا و شب هاي پرستاره شويد. در کوير هم خانه هاي خشتي را بيابيد، بناهايي که از هر نظر بتواند توجه تان را به خود جلب کند و متمايز از ديگر اقامتگاه ها باشد. اقامتگاه هاي بومگردي مطابق با معماري سنتي هر منطقه طراحي شده اند. بيشتر اين اقامتگاه ها، خانه ها و بناهاي قديمي هستند که بازسازي و تجهيز شده اند. اقامت در اينگونه بناها که هويت و معماري خود را حفظ کرده اند، حسي متفاوت به گردشگران منتقل مي کند؛ حسي که در هيچ هتل پنج ستاره اي نمي توان آن را تجربه کرد.
ميزبان اقامتگاه هاي بومگردي، بهترين کسي است که مي تواند شما را با فرهنگ منطقه آشنا کند و به سوالات شما پاسخ دهند؛ ويژگي خاصي که بايد به بهترين شکل ممکن از آن بهره برد.
از اين بخش بومگردي نمي توانيد بسادگي بگذريد. در طول اقامت در اقامتگاه هاي بومي، شما اثري از رستوران هاي مجلل و آنچناني نمي بينيد. در اينجا آشپزي به عهده بوميان منطقه است. زنان براي شما نان محلي مي پزند و غذاي محلي آماده مي کنند. اين بخش مي تواند يکي از لذت بخش ترين لحظات سفرتان باشد؛ چون هم با غذاها و نوشيدني هاي محلي آشنا مي شويد و هم طعم غذاهاي متفاوتي را مي چشيد که طعم شان شايد مدت ها از يادتان نرود. اقامتگاه هاي بومگردي راه خوبي براي کاهش آسيب هاي گردشگري به محيط زيست است که در ترويج اصول حفاظت از محيط زيست و توسعه پايدار نقش دارد.
مناطق مختلف ايران با توجه به مواد اوليه خاص خود، غذاهاي محلي و معروفي دارند که مي توان با امتحان کردن آنها، طعم هاي جديد و لذيذي را تجربه کرد.
خورش دوغ پاي يا دوغ پي، يکي از غذاهاي معروف سيستان و بلوچستان است که به دليل ظاهرش، خيلي ها آن را با خورش قيمه اشتباه مي گيرند؛ اما به محض خوردن اين غذا، متوجه طعم متفاوت آن خواهيد شد. دوغ پاي را که طعمي نسبتا ترش دارد، بايد در خانه هاي محلي پيدا کرد؛ چون رستوران ها هنوز آنطور که بايد و شايد، مهارت طبخ آن را پيدا نکرده اند. يکي از مهم ترين تفاوت هاي اين غذا با غذاهاي مشابه، استفاده از دوغ در مراحل مياني پخت غذاست. محلي هاي اين خطه از کشور براي تهيه دوغ پاي از گوشت گوساله، لپه، پياز، ادويه، زعفران، دوغ، ليمو عماني و... استفاده مي کنند. اين خورش در روش کاملا سنتي با برنج نسبتا شفته خورده مي شود و معمولا در کنار آن سالاد يا سبزي خوردن هم مي گذارند.
يکي از خوش طعم ترين غذاهاي ايران و غذاي سنتي مازندران، خورش ناردون است. اين غذا بيشتر در مجالس عروسي، بخصوص در نواحي بومي سرو مي شود. براي پخت اين خورش از گوشت مرغ، اردک يا غاز، رب انار(شيرين، ملس يا ترش بنا به ذائقه)، آب انار، سير تازه و انار دانه شده استفاده مي کنند. مانند ساير خورش ها اين غذا را هم بايد با برنج ميل کرد.
صنايع دستي از شاخص ترين صنايع هنري ايران است که ريشه اي عميق در فرهنگ و تاريخ سرزمين پنهاورمان دارد. اين هنر که توليد ملي و غيروابسته محسوب مي شود، قابليت ايجاد و توسعه در تمام مناطق کشور را دارد. در ادامه معرفي صنايع دستي ايران زمين اين بار به سراغ سراميک و سفال رفته ايم. سفال و سراميک که با استفاده از گل رس و گل حاصل از سنگ کوارتز و خاک کائولن به کمک دست و چرخ سفالگيري ساخته و سپس پخته مي شود، جزو کهن ترين هنر هاي طراحي ايران است. اين هنر محبوبيت خاصي در سراسر جهان دارد و ايران نيز سهم قابل توجهي از بازار جهاني را به خود اختصاص داده است. علم سفال و سفالگري که قدمتي 10 هزار ساله دارد، با ساختن ظروف گلي ظهور کرد. پياله ها و کوزه هاي سفالي که از دوران گذشته باقي مانده، نشان مي دهد که اين علم يکي از صنايع پيشرفته بالقوه باستاني بوده است. جالب اينکه قديمي ترين کارگاه هاي سفالگري جهان نيز در شوش يافت شده است. سراميک هم نقش زيادي در صادرات صنايع دستي دارد. از انواع سراميک ها مي توان به کاشي هاي معرقکاري شده اشاره کرد. به طور کلي معرقکاري کاشي عبارت است از قطعه هاي بريده شده کاشي که نقش هاي مختلف را از رنگ هاي متفاوت تراشيده و کنار هم قرار داده و به شکل قطعاتي بزرگ درآورده که روي ديوار نصب مي شود تا جلوه اي خاص را نمايان کند.
دسترسی کودکان به شبکه های اجتماعی مجازی باید چگونه باشد
جهان امروز را شبکه هاي اجتماعي مجازي احاطه کرده اند؛ به گونه اي که سازنده جهان معنايي ما شده اند. اين فناوري ارتباطي که محاسن بسيار زيادي دارد و زندگي در دنياي امروز را آسان تر از هر زمان ديگري ساخته است مضراتي را نيز در پي دارد؛ مضراتي که بيش از همه متوجه کودکان است و دامن آنها را مي گيرد. آسيب شبکه اجتماعي به کودکان با آسيب هاي حين بازي در مدرسه، يا مهدکودک قياس پذير نيست. اين آسيب با يک شکستگي سر يا پا، يا آبله مرغان گرفتن زمين تا آسمان تفاوت دارد و از آنچه گمان مي کنيم بسيار بالاتر و ممکن است سهمگين تر باشد. فناوري خوب است، اما بهتر از آن توجه و مراقب کودکانمان از رويارويي و بهره برداري غلط از فناوري چون شبکه هاي اجتماعي است.
برای شروع به فعالیت فرزندان تان در شبکه های اجتماعی، محدودیت سنی تعیین کنید. زمانی که بچه ها احساس کنند والدین هرگز به آنها اجازه استفاده از این شبکه ها را نمی دهند، پروفایل شخصی خود را به صورت ناشناس می سازند و فعالیت می کنند. محدودیت سنی اغلب شبکه های اجتماعی حداقل 13 سال است.
هرگز اجازه ندهید کودکان در اتاق خواب شخصی خود به کامپیوتر دسترسی داشته باشند. تمام فعالیت آنها باید در مکان های مرکزی خانه مانند پذیرایی انجام شود. قرار دادن رایانه یا لب تاپ در مکان های مرکزی خانه به شما کمک می کند تا فعالیت های فرزندتان را در شبکه های اجتماعی زیر نظر داشته باشید. کودکان اگر بدانند والدینشان می توانند فعالیت آنها ببینند، از رفتارهای نامناسب آنلاین اجتناب می کنند.
والدین باید برای رسانه های اجتماعی و یادگیری آنها وقت بگذارند و خود را با رسانه های اجتماعی بی شماری که فرزندانشان از آنها استفاده می کنند، آشنا کنند و کودکان برای دسترسی به سایت های رسانه های اجتماعی باید از قوانین اجباری والدین پیروی کنند. این قوانین شامل محدودیت های زمانی برای ساعاتی است که در روز در سایت های رسانه های اجتماعی هستند، می شود. والدین نیز باید برای بررسی فعالیت کودکان خود در شبکه های اجتماعی وقت بگذارند. همچنین والدین و کودکان می توانند با یکدیگر در سایت های رسانه های اجتماعی تعامل داشته باشند.
زمانی که تخلفی از فرزند تان دیدید، به خصوص برای دفعات اول، خشم را به صورت کامل کنار بگذارید. شما هیچ وقت نمی توانید فرزند تان را به زور مجبور به کاری کنید، البته ممکن است همان لحظه از شما حرف شنوی داشته باشد که مثلا وارد این سایت یا شبکه اجتماعی نشود؛ اما زمانی که شما برای خرید به بیرون رفته اید یا به هر دلیلی در خانه حضور ندارید، او تنهاست و کنجکاو که فلان سایت چه چیزی دارد که پدر یا مادرم من را به این شکل سرزنش کردند. سعی کنید فرزندانتان را طوری راهنمایی کنید که به موارد مثبت اینترنت علاقه مند شوند و شروع به یادگیری کنند مثلا می توانید از بازی های فکر آنلاین شروع کنید یا برنامه نویسی های ابتدایی.
کارشناسان امنیتی آنلاین معتقدند که والدین باید تنظیمات حریم خصوصی فرزندانشان را در رسانه های اجتماعی بررسی کنند تا پروفایل آنها هرگز اطلاعات شخصی، مانند آدرس و شماره تلفن را افشا نکند. به بیان دیگر، تفاوت بین اشتراک گذاری اطلاعات و فاش کردن اطلاعات را به کودکان بیاموزند. مثلاً وقتی در اینترنت صحبت از به اشتراک گذاری عکس، عقاید، تجربه ها و ... است، به کودکان یاد بدهند که هرگز اطلاعات شخصی، شماره تماس، آدرس، شماره حساب بانکی، پس ورد و ... را به اشتراک نگذارند. همچنین با آنها درباره عکس یا اطلاعاتی که در اینترنت به اشتراک می گذارند، صحبت کنند و به آنها این نکته را گوشزد کنند که اگر چه می توان بعدها آن را حذف کرد، اما امکان خطر حتی در همان زمان کوتاه وجود دارد و نمی توان اثرات آن را به کلی از بین برد.
کودکان نمی دانند دسترسی افراد غریبه به اطلاعات رسانه های اجتماعی آنها چقدر آسان است. نشستن پشت صفحه کلید ،کودکان را تشویق می کند تا درباره هر موضوعی اظهارنظر یا حتی مردم را تهدید کنند. مهم ترین بخش راهنمای پدر و مادر درزمینه رسانه های اجتماعی این است که به کودکان هشدار دهند افراد غریبه را به جمع دوستانشان در رسانه های مجازی وارد نکنند. به فرزندانمان آموزش دهیم تا دسترسی به اطلاعات پروفایل خود را برای همه جز افراد نزدیک مورد اعتماد و امن خود محدود کنند. تنظیمات مستمر، حریم خصوصی وب سایت، به کاربران این اجازه را می دهد تا انتخاب کنند اطلاعاتشان را با چه کسانی در میان گذارند.
به عنوان يک مادر يا يک پدر هميشه دوست داريم فرزندمان بهترين رفتارها را با ما و ديگران داشته باشد. مادران علاقه دارند فرزندانشان خوش اخلاق، صادق، فهيم و نکته سنجش باشند و پدرها مي خواهند رفتار فرزندشان مايه افتخار خانواده باشد. همه اين خواستن ها و آرزوها خوب است، اما يک شرط مهم و اساسي دارد. يادمان مي رود خوبي هايي را که مي گوييم، فرزندمان اول بايد ببيند تا عمل کند و چه جايي بيشتر و بالاتر از خانواده براي ديدن رفتار هاي خوب، وجود دارد. فرزند ما در بستر خانواده مي بيند، مي آموزد و رفتار مي کند. پس مراقب رفتارمان باشيم چون کودک هر چه از ما ببيند، همان مي شود نه هر چه از ما بشنود.
شايد فکر کنيد که کسي قدر فداکاري هاي شما را نمي داند يا حتي آنها را به ياد نمي آورد، اما اشتباه مي کنيد، زيرا اين اعمال تاثير زيادي روي فرزندان تان خواهد گذاشت. آنها براي شمايي که آرزوهايتان را تنها به نفع آنها کنار گذاشته ايد، ارزش و احترام زيادي قائل هستند.
وقتي کودکتان کابوس مي بيند و از بيخوابي و ترس، به آغوش شما پناه مي آورد، وقتي که ناراحت است و به او مي گوييد که هيچ مشکلي به وجود نخواهد آمد و همه چيز درست خواهد شد، يا زماني که او را محکم در آغوش مي گيريد و براي درمان بيماري اش به اين در و آن در مي زنيد ، تمام اين لحظات را در خاطر او ثبت خواهيد کرد و در واقع اينها اصل محافظت در رفتار را به او مي آموزد.
از آنجا که تجربه هاي شما بيش از فرزندتان است، او شما را الگوي خود قرار مي دهد و براي گرفتن نصيحت و پيشنهاد به شما رجوع مي کند. اگر چه شما پاسخ تمام پرسش هاي او رانمي دانيد، اما همين که از او حمايت مي کنيد، برايش امنيت و آرامش است. حتي اگر به نصيحت هاي شما عمل نکند، باز هم آنقدر تاثيرگذار است که تا ابد قدردان تان خواهد بود. برخي پدر و مادرها عقيده دارند يک راه موثر براي آموزش توانايي محافظت از خود در فرزندان شان، سختگيري در مورد نشان دادن عشق و علاقه خود به آنها و نيز تاکيد سخت و محکم در اجراي دستورات است. ممکن است شمايي که اين روش را از طريق پدر و مادر خود گرفته ايد، احساس کنيد تا به حال اين روش يک اثر مثبت روي زندگيتان داشته است، اما چنانچه خوب فکر کنيد مي بينيد بدون هرگونه درک درستي از شکست و يا طرد شدن، زندگي مي کنيد. ممکن است نشان دادن عشق و علاقه با سختگيري، گاهي جواب بدهد، اما روش مناسبي براي تبديل فرزندان به يک بزرگسال سالم و موفق نيست.
وعده غذایی که نادیده گرفته می شود
يکي از مهم ترين وعده هاي غذايي، صبحانه است، وعده اي که بي توجهي به آن عوارض و خطرهاي زيادي را براي بدن به همراه دارد. خوردن صبحانه براي تمام سنين لازم و ضروري است، بدن براي اينکه عملکرد خوبي داشته باشد، نياز به انرژي دارد. بهترين زمان براي خوردن صبحانه، يک ساعت بعد از بيدار شدن است. با صرف صبحانه مي توانيم براي انجام فعاليت هاي روزانه انرژي لازم را به دست آوريم؛ بنابراين خوردن صبحانه به عنوان بخشي از عاد ت هاي سالم و سبک زندگي مان مي تواند نقش مهمي در ايجاد سلامتي داشته باشد.
بسياري از افراد به دلايل مختلف از جمله دير رسيدن به محل کار، مدرسه، دانشگاه و... از خوردن صبحانه چشم پوشي مي کنند، عادت بدي که مي تواند در درازمدت سلامت آنها را به خطر بيندازد و مشکلاتي را برايشان به وجود آورد. به دليل اهميت خوردن صبحانه، به عوارض و خطرهاي توجه نکردن به آن پرداخته ايم تا بيشتر از قبل به اين وعده غذايي بسيار مهم توجه کنيد.
زماني که روزمان را بدون صبحانه آغاز مي کنيم، معده سيگنال هايي به مغز مي فرستد و اعلام خالي بودن مي کند. به همين دليل از همان ابتداي روز احساس گرسنگي در بدنمان شکل مي گيرد. نخوردن صبحانه باعث مي شود در دام تغذيه ناسالم بيفتيم .
کساني که صبحانه مي خورند، کلسيم، فيبر، زينک (روي)، آهن و ويتامين هاي آ، ث و ب 2 بيشتري دريافت مي کنند. حال اگر صرف صبحانه را از وعده هاي غذايي حذف کنيد، خود را از تغذيه سالم محروم کرده ايد.
صبحانه نه تنها براي حمايت از فعاليت هاي فيزيکي ما ضروري است، بلکه روي عملکرد مغز نيز تاثير مي گذارد. مغز انسان به تغذيه، مخصوصا به گلوکز نياز دارد تا به بهترين شکل ممکن کار کند. نرسيدن مواد مغذي به بدن مي تواند عملکرد مغز را کاهش دهد و باعث عدم درک و تمرکز شود.
ناديده گرفتن اولين وعده غذايي باعث احساس خستگي و کج خلقي مي شود. تحقيقات نشان مي دهد بزرگسالاني که صبحانه کاملي مي خورند، خوش خلق ترند و نسبت به کساني که از اين وعده مهم غذايي صرف نظر کرده اند، مثبت تر مي انديشند.
برخلاف تصور عموم، حذف کردن وعده صبحانه، باعث افزايش وزن و چاقي مي شود. در واقع نخوردن صبحانه باعث مي شود در طول روز بيشتر گرسنه شويد، کالري بالاتري مصرف کنيد و در نتيجه بيشتر دچار چاقي و افزايش وزن شويد. علاوه بر اين تحقيقات نشان داده که مصرف منظم صبحانه باعث افزايش متابوليسم بدن مي شود و احتمال چاقي را کاهش مي دهد.
نخوردن صبحانه باعث زياده روي در مصرف غذا در طول روز مي شود؛ اتفاقي که زمينه افزايش وزن را فراهم مي کند. طبق مطالعه مرکز مطالعات سرطاني انگلستان، خطر ابتلا به سرطان در فرد مبتلا به چاقي يا اضافه وزن بيشتر از ديگر افراد است.
کنار گذاشتن اولين وعده غذايي روزانه شما را در معرض خطر کلسترول بالا قرار مي دهد. به همين دليل است که مي گويند افرادي که در رژيم غذايي يک وعده و به ويژه وعده صبحانه را حذف مي کنند، تحت هيچ شرايطي رژيم غذايي سالم و متعادلي ندارند. حذف مهم ترين وعده غذايي باعث افزايش چربي و کلسترول منفي مي شود و خطرهايي را براي سلامت بدن ايجاد مي کند.
هيپوگليسمي يک اصطلاح پزشکي است که براي نشان دادن سطوح پاييني از قند خون به کار مي رود. حذف کردن وعده هاي غذايي کاهش عمده اي در سطوح قند خون را موجب مي شود و به دنبال آن هورمون هايي آزاد مي شود که مي توانند جبران کننده سطوح پايين گلوکز باشند. از سوي ديگر، در نتيجه اين فرآيند، سطوح فشار خون بالا رفته و سردرد و ميگرن را به همراه خواهد داشت. صبحانه اولين وعده غذايي بعد از تقريبا 12 ساعت است، پس براي جلوگيري از سردرد شديد در طول روز وعده صبحانه را فراموش نکنيد .
خطر ابتلا به ورم معده يا گاستريت در افرادي که صبحانه نمي خورند، بيشتر است. گاستريت ناشي از گازي است که به طور مداوم توسط معده توليد مي شود. شکم ما به کار خود ادامه مي دهد، اگرچه ورودي غذايي در آن وجود ندارد. در نتيجه، ما احساس مي کنيم که شکم مان در حال چرخش است که اين حس را گاستريت مي گويند.
براساس مطالعات انجام شده، نخوردن صبحانه مي تواند سيستم ايمني ما را دچار مشکل کند، به طوري که مستعد بيماري هاي باکتريايي و ويروسي شويم. دليل آن هم، اين است که هورموني که سلول هاي ايمني را فعال مي کند، کاهش مي يابد؛ بنابراين خوردن صبحانه مي تواند به از بين بردن ويروس و باکتري هاي بيمازي زا کمک کند.
براي داشتن يک صبحانه سالم بايد از مواد غذايي با فيبر زياد و چربي کم استفاده کنيد. نان جو، ميوه تازه، بذر کتان، چاي، جو، قهوه، ماست، شير و ... مي توانند گزينه هاي مناسبي براي وعده صبحانه باشند. در روزهايي که وقت اندکي داريد، مي توانيد ميان وعده سالم مانند نان گندم با پنير با خود به محل کار، دانشگاه يا مدرسه ببريد.
اگر وقت کافي براي خوردن صبحانه داريد، از خوردن مواد مغذي زير غافل نشويد.
شير به منبع تغذيه مشهور است و ويتامين و پروتئين دارد. علاوه بر اين، کلسيم و آمينه اسيد موجود در شير براي رشد بسيار مفيد است. خوردن شير در وعده صبحانه مي تواند گزينه خوبي باشد، زيرا انرژي بيشتري به بدن ما مي رساند.
نان براي صبحانه بسيار سودمند است. نان، گلوکز و فيبر بالايي دارد. گلوکز يک کربوهيدرات ساده است که به راحتي توسط بدن جذب مي شود تا ميزان قند خون را افزايش دهد. قند خون هم براي مغز و اعصاب سوخت است. البته نان گندم براي صبحانه بهترين نان است.
اين ماده مغذي براي بينايي، گردش خون و الاستيسيته ظاهري ضروري است. زرده تخم مرغ داراي لوتئين است که اگر به طور منظم مصرف شود از مشکلات بينايي جلوگيري مي کند . سفيده تخم مرغ سرشار از پروتئين خالص و بدون چربي است.
ميوه ها و سبزيجات داراي مواد معدني مختلف و ويتامين هستند که براي سالم نگه داشتن بدن ما مفيدند. خوردن ميوه و سبزي در صبحانه انتخاب خوبي است. علاوه بر اين، ميوه و سبزيجات غني از فيبر هستند.
نگاهي به اکران هاي جديد سينما
مشعل گرماي تابستان روي گرماي حضور مخاطبان در سالن ها و رونق فروش فيلم ها تاثير بالايي داشته است. در هفته اي که گذشت چند فيلم ديگر هم اکران شده و علاقه مندان به سينما را به سالن ها کشانده است. البته کم کم ميزان فروش فيلم ها نيز واقعي تر از هر زمان ديگر شده است. اکران هنر و تجربه هم چند فيلم جديد را تجربه مي کند و نمي توان از فيلم هاي اين بخش از سينماي ايران بي توجه گذر کرد.
کارت پرواز از مجموعه فيلم هاي اکران شده در گروه هنر و تجربه است که مهدي رحماني آن را کارگرداني کرده است. فيلم به معضلات اجتماعي و خصوصا موادمخدر مي پردازد و اين بار از زاويه اي نو مي کوشد تا جابه جايي مواد مخدر را از طريق دختران آسيب ديده اجتماعي روايت کند. عوامل فيلم کارت پرواز درباره آن نوشته اند:« ندا براي حل بحران مالياش، تصميم گرفته كه با بلعيدن مواد مخدر به ترانزيت آن روي بياورد.، اما اين كار برايش خطراتي در پي دارد...». بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: منصور شهبازي، ندا جبرائيلي و محمدعلي نجفي.
فيلم ايکس لارج کمدي است و چنان که هميشه هم گفته ايم، فيلم کمدي معمولا با استقبال روبه رو مي شود و کف فروش را به دست مي آورد. کارگردان اين فيلم محسن توکلي است و تهيه کننده توانمندي چون محمدحسين فرح بخش فيلم ايکس لارج را پشتيباني کرده است. البته ايکس لارج تلاش کرده که در کنار خنده گرفتن از تماشاچي اش به معضلات اجتماعي نيز بپردازد، اما همچنان مسئله خنديدن مخاطب برايش اولويت دارد. عوامل فيلم ايکس لارج درباره آن نوشته اند: «ايکس لارج داستان سه جوان امروزي را روايت ميکند که بعد از رهايي از زندان و در مسير تحقق روياهايشان، با اتفاقاتي غيرمنتظره روبرو مي شوند...». از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به اکبر عبدي، محمدرضا شريفي نيا، سحر قريشي، ميرطاهر مظلومي، يوسف تيموري، علي صادقي، رضا ناجي و بهاره رهنما اشاره کرد.
فيلم کار کثيف را خسرومعصومي کارگرداني کرده است. کارگرداني که همه فيلم هايش بدون استثنا درباره مشکلات و معضلات اجتماعي بوده اند. معصومي فضاي شهري را خوب مي شناسد و با خشونت هاي اجتماعي و آسيب هاي آن به خوبي آشناست. اين مسئله را خصوصا در دو کار اخيرش «تابو» و «خرس» خيلي خوب نشان داده است. کار کثيف دنباله رو ديگر کارهاي معصومي است و از آسيب هاي اجتماعي سخن مي گويد. بيکاري و مهاجرت و درگير شدن با خشونت هاي ناگزير اجتماعي، از مهمترين مباحث فيلم «کار کثيف» است. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند:« فيلم سينمايي «کار کثيف» مضموني اجتماعي دارد و به موضوع کار و مهاجرت مي پردازد...» از بايگران اصلي فيلم کار کثيف مي توان به پدرام شريفي، الهام نامي، شاهرخ فروتنيان و لوون هفت وان اشاره کرد.
دوباره زندگي، فيلمي که در آن گلاب آدينه با شمس لنگرودي هم بازي شده اند و رضا فهيمي آن را کارگرداني کرده است. فيلم روايت گر تنهايي است، تنهايي آدم هايي که در شلوغي شهر گم شده اند و احساس بي مصرف بودن دارند. آنها مي روند که در گوشه تنهايي باقي مانده عمرشان را سپري کنند، اما يک آشنايي موجب مي شود که دوباره به زندگي بازگردند. اين بازگشت دو آدم تنها به زندگي به باهم بودن و ازدواج ختم مي شود.
مستند همراه با باد، روايت گر شخصيت هنري عباس کيارستمي است. کارگرداني که سال ها براي سينماي ايران افتخار کسب کرد، هر چند فيلم هايش عمومي نشدند و مردم خيلي با آثارش آشنا نيستند، اما در محافل هنري و جشنواره هاي جهاني او چهره اي نام آشناست. اين مستند را مهدي شادي زاده ساخته است و در آن راوياني چون: آيدين آغداشلو، جواد مجابي، ليلي گلستان، کيانوش عياري و مريم زندي به روايت عباس کيارستمي مي پردازند.
موسيقي هنري است که در ميان هنرها يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميان سال بالاخره با موسيقي سر و کار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر نمي شناختيد هم به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.
راز دل: ترانه «رازدل» از همایون خرم که در دستگاه ماهور ساخته شده است. همایون خرم، نوازنده ویولن و آهنگساز دورانی در موسیقی ایرانی است که برنامه گلهای رادیو پخش می شد. به گواه مخاطبان بی شمار همایون خرم، او در ساخت ترانه های ماندگار متخصص بوده است. علیرضا قربانی این ترانه را در آلبوم «رسوای زمانه» اجرا کرده است. فضای ارکسترال و دلنشین این ترانه صدای قربانی را شنیدنی تر از همیشه کرده است. در آغاز این ترانه می شنویم:
ای بی وفا، راز دل بشنو، از خموشی من، این سکوت مرا ناشنیده مگیر
ای آشنا، چشم دل بگشا، حال من بنگر، سوز و ساز دلم را ندیده مگیر
آسمان عشق: تصنیف «آسمان عشق» را محمدرضا شجریان در مخالف سه گاه ساخته است. این تصیف در آلبومی به همین نام منتشر شده و محمدرضا شجریان خوانندگی آن را به عهده داشته است. سازهای ایرانی و شعر مولانا، فضای ایرانی این تصنیف را پررنگ تر کرده است. ریتم لنگ این تصنیف و اوج خوانی های استاد شجریان بر جذابیت های آن افزوده و آن را دلنشین می کند. این تصنیف با ابیات زیر آغاز می شود:
چنان مستم، چنان مستم من امشب که از چنبر برون جستم من امشب
چنان چیزی که در خاطر نیاید چنان هستم، چنان هستم من امشب
حالا که می روی: ترانه «حالا که می روی» از آخرین ساخته های فرید سعادتمند است، اثری که در آلبومی به همین نام با صدای محمد معتمدی منتشر شده است. شعر حالا که می روی را مهدی سیار گفته است. استفاده از فضای موسیقی فیوژن به همراهی بم خوانی های خاص معتمدی بر جذابیت های این ترانه افزوده است. هر چند سعادتمند را بیشتر به عنوان سازنده موسیقی سریال و فیلم می شناسیم اما ترانه حالا که می روی به عنوان اثری مستقل از تصویر، در دسترس علاقه مندان به موسیقی قرار گرفته است. ترانه حالا که می روی با این جملات آغاز شده است:
حالا که می روی همراه جاده ها برگرد و پس بده تنهایی مرا
بی خاطرات تو بی آرزوی تو دل را کجا برم شب گریه را کجا
هوای عاشقی: از اواسط دهه شصت و خصوصا با آغاز دهه هفتاد، موسیقی تنبور وارد شهرهای دیگر ایران شد و امروز به قدری موسیقی تنبور که ساز مقامی و محلی منطقه کرمانشاه است، به گوش همه آشناست که گمان می رود از ابتدا این ساز جز سازهای موسیقی ردیف دستگاهی ایرانی بوده است. از جمله کسانی که در شناساندن موسیقی و ساز باستانی تنبور به گوش همه ایرانیان تاثیر جدی داشتند، کیخسرو پور ناظری و البته شهرام ناظری است. تصنیف هوای عاشقی با صدای شهرام ناظری و آهنگسازی کیخسرو پورناظری در آلبومی به نام حیرانی و در دهه هفتاد منتشر شده است. این شعر ابوسعید ابوالخیر این گونه آغاز می شود:
من مست جام باقي ام، دارم هواي عاشقي
حيران روي ساقي ام، دارم هواي عاشقي
بهاردلنشین: آواز اصفهان که از زیر مجموعه های دستگاه همایون است، همیشه زیباست. ترانه ها و تصنیف هایی که در مایه آواز اصفهان ساخته شده اند، خصوصا اگر قدیمی باشند، حال و هوای بسیار گوشنوازی دارند. ترانه بهار دلنشین به خوانندگی غلامحسین بنان و آهنگسازی روح الله خالقی هم از آن دست ترانه های ماندگار در مایه اصفهان است. سبک گل هایی این ترانه و شعر آن که توسط بیژن ترقی سروده شده است، از جذابیت های ویژه بهار دلنشین محسوب می شود. بهار دلنشین اینگونه آغاز می شود:
تا بهار دلنشین آمده سوی چمن
ای بهار آرزو بر سرم سایه فکن
چون نسیم نو بهار بر آشیانم کن گذر
تا که گلباران شود کلبه ویران من
آشفته حالی: ترانه «آشفته حالی» را که در سبک و حال و هوای موسیقی گلهایی ساخته شده است، علیرضا افتخاری خوانده است. البته این ترانه دلنشین توسط علی تجویدی از اساتید بنام موسیقی ایرانی و نوازنده ویولن در دستگاه شور ساخته شده است.
آشفته حالی در فضای بم صدای افتخاری و با شعری از بیژن ترقی یکی از به یادماندنی ترین ترانه های موسیقی ایرانی را خلق کرده است. این ترانه با ابیات زیر آغاز می شود:
این همه آشفته حالی
این همه نازک خیالی
ای به دوش افکنده گیسو
از تو دارم, از تو دارم
ملکا ذکر تو گویم: حسام الدین سراج ذاتا صدای گرمی دارد و وقتی تصنیف «ملکا ذکر تو گویم» را که نوعی مناجات نامه است، می خواند، دلنشینی صدایش دو چندان است.
این ترانه را فرهاد رحیمیان بر روی شعری از حکیم سنایی از شاعران قرن پنجم در سبک عراقی ساخته است. فضای ارکسترال با ترکیبی از نوای دف بر زیبای این تصنیف ایرانی افزوده است.
این تصنیف با اشعار زیر آغاز می شود:
ملکا ذکر تو گویم که تو پاکی و خدایی
نروم جز به همان ره که توام راه نمایی
فرزندان سرمايه هاي والدين، جامعه و نسل هاي آينده هستند، سرمايه اي که پرورش آنها بايد با نهايت دقت، حوصله و آگاهي انجام شود. مهارت هاي اجتماعي و چگونگي برقراري تعامل با ديگران، يکي از وظايف مهمي است که والدين بايد به فرزندانشان بياموزند. درست است که در نگاه اول، آموزش برخي مهارت هاي زندگي به بچه ها سخت به نظر مي رسد، اما با گذشتن از اين مسير سخت و رسيدن به هدف، والدين از ديدن فرزندان مودب، خوش برخورد و مبادي آداب احساس رضايت مي کنند. فرزندان از کودکي بهتر است ياد بگيرند که چه نکاتي را در ارتباط با ديگران بايد رعايت کنند. آنها بايد بدانند زمان صحبت با اطرافيان، دوستان و والدين خود چه جملاتي را استفاده کنند، چگونه از مسخره کردن ديگران بپرهيزند و... . آداب معاشرت، احترام و شخصيت قائل شدن براي خود و ديگران است؛ بنابراين اگر پدر و مادرها مي خواهند فرزنداني مبادي آداب داشته باشند، بايد نکاتي را که در ادامه آورده ايم، به آنها آموزش دهند.
الگو بودن یکی از شاخصه های مهم والدین است. آنها باید همیشه الگوی مناسبی برای فرزندانشان باشند، در این زمینه نه کلام، بلکه طرز رفتار پدر و مادر اهمیت زیادی دارد؛ بنابراین اولین گام برای داشتن فرزندان مبادی آداب این است که والدین آداب معاشرت را به خوبی بدانند و آن را رعایت کنند.
بچه ها عاشق «تشویق» و «آفرین» گفتن هستند، به خصوص اگر از طرف کسانی باشد که به آنها علاقه مندند. برخی پدر و مادرها فقط در برابر رفتارهای ناپسند فرزندانشان واکنش نشان می دهند و در زمان انجام کارهای خوب و مثبت آنها را نادیده می گیرند. رفتاری که شاید با نتیجه معکوس همراه شود؛ بنابراین از یاد نبریم که بچه ها به توجه نیاز دارند، پس طوری رفتار نکنیم که آنها از طریق انجام رفتارهای غیرمعقول ما را متوجه خود کنند. تشویق و تحسین، یکی از راه هایی است که می تواند انجام رفتارهای خوب را در بچه ها تقویت کند.
بسیاری از بچه ها اشتباه های خود را نمی دانند. مثلا وقتی در حال حرف زدن با یکی از آشنایان هستید، فرزندتان بدون توجه میان حرفتان می پرد. در این شرایط بهترین راه این است که از فرد مقابل معذرت بخواهید و به فرزندتان یادآوری کنید که این رفتار او اشتباه است. خاطرنشان کردن اشتباهات فرزندان می تواند در تکرار نشدن آنها موثر باشد. البته فراموش نکنید زمانی که تنهاست، اشتباهش را به او یادآور شوید.
بلند شدن: به فرزندان خود بیاموزید هنگام ملاقات یک دوست یا یک بزرگتر و یکی از افراد خانواده، حتما بلند شود. این کار نشان دهنده احترام به خود و دیگران است.
لبخند: به بچه ها یاد بدهید در برخورد با دیگران لبخند را فراموش نکنند.
ارتباط چشمی: به بچه ها بیاموزید هنگام صحبت کردن به طرف مقابل خود نگاه کند، این کار نشانه احترام و توجه است.
دست دادن: بچه ها باید یاد بگیرند، زمانی که کسی به آنها معرفی می شود، به طور جدی و رسمی با او دست بدهند.
عبارت های احترام آمیز: بچه ها باید برای صدا کردن بزرگ تر از کلمه آقا یا خانم استفاده کنند.
جملات مودبانه: استفاده از جملات یا کلماتی مثل متاسفم، خواهش می کنم، لطفاً یا متشکرم نشان می دهد که فرزندان چقدر در آموزش آداب معاشرت موفق بوده اند.
ارتباطات اجتماعی یکی از راه هایی است که فرزندان می توانند از طریق آن آداب معاشرت را یاد بگیرند. با آموزش نکات اساسی در خصوص ارتباطات اجتماعی در خانه می توان فرزندان را در مسیر درست هدایت کرد و به آنها رفتارهای مودبانه را آموخت. با کمی وقت گذاشتن برای بچه ها می توان به آنها یاد داد که مثلا چطور با نهایت ادب و احترام به حرف های دیگران گوش بدهند و میان صحبت هایشان نپرند.
بچه ها بالفطره خودمحور هستند و تمام والدین از همان ابتدای پدر و مادر شدن به خوبی به این موضوع پی می برند. با وجود این، باز هم به تشویق های خود ادامه دهید، چون بچه ها هم مانند بزرگسالان برای درک و یادگیری رفتارهای خوب و قابل قبول و مبادی آداب بودن به زمان نیاز دارند. با صبوری و زمان دادن به آنها می توانید اهمیت احترام به احساسات و نیازهای دیگران را به بچه ها بیاموزید.
عادت های حرف زدن بسیار مهم هستند. بعضی وقت ها، پدر و مادر با استفاده از لغت های عامیانه و عادت های نامناسب در حرف زدن، برای فرزندانشان بدآموزی دارند. والدین باید الگوی رفتار صحیح بچه ها باشند. پس اگر دوست ندارید فرزندانتان در صحبت هایشان از عادت ها و لغت های نامناسب استفاده کنند، خوب حرف بزنید و ادب را چاشنی حرف هایتان کنید.
استفاده از کلمات و عبارات مودبانه، می تواند زمینه رفتارهای خوب فرزندان را فراهم کند. بهترین راه آموزش بچه ها برای استفاده از عبارات مودبانه این است که والدین آنها را مدام تکرار کنند. به طور مثال استفاده مکرر از کلمه «لطفا» یا «متشکرم» می تواند این عبارات را ملکه ذهن بچه ها کند. اگر آنها هر روز و در شرایط مختلف این کلمات را از زبان پدر و مادرشان بشنوند، متوجه می شوند که باید از این کلمات مودبانه در جای خود استفاده کنند.
زبان گفتاري و تفکرات دروني يک فرد مي تواند بر روحيه و رفتار او تاثيرات مثبت يا منفي داشته باشد؛ بنابراين برخي جملات را در زندگي بايد از ذهن دور و برخي ديگر را بايد تکرار کرد. با اين کار مطمئن باشيد که موفقيت و رسيدن به هدف در انتظارتان خواهد بود. پس از تکرار برخي جملات بپرهيزيد و از برخي زياد استفاده کنيد.
نتوانستن، کلمه اي تضعيف کننده است که مي تواند بين شما و اهدافتان فاصله بيندازد. پس اگر به دنبال رسيدن به اهدافي هستيد، که در ذهنتان آنها را پرورش داده ايد کلمه «نمي توانم» يا جمله «من از عهده اش برنمي آيم» را از ذهن تان دور کنيد و از گفتن آن بپرهيزيد.
اين جمله، يعني اينکه اعتراف مي کنيد هنوز آماده نيستيد يک کار را انجام دهيد يا ندهيد. تلاش مي کنم، جمله اي بي معناست که نبايد از آن استفاده کرد.
اين جمله را مي توان نوعي ناله و شکايت دانست. اگر چيزي را دوست نداريد، تلاش کنيد تا شرايط را عوض کنيد. هميشه سعي کنيد با لبخند کارهايتان را پيش ببريد.
کلمه «بايد» ذاتا بار منفي دارد و به معناي از دست دادن است، بنابراين از دست دادن موقعيت هميشه به دستاوردهاي مثبت منجر نمي شود. کارهايي را که مي توانيد انجام دهيد و روي مسائلي تمرکز کنيد که اوضاع را بهتر مي کنند.
کلمه «نياز» نوعي وابستگي غيرسالم به وجود مي آورد؛ به همين خاطر وقتي مي خواهيد اين کلمه را به زبان بياوريد، اول به آن فکر کنيد و ببينيد که آيا واقعا به آن چيزي که فکر مي کنيد، نياز داريد. اگر نتيجه بررسي تان منفي بود، بهتر است افکار نااميدکننده را از ذهن خود بيرون کنيد.
در طول روز جملات منفي زيادي مي شنويم. بسياري از مردم بدون اينکه تاثير اين جملات را بدانند، از آنها استفاده مي کنند، به خصوص در احوالپرسي ها. تلاش کنيد از گفتن جملاتي مانند بد نيستم يا از اين بدتر نمي شود، اجتناب کنيد.
استفاده از اين واژه، محدوديت هاي فوري در زندگي ايجاد مي کند و سبب از بين بردن فرصت ها مي شود. به کارگيري اين کلمه ذهن را محدود مي کند، نتيجه اين اتفاق هم دست نيافتن به راهکارهاي مناسب است.
موسوي: آرزويم طلاي 2020 المپيک توکيو است
حسين آزادي- وزنه برداري از رشته هاي مفرحي است که در خوزستان، قهرمانان زيادي پرورش داده و به نوعي، وزنه برداران خوزستاني، داعيه دار اين رشته در کشور هستند، تا جايي که طي سال هاي متمادي، افتخارات شاياني براي کشورمان در ميادين مختلف بين المللي کسب کرده اند.باشگاه مناطق نفت خيز جنوب نيز علاوه بر افتخارات متعددي که در رقابت هاي داخلي و بين المللي به دست آورده، در زمينه پرورش استعدادها در رشته وزنه برداري، قهرمانان زيادي را به کشور معرفي کرده است؛ از جمله سيدايوب موسوي که عناوين مختلفي در سطح جهان و آسيا دارد. اين وزنه بردار باشگاه مناطق نفت خيز جنوب بتازگي در مسابقات قهرماني آسيا با کسب عنوان نايب قهرماني، مدال نقره را به خود اختصاص داد و سهميه حضور در مسابقات جهاني را نيز به دست آورد. به همين منظور گفت وگويي با او داشتيم که که خواندن آن خالي از لطف نيست.
مثل خيلي از خوزستاني ها از دوران کودکي به اين رشته علاقه داشتم و وقتي مسابقات را از طريق تلويزيون مي ديدم، دوست داشتم که من هم وزنه بلند کنم. به همين دليل وقتي به سن جواني رسيدم، وزنه برداري را از سال 1386 در زادگاهم آبادان و زير نظر استاد شالو غفاري شروع کردم. از سال 90 عضو تيم مناطق نفت خيز جنوب شدم و با تيم نفت، قهرماني هاي زيادي به دست آوردم. اين باشگاه در پيشرفت و رشد من در وزنه برداري تاثير زيادي داشت که واقعا جا دارد از استادان و مربيان نفت تشکر کنم.
من در مسابقات قهرماني جهان که در سال 2017 در آناهايم آمريکا برگزار شد، عنوان سوم را کسب کردم. در اين مسابقات در وزن 94 کيلوگرم وزنه زدم که در حرکت يک ضرب 171، در دوضرب 214 و با مجموع 385 کيلوگرم موفق به کسب عنوان سوم و مدال برنز شدم.
در سال 2016 در تاشکند ازبکستان در دسته 85 کيلوگرم وزنه زدم که در حرکت يک ضرب 158، در دو ضرب 198 و در مجموع با ثبت رکورد 356 کيلو گرم مدال نقره را به دست آوردم.
در مسابقات آسيايي 2017 در ترکمنستان، در دسته 94 کيلوگرم در حرکت يک ضرب 166 کيلو، در دوضرب 206 و در مجموع 372 کيلوگرم را مهار کردم و در نهايت صاحب مدال نقره شدم.در مسابقات آسيايي 2019 در نانگبو چين در دسته 96 کيلو وزنه زدم که در اين مسابقات در حرکت يک ضرب 166، در دوضرب 207 و در حرکت مجموع 373 کيلو گرم را مهار کردم و مدال نقره را به دست آوردم.همچنين در بازي هاي همبستگي کشورهاي اسلامي که سال 2017 در باکوي آذربايجان برگزار شد، در دسته 94 کيلوگرم وزنه زدم که در اين رقابت ها در حرکت يک ضرب 169، در حرکت دوضرب 212 و در مجموع 381 کيلوگرم را مهار کردم و به مدال طلا دست يافتم. همچنين در مسابقات جام فجر در تهران که در سال 2016 انجام شد، موفق به کسب مدال مدال برنز شدم.
بله، يک طلا از مسابقات جهاني طلبکارم؛ اما براي اينکه به مدال طلاي رقابت هاي جهاني برسم، بايد رکوردهايم را افزايش دهم. با توجه به اينکه کيفيت مسابقات جهاني با رقابت هاي آسيايي در يک سطح نيست، نبايد توقع داشت که بتوانم با وزنه هاي 166 و 220 کيلوگرم صاحب مدال جهاني شوم، از اين رو بايد رکوردهاي بالاتري را ثبت کنم. خوشبختانه در تمرين ها در يک ضرب به رکورد 175 کيلوگرم و در دوضرب هم به رکورد 220 کيلوگرم دست يافتم و اميدوارم در اين سه ماه باقيمانده تا شروع رقابت هاي جهاني، شرايط بهتري پيدا کنم و بتوانم با قهرماني به کارم پايان دهم.
نمي توان اين موضوع را پيش بيني کرد؛ چون تا آن زمان ممکن است در تمرين ها اتفاق غيرمترقبه اي برايم رخ دهد؛ اما من تمام سعي ام را مي کنم تا در تمرين ها بتوانم بخوبي آماده شوم و در مسابقات جهاني با کسب مدال طلا به کشور برگردم.
خوشبختانه همه چيز خوب است و مشکلي ديده نمي شود. ما اگر درخواستي داشته باشيم، مسؤولان بدون مشکل آن را براي ما فراهم مي کنند. خدا را شکر کمبودي در اردوها وجود ندارد و همه با تمام توان براي مسابقات جهاني آماده مي شوند.
با توجه به تمرين ها و نيز برنامه ريزي کادر فني براي مسابقات جهاني، در وزن 96 کيلوگرم شرکت مي کنم، هرچند که فعلا چيزي مشخص نيست.
مسابقات آسيايي چيزي از جهاني کم ندارد. سطح مسابقه خيلي بالا بود، تمام حريفان من از آسيا هستند و بايد بگويم همه قهرمانان جهان و المپيک در آسيا با من مبارزه کردند. من در اين رقابت ها متاسفانه خيلي آماده نبودم؛ ولي در عين حال با اينکه تمرين ها خوب نبود و قبل از مسابقه هم آسيب ديده بودم، خدا را شکر دست خالي برنگشتم و روي سکو رفتم و به مدال نقره دست پيدا کردم. براي همين خيلي خوشحالم که مردم خوزستان را نااميد نکردم. باز هم تلاش مي کنم که براي کشورم و خوزستان، عنواني در خور نام کشورم کسب کنم؛ البته بايد از تمام کساني که برايم زحمت کشيدند، تشکر کنم.
اردوي تيم ملي براي حضور در مسابقات جهاني شروع شده و از يک ماه گذشته تاکنون در اردو هستيم. حريفان خيلي قوي و بزرگي در مسابقات جهاني پيش رو دارم و بايد بگويم که خيلي از قبل آماده تر هستند. اين مسابقات به غير از اينکه جهاني است، مسابقات انتخابي و سهميه المپيک هم به شمار مي رود. به همين دليل من تمام تلاشم را مي کنم تا بهترين نتيجه را در اين مسابقه بگيرم. براي من، اين مسابقات خيلي مهم است و دوست دارم بهترين مدال را کسب کنم. مسابقات جهاني از 27 شهريورماه آغاز مي شود و قبل از آن در مردادماه، مسابقه انتخابي درون اردويي تيم ملي برگزار مي شود که اميدوارم در اين آزمون نيز موفق شوم و نماينده شايسته اي براي کشورمان در مسابقات جهاني باشم. اميدوارم در مسابقات جهاني هم دست پر برگردم و هم ميهنان عزيزم را خوشحال کنم.
موفقيتم را مديون تلاش مداوم در تمرين ها، پدر و مادرم و مربيان عزيزم هستم.
مطمئن باشيد که مهم ترين هدفم در زندگي، کسب عنواني شايسته در مسابقات 2020 المپيک توکيو است. تمام ورزشکاران هميشه خود را براي درخشش در المپيک آماده مي کنند. من هم دوست دارم که بعد از مسابقات جهاني در المپيک شرکت کنم و روي سکو بروم؛ البته از الان سخت است که بگويم چه مدالي کسب مي کنم و به قولي چه رنگي خواهد بود؛ ولي بزرگترين آرزوي من طلاي المپيک است.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران با توسعه ورزش همگاني و برنامه هاي ورزشي سلامت محور در تاريخ 20 تير 98 به ارتفاعات رشته کوه البرز و قله سي چال صعود کردند.
13 نفر از کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران با حضور در منطقه رودبار قصران بعد از پنج ساعت کوهپيمايي در تنگه و دره هملون که صخره اي با شيب ملايم است، موفق شدند به قله سي چال که بيش از 3 هزارمتر ارتفاع دارد، صعود کنند.
کوهنورداني كه در اين صعود شركت داشتند، عبارتند از: سيدمصطفي حسيني عدل، علي تقوي، محسن حدادي، موسي الرضا كريميان، حسن رزميان مقدم، جواد مهرپورلايقي، سهيل مجد، مجيد خسرواني، مهدي دياني، محمدرضا شهابي فر، عبدالله امامي، احد كيارستمي (راهنما) و حسين باقرزاده(سرپرست گروه).
وزنه برداران نوجوان نفتي در هفته نخست ليگ برتر استان خوزستان، با پشت سر گذاشتن رقبايشان صدر جدول را در اختيار گرفتند.
هفته اول ليگ نوجوانان استان خوزستان(يادواره سردار شهيد عزيز الماسي) جمعه 21 تير ماه به ميزباني باشگاه نفت و گاز آغاجاري با شرکت 70 وزنه بردار در قالب هشت تيم برگزار شد. در پايان هفته اول مسابقات که با درخشش وزنه بردار نوجوان نفتي ها همراه بود، باشگاه نفت و گاز مسجدسليمان و باشگاه مناطق نفت خيز جنوب، مقام هاي اول و دوم را به ترتيب کسب کردند و باشگاه نفت و گاز آغاجاري که ميزبان هفته نخست بود، در مکان چهارم ايستاد.
پايان رقابت هاي تنيس استعدادهاي برتر خوزستان با برتري و درخشش تنيسورهاي مناطق نفت خيز جنوب همراه شد.
مسابقات تنيس استعدادهاي برتر خوزستان با شرکت 16 نفر از بازيکنان برتر باشگاه هاي تنيس استان خوزستان در رده هاي سني 14و16 سال (پسران)، به مدت دو روز در زمين هاي تنيس شماره (يک) کوي فداييان اهواز برگزار شد که با برتري و درخشش تنيسورهاي باشگاه مناطق نفت خيز جنوب همراه بود.
در رده سني زير 16 سال تمام عناوين را تنيسورهاي باشگاه مناطق نفت خيز جنوب درو کردند. رضا بساک، پارسا محمودي، اميرحسين کياني و علي پورمند با شکست حريفانشان به ترتيب مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند؛ اما در رده سني زير14 سال اميرحسين عبدي زاده و اميد اولاپور از باشگاه مناطق نفت خيز جنوب، مقام هاي دوم و سوم را به دست آوردند.
فرزند يکي از کارکنان گاز استان گلستان موفق شد، مقام سوم المپياد استعدادهاي برتر کاراته را کسب کند.
سيدکوشا عقيلي، ورزشکار کاراته کا خوش آتيه و فرزند مريم هروي از کارکنان شرکت گاز استان گلستان که در چهارمين دوره المپياد استعدادهاي برتر کاراته استان گلستان در رشته کوميته شرکت کرده بود، پس از رويارويي با ديگر حريفان و انجام چند رقابت ديدني، موفق شد مقام سوم اين دوره از مسابقات را از آن خود کند. در پايان اين مسابقات به پاس قدرداني از زحمات اين نونهال کاراته کا گازي، با اهداي مدال و حکم قهرماني تجليل شد.
مسابقات واليبال دختران رده نوجوانان قهرماني استان کهگيلويه و بويراحمد و انتخابي کشوري، به ميزباني ياسوج در سالن شهيد غدير اين شهر برگزار شد که بانوان واليباليست نفت گچساران موفق شدند با پشت سر گذاشتن رقباي خود قهرمان شوند.در اين دوره از مسابقات که با حضور تيم هاي سايپا، تکنيک، علوم پزشکي، ماهور، هيات استان و هيات واليبال گچساران برگزار شد، تيم ها به صورت دوره اي باهم به رقابت پرداختند که درنهايت تيم نفت گچساران مقام اول، تيم هيات استان مقام دوم و تيم سايپا مقام سوم را کسب کردند. در اين دوره از مسابقات، فريبا برات نژاد به عنوان مربي و شکران مقدم به عنوان سرپرست، هدايت تيم نفت گچساران را که متشکل از بازيکنان نفتي(شرکتي) و غيرنفتي بود، به عهده داشتند.در پايان اين مسابقات، بازيکناني از تيم نفت گچساران انتخاب شدند تا در ترکيب تيم منتخب استان کهگيلويه و بويراحمد راهي مسابقات کشوري به ميزباني شهرستان يزد شوند. اسامي بازيکنان انتخاب شده به شرح زير است:
مليکا خرم آب، سارينا برگزيده، غزل پناهپوري، يگانه فولادي وندا و فريبا برات نژاد (مربي).
شناگر پيشکسوت و دارنده مقام هاي متعدد جهاني باز هم در مسابقات بين المللي خوش درخشيد و مدال هاي رنگارنگي را براي کشورمان به ارمغان آورد.
ساسان کريمي که از کارکنان نيروي ارکان ثالث اداره ورزش شرکت نفت و گاز مسجدسليمان است، در مسابقات جهاني شنا کارگران که به ميزباني اسپانيا برگزار شد، شرکت و مدال هاي رنگارنگي را براي کشورمان کسب کرد.
او در 100 متر کرال سينه و 200 متر پروانه 2 مدال طلا کسب کرد، در 50 متر کرال پشت، 100 متر و 50 متر قورباغه 8 مدال نقره را از آن خود کرد و در 100 متر کرال پشت و شناي 400 متر 2 مدال برنز به دست آورد تا با کسب اين مدال ها، مدال آورترين ورزشکار تيم اعزامي کشورمان شناخته شود.
مراسم استقبال از ورود اين ورزشکار ارزنده و پيشکسوت شنا با حضور رئيس اداره ورزش و جوانان، رئيس دانشگاه آزاد اسلامي، رئيس امور ورزش شرکت نفت و گاز مسجدسليمان و جمعي از ورزشکاران شهر مسجدسليمان در ميدان ورودي اين شهر برگزار شد و حاضران با تقديم حلقه هاي گل، از افتخارآفريني اين ورزشکار تجليل کردند.
بانوان واليباليست باشگاه نفت مسجدسليمان، نايب قهرمان تورنمنت استان خوزستان شدند.
مسابقات واليبال بانوان استان خوزستان با حضور 9 تيم در شهر اهواز برگزار شد که در پايان اين مسابقات، تيم ستارگان جنوب اهواز، نفت مسجدسليمان و پيشرو اهوازبعد از پشت سر گذاشتن رقبايشان، به ترتيب عناوين اول تا سوم اين مسابقات را کسب کردند.
بازيکنان تيم واليبال نفت مسجدسليمان که در اين مسابقات حضور داشتند و مقام نايب قهرماني را کسب کردند، عبارتند از: فاطمه آب زاده، شهناز عبدالهي، مارال اصلاني، فاطمه منجزي، سعيده مهدي پوريان، حديث منجزي ( مربي - بازيکن ) و افسانه ياورنژاد ( سرپرست)
بهسازي استاديوم نفت مسجدسليمان مطابق
بهسازي و مرمت استاديوم فوتبال نفت مسجدسليمان تا پيش از شروع ليگ برتر جديد به پايان مي رسد.
عمليات مرمت و بهسازي استاديوم شهيد بهنام محمدي تيم نفت مسجدسليمان، باهدف برقراري شرايط ميزباني اين تيم در فصل بعدي ليگ برتر، با جديت و سرعت در حال انجام است.
محمود خدادادي، مدير خدمات شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان با تاييد اين خبر گفت: در بازديد نمايندگان فدراسيون فوتبال، مواردي عنوان شد که عدم تأمين نظر آنها مي توانست به لغو ميزباني اين استاديوم از بازي هاي خانگي تيم نفت مسجدسليمان منجر شود، از اين رو، سريع به رفع نواقص پرداختيم تا ورزشگاهي مطابق با استانداردهايA.F.C داشته باشيم.
او در ادامه به حضور هواداران در اين ورزشگاه اشاره کرد و افزود: ازآنجا که هواداران تيم فوتبال نفت مسجدسليمان، صاحب اصلي اين تيم هستند و حضور آنها در ورزشگاه براي هيأت مديره اين شرکت از درجه اهميت زيادي برخوردار است، بنابراين با دستور مديرعامل، کارگروهي با عضويت مديريت ها وادارات مختلف اين شرکت، براي انجام موارد اعلام شده فدراسيون فوتبال در کوتاه ترين زمان تشکيل شد.
به همين منظور ارتفاع جايگاه تماشاچيان با مقاوم سازي سازه فلزي 5/1 متر افزايش پيدا کرد که اين مهم مطابق با نظر فدراسيون صورت گرفت.
در خصوص نصب دوربين هاي امنيتي نيز در حال خريد کالا هستيم و به محض تحويل، عمليات نصب آنها انجام خواهد شد.
خدادادي به بازسازي زمين چمن ورزشگاه اشاره کرد و ادامه داد: چمن اين ورزشگاه به گونه اي ترميم و بهسازي شده که حتي در زمستان هم زنده و سبز باشد و ديگر شاهد چمن خشک و زمين ناهموار و خاکي نباشيم.
وي درباره الکترونيکي کردن فروش بليت تماشاي بازي و شماره دار کردن صندلي ها گفت: با همکاري اداره فناوري اطلاعات و ارتباطات شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، سايتي در حال طراحي است که طي آن، فرايند انتخاب و خريد بليت براي صندلي مشخص از سوي تماشاچيان به سهولت انجام مي شود و تماشاگر مي تواند بدون نگراني، بليت خود را تهيه کند و به تماشاي بازي تيم محبوب خود بنشيند.
مدير خدمات شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان ادامه داد: با توجه به گرماي خوزستان، جنس حکاکي شماره صندلي ها مشخص و به زودي اين کار از سوي پيمانکار مربوطه انجام خواهد شد.
وي با اشاره به شرايط سخت آب و هوايي و گرماي شديد تابستان خوزستان تصريح کرد: همه از شدت گرماي خوزستان اطلاع دارند، ولي هواداران بدانند که همکاران بنده در شرکت نفت و گاز مسجدسليمان با تمام توان، از شروع فعاليت اداري تا ساعت 17 به طور يکسره، زير آفتاب سوزان در حال کار هستند تا اين پروژه در زمان مقرر به پايان برسد و نظر کارشناسان فدراسيون فوتبال جلب شود.خدادادي تصريح کرد: هواداران عزيز تيم نفت مطمئن باشند تا پيش از شروع رقابت هاي ليگ برتر، اين استاديوم آماده برگزاري مجدد بازي هاي خانگي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان خواهد بود.وي در پايان از تمامي مديريت ها وادارات ستادي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان که با تلاش فراوان، سعي در بهسازي استاديوم فوتبال شهيد بهنام محمدي و رفع دغدغه هاي هواداران تيم فوتبال نفت مسجدسليمان دارند، تقدير و تشکر کرد.
به همت امور ورزش شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و نيز با هدف تحقق سياست هاي مسؤوليت اجتماعي اين شرکت، يک دوره مسابقات ورزشي ميان شهروندان زلزله زده مسجدسليماني ساكن درسالن ورزشي اين شركت برگزار شد. در اين اقدام كه با استقبال پرشور و حضور حداكثري شهروندان اسكان يافته مواجه شد، مسابقه دارت در بخش آقايان و بانوان برگزار و در پايان به نفرات برتر جوايزي اهدا شد.
سيد حميدرضا حسيني به عنوان مديرعامل باشگاه فوتبال نفت و گاز گچساران منصوب شد. هوشنگ صيد الي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران طي حکمي سيد حميدرضا حسيني را به عنوان مديرعامل جديد باشگاه فوتبال اين شرکت منصوب کرد.او داراي مدرک تحصيلي فوق ليسانس مديريت است و در حال حاضر سرپرستي مديريت منابع انساني شرکت نفت و گاز گچساران را به عهده دارد. حسيني پيش ازاين، رئيس اداره آموزش بوده است.باشگاه فرهنگي - ورزشي فوتبال نفت و گاز گچساران، يکي از باشگاه هاي اصيل و قديمي فوتبال کشور و صنعت نفت است که از رده هاي پايه تا بزرگسالان در آن فعاليت دارند و داراي افتخارات بسياري براي ورزش صنعت نفت است.سابقه يک دوره صعود به ليگ دسته اول، چند حضور در پلي آف ليگ دسته دوم، صعود و حضور 6ساله تيم هاي فوتبال نوجوانان اين باشگاه در ليگ برتر کشور و معرفي چند ورزشکار به تيم هاي ملي و تيم هاي ليگ برتري، از مهم ترين افتخارات اين باشگاه است که حالا سيد حميدرضا حسيني سکان مديريت آن را به عهده گرفته است.
با کمی توجه هم خودمان و هم زمین را نجات دهیم
مشعل بسياري از شرکت هاي بزرگ با تعداد زيادي کارمند که روزانه علاوه بر حضور کارکنان، يک وعده ناهار را هم در آنجا صرف مي کنند، منبع اصلي براي توليد انواع زباله بخصوص زباله هاي تجديدناپذير هستند. مصرف مواد غيرقابل بازيافت و تجديد ناپذير مانند انواع پلاستيک در اداره ها و شرکت هاي دولتي يا پيمانکاري و خصوصي زياد است و به نظر مي رسد مي توان با تغييراتي در برنامه ريزي و آموزش هاي ميداني براي کارکنان، اين حجم از زباله را کاهش داد؛ اگرچه در مجموعه صنعت نفت، نمونه هاي زيادي از اين شرکت ها را مي توان مثال زد که در اين سال ها به سمت فعاليت هاي بدون زباله، جمع آوري و تفکيک پسماند رفته اند؛ اما هنوز هم جاي بسياري از اقدام ها خالي است و مي توانيم با انجام کارهايي محدود و کم هزينه، پلاستيک را بيشتر از قبل از زندگي امروز خود و سلامت بلند مدت زميني که روي آن زندگي مي کنيم، حذف کنيم.
در ميان گزارش هاي ميداني که در اين سال ها در مناطق عملياتي مناطق نفت خيز داشته ايم، با شرکت هاي مختلف و فضاهاي داخلي آنها آشنا شده ايم و شاهد اقدام هاي مختلفي در مسير کاهش مصرف پلاستيک و پاکسازي محيط زيستشان از اين آلودگي بوده ايم. مثل وقتي که کارکنان روابط عمومي و ساير کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه فارس در برنامه هاي منظم آخر هفته ها، دورهمي زباله هاي جاده هاي منتهي به شيراز را که عمدتا پلاستيک مسافران است، جمع آوري و از اين کارشان به عنوان يک حرکت جمعي موفق ياد مي کردند. يا وقتي که وارد سکوي نفتي بهرگانسر مي شوم و مي بينم که ظروف پلاستيکي مواد شيميايي را دو نيم کرده و به گلدان تبديل کرده اند و با زباله هاي تر همانجا خاک درست مي کنند يا زماني که کارکنان در ساعت هاي استراحتشان به گل هايي که در گوشه اي امن پرورش داده اند، سرگرم هستند و يا وقتي که چکمه ها و کلاه هاي شکسته و بلااستفاده را به گلداني جالب و متفاوت براي گل ها تبديل کرده اند، يعني برايشان نبود پلاستيک و بها دادن به زندگي دوباره موجودات اهميت زيادي دارد.
اما در عوض هنوز کارهايي وجود دارد که وقتي مي بينيم در حجمي انبوه تکرار مي شود، نگراني ها زياد مي شود؛ اينکه در نوبت هاي ناهار براي کارکناني که غذايشان را نمي خورند، دير مي رسند و يا مي خواهند ناهارشان را با خودشان ببرند، ظروف يکبار مصرف مي گذارند يا وعده ميوه کارکنان را در پلاستيک هاي يکبار مصرف قرار مي دهند و علاوه بر ظروف غذا يک پلاستيک يا بيشتر هم براي ميوه و نوشيدني استفاده مي شود يا اينکه کارکنان ثابت اداره ها به جاي استفاده از ليوان هاي دائمي و شيشه اي، براي راحتي کارشان از ليوا ن هاي يکبار مصرف دستگاه هاي آب سرد کن استفاده مي کنند و ... و متوجه مي شويم که اين رفتارهاي اشتباه و ناشي از بي توجهي ما به محيط زيست همچنان ادامه دارد، در صورتي که با اندکي توجه مي توان جلوي بسياري از آنها را گرفت يا کاهش داد و با انجام اقدام هايي ساده، جلوي اتلاف انرژي و توليد زباله بيشتر در اداره هاي دولتي و همين شرکت هاي نفتي را که بيشتر ما در آنها فعال هستيم، گرفت، به شرط اينکه نسبت به اين موضوعات احساس مسؤوليت داشته باشيم. براي اين منظور مي توان اين اقدام ها را انجام داد.
تا مي توانيد از گرفتن پرينت، کپي و مصرف کاغذ طي روز خودداري و با تجهيزات و سيستم هاي نرم افزاري کار کنيد.
با خودتان بطري هاي چند بار مصرف شيشه اي يا پلاستيکي همراه داشته باشيد تا کمتر از ليوان هاي يکبار مصرف و بطري هاي يکبار مصرف استفاده کنيد.
*بسياري از بسته بندي ها و قالب هايي که براي لوازم و خريدهاي روزانه داريد، اضافي هستند و حتي اگر لازم باشد، مي توانيد با اجناس يا پارچه هاي چند بار مصرف، جلوي مصرف روزانه آنها را بگيريد.
اگر هر روز در شرکت همراه ناهار يا وعده شام، نوشيدني و ميوه به شما مي دهند، با خودتان کيسه اي پارچه اي به همراه داشته باشيد و هر روز با انداختن يک پلاستيک به جان طبيعت زخم نزنيد.
اگر غذايتان در ظروف يکبار مصرف سرو مي شود و شما کارمند دائم آن اداره هستيد، با خودتان بشقاب، قاشق و چنگال از خانه ببريد تا به اين نحو هم سلامت خودتان را حفظ کنيد هم با مصرف پلاستيک کمتر، جان زمين را به مخاطره نيندازيد.
در سيستم اداري انبوهي از پاکت، فولدر، شيرازه و لوازم پلاستيکي مصرف مي شود که قابليت استفاده مجدد دارد؛ اما مشغله روزانه باعث مي شود کارکنان اين لوازم را دور بيندازند، در حالي که مي توان با بازيافت آنها از مصرف بيشتر و دور انداخته شدن آنها جلوگيري کرد.
مسؤوليت شما نسبت به محيط زيست، انتخاب شماست و ممکن است اطرافيانتان اين کار را انجام ندهند؛ اما استمرار و تاکيد شما بر رعايت اين موارد، مي تواند تبليغ خوبي براي ديگران باشد.
چه بخوانیم
کتاب «فرهنگ تفاهم» به قلم تامس گوردون با محوريت تربيت کودکان و ترجمه پريچهر فرجادي را براي نخستين بار نشر فرزان روز در سال 86 منتشر کرد. اين کتاب (شيوه هاي صحيح برقراري ارتباط با فرزندان) حاصل مطالعات و تحقيقات چند ساله دکتر تامس گوردون، رئيس موسسه آموزشي دکتر گوردون واقع در کاليفرنياست که دوره هاي مختلفي را با عنوان شيوه هاي کارآيي براي آموزش پدران و مادران،معلمان ومديران مدارس و موسسات بازرگاني برگزار مي کند. هدف اين کتاب، آموزش شيوه هاي درست رفتار با فرزندان و ايجاد اعتماد به نفس در آنهاست.
در معرفي اين کتاب آمده است: همواره والدين و مربيان در برابر تربيت کودکان براي به وجود آوردن نسلي پويا، مسؤول، خلاق و پيشرو احساس ناتواني کرده اند و در رويارويي مدام با عصيان ها، ناسازگاري ها و مقاومت هاي نوجوانان، بسيار نگران و سردرگم بوده و از خود مي پرسند چه بايد کرد؟ آيا بايد سخت گرفت؟ بايد به آنها آزادي داد؟ و چه زماني و تا چه حد؟ و چگونه؟ هدف کتاب، آموزش شيوه هاي صحيح و سازنده ارتباط والدين با فرزندان به زبان ساده و آسان است و دربردارنده نکات لازم براي شناخت و کنترل فرزندان و انتقال ارزش هاي والاي رشد فرهنگي جامعه به نوجوانان است که روشي عملي براي بهداشت رواني و پيشگيري از تأثير پذيري نوجوانان و جوانان از رفتارهاي نامناسب به شمار مي رود. اين کتاب به والدين، مهارت ها و مراحل عملي و کاربردي را ياد مي دهد تا بتوانند درخانه و در ارتباط با فرزندانشان آن را به کاربرند. اين کتاب حتي براي نوجوانان و جواناني که ناهنجاري رفتارشان آنها را به دادگاه هاي مخصوص جوانان کشانده، تجربه شده است. شايد با اجراي اصول مؤثر انساني و آزادمنشانه ارتباط با ديگران، جوانان بتوانند در آينده پدران و مادران، آموزگاران و مديران بهتري باشند.
دریچه
به همت امور زنان شركت نفت مناطق مركزی ایران روز یکشنبه 23 تیرماه، كارگاه آموزشی سرطان های شایع زنان با تدریس شیدا سجادی، مسؤول مامایی و بهداشت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برای زنان شاغل در این شركت برگزار شد.
به همت امور زنان و خانواده شركت ملی نفت ایران و با همكاری امور ورزش و تربیت بدنی با هدف ارتقای سلامت جسمی زنان شاغل، روز چهارشنبه 19 تیرماه، كارگاه عملی افزایش فعالیت بدنی با حضور مشاور مدیرعامل شركت ملی نفت در امور زنان و خانواده و جمعی از مشاوران و نمایندگان این امور در بهشت مادران برگزار شد.
چه بشنویم
امیرعباس گلاب، خواننده موفق ایرانی در سبک پاپ است که در سال های اخیر با چند تک آهنگ و آهنگ هایی که برای سریال های معروف خوانده، شهرت خوبی به دست آورده است. او در سال ۸۷ با تیتراژ سریال «ستایش» با ترانه ای از علیرضا آذر معرفی شد و در این سال ها تک آهنگ های زیبایی نظیر «قدم»، «خدایا کجایی» و «هوس کردم» داشته است. تک آهنگ اخیر او به نام «بماند» هم شنیدنی است و توصیه می شود.
چه ببینیم
«کما»، فیلمی از آرش معیریان، یکی از پرفروش ترین فیلم های دهه 80 سینمای ایران بود که به خاطر حضور محمد رضا گلزار و استفاده از موضوعات روز جامعه موفقیت تجاری مطلوبی به دست آورد. علاوه بر محمدرضا گلزار، امین حیایی و مهناز افشار هم در این فیلم پر فروش حضور داشتند. داستان فیلم، داستانی عاشقانه در بستر اختلاف طبقاتی و مشکلات اجتماعی است.
سحرگه به راهى يکى پير ديدم
سوى خاک، خم گشته از ناتوانى
بگفتم: چه گم کردهاى اندرين ره؟
بگفتا: جوانى، جوانى، جوانى
احترام به بزرگترها به عنوان يک ارزش ميان همه اقشار در نسل هاي گذشته معمول بود و افراد کوچکتر در جمع هاي خانوادگي و فاميلي اين احترام را در مواقع مختلف رعايت مي کردند و در مقابل بزرگترها هم احترام کوچکترها را حفظ مي کردند. در نسل جديد اين احترام به عنوان يک رفتار مثبت و يا ارزش ديگر مثل قبل رعايت نمي شود و همين مسئله به عنوان يک نگراني در ميان نسل جديد مطرح شده است. بسياري معتقدند کمرنگ شدن، تغيير يا از بين رفتن برخي آداب و رسوم گذشته در جامعه امروز چندان نگران کننده نيستند، اما بايد ديد که احترام به بزرگترها در کجاي مسائل اخلاقي و رفتاري خانواده ها قرار داشته که حالا با نبود آن آسيبي به بنيان خانواده وارد مي شود؟ آيا اينکه کوچکترها حرف بزرگترها را قطع مي کنند، صدايشان را بالا مي برند، پايشان را جلوي آنها دراز مي کنند و يا براي صرف غذا منتظر نمي مانند، رفتارهايي غير قابل بخشش هستند که اگر کوچکترها رعايت نکنند، بايد به آنها خورده گرفت؟ آيا بايد با توجه به شرايط و تغييرات جامعه و تغييراتي که در رفتارهاي نسل جديد وجود دارد، روي اين موارد حساس باشيم و به فرزندانمان تاکيد کنيم که بايد مثل نسل هاي گذشته اين احترام را رعايت کنند؟ و اگر بنا بر چنين تاکيدي است، بايد با چه زباني اين موضوع را به کوچکترها بگوييم که واکنشي منفي و متوقعانه نداشته باشند؟
بايد توجه داشت که فرزندان بازتابي از عملکرد و رفتارهاي والدين هستند و اگر والدين در مراحل رشد اين احترام به بزرگترهاي خودشان را رعايت کرده باشند، بخش از اين تربيت انجام شده است، اما بخشي ديگر از اين رفتارها بدون شک از سوي جامعه، گروه همسالان و مدرسه و مراکز آموزشي و تفريحي ديگر منتقل مي شوند. پس با رعايت احترام به بزرگترها از سوي خودمان بخشي از تربيت را در مورد کودکانمان عملي کنيم تا در بزرگسالي کمتر نگران رعايت اين احترام به ديگران و خودمان باشيم.
خودمان احترام ديگران را حفظ کرده و با الفاظ تحقيرآميز ديگران را مخاطب قرار ندهيم. اين کار علاوه بر آنکه گناه است، کودک ما را هم با چنين رفتاري آشنا مي سازد. توجه داشته باشيد که اين موضوع را چه در محيط امن خانواده و در برخورد با اعضاي خانواده و چه پشت فرمان خودرو و در برخورد با افراد کوچه و خيابان بايد رعايت کنيد تا اثرگذاري خود را داشته باشد.
يکي از علت هاي بي احترامي فرزند در حق والدين، حرمت شکني والدين نسبت به يکديگر و بزرگترهايشان است. بايد دقت داشته باشيم که عيوب اعضاي خانواده و همسرمان را نزد کودک بازگو نکنيم. در عين حالي که با کودک مهربان و صميمي هستيم بايد مراقب باشيم که اين صميميت موجب نشود کودک احترام ما را حفظ نکرده و به اين رفتار بد عادت کند.
رفتارهايي غلط همچون غيبت و تهمت را از زندگي خود کنار بگذاريم تا کوچکترها اين رفتار را به عنوان رفتاري عادي و هميشگي تلقي نکنند. بهتر است در مواردي که کوچک ترها شروع به بدگويي و غيبت مي کنند، به آنها يادآور شويم که اين رفتار اشتباه است و سبب کدورت بيشتر مي شود.
وقتي همسر، والدين يا ساير اعضاي خانواده را خطاب قرار مي دهيد يا به نامشان را در خانه يا بيرون از خانه صدا مي زنيد، اين کار را با احترام و يا با پس و پيش آقا و خانم يا جانم انجام دهيد تا احترام را در بيانتان هم بگنجانيد. در اين شرايط هم صميميت بيشتر مي شود و هم احترام متقابل رعايت مي شود.
فرزندانمان را درمعرض معاشرت هاي متعدد و متفاوت قرار دهيم تا آنها ياد بگيرند در موقعيت هاي مختلف و در برخورد با افراد متفاوتي که مي بينند، بايد چطور رفتار کنند. گاه نحوه سلام و احوالپرسي با فردي غريب مي تواند شروع يک آشنايي و دوستي ماندگار باشد و لازم است کودکان ياد بگيرند در معاشرت هاي جمعي چطور احترام خود و طرف مقابلشان را در حضور ديگران حفظ کنند.
در برخورد با فرزندان محدوديت هايي را اعمال کنيم که براي خودمان هم وجود دارد. نظم و رعايت قواعد و احترام به حقوق و حريم ديگران را از همان داخل خانه شروع کنيم تا بدانند اگر حريم ديگران را عايت کنند، حريم خودشان هم رعايت مي شود و موجب احترام متقابل خواهد شد.
به دليل تفاوتي که نسلها با هم دارند، ممکن است در موارد مختلفي اختلاف نظر و رفتار وجود داشته باشد؛ به همين دليل لازم است از جروبحث کردن خودداري کنيم و تا جايي که امکان دارد صحبت را با منطق ادامه دهيم. در عين حال توجه داشته باشيد که نحوه مواجهه با موارد اختلاف نظر با بزرگترها مي تواند نمونه اي از رعايت احترام براي کوچکتر ها باشد.
براي همه ما آغاز و انجامي وجود دارد و همه مي دانيم که يک روز فرصت بودن و زندگي با عزيزانمان با مرگ تمام مي شود؛ به همين دليل تنها تصور اينکه فرصت بودن با عزيزانمان را از دست بدهيم، باعث مي شود آنها را دلخور و ناراحت نکنيم. همه حرفها و بحثها و اختلافات و دعواها خيلي زود تمام مي شوند، اما ممکن است دلخوريها مدت زيادي باقي بمانند. بهتر است به اين فکر کنيم که هيچ چيز ارزش دلخوري والدين و بزرگترهايمان را ندارد.
اقشار مختلف مردم کشورمان از روزها قبل از تولد امام هشتم شيعيان علي ابن موسي الرضا (ع) از شهرهاي دور و نزديک به شهر مشهد روي آوردند و در شب تولد امام مهرباني ها مشهد مقدس شلوغ و نوراني بود.
اپلیکیشن های کاربردی
اپلیکیشنی محصول گوگل است که برای ترجمه متون مختلف استفاده می شود. با این اپلیکیشن می توانید به راحتی هر متنی را با هر زبانی که هست، به زبان دیگری که دوست دارید، ترجمه کنید. باید گفت محیط کاربری این برنامه بسیار ساده و استفاده از آن بسیار راحت است. گوگل ترنسلیت بهترین و قدرتمندترین ابزار ترجمه است؛ از این رو طرفداران بسیاری دارد. ما می توانید متنی را که می خواهید ترجمه شود، از طریق صدا یا تصویر نیز وارد و ترجمه خود را دریافت کنید. به علاوه اینکه می توانید متن ترجمه شده را به صورت صوتی گوش دهید.
این برنامه حاوی خدمات ترجمه و دیکشنری است و به مسافران اجازه می دهد با بیان یک عبارت، ترجمه آن را به صورت شفاهی دریافت کنند. ویژگی AirTranslate در این برنامه، دو کاربر را به صورت وایرلس به یکدیگر متصل می کند و این امکان را به وجود می آورد که آنها بتوانند به زبان مادری خود با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و مکالمه همزمان ترجمه شده ای داشته باشند.
یکی از محبوبترین مترجم های دیداری Word lens است که می تواند یک عکس از متن نوشته شده، منوی غذاها و یا علائم خیابان ها بگیرد و آن را به زبان کاربر ترجمه کند. اخیرا گوگل سهام شرکت تولید کننده این برنامه را برای اضافه کردن آن به خدمات Google Translate (وبسایت ترجمه متون به زبان های مختلف) خریداری کرده است. word lens زبان های انگلیسی، روسی، اسپانیایی، فرانسوی، ایتالیایی، آلمانی و پرتغالی را پشتیبانی می کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات