محدوده فعالیت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به عنوان دومین شرکت تولیدکننده گاز کشور در گستره ای وسیع است. ابتدا اشاره کنید که مناطق عملیاتی و همچنین بخش های تحت پوشش این شرکت تامین گاز چه گستره ای را دربر می گیرد؟
حوزه فعاليت شركت نفت مناطق مركزي ايران، مناطق خشكي كشور بدون حوزه عملياتي شرکت های ملي مناطق نفت خیز جنوب و اروندان را شامل می شود كه باید اعلام کنم حدود 75 درصد خشكي كشور را تشكيل می دهد. افزون بر آن، مناطق گازي عملياتي- توليدي فعلي تحت پوشش اين شركت، شامل میدان های گازي شمال شرق كشور مانند میدان های خانگيران و گنبدلي، تنگ بيجار در غرب كشور در استان ايلام، میدان های آغار، دالان، هما، شانول، وراوي و تابناك در استان فارس، ناروكنگان در استان بوشهر و سرخون در استان هرمزگان و سراجه در استان قم است.
فصل سرما آغاز شده و عمده نقاط سرد موجود در حوزه شرکت نفت مناطق مرکزی قرار دارد. با توجه به تامین بخش زیادی از گاز کشور از حوزه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، آیا آمادگی برای تامین پایدار گاز در فصل سرما وجود دارد؟
در این زمینه باید بگویم که با انجام ركورد ذخیره سازی در ميادين شوريجه و سراجه و انجام فعالیت های برنامه ریزی شده تعميرات اساسي تاسيسات و خطوط لوله در میدان های گازي، از آمادگي كامل به منظور توليد حداكثري گاز در فصل زمستان پيش رو برخورداريم.
این آمادگی برای تامین پایدار گاز در مناطق تحت پوشش چگونه حاصل شده و اطمینان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برای تامین حداکثری گاز در فصل سرما با انجام چه برنامه ها و اقدام هایی صورت گرفته است؟
بخش عمده تاسيسات بالادستي شبكه تامين گاز كشور در خشكي در حوزه مسووليت شركت نفت مناطق مركزي ايران است و شامل چاه ها، تاسيسات سرچاهي، خطوط لوله جرياني و جمع آوری و انتقال گاز، چند راه ها و مراكز جمع آوری و تفكيك گاز و مايعات گازي و ايستگاه تقويت فشار گاز نار می شود كه اقدام های موردنیاز برای ایمن سازی و پايداري تامين گاز صورت گرفته است.
اگر بخواهیم به جزییات تعمیرات اساسی انجام شده برای سال جاری بپردازیم، ایمن سازی و پایداری تامین گاز که شما به آن اشاره کردید، با چه فعالیت ها و اقدام هایی و از سوی کارکنان چه بخش هایی به ثمر رسیده است؟
در سال جاري نيز مانند سال های گذشته، با همت و تلاش شبانه روزی تمام همكاران عملياتي- تعميراتي، همه تاسيسات و خطوط لوله توليد و انتقال گاز در هر سه شركت بهره برداری تابعه شرق، غرب و زاگرس جنوبي و منطقه عملياتي سراجه قم مورد بازرسي و تعميرات اساسي موردنياز قرار گرفته اند و سيستم استخراج و انتقال گاز با ضريب ايمني خيلي بالا آماده بهره برداری در فصل سرد شده است.
همانطور که اشاره کردید، با توجه به اینکه شرکت نفت مناطق مرکزی متشکل از سه شرکت تابعه بهره برداری شرق، غرب و زاگرس جنوبی است، بفرمایید تعمیرات اساسی هر کدام از شرکت ها از چه زمانی آغاز شد و چه مقطعی به پایان رسید؟
باید یادآوری کنم که طبق معمول سال های گذشته، تعميرات اساسي تاسيسات و خطوط لوله در فروردین ماه آغاز شد و تا اواخر مهر ادامه يافت. در سال جاري به دلیل تكليف افزايش توليد تابستاني و لزوم استمرار توليد در تابستان، بخش عمده ای از تعميرات اساسي به دلیل كاهش توليد برخی از میدان ها فشرده و همزمان شد، اما براساس برنامه ریزی بسيار خوب و فعالیت های شبانه روزی همكاران خدوم شرکت ها، تعميرات اساسي موردنياز صورت گرفت.
اگر بخواهید به سخت ترین بخش تعمیرات اساسی انجام شده در این شرکت ها برای امسال اشاره کنید، کدام بخش با مشکلات بیشتری همراه بود؟ آیا می توان فعالیت امسال را با توجه به شیوع ویروس کرونا سخت تر از سال های گذشته دانست؟
از مهم ترین مشكلات عمليات و تعميرات اساسي در سال جاري می توان به موارد مختلفی از جمله تامين قطعات يدكي موردنياز و دسترسي نداشتن به سازندگان اصلي، محدودیت های تردد جاده ای در برخی از استان ها به علت شرايط كرونايي و شیوع ویروس کرونا، كمبود نيروي انساني متخصص و ماهر و همچنین تشديد آن به علت ابتلاي برخي همكاران به كرونا اشاره کرد. افزون بر مواردی که ذکر شد، شرايط آب و هوايي هم با توجه به اینکه كه در برخي مناطق بارش ها شروع شده بود، بر مشکلات افزود. همچنین فشرده شدن و همزماني تعميرات اساسي برخي میدان ها در مهرماه، لزوم ارسال تجهيزات از مسيرها و جاده های سخت گذر كوهستاني در عمده مناطق عملياتي و نيز جاده ها و مسيرهاي ماسه ای در شرق از دیگر مواردی است که باید به آن اشاره کنم.
به موضوع شیوع ویروس کرونا و بخشی از مشکلات ناشی از آن به عنوان مشکلات اشاره کردید. برای پیشگیری و کنترل ویروس کرونا چه تمهیداتی در طول عملیات تعمیرات اساسی اتخاذ شد و اساسا فعالیت امسال چه تفاوتی با سال های گذشته داشته است؟ کمی برای مخاطبان ما از سختی کار کارکنان و همچنین تلاش آنها، به ویژه با وجود شیوع کرونا توضیح دهید.
از آنجا كه تعميرات اساسي در بازه زماني و فضاي محدود در نقاط مشخصي از تاسيسات، مستلزم تجمع نفرات و تیم های كاري شامل تعميرات، اچ اس ای، ترابري و بازرسي فني است، در چنین شرایطی طبیعی است که انجام فعالیت ها با رعايت فاصله اجتماعي و عدم تماس با وسايل مشترك بخصوص سطوح فلزي و زدن ماسك كه از الزام های پيشگيري از شيوع بيماري كروناست، بسيار مشكل است. با این وجود اقدام های پیشگیرانه از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با توزيع ماسك و مواد ضدعفونی کننده دست به ميزان كافي و همچنین محدود كردن تیم های كاري در حد امكان و توزيع چاشت در محل كار در پک های بسته بندی و توزيع غذا در ظرف های یک بار مصرف از سایر اقدام ها به شمار می رود که انجام شد.
برای فعالیت هایی که مورد اشاره قرار دادید، آیا می توان آمار دقیقی اعلام کرد که با چند نفرساعت فعالیت به ثمر رسیده است؟
در خصوص تعميرات اساسي تاسيسات و خطوط لوله گازي در سال جاري در شرکت های زاگرس جنوبي، شرق و غرب به ترتيب 000/112 و000/42 و000/22 نفرساعت و در مجموع000/176 نفرساعت كار تعميرات اساسي انجام شده است.
با به ثمر رسیدن این اقدام ها و فعالیت ها، برنامه تکلیفی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در زمستان امسال چه میزان است؟
مطابق برنامه اخير ابلاغ شده از سوی كميته سوخت وزارت نفت، حداكثر توليد تكليفي گاز شركت نفت مناطق مرکزی، حدود 241 ميليون مترمكعب در روز است؛ البته باید به این نکته اشاره کنم که ظرفيت توليد حدود 250 ميليون مترمكعب در روز نيز وجود دارد كه در شرايط اضطراري توليد خواهد شد.
گفت وگو را با موضوع ذخیره سازی گاز انجام شده برای زمستان امسال ادامه می دهیم. حجم ذخیره سازی چه میزان است و شامل چه بخش های عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی است؟
در سال جاري از نظر ميزان ذخیره سازی گاز در مخازن شوريجه و سراجه به يك ركورد دست یافته ایم. با همت و تلاش شبانه روزی همكاران فني- عملياتي شركت بهره برداری نفت و گاز شرق و منطقه عملياتي سراجه و تلاش و همراهي همكاران شركت ملي گاز ايران، به ميزان 1856 ميليون مترمكعب گاز در مخزن شوريجه و 1014 ميليون مترمكعب گاز در مخزن سراجه تزريق و ذخيره شد كه از زمان شروع ذخیره سازی گاز در اين مخازن، به ترتيب طي سال های 93 و 91، يك ركورد تاريخي محسوب می شود.
این رکورد تاریخی که مورد اشاره قرار دادید، دستاورد مهمی است. اگر بخواهیم به شکل مقایسه ای به آن بپردازیم، اشاره کنید که نسبت به سال قبل شاهد چه تغییراتی در نوع عملکرد، میزان ذخیره سازی و فعالیت های انجام شده در سال جاری هستیم؟
ميزان گاز ذخيره شده در شوريجه نسبت به سال گذشته (1449 ميليون مترمكعب) حدود 28 درصد رشد داشته است. در سراجه نيز ميزان گاز ذخيره شده نسبت به سال گذشته (869 ميليون مترمكعب) حدود 17درصد رشد داشته است. بررسی های فني عملكرد مخازن و چاه های شوريجه و سراجه در سیکل های تزريق و برداشت گاز حاكي از آن است كه ظرفيت و شرايط مخزني شوريجه برای تزريق و ذخیره سازی گاز بسيار مطلوب تر از سراجه است. افزون بر آن باید به این موضوع اشاره کنم که فاز دوم ذخیره سازی در مخزن شوريجه در حال طراحي و اجرا بوده و فاز دوم ذخیره سازی گاز در سراجه در مرحله مطالعات مقدماتي است.
با توضیحات کامل شما در این گفت وگو ، این اطمینان وجود دارد که زمستان امسال که پیش بینی ها از فصلی سرد خبر می دهد، شاهد تامین پایدار گاز باشیم؟
باید اشاره کنم که با توجه به ذخیره سازی مكفي و حداكثري گاز در مخازن شوريجه و سراجه و نيز انجام فعالیت های تعميرات اساسي و نگهداري چاه ها، تاسيسات و خطوط لوله و همت و تلاش شبانه روزی همكاران خدوم شركت، در مورد تامين پايدار گاز زمستاني در حوزه ميادين شركت نفت مناطق مركزي ايران اطمينان می دهیم.
بدون شک مردم به عنوان مصرف کننده نقش مهمی را ایفا می کنند. آیا در مصرف بهینه گاز توصیه ای به مرم دارید؟
می دانیم که مخازن عظيم گاز كشور هديه و نعمت خداوند به ملت عزيز ايران است كه با تلاش شبانه روزی کارکنان پرتلاش وزارت نفت در شرکت های ملي نفت و ملي گاز توليد و تحويل مردم و صنايع می شود. طبق آموزه های ديني و درخواست و تاكيد مسؤولان ذيربط و به منظور حفظ منابع انرژي براي نسل های آينده، صرفه جویی در مصرف گاز را تكليفي شرعي می دانم و از همه هموطنان عزيز و بزرگوار درخواست می کنم در مصرف اين نعمت الهي صرفه جویی کنند.