در گفت وگو با مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بررسی شد

نوفلرینگ چشمه خوش در  سال 1400

 مشعل: جمع آوری گازهای همراه نفت در مسیر تحقق اهداف زیست محیطی از جمله اهداف و اولویت های وزارت نفت است که در این مسیر تاکنون اقدام های مهمی صورت گرفته و در حال انجام است.

در همین زمینه، کاهش آلاینده های زیست محیطی و مدیریت جمع آوری گازهای فلر، بهبود شرایط کسب وکار خصوصی و رفع موانع مرتبط با این عرصه ها و... از محورها، موضوعات و برنامه های مرتبط با تحقق شعار امسال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» است که به دستگاه های مرتبط با صنعت نفت ابلاغ شده است.

طبق اعلام بیژن زنگنه، وزیر نفت با توجه به اقدام هایی که در دستور کار است، در پایان سال 1401 دیگر گاز همراهی وجود ندارد که در مشعل ها بسوزد.

گازهای همراه نفت از جمله منابع هیدروکربوری محسوب می شوند که با فراورش اولیه آنها می توان گاز سبک و مایعات گازی (NGL) تولید کرد. محصولات به دست آمده از فراورش این گازها می توانند برای تولید برق، تزریق به مخازن و خوراک واحدهای مختلف پتروشیمی به کار گرفته شوند.

در هفته های اخیر با حضور وزیر نفت، شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، قراردادهای ساخت ۲۴ دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ و احداث ایستگاه جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه رگ سفید به ارزش ۱۶۵ میلیون یورو را با هدف اجرای طرح جمع آوری گازهای مشعل با سه شرکت ایرانی امضا کرد.

 در همین خصوص، مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم بتازگی خبر داده است که در نیمه نخست امسال ۱۴ قرارداد دیگر مرتبط با طرح های جمع آوری گازهای مشعل امضا می شود و با اتکا به توان داخلی، همه مشعل ها خاموش خواهند شد.

در مسير تحقق جمع آوری گازهای همراه، اقدام های مختلفی را می توان برشمرد. به عنوان نمونه با تدوين نقشه راهي براي جمع آوري 90 درصد از گازهاي همراه نفت در حوزه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب،  علاوه بر صيانت از محيط زيست، گام موثري در اشتغالزايي نيروهاي بومي در منطقه به شمار مي رود.

مثال دیگری که می توان مورد اشاره قرار داد، آغاز عملیات اجرایی پروژه جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش در استان ایلام است که در گستره فعالیت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارد که این شرکت همسو با برنامه های کلان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مبنی بر شتاب بخشی در اجرایی کردن دستورعمل های حفظ محیط زیست و کاهش آلاینده های زیستی، جمع آوری گازهای مشعل را هدف گذاری و عملیاتی کرده است.

 شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش را اواخر سال گذشته به یک شرکت داخلی واگذار کرد که بر اساس قرارداد ۶۷ میلیون فوت مکعب در روز از گازهای انتقالی به مشعل در مدت ۶ ماه جمع آوری می شود.

پیش بینی می شود تا ابتدای مهرامسال، واحد جمع آوری گاز همراه  و استحصال میعانات گازهای مشعل چشمه خوش، راه اندازی و وارد فاز تولید شود و از محل فروش گازهای این میدان، حدود ۵ میلیون دلار در سال ارزش افزوده رقم بخورد. با توجه به اهمیت این طرح، هفته نامه «مشعل» درباره جزییات آن با احمد رجبی، مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت و گو داشته است.

 مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، هدف از اجرای این پروژه را بهره برداری مناسب از سرمایه های ملی، استفاده از توانمندی های داخلی در زمینه ساخت تجهیزات کاربردی از جمله کمپرسورها، توسعه اقتصادی و حذف یا کاهش حداکثری آلاینده های زیست محیطی دانست که با تکمیل زنجیره ارزش در فرایند نفت و گاز، ایجاد فرصت های سرمایه گذاری مولد، رونق کسب وکار و اشتغالزایی را در منطقه غرب کشور فراهم می آورد.

افزون بر آن، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران پروژه های مختلفی را برای جمع آوری گازهای مشعل در دست اجرا دارد و در این زمینه با هدف کاهش آثار سوء زیست محیطی ناشی از آن و ایجاد ارزش افزوده از این منابع و همچنین ایجاد فرصت سرمایه گذاری و کسب وکار برای نخستین بار در مناطق نفت شهر، سروستان و سعادت آباد جمع آوری گازهای همراه در مجموع به میزان ۲۶.۱ میلیون فوت مکعب گاز همراه در روز را در حال اجرا دارد. طرح جمع آوری گازهای همراه و احداث ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران با سرمایه گذاری افزون بر ۱۲۵ میلیون یور   از دیگر پروژه ها به شمار می رود و طرح جمع آوری گازهای همراه میدان خشت نیز به زودی به پیمانکار واگذار و قرارداد منعقد خواهد شدمیدان نفتی چشمه خوش از میدان های نفتی ایران است که در منطقه دشت عباس، استان ایلام، در فاصله ۵۲ کیلومتری از جنوب شهرستان دهلران و ۷۰ کیلومتری غرب شهرستان اندیمشک قرار دارد. سابقه کشف این میدان نفتی به سال ۱۳۴۳ باز می گردد و بهره برداری از آن در سال 1356 ثبت شده است.

نفت تولیدی این میدان پس از فراورش در واحد بهره برداری چشمه خوش، از طریق خط لوله ای به طول ۱۵۳ کیلومتر، به مجتمع بهره برداری اهواز۳ انتقال می یابد و در نهایت به منظور تأمین خوراک پالایشگاه ها یا صادرات، از طریق پایانه نفتی، به جزیره خارگ ارسال می شود. متن کامل این گفت وگو را بخوانید: