شگفت انگيزترين پديده سواحل رويايي چابهار
شب تاب های دریایی
شبنم اعماري يکي از بهترين نواهايي که مي تواند آرامش را مهمان لحظاتمان کند، صداي امواجي است که با برخورد به صخره هاي ساحل به گوش مي رسد، موسيقي دلنشيني که شنيدنش زير نور ماه و ساحلي آبي رنگ تجربه اي لذت بخش خواهد بود. قدم زدن روي شن هاي ساحل، هميشه آرامش بخش بوده؛ چه آن زمان که به خاطر تابش بي وقفه آفتاب، داغي اش پا را سوزانده و چه زماني که زير نور مهتاب، نسيمي خنک صورتمان را نوازش کرده است. شهرهاي ساحلي ايران به قدري زيبا و ديدني هستند که نمي توان سفر به اين مناطق را ناديده گرفت و خود را از ديدن جاذبه هاي شگفت انگيزشان محروم کرد. جاذبه هايي که هر کدامشان زيبايي هاي منحصر به فرد خود را دارند؛ از صدف ، مرجان ، ماهي و دلفين گرفته تا شب هاي پرستاره و شب تاب هاي دريايي و تالاب صورتي. اين بار پيشنهادمان سفر به چابهار است؛ بندري که پيوندي ناگسستني با اقيانوس دارد و در ميان بنادر ايراني به بندر اقيانوسي ايران شهره است.اين بندر اقيانوسي علاوه بر ديدني هاي چشم نوازي که در دل خود جاي داده، چند ماهي از سال هم ميزبان شگفت انگيزترين پديده ساحلي است؛ پديده اي به نام شب تاب هاي دريايي که در سياهي شب، جلوه اي خارق العاده را خلق مي کنند.
با فرا رسيدن پاييز و زمستان، شب هاي سواحل زيباي چابهار چنان درخششي دارند که تصور مي کنيد روي زمين الماس پاشيده اند. تصويري که پيش رويتان قرار مي گيرد به حدي چشم نواز است که گويا ستاره ها از آسمان خود را به زمين رسانده تا با تابش نورشان هوش از سرتان ببرند.
اگر هنگام غروب خورشيد نزديک ساحل باشيد، روي امواج دريا دانه هاي آبي رنگي را مي بينيد که درهم فشرده شده اند. تلالو نور آبي رنگ در سياهي شب، وقتي با صداي امواج درهم مي آميزد، بسيار شگفت انگيز است، بخصوص وقتي دانه هاي آبي رنگ شب تابي خود را به ساحل مي رسانند و به خاک هاي نرم ساحل مي چسبند تا شبي نوراني را برايتان به تصوير بکشند.
موجودات درخشنده
اما اين پديده چشم نواز که با ديدن آن تصور مي کنيد آسمان و دريا با هم پيوند خورده اند، موجودات کوچک ميکروسکوپي دريا هستند که با نام علمي فيتوپلانکتون ها شناخته مي شوند. در واقع بايد بگوييم اين موجودات ميکروسکوپي يکي از ساکنان ساحل زيباي چابهار هستند که هرچه هوا رو به تاريکي برود، تعداد بيشتري از فيتوپلانکتون هاي موج سوار را مي بينيد که به سمت ساحل مي آيند و بسرعت محو مي شوند. دليل محو شدن آنها نيز اين است که با جدا شدن از دريا نمي توانند زياد دوام بياورند و بسرعت از بين مي روند.
درخشش اين موجودات آبي رنگ در تاريکي شب، شما را محو تماشاي ساحل مي کند. فيتوپلانکتون ها در زمان هاي خاصي نورافشاني مي کنند، به عنوان مثال هنگام جذب يک طعمه يا پيدا کردن يک جفت، اين پديده بيش از هر زماني حيرت انگيز مي شود. تراکم اين موجودات ميکروسکوپي دريايي با فرود هر موج بيشتر و بيشتر مي شود. به دليل همين تراکم، با ساحلي شب تابي و خيره کننده روبه رو مي شويد؛ ساحلي که دلتان نمي آيد لحظه اي از ديدن آن چشم برداريد. اين پديده بي نظير يکي، دو ساعت در تاريکي شب خودنمايي مي کند و بعد از آن کم کم محو مي شود، اما همين مدت کوتاه به قدري لذت بخش است که روزها، هفته ها و ماه ها مي تواند شما را به تفکر وادارد. با حضور در ساحل، حواستان باشد که به اين ساکنان کوچک دريا و خشکي آسيبي نرسانيد تا سال هاي سال شاهد حضور آنها باشيم.
اين پديده زيباي سواحل چابهار که مي تواند شما را ساعت ها غرق در رويا کند، در ديگر نقاط جهان همچون پورتوريکو، مالديو، هاوايي، کامبوج و سوئد هم ديده مي شود.
ديدني هاي رنگارنگ و حيرت انگير
حالا اگر به دنبال سفري خاطره انگيز و تکرار نشدني هستيد، سفر به چابهار و تماشاي جاذبه هاي منحصر به فرد آن را از دست ندهيد؛ تجربه اي که مي تواند برايتان فراموش نشدني باشد.
در کنار شب تاب هاي آبي رنگ دريايي، ديدن تالاب ليپار را که به تالاب صورتي نيز معروف است، فراموش نکنيد. منطقه اي که يکي از جاذبه هاي منحصربه فرد طبيعي درياي عمان است.
چابهار، سرزمين چهار فصل ايران، ديدني هاي رنگارنگ و حيرت انگيزي چون کوه هاي مريخي، غارهاي بان مسيتي، کوه هاي گل افشان و... دارد که نبايد ديدن آنها را از دست داد.
سوغات ایران
زنجان، يکي از شهرهاي ديدني است که سوغاتي هاي فراواني هم دارد. در سفر به زنجان مانند ديگر شهرهاي ايران دست خالي برنمي گرديد.
چاقو: همانطور که همه مي دانند، چاقوي زنجان به دليل کيفيت، دوام و برندگي اش زبانزد خاص و عام است و قدمت ساخت آن به دوران صفويه مي رسد.
چاروق: نوعي کفش است که در گذشته براي عبور از مناطق سخت و کوهستاني از چرم گاو و با نخ ابريشمي يا نخ گلابتون دوخته مي شد.
نان اردک: نوعي نان سنتي است که پيش تر زنان آن را مي پختند، اما اکنون در قنادي ها و کارگاه هاي شيريني پزي شهر زنجان درست مي شود.
شيريني شستي: يکي ديگر از سوغاتي هاي معروف و خوشمزه زنجان که طعم بي نظيري دارد، شيريني شستي است.
سقز: صمغ يا شيره غليظ درختي به نام بنه يا درخت پسته وحشي است که در فصل پاييز به طور طبيعي يا با شکافتن درخت، از آن خارج مي شود.
مليله کاري: از صنايع دستي قديمي زنجان است که قدمت آن به قرن 10 هجري مي رسد.
گيوه: يکي از پا پوش هاي سنتي ايران است که به دليل راحتي، سبکي و جلوگيري از تعريق پا طرفداران زيادي ميان عشاير، روستاييان و گروهي از شهر نشينان دارد. علاوه بر مواردي که به آن اشاره کرديم، زنجان، سوغات ديگري چون قالي و قاليچه، گليم ، مس و سبزيجات معطري چون سبزي غازياغي و پياز کوهي هم دارد که مي توان آنها را به عنوان سوغات زنجان تهيه کرد و به شهر و ديار خود برد.
هتل های سنتی ایران
شهر کويري يزد به واسطه معماري تاريخي ارزشمند و بافت سنتي اش، سالانه ميزبان گردشگران زيادي است. اين شهر علاوه بر جاذبه هاي فراوان، هتل هاي سنتي زيادي دارد که اقامت در آنها، حتي براي لحظاتي کوتاه مي تواند تجربه اي لذت بخش و فراموش نشدني را برايتان رقم بزند.
هتل ملک التجار
اين هتل که يکي از ديدني ترين بناهاي يزد است، قدمتش به دوران قاجار مي رسد. هتل آنتيک ملک التجار، اولين هتل خشتي جهان است که در يکي از قديمي ترين محله هاي يزد واقع شده و براي رسيدن به آن بايد از کوچه هاي باريک و طويل با ديوارهاي بلند عبور کرد. اين بناي قديمي، اتاق هاي زيادي را در خود جاي داده که هر کدام از آنها ويژگي هاي خاص خود را دارد. هتل سنتي ملک التجار داراي ورودي زيبا، هشتي شش ضلعي، قسمت زمستانه، تابستانه، بهارخواب، شاه نشين، ستون هاي چوبي شگفت انگيز، حياط باصفا، بادگير ديدني، حوض بزرگ و راهروهاي زيرزميني است که قسمت هاي مختلف خانه را به هم متصل مي کند. حضور در اين بناي قديمي، اقامتي خاطره انگيز خواهد بود.
هتل باغ مشيرالممالک
اولين هتل باغ ايراني است که 13 هزار متر وسعت دارد. عمارت مشيرالممالک که به دوران قاجار مربوط است، با ساختار سنتي و مجهز به تمامي امکانات رفاهي مدرن و تجهيزات پيشرفته دنيا، در حاشيه بافت قديمي شهر و يكي از خيابان هاي ورودي يزد واقع شده که به تمام نقاط شهر دسترسي دارد. محوطه زيباي باغ، فواره ها و نهر آب جاري و معماري اصيل ايراني، اين هتل باغ را به يكي از مقاصد گردشگري و اقامتي منحصر به فرد شهر يزد تبديل کرده است. هتل باغ مشيرالممالک در فهرست آثار ملي ايران نيز به ثبت رسيده است.
صنایع دستی
يکي از شاخه هاي صنايع دستي سنگي، مرصع کاري است. اين هنر عبارت است از نشاندن جواهر (سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي) روي ظروف، زيورآلات و اشياي تزييني ديگر .هنر مرصع کاري از هزاران سال پيش وجود داشته و ساخت زيورآلات يا ظروف تزييني و نشاندن نگين روي آنها در ايران رايج بوده است. آثاري چون جام ها، کاسه ها و زيور آلات جواهرنشاني که به دوره هاي هخامنشيان، اشکانيان، ساسانيان و... بازمي گردد، نشان مي دهد که هنرمندان از هزاران سال پيش در زمينه نشاندن سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي روي اين اشيا تبحر داشته اند. مواد اوليه اين هنر، انواع سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي از قبيل زمرد، الماس، فيروزه، ياقوت، عقيق و يشم است.قلم انگلا (براي قلم زني)، قلم چنگ خواباندن، گوار سه غلتان (ابزاري که با غلتاندن آن روي طلا يا نقره قسمت بالاي ديواره اي که اطراف نگين را گرفته، روي نگين مي خوابد و باعث مهار شدن نگين در جاي خود مي شود)، سمبه و ماردالا(ابزاري كه كاربردي شبيه چكش دارد)، برخي از ابزار مورد نياز اين هنر دستي پرزحمت هستند.در حال حاضر از هنر مرصع کاري بيشتر در ساخت زيورآلات استفاده مي شود، به همين دليل مرصع کاران، فعاليت خود را پس از آماده شدن زيور آلات آغاز مي کنند .گذاشتن سنگ روي طلا، نقره يا فلزات مناسب ديگر به چهار روش انجام مي شود؛ 1- ريلي، 2- قلم خور، 3- كاسه اي و 4-چنگي.روش هاي نصب سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي روي زيورآلات در بيشتر مواقع به نحوه ساخت آن زيور برمي گردد. در واقع سازنده زيور آلات ابتدا جاي مخصوص براي سنگ مورد نظر را خالي مي گذارد و آنگاه هنرمند مرصع کار براي نشاندن سنگ اقدام مي کند .