حقایقی شگفت انگیز درباره مغز
مغز يکي از قدرتمندترين، حيرت انگيزترين و پيچيده ترين اعضاي بدن انسان است. بخشي که هرگز دست از کار نمي کشد و پيوسته در حال رشد و تکامل است.
مغز يک انسان بالغ حدود يک کيلو و نيم وزن دارد و با وجود اينکه تنها 2 درصد از وزن بدن را تشکيل مي دهد، اما حدود 20 درصد از انرژي بدن را استفاده مي کند.
وقتي انسان تکامل مي يابد، مغزش هم پيچيده تر مي شود، ويژگي هايي که دانشمندان هنوز نتوانسته اند آنها را به خوبي درک کنند.
آلزايمر، پارکينسون و اسکلروز چندگانه (ام اس) از بيماري هاي مغزي هستند. بيماري هايي که مي توانند محدوديت هايي را در مقابل عملکرد طبيعي مغز ايجاد کنند.
مغز انسان مثل يک رايانه قدرتمند عمل مي کند که توانايي دخيره خاطراتمان را دارد. همچنين مواردي مثل اينکه ما در مقام انسان چگونه فکر مي کنيم و چه واکنشي از خود نشان مي دهيم، کنترل مي کند. مغز انسان که در طول زمان تکامل مي يابد، قسمت هاي پيچيده اي دارد که ويژگي هاي منحصر به فردي دارند.
مغز انسان، ميلياردها سلول عصبي دارد که اطلاعات را به سراسر بدن ارسال و آن را از سراسر بدن دريافت مي کنند.
هر طرف مغز تا حد زيادي با نيمي از بدن تعامل دارد. به دلايلي که هنوز درک کاملي از آن نداريم، تعامل مغز با طرف هاي مخالف بدن انجام مي گيرد. به بيان ساده تر، سمت راست مغز با طرف چپ بدن در تعامل است و سمت چپ مغز نيز با طرف راست بدن تعامل دارد.
مغز، مرکز سيستم عصبي انسان است که وظيفه کنترل افکار، حرکات، خاطرات و تصميم گيري هاي ما را به عهده دارد.
مغز در مايع مغزي نخاعي، معلق و شناور است. اين مايع مانند يک لايه در مقابل ضربات فيزيکي عمل مي کند و نقش موثري در مقابله با عفونت دارد.
مغز انسان سه برابر مغز پستانداراني است که اندازه آنها مشابه با انسان است.
جمجمه که پوشش محافظي است و از 22 استخوان متصل به هم تشکيل شده، از مغز انسان محافظت مي کند.
مخ بزرگ ترين بخش مغز انسان است.
پیشنهاد های ویژه برای تقویت مغز
مغز نیز مانند دیگر اعضای بدن برای اینکه بتواند روال عادی خود را طی کند و تغذیه شود، به عوامل زیادی نیاز دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره کرده ایم.
ازمکمل ها استفاده نکنید
مکمل ها که این روزها به وسیله ای برای جبران کاستیها تبدیل شده اند، فقط هدر دادن پول است. متخصصان بر این باورند که بسیاری از دارو های مکملی که در بازار وجود دارند، باید دور ریخته شوند، زیرا عوارض جانبی دارند (فشارخون بالا، مشکلات گوارشی، مشکلات باروری و افسردگی) که می توانند سلامت بدن را به خطر بیندازند.
مراقب بدنتان باشید
خیلی از بیماری های قابل پیشگیری مثل چاقی، فشارخون، دیابت و... می توانند در پیر شدن مغز تاثیر زیادی داشته باشند. فعال و سالم نگه داشتن سیستم گردش خون، از پیری زودرس مغز جلوگیری می کند.
مراقب رژیم غذایی خود باشید
پرخوری در حالی فعالیت مغز را کند می کند که کمبود کالری هم می تواند اثر مشابهی را بر مغز بگذارد. رژیم های غذایی مفرط ممکن است باعث طولانی شدن برخی دردها شوند و آرامش را از شما بگیرند. بسیاری از مطالعات، پرخوری را با حواس پرتی، اختلال در حافظه و پریشانی مرتبط می دانند.
آرامش داشته باشید و استراحت کنید
خاطرات در زمان استراحت به آرامی مرور می شوند، بعضی ها دور ریخته می شود و برخی هم ذخیره می شوند. براساس مطالعات انجام شده، زمانی که کمبود خواب داریم، پروتئینی که سیناپسها (محل تماس دو عصب) را شکل می دهد، برای تفکر و فراگیری توانایی کافی ندارد. علاوه بر این، کمبود خواب با فراموشی در ایام سالخوردگی رابطه مستقیم دارد.
تعادل در خوردن را رعایت کنید
انرژی زیاد یا انرژی کم در کارایی مغز اخلال ایجاد می کند. غذاهای تشکیل شده از مواد قندی کم با فیبر بالا و چربی و پروتئین معمولی آرام تر از غذاهایی که قند بالایی دارند، در بدن تجزیه می شوند.
ورزش کنید
دانشمندان معتقدند نرمش های هوازی منظم می تواند ساده ترین و مهم ترین راه برای سلامت طولانی مدت مغز باشد. توصیه می شود روزانه حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت جسمانی انجام دهید.
خونسرد باشید
استرس می تواند تاثیر بد و مخربی روی مغز داشته باشد. در مواقعی که دچار استرس می شویم، هورمونهای خطرناکی در ناحیه هیپوکمپوسو و سایر قسمت های مغز ترشح می شود که حافظه را تحت تاثیر قرار میدهد، بنابراین حفظ خونسردی و انجام فعالیت هایی مثل یوگا، آرامش را به دنبال دارد و می تواند اثرات کهولت سن و پیری مغز را به تاخیر بیندازد.
ازخوردن قهوه لذت ببرید
تحقیقات نشان داده است، استفاده منظم از کافئین از مغز محافظت می کند. قهوه باعث افزایش سطح هوشیاری می شود. بر همین اساس و طبق مطالعات انجام شده، دو تا چهار بار سرحال آمدن بعد از خستگی در یک روز می تواند به کاهش فراموشی کمک و ۳۰ تا ۶۰ درصد از ابتلا به آلزایمر پیشگیری کند.
قسمت های تشکیل دهنده
مغز
ساقه مغز: داراي سه بخش بصل النخاع، پل مغزي و مغز مياني است. ساقه مغز، واکنش ها و فعاليت هاي اتوماتيک بدن نظير فشار خون و ضربان قلب و همچنين حرکات اندام ها را کنترل مي کند. از ديگر وظايف اين بخش، کنترل اعمال دروني بدن، مثل هضم، گوارش، ادرار و ... است.
مخچه: اين بخش از سيستم عصبي، کنترل حرکات بدن را به عهده دارد و زماني که يک فرد نمي تواند به خوبي بدن خود را تحت فرمان داشته باشد، در اين قسمت دچار مشکلي است.
هيپوتالاموس و غده هيپوفيز: اين غدد مسئول اعمال احشايي، دماي بدن و واکنش هاي رفتاري نظير خوردن، آشاميدن، خشونت و لذت بردن هستند.
فشر مغز يا کورتکس: لايه اي به ضخامت 2 تا 4 ميلي متر است که سرتاسر مغز را پوشانده و مسئول رفتارهاي ارادي انسان است.