جلوگيري از قاچاق روزانه 8 ميليون ليتر گازوئيل به خارج از کشور
تفويض مسؤوليتهاي وزير نفت در تمشيت هياتامناي دانشگاه صنعت نفت
زنگنه ،میزبان وزرای پیشین نفت دورهمی با چاشنی توافق
مرزبانان بی سلاح صنعت نفت در خلیج فارس
چالش های میدان اهواز کف دستمان است
پس از ورود واگنهاي جديد بازپرداخت ها انجام مي شود
صدف های سیاه نظافتچیان آلودگی های نفتی
لزوم استقرار سامانه يکپارچه مديريت داراييهاي فيزيکي
استمرار خدمترساني به شهروندان زلزله زده
حرکت تاریخی به سوی سرزمین های نفت خیز
تجلیل از عوامل راه اندازی موزه پمپ بنزین دروازه دولت تهران
رژیم غذایی تان را آگاهانه انتخاب کنید
آشنایی با خودروهای لوکس و ارزان قیمت
بعد ازنايب قهرماني جهان نوبت طلاي المپيک است
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري با بيان اينکه با اقدام هاي خوب انجام شده از قاچاق روزانه 8 ميليون ليتر گازوئيل به خارج از کشور جلوگيري شده است، گفت: در زمينه مقابله با قاچاق مي توان با استفاده از ظرفيت استارتاپ ها در زمينه رديابي، کنترل و هماهنگي گام هاي خوبي برداشت.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (يکم مردادماه) در نشست ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ضمن قدرداني از تلاش هاي وزير کشور و رئيس ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در شرايط تحريم، بايد مراقبت فراواني در هزينه و مصرف دقيق ارزي داشته باشيم که با زحمت بسيار به دست مي آيد. وي با تاکيد بر اهميت مسئله سوخت براي کشور افزود: استان هاي مرزي بايد بتوانند سوخت را با مقداري تخفيف به کشورهاي همسايه بفروشند تا مردم مناطق مرزنشين کشور که مهم ترين محافظان مرزهاي ما هستند، از امتيازهاي آن برخوردار شوند. رئيس جمهوري گفت: مهم ترين موضوع نشست امروز در واقع ايجاد هماهنگي بيشتر و اتصال سامانه هاي کنترل و مقابله با قاچاق در کشور است که تکميل آن مي تواند کمک بسيار خوبي براي ما باشد.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي خبرداد:
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تشکيل کارگروهي در اين کميسيون به منظور بررسي مشکلات مقابله با قاچاق سوخت خبر داد.
سکينه الماسي درباره موضوع نشست عصر روز دوشنبه (31 تيرماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که با حضور عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي و امير وکيل زاده، مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران برگزار شد، گفت: در اين نشست آخرين وضع قاچاق سوخت در کشور بررسي شد و مسؤولان ذي ربط نيز توضيح هاي لازم را در اين خصوص ارائه دادند.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه بايد تدابيري اتخاذ شود تا قاچاق سوخت کاهش يابد، افزود: قاچاق سوخت زيان هاي بسياري را به کشور وارد کرده است، از اين رو در اين نشست تصميم گرفته شد کارگروهي در کميسيون انرژي مجلس براي بررسي مشکلات مرتبط با قاچاق سوخت تشکيل شود.
الماسي تصريح کرد: اين کارگروه پيشنهادهاي دستگاه هاي مرتبط با بحث قاچاق سوخت را ظرف 48 ساعت جمع آوري و جمع بندي مي کند تا اگر اشکالات قانوني وجود داشت، در مجلس اصلاح شود، جمع بندي کامل در خصوص دلايل قاچاق سوخت نيز از طرف رئيس مجلس شوراي اسلامي به دستگاه ها اعلام مي شود.
در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي بررسي شد:
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از بررسي کليات طرح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران در اين کميسيون خبر داد.
حسين اميري خامکاني به نشست عصر سه شنبه (اول مردادماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي اشاره کرد و گفت: در اين نشست که با حضور نمايندگان وزارت نفت برگزار شد، کليات طرح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران مورد بحث و بررسي قرار گرفت که البته بررسي بيشتر درباره آن و راي گيري به نشست آينده اين کميسيون موکول شد.
وي با بيان اينکه اساسنامه فعلي شرکت ملي گاز مربوط به سال 56 بوده و بررسي عادي آن در صحن علني مجلس زمان بر است، افزود: در تلاش هستيم اين طرح در قالب اصل 85 قانون اساسي و در کميسيون انرژي بررسي شده و براي تاييد به شوراي نگهبان ارسال شود.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: در سرفصل هاي تدوين شده طرح اساسنامه شرکت ملي گاز، شرايط تشکيل مجمع عمومي شرکت، نحوه انتخاب مديرعامل و محاسبه سود و زيان بيان شده است.
اتاق بازرگاني ايران مسؤوليت اعزام هيات ايراني براي شرکت در نخستين مجمع اقتصادي کشورهاي حاشيه درياي خزر را که 20 و 21 مردادماه در آوازه ترکمنستان برگزار مي شود، به عهده گرفت.
نخستين مجمع کشورهاي حاشيه درياي خزر با حضور نمايندگان دولت ها، بخش خصوصي، جوامع دانشگاهي و برخي سازمان هاي بين المللي برگزار مي شود.
اين مجمع همزمان با روز جهاني درياي خزر و سالروز امضاي کنوانسيون رژيم حقوقي اين دريا (21 مردادماه) در سه بخش «نمايشگاه فناوري هاي نوآورانه خزر»، «همايش اقتصادي خزر» و «تشکيل نشست هاي نمايندگان دولت ها، شرکت ها و نمايندگان محافل تجاري» به بررسي ديدگاه ها مي پردازد.
علاقه مندان حضور در اين نشست مي توانند براي کسب اطلاعات بيشتر به تارنماي Https://cefavaza2019.gov.tm مراجعه کنند.
سخنگوي دولت:
سخنگوي دولت گفت: توقيف کشتي انگليسي در تنگه هرمز، اقدامي تلافي جويانه نيست، بلکه براي تضمين امنيت کشور در آب هاي سرزميني و براساس قوانين عبور از تنگه هرمز انجام شده و اقدام حقوقي درست و بجا ازسوي ايران است.
به گزارش ايرنا، علي ربيعي روز دوشنبه (31 تيرماه) در نشستي خبري در اين باره عنوان کرد: نفتکش انگليسي برخلاف قوانين و مقررات دريانوردي، نخست دستگاه موقعيت ياب خود را خاموش کرده بود و به جاي حرکت به سمت ورودي به خليج فارس در تنگه هرمز، از مسير جنوبي وارد شده و همچنين به هشدارها و تذکرهاي متعدد نيروهاي ما توجه نکرده است.
وي درباره توقيف کشتي ايران در تنگه جبل الطارق و توقيف کشتي انگليسي در تنگه هرمز در خليج فارس افزود: مواضع ما در اين زمينه روشن است، اما خيلي جالب است که تا کشتي انگليسي يک تخلف حقوقي انجام داده و جمهوري اسلامي ايران براي امنيت منطقه با اين کشتي برخورد مي کند، برخي کشورها براي رفع توقيف فوري اين کشتي به ما درخواست مي دهند، اتفاقا ما از اين کشورها مي خواهيم همين درخواست را به انگليس اعلام کنند.
ربيعي تصريح کرد: معتقديم مقايسه اين دو توقيف نارواست. نفتکش انگليسي مطابق مدارک موجود در محدوده آبي ايران توقيف شده است.
سخنگوي دولت ادامه داد: انگليسي ها وقتي کشتي ايراني را متوقف مي کنند و رفتار خصمانه از خود نشان مي دهند، نبايد انتظار داشته باشند ما واکنشي نداشته باشيم، البته ما تا به حال در تنگه هرمز بر اساس حسن نيت، اغماض مي کرديم. وقتي آنها غيرقانوني در جبل الطارق نفتکش ايراني را توقيف مي کنند که حتي اسپانيايي ها معتقدند در خاک آنها اين کار را غيردوستانه و خصمانه انجام داده اند ما نيز ملزم به اغماض نيستيم.
وي با تاکيد بر اينکه راه حل هاي ديپلماتيک براي حل مشکل نفتکش هاي (ايران و انگليس) وجود دارد، گفت: متاسفانه به سنت ديرينه آمريکايي - انگليسي عادت کرديم که وقتي آنها اقدام مي کنند بحق است، اما اقدام حقوقي و قانوني ديگري را که نه تلافي جويانه، بلکه براي اعمال حاکميت يک کشور در آب هاي سرزميني است، ناحق مي دانند.
ربيعي عنوان کرد: البته دنيا سال هاست به اين موضوع ها عادت کرده که يک کشور به زور تحريم هايي را اعمال و به زور آن را دنبال مي کند. گروهي از کشورها تحريم هايي را اعلام مي کنند و روي آن مي ايستند و اعلام مي کنند بقيه کشورها به اجراي آن تحريم ها بايد عمل کنند. با اين رويکرد ببينيد چه هرج ومرج بين المللي رخ خواهد داد، هر گروهي از کشورها تحريمي يکجانبه را پايه ريزي و نظم و قاعده تجاري دنيا را بر اساس آن اداره کنند.
سخنگوي دولت تصريح کرد: در قبال اتفاق هايي که درباره نفتکش انگليسي در تنگه هرمز افتاده، با اين نوع رفتارها روبه رو هستيم، اما بي شک اقدام ما حقوقي بوده و همسو با امنيت و حفظ محيط زيست آب هاي منطقه انجام شده و بدون ترديد وقتي رفتارهاي غيردوستانه و خصمانه مشاهده مي شود، هيچ دليلي براي اغماض از رفتارهاي غيرقانوني وجود ندارد.
هيات وزيران با پيشنهاد وزارت نفت مبني بر افزايش سرمايه شرکت ملي نفت ايران از محل اندوخته سرمايه اي موافقت کرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، هيات دولت در جلسه عصر يکشنبه (30 تيرماه) به رياست دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري، با پيشنهاد وزارت نفت مبني بر افزايش سرمايه شرکت ملي نفت ايران از محل اندوخته سرمايه اي تا سقف مبلغ يک ميليون و 284 هزار و 860 ميليارد ريال منقسم به 128 ميليون و 486 هزار سهم 10 ميليون ريالي موافقت کرد.
هيات وزيران همچنين با هدف راهبري توسعه سواحل مکران و به منظور بهره برداري کامل از استعدادهاي سواحل جنوب شرقي کشور، بهره مندي جامعه محلي و استفاده از سرمايه ها و فرصت هاي بين المللي، تشکيل شوراي توسعه سواحل مکران را به تصويب رساند. هيات دولت در ادامه، آيين نامه اجرايي مربوط به تعيين فهرست و ميزان عوارض کالاهايي را که مصرف آنها منجر به توليد پسماند مخرب محيط زيست مي شود، تصويب کرد. منابع درآمدي حاصل از اين آيين نامه براي بازيافت پسماندهاي حاصل از کالاهاي مزبور (ايجاد تاسيسات منطقه اي تبديل پسماند به مواد و انرژي) با اولويت مشارکت بخش غيردولتي (حداقل مشارکت بخش غيردولتي 60 درصد) تخصيص داده مي شود تا بر اساس نرخ هزينه مديريت پسماند هزينه شود.
براساس اعلام رسمي شرکت ملي نفتکش ايران:
شرکت ملي نفتکش ايران اعلام کرد: نفتکش هپينس- 1 که چندي پيش به دليل نقص فني در موتورخانه به جده عربستان منتقل شده بود، سرانجام روز شنبه پس از دو ماه و 20 روز، با هدايت دو يدک کش راهي آب هاي کشور شد.
کشتي غول پيکر هپينس-1 (Happiness 1) دهم ارديبهشت ماه امسال هنگامي که در درياي سرخ به سمت کانال سوئز در حرکت بود، در 70 مايلي بندر جده دچار آبگرفتگي در موتورخانه شد. شرايط اضطراري نفتکش سبب شد اين کشتي بر اساس عرف و قوانين بين المللي دريايي به لنگرگاه بندر جده عربستان به عنوان نزديک ترين بندر امن منتقل شود.
با انجام پاره اي اقدام هاي اوليه و استقرار ثبات نسبي در وضع کشتي، دو فروند يدک کش توسط شرکت ملي نفتکش ايران به بندر جده اعزام شد تا اين نفتکش را به آب هاي کشور انتقال دهد.
با تلاش هاي گسترده شرکت ملي نفتکش ايران و رايزني هاي سياسي و ديپلماتيک مقام هاي کشور و همچنين پرداخت هزينه هاي مربوطه، سرانجام اين کشتي روز شنبه (29 تيرماه) پس از دريافت مجوز از دولت عربستان، آب هاي اين کشور را به مقصد ايران ترک کرد.
در مدت نزديک به سه ماه گذشته، کاپيتان و ديگر کارکنان خدوم و زحمتکش اين کشتي به دليل آب گرفتگي موتورخانه و محدوديت هاي ايجاد شده ناشي از آن، وضع نامناسب آب و هوايي و همچنين بلاتکليفي چند هفته اي، شرايط بسيار سختي را پشت سر گذاشتند که تحمل آن جز با عشق به ميهن و فداکاري در راه حفظ جريان صادرات نفت ايران و تامين منافع ملي امکان پذير نبود.
شرکت ملي نفتکش ايران ضمن ابراز خرسندي از آغاز عزيمت نفتکش هپينس-1 و 26 خدمه آن به سمت آب هاي کشور، از همکاري و پيگيري هاي ارزنده همه نهادها و سازمان هاي ذي ربط که در طول مدت نزديک به سه ماه، تلاش هاي ارزنده اي را براي زمينه سازي برگشت اين کشتي نفتکش انجام دادند، صميمانه سپاسگزاري مي کند.
چين اعلام کرد که به شدت با تحريم يک شرکت چيني از سوي آمريکا به دليل معامله نفتي با ايران، مخالف است.
به گزارش خبرگزاري رويترز از پکن، وزارت امور خارجه چين روز سه شنبه (يکم مردادماه) اعلام کرد که به شدت با تحريم آمريکا ضد يک شرکت انرژي چيني به دليل نقض ادعايي تحريم ها ضد بخش نفت ايران، مخالف است.
هوا چونيينگ، سخنگوي وزارت امور خارجه چين، پس از آن اين مخالفت را اعلام کرد که مايک پمپئو، وزير امور خارجه آمريکا اعلام کرد آمريکا شرکت ژوهاي ژنرونگ چين را به دليل مشارکت آگاهانه در يک معامله خريد نفت خام از ايران تحريم کرده است.
قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 6 و 30 دقيقه روز چهارشنبه (دوم مردادماه) به 64 دلار و سه سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 57 دلار رسيد.
به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (يکم مردادماه) 63 دلار و 83 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 56 دلار و 77 سنت بود.
افزايش تنش در خاورميانه و انتشار آمارهايي مبني بر کاهش ذخيره سازي نفت در آمريکا، مهم ترين دلايل افزايش قيمت نفت بودند.
ادوارد مويا، تحليلگر مؤسسه آمريکايي اواندا گفت: نزديک شدن احتمالي توافق تجاري (آمريکا و چين)، به رشد قيمت کالاهاي پرخطر کمک کرد و براي سومين روز پياپي قيمت نفت را بالا برد.
قيمت شاخص نفت خام برنت ساعت 7 و 34 دقيقه روز دوشنبه (31 تيرماه) به 63 دلار و 32 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 56 دلار و 10 سنت رسيد.
به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت در روز جمعه (28 تيرماه) 62 دلار و 47 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 55 دلار و 63 سنت بود.
نگراني درباره اختلال در عرضه نفت از منطقه خاورميانه و همچنين تعطيلي بزرگ ترين ميدان نفتي ليبي، از جمله عوامل رشد قيمت نفت بودند.
ادوارد مويا، تحليلگر مؤسسه اواي ان دي اي گفت: افت تقاضاي جهاني و افزايش ذخيره سازي در آمريکا به ايجاد جو کاهش قيمت در بازار نفت کمک کرده، اما اين مسئله ممکن است ادامه نداشته باشد، زيرا تنش ها در خليج فارس همچنان بالاست.
وزير نفت در حکمي، انجام وظايف وزير در تمشيت هيات امنا و ديگر امور دانشگاه صنعت نفت را به سعيد محمدزاده، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري اين وزارتخانه تفويض کرد.
در حکم بيژن زنگنه خطاب به محمدزاده آمده است: «با توجه به ضرورت تسريع در حل مسائل و تسهيل در انجام وظايف و ماموريت هاي دانشگاه صنعت نفت، بدينوسيله انجام وظايف وزير در تمشيت هيات امنا و ديگر امور اين دانشگاه به جنابعالي تفويض مي شود.»
لازم است در هر گونه تصميم گيري مرتبط با منابع انساني و تشکيلات در هر سطح، موافقت قبلي اينجانب اخذ شود.
اميد است با استعانت از خداوند متعال و با بهره مندي از قابليت هاي مديران، اساتيد و کارشناسان محترم دانشگاه، در انجام وظايف محوله موفق باشيد».
در عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي محقق شد
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري به منظور ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي خود در سال 97، اعتباري بيش از 11 ميليارد ريال خدمات فرهنگي و اجتماعي به شهرهاي همجوار اين شرکت ارائه کرد. عليمراد درويشي، مديرخدمات اين شرکت گفت: خدمات فرهنگي و اجتماعي شرکت آغاجاري در قالب برگزاري بيش از هشت جشن بزرگ در اعياد و مناسبت هاي ملي و مذهبي، برگزاري بيش از 66 برنامه و مراسم مذهبي در مساجد و مدارس شهرهاي اميديه، آغاجاري، برگزاري نمايشگاه کتاب و صنايع دستي، برگزاري کلاس هاي آموزشي فرهنگي، قرآن، معارف، کامپيوتر، خياطي و ... براي عموم مردم منطقه را بخشي از خدمات اين شرکت عنوان کرد. وي گفت: تهيه و توزيع تجهيزات مورد نياز براي اقامه نماز در مدارس شهر اميديه، تامين هزينه روحانيون مدارس و مساجد شهرهاي اميديه/ آغاجاري و جايزان براي برگزاري نمازهاي جماعت و مناسبت هاي ملي و مذهبي و همکاري درباره واگذاري بيش از 110 مورد سالن براي مراسم امور خيريه مؤسسات و ارگان هاي شهرهاي اطراف بخشي ديگر، از خدمات اين شرکت است.
درويشي با اشاره به اهميت مسؤوليت هاي اجتماعي در صنعت نفت افزود: برنامه هاي مختلفي براي اجرا در حال تدوين است که در صورت دريافت مجوزهاي لازم، اجرايي خواهد شد.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اعلام کرد:
گازرساني به استان سيستان و بلوچستان، از جمله برنامه هاي راهبردي است که در آخرين اولويت گذاري هاي کاري ابلاغي از سوي وزير نفت بار ديگر بر آن تاکيد شده است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به تاکيد وزير نفت مبني بر شتاب در روند گازرساني به استان سيستان و بلوچستان گفت: هفت شهر اين استان در نوبت گازرساني قرار گرفته اند.
حسن منتظرتربتي با بيان اين مطلب، در تشريح وضع ساخت و توسعه شبکه گاز در استان سيستان و بلوچستان گفت: در شرايط فعلي، ساخت و توسعه شبکه گاز در استان سيستان و بلوچستان در دو بخش احداث خطوط لوله گاز فشار قوي و گازرساني به شهرها، صنايع و نيروگاه هاي برق در دستور کار اين شرکت قرار گرفته است.
وي با اعلام اينکه عمليات ساخت خط لوله 262 کيلومتري ايرانشهر به زاهدان سال 95 به پايان رسيد، تصريح کرد: براي طراحي و ساخت اين خط لوله بيش از 750 ميليارد تومان سرمايه گذاري شده و همزمان با پايان ساخت خط لوله، توسعه شبکه گاز در شهرهاي مختلف اين استان پهناور آغاز شده است.
معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينکه هم اکنون بيش از 22 هزار خانوار در قالب نصب حدود 13 هزار و 291 علمک در زاهدان از نعمت گاز طبيعي بهره مند هستند، گفت: براي گازرساني به اين مشترکان، حدود 4 هزار متر شبکه تغذيه و حدود 120 هزار متر شبکه توزيع گاز شهري احداث شده است. به گفته تربتي، تاکنون وسعت شبکه تغذيه و توزيع گازرساني در استان سيستان و بلوچستان به 600 کيلومتر رسيده است و همزمان با توسعه شبکه گاز شهري، اتصال نيروگاه هاي برق با هدف کاهش مصرف سوخت مايع و کاهش آلايندگي نيز در برنامه شرکت ملي گاز ايران قرار گرفته است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران يادآور شد: در پروژه هاي خط انتقال گاز، حدود يک هزار نفر و در شبکه داخلي نيز 500 نفر در قالب پيمان هاي نصب علمک مشغول به کارند که 80 درصد اين نيروها را بوميان منطقه تشکيل مي دهند. حسن منتظر تربتي درباره آخرين وضع گازرساني به نيروگاه هاي استان سيستان و بلوچستان توضيح داد: تاکنون از مجموع 6 نيروگاه برق اين استان سه نيروگاه به شبکه گاز متصل شده اند. وي با اشاره به اتصال نيروگاه 225 مگاواتي زاهدان به شبکه گاز تاکيد کرد: هشت واحد اين نيروگاه به شبکه گاز متصل شده و در اوج مصرف روزانه، يک ميليون و 400 هزار مترمکعب گاز طبيعي در اين واحدها مصرف مي شود که به همين نسبت، مصرف فراورده هاي نفتي کاهش يافته است.
به گفته معاون وزير نفت، نيروگاه بخار ايرانشهر و نيروگاه سيکل ترکيبي بمپور نيز به شبکه گاز متصل شده و در مجموع بيش از 3 ميليون و 100 هزار مترمکعب گاز طبيعي در اين دو نيروگاه مصرف مي شود. افزون بر نيروگاه ها، گازرساني به شهرک صنعتي و سايت نمايشگاه بين المللي زاهدان نيز آغاز شده است و نيمه دوم امسال، عمليات اجرايي گازرساني در چهار محور صنعتي شهر زاهدان آغاز خواهد شد.
تربتي در تشريح وضع گازرساني به شهرهاي استان سيستان و بلوچستان بيان کرد: هم زمان با توسعه شبکه گاز شهري در زاهدان، گازرساني به هفت شهر ديگر اين استان شامل زابل، بمپور و محمدان، دلگان، خاش، بزمان و چابهار نيز آغاز شده و طرح توسعه شبکه ايرانشهر نيز در دست اجراست.
وي با اشاره به گازرساني به زابل در قالب سي ان جي تصريح کرد: همزمان با ساخت و توسعه شبکه گاز شهري، ساخت خط انتقال گاز زاهدان - دو راهي زابل با پيشرفت افزون بر 30 درصد در دست اجراست و خط لوله انتقال گاز از دوراهي تا زابل نيز مراحل عقد قرارداد را سپري مي کند.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران از گازرساني کامل به بمپور تا پايان تابستان خبر داد و افزود: با گازدار شدن شهر بمپور، امکان گازدار شدن 14 روستاي اين شهر نيز فراهم مي شود. وي با اعلام اينکه خط لوله انتقال گاز خاش و ميرجاوه پيمان سپاري شده و در مرحله تجهيز کارگاه و آغاز عمليات اجرايي قرار دارد، تاکيد کرد: عمليات اجرايي ساخت و توسعه شبکه گاز شهر خاش و سيمان خاش نيز تا پايان مردادماه آغاز خواهد شد. پکيج طراحي گازرساني به دلگان نيز آماده و در مرحله انجام فرآيند مناقصه هاست و پيمانکار اجرايي طرح شهريورماه انتخاب خواهد شد، افزون بر اين، عمليات اجرايي گازرساني به شهر «بزمان» نيز در حال انجام است.
اين مقام مسؤول با تاکيد بر اينکه براي گازرساني به ايرانشهر، ساخت و تکميل شبکه درون شهري آغاز شده است، اعلام کرد: پيش بيني مي شود تا پايان سال آينده، همه مشترکان شهر زاهدان از نعمت گاز طبيعي بهره مند شوند و به همين نسبت، گازرساني به ساير شهرهاي در دست اجرا به پايان برسد.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي بر لزوم تجاري سازي و توجه به الگوي کسب وکار در فعاليت هاي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي تاکيد کرد.
بهزاد محمدي عصر يکشنبه (30 تيرماه) در بازديد از مرکز تهران شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي گفت: فعاليت هاي اين شرکت بايد هدفمند و همسو با روند توسعه صنعت پتروشيمي باشد. وي شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي را يک برند ارزشمند معرفي و بر نقش مهم اين شرکت در تامين نياز دانش فني فرآيندها و کاتاليست هاي مورد استفاده در مجتمع هاي پتروشيمي و ضرورت صيانت از اين برند ارزشمند تاکيد کرد. محمدي با تاکيد بر نگاه حمايتي شرکت ملي صنايع پتروشيمي از مجموعه پژوهش و فناوري پتروشيمي گفت: بايد امسال و سال هاي آينده گام هاي قابل توجهي در زمينه همکاري اين شرکت و صنعت پتروشيمي برداشته شود. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه نگاه پژوهشگران و کارشناسان شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي بايد به سمت پويايي و حرکت باشد، افزود: با توجه به حجم فعاليت هاي علمي و پژوهشي در حال انجام، همواره بايد نگاهي رو به جلو، همگام با تغيير و تحول داشته باشيم. وي با ابراز رضايت از روند ساخت واحد توليد کاتاليست متانول سنتز براي پتروشيمي سبلان ادامه داد: اميدواريم با توجه به روند مثبت فعاليت هاي در حال انجام، کاتاليست توليدي از سوي شرکت پژوهش و فناوري در موعد مقرر به پتروشيمي سبلان تحويل داده شود. محمدي با اشاره به ضرورت حرکت به سمت تجاري سازي دانش فني فرآيندها گفت: شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي به منظور توسعه دانش فني تبديل متانول به پروپيلن (PVM) بايد به سمت تدوين مهندسي پايه حرکت کند و صنعت پتروشيمي با توجه به حجم بالاي متانول توليدي، نياز مبرمي به اين دانش فني دارد.
بزرگ ترين مرکز آموزش اچ اس اي با محوريت زمين آتش ماژول هاي فرايندي در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي در زميني به مساحت هشت هکتار در منطقه ويژه پارس راه اندازي مي شود.
سيدپيروز موسوي، مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در نشست با کارشناسان و مشاوران پروژه راه اندازي مرکز آموزش اچ اس اي، درباره اهميت ساخت اين مرکز در چارچوب استانداردهاي بين المللي گفت: منطقه ويژه پارس به دليل وجود صنايع عظيم پالايشگاهي و پتروشيمي موجود در آن به عنوان پايتخت انرژي کشور محسوب مي شود. وي ادامه داد: پارس جنوبي به تنهايي 70 درصد گاز کشور را تامين مي کند و خوشبختانه هم اکنون در توليد گاز و همچنين ارزش افزوده حاصل از صنايع پتروشيمي در نقطه مطلوبي قرار داريم. موسوي با بيان اينکه رعايت و حفـظ الزام هاي اچ اس اي يکي از اصول توسعه پايدار کشورهاست، گفت: هدف نهايي راه اندازي مرکز آموزش اچ اس اي، استمرار توليد و حفظ سلامت و زندگي کارکنان شاغل در صنايع نفت و گاز منطقه است که اين موضوع سبب کاهش هزينه هاي توليد و بهره وري بيشتر خواهد شد.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، رويکرد پيشگيرانه را از ديگر اهداف راه اندازي مرکز آموزش اچ اس اي در منطقه عنوان کرد و افزود: راهبرد ما امنيت، استمرار و پايداري در توليد و تامين گاز کشور است و ضرورت دارد پس از راه اندازي اين مرکز بر اساس يک برنامه منظم سالانه به همه کارکنان شرکت ها آموزش هاي لازم در زمينه اچ اس اي ارائه شود. وي اظهار کرد: ارتقاي دانش و توانمندي کارکنان در نحوه مواجهه با حوادث و استفاده از تجهيزات ايمني، نقش مهمي در کاهش هزينه هاي توليد خواهد داشت؛ در غير اين صورت خسارت ها و صدمه هاي جبران ناپذيري بر کشور تحميل مي شود.
زنگنه ،میزبان وزرای پیشین نفت
مشعل: بيژن زنگنه، هفته گذشته در طبقه پانزدهم وزارت نفت، ميزبان وزراي پيشين نفت بود که طي آن به هم انديشي درباره مسائل مهم اين صنعت پرداختند. سيد کاظم وزيري هامانه و محمد غرضي از جمله وزرايي بودند که زودتر از سايرين به طبقه پانزدهم وزارت نفت آمدند و پس از آن رستم قاسمي و غلامحسين نوذري به اين جمع اضافه شدند. مسعود ميرکاظمي و غلامرضا آقازاده هم از غايبان جلسه بودند. نشستي طولاني که چند ساعت زمان برد و خبرنگاران را پشت درهاي بسته براي پرس وجو درباره ماحصل جلسه منتظر گذاشت. اگرچه نشست به شکلي هم انديشي درباره مسائل صنعت نفت بود؛ اما برخي وزرا هم حرف هايي داشتند که ترجيح دادند خارج از جمع آن را بيان کنند. رستم قاسمي همان ابتداي جلسه حرف هاي خصوصي مختصري با زنگنه داشت و نوذري هم که ديرتر به جلسه رسيده بود، در پايان زمان بيشتري مهمان زنگنه بود.البته اين نخستين بار نبود که اين وزرا به دعوت زنگنه در طبقه پانزدهم وزارت نفت حاضر مي شدند؛ وزير نفت پيش از اين هم آنان را براي هم انديشي دعوت کرده بود، نشستي که به نظر همگان از آن راضي بودند. رستم قاسمي پس از پايان اين نشست، ابراز رضايت کرد و ديگران نيز مشخص بود همين نظر را دارند، با آنکه ترجيح دادند صحبت درباره خروجي نشست را به زنگنه بسپارند.
وزير نفت پس از بدرقه مهمانان خود، در جمع خبرنگاران گفت که «اين دومين نشستي بود که با وزيران پيشين نفت برگزار شد. همه وزيران سابق نفت به اين نشست دعوت شده بودند. آقاي آقازاده از پيش اعلام کرد در اين نشست شرکت نخواهد کرد و آقاي ميرکاظمي هم با وجود آنکه قرار بود بيايد و ما منتظرشان بوديم، نيامد.» زنگنه با تشريح جزييات ديدار با وزيران پيشين نفت گفت: «نشست ها با نخبگان سياسي و اقتصادي براي اطلاع از ديدگاه هايشان ادامه مي يابد و آنان در جريان اتفاق هاي صنعت نفت قرار مي گيرند.» او با اشاره به اينکه اين دومين نشستي بود که با وزيران پيشين نفت برگزار شد و چهار وزير از شش وزير پيشين نفت در اين نشست شرکت کردند، به خبرنگاران گفت: «در اين نشست، گزارشي از وضع بين المللي و داخلي صنعت نفت و کارهايي که در اين زمينه انجام شده، ارائه کردم. دوستان نيز نکات، پيشنهادها و حساسيت هاي خود را مطرح کردند. ما هميشه از پشتيباني آنها برخوردار بوديم، اما در اين شرايط بهتر بود از نزديک با هم صحبت مي کرديم.»
وزير نفت با اشاره به اينکه صنعت نفت در شرايط حساسي است و نوک پيکان حمله هاي دشمن متوجه صنعت نفت است، گفت: «کارهاي خوبي در صنعت نفت انجام شده است و انشاالله مردم آثار خير آن را در زندگي خود ببينند.»
وي ادامه داد: «شرايط سختي است و پس از صنعت نفت که در خط مقدم است، بانک مرکزي قرار دارد.» وزير نفت از حضور وزيران پيشين نفت در اين نشست قدرداني کرد و يادآور شد: «نشست ها با نخبگان سياسي و اقتصادي براي اطلاع از ديدگاه هايشان ادامه خواهد يافت و آنها را در جريان اتفاق هاي صنعت نفت قرار خواهيم داد.»
زنگنه درباره اينکه آيا حوادث نفتکش ها بر صادرات نفت ايران تاثير گذاشته است، گفت: «اين موضوع هنوز تاثيري نگذاشته است؛ اما بايد اين شرايط را زير نظر داشته باشيم. نفتکش (حمل محموله هاي نفتي) يکي از مسائل ماست که در اين زمينه محدوديت داريم و آمريکا و هم پيمانانش با اين ديد، براي ما محدوديت ايجاد مي کنند.» وي درباره اينکه آيا در اين ديدار، درباره راهکار جديد فروش نفت هم صحبت شد، گفت: «درباره همه مسائل صحبت شد و دوستان با تاييد راهکارهاي وزارت نفت براي فروش نفت بر ادامه اين روند تاکيد کردند.»
وزير نفت در پاسخ به اين پرسش که آيا اتفاق تازه اي درباره سازوکار مالي اينستکس افتاده است، عنوان کرد: «در جريان اتفاق هاي جديد آن نيستم، اما بدون واريز پول نفت، اينستکس کارايي ندارد.»
وزير نفت در پاسخ به اين پرسش که آيا عربستان و امارات يا عراق مي توانند جاي خالي نفت ايران را در بازار پر کنند، گفت: «جاي نفت ما را هيچ کشوري نمي تواند پر کند؛ اما آنها هم توليد خود را دارند.»
زنگنه درباره اينکه آيا با کاهش توليد نفت آسيبي به چاه ها وارد مي شود؟ اظهار داشت: «چاه ها آسيب نمي بينند، اما اگر مدت زمان توقف طولاني شود، براي راه اندازي دوباره آن وقت و هزينه صرف خواهد شد.»
وزير نفت درباره اينکه آيا اين وزارتخانه آماده عرضه بنزين با کارت هوشمند سوخت از 20 مردادماه است؟ گفت: «بله آماده است و بتدريج عرضه بنزين با کارت سوخت از 20 مردادماه آغاز و پس از آن تکميل مي شود.»
وي تصريح کرد: «افرادي که در ثبت نام هاي پيشين شماره حساب هاي خود و نيازشان را براي دريافت کارت هوشمند سوخت المثني اعلام کرده اند، کارت سوخت دريافت مي کنند و ما معطل ثبت نام جديد نخواهيم ماند.»
وزير نفت درباره اينکه اگر پس از 20 مردادماه فردي کارت سوخت نداشته باشد، چه راهکاري براي آنها وجود دارد، گفت: «اين افراد، هم مي توانند از سامانه دولت همراه استفاده کنند و هم مي توانند به پليس+10 مراجعه کنند، ضمن اينکه براي مدت محدودي نيز مي توانند از کارت جايگاه دار استفاده کنند؛ زيرا فعلا موضوع سهميه بندي بنزين مطرح نيست و فقط بحث انضباط دادن و جمع آوري اطلاعات است.»
گزارش مشعل از خط مقدم صنعت نفت در سکوي نفتي سلمان
مرجان طباطبايي - هوا در ميانه خليج فارس- نقطه صفر مرزي ميان ايران و امارات- مثل اخبار اين روزهاي همين حوالي داغ داغ است. تاب آوردن آسمان بالاي سر و شرجي دريا هر دو سخت و جانفرساست. اينجا روي بزرگترين سازه دريايي خليج فارس- سکوي نفتي سلمان- هستيم. ميدان مشترک نفت و گاز که به فاصله کمي از آن (پنج کيلومتري) سکوي ابوالبوخوش ابوظبي قد علم کرده که بدون چشم مسلح قابل رويت است.
سکوي سلمان که روزگاري اکتشاف نفت را با حضور خارجي ها تجربه کرده بود، در ايامي ديگر رد تهاجم هواپيماهاي عراقي و انهدام کامل از سوي آمريکايي را به خود ديد، اما بار ديگر با نوسازي قد علم کرد و حالا در برهه اي متفاوت و تاريخي که جدال آمريکايي در خليج فارس، طوفاني ترين ايام را تجربه مي کند؛ روي همين سکوي دريايي، کارکنان صنعت نفت در ميانه تهديدها و خطرها، به ارتقاي فناوري سيستم هاي توربين سولار آمريکايي دست يافته اند. سرپرست سکو مي گويد: «متخصصان ما به توربين هاي آمريکايي نفوذ کرده اند، اين حاصل جمع تلاش و تعصب آنهاست.»
با هلکوپتر جديدي که به ناوگان هوايي منطقه عملياتي لاوان اضافه شده است، عازم سکوهاي نفتي در خليج فارس مي شويم. توقف اول سکوي رشادت و مقصد اصلي مان سکوي سلمان است. در فاصله رسيدن، هر کشتي و نفتکش دريايي و هر جنبنده آسماني از پنجره بسته، نظرها را جلب مي کند که متاثر از وضعيت اين روزهاي خليج فارس است، تا جايي که ديگر از داخل هلکوپتر، مشعل و سازه کوچک دريايي زردرنگ به چشم مي آيد و آرام آرام عظمت سازه آهني که توليد نفت و گاز در آن جريان دارد، از همان بالا خودنمايي مي کند و با کاهش ارتفاع، پازل سکوي سلمان کامل مي شود.
تصور کنيد که اگر زمان رسيدن به اين نقطه از خليج فارس شب هنگام باشد، يک نگين درخشان در دل تاريکي شب مقابل چشمانتان ظهور مي کند. شهري روشن وسط آب. موقعيت دقيق سکوي سلمان 140 کيلومتري جنوب لاوان و 180 کيلومتري از خشکي نوارساحلي ايران است که با کشف نفت در سال 1965 توليد آن از 1968 آغاز شد. کارکنان مي گويند اينجا که آمديد، ديگر آخر دنياست.
با استقبال گرم اهالي شهر نفتي سلمان، پد هلکوپتر را که در بالاترين نقطه سکو قرار دارد، به سمت بخش هاي پايين تر طي مي کنيم. طبق روال حضور در سکوهاي نفتي، نکات ايمني و تجهيزات آن مقدمه بازديد است که ساجد نوروزي، رئيس اچ اس اي سکوي سلمان برايم يادآوري مي کند. با وجود تجهيز به گوشي هاي صداگير که استفاده از آن اجباري است، زور سروصداي آکنده از عمليات نفت و گاز قوي تر از آن است که صدايي نشنويم. چاره آن عادت کردن به چنين محيطي است.
از همان ارتفاع بالا در يک نگاه گذرا، 10 سکوي نفت و گاز به چشم مي آيد که مجموعه اين مجتمع دريايي را تشکيل مي دهند و با پل هاي آهني به هم متصل شده اند. 28 جکت اقماري که داراي 54 چاه نفتي و 11 چاه تزريق آب به مخزن است. وقتي از سکوي سلمان بازديد کنيد، متوجه مي شويد که هر آنچه در صنعت نفت متصور است، اينجا وجود دارد؛ تزريق آب به مخزن، گس ليفت يا برداشت از مخزن با استفاده از روش فرازآوري با گاز، فرآورش نفت شامل تفکيک کننده هاي سه فازي و مخازن آبزدا، واحد گلايکول و انواع و اقسام تجهيزات مکانيکي توربو ژنراتور، توربو کمپرسور، موتورهاي ديزلي، کمپرسورهاي هوا و هرچه در يک تاسيسات نفت متصور هستيم. کامل ترين مجموعه در صنعت نفت که خودشان آن را يک دانشگاه و آموزشگاه مي دانند و براي برخي هم حضور چند ساله در اينجا تجربه مناسبي براي فعاليت در ديگر بخش هاي صنعت نفت است . مي گويند اينجا هم محيط زندگي و هم کار است. در همه چيز خودکفا هستيم. حتي آب شيرين مصرفي را از دريا توليد مي کنيم. برق را خودمان توليد مي کنيم.
ابراهيم پاکسيما، سرپرست سکوي سلمان مي گويد: «اينجا يک جنگ مداوم است با سکوي ابوالبوخوش رو به رو.» منظورش سکوي اماراتي هاست که پيش از ورود به اينجا از بالاي هلکوپترعرض اندام مي کند تا مشترک بودن مخزن نفتي سلمان ميان دو کشور يادآوري شود. او مي گويد: «در گرم ترين فصل سال در تلاش هستيم تا در اين رقابت عقب نمانيم و پاپس نکشيم. در رقابت توليدي جلوترهستيم شرايط سخت کار در دريا را تحمل مي کنيم. به خاطرمردم، به خاطر ايران. توليد بدون وقفه ادامه دارد. کارمندان با وجود شرايط سخت توليد را حفظ کردند. يک لحظه هم توليد قطع نشده است.»اين تنها حرف او نيست و ديگر کارکنان نفتي روي سکو هم صحبت هايشان از همين جنس است. مرداني که رد سرخي و داغي هوا در چهره هايشان عيان است که در ميان لباس هاي آبي ونارنجي رنگ خودنمايي مي کند. ترکيب کارکنان 170 نفري سکو را نيروهاي جوان و قديمي تشکيل مي دهند که برخي در حرف هايشان هنوز خاطرات دوران حمله عراق به اين سکو را ورق مي زنند، همچون هادي پاکدل و ابراهيم محامدي کارکنان قديمي سکوي سلمان که در زمان حمله عراق به سکو حضور داشته و همچنان باتعصب و حفاظت از اين صنعت سخن مي گويند. اينجا 85 نفر هر 14 روز مقابل هم کار مي کنند. ظرفيت پذيرش نفر در سکوي سلمان حدود 120 نفر است. سرپرست سکو مي گويد: «من هميشه مي گويم اينجا مثل محله قديمي است، ريشه دار و سابقه دار است. در مقاطع مختلف که شرکت ها و پيمانکاران براي کار به اينجا مي آيند، بين 90 تا 100 نفر پرسنل حضور دارند که ميانگين سني آنها از جوانان 25، 26ساله تا 60 ساله داريم. اينجا يک سکوي قديمي است. برخي استخدامي هاي دهه هاي 50 و 60 هستنند که به زودي بازنشسته مي شوند و نسل جوان کنار اينها کار مي کنند و راه آنها را ادامه مي دهند.»راستش را بخواهيد، در اين سکو برخلاف ديگر بخش هاي اقماري صنعت نفت کمتر سخن از سختي کار به ميان مي آيد؛ جز يکي، دو نفر که از محدوديت هاي ايجاد شده در سيستم سقف حقوق و حذف برخي مزاياي کارکنان قديمي يا وضعيت پيمانکاران و قراردادي صحبت مي کنند، ساير آنان دغدغه شان برداشت بيشتر از مخزن مشترک و حفظ و تداوم توليد بيشتر است. اگرچه اذعان دارند زندگي اقماري يکي از سخت ترين زندگي هاي دنياست، اما مي گويند: «تا جاني هست اين پرچم و مشعل را روشن نگه مي داريم.» سکويي که با تقديم سه شهيد، روزهاي پرفرازونشيبي را در طول حيات خود تجربه کرده است و همچنان در خليج فارس مي درخشد که با حال و هواي فعاليت و شرايط کار آنان در روزهاي گرم سال و ايام پرهياهوي خليج فارس همراه شديم. تعبيري که بسياري از کارکنان براي اين نقطه به کار مي برند؛ خط مقدم صنعت نفت است؛ هر وقفه در اينجا باعث مي شود پشتيباني لاوان وتهران از بين برود. مي گويند اينجا ساعت کاري براي ما بي معناست؛ چون در خط مقدم صنعت نفت هستيم.
کلماتي همچون ايستاده ايم، عقب نمي مانيم ، مقاوم هستيم و ...را اينجا بسيار زياد مي شنوم و مي گويم مقابل ضبط و دوربين اينها را مي گوييد که مي گويند بايد اينجا باشيد تا حرف هاي ما را درک کنيد و بدانيد شعار نمي دهيم.
سرپرست سکوي سلمان که حدود 20 سال از فعاليت او روي اين سکو مي گذرد، مي گويد: «اينجا يک ميدان رقابت است. مثال خوبي که مي زنند، اين است که يک نوشابه است با دو ني. هر کسي که توان بيشتر داشته باشد، بيشتر هم از ميدان مشترک برداشت مي کند. رقابت است. مي پرسم کدام کشور جلوتر است؟ مي گويد: چون سطح ارضي مخزن به سمت ايران است، از آنها جلوتر هستيم. تقريبا دوسوم مخزن سمت ايران است و يک سوم سمت آنهاست. سابقه توليد نفت سلمان نسبت به سال هاي آنها بيشتر است. آنها بعد از ما سکو زدند. از سال 47 سکو نصب شده است. امارات 4 تا 5 سال بعد آغاز کرد. وظيفه ما حفظ توليد از ميدان است. 14 روز کنار هم زندگي مي کنيم، هم کار مي کنيم. سکوي سلمان را هميشه اينطور مثال مي زنم که ما مرزباناني هستيم که پرچم جمهوري اسلامي را بالا نگاه داشته ايم. نيروهاي نظامي در آب و شناورهاي گشت زني هستند و از آب هاي ايران حراست ميکنند؛ اما کساني که در سکو کار مي کنند در نقطه صفر مرزي مرزبانان ثابت هستند. ما مرزبان هستيم. هم کار صنعتي انجام مي دهيم، پرچم را به اهتزار درآورديم و حضور ايران را در اينجا حفظ کرديم.
اکنون وضعيت به گونه اي است که از همه جا محصور شده ايم؛ سختي ها بيشتر بر دوش ماست. يک زماني به راحتي قطعات در دسترس داشتيم؛ الان براي حفظ و افزايش قطعاتي که چند بار استفاده شده با هنر و ذوق خودمان تعمير و دوباره استفاده مي کنيم. اين زحمت مضاعف است. وقتي قطعه تعميري چند بار بايد تعمير شود، زحمت کار بيشتر مي شود. بچه ها به خاطر تعصبشان به کار و کشور سختي را تحمل مي کنند و به صورت مهندسي معکوس استفاده مي کنند. سيستم را با چنگ و دندان حفظ کردند. با اين حال در چنين شرايطي دست به خودکفايي و بومي سازي هم زديم.
حميد رهنما، شاغل در بخش بهره برداري سکوي نفتي سلمان با نشان دادن نمودارهاي توليد روي مانيتور مي گويد: از زماني که اسم تحريم ها آمد، همه تلاش ما اين است که بهترين نگهداري، بهره برداري از تجهيزات و مخزن را داشته باشيم. رد شدن و مانور پهپادها و ناوهاي آمريکايي و کشتي هاي جنگي از بالاي سر و اطرافمان، ترس و لرزشي در ما ايجاد نمي کند، با قوت قلب مي دانيم کاري نمي توانند بکنند. گذشت آن زماني که اين سکو را زدند و از بين بردند و دوباره بازسازي کرديم. همه جان بر کف هستند که اينجا مشغول فعاليت هستند. مستمر و مداوم در حال توليد هستيم.
در بازديد از بخش کارگاه تعميرات سکو که حدود 6 نفر مشغول فعاليت هستند، با آنان هم صحبت مي شوم. کارگاهي از ابزارآلات مختلف که هر کدام مشغول در آن است.
يکي از آنان مي گويد: بچه غرب کشور هستم و در زلزله و جنگ و سيل بودم؛ اينجا هم هستيم سنگر را حفظ کرديم؛ براي ما که وسط خليج فارس هستيم، دعا کنيد.
اصغر فلاحي، استاد کار کارگاه تعميرات مشغول فعاليت است که با او هم صحبت مي شوم؛ دست هايشان از فعاليت سياه، رنگ چهره اش از آفتاب و حرارت حرف هايش از تعصب به صنعت نفت و ايران است. او مي گويد: خط مقدم شرکت ملي نفت اينجاست، آدم بايد نسبت به خط مقدم پشت گرمي داشته باشد. ما غصه قطعات را بيشتر از زندگي خودمان مي خوريم. بحث ما رفاه و پول و اين موارد نيست. قطعه مي خواهيم. مسئولان بلندپايه فلات قاره به اينجا بيايند. ما نگفتيم لباس و رفاهيات و.. مي خواهيم؛ اما انگار صداي ما تا چاه 16 هم نمي رسد. من به عنوان يک فعال صنعت نفت مي گويم، داريم با جانمان بازي مي کنيم. اينکه مي گويم شعار نيست شايد برخي صفحه تلويزيون را ببينند و بگويند اينجا موقعيتش است و چند جمله بامعنا بگويند. حرف من شعار نيست. کسي مي تواند اينجا کار کند که عشق و علاقه داشته باشد. اگر نباشد، به هيچ وجه در اينجا تاب نمي آورد. تخصص هم داشته باشد، از دانشگاه شريف هم باشد، بايد تجربه کسب کند تا براي مملکت و کشور مفيد باشد. نفراتي آمدند، دو، سه سال کار کردند، اما نتوانستند ادامه دهند. اينجا با اين موقعيت شرجي، با اين گرما، با اين داغي هوا که دست به آهن و ابزار آلات که مي زنيم، دستمان را سريع برمي داريم، جاي هر کسي نيست.
او در ادامه حرف هايش مي گويد: «ما اين سختي را تحمل مي کنيم؛ مردم هم بايد اطمينان داشته باشند تا جايي که در توانمان هست، ايستاده ايم. حاشيه که گريبانگير ما شده، بايد حل شود؛ قطعه مي خواهيم. به هر حال ايران مادر ماست، هر کسي به مادرش علاقه و عشق داشته باشد، به سرزمين، صنعت و کار آن هم علاقه و تعصب دارد. بالاتر نباشد، کمتر نيست.»
کار در شرايط تحريم بخصوص در جايي که ميدان مشترک است، سخت است؛ اما ما کوتاه نمي آييم. وقتي دستگاه و قطعات را مجدد راه مي اندازيم، شور و شعف ايجاد مي شود. مسؤولان هم بايد انگيزه را زياد کنند تا از اين شرايط عبور کنيم. تا زماني که شرايط ايجاب کند که بايد اينجا باشيم و مرز را حفظ کنيم و پرچم را بالا نگه داريم، هستيم. دلنگراني و خطر و همه چيز را پذيرفتيم و اينجا هستيم. در اين چند دهه همه شرايط را ديديم و پذيرفتيم و برايمان قابل تحمل شده است. از طرفي هم شرايطي که دشمنان ما ايجاد کردند که تو مي خواهي با ما دشمني کني، ما ايستاده ايم.
مرتضي جليليان از ديگر فعالان صنعت نفت روي سکو مي گويد: کار ما خدمت به مملکت است؛ خدمت به ايرانيان در وسط خليج فارس است. همه از خانواده دور هستيم.
شياسي، معاون تعميرات سکو هم مي گويد: محل کار ما خط مقدم جبهه است؛ جايي هستيم که اگر بخواهيم کوتاهي کنيم، پشتيباني لاوان و تهران از بين مي رود. وقتي کار مي کنم، اين حس را دارم، هر کوتاهي در حق همه مردم زير سوال مي رود. من به دور از بزرگنمايي مي گويم. هر کس بعد از 10 سال کار در يک محيط، احساس تعلق به کار و سکو پيدا مي کند. اين احساس باعث تعصب خاص مي شود. کارمان دغدغه مان مي شود. در زمان استراحت هم گوشه اي از ذهن درگير کار است.
يکي ديگر در اتاق تعميرات مي گويد: «هر کسي هدفي دارد، بايد بتوانيم جواب خون شهدا را بدهيم. ما هدفمان نگهداري از صنعت مان است. من سال 63 وارد منطقه شدم 37 سال است درحال خدمت هستم. هر کاري در صنعت باشد، دريغ نمي کنم.»
اصغر جابري پور، از ديگر کارکنان فعال در سکو مي گويد: «تا اين فلرها هست؛ کار ما تداوم دارد؛ تلاش ما يعني حفظ توليد بيشتر.
اين سکو با فعاليت اين کارکنان طرح هاي توسعه اي مختلفي را پشت سر گذاشته و پيش رو دارد که از جمله مي توان به پروژه سکوي اس و ان اشاره کرد که پايه سکو و خطوط لوله زيردريايي پروژه سکوي سرچاهي S1 ميدان سلمان نصب شده و کار ساخت عرشه نيزداراي پيشرفت 98 درصدي است. با حمل و نصب اين سکوها در محل مورد نظر، توليد از اين ميادين افزايش خواهد يافت.»
انجام ماسه سايي و رنگ آميزي کل سکو که به پيشرفت 95 درصدي رسيده است، پروژه تعميرات اساسي توربين ها، نوسازي و تعويض خطوط لوله هاي دريايي که به مرور زمان با توجه به شرايط دريا با خوردگي ممکن است باعث نشت شود که اقدام هاي پيشگيرانه انجام مي شود. گروه تعميرات چاه، برق، مکانيک، ابزار دقيق و... هر کدام براي ارتقاي سيستم و فعاليت هايي دارند. طرح نوسازي سيستم تزريق آب به ميدان نفتي نيز در آستانه برگزاري مناقصه است.
يکي از قديمي ها نقل قول مي کند تا وقتي اين فلر روشن است، بايد اينجا کار کنيم از حق مردم دفاع کنيم و اين که يک بشکه کمتر بکشيم، در حق ملت جفا کرده ايم. چنين حس و حالي اينجا وجود دارد. شور و شوق و تعصب براي برداشت و تداوم توليد وجود دارد. يکي ديگر هم نقل مي کند به ما مي گفتند که اين تاسيسات خانه اول توست و بايد آن را حفظ کنيم، اگر اين را نگهداري نکني، آن يکي خانه هم در خطر است. اين ثروت اينجا باعث مي شود خانه اي وجود داشته باشد و مملکت بچرخد.
علي آبادي، رئيس منطقه لاوان در توصيف فعالان سکوي سلمان مي گويد: «اين آدم ها را فقط از جنس خودشان مي تواند درک کند. در فلات قاره از تسليم شدن واهمه ندارند، چون اهل تسليم نيستند. تا اينها هستند، ملت ايران در پهنه خليج فارس و سکوهاي توليد نفت و گاز دريايي تسليم و شکست نخواهد ديد و بيدارو استوارند. آن نه من باشم که روز جنگ بيني پشت من/ آن منم کاندر ميان خاک و خون بيني سري.»
اين صحبت ؟؟ خوشوقت، رئيس تعميرات منطقه عملياتي لاوان، هنگام ترک جزيره لاوان هنگامي که هواپيما اين منطقه را دور مي زند، در گوشم طنين انداز مي شود که «خيلي از افراد جامعه نمي دانند اينجا چه اتفاقي مي افتد؛ يک اتفاقي در معدن افتاد، رسانه اي شد ما اينجا با جان و دل کار مي کنيم و هر لحظه خطر مرگ را مي بينيم، تمام تلاشمان را مي کنيم اتفاقي رخ ندهد، چون مانع خطر مي شويم کسي متوجه کار ما نمي شود. وقتي از منطقه لاوان بيرون مي روند، کسي آنها را نمي شناسد که چه کاري مي کنند. حتي خانواده آنها هم متوجه نيستند سختي کار آنها را. کاش مي شد از سطح جامعه و کشور از همان نمايندگان يک به يک فعاليت اينجا را مي ديدند. همه در سطح خود کار مي کنند. ما نفتي ها مظلوم هستيم. اميدوارم يک روزي بشود همه بدانند ما اينجا چه مي کنيم.»
مشعل: متخصصان مجتمع دريايي سلمان موفق شدند سيستم مانيتورينگ توربين هاي سولار اين سکو را با کمترين هزينه ارتقا دهند و به روزرساني کنند. با توجه به گذشت ساليان متمادي و از رده خارج بودن فناوري مانيتورينگ ژنراتورها و کمپرسورها، به روزرساني و ارتقاي آنها به منظور حفظ ديتا و تحليل رفتار و پايش وضعيت توربين ها اقدامي ضروري بود. پس از اخذ پروپوزال از شرکت هاي داوطلب، اجراي اين پروژه (مهندسي اجرايي و خريد ادوات سخت افزاري و نرم افزاري و خريد قفل سخت افزاري و ادوات ارتباطي به همراه نرم افزارهاي مربوطه) به بيش از 10 ميليارد تومان هزينه نياز داشت؛ اين اقدام به مجيد محمدباقرپور، از نفرات واحد کنترل و ابزار دقيق سکوي سلمان واگذار شد که در نهايت با هزينه حدود 2 ميليون تومان (براي خريد يک کامپيوتر) به سرانجام رسيد.
سيستم عامل قديمي با امکانات محدود دسترسي، هاردديسک و RAM پايين تاچ پانل ( Touch Panel ) هاي آمريکايي، حفظ نشدن لحظه به لحظه اطلاعات ديتاها در يک بانک اطلاعاتي و نبود Trend براي سيگنال هاي آنالوگ و ديجيتال به منظور تحليل داده ها از معايب و مشکلات سيستم مانيتورينگ بود که با اقدام متخصصان مجتمع دريايي سلمان اين مشکلات برطرف شد. با ارتقاي سيستم مانيتورينگ توربين هاي سولار، قابليت هايي همچون وابسته نبودن به کامپيوترهاي proface ساخت آمريکا، نمايش Trendهاي سيگنال هاي ژنراتورها و کمپرسورها به ميزان دلخواه، نمايش Alarm Logging هاي سيگنال هاي ژنراتورها و کمپرسورها به ميزان دلخواه، توانايي مانيتورينگ هر سيگنال در PLCهاي ژنراتورها و کمپرسورها، بي نيازي از مبدل سخت افزاري براي ارتباط با ALLEN BRADLEY PLCs و به دنبال آن نرم افزاري کردن اين پروسه، قابليت انتقال آسان سيستم مانيتورينگ جديد در هر جاي ديگر، سهولت در اضافه کردن تگ جديد، توانايي و قابليت Server Redundancy، قابليت تهيه نسخه پشتيبان و قابليت پرينت و گزارش گيري ايجاد شد.
مجيد محمدباقرپور 33 ساله، از استان فارس و فوق ليسانس برق که داوطلب انجام اين اقدام مهم شده و آن را با موفقيت به ثمر رسانده است، به «مشعل» مي گويد: با تلاش شبانه روزي و پس از 4 ماه موفق به راه اندازي سيستم مانيتورينگ جديد شده و در زمان مقرر آن را تحويل دادم.
به گفته وي، تمامي مراحل کار کاملا تخصصي و با استفاده از نرم افزار PCS7 انجام شده است.
به گفته محمدباقرپور، کامپيوتر روي توربين ها، آمريکايي است که خريداري آنها نزديک به 10 ميليارد تومان هزينه دربر داشت، همچنين به روزرساني مانيتورينگ آنها هزينه جداگانه نرم افزار مختص به خود دارد که پياده سازي اين نرم افزار، امکان اجراي نرم افزار مانيتورينگ روي مانيتورها با برندهاي مختلف، ارزان تر و قابل دسترس تر وجود دارد.
وي مي گويد: در طراحي جديد و با به روزرساني مانيتورينگ توربين هاي سولار، تمام سيگنال هاي هر هشت کمپرسور در يک مانيتور آمده است و قابليت هاي ديگر هم مي توان به آن افزود. از سوي ديگر اگر براي کامپيوترهاي آمريکايي مشکلي ايجاد شود، هيچ نگراني نداريم و مي توانيم آن را در مانيتورهاي موجود در بازار ايران، نصب و نرم افزار را اجرا کنيم.
رضا بايرامي، يکي ديگر از متخصصان واحد کنترل ابزار دقيق سکوي سلمان نيز در بازديد خبرنگار «مشعل» از اين طرح با بيان اينکه کنترل تمام سکوها از اين محل انجام مي شود، مي گويد: نرم افزار مانيتورينگ که در سال هاي گذشته طراحي کرده بودند؛ با گذشت زمان نيازمند به روزرساني بود، زيرا امکان دسترسي پيوسته به مقادير داده ها را نداشتيم و مشاهده و تحليل وضعيت داده ها به مرور زمان در بازه هاي زماني مختلف امکان پذير نبود و تنها در وضعيت آلارم ها مي توانستيم به مقادير داده ها دسترسي پيدا کنيم.
به گفته بايرامي، نرم افزار طراحي شده در مرحله اول روي تاچ پانل هاي قديمي اجرا شد، اما از نظر سخت افزاري جواب نداد؛ از اين رو در مرحله بعد تصميم گرفتيم يک ايستگاه اپراتوري تشکيل دهيم تا ژنراتورها و کمپرسورها که در مجموع 8 واحد توربين هستند، در يک مانتيور منتقل و کنترل و مانيتور و پايش وضعيت توربين هم در آن پياده سازي شود.
بايرامي مي گويد: ادوات سکو از گذشته آمريکايي بوده است؛ با روند رو به رشد تحريم ها از آنجا که براي تامين قطعات با مشکل روبه رو مي شديم، هدف ما اين بوده است که از وابستگي خارج شويم و در انجام اين پروژه هم هدف ما همين بوده است. در ادامه، ابراهيم پاکسيما، سرپرست سکوي سلمان مي گويد: در سکوي سلمان 8 توربين سولار آمريکايي فعال است که متخصصان سلمان در استفاده از نرم افزار جديد با مطالعه جهت رفع مشکل استفاده از اين نرم افزار به صورت قفل شکسته و حذف ادوات سخت افزاري موفق به پياده سازي آن شدند که اين امر به نوبه خود کمک زيادي به پايداري شبکه، تعمير و نگهداري دستگاه و قابليت دسترسي به ديتاهاي هر 8 عدد توربين را به طور همزمان فراهم مي کند.
گفت وگو با مدير طرح «ازدياد برداشت ميدان اهواز» در پژوهشگاه صنعت نفت
مشعل: بيش از چهار سال از امضاي قراردادهاي پژوهشي توسعه فناورانه ميدان هاي نفتي با دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي کشور ميگذرد و اين پروژه ها هر کدام در حال طي فازهاي پيش بيني شده هستند. اين پروژه ها به دنبال تكليف برنامه پنج ساله پنجم توسعه كشور و البته با نگاه مثبت و عاقبت انديشي وزير نفت طراحي و اجرا شدند و هدف از اجراي آنها انتقال و توسعه فناوري بخش بالادستي، فعاليت روي روش هاي بهبود توليد و همچنين ازدياد برداشت از مخازن نفت و گازي و البته رشد بستر دانش بنيادي فناوري در اين حوزه ها بوده است. پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان يکي از همراهان قديمي صنعت نفت در حوزه فناوري هم يکي از همين مراکز علمي و دانشگاهي است که مسؤوليت پروژه ميدان بزرگ و پر اهميت اهواز را به عهده دارد و در اين مدت هم توانسته به نتايج خوبي براي ادامه اين پروژه برسد. با عباس شهرآبادي، مدير طرح «ازدياد برداشت ميدان اهواز» درباره آخرين اقدام ها و نتايج به دست آمده در ميدان اهواز گفت وگو کرده ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.
عباس شهرآبادي، مدير طرح «ازدياد برداشت ميدان اهواز» با بيان اين که در همسويي با اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي توسط وزارت نفت، توسعه بخش بالادست شامل بهبود توليد و ازدياد برداشت در تعدادي از ميادين به 9 مرکز دانشگاهي و تحقيقاتي كشور واگذار شده است، گفت: قرارداد ازدياد برداشت از مخازن آسماري و بنگستان ميدان اهواز با پژوهشگاه صنعت نفت در قالب اين موضوع منعقد شده و هدف کلي اين گونه قراردادها نگاه دانش بنيان و فناورانه به مشكلات و چالش هاي اين ميادين بوده است.
وي با بيان اينکه اين قراردادها ده ساله در نظر گرفته شده تا اين دانشگاه ها و مراکز پژوهشي با تمام چالش هاي ميدان واگذار شده آشنا شوند و به راهکارهاي فناورانه براي رفع مشكلات دست يابند، افزود: در عين حال موضوع تعامل و ارتباطات با ديگر مراکز پژوهشي داخلي و خارجي هم مطرح است تا به اين ترتيب به ايجاد شبكه پژوهشي و افزايش ارتباط بين دانشگاه ها كمك کند.
شهرآبادي با اشاره به مشخصات ميدان بزرگ نفتي اهواز گفت: ميدان اهواز سهم بزرگي در توليد نفت كشور دارد و دليل اين واگذاري هم سابقه مطالعات پژوهشگاه صنعت نفت روي مخزن آسماري اين ميدان با همراهي شركت استات اويل در سال هاي قبل بوده است.
وي درباره فعاليت هاي اين طرح گفت: اين قرارداد در پنج فاز مجزا طراحي شده است، فاز اول مربوط به شناخت ميدان و چالش ها و مشکلات آن و غربالگري روش هاي ازدياد برداشت است.
مدير طرح ازدياد برداشت ميدان اهواز با بيان اينکه پايه و اساس کار ما فاز اول پروژه است و اين فاز از اهميت زيادي برخوردار است، گفت: مدت زمان انجام آن 2 و نيم سال در نظر گرفته شده است و شهريور امسال اين فاز به اتمام مي رسد و همزمان، برنامه ريزي فعاليت هاي فاز دوم که به روزرساني و در صورت نياز ساخت مدل هاي استاتيكي و ديناميكي مخزن در حال انجام و ارائه به كميته راهبري پروژه جهت تصويب است.
شهر آبادي در توضيح فاز سوم اين پروژه هم گفت: در اين مرحله برنامه ريزي درباره ارائه راهکار براي چالش هاي مخزن و اجراي مطالعات آزمايشگاهي در دستور كار بوده تا آزمايش هاي دقيق و مشخصي را درباره روش هاي پيشنهادي ازدياد برداشت انجام دهيم.
وي افزود: در فاز چهارم، اصلاح مدل شبيه ساز با توجه به نتايج فاز سوم انجام خواهد شد و در نهايت در فاز پنجم، اجراي پايلوت ميداني را در دستور كار قرار خواهيم داد.
مدير طرح ازدياد برداشت ميدان اهواز درباره اعتباراتي که تاکنون براي اين پروژه اختصاص يافته نيز به «مشعل» گفت: در ابتداي انعقاد قرارداد بودجه اي به ميزان چهار ميليارد تومان اختصاص يافت و مقرر شد پس از ابلاغ احجام كاري هر فاز به كميته راهبري براي تصويب ارائه شود.
وي يادآور شد: بيش از 20 نفر در اين پروژه در سطوح مختلف به طور مستقيم و غيرمستقيم فعال هستند و در عين حال پنج دانشجوي دکترا و کارشناسي ارشد هم روي اين پروژه ها کار مي کنند.
شهرآبادي درباره تعاملات با شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز گفت: ارتباط بسيار خوبي با همكارانمان در مناطق نفت خيز داريم و در گذشته نيز پروژه هايي را به تقاضاي آن شركت انجام داده ايم و در اين پروژه اين ارتباط بهتر و نزديك تر شده است. در عين حال کميته تخصصي متشکل از نمايندگان پژوهشگاه و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که مهندسان همين مخازن هستند، تشکيل شده كه افزون بر نظارت بر روند اجراي پروژه، در بعضي موارد از تجربيات و مشاوره آنها در اجراي فعاليت ها نيز استفاده مي كنيم.
وي در توضيح بيشتر در خصوص مخزن بنگستان ميدان اهواز گفت: اين مخزن وسعت زيادي دارد و تغييرات خواص مخزني در گستره و عمق آن زياد است و همين تغييرات کار با مخزن را سخت مي کند. ضريب بازيافت اين مخزن با توجه به اينکه مکانيزم اصلي برداشت از آن انبساط سنگ و سيال است، بسيار پايين و تراوايي سنگ مخزن بسيار کم است و نواحي سيالي متفاوتي دارد و همين تفاوت زياد خواص سنگ و سيال در مخزن باعث شده كه يك روش ازدياد برداشت را نتوان براي كل مخزن پيشنهاد کرد؛ از اين رو با توجه به تنوع سنگ و سيال، هشت ناحيه مجزا شناسايي و براي هر ناحيه غربالگري روش هاي ازدياد برداشت انجام شده است.
مدير طرح ازدياد برداشت ميدان اهواز با اشاره به چالش هايي که اين مخزن با آن مواجه است، گفت: يکي از مشکلات عمده، مسئله رسوباتي مثل آسفالتين در ستون چاه است و لازم است بررسي و علت يابي شود.
وي با بيان اينکه يکي از مشکلات مخزن عدم قطعيت در عملکرد آبده مخزن است، گفت: از ديگر چالش هاي موجود، هرزروي زياد سيال حفاري در مخزن است که باعث صرف هزينه هاي بالايي شده است چراكه علاوه بر هزينه تامين سيال، مشكلات آسيب سازندي و كاهش تراوايي سنگ مخزن نيزبه آن افزوده مي شود.
شهرآبادي در توضيح چالش هاي مخزن آسماري اين ميدان، به قرار گرفتن لايه هاي كم تراوي کربناته در کنار لايه هاي پرتراواي ماسه اي اشاره کرد و گفت: اين شرايط باعث شده نفت لايه هاي ماسه اي تخليه شود، در حالي كه در لايه هاي کربناته تخليه نشده باقي مي ماند، از اين رو استخراج نفت از چالش هاي مهم اين لايه ها است. از طرفي با توجه به اينکه مخزن آسماري با يک آبده بسيار قوي ارتباط دارد، مشکل توليد آب از چاه ها مشاهده مي شود كه اين مساله باعث خوردگي، كاهش توان توليدي چاه و مسائل زيست محيطي بسيار مي شود و درعين حال هزينه توليد را بالا مي برد.
وي افزود: علاوه بر موضوع هرزروي سيال حفاري در اين مخزن، با مسئله مهم توليد شن روبه رو هستيم؛ اين ميدان از سال هاي اول توليد با اين مسئله روبه رو بوده و مشکلات زيادي را براي آن به وجود آورده و سبب فرسايش لوله ها، پمپ ها و تجهيزات سرچاهي شده است.
شهرآبادي كه در حال حاضر مسؤوليت پژوهشكده مهندسي نفت را نيز به عهده دارد، در خصوص فعاليت هاي اين پژوهشكده و همكاري در طرح در راستاي رفع چالش هاي اين دو مخزن يادآور شد: در پژوهشکده مهندسي نفت پژوهشگاه، گروه پژوهش حفاري در زمينه طراحي و فرمولاسيون افزودني هاي گل حفاري گام هايي برداشته و در ادامه گفت: با توجه به مشكل هرزروي بالاي سيالات حفاري در اين دو مخزن، همكاران شاغل در اين گروه به دانش فني افزودني هاي كنترل كننده هرزروي دست يافته اند كه استفاده از آنها در مواردي تا 80 درصد منجر به كاهش هرزروي شده است.
شهرآبادي در همين زمينه افزود: از سوي ديگر در گروه توليد و بهره وري مخازن پژوهشكده مهندسي نفت، تيمي تخصصي روي موضوع جلوگيري از رسوبات آسفالتين و واكس فعاليت دارند و در اين مدت ضمن بررسي اين شرايط، پيش بيني هاي خوبي از وضعيت رسوبات مخزن ميدان اهواز داشته اند، همچنين باتوجه به وجود سيستم هاي پيشرفته مطالعات آزمايشگاهي روش هاي ازدياد برداشت پايه آبي و گازي امكان انجام اين آزمايش ها در راستاي پروژه وجود دارد.
وي درباره افزايش ضريب برداشت در اين ميدان اعلام کرد: در اين پروژه مطالعات محدود به روش هاي ازدياد برداشت نخواهد بود و حتما از فناوري هاي جديد نظير لايه شكافي استفاده خواهد شد، اين فناوري پيش تر نيز در برخي ميادين استفاده شده، اما در همه موارد موفقيت آميز نبوده و در دنيا هم در همه موارد موفقيت نداشته است، اما اخيرا بيشتر شرکت هاي توليدي به اين سمت رفته اند.
شهرآبادي با بيان اينکه طبق قرارداد، پژوهشگاه شريک خارجي خود را براي اين پروژه انتخاب کرده و همکاري مناسبي داشته است، افزود: شريک خارجي در اين پروژه در چهار بخش به ما کمک مي کند که تاکنون دو بخش اول را به اتمام رسانده است. دو هدف در اين همکاري مد نظر است که اولاً در کنار پژوهشگاه در فعاليت غربالگري روش هاي ازدياد برداشت حضور داشته باشند و فناوري هاي جديد را معرفي کند؛ افزون بر اين استفاده از نرم افزار بومي و توسعه داده شده توسط اين شركت و مقايسه آن با نرم افزارهاي تجاري مد نظر است.
مشعل - اين روزها که گرماي شديدي در بسياري از شهرهاي کشور، بويژه مناطق جنوبي حاکم شده، دانستن علائم گرمازدگي، راه هاي درمان و علل بروز آن براي هر فردي که در معرض گرما قرار دارد، ضروري است. گرمازدگي، معمولا به دنبال فعاليت بدني متوسط تا شديد در هواي گرم ايجاد مي شود. در اين عارضه به علت تعريق شديد، آب بدن از دست رفته و متعاقب آن درجه حرارت مرکزي بدن بالا مي رود. گرمازدگي مي تواند به صورت خفيف، متوسط يا شديد بروز کند تا جايي که در موارد شديد، حتي مي تواند به مرگ منجر شود. با توجه به اينکه شاهد افزايش دماي هوا در بيشتر استان هاي کشور بخصوص مناطق جنوبي هستيم که در بسياري از ساعت هاي روز، فعاليت و حتي عبور و مرور را دشوار کرده است، بسياري از مردم براي فرار از گرما و خطرات آن، کارها و فعاليت هاي روزمره خود را در صورت امکان به غروب و شب موکول مي کنند؛ هرچند در اين ساعات نيز از گرما و هواي شرجي در امان نيستند؛ اما برخي کارکنان در اين مناطق براي حفاظت از طلاي سياه کشور، بايد در اوج گرما و در فضاي سايت حضور داشته باشند، از اين رو کارکناني که در اين شرايط مشغول به کار هستند، بايد نکاتي را براي جلوگيري از گرمازدگي رعايت کنند.
سيدعليرضا رضوي، پزشک عمومي درمانگاه عملياتي فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي در اين زمينه مي گويد: «از آنجا که در فضاي بسته کار مي کنيم، تابستان و زمستان براي ما تفاوتي ندارد؛ زيرا طي روز تنها براي رفت و آمد به درمانگاه، در محيط باز قرار مي گيريم. کارکنان اداري سايت نيز همينطور هستند؛ اما مشکل اصلي را کارکناني دارند که به صورت فيزيکي در فضاي باز سايت پالايشگاه ها فعاليت مي کنند. آنها 12 ساعت در محيط گرم سايت کار فيزيکي انجام مي دهند. از اين رو کساني که مي خواهند در گرماي زياد فعاليت کنند، با دو مشکل اصلي کمبود آب بدن و کمبود انرژي و کاهش قند خون روبه رو مي شوند. بهتر است براي جلوگيري از کمبود آب بدن، غذاهاي فيبردار مانند سبزيجات، ميوه و... مصرف کنند.»
در اين فصل از سال، دماي هوا در مناطق جنوبي کشور به بيش از 50 درجه مي رسد که اين خود باعث از دست دادن آب بدن و به همران آن، سکته قلبي و... شود. راشين مي آبادي، پزشک عمومي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي در اين باره به کارکنان توصيه مي کند که به دليل شرايط حاکم بر منطقه، مايعات فراوان بنوشند، کمتر غذاي چرب بخورند و همواره ورزش کنند.
او مي گويد: «با توجه به اينکه دماي هوا رو به افزايش است، شاهد گرمازدگي شديد کارکنان هستيم و اگر بموقع به آنها رسيدگي نشود، دچار اسپاسم عضلاني و بيهوشي مي شوند، از اين رو به کارفرماها توصيه مي کنيم بيشتر کارها در شيفت صبح و ساعت 18 به بعد انجام شود. همچنين کارکناني که در فضاي باز فعاليت مي کنند، به دليل تعرق زياد در فصل گرما، ممکن است دچار سنگ کليه شوند. شرجي بودن هوا هم باعث مي شود آلودگي در سطح منطقه باقي بماند، بنابراين به افرادي که به بيماري آسم مبتلا هستند، توصيه مي شود که زياد در فضاي باز قرار نگيرند.»
منطقه خوزستان، تابستان هاي گرم و طولاني و زمستان هايي کوتاه و معتدل دارد. حداکثر درجه حرارت در شهرهاي اطراف آن، بين 40 تا 50 درجه است. درجه حرارت معمولا در تيرماه به بالاترين و در بهمن ماه به پايين ترين حد خود در طول سال مي رسد.
از اين رو با توجه به گرماي هوا و رطوبت موجود در هواي خوزستان، لازم است کارکنان و خانواده هاي آنها از مصرف غذاهاي سنگين اجتناب کنند و غذاهاي سبک را در برنامه غذايي خود قرار دهند. سيدعبدالرضا غني، کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني و مسؤول بخش تغذيه بيمارستان صنعت نفت اهواز در اين باره مي گويد: «منطقه خوزستان، به دليل گرمي آب و هوا و وجود گرد و غبار، شرايط خاصي دارد و کارکنان و خانواده هاي آنها بايد از تغذيه مناسب براي اين شرايط آگاهي داشته باشند؛ زيرا با تغذيه صحيح، مي توان از بروز بسياري از بيماري هاي وابسته به آن پيشگيري کرد. هر منطقه بر اساس شرايط آب و هوايي حاکم بر آن، تغذيه خاصي دارد، از اين رو بايد به کارکنان و خانواده هاي آنها در اين زمينه آموزش هاي لازم داده شود.» به گفته او، «کساني که 40 تا 50 کيلومتر دورتر از اهواز در منطقه عملياتي کار مي کنند، بايد ميوه بيشتري مصرف کنند که متاسفانه شاهد هستيم برخي کارکنان در خوردن ميوه، سبزيجات و لبنيات کوتاهي مي کنند. ميوه هاي تابستاني مانند هلو و زردآلود به دليل آنتي اکسيدان بالايي که دارند، از سرطان دستگاه گوارش جلوگيري و از يبوست و گرسنگي هاي کاذب پيشگيري مي کنند.» غني ادامه مي دهد: «با افزايش دما در فصل تابستان، دماي اين منطقه هم بالا مي رود، از اين رو به کارکنان مناطق عملياتي توصيه مي کنم که روزانه و متناسب با نياز بدنشان، آب فراوان بنوشند، ضمن اينکه از نوشيدن مايعات صنعتي مانند آب ميوه هاي پاکتي و نوشابه هاي گازدار نيز تا حد امکان خودداري کنند. همچنين در معرض تابش مستقيم نور خورشيد قرار نگيرند؛ در غير اين صورت دچار گرمازدگي مي شوند. مصرف روزانه لبنيات را فراموش نکنند و تا حد ممکن غذاهاي کم چرب و مايعات بسيار بخورند. استفاده از آبزيان نيز براي بهبود عملکرد قلب، عروق و تيروييد توصيه مي شود و در مقابل، مصرف انواع کنسروها، ترشي ها و... هم تا حد ممکن کاهش يابد.»
اگر در هواي داغ تابستان، شما يا اطرافيانتان دچار گرمازدگي شديد، بهتر است نکات و توصيه هاي زير را مورد توجه قرار دهيد.
* هنگام گرمازدگي از گرفتن دوش آب سرد به دليل ايجاد شوک، از قرار گرفتن در معرض مستقيم باد کولر به دليل ايجاد عفونت هاي تنفسي و از نوشيدن سريع مايعات بسيار سرد به دليل به هم خوردن وضعيت سيستم ايمني و گوارشي بدن خودداري کنيد.
* با استفاده از يک حوله خنک بدن فرد گرمازده را به حالت طبيعي بازگردانيد.
* ميوه هايي مانند آلبالو، خيار و هندوانه نقش بسزايي در تنظيم درجه حرارت بدن دارند.
* از آنجا که فرد گرمازده ميل زيادي به خوردن آب سرد و يخ دارد، او را تشويق کنيد بتدريج و آهسته مايعات بنوشد تا معده وي دچار تحريک و درد نشود.
واکنش شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به اظهارات رئيس شوراي شهر تهران:
مشعل - هفته گذشته بود که از سوي شوراي اسلامي شهر تهران، خبري مبني بر طلب 700 ميليون دلاري مترو از دولت منتشر شد. اين در حالي است که طرح «توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در هشت کلانشهر اصفهان، تبريز، شيراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم» همسو با ماده 12 قانون رفع موانع توليد و رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور ، 8 خرداد 96 به وزارت نفت سپرده شد. بر اساس اين طرح، وزارت نفت مکلف است متناسب با تعداد سفرهاي اضافي از طريق واگن جديد (نه واگن هاي موجود) با اعلام سرمايه گذار عامل صرفه جويي طرح، تاييد شهرداري تهران و ديگر کلانشهرها و تاييد نهايي وزارت نفت مبلغ صرفه جويي را پرداخت کند.
بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد مقرر شده است، هزار دستگاه واگن جديد طي سال هاي 96 تا 1400 وارد ناوگان مترو تهران و هزار دستگاه واگن جديد وارد ناوگان مترو هشت کلانشهر شود و وزارت نفت پس از ورود واگن هاي جديد و متناسب با تعداد سفر اضافه شده، سرمايه گذاري در تهران را به مدت 10 سال و در ديگر کلانشهرها به مدت 15 سال در نظر گرفته است. ميزان بازپرداخت به صورت تجمعي در تهران و کلانشهرها، حداکثر 2.6 ميليارد دلار (1.42 ميليارد دلار در تهران و 1.18 ميليارد دلار در کلانشهرها) خواهد بود.
در آبان سال 97 مراسم امضاي موافقتنامه هاي مربوط به افزودن واگن هاي جديد با حضور وزير نفت و شهرداران تهران و هشت کلانشهر برگزار شد. براساس موافقتنامه هاي امضا شده، افزايش هزار و 439 دستگاه واگن جديد در تهران و کلانشهرهاي مشهد، تبريز، شيراز، اصفهان، اهواز، قم، کرج و کرمانشاه در دستور کار قرار گرفت. هم اکنون قرارداد ورود 301 دستگاه واگن تا پايان سال 99 به ارزش 428 ميليون دلار با شهرداري تهران و شرکت بهره برداري راه آهن شهري تهران و حومه امضا و ابلاغ شده است و شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به نمايندگي از وزارت نفت در حال پيگيري براي اعلام ورود واگن هاي جديد از سال 96 تاکنون است که اين آمار بايد از سوي شهرداري تهران به اين شرکت اعلام شود. بديهي است، پس از اعلام ورود واگن ها از سوي شهرداري تهران، امکان بازپرداخت پس از تخصيص بودجه از سوي سازمان مديريت و برنامه ريزي و براساس قانون سنواتي بودجه، در چارچوب قرارداد ميسر خواهد بود. ضمن آنکه قرارداد ورود 285 دستگاه واگن جديد نيز با کلانشهرهاي مشهد، تبريز، اصفهان و شيراز در مرحله ابلاغ است و پيش بيني مي شود تا پايان سال 98 در مجموع 321 دستگاه واگن، مشمول طرح ياد شده در تهران و چهار کلانشهر مشهد، شيراز، تبريز و اصفهان شود. مريم مهدي نژاد، مدير پروژه طرح «توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در هشت کلانشهر» با اشاره به ابلاغ قرارداد ورود 301 دستگاه واگن (در قالب قرارداد افزودن هزار واگن جديد به ناوگان متروي تهران) در تاريخ 9 تير امسال به شهرداري و شرکت بهره برداري راه آهن شهري تهران و حومه مي گويد: «در حال حاضر شهرداري مکلف است فهرست واگنهاي جديد را به وزارت نفت اعلام کند تا بعد از تاييد، شرکت بهينهسازي مصرف سوخت نسبت به اخذ عملکرد و بازپرداخت اقدام کند که با وجود پيگيريهاي صورت گرفته، هنوز فهرست در اختيار وزارت نفت قرار داده نشده است.» او با اشاره به سابقه طرح توسعه مترو از محل کاهش مصرف سوخت ادامه مي دهد: «شرکت بهينهسازي مصرف سوخت به نمايندگي از وزارت نفت در سالهاي 80 و 81 نسبت به پرداخت کمک بلاعوض/ يارانه سود تسهيلات براي توسعه مترو در شهر تهران از محل کاهش مصرف سوخت و مطابق با قوانين و مقررات آن زمان اقدام کرد و مبالغي را براي توسعه طرح مترو تهران در اختيار شرکت راهآهن شهري تهران و حومه قرار داد. در سالهاي بعد، مطابق با قوانين بودجه سالانه و مجلس، امکان حمايت از طرحهاي کاهش مصرف سوخت از جمله توسعه مترو ميسر نبود تا اينکه در سال 93 مطابق با قانون بودجه و از سال 94 مطابق با ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابتپذير و ارتقاي نظام مالي کشور، امکان حمايت از طرحهايي که به کاهش مصرف سوخت منتهي ميشود، در چارچوب موارد ذکر شده در قانون فراهم شد که شرط اصلي آن، تصويب طرحها در شواري اقتصاد است.»
مهدي نژاد در پاسخ به اين پرسش که رئيس شوراي شهر تهران بتازگي در گفتوگويي اظهار داشته که بر اساس توافق هاي انجام شده در آن زمان، ابتدا قرار بوده براي هر سفر 25 سنت به مترو پرداخت شود که بعدها اين رقم کاهش يافته است، مي گويد: «در همه مکاتبات موجود آن زمان، بحث پرداخت مبلغ 7 و 9 سنت به ازاي هر سفر مطرح بوده و عدد 25 سنت مطرح نبوده است.»
او در ادامه به تصويب طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر در شوراي اقتصاد در سال 96 و مسؤوليت شرکت بهينهسازي مصرف سوخت به نمايندگي از وزارت نفت در اجراي اين مصوبه اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «در اين طرح براي ورود 2 هزار دستگاه واگن جديد (هزار دستگاه در تهران و هزار دستگاه در هشت کلانشهر) در سالهاي 1396 تا 1400 برنامهريزي شده و تعهدات موضوع اين مصوبه متناسب با تعداد سفرهاي اضافي از طريق واگن جديد در سقف مصوبات صادره از سوي شوراي اقتصاد براي تهران و هشت کلانشهر با اعلام سرمايهگذار عامل صرفهجويي طرح، تاييد شهرداري تهران و ساير کلانشهرها و تاييد نهايي وزارت نفت و تخصيص بودجه از سوي سازمان مديريت و برنامهريزي از محل منابع ناشي از صادرات سوخت صرفهجويي شده، پرداخت خواهد شد.» به گفته مدير اين پروژه، «ورود واگنهاي جديد بايد در بازههاي زماني سه ماهه از سوي شهرداري تهران و ساير کلانشهرها به وزارت نفت اعلام شود و شرکت ملي نفت ايران از منابع حاصل از صرفهجويي سوخت ناشي از سفرهاي اضافي، مکلف است به ازاي هر سفر اضافي نسبت به دوره مبنا، 8/9 سنت پرداخت کند. بنابراين مطابق مصوبه شوراي اقتصاد، وزارت نفت در صورت تخصيص بودجه از سوي سازمان مديريت و برنامهريزي، تنها با ورود واگن جديد بعد از ابلاغ مصوبه شوراي اقتصاد و همچنين در صورت تحقق افزايش سفر نسبت به سه ماهه اول سال 96، ميتواند نسبت به بازپرداخت سرمايهگذاري اقدام کند و امکان پرداخت براي سفرهايي که قبل از اين بازه زماني صورت گرفته، امکانپذير نيست و قانون چنين اجازهاي نمي دهد.»
طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر، آبان پارسال با امضاي اسناد همکاري بين شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، شهرداريها و سازمانهاي قطار شهري تهران، اصفهان، تبريز، شيراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم کليد خورد که بر اساس اعلام شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، در مرحله نخست اجراي طرح، موافقت نامههاي مربوط به افزايش هزار و 439 دستگاه واگن به ناوگان 9 کلانشهر در دستور کار قرار گرفته است.
مهدينژاد با بيان اينکه همزمان با امضاي قرارداد طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهري در تهران با هدف ورود هزار دستگاه واگن، قرارداد ورود 301 دستگاه واگن از اين هزار واگن با شهرداري تهران، شرکت بهرهبرداري راهآهن شهري تهران و حومه و سرمايه گذار امضا شد، مي گويد: «ابلاغ اين قراردادها به ارائه ضمانت نامه بانکي منوط بود که با وجود پيگيريهاي متعدد و با گذشت بيش از پنج ماه از ابلاغ قراردادها، شرکت سرمايهگذار نتوانست ضمانت نامه بانکي ارائه دهد.» او به عزم وزارت نفت براي اجراي طرحهايي از اين دست اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «با هدف همکاري در رفع مشکلات، با تصويب هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، ضمانت بانکي حذف و قرار شد تضميننامه از شهرداري و سرمايهگذار اخذ شود. با اصلاح موارد ذکر شده و ارائه تضميننامه از سوي شهرداري، قرارداد ورود 301 دستگاه واگن به شهرداري و شرکت بهرهبرداري راهآهن شهري تهران و حومه ابلاغ شد؛ اما هنوز شهرداري تهران فهرست واگنهاي جديد را در اختيار وزارت نفت قرار نداده است.»
شرکت بهينهسازي مصرف سوخت با هدف پيگيري و شتاببخشي به اجراي طرحهاي توسعه حملونقل، طي سه ماه اخير جلساتي را با حضور متوليان حوزه حملونقل برگزار کرده است.
در نشستي که ارديبهشت امسال در اين شرکت برگزار شد، مديران عامل شرکت بهره برداري مترو تهران و سازمان مديريت و نظارت بر تاکسيراني تهران از تلاش هاي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت و وزارت نفت در حمايت حداکثري از اجراي طرح هاي اصلاح الگوي مصرف انرژي در بخش حمل ونقل قدرداني و اعلام کردند که وزارت نفت در اجراي طرح ها و قراردادهاي امضا شده در اين حوزه، به عنوان يک بازوي توانمند از هيچ کمکي دريغ نکرده است.
شرکت بهينهسازي مصرف سوخت، اواخر خرداد امسال نيز ميزبان معاون حمل ونقل و ترافيک شهرداري تهران بود که محسن پورسيدآقايي در اين نشست، به پيگيري طرح هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد در حوزه توسعه و نوسازي ناوگان حمل ونقل عمومي شهر تهران با حمايت هاي تمام و کمال وزارت نفت اشاره کرد و تلاش هاي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت را در مسير تسهيل اجراي قراردادهاي منعقد شده در اين حوزه، موثر برشمرد.
محققان در پي كاربردهاي گسترده براي شيمي جديد هستند. آنان بر اين باورند که صدف هاي سياه داراي قدرت چسبندگي بالا هستند. مواد شيميايي كه صدف هاي سياه را قادر مي سازد به سنگ ها و بدنه كشتي ها بچسبند، مي تواند به زودي راه حلي براي پاك كردن آب از آلودگي هاي نفتي به شمار آيد. دانشمنداني از چين و ايالات متحده طيف وسيعي از پروژه هاي تحقيقاتي مهندسي را در مجله «Matter» در مورد كاربرد هاي مختلف صدف هاي سياه از توليد بخار خورشيدي تا حذف فلزات سنگين از فاضلاب، به چاپ رسانده اند.
هائو چنگ يانگ از دانشگاه سان يات سن چين، در اين باره مي گويد: «صدف هاي سياه معمولا به عنوان يك مزاحم در صنايع دريايي در نظر گرفته مي شوند، زيرا تعداد زيادي از آنها در سطوح زيرآبي جمع مي شوند.» اما همين توانايي صدف هاي سياه است كه به آنها اجازه مي دهد زير آب پيوستگي قوي به سطوح ديگر ايجاد كنند كه دانشمندان از آن به عنوان راه حل مشكلات با الگوبرداري از بيوشيمي آنها الهام مي گيرند. «صدف سياه» نام عمومي گونه هاي متنوعي از نرم تنان دوكفه اي و صدف دوكفه اي است كه در آب هاي شور يا آب شيرين زندگي مي كنند. صدف اين جانوران نازك و بلند، اما نسبتا محكم است. اين صدف ها از يك انتها پيوسته اند و در انتهاي ديگر دندانه هاي ريزي آنها را به هم قفل مي كند. گوشت درون صدف سياه خوردني است. صدف هاي سياه دريايي را انسان، ستاره دريايي، پرنده هاي دريايي و بسياري از شكم پايان مي خورند. صدف هاي آب شيرين را سمور آبي، راكون، اردك و بوزينه و غازها مي خورند. صدف ها در مقابل جريان هاي قدرتمند و امواج نيرومند مقاوم هستند و با استفاده از خوشه هايي از رشته هاي ترشحي نازك و به طرز شگفت انگيزي سخت، اتصال خود را به صخره ها حفظ مي كنند. معمولا اين رشته ها را به زبان ساده تر «ريش صدف» مي خوانند.
اين رشته ها قدرت چسبندگي خود را از يك گروه اسيد آمينه به نام دي هيدروكسي فنيل آلانين (DOPA) به دست مي آورند كه با انجام ژيمناستيك هاي مولكولي، شامل پيوند هاي هيدروژني و تعاملات هيدروفوبيك و الكترواستاتيك، به سطوح مي چسبند.
دانشمندان متوجه شده اند كه DOPA مي تواند به تمام سطوح از طريق اين تعاملات بچسبد و بنابراين پسر عموي شيميايي آن يعني دوپامين و پليدوپامين (PDA) هم مي توانند همين خواص را داشته باشند. بر اساس يافته ها، اين ويژگي موجب رشد تحقيقات مربوط به شيمي الهام گرفته از صدف هاي سياه شده تا به عنوان ابزاري قدرتمند براي مهندسي سطوح مواد و علوم زيست محيطي مورد استفاده قرار گيرد. به عنوان مثال، پژوهشگران در حال توسعه روش هاي جديد براي جداسازي نفت و آب با يك عامل «سوپر جاذب» هستند كه با استفاده از چسبندگي مواد شيميايي صدف هاي سياه، مايعات را از يكديگر جدا كنند. به اعتقاد اين پژوهشگران، نشت نفت و آلودگي نفتي، يك چالش روبه رشد جهاني براي محيط زيست و اكوسيستم دريايي هستند. غشاهاي سنتي و جاذب ها نمي توانند براي تقاضاي رو به رشد جداسازي نفت از آب راه حلي موثر تامين كنند.
انجمن جهاني اقتصاد، دسترسي ناكافي به آب پاك را يكي از بزرگ ترين خطرهاي اجتماعي امروز جهان مي داند. با توجه به تغييرات اقليمي، افزايش جمعيت و افزايش توليد صنعتي، دسترسي به آب نيز بدتر مي شود؛ بنابراين دانشمندان تلاش كرده اند روش هاي كارآمد تميز كردن آب را با درك چگونگي تعامل با مواد جامد مانند غشاء و سوربنت ها (موادي كه روغن را جذب مي كنند) كشف كنند.
پژوهشگران بر اين باورند كه اين نوآوريِ مبتني بر صدف هاي سياه، ممكن است براي توليد در مقياس بزرگ مناسب باشد، زيرا مي تواند باعث كاهش آسيب هاي زيست محيطي به محيط دريايي پس از نشت نفت شود.
چسبندگي صدف هاي دريايي، موضوعي جالب توجه براي كساني است كه به پاكسازي آب علاقه مند هستند. جورج هربرت وايت، استاد برجسته دانشگاه كاليفرنيا، كه بيوشيمي گياهان دريايي را مطالعه مي كند، مي گويد: «براي بيشتر مردم، اين موضوع شهودي است كه اگر مي خواهيد چيزي را به هم بچسبانيد، حتي سعي هم نكنيد اين كار را زير آب انجام دهيد. دليلش هم اين است كه آب، به عنوان يك مولكول، دوست دارد به سطوح بيش از - و بهتر از – بسياري از چسب ها بچسبد. » مهندسان با درك اينكه چطور صدف ها چسبندگي زير دريا را ايجاد مي كنند، بهتر درك مي كنند كه چگونه سطوح با مواد در آب مي توانند ارتباط برقرار كنند و در نهايت مي توانند موادي ايجاد كنند كه ممكن است باعث جدا شدن آب از آلاينده ها شود.
كارهاي زيادي را مي توان با آب و PDA انجام داد. به عنوان مثال، سث دارلينگ، مدير مرکز مهندسي مولکولي در آزمايشگاه هاي آرگون با استفاده از PDA، به دنبال ايجاد يك رابط كاربري است كه ذرات باردار را دفع و آب را جذب مي كند. اين فناوري مي تواند در پاكسازي فاضلاب آلوده از فلزات سنگين به ما كمك كند. گروه هاي ديگري روي غشاهاي جذب كننده كه نفت را جذب و آب را دفع مي كنند، كار مي كنند؛ فناوري اي كه مي تواند براي حل خطر نفتي مفيد باشد. صدف هاي سياه همچنين موجب پيشرفت هايي در زمينه فناوري تصفيه آب شده اند. مواد نوآورانه اي كه مي توانند فلزات سنگين، آلاينده هاي آلي و پاتوژن ها را از فاضلاب حذف كنند، از PDAها توليد و به راحتي با چنين آلاينده هايي تركيب مي شوند. دارلينگ ادامه مي دهد: اگر مخلوط نفت و آب را در برابر اين غشا قرار دهيد، نفت خود به خود از طريق منافذ منتقل و آب پشت سر گذاشته خواهد شد؛ تا به امروز، اين فناوري تنها براي نشت هاي كوچك نفتي شبيه سازي شده استفاده شده است. بلر برتمن، مهندس شيمي و استاديار ايالت جورجيا نيز در اين باره مي گويد: اين بررسي به پيشرفت هاي هيجان انگيز براي تميز كردن آب اشاره دارد.
او مي گويد: چيزهاي زيادي وجود دارد كه مي توانيد با [اين مواد] انجام دهيد. عالي است كه آنها را در اين زمينه مورد استفاده قرار دهيم. برتمن مي گويد كه معمولا مواد الهام گرفته شده از صدف هاي دريايي را به عنوان چسب هاي پزشكي در محيط هاي مرطوب در آينده مي بيند. برتمن و دارلينگ موافق هستند كه اين مواد بايد قبل از اينكه به استفاده عملي تبديل شوند و كارآمدتر شوند. دارلينگ مي گويد: اغلب، مادر طبيعت از ما هوشمندتر است، زيرا او ميلياردها سال است كه راه حل هاي خود را پيدا كرده است. ما هنوز از صدف هاي دريايي ياد مي گيريم.
دانشمندان همچنين در حال انجام تحقيقات روي توانايي فوق العاده PDA براي تبديل نور به گرما هستند. PDA مي تواند 99 درصد انرژيفوتون ها را جذب و آن را ظرف چند تريليونوم ثانيه به حرارت تبديل كندكه مي توان از اين قابليت براي ايجاد يك تبخيركننده فتوترمال قابل انعطاف، مقياس پذيرو كاملا تجزيه پذير به منظور توليد بخار خورشيدي بهينه بهره برد.
البته هنوز چالش هاي زيادي بايد از پيش رو برداشته شود تا بتوان از اين نوآوري ها در دنياي واقعي بهره برد.
دانشمندان همچنان در تلاشند تا به طور كامل خواص مواد شيميايي توليد شده به وسيله صدف هاي سياه را درك كنند و تعاملات پيچيده بين آمينو اسيد ها را كه بر خواص چسبنده تاثير مي گذارند، دريابند.
دانشمندان به اين نتيجه رسيده اند كه در آينده شيمي الهام گرفته شده از صدف هاي سياه، ظرفيت هاي هيجان انگيزي براي ادغام با فناوري هاي در حال ظهور مانند چاپ سه بعدي براي طراحي مواد با كارايي بالا با كنترل بي سابقه بر ساختار و خواص ميان پهنه اى دارند.
منبع: پايگاه اينترنتي مجله کازمو
مترجم: عباس حاجي هاشمي
شرکت ملي نفت ايران
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت درامور توليد با تاکيد بر ضرورت استقرارسامانه يکپارچه مديريت دارايي هاي فيزيکي در شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، بهينه سازي روابط، کاهش ريسک و هزينه، همچنين افزايش کارايي رامهم ترين اهداف اين سامانه برشمرد. فرخ عليخاني بابيان اين که مهم ترين ماموريت مديران، تبديل نوآوري هاي فردي به نوآوري هاي سازماني است، افزود: تاپيش ازنيمه دوم قرن بيستم، شاخص کارايي، وجه تمايز شرکت ها بود، اما اکنون خلاقيت، نوآوري و ايده هاي نو است که مزيت رقابتي دارند.
عليخاني باتاکيد بر ضرورت توانمندسازي منابع انساني و استفاده حداکثري ازتوان و ظرفيت کارکنان گفت: خوشبختانه شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي سرمايه انساني جوان، زبده و توانمندي دارد که موفق شده است ماموريت توليد نفت و گاز را در شرايط ايمن و پايدار، نگه دارد.
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور توليد با اشاره به جايگاه روحيه و تفکر علمي، همچنين خلاقيت به عنوان پيش شرط هاي توسعه صنعتي، شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي را به دليل دارا بودن نيروهاي متخصص و جوان، شايسته اين عنوان توصيف کرد.
عليخاني با تبيين جايگاه وفعاليت هاي انجام شده درشرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي از آن به عنوان شرکتي پيشرو ياد و تصريح کرد: فعاليت هاي انجام شده، نشان دهنده جاري بودن روح دانش، تفکر، نوآوري و اعتماد به نفس دراين شرکت است.
وي با بيان اين که توليد ايمن و پايدار، مهم ترين اولويت شرکت ملي نفت ايران است، گفت: اين مهم درمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، به ويژه شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي به خوبي محقق شده است.
عليخاني با اشاره به شرايط خاص کشور و لزوم وحدت رويه وهمفکري ساختاري وسازماني، هم افزايي فکري وعملي راعامل مهم فرهنگي در تامين منافع سازمان ها و کشور برشمرد و افزود: هم افزايي، عنصر فرهنگي مهمي است که موجب همدلي و همفکري مي شود و نقش بي بديلي درتعالي سازمان به عهده دارد، ضمن آن که رويکرد مناسبي براي توسعه همه جانبه کشور فراهم مي کند.
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امورتوليد درسفربه استان فارس به منظور آغاز طرح توسعه ميدان نفتي سروستان و سعادت آباد، از شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي ديدار و وضع کنوني اين شرکت را بررسي کرد.
در اين سفر شرايط توليد، روند تعميرات اساسي، چالش هاي پيش رو براي رسيدن به اهداف توليد نفت و گاز، همچنين مشکلات منابع انساني بررسي شد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري ازساخت قطعات توربين سولارساترن و صرفه جويي 100 ميليارد ريالي دراين شرکت خبر داد. ابراهيم پيرامون افزود: با تلاش کارشناسان اداره نگهداري و تعميرات و مشارکت شرکت هاي دانش بنيان به منظور تحقق اقتصاد مقاومتي و تکيه بردانش بومي، قطعات معيوب توربين سولارساترن طراحي و ساخته شد. وي افزود: نقش راهبردي توربين در تاسيسات نفت و گاز به عنوان يکي از مهم ترين ماشين آلات راهبردي در فرآيند انتقال و فرآورش توليد، کارشناسان اداره تعميرات را برآن داشت که با تکيه بر توان داخلي و استفاده از قطعات موجود در انبار مازاد، به تعمير قطعات اصلي توربين ها اقدام و آن را دوباره عملياتي کنند. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري مطالعه، طراحي و تعميرمحل هوزينگ بيرينگ پاورتوربين، طراحي بيرينگ جديد آن، همچنين تعميرکلي هر دومرحله روتورکامل کمپرسورتوربين سولار و تعويض تيغه هاي متحرک روتورها را بخش هايي از مراحل اين عمليات اعلام کرد. به گفته پيرامون، پين گذاري دقيق و اندازه گيري هاي فوق العاده حساس و تعميرمحفظه آلومينيومي ورودي هواي توربين از ديگر بخش هاي اين عمليات است که بااستفاده ازموجودي مازادانبار، تعمير و ترميم شده است. وي ازتعمير و راه اندازي دو دستگاه توربين سولارساترن براي استفاده در کارخانه هاي بهره برداري شماره3 آغاجاري و واحد بهره برداري رامشير خبر داد و افزود: اين توربين ها نصب و تست و راه اندازي شده اند. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري گفت: برنامه ريزي لازم براي تعمير 6دستگاه توربين ديگر نيز انجام شده است. وي سود و صرفه اقتصادي حاصل از انجام اين عمليات را افزون بر 100ميليارد ريال اعلام و اظهار کرد: با ساخت اين قطعات که با کمترين هزينه نسبت به الگوهاي خارجي انجام شد، برگ زرين ديگري بر افتخارات بر شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري افزوده شد.
شرکت ملي حفاري ايران
رئيس دستگاه حفاري93 فتح ازآغاز حفردهمين حلقه چاه نفتي با به کارگيري دکل93فتح در ميدان نفتي مارون خبر داد.
پويا احمديان گفت: با پايان عمليات حفاري و تکميل يک حلقه چاه توسعه اي- توصيفي در ميدان نفتي اهواز، دکل 93 فتح براي حفاري چاه توسعه اي جديد، به ميدان مارون منتقل مي شود.
وي اظهار کرد: دکل 93 فتح پنج سال است به ناوگان شرکت ملي حفاري پيوسته و تحت سرپرستي مديريت عمليات حفاري – 3 خشکي است و تاکنون 31 هزار و 866 متر حفاري چاه هاي نفت و گاز را در کارنامه خود به ثبت رسانده است. رئيس دستگاه حفاري 93 فتح گفت: اين دستگاه سنگين که دو هزار اسب بخار توان دارد، در شمار روزآمدترين دستگاه هاي حفاري شرکت است که از سيستم گرداننده فوقاني، مديريت پسماند، سه دستگاه پمپ و پنج دستگاه ژنراتور برخوردار است. احمديان افزود: با توجه به تجهيزات و متعلقات، دکل 93 فتح در رديف دستگاه هاي بدون حادثه و دوستدار محيط زيست قرار دارد. وي گفت: مهارفوران چاه 147 رگ سفيد با هدايت متخصصان مجرب و سختکوش از طريق حفر يک حلقه چاه امدادي و بستن چاه از عمق را مي توان از عملکردهاي قابل دفاع دکل 93 فتح برشمرد. احمديان يادآورشد: عمليات جابه جايي اين دستگاه و برپايي آن در مکان جديد با احتساب نقل و انتقال اردوگاه در 10محموله از سوي خودروهاي سنگين کشنده و تريلردرمدت زمان حدود 20روزانجام مي شود.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
همايون کاظميني، سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي ياران جنوبي از استقرار و راه اندازي تفکيک گر سيار (MOS) در طرح توسعه اين ميدان خبر داد.
وي گفت: استفاده ازاين سامانه باتوجه به مطالعات انجام شده براي توليدبهينه وحداکثري نفت ازچاه هاي توليدي اين ميدان مشترک در دستور کار قرار گرفته است.
کاظميني در توضيح اين مطلب افزود: درشرايطي که چاه فشار لازم براي ارسال به واحد بهره برداري را ندارد، نصب اين دستگاه درمحل ايمن و بستن اتصالات موجب مي شود جريان نفت به سمت تفکيک گر هدايت و پس ازبرخورد با سيني پخش کننده، گاز به سمت بالا و نفت به جهت پايين جريان يابد.
وي افزود: پس ازتثبيت نفت، تلمبه روشن وسطح نفت به وسيله شير خودکار خروجي تنظيم و کنترل مي شود.
کاظميني ادامه داد: اين عمليات تا رسيدن فشارچاه به مقدارموردنياز براي ارسال نفت تفکيک شده به سمت واحد بهره برداري، تحت کنترل قرار مي گيرد و افزايش ظرفيت توليد نفت را در پي دارد.
وي گفت: ارزيابي شرکت هاي ارائه دهنده اين دستگاه (MOS) انجام شده و در مرحله نهايي است.
کاظميني بابيان اين که شرکت هاي ارائه دهنده اين خدمات کاملا ايراني بوده وازسوي گروه فني ومهندسي مجرب بازديد شده اند، تصريح کرد: بنابر ارزيابي انجام شده، مذاکرات نهايي براي واگذاري کاربراساس قانون مناقصه شرکت ملي نفت ايران درحال انجام است.
پژوهشگاه صنعت نفت
دومين نشست رصد فناوري هاي نوظهور و برافکن با محوريت بررسي و ارزيابي عملکرد فناوري هاي نوين و آثار آن در صنعت نفت برگزار شد. در اين نشست، جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، معاونين و روساي پرديس ها، تيرماه امسال در پژوهشگاه صنعت نفت حضور داشتند.
همچنين دراين سلسله نشست ها، درباره نتايج رصد فناوري هاي نوظهور و برافکن و تاثير آنها بر روند آينده نفت و سه فناوري انرژي هاي تجديدپذير، ديجيتاليزاسيون و چاه هوشمند بحث و تبادل نظر شد.
اين فناوري ها تا چند سال آينده در همه حوزه هاي فناوري، انقلابي ايجاد خواهد کرد و صنعت نفت نيز از اين موضوع مستثنا نخواهد بود.
از نظر موسسه مکنزي بلاک چين، بيگ ديتا IOT، انرژي هاي تجديدپذير 3 D printing، رايانش ابري واقعيت مجازي، مواد هوشمند خودرو برقي يا فناوري هاي نوين مانند چاه هوشمند و فناوري هاي نو ازدياد برداشت به عنوان فناوري برتر شناخته شده است.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در اين نشست، افزون بر پرداختن به فعاليت هاي جاري، بر ضرورت انجام مطالعات و تحقيقات در حوزه هاي نوظهور تاکيد و تصريح کرد: يکي از اهداف پژوهشگاه صنعت نفت ايجاد ظرفيت هاي جديد است و اين مهم بايد در دستور کار سازمان باشد. توفيقي ادامه داد: با شکل گيري اکوسيستمي که با تشکيل مرکز نوآوري کامل مي شود، مي توان اين ظرفيت ها را در قالب استارتاپ ها به جريان انداخت.
وي درخواست بودجه اي مستقل براي انجام مطالعه و تحقيقات در اين زمينه را که با همکاري شرکت ملي نفت ايران انجام شده است، مويد اهميت توجه به فناوري هاي نوظهور برشمرد.
نخستين نشست رصد فناوري هاي نوظهور وبرافکن چندي پيش با عنوان «بررسي فناوري هاي چاه هوشمند و سنگ ديجيتال» برگزار شد.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
عمليات اجرايي ساخت مدرسه 9 کلاسه متوسطه دوره اول در مجموعه مسکوني دو هزار واحدي نفت اهواز با 15درصد پيشرفت، دردست اجراست.
محمدخانچي، مشاور مديرعامل در اموراجرايي و پيگيري شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: پروژه ساخت اين مدرسه با اعتبار 26ميليارد ريال ازمحل اعتبارات طرح کمک به عمران مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران از اواسط سال گذشته آغاز شده است. وي با بيان اين که مجري احداث اين مدرسه اداره کل نوسازي مدارس خوزستان است، گفت: اين مجموعه آموزشي در زميني به مساحت هزار و 650متر مربع احداث مي شود. خانچي بااشاره به 1160 مترمربع فضاي آموزشي اين مدرسه اظهار کرد: مدرسه يادشده شامل دوآزمايشگاه، کارگاه، نمازخانه و کتابخانه است. ساخت مجموعه مسکوني دو هزار واحدي کارکنان نفت اهواز از بهمن ماه 89 آغاز شد که تاکنون 800واحد آن تکميل و واگذار شده است.
در اين مجموعه احداث 6 مدرسه و دو مسجد جانمايي شده که تاکنون دو مدرسه 10 و 12 کلاسه ساخته شده و به بهره برداري رسيده است. ساخت يک مسجد و يک مجموعه ورزشي نيز در دست اقدام است که هزينه ساخت آنها ازمحل اعتبارات طرح کمک به عمران مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران تامين شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب از آغاز تعميرات اساسي منطقه عملياتي تنگ بيجار خبرداد.
سعيد ناصري پوربا بيان اين که تعميرات اساسي منطقه گازي تنگ بيجار همواره داراي حساسيت ويژه است، افزود: اين مهم بدون برون سپاري و به همت مهندسان اين شرکت در حال انجام است.
وي تصريح کرد: همکاران عملياتي براي اين منظور همواره با چالش هايي مانند خطرهاي ناشي از فعاليت درمناطق گازي، همچنين ريسک بالاي عملياتي کمبود متريال و قطعات، مسائل ناشي از تحريم ها، گرماي شديد هوا و سخت گذر بودن مسيرهاي خطوط لوله روبه رو هستند.
وي ادامه داد: تعميرات درپنج گروه اصلي تعميرات خطوط لوله، مکانيک، برق، ابزار دقيق و کارگاه مرکزي پس از برنامه ريزي و انجام هماهنگي بين واحدها انجام مي شود.
به گفته ناصري پور، همه مراحل انجام اين عمليات، با استفاده از ظرفيت ها ي موجود درمنطقه به همت نيروهاي متخصص آن، بدون استفاده ازهر نوع برون سپاري انجام مي شود.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازغرب با قدرداني ازمهندسان اين شرکت درهمه مناطق عملياتي تصريح کرد: درگذشته همه اقدام هاي عملياتي با استفاده از پيمانکار و صرف هزينه مالي بالا در مدت زمان طولاني انجام مي شد، اما اکنون اين مهم با حداقل هزينه و در کمترين زمان ممکن (يک ماهه) با استفاده از امکانات مناطق عملياتي انجام مي شود.
ناصري پور با اشاره به مراحل انجام کار تعميرات اساسي در منطقه عملياتي تنگ بيجار، برشکاري، جوشکاري نقاط آسيب ديده حاصل از گزارش هاي بازرسي فني، نصب يک دستگاه ال بي وي 18اينچ، همچنين گريس کاري و روانکاري ولوهاي موجود در TCF و ISF و LBV ها را بخشي از اين عمليات برشمرد.
به گفته وي، تعميرانواع ولوهاي موجود درمنطقه تنگ بيجار، برشکاري، جوشکاري، تنش زدايي خطوط جرياني، توپک راني خطوط وچاه هاي موجود، همچنين خاکبرداري و تميزکاري اطراف لاين هاي جرياني، گريس کاري و روانکاري ولوهاي اصلي(سرچاهي) از ديگر بخش هاي تعميرات اساسي درمنطقه عملياتي تنگ بيجار است.
مديرکل روابط عمومي وزارت نفت در حکمي، محمد ناصري را به عنوان مشاور خود منصوب کرد. در حکم کسري نوري خطاب به محمد ناصري آدينه وند آمده است: «با توجه به سوابق و تجارب ارزشمند جنابعالي، بدينوسيله به عنوان مشاور مديرکل منصوب مي شويد. اميد است با استعانت از خداوند متعال در انجام ماموريت هاي محوله موفق و مويد باشيد.» ناصري پيش از اين به عنوان رئيس روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران مشغول به فعاليت بود که با حکم مسعود کرباسيان، مديرعامل اين شرکت، جاي خود را به مجيد بوجارزاده داده است.
با حکم مسعود کرباسيان
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران طي حکمي مجيد بوجارزاده را به عنوان رئيس روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران منصوب کرد. به گزارش شانا به نقل از شرکت ملي نفت ايران، در حکم کرباسيان خطاب به بوجارزاده آمده است: «با عنايت به سوابق و تجربيات ارزشمند جنابعالي به موجب اين حکم به عنوان رئيس روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران منصوب مي شويد. نظر به اهميت جايگاه شرکت ملي نفت ايران در عرصه داخلي و بين المللي ايجاب مي نمايد مساعي خود را جهت انعکاس مطلوب و ارتقاي سطح گزارش دهي عملکرد شرکت ملي نفت در ايران و جامعه بين المللي به کار گيريد. از خداوند متعال توفيق روزافزون شما را در انجام وظايف محوله خواستارم». گفتني است بوجارزاده پيش از اين به عنوان رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز ايران فعاليت داشته است.
منطقه دو عمليات انتقال گاز
مدير منطقه دو عمليات انتقال گازاز تعميرات 12 هزارساعته مولد برق گازي GAUSCOR تاسيسات تقويت فشار گاز ندوشن 8 براي نخستين بار در کشور خبر داد. سيد مجتبي گلستانه با بيان اين که در اين ايستگاه، تامين برق به طور کامل متکي به مولدها است، افزود: تعميرات اين مولد برق گازي، با استفاده از توانمندي شرکت هاي داخلي در زمينه ساخت قطعات و انجام خدمات موردنياز انجام شده است. وي اظهار کرد: نکته ارزشمند و مهم در اقدام تعميراتي يادشده اين است که تعميرات مولد برق گاز GAUSCOR بدون هيچ گونه آموزش هاي مرتبط تعميراتي و تنها با بهره مندي از توانمندي علمي و تجربي کارکنان تعميرات اساسي منطقه دو عمليات انتقال گاز انجام شده که گامي مهم در جهت خوداتکايي، کاهش هزينه ها و کسب دانش فني است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان با تاکيد بر حفظ و استمرار خدمت رساني به شهروندان زلزله زده اين شهر گفت: تا پايان حل اين بحران بنا به وظيفه انساني و اسلامي درکنار شهروندان خواهيم ماند.
قبادناصري در نشست مديريت بحران و پدافند غيرعامل اين شرکت اعلام کرد: وقوع اين زلزله تلنگر و هشداري جدي به همه ما بود و بايد با بررسي عملکرد و ارزيابي نقاط ضعف و قوت خودمان در اين حادثه، به تقويت نقاط قوت و برطرف کردن نقاط ضعف اقدام کنيم.
وي با تاکيد بر لزوم پدافند غيرعامل به عنوان دستور کار جامع براي مقابله با حوادث و بحران ها گفت: با توجه به غيرقابل پيش بيني بودن اين حادثه و از طرفي فعال بودن گسل هاي زمين در اين منطقه که سبب وقوع زمين لرزه هاي متعدد مي شوند، بايد با آماده کردن سناريوهاي متعدد براي مقابله با چنين حوادثي خود را آماده کنيم و با تمرين آن در قالب مانورهاي برنامه ريزي شده آمادگي و عملکردمان را محک جدي بزنيم.
رئيس کميته مديريت بحران و پدافند غيرعامل صنعت نفت مسجدسليمان با بيان اين مطلب که وقوع زلزله با اين شدت و خرابي شوک رواني فوق العاده شديدي به مردم وارد کرد، افزود: نشر خبرهاي متناقض و بدون منبع و پشتوانه علمي در فضاي مجازي، سبب تشديد اضطراب و آشفتگي رواني شهروندان شد و لازم است آنان بدانند که اخبار صحيح را بايد از مجاري رسمي و مورد وثوق دريافت کنند و به منابع نامعتبر اعتنايي نکنند.
ناصري به آسيب ديدگي اماکن اداري وغيرصنعتي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان در حادثه زلزله اشاره وتصريح کرد: ساختمان هاي اداري و مسکوني زيادي از اين شرکت دچار خسارت هاي جدي شدند که عمليات ارزيابي و بررسي آنها باتشکيل کارگروه هاي جداگانه در دست انجام است.
غلامرضا شريعتي، استاندارخوزستان نيزدر نشست شوراي مديريت بحران شهرستان مسجدسليمان بر ضرورت تسريع در ارزيابي و برآورد خسار ت هاي ناشي از وقوع زلزله براي ارائه به هيئت دولت تاکيد و تصريح کرد: بايد هر چه سريع تر به مشکلات زلزله زدگان ساکن در سالن هاي ورزشي نفت رسيدگي شود.
وي با اشاره به حادثه زمين لرزه 5.7ريشتري مسجد سليمان گفت: اگرچه بنا به عنايت الهي جان شهروندان در برابر اين بلا به خطر نيفتاد، اما حوادث اينچنيني بسيار محتمل است و براي مقابله با آنها بايد آماده باشيم.
شريعتي همچنين با اشاره به ميزان خسارت وارد شده به ساختمان برخي مدارس افزود: زمان به سرعت مي گذرد و بايد براي آغازسال تحصيلي جديد وضع همه مدارس مطلوب و براي حضور دانش آموزان مهيا شود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان
شرايط عملياتي تاسيسات انبارنفت شهيدرجايي بندرعباس دربازديد معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران بررسي شد.
حميدقاسمي ده چشمه درسفر به بندرعباس و حضور در انبارنفت شهيد رجايي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان، از روند بارگيري فرآورده و کنترل عمليات مخازن دراين انبار نفت بازديد کرد.
درجريان اين بازديد، معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران شرايط عملياتي تاسيسات انبار شهيد رجايي بررسي و دستورات لازم براي رفع مسائل و مشکلات مربوط به آن صادر کرد.
قاسمي ده چشمه همچنين ازمراحل مختلف صدوربارنامه، مرکزکنترل عمليات مخازن، ساختمان جديد بهداشت، ايمني و محيط زيست انبارنفت شهيد رجايي، مخازن نفت گاز و بنزين و تلمبه خانه ها ديدن کرد.
درسفر به بندرعباس و بازديدازتاسيسات انبارنفت شهيدرجايي بندرعباس، محمد رضا مظلومي، مديرعمليات شرکت ملي پخش نيز با قدرداني از کارکنان شرکت پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان، شرايط عملياتي انبارنفت شهيد رجايي را مهم برشمرد.
وي افزود: برنامه ريزي هاي انجام شده براي مکانيزه شدن فعاليت ها در اين انبار نفت موجب مي شود که روند فعاليت ها باسرعت و سهولت بيشتري انجام شود.
مظلومي همچنين تامين نيروي انساني در انبارنفت شهيدرجايي را از اولويت هاي قابل پيگيري درستاد تهران عنوان کرد.
پالايشگاه گاز ايلام
پالايشگاه گازايلام اهداف راهبردي خود را براي چشم انداز افق سال 1404 باعنوان شرکت سرآمد پالايش گاز کشوردر دسترسي به پنج هدف کلان تدوين کرده است. شهريارداري پور، مديرعامل شرکت پالايش گازايلام، با بيان اين که اهداف کلان اين پالايشگاه درحوزه هاي توليد، پژوهش، اچ اس اي، تعالي سازماني و بهره وري تدوين شده است، افزود: براي دستيابي به اهداف کلي چشم انداز، اهداف راهبردي بيست وچهارگانه اي به همراه اقدام ها و پروژه هاي شفاف لازم ترسيم شده است که به طورمستمر پايش و ارزيابي مي شوند. داري پوربا بيان اين که تعميرات اساسي پالايشگاه گاز ايلام از نيمه دوم تيرماه آغازشده است و انتظار مي رود مطابق برنامه پيش برود، اظهار کرد: تعميرات اساسي شامل تجهيزات ثابت، دوار، تجهيزات برقي و ابزار دقيق شرکت و تعويض بعضي از مواد شيميايي و انجام نسوزکاري در تجهيزات خواهد بود. وي تصريح کرد: درکنار فعاليت هاي تعميراتي، فعاليت واحد بازرسي فني وبازديد از تجهيزات وتحليل نتايج آنها براي اطمينان از عملکرد تجهيزات انجام مي شود. مديرعامل شرکت پالايش گازايلام درباره رعايت اصول وقوانين اچ اس اي تصريح کرد: در صنايع نفت و گازبه واسطه وجود ظرفيت خطرها وحوادث، رعايت ايمني در همه عمليات و فعاليت ها، يکي از ارکان مهم انجام کار است. داري پوربا بيان اين که درپالايشگاه گازايلام دوره هاي آموزشي ايمني به صورت مستمر براي همه کارکنان اعم از رسمي و پيمانکاري برگزار مي شود، تصريح کرد: واحد اچ اس اي با برنامه ريزي و انجام فعاليت هاي مدون، موفق به حداقل رساندن حوادث در چند سال گذشته شده است. داري پور با اشاره به اين که پالايشگاه هاي گاز در زمان فعاليت به اقلام و تجهيزات يدکي متنوع و زيادي نياز خواهند داشت که تامين آنها از اهميت خاصي برخوردار است، افزود: تامين کالاي ساخت داخل، رويکردي است که درسال هاي اخير بر شرکت پالايش گاز ايلام حاکم بوده، به گونه اي که پارسال حدود60درصدکالاهاي خريداري شده از محصولات توليدکنندگان داخلي و با استفاده از توانمندي ساخت داخل کشور بوده است. به گفته مديرعامل شرکت پالايش گازايلام، تامين کالاي جاذب رطوبت (مولکولارسيو)يکي از مهم ترين پروژه هاي اين پالايشگاه به شمار مي رود که باهدف حمايت از کالاي ايراني و توليدکنندگان داخلي اجرايي شده و صرفه جويي ارزي قابل توجهي ايجاد کرده است.
شرکت نفت فلات قاره ايران
رئيس واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ايران ازبرگزاري 206 هزار و 196نفر-ساعت دوره آموزشي براي کارکنان اين شرکت درسال گذشته خبر داد. اميد مولاوردي خاني با بيان اين که اين ميزان شامل 521 دروه آموزشي است، افزود: اين دوره هاي آموزشي براي 9 هزار 640 نفر برگزارشده است. وي سرانه آموزش کارکنان شرکت فلات قاره ايران را در سال گذشته، 63 نفر -ساعت عنوان کرد. مولاوردي خاني با بيان اين که شعار واحد آموزش شرکت فلات قاره ايران «آموزش براي همه» است، تصريح کرد: تلاش بر اين است که همه کارکنان شرکت اعم از رسمي، پيماني، قراردادي و پيمانکاري دوره هاي آموزشي که دراين شرکت برگزار مي شود، بهره مند شوند. وي دوره هاي غواصي و بقا در دريا، همچنين عمليات فرودگاهي را از جمله عملياتي برشمرد که از سوي واحد آموزش طراحي و اجرا مي شود. رئيس واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ايران با بيان اين که دوره آموزشي بقا در دريا يکي از دوره هاي مهم است که ارتباط نزديکي با سلامت کارکنان درسکوها و مناطق عملياتي دارد، اظهار کرد: ازسال 96 موفق شده ايم با کسب مجوز از سازمان هواپيمايي کشوري اين دوره ها را به صورت درون سازماني وبدون نياز به شرکت هاي ديگر با هزينه بسيار پايين تر برگزار کنيم. مولاوردي خاني، برگزاري دوره هاي مديريت فرودگاهي براي نخستين بار، برگزاري دوره مديريت کسب و کاربراي 22 نفردرمدت يک سال، اختصاص فضاي آموزشي براي کارکنان، همچنين راه اندازي سامانه آموزش از راه دور و بارگذاري 33 دوره آموزشي روي آن، ساخت و بهره برداري ازدستگاه شبيه سازجديد هلي کوپتر براي برگزاري دوره هاي بقادر دريا وبرگزاري آزمون هاي زبان را از ديگر اقدام هاي واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره برشمرد. رئيس واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ايران، همچنين تجهيز فضاهاي آموزشي درمناطق عملياتي، برگزاري دوره آموزشي براي همکاران و خانواده هاي آنان در مراکزآموزشي اصفهان و محمودآباد و ايجاد انگيزش درمديران و کارکنان رابراي حضور در دوره هاي آموزشي، ازچالش هاي پيش رو برشمرد.
پتروشيمي کارون
مديرپروژه هاي سرمايه اي پتروشيمي کارون از آغاز پروژه هايکو در اين مجتمع خبرداد و گفت: با تکميل اين پروژه، پتروشيمي کارون در تامين دو خوراک اصلي خودکفا مي شود و توليد خود را از 60 به 100 درصد ظرفيت افزايش مي دهد. حسين رفيع زاده گفت: هايکو يکي از پروژه هاي راهبردي اين شرکت براي تامين پايدار خوراک گاز منواکسيد کربن و گاز هيدروژن است. وي با بيان اين که اين دو خوراک، از خوراک هاي اصلي و بسيار مهم شرکت پتروشيمي کارون است، گفت: توليد مستمر و پايدار اين شرکت به تامين به موقع و کيفيت اين دو خوراک بستگي دارد.
رفيع زاده تصريح کرد: هم اکنون اين خوراک ها از يکي از پتروشيمي هاي همجوار تامين مي شود.
وي اظهار کرد: هايکو به عنوان يکي از پروژه هاي افزايش ظرفيت توليد در فاز يک و دو، نقش اساسي در رفع وابستگي به تامين خوراک دارد.
مديرپروژه هاي سرمايه اي پتروشيمي کارون افزود: ازطريق برگزاري مناقصه بين المللي، همچنين حضورلايسنسورهاي صاحب نام وشرکت توانمند داخلي که در زمينه اجراي پروژه هاي صنعت نفت، گاز و پتروشيمي سوابق بسيارارزنده اي دارد، پيمانکار EPCC پروژه انتخاب شده است. وي بيان کرد: اين قرارداد با يکي ازشرکت هاي توانمند داخلي وصاحب ليسانس معتبر اواخر اسفند 1396مبادله و با تامين منابع مالي آن در تيرماه امسال موثر و اجرايي شد. رفيع زاده تصريح کرد: هم اکنون طراحي پايه تکميل شده است و طراحي تفصيلي پروژه بيش از 50درصد پيشرفت فيزيکي دارد. شرکت پتروشيمي کارون، نخستين توليدکننده ايزوسيانات ها در خاورميانه است که با استفاده ازگازهاي کلر، منواکسيدکربن، هيدروژن، همچنين تولوئن واسيدنيتريک قادراست انواع محصولات پايه اي واصلي پتروشيمي شامل انواع ايزوسيانات با ارزش افزوده و کيفيت بالاتر را به بازارهاي داخلي و خارجي عرضه کند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام از اجراي طرح الکترونيکي کنترل باک خودروهاي خروجي از مرز بين المللي مهران خبر داد. علي اصغرچاغروندي گفت: اين طرح باهدف جلوگيري از خروج غيرقانوني فراورده هاي نفتي (باتوجه به اختلاف قيمت داخلي سوخت باکشور همجوار) و مهار مصرف سوخت، براساس شيوه يکنواخت کنترل و فروش سوخت داخل باک، اجرا شده است. وي افزود: با ايجادزيرساخت الکترونيکي کنترل موجودي باک خودروهاي خروجي از مرز بين المللي مهران، گامي مهم در مسير تسهيل وتوسعه صادرات استان ايلام برداشته خواهد شد. چاغروندي، کاهش مدت زمان ارائه خدمات مطلوب به رانندگان خودروهاي خروجي، جلوگيري ازعرضه خارج از شبکه فراورده هاي نفتي، همچنين ارتقاي سلامت اداري و صيانت از حقوق شهروندي را از مزيت هاي اندازه گيري ديجيتالي موجودي باک خودروهاي خروجي از مرز مهران برشمرد. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام همچنين از اجراي طرح اعطاي معافيت از پرداخت مابه التفاوت نرخ فراورده نفت گاز به کاميون هاي ايراني خروجي از مرز بين المللي مهران خبر داد. وي گفت: اين طرح با هماهنگي هاي انجام شده بين شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي و پس از ثبت کد راهنامه بين المللي رانندگان در سامانه فروش مرزي، در آينده نزديک اجرا مي شود.
افزايش سهميه سوخت صادراتي مرزنشينان ايلامي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه ايلام از افزايش سهميه سوخت صادراتي مرزنشينان اين استان به پنج ميليون ليترخبر داد و گفت: 20درصد عوايد حاصل از سود فروش سوخت متعلق به خانوارهاي مرزنشين است.
چاغروندي بااشاره به ساماندهي معيشت 6 هزار و 600 خانوار مرزنشين استان ايلام تصريح کرد: درمرحله نخست مجوز صادرات فروش چهارميليون ليترسوخت براي مرزنشينان اين استان دريافت، صادر و سود حاصل از اين ميزان فروش به خانوارهاي مرزنشين پرداخت شد.
به گفته چاغروندي، خانوارهايي که تا شعاع 20 کيلومتري از مرز سکونت دارند، مشمول اين قانون هستند. شهرستان مرزي مهران در 85 کيلومتري جنوب غربي ايلام قرار دارد و مرز بين المللي مهران در11کيلومتري اين شهرستان از کانون هاي صادرات کالا به کشور عراق است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس
رئيس واحد مهندسي ونگهداري تعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس ازانجام عمليات انشعاب گيري گرم (هات تب) در11نقطه انبار شهيد رجايي بندرعباس خبرداد.
ناصرپوربندري گفت: دراين عمليات که با همکاري گروه هات تب اعزامي ازمنطقه تهران انجام شده است،11نقطه ازخطوط لوله انتقال فرآورده هاي نفتي(نفت سفيد و نفت گاز) با قطرهاي 8، 10، 12، 14، 16 و 24 اينچ انشعاب گيري گرم(هات تپ) شد.
وي هدف ازانجام اين عمليات رابهبود شرايط بهره برداري،افزايش توان ذخيره سازي و انتقال فرآورده هاي توليدي پالايشگاه ستاره خليج فارس بندر عباس عنوان کرد.
پوربندري تاکيدکرد:عمليات مزبورهات تپ درانبار نفت شهيد رجايي با نظارت کامل کارشناسان واحد نگهداري وتعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس،براساس استانداردهاي شرکت ملي نفت ايران و رعايت کامل موازين ايمني، در کوتاه ترين زمان ممکن انجام شده است.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي
وزير نفت درحکمي، عبدالحسين بيات را به مدت سه سال به عنوان عضو اصلي هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي منصوب کرد. در حکم بيژن زنگنه آمده است: «با عنايت به تعهد و تجارب جنابعالي، به استناد ماده (5) قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت مصوب 19ارديبهشت ماه 1391 مجلس شوراي اسلامي و مواد (17) و (18) اساسنامه شرکت ملي صنايع پتروشيمي و حسب اختيار تفويضي به اينجانب در جلسه مورخ 19 آبان ماه 1397 مجمع عموعي اين شرکت، به موجب اين حکم براي مدت سه سال به عنوان عضو اصلي هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران منصوب مي شويد. اميد است با اتکال به ايزد متعال و تعامل با ساير اعضاي محترم هيات مديره و کارکنان صديق و وظيفه شناس آن شرکت در انجام امور و اهداف عاليه شرکت موفق و مويد باشيد».
پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
اجراي پروژه ارتقا و به روزرساني سامانه کنترلي مولد گازي چهارم پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد با بهره مندي از توانايي شرکت هاي ايراني دانش بنيان آغاز شد.
اين پروژه به همت کارشناسان پالايشگاه و بهره گيري از توانمندي شرکت هاي دانش بنيان داخلي، با خودباوري و خوداتکايي، همسو با اهداف اقتصاد مقاومتي و حمايت از توليد داخلي اجرا مي شود.
دراين طرح سعي شده ازظرفيت ها وخدمات حداکثري شرکت هاي دانش بنيان در بخش هاي سخت افزار و نرم افزار سامانه کنترلي ساخت داخل با فناوري بالا منطبق با استانداردهاي جهاني استفاده شود.
از امام صادق(ع) روايت شده است:
سدير صيرفي اهل صرافي بوده - صيرفي يعني صراف و کسي که دينار و نقره و مانند اينها مي خرد و مي فروشد- و قاعدتاً آدم پولداري بوده. (سلام کرد و نشست) به مجردي که نشست، ظاهرش اين است که حضرت بي مقدمه، بدون اينکه او سؤالي کرده باشد و حرفي زده باشد، رو کردند به او و فرمودند که اي سدير! هر کسي که پولش زياد شد، مالش زياد شد، حجّت خدا بر او زياد خواهد شد؛ چون خداي متعال عهد و پيمان گرفته از علما -علما هم فقط به معناي فقها نيست- از دانشمندان، دانايان، زبدگان، نخبگان جامعه که بر گرسنگيِ گرسنگان و سيري و پُريِ سيران و اغنيا صبر نکنند، اعتراض کنند. يک ظالمِ ثروتمندِ شکمِ پُري و مظلوم گرسنه اي را اگر ديدند [اعتراض کنند]. خب اين حجّت خدا است ديگر، اين عهد و پيمان الهي است. حضرت اينجا به سدير فرمود: اگر مال کسي زياد شد، حجت خدا بر او بزرگ خواهد شد، سنگين خواهد شد، خداي متعال بر او احتجاج خواهد کرد. حالا کسي که مال ندارد، يک جور است، کسي که مال دارد، طبعاً وضعش فرق مي کند؛ وظيفه دارد. اگر مي توانيد اين مال زيادي را که داريد، از خودتان دور کنيد، دفع کنيد، بکنيد. خب، چه جوري دفع کنيم؟ مثلاً بريزيم پولها را در آب، در دريا، در چاه؟ يا براي اينکه پول را از بين ببريم، خرج هاي مُسرفانه و بيجا کنيم، خرج بيخودي بکنيم؟ اينها مراد نيست.
(سدير گفت) چه جوري اين پول را از خودمان دفع کنيم؟(حضرت فرمود): راهش اين است که نگاه کنيد، ببينيد برادران شما چه نيازي دارند به اموال شما، آن نياز را برآورده کنيد.
پرسش: آيا رعايت قبله در نمازهاي مستحبي مثل نماز نافله است؟ آيا مي شود نماز مستحبي را بدون رعايت قبله خواند؟
پاسخ: نماز نافله هم بايد به طرف قبله خوانده شود، مگر اينکه در حال حرکت، راه رفتن يا سواره، خوانده شود که رعايت قبله لازم نيست.
پرسش: آيا در نماز نافله در حال سواره و راه رفتن و نيز در حال استقرار و اختيار مي توان رکوع و سجود را با ايماء و اشاره انجام داد و رو به قبله بودن را مراعات نکرد؟
پاسخ: در حال سواره و راه رفتن لازم نيست قبله رعايت شود و رکوع و سجود با اشاره کافي است، اما در حال استقرار يک مکان، بايد هم قبله را مراعات کند و هم رکوع و سجود را به نحو صحيح انجام دهد، اما مانع ندارد نافله را در حال اختيار هم نشسته بخواند.
يكى از ويژگي هاى دين مقدس اسلام و ديگر اديان الهى اين است كه رهبران آن، جلوتر و بهتر از ديگران به آيين خويش پايبند بودند و هرگز كوچكترين قدمى بر خلاف قوانين و مقررات آن برنداشتند. «سيره اخلاقى» پيامبر (ص) و امامان (عليهم السلام) در بعد فردى و اجتماعى فرا راه زندگى پيروان آنهاست كه با الگو قرار دادن آن مىتوانند بهترين روش اخلاقى را داشته باشند.
1. اهتمام به نماز
معصومين (عليهم السلام)، بهترين نمازگزاران بودند، چنانكه در كارهاى ديگرنيز «بهترين ها» بودند و حتى ضربت شمشير آنها از عبادت همه امت برتر بود.
آنان با آگاهى كامل از احكام، آداب و اسرار نماز، كاملترين نماز را به جاى مىآوردند و در آن هنگام، خود را در محضر حق مىيافتند، با تمام وجودشان در برابر او خضوع و خشوع مىكردند و هرگز به جز خدا توجهى نداشتند، ما از درك احساس درونى آنها هنگام راز و نياز و نماز ناتوانيم، اما حالات زيباى ظاهرى آن دلسوختگان عاشق خدا تا اندازهاى از درون پرغوغاى آنها حكايت مىكند كه «از كوزه همان برون تراود كه در اوست»:
امام على (ع) فرمود:
رسول خدا (ص) غذاى شام و هيچ چيز ديگر را بر نماز مقدم نمىداشت و آنگاه كه وقت نماز مىشد، گويى هيچ دوست و آشنايى ندارد، همچنين وقتى به نماز مىايستاد، از ترس خدا رنگ چهرهاش مىپريد.
اميرمؤمنان (ع) هنگام وضو گرفتن، از ترس خدا رنگش دگرگون مىشد.
فاطمه زهرا (س) وقتى به نماز مىايستاد، نفسش به شماره مىافتاد. رسول اكرم (ص) درباره نماز او فرمود: دخترم فاطمه، سرور زنان عالم است... هرگاه در محراب نماز به پيشگاهخدا مىايستد، نورش براى فرشتگان تجلى مىكند و خداى بزرگ به فرشتگان مىگويد: «اى ملائكه من! به كنيزم فاطمه كه سرور همه كنيزان من است، بنگريد كه در پيشگاه من ايستاده، اندامش از ترس من مىلرزد و با تمام وجودش به پرستش من روى آورده است. شما را شاهد مىگيرم كه من شيعيان او را از آتش [دوزخ] ايمن گرداندم.
امام حسن مجتبى (ع) نيز هنگام وضو گرفتن، رنگ رخسارش دگرگون مىشد و بدنش مىلرزيد، از او سبب را پرسيدند، پاسخ داد: «براى كسى كه در پيشگاه صاحب عرش مىايستد، شايسته است كه رنگ كه رنگ چهرهاش زرد شود و بدنش به لرزه افتد.»
امام عسكرى (ع) در وقتى كه سخت بيمار بود و ساعت هاى آخر عمرش را مىگذراند، برايش دارو آوردند، ولى آن را نياشاميد و فرمود: نخست، آب بياوريد تا وضو بگيرم. آنگاه نماز صبح را به جاى آورد، سپس ظرفدارو را بر دهان نهاد كه بر اثر لرزش شديد، دندانهايش به ظرف مىخورد، سپس آن حضرت به ملكوت اعلى پيوست.
از نظر كميت نيز، اهل بيت (ع) بسيار نماز مىخواندند. به تصريح قرآن مجيد، نماز شب بر پيغمبر (ص) واجب بود و آن را در چند مرحله از شب، به جاى مىآورد. اميرمؤمنان (ع) در هر شب، هزار ركعت نماز مىخواند، چنانكه حضرت سجاد (ع) نيز چنين مىكرد. همچنين امام حسين(ع) و...
سيره اهل بيت وحى گوياى آن است كه ايشان، همواره اولويت را به نماز مىدادند و هرگز در بر پايى آن كوتاهى نمىكردند و در گفتار و كردار از بيگانه و آشنا مىخواستند كه نماز را به بهترين شكل به جاى آورند و خود نيز در حد امكان بر اين کار اصرار مىورزيدند:
اميرمؤمنان (ع) در بحبوحه جنگ صفين مراقب خورشيد بود، ابن عباس پرسيد: در پى چه هستيد؟ فرمود: منتظر ظهر هستم تا نماز بخوانيم.
گفت: ما اينك در حال نبرديم. چه وقت نماز خواندن است؟! فرمود: «ما براى چه با اينها مىجنگيم؟ جز براى نماز!»
و در واپسين روز زندگى خود، در وصيت نامهاش مىنويسد: للَّهَ اللَّهَ فىِ الصَّلاةِ فَانَّها خَيْرُالْعَمَلِ وَ انَّها عَمُوُد دينِكُمْ
خدا را خدا را درباره نماز [فراموش نكنيد] كه نماز بهترين عمل و ستون دينتان است.
حضرت سيدالشهدا (ع) در ظهر عاشورا، هنگام اذان، در وسط ميدان به نماز ايستاد و با اينكه در تيررس دشمن قرارداشت، نمازش را به جماعت اقامه كرد.حضرت صادق (ع) نيز آخرين سخنى كه بر زبان راند، درباره نماز بود و به همه دوستان و آشنايان خويش هشدار داد:انَّ شَفاعَتَنا لا تَنالُ مُسْتَخِفّاً بِالصَّلاةِ شفاعت ما، نصيب كسى كه نماز را سبك بشمرد، نمىشود.
ادامه دارد...
پاسخ: اين كه براي اثبات تحريف نشدن قرآن به خود آيات استناد كنيم، كافي نيست. مگر اين كه اين استناد در درون خود يك استدلال عقلي يا دليل تجربي داشته باشد.
ما با استدلال عقلي و با دلايل محكم و اطمينان آور يقين مي يابيم كه قرآن تحريف نشده است.
نازل كننده قرآن خداست كه قادر مطلق است و همان گونه كه با گماردن ملائكه نگهبان بر وحي، آن را سالم از تحريف و دستبرد هر شيطاني از لوح محفوظ به قلب رسول نازل كرده و از زبان ايشان به قلب بندگان رسانده است، همان خداي قادر اراده كرده آن را براي ابد بشر سالم نگه دارد، زيرا حجت خدا بر بشر تا قيامت است و خدا حافظ حجت خويش است و بر حفظ حجتش توانا و كسي را قدرت ضربه زدن به حجت خدا كه در كنف حفظ خداست، نيست.
آيات قرآن دلالت دارد كه قرآن در لوح محفوظ است و توسط جبرئيل امين و ملائكه مقرب از آنجا به قلب رسول خدا نازل شده و ملائكه نگهبان و مراقبند تا اين آيات از لوح محفوظ تا قلب رسول خدا (ص) و از آنجا تا قلب بندگان در امان از تحريف باشد.اگر خداوند قرآنش را كه حجت هدايتگر اوست، در امان از تحريف به بندگان نرساند، نمي تواند در قيامت آنان را برگمراهي توبيخ کند و چون اين قرآن حجت بر بندگان تا قيامت است، پس بايد تا قيامت در امان از تحريف در امان بماند و اين اراده خدا بايد باشد وگرنه آيندگان بر گمراهي خود توجيه خواهند داشت.
پس بر خدا لازم است همان گونه كه قرآن را در امان از تحريف از لوح محفوظ به قلب پيامبر (ص) و از آنجا به سمع و فهم بندگان معاصر رسانده براي هميشه تاريخ هم در امان از تحريف آن را نگه دارد و قطعا خدا بر اراده خود غالب است و كسي نمي تواند بر اراده خدا غالب شود و در قرآن دخل و تصرف كند. آيه زير ناظر به اين وجوب عقلي است كه خدا بر خود قرار داده است: إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحافِظُون ما قرآن را نازل كرديم
و به طور قطع نگهدار آنيم
يعني ما چون هدايتگريم، هم قرآن را نازل كرديم و هم آن را حفظ خواهيم كرد
با توجه به اين استدلال محكم عقلي يقين داريم قرآن در امان از دستبرد و تحريف و كم و زياد به دست ما رسيده است.
آيين تکريم و معارفه رئيس شوراي اقامه نماز و امور روحانيون شرکت ملي صنايع پتروشيمي با حضور بهزاد محمدي، معاون وزير و مدير عامل اين شرکت برگزار شد.بهزاد محمدي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي روز چهارشنبه (19 تيرماه)در اين آيين که با حضور احمد مجيدي، دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت و اسماعيل قنبري، مدير منابع انساني شرکت ملي صنايع پتروشيمي برگزار شد، گفت: ترويج نماز و توجه به مسائل فرهنگي از اهميت ويژه اي در صنعت پتروشيمي برخورداراست.وي افزود: در بحث اقامه نماز بايد نگاه جديد و رو به جلو را با جديت مورد توجه قرار دهيم و بيش از گذشته تلاش کنيم و توسعه نوآورانه داشته باشيم.مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: هم اکنون 108 هزار نفر در مجتمع ها و طرح هاي پتروشيمي در حال کار هستند که در سال 1400 با توليدي شدن طرح هاي توسعه اي در حال ساخت، اين رقم به 123 هزار نفر در بخش هاي مختلف صنعت خواهد رسيد و بر همين اساس، دامنه فعاليت هاي ديني و فرهنگي روز به روز گسترده تر مي شود.محمدي تصريح کرد: اميد است با همدلي و همکاري، شاهد پيشرفت و افزايش کيفيت فعاليت هاي معنوي و ديني درصنعت پتروشيمي باشيم و آنها را در ابعاد مختلف در اين صنعت پيشرو نهادينه کنيم.معاون وزير نفت درامور پتروشيمي دراين آيين از تلاش ها و اقدام هاي حجت السلام سيدمهدي حائري زاده درپايان دوره ماموريت 3 ساله وي قدرداني و براي حجت الاسلام محسن محمد پور، رئيس جديد شوراي اقامه نماز و امور روحانيون شرکت ملي صنايع پتروشيمي در مسئوليت جديد آرزوي توفيق و خدمت کرد.احمد مجيدي، دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت نيز دراين آيين با اشاره به اين که حجت الاسلام حائري زاده از فضلاي خوش فکر و خلاق روحانيون کشور هستند، گفت: ضروري است چرخش نخبگان صورت گيرد و شاهد ظهور استعداد هاي مختلف در صنعت نفت باشيم.در ادامه اين مراسم، حجت الاسلام محسن محمدپور، رئيس جديد شوراي اقامه نماز و امور روحانيون شرکت ملي صنايع پتروشيمي، با اشاره به حضور روحانيون در بخش هاي مختلف صنعت نفت و لزوم توجه به اهميت شوراي اقامه نماز گفت: بايد در حوزه هاي معنوي و در مسير اهداف صنعت نفت حرکت کنيم.
مدت كوتاهي از ورود شهيد خليل پايان پرست به شركت ملي نفت نگذشته بود که عاشقانه در سخت ترين شرايط جنگ و بمباران هاي هوايي دشمن بعثي در پروژه بهره برداري كرنج مشغول خدمت شد و بر اثر اصابت تركش بمباران به درجه رفيع شهادت نائل شد. برادر اين شهيد درباره وي مي گويد: «توصيه وي همواره به برقراري روابط گرم و صميمي با بستگان و اطرافيان بود و جمله معروف حضرت امام (ره) را كه «ما مرد جنگيم»، روي در و ديوار منزل روستايي اش مي نوشت و جوانان روستا را به حضور در جبهه هاي جنگ و اطاعت از رهبري تشويق مي كرد». مهرباني، خونگرمي و به جا آوردن صله رحم از جمله خصوصيات بارز اخلاقي اين شهيد بوده است.
عَجِبتُ لِمَن انَكَرَ النَّشْأَةُ الاخُرى و هويَرى النَّشْاةَ الاولى.
در شگفتم، از كسى كه زندگى اين دنيا را مىبيند و باز زندگى دنياى ديگر (آخرت) را قبول ندارد.
نهج البلاغه
در روايتي از آيت الله بهجت آمده است: دولت انگليس هر وقت مي خواست در هندوستان ميان مسلمانان و هندوها اختلاف و درگيري ايجاد کند، کافي بود گاوي را مخفيانه در محله هندوها سر ببُرد. هندوها مي گفتند: حتما مسلمان ها کرده اند و به جان هم مي افتادند. بعد هم خودش مي آمد و ميان آنها صلح مي کرد و از آنها مال المصالحه مي گرفت! يک پوست گردو به اين طرف مي داد و پوست ديگر را به طرف ديگر و مغز را براي خودش برمي داشت. مصالحه و تقسيم عادلانه!
منبع: در محضر بهجت، ج3، ص149
متن کامل 40 عنوان از آثار منتشر شده حجت الاسلام و المسلمين محسن قرائتي به همراه دوره کامل «تفسير نور» وي از سوي مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي منتشر شده و در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.
عوامل مهاجرت ها به مناطق نفتي
نياز شرکت نفت ايران و انگليس به نيروي انساني پس از کشف نفت در سال 1908م و استقبال از کارگران مهاجر، موجب مهاجرت فرودستان شهري و روستايي به سوي مناطق نفت خيز جنوب شد. به اين ترتيب مسير مهاجرت هاي بسياري از مردم محروم اجتماعي که تا اين زمان به سوي کشورهاي هند و روسيه و عثماني بود، به جنوب ايران تغيير يافت. همانطور که اقتصاد شکوفاي قرن نوزدهم و عرصه سياسي نسبتا ليبرال قفقاز و آسياي مرکزي مهاجران بسياري را جذب کرده بود، توسعه صنعت نفت در خوزستان و استخدام نيروي کار در بحبوحه جنگ اول جهاني و بيکاري و قحطي در اوايل قرن بيستم؛ جذابيتي براي مهاجرت فرودستان به اين سامان شد.
دلايل فراواني در اين جابجايي نيروي کار دخيل بوده است. دلايلي منفي همچون ناامني و آشفتگي عمومي در کشور، خشکسالي هاي متعدد و ناامني در مناطق مختلف با همراهي انگيزه هايي مثبت که شرکت نفت به وجودآورده بود، مانند دريافت دستمزد مناسب نسبت به بقيه مشاغل و فعاليت هاي اقتصادي در اين برهه، وجود مراکز درماني و بهداشتي و ايجاد امنيت نسبي براي کارگران که همگي در کنار هم عوامل تعيين کننده اي براي مهاجرت به اين نقطه از ايران در سال هاي مذکور بود.
ناامني
در اين سال ها اوضاع عمومي کشور به علت ناتواني حکومت مرکزي در برقراري نظم و امنيت و درگيري هاي حاصل از اختلاف طرفداران مشروطه و استبدادطلبان دستخوش اغتشاش شده بود. فرصت طلبي ياغيان و سرکشان نيز مزيد برعلت شده و موجبات ناامني و آزار عموم مردم شده بود. اين ناامني شامل تمام ايالات و ولايات کشور و از جمله شامل مناطق نفتي نيز مي شد. در سالهاي مذکور در جنوب و غرب ايران، به واسطه طبيعت بکر منطقه و اشتغال اغلب عشاير به راهداري و راهزني، ناامني امري متداول شده بود. تا قبل از گسترده شدن فعاليت صنعت نفت در اين منطقه، با نگاهي به حملات و دستبردهاي گاه و بيگاه به خارجيان، کاروان ها و حتي روستاهاي محل و تقاضاهاي مکرر و مختلف ايلات و طوايف محل از شرکت نفت با توجه به احساس مالکيت بر اراضي و منطقه، مي توان ناامني و آشفتگي را در نواحي جنوب غربي و مناطق نفت خيز خوزستان مشاهده کرد.
در ادامه توضيح عوامل منفي که در سطح کشور سبب استقبال فرودستان؛ به عنوان آسيب پذيرترين قشر؛ از مهاجرت به مناطق نفت خيز جنوب گشت، نبايد نقش قحطي ها و بلاياي طبيعي را دست کم گرفت. در کنار همه آشفتگي اين ايام، طبيعت نيز با اوضاع سياسي همداستان شده و فشار موجود بر مردم را دو چندان کرده بود. در اين سال ها به دفعات خطه هاي مختلف اين سرزمين دچار آفات و بلاياي طبيعي شد. حوادثي که نمي توانست بر ايجاد انگيزه براي مهاجرت بي تاثير باشد.
بروز قحطي در لرستان و تامين غله از ( عراق عجم) ، قحطي در قزوين، کمبود نان و نظارت بر خبازي ها در تهران به سال 1329ق/1911م، بروز قحطي و خشکسالي در استرآباد، کردستان و ملاير در سال 1330ق / 1912م از اين جمله اند. همچنين در اصفهان به علت قحطي و کميابي نان عده اي از زنان دست به تظاهرات زده و به عمارت بلديه حمله نموده، پس از غارت اموال، رئيس بلديه را به قتل رسانده و جسد او را در ميدان شاه آويزان کردند. دو سال بعد يعني سال هاي 1330و 1331ق / 1913 و 1914م. اصفهان مجددا با خشکسالي، قحطي و آفت زدگي محصولات کشاورزي مواجه شد. بنابر اين عجيب نيست که تعداد زيادي از کارگران و کسبه مناطق نفتي آبادان، اهواز و مسجد سليمان؛ مهاجران اصفهاني بودند. چارلز عيسوي در اين باره مي نويسد: «در روستاهاي اطراف اصفهان درصد زيادي از روستائيان بدون زمين بودند و اين روستاها نيروي غيرماهر صنعت نفت جنوب را عرضه مي کردند. بيشتر از 1500 نفر از کارگران شرکت نفت متعلق به ناحيه اصفهان بودند.»
اينها از جمله عوامل بازدارنده اي بود که مردم را به مهاجرت وامي داشت. حال اين مهاجرت مي توانست به مناطق صنعتي همسايه مانند شهرهاي صنعتي روسيه همچون باکو، ماوراء خزر يا عثماني باشد، يا مهاجرت هاي داخلي همچون مناطق نفت خيز جنوب.
در کنار اين عوامل، دلايلي تشويق کننده و برانگيزنده نيز وجود داشت که سبب مي شد مردم بيشتر از قبل از ايده مهاجرت به حوزه فعاليت شرکت نفت و استخدام در آن صنعت استقبال کنند. با اشاره دوباره به وجود ناامني در سراسر کشور در سال هاي 1908-1914م/1327-1332ق و ناامني ويژه و مزمن در سرزمين هاي جنوب غربي ايران، شرکت نفت موفق شد امنيت منطقه را به طور نسبي برقرار کند تا بتواند فعاليت هاي صنعت نفت را توسعه بخشيده و تعداد مستخدمين ايراني و خارجي را افزايش دهد، زيرا در صورت ادامه ناامني در منطقه و با توجه به شرايط بد آب و هوايي ديگر به سختي مي شد کارکنان شرکت نفت را به ماندن و ادامه کار تشويق کرد. براي اين کار مديران و مسؤولان شرکت نفت از شيوه سپردن امنيت محل به بيشترين کساني که در ايجاد ناامني دخيل بودند، بهره جستند. در توضيح اين موضوع بايد يادآور شد که پس از انعقاد قراردادهاي متعدد شرکت نفت با رؤساي ايلات و التزام تفنگداران بختياري به محافظت از کارگران و تأسيسات نفتي، امنيت نسبي در منطقه حاصل شد که سبب اميدواري ساکنين محل و کارکنان شرکت نفت در رهايي از ايلغار ها و دستبردهاي معمول شد. شرکت نفت موفق شد پس از انعقاد قراردادهاي متعدد و ايجاد ارتباط دوستانه و شراکت هاي مالي با خوانين بختياري و شيخ خزعل، آنان را متعهد سازد تا با استفاده از تفنگداران عشاير بختياري و محافظان عرب، از راه هاي ارتباطي، تأسيسات نفتي و کارگران و مستخدمين آن شرکت محافظت نموده و جلوي شرارت ها و غارت و دستبردهاي ايلات و طوايف ديگر را بگيرند. بنا بر اين منطقه نفت خيز جنوب در زماني که تمام کشور دستخوش بلوا و قحطي هاي دورهاي طبيعي و ساختگي بود، مأمني براي کساني شد که آماده بودند تن به کاري سخت در هوايي سوزان بدهند، اما قحطي و ناامني را دوباره تجربه نکنند. در چنين اوضاع و احوالي امنيت ايجاد شده در مناطق نفتي براي کساني که در اين آشفتگي منافعي نداشتند، مغتنم شمرده مي شد. به گفته ويلسون: «اوضاع سياسي ايران در تمام سال 1910 به مراتب وخيم تر از سال قبل بود و با وجود اين جاي مسرت است که امنيت و آرامش خوزستان مثل ساير نقاط ايران دستخوش هرج و مرج نگرديد و اعضاي شرکت در يک محيط عادي و آرام به انجام وظايف خود توفيق حاصل نمود.» اين امنيت اگر چه در آن حد و اندازه نبوده است که در يادداشت هاي ويلسون نيز خودنمايي مي کند، اما يقيناً اوضاع بهتر از سال هاي گذشته بوده است، زيرا عشاير خود درگير ايجاد امنيت شده بودند. همچنين فعاليت شرکت نفت در زمينه بهداشت و خدمات درماني در مناطق نفتي و بويژه ارائه خدمات و امکانات بهداشتي همچون آب آشاميدني، واکسيناسيون و آبله کوبي، قرنطينه بيماري هاي واگيردار و...و برخورداري از بيمارستان و درمانگاه هايي که مشابه آنها در ديگر شهرهاي ايران کمتر يافت مي شد نيز، از ديگر جذابيت هاي منطقه در تشويق مهاجرت به اين سرزمين به حساب مي آمد. با توجه به همه آنچه گفته شد، در هنگامه اي که «هجوم سريع فرودستان ايراني به مرزهاي روسيه مدام رو به افزايش بود و کنسولگري هاي روسيه در ايران ... براي هزاران نفر از ايرانياني که مي خواستند براي جست وجوي کار کشورشان را ترک کنند، جواز کار و ويزا صادر مي کردند»، استقبال از مهاجرت به مناطق نفتي جنوب کشور براي يافتن کار به مراتب راحت تر و کم هزينه تر از مهاجرت به کشورهاي همسايه و تحمل مشکلات و هزينه هاي جانبي آن بود.
با استناد به وجود ناامني و آشفتگي حضور نيروهاي بيگانه و تلاطم سياسي و بروز قحطي در بيشتر ايالات ايران، طبيعي بود که سيل مهاجرت به سوي مناطق نفتي جنوب ايران که حوزه استحفاظي انگليس محسوب مي شد، روان شده باشد. سراسر ايران در طول سال هاي جنگ و حتي پس از آن درگير قحطي و گرسنگي بود که راهي براي گريز از آن نبود. حتي بارندگي فراوان و محصول نسبتا خوب گرمسير و دشتستان در سال هاي 1916 و 1917م نيز کمکي به رفع آن نکرد چرا که قواي بيگانه پيشاپيش آن محصول را نيز خواسته بود. قحطي در ايالات شمالي کشور لااقل يک چهارم جمعيت را به کام مرگ کشانده بود، آنچنان که توصيف مجمل و شيواي دولت آبادي از اوضاع ختم اين کلام خواهد بود: «فقيران مرده و اغنياء فقرا گشته بودند.» در مقابل اوضاع نامناسب اقتصادي و شايع شدن قحطي و فقر در سراسر کشور، اقدام مسؤولين شرکت نفت و دولت انگلستان به برقراري امنيت نسبي و تهيه مواد غذايي براي جلوگيري از شيوع قحطي در کنار پرداخت حقوق ثابت و کار دائم، همگي عواملي تشويق کننده و برانگيزنده براي مهاجرت فرودستان به اين منطقه بود. آنان که توانايي سفر و کار در گرماي سوزان مناطق نفتي را داشتند، غالبا رنج سفر را بر خود هموار مي کردند، تا بتوانند زنده بمانند. علاوه بر استقبال شرکت نفت در استخدام کارگران غير ماهر ايراني در طول سال هاي جنگ جهاني اول، ارتش بريتانيا نيز در جنوب ايران، تعداد بسياري از آنان را به کار گرفته بود. انجام کارهاي يدي و بارگيري تدارکات نظامي و آذوقه، کمک به انجام کارهاي تعمير و ساخت و ساز بارج ها و کارهاي از اين دست به عهده اين کارگران گذاشته مي شد. اين موضوع سبب مي شد تا نيروي کار بيشتري در اين منطقه توسط شرکت نفت و ارتش متفقين به کار گرفته شود. وجود کار و تأمين غذا در منطقه نفتي، عامل ديگري براي تشويق فرودستان بود تا به مهاجرت به اين سرزمين بينديشند. در اين ميان نبايد از نظر دور داشت که اين روند جابه جايي جمعيت، نسبت به توسعه امکانات شهري، تهيه مسکن مناسب و گسترش خدمات بهداشتي کاملا بي تناسب بود. کارگران مهاجر بدون سرپناه و مسکن مناسب در گوشه و کنار شرکت- شهرهاي مسجد سليمان و آبادان و خرمشهر اقامت داشتند. شرکت نفت که فقط به فکر افزايش توليد و تصفيه هر چه بيشتر نفت و صدور آن به کشورهاي متفقين و انگلستان بود، تمهيدي براي ارائه خدمات بهداشتي - شهري به کارکنان خود، بويژه کارگران ايراني نينديشيده بود. نظافت معابر، جمع آوري زباله ها، آب رساني به محله ها و منازل و گندزدايي منابع آب به صورت ناقص و نا منظم و بي برنامه انجام مي شد. تنها پس از شيوع بيماري هاي واگيردار مختلف در طول جنگ جهاني اول بود که مديران و مسؤولان خدمات بهداشتي شرکت نفت به فکر توسعه خدمات و امکانات بهداشتي متناسب با رشد جمعيت اين شهرها افتادند. در هر حال با وجود کوتاهي شرکت نفت در ارائه خدمات متناسب با جمعيت اين منطقه و نامتناسب بودن راه ها، مسکن و خدمات شهري، افراد زيادي از ساير نقاط ايران به مناطق نفتي جنوب مهاجرت کردند. نمودار و جدول استخراج و پالايش نفت در اين سال ها نشانگر افزايش کار صنعت نفت و بالا رفتن آمار مستخدمين آن شرکت در سال هاي مذکور است، زيرا شرکت نفت براي افزايش توليدات نفتي و صدور آن ناچار به بهره گيري از فرودستان مهاجر و استخدام آنان در صنعت نفت بود.
کارگران شرکت نفت که اغلب به تازگي فضاي زندگي روستايي يا عشيره و قبيله اي را ترک گفته بودند، کمتر با قوانين کار در يک شرکت بزرگ و مقررات حاکم بر آن آشنا بودند. بويژه در سال هاي 1908-1914م که سال هاي آغازين فعاليت شرکت نفت انگليس و ايران در مناطق نفت خيز ايران بود. پس از فوران چاه هاي نفت در مسجدسليمان، مسؤولين شرکت نفت سياست افزايش نيروي انساني و جذب نيروي کار را در پيش گرفته و کارگراني از نقاط مختلف ايران و کارگران و مهندسيني از ديگر کشورهاي جهان به استخدام در آوردند، که در آغاز همکاري آنان با يکديگر نيز دشواري هايي داشت. جمعيتي که اين سال ها به همت شرکت و چاه هاي نفت در اين منطقه جمع شده بود، به لحاظ ديني، قومي، مليت، معيشت و الگوهاي مصرف، زبان، فرهنگ و ويژگي هايي از اين دست با هم متفاوت بودند. آموختن چگونگي کار و مقررات آن در شرکتي بين المللي و خارجي توسط اين جماعت کاري سخت بود، بويژه براي کارگران ساده ايراني که اغلب اولين تجربه کارگري ايشان به حساب مي آمد. آنان نه تنها بايد انضباط کاري و مقررات شرکت نفت را مي آموختند، که اين هم کاري دشوار بود، مي بايست همزيستي با بيگانگان، همکاري با افردي جز هم طايفه اي هاي هميشگي، همسايگي با اقوام و مردمي از ايالات مختلف را نيز مي آموختند. درميان کارگران ايراني به دلايل خانوادگي و به علت تنوع و ترکيب جمعيت درگيري هاي زيادي پيش مي آمد، نويسنده مقاله «اولين خط لوله ايراني» در اين باره چنين مي نويسد: «آدم هايي که از بيرون (غير عشاير محلي) مي آمدند و آدم هاي محلي، هميشه با بيل و کلنگ دعوا مي کردند. البته صدمات زياد نبود چون کلاه اجازه نمي داد که آسيب جدي ببينند.» گاه نيز بر سر گرفتن شغلي که اعضاي يک خانواده يا طايفه مي توانستند با همکاري هم از عهده آن بر آيند با طايفه اي ديگر اختلاف و رقابت پيش مي آمد. همچون درگيري علاسوندي ها و شوشتري ها براي به دست آوردن شغل آجرسازي در حومه مسجدسليمان، که مسؤولين شرکت نفت موفق شدند با دخالت نگهبانان بختياري غائله را کوتاه کنند. اما اين همه داستان نبود، بلکه بسيار پيش مي آمد که ميان کارکنان هندي و کارگران ايراني منازعه اتفاق بيفتد و يا بين مهندسين خارجي با ايرانيان شاغل در شرکت نفت اختلاف روي دهد. در ماه رجب سال 1329ق/ژوئن1911م درگيري ميان کارگران هندي و ايراني شرکت نفت رخ داد که منجر به مجروح شدن چند تن از کارگران شد. وزارت امورخارجه ايران با استناد به گزارش کارگزاري خوزستان در اين مورد، با شرکت نفت و سفارت ايران در لندن مکاتباتي داشت و به وزارت امور خارجه انگلستان اعتراض نمود، همچنين از وزارت فوايدعامه خواست تا از طريق کميسر نفت موضوع را پيگيري و از حقوق کارگران ايراني دفاع کند.
کمبود مواد غذايي و گراني قيمت ارزاق و بيکاري حاصل از جنگ جهاني اول چيزي نبود که به يک نقطه خاص منحصر بوده باشد. تقريبا تمام ولايات و ايالات ايران درگير داستان قحطي و بيکاري بودند. گزارشات فراواني از بروز قحطي در تهران و بلوکات اطراف آن در سال هاي پس از جنگ اول تا سقوط سلسله قاجاريه در دست است. اين قحطي شامل نان، غله و گوشت وساير مواد غذايي مورد نياز مي شد. در ماه رمضان سال 1299 سرداراعظم در ميان مردم قحطي زده، بليط نان توزيع کرد تا هر کسي بتواند با ارائه بليت به نانوايي مقداري نان دريافت کند. در سال 1302/ 1923 به قدري تعداد فقرا و بيکاران در سطح شهرها زياد شده بود که بلديه ها تصميم به جمع آوري آنان گرفتند، تا با به کار گماشتن کساني که قادر به انجام کار هستند و اعزام عاجزها و درماندگان به دارالمساکين و دارالايتام خدمتي به شهروندان نموده باشند. اينکه اين طرح انجام شد يا نه، اطلاعي در دست نيست، اما آنچه معلوم است اينکه در يک مرحله فقرا و بيکاراني که در تهران جمع آوري شدند بالغ بر 1500 نفر بودند.در گلپايگان قصاب ها در خانه علما متحصن شدند تا با موافقت ايشان، قيمت گوشت را افزايش دهند. ايالات اصفهان و فارس نيز همچون ديگر نقاط کشور درگير بيکاري و قحطي بودند. تعداد کارگران بيکار و متقاضيان کار در ژانويه 1921 آنقدر زياد بود که «آيرون سايد» را به تعجب واداشته بود. او براي باز کردن راه جنوب در سرماي زمستان، از اين نيروي کار فراوان و مشتاق و ارزان استفاده کرد، تا راه براي تخليه قواي انگليسي هموار گردد. در چنين فضاي آکنده از گراني و کمبود مواد غذايي و بيکاري و فقر عمومي، عجيب نبود که بسياري از نيروي فعال جامعه براي يافتن کاري دائمي و حقوق و دستمزدي ثابت، علي رغم کمبود وسايل نقليه، سختي سفر و گرماي خوزستان، از شمال و شرق و غرب کشور به سوي جنوب مهاجرت کنند. در طول جنگ جهاني اول، به علت نياز مبرم انگليس به نفت ايران، پالايشگاه آبادان توسعه يافت. لوله کشي براي انتقال نفت از مسجدسليمان و حوزه هاي نفتي به پالايشگاه صورت گرفت و استخراج و تصفيه نفت به چند برابر رسيد. کارگران ايراني و خارجي که به علت وقوع جنگ دچار بيکاري و فقر شده بودند، با شرايط سخت و ساعات طولاني کار در شرکت نفت کنار آمده و کار طاقت فرسا را به بيکاري و فقر ترجيح مي دادند. در اين سالها افراد از شهرهايي چون بهبهان، تهران، مشهد، تنگستان، کرمانشاه، بوشهر، شيراز و حتي ايالات مازندران و گيلان به مناطق نفتي جنوب مهاجرت کرده و به استخدام شرکت نفت انگليس و ايران در مي آمدند.
منبع: کتاب نفت و زندگي
نوشته ربابه معتقدي
مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در گردهمايي صميمانه از تلاش کارکنان و عوامل راه اندازي موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران تجليل کرد. در نشستي صميمانه که بعد از ظهر چهارشنبه (26 تير 98) به دعوت مدير موزه ها و مرکز اسناد نفت در محل موزه تازه گشايش يافته پمپ بنزين دروازه دولت تهران برگزار شد، از تمامي کارکنان و عواملي که در راه اندازي و احداث اين موزه نقشي موثر داشتند، در جمع خانواده هاي ايشان، با اهداي لوح يادبود تقدير شد. اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در اين نشست، ضمن معرفي کارکنان و شرح ماموريت هاي محوله به ايشان بر نقش کليدي يکايک آنها در ايجاد نخستين موزه صنعت نفت پايتخت تاکيد کرد و گفت: اين موزه و ديگر موزه هاي راه اندازي شده، نتيجه زحمات، تلاش و تکاپوي وصف ناپذير گروهي است که عشق، تعهد و مسؤوليت پذيري را سرلوحه فعاليت خود قرار داده و دلسوزانه در راه مانايي و ماندگاري هر آنچه از ميراث 111 ساله صنعت نفت به جاي مانده، گام برداشته اند. نعمت الهي با اشاره به پيوند ناگسستني نيروهاي جوان و پرانگيزه و نيروهاي باتجربه و متخصص در پيشبرد امور افزود: شکل گيري موزه هاي صنعت نفت ثمره و نتيجه اين پيوند و دستاورد آن شکوفايي استعدادهاي بالقوه و افزايش کيفيت کار و بهره وري است که در موزه هاي نفت به شکلي مشهود تجلي يافته است.
وي در ادامه از خانواده هاي حاضر در اين نشست که در طول اين سال ها صبوري کرده و پشتوانه و مايه دلگرمي عزيزان شان در موزه ها بودند، تشکر کرد.
محمدرضا جواهري، مدير پروژه راه اندازي موزه پمپ بنزين دروازه دولت به نمايندگي از کارکنان اين مديريت از حمايت و توجه ويژه مدير موزه ها به حفظ مستندات تاريخي صنعت نفت تقدير و اظهار کرد: نعمت الهي، فردي اثرگذار در زنده نگاه داشتن تاريخ صنعت نفت است و نسل هاي آينده به سبب تلاش هاي ارزنده و کم نظير وي در زمينه معرفي، احيا و نگهداري ميراث اين صنعت از ايشان به نيکي ياد خواهند کرد.
موزه پمپ بنزين دروازه دولت از سلسله موزه هاي نفت ايران، بتازگي در تهران راه اندازي شده است.
سرپرست موزه نفت سوزهاي كرمان از آغاز مطالعات محتوايي و تدوين سناريوي چيدمان اين موزه خبر داد و گفت: «مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در نظر دارد با راه اندازي اين موزه، قطب گردشگري صنعتي در شرق کشور را پايه گذاري کند.» ساناز باغخاني در تشريح آخرين مراحل احداث موزه نفت سوزهاي کرمان اظهار کرد: «با پايان عمليات مرمت و بازسازي عمارت باغ آقا (کنسولگري انگليس) که بناي اصلي موزه صنعت نفت کرمان به شمار مي رود، مطالعات محتوايي و آماده سازي اين موزه براي نمايش نفت سوزها آغاز شده است.»
وي با اشاره به بازديد اخير مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به همراه هيأت همراه از محل باغ موزه نفت سوزهاي کرمان گفت: «پس از برگزاري جلسات مستمر کارشناسي با حضور مدير طرح موزه هاي صنعت نفت، مشاوران و صاحبنظران حوزه ميراث فرهنگي و صنعتي، مقرر شد اين موزه با نگاهي تخصصي به موضوع نفت سوزها، نمايش اقلام و اشياي مرتبط با اين حوزه را در دستور کار قرار دهد و سناريوي مناسبي براي آن طراحي شود. به اين ترتيب موزه صنعت نفت کرمان، با محوريت نمايش وسايل نفت سوز شامل وسايل گرمايشي، حرارتي، روشنايي و تبديل کننده انرژي حرارتي به انرژي الکتريسيته، مکانيکي يا مغناطيسي فعاليت خود را دنبال خواهد کرد.»
باغخاني با اشاره به اينکه گردآوري اشيا و اقلام مرتبط با موضوع نفت سوزها از سراسر کشور از ماه هاي گذشته آغاز شده و تا کنون ادامه دارد، افزود:« در بخش وسايل گرمايشي و حرارتي، انواع خوراک پزي ها، بخاري ها، سماورها و... در بخش وسايل روشنايي، انواع چراغ هاي زنبوري، لامپ ها، گردسوزها و فانوس ها و در بخش مبدل انرژى حرارتى به الكتريسيته و مكانيكى، وسايلي مانند راديو، يخچال و پنكه نفتي به نمايش گذاشته خواهد شد. برخي از اين اقلام بسيار خاص هستند و ممکن است در کل کشور نمونه ديگري نداشته باشند و برخي هم هنوز با زندگي مردم عجين است و در برخي شهرهايي که هنوز گازرساني نشده، مورد استفاده قرار مي گيرند. وي در بخش ديگري از اظهارات خود به گردآوري اسناد مرتبط با ساختمان کنسولگري انگليس نيز اشاره کرد و گفت: «بخش اسناد موزه هاي نفت به اطلاعات ارزشمندي درباره تاريخچه اين عمارت دست يافته و انتظار مي رود با توجه به اينکه اين بنا، محل ساختمان کنسولگري انگليس بوده، به صورت ويژه مورد توجه توريست هاي خارجي قرار بگيرد.» به گفته سرپرست موزه نفت سوزهاي كرمان، در تدوين سناريوي موزه نفت سوزها، تحقيقاتي در حوزه مردم شناسي و مشارکت نسل هاي مختلف در به اشتراک گذاري تجارب شخصي خود صورت خواهد گرفت و تلاش مي شود تا مردم با بخشي از ذهنيت شخصي خود وارد موزه شده و روايت کننده درهم تنيدگي نفت، اين ماده ارزشمند و کاربرد آن در دوره هاي مختلف زندگي شان باشند، بنابراين راويان اصلي قصه موزه نفت سوزهاي کرمان، افرادي هستند که در اين موزه حضور خواهند داشت.
وي تأکيد کرد: «البته همه اين موضوعاتي که مطرح شد، در مراحل ابتدايي مطالعاتي قرار دارند و هنوز طرح جامع و سناريوي چيدمان به وضوح به نگارش درنيامده است؛ اما مجموعه کارشناسان و صاحب نظران مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در نظر دارند تا با اهتمام ويژه براي تدوين بهترين سناريو در موزه نفت سوزهاي کرمان، قطب گردشگري صنعتي در شرق کشور را پايه گذاري کنند.»
سرپرست موزه نفت سوزهاي كرمان از خانواده بزرگ صنعت نفت دعوت کرد تا اشيا و اسناد قديمي خود را به اين موزه اهدا کرده و در گردآوري گنجينه به جا مانده در اين بخش، نقش موثري ايفا کنند.
باغخاني در پايان اظهار اميدواري کرد که مطابق با دستورعمل تعريف شده در مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، باغ موزه نفت سوزهاي كردمان در نوروز 1399 به بهره برداري رسمي برسد.
در جلسه مشترك مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و مدير موزه هاي نفت مورد تاکيد قرار گرفت
دوشنبه 31 تيرماه، راه اندازي موزه اختصاصي صنعت پخش، در محل انبار نفت شماره (يك) مشهد، در جلسه مشترك مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و مديرعامل شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي، مورد تاكيد قرار گرفت.
ويژگي ها و پتانسيل هاي انبار نفت شماره (يك) مشهد، براي تبديل شدن به موزه اختصاصي صنعت پخش در جلسه مشترك امير وكيل زاده، مديرعامل شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي و اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، مورد بررسي و تاكيد قرار گرفت.
در اين جلسه كه محمدرضا جواهري، مشاور مدير موزه هاي نفت و ابراهيم رنجبرزاده، رئيس طرح و برنامه موزه هاي نفت نيز حضور داشتند، نعمت الهي با اشاره به قدمت توزيع فراورده هاي نفتي در كشور كه حتي به قبل از اكتشاف نفت مي رسد، گفت: «انبار نفت شماره (يك) مشهد به دليل برخي ويژگي ها از جمله وجود آثار حمل و نقل ريلي و جاده اي، منبع هاي قديمي پرچي و مركزي براي پخش فراورده هاي نفتي در يكي از پهناورترين استان هاي كشور، از آغاز طرح راه اندازي موزه هاي نفت، به عنوان محلي براي ايجاد موزه مطرح بود.»
مدير موزه هاي صنعت نفت با تاكيد مجدد بر ابلاغيه وزير نفت مبني بر گردآوري اسناد و مدارك و اشياي قديمي مربوط به صنعت نفت گفت: «بديهي است كه در اين ميان، صنعت پخش به عنوان يكي از باسابقه ترين بخش هاي نفت، از جايگاه ويژه اي برخوردار است.»
در اين نشست، وكيل زاده نيز با اشاره به اهميت موزه اي كه قرار است در انبار نفت شماره (يك) مشهد راه اندازي شود، گفت: «راه اندازي اين موزه، پروژه اي مهم براي صنعت پخش است و براي تحقق آن، نه تنها همكاران ما در منطقه مشهد، بلكه مديران و مسؤولان پخش در سراسر کشور، حداكثر تلاش و همكاري را خواهند داشت.»
انبار نفت شماره (يك) مشهد در سال 1320 در محل چهارراه مقدم طبرسي با عنوان شركت نفت ايران و انگليس تشكيل شد و پس از ملي شدن صنعت نفت با نام شركت نفت ايران، ناحيه خراسان شروع به فعاليت كرد. وجود انبارهاي قديمي پرچي از ويژگي هاي اين مكان است. اين سايت همچنين در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است. پيش تر انبار نفت شماره (يك) مشهد مورد بازديدهاي كارشناسانه قرار گرفت و فضاهاي محوطه، انبارها و تاسيسات آن براي اختصاص به موزه نفت مناسب تشخيص داده شد.
شهر مشهد، به عنوان يكي از شاهراه هاي مواصلاتي در منطقه شرق كشور از سابقه فراواني در زمينه توزيع و پخش فراورده هاي نفتي برخوردار است.
صندوقي قديمي كه در لايه خارجي كف آن از ورق هاي حلبي با آرم BP شركت نفت انگليس و ايران) استفاده شده است، از سوي يک بازنشسته و پيشكسوت، به موزه نفت اهدا شد. ابوالفضل صابرنژاد، مدير پيشين مهندسي و طرح ها در شركت خطوط لوله و مخابرات كه اين صندوق را به موزه نفت اهدا كرده، مي گويد: «از اين صندوق ها براي نگهداري لباس، زيورآلات، اشياي قيمتي يا فرستادن جهيزيه به خانه عروس استفاده مي شده است.»
جنس اين صندوق كه با دست ساخته شده، از چوب و داراي روكش چرم است. همچنين نقاشي هاي زيبايي بر بدنه آن ديده مي شود. صندوق داراي قفل و دستگيره است و با گذشت مدت زمان زياد، نسبتاً سالم مانده و حتي ورقه هاي حلبي به كار رفته در كف آن نيز زنگ خوردگي ندارد.
او در توضيح چگونگي دستيابي به اين صندوق مي گويد: «حدود 12 سال پيش خانه اي خريدم كه اين صندوق در انبار آن قرار داشت و صاحبخانه آن را به من هديه كرد. سال ها اين صندوق را داشتم و متوجه وجود آرم BP در كف آن نشده بودم. تا اينكه بتازگي به دليلي خواستم صندوق را جابه جا كنم و به طور تصادفي متوجه شدم كه آرم شركت نفت انگليس و ايران با حروف فارسي و انگليسي روي حلب هاي كف اين صندوق ديده مي شود.
به نظر مي رسد، سازنده اين صندوق براي پوشش لايه خارجي كف آن از حلب هاي ساخته شده در كارخانه حلب سازي و حلب پركني كرمانشاه استفاده كرده است. اين كارخانه كه در جنب پالايشگاه كرمانشاه قرار دارد و اكنون قرار است به يكي از موزه هاي نفت تبديل شود، ظروفي را براي حمل نفت و فراورده هاي نفتي مانند بنزين، گازوييل، روغن موتور و... توليد مي كرده است.
با توجه به نوشته هاي روي اين حلب ها و انطباق آن با شابلون هاي به جا مانده از كارخانه حلب سازي كه در حال حاضر در موزه بنزين خانه آبادان نگهداري مي شود، مي توان حدس زد که اين صندوق حدود 80 تا 100 سال پيش ساخته شده و حلب هاي مورد استفاده در آن، ساخت كارخانه حلب سازي كرمانشاه بوده است.
اين صندوق داراي قفل و دستگيره است و نقاشي هاي زيبايي بر بدنه آن ديده مي شود.
صابرنژاد كه در سال 1383 پس از 40 سال خدمت در نفت بازنشسته شده و در دوران بازنشستگي نيز با كانون هاي بازنشستگي نفت، همكاري داشته است، به كاربردهاي مختلف حلب هاي حمل فراورده هاي نفتي اشاره مي كند و مي افزايد: «براي مثال از اين حلب ها در خانه ها براي نگهداري مواد غذايي مثل برنج و حبوبات استفاده مي شد و حتي در مواردي از سوي صنعتگران به درهايي با قفل مجهز مي شد تا كارايي آنها افزايش يابد.»
كارخانه حلب سازي و حلب پركني كرمانشاه با 100 سال قدمت كه از قديمي ترين كارخانه هاي بسته بندي صنعتي در كشور است و به ثبت ملي نيز رسيده، بزودي و پس از پايان مرمت به عنوان موزه نفت غرب كشور، راه اندازي و براي بازديد عموم آماده خواهد شد.
جاذبه اي که آوازه بين المللي دارد
همانطور که در شماره قبل اشاره کرديم، اقامتگاه هاي بوم گردي ويژگي ها و استانداردهاي خاص خود را دارند، در ادامه به برخي ديگر از ويژگي هاي اين ظرفيت پنهان گردشگري پرداخته ايم.
چيدمان و تزيينات يک اقامتگاه بوم گردي بايد طوري باشد که به محض ورود احساس کنيد به يک خانه محلي پا گذاشته ايد. اين اقامتگاه بايد نشان هايي از سنت و فرهنگ بوميان منطقه را داشته باشد؛ از حياط آن گرفته تا تزيينات در و ديوار و حتي وسايل پذيرايي بايد شما را به تفکر وادارد و حسي متفاوت را برايتان به ارمغان بياورد. ديدن وسايلي مثل کرسي، صنايع دستي، سفره هاي متفاوت، محل غذا خوردن و... نشان دهنده فرهنگ منطقه اي است که آن را انتخاب کرده ايد.
نوع ارائه خدمات در اقامتگاه هاي بوم گردي هم متفاوت است:
در اقامتگاه هاي بوم گردي ميزبان و مهمان مثل يک خانواده در کنار هم زندگي مي کنند. پس طبيعي است که اين خانواده از سرويس هاي بهداشتي و حمام مشترک استفاده کنند. در اين اقامتگاه ها سرويس بهداشتي و حمام جداگانه وجود ندارد. دليل اين کار هم به ساختار خانه هاي قديمي برمي گردد. با اين حال حفظ بهداشت يکي از مهم ترين مسائلي است که در اين خانه ها به آن توجه مي شود.
در اقامتگاه هاي بوم گردي همه کارها به عهده خودتان است، چون شما نوع متفاوتي از سفر را انتخاب کرده ايد که در آن بايد مثل محلي ها ي منطقه زندگي کنيد. در اين اقامتگاه ها يک آشپزخانه وجود دارد. نمي توانيد تلفن را برداريد و صبحانه سفارش بدهيد. براي تهيه صبحانه بايد با ميزبان صحبت کنيد. در برخي مواقع هم بايد خودتان دست به کار شويد.
سيستم خواب در اقامتگاه هاي بوم گردي مثل هتل ها نيست. بايد رختخواب پهن کنيد و کف اتاق بخوابيد. البته تعداد کمي از اين اقامتگاه ها تختخواب دارند که شايد در مقصد شما نباشند. پس اگر بار اولتان است که مي خواهيد در اقامتگاه هاي بوم گردي ساکن شويد، اين مورد را حتما به ياد داشته باشيد تا غافلگير نشويد.
با توجه به منطقه اي که به عنوان مقصد انتخاب کرده ايد با سيستم هاي گرمايشي و سرمايشي متفاوتي مواجه خواهيد شد. با وجود اينکه اين اقامتگاه ها در حال حاضر از سيستم هاي مدرن استفاده مي کنند، اما گاهي پيش مي آيد که با بخاري هيزمي، نفتي، پنکه سقفي و... روبه رو مي شويد.
شبنم اعماري - نام ايران و طبيعت بي نظيرش، طوري با هم گره خورده که وقتي صحبت از ايرانگردي مي شود، در ذهن هر کس تصويري خاص از زيبايي هاي منحصر به فردش نقش مي بندد، از جنگل سبز و مه آلوده، رودخانه ها و آبشارهاي پرخروش گرفته تا کوير خشک و بي آب و علف، غارهايي بي بديل و کوه هاي سربه فلک کشيده، جلوه هايي که از تماشاي آنها سير نمي شويد. جالب توجه اينکه برخي از اين ديدني هاي شگفت انگيز آنقدر شاخص و متفاوتند که نامشان را مي توان در مجامع بين المللي هم ديد. يکي از اين جاذبه هاي طبيعي شاخص که آوازه اش تا دوردست ها هم رفته، درياچه اروميه است. اين درياچه، بزرگ ترين درياچه داخلي ايران و بزرگ ترين درياچه آب شور خاورميانه است. ششمين درياچه بزرگ آب شور دنيا در شمال غربي ايران جا خوش کرده و فراز و نشيب زيادي را به خود ديده، با اين حال هنوز هم خاص و ديدني است. درياچه اروميه که بين دو استان آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي قرار گرفته، از نظر وسعت و مساحت، بيست و پنجمين درياچه بزرگ دنيا محسوب مي شود. طول اين درياچه 140 کيلومتر است و 55 کيلومتر نيز عرض دارد. حداکثر عمق آن هم به 16 متر مي رسد.
درياچه اروميه از اواسط دهه 80، به دليل احداث بزرگراه، استفاده بي رويه از منابعي آبي حوزه آبريز درياچه و... شروع به خشک شدن کرد. ناگفته نماند که عوامل انساني هم نقش زيادي در خشک شدن اين درياچه داشت.با اين حال بارندگي هاي سال هاي اخير باعث شده بخش زيادي از نواحي خشک شده آبگيري شود و اين درياچه جاني دوباره بگيرد. درياچه اروميه برخلاف ديگر درياچه ها نيلگون نيست. موجودات ميکروسکوپي داخل درياچه رنگي سرخ به آن داده اند. اين موجودات با کم شدن آب درياچه و افزايش غلظت نمک، حضور پررنگي از خود نشان مي دهند و تاثير چشمگيري روي رنگ آب دارند.
زيبايي هاي شگفت انگيز بزرگ ترين درياچه آب شور خاورميانه، تنها به درياچه ختم نمي شود و جاذبه هاي ديگري هم دارد که در ادامه برايتان آورده ايم.
102 جزيره کوچک و بزرگ در آغوش درياچه خودنمايي مي کنند که هر يک، ويژگي هاي خاص خود را دارند. در برخي از آنها حيوانات و گياهان زيادي ديده مي شود، در حالي که در برخي ديگر اثري از حيات نيست.
کوچک ترين جزيره درياچه، مشت عثمان است. جزيره کبودان (قويون داغي)، اشک، اسپير، آرزو و نهگانه (محل تخمگذاري پرندگان) نيز از ديگر جزاير اين منطقه هستند.
يکي از ديدني هاي درياچه اروميه بزرگراه اروميه- تبريز است. در اين بزرگراه علاوه بر آنکه مسير کوتاه تري را طي مي کنيد، مي توانيد از ديدن درياچه نيز لذت ببريد، اما احداث اين پل باعث شده آسيب هاي جبران ناپذيري به درياچه وارد شود و آلودگي هاي ناشي از آن، خطراتي جدي براي محيط زيست اين منطقه ايجاد کند.
از ديگر جاذبه هاي منحصر به فرد درياچه اروميه مي توان به کريستال هاي نمکيني اشاره کرد که گاه به صورت تپه هاي سفيدرنگ در اطراف درياچه ديده مي شوند.
سفر به درياچه اروميه اين امکان را برايتان فراهم مي کند که نادرترين پرندگان را که در فصل مهاجرت به اين درياچه کوچ کرده اند، ببينيد. از جمله آنها مي توان به فلامينگو، پليکان، کفچه نوک، اکراس، لک لک، اردک پيسه، نوک خنجري٬ چوب پا و مرغ نوروزي اشاره کرد.
قايق سواري: مدتي بود که به دليل خشکي درياچه، قايق سواري از رونق افتاده بود، اما در سال هاي اخير و با آبگيري مجدد، باز هم مي توان سوار بر قايق شد و گشتي در درياچه سرخ رنگ اروميه زد.
عکاسي: ثبت تصاوير اين جاذبه طبيعي يکي از کارهايي است که نمي توان به راحتي از کنارش گذشت.
گل بازي و درمان: آب درياچه اروميه و گل و لاي کف آن براي درمان انواع بيماري هاي رماتيسمي، پوستي، اختلالات سوخت و ساز بدن و... مناسب است. گل و لاي اين درياچه، خميري سياهرنگ است و خاصيت تقويت کنندگي دارد. پس فرصت را از دست ندهيد و گل بازي را فراموش نکنيد. لجن و نمک درياچه هم خواص درماني زيادي دارند که مي توان از آنها استفاده کرد. آب درياچه اروميه از دسته آب هاي کلروره سديک است که نوشيدن آن غلظت صفرا را پايين مي آورد.
تماشاي غروب آفتاب: يکي از زيباترين صحنه هايي که مي توانيد در درياچه اروميه از آن لذت ببريد، ديدن غروب دل انگيز آن است. اين غروب به حدي زيباست که هرگز آن را فراموش نخواهيد کرد.
منطقه کاظم داشي: در ساحل غربي درياچه، منطقه اي جا خوش کرده که به کاظم داشي معروف است. جايي که قبل از خشک شدن درياچه به صورت يک شبه جزيره ديده مي شد، اما با کم شدن آب به ساحل تبديل شد. در فصل رويش شقايق هاي وحشي، طبيعت با پوشيدن زيباترين لباس خود، جلوه اي وصف نشدني را در اين قسمت از درياچه پيش رويتان قرار مي دهد که محو تماشاي آن خواهيد شد.
غذاهای محلی ایران
مناطق مختلف ايران با توجه به مواد اوليه خاص خود، غذاهاي محلي و معروفي دارند که مي توان با امتحان کردن آنها، طعم هاي جديد و لذيذي را تجربه کرد.
پیچاق قیمه؛ اردبیل
يکي از غذاهاي سنتي و خوشمزه اردبيل خورش بادام اين شهر است. خورشتي که به پيچاق يا پيچاخ قيمه مشهور است. اين خورشت در ظاهر شباهت زيادي به خورشت خلال دارد، اما تفاوتش با خورشت خلال کرمانشاه اين است که در پيچاق قيمه خبري از زرشک نيست. در تهيه اين غذاي سنتي که در مراسم رسمي سرو مي شود، از گوشت گوسفندي، خلال بادام، تخم مرغ و ادويه استفاده مي کنند.
کباب مشتی؛ اصفهان
اين غذا يکي از غذاهاي سنتي اصفهان است. کباب مشتي از گوشت چرخ کرده، پياز، زردک (نوعي هويج ايراني مخصوص زمستان) يا هويج رنده شده، آرد نخودچي و ادويه هاي مختلف تهيه مي شود که در شهدي به عنوان شهد کباب (سرکه و شيره يا شکر، آب و زعفران) آن را مي جوشانند. يادتان باشد در سفر به اصفهان از خوردن اين غذا غافل نشويد.
قورمه به؛ شیراز
اين غذا که با گوشت گوسفند، پياز، به، لپه، آبليمو، شکر، زعفران و ادويه هاي مختلف تهيه مي شود، از غذاهاي سنتي شيراز است که همراه با برنج سرو مي شود و مثل بسياري از غذاها شيرازي، طعم نسبتا شيريني دارد.
فرش هاي دستباف
صنايع دستي، يکي از فاخرترين هنرهاي ايران زمين به شمار مي رود. صنعتي که در کشورمان تنوع زيادي دارد و از کيفيت بالايي برخوردار است. گستردگي صنايع دستي ايران توانسته علاوه بر علاقه مندان داخلي، توجه ديگر کشورها را نيز به خود جلب کند.
يکي از صنايع دستي بسيار مهمي که پيشينه تاريخي کهني دارد، فرش هاي دستباف ايراني است که به دليل زيبايي و کيفيت از محبوبيت زيادي در سراسر دنيا برخوردار است.
فرش هاي دستباف ايراني با طراحي منحصر به فردي که دارند، با تکيه بر سنت طرح هاي جلوه نگر و بعضا قومي و ملي در سده 17 به اوج شکوفايي خود رسيدند تا امروز يکي از محبوب ترين آثار صنايع دستي جهان باشند.
تنوع و نقش و نگاره هاي اين هنر دستي، انسان را به عمق تاريخ مي برد و به تفکر وامي دارد.
فرش دستباف ايراني، ثمره هزاران گرهي است که بافندگان هنرمند آن در شهرها و روستاها در نهايت دقت و به روشي خاص دور هر تار، چله مي زنند. ثمره عمر کساني است که خود را وقف اين هنر کرده اند تا آن را به جهان و جهانيان معرفي کنند.
رژیم غذایی تان را آگاهانه انتخاب کنید
رژيم غذايي خام خواري، رژيمي ساده است که اساس آن مصرف مواد غذايي خام و طبيعي است. در اين رژيم معمولا از سبزيجات و ميوه هاي طبيعي و ارگانيک، انواع دانه ها و جوانه ها و مواد غذايي خام استفاده مي کنند. در رژيم خام خواري شايد به آنچه مدنظرتان است، برسيد، اما قبل از تصميم گيري درباره رژيم خام خواري بهتر است با فوايد و مضرات اين رژيم آشنا شويد. از آنجا که تعريفي دقيق براي خام خواري وجود ندارد، به طور کلي مي توان گفت اين رژيم شامل تمام غذاهايي مي شود که به پختن نياز ندارند، حرارت نديده و منجمد نشده اند. خام خواري، به اين دليل که درصد بسيار کمي از قند و چربي ترانس اشباع شده دارد و همچنين حاوي مقادير زيادي سديم، پتاسيم، منيزيم، اسيد فوليک، فيبر، ويتامين A و آنتي اکسيدان است، رژيمي مغذي است که فوايد زيادي براي بدن دارد. خام خواران بهترين مواد خوراکي رژيم خود را به شرح زير تقسيم بندي کرده اند:
نشاسته: کدو تنبل، سيب زميني و چغندر
چربي ها: آجيل، نارگيل، دانه ها و آووکادو
اسيدها: گوجه فرنگي، فلفل و ميوه هاي ترش مزه
شيريني جات و قندي ها: ميوه هاي خشک و ميوه هايي که قند طبيعي دارند.
خام خواري فوايد زيادي دارد که از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره کرد:
پختن غذا باعث از بین رفتن برخی از آنزیم های مواد غذایی می شود، دقیقا همان هایی که به عمل هضم غذا کمک می کنند. بنابراین سیستم هاضمه با خوردن غذاهای خام بهتر کار می کند و مواد مغذی بیشتری نصیب بدن می شود.
یکی از مهم ترین فواید خام خواری بهبود سیستم ایمنی بدن است. ویتامین و مواد مغذی مواد خام بیشتر از مواد پخته شده است. مواد خام مقدار زیادی باکتری دارند که قرار گرفتن سیستم ایمنی بدن در معرض آنها، باعث تقویت این سیستم و کم شدن حساسیت های آلرژی زا می شود.
تاثیرات خام خواری روی سلامت بدن بسیار زیاد است. گواه این ادعا هم این است که در رژیم غذایی خام خواری، مصرف غذاهای پخته شده و چربی به حداقل می رسد.
خام خواری علاوه بر حفاظت از پوست، از ایجاد چین و چروک و خطوط روی پوست جلوگیری می کند. خوردن مواد مغذی خام باعث سم زدایی طبیعی بدن می شود و همین سم زدایی روی پوست و شادابی آن تاثیر می گذارد. علاوه بر این گیاهان، میوه ها و سبزیجات مملو از آب هستند و خوردن آنها به آبرسانی به پوست کمک می کند، اتفاقی که باعث می شود پوستی زیبا و شاداب داشته باشید.
مواد مغذی هم برای سلامت جسم مفید است و هم سلامت ذهن را افزایش می دهد. خام خواران بر این باورند که خام خواری ذهشان را بازتر می کند، در نتیجه تصمیم گیری برای آنها آسان تر و نتیجه بخش تر است.
یکی از تاثیرات جانبی خام خواری، کاهش گرایش به خوراکی های مضر است. به عنوان مثال، خام خواران عنوان می کنند که با خوردن مواد مغذی، برای کم کردن خواب دیگر به قهوه نیازی ندارند و اینکه هر وقت هوس خوردن شیرینی به سرشان بزند، این نیاز را با میوه های خشک شده یا تازه برطرف می کنند.
خام خواری باعث کاهش فشار خون، کاهش کلسترول خون و کاهش تجمع چربی در دیواره رگ ها به دلیل مصرف زیاد میوه، سبزیجات، مغز ها و خشکبار می شود و به بهبود عملکرد قلب و پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند.
قلب انسان عضله اي است که براي حفظ سلامت به جريان خون کافي نياز دارد. حمله قلبي زماني رخ مي دهد که جريان خون حاوي اکسيژن در قلب متوقف شود. نرسيدن خون حاوي اکسيژن، حتي به يک بخش از قلب مي تواند خطر مرگ را افزايش دهد.
* ناراحتي در قفسه سينه: ممکن است فرد فشار، گرفتگي، کشيدگي يا درد را در قفسه سينه خود احساس کند.
* تنگي نفس: اين مشکل در بيشتر مواقع همراه با درد سينه يا بدون آن ايجاد مي شود.
* افزايش اضطراب و نگراني: فرد بدون هيچ اتفاق خاصي دچار اضطراب و نگراني ناگهاني شود.
* درد در نواحي مختلف بدن: ممکن است در گردن، شکم، کمر، فک يا بازوهاي خود، به ويژه در سمت چپ بدن درد احساس شود.
* سرفه کردن: از آنجا که قلب نمي تواند نيازهاي ضروري بدن را تامين کند، خون درون ريه ها نشت مي کند و باعث ايجاد سرفه مي شود.
بنابراين به محض مشاهده هر يک از اين نشانه ها بايد فورا با اورژانس تماس گرفت.
متخصصان تغذيه معتقدند به همان اندازه که خام خواري براي سلامت بدن مفيد است، عدم تعادل در مصرف مواد غذايي حيواني و گياهي، بدن را از دريافت مواد مغذي اصلي و حياتي محروم مي کند؛ بنابراين بايد رژيم خام خواري را طوري تنظيم کرد که تمام ويتامين ها و مواد معدني مورد نياز بدن تامين شود. به طور مثال ويتامين B12 در مواد غذايي که خام خواران مورد استفاده قرار مي دهند، کم است. کمبود ويتامين B12 باعث کم خوني، آسيب به سيستم عصبي، نازايي، بيماري هاي قلبي و آسيب هاي استخواني مي شود.
کمبود کلسيم و ويتامين D ، عدم استفاده از نمک يددار، مقدار زياد کربوهيدرات، پوسيدگي و ساييدگي دندان، ازدياد مس بدن، کمبود پروتئين و ... که خام خواري به بدن منتقل مي کند، از ديگر معايب اين رژيم غذايي است که در طولاني مدت نه تنها نمي تواند براي بدن مفيد باشد، بلکه مشکلاتي را هم براي سلامت ايجاد مي کند.
طب سنتي يا همان طب جايگزين، مجموعه اي از دانسته ها، مهارت ها و اعمالي است که بر پايه نظريه ها، باورها و تجربه هاي بومي فرهنگ هاي مختلف شکل گرفته است.
در ديدگاه طب سنتي، حفظ سلامت مقدم بر درمان است. توجه به روش زندگي، تغذيه درست و سالم، فعاليت و البته استراحت کافي و ايجاد تعادل حالات روحي ـ رواني شعار طب سنتي ايران است.
اصطلاحات تغذيه در طب سنتي ايران
براي آشنايي با طب جايگزين قبل از هر چيز بايد اصطلاحات تخصصي تغذيه را بشناسيم.
غذايي است که به سرعت هضم مي شود و مورد استفاده اندام ها قرار مي گيرد و قواي تدبيرکننده بدن مي توانند به سرعت آن را آماده مصرف کنند. به عبارت ديگر مي توان گفت، از اين دسته از غذاها خون رقيقي توليد و به سهولت جزء بدن مي شود. اين غذاها براي افرادي که به تازگي از بيماري بهبود يافته اند يا افرادي که اهل کارهاي فکري هستند و فعاليت سنگين بدني ندارند، مناسب است، مثل زرده تخم مرغ.
غذاي کثيف يا درهم فشرده، غذايي است که از يک طرف قواي طبيعت براي هضم و استفاده از آن بايد تلاش بيشتري کند تا آن را براي مصرف اندام ها آماده کند و از سوي ديگر مواد زايد آن بسيار زياد است. به عبارت ديگر، از اين دسته از غذاها خون غليظي توليد مي شود که به سهولت تحت تاثير قوا قرار نمي گيرد و جزء بدن نمي شود.
از نظر طب سنتي اين دسته از غذاها براي افرادي که فعاليت زياد يا کارهاي سنگين بدني دارند، مثل کشاورزان و ورزشکاران مناسب است که از جمله آن مي توان به گوشت گوساله اشاره کرد.
اين غذا براي افرادي که فعاليت هاي متوسط دارند، مناسب است. افرادي که علاوه بر فعاليت نه چندان سنگين، داراي مزاج معتدلي هم هستند.
شناخت مزاج در طب جايگزين يا همان طب سنتي بسيار مهم است. آگاهي از مزاج افراد در اين طب کمک زيادي به بهبودي بيماري مي کند. انواع مزاج ها در طب سنتي به شرح زير است:
1) مزاج گرم و خشک (صفرا)
2) مزاج گرم و تر (دم)
3) مزاج سرد و تر (بلغم)
4) مزاج سرد و خشک (سودا)
نگاهي به اکران هاي جديد و بهترين فيلم هاي دهه هفتاد از نگاه تماشاگران
مشعل در هفته اي که گذشت، سينماها در بخش اکران عمومي يک فيلم و در بخش اکران هنر و تجربه دو فيلم جديد راروي پرده نقره اي فرستادند. ضمن اينکه اين فيلم ها را به شما معرفي کرده ايم، به يک بخش جذاب از جشنواره فيلم فجر هم نگاهي انداخته ايم، بخش آراي تماشاگران که سيمرغ بلورين بهترين فيلم از نگاه تماشاگران را نصيب تهيه کننده اش مي کند. اين جايزه که حالا به سنتي در سينماي ايران تبديل شده است، از سال 1376 آغاز شد و اين هفته همه فيلم هايي که اين سيمرغ را در دهه هفتاد، با خودشان به خانه بردند، معرفي کرده ايم. شايد اين دسته از فيلم ها را ديده باشيد، اما اگر نديده ايد و حتي يک بار ديده ايد، به شما پيشنهاد مي کنيم سليقه سينما روها را در جشنواره فيلم فجر از دست ندهيد.
اگر به ديدن فيلم هاي مستند پرتره علاقه مند هستيد، بايد بدانيد که فيلم «قاضي و مرگ» يک مستند درباره يک قاضي با سابقه به نام نورالله عزيز محمدي است. اين فيلم مستند تلاش دارد تا از پس مسائل حقوقي و قانوني، نيم نگاهي به فضاي اجتماعي در عرصه شغل قضاوت داشته باشد. اين مستند را حسن خادمي کارگرداني کرده است و عوامل آن درباره اش نوشته اند: «روايتي از زندگي واقعي قاضي نورالله عزيز محمدي است. عمده شهرت اين قاضي به تعداد صدور حکم هايي بر مي گردد که طي 45 سال فعاليت در دستگاه قضا صادر کرده است».
ماجراي فيلم آژانس شيشه اي و خط داستاني آن بعد از 22 سال، هنوز هم ديدني است. شخصيت جذاب حاج کاظم با روايت هاي ويژه اش، همچنين تقابل سلحشور با او و انبوهي از خرده روايت هاي اجتماعي درون يک آژانس هواپيمايي مسافرتي، يکي از بهترين فيلم هاي تاريخ سينماي ايران را رقم زده است. بسياري از علاقه مندان به سينما و متقدان معتقدند هنوز هم آژانس شيشه اي بهترين فيلم ابراهيم حاتمي کيا محسوب مي شود. کارگرداني که فيلم هاي بزرگي چون برج مي مينو، ديده بان، به نام پدر، از کرخه تاراين، بوي پيراهن يوسف و... را در کارنامه خود دارد. از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان پرويز پرستويي، حبيب رضايي و رضا کيانيان را نام برد. موسيقي اين فيلم را مجيد انتظامي ساخته که هنوز از خاطره ها نرفته است.
فيلم «در سکوت» را ژرژ هاشم زاده کارگرداني کرده است؛ فيلمي که درون مايه اي اجتماعي دارد و مسئله مهاجرت و بازگشت به وطن سخن مي گويد. نقطه قوت فيلم درسکوت، بازي هاي خوب بازيگرانش است؛ بازيگراني که هر يک صاحب روش و شيوه اي در بازيگري سينماي امروز ايران هستند. عوامل فيلم درباره آن نوشته اند: «سودابه پس از سال ها به ايران بازمي گردد تا از عذاب وجدان رهايي يابد، اما بايد رازي را بازگو کند که گفتن راز برايش دشوار است...». بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: فاطمه معتمدآريا، سعيد پورصميمي، ويشکا آسايش، پانته آ پناهي ها و عليرضا کمالي نژاد.
فيلم رنگ خدا به کارگرداني مجيد مجيدي سال 1377 سيمرغ بهترين فيلم از نگاه تماشاگران را از آن خود کرد. فيلمي با درون مايه ديني و اخلاقي، روايت گر معنويت نهفته در وجود يک کودک نابينا را به تصوير کشيده است. کودک نابينايي که هر جا مي رود جز «او» نمي بيند. او هيچ رنگي را تشخيص نمي دهد جز رنگ خدا. بسياري از منتقدان اذعان دارند که فيلم رنگ خدا بهترين فيلم مجيد مجيدي است. کارگرداني که فيلم هاي شاخص بسياري در کارنامه مي درخشد که از جمله آنها مي توان به بچه هاي آسمان، پدر، باران، محمد(ص)، بيد مجنون، آواز گنجشک ها و... اشاره کرد. يکي از منتقدان بين المللي به نام استيفان هلدن در سال 1999 در نيويورک تايمز درباره رنگ خدا نوشت «اين فيلم در حد بالاترين درجه وضوحي که يک فيلم ممکن است بدان برسد، نشان مي دهد که داراي رسالتي ديني است، اما تجربه اي ژرف از تأمل در جهان طبيعي را در اختيار ما قرار مي دهد... فيلم رنگ خدا گوهري ديگر است که از سرچشمه اي واحد، يعني از يکي از پوياترين سينماهاي ملي جهان به ما عرضه شده است».
هنوز هم درخشش خسرو سينايي محدود به سال 1378 شده است. درخششي که چشم بسياري از منتقدان سينماي ايران را خيره کرد. فيلم عروس آتش در سالي که اکران شد، علاقه مندان بسياري را به سينماها کشاند. اين فيلم که از بنياني اجتماعي برخوردار بود، منتقد يکي از سنت هاي غلط ازدواج با عنوان از پيش تعيين شدن ازدواج پسرعمو و دختر عمو بدون رضايت دختر به عنوان يک طرف ازدواج در منطقه خوزستان بود و البته به نوعي همه اين سنت را در همه مناطق ايران به نقد مي کشيد. بازي درخشان حميد فرخ نژاد در اين فيلم باعث شد که اين بازيگر به سينماي ايراني معرفي شود. البته نبايد از موسيقي درخشان اين فيلم نيز غافل بود؛ موسيقي اي که توانست در همه سکانس هاي عروس آتش، حضوري جذاب داشته باشد. از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به حميد فرخ نژاد، مهدي احمدي، عزل صارمي، سعيد پورصميمي و غزل صارمي اشاره کرد.
فيلم نيوکاسل که هفته پيش اکران شده است، فيلمي کمدي- اجتماعي محسوب مي شود. نيوکاسل به کارگرداني محسن قصابيان با فضايي رمانتيک آغاز مي شود و کم کم مسائل اجتماعي را با درون مايه هاي طنز ارائه مي دهد. فاصله طبقاتي، گم شدن مسائل انساني در روابط اجتماعي و... از جمله درون مايه هاي اصلي اين فيلم محسوب مي شود. عوامل فيلم نيوکاسل درباره آن نوشته اند: «فريد ساعت 9 صبح با خبر مي شود که صاحب عمارت قديمي شده و 9 شب به فرودگاه مي رسد. حالا او و ساکنيني که فريد بدون اطلاع صاحب خانه آنها را به عمارت آورده، تنها دوازده ساعت فرصت دارند تا خانه را خالي کنند اما...». از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به حميد گودرزي، بهرام افشاري، نسرين مقانلو، سحر قريشي، رضا ناجي، نيما شاهرخ شاهي، رز رضوي، مجيد شهرياري و پژمان بازغي اشاره کرد.
سال 1378 در جشنواره فيلم فجر، سالي بود که مردم دو فيلم را پسنديدند و فيلم متولد ماه مهر نيز به همراه عروس آتش توانست سيمرغ بلورين آراي مردمي را به خانه ببرد. احمد رضا درويش کارگردان اين فيلم است. فيلمي که مي کوشد به مسائل دانشگاهي بپردازد. از دغدغه دانشجويان در سال هاي دهه هفتاد روايتي داشته باشد و در بين روايت خود مسائلي عاطفي را بيان کند. شايد بتوان فيلم متولدماه مهر را داراي درون مايه اي اجتماعي دانست، اما فيلم بيش از اينکه مسائل اجتماعي را واکاوي و بررسي کند، روابط عاطفي دانيان(محمدرضا فروتن) و مهتاب(ميترا حجار) دو دانشجوي رشته جامعه شناسي را به تصوير کشيده است. شايد بي راه نباشد که بگوييم ميترا حجار با اين فيلم در سينماي ايران ديده شد. هر چند احمدرضا درويش فيلم دوئل و کيميا را در کارنامه کاري خود دارد، اما متولد ماه مهر نيز به نوبه خود مورد توجه بسياري از علاقه مندان و منتقدان سينما قرار گرفت. از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به محمدرضا فروتن، ميترا حجار، محمود عزيزي، لاله اسکندري و صبا کمالي اشاره کرد.
سال 1379 سال بهرام بيضايي بود، کارگرداني که بعد از سال ها با فيلم «سگ کشي» از نوشتن و تئاتر به سينما آمد، فيلمي که در اکران سال 1380 عنوان پرفروش ترين فيلم را از آن خود کرد. نخستين چيزي که در سگ کشي نمايان بود، حضور انبوه بازيگران است، بازيگراني که بدون استثنا بسيار خوب ظاهر شدند و در سکانس هايي سطح بازيگري در ايران را چند پله بالاتر بردند. داستان فيلم درباره زني به نام گلرخ کمالي است که درگير بدهي هاي همسرش مي شود و تلاش مي کند تا چک هاي او را از طلب کاران پس بگيرد و... عموم منتقدان و کارشناسان سينمايي سگ کشي را يک تريلر ايراني داسته اند. از بازيگران اصلي اين فيلم عبارتند از: مژده شمسايي، مجيد مظفري، ميترا حجار، رضا کيانيان، داريوش ارجمند، احمد نجفي، حسن پورشيرازي، فردوس کاوياني، حبيب دهقان نسبف بهزاد فراهانيف عنايت بخشي، رابعه اسکويي، اسماعيل شنگله، مهتاب نصيرپور، داوود فتحعلي بيگي، مريم بوباني و محسن قاضي مرادي.
موسيقي هنري است که در ميان هنرها يکي از بالاترين علاقه مندان را دارد. پير باشيم يا جوان، کودک يا ميان سال بالاخره با موسيقي سر و کار خواهيم داشت. در ميان انواع موسيقي ها ترانه ها و تصنيف هاي ايراني يکي از دلنشين ترين و دلچسب ترين نوع موسيقي براي ما ايرانيان هستند. بنا داريم تا هر هفته ترانه و تصنيف زيباي ايراني را به شما معرفي کنيم اگر مي شناختيد که باز هم گوش کنيد و اگر نمي شناختيد هم به ما اعتماد کنيد و آن را بشنويد.
افشین مقدم، خواننده ترانه های پاپ بود که در سال 1355 در یک حادثه رانندگی درگذشت. صدای خاص و منحصر به فرد او در ترانه هایش گیرایی خاصی دارد. ترانه زمستون با صدای او یکی از ماندگارترین ترانه های موسیقی پاپ در ایران معاصر محسوب می شود. آلبومی به همین نام در دهه هشتاد و پس از گذشت بیست و پنج سال از سالمرگش منتشر شد.
زمستون تن عریون باغچه چون بیابون
درختا با پاهای برهنه زیر بارون
نمیدونی تو که عاشق نبودی
چه سخته مرگ گل برای گلدون
تنها ماندم محمد اصفهانی خواننده موسیقی پاپ است، اما موسیقی ملی را خیلی خوب می شناسد و در این زمینه نیز خواننده توانایی محسوب می شود. نیمه اول دهه هشتاد، همکاری تاریخی همایون خرم و محمد اصفهانی موجب شد آلبوم تنها ماندم با گزیده ای از ترانه های همایون خرم و صدای او منتشر شود. ترانه تنها ماندم نیز در همین آلبوم به یکی از آثار ماندگار و دلنشین موسیقی ایرانی تبدیل شد.
تنها ماندم، تنها ماندم
تنها با دل بر جا ماندم
چون آهی بر لب ها ماندم
ملاقات شمس و مولانا ماجرای« آواز ملاقات شمس و مولانا » به یک اپرای عروسکی به نام اپرای مولوی باز می گردد. اپرایی ساخته بهروز غریب پور که در آن مجموعه ای از بهترین خوانندگان جوان موسیقی ایرانی به آواز خوانی پرداختند. بهزاد عبدی نیز، آهنگسازی این اپرای عروسکی را به عهده گرفت. یکی از صحنه های این اپرا، دیدار و ملاقات مولانا با شمس است. موسیقی این دیدار که آوازهای آن را همایون شجریان در نقش شمس و محمد معتمدی در نقش مولانا اجرا می کنند، یکی از زیباترین دوئل های آوازی در ایران معاصر است.
هر زمان نو می شود دنیا و ما
بی خبر از نو شدن اندر بقا
پس تو را هر لحظه مرگ و رجعتی ست
مصطفی فرمود دنیا ساعتی ست
سوگواران خموش پژمان طاهری، آهنگساز و علیرضا قربانی آلبوم سوگواران خموش را با ارکستر سازهای ایرانی تولید کردند. تصنیف سوگواران خموش در دستگاه همایون نیز در همین آلبوم با شعری از شفیعی کدکنی منتشر شده است. فضای آهنگ سازی این تصنیف با ریتم متنوع و تنظیم ویژه اش صدای گرم قربانی تزئین می کند.
سوگواران تو امروز خموشند همه
که دهان های وقاحت به خروشند همه
گر خموشانه به سوگ تو نشستند رواست
زان که وحشت زده حشر وحوشند همه
یعنی چه؟سال های پایانی دهه شصت و سال های نخستین دهه هفتاد، محمدرضا شجریان گروه« آوا» را تشکیل داد گروهی که در آن مرتضی اعیان، تنبک، داریوش پیرنیاکان تار و جمشید عندلیبی نی می نواختند. این گروه چندین اجرا در امریکا و اروپا برگزار کرد که ماحصل آن شد سه آلبوم به نام های پیام نسیم، دل مجنون و سروچمان. تصنیف «یعنی چه؟» با شعری از حافظ و از ساخته های خود استاد در بیات افشاری در آلبوم دل مجنون قرار گرفته است.
ناگهان پرده بر انداخته اي يعني چه؟
مست از خانه برون تاخته اي يعني چه؟
زلف در دست صبا، زلف در دست صبا گوش به فرمان رقيب
اين همه با همه در ساخته اي يعني چه؟
رگ خواب موسیقی پاپ جدید ایران پس از انقلاب اسلامی هر چند از دهه هفتاد رسما کار خود را آغاز کرد، اما اکثر منتقدان هنر موسیقی معتقدند که در دهه هشتاد اوج گرفت. محسن یگانه نیز از ستاره های اوج گرفته موسیقی پاپ در دهه هشتاد است و ترانه رگ خواب او در آلبومی به همین نام از شنیدنی ترین آثار اوست. محسن یگانه با خلق فضاهای جدید، صدای منحصر به فرد و فراز و فرودهای آهنگین آثارش توانست خیلی سریع مخاطبان بسیار زیادی پیدا کند.
رگ خواب این دل تو دست تو بوده
ترک های قلبم شکست تو بوده
کوچه فریدون مشیری، شاعر بلندآوازه معاصر ایرانی را تقریبا همه ما با شعر کوچه می شناسیم، همچنان که اخوان ثالث را با شعر زمستان. این شعر زیبا را محمد نوری از خوانندگان مشهور موسیقی پاپ و کلاسیک ایران با آهنگسازی محمد سریر به صورت ترانه اجرا کرده است. ترانه ای دلنشین که علاقه مندان به صدای او آن را همیشه در صدر جدول آثار منتشر شده این خواننده قرار داده اند. شیوه اجرای محمد نوری و صدای پرطنین و با احساس اش زیبایی دو چندانی به شعر مشیری داده است.
بی تو مهتاب شبی باز از آن کوچه گذشتم
همه تن چشم شدم، خیره به دنبال تو گشتم
وقتي صحبت از خريد يک خودرو به ميان مي آيد، همه به دنبال خودرويي مي گردند که لوکس، راحت، کاربردي و در دسترس باشد. يافتن خودروي ويژه، آن هم با در نظر گرفتن فاکتورهايي همچون عملکرد خوب، ويژگي هاي ايمني، کيفيت داخلي و قابل اطمينان بودن با قيمتي مناسب کار چندان آساني نيست. ما به شما 15 خودروي لوکس و ارزان قيمت جهان را معرفي مي کنيم که با قيمتي زير 35 هزار دلار به فروش مي رسند و با توجه به شرايط معمول اقتصادي در بسياري از کشورهاي جهان و همچنين کيفيت و عملکرد فني محصولات، گزينه هاي اقتصادي خوبي محسوب مي شوند.
در عصر فناوري، تقريبا همه افراد با فوايد تلفن همراه هوشمند آشنا هستند. اين وسيله دوست داشتني، به يکي از ابزارهاي اصلي دريافت اطلاعات، خريد، فروش و ارتباط با دوستان و آشنايان تبديل شده است. با اين حال برخي از ما با استفاده نادرست از اين ابزارهاي مهم به آنها آسيب مي رسانيم. در حال حاضر تلفن هاي هوشمند، جزئي از زندگي مان شده اند. به همين دليل بايد از آنها درست استفاده کنيم و در نگهداري شان دقت لازم را داشته باشيم. يکي از دلايلي که باعث خرابي تلفن هاي هوشمند همراه مي شود، شارژ کردن هاي غيرمتعارف است. بيشتر افراد براي حل مشکل کمبود شارژ و باتري در گوشي هاي همراه، اين وسيله را شبانه و هنگام خواب، به شارژ مي زنند؛ اشتباه ساده اي که مي تواند عواقبي ناگوار را رقم بزند که در ادامه به برخي از آنها اشاره مي کنيم.
اگر در تمامي مدت استفاده از گوشي، آن را شبانه به شارژ زده ايد، بايد بگوييم که باتري اين گجت دوست داشتني را از بين برده ايد. از لحظه اي که يک باتري ساخته مي شود، قدم به قدم به سمت ضعيف شدن و نابودي مي رود و شارژ دائم و شبانه به تسريع اين نابودي کمک مي کند.
درست است که آتش سوزي هاي مرتبط با انفجار گوشي، يک اتفاق هميشگي نيست، اما حتي تصور يک انفجار کوچک در کنار سر يا دست شما، مي تواند ترسناک باشد. بسياري از کاربران، گوشي خود را به شارژر متصل مي کنند و موقع خواب در کنار خود مي گذارند. اين اشتباه نه تنها باعث مي شود امواج راديويي مستقيما در کنار سر قرار بگيرد، بلکه خطر انفجار گوشي هم به ديگر خطرات اضافه مي شود. بنابراين هميشه سعي کنيد شارژر گوشي را در فاصله اي دورتر از محل خواب خود قرار دهيد و کابل شارژ آن را نيز هر سال تعويض کنيد.
يک ليوان پر از آب را در نظر بگيريد. شما بخش کوچکي از اين آب را مي نوشيد و پس از آن دوباره آن را پر مي کنيد. اين عمل را براي شش ساعت ادامه دهيد تا متوجه شويد، شارژ شبانه چه بلايي بر سر باتري گوشي مي آورد.در دهه اخير باتري هاي جديدي توليد شده اند که به يک چيپست ساده قطع برق مجهز هستند و در صورت شارژ 100 درصدي گوشي، جريان برق را قطع مي کنند. با کاهش شارژ به 99 درصد، چيپست دستور اتصال دوباره برق را مي دهد و با بازگشت دوباره سطح شارژ به 100 درصد، اين پروسه تکرار مي شود.شارژ کردن گوشي در هنگام شب، به تکرار اين اتفاق به مدت طولاني در شبانه روز منجر مي شود که همين اشتباه ساده، مي تواند عمر باتري را کم کند.
همانطور که مي دانيد در گوشي هاي جديد، سرعت شارژ گوشي نيز تا چند برابر افزايش پيدا کرده است. اين افزايش جريان باعث شده باتري در کمتر از يک ساعت به توان حداکثري خود برسد. همين توان بالا مي تواند مشکلات اتصال طولاني مدت شارژر به گوشي را افزايش دهد. جريان بالاي برق در مدت زمان طولاني تر، عمر باتري را به نصف مي رساند.
درباره شارژ گوشي، تصوري قديمي وجود دارد که بهتر است براي هميشه آن را فراموش کنيد. رساندن باتري به صفر درصد و شارژ 100 درصدي آن، نه تنها عمر باتري را افزايش نمي دهد؛ بلکه ممکن است گوشي شما را براي هميشه از کار بيندازد. سازندگان باتري بر اين موضوع تاکيد دارند که هيچگاه نبايد شارژ باتري به صفر درصد برسد. همين موضوع باعث شده بسياري از سيستم عامل ها، گوشي را در شارژ يک درصد خاموش کنند تا از خطرات شارژ صفر درصدي جلوگيري شود.بهترين زمان شارژ گوشي، پيش از رسيدن ميزان باتري به 65 درصد است. يعني بعد از مصرف 30 درصدي مي توانيد باتري گوشي خود را شارژ کنيد.
شارژ شبانه گوشي و استفاده ديروقت از آن، روي عملکرد مغز تاثير مي گذارد. سردرد هاي ميگرني و خوشه اي، بيماري هاي شنوايي و بينايي، بيماري CVS و بيخوابي، ساده ترين عوامل استفاده از گوشي هنگام خواب است. شايد برايتان جالب باشد که بدانيد، گوگل در اندرويد 9 از سيستم WindDown رونمايي کرده که چند ساعت پيش از خواب، رنگ صفحه نمايش گوشي را به سياه و سفيد تغيير مي دهد. اين عمل ساده باعث مي شود کاربر، در زمان خواب به استفاده از گوشي علاقه اي نداشته باشد.
اتصال شارژر به برق، چه در زمان شارژ نشدن گوشي و چه هنگام اتصال طولاني و شبانه، مصرف برق را افزايش مي دهد. بسياري از خاموشي هاي معمول جهان، با جدا کردن شارژر ها از برق و شارژ نشدن شبانه گوشي، قابل پيشگيري است. يک موضوع ساده که شايد در نگاه اول بي اهميت باشد؛ اما در بلندمدت و با در نظر گرفتن کل جامعه، به مصرفي بسيار بالا منجر خواهد شد.
اگر بگوييم اين روزها تمام دار و ندار ما در گوشي هاي هوشمند قرار دارد، بي راه نگفته ايم. بنابراين حفاظت از اين اطلاعات، کاري ضروري است که نبايد براحتي از کنار آن گذشت، بخصوص با ظهور هکر هاي حرفه اي که در يک چشم برهم زدن، مي توانند اطلاعات ارزشمند ما را از گوشي به دست آورند. به همين دليل دانستن برخي ترفندها مي تواند دست آنها را از رسيدن به آنچه مدنظرشان است، کوتاه کند. در ادامه به برخي از اين ترفندها اشاره مي کنيم.
1- سيستم عامل گوشي و اپليکيشن هايي را که نصب کرده ايد، هميشه به روز نگه داريد.
2- تا جايي که امکان دارد به واي فاي هاي عمومي متصل نشويد.
3- حتما تنظيمات قفل گوشي هوشمند خود را فعال کنيد.
4- کمک گرفتن از قابليت تشخيص هويت دو مرحله اي، گزينه خوبي است.
5- گذرواژه ها مهم هستند، آنها را به هيچ وجه دست کم نگيريد.
6- پشتيبان گيري را فراموش نکنيد.
7- با نصب ويروس ياب خيال خود را آسوده کنيد.
8- قابليت پيدا کردن گوشي را دست کم نگيريد.
9- دور شارژر هاي عمومي را خط بکشيد.
10- مراقب اسپم ها و ايميل هاي فيشينگ باشيد.
11- اپليکيشن ها را از منابع مطمئن دريافت کنيد.
12- مجوز دسترسي اپليکيشن ها را مديريت کنيد.
13 گوشي را هرگز جيلبريک نکنيد.
وزنه بردار ملي پوش مناطق نفت خيز جنوب در گفت و گو با مشعل:
تيم ملي وزنه برداري جوانان ايران خرداد ماه 98 در مسابقات قهرماني جوانان جهان (2019) در فيجي با اقتدار و براي چهارمين سال متوالي قهرمان جهان شد. در اين رقابت ها که تيم ملي کشورمان همچون کشورهاي آمريکا و ژاپن با ترکيبي کامل و 10 نفره حضور پيدا کرده بود، در نهايت با کسب 2 مدال طلا، 4 مدال نقره، 9 مدال برنز و به دست آوردن 622 امتياز به عنوان قهرماني دست يافت. آمريکا با 552 امتياز دوم شد و تيم ژاپن نيز با کسب 526 امتياز در مکان سوم ايستاد. يکي از وزنه برداراني که نقش مهمي در اين رقابت ها ايفا کرد، افشين طاهري، وزنه بردار باآتيه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بود که علاوه بر دارا بودن چندين مدال آسيايي، موفق شد با کسب عنوان نايب قهرماني مسابقات جهاني فيجي مدال نقره را از آن خود کند. با افشين طاهري، مرد نقره اي مسابقات جهاني گفت وگويي انجام داده ايم که خواندن آن خالي از لطف نيست.
افشين طاهري حاجي وند، متولد 19 اسفند 78 در استان چهارمحال و بختياري و بزرگ شده شهر اهواز هستم. سال 90 از 12 سالگي با تشويق اسماعيل داودي، معلم ورزش مدرسه در اهواز که خودش نيز وزنه بردار بود، به اين ورزش علاقه مند شدم. پس از مدتي توانستم مقام اول استاني را به دست آورم. سپس با جلب اعتماد محمدرضا کاظمي نژاد، مدير فني باشگاه مناطق نفت خيز جنوب به تيم نفت اهواز پيوستم. تا امروز هم تحت نظر حميد رشيدي، امير حزبه و بهمن مکوندي، استادان خود به تمرين مي پردازم و مشوقان اصلي من هم همين عزيزان زحمتکش بودند.
اولين حضور من در مسابقات ملي، سال 2017 «مسابقات نوجوانان جهان» بود که متاسفانه چهارم شدم، اما چهار ماه بعد در مسابقات نوجوانان آسيا در کشور نپال، مقام دوم را کسب کردم که در آن مسابقه 139کيلوگرم يک ضرب و 157کيلوگرم را در دوضرب زدم.
بهترين عناويني که کسب کردم، دومي نوجوانان آسيا در دسته 77 کيلوگرم در کشور نپال، سومي جوانان آسيا در سال 2018در کشور ازبکستان در دسته 85 کيلوگرم و دومي جوانان جهان در سال 2019 در کشور فيجي در دسته 96 کيلوگرم است.
در دسته 96کيلوگرم وزنه زدم و رقبايم از کشور هاي قزاقستان، روسيه، لهستان، مصر و چندين کشور ديگر بودند. بله، با توجه به آمادگي که قبل از اعزام به رقابت ها داشتم، از خودم اين انتظار را داشتيم که در مسابقه بتوانم مدال بگيرم. من در حرکت يک ضرب 161 و در حرکت دوضرب نيز 180 را زدم.
براي حضور در اين مسابقات به خوبي آماده شده بودم. در تمرينات، وزنه هاي خوبي زده بودم؛ در حرکت يک ضرب، شانس بيشتري براي طلايي شدن داشتم، اما به علت کسالتي که به خاطر آب و هواي فيجي پيش آمد، کمي شرايط بدني ام به هم ريخت و متاسفانه طلاي يک ضرب به نقره تبديل شد. از اين موضوع خيلي ناراحتم، چراکه فقط براي قهرماني قدم به مسابقات گذاشته بودم. متاسفانه همان طور که گفتم، بيماري باعث شد بدنم تحليل برود، در نتيجه در مرحله دوضرب، انرژي کافي براي رقابت بيشتر با رقبا برايم باقي نماند، اما خداراشکر در نهايت دست خالي برنگشتم و مانند تمامي اعضاي تيم، سهمي در پيروزي و کسب عنوان قهرماني داشتم. قول مي دهم و سعي مي کنم در آينده نتايج بهتري بگيرم.
همان طور که گفتم، سطح نزديک حريفان به يکديگر باعث شد، بعضي از وزنه برداران براي کسب مدال وزنه هاي ريسکي را انتخاب کنند که باعث حذف شدنشان مي شد. من هم با توجه به انتخاب آنها، آمادگي خودم و دستور مربي، وزنه ها را انتخاب مي کردم.
سطح مسابقات امسال مثل سال هاي قبل خيلي خوب بود و تيم هاي زيادي شرکت کرده بودند و رقابت بسيار نزديک بود. در دسته 96 کيلوگرم، 7 نفر بوديم که تقريبا به يک اندازه وزنه مي زديم و رقابت نزديکي با هم داشتيم. همه وزنه برداران براي قهرماني آمده بودند و به راحتي از ميدان به در نمي شدند.
وزنه برداري ايران هميشه صاحب سکو بوده است. در قدرت ما شکي نيست. سال قبل قهرمان جوانان آسيا شديم و رقيبان سرسخت ما در اين دوره آمريکا، روسيه، چين و ژاپن بودند که تيم هاي قدرتمندي را روانه مسابقات کرده بودند، اما تيم ملي جوانان براي دفاع از عنوان قهرماني خود در اين رقابت ها حاضر شده بود و ديديد که براي جايگاه نخست با قدرت جنگيد و قهرمان شد.
من هم مثل همه ورزشکاران، مهمترين هدفم کسب طلاي المپيک است. البته بايد در مسابقات جهاني ابتدا قهرمان شوم، سپس خودم را براي قهرماني در المپيک آماده کنم. اين هدف دور از دسترس نيست و بايد با تمرينات بيشتر، خودم را براي هدفم آماده کنم.
رقبا هميشه ثابت نيستند و هر سال نفرات جديدي براي رقابت به ميدان جهاني مي آيند؛ بنابراين نمي توان از کسي اسم برد، اما کشورهايي چون روسيه، امريکا، چين و کشورهاي اروپاي شرقي هميشه از بهترين ها بوده اند و رقباي سرسختي به شمار مي آيند.
خوزستان يکي از قطب هاي وزنه برداري ايران بوده، آن هم به دليل وجود باشگاه هاي مناطق نفت خيز جنوب است و قطعا تاثير بسيار زيادي در پيشرفت من داشته و خواهد داشت. من از اين تيم به تيم ملي رسيدم و در ادامه نيز مطمئن هستم در اين باشگاه موفق خواهم بود.
بايد از همه عزيزاني که براي پيشرفت من زحمات بسيار زيادي کشيدند، بخصوص از مربيان عزيز در شرکت ملي نفت، محمدرضا کاظمي نژاد، حميد رشيدي، امير حزبه و بهمن مکوندي، از کارکنان و مربيان خوب و زحمتکش مناطق نفت خيز جنوب و از مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب و يزدي به خاطر فراهم کردن شرايط و امکانات و ياري کردن مربيان براي پيشرفت هرچه بهتر ورزشکاران، تشکر کنم. زحمات اين عزيزان حاصلش نتايجي است که مي گيريم و بايد بگويم ما يک تيم هستيم و اگر همه کنار هم نبوديم، اين افتخارات به دست نمي آمد. قهرماني من حاصل تلاش همه است و بايد به نام همه ثبت شود.
كوهنوردان شركت ملي نفت ايران به منظور توسعه ورزش همگاني و همچنين طرح و برنامه سلامت محور کارکنان در يک برنامه ورزشي موفق شدند به قله 3574 متري الوند از رشته کوه هاي زاگرس در استان همدان صعود کنند.
تيم 20 نفره كوهنوردان شركت ملي نفت ايران از ساعت 5 صبح از منطقه تاريخي گنجنامه، با گام هاي آهسته در شيب تند ابتداي مسير به سمت قله حرکت کردند که بعد از 6 ساعت کوهپيمايي در مسيري سخت موفق شدند ساعت 11 به قله الوند صعود کنند. قله الوند، بلندترين قله همدان و يكي از جذاب ترين مناطق ديدني اين منطقه به شمار مي آيد. اين قله در جنوب همدان و شمال شهر تويسركان قرار گرفته و از راه گردنه شمال غربي به قلل كلاغ لان (3480 متر) و دائم برف (3450 متر) و از سمت جنوب غربي به دره كيوارستان و چهار قله متصل است.کوهنورداني كه در اين برنامه موفق به فتح قله الوند شدند، عبارتند از: غلام عباس روستايي، نادر صادقي فر، مهدي نژادمحمديان، عقيل نيكزاد، محمودرضا مرادي مرني، محمد دانشور، اميرحسين گلپريان، مهدي باقرپور(عكاس و نماينده روابط عمومي امور ورزش)، سيد ابوالحسن علوي نژاد، محمد حصاري، حسين ارباب، حسين قرباني، رضا سلماني علايي، كاظم شكيب، اسلام سيفي ثمرين، امير اسكندري، بهنام ملك خياط، محمود پورخسرويان، ياور جبرئيل زاده، علي قربان شيران، محمد گلپريان (سرپرست گروه و نماينده امور ورزش) و بهنام جدائيان (مربي).
تيم بسکتبال نفت اهواز قهرمان مسابقات بسکتبال نوجوانان باشگاه هاي خوزستان شد. مسابقات بسکتبال رده سني نوجوانان پسران قهرماني باشگاه هاي استان خوزستان با شرکت 19 تيم از آذرماه سال گذشته در شهرهاي مختلف استان خوزستان آغاز شد که پس از 48 بازي در نهايت در تابستان 98 با قهرماني تيم بسکتبال نفت اهواز به پايان رسيد.
در مرحله نهايي مسابقات بسکتبال قهرماني نوجوانان باشگاه هاي خوزستان که با صعود چهار تيم به اين مرحله در ماهشهر برگزار شد، تيم بسکتبال نفت اهواز با صعود به فينال، در بازي نهايي موفق شد با يک بازي برتر و در عين حال سخت و نفس گير با نتيجه 46 بر40 تيم پژوهان ماهشهر را شکست دهد و عنوان قهرماني را از آن خود کند. در بازي رده بندي نيز، تيم ماهان اکسين رامهرمز با نتيجه 57 بر53 از سد تيم حدادي اهواز عبور کرد و در سکوي سوم ايستاد.
کارکنان و کوهنوردان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به منظور توسعه ورزش همگاني در يک برنامه ورزشي و فرهنگي به ارتفاعات تاراز در مسجدسليمان صعود کردند. گروه 50 نفر کارکنان و کوهنوردان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين برنامه فرهنگي - ورزشي موفق شدند، پس از 5 ساعت کوهپيمايي به قله 2700 متري تاراز از رشته کوهاي زاگرس صعود کنند. قله تاراز مرز بين استان خوزستان و چهارمحال و بختياري است. اين کوه يکي از جلوه هاي طبيعي استان خوزستان است. در فصل بارندگي، آبشار از اين کوه جاري مي شود. «پرسياوش» هم معروف ترين گياه منطقه تاراز است. از فراز قله تاراز مي توان مناظري از جمله قله کينو، دشت شيمبار، قله دِلا و رودخانه بازُفت را ديد.
تيم کاراته سبک آزاد مناطق نفت خيز جنوب با درخشش در سوپرليگ کاراته باشگاه هاي کشور موفق شد در کورس قهرماني قرار بگيرد.
تيم کاراته سبک آزاد مناطق نفت خيز جنوب در هفته پنجم سوپرليگ کاراته، سبک هاي آزاد باشگاه هاي ايران در سالن شهيد کبکانيان تهران به مصاف حريفان خود رفت و توانست با 4 پيروزي پي درپي مقتدرانه به جايگاه سوم جدول اين رقابت ها صعود کند تا در کورس قهرماني قرار بگيرد.
تيم کاراته مناطق نفت خيز جنوب اين هفته ابتدا با نتيجه 5 بر صفر تيم زاگرس را شکست داد، سپس در ديدار دوم به مصاف تيم ملي حفاري که ديداري خانگي به حساب مي آمد، رفت و موفق شد اين تيم را هم با نتيجه قاطعانه 5 بر صفر شکست دهد.
تيم کاراته مناطق نفت خيز جنوب در ديدار سوم خود به مصاف تيم مس شهر بابک رفت و موفق شد اين تيم را با نتيجه 4 بر يک شکست دهد. در ديدار چهارم و آخرين ديدار هفته پنجم کاراته کاهاي مناطق نفت خيز جنوب تيم هيات کاراته ماهشهر را با نتيجه نزديک 3 بر 2 شکست دادند تا با 4 پيروزي متوالي در اين هفته به کار خود پايان داده باشد.
تيم فوتبال پارس جنوبي جم با قهرماني در مسابقات پيش فصل (تحت عنوان جام شهداي شيراز) کار خود را شروع کرد تا نشان دهد براي حضور در ليگ برتر از آمادگي کامل برخوردار است.
مسابقات چهارجانبه فوتبال جام شهداي شيراز با حضور 3 تيم ليگ برتري، گل گهر سيرجان، شاهين بوشهر و پارس جنوبي جم و تيم ليگ دسته يکمي فجر شهيد سپاسي به ميزباني باشگاه فجر شهيد سپاسي و همکاري بنياد شهيد و امور ايثارگران و هيات فوتبال استان فارس در شيراز برگزار شد. تيم فوتبال پارس جنوبي جم در نخستين ديدار خود در تورنمنت جام شهداي شيراز مقابل گل گهر سيرجان به ميدان رفت که پس از تساوي بدون گل در 90 دقيقه معمول بازي، در ضربات پنالتي موفق شد حريف خود را با نتيجه 7 بر 6 از پيش رو بردارد و به فينال اين رقابت ها برسد. تيم فوتبال پارس جنوبي جم در ديدار نهايي تورنمنت شيراز مقابل شاهين بوشهر قرار گرفت که در پايان اين ديدار که بسيار پربرخورد و خشن نيز بود، شاگردان فراز کمالوند در ضربات پنالتي به پيروزي رسيدند و قهرمان شدند. شاگردان فراز کمالوند در اين مسابقه توسط مهدي ترکمان در دقيقه 53 دروازه شاهين را باز کردند، اما در دقيقه 90 شاهين بوشهر توسط بهروز نوروزي مدافع پيش تاخته خود بازي را به تساوي کشاند تا ضربات پنالتي، تعيين کننده قهرمان باشد.
پارس جنوبي در ضربات پنالتي بهتر از حريف بوشهري عمل کرد و موفق شد با نتيجه 4 بر 3 به برتري برسد و جام قهرماني اين دوره از بازي ها را از آن خود کند.
اميرحسين موسي زاده از تيم شاهين بوشهر در دقيقه 62 و پوريا آرياکيا از پارس جم جنوبي در دقيقه 78 با دريافت کارت قرمز از بازي اخراج شدند.
فجر شهيد سپاسي ميزبان نيز با شکست يک بر صفر گل گهر سيرجان، در ديدار رده بندي به مقام سوم اين رقابت ها دست يافت.
مدافع و کاپيتان صنعت نفت آبادان بالاخره پس از کش و قوسهاي فراوان قرارداد خود را با اين باشگاه تمديد کرد.
حسين بغلاني مدافع صنعت نفت آبادان که فصل گذشته از ارکان اصلي خط دفاع اين تيم به شمار مي رفت و در بعضي از ديدار ها هم بازوبند کاپيتاني رابر دست مي بست، بالاخره با مديران باشگاه به توافق رسيد و با حضور در باشگاه صنعت نفت و قبل از شروع اردوي آماده سازي در تهران قراردادش را به مدت يک فصل فوتبالي ديگر با صنعت نفت آبادان تمديد کرد. بغلاني بر سر بعضي از بندهاي قرارداد خود با باشگاه اختلاف نظر داشت ولي در نهايت اين مشکل حل شد و بدين ترتيب او در ليگ نوزدهم شاگرد دراگان اسکوچيچ خواهد بود. بغلاني از بازيکنان بومي آبادان و بازيکنهاي با سابقه نفت به شمارمي رود.
مسابقات طرح هوپس(استعداديابي) دختران در تيرماه 98 در استان همدان برگزار شد و 3 تنيس باز خوزستاني به جمع 32 نفر پاياني راه يافتند که در اين ميان يکتا لرکيان از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب توانست با درخشش در اين مسابقات و کسب عنوان سوم به جمع دسته برتر صعود کند.
8 نفر برتر اين مسابقات به اردوي ملي هوپس دعوت خواهند شد. اردوي تيم ملي هوپس در دو مرحله انجام و قهرمان مسابقات داخلي به عنوان قهرمان هوپس کشور در سال 98 معرفي مي شود. يکتا لرکيان اين شانس را دارد که به اين عنوان دست پيدا کند.
تيم فوتسال ملي حفاري اهواز در فصل جديد ليگ برتر فوتسال باشگاههاي ايران شروع خوبي داشته و با توجه به نتايجي که در هفته هاي آغازين کسب کرده در کورس قهرماني قراردارد.
4 هفته از شروع ليگ برتر فوتسال باشگاههاي ايران مي گذرد که تيم فوتسال ملي حفاري اهواز از 4 بازي خود 3 پيروزي ويک شکست در کارنامه اش ثبت کرده تا با 9 امتياز در رتبه دوم جدول قرار بگيرد. شاگردان يعقوب مراقي در هفته چهارم ليگ برتر فوتسال باشگاههاي ايران در خانه ميزبان تيم ستارگان ورامين بودند. حفاري چي ها براي اينکه در کورس مدعيان باقي بمانند در ورزشگاه خانگي خود بازي را هجومي شروع کردند و در نيمه اول 3 گل به ثمر رساندند. شاگردان مراقي در نيمه دوم هم 2 گل ديگر به ثمر رساندند تا کار حريف خود را يکسره کرده باشند. در دقايق پاياني حفاري چي ها 2 گل دريافت کردند که در پيروزي آنها خللي ايجاد نکرد.
يعقوب مراقي، سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري، پس از پيروزي 5 بر 2 تيمش برابر ستارگان ورامين در هفته چهارم ليگ برتر گفت: بازي بسيار خوبي بود. هر دوتيم يک بازي شناور را به نمايش گذاشتند. ما از فرصت هايي که به دست آورديم، به خوبي استفاده کرديم، در حالي که هفته گذشته برابر اهورا نتوانستيم فرصت هايمان را به گل تبديل کنيم و شکست خورديم.
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري در ادامه افزود: بازيکنانم غيرت گذاشتند و با تمام توان بازي کردند. من به عنوان سرمربي و همچنين مديريت باشگاه از عملکرد تيم راضي هستيم و تا اينجا به 9 امتياز رسيده ايم. بازي هاي آينده بسيار سخت هستند که ان شاءالله با تمرينات بيشتر تلاش مي کنيم به نتيجه برسيم.
بهنام سراج در گفت و گو با« مشعل»:
بهنام سراج، بازيکن سابق نفت آبادان و تيم ملي فوتبال ايران به عنوان دستيار اول دراگان اسکوچيچ، سرمربي نفت آبادان انتخاب و معرفي شد. سراج بازيکن سابق تيم هاي پرسپوليس، فولاد و نفت آبادان است و مدتي براي تيم ملي فوتبال ايران نيز به عنوان مهاجم بازي کرده است. مربي جديد نفت آبادان که پيش از اين نيز سابقه مربيگري در تيم نفت آبادان را داشته، حالا به تيم سابقش برگشته تا بتواند به تيم محبوبش کمک کند.
نشريه مشعل گفت و گوي کوتاهي با مربي جديد نفت آبادان انجام داده که در ادامه مي خوانيد.
من يک نفتي بودم و هستم و اينکه حالا به خانه ام برگشتم، عجيب نيست. من هميشه آرزو داشتم در نفت مربيگري کنم و تجاربي را که در زمان بازي به دست آوردم، به جوانان منتقل کنم. حالا اين زمان رسيده است و اميدوارم بتوانم کمک کنم.
من بچه آبادانم و اينجا به دنيا آمدم و فوتبالم را از نفت شروع کردم و به فوتبال ايران معرفي شدم. حرف شما را هم قبول دارم. درست است چند سالي از تيم محبوبم دور بودم و در پرسپوليس بازي کردم، اما در کل هميشه و در همه حال عاشق نفت آبادان بودم و هستم.
همان طور که گفتم، هميشه آرزو داشتم در نفت مربيگري کنم و تجاربي را که در زمان بازي کردن به دست آوردم، به جوانان آباداني منتقل کنم. در يک برهه مربي نفت بودم و حتي در نفت نوين آبادان هم کار کردم. حالا دوباره با نظر اسکوچيچ و نظر مساعد باشگاه به نفت برگشتم و مربي تيم محبوبم شدم و اميدوارم که مثمرثمر باشم.
او در ايران به نوعي امتحانش را پس داده است. از ملوان شروع کرد که نتايج خوبي هم گرفت. در فولاد هم يک فصل رويايي داشت، اما در فصل بعد زياد خوب نبود و در خونه به خونه هم يک نيم فصل خوب را سپري کرد و تيمش را به فينال جام حذفي رساند. بنابراين بايد بگويم مربي خوبي است و اين توانايي را دارد که به نفت کمک کند. مربي 50 درصد موفقيت يک تيم است و 50 درصد ديگر امکانات و ابزاري است که در اختيار مربي مي گذارند که اگر خوب باشد، مربي مي تواند نتايج خوبي بگيرد.
چراکه نه. ما فصل گذشته با توجه به بضاعتمان خوب کار کرديم و امسال هم درصدد هستيم که نتايج خوبي بگيريم. موفقيت در سايه تلاش به دست مي آيد. ما اين ظرفيت را داريم که امسال جزء 6 تيم نخست جدول باشم. به هرحال زود است در مورد ليگ و کسب نتايج صحبت کنيم. بگذاريد مسابقات شروع شود، بعد بهتر در مورد شرايط ليگ صحبت کنيم.
فکر مي کنم در فصل جديد، ليگ خيلي خوب و متفاوتي داشته باشيم. مربيان جديد و خوبي به ليگ اضافه شده اند، مثل کالدرون و استراماچوني و حتي اسکوچيچ، بنابراين شما شاهد رقابت هاي خوبي خواهيد بود، آن هم با تفکرات جديد. به هر حال اميدوارم امسال يک ليگ جذاب را داشته باشيم و ما هم بتوانيم يکي از تيم هاي خوب ليگ برتر باشيم.
ما براساس توان مالي بازيکن جذب کرديم که در نوع خودش خوب بود. البته به جذب چند بازيکن خوب خارجي نيازداريم که باشگاه در حال رايزني با آنهاست تا ان شاءالله در آينده خيلي نزديک و با نظر اسکوچيچ به تيم اضافه شوند، اما باز هم بايد تاکيد مي کنم بازيکنان ايراني خوبي به تيم ما اضافه شده اند که در تيم هاي خودشان بازيکنان باکيفيتي بودند. از سوي ديگر اسکلت و استخوان بندي تيم با بازيکنان خوب و باتجربه اي که داشتيم، از سوي باشگاه حفظ شدند. با جذب بازيکنان خارجي نيز تيممان کامل خواهد شد. البته اين نکته را هم بايد اضافه کنم که ما جوانان خوبي هم داريم که هر سال پديده مي شوند و امسال هم سال آنهاست تا دوباره خودشان را نشان دهند.
همان طور که اشاره کرديد، نفت هرچه دارد از هوادارانش دارد. اميدوارم بتوانيم يک سال خيلي خوب را در کنار هواداران پشت سر بگذاريم و در کنار آنها که تنها دلخوشي شان فوتبال است، نتايج خوبي کسب کنيم تا دلشاد شوند. البته هواداران بايد صبور باشند. سرمربي تيم تغيير کرده و بازيکنان بايد با تفکرات سرمربي جديد آشنا شوند که زمان بر است. من به عنوان مربي تيم، يک نفتي و يک آباداني از آنها انتظار دارم صبور باشند و به تيم فرصت بدهند و با حمايت هايشان کمک کنند تا نتيجه هاي خوبي را کسب کنيم.
مشعل-20 ژوييه مصادف با پنجاهمين سالگرد پرتاب تاريخي فضاپيماي آپولو (11) به کره ماه است. در آستانه اين سالگرد، ناسا اطلاعات تاريخي اين اتفاق مهم را يکبار ديگر رسانه اي کرد. 1969 ؛سالي بود که بالاخر روياي گام نهادن انسان بر ماه محقق شد و نيل آرمسترانگ، باز آلدرين و مايکل کالينز زمين را به مقصد ماه ترک کردند و در نهايت آرمسترانگ و آلدرين بر سطح کره ماه گام نهادند و لحظه شگفت انگيزي را در تاريخ به ثبت رساندند. در آن زمان نه تنها مردم آمريکا، بلکه صدها ميليون نفر از سراسر جهان مجذوب اين ماموريت شدند، به طوري که بنابر گزارش ها حدود 600 ميليون انسان در سراسر دنيا به صورت زنده اين رويداد تاريخي را از تلويزيون تماشا کردند. آرمسترانگ و آلدرين به مدت 21 ساعت و 36 دقيقه و 20 ثانيه در کره ماه حضور داشتند و 2 ساعت و 31 دقيقه و 40 ثانيه روي ماه راهپيمايي کردند وسرانجام آپولو (11) در 24 ژوئيه به زمين بازگشت و در اقيانوس آرام فرود آمد؛ اما هنوز بعد از 50 سال، از اين واقعه به عنوان يکي از تحولات بزرگ در دنيا ياد مي شود و داستان اولين قدم ها روي کره ماه و رقابت هايي که براي آن وجود داشت، بارها از سوي آمريکايي ها به داستان، فيلم، سريال و موسيقي تبديل شده است. تصاويري که از آن زمان گرفته شده، هنوز جذاب و ديدني است و فيلم هايي که از آن لحظات پر استرس ثبت شده، هنوز هم براي مخاطبان اين موضوعات جذاب است. اين فضاپيما از مرکز فضايي کندي واقع در جزيره مريت، فلوريدا در 16 ژوييه به سمت کره ماه پرتاب شد. اين ماموريت، پنجمين ماموريت آپولو حامل انسان بود. آپولو (11) از سه بخش تشکيل مي شد؛ بخش اول گردونه فرماندهي کلمبيا که با سه فضانورد بر زمين فرود آمد. گردونه سرويس که شامل نيروي محرک، برق، اکسيژن و آب مي شد و گردونه ماه نشين عقاب که همراه آرمسترانگ و آلدرين بر ماه فرود آمد. روي آپولو (11) موشک ساترن 5 (5 Saturn) نصب شده بود و پس از فرار از جاذبه زمين به همراه فضانوردان از موشک جدا شد و سه روز براي ورود به مدار ماه در راه بود. پس از ورود به مدار ماه، آرمسترانگ و آلدرين به ماه نشين نقل مکان کردند و در درياي آسايش فرود آمدند. درياي آسايش، نام يکي از درياوارهاي کره ماه است. اين درياوار در حوضه آسايش در سطح ماه واقع شده است. مواد درون اين درياوار از بازالت مربوط به سنين مياني تا جواني در دوره رگباري بالا تشکيل شده است. درياي آسايش نسبت به بقيه سطح ماه، رنگي آبي فام تر دارد. هنگامي که عکس هاي متعدد از آن بخش پردازش و واضح شود، اين رنگ در آنها ديده مي شود. رنگ آبي تر اين درياوار را به دليل وجود فلز بيشتر در خاک و سنگ بازالتي آن دانسته اند.
هنگامي که آرمسترانگ از فضاپيما پايين آمد و بر ماه گام نهاد، فيلمش به صورت زنده در تلويزيون هاي سراسر جهان پخش شد. آرمسترانگ پس از گام نهادن در ماه، جمله اي بسيار معروف به زبان آورد: «اين گامي کوچک براي يک انسان و جهشي بزرگ براي بشريت است.» بعدها مصاحبه هايي با اولين فضانورداني که اولين قدم ها را روي ماه گذاشتند، گرفته شد و متن اين گفت و گوها بعد از سالها منتشر شد. آنها مي گفتند به تنهايي براي اين اتفاق هيجان داشته اند؛ اما وقتي يادشان مي افتاده که همزمان ميليون ها انسان در حال مشاهده آنها هستند، بايد استرس زيادي را تحمل مي کردند.
آژانس فضايي آمريکا(ناسا) در سلسله مطالب خود به مناسبت سالروز گام نهادن انسان روي کره ماه اقدام به انتشار يکي از مشهورترين عکس هاي اين عمليات کرد. نيل آرمسترانگ و مايکل کالينز در هنگام ديدن سطح ماه از فاصله نزديک و ثبت اين عکس تاريخي گفته اند: «عجب منظره جذابي!» «خداي من، ماه رو ببين!».
به گفته ناسا، ردپاي آرمسترانگ تا مدت ها بر سطح ماه باقي خواهد ماند؛ چرا که در سطح ماه هيچ بادي نمي وزد (به دليل فقدان اتمسفر)، آبي جريان ندارد و فعاليت آتشفشاني به وقوع نمي پيوندد. پس از آن «آلدرين» قدم به ماه گذاشت و آن دو نفر مقداري از خاک و سنگ هاي موجود در سطح ماه (حدود 22 کيلوگرم) را به عنوان نمونه، براي آوردن به زمين برداشتند. آزمايش هايي که بعدها روي نمونه سنگ هاي آورده شده انجام شد، نشان داد که اين سنگ ها عمري بيش از 7٫3 ميليارد سال زميني دارند. فضانوردان علاوه بر جمع آوري خاک و سنگ از سطح کره ماه، آزمايش هايي را نيز انجام دادند که مهم ترين آنها آزمايش هاي مقاومت مصالح، براي شناخت بيشتر خصوصيات فيزيکي مواد سطح کره ماه، آزمايش هاي زلزله نگاري براي بررسي اعماق سطح کره ماه، تعيين فاصله ميان ماه و زمين با کمک ليزر و آزمايش هايي روي گرد و غبار سطح ماه بوده است.
چه ببینیم؟
فيلمي کمدي-اجتماعي محصول سال 1386 است که از معضل ماهواره و عمق تأثيرش بر اجتماع حرف مي زند. اين فيلم، نخستين فيلم سينمايي پريسا بخت آور است که با نويسندگي اصغر فرهادي اکران شد و جزو پرفروش ترين فيلم هاي فروردين سال 1387 بود. مهران مديري، امين حيايي، صابر ابر، باران کوثري، نيما شاهرخ شاهي، محمدرضا شريفي نيا، گوهر خيرانديش، بهاره رهنما، حامد بهداد و نگار فروزنده از بازيگران اين فيلم بودند.
چه بشنویم؟
محسن چاووشي براي تيتراژسريال معروف «شهرزاد»، چند تک آهنگ آماده کرد که با استقبال زيادي رو به رو شد. ترانه اين آهنگ را مثل هميشه حسين صفا سروده و محسن چاوشي، آهنگسازي اين کار را انجام داده و بهروز صفاريان هم آن را تنظيم کرده است.
چه بخوانیم؟
اين کتاب را که به موضوع فيزيک و کيهان شناسي مي پردازد، برايان کاکس و جف فورشاو نوشته و سيامک عطاريان آن را ترجمه کرده است. نظريه کوانتوم در ابتدا براي توضيح رفتار ذرات در مقياس هاي اتمي به وجود آمد؛ اما از آنجا که جهان بزرگ مقياس نيز خود از همين ذرات به وجود آمده، مي توان گفت اين نظريه حاکم بر کل اتفاقات جهان است. حتي رفتار اجرام بزرگ مانند ستارگان نيز تنها با اصول نظريه کوانتوم قابل توضيح است. در مقياس هاي اتمي، ذرات از خود رفتاري نشان مي دهند که قابل توضيح با مکانيک نيوتني نيست. همين باعث مي شود تا توضيحي که براي رفتار اين ذرات به کار برده شود (يعني نظريه کوانتوم)، اصطلاحاً با عقل جور درنيايد، زيرا درک ذاتي ما از طبيعت به همان صورتي است که مکانيک نيوتني مي گويد. سخت بودن درک اين نظريه مختص به انسان هاي عادي نيست؛ خود فيزيکدانان و حتي بنيانگذاران اين نظريه نيز حين مواجهه با آن، متعجب بوده اند. حتي اينشتين نيز تا آخر عمر با ديده شک به اين نظريه مي نگريست؛ اما کاربرد اين نظريه و قدرت بالايش براي توضيح پديده ها، جاي هيچ شک و شبهه اي را در مورد صحتش باقي نمي گذارد. به قول ريچارد فاينمن: «در واقع تناقض موجود در اين نظريه، اختلافي است بين حقيقت دنيا و حقيقت به آن صورت که ما دوست داريم باشد.» نويسندگان اين کتاب سعي کرده اند تا به ساده ترين حالت و بدون ورود به مباحث رياضي، مفهوم نظريه کوانتوم را تشريح کنند. با اين حال قسمت هاي زيادي در کتاب وجود دارد که شما بايد دست از خواندن کشيده و شروع به تفکر و تجزيه و تحليل مطالب در ذهن تان کنيد. همچنين ممکن است نياز داشته باشيد بعضي نکات کليدي را دو بار بخوانيد. در بخش پاياني اين کتاب، نويسندگان با استفاده از رياضيات ساده، اقدام به بررسي مراحل پاياني عمر ستارگان کرده و سرنوشت هاي مختلفي را که در پايان عمر ستارگان در انتظارشان است، بررسي کردند. اين بخش از کتاب مي تواند قدرت نظريه کوانتوم را براي کساني که به آن شک دارند، نشان دهد.
دریچه
بنيامين عارفان، همکار هنرمند واحد مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان، در جديدترين کنسرت استاد سالار عقيلي در اصفهان به هنرنمايي پرداخت. بنيامين عارفان، استاد فلوت کليددار يا فلوت بوهم و نوازنده ارکستر ملي سمفونيک اصفهان در آخرين کنسرت سالار عقيلي در تالار رودکي اين شهر، نوازندگي فلوت را به عهده داشت. اين همکار نفتي در ارکستر سمفونيک اصفهان به رهبري استاد مجيد انتظامي ، برنامه هاي شبکه جام جم با استاد نادر مشايخي ، کنسرت هاي مختلف کيوان ساکت ، آلبوم و اجراهاي مختلف نوازندگان و خوانندگاني همچون عليرضا افتخاري ، عليرضا قرباني ، حسام الدين سراج ، وحيد تاج و محمد معتمدي شرکت داشته است. بنيامين عارفان از سال 84 تاکنون در آموزشگاه هاي مختلف اصفهان مشغول به تدريس است.
به مناسبت 9 مرداد، روز اهدای خون
مشعل - در مرداد سال 1353 شمسي، سازمان انتقال خون ايران با هدف سامان بخشيدن به وضع آشفته خون رساني و به منظور ترويج فرهنگ اهدا، تهيه و تامين خون و فراورده هاي سالم، مطمئن و رايگان براي رفع نياز بيماران نيازمند، بخصوص مبتلايان به تالاسمي، هموفيلي و لوسمي تاسيس شد. از آن تاريخ به بعد، سالروز تأسيس اين سازمان در نهم مرداد ماه، به عنوان روز اهداي خون نامگذاري شده است؛ اما براي اين موضوع مهم يک روز جهاني هم اختصاص يافته و روز اهداکنندگان خون که مصادف با 14 ژوئن است، به عنوان روز جهاني انتقال خون معرفي شده تا درباره اين موضوع مهم و ضرورت هاي آن گفته شود. انتقال خون در پزشکي جنبه حياتي دارد و در موارد خاص از سوي پزشک معالج تجويز مي شود؛ گاه خون را به شکل کامل آن نياز دارند، گاه گلبول هاي قرمز آن را براي کم خوني يا خونريزي ها، پلاکت ها را براي بيماري هاي خونريزي دهنده و پلاسما را براي تأمين پروتئين هاي خون درخواست مي کنند.
بيشتر بيماران تالاسمي، انواع هموفيلي و دياليزي، بيماران نيازمند به جراحي هاي بزرگ (قلب، کليه، مغز استخوان و زنان)، مبتلايان به بيماري هاي خونريزي دهنده، موارد مختلف پيوند اعضا، سوختگي هاي شديد يا موارد کم خوني هاي مزمن و... جزو بيشترين مصرف کنندگان اصلي خون و فراورده هاي آن در ايران هستند. در بسياري از کشورها اهداي خون يا دريافت آن رايگان نيست و بيماران بايد مدتي در نوبت هاي طولاني باقي بمانند؛ اما در کشور ما اين روند داراي هزينه نيست و شبکه اي امن و مطمئن براي اهداکنندگان و دريافت کنندگان خون وجود دارد. مردم ايران در مناسبت هاي مختلف براي اهداي خون به مراکز درماني و انتقال خون مراجعه و حتي اهداي خون را به عنوان امري واجب تلقي مي کنند که جدا از مزيت سلامت جسمي، جاني دوباره به بيماران مي دهند. در بسياري از موارد حضور مسؤولان، ورزشکاران يا هنرمندان در مراکز انتقال خون، نشانه هايي از اين ضرورت را به شهروندان يادآوري مي کند و جريان انتقال خون در جامعه را در همه روزهاي سال زنده نگه مي دارد؛ چراکه اين نياز تنها براي زماني مشخص نيست و طي سال، بايد انتقال خون ادامه داشته باشد. به همين دليل شايد لازم است بگوييم که براي اهداي خون يک روز بخصوص وجود ندارد و بهتر است که در همه ايام سال افرادي که توانايي و سلامت جسمي دارند، براي اهداي خون اقدام کنند.
- ثبت نام: شامل ثبت مشخصات فردي نظير نام، سن، مليت، آدرس و... و پر کردن يک پرسشنامه مربوط به تاريخچه پزشکي از سوي فرد اهداکننده.
- خودحذفي: در اين مرحله فرد اهداکننده از طريق مطالعه جزوه هاي ويژه خودحذفي، از مواردي که سلامت خون و فراورده هاي خوني را به خطر مي اندازد، مطلع مي شود تا در صورت وجود هرگونه مورد مشکوک، از اهداي خون انصراف دهد.
- غربالگري پزشکي: شامل مصاحبه پزشک و انجام معاينه هاي ساده (اندازه گيري وزن، فشار خون، نبض و درجه حرارت بدن) با هدف تاييد صلاحيت پزشکي براي اهداي خون.
- در اينجا پرسش هايي از سوي پزشک، در مورد تاريخچه سلامت و بيماري هاي قبلي مطرح مي شود که پاسخگويي دقيق و صحيح به اين سوالات، به ارتقاي سلامت خون هاي اهدايي و حفظ سلامت فرد اهداکننده، حين اهداي خون منجر مي شود.
- آزمايش هاي کم خوني و غلظت خون، با نظر پزشک مستقر در واحد اهداي خون، آزمايش هاي ساده اي براي اندازه گيري هموگلوبين خون فرد اهداکننده و همچنين غلظت آن انجام مي شود.
- خونگيري: شامل استريل کردن ناحيه چين آرنج خونگيري است. کل مرحله خونگيري از زمان دراز کشيدن روي تخت تا خارج کردن سوزن خونگيري، حدود 10 تا 20 دقيقه طول مي کشد.
- نيرو بخشي: شامل دقايقي استراحت همراه با مراقبت کادر پزشکي و پذيرايي مختصر با آبميوه وشيريني.
گروه هايي از افراد هستند که يا نمي توانند اهداي خون داشته باشند يا با داشتن برخي از موارد زير بايد اين مراتب را به پزشک اطلاع دهند و سپس براي اهداي خون اقدام کنند:
- قبل از سن 18 سال تمام و بيشتر از 60 سال
- وزن کمتر از 50 كيلوگرم
-کساني که سابقه آلرژي هاي خاص دارند، مثل تب يونجه.
- سابقه مصرف داروي خاص
- سابقه بيماران قلبي و عروقي، ريوي، كليوي و كبدي
- سابقه تزريق خون و فراورده هاي آن
- سابقه غش، صرع، تشنج
- سابقه اعتياد به موادمخدر تزريقي
- سابقه اعمال جراحي
- سابقه رفتارهاي پرخطر (تماس جنسي خارج از چارچوب خانواده)
- سابقه خالكوبي، حجامت، تاتو
- سابقه زردي يا يرقان در خود و خانواده
-- مسافرت به مناطق اندميك مالاريا
Accupedo Pedometer
با اين نرم افزار شما قادر خواهيد بود تعداد قدم هاي برداشته شده و همچنين ميزان کالري استفاده شده را مشخص کنيد. اين نرم افزار براي ورزشکاران بسيار مناسب است. نرم افزار Accupedo Pedometer با استفاده از سخت افزار گوشي که همان ژيروسکوپ است و همچنين الگوريتم نرم افزاري، مي تواند شما را در انجام ورزش ياري کند. نحوه عملکرد Accupedo Pedometer بسيار ساده است. پس از اجراي نرم افزار کافي است گوشي را در جيب خود بگذاريد و بدون هيچ تخصص يا عمل خاصي، پياده روي خود را آغاز کنيد. اين اپليکيشن در پس زمينه گوشي، تمام جزييات مربوط به سنسور حرکتي گوشي را تحت نظر خواهد گرفت و تعداد قدم هاي شما را در طول مدت پياده روي شمارش خواهد کرد.
Pedometer
اين برنامه به منظور بهبود سلامت عمومي و تناسب اندام شما و يا به عنوان بخشي از يک رژيم غذايي خاص و معمول از کاهش وزن، تعداد قدم هايتان را در هنگام راه رفتن، پياده روي يا قدم زدن تفريحي مي شمارد و در هر مرحله به شما کمک مي کند تا بتوانيد به اهداف خود در اين زمينه برسيد. اين نسخه ها در دست يا متصل به بازو يا در جيب شلوار يا ژاکت و در کيسه هاي ورزشي يا کيف پول فعال مي شوند و امکان محاسبه سرعت، فاصله (مايل يا کيلومتر)، شمارش و محاسبه فرکانس گام و امکان مشاهده 5 فعاليت آخري را که در هنگام راه رفتن انجام داده ايد، دارد. کاربران همچنين مي توانند داده هاي بدن را ذخيره کنند.
بيست و پنجمين نمايشگاه «الکامپ»، بزرگ ترين نمايشگاه فناورانه کشور، با حضور وزيران ارتباطات ايران، روسيه، جمهوري آذربايجان و ترکيه با شعار «آينده بهتر» در نمايشگاه بين المللي تهران برگزار شد.
عکس: حميد وکيلي - مهر
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات