امضای قرارداد طرح فشارافزایی به ارزش 17 میلیارد دلار
ثبت رکـــوردهای پیاپی در موسم ناترازی
ارتش 20 هزار نفری در خط اول تولید
پیشروی صنعت پتروشیمی در میانه تغییرات داخلی و خارجی
نوروز؛ بازتابی از فرهنگی غنی و اصیل
با حضور رئیس جمهور انجام شد
قراردادهای طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی به ارزش حدود ۱۷ میلیارد دلار با حضور رئیس جمهور و مدیران ارشد صنعت نفت، میان شرکت ملی نفت ایران، شرکت های پتروپارس، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، اویک و مپنا امضا شد.
با اجرای این طرح، افزون بر حفظ امنیت انرژی کشور، زمینه اشتغال ۱۷ هزار نفر به صورت مستقیم و ۵۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم فراهم می شود.
در این مراسم، رئیس جمهور ضمن خدا قوت و اشاره به تلاش های وزارت نفت گفت: هرچند زمستان سختی را پشت سر گذاشتیم؛ اما با تلاش های وزارت نفت، نیرو و کشور توانستیم از این شرایط سخت عبور کنیم.
مسعود پزشکیان با تاکید بر اینکه باید مصرف انرژی را کاهش دهیم، تصریح کرد: در نفت خام، گازوئیل و... افزایش تولید داشته ایم و البته مشکلاتی که داریم، چیزی نیست که یک شبه و یک دفعه ایجاد شده باشد.
وی تصریح کرد: از همه تولیدکنندگان و صنعتگران عذرخواهی می کنیم که نتوانستیم در زمستان از آنها بخوبی پشتیبانی کنیم؛ اما با تلاش هایی که صورت گرفت، مردم کشور بدون گاز نماندند؛ هرچند مردم نیز در فراخوان پویش ۲ درجه کمتر مشارکت کردند که از آنها نیز تشکر می کنم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه اقدام های خوبی در زمینه تولید انرژی درحال انجام است و در خصوص جمع آوری گازهای مشعل که سال هاست در خوزستان هدر رفته و می سوزد نیز تلاش های زیادی انجام شده است، تصریح کرد: حدود ۴۰ میلیون مترمکعب از این گازها جمع آوری و کنترل شده و با برنامه ریزی های صورت گرفته، تا اردیبهشت سال آینده نیز ۴۰ میلیون متر مکعب دیگر کنترل می شود و به این ترتیب تا پایان سال ۱۴۰۴ دیگر شاهد سوختن گاز مشعل ها که هم هدررفت انرژی است و هم آلودگی وسیعی ایجاد می کند، نخواهیم بود.
وزیر نفت نیز در آیین امضای قراردادهای فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی گفت: مطابق اهداف کمی تعیین شده در برنامه هفتم توسعه، قرار بر این است که در پایان این برنامه، تولید گاز خام کشور به یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون مترمکعب در روز برسد که از جمله الزامات تحقق این هدف، توسعه میدان های گازی است؛ اما همزمان باید طرح های نگهداشت توان تولید را هم اجرا کرد تا از افت تولید پیشگیری شود.
محسن پاک نژاد با اعلام اینکه برای رسیدن به تولید روزانه یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون مترمکعب گاز در طول چهار سال پیش رو، به طور متوسط سالانه به ۱۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم، بیان کرد: در اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی نباید لحظه ای درنگ کرد.
وزیر نفت گفت: بر اساس برآوردها در صورتی که طرح فشار افزایی اجرا نشود، از سال ۱۴۰۶ سالانه حدود یک فاز پارس جنوبی از تولید این میدان کاسته می شود و ازسال ۱۴۰۸ این عدد به سالانه یک و نیم فاز پارس جنوبی، یعنی چیزی حدود ۴۲ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
پاک نژاد با اشاره به اینکه اجرا نشدن طرح فشارافزایی پارس جنوبی سبب تشدید ناترازی حامل انرژی بنزین در کشور می شود، گفت: تحقق اهداف کمی برنامه هفتم در زمینه تولید گاز و بنزین به اجرای این طرح وابسته است.
وزیر نفت از آغاز جریان گاز ترکمنستان به ترکیه از طریق ایران خبر داد و گفت: این قرارداد، اکنون نهایی شده و گاز جریان یافته است.
محسن پاک نژاد با بیان اینکه این پروژه از ابعاد مختلفی اهمیت دارد، افزود: این اقدام تأثیر قابل توجهی بر روابط متقابل ایران، بویژه در زمینه تجارت گاز و سایر فراورده های نفتی خواهد داشت.
وی با قدردانی از تلاش های انجام شده گفت: این پروژه گامی مهم برای تقویت جایگاه ایران به عنوان هاب انرژی منطقه ای محسوب می شود و نشان دهنده عزم دولت چهاردهم برای توسعه دیپلماسی انرژی است.
در ادامه برنامه های وزارت نفت برای تحقق دیپلماسی انرژی، وزیر نفت ایران و وزیر برق عراق در دیدار با یکدیگر بر توسعه همکاری ها در زمینه نفت، گاز، پتروشیمی و برق بین 2 کشور تأکید کردند.
در این دیدار، با توجه به پیوندهای عمیقی که بین ایران و عراق در زمینه های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و سیاسی وجود دارد، بر توسعه مناسبات در زمینه انرژی 2 کشور تأکید شد. تعامل و مشارکت در حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی و برق از دیگر موضوعاتی بود که مورد تأکید قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اعلام اینکه صنعت پتروشیمی در آستانه رسیدن به ظرفیت تولید ۱۰۰میلیون تن است، گفت: خوراک به چند واحد پتروشیمی وارد شده است و تا چند ماه آینده به بهره برداری می رسند.
حسن عباس زاده در یازدهمین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی با تأکید بر اینکه توسعه صنعت پیچیده پتروشیمی بدون استفاده از نظام های نوین مدیریتی بسیار مشکل است، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی پیشرو در بهره گیری از این نظام های نوین است. وی با اشاره به اینکه فرایند جایزه تعالی از همین زیرساخت های مدیریتی که به صورت پراکنده در شرکت های پتروشیمی استفاده می شود، بهره می گیرد تا بستری برای سنجش و ارزیابی فراهم شود و شرکت ها بتوانند در این مسیر رشد کنند، افرود: تعالی یک نقطه نیست و پیشرفت در یک مسیر است و این مسیر از سال ها پیش با تمام فراز و نشیب ها در این صنعت آغاز شده و ادامه دارد. معاون وزیر نفت به ارزشمند بودن برگزاری جایزه تعالی اشاره و تصریح کرد: اینکه شرکتی از بیرون ارزیابی شود و با ارائه پیشنهادها برای رسیدن به پیشرفت تلاش کند، بسیار ارزشمند است. عباس زاده بر معیار رهبری در ارزیابی های جایزه تعالی پتروشیمی اشاره کرد و گفت: این صنعت، از مسائل سیاسی و بین المللی در کنار موضوعات داخلی تاثیر بسیاری می پذیرد، از این رو انعطاف پذیری و آمادگی مدیران نسبت به تغییرات محیطی برای عبور سازمان از فراز و نشیب ها بسیار مهم است.
وی بر ضرورت استفاده از هوش مصنوعی در صنعت پتروشیمی تأکید و بیان کرد: شرکت های پتروشیمی باید بیش ازپیش به هوش مصنوعی و تحولی که ایجاد می کند، توجه داشته باشند. در یازدهمین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی افزون بر اهدای جوایز این دوره به شرکت های برتر، تفاهمنامه همکاری نیز میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت آب و فاضلاب کشور به منظور اجرای پروژه های آب رسانی به روستاهای کم برخوردار همسو با عمل به مسئولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی امضا شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری، ادعاهای مطرح شده در خبرگزاری رویترز مبنی بر متوقف کردن نفتکش های ایرانی را نوعی تولید یا نشر اخبار غیرواقعی، کذب یا جهت دار دانست و گفت: هیچ مبنایی برای هرگونه اقدام علیه تجارت آزاد و کشتی های تجاری کشورها در آب های آزاد وجود ندارد.
اسماعیل بقایی گفت: این خبرگزاری بارها با تخطی از اصول حرفه ای خبررسانی خود را در حد بخشی از کارزار فریب اجتماعی در ارتباط با ایران و موضوعات منطقه غرب آسیا تقلیل داده و در بسیاری از موارد اقدام به تولید یا نشر اخبار غیرواقعی یا کذب یا جهت دار در ارتباط با موضوعات منطقه ما و مرتبط با ایران کرده است و این ادعاها جدید نیست.
سخنگوی وزارت امورخارجه با اشاره به اینکه از لحاظ حقوق بین الملل و منشور ملل متحد، توقف کشتی ها کاملا مردود است، تصریح کرد: هیچ مبنایی برای هرگونه اقدام علیه تجارت آزاد و کشتی های تجاری کشورها در آب های آزاد وجود ندارد و این ادعا فضاسازی رسانه ای است که متأسفانه در حال انجام است. تجارت دریایی ایران یک تجارت کاملاً مشروع و قانونی است و قطعا ما به فعالیت های خود طبق مقررات حقوق بین الملل ادامه می دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، رویکرد وزارت نفت در زمینه قاچاق فراورده های نفتی را مبتنی بر اصل پیشگیرانه اعلام کرد و گفت: با وجود اطلاعات دریافتی قابل اتکا می توان موضوع مقابله و پیشگیری از قاچاق سوخت را به طور جدی دنبال کرد.
محمدصادق عظیمی فر در هشتادوهشتمین نشست کارگروه پیشگیری و مقابله با قاچاق فراورده های نفتی بیان کرد: کمیته ای به منظور صحت سنجی و تعیین نحوه برخورد با مصادیق تخلف های شناسایی شده در حوزه سوخت ناوگان حمل ونقل تشکیل شده و تخلفات با جدیت و در اسرع وقت بررسی و برای برخورد لازم به دستگاه قضا و سازمان تعزیرات منعکس می شود.
معاون وزیر نفت با قدردانی از تلاش های کارکنان اداره پیشگیری و مقابله با قاچاق فراورده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: با تلاش این عزیزان و همکاری دیگر نهادهای ذی ربط، اکنون خروجی داده محور و دقیقی از قاچاق سوخت در دسترس داریم که اگر همراهی این عزیزان نبود، با مقاومتی که در دستگاه های مصرف کننده وجود داشت، امکان دسترسی به این داده ها و تحلیل ها برای مان فراهم نمی شد.
عظیمی فر با تأکید بر لزوم تسری این داده ها به دیگر بخش ها و دستگاه های مصرف کننده سوخت اعم از صنعت و معدن، کشاورزی، ناوگان حمل ونقل و... تأکید کرد: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ملزم است به منظور توسعه دستیابی به اطلاعات، امکانات و تجهیزات لازم را فراهم کند تا بر اساس این اطلاعات، مقدار مصرف مبتنی بر انحراف ها شناسایی و احصا شود. وی رویکرد دولت، بویژه شخص رئیس جمهوری، همچنین وزارت نفت در زمینه قاچاق فراورده های نفتی را مبتنی بر اصل پیشگیرانه دانست و یادآور شد: با وجود اطلاعات دریافتی قابل اتکا می توان موضوع مقابله و پیشگیری از قاچاق سوخت را به طور جدی دنبال کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تصریح کرد: برآورد ما این است که بخش عمده قاچاق فراورده های نفتی در بخش حمل ونقل رخ می دهد. بنابراین گزارش های ارائه شده به کمیته از سوی نمایندگان دستگاه های مربوطه هر دو هفته یک بار بررسی می شود. وی گفت: تمام تلاشمان بر این است که خروجی این قبیل نشست ها با هم افزایی عزیزان به کاهش قاچاق کمک کند.
تصویری از تلاش شبانه روزی کارکنان در فاز یک پارس جنوبی
مشعل: تولید گاز در وسط آب و روی سکوی دریایی که همواره با تلاطم روبه روست، تصویری غیرقابل وصف است؛ از این منظر که گاز با حجم بزرگی از یک فعالیت تولیدی در میانه دریا، جایی که سازه های فولادی یک سکوی عظیم الجثه با امواج دریا گره می خورد، از اعماق آب به خشکی می رسد و طی فرایندی پالایشی، با پیمودن چند صد کیلومتر راه جاده ای و کوهستانی، گرمابخش خانه ها می شود. بازدید از سکوی فاز یک پارس جنوبی در 105 کیلومتری ساحل خلیج همیشه فارس با توضیحات تکمیلی بهمن طاهر پور، رئیس عملیات تولید این سکوی دریایی، فرصتی شد تا اوج عظمت این تلاش را که در سایه همدلی کارکنان این منطقه عملیاتی رقم خورده است، نظاره گر باشیم.
فرصتی برای بازدید از سکوی فاز یک پارس جنوبی در دو هفته مانده به شروع سال جدید فراهم شد تا از نزدیک، با تلاش کارکنان در زمستان سردی که با ناترازی گاز پیوند خورده بود، آشنا شویم. در این بازدید بهمن طاهر پور، رئیس عملیات تولید سکوی دریایی فاز یک پارس جنوبی به تشریح اقدام های انجام شده در زمستان امسال و تلاش شبانه روزی همکاران این سکو پرداخت.
رئیس عملیات تولید سکوی دریایی فاز یک پارس جنوبی درباره تفاوت زمستان 1403 با سال قبل از آن با توجه به سرمای هوا و ناترازی گاز توضیح داد: امسال افزون بر تمهیدات مناسب و تعمیرات اساسی تمامی سکوهای پارس جنوبی، اقدام های فرایندی، بهره برداری و افزایش چند حلقه چاه نیز در دستور کار قرار گرفت که با انجام این اقدام ها، امسال چندین بار رکورد تولید شکسته شد و آخرین رکورد شاهد تولید بیش از 716میلیون مترمکعب گاز در پارس جنوبی بودیم.
وی با اشاره به سابقه افت یا قطع گاز در برخی شهرهای شمالی و شمال غرب کشور طی سال های گذشته اظهار کرد: امسال با وجود شدت سرما در مقایسه با سال های قبل، این مساله رخ نداد و تولید گاز بیشتری در پارس جنوبی شاهد بودیم.
رئیس عملیات تولید سکوی دریایی فاز یک پارس جنوبی همچنین با اشاره به حساسیت کار در شرکت نفت و گاز پارس، بویژه در سکوهای پارس جنوبی برای تامین گاز کشور یادآور شد: حساسیت کار برای کارکنان به زمان خاصی محدود نمی شود و از ابتدا تا پایان سال، زندگی و کار به شکل اقماری در وسط دریا برای تولید حداکثری به صورت شبانه روزی تداوم دارد؛ هرچند از ماه مهر تا پایان فروردین که ما آن را فصل سرد سال تلقی می کنیم، حساسیت در بخش تولید به میزانی است که حضور حداکثری تمام نفرات اهمیت دارد؛ از این رو مرخصی کارکنان سکو مگر در موارد خاص لغو می شود.
وی با اشاره به اینکه یک سوم مخزن مشترک پارس جنوبی در خاک ایران است، گفت: با توجه به اینکه میزان مصرف در دو کشور ایران و قطر، قابل مقایسه نیست و طرف قطری بیشتر در زمینه صادرات تمرکز دارد، این مهم انگیزه مضاعفی شده تا حداکثر برداشت از این مخزن مشترک را داشته باشیم تا عقب نمانیم.
به گفته او، در حال حاضر برداشت گاز دو کشور قطر و ایران از مخزن مشترک برابر و حتی ایران بیشتر است. این در شرایطی است که شرکت های غول پیکر فعال در دریا (آف شور) در سمت قطر هستند و در این سو، ایران توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی را پس از خروج شرکت های خارجی به دلیل تحریم از بعد فازهای 6، 7 و 8 با توان ساخت داخل به ثمر رسانده است.
طاهر پور با اشاره به اینکه در طرح توسعه پارس جنوبی 24 بلوک گازی در این منطقه برنامه ریزی شد و تمام آنها بجز فاز 11 در حال تولید هستند، گفت: درمجموع 37 سکوی تولیدی (سرچاهی) و دو سکوی اقامتی و فراورشی وجود دارد که مجموع سکوها را به 39 عدد می رساند. مجموع این سکوها پس از تکمیل فاز 11 به 41 سکو خواهد رسید. برخی از سکوها نیز در حال افزایش چاه و به تبع آن افزایش تولید هستند.
طاهرپور با ارائه جزئیاتی از سکوی فاز یک پارس جنوبی که شامل سه سکوی اقامتی سرچاهی SPD1 و همچنین فراورشی است، تولید آن را در محدوده مصوب تعیین شده، یعنی روزانه 28.3 ميليون مترمکعبی گاز ذکر کرد و توضیح داد: سکوی فاز یک (SPQ1) یک سکوی مادر در پارس جنوبی به شمار می رود که همه نیازهای تعمیراتی، بهره برداری و پشتیبانی فازهای یک تا 10 پارس جنوبی را تأمین می کند. در فاز یک، گاز تولیدی در 2 سکوی سر چاهی (well head platform) با نام های اختصاری SPD-1 و SPD-2 هر کدام دارای 6 حلقه چاه به سکوی بهره برداری (SPP-1) هدایت شده و پس از جداسازی آب همراه گاز با عملیات فرایندی (TEG) ، گاز و میعانات گازی به صورت دو فازی به وسیله خط لوله 32 اینچی به پالایشگاه فاز یک در خشکی منتقل می شود. در مجموعه سکوهای فاز یک، سکوی سکونتی (SPQ-1) با ظرفیت 90 نفر برای نیروهای بهره برداری و نیروهای پشتیبانی در فازهای بعدی پیش بینی شده است. سکوی فاز یک پارس جنوبی در نیمه دوم سال 1382 به بهره برداری رسیده است.
وی با اشاره به تفاوت عمده سه سکوی فاز یک پارس جنوبی توضیح داد: در برخی سکوهای پارس جنوبی، فقط در شرایط کار تعمیراتی، نیرو اعزام و مستقر می شود. بخش دیگری از سکوها با آنکه طراحی بدون نفر دارند، به دلیل شرایط کاری، حساسیت و ضرورت تولید پایدار و حداکثری، تعدادی نیرو، آن هم در حدود 12 تا 15 نفر مستقر کرده ایم.
طاهرپور با اشاره به پراکندگی سکوهای پارس جنوبی که از بندر عسلویه با فاصله 85 تا 140 کیلومتری واقع شده اند، گفت: با هدف پشتیبانی بهتر، سکوهای پارس جنوبی از سال گذشته به 2 ناحیه (یک و 2) تقسیم شده اند که سکوی فاز یک، وظیفه پشتیبانی سکوهای ناحیه یک را به عهده دارد.
وی با اشاره به برنامه تولیدی شرکت نفت و گاز پارس که به دو بخش فصل سرد و گرم تقسیم می شود، گفت: در فصل گرم برخلاف تصور دیگران که نیاز کمتری به گاز داریم، فشار کاری کمتر نمی شود و تمرکز به سمت تامین گاز صنایع و نیروگاه هاست که در فصل سرد، این موضوع برعکس می شود.
همچنین در این مقطع، با هدف آمادگی حداکثری برای فصل سرما، تعمیرات اساسی در دستور کار است و هر سکو برای انجام این عملیات یک هفته تا 10 روز توقف تولید دارد.
او همچنین در بخشی دیگر از این گفت وگو با اشاره به عمر تولیدی مخازن نفتی و گازی و کاهش طبیعی ظرفیت تولید در آنها گفت: از سال 1382 که اولین سکوهای فاز یک و 2 شروع به تولید کردند، نزدیک به 20سال می گذرد و طبیعی است که افت فشار داشته باشیم. بنابراین روش های فشارافزایی در دستور کار قرار دارد.
طاهرپور در ادامه از تلاش شبانه روزی همکاران خود در زمستان امسال تشکر کرد و به آنها خدا قوت گفت و اشاره کرد: در تمام کشور هر یک از مشاغل زحمات قابل تقدیری را در دستور کار دارند. همه یک چرخه ای را به نتیجه می رسانند که خروجی آن رفاه و آسایش برای تمامی هموطنان است. همه ما وظیفه محول شده ای را به دوش داریم که آن را با عشق و علاقه انجام می دهیم و نسبت به انجام آن متعهد هستیم؛ اما بعد مسافت، دوری از خانواده و دسترسی نداشتن به شهر و محل سکونت، سختی کار را چند برابر می کند. در این میان، تحریم فشار کاری حاکم بر سکو را بیشتر کرده است؛ اما سعی می کنیم با خلاقیت، فعالیت بیشتری انجام دهیم تا هموطنان بتوانند بیشترین بهره را از گاز ببرند و با استفاده درست از این نعمت الهی، باعث لذت ما از کار نیز شوند.
کارکنان سکوی فاز یک پارس جنوبی از حال و هوای تحویل سال 1404 به «مشعل» می گویند
مرجان طباطبایی 105 کیلومتری از ساحل بندر عسلویه، در نزدیکی های مرز ایران و قطر 3 مکعب چسبیده زردرنگ در ستون های پیچ در پیچ که در دل دریا جا خوش کرده است، نمایان می شود. این سازه عظیم و زیبا، شکل و شمایل سکوی گازی فاز یک پارس جنوبی(SPQ1) است که در میان آبی یکدست خلیج همیشه فارس خودی نشان می دهد. هرچه ارتفاع بالگرد کم و کمتر می شود، سکوی (SPQ1) بیشتر به چشم می آید، سکویی که ستون های آهنی عمود آن از کف دریا، رو به آسمان قد کشیده اند و در نبردی نفس گیر و نابرابر با سکوهای مقابل خود در قطر هستند.
بعد از دو روز دریا خرابی، بارندگی و توده هوای ناغافل، کاپیتان پرواز گزارش می دهد که می توانیم به همراه کارکنانی که آماده رفتن به سکو هستند، عازم این ماموریت شویم. این شرایط دریاخرابی و معطلی برای تردد رفت و برگشت به سکوها، برای من یک بار است، اما روایت تلخ و بخشی از سختی کار کارکنان این صنعت در فصل زمستان است. کارکنانی که از چند روز قبل خانه و خانواده را ترک کرده اند، اما هنوز به مقصد نرسیده اند. همین وضعیت در سکو هم برقرار است و کارکنانی منتظر رسیدن بالگرد برای رفتن به خانه هستند. در چنین شرایطی هیچ راه جایگزینی وجود ندارد؛ حتی برای «یزدان نوروزی» از کارکنان پیمانکاری اهل لردگان و شاغل در سکوی SPD19A که خبر فوت برادرش رسیده است و چاره ای جز این انتظار تلخ ندارد.
پس از رسیدن به سکو، آموزش های اولیه ایمنی را می گذرانیم و خیلی زود راهی بازدید از سکو می شوم. مجموعه سکوهای فاز یک، عظیم تر از سایر سکوها به نظر می آیند و چند سکوی فرعی اطرافشان قرار دارد. گاز تولیدی در دو سکوی سر چاهی (well head platform) با نام های اختصاری SPD-1 و SPD-2 هر کدام دارای 6 چاه به سکوی بهره برداری (SPP-1) هدایت و پس از جداسازی آب همراه گاز با عملیات فرایندی (TEG)، گاز و میعانات گازی به صورت دو فازی به وسیله خط لوله 32 اینچی به پالایشگاه فاز یک منتقل می شود.
وجه تمایز آن در میان سکوها جرثقیلی است که بر آن سوار است. این سکو زمستان امسال (1403) روزانه 28.2 میلیون مترمکعب گاز طبیعی تولید کرده و این نتیجه حاصل تلاش نزدیک به 300 نفری است که روی این سکو شبانه روز در تلاش بوده و برخلاف بسیاری از ما در چند ماه گذشته خواب آرامی نداشتند تا مشکلی به اسم ناترازی گاز که آوازه آن به هر کوی و برزن رسیده را به حداقل برسانند.
عمر بهره برداری از این سکو به دهه 80 برمی گردد؛ عمری بیش از دو دهه که همتراز با عمر کاری برخی کارکنان همین سکو است. سکوی گازی فاز یک پارس جنوبی (SPQ1) تنها سکوی مسکونی میدان گازی مشترک پارس جنوبی است و عملیات تولید و بهره برداری سکوی اقماری فاز یک (SPD2) و سکوی فازهای دو تا 10 پارس جنوبی، به صورت کنترل از راه دور، از روی آن انجام می شود. می توان گفت که این سکو، یکی از بزرگ ترین سکوی های اقامتی در خلیج فارس است که جامعه بزرگی از کارکنان را در خود جای داده و بین ساکنان خود به «هتل دریا» معروف است.
کار اینجا 365 روز سال 24 ساعت شبانه روز فعال و در هر برهه، شرایط خاصی حاکم است. تعطیلی در آن تعطیل و مرخصی (بیشتر ایام) ممنوع است. اگرچه کارکنان سکوها روزهای سخت، پراسترس و شب بیداری های زیادی را در زمستان 1403 برای تامین گاز کشور پشت سر گذاشته اند، اما حالا در آستانه نوروز و آمدن بهار هم نمی توانند دلخوش باشند. با پایان اسفندماه، اسم «نوروز» برایشان مفهوم اورهال (تعمیرات اساسی) تداعی می شود و بیشترشان به دنبال این هستند که در این ایام در کدام سکوی اصلی یا فرعی حضور دارند.
در این سکو به طور متوسط 130 نفر در هر شیفت کاری شامل کارکنان تعمیراتی، بهره برداری، ایمنی، خدماتی، حراست، پشتیبانی، پزشک و... حضور دارند. سراغ نفراتی را می گیرم که در زمستان کار پرفشار تعمیرات سکو به سکو را در دستور کار داشته اند. بخش تعمیرات تمامی فعالیت های تعمیراتی ناحیه یک دریا (فازهای 2 تا 10 پارس جنوبی) را به عهده دارند. این گروه هنوز در حال آماده باش زمستانی و از مرخصی محروم هستند. در سالنی مستطیل شکل در طبقات اولیه سکو به دیدارشان می روم. پشت به ادوات و تجهیزات کار و رو به مانیتورهای کاری مشغول کارند. وحید حیدری که 8 سال از عمر 43 ساله خود را در دریا گذرانده است، می گوید: فعالیت بخش تعمیرات به قدری تخصصی است که برای هر فرایندی یک نفر متخصص مشغول فعالیت و سیستم به آن وابسته است.
این گفته حیدری از این نظر مهم است که تمامی این فعالیت ها را پیش از تحریم، تنها کارشناسان خارجی انجام می دادند، اما بعد از تحویل سکوها و رفتن آنها، نفرات ایرانی هر کدام مطابق با تخصص خود بخشی از این تحریم ها را شکسته اند. به گفته حیدری، در حال حاضر عملا کاری نیست که وابسته و منوط به کارشناس خارجی باشد. از جمله خلاقیت هایی که زمستان امسال به کمک ناترازی آمد و تولید گاز را تضمین و پایدار کرد، مربوط به سکوی 19 دلتاست. هیچ نفری روی آن مستقر نیست و از راه دور کنترل می شود. این سکو قبلا در فواصل مختلف به دلیل نقص در طراحی اولیه با مشکلاتی برای تولید مواجه و نیازمند بررسی و اعزام کارشناسان همراه بوده، اما از زمستان جاری (1403) ، با طراحی مجدد «لاجیک» آن از سوی کارشناسان داخلی، مشکلاتش رفع و پس از آن حتی یک بار هم توقف تولید نداشته است».
حیدری می گوید: «نمونه دیگر فعالیت ها برای پایداری و نگهداشت تولید گاز زمستان را می توان در سکوی 19 چارلی سراغ گرفت که به دلیل تحریم امکان خرید مشابه 2 «ولو» بسیار بزرگ آن وجود نداشت تا اینکه کارکنان نفت و گاز پارس موفق به طراحی پنل هیدرولیک آن شده و دوباره آن را راه اندازی کردند».
از این موارد خلاقانه در ساخت داخلی تجهیزات در این سکوها زیاد می توان سراغ گرفت. مثل نصب سامانه جدید SOE که هر خطایی در سیستم را در لحظه ثبت و امکان آنالیز و چرایی آن برای سامانه قابل دسترس است. حیدری تصویر واضح تری از حساسیت بخش تعمیرات در یک سکوی گازی ترسیم می کند و می گوید: «اینجا کارخانه تولیدی معمولی نیست که همه بخش های آن در دسترس باشند، یک سکوی گازی است که دست به هیچ سیستمی نمی توانیم بزنیم چون همه بخش های آن در حال تولید بدون وقفه (لایو) است و ما همیشه به دلیل مشکلات مرسوم تعمیراتی و... در معرض تصمیم گیری های سخت هستیم و همین مساله فشار کاری و استرس زیادی را به ما وارد می کند».
وقتی توضیحات حیدری تمام می شود، برای اینکه حال و هوای نوروز را به جمع شان بیاورم از او درباره لحظه تحویل سال روی سکو سوال می کنم و او می گوید: «اول عید ما به این فکر می کنیم که برای اورهال هر کدام قرار است روی کدام سکو باشیم».
در میان خوش و بش و شوخی و جدی در کنار کارکنان بخش تعمیرات سکو، درباره یکی از کارکنان بخش تعمیرات می گویند که قرار است بعد از نزدیک به 20 سال، لحظه تحویل سال امسال کنار خانواده خود باشد. سراغش را می گیرم؛ میز او در انتهای سالن است. روی لوله زردرنگ بالای سرش که کنار لباس های کار قرمز رنگ شان قرار دارد، برگه ای چسبانده که روی آن نوشته است: «دروغ، غرور و توهم ممنوع». دهقان می گوید: این شعار امسال ما بوده است و با گفتن این حرف او همگی بلند می خندند. بعد می گوید: « شعار سال جدید را هنوز آماده و اعلام نکرده ایم».
دهقان سرپرست ابزار دقیق سکو در بخش پیمانکاری است. وقتی صحبت از ناترازی گاز می شود، می گوید: «ناترازی در کشور بود؛ اما ما اینجا رکورد زدیم. خروجی فعالیت ها و اقدام ها این بوده که توقف تولید ناخواسته نداشته ایم. «فول لود» تولید داشتیم. عملکرد خوب سیستم مربوط به نگهداشت آن است و در فصل سرما شاهد عملکرد مناسبی بودیم؛ همین که حالا و در اوج سرمای کشور من اینجا با خیال راحت نشسته ام و نیازی نیست به این سکو و آن سکو اعزام شوم ودر تماس برای تأمین قطعه باشم، به این معناست که برنامه ریزی هایمان نتیجه داده است.
اسم نوروز و لحظه تحویل سال را که به میان می آورم، جملات دهقان انگار مثل یک پتک ضربه می زند: «اینجا فضای نوروز بسیار سنگین است؛ برخی با وجود سن زیاد گریه می کنند. طرف دلش می خواهد کنار خانواده اش باشد، یک لحظه که فرزندش جلوی چشمش بیاید گریه اش می گیرد. اینجا در نوروز، علاوه بر دوری و دلتنگی، همه استرس کاررا دارند و آن شادی معمول که فکر کنید با آن حس و حال به استقبال عید و نوروز می رویم، اینجا وجود ندارد. سعی می کنیم ظاهر قضیه را حفظ کنیم تا تاثیر منفی روی روحیه دیگران نگذاریم، اما واقعیت این است که همه ما دلتنگ هستیم و دوست داریم کنار خانواده هایمان باشیم. بعضی از کارکنان حتی پای سفره هفت سینی که پهن می کنیم هم نمی آیند و تنها در اتاقشان می مانند. به همین خاطر تعبیر من برای لحظه تحویل سال نو روی سکو «لحظه سخت» است. البته جو بین خودمان صمیمانه است و به دلیل اینکه مدت ها در کنار هم زندگی می کنیم، از نظر عاطفی نزدیک هستیم.
یک به یک کلمات دهقان برایم سنگین تر شنیده می شود و انگار روی دور کند می گذرد و حتی انگار چهره اش از مقابلم محو می شود، مخصوصا وقتی از او درباره آرزوی خودش می پرسم و او خیلی کوتاه می گوید: «آرزو دارم آخرین سالی باشد که روی سکو هستم. می خواهم کنار خانواده ام باشم».
حسین جباران، مسئول تعمیرات سکوهای ناحیه یک که برای گفت وگو با نفرات روی سکو همراهی ام می کند، در فاصله رسیدن به بخش سالن ابزار دقیق برق می گوید: «بچه ها دل پری دارند، چون کار روی سکو واقعا سخت است؛ با وجود این همه شان روی کارشان تعصب دارند و در شرایطی که تحریم عامل آن بود، مردانه ایستادند».
در محوطه سکو مقابل مان سکوهای گازی قطر در هاله ای از ابر و مه قرار دارند. جباران می گوید: «این تصویر سکوهای قطری همیشه پیش چشم مقابل ماست تا یادمان نرود که باید برای مردم از جان مایه بگذاریم. هرچند در این رقابت نابرابری است؛ اما احساس ضعف نمی کنیم و سعی می کنیم با همه مشکلات سرپا باشیم و تا امروز آنچه به عنوان تداوم تولید گاز در سمت ایران انجام شده، بر همین اساس بوده است».
درخواست او برای همکاران ارکان ثالث خود،رفع دغدغه مالی است تا در این شرایط سخت با حداقل نگرانی کار کنند و می گوید: «وقتی همکاران برای مسائل مالی خجالت زده خانواده نباشند، با فکر بازتری فعالیت می کنند».از نگاه جباران هم لحظه تحویل سال نو، همراه با غربت و دلتنگی است. او آرزو دارد همه کنار خانواده خوشحال باشند و مشکل تحریم و مشکلات اقتصادی مردم هم کمتر باشد.
به بخش ابزاردقیق که در همان طبقات همکف سکو است، می رسیم. سالنی مشابه بخش تعمیرات است و نفرات با لباس کار(بیلرسوت)های آبی پررنگ هر کدام به فعالیتی مشغولند. با استقبال گرمی همراه می شوم، ابتدا ترجیح می دهم با یکی از نیروهای پیمانکاری مشابه خود صحبت کنم و کارکنان مهردادشجاعی را معرفی می کنند. جوان خونگرم شیرازی که هفت سال از 39 سال عمر خود را در دریا گذرانده و حالا از نیروهای کلیدی در واحد تعمیرات برق است. (جباران) درباره اش، می گوید: «شجاعی یکی از نفراتی بود که در همین زمستان از ساعت 3 عصر تا 9 صبح روز بعد سکو به سکو رفته و مشکلات را برطرف کرده و پای کار بوده است».
شجاعی درباره فعالیت خود توضیح می دهد: «عمده فعالیت نیروهای پیمانکاری، نگهداری و تعمیرات سکوهای پارس جنوبی به خصوص ناحیه یک است. امسال به دلیل ناترازی، فشار و استرس کاری فعالیت بسیار زیادتر بود. سایر سال ها حساسیت وجود داشت، اما امسال بیشتر بود و تعمیرات پیشگیرانه را با جدیت بیشتری نسبت به سال های قبل انجام دادیم.» درخواست او به نمایندگی از نیروهای ارکان ثالث، اجرای صحیح و درست طرح طبقه بندی مشاغل است تا با آرامش بیشتر و دغدغه کمتر فعالیت کنند.
حال و هوای نوروز برای او هم مثل بقیه است: «برای ما اینجا همه روزها مثل هم است؛ فرقی با هم ندارد. البته دوستان سعی می کنند زمان کوتاهی دور هم جمع باشند. جای خانواده خالی است و توصیف من از لحظه تحویل سال حس تنهایی و دلتنگی است». او هم آرزو می کند سال نو سال سلامتی خانواده و سلامتی و آرامش برای مردم ایران باشد و مشکلات اقتصادی کمتر شود. برای او عید زمانی عید است که همه مردم خوشحال و در آرامش باشند.
وحید مهدوی اصل، سرپرست تعمیرات برق سکوهای ناحیه یک از جمله کارکنان رسمی است که ادامه گفت و گو را با او دنبال می کنم. مهدوی از همان ابتدای شروع به ساخت این سکو حضور داشته است، صندلی اش را کنار گلدان بزرگ وسط سالن می گذارد و حرف هایش را با زندگی اقماری آغاز می کند: «این مدل زندگی برای ما و خانواده هایمان مشکل ایجاد کرده است. 14 روز زندگی روی دریا آسان نیست، اینجا محیط محصور و محدودی دارد. خطرات را هم نمی توان نادیده گرفت. انتظار داریم دولتمردان به فکر ما باشند و شرایط کاری مان را بیشتر درک کنند و در سقفی که برای حقوق اعمال کردند، تجدیدنظر شود. اگر بخواهند برای فوق العاده ها هم سقف بگذارند که فایده ندارد و اگر برویم در شهرستان خود، کار برایمان درآمد بیشتری دارد». درخواست دیگر او درباره سمت های فریز شده که کارکنان رسمی را با مشکل همراه کرده است و می گوید: «قرار بوده برای سکوها پایه سمت شغلی را افزایش دهند که منتظر اجرای آن هستیم و هنوز انجام نشده است». او تجربه حضور حدود ۱۵ تحویل سال روی سکو را دارد و آرزویش این است تولید گاز به میزانی برسد که مردم تحت فشار نباشند. گاز قطع نشود و در این مسیر موفق باشیم.
برخلاف شرایط کار و زندگی سختی که کارکنان سکو تجربه می کنند، امید به آینده در میان غالب آنها پررنگ تر از نگاهی است که مردم معمولی روی خشکی به آینده دارند و فصل مشترک حرف ها و آرزوهای بیشتر آنها امید است. مثل جمال صبری که برای همه مردم ایران امید را آرزو می کند و معتقد است اگر امید نباشد همه چیز کمرنگ می شود و زندگی رنگ خود را از دست می دهد. صبری می گوید: «آرزو می کنم ایران آباد باشد و تحقق آرزو به همکاری و همیاری همه ما نیاز دارد. اینجا در میدان گازی مشترک گاز تولید می شود، مردم هم در مصارف خود تعدیل و مسئولان هم به این موضوع کمک کنند و محصولاتی تولید کنند و به دست مردم دهند که باعث کاهش هزینه های مصرف شود».
در محوطه داخلی سکو تا رسیدن به اتاق کنترل که قدم می زنم، نفرات شیفت شب در حال استراحت هستند. برای آنها که در فهرست شیفت هستند، اتاق های بدون پنجره در نظر گرفته شده تا نور از مربع رو به دریا مزاحم روزخوابی شان نشود. حتی آنها که در روز می خواهند سری به باشگاه ورزشی یا کتابخانه و یا سالن سینما بزنند، حواس شان هست که گام های خود را آهسته بردارند تا همکاران شیفت شب بیدار نشوند. نکاتی که در راهروی طبقه اتاق استراحت روی دیوار چسبانده اند و گوشزد شده که «همکاران شب کار در حال استراحت هستند، لطفا سکوت را رعایت فرمایید».
با گذر از راهروهای سفیدرنگ به اتاق کنترل می رسم. اتاقی پر از پنل هایی که تمام فرایند تولید را می توان در آن مشاهده کرد و حس و حالی کاملا جدی دارد.
امیر حسینی، پشت یکی از سیستم ها در حال کار است. او هم از آن دسته افرادی است که در نگاه او نیمه پر لیوان، یعنی اثرگذاری کارشان برای تامین گاز کشور را می بیند و می گوید: «کار و زندگی ما درهم تنیده شده است. حساسیت کارمان تنها شامل امسال نبوده و همیشه این شرایط وجود داشته است. چون ماموریت ما حفظ تولید در میدان مشترک است و نگهداشت سکو و تولید حداکثری، همیشه هدف بوده است. امسال با توجه به محدودیت ها، سعی کردیم بیشتر از قبل فعال باشیم و حواسمان بیشتر جمع باشد. سرکشی ها بیشتر شد تا زمستان سرد بگذرد». او که به مدت 10 سال، لحظه تحویل سال روی سکو بوده است، می گوید: «تنها بعد از یک دوره 10 ساله زمان استراحت مان با زمان تحویل سال هماهنگ می شود و می توانیم در کنار خانواده باشیم. البته تمام این سال ها من چهره همکارانم را بیشتر دیده ام، بنابراین نمی توان گفت در کنار همکاران بودن هم، بد بوده باشد».
افشین حشمتی هم که همشهری امیر حسینی و اهل اصفهان است، ازسال 1383 روی دریا کار می کند. معتقد است که اینجا به دلیل جمعیت زیاد و تنوع قومیت ها، تعاملات هم بیشتر است و کمتر به سمت درون گرایی مـــــــی رویم، اما در سکوهای فرعی با تعداد نفرات محدود حرف مشترک هم کمــــــــــــــــتر می شود. حشمتی با توجه به تجربه دو دهه حضور خود روی این سکو می گوید: «قبلا وقتی می پرسیدند چرا وسط دریا کار می کنی یا انگــــــــیزه ات چیست؟ می گفتم دریا خودش آدم هایی را که قرار است کنارش باشند،انتخاب می کند، پس نمی زند؛ این اصـــــــــــطلاح مرسوم میان دریانوردان است. خیلی ها آمدند اینجا و رفتند. به خاطر دارم که یک بار فردی برای اولین بار پا بر سکو گذاشت و آنقدر ترسیده بود که اصلا نمی توانست بماند و می گفت انسان اگر سالم باشد، نباید اینجا کار کند و خیلی زود از اینجا رفت. حرف من این است که کار کردن روی دریا سختی و قشنگی خودش را دارد. در مقایسه با منطقه عسلویه هوای تمیز و چشم انداز زیبای بیشتری از دریا و طلوع و غروب و بازی دلفین ها و... دارد. آرزویم این است که همیشه سلامت باشم چون آدم سالم، خیلی چیزها را دارد. اگر پول باشد و سلامت جسم و فکر نباشد، لذتی هم نیست».
دیگر زمان زیادی برای حضور در این سکو باقی نمانده و باید سریع سفره هفت سین را برای عکس جلد نشریه آماده کنیم. مجید مهران پور، رییس خدمات اداری و رفاهی سکوهای دریایی ناحیه یک به دنبال تدارک لوازم مورد نیاز برای سفره هفت سین است. بوشهری است و با ته لهجه جنوبی صحبت می کند. معتقد است در محیط هایی مثل سکو و زندگی اقماری، افراد درون گرا می توانند بیشتر دوام بیاورند و می گوید: «من در لحظه تحویل سال، حس سرزندگی دارم و فارغ از خستگی زیاد کار که هر نفر جای چند نفر فعالیت دارد، در محیط سکو حس همبستگی برادرانه و خانواده داریم چون همکاران را بیشتر از خانواده می بینیم و خود به خود به هم وابسته می شویم. آرزویم این است که همه مردم به رفاه نسبی برسند چراکه این حق هر ایرانی است».
برخی از سین های سفره عید را همراه آورده ایم و برخی را هم کارکنان رستوران آماده می کنند. اینجا هم مثل همه سکوها، رستوران پرطرفدارترین بخش سکو است. بعد از فراغت از کار همه کارکنان را می شود اینجا پیدا کرد. امیر خانعلی زاده، اهل گیلان و سرآشپز سکو است که به همراه 11 نفر دیگر وظیفه مهم تهیه غذای روزانه را به عهده دارند. او به خبرنگار مشعل می گوید: «کار در آشپزخانه یکی از سخت ترین مشاغل روی سکو است، چون 24 ساعته چراغ آن روشن است و فعالیت در آن جریان دارد. همکارانم از 5 صبح بیدار و تا دیروقت مشغول کار هستند. ما اینجا خانواده بزرگی را شکل دادیم و کنار هم هستیم. یکی از تدارکات مهم ما برای شب عید است؛ همه ما از خانواده هایمان دور هستیم و به همین دلیل طوری برنامه ریزی می شود که در این شرایط دلتنگی لحظه تحویل سال کمتر شود. تلاش ما این است که هر چه در خانه ها برای تحویل سال تدارک دیده می شود، اینجا هم باشد».بهمن طاهرپور، رئیس سکوی فاز یک پارس جنوبی نیز درباره تدارک در زمان تحویل سال می گوید: «وظیفه ما این است برای همکاران در سکو شرایطی فراهم شود که نزدیک به حال و هوای زندگی و کنار خانواده باشد. هرچند بسیار سخت است، اما تلاش حداکثری ما در این جهت است. آرزوی من هم این است که سال پیش رو برای همه ایرانیان پر از موفقیت و سلامت باشد و امیدواریم فشار اقتصادی هم کمتر شود تا سالی متفاوت پیش رو باشد».
با خودمان نوروز و هفت سین را زودتر از موعد به اینجا آورده ایم. ظرف های هفت سین که از سال های گذشته داشته اند را برایمان می آورند و کارکنان همراهند تا« سین» های هفت سین جور شود. یک سین کم است که آقای مهران پور یک مشت سکه در ظرف می ریزد و قول می گیرد بعد از عکس آنها را به او تحویل دهیم. حالا هفت سین کامل شده و عکس های مورد نظرمان را با کارکنان و نمایی از سکو و دریا می گیریم. هر کدام از نفرات یکی از سین ها را در دست دارند و با شوخی یکدیگر را به همان اسم صدا می کنند؛ سنجد بیا کنار سیب، سبزه همانجا کنار سیر بمان و عکاس می گوید سبزه همانجا بماند، سیب دستش را پایین تر بیاورد. به واسطه حضور ما تلاشی متفاوت از کارهای روزانه دارند و نهایت همکاری را می کنند تا تصویر جلد نشریه «مشعل» ثبت شود. دست در دست و شانه به شانه هم و سیب و لبخند. صدای خنده و شوخی در میان صدای بلند بالگرد که از دور به گوش می رسد، گم می شود.
ثبت رکوردهای پیاپی در بزرگ ترین مجتمع پالایش گاز خاورمیانه
مهناز محمدی عبور بی دغدغه از زمستان و تامین پایدار و ایمن گاز، مرهون تلاش کارکنانی است که توانستند گرمابخش خانه های میلیون ها ایرانی در این فصل سرد باشند. بیش از 70 درصد گاز مورد نیاز کشور در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تولید و پس از شیرین سازی به مبادی مصرف (خانگی، صنایع و نیروگاه ها) ارسال می شود. ثبت رکوردهای پی درپی تولید گاز در بزرگ ترین مجتمع گاز خاورمیانه، برگ زرین افتخار برای کارکنانی است که با جان و دل در این مجتمع فعالیت کرده و از هیچ کوششی دریغ نکرده اند. به گفته غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، کارکنان در این مجتمع برای تولید گاز جهاد فی سبیل الله انجام می دهند و دراین مسیر از هیچ کوششی دریغ نمی کنند . در گفت وگو با وی به بررسی وضعیت کارکنان این مجتمع پرداخته شده است که در ادامه می خوانید.
تجهیزات وسیعی که در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به کارگرفته شده اند، همگی به مدد نیروی انسانی کارآمد، راهبری، تعمیر و نگهداری می شوند. افرادی دراین مجتمع فعالیت می کنند که از تخصص و دانش بالایی برخوردارند و به جرات می توان گفت که مشابهی در سطح کشور ندارند.
بنابر سیاست های پیشین، موضوع انگیزش نیروها، موضوعی متاثر ازسیاست های پیشین است که خوشبختانه در دولت چهاردهم با توجهی که وزیر نفت به آن دارند، گشایش های خوبی در این زمینه ایجاد شده است که امیدواریم تداوم داشته باشد.
نیروی انسانی باید انگیزه داشته باشد و این انگیزه است که می تواند امور را در بخش های مختلف به نحوی مطلوب پیش ببرد. موضوع برداشتن سقف حقوق از جمله این موارد است. در کنار شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تاسیساتی مثل مجتمع های پتروشیمی فعال هستند و شماری از نیروهای این مجتمع به دلیل جذابیت حقوق و دستمزد به این مجتمع ها مهاجرت می کنند که در بین آنها تعداد زیادی از افراد با سابقه دیده می شود. برای مثال مهندسی که روی پمپ های آمین پالایشگاه های یازدهم و دوازدهم کار می کرد، برای ادامه کار به یک مجتمع پتروشیمی مهاجرت کرده است و به صورت موردی برای این مجتمع گازی کار انجام می دهد. از آنجا که در خصوص حقوق کارکنان رسمی و ارکان ثالث کارگروهی در وزارت نفت تشکیل شده است، در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نیز چنین کارگروهی برای بررسی مشکلات این حوزه تشکیل داده ایم و تلاش می شودتا حد ممکن موانع آن برطرف شود؛ البته این موضوع نیازمند به کارگیری سیاستی واحد در وزارت نفت است و همراهی مجلس و بخش های بالادست هم می تواند موثر و راهگشا باشد تا موضوع سقف حقوق به طورکامل حل شود.
در حال حاضر مهاجرت نیروها به سمت مجتمع های پتروشیمی و داخلی بوده است اما اگر این روند به سمت خارج از کشور باشد، خسرانی برای کشور خواهد بودکه لازم به توجه بیشتر و ویژه تر به آن است. به نظر می رسد باید نگاهی ویژه تر به افراد شاغل در عسلویه و مناطق عملیاتی صنعت نفت شود. فعالیت شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در منطقه خاورمیانه منحصر به فرد است؛ مجتمعی که منحصر به فرد است و بیش از 70 درصد از گاز کشور را تامین می کند نیازمند این است که بسته حقوقی مختص به خود را داشته باشد. اگر قرار است درباره محدودیت سقف حقوق اقدامی انجام گیرد، به نظر من پارس جنوبی باید مستثنی از این قاعده باشد. بسیاری از کارکنان این مجتمع شرایط مشابهی را تجربه کرده اند برای مثال زمانی که فرزندشان متولد یا عضوی از خانواده بیمار شده است، در کنار خانواده حضور نداشته اند و به نوعی اولویت نخست آنها «کار» بوده است تمام این موضوعات در کاری که کارکنان در این مجتمع انجام می دهند مطرح است . فقط نباید حقوق را دید . تولید، درآمد و امنیت کشور به اینجا وصل شده است
با متولیان این موضوع مکاتبات متعددی انجام شده است. مدل های حقوقی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی مطابق با مدل حقوق و دستمزد شرکت ملی نفت ایران است. پیشنهاد این است که حداقل برای کارکنان شاغل در پارس جنوبی و سکوها، سقف حقوقی برداشته شود. مواردی مثل پاداش بهره وری، حق اولاد و اضافه کار در سقف حقوق قرار دارد و مزایای شغلی مشخص نیست.
به نظر می آید باید به این موضوع توجه ویژه شود، زیرا حدود59 درصد گاز مورد نیاز نیروگاه ها، 45 درصد بنزین و 65 درصد از تولید پتروشیمی های کشور با تلاش کارکنان این مجتمع تامین می شود .
همه کارکنان به طور شبانه روز، با عشق به نظام جمهوری اسلامی ایران و استقلال کشور تلاش می کنند و نباید ازآن حق قانونی ، شرعی و عرفی آنها را محروم کنیم. جا دارد که از این زحمتکشان که جهاد فی سبیل الله می کنند، قدردانی کنم.
نزدیک به 20هزار نفر دراین مجتمع فعالیت می کنند که اگر خانواده های آنها نیز در نظر گرفته شوند، شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، جمعیتی نزدیک به 100 هزار نفر را زیرپوشش دارد.
در بخش کارکنان رسمی 53 درصد نیروهای بومی و 47 درصد نیروهای غیر بومی را شامل می شود . نیروهای ارکان ثالث نیز در مجموع کل مجتمع 53.19 درصد بومی و 47.81 درصد غیر بومی هستند . 59 درصد از نفرات بومی رسمی کارگری ، 41 درصد از نفرات غیر بومی رسمی کارگری هستند . در بخش کارکنان قرارداد مدت معین 16 درصد از نفرات بومی و 84 درصد غیر بومی هستند . ضمن آنکه در بخش کارکنان با قرارداد مدت موقت 26 درصد بومی و 74 درصد غیر بومی هستند .
یکی از مواردی که طی سال ها در مجتمع گاز پارس جنوبی مغفول مانده، منازل سازمانی و کمپ های مسکونی است. بعد از ساخت پالایشگاه پنجم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، مناز ل سازمانی دیگری ساخته نشده است. هم اکنون دو هزار 350 واحد مسکونی سازمانی در اختیار داریم که جوابگوی اسکان افراد شاغل در این مجتمع نیست. 700 نفر از کارکنان شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی حاضرند خانواده خود را به منطقه بیاورند، اما تعداد کافی واحد مسکونی سازمانی برای سکونت آنها وجود ندارد.
کارکنان جذب شده از طریق بند «د» که تعدادشان به سه هزار و 200 نفر می رسد نیز ممکن است نیازمند منازل سازمانی شوند. با این وصف پس از 5-6 سال توانسته ایم مجوز احداث 500 واحد مسکونی را در شهرک شهید تندگویان بگیریم و با ساخت آنها شماری از کارکنان در این واحدها مستقر شوند.
شاید دلیل آن، سیاست های بودجه ای بوده که به مغفول ماندن این موضوع منجر شده است. در حال حاضر ساخت واحد مسکونی برای اسکان کارکنان که گام موثری در حوزه نیروی انسانی به شمار می رود، آغاز شده است و پیش بینی می شود ساخت این واحدها، در مدت دوسال به پایان برسد. در بحث ایجاد کمپ های مسکونی هم بعد از ساخت پالایشگاه ششم کاری انجام نشده بود. کمپ های کارگری وضعیت مناسبی ندارد و بر همین اساس برنامه ریزی شده است تا در کمپ شیرینو، مکانی برای اسکان افراد با ظرفیت دو هزار و 400 تخت درچهار فاز راه اندازی شود. فاز نخست این برنامه در مرحله برگزاری مناقصه است، ضمن این که نیاز کنونی مجتمع گاز پارس جنوبی برای اسکان نیروهای خود دو هزار و 200 تخت است. با توجه به اینکه فعالیت کارکنان مجتمع (روزکار و نوبت کار) به دو هفته کار و دو هفته استراحت تغییر یافته است، ضرورت دارد دو هزارو 200 تخت آماده شود. این موضوع نیازمند زیرساخت هایی است که باید ایجاد شود تا در آینده مشکلی از جهت اسکان نیروها نداشته باشیم.
در حوزه ارائه خدمات رفاهی به کارکنان و خانواده های آنان، سفرهای زیارتی و سیاحتی به شهرهای مشهد، کیش، تبریز و شمال کشوردر فصل تابستان، پیش بینی شده است. امکانات ما پاسخگوی نیاز30 درصد از همکاران است و با توجه به تعداد کارکنان و خانواده هایشان، هر 3 یا 4 سال امکان استفاده از خدمات برای افراد ایجاد می شود. نکته ای هم که باید بگویم این است که روسای پالایشگاه ها، معاون بهره برداری و تعمیرات در بسیاری اوقات نمی توانند به مرخصی بروند، زیرا تولید پایدار در اولویت است.
در بخش بهداشت و درمان مشکلاتی وجود دارد که بسیار هم جدی است. بیمارستان توحید با ظرفیت محدود برای شهرک توحید ساخته شده است. این شهرک هم اکنون گسترش یافته است و مردم را هم با تجهیزاتی که جوابگوی جمعیت نیست، پذیرش می کند. 47 هزار نفر در منطقه پارس جنوبی فعالیت می کنند که اگر مشکلی رخ دهد، خدمات درمانی موجود به هیچ عنوان پاسخگوی آنها نخواهدبود. لازم است بهداشت و درمان صنعت نفت فکر اساسی برای این منطقه داشته باشد و بیمارستان نفت در آن ایجاد شود.
در منطقه عسلویه و نخل تقی، بهداشت و درمان صنعت نفت، هیچ مرکزی برای ارائه خدمات درمانی به کارکنان صنعت نفت ندارد. بیمارستان توحید شهرک جم هم افزون بر پذیرش کارکنان و مردم بومی منطقه، برای پاسخگویی به نیازهای کارکنان کفایت نمی کند. در حالی که لازم است در بوشهر، عسلویه و نخل تقی، مرکز درمانی داشته باشیم تا افراد مجبور نباشند برای دریافت خدمات درمانی به شیراز یا جایی دیگر بروند. اگر فردی اینجا دچارسکته شود، زمانی نزدیک به چهار ساعت طول خواهد کشید تا به درمانگاه مناسبی منتقل شود یا اگر فردی دچار سوختگی شود، هیچ بیمارستان یا مرکز درمانی که او به آنجا منتقل شود، در منطقه موجود نیست. مردم و کارکنان این منطقه، نیازمند توجه جدی در این خصوص هستند.
کارکنان شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، تلاش بی وقفه ای برای تولید پایدار گار انجام می دهند تا نتیجه زحماتشان گرمابخش خانه های مردم باشد. برخی از آنها مدت های طولانی را دور از خانواده می گذرانند و «کار» اولویت اصلی شان می شود. توجه بیشتر به نیازها در ابعاد مختلف (مالی، رفاهی، درمانی و... ) می تواند به افزایش انگیزه های کاری و رضایت خاطر آنها بینجامد. این موارد جنبه های مهمی هستند که نباید مغفول بمانند.
اینجا شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و کارکنان اقماری همیشه آماده خدمت هستند
مهناز محمدی ابوذر طاهری، مهندس شیمی با ۲۰ سال سابقه کار در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، از چالش های زندگی اقماری و دوری از خانواده می گوید. او که مسئولیت پالایش و تقویت فشار گاز در پالایشگاه چهارم را به عهده دارد، با وجود سختی ها، به کارش عشق می ورزد و آن را خدمتی بزرگ به کشور می داند. در این گفت وگو طاهری از اهمیت گاز به عنوان کالای راهبردی، استرس های کاری و امید به آینده صنعت گاز ایران می گوید. که آن را در ادامه می خوانیم.
ابوذر طاهری ۴۵ ساله و دارای مدرک فوق لیسانس مهندسی شیمی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه هستم. از سال ۱۳۸۴ از طریق آزمون شرکت ملی گاز ایران، جذب شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی شدم و ۲۰ سال است که در این صنعت مشغول به کار هستم. در حال حاضر هم مسئولیت پالایش و تقویت فشار گاز در پالایشگاه چهارم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی را به عهده دارم. این پالایشگاه یکی از مهم ترین بخش های مجتمع است و نقش کلیدی در تأمین گاز کشور دارد.
کار در این مجتمع ویژگی های منحصربه فردی دارد که یکی از مهم ترین آنها اقماری بودن است؛ یعنی دو هفته در محل کار و دو هفته در خانه هستیم و این یعنی دو هفته دور بودن از خانواده که بسیار سخت می گذرد، اما با پیشرفت در فناوری های ارتباطی، این شرایط تا حدودی بهتر شده است.
نوبت های کار در اینجا، ۱۲ ساعته است و تعطیلی های رسمی هم برای کارکنان معنایی ندارد. اینجا همیشه کار است و ما آماده انجام آن، حتی در مناسبت های خاص، مانند نوروز یا عاشورا.
راستش نه، یعنی درک درستی از اقماری بودن نداشتم. خیلی ها دو هفته استراحت را می بینند، اما متوجه چالش ها و مخاطرات در دو هفته کار نیستند و آن را نمی بینند .
خانواده چاره ای ندارد، مجبور است با این شرایط کنار بیاید. دوری سخت است؛ هم برای من و هم برای خانواده ام. وقتی اهمیت کار درک شود، پذیرفتن شرایط هم آسان تر می شود و خانواده شرایط کار و حساسیت آن را درک کرده و با کار من کنار آمده است.
دخترانم گاهی دلتنگم می شوند و من با تماس های تصویری و نوشتاری سعی می کنم این دوری و دلتنگی را جبران کنم. البته هیچ چیز جای حضور و در کنار خانواده بودن را نمی گیرد، اما این بخشی از زندگی اقماری هاست. البته همسرم به عنوان یک زن خانه دار، نقش بزرگی در مدیریت خانه و مراقبت از بچه ها در زمان غیاب من دارد.
من از شغلم لذت می برم. شغل اداری را دوست ندارم و با شغل فنی بیشتر ارتباط برقرار می کنم.
به دلیل تعداد زیاد پالایشگاه ها، جابه جایی نیروها بین پالایشگاه های قدیمی و جدید انجام می شود که این موضوع باعث انتقال تجربه می شود.
ایمنی کار موضوع مهم و بسیار حیاتی است. ما اینجا با گاز ترش سروکار داریم؛ به طوری که حتی یک تنفس آن می تواند کشنده باشد. فشار گاز در اینجا ۷۰ برابر فشار گاز خانگی است؛ از این رو رعایت نکات ایمنی برای حفظ جان همکاران بسیار اهمیت دارد. هر سهل انگاری می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد؛ بنابراین دائم در حال آموزش و به روزرسانی روش های ایمنی هستیم تا از بروز هرگونه حادثه احتمالی جلوگیری کنیم.
کار کردن در عسلویه سختی هایی دارد. گرمای طاقت فرسای تابستان که گاه دمای هوا به بالای 50درجه سانتی گراد می رسد، برای هرکس قابل تحمل نیست یا سختی ها و استرس هایی که در درون کار با آن روبه رو می شویم و نیاز به صرف زمان زیادی برای انجام آن در شرایط سخت است. افزون بر آن دغدغه های فکری که به خانه و خانواده مربوط می شود و باید این مهم نیز مدیریت شود.
گاز امروزه یک کالای راهبردی شناخته می شود. گرمایش و سرمایش مردم به گاز وابسته است و درآمدزایی کشور نیز از طریق صادرات گاز و فروش آن به شرکت های پتروشیمی انجام می شود. شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نقش کلیدی در تأمین گاز کشور دارد و بیش از ۷۰ درصد این انرژی را تولید می کند. از سوی دیگر پالایشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی نیز نقش اثرگذار و حیاتی در تولید گاز کشور دارد، به گونه ای که در صورت لزوم، کسری گاز پالایشگاه های دیگر این مجتمع را نیز جبران می کند.
استرس های کاری زیادی وجود دارد، به خصوص در فصل های زمستان و تابستان که مصرف گاز و برق افزایش می یابد. به طور دائم باید مراقب باشیم که تجهیزات به درستی کار کنند تا هیچ مشکلی در مدار تولید گاز پیش نیاید. فشار افزایی مخزن موضوع مهمی است که به سرمایه گذاری برای تقویت فشار گاز نیاز دارد.
یکی از مزایای این شغل، داشتن دو هفته استراحت پس از دو هفته کار است. این زمان به من اجازه می دهد تا با خانواده ام وقت بگذرانم و به کارهای شخصی ام برسم. افزون بر این، من از کار فنی لذت می برم و احساس می کنم که در حال خدمت به کشورم هستم. این شغل به من حس افتخار می دهد. همچنین، کار در این صنعت به من امکان داده است تا با تجهیزات پیشرفته و فناوری های روزآمد دنیا کار کنم و دانش فنی خود را به روز نگه دارم.
گاز به عنوان یک کالای راهبردی، نقش کلیدی در توسعه کشور دارد. اگر تحریم ها برداشته و سرمایه گذاری های لازم انجام شود، صنعت گاز می تواند درآمد بسیار بالایی برای کشور ایجاد کند. باید واقعیت های این صنعت را بپذیریم و برای بهبود شرایط تلاش کنیم. امیدوارم که در آینده نزدیک، شاهد پیشرفت های بیشتری در صنعت گاز کشور باشیم و بتوانیم از ظرفیت های کامل آن استفاده کنیم.
امیدوارم جامعه بیشتر با شرایط کار در صنعت گاز آشنا شود و بداند که اقماری بودن و دوری از خانواده چه دشواری هایی دارد.
ما با تمام چالش ها، با عشق و افتخار به کارمان ادامه می دهیم و امیدواریم که تلاش هایمان برای پیشرفت کشور مؤثر باشد.
همچنین از مسئولان می خواهم که به شرایط کارکنان این صنعت بیشتر توجه کنند و حقوق و دستمزد متناسب با سختی کارمان را در نظر بگیرند.
روایتی از یک مهندس شیمی
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، متشکل از 13پالایشگاه است که تامین بیش از 70 درصد گاز کشور را به عهده دارد. در پالایشگاه های این مجتمع، شمار بسیاری از کارکنان، با تجربه و تخصص های مختلف تلاش می کنند، مهدی موسوی، مسئول پالایش و صادرات گاز پالایشگاه چهارم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی یکی از آنهاست.
موسوی، متولد استان بوشهر و فارغ التحصیل مهندسی شیمی گرایش صنایع گاز، از سال ۱۳۸۴ در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی مشغول به کار است. او که ابتدا در پالایشگاه سوم به عنوان بهره بردار فعالیت می کرد، اکنون پس از ۱۶سال تجربه، مسئولیت پالایش و صادرات گاز پالایشگاه چهارم را به عهده دارد. وی عشق و تعهدی مثال زدنی به شغل خود دارد و به این موضوع باور دارد که این صنعت نه تنها یک شغل، بلکه یک ماموریت ملی است.
«صنعت نفت یکی از پرریسک ترین صنایع جهان است وهمین موجب می شود تا کارکنان این صنعت، با تعهد بیشتری به وظایف خودعمل کنند.» این بخشی از گفته های سیدمهدی موسوی با 19سال سابقه خدمت در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی که 16سال آن در پالایشگاه چهارم این مجتمع سپری شده است.
موسوی عشق و تعهدی مثال زدنی به شغل خود دارد و معتقد است که کار در صنعت نفت و گاز نه تنها یک شغل، بلکه یک ماموریت ملی است. او از خاطره ای یاد می کند که درآن یک حادثه در پالایشگاه رخ داد و یک همکار با چشمانی گریان از تعهدش به پروژه سخن گفت. این حادثه برای موسوی درس های ارزشمندی داشت و به او یادآوری کرد که کار در این صنعت نیازمند تعهد و دلسوزی است.
او می گوید: «وقتی اتفاقی مثل آن حادثه می افتد، متوجه می شوی که کار در این صنعت فقط یک شغل نیست. این تجهیزات و تاسیسات، امانتی در دست ما هستند و باید با تمام وجود از آنها محافظت کنیم.»
موسوی ادامه می دهد: « برند شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و نقشی که در تامین انرژی کشور ایفا می کند، باعث افتخار است. آدم ها دنبال این هستند که شغل فاخر داشته باشند و من خوشحالم که در این صنعت فعالیت می کنم و چیزی که بیشتر از همه مرا دلگرم می کند، نقش حمایتگر خانواده و تشویق همکاران است.»
وی بیان می کند: «اگر بتوانیم مسیرهای ایمن تری ایجاد کنیم و زیرساخت ها را توسعه دهیم، نه تنها کارکنان، بلکه مردم منطقه نیز از این بهبودها بهره مند خواهند شد. این کار نه تنها به نفع صنعت نفت و گاز که به نفع کل کشور است.»
موسوی با تأکید بر حس ملی گرایی و عشق به وطن، خدمت به کشور را یک افتخار بزرگ می داند و می گوید: بزرگان دین نیز به حب وطن توصیه کرده اند و این عشق به وطن، انگیزه ای قوی برای تلاش و فداکاری در او ایجاد کرده است.
وی اضافه می کند: تعهد به سرزمین مادری، مرا سرزنده و پرانرژی نگه می دارد و "فکر کردن به تعهدی که به سرزمین مادری داریم، مرا سرپا نگه می دارد."
موسوی باوجود برخی مشکلات از فعالیتی که در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی انجام می دهد، راضی است و اظهار می کند: اگر دوباره فرصت انتخاب شغل داشته باشم، بدون تردید همین مسیر را انتخاب خواهم کرد؛ برایم مایه مباهات است که اینجا کار می کنم. این موضوع نشان دهنده حس تعلق و افتخار او به سازمان و نقش خود در پیشبرد اهداف ملی است. "برایم مایه مباهات است است که اینجا کار می کنم. با وجود مشکلاتی که داریم، اینجا را دوست دارم." یکی از دغدغه های اصلی موسوی، حفظ و نگهداشت نیروی انسانی متخصص در سازمان است. او معتقد است که از دست دادن نیروهای متخصص به دلیل شرایط نامناسب کاری، آسیب های جبران ناپذیری به سازمان وارد می کند. وی می گوید: "مهم تر از سوختن فلرها، باید از سرمایه های سازمانی محافظت کنیم. "نگهداشت نیروی انسانی فقط بحث مالی نیست یک مجموعه ای از عوامل مختلف انگیزشی است که باید به همه جوانب آن توجه کرد."
این مهندس شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به چالش های محیط زیستی در منطقه اشاره و بیان می کند: حفظ نیروی انسانی پویا و کارآمد، تأثیری مستقیم بر بهبود تولید و کاهش آسیب های محیط زیستی دارد.
او همچنین به نیاز فوری به امکانات بهداشتی و درمانی، مانند بیمارستان سوانح سوختگی و بهبود مسیرهای جاده ای و ریلی در منطقه اشاره می کند و می گوید: "این حجم از تراکم صنعت در این منطقه وجود دارد نیاز سریع به بیمارستان سوانح سوختگی داریم و باید به آن توجه جدی شود." موسوی بابیان این که یکی از دغدغه های اصلی در این منطقه، وضعیت جاده های آن از جمله جاده سیراف به جم است، می گوید: این جاده که مسیر اصلی تردد کارکنان و حمل محصولات پتروشیمی به شمار می آید، به دلیل ترافیک سنگین و تصادفات مرگبار به یکی از خطرناک ترین مسیرهای کشور تبدیل شده و نیازمند توجه ویژه و اقدام اصلاحی فوری است.
موسوی با تاکید بر این که جاده های پرخطر، نگرانی های زیادی برای خانواده ها ایجاد کرده است، از حادثه ای یاد می کند که در آن یکی از همکارانش در جاده سیراف به جم فوت شد ودیگری تا پای مرگ پیش رفت.
این حوادث باعث شده تا موسوی و همکارانش همواره نگران ایمنی خود و خانواده هایشان باشند.
وی با اشاره به پیشنهادهای قدیمی برای احداث خط ریلی در منطقه، این طرح را راه حلی اساسی برای کاهش خطرها و بهبود حمل ونقل می داند و معتقد است: احداث خط ریلی نه تنها ایمنی کارکنان و مردم منطقه را افزایش می دهد، بلکه به لحاظ اقتصادی و مدیریت زمان نیز به نفع کشور خواهد بود.
سید مهدی موسوی با عشق به خانواده و تعهد به کارش، نمادی از هزاران کارمند صنعت نفت و گاز است که با تلاش و فداکاری خود، انرژی کشور را تامین می کنند. او به آینده ای امیدوار است که در آن بهبود زیرساخت ها و حفظ محیط زیست در منطقه عسلویه مورد توجه جدی قرارگیرد .
یکی از افتخارهای موسوی، فعالیت در نظام پیشنهادهاست. او این سیستم را زمینه خلاقیت و ایده پردازی کارکنان می داند که به بهبودهای کوچک و مستمر در فرایندهای کاری منجر می شود. این بهبودها نه تنها به افزایش بهره وری کمک می کنند، بلکه حس رضایت و افتخار را در کارکنان ایجاد می کنند. موسوی از لذتی می گوید که هنگام ارائه یک ایده خلاقانه و اجرای آن در مجموعه به او دست می دهد. او می گوید: «مثل این است که یک ماهی درشت را تور کرده ای. دقیقا این خلاقیت ها اینگونه است. خیلی برایم لذت بخش است که در مجموعه ای مثل نظام پیشنهادها کار می کنم که کار دلی است و همکاران عاشقانه ایده پردازی می کنند و اینها بسیار برای مجموعه پارس جنوبی و کشور ارزشمند است».
موسوی از نقش حمایتگر خانواده و تشویق همکاران به عنوان عوامل اصلی دلگرمی و انگیزه بخشی در محیط کار یاد می کند و می گوید: حضور در کنار خانواده و حمایت آنها باعث می شود تا با انرژی بیشتر به کار خود ادامه دهم. وی با اشاره به این که خانواده اش درشهرک جم ساکن هستند، می گوید: از سال ۱۳۸۵ در این شهرک ساکن شده ایم؛ دو دختر دارم، یکی ۱۰ ساله و دیگری ۱۵ ساله وبا وجود مشغله های کاری، تلاش می کنم تا زمان هایی را به خانواده اختصاص دهم.
«سکونت در جم این نعمت را دارد که بعد از غروب آفتاب، همیشه در کنار خانواده هستم. حضور در کنار فرزندان اثر مثبتی دارد و باعث می شود تا با انرژی بیشتر به کارم ادامه دهم.»
مشعل» از حال وهوای نو شدن سال در واحد اچ اس ای گزارش می دهد
لیلامهداد | واحد اچ اس ای بوی خانه تکانی و نو شدن می دهد. سطل های رنگ کنار دیوارها، نیمه پر منتظرند تا دیوار دیگری را نونوار کنند. غلتک های رنگ به دست نقاش، روی دیوارها بالا و پایین می روند. اوستای دیگری روغن جَلا می کشد روی درهای قهوه ای رنگ اتاق ها. در سالن ورودی، رختکنی به یکی از دیوارها تکیه داده و لباس ها به ترتیب روی آن تاب می خورند. ردیف پایین هم به کفش های یک شکل و یک رنگ تعلق دارد. ردیف بالای رختکن در اختیار کلاه های ایمنی است؛ البته کپسول ها را هم به رختکن آویخته اند به انتظار زمانی که راهی ماموریت شوند. قفسه دیگری، طناب ها و ابزار دیگری را در خود جای داده؛ اینجا ستاد اچ اس ای ساختمان مرکزی وزارت نفت است؛ قلمرو مردانی از جنس ایمنی و آرامش که 24ساعته با چشمانی تیزبین، ایمنی ساختمان های نفت را رصد می کنند.
17 سال پیش دست سرنوشت طوری برایش نوشت که یکی از اعضای تیم عملیات اچ اس ای شود. «نوری» که دوستان، «حمید» می نامندش 38 بهار و زمستان زندگی را پشت سر گذاشته. خودش اما بر این باور است که شیفت ماندن در این 17سال، چهره اش را بزرگ تر از سن و سال شناسنامه ای اش نشان می دهد. علاقه به کارهای هیجانی و وارد شدن به خانواده نفت، دست به دست هم دادند تا او امروز در لباس فرم عملیات برای امدادها و بازرسی ها به ساختمان های وزارت نفت همراه دیگر اعضا سرکشی کند. بیش از یک دهه دم خور شدن با آدم هایی که مو در این کار سپید کرده اند، علاقه اش به کار را فزونی بخشید تا جایی که تصمیم گرفت، تحصیلات دانشگاهی رشته ای را که آمده بود در آن استاد شود، بگیرد: «کارشناسی را تمام کردم، هرچند در این سال ها همه تلاشم این بوده که به معلوماتم بیفزایم.»
سال 1403 برای «حمید» از خانواده «نوری »ها در حیطه کار، خوب گذشت و نام نیکو در میان خاطراتش به جا گذاشت: «آموزش ها را شرکت کردم و مهم تر از همه اینکه سال بی خطری بود.» همه خاطرات 17ساله اش از اچ اس ای خلاصه شده در اتفاقاتی که افتاده، حریق هایی که پیش آمده، آموزش هایی که شرکت کرده و پیری که به گفته خودش گردش را به چهره اش پاشیده. در این عمر 17سال کاری، 7 شاید هم 8 عید را دور از هفت سین اهل خانه، زیر سقف خانواده اچ اس ای جشن گرفته. خانواده اچ اس ای برای سال تحویل قاعده و قانون خودش را دارد. هر سال وقتی قرعه به نام عده ای می افتد که باید سال را در محل کار تحویل کنند، به حد وسع هفت سینی چیده می شود و اعضای تیم دور هم می نشینند و برای یکدیگر و در ادامه برای همگان آرزو می کنند؛ آرزوی سلامت، سعادت و عاقبت بخیری.
سال 1403 در میان اعضای اچ اس ای شهره است به سال بدون خطر و آرامش. آرامشی که مدیون شیفت کارهایی است که آماده فعالیتند: «یک شیفت صبح، یک شیفت شب و یک شیفت روز استراحت است. شیفت ایستادن برای تازه کارها کمی سخت است؛ چون خودشان و خانواده هایشان به آن عادت ندارند؛ اما به مرور زمان با آن کنار می آیند.» «حمید» از تبار «نوری»ها برای سال 1404 خواب های خوشی دیده: «دوست دارم معلوماتم را بالا ببرم. در شغل ما نیاز است که معلوماتمان به روز باشد. درسال جدید حتما در کلاس های بیشتری شرکت خواهم کرد، به این امید که در کارم ارتقا پیدا کنم.» هر چند سال 1404 برای «نوری» شروع تحصیلات در مقطع بالاتر هم خواهد بود، به امید خدا.
این عضو اچ اس ای به وقت آرزو کردن برای سال جدید، طلب آرامش دارد برای همگان: «انشاا... سال 1404 اتفاقات ناگوار کمتری بیفتد و آرامش بیشتری داشته باشیم. امنیت شغلی و افزایش حقوق هم که آرزوی هر کارمندی است.»
یکی دیگر از اعضای خانواده اچ اس ای «سعید» است از تبار «دانشور»ها. مردی بالابلند که تجربیات زندگی اش خلاصه می شود در 35سالی که پشت سر گذاشته. «دانشور» به وقت کودکی و نوجوانی هم عاشق هیجان بوده و شاید به همین دلیل، در کارهای هیجانی داوطلب می شده. به مرور زمان که قد کشیده و بزرگ تر شده، در اتفاقاتی که در محل زندگی اش رخ می داده، خودجوش ورود می کرده تا باری از دوش دیگران بردارد. قصه «سعید» از خانواده «دانشور»ها و هیجانش 8 سال پیش با نفت گره خورد و او شد یکی از اعضای خانواده اچ اس ای: «موقعیتی پیش آمد و جذب نفت شدم.»
4 شاید هم 5 سال اول خدمتش در واحد اچ اس ای، برای او سرشار بوده از هیجان: «در تمام این مدت سعی کردم هر روز یک چیز یاد بگیرم و در کنارش، تحصیلاتم را ادامه دادم.» «سعید» از طایفه «دانشور»ها 8 سال گذشته برایش خوب بوده؛ سال هایی که 3 سال جدید را در میان خانواده اچ اس ای تحویل کرده: «اولین بار خیلی سخت بود. عادت نداشتم دور از خانواده دور هفت سین بنشینم؛ اما به پذیرش رسیدم و با آن کنار آمدم.»
سختی روزها و ماه های اول برای «دانشور» گذشته و حالا در میان همان مردان آشپزی می کند و به وقت فراغت درددل و گاهی هم پای حرف های دل آنها می نشیند: «هرکدام کمی آشپزی بلد بودیم و اینجا اطلاعاتمان را به اشتراک می گذاریم. به عنوان مثال اغلب جمعه ها آبگوشت بار می گذاریم.» اوقات فراغتشان هم به چک کردن تجهیزات، پینک پنگ و... می گذرد. سال 1403 در حوزه کار سال بدی نبود؛ اما در میان ورق هایی که به زندگی شخصی اش تعلق دارد، روزهای سخت کم نداشته. نقشه «سعید» از اهالی «دانشور» برای سال 1404 آموزش بیشتر و کسب تجربیات جدید است: «یاد گرفتن در کار ما انتها ندارد و باید همیشه به روز باشیم. در زندگی شخصی ام هم دنبال ازدواج و تشکیل خانواده ام؛ شاید اتفاق بیفتد.»
21 سال پیش، درست زمانی که تازه پا به دهه 20 زندگی اش گذاشته بود، وارد واحد اچ اس ای شد. «امیر» از طایفه «منتقبی»ها، در آن دوران، ساکن بندرعباس بود: «شنیدم پیمانکاری جذب نیرو دارد. از آنجا که به این کار علاقه داشتم، خدا را شکر شرایط طوری پیش رفت که جذب نفت شدم.» «منتقبی» از همان زمان تا به امروز در بخش اچ اس ای مشغول به کار است. 7-6 سال اول خدمتش را در پالایشگاه نفت بندرعباس گذراند و بعد راهی تهران شد: «آتش نشانی، ریسک ها و استرس های خاص خودش را دارد. بی خوابی و مشغله های فکری هم هستند.» حرف از گذشته که به میان می آید، لبخند ریزی به صورتش نقش می بندد: «در ابتدای کار 2 ماه آموزشی داشتم.» او به مرور زمان در کنار باسابقه ها آموخته که چطور با سختی های کار، استرس ها و مشغله های فکری کنار بیاید.
نجات جان انسان ها هم جزئی از خاطرات شیرین و دلنشین همان سال هاست برایش؛ خاطراتی دلچسب که به همان دهه 20 زندگی اش برمی گردد؛ دوران خدمتش در پالایشگاه نفت بندرعباس: «در پالایشگاه در گروه آتش نشانی بودم. تیمی 6-5 نفره بودیم که هم هیجان داشتیم و هم جوان بودیم و سر نترسی داشتیم.» در آن دوره دو بار از میان شعله های آتش دو زندگی را نجات داده: «یک بار هم در رستوران غذا در گلوی فردی گیر کرد و دچار خفگی شد. خدا را شکر توانستم احیایش کنم. نجات جان انسان ها حس خوبی است که نمی توان به چیزی تشبیه اش کرد.»
سال 1403 برای «امیر» از خانواده «منتقبی»ها سال خوبی بوده؛ البته به لحاظ کاری؛ سالی کم حادثه و کم دردسر؛ اما وقتی بخش زندگی شخصی اش را در سالی که گذشت، مرور می کند، خیلی راضی به نظر نمی رسد. گویی زندگی خیلی سر سازگاری با او نداشته: «مثل همه شهروندان درگیری ها و دغدغه هایی را پشت سر گذاشته ام؛ البته دغدغه های شخصی و خانوادگی هم بود.» «امیر منتقبی» گفتن از سال 1403 را سخت می داند و به یک جمله اکتفا می کند: «فقط گذشت.» سال از مُد افتاده با همه خوشی ها و ناخوشی هایش به برگ آخرش رسید و جا برای سال جدید باز کرد؛ سالی که «منتقبی» معتقد است مصادف شدنش با ماه رمضان، نوید سالی پربرکت را می دهد: «ان شاء الله سال خوب و پربرکتی باشد.» این عضو خانواده اچ اس ای در حیطه کار برای سال جدید دغدغه ای ندارد: «اهداف برای سال جدید از پیش تعیین شده و ان شاء الله هر کدام از این اهداف در زمان مشخص شده، انجام می شوند.» هرچند صحبت به اهداف شخصی در سال جدید که می رسد، لبخندی نه از سر رضایت بر لبش می نشیند: «حقیقتا نمی شود هدفی داشت. باید روزمرگی کنیم تا ببینیم چه می شود.»
تقویم به دهه 80 رسیده بود که «مهدی» پسر «علیپور» بزرگ، کارش را در خط مونتاژ یکی از کارخانه ها رها کرد و به نفت پیوست. ماجرایی که به 18سال قبل برمی گردد: «از همان ابتدا به واحد اچ اس ای پیوستم و تا امروز در خدمت این واحد هستم.» وجه مشترک مردان واحد اچ اس ای علاقه و هیجان است؛ چون «علیپور» را علاقه به کار به این سمت و سو کشیده است: «از همان ابتدای کار، آموزش دیدیم و دوره های نیمه تخصصی را گذراندیم.» بی شک 18سال کار با چاشنی سختی ها و آسانی ها جان گرفته تا به امروز برسد: «دوره های آموزشی برای این واحد مثمرثمر بوده و کمک کرده تا اطلاعاتمان را ارتقا بدهیم.» برخی مردانی که همزمان با «علیپور» یا کمی بعد از او به عضویت اچ اس ای درآمده اند، ارتقای شغلی را در کارنامه کاری شان می بینند: «برخی اعضا به دلیل داشتن مدرک مرتبط و ادامه تحصیل ارتقا گرفتند و حالا به عنوان افسر یا معاون در واحد فعالیت می کنند.»
سال 1403 قدیمی شده و به خاطرات پیوسته؛ سالی که «علیپور» شاکر است بی اتفاقی ناگوار سپری شده است: «خدا را شکر. سال خوبی بود. مثل همه سال هایی که رفته اند و سال هایی که پیش رو داریم، سختی هایی هم داشت.» در میان همه سال هایی که در تقویم زندگی اش ثبت شده اند، سال 1402 برایش هنوز طعم تازگی و شیرینی دارد: «سال 1402 صاحب یک دختر شدم؛ بزرگ ترین و شیرین ترین اتفاق زندگی ام.» «علیپور» و خانواده کوچکش مثل همه ایرانیان چشم انتظار نو شدن سال هستند به امید روزهای خوش؛ هرچند «علیپور» در قامت مرد خانه، دل نگرانی های خاص خودش را هم دارد: «سالی که گذشت از لحاظ معیشتی سخت بود. فکر می کنم در سال پیش رو هم در بعد معیشت کار سختی در پیش داشته باشیم.»
امسال که تمام شود و سال 1404 با همه شگفتانه هایی که برای مان در نظر گرفته، از راه برسد، امیدها جوانه می زنند؛ زیرا بهار نویدبخش تازگی و معجزه طبیعت است: «از نظر کاری، خیلی دغدغه سال جدید را ندارم؛ چون با تیمی حرفه ای کار می کنم که در هر شرایطی درک متقابل داشته و حمایت هایش را دریغ نکرده است.» هرچند پدر «علیپور» کوچک- دخترش- دغدغه فردای خانواده را دارد و به این می اندیشد که زندگی را به کام خانواده بچرخاند؛ اگرچه دلواپس این است که آیا زورش به چرخ زندگی می رسد یا خیر: «هر آدمی در هر جایگاهی دوست دارد شرایط را برای خودش و اطرافیانش بهتر کند. این خواستن با آمدن سال جدید قوت بیشتری می گیرد. امیدوارم شرایط کاری در سال 1404 برای همگان و من خوب باشد و اتفاقات خوبی رقم بخورد.» بعد از همه گیری کرونا دغدغه ای به دغدغه های «علیپور» اضافه شد:«بعد از کرونا بچه ها کمی وسواس پیدا کردند و کمتر از خانه بیرون می آیند. دوست دارم در سال جدید شرایط را به حالت قبل برگردانم،ان شاء الله که درست شود.»
واحد اچ اس ای؛ مردانی از جنس خطر که 24ساعته هوشیارند برای جولان دادن ایمنی در ساختمان ها و مجموعه شهر تهران. «اسماعیل عبدی»، رئیس اچ اس ای معاونت پشتیبانی از حیطه فعالیت این مردان می گوید، اینکه در سه حوزه ایمنی و آتش نشانی، بهداشت و محیط زیست آماده به خدمتند: «مدیریت پسماند، بحث های مربوط به کنترل پسماند و کاهش ضایعات را هم داریم.» صحبت از واحد اچ اس ای که می شود، بخشی مربوط می شود به کارشناسانی که معاینات دوره ای، پایش بهداشت فردی و صنعتی بخش های مختلف را عهده دار هستند. بخش عملیات هم به وقت حادثه وارد صحنه می شود. در واحد عملیات اچ اس ای 120مرد، مردانه برای خدمتگزاری خبردار ایستاده اند؛ مردانی که تعطیلی، اعیاد و نوروز در تقویم کاری شان مفهومی ندارد و همیشه در حالت آماده باش هستند: «کارکنان، شبانه روز در ساختمان ها حضور دارند و در شیفت های مختلف فعالیت می کنند. در تعطیلات نوروز هم حضورشان شبانه روزی است. به عبارت ساده تر در همه ایام سال این واحد تعطیلی ندارد.»
به گفته رئیس اچ اس ای معاونت پشتیبانی، پایش، سرویس و راهبری سیستم های ایمنی به عهده این واحد است؛ سیستم هایی همچون اعلانات حریق. هرچند برای مراکز حساس و ساختمان ها هم سیستم ایمنی طراحی، نصب و راه اندازی می شود. به واقع بیشترین تمرکزشان بر پیشگیری است: «بچه های ایمنی و بهداشت هر اتفاقی بیفتد، آمادگی ورود به حادثه را دارند.» به اعتقاد «عبدی» این آمادگی شامل از سر گذراندن آموزش های آمادگی جسمانی است. به عبارت ساده تر در بخش آمادگی، بیشتر بحث های ایمنی و آتش نشانی است: «دوره های آموزشی خلاصه می شوند در آموزش های مقدماتی، تخصصی، مدیریت بحران، فرماندهی صحنه، امداد و نجات، کمک های اولیه و ایمنی آسانسور.» البته کنترل و پایش چک لیست ها در ساختمان ها را هم نباید نادیده گرفت؛ رویه ای که روتین انجام می شود.
تمام هم وغم شان را بر پیشگیری گذاشته اند؛ مردانی که عملکردشان به گونه ای است که حادثه ای رخ ندهد. هرچند به وقت حادثه و خطر با آمادگی کامل وارد صحنه می شوند و تلاش می کنند حادثه با کمترین خسارت به پایان برسد: «وقوع حوادث به دلیل خطای انسانی یا تجهیزات دور از ذهن نیست. بنابراین تیم، در این اتفاقات، از آمادگی کامل برخوردار است تا با کمترین خسارت ماجرا حل و فصل شود.» به وقت خطر و آتش و حادثه، در کنار توان جسمانی و هوش تیم، تجهیزات هم اهمیت بالایی دارند، بنابراین تیم عملیاتی واحد اچ اس ای مجهز به تجهیرات است: «از نظر تجهیزات در شرایط خوبی قرار داریم و خوشبختانه همکاری خوبی میان معاونت پشتیبانی و بخش فنی و تخصصی وجود دارد.»
رخت و لباس و تجهیزاتی که مردان عملیات واحد اچ اس ای به تن کرده و با خود حمل می کنند، شبیه به آتش نشانان شهری است؛ اما با یک تفاوت؛ اینکه آتش نشانان شهری، تا زمانی که زنگ حادثه ای در گوشه ای از شهر به صدا در بیاید، مشغول استراحت هستند؛ همان مردانی که به وقت خطر شجاعانه به دل حادثه می زنند تا منجی یک زندگی باشند: «نیروهای آتش نشانی در تصادفات، حریق ها و... حاضر می شوند، بنابراین همیشه با حوادث دلخراش روبه رو هستند و شاید برای همین نیاز دارند مشاوره هایی برای بهتر شدن حال بگیرند.» اما مردان اچ اس ای 24ساعته در تلاشند تا جلوی وقوع حادثه ای هرچند کوچک هم گرفته شود: «هم در نیروهای رسمی و هم پیمانکاری بحث بهداشت و طب صنعتی را داریم. اعضای تیم با پزشکی در ارتباط هستند و اگر این پزشک صلاح بداند، هرکدام از اعضا از مشاوره بهره می گیرند.»
تحقق رویای ورود به تیم مردان عملیات شرط و شروطی داردف به طوری که تست و ارزیابی می شوند تا اجازه ورود به دنیای هیجان خطرات را پیدا کنند:«علاوه بر سن و تحصیلات، داوطلبان باید آمادگی جسمانی لازم را هم داشته باشند.» پروسه به این شکل است، جوانانی که شور ورود به تیم عملیات را دارند، از طریق قدیمی ها و باتجربه ها تست می شوند و می روند در لیست انتظار: «حداقل باید دیپلم داشته باشند.» تیمی که امروز بخش عملیات را شکل داده، از سال 1384 دور هم جمع شده اند: «این تیم در بخش های مختلفی همچون ایمنی، امدادونجات، مدیریت حوادث و ایمنی در ساختمان های بلند آموزش هایی را پشت سر گذاشته اند و امروز بالای 70 درصدشان تحصیلات دانشگاهی مربوط به این رشته ها را دارند. در حالی که با ورزش کردن از آمادگی جسمانی بالایی برخوردار می شوند.»
کارکنان تاسیسات و آتش نشانان ساختمان مرکزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران از خدمات کمتر دیده شده خود می گویند
مشعل گزارش های میدانی از کارکنان صنعت پتروشیمی، معمولا به کارکنان داخل تاسیسات مناطق عملیاتی و مناطق سخت آب و هوایی مربوط می شود. کمتر پیش می آید که در همین گوشه و کنار ساختمان های داخل پایتخت، سختی کار همکارانی را ببینیم که همیشه پای کار هستند و شرایط کار در همه روزهای سال را فراهم می کنند. ساختمان اصلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در تهران، مجموعه ای مرکزی است که هدایت بخش های مختلف این صنعت را به عهده دارد و تصمیم های مهمی در آن گرفته می شود؛ به همین دلیل همیشه فعال بودن این ساختمان از نظر امور نگهداشت تاسیسات (آب، برق، مخابرات، سرمایش، گرمایش، بالابر و ...) اهمیت زیادی دارد و بخش مهمی از این وظیفه را کارکنانی به عهده دارند که کمتر دیده می شوند و شاید کارکنان همین ساختمان هم کمتر درباره آنان بدانند. به قول یکی از مدیران این بخش «کار ما پشت پرده است و کمتر دیده می شود؛ این روشنایی و گرما یا سرمایی که برای حضور کارکنان فراهم شده، حاصل تلاش و فعالیت کارکنان تاسیسات و نگهداشت است که معمولا دیده نمی شود». در شماره نوروزی «مشعل» سراغ این نفرات پرتلاش شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران رفتیم که بیشتر در موتورخانه و بخش های کمتر دیده شده ساختمان حضور دارند و با آنها گفت و گو کردیم که در ادامه می خوانید.
تامین سرمایش، گرمایش، مخابرات، روشنایی ساختمان و بسیاری دیگر از این دست امور را افرادی به عهده دارند که اغلب با لباس های کار مخصوص و در طول روز، از این اتاق به آن اتاق یا از این طبقه به آن طبقه می روند تا نقص و نقصان ایجاد شده در هر بخش را برطرف کنند و شرایط بهتری را برای ادامه کار همکاران خود رقم بزنند. سراغ رئیس خدمات فنی و تخصصی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و برخی همکاران وی رفتیم و آنها نیز توضیح هایی درباره وظایف کاری خود، به ویژه در تعطیلات نوروز ارائه کردند.
محمدحسن محمدزاده، رئیس خدمات فنی و تخصصی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران می گوید: «واحد اچ اس ای، تاسیسات و مخابرات ساختمان مرکزی و چند ساختمان دیگر در تهران و عسلویه در زیرمجموعه این بخش قرار دارند و حدود 40 نفر، زیرمجموعه ما در این ساختمان هستند. بخش مخابرات بیشتر مربوط به تلفن ها و خطوط تلفن است. بچه های تاسیسات هم که امور معمول ساختمان را انجام می دهند، اما در تعطیلات نوروزکه هوا خوب و ساختمان هم خالی است، برخی امور مربوط به تعمیرات و نشتی لوله ها و اورهال دستگاه های سرد و گرم را انجام می دهند.
برای عید شیفت بندی داریم و سعی می شود طوری برنامه ریزی کنیم که کارکنان به مسافرت و برنامه های خانوادگی خود در نوروز برسند. شیفت های ما 24 - 48 ساعته است و اگر بخواهند می توانند شیفت ها را با همکارانشان جابه جا کنند، خودمان هم شیفت هستیم و هر وقت لازم باشد، حضور داریم. در سال جدید با توجه به بحران آب، برق، گاز و صرفه جویی بیشتر باید برنامه های مهمی را اجرایی کنیم و در ساختمان مرکزی اصلاحیه های زیادی داریم.»
فرشید مهدوی، مسئول نگهداشت و تعمیرات تاسیسات ساختمان های شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: «همکاران ما در طول سال و تعطیلات نوروز وظیفه راهبری، نگهداشت و برخی از تعمیرات برای فصل تابستان را به عهده دارند؛ البته وظیفه اصلی آنها سرکشی به بخش های مختلف ساختمان در زمان تعطیلات است و از آنجا که در نوروز کارکنان در ساختمان حضور ندارند و احتمال نشتی و خرابی تاسیسات نیز وجود دارد، این سرکشی ها اهمیت بیشتری دارد. برای این مهم، فهرستی از کارهایی که باید انجام شود، در اختیار داریم که براساس آن هریک از افراد شیفت ملزم به انجام آن است و نتیجه آن در گروه برخطی که همه نفرات در آن عضو هستند، گزارش می شود تا نفرات شیفت بدانند کار در چه مرحله ای قرار دارد.»
مسئولیت نگهداری تاسیسات ساختمان های دیگر در تهران و عسلویه را هم به عهده داریم تا با انجام اورهال، زیرساخت ها برای تورهای نوروزی که برای کارکنان و خانواده ها برگزار می شود، آماده باشد. کار در نوروز بیشتر می شود و من نوروز به مسافرت نمی روم تا این امور انجام شود و اگر لازم باشد، سرکشی می کنم. به طور کلی حضور نفرات نگهداشت و تعمیرات تاسیسات، دلگرمی است برای دیگر کارکنان و آنها را مطمئن می سازد که در صورت بروز مشکل، نفراتی هستند که آن را حل کنند.
در سال جاری موضوع ناترازی انرژی، از مهم ترین اولویت ها بود و سال آینده هم این مهم ادامه خواهد داشت. سال آینده برنامه این است که تعمیرات دستگاه ها دقیق انجام شود تا راندمان تجهیزات بالا برود و حداقل مصرف را داشته باشیم. البته یکسری اقدام هایی برای به روزرسانی تجهیزات و کنترل دقیق عملکرد پیش بینی شده و تصمیم این است که به منظور مدیریت بهتر و بیشتر شبکه مصرف، اصلاحاتی برای برخط شدن دسترسی به اطلاعات و مدیریت تجهیزات مصرف انجام شود.»
مهدی توحیدی مقدم، مسئول ایمنی و آتش نشانی ساختمان مرکزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران می گوید: «در ساختمان مرکزی واحد ایمنی و آتش نشانی مجزا داریم که تعداد آن 6 نفر است که در سه نوبت دو نفره کار می کنند. نوبت کاری ها را 24- 48 ساعته تعیین کرده ایم. این شیفت بندی نوروز هم ادامه دارد و اگر نفرات بخواهند، می توانند با همکارانشان این نوبت را جابه جا کنند. این نفرات در طول سال، هر روز دائم در حال گشت زنی در طبقات ساختمان هستند و موارد ناایمن را رفع می کنند و برای اطفای حریق هم آماده هستند. تعطیلات نوروز هم درحالی که همکاران در تعطیلات هستند، نیروهای آتش نشانی در ساختمان حضور دارند و با توجه به خالی بودن ساختمان، دفعات بازدید و گشت هم بیشتر می شود.
آمارها نشان می دهد در تعطیلات نوروزکه ساختمان خالی از کارکنان است، تعداد حوادث بیشتر می شود؛ به همین دلیل، دقت و کنترل در ایام عید افزایش می یابد. آتش نشانان داخل مجموعه پتروشیمی، همانند آتش نشانان شهری، درگیر عملیات نیستند و آموزش های معمول را نمی بینند و این موضوع ممکن است سبب فراموشی و کندی در عملیات شود. آمادگی جسمانی، موضوع مهمی برای آتش نشانان است که برای این منظور باشگاهی در ساختمان راه اندازی شده است و در سال جدید هم روی موضوع آموزش و ارتقای سطح عملکرد آنها بیشتر کار می کنیم.»
حمیدرضا جهانبخش، سرپرست کارگاه تاسیسات شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران می گوید: «از سال 89 در این بخش که به نوعی قلب ساختمان است، حضور دارم. بچه های ما در بیشتر روزهای سال در موتورخانه هستند و تاسیسات، بخش گمنام ساختمان است و مهم ترین کار ساختمان هم اینجا انجام می شود؛ رسیدگی به مواردی مثل تهویه، سرمایش و گرمایش و الکتریکال و مکانیکال ساختمان مربوط به این بخش است. تعطیلات نوروز هم همانند روزهای سال، شیفت دو نفره داریم، چون تعدادمان کم است. وقتی همه کنار خانواده هستند، بچه های شیفت اینجا وظایفشان را انجام می دهند.
در تعطیلات نوروز سرویس و نگهداری را علاوه بر سرکشی به ساختمان و پشت بام و دستگاه های UPS و ابنیه ساختمان و ترکیدگی و... انجام می دهیم. گاهی کارکنان تاسیسات با وجود آنکال بودن، از تعطیلات برگشته اند تا به کاری در ساختمان رسیدگی کنند، اما این زحمات کمتر دیده می شود. گاه شرایطی مانند سرد شدن هوا و به تبع آن رعایت دمای محیط پیش می آید و مجبور به انجام کاری می شویم که ممکن است مطابق میل همکاران نباشد و من و همکارانم را مسئول می دانند؛ درحالی که باید براساس دستورعملی که مسئولان اجرایی در اختیار آنها قرار می دهند، عمل شود. آرزو و دعای من این است که سال 1404 برای همه پر از خیروخوشی باشد و زندگی در شرایط تعادل و آرامش بگذرد.»
فرزاد میر، اپراتور تاسیسات می گوید: «اینجا تجهیزات سرمایش و گرمایش و تجهیزات الکتریکال و مکانیکال که مربوط به موتورخانه و طبقات ساختمان می شود، فعال است یعنی از روشنایی طبقات تا موتور بخار در موتورخانه، همه همین جاست و همه مسائل فنی به نحوی با اینجا مرتبط است. روزهای سال و ایام تعطیلات، همواره در حال سرکشی به بخش های مختلف هستیم و شیفت های 24- 48 ساعته داریم و هر دو ساعت یک بار گشت زنی می کنیم. در واقع همه روزهای سال را در موتورخانه می گذرانیم و این کار از لحاظ فکری و بدنی و ایمنی چالش زیادی دارد و اگر این کار را دوست نداشته باشیم، خیلی سخت تر می شود.
آرزوی من در سال جدید سلامتی برای همه دوستان و همکارانم است تا همه به چیزهای خوبی که می خواهند برسند. امیدوارم در سال جدید توجه به بچه های تاسیسات هم بیشتر و کار ما دیده شود. کار ما فقط وقتی اختلالی وجود داشته باشد، دیده می شود و از آنجا که ما همه تلاشمان این است که اختلالی نباشد، معمولا کسی متوجه این کارمان نمی شود.
امیدوارم در سال جدید تعداد نیروها بیشتر و قراردادهایمان هم اصلاح شوند.»
سراج الدین درخشان، اپراتور تاسیسات می گوید: «کار ما سختی های خودش را دارد؛ از اسیدشویی و کار با موتور بخار و تجهیزات سنگین و... تا ساعت های طولانی کار در گرما و سرمای موتورخانه و سرویس پمپ ها و چکاب دستگاه ها و هواسازها و تاسیسات داخل طبقات و... به ما مربوط می شود.
در تعطیلات نوروز هم مثل بقیه روزهای سال کار می کنیم، اما در نوبت استراحتی که داریم، فرصت سفر رفتن و حضور در کنار خانواده فراهم می شود؛ البته اگر اتفاق یا حادثه ای رخ دهد، حتما برمی گردیم و به نوعی در دسترس هستیم. آرزویم برای سال جدید سلامتی برای همه است؛ توکلمان به خداست و امیدوارم اتفاق های خوب برای همه پیش بیاید.»
مسعود قبادی ضمیر، آتش نشان اظهار می کند: «از سال 1379 و روزهای اول در این ساختمان بوده ام و هنوز هم پیمانکار هستم؛ امیدوارم سال جدید، تغییری در وضعیت قراردادم به وجود بیاید. کار ما، سختی و خطرهای خودش را دارد؛ از بازبینی و پایش فایرباکس ها و پمپ ها تا سرکشی به تاسیسات و لوازم ایمنی، کابل ها، لوله ها و اتصالات و پله های فرار و... که همه اینها باید هر روز انجام شود. البته حساسیت و بازرسی ها در روزهای تعطیل نوروز بیشتر می شود، زیرا کارکنان حضور ندارند و باید همه بخش ها و طبقات جداگانه بازرسی شوند.
در نوبت کاری های طول سال و نوبت کاری های نوروزی همکاران دیگر هم از جمله مجید غیبی، قاسم چارباشلو، غلامرضا خالقی، محمد قلی زاده، جبرئیل پورزارع، رسول عزیزی و رستم نجفی حضور دارند که لازم می دانم از آنها اسم ببرم.
ما هم مثل همه مردم دوست داریم نوروز کنار خانواده باشیم؛ به سفر و دیدار پدر و مادر برویم. نوبت کاری های نوروزی را تقسیم می کنیم تا همه فرصت استراحت و سفر داشته باشند. آرزوی من در سال جدید، فقط سلامتی برای همه است که اگر باشد، همه چیزهای دیگر هم خواهد بود.
کارکنان بیمارستان صنعت نفت تهران عطای درمان را به لقای جشن سال نو می بخشند
مشعل| با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، چهره شهر و دیار هم رنگ و روی دیگری می گیرد و جنب وجوش ها برای استقبال از بهار و سال نو دوچندان می شود. همگان با شتاب در کنار پیگیری و سروسامان امور، بار سفر نوروزی را می بندند تا چند صباحی را با خانواده بگذرانند، اما در این میان افرادی هم هستند که دل به کار بسته اند و تعطیلات نوروز برایشان به منزله مرهمی است برزخم بیماران و لبخندی است بر لب های همراهان. کارکنان درمان بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران هم از جمله این افراد هستند که به عشق خدمت به هموطنان برای تعطیلات نوروز برنامه ای تدارک ندیده اند و همچون گذشته آغاز سال نو را دور از خانواده و در فضای مجازی جشن می گیرند. آنها در این روزها هم پذیرای بیمارانی هستند که شادی و دورهمی ها را با بی احتیاطی به شکسته شدن دست وپا یا درد معده و بسیاری موارد پیش بینی نشده می کشانند.
ورق های تقویم به روزهای آخر رسیده و نوید آمدن سال جدید و تعطیلات نوروز را می دهد، اما این نوید برای بیمارستان ها و کارکنان آن از معنا تهی است و عطای خدمت را به لقای جشن سال نو می بخشند. بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران هم از این قاعده مستثنا نیست و به رسم هر ساله با اجرای طرح های نوروزی و با استفاده از ظرفیت های خود سعی بر ارائه بهترین خدمات به بیماران دارند.
اهمیت این موضوع خبرنگار «مشعل» را بر آن داشت تا برای آگاهی از برنامه های نوروزی راهی این بیمارستان شود و پای صحبت های کادر درمانی بنشیند که از تجربه سال تحویل و گذراندن نوروز در بیمارستان در سال های گذشته می گویند.
با راهنمایی روابط عمومی بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران نفت، به اتاق زهرا نوری نیارکی، مدیر امور پرستاری و مامایی این بیمارستان می روم تا از حال وهوای فعالیت کارکنان این بخش در روزهای پایانی سال و تعطیلات نوروزی بپرسم.
نوری با اشاره به اینکه در روزهای پایانی سال میزان مراجعه به بیمارستان افزایش یافته است، می گوید: فقط در پلی کلینیک ها، روزانه ۱۵۰۰ بیمار پذیرش و ۳۰ تا ۵۰ نفر در بخش های مختلف بستری می شوند.
مدیر امور پرستاری و مامایی بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران تصریح می کند: طبق سال های گذشته، پروتکل چیدمان نیرو در تعطیلات نوروز بر اساس بخش های فعال بیمارستان انجام می شود تا برای خدمات درمانی به بیماران و مراجعین، با بالاترین کیفیت عمل شود.
وی می افزاید: در تمام ایام نوروز، بخش آی سی یو داخلی و جراحی، اتاق عمل، اتاق نوزادان (nicu)، اورژانس، امدادگران، بخش زنان و زایمان و بخش های جراحی زنان و مردان، csr ، پلی کلینیک، اطفال و... خدمات ارائه می کنند. بخش های سی سی یو 1 و ۲ هم ادغام می شوند؛ اما در صورت نیاز و افزایش بیماران، امکان راه اندازی مجدد سی سی یو2 فراهم و برنامه ریزی برای چیدمان نیروها انجام شده است؛ درحقیقت کمبود نیرو نخواهیم داشت و افراد نوبت بندی شده اند.
مدیر امور پرستاری و مامایی بیمارستان فوق تخصصی صنعت تهران ادامه می دهد: با توجه به کمتر شدن بار مراجعات در ایام نوروز، برخی فعالیت های عمرانی شروع می شود و بخش هایی از بیمارستان بازسازی و بخش هایی هم جابه جا می شوند؛ این تغییرات زیرساختی، به خواسته و نظر بیماران و در جهت افزایش رضایتمندی آنان صورت می گیرد.
وی تصریح می کند: سال گذشته بخش آندوسکوپی و دیالیز بیمارستان به طورکلی بازسازی و تغییراتی در آن اعمال شد.
نوری در ادامه درباره عملیات عمرانی در این بیمارستان می گوید: برنامه ها و درخواست ها در پایان سال اعلام و با دریافت بودجه، برنامه های مشخص شده در زمینه اجرای عملیات عمرانی و یا خرید تجهیزات انجام می شود. برای مثال خرید دستگاه و تجهیزات درمانی و تعویض تخت های بیمارستانی، از جمله درخواست هایی است که سال جدید انجام خواهد شد.
نوری می گوید: به جز بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران، پنج درمانگاه دیگر در سطح شهر تهران دایراست؛ آزادی، فجر، امام حسین(ع)، قدس و پاسداران درمانگاه هایی هستند که در مناطق شمال، غرب و جنوب شهر تهران واقع شده اند و آماده خدمات رسانی در نوروز هستند. به گفته وی، امسال هم که نوروز با ماه رمضان مصادف است، به طور معمول ساعت اوج مراجعه به بیمارستان به بعد از افطار تغییر پیدا می کند؛ البته بنا به تجربه سال های گذشته، هفته اول نوروز کار سبک تر، اما هفته دوم بسیار فشرده و زیاد خواهد بود. بیماران غیرنفتی هم اگر به صورت اورژانس مراجعه کنند، پذیرش می شوند، اما برای دیگر مراحل درمانی، به سایر بیمارستان ها ارجاع داده می شود.
صحبت با نوری که به پایان می رسد، راهی بخش های بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران می شود؛ بیمارستان پر است از افرادی که آمده اند تا قبل از رفتن به تعطیلات نوروز آزمایش کامل دهندو به قولی با خیال راحت به استقبال سال نو و دیدوبازدید بروند. در گوشه دیگر هم وسایل و تجهیزات پهن شده تغییرات ساختمانی و گچ و سیمان را می بینم که به انتظار فرارسیدن زمان خلوت بیمارستان هستند تا کارگران مشغول بازسازی شوند.
اورژانس، نخستین بخشی است که در تمام روزهای سال، به خصوص ایام نوروز، پذیرش کننده بیماران است، بخشی که به گفته سیدمسعود موسوی، مبدأ اولیه بیماران و از اینجاست که احیای دوباره می شوند و در صورت نیاز به بخش منتقل می شوند.
موسوی، از کارکنان ایستگاه پرستاری بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران می گوید: در ایام نوروز، به دلیل مسافرت هایی که انجام می شود، مراجعه به اورژانس کاهش می یابد، اما انگار نوع دردها، آسیب های بدنی و بیماری، رنگی دیگر به خود می گیرند.
وی ادامه می دهد: در نوروز ازیک سو خودمان درد دوری از خانواده و گذراندن تعطیلات در بیمارستان را داریم و از سوی دیگر باید شاهد بیمارانی باشیم که حین تعطیلات و تفریح، مراقب نبوده و با دست وپای شکسته مراجعه می کنند. امسال هم به واسطه تقارن تعطیلات نوروز با ماه مبارک رمضان، باید منتظر بیمارانی باشیم که بر اثر پرخوری در وعده افطار به بیمارستان مراجعه می کنند.
وی ادامه می دهد: سال گذشته بیماری باحال وخیم و فشارخون ۵ همراه با خونریزی معده مراجعه کرد که بلافاصله به تنفس مصنوعی متصل و شست وشوی معده انجام شد تا اینکه فشار به حد طبیعی رسید و به بخش منتقل شد.
محبوبه فلاحتی دیگر پرستار اورژانس با ۲۶ سال سابقه کار و خدمت در بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران هم درباره حال وهوای نوروز در بیمارستان می گوید: ۱۰ سال است که در بخش اورژانس مشغول به کار هستم و به دلیل پویایی کار؛ در این بخش را به دیگر بخش ها ترجیح می دهم.
وی در ادامه تصریح می کند: روزانه ۲۰۰ نفر به تریاژ (پذیرش اولیه بیمار برای دسته بندی و اعزام به بخش مربوطه) مراجعه می کنند که از این تعداد حدود ۴۵ بیمار تحت نظر قرار می گیرند تا بررسی بیشتری روی آنان صورت گیرد. به طور میانگین ۱۵ بیمار هم در بخش بستری می شوند.
با گذر از بخش اورژانس، راهی طبقه دوم و بخش حراجی بیمارستان می شوم؛ بخشی که به گفته وجیهه بخشنده، سرپرستار اتاق عمل جنرال و قلب بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران با ۲۴ سال سابقه فعالیت، نوروز و تعطیلی در آن معنایی ندارد و مأمن بیمارانی است که جراحی میان آنان و خانواده فاصله انداخته است.
وی با بیان اینکه همه نوع جراحی در بیمارستان فوق تخصصی نفت تهران انجام و به طور متوسط، روزانه ۳۰بیمار جراحی می شوند، درباره حال وهوای نوروزی در بخش جراحی می گوید: درست است که هنگام سال تحویل کنار خانواده نیستیم، اما چیدن هفت سین و تقسیم شادی با بیمارانی که ناگهان نیاز به جراحی دارند را همیشه در برنامه داریم. در این میان، گاه اتفاق های زیبا و دلنشینی هم می افتد که شادیمان را دوچندان می کند، به عنوان مثال سال گذشته، در روزهای اول نوروز، بیماری اورژانسی، با خونریزی شدید برای سزارین به بخش جراحی اعزام و بلافاصله اقدام های اولیه برای عمل وی انجام شد که خوشبختانه مادر و نوزاد از خطر مرگ نجات پیدا کردند و برای بستری به بخش اعزام شدند. لبخند نوزاد تمام خستگی و غم دوری از خانواده را از ما گرفت.
سرپرستار اتاق عمل جنرال و قلب بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران یادآور می شود: معمولاً از ۲۹اسفند، عمل های اورژانس شروع و عمل های با وقت قبلی انجام نمی شود. در روزهای تعطیل نوروز هم جراحی عمومی مانند آپاندیس، کیسه صفرا و سزارین و شکستگی دست وپا بیشتر می شود.به گفته بخشنده، بخش جراحی بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران، در اعتبارسنجی ها رتبه بالایی را کسب کرده، زیرا تمام دستگاه های برتر را در خود گنجانده است.
از بخش جراحی به بخش ان آی سی یو (nicu) یا همان اتاقک شیشه ای نوزادان می روم تا حال و هوای نوروزی کارکنان این بخش را با نوزادانی که به امید تکامل و بازگشت به خانواده در چاردیواری شیشه ای روزگار می گذرانند، جویا شوم. نوزادانی که به گفته آتوسا حیاتی سرپرستار بخش ان آی سی یو (nicu) بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران، در مدتی که اینجا هستند، به کارکنان عادت و گاه پس از ترخیص، حتی برای شنیدن صدای آنها هم گریه می کنند. حیاتی با یادآوری اینکه تجربه سال تحویل در کنار این نوزادان برای ما بسیارخوشایند بوده است، می گوید: این نوزادان گاه به دلیل اینکه والدینشان می خواهند تولد نوزاد در تاریخی «رند» انجام شود یا گاه به دلیل بی احتیاطی مادر، تعطیلات نوروز اینجا بستری می شوند؛ نوزادانی هم که از قبل اینجا بوده اند و رشد آنان به حد طبیعی رسیده است، به عنوان عیدی به خانواده ها تحویل داده می شوند تا سال جدید را در آغوش آنان سپری کنند، به همین دلیل همیشه آماده باش هستیم. وی ادامه می دهد: شرایط نگهداری نوزادان نارس در بیمارستان نفت خوب است که اصلاً احتیاجی به ارجاع آنان به بیمارستان های دیگر نیست. در این بخش تلاش می کنیم تا آنجا که ممکن است هیچ اتفاقی در سیر تکامل نوزاد نیفتد، زیرا معتقدیم تمام عمر را با این اتفاق درگیر است و هر اتفاقی به اندازه طول عمر نوزاد، با او زندگی خواهد کرد. به همین دلیل حساسیت خاصی به نوزادان داریم.
دستاوردهایی که در تقویم سال 1403 صنعت نفت ثبت شد
مشعل با روی کار آمدن دولت چهاردهم، سال متفاوتی برای صنعت نفت ایران در سال 1403 رقم خورد و به تبع آن با تغییر کابینه، وزارت نفت نیز شاهد حضور وزیر نفت جدیدی برای این وزارتخانه بود. در سالی که گذشت، عمده تمرکز وزارت نفت و کارکنان آن، کاهش ناترازی گاز بود تا دغدغه کمتری متوجه مردم به ویژه در سرمای بی سابقه فصل زمستان باشد. با این حال این موضوع مانعی در مسیر اجرای دقیق دیگر ماموریت ها و وعده ها نبود و شاهد عملکردهای متفاوت و امیدبخش در حوزه های مختلف بودیم که گزیده ای از آن در ادامه می آید.
محسن پاک نژاد 31 مرداد ماه با کسب حداکثری 222 رأی، سکان وزارت نفت را در اختیار گرفت تا صنعت نفت ایران شاهد حضور و فعالیت چهره ای از بدنه صنعت نفت در این وزارتخانه باشد. او در سخنانی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، خود را «فرزند نفت» خواند و گفت: من محسن پاک نژاد، رهرو ولایت و فرزند صنعت نفت با حدود سه دهه سابقه کاری و مدیریت در حوزه های مختلف این صنعت و سطوح میانی تا مدیریتی، از پیچیدگی ها و زوایای پیدا و پنهان و حساسیت های این صنعت آگاهی کامل دارم. پاک نژاد بدون فوت وقت بعد از کسب رای، فعالیت خود را در این وزارتخانه آغاز کرد.
آیین معارفه وزیر نفت دولت چهاردهم و تکریم وزیر نفت پیشین 18 شهریوربا حضور معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد. معاون اول رئیس جمهوری در این آیین از محسن پاک نژاد به عنوان وزیر نفت دولت چهاردهم خواست که با همکاری بخش های علمی داخلی، موضوع مقابله با حمله های سایبری به صنعت نفت را در دستور کار قرار دهد. محمدرضا عارف گفت: به سامانه هوشمند سوخت حمله شد و آسیب دید. حمله سال دوم هم مانند حمله نخست بود؛ از وزیر نفت می خواهم در کل صنعت نفت، مقابله با حمله های سایبری را به طور جدی دنبال کند.
شهریورماه 1403 سرپرست دفتر وزارتی وزیرنفت از دستور وزیر نفت برای لغو و توقف شکایت های انجام شده از رسانه ها، خبرنگاران و روزنامه نگاران خبر داد. کسری نوری در بیانیه ای اعلام کرد: با توجه به اهمیت برقراری تعامل و ارتباط مؤثر با اصحاب فرهنگ و رسانه پیرو سیاست دولت چهاردهم و به دستور محسن پاک نژاد، وزیر نفت، لازم است همه شکایت های انجام شده از رسانه ها، خبرنگاران و روزنامه نگاران لغو و روند قضایی آن تا هر مرحله ای که پیش رفته متوقف شود.
هفتم شهریور ماه 1403 سند همکاری گازی ایران و ترکمنستان در حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری کشورمان، قربانقلی بردی محمداف، رهبر ملی ترکمنستان، قربانقلی بردی محمداف و محسن پاک نژاد، وزیر نفت، بین مجید چگنی، مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز ایران و ماکسات بابایف، رئیس شرکت دولتی ترکمن گاز امضا شد. افزون بر این، مقام های ایران و ترکمنستان در حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران و رهبر ملی ترکمنستان، سه سند همکاری مشترک در حوزه های گمرکات، همکاری های دیپلماتیک و خواهرخواندگی دو بندر امیرآباد و ترکمن باشی امضا کردند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در 11 شهریور 1403 با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمد نفت و گاز برای امسال به درخواست رئیس جمهوری موافقت فرمودند. در پی پیشنهاد مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری مبنی بر کاهش سهم صندوق توسعه ملی به میزان ۲۰درصد برای امسال، رهبر معظم انقلاب با این پیشنهاد موافقت فرمودند. بر این اساس مبلغ ۳۵۰ همت به صورت قرض از صندوق توسعه ملی به بودجه عمرانی دولت اضافه شد. با این اصلاح، مشکل پرداخت دیون گندمکاران و مسائل کامیون داران و تهیه برخی اقلام دیگر حل شد. بر اساس مصوبه نمایندگان مجلس در بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۳ سهم صندوق توسعه ملی از درآمد نفت و گاز ۴۰ درصد تعیین شده بود.
نخستین دیدار خارجی محسن پاک نژاد در قامت وزیر نفت دولت چهاردهم با محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) 19 شهریور 1403 بود و این موضوع با توجه به میزبانی ایران از بیست وششمین نشست وزارتی جی ای سی اف که ششم تا هشتم آبان ۱۴۰۳ در تهران برگزار شد، حائز اهمیت بود. آمادگی کامل برای میزبانی، تاکید بر نقش آفرینی ایران در تبادلات و ترانزیت انرژی همـــچنین نـقش مـهم مـجمع کشورهای صادرکننده گاز در تثبیت انرژی جهان، بخشی از پیام مهم وزیر نفت در این دیدار بود.
طرح توسعه و بهره برداری میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران و توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان طی نخستین نشست شورای اقتصاد در دولت چهاردهم بررسی و تصویب شد. طرح توسعه و بهره برداری میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران با هدف تولید نفت خام تجمعی به میزان ۴۰ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه طی 20 سال آینده با سرمایه گذاری در سقف ۵۲۸ میلیون دلار براساس سازوکار ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور تصویب شد. همچنین در این نشست با انتقال تضامین تسهیلات مالی خارجی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به این پالایشگاه موافقت شد.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت مهر ماه 1403 با وجود تهدیدهای رژیم صهیونیستی برضد ایران، به عسلویه و خارگ رفت و اعلام کرد: «این یک بازدید عادی است، ما نگران بحران هایی که دشمنان انقلاب ایجاد می کنند، نیستیم و این سفر برای ما سفری کاری و عادی به شمار می آید.» وی در جریان سفر به عسلویه و حضور در سکوهای نفتی نیز با بیان اینکه حضور در منطقه عسلویه به منظور بررسی وضع شرایط تولید گاز کشور انجام شد، گفت: مدیریت در ناترازی انرژی را در بخش های تولید حامل های انرژی و بهینه سازی مصرف پیگیری می کنیم. وزیر نفت تصریح کرد: بدانید که بنده به عنوان فردی دردآشنا با صنعت نفت با دقت و حساسیت مسائل مربوط به سرمایه انسانی به ویژه کارکنان مناطق عملیاتی و کارکنان مستقر در سکوهای نفت و گاز را بررسی و رسیدگی می کنم.
پاک نژاد در جزیره خارگ نیز تأکید کرد: وظیفه من این است که همه تلاشم را برای رفع دغدغه های نیروی انسانی به کار گیرم.
وزارت نفت رتبه نخست پاسخگویی دستگاه های اجرایی در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات را کسب کرد. براساس اعلام گزارش کلی عملکرد دستگاه ها در سامانه ملی انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رئیس کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، وزارت نفت با پاسخگویی به ۱۰۰درصد درخواست ها و شکایت ها از سال ۱۳۹۶ تا مرداد امسال، رتبه نخست را در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در بین ۳۵ وزارتخانه و سازمان کشوری کسب کرد.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت و شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان مهر ماه 1403 در محل ساختمان مرکزی وزارت نفت دیدار و گفت وگو کردند. در این دیدار طرفین بر گسترش همکاری ها تاکید و چشم انداز مناسبی را ترسیم کردند. وزیر نفت همچنین در دیدار با «دلیر جمعه»، وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیکستان بر تقویت و گسترش همکاری فی مابین تاکید کرد و خواستار همکاری هر چه بیشتر درباره مسائل مرتبط با حوزه های مشترک شد.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در پنجمین نشست بلندپایه مشترک خود در حوزه انرژی بر اهمیت جایگاه نفت و گاز در رفاه و پیشرفت بشر تأکید کردند. در این نشست که به صورت ویدیوکنفرانس و به ریاست هیثم الغیص، دبیرکل اوپک و محمد حامل، دبیرکل جی ای سی اف برگزار شد، بر نقش حیاتی نفت و گاز در رفاه و پیشرفت بشر و این که نفت و فراورده های نفتی تقریبا برای همه جنبه های زندگی ضروری هستند و زندگی بدون نفت و گاز غیرقابل تصور است نیز تاکید شد.
در پی مذاکرات و پیگیری های وزیر نفت با مراجع و نهادهای عالی کشور تصمیم های راهگشایی درباره سقف حقوق کارکنان عملیاتی گرفته و نهایی شد که بر اساس آن دغدغه های کارکنان صنعت نفت در سکوها، جزایر و مناطق عملیاتی تولید و انتقال نفت و گاز به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز افزایش سهم ایران از تولید نفت خام جهان را تأیید کرد. بر اساس گزارش دبیرخانه کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تولید نفت ایران در سپتامبر ۲۱ هزار بشکه در روز بیشتر شده است و بین کشورهای عضو اوپک بیشترین افزایش تولید را در ماه سپتامبر (شهریور- مهر) به خود اختصاص داده و رشد ۰. ۶ درصدی را به ثبت رسانده است. مجموع تولید نفت اعضای اوپک در این ماه ۲.۳ درصد کاهش داشته است.
بعد از دعوت مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری به کمپین 2 درجه کمتر و درخواست از مردم برای صرفه جویی در مصرف گاز محسن پاک نژاد، وزیر نفت و جمعی از مسئولان کشور از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر»، شماری از مدیران صنعت نفت نیز با هدف مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیام هایی جداگانه، مردم را به حضور در این پویش دعوت کردند. مسعود پزشکیان با انتشار یک پیام تصویری ضمن اشاره به آسیب های معضل آلودگی هوا بر سلامت جامعه گفت: پیش نیاز حل این مشکل و افزایش کیفیت سوخت این است که روند گرمایش خانه ها و محل های کار را تا جایی که امکان دارد، کنترل کنیم.
وزیران کشورهای عضو جی ای سی اف به منظور همبستگی و همکاری به دعوت محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران و رئیس بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۲۰۲۴در تهران گرد هم آمدند. بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در حالی در تهران برگزار شد که بسیاری از کارشناسان بین المللی معتقد بودند این اجلاس به دلیل حوادث ژئوپلیتیک خاورمیانه ممکن است به صورت حضوری برگزار نشود، اما برگزاری این نشست در تهران آن هم در شرایط خاص حکایت از پایداری، ثبات و امنیت بالای ایران داشت. بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف)16 تا 18 آذرماه در تهران برگزار و با انتشار بیانیه ای از سوی وزیران انرژی و مقام های کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) به کار خود پایان داد.
اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در یکصدوهشتادونهمین نشست عادی این سازمان با اجماع، دبیرکلی هیثم الغیص را تمدید کردند. یکصدوهشتادونهمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک ۲۰ آذر به صورت ویدیوکنفرانس به ریاست مارسل آبکه، وزیر نفت گابن و رئیس دوره ای نشست اوپک در سال ۲۰۲۴ میلادی برگزار شد. اعضای اوپک در این نشست ضمن تصویب بودجه سال ۲۰۲۵ این سازمان، محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران را به عنوان رئیس دوره ای نشست های اوپک انتخاب کردند. مبنای انتخاب رؤسای دوره ای اوپک و هیات عامل حروف الفباست و ایران از یکم ژانویه سال ۲۰۲۵ میلادی (۱۱دی ۱۴۰۳) ریاست دوره ای اوپک را به عهده گرفت.
تأکید معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیرنفت مبنی بر لزوم ارتقا و توجه به سطح متناسب معیشت و دریافتی کارکنان، موضوع وضعیت حقوق کارمندان رسمی با سابقه کم، در اصطلاح حداقل بگیرها و مشمولان استخدامی سال ۹۲، از ابتدای آذر به صورت جدی از سوی این اداره کل و شرکت های اصلی بررسی و پیگیری و وارد فاز نهایی سازی الگوی ترمیم شد. پیش بینی می شود با جمع بندی و برآورد نتایج الگو و تصویب در شورای اداری و استخدامی سطح حقوق و مزایای دریافتی این گروه از همکاران نیز بهبود یافته و رضایتمندی نسبی آنها حاصل شود.
او در این نشست افزود: در صنعت نفت ایران فرصت های سرمایه گذاری زیادی وجود دارد؛ به عبارت دیگر ایران گنجینه ای از فرصت های سرمایه گذاری است که شامل توسعه میدان های گازی و نفتی، احداث پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی می شود. وزیر نفت با اشاره به اینکه هم اکنون شرکت های روسی در تعدادی از میدان های نفت و گاز ایران با سرمایه گذاری بیش از ۷. ۵ میلیارد دلار قراردادهایی را در دست اجرا دارند، افزود: این پروژه ها پیشرفت های قابل توجهی داشته و زمینه فعالیت شرکت های ایرانی و روسی را در حوزه های تأمین کالا و ساخت فراهم کرده است.
بر اساس نخستین گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در سال میلادی ۲۰۲۵، ایران در ماه دسامبر (آذر - دی) با تولید روزانه ۳ میلیون و ۳۱۴ هزار بشکه همچنان رتبه سومین تولیدکننده در این سازمان را دارد. گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می دهد ۱۲ عضو این سازمان در ماه دسامبر (آذر - دی) ۲۶ میلیون و ۷۴۱ هزار بشکه نفت در روز تولید کردند که ۲۶ هزار بشکه بیشتر از ۲۶ میلیون و ۷۱۵ هزار بشکه ماه نوامبر است. عربستان با تولید روزانه ۸ میلیون و ۹۳۸ هزار بشکه، عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۱۹ هزار بشکه و ایران با تولید روزانه ۳میلیون و ۳۱۴ هزار بشکه سه تولیدکننده بزرگ اوپک هستند.
معاون اول رئیس جمهوری در دومین حضور خود در وزارت نفت از آغاز به کار دولت چهاردهم در نشست شورای معاونان این وزارتخانه شرکت کرد. در این نشست آخرین وضع تولید نفت و گاز کشور، تأمین سوخت زمستانی، تمهیدات وزارت نفت برای کاهش ناترازی انرژی و. . . بررسی شد. معاون اول رئیس جمهوری در نشست قبلی خود در وزارت نفت اعلام کرده بود: نیروی انسانی متخصص و برجسته و ذخایر بزرگ نفت و گاز دو مزیت مطلق وزارت نفت است و بهره گیری از سرمایه انسانی و چهره های برجسته علمی و خدوم در این وزارتخانه، در رأس مزیت های آن است وذخایر نفت و گاز کشور به عنوان نیز یکی دیگر از مزیت های این وزارتخانه در توسعه و پیشرفت کشور به شمار می رود.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت ۲۰ بهمن و در حالی که دو روز به جشن چهل وششمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی مانده بود، از ایستگاه تقویت فشار گاز پارچین بازدید کرد. وی در بازدید از این تاسیسات گازی گفت: زمانی که خارجی ها صنعت نفت را ترک می کردند، شاید برایشان باورپذیر نبود که همکاران و کارکنان صنعت نفت بتوانند بدون حضور آنها این صنعت پیچیده را اداره کنند؛ امروز شاهدیم که در حوزه های مختلف صنعت نفت به خودکفایی رسیده ایم.
محسن پاک نژاد، ﻭﺯﯾﺮ ﻧﻔﺖ ۲۳ ﺑﻬﻤﻦ میزبان ﺭﺷﯿﺪﻣﺮﺩ ﻭﻑ، ﻭﺯﯾﺮ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﺗﺮﮐﻤﻨﺴﺘﺎﻥ بود، در این دیدار ﺗﻌﻤﯿﻖ ﻫﻤﮑﺎﺭﯼ ﻫﺎﯼ ﺩ ﻭ ﮐﺸﻮﺭ ﺩ ﺭ ﺯﻣﯿﻨﻪ ﻧﻔﺖ ﻭ ﮔﺎﺯ مورد تأکید قرار گرفت. پاک نژاد در این دیدار گفت: در ﺩ ﻭﻟﺖ ﭼﻬﺎﺭﺩ ﻫﻢ ﻭ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺷﺮﻭﻉ ﺑﻪ ﮐﺎﺭ ﻣﺴﻌﻮﺩ ﭘﺰﺷﮑﯿﺎﻥ، رئیس جمهوری ایران، ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺭﻭﺍﺑﻂ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩ ﯼ ﺑﻪ ﻭﯾﮋﻩ ﻧﻔﺖ ﻭ ﮔﺎﺯ ﺩ ﺭ ﺍﻭﻟﻮﯾﺖ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺖ. ﺭﺷﯿﺪ ﻣﺮﺩ ﻭﻑ، ﻭﺯﯾﺮ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﺗﺮﮐﻤﻨﺴﺘﺎﻥ نیز گفت: ﺍﯾﺮﺍﻥ ﻭ ﺗﺮﮐﻤﻨﺴﺘﺎﻥ در طول تاریخ همواره ﺭﻭﺍﺑﻂ ﺧﻮﺑﯽ ﺩ ﺍﺷﺘﻪ ﺍﻧﺪ ﻭ ﺩ ﺭﺳﺎﻝ ﻫﺎﯼ ﺍﺧﯿﺮ ﻫﻢ ﺭﻭﺍﺑﻂ ﺩ ﻭ ﮐﺸﻮﺭ ﺷﮑﻞ ﺟﺪﯾﺪﯼ ﺑﻪ ﺧﻮﺩ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻭ ﺩ ﺭ ﺑﺨﺶ ﻫﺎﯼ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺎﯾﻞ ﺑﻪ ﮔﺴﺘﺮﺵ ﻫﻤﮑﺎﺭﯼ ﻫﺎ ﻫﺴﺘﯿﻢ.
دفتر هماهنگی ملاقات مردمی و رسیدگی به شکایات وزارت نفت با هدف نقش آفرینی مدیران ارشد وزارت نفت در ارتقای سطح پاسخگویی مؤثر و برقراری ارتباطات دوسویه بین مردم و مسئولان صنعت نفت افتتاح و ازچهارم اسفند میزبان مراجعان شد.
وزیر نفت در حاشیه نشست هیات دولت دست پر به جمع خبرنگاران آمد و از رکوردشکنی در صادرات نفت ایران خبر داد. وی با بیان این که تمهیدات لازم برای مقابله با تحریم ها اندیشیده شده است، گفت: این خبر خوش را به مردم عزیز ایران اعلام می کنم که با تلاش کارکنان صنعت نفت، رکورد ۱۰ ساله صادرات نفت ایران در دی ماه امسال شکسته شد. او همچنین در زمینه مقابله با تحریم ها اعلام کرد: ما در هر شرایط چه در صورت تداوم و چه در صورت لغو تحریم ها این آمادگی را داریم تا به اهداف مدنظر خود دست یابیم. تمهیدات لازم درباره فشار حداکثری در نظر گرفته شده است.
وزیر نفت ۱۷ بهمن ماه 1403 با هیثم الغیص، دبیرکل سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) دیدار کرد. محسن پاک نژاد در دیدار با هیثم الغیص گفت: از نقطه نظر ما، سیاست زدایی از بازار نفت موضوعی حیاتی برای امنیت انرژی به ویژه بازار نفت و بازیگران آن به شمار می رود. وی تصریح کرد: اعمال تحریم های یکجانبه علیه تولیدکنندگان بزرگ نفت در جهان و فشار بر اوپک آشکارا به مثابه بی ثبات کردن بازارهای نفت و انرژی و آسیب رساندن به مصرف کنندگان در سراسر جهان است.
تلاش وزارت نفت دولت چهاردهم برای خدمت رسانی به مردم بی وقفه ادامه دارد
مشعل| استقرار دولت چهاردهم و شروع فعالیت آن برای نفت هم با آغازی نو همراه بود؛ آغازی که حکایت از فصلی متفاوت برای صنعت راهبردی نفت داشت. اگرچه پیش از شروع به کار وزارت نفت دولت چهاردهم، خروجی و آمار منتشرشده از سوی این وزارتخانه، کارنامه ای درخشان را پیش رو قرار می داد، اما مواجهه دولت جدید با چالش های ریز و درشت، حکایتی دیگر را از آنچه گذشته بود، عیان ساخت. سطح پایین ذخایر بنزین در انبارهای شمال کشور، سطح پایین ذخایر سوخت مایع در مخازن نیروگاه ها و تعمیرات معوق پالایشگاه ها که وضعیت تولید و تامین گاز طبیعی و فراورده های نفتی کشور را در شرایط ویژه ای قرار داده بود که میراث خوشی را برای وزارت نفت به همراه نداشت. وزارت نفت دولت چهاردهم از ابتدای فعالیت خود در حوزه هایی همچون تولید نفت، گاز و فراورده های نفتی،تأمین و انتقال سوخت مایع به نیروگاه ها، پیگیری های جدی داشت و روزهای سختی را از سر گذراند؛ اما به موفقیت هایی هم دست یافت که کام ملت ایران را شیرین کرد.این گزارش نیز اشاره ای است به 150 روز تلاش بی وقفه وزارت نفت دولت چهاردهم.
باوجود چالش ها و محدودیت های اساسی پیش روی وزارت نفت در آغاز به كار دولت چهاردهم ، تلاش براین بود تا خللی در انجام وظایف و ماموریت های این وزارتخانه ایجاد نشود. از این رو، اقدام های قابل توجهی در سطوح مختلف وزارت نفت و شركت های تابعه انجام در دستور کار قرار گرفت؛طوری که موفق شد عملكرد قابل قبولی را طی این مدت کوتاه به ثبت برساند. در حوزه های مختلفی همچون تولید نفت، گاز و فراورده های نفتی، تأمین و انتقال سوخت مایع به نیروگاه ها، پیگیری های جدی انجام شد و روزهای سختی را ازسر گذراند؛اما به موفقیت هایی هم دست یافت که کام ملت ایران را شیرین کرد.
با توجه به اهمیت تكمیل و راه اندازی طرح ها و پروژه های وزارت نفت و لزوم تسریع در پیشرفت طرح ها و رفع موانع و مشكلات پیش روی آن ها، پیگیری طرح های اولویت دار وزارت نفت از همان ابتدای استقرار دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفت.در این راستا تاكنون تعدادی از طرح های مهم و راهبردی صنعت نفت از جمله افزایش تولید نفت خام به میزان 250 هزار بشكه در روز، طرح فشار افزایی میدان گازی پارس جنوبی، طرح توسعه یكپارچه میدان آزادگان، طرح توسعه میدان آذر و طرح توسعه میدان مسجدسلیمان تعیین تكلیف شد.همچنین با تكمیل و رفع موانع برخی از طرح های اولویت دار كه بلاتكلیف مانده بودند، بهره برداری از این طرح ها آغاز شد. اگر بخواهیم مروری دقیق تر به طرح ها و پروژه ها از ابتدای استقرار دولت تاكنون داشته باشیم اقدامات زیر پیگیری شده است:
-طرح ضربتی افزایش تولید نفت خام به میزان 250 هزار بشكه در روز: با توجه به اینكه تأمین مالی این طرح برای مدت حدود یك سال بلاتكلیف بود، این موضوع در اولویت قرار گرفت و در گام نخست مصوبه شورای اقتصاد برای نحوه تأمین مالی آن اخذ شد و فاز اجرایی آن نیز در اولویت قرار گرفته است و در صورت تأمین منابع مالی مورد نیاز، انشالله تا پایان سال 1403، این افزایش تولید محقق خواهد شد.
طرح حفاری 35 حلقه چاه Infill میدان گازی پارس جنوبی: حفاری چاه ها در قالب چهار بسته كاری با هدف نگهداشت و افزایش تولید در حال انجام و اقدامات برای تسریع در تكمیل چاه ها در دستور كار قرار گرفته است. در حال حاضر دو دكل در میدان مشغول حفاری چاه بوده و دو دكل جدید نیز جهت حفاری در میدان استقرار یافته است.
افزایش ظرفیت تولید نفت خام به عنوان یکی از اولویت های اصلی وزارت نفت دولت چهاردهم از همان بدو استقرار در دستور کار بوده است.در همین زمینه در حالی که ظرفیت تولید نفت خام کشور در 31 مرداد امسال به 3 میلیون و 560 هزار بشکه در روز بود، ابتدای بهمن ماه به 3 میلیون و 630 هزار بشکه در روز افزایش یافت.این میزان بیانگر افزایش ظرفیت تولید نفت خام به میزان 70 هزار بشکه در روز است. نکته قابل اشاره این افزایش تولید آن به دلیل نشتی خط لوله دریایی میدان نفتی ابوذر، تولید نفت به میزان 100 هزار بشكه در روز كاهش یافت كه نه تنها این 100 هزار بشكه از محل افزایش تولید نفت سایر میادین جبران شد، بلكه مازاد بر آن، 70 هزار بشكه در روز تولید نفت كشور افزایش یافت.
از جمله چالش های وزارت نفت در ابتدای استقرار دولت چهاردهم،تامین گاز و معضل ناترازی بود که این چالش ها ضرورت تمهید اقدام های فوری و جبرانی را برای دست اندرکاران اجتناب ناپذیر کرد.
در زمینه تولید گاز، با وجود تعمیرات معوق پالایشگاه¬ها و سکوهای گازی كه می بایست در پنج ماه نخست امسال انجام می شد، با انجام برنامه ریزی مجدد و شناسایی گلوگاه های تولید، اقدام هایی از جمله كوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی از چاه ها با انجام اقدام های اصلاحی در دستور كار قرار گرفت که در نتیجه آن متوسط تولید گاز خام در پنج ماه شهریور تا دی ماه امسال 33 میلیون مترمکعب در روز نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت.
همچنین میانگین تحویل گاز به شبكه سراسری که در ماه های آذر و دی ماه به ترتیب برابر با 850 میلیون مترمکعب و 863 میلیون مترمکعب در روز بود، به میزان 23 میلیون مترمکعب و 34 میلیون مترمکعب در روز در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیشتر شد.
از زمان استقرار دولت چهاردهم تا پایان دی ماه، افزایش انتقال با احداث خطوط لوله جدید گاز در دستور کار قرار گرفت و با تکمیل و بهره برداری از طرح هایی در این حوزه، حجم انتقال گاز در شریان گازی کشور افزایش یافت.از جمله این طرح ها می توان به بهره برداری از خطوط لوله انتقال گاز میناب- سیریک، قطعه دوم خط بهبهان-گچساران و انشعابات قطعه دوم خط انتقال رشت- چلوند، مجموعا به طول 273 کیلومتر اشاره کرد.این افزایش ظرفیت انتقال با بهره برداری از ایستگاه تقویت فشار ممکن شده است؛ ایستگاه هایی همچون آبپخش 6 (شهید اخلاقی)، چهار واحد از ایستگاه های تقویت فشار(دوراهون 10، خورموج 6 و دهشیر 8) و مراکز بهره برداری ساری و پشتیبانی کیاسر.
در همین بازه زمانی کوتاه از فعالیت دولت چهاردهم، گازرسانی به دو شهر و 381 روستای جدید، گازرسانی به 1465 واحد صنعتی غیر عمده و 548 واحد صنعتی عمده و گازرسانی به دو نیروگاه جدید انجام و عملیات اجرایی احداث خطوط انتقال پل کله-تیران، تیران-دهق و فاز دوم نهبندان سربیشه به طول 229 کیلومتر نیز آغاز شده است.
در زمینه تولید فراورده های نفتی اصلی، با انجام اصلاحات فرآیندی، بهره برداری از طرح های ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز و هیدروكراكر پالایشگاه آبادان و افزایش تحویل خوراك نفت خام و میعانات گازی به میزان 100 هزار بشكه در روز به پالایشگاه ها، نتایج مهمی حاصل شد و نیاز به واردات این فراورده ها تا حد زیادی كاهش یافت. از جمله این نتایج آنکه میانگین تولید بنزین پالایشگاهی در پنج ماه گذشته منتهی به دی ماه امسال، به 105 میلیون لیتر در روز رسید كه 8 میلیون لیتر بیشتر از مدت مشابه سال 1402 است. همچنین میانگین تولید بنزین در پنج ماه اخیر 8 میلیون لیتر در روز بیشتر است.افزون بر این، میانگین تولید نفت گاز در پنج ماه شهریور تا دی ماه به 118 میلیون لیتر در روز رسید كه 7 میلیون لیتر بیشتر از مدت مشابه سال 1402 است.
در بخش نفت گاز نیز میانگین تولید این فراورده نفتی در دی ماه 1403 به رقم قابل توجه 123 میلیون لیتر در روز رسید كه بیانگر افزایش 14 میلیون لیتری تولید این فراورده نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. این میزان تولید در دولت چهاردهم نشان می دهد که در مقایسه با پنج ماه نخست سال جاری نیز با افزایش 7 میلیون لیتر در روز روبه رو بوده است.
با توجه به وضعیت ویژه موجودی مخازن سوخت مایع نیروگاهی در ابتدای استقرار دولت چهاردهم و ضرورت تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه های کشور، وزارت نفت با تمرکز بر افزایش ظرفیت انتقال فراورده از پالایشگاه های جنوبی کشور به مرکز و شمال ایران و با تمهیداتی همچون اعمال کارمزد تشویقی به ناوگان حمل جاده ای و ریلی، افزایش قابل توجه ظرفیت ناوگان فعال شبکه توزیع سوخت مایع كشور(مجموعا 1500 ناوگان ریلی و 2200 جاده پیما، به شبکه حمل سوخت مایع کشور اضافه شده است)، بهره برداری از خطوط لوله انتقال فراورده به دو نیروگاه و بهره برداری از فاز نخست خط لوله بندرعباس- رفسنجان، تحویل سوخت مایع به نیروگاه های کشور را سرعت بخشید.متوسط تحویل نفت گاز به نیروگاه ها در پنج ماه شهریور تا دی ماه برابر با 38 میلیون لیتر در روز بوده كه این عدد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به میزان 11 میلیون لیتر در روز معادل 41 درصد و نسبت به میانگین پنج ماه نخست نیز 58 درصد افزایش یافته است.
میزان تحویل نفت گاز در ماه های آذر و دی ماه سال جاری به ترتیب به 51 و 54 میلیون لیتر در روز رسیده كه در سالیان اخیر بی سابقه بوده است.
همچنین در زمینه تأمین نفت کوره مورد نیاز نیروگاه های کشور، متوسط تحویل نفت كوره به نیروگاه ها در پنج ماه شهریور تا دی ماه برابر با 26 میلیون لیتر در روز بوده است كه این عدد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به میزان 8 میلیون لیتر در روز معادل 44 درصد و نسبت به میانگین پنج ماه نخست 18 درصد افزایش یافته است.
در صنعت پتروشیمی، میانگین تولید انواع محصولات پتروشیمی از ابتدای شهریور تا 10 آذرماه 1403 به میزان 2/21 میلیون تن بوده كه با مدت مشابه سال گذشته برابر است.
همچنین میزان صادرات انواع محصولات پتروشیمی از ابتدای شهریور تا نیمه آذرماه برابر با 7/9 میلیون تن به ارزش حدود 2/4 میلیارد دلار بوده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر مقداری 4/1 میلیون تن معادل حدود 17 درصد و از نظر ارزشی 500میلیون دلار معادل 12 درصد افزایش یافته است.مطابق گزارش دریافتی از سامانه جامع ارزی بانك مركزی، از ابتدای شهریور تا ابتدای آذرماه معادل 1/3 میلیارد دلار توسط شركتهای پتروشیمی پس از تأمین نیازهای ضروری شركت ها (مواد شیمیایی و كاتالیست، خوراك، پروژه های بهبود، طرح های توسعه ای، تسهیلات و بدهی های ارزی) به سامانه نیما واریز شده است.
در حوزه بهینه سازی و مدیریت مصرف، وزارت نفت در راستای الزامات قانون برنامه هفتم پیشرفت، نسبت به صدور گواهی های صرفه جویی در بورس انرژی اقدام كرده كه در آذرماه 800 میلیون مترمکعب گواهی صرفه جویی برای بازپرداخت سرمایه گذاری طرح های بهینه سازی از جمله طرح های نیروگاه های تجدید پذیر، مترو و ریلی، سی ان جی سوز كردن خودروها صادر شده است. همچنین در خصوص حساب بهینه سازی نیز در سال جاری 6 همت به این حساب واریز شده است.
کارکنان صنعت گاز همیشه پای کارند؛ آنان سرما و گرما نمی شناسند
مشعل برگ های روزشمار سال1403یکی پس از دیگری ورق می خورد و دیری نخواهد پایید که با ورق خوردن آخرین برگ، وارد سال نو می شویم؛ سالی که با بهار قرآن همراه شده است. در این سال، گاه شمار صنعت گاز کشور نیز ورق خورد و رویدادهایی درآن ثبت شد؛ رویدادهایی همچون ناترازی که بی تردید تلاش کارکنان خدوم این صنعت برای گذر از آن، قابل تامل و تحسین برانگیز است. گزارش پیش رو اشاره ای است گذرا به رخدادهای این صنعت در سال 1403 در حوزه های مختلف از جمله پالایشگاه های گاز، شبکه خطوط انتقال گاز و گازرسانی به منازل در شهرها، روستاها، صنایع عمده وجزء.
گاز، صنعتی همیشه پویاست و هیچ عامل و اتفاقی نمی تواند و نباید دراین پویایی خلل ایجادکند. در سالی که گذشت، کارکنان این بخش از صنعت نفت، همچون دیگر بخش های آن، تلاش کردند تا سیال گاز از ابتدای فرایند پالایش در پالایشگاه های گاز تا تزریق به شبکه خطوط انتقال برای پیمودن مسافت های طولانی و رساندن آن به مبادی مصرف (مشترکان خانگی، تجاری، صنعتی عمده و جزء) مسیر را برای خدمت رسانی بهتر هموارتر سازند و از هیچ کوششی دریغ نکردند.
صنعت گاز در سال 1403رخدادهای مختلفی را در کارنامه خود ثبت کرد؛ هم در تابستان گرمی که از سر گذراند و هم در زمستانی که سرمایش تا چندی پیش ماندگار شده بود. در تابستان گرم سال 1403 با وجود ناترازی هایی که ریشه در گذشته ها داشت، تاحد ممکن تلاش شد با گازرسانی به نیروگاه ها، شبکه برق باکمترین چالش روبه رو باشد و مشترکان نیز زمان های کمتری را بدون برق سپری کنند و در فصل زمستان که سرمای آن تاحدی ماندگار شد، این تلاش ها بیشتر و مشهودتر بود.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اتکای کامل به کالاهای ساخت داخل، تأمین بیش از 70 درصد گاز کشور را به عهده دارد. از ابتدای امسال تا نیمه بهمن ماه، بیش از ۱۷۰ میلیارد مترمکعب گاز از پالایشگاه های سیزده گانه این مجتمع به خطوط سراسری تزریق شد.
ثبت رکورد روزانه فراورش و انتقال گازشیرین با حجم بیش از595 میلیون متر مکعب به خط سراسری از جمله مهم ترین رخدادهایی است که صنعت گاز درسال جاری شاهد آن بوده است.
زمستان امسال، با افزایش برودت هوا وسرمای فراگیر در بسیاری استان های کشور، صنعت گاز کشور رکورد تزریق 880 میلیون متر مکعب گاز را نیز در کارنامه کاری خود ثبت کرد و البته این مهم، دستاوردی است که در دولت چهاردهم رقم خورد.
بنابراعلام سعید توکلی، معاون وزیر نفت، در امور گاز در این دولت رکورد تولید و تزریق گاز شیرین به طور مرتب و با فاصله زمانی کم شکسته شد.
روزهای سرد امسال در ایران با ورود توده سرمای اسکاندیناوی در آبان بسیار سریع تر از سال های گذشته آغاز شد؛ سرما و بارش هایی که نسبت به پنج سال گذشته در هفته نخست آبان بی سابقه بوده است؛ ازاین رو ۱۱ استان شمالی کشور همزمان با افزایش برودت هوا روبه رو شدند. این افزایش برودت سبب کاهش دما به اندازه میانگین ۱۲ درجه شد، به طوری که حجم مصرف گاز درچهار روز نخست آبان امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۵ درصد رشد کرد.
آغازسرمای زودرس و زمستان سرد سبب ثبت رکوردهای متعددی در مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری شد، در این میان آمارها نشان می دهند تحویل گاز به بخش نیروگاهی کشور نیز روندی افزایشی داشته و این افزایش در ماه های آذر، دی و بهمن مشهودتر است.
در 29 بهمن ماه امسال 137 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه های کشور تحویل شد که این رقم در کنار رکوردهای تولید و تزریق گاز طبیعی به شبکه سراسری کشور در فصل سرما به ثبت رسیده است.
مجموعه اقدام هایی که امسال برای افزایش تولید گاز انجام شد، انتقال آن را به رکوردهای بی سابقه در روز رساند و با وجود بروز پدیده ای به نام توده هوای سرد اسکاندیناوی در ابتدای آبان که تأثیر آن بر11 استان شمالی کشوربود، شرایط به گونه ای پیش رفت که مشکلات کمتری ایجاد شد. این موفقیت ها نشان دهنده همکاری و تلاش های مستمر در زمینه مدیریت منابع انرژی کشور است.
شبکه انتقال گاز فشار قوی یکی از مهم ترین پارامترهای پایداری شبکه در صنعت گاز در دنیاست. ایران دارای نزدیک به ۴۰ هزار و ۲۲۲ کیلومتر خط لوله فشار قوی انتقال گاز، ۹۴ ایستگاه تقویت فشار و تعداد بسیاری زیادی ایستگاه بین راهی است که همه این تأسیسات کمک می کنند گاز به مبادی شهری و ورودی مصرف کنندگان اصلی برسد. امسال شبکه انتقال گاز از لحاظ قابلیت اطمینان، رکوردهای جدیدی را به ثبت رساند و تمام ۸۸۰ میلیون مترمکعب گاز تولیدی بدون مشکل از طریق این شبکه انتقال یافت، این موفقیت ها نتیجه تلاش بی وقفه متخصصان شرکت ملی گاز ایران و شرکت انتقال گاز ایران است که توانستند پایداری شبکه را در سطح بالایی حفظ کنند.
ازابتدای امسال تا پایان دی ماه 252 میلیارد مترمکعب گاز به سراسر کشور منتقل شد که این مقدار انتقال در مقایسه با مدت مشابه پارسال چهارمیلیارد مترمکعب افزایش داشته است. این میزان افزایش انتقال موجب شد تا با وجود کاهش دمای هوا و افزایش مصرف گاز طبیعی، هیچ گونه توقفی در انتقال پایدار گاز به وجود نیاید.
از آنجا که اولویت کشور در روزهای سرد سال تأمین گاز بخش خانگی است در برخی روزها تا ۷۸ درصد گاز شیرین تحویلی به شبکه به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص داده می شود؛ بیشترین رکورد مصرف گاز امسال در این بخش نیز روز ۲۲ بهمن با ۶۸۱ میلیون مترمکعب شکسته شد. وزارت نفت در کنار تأمین گاز بخش خانگی، تمام تلاش خود را به کار گرفته است تا نیاز گاز دیگر بخش ها ازجمله نیروگاه ها که وظیفه مهم تأمین برق مورد نیاز کشور را به عهده دارند، تأمین کند. آمارهای رسمی وزارت نفت نشان می دهد تحویل گاز به نیروگاه های کشور در ماه های آذر، دی و بهمن امسال نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ روند افزایشی داشته است.
با توجه به روند افزایشی مصرف گاز در بخش های مختلف کشور به ویژه خانگی، تجاری و صنایع جزء، اقدام های مختلف در زمینه مدیریت مصرف انرژی نیز صورت گرفت؛ برنامه ریزی برای اجرای طرح ملی همیار گاز در کشور، پویش ۲ درجه کمتر، پویش صرفه جویی ۱۰ درصدی به کمک صنایع بزرگ کشور، تولید و پخش برنامه های متنوع آموزشی با همکاری صداوسیما، تبلیغات محیطی، همراهی ائمه جمعه و جماعات، تقویت بورس انرژی و همراهی مردم با وجود چالش های موجود، وضعیت فعلی شبکه گازرسانی را نسبت به پارسال پایدارتر کرد.
پویش دو درجه کمتر به درخواست رئیس جمهوری و پیگیری وزیر نفت، از جمله اقدام هایی بود که نتایج اثر بخشی را به دنبال داشت.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ۲۲ آذر با انتشار ویدئویی از مردم خواست با پیوستن به پویش «دو درجه کمتر» به کاهش مصرف گاز و بهبود کیفیت هوا کمک کنند. وی در این ویدئو تأکید کرد که با کاهش ۲ درجه ای دمای محیط، می توان روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب درمصرف گاز صرفه جویی کرد. پس از این درخواست بسیاری ازمسئولان، فعالان اقتصادی و مدنی و اقشار مختلف جامعه با پیوستن به این پویش، حمایت خود را از آن اعلام کردند.
پویش «۲ درجه کمتر» به عنوان یک حرکت ملی، نشان دهنده اهمیت مشارکت عمومی در مدیریت
مصرف انرژی است. کاهش 2 درجه ای دمای وسایل گرمایشی، تأثیری مثبت در روزهای سرد امسال داشت و توانست تا حدود ۲۵ تا ۴۰ میلیون مترمکعب در روز از مصرف گاز خانگی و تجاری بکاهد. این صرفه جویی در مصرف گاز نه تنها به کاهش فشار بر شبکه توزیع کشور کمک کرد، بلکه به بهبود وضعیت تأمین انرژی و کاهش خطرهای ناشی از بحران های انرژی نیز منجر شد.
با توجه به شرایط افزایش برودت هوا و افزایش مصرف گاز، تداوم پویش «۲ درجه کمتر» می تواند به کاهش مصرف گاز کمک و از بحران های احتمالی جلوگیری کند، ضمن آنکه از منابع انرژی هم به طور بهینه استفاده شود. افزون بر این، تداوم پویش می تواند فرهنگ صرفه جویی در مصرف انرژی را در جامعه نهادینه کند و به مردم یادآور شود که حتی تغییرات کوچک مانند کاهش ۲ درجه ای تأثیرات بزرگ و مثبتی در مدیریت منابع ارزی خواهد داشت.
از سوی دیگر قطع گاز مشترکان پر مصرف و ویلاهای خالی از سکنه در شمال کشور از دیگر اقدام هایی بود که به منظور پایداری شبکه توزیع گاز در کشور صورت گرفت.
۹۴ ایستگاه تقویت فشار گاز در سراسر کشور وجود دارد که هم اکنون در اوج بهره برداری نزدیک به ۷۰ ایستگاه تقویت فشار گاز با ۳۴۸ توربوکمپرسور و واحد افزایش فشار در حال فعالیت هستند.
در نیمه نخست سال، تأسیسات تقویت فشار گاز آب پخش ۶، خورموج، دوراهان ۱۰ و پل کله ۱۰ به عنوان تأسیسات جدید به مجموعه شرکت انتقال گاز ایران اضافه شدند و در نیمه دوم سال بهره برداری از «تأسیسات تقویت فشار گاز شهید دهشیر» در برنامه توسعه ای شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت.
با توجه به ورود سامانه توده هوای سرد و ماندگار در دهه اول اسفند، با اقدام های انجام شده در ۱۰ منطقه عملیاتی انتقال گاز و استقرار تیم های عملیاتی، تعمیراتی و اضطراری در نقاط مختلف کشور، مجموعه انتقال گاز درآمادگی کامل برای عبور از سرما قرار گرفت.
یکی از کارهای بسیار ارزشمندی که امسال و برای نخستین بار در کشور انجام شد، رینگ کردن شبکه انتقال گاز شمال شرق کشور با شبکه سراسری از طریق خط لوله نهبندان _ سربیشه و استان سیستان و بلوچستان و احداث خط انتقال گاز تربت جام بود که پایداری گاز را در شرق و شمال شرق کشور به همراه داشت. با توجه به سرمای شدید امسال، برای تأمین گاز استان های آذربایجان شرقی و غربی، ایستگاه تقویت فشار گاز سراب که مدت های طولانی از مدار خارج شده بود و بخش هایی از تجهیزات آن جداسازی شده بود، به همت کارکنان متخصص منطقه فعال شد که این موضوع نقش مهمی در انتقال پایدار گاز در غرب کشور ایفا کرد.
ایجاد ظرفیت برای انتقال بیشتر گاز به غرب کشور اقدام دیگری بود که برای بهره مندی مردم ازنعمت گاز به اجرا درآمد. بر این اساس، پروژه خط لوله گاز اهواز - کوهدشت، با هدف ایجاد انعطاف عملیاتی و افزایش ظرفیت انتقال گاز در محور غرب و شمال غرب کشور اجرایی شد. این پروژه یکی از پروژه های مهم شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید که باید به موقع تکمیل شود تا به توازن انرژی کشور در سال آینده کمک کند. خط لوله گاز اهواز - کوهدشت، بخشی از خط لوله نهم سراسری گاز به شمار می آید که به موازات خط ششم سراسری گاز در حال احداث است. هدف از این پروژه، ایجاد انعطاف عملیاتی و افزایش ظرفیت انتقال گاز در محور غرب و شمال غرب کشور است.
خط لوله ۵۶ اینچ اهواز - کوهدشت در قالب چهار قطعه به طول ۴۰۰ کیلومتر در دست اجراست و فرزندان صنعت گاز در قطعه های اهواز - شوشتر، شوشتر - دزفول، دزفول - پل دختر و پل دختر - کوهدشت، در دو استان خوزستان و لرستان با تلاش و همت خود در حال اجرای یکی از پروژه های عظیم گازی کشور هستند تا این طرح با سرعت و کیفیت به سرانجام برسد و رینگ غرب و شمال غرب شبکه گاز ایران تکمیل شود.
با تکمیل این پروژه و ایجاد اتصال های متعدد بین خطوط لوله نهم و ششم سراسری محدودیت های انتقال گاز از نیمه جنوبی به شمال کشور برطرف می شود.
تزریق گاز به کیلومتر ۹۰ - ۱۲۰ خط لوله گاز ۴۲ اینچ میناب- سیریک اقدام دیگری بود که امسال در صنعت گاز از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به اجرا درآمد.
تزریق گاز از ابتدا تا کیلومتر ۹۰ خط لوله میناب - سیریک پیش از این در مرداد امسال انجام شده بود و هم اکنون کل مسیراین خط به طول ۱۲۰کیلومترگازدار و آماده بهره برداری شده است.
گازرسانی به شهرها، روستاها و صنایع شهرهای میناب، سیریک، منطقه صنعتی گروک و نیروگاه برق کوهستک، از دستاوردهای ارزشمند اجرای خط لوله گاز میناب - سیریک به شمار می آید. خط لوله انتقال گاز سیریک - کوه مبارک نیز به طول ۸۰ کیلومتر در امتداد همین پروژه در حال احداث است که پیش بینی می شود، سال آینده تزریق گاز و بهره برداری شود.
بهره برداری ۳ هزار و ۹۸۴ پروژه گازرسانی و توسعه ای در بهمن امسال اقدام دیگری بود که سال جاری شاهد به وقوع پیوستن آن بودیم. توسعه گازرسانی به شهرها، روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته، از اولویت های اصلی این پروژه هاست تا با رویکرد عدالت اجتماعی، همه مردم از مزایای گاز طبیعی بهره مند شوند. از مجموع پروژه های اجرا شده، ۸۰۰ روستا، پنج شهر و ۲ هزار و ۶۳۶ واحد صنعتی و یک خط لوله انتقال گاز به بهره برداری می رسند که برای این پروژه ها، بیش از ۷۵ هزار میلیارد ریال هزینه شده است. همچنین عملیات اجرایی گازرسانی به ۲۴ روستا، ۵۱۹ واحد صنعتی و یک خط لوله انتقال گاز با هزینه ای بالغ بر ۶ هزار میلیارد ریال در بهمن ماه سال 1403 آغاز شد. افزون بر پروژه های گازرسانی شهری و روستایی، شاهد بهره برداری از پروژه های زیرساختی از جمله ایستگاه تقویت فشار گاز شهید اخلاقی، ارتقای تجهیزات اندازه گیری ایستگاه گاز صادراتی بازرگان، مرکز بهره برداری ارسنجان، اسکله تأسیسات صادرات میعانات گازی بندر سیراف و خط لوله انتقال گاز رشت- چلوند (قطعه دوم) و جویم - بنارویه در استان فارس به طول ۱۰۴ کیلومتر بودیم. همچنین در این سال شاهد بهره برداری یک مرکز داده پیشرفته بودیم، این مرکز داده بر اساس دو استاندارد مهم حوزه دیتاسنتر با کار کارشناسی و مدیریتی در مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات و بهره گیری از تجربه و توانمندی متخصصان داخلی، اجرا شده که یک زیرساخت مطمئن و امن و با دسترس پذیری بالا مبتنی بر استانداردهای روزآمد است و قابلیت سرویس دهی به نیازمندی های سخت افزاری مربوط به سازمان را تا آینده نسبتا طولانی دارد.
صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی در سال 1403 ، تحولات مهمی را پشت سر گذاشت
مشعل| 1403؛ سالی پر از تحولات و رویدادهای مهم و اثرگذار برای کشور و صنعت نفت ایران را ثبت کرد؛ سالی که در آن کشورمان با اتفاقاتی تلخ و شیرین همچون سقوط بالگرد حامل سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان و همراهانش و در ادامه، برگزاری انتخابات زودهنگام برای انتخاب رئیس جمهور چهاردهم مواجه شد. در این بین، صنعت نفت و زیرمجموعه های آن از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز با وجود محدودیت ها و تحریم های همه جانبه، مسیر پیشرفت و اجرای برنامه های خود را بدون وقفه و هدفمند پیش برد و افزون بر عمل به تعهداتش در تامین انواع سوخت، بسیاری از پروژه های خود را به سرمنزل مقصود رساند که بی تردید، این مهم، مرهون تلاش و همت کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است. گزارش پیش رو، نیم نگاهی دارد به دریای تلاش این بخش از صنعت نفت در سال 1403.
آخرین روزهای اسفند، در گاه شمار امسال ورق می خورد تا با همه فراز و نشیب هایی که از سر گذرانده، به پایان سال 1403 برسد که در این گاه شمار، صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز رخدادهای متعددی را ثبت کرده است. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، یکی از مجموعه های مهم صنعت نفت است که عملکرد و بخشی از محصولاتش به طور مستقیم با اقشار مختلفی از مردم سروکار دارد. به همین دلیل هرگونه تغییر در روند کاری آن می تواند تاثیرات مهمی را در جامعه ایجاد کند. با این رویکرد بوده که با وجود رخدادهای مختلف سیاسی و اقتصادی در کشور و جهان، اجازه داده نشد خللی در زنجیره تولید و توزیع فراورده های نفتی به وجود آید.
موضوع تامین انواع سوخت با محوریت بنزین از ابتدای سال در کنار اجرای پروژه های توسعه ای در دستور کار بود؛ اما با شروع فعالیت دولت چهاردهم، در حوزه پالایش و پخش اقدام هایی متنوع در بخش های توسعه ای و تامین نیاز کنونی پالایشگاه ها و شبکه صورت گرفت.
بر این اساس، دولت چهاردهم از شروع فعالیت رسمی در مردادماه، نسبت به ابتدای سال 1403 روزانه به طور میانگین یک میلیون و 829 هزار بشکه نفت خام ، 466 هزار بشکه میعانات گازی و در مجموع روزانه 2295 هزار بشکه مجموع خوراک پالایش شده را تحویل داده است. همچنین در همین مدت به طور میانگین 11.5 میلیون لیتر در روز گاز مایع، روزانه 116.9 میلیون لیتر بنزین موتور، 6.8 میلیون لیتر در روز نفت سفید، روزانه111.2 میلیون لیتر نفت گاز و همچنین 64.9 میلیون لیتر در روز نفت کوره تحویل شده است.
بنزین موتور(پالایشگاهی) شامل بنزین معمولی و یوروسوپر است که در دولت چهاردهم روزانه به طور میانگین 104.9 میلیون لیتر پالایش شده و مجموع نفت گاز (نفت گاز معمولی، نفت گاز یورو)تولیدی پالایشگاه ها نیز در این بازه زمانی 111.2 میلیون لیتر در روز بوده است. در مورد تحویل خوراک به نیروگاه ها در همین مدت هم باید گفت که تحویل نفت گاز به نیروگاه ها مطابق برنامه ابلاغی در سال 1403 و بالاتر از آن هم بوده است، به نحوی که آذر امسال 124 میلیون لیتر در روز(11درصد بالاتر از برنامه) نفت گاز تولید و بیش از 50 میلیون لیتر در روز هم به نیروگاه ها تحویل شده که 102 درصد بالاتر از برنامه تعهد شده بوده و این روند تا پایان سال ادامه داشته است.
از آنجا که عملکرد وزارت نفت در حوزه پالایش و پخش با تامین سوخت برای بخش خانگی، صنعتی و نیروگاهی تعریف می شود، بررسی این عملکرد خالی از لطف نیست. بر این اساس از ابتدای امسال تا پایان دی ماه، تولید نفت خام و فراورده های نفتی افزایش داشته و به طور مشخص شاهد افزایش 60 هزار بشکه ای تولید روزانه نفت خام،افزایش روزانه 11 میلیون لیتری بنزین و افزایش 12 میلیون لیتری روزانه نفت گاز بوده ایم.
در سال 1403، علاوه بر تکمیل و توسعه خطوط انتقال، پروژه هایی در حوزه ساخت داخل تجهیزات و فناوری های جدید، افزایش جایگاه های سی ان جی و بهبود کیفیت بنزین و سایر فراورده های نفتی نیز اجرا شده است. ظرفیت انتقال فراورده های نفتی کشور از طریق خطوط لوله به بیش از ۲۰۰ میلیارد لیتر نفت خام و انواع فراورده های نفتی رسیده که مطابق با برنامه ریزی های انجام شده تا پایان سال 1403 و بهار 1404 با افتتاح پروژه های جدید، یکهزار کیلومتر دیگر به خطوط انتقال فراورده های نفتی اضافه خواهد شد و دستاورد قابل توجهی در حوزه سوخت رسانی ایمن، پایدار و بی وقفه نفت و فراورده به ثمر خواهد نشست.
در سال 1403 و در حوزه تکمیل خطوط انتقال فراورده، فاز اول طرح احداث خط لوله 26اینچ بندرعباس – سیرجان – رفسنجان به طول 461 کیلومتر اجرا شد. ظرفیت انتقال فراورده این خط لوله،300 هزار بشکه در روز است و 160 میلیون یورو و 5370 میلیارد ریال برای اجرای آن هزینه شده است. یکی دیگر از خطوط انتقال اجرا و به بهره برداری رسیده در سال 1403 فاز اول طرح احداث خط لوله 30- 32 اینچ سبزآب- شازند به طول 340 کیلومتر است. ظرفیت انتقال فراورده این خط 450 هزار بشکه در روز نفت خام ترش است که برای اجرای آن 64.2 میلیون یورو و 5649 میلیارد ریال هزینه شده است. خط لوله 14 اینچ تبریز – خوی – ارومیه(خط اصلی) به طول 222 کیلومتر بوده و این پروژه که 9600 میلیارد ریال اعتبار برای آن هزینه شده، ظرفیت انتقال 65 هزار بشکه فراورده در روز را دارد.
یکی دیگر از پروژه های مهم اجرا شده در سالی که گذشت (1403)، اجرای طرح كهاب در یکهزار جایگاه توزیع سوخت بوده است. مصوبه مربوط به اجرای طرح محیط زیستی و صرفه جویی کننده کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) مربوط به حداقل یک دهه قبل بوده و قرار بود تا سال 1401 همه جایگاه های بنزین، انبارهای نفت و نفتکش های حامل سوخت برای نصب تجهیزات و بهره برداری از طرح کهاب آماده باشند که این روند عملیاتی نشد.
حالا و تا پایان سال ۱۴۰۳ با توجه به تاکیدی که شرکت پالایش و پخش بر اجرای این طرح داشت، در بیش از یکهزار جایگاه توزیع سوخت این طرح اجرا شد.
پروژه دیگری که در سال 1403 دنبال شد، پروژه اتصال نیروگاه های واجد شرایط به خطوط انتقال بود. این پروژه به طول 10.5 کیلومتر (اتصال 4 نیروگاه) با اعتبار 17.8 میلیون یورو اجرا شد که با اجرای آن، بخش قابل توجهی از نگرانی نیروگاه ها به تامین سوخت برطرف شد.
12 جایگاه سی ان جی جدید در استان های كرمان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان و لرستان به بهره برداری رسید و تلاش می شود سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور هر روز بیشتر از قبل شود.
در سال 1403 برخی دیگر از اقدام های زیرساختی و پروژه های اثرگذار بر شبکه تولید و توزیع فراورده های نفتی انجام شده است. یکی از این اقدام ها برنامه منظم و بدون توقف توزیع بیش از ۳۰۰ میلیون لیتر فراورده نفتی در روز و تأمین سوخت نیروگاهی بوده که در مقایسه با سال 1402 بیش از ۴۳ درصد رشد داشته است. در کنار این موارد، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال 1403 با افزایش یکهزار و ۵۰۰ مخزن دار به ناوگان ریلی انتقال فراورده و ۲ هزار و ۲۰۰ دستگاه نفتکش جاده پیما، شبکه توزیع سوخت مایع کشور را تجهیز و نوسازی کرده است.
توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان (فاز دوم)
شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران هم در سالی که گذشت، به عنوان بازوهای اجرایی این مجموعه عملکرد خوبی در عمل به تعهداتشان داشته اند. اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان (فاز دوم) و طرح بهبود فرایند و بهینه سازی واحد RHU پالایشگاه اصفهان و شروع پروژه های توسعه ای برای متنوع سازی سبد سوخت از جمله این اقدام ها بوده اند.
1404؛ پروژه های جدید افتتاح می شوند
مشعل| صنعت پتروشیمی ایران در سال 1403 با تحولات زیادی مواجه بود؛ تغییر و تحولات داخلی و خارجی که هر کدام اثراتی کوتاه و بلند مدت بر اقتصاد ایران و صنعت پتروشیمی داشتند. از شهادت رئیس جمهور دولت سیزدهم و شروع به کار دولت چهاردهم و تغییراتی که در سطح مدیریت مجموعه های پتروشیمی ایجاد کرد تا نوسانات قیمت ارز؛ البته این تحولات داخلی بود. بازگشت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در میان تحولات خارجی نیز سهمی قابل توجه در این رخدادها داشت. صنعت پتروشیمی اما در میانه این رویدادهای کوچک و بزرگ، روند تولید، توسعه و تامین نیاز داخلی و حضور در بازارهای جهانی را حفظ کرد.
امروزه ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در کشور، به بیش از 96 میلیون لیتر و تولید نیز به بیش از 74 میلیون تن رسیده است. هم اکنون بیش از 72 مجتمع پتروشیمی در این صنعت پیشرو فعال هستند و حدود30 پروژه جدید دیگری نیز در دستور کار قرار دارد، به طوری که با این برنامه ریزی، ظرفیت تولید این صنعت تا پایان سال 1404 به بیش از130 میلیون تن خواهد رسید.
تولید و توسعه شرکت های پتروشیمی در نیمه اول و دوم سال 1403 که در دوره 2 دولت انجام شد، تفاوت چندانی نداشت و روند همیشگی خود را طی کرد. میزان تولید محصولات پتروشیمی از 57 میلیون تن در 9 ماه سال 1402 با 3.5 درصد رشد به 59 میلیون تن در9 ماه (1403) افزایش یافت. همچنین صادرات محصولات پتروشیمی از 22.4 میلیون تن در 9 ماه سال 1402 با 6.7 درصد رشد به 23.9 میلیون تن در 9 ماه 1403 رسید.
در سالی که گذشت، برخی پروژه ها تعیین تکلیف شدند و شاهد شروع به کار و راه اندازی برخی دیگر از طرح ها در صنعت پتروشیمی بودیم. از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم تاکنون، پروژه هایی اجرایی و به بهره برداری رسیده اند. «تکمیل طرح های زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی به منظور ارتقای تاب آوری زنجیره ارزش این صنعت در پایین دست» و «رونمایی از سند هوش مصنوعی در صنعت پتروشیمی» از جمله پروژه های پیگیری شده در این مدت بوده اند. در این سند، کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت پتروشیمی طی ۱۴ محور اصلی، شناسایی و بیش از ۳۰ پروژه نیز در نسخه اولیه آن پیش بینی شده است.
پروژه هایی همچون تولید اتیلن اکساید مارون، ایزوپروپیل الکل پتروشیمی آرمان سپاهان، پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام و متانول آپادانا خلیج فارس،ABS پاد جم، فاز دوم پتروشیمی هنگام، صدف عسلویه، هایکو پتروشیمی کارون و پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه، پروژه هایی هستند که در مراحل پایانی عملیات اجرایی قرار دارند و آن طورکه پیداست، بهره برداری رسمی از آنها با حضور رئیس جمهور و مدیران ارشد، سهم سال 1404 خواهد بود.
یکی از موضوع های در دست پیگیری صنعت پتروشیمی طی سال 1403 ، قراردادهای بالادستی با شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران بود. تعدادی از هلدینگ های بزرگ پتروشیمی از 2 سال قبل، تفاهم نامه هایی را برای تامین خوراک و خاموشی مشعل های میادین نفت و گاز امضا کردند؛ اما هنوز به مرحله قرارداد نرسیده اند. تفاهم اولیه با هلدینگ های پتروشیمی به منظور اجرای یک طرح پالایشی 150 هزار بشکه ای با هدف تأمین خوراک مایع شرکت های پتروشیمی وابسته به میدان پارس جنوبی، یکی از این موارد است که در سال 1403 امضا شد و پتروشیمی ها در انتظار رسیدن این طرح به مرحله اجرا هستند.
موضوع جمع آوری گازهای مشعل در منطقه غرب کارون، از 2 سال گذشته با مشارکت چند شرکت پتروشیمی شروع شده و درحال حاضر پروژه خاموش کردن گازهای مشعل با 25 طرح و با حضور 19پیمانکار در چهار استان کشور در دست اجراست که تقریبا 71 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. در سال 1403 حدود 9 پروژه به ظرفیت 180 میلیون فوت مکعب و به ارزش حدود 400 میلیون دلار از مجموع 25 پروژه خاموشی مشعل و پروژه های مرتبط، اجرا شده و به بهره برداری رسید. بخشی از این پروژه های مهم که به شرکت پالایشگاه بید بلند خلیج فارس سپرده شده، بهمن امسال در 2 منطقه گچساران و رگ سفید به بهره برداری رسید و در نتیجه اجرای مجموعه ای از پروژه های مرتبط با هم، 14 مشعل با ظرفیت روزانه 150 میلیون فوت مکعب، پس از چند دهه سوختن، خاموش شد.
صنعت پتروشیمی از سال ها پیش تاکنون، در میانه تحریم های همه جانبه و مستقیم، سهم قابل توجهی در تامین ارز کشور داشته است. این درآمد ارزی در سال 1403 با وجود محدودیت ها و تحولات، رشد داشته و بر اساس آمار رسمی اعلام شده از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، میزان کل فروش خالص محصولات پتروشیمی از 31.7 میلیون تن در 9 ماه سال 1402 با 4.7 درصد رشد به 33.2 میلیون تن در 9 ماه سال 1403 افزایش یافته، همچنین میزان فروش ارز در سامانه نیما از 7.52 میلیارد دلار در 9 ماه سال 1402 به 7.65 میلیارد دلار در9 ماه سال 1403رسیده است.
حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران چندی قبل اعلام کرد که مقدار کل صادرات صنعت پتروشیمی در ۱۱ ماه سال 1403 حدود ۱۲ میلیارد دلار بوده است.
وی افزود: ۹ میلیارد و ۱۴۰ میلیون دلار از این عدد به چرخه اقتصادی کشور بازگردانده شده و برآورد ما این است که در اسفند امسال نیز حدود ۸۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار درآمد ارزی صنعت پتروشیمی کشور باشد و مقدار کل صادرات صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳ به مرز ۱۳ میلیارد دلار برسد.
یکی از روندهای مثبت و رو به رشد صنعت پتروشیمی از گذشته تا کنون، همکاری با مجموعه های دانش بنیان و فناور و حرکت در مسیر دستیابی به انواع دانش فنی و به روزرسانی در حوزه های مختلف بوده که یکی از این زمینه های موفق در حوزه فناوری، تولید و تجاری سازی انواع کاتالیست پرکاربرد صنعت پتروشیمی است. در سالی که گذشت ( 1403) روند فروش داخلی و صادرات انواع کاتالیست در صنعت پتروشیمی شتاب گرفت.
بنابر اعلام حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، سالانه ۲ میلیارد دلار کالای پتروشیمی از سوی سازندگان داخلی تامین می شود که بخش قابل توجهی از این عدد را انواع کاتالیست تشکیل می دهند. وی تصریح کرد: با توجه به اقدام هایی که طی سا ل های گذشته تاکنون انجام شده، پیش بینی می شود تا یک سال آینده به مرحله خودکفایی در تولید کاتالیست های پرکاربرد پتروشیمی برسیم و بخش بیشتری از کاتالیست های ساخت داخل، در نوبت صادرات به کشورهای همسایه و مشتریان خارجی دیگر مانند روسیه قرار بگیرد.
اثرگذاری که پتروشیمی ها طی سال های اخیر در حوزه مسئولیت اجتماعی و حفاظت از محیط زیست داشته اند، همچنان ادامه دارد و در سال 1403 هم این اثرگذاری و اقدام ها برای پایداری بیشتر در مناطق عملیاتی، بخصوص عسلویه و ماهشهر ادامه داشته است. در سفر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور به استان خوزستان و سفر سخنگوی دولت به استان بوشهر، موضوع رسیدگی به نیازی های مردم بومی منطقه و ایجاد زیرساخت و امکانات بیشتر مورد تاکید قرار گرفت. موضوع قابل توجه در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت های پتروشیمی این است که این مساله، به یکی از اصلی ترین حوزه های عملکردی این مجموعه تبدیل شده است. در سالی که گذشت، شرکت های مختلف پتروشیمی در ایجاد زیرساخت های شهری، ساخت مدرسه و کمک هزینه های تحصیلی، مشارکت داشته و حتی پیشرو بوده اند.
آسودگی خاطری که با آمادگی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در تامین پایدار سوخت رقم می خورد
مهناز محمدی: هر ساله با آغاز فصل بهار و سفرهای نوروزی، شاهد افزایش مصرف بنزین در کشور هستیم که این موضوع از سوی کارکنان و تلاشگران شرکت های پخش فراورده های نفتی در مناطق مختلف کشور مدیریت می شود. در این میان برخی مناطق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی که وظیفه تامین سوخت شهرهایی که مسافران زیادی در آن رفت وآمد دارند، فعالیت دوچندانی را در این روزها تجربه می کنند. مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در مناطق خراسان رضوی، چالوس، اصفهان، ساری، کردستان، گیلان ،اهواز و فارس از آمادگی شرکت های پخش برای سوخت رسانی در نوروز خبرداده و به استقبال نوروزی رفته اند که با ماه مبارک رمضان همراه شده است.
استان اصفهان به دلیل قرارگیری در مرکز ایران باسابقه طولانی تاریخ و تمدن، سالانه مسافران زیادی را به خود جذب می کند که در نوروز این موضوع به بالاترین حد می رسد. نوروز سال گذشته طبق اعلام مسئولان بیش از 4 میلیون مسافر وارد این استان شدند که این موضوع نشان از حجم تردد مسافران به این استان کشور دارد. با توجه به ورود این حجم از مسافر به استان اصفهان، تامین سوخت مورد نیاز مسافران اقدامی است که بدون شک، بدون وقفه و با اطمینان خاطر صورت می گیرد .
به گفته فضل الله اکبری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان، همه جایگاه های عرضه سوخت این استان فعال هستند و اقدام های مورد نظر به منظور توزیع مناسب و بدون وقفه سوخت در آنها صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه منطقه اصفهان یکی از راهبردی ترین مناطق کشور و یک منطقه بزرگ عملیاتی است که در شاهراه حیاتی کشور قرار گرفته است، افزود: 29 شهرستان تحت پوشش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان قرار دارد، ضمن آنکه 374 جایگاه عرضه سوخت فعال و 164 جایگاه عرضه سی ان جی نیز در این منطقه در زمینه سوخت رسانی فعالیت می کنند.
اکبری با بیان اینکه با وجود مجتمع های رفاهی بین راهی خوبی که در این منطقه فعال است، مسافران زیادی در این منطقه تردد می کنند، گفت: کارگروه سفرهای استانی به دستور استاندار اصفهان تشکیل شده و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان نیز، یکی از اعضای اصلی این کارگروه است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان تاکید کرد: در شرایط بسیار خوب و ایده آلی هستیم و همه جایگاه های منطقه فعال است.
وی توضیح داد: پیش بینی کردیم نوروز امسال میانگین 10 تا 15 درصد مصرف بنزین افزایش یابد، حال آنکه در روزهای خاص این رقم تا 30 درصد هم افزایش خواهد یافت که در هر صورت از نظر تامین و توزیع سوخت مشکلی نداریم.
اکبری با بیان اینکه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان شامل 13 ناحیه می شود، اضافه کرد: در پایانه انبار نفت شهید منتظری این منطقه، به عنوان بزرگ ترین، مجهزترین و مکانیزه ترین پایانه نفتی کشور روزانه 40 تا 50 میلیون لیتر انواع فراورده بارگیری می شود که 35 میلیون لیتر آن در داخل استان توزیع می شود. این مقادیر 13 میلیون لیتر نفت گاز، 9 میلیون لیتر بنزین، 8 تا 9 میلیون لیتر نفت کوره و یک تا 2 میلیون لیتر نفت سفید را دربر می گیرد، ضمن آنکه روزانه 1 میلیون و 300 هزارمترمکعب سی ان جی در این استان توزیع می شود.
به گفته مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان، در انبار نفت شهید منتظری روزانه 1500 تا 2 هزار دستگاه نفتکش جاده پیما بارگیری می شود که بخشی از آنها در استان و بخشی دیگر نیز در خارج استان توزیع فراورده های نفتی از جمله بنزین را انجام می دهند.
اکبری افزود: اصفهان از نظر جمعیتی، سومین استان کشور، از نظر مصرف بنزین، دومین استان و از نظر مصرف نفت گاز نیز نخستین استان کشور است .
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان یادآور شد: بنزین و نفت گاز توزیعی در این استان یورو4 است که در پالایشگاه اصفهان تولید می شود؛ به همین دلیل مردم ترجیح می دهند از جایگاه های سوخت اصفهان سوخت گیری کنند.
وی توضیح داد: به دلیل اینکه سوخت باکیفیتی در جایگاه های این منطقه وجود دارد، تمام تلاش کارکنان در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان این است که خدمات دهی خوبی به مسافران در این منطقه صورت گیرد.
اکبری گفت: بزرگ ترین ناوگان نفتکش جاده پیما با 2 هزار و 470 دستگاه ن در اختیار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان است .
وی افزود: وجود نیروی انسانی بسیار خوب و متخصص در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان، زیرساخت های خوب از جمله انبار نفت شهید منتظری، وجود ناوگان قوی و پالایشگاه اصفهان که محصولات یورو4 و 5 تولید می کند، همچنین ارتباط و تعامل خوب با انجمن صنفی جایگاهداران استان، سبب شده است سوخت رسانی در منطقه اصفهان به خوبی انجام شود.
مشهد شهر نور و روشنایی، کلانشهری که همواره یکی از جاذبه های گردشگری ایران به شمار می آید و هر ساله در مناسبت های مختلف به ویژه نوروز به دلیل وجود بارگاه مقدس امام رضا(ع) مسافران زیادی را به خود می طلبد.
بی شک، مشهد یکی از شهرهای بزرگ است که مصرف سوخت در آن حرف اول را می زند و تامین سوخت مورد نیاز آن در بخش های مختلف از جمله نیروگاه ها به عهده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی است.
کارکنان این شرکت افزون بر تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها در تامین سوخت خودروهای سواری و سوخت هواپیماهای ورودی به این شهر نقشی فعال دارند و در عرضه بدون وقفه سوخت بسیار کوشا عمل می کنند.
بنا بر اعلام علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی، اقدام ها در جهت عرضه مطلوب سوخت در این منطقه در حال انجام است و با توجه به ذخیره سازی های مناسبی که پیش تر انجام شده است، مشکلی در تامین سوخت وجود ندارد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی با اشاره به وجود 5 نیروگاه در این استان گفت: از ابتدای امسال تا پایان بهمن ماه سال جاری، 5 میلیارد و 500 میلیون لیتر سوخت مایع در سطح منطقه توزیع شده که یک میلیارد و 850 میلیون لیتر سهم نیروگاه ها بوده است. وی با بیان اینکه ارسال سوخت نیروگاهی در این منطقه نسبت به مدت مشابه سال قبل آن رشد 25 درصدی را نشان می دهد، افزود: آرام آرام با کمتر شدن برودت هوا از ارسال سوخت نیروگاهی فارغ می شویم و به تامین سوخت نوروزی ورود می کنیم .
اصغری گفت: در سال جاری با توجه به اینکه مصرف بیشتر بوده است، مشکلی در تامین سوخت نیروگاه ها به وجود نیامد و اقدام ها به نحو مطلوب صورت گرفت، ضمن آنکه در این شرکت از هیچ کوششی برای تامین سوخت نیروگاه ها دریغ نکردیم.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی با اشاره به همزمانی ماه مبارک و نوروز افزود: زائران عزیز در این ایام بسیار علاقه دارند در شهر مقدس مشهد باشند؛ بنابراین رشد زائر را در این شهر خواهیم داشت.
اصغری گفت: 305 جایگاه عرضه سوخت در منطقه فعال است که بنا بر بازدیدهای اختصاصی که از ابتدای اسفندماه از آنها داشته ایم، تعمیر تلمبه ها، نظافت نمازخانه ها و سرویس های بهداشتی در دستور کار قرار گرفته است؛ این بازدیدها تا 15 فروردین ماه ادامه خواهد داشت.
وی افزود: در نوروز تکریم مراجعان به جایگاه ها را خواهیم داشت و پیش بینی می شود اوج مسافرت های نوروزی در بازه زمانی 10 اسفند تا 15 فروردین ماه باشد.
اصغری با بیان اینکه در نوروز تامین سوخت فرودگاه شهید هاشمی نژاد نیز افزایش خواهد یافت، تصریح کرد: این فرودگاه پس از فرودگاه مهرآباد، دومین فرودگاه بزرگ کشور است و در نوروز پیش رو پیش بینی می شود تعداد پروازها در آن به 150سورتی افزایش یابد و متناسب آن سوخت رسانی به روزانه یک میلیون لیتر افزایش خواهد یافت.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی افزود: سال گذشته روزانه 6 میلیون و 200 هزار لیتر سوخت در جایگاه ها عرضه شد که در برخی روزهای خاص این رقم به 10 میلیون لیتر هم افزایش یافت. امسال پیش بینی می شود این رقم به روزانه 8 میلیون لیتر برسد و انتظار می رود در برخی روزها به بیشتر از این مقدار نیز افزایش یابد.
اصغری افزود: امسال با توجه به بحث ناترازی سال ویژه ای بود که تمام تلاش ها برمبنای رفع این موضوع صورت گرفت. همکاران در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی سنگ تمام گذاشتند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی تاکید کرد: مشهد دورترین مرکز استان از مبادی تامین سوخت در کشور است که این موضوع اهمیت تامین پایدار سوخت را در این شهر دوچندان می کند.
وی با بیان اینکه 85 جایگاه عرضه سوخت در شهر مشهد فعال است، افزود: با توجه به وجود آمادگی، 3 جایگاه عرضه سوخت در ایام نوروز در مشهد به بهره برداری خواهد رسید.
اصغری اضافه کرد: 5 جایگاه سوخت رسان سیار نیز در این شهر پیش بینی شده است که مواقع لازم در مبادی ورودی شهر سوخت رسانی انجام شود، ضمن اینکه 2 جایگاه سیار هم در این منطقه وجود دارد که در شرایط بحرانی سوخت رسانی را انجام می دهند.
وی افزود: یک هزار دستگاه جاده پیما در این منطقه فعال است که سوخت نیروگاه ها و بخش های مختلف را با طی طریق هزار کیلومتری تامین می کنند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی افزود: هم اکنون در سطح شهر مشهد تمام جایگاه ها فعال هستند وهمه همکاران منطقه در تلاش هستند که هیچ جایگاهی تعطیل نشود.
وی به مسافران نوروزی توصیه کرد: با اینکه جایگاه داران، کارت هایی را در اختیار دارند، اما توصیه می شود مسافران حتما کارت سوخت شخصی خود را همراه داشته باشند.
اصغری تاکید کرد: اگرچه به سمت تامین سوخت مسافران نوروز پیش می رویم و برودت هوا کاسته می شود، اما همچنان آماده هستیم سوخت نیروگاه ها را بدون وقفه تامین کنیم.
گیلان سرزمین سرسبز شمال غربی رشته کوه البرز و بخش غربی کرانه های جنوبی دریای خزر، هر ساله در ایام مختلف به دلیل پوشش گیاهی غنی و جنگل های هیرکانی پذیرای مسافرانی است که خود را به طبیعت آن می سپارند و راهی شهرهای سرسبز این استان می شوند. این منطقه به دلیل وجود جاذبه های بصری و تنوع غذایی، رکورددار جذب مسافر در ایام مختلف سال، به ویژه نوروز است. بی شک تامین سوخت مورد نیاز مسافران نوروزی استان گیلان، اقدام مهمی است که با تلاش های اثربخش کارکنان در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان فراهم می شود. به گفته مجتبی شکوری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان، با ذخیره سازی مناسب سوخت، در تمام جایگاه های عرضه، نواحی مختلف این منطقه، آماده پذیرش مسافران از نقاط دورافتاده کشور است.
شکوری گفت: 134 باب جایگاه عرضه سوخت و 100جایگاه عرضه سی ان جی در این منطقه فعال است که از تعداد، جایگاه های سی ان جی، 61 باب تک منظوره و 39 باب دومنظوره هستند.
وی با بیان اینکه منطقه گیلان دارای 9 ناحیه است که شهرستان های این منطقه را دربر می گیرد، گفت: از اواسط اسفندماه، برنامه گل گشت نوروزی را در استان شروع و بخش های مربوط به نصب تابلوها، سرویس های بهداشتی و نمازخانه ها را از نظر فنی و نظافت بررسی کرده ایم.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان افزود: جلسات مختلفی را با شرکت های حمل ونقل برگزار و برنامه ریزی کردیم که کشیک های شبانه برای ارسال شبانه سوخت به جایگاه ها صورت گیرد .
وی به اقدام های صورت گرفته برای تامین سوخت مورد نیاز مسافران در جایگاه های این منطقه اشاره و تصریح کرد: ذخیره سازی سوخت به میزان لازم در این منطقه صورت گرفته و افزون بر این کارت های سوخت برای جایگاه ها و تخصیص گاز مایع به خانوارها پیش بینی شده است. جدول برنامه ریزی کشیک مدیران مناطق و انبار نفت شهید بهمن مقدم رشت هم در ایام نوروز تهیه و تنظیم شده است.
به گفته شکوری، جلسات مختلفی با انجمن صنفی جایگاه داران و روسای نواحی برگزار و هماهنگی های لازم در این زمینه انجام شده است .
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان افزود: تابستان امسال تا 7 میلیون لیتر فراورده به جایگاه های منطقه سوخت ارسال شد و پیش بینی می شود روزانه به صورت میانگین 6 میلیون لیتر فراورده در ایام نوروز سال 1404 مصرف شود.
یکی از مناطق مسافرپذیر کشور شهر چالوس است که هرساله به ویژه در نوروز مسافران زیادی به این شهر و شهرهای همجوار آن می روند. تامین سوخت این مسافران اقدامی است که از سوی کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس بدون دغدغه و پایدار صورت می گیرد . مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس با بیان اینکه در نوروز مردم بی هیچ دغدغه ای می توانند در این منطقه اقدام به سوخت گیری کنند، افزود: با تمهیدات اندیشیده شده و بازرسی های لازم، ضریب سوخت رسانی به خودروها در منطقه چالوس افزایش یافته است .
تورج امانی با بیان اینکه در حوزه غرب استان مازندران محدوده شهرهای محمودآباد تا رامسر بیشترین مصرف صورت می گیرد، افزود: از لحاظ ذخیره سازی و تامین فراورده، جایگاه های این منطقه در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
وی با بیان اینکه کلیه جایگاه های این منطقه استاندارد شده اند. اضافه کرد: در قالب تسهیلات سفر نوروزی برنامه ریزی های لازم انجام شده و ذخیره سازی به حد مطلوب رسیده است. 60 جایگاه فعال در منطقه وجود دارد که از هفته دوم اسفندماه مجدد پایش ها روی این جایگاه ها انجام شده است تا خدمات رسانی مطلوب به صورت کمی و کیفی به مسافران صورت گیرد .
امانی با اشاره به وجود 1150 نازل بنزین در این منطقه گفت: نازل های موجود در این منطقه به صورت دوره ای از نظر کمی و کیفی کنترل می شود، از تعداد جایگاه های فعال در این منطقه در 40 جایگاه سوخت CNG نیز عرضه می شود و 250 نازل CNGدر منطقه وجود دارد که استاندارد هستند.
وی افزود: جاده چالوس یک کریدور و محور مهم در حوزه سفر است که خیلی اهمیت دارد. سال گذشته 100درصد حجم بنزین در جایگاه های موجود در این جاده افزایش یافت .
امانی با بیان اینکه نقطه پایدار و ضریب سوخت رسانی به خودروها در منطقه چالوس افزایش یافته است، افزود : شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس علاوه بر محدوده فعلی به شرق استان گیلان و شهر لاهیجان نیز سوخت رسانی می کند .
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس با بیان اینکه مردم در صورت برخورد با مشکل در جایگاه های عرضه سوخت این منطقه، ضمن تماس با سامانه 09627 با حضور در دفتر منطقه می توانند مشکل را بیان کنند، افزود: گشت های لازم از روسای واحدهای مختلف از جایگاه ها صورت گرفته است و مردم با اطمینان خاطر می توانند برای سوخت گیری در جایگاه های منطقه اقدام کنند .
وی یادآور شد: با توجه به اقدام ابتکاری که به صورت پایلوت در این منطقه، میان مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران صورت گرفته است، امام جماعت حاضر در منطقه را از هفته دوم اسفند به جایگاه ها اعزام کرده ایم تا هفته ای 2 روز در نمازخانه جایگاه ها نماز را به صورت جماعت برگزار کند.
به گفته وی، سال گذشته این اقدام با استقبال بسیار زیاد مردم رو به رو و این موضوع سبب شد در سال جاری نیز این حرکت ادامه یابد.
امانی افزود: غرب مازندران به لحاظ تردد بسیار زیاد مسافران همواره ویترین وزارت نفت است و همکاران در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس بدون وقفه برای سوخت رسانی ایمن و پایدار به مسافرانی که در این منطقه تردد می کنند، در تلاش هستند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس با بیان اینکه مردم را همواره به مدیریت مصرف سوخت تشویق می کنیم، گفت: روزانه تا 4 میلیون لیتر سوخت رسانی از جایگاه های این منطقه صورت می گیرد.
طبیعت بکر و زیبای دامنه رشته کوه زاگرس هر ساله پذیرای مسافرانی است که دل به کوه و کمر می زنند و یاد ایام را در این منطقه خوش می دارند.
سنندج و شهرهای اطراف آن که جاذبه های گردشگری زیادی دارند، برای مسافران مقصد دلپذیری است که با توجه به خونگرمی و بی آلایشی ساکنان آن، میزبان تعداد زیادی از مسافران نوروزی است تا خاطرات خوشی را در ذهن آنان رقم زند. به گفته جهانبخش نوکانی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان، با تشکیل ستاد نوروزی در این شرکت، جایگاه های عرضه سوخت این منطقه به استقبال مسافران نوروزی می روند.
نوکانی درباره آمادگی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان در نوروز با اعلام اینکه ستاد سفرهای نوروزی در این منطقه تشکیل شده است، افزود: تیم های بازرسی به جایگاه های عرضه سوخت جهت کنترل کیفی و کمی این جایگاه ها اعزام شده اند، ضمن اینکه با روسای شرکت های حمل ونقل فراورده های نفتی به منظور بازدید روسای نواحی 9 گانه منطقه از جایگاه های بین راهی، جلساتی برگزار شده است تا در این زمینه کم و کاستی وجود نداشته باشد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان گفت: در تمام جایگاه های عرضه سوخت این منطقه برچسب شماره تلفن های ضروری شرکت از جمله بازرسی، کشیک، روابط عمومی و سامانه 09627 درج شده است تا مراجعان در صورت مشاهده مشکل در جایگاه های عرضه سوخت، از این طریق برای رفع مشکل اقدام کنند.
وی با بیان اینکه در این منطقه سوخت رسانی منظم به جایگاه داران در اولویت است، افزود: رفع نواقص تلمبه ها در تمامی جایگاه های این منطقه صورت گرفته است، ضمن آنکه 90 جایگاه مایع و 54 جایگاه عرضه سی ان جی در منطقه فعال هستند و سوخت رسانی در همه آنها انجام می شود. نوکانی با بیان اینکه پیش بینی می شود امسال نسبت به سال گذشته، پذیرای مسافر بیشتری در منطقه کردستان باشیم، خاطرنشان کرد: همه کارکنان این منطقه برای ایام نوروز در آمادگی کامل به سر می برند. به گفته وی، با توجه به همزمانی ماه مبارک رمضان و نوروز در همه جایگاه های این منطقه، نمازخانه های تمیز دایر است و مسافران نوروزی به راحتی می توانند از این نمازخانه ها استفاده کنند، ضمن آنکه سامانه های هوشمند سوخت نیز در این منطقه فعال شده اند تا مسافران اطلاعات لازم را از این طریق دریافت کنند .مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان با بیان اینکه زمستان امسال سوخت 5 هزار خانوار روستایی مصرف کننده نفت سفید تامین شده است، اظهار کرد: سوخت مورد نیاز این خانوارها قبل از مسدود شدن راه های ارتباطی تامین و در اختیار خانوارهای روستایی قرار گرفت و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
وی یادآور شد: در 11 ماه امسال، 720 میلیون لیتر بنزین، 504 میلیون لیتر نفت گاز و 13 میلیون لیتر نفت سفید در این منطقه توزیع شده است.
نوکانی همچنین با بیان اینکه در 11 ماه سال جاری، 280 میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج تحویل شده است، افزود: سوخت رسانی به این نیروگاه نسبت به مدت مشابه سال قبل از رشد 82 درصدی برخوردار بوده است.
به گفته وی، سوخت رسانی به تمام صنایع منطقه نیز بدون وقفه صورت می گیرد و هیچ کارخانه ای در این منطقه به دلیل عرضه نشدن سوخت تعطیل نشد.
نوکانی با بیان اینکه کردستان منطقه سردسیر و مرزی است و سوخت رسانی در آن بسیار حساس است، گفت: همکاران من در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان، شبانه روز در محل خدمتشان حضور دارند تا مشکلی برای تامین سوخت در این منطقه ایجاد نشود.
استان فارس، بویژه شهر شیراز یکی از بهترین مقاصد برای مسافرت در فصل بهار محسوب می شود و مردم هر ساله با توجه به روحیه مهمان نوازی مردم این دیار، این شهر را به فهرست مقاصد سفر خود در این ایام اضافه می کنند.
حجم زیادی از مردم به صورت زمینی و برخی هوایی به این شهر سفر می کنند و تامین سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه این مسافران، وظیفه کارکنان تلاشگر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس است که به آن اهتمام ویژه دارند. به گفته اسدالله طاهری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس با توجه به ذخیره سازی مناسبی که پیش تر انجام شده است، تامین سوخت برای مسافران در ایام نوروز بدون هیچ مشکلی صورت خواهد گرفت.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس با بیان اینکه این منطقه شامل16 ناحیه و 37 شهرستان است، گفت: 330 جایگاه عرضه بنزین و 133 جایگاه عرضه سی ان جی در این منطقه فعال است که فقط 60 جایگاه (بنزین و سی ان جی) در شهر شیراز قرار دارد.
طاهری گفت: با جایگاهداران و مسئولان شرکت های حمل ونقل در تمام نواحی نشست هایی برگزار و ضمن تاکید بر آماده سازی جایگاه ها، نظافت بیشتر نمازخانه ها و سرویس های بهداشتی، اقدام های لازم نیز انجام شده است.
طاهری همچنین تصریح کرد: تمهیدات لازم برای ذخیره بنزین و گازوییل (نفت گاز) انجام شده، شرایط مناسب است و دغدغه ای برای تامین سوخت وجود ندارد.
وی افزود: به دلیل اینکه شهر شیراز مسافرپذیر و گردشگرپذیر است، پیش بینی می شود در مصرف بنزین افزایش 18 تا 23 درصدی نسبت به سال قبل صورت گیرد و با توجه به اینکه عید فطر در نیمه دوم تعطیلات نوروزی است و شدت مصرف هم در هفته آخر تعطیلات صورت می گیرد، میانگین افزایش مصرف 20 درصدی را پیش بینی می کنیم.
طاهری با تاکید بر اینکه مسافران نورزی در ایام نوروز حتما کارت های شخصی وسیله نقلیه خود را همراه داشته باشند، گفت: فراورده های نفتی متعلق به کل کشور است، همه باید از آن صیانت و هموطنان در مصرف بنزین و سایر فراورده های نفتی صرفه جویی کنند.
وی در بخشی دیگر افزود: از ابتدای امسال تا آخر بهمن ماه 2 میلیارد و 530 میلیون لیتر بنزین در این منطقه توزیع شده است که در قیاس با مدت مشابه سال قبل، 9 درصد افزایش مصرف را نشان می دهد، ضمن آنکه یک میلیارد و 900 میلیون لیتر هم گازوییل(نفت گاز) در این منطقه توزیع شده که این رقم به جز نفت گاز نیروگاهی بوده است.
45 میلیون لیتر هم نفت گاز در این منطقه به مبادی مصرف ارسال شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 70درصد افزایش داشته است.
وی افزود: 4 نیروگاه در منطقه فارس وجود دارد که 2 نیروگاه در شیراز و یک نیروگاه در شهر کازرون و یک نیروگاه در شهر جهرم است.
وی اضافه کرد: با اقدام هایی که در این منطقه صورت گرفته، بیش از یک میلیارد لیتر نفت گاز به این نیروگاه ها ارسال شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، این میزان ارسال،520 میلیون لیتر بیشتر بوده است. این رقم نشان می دهد که ارسال نفت گاز به نیروگاه ها امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، 106 افزایش داشته است.
بر این اساس می توان یادآور شد که نیروگاه سیکل ترکیبی شیراز و حافظ شیراز در بین نیروگاه های کشور در بخش مصرف سوخت مقام نخست را کسب کردند.
طاهری افزود: روزانه 8 میلیون و 500 هزار لیتر بنزین در استان فارس مصرف می شود که 20 درصد آن(یک میلیون و 700 هزار لیتر) از سوی پالایشگاه شیراز و بقیه با نفتکش از بندرعباس، اصفهان، سیرجان و پایانه بوشهر تامین می شود، ضمن آنکه نفت گاز نیروگاهی نیز از انبار ماهشهر و بخش دیگر آن هم از انبار نفت بندرعباس حمل می شود.
مصرف سی ان جی در 11 ماه امسال نیز روزانه حدود 409 میلیون و 427 هزار مترمکعب بوده است .
در بخش سوخت هوایی 60 میلیون لیتر در شیراز ، لارستان، لامرد و جهرم، سوخت گیری انجام شده است(در جهرم به دلیل تعمیرات اساسی، فعلا فراورده توزیع نمی شود) .
کلانشهر اهواز که علاوه بر مسافران نوروزی هر ساله پذیرای خیل عظیمی از مشتاقان اردوهای راهیان نور است، امسال نیز با آمادگی کامل به استقبال نوروز و مسافران آن می رود .
علی اصغر چاغروندی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز با بیان اینکه به این منطقه با تمام وجود معتقد به راهیان نور هستیم، گفت: با توجه اقدام هایی که صورت گرفته است، سوخت رسانی به ناوگان حمل ونقل اردوهای راهیان نور به بهترین نحو صورت می گیرد، ضمن آنکه در تامین سوخت مورد نیاز مسافران نوروزی در این ایام نیز مشکلی نداریم .
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز افزود: این منطقه شامل10 ناحیه و 247 جایگاه عرضه سوخت مایع، همچنین 77 جایگاه عرضه سی ان جی است؛ هر ناحیه به طور میانگین 3 شهرستان را در برمی گیرد و برخی 4 شهرستان را هم پوشش می دهند.
وی اضافه کرد: قبل از اینکه برنامه گل گشت نوروزی از سوی ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اعلام شود، در منطقه اهواز به پیشواز این موضوع رفته ایم و بنا بر بررسی های صورت گرفته، نواقص جایگاه ها برطرف و اقدام های موثری در جهت رفع مشکلات احتمالی آنها انجام گرفته است.
چاغروندی ادامه داد : با تلاش همکاران در این منطقه مانور سوخت رسانی نوروزی برای نفتکش ها و تیم های بازدید در انبار نفت نظامی اهواز برگزار و تمام موضوعات مربوط به سوخت رسانی به صورت کامل به اجرا درآمده است.
به گفته وی، این آمادگی برای تامین بدون وقفه سوخت در ایام نوروز در انبار نفت اهواز که انبار مبادله ای منطقه است و انبار نفت اندیمشک وجود دارد. وی با بیان اینکه سوخت مورد نیاز منطقه از ماهشهر و پالایشگاه آبادان تامین می شود، افزود: در حال حاضر علاوه بر نیروگاه های اهواز، سوخت مورد نیاز نیروگاه های تهران، دماوند، پرند، صبای قم، زاگرس و دالاهو کرمانشاه از سوی این منطقه تامین می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز با اعلام اینکه با تلاش همکاران در این منطقه ناترازی انرژی نداشتیم، گفت: مشکل و کمبودی در تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها نداریم.
چاغروندی افزود: برای سوخت رسانی به گروه های مختلفی که در این منطقه حاضر می شوند، در مسیرهایی که تعریف شده است، به خصوص در شهرهای منتهی به هویزه، امیدیه، بستان و سوسنگرد، پیش بینی های لازم صورت گرفته و کارت های اضطراری در جایگاه ها تعبیه شده است تا در صورت لزوم استفاده شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز با بیان اینکه پیش بینی می شود مصرف بنزین در ایام نوروز تا 15درصد افزایش یابد، افزود: تامین سوخت هوایی مورد نیاز 2 فرودگاه اهواز و دزفول توسط این منطقه صورت می گیرد. با توجه به پروازهای متعددی که از فرودگاه اهواز صورت می گیرد، مشکلی در تامین سوخت هوایی نداریم، زیرا ذخیره سازی ها و پیش بینی های لازم در این زمینه انجام می شود. چاغروندی گفت: امسال با توجه به ناترازی، سال سختی بود و این ناترازی ما را مجبور کرد که توان مضاعف را به کار بریم، از تمامی همکاران و مدیران منطقه و ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که ما را در امر سوخت رسانی یاری کردند، تشکر و قدردانی می کنم .
ساری، مرکز و پرجمعیت ترین شهر استان مازندران است که در ۲۵۰ کیلومتری شمال شرق تهران، پایتخت ایران واقع شده است. وجود مناطق خوش آب و هوا و نزدیکی به دریا و جنگل و کوه این شهر را به یکی از مقاصد مسافران نوروزی تبدیل کرده است. طبق اعلام مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری هرساله با توجه به اقدام های اثرگذاری که در این شرکت صورت می گیرد، موضوع سوخت رسانی به مسافران نوروزی در اولویت فعالیت ها قرار دارد و همگی جایگاه های موجود در این منطقه در آمادگی کامل به سر می برند .
سبحان رجب پور گفت: با ستاد سفرهای نوروزی در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و استان مازندران در هماهنگی کامل به سر می بریم و با توجه به تعداد جایگاه های موجود در این منطقه، نگران تامین سوخت نیستیم .
وی افزود: منطقه ساری یکی از مناطق سی و هفت گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که محدوده شهرستان های فریدونکنار تا گلوگاه را پوشش می دهد.
رجب پور اضافه کرد: این منطقه علاوه بر سوخت رسانی به محدوده مورد نظر، سوخت رسانی به شهرستان های نور، محمودآباد و بخشی از شهرستان کردکوی و تامین سوخت نیروگاه شیروان را انجام می دهد. وی با بیان اینکه روزانه نزدیک به 9 میلیون لیتر انواع فراورده از انبار نفت ساری بارگیری می شود، افزود: 143 جایگاه عرضه بنزین و نفت گاز، 85 جایگاه CNGدر این منطقه فعال است که سوخت رسانی به هموطنان را انجام می دهد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری با بیان اینکه تمهیدات لازم در قالب برگزاری جلسات متعدد هماهنگی ستاد سفر در استان مازندران و منطقه ساری اندیشیده شده است، افزود: نظارت بر جایگاه های سوخت مسیرهای اصلی به منظور بررسی کیفی و کمی انجام شده است و همکاران ما به منظور عرضه بهتر با کمترین زمان سوخت گیری در مسیرها مستقر هستند . وی با بیان اینکه نمازخانه ها و سرویس های بهداشتی برای پذیرش مسافران آمادگی دارند، یادآور شد: روزانه 5 تا 5/5 میلیون لیتر بنزین و 3 میلیون لیتر نفت گاز از طریق مجاری عرضه در این منطقه عرضه می شود.
رجب پور افزود: امسال به دلیل نوروز و ماه مبارک رمضان پیش بینی می شود مسافرت ها در نیمه اول کم باشد و به نیمه دوم برسد .
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری توضیح داد: با پشتیبانی خوبی که در این منطقه صورت گرفته، ذخیره سازی خوبی انجام شده است، همچنین کارت های اضطراری بیشتری برای جایگاه ها در نظر گرفته شده، ضمن آنکه با انجام برنامه های بازرسی از جایگاه ها با عنوان «گل گشت نوروزی» مشکلات مربوط به این جایگاه ها برطرف شده است.
به گفته رجب پور، علاوه برگشت های کنترل کمی و کیفی، گشت های ویژه نیز در این منطقه صورت می گیرد. وی با بیان اینکه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری 8 ناحیه و 18 شهرستان را دربر می گیرد، گفت: نواحی این منطقه در آماده باش کامل به سر می برند و از لحاظ سوخت رسانی به مسافران نوروزی هیچ گونه نگرانی وجود ندارد .
رجب پور افزود: روزانه 3 تا 5 میلیون لیتر نفت کوره به نیروگاه شهید سلیمی نکا و 800 تا یک میلیون لیتر هم نفت گاز از طریق انبار نفت ساری به نیروگاه شیروان عرضه می شود.
نیم نگاهی به رخدادهای ایران در سال 1403
مشعل| سال 1403 با تمام تلخی ها و خوشی هایش به پایان رسید؛ سالی که جامعه ایران به سوگ مردان بزرگی نشست و انتخابات زودهنگام را از سر گذراند؛ هرچند با حملات وعده های صادق یک و دو ایرانیان بیش از گذشته به ایرانی بودنشان بالیدند.
از وقایع تلخ 1403 سقوط هلی کوپتر حامل ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان و دیگر همراهان در منطقه ورزقان در آذربایجان شرقی بود. شهید رئیسی برای افتتاح یک سد به این استان سفر کرده بود و در آن، با الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان هم دیداری داشت. هنگام برگشت هلی کوپتر او ناپدید و کمتر از یک روز بعد، سقوط این بالگرد تایید شد. علت اصلی سقوط بالگرد، شرایط جوی نامساعد، مه غلیظ و برخورد با کوه عنوان شد. در گزارش سقوط تأکید شده بود که هیچ نشانه ای از خرابکاری یا نقص فنی وجود نداشته است.
شهادت ابراهیم رئیسی منجر به برگزاری انتخابات زودهنگام در ایران و انتخاب مسعود پزشکیان شد. چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری راس ساعت 8 صبح روز جمعه 8 تیرماه در 58هزار و 640 شعبه اخذ رای در سراسر ایران برگزار شد. از این تعداد 34هزار و 522 شعبه شهری، 24هزار و 118 شعبه روستایی، 43هزار و 425 شعبه ثابت و 15هزار و 215 شعبه سیار بود. همچنین 344 شعبه اخذ رای در نقاط مختلف جهان برای انتخاب نهمین رئیس جمهور در سفارتخانه ها و نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در سایر کشورها در نظر گرفته شده بود.
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی و یکی از رهبران حماس، ساعت 1:37 بامداد مرداد 1403 به وقت ایران (31ژانویه 2024) به همراه محافظ شخصی اش در تهران در پی یک حمله منتسب به رژیم صهیونیستی ترور شد.
سیدحسن نصرالله، دبیرکل وقت حزب الله لبنان نیز ششم مهرماه 1403 (27سپتامبر 2024) در حمله رژیم صهیونیستی به مقر حزب الله به همراه علی کرکی، سیدعباس نیلفروشان و چند نفر دیگر به شهادت رسید. یحیی سنوار، از رهبران حماس بود که پس از ترور اسماعیل هنیه از 15 مرداد 1403 (6 اوت 2024) به ریاست دفتر حماس انتخاب شد. یحیی، رئیس دفتر سیاسی حماس و جانشین شهید اسماعیل هنیه هم در 25مهر 1403 (16اکتبر 2024) در درگیری با ارتش رژیم صهیونیستی در شهر رفح، جنوب نوار غزه به شهادت رسید.
در اول آوریل 2024 ساختمان ضمیمه کنسولگری ایران در مجاورت سفارت خانه ایران در دمشق، هدف حمله هوایی رژیم صهیونیستی قرار گرفت و تخریب شد. این حمله از سوی نیروی هوایی رژیم صهیونیستی انجام شد. سفیر ایران، حسین اکبری گفت که ساختمان کنسولگری واقع در مجاورت سفارت ایران «با 6 موشک از هواپیماهای جنگی اف-35 رژیم صهیونیستیی هدف قرار گرفته است.» در این حمله، 16نفر از جمله سرتیپ محمدرضا زاهدی و محمدهادی حاجی رحیمی، 2 فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران به شهادت رسیدند.
تنش های جدید میان رژیم صهیونیستی و جمهوری اسلامی با حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ساختمانی مجاور سفارت ایران در دمشق در 13فروردین 1403 آغاز شد.
در پاسخ به این حمله، جمهوری اسلامی عملیات «وعده صادق یک» را اجرا و حدود 300 موشک و پهپاد به سمت رژیم صهیونیستی شلیک کرد.
چند ماه بعد، در 10 تیر 1403 و در پی شهادت اسماعیل هنیه در تهران و شهادت حسن نصرالله، جمهوری اسلامی عملیات دیگری به نام «وعده صادق 2» را آغاز کرد. در این عملیات، 200 موشک بالستیک شامل موشک هایپرسونیک فتاح و خیبرشکن از مراکز مختلف در حومه تهران، کاشان، تبریز، شیراز و کرمانشاه در دو موج به سوی رژیم صهیونیستی شلیک شد. این تبادل حملات نشان دهنده اوج تنش میان رژیم صهیونیستی و جمهوری اسلامی در سال 2024 بود که با پیامدهای منطقه ای گسترده همراه شد.
یک فروند کشتی کانتینربر با نام «MCS Aries» از سوی نیروهای ویژه دریایی سپاه با اجرای عملیات هلی برن و تخلیه نیرو روی عرشه کشتی در نزدیکی تنگه هرمز توقیف شد. این کشتی با پرچم پرتغال توسط شرکت Zodiac که مالک آن یک سرمایه دار صهیونیست به نام Eyal Ofer است، اداره می شود.
آمریکایی ها بارها به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کرده اند. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا رسما به شکست مقابل ایران اعتراف کرده است. بنا به گفته او، کارزار فشار حداکثری دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا علیه تهران یک شکست بزرگ بوده است. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود: دونالد ترامپ وعده داده بود با اعمال فشار حداکثری به جمهوری اسلامی، جامعه بین الملل را علیه ایران متحد کند که این گونه نشد و عکس تمامی این موارد تحقق یافت.
رهبر جمهوری خواهان سنا با بیان اینکه راهبرد ایران، بیرون راندن آمریکا از خاورمیانه است، گفته بود: بعد از خروج آمریکا از افغانستان، ایران تلاش خود برای تحقق این هدف را مضاعف کرد. بنا بر نظر مک کانل، راهبرد ایران آن است که با استفاده از خشونت، ایالات متحده را از خاورمیانه بیرون کند. جای تعجب ندارد که آنها بعد از عقب نشینی تحقیرآمیز دولت از افغانستان و ناتوانی در پاسخ دادن به نظامیان آمریکا، استفاده از این راهبرد را مضاعف خواهند کرد.
پس از شهادت سردار دل ها و برگزاری تشییع پیکر مطهر حاج قاسم سلیمانی و یارانش و نیز پاسخ کوبنده سپاه در حمله به پایگاه آمریکایی ها در «عین الاسد» در ۲۷دی ماه ۹۸ ، رهبر انقلاب در نماز جمعه حاضر شدند. البته با حوادثی که در لبنان رقم خورد و سپاه پاسداران نیز عملیات «وعده صادق-۲» را اجرا کرد، حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع عظیم و پرشکوه مردم در نماز عبادی- سیاسی جمعه تهران، اتحاد و همبستگی مسلمانان را موجب برخورداری از رحمت و عزت الهی و پیروزی بر دشمنان خواندند و تأکید کردند: «بر اساس احکام دفاعی اسلام، قانون اساسی جمهوری اسلامی و قوانین بین الملل، کار درخشان نیروهای مسلح ایران در مجازات رژیم خون آشام صهیونیستی کاملاً قانونی و مشروع بود و جمهوری اسلامی هر وظیفه ای در این زمینه احساس کند، بدون تعلل یا شتاب زدگی، با قدرت و صلابت و قاطعیت انجام خواهد داد.»
صندوق بین المللی پول اعلام کرد: ایران با تولید ناخالص داخلی 1700میلیارد دلاری (بر اساس شاخص قدرت خرید) بیست وسومین اقتصاد بزرگ دنیا در سال 2024 شده است. بر این اساس، اقتصاد ایران از اقتصادهای 168 کشور دنیا بزرگ تر است و فقط 22 کشور، تولید ناخالص داخلی بیشتری نسبت به ایران در این سال داشته اند. رتبه 23 اقتصاد ایران در میان 191کشور جهان در حالی بوده که ایران طی چند سال گذشته در معرض شدیدترین تحریم های وضع شده علیه اقتصاد یک کشور در طول تاریخ قرار داشته است.
اواسط آذر 1403 بود که 2 اتفاق مهم رقم خورد. اول حذف سامانه ارز نیما و دوم راه اندازی و فعالیت رسمی مرکز ارز تجاری یا توافقی. سامانه نیما یک بازار مالی از جنس اوتی سی (OTC) بود؛ البته بازار ارز تجاری از جنس اکسچنج مارکت.
(exchange market) همان بازار مبادله ای است. بر اساس اعلام بانک مرکزی، این اقدام با هدف حذف رانت، فساد، تک نرخی کردن و کشف قیمت صورت گرفت. طبق اعلام بانک مرکزی، از این پس صادرکنندگان و کارگزاران (بانک ها و صرافی ها) نرخ پیشنهادی خود را در سامانه نیما به منظور خرید و فروش اعلام می کنند. گفتنی است، بازار توافقی گامی برای داشتن یک بازار ارز تک نرخی یا حتی بورس ارزی در آینده نزدیک است.
نتایج برآوردهای مرکز پژوهش های مجلس حاکی از رشد 2.5درصدی اقتصاد ایران در سال 1403 است. همچنین برآوردها برای سال 1404 حاکی از رشد 2.8درصدی و رشد 2.9درصدی بدون نفت است.
یک دستگاه اتوبوس ولوو با 40مسافر که 38نفر آنان از دانش آموزان دبیرستان فرزانگان کرمان بودند، در زمان برگشت از اردوی تفریحی در منطقه شهداد، بر اثر بی مبالاتی راننده و ناتوانی او در کنترل وسیله نقلیه، دچار واژگونی شد. در این حادثه تلخ 6 نفر از جمله چهار دانش آموز دختر بین 16 تا 17 سال، پسربچه 7 ساله و مادرش که سرایدار این مدرسه بود، در دم جان باختند و باقی مصدومان به بیمارستان منتقل شدند.
انفجار معدن طبس در آخرین شب تابستان 1403 یعنی 31 شهریور 69 کارگر را که برای کسب روزی حلال به اعماق زمین هدایت کرده بود، گرفتار کرد. در این حادثه دلخراش که از ساعات اولیه روز یکم مهرماه هموطنان را در شوک فرو برد، در نهایت 49 کارگر جان خود را از دست دادند و خانواده های بسیاری داغدار شدند.
رضا داوودنژاد، یکی از بازیگرانی بود که در سال 1403 چشم از جهان فروبست. او در 29 اردیبهشت 1359 متولد شد و به واسطه پدرش، علیرضا داوودنژاد، توانست از سال 1365 با فیلم بی پناه وارد سینما شود.
سعید راد در 4 آبان سال 1323 به دنیا آمد و به دلیل برخورداری از چهره و استایل بدنی خوب، در سال 1350 برای بازیگری در سینما انتخاب شد .
فتح الله طاهری، بازیگر و تعزیه خوانی بود که در 17 آبان 1321 چشم به جهان گشود. او از سنین نوجوانی تعزیه خوانی را آغاز کرد و سپس وارد عرصه تئاتر شد. اولین فیلم سینمایی این بازیگر، عاشورایی دیگر در کربلای ما بود که در سال 1360 ساخته و اکران شد.
هوشنگ حریرچیان متولد 20 مرداد 1311 فعالیت هنری خود را از 16 سالگی با بازیگری تئاتر در اصفهان شروع کرد. او پس از چند سال تجربه بازی، به فعالیت در رادیو مشغول شد. این بازیگر در سال 1348 با سریال عکاس باشی برای نخستین بار مقابل دوربین قرار گرفت و بعد از آن با فیلم جعفرخان در سینما حضور یافت. یکی از کارهای او که درخاطره ها مانده، بازی در نقش پدر دکتر نیما افشار در ساختمان پزشکان است.
حسین خانی بیک، یکی دیگر از بازیگران فوت شده در سال 1403 است که در 18 مرداد 1320 به دنیا آمد. او فعالیت خود را از تئاترهای مدرسه آغاز کرد و سپس در کلاس های مهین دیهیم، هنرپیشه معروف حاضر شد.
زهره حمیدی که در 8 اردیبهشت 1336 چشم به جهان گشود، با فیلم دلاوران کوچه دلگشا در سال 1371 بازیگری را آغاز کرد. این بازیگر در طول زندگی هنری خود عموما ایفاگر نقش های مکمل بود و چهره ای محبوب در سریال های تلویزیونی محسوب می شد.
پری صابری، از چهره های بنام بازیگری، متولد یکم فروردین 1311 بود. او کارگردان تئاتر، نمایش نامه نویس و نویسنده رمان بود و فعالیت هنری خود را از سنین جوانی با تئاتر آغاز کرد.
صدرالدین حجازی در 16 مرداد 1327 به دنیا آمد و بازیگری را از دوران دانشجویی خود شروع کرد. این بازیگر باتجربه در تئاتر بسیار موفق بود و در سال 1356 موفق به کسب جایزه اسب طلایی از جشنواره بین المللی تئاتر شد.
حسین توشه، بازیگر نقش شمس الله در سریال پس از باران، در یکم فروردین ماه 1333 چشم به جهان گشود. او کار خود را با نقشی کوتاه در سریال کوچک جنگلی شروع کرد و سپس با نقش آفرینی در سریال پس از باران به شهرت بسیاری دست یافت.
ژاله علو با نام اصلی شوکت، دوبلور، گوینده و بازیگری بود که در 14 مرداد 1306 متولد شد. پدر او از خوش نویسان دوران قاجار بود و همین موضوع باعث شد این بازیگر از همان کودکی در دنیای علم و ادب رشد کند. ژاله علو پس از فارغ التحصیلی از دانشسرای مقدماتی و هنرستان هنرپیشگی تهران وارد رادیو شد. بازی در نقش مادر مختار، یکی از کارهای مانای این بازیگر است.
ایرج رضایی، صداپیشه پیشکسوت و باسابقه رادیو، 30بهمن ماه امسال درسن 89 سالگی به دلیل کهولت سن درگذشت. او کار دوبله را از سال ۱۳۳۸ و مدیریت دوبلاژ را از سال ۱۳۵۸ آغاز کرد. صدای او به جای نقش هایی نظیر «آلبرت فوآره» با بازی برنارد هپتون در سریال «ارتش سری»، «شارنیه» با بازی فرناندور ری در «ارتباط فرانسوی ۲ » و نقش «معاون کلانتر» در کارتونی به همین نام، بخوبی در ذهن ها مانده است.
منوچهر والی زاده، دوبلور پیشکسوت و باسابقه تلویزیون، اول اسفند پس از طی یک دوره بیماری و بستری در بیمارستان، در سن 84 سالگی درگذشت.مرحوم والی زاده، چهارم اردیبهشت 1319همزمان با افتتاح اولین فرستنده رادیویی در ایران در محل بی سیم جاده قدیم شمیران متولد و در سال ۱۳۳۷ از طریق منصور متین وارد حرفه گویندگی رادیو شد و از ۱۶ سالگی به دنیای دوبله ورود کرد. وی به عنوان بازیگر در فیلم و سریال های مختلفی حضور داشت و در مقام مجری هم در رادیو و هم در تلویزیون برنامه هایی را اجرا کرد. والی زاده نقش های به یادماندنی زیادی را دوبله کرده؛ اما بیشتر با صداپیشگی شخصیت کارتونی لوک خوش شانس شناخته می شود. همچنین صداپیشگی نقش مایکل اسکافیلد در مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان» و گویندگی به جای بازیگرانی چون تام هنکس، جان تراولتا، تام کروز، هریسون فورد، نیکلاس کیج، جیسون استاتهام، جیم کری، ویل اسمیت، ادی مورفی، رابرت واگنر و الویس پریسلی از جمله کارهای اوست.
آنچه جهان در سال 2024 از سر گذراند
مشعل سال 2024 دنیا شاهد ترورها، سقوط دولت ها و اتفاقاتی بود که هرکدام به نوبه خود باعث شگفتی شدند. در این سال، رژیم صهیونیستی دست به ترور برخی از سران محور مقاومت زد و جمهوری اسلامی ایران نیز قاطعانه با چند عملیات گسترده موشکی به این ترورها پاسخ داد. از سوی دیگر ایالات متحده شاهد انتخاباتی بود که برای بار دوم ترامپ را به کاخ سفید رساند. در بازار تکنولوژی هم هوش مصنوعی خبرساز شد. اقتصاد هم صعود رمزارزها را به نظاره نشست؛ البته المپیک فرانسه هم این رویداد ورزشی را با حاشیه هایش در خاطرات ثبت کرد. برخی از مهمترین تحولات سال 2024 را مرور می کنیم.
خروج آمریکا از معاهده اقلیمی پاریس و سازمان بهداشت جهانی، قوانین سختگیرانه علیه مهاجران خارجی و مهاجران مکزیکی، عفو بیش از یکهزار نفر از هواداران شورشی اش و لغو برخی فرمان های بایدن
رئیس جمهور آمریکا مدعی حمایت ایران از تروریسم شد و از سیاست «فشار حداکثری» درباره ایران گفت.
در سال 2024 مشخص شد 2 عضو اساسی خاندان سلطنتی بریتانیا به سرطان مبتلا شده اند. چارلز سوم پادشاه انگلستان و عروسش کیت میدلتون به فاصله ای بسیار کم از یکدیگر تحت عمل جراحی قرار گرفتند. اول سرطان شاه چارلز مشخص شد و او از این فرصت برای آگاهی رسانی در مورد این بیماری استفاده کرد؛ البته چارلز در سال 2024 حجم کارهایش را کاهش داد و کیت میدلتون هم برای چند ماه از نظرها غیب شد که این امر به انتشار شایعاتی درباره خیانت ویلیام یا حتی مرگ کیت انجامید.
در باریکه غزه و در 15 مهر (7اکتبر 2023) عملیات طوفان الاقصی شروع شد؛ جنگی که در سال 2024 و زیر سایه نسل کشی های نتانیاهو 23هزار و 842 نفر شهید و حدود 52هزار نفر مجروح به جا گذاشت. رژیم صهیونیستی در سال 2024 از تاکتیک های محاصره، گرسنگی و همچنین بمباران زمین سوخته استفاده کرد. همین مساله باعث شد از سوی گروه های حقوق بشر و نهاد های حقوقی سازمان ملل، به نسل کشی متهم شود.
گزارش های رسانه ای و رسمی سازمان ملل متحد حکایت از آن دارد که سودان در سال 2024 بدترین فاجعه گرسنگی و بزرگ ترین بحران آوارگی در دنیا را تجربه کرده است. بحران انسانی در این کشور در تمامی فصول سال گذشته میلادی استمرار داشت.
ولادیمیر پوتین 71ساله، پنجمین دوره ریاست جمهوری اش را با 87.28درصد آرا شروع کرد. رأی دهندگان واجد شرایط روسیه از بامداد 25 اسفند (15 مارس) برای شرکت در انتخابات 3روزه ریاست جمهوری پای صندوق های رأی رفتند. پوتین در این دوره از انتخابات 76میلیون و 277هزار و 708رأی به دست آورد.
دولت آفریقای جنوبی در پایان سال ۲۰۲۳ شکایت قضایی علیه رژیم صهیونیستی در دادگاه ارائه و این رژیم را به ارتکاب نسل کشی علیه فلسطینیان متهم کرد. جلسات دادگاه لاهه در 11 ژانویه 2024 آغاز شد. در روز 16 همان ماه، دادگاه لاهه حکم اولیه خود را صادر کرد و از رژیم صهیونیستی خواست در حد اختیارات خود تدابیر لازم را برای جلوگیری از اقداماتی که می تواند مصداق بندهای توافق تعریف نسل کشی باشد، در دستور کار قرار دهد.
المپیک 2024 پاریس که به میزبانی فرانسه برگزار شد با حواشی و تصمیمات جنجالی روبه رو بود. در این المپیک، اجرای نمایش غیرمتعارف و بازسازی نقاشی «شام آخر» اثر لئوناردو داوینچی که مربوط به حضرت عیسی است، به دلیل بی احترامی به اعتقادات دینی با واکنش های منفی روبه رو شد. یکی دیگر از حاشیه ها مربوط به ممنوعیت حجاب برای ورزشکاران فرانسوی بود. اودیاکاسترا، وزیر ورزش فرانسه 24 سپتامبر 2023 اعلام کرد ورزشکاران فرانسوی در بازی های المپیک پاریس حق استفاده از حجاب را نخواهند داشت و تأکید کرد در ورزش به دنبال اعمال «سکولاریسم سخت» هستند.
کنفدراسیون سازمان های ژاپن برای آسیب دیدگی از بمب های اتمی و هیدروژنی نیهون هیندانکیو که با نام هیباکوشا هم شناخته می شود، برنده نوبل صلح 2024 شد. این سازمان در سال 1956 به همت جمعی از فعالان ژاپنی برای حمایت از قربانیان بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی و فشار بر دولت ژاپن به وجود آمده و برای کنار گذاشته شدن جنگ افزارهای هسته ای تلاش می کند. مراسم اهدای این جایزه 10 دسامبر همزمان با روز جهانی حقوق بشر در اسلو، پایتخت نروژ برگزار شد.
بشار اسد پس از 24سال حکومت در سوریه، دمشق را به مقصد مسکو ترک کرد. او در حالی از قدرت کناره گرفت که معارضان دولتش در کمتر از 2 هفته موفق شدند شهرها را یکی پس از دیگری اشغال کنند و وقتی به دروازه های دمشق رسیدند، رئیس جمهور سوریه دیگر آنجا نبود. در دمشق، دولت انتقالی تشکیل شد و جولانی که روزگاری رهبر تحریرالشام بود، مهم ترین چهره در سوریه شد که مدام مواضع خود را در گفت وگو با رسانه ها تغییر می دادو از پوشیدن دستار به پوشیدن کت وشلوار و کراوات رسید.
پاول دورف، مدیرعامل تلگرام 3 شهریور 1403 در فرودگاه لوبورژه در حومه پاریس بازداشت شد. یک قاضی فرانسوی اتهاماتی را متوجه دورف کرده که مهم ترین آنها نداشتن همکاری کافی با مقامات قضایی و عدم اقدام در برابر استفاده مجرمانه برخی کاربران تلگرام است. مصادیق استفاده مجرمانه برخی کاربران شامل مواردی مانندکلاهبرداری، پولشویی، قاچاق موادمخدر، جرائم سازمان یافته، ترویج تروریسم و تکثیر محتوای نفرت انگیز است.
یون سوک یول، رئیس جمهوری کره جنوبی 3 دسامبر در سخنرانی که زنده از شبکه تلویزیونی وای تی ان پخش می شد، حکومت نظامی اعلام کرد. یون، حزب دموکراتیک را به همدردی با کره شمالی و «فعالیت های ضددولتی» متهم کرد. همین مساله موجب اعتراض شد؛ البته ساعاتی بعد، پس از تلاش نیروهای امنیتی برای جلوگیری از رأی گیری در مجلس، مجلس ملی 4 دسامبر پیشنهادی را برای لغو حکومت نظامی به تصویب رساند. یون متعاقبا پس از جلسه کابینه، حکومت نظامی را لغو و فرماندهی آن را منحل کرد.
صبح 25 دسامبر، هواپیمای مسافربری Embraer 190 جمهوری آذربایجان که با 67 سرنشین و 5 خدمه از باکو به مقصد گروزنی روسیه در حال پرواز بود، در نزدیکی شهر آکتاو در غرب قزاقستان سقوط کرد. طبق اعلام مقامات قزاقستان، در این سقوط بیش از 30 نفر کشته و 29 تن بستری شدند. براساس گفت وگوی علی اف، رئیس جمهور آذربایجان هدف قرار گرفتن هواپیمای شرکت «آذربایجان ایرلاینر» عمدی نبوده است. هرچند ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، درباره حادثه هواپیمای مسافربری جمهوری آذربایجان از رئیس جمهوری این کشور عذرخواهی کرد.
جنگ اوکراین با روسیه در 24 فوریه 2022 آغاز شد. این حمله نشان دهنده تشدید بحران هایی بود که از سال 2014 با الحاق کریمه به روسیه و درگیری ها در شرق اوکراین شروع شده بود. این جنگ در سال 2024 هم ادامه پیدا کرد. یکی از وقایع مهم در این جنگ، ورود ارتش اوکراین به منطقه کورسک بود. این اولین بار پس از جنگ جهانی دوم است که یکی از مناطق روسیه به اشغال کشور دیگری در می آید.
طبق داده های شرکت Cloudflare ، میزان استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک در سال 2024 افزایش چشمگیری داشته است. کلودفلر می گوید: ترافیک جهانی این سرویس دهنده اینترنت در سال 2024، 3.3 برابر شده است.
تحلیلگران «Quilty» تخمین می زنند استارلینک فقط در سال 2024 چیزی فراتر از 7میلیارد و 800میلیون دلار درآمده داشته است. در همین حال «Payload» تخمینی فراتر دارد و رقم 8میلیارد و 200میلیون دلار را به عنوان درآمد استارلینک در سال 2024 در نظر گرفته است. بر اساس پیش بینی ها درآمد استارلینک در سال 2025 از 12میلیارد دلار فراتر خواهد رفت و «جریان نقدی آزاد» آن به چیزی حدود 2میلیارد دلار خواهد رسید.
بنگلادش، کشور 170میلیون نفری واقع در جنوب آسیا در پی اعتراضات دانشجویی به سهمیه بندی مشاغل دولتی، طی سه هفته در هرج ومرج و آشوب بود تا اینکه رسانه های محلی 15مرداد 1403 با انتشار تصاویری اعلام کردند که «شیخ حسینه»، نخست وزیر این کشور استعفایش را اعلام و با بالگرد به هندوستان فرار کرده است.
سال 2023 نقطه عطف تکامل فناوری بود و هوش مصنوعی مولد به جریان اصلی آن تبدیل شد. با شروع سال 2024 انتظار می رفت چشم انداز هوش مصنوعی مولد بسرعت تکامل یابد و مجموعه ای از رویدادها را پشت سر بگذارد. در واقع اینگونه هم شد و با توجه به همه شاخص ها، به ویژه از لحاظ تجاری، سال 2024 یکی از بزرگ ترین سال ها برای هوش مصنوعی بود. مدل های زبانی بزرگ مثل GPT و رقبا، در سال 2024 بیش از هر سال دیگری در صنایع مختلف از خدمات پشتیبانی مشتری گرفته تا خلق محتوا و حتی برنامه ریزی استراتژیک، به کار گرفته شدند. سال 2024 نشان دهنده ورود چشمگیر هوش مصنوعی به دنیای هنری و خلاقیت بود .
صبح 12ژانویه 2024 ایالات متحده و بریتانیا با حمایت استرالیا، بحرین، کانادا و هلند درست یک روز پس از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت حوثی ها، مجموعه ای از حملات هوایی را علیه حوثی ها در یمن انجام دادند.
سال 2024 با بالا و پایین های بسیار و اخبار فراوان درباره ارزهای دیجیتال به پایان رسید. شروع بازار صعودی بیت کوین، پایانی خوش برای دنیای ارزهای دیجیتال رقم زد؛ اما ارزهای بسیاری نیز ضررهای سنگین را تجربه کردند. یکی از پرسودترین ارزها، توکن شبکه «Virtuals Protocol» با نماد «VIRTUAL» بود که بر بستر اتریوم ضرب شد و حدود 11هزار درصد رشد داشت. همچنین میم کوین «LandWolf» با نماد «WOLF» بر بستر سولانا، حدود 15هزار درصد رشد داشت؛ اما هم اکنون از سقف قیمتی اش حدود 92درصد ریزش کرد.
دونالد ترامپ در حال سخنرانی در باتلر پنسیلوانیا بود که از فاصله 121 تا 135 متری و با سلاح تک تیرانداز مورد سوء قصد قرار گرفت. در این حمله چند گلوله شلیک شد که یکی از گلوله ها به گوش راست این سرمایه دار آمریکایی اصابت کرد. ترامپ بعدا در بیانیه ای توضیح داد که حالش «خوب» است. سرویس مخفی آمریکا گزارش داد، فرد مظنون به تیراندازی و یکی از حاضران کشته و 2 آمریکایی دیگر هم بشدت مجروح شدند.
سال 2024 از زمان شروع ثبت رکوردها در سال 1850 گرم ترین سال ثبت شده در تاریخ بوده است. این یعنی دمای کره زمین در این سال به طور متوسط بیش از 1.5درجه سانتی گراد نسبت به دوران پیش از صنعتی شدن گرم تر شده است. سامانتا برگس، مدیر راهبردی مرکز پیش بینی های آب و هوایی اروپا گفته بود: این دمای بالا در سطح جهان، همراه با رکورد جهانی سطوح بخار آب اتمسفر در سال 2024 به این معناست که امواج گرمایی و بارش های سیل آسا، بدبختی را برای میلیون ها انسان به ارمغان می آورند.
آیین های مردم ایران زمین
شبنم اعماری: نوروز با آمدنش، جامه شادی بر تن مردم می کند و نغمه زندگی را در بهاری دیگر، جاری می سازد. نوروز که از راه می رسد، از نوک برگ های تازه شکفته، شکوفه های زندگی می چکد؛ زندگی که در این عید باستانی، طراوت آن دوچندان می شود، به طوری که مردم روزهای خوشی را سپری می کنند و شور و شادی میهمان خانه هایشان می شود.
نوروز برای ما ایرانیان، جشنی ملی محسوب می شود؛ البته جشنی فراتر از یک رویداد تقویمی؛ چراکه بازتابی از فرهنگ غنی و اصیل هر منطقه از این سرزمین زیباست. از این رو برگزاری جشن نوروز در هر منطقه از کشور، ویژگی های خاص خود را دارد، به طوری که به جرات می توان گفت اقوام مختلف ایران با توجه به محدوده جغرافیایی که در آن زندگی می کنند، آداب و رسوم خاص خود را دارند و با آمدن نوروز آن را به دور از تمام وابستگی های قومی و مذهبی به بهترین شکل ممکن برگزار می کنند؛ البته ناگفته نماند که برخی از این آیین ها کم کم به دست فراموشی سپرده شده اند؛ اما همچنان به صورت محدود برگزار می شوند. در ادامه به چند نمونه از آیین های زیبای نوروزی مردم ایران زمین اشاره کرده ایم که خواندنش خالی از لطف نیست.
بوشهری ها علاوه بر اینکه عید فطر برای شان اهمیت زیادی دارد، آیین نوروزی شان هم بسیار جالب توجه است. از جمله رسم و رسوم بهاری این خطه از کشور، آیین شکرریزی در دریاست. به این شکل که در چهارشنبه سوری، مادران یک قاشق شکر کف دست بچه ها می ریزند تا آنها این شکر را به دریا بریزند. با این باور که دریا شیرین می شود و از مردم ساحل، راضی خواهد بود. از دیگر نکات قابل اشاره در مورد مردم بوشهر، چیدن سفره ای به نام هفت میم است که تشکیل شده از ماهی، میگو، میوه، مرغ، مربا، ماست و مسقطی.
یکی از مهم ترین آداب نوروزی آذری ها، رسم تکم و تکم چی است. این رسم که در واقع همان نوروزخوانی است، با شعر و موسیقی، آمدن بهار را نوید می دهد. تکم، عروسکی است که تکم چی به دست می گیرد و با تکان دادن آن، تصنیف های بهاری و نوروزی می خواند. با آمدن تکم و تکم چی، شورونشاط استقبال از نوروز را می توان در چهره آذری ها دید.
ترکمن صحرایی ها آیین زیبایی دارند که به منجوق آتدی معروف است. این مراسم به این شکل است که پس از پایان خانه تکانی، اهالی خانه نخ سفید و سیاه را با هم می بافند و در میانه آن اسپند، چشم نظر، منجوق، نمک و داغدان(نوعی چوب) می گذارند و آن را به نشانه برکت، بالای در خانه ها می آویزند. علاوه بر این، همزمان با فرارسیدن عید نوروز، دختران در اتاقی مخصوص دور هم جمع می شوند و با خواندن دوبیتی های مرسوم، منجوق های خود را در کاسه ای می اندازند. براساس این سنت دیرینه، هر یک از دختران به نوبت منجوق خود را از کاسه بیرون می آورد. به باور قدیمی ها، بخت و اقبال هر دختر با دوبیتی هایی که در آن لحظه می خواند، مشخص می شود.
استان سیستان و بلوچستان هم با آمدن بهار، جشنی به نام لیکوخوانی دارد که از آن به عنوان جشن بهارگاهی یاد می شود. این جشن را عشایر و کوچ نشین های بلوچ برگزار می کنند. این مراسم که به هلک لدیی یا گدام لدیی معروف است، به این شکل برگزار می شود که عشایر طی مراسمی ویژه، سیاه چادرها را از منطقه فعلی جمع می کنند و با خواندن آوازهای مخصوص لیکو، آنجا را ترک و به سمت مکان جدید بهاری حرکت می کنند. آوازهایی که در این مراسم خوانده می شود، به صورت دسته جمعی است. همچنین کاشتن نهال خرما در اولین روز عید هم یکی از رسم و رسوم ایام نوروز مردم این دیاراست.
در این خطه از ایران، رسم بر این است که زنان و کودکان اولین شنبه سال نو از خانه بیرون می روند و گیاهان خوراکی تازه ای می چینند، چراکه به باور آنها بدی و پلیدی از مزارع و باغ هایشان دور می شود. به همین دلیل به آن شنبه گردی یا شنبه گردش می گویند.
جشن شوالفه(الفه) به معنای شب عرفه است که عصر یک روز پیش از شب عید در خرم آباد برگزار می شود. در این شب، مردم این دیار مانند بسیاری از مردم ایران، شب جمعه آخر سال برای شادی روح رفتگان غذا، شیرینی، میوه و... خیرات و برای آنان طلب آمرزش می کنند. مراسم شوالفه در بین لرهای ایران، ویژه و خاص برگزار می شود. همچنین برگزاری این مراسم، در ایجاد الفت و مودت و رفع کدورت های احتمالی نیز بسیار موثر است. لرها معتقدند این عمل عرفی مذهبی باعث افزایش دوستی بین زندگان نیز می شود.
گیلانی ها هم با آمدن بهار، هم نوروز خوانی خود را برگزار می کنند و هم جشنی به نام عروس گولی دارند. در این خطه سرسبز ایران، بهار علاوه بر صدای خوش فاخته ها و شانه به سرها و گل های زیبای پامچال، با مراسم زیبای عروس گولی یا گول عروس خود را نشان می دهد. این جشن، نمایشی است که غول، پیربابو و نازخانم نقش اصلی آن را ایفا می کنند. پیربابو، شخصی است که خود را به شکل پیرمردی درمی آورد و غول، مردی است که کلاهی از ساقه های خشک شالی(کلش یا کلوش) بر سر می گذارد و نقش نازخانم را هم یکی از جوانانی که لباس زنانه به تن دارد، اجرا می کند. در این نمایش غول، مظهر سیاهی و زمستان و پیربابو، نماد باغبانی و زیباپسندی است. این جشن نیمه دوم اسفندماه با آوازخوانی شروع می شود و با دریافت هدایایی مثل برنج، تخم مرغ، شیرینی و گاهی هم پول به پایان
می رسد.
این مراسم در گذشته در بسیاری از شهرها برگزار می شد، اما این روزها به ندرت می توان نشانی از آن یافت. با این حال در برخی از نقاط خراسان جنوبی این آیین کهن همچنان برگزار می شود، به این شکل که مردم چهارشنبه آخر سال، همزمان با انجام آیین های دیگری مثل پریدن از روی آتش، کوزه های قدیمی خود را هم می شکنند؛چراکه عقیده دارند شکستن کوزه های قدیمی به معنای جایگزینی حال بد با حال خوب است. همچنین این افراد عصر چهارشنبه روی پشت بام ها جمع می شوند، آتش روشن می کنند و بعد از پرتاب کردن کوزه های خود از پشت بام خانه ها، با هم به شعرخوانی می پردازند.
از آیین سنتی مردم کهگیلویه و بویراحمد، چاله گرم کنون یا سفره پرکنون است که در نخستین شب سال برگزار می شود. در این منطقه به رسم آیین کهن، هر خانواده برای پر خیروبرکت بودن سال نو، سفره خود را پر از نان تازه می کند و با پخت غذاهای سنتی مانند شله ماش، شله عدس، شله بادام و شله کنجد، چاله یا اجاق خود را گرم نگه می دارد.
آیین های نوروزی غرب ایران، علاوه بر سازگاری با ویژگی های بومی از جمله زبان، شیوه و جایگاه زندگی با آیین های کهن نوروز نیز همسویی زیادی دارد. میرنوروزی یا مراسم کوسه گردی از جمله نمایش های پرطرفدار اقوام کرد ایران است. میرنوروزی، نمایشی کمدی است که فردی به عنوان فرماندار در ایام نوروز انتخاب و مدیریت امور به دست او سپرده می شود. در این مراسم، روستاییان با راه انداختن دسته ای که ماسک های خنده دار زده اند، درحالی که شعر می خوانند، به در خانه ها می روند و خبر از پایان زمستان می دهند و هدیه می گیرند. این مراسم با اینکه این روزها کمرنگ شده؛ اما مردم مهاباد همچنان آیین میرنوروزی را برگزار می کنند.
گنجینه های دیدنی و شگفت انگیز
شبنم اعماری: ایران، سرزمینی چهارفصل با چشم اندازهایی بی شمار است؛ جاذبه هایی که گنجینه های بسیاری را در دل خود جای داده اند، از کویر و جنگل گرفته تا کوه و دشت و دریا؛ از مناطق سرسبز و دیدنی شمال با چشم اندازهای خیره کننده تا جنوب گرم با طبیعت بکر و زیبا؛ از شرق تا غرب ایران، سراسر زیبایی است؛ دیدنی هایی که تابلویی از زیبایی ها را پیش چشممان به تصویر می کشند. قدم به هر شهر ی از ایران که می گذاریم، جاذبه هایی را می بینیم که شگفت زده مان می کند، اما برخی استان های کشور علاوه بر دارا بودن طبیعت چشم نواز، فعالیت هایی نیز در زمینه های تجاری یا صنعتی دارند که همین مساله بر اهمیت و جذابیت این مناطق افزوده است.یکی از این شهرهای دیدنی، عسلویه است؛ شهری که بیشترین فعالیت را در حوزه نفت و گاز و بهره برداری از آنها به خود اختصاص داده و قطب انرژی کشور است. البته این تمام آن چیزی نیست که می توان از این منطقه گفت. عسلویه علاوه بر جاذبه های صنعتی، جاذبه های بکر و دست نخورده زیادی دارد که با حضور در این شهر و دیدن آنها، شاید باورتان نشود که این جاذبه ها جزئی از پنهای وسیع این منطقه باشند.
این غار منحصربه فرد در سـاحل روستای بنود خودنمایی می کند. این غار دریایی را می توانید بعد از بـالا رفتن از یک تپه کوچک و پایین آمدن از سمت دیگـر آن ببینید. زمانی که وارد می شوید، به غار بزرگ تری می رسید کـه دو دهانه دارد، جایی کـه موج های سـاحل و نور خورشید در تلاقی با هم یکی از شگفت انگیزترین چشم اندازها را پیش رویتان به تصویر می کشد. زیبایی این منظره به حدی است که حتی به اندازه پلک زدن هم نمی توانید چشم از آن بردارید.
علاوه بر روستاهای بنود و بندو که بسیار زیبا و دیدنی هستند، در نزدیکی عسلویه روستـای دیگری جا خوش کرده به نام کلات که بـا ورود به آن با طبیعتی خیره کننده مواجه خواهید شد؛ به طوری که باورتان نمی شود این روستا در منطقه ای خودنمایی می کند که پر از سکوهای گازی و نفتی است. دیدن کوه ها و صخره های زیبا در کنـار طبیعت سرسبز، نخل های سر به فلک کشیده و چشمه های پرآب در این منطقه، تصویر منحصربه فردی از نقاشی طبیعت را پیش رویتان قرار می دهد که هیچ جایی نمی توانید نمونه اش را بیابید، مگر در منطقه عسلویه.
این منطقه که یکی از مهم ترین جاذبه های عسلویه به شمار می رود، اولین پارک ملی دریایی است. در پارک ملی نایبند هر آنچه برای لذت بردن از طبیعت بخواهید، می توانید بیابید. حیات وحش کم نظیر و پوشش گیاهی منحصربه فرد این پارک بسیار جذاب و دیدنی است، اما آنچه گردشگران را بیش از هر چیز دیگری در پارک ملی نایبند شگفت زده می کند، دیدن لاک پشت های زیبایی است که برای تخم گذاری پا به ساحل نایبند می گذارند.
این آبشار در یکی دیگر از روستاهای زیبای عسلویه به نام اخند جا خوش کرده است؛ آبشاری زیبا که طبیعتی بکر و مسحورکننده دارد. آبشار و تنگه درزو بدون شک یکی از زیباترین و منحصربه فردترین جاذبه های عسلویه و استان بوشهر است. این آبشار ارتفاعی ۵۷ متری دارد که بر دیواره هایش، نخل های خود روی زیبایی روییده و دور تا دور آن را پوشانده و تصویری زیبا خلق کرده اند؛ به حدی که باید سرتان را بالا بگیرید و محو تماشای نقاشی زیبای طبیعت شوید.
جنگل های حرا، یکی دیگر از جاذبه های دیدنی عسلویه است. درختان حرا در آب شور رشد می کنند و به خاطر شرایط نامساعدی که برای رشد دارند، یک گیاه استثنایی شناخته می شوند. درختان حرا، برگ های بیضی شکل و قاعده ای باریک دارند. رنگ پشت برگ ها سفید و گاهی خاکستری است. این درختان میوه هم می دهند که بادامی شکل است و به یک خامه باریک منتهی می شود. این گیاه، گلی طلایی رنگ دارد که متشکل از چهار گلبرگ است و عطری شیرین دارد که با حضور در منطقه رویش آنها، عطر خوش آن را حس خواهید کرد.
در قسمت غربی عسلویه، منطقه ای به نام نخل تقی دیده می شود که وجود قلعه ای تاریخی در اطراف آن، نشان از قدمت بالایش دارد. این منطقه به دلیل وجود نخلستان های فراوان به نخل تقی معروف شده است.
برخلاف تصوراتمان درباره مناطق صنعتی، عسلویه مجموعه های تفریحی ساحلی زیادی را در دل خود جای داده که پهنه وسیعی از این منطقه به آنها اختصاص یافته است. یکی از این مجموعه ها که هم وسیع است و هم زیبا، دهکده گردشگری پازارگاد است. جایی که از امکانات کاملی از جمله فضاهای بازی کودکان و شهربازی ها، رستوران ها و لمکده های ساحلی، تفریحات دریایی مثل موتورجت ها و قایق ها، سینمای 6 بعدی و... برخوردار است. علاوه بر مواردی که گفتیم، اقامت در هتل های عسلویه که امکانات در خور توجهی هم دارند، می تواند لذت سفرتان را دوچندان کند.
این منطقه با جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوانی که دارد یکی از مقاصد محبوب گردشگری به شمار می رود، به طوری که هر ساله شاهد حضور مسافران زیادی در این شهرستان هستیم. گچساران که از آن به عنوان بام نفتی یاد می شود، به سرزمین آب و آتش هم معروف است. این منطقه علاوه بر نفت، گاز هم تولید می کند و با دارا بودن طبیعتی زیبا، فضایی منحصر به فرد را برای گردشگران به وجود آورده است. در ادامه به برخی از جاذبه های بام نفتی ایران اشاره کرده ایم که دانستنش خالی از لطف نیست.
یکی از مناطق دیدنی گچساران است که در دامنه کوه خاییز و در فاصله حدود ۲۵ کیلومتری از شهر دوگنبدان، مرکز شهرستان، واقع شده است. این آبشار زیبا با ارتفاع ۳۰ و عرض ۱۰ متر، از صخره های سنگی به پایین سرازیر می شود و منظره ای چشم نواز و خیره کننده را به وجود می آورد که چشم هر بیننده ای را می نوازد.
این روستا با معماری پلکانی و خانه های سنگی و گلی، در دل کوه های زاگرس واقع شده و بی تردید یکی از بکرترین و زیباترین مناطق دیدنی گچساران است. علاوه بر معماری زیبا و منحصربه فرد مارین، طبیعت بکر و آب وهوای مطبوع آن، این روستا را به جاذبه ای پرطرفدار تبدیل کرده است، به طوری که مردم خونگرم و مهمان نواز آن هر ساله میزبان گردشگران زیادی هستند.
این روستا که از جمله بهترین مناظر دیدنی این منطقه به شمار می رود، به دلیل طبیعت بکر و سرسبز، آب و هوای خنک و مطبوع، معماری سنتی و مردمی خونگرم به «بهشت گمشده گچساران» معروف شده است. روستای دیل در میان جنگل های بلوط و مراتع سرسبز قرار دارد و رودخانه های خروشان و آبشارهای زیبای موجود در آن، منظره ای چشم نواز را خلق کرده که هر گردشگری را مجذوب خود می کند.
از دیگر دیدنی های گچساران می توان به گنبد لیشتر اشاره کرد. این بنای تاریخی که به سده های هفتم و هشتم هجری قمری بازمی گردد، با معماری منحصربه فرد و قدمت دیرینه اش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از جمله بناهای شاخص و ارزشمند این منطقه محسوب می شود. گنبد لیشتر روی تپه ای مصنوعی قرار گرفته که در هر ضلع بدنه آن، طاق نمایی تعبیه شده است و تزیینی زیبا با مقرنس و کاشی کاری به چشم می خورد. علاوه بر ارزش های تاریخی و معماری، این اثر تاریخی به دلیل موقعیت مکانی خود از جاذبه های طبیعی و چشم اندازهای زیبایی نیز برخوردار است. از بالای این بنا می توان دشت های سرسبز و کوه های بلند اطراف را به تماشا نشست و از دیدن مناظر زیبا لذت برد. از دیگر جاذبه های منطقه گچساران می توان به چهارطاقی خیرآباد، منطقه حفاظت شده کوه خامین، دوگوردوپا، پل بریم و آرامگاه بی بی حکیمه اشاره کرد، دیدنی هایی که بازدید از آنها مطمئنا سفری به یادماندنی را برایتان رقم خواهد زد.
هنرنمایی طبیعت رنگارنگ ایران
شبنم اعماری: سرزمین پهناورمان ایران، سرشار از زیبایی است؛ زیبایی هایی که وصف ناپذیرند و ما را شگفت زده می کند. به هر گوشه از ایران که بنگرید، با جلوه های بی نظیری روبه رو می شوید که چشمتان را می نوازند و روحتان را جلا می دهند، زیرا نام ایران و جاذبه های حیرت انگیزش طوری با هم گره خورده اند که وقتی صحبت از ایرانگردی می شود، در ذهن هر کسی تصویری خاص از زیبایی های منحصربه فرد این سرزمین کهن نقش می بندد. از جنگل سبز و مه آلوده، رودخانه ها و آبشارهای پرخروش گرفته تا کویرهای خشک و بی آب و علف، غارهای بی بدیل و کوه های سر به فلک کشیده، جلوه های چشم نوازی که از تماشای آنها سیر نمی شویم. حالا تصویر کنید در بین این همه زیبایی با جاذبه هایی روبه رو شوید که هم شگفت انگیزند و هم بسیار خاص. در ادامه به معرفی برخی از این جاذبه ها می پردازیم.
این کوه های زیبای رنگی که حدود 70 کیلومترمربع وسعت دارد، در 25کیلومتری شمال شرقی تبریز و در مسیر شهرستان خواجه و اتوبان میانه - زنجان قرار گرفته است. قدمت این کوه ها 15 میلیون سال برآورد شده و از آنها به عنوان یکی از شاهکارهای بی نظیر طبیعت یاد می شود. آلا در زبان ترکی به معنای رنگارنگ است و داغ نیز معنای کوه می دهد. به همین دلیل است که به این کوه های خیره کننده رنگارنگ «آلاداغ لار» می گویند.
یکی دیگر از دیدنی های سرزمین پهناورمان ایران، دهکده نمکی پتاس است که در 40 کیلومتری خور و بیابانک استان اصفهان قرار گرفته است. در این دهکده منحصربه فرد، بلورهای سفید و درخشان نمک حرف اول را می زند، به طوری که تمام بخش های موجود در آن از جمله سوییت ها، میز و صندلی ها و حتی کافی شاپ آن، از بلورهای سفید و درخشان نمک تشکیل شده اند. در کنار اینها آبشار نمکی پتاس، بیشترین سهم را در جذب گردشگر به خود اختصاص داده است؛ جاذبه ای طبیعی و جذاب که هر مسافری را مجذوب خود می کند.
در ایران دره ها و تنگه های زیادی یافت می شود که گاهی از چشممان دور می مانند. تنگه رغز، یکی از این تنگه هاست که در دل ارتفاعات دشت های مابین داراب و فسا در استان فارس جا خوش کرده است. این منطقه به دلیل دسترسی دشوار، کاملا بکر و دست نخورده باقی مانده، به طوری که شما برای رفتن به این تنگه به راهنماهای حرفه ای نیاز دارید. از چشم اندازهای غیرقابل وصف این تنگه می توان به حوضچه ها و چشمه های پر از ماهی آن اشاره کرد. تنگه رغز آبشارهایی دارد که آب های خروشانشان به داخل حوضچه های زیر آنها می ریزد، به طوری که تصویری زیبا خلق می کند.
این منطقه که دارای طبیعتی سرخ و آتشین است، در فصل بهار پر از شقایق می شود و مناظری خارق العاده را برایتان به تصویر می کشد. ویژگی های خاص این دشت، سطوح زیر کشت آن است که برخلاف دیگر مزارع آفتابگردان، آنها را در دشت های ناهموار و تپه های آبشارگونه می کارند.
زیبایی های این دریاچه، از جاده پرپیچ وخم و خاطره انگیز چالوس آغاز می شود. دریاچه فراخین در قلب جنگلی خودنمایی می کند که درختان سر به فلک کشیده اش جلوه ای از زیبایی ها را به نمایش گذاشته است. برای رسیدن به فراخین مسیری خاکی را باید طی کنید که مطمئنا برایتان راحت نخواهد بود، اما به محض دیدن این دریاچه کوچک که بیشتر شبیه تالابی جنگلی است، با منظره ای سحرانگیز روبه رو می شوید که حیرت زده تان می کند و سختی راه از یادتان می رود.
لرستان که به سرزمین آبشارهای خروشان و پایتخت طبیعت ایران معروف است، جاذبه های طبیعی شگفت انگیزی دارد که نمی توان با حضور در این استان از کنار آنها به سادگی گذشت. مراتع سرسبز، آبشارهای جاری، جنگل های فندق و کوه های سرسبز از جمله دیدنی های طبیعی این استان است. در نزدیکی خرم آباد اما کوهی خودنمایی می کند که به دلیل وجود سبزه زارها و سنگ های پوشیده از سبزه به نظر می رسد با مخمل سبز پوشانده شده و شاید به همین دلیل به مخمل کوه معروف شده است. از طبیعت بکر اطراف این کوه هم نباید غافل شد، زیرا بر جذابیت های این این منطقه دیدنی افزوده است.
گیلان بی شک یکی از استان های زیبا و سرسبزی است که مناطق ناشناخته زیادی دارد. دشت النزه که در منطقه ییلاقی شاندرمن جا خوش کرده، یکی از این مناطق کمتر شناخته شده ایران است. این دشت پهناور دست نخورده که در احاطه کوه های سرسبز است، زیبایی طبیعت را به معنای واقعی به تصویر کشیده است. وجود خانه هایی که در این دشت با تخته و چوب ساخته شده اند، بر زیبایی های خیره کننده النزه افزوده است. برای داشتن سفری به یاد ماندنی می توانید راهی این دشت شوید و چند روزی را رویایی سپری کنید.
دشت شیمبار مسجدسلیمان
این دشت زیبا که به شیرین بهار هم معروف است، یکی از زیباترین مناطق طبیعی و تفریحی ایران به شمار می رود. دشت شیمبار با چشمه های متعدد، آبشارهای زیبا و جنگل های پوشیده از درختان و بوته های وحشی، انواع قارچ و مرکبات، انگور کوهی، توت، انار و سیب و...، جلوه ای از زیبایی ها را پیش رویتان قرار می دهد که از دیدنشان سیر نمی شوید. این جلگه سرسبز، مسیر اصلی کوچ عشایر بختیاری از مناطق گرم خوزستان به سمت کوهرنگ و زردکوه و مناطق سردسیر چهارمحال و بختیاری است.
«بامبولک» به کارگردانی آرش معیریان، «پسر دلفینی۲» ساخته محمد خیراندیش،«پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری، «رها» ساخته حسام فرهمند، کمدی «دایناسور» به کارگردانی مسعوداطیابی »، «عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام، کمدی «کوکتل مولوتوف» به کارگردانی حسین امیری دوماری و «موسی کلیم الله» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا، هشت فیلمی هستند که نوروز 1404 بر پرده نقره ای سینماهای کشور به نمایش درخواهند آمد.
هفت سین در نوروز 1404 با آغاز تعطیلات سال نو، هر فردی به اقتضای شرایط خود مجموعه تفریحاتی را برای لذت بردن از تعطیلات در نظر می گیرد. برخی سفر می روند، برخی به ماجراجویی و طبیعت گردی می پردازند؛ عده ای هم ترجیح می دهند در شهر محل سکونت خود بمانند و به تفریحاتی مانند تماشای فیلم، مطالعه کتاب های نخوانده، بازی های رایانه ای و... بپردازند.
با توجه به تعطیلات طولانی نوروز، اکران فیلم های نوروزی یکی از مهم ترین نوبت های اکران در سینمای ایران به شمار می رود؛ از این رو سینماداران در این نوبت از اکران ترجیح می دهند فیلم هایی را در سینماهای خود به نمایش بگذارند که مخاطبان بیشتری را به سمت سالن ها جذب کند. در واقع می توان گفت این جادوی سینما و پرده نقره ای آن است که افراد را به سالن های نمایش می کشاند تا تماشای یک اثر مناسب با سلیقه شخصی خود را تجربه کنند و از آن لذت ببرند.
برخی از این فیلم ها در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمده و موفق به دریافت جوایزی نیز شده اند. در این گزارش می خواهیم به معرفی فیلم های اکران نوروزی بپردازیم تا در صورت تمایل با آگاهی بیشتر فیلم موردنظر خود را انتخاب کنید.
نوروز1404 از راه می رسد و سینمای ایران خود را برای یک نوروز جذاب همراه با فیلم های متنوع و مطابق سلیقه های مختلف آماده می کند و علاقه مندان به سینما می توانند از تماشای 8 فیلم سینمایی در گونه(ژانر)های مختلف لذت ببرند.
هرچند این روزها سینمای اجتماعی همانند گذشته چندان در جذب مخاطب موفق نبوده و همین مساله نیز سبب شده تا سینماداران برای جذب مخاطب به جای اکران فیلم اجتماعی به اکران فیلم های کمدی روی بیاورند، اما هنوز هم در سینمای ایران آثاری ساخته می شود که با وجود تمام فشارهای روزانه خوب است که زمان خود را برای تماشای آن در سینما صرف کنیم. فیلم سینمایی «رها» از جمله آثاری است که اگر فیلم های اجتماعی جزو سلایق سینمایی شما به شمار می رود، پیشنهاد می کنیم حتما به تماشای آن بروید. حسام فرهمند، کارگردانی این اثر سینمایی را به عهده دارد؛ کارگردانی که به عنوان یک فیلم اولی در جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرد. «رها» اولین ساخته این کارگردان در سینمای ایران به شمار می رود، اما به خوبی توانسته است از بهترین ها برای به تصویر کشیدن اثر خود استفاده کند. فیلم داستان یک خانواده ساده را روایت می کند که زندگی متوسطی دارند، اما یک اتفاق سبب می شود تا روال عادی زندگی آنها بهم بریزد. «رها» از فیلمنامه منسجم و خوبی برخوردار است. هرچند این فیلم از حضور بازیگران سرشناسی بهره برده است، اما یکی از نقدهای مثبتی که به آن می شود، فیلمنامه خوب و راضی کننده آن است. در این اثر سینمایی بازیگرانی چون شهاب حسینی، غزل شاکری، ضحا اسماعیلی و آرمان میرزایی حضور دارند و مرضیه برومند نیز به عنوان مشاور کارگردان در کنار فرهمند قراردارد. این فیلم در هفت رشته در جشنواره فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد که در نهایت سیمرغ بهترین فیلم اول را با خود به خانه برد.
در فهرست فیلم های اکران نوروزی دو فیلم از سینمای کودک و نوجوان به نام «بامبولک» به کارگردانی آرش معیریان و «پسر دلفینی۲» ساخته محمد خیراندیش قرار دارد که هرکدام از آنها ادامه یک اثر سینمایی دیگر است.
آرش معیریان ازجمله کارگردان های سینمایی است که به یک گونه خاص در سینما بسنده نکرده و موضوع های متنوعی در گونه های متفاوت در سینمای ایران را تجربه کرده است؛ البته بیشتر آثاری که این کارگردان جلوی دوربین برده، آثار کمدی و گاهی اجتماعی است. معیریان در تازه ترین فعالیت خود اقدام به ساخت یک اثر سینمایی موزیکال در حوزه سینمای کودک و نوجوان کرده است؛ فیلمی که با نام «بامبولک» به تهیه کنندگی بنیاد سینمایی فارابی در اکران نوروزی قرار دارد.
قسمت اول این اثر سینمایی با نام «بامبالا» به کارگردانی سیدجمال سیدحاتمی پیش از این در سینمای ایران اکران شده بود و با توجه به استقبالی که از این فیلم در گیشه شد؛ قسمت دوم آن این بار با کارگردانی آرش معیریان جلوی دوربین رفت.
با توجه به فضای شاد و موزیکال این اثر سینمایی؛ احتمال داده می شود کودکان و نوجوانان برای دیدن چنین اثر سینمایی به همراه والدین خود به سینما بروند و لحظات شادی را تجربه کنند. اما «بامبولک» کیست؟ در واقع بامبولک آخرین نوه بامبالاخان است. او در این فیلم باید یک ماموریت بزرگ را پشت سر بگذارد و آن ماموریت این است که نعنا را به بزرگ ترین آرزویش یعنی داشتن یک خواهر یا برادر برساند، اما در این میان شیطونک همچنان از تلاش خود برای مبارزه با موفقیت بامبولک در ماموریتش دست برنمی دارد.
امیرحسین رستمی، شهره سلطانی، مهرداد ضیایی، نیلوفر شهیدی و دانیال نوروش، حسین شهبازی و ماهتیسا پسندیده از جمله بازیگران فیلم شاد و موزیکال «بامبولک» هستند. این اثر سینمایی در سی وششمین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان توانست برنده دو پروانه زرین برای بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر کودک و نوجوان شود.
این روزها که تب تولید فیلم های کمدی و فروش آنها در سینما بالا گرفته است، برخی اجتماعی سازان نیز به سمت تولید فیلم هایی از این دست رفته اند. از جمله این کارگردانان می توان به حسین مهکام اشاره کرد؛ سینماگری که بیشتر به عنوان فیلمنامه نویس در سینما شهرت دارد تا فیلمساز، اما جدیدترین اثر سینمایی او که یک فیلم کمدی است؛ «عینک قرمز» نام دارد. در این اثر سینمایی بازیگرانی چون حامد بهداد، هادی کاظمی، الناز حبیبی و رضا ناجی حضور دارند؛ البته هنوز اطلاعات دقیقی از این فیلم منتشر نشده است و باید دید این اثر تا چه اندازه می تواند در اکران نوروزی موفق باشد.
مسعود اطیابی، از جمله کارگردانان سینمای کمدی است که معمولا آثارش جزو پرفروش ترین فیلم های سال به شمار می رود. به گفته این کارگردان بهترین راه برای ساخت یک اثر کمدی و جذاب این است که بتوان نیاز مخاطب امروز سینما را که در مواجهه با مشکلات بسیاری قرار دارد؛ شناسایی کرد و فیلمی را جلوی دوربین برد تا مخاطب با حضور در سینما حداقل به مدت 2 ساعت مشکلات خود را فراموش کند و لحظات شادی را برای خود رقم بزند. این کارگردان پیش از این فیلم هایی چون «تگزاس»، «هتل»، «دینامیت» و «بخارست» را در سینماهای کشور اکران کرده که همه آنها با موفقیت بسیاری همراه بوده است. اما در جدیدترین ساخته این کارگردان با نام «دایناسور» که قرار است نوروز اکران شود، بازیگرانی چون پژمان جمشیدی، امیر جعفری، یوسف تیموری، رضا ناجی، سها نیاستی، نگار فروزنده، حامد وکیلی و سوسن پرور حضور دارند.
امین حیایی یکی از شناخته شده ترین بازیگران کمدی سینمای ایران و سال هاست با حضور در فیلم های کمدی موفق شده است مخاطبان بسیاری را به سینما جذب کند. حیایی هرچند در سال های اخیر توانایی خود را برای حضور در سینمای اجتماعی به رخ سینمادوستان کشانده است، اما امسال تصمیم گرفته تا با یک کمدی متفاوت سال 1404 را آغاز کند. نام این اثر سینمایی «کوکتل مولوتوف» به کارگردانی حسین امیری دوماری است؛ کارگردانی که هرچند جزو کارگردانان جوان سینمای ایران به شمار می رود، اما آثار قابل توجهی از جمله «جان دار»، «نسبت خونی» و «یادگار جنوب» را در کارنامه کاری خود دارد. این کارگردان جوان اولین تجربه خود در حوزه سینمای کمدی را با «کوکتل مولوتوف» و البته با حضور بازیگرانی چون امین حیایی و پژمان جمشیدی پشت سر گذاشته است. فیلمی کمدی که در دهه 50 رخ می دهد.
اگر به آثار تاریخی- مذهبی علاقه مند هستید، بی شک می توانید بهترین مخاطب برای نسخه سینمایی سریال «موسی کلیم الله» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا باشید. حاتمی کیا چند سالی در حال ساخت سریالی به نام «موسی کلیم الله» بود؛ فیلمی که با توجه به اسم آن، درباره زندگی حضرت موسی(ص) است. این فیلم یک اثر پرهزینه و پربازیگر است که حاتمی کیا با مدد استفاده از هوش مصنوعی و ویژوآل افکت تمام تلاش خود را برای ساخت یک اثر به یادماندنی بکار گرفته است. نسخه سینمایی این اثر در جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین نقش مکمل مرد، سیمرغ بلورین دستاورد فنی، سیمرغ بلورین چهره پردازی، سیمرغ بلورین طراحی لباس و سیمرغ بلورین طراحی صحنه را به دست آورد. مریلا زارعی در نقش مادر حضرت موسی(ع)، علیرضا کمالی در نقش پدر حضرت موسی(ع)، بهنام تشکر در نقش فرعون، بهاره کیان افشار در نقش آسیه، با حضور فرهاد آئیش، همچنین شکیب شجره، مریم سرمدی، طوفان مهردادیان، مسعود رحیم پور، کامبیز امینی، بهار نوحیان و بازیگران کودک گندم شیخی و دلسا محمدی، از بازیگران این بخش از سریال و فیلم هستند.
بی شک اکثر کودکان و نوجوانانی که به دنیای انیمیشن علاقه مند هستند، با شخصیت محبوب پسر دلفینی به خوبی آشنا هستند؛ پسری که به وسیله دلفین ها بزرگ شده و تمام تلاش خود را می کند تا دریا را نجات دهد. این انیمیشن یکی از آثار موفق در حوزه سینمای کودک و نوجوان بود و با استقبال از آن تصمیم گرفته شد قسمت جدیدی از این انیمیشن ساخته شود تا کودکان و نوجوانان این بار همراه با پسر دلفینی تجربه جدیدی را پشت سر بگذارند. کارگردانی این اثر سینمایی همانند قسمت اول با محمد خیراندیش بوده است، اما این بار پسر دلفینی با چه ماجرایی روبه رو می شود؟
بعد از اتفاقاتی که برای پسر دلفینی در قسمت اول این اثر سینمایی رخ داد، او کم کم به یک قهرمان محبوب میان موجودات دریایی و مردم جزیره تبدیل شد، اما همچنان چه در دریا و چه در جزیره احساس تنهایی می کند زیرا همه انتظار دارند همچنان به عنوان یک قهرمان به زندگی خود ادامه دهد. در این میان با توجه به افزایش محبوبیت پسر دلفینی، خواجه ماجد که تمام دارایی های خود را به کاپیتان مروارید باخته، به پسر دلفینی حسادت می کند و تصمیم می گیرد تا به نبرد با او و مردم جزیره بپردازد. او در این راه با یک نهنگ خشمگین در دریا مواجه می شود و تصمیم می گیرد پسر دلفینی را شکست دهد. این انیمیشن موفق شد سیمرغ بلورین بهترین انیمیشن را از آن خود کند.
براساس قوانین موجود در سینمای ایران، فیلمی که بتواند در جشنواره فیلم فجر سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را به دست آورد، می تواند بدون نوبت و در صورت تمایل سازنده در نوبت اکران نوروزی قرار بگیرد. امسال نیز در جشنواره فیلم فجر «پیشمرگ» از سوی تماشاگران به عنوان بهترین فیلم انتخاب شد؛ فیلمی که با موضوع دفاع مقدس ساخته شده و روایتی از زندگی یکی از قهرمانان ملی ایران را به تصویر می کشد. کارگردانی این اثر سینمایی را علی غفاری به عهده داشته است؛ کارگردانی که آثاری چون «تک تیرانداز»، «ابوزینب» و «استرداد» را جلوی دوربین برده است. غفاری این بار تصمیم گرفته فیلمی درباره سردار شهید سعید قهاری از فرماندهان دوران دفاع مقدس را جلوی دوربین ببرد؛ شخصیتی که در تمام سال های فعالیت خود در کنار شخصیت های بزرگی چون شهید مهدی چمران، احمد متوسلیان و احمد کاظمی حضور داشته است. هرچند این فیلم در حوزه سینمای دفاع مقدس ساخته شده است، اما برشی از زندگی شهید سعید قهاری را پس از دوران جنگ به تصویر می کشد. مهدی نصرتی (در نقش شهید سعید قهاری سعید)، الناز ملک، ساناز سعیدی و حسام منظور همراه با آرش آصفی، عبدالرضا نصاری، مهیار شاپوری، بهرام ابراهیمی، محمد اشکان فر از بازیگران اصلی فیلم پیشمرگ هستند.
درتعطیلات نوروز چه سریال هایی ببینیم؟
مشعل: نوروز 1404 را همانند سال گذشته ماه مبارک رمضان همراهی می کند؛ به همین دلیل تلویزیون و شبکه های زیرمجموعه آن با توجه به مناسبت هایی که در این نوروز قراردارند، سریال های مختلفی را برای مخاطبان خود در نظر گرفته اند به گونه ای که حال و هوای رمضان، شب های قدر و در نهایت تعطیلات نوروز را مورد توجه قرار دهد. با توجه به اعلام روابط عمومی صدا و سیما، در نوروز پیش رو، شاهد پخش 6 سریال در گونه های مختلف کمدی، مذهبی و اجتماعی هستیم که هرکدام می توانند به نوعی جذابیت خاص خود را برای مخاطب تلویزیون به همراه داشته باشند. در این گزارش به معرفی کوتاهی از این سریال ها می پردازیم تا در صورت تمایل به تماشای هرکدام از این تولیدات که بیشتر مورد توجه قرار گرفت، بنشینید. «ذهن زیبا» به کارگردانی محمدرضا خردمندان، «پایتخت ۷» به کارگردانی سیروس مقدم، سریال «مرهم» به کارگردانی محمدرضا آهنج، سریال «بدل» به کارگردانی علیرضا مسعودی، سریال «قول مردونه» به کارگردانی قربانعلی طاهرفر و مینی سریال «مرز» از جمله سریال ها و مینی سریال هایی است که در تعطیلات نوروز 1404 از شبکه های مختلف تلویزیون پخش می شود.
سریال «قول مردونه» به کارگردانی قربانعلی طاهرفر و تهیه کنندگی ایرج محمدی در سال جاری کلید خورد. این سریال محصول گروه تولیدات طنز مرکز سیمافیلم است که داستانی درباره دهه ۶۰ دارد. این سریال پیش از این قرار بود در ۲۹ قسمت تولید شود و احتمالا پخش آن تا بعد از عید نوروز هم ادامه دارد. «قول مردونه» روایتی است از زندگی مردم در دهه60 و نگاهی به زندگی فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی آن دوران دارد. این سریال با ترکیب درام و کمدی و پرداختن به جزییات زندگی مردم، قرار است فضایی واقعی از آن سال ها را به تصویر بکشد. مصطفی زندی نویسنده فیلم هایی چون «هزارپا» فیلمنامه این سریال را به نگارش درآورده است. در این سریال، محمدرضا هدایتی، شهره سلطانی، محمد نادری، مریم موسویان، رویا میرعلمی، آشا محرابی و سیروس میمنت به ایفای نقش می پردازند.
اما شبکه یک سیما در کنار سریال کمدی «پایتخت»؛ یک سریال دیگر با نام «ذهن زیبا» به کارگردانی محمدرضا خردمندان و تهیه کنندگی اکبر تحویلیان برای پخش در نظرگرفته است سریالی که قرار است به عنوان سریال رمضانی این شبکه پخش شود. «ذهن زیبا» اقتباسی آزاد از زندگی پروفسور حسین بهاروند پدر سلول های بنیادی ایران است. سریالی که زندگی این دانشمند و دستاوردهای وی را برای رسیدن به قله های علمی به تصویر می کشد. «ذهن زیبا» به چالش های حسین بهاروند در مسیر تحقیقات علمی، مواجهه با محدودیت های اخلاقی و اجتماعی همچنین تلاش هایش برای پیشبرد علم در ایران می پردازد. داستان سریال نه تنها به جنبه های علمی زندگی این دانشمند، بلکه به روابط شخصی و خانوادگی او نیز توجه ویژه ای دارد. در این سریال بازیگرانی چون امیرعلی دانایی، ساناز سعیدی، محمد نادری و زهرا داوودنژاد حضور دارند هرچند هرکدام از آنها از بازیگران جوان تلویزیون ایران به شمار می روند اما تجربه های موفقی را درکارنامه کاری خود دارند. محمدرضا خردمندان پیش از این تجربه تولید سریال چند فصلی «از سرنوشت» را داشت که با استقبال قابل توجهی از سوی مخاطبان همراه بود.
هرچند رضا عطاران و سریال های او زمانی پای ثابت تولید ات رمضان بود اما چند سالی است که دیگر خبری از این بازیگر با تولیدات خاطره انگیزش در تلویزیون نیست. هرچند شبکه سه برای جلب توجه مخاطبان خود تصمیم به ساخت سریالی گرفت که نام یکی از شخصیت های اصلی داستان رضا عطاران است. سریال «بدل» که به کارگردانی علیرضا مسعودی ساخته شده پیش از نوروز امسال هم نوبت پخش از تلویزیون گرفته بود حتی سه قسمت از آن هم پخش شد اما با شهادت رئیس جمهور رئیسی و همراهان او مصادف شد که همین باعث شد سریال در مناسبت های مختلف نتواند به آنتن برسد. قصه و اتفاقات سریال «بدل» در سال ۱۴۰۲ رخ می دهد و درباره خانواده عطاران است؛ شهرام قائدی نقش پدر را در خانواده عطاران بازی می کند که نسل اندر نسل عطار هستند. رضا عطاران که تحصیلات مرتبط با هوا و فضا در خارج از کشور دارد پس از پنج سال به ایران باز می گردد و ما قرار است ماجراهایی را که با آنها مواجه می شود، ببینیم. شهرام قائدی، پریسا مقتدی، داریوش سلیمی، محمد حاجی زاده، ساعد هدایتی، ابوالفضل رجبی، ماهان عبدی، اشکان اشتیاق و عرفان آذصفی جزو بازیگران سریال هستند. اما علیرضا مسعودی کارگردان فیلم پیش از این سریال هایی چون «آخر خط» و «نوروز رنگی» را تولید کرده است.
شبکه دو سیما امسال با سریال رمضانی «مرهم» به کارگردانی محمدرضا آهنج به خانه ایرانیان در نوروز می رود؛ سریالی متفاوت که از نگاهی دیگر به زندگی و دغدغه روحانیون می پردازد. این سریال که داستان زندگی روحانیون را روایت می کند، بعد از «پرده نشین» یک بار دیگر روحانیون را در قصه ای جدی و ملودرام به قاب تلویزیون می آورد. پرویز امیری و سجاد قافله باشی تهیه کنندگان سریال هستند. «مرهم» داستان زندگی روحانیونی است که در بستر جامعه امروز ایران، با چالش های مختلفی مواجه هستند. از مسائل خانوادگی گرفته تا تعارضات اجتماعی، این سریال تلاش می کند تا تصویری واقعگرایانه و عمیق از زندگی این افراد ارائه دهد. اما داستان این مجموعه حول محور زندگی منیژه است که پس از سال ها دوری از ایران، برای یافتن گمشده اش به کشور بازمی گردد. اما تقدیر برای او شگفتی های بیشتری در نظر گرفته است. فضای داستان در زندگی خانواده های روحانیون می گذرد و به عنوان یک ملودرام زنانه، روایت های متفاوتی از زندگی این خانواده ها را به تصویر می کشد.
در این سریال، همسران شخصیت های اصلی همگی روحانیونی هستند که برای تبلیغ به مناطق مختلف رفته اند و در این مسیر با ماجراهای گوناگونی مواجه می شوند. مونا کرمی، رویا جاویدنیا، ویدا جوان، فرناز زوفا، صفا آقاجانی، بهرام ابراهیمی، کوروش سلیمانی، سپند امیرسلیمانی، کمند امیرسلیمانی، منظر لشگری، سارا محمدی، واندا جعفری، سارا خسروی، سارا باقری، فرید سجادی حسینی، نادر سلیمانی، سیاوش چراغی پور و علیرضا استادی در این سریال ایفای نقش می کنند که به دلیل داستان ها و شخصیت های متعدد سریال بازیگران زیادی هم در آن حضور دارند.
هرچند سریال «بدل» یک اثر کمدی به شمار می رود و قرار است در تعطیلات نوروز که همزمان با ماه مبارک رمضان است از شبکه سه پخش شود. اما این شبکه با یک تغییر کوچک در برنامه خود؛ برای شب های قدر برنامه دیگری را برای مخاطبان تلویزیون تدارک دیده است. به گونه ای که قرار است در این روزها مینی سریال مذهبی «مرز» به جای سریال «بدل» از شبکه سه پخش شود. این مجموعه که با فضایی معنوی و مفهومی ساخته شده، به دگرگونی درونی شخصیت ها و چالش های روحی آن ها می پردازد. کارگردانی این اثر را سیدجمال سیدحاتمی به عهده دارد و «مرز» روایتی کاملا جدید و فضایی متفاوت از کارهای پیشین او است. این سریال با حضور چهره هایی همچون فرهاد قائمیان، علیرضا جعفری، هلیا امامی و مهسا طهماسبی ساخته شده و تهیه کنندگی آن را بهروز مفید و حمید انصاری بر عهده دارند.
این هفتمین نوروزی است که سریال «پایتخت» مهمان خانه مردم می شود؛ به نوعی که گاهی نبود این سریال در این ایام کاملا برای مخاطب تلویزیون احساس می شود. به هرحال نقی معمولی به همراه خانواده اش این بار نیز مهمان خانه مردم در نوروز 1404 می شوند تا خاطرات جدیدی را به همراه اتفاقاتی که برای آنها رخ می دهد رقم بزنند. کارگردانی این سریال را همانند فصل های قبلی سیروس مقدم به عهده دارد و محسن تنابنده، ریما رامین فر، احمد مهرانفر، هومن حاجی عبداللهی، نسرین نصرتی و بهرام افشاری از جمله بازیگران اصلی این سریال هستند. قصه اصلی داستان هنوز منتشر نشده اما براساس آنچه که در بخشی از عکس های سریال آمده، این سریال در شیرگاه و در مشهدمقدس تصویربرداری شده است. البته لازم به یادآوری است؛ «پایتخت» سریال نوروزی شبکه یک است که بعد از پایان شب های قدر پخش می شود.
حقی که از هیچ به همه چیز رسید
مشعل: آنچه امروز به عنوان ملی شدن صنعت نفت از آن یاد می شود، رخدادی نبود که یک شبه و با تغییراتی محدود اتفاق بیفتد و برای شکل گیری صنعت نوپای نفت ایران مجموعه ای از تحولات کوتاه و بلندمدت و با اثرگذاری های بالا را تجربه کرده است. در این گزارش کوتاه برخی زمینه های تاریخی عملکرد شركت نفت انگلیس و ایران را تا زمان ملی شدن صنعت نفت مرور می کنیم؛ رویدادهایی که در زمان خودشان کسی تصور نمی کرد می تواند به یک تغییر بنیادین منجر شود.
در تاریخ 1902 نخستین كمپانی به نام «فرست اكسپلواتیش» تشكیل و دولت ایران یكی از سهام داران آن و زمینه تشكیل شركت های وابسته به دارسی فراهم شد. در نخستین اقدام سال 1903 «شركت بهره برداری اولیه» شكل گرفت، سپس شركت جدیدی به نام «سندیكای امتیازات» تاسیس شد كه متشكل از شركت نفت برمه و شخصی كانادایی به نام لرداستراثكونا بود. در 31 ژوئیه 1907 دارسی تمام سهام خود را در شركت بهره برداری اولیه به شركت نفت برمه واگذار كرد. شرکت نفت تلاش کرد تا مفاد امتیاز دارسی را تغییر دهد و از بند مربوط به انتقال کلیه دارایی های شرکت چه در داخل و خارج به دولت ایران پس از سال 1961 که قرارداد تمام می شد، جلوگیری کند و در عین حال پرداخت حق الامتیاز به صورت مبلغی ثابت به ازای هر تن نفت صادراتی را به پرداخت حق السهم از سود شرکت تغییر دهد.
در سال های 1926 و 1928 بین میرزا عیسی، خان فیض نماینده و كمیسر دولت در شركت نفت و اولیای شركت نفت انگلیس و ایران مذاكراتی برای رفع اختلاف ها صورت گرفت، اما به نتیجه مطلوب نرسید. در این زمان فردی به نام تیمورتاش مذاکرات مشترکی را شروع کرد، اما نتیجه ای نداشت و پس از آن رضاخان در اقدامی عجیب قرارداد دارسی را در بخاری انداخت و از دولتمردان خواست فوری امتیاز آن را لغو کنند.
در سال 1926 حفاری در پازنان و آغاجاری انجام شد و در سال 1934 حفاری در نفت سفید شروع و منجر به کشف گاز شد. از این دوره به بعد چهار میدان نفتی جدید در گچساران، آغاجاری، نفت سفید و لالی و یک میدان گازی جدید در پازنان تا سال 1938 کشف شد. از سال 1933 تا سال 1941 كه رضاشاه سقوط كرد، شركت نفت انگلیس و ایران به توسعه عملیات خود پرداخت و از میزان استخراج 7 میلیون و 537 هزارتن در سال 1934 به استخراج 16 میلیون و 839 هزارتن در سال 1945 رسید.
در آغاز مجلس شانزدهم امر اساسی لایحه نفت شکل گرفت و کمیسیونی به نام کمیسیون نفت در مجلس تشکیل شد. دکتر مصدق در نامه ای به روزنامه اطلاعات در مورخه 29 آبان ماه 1329 در مورد قرارداد الحاقی نفت، آن را مغایر استیفای حقوق ملت ایران خواند و تاکید کرد که این قرارداد باعث سلب حقوق ملت ایران می شود. در جلسه پانزدهم کمیسیون نفت، سپهبد رزم آرا، نخست وزیر و چند تن از اعضای کابینه به منظور دفاع از لایحه قرارداد الحاقی حضور یافتند. جمال امامی با عنوان این مطلب که لغو قرارداد 1933 به صلاح نیست، از طرف اکثریت اعضای کمیسیون خواستار این شد که دولت با شرکت نفت مذاکره و قرارداد منصفانه تری به مجلس پیشنهاد کند. رزم آرا در پاسخ به پرسش های اعضای کمیسیون نفت، از مذاکرات با شرکت نفت خبر داد. همچنین رزم آرا با اشاره به نظر کارشناسان که مامور مطالعه نفت شده بودند، ملی کردن نفت در ایران را غیرعملی خواند. پس از آن مصدق در کمیسیون نفت، نطق های مفصلی را درباره لایحه نفت انجام داد. سپس نظریه سیاست منفی را به پیش می برند که مبارزه با استقرار مجدد سلطه استبدادی و فراهم آوردن امکانات انتخابات آزاد، از الزام های آن به شمار می رود. این نظریه از اواخر مجلس پانزدهم وارد مرحله جدی شد و در مجلس شانزدهم ادامه یافت. در کابینه حسین علاء که پس از رزم آرا روی کار آمده بود کمیسیون نفت، لایحه مربوط به ملی شدن نفت را برای تصویب با مهلت دو ماه به مجلس فرستاد و در نهایت در روز 29 اسفند 1329/ 20 مارس1951 هر دو مجلس طرح قانون ملی شدن صنعت نفت را در سراسر کشور تصویب کردند. طرح خلع ید و ملی شدن صنعت نفت در تاریخ 10 اردیبهشت ماه 1330/ 1 می 1951 به تصویب دو مجلس و توشیح شاه رسید و در نتیجه شرکت نفت انگلیس و ایران و دولت انگلیس، دولت ایران را مورد اعتراض های شدید قرار دادند که این اختلاف ها به دیوان داوری ارجاع شد و به این ترتیب نفت ایران ملی و در اختیار دولت قرار گرفت و همزمان توسعه میادین نفتی و در نتیجه فعالیت پالایشگاه آبادان متوقف شد. پس از اینکه این قوانین به تصویب رسید، کمیسیون مخصوص نفت در تاریخ 27 فروردین 1330 / 17 آوریل 1951 گزارشی به مجلس شورای ملی ارائه داد که در آن نحوه ملی شدن صنعت نفت در اختیار شرکت سابق انگلیس و ایران مشخص شده بود. برای این کار هیات مختلطی از نمایندگان مجلس شورای ملی و سنا و وزیر دارایی و نماینده دولت تعیین شده بود که باید بر خلعیت از شرکت سابق از سوی دولت نظارت داشته باشد. به این ترتیب مشارکت شرکت نفت انگلیس و ایران در فعالیت های نفتی ایران متوقف شد، تا اینکه بعد از کودتای 28 مرداد دوباره از سر گرفته شد. *در روند ملی شدن صنعت نفت ایران برخی رخدادها نیز اهمیت دارند. رخدادهایی مثل اعتصاب ها و جنبش های کارگری در نتیجه محرومیت قشر کارگر و دستمزدهای پایین، افزایش آگاهی و تحصیلات کارگران و مهندسان ایرانی، گسترش بیماری های مسری و مرگ ومیرهای گسترده و فقر به خصوص در سال های جنگ جهانی دوم و... در شکل گیری نهضتی منتهی به ملی شدن نفت اثرگذار بودند.
در تاریخ 26 ماه مه 1908 مصادف با 5 خرداد1287 با تلاش مهندسان و کارگران، نفت در چاه شماره یك مسجدسلیمان فوران كرد و به تغییرات بنیادی در كشور و ورود عناصر خارجی منجر شد. قبل از اكتشاف نفت و همزمان با قرارداد دارسی در دوره مظفرالدین شاه قاجار، دولت ایران در 28 مه 1901 به ویلیام ناکس دارسی برای مدت 60 سال حق داد در تمام ایران غیر از پنج ایالت گیلان، مازندران، خراسان، آذربایجان و استرآباد مواد نفتی استخراج كند و تا خلیج فارس حق انحصار لوله نفت داشته باشد و 20 هزار لیره نقد و 20هزار لیره هم از اولین شركتی كه تشكیل شد به دولت سهم بدهد و پس از شروع بهره برداری صدی شانزده از عایدات خالص تمام شرکت هایی كه برای استفاده از نفت تشكیل می شود، بابت حق الامتیاز بپردازد و طبق ماده 15قرارداد، تمام ابنیه و ماشین آلات پس از 60 سال مجانی و بلاعوض حق دولت ایران باشد.
یكی از موضوع های اولیه شركت نفت انگلیس و ایران نحوه مواجهه با بختیاری ها در مناطق تحت نفوذ خود در جنوب بود . در سال 1905 قراردادی بین شركت سندیكای امتیازات وابسته به دارسی و خوانین بختیاری به وسیله برخی رجال بختیاری به نام های صمصام السلطنه، شهاب الدوله و سرداراسعد و پریس ژنرال كنسول بریتانیا در اصفهان و رینولدز به عنوان شركت نفت بختیاری بسته شد. در این قرارداد به بختیاری ها وعده پرداخت 3 درصد سود خالص نفت استخراج شده از منطقه تحت نفوذ بختیاری ها داده شد. برای آنكه روابط شركت نفت و خوانین بختیاری به نحو مطلوب جریان یابد، سه فقره قرارداد با آنها منعقد شد.
شركت نفت انگلیس و ایران نامه اعتراضی به دولت نوشت و تقاضای استرداد کرد. متعاقب آن دولت انگلیس اعتراض رسمی و تهدید كرد اگر دولت نامه خود را تا یك هفته بعد مسترد ندارد، قضیه را به شورای داوری لاهه ارجاع خواهد داد. دولت ایران در جواب، صلاحیت دیوان داوری را رد و دولت انگلیس هم مساله را به شورای جامعه ملل رجوع کرد. پس از آن هیاتی از ایران به ژنو عزیمت كرد. سپس نمایندگان شركت به تهران آمده و پس از چند هفته مذاكره قرارداد 1933 در تاریخ هفتم خرداد 1312 شمسی امضا شد. براساس ماده دهم قرارداد، حق الامتیاز سالانه به مبلغ چهار شیلینگ برای هر تن نفتی محاسبه شده بود و برخلاف قرارداد دارسی كه سهم ایران شانزده درصد بود، در این قرارداد به 20 درصد رسیده بود. محمد مصدق از قرارداد 1933 انتقاد می کرد و می گفت عواید ایران از شركت نفت انگلیس و ایران در راه سیاسی خرج و صرف خرید اسلحه و مهمات شده و اگر آن مهمات برای ایران بود، پس چرا در شهریور از دست رفت؛ دوم اینكه چون دولت های معظمه در شرکت های تابعه خود سهیم هستند،هر قدر از عایدات شركت، سهم معین كنیم، وقتی كه دولت نتواند به حساب شركت رسیدگی كند، نقش بر آب است؛ سوم هم اینكه در هر قراردادی امتیازدهنده بعد از مدتی قائم مقام صاحب امتیاز می شود و در امتیاز دارسی این از دست رفته است.
در روزهای نخست جنگ جهانی دوم، ایران با وجود اعلام بی طرفی، درگیر کشمکش های سیاسی و حضور متفقین شد. در دوران جنگ جهانی دوم، لرد كدمن به تهران آمد و به دولت پیشنهاد كرد كه برای دوره جنگ و بدون رعایت كاهش استخراج مبلغ معینی به طور دربست به دولت ایران پرداخت شود. پس از مذاكرات صورت گرفته 4 میلیون لیره در سال قطعی شد. پس از سال 1940 تا 1944 شركت نفت انگلیس و ایران سالی 4 میلیون لیره به دولت ایران پرداخت. با ورود ایتالیا به جنگ به نفع آلمان، مسیر نفتکش ها از پالایشگاه آبادان تغییر کرد، زیرا مجبور بودند برای جلوگیری از خطر، مسیر جنوب آفریقا را طی کنند که هم باعث انباشت سوخت در پالایشگاه آبادان و هم کمبود سوخت در انگلستان شده بود. آخرین محموله نفت انگلیس از آبادان در آگوست 1941 بود و بعد پالایشگاه آبادان تعطیل شد.
در ژوئیه سال 1949 انگلیسی ها موفق شدند با دولت ساعد قرارداد الحاقی کمپانی نفت معروف به گس گلشائیان را به امضا برسانند. در این قرارداد پیش بینی شده بود که برای هر تن نفت فروخته شده 6 شیلینگ به جای 4 شیلینگ به دولت ایران پرداخت شود و قیمت فراورده های نفتی در ایران 25 درصد ارزان تر از قیمت بین المللی باشد. به علاوه با حفظ حقوق ایران در مورد دریافت حق الامتیاز تعیین شده در قرارداد 1933، پنج میلیون لیره استرلینگ اضافی نیز پرداخت شود. در ماه ژوئیه سال 1949 دولت ساعد طرح قرارداد الحاقی را برای تصویب به مجلس پانزدهم فرستاد، اما در مجلس مخالفت شد. پس انگلیسی ها تصمیم گرفتند موافقتنامه مزبور را به مجلس شانزدهم ببرند، اما مجلس 16 در تاریخ 7 ژوئیه سال 1951 از تصویب قرارداد الحاقی سر باز زد.
نکات تغذیه ای در ماه رمضان که به حفظ سلامت کمک می کند
مشعل: با فرارسیدن ماه میهمانی خدا تغذیه نقل محافل می شود و هر کس به نوبه خود به دنبال یافتن اصول و توصیه های غذایی مناسب برای رفع تشنگی و گرسنگی در ساعات روزه داری است؛ اصولی که سید علی جزایری، متخصص تغذیه بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران، رعایت آنها را الزامی می داند و می گوید: رژیم غذایی در ماه رمضان تفاوت عمده ای با سایر ایام ندارد و با رعایت اصول تغذیه ای همچنین در نظر گرفتن شرایط روزه داری می توان مانع از ضعف، تشنگی، گرسنگی و عوارض احتمالی شد. وی در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» به بایدها و نبایدهای تغذیه ای، ورزشی و درمانی پرداخته است که در ادامه می خوانیم.
با نگاه به هرم غذایی، رعایت فعالیت بدنی و ورزش روزانه و کنترل وزن که در قاعده هرم قرار دارد، از اهمیتی ویژه برخوردار و لازم است در ماه رمضان نیز مورد توجه قرار گیرد. در این خصوص پیاده روی و نرمش سبک بعدازظهرها قبل از مغرب در صورتی که ایجاد ضعف نکند و قابل تحمل باشد، توصیه می شود؛ فعالیت در این زمان به سوختن چربی ها و کاهش وزن برای کسانی که اضافه وزن دارند، کمک می کند.همچنین از زمان های مناسب دیگر برای فعالیت در این ماه، یک ساعت پس از افطار و دو ساعت پس از سحری است.
رعایت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی باید مورد توجه قرار گیرد؛ تنوع به معنای استفاده از تمام گروه غذایی اصلی نان و غلات، سبزی های غنی از ویتامین Cو ویتامین Α، انواع میوه ها، شیر و لبنیات، گوشت های قرمز (گوسفند و گوساله)، گوشت های سفید (مرغ، ماهی و پرندگان)، جگر، دل، قلوه، زبان و مغز، تخم مرغ، حبوبات و انواع چربی هاست و تعادل به معنای استفاده از این گروه های غذایی به مقدار کافی و با در نظر گرفتن توصیه ها و مقادیر مناسب است. رژیم غذایی در ماه مبارک رمضان تفاوت عمده ای با سایر ایام ندارد و با رعایت اصول تغذیه ای و در نظر گرفتن شرایط روزه داری می توان مانع از ضعف، تشنگی، گرسنگی و عوارض احتمالی شد.
در زمان روزه گرفتن اگر چه تغییر در برنامه غذایی ایجاد می شود، اما با برنامه ریزی مناسب می توان اصول تغذیه ای را رعایت کرد. در ایام ماه رمضان نیز سه وعده اصلی افطاری، شام و سحری را باید در برنامه غذایی در نظر گرفت و با توجه به شرایط خاص روزه داری غذاهای مناسب هر وعده را انتخاب کرد.
در موقع افطار، به دلیل آن که معده چند ساعت خالی بوده، بهتر است با مایعاتی که تقریبا درجه حرارت بدن را دارند، شروع کرد، ضمن اینکه بدن انسان در زمان افطار نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز (قند خون) دارد که زود انرژی لازم را در اختیار بافت های بدن و به خصوص سلول های بافت های عصبی و مغز قرار دهد، پس توصیه می شود هنگام افطار از قندهای طبیعی مانند خرما، کشمش یا عسل استفاده شود؛ به این ترتیب اشتها کنترل و از پرخوری هنگام افطار ممانعت می شود. علاوه برآن، خرما منبع عالی از قند، فیبر و املاحی چون پتاسیم و منیزیم است و به دلیل اینکه سریع جذب می شود، بهتر است ابتدا با آب جوش یا چای خورده شود تا قند خون را کمی افزایش دهد. توصیه می شود كه در وعده افطار سه تا پنج عدد خرما مصرف شود البته باید از مصرف بیش از حد خرما مانند سایر شیرینی ها پرهیز کرد.مصرف غذاهای سبك و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات، میوه و سبزی، نان و غلات برای افزایش قند خون هم توصیه می شود. سوپ آبكی، چای كمرنگ، شیر گرم، فرنی، شیربرنج و حلیم كم روغن نیز می تواند در آغاز افطار مناسب باشد. سیب زمینی آب پز، مقدار كم مغزها مثل گردو و پسته، توت، كره و عسل و تخم مرغ آب پز، نان و پنیر و سبزی و انواع كوكو نیز غذاهای مناسبی برای افطار هستند.یكی از عادات غذایی اشتباه روزه داران این است كه به دلیل تشنگی زیاد، افطار را با آب سرد یا نوشیدنی های سرد شروع می كنند. توصیه می شود هیچ گاه افطار با آب سرد، غذاهای سرد و نوشابه های گازدار آغاز نشود. همچنین مصرف آب زیاد هنگام صرف افطار موجب اختلال در هضم مواد غذایی می شود.مصرف مواد غذایی سنگین و حجیم، دیر هضم، پرچرب، سرخ شده و غذاهای آماده (فست فود ها) هنگام افطار مناسب نیست. آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ كه حاوی روغن زیاد است، غذای مناسبی برای افطار نیست وموجب سوء هاضمه و عوارض دیگر می شود؛ بنابراین بهتر است از مصرف آن خودداری و به جای آن از آش رشته رقیق و بدون روغن در وعده افطار استفاده شود. همچنین بهتر است به جای غذاهای چرب و سرخ كرده از غذاهای آب پز و بخار پز استفاده شود.
شام به عنوان یکی از وعده های غذایی، باید مورد توجه روزه داران قرار گیرد. با توجه به ساعت صرف افطار و فاصله تا وعده سحری، می توان با فاصله حدود دوساعت بعد از افطار یک وعده غذایی مثل شام سبک صرف کرد. البته این به وضعیت خود شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد. در فصل تابستان چون طول شب کوتاه است، بهتر است روزه داران کمی پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک، اقدام به صرف شام کنند. شام می تواند شامل گوشت سفید، قرمز و ماهی، نان و غلات، لبنیات، سبزیجات و میوه ها باشد. برنج، خورشت کم چرب، سالاد و ماست ترکیبی مناسب برای شام روزه داران محسوب می شوند. همچنین برای شام می توان یكی از غذاهای سوپ، آش، هلیم، خوراك لوبیا، عدسی، خوراك سبزیجات با كمی نان به همراه ماست وخیار یا دوغ و سبزی یا سالاد را انتخاب کرد.
در فاصله افطار تا سحر، صرف آب فراوان برای جلوگیری از یبوست و دفع سموم و مواد زائد از بدن و تنظیم سوخت و ساز بدن مهم و مورد نیاز است. پس باید به تدریج انواع میوه، چای كمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران كم آبی بدن نوشیده شود. بلافاصله بعد از شام از نوشیدن چای خودداری شود، زیرا جذب آهن را كاهش می دهد؛ از این رو بهتر است در پایان شام یاکمی پس از صرف آن، از میوه ها استفاده شود. روزه داران باید از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز كنند. اینگونه مواد، دیرهضم هستند و موجب می شوند كه میل به غذا هنگام سحر به دلیل پر بودن معده، كاهش یابد. قبل از شام آب میل نکنید، اگر حجم غذای شام بیش از حد باشد، هم خواب را تحت تاثیر قرار می دهد، هم مانع خوردن غذا در سحر و هم تکرار آن باعث سوء هاضمه و بروز بیماری های گوارشی خواهد شد. حجم شام هم باید آنقدر کنترل شده باشد که جلوی خوردن میوه را نگیرد.
از آنجا که سحری مهم ترین وعده غذایی روزه داران محسوب می شود، رعایت اصول خاص در هنگام صرف این وعده غذایی حائز اهمیت زیادی است و حذف آن در روزه داری عوارض زیادی به دنبال دارد حذف سحری در روزه داران نوجوان در حال رشد و جوانان باعث به خطر افتادن سلامت می شود. همچنین منجر به افت قند خون می شود که عوارضی همچون کاهش قدرت یادگیری، بی حوصلگی و خستگی و به واسطه کمبود انرژی، کاهش کارایی روزانه را در پی دارد. با حذف وعده سحری، سوخت و ساز بدن به سمت تجزیه ناقص چربی ها پیش می رود که حاصل آن تشکیل ترکیباتی به نام اجسام کتونی است و تجمع این ترکیبات در بدن باعث بوی بد دهان، سردرد و دردهای عضلانی شده و احساس ناخوشی و بدحالی به فرد می دهد.برخلاف تصور برخی افراد،روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمی شود بلکه عموما منجر به افزایش وزن و چاقی می شود. افت شدید قند در روزه دارانی که بی سحری روزه می گیرند، موجب می شود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل زیادتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع به چاقی او منجر می شود.
باید برنامه خواب خود را طوری تنظیم کرد که کمی زودتر برای سحری بیدار شد تا بدون عجله به خوردن سحری پرداخت. لازم است سحری به گونه ای باشد که از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری کند.، برای این منظور بهتر است سحری نسبت به دو وعده افطار و شام ویژگی یک وعده ناهار را داشته باشد. این مساله به ویژه در دانشجویان و دانش آموزان که فعالیت فکری زیاد دارند یا مانند ورزشکاران و کارگران که فعالیت جسمانی زیاد دارند، اهمیت بیشتری دارد.کربوهیدرات های مورد استفاده در سحر باید از گروه کربوهیدرات های پیچیده باشند این گروه بر خلاف کربوهیدرات های ساده که تنها 3 یا 4 ساعت دوام دارند، تا 8 ساعت در دستگاه گوارش باقی می مانند و موجب می شوند تا فرد روزه دار دیرتر احساس گرسنگی کند.از کربوهیدرات های پیچیده می توان به انواع غلات سبوس دار مانند برنج، جو، جو دوسر، حبوبات شامل عدس و لوبیا و میوه ها و سبزیجات اشاره کرد. مصرف زیاد قندهای ساده و موادغذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود، زیرا مصرف موادغذایی شیرین با تحریك ترشح زیاد انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه كاهش قند خون شده و فرد زودتر گرسنه می شود. در وعده سحری، بهتر است غذاهای کم چرب، کم نمک و کم شیرین مصرف و از مصرف زولبیا و بامیه، حلواهای شیرین و چرب، سس مایونز، خامه و سوسیس و کالباس و دیگر غذاهای آماده بیرون (فست فودها) پرهیز شود.هنگام سحر از خوردن شیرینی جات، غذاهای شور، پرچرب و انواع آش ها به خصوص آش های حاوی رشته و حبوبات باید خودداری کرد، زیرا مصرف چربی، شیرینی و نمک زیاد سبب تشنگی بیشتر در طول روز می شود. غذاهای سرخ شده باید به مقدار کم مصرف شوند، زیرا باعث سوء هاضمه، سوزش سردل و تشنگی بیشتر در طول روز می شوند. غذاهایی که آب جذب می کنند مثل ماکارونی، ته دیگ و آش رشته ایجاد تشنگی می کنند. هنگام صرف سحری از خوردن غذاهای خشک مثل کوکو سیب زمینی، کوکو سبزی، کتلت، انواع کباب های گوشت قرمز و جوجه کباب خودداری کنید، زیرا این غذاها زمانی که با ادویه زیاد آماده شوند، موجب تشنگی شدید و ترش کردن و ورم معده می شوند.
باید در وعده سحری، از نوشیدن دوغ (به جهت نمک و چربی موجود در آن)، نوشابه های گازدار، نوشیدنی های شیرین خصوصا شربت هایی که با شکر سفید شیرین شده اند، خودداری کرد.
همچنین از نوشیدن بیش از اندازه چای به خصوص چای پررنگ و نیز سایر نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و کولا کمتر استفاده کرد، زیرا کافئین، ادرار را زیاد می کند و به همین دلیل فرد را در طی روز دچار کم آبی و احساس تشنگی می کند.
بهتر است در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مانند سبزی خوردن مصرف شود، زیرا سبزی ها با دارا بودن موادمغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها مواد معدنی و مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می كنند.
انواع چلوخورشت ها و پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیجات (عدس پلو و لوبیا پلو، سبزی پلو) به همراه مرغ، ماهی یا گوشت و سبزی های تازه مثل سبزی خوردن یا سالاد و ماست برای این وعده مناسب است.
یک سوم افراد بین ۶۵ تا ۷۵ سال دچار کم شنوایی می شوند
مشعل: سوم مارس مصادف با ۱۳ اسفند هرسال به عنوان روز جهانی شنوایی تعیین و امسال این روز، با شعار «طرز فکر خود را تغییر دهیم! توانمند شویم تا مراقبت از گوش و شنوایی را برای همه به واقعیت تبدیل کنیم» نام گذاری شده است. بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، به فردی که مانند افراد دارای شنوایی طبیعی، قادر به شنیدن نیست، کم شنوا گفته می شود. این کاهش شنوایی با بالارفتن سن نمود پیدا می کند که در اصطلاح به آن پیرگوشی می گویند. سید نادر موسوی، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران می گوید: گوش هم مانند سایر اندام های بدن با افزایش سن تحلیل می رود و افراد دچار پیرگوشی می شوند. وی می افزاید: در صنعت نفت، همه افراد به خصوص کسانی که در محیط های پرسروصدا کار می کنند، حتما معاینه سالانه شنوایی سنجی می شوند. وی در گفت وگو با خبرنگار "مشعل" به جزییات بیشتر در باره این بیماری و راهکارهای پیشگیری از آن پرداخته است.
تحلیل رفتن شنوایی، کاهش شنوایی یا کم شنوایی، از مشکلات شایع در جوامع مختلف است که در هر سنی می تواند رخ دهد، اما این موضوع با افزایش سن بیشتر خود را نشان می دهد و کیفیت زندگی افراد را تحت تأثیر قرار می دهد.
به طور کلی کم شنوایی می تواند از بدو تولد به دلیل عارضه مادرزادی یا در سن بالاتر به صورت اکتسابی بروز کند. این موضوع در بزرگسالان معمولاً از ۵۰ سالگی به بعد مشهود است و با افزایش سن تشدید می شود که به آن پیرگوشی گفته می شود. در حقیقت این شایع ترین نوع کم شنوایی در افراد مسن است که به طور میانگین، یک سوم افراد بین ۶۵ تا ۷۵ سال و تقریباً نیمی از افراد بالای ۷۵ سال، درجاتی از کم شنوایی را تجربه می کنند.
به طور کلی علل و عواملی در ایجاد کم شنوایی دخیل هستند؛ یکی از آنها مرتبط با افزایش سن است که باعث تخریب سلول های مویی در حلزون گوش می شود که نقش اساسی در سیستم شنوایی دارند. این سلول ها گیرنده های اصلی اصوات در گوش انسان هستند و انسان با کمک این سلول ها می تواند صداها و نوع آنها را تشخیص دهد. تحلیل رفتن این سلول ها می تواند به کم شنوایی یا حتی ناشنوایی فرد منجر شود.
علت دیگر کم شنوایی، کاهش عملکرد عصب شنوایی است که در صورت ضعیف شدن، توانایی انتقال سیگنال های شنوایی به مغز را نخواهد داشت.
عوامل محیطی و اکتسابی هم از دیگر عوامل ایجاد کم شنوایی است که مهم ترین دلیل قرارگرفتن در محیط های صنعتی و در معرض صدای بلند یا استفاده زیاد از هدفون و هندزفری است. همچنین عفونت های گوش میانی و داخلی می تواند به ساختار شنوایی آسیب بزند. ضربه به سر یا گوش هم می تواند باعث کم شنوایی موقت یا دائم شود.
بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشارخون بالا همچنین بیماری های قلبی و عروقی، استفاده از داروهای آنتی بیوتیک، آسپرین و داروهای شیمی درمانی هم می توانند بر شنوایی تأثیر منفی بگذارند.
در بزرگسالان علائم کاهش شنوایی زمانی بروز می کند که فرد یا تقاضای تکرار حرف گفته شده از سوی گوینده را دارد یا ناخودآگاه بلندبلند صحبت می کند، زیرا دچار کم شنوایی شده و تصور می کند دیگران هم صدای او را نمی شنوند. این کاهش شنوایی شامل کسانی می شود که در محیط های صنعتی دارای فرکانس های بالا مشغول به کار هستند. این افراد در جهت پیشگیری از کاهش شنوایی باید به طور دوره ای و سالانه آزمایش شنوایی سنجی انجام دهند؛ در غیر این صورت آسیبی که از فرکانس های بالا به گوش می رسد، غیرقابل درمان و شنوایی غیرقابل بازگشت است.
در خصوص غربالگری شنوایی سنجی در وزارت نفت هم تدابیر مختلفی اندیشیده شده است که معاینات شنوایی سنجی در بدو استخدام و معاینه کلی دو بار در سال به صورت مرتب انجام می شود و در صورت تشخیص مشکل شنوایی، فرد به متخصص ارجاع داده می شود تا اقدام های لازم برای وی انجام شود.
گوش سازوکاری دارد که با صحبت کردن، بلع غذا و حرکات مفصل فکی و گیجگاهی ترشحات را به بیرون هدایت می کند. حال اگر از گوش پاک کن یا هر وسیله دیگری استفاده شود، علاوه بر اینکه با این فیزیولوژی گوش تداخل پیدا می کند، مفصل داخلی گوش را که نازک و حساس است، دچار آسیب و ترومای ناخواسته می کند یا عفونت را به سطح داخلی گوش می راند؛ بنابراین تأکید می شود به هیچ عنوان از گوش پاک کن استفاده نشود و اگر قرار است گوش خشک شود، با سشوار این کار انجام شود.
بیماری های ویروسی از جمله عوامل شناخته شده در ایجاد آسیب به شنوایی کودکان هستند که «اوریون» یکی از این بیماری هاست؛ ویروس سرخک و سرخجه، هم افزون بر مشکلات قلبی و عروقی که ایجاد می کند، ناهنجاری های شنوایی به دنبال دارد، ضمن اینکه بیماری های ویروسی که مادر در زمان بارداری مبتلا می شود، در نوزاد به شکل اختلالات شنوایی نمود می کند؛ به همین دلیل به خانواده ها توصیه می شود حتی المقدور سعی کنید با کسانی که بیماری های ویروسی دارند، تماس نداشته باشید تا عوارضی روی جنین شما پیدا نشود.
باکتری ها هم با ایجاد عفونت های گوش میانی می توانند باعث تجمع و التهاب در گوش شوند یا عفونت های لوزه سوم یا مننژیت که باعث اختلال در شنوایی کودکان می شوند و بهترین راهکار پیشگیری و درمان انجام واکسیناسیون کودکان و مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی است.
غربالگری شنوایی سنجی در کودکان و نوزادان برای تشخیص زودهنگام مشکلات شنوایی هم از ضروریات محسوب می شود که در مورد نوزادان در روزهای اول بعد از تولد و قبل از ترخیص از بیمارستان انجام می شود. البته نوزادانی که نارس یا با زردی بالا متولد شده اند یا در خانواده مشکلات شنوایی دارند، باید تا پنج سالگی تحت درمان قرار گیرند و معاینات مرتب داشته باشند.
یادآور می شویم که اگر نوزاد در تست های شنوایی سنجی اولیه مردود شود، باید معاینات حتما تا یک ماهگی تکرار شود و تا سه ماهگی ارزیابی کامل صورت گیرد که در صورت تأیید شدن کم شنوایی، مداخلات درمانی زودهنگام و عمل کاشت حلزون تا ۶ ماهگی انجام شود.
غربالگری نوزادان در بیمارستان صنعت نفت، از بدو تولد انجام می شود و قبل از سن مدرسه هم معاینات شنوایی سنجی تکرار می شود. در دوران نوجوانی و قبل از ورود به مقطع دبیرستان هم شنوایی سنجی انجام و در صورت بروز مشکل به متخصص ارجاع می شود.
سرمربی که ماندن را به رفتن ترجیح داد
مشعل: ابتدای بهمن امسال، تیم کشتی فرنگی ایران با مربیگری عظیم گرمسیری موفق شد در رقابت های بین المللی کشتی فرنگی جام نیکولای پتروف، با کسب پنج مدال رنگارنگ به مقام نایب قهرمانی دست یابد؛ اما عظیم گرمسیری از جمله قهرمانان کشتی ایران است که از همان دوران کودکی در باشگاه نفت اهواز روی تشک رفته و برای این تیم کشتی گرفته است. حالا بعد از گذشت سال ها و در سن 33 سالگی، حرفه کشتی را در کسوت مربی دنبال می کند و نه تنها در خوزستان؛ بلکه در تیم ملی کشور نیز هدایت و راهنمایی ورزشکاران را به عهده دارد. در ادامه گفت و گو با او را می خوانیم.
تقریبا از 10 سالگی به ورزش کشتی روی آوردم و از همان زمان با عضویت در باشگاه نفت اهواز مشغول به فعالیت در این رشته شدم.
طی این سال ها توانسته ام با حضور در تیم ملی، به عناوین مختلف بین المللی دست پیدا کنم و از سال 1397 به عنوان مربی، کار خود را در این باشگاه ادامه دادم. تا اینکه در سال 1400 به عنوان مربی تیم ملی نونهالان انتخاب و با حضور در مسابقات قهرمانی آسیا موفق به کسب مدال های مختلفی شدم که از آن جمله می توان به کسب مدال یکی از شاگردانم در تیم باشگاه نفت اهواز اشاره کرد که به عنوان قهرمان آسیا انتخاب شد. در حال حاضر نیز به عنوان مربی تیم ملی بزرگسالان کشتی فرنگی به فعالیت خود ادامه می دهم.
در زمان مدیریت اسکندر فرهمند، مدیرعامل باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، درخواست همکاری خود را به عنوان مربی ارائه کردم؛ البته در آن زمان نیز پیشنهاد کار در خارج از کشور هم به عنوان مربی کشتی داشتم؛ اما با توجه به علاقه ام به ایران، ترجیح می دادم مربیگری را در کشور خود ادامه دهم.
به همین دلیل درخواست همکاری را به مدیریت باشگاه ارائه کردم که با همراهی او توانستم جذب وزارت نفت شده و تا امروز به عنوان مربی فعالیت کنم.
چند دلیل برای دعوت از یک مربی به منظور حضور در تیم ملی وجود دارد که یکی از آنها، به استعداد مربیگری برمی گردد؛ البته این را هم بگویم در صورتی که مربی در فضای مناسبی کار کند، می تواند بهترین شاگردان را تربیت کرده و با کسب موفقیت همین شاگردان، در مسابقات مختلف شناخته شود. خوشبختانه چنین فضایی در باشگاه های نفت وجود دارد و همین موفقیت ها سبب می شود تا یک مربی دیده و برای حضور در تیم ملی از او دعوت شود.
نکته مهم این است، هر ورزشکاری که به تیم ملی دعوت می شود، سال ها با مربیان خود تمرین کرده است. به همین دلیل می توان گفت کار اصلی را مربی ورزشکاران دعوت شده به تیم ملی انجام می دهند. در واقع مربی تیم ملی، تیم را بیشتر مدیریت کرده و فضای حرفه ای لازم را برای ورزشکاران فراهم می کند تا از حاشیه ها دور مانده و از تغذیه و تمرین مناسب بهره مند باشند؛ البته بیشتر ورزشکاران تیم ملی کشتی فرنگی، خوزستانی بودند و از قبل من را می شناختند و به عنوان مربی قبول داشتند. به همین دلیل اگر نصیحتی کرده یا تجربه ای را با آنها به اشتراک می گذاشتم، براحتی قبول می کردند. نباید فراموش کرد که فرنگی کاران خوزستان، در تیم ملی حرف اول را می زنند، به گونه ای که از شش وزن کشتی فرنگی در المپیک امسال، پنج وزن از ورزشکاران خوزستان بودند.
خوشبختانه در حال حاضر تمام تلاش خود را می کنیم تا در رده سنی خردسالان، نونهالان و نوجوانان کشتی را گسترش داده تا در سال های آینده بتوانیم ورزشکاران با استعدادی را به مسابقات جهانی اعزام کنیم. نباید فراموش کنیم، کشتی، ورزشی نیست که با یک یا دو سال کار بتوان در حوزه قهرمانی ورود پیدا کرد؛ بلکه یک ورزشکار حداقل باید هفت سال در این ورزش تلاش کند تا بتواند بهترین نتیجه را به دست آورد.
کشتی گیران ما در رده سنی بزرگسالان، از شرایط خوبی برخوردارند و ما همچنان ورزشکاران شناخته شده ای در این رده داریم؛ اما در رده سنی نوجوانان و جوانان، به دلیل شیوع ویروس کرونا آموزش با وقفه مواجه شد، از این رو تعدادی از استعدادها، کشتی را ادامه ندادند؛ اما خوشبختانه هم اکنون با جدیت در این رده سنی فعالیت می کنیم تا بتوانیم بهترین استعدادها را شناسایی کرده و آموزش های لازم را به آنها بدهیم. تمام تلاش خود را می کنیم تا بتوانیم در آینده بهترین ورزشکاران را تربیت کنیم.
من و رسول هر دو همچنان در رشته کشتی فعالیت می کنیم؛ اما یکی دیگر از برادرانم که او نیز کشتی گیر بود، در حال حاضر به کار آزاد مشغول است. هر سه، زندگی خود را با کشتی آغاز کردیم که البته شیرینی خاصی هم داشت. اگر ازدواج کردم و خداوند به من فرزندی عطا کرد، در صورت علاقه اش به کشتی او را در این راه همراهی خواهم کرد.
من و رسول چند سالی به دلیل برخی مشکلات مربی نداشتیم، از این رو با یکدیگر تمرین و از یکدیگر حمایت کردیم. من و رسول هردو در کنار هم کشتی را یاد گرفتیم و در آن پیشرفت کردیم.زمانی که به همراه برادرم تمرین می کردیم، متوجه شدم که در باشگاه استعدادهای بسیار خوبی داریم که اگر زمان مناسبی برای آموزش این استعدادها در نظر گرفته نشود، بی شک به هدر خواهد رفت. به همین دلیل تصمیم گرفتم فعالیت حرفه ای خود به عنوان یک ورزشکار را به پایان رسانده و به عنوان مربی برای آموزش استعدادهای جوان تلاش کنم تا اگر قرار است پرچم ایران با کشتی من یک بار بالا برود، با آموزش این بچه ها پرچم ایران، ده ها بار برافراشته شود.
می خواهم از مدیران عامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب از جمله اسکندر فرهمند که شرایط کار من را در این صنعت فراهم کرد و ورزش را دغدغه خود می دانست، همچنین از افشین بختیاری زاده، مدیرعامل فعلی این باشگاه که خود از خانواده کاملا ورزشی است و نگاهی متفاوت و مثبت به ورزش دارد، برای حمایت هایی که از ورزش در صنعت نفت دارند، تشکر ویژه داشته باشم.
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
مشعل: مناطق نفت خیز جنوب، یکی از شرکت های مهم نفتی است که به دلیل گستره فعالیت خود در مناطق جنوبی کشور، کارکنان بسیاری را تحت پوشش دارد و در بحث مسئولیت اجتماعی که توسعه ورزش همگانی و حرفه ای از شاخه های آن به شمار می رود، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
افشین بختیاری زاده، فوتبالیست قدیمی و شناخته شده کشور، مدتی است که به عنوان رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب منصوب شده و آشنایی و علاقه اش به ورزش می تواند نویدبخش تغییرات و توسعه ای چشمگیر در ورزش این شرکت باشد. با بختیاری زاده درباره ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید.
یکی از مهم ترین انتخاب هایی که می توان در حوزه مدیریت ورزشی داشت، برگزیدن یک مدیر آشنا با دنیای ورزش است. با توجه به سابقه حضور شما در ورزش حرفه ای، فکر می کنید این تجربه تا چه اندازه در مدیریت شما تاثیرگذار خواهد بود؟
بی شک در کنار تخصص، تجارب گذشته نیز می تواند به یک مدیر در ارتقای سطح کیفی و عملکرد او کمک کند. من از سال 1370 در عناوین مختلفی از جمله بازیکن، مربی یا رئیس هیأت فوتبال همکاری نزدیکی با ورزش نفت داشتم که این سابقه و تجربه سبب شد بتوانم در کنار سایر همکاران، بهترین خدمات را به امور ورزش ارائه کنم؛ البته همکاران من در امور ورزش بسیار فعال بوده و سعی می کنند در بخش ورزش همگانی و حرفه ای بیشترین تلاش را داشته باشند. به همین دلیل می توانم بگویم که امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب، برای توسعه اماکن ورزشی و تهیه تجهیزات به روز ورزشی در صنعت نفت بهترین برنامه را دارد.
در امور ورزش، کارشناسان بسیار خوبی داریم که همگی دلسوز ورزش هستند، به گونه ای که با برنامه های مختلفی که تا به امروز داشته اند، قهرمانان بسیار خوبی را به ورزش کشور معرفی کرده اند. به همین دلیل تلاش می کنیم با همراهی قهرمانان ورزشی، استعدادهای جدید و جوان را پرورش دهیم. در حوزه فوتسال، فوتبال، وزنه برداری، کشتی و تنیس روی میز، بهترین ها را در ورزش مناطق نفت خیز جنوب در اختیار داریم. به عنوان مثال، در تنیس روی میز مهرداد بابادی وند یا در وزنه برداری محمدرضا کاظمی نژاد را داریم که حضور هریک از این ورزشکاران، فرصت و غنیمتی برای هر سازمان است که با بهره گیری از تجربه آنها می توان برنامه ریزی دقیقی برای آموزش قهرمانان ورزشی کشور داشت. در چنین شرایطی طی 5 سال آینده، استان خوزستان در رشته های مختلف ورزشی می تواند یکی از صاحبان نام ورزش کشور در آسیا و جهان باشد.
در حال حاضر یکی از اولویت های مورد تاکید ابراهیم پیرامون، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و حمید علمداری، مدیر منابع انسانی، گسترش ورزش همگانی است. به این معنا که در بخش امور ورزش و تربیت بدنی باید بتوانیم بهترین ها را برای خانواده کارکنان که در شرایط سخت کار و زندگی می کنند، فراهم کنیم تا هرکدام از فرزندان کارکنان که به نوعی سرمایه های استان خوزستان به شمار می روند، با قرار گرفتن در یک فضای مطلوب ورزشی، رشته مورد علاقه خود را شناسایی کنند و زیر نظر مربیان برجسته ای که دارای مدارک بین المللی هستند، آموزش ببینند.
مهم ترین دلیلی که سبب می شود فرزندان کارکنان به سمت ورزش جذب شوند، شرایط مطلوب و لازمی است که در ورزش قهرمانی ایجاد می کنیم. به عنوان مثال در سال 1376 تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی صعود کرد. بعد از این اتفاق، جامعه به سمت فوتبال کشیده شد و درست همان زمان مدارس فوتبال گسترش یافت و مربیان فوتبال نیز خود را به روز کردند تا بتوانند پاسخگوی این استقبال باشند.
این مثال را زدم تا بگویم که این پیروزی باعث شد فوتبال در ایران، جانی تازه بگیرد. اگر در ورزش قهرمانی خود نتایج مطلوبی کسب کنیم، فرزندان علاقه مند به ورزش همگانی، با هدف گذاری لازم می توانند به رشد قابل توجهی دست یابند. نباید فراموش کرد که الفبای ورزش برای علاقه مندان تمامی رشته های، در ورزش همگانی شکل می گیرد.
بله، نکته مهم این است که کسب هر موفقیتی در ورزش حرفه ای، انگیزه ای برای کودکان و نوجوانان می شود. ورزش همگانی و توسعه آن، از وظایف مورد تاکید است. برگزاری جشنواره های مختلف ورزشی در بخش آقایان و بانوان نیز از دیگر مواردی است که به آن توجه شده است. به همین دلیل باید برنامه های مناسبی برای بانوان و آقایان در هر رده سنی داشته باشیم و از بهترین مربیان هم استفاده کنیم، ضمن اینکه تنها ورود نوجوانان و نونهالان به ورزش همگانی و شرکت در مسابقات سراسری ورزشی که در نفت برگزار می شود، کافی نیست؛ بلکه این بچه ها باید بتوانند به ورزش قهرمانی راه پیدا کنند. از آنجا که رشته تخصصی من، فوتبال است، در آکادمی ورزشی که در مناطق نفت خیز جنوب داریم، هر تابستان بین 600 تا 700 فوتبال آموز در کلاس های آموزشی شرکت می کنند که تعدادی از آنها فرزندان شرکتی و تعدادی دیگر نیز از خانواده های بومی هستند. با آموزش این افراد و کشف استعدادهای ورزشی طی این سال ها، توانسته ایم تیم های دیگر را از نظر فوتبالیست تامین کنیم، اما در هیچ کجا نامی از نفت و آکادمی ورزشی آن برده نمی شود.
در خصوص مسئولیت های اجتماعی، فعالیت های بسیاری انجام می شود تا خانواده های بومی شهرهای مختلف بتوانند از امکانات ورزشی مناسبی برخوردار باشند. یکی از این کارها، در اختیار گرفتن استخرهای شنا و دیگر فضاهای ورزشی است. از مهم ترین دلایلی که می توانیم در این زمینه ورود کنیم، ارتباط و همکاری خوبی است که با هیأت های ورزشی استان خوزستان داریم. علاوه بر اهمیت توسعه ورزش در صنعت نفت، یکی از مهم ترین دغدغه های من این است که استان خوزستان بتواند در حوزه ورزش، یکی از بهترین ها در کشور باشد.
ورزش شرکت ملی نفت ایران از یک رئیس مهربان، قهرمان و البته از نظر من پهلوان بهره می برد. هادی افشار، یکی از قهرمانان نامی و شناخته شده کشور و جهان است و طی مدتی که مسئولیت امور ورزش مناطق نفت خیز جنوب را به عهده دارم، همیشه با من در تماس بوده و شرایط مناسبی را برای اجرای برنامه هایی که در دست انجام داریم، فراهم کرده است. وی یکی از دلسوزان ورزش کشور به شمار می رود و دوست دارد که بچه های نفت به جایی برسند و موجب افتخار کشور شوند. اگر بخواهیم به صورت حرفه ای در بحث فوتسال بانوان ورود کنیم، باید مجوزهای لازم در این زمینه و در کنار آن، دلایل توجیهی مناسبی برای ایجاد تیم های حرفه ای داشته باشیم و در صورت وجود دلایل کافی، می توانیم روی حمایت هادی افشار حساب کنیم.
برای سال آینده به توسعه چند رشته ورزشی در حوزه قهرمانی فکر می کنیم؛ البته این را هم بگویم که گاهی ممکن است از توجه به یک رشته ورزشی و توسعه آن غافل بمانم. به همین دلیل از همه دوستان می خواهم که اگر پیشنهادی درباره توسعه یک رشته ورزشی خاص دارند، با ما در میان بگذارند تا بهترین تلاش را برای گسترش آن داشته باشیم. براساس برنامه ریزی های انجام شده، طی سال جدید و البته با توجه به ظرفیت موجود، در نظر داریم پیشنهادها را دریافت کرده و کارگروه مربوط به آن ورزش را تشکیل دهیم و درباره آن تصمیم گیری کنیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات