وزير نفت جانشين رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در خوزستان و بوشهر
ضريب بازيافت 5 درصدي در بزرگترين ميدان نفتي مشترک
مسؤولیت اجتماعی در شرکت های بین المللی
برنامهریزی برای صادرات کاتالیست
ریزش دیواره کانال و سقوط خاک دپو شده
برگزاري همايش چشمانداز نوآوري
تعويض رايزر خط اصلي انتقال نفت
از کیمیاگران ایرانی تا پتروشیمی شیرازی
مرمت اشيای تاريخی صنعت نفت در مناطق نفتخیز جنوب
دانستنی های آشپزی آنچه باید درباره روغن ها بدانیم
درخشش گلفرهاي نفت مسجدسليمان در المپياد استعدادهاي برتر کشور
دخسوس : پارس جنوبي هم شانس قهرماني دارد
شانس دیدن رقص نور در سرزمین های شمالی
معاون اول رئيس جمهوري ابلاغ کرد :
معاون اول رئيس جمهوري در ابلاغيه هاي جداگانه به اعضاي هيات دولت، جانشينان رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در استان هاي مختلف کشور را تعيين کرد. براساس اين ابلاغيه، بيژن زنگنه، وزير نفت به عنوان جانشين رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در استان هاي خوزستان و بوشهر تعيين شد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، در ابلاغيه اسحاق جهانگيري آمده است: نتايج مطلوب حضور جانشينان رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در استان ها در سال هاي اخير براي پيشبرد اهداف سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي، درخواست مسئولان استان هاي کشور مبني بر ادامه طرح مزبور براي امسال، تسهيل و رفع موانع و چالش هاي اجراي موثر سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي در استان ها به ويژه در شرايط تحريم و اجراي منويات مقام معظم رهبري در بيانيه گام دوم انقلاب و همچنين تحقق شعار سال 1398 که تحت عنوان رونق توليد نامگذاري شده است، دلايل انتصاب جانشينان رئيس ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در استان ها عنوان شده است.
وي از جانشينان خود به عنوان رئيس ستاد اقتصاد مقاومتي خواسته است با حضور موثر در نشست هاي ستاد اقتصاد مقاومتي استان هاي يادشده، با همکاري همه دستگاه هاي ملي و استاني و دبيرخانه ستاد، همسو با تحقق اهداف و اجراي طرح ها و پروژه هاي اقتصاد مقاومتي استان هاي يادشده، پيگيري ها و اقدام هاي لازم را انجام دهند.
معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر اينکه در اجراي اين حکم همه دستگاه هاي اجرايي موظف به همکاري هستند، عنوان کرد: ضروري است گزارش فصلي پيشرفت فعاليت ها به اينجانب ارسال شود و در صورت نياز به مجوزهاي خاص يا مصوبه ستاد، مراتب به همراه گزارش هاي توجيهي به دبيرخانه ستاد منعکس تا در نخستين فرصت اقدام لازم انجام شود.
عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد:
عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس با تاکيد بر تلاش براي افزايش برداشت از ميدان هاي مشترک نفتي گفت: بخش بالادست نفت، نيازمند جذب سرمايه هاي داخلي و خارجي است. شهباز حسن پور بيگلري با اشاره به روند مطلوب توسعه صنعت نفت در سال هاي گذشته گفت: هرچند منتقدان با تکيه بر مضرات وابسته بودن به اقتصاد تک محصولي سعي دارند دستاوردهاي دولت در حوزه صنعت نفت و گاز را کم رنگ جلوه دهند، اما بر کسي پوشيده نيست که اين صنعت پيشران اقتصاد کشور است. وي با بيان اينکه نمي توان توليد نفت را به بهانه اينکه بودجه سالانه بايد وابستگي اش به نفت کاهش يابد، متوقف کرد، افزود: اين موضوع مهم به درستي و با ظرافت خاص در سياست هاي اقتصاد مقاومتي مورد تاکيد قرار گرفته است. در بند 14 اين سياست ها بر افزايش ذخاير راهبردي نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاري در بازار جهاني و نيز حفظ و توسعه ظرفيت هاي توليد نفت و گاز، به ويژه در ميدان هاي مشترک تاکيد شده است. حسن پور بيگلري تصريح کرد: يکي از ظرفيت هاي مهم اقتصادي کشور بخش نفت، گاز و انرژي است و به دست آمدن هر نوع پيشرفت در توليد در اين بخش ها ستودني است. آنچه بايد مورد توجه باشد نحوه مصرف درآمدهاي حاصله است که بحثي جداست، بنابراين پس گرفتن سهم ايران در بازارهاي جهاني نفت خام يکي از دستاوردهاي مهم دولت است. اين عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد: بايد تلاش کنيم سهم کشور را از ميدان هاي مشترک نفتي استخراج کنيم و همچنين در بخش بالادست نفت، نياز به سرمايه گذاري داريم، براي پيشرفت و ارتقاي صنعت نفت دو منبع وجود دارد؛ منبع اصلي و اوليه داخلي و نيز سرمايه گذاري هاي خارجي.
نماينده مجلس شوراي اسلامي:
نماينده مجلس شوراي اسلامي با اشاره به محدوديت هاي ايجادشده براي صادرات نفت ايران گفت: ايران در تامين فراورده هاي نفتي مورد نياز داخل کشور مشکلي ندارد و صادرات نفت نيز هيچگاه متوقف نمي شود.
عبدالله حاتميان با بيان اينکه با بهره برداري و تکميل ظرفيت توليد يکي از پالايشگاه هاي جديد کشور موفق به خودکفايي در تامين توليد بنزين مورد نياز کشور با کيفيت يورو 5 شديم، گفت: بهبود کيفيت هوا به طور مستقيم متاثر از توليد بنزين يورو 5 اين پالايشگاه و توليد بنزين يورو در ديگر مجتمع هاي پالايشي کشور است.
اين نماينده مجلس دهم با اشاره به محدوديت هاي ايجادشده براي صادرات نفت ايران افزود: ايران هيچ مشکلي در تامين فراورده هاي نفتي مورد نياز داخل ندارد، آمريکايي ها تصور مي کردند ما نمي توانيم کل بنزين مورد نياز کشور را تامين کنيم و مردم در اين زمينه با مشکل روبه رو مي شوند. وي با بيان اينکه صادرات نفت ايران هيچگاه متوقف نمي شود، تصريح کرد: امروز با تلاش هاي وزارت نفت، صادرات انجام مي شود و البته راه نيز براي فعاليت بابک زنجاني ها بسته شده است.
حاتميان، تبليغات غرض ورزانه درباره پايان ذخاير انرژي ايران و فروش نرفتن نفت را کذب محض دانست و عنوان کرد: پروژه هاي توسعه اي مربوط به بهبود کميت و کيفيت فراورده هاي نفتي در حال انجام است و 95 درصد آن با استفاده از توان داخلي انجام مي شود.
کتاب «نگرش تحليلي در صنعت پتروشيمي» تأليف محمدحسن پيوندي رونمايي شد.
«چالش هاي پيش روي صنعت پتروشيمي در جهان، خاورميانه و ايران» شامگاه سه شنبه (22 مردادماه) از سوي محمدحسن پيوندي، مشاور مديرعامل در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي شرکت سرمايه گذاري تأمين اجتماعي در گردهمايي ماهانه اعضاي باشگاه نفت و نيرو بررسي و پس از ارائه اين گزارش، از کتاب وي با عنوان «نگرش تحليلي در صنعت پتروشيمي» رونمايي شد.
نحوه ساخت مجتمع پتروشيمي تا فروش محصول به زبان ساده و خلاصه در اين کتاب آمده است؛ روش هاي تامين منابع مالي، فاينانس، انواع قراردادها، بازار، خوراک و... از جمله بخش هاي مختلف اين کتاب است.
رئيس پژوهشکده مطالعات مخازن و توسعه ميدان هاي پژوهشگاه صنعت نفت گفت: مطالعه روي مخازن و روش هاي ازدياد برداشت با هدف افزايش بهره وري و با بهره مندي از روش هاي نو علمي و فني در اين پژوهشکده دنبال مي شود.
تورج بهروز افزود: طرح مطالعه جامع ميدان هما از تازه ترين موارد فعاليت هاي اين پژوهشکده به شمار مي آيد که در حال انجام است. به گفته وي، کاربردي کردن فاز ارزيابي در ميدان هاي گردان و سپهر با همکاري مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت و مشارکت در طرح هاي مطالعه افق هاي دشت آبادان و شيل هاي گازي نيز، از ديگر فعاليت هاي در حال اجراي اين پژوهشکده است. بهروز افزود: در زمينه هوشمندسازي مخازن نيز پايلوت چاه هوشمند طراحي و ساخته شد که با همکاري شرکت نفت مناطق مرکزي، بعضي از ميدان هاي شرکت براي به کارگيري اين فناوري غربالگري و با همکاري شرکت نفت و گاز اروندان، طرح توسعه ميدان جفير با ديد هوشمندسازي (Intelligent Attitude) ارائه شد.
وي يادآور شد: اثر بهره مندي از فناوري هوشمندسازي مخازن در ميدان توسن نيز با همکاري شرکت نفت فلات قاره ايران بررسي شده است و اميدواريم با حمايت هاي آينده صنعت بتوانيم چاه هوشمند را به مرحله اجرا برسانيم.
دبيرکل انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پالايش نفت گفت: با تکيه بر توان داخلي و توليد فراورده هاي با کيفيت داخلي، از آذرماه سال گذشته حتي يک ليتر سوخت نيز به کشور وارد نشده است.
ناصر عاشوري در نشستي خبري که صبح سه شنبه (22 مردادماه) با حضور نمايندگان رسانه هاي داخلي در محل اين انجمن برگزار شد، افزود: پالايشگاه هاي کشور به لحاظ کمي و کيفي از سال هاي گذشته تکاليفي را به عهده داشتند که خوشبختانه در اين برنامه ها موفق بوده و با افزايش توان توليدات داخلي، از آذر ماه سال 97 در توليد سوخت موردنياز کشور به ويژه بنزين خودکفا شده ايم.
وي با اشاره به نقش مهم پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان يک ابرپالايشگاه در افزايش کمي توليد روزانه بنزين کشور تاکيد کرد: هم اکنون اين پالايشگاه روزانه بيش از 45 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد مي کند.
عاشوري با اشاره به ميانگين مصرف روزانه 85 تا 90 ميليون ليتر بنزين در کشور گفت: خوشبختانه کشور توانست با افزايش توان داخلي، مسئله سوخت را از بحث تحريم ها خارج و حتي مقدمات صادرات فراورده هاي توليد داخل را نيز فراهم کند.
وي با اشاره به اجراي طرح هاي توسعه اي مهم در پالايشگاه هاي کشور از جمله تبريز، اصفهان و... افزود: با اجراي موفق طرح هاي توسعه اي، کيفيت فراورده هاي توليدي در پالايشگاه هاي کشور به نحو قابل ملاحظه اي افزايش يافت و هم اکنون در بيشتر روزها، آثاري از آلايندگي هوا در پايتخت و کلانشهرها ديده نمي شود.
دبيرکل انجمن صنفي کارفرمايي تاکيد کرد: با توجه به اينکه کيفيت فراورده هاي يورو 4 و 5 توليدي در پالايشگاه هاي کشور از سطح استانداردهاي بين المللي نيز بالاتر است، نيازي به توليد بنزين سوپر در کشور نداريم. عاشوري با اشاره به تصويب کليات طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه هاي گازي و نفتي در مجلس شوراي اسلامي گفت: اميدواريم با کمک دولت بتوانيم ديدگاه هاي کارشناسي در اين حوزه را ارائه و فضاي مناسبي براي سرمايه گذاري بخش خصوصي و مردم در اين حوزه فراهم کنيم.
وي درباره بحث قيمت گذاري فراورده هاي ويژه گفت: از آذرماه سال گذشته اين اختيار به پالايشگاه هاي بخش خصوصي و پس از آن به انجمن واگذار شد که ما نيز بر اساس فرمول ها و آيتم هايي که در گذشته بر اساس آن قيمت گذاري انجام مي شد، نسبت به قيمت گذاري اقدام مي کنيم، اما متاسفانه برخي صنعتگران فقط زماني که قيمت ها افزايش مي يابد، شروع به فضاسازي مي کنند، اين در حالي است که قيمت فراورده تابعي از قيمت نفت و در بسياري از موارد کاهشي نيز بوده است.
قيمت شاخص نفت خام برنت در ساعت 6 و 40 دقيقه روز سه شنبه (22 مردادماه) به 58 دلار و 39 سنت رسيد. به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز دوشنبه (21 مردادماه) 58 دلار و 57 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 55 دلار و سه سنت براي هر بشکه بود. پيش بيني ها درباره ضعف تقاضاي نفت سبب شد انتظار افزايش قيمت نفت به دليل کاهش عرضه ازسوي توليدکنندگان عمده نفت خنثي شود. استيون اينس، از شريکان مؤسسه وي ام مارکتس گفت: اگرچه دورنما همچنان ضعيف است، به دليل واکنش سريع عربستان که براي اقدام براي حمايت از قيمت نفت جديت نشان داده، قيمت نفت اين هفته ثبات داشته است.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا پيش بيني کرد که توليد نفت شيل اين کشور در ماه سپتامبر امسال به 8 ميليون و 770 هزار بشکه در روز مي رسد. به گزارش خبرگزاري رويترز از نيويورک، اداره اطلاعات انرژي آمريکا در گزارش ماهانه فعاليت هاي حفاري خود اعلام کرد توليد نفت شيل از هفت حوزه عمده توليد نفت شيل آمريکا در ماه سپتامبر امسال با 850 هزار بشکه افزايش به 8 ميليون و 770 هزار بشکه در روز مي رسد. پيش بيني اين اداره نشان مي دهد بيشترين رشد توليد در حوزه پرمين در ايالت تگزاس آمريکاست که توليد آن با 75 هزار بشکه افزايش به 4 ميليون و 420 هزار بشکه در روز خواهد رسيد.
وزير نفت کويت اعلام کرد که کشورش به اجراي توافق جهاني کاهش توليد نفت متعهد است. به گزارش خبرگزاري رويترز از دوبي، خالد الفاضل، وزير نفت کويت، روز دوشنبه (21 مردادماه) اعلام کرد که اين کشور به اجراي توافق کشورهاي صادرکننده نفت براي کاهش توليد به منظور حمايت از قيمت نفت، «کاملا متعهد» است. وي اعلام کرد کويت توليد نفت خود را فراتر از ميزان تعيين شده در اين توافق کاهش داده است. وزير نفت کويت گفت: پايبندي کويت در ماه ژوئيه گذشته، نزديک به 160 درصد بوده است. الفاضل اعلام کرد که نگراني از رکود اقتصاد جهاني که بر قيمت ها تأثير منفي گذاشته است، اغراق آميز است و تقاضاي جهاني نفت در نيمه دوم سال جاري ميلادي افزايش خواهد يافت. سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش چندي پيش تصميم گرفتند توافق خود را براي کاهش توليد روزانه يک ميليون و 200 هزار بشکه نفت تا پايان ماه مارس سال 2020 ميلادي تمديد کنند.
مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران يادآور شد :
مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران گفت: بر اساس MDPهاي ارائه شده به شرکت ملي نفت ايران که مبناي توسعه ميدان هاي آزادگان جنوبي و شمالي قرار گرفت، ضريب بازيافت اوليه آزادگان جنوبي در لايه سروک 5.1 درصد و ضريب بازيافت اوليه آزادگان شمالي در اين لايه 4.5 درصد بوده و اين در حالي است که حدود 90 درصد نفت آزادگان در لايه سروک قرار دارد. کريم زبيدي در باب ميدان هايي که به واسطه ضريب بازيافت هاي ناچيز، برداشت از آنها (با وجود ظرفيت هاي قابل توجه) اندک است، به ميدان آزادگان اشاره مي کند و مي گويد: اين ضريب بازيافت اوليه اندک در ميدان آزادگان (شمالي و جنوبي) که بر مبناي 3P بيش از 45 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا دارد، کمتر از نصف ضرايب بازيافت اوليه رايج در ساير ميدان هاي مشابه شرکت ملي نفت ايران است. به گفته وي، ضريب بازيافت اوليه و ثانويه لايه سروک در محدوده اهواز، به ترتيب 10 درصد و 2.5 درصد است که اين رقم براي ميدان هاي بنگستاني حوزه آغاجاري و گچساران به حدود 2 برابر اين اعداد و ارقام افزايش مي يابد. زبيدي اين را هم اضافه مي کند که به دليل نياز به سرمايه گذاري هاي کلان، در سال هاي گذشته، امکان ادامه توسعه ميدان آزادگان به طور کامل ميسر نشده و توسعه محدود اين ميدان در دست اقدام است.
مدير برنامه ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به متوسط ضريب بازيافت نفت خام که 24 درصد است، مي گويد: با افزايش يک درصدي اين ضريب، ذخاير نفت خام قابل استحصال کشور بيش از 7 ميليارد بشکه افزايش مي يابد، يعني معادل توليد پنج سال نفت خام به ميزان روزانه 4 ميليون بشکه و حدود 350 ميليارد دلار درآمدزايي.
زبيدي متوسط ضريب بازيافت هيدروکربور مايع را نيز حدود 28 درصد عنوان مي کند و ادامه مي دهد: به اين ترتيب با افزودن يک درصد به اين ضريب، حدود 8 ميليارد و 780 ميليون بشکه به ذخاير قابل برداشت هيدروکربور مايع کشور افزوده مي شود که به مثابه ايجاد 450 ميليارد دلار درآمد ارزي براي کشور است و با فرض هزينه کرد 50 درصد از اين درآمد براي سرمايه گذاري، مي توان از افزايش يک درصدي ضريب بازيافت هيدروکربور مايع بالغ بر 225 ميليارد دلار درآمد عايد کشور کرد.
اين مقام مسئول با اشاره به متوسط ضريب بازيافت جهاني نفت که حدود 35 درصد است، مي گويد: ضريب بازيافت ما حدود 7 تا 10 درصد با اين رقم فاصله دارد و اگر بتوانيم با روش هاي مختلف (EOR,IOR) به متوسط جهاني برسيم، بدون شک ثروت زيادي عايد کشور مي شود.
به گفته وي، افزايش نرخ ضريب بازيافت، افزون بر الزام به استفاده از فناوري، به مکانيزم هاي حاکم بر مخزن و خواص سنگ و سيال مخزن نيز ارتباط دارد، اين در حالي است که برخي مخازن نفت و گاز ايران پيچيدگي هاي خاصي دارند و به فناوري هاي ويژه نيازمند هستند.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) با اشاره به آغاز عمليات اجرايي طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک و پايانه مربوطه، از برنامه ريزي هاي انجام شده براي استفاده حداکثري از توان ساخت داخل و همچنين نيروي انساني بومي در اجراي اين طرح ملي خبر داد.
تورج دهقاني اعلام کرد: عمليات مسيرسازي و احداث جاده هاي دسترسي در 6 پروژه تعريف شده طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک، تاسيسات بين راهي و پايانه مربوطه در سواحل مکران، عمليات خاکي و محوطه سازي ساخت مخازن ذخيره سازي نفت خام به روش BOT آغاز شده است.
وي افزود: از پنج تلمبه خانه اين طرح، کار تجهيز کارگاه تلمبه خانه هاي شماره 1 و 3 که در برنامه بهره برداري زودهنگام قرار دارند، تلمبه خانه هاي 2 و 4 به اتمام رسيده و عمليات اجرايي آنها شروع شده است.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت ضمن اعلام شروع فعاليت مهندسي تفصيلي در همه گستره ها گفت: از اواسط شهريورماه نيز عمليات حمل بخشي از لوله ها به سايت آغاز مي شود.
وي با تاکيد بر بهره گيري حداکثري از توان و ظرفيت هاي داخلي در طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره جاسک و پايانه مربوطه گفت: مقرر شده به کارگيري سرمايه انساني در اين طرح، با اولويت نيروهاي بومي از سه استان بوشهر، فارس و هرمزگان صورت پذيرد.
به گفته دهقاني، فراهم آوردن امکان توليد داخلي نزديک به 60 درصد از لوله هاي طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک، اقدام بسيار بزرگي از سوي شرکت متن است که در زمينه جامه عمل پوشاندن به رونق توليد انجام مي شود.
وي افزود: به منظور تامين لوله هاي مورد نياز طرح احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک، براي نخستين بار توليد شمش، تختال و ورق، متناسب با استانداردهاي مورد نياز از سنگ معدن آهن فراهم شده است. اين زنجيره بزرگ با توليد شمش، ورق و لوله طبق استانداردهاي روز دنيا (API 5L) و (NACE) در سه کارخانه بزرگ کشور در استان هاي اصفهان و خوزستان تشکيل مي شود.
دهقاني گفت: از اين تاريخ، صنعت نفت مي تواند بخشي از لوله هاي سرويس ترش و شيرين با مشخصات يادشده در ضخامت هاي بالاتر از 12 و کمتر از 20 ميلي متر را از اين زنجيره تامين کند. در اين فعاليت عظيم، سه کارخانه بزرگ ايراني براي توليد شمش/ تختال، تبديل تختال به ورق و توليد ورق به لوله به کار گرفته شده اند.
وي با بيان اينکه اين اقدام از خروج 200 ميليون يورو ارز از کشور جلوگيري کرده است، افزود: وزارت نفت، سنگ اول بي نيازي به اين محصول را به ميزان سالانه صدها هزار تن بنا مي نهد و اين موضوع زماني اهميت مضاعف مي يابد که بدانيم شرکت هاي سازنده داخلي در سال هاي اخير با مشکلات بسياري در سطح ملي مواجه بوده اند و بالاتر از آن تنگناي تحريم ظالمانه و جنگ اقتصادي موجب کاهش تحقق پذيري اين طرح شده بود.
مديرعامل شرکت« متن » پيش از اين در گفت وگو با شانا اعلام کرده بود: مناقصه هاي بخش هاي مختلف اين پروژه برگزار و غالب آنها به مرحله قرارداد رسيده است. قراردادهاي احداث ايستگاه ها به پيمانکار واگذار شده و عمليات زيربنايي و آماده سازي سايت در حال انجام است؛ عمليات اجرايي پروژه احداث مخازن هم که قرارداد آن مهرماه پارسال امضا شد، آغاز شده و عمليات لوله گذاري هم کليد خورده است.
بر اساس اين گزارش، انتقال روزانه يک ميليون بشکه انواع نفت خام سبک و سنگين ميدان هاي جنوب غربي کشور به سواحل جنوب شرقي، ذخيره سازي و صادرات آن از طريق پايانه جديد جاسک، تضمين استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدايي از پايانه هاي صادراتي و متنوع کردن آن، امکان تأمين خوراک پالايشگاهي برنامه ريزي شده براي احداث در سواحل مکران، فراهم سازي زمينه براي سرمايه گذاري و اجراي طرح هاي صنايع پايين دستي و توسعه پايدار مناطق محروم جنوب شرقي کشور از جمله اهداف اجراي طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک است.
با تثبيت پمپ درون چاهي محقق شد
سرپرست طرح توسعه ميدان ياران شمالي در شرکت متن، از تثبيت پمپ درون چاهي (ESP) در چاه شماره 4 اين ميدان مشترک خبر داد و گفت: با تثبيت و راه اندازي دائمي اين پمپ، يک هزار بشکه به توليد اين ميدان مشترک افزوده شده است. محمدعلي اژدري افزود: پس از ترخيص دکل و تکميل تاسيسات سرچاهي، پمپ درون چاهي مستقر بر چاه شماره 4 ميدان ياران شمالي به صورت دائم راه اندازي شده است. وي با بيان اينکه اين پمپ در عمق حدود 2300 متري در درون لوله آستري هفت اينچي نصب شده، ادامه داد: پمپ مربوطه پس از گذشت 48 ساعت از راه اندازي دائمي، در شرايط تثبيت شده اي (Stable) قرار گرفته است. بر اساس اين گزارش، قطر خارجي اين پمپ 4 اينچ و طول مجموعه پمپ حدود 17 متر است و عملکرد اين پمپ، راهنماي مؤثري در انتخاب و به کارگيري روش هاي نگهداشت توليد و ازدياد برداشت از چاه هاي مخازن سروک ميدان هاي غرب کارون خواهد بود. تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت پيش از اين، ضمن اعلام خبر نصب اين پمپ در چاه شماره 4 ميدان ياران شمالي، اعلام کرده بود که طبق روال طبيعي، بايد منتظر نتايج عملکرد پمپ ماند که با توجه به صحبت هاي سرپرست طرح، عملکرد اين پمپ رضايت بخش گزارش شده است. طرح توسعه ميدان نفتي ياران شمالي با ظرفيت توليد روزانه 30 هزار بشکه نفت، آبان ماه سال 95 افتتاح و پس از مدتي با افت توليد روبه رو شد که به اين منظور، استفاده از پمپ هاي درون چاهي براي افزايش دوباره توليد ميدان در دستور کار قرار گرفت و نخستين پمپ درون چاهي، تيرماه پارسال در چاه شماره 14 اين ميدان نصب شد که عملکرد آن به دليل مشکلات فرايندي دوام چنداني نداشت. به نظر مي رسد عملکرد دومين ESP نتايج مطلوبي به همراه دارد و در مسير نگهداشت و افزايش توان توليد اين ميدان مشترک موثر خواهد بود.
مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران خبرداد
مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران از توليد روزانه 810 ميليون مترمکعب گاز طبيعي در کشور خبر داد و گفت: ايران از لحاظ حجم انتقال گاز در جهان بي رقيب است. مهدي جمشيدي دانا با بيان اينکه ديسپچينگ، مغز متفکر شرکت ملي گاز ايران است، گفت: زنجيره تامين گاز طبيعي شامل سه سطح اصلي توليد، انتقال و توزيع است که نيازمند هماهنگي لحظه اي و عملياتي هستند و مديريت، هماهنگي و راهبري اين زنجيره عظيم به عهده مرکز ديسچينگ شرکت ملي گاز ايران است.
وي با اشاره به اينکه مرکز ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران شبکه عظيم گازرساني در سراسر کشور را از درون مرکز مديريت زير نظر دارد و با وجود اطلاعاتي که در ثانيه به روز مي شود، مي تواند مسائل مربوط به توزيع و گازرساني در همه نقاط کشور را کنترل کند، اظهار کرد: مرکز ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران ميزان توليد و انتقال گاز در سراسر کشور را نيز کنترل مي کند، بر اين اساس، اکنون روزانه بيش از 810 ميليون مترمکعب گاز طبيعي معادل بيش از 5 ميليون بشکه نفت خام در کشور توليد، منتقل و توزيع مي شود.
به گفته مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران، کشور ما با در اختيار داشتن بيش از 39 هزار کيلومتر خطوط لوله فشار قوي، 82 ايستگاه تقويت فشار گاز، 296 دستگاه توربوکمپرسور و ديگر تاسيسات گازي در خاورميانه از لحاظ حجم تاسيسات بي نظير است، همچنين شبکه انتقال گاز ايران از لحاظ حجم خطوط و تاسيسات در آسيا اول و در جهان چهارم است، ضمن آنکه ايران از لحاظ حجم انتقال گاز در جهان بي رقيب است.
آغاز توليد فاز نخست يوتيليتي پتروشيمي لردگان
محسن محمودي، مديرعامل پتروشيمي لردگان با اعلام اين خبر گفت: فاز نخست يوتيليتي (سرويس هاي جانبي) اين مجتمع پس از گذراندن تمامي تست هاي مربوطه فعاليت خود را شروع کرده که اين فرآيند براي راه اندازي فازهاي بعدي ضروري است. فاز نخست يوتيليتي شامل واحدهاي آب خام، آب بدون املاح، هوا و نيتروژن، برج هاي خنک کننده، اتاق کنترل، ايستگاه برق، واحد بخار و فلر است.
وي با بيان اينکه اين بخش از پروژه داراي ويژگي و فرايند خاصي است و هم اکنون امکان نصب و راه اندازي آن در داخل وجود دارد، افزود: در شرايط سخت کنوني، يوتيليتي پتروشيمي لردگان با بهره گيري از دانش بومي و نيروي متعهد متخصص وارد مدار توليد شده است.
مديرعامل پتروشيمي لردگان اظهار کرد: با توجه به موقعيت خاص، اين شرکت يکي از پتروشيمي هاي ويژه در کشور است که به دليل نبود زيرساخت هاي صنعتي لازم با اتکا به مجموعه توانمند خود گام هاي بزرگي در صنعت پتروشيمي برداشته است.
شرکت پتروشيمي لردگان يکي از شرکت هاي تابع گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان است که در زميني به مساحت 100 هکتار در منطقه فلارد (55 کيلومتري شهر لردگان) شهرستان لردگان واقع در استان چهارمحال و بختياري در حال ساخت است. اين مجتمع ظرفيت توليد سالانه 1073 هزار تن اوره و 677 هزار تن آمونياک را خواهد داشت که بخش عمده اي از آمونياک توليدي براي توليد اوره در داخل مجتمع مصرف مي شود و 74 هزار تن به صورت مازاد براي عرضه مستقيم به بازار در نظر گرفته شده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در اطلاعيه اي اعلام کرد: «با توجه به اينکه تعداد کارت هاي سوخت موجود در باجه معطله يک ميليون و 100 هزار عدد است، به اطلاع هم وطنان عزيز مي رساند براي آگاهي از وضع صدور کارت سوخت خود مي توانند:
1- با مراجعه به سايت epolic.ir و وارد کردن شماره پلاک خودرو، بارکد پستي کارت سوخت خود را دريافت کنند.
2- سپس با درج بارکد در لينک سايت post.ir، کد رهگيري مرسوله پستي را دريافت و با همراه داشتن مدرک شناسايي معتبر مالک خودرو و مدارک شناسايي وسيله نقليه، به اداره پست مراجعه کنند».
صفر تا صد عملکرد شرکت ملي حفاري ايران در گفت وگو با سيد عبداله موسوي
مشعل تحقق عمليات حفاري و تکميل 41 حلقه چاه نفت و گاز، دو هزار و 300 عمليات خدمات فني و مهندسي به چاه ها و اجرايي شدن قرارداد پروژه هاي جديد همسو با پاسخگويي مناسب به مسؤوليت هاي اجتماعي در چهار ماه نخست امسال، از موارد مهمي است که در تشريح عملکرد سال اخير شرکت ملي حفاري ايران از سوي سيد عبداله موسوي، مديرعامل اين شرکت اعلام شد.
اهميت شرکت ملي حفاري ايران که از لحاظ حوزه فعاليت، يکي از بزرگترين شرکت هاي تابعه شرکت ملي نفت ايران محسوب مي شود، ناگفته پيداست؛ وقتي گستره جغرافيايي آن از شمالي ترين منطقه سرخس و خانگيران، مناطق مرکزي، غرب و جنوب غربي ايران تا جنوبي ترين نقاط خليج فارس، ميدان پارس جنوبي و حتي ميادين مشترک با کشورهاي همسايه را مرور مي کنيم. اين شرکت از نظر تنوع خدمات، در تمامي استان هايي که امکان استحصال نفت و گاز در آن وجود دارد، قادر به ارائه خدمات حفاري انواع چاه هاي اکتشافي، توصيفي، توسعه اي، تعميري و تمامي خدمات جنبي حفاري است. به عبارت ديگر کارکنان اين شرکت در تمامي اين بخش ها مشغول تلاش و فعاليت هستند.
موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران که از مديران با سابقه صنعت نفت کشور است، از سال 59 فعاليت خود را در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب آغاز کرد و در کارنامه او مديريت شرکت هاي مختلف از جمله شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، نفت و گاز آغاجاري، نفت و گاز مارون و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب وجود دارد.
او در گفت وگو با «مشعل» به واکاوي عملکرد مجموعه مديريت هاي اين شرکت در بخش هاي عمليات حفاري، خدمات يکپارچه فني و مهندسي، خدمات، بازاريابي، ورود به پروژه هاي ميدان محور و همکاري و همياري مستمر با ستاد بحران استان خوزستان در موضوع سيلاب اوايل امسال پرداخت و اين مساله را مورد تاکيد قرار داد که تحقق اين برنامه ها حاصل همدلي، انسجام و تلاش بي وقفه مجموعه مديران و کارکنان سختکوش اين سازمان است.
از نکات مهم در اين گفت وگو طراحي و تهيه سامانه جامع دستمزد و مزاياي کارکنان ارکان ثالث (HRM)، توسعه سيستم هاي نرم افزاري، فرايند نگري، کاربست سيستم هاي نوين در اجراي قراردادها، تدوين منشور اجرايي در بخش هاي ساختاري، مالي، اداري و... شرکت است که در ادامه مي آيد.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران ابتدا در زمينه تشريح اقدام هاي انجام شده در بخش عمليات حفاري طي 4 ماهه نخست سال توضيح داد: «در اين مدت متخصصان شرکت موفق به حفر و تکميل 41 حلقه چاه نفت و گاز و نزديک به 51 هزار متر حفاري در مناطق نفت خيز خشکي و دريايي کشور شدند. از اين تعداد چاه 17 حلقه توسعه اي / توصيفي و 24 حلقه تعميري تکميلي بوده که در گسترده عملياتي شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت مناطق مرکزي، نفت فلات قاره، مهندسي و توسعه نفت و در قالب پروژه اي به ثمر نشسته است.»
موسوي همچنين اجراي دو هزار و 300 مورد خدمات يکپارچه صنعت حفاري به شرکت هاي نفتي از سوي دو مديريت خدمات فني و خدمات ويژه حفاري را از فعاليت هاي شرکت در اين دوره عنوان و اظهار کرد: «با توجه به تنوع خدمات جانبي حفاري که بيش از 20 عمليات با تعاريف تخصصي خاص است، اين حجم عمليات قابل توجه بوده؛ اما ظرفيت هاي شرکت در اين بخش بسيار بالا است و از اين رو رايزني با شرکت هاي زير مجموعه شرکت ملي نفت ايران و همچنين بخش خصوصي با جديت دنبال مي شود و نتايج خوبي نيز در بر داشته است.»
وي با بيان اينکه ارائه عمليات حفاري چاه ها به موازات خدمات يکپارچه فني از ويژگي هاي انحصاري شرکت است، گفت: «در اين ارتباط، روزآمدي تجهيزات و آموزش نيروها با فناوري هاي جديد، استفاده حداکثري از ظرفيت هاي شرکت با تکيه بر توانمندي هاي داخلي در عرصه ساخت قطعات و تجهيزات کاربردي و همکاري با شرکت هاي بهره بردار نفتي و حفاري بخش خصوصي در دستور کار قرار دارد.»
موسوي در خصوص شتاب بخشيدن به اجراي پروژه هاي کليد در دست و ورود به پروژه هاي جديد ميدان محور توضيح داد: «در چهار ماه امسال، پروژه حفاري هفت حلقه چاه در ميدان نفتي آذر در استان ايلام در غرب کشور که از سوي شرکت نفت مناطق مرکزي به ملي حفاري واگذار شده بود، به اتمام رسيد و متعاقب آن حفاري پنج حلقه چاه در ميدان نفتي نفت شهر در استان کرمانشاه از سوي آن شرکت از طريق مناقصه به شرکت ملي حفاري محول شد که هم اينک عمليات حفاري اين چاه ها وارد فاز اجرايي شده است.»
وي افزود: «در حالي که حفاري 3+20 حلقه چاه در ميدان نفتي آزادگان جنوبي با حفر و تکميل چاه ها و واگذاري آن به شرکت متن به عنوان مجري طرح توسعه اين ميدان صورت گرفته و تنها مراحل تکميل نهايي يک حلقه چاه در دست اجراست، عمليات حفاري 10 حلقه چاه جديد نيز در سال جاري اجرايي شده است و پروژه هاي حفاري 22 حلقه چاه در فاز 14 طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي با اتمام عمليات حفاري چاه ها و تکميل و تحويل 14 حلقه چاه به شرکت نفت و گاز پارس به نتيجه مورد نظر کارفرما رسيده است.»
موسوي ادامه داد: «اجراي پروژه حفاري و تعمير 14 حلقه چاه در حوزه عمليات شرکت نفت و گاز اروندان، آغاز عمليات اجرايي حفاري هفت حلقه چاه در ميدان نفتي گچساران در قالب قرارداد با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در چارچوب طرح حفظ و نگهداشت و افزايش توليد و دنبال کردن اجراي حفاري 6+8 حلقه چاه اکتشافي که از سوي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در قالب دو پروژه به اين شرکت واگذار شد و هم اکنون حفاري چهار حلقه چاه با اختصاص چهار دستگاه حفاري سنگين خشکي در دست اقدام است، از ديگر فعاليت هاي شرکت در بخش تحقق پروژه هاي EPDS به شمار مي آيد. »
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران، رايزني و بازايابي در اين حوزه را يادآور شد و تصريح کرد: «انعقاد تفاهمنامه و توافقنامه همکاري با چند شرکت بخش خصوصي از جمله انرژي دانا و شرکت توسعه صنايع نفت و انرژي، مبادله توافقنامه با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و دانشگاه صنعت نفت در بخش هاي زمين شناسي و همکاري هاي علمي آموزشي با دانشگاه آزاد اسلامي شاخه خراسان رضوي را از ديگر اقدام هاي شرکت معرفي کرد که اجرايي شده يا در حال اجرايي شدن است.»
وي به قرار داد ساخت 300 قطعه و تجهيزات کاربردي در صنعت حفاري با شماري از شرکت هاي سازنده و صنعتگران داخلي با هدف حمايت از ساخت داخل و همسو با سياست هاي اقتصاد مقاومتي اشاره کرد و گفت: «توفيق بومي سازي سامانه بالابري دستگاه حفاري شهيد مدرس، طراحي و ساخت نمايشگر و هشدار دهنده جرثقيل هاي سنگين، طراحي و ساخت دومين مجموعه گرداننده فوقاني دستگاه هاي حفاري، از موفقيت هاي اين شرکت در سال جاري محسوب مي شود. »
موسوي، طراحي و تهيه سامانه جامع دستمزد و مزاياي کارکنان ارکان ثالث (HRM)، توسعه سيستم هاي نرم افزاري، فرايند نگري، کاربست سيستم هاي نوين در اجراي قراردادها، تدوين منشور اجرايي در بخش هاي ساختاري، مالي، اداري و... شرکت، تشکيل کارگروه هاي تخصصي در موضوعات مختلف عملياتي، فني و ستادي از جمله توجه بيش از پيش به انضباط مالي، اداري، ايمني، بهداشت و محيط زيست، بهينه سازي هزينه ها، ايجاد توازن ميان درآمدها و هزينه ها، اصلاح ساختار و حذف سمت هاي مجازي، پيگيري رفع مشکلات کارکنان و ايجاد زمينه هاي افزايش انگيزش با محوريت توجه به خدمات رفاهي و فرهنگي را از اقدام هاي انجام شده با هدف رشد و تعالي شرکت و کلان نگري و حفظ و ارتقاي جايگاه سازمان در پاسخگويي به نيازهاي صنعت نفت کشور دانست و گفت:« به موازات اين امور، توجه ويژه به آموزش هاي تخصصي و عمومي منابع انساني و افزايش سطح دانش فني کارکنان در سطوح مختلف مورد تاکيد بوده است. »
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با بيان اينکه فعاليت هاي صورت گرفته در ماه هاي اخير براساس مطالعات جامع و حاصل خرد جمعي مديران و مسؤولان رده هاي مختلف سازماني است، افزود: «يکي از مباحث مهم در سال جاري، ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت در موضوع مقابله با بحران سيلاب و کاهش تبعات آن که در نتيجه بارندگي هاي شديد اوايل تا اواسط فصل بهار امسال به وقوع پيوسته است که شرکت ملي حفاري ايران حسب وظايف سازماني و تاکيد وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران بنا به اظهار نظر مقامات عالي استان و مديريت ستاد بحران خوزستان، در کنار ساير دستگاه هاي اجرايي و امدادي، به نحو شايسته نسبت به بسيج امکانات و تجهيز و بهره گيري از متخصصان عملياتي و پشتيباني اقدام کرد.»
وي اختصاص بيش از 350 دستگاه کمپرسي، لودر، بلدوزر، گريدر، بيل مکانيکي، خودروهاي کشنده سنگين و تريلر، آمبولانس و خودروهاي سبک کمک دار و دستگاه هاي پمپاژ قوي، پمپ هاي رودخانه اي، استفاده از خدمات بالغ بر 700 نفر از کارکنان بخش هاي عملياتي، پشتيباني و لجستيک، خدمات، مديريت اچ اس اي، پدافند، فوريت هاي پزشکي، پايگاه مقاومت بسيج و ساير بخش ها را براي ايجاد و تقويت سيل بندها، تخليه آب هاي روان، همياري با ساکنان مناطق شهري و روستايي، تامين بخشي از نيازهاي سيل زدگان در زمينه مواد خوراکي و ايمن سازي اطراف دستگاه هاي حفاري را خلاصه اي از اقدام هاي انجام شده با هدف تحقق اين مسؤوليت ها تحت نظارت مستقيم مديريت ارشد شرکت عنوان کرد.
نادر مروتي کارشناس ارشد حوزه مشاور اجتماعي وزير نفت امروزه مسؤوليت اجتماعي بنگاه ها نه تنها بخش مهمي از ادبيات و فرهنگ شرکت ها را به خود اختصاص داده؛ بلكه بخشي از بحث هاي آكادميك، مجامع حرفه اي، سازمان هاي غيردولتي، مصرف كنندگان، كاركنان، تامين كنندگان، سهامداران و سرمايه گذاران شده است. مسؤوليت اجتماعي تشريح مي کند که شرکت ها وظيفه دارند، شهروندان خوبي باشند و با تاکيد بر تعهدات زيست محيطي و اجتماعي بيان مي دارد که شرکت ها و سازمان ها بايد با تامين نيازهاي زمان حال، بدون تعارض به توانايي نسل هاي آينده در تامين نيازهايشان بکوشند. در واقع روابط شركت ها و سازمان ها با محيط اجتماعي و محيط زيست در دهه هاي گذشته، دچار تغييرات اساسي شده است. جهاني سازي، خصوصي سازي، بازنگري مقررات و بازتعريف مرزهاي بين جامعه و بازار، اين انتظار را از شركت هاي تجاري پديد آورده كه در تامين كالاهاي عمومي، سهيم کردن توسعه جامعه در سود، توجه به منابع محيط زيستي و نيز در نظر گرفتن مولفه هاي توسعه پايدار مشاركت داشته باشند. در همين حال، رابطه شركت ها و جامعه، از حالت رابطه «كمك از بالا به پايين»، تغيير يافته و دچار يك بازنگري در نقش ها، حقوق و مسؤوليت هاي كسب و كارها در جامعه شده است. اين تغييرات، شركت ها را متوجه اين موضوع كرده كه تضمين موفقيت بلندمدتشان، نيازمند توجه بيشتر و افزايش نقش شان در حل مسائل و مشكلات محيط زيستي و اجتماعي است. به همين دليل، شركت هاي بزرگ و موفق، روز به روز توجه شان را به بحث CSR بيشتر کرده و اقدام هايي از قبيل متعهد شدن به استاندارد ها، سرمايه گذاري ها در جامعه، بهبود مستمر فعاليت ها، راضي نگه داشتن ذي نفعان و انتشار مرتب گزارش هاي عملكرد اجتماعي و محيط زيستي را در اولويت كارهاي خود قرار مي دهند. به نظر «مک ويليامز و ديگران»، مسؤوليت اجتماعي شرکت به آن دسته از اقدام هاي شرکت ها اشاره دارد که فراتر از سود و منافع شرکت بوده و وراي الزام هاي قانوني است و «خير اجتماعي» را تقويت مي کند. «هاستد و سالازار» نيز بيان مي کند که در مسؤوليت اجتماعي، شرکت بايد به گونه اي عمل کند که نه تنها منافع سهامداران، بلکه منافع گروه هاي ذي نفع در جامعه نيز تامين شود.شركت هاي نفتي و گازي، جزو پيشتازان حوزه CSR هستند. اين موضوع حداقل به اين دليل است كه اثرات منفي زياد فعاليت هاي نفتي، براحتي آشكار است و همواره از طرف افراد بومي و جامعه، اعتراض هايي به اين موضوع صورت گرفته است. اين مساله با مروري بر اخبار عمومي نقاط مختلف دنيا، براحتي قابل درك است. همچنين به نظر مي رسد که شركت هاي نفتي، براي مديريت روابطشان به جامعه، بيشتر از ساير صنايع تحت فشار باشند. عمليات توليد نفت مي تواند اثرات نامطلوبي بر محيط زيست بگذارد. همچنين بايد ذکر کرد که شرکت هاي نفتي در مقايسه با ساير صنايع، با گروه هاي محلي در تعامل بيشتري هستند. مواردي از اين دست شايد دلايل اصلي پيشتازي شرکت هاي نفتي در حوزه CSR باشد. در اين ميان، شرکت هاي «رويال داچ شل» و «بريتيش پتروليوم» به عنوان پيشگامان CSR در دنيا شناخته مي شوند. مطابق گزارش سال 2005 نشريه «فورچون»، شركت هاى بريتيش پتروليوم و رويال داچ شل به عنوان دو شركت نخست دنيا از نظر مسؤوليت پذيرى در قبال مسائل اجتماعى و زيست محيطى معرفى شدند. شركت نفتي بريتيش پتروليوم، از نظر ميزان مسؤوليت پذيرى در قبال مسائل اجتماعى و محيط زيستي در ميان شركت هاى اقتصادى جهان در رتبه اول قرار گرفته است. طبق اين گزارش، پس از بريتيش پتروليوم به ترتيب شركت نفتى رويال داچ شل، شركت خدماتى دافون، بانك اچ اس بى سى، كارفور، شركت اتومبيل سازى فورد، شركت الكترونيكى توكيو، الكترونيك فرانسه، شركت اتومبيل سازى پژو و شركت نفتى شورن قرار دارند. بايد توجه داشت كه گسترش ابعاد فعاليت شركت هاي نفتي در حوزه CSR به موازات افزايش انتظارات جوامع از آنها، در برخي موارد، حتي آنها را به اين سمت سوق داده كه به اقدام هاي مشاركتي با رقبايشان براي انجام مسؤوليت هاي اجتماعي دست بزنند. به هر حال، آنچه مهم است اينكه امروزه CSR بخش جدايي ناپذيري از فعاليت ها و برنامه هاي شركت هاي چندمليتي نفتي شده است.
در ادامه، مرور مختصري بر برخي تجربيات شركت هاي بين المللي نفتي در حوزه CSR شده است:
شرکت پتروناس از جمله وظایفی را که از طریق واحدهای منابع انسانی و روابط عمومی در سایر کشورها، برای زمینه سازی و ایجاد بسترهای لازم به منظور توسعه فعالیت های خود انجام می دهد، در قالب مسؤولیت اجتماعی تعریف کرده است. این خدمات اجتماعی از تهیه و توزیع مواد غذایی بین نیازمندان گـرفتــه تـا برگزاری مراسم جمع آوری اعانات و مسابقات ورزشی به نفع بیماران مختلف از جمله بیماران سرطانی را شامل می شود. همچنین این خدمات، گردهمایی های بزرگ و معتبری مانند کنفرانس های جهانی در زمینه محیط زیست یا گردهمایی برای سرمایه گذاری روی کودکان کشورهای مختلف جهان و حتی برگزاری جشن کریسمس از سوی همین شرکت نفتی برای کودکان جنگ زده و یتیم سودان جنوبی در سالیان اخیر را دربر گرفته است.
شركت بی پی در نقاط مختلف جهان، سرمايه گذاري هاي زيادي براي انجام مسؤوليت هاي اجتماعي خود انجام داده است. براي مثال مي توان به اقدام های اين شركت در كشور تركيه اشاره كرد. اقدام هایی همچون كمك به زلزله زدگان سال 1992، چاپ آلبوم عكس تركيه به ياد يكي از بزرگان عكاسي تركيه، كمك به حفظ نسل پليكان تاج دار، كاشت 30 هزار نهال در يكي از مناطق حفاظت شده تركيه، مشاركت در برنامه آموزش ترافيك به دبستاني ها، همكاري با اداره مركزي پليس برای تعليم يك تيم تئاتر به منظور اجراي برنامه در 500 مدرسه ابتدايي و آموزش مقررات راهنمايي و رانندگي به دانش آموزان، اسپانسر شدن در برنامه هاي آموزشي گوناگون و همكاري با سازمان هاي حامي محيط زيست برای كمك به حفظ نسل گونه هاي در حال انقراض. بريتيش پتروليوم، در حال حاضر بزرگترين توليدكننده سيستم هاي انرژي خورشيدي در دنياست و توانسته خود را به نام يك «شركت سبز»، تصويرسازي كند كه قطعا اقدامي همسو با استراتژي هاي مسؤوليت اجتماعي شركت بوده است. انجام تحقيقات در حوزه فناوری های انرژي خورشيدي و بادي، انجام تحقيقات در حوزه بهينه سازي مصرف انرژي در ساختمان ها و انجام تحقيقات در حوزه حداقل سازي اثرات جانبي پروژه ها از کارهایی به شمار می رود كه در شكل دهي اين تصوير سبز از شركت موثر بوده است. همچنین باید خاطرنشان کرد که این شرکت، از اولین شرکت هایی است که به بررسی چگونگی طراحی محل کار کارکنان و ارتباط آن با رضایت شغلی و عملکرد مثبت کارکنان پرداخته و افزون بر آن برای اولین بار به ارائه تسهیلاتی مانند امکانات متعدد غذاخوری، مرکز سلامت، مرکز مراقبت از کودکان و ایجاد امکانات فضای باز برای بازی فوتبال و بسکتبال اقدام کرده است.
شرکت اُ. ام. وی، برنامه توانمندسازی زنان در پاکستان را اجرا کرده است. این برنامه با هدف افزایش توانمندی زنان در جوامع گوناگون، بویژه در مناطق اجرای پروژه های عملیاتی این شرکت صورت می گیرد. در همین زمینه هدف اُ. ام. وی در پاکستان، فراهم آوردن امکان دسترسی زنان به آموزش با کیفیت و فرصت های اقتصادی برابر بوده است. این برنامه ها به زنان کمک می کند تا استانداردهای زندگی خود را بهبود بخشند. گزارش های منتشره شده از سوی این شرکت نشان می دهد که از ابتدای سال ۲۰۱۵ میلادی که این برنامه آغاز شده، حدود 1000 زن برای کسب درآمد و با هدف راه اندازی کسب و کار شخصی مورد حمایت قرار گرفته اند. این طرح در چارچوب برنامه آموزش توسعه کسب و کار و اعتبارهای خرد انجام می شود و از الزام های موفقیت هرچه بیشتر آن، این است که زنان بیشتری جذب این برنامه حمایتی شوند. بر همین اساس، این شرکت برای دو سال آینده، جذب بیش از ۲۰۰۰ زن پاکستانی را در دست اقدام دارد.
خبرهاي خوب از پژوهش و فناوري پتروشيمي در راه است
مشعل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي يکي از زيرمجموعه هاي پرکار صنعت پتروشيمي است که حداقل در يکي دو سال اخير با خبرهاي خوبي که درحوزه ساخت و تجاري سازي کاتاليست هاي جديد و راهبردي داشته، توانسته است خوني تازه آن هم در روزگار تحريم به رگ هاي صنعت نفت تزريق کند. «مشعل» با علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در مورد زمينه هاي کاري جديد اين مجموعه و برنامه هاي آتي آنها گفت وگويي انجام داده است که مشروح آن را مي خوانيد.
اوبا بيان اينکه اين شرکت برنامه ريزي پنج ساله براي فعاليت ها خود دارد و بر اساس اقدام هاي صورت گرفته و توانمندي هاي ايجاد شده، قراردادهاي تجاري سازي را منعقد مي کند و هر سال برنامه ها با توجه به اتفاقات پيراموني و بازار به روزرساني مي شوند، افزود: از سال گذشته با توجه به جدي شدن تحريمها، به صورت طبيعي بخشي از فعاليتها را به سمتي برده ايم که تحريم تاثيري روي فعاليتها و مجتمع هاي توليدي در حوزه هاي مرتبط با فعاليت اين شرکت نگذارد و در همين دوران 14 قرارداد در حوزه کاتاليستها، مواد شيميايي و فرايندها منعقد کرده ايم.
پژوهان در ادامه گفت: کاتاليست ها، مسئله مهمي براي صنعت کشور و پتروشيمي محسوب مي شود و در حال حاضر در مسئله تامين کاتاليستها و مواد شيميايي (کميکال) راهبردي و گاه انحصاري به نقاط قابل قبولي رسيده ايم و همزمان موضوع تامين دانش فني (ليسانس) توليد محصولات پتروشيمي هم به طور جدي دنبال مي شود. وي افزود: بايد توجه داشت که در تامين دانش فني يک محصول نظير متانول و توليد آن حساسيت هاي زيادي مطرح است که در اين ميان راکتور به عنوان قلب واحد اهميت زيادي دارد و عملکرد راکتورها تحت تاثير شديد کاتاليست هستند. همه شرکت هايي که ليسانس مي دهند، روي کاتاليست خود برنامه جدي دارند و اساسا بخشي از طراحي راکتورها وابسته به مشخصات و عملکرد کاتاليست هاست.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اشاره به 14 قراردادي که در سال 97 در حوزه تجاري سازي منعقد شده است، تصريح کرد: يکي از موضوع هاي مهم در حال پيگيري از سوي اين شرکت کمک براي ارتقاي دانش فني تا مرحله تجاري سازي است. در پژوهش و فناوري اصرار نداريم مستقيما همه دانش هاي فني را از صفر تا صد خودمان پيش ببريم و به دست بياوريم و در اين قراردادها علاوه بر تجاري سازي دانش هاي فني کسب شده توسط شرکت، روي تجاري سازي دانش فني ديگر شرکت ها نيز کار کرده ايم.
او مي گويد: هدف از تحريم اين است که ابتدا جلوي فروش محصولات را بگيرند، اما وقتي آنها مي بينند ما به هر نحوي کارمان را پيش مي بريم و توليدمان ادامه دارد، تلاش مي کنند تا جلوي توليدمان را بگيرند که البته موفق نمي شوند و به همين دليل ما در برخي مواقع نمي خواهيم جزئياتي را در مورد قراردادهايمان مطرح کنيم. با اين حال به عنوان مثال مي گوييم که توانستيم کاتاليست متانول را به طور کامل تجاري و ليسانس آن را به يکي از شرکت ها واگذار کنيم و آنها در حال احداث يکي از بزرگترين پلنت هاي توليد کاتاليست هستند که بالاترين ظرفيت توليد کاتاليست را در کشور و منطقه دارد.
او با اشاره به يکي ديگر از قراردادهايشان براي تامين کاتاليست يکي پتروشيمي هم مي گويد: اين پتروشيمي براي پايان سال جاري نياز به کاتاليست براي راه اندازي دارد اما لايسنسور خارجي کاتاليست را به آنها نداده و ما با توجه به اين که نياز به شارژ کاتاليست در راکتور به منظور راه اندازي ان حساسيت بالايي دارد، تلاش کرده ايم اين کاتاليست را با بالاترين کيفيت توليد کنيم. اين کاتاليست تاييديه دو شرکت بزرگ اروپايي را اخذ کرده و همين موضوع موجب اعتماد هر چه بيشتر شرکت مصرف کننده به کيفيت آن شده است.از ديرباز موضوع کاتاليست هاي پلي اتيلن را که در واحدهاي HDPE و LLDPE مصرف دارد، دنبال کرده ايم و هر دو کاتاليست را که حساسيت هاي بسيارزيادي روي مصرف و کيفيت محصول پليمري توليدي آنها وجود دارد، در مقياس هاي مختلف توليد کرده و انواع تست ها را روي آنها انجام داده ايم و اميدواريم امسال به طور کامل در مقياس صنعتي توليد شود و به صورت دائم در مجتمع هاي پتروشيمي مورد مصرف قرار گيرند.پژوهان اظهار اميدواري مي کند که تا پايان سال جاري، واحد کاتاليست سازي LL که با دانش شرکت پژوهش و فناوري طراحي شده است، از سوي يکي از شرکت هاي داخلي راه اندازي شود و ادامه مي دهد: اين واحد با پيشرفت بالا ظرفيت قابل توجهي دارد و کل نياز کشور را مي تواند پوشش دهد. اين کاتاليست، يکي از پيچيده ترين کاتاليست هاست و اميدواريم با تلاش هاي صورت گرفته تا قبل از پايان سال به راه اندازي صنعتي برسد. مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري همچنين اظهار اميدواري مي کند که توليد کاتاليست پلي پروپيلن به عنوان يکي از کاتاليستهاي وارداتي، تا انتهاي سال جاري محقق و آماده تحويل شود و مي گويد: کارهاي عملياتي اين پروژه به طور کامل انجام و اسناد مهندسي آن آماده و پروژه به 93 درصد پيشرفت رسيده است. به جز اين چند مورد در دست اجرا، برخي از قراردادها در حوزه کاتاليست هم هستند که طول مدت ساخت و نصب واحد مربوطه آنها طولاني بوده و به زمان براي راه اندازي دارند و راه اندازي و توليد آنها در سال هاي آتي محقق خواهد شد.
او با تاکيد بر اينکه تلاش مي کنيم دانش تمام کاتاليست هاي راهبردي و پر مصرف پتروشيمي را تا پايان سال 98 نهايي کنيم، تاکيد مي کند: بخش قابل توجهي از کاتاليست هاي استراتژيک به عنوان مثال مانند کاتاليست هاي پريرفورمينگ در مسير فرايند تجاري سازي هستند که بخش خصوصي آنها را توليد مي کند.در فرايندهاي پتروشيمي تغييرات تجهيزات در لايسنس ها زياد نيست ودر بسياري از موارد کيفيت بالاي محصولات شرکت هاي بزرگ بين المللي صاحب دانش نسبت به ساير شرکت ها به تغييرات در کاتاليست هاست. اين موضوع در توليد پليمرها اهميت زيادي دارد و مي بايد همواره بتوانيم کاتاليست هاي با کيفيت بهتر و مطلوبتر را توليد کنيم. به عبارتي تغيير در نسل کاتاليست ها زود به زود اتفاق مي افتد. وقتي مي گوييم کاتاليستي را ساخته ايم به معناي آن نيست که فعاليت هاي تحقيقاتي در آن حوزه تمام شده بلکه در عمل شروع کار است و همواره بايد آن کاتاليست را پا به پاي شرکت هاي خارجي به روزرساني کنيم وگرنه مجتمع هاي داخلي و خارجي ترجيح مي دهند آن کاتاليست به روز را خريداري کنند. تلاش مي کنيم براي کاتاليستهاي پر مصرف، کيفيت و قيمت اقتصادي رعايت شود تا بتوانيم با نمونه هاي خارجي رقابت کنيم، در برخي زمينه ها يکي از بزرگترين توليدکنندگان و مصرف کنندگان جهان هستيم و بازار کشش لازم را براي مافراهم مي کند، اما بايد همزمان به دنبال نسل هاي جديد کاتاليست باشيم. اگرچه در اين مدت در حوزه کاتاليست متانول با شرکت هاي بزرگي ارتباط داشتيم که به دليل تحريم ها دست ما را براي حضور در بازارهاي خارجي بستند اما همکاري با برخي از شرکت هاي مختلف خارجي همچنان ادامه دارد، اما همين موضوع تحريم سبب شده است به فکر اين باشيم که مي بايد روي پاي خودمان بايستيم.
او با تاکيد بر اينکه درعمده کاتاليست هاي مهم فرايند تجاري انجام شده يا در حال تجاري شدن هستند، مي گويد: عمده مصرف کاتاليست هاي پرمصرف داخلي شده است و با مصرف کاتاليست ها در طولاني مدت در صنعت و تبديل شدن به عنوان رفرنس، امکان حضور در بازارهاي خارجي نيز فراهم خواهد شد. در برخي موارد، ظرفيت هاي توليد کاتاليست ها بيش از ظرفيت هاي مصرف کشور است؛ به عنوان مثال مي توان به ظرفيت 1500 تن کاتاليست متانول اشاره کرد اين حجم در حال حاضر در کشور مصرف ندارد و يک سوم آن با هدف صادرات آتي بوده است.
در عين حال در حوزه کيفيت کاتاليست ها رقابت بالايي وجود دارد؛ مثلا در قيمتهاي جهاني اتيلن و پلي اتيلن تفاوت قيمت 25 تا 30 درصد است، اما در کاتاليست هاي اين محصولات تفاوت به 100 يا 200 درصد و بيشتر نيز مي رسد که قابل توجه است. با توجه به ارزش افزوده بالاي توليد کاتاليست ها، رقابت جدي در کيفيت اين محصولات در جهان وجود دارد. خوشبختانه در توليد داخلي برخي کاتاليست ها علاوه بر کيفيت مناسب و رقابتي، امتيازهاي ويژه اي نيز داريم.به عنوان نمونه در کاتاليست متانول ماده اوليه مس و روي است و ايران يکي از صادر کنندگان مس و روي است و ما شرايط خوبي براي رسيدن به قيمت مناسب مواد اوليه داريم و اين مي تواند امتياز خوبي براي ما باشد.
پژوهان اظهار اميدواري مي کند که در سال هاي آتي ظرفيت صادرات در حوزه کاتاليست ها فراهم شود اما تاکيد دارد که عوامل زيادي مثل قيمت، کيفيت و شرايط پيراموني در اين موضوع دخالت دارد. کاتاليست ها، کالاي خاص و راهبردي هستند که در منطقه خودمان بازار مصرف خوبي دارد اما رقابت شديدي در بازار وجود دارد. ما مذاکراتي با کشورهاي منطقه از جمله روسيه شروع کرده ايم تا بتوانيم کاتاليست متانول و پلي اتيلن را معرفي کنيم، اما بايد توجه داشت که در صادرات اين محصولات همه موضوعات فني نيستند و موضوعات پيراموني زيادي وجود دارد اما من بسيار اميدوار هستم که در آينده نه چندان دور امکان صادرات برخي از اين محصولات فراهم شود.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي درباره صرفه اقتصادي استفاده از کاتاليست داخلي براي صنعت پتروشيمي هم مي گويد: در برخي از کاتاليست ها ي «هايپرفورمنس» تفاوت قيمت مواد اوليه و محصول نهايي حتي300 تا 500 درصد است و در مجموع کاتاليستها حاشيه سود بالايي دارند. بسياري از شرکت هاي خارجي همچون هالدرتاپسو که توليد کننده کاتاليست متانول هستند، ممکن است ليسانس متانول را به ما بدهند، اما هيچگاه ليسانس نسل جديد کاتاليست خود را به کسي نمي دهند و دليل آن ارزش افزوده بالاي توليد به آنها و تاثيرآن در طراحي واحدهاي توليد متانول است.
او با بيان اينکه پتروشيمي ها به شکل طبيعي تمايل دارند مصرف همان محصولي را که تاکنون موفق و بدون اشکال بوده است، ادامه دهند و ريسکي در توليد نداشته باشند، مي افزايد: اين ما هستيم که بايد با توليد محصولات با کيفيت بالا آنها را قانع کنيم محصولاتمان قابل اعتماد است. آنچه شرايط کار پژوهش و فناوري را متمايز کرده اين است که در بيشتر موارد امکان تست کاتاليست ها و مواد شيميايي را با شرايط مشابه پلنت صنعتي دارد و به همين دليل ريسک مصرف براي شرکت ها پايين مي آيد و آنها مي توانند به ما اعتماد کنند.
در شرايط کنوني مسئله تحريم، اثر زيادي در تمايل شرکت ها به استفاده از محصولات داخلي دارد، اگر شرکت هاي داخلي يکبار اين محصولات را مصرف و مشاهده کنند که همه نتايج، مشابه نمونه خارجي است، آنگاه ديگر از محصول خارجي استفاده نمي کنند. همه تلاش ما هدايت آنها به سمت همين تجربه اولين بار براي شرکت ها و به دست آوردن همين اعتبار است. برند سازي در اين حوزه کار بسيار سخت و زمان بري است که بايد در طول ساليان به دست بيايد اما هر جا اين اولين بار اتفاق بيفتد ديگر خريد ادامه دارد.
پژوهان مي گويد: بهترين راه و ابزار براي برند سازي، همين مصرف در واحدهاي توليدي و مشاهده بازخوردهاي مثبت آن است، ضمن اينکه در اين حوزه مشتري زيادي وجود ندارد، به عنوان نمونه اگر کاتاليست در يک مجتمع استفاده و مورد قبول باشد، ديگر خيالمان راحت است که بازار دارد. چون تعداد مجتمع ها محدود و ارتباط خوبي بين آنها برقرار است و مي توان نتايج حاصله در يک واحد را در اختيار ديگر واحدها قرار داد و يعني اين روند استفاده از محصول داخلي دومينووار پيش مي رود و همه سختي در شکستن اولين سد است.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، يکي از مهمترين رسالتهاي اين مجموعه را تامين دانش فني محصولات توليدي و به عبارتي حوزه فرايندي اعلام مي کند و مي گويد: هم اکنون در هفت حوزه توليد متانول، الفين، پلي اتيلن سنگين، پلي پروپيلن، آمونياک، تبديل متانول به پروپيلن و نيز تبديل متانول به الفين فعاليت جدي داريم و قراردادهايي را تاکنون منعقد کرده ايم. اخيرا هم به دنبال قرارداد با چندشرکت براي واگذاري دانش هستيم که يکي از مهمترين اين موارد، پلي اتيلن هاي دانسيته و پلي پروپيلن است که بسيار فعال هستيم و امکان ارائه ليسانس و اسناد مهندسي را داريم. او درباره همکاري با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ هم تصريح مي گويد: در شرکت پژوهش و فناوري يا دانش فني را ايجاد و واگذار مي کنيم و يا به شرکت هاي مختلف از جمله شرکت هاي دانش بنيان کمک مي کنيم تا دانش آنها به بلوغ لازم براي تجاري سازي برسد و بعدا هم در تجاري سازي به آنها کمک مي کنيم.
او با بيان اينکه در موارد محدودي خودمان مستقيما براي توليد کاتاليست وارد مي شويم، مي گويد: در برخي موارد که خودمان وارد توليد شديم دليل آن بود که راه اندازي پلنت اصلي توليد کاتاليست با زمان نياز واحد به کاتاليست همخواني نداشت و تصميم بر اين شده که واحد موجودمان را اصلاح و کاتاليست مورد نظر را در آن توليد کنيم.
پژوهان با تاکيد بر اينکه براي حضور استارت آپ ها در صنعت نفت و به خصوص در حوزه پژوهش و فناوري پتروشيمي فضاي کار زيادي وجود دارد اما در حوزه شيمي هنوز فعاليت جدي شکل نگرفته است، مي افزايد: موضوع استارت آپ ها بسيار جديد هستند و در حال حاضر به دنبال انعقاد تفاهم نامه اي با دفتر همکاري هاي رياست جمهوري هستيم که بانک اطلاعاتي بسيار قوي دارند و اميدواريم از طريق ارتباط با شرکت هاي دانش بنيان و استفاده از ايده هاي آنها بتوانيم تاثير مثبتي در صنعت بگذاريم. يکي ديگر از اقدام هاي پژوهش و فناوري ايجاد ارتباط با دانشگاه هاست و ساز و کاري وجود دارد تا کساني که ايده در دانشگاهها دارند، حمايت شوند. يکي از راهها، حمايت از پايان نامه هاي کارشناسي ارشد و دکتري است. بسياري از ايده ها مي توانند در همين قالب مورد حمايت و بررسي قرار گيرند.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اعلام اينکه هفت قرارداد از 14 قرارداد سال گذشته با شرکت هاي دانش بنيان بوده است، مي گويد: هنوز با شرکت هاي استارت آپي ارتباط جدي در اين حوزه نداشته ايم؛ اين شرکت ها در حوزه ها ديگر فعال بوده اند اما در حوزه شيمي هنوز فعاليت جدي صورت نگرفته است. در مورد بسياري از اين شرکت ها ما زمينه هاي فعاليت و شرايط آزمايشگاهي و تست ميداني و عملياتي را به آنها مي دهيم و اگر موفق باشند براي تجاري سازي همراهيشان مي کنيم. يکي از بحث هايي که با همين شرکت ها داريم افزايش کانورژن واحد هاي الفين است که حتي اگر 2درصد در واحد الفين راندمان را بيشتر کنيم، در يکي از پلنت ها اين عدد به 40 هزار تن افزايش توليد مي رسد که يعني 40 ميليارد تومان در سال. البته اين موضوع در دست بررسي و نتايج آن در سال جاري نهايي سازي خواهد شد.
پژوهان با اعلام اينکه براي ليسانس سه محصول HD، PP، MTP مشاور خارجي داشتيم که بعد تحريم کار را رها کردند، تاکيد مي کند: ما کار را ادامه داديم و اين دانشها را در مجموعه خودمان به دست آورديم و همين حالا هم تهيه اسناد مهندسي يک پلنت 470 هزار تني تبديل متانول به پروپيلن را در دستور کار داريم. نکته مهمي وجود دارد اين است که تامين مالي پروژه هاي فرايندي توسط سرمايه گذار سخت است و احداث اين واحدها نياز به اعداد و ارقام بالايي دارد ؛ واقعيت اين است که وجود مشاور خارجي به سرمايه گذار قوت قلب مي دهد و به نظر من 90 درصد نقش حضور مشاور خارجي به همين دليل است. حضور و همراهي شرکتي که در دنيا چندين پلنت ساخته، براي سرمايه گذار قوت قلب است و حتي اگر تحريم نبوديم هم اين تمايل به حضور مشاور خارجي وجود دارد. اما بايد توجه داشت که شرکت هاي بزرگ هيچ گاه دانش روزشان را به ما نمي فروشند و معتقد هستد که ما بايد همواره يک پله از آنها عقب باشيم. اگر نتوانيم دانش فني توليد کنيم همواره آنها محصول با کيفيت مناسب تر و قيمت پايين تر توليد مي کنند و حاشيه سود خودشان را دارند و ما بايد به دنبال آنها باشيم. اين شرايط هم تنها مربوط به ايران نيست و همه کشورها اين شرايط را دارند. از اين رو براي رقابت کيفي و اقتصادي در دنيا بايد صاحب دانش بود.
او به قراردادهاي اين مجموعه در حوزه فرايندها اشاره کرده و مي گويد: در حوزه HD، PP، MTPمتمرکز هستيم و ادعاي توليد دانش را داريم و حتي اسناد مهندسي را آماده کرده ايم اما مهم اين است که سرمايه گذاري که اين پتانسيل سرمايه گذاري را داشته باشد، محدود است و اين مسئله خلاء اصلي ما در اين مدل از قراردادهاي تجاري است. تاکنون بارها همکاري مشترکي بين دانشگاه، شرکت خارجي و شرکت پژوهش و فناوري وجود داشته و دانش فني هم ايجاد شده است و قابل رقابت با محصول خارجي است اما به عنوان مثال براي به توليد رسيدن پروپيلن از متانول حداقل به 450 ميليون دلار سرمايه گذاري نياز داريم. در واقع يکي از گلوگاه هاي عدم تجاري سازي محصولات ما در اين عرصه همين موضوع است.
پژوهان با بيان اينکه ما هم منتظر نمي مانيم و با پيگيري هاي صورت گرفته اميدوار هستيم در چند ماه آينده يک قرارداد HD با يکي از مجموعه ها منعقد کنيم، مي افزايد: برخي شرکت ها که ظرفيت سرمايه گذاري دارند، شناسايي شده اند، اما بايد در اين حوزه با حساسيت بيشتر جلو رفت.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري در ادامه از قرارداد مشترک پنج ساله اين شرکت با دانشگاه ها هم ابراز رضايت مي کند و ادامه مي دهد: غالب اين قراردادها در فاز اول به حدود 100 درصد رسيده اند. دليل عقب ماندن به لحاظ اجرايي هم اين بود که ادبيات ما در صنعت و آنها در دانشگاه قدري متفاوت بود که حالا اصلاح شده است و مشکلي وجود ندارد. اين پروژه ها در برخي موارد مثل پروژه الفين و پايين دست پروپيلن از ديگر پروژها جلوتر هستند. پژوهان با اعلام اينکه حمايت از شرکت ها و قراردادهاي اين مجموعه غالبا به صورت «حق روياليتي» است، تاکيد مي کند: توافق ما به اين صورت است که بايد توليدي اتفاق بيفتد و از توليد در بازه زماني نسبتا طولاني، درصد مشخصي را دريافت کنيم. مواردي بوده که با فروش ليسانس پولي دريافت کنيم اما معمولا با روش اول درآمد کسب مي کنيم.
مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي تاکيد مي کند: اگر بسياري از اين اقدام ها در صنعت پتروشيمي از قبل انجام نمي شد و تحريم ها زودتر اتفاق مي افتاد، تحريم ها فقط در حوزه کاتاليست ها مي توانستند کل پتروشيمي را فلج کنند. او در توضيح اين موضوع مي گويد: عملا از سال 81 کارهاي زيادي شروع کرديم و در برخي سال ها شدت کار بيشتر و کمتر بوده است و اينطور نيست که در يک برهه زماني خيلي کوتاه بتوان در حوزه دانش فني کاري را شروع کرد و جواب گرفت. به هر تقدير کسب دانش فني به زمان نياز دارد و خوشبختانه اين اقدام از قبل شروع شده و اين توانمندي ها ايجاد شده است.
کاتاليست شايد از نظر هزينه دو درصد از کل کار پروسه توليد راه هم نداشته باشد اما گلوگاه آن پلنت صنعتي است و اگر نباشد توليد اتفاق نمي افتد و به راحتي هم قابل جايگزين نيست. خوشبختانه با اقدام هايي که از قبل صورت گرفته است، امروز شاهد آن هستيم که تحريم در عمل تاثيري در توليد ندارد و عملا هر کاتاليستي که تحريم مي شود، در داخل کشور قابل توليد و تامين است. او با اعلام اينکه کل کاتاليست مصرفي کل کشور حدود 400 تا 450 ميليون دلار در سال براورد مي شود، مي گويد: بيش از 50 درصد کاتاليست ها داخلي سازي شده که همه آنها جزء کاتاليست هاي پرمصرف بوده اند.
در حال حاضر روي سه کاتاليست و دو فرايند در حال کار هستيم؛ به عنوان نمونه روي MTO (تبديل متانول به الفين)، الفين و روي متانول براي فناوري هاي مگاپلنت ها با ظرفيت يک ميليون و 650 هزار و به بالا کار مي کنيم. فناوري متانول تا ظرفيت يک ميليون تن در سال را داريم و براي تامين دانش فني با ظرفيت بالاتر کار مي کنيم.
وي تاکيد دارد که تحريم در حوزه کاتاليست ديگر تاثيري ندارد و تقريبا ديگر بي تاثير است و اين روند را در آمار توليد و فروش به خوبي مي توان ديد، اما براي ورود به بازار رقابت منطقه اي موضوع تحريم اهميت دارد و بايد درباره آن فکر کنيم. امسال چند قرارداد با واحدهاي مختلف براي دانش فني توليد کاتاليست ها خواهيم داشت به عنوان نمونه مي توان به دانش فني کاتاليست PZ اشاره کرد.
قطعا امسال دانش تامين کاتاليست مورد نظر را تمام مي کنيم و حتي به دنبال توليد اين کاتاليست براي تست در يکي از واحدهاي صنعتي هستيم.
دستاوردهاي صنعت پالايش گاز در قاب «مشعل»
افتتاح واحد صنعتي توليد ماده بودارکننده که در واپسين روزهاي سال گذشته از سوي رئيس جمهور انجام شد، بار ديگر نگاه ها را به سوي پيشرفت هاي کشور در عرصه بومي سازي فناوري هاي صنعت پالايش گاز جلب کرد. براي کشوري که انرژي اش گازمحور است و هيچ وقفه اي در روند توليد آن پذيرفتني نيست، پاسخگويي به نيازهاي متنوع فرآيندي، توسعه اي، بهينه سازي و آب، برق و بخار پالايشگاه هاي گاز، ضرورتي انکارناپذير است. طرح هاي پالايش گاز شرکت ملي گاز ايران با تکيه بر استعدادهاي مديريتي و اجرايي و تجهيز به دانش روزآمد دنيا تاکنون دهها دستاورد سودمند و گرانبها به صنعت گاز عرضه کرده و اکنون نيز، پروژه هاي عظيمي مانند ميترينگ و احداث مخازن ذخيره سازي را در دست اجرا دارد. موفقيت هاي درخشان اقتصادي و تکنولوژيک صنعت پالايش گاز کشور که در پرتوي تلاش هاي تحسين برانگيز فرزندان اين مرز و بوم حاصل شد و خودکفايي کشور و قطع وابستگي به شرکت هاي غربي را در يکي از دشوارترين مقاطع تاريخي رقم زد، يک بار ديگر ثابت کرد که هيچ مانع و محدوديتي نمي تواند در عزم و اراده مهندسان ايراني براي فتح افق هاي جديد در توسعه کشور خللي وارد کند. مهدي آقاجاني، سرپرست ساختمان و نصب طرح هاي پالايش گاز، در اين گفت وگو ابعاد مختلف دستاوردهاي اخير اين مجموعه پربار و موفق را تشريح کرده است که از نظرتان مي گذرد.
اين پروژه با هدف خودکفايي کشور در تامين محصول راهبردي مرکاپتان به عنوان ماده بودارکننده گاز طبيعي و به ظرفيت توليد 800 تن در سال اجرا شد و ايران را وارد باشگاه جهاني توليدکنندگان اين فرآورده کرد. ما توانستيم محصولي توليد کنيم که نسبت به محصول مشابه شرکت فرانسوي، از خلوص بالاتري برخوردار است و در قياس با توليدات شرکت روسي، از برخي فرآيندهاي پيشرفته تر و پيچيده تر سود مي برد.
احداث واحد توليد ماده بودارکننده از پروژه هاي سودآور و اقتصادي صنعت گاز محسوب مي شود، چراکه دوره بازگشت سرمايه دو تا سه سال براي آن پيش بيني شده است. امکان صادرات مازاد بر نياز داخل نيز براي اين پروژه وجود دارد و اين مهم به معناي سودآوري و خلق ثروت براي کشور و ظرفيت تصاحب بازارهاي متقاضي در منطقه است. افزون بر مزاياي ياد شده، اين فرآيند به گونه اي طراحي شده که پس از جداسازي ترکيبات گوگردي و کربني، کيفيت ميعانات گازي نيز بهبود مي يابد و ميعانات پالايشگاه با قيمت و ارزش افزوده بيشتري معامله مي شوند.
از ويژگي هاي اين پروژه، استفاده از فناوري هاي پيشرفته براي بسته بندي مركاپتان طبق موازين زيست محيطي است كه سبب مي شود فروش و توزيع اين ماده بدون آسيب به محيط انجام شود.
بيش از 1200 مدرك مهندسي در مرحله طراحي تفصيلي صادر شد كه هريک از آنها چندين بار ويرايش شدند كه نشان دهنده حجم بالاي كار در فاز طراحي است. از سوي ديگر، انواع تجهيزات خاص پروژه با دشواري بسيار تهيه شد. اين پروژه در محوطه پالايشگاه فاز يك اجرا شد كه از مهم ترين تاسيسات مجتمع گاز پارس جنوبي است، از اين رو در بخش اتصالات و اجراي خطوط زمين و زيرزمين با دقت بالايي كار كرديم. طبيعي است كه اولويت بهره بردار، تداوم توليد و اولويت ما اجراي پروژه بود كه باعث دوگانگي شده و گاهي سبب ايجاد مشكل در زمان بندي پروژه مي شد.
همان طور که مي دانيد، در فرآيند توليد گاز، مقاديري ميعانات همراه گاز نيز توليد مي شوند که بايد به نحوي ذخيره شوند. بديهي است که اگر نتوانيم ميعانات گاز توليدي پالايشگاه را ذخيره کنيم، روند توليد گاز طبيعي متوقف مي شود؛ از اين رو براي تداوم توليد گاز در پالايشگاه پارسيان، احداث مخزن ذخيره ميعانات گازي به ظرفيت 70 ميليون ليتر و در محل پالايشگاه پارسيان در دستور کار قرار گرفت. اين پروژه اکنون مراحل نهايي را طي مي کند و بنابر برنامه ريزي انجام شده، قرار است در دو فاز آماده بهره برداري شود. فاز اضطراري به گونه اي طراحي شده که در موقع لزوم، نيازهاي پالايشگاه را پوشش دهد. فاز تکميل مخزن نيز طبق برنامه در حال انجام است و برخورداري از سقف شناور، از ويژگي هاي منحصر به فرد آن است.
اين پروژه با هدف اندازه گيري كمي و كيفي گازهاي خروجي 4 پالايشگاه اصلي مجتمع گاز پارس جنوبي تعريف شده و امكان پايش آنلاين گازهاي توليدي اين مجتمع را فراهم مي كند. در واقع ما مي توانيم مزاياي پروژه ميترينگ را در دو بخش كمي و كيفي دسته بندي كنيم.
همان طور كه مي دانيد، گاز خروجي پالايشگاه ها بايد داراي مشخصات معين و به لحاظ برخي تركيبات در محدوده مجاز باشد. مقادير تركيبات گوگردي، مركاپتان ها وميزان آب و مشخصات فيزيکي هيدروکربن ها در خروجي پالايشگاه بايد مطابق استاندارد و در محدوده مشخصي باشند، هرگونه توليد غيراستاندارد و وجود تركيبات مضر در گاز خروجي مي تواند پالايشگاه را با جريمه هاي جدي مواجه كند. اين موضوع در بحث صادرات، اهميتي دوچندان دارد چرا كه كشور دريافت كننده، گاز ورودي را پايش مي كند و در صورتي كه مواد مضر فراتر از حدود استاندارد باشد، كشور صادركننده جريمه مي شود؛ از اين رو براي رديابي و كشف علت و منشا عدم رعايت هاي احتمالي و استانداردسازي خروجي پالايشگاه ها پروژه ميترينگ تعريف شد.
اين پروژه در 4 پالايشگاه به اجرا درآمده و قابليت اندازه گيري 200 - 210 ميليون مترمكعب در روز را دارد كه معادل ماكزيمم مقدار توليدي اين پالايشگاه ها به شمار مي آيد. يكي از مزاياي اصلي اين پروژه، چالش ها و كاليبراسيون تجهيزات اندازه گيري در محل است، اين در حالي است که پيشتر ميترها براي كاليبراسيون به خارج از كشور ارسال مي شد.
بحث اتصال ايستگاه هاي ميترينگ به خروجي پالايشگاه ها و خط انتقال، يکي از چالش هاي عمده در اجراي اين پروژه بود. براي قراردادن ايستگاه در خروجي پالايشگاه ناچار به اجراي عمليات برش و جوش بوديم تا گازهاي خروجي از ميتر عبور كنند. عمليات اتصال در بازه زماني محدود (Shutdown) پالايشگاه انجام شد و اجراي موفق آن تحسين همكاران پالايشگاه را برانگيخت.
تعدد ذي نفعان، از چالش هاي ديگر پروژه ميترينگ بود. معاونت ديسپچينگ شركت ملي گاز، معاونت نظارت بر صادرات فرآورده هاي نفتي وزارت نفت، شركت انتقال گاز، مديريت نظارت بر توليد، سازمان پدافند غيرعامل كشور، سازمان حراست و پالايشگاه هاي گاز از ذي نفعان دخيل در اين پروژه بودند كه هماهنگي و پيشبرد پروژه را دشوار و زمان بر مي كرد.
سيستم هاي اندازه گيري هم اكنون در پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم و پنجم در سايت يك منطقه عسلويه نصب شده اند و از آنجا كه از بهترين برندهاي ميتروآنالايزر دنيا در اين پروژه استفاده شده است، خروجي پالايشگاه ها را مي توان با دقت بسيار بالايي رصد و پايش كرد. اطلاعات دريافتي به وسيله تجهيزات اندازه گيري در اتاق كنترل پالايشگاه ها رويت و براي تصميم گيري هاي كلان به مركز ديسپچينگ شركت ملي گاز ايران ارسال مي شود. تجهيزات اصلي اين پروژه به مرحله راه اندازي و بهره برداري رسيده است و هم اکنون اقدام هاي رفع نقص تجهيزات جانبي در حال انجام است. پالايشگاه ها نيز از اجراي اين پروژه بسيار رضايت دارند، چراكه نسبت به گذشته بهتر مي توانند فرآيندهاي توليد را كنترل كنند و به لطف اطلاعات اخذ شده از آنالايزرها، توليدي كاملا استاندارد داشته باشند.
پروژه بهبود سيستم اندازه گيري کيفي ايستگاه گازي بازرگان هم اکنون مراحل انتهايي فرآيند مناقصه را طي مي کند. پروژه F & G (بهبود سيستم هاي اعلان و آشکارسازي گاز) پالايشگاه پارسيان در مرحله پيش پرداخت و شروع به کار است. همچنين پروژه توسعه پالايشگاه ايلام در مرحله نهايي فرآيند تهيه اسناد مناقصه و انتخاب مشاور قرار دارد.
پالايشگاه هاي گاز، مهم ترين ذي نفعان ما هستند. ماموريت پالايشگاه هاي گاز توليد اين انرژي، بدون حتي يک لحظه وقفه است و اين موضوع سبب مشکلات فراواني مي شود. همه مي دانيم که فعاليت هاي اجرايي در پالايشگاه ها با چه محدوديت هايي روبه رو هستند. اخذ مجوزهاي کاري با توجه به زنده بودن پالايشگاه ها، تغييرات اين تاسيسات حين اجراي پروژه ها و محدوديت در دادن خدمات آب، برق و بخار، باعث ايجاد مشکل براي پروژه ها مي شود. نکته ديگر درارتباط با چرخه کار در پروژه هاي EPC شامل انجام فعاليت، ارائه صورت وضعيت و پرداخت پول است. هريک از اين سه عنصر به هم وابسته هستند و چنانچه دچار تاخير شوند، چرخ پروژه به درستي نمي چرخد و رسيدن به اهداف پروژه با اشکال روبه رو مي شود؛ از اين رو مراقبت و رسيدگي به هر يک از اين سه عنصر اهميت بالايي دارد.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در اين صنعت، مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است. از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنايع، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که مي دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند. ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن مي تواند باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت شود. با بهره مندي از نکات درس آموزي از حوادث، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که مي تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي درس آموزي از حوادث صنعت نفت کشورمان و جهان، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه ريزش ديواره کانال و سقوط خاک دپو شده روي يکي از کارگران را مي خوانيد:
حفاري به دليل ماهيت ذاتي خطرناک از جمله عمليات با ريسک بالا محسوب مي شود و در صورت توجه نکردن به الزام هاي ايمني، همواره خطر ريزش ديواره ها و سقوط آوار در اينگونه عمليات وجود دارد. بيشتر کانال ها و مناطق گودبرداري شده به ظاهر بي خطر هستند؛ ولي در واقع مي توانند کشنده باشند. يک متر مکعب خاک تقريبا وزني معادل 1.5 تن دارد. خطر سقوط و افتادن داخل کانال، مواجهه با گازهاي سمي و کشنده، برخورد اجسام و سنگ با افراد از ساير خطرهاي مهم در حفاري و گودبرداري به شمار مي رود، از اين رو شناسايي خطرات قبل از شروع کار، استفاده از روش هاي کنترلي، توجه جدي به الزام هاي ايمني و نظارت منظم و مستمر در حين انجام کار از اهميت چشمگيري در پيشگيري از حوادث در عمليات حفاري برخوردارند.
کارگران پس از يک روز باراني براي ادامه حفاري و آماده سازي کانال به منظور احداث سازه حفاظتي لوله گاز، وارد کانالي به عمق 190 سانتي متر، طول 15 متر و عرض 120 سانتي متر شدند که روز قبل از آن حفر کرده بودند؛ ولي هنوز دقايقي از آغاز کار نگذشته بود که بر اثر نيروي وزن حاصل از خاک حفاري که به طور غير ايمن و با حجم قابل توجهي در لبه کانال دپو شده بود، ديواره کانال يکباره و ناگهاني ريزش کرد و باعث مدفون شدن يکي از کارگران پيمانکار شد. در اين حادثه به دليل ماهيت کوتاه مدت و کم هزينه پيمان مورد نظر، پيمانکار به صورت استعلام کتبي و بدون ارزيابي اچ اس اي و صرفا بر مبناي پايين ترين پيشنهاد مالي انتخاب شده بود و دستگاه نظارتي کارفرما نيز در چند روز منتهي به حادثه نظارت فيزيکي و اثر بخشي را انجام نداده بود.
ريزش ديواره کانال بر اثر وزن ناشي از خاک دپو شده در لبه کانال
دپوي خاک حاصل از حفاري در لبه کانال
نداشتن ساز و کار حفاظتي براي جلوگيري از ريزش ديواره کانال
افزايش رطوبت و وزن خاک دپو شده در لبه کانال بر اثر بارندگي
حفاري غير ايمن و خطرناک کانال از سوي کارگران
نداشتن صدور مجوز کار حفاري
نظارت ناکارآمد و غير موثر دستگاه هاي نظارتي کارفرما بر عمليات حفاري
عدم برخورداري پيمانکار از مسؤول اچ اس اي و به تبع آن نداشتن رعايت الزام هاي ايمني در عمليات حفاري از سوي پيمانکار
عدم برخورداري فرد حادثه ديده از صلاحيت هاي حرفه اي اچ اس اي (دانش، تجربه و مهارت) ويژه عمليات حفاري
شناسايي نکردن خطرها و ارزيابي ريسک هاي ناشي از عمليات حفاري
اجرايي نکردن دستورعمل ايمني حفاري
نهادينه سازي نکردن مديريت اچ اس اي پيمانکاران براي معاملات متوسط (استعلام کتبي)
پياده نکردن موثر سيستم مجوزهاي کار
رويه سازماني ناکارآمد و غير موثر براي انجام بازرسي ها و نظارت هاي موثر اچ اس اي از سوي کارفرما بر فعاليت هاي پيمانکار که باعث عدم جذب و به کارگيري مسؤول اچ اس اي و همچنين عدم جذب نيروهاي واجد صلاحيت از سوي شرکت پيمانکار شده است.
برگزار نکردن آموزش هاي اچ اس اي اثر بخش براي نيروهاي پيمانکاري
رويه سازماني ناکارآمد و غير موثر براي انجام مطالعات شناسايي خطر، ارزيابي ريسک و اجراي دستورعمل هاي عملياتي
راهکارهاي فني پيشنهادي براي پيشگيري از تکرار حادثه
پياده سازي الزام هاي مديريت اچ اس اي پيمانکاران براي معاملات متوسط (استعلام کتبي)
برگزاري دوره هاي آموزشي نظري و عملي موثر و کارآمد براي پيمانکاران به منظور آشنايي با خطرهاي محيط کار و جلوگيري از بروز اشتباهات کاري و ارتقاي سطح صلاحيت اچ اس اي آنها
نهادينه سازي الزام هاي سيستم مجوز کار
تقويت بازرسي ها و نظارت هاي موثر اچ اس اي از سوي دستگاه هاي نظارتي کارفرما بر فعاليت هاي پيمانکار و حصول اطمينان از رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست در عمليات حفاري
طرح ريزي و به کارگيري رويه عملياتي موثر براي انجام مطالعات شناسايي خطر، ارزيابي ريسک ها و کنترل اثر بخش آنها در تمامي عمليات حفاري
ايجاد ساز و کار قانوني لازم براي جذب به کارگيري سريع مسؤول اچ اس اي واجد صلاحيت از سوي پيمانکاران
انجام معاينه هاي سلامت کار و اخذ گواهينامه سلامت جسمي و رواني براي کارگران پيمانکار
برنامه ريزي و اجراي مستمر بازرسي هاي ايمني از فعاليت ها و محل هاي خطرناک از سوي مسؤولان مربوط
نظارت بر حسن اجراي دستور عمل هاي علمياتي با هدف اطمينان از انجام فعاليت هاي کاري به روش صحيح و ايمن از سوي پيمانکاران
ماهيت کوتاه مدت و کم هزينه کار حفاري در مقايسه با هزينه هاي ايمن سازي آن از قبيل شيب بندي، شمع بندي و سپرگذاري نبايد بهانه اي براي ناديده گرفتن اقدام هاي ايمني شود يا از اهميت آنها بکاهد.
ارتقاي سطح صلاحيت اچ اس اي پيمانکاران و نظارت بر حسن اجراي دستور عمل ايمني حفاري نقش قابل توجهي در پيشگيري از حوادث در عمليات حفاري دارد.
بازارهای انرژی به کدام سو می روند؟
شعيب بهمن طي هفته هاي اخير، تنش ها در منطقه خليج فارس به عنوان مهمترين شاهراه انرژي جهان افزايش يافته است. مورد هدف قرار گرفتن چهار کشتي در بندر فجيره امارات، آسيب ديدن دو کشتي تجاري در آب هاي درياي عمان و توقيف کشتي انگليسي که وارد آب هاي سرزميني ايران شده بود، همگي منطقه خليج فارس را دستخوش تحولات قابل توجهي کرده اند که مي توانند بر آينده بازارهاي جهاني انرژي تاثيرگذار باشند.
تنش در منطقه خليج فارس با انتشار خبر حمله به دو نفتکش اماراتي و نروژي در درياي عمان آغاز شد. پس از آن همزمان با سفر شينزو آبه، نخست وزير ژاپن به تهران، دو نفتکش حامل محموله نفت به مقصد اين کشور در سواحل امارات عربي متحده مورد حمله قرار گرفت. يک هفته بعد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، يک پهپاد ارتش آمريکا را به اتهام تجاوز به حريم هوايي ايران ساقط کرد. دو هفته بعد يک ابرنفتکش حامل نفت ايران در تنگه جبل الطارق توقيف و پس از آن خبر توقيف نفتکش بريتانيايي در آب هاي ايران اعلام شد. مجموع رويدادهاي فوق براي منطقه خليج فارس پس از جنگ نفتکش ها که در ذيل جنگ تحميلي عراق عليه ايران صورت گرفت، بي سابقه است. با اين حال عواملي نظير رشد آتي اقتصاد جهان، تبعات جنگ تجاري ايالات متحده با چين، کاهش رشد اقتصادي چين و سطح توليد و عرضه نفت توليدکنندگان عمده نفت جهان از جمله آمريکا، روسيه و عربستان سعودي موجب شده که در مجموع بهاي جهاني نفت با افزايش چشمگيري مواجه نشود. البته توجه به اين نکته مهم است که اگر چه تاکنون معادلات بازار جهاني نفت در جهت کاهش تاثيرگذاري تنش هاي سياسي و امنيتي بر قيمت حرکت کرده و حتي اثر اين شوک ها بر قيمت، بسيار کوتاه مدت بوده و به سرعت از ميان رفته است؛ اما تکرار رويدادهاي تنش زا در خليج فارس در آينده مي تواند به افزايش چشمگير بهاي نفت منجر شود. کما اينکه آژانس بين المللي انرژي در مورد افزايش قيمت جهاني نفت با توجه به افزايش تنش در منطقه خليج فارس هشدار داده است. اويل پرايس نيز با توجه به تبعات تنش هاي موجود تاکيد کرده که وقوع هر نوع رويارويي نظامي در خليج فارس مي تواند قيمت نفت را تا 325 دلار بالا ببرد. اگر چه تنش هاي حادث شده در خليج فارس موجب افزايش چشمگير بهاي نفت نشده اند، اما به صورت غير مستقيم بر آينده انتقال انرژي از اين منطقه تاثيرگذار بوده اند. به عنوان مثال، افزايش قابل توجه نرخ بيمه نفتکش هايي که از خليج فارس عبور مي کنند، از يک سو هزينه انتقال انرژي را افزايش مي دهد و از سوي ديگر حجم فعاليت شرکت هاي نفتي را با کاهش مواجه مي کند، زيرا افزايش هزينه هاي نقل و انتقال انرژي موجب کاهش سود اين شرکت ها مي شود. چنين موضوعي در صورتي که در بلندمدت ادامه يابد، مي تواند بر ميزان رشد و توسعه اقتصادي در جهان نيز تاثيرگذار باشد.
يکي از مهمترين دلايلي که مي تواند توجيه کننده چرايي عدم افزايش چشمگير بهاي نفت در بازارهاي جهاني پس از بروز تنش هاي بي سابقه در خليج فارس باشد، اين است که سياست آمريکا مبني بر به صفر رساندن فروش نفت ايران با شکست مواجه شده است. در واقع ايران با بهره گيري از روش هاي مختلف، تحريم هاي آمريکارا کم اثر و از بروز خلاء در بازارهاي جهاني جلوگيري کرده است. اين در حالي است که اگر خلاء نفت ايران در بازارهاي جهاني با نا امني در خليج فارس توام مي شد، آنگاه قيمت ها با جهش قابل توجهي مواجه مي شدند.
بنابراين بر خلاف مواضع مقام هاي ارشد آمريکايي که ايران را متهم کرده اند که با دامن زدن به تنش ها به دنبال انتفاع از افزايش قيمت جهاني نفت است، تهران هيچ نيازي به ايجاد تنش ندارد. اين در حالي است که ناتواني آمريکا در سياست به صفر رساندن فروش نفت ايران مي تواند دليل منطقي تري باشد که واشنگتن را مجاب کند از طريق اقدام هاي خرابکارانه در منطقه به دنبال اتهام زني به تهران و در انزوا قرار دادن ايران باشد. در واقع آمريکا که با اعمال فشار بر خريداران نفت ايران نتوانسته سياست هاي خود را پيش ببرد، تلاش مي کند با اقدام هاي تخريبي در منطقه و افزايش تنش، اجازه صدور امن نفت ساير کشورها را نيز ندهد. بر اين اساس آمريکا تلاش مي کند ناکامي خود در جلوگيري از فروش نفت ايران را از طريق ايجاد خرابکاري و اقدامات تخريبي در منطقه جبران کند. در پيش گرفتن اين سياست غير منطقي از سوي واشنگتن مي تواند هزينه هاي همه کشورها را افزايش دهد. به عنوان مثال، وقايع تنش زا در خليج فارس يک بار ديگر مسئله تامين امنيت انتقال انرژي در جهان را برجسته کرده است.
به نحوي که برخي کشورهاي اروپايي در پي ايجاد نيروهاي مشترک در اين خصوص هستند. با اين حال چنين اقدامي از سوي اروپا نه تنها نمي تواند تامين کننده امنيت انتقال انرژي باشد، بلکه ضريب درگيري در منطقه را نيز افزايش مي دهد و در صورت وقوع چنين اتفاقي ديگر نمي توان نسبت به کنترل بهاي انرژي در بازارهاي جهاني خوشبين بود. با اين اوصاف عامل ناامني در انتقال انرژي از خليج فارس بيش از آنکه به ايران يا ساير کشورهاي منطقه مرتبط شود، از سياست هاي ايالات متحده آمريکا ناشي مي شود. خروج آمريکا از توافق هسته اي و اعمال فشارهاي يکجانبه در قالب تحريم هاي اقتصادي و تلاش براي به صفر رساندن فروش نفت ايران، همگي در زمره اقدام هاي تخريبي به شمار مي آيند که بر نا امني در خليج فارس دامن زده اند؛ از اين رو اگر کشورهاي مصرف کننده انرژي به دنبال يافتن مقصر براي افزايش تنش در منطقه هستند، بايد انگشت اتهام خود را به سوي آمريکا نشانه بگيرند، زيرا پيش از اقدام هاي تحريمي و تخريبي آمريکا، منطقه خليج فارس، شاهد هيچ يک از تنش هاي موجود نبود.
همايش چشم انداز نوآوري درصنعت نفت، گاز وپتروشيمي، مهرماه امسال از سوي دانشگاه صنعتي شريف با حمايت وزارت نفت و مشارکت ديگر نهادها برگزار مي شود. دراين رويداد، افزون بر ارائه رويکردهاي نوين در حوزه نوآوري در صنعت و مرورفرصت ها و چالش هاي موجود درقالب سخنراني هاي همايش، بزرگ ترين نمايشگاه شرکت هاي دانش بنيان واستارتاپ هاي صنعت نفت، گاز و پتروشيمي برگزار و به آشناسازي و ايجاد ارتباط ميان شرکت هاي بزرگ صنعت با شرکت هاي دانش بنيان پرداخته خواهد شد. درهمايش مزبور، همچنين، طرح هاي نوآورانه و فناورانه شرکت هاي دانش بنيان از سوي داوران متخصص صنعت و دانشگاه، ارزيابي و از طرح هاي برتر، تقدير خواهد شد.
نخستين نشست شوراي سياست گذاري مربوط به همايش چشم انداز نوآوري در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي در دانشگاه صنعتي شريف برگزارشد. عرفان رياحي، مديرکل فناوري وزارت نفت در اين نشست گفت: بايد همه ذي نفعان، اعم از دولتي و خصوصي در بخش سياست گذاري رويداد مورد نظر دخيل باشند، زيرا زماني که سياست گذاري از سوي يک بخش انجام مي شود و بخش ديگري مي خواهد آن را اجرا کند، به دليل ناهمخواني اين دو بخش، نتيجه مورد انتظار حاصل نمي شود. وي به ظرفيت محدود حوزه فناوري اشاره و اظهار کرد: نبايد اين رويداد محدود و کوچک ديده شود وبايد همه بازيگران نقش آفرين باشند، زيرا اين تصميم به رشد اکوسيستم نوآوري کمک مي کند. رياحي همچنين با اشاره به شکل گيري شوراي حمايت از شرکت هاي دانش بنيان صنعت نفت، گاز و پتروشيمي اظهار کرد: در وزارت نفت آمادگي لازم براي انجام هرگونه همکاري وجود دارد، ضمن اين که مقام عالي وزارت نيز نسبت به اين رويداد و نقش آن در صنعت نظر مساعد دارند. احمد خان بيگي، مديرکل امور پژوهش وزارت نفت نيز درنخستين نشست شوراي سياست گذاري همايش چشم انداز نوآوري در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي گفت: اين رويداد بايد همانند يک پروژه تعريف ونيازهاي موجود آن مشخص شود. وي تصريح کرد: اگر نگاه به برگزاري اين رويداد، پروژه اي باشد، بايد روش انجام آن نيز مشخص شود. علي ملکي، قائم مقام پژوهشکده سياست گذاري دانشگاه شريف و دبير علمي رويداد چشم انداز نوآوري در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي نيز با معرفي فعاليت هاي پژوهشکده اظهار کرد: هدف اصلي اين نشست، بهره مندي ازحضور افرادي است که در موضوع هاي فناوري و نوآوري در گيرند و با توجه به شناختي که از صنعت دارند، مي توانند به تقويت اکوسيستم نوآوري و فناوري در صنعت نفت و گاز و پتروشيمي کمک کنند. محمد ناطق، رئيس شوراي سياست گذاري همايش چشم انداز نوآوري و در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي نيز برگزاري همايش علمي و تخصصي برپايي بزرگترين نمايشگاه شرکت هاي دانش بنيان و استارتاپي صنعت، قدرداني از تامين کنندگان با عنوان جايزه نوآوري و خودکفايي و... را از اهم برنامه هاي اين همايش دو روزه برشمرد.
مرکز نوآوري انرژي در دانشکده نفت دانشگاه اميرکبير با هدف توسعه اکوسيستم استارتاپي نفت و گاز در بخش خصوصي کشور، راه اندازي مي شود. به منظور راه اندازي مرکز نوآوري انرژي در دانشکده نفت دانشگاه امير کبير، قرارداد راه اندازي اين مرکز در نشستي با حضور هيات مديره شرکت آپادانا ونچرز و مديران دانشگاه صنعتي اميرکبير امضا شد. حسن حسيني تودشکي، معاون پژوهشي دانشگاه صنعتي اميرکبير در اين باره گفت: در ارتباط نزديک و مؤثر بانمايندگان صنعت، دانشگاه پيشنهادهاي خود را در تعامل با اين نمايندگان مطرح مي کند و اين پيشنهادها پس از بررسي، به انعقاد قرارداد و ايجاد کسب وکارهاي نوپا (استارتاپ) منتهي مي شود. مهدي ميرمعزي، رئيس هيئت مديره انجمن نفت وعضو هيئت مديره اين شرکت استارتاپي نيز، از برنامه ريزي براي تعميم وتوسعه راه اندازي مراکز نوآوري انرژي در کشور خبر داد و گفت: مرکز نوآوري انرژي آپادانا که در دانشگاه اميرکبير ايجاد خواهد شد، مي تواند نمونه و الگويي جامع در اين حوزه باشد و اميدواريم اين اقدام به نمونه اي عملياتي در سطح کشور تبديل شود. اواخر آذرماه سال گذشته، تفاهمنامه اي ميان سه شرکت گسترش انرژي پاسارگاد، انرژي دانا و سرمايه گذاري نفت به منظور توسعه اکوسيستم استار تاپي، حمايت از کسب وکارهاي نوپا و تاسيس صندوق سرمايه گذاري خطرپذير در حوزه انرژي امضا شد. اين تفاهمنامه به تاسيس شرکتي مشترک (آپادانا ونچرز) انجاميده و اين شرکت هم اکنون در تدارک توسعه اکوسيستم استارتاپي نفت و گاز در بخش خصوصي است. به گفته ميرمعزي، فرصت هاي بکر و دست نخورده براي فعاليت هاي نوآورانه در صنعت نفت بسيار است و ظرفيت هاي فراواني درهمه حوزه هاي صنعت نفت ازجمله بالادست، ميان دست و پايين دست حوزه انرژي وجود دارد که حضور شرکت هاي استارتاپي براي ورود به اين عرصه ها مي تواند راهگشا باشد. توسعه فعاليت هاي استارتاپي و حمايت از رويکردهاي دانش بنيان، از اولويت هاي دولت به شمار مي رود و وزير نفت نيز، بارها بر اين مهم و ضرورت حمايت از استارتاپ ها تاکيد کرده است.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
مديرعمليات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران گفت: براي روساي نواحي اين شرکت درسراسرکشور، 6 مرحله دوره آموزشي درمجتمع آموزشي انديشه برگزار شده است. وي گفت: اين دوره ها با تاکيد مدير عامل و برنامه ريزي هاي انجام شده طي شش مرحله و با استفاده از توان و تخصص مدرسان داخلي برگزار شده است.
محمد رضا مظلومي هدف از برگزاري اين دوره ها را به روز رساني دانش تخصصي روساي نواحي در زمينه هاي مختلف از جمله مقررات و دستورعمل هاي موجود، انتظارات سازمان ها و نهادهاي حاکميتي، بهبود کيفيت پاسخگويي و تکريم مشتريان و ارباب رجوع و همچنين ارتقاي کيفي نظارت برمجاري عرضه بيان کرد.
وي افزود: با توجه به امکان پذير نبودن حضور همه روساي نواحي در يک دوره آموزشي، مقررشد اين دوره در شش مرحله، به مدت پنج روز براي هر گروه برگزار شود. وي با اشاره به اهميت آموزش دربه روزرساني دانش کاري و فني مسئولان نواحي و مناطق، بهره گيري از ابزارهاي جديد درسامانه تجارت آسان به منظور تسهيل در روند تامين سوخت مورد نياز بخش هاي مصرف، توزيع الکترونيکي نفت سفيد با زيرساخت بانکي، داشتن وحدت رويه بين مناطق ونواحي تابعه، همچنين تکريم ارباب رجوع و رضايت مندي مشتريان ازشرکت را ازجمله سرفصل هاي اين دوره آموزشي برشمرد. مظلومي با بيان اينکه تمرکز روي بهبود فرايندها با هدف تسهيل در ارائه خدمات به مشتريان يکي ديگر از مباحث مطرح شده در دوره بوده است، گفت: درهر دوره ايجاد توازن و روند تامين نياز بخش هاي مصرف و توزيع عادلانه و قانونمند سوخت در بين مجاري عرضه و مصرف کنندگان عمده و جز سوخت تشريح شد.
مدير عمليات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، برقراري ارتباط موثر با مقام هاي محلي به منظور اطلاع رساني و همسويي مقام هاي استاني و شهرستاني در جهت ايجاد بسترهاي مناسب فرايند تامين سوخت و کمک به جلوگيري از قاچاق سوخت در حوزه عمليات نواحي را از ديگر موارد مطرح شده در اين دوره برشمرد.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران داراي 232 ناحيه است و وظيفه تامين و عرضه سوخت در سراسر کشور را به عهده دارد.
منطقه 10 عمليات انتقال گاز
عمليات اتصال مرکز بهره برداري خطوط لوله غدير و تاسيسات تقويت فشار گاز جم وريز به شبکه فيبرنوري شرکت ملي گاز ايران اجرايي شد. حميد خدري، مدير منطقه 10 عمليات انتقال گاز با اشاره به نقش و اهميت ارتباطات در پايداري عمليات انتقال گاز گفت: پروژه اجراي فيبر نوري به طول 12 کيلومتر با هدف اتصال فيبر نوري به دو مرکز عملياتي اين منطقه در تاسيسات تقويت فشار گاز جم وريز و مرکز بهره برداري خطوط لوله غدير به عنوان يکي از اهداف راهبردي اين منطقه تعريف و اجرا شده است. وي با بيان اين که فاز نخست اين پروژه با اجراي بيش از 5800 متر مربع فيبر نوري بين پالايشگاه فجرجم و ايستگاه جم وريز انجام شده است، افزود: در فاز دوم اين عمليات نيز بيش از 6هزار مترمربع فيبر نوري بين ايستگاه يادشده و مرکز بهره برداري غدير اجرا شد.
مديرمنطقه 10عمليات انتقال گاز با اشاره به استفاده از تجهيزات و امکانات شرکتي در اجراي اين عمليات اظهار کرد: اجراي طرح فيبر نوري در ايستگاه هاي يادشده، صرفه جويي 10 ميليارد ريالي را همراه داشته است.
خدري تبادل اطلاعات بين RTUتاسيسات وديگرمراکز صنعتي، افزايش سرعت وپايداري بيشترارتباطات داخلي، توسعه سيستم الکترونيک و نرم افزارهاي داخلي، همچنين افزايش سرعت در پاسخگويي به ذي نفعان داخلي و اجتماعي وارتقاي امنيت اطلاعات را مهم ترين مزاياي اجراي اين طرح برشمرد. منطقه 10عمليات انتقال گاز به عنوان يکي از مناطق مهم ده گانه شرکت انتقال گازايران، افزون برانتقال حجم قابل توجهي از گازدر کشور، بخش عمده اي ازشبکه فيبرنوري شرکت ملي گاز ايران رابه خود اختصاص داده است. اين شرکت ارائه خدمات زيرساختي مخابراتي به مجتمع گازي پارس جنوبي، منطقه ويژه اقتصادي پارس، پالايشگاه گازفجرجم و پارسيان را نيز به عهده دارد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان
مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان از راه اندازي بيش از 90 درصد طرح سامانه اسکادا دراين حوزه عملياتي خبر داد.
حميد رضا کيهان پور با اشاره به اين که فرايند انتقال مواد و فراورده هاي نفتي از خطوط لوله انتقال نفت وتأسيسات از اين پس به صورت آمار و نمودارمانيتور و قابل مشاهده خواهدبود، افزود: اسکادا، فناوري است که امكان جمع آوري اطلاعات از مراکز انتقال نفت، تاسيسات دور دست و ارسال دستورعمل هاي كنترلي به آنها را فراهم وكاربر را ازحضور و اقامت در مراکزانتقال نفت و محل تاسيسات يا بازديد از آنها در هنگام كار نرمال بي نياز مي كند.
وي اسکادا را مدرن ترين روش کنترل و نظارت و ثبت اطلاعات سيستم هاي اتوماسيون صنعتي خواند و ادامه داد: اين سامانه، به وسيله مجموعه پي ال سي، حسگرهاي هوشمند، شبکه هاي صنعتي، رايانه هاي و سرور ايجاد مي شود؛ به طوري که مي توان نظارت، حتي کنترل منطقي خود را در هر جا که اين امکان تعريف شده باشد(مراکزانتقال نفت–تاسيسات، محيط هاي غير صنعتي) داشته باشيم. وي اظهار کرد: در سيستم اسکادا، اتاق کنترل مي تواند با پايش ورصد شرايط کنوني اطلاعات سامانه اسکادا و برپايه داده هاي به دست آمده، دستورهاي لازم را صادر کند. کيهان پوردرباره مزيت هاي سامانه اسکادا گفت: هنگامي كه ابعاد تاسيسات و مراکز انتقال نفت گسترش مي يابند و چندين كيلومتر بين يك مرکز انتقال تا مرکز ديگر فاصله وجود دارد، كاهش هزينه بازديد هاي متناوب، مزاياي اسكادا را بيشتر نمايان مي سازد.
شرکت ملي نفت ايران
چهارمين دوره ارزيابي آمادگي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي نفت ايران، مردادماه امسال درمجتمع ورزشي آموزشي ومرکز آموزش نفت محمودآباد برگزار مي شود.
اين رويداد عملياتي – تخصصي، ازسوي مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران وباهدف ايجاد انگيزه ونشاط آتش نشانان، ارتقاي توان جسمي وقابليت هاي ذهني، بالا بردن مهارت هاي فني وعملياتي به ويژه درشرايط اضطرار، همچنين تبادل تجارب عملياتي وايجاد رقابت سالم در ميان آتش نشانان، براساس استاندارد هاي ملي و بين المللي، به مدت پنج روز (21تا 25 مردادماه)، برگزار مي شود.
در اين ارزيابي، آتش نشانان 13 گروه از مديريت ها و شرکت هاي فرعي و تابع شرکت ملي نفت ايران در قالب گروه هاي هشت نفره در 6 ماده به رقابت خواهند پرداخت.
عبور ازموانع (100متر)، عمليات امدادي و اطفاي حريق (100* 4)، عمليات استفاده ازPPEوحمل هوز آتش نشاني، همچنين بالارفتن از نردبان طنابي نجات، عمليات آب رساني از منبع به سيبل نشانه، عمليات ترکيبي آتش نشاني و امداد و نجات، مواد شش گانه اي هستند که آتش نشانان شرکت ملي نفت ايران در آنها به رقابت مي پردازند.
شرکت مهندسي و توسعه نفت
اتصال ميدان نفتي يادآوران به نيروگاه غرب کارون و برق دارشدن آن، ضريب اطمينان توليد نفت اين ميدان را افزايش خواهد داد. توسعه ميدان نفتي يادآوران، نخستين طرحي است که از طريق نيروگاه غرب کارون برق دار مي شود. حجت نوروزي، سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي يادآوران در شرکت مهندسي و توسعه نفت گفت: توسعه ميدان نفتي يادآوران، نخستين طرحي است که از طريق نيروگاه غرب کارون برق دار مي شود. وي اظهارکرد: اتصال اين ميدان نفتي به نيروگاه غرب کارون، اقدامي است که ضريب اطمينان توليد مستمر و بدون وقفه نفت از اين ميدان مشترک را دوچندان خواهد کرد. نوروزي باتأکيدبرمشترک بودن ميدان نفتي يادآوران با کشورعراق اظهار کرد: به منظور برون رفت ازچالش افت توليد ناشي از کمبود برق مستمر، همچنين به منظور جلوگيري از وقفه دراستحصال نفت، تامين برق اين ميدان نفتي از طريق نيروگاه غرب کارون، در دستور کار قرار گرفته و عملياتي شدن آن نيز در دست اقدام است. وي با اشاره به اين که اتصال به نيروگاه غرب کارون، از الزام هاي توليد درطرح توسعه ميدان نفتي يادآوران است، افزود: هماهنگي هاي لازم با نيروگاه، غرب کارون انجام وتجهيزات مورد نياز نيزبراي اجراي عمليات تامين شده است. به گفته سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي يادآوران، حفرکانال هاي کابل کشي به منظور اتصال به نيروگاه غرب کارون نيز به زودي آغاز مي شود. برق مصرفي طرح توسعه ميدان نفتي يادآوران 17مگاوات است که اين حجم برق از طريق پنج ژنراتور گازي تامين مي شود. سه ژنراتور از اين پنج ژنراتور درسرويس است و دو ژنراتور ديگر نيزبه صورت آماده باش هستند.
سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي ازاجراي موفق به کارگيري فناوري لوله هاي غيرفلزي در اين طرح توسعه اي خبر داد.
نصرالله زارعي با بيان اين که استفاده ازفناوري لوله هاي غيرفلزي منعطف (flexible pipe)براي نخستين بار در توسعه ميدان هاي نفتي غرب کارون به کارگرفته شده است، اظهارکرد: اين طرح با مديريت و نظارت شرکت متن و مشارکت يک شرکت اروپايي انجام شده است.
وي با اشاره به انتقال نفت هفت حلقه چاه بخش شمالي ميدان نفتي آزادگان به وسيله لوله هاي غيرفلزي به منيفولد 2 و 7 اظهار کرد: هم اکنون يکي از اين هفت حلقه چاه از طريق لوله منعطف به طول بيش از سه کيلومتر و فشار1050 پي اس آي(پوند بر اينچ مربع) به منيفولد 2 متصل شده است. زارعي گفت: بقيه چاه ها نيز با تکميل عمليات احداث خطوط جرياني مربوط، به طول تقريبي 26 کيلومتر، تا پايان شهريورماه متصل مي شوند. سرپرست طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي گفت: با توجه به بررسي هاي کارشناسي انجام شده وموفقيت آميز بودن اجراي طرح به کارگيري لوله هاي غيرفلزي، استفاده ازاين لوله ها، در برنامه هاي آينده طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان جنوبي قرار دارد. وي با بيان اينکه لوله هاي غيرفلزي در قالب کلاف هاي 400 متري تامين شده است، تصريح کرد: استفاده از اين لوله ها به دليل ويژگي سازگاري با محيط تالاب، سرعت در اجرا، کيفيت مناسب، نگهداري آسان تر، همچنين نياز نداشتن به حفاظت کاتدي و طول عمر مناسب بين 20 تا 25 سال در شرايط سخت آب و هوايي و مناطق جغرافيايي، مورد توجه شرکت ملي نفت ايران قرار گرفته است.
شرکت بهينه سازي مصرف سوخت
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با تاکيد برضرورت حمايت از شرکت هاي سرمايه گذار بخش خصوصي در اجراي طرح هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير گفت: وزارت نفت به همه تعهدهاي خود در زمينه پرداخت به سرمايه گذاران عامل صرفه جويي در اين طرح ها عمل کرده است. محسن دلاويز در نخستين نشست کارگروه بررسي مشکلات اجرايي طرح هاي ماده 12قانون رفع موانع توليد رقابت پذير به ميزباني شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، نقش بخش خصوصي در اقتصاد کشور را به ويژه درشرايط کنوني بسيار تعيين کننده برشمرد وافزود: بايد سازوکاري منظم براي پرداخت بدهي هاي معوقه به شرکت هاي سرمايه گذار تعريف شود تا انگيزه براي حضور در طرح ها و پروژه هايي از اين دست که به رونق توليد و اقتصاد کشور مي انجامد، افزايش يابد. وي با بيان اينکه اجراي طرح هاي ماده 12به حفظ سرمايه هاي بين نسلي و محيط زيست منجر خواهدشد، اظهار کرد: وزارت نفت به تعهدهاي خود در زمينه پرداخت به سرمايه گذاران عامل صرفه جويي در طرح هاي بهينه سازي مربوط به ماده 12عمل کرده و سازمان برنامه و بودجه کشور نيز، منابع مالي لازم را تخصيص داده، اما اين پول هنوز به بخش خصوصي پرداخت نشده است.
احمد زراعتکار، معاون امور انرژي سازمان برنامه و بودجه کشور نيز گفت: تعريف و اجراي طرح ها و پروژه ها در قالب ماده 12، پنجره جديدي براي تامين منابع مالي است. وي با بيان اينکه شرکت ملي نفت ايران، سهم خود از يارانه ها را هر ماه به طور منظم پرداخت کرده است و اجراي طرح ها در قالب ماده 12 نيز که در دستور کار اين شرکت قرار دارد، رويکرد مناسبي براي تامين منابع مالي به شمار مي رود، ادامه داد: اجراي پروژه ها در قالب اين ماده قانوني، به مثابه يک بازي برد- برد است، به ويژه که مي توانند در کاهش مصرف انرژي نيزنقش بسزايي ايفا کنند. زراعتکار با اشاره به صرفه اقتصادي اجراي پروژه ها در قالب اين ماده قانوني عنوان کرد: اگر چهارهزار ميليارد تومان براي طرح هاي بهينه سازي و گازرساني در اين قالب سرمايه گذاري کنيم، بعد از يک سال 30 هزار ميليارد تومان برداشت خواهيم کرد.
نورالله بيرانوند، معاون راه آهن جمهوري اسلامي ايران نيز در اين جلسه با اشاره به حمايت هاي قاطعانه شرکت بهينه سازي مصرف سوخت از اجراي طرح هاي توسعه حمل ونقل ريلي در قالب ماده 12عنوان کرد: به محدوديت هاي منابع مالي در کشور واقف هستيم و تنها خواهان تعيين درصد مشخص و سقف زماني براي پرداخت به سرمايه گذاران عامل صرفه جويي هستيم تا بخش خصوصي بتواند با برنامه ريزي، تعهدهاي خود را انجام دهد و اعتماد سرمايه گذار نيز آسيب نبيند. وي افزود: همانقدر که پرداخت يارانه ها به تک تک افراد اهميت دارد، پرداخت به بخش خصوصي و جلب اعتماد آنها نيز حائز اهميت است.
شرکت نفت فلات قاره ايران
رايزر خط لوله انتقال نفت سکوي R4 ميدان رشادت با همت کارکنان زحمتکش منطقه لاوان در روزهاي گرم و شرجي تابستان تعويض شد. فريبرز ادراکي، رئيس سکوي رشادت گفت: در سازه هاي دريايي و خطوط لوله، بخش هايي که در ناحيه جزر و مدي قرار دارند، هميشه در معرض آسيب هاي شديد محيطي هستند و به توجه خاصي در طراحي، تعمير و نگهداري نياز دارند. وي افزود: سکوهاي دريايي معمولا براي طول عمري 25 ساله طراحي و ساخته مي شوند که در اين بين سکوي رشادت با قدمتي بيش از50 سال، يکي از تاسيسات رکورددار فراساحلي در آب هاي نيلگون خليج فارس است. به گفته ادراکي، به دليل فرسودگي و ايجاد خوردگي درسطوح بيروني، چند باراين خط به صورت موقت تعمير شد وهمزمان برنامه ريزي هاي گسترده اي براي نوسازي و تعويض آن در دستور کار قرار گرفت. وي تصريح کرد: براي انجام اين عمليات، خط قديمي مي بايست پس از ايمن سازي در زمان جزر کامل از پايين ترين قسمت ممکن بريده و پس از آماده سازي، قطعه جديد روي آن جوشکاري شود که در سرويس قرار گيرد. وي مهارخط وجلوگيري ازسقوط به قعر دريا پس از جدا شدن از سکو، فراهم کردن شرايط ايمن براي انجام جوشکاري و برشکاري، همچنين محدوديت زمان کار با توجه به پديده جزر و مد، رطوبت بسيار بالا درسطح آب و گرماي طاقت فرساي مردادماه را از چالش هاي جدي اين پروژه افتخارآفرين برشمرد. رئيس سکوي رشادت گفت: فعاليت چشمگير همکاران تعميرات زيرآب در مهار رايزر، طراحي، ساخت و نصب فريم نگه دارنده در زيرآب، همکاري دربرش لوله درناحيه جزر و مدي و تلاش شبانه روزي گروه تعميرات منطقه و سکو در ايمن سازي، نصب و جوشکاري، انجام اين پروژه بزرگ را امکان پذير ساخته است.
رئيس منطقه عملياتي خارک باتاکيد برنقش کارکنان نوبتکار مناطق اقماري در تداوم توليد پايدار وحفظ روند رونق توليد، اين مهم را جهادي بزرگ با درجه سختي به مراتب بالاتر عنوان کرد. عباس رجب خاني درآيين قدرداني ازنوبتکاران باسابقه منطقه خارک، اظهار کرد: همکاران سختکوش نوبتکار بخش هاي مختلف، اعم از توليد، اچ اس اي، حراست و... نقش تاثيرگذاري بر تداوم توليد پايدار و حفظ روند رونق توليد دارند که بسيار با اهميت است. وي کار اقماري را در بين ديگر مشاغل مجموعه صنعت نفت، دشوارتر توصيف و نوبتکاري در اقماري را به صورت ويژه مهم برشمرد. رئيس منطقه عملياتي خارک با بيان اين آيين تکريم از نوبتکاران براي نخستين بار در بين ديگر مناطق عملياتي شرکت نفت فلات قاره ايران وبا نگاه ويژه به اين قشر زحمتکش و پرتلاش درمنطقه عملياتي خارک برگزار شده است، افزود: اميدوارم اين آيين در ديگر مناطق و شرکت هاي داراي سيستم نوبتکاري نيز اجرايي شود. متعالي جهرمي، رئيس عمليات توليد و معاون منطقه عملياتي خارک نيز با اشاره به اهميت و نقش کليدي نوبتکاران درعرصه توليد پايدار گفت: نوبتکاران، امانتداراني هستند که در سال هاي متمادي، تاسيسات را راهبري مي کنند و نقش بسيار چشمگيري در تداوم توليد داشته و دارند.
شرکت ملي گاز ايران
مدير مهندسي ساختار و دبير کميسيون بهره وري شرکت ملي گاز ايران از ارزيابي شاخص هاي اختصاصي سال 98 شرکت ملي گاز ايران از سوي سازمان اداري و استخدامي کشور خبر داد. مجيد کشاورزگفت: با توجه به ابلاغ بخشنامه ارزيابي عملکرد سال 98 دستگاه هاي اجرايي سطح ملي، استاني و فرايند اجرايي آن از سوي معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان اداري و استخدامي کشور، 97 تيم ارزيابي شاخص هاي اختصاصي صنعت نفت سازمان اداري و استخدامي کشوربه سرپرستي اميد ابراهيمي(مسئول ارزيابي عملکرد صنعت نفت)، اداره کل تشکيلات، روش ها و تعالي سازماني به سرپرستي انباردار (متولي ارزيابي عملکرد وزارت نفت) ومديريت مهندسي ساختار اين شرکت به سرپرستي فريد بن سعيد (متولي ارزيابي عملکرد شرکت ملي گازايران)، از 25 تيرماه به مدت سه روزعازم منطقه 8عمليات انتقال گاز وشرکت گاز استان آذربايجان شرقي به عنوان پايلوت شدند. وي بازديد از تاسيسات صادرات گاز به ارمنستان در ايستگاه اندازه گيري نوردوز، ايستگاه تقويت فشارگاز، مرکز بهره برداري خطوط لوله تبريز، مرکز خودکار امداد گاز و ديسپچينگ گاز استان آذربايجان شرقي را از جمله برنامه هاي ارزيابان اعلام واظهارکرد: در اين بازديد، همکاران مجموعه هاي يادشده، فعاليت هاي خود رادرجهت شاخص هاي اختصاصي ارزيابي عملکرد براي گروه ارزياب تشريح کردند. کشاورز گفت: نتايج اين ارزيابي به همراه نتايج ارزيابي شاخص هاي عمومي در پايان مردادماه امسال ازسوي سازمان اداري و استخدامي کشور نهايي اعلام و نيمه دوم شهريور ماه در جشنواره شهيد رجايي از دستگاه هاي برتر کشور از سوي رئيس جمهوري تقدير خواهد شد. به گفته مديرمهندسي ساختار ودبير کميسيون بهره وري شرکت ملي گاز ايران، دراين بازديددرحضورنمايندگان سازمان اداري واستخدامي کشور وگروه ارزياب شاخص هاي اختصاصي آن سازمان ازپروژه هاي استقرار سيستم مکانيزه مديريت نگهداري و تعميرات، استقرار بهبود سيستم مکانيزه فرايندهاي کسب وکار، همچنين پروژه استقرارسيستم هزينه هاي مبتني برفعاليت (ABC)درجهت ارتقاي بهره وري و عملکرد شرکت انتقال گاز رونمايي شد.
شرکت گاز استان البرز
مديرعامل شرکت گاز استان البرز از افتتاح نيروگاه خورشيدي متصل به شبکه با توان 50کيلووات، در اين شرکت خبرداد.
حسين تقي نژاد هدف از بهره برداري از اين نيروگاه را مديريت سبز، حفظ محيط زيست و مديريت مصرف انرژي عنوان و اظهار کرد: افتتاح اين نيروگاه خورشيدي، افزون بر صرفه جويي اقتصادي مطلوب، گامي در جهت تحقق اقتصاد مقاومتي است.
وي اظهارکرد: با بهره برداري ازنيروگاه خورشيدي بهره برداري شده در شرکت گاز استان البرز مي توان مازاد برق توليدي رابه ديگر نهادها ارائه و براي اين شرکت کسب درآمد کرد.
تقي نژاد بابيان اينکه راه اندازي نيروگاه خورشيدي افزون بر صرفه جويي درمصرف برق، ياري رسان رونق اقتصاد کشورنيزخواهد بود، ياد آورشد: اين سازه با154صفحه فتوولتاييک ايراني بناشده دردوطبقه، براي نخستين بار باهدف رونق توليد ملي و اقتصاد مقاومتي، احداث شده است.
به گفته مديرعامل شرکت گاز استان البرز، طبق برنامه پنج ساله ششم توسعه، سازمان هاي دولتي ملزم به استفاده از انرژي هاي تجديدپذيري مانند خورشيد و باد هستند که به وسيله آن 20 درصد برق مصرفي مورد نياز خود را تامين کنند.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق ازتعميرمخزن 10ميليون ليتري بنزين مرکز انتقال نفت امام تقي به هدف ايمن سازي آن خبر داد.
محمدعلي دهقان گفت: شست وشو، لايروبي کف، تعميرات سقف و اضافه کردن يک شير(دبل ولو)، ازجمله موارد انجام شده درفرايند تعميرات اين مخزن است.
وي با اشاره به پايش مخزن 503 مرکز انتقال نفت امام تقي توسط واحد بازرسي فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق، افزود: در اين پايش مشخص شد که سقف شناور مخزن مزبور داراي چندين نقطه خوردگي است که بايد ترميم و جوشکاري شود.
رييس واحد بهداشت ، ايمني ومحيط زيست(اچ اس اي)شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق نيزدرباره عمليات ايمن سازي سقف مخزن503مرکزانتقال نفت امام تقي گفت: براي اين منظور210 هزارليتر بنزين داخل اين مخزن به وسيله پمپ هاي آب گردو کف کش آتش نشاني تخليه و عمليات ترميم در خصوص آن انجام شده است.
علي عرب يارمحمدي، تسريع در عمليات تهويه مخزن با گازوييل، تخليه مجدد مخزن از اين فراورده، همچنين جمع آوري 12هزارليتر لجن نفتي و انتقال آن به مخازن يک هزار ليتري را بخش ديگري از عمليات براي آماده سازي تعمير مخزن 503 مرکز انتقال نفت امام تقي برشمرد.
پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
مديرکل بهزيستي استان خراسان رضوي گفت: تلاش مديران و کارکنان پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد براي عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي، اين مهم را به يک ارزش تبديل کرده است. حميدرضا پوريوسف دربازديد ازپالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد با اشاره به اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي ازسوي اين پالايشگاه گاز تصريح کرد: حمايت هاي پالايشگاه خانگيران از کسب وکارهاي نوپا وشرکت هاي داخلي فعال در شهرستان سرخس، زمينه ساز شکوفايي فعاليت هاي اقتصادي در اين شهرستان مرزي شده است. وي تصريح کرد: مديران وکارکنان پالايشگاه درقالب فعاليت مسؤوليت اجتماعي ارتباط بسيارمناسبي را با جامعه هدف بهزيستي برقرارکرده اند و اين نهاد ازخدمات خيرخواهانه کارکنان پالايشگاه برخوردار شده است.
مديرکل بهزيستي خراسان رضوي اظهار کرد: بهزيستي خراسان رضوي جامعه هدف وسيعي را زير پوشش دارد و در نشست با مديران پالايشگاه گازخانگيران، مقررشد براي برگزاري کلاس هاي آموزشي وتوانمند سازي جامعه هدف بهزيستي شهرستان سرخس با مشارکت پالايشگاه، اقدام هاي خوبي انجام شود.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه
معاون فني و عملياتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه از برگزاري آموزش هاي کوتاه مدت ايمني (تي بي ام) پيش از آغاز کار خبر داد. مصطفي نخعي با بيان اينکه اين آموزش ها با هدف کاهش حوادث و بيماري هاي شغلي برگزار مي شود، اظهار کرد: انسان مهم ترين و اصلي ترين رکن سامانه مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست است، از اين رو، با شناسايي صحيح و کامل خطرها و توجيه کارکنان درگير با فعاليت، مي توان از احتمال و شدت حادثه تا حد زيادي کاست و گام در دستيابي به محيط ايمن برداشت.
وي با بيان اينکه برگزاري نشست هاي آموزش ايمني در محيط کار از جمله روش هاي موثر درکاهش حوادث و بيماري هاي شغلي است، تجربيات موفق تئوري و عملي به دست آمده در اين زمينه را تاييدي بر اين موضوع عنوان کرد. نخعي گفت: در نشست هاي تي بي ام، مختصري از شرايط کار، شرح وظايف، نکات ايمني محل کار، ارتقاي آگاهي درباره خطرهاي موجود، روش هاي پيشگيرانه، همچنين بررسي خطرها وحوادث روزهاي گذشته و...در محدوده زماني 10دقيقه(درآغاز شيفت درمحل کار) بيان مي شود و به منظور افزايش بهره وري نيز چند دقيقه اي به پرسش و پاسخ پرداخته مي شود.
شرکت ملي حفاري ايران
معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در امور فني و مهندسي از تحقق 2300 مورد خدمات جانبي چاه هاي نفت و گاز در چهارماه نخست امسال به شرکت هاي نفتي در مناطق نفت خيز کشور خبر داد. مهران مکوندي گفت: اين خدمات از سوي مديريت خدمات فني و خدمات ويژه حفاري، حسب درخواست شرکت هاي متقاضي و مديريت هاي عمليات حفاري ارائه شده است. وي با اشاره به تنوع خدمات يکپارچه حفاري که بيش از 20عمليات با تعاريف تخصصي خاص است، افزود: انجام 9 هزار و 494 متر حفاري جهت دار وافقي و177مترمغزه گيري روي 20 حفره، ازجمله خدمات ارائه شده در حفاري چاه هاي نفت و گاز در بازه زماني ياد شده است. مکوندي، ارائه 145عمليات نمودارگيري سطحي، 163 عمليات نمودار گيري درون چاهي و121عمليات چاه پيمايي را ديگر خدمات فني و تخصصي مديريت خدمات ويژه حفاري درچهار ماه نخست امسال برشمرد. معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در امور فني و مهندسي گفت: در حوزه مديريت خدمات فني حفاري، انجام 37مورد اسيدکاري گسترده و ويژه، 443 مورد سيمانکاري چاه ها، 767 مورد تزريق پذيري، 114مورد عمليات لوله مغزي سيار، همچنين 97 مورد آزمايش چاه با ساق مته، 21 مورد نصب آويزه، 36 مورد آزمايش بهره دهي چاه و 190 مورد لوله گذاري چاه با موفقيت انجام شده است. وي با بيان اينکه ارائه عمليات حفاري چاه ها به موازات خدمات يکپارچه حفاري، از ويژگي هاي منحصربه فرد شرکت ملي حفاري ايران است، تصريح کرد: از ابتداي فروردين تا پايان تيرماه امسال در 20مورد عمليات کامل و ويژه، 2 هزار 126 متر حفاري با هوا روي چاه هاي گازي با مشخصات سازندي خاص انجام شده است. وي تاکيد کرد: هريک از خدمات تخصصي جانبي ياد شده، در کشورهاي داراي اين فناوري، ازسوي يک شرکت انجام مي شود. مکوندي با اشاره به 18مورد عمليات کامل و ويژه حفاري به روش فروتعادلي اظهار کرد: درچهار ماه نخست امسال در بخش تعداد عمليات حفاري با هوا و حفاري به روش فروتعادلي افزايش قابل توجهي حاصل شده است. به گفته وي، اين رشد به لحاظ وصول درخواست ارائه خدمات از سوي شرکت هاي بهره بردار نفتي بوده است. معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در امورفني ومهندسي، روز آمدي تجهيزات و آموزش نيروها با فناوري هاي نوين، بازاريابي، همچنين استفاده از ظرفيت هاي داخلي براي ساخت قطعات کاربردي و همکاري باشرکت هاي داخلي فعال درصنعت حفاري را از جمله برنامه ها برشمرد که در اين واحد به آنها پرداخته و اجرايي شده است. مکوندي با بيان اينکه توسعه فعاليت هاي بخش در دستور کار قرار دارد و در اين جهت روزآمدي تجهيزات و آموزش نيروها بافناوري هاي نوين، بازاريابي، استفاده از ظرفيت هاي داخلي براي ساخت قطعات کاربردي و همکاري با شرکت هاي داخلي در عرصه صنعت حفاري، پيگيري و اجرايي شده است.
حفر و تکميل يک حلقه چاه نفتي در آب هاي خليج فارس با به کارگيري دستگاه حفاري مورب با کاهش 13 روزه محقق شد. سيامک افشاري، مديرعمليات حفاري در درياي شرکت ملي حفاري ايران گفت: بر اساس مستندات مديريت برنامه ريزي تلفيقي شرکت، چاه جديد که حفاري آن نهم مردادماه امسال به پايان رسيد، شصت وششمين چاهي است که به وسيله دستگاه حفاري مورب در قالب توسعه اي يا تعميري حفر و تکميل مي شود. وي افزود: دکل حفاري مورب يا زاويه دار با توان سازه اي 370 هزار پوند براي استفاده روي سکوهاي دريايي طراحي شده است و با زاويه انحرافي تا 30 درجه در حفاري، تعمير و تکميل چاه هاي ميدان نفتي ابوذر را به عهده دارد. مديرعمليات حفاري در درياي شرکت ملي حفاري ايران با اين توضيح که دستگاه حفاري مورب ازسال 76 به ناوگان اين شرکت پيوسته است، عنوان کرد: نخستين حلقه چاه با به کارگيري اين دکل اوايل مهرماه سال 79حفر و در چرخه توليد قرار گرفته است. افشاري با بيان اين که اين چاه توسعه اي روي سکوي نفتي ابوذر محل استقراراين دکل دريايي، حفر شده است، گفت: تحقق 13 روز جلوافتادگي درحفر چاه، حاصل تلاش مضاعف وتعامل ميان متخصصان و کارشناسان شرکت ملي حفاري و فلات قاره است. وي يادآور شد: شرکت ملي حفاري ايران هم اکنون سه دکل حفاري دريايي شامل دستگاه حفاري شهيد مدرس، شهيد رجايي و مورب را در تملک خود دارد که به ترتيب درميدان نفتي درود در نزديکي جزيره خارک، موقعيت عملياتي طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي و منطقه نفتي ابوذر مستقر هستند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
استاندار خوزستان از شرکت نفت و گاز اروندان براي خدمات جهادي در زمان سيلاب اخير قدرداني کرد. غلامرضا شريعتي با اهداي لوح سپاس از جهانگير پورهنگ، مديرعامل اين شرکت در پي خدمات رساني و انجام اقدام هاي اضطراري در سيلاب خوزستان تجليل کرد. شرکت نفت و گاز اروندان به عنوان معين خرمشهر و شادگان در سيلاب خوزستان انتخاب شد و با تشکيل قرارگاه، حضور ميداني و ارائه خدمات عمراني و پشتيباني، نقش خود را در اين شرايط بحراني ايفا کرد. احداث سيل بند در 22 روستا براي مهار سيلاب، به کارگيري دو هزار و 363دستگاه ماشين آلات سنگين و 200 دستگاه ماشين آلات سبک، همچنين تامين 30هزار ليتر سوخت، بخشي ازخدمات شرکت نفت و گاز اروندان در سيلاب خوزستان بوده است.
شرکت ملي گاز ايران
معاون وزير نفت درامور گازبا صدورحکمي، حميدرضاحق بين جهرمي رابه عنوان سرپرست مديريت امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران منصوب کرد. رئيس بازاريابي فراورده هاي نفتي مديريت امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران، حضور در دفتر نمايندگي امور بين الملل شرکت ملي نفت در چين و رياست بخش بازاريابي و صادرات گاز مايع، از سوابق حق بين است. وي متولد سال 1350 هجري شمسي و فارغ التحصيل مهندسي شيمي از دانشکده فني و مديريت ارشد بازرگاني از دانشکده مديريت دانشگاه تهران است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي از افزايش ظرفيت توزيع سوخت بافعال شدن يک جايگاه جديد دراين حوزه عملياتي خبرداد. ابوالفضل روح اللهي گفت: اين جايگاه جديد عرضه سوخت درمجتمع خدماتي- رفاهي شهريار(کيلومتر55 جاده تبريز-اهر) در زميني به مساحت 7 هزار متر مربع احداث شده است. به گفته وي، جايگاه احداث شده درمجتمع خدماتي– رفاهي شهريار که يکصدوشصت و پنجمين مرکز احداث شده براي عرضه سوخت در استان آذرايجان شرقي است، باهشت نازل بنزين و گازوييل، سوخت رساني به خودروها را انجام مي دهد. روح اللهي با بيان اينکه اين جايگاه با سرمايه گذاري بخش خصوصي احداث شده است، اعتبار هزينه شده براي آن را 20 ميليارد ريال اعلام کرد.مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي تاکيد کرد: با بهره برداري ازجايگاه عرضه سوخت احداث شده در مجتمع خدماتي- رفاهي شهريار، علاوه بر ارائه خدمات مطلوب سوخت رساني به مسافران و شهروندان، براي چند نفربه طورمستقيم اشتغالزايي شده است.
امام سجاد(ع) فرمودند: «ابن آدم! إنّك لاتزال بخير ما كان لك واعظ من نفسك وما كانت المحاسبة من همّك وما كان الخوف لك شعاراً والحذر لك دثارا»ً
گرچه انسان از موعظه ديگران بي نياز نيست، اما موعظه اي كه از درون انسان برمي خيزد، اما بهترين موعظه است، چون هر كسي به صفات و عيوب خود از همه آگاه تر است. بايد همت انسان اين باشد كه خود را محاسبه كند.
اگر ديگران ما را محاسبه نكنند، دليل نمي شود كه ما خود را محاسبه نكنيم. محاسبه، از لغزش هاي آينده انسان جلوگيري مي كند. مراد از خوف، خوف از خدا و عذاب او و كردار بد انسان است، نه ترس از مردم و قدرت هاي پوشالي. حذر، به معناي احتياط است، نه به اين معنا كه انسان دست از فعاليت بكشد، بلكه بايد در ميدان هاي مختلف وارد شده، اما همواره احتياط و پرهيز را رعايت كند كه معناي تقوا هم همين است.
يكى از نكاتى كه شيخ رجبعلى خياط در توسل به اهل بيت(ع) بر آن تأكيد داشت، خواندن زيارت عاشورا بود.
او در اين باره مىفرمود: «در عالم معنا به من توصيه كردهاند كه زيارت عاشورا بخوان» و توصيه مىكرد: «تا زندهايد زيارت عاشورا را از دست ندهيد.»
دانشنامه علوم قرآن با ويژگي ها و امکانات منحصر به فرد در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.
متن 681 عنوان کتاب در 903 جلد از منابع مهم در زمينه علوم قرآن، به زبان هاي عربي، فارسي و انگليسي و ارائه درخت واره 22 مبحث از مباحث مهم علوم قرآني با بيش از 3 هزار موضوع و اتصال آن به 303 عنوان کتاب و ارائه شرح حال علمي و قرآني حدود 2 هزار قرآن پژوه از قرن اول تا پانزدهم با 35 نمايه و 30 هزار چکيده و اتصال آن به بيش از 30 عنوان کتاب، از جمله امکانات اين دانشنامه است.
غديرخم؛ روز ولايت و کرامت
در فرهنگ مسلمانان، بعضي روزها به دليل برکت و خيري که در آنهاست، عيد ناميده شده است. يکي ازاين روزهاي والامقام، روز عيد غدير خم، يعني هجدهم ذي الحجه است که از سوي رسول گرامي اسلام(ص)، برترين عيد امت لقب گرفته است.
غدير درلغت به معناي آبگير است؛ گودالي در بيابان که آب باران در آن گرد آيد. در ميان راه دو شهر بزرگ دنياي اسلام، مکه و مدينه، محلي است به نام «جُحفه» که در زمان رسول گرامي اسلام (ص)، کاروانيان حج گزار در آنجا از هم جدا مي شدند و به ديار خود مي رفتند. در اين محل، غدير خم جاي دارد. علت نام گذاري اين غدير به خم، آن است که آبگير آنجا به شکل خُمِ رنگرزان بوده و برخي قبايل صحرايي، گاه جامه هاي رنگ کرده خود را در اين آبگير مي شسته اند.
در سال دهم هجرت، رسول خدا (ص) به حج رفت و احکام آن را به مردم آموزش داد. هنگام بازگشت از مکه، در استراحتگاه جُحفه و در غدير خم، به امر خدا مردمان را گرد آورد و در آن مجمع سترگ، امام علي(ع) را به جانشيني خود به آنان شناساند و فرمود: «هر کس من مولاي اويم، علي مولاي اوست». البته جانشيني امام علي(ع) سال ها پيش در مکه و در جمع خاندان هاشم انجام شده بود، اما در غدير، به اطلاع عموم رسيد.
مرحوم علامه اميني در کتاب الغدير خود نام راويان حديث غدير را به ترتيب زمان زندگي ذكر كـرده اسـت:ميان اصحاب رسول خدا (ص ) 110 نفر، تابعين 84 نفر، علماي قرن دوم هجري 56 نفر، علماي قرن سوم هجري 92 نفر، علماي قرن چهارم هجري 43 نفر، علماي قرن پنجم هجري 24 نفر، علماي قرن ششم هجري 20 نفر، علماي قرن هفتم هجري 21 نفر، علماي قرن هشتم هجري 18 نفر، علماي قرن نهم هجري 16 نفر، علماي قرن دهم هجري 14 نفر، علماي قرن يازدهم هجري 12 نفر، علماي قرن دوازدهم هجري 13 نفر، علماي قرن سيزدهم هجري 12 نفر و علماي قرن چهاردهم هجري 19 نفر.
حديث غدير در کتب معتبر اهل سنت از جمله در کتاب «مسند» امام احمد حنبل، در «سنن» ترمذي، «مسند احمد» و در «مستدرك» حافظ ابن عبداللّه حاكم نيشابوري به مضامين مختلف ذکر شده است.
بدون شک واقعه غدير خم، نقش سرنوشت سازي در تعيين مسير آينده اسلام داشته است. در اين واقعه، پيامبر اسلام (ص) مهم ترين مأموريت دوران پيامبريِ خود را به انجام رساند؛ مأموريتي که انجام آن، به منزله رساندن پيام رسالت حضرت بود و کوتاهي در مورد آن، به از بين رفتن زحمات چندين ساله ايشان مي انجاميد؛ چنان که خداوندمتعال درآيه 67 سوره مائده مي فرمايد: «اي پيامبر! آنچه از سوي پروردگارت به تو نازل شده است، تبليغ کن و اگر چنان نکني، پيام و رسالت او را انجام نداده اي وخداوند تو را از مردم حفظ مي فرمايد».
رسول خدا (ص) فرمود: «روز غدير خم، برترين عيدهاي امت من است و آن روزي است که خداوند بزرگ دستورداد برادرم، علي بن ابي طالب را به عنوان پرچمدار (و فرمانده) امتم منصوب کنم، تا بعد از من مردم به دست او هدايت شوند و آن روزي است که خداوند در آن روز دين را تکميل و نعمت را بر امت من تمام کرد و اسلام را دين آنان قرار داد.»
حضرت امام رضا(ع) به نقل از جدش امام صادق (ع) فرمود: «روز غدير خم، درآسمان مشهورتر از زمين است».امام صادق (ع) فرمود: «عيد غدير، روز عبادت و نماز و سپاس و ستايش خداست، و روز سرور و شادي است؛ به دليل ولايت ما خاندان که خدا بر شما منت گذاشت. من دوست دارم شما آن روز را روزه بگيريد»
حضرت امام خميني(ره)، عيد غدير خم را که کاشتن بذر ولايت در جان همه مسلمانان است، مختص گروه خاصي نمي دانست و در اين باره مي فرمود: «امروز که روز عيد غدير است، از بزرگ ترين اعياد مذهبي است.
اين عيد، عيدي است که مال مستضعفان است، عيد محرومان است، عيد مظلومان جهان است، عيدي است که خداي تبارک و تعالي به وسيله رسول اکرم (ص) براي اجراي مقاصد الهي و ادامه تبليغات و ادامه راه انبيا، حضرت امير (ع) را منصوب فرمودند».
مقام معظم رهبري به مناسبت هاي مختلفي درباب اهميت عيد غدير، سخناني داشته اند و بر اهميت ابعاد علمي، فرهنگي و سياسي آن تاکيد کرده اند. سه مورد از بيانات ايشان عبارتند از:
عيد غدير، عيد بسيار بزرگ و خاطره عظيم تاريخي است.
در کار فرهنگي غدير، بايد مانند علامه اميني و مرحوم سيدشرف الدين کار کرد که الغدير و المراجعات را تحويل دادند.
عيد غدير، عيد ولايت است، عيد سياست است، عيد دخالت مردم در امر حکومت است، عيد آحاد ملت و امت اسلامي است.
پاسخ: خداوند درهاي لطف و رحمت توبه را براي همه گنهكاران با هر گناهي از جهت كميت و كيفيت باز گذاشته و تعهد كرده، اظهار پشيماني توبه كنندگان حقيقي را بپذيرد، به شرطي كه از راهش و با رعايت آداب و مقدماتش وارد شوند، اما براي پذيرش توبه، هر گناهي شرايط ويژه اي مقرر داشته است.
پذيرش توبه برخي گناهان فقط آگاهي دروني و بيداري دل و در نتيجه پشيماني همراه با تنفر و ناراحتي از گناهان و تقصيرات است.
چنين شخصي با اقرار و اعتراف به گناه و تقصير خويش در پيشگاه خدا و توبه و استغفار از گناهان پاك مي شود.
اما برخي گناهان افزون بر آن، نياز دارد كه گناهكار، گذشته سياه خود را پاك كند.
گذشته سياهش ممكن است حق الله باشد، مثلا نماز نخوانده يا روزه نگرفته که بايد قضاي آن را به جا آورد. ممكن است گذشته سياهش مربوط به حق الناس باشد.
جبران حق الناس و شرط پذيرش توبه به اين صورت است كه رضايت قلبي صاحبان حق را به هر صورتي شده، به دست آورد. اگر مالي را از مردم تصرف يا ضايع کرده يا باعث مرگشان شده يا ضربه اي بر بدن آنان وارد كرده كه ديه يا قصاص دارد، بايد يا رضايت آنان يا وارثشان را جلب كند يا مال و مبلغ ديه را به آنان بدهد.
اگر با زبان يا عملي، روح آنان را آزرده و آبرو و حيثيت آنان را برده است، جبران کند و در صورت امكان از آنان رضايت بگيرد، اما اگر ممكن نيست، براي آنان دعا كند.
اگر برخي افراد كه به گردنش حق دارند، نمي شناسد يا مرده اند يا دسترسي به آنان ندارد، در امور مالي، مال را به فرزندان يا وارثان آنان بپردازد. اگر دسترسي به آنان هم ممكن نباشد، با اجازه حاكم شرع در راه خدا از جانب آنها صدقه بدهد.
در غير اموال مالي، در حق آنان دعا و استغفار كند و صدقه و خيراتي هديه کند.
شوراي فرهنگي و اقامه نماز شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه استان مرکزي با برگزاري آييني از خادمان و فعالان نماز تجليل کرد. در اين مراسم با حضور مديران و کارکنان، در نمازخانه شرکت از خادمان نماز، متصديان نمازخانه هاي بين راهي و برخي فعالان و نمازگزاران منطقه تجليل شد.مدير پخش منطقه استان مرکزي در سخناني، ضمن بيان اهميت اقامه نماز در تکاليف ديني، حضور پررنگ کارکنان در نمازهاي جماعت را مايه برکت و پيشرفت بهتر وظايف کاري دانست و از همه دست درکاران فرهنگي، به ويژه فعالان اقامه نماز تقدير کرد.در پايان اين مراسم، هدايايي به رسم يادبود به خادمان و فعالان نماز اهدا شد.
شهيد عين الله سلطاني، بيستم فروردين سال 65 وارد شركت ملي نفت شد. از زمان حضور در شركت و قبل از آن، بارها در جبهه هاي جنگ حاضر شده بود، اما بار آخر حضورش در فروردين 67 در منطقه دهلران رداي زيباي شهادت را بر اثر اصابت تركش خمپاره دشمن بر تن كرد و نامش جاودانه شد. فرزند شهيد درباره خصوصيات اخلاقي پدر مي گويد:
«پدر فردي دلسوز و مهربان بود. صله رحم را تا آنجا كه توانايي داشت، به جا مي آورد. وي هيچگاه نسبت به كسي كينه اي به دل راه نمي داد. دل او مملو از رافت و محبت بود.»
پرسش:اگرسهواً مقداري از تشهد را در رکعت اول بخوانيم، سجده سهو واجب مي شود؟
پاسخ: واجب نيست، اما مستحب است براي هر کار يا ذکر اضافه سهوي در نماز، سجده سهو انجام شود.
پرسش: اگر انسان در مغازه اي کار کند (غير از مواد غذايي) که صاحب مغازه احتکار يا گرانفروشي يا کم فروشي يا غش در معامله و امثال آن انجام دهد و فرد هم بنا به مقتضيات مغازه، عامل به اين قبيل امور باشد و نيز به دليل مشکلات نتواند شغل ديگري پيدا کند، پولي که به عنوان حقوق از مغازه دار مي گيرد، حلال است يا حرام؟
پاسخ: به طور کلي احتکار و گرانفروشي در صورتي که برخلاف قوانين و مقررات نظام جمهوري اسلامي باشد، همچنين کم فروشي و غش در معامله به طوري که جنسي با جنس ديگر مخلوط شود و مشتري متوجه نشود و خريدار نيز به او اطلاع ندهد، جايز نيست و عملي که در ارتباط با هر يک از موارد فوق انجام گيرد، حرام است و اجرت در برابر آن حلال نيست.
گويند روزي مرحوم ميرزاي قمي (صاحب قوانين الاصول) هنگام گفت و گو با فتحعلي شاه به او فرمود:
اي شاه عدل کن، مي ترسم به واسطه معاشرتي که با تو دارم، نظر به آيه مبارکه «وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ» مستوجب عذاب کردگار جبار گردم.»
و نيز روزي مرحوم ميرزا دست به ريش فتحعلي شاه که ريشي بلند داشت، کشيده و فرمود:
اي پادشاه کاري نکن که اين ريش فرداي قيامت در آتش جهنم بسوزد.
نگاهي به تاريخچه قديمي ترين مجتمع پتروشيمي ايران
مشعل جايي حوالي تخت جمشيد نزديک شهرمرودشت که يکي از بزرگترين نمادهاي تمدن ايران باستان از پس قرن ها، زير تيغ آفتاب و نوازش باران هاي موسمي، چون عقيقي بر انگشتري ايران ايستاده است، تمدن جديد و مدرن ايراني، پس از حدود دوهزار و پانصدسال که از ساخت تخت جمشيد مي گذرد، سر برآورده است. سخن از صنعتي است که جهان ما را تحت تاثير قرار داد و اين بار پس از اولين پالايشگاه نفت و اولين پالايشگاه گاز مي خواهيم از اولين پتروشيمي ايران و خاورميانه صحبت کنيم، پتروشيمي به نام، شيراز.
تا به حال فکر کرده ايم که نفت تا کجاهاي زندگي مان حضور دارد. اقتصاد سياسي، اقتصاد کلان، سياست، فرهنگ، تاريخ و... همه اينها درست است اما بايد بگوييم که وقتي سينوزيت مي شويم يا وقتي در زمستان يک ژاکت گرم مي پوشيم. وقتي چهارپايه را زير پايمان مي گذاريم و لامپ سوخته را عوض مي کنيم يا وقتي موادخوراکي را براي مراقبت و نگهداري در فريزر خانه مي گذاريم با نفت سر و کار داريم. تعجب نکنيد، در تهيه آنتي بيوتيک براي رفع سينوزيت، پارچه اي که لباس گرم مان را از آن بافته اند، چهارپايه پلاستيکي که روي آن ايستاده ايم و کيسه فريزري که مواد خوراکي را در آن جا مي دهيم، همه و همه مشتقات نفت به کار رفته است. شايد بيراه نباشد که بگوييم نفت در زيست روزمره ما نه فقط حضوري انتزاعي، بلکه به انضمامي ترين شکل ممکن خودش را به ما نشان مي دهد. اما همه اينها به مدد يک شاخه از صنعت بزرگ نفت يعني صنعت پتروشيمي، رخ نمايانده و در چند دهه گذشته به صنعتي بزرگ و وسيع تبديل شده است. پتروشيمي، واژه ساده، که يک دريا منافع اقتصادي و صنعتي در آن نهفته است. هر چند که اين صنعت از متاخرترين صنايع مشتق شده از نفت بوده اما حالا به يکي از گسترده ترين صنايع کل تاريخ بشريت تبديل شده است به حدي که نمي توان به همين راحتي ها جهان بدون پتروشيمي را تصور کرد.
اما ماجرا از کجا شروع شد و چه طور شد که پتروشيمي هم پايش به تمدن بشري باز شد. شايد اين صنعت عظيم، همان آرزوي ديرينه بشر براي رسيدن به کيمياگري باشد. در يکي از کتاب هاي تاريخ صنعت نفت آمده است«صنعتي که امروز پتروشيمي خوانده مي شود، از دو واژه پترو به معناي نفت و شيمي به معناي کيمياگري تشکيل شده است: صنعت پتروشيمي در سال 1920 ميلادي در ايالات متحده شکل گرفت. به اين ترتيب که امريکايي ها براي اولين بار از نفت و الکل، دو فراورده تهيه کردند که روانه بازار شد. آنان صنعت جديد را «petro chemicals» ناميدند. بعدها اين صنعت هم مانند صنايع ديگر دچار تحول شد و با هر تحول کارکردهاي تازه اي از آن آشکار گشت. اولين تحول در سال هاي پاياني دهه 1920 روي داد. به اين ترتيب که پژوهشگران روش تازه اي براي تجزيه مولکول نفت پيدا کردند که براساس آن مولکول هاي نفت به جاي روش تقطير با استفاده از روش حرارت دهي تجزيه مي شوند»
انديشه بهره برداري بهينه از منابع و ذخاير نفت و گاز و دستيابي به ارزش افزوده بيشتر و همچنين گسترش صنعت پتروشيمي در جهان و وجود مواد اوليه ارزان و فراوان در کشور سبب شد انديشه تشکيل نخستين واحد پتروشيمي در ايران شکل بگيرد. بارقه هاي آغاز صنعت پتروشيمي در ايران ذکر شده و به سال هاي 1339 باز مي گردد همان سال هايي که چهارمين اساسنامه شرکت ملي نفت ايران نوشته شد، اساسنامه اي که جرقه هاي ساخت نخستين پتروشيمي ايراني را رقم زد. در کتاب تاريخ پتروشيمي ايران درباره اساسنامه مذکور آمده است «در فصل دوم با عنوان«موضوع و حقوق و اختيارات شرکت» ساختن مشتقات و فراورده هاي فرعي از جمله مواد شيميايي حاصله از نفت و گاز طبيعي ذکر شده و ملاحظه مي شود که در اين اساسنامه موضوع ساختن مواد شيميايي از نفت و گاز که همان «پتروشيمي» باشد، بند مستقلي را به خود اختصاص داده است». بازهم در همان کتاب تاريخ صنعت پتروشيمي ايران به اين نکته نيز اشاره شده است: «اين قانون دولت را مکلف مي کرد که ضمن انجام برنامه هايي که در « برنامه 7 ساله اول عمراني کشور» آمده بود و به علت وضعيت نابسامان کشور، اغلب نيمه تمام يا در دست اجرا بود، عمليات اين برنامه هفت ساله دوم را تا آخر شهريور ماه 1341 به انجام رسانيده و يا به مرحله اجرا در آورد. در قسمت ب- فصل اول ماده 2 اين قانون، 2500 ميليون ريال براي برنامه هايي که عوامل آن بعداً مشخص خواهد شد بالاخص تاسيس کارخانه هاي کود شيميايي، اعتبار پيش بيني شد. در برنامه تفصيلي اين قسمت، احداث کارخانه کود شيميايي با استفاده از گازهاي طبيعي نفت و تهيه فراورده هاي فرعي مانند د. د. ت و غيره- مطالعه خاک هاي زراعتي به منظور انتخاب انواع کود مناسب- خريد کود شيميايي به منظور ترويج و شناساندن طرز استفاده از آن به زارعين، پيش بيني شده بود».
پتروشيمي شيراز بالاخره به بهانه توليد کود شيميايي در سال 1342 افتتاح مي شود و سرآغازي است بر قدم گذاشتن ايران در صنعت پرکاربرد پتروشيمي. درگاه الکترونيکي رسمي پتروشيمي شيراز اين شرکت را اينطور معرفي کرده است «اين شركت در 45 کيلومتري شهر شيراز، در مجاورت رودخانه کر و در نزديکي مرودشت واقع شده است. وسعت شركت 300 هکتار است که از اين مقدار 72 هکتار آن را محوطه صنعتي تشکيل مي دهد. ارتفاع شركت از سطح دريا حدود 1600 متر است. شروع به کار شركت با بهره برداري از 4 واحد توليد آمونياک، اوره، اسيد نيتريک و نيترات آمونيوم و نيز واحد تامين سرويس هاي جانبي(آب، برق، بخار و هواي فشرده) توام بوده و پس از آن با توجه به نياز کشور، طرحهاي توسعه متعددي به مرحله اجرا در آمده است.» پتروشيمي شيراز کم کم توسعه پيدا مي کند و در سال هاي بعد واحدهاي بيشتري از آن به بهره برداري مي رسد و محصولات متنوع تري توليد مي کند. اين يعني پتروشيمي شيراز به کمال مطلوب زمانه اش نزديک و نزديک تر مي شود و رد پاي صنعت پتروشيمي در اقتصاد و زندگي ايرانيان پر رنگ و پررنگ تر به نظر مي رسد. درگاه رسمي الکترونيکي شرکت پتروشيمي شيراز در ادامه آورده است« اولين طرح توسعه شركت با بهره برداري از واحد سوداش در سال 1352 به مرحله اجرا در آمد و سپس در سال 1355 با احداث واحدهاي STPP و DAP روند توسعه ادامه يافت. يكي از بزرگترين طرحهاي توسعه شركت در سال 1364 به مرحله بهره برداري رسيد. در اين طرح واحدهاي جديد توليد آمونياک، اوره، اسيد نيتريک و نيترات آمونيوم با ظرفيتي معادل 10 برابر واحدهاي قديم به همراه واحدهاي کلر آلکالي، متانول، پرکلرين و آرگون به ترتيب طي سال هاي 1367 و 1369 و 1372و 1373 به بهره برداري رسيدند. با ادامه روند توسعه و به دنبال خارج ساختن واحدهاي قديمي از چرخه توليد، طرح اوره و آمونياك سوم پتروشيمي شيراز در سال 1395 به بهره برداري رسيد.»
گاهي هست که خود اشياء، زبان به سخن مي گشايند و از تاريخ شان حرف مي زنند. اگر خوب بشنويم و گوش هايمان را تيز کنيم، سازه هاي صنعتي نيز با ما حرف ها دارند. حالا و از پس سال هاي فعاليت پير پتروشيمي هاي ايران، بخش هايي از آن به زبان گوياي تاريخي تبديل شده است که روايت تلاش مردان و زنان اين خاک را براي آباداني اش را فرياد مي کند.
سال 1394 مهدي فهام رئيس وقت مجتمع پتروشيمي شيراز به عنوان نخستين مجتمع پتروشيمي کشور و خاورميانه حرف هاي جالبي درباره تاريخي شدن بخش هايي از اين شرکت دارد، او با اشاره به قدمت صنعت پتروشيمي در ايران و اهميت تاريخي پتروشيمي شيراز در مصاحبه اي مي گويد«نسل جديد بايد بداند که در زمان هايي که اين واحدها به بهره برداري رسيد و اين صنعت نضج گرفت، توليد با چه شرايطي و چه مشقاتي انجام مي گرفت. بنا بر اين قدر پيشرفت هاي کشور و قدر خودشان را بدانند و يادشان باشد که گذشتگاني بودند که اين ميراث را براي ما به يادگار گذاشتند. واحد آمونياک يک مجتمع پتروشيمي شيراز حدود 52 سال پيش، به بهره برداري رسيد، با اين وجود بخشي از تجهيزات آن هنوز کاربرد دارند و جرقه تفکر بيشتر را در اذهان همکاران ما و جوان هايي که امروز به ما ملحق مي شوند، خواهد زد. در مورد تجهيزات مجتمع هاي پتروشيمي و بويژه پتروشيمي شيراز که نخستين مجتمع پتروشيمي کشور است و در سال 1342 به بهره برداري رسيده، بايد بگويم که شايد برخي از تجهيزات آن را فقط بشود در موزه هاي شرکت هاي سازنده پيدا کرد. در حالي که ما اين تجهيزات را در واحدها داريم».
خواندن روايت ابوالقاسم گلدان، رئيس پيشين واحدهاي گاز آمونياك که از 1342 در پتروشيمي شيراز مشغول به کار شده است هم خالي از لطف نيست. او در نشستي که سال 1397 برگزار شده است به نکات جالبي درباره تاريخ پتروشيمي شيراز اشاره مي کند«مجتمع پتروشيمي شيراز بيانگر تاريخچه صنعت پتروشيمي در ايران است و نشان مي دهد كه چگونه توليدات اين مجتمع از 130 تا 150 تن در روز، اكنون به سه هزار تن رسيده است. اين تاسيسات ابتدا با نام كارخانه كود شيميايي شيراز در سال 1341 و زير نظر وزارت صنايع و معادن آن زمان، راه اندازي شد و در سال 1344 به زيرمجموعه شركت ملي نفت ايران انتقال يافت.»
ابوالقاسم گلدان از همکاري اولين هاي صنعت نفت ايران هم سخناني مي گويد و يادي از پالايشگاه آبادان مي کند: «كارخانه كود شيميايي شيراز از همان بدو تاسيس نيز از نيروي انساني و امكانات پالايشگاه آبادان كمك مي گرفت و پس از واگذاري به شركت نفت و راه اندازي فازهاي 2 و 3 اين كارخانه به مجتمع پتروشيمي شيراز تغيير نام يافت. برخي واحدهاي مجتمع پتوشيمي شيراز تا سال 1395 فعال بود و با راه اندازي تاسيسات جديد در فازهاي 2 و 3 اين مجتمع، فاز يك از خط توليد خارج شد. در بسياري از كشورها نظير روماني، نخستين واحدهاي پتروشيمي به عنوان ميراث و تاريخچه اين صنعت حفظ و نگهداري شده است، مجتمع پتروشيمي شيراز نيز آغاز صنعت پتروشيمي در ايران است كه اكنون بسيار گسترده شده و نقش مهمي در صنايع كشور دارد».
شايد بد نباشد براي حسن ختام نيم نگاه مان به پتروشيمي شيراز بدانيم که يک شرکت فرانسوي به نام «انسا» پيمانکار اصلي اين مجتمع پتروشيمي بود و در مراسم افتتاح آن ژنرال دوگل فرانسوي حضور داشت. اين حضور نشانگر موقعيت راهبردي اين واحد صنعتي در صنعت پتروشيمي خاورميانه داشت. شايد هم آن روزها فرانسوي ها مي خواستند از امريکايي ها و انگليسي ها عقب نيفتند، اما هر چه بود، دست تواناي ايرانيان با خودباوري و خود اتکايي توانست امانتي به نام پتروشيمي شيراز را به سلامت و اقتدار و با توسعه هر چه بيشتر تا کنون حفظ کند و نام آن را در تاريخ صنعت پتروشيمي ايران و خاورميانه درخشان و درخشان تر سازد.
همزمان با مهرماه انجام خواهد شد
با راه اندازي گنجينه اشياي موزه ملي صنعت نفت اهواز، كار ساماندهي، طبقه بندي و مرمت حدود 5 هزار شيء از قطعات و تجهيزات مربوط به مناطق عملياتي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب آغاز مي شود.
امين زاده درويش، مجري پروژه مطالعاتي وايجاد موزه ملي صنعت نفت اهواز، با اعلام اين خبر گفت: «با تحويل 2 سالن از سالن هاي مركز آموزش علوم اداري اهواز(هنرستان صنعت نفت اهواز) در مهرماه امسال، ساختمان گنجينه اشياي موزه ملي صنعت نفت اهواز راه اندازي مي شود.»
وي ساماندهي اشياي تاريخي صنعت نفت را شامل انتقال، تثبيت، طبقه بندي، نظافت، مرمت و تهيه شناسنامه اعلام كرد و افزود: «در مناطق نفت خيزجنوب، اشيا در دو دسته طبقه بندي مي شوند كه اين طبقه بندي ها شامل اشياي مربوط به مناطق اكتشاف نفت مثل مسجد سليمان و آغاجاري و يا اشياي متعلق به دوره كنسرسيوم است.»
زاده درويش ادامه داد: «اشياي متعلق به دوره اكتشاف نفت در زمره نسل اول اشياي مورد استفاده در صنعت نفت كشور به شمار مي آيند كه در مناطق مسجد سليمان و آغاجاري بيشتر موجود هستند و قدمتي بيش از 100 سال دارند. اشياي متمركز در شهر اهواز هم بيشتر به دوره كنسرسيوم و نسل دوم از قطعات و تجهيزات مورد استفاده در صنعت نفت تعلق دارند كه قدمتي حدود 70 سال را براي آنها اعلام كرده اند.»
وي تصريح كرد: «يكي از نكات قابل توجه در مورد اشياي تاريخي مناطق نفت خيز جنوب، سير تكامل صنعت نفت ايران از اكتشاف تا بهره برداري است كه اين موضوع در اشياي شناسايي شده بسيارمشهود است.»
چندي پيش اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ضمن بازديد از اماکن تاريخي مناطق نفت خيز آغاجاري، اميديه و اهواز، از احداث «موزه ملي صنعت نفت اهواز» درمنطقه تاريخي خرمكوشك خبر داد.»
خرمکوشک، يکي از قديمي ترين مناطق اهواز است كه بناهاي نفتي مهمي را در خود جاي داده است. از جمله اين بناها مي توان به هنرستان نفت و آموزشگاه حرفه اي اشاره كرد. اين منطقه همچون تمام محلات اهواز در 50 سال گذشته دستخوش تغيير بوده و بيم آن مي رود که طرح هاي توسعه اي جديد به اين ميراث معنوي صنعت نفت آسيب جدي وارد سازد و آيندگان را از وجود آثار معماري و شهرسازي نفت در اين خطه محروم كند.
رئيس پيشين مركز آموزش خطوط لوله و مخابرات نفت، دستگاه «گرم كن فلزات و مبدل حرارتي» را كه در سال 1359 اختراع كرده بود، به موزه نفت اهدا كرد. نصرت اله كُرمي جمشيدي، متولد سال 1312 كه از سال 1336 كار خود را در صنعت نفت را آغاز كرد، تعدادي از يادگارهايش را به مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت اهدا كرد. وي در مورد اين اختراع خود چنين توضيح مي دهد: «دستگاه گرم كن فلزات و مبدل حرارتي، بدون ايجاد شعله و حرارت كه براي محيط هاي كاري در صنايع نفت و گاز خطرناك است، قطعات فلزي را گرم مي كند. از اين دستگاه مي توان براي جا زدن انواع بوش و بلبرينگ استفاده كرد.» جزوه برنامه ريزي آموزش نيروي انساني در شركت خطوط لوله و مخابرات كه از سوي او در سال 1368 و در حدود 800 صفحه تهيه شده، همچنين چند جلد كتابچه آموزشي مربوط به خطوط لوله و مخابرات، شامل كتابچه هاي كابل كشي و كابل شناسي، بهره برداري برقي تلمبه خانه ها و ماشين هاي جريان مستقيم از جمله هداياي اين پيشكسوت به موزه هاي صنعت نفت است. صفحاتي از نشريات و روزنامه هاي قديمي كه خبر اختراع دستگاه مزبور را از سوي يك كارشناس صنعت نفت درج كرده اند، از ديگر موارد اهدايي جمشيدي كُرمي به مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت است. او كه در دبيرستان صنعتي تهران كه پايه گذار آن آلماني ها بودند، در رشته برق و راديو ديپلم گرفته، همچنين جزوه اي دست نويس مربوط به سال هاي تحصيل در اين دبيرستان را به موزه نفت اهدا كرده است. اين جزوه 200 صفحه اي بسيار تميز نگه داشته شده و علاوه بر نگارشي با خط خوش، حاوي رسم هاي فني دقيق و زيبايي است كه توجه هر مخاطبي را به خود جلب مي كند. وي با يادآوري نخستين روزهاي شروع كار خود در صنعت نفت مي گويد: «وقتي در سال 1336 كار در شركت خطوط لوله و مخابرات را آغاز كردم، اين شركت تازه تاسيس شده بود و فقط پنج كارمند داشت. آن زمان خط لوله يك رئيس آمريكايي به نام بيگل و يك رئيس ايراني به نام مهندس عبدالحميد فرجام داشت. »كُرمي كه كار خود را به عنوان مسؤول برق منطقه ازنا درمنطقه خرم آباد با حقوق ماهانه440 تومان آغاز كرده، خاطراتي را از آن زمان بازگو مي كند.
وي مي گويد: «با تاسيس تلمبه خانه ها درهر کدام از آنها چهار انگليسي مشغول به كاربودند كه بعدها چهار ايراني هم به آنها اضافه شدند.» او همچنين از خاطراتش در روزهاي انقلاب مي گويد و اين كه با وجود اعتصاب ها، تامين نفت براي داخل كشور با تاييد امام(ره) ادامه يافت وكاركنان خطوط لوله نقشي موثر در اين زمينه داشتند. او با يادآوري خاطرات خود از دوران جنگ تحميلي و صحنه هاي سوختن تلمبه خانه ها در مقابل چشمانش، اشك در ديدگانش حلقه مي زند و نمي تواند كلامش را به پايان برساند. اين پيشكسوت نفتي پس از سال ها خدمت در تلمبه خانه هاي مختلف كشور، از جمله تلمبه خانه شهر ري كه از مراكز مهم و كليدي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت بوده، در سال 1374 با سمت رئيس مركز آموزش خطوط لوله بازنشسته شده است. کرمي معتقد است: «نفت، دانشگاه عظيمي است و براي كساني كه عمري در آن كار كرده اند، تجربياتي گرانبها در بر دارد و خوشحالم كه اين صنعت، پس از سال ها صاحب موزه مي شود.»
به كوشش مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، فرايند چيدمان اشياي تاريخي در«موزه نفت سوزهاي كرمان» آغاز شد. ساناز باغخاني، سرپرست موزه نفت سوزهاي كرمان گفت: «در اين موزه، انواع نفت سوزها كه از اقصا نقاط كشور جمع آوري شده اند، به نمايش درخواهند آمد و مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در ارائه تاريخ اين صنعت براي شكل گيري و به كارگيري اين اشيا و اقلام تاريخي اهتمامي جدي دارد.» وي با بيان اينكه اقلام و اشياي نفت سوز كه به اين موزه منتقل شده اند، بسيار متنوع هستند، خاطر نشان كرد: «در بخش وسايل گرمايشي و حرارتي، انواع خوراک پز ها، بخاري ها، سماورها و... در بخش وسايل روشنايي، انواع چراغ هاي زنبوري، لامپ ها، گردسوزها و فانوس ها و در بخش مبدل انرژى حرارتى به الكتريسيته و مكانيكى، وسايلي مانند راديو، يخچال و پنكه نفتي به نمايش گذاشته خواهد شد.» به گفته باغخاني، برخي ازاين اقلام بسيار خاص هستند و ممکن است در کل کشور نمونه ديگري نداشته باشند. تعدادي نيز هنوز با زندگي مردم عجين است و در برخي از شهرهايي که هنوز گازرساني نشده، مورد استفاده قرار مي گيرند. باغ موزه نفت کرمان در محلي كه پيش از اين كنسولگري انگليس بوده و براي مدتي در اختيار شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي قرار داشته است، راه اندازي مي شود. اين عمارت از جمله بناهاي قديمي شهر کرمان است که از سوي والي اين شهر در دوران زنديه ساخته شد و به عمارت «باق آقا» معروف بود. از آنجا که انگلستان در نظر داشت باتوجه به موقعيت حساس کرمان، يک کنسول گري منطقه اي در اين شهر داشته باشد، اين عمارت را كه از موقعيت جغرافيايي و آب و هوايي خوبي برخوردار بود، از والي كرمان خريداري كرد. پس از رفتن انگليسي ها، اين ساختمان به شرکت نفت انگليس و ايران واگذار شد و تا زمان ملي شدن صنعت نفت در اختيار آنها باقي ماند. بعد از ملي شدن نفت، اين عمارت در اختيار شرکت ملي نفت و سپس شرکت پخش منطقه قرار گرفت و كاربري آن مسكوني شد. از آنجا که اين بنا سال ها به حال خود رها شده بود، آثار فرسودگي و تخريب در قسمت هاي مختلف بنا از جمله سقف ها و ديوارها بوضوح ديده مي شد. پس از بازديد و شناسايي اين منطقه، با همکاري و همراهي دست درکاران شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و نيز شرکت پخش فراورده هاي نفتي منطقه کرمان، طرح تبديل اين بنا به موزه در دستور کار قرار گرفت و اين پروژه در دو مرحله تعريف و عمليات اجرايي آن آغاز شد. مرحله اول شامل استحکام بخشي و جلوگيري از تخريب بيشتر و مرحله دوم مرمت و بازسازي بنا بود. پيش بيني مي شود، باتوجه به روند و پيشرفت کار، باغ موزه نفت کرمان در آينده اي نزديك به بهره برداري برسد.
شرح عکس:
اين شيء تاريخي که 90سال قدمت دارد و در گنجينه اشياي موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت نگهداري مي شود، ماسك پدالي تنفسي است كه در حفاري و درون چاه ها کاربرد دارد.
به همت مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، دستگاه هاي قديمي كارخانه حلب سازي و حلب پركني مربوط به موزه صنعت نفت غرب كشور راه اندازي شد.
منصورملايري، سرپرست كارگاه و ناظر مقيم موزه صنعت نفت كرمانشاه در گفت وگو با پايگاه اطلاع رساني پتروميوزيم، گفت: «راه اندازي اين دستگاه ها، پروسه اي از روند راه اندازي موزه صنعت نفت غرب كشور بوده كه با هدف ساخت حلب صورت گرفته است.»
وي افزود: «درروند راه اندازي اين دستگاه ها، تعمير، تجهيز قطعات و احياي هركدام از دستگاه ها كه فرسوده هستند، انجام شده است.»
به گفته ملايري، اين دستگاه ها بيش از 120 سال قدمت دارند، به گونه اي كه پيش از ساخت پالايشگاه كرمانشاه، اين دستگاه ها در كارخانه حلب سازي و حلب پركني كرمانشاه مورد استفاده قرار مي گرفته است.
موزه صنعت نفت غرب کشور در شهر کرمانشاه و در محل کارخانه حلب سازي و حلب پرکني پالايشگاه کرمانشاه تاسيس مي شود. اين موزه با توجه به قدمت بيش ازيک صد ساله کارخانه حلب سازي و نقش آن در توزيع فراورده هاي نفتي در سراسر کشور، طي دهه هاي گذشته، به نمايش گوشه اي از تاريخ صنعت نفت، با اولويت تاريخ اين صنعت در غرب کشور اختصاص خواهد يافت.
حلب ها طي چند دهه در جابه جايي مواد نفتي نقش اصلي را به عهده داشتند. کارخانه حلب سازي و حلب پرکني کرمانشاه که بيش از 100 سال پيش تاسيس شده، يکي از عمده ترين مراکز توزيع مواد نفتي از جمله نفت سفيد يا نفت چراغ، بنزين، نفت گاز و امشي بوده است.
پيش از به کارگيري تانکرهاي نفت، روزانه هزاران حلب 18 ليتري در اين کارخانه تهيه و پس از پر شدن با مواد نفتي در سراسر کشور توزيع مي شد. گفته مي شود در سال هاي دهه 40 ظرفيت اين کارخانه 5/2ميليون بشکه در سال بوده است.
در حال حاضر تنها، بنا و تجهيزات کارخانه حلب پرکني و حلب سازي کرمانشاه بر جاي مانده و قرار است اين کارخانه به موزه نفت در غرب کشور تبديل شود.
چشم اندازي رويايي و جاذبه اي بکر و دست نخورده
شبنم اعماري در دل زاگرس و ميان کوه هاي استواري که نقش هاي حيرت انگيزي دارند، رودخانه اي خروشان در تنگه اي شگفت انگيز، چشم اندازي رويايي خلق کرده است.
وقتي حرف از استان لرستان به ميان مي آيد، ناخودآگاه ذهن به سمت شهرهاي پرجاذبه اين استان مي رود؛ مناطقي که طبيعتي شگفت انگيز و ديدني هاي زيادي دارند. تنگه هلت، يکي از جاذبه هاي طبيعي استان لرستان است که در شهرستان پلدختر قرار دارد. اين جاذبه ديدني، داراي آب و هوايي خنک و دلچسب است.
تنگه بکر و دست نخورده هلت، حدود 4 کيلومتر طول دارد و در مسير بزرگراه لرستان- انديمشک جا خوش کرده است. درباره نام گذاري اين تنگه بايد به واژه هلت اشاره کنيم که از نام يکي از طوايف لر، يعني نجف وندها در منطقه هلد لرستان گرفته شده است. محلي هاي آنجا اين تنگه را با نام هلد مي شناسند.
نحوه شکل گيري
ميليون ها سال طول مي کشد تا يک رودخانه از قله کوه، سنگ هاي سخت را آرام آرام بشکافد و از دل کوه، مسيري براي خود باز کند.
تنگه هلت نيز نتيجه يک اثر طبيعي است که در طول زمان پديده آمده و شکل گرفته است. اين تنگه از پوشش گياهي خاصي برخوردار نيست. بنابراين اگر به دنبال فضاي سرسبز هستيد، اينجا نشاني از سبزي نمي بينيد، چون تنگه زيبايي اش را از هم آغوشي سنگ سخت و نفوذ آب گرفته است، به طوري که تلفيق سنگ هاي بزرگ صيقل خورده و حرکت آب روان توانسته اند چشم نوازي بي نظير را خلق کنند.
با حضور در اين تنگه از همان ابتدا غافلگير مي شويد. حدود 100 قدم که در هلت به سمت جلو حرکت کنيد، عمق آب بيشتر و بيشتر مي شود تا جايي که تقريبا نيمي از بدن زير آب قرار مي گيرد. بستر رودخانه پر از سنگ هاي بزرگي است که به مرور زمان و بر اثر تغييرات آب و هوايي و دمايي ريزش کرده و کف رودخانه را پوشانده اند. در طول مسير و حرکت به سمت جلو کم کم سايه مهمانتان مي شود؛ مهماني که شايد در ابتدا به دليل خيس بودنتان احساس سرما کنيد، اما جاي هيچ نگراني نيست؛ زيرا پس از طي کردن مسيري کوتاه، آفتابي را مي بينيد که راه خود را از ميان سنگ ها پيدا کرده تا گرمايش را به شما در فضايي رويايي هديه کند. در ادامه مسير و در قسمت مياني تنگه، با سنگ بسيار بزرگي روبه رو مي شويد و اين احساس را در شما ايجاد مي کند که ديگر نمي توانيد به مسيرتان ادامه دهيد، در حالي که اينطور نيست؛ چون سمت چپ شما کاملا باز است؛ اما يک به يک مي توان از اين قسمت رد شد. با نزديک شدن به انتهاي تنگه، عمق آب کم مي شود و در آخر هم سقف سنگي شگفت انگيز طبيعت کاملا کنار مي رود و خورشيد نمايان مي شود.
بهترين تفريح در تنگه هلت، بازي هاي آبي است. افرادي که با تورها و به صورت گروهي راهي تنگه مي شوند، راه هاي جالبي براي آب بازي بلدند.
بهترين زمان براي سفر به تنگه هلت، اواخر مرداد تا اوايل پاييز است. به طور کلي تابستان بهترين فصل است تا به مناطقي برويد که رد پاي آب در آنها ديده مي شود تا هم سفري خاطره انگيز را تجربه کنيد و هم از گرماي طاقت فرساي اين فصل اندکي دور بمانيد.
براي رسيدن به تنگه هلت بايد به جاده سمت خرم آباد- انديمشک برويد و سپس تا انتهاي تونل خرگوشان (يک) حرکت کنيد. بعد از بيرون آمدن از تونل و قبل از وارد شدن به تونل خرگوشان (2)، يک بريدگي خاکي وجود دارد. در اينجا مي توانيد خودرويتان را پارک کنيد و سپس سراشيبي خاکي را 100 قدم به سمت پايين برويد تا ورودي تنگه را ببينيد.
پس از رودخانه نوردي در يکي از زيباترين تنگه هاي ايران، مي توانيد بازديدي هم از ديدني هاي اطراف تنگه هلت داشته باشيد، ديدني هايي که مطمئنا برايتان جذاب خواهند بود.
در فاصله 19 کيلومتري تنگه هلت، روستاي سرسبز کرکي واقع شده که در يکي از چشمه هاي اين روستا جانداري به نام سمندر لرستاني زندگي مي کند. پس ديدن اين جاندار را در روستاي کرکي از دست ندهيد.
يکي ديگر از جاذبه هايي که در اطراف تنگه هلت پلدختر مي توانيد از آن ديدن کنيد، روستاي پاعلم است. اين روستا که در فاصله 23 کيلومتري تنگه قرار دارد، آثار تاريخي مهمي همچون قلعه پا علم را در خود جاي داده که به عنوان يک اثر ملي به ثبت رسيده است. برج پا علم و امامزاده شاه احمد نيز از ديگر جاذبه هايي هستند که در اين روستا مي توانيد از آنها بازديد کنيد.
از ديگر آثار طبيعي و تاريخي شهرستان پلدختر استان لرستان مي توان به آبشار افرينه (بخش معمولان)، تالاب هاي پلدختر، پل تاريخي پلدختر، غار کلماکره، پل گاوميشان، آبشار آبتاف، غار کوگان، کاروانسراي چشمک و... اشاره کرد.
حداقل شرايط لازم براي درجه بندي يک اقامتگاه بوم گردي در يکي از سطوح درجات، داشتن سطحي از خدمات و تسهيلات است که بايد علاوه بر سازگاري با معماري بومي و رعايت اصول زيست محيطي، امکان اقامتي ايمن را براي گردشگران فراهم کند.
اقامتگاه هاي بومي به سه درجه 1، 2، 3 درجه بندي مي شوند. درجه آنها هم بر مبناي امتيازات به دست آمده در فرايند ارزيابي کسب مي شود. در اين فرايند، در سه حيطه کلي موارد به شرح زير ارزيابي خواهند شد:
الف) امور ساختماني، تجهيزات، خدمات و موارد مربوط به آن 30 درصد از کل امتيازات را به خود اختصاص مي دهد.
ب) نيروي انساني، ايمني و بهداشتي و موارد مربوط به آن نيز 30 درصد از کل امتيازات را دربر خواهد گرفت.
ج) امور پايداري، رعايت اصول زيست محيطي و ابعاد فرهنگي هم 40 درصد باقي مانده از کل امتيازات را به خود اختصاص داده است.
رعايت نسبت هاي تخصيص داده شده در مجموع امتيازات بسيار ضروري است.
ارزيابي امتيازات
در فرايند ارزيابي، امتيازاتي از صفر تا 10 ممکن است به هريک از موارد ارزيابي تعلق گيرد.
* در اقامتگاه هاي بوم گردي درجه 3، حداقل کسب امتياز (يک) براي هر مورد الزامي است. ميانگين مجموع امتيازات در اين سطح نبايد کمتر از 2 باشد.
* در اقامتگاه هاي بوم گردي درجه 2، حداقل کسب امتياز 4 براي هر مورد الزامي است و ميانگين مجموع امتيازات در اين سطح نبايد کمتر از 5 باشد.
* در اقامتگاه هاي بوم گردي درجه يک، حداقل امتياز 7 براي هر مورد الزامي است و ميانگين مجموع امتيازات نبايد کمتر از 8 باشد.
به هر خطه از ايران که پا بگذاريد، با ديدني ها و خوردني هاي منحصر به فردي روبه رو مي شويد که مختص به آن منطقه است و جاي ديگري نمي توانيد آنها را بيابيد. براي آشنايي با سوغاتي شهرهاي مختلف ايران در اين ستون با ما همراه باشيد.
1- فالوده يا پالوده: نوعي دسر خنک و لذيذ است که با شيوه اي خاص تهيه مي شود.
2- يوخه: نوعي شيريني با خميري نازک است که روي خمير پودر شکر و گاهي دارچين ريخته مي شود و خمير را مثل رولت جمع مي کنند و باريک برش مي زنند.
3- مسقطي: نوعي حلواست که با نشاسته و پسته تهيه مي شود و انواع مختلفي از جمله زعفراني، پسته اي، گل محمدي، زرشکي و... دارد.
4- کلوچه شيرازي: نوعي شيريني لطيف و خوش طعم است که شيرازي ها در کنار مسقطي آن را سرو مي کنند.
5- بادام سوخته: بادامي شيرين مزه است که به روشي خاص تهيه مي شود.
6- حلوا کاسه اي: يکي از حلواهاي سنتي و خوشمزه شيراز است که از آرد برنج، شکر، آب، گلاب، روغن و زعفران درست مي شود.
7- رنگينک: نوعي شيريني مقوي و مغذي است که طرفداران زيادي دارد.
از ديگر سوغاتي هاي ديار حافظ هم مي توان به عرقيات، دمنوش ها، ليموي شيراز و آبغوره شيرازي اشاره کرد.
بافت رشته هاي حاصل از الياف گياهي به كمك دست و ابزار ساده دستي را حصيربافي مي گويند که طي آن محصولات مختلفي مثل زيرانداز، سفره حصيري، انواع سبد، ظروف و... توليد و عرضه مي شود.
حصيربافي يا بافت بوريا، يكي از قديمي ترين و شايد کهن ترين صنايع دستي ايران باشد.
امروزه در مناطق مختلف کشورمان، بويژه شمال و جنوب آن، هر جا که دسترسي به برگ درخت خرما، ساقه گندم، ني و ترکه امکانپذير باشد، مي توان نشانه هايي از حصيربافي و سبدبافي را يافت. با اين حال اين صنعت در استان هاي سيستان و بلوچستان، خوزستان، کردستان، هرمزگان، بوشهر، خراسان، کرمان، يزد، فارس، مازندران، گيلان، آذربايجان شرقي و تهران از رونق بيشتري برخوردار است.
از گذشته تا به امروز، حصير مصارف متنوع و گوناگوني چون کيف، سبد نان، زنبيل، سبد ميوه، زيرانداز، پاراوان و... داشته است.
براي حفاظت از حصير بايد اين دستبافت قديمي، دور از حرارت و آتش، فشار، ضربه و اشياي نوک تيز و برنده نگهداري شود. حصير با آب ولرم و شوينده هاي معمولي قابل شستشو است.
در آشپزي گريزي از روغن نيست. هر چقدر هم که بخواهيم از روغن استفاده نکنيم، باز هم براي تنوع بايد روغن را در آشپزي به کار برد. البته روغن ها فقط مضر نيستند بلکه براي بدن بسيار مفيد است، اما اين مفيد بودن روغن ها در آشپزي شرايطي دارد که بايد آنها را رعايت کرد. در ادامه به برخي نکات آشپزي با روغن اشاره مي شود، نکاتي که با رعايت آنها مي توانيم آشپزي دلچسب تري داشته باشيم.
از اضافه کردن نمک به مواد غذايي قبل از سرخ کردن بپرهيزيد، زيرا نمک نقطه دود را کاهش مي دهد و موجب جذب رطوبت به غذا شده که اين موضوع سبب مي شود هنگامي که مواد غذايي درون روغن ريخته مي شود، به اطراف پاشيده شود. در صورت لزوم نمک را در پايان سرخ شدن مواد اضافه کنيد. از ظروف آلومينيومي آهني و مسي در سرخ کردن مواد غذايي استفاده نکنيد، زيرا تجزيه و فساد روغن را زياد مي کند. قبل از اضافه کردن مواد غذايي به درون روغن ابتدا روغن را تا درجه حرارت معيني گرم کنيد. با اين کار در سطح مواد غذايي يک لايه محافظ تشکيل و سبب مي شود روغن به درون مواد غذايي نفوذ نکند و فقط با حرارت غير مستقيم سرخ شود؛ بنابر اين هنگامي که روغن به اندازه کافي داغ نشده باشد، لايه عايق ايجاد نشود و روغن به درون مواد غذايي نفوذ مي کند و طعم روغن مي گيرد. حرارت زياد هم از پخته شدن مغز مواد غذايي جلو گيري مي کند و باعث سوختن سطح آن مي شود.
اول: از انباشتن زياد مواد غذايي در روغن اجتناب کنيد، زيرا باعث پايين آمدن حرارت روغن مي شود و به داخل مواد نفوذ مي کند و چرب مي شود.
نکته دوم: تا جايي که مي توانيد از سرخ کردن مواد غذايي پرهيز و غذا را به صورت آب پز، کباب پز و بخار پز استفاده کنيد.
روغن هاي خوراکي بايد در 6 – 12 ماه پس از گشوده شدن در آنها مصرف شوند؛ بنابراين لازم است هنگام خريد به تاريخ مصرف و انقضا روي بر چسب قوطي توجه شود. معمولا روغن ها در ظرف هاي پلاستيکي شفاف عرضه مي شوند؛ بنابراين پس از خريد آنها را درظرف شيشه اي مات، يا فلزي در بسته و در کابينت، يخچال و محيط هاي تاريک به دور از نور نگهداري کنيد.
به درجه حرارتي که در آن از سطح روغن دود متصاعد شود و بوي تندي به مشام برسد، نقطه دود مي گويند. در اين درجه روغن شروع به تجزيه شدن مي کند. دود کردن روغن موجب بد مزه شدن غذا مي شود. نقطه دود روغن هاي نباتي بالاتر از روغن هاي حيواني است. سرخ کردن مواد غذايي بايد پايين تر از نقطه دود روغن صورت گيرد. حرارت زياد هنگام سوختن و دود کردن روغن ها گليسرول اسيد هاي چرب را به آکرولئين تبديل مي کند. اين ماده بسيار سمي و سرطان زاست. علت سوختن چشم ها هنگام دودکردن روغن نيز همين ماده است. آکرولئين موجب تحريک چشم ها بيني و ريه ها و مصرف آن همراه با مواد غذايي موجب تحريک معده و روده کوچک مي شود. روغن هاي مايع سرخ کردني که نقطه دود بالاتري دارند، براي سرخ کردن مناسب تر هستند. هر اندازه مدت زمان نگهداري روغن ( کهنگي ) طولاني تر باشد، نقطه دود کاهش مي يابد.
اضافه کردن نمک هنگام سرخ کردن ماده غذايي، حرارت دادن روغن در مدت زمان طولاني و وجود مواد غذايي و ذره هاي خارجي در روغن، از عوامل کاهنده نقطه دود روغن ها هستند.
علایم غیرقابل استفاده بودن
بوي نامطبوع و مزه تند، کف آلود شدن روغن، تيره شدن و افزايش غلظت روغن و تشکيل نشدن حباب اطراف غذا هنگام اضافه کردن روغن، از علائم غيرقابل استفاده بودن روغن است. همچنين توصيه مي شود روغن حرارت ديده را بيش از 2 مرتبه استفاده نکنيد.
روغن بذر کتان، بهترين منبع اسيدهاي چرب امگا 3 و براي قلب و روده ها مفيد است. اين روغن قدرت ايمني بدن را تقويت مي کند و سلامت پوست را ارتقا مي بخشد. ماده مفيد ليگنين (فيبر غذايي غيرمحلول) دارد که براي بدن مفيد است، اما اگر به طور صحيح نگهداري نشود، به سرعت فاسد مي شود و براي پخت غذا مناسب نيست.
روغن کانولا منبع غني اسيدهاي چرب امگا- 3 و امگا- 6 و مقدار چربي هاي اشباع آن خيلي کم است، در نتيجه براي قلب مفيد است.
روغن سويا داراي اسيدهاي چرب امگا 3 و امگا 6، اما اغلب خيلي تصفيه و هيدروژنه (جامد) مي شود.
هنگام استخراج روغن زيتون از ميوه آن، نيازي به حرارت بالا و فرآيند شيميايي نيست. به کندي فاسد مي شود. براي پخت غذا در درجه حرارت معمولي مناسب است و در صورت مصرف متعدلLDL (چربي بد) را کاهش مي دهد، بدون اينکه ميزان HDL چربي خوب را تغيير دهد، در نتيجه نسبت HDL به LDL را بهبود مي بخشد که براي سلامتي بدن مفيد است.
روغن کدو حلوايي چربي اشباع کمي دارد. منبع غني اسيدهاي چرب امگا 6 است. ممکن است بعضي اسيدهاي چرب امگا 3 را نيز داشته باشد. عمل تصفيه کردن و فرايندهاي شيميايي در کارخانه، ارزش تغذيه اي آن را کاهش مي دهد.
مواد مورد نياز:
نشاسته ذرت: 100 گرم
آب آلبالو: 4 پيمانه
آب سرد: يک دوم پيمانه
شکر: 100 گرم
وانيل: يک چهارم قاشق چايخوري
روش تهيه:
نشاسته و آب را با هم مخلوط کنيد تا حل شود. بعد آن را از صافي رد کنيد. سپس آب آلبالو و شکر را به آن اضافه کنيد و روي حرارت قرار دهيد تا شکر کامل حل شده و مايه غليظ شود، سپس از روي حرارت برداشته وانيل(بهتر است اسانس ها را در آخرين مرحله استفاده شوند ) را به آن اضافه کنيد، مايه آماده شده را در ظرفي بريزيد و به مدت 60 دقيقه در يخچال قرار دهيد، سپس با خامه تزيين و سرو کنيد.
مواد مورد نياز:
آرد گندم 500 گرم
کدو سبز 450 گرم
مايه خمير فوري 1 قاشق سوپخوري
پنير پارمزان 60 ميلي ليتر
روغن مايع 2 قاشق سوپخوري
نمک يک قاشق چايخوري
فلفل سياه يک قاشق چايخوري
آب ولرم به ميزان لازم
شير به ميزان لازم
دانه کنجد به ميزان لازم
روش پخت:
نمک را به کدوي با پوست رنده شده اضافه و مخلوط کنيد. سپس آن را در آبکش بريزيد و به مدت 30 دقيقه کنار بگذاريد تا آب آن خارج شود. سپس آن را روي دستمالي پهن کنيد تا آب اضافي آن گرفته شود. در کاسه بزرگي آرد گندم، مايه خمير فوري، پنير پارمزان و فلفل سياه را مخلوط کنيد. سپس وسط آرد را گود کرده روغن مايه کدو و آب ولرم (تا حدي که به صورت خمير در آيد) را بيفزاييد و آن را ورز دهيد تا خمير نرمي به دست آيد و حالت چسبندگي نداشته باشد. بعد آن را روي سطح آرد ورز دهيد تا نرم و نازک شود. سپس کاسه اي را با روغن مايع چرب کنيد و خمير را درون آن قرار دهيد. بعد روي آن را بپوشانيد ودر جاي گرم قرار دهيد تا حجم خمير دو برابر شود. سپس آن را به 6 قسمت مساوي تقسيم و هر قسمت را گرد کنيد. بعد داخل قالب به قطر حدود 24 سانتي متر که از قبل با کاغذ روغني پوشيده شده با فاصله در کنار يکديگر به صورت گل بچينيد. سپس روي آن مقداري شير بماليد و کمي کنجد بپاشيد. روي آن دستمالي بيندازيد و کنار بگذاريد تا حجم آن دو برابر شود. بعد در طبقه وسط فر از قبل با دماي 200 درجه سانتي گراد گرم شده به مدت 25 دقيقه قرار دهيد تا بپزد.
مواد مورد نياز:
برنج ( خيس شده ) يک دوم پيمانه
گوشت چرخ کرده 300 گرم
باقالي تازه يک پيمانه
شويد (خرد شده ) يک پيمانه + يک قاشق سوپخوري
تخم مرغ 2 عدد
پياز ( نگيني خرد شده ) يک عدد
آرد نخود چي يک قاشق سوپخوري
زردچوبه 2 قاشق چايخوري
نمک و فلفل به ميزان لازم
روغن مايع يک سوم پيمانه
روش پخت:
روغن را داخل تابه اي گرم، سپس پياز را درون آن کمي تفت دهيد. يک قاشق سوپخوري شويد، يک قاشق چايخوري زردچوبه، نمک و فلفل را به آن بيفزاييد بعد 2 پيمانه آب جوش را اضافه کنيد و بگذاريد تا بجوشد. داخل کاسه اي گوشت، برنج (از 60 دقيقه قبل آن را با آب جوش خيس کرده و آب آن از صافي رد شده) يک پيمانه شويد، آرد نخود چي، تخم مرغ، نمک و فلفل و زردچوبه را با هم مخلوط کنيد و ورز دهيد. سپس باقالي (از قبل آن را داخل قابلمه اي حاوي آب جوش ريخته، حدود 3 دقيقه پخته و از صافي رد شده ) را افزوده و مخلوط کنيد. به اندازه يک نارنگي از مواد را برداريد و در دست به صورت گرد حالت دهيد (تمام مواد را به اين ترتيب آماده کنيد) و درون قابلمه اي در حال جوش با در نيمه باز بيندازيد، سپس به مدت 15 دقيقه بگذاريد تاروي حرارت ملايم بجوشد. بعد از اينکه کوفته ها کمي منسجم شد، در قابلمه را کاملا بگذاريد و حدود 45 دقيقه ديگر بپزيد. براي اطمينان از پخته شدن کوفته، خلال چوبي را داخل کوفته فرو ببريد اگر چيزي به آن نچسبيد، پخته شده است.
مواد مورد نياز:
لوبيا سبز (بند انگشتي خرد شده ) يک کيلوگرم
خامه ترش 200 ميلي ليتر
پياز کوچک ( نگيني خرد شده ) يک عدد
سير (ساطوري خرد شده ) يک حبه
جعفري (خرد شده ) 100 گرم
آرد يک قاشق چايخوري
پودر پاپريکا به ميزان لازم
شکر يک چهارم قاشق چايخوري
سرکه به ميزان لازم
نمک به ميزان لازم
روغن سرخ کردني 2 قاشق چايخوري
روش پخت:
مقداري آب را داخل قابلمه اي به جوش بياوريد و به آن کمي نمک بزنيد، سپس لوبيا را درون آن بريزيد و به اندازه اي آن را بپزيد که ترد و نرم شود. بعد آن را آبکش کنيد و کنار بگذاريد. پياز را داخل تابه اي حاوي روغن تفت داده، سپس آرد را به آن اضافه کنيد و تفت دهيد تا به رنگ قهوه اي روشن در آيد. در پايان سير را به آن بيفزاييد و حدود 2 دقيقه ديگر آن را تفت دهيد، سپس از روي حرارت برداريد. پودر پاپريکا را به لوبياي پخته شده افزوده و روي حرارت بالا قرار دهيد. بعد مخلوط پياز را به آن اضافه کنيد سپس شکر و چند قطره سرکه به آن بيفزاييد و تفت دهيد. جعفري را با خامه ترش مخلوط و به مخلوط لوبيا اضافه کنيد. زماني که جوشيد، از روي حرارت برداريد و سرو کنيد.
بـراي آينـده سـرمايه گذاري کنيـد
زمان بسرعت در حال گذر است و فرصت ها يکي پس از ديگري از دست مي رود. گذر زمان اتفاقي نيست که بتوان آن را متوقف کرد. بر همين اساس بايد براي آينده برنامه ريزي کرد و براي دوران بازنشستگي و از کارافتادگي پس اندازي داشت. هميشه نمي توان کار کرد؛ در زندگي دوراني وجود دارد که جدا از کار و تلاش، بايد استراحت کنيد. دوراني که به آن بازنشستگي مي گويند، زماني که بايد استراحت کرد و از آن لذت برد. اما اينکه چطور مي توان براي دوران بازنشستگي پس اندازي داشت، نکته مهمي است که خيلي ها آن را ناديده مي گيرند، در حالي که سرمايه گذاري براي اين دوران اهميت زيادي دارد و استرس را در مواقع حساس مالي کاهش مي دهد. براي سرمايه گذاري و پس انداز به تخصص و مهارت خاصي نياز نيست. به ساده ترين شکل ممکن مي توان با استفاده از روش هاي هوشمند براي آينده سرمايه گذاري کرد. با توجه به نکات گفته شده در ادامه به برخي راهکارهاي سرمايه گذاري و پس انداز براي دوران فراغت از کار اشاره مي کنيم که شايد به کارتان بيايد و بتوانيد براي آينده سرمايه گذاري و پس انداز داشته باشيد.
بيشتر ما مي دانيم که پس انداز و سرمايه گذاري براي دوران بازنشستگي تا چه حد مي تواند در زندگي موثر باشد. بنابراين قبل از هر چيز بايد بدانيد که چرا مي خواهيد بازنشسته شويد؛ اينکه وقت بيشتري را با خانواده سپري کنيد يا قصد داريد در اوقات فراغت از کار، کسب و کار جديدي را شروع کنيد و دنبال کاري برويد که سال ها انتظارش را مي کشيديد. همه مايلند بازنشستگي را تجربه کنند، اما دلايل آنها با هم يکي نيست و متفاوت است. زماني که بدانيد بازنشستگي براي شما به چه دليل مهم است، آن وقت مي توانيد هدفتان را مشخص و روي آن تمرکز کنيد. سرمايه گذاري براي دوران بازنشستگي اين فرصت را در اختيارتان قرار مي دهد که با آرامش خاطر به سراغ آنچه در ذهن داشتيد، برويد. به عنوان مثال شما با سرمايه گذاري در بازار سهام مي توانيد براي آينده خود برنامه ريزي کنيد. اين سرمايه گذاري هدفمند نه تنها براي شما سودمند خواهد بود، بلکه يک پس انداز نيز محسوب مي شود. پس مشخص کردن هدف را فراموش نکنيد.
اينکه پول هايتان را چگونه سرمايه گذاري کنيد، به هيجانات و احساساتتان بستگي دارد، زيرا در بيشتر مواقع نوسان هاي بازار، افراد زيادي را به وحشت مي اندازد و جلوي ريسک پذيري شان را مي گيرد. با اين حال، نبايد نگران ضررهاي کوتاه مدت بود. شما ابتدا بايد قدرت ريسک خود را مشخص کنيد، پس از آن بدانيد که چه تعداد سرمايه گذاري هاي ايمن و خطرناک خواهيد داشت. با آگاهي از اين موارد، مي توانيد چشم اندازي بلند مدت براي دوران بازنشستگي داشته باشيد. اينکه بدانيد تا کي پول از دست مي دهيد و از چه زماني پول هاي از دست رفته بازمي گردد و به سرمايه تبديل مي شود، بسيار مهم است.
تعهد به سرمايه گذاري براي دوران بازنشستگي سخت است و ادامه دادن آن هم سخت تر. وقتي يک سرمايه گذاري را شروع مي کنيد، براي اينکه در معرض ريسک قرار نگيريد، توقف نکنيد که درجا بزنيد. از تمايلاتي که باعث مي شود پول بيشتري در جيبتان بماند و در سرمايه گذاري تان وقفه ايجاد شود، دوري کنيد. در مسير پس انداز و سرمايه گذاري براي دوران بازنشستگي، هيچ گاه انگيزه خود را از دست ندهيد.
قرض و بدهي شما را از پس انداز براي آينده بازمي دارد. بنابراين بهتر است اين عادت را ترک کنيد و رفتارهايتان را تغيير دهيد. بسياري از مردم به دليل مشکلاتي که در زندگي برايشان اتفاق مي افتد يا به دليل تصميم هاي عجولانه، اسير بدهي مي شوند. پس اگر ناچار به گرفتن قرض شديد، سعي کنيد پولتان را مديريت و بدهي خود را در کوتاه ترين زمان ممکن صاف کنيد تا بتوانيد براي آينده سرمايه گذاري و پس انداز داشته باشيد.
با سرمايه گذاري در زمان مناسب، هيچ گاه براي از دست دادن فرصت ها خود را سرزنش نخواهيد کرد. واقعيت اين است که بيشتر مردم فرصت هايشان را يکي پس از ديگري از دست مي دهند و هميشه هم حسرت اين فرصت ها را مي خورند، در حالي که بايد تا زماني که دير نشده، دست به کار شد. براي اينکه فرصت ها را از دست ندهيد، بهتر است زمان مشخصي براي سرمايه گذاري در نظر بگيريد. براي اين کار تقويم خود را باز کنيد و دو تا سه ساعت وقت بگذاريد تا بدانيد که از چه زماني و از چه راهي مي توانيد براي دوران بازنشستگي تان، سرمايه گذاري را شروع کنيد. سريع ترين راه براي دريافت يک تصوير کلي از اينکه در چه موقعيتي هستيد، استفاده از سرمايه شخصي است. با جمع آوري اطلاعات شخصي، زماني را به هدف گذاري براي دوران بازنشستگي اختصاص دهيد. به ياد داشته باشيد که باز کردن و داشتن حساب پس انداز، شايد در برخي مواقع به کارتان بيايد، اما اصلا گزينه ايده آلي نيست؛ چون سرمايه شما با گذشت زمان و افزايش تورم ارزش خود را از دست مي دهد.
بسته به شرايط محيطي که در آن قرار داريد، شايد به باز کردن يک حساب کارگزاري جديد نياز داشته باشيد؛ حسابي که بتوانيد پول هايتان را در آن سرمايه گذاري کنيد. اين حساب، جايي است که شما بيشترين سرمايه گذاري را انجام خواهيد داد.
شايد تصور کنيد که بودجه بندي به اين معناست که در زندگي کمتر خرج کنيد و هيچ لذت و تفريحي نداشته باشيد؛ اما اينطور نيست. بودجه بندي به معناي کنترل و مديريت کردن پولتان است. اگر بدانيد اين کار چه تاثير مثبتي بر شما و افکارتان دارد، از همين حالا شروع مي کنيد و براي پول هايتان برنامه ريزي خواهيد کرد.
سرمايه گذاري براي بازنشستگي يک استراتژي بلندمدت است. به همين خاطر شما بايد برخي لذت ها را به تاخير بيندازيد. در واقع با به تاخير انداختن لذت هاي کوتاه مدت مي توانيد به مسائل مهم تر و بزرگ تر زندگي فکر کنيد و آينده روشني را پيش رو داشته باشيد. تحقيقات نشان داده است، کساني که خوشي ها و لذت هايشان را به تاخير انداخته اند و به آينده انديشيده اند، موفق تر بوده اند.
از قدم هاي کوچک و با سرمايه هاي اندک هم مي توان سرمايه گذاري را شروع کرد. شايد درآمدتان به اندازه اي نباشد که بتوانيد هر ماه پس انداز قابل توجهي داشته باشيد، جاي نگراني نيست. شما با همان پس انداز اندک هم مي توانيد سرمايه گذاري را شروع کنيد. مطمئن باشيد پس اندازهاي ناچيز هم مي تواند در آينده به سرمايه خوبي تبديل شود. پس نااميد نشويد و به پس انداز کردن و سرمايه گذاري تا زمان بازنشستگي ادامه دهيد تا بتوانيد با اطمينان خاطر وارد دوران فراغت از کار و تلاش شويد.
این ترفندها را امتحان کنید
دردهاي ناگهاني، مشکلي است که بيشتر ما آن را تجربه کرده ايم، دردهايي که گاهي باعث از بين رفتن تمرکز مي شود و نظم زندگي را برهم مي زند. در اين شرايط بهترين کار اين است که به دنبال راه حل هاي آسان و سريع باشيم. راه هاي ساده اي که به کارمان بيايد و بتواند درد را کاهش دهد. در ادامه شما را با ترفندهاي ساده اي آشنا خواهيم کرد که مي تواند به تسکين دردهاي ناگهاني کمک کند.
برای همه پیش آمده که گاهی دستشان خواب برود. در این شرایط تنها کاری که انجام می دهیم، انتظار است، در حالی که می توان خواب رفتگی دست را سریع برطرف کرد. از آنجا که عصب دست با گردن در ارتباط است با تکان دادن گردن به دو طرف، فشار از روی دستها برداشته می شود و خواب رفتگی از بین می رود.
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که برای پایین رفتن قرص بعد از نوشیدن آب، سرشان را بالا نگه می دارند، بهتر است از انجام این کار اجتناب کنید. از این پس بعد از خوردن قرص سرتان را پایین بگیرید، زیرا قرص با آب راحت تر به سمت انتهای گلویتان حرکت می کند. این کار باعث می شود دیگر مشکلی برای پایین فرستادن قرص نداشته باشید.
انگشت شست ما ارتباط مستقیمی با عصب واگ دارد، عصبی که ضربان قلب را کنترل می کند. هر موقع احساس کردید ضربان قلب و فشار خونتان بالا رفته، روی انگشت شست خود فوت کنید، با این کار ضربان قلب پایین می آید و فشار خون کنترل می شود، نتیجه این عمل شما را آرام می کند.
حواس مغز با سرفه کردن پرت می شود. از طرف دیگر، سرفه فشار خون در بدن را بالا می برد. انجام این کار موجب می شود که درد را کمتر احساس کنید. استفاده از این ترفند برای کسانی که از آمپول زدن می ترسند، گزینه خوبی است.
هرگاه رخوت و افسردگی به سراغتان آمد و بی دلیل احساس ناراحتی کردید، می توانید مدادی را در دهان بگذارید و آن را با دندانهایتان فشار دهید. با این کار ماهیچه های لبخند فعال می شود. حرکتی که مغزتان تصور می کند، شما در حال خندیدن هستید. این عمل باعث می شود حال خوبی پیدا کنید.
وقتی دچار خونریزی بینی هستید، بهترین و سریع ترین راه این است که لثه بالایی تان را فشار دهید. با این کار رگی که خون را به بینی شما منتقل می کند، مسدود می شود و خونریزی بند می آید.
اگر جایی از بدنتان سوخت، انگشت خود را به آهستگی روی آن ناحیه بگذارید و فشار دهید تا در مدت زمان بسیار کوتاهی، دمای پوست آن قسمت به حالت طبیعی خود بازگردد و از ایجاد تاول جلوگیری شود.
آب سرد، باعث بالا رفتن گردش خون در کل بدن می شود. از آنجا که عصب های زیادی در دستان شما وجود دارند که به طور مستقیم با مغزتان در ارتباط هستند، می توانید با گرفتن آنها زیر آب سرد، سردردتان را تسکین دهید.
یکی از چیزهایی که می تواند به کاهش درد دندان کمک کند، استفاده از یخ است. زمانی که دندان درد دارید، یک تکه یخ را روی دستتان، بین انگشت شست و اشاره قرار دهید. این قسمت از دست پر از عصب هایی است که سیگنال های درد را به مغز منتقل می کند. با گذاشتن یخ روی این قسمت، این ارتباط قطع می شود.
اگر سکسکه می کنید، دستتان را بالای سر ببرید و بکشید. این کشش می تواند عضلات دیافراگم را به حالت طبیعی بازگرداند و انقباض ناخواسته آن را از بین ببرد و درد ناشی از سکسکه را کاهش می دهد.
دانستنی های پزشکی
عطسه ممکن است به دلیل خلاص شدن از مواد محرک ناخواسته همچون گردوخاک، گرده گیاهان و... باشد. معمولا ریه های انسان از طریق عطسه آنچه را نیاز ندارد، به بیرون می فرستد. نکات جالبی درباره عطسه وجود دارد که دانستن آنها برایتان خالی از لطف نخواهد بود.
خورشید می تواند محرک عطسه باشد.
عطسه ممکن است بعد از فعالیت فیزیکی رخ دهد.
سرعت عطسه شما را شگفت زده می کند.
در خواب نمی توانید عطسه کنید.
زمانی که عطسه می کنید، قادر به باز نگه داشتن چشم های خود نیستید.
عطسه باعث متوقف شدن ضربان قلب نمی شود.
همان طور که در مطلب شماره قبل آورديم، طب سنتي با اتکا به قدرت طبيعت براي انواع بيماري ها درمان هاي مناسب ارائه مي دهد. در اين علم تشخيص دلايل بيماري و درمان آن از طريق گياهاني که در طبيعت وجود دارند، انجام مي شود. در ادامه به انواع درمان در طب سنتي اشاره کرده ايم.
درمان انواع بيماري هاي جسمي و روحي به وسيله گياهان را «گياه درماني» مي گويند.
انواع بيماري هاي عضلاني، اسکلتي، گوارشي، سردردها، رفع استرس و افسردگي، بهبودي جريان خون و افزايش اکسيژن رساني به بافت ها و.. از طريق ماساژ درماني بهبود مي يابند.
انواع ماساژدرماني عبارتند از: ايروودا، يوميهو، تاي ماساژ، ماساژهاي آرام بخش و ماساژهاي زيبايي.
فشردن نقاط حياتي بدن براي سلامتي، به وسيله انگشتان دست را «شياتسو» مي گويند. تکنيکي سالم و موثر که بيشتر پيشگيري کننده است. با اين روش افرادي را که دچار استرس، تنش، افسردگي يا بي خوابي هستند، درمان مي کنند.
حجامت در زبان فارسي، به معناي مداوست. در اين روش خونگيري انجام مي شود که براي پيشگيري و درمان بعضي از بيماري ها مناسب است.
حجامت به دو طريق انجام مي شود؛ حجامت خشک که بدون تيغ و خونگيري است و حجامت تر که همراه با خونگيري است.
حجامت در پيشگيري و درمان بيماري هايي چون آسم، اعتياد به موادمخدر، نارسايي هضم غذا، سردردهاي ميگرني و اعصاب، چربي خون، غلظت خون و بيماري هاي پوستي مي تواند موثر باشد.
اين نوع درمان، ايجاد مکش در نقاط مختلف بدن به منظور انبساط عروقي بدن و انحراف مواد از نقطه خاص است که آن را حجامت خشک نيز مي نامند.
يکي از روش هاي خونگيري است که به خاطر نحوه خونگيري و ماده هيرودين که از سوي زالو به بدن وارد مي کند، در طب سنتي جايگاهي ويژه دارد. به اين نکته نيز توجه داشته باشيد که همه زالوها اثر درماني ندارند. در بزاق زالو ماده ضدانعقادي وجود دارد که باعث رقيق شدن خون، باز شدن عروق تنگ و در نتيجه افزايش خون رساني و اکسيژن رساني موضع يا عضو مي شود.
گلفرهاي تيم نفت مسجدسليمان با درخشش و کسب عناوين ارزنده در المپياد استعدادهاي برتر کشور به خانه بازگشتند.
4 گلفر عضو آکادمي تيم نفت مسجدسليمان با کسب يک مدال طلا و دو مدال برنز اين مسابقات را که از 9 تا 12 مرداد در مجموعه ورزشي انقلاب تهران برگزار شد، به پايان رساندند .
در اين مسابقات علي غلام نژاد در رده سني 14 تا 18 سال صاحب مدال طلا شد و سوشيانت صادقي و ابوالفضل براتي در رده سني 10 تا 14 سال به مدال برنز دست يافتند.
هدايت فني و مربيگري 4 گلفر تيم نفت مسجدسليمان را در دومين المپياد استعدادهاي برتر کشور، سعيد براتي، ملي پوش تيم نفت مسجدسليمان به عهده داشت.
يکي از کارکنان و نيز يکي از فرزندان کارکنان نفت در مسابقات مچ اندازي قهرماني باشگاه هاي کشور، انتخابي تيم ملي سه مدال طلا کسب کردند.
ضياءالدين شجاعي از کارکنان و عليرضا صفري از فرزندان کارکنان شرکت نفت و گاز آغاجاري در مسابقات مچ اندازي قهرماني باشگاه هاي کشور، انتخابي تيم ملي براي شرکت در مسابقات جهاني 2019 روماني موفق به کسب سه مدال طلا شدند.
ضياء شجاعي در کلاس چپ دست بزرگسالان و عليرضا صفري در کلاس راست و چپ دست موفق به کسب مدال طلا شدند.
اين مسابقات به مدت چهار روز به ميزباني استان سمنان، شهرستان شاهرود در دو کلاس راست دست و چپ دست برگزار شد.
سرمربي تيم فوتسال بزرگسالان باشگاه نفت اميديه انتخاب و معرفي شد.
مديرعامل باشگاه نفت اميديه، طي حکمي رضا داوودي نژاد را به عنوان سرمربي تيم فوتسال بزرگسالان اين باشگاه انتخاب و معرفي کرد.
رضا داوودي نژاد، دانشجوي دوره دکتراي تربيت بدني و سرمربي فصل گذشته حفاري اهواز در ليگ برتر بود که توانست با اين تيم، مقام سومي ايران را کسب کند. نفت اميديه که در ليگ دسته يک فوتسال ايران است، قصد دارد با انتخاب اين مربي و کسب عنوان قهرماني به ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي کشور صعود کند.
گفت و گوي اختصاصي «مشعل »با دراگان اسکوچيچ
استعداد و تکنيک در آبادان و نفت فوران مي کند
آرش جعفري دراگان اسکوچيچ، مربي کرواتي که سابقه کار در ايران را دارد و توانسته تا يک قدمي قهرماني هم پيش برود، در فصل جديد فوتبال ايران در ليگ برتر، هدايت نفت آبادان را به عهده دارد. سرمربي کروات نفت آبادان مي خواهد اسمش را در آبادان و فوتبال ايران جاودانه کند. او به خودش ايمان دارد؛ ولي در اين بين خواستار حمايت هواداران آباداني است. او هواداران آباداني را جزو بهترين هواداران دنياي فوتبال مي داند و مي گويد: عاشقانه و ديوانه وار فوتبال را دوست دارند.
با اسکوچيچ درباره فوتبال، نفت و برگشتش به ايران، گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
مربيان کروات از قديم ارتباط خوبي با فوتبال ايران داشتند و از سوي ديگر واقعا مردم ايران هم مهمان نوازان خيلي خوبي هستند. همين دو علت باعث شد که من دوباره ايران را براي کار انتخاب کنم و برگردم و هدايت تيم نفت آبادان را به عهده بگيرم؛ البته مي گويد (با خنده) ممکن است تجربه خوبي در پرداختي ها نداشته باشند؛ ولي مهمان نوازي همه چيز را جبران مي کند.
فوتبال در ايران نه پس رفت داشته و نه پيشرفت. فوتبال شما يک مرحله خاص را دنبال کرده است و اين براي فوتبال خوب نيست. من فکر مي کنم با توجه به امکاناتي که شما داريد، بايد پيشرفت مي کرديد. آنقدر ظرفيت داريد که با سرمايه گذاري روي جوانان مي توانستيد مقدمات پيشرفت را آماده کنيد، ولي چنين اتفاقي نيفتاده است؛ البته بايد اين نکته را هم بگويم که مربيان شما بيشتر نتايج گرا هستند و همين باعث مي شود به جوانان بازي ندهند و از باتجربه ها بازي بگيرند. ما مربيان مي توانيم اين تغيير را ايجاد کنيم و اين شانس پيشرفت فوتبال ايران است.
فکر مي کنم استعدادهاي بيشتري در جنوب ايران وجود دارد؛ ولي در شمال شاهد فوتبال منظمي هستيد و بازيکنان شمال تاکتيک پذيرترند. اگر اين دو منطقه را يکي کنيم، يعني تکنيک، استعداد، نظم و انضباط اگر با هم يکي شوند، خيلي بهتر است. جنوب ايران بايد سازماندهي و شمال ايران تکنيکي تر شود.
پيشنهاد داشتم و قبول کردم. چيز خيلي خاصي نبود. بعد از پيشنهاد نفت، ديدم که خوب است و آن را قبول کردم؛ البته بايد بگويم که يکي از دلايل اصلي انتخاب نفت آبادان، وجود تماشاگران پرشور بود.
قطعا همين طور است. بعد از دو سال سرمربيگري فولاد مي توانم بگويم مجاب شدم که به نفت آبادان بيايم؛ البته از سوي ديگر مردم آبادان را از زمان فولاد خوب مي شناختم. براي همين با شناخت کامل نفت را انتخاب کردم.
فوتبال آبادان و نفت، ظرفيت بالايي دارد. شما فقط بايد با کار کردن آن را به نمايش بگذاريد. اينجا استعداد زياد است. بايد اين استعداد را در مسير درست و خوب آموزش دهيد. من فکرم مي کنم با توجه به جواناني که در فوتبال آبادان حضور دارند، تيم نفت بتواند روزهاي خوبي را پشت سر بگذارد؛ البته به شرط اينکه خوب آموزش ببينند.
مربيان کروات بسيار فعال هستند. گاهي اوقات سخت است شما رفتار يک بازيکن را عوض کنيد و اين کار شما را براي ادامه سخت تر مي کند. در واقع فکر مي کنم مربيان کروات تلاش مي کنند اين کار سخت را انجام دهند. گاهي اوقات مشکل ما بحث فرهنگي آن جامعه است؛ چون يک متد جديد مي آيد، بايد بازيکن ذهن خودش را باز کند تا بتواند تعليمات جديد را ياد بگيرد. مربي هاي کروات، فوتبال مدرن را براي ايران به روزرساني کردند.
چراکه نه. من هم مي توانم قهرمان شوم؛ چون به خودم ايمان دارم.
کروات ها خيلي زود با ايراني ها خو مي گيرند و زود صميمي مي شوند.
من فکر مي کنم ما فرهنگ نزديکي به هم داريم. از سوي ديگر مردم ايران، همانطور که گفتم، بسيار مهمان نواز هستند و همين باعث مي شود که زودتر از ديگران با هم صميمي شويم. اين تنها حرف من نيست؛ بلکه هر کسي که به ايران مي آيد، اين را مي گويد.
سياست دوست دارد در کنار فوتبال باشد. فوتبال مي تواند به افراد کمک کند تا در پست هاي سياسي خود بمانند. خيلي از کساني که در باشگاه حضور دارند، روي پاي خودشان هستند و احتياجي به مسائل سياسي ندارند. پس اين سياسيون هستند که براي ماندن در عرصه سياست و ديده شدن به سمت فوتبال مي آيند.
اگر بخواهم در مورد ذائقه خودم بگويم، من همه چيز را دوست دارم؛ ولي از کباب ايراني و کوبيده نمي شود راحت گذشت. من مزه غذايي ايراني بخصوص برنج ايراني و کباب را خيلي دوست دارم.
اوضاع در نفت آبادان تاکنون رضايت بخش بوده است؟
از کار کردن با بازيکنان خيلي رضايت دارم. شاگردانم سعي کردند اهداف من را در زمين پياده کنند؛ اما توقع دارم بهتر از اين باشند. دلم مي خواهد چند بازيکن ديگر، بخصوص بازيکن خارجي به ما اضافه شوند تا بهتر کار کنيم. من خودم دوست دارم کارهاي سخت و بزرگ انجام دهم.
اردو چطور بود؟ آيا بازيکنان مورد نظرتان جذب شدند؟
اردو عالي بود. مشکلي وجود نداشت. همه چيز به موقع و خوب انجام شد. شرايط آب و هوايي و هتل عالي و خوب بود. در اينجا (تهران) توانستيم با چند تيم ليگ برتري بازي کنيم. در آبادان نمي توانستيم با اين تيم ها بازي کنيم؛ البته بايد اين را هم اضافه کنم که در آب و هواي گرم آبادان در حال حاضر نمي توان بخوبي تمرين کرد. در مورد بازيکنان جذب شده هم بايد بگويم که خوب بودند؛ اما اگر مي گويم بازيکن خارجي مي خواهم، به اين دليل است که بازيکن خارجي مي تواند سطح توان فني تيم شما را بالا ببرد و بازيکنان ايراني مي توانند از او ياد بگيرند؛ البته به شرط اينکه بازيکن خارجي، خوب و با کيفيت باشد.
شايد زود باشد؛ اما نفت آبادان با اسکوچيچ چه جايگاهي در پايان فصل کسب مي کند؟
براي جواب سوال شما بايد بگويم که هنوز تيم من کامل نشده، از سوي ديگر ليگ شروع نشده است. بايد اطلاعات بيشتري در مورد تيم هاي ديگر کسب کنم؛ اما تيم نفت آبادان ظرفيت بالايي براي موفقيت دارد و سعي مي کنيم که انتظارات را برآورده کنيم.
هواداران آباداني را چطور مي بينيد؟ آيا تا به حال توانسته ايد با آنها ارتباط برقرار کنيد؟
براي من مهم است که هواداران از تيمشان حمايت کنند. خيلي مهم است که در ادامه فصل هم دست از حمايت برندارند. وقتي در خانه بازي مي کنيد، مهم است که ورزشگاه شما پرشود و حمايت هواداران را مقابل تيم حريف داشته باشيد؛ چون مي شود 3 امتياز خانگي را کسب کرد؛ البته علاقه مند هستم که رابطه خوبي بين هواداران و تيم برقرار کنم. باز هم از هواداران مي خواهم که تيم را تنها نگذارند و تحت هر شرايطي حمايت کنند و همه صبور باشند؛ چون آنها به ما انگيزه مي دهند.
مي دانيد آباداني ها علاقه خاصي به برزيل دارند و همين طور عينک ريبن؟
برگرديم به صحبت هاي ابتدايي که با هم داشتيم. من گفتم جنوبي ها استعداد زيادي در فوتبال دارند و تکنيکي هم هستند. براي همين طبيعي است که برزيل را دوست داشته باشند، چون آنها هم تکنيکي و هم بااستعداد هستند. در واقع خيلي خوشحال مي شوم اگر بتوانم سازماندهي، نظم و تاکتيک فوتبال اروپايي را با تکنيک برزيلي آبادان ميکس کنم تا شاهد فوتبال خوبي در نفت باشيم. در مورد عينک ريبن هم بايد بگويم قشنگ است.
حرف خاصي اگر مانده؟
من اميدوارم باشگاه تمام امکانات را فراهم کند تا بتوانيم به جايگاهي که لايق آن هستيم، برسيم. همه کساني که اين تيم به آنها مربوط مي شود، کمک کنند تا بهترين نتيجه را بگيريم. من مربي و بازيکنان از يک سو و هواداران و مسؤولان باشگاه از سوي ديگر بايد به هم کمک کنيم تا به هدف بزرگي که داريم، برسيم. هدف، حفظ ليگ برتر نيست؛ بلکه هدف رسيدن به يک جايگاه خوب است.
آرش جعفري پارس جنوبي جم از زمان حضورش در ليگ برتر فوتبال ايران، دروازه بان هاي مطرح و خوبي داشته است و در نخستين حضورش با فروزان، روزهاي خوبي را در ليگ برتر سپري کرد. در فصل دوم رحمان احمدي، گلر سابق تيم ملي را درون دروازه داشت که او هم عملکرد مناسبي از خود نشان داد و حالا در سومين فصل، دروازه بان برزيلي را جذب کرده که آمار خوبي در فوتبال ايران دارد و حتي به قهرماني در ليگ برتر هم رسيده است. فرناندو دخسوس، دروازه بان جديد تيم فوتبال پارس جنوبي مي گويد، به اين تيم آمده تا بتواند در ليگ يک مقام خوب ديگر کسب و انتظارات باشگاه و هواداران را با عملکرد خوبش برآورده کند. با دروازه بان برزيلي پارس جنوبي جم گپ و گفتي کوتاه داشتيم که با هم مي خوانيم.
يک فوتباليست هستم و اين شغل من است. هر کجا و هر تيمي که پيشنهاد بدهد، بررسي مي کنم و اگر به توافق برسم، در نهايت عضو آن تيم مي شوم. پارس جنوبي هم به من پيشنهاد داد و بعد از بررسي ديدم که مي توانم به اين تيم در ليگ برتر کمک کنم؛ البته حضور مربي سابق، يعني آقاي کمالوند نيز در انتخابم تاثير داشت. من با ايشان کار کرده بودم و براي همين ديدم که تمام شرايط خوب است و به پارس جنوبي آمدم.
شرايط تيم ما خوب است. در اين مدت تمرين هاي فشرده و سختي داشتيم و چند بازي دوستانه هم انجام داديم. تغييراتي که در تيم ما نسبت به سال گذشته ايجاد شده، تقريباً زياد است. به همين دليل به انجام بازي تدارکاتي نياز داريم تا بازيکنان، بيشتر با يکديگر هماهنگ شوند.
چرا که نه. ما تيم خوب و مربي خيلي خوبي داريم. تا شروع ليگ فرصت هست تا هماهنگ تر شويم و بتوانيم بازي هاي خوبي انجام دهيم تا هم هواداران خوشحال شوند و هم بتوانيم در بهترين جاي جدول قرار بگيريم. اما قول نمي دهم؛ چون خيلي سخت است. در فوتبال هر چيزي امکانپذير است. بنابراين نبايد نااميد باشيم. من فکر مي کنم که پارس جنوبي بتواند يک تيم مدعي در ليگ باشد و يقه خيلي از تيم ها را بگيرد.
قبول دارم. پرسپوليس قهرمان چند ساله ايران است. من هميشه مقابل اين تيم خوب بازي کردم. سعي مي کنم در اين بازي هم عملکرد خوبي داشته باشم. خيلي سخت است درباره نتيجه حرف بزنم؛ اما بهترين بازي خودمان را انجام مي دهيم و من هم سعي مي کنم دوازه ام را بسته نگه دارم.
در ليگ برتر ايران دروازه بان هاي باکيفيتي حضور دارند که هر کدام از آنها شاخصه هاي متفاوتي دارند. رقابت کمي سخت است.
نمي توانم در اين مورد به يک يا دو نام اشاره کنم. همانطور که گفتم، در ليگ برتر ايران دروازه بان هاي باکيفيتي حضور دارند که هر کدام از آنها شاخصه هاي متفاوتي دارند. اينکه بخواهم يک نفر را انتخاب کنم، بسيار سخت است؛ اما بيرانوند، رحمتي، مظاهري و نيازمند دروازه بان هاي خوبي هستند و رقابت با آنها را دوست دارم.
خيلي سوال سختي پرسيديد (با خنده). مهاجمان خوبي در ليگ برتر فوتبال شما هستند؛ اما طارمي خيلي خوب بود. شيمبا، هم وطنم در فولاد يا عليپور و حتي استنلي کيروش در سپاهان و چند نفر ديگر که اسمشان يادم نيست.
تيم هايي که پارسال مدعي بودند، قطعاً امسال هم شانس قهرماني دارند. تا يکي دو هفته آخر هيچ چيز را نمي توان پيش بيني کرد. اين را اضافه کنم که پارس جنوبي هم شانس قهرماني دارد؛ چون بازيکنان و مربي خيلي خوبي داريم و مي توانيم موفق باشيم.
امورورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در مسير توسعه و انجام طرح شناسنامه ورزش و سلامت، مرکز خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي وزارت نفت را در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب راه اندازي کرد.
مرکز خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي وزارت نفت در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، دومين مرکز در کشور بعد از امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران است.
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب با تاييد خبر راه اندازي مركز خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و اينکه هدف از راه اندازي اين مرکز چه بوده است؟ گفت: «مركز خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي مناطق نفت خيز جنوب که دومين مرکز پس از ستاد شرکت ملي نفت در تهران است، در مجموعه فرهنگي - ورزشي شهرک نفت اهواز راه اندازي شد. اين مرکز با بهره گيري از استادان متخصص و به منظور پيشگيري و بهبود مشکلات اسکلتي – عضلاني، فيزيولوژيکي و بيماري هايي نظير چاقي، ديابت، فشار خون بالا و... به مواردي همچون اجراي آزمون، تهيه شناسنامه ورزشي، دادن مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي با ارائه جديدترين روش هاي ورزش درماني مي پردازد.»
هدايت يزدي درادامه با اشاره به اينکه سلامت و تندرستي کارکنان اين روزها يکي از الزامات است، گفت: «اين مركز در بخش آزمون؛ با سنجش ميزان انعطاف پذيري، وضعيت ساختار قامتي و تجزيه و تحليل ترکيب بدني که از مهمترين اجزاي تشکيل دهنده ميزان آمادگي جسماني است، به ارائه خدمات تخصصي مي پردازد.
مديرعامل باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز در ادامه افزود: «همه اقدام هاي مركز خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي بدون تجويز دارو و صرفا از طريق ارائه توصيه هاي حركتي، حركات اصلاحي و تمرين هاي ورزشي انجام خواهد شد.
تمامي اعضاي خانواده صنعت نفت (کارکنان بانوان و آقايان، همسران، فرزندان و بازنشستگان) در اين طرح حضور دارند و به منظور تسهيل حضور همکاران در فرايند تشکيل شناسنامه ورزشي و خدمات مشاوره ورزشي پيش بيني هاي لازم براي راه اندازي مرکزي مشابه در کوي فداييان اسلام در اهواز نيز در آينده اي نه چندان دور شده است.»
مرکز خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي با حضور جمعي از مسؤولان در سالن مرکز مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي مجموعه ورزشي شهرک نفت اهواز برگزار شد.رضا قورچيان، رئيس امور ورزش وتربيت بدني شرکت ملي نفت ايران که در اين مراسم حضور داشت، در خصوص راه اندازي و نيز فوايد مرکز خدمات مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي وزارت نفت گفت: «امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت نه تنها در توسعه و انجام طرح شناسنامه ورزش وسلامت، پيشقدم بوده؛ بلکه هميشه به اين موضوع نگاهي جدي داشته و همواره سعي بر اين داشتيم که بتوانيم کارکنان و خانواده هاي آنها را در اين طرح پوشش دهيم تا هميشه سالم و تندرست باشند. همانطور که مي دانيد، اين روزها زندگي ها بيشتر به صورت ماشيني شده و کارکنان و حتي خانواده هاي آنها کمتر تحرک دارند و اين موضوع به آنها آسيب مي زند که گاه اين آسيب ها جبران ناپذيراست. ما تنها ورزش کردن را توصيه نمي کنيم؛ بلکه درکنار ورزش عقيده داريم، بايد سلامت فرد را هم زير نظر داشته باشيم که خانواده آنها هم دراولويت هستند. از اين رو با تاسيس چنين مراکزي و با بهره گيري از استادان متخصص و به منظور پيشگيري و بهبود مشكلات اسكلتي ـ عضلاني، فيزيولوژيكي و بيماري هايي نظير چاقي، ديابت، فشار خون بالا و... به مواردي همچون اجراي آزمون، تهيه شناسنامه ورزشي، دادن مشاوره ورزشي و حرکات اصلاحي با ارائه جديدترين روش هاي ورزش درماني پرداخته خواهد شد.»بعد از راه اندازي نخستين مرکز در تهران، حالا در شر کت ملي مناطق نفت خيزجنوب دومين مرکز را راه اندازي کرديم و در نظر داريم با گسترش آن در ديگرمراکزعملياتي چون عسلويه، اين مراکز را افزايش دهيم تا کارکنان و خانواده هاي بيشتري را تحت پوشش داشته باشيم.»
مقام سوم دونفره مسابقات تنيس روي ميز دانش آموزان مقطع متوسطه سراسر کشور به فرزند نفتي رسيد.
زهرا ميراب زاده از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مدال برنز مسابقات دونفره تنيس روي ميز دانش آموزان کشور را به دست آورد.
سي امين دوره مسابقات ورزشي دانش آموزان دختر دوره تحصيلي متوسطه اول سراسر کشور، در رشته تنيس روي ميز در رامسر برگزار شد. اين رقابت ها در سه بخش تيمي، انفرادي ودونفره بود که زهرا ميراب زاده از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب توانست در بخش دونفره بعد از پشت سر گذاشتن رقبايش، مقام سوم را کسب کند. اين رقابت ها با شعار دانش آموز ورزشکار و دوستدار محيط زيست برگزار شد.
تکواندوکارخردسال نفت اهواز، ضمن کسب مقام سومي به اردوي تيم منتخب خردسالان خوزستان دعوت شد.
امير حميدي، تکواندو کار خردسال نفت اهواز که از فرزندان کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است، توانست با پشت سر گذاشتن رقبايش مقام سوم مسابقات خردسالان تکواندو استان خوزستان را در وزن سوم کسب کند.
اين ورزشکار در ماه گذشته نيز در مسابقات انتخابي کلانشهر اهواز توانسته بود عنوان «فني ترين بازيکن» اين رقابت ها را به خود اختصاص دهد.
پيکارهاي تکواندوي قهرماني آزاد خردسالان استان خوزستان، مرداد امسال در سالن شهداي راه و ترابري اهواز با حضور 110ورزشکار در 10 وزن برگزار شد.
شفق قطبي؛ تلألويي از نورهايي رنگي که بيشتر بژ، بنفش و زرد هستند. تصويري زيبا و رويايي که بايد مسافتي سخت و سرد و دور و البته گران را به جان بخريد تا با شانس زيادي بتوانيد لحظاتي آن را ببينيد. حتما در فيلم ها يا برنامه هاي مستند تلويويوني، لحظاتي از شفق قطبي را ديده ايد و دلتان خواسته وقايعي در زير اين آسمان متفاوت و خاص قرار بگيريد؛ اما با توجه به هزينه هاي زياد و دوري مسير پشيمان شده ايد. شمال کشور روسيه و منطقه اي به نام «مورمانسک»، شمال کانادا يا بخش هاي شمالي کشورهاي اسکانديناوي نظير نروژ و سوئد که نزديکي بيشتري به قطب شمال دارند، از جمله مناطقي هستند که براي ديدن شفق قطبي پيشنهاد و مدل هاي مختلف تورهاي اختصاصي يا ترکيبي براي اين مناطق اجرا مي شوند.
در واقع شفق قطبي، يکي از پديده هاي جوي کره زمين است که در قالب نورهاي رنگين و متحرک در آسمان شب و معمولاً در عرض هاي نزديک به دو قطب زمين ديده مي شود. از نظر علمي اين پديده بر اثر برخورد ذرات باردارِ بادِ خورشيدي و يونيزه شدن ملکول هاي موجود در يونوسفر زمين به وجود مي آيد. در عرض جغرافيايي قطب شمال به شفق قطبي «شفق هاي شمالي» نيز گفته مي شود که اين نام بر گرفته از نام ايزدگونه رومي «سپيده دم» و نام يوناني «باد شمالي» است. در عين حال به شفق هاي قطبي «نور قطب شمال» هم گفته مي شود؛ زيرا آنها غالباً در نيمکره شمالي رويت مي شوند و هر چقدر به قطب شمال نزديک مي شويد، با توجه به مجاورت با قطب مغناطيسي شمالي زمين احتمال بيشتري مي رود که بتوانيد آنها را ببينيد. رنگ و شدت نور شفق قطبي، متناسب با موقعيت و نزديکي به قطب متفاوت است. شفق هاي قطبي در نزديکي قطب مغناطيسي شمالي ممکن است خيلي بالا باشد، ولي در افق شمالي به صورت سبز بر افروخته و در صورت طلوع خورشيد به صورت قرمز کمرنگ ديده مي شود. شفق هاي قطبي معمولاً از سپتامبر تا اکتبر و از مارس تا آوريل اتفاق مي افتند. بعضي از قبايل کانادايي به اين پديده «رقص ارواح» مي گويند.
طبق فرضيات جديد محققان درباره شفق قطبي، اين پديده، علاوه برجريان پلاسما، ميدان مغناطيسي و جو زمين، به خورشيد و ميدان مغناطيسي آن و بادهاي خورشيدي هم وابسته است. مطالعات و مشاهدات نشان مي دهند که شدت ميدان مغناطيسي خورشيد در لکه هاي خورشيدي (نقاط تاريک بر سطح خورشيد که دمايشان از دماي ساير نقاط سطح خورشيد کمتر است و کمتر تابش مي کنند) تقريبا هزار برابر شدت ميدان مغناطيسي در ساير نقاط است. بنابراين مي توان نتيجه گرفت که اختلالات ميدان مغناطيسي خورشيد، عامل شکل گيري لکه هاست و تعداد لکه هاي سطح خورشيد به طور متناوب تغيير مي کند. تعداد لکه ها تقريبا هر 11 سال ماکزيموم مي شود و اين دوره 11 ساله را «چرخه لکه خورشيدي» مي نامند. زماني که تعداد لکه هاي خورشيدي ماکزيموم است، فعاليت سطح خورشيد بيشتر است. در اين حالت خورشيد را «خورشيد فعال» مي نامند. برعکس، هنگامي که تعداد لکه هاي خورشيدي مينيموم است، فعاليت خورشيد کاهش پيدا مي کند و خورشيد آرام است. از آنجا که شدت شفق قطبي هم مانند تعداد لکه هاي خورشيدي تقريبا هر سال يک بار ماکزيموم مي شود، با مقايسه نمودار فراواني لکه هاي خورشيدي و شفق قطبي، مي توان به همزمان بودن مينيموم و ماکزيموم آنها پي برد، بنابراين ديگر ترديدي در دخالت خورشيد در شفق قطبي باقي نمي ماند.
اما آنچه اين گزارش را خواندني تر مي کند، اثبات همين نظريه در تصاويري جديد است که دوربين ها و تلسکوپ هاي قوي ثبت کرده اند. در فيلمي که بتازگي منتشر شده، مي توان نتيجه برخورد ذرات باردار خورشيد به اتم هاي اتمسفر زمين را مشاهده کرد که باعث مي شوند الکترون هاي داخل اتم ها به حالتي با انرژي بالاتر منتقل شوند. هنگامي که الکترون ها به حالت انرژي کمتري باز مي گردند، فوتون آزاد مي کنند که نتيجه آن نور است. اين فرايند باعث ايجاد شفق قطبي يا نورهاي شمالي يا جنوبي زيبا مي شود. همه اين روند با عکس هايي زيبا و فيلم هايي مستند قابل رويت است و هر ساله هزاران گردشگر در شهرهاي مختلف نيمکره شمالي به تماشاي اين پديده مي نشينند.
نکته قابل توجه و جذاب ديگر اين که در تصاوير فضانوردان ايستگاه هاي فضايي هم شفق هاي قطبي بر فراز زمين قابل مشاهده هستند. ماهواره ها مي توانند از شفق هاي قطبي عکس بگيرند. در واقع اين شفق ها به قدري پر نور هستند که حتي از يک سياره ديگر نيز هنگام شب زمين قابل مشاهده هستند؛ البته از آنجا که اين پديده غير از زمين در ديگر سيارات هم وجود دارد، دانشمندان بخوبي با آن آشنا هستند. فضانوردان تاکنون بارها تصاويري از شفق هاي مشتري، زحل، اورانوس و نپتون ثبت کرده اند.
به هر حال اين نشانه هاي زيبا و ديدني در آسمان که بسياري آن را به « آتش سرد» هم تعبير کرده اند و از قديم ديدگاه ها و اعتقادات متفاوت و متناقضي درباره آنها بوده، پديده اي کاملا منحصر به فرد است که بايد براي ديدن آن علاوه بر پول و قرار گرفتن در زمان و مکان مناسب، خوش شانس هم باشيد. چون بسياري از افراد شب هاي زيادي در مناطق مورد نظر حاضر بوده اند، اما شانس ديدن شفق قطبي را نداشته اند. هنوز هم دانشمندان پيشنهادي براي پيش بيني دقيق زمان و مکان شفق هاي قطبي ندارند. با اين حال برخي از وبسايت ها داده هايي روزانه از شفق هاي قطبي را جمع کرده و طبق آمار، مناطقي را که احتمال رخ دادن شفق هاي قطبي در آنها بيشتر است، نشان مي دهند؛ اما اين آمار قطعي نيست. بسياري از مردمي که براي مشاهده شفق قطبي مي روند، معتقدند که درست مثل رنگين کمان، اگر شانس ديدن شفق قطبي را داشتيد و همزمان زير آن آسمان بوديد، بهتر است در همان لحظات، آرزويي کنيد.
دریچه
مشعل نام خانم «آمريکا» شايد براي بسياري از مخاطبان ما آشنا باشد. از زنان اهالي روستاي روزنه در 40 کيلومتري اهواز در منطقه نفت خيز گريت که گزارش نشريه« مشعل » از آبرساني شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به اهالي اين بخش در شماره 881 منتشر شد. او که يکي از خوانندگان پيگير و مشتاق اين نشريه بود، به تازگي دار فاني را وداع گفته که اين ضايعه را به خانواده ايشان تسليت مي گوييم.
روزنه، روستاي فاقد لوله کشي و شبکه آب است که چند سالي است با ورود تانکرهاي آبرساني از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مردم آن خرسند و شکرگزار بوده و البته چشم به ايجاد لوله هاي پايدار آبرساني دارند.
در گزارش ميداني نشريه «مشعل» از اين روستا، خانم آمريکا مي گفت: «آبرساني به روستا واقعا همه ما را خوشحال کرده است. دعاگوي مسؤولان نفت هستم. دعاگوي شما هم هستم که به اينجا آمديد. ما در محروميت مطلق هستيم.»
او درباره مشکلات قبل از روانه شدن تانکرهاي آبرسان به اين روستا هم توضيح مي داد: «مشکل بي آبي، مشکل حادي است. تا پيش از اينکه تانکرهاي آب به اينجا برسند، از گودال هايي که آبي از باران در آن باقي مانده بود، استفاده مي کرديم، واقعا سخت بود. ظرف آب را روي شانه هاي مان حمل مي کرديم و مي آورديم. ما محروم و مظلوم هستيم و نگاهمان به دولت است که حالا خدا را شکر نفت برايمان تانکر آب تصفيه شده مي آورد.»
علي بالدي، فرزند او با اعلام خبر درگذشت مادرش مي گويد: «مادرم هميشه پيگير اخبار مشعل و از خوانندگان آن بود.»
چه ببینیم؟
شام آخر به کارگرداني فريدون جيراني محصول سال 1380 است. اين فيلم، پس از فيلم هاي «قرمز» و «آب و آتش» يکي از فيلم هاي پرفروش فريدون جيراني بود که حول داستان زندگي يک زن رخ مي داد. کتايون رياحي، محمدرضا گلزار و هانيه توسلي، بازيگران اصلي اين فيلم بودند و محمد رضا گلزار و هانيه توسلي بعد از اين فيلم شهرت زيادي کسب کردند.
چه بخوانیم؟
اين اثر، نوشته ژاکلين نووگراتز است که نخستين بار در سال 2009 به چاپ رسيد. اين کتاب پرفروش، به داستان الهام بخش زني مي پردازد که شغل خود را در عرصه بانکداري بين المللي رها کرد تا زندگي اش را صرف درک فقر در جهان و يافتن راه هاي نوين و تأثيرگذار براي حل آن کند. تمام ماجرا در خانه ژاکلين در ويرجينيا، با ژاکتي آبي شروع مي شود؛ هديه اي که براي ژاکلين بسيار ارزشمند بود. البته تا روزي که اين ژاکت برايش بيش از اندازه کوچک شد و او آن را به خيريه بخشيد. او يازده سال بعد در آفريقا، پسر کوچکي را ديد که همان ژاکت را بر تن داشت، در حالي که اسم ژاکلين همچنان بر آن ديده مي شد. ژاکلين نووگراتز با خود فکر کرد اين که آن ژاکت تمام اين مسير طولاني را تا رواندا طي کرده، گواه بر اين است که چگونه همه ما انسان ها به هم مرتبط هستيم و چگونه کارهايي که مي کنيم يا نمي کنيم، بر انسان هاي ديگر در سراسر جهان تأثيرگذار است؛ انسان هايي که شايد در زندگيمان هيچ وقت نبينيم و نشناسيم.
در بخش هايي از کتاب آمده است: «... در ويرجينياي دهه 70 در محله ما، رسم خريدن لباس نو، سالي يکي دو بار انجام مي شد: در سپتامبر به مناسبت بازگشايي مدارس و در کريسمس براي سال جديد. من که بزرگ ترين فرزند خانواده ام بودم، به ندرت لباس دست دوم (از بقيه بچه ها) نصيبم مي شد و از اين که لباس هايم را خودم انتخاب مي کردم، خوشحال بودم. با اين وجود، علاقه زيادي به آن ژاکت آبي داشتم. با اين که با رشد اندامم، آن ژاکت مثل قبل بر تنم نمي نشست، ساليان سال آن را پوشيدم و توجهي به اين تغيير شرايط نداشتم...»
«... ناگاه پسرکي در برابرم ظاهر شد که ژاکت آبي (ژاکت قديمي من) را بر تن داشت. همان ژاکت دوست داشتني که اهدايش کرده بودم. پسرک شايد ده ساله بود، لاغراندام، با سري تراشيده، چشماني درشت و قامتي کوتاه. ژاکت چنان بر تنش زار مي زد که ران هاي استخواني و زانوان نوک تيزش را پوشانده بود. آستين هاي وارفته ژاکت تا نوک انگشتانش کش آمده بودند. با اين وجود شک نداشتم که اين لباس متعلق به من بوده است.»
چه بشنویم؟
ماني رهنما، خواننده پاپ ايراني است که از دهه 80 و با تهيه چند آهنگ براي تيتراژ سريال هاي تلويزيوني، توانست جايگاهي را در موسيقي پاپ به دست بياورد. در سال 1378 آلبوم «فصل پرواز» به آهنگسازي بابک بيات و اشعاري از شهين حنانه و پيام پارسا را منتشر کرد که آهنگ «پرنده» از آهنگ هاي شناخته شده اين مجموعه بود و هنوز هم طرفداران زيادي دارد. اعتراض، آخرين غزل و من و تو از ديگر آلبوم هاي ماني رهنما هستند.
دستیابی به رتبه اول مدیریت بازرگانی
مشعل نشريه «مشعل» با اميرحسين خان محمدي، نفر برتر در رشته مديريت بازرگاني کنکور ارشد سال جاري که بدون سهميه، رتبه هشتم و با سهميه، رتبه اول اين رشته را کسب کرده، گفت وگويي کوتاه انجام داده است.
او کارمند رسمي شرکت پالايش نفت تهران است و در اين سال ها با توجه به علاقه اش، هم در رشته تحصيلي و هم درشغل خود پيشرفت هايي داشته است. او مدرک کارشناسي را در رشته مهندسي کامپيوتر از دانشگاه شهيد بهشتي و فوق ليسانس کامپيوتر را از دانشگاه تهران گرفته است؛ اما به دليل علاقه به رشته بازرگاني، براي بار دوم به اخذ مدرک کارشناسي ارشد رشته مديريت بازرگاني دانشگاه تهران اقدام کرده است.
او مي گويد، با توجه به شرايط کاري اش که ازساعت شش و نيم صبح تا شش و نيم عصر است، بسختي توانسته براي درس خواندن وقت بگذارد و در ادامه مي گويد: «در اين شرايط کاري به سختي براي حضور در کلاس ها و درس خواندن وقت داشتم و با توجه به اينکه متاهل هستم، نمي توانستم در منزل، تمام وقتم را براي درس خواندن بگذارم و در نهايت روزانه 2تا 3 ساعت مي توانستم درس بخوانم.»
خان محمدي ادامه مي دهد: «باتوجه به زمينه تحصيلي و استعدادي که در دروس رياضي و آمار داشتم، بيشتر زمان خود را براي خواندن درس هاي عمومي و تخصصي ديگر گذاشتم. در محيط کار، بجز دادن مرخصي، همراهي ديگري وجود ندارد و بايد در همين شرايط براي درس خواندن برنامه ريزي مي کردم که همين موضوع شرايط را سخت مي کرد.»
او مي گويد: «چند سالي است که به عنوان نيروي رسمي در پالايشگاه تهران فعاليت دارم؛ اما فوق ليسانس اول من در رشته کامپيوتر در تعديل شرايط قراردادي لحاظ نشده است.» او در توضيح اين شرايط مي گويد: «از آنجا که چند سال قبل مدرک ليسانس من در يک مرحله تعديل شده بود، طبق قانون اين تعديل براي بار دوم انجام نمي شود. گويا در سال 97 قانون جديدي تصويب و ابلاغ شده که اگر مدرک را يکبار محاسبه و تعديل کنند، ديگر تکرار نمي شود.»
اين نخبه صنعت نفت با بيان اينکه در واقع اخذ مدرک فوق ليسانس دوم او نه تنها برايش مزاياي شغلي نداشته و مثل مدرک فوق ليسانس اول روي حقوق او تاثيري نگذاشته، بلکه با توجه به زماني را که براي رفتن به مرخصي و درس خواندن و حضور سر کلاس اختصاص داده، هزينه هم در بر داشته است، مي افزايد: «مدرک فوق ليسانس دوم را به دليل شرايط کاري جديد که در حوزه بازرگاني به اطلاعات نياز داشت و با توجه به علائق شخصي ام، گرفتم.»
او مي گويد: «شرايط براي جابه جايي در شرکت ها وجود ندارد و نيروها بايد با توجه به محيط کار و امکان استفاده از مرخصي بدون حقوق، سرکلاس هاي درس حاضر شوند، اما همين که شرکت ها در مورد دادن مرخصي و حضور سر کلاس ها همکاري مي کنند و غنيمت است و مي تواند براي ما نقطه قوت باشد.»
اسنپ فود، يکي از اولين وب سايت هاي ايراني است که سفارش اينترنتي غذا را براي مردم ايران آسان کرده و شرايط دسترسي به انواع غذاها و رستوران ها در نقاط مختلف تهران وجود دارد. كاربران مي توانند به راحتي غذاي مورد نظر خود را انتخاب کرده و يکي از سه روش پرداخت را تعيين کنند و در نهايت غذاي خود را تحويل بگيرند. رستوران هاي مختلف با اعمال تخفيف هاي روزانه در اين سايت ديده مي شوند. اين اپليکيشن روي همه تلفن هاي همراه قابليت نصب دارد.
يکي از نکات قوت دلينو، استفاده از عکس هاي واقعي غذاهاست که دل کاربر را آب مي اندازد؛ اما ويژگي مهم دلينو که مي تواند يک نقطه متمايز از ديگران باشد، نرم افزار اين شرکت است که در رستوران ها قرار دارد و سفارش شما مستقيما از طريق سايت در خود رستوران پرينت مي شود و به همين دليل برخلاف ديگر سرويس ها نيازي به تماس تلفني يک شخص سوم از طرف سرويس آنلاين غذا با رستوران و احتمال رخ دادن خطاي انساني، نداشتن غذا و… وجود ندارد. اين اپليکيشن هم براي همه تلفن هاي همراه قابل دسترسي است.
چيليوري به وجود آمده که سفارش غذا را سريع تر و راحت تر کند. مجموعه اي از بهترين و مناسب ترين رستوران هاي تهران کنار هم جمع شده اند و مي توانيد منوي روز و متنوعشان را همراه با تصوير غذاها ببينيد و انتخاب کنيد. شيوه سفارش غذا در اين اپليکيشن خيلي ساده است و هر چند وقت يک بار به مناسبت مختلف براي مشترکان شرايط ويژه و امتيازاتي هم در نظر مي گيرد. يعني خبرنامه اي براي مشترکان وجود دارد که اخبار و شرايط خاص تخفيف ها را اعلام مي کند. اين اپليکيشن ايراني و در دسترس همه مشترکان است.
انواع رستوران ها و فست فودها با اعمال تخفيف در اين اپليکيشن فعال هستند. با زودفود مي توانيد از 18 شهر ايران غذا سفارش دهيد. اگر هم ترجيح شما سفارش با موبايل است، زودفود، هم براي اندرويدي ها و هم گوشي هاي داراي سيستم عامل آي اواس اپليکيشن دارد. زودفود همچنين در صفحه اول وب سايت خود رستوران هاي پرفروش و پرطرفدار را جدا کرده تا شما بتوانيد راحت تر از ميان آنها انتخاب کنيد. يک ويژگي خوب زودفود اين است که بعد از سفارش غذا مي توانيد به صورت آنلاين وضعيت سفارش خود را پيگيري کنيد و حتي زمان رسيدن غذا را ببينيد و در صورتي که زمان مورد نظر گذشته باشد، با کليک کردن روي يک لينک، به زودفود اطلاع دهيد تا وضعيت ارسال سفارش شما را پيگيري کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات