همکاريهاي نفتي و بانکي اصليترين حقوق اقتصادي ايران در برجام است
بهرهبرداري از 40 پروژه بزرگ صنعت گاز در سال 98
تشریح اقدام های مسؤولیت اجتماعی به اهالی دهکده لاوان
همدلی از روی زمین تا زیرِ زمین
شکستگی و خط لوله گاز و احیای چاه
بارگيري5 دستگاه توربين ژنراتورسولار به مقصد بهرگان
پايداري و ارتقاي کمي در توليد محصول
موزه پمپ بنزین تهران میزبان تور تهران شناسی
خوش خوراکی از پاستا تا سالاد تابستانه
توسعه ورزش همگاني در کنار بومي گرايي ورزش قهرماني
بهترين ها را براي پتروشيمي رقم مي زنيم
برای ازدواج آسان از هزینه ها فاکتور بگیرید
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري در گفت وگوي تلفني با همتاي فرانسوي خود بر ضرورت تلاش براي شتاب گيري روند مناسبات و همکاري هاي بانکي و نفتي ايران با ديگر کشورها به عنوان اصلي ترين حقوق اقتصادي ايران در برجام و ادامه بررسي پيشنهادها در مسير دستيابي به راه حل هاي کارشناسي و عادلانه تاکيد کرد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، دکتر حسن روحاني، روز سه شنبه (15 مردادماه) در گفت وگوي تلفني امانوئل مکرون، رئيس جمهوري فرانسه با وي تاکيد کرد: متاسفانه همزمان با تلاش هاي ايران و فرانسه براي کاهش تنش ها و ايجاد شرايط مساعد براي همزيستي پايدار در منطقه، شاهد اقدام هاي تحريک کننده از سوي آمريکايي ها هستيم.
وي افزود: امنيت و آزادي کشتيراني در منطقه و تنگه هرمز مورد تاکيد ماست و روزانه ده ها کشتي آزادانه عبور و مرور مي کنند و نيروهاي ايران طبق مقررات نظارت خود را انجام مي دهند. رئيس جمهوري مذاکرات انجام شده در ماه هاي اخير را مثبت و گامي رو به جلو دانست و گفت: هدف ايران از کاهش تعهدات، تامين منافعمان در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و اجراي تعهدات طرفين براي استحکام و پايداري اين توافق مهم بوده است. روحاني با اشاره به ضرورت تلاش براي شتاب گيري روند مناسبات و همکاري هاي بانکي و نفتي ايران با ديگر کشورها به عنوان اصلي ترين حقوق اقتصادي ايران در برجام، بر ادامه بررسي پيشنهادها در مسير دستيابي به راه حل هاي کارشناسي و عادلانه تاکيد کرد. امانوئل مکرون، رئيس جمهوري فرانسه نيز در اين گفت وگوي تلفني با تاکيد بر پايبندي پاريس به تعهدهاي قيد شده در برجام گفت: رسيدن به نتيجه اي مورد قبول طرف ها و تامين کننده منافع ايران در برجام براي پاريس حائز اهميت است.
معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست:
معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست گفت: تابستان امسال، مصرف روزانه بنزين در کشور به 90 ميليون ليتر رسيد، با اين حساب ما 2 برابر آمار جهاني و 3 برابر ترکيه بنزين مصرف مي کنيم. به گزارش ايرنا، مسعود تجريشي، روز سه شنبه (15 مردادماه) در نشست خبري با بيان اينکه صنعت خودروسازي مي تواند پيشران توسعه صنعت در کشور باشد، گفت: کشوري مانند کره جنوبي صنعت خودروسازي خود را با ايران آغاز کرد، اما آنها امروز صنعت خودرو دارند و ما فقط کارخانه خودروسازي داريم.
وي افزود: کشورها هدف گذاري هاي مختلفي دارند و عمدتا به سمت خودروهاي برقي و هيبريدي مي روند، اما بايد در نظر داشته باشيم که ما در کشور گاز نيز داريم و زيرساخت هاي خوبي در اين زمينه فراهم شده است. به عنوان مثال دولت براي ايستگاه هاي گاز 7 هزار ميليارد تومان سرمايه گذاري کرده است که مي تواند شرايط خوبي براي خودروهاي گازسوز باشد. معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست به ميزان مصرف بنزين در کشور اشاره و تصريح کرد: تابستان امسال، مصرف روزانه بنزين در کشور به 90 ميليون ليتر رسيد، در حالي که با تعداد خودروي کمتر اين ميزان يک سوم مي شود. آمار جهاني در زمينه مصرف بنزين روي 4.5 تا 5 ليتر است که با اين حساب ما دو برابر آنها و سه برابر ترکيه مصرف مي کنيم.
تجريشي به موضوع آلايندگي موتورسيکلت ها اشاره و عنوان کرد: 12 هزار موتورسيکلت فرسوده در کشور وجود دارد که معادل يک ميليون خودرو آلودگي ايجاد مي کند، بنابراين مي توانيم با انجام اقدام هايي که شايد نيازي هم به منابع مالي چنداني نداشته باشد اين مشکل را حل کنيم.
معاون سازمان پدافند غيرعامل کشور:
معاون سازمان پدافند غيرعامل کشور تاکيد کرد: توليد نفت در خليج فارس همواره پايدار خواهد ماند.
به گزارش سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، محمدعلي مطيعي در مراسم معارفه سيدپيروز موسوي به عنوان فرمانده ارشد پدافند غيرعامل اين منطقه با بيان اين مطلب گفت: اين وعده را به مردم مي دهيم که خليج فارس مانند يک در گرانبها ازسوي حافظان ميهن اسلامي و تلاشگران صنعت نفت حراست خواهد شد.
موسوي نيز در اين مراسم گفت: پايداري توليد و حفظ جان انسان ها از وظايف اصلي مديريت بحران در منطقه است که سعي مي کنيم با کمک همه مردم، شرکت هاي مستقر در منطقه و نهادهاي نظامي و امنيتي از اين ثروت ملي به خوبي نگهداري کنيم.
وي پارس جنوبي را امانت ملت عنوان کرد و ادامه داد: 70 درصد گاز و 40 درصد محصولات پتروشيمي کشور در پارس جنوبي توليد مي شود و اين منطقه، از اين منظر منحصربه فرد است.
مديرعامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس افزود: شيوه نامه ابلاغي وزارت نفت، دستورعملي اجرايي در شرايط بحراني است که اين شيوه نامه در قالب تمرين هاي ماهانه همواره در معرض آزمون و خطا قرار مي گيرد. بر اساس اين گزارش، غلامرضا جلالي، رئيس سازمان پدافند غيرعامل کشور در حکمي، سيدپيروز موسوي را به عنوان فرمانده ارشد پدافند غيرعامل و مديريت شرايط اضطراري منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي منصوب کرده است.
رئيس مجلس شوراي اسلامي:
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه آمريکايي ها توفيقي عليه ايران به دست نياورده اند، گفت: آنها مي خواستند فروش نفت را به صفر برسانند که موفق نشدند. علي لاريجاني، روز سه شنبه (15 مردادماه) در آييني که به مناسبت بزرگداشت روز خبرنگار در مجلس شوراي اسلامي برگزار شد، ضمن تشکر از زحمات خبرنگاران پارلماني گفت: اميدوارم خاطرات خوبي در کار با مجلس براي شما باقي بماند. درخواست هاي شما نيز براي ارتقاي قانوني جايگاه خبرنگاران منطقي است، از اين رو تلاش هايي در مجلس براي ارائه طرحي در حوزه حمايت از رسانه تدوين شده است. وي در ادامه به موضوع خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اشاره کرد و افزود: ماجراجويي هاي آمريکا هر روز يک مسئله جديد براي ما رقم زده که البته بر مسائل اقتصادي نيز تاثيرگذار بوده است، از اين رو بايد تحليل روشني از اقدام هاي آنها داشت. رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه هدف دشمنان ايران جلوگيري از توسعه اقتصادي کشور است، تصريح کرد: آنها مي خواهند با فشارهاي اقتصادي، درون ايران را با مشکل روبه رو کنند، فشار را به مردم زياد کرده اند تا به نارضايتي اقتصادي منجر شود. لاريجاني عنوان کرد: در مرحله بعد اگر موفق نشدند که تاکنون هم موفق نشده اند، مي خواهند سدي در برابر توسعه اقتصادي کشور ايجاد کنند تا ايران نتواند به عنوان کشوري پرجمعيت و موثر در منطقه قدرت اقتصادي داشته باشد. به نظر مي رسد مسئله اصلي و کانون و هدف گيري آنها بر اين موضوع است. وي افزود: آمريکايي ها توفيقي عليه ايران به دست نياورده اند. آنها مي خواستند فروش نفت را به صفر برسانند که موفق نشدند، البته فروش کاهش پيدا کرد و فشار اقتصادي ايجاد کردند، اما به اهداف اصلي خود در اين مسئله دست نيافتند. رئيس مجلس شوراي اسلامي خطاب به خبرنگاران گفت: به جاي فرستادن پالس و گزارش منفي، راهنمايي انجام دهيد. بايد راهنمايي هايي در جهت کارآفريني و موضوع هاي ديگر در حوزه کشاورزي، صنعت و اقتصاد داشت و شرايط را روشن گري کرد. تصور نشود که اگر مطلب غوغايي مطرح کنيد، جلب توجه مي کنيد و اگر مطلب کارشناسي و نرم را مطرح کنيد، توجهات جلب نمي شود، کما اينکه افراد جوياي کار دنبال راهنمايي ها هستند که مي تواند مفيد باشد.، اما در رسانه ها کم ديده مي شود. لاريجاني تصريح کرد: دشمن دنبال مايوس کردن، تخريب و برهم زدن است. بايد در شرايط فعلي توجه داشت که همبستگي را افزايش داد و از برخي اقدام ها پرهيز کرد. توانمندسازي اقتصادي کشور در شرايط فعلي با استفاده از امکانات موجود اعم از نيروي انساني و ساير امکانات عزم ملي مي خواهد که مي توانيم اين عزم را ايجاد کنيم.
وزير امور خارجه:
وزير امور خارجه با بيان اينکه براي ادامه کار در برجام و برگرداندن اقدام هاي ايران به گذشته اقدام هايي بايد انجام شود، گفت: فروش نفت ما بايد به زمان ماه مي سال 2018 يعني زماني که آمريکا از برجام خارج شد، برگردد. به گزارش ايرنا، محمدجواد ظريف، روز دوشنبه (14 مردادماه) در نشست خبري با بيان اينکه رئيس جمهوري کف مطالبات جمهوري اسلامي در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را به اروپا اعلام کرده است، گفت: اين مطالبات را پيگيري مي کنيم، اما مهم ترين بخش مطالبات ما اين است که براي ادامه کار و برگرداندن اقدام هاي ايران به گذشته، نخست فروش نفت ما بايد به زمان ماه مي سال 2018 يعني زماني که آمريکا از برجام خارج شد، برگردد. در آن زمان ميزان صادرات نفت ما حدود 2.8 ميليون بشکه بوده است. مطالبه ديگر ما بازگشت منابع است. اين موارد کف مطالبات جمهوري اسلامي است. تعهدات ديگري هم اروپايي ها طي برجام برعهده گرفته اند که آنها نيز بايد اجرا شود. وزير امور خارجه درباره تعهدات برجامي اروپا پس از خروج آمريکا از توافق هسته اي و دلايل عدم مذاکره با آمريکا افزود: اروپايي ها در برجام تعهداتي دارند که در ضميمه شماره 2 برجام آمده است. اين تعهدات معطوف به اقدام نيست، بلکه معطوف به نتيجه است. وي درخصوص توقيف کشتي انگليسي در خليج فارس و احتمال تشکيل ائتلاف بين المللي براي حفاظت از نفتکش ها، گفت: ائتلاف بين المللي براي چه شکل بگيرد؟ آمريکا مسئول تنش در خليج فارس است، کسي که آتش افروز است نمي تواند آتش نشان باشد، کافي است آتش افروزي اش را متوقف کند، آن وقت همه چيز خوب مي شود. ظريف با يادآوري حمله به هواپيماي مسافربري ايران و جان باختن 290 نفر در اين حادثه افزود: آمريکا جز خشونت، جنگ و آدم کشي در منطقه نتيجه اي به بار نياورده است، خود آقاي ترامپ مي گويد: ما 7 تريليون دلار هزينه کرديم و به جز بدبختي براي خودمان نتيجه اي به دست نياورديم، با اين حال آمريکايي ها چند بار تجربه غلط را تکرار کردند. وزير امور خارجه به موضوع توقيف نفتکش حامل نفت ايران از سوي انگليس اشاره و تصريح کرد: جمهوري اسلامي مانند اعضاي اتحاديه اروپا معتقد است اقدام انگليس راهزني دريايي است که هيچ منطقي نداشته است و استناد آنها به تحريم هاي اتحاديه اروپا مبنا ندارد، زيرا اتحاديه اروپا از ابتدا با تحريم هاي فرامرزي مخالف بوده است. وي عنوان کرد: از ابتدا هم گفتيم اين کشتي به انگليس ارتباطي ندارد و به سمت جايي که آنها تحريم کرده اند نمي رفته است. کار انگليس همدستي با تروريسم اقتصادي آمريکاست. شکي نيست که اين کار راهزني دريايي است. ظريف ادامه داد: آمريکا به دنبال محروم کردن مردم ايران از داشتن منابع خارجي براي حفظ اقتصاد داخلي است. اگرچه ما در داخل (وابستگي بودجه به نفت) را از 50 درصد به 30 درصد رسانده ايم و حتي امسال اين رقم را به کمتر هم خواهيم رساند، اما به هر حال منابع نفتي براي تامين غذا و داروي مردم است. آمريکا مردم را از رسيدن به غذا و دارو محروم مي کند و انگليس با تروريسم اقتصادي آمريکا همراهي کرده است. وزير امور خارجه درباره توقيف کشتي انگليسي در خليج فارس نيز گفت: ما در خليج فارس بزرگ ترين ساحل را داريم، حدود 2 هزار کيلومتر در خليج فارس و 1500 کيلومتر در درياي عمان ساحل داريم. براي همين است که گفته اند خليج فارس و نگفته اند خليج مکزيک، چون ساحل ايران است.
قيمت شاخص نفت خام برنت در ساعت پنج و 51 دقيقه چهارشنبه (16 مردادماه) 58 دلار و 97 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 53 دلار و 56 سنت بود.به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (15 مردادماه) 58 دلار و 94 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 53 دلار و 56 سنت بود. تشديد اختلاف تجاري بين آمريکا و چين همچنان بر بازار نفت سايه انداخته است. مايکل مک کارتي، کارشناس مؤسسه سي ام سي مارکتس گفت: اين يک حرکت بزرگ نيست و موضوعي که شاهد آن هستيم يکنواخت است و نگراني هاي معامله گران درباره تحولات جنگ تجاري را منعکس مي کند.
نظرسنجي يک نشريه نشان داد تمديد توافق سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش سبب خواهد شد قيمت شاخص نفت خام برنت به 70 دلار برسد. به گزارش گالف اينتليجنس، نظرسنجي ماه ژوئيه اين نشريه نشان داد 66 درصد از شرکت کنندگان در اين نظرسنجي باور دارند تمديد توافق اوپک و متحدانش براي کاهش توليد نفت تا ماه مارس سال 2020 ميلادي سبب خواهد شد قيمت شاخص نفت خام برنت به 70 دلار برسد. با اين همه، بيش از يک سوم شرکت کنندگان در نظرسنجي يادشده اعلام کردند افزايش توليد نفت شيل در آمريکا تلاش هاي اوپک و متحدانش براي کاهش ذخيره سازي نفت در جهان را خنثي مي کند. 70 درصد شرکت کنندگان در اين نظرسنجي اعلام کردند که تهديد رفت وآمد نفتکش ها در تنگه هرمز، پيش از حل و فصل شدن، در روزهاي آينده وخيم تر خواهد شد.
قيمت سبدنفتي اوپک روز دوشنبه (14 مردادماه) 60 دلار و 54 سنت براي هر بشکه ثبت شد. به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، قيمت سبد نفتي اين سازمان روز يکشنبه به 60 دلار و 54 سنت رسيد، در حالي که روز جمعه 61 دلار و 67 سنت بود. سبد نفتي اوپک شامل 14 نوع نفت خام اعضاي اين سازمان است. قيمت نفت خام برنت و وست تگزاس اينترمديت (دبليوتي آي) نيز روز سه شنبه (15 مردادماه) و تا لحظه انتشار اين خبر به ترتيب 59 دلار و 93 سنت و 54 دلار و 88 سنت به ازاي هر بشکه بود.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران خبرداد:
معاون وزير نفت در امور گاز با اشاره به بهره برداري از 40 پروژه بزرگ صنعت گاز در سال 98 اعلام کرد: امسال بيش از 830 کيلومتر خط لوله و 25 واحد توربوکمپرسور در قالب ساخت و توسعه 12 تاسيسات تقويت فشار گاز راه اندازي خواهد شد.
حسن منتظرتربتي در تشريح مهم ترين طرح هاي توسعه اي صنعت گاز ايران در سال 98 گفت: تا پايان امسال حدود 40 طرح به بهره برداري مي رسند که بر اين اساس ظرفيت انتقال و توزيع شبکه گاز کشور در فصل سرد به ويژه پيک مصرف، رشد قابل توجهي خواهد داشت.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه امسال بهره برداري از 830 کيلومتر خط لوله فشار قوي در برنامه اين شرکت قرار دارد، تصريح کرد: مطابق برنامه ريزي انجام شده در قالب اجراي 15 پروژه، خط لوله 56 اينچ قطعه دهگلان به مياندوآب در مسير خط لوله نهم سراسري به طول 124 کيلومتر و بيدبلند به اهواز به طول 31 کيلومتر در مدار بهره برداري قرار مي گيرند، همچنين سه خط لوله 36 اينچ زاهدان به دوراهي دشتک به طول 108 کيلومتر، کوهدشت به خرم آباد و دره عباس به ماهشهر در مجموع، به طول 87 کيلومتر و خطوط لوله 30 تا 10 اينچ ديگري در ساير مناطق کشور به بهره برداري مي رسند.
معاون وزير نفت با اعلام اينکه امسال در کنار ساخت خطوط لوله، راه اندازي پنج واحد تاسيسات جديد تقويت فشار گاز و بهره برداري از واحدهاي يدکي در 6 ايستگاه ديگر در دستور کار قرار گرفته است، اظهار کرد: تا پايان امسال 25 دستگاه توربوکمپرسور در سطح شبکه انتقال گاز ايران راه اندازي خواهد شد.
وي با اشاره به برنامه بهره برداري از چهار واحد تاسيسات تقويت فشار گاز ديلم، بيدبلند، حسينيه، کوهدشت و واحد تکميلي تاسيسات اهواز در مسير خط لوله ششم سراسري يادآور شد: با بهره برداري از اين ايستگاه ها و قطعه جديد خط لوله ششم، پايداري شبکه انتقال گاز در شمال غرب کشور افزايش مي يابد، ضمن آنکه شرايط صادرات گاز نيز پايدارتر خواهد شد.
به گفته تربتي، امسال در مسير اتصال خط لوله پنجم به ششم، راه اندازي دو واحد يدکي تاسيسات تقويت فشار گاز آب پخش و خورموج عملياتي مي شود، در مسير خط لوله هشتم سراسري گاز نيز راه اندازي دو واحد تاسيسات تقويت فشار گاز ارسنجان و خيرگو و واحد يدکي ايستگاه صفاشهر در برنامه توسعه صنعت گاز کشور است. همچنين با راه اندازي سه واحد يدکي تاسيسات تقويت فشار گاز در مسير خط لوله شمال و شمال شرق کشور، پايداري شبکه گاز در شهرهاي شمال و شمال شرق افزايش مي يابد.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران از ساخت و بهره برداري واحد جديد اندازه گيري ايستگاه صادرات گاز بازرگان، توسعه شبکه مخابراتي در مسير خط لوله ششم سراسري، خط لوله ارسنجان به کرمان، خط لوله دوم يزد و مرحله اول مسير خط لوله شمال و شمال شرق (ري به شاهرود) به عنوان مهم ترين پروژه هاي آماده بهره برداري در سال 98 ياد کرد و گفت: توسعه مرکز ديسپچينگ در 450 نقطه و مرکز جديد بهره برداري و 5 ايستگاه کنترل فشار گاز، از ديگر برنامه هاي امسال شرکت ملي گاز ايران است.
معاون وزير نفت در امور گاز تصريح کرد: با بهره برداري از طرح هاي جديد، پيش بيني مي شود همسو با برنامه افزايش ظرفيت توليد گاز در پارس جنوبي، پايداري شبکه انتقال و توزيع گاز طبيعي در کشور افزايش يابد.
با حکم وزيرنفت صورت گرفت
وزيرنفت در حکمي محمد تائب را به سمت مديرکل امور اوپک و مجامع انرژي وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم بيژن زنگنه به محمد تائب آمده است: «با توجه به تعهد، صلاحيت و تجربيات جنابعالي، به موجب اين حکم به عنوان «مديرکل امور اوپک و مجامع انرژي» منصوب مي شويد.
اميد است با اتکال به ايزد متعال در انجام امور محوله و اهداف عاليه مورد نظر وزارت نفت موفق و مويد باشيد».
محمد تائب از فروردين ماه پارسال تاکنون سرپرست اين اداره کل
بوده است.
مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس از انتشار 2 هزار ميليارد تومان اوراق اجاره مبتني بر سهام جديد اين شرکت تا پايان امسال در بازار سرمايه خبر داد.
جعفر ربيعي با اشاره به اينکه ارزش طرح هاي در حال اجراي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس هم اکنون 10 ميليارد دلار است، درباره تامين مالي طرح هاي اين شرکت به خبرنگار شانا گفت: خوشبختانه صندوق توسعه ملي با صنعت پتروشيمي همراهي بسيار خوبي داشته است و بخشي از منابع مالي مورد نياز پروژه هاي اين شرکت از اين صندوق تامين مي شود.
وي به مجوز استفاده از بخشي از ارز حاصل از صادرات شرکت هاي پتروشيمي در پروژه هاي خود از سوي صنعت نفت و بانک مرکزي اشاره کرد و ادامه داد: هلدينگ خليج فارس حدود 30 درصد ارز حاصل از صادرات محصولاتش را براي پيشبرد پروژه هاي خود استفاده و بقيه را به بازار نيما و چرخه اقتصادي کشور وارد مي کند.
مديرعامل هلدينگ خليج فارس با اشاره به اينکه بخشي از سود سهام اين شرکت را نيز که در واحدها به دست مي آيد، به بخش ريالي پروژه ها اختصاص مي دهيم، تصريح کرد: پارسال نيز يک هزار ميليارد تومان اوراق اين شرکت در بورس منتشر شد که براساس برنامه ريزي ها تا پايان امسال نيز 2 هزار ميليارد تومان ديگر در يک يا دو مرحله منتشر مي شود.
به گفته ربيعي، بخشي از ارز مورد نياز طرح هاي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس از شبکه بانکي کشور به صورت وام تامين مي شود.
وي با اشاره به اينکه متاسفانه با اعمال تحريم ها، فاينانس خارجي تقريبا از بين رفته است، گفت: استفاده از فاينانس هاي خارجي در اجراي پروژه ها به ما کمک مي کرد، اما متاسفانه در شرايط بين المللي کنوني راه آن بسته شد؛ با اين حال ما منتظر بازشدن راه فاينانس نمانديم و همچنان توسعه را ادامه مي دهيم.
مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس در پاسخ به اين پرسش که آيا همچنان با توجه به تحريم با شرکت هاي خارجي براي فاينانس مذاکره داريد؟ تصريح کرد: ارتباط با شرکت هاي خارجي پس از تحريم، کمتر شده است.
شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس پارسال مبلغ 10 هزار ميليارد ريال اوراق اجاره مبتني بر سهام هلدينگ خليج فارس با نرخ علي الحساب سالانه 16 درصد، در بازار سرمايه عرضه کرد.
هلدينگ خليج فارس و شرکت هاي زيرمجموعه آن حدود 40 درصد توليد پتروشيمي کشور را در اختيار دارند.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس:
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس از ادامه مذاکره با چيني ها براي توسعه فاز 11 پارس جنوبي خبر داد.
محـمـد مـشـکين فام درباره وضع کنوني توسعه ميدان گازي کيش که از طرح هاي اولويت دار اين شرکت در سال جاري است، گفت: برنامه توسعه فاز نخست اين ميدان به طور جدي و با پيشرفت مناسبي در حال پيگيري است.
وي به انجام مطالعات مهندسي با هدف تعيين مسير خط لوله و مقصد گاز توليدي اين ميدان اشاره و اظهار کرد: با مشخص شدن نتيجه، منابع گازي توليدي به پالايشگاه هاي پارس جنوبي يا پالايشگاه گاز فجر جم منتقل خواهد شد.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اينکه ميدان گازي کيش در فاز اول شامل حفاري خشکي و احداث خط لوله است، گفت: روزانه يک ميليارد فوت مکعب معادل يک فاز پارس جنوبي (28 ميليون مترمکعب) از طريق خط لوله به يکي از مقاصد درحال بررسي ارسال خواهد شد.
مشکين فام درباره ميدان فرزاد به عنوان ديگر پروژه اولويت دار اين شرکت در سال جاري هم افزود: مذاکره با هندي ها براي توسعه ميدان فرزاد بي ادامه دارد تا در صورتي که به شرايط مورد نظر راغب باشند، توافق حاصل شود.
وي تصريح کرد: به موازات اين برنامه با شرکت هاي ديگري نيز براي توسعه اين ميدان درحال گفت وگو هستيم.
حفر و تکميل يک حلقه چاه نفتي در آب هاي خليج فارس با کاربست دستگاه حفاري مورب با کاهش زمان 13 روزه محقق شد.
سيامک افشاري، مدير عمليات حفاري در درياي اين شرکت گفت: بر اساس مستندات مديريت برنامه ريزي تلفيقي شرکت، چاه جديد که حفاري آن نهم مردادماه امسال به پايان رسيد، شصت وششمين چاهي است که به وسيله دستگاه حفاري مورب در قالب توسعه اي يا تعميري حفر و تکميل مي شود.
وي افزود: دکل حفاري مورب يا زاويه دار با توان سازه اي 370 هزار پوند براي استفاده روي سکوهاي دريايي طراحي شده و با زاويه انحرافي تا 30 درجه در حفاري، تعمير و تکميل چاه هاي ميدان نفتي ابوذر را به عهده دارد.
مدير عمليات حفاري در درياي شرکت ملي حفاري ايران با اين توضيح که دستگاه حفاري مورب از سال 76 به ناوگان اين شرکت پيوست، اظهار کرد: نخستين حلقه چاه با به کارگيري اين دکل اوايل مهرماه سال 79 حفر و در چرخه توليد قرار گرفت. افشاري با بيان اينکه اين چاه توسعه اي روي سکوي نفتي ابوذر محل استقرار اين دکل دريايي، حفر شده است، گفت: تحقق 13 روز جلوافتادگي در حفر چاه، حاصل تلاش مضاعف و تعامل ميان متخصصان و کارشناسان شرکت ملي حفاري و فلات قاره است. وي يادآور شد: اين شرکت هم اکنون سه دکل حفاري دريايي شامل دستگاه حفاري شهيد مدرس، شهيد رجايي و مورب را در تملک خود دارد که به ترتيب در ميدان نفتي دورود در نزديکي جزيره خارک، موقعيت عملياتي طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي و منطقه نفتي ابوذر استقرار دارند.
وزیر نفت در پیامی ضمن تبریک روز خبرنگار گفت: عموم خبرنگاران و رسانه های کشور در جنگ تمام عیاری که دشمنان علیه ایران به راه انداختند یاریگر صنعت نفت بوده و در بزنگاه های مهم همواره در یک جبهه برای صیانت از منافع ملی جنگیده اند.
متن پیام بیژن زنگنه به شرح زیر است:
بسمه تعالی
ن والقلم و ما یسطرون...
خبرنگاران، چشمان ناظر مردم بر شئون مختلف حاکمیت و دولتمردان و راوی واقعیت ها برای جامعه هستند. تعهد، تخصص و تعصب بر صیانت از منافع مردم از جمله ملزوماتی است که می تواند حرفه خبرنگاری و فرآیند اطلاع رسانی و آگاهی بخشی را در پیشبرد اهداف کشور و صیانت از منافع ملی به یک فعالیت اثربخش و یاری رسان حاکمیت بدل نموده و نور امید و آگاهی بر جامعه بتاباند.
خباثت دشمنان و بدخواهان ملت بزرگ ایران در ماه های گذشته بیش از هر زمان دیگری انسجام یافته است و با وضع تحریم های شرورانه و هوشمند، جنگی تمام عیار در حوزه های اقتصادی و سیاسی به راه انداخته اند تا به مطامع خود برسند. صنعت نفت که در این میان در صف نخست این رویارویی قرار دارد توانسته است به فضل الهی و با تلاش شبانه روزی همه دلسوزان کشور، آرزوهای دشمنان را در این زمینه ناکام کند. مفتخرم که اعلام نمایم عموم خبرنگاران و رسانه های کشور نیز در این عرصه یاریگر صنعت نفت بوده و در بزنگاه های مهم همواره در یک جبهه برای صیانت از منافع ملی جنگیده اند.
اینجانب با تبریک روز خبرنگار به شما عزیزان فعال در عرصه رسانه ای کشور، این تلاش و مجاهدت را پاس داشته و از درگاه خداوند بزرگ سلامتی و توفیق شما را آرزو می کنم.
آخرين وضعيت پروژه هاي پتروشيمي و تحولات آن در گفت و گو با مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي
مشعل- صنعت پتروشيمي در حدود يک سال اخير و با تحولاتي که در ساختار مديريتي خود داشته، شاهد تغييراتي بوده و پروژه هاي در آستانه بهره برداري زيادي به عنوان خبرهاي خوش آينده در دست تکميل هستند. پروژه هايي که روند اجرايي و رسيدن به توليد تجاري را مي گذرانند و به قول مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي چه 6 ماه قبل که هنوز ترامپ حرف درباره تحريم پتروشيمي را نزده بود و چه حالا که حرف تحريم را مطرح کرده، شرايطشان به سمت بهره برداري و توليد تغييري نکرده است.
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي درباره اين شرايط و آخرين وضعيت طرح ها با اعلام اينکه تا پايان سال آينده 18 طرح به توليد مي رسند، اما حدود 84 پروژه ديگر نيز در حال اجرا و فعال سازي هستند، در توضيح روند اجراي اين 18 پروژه گفت: متانول کاوه پروژه اي است که هم اکنون به توليد تجاري رسيده و اميدواريم فاز يک پتروشيمي بوشهر که شامل سه واحد مي شود، تا آبان ماه به توليد تجاري برسد. همچنين با توجه به آماده سازي واحد توليد هيدروژن و شيرين سازي خوراک مايع پتروشيمي ايلام و آماده سازي واحد الفين آن در فاز دوم، اميدواريم اين پروژه هم دي ماه امسال به توليد اتيلن و پروپيلن برسد. علي محمد بساق زاده با بيان اينکه در مورد پروژه جديد چند واحد ديگر همچون تخت جمشيد ماهشهر انتظار داريم نيمه دوم امسال به توليد برسند، افزود: دانش فني و تمام کارهاي مهندسي اين واحد ايراني و از سوي اين شرکت انجام شده است و در شرايط خوبي قرار دارد؛ خريداري اجناس نيز به اتمام رسيده و کار پيش راه اندازي را شروع کرده اند و انتظار داريم آبان ماه به توليد برسد.مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه در مورد افتتاح برخي واحدها ممکن است زمانبندي اوايل سال آينده باشد، افزود: کار پيش راه اندازي پتروشيمي مياندوآب آغاز و برخي واحدهاي يوتيليتي آن وارد سرويس شده است و انتظار داريم اوايل سال آينده اين پلي اتيلن به توليد برسد. در عين حال کار پيش راه اندازي واحد متانول کيميا پارس خاورميانه هم آغاز و يوتيليتي مورد نياز آماده شده است و انتظار داريم اواخر امسال يا اول سال بعد به توليد تجاري برسند.او درباره پتروشيمي لردگان هم گفت: طبق آخرين بازديدها توليد واحد آب DM و «کولينگ تاورها» مناسب است و با حضور کارشناسان مربوطه، واحدهاي توليد نيتروژن و بخار در حال راه اندازي و نرمال شدن قرار دارند و انتظار داريم تا کمتر از دو ماه آينده تمام يوتيليتي نرمال شود و بتوان کارهاي پيش راه اندازي واحد آمونياک را شتاب بخشيد و راه اندازي اوليه زودتر نيمه دوم امسال انجام شود.بساق زاده همچنين از تکميل پيش راه اندازي و توليد يوتيليتي ها در پتروشيمي مسجد سليمان خبر داد و گفت: منتظر هستيم با اتصال گاز، توليد بخار و برق را هم شروع کنند و انتظار داريم در نيمه اول سال آينده به توليد برسد.وي درباره برنامه ريزي براي نيمه دوم سال جاري در تفکيک گاز در واحد بيدبلند2 گفت: اميدواريم نيمه دوم امسال گاز را تفکيک و متان به شبکه گاز سراسري و H2S را براي تزريق در چاه ارسال کنند و پروپان و بوتان و اتان هم به بندر امام خميني(ره) منتقل شود. خوراک بيد بلند 2 ازNGL1200 و NGL1300 تامين مي شود و گاز ترش را از NGL900 و NGL 1000 مي گيرد که در دو سرويس هستند و بايد توليدشان نرمال شود. انتظار داريم بيد بلند 2 فاز اول خود را با ظرفيت مناسب به مدار بياورد و بعد با افزايش خوراک وارد فازهاي بعدي و افزايش ظرفيت انجام شود. او در توضيح شرايط جديد بيد بلند 2 در ارتباط با پروژه جديد جمع آوري گازهاي همراه نفت هم توضيح داد: اين پروژه با هدف افزايش ظرفيت بيد بلند 2 پيش بيني شده است و در يک و نيم سال آينده به نتيجه مي رسد، اما فعلا ارتباطي با فاز اوليه بيد بلند2 ندارد.
بساق زاده با اشاره به راه اندازي فاز اول پتروکيميا ابن سينا براي تفکيک ترکيبات بوتان در دو ماه آينده، از سرعت خوب اجراي متانول آرتا انرژي در اردبيل خبر داد و گفت: هماهنگي با شرکت گاز براي تامين خوراک در حال انجام است و اميدواريم سال آينده به توليد برسد. کار نصب در پتروشيمي سبلان هم با سرعت بالايي در حال انجام است و بالاي 80 درصد پيشرفت دارد و انتظار اين است که سال آينده براي بهره برداري آماده شود. او با اعلام اينکه واحد پاد جم نيز با توجه به تلاش ها انجام شده در سال آينده به توليد مي رسد، از پيشرفت حدود 80 درصدي پترو پالايش پارسيان سپهر خبر داد و گفت: اين مجموعه گاز مورد نياز خود را از پالايشگاه پارسيان دريافت و متان و سيتوپلاس (C2+) توليد مي کند و سال آينده به توليد مي رسد.مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در ادامه از تداوم نصب تجهيزات در دي آريا پليمر يا پليمر خمين خبر داد و گفت: انتظار داريم تا پايان امسال کار نصب تمام و سال آينده به توليد برسد، همچنين با توجه به اقدام هاي در حال انجام در واحد آمونياک پتروشيمي هنگام تلاش شده است تا پايان سال آينده به سرويس بيايد، اما واحد اوره با يک سال فاصله به مدار خواهد آمد. در مورد پارس فنل و متانول دي پليمر آرين هم انتظار داريم با تلاش هاي همه جانبه اي که در حال اجراست در اواخر سال آينده به سرويس بيايند.
بساق زاده درباره علت برخي تاخيرها در برخي از اين واحدها مثل متانول کاوه يا لردگان هم توضيح داد و گفت: واحدهايي که در منطقه ويژه حضور ندارند و دسترسي هاي محدودتري از زير ساخت مشترک دارند، مجبورند يوتيليتي را خودشان تامين کنند و با توجه به اين موضوع، پيش بيني همه جانبه به خصوص در مورد واحد يوتيليتي نداشتند و يا سعي شده در راه اندازي با تامل بيشتر جلو بروند تا بتوانند نياز به بخار را مديريت کنند. درعين حال درجريان راه اندازي برخي خطاها خود را نشان مي دهد و اينها بايد تغييرات را اعمال مي کردند. در مورد پتروشيمي لردگان درمورد اجناس و نصب مشکلي نداشتند، اما براي يوتيليتي و حضور وندورها زماني صرف شد و چون بسياري از اين موارد براي اولين بار صورت مي گرفتند، نياز به زمان داشتند.وي افزود: امسال طبق برنامه اعلام شده خودشان به توليد مي رسند، اما با توجه به تجربيات ما ممکن است فقط توليد اوليه باشد تا ارتباط واحد اوره و آمونياک برقرار شود. از آنجا که اين واحد در کنار دريا نيست، براي راه اندازي واحد آمونياک بايد واحد اوره هم آماده باشد وگرنه امکان فروش محصول مياني مانند آمونياک بدون توليد اوره مشکل خواهد بود.
وي در پاسخ به اين سوال که تکميل اين پروژه ها با برنامه زمانبندي سال 99 ضرورت و يا الزامي داشته است، توضيح داد: اين 18 پروژه را به عنوان پروژه هاي در آستانه بهره برداري اعلام کرديم، اما تعداد زيادي از پروژه ها در حال فعاليت هستند. برنامه ما تکميل پروژه هايي با درصد پيشرفت بيشتر و موانع کمتر است چرا که به شتاب گيري روند اجراي پروژه هاي ديگر بعد از سال آينده کمک مي کند. اين پروژه ها در واقع سرمايه اي است که هر چه زودتر به توليد و درآمد برسد، به نفع شرکت ها و صنعت پتروشيمي است. به عنوان نمونه اگر پروژه هاي در دست اجراي هلدينگ خليج فارس زودتر به نتيجه برسد، قطعا فرصت و پول بيشتري براي تکميل پروژه هاي جديد خود خواهد داشت. در نتيجه اولويت بندي و برنامه ريزي در توليد و تجاري سازي و رسيدن به درآمد شرايط طبيعي براي کمک به پروژه هاي بعدي يک هلدينگ است. بساق زاده تصريح کرد: در دولت قبل پروژه هايي را به عنوان مهر ماندگار در نظر گرفتند و گفتند اگر به اين پروژه ها توجه بيشتري کنيم، سعي مي شود بدون چالش، زودتر به بهره برداري برسند و در گذر دولت ها هم با مشکل مواجه نشوند. بايد توجه داشت پروژه هاي صنعت پتروشيمي درصد وابستگي کمي به دولت ها دارد، اما متاثر از سياست هاي دولت هاست. درعين حال اجراي يک پروژه پتروشيمي بين 4 تا 5 سال زمان نياز دارد و به همين دليل نتايج آن در دولت هاي بعد به توليد مي رسند. در دولت قبل هم حمايت ها بيشتر شد و حالا امروز شاهد اين شکوفايي در تکميل واحدهاي پتروشيمي هستيم.
او با تاييد اينکه حالا پتروشيمي تبديل به منبع خوبي براي تامين ارز کشور شده است، گفت: قبلا صنعت پتروشيمي را با محوريت وزارت نفت مي ديدند، اما صنعت پتروشيمي امروز را بايد با ديد وزارت اقتصاد و دارايي هم ديد چرا که با بورس و اوراق بهادار در ارتباط است، از ديد وزارت صمت هم بايد ديد چراکه محصولات توليدي در ارتباط با زنجيره صنايع تکميلي و پائين دستي است که آنها هدايتشان مي کنند، از ديد وزارت تعاون هم بايد صنعت پتروشيمي را ديد چرا که اکثر صندوق هاي بازنشستگي در اين صنعت سرمايه گذاري کرده اند تا با اين سرمايه گذاري درآمد خوبي براي بازنشستگان به دست بياورند، بايد از ديد وزارت دفاع هم ديد چرا که صندوق هاي بازنشستگي وزارت دفاع هم در اين صنعت سرمايه گذاري کرده است.بساق زاده افزود: درست است که در اين سال ها دولتي ها در صنعت پتروشيمي حضور داشته و دارند اما همزمان خصوصي ها هم به اين صنعت وارد شده اند. بايد پرسيد کدام صنعت در کشور سود و ارزآوري و اشتغال زايي به اندازه پتروشيمي دارد؟ کدام صنعت است که تحريم کمتر روي آن اثر داشته باشد و تنوع و استاندارد در محصول دارد؟ همه اين موارد باعث شده که توجه به اين صنعت زيادتر شود.
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اعلام اينکه در سال 99 شاهد يک تحول و حرکت پرشتاب هستيم، تصريح کرد: در گذشته پتروشيمي صنعتي رو به جلو براي تامين خوراک از بالا دستي نبود، اما حالا پروژه هاي NGL را هم به پتروشيمي ها مي سپارند، پروژه هاي پالايشگاهي تبديل به پروژه هاي پتروپالايشگاهي شده اند و همه اين موارد را هم شرکتهاي خصوصي انجام مي دهند و در واقع همه به اين نتيجه رسيده اند که اگر اين زنجيره متصل و کامل شود براي اقتصاد و زنجيره توليد خيلي مفيد مي تواند باشد.
بساق زاده به برخي اخبار درباره فروش محصولات پتروشيمي و محدوديت هاي احتمالي هم اشاره کرد و گفت: انبارهاي پتروشيمي به خصوص انبار مواد پليمري بيش از يک هفته متوقف نمي مانند و خيلي زود بايد منتقل شوند، محصولات مايع هم بيشتر از يک و يا دو هفته نبايد متوقف بمانند وگرنه خط توليد دچار مشکل مي شود، اگر اين محصولات صادر و فروخته نشوند، کجا نگهداري مي شوند؟ اگر فروش نمي روند، اين واحدهاي توليدي، توليداتشان کجا مي روند؟ اين کشتي هاي محصولات به کجا مي روند؟ آيا در اين مدت ميزان ارز پتروشيمي و سود و فروش در بورس کم شده است؟
او با بيان اينکه اگر کسي به عدم فروش محصول يا کم شدن توليد شک دارد، ما آماده بازديد هستيم، افزود: اگر روزي گاز پتروشيمي قطع شود يا توليد افت کند، اين شرايط خيلي زود خودش را در هر يک از بخش ها نشان مي دهد. خوشبختانه پتروشيمي لحظه گيري خوبي دارد؛ توليد، صادرات، درآمد و بورس متصل به هم هستند و هر اشکالي بالاخره خودش را در جايي نشان مي دهد، اما همان طور که مي بينيد، پتروشيمي آرام است؛ چه 6 ماه قبل که هنوز دولت امريکا آن حرف درباره تحريم را نزده بود و چه حالا که حرف تحريم را مطرح کرده است.مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي همچنين درباره عرصه هاي جديد حضور پتروشيمي ها هم گفت: يکي از هاب هاي ما فاز جديد در سازمان منطقه ويژه امام خميني(ره) است؛ خوراک هاي جديد زيادي در حال ورود به اين منطقه است و بايد براي آنها برنامه ريزي داشته باشيم. به عنوان نمونه خوراک پالايشگاه بيد بلند در حال حاضر به ماهشهر آمده و صادر مي شود، اما اگر در اين جا واحدهاي فعال داشته باشيم، مي توانند اين محصولات را همين جا استفاده کنند و زنجيره پتروشيمي به گردش درآيد.وي با اعلام اينکه صحبت ها و هماهنگي هايي در مورد فاز دوم در سازمان منطقه ويژه بندر امام خميني(ره) صورت گرفته است، گفت: زميني بين ماهشهرو هنديجان به عنوان گزينه احتمالي مطرح است، اما علاوه بر آن در منطقه ويژه انرژي بر پارسيان هم زمين قابل توجهي در حال انتقال به پتروشيمي است، اما به زيرساخت نياز دارد و براي تکميل اين برنامه ها با وزارت صمت در ارتباط هستيم. ما حدود 44 ميليون تن محصول بايد از اسکله هاي عسلويه صادر کنيم، اما بايد بتوانيم به جاي صادرات محصولات مياني، توليد و حصول نهايي را صادر کنيم؛ يعني به جاي پارازالين آن را به محصول نساجي و باترهاي مانند آب معدني تبديل کنيم!
بساق زاده همچنين به برنامه هاي پيش بيني شده در منطقه ويژه چابهار اشاره کرد و گفت: در فاز اول اين پروژه سه واحد GTX، يک واحد آمونياک و اوره و يک واحد يوتيليتي پيش بيني شد، اما قبول داريم که کمي کند پيش مي رود. دليل آن هم نياز به سرمايه گذاري و تامين خوراک است. خوراک اين واحدها بايد از ايرانشهر به چابهار منتقل شود. در فاز اول بايد 30 ميليون متر مکعب در روز منتقل شود که 20 ميليون آن براي اين پروژه ها و 10 ميليون براي گازرساني به مناطق همجواراست. در عين حال زيرساخت هاي لازم مثل آب شيرين کن و انتقال آب از درياي عمان به عنوان چالش مطرح است. او تصريح کرد: در هريک از پروژه ها يک سرمايه گذار اصلي وجود دارد و در اين منطقه هم مسئوليت با مجموعه «ساتا» است، اما آنها با توجه حجم کار و شرايط نقدينگي که دارند، اولويت کار خود را روي تکميل پروژه هاي مانند بوشهر و مرجان وساير پروژه ها گذاشته اند تا زودتر به توليد و درآمد برسد و کمک خوبي براي سرمايه گذاري بيشتري براي اين منطقه خواهد شد.
تشريح اقدام هاي مسؤوليت اجتماعي در گفت و گو با رئيس منطقه لاوان
مشعل جزيره لاوان، از توابع بندر لنگه در استان هرمزگان با طول تقريبي 25 کيلومتر و عرض حدود 7 کيلومتر داراي مساحتي بالغ بر حدود 76 کيلومترمربع است که با اکتشاف نفت در خليج فارس و فعال شدن شرکت لاپکو در سال 1346 ، استخراج نفت در اين منطقه نفتي نخستين بارعملياتي شد. اين منطقه دهه هاي زيادي است که به عنوان يکي از بخش هاي توليد نفت و گاز شرکت نفت فلات قاره ايران مطرح است و به دليل دارا بودن حجم عظيمي از ذخاير، منابع و خصوصيت گذرگاه انرژي جهان، 30 کيلومتر از جزيره مرجاني لاوان را به حوزه فعاليت هاي بسيـار موثر و قابل توجه خود تبديل کرده است. اين حوزه ميدان هاي بلال، رشادت، رسالت و سلمان و همچنين ميدان گازي لاوان را پوشش مي دهد. در اين منطقه عملياتي، فعاليت خانواده بزرگ صنعت نفت با جمعيت بيش از 1700 نفر به شکل اقماري در منطقه و سکوها جريان و در شرايط سخت آب و هوايي تداوم دارد و به گفته علي آبادي، رئيس منطقه لاوان که خود 20 سال در سکوهاي نفتي فعاليت داشته، اين فعاليت را فقط نفتي ها درک مي کنند.
علي آبادي، رئيس منطقه لاوان در گفت وگو با «مشعل» ابتدا با تشکر از تلاش بي وقفه فعاليت کارکنان در اين منطقه به تشريح مهمترين اقدام هاي انجام شده، برنامه هاي توسعه اي و همچنين گزارش عملکرد در حوزه مسؤوليت اجتماعي در اين بخش مي پردازد.
رئيس منطقه لاوان با اشاره به پشتيباني کامل از اهالي دهکده لاوان، آن را از وظايف شرکت نفت فلات قاره همسو با انجام وظايف حوزه مسؤوليت اجتماعي مي داند و مي گويد: «اين شرکت براي ارتقاي وضعيت عمومي جزيره لاوان و بهبود ساختارهاي فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي اهالي، اجراي پروژه هاي مختلف عمراني، آموزشي، بهداشتي و درماني، محيط زيستي، تفريحي و اشتغالزايي را که ماهيت آن با مسؤوليت اجتماعي شرکت همسو بوده، انجام داده است.»
علي آبادي عمده خدمات ارائه شده به اهالي دهکده لاوان را شامل مواردي هم چون توزيع آب شرب و تامين برق رايگان، خدمات ترابري و مسافرتي و خدمات اعزام بيمار مي داند و مجموع هزينه انجام شده در مقطع زماني يک سال گذشته (97) را حدود 15 ميليارد تومان اعلام مي کند که شامل خدمات ارائه شده از سوي شرکت نفت فلات قاره به عنوان مسؤوليت اجتماعي به اهالي دهکده تلقي مي شود.
وي با اشاره به رشد مهاجرت در دهکده لاوان طي سال هاي گذشته که حالا جمعيت حدود 2هزار نفر را دربر مي گيرد، مي گويد: «ارائه خدمات به اين جمعيت تداوم داشته، به گونه اي که هر کدام از آنها سهم قابل توجهي از دريافت اين خدمات را به خود اختصاص مي دهند. بر اين اساس حدود 11 ميليون و 600 هزار تومان در سال سرانه اي است که به ازاي هر نفر به اهالي دهکده خدمات ارائه کرديم. به عبارتي به هر يک از اهالي در ماه يک ميليون تومان از شرکت نفت فلات قاره خدمات ارائه مي شود که عمده آن شامل آب و برق رايگان است.» رئيس منطقه عملياتي لاوان، ميزان آب مصرفي دهکده لاوان را در بازه زماني يک ساله (97) حدود 85/968 متر مکعب براي هر نفر اعلام مي کند و مي گويد: «افزون بر آن تامين 100 درصدي برق دهکده لاوان را شرکت نفت فلات قاره به عهده دارد که ميزان برق مصرفي براي هر نفر از اهالي دهکده در مقطع زماني مورد بررسي، حدود 11 ميليارد و 355 هزار کيلووات ساعت است.» وي با ارائه اين آمار، اين نکته را يادآوري مي کند که آب و برق از زيرساخت هاي اجتماعي و به عهده وزارت نيروست؛ اما در اين منطقه عملياتي، صنعت نفت آن را تامين مي کند. علي آبادي با اشاره به افزايش معدل 12 درصدي نيازمندي به آب و برق در منطقه و دهکده، محدوديت و هزينه هاي بالاي توليد انرژي را گوشزد مي کند و خواستار همکاري و مشارکت ساير اداره ها، وزارتخانه هاي متعهد به ارائه خدمات و زيرساخت هاي پشتيباني مي شود که از سوي آنها هيچ تلاشي براي ايجاد و ارائه امکانات و زيرساخت ها به مردم نشده و برنامه اي نيز در اين زمينه در دستور کار ندارند. رئيس منطقه عملياتي لاوان مي گويد: «تاسيسات ما وابسته به يک نيروگاه است که اين وظيفه ما را در تامين برق تاسيسات و اهالي دهکده، با سختي همراه ساخته است.»
خدمات ترابري و مسافرتي نيز براي اهالي دهکده به صورت رايگان انجام مي شود که به گفته علي آبادي، امور مسافرت و ارائه خدمات شناور و هواپيما براي هر نفر يک ميليون و 72 هزار ريال و استفاده از بالگرد و شناور براي اعزام پزشکي رقمي حدود 516 هزار و 933 ريال براي هر نفر بوده است. افزون بر آن ارائه خدمات واحدهاي نوسازي و تعميرات براي هر نفر 251 هزار ريال و ارائه خدمات واحدهاي تدارکات و امور کالا حدود 531 هزار و 913 ريال به ازاي هر نفر در مقطع مورد بررسي بوده است.
به گفته او، 50 درصد از کادر پزشکي متشکل از پزشک و... به طور مستقيم براي اهالي تامين شده است، همچنين در صورت نياز، بيماران از طريق بالگرد، کشتي و هواپيما به مقاصد درماني هدايت شده اند.
علي آبادي در ادامه با تشريح بخشي از اقدام هاي آموزشي انجام شده براي جامعه محلي توضيح مي دهد: «در زمينه آموزش و پرورش هم وظيفه خود دانستيم که در حد امکان، توانايي هاي مجموعه را به سمت ارائه خدمات در اين زمينه به کار بگيريم. مدرسه سازي با مشارکت خيران و مجري گري شرکت نفت فلات قاره در حال انجام است. همچنين در زمينه ساخت باشگاه ورزشي، بازسازي مدارس قديمي، مساجد، جاده و برگزاري مجالس مختلف در خدمت اهالي لاوان بوده ايم و بايد اين نکته را يادآوري کنم که در هر زمينه، درخواستي از سوي آنان باشد، دريغ نشده و انجام آن را وظيفه خود مي دانيم.»
او در زمينه ايجاد اشتغال، به عنوان يکي از مطالبات مردم توضيح مي دهد: «نمي توان اميدوار بود که همپاي توسعه جمعيتي بتوانيم براي اهالي جزيره اشتغال ايجاد کنيم، مگر اينکه زمينه سرمايه گذاري هاي وسيع با ايجاد واحدهاي صنعتي همراه با کارآموزي فراهم شود تا از اين مسير بتوانيم آنان را به شکل نيروي فعال جذب کنيم.»
علي آبادي با تشريح اقدام هاي گفته شده، اين نکته را يادآوري مي کند که کارکنان شرکت نفت فلات قاره براساس تعهد اخلاقي در همياري و مشارکت با اهالي دهکده در زمينه هاي مختلف، بدون منت از جان مايه گذاشته اند و به شکل شبانه روزي در خدمت مردم هستند. اگر قرار به محاسبه عملکرد در زمينه مسؤوليت اجتماعي باشد، سربلند هستيم.»
گفت وگو با رئيس منطقه عملياتي لاوان را با موضوع برنامه ها و اولويت هاي سال 98 ادامه مي دهيم که در اين زمينه توضيح مي دهد: «رسالت مهم ما بر مبناي سياست وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران، توليد نفت، گاز، فراورش، ذخيره و صادرات آن است که از گذشته تا امروز تداوم داشته است. در اين جبهه تلاش ما در اين مسير است که هيچ گاه از تلاش براي توليد بهينه در حفظ، نگهداشت و صادرات محصولات کوتاهي نشود.»
وي مجموعه برنامه هاي سال 98 در اين منطقه عملياتي را شامل مجموعه اقدام هاي گسترده توسعه اي، تعميراتي و بازسازي با محوريت خودکفايي و اقتصاد مقاومتي مي داند و مي گويد: « اين روند با قوت از سوي همکاران ما در حال انجام است.»
علي آبادي در ادامه با اشاره به اهميت فعاليت در سکوي نفتي سلمان به عنوان يکي از ميدان هاي مشترک نفت و گاز با امارات به انجام اقدام هاي بزرگي دراين حوزه از جمله فعاليت هايي در زمينه توربين ژنراتورها، توربين کمپرسورها و سيستم هاي کنترلي اشاره مي کند که تا پايان امسال به نتيجه خواهد رسيد. به گفته او، پروژه ايجاد واحد شيرين سازي گاز در سکوي سلمان نيز در حال انجام است. علي آبادي اشاره مي کند: «در چند سال گذشته، شرايط بهره برداري از فيلد گازي لاوان و فيلد مشترک سلمان آغاز شده و ما از طيف توليد نفت و فراورش نفت به توليد، فراورش و صادرات نفت و گاز بدل شديم. به طور صنعتي صاحب ظرفيت توليد گاز، فراورش گاز و صادرات آن شديم.» او همچنين با اشاره به انجام تعميرات اساسي 100درصدي در دو يونيت سکوي سلمان، آنها را آماده فعاليت اعلام مي کند.
وي با اشاره به برنامه توسعه اي در ميدان رسالت به عنوان يکي از بسته هاي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد شرکت نفت فلات قاره ايران که مناقصه برگزار و برنده مشخص شده است، توضيح مي دهد: «در اين باره حفاري چند حلقه چاه جديد، طرح توسعه مسکوني و اقدام هاي موثر زيادي دنبال مي شود.»
به گفته علي آبادي، اقدام هاي توسعه اي در سکوي رشادت به عنوان پروژه بزرگي در حال انجام و تجهيزات آن آماده شده است. در ابن بخش نيز شاهد ايجاد تاسيسات سطحي، نيروگاه، خطوط انتقال و... خواهيم بود.
رئيس منطقه لاوان همچنين به برنامه بازسازي مخازن اشاره مي کند و مي گويد: «تعميرات اساسي مخزن(7) از يک سال پيش انجام شد و در سرويس قرار گرفت. چند مخزن براي تعمير اساسي انتخاب شده و پس از طي مراحل قانوني به پيمانکار واگذار مي شود.»
علي آبادي با اشاره به ميدان گازي لاوان که از سال ها قبل کشف شده بود، مي گويد: «با حفر چاه هاي اکتشافي، توسعه اي و انتقال گاز به تاسيسات و پالايشگاه، گاز در اين حوزه تامين شد و اکنون حجم محدودي با توجه به ظرفيت توليد در ميدان گازي برداشت مي کنيم و سعي داريم مصارف گازي از اين ميدان را با هدف حفظ آن براي فعاليت هاي نوين با ارزش افزوده بالا به صفر برسانيم.» به اعتقاد او، اين ظرفيت در جزيره لاوان وجود دارد که اين ميدان گازي در مسير ايجاد و گسترش واحدهاي پتروشيمي به کار گرفته شود و سياست وزارت نفت نيز همواره اين مهم بوده است. بنابراين ما بهره برداري از اين ميدان گازي را وظيفه خود مي دانيم.
براساس دامنه تاثيرات يک شرکت و طيف ذي نفعان درون و برون شرکتي، حوزه هاي موضوعي متعددي براي مسؤوليت اجتماعي شرکت وجود دارد. ايزو 26000 به عنوان مهمترين استاندارد راهنما در موضوع مسؤوليت اجتماعي شرکت، هفت حوزه موضوعي را به شرح زير بيان مي دارد:
حاکميت سازماني به معناي سيستمي است که شرکت به عنوان يک سازمان براي تصميم گيري و اجراي تصميمات خود و به منظور پيگيري اهداف خود از آن استفاده مي کند. مسؤوليت اجتماعي شرکت از طريق اين سيستم در شرکت توسعه مي يابد. در واقع، حاکميت سازماني، مهمترين عامل در توانمند کردن شرکت براي مسؤوليت پذيري در قبال تاثيرات و پيامدهاي تصميم ها و فعاليت هاي آن و يکپارچه کردن اين نوع مسؤوليت در سراسر شرکت است. اين مفهوم دو مکانيسم «رسمي» و «غير رسمي» در سازمان را دربرمي گيرد. مکانيسم رسمي، ساختار و فرايندهاي رسمي و مشخص و قانوني سازمان را شامل مي شود و مکانيسم غير رسمي نيز فرهنگ و ارزش هاي شرکتي (که معمولا متاثر از رهبران شرکت است) را دربرمي گيرد.
براي جاري کردن مسؤوليت اجتماعي و يکپارچه کردن آن در سراسر شرکت، از حاکميت آن انتظار مي رود اقدام ها و رويه هاي مشخصي را اجرايي کند، از جمله:
استراتژي ها و اهدافي تعيين کند که نشان دهنده تعهد شرکت به مسؤوليت اجتماعي است.
سيستمي از مشوق هاي اقتصادي براي عمل بر اساس مسؤوليت اجتماعي در شرکت را تدارک ببيند و مشوق مشارکت تمام سطوح شرکت در موضوع مسؤوليت اجتماعي باشد.
محيط و فرهنگي را در شرکت براي تمرين مسؤوليت اجتماعي پديد آورد.
از منابع شرکت (مالي، انساني و طبيعي) استفاده بهينه ببرد و ميان نيازهاي شرکت و ذي نفعانش (نيازهاي فعلي و نسل آينده) تعادل ايجاد کند.
براي گروه هاي در حاشيه (مانند زنان، اقليت هاي قومي و نژادي) فرصت عادلانه اي را به منظور احراز مناصب بالاتر فراهم سازد.
فعاليت هاي نيروي کار تحت پوشش شرکت به عنوان ذي نفعان درون شرکتي و محيط کار آنان حوزه موضوعي ديگري است که مسؤوليت اجتماعي شرکت به آن توجه دارد. تصميم ها و برنامه هاي فعاليت هر شرکت، خواه ناخواه شرايط کار و زندگي نيروي کار آنها را تحت تاثير قرار مي دهد. واکنش شرکت به اين تاثيرها مي تواند در چارچوب مسؤوليت اجتماعي آن و به عنوان اراده براي افزايش تاثيرات مثبت و کاهش يا حذف تاثيرات منفي ناشي از تصميم ها و فعاليت شرکت مطرح شود. انتظار اين است که چنين اراده اي در قالب اقدام هاي متعدد از جمله موارد زير تجلي يابد:
• امنيت شغلي نيروي کار را به رسميت بشناسد و از فرصت هاي برابر و عدم تبعيض بر ايجاد همه کارگران اطمينان يابد.
• شرايط کاري مناسب ( دستمزد، ساعات کار و...) را براي نيروي کار فراهم کند و براي تعادل بين کار و زندگي کارکنان (که قابل مقايسه با شرايط ديگر کارفرمايان باشد) اهتمام ورزد.
• سيستم هاي بهداشت، ايمني و محيط زيستي را با مشارکت نيروي کار و شناسايي و با در نظر داشتن احترام به حقوق آنان برقرار کند.
• امکان دسترسي نيروي کار به توسعه مهارت ها، آموزش و فرصت هاي پيشرفت شغلي را فراهم کند.
محيط زيست (اکوسيستم ها، گونه هاي گياهي و جانوري، هوا، آب و خاک) ديگر حوزه موضوعي مسؤوليت اجتماعي شرکت و تحت تاثير تصميم ها و فعاليت هاي آن است. در اين حوزه نيز شرکت بايد رويکردهاي مسؤولانه اتخاذ و به آنها عمل کند. موارد زير از آن جمله است:
جلوگيري از آلودگي محيط: به معني پرهيز از انتشار آلودگي در هوا (آلاينده ها: سرب، جيوه،دي اکسيد گوگرد، اکسيد نيتروژن، ذرات مخرب اوزن و...)، اجتناب از انتقال آلودگي ها به آب (محيط زيست دريايي، آبهاي سطحي يا زير زميني)، مديريت پسماندها بويژه پسماندهاي خطرناک (پسماندهاي راديو اکتيو)، دفع مواد شيميايي خطرناک و سمي (طبيعي يا توليد شده از سوي انسان) و ساير اشکال آلودگي (صدا، بو، آلودگي بصري، ارتعاشات، تشعشعات، عوامل عفونت زا مانندويروس يا باکتري و...) است.
استفاده پايدار از منابع: به اين معني که براي اطمينان از در دسترس بودن منابع در آينده، بايد رويه هاي کنوني توليد و مصرف تغيير کند و با ظرفيت هاي کره زمين هماهنگ باشد. همچنين جهت گيري شرکت نيز بايد به سوي منابع تجديد پذير (منابع پايدار) باشد.
کاهش تغييرات آب و هوايي: در اين مورد عمده ترين عامل تغيير جهاني آب و هوا که داراي تاثيري بسزا بر طبيعت و محيط زيست بشر است، توليد و انتشار گازهاي گلخانه اي (مانند دي اکسيد کربن، متان و دي اکسيد نيتروژن) است. پيامدهاي اين عامل مي تواند سبب بالا رفتن دما، تغيير در الگوي بارش، افزايش رويدادهاي جوي شديد، بالا آمدن سطح آب درياها، بحران آب، تغيير در اکوسيستم ها، کشاورزي، شيلات و امثال آنها شود. از شرکت ها انتظار مي رود در اين زمينه اقدام هاي مسؤولانه اي نظير موارد زير انجام دهند:
- منابع مستقيم و غير مستقيم خروجي هاي گازهاي گلخانه اي و تعيين محدوديت مسؤوليت خود در اين زمينه را شناسايي کرده و مقياس هاي بهينه براي کاهش چشمگير و به حداقل رساندن خروجي گازهاي گلخانه اي را در حوزه کنترل خود تعريف کند.
- ميزان و نوع سوخت هاي مورد استفاده و اجراي برنامه بهبود بهره وري را مورد بررسي قرار دهد.
- در مصرف انرژي ( خريد کالاهاي با بازده بالاي انرژي) صرفه جويي و آن را ترويج کند.
• حفاظت و کمک به تجديد محيط طبيعي: در اين محور، ترميم و حفاظت از اکوسيستم ها و خدمات و کارکردها در زمينه تامين غذا، آب،سوخت، تنظيمات جوي، شکل گيري خاک، کنترل سيلاب، گرده افشاني و... اهميت دارد. در اين باره انتظار اين است که شرکت تاثيرات مضر بر اکوسيستم ها را شناسايي و اين تاثيرات را حذف کند يا به حداقل برساند. همچنين، به حفاظت از گونه ها يا زيستگاه هاي در معرض خطر و تاثير پذير همت گمارد و از روش هاي منجر به انقراض گونه ها و پخش يا تکثير گونه هاي مهاجم بپرهيزد، ضمن اينکه بيشتر محصولات مورد نياز خود را از تامين کنندگان استفاده کننده از فناوري هاي پايدار خريداري کند.
جامعه کل، بخصوص جوامع محلي از ذي نفعان بيروني و مهم شرکت ها هستند. در اين زمينه انتظار اين است که مشارکت شرکت ها در توسعه جامعه، بخش جدايي ناپذير توسعه پايدار قلمداد شود. برخي اقدام هاي مهم در اين حوزه که در مسؤوليت اجتماعي شرکت مورد تاکيد قرار مي گيرد، عبارتند از:
مشارکت با جامعه: مهمترين وجه ارتباط شرکت و برنامه هاي مسؤوليت اجتماعي آن با جامعه، امر مشارکت است. قاعدتا شرکت هايي که نگاه و عمل مسؤولانه دارند، رويکرد مشارکتي و ارتباط متقابل با ذي نفعان جامعه را دنبال مي کنند. اين مشارکت در ابعاد و موارد متعددي قابل تحقق است، از جمله:
- با گروه هاي جامعه، بويژه گروه هاي آسيب پذير و مورد تبعيض ارتباط برقرار کرده و با آنها به مشورت بنشيند و آنان را در تعيين اولويت هاي سرمايه گذاري اجتماعي و فعاليت هاي توسعه اي مشارکت دهد.
- مشارکت با انجمن هاي محلي براي کمک به اهداف عمومي مطلوب و توسعه را مورد توجه و عمل قرار دهد.
آموزش و فرهنگ: يکي از مهمترين موضوعات مورد نظر در چارچوب مسؤوليت اجتماعي شرکت، پرداختن به توسعه آموزش و فرهنگ جامعه، بخصوص جوامع محلي است. انتظار از شرکت مسؤول آن است که جهت گيري و اقدام مشخصي در اين زمينه داشته و به جنبه هايي نظير جنبه هاي زير توجه و اهتمام داشته باشد:
- به آموزش در همه سطوح، بهبود کيفيت، دسترسي به آموزش و ارتقاي دانش محلي توجه و در از بين بردن بي سوادي مشارکت کند.
- به طور خاص به ترويج فرصت هاي يادگيري براي گروه هاي آسيب پذير يا مورد تبعيض بپردازد.
- دانش سنتي و تکنولوژي جوامع محلي را ارتقا دهد.
- به فرهنگ هاي محلي سنن ارج دهد و آنها را به رسميت بشناسد و به ارتقاي فعاليت هاي فرهنگي کمک کند.
اشتغالزايي و توسعه مهارت ها: اين محور از مهمترين موضوعات بوده و در اغلب جوامع جزء تاثيرات و چالش هاي شرکتي محسوب مي شود. معمولا انتظار اصلي ذي نفعان جوامع محلي از شرکت حمايت در ايجاد اشتغال يا توسعه توانمندي هاي حرفه اي آنان است. لازم است شرکت ها تاثيرات خود بر وضعيت اشتغال محلي را بررسي و در مسير مديريت تاثيرات مذکور و توسعه معيشتي ذي نفعان محلي گام بردارند. برخي اقدام هاي مورد انتظار در اين خصوص شامل محورهاي زير است:
- تاثير تصميمات سرمايه گذاري خود بر اشتغالزايي را بررسي کرده و در شرايط مناسب به سرمايه گذاري مستقيم براي کاهش فقر در جامعه بپردازد.
- برنامه هاي توسعه مهارت را در جوامعي که اين مهارت ها به قدر کافي و مناسب مورد توجه قرار نمي گيرد، تدوين و اجرا کند.
ثروت و درآمدزايي: شرکت ها مي توانند نقشي حياتي در ايجاد درآمد و ثروت براي جامعه ايفا کنند. از آنها انتظار مي رود از راه هاي زير، به اين امر بپردازند:
- تاثيرات اقتصادي و اجتماعي را هنگام ورود و خروج خود به يک جامعه (مانند تاثير بر منابع اساسي مورد نياز براي توسعه پايدار در جامعه) مد نظر قرار دهد.
- تامين کنندگان محلي محصولات و خدمات را در اولويت قرار داده و به آنها فرصت مشارکت بدهد و به گروه هاي محروم هم توجه داشته باشد.
سلامت: تهديدهاي سلامت عمومي داراي اثري جدي بر جامعه بوده و مي تواند در توسعه آن اختلال ايجاد کند. فعاليت ها و پروژه هاي شرکت ها ممکن است از عوامل مهم اين تهديدها باشد. مسؤوليت اجتماعي شرکتي ايجاب مي کند که همه شرکت هاي کوچک و بزرگ به حق سلامت احترام بگذارند. در اين زمينه انتظار اين است که در پي از بين بردن اثرات منفي فرايندهاي توليد محصول و خدمات خود بر سلامت بوده و در افزايش آگاهي نسبت به تهديدهاي سلامت و ارائه خدمات (دسترسي به خدمات بهداشتي و درماني،آموزش شيوه هاي زندگي سالم، روش هاي پيشگيري، تغذيه کودکان و...) بپردازند.
سرمايه گذاري اجتماعي: اين مفهوم، سرمايه گذاري منابع شرکت در برنامه هايي را شامل مي شود که هدفشان بهبود جنبه هاي اجتماعي زندگي است. برخي سرمايه گذاري هاي اجتماعي عبارتند از: پروژه هاي مربوط به آموزش، تحصيل، فرهنگ، مراقبت هاي سلامت، اشتغالزايي، توسعه زيرساخت ها، دسترسي بهتر به اطلاعات و هر فعاليت ديگري که موجب توسعه اقتصادي و اجتماعي شود.
شرکت ها در قبال مشتريان و مصرف کنندگان (به عنوان بخشي از ذي نفعان خود) مسؤوليت دارند. اينها کساني هستند که از خروجي تصميم ها و فعاليت هاي شرکت استفاده مي کنند. نيازهاي مشروع مصرف کنندگان بر اساس اصول مورد نظر شرکت ملل و ميثاق بين المللي در ابعاد حقوق اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي عبارتند از: امنيت، آگاهي، شنيده شدن، جبران خسارت ها، آموزش، محيط زيست سالم، احترام به حق حريم خصوصي، رويکرد پيشگيرانه در برابر تهديدهاي محصول، ارتقاي طراحي جهاني (طراحي محصول قابل استفاده براي همه بر اساس اصول مرتبط) و لازم است اين حقوق به طور جدي مورد توجه شرکت ها قرار گيرد. مسؤوليت ها در زمينه مسائل مربوط به مصرف کننده متعدد است که برخي از آن ها عبارتند از: آموزش و ارائه اطلاعات صحيح، استفاده از فرايندهاي قراردادي و بازاريابي عادلانه و شفاف، ارتقاي مصرف پايدار، طراحي محصولات و خدمات قابل دسترس براي همه، بويژه گروه هاي آسيب پذير، کاهش مخاطرات استفاده از محصولات يا خدمات از طريق رعايت اصول طراحي جهاني، حفاظت از اطلاعات و حريم خصوصي مشتريان و مصرف کنندگان، ساخت و توزيع مناسب، خدمات پشتيباني، دستورعمل هاي استرداد و فراخواني و...
اين موضوع، رفتارهاي اخلاقي در ارتباط با ساير شرکت ها، شرکا، تامين کنندگان، پيمانکاران، رقبا و انجمن هايي را که شرکت عضو آنهاست، دربرمي گيرد و شامل شيوه هايي است که شرکت از خلال روابط خود با ساير شرکت ها براي ترويج نتايج مثبت و مسؤوليت اجتماعي مورد استفاده قرار مي دهد. برخي موارد مرتبط با اين شيوه ها عبارتند از: مبارزه با فساد، رقابت عادلانه، ارتقاي مسؤوليت اجتماعي در زنجيره ارزش و احترام به حقوق مالکيت. در خصوص اين موضوعِ مسؤوليت اجتماعي شرکت، انتظار اين است که موارد گفته شده همواره در فعاليت هاي شرکت مد نظر قرار گيرد و چند و چون آنها رعايت شود. به عنوان مثال در زمينه مبارزه با فساد، اشکال آن (رشوه، کلاهبرداري، پولشويي، اختلاس، پنهانکاري، نفوذ تجاري ناعادلانه و...) را شناسايي و با موضعي قاطع با آنها برخورد کند؛ چرا که نتيجه و پيامد فساد نقض حقوق انساني، صدمه به محيط کسب و کار، فقر جوامع و اختلال در رقابت، توزيع ثروت و رشد اقتصادي را در پي داشته و در نهايت کارآيي و اعتبار شرکت را زير سوال مي برد.
حقوق انساني، حقوقي اساسي است که تمام انسان ها از آن برخوردارند و شامل دو دسته حقوق «سياسي و مدني» و «ا قتصادي، اجتماعي و فرهنگي» است. در دسته نخست، حق زندگي، آزادي، برابري در مقابل قانون و آزادي بيان مطرح مي شود و در دسته دوم، موضوعاتي همچون حق کار، تغذيه، بالاترين سطح بهداشت، تحصيل و امنيت اجتماعي مد نظر است. مسؤوليت اجتماعي شرکت ايجاب مي کند که شرايط تهديد کننده حقوق انساني مورد بررسي دقيق قرار گرفته و شرکت، خط مشي مشخص و شفافي را در اين زمينه و به عنوان راهنمايي سودمند براي کارکنان و افراد بيرون شرکت تعيين و آن را در سراسر شرکت به طور يکپارچه جاري کند. برخي از انتظارات در رعايت حقوق انساني از سوي شرکت شامل موارد زير است:
به مشارکت يا روابط قراردادي براي ارتکاب جرم و نقض يا سوء استفاده از حقوق انساني وارد نشود.
از ارائه خدمات و محصولات به نهادهايي که اين خدمات و محصولات را براي نقض حقوق انساني به کار مي گيرند، پرهيز کند.
مراقب بروز تبعيض در قبال افراد مرتبط با خود يا متاثر از فعاليت خود (کارکنان، شرکا، مشتريان، ذي نفعان، اعضا و افراد ديگر) باشد.
لازم است خط مشي هاي استخدامي خود را مصون از تبعيض بر اساس نژاد، رنگ، جنسيت، مذهب، مليت، ريشه اجتماعي، سن يا معلوليت قرار دهد و گروه هاي آسيب پذير مانند زنان و معلولان در محيط کار حفاظت و حمايت کند.
منابع
1- ايزو 26000.
2- خليلي شجاعي، وهاب و مشبکي، اصغر، «بررسي رابطه فرهنگ سازماني و مسؤوليت اجتماعي سازمان ها»، فصلنامه جامعه شناسي کاربردي، سال بيست و يکم، شماره 4، ص42
3- جزني، نسرين (1393)، «اهميت اجراي همايش مسؤوليت اجتماعي شرکت در صنعت نفت»، هفته نامه دانش نفت، 5 دي 1394، ص 6
4- Bowe., R. Howard, (2013), “Social responsibilities of the Businessmen”, University of Iowa Faculty acaonnections, p.16.
5- http://www.worldbank.org
6- Commission of the European Communities (2002), “Corporate Social Responsibility: Abussiness contribution to sustainable development”, Brussels,p.3
7- Carrol, Archie B., “The pyramid of corporate social responsibility: Toward the moral management of organizational stakeholders”, Business Horizons,July 1991, p. 40-43
8- William B. Werther and David Chandler (2011), Strategic Corporate SociL Responsibility, Sage. P.15
روايت «مشعل» از حرکت نفت خام و فرآورده هاي نفتي در گفت و گو با مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب
سعيد محمد بيگي- انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي يکي از راهبردي ترين وظايف و مسؤوليت هاي وزارت نفت است که به وسيله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به عنوان يکي از زيرمجموعه هاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران انجام مي شود. اين شرکت با بهره گيري بيش از14 هزار کيلومتر خط انتقال و تاسيسات جانبي همچون تلمبه خانه هاي ايجاد شده در مسير، نفت خام و فرآورده هاي نفتي را از مبدا دريافت و به مبادي مصرف(نيروگاه ها، پالايشگاه ها و...) ارسال مي کند. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران که عنوان «مادرتخصصي» به آن اطلاق مي شود، متشکل از 12شرکت فرعي از جمله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب است که تامين سوخت را در گستره اي از غرب کشور به عهده دارد. سفر به استان هاي زنجان و آذربايجان شرقي، همچنين گفت وگو با مصطفي سلطاني، مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت شمال غرب فرصتي شد تا به شماري از بي شمار تلاش گمناماني که در اين عرصه و اين بخش از کشور مي کوشند تا انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي در مارپيچ خطوط لوله، بي هيچ دغدغه و توقفي انجام شود، پرداخته شود. گزارش پيش رو، چکيده و ماحصل سفر به اين منطقه ازکشور است.
کار در مناطق عملياتي، زمان و مکان نمي شناسد؛ اين ضرورت ها هستند که بيشتر مواقع تعيين مي کنند چه زماني و کجا باشي. اين خاصيت کار در مناطق عملياتي است.
قرار بود در بدو ورود به زنجان با مصطفي سلطاني گفت وگو شود، اما اين مهم به دليل ضرورت حضور وي در تبريز تا ساعت 21 محقق نشد. تاخير ناخواسته است، اما وي به رسم ادب عذرخواهي مي کند و گفت وگو با گذري به پيشينه کاري اش آغاز مي شود. او که دانش آموخته کارشناسي برق از دانشگاه اميرکبير و کارشناس ارشد کنترل واحد جنوب دانشگاه آزاد تهران است، مي گويد: از 23سال پيش فعاليت خود را در صنعت نفت آغاز کرده و بيشتر اين سال ها در خطوط لوله و مخابرات نفت بوده است.
مصطفي سلطاني درباره کليت کار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب نيز مي گويد: ماموريت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در سراسر کشور، انتقال بدون وقفه نفت خام و فرآورده هاي نفتي است و منطقه شمال غرب نيز به عنوان يکي از مناطق دوازده گانه زيرمجموعه اين شرکت، تلاش مي کند اين مسئوليت را در گستره تعريف شده براي آن، به نحو مطلوب انجام دهد. وي ادامه مي دهد: ابتداي حوزه عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب از ماهدشت در استان البرز شروع مي شود و با پيمودن مسيري نزديک به 2 هزار کيلومتر خط انتقال در اندازه هاي مختلف( 14 و 16 اينچ) به تاسيسات انتهايي تبريز مي رسد. مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب با اين توضيح که نقطه آغازين خطوط لوله اي که اين مسير 2 هزار کيلومتري را طي مي کنند، از تاسيسات ري شروع و در کيلومتر 76(استان البرز) تحويل اين منطقه مي شود، گريزي به گذشته مي زند و مي افزايد: احداث خط 14 اينچ ري- تبريز1349 به سال 1349و بهره برداري از آن به سال 1353برمي گردد. آغاز فعاليت منطقه شمال غرب نيز از همين زمان بوده است، اما با توسعه فعاليت هاي چند دهه گذشته، خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآوردهاي نفتي اين منطقه نيز توسعه يافته؛ به طوري که هم اکنون در ميان مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، پس از منطقه تهران، طولاني ترين مسير عملياتي انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي به منطقه شمال غرب اختصاص دارد. سلطاني در ادامه از شروع فعاليت خط لوله 16اينچ به موازات خط لوله 14اينچ ري– تبريز در دهه 60 مي گويد و تصريح مي کند: روي اين خط لوله مراکز انتقال نفت(تلمبه خانه)هاي بين راهي اشتهارد، ابهر، ايده لو، قره چمن و تاسيسات انتهايي تبريز واقع شده اند. اين خط انتقال با توان عملياتي بالا، روزانه مقادير قابل توجه نفت خام را به پالايشگاه نفت تبريز انتقال مي دهد. وي با بيان اينکه پيش از بهره برداري خط لوله 16اينچ، تامين خوراک پالايشگاه تبريز به وسيله خط لوله 14اينچ انجام مي شد، مي افزايد: اين خط لوله هم اکنون انتقال فرآورده هاي نفتي را انجام مي دهد.
مصطفي سلطاني به يک تفاوت در خطوط لوله 14و 16اينچ اشاره و تصريح مي کند: براي انتقال نفت خام به پالايشگاه تبريز در تلمبه خانه هاي مسير خط لوله 16اينچ از الکتروموتور(نيروي برق) بهره گرفته شده؛ در حالي که تلمبه خانه هاي مسير خط لوله 14 اينچ توربيني است. نکته مهم در اين تفاوت اين است که ساخت و پشتيباني الکتروموتورها از داخل کشور انجام مي شود و مشکلي در تامين آن نداريم؛ در حالي که توربين هاي واقع در مسير خط لوله 14اينچ خارجي است و شرکت هاي سازنده با توجه به شرايط کنوني، تعهدي براي خود قائل نيستند. اگرچه در تعميرات آنها نيز مشکلي وجود ندارد و با اتکا به نيروهاي متخصص و باتجربه خود، بر اين مهم نيز فائق آمده ايم.
مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب، نکات فني بسياري را درباره ظرفيت هاي انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي در حوزه عملياتي که او مسئوليت اداره اش را دارد، مي گويد:هم اکنون انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي در حوزه عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب با استفاده از پنج رشته خط لوله و هشت مرکز انتقال نفت که در برخي از آنها تاسيسات انتهايي دريافت فرآورده احداث شده است، انجام مي شود.
وي ادامه مي دهد: 14 اينچ ري - تبريز، 16 اينچ ري تبريز، 10اينچ تبريز– مياندوآب، 14 اينچ تبريز- مياندوآب و 12 اينچ تبريز- سراب– اردبيل، مجموعه خطوطي هستند که نفت خام و فرآورده هاي نفتي را به مبادي مصرف انتقال مي دهند.
سلطاني با بيان اينکه چهار تلمبه خانه برقي روي خط 16اينچ و چهار تلمبه خانه توربيني روي خط 14اينچ فعال است، اظهارمي کند: آرايش اين تلمبه خانه ها دوتايي است؛ به طوري که هشت تلمبه خانه در يک موقعيت جغرافيايي قرار گرفته اند که پمپاژ نفت خام و فرآورده هاي نفتي را انجام مي دهند. وي اظهار مي کند: روي خط لوله 10 اينچ تبريز- مياندوآب، دو مرکز انتقال نفت و تاسيسات قرار دارد؛ يکي در ابتداي آن(مرکز انتقال نفت و تاسيسات تبريز) و ديگري مرکز انتقال نفت و تاسيسات مياندوآب که فرآورده هاي نفتي را به تبريز و مياندوآب منتقل مي کند و در ادامه با اتصال به مرکز انتقال نفت و تاسيسات اروميه، سوخت بخش هاي شمالي استان آذربايجان غربي از اين طريق تامين مي شود. با انشعابي ازخط لوله 10 اينچ، تامين سوخت نيروگاه اروميه نيز انجام مي شود. به گفته سلطاني؛ به موازات خط لوله 10 اينچ تبريز– مياندوآب نيز در مسيري مجزا از آن، خط لوله 14 اينچي از تبريز به سمت مياندوآب کشيده شده که قرار است طور موقت(اجاره اي) براي انتقال مواد مورد نياز پتروشيمي تبريز در اختيار اين واحد صنعتي قرار گيرد. مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب خط انتقال تبريز- سراب- اردبيل را نيز يکي ديگر از ظرفيت انتقال فرآورده هاي نفتي برمي شمارد و مي گويد: ابتداي اين خط لوله 12اينچ است و در تاسيسات سراب و اردبيل، عمليات دريافت فرآورده را انجام مي دهد؛ اين خط لوله با 28 کيلومتر ادامه مسير به نيروگاه سبلان مي رسد.سلطاني همچنين از احداث يک رشته خط انتقال جديد فرآورده در شمال درياچه اروميه خبر مي دهد و مي گويد: اين خط لوله که هنوز بهره برداري و تحويل منطقه شمال غرب نشده است، از تبريز شروع مي شود و در تاسيسات انتهايي اروميه خاتمه مي يابد. سلطاني درباره پوشش عملياتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب توضيح مبسوطي مي دهد و اظهار مي کند: با توجه به تاسيسات احداث شده در زنجان، سوخت رساني به استان زنجان و شهرستان ميانه در استان آذربايجان شرقي به وسيله خط لوله 14اينچ ري - تبريز انجام مي شود.وي با بيان اينکه تامين سوخت مايع نيروگاه زنجان 3 نيز با انشعابي از خط انتقال 10اينچ تبريز- مراغه- مياندوآب- اروميه(تبريز تا مياندوآب 10 اينچ و ادامه آن تا اروميه 8 اينچ است) به سمت تاسيسات مراغه به وسيله اين منطقه عملياتي انجام مي شود، ادامه مي دهد: اين خط لوله همچنين با کمک تلمبه خانه و تاسيسات انتهايي تبريز، انتقال فرآورده هاي نفتي به آذربايجان شرقي و غربي را انجام مي دهد.به گفته سلطاني، تامين سوخت ناحيه مراغه نيز با منطقه شمال غرب است و اگرچه شمال استان کردستان در حوزه عملياتي اين شرکت نيست، اما با وجود انبار نفت مياندوآب، اين بخش از کردستان هم زير پوشش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب منطقه عملياتي قرار گرفته است.
ظرفيت ها و قابليت هاي فني در حوزه مخابرات، موضوع ديگري است که سلطاني علاقه مند است مطالبي را درباره آنها واگويه کند. وي با مهم برشمردن نقش مخابرات در انتقال ايمن و بدون وقفه نفت خام و فرآورده هاي نفتي مي گويد: گستردگي جغرافيايي خطوط لوله فعال در عملياتي منطقه شمال غرب و مسير طولاني آن که از چند استان گذر مي کند، پوشش مخابراتي قوي را مي طلبد. سلطاني ادامه مي دهد: از آنجا که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در اين حوزه قدمت زيادي دارد؛ به طوري که علاوه بر سرويس دهي به مجموعه خود، به ديگر بخش هاي صنعت نفت، حتي خارج از صنعت هم ارائه خدمات دارد. به واسطه اين قابليت، در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال نيز ظرفيت هاي مخابراتي خوبي ايجاد و با بهره گيري از 29 ايستگاه مخابراتي، پوشش مخابراتي بالايي در اين منطقه عملياتي فراهم شده است. مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب اضافه مي کند: اين ظرفيت مخابراتي هم اکنون به صورت صدا (ويس) و هم اطلاعات(داده) است؛ به اين معنا که ارتباط مراکز انتقال نفت(تلمبه خانه)ها با يکديگر يا با ستاد فقط با تلفن و از طريق صدا بود، اما با پيشرفت هاي ايجاد شده در اين زمينه و بهره گيري از فناوري هاي نوين، علاوه برصدا، انتقال داده و اطلاعات نيز با ايجاد شبکه داخلي «ون» امکان پذير شده است. اين شبکه مخابراتي مجهز به تجهيزات روز و پيشرفته پوشش مخابرتي و ارتباط مناسبي را بين مراکز انتقال نفت با يکديگر و ستاد ايجاد و کمک کرده است تا انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي به گونه اي ايمن و بدون وقفه انجام شود. با بهره گيري از اين پوشش مناسب مخابراتي، خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي به طورمستمر پايش و کنترل مي شوند و در مناطقي هم که لازم به حضور نفر باشد، از خط بان بهره گرفته مي شود. ايستگاه هاي حفاظت از زنگ(ايستگاه هاي کاتديک) شيرهاي کنترل بين راهي و پايش هاي انسان( خط بان)ها نيز موارد ديگري هستند که کمک مي کنند انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي با ضريب اطمينان بالا و بدون وقفه انجام شود.
همه تجهيزاتي که در مراکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب وجود دارد، در کنار نيروي انساني کارآمد معنا پيدا مي کند و اين نکته اي است که سلطاني به آن باور و تاکيد دارد. وي مي گويد: در ستاد اين شرکت چهار گروه در بخش هاي ستاد، عمليات، مخابرات وفني، بنا بر مسئوليتي که براي آنها مشخص است همدلانه مي کوشند تا چرخه انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي، بي هيچ توقفي بچرخد. سلطاني ادامه مي دهد: در صنعت نفت فعاليت هاي سنگين، سخت و طاقت فرسايي وجود دارد مانند کار روي سکوهاي دريايي، اما در خشکي نيز سخت ترين کارها به حوزه خطوط لوله مربوط مي شود. چه در بخش انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي و چه در حوزه انتقال گاز.
اين کار سخت و طاقت فرسا براي حفظ و نگاهداشت خطوط لوله و مراکز انتقال نفت که نه تعطيل مي شناسد و نه غيرتعطيل و بايد بدون وقفه در همه زمان ها انجام شود، با تکيه بر کوشش و همدلي همين نيروي انساني کارآمد، امکان پذير شده است؛ همدلي که آغاز آن روي زمين و ادامه اش زير زمين است و بي پايان.
سلطاني اگرچه ناخواسته و به دليل ضرورت حضورش در مرکز انتقال تبريز، تاخير داشت، اما از زمان شروع گفت وگو(ساعت21) مطالب زيادي را در بخش هاي مختلف بيان کرد و با گذشت يک ساعت از زمان مصاحبه، هنوز مطالب ديگري در بخش هاي مختلف از جمله نگهداشت خطوط لوله و تاسيسات جانبي آنها براي گفتن دارد. او مي گويد: مهم ترين اصل در نگهداشت، بهره برداري صحيح و نخستين گام در اين زمينه به کارگيري بهره بردار مجرب است و خوشبختانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب با در اختيار داشتن نيروهاي آموزش ديده و زبده، از اين امتياز بي بهره نيست.
در اين بخش(بهره بردار) حفظ و نگهداشت خطوط لوله و مراکزانتقال نفت با تکيه بر تخصص و تجربه نيروهاي آموزش ديده، مجرب و صاحب صلاحيت منطقه انجام مي شود و برون سپاري انجام نشده است. مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب با بيان اينکه در بخش مخابرات نيز عمده فعاليت ها به عهده نيروهاي رسمي است،ا ضافه مي کند: ترکيب نيروهاي تحصيلکرده و باتجربه موجب شده است کيفيت نيروي انساني شاغل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب نيز ارتقا يابد و اين امتياز مهمي براي منطقه است تا خدمات بهتري را ارائه دهد. سلطاني ارائه خدمات بهتر را به کارگيري سيستم هاي حفظ و نگهداشت نسبت و ادامه مي دهد: پياده سازي سيستم هاي يکپارچه مانند تعميرات پيشگيرانه موجب شده است حفظ و نگهداشت باهزينه هاي کمتر انجام شود. پيگ راني هاي هوشمند و معمولي نيز در سيستم هاي حفظ و نگهداشت تعريف شده اند؛ به طوري که در پيگ راني هوشمند، نوعي بازرسي فني انجام و براساس آن، عيوب خطوط لوله شناسايي و براي رفع آن اقدام مي شود. وي با بيان اينکه پيگ راني معمولي داخل لوله نيز در بازه هاي زماني مختلف انجام مي شود، مي گويد: با اين نوع پيگ راني مواد مزاحم و مانع در داخل خطوط پاکسازي وانتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي درون خطوط لوله با سهولت انجام مي شود. سلطاني تصريح مي کند: مجموعه پيگ راني ها(هوشمند ومعمولي)، تعميرات اساسي، تعميرات پيشگيرانه در کنار آموزش کارکنان در نحوه صحيح بهره برداري، همگي مواردي هستند که در حوزه حفظ و نگهداشت قرار مي گيرند و با افزايش عمر خطوط لوله و تاسيسات، هزينه ها در اين بخش را به پايين ترين سطح ممکن کاهش مي دهند.
سرپرست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب همچنين از انجام عمده امور تعميراتي با اتکا به توان و تخصص نيروهاي مجموعه خود مي گويد و ادامه مي دهد: در سال هاي گذشته و با تقويت اين باور که تحريم هاي بين المللي، تهديد نيست و فرصت است، گام هاي بلندي در زمينه خوداتکايي برداشته شده است و امروز، بسياري از موارد تعميري با تکيه بر توان تخصص همين نيروها انجام مي شود. در حوزه تامين اقلام نيز، غالب نيازها همسو با سياست هاي اقتصاد مقاومتي با پشتيباني ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، از داخل و در اندک مواردي، از طريق ثبت سفارش انجام مي شود.
«حريم خطوط لوله موضوعي تقريبا هميشگي و منطقه شمال غرب نيز با آن رو به روست.»
اين گفته سلطاني است و با يادآوري اينکه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت يکي از و طولاني ترين مسيرهاي خط لوله را دارد، در توضيح آن مي گويد: حريم خطوط لوله انتقال نفت و گاز با توجه به قطر، طول مسير و تعداد خطوطي که کنار هم قرار گرفته اند، متفاوت است. براي مثال حريم خط انتقال 14اينچ و 16 اينچي که در اين حوزه عملياتي فعال است به 20 متر مي رسد؛ در حالي که در نقاط ديگر اين حريم ممکن است 8 متر يا 11متر باشد. نکته اي که وجود دارد، اين است که توسعه شهري، حريم خطوط لوله را تغيير داده است تا آنجا که بنا به ضرورت هاي ايمني، تغيير مسير و خروج آن از شهر در دستور کار قرار گرفت؛ مانند خط لوله اي که 10سال پيش معارض داشت و با هزينه بسيار زيادي از داخل شهر تبريز خارج شد تا ايمني شهروندان به خطر نيفتد. اما بايد گفت اين شرايط هميشه و مسير جايگزين براي احداث خط لوله جديد وجود ندارد. سلطاني مي گويد: يکي ديگر از مشکلات حوزه حريم خطوط لوله و مخابرات نفت، اين است که حريمي براي خطوط انتقال نفت تعريف نشده است در حالي که خطوط انتقال گاز داراي حريم قانوني هستند و وقف قانون مي توان با آن برخورد کرد. در اساسنامه شرکت ملي نفت ايران، ماده اي وجود داشت که حريم و اختيارات قانوني در اين حوزه رامشخص مي کرد، اما اين ماده از اساسنامه شرکت ملي نفت حذف شده و راه دفاع وجلوگيري از تجاوز به حرايم را بسته است. جلوگيري از تجاوز به حريم خطوط انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي نيازمند ابزار قانوني است.
سلطاني تقريبا به همه مباحث فني که در حوزه عملياتي شمال غرب مي گذرد، اشاره کرد، اما هنوز از نيروي انساني وسختي کار آنها سخني به ميان نيامده است. او مي گويد: کار در مناطق عملياتي به دليل پراکندگي آن، في النفسه سخت است.نيروهاي عملياتي غالب اوقات در رفت وآمد هستند و گاه مدت زمان طولاني از خانواده دور مي مانند؛ اين دور ماندن ها، هم براي فرد و هم خانواده او، خالي از تبعات نيست، اما طبيعت کار درم ناطق عملياتي همين است. سلطاني که فعاليت در صنعت نفت را از 23 سال پيش آغاز کرده است، مي گويد: در نقاط مختلفي خدمت کرده ام و طي اين مدت، جابه جايي هايي داشته ام و در اين جا به جايي ها، خانواده ام هم با من جا به جا شد ه اند.
وي ادامه مي دهد: انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي، فعاليتي مستمر است که نمي تواند توقف داشته باشد؛ بنابراين نيروهاي شاغل در اين حوزه نيز نمي توانند ساکن بمانند و هر جا که نياز باشد، بايد به همان سوي حرکت کنند تا چرخه انتقال از حرکت باز نايستد. مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب ادامه مي دهد: نيروهايي که در چنين مناطقي کار مي کنند، هميشه در حال آماده باش قرار دارند و همه روزهاي سال براي آنها، روز «کار» است. وي با بيان اينکه «نفت»، صنعتي پيچيده وخطرناک است، مي گويد: «خطر» و پيچيدگي، جزء جدايي ناپذير اين صنعت و نيروهاي آن است. اين نيروها، در همه حال با «خطر» رويارويي و با رعايت دستورعمل هاي احتياطي، به آن بي اعتنايي مي کنند. سلطاني به کمبود نيروي انساني نيز اشاره دارد و مي گويد: ممنوعيت جذب نفر اين اجازه را نمي دهد تا نفر جديدي به مجموعه اضافه شود. اين موضوع کمبود نيرو در برخي مراکز انتقال نفت را مشهود کرده و بر فشار کار افزوده است. پايين بودن سمت هاي سازماني، ممنوعيت انتقال نفر از منطقه اي به منطقه ديگر به دليل نبود جايگزين، ديگر مواردي هستند که سرپرست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب از آنها به عنوان چالش نام مي برد.
ساعت از 22 و 30 دقيقه گذشته است، اما سلطاني همچنان مطلب براي گفتن دارد؛ مطلبي از جنس خانواده کارکنان و توجه به ايجاد شرايط آرام و بانشاط براي آنها. او مي گويد: توجه به خانواده کارکنان وآرامش آنها به ويژه در محيط هاي عملياتي، نکته مهمي است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب نيز به آن توجه دارد. سلطاني ادامه مي دهد: برگزاري برنامه هاي گلگشت خانوادگي و کوهپيمايي، انجام مشاوره هاي روان شناسي به وسيله متخصصان فن برگزاري دوره هاي آموزشي مانند قرآن، همچنين ايجاد شرايط استفاده از امکانات ورزشي(استخر و...) ازجمله مواردي هستند که تلاش شده است خانواده کارکنان از آن بهره مند باشند.
استفاده از زائرسراي مشهد و مجموعه تفريحي محمودآباد نيز امکاناتي هستند که شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب تلاش مي کند خانواده کارکنان بتوانند از آن استفاده کنند. مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب با اشاره به اينکه متقاضيان فراوان استفاده از اين مکان ها در سراسر صنعت نفت، امکان پاسخگويي مناسب تر را به خانواده کارکنان نمي دهد، اظهار مي کند: سهميه هاي تخصيص يافته به اين حوزه عملياتي براي استفاده خانواده کارکنان از چنين امکاناتي بسيار کم است؛ به طوري که بنا بر آمار، به طور ميانگين هر 15سال يک بار نوبت استفاده از محيطي مانند محمودآباد براي کارکنان و خانواده آنها ايجاد مي شود. وي مي گويد: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب با وجود کمبود ها و محدوديت هايي که در استفاده ازامکانات اقامتي و تفريحي براي کارکنان وجود دارد، تلاش کرده است در موسمي مانند تابستان، با امکانات موجود خود به خانواده کارکنان خدمت رساني کند. سلطاني به يک نکته مهم ديگر اشاره و تصريح مي کند: پيش تر براي فرزندان کارکنان، جشن دانش آموزي برگزار مي شد که در بالا بردن روحيه آنها براي بهتر درس خواندن بسيار موثر بود. او مي گويد: با وجود اينکه چند سالي است اين جشن برگزار نمي شود، اما فرزندان کارکنان، همچنان پيگيري و منتظر برگزاري آن هستند. دنياي بچه ها با دنياي بزرگترها تفاوت دارد شايد با يک برنامه جايگزين بتوان جشن دانش آموزي را احيا و دل فرزندان را شاد کرد.
خط لوله در يک جمله
خطوط لوله و مخابرات نفت، صنعتي سخت، پيچيده و پرريسک، اما لذت بخش است که لذت بر همه موارد مي چربد.
تزريق گاز به چاه هاي نفتي، فرايندي است که براي جلوگيري از کاهش فشار نفت مخزن و در نتيجه تثبيت ميزان استخراج نفت از يک مخزن نفتي در طول زمان صورت مي گيرد. دراين روش از گازهاي هيدروکربن، گاز کربنيک و ازت استفاده مي شود. هدف نهايي از تزريق گاز، تامين ضريب بازيافتي بيشتر براي ميدان هاي نفتي، نسبت به روش هاي معمول است. در اين فرايند به دليل وجود خاصيت امتزاج، بر اثر تزريق گاز، مويينگي به حداقل کاهش مي يابد و در نتيجه، نفت موجود در ديواره مخزن، جاي خود را به گاز خشک مي دهد. تزريق گاز به داخل چاه مي تواند فشارهايي تا حدود 3500PSI ايجاد کند و خطرات زيادي را در پي داشته باشد. از اين رو نيازمند به کارگيري تدابير ايمني شديدي است تا از خطرات احتمالي جلوگيري شود.
صبح روز حادثه، تخليه لوله اصلي قديمي از سوي نفر بهره بردار صورت مي گيرد. با اتمام تخليه، نفرات پيمانکار شروع به انجام کار مي کنند. در ساعت 10 صبح مجوز کار گرم با عنوان جوشکاري و برشکاري روي خط لوله 4 اينچ گاز احيا ازسوي سرپرست محوطه امضا و صادر مي شود. برشکاري و جوشکاري در دو نقطه انشعاب هاي نزديک دو چاه صورت مي گيرد. بعد از اتمام برشکاري و جوشکاري در اين دو نقطه، نفر بهره بردار نوبت بعدي، (طبق گفته او) به تخليه انشعاب چاه سوم براي انجام برشکاري و جوشکاري اقدام ميکند. بعد از تخليه لوله، نفرات پيمانکار نيز شروع به برش لوله با استفاده از برشکاري سرد مي کنند. با ادامه برشکاري و نازک شدن ضخامت لوله، ناگهان لوله دچار شکستگي شده و از هم جدا مي شود و بخشي از لوله که به سمت چاه بوده، بر اثر خالي شدن گاز داخل آن، با سرعت زياد چند متري را به صورت مستقيم حرکت مي کند و از زير پلي که در مسير آن قرار داشته، رد مي شود و بعد از گذر از پل در فاصله حدود 100 متري از لوله، به صورت چرخشي شروع به دوران مي کند. قسمت دوم لوله نيز به سمت رينگ اصلي حرکت مي کند و به دور لوله نفت که در نزديکي آن قرار داشته، مي پيچد.
تجزيه و تحليل حادثه
• علت مستقيم حادثه:
• علت غير مستقيم حادثه:
*تحت فشار بودن لوله به دليل بستن شير منتهي به Burn pit
* وجود نشتي و امکان برگشت گاز از طريق لوله احيا به دليل بسته نبودن شير گاز تزريقي به چاه
* انجام شدن اقدام هاي موثر در خصوص تخليه گاز طي فرايند برشکاري و جوشکاري
* بي احتياطي افراد (مسؤول انجام کار و نفرات بهره بردار) در تخليه کامل گاز داخل لوله
* اطمينان کردن مسؤول محوطه به انجام تخليه گاز از سوي بهره بردار
* نبود مهار روي لوله براي خنثي کردن تکان هاي لوله بعد از برش آن
1. اطمينان از رعايت و اجراي سيستم مجوز کار از سوي کارفرما (مسؤولاني که مجوز کار را صادر و تاييد مي کنند) و مجري کار
2. نظارت تمامي مسؤولان مربوطه (بهره برداري، تعميرات، ناظر و اچ اس اي) بر روند صحيح و ايمن اجراي کار
3. تدوين و اجراي صحيح دستورعمل هاي کاري درباره انجام کارهاي عملياتي از جمله دستورعمل هاي انجام ايزولاسيون (جداسازي) مکانيکي خطوط قبل از انجام کار تعميرات
4. بهبود هماهنگي بين مسؤولان کارفرما، پيمانکار و مسؤولان منطقه و بهبود ارتباطات
5. ارزيابي ريسک و افزايش همکاري بين واحدها به منظور مشارکت در ارزيابي ريسک و اجراي پيشنهادهاي آنها و حمايت مدير ارشد از ارزيابي ريسک
6. اجراي مديريت تغيير از جمله کارهاي مربوط به ايجاد خط لوله جديد و تهيه و تغيير نقشه ها
درس حادثه
صدور مجوز کار بعد از اطمينان از تامين تمامي الزام هاي ايمني کار و نظارت بر حسن اجراي بندهاي مجوز در حين کار و حفظ ارتباط با نفرات انجام دهنده کار، نقشي پررنگ در پيشگيري از حوادث مشابه خواهد داشت.
* امضاي مجوز کار بدون چک کردن بندهاي مندرج در آن و حضور ميداني
* اعتماد بيش از حد نفرات به تجربه خود و ناديده گرفتن موارد ايمني در انجام کار
* تاييد نشدن مجوز کار از سوي ناظر، بدون اينکه پيمانکار در جريان بندهاي مجوزکار قرار گرفته باشد و اينکه آيا لوله تحت فشار بوده يا نه؟
* مطمئن نشدن از تخليه گاز داخل لوله، قبل از شروع به برشکاري از سوي ناظر و پيمانکار به صورت جداگانه
* بر اساس بندهاي شرايط ويژه قرارداد، مجوز کار براي انجام فعاليت در چند نقطه صادر شده است.
* عدم اجراي دقيق سيستم مجوز کار (صدور، تاييد و نظارت) به طوري که تمامي بندهاي مجوز کار از طريق چک ميداني تکميل و اجرا نشده است.
* نبود سيستم هاي نظارتي منظم، مستمر و کارآمد ازسوي مسؤولان و اچ اس اي بر کارهاي صورت گرفته
* نبود دستور عمل هاي مشخص در خصوص انجام کارهاي عملياتي از جمله دستور عمل انجام ايزولاسيون مکانيکي خطوط قبل از انجام کار تعميرات
*نبود هماهنگي مشخص ميان مسؤولان کارفرما، پيمانکار و مسؤولان منطقه
* انجام نشدن ارزيابي ريسک در خصوص خطرات موجود در خطوط لوله
* عدم اجراي مديريت تغيير از جمله در دسترس نبودن نقشه هاي کاري
با توجه به بازيابي موقت قيمت نفت نسبت به افت سال 2014 و افزايش سرمايه گذاريها در منابع انرژي تجديدپذير و جايگزين، شرکت هاي نفت و گاز بايد نوآوري به خرج دهند تا بتوانند در رقابت بمانند و جريان سوخت را حفظ کنند. «سايت آفشور تکنولوژي» (Offshore Technology) از متخصصان اين صنعت نظرخواهي کرده تا برداشت آنان را درباره تاثير پيشرفتهاي فناوري بر شکل گيري آينده نفت و گاز جويا شود.
به نظر ميرسد که امروز، شرکت هاي بيشتري به «کارل لوئيس» يا «يوسين بولتِ» حفاري تبديل شدهاند. آنها بلافاصله در موقعيت استارت قرار مي گيرند، تمامي گام ها را به بهترين شکل ممکن برمي دارند و از خط پايان مي گذرند تا به بهترين رکورد نفت در تاريخ دست پيدا کنند. همانطور که هر دونده برجسته اي تاييد خواهد کرد که تجهيزات نمي توانند به تنهايي موجبات پيروزي شما را فراهم بياورند؛ برنامه ريزي براي دويدن و آزمودن اين برنامه به صورت تجربي و اطلاعات لازم درباره زمان، مکان و نحوه شتاب گرفتن نيز به همان اندازه اهميت دارد و حتي شايد مهمتر هم باشد. بنابراين وقتي صحبت از آينده صنعت نفت و گاز به ميان ميآيد، «حفاري هوشمند» به عنوان يکي از نوآوريهاي کليدي مطرح مي شود و براي تحقق آن، به ترکيبي از فناوري و انديشه نياز داريم تا بتوانيم درباره نحوه مديريت شرکتها و اجراي يک رويکرد هماهنگ تر براي بهرهبرداري از چاههاي جديد، بازنگري کنيم. نکته کليدي، اطمينان از هماهنگي ميان پروسههاي طراحي، تحليل، انتخاب تجهيزات و اجراست، همچنين بايد با بهرهگيري از تخصص عملياتي، اين پروسه ها را تحکيم کنيم. در بخش هايي که شرکت ها فاقد تخصص يا منابع لازم هستند، متخصصان طرح مداخله و خلاها را پر مي کنند. با افزايش توقعات در پروژه هاي حفاري، هوشمندي بيشتر به مثابه سرعت بالاتر خواهد بود. «حفاري هوشمند» با بهره گيري از هماهنگي و اطلاعات بهترين متخصصان، همچنين بهترين فناوريهاي موجود در فازهاي اوليه پروژه، پايگاه مستحکمي براي اين صنعت به وجود آورده که از لازمههاي حيات صنعت در دهههاي آتي محسوب مي شود.
با افزايش توقعات در پروژه هاي حفاري، هوشمندي بيشتر به مثابه سرعت بالاتر خواهد بود
راهي دشوار براي جايگزيني سوختهاي مايع داريم. با آنکه با معرفي سوختهاي زيستي و منابع انرژي الکتريکي، اتکاي ما به آنها کمتر شده، هنوز چند دهه اي مانده که بخواهيم کاملا از آنها رهايي يابيم. در آينده نزديک و با توجه به اينکه شکستهاي هيدروليکي موجب گشايش منابع بيشتر براي توليد ارزان نفت و گاز خواهد شد، قيمت نفت و گاز نيز همواره کاهش پيدا خواهد کرد و با افزايش به کارگيري انرژي هاي تجديدپذير، تقاضا براي آنها نيز کمتر خواهد شد. فناوري و منابع بهتر براي انرژيهاي تجديدپذير، سرانجام شرايط جايگزيني آنها با سوخت هاي احتراقي همچون نفت را فراهم خواهد کرد، اما همين موضوع باعث ميشود که نفت و منابع ديگري همچون زغال سنگ آزاد و براي توليد فراوردههاي کربني پيچيده تر، هيدروکربنها و پليمرها استفاده شوند. به اين ترتيب بيش از اينکه سوخت باشند، در نقش مواد اوليه ظاهر خواهند شد. در نهايت مي توان گفت که قابليت سنتز شيميايي نفت و گاز از انواع گسترده تري از مواد طبيعي، مرز ميان سوخت هاي فسيلي و منابع تجديدپذير را محو کرده، تا حدي که اين مسئله به دست فراموشي سپرده شده است. قابليت سنتز اين محصولات به اين معنا خواهد بود که حتي مي توان سوخت هاي فسيلي را هم به راحتي جايگزين کرد، بنابراين بازار دوباره کنترل اين منبع را به دست خواهد گرفت.
نفت و منابع ديگر، بيش از اينکه سوخت باشند، در نقش مواد اوليه ظاهر خواهند شد
يکي از فناوريهاي تحول ساز در صنعت نفت و گاز، بلاک چين است. در واقع، انقلاب بلاک چين از هم اکنون آغاز شده است. وظيفه حقيقي صنعت نفت و گاز، بهره برداري از فرصت هاي پرشماري است که بلاک چين در اختيار آنها مي گذارد. براي کسب وکارهاي نفت و گاز، «داده» ديگر يک دارايي نيست و به يک «مسؤوليت» تبديل شده است. شرکت ها با دادههاي فراوان احاطه شدهاند و بايد خيلي سريع به دنبال روشهايي براي کنترل و صحت سنجي اطلاعات باشند. بلاک چين ظرفيت فراواني براي کاهش خطر فساد، خطا و تراکنشهاي نامعتبر در حوزه تبادل انرژي، افزايش بهره وري در تراکنش هاي مالي، تسهيل قوانين موجود در زمينه گزارش ملزومات و امکان هم کنش پذيري و همکاري بخش هاي مختلف با يکديگر دارد. بلاک چين، عوايد فراواني براي بالادست و پايين دست خواهد داشت. اين فناوري سابقهاي منحصربه فرد و بي همتا براي تراکنش ها و تبادل اسناد ميان جناح هاي مختلف دارد که از برنامهريزي درباره نگهداري تجهيزات تا مديريت اسناد زمين هاي مورد مکاشفه را شامل ميشود. دفاتر کل توزيعشده مي توانند موجب افزايش بهرهوري و شفافيت فعاليتهاي پايين دست همچون تبادل محصولات، مستندات مربوط به تحويل توزيع ثانويه، خسارت معطلي و مديريت دعاوي نيز شوند. در «ميان دست» نيز فرايندهايي همچون سرمايهگذاريهاي مشترک، مديريت ريسک، فرايند انعقاد قرارداد و تطابق با قانون را متحول خواهد کرد. کاربردهاي احتمالي بلاک چين در صنعت نفت و گاز، محدوديتهاي خاص خود را دارد و هنوز نتوانسته ايم توانمندي هاي کامل آن را مشاهده کنيم. تا به امروز، بيشترين تاثير بلاک چين و فناوري دفتر کل توزيع شده را در حوزه امور مالي مشاهده کرده ايم و بخش انرژي را به عنوان حوزه توسعه بعدي براي اين فناوري ميبينيم. بلاک چين از عناصر حياتي براي بهره برداري از ظرفيتهاي ايجاد انرژي توزيعشده و واسطه زدايي ميان شرکت هاي خدماتي عمومي و خصوصي است. به همين ترتيب، بلاک چين مي تواند از طريق عرضه اوليه پول ديجيتال (ICO)، فرايند تامين سرمايه بهينه را ممکن کند. در دو تا سه سال پيش، بيش از 1500 ICO در بخش انرژي صورت گرفته است. البته تعداد غيرمتناسبي از اين عرضهها روي برق يا انرژي هاي تجديدپذير متمرکز بودند، اما هم اکنون با افزايش اين عرضهها در بخش نفت و گاز روبه رو هستيم، همان بخشي که از ديرباز با فناوري مشکل داشته است. به گفته پاور لجر، فناوري توزيع شده مي تواند شاهدي براي ظهور تبادل همتا به همتا باشد که اجازه خريد و فروش انرژي خورشيدي پاک را به مصرف کنندگان ميدهد و هنجارهاي جاافتاده تهيه انرژي را متحول مي کند.
بلاک چين از عناصر حياتي براي بهره برداري از ظرفيت هاي ايجاد انرژي توزيعشده است.
«کاره» معادلي است که براي واژه انگليسي «gig» انتخاب شده است. کاره به کارها و خدماتي با اندازه هاي کوچک و متوسط گفته مي شود که برگرفته از استعدادها، مهارت ها و توانمندي هاي فردي اشخاص بوده و مي تواند از سوي ديگران مورد استفاده قرار بگيرد و خلق ارزش کند. يک اصطلاح انگليسي که مي توان آن را يک «لحظه به ياد ماندني» ترجمه کرد. منظور لحظه اي است که ارزش عکس گرفتن با دوربين کداک را داشته باشد. با وجود شرايط چالش برانگيز بازار، خبري از «لحظه کداک» نخواهد بود. نفت و گاز ناپديد نمي شوند و واقعيت اينجاست که دوران گذار بهره برداري 100 درصدي از منابع انرژي تجديدپذير در انگلستان، حداقل به عمر ما قد نميدهد. در سطح جهان، اقتصادهاي نوظهور هم خواهان سرمايهگذاري روي منابع نفتشان خواهند بود تا بتوانند يک خط لوله رشد را براي آينده خود فراهم کنند. ميزان همکاري در اين صنعت نيز افزايش خواهد يافت. ميلياردها پوند هزينه اي که روي اکتشاف و ساخت پلتفرم در ميادين نفتي جديد صورت گرفته، در ميان چندين حامي صنعت تقسيم خواهد شد. به طور کلي، صنعت نفت و گاز ريسک گريزتر خواهد شد و شرکت ها به دنبال سرمايهگذاريهاي مشترک خواهند رفت تا بتوانند مانع شکل گيري يک رکود اقتصادي ديگر شوند. ريسک گريزي به فرهنگ سازمان نفوذ خواهد کرد و شرکت ها به دنبال روشهايي براي اجراي عمليات ناب تر و مرموزتر خواهند رفت. ديگر شاهد تيم هاي پروژه اي نخواهيم بود که منتظر و آماده نشسته باشند تا مسؤوليت جديدي به آنها اعطا شود. اين صنعت اتکاي بيشتري به کارکنان انعطاف پذير خواهد داشت تا در پروژههاي خاص به کار گرفته شوند. انتظار ورود «اقتصاد کارهاي» به صنعت نفت و گاز را داشته باشيد.
فناوري به يک عامل تسهيل کننده براي تحول سازمانها تبديل خواهد شد. آينده نفتوگاز شامل پلتفرم هايي خواهد بود که بدون نيروي انساني اداره مي شوند و کارگران از سايتهاي دريايي به مسؤوليت هاي ساحلي منتقل خواهند شد. با توجه به افزايش تقاضا براي مجموعه مهارتهاي کوتاهمدت و شايسته در زمينه اجراي سيستمهاي فناوري اطلاعات و رشد «آنلاين» ميدان هاي نفت، مسؤوليت مديران عمومي از بين خواهد رفت.
انتظار ورود «اقتصاد کارهاي» به صنعت نفت و گاز را داشته باشيد
همه اپراتورهاي نفت و گاز، صرف نظر از موقعيت مکاني، تمايل دارند تمرکز بيشتري بر بودجه و تلاشهايشان براي بهبود بهرهوري داشته باشند و در آنِ واحد، نظارتي دائم بر داراييهاي منطقه اي و دوردست خود دارند. اين موضوع تنها از طريق به کارگيري فناوري «ميدان نفت هوشمند» ممکن خواهد بود که مي تواند تمامي دادههاي حياتي را به صورت آني فراهم کند. از ديدگاه فناوري، راهکار ايدهآل شامل اتصال کامل و بدون مشکل ميان همه سيستمها و پلتفرمهاي سخت افزاري در حوزههاي مختلف عمليات، يکپارچه سازي تشکيلات اکتشاف، حفاري و توليد و در نهايت ارائه دادهها و استريمهاي ويديويي مفيد به يک ستاد مرکزي است. به اين ترتيب اپراتورها قادر به تصميم گيري هاي سريع تر و بهتر خواهند بود. يکي از چالشهاي پيش روي صنعت نفت و گاز، تغيير روزانه و هفتگي در موقعيت مکاني پيمانکارها و داراييهاست. چالش هاي ديگر مستقيماً به شرايط زيستمحيطي همچون دماي بسيار بالا يا پايين و طوفانهاي شن متوالي مربوط ميشوند. به عنوان مثال، پس از جابه جايي دکل يا پلتفرم حفاري، تنها در شرايطي مي توان خدمات بي وقفه و بدون مداخله تکنيسينها را فراهم آورد که از پلتفرمهاي بي سيم (وايرلس) ظرفيتبالا همچون«اينفي نت» بهره گرفته شود. اين پلتفرمها مي توانند به صورت خودکار تنظيم شوند و اين چالش ها را تعديل کنند. عوامل اصلي که موجب بهره برداري بيشتر از فناوريهاي وايرلس در حوزه اين صنعت خواهند شد، شامل افزايش تقاضا براي حسگرها/دستگاه هاي هوشمند، همچنين تمايل مديران به اتصال مداوم به دارايي هاي ارزشمندشان ميشوند.
منبع: سايت Offshore Technology
مترجم: عباس حاجي هاشمي
يکي از چالشهاي پيش روي صنعت نفت و گاز، تغيير روزانه و هفتگي در موقعيت مکاني پيمانکارها و داراييهاست.
شرکت نفت فلات قاره ايران
پنج دستگاه توربين ژنراتور سولار ساترن MGD 1200وديگراقلام تاسيساتي ازسوي واحد تدارکات و امور کالاي ناحيه بوشهر، براي انتقال به منطقه بهرگان بارگيري شد. علي کوه گرد، مسئول انبارها، تخليه و بارگيري ناحيه بوشهر گفت: با توجه به دستور مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران، کارکنان واحد تدارکات و امورکالا ناحيه بوشهر به شرکت نفت و گاز پارس واقع در شهر چغادک اعزام شدند. وي افزود: دراين عمليات پنج دستگاه توربين ژنراتورسولار وديگر متعلقات به وزن تقريبي 140 تن به وسيله يک دستگاه جرثقيل 25 تن، دو دستگاه ليفتراک 10 تن و 8 تن، همچنين، هشت دستگاه تريلر در مدت سه روز درشرايط بسيار گرم وشرجي، براي استفاده در منطقه نفتي بهرگان بارگيري شد. کوه گرد با بيان اين که بارگيري درسوله با ارتفاع بسيار پايين، کار را با مشکل روبه رو مي کند، اظهار کرد:خوشبختانه با تلاش نيروهاي واحد تدارکات و امور کالا توانسته ايم به دور از هرگونه حادثه، اين عمليات را با موفقيت انجام دهيم.
معاون سکوي رسالت شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: تغييرسوخت توربين هاي اين سکوي عملياتي واستفاده از گازبه جاي گازوييل دراين توربين ها، موجب 20 ميليارد ريال صرفه جويي درهزينه ها شده است. محمد وثوقي وحدت با اشاره به توان بالاي کارکنان سکوي رسالت وانجام تعميرات گسترده روي تجهيزات وتاسيسات به وسيله آنها افزود: تغييرسوخت توربين ها ازجمله اقدام هاي مهمي به شمار مي رود که مانع ازسوزانده شدن مقادير زيادي گازوئيل شده است. وي با بيان اين که سوخت مصرفي توربين هاي سکوي رسالت ازسال 92از گاز توليد خود تامين شده است، تصريح کرد: اين اقدام ارزشمند، افزون برکاهش هزينه ها وسوزانده نشدن گازوييل، موجب جلوگيري از آلودگي محيط زيست نيزشده است. وثوقي وحدت، راه اندازي دستگاه آب سازي در سکوي رسالت رااقدام ارزشمند ديگري برشمرد که به همت کارکنان اين سکو و با استفاده ازقطعات دست دوم منطقه بهرگان مونتاژ و راه اندازي شده است. به گفته وي، اين دستگاه توان توليد روزانه 25 تن آب را دارد و نيازهاي سکو را به طور کامل برطرف مي کند. معاون سکوي رسالت، همچنين کارگذاري سوييچ روم روي چاه هاي توليدي را يکي ديگر از فعاليت هاي مهم انجام شده به وسيله کارکنان اين سکو اعلام و اظهارکرد: درگذشته به دليل نبود سوييچ روم، با بروزمشکل براي هرچاه، همه چاه ها بايد از مدارخارج مي شد، اما کارگذاري سوئيچ روم، اين امکان را ايجاد کرده است که تعميرچاه ها جداگانه انجام و مانع ازکاهش توليد شود. وي، بازسازي بخش هاي پوسيده سکوي رسالت شامل کف، گريتينگ و...همچنين تعمير و نگهداري همه دستگاه ها و تاسيسات موجود، راه اندازي جوکي پمپ ها و...را از ديگر اقدام هاي مهمي برشمرد که با تکيه بر توان و تخصص کارکنان سکوي رسالت انجام شده است. وثوقي وحدت تاکيد کرد: فعاليت هاي مبتکرانه و پشتکار نيروهاي حاضر درسکوي رسالت موجب شده است نيازهاي عملياتي اين سکو تا حد ممکن رفع و فرايند توليد درآن به گونه اي مستمر انجام شود
نفت و گاز پارس
مجري فاز 13 پارس جنوبي از بارگيري پايه مشعل سكوي A -13 پارس جنوبي دريارد شركت صنعتي دريايي ايران خبرداد. پيام معتمد اين عمليات را اقدام مهمي در تکميل فرايند ساخت، نصب و راه اندازي سکوي A-13 توصيف و تصريح کرد: طبق برنامه ريزي ها، اين پايه مشعل به وسيله جرثقيل دريايي اچ ال 5000 در يارد صنعتي صدرا در بوشهر با موفقيت بارگيري شده است. وي افزود: اين پايه سکو با 410 تن وزن و 68 متر ارتفاع، به همراه پايل هاي پانزده گانه آن با وزن 450 تن، روي بارج مهديس 2 قرار گرفته است. معتمد با اشاره به اين که اين جکت، آخرين سه پايه مشعل مربوط به سکوهاي فاز 13 پارس جنوبي است که آماده انتقال و نصب در دريا مي شود، گفت: عمليات مهاربندي پايه سکو و پايل هاي آن درمدت دو روز انجام شده و بارج آماده ترک يارد صدرا به سمت موقعيت A فاز 13است. به گفته مجري فاز 13 پارس جنوبي، با توجه به شرايط آب و هوايي، عمليات نصب اين سازه ها 10 تا 15 روز به وسيله جرثقيل دريايي Sea Pad درخليج فارس انجام مي شود. وي درباره وضع سکوهاي اين فاز13 گفت: هم اکنون در بخش فراساحل فاز 13، دو سکوي B- 13 و D-13درحال توليد هستند وسکوهاي A-13 و
C - 13نيزبا نصب عرشه و ديگر متعلقات، به بهره برداري مي رسند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون
ساکنان روستاي روزنه ازشرکت بهره برداري نفت و گازکارون به منظورتامين آب آشاميدني روستاي خود درجهت عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي انجام شده است، قدرداني کردند.
علي بالدي، دهيار روستاي روزنه با بيان اين که شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون روزانه با دو دستگاه تانکر، آب مورد نياز اين روستا را تامين مي کند، افزود: مردم روستاي روزنه ضمن قدرداني تلاش مديران وکارکنان اين شرکت، انتظار دارند خدمات شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون استمرار داشته باشد.
وي افزود: شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون ازدوسال پيش آبرساني به روستاي روزنه را آغاز کرده ودراين مدت، ازتيرماه تا دي ماه، آب مورد نياز در اختيارروستائيان قرارگرفته است.
دهيار روستاي روزنه با بيان اين که اين روستا از توابع بخش غيزانيه شهرستان اهواز است و حدود 200 نفر جمعيت دارد، ادامه داد: درصورت امکان انتظار مي رود شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون درتکميل حسينيه و بازسازي مدرسه روستا نيز مساعدت و همکاري کند.
بالدي تصريح کرد: آب آشاميدني و جاده آسفالت، از مهم ترين نيازهاي روستاي روزنه است که اميدواريم مسؤولان براي رفع اين نيازها نيز همکاري کنند.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
جلسه مجمع عمومي شرکت ملي نفت ايران، عملکرد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت درسال 97 رادربخش هاي مالي وخدمات درماني مثبت و مطلوب ارزيابي کرد. مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت با اشاره به گزارش حسابرسان سازمان حسابرسي وزارت اقتصاد ودارايي و ارائه آن در مجمع عمومي سازمان گفت: گزارش حسابرسان نسبت به ديگر شرکت هاي زيرپوشش شرکت ملي نفت ايران، از شرايط مطلوبي برخوردار بوده است. حبيب اله سميع با اشاره به اين که گزارش حسابرسي ارائه شده به مجمع عمومي، از کمترين نقص برخوردار بوده است، روند عملکرد مالي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را درپنج سال اخير مثبت خواند. سميع با قدرداني ازهمکاري مديرعامل ومديرامور مالي شرکت ملي نفت ايران به منظور راهنمايي در ارائه گزارش عملکرد مالي سازمان بهداشت و درمان و صنعت نفت درمجمع اظهارکرد:اين نتيجه عملکرد خوب همکاران درحوزه مديريت مالي اين سازمان است که با همراهي روسا و کارکنان حوزه مالي در مناطق مختلف فعاليت کرده اند. وي با اشاره به ضرورت توجه به مديريت هزينه ها با توجه به سند راهبردي ابلاغي وزير نفت اظهار کرد:تخصيص بودجه به مناطق طبق سال هاي گذشته مبتني بر ارائه گزارش عملکرد مناطق انجام مي شود. سميع خريد متمرکز دارو و اقلام پر مصرف در سه سال اخير را از ديگر اقدام هاي سازمان بهداشت درمان صنعت نفت درجهت صرفه جويي مالي عنوان برشمرد وافزود:سال گذشته بيش ازهشت ميليارد تومان درهزينه داروصرفه جويي شده که به همت همکاران مديريت سلامت به ويژه درحوزه دارو و تجهيزات پزشکي تحقق يافته است.
شرکت ملي حفاري
رئيس اداره زمين شناسي شرکت ملي حفاري ايران از امضاي توافق نامه همکاري ميان اين شرکت با شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و دانشگاه صنعت نفت در زمينه ارائه خدمات تخصصي زمين شناسي دو جانبه خبر داد. فرهاد محسني در اين باره گفت: پس از رايزني هاي به عمل آمده ميان اين شرکت و دانشگاه صنعت نفت، به تازگي تبادل توافق نامه با اين دانشگاه در هيات مديره شرکت مصوب شده است که به زودي مبادله خواهد شد. وي افزود: تجهيزات مطالعات مغزه، آزمايش هاي سيال مخزن وهمکاري هاي مطالعاتي زمين شناسي، همچنين استفاده شرکت ملي حفاري ايران از تجهيزات آزمايشگاهي دانشگاه، از جمله موارد اين تفاهم نامه است.
محسني با بيان اين که اداره زمين شناسي شرکت زيرمجموعه معاونت مديرعامل در پروژه هاي حفاري است، افزود: قرارداد ديگري با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب امضا شده است و به توافق في مابين دوشرکت در بخش عمليات حفاري چاه هاي نفت و گاز الحاق خواهد شد. به گفته وي، براساس اين قرارداد، همکاري دو جانبه با توجه به امکانات طرفين، در زمينه هاي مطالعات و عمليات زمين شناسي امکان پذير شده است.
رئيس اداره زمين شناسي شرکت ملي حفاري ايران با بيان اين که دراين شرکت هم اکنون 60 نفر نيروي متخصص داراي تحصيلات کارشناسي ارشد و دکتري اشتغال دارند، گفت: زمين شناسي شرکت به موازات اجراي پروژه هاي حفاري در مناطق نفت خيز کشور، به شرکت هاي متقاضي خدمات رساني مي کند. وي همچنين به خدمات دهي به شرکت هاي ملي مناطق نفتخيز جنوب، شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان و شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) اشاره وتصريح کرد:واحد زمين شناسي شرکت ملي حفاري ايران روي عمليات، مطالعات، طرح و برنامه زمين شناسي، متمرکز است.
محسني با اشاره تهيه گزارش هاي تخصصي براي تامين نظرهاي فني در بخش مناقصات در مباحث مربوط به زمين شناسي افزود: واحد زمين شناسي شرکت ملي حفاري ايران در موضوع مطالعات زمين شناسي، فناوري هاي نوين مدل سازي ژئو مکانيکي را که براي بهينه سازي عمليات حفاري قابل استفاده و قابل عرصه به کارفرماست، به دليل کاهش هزينه ها و ريسک حفاري، مورد توجه قرار داده است.
رئيس اداره زمين شناسي شرکت ملي حفاري ايران افزود: اين فناوري دريکي از پروژه هاي کليد در دست (EPDS) به عنوان پايلوت اجرا مي شود و دربرنامه هاي آتي در صورت درخواست شرکت متقاضي در ديگر پروژه ها تعميم خواهد يافت.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت از تشکيل کميته مسؤوليت اجتماعي به عنوان دستاورد بزرگ وزارت نفت ياد کرد و گفت: تشکيل اين کميته مي تواند در بخش هاي مختلف منشا خدمات ارزنده اي باشد. محسن دلاويز در نخستين نشست کميته مسؤوليت اجتماعي اين شرکت به اهميت موضوع مسؤوليت اجتماعي و ضرورت کاهش آلودگي هوا و کنترل مصرف انرژي، بر ضرورت آموزش و اطلاع رساني در مسير فرهنگ سازي تاکيد و تصريح کرد: يکي از مشکلات اساسي جامعه، نادرست بودن رفتار مصرف است که بايد با آموزش اصلاح شود، زيرا اين مصرف بي رويه، در شأن فرهنگ جامعه ما نيست. وي ارائه و بررسي کليت روند فعاليت هاي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت از بدو تاسيس با ديدگاه مسؤوليت اجتماعي (CSR)، ارائه پيش نويس آئين نامه داخلي کميته، ارائه چشم انداز و رئوس برنامه هاي آتي، تصويب برگزاري دوره هاي آموزشي مرتبط با مسؤوليت اجتماعي در شرکت، همچنين تصويب تشکيل کميته تخصصي تدوين گزارش و ارزيابي عملکرد به عنوان زيرمجموعه کميته CSR و بررسي گزارش شاخص هاي عملکردي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت را مهم ترين مباحث و مصوبات نخستين نشست کميته مسؤوليت اجتماعي شرکت بهينه سازي مصرف سوخت برشمرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مديرخدمات شركت بهره برداري نفت و گاز مارون از تامين روزانه 96 هزار ليتر آب آشاميدني براي روستاهاي بخش غيزانيه خبر داد.
بختيار بلدي گفت: دربخش ها و روستاهايي که حوزه جغرافيايي آنها درگستره عملياتي شرکت بهره برداري نفت وگاز مارون قرار دارد، اقدام هاي مهمي براي رفع نيازهاي بهداشتي، آموزشي، فرهنگي و ورزشي انجام شده است.
وي با اشاره به مشکل آب آشاميدني منطقه افزود: روزانه سه دستگاه تانکر در دو نوبت 96 هزار ليتر آب آشاميدني روستاهاي تابع بخش غيزانيه را تامين مي کنند تا درشرايط اقليمي موجود، ساکنان اين منطقه با کمبود آب روبه رو نباشند و ازبه وجود آمدن ريسک بهداشتي پيشگيري شود.
بلدي همچنين يادآورشد:تامين مالي 120ميليارد ريال از بودجه مورد نيازطرح آبرساني ازصفيره تا غيزانيه از سوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به دو شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون و کارون ابلاغ و تاکنون و برحسب پيشرفت کار، 26 ميليارد ريال از 60 ميليارد ريال تعهد شرکت مارون تامين شده است.
مديرخدمات شرکت بهره برداري نفت و گازمارون اظهار کرد: بنابر اعلام شرکت آبفا، پروژه ياد شده اوايل آبان ماه امسال به بهره برداري خواهد رسيد و تا آن زمان، شرکت بهره برداري نفت و گازمارون، آب رساني با تانکر را براي تامين آب آشاميدني روستاهاي بخش غيزانيه ادامه خواهد داد.
محموله کمکهاي پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهرهبرداري نفت وگازمارون به زلزله زدگان مسجدسليمان ارسال شد.
برنج، روغن، قند، چاي، پتو، لوازم بهداشتي و بيش از سه هزار بطري آب معدني، مجموعه اقلامي هستند که به همت بسيجيان شرکت مارون و درجهت عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت در قبال مردم، تامين وبه مسجدسليمان ارسال شده است.
پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون همواره با مشارکت بسيجيان و کارکنان اين شرکت خدمات ارزنده اي به مجاوران تاسيسات عملياتي و خدمات فرابرنامه اي گسترده اي نيز در شرايط بحراني به ديگر مردم خوزستان ارائه کرده است.
پالايشگاه گاز ايلام
معاون عمليات شرکت پالايش گاز ايلام گفت: پايداري و ارتقاي کمي توليدات پالايشگاه گاز ايلام در سال گذشته قابل ملاحظه و در برخي محصولات جانبي چشمگير بوده است. عابدين زرگوشي با بيان اين که پالايشگاه گاز ايلام بالاترين مقدار فروش گازمايع خام در 10سال اخير وبيشترين ميزان گاز پالايش شده تحويلي به خط سراسري را درسه سال اخير ثبت کرده است، پايداري توليد در واحدهاي بازيافت گوگرد وپايداري توليد و فروش ميعانات گازي را نيز از تازه ترين رکوردهاي پالايشگاه گازايلام برشمرد. وي اظهارکرد: بهبود و اصلاح فرايندهاي بهره برداري، انجام تعميرات موثر و رفع مشکلات فني در واحدهاي مختلف فرايندي، موجب شده است مقدارفراورده هاي سال گذشته آن نسبت به سال هاي پيش تر، رشد قابل توجهي داشته باشد. زرگوشي تصريح کرد:دراين پالايشگاه به منظور بومي سازي قطعات وتجهيزات نيز گام هاي موثري برداشته شده است؛ به گونه اي که تعداد قابل ملاحظه اي ازقطعات يدکي تجهيزات دوار، مانند پمپ، کمپرسور، توربين، تجهيزات ثابت ومخازن تحت فشار، فيلترهاي فرايندي، همچنين فيلترهاي تجهيزات مکانيکي، مواد شيميايي مصرفي، روغن هاي صنعتي، و قطعات لاستيکي با تکيه بر توان داخل، جايگزين نمونه خارجي آن شده است. وي ساخت ماده شيميايي مولکولارسيو، قطعات يدکي توربين هاي گازي، انواع فيلترهاي گاز و حدود 500 قطعه يدکي براي انواع تجهيزات مختلف رامهم ترين قطعات يدکي ساخته شده ازسوي شرکت هاي داخلي درسال گذشته عنوان کرد. به گفته زرگوشي، شناسايي شرکت هاي توانمند داخلي، اجراي مهندسي معکوس براي ساخت قطعات يدکي و جايگزيني مواد شيميايي خارجي با نمونه ساخت داخل، از اولويت هاي مهم پالايشگاه گاز ايلام است که همسو با تحقق برنامه اقتصاد مقاومتي و رونق توليد انجام مي شود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
با لوله کشي روکار(اکسپوز) ارسال نفتا به پالايشگاه شهيدتندگويان، خط قديم و زيرزميني، جاي خود را به مسير جديد داد. عليرضا بيات، معاون فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران منطقة تهران گفت: با انجام اين عمليات، يک رشته خط لوله 16 اينچ، جايگزين خط قديمي شده است وانتقال نفتا را ازحوزه عملياتي منطقه تهران با هدف ذخيره سازي و ارسال به پالايشگاه تبريزانجام مي دهد.
به گفته وي، پيش تر خط قديم، انتقال نفتا به مخازن پالايش نفت راانجام مي داد.
بيات تصريح کرد:پروژه اکسپوزسازي (رو كاركردن) مسيرانتقال نفتا به پالايشگاه با برنامه ريزي هاي انجام شده در حوزه نگهداري و تعميرات خط، در يک پروسه زماني دو ماهه در دستور کار قرار گرفته است.
وي گفت: استفاده نکردن ازخطوط انتقال با قدمت بالا از جمله مواردي است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران بر انجام آن اهتمام دارد.
معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران، پايش خطوط لوله درحالت روکار را از ويژگي هاي عمليات اکسپوز برشمرد و تصريح کرد: اجراي حدود400 متر لوله کشي 16اينچ، حد فاصل مرکز انتقال نفت رسيد و ارسال از منطقه تهران تامخازن پالايشگاه شهيد تند گويان، درحالي انجام شد که 50 متر ازاين خط لوله از زيرجادة انبار نفت ري عبور کرده بود.
وي تصريح کرد: با برش ابتدا و انتهاي خطوط و اتصال لاين هاي جديد، مسير تازه اي باز شده است تا از اين پس ارسال نفتا ارائه نفتا به وسيله خط تازه تأسيس انجام شود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: از ابتداي امسال تاپايان تيرماه، بامصرف بيش از189ميليون متر مکعب سي ان جي، درمصرف همين مقدار بنزين صرفه جويي شده است.
علي اصغر اصغري بابيان اين که مصرف هرمترمکعب سي ان جي معادل يک ليتر بنزين است، اظهارکرد: مصرف اين سوخت پاک به جاي بنزين در بازه زماني ياد شده، نقش بسيار مهمي در کاهش آلودگي هوا داشته است.
وي با اشاره به اين که در مدت زمان يادشده 297 ميليون و640 هزار ليتربنزين با استاندارد يورو4دراستان خراسان رضوي توزيع ومصرف شده است، افزود: بيشترين ميزان افزايش مصرف اين فرآورده نفتي با71 ميليون و 506هزار ليترمربوط به خردادماه است که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد 37 درصدي را نشان مي دهد.
اصغري ميزان مصرف بنزين يورو4 را در تيرماه امسال 86 ميليون و 252 هزار ليتراعلام و اظهار کرد: اين ميزان نسبت به مدت مشابه سال قبل، 19درصد افزايش داشته است.
به گفته مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي، هم اکنون 134جايگاه عرضه سي ان جي و 53جايگاه عرضه بنزين و 73جايگاه دومنظوره (گازوئيل و بنزين)درسراسراستان خراسان رضوي، عرضه سوخت درحوزه حمل و نقل را انجام مي دهند.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان جنوبي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان جنوبي از معافيت پرداخت مابه التفاوت 200 ليترسوخت نفت گاز براي کاميون هاي ايراني به مقصد کشور افغانستان در جايگاه مرزي ماهيرود خبر داد.
مرداني گفت: با توجه به مصوبه هيات وزيران در زمينه اختصاص سهميه 200 ليتري گازوئيل ناوگان ايراني خروجي از مرز به مقصد کشور افغانستان، درسومين جلسه کميسيون برنامه ريزي هماهنگي و نظارت برمبارزه با قاچاق کالا و ارز استان، اين طرح از يکم مرداد ماه امسال در پايانه مرزي ماهيرود عملياتي شد.
وي اظهار کرد: رانندگان کاميون هاي ايراني که قصد خروج از مرز ماهيرود را دارند، مي توانند از اين معافيت 200 ليتري با پرداخت قيمت داخل کشور استفاده کنند.
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان جنوبي، کمک به تسهيل در روند صادرات ازمرزماهيرود، رونق کسب وکار وحمايت از رانندگان ناوگان ايراني (کاميون وتريلي)خروجي ازاين مرز را از جمله اهداف طرح اعطاي معافيت پرداخت مابه التفاوت نرخ نفت گاز(گازوئيل)به کاميون هاي ايراني خروجي ازمرز ماهيرود برشمرد.
مرداني با اشاره به تردد روزانه ده ها دستگاه کاميون ايراني از اين مرز واطلاع رساني گسترده دراين زمينه اظهار کرد: با اعمال اين بسته تشويقي، انتظارمي رود در آينده نزديک شاهد رونق هرچه بيشتر صادرات از طريق اين پايانه مرزي باشيم.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه قم
در نشست مشترک مسؤولان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه قم ومجريان طرح اجراي سيستم مديريت انرژي برمبناي ايزو50001 بر شتاب دهي به اجراي اين طرح درشرکت ملي پخش فراورده هاي نفني منطقه قم تاکيد شد. بررسي روش نهايي پايش و اندازه گيري عملکردسيستم مديريت انرژي، تعيين شاخص هاي مديريت کلان عملکردانرژي، روش هاي کنترل عملياتي و رکوردگيري، از جمله اهداف اين نشست مشترک اعلام شده است.
ارائه راهکارهاي لازم براي شتاب بخشيدن به اهداف ياد شده، از ديگر بخش هاي نشست مشترک مسؤولان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه قم و مجريان طرح اجراي سيستم مديريت انرژي عنوان شده است.
انعقاد تفاهم نامه با شرکت توزيع نيروي برق استان، راهکارهاي کاهش مصرف درساعت اوج مصرف برق، اجراي سيستم خورشيدي در انبار نفت، همچنين افزايش بازدهي سيستم گرمايش وسرمايش از طريق بهبود سيستم نگهداري و تعميرات تجهيزات، از ديگر مواردي است که دراين نشست مشترک به بررسي آن پرداخته شد. شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه قم، يکي ازسه منطقه انتخابي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران براي اجراي سيستم مديريت انرژي برمبناي ايزو50001 به صورت پايلوت است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه خراسان شمالي از ارسال دوباره2316 قطعه کارت سوخت معطله دراداره پست اين استان خبر داد.
مجتبي شکوري با اشاره به اجراي طرح استفاده از کارت سوخت از بيستم مرداد امسال، گفت: کساني که ازسال 94 به بعد به دليل نبود الزام در استفاده ازکارت سوخت شخصي در فرايند سوخت گيري به دريافت کارت سوخت خودروي نوشماره خود نکرده اند، نيازي به ثبت نام کارت سوخت المثني ندارند. وي بابيان اين که کارت سوخت خودروهاي اين دسته ازافراد درپست موجود است وبه دليل مراجعه نکردن يادسترسي نداشتن به آدرس مالک خودروبرگشت داده شده است، اظهار کرد: اين دسته ازکارت هاي سوخت خودروها دوباره ودرکوتاه ترين زمان ممکن از طريق شرکت پست براي مالکان آنها ارسال خواهد شد. علي اکبرخاني، مديرکل پست خراسان شمالي نيز درباره کارت هاي سوخت معطل مانده در اين شرکت اظهار کرد: مالکان کارت هوشمند سوخت خودرو و موتورسيکلت هاي شماره گذاري شده سال هاي 1394 تا 1397 که پيش از اين از طريق پست توزيع شده و برگشت خورده است، مي توانندبامراجعه به درگاه اينترنتي شرکت پست به نشاني (WWW.POST.IR) مراجعه وبا درج شماره VIN خودرو دربخش پيگيري کارت سوخت درسامانه «پيگيري مرسولات سازماني» از آخرين وضع نحوه دريافت کارت سوخت خود اطلاع حاصل کنند. وي با اشاره به وجود 2316 قطعه کارت سوخت در شرکت پست استان خراسان شمالي( به دليل مراجعه نکردن مالکان آنها) يادآورشد: از اين تعداد، 304 قطعه کارت سوخت المثني است و بقيه به کارت خودروهاي صفر کيلومتر شماره گذاري شده ازسال 1394 تا سال 1397 است.
شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس
تنوع محصول و تکميل زنجيره ارزش، از اولويت هاي برنامه ريزي براي اجراي طرح هاي توسعه اي در شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس است.
ميثم اميري، مديرطرح هاي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس با تاکيد بر هدف گذاري براي تکميل زنجيره ارزش در طرح هاي توسعه اي اين شرکت اظهار کرد: در مورد طرح پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس به دنبال آن هستيم تا پس از راه اندازي کامل اين پالايشگاه، توليد تا صنايع تکميلي ادامه يابد و ضمن تکميل زنجيره ارزش، سودآوري نيز بيشتر شود.
وي با اشاره به قابليت هاي موجود براي ايجاد ارزش افزوده بيشتر در مسير تکميل زنجيره ارزش گفت: با تکميل طرح پالايشگاه بيدبلند خليج فارس، زنجيره تأمين خوراک چند طرح پتروشيمي نيز فراهم خواهد شد.
مدير طرح هاي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس درباره طرح پتروشيمي سنقر که چندي پيش آيين کلنگ زني آن برگزارشد، گفت: اين طرح توليدکننده کامپاند است و به نوعي پايين دست پتروشيمي ايلام محسوب مي شود.
اميري با بيان اينکه براساس اهداف تعريف شده در اين شرکت به دنبال طرح هايي براي تکميل زنجيره ارزش هستيم، گفت: طرح منواتيلن گلايکول (MEG) در حال مذاکره براي دانش فني (لايسنس) است.
وي تصريح کرد: در نظر داريم گاز متان را با فناوري جديد که چهار سال است در دنيا استفاده مي شود، به منو اتيلن گلايکول تبديل کنيم.
به گفته اميري، MTO نيز طرح ديگري است که در پايين دست پتروشيمي آپادانا راه اندازي خواهد شد.
مديرطرح هاي شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس افزود: در اين طرح که هم اکنون در مرحله مطالعات امکان سنجي است، قرار است ازمتانول، پروپيلن و اتيلن توليد شود.
شرکت گاز استان البرز
دومين جلسه شوراي راهبردي مديريت بحران، با حضور مديرعامل شرکت گاز استان البرز و روساي ستادي برگزار شد.
حسين تقي نژاد، مديرعامل شرکت گازاستان البرز گفت:استفاده از فناوري، فرايندکار را کارآمد يا ناکارآمد مي کند؛ به طوري که کارآمد بودن آن کمک مي کند با سرعتي بيشتر خدمات بيشتري به مردم ارائه شود، در غير اين صورت نه تنها کاري براي مردم انجام نشده است، بلکه آنان را با چالش بيشتري رو به رو مي کند.
وي تصريح کرد: اگر فرايندها درزمينه مديريت بحران، همگام با فناوري باشد و از چالش ها و راهکارها استفاده شود، مي توان اميدوار بودکه درست عمل شده است.
تقي نژاد با تاکيد بر فرهنگ سازماني گفت: اگر براي مديريت بحران چک فهرستي براي تمرين آماده اما به فرهنگ سازماني، توجه نشده باشد، نمي توان در گذر از آن حادثه و بحران موفق عمل کرد.
تقي نژاد گفت:ساختارسازماني به مثابه آجرهاي يک ساختمان است که فرهنگ سازمان ملات بين آجرها محسوب و موجب پيوستگي وانسجام مي شود.
مديرعامل شرکت گاز استان البرز تاکيد کرد: مديريت بحران بايد يک سيستم يکپارچه با ساختار مشترک باشد.
تقي نژاد، راهبرد، ساختار، فناوري و منابع انساني را عناصري خواند که بايد درکنارهم باشند تا مديريت بحران کار خود را خوب و به درستي انجام دهد
حسن نوروز نيا، سرپرست مديريت بحران و پدافند غيرعامل گاز استان البرز نيز، گزارشي از عملکرد پدافندغيرعامل ومديريت بحران در دو ماه نخست امسال ارائه کرد.
وي گفت: به منظورتسهيل شرايط در زمان بحران، براي ارتباط با اعضاي کميته بحران استان البرز، تلفن 5 رقمي اختصاص يافته است.
نوروز نيا تهيه روش اجرايي درشرايط اضطراري در طيف تهديدهاي تروريستي و خرابکارانه، برگزاري دوره هاي آموزشي براي مديريت بحران و پدافند غيرعامل، برگزاري هفت مانور، همچنين راه اندازي کارگروه بررسي حوادث گذشته و راه اندازي پيام هاي آموزشي، بهداشتي، بحران و پدافندغيرعامل را ازجمله اقدام هاي انجام شده در حوزه مديريت بحران و پدافند غيرعامل برشمرد.
در دوشماره گذشته، اخلاق فردي را در سيره معصومين (عليهم السلام) بررسي کرديم و به دو مورد «نماز» و «توجه به ذکر» پرداختيم اينک سومين سيره اخلاقي معصومين در حوزه اخلاق فردي را که انس و توجه به قرآن است، با هم مي خوانيم:
قرآن مجيد آخرين ره توشه وحى آسمانى براى هدايت و سعادت آدميان است و در گذشته و آينده مانندى نداشته و نخواهد داشت؛ چنان كه خداوند دربارهاش فرمود: وَ إِنَّهُ فى أُمّ الْكِتَابِ لَدَيْنا لَعَلِىٌّ حَكيمٌ (زخرف: 4)و آن (قرآن) در ام الكتاب ( لوح محفوظ) نزد ما بلند پايه و استوار است. و به سبب همين مرتبت والا و منزلت بى نظير، جز انديشههاى پاك و مطهر را به ساحت مقدس آن راهى نيست؛لّا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ (واقعه: 79) جز پاكان نمىتوانند به آن دست يابند.
«مطهرون» كسى جز اهل بيت معصوم پيامبر نيست؛ چنان كه قرآن خطاب به آنان فرمود: إِنَّما يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهّرَكُمْ تَطْهِيرًا (احزاب: 33)
خداوند اراده فرموده كه پليدى و گناه را تنها از شما اهل بيت (پيامبر) دور و كاملا شما را پاك کند.بر اين اساس، رسول اكرم (ص) در اواخر زندگى دنيايى خود، قرآن و عترت را همتاى يكديگر معرفى كرد و در حديث «ثقلين»- كه در كتاب هاى روايى شيعه و سنى متواتر است فرمود: الا وَ انَّهُما لَنْ يَفتَرِقا حَتَّى يَرِدا عَلَىَّ الْحَوْضَ. آگاه باشيد كه اين دو هرگز از يكديگر جدا نمىشوند تا در كنار حوض (كوثر) نزد من آيند.پس منظور از انس اهل بيت با قرآن اين است كه: هيچ كس مانند آنان به حريم قدسى قرآن راه نمىيابد و از معارف و اسرار آن آگاه نمىشود؛ همان گونه كه قرآن و عترت همتاى يكديگرند، هم پيمان هم نيز هستند و هرگز از يكديگر جدا شدنى نيستند و عترت منهاى قرآن، عترت منهاى عترت است و قرآن منهاى عترت، به منزله قرآن منهاى قرآن.نتيجه اينكه انديشه و عمل معصوم و صفات و اخلاق او و لحظه لحظه عمرش، همان آيه، آيه قرآن است كه تحقق يافته و مجسم شده است و همان طور كه قرآن، وحى تدوينى خدا است، عترت، قرآن عملى خدا استو آن، قرآن صامت است و اين، قرآن ناطق و آنچه در اين مجال، فرصت طرح مىيابد، بخش بسيار ناچيزى از اين همبستگى و هماهنگى است.
الف- درك حقايق
قرآن كريم بر قلب نازنين پيامبر- كه شخصيت بى نظير آفرينش است- برتابيده شده است پس بدون ترديد پيامبر گرامى(ص) از همه اسرار و حقايق قرآنى آگاه است و گرنه نزول قرآن ناقص خواهد بود و چنين چيزى امكان ندارد. از سوى ديگر، رسول اكرم (ص) آنچه از اسرار و حقايق و معارف الهى از جانب خدا دريافت كرده، به يقين به جانشينان معصوم خويش انتقال داده است؛ چنان كه حضرت على (ع) مىفرمايد:رسول خدا (ص) از خدا خواست تا فهم و حفظ قرآن را به من عطا كند. سپسبه من فرمود: خداوند دعايم را درباره تو و امامان پس از تو مستجاب كرده است.پرسيدم: اى رسول خدا آنان كيستند؟ پاسخ داد: آنان جانشينان منند و كنار حوض (كوثر) نزد من خواهند آمد. آنان هدايت يافتگان هدايتگرند. همواره با قرآنند و قرآن با آنان است... سپس نام آنان تا امام دوازدهم (عج) را بيان كرد. نظير اين مطلب را نه پيامبر(ص) درباره ديگر اصحاب خود فرموده و نه هيچ يك از آنان چنين ادعايى داشته است و نه آثار به جاى مانده از آنان گوياى آن است كه كسى جز اهل بيت (عليهم السلام) پيامبر به شكل گسترده و عميق از اسرار و حقايق و تفسير و تأويل قرآن آگاه بوده است. به طور مثال، ابن عباس- كه اهل سنت وي را دانشمند و بزرگترين مفسر قرآن مىدانند- مىگويد: اميرمؤمنان (ع) شبى تا صبح واژه «الحمد» را براى من تفسير كرد تا سپيده دميد. آنگاه فرمود:
برخيز و آماده نماز صبح شو. من وقتى دانش خويش را با آن حضرت مقايسه كردم، ديدم بركهاى در كنار دريايم!
قرآن، ظاهر و باطن و تفسير و تأويل دارد و «تبيان كل شىء» است و چنين كارهايى از كسانى بر مىآيد كه به تعبير قرآن «راسخ در علم» باشند: وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلَّا اللَّهُ وَالرَّ سِخُونَ فِى الْعِلْمِ. (آلعمران: 7) تأويل قرآن را جز خدا و راسخان در علم نمىدانند.آوردن «راسخان در علم» در كنار خدا، حكايت از عظمت جايگاه و وسعت دانش آنان دارد و در ميان امت اسلامى هيچ كس جز اهل بيت پيامبر داراى چنين منزلتى نيست. بنابراين، درك و فهم حقايق قرآن و تفسير و تأويل واقعى آن تنها از عهده عترت پيامبر (ص) بر مىآيد و ايشان نيز چنين وظيفهاى را به خوبى ايفا كردند و ديگران نيز موظف هستند تفسير و تأويل و بيان و شرح درست آيات قرآن را از اهل بيت بياموزند.
قرآن، «حبل اللَّه» و ريسمان پيوند آدمى به عرش الهى و خداوند به مؤمنان دستور داده است هر قدر كه برايتان ميسر است قرآن بخوانيد. همتايان قرآن، همان گونه كه در بعد معارف و حقايق و اسرار، همراه قرآن بودند، در آشكار نيز با نور قرآن توأمان بودند و از تلاوت و شنيدن و ترنم عاشقانه قرآن غفلت نمىكردند. رسول خدا (ص) هر شب پيش از خواب مسبّحات (سورههاى حديد، حشر، صف، جمعه، تغابن و اعلى) را قرائت مىكرد و همين طور سوره سجده و ملك را. گاه براى حضرتش قرآن تلاوت مىكردند و ايشان گوش مىداد و مىگريست.
امام رضا (ع) ساعتها در بستر خود قرآن تلاوت مىكرد. وقتى به آيههايى كه درباره بهشت و دوزخ است، مىرسيد، سخت مىگريست و از آتش دوزخ به خدا پناه مىبرد و از او بهشت طلب مىكرد. معصومين (ع) در طول زندگى و به تناسب حال و مقال آيات قرآن را تلاوت مىكردند و تاريخ و سخنان و خطبههاى آنان، مشحون از آيههاى قرآنى است.
حضرت سيدالشهدا (ع) در نهضت عاشورا به مناسبت هاى گوناگون آيات قران را زمزمه مىكرد. از جمله، وقتى خبر شهادت «قيس بن مسهر صيداوى» پيك خود به كوفه را شنيد، اشك از چشمانش فرو ريخت و آيه 23 سوره احزاب را تلاوت كرد. همچنين وقتى خبر شهادت مسلم و هانى را شنيد، آيه 156 سوره بقره را قرائت كرد و آنگاه كه حضرت على اكبر (ع) به ميدان رفت، امام قدرى با خدا راز و نياز كرد و عمر بن سعد را نفرين کرد و سپس با صداى بلند آيات 33 و 34 سوره آل عمران را خواند. نكته جالب در قرائت اهل بيت (ع) اين بود كه صوت قرآن آنان نيز از همگان دلرباتر بود و صوت هيچ قارى قرآنى به زيبايى صوت ايشان نمىرسيد. على بن محمد نوفلى مىگويد: در محضر امام كاظم (ع) سخن از صوت قرآن به ميان آمد. ايشان فرمود: على بن الحسين (ع) قرآن را چنان قرائت مىكرد كه هر كس از كنار خانه ايشان مىگذشت و صداى قرآن را مىشنيد، از هوش مىرفت. اگر امام همه صوت زيبايش را آشكار كند، مردم طاقت شنيدن آن را ندارند. من پرسيدم: مگر رسول خدا (ص) امام جماعت نبود و صدايش را مردم نمىشنيدند؟ فرمود: پيامبر(ص) نيز صوت زيبايش را به قدرى آشكار مىكرد كه مردم تاب بياورند.
چنان كه ياد شده، «عترت» هم پيمان «قرآن» است و امكان ندارد اعمال او كمترين مخالفتى با قرآن داشته باشد؛ بلكه هيچ كس مانند اهل بيت به آيه آيه قرآن پايبند نيست و همه اعمال و كنشها و واكنشهاى آنان در همه صحنههاى زندگى- اعم از سياسى، اقتصادى، نظامى، تجارى، فردى و اجتماعى- به طور دقيق هماهنگ با قرآن است. به نوشته آيت اللَّه جوادى آملى، بايد بپذيريم كه قرآن همان حقيقت پيغمبر و پيغمبر همان قرآن است.
اگر بخواهيم اخلاق، سيره، افكار، عقيده و عمل پيغمبر (ص)را بنويسيم، مىشود قرآن و اگر خواستيم قرآن را به صورت انسانى كامل درآوريم، مىشود پيغمبر، از اين رو پيغمبر قرآن ناطق است و قرآن پيغمبر صامت و گفته شده «كانَ خُلقَهُ القُرْآنُ»
هر چه پيغمبر دارد، از قرآن است و هر چه قرآن فرموده ايشان عمل كرده است. جانشينان معصوم او نيز چنين بودند.
ادامه دارد...
شرح احاديث اخلاقي درس خارج فقه مقام معظم رهبري
پيامبر اکرم(ص) فرمودند: اَقرَبُکُم غَداً مِنّي فِي المَوقِفِ اَصدَقُکُم لِلحَدِيثِ وَ آداکُم لِلاَمانَةِ وَ اَوفاکُم بِالعَهدِ وَ اَحسَنُکُم خُلُقاً وَ اَقرَبُکُم مِنَ النّاسِ. نزديک ترين شما به من در قيامت، آن کسي است که راستگوتر باشد، آن کسي که بيشتر از همه اداي امانت مي کند، به پيمان ها و عهدهايش پايبندتر و خوش اخلاق تر و مردمي تر باشد.در قيامت هر کسي بتواند نزديک نبي مکرم اسلام قرار بگيرد، ديگر آنجا يک احساس امنيتي دارد. چه کسي مي تواند برود آن نزديک؟ خلايق جن و اِنس از اولين و آخرين که در آنجا جمع اند، همه مايل اند که خودشان را برسانند به اين بزرگوار؛ مي بينند مقام و مرتبه او را، مي بينند مقامي دارد که «يَغبِطُهُ بِهِ الاَوَّلونَ وَ الآخِرون »، آن را مي بينند و مي خواهند، [امّا] مي توانند؟ نه، همه نمي توانند. اين روايت مي گويد وسيله اي که شما بتوانيد با آن، خودتان را نزديک پيغمبر(ص) بکنيد، چيست؛ آن را دارند به ما ياد مي دهند.
هزار و يک نكته
در يكى از روزهاى اقامت امام (ره) در مدرسه علوى، سيدى همراه با فرد غير معممى كه پالتو و عرقچينى داشت، خيلى متأثر و ناراحت و وحشت زده و با چهرهاى زرد به مدرسه آمد. من مسؤول انتظامات بودم. گفتم: «چيست؟» گفتند: «كارى خصوصى داريم و نگرانيمان اين است كه عليه امام(ره) جادو و سحر شده، آنچه ما مىبينيم اين است كه ممكن است ايشان بيمار و مثل شمع آب شوند. خلاصه ناراحت هستيم و آمدهايم دعا و وردى را كه باطل سحر است، به امام بدهيم.» گفتيم: «اين حرف ها چيست؟» گفتند: نه ما نگرانيم. ما هم با آن عشقى كه به امام (ره) داشتيم و اگر احتمال خطر يك در ميليون براى ايشان وجود داشت، قلبمان تكان مىخورد، قضيه را خدمت امام (ره) عرض كرديم. ايشان لبخندى زده و فرمودند: «بگوييد من خودم باطل السِّحر هستم».
پرتال امام خميني(ره)
معرفي کتاب
متن 126 عنوان کتاب در موضوعات گوناگون و متنوع، همچون عقايد و معارف ديني، سيره اهل بيت(ع)، آداب و اخلاق اسلامي، احکام شرعي، پاسخ به شبهات، خانواده و آداب زندگي سالم و... در مجموعه اندرويدي با نام رهنما توسط آستان قدس رضوي در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.
شهيد ابراهيم سلاماتي
شهيد ابراهيم سلاماتي از اولين روزهاي ورود به شركت ملي نفت و در بحراني ترين دوران دفاع مقدس، حضور درخيل رزمندگان را بر حضور در محل كار ترجيح مي داد و در 29 خرداد سال 67 بر اثر اصابت تركش به خيل شهيدان نفت پيوست. همسر اين شهيد درباره خصوصيات اخلاقي وي مي گويد:
نماز اول وقت و رفتن به مسجد را فراموش نمي کرد و احترام بسياري براي اطرافيان بخصوص والدين خود قائل بود.
زلال احکام
پرسش: آيا کسي که در آموختن احکام دينيِ مورد نياز خود کوتاهي مي کند، گناهکار است؟
پاسخ: اگر نياموختن احکام به ترک واجب يا ارتکاب حرام بينجامد، گناهکار است.
پرسش: اگر وسط نماز، کسي به انسان سلام کند، چطور بايد پاسخ او را بدهد؟
پاسخ: بايد فوري مثل سلامي که به او شده جواب بدهد، به گونه اي که سلام مقدم باشد، مثلاً اگر به او گفت: « سلام عليکم» در جواب بگويد: «السَلام عَلَيکم» يا «سَلامُ عَلَيکم» و نبايد بگويد: «عَلَيکم السَلام».
با فرزانگان
مرحوم آيت الله سيد محمد هادي ميلاني (ره) دچار بيماري شده بودند، پروفسور برلون، جراح حاذق بلژيکي که در آن زمان در شهر مشهد مشغول کار بود، ايشان را عمل کرد. پروفسور پس از يک عمل سه ساعته زماني که آن مرجع تقليد در حال به هوش آمدن بودند، به مترجم دستور داد تمام کلماتي را که ايشان در حين به هوش آمدن مي گويند، برايش ترجمه کند.
مرحوم آيت الله ميلاني در آن لحظات بخش هايي از دعاي ابوحمزه ثمالي را قرائت مي کردند، پس از اين مساله پروفسور برلون گفت: شهادتين را به من بياموزيد، از اين لحظه مي خواهم مسلمان شوم و پيرو مکتب اين روحاني باشم.
وقتي دليل اين کار را پرسيدند، پروفسور برلون گفت: تنها زماني که انسان شاکله وجودي خود را بدون اين که بتواند براي ديگران نقش بازي کند، نشان مي دهد، در حالت به هوش آمدن بعد از عمل است و من ديدم اين آقا، تمام وجودش محو خدا بود و بعد از آن هم وصيت کرد وي را در شهري که مرحوم ميلاني را در آن دفن کرده اند، به خاک بسپارند و اکنون مزار اين پروفسور مسيحي مسلمان شده در خواجه ربيع، محل مراجعه مردم و افرادي است که حقيقت اسلام را باور کرده اند.
نگاهي به پيشينه نخستين پالايشگاه گاز خاورميانه
جهان بدون تاريخ معنا نمي شود، فناوري هم تاريخي دارد که بدون توجه و دقت در آن، نمي توان حتي نيم نگاهي به آينده آن انداخت. پالايشگاه گاز بيدبلند به عنوان قديمي ترين پالايشگاه گاز خاورميانه تاريخ پر فراز و نشيبي داشته است، تاريخي که حکايت گر موقعيت راهبردي آن و تلاش ايرانيان براي پيشرفت و توسعه ميهن دارد. نيم نگاهي داريم به اين تاريخ و تلاش کرديم که از چند زاويه، پيشينه بيدبلند را در نظر بياوريم.
خوزستان همــيشه ديـــار نخستين هاي سرزمين بزرگ ايران بوده است. آغاز به کار صنعت نفت در سال 1287 نيز به کلکسيون پر طمطراق آن پيوست. همان سال هايي که صداي شور و اشتياق مشروطه خواهان در تهران و شهرهاي بزرگ ايران به گوش جهانيان رسيده بود، دارسي و تيم تحقيقاتي و عملياتي آن در مسجد سليمان، گوشه اي از ديار تفتيده خوزستان، بي هيچ سر و صدايي به دنبال مايع تيره اي بودند که تاريخ تمدن بشريت را در قرن بيستم دگرگون کرد. دارسي 5 خرداد 1287 به نتيجه دلخواهش رسيد و البته کمتر از دو ماه بعد محمد علي شاه قاجار، با کمک روس ها تلاش کردند با به توپ بستن مجلس، نخستين بارقه هاي عدالت خواهي ايرانيان را در نطفه خفه کنند. باقي روايت رامي دانيد. . . اما در سال هاي پس از مشروطه صنعت نفت گسترش پيدا کرد و کمتر از صد سال بعد از فهم ارزش نفت، گاز هم پاي به ميدان انرژي ها گذاشت. حالا گاز بود که در کنار نفت براي تمدن بشر جديد خودنمايي مي کرد و ميدان دار عرصه انرژي مي شد. اما مهار و بهره مندي از اسب سرکش گاز تنها به دست پالايشگاه ميسر بود ولي اين بار، پالايشگاه گاز. اين يعني خوزستان، نه تنها در داشتن نخستين پالايشگاه نفت خاورميانه (پالايشگاه آبادان)، اولين محسوب مي شد بلکه در داشتن پالايشگاه گاز هم، دوباره نخستين شد و سال 1350 اولين پالايشگاه گاز خاورميانه به نام پالايشگاه گاز بيدبلند، به بهره برداري رسمي رسيد.
پيش از هر چيز شايد بد نباشد ببينيم اساسا پاي گاز چگونه به ايران باز شد و چه مسيري را طي کرد تا به صنعتي بزرگ تبديل شد. در يکي از کتب تحقيقي – تاريخي درباره نفت و گاز در کشورمان آمده است«نخستين اسناد تاريخي در زمينه استفاده از گاز در ايران به دوره سلطنت ناصرالدين شاه قاجار مربوط مي شود. وي در جريان سفر به انگليس در سال 1873 ميلادي از ديدن چراغ هاي گاز که روشني بخش کوچه ها و خيابان هاي لندن بودند، دگرگون شد و پس از ديدار از کارخانه چراغ گاز دستور احداث آن را بي درنگ پس از بازگشت به ايران صادر کرد. در بخش هايي از کتاب «منتظم ناصري» به اين موضوع اشاره شده است که ايجاد و افتتاح کارخانه چراغ گاز در مجمع الصنايع جنب باب همايون توسط موسيو فابيوس در 17 رمضان سال 1296 هجري قمري مطابق با سال1879 ميلادي بوده است. افتتاح روشني چراغ در شهر دارالخلاقه تهران و در جشن دولتي سال 1298 هجري قمري مطابق با سال 1881 ميلادي انجام شد». ماجراي گاز ادامه پيدامي کند تا اينکه بارقه هاي صنعتي شدن آن کم کم نمايانمي شود. «استفاده محدود گاز در کشور ما تا تاريخ 1908 ميلادي که نخستين چاه ايران در مسجدسليمان به نفت رسيد، ادامه داشت. پس از استخراج نفت، گاز همراه به ناچار در محل سوزانده مي شد. شرکت نفت همواره در انديشه چاره جويي و استفاده از گاز طبيعي به جاي سوزانده شدن آن بود، اما به دلايلي چون فاصله زياد منابع توليد و نقاط مصرف نياز به سرمايه گذاري سنگين و کمبود بازار مصرف داخلي گازهاي همراه نفت همچنان سوزانده مي شد و به هدر مي رفت. به اين ترتيب در طول 60 سال بيش از 130 ميليارد مترمکعب گاز با ارزش حرارتي حدود 130 ميليون تن نفت خام سوزانده شد و از ميان رفت. با گذشت زمان واحدهاي صنايع نفت يکي پس از ديگري احداث شد و به بهره برداري رسيد و به موازات آن استفاده از گاز طبيعي براي تامين سوخت محرکه هاي کمپرسورها و مولدهاي برق و مصارف داخلي خانه هاي سازماني نيز افزايش يافت. به اين ترتيب در کنار فعاليت هاي اصلي توليد، انتقال و پالايش نفت خام در مناطق جنوبي کشور، فعاليت هاي محدودي براي به عمل آوردن گاز طبيعي توسط شرکت هاي عامل انجام شد. »
وب سايت رسمي پالايشگاه بيد بلند، تاريخچه آن را اينگونه معرفي مي کند:«پالايشگاه گاز بيدبلند به عنوان اولين پالايشگاه گاز خاورميانه در 18کيلومتري شمال آغاجاري، 32کيلومتري غرب بهبهان و 35کيلومتري شرق ميانکوه در استان خوزستان واقع شده است. طراحي پالايشگاه از ابتدا به منظور تصفيه گازهاي ترش همراه منطقه آغاجاري وصدور به خارج از کشور صورت گرفته وساختمان اوليه شامل 5واحد تصفيه گاز با ظرفيت mmscfd240براي هر واحدوقابل توسعه تا9واحد در سال1347آغاز ودر آذر 1350مورد بهره برداري قرارگرفت. طراحي پالايشگاه توسط شرکت Pritchard و ساختمان آن به وسيله شرکت costain&pressوبا نظارت IMEGايران صورت گرفت. با پيدايش حوزه هاي نفتي مارون واهواز وارسال گازهاي شيرين اين مناطق جهت انتقال به خط سراسري از طريق ايستگاه تقويت فشار گاز بيدبلند (شهيد کاوه پيشه)، حجم صادرات افزايش يافته ونصب واحدهاي بعدي منتفي شد».
شايد بد نباشد سري به اميديه بزنيم و آن را بيشتر بشناسيم. شهري که نام بلند پالايشگاه بيدبلند را به عنوان نخستين پالايشگاه خاورميانه بر دوش مي کشد. اميديه يكي از شهرستان هاي استان خوزستان در جنوب غربي ايران است. اگر چه آن را شهري صنعتي مي نامند، اما بايد گفت كه اين شهر بيشتر شرکتي است تا صنعتي. مساحت اين شهرستان 2309 كيلومتر مربع است. فاصله آن تا شهر اهواز مرکز استان خوزستان، تقريباَ 125 كيلومتر است. آب و هواي منطقه گرم و در فصل گرما به عنوان يکي از گرمترين نقاط كشور معروف است. اين شهر از جنوب غربي به ماهشهر و هنديجان، از شمال و مغرب به رامهرمز و اهواز و از مشرق و جنوب شرقي به آغاجاري و بهبهان محدود است. اميديه به همراه بهبهان و هنديجان، ديگر شهرهاي استان خوزستان را به استان هايي چون بوشهر و كهگيلويه و بويراحمد پيوند مي دهد. اميديه كنوني آخرين قطعه اي است كه در روزگاران گذشته آباد شده زيرا تا دو هزار سال پيش همچون هور ماهشهر پوشيده از مرداب ها و درياچه ها بوده است. هر چند در بخش هاي تابع اين شهرستان همچون آسياب (شهر تاريخي آسك) به آثار تاريخي با قدمتي بيش از 1500 سال برمي خوريم كه با داشتن آتشكده اي طبيعي (كوه سوخته) از رونق شهرنشيني در روزگاران گذشته حكايت مي كند. اما سنگ بناي شهرستان كنوني با نخستين كوشش ها براي اكتشاف نفت در دوره قاجار در سال 1279 هجري شمسي آغاز شد و در ابتدا به آن سي برنچ (C- branch) يعني (شاخه C) مي گفتند و پس از آن كه شركت نفت اقدام به ساخت منازل مسكوني سازماني جهت كاركنان خود کرد، ساكنان با خوشحالي به لهجه محلي به هم مي گفتند: اميدي هه (هست)، يعني در اينجا براي سكونت اميدي وجود دارد.
شكل نوشتاري اين واژه قبلا با «ع» بوده، بعدها حرف «ع» تبديل به «الف» شده، اميديه ، كه معناي اميدها و آرزوهاي تحقق نيافته را مي دهد. شركت ملي گاز ايران نيز در 5 كيلومتري اميديه و بين كوه هاي مشرف به منطقه اقدام به ساخت منازل سازماني کرد كه به ميانكوه معروف است. ثروت اميديه فقط به انرژي هاي فصلي محدود نمي شود، بلکه معادن غني آهك و گچ و سنگ ساختماني و شن و ماسه و ماكادم از ديگر منابع خدادادي اين منطقه است. مردم اميديه هم مانند همه مردم خوزستان، خونگرمي خاص خود را دارند و خوش خلقي شان هميشه باعث تمجيد مسافران و گردشگران بوده است.
پالايشگاه گاز بيدبلند اگر چه در صنعت گاز کشور تاريخ بلندي دارد، اما يکي از حساس ترين برش هاي تاريخي حيات اين پالايشگاه به دوران هشت سال جنگ تحميلي بازمي گردد. سال هايي که دشمنان ايران اسلامي با درک موقعيت و وضعيت راهبردي و ويژه اين پالايشگاه به آن يورش بردند و آسيب هاي جدي را برايش ايجاد کردند. در ميان روايت هاي بسيار شنيدني و خواندني بيدبلندي ها، روايت محمود صراف پور از مديران اين پالايشگاه در دوران جنگ جالب توجه است. او در مصاحبه اي که در سال 94 انجام داده است، مي گويد «هنوز مدت زيادي از ورود من به پالايشگاه نگذشته بود كه با اولين بمباران هوايي توسط نيروهاي بعث عراق، هشت تن از همکارانم شهيد شدند و يك واحد تصفيه گاز كاملا منهدم شد. پالايشگاه از سرويس خارج شد و اين در حالي بود كه بيدبلند تنها پالايشگاهي بود كه گاز شيرين كشور را تامين مي كرد.
بنا بر اين عمليات بازسازي را هر چه زودتر بايد شروع مي كرديم، آن هم در شرايطي كه امكانات بسيار ناچيز بود. هفت ماه زمان صرف شد تا كار نخستين بازسازي انجام و پالايشگاه براي راه اندازي آماده شود، اما به محض فشارگيري واحدهاي عملياتي، مجددا پالايشگاه مورد حمله واقع شد. در واقع پس از هر بار بازسازي، دشمن سعي مي كرد با اطلاعات و اخباري كه از نفوذي هاي خود به دست مي آورد، پالايشگاه را هدف قرار دهد».
او در ادامه صحبت هايش به آمار جالب توجهي اشاره مي کند که حاکي از موقعيت راهبردي و تاريخي ويژه پالايشگاه بيدبلند دارد. « در دوران جنگ تحميلي پالايشگاه بيدبلند چهار بار مورد حمله واقع شد؛ حجم حملات بسيار وسيع بود و خسارات زيادي وارد آمد؛ بيش از1500 مورد تعمير و تعويض تجهيزات پالايشگاهي انجام گرفت.
اين حملات تا سال 1367 ادامه داشت و در هر مورد كار بازسازي توسط تيم ما انجام شد و اجازه نداديم دشمن به هدف خود كه قطع جريان گاز و اخلال در امور جاري كشور بود، برسد.
يادم هست پس از هر بار بازسازي و راه اندازي مجدد، اشك شوق از ديدگان كاركنان سرازير مي شد». اينها صرفا گوشه کوچکي از تاريخ پالايشگاه گاز بيدبلند است، تاريخي که با ثبت آنمي توان هم به آينده نگريست و هم به اکنون فکر کرد. اگر به توسعه و پيشرفت آينده صنعت نفت و گازمي نگريم، تاريخ صنعت را ناديده و بي ارزش تصور نکنيم. دانستن تاريخ يک مسئله، زمينه را براي فهم هر چه بهتر آن را فراهممي کند و اگر توسعه صنعت گاز رامي خواهيم، با دانستن تاريخ آن، قدم هايمان براي رسيدن به آن بلندتر و استوارتر خواهد بود.
با افتتاح موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران در تيرماه گذشته با حضور پيروز حناچي، شهردار تهران، کلکسيون موزه هاي نفت تکميل تر شد و حالا گردشگران و علاقه مندان حوزه تاريخ و صنعت ايران مي توانند گزينه هاي بيشتري براي گشت و گذار در تاريخ نفت کشورمان داشته باشند. اين مهم باعث شد که مسؤولان گردشگري تهران و فعالان حوزه اقتصاد گردشگري پاي در ميدان نفت بگذارند و از گردشگري نفتي سخن بگويند. روز سه شنبه هشتم مردادماه، رئيس ستاد گردشگري تهران و مديرعامل صندوق قرض الحسنه رسالت در شصت و پنجمين نشست تهران شناسي از کاربزرگ وزارت نفت در راه اندازي موزه ها تقدير کردند و بر اهميت سهم موزه هاي نفت در گردشگري تهران تاکيد داشتند.
رئيس ستاد گردشگري شهرداري تهران در نشست تهران شناسي در موزه پمپ بنزين دروازه دولت گفت: مردم در موزه هاي نفت هر آنچه درباره صنعت نفت شنيده بودند، از نزديک تماشا مي كنند؛ با كاركرد و كاربرد تجهيزات اين صنعت آشنا مي شوند و زحمات فعالان اين عرصه برايشان ملموس تر مي شود.
مهدي سيف، در شصت و پنجمين نشست «تهران شناسي» كه روز سه شنبه (هشتم مرداد ) با حضور مديران مناطق و فعالان گردشگري شهر تهران در پمپ بنزين دروازه دولت تهران برگزار شد، گفت: اگرچه موزه پمپ بنزين دروازه دولت با توجه به رويكرد آن يعني توزيع و پخش فرآورده هاي نفتي يك موزه صنعتي است، اما با توجه به ماهيت و مستندات به نمايش درآمده، خاطرات گذشته را براي بازديد كننده زنده مي كند.
وي ضمن بازديد از بخش هاي مختلف موزه پمپ بنزين با تاكيد بر بعد آموزشي موزه گفت: موضوع مهمي كه در كنار موضوع اصلي اين موزه يعني نحوه توزيع و پخش فرآورده هاي نفتي به آن پرداخته شده است، توجه به ارزش فرآورده هاي نفتي، مصرف بهينه سوخت و ضرورت حفظ محيط زيست است كه بازديدكنندگان را بيش از پيش متوجه اهميت نحوه مصرف سوخت مي کند.
رئيس ستاد گردشگري شهرداري تهران در توضيح فعاليت اين ستاد گفت: ستاد گردشگري شهرداري تهران فعاليت خود را از سال 1393 در مناطق بيست ودوگانه شهر تهران باهدف معرفي جاذبه هاي گردشگري در اين شهر آغاز کرد؛ اين ستاد زيرمجموعه معاونت امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران است كه اعضاي آن را فعالان و راهنمايان گردشگري شهر تهران تشكيل مي دهند.
به گفته وي «بازديد جمعي از موزه ها در روزهاي سه شنبه» و «پنجشنبه هاي گردشگري بدون خودرو» و «عصرانه به وقت گردشگري در روزهاي يكشنبه» مهم ترين برنامه هاي اين ستاد به منظور آشنايي فعالان حوزه گردشگري، مردم و علاقه مندان به آثار تاريخي و باستاني شهر تهران است.
اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت نيز در اين نشست ضمن استقبال از برگزاري تورهاي گردشگري بازديد پيشكسوتان نفتي از موزه هاي صنعت نفت در تهران و ديگر نقاط كشور، بر تداوم همكاري اين دو مجموعه در مسير معرفي پيشينه صنعت نفت و نقش و جايگاه پيشكسوتان در غنا بخشي به موزه ها، كشف حلقه هاي گمشده تاريخ اين صنعت و معرفي توانمندي ها و دستاوردهاي سال ها تلاش كاركنان نسل ديروز صنعت نفت به نسل امروز تاكيد كرد.
در ادامه اين نشست، مديرعامل بانك قرض الحسنه رسالت گفت: موزه ها تاريخ مجسم صنعت نفت هستند و گذشته پرافتخار اين صنعت را به آينده درخشاني که پيش رو دارد، پيوند مي دهند.
محمدحسين حسين زاده با تاكيد بر بعد آموزشي و اطلاع رساني موزه هاي نفت گفت: اگرچه بازديد از موزه پمپ بنزين دروازه دولت به ويژه شعبه نفت اين موزه، خاطرات زيادي را از گذشته براي من زنده كرد، اما دانشي كه در بازديد از اين موزه از تاريخ اين صنعت به دست آوردم، بسيار ارزشمند و گرانقدر بود.
وي افزود: صنعت بانكداري نيز همچون صنعت نفت ذخايري غني دارد و وظيفه ملي ما به عنوان يک سازمان، انتقال مستندات تاريخي و دانش به دست آمده از نسل قديم به نسل جديد، حفظ، احيا و تلاش براي ماندگاري و معرفي آنهاست.
در ادامه اين نشست، محمدرضا جواهري، مدير پروژه راه اندازي موزه پمپ بنزين دروازه دولت با تاكيد بر اهميت جايگاه شهرداري ها در معرفي پيشينه موقعيت هاي تاريخي و باستاني مناطق مختلف شهر تهران تصريح كرد: شهرداري ها بهترين متوليان برگزاري تورهاي گردشگري و بازديد از موزه ها هستند، ضمن آنکه شهرداري ها به علت ارتباط مستقيم با مردم مي توانند در جذب گردشگر، معرفي جاذبه هاي تاريخي، باستاني و بازتاب فعاليت هاي صورت گرفته در اين زمينه، بسيار اثرگذار باشند.
محمدرضا جواهري با اشاره به پراكندگي و گستردگي مناطق شهرداري در سطح شهر يادآورشد: مسؤولان اين حوزه مي توانند با بررسي و شناسايي جاذبه هاي گردشگري هر منطقه، فضاي شهري را به نحو شايسته به مردم معرفي كنند و پاسخگوي نياز شهروندان در حوزه تاريخ و فرهنگ باشند و گامي مهم در مسير توسعه فعاليت هاي موزه اي در شهر تهران بردارند.
اين نشست در ادامه سلسله نشست هاي «تهران شناسي» كه سه شنبه هر هفته در يك نقطه از تهران برگزار مي شود، اين بار در موزه پمپ بنزين دروازه دولت برگزار شد.
رئيس سازمان صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت خبر داد
رئيس سازمان صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نفت گفت: اين سازمان آمادگي دارد براي پيشكسوتان علاقه مند به تاريخ صنعت نفت تورهاي يک يا چندروزه به منظور بازديد از موزه هاي صنعت نفت در كشور راه اندازي کند.
افخم زرواني، رئيس سازمان صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نفت در بازديد از موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران با اعلام اين خبر افزود: در نظر داريم در اين خصوص تفاهم نامه اي با مديريت موزه ها و مركز اسناد با هدف معرفي و يادآوري تاريخ صنعت نفت منعقد کنيم.
زرواني با اشاره به تاريخ پرافتخار اين صنعت تصريح كرد: به مدد موزه هاي تازه گشايش يافته صنعت نفت و با همت و تلاش كاركنان اين مجموعه، افتخارهاي به دست آمده در طول اين سال ها به خوبي بازتاب يافته است.
وي از سازمان صندوق هاي بازنشستگي به عنوان حلقه اتصال ميان پيشكسوتان صنعت نفت و مديريت موزه ها و مركز اسناد ياد كرد و گفت: اين سازمان از آغاز راه اندازي موزه هاي صنعت نفت همكاري نزديكي را با اين مديريت آغاز کرده كه از مهم ترين آنها مي توان به در اختيار گذاشتن مجموعه مكتوب خاطرات جمع آوري شده پيشكسوتان صنعت نفت با عنوان تاريخ شفاهي، مجموعه مجلات نشريات «مشعل» و «زندگي نو» از آغاز انتشار در قالب سي دي اشاره كرد.
رئيس صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت افزود: به منظور توسعه و آسان سازي همكاري ميان اين دو مجموعه، معرفي فعاليت موزه ها و مركز اسناد، جمع آوري و ثبت خاطرات پيشكسوتان و به دنبال آن شناسايي و گردآوري مستندات قديمي صنعت نفت، نمايندگاني در كانون ها و صندوق هاي بازنشستگي در سطح كشور به مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت معرفي شده اند.
زرواني از توسعه سايت اينترنتي اين سازمان و درج و بازتاب اخبار مربوط به موزه هاي صنعت نفت، همچنين درج نشاني اين موزه ها در اپليكيشن اطلاع رساني اين سازمان خبر داد.
جايگاه هاي پمپ بنزين به دليل كار با مواد اشتعالزا از جمله مخازن و سكوهاي انتقال سوخت هاي فسيلي، جزو مراكز حادثه خيز و پرخطر محسوب مي شدند. اين زنگ هشدار، يكي از بخش هاي ايمني و آتش نشاني پمپ بنزين دروازه دولت بوده كه بازسازي شده و در محوطه بيروني اين موزه به نمايش درآمده است.
ساعات بازديد از موزه هاي نفت در شهرهاي آبادان و تهران با توجه به گرمي هواي روزهاي تابستان تغيير پيدا كرد. موزه هاي «بنزين خانه» و «كارآموزان» در آبادان از اين پس از ساعت 16 عصر تا 23 شب پذيراي بازديدكنندگان خواهند بود. همچنين موزه «پمپ بنزين دروازه دولت» در تهران از ساعت 16 تا 22 شب آماده استقبال از بازديدكنندگان است. «موزه بنزين خانه آبادان»، نخستين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است كه در دي 1395 در محل جايگاه قديمي سوخت اين شهر گشايش يافت. در اين موزه انواع دستگاه هاي پمپ بنزين و تاريخچه استفاده از اين دستگاه ها در كشور، نمونه اي از پمپ بنزين هاي قديمي و خودروي در حال سوختگيري، فضاي يك شعبه نفت در گذشته، مخازن قديمي پرچي، مجموعه تانكرهاي سوخت رسان، اسناد و مستندات تاريخي مربوط به توزيع فراورده هاي نفتي و ... به نمايش گذاشته شده است.
همچنين در موزه كارآموزان آبادان كه با محوريت آموزش در صنعت نفت برپا شده است، اشيا و اسنادي از آموزشگاه فني و حرفه اي آبادان كه در سال 1312 راه اندازي شده، بعلاوه ابزار و وسايل مورد استفاده در كارگاه هاي آموزشي، بخش هاي اداري آموزشگاه و بالاخره اسناد و اشياي مربوط به سير تاريخ نفت در ايران و جهان، به نمايش درآمده است. موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران نيز به عنوان نخستين موزه نفت پايتخت، تيرماه سال جاري در خيابان انقلاب، تقاطع سعدي گشايش يافت. معرفي تاريخ جايگاه هاي توزيع سوخت در کشور، نمايش اشيا و اسناد مرتبط با چرخه تحول پخش فراورده هاي نفتي از ابتدا تا کنون، شيوه بارگيري، حمل و تخليه سوخت در جايگاه هاي عرضه و... از جمله موارد به نمايش درآمده در اين موزه به شمار مي رود.
به کوشش سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري صورت گرفت:
پروانه راه اندازي «موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان» از سوي سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي صادر شد.
موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان، دي ماه سال گذشته به عنوان دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت كشور در محل آموزشگاه حرفه اي اين شهر گشايش يافت. پيشتر نيز «موزه بنزين خانه آبادان» در محل قديمي ترين جايگاه پمپ بنزين كشور، راه اندازي شده بود. در موزه كارآموزان آبادان كه با محوريت آموزش در صنعت نفت، برپا شده است، اشيا و اسنادي از آموزشگاه فني و حرفه اي آبادان كه در سال 1312 راه اندازي شده، همچنين ابزار و وسايل مورد استفاده در كارگاه هاي آموزشي، بخش هاي اداري آموزشگاه و بالاخره اسناد و اشياي مربوط به سير تاريخ نفت در ايران و جهان، به نمايش درآمده است.
تميزترين و رويايي ترين درياچه ايران
شبنم اعماري- ديدن مناظر زيبا و رويايي طبيعت هميشه روح را جلا مي دهد، خستگي را از تن بيرون مي کند و آرامش را براي جسم و روحمان به ارمغان مي آورد. با قدم گذاشتن به طبيعت و ديدن جاذبه هاي چشم نواز آن، گاهي آنقدر شگفت زده مي شويم که انگشت به دهان مي مانيم. يکي از جاذبه هاي چشم نوازي که به محض ديدن آن، محو زيبايي هايش مي شويم، درياچه رويايي سقالکسار است. اين درياچه که در فاصله 15 کيلومتري رشت و در روستايي به همين نام جاخوش کرده، به قدري زيباست که وصف آن در واژه ها نمي گنجد. درياچه سقالکسار که پشت يک سد خاکي قرار گرفته ارتفاعش از سطح دريا 64 متر است. 600 متر طول و 500 متر عرض دارد. آب اين درياچه که در منطقه اي جنگلي واقع شده، از طريق بارش باران و چشمه هاي اطرافش تامين مي شود. سقالکسار تميزترين درياچه ايران است که آب و فضايي پاک دارد که البته اين پاکيزگي به لطف توجه مردم بومي به نظافت درياچه و محيط اطراف آن شکل گرفته است. خودنمايي اين گوهر ناب در اين خطه از ايران، باعث شده امکانات خوبي در اطراف درياچه شکل بگيرد و با توجه به همين مساله نيز سالانه مسافران زيادي به اين منطقه پا مي گذارند. نکته جالبي که بايد به آن اشاره کرد، رسم پسنديده اي است که در مسير اين درياچه جا افتاده است. به محض ورود به اين منطقه، بوميان به شما کيسه اي براي جمع آوري زباله مي دهند که اگر اين کار را انجام دهيد، مي توانيد دو سوم ورودي خود را پس بگيريد.
در درياچه سقالکسار و اطراف آن، جاذبه ها و تفريحاتي وجود دارد که مي توانيد از ديدن آنها لذت ببريد و ساعات خوشي را رقم بزنيد.
چيزي که به محض ديدن درياچه شگفت زده تان مي کند، خانه پرماجراي ميان آب است. کلبه قرمز رنگ غرق شده اي که داستان هاي زيادي برايش روايت شده است. برخي مي گويند اين سازه، خانه اي است که با بالا آمدن آب، نيمي از آن پنهان مي شود و با پايين رفتن آب، مي توانيد آن را ببينيد. برخي ديگر بر اين باورند که اين سازه، قايقي به شکل خانه است که در ميان آب لنگر انداخته است.
براي ديدن زيبايي هاي درياچه بايد دور تا دور آن را ببينيد. مطمئنا در اين گشت و گذار، جلوه هاي جديدي کشف خواهيد کرد که برايتان هيجان انگيز است. پس به هيچ وجه فرصت يک پياده روي لذت بخش به دور درياچه را از دست ندهيد. در اين پياده روي با حيوانات اهلي روبه رو مي شويد و مي توانيد چراي آنها را به نظاره بنشينيد. در تابستان و هنگام کم آبي هم در برخي از نقاط درياچه، تنه هاي بيرون زده درختان از آب را خواهيد ديد که منظره جالبي را خلق کرده اند.
بعد از گشت و گذار دور درياچه، اگر علاقه مند به قايق سواري هستيد، مي توانيد سوار قايق هاي پدالي شويد و لحظاتي به يادماندني را تجربه کنيد.
امکانات مناسبي که در کنار درياچه وجود دارد، مي تواند به شما در برپايي يک پيک نيک خانوادگي کمک کند. برپايي چادر در سايه سار درختان نيز گزينه مناسبي است. با اين حال انتخاب جا و تفريح در اين منطقه به سليقه شما بستگي دارد که در کنار درياچه پيک نيکتان را برپا کنيد يا زير سايه درختان چادر بزنيد.
سقالکسار و زيبايي هاي اطرافش اين فرصت را در اختيارتان قرار مي دهد که تصاوير به يادماندني را به ثبت برسانيد. خانه پنهان درون درياچه نيز سوژه بسياري از عکاسان و گردشگران است. عکاسي از جلوه هاي چشم نواز درياچه را فراموش نکنيد. وجود درختان اطراف درياچه و انعکاس تصوير آنها در آب، چشم انداز زيبايي است که مي تواند در صفحه دوربين تان به ثبت برسد.
به ياد داشته باشيد که شنا و ماهيگيري در اين درياچه ممنوع است و نمي تواند جزو تفريحات شما باشد. پس با حضور در سقالکسار به اين نکته حتما توجه کنيد.
بهترين فصل سفر: بهار، تابستان و پاييز
بهترين زمان سفر: ارديبهشت و مهر
استان گيلان، 15 کيلومتري جنوب رشت، دهستان لاکان، روستاي سقالکسار
صنایع دستی
يکي از قديمي ترين هنرهاي صنايع دستي، نمدمالي است. صنعتي که از ابتدايي ترين شيوه هاي نساجي بوده و در آسياي ميانه به وجود آمده است. گفته مي شود از دوره نوسنگي، مردمي که با پشم سروکار داشتند، نمد را مي شناختند. در نمدمالي از خاصيت طبيعي پشم، يعني درهم پيچيدن الياف بر اثر فشار، رطوبت و حرارت استفاده مي شود. ماده اصلي نمد، پشم گوسفند به رنگ هاي طبيعي سفيد، قهوه اي، سياه يا ترکيبي از آنها براي زمينه و مقداري پشم رنگ شده است. صنعتي که جزو صنايع دستي پرزحمت ايران به شمار مي رود و بدون بافته شدن، توليد مي شود و از آن به عنوان زيراندازي محکم و بادوام استفاده مي کنند. توليد يک قطعه نمد يک روز زمان نياز دارد و نمدمالان معمولا به صورت دو نفري کار مي کنند. امروزه نمد در بيشتر نقاط کشور توليد مي شود، اما مراکز اصلي آن، استهبان استان فارس، مناطق جنوبي اصفهان، سمنان، دامغان، قوچان، کرمانشاه و چهارمحال و بختياري است.
براي توليد يک قطعه نمد، بايد مراحل مختلفي طي شود. در مرحله نخست اين صنعت پرزحمت، پشم به وسيله ابزاري به نام پنجي حلاجي مي شود، سپس پشم را روي قالب مورد نظر به صورت پف يا پفكي در مي آورند و بعد از اين کار با همان وسيله پنجي يا پنجك، روي پشم پف کرده، فشار وارد مي کنند تا كمي از حجم آن كاسته شود. در مرحله دوم، روي پشم هاي ريخته شده در قالب، به صورت يكنواخت آب داغ مي ريزند، عملي که پشم را سنگين مي کند تا در همان مرحله، الياف پشم به يكديگر بچسبند. در سومين مرحله، قالب را به صورت لوله مي پيچند و دور آن را با طناب مي بندند و حدود 20 دقيقه تحت فشار قرار مي دهند که نمدمالان با دست و پا به آن ضربه مي زنند تا الياف پشم به صورت فشرده و نسج گونه شود.
در مرحله چهارم، قالب را باز مي کنند و لبه هاي نمد را روي خودش برمي گردانند و مقدار كمي پشم حلاجي شده به آن اضافه مي كنند و روي سطح كار، مخلوطي از آب و صابون پخته شده، مي ريزند و دوباره قالب را مي بندند و مالش مي دهند. در پنجمين مرحله، قالب را باز مي کنند و نقش و طرح، روي نمد مي گذارند. در مرحله ششم، نمد را به صورت لوله درمي آورند و حدود دو ساعت، ورز و مالش مي دهند و در حين انجام اين کار، نسبت به صاف و قرينه كردن طرح و نقش آن اقدام مي کنند.
در هفتمين مرحله به صاف کردن ابعاد نمد، رفع كجي ها، برطرف کردن اختلاف سطح احتمالي، پرزسوزي و اصلاح نمد اقدام مي کنند.
در مرحله هشتم، نمد آماده شده را با آب ولرم شست وشو مي دهند و سپس زير نور مستقيم خورشيد خشك مي کنند. بعد از طي اين مراحل پرزحمت، نمد آماده عرضه به مشتريان است.
امتحان کردن غذاهاي محلي، تجربه اي لذت بخش است که نمي توان از کنار آن بسادگي گذشت.
اين غذا، نوعي از کباب کوبيده مخصوص شهر بناب است که از گوشت تازه و چربي دار گوسفندي (قلوه گاه)، در اندازه اي بسيار بزرگ تر و پرحجم تر از کباب کوبيده معمولي تهيه مي شود. پس اگر سفري به تبريز و استان آذربايجان شرقي داشتيد، خوردن کباب بناب را که طرفداران زيادي هم دارد، فراموش نکنيد.
اين پلوي بسيار لذيذ که آب و رنگ زيادي دارد، مخصوص شهر دامغان است. در تهيه ماني پلو از لپه، رشته پلويي، زرشک و کشمش استفاده مي شود. معمولا همراه اين غذا، گوشت يا مرغ تفت داده شده با پياز نيز سرو مي شود. ماني پلو همراه با ته ديگ چرب و نرم، ماست يا سالاد غذايي وسوسه انگيز است که نمي توان به سادگي از خوردن آن گذشت.
يکي از غذاهاي سنتي بسيار قديمي و خوشمزه استان همدان، سرداشي است؛ کبابي که در ظرف رويي و داخل تنور سنگي مخصوص نان سنگک تهيه و پخته مي شود. در گذشته کساني که قصد تهيه اين غذا را داشتند، مايه کباب را در خانه آماده مي کردند و سپس آن را به نانوايي هاي سنگکي مي بردند تا براي آنها داخل تنور قرار دهند. از آنجا که ترک ها به سنگ، داش مي گويند و درون تنورهاي سنگکي ها هم سنگ زيادي وجود دارد، اين کباب به «سرداشي» معروف شده است.
بوم گردی
براي اقامتگاه هاي بوم گردي چهار رکن اساسي وجود دارد که بايد به آنها توجه شود.
توجه به ساختار بومي محصولات و خدمات، يکي از ارکان اصلي اقامتگاه هاي بوم گردي به شمار مي رود. در واقع خدماتي که در يک اقامتگاه بوم گردي ارائه مي شود، بايد مطابق با آن منطقه باشد؛ از سرو غذا، لوازم و تزيينات اقامتگاه گرفته تا برگزاري مراسم سنتي و آواها و موسيقي هاي محلي. اين اصلي اساسي براي رسيدن به هدف در اين صنعت است، هدفي که کمک به اقتصاد جامعه محلي و معرفي فرهنگ بوميان منطقه را دربرمي گيرد. رکن ديگر، توجه به ساختار محيط هاي بوم گردي است. به اين معنا که معماري داخلي و خارجي اين اقامتگاه ها با فضاي منطقه متناسب باشد. همچنين نکته ديگري که از اهميت زيادي برخوردار است، اينکه بوم گاه ها نبايد تهديدي براي محيط زيست تلقي شوند. ضوابط صرفه جويي در مصرف انرژي ، آب و مديريت پسماند و زباله نيز بايد در اين اقامتگاه ها رعايت شود.
رکن مهم ديگري که بايد به آن اشاره کرد، مشارکت جوامع محلي است. از اين صنعت بايد براي توانمند سازي جوامع محلي استفاده شود. از اين رو بوميان مناطق در کنار اعضاي خانواده خود بايد حضوري پررنگ در بطن اين صنعت داشته باشند.
رکن آخر نيز توجه به زيرساخت هاي گردشگري است. در واقع در يک بوم گاه، بايد توجه ويژه اي به زيرساخت هاي خدمات ارتباطي، امنيتي و بهداشتي شود. همچنين براي معرفي فرهنگ بومي و پاسداشت آن هم بايد اقدام هاي موثري صورت گيرد.
اين روزها ديگر آشپزي يک هنر شده است؛ هنري که نه تنها نياز انسان را به کالري بر طرف مي کند و انرژي جسمي مان را فراهم مي سازد؛ بلکه با سلامت و تندرستي، روح و روان و بسياري از وجوه ديگر جسمي و رواني ما ارتباطي مستقيم پيدا کرده است؛ البته اين ارتباط از قديم بوده و امروزه دوباره به اهميت آن پي برده شده است. اين صفحه تلاش دارد با رويکردهاي کاربردي، خوراکي ها و غذاهاي مختلفي را براي زمان ها و مکان هاي متفاوت به شما معرفي کند. با ما همراه باشيد و به آشپزي بيش از پيش اهميت بدهيد.
سالاد پاستا پیچی
مواد لازم:
پاستا پیچی ( پخته و آبکش شده) 300 گرم
کدو ( حلقه ای خرد شده 3 عدد
کرفس ( نگینی خرد شده ) 2 ساقه
ذرت تازه 150 گرم
سیر (له شده ) 2 حبه
گشنیز (ساطوری خرد شده) 2 قاشق سوپخوری
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن زیتون 2 قاشق سوپخوری
طرز تهیه:
کدو را داخل کاسه ای ریخته بعد به آن نمک و فلفل بزنید. سپس 1 قاشق سوپ خوری روغن زیتون افزوده و هم بزنید تا کدو به روغن زیتون آغشته شود. بعد داخل سینی فر قرار داده و در طبقه وسط فر از قبل با دمای 180 درجه سانتی گراد گرم شده به مدت 20 دقیقه بپزید تا روی آن طلایی رنگ شود.کرفس را با بقیه روغن زیتون، مقداری نمک، فلفل و 50 میلی لیتر آب داخل قابلمه ای بپزید تا نرم شود. ذرت را حدود 5 دقیقه در آب جوش ریخته و آبکش کنید.کدو، کرفس، ذرت، پاستا ، سیر و گشنیز را داخل کاسه ای ریخته و با هم مخلوط کنید بعد به مدت 1 ساعت داخل ظرف در داری بریزید و در یخچال بگذارید.
مواد لازم
سینه مرغ (حلقه ای خرد شده) 160 گرم
پیاز کوچک (حلقه ای خرد شده) 1 عدد
هویج (حلقه ای خرد شده) 1 عدد
کدو (حلقه ای خرد شده) 2 عدد
فلفل دلمه ای کوچک ( حلقه ای درشت خرد شده) 1 عدد
بادنجان (پوست گرفته شده) 1 عدد
گوجه فرنگی (خرد شده) 1 عدد
سیب زمینی (حلقه ای درشت خرد شده) 1 عدد
ساقه کرفس (خرد شده ) 200 گرم
لوبیا سبز 100 گرم
روغن زیتون 1 قاشق سوپ خوری
فلفل زرد چوبه و نمک به میزان لازم
پودر آویشن، گلپر و نعناع خشک به میزان لازم
طرز تهیه:
درون تابه نسوزی روغن زیتون و 2 قاشق سوپخوری آب (برای آن که از روغن کمتر استفاده شود) مقداری پودر آویشن، گلپر، نعناع خشک و کمی فلفل زرد چوبه و نمک بریزید. سپس پیاز را درون آن ریخته و تفت دهید. بعد هویج را افزوده و کمی تفت دهید. سپس سینه مرغ ( یا 2 عدد فیله مرغ ) را به مواد افزوده و تفت دهید. بعد یک پیمانه آب کدو، ساقه کرفس، لوبیا سبز و فلفل دلمه ای بادنجان و گوجه فرنگی را به آن افزوده و بگذارید تا با در بسته بپزد و در 15 دقیقه آخر سیب زمینی را به خوراک اضافه کرده بعد درون ظرف مناسبی سرو کنید.
نکته مهم در مورد این غذای رژیمی: این یک غذای رژِمی جهت کاهش وزن و سم زدایی است.
مواد لازم:
آرد (الک شده) یک و یک چهارم پیمانه
کره (سرد و خرد شده) 100 گرم
شکر: دو سوم پیمانه
تخم مرغ 1 عدد
فندق: 100 گرم
شکلات تخته ای تلخ: (ذوب شده) به میزان لازم
وانیل: یک دوم قاشق چایخوری
طرز تهیه
آرد فندق و شکر را داخل دستگاه غذا ساز ریخته و پوره کنید. بعد تخم مرغ وانیل و کره را به آن افزوده و به هم زدن ادامه دهید (به مدت 1 دقیقه) تا به شکل خمیر در آید، خمیر را از دستگاه خارج کرده و داخل کاسه ای با قاشقی کمی هم بزنید تا نرم شود. از خمیر به میزان یک گردو برداشته و در دست گرد کنید. بعد روی سطح صافی به صورت استوانه کوچک و به بلندی انگشت شکل دهید. سپس با کارد دو طرف خمیر را برش بزنید تا صاف شود (تمام خمیررا به این ترتیب آماده کنید). هر کدام از برش های خمیر را به صورت نعل اسب حالت دهید و داخل سینی فر که به کاغذ روغنی پوشیده شده بچینید.سینی را در طبقه وسط فر از قبل با دمای 180 درجه سانتی گراد گرم شده به مدت 15 دقیقه بگذارید تا بپزد (این شیرینی هنگام پخت کمی پف کرده و ترد می شود، اما تغییر شکل نمی دهد) بعد از فر خارج کرده و کنار بگذارید تا سرد شود، سپس دو سر شیرینی را داخل شکلات فرو برده و روی پنجره سیمی قرار دهید تا شکلات سفت شود.
:مواد لازم
طالبی 1 عدد
گرمک 1 عدد
توت فرنگی 250 گرم
عسل 1 قاشق سوپ خوری
سرکه 2 قاشق سوپ خوری
نعناع تازه (خرد شده) 2 قاشق سوپ خوری
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن زیتون 90 میلی لیتر
طرز تهیه:
طالبی و گرمک را از وسط برش دهید، دانه های آنها را بیرون بیاورید و با اسکوپ دایره هایی از آنها جدا کنید و داخل کاسه ای بریزید. توت فرنگی را به دلخواه خرد کرده و به مواد اضافه کنید. روغن زیتون (یا روغن آفتابگردان ) سرکه عسل نمک و فلفل را داخل کاسه ای ریخته و به وسیله قاشقی هم بزنید. سپس آن را روی مخلوط میوه بریزید. کاسه حاوی مواد را با روکش نایلونی پوشانده و حدود 1 ساعت در یخچال بگذارید. هنگام سرو، روی آن نعناع بریزید.
دانستنی های آشپزی
از بيماري هاي لثه و عفونت مجاري ادرار جلوگيري مي کند، اما در بيشتر آب ميوه ها شکر وجود دارد؛ بنابر اين انتخاب آب ميوه 100 در صد طبيعي بدون افزودن شکر با نوشيدن تنها يک ليوان در روز توصيه مي شود.کالري 250 کرم از محصول برابر 140 است آب ميوه حاوي ويتامين cدستگاه ايمني بدن را تقويت و بدن را در برابر بيماري هاي زيادي مانند آب مرواريد و سرطان حفظ مي کند. آب پرتقال منبع فوق العاده از اسيد فوليک مورد نياز براي جلوگيري از کمبود ها در دوره رشد است.
بيشتر مردم فکر مي کنند زغال اخته را بايد فقط در فصولي خاص و به عنوان يک نوشيدني تفنني استفاده کنند، اما از اين موضوع خبر ندارند که اين ماده حاوي مواد ويژه اي است که براي سلامتي ضروري است. مواد تشکيل دهنده اين ميوه از بدن در برابر سرطان و بيماري هاي قلبي - عروقي محافظت مي کنند، البته اين خاصيت تنها نيمي از خواصي است که اين ميوه دارد. زغال اخته مي تواند استرس اکسيداتيو التهاب و فعاليت ضد باکتري روي ادرار داشته باشد؛ بنابراين براي جلوگيري از عفونت ادراري بسيار مناسب است.
هندوانه منبع طبيعي و قوي از آنتي اکسيدان هاست. شايد هيچ ميوه اي مانند هندوانه نتواند تشنگي را برطرف و به بدن آبرساني کند. اين ميوه ويتامين C و ويتامين Aرا از طريق بتاکاروتن به بدن مي رساند. رنگ قرمز زيباي آن يک منبع قوي آنتي اکسيدان کروتن است که به عنوان ليکوپن شناخته مي شود. مصرف اين ميوه مي تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک کند. آب هندوانه به طور شگفت انگيزي بيش از هر ماده ديگري غلظت بالايي ازليکوپن دارد.
اين روزها ممکن است پدر و مادر يا پدر بزرگ و مادربزرگ و يا خلاصه يکي از بستگان هر يک از ما در حج باشد و با حال و هواي حج به خاطر آنها آشنا باشيم و حتي ممکن است به خاطر اينکه دلمان مي خواسته ما هم همراهشان باشيم، دو هوايي شده باشيم و هر شب در تماس تصويري و اظهار دلتنگي متقابل بگذرد. مخصوصا کودکان در اين مدت، حدود يک ماه دلشان تنگ مي شود اما اين دلتنگي از آن مدل دلتنگي ها ست که خيالمان راحت است که آنها حالشان خيلي خوب است. بسياري از حجاج سالها براي اين سفر ذره ذره پول جمع کرده و صبر کرده اند تا نوبتشان شود، اما هستند افرادي که به واسطه شرايط مالي که دارند، در زماني کم با مبلغي بيشتر و يا براي چندمين بار به اين سفر مي روند. در شرايط اقتصادي جامعه که در هر دوره تفاوت دارد، شرايط وجوب حج هم تغييراتي دارد، اما در قواعد اسلام وجوب حج شامل چه مواردي است و آيا اين شرايط مي تواند در هر دوره اي تغيير داشته باشد؟ حج از ارکان دين و ترک آن از گناهان کبيره است و به حکم اصل شرع، در طول عمر انسان جز يک بار واجب نمي گردد و در اصطلاح به آن حَجَّةُ الاسلام گفته مي شود. وجوب حج در صورتي است که انسان همه شرايط مطرح شده را داشته باشد. پس براي اشخاصي که واجد شرايط بوده و يک بار به حج واجب رفته اند و نيز کساني که شرايط وجوب آن برايشان فراهم نيست، حج رفتن و تکرار آن مستحب است. شرايط وجوب حج اين موارد است: اول: بالغ باشد. دوم: عاقل و آزاد باشد. سوم: به واسطه رفتن به حج مجبور نشود کار حرامي را که ترک آن از حج مهمتر است انجام دهد يا عمل واجبي را که از حج مهمتر است، ترک کند. چهارم: مستطيع باشد. پنجم: توشه راه و چيزهايي را که بر حسب حالش در سفر به آن محتاج است، دارا باشد. ششم: مرکب سواري يا مالي که بتواند آن را تهيه کند، داشته باشد. هفتم: سلامت مزاج و توانايي آن را داشته باشد که بتواند به مکه رود و حج به جا آورد. هشتم: در راه مانعي از رفتن نباشد و اگر راه بسته باشد، يا انسان بترسد که در راه، جان يا عرض او از بين برود، يا مال او را ببرند، حج بر او واجب نيست؛ اما اگر از راه ديگري بتواند برود، اگر چه دورتر باشد، در صورتي که مشقت زياد نداشته باشد، بايد از آن راه برود. نهم: به قدر به جا آوردن اعمال حج وقت داشته باشد. دهم: مخارج کساني را که خرجي آنان بر او واجب است، مثل زن و بچه و مخارج کساني را که مردم خرجي دادن به آنها را لازم مي دانند، داشته باشد. يازدهم: بعد از برگشتن، کسب يا زراعت يا عايدي ملک يا راه ديگري براي معاش خود داشته باشد که مجبور نشود به زحمت زندگي کند. البته بسياري از اين موارد مربوط به قرنها قبل مي شود که حج رفتن روندي سخت و وقت گير و خطرناک بود. در دنياي امروز که فاصله کشور ما تا عربستان چند ساعت پرواز است، ديگر اين سفر چند ماه طول نمي کشد و مسافران اين سفر معنوي حدود يک ماه در مکه و مدينه در حال انجام اعمالشان هستند. ديگر مثل قديم زن و فرزند و اهالي خانه در تمام اين مدت بي خبر از مسافران نيستند و مي توانند با وسايل ارتباطي که وجود دارد، هر لحظه از سلامت و شرايطشان با خبر شوند و آنقدر در شهر مکه و مدينه، امکانات و شرايط رفاهي بالا رفته که کهن سال ترين و بيمارترين افراد هم مي توانند با کمک تجهيزات و همراهاني که براي آنها وجود دارد، اعمال حج را انجام دهند و مشکلي هم پيش نيايد. اما چه آن دوران و چه اين دوران بسياري از مردم در مورد شرايط استطاعت اختلاف داشته اند و شايد تنها موردي که هنوز هم مورد سوال قرار دارد، همين شرايط استطاعت است. در بيان معناي استطاعت بايد گفت که ابعاد استطاعت مصاديق مختلفي را شامل مي شود که فرد مستطيع بايد در همه اين مصاديق استطاعت پيدا کرده باشد تا حج بر او واجب شود. يکي از ابعاد استطاعت براي حج واجب، استطاعت مالي است که بايد گفت استطاعت مالي به دو صورت ممکن است براي فرد تأمين و حاصل شود؛ يکي اينکه فرد به واسطه مالي که خودش کار کرده و به دست آورده مستطيع مي شود و ديگر اين استطاعت به واسطه هديه بر فرد حاصل مي شود. مورد ديگر اين است که افراد لازم نيست براي مستطيع شدن تلاش کنند و خود را به زحمت بيندازند، در حقيقت تحصيل استطاعت واجب نيست. فرد بايد زندگي به روال عادي و متعارف و شأن خود انجام دهد، آخرش اگر چيزي از مال او اضافه آمد و فوق شأنش بود، حج هم برود وگرنه سختگيري لازم نيست. مسئله مهم ديگر در باب استطاعت توان جسمي است و در حال حاضر هيئت پزشکي براي حج تشکيل شده و قانون اين است که براي حج بايد معاينه شوند و پزشک، رفتن حج را براي فرد تشخيص دهد. چه بسيار زنان و مرداني که براي حج با وجود استطاعت ثبت نام کردند و اما درسالهاي انتظار و در آرزوي حج از دنيا رفته اند و چه بسيارند زنان و مرداني که بدون استطاعت و نام نويسي و تنها در آرزوي اين سفر معنوي از دنيا رفته اند. شايد خواندن دو کتاب «خسي در ميقات» جلال آل احمد و «حج» علي شريعتي براي همه آنهايي که آروزي اين سفر را دارند، لازم باشد تا بدانيم حج تنها يک شروع است ... آنجا که شريعتي مي گويد:
به ميقات رو و با آنکه تو را آفريده وعده ديدار داري
ميقات لحظه شروع نمايش و پشت صحنه نمايش است و تو که آهنگ خدا کرده اي و اکنون به ميقات آمده اي، بايد لباس عوض کني لباس! کفن پوش.
سپيد بپوش، سپيد کن، به رنگ همه شو، همه شو، همچون ماري که پوست بيندازد از»من بودن» خويش بدرآي، مردم شو. ذره اي شو، درآميز با ذره ها، قطره اي گم در دريا
نه کسي باش که به ميعاد آمده اي
خسي شو که به ميقات آمده اي
بمير پيش از آنکه بميري
جامه زندگيت را بدرآور
جامه مرگ بر تن کن
اينجا ميقات است
نيت کن! همچون خرمايي که دانه مي بندد. اي پوسته، بذر آن «خود آگاهي» را در ضميرت بکار و خدا آگاه شو، خلق آگاه شو، خودآگاه شو
و اکنون انتخاب کن
راه تازه را
سوي تازه را
کار تازه را
و خود تازه را ...
بسياري از افراد به دليلي مثل گراني قيمت بليت هواپيما يا قطار، سختي سفر طولاني با قطار يا اتوبوس و يا حتي ترس از ارتفاع سفر با خودرو شخصي را ترجيح مي دهند و برخي ديگر هم اصلا سفر با خودرو شخصي را به واسطه راحتي و استقلال عملي که دارند، انتخاب مي کنند، اما اين مدل سفر الزاماتي دارد که لازم است به آنها توجه داشته باشيد.
*مسئله مهم و اولويت دار در اين مورد خودرو و «نکات ايمني خودرو قبل از سفر» است. لازم است همه چيز از جمله کمربند ايمني، روغن، باتري، لاستيک و شرايط فني خودرو را خودتان يا يک تعميرکار مطمئن بررسي کند.
*اگر زياد اهل سفر جاده اي هستيد، براي خريد خودرو، مدلي را انتخاب کنيد که براي اين نوع سفر مناسب باشد. به عنوان مثال، به برخي از ويژگي ها ي ايمني بالا مانند ترمز، ايربگ ها و … دقت بيشتري داشته باشيد، ضمن اينکه بايد خودرويي را انتخاب کنيد که صندوق عقب مناسبي براي حمل چمدان و بار داشته باشد.
* در اين سفر ممکن است اتفاق هاي غير قابل پيش بيني زيادي رخ دهد، پس لازم است براي همه رخدادهاي برنامه ريزي نشده و حوادث آماده باشيد. به همين دليل همراه داشتن کيف کمک ها ي اوليه و کيف ابزارهاي اوليه بسيار مهم است.
*چون زمان زيادي در جاده ها هستيد، ممکن است در جنگل، جاده يا فضايي قرار بگيريد که زمان زيادي به رستوران يا فروشگاهي دسترسي نداشته باشيد، پس لازم است براي اطمينان بطري آب و خوراکي هاي فاسد نشدني ذخيره داشته باشيد.
*اگر تنها هستيد که هيچ، اما اگر همراه يا همراهاني داشته باشيد، لازم است شرايط سرگرمي و خواب آنها را در خودرو فراهم کنيم تا اگر قرار باشد براي رانندگي جايگزين شما شوند، به خوبي استراحت کرده باشند.
*حتما در خودرو پارچه اي پلاستيکي يا اهرمي فلزي يا چوبي داشته باشيد. اين وسايل کاربرد زيادي براي گير افتادن در گل و لاي يا شن يا چاله ها ي مسير و حتي دفاع در مقابل حيوانات و ... دارند.
*حتما نشانه شناسي و مسير يابي را ياد بگيريد و نقشه اي از مسير سفرتان را در خودرو داشته باشيد. اينها غير از همراه داشتن GPS و نقشه ها ي مسير ياب تلفن همراه هستند. اين ابزارها کمک خوبي هستند، اما ممکن است خطا داشته باشند و يا خيلي ساده با تمام شدن باتري و نبود برق شما را دست خالي بگذارند. پس 100 درصد به GPS نقشه گوگل اعتماد نکنيد.
*حتما پول و شماره تلفن ها ي ضروري را براي مواقع اورژانسي در بخشي از خودرو داشته باشيد. ممکن است لوازم گم شود يا به سرقت برود، بهتر است اين پول و مدارک را به شکل جايگزين در جايي امن بگذاريد.
*براي استراحت و غذاخوردن در مکان ها يي توقف کنيد که در مسير خودروهاي ديگر نباشد و خودروها ديد کافي داشته باشند. اگر خواب آلود هستيد، توقف کنيد يا اجازه دهيد کسي ديگر جاي شما بنشيند و رانندگي کند.
مغز يکي از قدرتمندترين، حيرت انگيزترين و پيچيده ترين اعضاي بدن انسان است. بخشي که هرگز دست از کار نمي کشد و پيوسته در حال رشد و تکامل است.
مغز يک انسان بالغ حدود يک کيلو و نيم وزن دارد و با وجود اينکه تنها 2 درصد از وزن بدن را تشکيل مي دهد، اما حدود 20 درصد از انرژي بدن را استفاده مي کند.
وقتي انسان تکامل مي يابد، مغزش هم پيچيده تر مي شود، ويژگي هايي که دانشمندان هنوز نتوانسته اند آنها را به خوبي درک کنند.
آلزايمر، پارکينسون و اسکلروز چندگانه (ام اس) از بيماري هاي مغزي هستند. بيماري هايي که مي توانند محدوديت هايي را در مقابل عملکرد طبيعي مغز ايجاد کنند.
مغز انسان مثل يک رايانه قدرتمند عمل مي کند که توانايي دخيره خاطراتمان را دارد. همچنين مواردي مثل اينکه ما در مقام انسان چگونه فکر مي کنيم و چه واکنشي از خود نشان مي دهيم، کنترل مي کند. مغز انسان که در طول زمان تکامل مي يابد، قسمت هاي پيچيده اي دارد که ويژگي هاي منحصر به فردي دارند.
مغز انسان، ميلياردها سلول عصبي دارد که اطلاعات را به سراسر بدن ارسال و آن را از سراسر بدن دريافت مي کنند.
هر طرف مغز تا حد زيادي با نيمي از بدن تعامل دارد. به دلايلي که هنوز درک کاملي از آن نداريم، تعامل مغز با طرف هاي مخالف بدن انجام مي گيرد. به بيان ساده تر، سمت راست مغز با طرف چپ بدن در تعامل است و سمت چپ مغز نيز با طرف راست بدن تعامل دارد.
مغز، مرکز سيستم عصبي انسان است که وظيفه کنترل افکار، حرکات، خاطرات و تصميم گيري هاي ما را به عهده دارد.
مغز در مايع مغزي نخاعي، معلق و شناور است. اين مايع مانند يک لايه در مقابل ضربات فيزيکي عمل مي کند و نقش موثري در مقابله با عفونت دارد.
مغز انسان سه برابر مغز پستانداراني است که اندازه آنها مشابه با انسان است.
جمجمه که پوشش محافظي است و از 22 استخوان متصل به هم تشکيل شده، از مغز انسان محافظت مي کند.
مخ بزرگ ترين بخش مغز انسان است.
مغز نیز مانند دیگر اعضای بدن برای اینکه بتواند روال عادی خود را طی کند و تغذیه شود، به عوامل زیادی نیاز دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره کرده ایم.
مکمل ها که این روزها به وسیله ای برای جبران کاستیها تبدیل شده اند، فقط هدر دادن پول است. متخصصان بر این باورند که بسیاری از دارو های مکملی که در بازار وجود دارند، باید دور ریخته شوند، زیرا عوارض جانبی دارند (فشارخون بالا، مشکلات گوارشی، مشکلات باروری و افسردگی) که می توانند سلامت بدن را به خطر بیندازند.
خیلی از بیماری های قابل پیشگیری مثل چاقی، فشارخون، دیابت و... می توانند در پیر شدن مغز تاثیر زیادی داشته باشند. فعال و سالم نگه داشتن سیستم گردش خون، از پیری زودرس مغز جلوگیری می کند.
پرخوری در حالی فعالیت مغز را کند می کند که کمبود کالری هم می تواند اثر مشابهی را بر مغز بگذارد. رژیم های غذایی مفرط ممکن است باعث طولانی شدن برخی دردها شوند و آرامش را از شما بگیرند. بسیاری از مطالعات، پرخوری را با حواس پرتی، اختلال در حافظه و پریشانی مرتبط می دانند.
خاطرات در زمان استراحت به آرامی مرور می شوند، بعضی ها دور ریخته می شود و برخی هم ذخیره می شوند. براساس مطالعات انجام شده، زمانی که کمبود خواب داریم، پروتئینی که سیناپسها (محل تماس دو عصب) را شکل می دهد، برای تفکر و فراگیری توانایی کافی ندارد. علاوه بر این، کمبود خواب با فراموشی در ایام سالخوردگی رابطه مستقیم دارد.
انرژی زیاد یا انرژی کم در کارایی مغز اخلال ایجاد می کند. غذاهای تشکیل شده از مواد قندی کم با فیبر بالا و چربی و پروتئین معمولی آرام تر از غذاهایی که قند بالایی دارند، در بدن تجزیه می شوند.
دانشمندان معتقدند نرمش های هوازی منظم می تواند ساده ترین و مهم ترین راه برای سلامت طولانی مدت مغز باشد. توصیه می شود روزانه حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت جسمانی انجام دهید.
استرس می تواند تاثیر بد و مخربی روی مغز داشته باشد. در مواقعی که دچار استرس می شویم، هورمونهای خطرناکی در ناحیه هیپوکمپوسو و سایر قسمت های مغز ترشح می شود که حافظه را تحت تاثیر قرار میدهد، بنابراین حفظ خونسردی و انجام فعالیت هایی مثل یوگا، آرامش را به دنبال دارد و می تواند اثرات کهولت سن و پیری مغز را به تاخیر بیندازد.
تحقیقات نشان داده است، استفاده منظم از کافئین از مغز محافظت می کند. قهوه باعث افزایش سطح هوشیاری می شود. بر همین اساس و طبق مطالعات انجام شده، دو تا چهار بار سرحال آمدن بعد از خستگی در یک روز می تواند به کاهش فراموشی کمک و ۳۰ تا ۶۰ درصد از ابتلا به آلزایمر پیشگیری کند.
قسمت های تشکیل دهنده
ساقه مغز: داراي سه بخش بصل النخاع، پل مغزي و مغز مياني است. ساقه مغز، واکنش ها و فعاليت هاي اتوماتيک بدن نظير فشار خون و ضربان قلب و همچنين حرکات اندام ها را کنترل مي کند. از ديگر وظايف اين بخش، کنترل اعمال دروني بدن، مثل هضم، گوارش، ادرار و ... است.
مخچه: اين بخش از سيستم عصبي، کنترل حرکات بدن را به عهده دارد و زماني که يک فرد نمي تواند به خوبي بدن خود را تحت فرمان داشته باشد، در اين قسمت دچار مشکلي است.
هيپوتالاموس و غده هيپوفيز: اين غدد مسئول اعمال احشايي، دماي بدن و واکنش هاي رفتاري نظير خوردن، آشاميدن، خشونت و لذت بردن هستند.
فشر مغز يا کورتکس: لايه اي به ضخامت 2 تا 4 ميلي متر است که سرتاسر مغز را پوشانده و مسئول رفتارهاي ارادي انسان است.
رئيس امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران در گفت و گو با «مشعل» تاکيد کرد:
حسين آزادي- شرکت ملي حفاري ايران، در گستره چهار استان کشورمان فعاليت مي کند و علاوه بر حفاري، تلاش براي صيانت از نشاط و شادابي بين کارکنان اين شرکت نيزيکي از امور مهم و اساسي محسوب مي شود. به منظور اطلاع از اقدام هاي انجام شده در اين زمينه به سراغ سيد سالار محمدنيا، رئيس امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران رفتيم. محمد نيا متولد سال 1353 است و از سال 1377 در شرکت ملي حفاري ايران مشغول به کار شده است. وي در تمامي بخش هاي اين شرکت فعاليت کرده، از عمليات گرفته تا تعميرات و ورزش. با او که فوق ليسانس مهندسي صنايع از دانشگاه اميرکبير تهران است و از بهارامسال نيز به عنوان رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي حفاري ايران خدمت مي کند، در يک ظهر گرم تابستاني، گفت وگوي مفصلي انجام داديم که توجه شما مخاطبان «مشعل» را به آن جلب مي کنيم.
رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي حفاري ايران گفت: «پايه و اساس فعاليت هاي وزشي دراين شرکت، حمايت از ورزش همگاني و توسعه آن در بين خانواده هاست و در اين زمينه به دنبال نشاط و ارتقاي سلامت جسماني و روحي - رواني کارکنان و خانواده هاي آنان هستيم.»
سيد سالار محمدنيا افزود: «شرکت ملي حفاري ايران با بيش از 20هزار نفر کارمند، در گستره چهار استان کشور در حال فعاليت است و هم اکنون بيش از 10 هزار نفر از کارکنان و خانواده هايشان در 16 رشته ورزشي مربوط به آقايان و 12 رشته ويژه بانوان در سطح ورزش همگاني فعاليت مي کنند که در اين باره به دنبال راهکاري اصولي و منطبق بر فرايندهاي کاري شرکت ملي حفاري هستيم که اين امر باعث مي شود تمامي کارکنان و خانواده هاي آنان، امکان حضور در فعاليت هاي ورزشي، حتي در محيط کار را داشته باشند.»
وي در ادامه به مهمترين اقدام هاي انجام شده درباره ورزش همگاني در سطح شرکت ملي حفاري ايران اشاره کرد و گفت: «بازسازي اماکن ورزشي از لحاظ سخت افزاري و نرم افزاري به منظور فعاليت هاي منظم ورزشي براي کارکنان و خانواده هاي آنان، استفاده بيش از 10 هزار نفر از کارمندان و خانواده ها از خدمات و امکانات ورزشي، سازماندهي مدارس ورزشي در رشته هاي مختلف به منظور شناسايي استعدادهاي ورزشي فرزندان کارکنان، اجراي طرح اوقات فراغت کارکنان و ثبت نام بيش از 2 هزار نفر در رشته هاي مختلف از جمله 16رشته براي پسران و 12 رشته براي دختران و اعزام کارگروه هاي فرهنگي - ورزشي و اجراي مسابقات ورزشي براي کارکنان خدوم و زحمتکش در مناطق عملياتي، از مهمترين اقداماتي است که طي سه ماه اخير و با هدف نشاط و ارتقاي سلامت جسماني و روحي - رواني کارکنان و خانواده هاي آنان انجام شده است.»
رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي حفاري ايران همچنين گفت: «در چارچوب قوانين وزارت نفت، رشته هاي ورزش همگاني و قهرماني را توسعه مي دهيم و در بخش قهرماني با مديريت در هزينه ها، تيم ها را روانه مسابقات مي کنيم.» محمدنيا در ادامه با اشاره به ورزش قهرماني در اين شرکت گفت: «با وجود کاهش 60 درصدي بودجه در سال جاري، هم اينک در چند رشته ورزش قهرماني فعاليت مي کنيم که بيش از 95 درصد از اين تيم ها نيز با بازيکنان بومي در مسابقات شرکت مي کنند و جوان گرايي، بومي گرايي و مديريت هزينه، مهمترين اهداف ما در بعد ورزش قهرماني شرکت ملي حفاري ايران است.»
وي در ادامه با بيان اينکه استعدادهاي فراواني در رشته هاي مختلف ورزشي در سطح باشگاه ملي حفاري ايران و استان خوزستان وجود دارد، اظهار کرد: «مي خواهيم با استفاده از ظرفيت هاي بومي و شکوفايي آنها، مولد و بازيکن ساز باشيم و با اين اقدام، باشگاه را براي سال هاي آينده بيمه کنيم. » محمدنيا به تيم هاي فوتسال آقايان و بانوان اين شرکت که به نمايندگي از وزارت نفت واستان خوزستان در رقابت هاي ليگ برتر باشگاه هاي کشور حضور دارند، اشاره کرد و ياد آور شد: «تيم فوتسال آقايان با بودجه اي معادل 800 ميليون تومان بسته شده که اين رقم در مقايسه با ساير تيم هايي که با بودجه 12 و 13ميليارد توماني بسته شده اند، بسيار ناچيز و اندک است؛ اما با شناختي که از تعصب و غيرت و جوان گرايي بازيکنان دارم، به طور حتم روزهاي درخشاني در انتظار اين تيم است.»
محمدنيا همچنين ياد آورشد: «تا پايان هفته پنجم، تيم کاملا بومي و جوان ما با کسب 9 امتياز در مکان سوم جدول رده بندي ليگ برتر فوتسال آقايان باشگاه هاي کشور قرار دارد و با حضور عليرضا رفيعي، ملي پوش کشورمان که از هفته هفتم به جمع بازيکنان ما اضافه مي شود، تيم ما از انسجام و استحکام بيشتري برخوردار خواهد شد.» وي درباره تيم فوتسال بانوان نيز گفت: «اين تيم با بازيکنان بومي در ليگ برتر کشور شرکت مي کند و پتانسيل قهرماني را دارد و تمام تلاش بازيکنان و کادر فني اين است که در پايان فصل، يکي از عناوين برتر اين رقابت ها را به خود اختصاص دهد.»
رئيس امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران در پاسخ به اين سوال که تيم وزنه برداري جوانان اين باشگاه که فصل گذشته با اقتدار قهرمان کشور شد، آيا در مسابقات باشگاه هاي آسيا نيز حضور پيدا مي کند، اظهار کرد: «طي ماه جاري و با حضور رئيس فدراسيون وزنه برداري ايران، نشستي را با مديرعامل ورزش دوست شرکت ملي حفاري برگزار مي کنيم و تصميم نهايي در اين زمينه اتخاذ مي شود و به حضور تيم وزنه برداري حفاري در مسابقات جوانان آسياخوشبين هستم. همچنين در مسابقات فصل آينده ليگ برتر جوانان ايران، با ترکيبي از جوانان و بازيکنان بومي و تقويت تيم در مسابقات حضور پيدا مي کنيم.»
رئيس امور ورزش شرکت ملي حفاري ايران درادامه اين گفت وگو به تيم تيراندازي اين باشگاه، به عنوان يکي از قطب هاي اصلي ورزش خوزستان اشاره کرد و گفت: «اين تيم به شکلي اصولي و از رده نونهالان، فعاليت خود را آغاز و با حضور در ليگ هاي دسته دوم و دسته يک کشور، در نهايت به ليگ برتر صعود کرد وعناوين متعدد قهرماني در ليگ برتر باشگاه هاي کشور را به دست آورده است.»
محمد نيا همچنين صدور کارت براي مجموعه هاي ورزشي، آموزش شنا به علاقه مندان، تلاش براي ايجاد مدرسه فوتبال با کادري مجرب به منظور برنامه ريزي لازم براي فوتبال پايه، ايجاد بانک اطلاعاتي براي ثبت اطلاعات ورزشكاران، مکانيزه کردن سيستم انبار و مالي، نرم افزاري کردن کتابچه بودجه و تلاش براي راه اندازي پايگاه خبري به منظور انعکاس فعاليت ها و رويدادهاي باشگاه را از ديگر اقدام ها و برنامه هاي باشگاه فرهنگي - ورزشي حفاري ايران عنوان کرد. وي درپايان اين گفت وگو از تلاش و پيگيري هاي مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در زمينه توسعه و گسترش ورزش در بين کارکنان، خانواده ها، تيم هاي ورزشي و اهتمام به مسؤوليت هاي اجتماعي و همچنين از مدير منابع انساني شرکت و همچنين اعضاي هيات مديره شركت که در راستاي اعتلا و سربلندي ورزش اين شرکت فعاليت مي کنند، تشکر و قدرداني و اظهار اميدواري کرد که با تداوم اين تلاش ها شاهد موفقيت هاي روز افزون ورزش حفاري در سطح کشور و ميادين مختلف بين المللي باشيم.»
جودو کار جوان تيم نفت مسجدسليمان با کسب مدال نقره مسابقات آسيايي به خانه بازگشت.
امين کاميابي نيا، جودو کار تيم نفت مسجدسليمان در آخرين روز از مسابقات جودو قهرماني جوانان آسيا، در وزن 81 - کيلوگرم در مرحله نهايي به مصاف ورزشکار ژاپني رفت؛ اما با تمام شايستگي هايش، نتوانست در برابر او به پيروزي برسد و به مقام نايب قهرماني اين مسابقات بسنده کرد و صاحب گردن آويز نقره شد.
او که در دور نخست با قرعه استراحت مواجه شد، در دور دوم به مصاف جودوکار اهل کشور هندوستان رفت و موفق شد او را در 44 ثانيه با امتياز ايپون شکست دهد و به مرحله نيمه نهايي رقابت ها صعود کند.
جودو کار ارزنده کشورمان و عضو تيم نفت مسجدسليمان در مرحله نيمه نهايي به مصاف ايکي ريهاري از کشور استراليا رفت و توانست او را هم با اقتدار شکست دهد و با سه پيروزي متوالي به مرحله نهايي مسابقات پا بگذارد.
اما اين جوان ارزنده تيم ملي کشورمان در مرحله فينال نتوانست توفيقي کسب کند و مغلوب حريف ژاپني خود شد و به مدال نقره اين مسابقات دست يافت.
فرزند يکي از کارکنان شركت گاز استان مركزي موفق به کسب مقام سوم مسابقات کاراته قهرماني کشورشد.
ماهان غلامي، فرزند محمد غلامي از کارکنان شركت گاز استان مركزي با حضوردر بيستمين دوره مسابقات کاراته قهرماني کشور سبک شوتوکان که از تاريخ سوم الي چهارم مردادماه سال جاري در استان قم برگزار شد، توانست مقام سوم در رده سني نونهالان وزن منفي 30کيلوگرم رشته کوميته را کسب کند و مفتخر به دريافت مدال برنز اين دوره از مسابقات شد.
تيم فوتبال نيروي زميني تهران در ديداري تدارکاتي در ورزشگاه غدير تهران، برابر تيم فوتبال نفت و گاز گچساران با تساوي متوقف شد.
تيم فوتبال نفت و گاز گچساران که به اردوي تهران آمده است، در ديداري تدارکاتي، مهمان تيم دسته اولي نيروي زميني تهران بود که به نتيجه تساوي يک بر يک دست پيدا کرد. اميرحسين پورامينيان، گل نيروي زميني را در اين بازي به ثمر رساند و فرشيد عليزاده، کاپيتان نفتي ها گل تساوي نفت و گاز را از روي نقطه پنالتي زد. همچنين در اين ديدار، رضا قيالي، مهاجم نفت وگاز گچساران يک گل به ثمررساند که داوربه اشتباه آفسايد اعلام کرد.
تيم فوتبال نفت و گاز گچساران، اردوي آماده سازي خود را در تهران برپا کرده و برگزاري چند بازي تدارکاتي را نيز در دستور کار خود قرار داده است.
4 گلفر مسجدسليمان براي حضور در المپياد استعدادهاي برتر ورزش کشور به اردوي تيم ملي گلف دعوت شدند.
اميرغلام نژاد، سوشيانت صادقي، اوستا نصير نيکو و ابوالفضل براتي، چهار گلفر مسجدسليماني عضو تيم نفت مسجدسليمان هستند که به ترکيب تيم ملي گلف کشورمان براي حضور در اين مسابقات راه يافته اند.
همچنين، سعيد براتي ديگر گلفر ارزنده و ملي پوش تيم نفت مسجدسليمان که پيش از اين نيز موفق به راهيابي و درخشش با پيراهن تيم ملي گلف کشورمان شده بود، اين تيم را به عنوان مربي همراهي مي کند.
دومين دوره المپياد استعداد هاي برتر ورزشي کشورمان مرداد ماه و به مدت 4 روز در مجموعه ورزشي انقلاب تهران برگزار مي شود.
سرمربي جديد بسکتبال پتروشيمي بندر امام:
سرمربي جديد بسکتبال پتروشيمي بندر امام ازانتخاب اين تيم راضي است وعقيده دارد درمذاکره با مسؤولان باشگاه اشتراکاتي داشته که منجر به امضاي قرارداد و همکاري شده است.
فرزاد کوهيان در مورد حضورش در تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام به عنوان سرمربي گفت: «پس از پيشنهادي که براي همکاري صورت گرفت، جلسه اي را با مسؤولان باشگاه برگزار کرديم و طي مذاکرات انجام شده، اشتراکاتي در صحبت ها و ديدگاه هاي خود داشتيم که در نهايت به امضاي قرارداد و همکاري منجر شد. »
وي در مورد اينکه پتروشيمي دو فصل در ليگ نتيجه نگرفته و هواداران اين تيم به دنبال موفقيت هستند و آيا اين موارد را در نظر گرفته ايد يا خير؟ گفت: «ما کارمان را شروع مي کنيم و همسو با اهداف باشگاه حرکت خواهيم کرد و تلاش مي کنيم که بهترين شرايط براي پتروشيمي به وجود بيايد؛ البته اين را هم عنوان کنم که هواداران حق دارند و بايد انتظارات آنها برآورده شود؛ ولي بايد در راه موفقيت کمي هم صبور باشند و حوصله به خرج دهند. »
سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي در مورد جذب بازيکنان و آغاز تمرين ها گفت: «در اين مورد هنوز صحبتي نکرده ايم و بايد در جلسه بعدي به آنها برسيم. سعي مي کنيم گام به گام پيش برويم و نيز بهترين ها را جذب کنيم؛ چون پتروشيمي تيم بزرگي است. »
سرمربي جديد تيم بسکتبال پتروشيمي درخصوص وضعيت اين تيم در فصل بعد گفت: «پتروشيمي هميشه تيم بزرگي بوده و نگاه اين تيم در فصل آينده هم به بالاي جدول است.»
کوهيان در ادامه اشاره اي هم به وضعيت تيم ملي بسکتبال داشت ودر مورد روند آماده سازي تيم ملي بسکتبال براي جام جهاني 2019 گفت: «تيم ملي روند خوبي را براي آماده سازي در پيش گرفته و بازي هاي تدارکاتي خوب و متنوعي براي ملي پوشان در نظر گرفته شده است. اين ديدارهاي تدارکاتي، چيدمان خوبي هم داشته است.»
سرمربي فصل گذشته تيم بسکتبال ذوب آهن، هدايت پتروشيمي بندر امام را براي فصل آينده به عهده گرفت. تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام که فصل گذشته با هدايت مهران حاتمي به عنوان سومي ليگ برتر دست يافته بود، در اين فصل با فرزاد کوهيان به توافق رسيد. قرارداد اين مربي با پتروشيمي به مدت يک فصل امضا شده است. کوهيان در حال حاضر هدايت تيم ملي بسکتبال اميد را به عهده دارد و عضو کادر فني تيم ملي بزرگسالان است. پتروشيمي امسال با بودجه محدودتر از فصل قبل و بدون بازيکن خارجي در ليگ برتر بسکتبال شرکت مي کند. هنوز زمان شروع فصل جديد ليگ برتر بسکتبال مشخص نشده است.
سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران از آغاز اردوي آماده سازي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در تهران خبرداد. يوسف نادريان درباره وضعيت تيم فوتبال نفت و گاز گچساران گفت: «وضعيت تيم فوتبال نفت و گاز گچساران با گذشت دوهفته از آغاز تمرين ها خوب است و براي آماده سازي بيشتر، انجام چند بازي تدارکاتي و در صورت نياز جذب چند بازيکن جديد اين اردو را به مدت 8 روز در شهر تهران برپا کرده ايم.» او با بيان اينکه تاکنون با برخي از بازيکنان بومي و تقويتي به توافق رسيده ايم و قرارداد خود را با باشگاه نهايي کرده اند، گفت: در تلاش هستيم دراردوي تهران، قرارداد ساير بازيکنان موردنظر به مرحله نهايي برسد. سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در خصوص وضعيت بودجه تيم نيز گفت: «در اين فصل، بودجه نسبتا خوبي براي ورزش نفت و گاز گچساران اختصاص يافته؛ اما متاسفانه بخش عمده اي از اين بودجه، صرف بدهي هاي سال گذشته و مطالبات برخي بازيکنان سال هاي قبل تر شده و اين موضوع دست باشگاه را براي هزينه هاي بيشتر بسته است.» وي در ادامه درباره وضعيت زمين و ورزشگاه اختصاصي نفت گفت: وضعيت زمين چمن شماره يک استاديوم شهداي نفت براي شروع مسابقات چندان مطلوب نيست و طبق صحبت هايي که شده، مسؤولان ورزش و بخش فضاي سبزنفت و گاز گچساران در تلاش براي بهبود شرايط زمين براي آغاز مسابقات هستند. نادريان در پايان از همه هواداران ، مردم و مسؤولان شهرستان درخواست کرد که براي حمايت همه جانبه از تيم فوتبال نفت و گاز گچساران به کمک مسؤولان نفت بيايند تا يک تيم خوب به عنوان نماينده استان کهگيلويه و بويراحمد را راهي ليگ دسته اول فوتبال کند.
تيم واليبال مناطق نفت خيز جنوب، نايب قهرماني مسابقات جوانان دختر کلانشهر اهواز را کسب کرد.
«مسابقات واليبال قهرماني جوانان دختر کلانشهر اهواز» با حضور 5 تيم، مناطق نفت خيزجنوب اهواز، کانون عالي پور، ستارگان جنوب، فولاد خوزستان و کلوب واحدي، با شرکت 70 ورزشکار از تاريخ 23 تير ماه لغايت 7 مرداد ماه 1398 به ميزباني باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفت خيز جنوب در مجموعه شهرک نفت اهواز به صورت دوره اي با انجام 10 مسابقه به پايان رسيد که در نهايت تيم هاي کانون عالي پور، مناطق نفت خيز جنوب و فولاد خوزستان به ترتيب مقام هاي اول تا سوم اين دوره از رقابت ها را کسب کردند.
در پايان مسابقات به تيم هاي اول تا سوم کاپ و حکم قهرماني اهدا شد.
تيم فوتبال اميد نفت و گاز گچساران در هفته چهارم مسابقات فوتبال ليگ قهرماني اميدهاي استان توانست در ورزشگاه تختي ياسوج با نتيجه پر گل پنج بر صفر تيم خوب آذرخش ياسوج را شکست دهد. نفتي ها که از اين هفته مهدي صولتي، بازيکن شايسته خود را در اختيار گرفته بودند، باز هم با درخشش مهاجم سرحال اين روزهاي خود، صدراله آشنا 3 امتياز مهم را در زمين حريف به دست آوردند. گل هاي نفت و گاز گچساران را در اين بازي صدراله آشنا3 گل ، علي رضا ديزگاني و سجاد مومني هر کدام يک گل به ثمر رساندند. درهمين باره تيم فوتبال نوجوانان نفت و گاز گچساران ازهفته چهارم مسابقات فوتبال ليگ قهرماني نوجوانان استان در خانه حريف، مهمان تيم آينده چرام بود که توانست با نتيجه پر گل چهار بر يک تيم سختکوش وباانگيزه آينده چرام را شکست دهد. گل هاي نفت و گاز گچساران را در اين بازي مهدي موسوي 2 گل ،بابک ارشدي و هادي احمدزاده هر کدام يک گل به ثمر رساندند.
جشنواره استعداديابي تنيس روي ميز استان با درخشش تنيس باز نفت اهواز به كار خود پايان داد. اين رقابت ها با حضور تنيس بازان استان خوزستان به ميزباني اهواز برگزار شد. در اين رقابت ها در بخش دختران، زهرا ميراب زاده از نفت اهواز نايب قهرمان اين مسابقات شد. نفرات برتر اين دوره از مسابقات كه نمرات لازم را كسب کردند، از طريق فدراسيون به اردوي كشوري دعوت خواهند شد. جشنواره استعداديابي تنيس روي ميز با هدف بومي سازي، کشف و پرورش استعداد خردسالان زير نظر مسؤول استعداديابي تنيس روي ميز استان برگزار مي شود.
ژيمناستيک کار نونهال فرزند نفتي که چند مقام قهرماني استاني و کشوري در کارنامه خود دارد، مورد تقدير وزير ورزش و جوانان قرار گرفت.
هليا قاسمخاني، فرزند نفتي، ژيمناستيک کار 8 ساله که دو حکم قهرماني کشوري و پنج حکم قهرماني استاني با مربيگري ماهرو قنبري درکارنامه اش دارد، به همراه برترين هاي وزشکاران استان البرز در روز سوم مرداد در سالن17 شهريورفرديس حضورپيدا کرد و به عنوان ورزشکار برتر مورد تقدير وزير ورزش و جوانان قرار گرفت.
مشعل -شايد شما به عنوان جواني در سن ازدواج يا والدين و اعضاي خانواده اي که جواني در آستانه ازدواج داريد، تاکنون با شيوه ها و شرايط جديدي که در جريان ازدواج جوانان به وجود آمده، آشنا شده باشيد.
در بسياري از ازدواج هاي جديد، ديگر نه تنها رسم و رسوم قديمي رعايت نمي شود، بلکه بسياري از آن مناسبات قديمي و دست و پاگير و پرهزينه هم حذف شده است. اگر موارد معدودي از ازدواج هاي تجملاتي و طبقات بالاي اين جامعه را که با هدف هاي خاص و براي به رخ کشيدن هستند، کنار بگذاريم، بخش قابل توجهي از جوانان در اقشار متوسط و پايين جامعه، با توجه به شرايط اقتصادي، نگاهشان را به شروع زندگي مشترک، تغيير داده اند و با مراسمي ساده، خودماني و کمترين هزينه هاي جانبي، زندگي مشترک خود را شروع مي کنند. اگر برخي ازدواج ها را خودنمايي هايي عجيب و زننده مي بينيم که فيلم و عکسشان در فضاي مجازي مي پيچد ، در عوض تعداد زيادي ازدواج ساده، خودماني و بدون مراسم عروسي و خريدهاي سنگين و مهريه هايي سبک هم وجود دارد که کسي آنها را براي اين انتخاب مجبور نکرده است. به عبارتي، تغيير نگرش جوانان به زندگي و شروع آن بدون توجه به سطح درآمد يا اعتقادات مذهبي، اتفاقي است که رخ داده و بسياري از متخصصان اين حوزه، ريشه اين تغيير را مشاهده بي ثباتي زندگي ها با وجود هزينه، مراسم و تجملات بسيار، بخصوص تاخير در ازدواج و بالارفتن سن ازدواج مي دانند.
در جامعه ما برگزاري مراسم ازدواج، کارکردهاي متفاوتي دارد؛ رسميت دادن به ازدواج ، رقابت اجتماعي بخصوص انسجام اجتماعي و فاميلي به وسيله تبادل هدايا و کمک به خانواده تازه شکل گرفته از جمله دلايل رسمي برگزاري مراسم عروسي است؛ اما يکي از دلايل پنهان برگزاري مراسم عروسي در بيشتر خانواده ها «پر کردن دهان مردم» است.
رقابت اجتماعي يا همان چشم و هم چشمي در مورد نوع لباس ها، سالن برگزاري، ماشين عروس يا غذاي مهمانان و... مواردي است که براي آن هزينه زيادي پرداخت مي شود؛ اما در نهايت رضايت نسبي از آن وجود دارد و خانواده ها نبود اين موارد را ضعفي براي خانواده داماد يا عروس قلمداد مي کنند.
بسياري از جوانان هم با الگوگيري از سادگي مراسم ازدواج در کشورهاي اروپايي و ساده برگزار کردن بخش هاي مختلف آن از جمله لباس عروس، آرايشگاه و سالن هاي مجلل به سمت عدم برگزاري يا ساده برگزار کردن اين مراسم رفته اند تا نه تنها همسر آينده خود و زندگي مشترکشان را کمتر گرفتار انواع و اقسام قسط کنند، بلکه همانند کشورهاي ديگر به اصل زندگي و تفاهم مشترکشان بپردازند.
در گذشته 3 جشن نامزدي، عقد و جشن عروسي وجود داشت که هنوز هم بسياري از خانواده ها اين جشن ها را مي گيرند؛ اما در کنار آن، برخي هم هستند که مراسم ازدواج خود را در ساده ترين حالت ممکن و کاملا خانوادگي برگزار مي کنند.
قديم ترها، وقتي خانه ها بزرگ بود و حياط داشت و خانواده ها بزرگ و گسترده بودند، مراسم عقد و عروسي را در همان خانه برگزار مي کردند، کوچه چراغاني مي شد و همسايه هفت خانه آن طرف تر هم دعوت بود و مي دانست که عروسي دختر يا پسر فلان خانواده محل است؛ اما در شرايط امروزي که در شهرهاي بزرگ ديگر نه آن خانواده بزرگ و پرجمعيت وجود دارد، نه خانه هاي بزرگ و حياط دار و نه آن روحيه قديمي، ازدواج ها در سالن هاي مجلل براي يکي دو ساعت دورهمي و شادي برگزار مي شود و بعد همه به دنبال زندگي خودشان مي روند؛ يعني همه آن هزينه هاي چندده يا چندصد ميليوني را به ساعتي تجمل اختصاص مي دهند، بدون آن که صميميتي وجود داشته باشد. حتي قديم ها رسم بود که بسياري از دختران فاميل يا خواهران عروس، همه لوازم سفره عقد و لوازم تزيين آن را بنا بر سليقه هاي خودشان آماده مي کردند و تنها وسيله اي که از بيرون خريداري مي شد، همان آينه و شمعدان عروس و داماد بود؛ اما حالا لوازمي لوکس و لاکچري که حتي جنسي پلاستيکي يا چيني دارند، جاي آن لوازم زنده و پرروح را گرفته اند. در سال هاي گذشته ازدواج هاي دانشجويي برگزار مي شد و سياست هاي دولت هم به سمت تسهيل در امر ازدواج بود؛ اما برخي سياست ها بايد به شکل کاربردي اجرايي شوند. در سال هاي اخير هم دولت و وزارت ورزش و جوانان، جرياني را براي تحول در ازدواج آسان جوانان و با همين نام «ازدواج آسان» به راه انداخته و مجموعه هايي از جمله سالن هاي برگزاري مراسم، سالن هاي عقد، سالن هاي آرايش، آتليه هاي عکاسي و... نيز با اين هدف همسو شده اند تا مراسم ازدواج، آسان و ارزان برگزار شود؛ اما به نظر مي رسد همه اين موارد تنها زماني اثرگذار و اجرايي مي شوند که خود جوانان و خانواده آنان به اين نتيجه برسند که موضوع مهم در ازدواج، تفاهم و خوشبختي دو جوان است و بايد از ساير موارد فاکتور بگيرند.
تا بود بار غـمت بر دل بي هـوش مرا
سوز عشقت ننشاند ز جگر جوش مرا
نگذرد يـاد گل و سنـبلم انـدر خاطر
تا به خاطر بود آن زلف و بـناگوش مرا
شـربـتي تلـخ تر از زهـر فراقت بايد
تا کند لـذت وصـل تو فرامـوش مـرا
هر شبم با غم هجران تو سـر بر بالين
روزي ار با تو نشد دست در آغوش مرا
بي دهان تـو اگر صد قدح نوش دهـند
به دهان تو که زهـر آيد از آن نوش مرا
سعدي اندر کـف جلاد غمت مـي گويد
بنده ام بنده به کشتن ده و مفروش مرا
*سعدي
جلال مرادي، مردي 42 ساله است که طي تصادفي، خانواده اي را به قتل مي رساند؛ اما اين تصادف در دادگاه غيرعمد شناخته مي شود. او پس از گذراندن دوران زندان، همسر و فرزندانش را ترک مي کند و به شهري ديگر مي رود و پس از دو سال به شهرش باز مي گردد؛ زيرا زنش دچار مرگ مغزي شده و باقي داستان ...
حامد بهداد، محمد عسگري، ژيلا شاهي، اکبر آيين، آزاده نوبهار، محمد اشکان فر، يونا تدين، نيوشا عليپور، بابک لطفي و خواجه پاشا بازيگران اين فيلم هستند و سيدرضا ميرکريمي آن را تهيه و کارگرداني کرده است.
بابا گوريو، رماني است اثر انوره دو بالزاک، نويسنده رئاليست فرانسوي که در سال 1834 و به مدت 40 روز نوشت و نخستين بار در مجله پاريس منتشر شد و در سال 1835 به صورت کتاب درآمد. بابا گوريو، داستان تلاقي سرنوشت انسان هاي گوناگون است که در قالب شخصيت هاي مثبت و منفي، عناصر سازنده داستان را تشکيل مي دهند دوبالزاک در اين کتاب، روايت ماجرايي را پيش مي برد که حول زندگي جوان شهرستاني ساده دلي (اوژن دو راستينياک) است که به پاريس آمده و در پانسيوني (پانسيون ووکه) که محل اقامت افراد گوناگون و غريبي است، اقامت مي کند. داستان در پاريس بورژوايي قرن 19 رخ مي دهد. روايت بالزاک در تشريح فضاي ويژه اين پانسيون و شخصيت پردازي افراد مؤثر داستان، خواننده را به ميان ماجراها مي برد. دو بالزاک، در بابا گوريو که يکي از مهم ترين و زيباترين آثار اوست، عميقا به مفهوم مهر پدري و حماسه پدر بودن مي پردازد. «پدري» و روابط بين پدر و فرزند، هميشه يکي از مضمون هاي آثار بالزاک بوده است؛ اما بابا گوريو يک مورد استثنايي است. او نوشتن بابا گوريو را سه ماه پس از اينکه خودش پدر شده بود، آغاز کرد و در همان ابتدا از اهميت اثرش آگاه بود. اين کتاب در مورد پيرمرد رشته فروش سابق، گوريو است که دو دخترش را از هر چيزي در اين دنيا بيشتر دوست دارد و به معناي واقعي کلمه، حاضر است براي آنها بميرد. گوريو، يک پيرمرد باعزت و احترام است که همه ثروت خود را براي خوشبختي دخترانش خرج کرده و حالا خود در پانسيون خانم ووکر زندگي ساده اي دارد. در اين پانسيون، گوريو را بابا گوريو صدا مي زنند. بابا گوريو به خاطر علاقه بيش از حد خود به دخترانش، همه جور رنجي را تحمل مي کند. از رنج تحقير شدن از سوي دامادهايش گرفته تا رنج گرسنگي و حتي ناديده گرفته شدن از سوي دخترانش. او فقط مي خواهد دخترانش در زندگي کمبودي نداشته باشند. داستان اصلي کتاب، پس از توصيف ها و فضاسازي هاي بالزاک، از جايي شروع مي شود که بابا گوريو دست به کارهاي مختلفي براي آسايش دخترانش مي زند؛ اما در مقابل ... يا زماني که اوژن تلاش هاي جدي خودش را براي وارد شدن به جامعه اشرافي پاريس شروع مي کند.
ميلاد درخشاني در سال 1386 اولين آلبوم خود را با نام «افشارستان» منتشر کرد که تلفيقي است از دو ژانر موسيقي کلاسيک ايران و جاز لاتين. اين آلبوم که توانست نظر منتقدان را به خود جلب کند، تا به امروز يکي از پرفروش ترين آلبوم هاي تلفيقي به شمار مي رود. در سال1391 آلبوم ديگري با نام «هيچم خبر از هيچ» از اين خواننده منتشر شد که با ترکيب تار، ديجيريدو (ساز بادي بوميان استراليا) و سازهاي کوبه اي نواحي ايران، تجربه ديگري از تلفيق را در آثار ميلاد درخشاني به وجود آورد و در همان سال، آن را نامزد برترين آلبوم تلفيقي سال از نگاه منتقدان کرد.
چپ دست ها نه خاص هستند، نه بدشگون
مشعل - در ميان بسياري از خانواده ها، چپ دست ها حضور دارند. آنها در مواردي، تفاوت هايي با ديگران دارند؛ اما اين تفاوت ها شرايط زندگي آنها را تغيير نداده و نمي دهد. همه اين افراد تلاش مي کنند تا تفاوت ها را در جريان زندگي و رفع نيازهاي روزمره برطرف کنند؛ اما گاهي اين تفاوت ها خودشان را نشان مي دهند. همانند وقتي که پشت صندلي کلاس درس براي امتحان مي نشينند؛ اما دسته صندلي سمت راست است يا مثل وقتي که بسياري از ابزارهاي اداري و فني و آموزشي را براي استفاده با دست راست طراحي و توليد کرده اند. آنچه امروز به عنوان درک مشترک شرايط از چپ دست ها در جوامع وجود دارد، حاصل تلاش اين اقليت براي حفظ و رعايت حقوقشان در طول قرن ها بوده است. چپ دست هاي معروف زيادي در تاريخ بوده اند که به شهرت رسيده اند و اين شهرت توانسته شرايط و توجه به چپ دست ها را بهبود ببخشد. افرادي همچون رافائل نادال، تنيس باز نامدار اسپانيايي، نوشاد عالميان، بازيکن مشهور تنيس روي ميز ايران و فرهاد قائمي، بازيکن تيم واليبال ايران از جمله اين بازيکنان سرشناس بين المللي هستند که سبب ايجاد موقعيت مناسب و تفاوت در شرايط براي ساير چپ دست ها بوده اند؛ اما آيا چپ دست ها واقعا تفاوت هاي زيادي با ساير افراد دارند؟
انتقاد به بي توجهي نسبت به شرايط و نيازهاي چپ دست ها، دليل نامگذاري روزي جهاني براي چپ دست ها بوده است. آنها تاکيد دارند که تمامي ابزارها و امکانات نظير صندلي هاي يک دسته، صندلي راننده در خودروها، قانون هاي راهنمايي و رانندگي، ميزهاي پر کردن فرم در بانک ها و اداره ها و… براي راست دست ها طراحي شده اند و درعين حال خرافاتي را هم درباره چپ دست ها مي گويند که حقيقت ندارد.
چپ دست بودن، تنها يک گرايش و ويژگي در افراد است و گفته شده که 70 تا 90 درصد جمعيت، راست دست و ديگران چپ دست هستند و درصد بسيار کمي نيز توانايي به کار بردن هر دو دست را دارند؛ البته اين آمار قطعيت ندارد و در هر جامعه و جمعيتي مي تواند تغيير کند؛ اما يک نکته تاييد شده و آن اينکه تعداد آقايان چپ دست بيشتر از خانم هاي چپ دست است. در مورد چپ دست شدن هيچ قاعده و دليلي وجود ندارد؛ اما به احتمال زياد ژن خاصي موجب چپ دستي مي شود. پژوهشگران دريافته اند که ژني موسوم به LRRTM1 احتمال بروز چپ دستي را افزايش مي دهد. مغز انسان نامتقارن است. اين امر به آن معناست که هر کدام از نيمکره هاي مغز، عملکردهاي خاص خودش را دارد. در افراد راست دست، اين نيمکره چپ مغز است که بخش تکلم و زبان را کنترل مي کند؛ اما در افراد چپ دست هر دو نيمکره و يا تنها نيمکره راست اين کار را به عهده دارد. با اين حال، به نظر دانشمندان، اين ژن تنها نقش 30 درصدي در احتمال چپ دست شدن دارد. برخي محققان بر اين باورند، مراحل رشد جنين که ترشح هورمون ها نيز جزء آن است، مي تواند در بروز چپ دستي نقش داشته باشد.شايد هم شبيه سازي نقش داشته باشد، يعني کودکان در اينکه از کدام دست استفاده کنند، از والدين تقليد مي کنند. اما درباره چپ دست ها باورها و تصورات اشتباهي وجود دارد که در برخورد اوليه با فردي چپ دست مي توانيد متوجه نادرست بودن اين موارد شويد. برخي بر اين باورند که چپ دست ها، انسان هاي موفق تر و باهوش تري هستند و احتمال برخي بيماري ها در آنها کمتر است، در حالي که شواهد به دست آمده از مطالعات علمي اثبات کرده که چپ دستي پديده مثبت يا منفي محسوب نمي شود و تنها گونه اي از تفاوت هاي ميان انسان هاست. با اين وجود برخي تحقيقات نشان داده اند، اين گونه افراد در حين بازي هاي کامپيوتري يا مسابقات ورزشي سريع تر فکر مي کنند وتمايل به کسب درآمد بيشتري دارند. افرادي که با هر دو دست کار مي کنند، هنگامي که با اطلاعات جديد مواجه مي شوند، توانايي تغيير عقيده بيشتري دارند که اين موضوع به آنها کمک مي کند تا هر دو سوي قضيه را ببينند. همچنين بعضي کارشناسان معتقدند، افراد چپ دست کمتر وابسته اند؛ چون مجبورند با دنيايي که براي آنها ساخته نشده، سازگاري پيدا کنند. برخي تحقيقات نشان داده است که افراد چپ دست، نسبت به راست دست ها سازگاري بيشتري دارند. يک فرد چپ دست، بسيار راحت تر از يک فرد راست دست مي تواند از دست راست خود براي انجام کارها استفاده کند. به نظر مي رسد افرد چپ دست بسرعت قادر به تعويض و دگرگزيني هستند. به طور کلي، افراد چپ دست انعطاف پذيرتر، باهوش تر و سازگارتر از افراد راست دست هستند.
با اين حال چپ دستي در بسياري از جوامع، نوعي ناهنجاري و عادت ناپسند محسوب مي شود و معمولاً سعي بر اين بوده که کودکان را به استفاده از دست راست تشويق کنند. sinister در زبان لاتين به معناي چپ است و در عين حال اين واژه به معني شوم و بد يُمني است. در زبان فرانسوي، gauche براي دو واژه چپ و ناشي به کار مي رود و در زبان آلماني، linkisch به معني چپ دست و آدم بدکردار است؛ اما در کشورمان انجمن چپ دست هاي ايران تشکيل شده و روز 13 آگوست (22 مرداد) به عنوان روز جهاني چپ دست ها در تقويم ملي کشورمان به ثبت رسيده است. خوشبختانه در کشور ما برخوردهاي خرافي و غلط با چپ دست ها بسيار محدود است و عموم جامعه به چپ دست ها نگرش مثبتي دارند. با اين حال اين قشر مجبورند مثل اغلب مناطق جهان، با ابزار راست دست ها کار کنند.
LookTel Money Reader
اين برنامه، افراد نابينا را قادر مي سازد واحد پول را تشخيص بدهند و به طور خودکار نوع واحد پول را براي فرد مي خواند و آن را براي او مي شمارد.
برنامه خواندن متن با صداي بلند که به اختصار KNFB ناميده مي شود، يک متن چاپي را با استفاده از حسگرهاي بسيار قوي با صداي بلند براي فرد کم بينا يا نابينا مي خواند. تنها با استفاده از يک دکمه روي دستگاه تلفن، فرد قادر است متني يک يا چند صفحه اي را بخواند.
يک فرد نابينا يا فردي که دچار اختلالات بينايي است، در طول روز با ده ها وسيله و اشياي مختلف روبه رو مي شود. حالا اين برنامه که مختص به تشخيص اشياست، فرد را قادر مي سازد بداند که با چه چيزي مواجه شده است. نحوه استفاده از اين برنامه، به اين شکل است که ابتدا عکسي از شيء مورد نظر مي گيرد و سپس نام آن با صداي بلند اعلام مي شود.
اين برنامه رنگ هاي موجود در اطراف فرد نابينا و کم بينا را تشخيص مي دهد و براي او رنگ ها را مي خواند. براي اين کار دوربيني مخصوص روي دستگاه هاي آيفون قرار دارد که تمامي رنگ ها را تشخيص مي دهد.
اين برنامه هوشمند وقتي به کار مي افتد که فرد نابينا و کم بينا در موقعيت هاي مختلف قرار مي گيرد. به عنوان مثال در زمان چراغ قرمز، اين برنامه به او اعلام مي کند که بايستد.
وزارت خزانه داري آمريکا روز چهارشنبه 9 مرداد در بيانيه اي اعلام کرد که محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران را مورد تحريم قرار داده است. اين خبر با واکنش هاي زيادي بين مردم و مسؤولان مواجه شد.
عکس: برنا قاسمي – ايسنا.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات