گزارش «مشعل» از خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در مقابله با کرونا
جانفشانی کادر درمان در روزهای سخت
مشعل بیشتر کارکنان صنعت نفت؛ بهداشت و درمان منطقه اهواز را با بیمارستان بزرگ نفت این منطقه می شناسند که در سال 1379 تاسیس شد و در دوران مختلف، خدمات درمانی گوناگونی را به کارکنان صنعت نفت، خانواده های آنها و بومیان منطقه ارائه کرده و همیشه کمک حال بیمارستان شهر اهواز بوده است. مصداق این امر، ارائه خدمات درمانی با پر شدن ظرفیت بیمارستان جندی شاپور اهواز به بیماران غیرشرکتی در زمان اوج ویروس کروناست.
بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، علاوه بر بيمارستان بزرگ نفت اهواز، 9 مرکز سلامت خانواده در شهر اهواز و 19 درمانگاه عملياتي در مناطق نفت خیز جنوب دارد که براي پيشگيري از همه گیری ويروس کرونا در اين منطقه، اقدام های قابل توجهی انجام داده است که از جمله آنها می توان به لغو جراحی های غیراورژانسی، بهره مندی از دستورعمل های بهداشتی همسو با پیشگیری و کاهش شیوع کرونا، ارائه خدمات آموزشی به صورت مجازی، ارائه خدمات مشاوره، افتتاح کلینیک سونوگرافی و... اشاره کرد. در گزارش پیش رو به برخی خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز از آغاز کووید 19 تاکنون پرداخته ایم که در ادامه می خوانید:
از اسفند سال 1398 و با آغاز همه گیری ویروس کرونا در کشور، بر اساس دستورعمل های ابلاغی برای حفظ سلامت مراجعان و پیشگیری از تردد غیرضروری در مراکز درمانی، فعالیت کلینیک های تخصصی بیمارستان بزرگ نفت اهواز محدود و کلینیک های تخصصی غیراورژانس تعطیل و اعمال جراحی غیراورژانس (الکتیو) نیز کنسل شد. به گفته رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، از ابتدای همه گیری ویروس کرونا در کشور، در تمامی کلینیک های تخصصی، بیماران اورژانسی با اخذ فرم ارجاع از پزشکان مراکز سلامت خانواده یا پزشکان اورژانس با رعایت دستورعمل های بهداشتی و حفظ فاصله گذاری اجتماعی به صورت برنامه ریزی شده و در ساعات خاصی از سوی پزشکان آنکال ویزیت می شدند و این برنامه تا اردیبهشت امسال ادامه یافت. با درخواست مکرر بیماران و مراجعان نسبت به ارائه خدمات در کلینیک های تخصصی به شکل روتین، در خردادماه کلینیک های تخصصی در سه مرکز بیمارستان بزرگ نفت و مجتمع های تخصصی سلامت خانواده کارون و شهدای نفت به صورت برنامه ریزی شده و در فواصل زمانی معین، کار خود را آغاز کردند تا علاوه بر ارائه خدمات تخصصی، با گسترش تعداد مراکز ارائه خدمات و کاهش زمان حضور پزشکان در هر شیفت کاری، از تجمع بیماران پیشگیری شود. افزایش تعداد مراکز ارائه کننده خدمات کلینیک های تخصصی، نه تنها باعث ارتقای سطح رضایتمندی مراجعان شده؛ بلکه آمار مراجعان از 7400 نفر در تیرماه به 14500 نفر در مهرماه رسیده و در پنج ماه اخیر، بیش از 55 هزار نفر در کلینیک های تخصصی خدمات دریافت کرده اند. بهرام دهقان می گوید: «همه پزشکان متخصص، پرستاران و کارکنان امور اداری کلینیک های تخصصی در این چند ماه، ضمن رعایت دستورعمل های بهداشتی و حفظ فاصله فیزیکی، تلاش کرده اند تا درمان هیچ بیماری به تعویق نیفتد، ضمن آنکه طبق برنامه ریزی های انجام شده در ماه جاری نیز با تقسیم کلینیک ها در سه مرکز و در ساعات ویزیت جداگانه (صبح و عصر) تلاش می کنیم تا حد امکان، ضمن درمان بیماری های مزمن بیماران، از شیوع ویروس کرونا بر اثر رفت وآمدهای غیرضروری و تجمع در فضاهای درمانی نیز پیشگیری کنیم.»
خرداد امسال کلینیک ویژه با اولویت بیماران پیوند اعضا فعالیت خود را آغاز کرد. در این کلینیک که فعالیت آن با حضور پزشک متخصص و کارشناس پرستاری آغاز شد، ابتدا سوابق پزشکی، دارویی و پاراکلینیکی بیماران مورد نظر بررسی و سپس از طریق برقراری ارتباط تلفنی پزشک با بیماران و بررسی مشکلات فعلی آنان، مشاوره غیرحضوری به بیماران ارائه شد. در صورت نیاز به مشاوره های تخصصی تر، امکان ارتباط بیمار با پزشک فوق تخصص نیز فراهم شد. سپس در صورت نیاز بیماران به داروهای جدید، درخواست دارویی برای بیمار مورد نظر در سیستم HIS ثبت و نسخه بیمار از سوی داروساز بررسی و آماده شد و بعد از آن، پرستار کلینیک، داروها را از داروخانه تحویل گرفته و پس از کنترل نهایی، داروهای بیماران خاص از طریق واحد ترابری و با احراز هویت ایشان، جلوی در منزل تحویل داده شد. تأیید تحویل داروها از سوی پرستار کلینیک بررسی و نحوه دقیق مصرف داروها نیز برای آنان توضیح داده شد. به گفته او «کلینیک ویژه، ابتدا با اولویت بیماران خاص آغاز به کار کرد و پس از موفقیت در اجرای این طرح، ارائه خدمت به بازنشستگان بالاتر از 80 سال نیز در دستور کار این کلینیک قرار گرفت.» علاوه بر بیمارستان بزرگ نفت اهواز، کلینیک های تخصصی نیز در مجتمع های سلامت خانواده فعال هستند. در این زمینه رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز می گوید: «در حال حاضر در مجتمع تخصصی سلامت خانواده شهدای نفت کلینیک های داخلی، چشم، بینایی سنجی، قلب، اکوکاردیوگرافی، ارتوپدی، جراحی، زنان و نورولوژی و در مجتمع تخصصی سلامت خانواده کارون کلینیک داخلی، ارتوپدی و عفونی فعال هستند. بیماران می توانند از طریق تماس با شماره تلفن ۳۱۵۳_۰۶۱ با توجه به محل سکونت خود، نوبت کلینیک مورد نظر خود را در یکی از مراکز ارائه خدمات تخصصی اخذ کنند.»
پذیرش بیماران غیرنفتی
در شهریور امسال، بر اساس دستورعمل ابلاغی معاونت درمان دانشگاه جندی شاپور اهواز، بیماران مبتلا به کووید 19 به بیمارستان معین (بیمارستان رازی) اعزام می شدند؛ اما به دلیل افزایش تعداد مراجعان تنفسی در مهرماه، پذیرش بیماران مشکوک و مبتلا به کرونا در بیمارستان بزرگ نفت اهواز نیز آغاز شد. شیرین چنگیزی، مدیر خدمات پرستاری و مامایی بیمارستان نفت اهواز می گوید: «با افزایش تعداد مراجعات، برای ساماندهی و تعیین تکلیف سریع تر بیماران، از 10 مهر امسال، بخش داخلی مردان به عنوان بخش کووید 1 دوباره آغاز به کار کرد. ظرفیت بخش کووید 1 پس از گذشت سه روز اشباع شد و در تاریخ 13 مهر امسال بخش جراحی زنان نیز به عنوان بخش کووید 2، با فراخوان نیروهای پرستاری آموزش دیده کار خود را آغاز کرد. در حال حاضر دو بخش عمومی کووید، یک بخش آی سی یو و یک بخش اورژانس تنفسی به طور کامل به بیماران کرونا اختصاص یافته است.» به گفته او، «همه تلاش ما این است که با توجه به اهمیت خدمات رسانی به بیماران کرونا در کمترین زمان ممکن، همه تجهیزات و شرایط برای خدمت رسانی به این بیماران آماده باشد و زبده ترین نیروهای پرستاری در این بخش ها مشغول به کار بوده و تمامی دستورعمل های ابلاغی وزارت بهداشت نیز به طور کامل اجرایی شود.»